View Full Version : EU integracije | ЕУ интеграције | EU integration

Pages : 1 [2] 3 4 5 6 7 8

mirza-sm
January 21st, 2010, 11:16 PM
Ma WTF ko koga zajebava ovdje?! Ko je ovdje lud?!

Gledam sad na RTV Makedonija, tek sad uvode elektronski sistem umrežavanja matičnih ureda i sistema za idavanje ličnih dokumenata, i uvezivanje s drugim ministarstvima i upravama za oporezivanje?! Kod nas je umreženo od 2004! :bash: A o uslovima mjesta za izdavanje ličnih dokumenata kod njih da ne govorim! :bash:

Oj Evropo........... ne vuci me za jezik. :)

corvus_edin
January 21st, 2010, 11:26 PM
^^ pa moj mirza...zar nisi skonto kako nas vucu za nos (i dalje ce...)

hatunash
January 22nd, 2010, 01:45 AM
Hajmo sad otvorit nagradno pitanje za milion, "koji je sledeci uslov?" (koji nije ispunila ni Njemacka hehe)

VozdraRajvosa
January 22nd, 2010, 02:18 AM
Hajmo sad otvorit nagradno pitanje za milion, "koji je sledeci uslov?" (koji nije ispunila ni Njemacka hehe)

"Drzava, koja od sada zeli da bude na "bijeloj shengen" listi, mora prvo sletiti na Mjesec, pa zatim na Mars"

BiH zatim pita: a za ulazak u EU ?

EU: bolje ne pitaj.

optimist sam inace, ali ovo da nije tuzno bilo bi smijesno.

ej, jedna Rumunija vec u EU, mislim, nista protiv Rumina, ali, give us a break allready.

dario_capajebo
January 22nd, 2010, 07:38 AM
Slažem se s vama ali postoji jedna tužna i okrutna činjenica;

Kratkoročno (primarno) nama Bosancima i Hercegovcima je želja i potreba bijeli šengen.

Ali dugoročni aspekti ispunjavanja uslova jesu donošenje nekoliko krucijalnih zakonskih akata i podakata. Dakle ,nek nas (političare) Evropa malo pritisne ne bi li donijeli što više zakona (znate i samo kakve su nam poražavajuće statistike). U većini slučajeva koliko mogu upratiti iako sam laik radi se o zakonima na državnom nivou dakle - de facto jačanje državnih institucija i BIH kao države. A mislim da je juli fiksan :).

AdnanPD
January 22nd, 2010, 08:18 AM
Ja sam 100% uvjeren da ulazimo na taj bijeli sengen 1. jula. Pa sad smo vec ispunili vise uslova nego zemlje koje su ga dobile. :bash:

leopol
January 22nd, 2010, 09:46 AM
Mislim da nam nece dati od jula 2010 bezvizni rezim, pa makar ispunili jos ovoliko uslova...:ohno::ohno::ohno:

mirza-sm
January 22nd, 2010, 01:53 PM
Mi svoje ispunili, sad vi!

Evropa na potezu: Ispunjeni uvjeti za liberalizaciju viznog režima

http://www.svevijesti.ba/images/stories/120/eucom.jpg

Usvajanjem u Domu naroda Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH ispunjen je posljednji uslov neophodan za liberalizaciju viznog režima za građane BiH iz nadležnosti PSBiH. Ovim činom, u PSBiH su ispunjeni svi naznačeni uvjeti iz mape puta za liberalizaciju viznog režima, i to prije dolaska ekspertnih misija najavljenih za početak februara.

Iz PSBiH pozivaju ostale institucije i organe kao i pojedince da ispunjavanjem preostalih uvjeta iz vlastite nadležnosti daju osnov ekspertnim misijama Evropske komisije da u svojim izvještajima daju preporuku za ukidanje viza građanima Bosne i Hercegovine.

Prema nekim najavama građani BiH bi tako mogli do ljeta ove godine bez viza da putuju u zemlje EU. Naime, u BiH će sredinom februara da borave dvije grupe ekspertnih timova Evropske komisije (iz oblasti borbe protiv ilegalnih migracija, te iz oblasti javnog reda i sigurnosti, što uključuje borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma), kako bi se na licu mjesta uvjerile o postignutom napretku iz Mape puta. Upravo će od njihovog, kao i od izvještaja eksperata zaduženih za ljudska prava i spoljnu saradnju, zavisiti hoće li da se obistine predviđenja članova Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH da bi ukidanje viza za građane naše zemlje moglo da bude preporučeno već krajem marta!

Evropska komisija je krajem prošle godine izašla sa posljednjom procjenom o ispunjenju uslova za viznu liberalizaciju u BiH, kada je pozitivno ocijenjena bezbjednost biometrijskih pasoša i dokumenata.

montesky
January 22nd, 2010, 02:19 PM
rekose danas kako ce se bih ukinuti vize do ljeta :okay:

corvus_edin
January 22nd, 2010, 02:28 PM
^^ a jesu li rekli...koje godine?

:lol:

mirza-sm
January 22nd, 2010, 02:32 PM
^^ Potpis. Dok ne preciziraju datum, više ništa ne vjerujem. :D

AdnanPD
January 22nd, 2010, 08:46 PM
Sad gledao dnevnik na FTV i spominju neko sranje da nas stave na bezvizni rezim poslje izbora kao da kazne nase politicare.
Treba im neko reci da je nas narod GLUP i kad kazem GLUP mislim stvarno GLUP i da ce nas narod glasati za iste budale i kad bi im ovi dosli u kucu pokrali sav novac pred njihovim ocima a poslje novca pokupili sav namjestaj i nra kraju im uzeli cijelu kucu i ostavili u sred zime na minus 20 stepeni bez krova nad glavom.
Tako da nece kazniti nase politicare vec samo nas koji smo liberalnih pogleda na svijet. :bash:

hatunash
January 22nd, 2010, 09:26 PM
Sad gledao dnevnik na FTV i spominju neko sranje da nas stave na bezvizni rezim poslje izbora kao da kazne nase politicare.
Treba im neko reci da je nas narod GLUP i kad kazem GLUP mislim stvarno GLUP i da ce nas narod glasati za iste budale i kad bi im ovi dosli u kucu pokrali sav novac pred njihovim ocima a poslje novca pokupili sav namjestaj i nra kraju im uzeli cijelu kucu i ostavili u sred zime na minus 20 stepeni bez krova nad glavom.
Tako da nece kazniti nase politicare vec samo nas koji smo liberalnih pogleda na svijet. :bash:

Negdje sam procito da svaki narod ima vlast onakvu kakvu zasluzuje. Zato nam i jest ovako kako jest,a i nastavice bit,vjerujem. Ako nesto i bude,onda super.
Al opet,sad kad ana-marija corazza pusti svoju otrovnu jezicinu...

mirza-sm
January 22nd, 2010, 10:42 PM
^^ Dakle, jedino se stereotip o Bosancima pokazao kao istinit :D

AdnanPD
January 23rd, 2010, 07:40 AM
^^ Dakle, jedino se stereotip o Bosancima pokazao kao istinit :D

Generalno narod u bivsoj Jugoslaviji je glup, mislim svi osim Slovenaca.

mirza-sm
January 23rd, 2010, 12:59 PM
^^ Bogami su se svi opametili, ili teže ka tome, osim nas ;)

mirza-sm
January 23rd, 2010, 01:19 PM
Vizna liberalizacija

Sadik Ahmetović: Sigurnosna situacija u BiH je zadovoljavajuća

http://www.svevijesti.ba/images/stories/afere/sadahmetovic.jpg
Gost Dnevnika 2 bio je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

Sigurnosna situacija u BiH je zadovoljavajuća, to je procjena sigurnosnih institucija u BiH. Kada je u pitanju terorizam, kaže on, ovih dana se završava izrada strategije protiv terorizma. BiH je članica globalne koalicije za borbu protiv terorizma i mislim da će ova strategija biti u skladu s stretegijama koje imaju ostale članice koalicije. Treba znati, nastavlja on, da sigurnosne agencije u BiH nisu zabilježile u posljednje vrijeme akt koji bi se mogao nazvati međunarodnim terorizmom, što ne isključuje mogućnost da se oni mogu desiti. Teroristi ne biraju naciju, vjeru, vrijeme ili prostor.

Usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona rezultat je kompromisa. I pored toga što negiranje genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti nije krivično djelo. BiH će, svakako, morati dobiti adekvatan zakon koji će sankcionirati ova djela, smatra on. Što se dobrih strana tiče, prije svega tu je mogućnost tužiocu da naredi oduzimanje nelegalno stečene imovine.

Zadovoljni smo rezultatom prošlomjesečne posjete grupe evropskih stručnjaka - provjeravana je sigurnost izdavanja dokumenata - izvještaj je veoma pozitivan, otkriva ministar Ahmetović. Idući mjesec ponovno dolaze evropski stručnjaci koji će ocjenjivati provođenje uvjeta za ukidanje viznoga režima.

Ostalo je još nekoliko detalja koji se trebaju riješiti. Većina toga se nalazi u Ministarstvu sigurnosti i do 8. februara će biti završeni svi tehnički detalji. Među njima je imenovanje direktora u policijskim agencijama. Postoji dogovor da se to ne veže za ostala imenovanja jer je to potrebno zbog liberalizacije viznog režima i tu postoji saglasnost u Vijeću ministara. Tu je i razmjena dokumenata između policijskih tijela u BiH - postignut je dogovor o podzakonskim aktima i napravljen je plan kad je u pitanju implementacija kompletne razmjene podataka. Predstavnici Evropske komisije dat će finansijsku podršku, pojašnjava on.

Nema potrebe za strahom da u sredinim godine nećemo dobiti liberalizaciju viznog režima - nego tek nakon izbora. Sada u Bruxellesu možemo reći da je BiH ispunila uvjete iz Mape puta, zaključuje ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović na kraju.

:okay:

Bauštelac
January 23rd, 2010, 02:23 PM
Generalno narod u bivsoj Jugoslaviji je glup, mislim svi osim Slovenaca.

Po čemu su to svi glupi osim Slovenaca???Daj mi molim te jedan valjan odgovor!

mirza-sm
January 23rd, 2010, 02:25 PM
^^ Balkanski mentalitet.

A Slovenci su pametni, jer su se distancirali od svega toga, pa i geografski su distancirani i bliži Austriji i Italiji. Doduše, mi sve i da hoćemo se distancirati, ne možemo, nalazimo se između Hrvatske i Srbije u sendviču. :D

ovcihusim
January 23rd, 2010, 02:26 PM
Po čemu su to svi glupi osim Slovenaca???Daj mi molim te jedan valjan odgovor!

Adnan ti voli uvijek po svojoj naciji...Boga ti ispadne kao da je med i mlijeko po ostalim državama

Bauštelac
January 23rd, 2010, 02:33 PM
^^ Balkanski mentalitet.

A Slovenci su pametni, jer su se distancirali od svega toga, pa i geografski su distancirani i bliži Austriji i Italiji. Doduše, mi sve i da hoćemo se distancirati, ne možemo, nalazimo se između Hrvatske i Srbije u sendviču. :D

Mislim da nam Hrvatska distanciranje ne priječi, dapače.

mirza-sm
January 23rd, 2010, 02:38 PM
Adnan ti voli uvijek po svojoj naciji...Boga ti ispadne kao da je med i mlijeko po ostalim državama

Ostale države:

- Slovenija, $29,600 (BDP per capita), EU, NATO
- Hrvatska, $18,400 (BDP per capita), NATO, EU kandidat
- Crna Gora $10,100 (BDP per capita), NATO-MAP, EU aplikacija za kandidaturu, vizna liberalizacija
- Srbija $10,800 (BDP per capita), EU aplikacija za kandidaturu, vizna liberalizacija
- Makedonija $9,100 (BDP per capita), NATO-MAP, EU Kandidat, vizna liberalizacija
- Bosna i Hercegovina $6,500 (BDP per capita). NO NATO-MAP, NO EU aplikacija za kandidaturu, NO vizna liberalizacija, najgora politička situacija od kraja rata

E moj ovcihusim.... pa šta ti misliš da Ado i ja bezveze trubimo, jer nam nešto lafo smeta naša sopstvena država? Volimo je u najmanju ruku koliko i ti i bilo ko drugi, ako ne i više, ali to ne znači da treba zatvarati oči pred problemima i pretvarati se da ih nema. :bash:

mirza-sm
January 23rd, 2010, 02:39 PM
Mislim da nam Hrvatska distanciranje ne priječi, dapače.

Ne razumijem rečenicu :dunno:

Bauštelac
January 23rd, 2010, 02:42 PM
^^^^

Doduše, mi sve i da hoćemo se distancirati, ne možemo, nalazimo se između Hrvatske i Srbije u sendviču.
Nadam se da nisi mislio doslovno distanciranje!

mirza-sm
January 23rd, 2010, 02:44 PM
^^ Pa šta misliš pod "doslovno distanciranje" ?

Bauštelac
January 23rd, 2010, 02:49 PM
^^ Pa šta misliš pod "doslovno distanciranje" ?

Daj ne pravi se glup...mislim na ovaj sendvić...kao da te u napredovanju sprečava to sto si okruzem Srbijom i Hrvatskom.

mirza-sm
January 23rd, 2010, 02:51 PM
^^ Je li se ti šališ ili? :lol:

Pa Hrvatska i Srbija bukvalno kontrolišu Bosnom, kroz bosanske Hrvate i Srbe. Ako ne politički (mada i politički), onda to rade ekonomski.

Bauštelac
January 23rd, 2010, 02:57 PM
^^ Je li se ti šališ ili? :lol:

Pa Hrvatska i Srbija bukvalno kontrolišu Bosnom, kroz bosanske Hrvate i Srbe. Ako ne politički (mada i politički), onda to rade ekonomski.

Hrvatska u političkom smislu sigurno ne kontrolira BIH, ako i kontrolira onda to ne radi onako kako bi ti bosanski Hrvati željeli. Srbija kontrolira to je jasno svima.
To s ekonomskom kontrolom mi uopće nije jasno. Na što misliš?

mirza-sm
January 23rd, 2010, 03:04 PM
^^ O tom distanciranju i govorim. Hrvatska je prije radila, sad je promijenila politiku, i gleda svoje dupe više (kad moram tako da se izrazim), nego naše, što je po meni okej i potpuno normalno da su joj primarna dužnost njeni građani i sama republika Hrvatska nego BiH.

Srbija u druku ruku ima još uvijek te trzaje, mada pokazuje postupcima unazad godinu dana da se i ona više okrećem sopstvenim interesima i građanima, odmrzavanje SSPa, vizna liberalizacija, moguće usvajanje rezolucije o Srebrenici itd.

A ne znam kako ti nije ekonomska kontrola jasna, jer je ona najočitija. Hrvatski i srbijanski lobi preko hrvatskih i srpskih zastupnika u državnim institucijama, pa što misliš što je domaća proizvodnja inferiorna stranim, tj primarno srbijanskoj i hrvatskoj? Mada su se i naši političari (na sve 3 strane) počeli buditi i dolaziti sebi što se toga tiče ("mliječni rat" s Hrvatskom), zakon o zaštiti domaće proizvodnje itd...

Bauštelac
January 23rd, 2010, 03:12 PM
^^ O tom distanciranju i govorim. Hrvatska je prije radila, sad je promijenila politiku, i gleda svoje dupe više (kad moram tako da se izrazim), nego naše, što je po meni okej i potpuno normalno da su joj primarna dužnost njeni građani i sama republika Hrvatska nego BiH.

Srbija u druku ruku ima još uvijek te trzaje, mada pokazuje postupcima unazad godinu dana da se i ona više okrećem sopstvenim interesima i građanima, odmrzavanje SSPa, vizna liberalizacija, moguće usvajanje rezolucije o Srebrenici itd.

A ne znam kako ti nije ekonomska kontrola jasna, jer je ona najočitija. Hrvatski i srbijanski lobi preko hrvatskih i srpskih zastupnika u državnim institucijama, pa što misliš što je domaća proizvodnja inferiorna stranim, tj primarno srbijanskoj i hrvatskoj? Mada su se i naši političari (na sve 3 strane) počeli buditi i dolaziti sebi što se toga tiče ("mliječni rat" s Hrvatskom), zakon o zaštiti domaće proizvodnje itd...

Znači ti vidiš problem u hrvatskoj i srpskoj proizvodnji i podupireš nelegalne akcije(zatvaranje graničnih prijelaza) prosvjednika, dok ekonomsku politiku jedne EU koja isvojim poizvođačima daje potpore samo da bi ovdje imali jeftinije proizvode i samim tim uništavali svu ekonomiju BIH podržavaš. Ako ti smatraš buđenje jednog Lijanovića istinskim "buđenjem" političara za opće interese onda je to stvarno iznenađujuće od tebe(da ne kažem glupo).

mirza-sm
January 23rd, 2010, 03:15 PM
^^ Naravno da ne, čuj zatvaranje granice, pa u CEFTA-i smo pobogu. Ja sam samo za isti tretman bosanskohercegovačkih proizvoda u Srbiji i Hrvatskoj, onakav kakav srbijanski i hrvatski proizvodi imaju u Bosni i Hercegovini, ništa više ništa manje. I naravno, uz subvencije države prema domaćoj proizvodnji.

A tu nisam uopće imao Lijanovića na umu, već generalno bh. političare.

Bauštelac
January 23rd, 2010, 03:29 PM
^^ Naravno da ne, čuj zatvaranje granice, pa u CEFTA-i smo pobogu. Ja sam samo za isti tretman bosanskohercegovačkih proizvoda u Srbiji i Hrvatskoj, onakav kakav srbijanski i hrvatski proizvodi imaju u Bosni i Hercegovini, ništa više ništa manje. I naravno, uz subvencije države prema domaćoj proizvodnji.

A tu nisam uopće imao Lijanovića na umu, već generalno bh. političare.

Kakav bi to tretman trebali imati BIH proizvodi u Hrvatskoj i Srbiji?
Mislio sam da misliš na Lijanovića jer je on bio najviše eksponiran i sam taj zakon se zvao "Lijanovićev"...taj čovjke je takav licemjer ako se zna da je on bio kandidat za zastupnika u Hrvatskom Saboru:ohno::ohno::ohno:

hatunash
January 23rd, 2010, 03:34 PM
Baustelac,ekonomska kontrola i jest najproblematicnija kroz forsiranje hrvatskih proizvoda. Pa upravo je Ilija Filipovic (mislim,pretsjedavajuci doma naroda) blokiro Lijanovicev zakon o zastiti domace proizvodnje zbog,pazi sad, zastite vitalnog nacionalnog interesa. Iako sam zakon ima puuuno nedostataka,ne vidim kakve to veze ima sa vitalnim nacionalnim interesom bilo koga (osim hrvata u hrvatskoj).

I sta se desava? Kroz par dana,izmedju ostalih, i hrvati (bosanski) u Orasju na granici prosipaju mlijeko u znak protesta protiv "stranih lobija."
Takodje su iz istog razloga protestvovali i dole negdje oko Posusja,ne sjecam se gdje.
Hocu da ti kazem da smo u paradoksalnoj situaciji,razumijes.
Primjera je,vjeruj,mali milion samo mi se ne da nabrajat,a i ne moze mi naumpast.

Npr. za pazar Energopetrola Ini (30mil.- smijesno) kazu da su Vrankic i rahmetli Hadzipasic "zasnjirali po milioncic."
Najnoviji primjer ti je ovaj Tomic u terminalima koji posluju sa gubicima (fenomen poznat jedino u BiH),a nasi trgovci kupuju naftu iz Siska i Rijeke.
Kao sto rekoh,ne da mi se nabrajat,ali ovo je puno veci problem od politickih sapunica.
Svaki put kad kupis Dukat mlijeko (umjesto npr. Sappit Posusje,ili nekog drugog BH proizvodjaca) posaljes marku - dvije u Hrvatsku. Tako cemo tesko i docekat da mi ili nasa djeca dobiju poso i prezive u BiH.
Nadam se da si kolko bilo shvatio.
Zivio!

mirza-sm
January 23rd, 2010, 03:36 PM
@ Bauštelac: Pa isti kao i njihovi što imaju kod nas. Uzmi za primjer Hrvatske, koja je počela uvoditi neke standarde za mlijeko i prcati naše proizvođače s nekakvim kontrolama naknadnim da bi opstruirali uvoz. Kad smo mi zadržali njihove proizvode na našoj granici kao kontramjera, i kad su vidjeli da im to ne pije mlijeka (bukvalno), onda su pustili naše proizvode. Pa neće moći jaranem *ebavati nas u zdrav mozak samo jer imaju jak lobi u našoj državi, ako nećete fino hoćete ovako, i naučili su se pameti, jer ipak je veća prisutnost njihovih proizvoda na našem tržištu nego obratno, što direktno implicira da bi njima veća šteta bila po njihovoj ekonomiji. ;)

Na kraju krajeva, ja mislim da je u interesu svima u Bosni i Hercegovini da Violeta iz Gruda, Vitaminka iz Banja Luke, Mlijekoprodukt iz Gradiške, Feal iz Širokog Brijega, Milkos iz Sarajeva, Meggle iz Bihaća, Danube Foods iz Sarajeva i ostali imaju isti tretman kao što kod nas u BiH imaju Dukat, Agrokor, Imlek, Banini i ostali, zar ne?

Bauštelac
January 23rd, 2010, 03:44 PM
Baustelac,ekonomska kontrola i jest najproblematicnija kroz forsiranje hrvatskih proizvoda. Pa upravo je Ilija Filipovic (mislim,pretsjedavajuci doma naroda) blokiro Lijanovicev zakon o zastiti domace proizvodnje zbog,pazi sad, zastite vitalnog nacionalnog interesa. Iako sam zakon ima puuuno nedostataka,ne vidim kakve to veze ima sa vitalnim nacionalnim interesom bilo koga (osim hrvata u hrvatskoj).

I sta se desava? Kroz par dana,izmedju ostalih, i hrvati (bosanski) u Orasju na granici prosipaju mlijeko u znak protesta protiv "stranih lobija."
Takodje su iz istog razloga protestvovali i dole negdje oko Posusja,ne sjecam se gdje.
Hocu da ti kazem da smo u paradoksalnoj situaciji,razumijes.
Primjera je,vjeruj,mali milion samo mi se ne da nabrajat,a i ne moze mi naumpast.

Npr. za pazar Energopetrola Ini (30mil.- smijesno) kazu da su Vrankic i rahmetli Hadzipasic "zasnjirali po milioncic."
Najnoviji primjer ti je ovaj Tomic u terminalima koji posluju sa gubicima (fenomen poznat jedino u BiH),a nasi trgovci kupuju naftu iz Siska i Rijeke.
Kao sto rekoh,ne da mi se nabrajat,ali ovo je puno veci problem od politickih sapunica.
Svaki put kad kupis Dukat mlijeko (umjesto npr. Sappit Posusje,ili nekog drugog BH proizvodjaca) posaljes marku - dvije u Hrvatsku. Tako cemo tesko i docekat da mi ili nasa djeca dobiju poso i prezive u BiH.
Nadam se da si kolko bilo shvatio.
Zivio!

Ovaj zakon se protivio odredbama CEFTA-e i točka. Meni smeta što je ispalo da je Hrvatska kriva zbog ekonomske situacije u BIH, a ne vlast koja je vodi(u biti oni su to izrežirali).
Nafta iz Siska i Rijeke se kupuje jer je kvalitetnija...to svi imalo informirani znaju.
Ovo je najgore kad mi netko kažem da kupujem bosanski proizvod jer tako pomažem samom sebi...to je nešto najgore što možemo učiniti...nije ovo komunizam, sad postoji i tržišno natjecanje...primjerice ako ja kupujem neki proizvod iako znam da je lošiji samo zato što je "naš" samim tim ga ne tjeram na inovacije u proizvodnji i on zbog toga propada. Ja ne patim ako pošaljem koju marku u Hrvatsku jer je ta ista Hrvatska obnovila i osnovnu i srednju školu u koju sam išao(idem), obnovila knjižni fond svih knjižnica u gradu...i to samo u Livnu!

Bauštelac
January 23rd, 2010, 03:47 PM
@ Bauštelac: Pa isti kao i njihovi što imaju kod nas. Uzmi za primjer Hrvatske, koja je počela uvoditi neke standarde za mlijeko i prcati naše proizvođače s nekakvim kontrolama naknadnim da bi opstruirali uvoz. Kad smo mi zadržali njihove proizvode na našoj granici kao kontramjera, i kad su vidjeli da im to ne pije mlijeka (bukvalno), onda su pustili naše proizvode. Pa neće moći jaranem *ebavati nas u zdrav mozak samo jer imaju jak lobi u našoj državi, ako nećete fino hoćete ovako, i naučili su se pameti, jer ipak je veća prisutnost njihovih proizvoda na našem tržištu nego obratno, što direktno implicira da bi njima veća šteta bila po njihovoj ekonomiji. ;)

Na kraju krajeva, ja mislim da je u interesu svima u Bosni i Hercegovini da Violeta iz Gruda, Vitaminka iz Banja Luke, Mlijekoprodukt iz Gradiške, Feal iz Širokog Brijega, Milkos iz Sarajeva, Meggle iz Bihaća, Danube Foods iz Sarajeva i ostali imaju isti tretman kao što kod nas u BiH imaju Dukat, Agrokor, Imlek, Banini i ostali, zar ne?
To su bili samo odgovori na BIH provokacije ranije. Usto to Hrvatska mora uraditi radi prilagodbi EU standardima.

mirza-sm
January 23rd, 2010, 03:48 PM
Ovaj zakon se protivio odredbama CEFTA-e i točka. Meni smeta što je ispalo da je Hrvatska kriva zbog ekonomske situacije u BIH, a ne vlast koja je vodi(u biti oni su to izrežirali).

Slažem se s ovim u potpunosti. Nije Hrvatska ni sekunde kriva zbog naše ekonomske situacije, čak štaviše Hrvatskoj treba čestitati, jer je ispala pametna i iskoristila postojeću situaciju u BiH. Da je barem suprotno, pa da smo i mi mogli to iskoristiti.

Apsolutno se slažem se tobom da su krivi naši političari, kojima su, pod uticajem koje marke više u privatnom džepu, tržišta drugih zemalja bitnija od našeg, primarno susjednih.

mirza-sm
January 23rd, 2010, 03:50 PM
To su bili samo odgovori na BIH provokacije ranije. Usto to Hrvatska mora uraditi radi prilagodbi EU standardima.

Na koje BiH provokacije ranije?

Nije tačno da mora, zašto sad ne radi to isto? Jer ne smije.

Ja sam samo za fin, korektan, i pošten odnos između zemalja to je sve. Nikakvi dupli standardi, nikakve igrarije. Ako neće oni fino nećemo ni mi, pa ćemo vidjeti ko će dalje dogurati. A mislim da će u ovoj situaciji dalje dogurati one zemlje koje manje zavise od susjednih tržišta :cheers:

Bauštelac
January 23rd, 2010, 03:54 PM
Na koje BiH provokacije ranije?

Nije tačno da mora, zašto sad ne radi to isto? Jer ne smije.

Ja sam samo za fin, korektan, i pošten odnos između zemalja to je sve. Nikakvi dupli standardi, nikakve igrarije. Ako neće oni fino nećemo ni mi, pa ćemo vidjeti ko će dalje dogurati. A mislim da će u ovoj situaciji dalje dogurati one zemlje koje manje zavise od susjednih tržišta :cheers:

BIH je prva koja je počela s nepoštenim odnosom!

hatunash
January 23rd, 2010, 03:57 PM
Stari,NIKO nije reko da je Hrvatska kriva za nesto. Pa svako gleda svoj interes. Al jesil procito ono sto sam napiso za Filipovica???
Na kraju krajeva,imas jako deformisan stav oko placanja firmama koje dolaze iz svoje ili susjedne zemlje jer ti je,eto,ta zemlja napravila skolu. Covjece,ti onda moras ic na more zidat za crkavicu umjesto da danas-sutra radis u Livnu i gledas svoju djecu svaki dan. Tako kako pricas ne treba nista ulagat u BiH (u kojoj je i tvoje Livno) nego cemo pare slat u Hrvatsku. Mozda nam napravi i neki put,samo sto se od njega (kao i od skole) ne moze zivit.
I ne znam otkud ti to da neki doma proizvod mora bit losiji,to nije uopste pravilo. Strani se kupuju samo ako su STVARNO bolji.

mirza-sm
January 23rd, 2010, 04:01 PM
BIH je prva koja je počela s nepoštenim odnosom!

Ne sjećam se toga :dunno: Čime smo mi počeli nepoštenim odnosom?

Bauštelac
January 23rd, 2010, 04:03 PM
Stari,NIKO nije reko da je Hrvatska kriva za nesto. Pa svako gleda svoj interes. Al jesil procito ono sto sam napiso za Filipovica???
Na kraju krajeva,imas jako deformisan stav oko placanja firmama koje dolaze iz svoje ili susjedne zemlje jer ti je,eto,ta zemlja napravila skolu. Covjece,ti onda moras ic na more zidat za crkavicu umjesto da danas-sutra radis u Livnu i gledas svoju djecu svaki dan. Tako kako pricas ne treba nista ulagat u BiH (u kojoj je i tvoje Livno) nego cemo pare slat u Hrvatsku. Mozda nam napravi i neki put,samo sto se od njega (kao i od skole) ne moze zivit.
I ne znam otkud ti to da neki doma proizvod mora bit losiji,to nije uopste pravilo. Strani se kupuju samo ako su STVARNO bolji.

Ne podržavam stav g. Filipovića.
Ja sam samo svojim primjerom htio reći da nije uopće loše ako damo koju marku Hrvatskoj...ona se brine o nama i na mnoge druge načine( pogledaj samo Mostar i zgrade oko Bijelog Brijega.
Ja znam da je Sappit lošiji od Dukata i zato ga ne kupujem.

Bauštelac
January 23rd, 2010, 04:05 PM
Ne sjećam se toga :dunno: Čime smo mi počeli nepoštenim odnosom?

A kad je Hrvatska?

mirza-sm
January 23rd, 2010, 04:06 PM
A kad je Hrvatska?

LOL pa onda kad je uvela "dodatne mjere" za zaštitu i zadržala bh. proizvode na hrvatskoj granici.

mirza-sm
January 23rd, 2010, 04:08 PM
Ja sam samo svojim primjerom htio reći da nije uopće loše ako damo koju marku Hrvatskoj...ona se brine o nama i na mnoge druge načine( pogledaj samo Mostar i zgrade oko Bijelog Brijega.

Pa nije Sappit jedino mlijeko iz BiH, ne pijem ga ni ja. Imaš Meggle, Milkos, Vitalia, Dar Prirode i ostale. Na kraju krajeva, pitaj poljoprivrednike i farmere iz Livna ko im više koristi Dukat iz Hrvatske ili Meggle iz Bihaća koji otkupljuje njihovo mlijeko pa ćeš dobiti fin odgovor. ;)

Zmey
January 23rd, 2010, 04:10 PM

Prava bauštelska logika. :D Sta nije bolje da sami sebi obnovite skole i napravite put, nego da ulazete u Hrvatsku i onda cekate milostinju?

mirza-sm
January 23rd, 2010, 04:17 PM
Meni je isto nepojmljivo kako neko može preferirati tuđu ekonomiju nad svojom. Hajde razumijem donekle kad je u pitanju taj nekakav nacionalni zanos, kad je sport u pitanju pa kad navijaš za Hrvatsku ili Srbiju, ipak njihovu zastavu krase šahovnice i orlovi, našu ne krase, od toga nema nikakve materijalne dobiti, ali fakat ne mogu razumjeti kad je ekonomija u pitanju. Pa majku mu, od ekonomije se živi. :dunno: Nije mi jasno da neko može preferirati proizvod iz tuđeg mjesta, koji hrani tamo 5 usta u Splitu ili Zagebu, nad svojim koji bi nahranio isto toliko ljudi iz sopstvenog grada. To mi nikad neće biti jasno :crazy:

hatunash
January 23rd, 2010, 04:17 PM

Stari, ja cak mislim da je taj sappit privatiziran,al nejse,to je samo primjer. Ako nije ta,ima mali milion drugih kole su jednako kvalitetne,sigurno. U svakom slucaju to su firme koje porez i doprinose placaju u tvojoj zemlji, odakle ce ti se puno ranije i vise vratit novac nego iz susjedne zemlje.
A kroz slanje novca drugima ne mozes za sebe stvorit nista perspektivno,osim mozda posla koji oni nece da rade.
A tebi ce se kroz kanton sigurno puno lakse nesto vratit (mada ide sporo,zbog ovakve strukture i birokratije)
A briga o kojoj pricas je,naravno,okej ali koliko je to u buducnosti. Ne mogu nikad stanovnici druge drzave biti ni priblizno vazni kao svoji. Penzije,boracke naknade,invalidnine i ostalo iz Hrvatske ce jednom prestat i sta onda? Shvatas?!
Od neceg se mora zivjet,ali OVDJE.

hatunash
January 23rd, 2010, 04:22 PM
Prava bauštelska logika. :D Sta nije bolje da sami sebi obnovite skole i napravite put, nego da ulazete u Hrvatsku i onda cekate milostinju?

Drug,necemo se sad vrijedjat.
Ali "milostinja" je definitivno izraz koji najbolje opisuje taj odnos.

mirza-sm
January 23rd, 2010, 04:26 PM
Jbte podignite im spomenik kod škole ili biblioteke i zahvalite se. Šta bi mi sad svi trebali kupovati Švedske, Norveške, Grčke, Američke i Kanadske proizvode, jer su pomogli obnovu škola, Parlamenta, puteva i ostalog? :dunno:

amriiich
January 23rd, 2010, 04:40 PM
Meni je isto nepojmljivo kako neko može preferirati tuđu ekonomiju nad svojom. Hajde razumijem donekle kad je u pitanju taj nekakav nacionalni zanos, kad je sport u pitanju pa kad navijaš za Hrvatsku ili Srbiju, ipak njihovu zastavu krase šahovnice i orlovi, našu ne krase, od toga nema nikakve materijalne dobiti, ali fakat ne mogu razumjeti kad je ekonomija u pitanju. Pa majku mu, od ekonomije se živi. :dunno: Nije mi jasno da neko može preferirati proizvod iz tuđeg mjesta, koji hrani tamo 5 usta u Splitu ili Zagebu, nad svojim koji bi nahranio isto toliko ljudi iz sopstvenog grada. To mi nikad neće biti jasno :crazy:

Sa stajalista marketinga na to se gleda kao na nedostatak jedinstvenog sistema kulturnih vrijednosti u zemlji, pa potrosaci pribjegavaju globalnim markama u ovom slucaju recimo susjednim kao provjerenom standardu "savremenog zivljenja" ...

A ukratko na bosanskom " tudje je bolje" .. i hranimo druge kako si i napisao, a vamo nas narod nek' ostaje bez posla , i svaki dan neka se pojavljuju novi strajkasi koji nemaju nikakve uslove ni za proizvodnju, i rad a ni za zivljenje..

mirza-sm
January 23rd, 2010, 04:49 PM
^^ Lijepo rečeno. ;)

Bauštelac
January 23rd, 2010, 04:53 PM
LOL pa onda kad je uvela "dodatne mjere" za zaštitu i zadržala bh. proizvode na hrvatskoj granici.

BIH onda kad je zabranila uvoz piletine iz Hvatske radi ptičje gripe(iako svi znamo da je ista pričja gripa bila i u BIH)

Pa nije Sappit jedino mlijeko iz BiH, ne pijem ga ni ja. Imaš Meggle, Milkos, Vitalia, Dar Prirode i ostale. Na kraju krajeva, pitaj poljoprivrednike i farmere iz Livna ko im više koristi Dukat iz Hrvatske ili Meggle iz Bihaća koji otkupljuje njihovo mlijeko pa ćeš dobiti fin odgovor. ;)
Ja kupujem mlijeko Z'bregov, jogurt Dukat i livanski sir...kupujem voćne jugorte Meggle ali nažalost ne proizvode se u Bihaću...Mislim da livanjski farmeri imaju najviše koristi od Livanjke mljekare

Divim se tvome iznimnome poznavanju logike
Ja preferiram ono što mi se svidi, nebitno odakle je!

mirza-sm
January 23rd, 2010, 05:06 PM
^^ Pa dobro, naravno da ćeš kupovati ono što ti se svidi, i ja se uvijek vodim tom logikom. Naravno da ću kupovati Nutellu prije nego Barpeh eurokrem iz Čitluka ili neki drugi, jednostavno, jer mi ukus ne odgovara. Ali isto tako ima dosta domaćih proizvoda koji su mi deset puta bolji od straniha, npr. po meni se ni jedan od susjednih proizvoda ne može porediti s našom Violetom iz Gruda, jedino bih možda izabrao Zewu iz Njemačke nad njom, ali mi je ona deset puta skuplja. ;)

Bauštelac
January 23rd, 2010, 05:10 PM
^^ Pa dobro, naravno da ćeš kupovati ono što ti se svidi, i ja se uvijek vodim tom logikom. Naravno da ću kupovati Nutellu prije nego Barpeh eurokrem iz Čitluka ili neki drugi, jednostavno, jer mi ukus ne odgovara. Ali isto tako ima dosta domaćih proizvoda koji su mi deset puta bolji od straniha, npr. po meni se ni jedan od susjednih proizvoda ne može porediti s našom Violetom iz Gruda, jedino bih možda izabrao Zewu iz Njemačke nad njom, ali mi je ona deset puta skuplja. ;)

Pa u čemu je onda problem?

mirza-sm
January 23rd, 2010, 05:14 PM
^^ Pa u tome što se često gledaju "nacionalni interesi" pri kupnji proizvoda, da stvar bude još gora nacionalni interesi druge države, kao onaj tvoj gore pomenuti "nije ti žao ako koju marku daš u razvoj Hrvatske, jer ti je školu sagradila", a ne zbog ukusa ili kvalitete. ;)

Bauštelac
January 23rd, 2010, 05:17 PM
^^ Pa u tome što se često gledaju "nacionalni interesi" pri kupnji proizvoda, da stvar bude još gora nacionalni interesi druge države, kao onaj tvoj gore pomenuti "nije ti žao ako koju marku daš u razvoj Hrvatske, jer ti je školu sagradila", a ne zbog ukusa ili kvalitete. ;)
Nisi shvatio zasto sam to napisao...
Napisao sam zato jer me čovjek napao što kupujem Dukat, a ne neki proizvod iz BIH. I želio sam mu dokazat da Hrvatska ne crpi samo novce od nas nego nam ih i na neki način vraća!

AdnanPD
January 23rd, 2010, 05:18 PM
Zasto smo glup narod?

Silajdzic govori o ukidanju RS i ako je to nemoguce sve i da ima 100% podrsku medju Bosnjacima, a isti ti Bosnjaci drkaju na te izjave i idu glasati za lazno obecanje.

Dodik huska o referendumu i nezavinosti RS sto je opet nemoguce i svi Srbi drkaju na njegove izjave i glasaju za njega.

Covic prica price o hrvatskom kanalu i hrvatskom entitetu sto je opet nemoguce a Hrvati drkaju na te izjave i glasaju za njega.

I zato smo glup narod umjesto da se politicari svadjaju oko ekonomskih prilika oni se svadjaju oko nekih laznih nacionalnih ugrozenosti, nekih nasih laznih jezika i ako su svi isti itd.

E upravo zato smo GLUP narod da nema GLUPLJEG u EVROPI a i sire!:puke:

mirza-sm
January 23rd, 2010, 05:22 PM
Nisi shvatio zasto sam to napisao...
Napisao sam zato jer me čovjek napao što kupujem Dukat, a ne neki proizvod iz BIH. I želio sam mu dokazat da Hrvatska ne crpi samo novce od nas nego nam ih i na neki način vraća!

Hrvatska je obnovila školu u Livnu, Grčka je obnovila čitavu zgradu Vijeća Ministara, Norveška je obnovila više od pola Parlamenta, evo jučer Švedska i Norveška obnovile sarajevsku Palatu Pravde, je li to razlog da preferiram grčke, norveške i švedske proizvode nad našim?

bijesnivrabac
January 23rd, 2010, 05:22 PM
da stvar bude još gora nacionalni interesi druge države

:runaway: :eek: :weirdo: :crazy2: :storm: :clown:

Od sada svi da kupujemo bh. proizvode, navijamo za BiH i pjevamo Jedna si jedina, i to na bosanskom! :nuts:

Sad ozbiljnije. Dopusti ljudima da osjećaju proizvode iz Srbije i Hrvatske podjednako svoje kao što su to i proizvodi iz BiH, jer to nije nimalo neobično, čudno ili neracionalno. Ovdje je interesantno samo tvoje insistiranje na tome da su Srbija i Hrvatska ništa drugačije za BiH od Njemačke, Švedske, Kanade ili SAD-a.

mirza-sm
January 23rd, 2010, 05:23 PM
^^ ?

corvus_edin
January 23rd, 2010, 05:28 PM
:nuts:

i ja se evo pitam

Bauštelac
January 23rd, 2010, 05:33 PM
Hrvatska je obnovila školu u Livnu, Grčka je obnovila čitavu zgradu Vijeća Ministara, Norveška je obnovila više od pola Parlamenta, evo jučer Švedska i Norveška obnovile sarajevsku Palatu Pravde, je li to razlog da preferiram grčke, norveške i švedske proizvode nad našim?

Ja nikad nisam rekao da preferiram hrvatske proizvode. To što si ti stekao dojam da ja to želim to je tvoj problem.

mirza-sm
January 23rd, 2010, 05:36 PM
^^ A ok, onda je moja greška, izvinjavam se. ;)

Bauštelac
January 23rd, 2010, 05:44 PM
^^^^
Prihvaćam ispriku.:cheers:

AdnanPD
January 23rd, 2010, 05:52 PM
U vecini proizvoda nasi proizvodi nisu nista losiji vec stavise i dosta bolji nego strani proizvodi ali najvaznije je razbiti barijeru u glavi koja nam govori da je strano bolje.
Npr kad raja kupuje radije radensku 3 srca nego neku nasu gaziranu vodu i ako se zna da je nasa voda jedna od kvalitetnijih u Evropi.
Ima takvih primjera milion gdje ljudi radije kupuju strane proizvode radije engo domace jer eto domace mora da je bezveze.

hatunash
January 23rd, 2010, 05:57 PM
:runaway: :eek: :weirdo: :crazy2: :storm: :clown:

Od sada svi da kupujemo bh. proizvode, navijamo za BiH i pjevamo Jedna si jedina, i to na bosanskom! :nuts:

Sad ozbiljnije. Dopusti ljudima da osjećaju proizvode iz Srbije i Hrvatske podjednako svoje kao što su to i proizvodi iz BiH, jer to nije nimalo neobično, čudno ili neracionalno. Ovdje je interesantno samo tvoje insistiranje na tome da su Srbija i Hrvatska ništa drugačije za BiH od Njemačke, Švedske, Kanade ili SAD-a.

Vrale,na osnovu cega si ovo zakljucio?
Sve sto pokusava mirza (a i ja) reci je da ne treba davat lovu strancima (u koje spadaju u srb i cro) za proizvode kvalitete prilicno slicne istim bosanskima.

AdnanPD
January 23rd, 2010, 06:03 PM
U globalnom trzistu i Srbija i Hrvatska su nam iste kao i Kina ili bilo koja druga drzava nema tu ljubljenja.

Isto je otisla marka u Japan ili u Hrv ili Srb. Nama ni u dzep ni iz dzepa.

Bauštelac
January 23rd, 2010, 06:05 PM
Zasto smo glup narod?

Silajdzic govori o ukidanju RS i ako je to nemoguce sve i da ima 100% podrsku medju Bosnjacima, a isti ti Bosnjaci drkaju na te izjave i idu glasati za lazno obecanje.

Dodik huska o referendumu i nezavinosti RS sto je opet nemoguce i svi Srbi drkaju na njegove izjave i glasaju za njega.

Covic prica price o hrvatskom kanalu i hrvatskom entitetu sto je opet nemoguce a Hrvati drkaju na te izjave i glasaju za njega.

I zato smo glup narod umjesto da se politicari svadjaju oko ekonomskih prilika oni se svadjaju oko nekih laznih nacionalnih ugrozenosti, nekih nasih laznih jezika i ako su svi isti itd.

E upravo zato smo GLUP narod da nema GLUPLJEG u EVROPI a i sire!:puke:

Tako se govorilo da neće biti rata...a gle bilo ga je!
Ja ne vidim sto to Dodika sprečava da raspiše referendum...iako bi RS na kraju proglasila neovisnost ona ne bi prošla neopaženo, naprotiv neke bi zemlje tu neovisnot i prihvatile!
Neke bi slale i vojsku na koridor...:nuts::lol::nuts::lol:

mirza-sm
January 23rd, 2010, 06:13 PM
Tako se govorilo da neće biti rata...a gle bilo ga je!
Ja ne vidim sto to Dodika sprečava da raspiše referendum...iako bi RS na kraju proglasila neovisnost ona ne bi prošla neopaženo, naprotiv neke bi zemlje tu neovisnot i prihvatile!
Neke bi slale i vojsku na koridor...:nuts::lol::nuts::lol:

Sprečava ga milion stvari, ali da ne ulazimo sad u to, thread je vezan za Bijeli Schengen. :)

I hvala na prihvatanju izvinjenja. :)

Bauštelac
January 23rd, 2010, 06:18 PM
Sprečava ga milion stvari, ali da ne ulazimo sad u to, thread je vezan za Bijeli Schengen. :)

I hvala na prihvatanju izvinjenja. :)

Ja mislio da je ovo neki nefrološki thread...:lol:

hatunash
January 23rd, 2010, 11:16 PM
Ne mogu da vjerujem da nekom moras objasnjavat koliko je veca mogucnost da se covjeku u Hercegovinu vrati neka marka iz Tuzle,Mostara,Zenice,Banja Luke,Bihaca itd. nego iz Valjeva,Nisa,Novog Sada,Trogira,Koprivnice,Splita... Covjece,ulaganjem svoju drzavu ulazes i u svoju buducnost.

Sad,ako je nesto strano bas puno kvalitetnije,naravno da ces kupit to bolje.
Ali,evo spominjali smo mlijeko,pa bar u mlijeka u BiH imas kakvog hoces. I naravno,jos puno toga.
Veliko izvinjenje svima na offtopicu.

FaceOff
January 23rd, 2010, 11:23 PM
Nego, hoce li nam ukinuti brzo vize??? :)

Make it so
January 23rd, 2010, 11:25 PM
U globalnom trzistu i Srbija i Hrvatska su nam iste kao i Kina ili bilo koja druga drzava nema tu ljubljenja.

Isto je otisla marka u Japan ili u Hrv ili Srb. Nama ni u dzep ni iz dzepa.

U globalnom trzistu oni nisu ista stvar jer covjek moze ici radit u slavonski brod a odnit placu u bosanski i jos se ne iselit ali nemoze ici u peking i vratit se doma u roku deset minuta
U globalnom trzisti transport do kine ide priko hr a jos mora ici priko puno drzava i kilometara ..dok kod hr mozes ubrat kupus u ljubuskom i prodavat ga na pijaci u makarskoj ... u globalnom trzistu ti nece turist iz tucepa posjetit međugorje i vratit se nazad na kupanje ... nije isto nije nimalo isto ..pojam stranog u ex yu gotovo da je i mali oksimoron ...kad kupin fazol iz hercegovine ili cak crne gore ..znan na cemu san ..ali nemozes rec da je tako kad kupis nesto iz kine
Isto tako uz autocestu transport moze ici i preko BIH ..u dbk naprimjer ..tu opet autoceste u istoj BIH zarađuju ..ako bi bili kraci put do HR juga nego naprimjer priko plitvica ili svetog roka ...nije uopce isto ...ex yu zemlje su kao trill u star trek-u u nekakvoj simbiozi ...tako da uopce nije isto .. nit je strano ..bar mentalitet nije stran

hatunash
January 23rd, 2010, 11:57 PM
Pasha moj,shvatio si ti sigurno sta je covjek htio da kaze. Druga drzava je druga drzava. A susjedni gradovi su nesto sasvim deseto.

Make it so
January 24th, 2010, 12:15 AM
Nije ...poanta svega je pametno koristenje svih resursa oko sebe a ako je ta resurs u drugoj republici , drzavi ili kako cemo se vec izrazit svejedno , ode je vise prisutan mentalitet , ako ja necu imat korist za sebe i samo za sebe onda nitko drugi nesmije imat korist od mene ..a o surađivanju da ne govorimo :nuts:

Po principu kapitalizma trziste je i susjedni veci grad u istoj drzavi i nije isto kao kina ..mozda zbog sustava nece sluzbeni organi druge drzave ulagat u moju ali ce ljudi iz te zemlje trosit novac u mojoj drzavi a onda cu ja ili moji hipotetski gosti trosit taj novac u toj susjednoj drzavi ..veca je korist od dobrostojeceg susjeda nego od dobrostojece kine ili indije .. iz hr ce se brze vratit nego iz kine a jos i mozes imat suradnju i nemat problema s transportom ili slicno ..cak se i proizvod moze sastavljat iz vise tvornica u cijeloj regiji :cheers: ...poanta kupis HR proizvod i mozda ce građanin HR koji je proizvodio taj proizvod doc na skijanje ..sta ja znan na kupres ..tako da novci ne odlaze bas

Naravno kod poreza nije isto ali nije ex yu isto trziste kao i cijeli ostali svijet ..barem nije u pogranicnim mijestima

Doboj23
January 24th, 2010, 12:53 AM
^^ Hoces reci da bi mi trebali svi biti ponosni da uzimamo hr/sr proizvode i da potenciramo kupovinu iskljucivo proizvoda sa susjednih trzista jer bi nam se to moglo vratiti u nekom tamo desetom smislu?

Cisto si onako diplomatski upakovao onu glupost sto je gospodin ''vrabac'' vec izjavio na prethodnoj stranici.

Da li bi austrijanci trebali da osjecaju njemacke proizvode kao vlastite i potencirali njihovu kupovinu? Sumnjam, jer oni su to doba jos davno iza sebe ostavili, nama je pak tek na vratima.

dario_capajebo
January 24th, 2010, 02:54 AM
Make_it_so

je u pravu u grupi proizvoda koji nemaju kvalitativnog ili kompetitivnog pandema u BIH,npr. srbijanska medena srca ili hrvatsko more/vegeta.
(Neum je ekonomski "naš" ali nije to to,zar ne?)

Ja ne znam koliko vas poznaje ekonomiju iz onog akademskog kutka,ali je poznata činjenica da je razmjena veća sa geografskom blizinom.Koliko god okrutno zvuči ali blizina Slovenije,Austrije,Srbije jeste varijabla koja je u ekonomskoj razmjeni signifikantna.Pa ljetujući na hrvatskom moru sigurno je da će postotak sredstava da se vrati bilo na Jahorini ili Baščaršiji a dalmatinci će ostaviti koju kunu tu. Ponavljam u pitanju je grupa proizvoda koji nemaju konkurentnog supstituta,a ako govorimo o Violeti,mesu ili vodi,naravno da preferiram domaće.Doduše nekad me "domaći" BH telecom toliko iznervira da bi sutra prešao na m:tel (ako zovete Hrvatsku preko skype-a,ili treće zemlje shvatite koliko nas deru ili ugovor koji uključuje novi model mobitela,drugarica dobila super model preko m:tel-a,uz ugovor od 20KM mjesečno a BH telecom nudi taj mobitel po ugovoru od 100,jedini način da natjeram BH telecom da bude bolji jeste da pređem na "agresorski" operater surovo ali jednostavno). Tako da razumijem Make_it_so

Doboj23
January 24th, 2010, 04:19 AM
Vjerujes u to da onoliko turista iz BiH koliko ljetuje na jadranu, reciprocno dobijemo nazad na Jahorini ili Bascarsiji/Bjelasnici itd.?

mirza-sm
January 24th, 2010, 12:26 PM
Znao sam!

Dimitris Kurkulas

Nisu ispunjeni svi uslovi za viznu liberalizaciju

http://www.mojevijesti.ba/slike/novosti/AAA%20MOJE%20VIJESTI/SVIJET/dimitris_kurkulas_.jpg

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas izjavio je da BiH još nije ispunila sve uslove iz Mape puta za ukidanje viznog režima, dodajući da su u smislu legislative uslovi ispunjeni, ali da tehnički ima još posla.

On je rekao da je usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH krupan korak ka ispunjavanju uslova, ali da u ovom trenutku ne može da kaže da su svi uslovi ispunjeni.

Kurkulas je naglasio da eksperti Evropske komisije, koji će druge i treće sedmice februara boraviti u BiH, mogu donijeti konačnu ocjenu o tome da li je BiH spremna za bezvizni režim.

"Ne bih želio ništa da prejudiciram, niti da uzimam prerogative ekspertske misije. Tačno je da je ostvaren napredak, ali da li je to dovoljno, reći će eksperti", rekao je Kurkulas za sarajevski "Dnevni avaz".

List navodi da je prema dokumentu, koji je Interresorna grupa Savjeta ministara BiH za ispunjavanje uslova krajem 2009. godine dostavila Parlamentarnoj skupštini BiH, ostalo neriješenih još nekoliko tehničkih pitanja iz Mape puta do dolaska kontrolne misije.

Prema istim izvoru, najkrupniji posao je imenovanje direktora i zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, za koje je konkurs u toku. U narednim sedmicama potrebno je pronaći i adekvatno rješenje za 148 osoba koje traže azil u BiH, a za koje traje žalbeni postupak na odluku o neprihvatanju azila.

Potrebno je i donošenje nekoliko podzakonskih akata iz oblasti granične kontrole, izdavanja dokumenata za izbjegla lica, uputstava za kontrolu sumnjivih transakcija i usvajanje akcionog plana za provođenje Strategije borbe protiv organizovanog kriminala.

U toku je instalisanje čitača za biometrijske pasoše, koje mora biti završeno do kraja januara, pri čemu svaki granični prelaz treba imati najmanje po dva operativna čitača.

:rofl:
:rofl:

Da nije smiješno bilo bi žalosno. :D

"Ne bih želio ništa da prejudiciram, niti da uzimam prerogative ekspertske misije. Tačno je da je ostvaren napredak, ali da li je to dovoljno, reći će eksperti", rekao je Kurkulas za sarajevski "Dnevni avaz".

Pa naravno da nije dovoljno, nikad neće ni biti. Ispunili smo više uslova nego što ih sad imaju ispunjene države koje imaju bezvizni režim, ali džaba, nismo Srbija, samim time nismo ni ispunili uslove. Oj Evropo, ne bih da lajem :bash:

Make it so
January 24th, 2010, 12:32 PM
^^ Hoces reci da bi mi trebali svi biti ponosni da uzimamo hr/sr proizvode i da potenciramo kupovinu iskljucivo proizvoda sa susjednih trzista jer bi nam se to moglo vratiti u nekom tamo desetom smislu?

Cisto si onako diplomatski upakovao onu glupost sto je gospodin ''vrabac'' vec izjavio na prethodnoj stranici.

Da li bi austrijanci trebali da osjecaju njemacke proizvode kao vlastite i potencirali njihovu kupovinu? Sumnjam, jer oni su to doba jos davno iza sebe ostavili, nama je pak tek na vratima.

Ma ne ..ja cu osobno radije kupit proizvod iz citluka ili banja luke nego iz novog zelanda jer ipak ako kupim violletin proizvod onda ti novci nece ici daleko a ako kupim novozelandski onda dio tog novca odlazi dalje ..isto tako radije cu mozda kupit proizvod iz splita nego iz zagreba jer razvoj splita ce bolje utjecat na prostor di zivim ..iako generalno ljudi ne kupuju po tom principu , nego kupe ono sta vole ili im je jeftinije (ili je brand) :cheers:

Meni nikako naprimjer nije jasno zasto se TURIZAM ne koristi kao najbolji moguci nacin ekonomske suradnje između republika nekadasnje jugoslavije koje su stekle neovisnost ..jer poanta je da osoba koja posjeti dubrovnik moze posjetit i kotor i mostar a da opet nitko ne gubi puno na tome sta je on posjetio drugi grad jer ce se eventualno ona osoba iz mostara doc kupat u dubrovnik ili kotor a netko iz dubrovnika ili kotora ce ici na skijanje negdi u blizini a da je to slucajno u BIH
Poanta je da na mikroregionalnom podrucju mnogi dijelovi jugoistocne europe su zajednicko minitrziste ..hercegovina i juzna dalmacija , srijem (mislim) ... dubrovacko primorje i boka ..tu svak moze imat korist ako surađuje na mikrorazini a vise suradnji na maloj razini se pretvori u nesto vece ..naprimjer kad ides u dbk cesto se neke stvari kupuju i u neumu pa bilo hrvatski ili drugi proizvodi zato jer je jeftinije ..pa sad kako netko moze rec da tu nema obostrane koristi :cheers: ..za sve gradove i ljude koji zive u zemljopisnoj blizini

mirza-sm
January 24th, 2010, 12:38 PM
^^ Dobro, na razini turizma. A i malo je lakše govoriti sa strane Hrvatske koja ima BDP po glavi 18,000 i prosječnu platu od nekih 700€, o saradnji i kupovini bh. proizvoda, nego nama koji imamo 8,000 i 400€ platu. :)

Make it so
January 24th, 2010, 12:49 PM
U "bogatoj" hrvatskoj su i cijene vece pa se nekoc islo busevima u grude (sovice) kupovat stvari ..sad kad su dosli trgovacki centri nije tako ali je prije bilo

I jos naprimjer ako jedan neum nema industrije ti ljudi moraju radit u HR tako da vjerojatno dio ljudi iz pogranicnih mijesta mozda i zive nelose ako imaju di radit priko granice ..ali mislim da u HR ipak su place najbolje u zagrebu i sjevernoj hrvatskoj a onda je to opet prica za sebe

mirza-sm
January 24th, 2010, 12:51 PM
^^ Pa dobro, to stoji... Normalno mi je to što se tiče prekogranične saradnje, ili ljudi koji rade preko granice.. Takav je i slučaj s Hrvatima u Gradišci ili u Brčkom.. ili Šveđanima i Dancima u Öresund regiji.. ;)

dario_capajebo
January 24th, 2010, 03:55 PM
Vjerujes u to da onoliko turista iz BiH koliko ljetuje na jadranu, reciprocno dobijemo nazad na Jahorini ili Bascarsiji/Bjelasnici itd.?

Ne nego ,ako biram gdje ću ljetovati ( mama preferira Tursku) idem radije u Hrvatsku nego Bugarsku. Ako nemamo domaćeg kvalitetnog proizvoda pandema,onda uzimam hrvatski ili srbijanski,pa na trećem mjestu eventualno slovenački. A vjeruj mi da ja dobro pogledam mnoge proizvode (tj. odakle su) prije nego kupim,samo zbog toga što nisu iz bih veliku grupu srbijanskih proizvoda ne kupujem već nađem naše supstitute (a naši trgovci patriote vole mnogo srpske proizvode što zbog dumping-a što zbog kursa dinara).
Vodu bosansku - ok.
Ali Paul Samuelson - Hrvatsko izdanje jer nije ga nijedna bosanska izdavačka kuća prevela. Mislim da se dosad nismo razumijeli. Ne mogu ja kupovati nekvalitetno samo zato što je made in BIH.

mirza-sm
January 24th, 2010, 03:57 PM
^^ Slažem se.

hatunash
January 24th, 2010, 05:11 PM
I ja!

Make it so,sve bi bilo ok to sto govoris da postoji bar priblizan reciprocitet kao sto neko spomenu. Ali, korist Hrvatske (a i Srbije)u odnosu na BiH je otprilike 5:1,ako ne i veca. To je sustina problema.
A naravno da nije opet isto davat Hrvatskoj ili Spaniji,zbog blizine.

AdnanPD
January 24th, 2010, 05:49 PM
Odlucio sam cekati i ne paliti se na ove ispade raznorazni birokrata ljevice, desnice, centra, domacih, stranaca, parlamentaraca itd vec sacekati komisiju koja dolazi sad u februaru pa da onda mogu donjeti sud koliko nas juropa hoce ili nece.

Make it so
January 24th, 2010, 11:53 PM
I ja!

Make it so,sve bi bilo ok to sto govoris da postoji bar priblizan reciprocitet kao sto neko spomenu. Ali, korist Hrvatske (a i Srbije)u odnosu na BiH je otprilike 5:1,ako ne i veca. To je sustina problema.
A naravno da nije opet isto davat Hrvatskoj ili Spaniji,zbog blizine.

Pa ako nemoze se bit bolji u proizvodnji hrane(kolicinski) onda nek se bude bolji ili kvalitetniji u proizvodnji neceg drugog ..naprimjer mene cudi sta iz BIH ne dolazi puno sumskog voca ili cak stolarije jer bar u toj sveri ima resursa (doduse ima ih i u lici ali nema veze) .. i jos jedna stvar koja HR prodaje a mogu to prodavat sve zemlje u blizini ..je voda , tako obicno a tako danas vrijedno ;)

corvus_edin
January 25th, 2010, 07:32 PM
Catherine Ashton
"BiH će biti članica Evropske Unije"

Visoki predstavnnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton potvrdila je da je na zasjedanju Savjeta ministara EU, osim razgovora o misiji "Altea", za koju je odlučeno da ostane u BiH i nakon isteka mandata, vođen i "generalni razgovor o budućnosti BiH".

Ashtonova je navela da je generalni razgovor o budućnosti BiH sadržavao i elemente koji nisu "reflektovani" u zaključcima, prenosi dopisnik Srne iz Brisela.

Razgovor uz radni ručak vođen je uz učešće mnogih evropskih ministara. Ashtonova sada provodi konsultacije sa timom koji je ranije radio na predmetu BiH, ali i mnogim drugim osobama, s ciljem da se izađe sa prijedlogom koji bi bio "realističan za BiH", rekao je ranije jedan njen saradnik.

Catherine Ashton u odgovoru na pitanje da li će se njen prijedlog oslanjati na butmirski paket, kako će tretirati Ustav BiH i slično nije željela komentarisati pojedinačno nijedan element iz političkog života BiH.

"Još nemam prijedlog, ali znamo osnovno: to je zemlja u kojoj živi nekoliko (etničkih) zajednica, a uskoro su izbori" - navela je ona i dodala da će BiH "biti član EU".

Catherine Ashton je rekla da radi sa vrlo iskusnim timom ljudi koji je i ranije imao dobre rezultate, ali da provodi i široke konsultacije sa drugima, i izrazila nadu da će "svježi pogled" na problem donijeti rezultate".
(SRNA)

sve receno

bijesnivrabac
January 25th, 2010, 08:08 PM
Vrale,na osnovu cega si ovo zakljucio?
Sve sto pokusava mirza (a i ja) reci je da ne treba davat lovu strancima (u koje spadaju u srb i cro) za proizvode kvalitete prilicno slicne istim bosanskima.

Srbija nije inostranstvo, niti su Srbijanci stranci. Značajno je jedino da pare ostaju u komšiluku, jer ako komšiluk ima novca, imaćemo ga i mi. Vratiće nam investicijama, tokom zimovanja ili na neki drugi način. A i da ga ne vrate, ja se podjednako radujem uspjehu koji postižu firme iz Srbije, kao i uspjehu koje postižu firme iz RS, tj. BiH. Za mene ne postoji granica na Drini, koja će mi govoriti da prije kupim nešto iz Bijeljine, nego nešto iz Šapca.

corvus_edin
January 25th, 2010, 08:13 PM
U globaliziranom svijetu ...da - i pogotovo u pogledu na buducnost i trziste EU-a

A sto se tice granica i rijeka i inostranstva... sorry Srbija je jedno te isto kao Hrvatska, Svedska, Tajland ili Novi Zeland - mislim, da je to pitanje, o kojem se nebi trebalo dalje razmatrati.

mirza-sm
January 25th, 2010, 08:38 PM
Srbija nije inostranstvo, niti su Srbijanci stranci. Značajno je jedino da pare ostaju u komšiluku, jer ako komšiluk ima novca, imaćemo ga i mi. Vratiće nam investicijama, tokom zimovanja ili na neki drugi način. A i da ga ne vrate, ja se podjednako radujem uspjehu koji postižu firme iz Srbije, kao i uspjehu koje postižu firme iz RS, tj. BiH. Za mene ne postoji granica na Drini, koja će mi govoriti da prije kupim nešto iz Bijeljine, nego nešto iz Šapca.

Sve to stoji, i sve bi to bilo super druže, kada bi neko iz Srbije govorio da za njega ne postoji granica hoće li prije kupiti nešto iz Bijeljine, nego nešto iz Šapca, pitaj njega pa ćeš vidjeti. Uostalom, provjeri police u trgovinama u Šapcu ili Loznici i one u Bijeljini, pa ćeš vidjeti omjer proizvoda iz RS i iz Srbije...

Sad jedino ako ti planiraš da čitava RS živi od investicija iz Srbije i njihovih turista zimi na Jahorini, onda ti svaka čast. :okay:

AdnanPD
January 25th, 2010, 08:44 PM

Na stranu sta neko smatra, granica postoji kako u ekonomskom tako i u politickom smislu.

Marka za mlijeko iz Bijeljine se vraca visestruko BiH, dok marka za mlijeko iz Sapca moze ali vjerovatno se nece ni vratiti u BiH.
Austrijanci vjerovatno ne smatraju Njemacku inostranstvom ali zato uvijek radije kupuju austrijeske proizvode nego li njemacke.

mirza-sm
January 25th, 2010, 08:50 PM
^^ Ejs kakvi crni Austrijanci i Nijemci, oni su totalno minorne nacije kakvo smo mi silne nacije, pune kulture, tradicije, silnih junaka i ugleda općenito, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Granice? To za nas ne postoji, mi smo više od toga! Neka Austrijanci izdaju svoje nacionalne stavove, mi ne smijemo i nećemo, makar nam pocrkali ljudi od gladi zarad susjednih ekonomija! :D :doh:

AdnanPD
January 25th, 2010, 09:02 PM
Shvatam ja kad neko nema izbora kod nekih proizvoda pa radije kupi proizvode susjednih drzava sto i ja sam radim, ali kad imas izbor kvalitetnog BiH proizvoda protiv susjednog proizvoda onda je isto kupio ti Hr ili Srb proizvod ili Irski proizvod.

Pa npr. Jelen pivo je skoro pa unistilo Banjalucki Nektar koji se sad svim sredstvima pokusava vratiti.

Fazla
January 25th, 2010, 09:06 PM

Моra da je to razlog zbog čega smo razvijeni ko komšiluk i što imamo para koliko i komšije.

dario_capajebo
January 25th, 2010, 09:43 PM

I ja volim Hrvatsku,ja se izjašnjavam kao hrvat.Ja volim Končar i hrvatske investicije u BIH. Ali ovo podebljano je nebuloza, to nije ekonomska ne educiranost već totalna ekonomska nepismenost,nadam se da se nećeš ljutit ako te zamolim da s nekim u krugu porodice ili prijatelja ko poznaje ekonomiju popričaš o tome.

Jer su ti usađeni ekonomski oksimoroni potpuno nekompatibilni sa ekonomskom teorijom i praksom. To nije isto,postoje multiplikatori potrošnje,rasta investcija itd. i sl. koji pobijaju takvo razmišljanje.
Bolje je da uspjeh postižu firme iz RS nego iz Srbije,pa ako hoćeš bolje i iz RS nego FBIH ,bolje iz tvog mjesta nego nekog udaljenog u tvojoj regiji.

Drugo ako je riječ o proizvodima koji nemaju kvalitetnog supstituta (kod mene lično radi se o medenim srcima - proizvođač pionir -a.d. Beograd)

mirza-sm
January 25th, 2010, 09:48 PM
^^ U to sam se i ja uvjerio, najiskrenije. Neki dan sjedim s kolegicom u City Pub-u uz kuhano vino, i ona navalila na medena srca da bi joj bilo gušt pojesti uz kuhano vino. I odem ja u DPmarket i ugledam Medena Srca od Pionira, i do njih odmah tzv. "Čoko Medino" od Klasa iz Sarajeva, i reko hajd uzet ću njih, svejedno srce ovamo srce tamo, samo je ovaj +387, domaći. Kolegica kad me nije gađala njima u sred Puba :lol:

I ja sam se uvjerio kad sam ih probao da je Pionir bez konkurencije što se medenog srca tiče. :D

AdnanPD
January 25th, 2010, 09:57 PM
U redu kad je susjedno daleko superiorniog kvaliteta pa se njihovo kupuje, ali ljetos kad je jedna moja prijateljica izasla iz trgovine sa flasicom obicne vode "Jana" poludio sam.
Pa Jana nije nista bolja od bilo koje nase flasirane vode, ali ipak fensi je nosati Janu uokolo. :bash:

Zene najmanje paze na domace-strano kad kupuju i to me stvarno zivcira. Vecinom vidis muskarce koji radije biraju domace proizvode.

amriiich
January 25th, 2010, 10:03 PM
U redu kad je susjedno daleko superiorniog kvaliteta pa se njihovo kupuje, ali ljetos kad je jedna moja prijateljica izasla iz trgovine sa flasicom obicne vode "Jana" poludio sam.
Pa Jana nije nista bolja od bilo koje nase flasirane vode, ali ipak fensi je nosati Janu uokolo. :bash:

Zene najmanje paze na domace-strano kad kupuju i to me stvarno zivcira. Vecinom vidis muskarce koji radije biraju domace proizvode.

Pa dobro Ado... necemo bas generalizovati :D

Ja se vazda sa rajom posvadjam zbog "vode", stvarno mi ne ide u glavu kao i tebi kako neko moze pored Olimpije ili neke druge nase vode uzet Janu i sl.

Olimpija ima bas finu ambalazu, bas mi se svidja, extra voda (mada su mi sve vode iste :D ) domaci proizvod.. al' kako dokazati narodu :S

AdnanPD
January 25th, 2010, 10:05 PM
To ti je onaj famozni "vodeni" lobi koji za saku para unistava domace punionice vode.

bijesnivrabac
January 25th, 2010, 10:18 PM
I ja volim Hrvatsku,ja se izjašnjavam kao hrvat.

A tvoj potpis?

Ja volim Končar i hrvatske investicije u BIH. Ali ovo podebljano je nebuloza, to nije ekonomska ne educiranost već totalna ekonomska nepismenost,nadam se da se nećeš ljutit ako te zamolim da s nekim u krugu porodice ili prijatelja ko poznaje ekonomiju popričaš o tome.

Jer su ti usađeni ekonomski oksimoroni potpuno nekompatibilni sa ekonomskom teorijom i praksom. To nije isto,postoje multiplikatori potrošnje,rasta investcija itd. i sl. koji pobijaju takvo razmišljanje.
Bolje je da uspjeh postižu firme iz RS nego iz Srbije,pa ako hoćeš bolje i iz RS nego FBIH ,bolje iz tvog mjesta nego nekog udaljenog u tvojoj regiji.

Drugo ako je riječ o proizvodima koji nemaju kvalitetnog supstituta (kod mene lično radi se o medenim srcima - proizvođač pionir -a.d. Beograd)

Pokušavaš da mi objasniš da je za privredu RS, ili BiH, svejedno, bolje da ja kupim Nektar, nego Jelen? Nema potrebe za tim, to je meni, ovako ekonomiski nepismenom (ja ekonomski, a ti jezički!) savršeno jasno!

Ja sam napisao jednu drugu stvar, u duhu prethodnog insistiranja na granicama i strancima iz Srbije, a to je da meni nije žao kupiti Jelen, Imlekov jogurt ili Knjaz Miloš i time pomoći ta preduzeća i privredu Srbije. Ja, za razliku od, čini mi se, većine forumaša na ovoj temi, ne patim od floskule "stranci iz Srbije".

AdnanPD
January 25th, 2010, 10:22 PM
Nije to smatras li ti ili ne Srbe iz Sbrije strancima vec su oni u ekonomskom smislu stranci kao i svi drugi i za privredu BiH visestruko je bolje kupovati domace proizvode nego li one iz Srbije ili Hrvatske.

mirza-sm
January 25th, 2010, 10:24 PM
^^ Naravno da nam Srbijanci nisu stranci u smislu da su Nijemci ili Šveđani, ali jesu stranci u smislu da ne dijelimo isti ekonomski prostor s njima, i da je za RS višestruka dobit ako kupimo mlijeko iz Mlijekoprodukta iz Kozarske Dubice nego Imlekovo, što si i rekao da ti je samom jasno.

Zmey
January 25th, 2010, 10:44 PM
I ja sam se uvjerio kad sam ih probao da je Pionir bez konkurencije što se medenog srca tiče. :D

To je zato sto nisi probao Krašove Choco Medenjake s višnjom. :) Daleko najbolji medenjaci IMHO, a probao sam ih manje-vise sve.

http://www.kras.hr/index.php?page=productDetails&productGroup_id=14&product_id=74

hatunash
January 25th, 2010, 10:57 PM
A tvoj potpis?

Pokušavaš da mi objasniš da je za privredu RS, ili BiH, svejedno, bolje da ja kupim Nektar, nego Jelen? Nema potrebe za tim, to je meni, ovako ekonomiski nepismenom (ja ekonomski, a ti jezički!) savršeno jasno!

Ja sam napisao jednu drugu stvar, u duhu prethodnog insistiranja na granicama i strancima iz Srbije, a to je da meni nije žao kupiti Jelen, Imlekov jogurt ili Knjaz Miloš i time pomoći ta preduzeća i privredu Srbije. Ja, za razliku od, čini mi se, većine forumaša na ovoj temi, ne patim od floskule "stranci iz Srbije".

Vrale,ne zeli te niko uvrijedit. Samo mijesas politicki (i emotivni) faktor sa ekonomskim,koji je puuuuno bitniji za tebe licno i tvoju porodicu u smislu egzistencije. Puno vise ce ti se vratit iz BiH (RS) love nego iz Srbije ili Hrvatske.
Ako nista drugo,bar zbog toga sto mi njima dajemo oko 5 puta vise love nego oni nama (trgovinski,naravno)!

Mislim da je ovakav rezon problem i veci nego sto ljudi misle jer narodu ocito nije jasno kolki autogol sami sebi zabijaju. Svi misle da je to politika,Bosna i protiv Bosne ovo ono,a ono nidje veze.

bijesnivrabac
January 25th, 2010, 11:05 PM
Nije to smatras li ti ili ne Srbe iz Sbrije strancima vec su oni u ekonomskom smislu stranci kao i svi drugi i za privredu BiH visestruko je bolje kupovati domace proizvode nego li one iz Srbije ili Hrvatske.

Raščistili smo već da je najbolje za privredu BiH da se kupuju proizvodi iz BiH. Tu smo, mensemeščini, svi saglasni.

Problem je ovo podebljano. Srbija je, uz Hrvatsku i Austriju, najveći ulagač u privredu BiH, te se ne može stavljati u isti koš sa "svim drugim"! Budući da se i u Srbiji govori srpski, kao i hrvatski u Hrvatskoj (koji, je li tako, ima par zajedničkih konotacija sa srpskim), te da dijelimo običaje, kulturu i način življenja, za očekivati je da će privredne veze sa Srbijom i Hrvatskom jačati, jer je tim državama, prirodno, BiH vrlo privlačno tržište (tako lijepo, tako blizu), što ne mora biti za Austriju, kao i ove ostale. Njima kako ćefne.

Štoćereć, ako se kome slučajno omakne, pa kupi nešto iz Srbije ili Hrvatske, nije sasvim, uslovno rečeno, oštetio privredu BiH.

bijesnivrabac
January 25th, 2010, 11:08 PM
Vrale,ne zeli te niko uvrijedit. Samo mijesas politicki (i emotivni) faktor sa ekonomskim,koji je puuuuno bitniji za tebe licno i tvoju porodicu u smislu egzistencije.

Zemljače, umijem ja jasno razgraničiti politički i emotivni sa ekonomskim faktorom, ali ja ukazujem na određene veze između istih tih faktora, koje neki, iz morebit poznatih razloga, zanemaruju!

Fazla
January 25th, 2010, 11:13 PM
Bijesni ti imaš ama baš svako pravo da ne smatraš građane Srbije strancima, no s ekonomske perspektive to oni jesu, i nema šta drugo da se doda.

Potpuno isto tako, ja lično smatram Bošnjake Sandžaka potpuno istim Bošnjacima ko one iz Bosne, no meni lično ne pada na pamet da kupim prije produkt Sandžaka nego Bosne. Jednostavno, marka potrošena u Srbiji je +1 BDPu Srbije, ne Bosne.

potpisujem, pa znači nisam ja jedini koji ovo misli... svaki put kad mi se mama vrati iz Bosne da vidim šta je to zapravo Bosanskog kupila... malo šta...

dario_capajebo
January 25th, 2010, 11:14 PM
A tvoj potpis?

.

RS je prelijep entitet bogat prirodnim cijelinama i krasnim ljudima.
Poštujem želju tih krasnih ljudi da se politički i teritorijalno i administrativno organiziraju tako kako su već organizirani.

Ja sam nepismen što se tiče saobraćaja, politike, aviona, i "srpskih interesa".Donedavno nisam razumio srpske interese i trebalo mi je dosta vremena da se "opismenim",upoznam sa osnovama demokratije i pravom (ne pravdom) tako da to nije uvreda,već jednostavno neinformisanost. I jezički sam nepismen , tako da se nadam da ću i tu da se poboljšam.
Sada sam razumio tvoju poentu.
Ja sam do prije par godina tako razmišljao o Hrvatskoj ,znaš šta imam od toga ? Da moja drugarica iz zg dođe u autu od 20 000 maraka, kupi gajbu piva (povrat od silnih para koje sam ostavio hrvatskoj privredi je za mene par piva,ona ima to auta i zato jer ja kupujem u konzumu- supermarket u blizini i nema domaće alternative u pješačkoj blizini) i ode. Ako su proizvodi iz HR/SRB puno kvalitetniji ili jeftiniji,ili ti je Maxi/konzum/mercator najbliži a najopremljeniji onda je ok da ih kupuješ ,ali ako ima alternative/supstituta uzmi domaće,uzmi to made in srpska.

Neki dan gledam viljamovke - najjefitnija je iz Srbije.A ja baš uzmem hercegovačku i neku banjalučku,jer nisu bile puno skuplje.

Kobasice sam uzeo Brajlović i Menprom,pa sad isprobavam.Menprom sam donirao a Brajlović je super,tako da nema potreba za SLO/HR/SRB roštiljskim.

AdnanPD
January 25th, 2010, 11:21 PM
Najzalije je da u BiH supermarketima moras biti dobar poznavalac BiH proizvoda da ih pronadjes na polici pored stranih proizvoda. Imam osjecaj da je jedno 70% stranih proizvoda umjesto da taj omjer bude obratan.

Npr u Svedskoj bi se digla buna i ustanak kad bi takva situacija bila po supermarketima.

Fazla
January 25th, 2010, 11:23 PM
Kad ponekad razmišljam o situaciji BiH upitam se kako smo i do ovoga stigli.

mirza-sm
January 25th, 2010, 11:29 PM
^^ Najjači komentar do sad! :D :lol:

LordMarshall
January 26th, 2010, 09:06 AM
Upitno ukidanje viznog režima BiH

Bosna i Hercegovina mogla bi se u mjesecima pred nama suočiti s vrlo ozbiljnim posljedicama neodgovorne politike koju vode njeni lideri.

Blokada reformi, sve lošiji unutrašnji odnosi, rastući napadi na predstavnike međunarodne zajednice, koje provode političari iz Republike Srpske, te indolentan odnos prema presudi Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura kojom se daje za pravo Jakobu Finciju i Dervi Sejdiću da su diskriminirani u izbornom procesu, mogu se obiti o glavu ne samo bh. političarima nego i građanima.

Drakonske mjere

Prema onome što se ovdje u Strazburu može čuti, BiH bi se mogla naći u novoj vrsti izolacije ako dosadašnja politika bude nastavljena.

Već se uveliko u kuloarima ne samo Vijeća Evrope nego i drugih evropskih institucija raspravlja o mjerama prema BiH.

Crni scenarij predviđa da bi BiH mogla dobiti suspenziju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), što se nikada nije desilo, njena parlamentarna delegacija izabrana po još važećim izbornim pravilima ne bi bila prihvaćena u Vijeću Evrope, a od bezviznog režima ne bi bilo ništa.

"Izgovor" za sve ove (drakonske) mjere vrlo je jednostavan.

Evropski sud za ljudska prava je najveća sudska instanca Evrope i njegovo nepoštivanje je nepoštivanje cijele Evrope. Onaj ko ne poštuje evropske institucije, ne
može očekivati da bude primljen u evropsku porodicu. Jednostavno i - ubitačno!

Kimo Sasi (Kimmo), jedan od dvojice autora rezolucije o BiH, koja se danas nalazi pred Parlamentarnom skupštinom (PS) Vijeća Evrope (VE), upozorava u razgovoru za
"Dnevni avaz" da je sve manje vremena za ozbiljne promjene.

- Malo je vremena, proces promjena je kompliciran. Jedna promjena vuče za sobom drugu... No, bilo bi vrlo, vrlo loše za cijelu organizaciju ako BiH ipak provede izbore u skladu s postojećim sistemom.

Ako se to ipak desi, onda moramo ozbiljno preispitati legitimnost bh. delegata u Vijeću Evrope. Naravno, mi želimo saradivati sa BiH i ne bi bilo prikladno da posegnemo za radikalnim mjerama, poput gubitka sjedišta u VE. No, kakvu legitimaciju imaju vaši predstavnici u VE, izabrani po starim pravilima na predstojećim izborima?

Nisam za radikalne poteze, ali ni njih ne treba isključiti - ocjenjuje Sasi.

Poziv na razum

On nije želio govoriti o mogućim aktivnostima drugih evropskih institucija ako se presuda Suda u Strazburu ne provede, ali nije mogao da ne kaže da ga ne bi iznenadila suspenzija SAA te zadržavanje viznog režima za BiH.

- Odluke koje se u posljednje vrijeme donose u RS ne pomažu! To ugrožava kompletan put BiH prema evropskim institucijama - upozorio je Sasi.

On očekuje da će rezolucija danas biti usvojena i nada se da će i to biti poruka koju će vlasti u BiH shvatiti kao upozorenje i poziv na razumnu politiku.

- Ako ne dođe do promjena koje se očekuju, čisto sumnjam da će i vizni režim biti ukinut. Ipak, odluka je na institucijama Evropske unije, a ne Vijeća Evrope - kazao je Sasi za "Dnevni avaz".

Izetbegović vjeruje da će rezolucija proći

Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, predstavnici BiH u PS VE, smatraju da će predložena rezolucija o BiH danas biti prihvaćena.

Ivanić procjenjuje da neće biti mnogo rasprave o predloženom tekstu, ali se i nada da neće biti prihvaćeni dijelovi dokumenta u kojima se kritizira RS i predlaže svojevrsni "Dejton 2" za BiH.

- Ionako je tih konferencija i previše u posljednje vrijeme. Čak je i Španija odustala od organizacije jednog takvog skupa, pa ne vidim zašto bi se Vijeće Evrope držalo toga -
kazao je Ivanić.

Izetbegović, pak, ne očekuje da će amandmani koje su podnijeli predstavnici iz RS dobiti podršku.

- Ako bi se to desilo, rezolucija bi izgubila na oštrini. Istina je da je većina problema u BiH koji se navode i u rezoluciji, izazvana upravo ponašanjem predstavnika RS - rekao nam je Izetbegović.

Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/strazbur-upitno-ukidanje-viznog-rezima-bih)

AdnanPD
January 26th, 2010, 09:13 AM
Kako samo seru, ispunili smo sve sto treba za bezvizni rezim, a to sto druge stvari u drzavi nismo rijesili i koje nemaju veze sa bezviznim rezimom nebi ni trebali da se ticu bezviznog rezima. :bash::bash::bash:

leopol
January 26th, 2010, 09:18 AM
Granična policija BiH ispunila još jedan uslov za liberalizaciju viznog režima: u toku instalacija optičkih čitača za nove pasoše

Postavljanje optičkih čitača biometrijskih pasoša na bh. graničnim prelazima, odnosno njihova informatička vezanost, jedan je od uslova iz Mape puta za ukidanje viza građanima Bosne i Hercegovine.

Sanela Dujković, glasnogovornica Državne granične službe, potvrdila je «Sanu» da je Granična policija BiH ispunila i taj uslov za liberalizaciju viznog režima. Ona vjeruje da će to i verificirati ekspertni timovi Evropske komisije koji će u februaru boraviti u BiH, a kada će donijeti konačnu odluku o tome da li je BiH spremna za bezvizni režim.

"U toku je instalacija optičkih čitača za nove pasoše, koje mora biti završeno do kraja januara. Optički čitači se odnose na uslov koji kaže da svi bh. granični prelazi moraju biti informatički umreženi. U skladu sa tim Granična policija BiH je već prošle godine stavila kao jedan od proriteta u svom radu upravo informatičku uvezanost graničnih prelaza na kojima je bilo 78 optičkih čitača. Mi smo mi iz vlastitog budžeta kupili još 30 komada, a nedavno smo za 150.000 eura koje nam je donirala Vlada Njemačke kupili 50 optičkih čitača", kaže Dujković.

Ona precizira da je riječ o 158 optičkih čitača koji će biti na međunarodnim graničnim prelazima BiH.

"Veoma bitno je reći da je informatički uvezan 31 granični prelaz. U narednom periodu, do dolaska ekspertnih timova Evropske komisije, bit će umreženo svih 36 najfrekventnijih graničnih prelaza. A onda, u skladu sa dinamikom rada koja je predviđena Strategijom Granične policije BiH, bit će uvezivani i ostali međunarodni granični prelazi, kojih ukupno ima 55. Granična policija je sa svim tim aktivnostima koje sam nabrojala ispunila i taj uslov za liberalizaciju viznog režima i mi vjerujemo da će ekspertni timovi koji dolaze u februaru upravo to i verificirati", ponovila je Dujković.

BosniaHerzegovina
January 26th, 2010, 09:32 AM
^^ Naravno da nam Srbijanci nisu stranci u smislu da su Nijemci ili Šveđani, ali jesu stranci u smislu da ne dijelimo isti ekonomski prostor s njima, i da je za RS višestruka dobit ako kupimo mlijeko iz Mlijekoprodukta iz Kozarske Dubice nego Imlekovo, što si i rekao da ti je samom jasno.

Bosanska Dubica

Previs se udvaras Srbima i Hrvatima:ohno:

ins
January 26th, 2010, 09:56 AM
Koliko znam, zvanicno je Kozarska Dubica

corvus_edin
January 26th, 2010, 10:19 AM
Narodi iz BiH i Hrvatske i Srbije bi trebali imati odnos kao npr. Belgijanci i Holandjani i Luxenburgdjani - ali oni su bili na svaki nacin i na svakom nivou razvijeniji i pametniji, kad su napravili "Benelux"-Regiju, nego mi glupi balkanci.

No further comment

hatunash
January 26th, 2010, 01:47 PM
Dobro neko rece,cudo je sto smo i do ovde dogurali.

Care moj,tako samo MANJE ZAKIDAS budzet BiH,al ga i dalje jako zakidas.

mirza-sm
January 26th, 2010, 02:02 PM
Bosanska Dubica

Arwen
January 26th, 2010, 03:26 PM
Ne znam da li sam ja sve dobro skontao, ali hrvati iz bih mogu s putovnicom da idu gdje hoce, sad ce srbi isto to moci...tako da se ova liberalizacija odnosi samo na bosnjake i ostale...a to je kao nesto vise od trecine stanovnistva koju eu drzi u izolaciji...ne?

Fazla
January 26th, 2010, 03:49 PM
Po zadnjim statistikama Bošnjaci su oko polovine stanovništva, sigurno ne manje.

corvus_edin
January 26th, 2010, 03:50 PM
...anyway - politicke struje unutar EU-struktura su jasne za moj pojam
Zivjela getoizacija

bijesnivrabac
January 26th, 2010, 04:27 PM
Ne znam da li sam ja sve dobro skontao, ali hrvati iz bih mogu s putovnicom da idu gdje hoce, sad ce srbi isto to moci...tako da se ova liberalizacija odnosi samo na bosnjake i ostale...a to je kao nesto vise od trecine stanovnistva koju eu drzi u izolaciji...ne?

Da, ali samo oni koji imaju državljanstvo Srbije ili Crne Gore, a takvih je u RS vrlo malo.

Po zadnjim statistikama Bošnjaci su oko polovine stanovništva, sigurno ne manje.

Kojim statistikama?

Fazla
January 26th, 2010, 04:32 PM
2000te su po CIAinim statistikama bili 48% stanovništva no sve ostalo ukazuje da ih je sada više, ima i članaka o tome napisanih od strane Srba, ne Bošnjaka... No neću da ovo postane thread prepucavanja statistikama, jer će to postati ukoliko počnemo sa člancima itd... ako se ne slažeš sa mojom brojkom, onda ostanimo na to da se ne slažemo, ti misliš da smo manje, ja da nas je više.

corvus_edin
January 26th, 2010, 04:46 PM
...manje ili vise...svi smo do vrata u govnima - mislim, da barem ta cinjenica nije sporna :D

bijesnivrabac
January 26th, 2010, 06:08 PM
2000te su po CIAinim statistikama bili 48% stanovništva no sve ostalo ukazuje da ih je sada više, ima i članaka o tome napisanih od strane Srba, ne Bošnjaka... No neću da ovo postane thread prepucavanja statistikama, jer će to postati ukoliko počnemo sa člancima itd... ako se ne slažeš sa mojom brojkom, onda ostanimo na to da se ne slažemo, ti misliš da smo manje, ja da nas je više.

Kojih članaka? Pošalji mi na PP, ako ne želiš da skrećemo s teme.

Ne mislim ja ni da vas ima manje ni više od 48%, prosto ne znam koliko vas ima, budući da nismo imali valjan popis od 1981.

Fazla
January 26th, 2010, 06:18 PM
Poslano.

Make it so
January 26th, 2010, 06:38 PM
Kojih članaka? Pošalji mi na PP, ako ne želiš da skrećemo s teme.

Ne mislim ja ni da vas ima manje ni više od 48%, prosto ne znam koliko vas ima, budući da nismo imali valjan popis od 1981.

Cudno ako bosnjaka ima 48 % na 3 milijuna onda im broj ne prelazi 1,6 milijuna a nacionalni bosanci ne postoje :lol:

Fazla
January 26th, 2010, 06:52 PM
Sumnjam da ima samo 3 miliona ljudi u BiH... prije bih rekao minimum 3 i po miliona.

A ne kontam nikako smijanje... prosto ne kontam šta si htio da kažeš tvojim postom.

Make it so
January 26th, 2010, 06:59 PM
Smijanje je zbog toga jer CIA kaze 4,6 milijuna a to je za sada previse a ako ima 3 do 3 i pol milijuna a od 48 posto su bosnjaci onda nacionalni bosanci i manjine skoro ne postoje ..nekako mi je to cudno

prije bi bilo da ima 40 % bosnjaka pa 35 % srba pa 18 % hrvata i 7% ostalih ;)

mirza-sm
January 26th, 2010, 07:17 PM
^^ Po CIA-i BiH ima više stanovnika od Hrvatske :|

Make it so
January 26th, 2010, 07:56 PM
Optimalan broj stanovnika je barem oko 7 milijuna za HR i 5,5 milijuna za BIH ...ali to je za sada nemoguce

mirza-sm
January 26th, 2010, 08:07 PM
^^ Nemoj Bosni više vala... ima nas skoro 4 miliona, pa i ovako jedva izlazimo kraj s krajem, ne znamo šta ćemo sami sa sobom. :D

Make it so
January 26th, 2010, 08:17 PM
Ici cete u thread o muzici poslusat moje tri preporuke :cheers:

hatunash
January 26th, 2010, 09:43 PM
Ovde posljedica nema samo za vlasnike hr putovnica,a svi ostali su u velikom getou. Procedura za dobijanje srbijasnkog pasosa je jako poostrena i komplikovana,tako sam bar cuo.

AdnanPD
January 26th, 2010, 11:03 PM
Tesko je dobiti SRB pasos i malo ko predaje za njega iz RS.

VozdraRajvosa
January 27th, 2010, 02:58 AM
Cudno ako bosnjaka ima 48 % na 3 milijuna onda im broj ne prelazi 1,6 milijuna a nacionalni bosanci ne postoje :lol:

tebe nesto pravo svrbi oko populacije BiH :nuts:, a ovo za Bosance, nebrini ko postoji i ko nepostoji, ni tebi niko negovri sta si, biraj. jel po tebi je religija=nacionalnost

River051
January 27th, 2010, 11:52 AM
Možda bi bilo najbolje da se popis provede 2011. pa da se riješe sve enigme. Sad se može dati samo procjena stanovnika pomoću broja rođenih i prosječne stope nataliteta za ovo područje, po tome BIH ima oko 3.3 mil. stanovnika.

Bauštelac
January 27th, 2010, 01:04 PM
Bosanska Dubica

Nitko se nije dodvorio kao ti sa svojim avatarom!

ins
January 27th, 2010, 01:40 PM
Nitko se nije dodvorio kao ti sa svojim avatarom!

Odlicno receno! :cheers:

ins
January 27th, 2010, 01:41 PM
Možda bi bilo najbolje da se popis provede 2011. pa da se riješe sve enigme. Sad se može dati samo procjena stanovnika pomoću broja rođenih i prosječne stope nataliteta za ovo područje, po tome BIH ima oko 3.3 mil. stanovnika.

Ne da bi bilo najbolje, vec nam ocajnicki treba popis 2011. godine!

Tada bi se vidjelo da ovdje zivi u najboljem slucaju nesto preko 3 miliona stanovnika...

Problem niskog BDP u BiH je sto se racuna kao da imamo preko 4 miliona stanovnika...

mirza-sm
January 27th, 2010, 08:55 PM
^^ :yes:

mirza-sm
January 27th, 2010, 09:05 PM
Podrška Austrije liberalizaciji viznog ržima
27.01.2010. 19:31

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović danas u Beču (Republika Austrija) potpisao je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije.

http://www.svevijesti.ba/images/stories/afere/ahmetovic-fekter.jpg

Memorandum o razumijevanju na polju unutarnje sigurnosti potpisan od strane ministra Ahmetovića i ministrice Fekter predstavlja nastavk uspješne saradnje i pomoći koju Ministarstvo unutarnjih poslova Savezne Republike Austrije pruža službama za provođenje zakona u BiH, konkretno stavljajući naglasak na pružanje podrške Republike Austrije Bosni i Hercegovini u postizanju i održavanju standarda utvrđenih u Mapi puta Evropske unije za liberalizaciju viznog režima.

Saradnja utvrđena potpisanim memorandumom ima za cilj dodatno jačanje unutrašnje sigurnosti u Bosni i Hercegovini i Austriji, kao i u cijeloj Evropskoj uniji, obuhvatajući oblast: suzbijanja kriminala, ilegalne imigracije i krijumčarenja ljudi, borbe protiv droge, terorizma i ekstremizma, korupcije.

Ministrica Fekter istakla je zadovoljstvo napretkom koji je Bosna i Hercegovina postigla kada je u pitanju sigurnost dokumenata, tj. izdavanje biometrijskih putnih pasoša i još jednom potvrdila spremnost Republike Austrije kada je u pitanju podrška za liberalizaciju viznog režima.

I braća Austrijanci se konačno dozvali pameti...

corvus_edin
January 27th, 2010, 09:18 PM
^^ cool...bas od njih nisam ocekivao

mirza-sm
January 27th, 2010, 11:14 PM
IDDEEA u 2009. godini implementirala dva kapitalna projekta za BiH
19.01.2010

Na današnjoj press konferenciji održanoj u Banjaluci, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Siniša Macan novinarima je prezentirao rezultate rada ove Agencije u 2009. godini, kao i trenutnu situaciju u oblasti identifikacionih dokumenata i ostalih projekata koje planira implementirati IDDEEA.

http://www.iddeea.gov.ba/vijesti/557/mala1.jpg

Naglasio je da je IDDEEA formirana 2008. godine, kao institucija koja prati, koordinira i institucionalno regulira oblast razvoja identifikacionih dokumenata, prati relevantne standarde i regulative Evropske unije i razvoj u skladu sa tim standardima.

IDDEEA je u kratkom vremenskom periodu okončala sve projekte koje je započela nekadašnja Direkcija za implementaciju CIPS projekta, čije nadležnosti je IDDEEA i preuzela, ojačala ljudske i tehničke resurse, te u 2009. godini implementirala dva kapitalna projekta za Bosnu i Hercegovinu, uvođenje biometrijskih pasoša i novi koncept registracije vozila.

Strategijom IDDEEA-e u budućnosti je planiran nastavak praćenja razvoja u oblasti identifkacionih dokumenata u skladu sa najnovijim standardima, povećanje kapaciteta mreže za prenos podataka te povećanje nivoa sigurnosti u procesu izdavanja dokumenata, čemu će doprinijeti i mogućnost digitalnog potpisivanja dokumenata.

IDDEEA će se kao i do sada fokusirati na unapređenje nivoa korištenja elektronske razmjene podataka i interneta u procesu izdavanja dokumenata.

„U Bosni i Hercegovini trenutno ima 3.195.946 aktivnih ličnih karata, 1.195.925 putnih isprava i 1.314.869, vozačkih dozvola, a do danas u 10:00 sati odštampali smo 47.746 biometrijskih pasoša“, naglasio je Macan na današnjoj press konferenciji.

mirza-sm
January 27th, 2010, 11:15 PM
Do danas personalizirano 50.549 biometrijskih pasoša
22.01.2010

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH - IDDEEA je u periodu od 15.10.2009. do danas u 11:30 sati personalizirala 50.549 biometrijskih pasoša na osnovu zahtjeva koje su građani podnijeli u nadležnim MUP-ovima i i diplomatsko - konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.

U kantonalnim MUP-ovima, MUP-u R.Srpske, Javnom registru Brčko distrikta te DKP mreži, do sada je podneseno 56.411 zahtjeva za izdavanje ovih pasoša.

Štampanje i distribucija pasoša ka nadležnim organima vrši se kontinuirano bez problema i prema ustaljenom planu štampanja i distribucije.

mirza-sm
January 28th, 2010, 06:14 PM
Granična Policija Bosne i Hercegovine

Direktor GP BiH, Vinko Dumančić u posjeti Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije

http://www.smedia.rs/vesti/slike/news_18049.jpg

Direktor Granične policije BiH, Vinko Dumančić je 26. i 27. 01. 2010. godine sa bh. delegacijom boravio u službenoj posjeti Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije (Beč), gdje je ministar sigurnosti BiH, Sadik Ahmetović sa ministricom unutrašnjih poslova Austrije, Mariom Fekter potpisao memoradnum o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Federalnog MUP-a Austrije.

U okviru ove posjete, direktor Dumančić susreo se i sa predsjedavajućim UO FRONTEX-a (Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama zemalja članica EU) i šefom Odjela za operacije MUP-a Austrije, Robertom Strondlom. Između ostalog, upoznao ga je o radu i rezultatima GP BiH u sprečavanju svih oblika prekograničnog kriminala, saradnji sa srodnim policijskim agencijama, te o postignutim rezultatima na polju ispunjavanja uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH. Istakao je da je Granična policija ispunila sve uvjete za liberalizaciju viznog režima iz svoje nadležnosti i da je u toku postavljanje optičkih čitača biometrijskih pasoša na međunarodnim graničnim prijelazima.

Predsjedavajući UO FRONTEX-a i šef Odjela za operacije MUP-a Austrije, Robert Strondl pozitivnim je ocijenio rad Granične policije i obećao daljnje unapređenje saradnje između MUP-a Austrije i GP BiH, kao i skoru posjetu našoj zemlji.

www.granpol.gov.ba

AdnanPD
January 28th, 2010, 06:15 PM
Ma granica sluzba je zakon. :)

corvus_edin
January 28th, 2010, 06:30 PM
http://www.smedia.rs/vesti/slike/news_18049.jpg

nice pic

mirza-sm
January 28th, 2010, 06:36 PM
Granična Policija Bosne i Hercegovine

http://gdb.rferl.org/9F414A35-18D6-4881-A851-FAAF92B6641B_mw800_mh600.jpg

http://www.europa.ba/getimage_pix.php?tip=1&id=482&X=700&Y=467

http://www.europa.ba/getimage_pix.php?tip=1&id=483&X=700&Y=467

http://www.europa.ba/getimage_pix.php?tip=1&id=484&X=700&Y=467

http://www.europa.ba/getimage_pix.php?tip=1&id=485&X=700&Y=467

http://www.europa.ba/getimage_pix.php?tip=1&id=486&X=700&Y=467

http://www.europa.ba/getimage_pix.php?tip=1&id=487&X=700&Y=467

http://www.europa.ba/getimage_pix.php?tip=1&id=488&X=700&Y=467

http://i47.************/2ign8n7.jpg

http://i46.************/f2t08m.jpg

http://i47.************/vpjbzr.jpg

http://i48.************/vynkhf.jpg

http://i46.************/2gv6mxk.jpg

Ma Granična Policija je beton! :cheers:

corvus_edin
January 28th, 2010, 06:40 PM
Svaka cast - lijepo vidjeti, da barem neke stvari laufaju kako treba

(da li se moze menedzment ostalih ministarstava poslati njima na obuku...da ih malo zbruse, kako treba?)

montesky
January 29th, 2010, 02:47 PM
izgleda nice! :okay:

mirza-sm
January 29th, 2010, 03:37 PM
^^ Tnx montesky... Još da su nam vize ukinuli, izgledalo bi još nicer. Ovako Ado jadni bubreg morao prodati za bijeli Schengen :D :lol:

AdnanPD
January 29th, 2010, 06:52 PM
Ocigledno pohlepnim Evropskim birokratama nije dovoljan samo moj bubreg. :ohno:

:D

mirza-sm
January 29th, 2010, 06:56 PM
^^ :lol: !!!!!

Ja svoj ne dam! Ne bih se žrtvovao za ovaj naš bahati narod, koji samo čeka nož u leđa da ti zabije kad mu se god prilika pruži! Meni nije problem dobiti vizu svakako :D :D

AdnanPD
January 29th, 2010, 07:01 PM
Ma nije to frka. Nego nekome iz Krajine treba do 200KM da dobije vizu mislim dok se uracuna put u Sarajevo, one takse, pa osiguranje itd itd

To je pola tvoje povratne karte za Stockholm. :nuts:

mirza-sm
January 29th, 2010, 07:03 PM
^^ E pa nek se snalaze, i oni bi mi sigurno zabili nož u leđa da mogu :D

Nego, osobe ispod 25 godina ne plaćaju vize :banana:

AdnanPD
January 29th, 2010, 07:07 PM
^^ E pa nek se snalaze, i oni bi mi sigurno zabili nož u leđa da mogu :D

Nego, osobe ispod 25 godina ne plaćaju vize :banana:

Hehe.

Kad smo vec kod viza, kad sam prije dvije godine vadio SAD vizu jedno od pitanja je bilo da li planiras da se bavis teroristickim aktivnostima dok si na tlu SAD-a, samo da mi je vidjeti budalu koja je stavila YES kao odgovor na to pitanje :D:D:D

Skontaj glupog pitanja? Pa sve i da hocu da se bavim terorizmom nebi to rekao americkoj ambasadi. :bash: :lol:

mirza-sm
January 29th, 2010, 07:10 PM
^^ Hahah, to je i meni pitanje bilo za kanadsku vizu. I između ostalog "Da li držite u skrovištu zarobljene za ratne zločine" i "Da li ste u kontaktu s osumnjičenim za ratne zločine" :crazy: :lol:

AdnanPD
January 29th, 2010, 07:17 PM
^^ Hahah, to je i meni pitanje bilo za kanadsku vizu. I između ostalog "Da li držite u skrovištu zarobljene za ratne zločine" i "Da li ste u kontaktu s osumnjičenim za ratne zločine" :crazy: :lol:

Ja ja i za americku vizu je isto pitanje bilo :D
Mislim debilna pitanja do zla boga. :rofl:

atlantis.
January 29th, 2010, 08:42 PM
Ja ja i za americku vizu je isto pitanje bilo :D
Mislim debilna pitanja do zla boga. :rofl:

A kad putujes avionom u USA, na aerodromu te pitaju da li imas bombu sakrivenu u prtljagu... :bash:

Jedan nas "pametnjakovic" u sali rekao da ima i zavrsio u zatvoru.

mirza-sm
January 29th, 2010, 09:00 PM
^^ Naši ljudi su meni naj naj najjači vani kad su! :D Nema im konkurencije! :lol:

Doboj23
January 29th, 2010, 09:28 PM
^^ Pogotovo jer nam humor nigdje ne mnogu skontati...kako vidis po primjeru, lik zavrsi u zatvoru. :nuts:
Neka je, hoce se on pravit' pametni Bosanac. :D

atlantis.
January 29th, 2010, 09:57 PM
Upravo to. Nas cinicni humor se uvijek izgubi u prevodu. A normalan odgovor na tako glupo pitanje je "bas bi' tebi rek'o i da je imam".

mirza-sm
January 29th, 2010, 11:43 PM
^^ Pogotovo jer nam humor nigdje ne mnogu skontati...kako vidis po primjeru, lik zavrsi u zatvoru. :nuts:
Neka je, hoce se on pravit' pametni Bosanac. :D

E to to!! :D

Da ne govorim o milion situacija što su naši imali npr. sa životinjama vani, jer su stranci malo obzirniji prema njima. :lol:

Adnan_Gent
January 30th, 2010, 02:51 PM
^^ :lol: !!!!!

Ja svoj ne dam! Ne bih se žrtvovao za ovaj naš bahati narod, koji samo čeka nož u leđa da ti zabije kad mu se god prilika pruži! Meni nije problem dobiti vizu svakako :D :D

E s ovim si me razocarao totalno. Ma idi ba u tu Svedsku vise i molim te zaboravi bosanski jezik sto prije, ko vecina vas :ohno:

corvus_edin
January 30th, 2010, 02:57 PM
E s ovim si me razocarao totalno. Ma idi ba u tu Svedsku vise i molim te zaboravi bosanski jezik sto prije, ko vecina vas :ohno:

Ko to vas i nas bolan...?

Adnan_Gent
January 30th, 2010, 03:06 PM
'Vas' se odnosi na vecinu 'izbjeglica' iz skandinavskih zemalja.
A jesil to ti njegov advokat, vec drugi puta se javljas kad je nesto mirzi upuceno?!

corvus_edin
January 30th, 2010, 03:28 PM
'Vas' se odnosi na vecinu 'izbjeglica' iz skandinavskih zemalja.
A jesil to ti njegov advokat, vec drugi puta se javljas kad je nesto mirzi upuceno?!

:)

Kako cu se javljati...eh...to je samo moja stvar...ali et, mogu ti dati slobodan odgovor.

A uvjeren sam, da Mirzi nije potreban nesto kao advokat ili sta (uostalom zivi u SA :lol:)

Javljam se, posto imam stav, da je nekakvo razdvajanje na vas i nas ... izbjeglice i domacinje, dijaspore i urodjenike... debilno i apsolutno ne unosno.

:cheers:

Fazla
January 30th, 2010, 05:04 PM
Adnane, nisam njegov advokat no čisto radi diskusije... zar ti prvi ne živiš van BiH ?? Ako je odgovor da, onda ti post nema smisla.

mirza-sm
January 30th, 2010, 06:24 PM

O čemu ti?! Pa ja živim u Bosni :crazy:

AdnanPD
January 30th, 2010, 06:29 PM
Wooohooo
I'm an alien I'm a legal alien
I'm a Bosnian in New York :D

JFK je friking ogroman.

Do slusanja.

mirza-sm
January 30th, 2010, 06:31 PM
^^ Bitch, zavidim ti! Slikaj! :D

Adnan_Gent
January 30th, 2010, 06:33 PM
Uopste nisam mislio na vas i nas u smislu dijaspora - urodjenici. Ovo vas se odnosilo, ponavljam, na dio bosnjacke dijaspore u skandinavskim zemljama gdje mladje osobe skroz slabo pricaju bosanski jezik, sto opet dovoljno govori o njihovim roditeljima.
Mirza me je razocarao svojim stavom o svom narodu kad je rekao da se nebi zrtvovao za njega! To vrijedja sve one koji su se zrtvovali i zivote dali, pa mozda cak i clanovi njegove familije. Sad mi je jasno zasto se ne osjeca kao bosnjak (ova ga rijec valjda podsjeca na neku stranku sta li) nego kao ostali, sto je apsurdno.

I da, zivim van BiH ali se osjecam bosancem i bosnjakom u svakom smislu te rijeci i uvijek bi se zrtvovao za svoj narod ako sam to u mogucnosti.

Edine izvini sto sam te nazvao advokatom, to je bila nepromisljena reakcija.

corvus_edin
January 30th, 2010, 06:37 PM
nema frke - :cheers:

idemo dalje :)

AdnanPD
January 30th, 2010, 06:39 PM
^^ Bitch, zavidim ti! Slikaj! :D

Nazalost samo sam do utorka u NY ali onda idem na par dana u Chicago pa onda nekih 10 dana St Louis i onda isto toliko dana Boise.

Nema nista od zapadne obale :( LA i SF nekom drugom prilikom :ohno:

Mozda stignem nesto polsikati ali i to samo mobitelom.

Nego idem zurim, cujemo se nekom drugom prilikom.

mirza-sm
January 30th, 2010, 06:41 PM
@ Adnan Gent: Ja ne znam jesi li tu uopće živio među bosanskim narodom? Ili si predugo vani pa si i zaboravio kako to izgleda kad si u Bosni, ja živim ovdje već 15 godina i znam više nego dobro kakav smo narod, i ko je spreman na šta da uradi.

Ja se osjećam Bosancem u svakom smislu te riječi, i volim ovu zemlju, ali da se ponovi 1992, ne bih uopće razmišljao opet bih otišao iste sekunde ko što je moj stari uradio. Ne mora nužno biti u rat u pitanju, bilo šta drugo, ne bih se žrtvovao. To je moje mišljenje, i moj stav, pogotovo da čuješ priče tih istih Bošnjaka kojih navodiš u Krajini za vrijeme rata, uzmi za primjer Adnanov Prijedor, koji graniči s mojom općinom, bilo bi ti sve jasno na šta je sve naš narod spreman uraditi. Toliko o tome, a tebi hvala što si me napao što imam svoje mišljenje. ;)

Na kraju krajeva, uz svo dužno poštovanje prema tebi i tvojim životnim odlukama da živiš vani (u to neću da ulazim, svako ima svoje, otići ću i ja vani slijedeće godine svakako), ali mislim da sam se više "žrtvovao" za ovu zemlju ovih 15 godina ovdje, nego ti u Gentu, najlakše je pričati. ;)

Adnan_Gent
January 30th, 2010, 06:52 PM
Ja bi se zrtvovao i za Haiti kamoli za Bosnu. Ako ne mogu fizicki onda mogu bar novcano.
Ja sam se zrtvovao kad je bilo najpotrebnije i ne kajem se, nisam toliko dugo u dijaspori koliko mislis.

Ne branim nikome da ima svoje misljenje ali takva vrsta misljenja ne treba iznositi na forumu, jer mogu izazvati nepotrebne rasprave.

edit: Nisam te napao, samo sam rekao da si me razocarao. To je vise izrazavanje vlastitog osjecanja.

mirza-sm
January 30th, 2010, 07:00 PM
^^ Donirao sam 3km Haitiju preko BHtelecoma. ;)

Čuj, moje mišljenje je da je naš narod bahat, svidjelo se to nekome ili ne. Forum je za iznošenje različitih mišljenja ako se ne varam. A da bi se potvrdila ta hipoteza nije ti potrebno puno varijabli u suštini, jer je općepoznato da kod nas vrijedi ona dobra, stara, balkanska "ako crkne meni krava, nek crkne i u komšije". I to je tako, i očigledno je na svakom koraku, od malicioznih političkih stranaka koje podbadaju nogu jedna drugoj zaradi vlastitog interesa, jer ih zaboli ona stvar za napaćeni narod koji ih je birao, pa do najobičnijeg čovjeka u trgovini koji ti nikad neće preporučiti da odeš u drugu ako on nema traženu stvar, još će te i najuriti iz trgovine, ili do običnog seljaka koji baš ako mu crkne krava priželjkivat će da se isto komšiji desi. Ako se ko ne slaže s mojim mišljenjem neka ne komentariše bespotrebno, sve je stvar izbora, prešutim i ja na zilion stvari s kojima se ne slažem na ovom forumu.

Adnan_Gent
January 30th, 2010, 07:08 PM
OK zavrsena tema sto se mene tice, idemo dalje.

mirza-sm
January 30th, 2010, 07:12 PM
Fine by me. ;)

LordMarshall
February 1st, 2010, 08:14 AM
Hoće li BiH dobiti nove uvjete za ukidanje viza?

BiH je proteklog petka konačno ispunila sve uvjete iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima! Odluka o ukidanju viza BiH sada je u rukama birokrata iz Brisela i zavisit će od njihove dobre volje.

Međutim, na datum ukidanja viza dosta će utjecati i procedure koje su usljed primjene Lisabonskog sporazuma izmijenjene u odnosu na one koje su važile u vrijeme kada su Srbija, Crna Gora i Makedonija dobile viznu liberalizaciju.

Nove procedure

Zvaničnim organima u BiH koji su radili na ispunjavanju uvjeta iz Mape puta nije poznato kakve su nove procedure i hoće li biti novih zahtjeva, te šta im je sada činiti kako bismo konačno bili stavljeni na listu za bijeli šengen. Ipak, tvrde da nema nijedan razlog da za građane BiH već od 1. jula ne budu ukinute vize.

U novembru prošle godine na listi zahtjeva Evropske komisije (EK) nalazilo se devet obaveza koje još moramo ispuniti. Sada spremno dočekujemo tim evropskih eksperata koji 8. februara trebaju doći u BiH, u kojoj će tokom dvosedmične provjere prekontrolirati sve što smo posljednjih mjeseci učinili iz oblasti sigurnosti.

Prema zvaničnim podacima do kojih smo došli, postavljena je većina čitača biometrijskih pasoša na graničnim prijelazima. Treba biti postavljeno još 15, što ne zavisi od nas, već brzine isporuke aparata. Pretpostavlja se da će to biti završeno u naredne dvije sedmice.

Završen je i dio koji se odnosi na sačinjavanje i usvajanje preostalih podzakonskih akata potrebnih za osiguranje efektivne provedbe Zakona o graničnoj kontroli. Još je potrebno da državni ministar prometa i komunikacija Rudo Vidović tokom sedmice potpiše podzakonski akt koji se odnosi na njegovo ministarstvo.

Izdavanje dokumenata

Uskoro se očekuje da stignu knjižice potrebne za izdavanje putnih i identifikacionih dokumenta za izbjeglice. Služba za poslove sa strancima analizirala je stanje izbjeglica s Kosova, a rješenje će biti doneseno u skladu sa Zakonom o kretanju i boravku stranaca.

Akcioni plan za borbu protiv organiziranog kriminala trebao bi se naći na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH. Inače, naša zemlja, izradila je i potpisala uputstvo za informiranje obveznika o izvještavanju o sumnjivim transakcijama, te je raspisan konkurs za upražnjene pozicije direktora i zamjenika policijskih agencija. Usvojen je Krivični zakon BiH, a u petak 29. januara potpisan i sporazum o elektronskoj razmjeni podataka iz policijskih i tužilačkih evidencija.

Podrška Austrije

Prošlosedmična posjeta bh. delegacije Beču rezultirala je apsolutnom podrškom Austrije ukidanju viza BiH. Zvaničnici ove zemlje poručili su nam da će njihov glas biti neupitan, ako BiH na vrijeme ispuni sve uvjete iz Mape puta.

Lobiranje kod Nijemaca

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović večeras bi, kako saznajemo, trebao otputovati u Berlin, gdje će pokušati izlobirati njemačku podšku za što skorije ukidanje viza građanima BiH. Poznato je da je Njemačka zajedno sa Belgijom do sada bila najveći protivnik toga.

Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/hoce-li-bih-dobiti-nove-uvjete-za-ukidanje-viza)

mirza-sm
February 1st, 2010, 08:45 PM
Ha ja, najlakše je reći da sad svi daju apsolutnu podršku BiH nakon što su nas izolovali od 3 zemlje koje su dobile bezvnizni režim. Ali nema veze, kažem ja uvijek, doće cica na kolica, DABOGDA IM SE UNIJA RASPALA ZBOG NAS KAD UĐEMO! :rant: :D

mirza-sm
February 2nd, 2010, 11:32 AM
Vizna Liberalizacija

EK: Nema novih uvjeta za liberalizaciju viznog režima
02.02.2010. 11:12

Nikakvih novih uvjeta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije nema i svi uvjeti su navedeni u Mapi puta, odgovoreno je danas Feni iz Delegacije Evropske komisije u BiH na molbu da prokomentiraju izvještaje u medijima da je zbog stupanja na snagu Lisabonskog ugovora došlo do dodatnih uvjeta koje BiH treba ispuniti za bezvizni režim.

http://www.svevijesti.ba/images/stories/afere/vizna_liberalizacija_5.jpg

Iz Evropske komisije najavljuju da naredne sedmice u BiH dolazi ekspertska misija koja će ocijeniti ispunjavanje uvjeta iz Bloka II (imigracija, upravljanje granicama), dok u trećoj sedmici februara dolazi misija koja će ocijeniti ispunjavanje uvjeta iz Bloka III (javni red i sigurnost).

- Tek nakon što budu poznati rezultati ovih misija bit će moguće planirati vremenski okvir za odluku o liberalizaciji viznog režima, kažu u Delegaciji Evropske komisije.

Do sada je u BiH boravila ekspertska misija koja je ocijenila ispunjavanje uvjeta iz Bloka I (sigurnost dokumenata) te je ocijenila da je BiH ostvarila napredak u postizanju evropskih standarda u ovoj oblasti.

corvus_edin
February 2nd, 2010, 11:34 AM
^^ nema, do ne skontaju neke ...haha

mirza-sm
February 2nd, 2010, 07:17 PM
Ahmetović u Berlinu

Njemačka podrška viznoj liberalizaciji BiH

Državni sekretar Njemačke Ole Schreder tokom susreta sa ministrom bezbjednosti BiH Sadikom Ahmetovićem u Berlinu iskazao je njemačku spremnost da intezivira i pruži dodatnu pomoć institucijama i agencijama u BiH da završe proces liberalizacije viznog režima.
U saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH navodi se da Ahmetović predvodi državnu delegaciju na 13. Evropskom policijskom kongresu koji se održava danas i sutra u Berlinu.

http://www.mojevijesti.ba/slike/novosti/AAA%20MOJE%20VIJESTI/POLITIKA/ministarstvo%20sigurnosti%20u%20berlinu.jpg

Delegacija BiH danas se u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Njemačke susrela sa predstavnicima Ministarstva koje je predvodio Schreder. Tokom razgovora Ahmetović ih je informisao o napretku koji je BiH postigla na putu evroatlantskih integracija u oblasti bezbjednosti.

Ministar bezbjednosti BiH predstavio je napredak koji je postignut u ispunjavanju preostalih obaveza za viznu liberalizaciju, posebno u oblasti bezbjednosti dokumenata i izdavanja biometrijskih putnih isprava.

On je iznio i posljednju pozitivnu ocjenu eksperata Evropske komisije, kada je riječ o ispunjavanje obaveza iz mape puta, odnosno uvođenje biometrijskih pasoša.

Predstavljen je i napredak koji je postignut i u drugim oblastima iz mape puta za liberalizaciju viznog režima, kontrole granica, borbe protiv ilegalne migracije, azila, te opšte bezbjednosti.

Ahmetović je naglasio da institucije i agencije u BiH spremno dočekuju ekspertske misije Evropske komisije koje će od 8. do 19. februara vršiti procjenu o ispunjenosti preostalih uslova za viznu liberalizaciju.

Schreder je izrazio zadovoljstvo dolaskom ministra i delegacije BiH u Berlin, gdje je, osim učešća na Kongresu, stvorena mogućnost da se razgovara i o ispunjavanju preostalih obaveza za viznu liberalizaciju, te
istakao njemačku spremnost da pomogne na tom putu.

Tokom susreta intezivirani su razgovori o okončanju procedure za zaključivanje memoranduma o razumijevanju između dva ministarstva, koji će omogućiti intezivniju saradnju između institucija i agencija BiH i Njemačke u oblasti bezbjednosti i efikasne borbe protiv svih oblika organizovanog kriminala.

Delegacija BiH sutra će imati susret sa predsjedavajućim Odbora za unutrašnje poslove i ključnim članovima Odbora iz svih parlamentarnih frakcija Bundestaga kad je riječ o ispunjavanju preostalih obaveza iz Mape puta za viznu liberalizaciju.

U delegaciji BiH, koja boravi u Berlinu su i zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić, direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić, direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić, šef Kabineta ministra bezbjednosti Senad Kušević, šef Odsjeka za međunarodnu koordinaciju u Ministarstvu bezbjednosti Ankica Tomić i savjetnik ministra za međunarodnu saradnju Muhamed Duraković.

mirza-sm
February 3rd, 2010, 01:34 AM
Vizna liberalizacija

Njemačka spremna podržati završetak pregovora o liberalizaciji viznog režima
02.02.2010. 18:50

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, koji predvodi delegaciju BiH na 13. evropskom policijskom kongresu organiziranom u Berlinu, sastao se danas s predstavnicima Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke koje je predvodio državni sekretar Ole Schröder.

Ahemtović je informirao kolege iz Njemačke o napretku koji je BiH postigla na putu evroatlantskih integracija u oblasti sigurnosti te predstavio napredak koji je postignut u ispunjavanju preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH i Evropsku uniju, posebno u oblasti sigurnosti dokumenata i izdavanja biometrijskih putnih isprava.

Sagovornike je podsjetio na posljednju pozitivnu ocjenu eksperata Evropske komisije kada je u pitanju uvođenje biometrijskih putnih isprava.

Ahmetović je predstavio i napredak koji je postignut u drugim oblastima iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, kontrole granica, borbe protiv ilegalne migracije, azila te opće sigurnosti i naglasio da institucije i agencije u BiH spremno dočekuju ekspertske misije Evropske komisije koje će od 8. do 19. februara vršiti procjenu o ispunjenosti preostalih uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Schröder je istakao zadovoljstvo dolaskom ministra i delegacije u Berlin, gdje je, pored učešća ministra na kongresu, omogućen i razgovor o ispunjavanju preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Iskazana je spremnost SR Njemačke i Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova da intenzivira i pruži dodatnu pomoć institucijama i agencijama u BiH da završe proces liberalizacije viznog režima te postignu potrebne evropske standarde da bi izvještaj Evropske komisije bio pozitivan, a BiH dobila bezivizni režim.

Intezivirani su i razgovori o okončanju procedure za zaključivanje memoranduma o razumijevanju između dvaju ministarstava koji će, u konačnici, omogućiti intezivniju saradnju između institucija i agencija BiH i SR Njemačke u oblasti sigurnosti i efikasne borbe protiv svih oblika organizovanog kriminala.

Delegacija BiH susrest će se 3. februara s predsjedavajućim Odbora za unutrašnje poslove Bundestaga i ključnim članovima odbora iz svih parlamentarnih frakcija s kojima će također razgovarati o pitanju ispunjavanju preostalih obaveza iz Mape puta za viznu liberalizaciju, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

mirza-sm
February 3rd, 2010, 01:36 AM
Ambasador Misije BiH pri Evropskoj Uniji

Osman Topčagić za Svevijesti: U institucijama EU postoji razumijevanje za liberalizaciju viza BiH
03.02.2010. 00:00

Nikakvih novih uvjeta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije nema i svi uvjeti su navedeni u Mapi puta, kaže u intervjuu za Svevijesti.ba Osman Topčagić, ambasador misije BiH pri Evropskoj komisiji ...

http://www.svevijesti.ba/images/stories/afere/topcagicba.jpg

Neki izvještaji u medijima govore kako bi zbog stupanja na snagu Lisabonskog ugovora moglo doći do dodatnih uvjeta koje BiH treba ispuniti za bezvizni režim. Da li je to tačno?

- Mi smo u stalnom kontaktu sa kolegama iz Evropske komisije koji u ovom periodu pripremaju doalzak dva monitoring tima u BiH iduće i sedmice nakon toga. Osnova za posjetu monitoring timova su Mape puta koje su ranije dostavljene u Bosnu i Hercegovinu. Nismo dobivali nikakve nove zahtjeve.

Šta možemo očekivati od izvještaja monitoring tima?

- Oni će imati sastanke za Radnim timom za liberalizaciju viznog režima BiH, i na licu mjesta će se uvjeriti kako funkcionišu institucije, odnosno kako se provode rješenja koja su u međuvremenu usvojena kroz zakonske ili podzakonske akte u BiH. Očekujemo da će nakon uvida u stanje na terenu i razgovora sa nadležnima u BiH pripremiti jedan kvalitetan izvještaj koji će biti osnova za institucije Evropske unije da donesu odluzku o ukidanuju viza.

Možemo li sada govoriti o vremenskim okvirima ...

- Iako u Briselu u institucijama EU postoji dobro razumjevanje za situaciju u BiH vezano za vizni režim, i mogu reći postoji jedna opšta podrška da se ukinu vize za državljane BiH, svi čekaju dolazak monitoring timova i njihove izvještaje kako bi mogli precizno reći kada će doći do ukidanja viza. Naša očekivanja su, na osnovu ostvarenih rezultata da se to desi već do ljeta ove godine.

Da li je po vašem mišljanju BiH iskoristila sve prednosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju?

- U ovoj fazi na snazi je privremeni Sporazum koji se u najvećem dijelu odnosi na trgovinske aspekte, odnosno trgovinu između BiH i EU. Ali i na neka druga pitanja od značaja za kretanje roba, kao što su pitanja tranzitnog transporta i državne pomoći. Što se tiče naše strane mi smo očekivali povećanje obima trgovine sa EU i očekivali smo realno povećanje investicija. Međutim, stupanje Sporazuma na snagu došlo je kada je u čitavom svijetu došla ekonomska kriza, što se odrazilo na ukupnu trgovinu u EU i u odnosu prema BiH. U toj mjeri nismo dobili sve ono što smo očekivali.

Obzirom na činjenicu da BiH treba ispoštovati odluku Suda u Strazburu, i mogućnost da se to ne dasi u predviđenom vremenu, podjeljene su reakcije zvaničnika u Briselu po pitanju eventualnog ukidanja SSP-a. Da li je ovako nešto moguće?

Presuda Evropskog suda za ljudska prava je obavezujuća za BiH i mi je trebamo provesti. Ja u ovom momentu ne bih špekulisao šta će se desiti sa SSP-om. On ima član, i privremeni i puni Sporazum, koji obavezuju zemlju potpisnicu da poštuje ljudska prava, odnosno Evropsku konvenciju o ljudskim pravima sa svim pripadajućim protokolima. Naša obaveza je da to poštujemo, ali da li će se to odraziti na primjenu Sporazuma to ne bih mogao reći.

mirza-sm
February 4th, 2010, 12:40 AM
Silajdžić traži poništenje pasoša jer mu se ne sviđa njegov broj

Vraćen diplomatski pasoš koji je nedavno izdat članu Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću
Autor: S. Š.03.02.2010. 15:01

Agenciji za identifikaciona dokumenta BiH (IDDEEA), kako saznaje "Dnevni avaz", vraćen je diplomatski pasoš koji je nedavno izdat članu Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću, jer se, vjerovali ili ne, ovom članu institucije kolektivnog šefa države nije svidio broj pasoša?!

http://www.bh-news.com/bs/images/stories/silajdzic.jpg

Kako saznajemo, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, pod oznakom "strogo povjerljivo", IDDEEA-i je upućen zahtjev za poništenje izdanog te izdavanje novog diplomatskog pasoša Silajdžiću sa rednim brojem 2.

U istom zahtjevu iz MVP-a zatraženo je da se za predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića rezervira broj pasoša 1, a trećem članu Nebojši Radmanoviću redni broj 3.

Inače, brojevi pasoša se biraju kompjuterski nasumično, no taj sistem očito ne odgovara Silajdžiću. Provedbu njegovog hira i ovaj put će platiti građani BiH, s obzirom da on izradu putnog dokumenta ne plaća iz svog, nego iz džepova bh. građana, odnosno budžeta BiH.

mam* im političku svima od reda! Svu bagru sadašnju smijeniti jednom za sva vremena, OKTOBARSKA REVOLUCIJA U OKTOBRU NA IZBORIMA!!! :bash:

leopol
February 4th, 2010, 09:54 AM
Radonciceve bljuvotine, nisu vrijedne komentara...

banjaluka
February 4th, 2010, 03:33 PM
Silajdžić traži poništenje pasoša jer mu se ne sviđa njegov broj

Vraćen diplomatski pasoš koji je nedavno izdat članu Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću
Autor: S. Š.03.02.2010. 15:01

Kakvo je ovo izivljavanje, ovo je sramota. Em mu familija zivi van BiH, em takav, potpuno nepodoban da vodi drzavu, jer ne vjeruje u nju da mu dijete zivi u njoj, pravi od nraoda budale i izivljava se nad obicnim pukom.

leopol
February 4th, 2010, 04:03 PM
Radmanović, Silajdžić i Komšić demantovali da su zahtjevali posebne brojeve pasoša

Povodom napisa Dnevnog Avaza o tome da članovi Predsjedništva BiH traže posebne brojeve na svojim novim diplomatskim biometrijskim pasošima, demanti ove informacije stigli iz sva tri Kabineta članova Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva Nebojša Radmanoviću u svom demantu navodi da nije pojedinačno tražio novi diplomatski biometrijski pasoš, pa i kada to dođe na red neće insistirati na bilo kojem posebnom broju.

"Koliko nam je poznato, u čitavoj Evropi se brojevi za pasoše biraju kompjuterskim sistemom slučajnog odabira. Ovo bi bio prvi slučaj u Evropi da se za ovu vrstu pasoša diktiraju neki brojevi po nekom naručenom redoslijedu" - navodi Radmanovićev kabinet.

"Dr. Haris Silajdžić je nedavno obavio proceduru za izdavanje biometrijskog pasoša, i taj pasoš, sa rednim brojem 700 i nešto, je jučer stigao u MVP BiH. Umjesto da ga odmah proslijedi dr. Silajdžiću, Pomoćnik ministra Zoran Perković je, na svoju inicijativu i bez konsultacija sa našim Kabinetom ili rukovodstvom MVP-a, uputio prijedlog Direktoru IDDEEA-e Siniši Macanu da se uspostavi poseban sistem numerisanja pasoša za, po njegovim rijecima, "VIP osobe", kaže za naš portal Damir Arnaut, savjetnik za ustavno-pravna pitanja dr. Silajdžića.

On navodi da je na sugestiju Macana i Sredoja Novića, Perković, opet na svoju ruku, izradio i prijedlog numeracije, te za pasoš dr. Silajdžića predložio broj 2.

"Naš Kabinet smatra da je ova inicijativa krajnje neozbiljna i da je Perković, kao državni službenik, grubo izašao iz okvira svojih nadležnosti. Dr. Silajdžić nikada nije obraćao pažnju na broj svog pasoša i nadamo se da će i državni službenici poput Perkovića vrijeme trošiti na suštinske poslove umjesto na ovakve besmislene inicijative. Pasoš nije vraćen IDDEEA-i i nije poništen. I dalje je u MVP BiH. Ekplicitno sam tražio od Kabineta Ministra da Perkoviću narede da pasoš dostavi u naš Kabinet odmah, što je trebao uraditi čim ga je dobio", kaže Arnaut.

Irena Kljajić, svajetnica za odnose s javnošću u Kabinetu predsjedavajućeg Željka Komšića za naš portal je navela da Komšić nije niti tražio ovaj pasoš.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH, Zoran Perković za Svevijesti.ba kaže: "Pitanje izdavanja diplomatskih pasoša je u nadležnosti MVP-a BiH. Drugog komentara nemam".

leopol
February 4th, 2010, 04:04 PM
Sva 3 clana predsjednista su po tom pitanju fakat normalni ljudi, tako da je ovo fakat bljuvotina od Avaza...

Adnan_Gent
February 4th, 2010, 08:33 PM
Postoji li ijedan nepristrasan medij u BiH? :nuts:

Ja sam mislio da su Avaz i Oslobodjenje najozbiljniji al ovo kako vidim... :ohno:

AdnanPD
February 4th, 2010, 08:34 PM
Postoji li ijedan nepristrasan medij u BiH? :nuts:

Ja sam mislio da su Avaz i Oslobodjenje najozbiljniji al ovo kako vidim... :ohno:

Avaz vise nije nezavisan medij posto je vlasnik Avaza osnovao stranku tako da ga od sad pa na dalje i ubuduce treba izbjegavati i ako ni do sad nije nesto dobar bio.

Oslobodjenje je masu puta bolje od Avaza.

hatunash
February 5th, 2010, 02:23 AM
Ne gotivim ovog Silajdzica,al ovo je fakat "daj kakav skandal,posto po to."
A u BiH odavno nemas dobrih novina jer je i Oslobodjenje odavno otislo u helac. Svi sluze svojoj politickoj opciji.

mirza-sm
February 5th, 2010, 04:12 AM
http://www.svevijesti.ba/images/fotogalerije/hspasos/kopija_pasosa.jpg

:D

LordMarshall
February 6th, 2010, 03:44 AM
IDDEEA BiH odštampala 60. 447 biometrijskih pasoša

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je od 15. oktobra prošle godine do danas u 12 sati odštampala 60.447 biometrijskih pasoša na osnovu zahtjeva koje su građani podnijeli u nadležnim MUP-ovima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

U kantonalnim MUP-ovima, MUP-u RS-a, Javnom registru Brčko Distrikta te DKP mreži dosad je podneseno 65.945 zahtjeva za izdavanje ovih pasoša.

Štampanje i distribucija pasoša ka nadležnim organima vrši se kontinuirano bez problema i prema ustaljenom planu štampanja i distribucije, saopćeno je iz IDDEEA-e.

Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/iz-minute-u-minutu/iddeea-bih-odstampala-60-447-biometrijskih-pasosa)

BosniaHerzegovina
February 10th, 2010, 06:16 PM
Spreman bezvizni režim za BiH, ali ne i za Albaniju

Evropska unija bila bi spremna da BiH da bezvizni režim do jula ove godine, ali ne i Albaniji, što predstavlja novu prepreku, jer se dosijei dvije zemlje vode zajedno, saznaje Srna iz diplomatskih izvora u Briselu.
Sagovornik Srne ističe da je politička odluka da se BiH ohrabri davanjem slobodnog viznog režima već donesena, ali da sada treba pronaći način kako da se to izvede.

Ministarstva unutrašnjih poslova zemalja članica EU procjenjuju da li su uslovi koje je u njihovo ime postavila i kontrolisala Evropska komisija ispunjeni i nakon toga, vrh države donosi političku odluku o tome da li će vize biti ukinute.

Ovaj diplomatski izvor tvrdi da je Njemačka dala "zeleno svjetlo" za BiH, ali ne i za Albaniju.

Berlin je za sada na stanovištu da nema dovoljno razloga za ukidanje viza građanima Albanije, u pozadini čega je pitanje imigracije u najširem smislu, rekao je isti izvor.

On je dodao da će predsjednik Savjeta Evrope Herman Van Rompuy uskoro, na jednom od samita šefova država i vlada zemalja EU, postaviti i pitanje zapadnog Balkana u okviru kojeg će visoko mjesto zauzimati BiH.

"To će biti tek kada EU bude imala ideju kako da dalje postupa. Za sada takve ideje nema. Svi su vrlo zabrinuti, ali nemaju ideje šta da konkretno preduzmu", navodi ovaj izvor.

Kako Srna saznaje, u okviru političkog dijaloga sa EU, i zemlje zapadnog Balkana se konsultuju o tome kako bi trebalo da se pristupi BiH.

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/100210121

corvus_edin
February 10th, 2010, 06:16 PM
Spreman bezvizni režim za BiH, ali ne i za Albaniju

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100210121.jpg

Evropska unija bila bi spremna da BiH da bezvizni režim do jula ove godine, ali ne i Albaniji, što predstavlja novu prepreku, jer se dosijei dvije zemlje vode zajedno, saznaje Srna iz diplomatskih izvora u Briselu.
Sagovornik Srne ističe da je politička odluka da se BiH ohrabri davanjem slobodnog viznog režima već donesena, ali da sada treba pronaći način kako da se to izvede.

Ministarstva unutrašnjih poslova zemalja članica EU procjenjuju da li su uslovi koje je u njihovo ime postavila i kontrolisala Evropska komisija ispunjeni i nakon toga, vrh države donosi političku odluku o tome da li će vize biti ukinute.

Ovaj diplomatski izvor tvrdi da je Njemačka dala "zeleno svjetlo" za BiH, ali ne i za Albaniju.

Berlin je za sada na stanovištu da nema dovoljno razloga za ukidanje viza građanima Albanije, u pozadini čega je pitanje imigracije u najširem smislu, rekao je isti izvor.

On je dodao da će predsjednik Savjeta Evrope Herman Van Rompuy uskoro, na jednom od samita šefova država i vlada zemalja EU, postaviti i pitanje zapadnog Balkana u okviru kojeg će visoko mjesto zauzimati BiH.

"To će biti tek kada EU bude imala ideju kako da dalje postupa. Za sada takve ideje nema. Svi su vrlo zabrinuti, ali nemaju ideje šta da konkretno preduzmu", navodi ovaj izvor.

Kako Srna saznaje, u okviru političkog dijaloga sa EU, i zemlje zapadnog Balkana se konsultuju o tome kako bi trebalo da se pristupi BiH.

(SRNA)

jer se dosijei dvije zemlje vode zajedno

to je samo nova caka kako ce reci "...sorry for you"

:bash:

banjaluka
February 10th, 2010, 08:37 PM
Koja glupost! Kao ne mogu voditi odvojeno, a mogu prevoditi svaki papir u EU na 27 jezika ili koliko vec.

Singidunum
February 16th, 2010, 12:09 AM
BiH ispunila uslove za vize (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=02&dd=15&nav_category=167&nav_id=411440)
15. februar 2010. | 23:46 | Izvor: Tanjug
Banja Luka -- BIH je ispunila sve uslove za liberalizaciju viznog režima i za njene građane je to jedno od najvažnijih pitanja, saopštila je Parlamentarna skupština BiH.

Tokom susreta članova Kolegijuma Predstavničkog veća i Doma naroda skupštine BiH s delegacijom Evropskog parlamenta za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom istaknut je napredak ostvaren od poslednjeg redovnog sastanka delegacija EP - BiH.

Članica delegacije i izvestiteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju, Tanja Fajon, rekla je da bi BiH trebalo da dobije bezvizni režim najkasnije do jula, odnosno do dana sećanja na žrtve u Srebrenici.

Ona je dodala da odluku donosi svih 27 članica EU.

Delegacija Evropskog parlamenta izjavila je da sporost u ispunjavanju uslova iz Mape puta treba da bude izbegnuta u svim narednim procesima i da su Briselu potrebne jasne pozitivne političke poruke iz BiH.

:cheers:

BosniaHerzegovina
February 16th, 2010, 09:19 AM
^^

Bolje da ukinu, posto ja necu u BiH ovo ljeto pa da mi barem neko dodje :)

corvus_edin
February 16th, 2010, 11:06 AM
http://www.biscani.net/slike_novosti/pasoss1.jpg

BiH je ispunila sve uslove za liberalizaciju viznog režima

i ovo je jedno od trenutno najvažnijih pitanja za bh. građane, kazali su danas članovi Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH u razgovorima sa delegacijom Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

Tokom susreta, istaknut je napredak koji je napravljen od posljednjeg redovnog sastanka delegacija EP - BiH, a članica Delegacije i Izvjestiteljica EP za viznu liberalizaciju Tanja Fajon kazala je da uprkos činjenici da prema Lisabonskom sporazumu odluku potvrđuje 27 zemalja, BiH bi trebala dobiti bezvizni režim najkasnije do jula, odnosno do dana sjećanja na žrtve u Srebrenici.

Međutim, delegacija EP naglasila je da sporost u ispunjavanju uslova iz Mape puta treba biti izbjegnuta u svim narednim procesima, te da su Briselu potrebne jasne pozitivne političke poruke iz BiH.

Rukovodstvo Parlamenta BiH upoznalo je goste i s aktivnostima oko izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava BiH sa Odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i prilično kratkim rokovima s obzirom na izborni period.

Ukidanje viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša

Predsjedništvo BiH danas je održalo 42. hitnu sjednicu na kojoj je donesena Odluka o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Arapske Republike Egipat o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša.

Predsjedništvo BiH je za potpisnika ovog sporazuma ovlastilo ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, saopštilo je Predsjedništvo BiH.

Kacin: Institucije EU očekuju izrazito pozitivan izvještaj iz BiH

Institucije Evropske unije, države članice i šira javnost očekuju u narednim danima, sedmicama i mjesecima jasan, jedinstven i izrazito pozitivan izvještaj iz Bosne i Hercegovine, upozorio je poslanik Evropskog parlamenta (EP) i potpredsjednik delegacije EP-a za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin u razgovoru s rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućim

Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, s kojima se sastao danas u Sarajevu.

Kazao je da Bosna i Hercegovina, nakon što nije bila u stanju blagovremeno ispuniti zahtjeve za ukidanjem viza do kraja 2009. godine, kao što su to učinile Srbija, Crna Gora i Makedonija, sada polaže popravni ispit.

"Institucije EU i zemlje članice su umorne od stajanja u mjestu i međusobnim političkim sukobima u BiH, čije su žrtve državljani Bosne i Hercegovine, a posljedica se ogleda u kašnjenju u procesu približavanja EU zemalja zapadnog Balkana", rečeno je.

Prije zvaničnog početka popodnevnog, 12. međuparlamentarnog sastanka Evropskog parlamenta i BiH, članovi delegacije EP-a sastali su se danas s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, šefom Delegacije Evropske unije u BiH Dimitrisom Kourkoulasom i predstavnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Jelko Kacin jučer se sastao s predstavnicima udruženja "Majke Srebrenice i Žepe", "Žena-žrtva rata" i predstavnicima Saveza logoraša BiH.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice i Žepe" Munira Subašić izjavila je da je sramota da su 15 godina nakon genocida u Srebrenici Ratko Mladić i Goran Hadžić još na slobodi. Usvajanje rezolucije o Srebrenici u Srbiji, bez riječi genocid, rekla je Subašić, ne znači ništa.

Kacin je istaknuo da je važno da Srbija vodi raspravu o rezoluciji o Srebrenici jer se Srbija na taj način suočava s poluistinama koje su dugo vladale u zemlji.

"Što duže bude trajala rasprava, veće su šanse da se usvoji tekst koji će biti blizak Rezoluciji Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici", kazao je Kacin, prenosi njegov kabinet.

15.2.2010

ITS / Avaz

mirza-sm
February 16th, 2010, 12:58 PM
Koje sra** da nas vezu zajedno s Albanijom ako smo vec ispunili uslove :bash:

Adnan_Gent
February 16th, 2010, 03:19 PM
Zar se opet spominje Albanija?:dunno:

BosnianLion
February 16th, 2010, 06:56 PM
^^

Resolucija mora reci da je GENOCID pocinjen ili nam ona netreba. GENOCID je pocinjen i na zrtve GENOCIDA mi se moramo sjecati.

BosnianLion
February 16th, 2010, 06:58 PM
Bas mi je drago da je nasa Bosna-Hercegovina ispunila sve uvjete za ukidanje viza! Akobogda ce ovo ljeto svi Bosanci i Hercegovci moci da putuju po Evropi bez viza i restrikcija :cheers:

atlantis.
February 17th, 2010, 03:50 PM
Ne potcjenjujmo sposobnost nasih politicara da od gotovine naprave veresiju.

Oni nikad ne propuste priliku da propuste priliku.

amriiich
February 17th, 2010, 05:39 PM
Evo novih "problema"

"Ako su građani BiH izdržali s vizama 15 godina mogu još dva mjeseca"

Omladinska informativna agencija (OIA), reagirajući na vijesti o tome da su predstavnici nevladinih organizacija na sastanku s evropskim parlamentarcima bili protiv eventualne odluke Evropske unije o ukidanju viznog režima prije izbora, saopćila je danas da je svih devet godina postojanja bila jedan od glavnih aktera za povećanje mobilnosti mladih i lobista za ukidanje viznog režima za građane BiH

U saopćenju se navodi da je na internom sastanku s predstavnicima Evropskog parlamenta u Sarajevu, izvršni direktor OIA Jan Zlatan Kulenović istaknuo: "Bilo bi kontraproduktivno da se ukidanje viznog režima od EU dogodi svega mjesec dva pred izbore jer će to biti nagrada i odličan adut za promociju političkih stranaka koje čine vlast u ovoj zemlji."

Kulenović je dalje naveo da je to problem jer su upravo trenutne vlasti glavni i jedini krivci zašto BiH nije ispunila ni 10 posto uvjeta u procesu približavanja evropskim integracijama i zašto nije ispunila sve uvjete za viznu liberalizaciju još prošle godine kao Srbija, Crna Gora i Makedonija.

Uostalom najbolji indikator koliko su se zalagali za mobilnost mladih jeste i činjenica da je Ministarstvo civilnih poslova BiH odbilo prošlo ljeto milion eura pomoći iz IPA fonda za ulazak BiH u EU program "Mladi u akciji" koji omogućava međunarodne projekte mladih, a crvenili su se i na Evropskoj ministarskoj konferenciji o reformi visokog obrazovanja kada je BiH stavljena u red posljednjih zemalja po reformi, u rangu Armenije i Azerbejdžana, gdje je upravo mobilnost studenata jedna od najvažnijih stavki.

Zato ne treba dozvoliti nesposobnim političarima da manipuliraju javnost, kupe jeftine poene na račun ionako izolirane, getoizirane i isključene populacije BiH, koja ako je mogla izdržati 15 godina može i dodatna dva mjeseca bez vizne liberalizacije u korist poruke da političari trebaju i moraju biti odgovorni, u praksi trebaju čitav mandat raditi za dobrobit građana i moraju više investirati u mlade ove zemlje, kazao je tada Kulenović, navodi se u saopćenju.

Adnan_Gent
February 17th, 2010, 06:25 PM
:ohno:

Doboj23
February 17th, 2010, 06:58 PM
^^ Sta je Adnane? Mislis da su nasi politicari zasluzili da se osjecaju superiorno u vezi ukidanja viza?

Zmey
February 17th, 2010, 07:14 PM
...izvršni direktor OIA Jan Zlatan Kulenović istaknuo...

Vječiti omladinac. :) Ovo oko viza je ništa, kakve je on prosere imao...

Singidunum
February 17th, 2010, 08:33 PM
Najgori su ti sto se prave veci katolici od pape i sto u EU "cinkare" sopstvenu drzavu

amriiich
February 17th, 2010, 08:45 PM
Vječiti omladinac. :) Ovo oko viza je ništa, kakve je on prosere imao...

Upoznata sam s ovim vjecitim omladincem, ali ne trazi to samo on i njegova organizacija nego jos 8 nevladinih organizacija.

mirza-sm
February 17th, 2010, 08:49 PM
Pa ja se ustvari slazem s njima, ako je narod mogao 15 godina, moze jos 2 dodatna mjeseca da skine ove krmke s vlasti na izborima, nas narod ne mozes drukcije ni ubijediti..

Zmey
February 17th, 2010, 09:03 PM
Naš narod nema kruha na stolu, pa glasa za idiote. I glasat će opet, sa ili bez viznog režima.

Osim toga, BiH je davno mogla dobiti bijeli šengen da je to nacionalistima bilo u interesu. Otvaranje granica je njima noga u dupe, i IMHO dobit će izbore ove godine, ali 2014 sigurno neće. :)

mirza-sm
February 17th, 2010, 09:16 PM
Zbog cega mislis da nece dobiti 2014 izbore?

SaRaJeVo-City
February 17th, 2010, 11:29 PM
lol 75% raje u BH nema novca da ode do Makarske a ne da ide u EU....a svi se lafo bune sto nemamo vize....Seljacka Liga

mirza-sm
February 17th, 2010, 11:31 PM
Pa sad tih 25% sto imaju love moraju ispastati jer nemaju vize zbog ovih 75% sto se bune a nemaju love? :)

SaRaJeVo-City
February 17th, 2010, 11:35 PM
Pa sad tih 25% sto imaju love moraju ispastati jer nemaju vize zbog ovih 75% sto se bune a nemaju love? :)

nemoj me skontati pogresno ja mislim da se vize treba ukinuti... samo kazem smijesno mi je kad vidim na TV neko se buni za vize a sam zna da nemoze kupiti kartu avionsku a ne otici u EU.... i ja bi volio otici u Dubai ali jebi ga PARA se Nema, MORE bit Bidne ali sada NEMA.

FaceOff
February 18th, 2010, 12:22 AM
nemoj me skontati pogresno ja mislim da se vize treba ukinuti... samo kazem smijesno mi je kad vidim na TV neko se buni za vize a sam zna da nemoze kupiti kartu avionsku a ne otici u EU.... i ja bi volio otici u Dubai ali jebi ga PARA se Nema, MORE bit Bidne ali sada NEMA.

Izvini, ali ova logika ti je totalno pogresna, da ne kazem glupa.
Nije vise uopste poenta u tome ko ima ili nema pare da ide putovati po EU.
Stvar je u osjecaju ponizenosti, potlacenosti i nepravde, koji ce postojati sve dok se taj zid ne srusi. Da ne govorim o psihickoj relaksaciji, jer drugacije je nemati i znati da ne mozes otici, nego nemati, ali znati da imas opciju da odes.

Nije na odmet pogledati stvari iz malo sireg ugla, opcenito, ne samo kad je ova stvar u pitanju.

SaRaJeVo-City
February 18th, 2010, 12:38 AM
Stvar je u osjecaju ponizenosti, potlacenosti i nepravde, koji ce postojati sve dok se taj zid ne srusi. Da ne govorim o psihickoj relaksaciji, jer drugacije je nemati i znati da ne mozes otici, nego nemati, ali znati da imas opciju da odes.

Nije na odmet pogledati stvari iz malo sireg ugla, opcenito, ne samo kad je ova stvar u pitanju.

Ok, i da mozes otici u EU...75% nebi islo, mozda cak i 85%...zato sto nema se para...a onaj ko ima para ide svakako u CRO, Tursku, Egipat, ili Tunisiju. Kakve imam ja psihicke relaksacije sto mogu ici u EU, ja mogu sad ici gdje kod hocu u svijetu sa svojim Americkim pasosom pa jesam li psihicki relaksiran? Nisam to sasvim nema nikakve veze sa mojom psihickom relasakcijom...Mi smo ponizeni ovdje od Dejtona... e to bi trebala biti prava mora nad mojom psijickoj relaksaciji a ne mogu li ici u EU ili ne...kao sto sam reko i kad nam ukinu vize isto ce biti i 98% ce sjediti kod kuce kao sto je prije....

problem je sto u BH se ljudi furaju na tu EU koda je neznam ti sta....da se u EU proglasi dan gdje se jedu govna....svi bi u BiH umirali da u BH se proglasi taj dan...

YU-AMC
February 18th, 2010, 01:10 AM
Ja mislim da je ovaj Sarajevo-city ipak upravu. Realnost je da je svet ovaj deo Balkana dobro ocrnio u svakom pogledu. Trebace vise nego da se vize ukinu da bi se situacija popravila. Nije sve u vizama.

AdnanPD
February 18th, 2010, 09:02 AM
75% ljudi u BiH ima nekog u EU i sve sto treba uraditi je kupiti povratnu kartu za neku destinaciju u EU a to je jeftinije nego otici u Makarsku 5 dana skroz na svoj trosak.

75% gradjana BiH nije u mogucnosti da leti avionom, zato treba srusiti sve aerodrome u BiH, 75% gradjana BiH nije u mogucnosti kupiti novi automobil pa treba sve auto salone srusiti, 75% gradjana BiH nije u mogucnosti priustiti da studira u drugom gradu pa treba srusiti sve fakultete itd itd.

Prvi ce moji roditelji lakse izdvojiti nekih 400KM zajedno za povratnu kartu autobusom do Stockholma nego da usput moraju i ici u Sarajevo i platiti vizu itd itd.

BosniaHerzegovina
February 18th, 2010, 09:17 AM
75% ljudi u BiH ima nekog u EU i sve sto treba uraditi je kupiti povratnu kartu za neku destinaciju u EU a to je jeftinije nego otici u Makarsku 5 dana skroz na svoj trosak.

75% gradjana BiH nije u mogucnosti da leti avionom, zato treba srusiti sve aerodrome u BiH, 75% gradjana BiH nije u mogucnosti kupiti novi automobil pa treba sve auto salone srusiti, 75% gradjana BiH nije u mogucnosti priustiti da studira u drugom gradu pa treba srusiti sve fakultete itd itd.

Prvi ce moji roditelji lakse izdvojiti nekih 400KM zajedno za povratnu kartu autobusom do Stockholma nego da usput moraju i ici u Sarajevo i platiti vizu itd itd.

Upravo to:cheers:

Adnan_Gent
February 18th, 2010, 09:18 AM
^^ Sta je Adnane? Mislis da su nasi politicari zasluzili da se osjecaju superiorno u vezi ukidanja viza?

Ne zanimaju me politicari, ali mislim da narod zasluzuje ukdanje viza. A ovaj "omladinac" nije nista drugo nego politicar. Odkud njemu pravo da usporava ukidanje viza??? Ovi su na vlasti pa seru, a on jos nije ni dosao na vlast a vec je prepametan. Ja sam ZA ukidanje viza u sto kracem roku, evo obecavam da necu glasat za vladajuce stranke (ko sto nisam ni do sad) samo ih ukinite sto prije!!!

AdnanPD
February 18th, 2010, 09:39 AM
I jedan moj licni primjer do prije par godina.

Meni kao Prijedorcaninu je blize i jeftinije otici u Ljubljanu nego u Sarajevo. I svaki put kad sam isao u Ljubljanu do prijatelja morao sam imati pozivno pismo otici u Sarajevo koje je dalje i izgubiti jedan dan.

A da nije bilo viza sve sto bi trebao uraditi je otici do Ljubljane. A pola Krajine ima nekoga u Sloveniji, Austriji ili Italiji u koje je jeftino otici i put do Sarajeva i troskovi viza kostaju vise nego povratna karta autobusom.

Beca
February 18th, 2010, 10:22 AM
Ok, i da mozes otici u EU...75% nebi islo, mozda cak i 85%...zato sto nema se para...a onaj ko ima para ide svakako u CRO, Tursku, Egipat, ili Tunisiju. Kakve imam ja psihicke relaksacije sto mogu ici u EU, ja mogu sad ici gdje kod hocu u svijetu sa svojim Americkim pasosom pa jesam li psihicki relaksiran? Nisam to sasvim nema nikakve veze sa mojom psihickom relasakcijom...Mi smo ponizeni ovdje od Dejtona... e to bi trebala biti prava mora nad mojom psijickoj relaksaciji a ne mogu li ici u EU ili ne...kao sto sam reko i kad nam ukinu vize isto ce biti i 98% ce sjediti kod kuce kao sto je prije....

problem je sto u BH se ljudi furaju na tu EU koda je neznam ti sta....da se u EU proglasi dan gdje se jedu govna....svi bi u BiH umirali da u BH se proglasi taj dan...

meni lično je do ukidanja viza zato što bih u tom slučaju mnogo češće putovala u EU nego to činim sad.... ovako se rađe odlučim na bosanske i crnogorske planine nego na Alpe ili Tatre.....

leopol
February 18th, 2010, 03:59 PM
Ne ukidanje viza na ovakav nacin bi postigao upravo suprotan efekat - rocket boost onima koji kampanju vode na osjacajima ugrozenosti "svog" naroda, i na teoriji zavjere! A zna se ko su ti...

Naravno, ovdje se vidi da SDP zapravo ni po cemu nije drugaciji - preko mrtvog naroda, pardon gradjana, do fotelje i vlasti!

AdnanPD
February 18th, 2010, 04:01 PM
SDP je za ukidanje viza sad na ljeto i nema nikakve veze sa tih 8 organizacija.

leopol
February 18th, 2010, 04:04 PM
Nazalost, ja znam 2 od 8, i znam da SDP ima veze s tim...

AdnanPD
February 18th, 2010, 04:06 PM
Nazalost, ja znam 2 od 8, i znam da SDP ima veze s tim...

A moja familija sva odreda u SDP-u pa valjda znam bolje skim SDP ima a skim nema veze.

leopol
February 18th, 2010, 04:12 PM
Ja sam "na izvoru", tako da ne pricam napamet :ohno::ohno::ohno:

BiH-x
February 18th, 2010, 05:52 PM
Topla sarajevska dobrodošlica
Ashton šetala Baščaršijom i uživala u bosanskoj kuhinji

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije Catherine Ashton susrela se sa brojnim domaćim državnim zvaničnicima sa kojima je razgovorala o važnim pitanjima vezanim za evropsku budućnost BiH.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100218094.5_mn.jpg

Ashtonova je razgovarala sa predsjedavajućim Vijeća minstara Nikolom Špirićem, ministrom finansija Draganom Vrankićem, kao i sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i Nebojšom Radmanovićem.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100218094.8_mn.jpg

Visoka predstavnica EU-a odvojila je vrijeme kako bi čula probleme i pitanja običnih građana i penzionera, pa se zaustavila na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović i porazgovarala sa igračima šaha koje ni loše vrijeme nije spriječilo da odigraju nekoliko partija.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100218094.7_mn.jpg

Ashtonova je posjetila i sarajevsku Prvu gimnaziju u kojoj je razgovarala sa učenicima.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100218094.4_mn.jpg

Nakon toga je potpredsjednica Evropske komisije prošetala Baščaršijom u društvu visokog predstavnika Valentina Inzka što je iskoristila za razgledanje prodavnica i odlazak u jednu od kultnih sarajevskih ćevabdžinica gdje je uživala u tradicionalnoj bosanskoj kuhinji.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100218094.11_mn.jpg

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/100218094#100218094&id=11

mirza-sm
February 18th, 2010, 09:28 PM
Savjet ministara: Još jedan korak ka liberalizaciji viznog režima
18.02.2010. 15:35

Savjet ministara BiH usvojio je Akcioni plan za provođenje Strategije BiH za borbu protiv organizovanog kriminal, čime BiH u cijelosti ispunjava još jednu od planiranih obaveza u procesu liberalizacije viznog režima.

http://www.svevijesti.ba/images/stories/afere/biometrijskipasosiu.jpg

Donošenje Akcionog plana proisteklo je iz Strategije BiH za borbu protiv organizovanog kriminala koja sadrži paket mjera za provođenje opštih i posebnih ciljeva do 2012. godine, saopšteno iz Savjeta ministara BiH.

Akcioni plan sadrži paket mjera sa jasno preciziranim nadležnim institucijama, rokovima i indikatorima provođenja radi ispunjavanja osam opštih ciljeva među kojima su usklađivanje pravnih propisa u BiH sa međunarodnim konvencijama, preporukama i standardima u ovoj oblasti, povećanje efikasnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, uključujući i oduzimanje imovine proistekle izvršenjem krivičnog djela, kao i razvijanje međunarodne saradnje i saradnje između javnog i privatnog sektora, te civilnog društva u ovoj oblasti.

Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo bezbjednosti da, u saradnji sa ostalim nadležnim ministarstvima, pripremi informaciju o akciji "Svjetlost" izvedenoj 2. februara na području Gornje Maoče.

Ovu informaciju će Savjet ministara BiH razmotriti i dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.

Utvrđen je i Prijedlog ugovora između BiH i Vatikana o dušebrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga BiH.

Usvajanje ovog ugovora o pastoralnoj brizi za katoličke vjernike, pripadnike Oružanih snaga BiH, proisteklo je iz Osnovnog ugovora sa Vatikanom.

Zmey
February 19th, 2010, 07:18 PM
GRAĐANI SE NE SMIJU KAŽNJAVATI ZBOG NERADA VLASTI

SDP izražava svoje neslaganje sa nastojanjima dijela nevladinog sektora da se liberalizacija viznog režima odgodi do oktobra ove godine, odnosno nakon opštih izbora.

http://sdp.ba/Default.aspx?categoryId=54&sub=1&contentId=12441

mirza-sm
February 19th, 2010, 11:15 PM
Naravno da smiju, pa gradjani su ti koji su birali te iste smradove na vlasti zbog kojih nismo dobili liberalizaciju.

Zmey
February 19th, 2010, 11:29 PM
Mirza, ti si sada u Švedskoj?

mirza-sm
February 19th, 2010, 11:31 PM
Oui. :)

Adnan_Gent
February 20th, 2010, 11:08 AM
Naravno da ne smiju, Mirza ne zajebaji.
Nisam ih ja birao pa da ispastam radi njih.

hatunash
February 20th, 2010, 01:35 PM
Svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje.

Adnan_Gent
February 20th, 2010, 02:36 PM
Koliko ja znam te neke nevladine organizacije ne zele da se vize ukinu kako se nebi nagradjivao nerad politicara:nuts:
To nema nikakve veze sa narodom i njegovom vlasti nego sa ljudima koji guraju nos gdje im nije mjesto.
Naravno da se trebaju vize ukinut sto prije, a narod i nevladine organizacije nek se bore protiv nerada lopova na vlasti na drugi nacin.

mirza-sm
February 26th, 2010, 06:32 PM
Značajniji napredak u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti
26.02.2010. 16:22

U realizaciji obaveza iz Prelaznog sporazuma o primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u BiH je u drugoj polovini prošle godine došlo do značajnog napretka u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti, posebno dijela komplementarnog Mapi puta za liberalizaciju viznog režima - istaknuto je danas u Sarajevu na prezentaciji Drugog polugodišnjeg izvještaja za 2009. godinu u sklopu projekta "Monitoring procesa evropskih integracija BiH".

Napredak je ostvaren i u oblasti zaštite intelektualnog vlasništva, te finansijske saradnje, tj. aplikacija za sredstva iz IPA fondova.

U izvještaju, koji je realizovala nevladina, neprofitna i nezavisna organizacija Spoljnopolitička inicijativa BiH, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodni razvoj, istaknuto je da BiH u ostalim oblastima manje ili više stagnira.

Jedinstvena ocjena je da napredak u realizaciji obaveza iz Prelaznog sporazuma vidljiv u onim oblastima gdje postoji nepodijeljen politički interes članica koalicione vlasti, te u stručnim oblastima gdje je zahvaljujući profesionalizmu i entuzijazmu nosilaca posla izbjegnuta politizacija reformskih aktivnosti.

Konstatovano je da realizacija prioriteta iz područja opštih principa i političkog dijaloga stagnira, dok regionalna saradnja formalno bilježi blagi, ali nedovoljan napredak koji tek treba pretopiti u suštinski.

Na prezentaciji je konstatovano da je zabrinjavajući i indikativan nedostatak reformi i planiranih aktivnosti vezanih za poštivanje ljudskih prava.

U oblasti slobodne trgovine i usluga BiH ispunjava svoje obaveze kada je riječ o carinama i spoljnotrgovinskim odredbama, ali treba još učiniti napora u sistemskom pristupu i koordinisanim aktivnostima.

Kada je riječ o bezbjednosti proizvoda napredak je spor, jer nedostaje strategija, a u oblasti standardizacije biće potrebno još dosta vremena da bi bili ispunjeni evropski standardi, konstatovano je u izvještaju.

Spoljnopolitička inicijativa BiH tvrdi da su ovaj izvještajni period obilježila tri velika neuspjeha - "Butmirski proces", da BiH nije postala dio sistema bezviznog režima i odgađanje poziva BiH da pristupi MAP-u.

U izvještaju se navodi da su odgađanje bezviznog režima za građane BiH i pristupa MAP-u teške lekcije čije su najveće žrtve bile građani BiH.

Autori smatraju da su destruktivna politička klima i nedostatak političke volje da bude omogućen bar minimalno funkcionisanje institucija BiH u svrhu ispunjavanja osnovnih ciljeva evropskih integracija negativno odrazili i na većinu oblasti koje su praćene ovim izvještajem.

Prvi izvještaj za prvi dio prošle godine predstavljen je 22. jula.

mirza-sm
February 26th, 2010, 06:44 PM
Pozitivan izvještaj eksperata Evropske komisije znači liberalizaciju viznog režima
26.02.2010. 14:46

Evropska komisija ima jasan stav - pozitivan izvještaj njenih eksperata znači liberalizaciju viznog režima s Bosnom i Hercegovinom, izjavio je danas Feni ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović nakon što se susreo u Sarajevu s direktorom za zapadni Balkan u Direkciji za proširenje Evropske komisije Pierreom Mirelom.

Kako je kazao ministar Ahmetović, s Mirelom je razgovarao o liberalizaciji viznog režima pod pretpostavkom da će BiH dobiti pozitivan izvještaj da bi procedura unutar Evropske unije, koja je izmijenjena nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, prošla što brže.

On je posebno naglasio Mirelovu poruku da unutar Evropske komisije nema nikakvih dilema da liberalizacija viznog režima isključivo zavisi od pozitivnog ekspertskog izvještaja, čime je demantirao spekulacije u pojedinim medijima.

Ahmetović je također prenio Mirelu da će BiH učiniti sve da procudere budu provedene na vrijeme da bi liberalizacija viznog režima mogla stupiti na snagu sredinom godine.

mirza-sm
February 27th, 2010, 07:11 PM
Sven Alkalaj

Molba za članstvo u EU do kraja 2010.
27.02.2010. 00:11

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj najavio je da će BiH krajem godine podnijeti molbu za članstvo u Evropskoj uniji.

http://www.svevijesti.ba/images/stories/afere/alkalajbih.jpg

Alkalaj je danas u Briselu, gdje je razgovarao sa komesarom za proširenje EU Štefanom Leneom, istakao da BiH ne može sebi dozvoliti dalja kašnjenja na putu prema Evropskoj uniji.

"Želimo do kraja ove godine podnijeti zahtijev da nam se dodijeli kandidatura, jer nam to omoguće nastavak reformi. Ne možemo gubiti vrijeme i moramo da održimo momentum. Ako to ne uspijemo, gubimo dodatne dvije godine. Trebali bismo svakako da, u dogovoru s Evropskom komisijom, odradimo potrebne uslove, odgovorimo na par hiljada pitanja Upitnika i predamo aplikaciju do kraja 2010. godine", rekao je Alkalaj.

On je napomenuo da je upitnik dokument sa nekoliko hiljada pitanja koje sastavlja Evropska komisija, a na koje odgovoara državna administracija zemlje koja želi dobiti status kandidata.

"Ako je Brisel zadovoljan odgovorima, onda nakon nekoliko mjeseci objavi svoje mišljenje, koje se zatim dostavlja Savjetu, a to je tijelo u kojem odluke donose direktno članice", rekao je Alkalaj nakon sastanka sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

"Izgubljeno je dosad oko godinu i po dana na putu prema evropskim integracijama", rekao je Alkalaj i podsjetio da u oktobru dolaze izbori, a nova vlada će se formirati u martu ili aprilu, nakon čega nastupaju godišnji odmori.

Alkalaj kaže da je zbog izgubljenog vremena tokom rata BiH možda i poslednja u regionu u napredovanju prema NATO i EU.

Na pitanje Srne da li je komesar File imao sluha na zamisao da se do kraja godine preda zahtjev za članstvom u EU, odnosno dobijanjem statusa kandidata, Alkalaj je odgovorio da "File generalno ima sluha za BiH i želi je što prije vidjeti u Evropskoj uniji".

Was about f*ckin time! :bash:

mirza-sm
March 1st, 2010, 08:23 PM
Satrao sam se dok sam našao Adnanov bubreg, nisam skontao da ste promijenili ime threadu :D

IDDEEA

Pasoš BiH moguće dobiti u roku od 48 sati

Građani BiH biometrijski pasoš mogu dobiti u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahtjeva i u tom slučaju putnu ispravu platiće 200 KM umjesto 40 KM, koliko košta u redovnoj proceduri.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100301090.jpg

Građani kojima je biometrijski pasoš hitno potreban u slučajevima liječenja u inostranstvu, bolesti ili smrti člana uže porodice putnu ispravu mogu dobiti u roku od 48 sati za 40 KM, ako uz zahtjev prilože dokaze za hitnost po jednom od ova tri osnova.

U redovnoj proceduri cijena biometrijskog, službenog i diplomatskog pasoša, kao i putnih isprava za izbjeglice i za lica bez državljanstva je 40 KM, cijena zajedničkog pasoša, brodarske knjižice i pomorske knjižice 50 KM, a putnog lista 10 KM.

IDDEEA je od 15. oktobra do početka ove sedmice štampala 77 139 biometrijskih pasoša.

Iz Agencije naglašavaju da su nadležni za štampanje, a da zahtjeve primaju i pasoše izdaju kantonalni MUP-ovi, MUP Republike Srpske, Javni registar Brčko distrikta i diplomatsko-konzularna predstavništva BiH.