View Full Version : [Hungary] Motorways/gyorsforgalmi utak II

Pages : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14

RKC
September 9th, 2010, 11:30 AM
hozzádszótam, vazze?
akkormeg mit ugatérozol bele?

képzeld, engem meg az ostoba kép-szemetelés zavar, különösen, hogy még átugrani sem lehet, mert km-eken keresztül folyik a monitoron a sok xar...

Ez egy fórum, itt mindenki abba ugat bele amibe akar, ezt nem te döntöd el még akkor sem ha itt keménykedsz. Azt hiszed csak te lehetsz itt ordenáré tiszteletlen bárkivel és senki nem fog rádszólni?

H123Laci
September 9th, 2010, 11:35 AM
A válasz kb az volt, hogy a matrica ára marad, és a "használó/szennyező fizet elv" alapján az ED segítségével tudnak majd nagyobb sápot szedni a hosszabb utazásokra. Hisz ez erkölcsi kérdés, hogy aki többet használja (messzebb utazik), az fizessen többet, mint aki a szomszéd faluba.
:gaah:

van egyáltalán olyan ország ajrópába, ahol személyautókra is kötelező az ED???

mert szerintem ezzel nemhogy nőne, de sokkal inkább csökkene a 3,5t alatti díjbevétel, mivel az eseti használók nem fognak drága fedélzeti kütyüt venni, ésa a rendszeres használók is kerülni fogják a pályákat, ahol a párhuzamos utakon is egész lyól lehet haladni...

H123Laci
September 9th, 2010, 11:37 AM
...

akkó további lyó ugatérozást... vau-vau-vakk! :lol:

RKC
September 9th, 2010, 11:43 AM
...
Te miért beszélgetsz emberekkel, ha csak az érdekel amit te ismételgetsz? vagy egy vita nálad úgy néz ki, hogy vagy egyetértek, vagy menjek el a kurva anyámba és neki "ugatérozzak"?

H123Laci
September 9th, 2010, 11:51 AM
Hát akkor nosza. Ő legalább csinált pár képet, és postolta.

oszt minek?

a határmentieket úccse érdekli, hiszen a köcsög agglósoknak mán ígyis van 7 ótópályájuk (amiből 2 totál ingyenes), úgyhogy nekik pofa sutba...

aki meg itt lakik és közlekedni próbál az úgyis tudja mi a nagy büdös harczi helyzet...

pölö a 31es út elképesztően hosszú, 9km-es szakaszának felújítása (semmi elkerülő, csak egy mezei rendberakás) BRUTÁLISAN nyögvenyelősen halad...

már tavasszal elkezdték, de szerintem még a felét sem végezték el a munkálatoknak, miközben a napi 12es forgalom meg ezen a szétbarmolt úton próbál haladni...

igaz, rendkívül hosszú, majd 9km-es szakaszról van szó, ami rendkívüli feladatot jelent... :lol:

H123Laci
September 9th, 2010, 11:57 AM
...

egyetértened nem kell, VITÁZHATSZ is vele...

deha a stílusommal foglalkozol és csak kötekedve ócsárolni tucc, akkor valóban a 2es opciót javaslom...

gramercy
September 9th, 2010, 12:05 PM
nem lesz. mér te elhitted? lol.
igazán vicces, hogy pár hónap elég volt hozzá, hogy most mindenki a fidesz felé legyen hirtelen "kritikus".

lol, en kb. 98 ota vagyok fidesz-kritikus

RawLee
September 9th, 2010, 12:13 PM
oszt minek?

a határmentieket úccse érdekli, hiszen a köcsög agglósoknak mán ígyis van 7 ótópályájuk (amiből 2 totál ingyenes), úgyhogy nekik pofa sutba...

aki meg itt lakik és közlekedni próbál az úgyis tudja mi a nagy büdös harczi helyzet...

pölö a 31es út elképesztően hosszú, 9km-es szakaszának felújítása (semmi elkerülő, csak egy mezei rendberakás) BRUTÁLISAN nyögvenyelősen halad...

már tavasszal elkezdték, de szerintem még a felét sem végezték el a munkálatoknak, miközben a napi 12es forgalom meg ezen a szétbarmolt úton próbál haladni...

igaz, rendkívül hosszú, majd 9km-es szakaszról van szó, ami rendkívüli feladatot jelent... :lol:

Talán azért, mert éppen arra járt. Trilliónyi kép van az M3-asról itt ,pedig ott van vagy 30 éve ahol, hírértéke 0. Egyébként ha zavar a képtenger, javaslom a piros "X"-et a címsorban, azzal le tudod állítani a betöltésüket.

Nagyon irritáló az, hogy mindenkit leoltasz, ahogy másokat kezelsz. Baromira nem szeretek aktív felhasználókat cseszegetni, de kénytelen leszek a kitiltásod kérni, ha nem bírsz normálisan viselkedni. Nem 3 napra, végleg. El lehet mondani kulturáltan is (mint már mások is megtették pár hónapja), hogy a sok kép zavaró lehet.

gramercy
September 9th, 2010, 12:16 PM
az hagyjan hogy az ED mit csinal az amugy is kihasznalatlan autopalyakkal, de akkor mar csak ido kerdese hogy valamelyik agyhalott kiterjessze a teljes uthalozatra

es ha tudjak szekundumonkent a gps koordinatainkat, akkor azt is tudjak hogy mekkora a sebessegunk, tehat automatice lehet gyorshajtasert penzt szedni, tilosban parkolasert megbuntetni esatobbi

en arra lennek kivancsi, hogy a sok negyzetgyok-agyu anti-autos mit gondol arrol, hogy egy 2,5 millios suzukinak FEL MILKA csak az afaja, egy bringas mikor fog fel milka afat fizetni a bicikli araban? egy 50 millios porschenak meg 10 milka az afaja, ami ugye 20 suzukinak felel meg
es akkor jonnek itt a DOTALT biciklitaroloikkal 'szameg

az autokkal egyetlen egy problema van: a belso egesu motor, abbol is a nagy fogyasztasu dizelek a leginkabb kornyezetszennyezok (peldaul a bkv 20 eves buszai.....)
kivancsi lennek a sok kerekagyu arcara ha minden auto full-elektromos lenne es az energia pl. algak altal a napenergiat felhasznalva eloallitott folyekony hidrogen lenne
akkor mi lenne a kifogas?

H123Laci
September 9th, 2010, 12:36 PM
Egyébként ha zavar a képtenger, javaslom a piros "X"-et a címsorban, azzal le tudod állítani a betöltésüket.

kösz a tippet.
kár, hogy ez azon képek betöltését is leállítja, amelyeket meg esetleg meg akarnék nézni...

a legjobb az lenne, ha bizonyos képméret (monnyuk 600x800) és képszám (monnyuk 3/poszt) eleve a forummotor tiltaná meg a képmegjelenítést és csak a linket hagyná meg, annak aki mégis kiváncsi rá...

aki galériát akar megmutatni, az linkelje a galériát, ne képszemeteljen...

Nagyon irritáló az, hogy mindenkit leoltasz, ahogy másokat kezelsz.

én???
biztos, hogy nem keversz össze valakivel?
(esetleg mutass már néhány konkretén példát...)

mert sztem nem én vagyok az aki a másik írás-stílusát és véleményét ócsárolja folyton-folyvást meglehetősen offtopik és személyeskedő módon...

El lehet mondani kulturáltan is (mint már mások is megtették pár hónapja), hogy a sok kép zavaró lehet.

na, akkormost elmondtam...

az előbbi baszogatós módival meg csak próbáltam a topikmezőnyhöz igazodni, de úllátom, hogy amit lehet jupiternek, azt nem lehet a kisökörnek...

RawLee
September 9th, 2010, 12:49 PM
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=63414317&postcount=1231
ezekkel az ocsmány szelleMpályás képekkel kár teleszemetelned a topikot...

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=63416537&postcount=1248
hozzádszótam, vazze?
akkormeg mit ugatérozol bele?

Éppen dolgozom, úgyhogy most 5 percnél több időm nincs körbenézni, de talán jobb is.

e úllátom, hogy amit lehet jupiternek, azt nem lehet a kisökörnek...
Így is fogalmazhatunk. Aktív hozzájárulás=nagyobb mozgástér. Sok kép, sok építő jellegű hozzászólás (olyan blogeni szint elég), és akkor még az sem fog érdekelni, ha ebben a hülye stílusban írsz, de szerintem mást sem. A játékszabályokat én szabom, azok szerint kell játszani.

AcidMan
September 9th, 2010, 01:11 PM
a 74esen ALIG van forgalom, mi a frásznak oda elkerülő??

Hogy eszükbe ne jusson odaM9ezni egy ilyen fasza főút mellé...

H123Laci
September 9th, 2010, 01:14 PM
Így is fogalmazhatunk. Aktív hozzájárulás=nagyobb mozgástér. Sok kép, sok építő jellegű hozzászólás (olyan blogeni szint elég), és akkor még az sem fog érdekelni, ha ebben a hülye stílusban írsz, de szerintem mást sem. A játékszabályokat én szabom, azok szerint kell játszani.

szóval elismered, hogy 2ős a mérce: akit csipázol az korlátlanul szemétkedhet, akit meg nem, az meg vissza se szólhat...

köszi, több kérdésem nincs...

AcidMan
September 9th, 2010, 01:14 PM
szerintedis?
akkómán 2en vagyunk, vazze... :lol:

Naná, ha már fizetni kell, akkor miért ne menne fuvaros az ap-n eggyel odébb?
Zalalövőn a héten kiválasztották a nyomvonalat az elkerülőre... mire lenne rá pénz, meg idő, már nem lesz rá szükség.
Jó lesz az a 86-os így is.

H123Laci
September 9th, 2010, 01:21 PM
Hogy eszükbe ne jusson odaM9ezni egy ilyen fasza főút mellé...

lyahogy így... ravasz, nagyon ravasz... :lol:

amúgy lyóhogy mondod, mert én csak lokálisan néztem a szitut...

deha M9 relációban nézem, akkor elképesztően durva a szitu: itt egyes szakaszokon még akkora forgalom sincs, mint a (leendő) M9 51-M5 közötti szakaszán...

mi a halál faxának akarnak ezek ide egy újabb szelleMpályát??

H123Laci
September 9th, 2010, 01:29 PM
Naná, ha már fizetni kell, akkor miért ne menne fuvaros az ap-n eggyel odébb?

hát ezaz...
(persze a sok okostojásnak ezt hiába mondom, azok csak személyeskenni tunnak...)

Zalalövőn a héten kiválasztották a nyomvonalat az elkerülőre... mire lenne rá pénz, meg idő, már nem lesz rá szükség.

hát nagyon remélem...

lófasz van ott, nem forgalom, minek oda elkerülő...

gramercy
September 9th, 2010, 03:10 PM
Jó lesz az a 86-os így is.

speciel a zalalovoi elkerulore szerintem utana is szukseg lesz, a foutak (nem mellekutak) eseten az en mercem az elkerulore az 5000, ez lehet hogy alacsony, de a foutak eseten szerintem megeri (hogy "odaneM9ezzenek" :lol: )

van valahol terkep a valtozatokrol / amelyiket valasztottak?

gramercy
September 9th, 2010, 03:12 PM
amugy jo lenne ha lenne az utadat.hu-n egy olyan opcio, ami nem csak a forgalmat mutatja, hanem annak jelleget, megoszlasat is (teherforgalom vs.)

RawLee
September 9th, 2010, 03:53 PM
szóval elismered, hogy 2ős a mérce: akit csipázol az korlátlanul szemétkedhet, akit meg nem, az meg vissza se szólhat...

köszi, több kérdésem nincs...

Igen, csipázom, aki aktívan, képekkel vagy konstruktív, tartalmas hozzászólásokkal járul hozzá fórumunkhoz, és nem csipázom, aki ezért leszólja a másikat. Csak én nem látok ebben kivetnivalót? :lol:

AcidMan
September 9th, 2010, 05:40 PM
speciel a zalalovoi elkerulore szerintem utana is szukseg lesz, a foutak (nem mellekutak) eseten az en mercem az elkerulore az 5000, ez lehet hogy alacsony, de a foutak eseten szerintem megeri (hogy "odaneM9ezzenek" :lol: )

van valahol terkep a valtozatokrol / amelyiket valasztottak?

Na vazze, pont kicsivel 5000 felett van. :)
A közút szerint 2008-ban (http://internet.kozut.hu/szakmai/orszagos_kozutak_adatai/eredmenyek/Documents/Az%20orsz%C3%A1gos%20k%C3%B6zutak%20keresztmetszeti%20forgalma%202008.pdf) az 5200 EJ/nap (2840 jármű), amiből 1600 tgk (1200 nyerges, 200 pótos) és mindössze 900 szgk.

Zalalövői elkerülő (http://www.zalaihirlap.hu/gazdasag/20100831_tervezot_keresnek)

AcidMan
September 9th, 2010, 05:53 PM
^^ Szóval nincs más feladat, mint azokat a külföldi rendszámú kamionokat visszaterelni a helyükre - az A2-re.

TheRible
September 9th, 2010, 08:42 PM
Jó fórum lenne ez, ha ez az idióta Lacika nem szarná tele. Ezért én is csak vissza-vissza nézek ide, majd meglátom, hogy itt van még mindig, oszt húzok is innen. A látogatottság biztos javulna, ha eltűnne.

Vajon miért a 10-es út és az M0 északi szakasza a legfontosabb út az országban? Talán csak nem Budakalászon lakik?

Vajon minden más miért van leszarva? (ja nem még az M4, is fontos de most elfelejtettem, hogy ott melyik településre rohangál arrafelé)

gramercy
September 9th, 2010, 08:59 PM
Vajon miért a 10-es út és az M0 északi szakasza a legfontosabb út az országban? Talán csak nem Budakalászon lakik?

talan mert a jelenlegi 10-es nyomvonal vezetese a varosokon, falvakon keresztul megy
talan mert Pilisvorosvaron majdnem 25000 egysegjarmu megy keresztul, rengeteg kamionnal
talan mert napi rendszeressegu a dugo es egy atlagos bejaras 1-2 ora oda, 1-2 ora vissza
talan mert nincs megegy olyan korridor az orszagban, ahol ennyire rossz lenne a helyzet, meg az m4-bol is van felpalya
talan mert az m6/60 szekszardtol delre fekvo reszein vagy az uj m3 szakaszan meg napi 10000 egysegjarmu sem lesz

talan mert a jelenlegi allapot az egesz kornyek gazdasagat szelepkent fojtja meg es egy uj uttal olyan eroforrasok szabadulnanak fel a kornyeken amik pillanatokon belul kifizetnek az uj ut es hid arat

talan mert ki kene vegre mondani, hogy Esztergom ipara a Suzukival, Dorog ipara Richterrel, csaba es vorosvar ipara es ingazoi, solymar, hidegkut, urom es eszak-buda valamint ujpest - ezek igenis FONTOSABBAK mint mucsarocsoge

annal is inkabb, mert ha a 10-es korridor megepul, es tobb gdp-t termel, akkor a mucsarocsogei tehenpasztoroknak is tobb dotaciot lehet innen elvonni

csak ezt be is kene latni es nem gyavan eliszkolni

ja, es nem budakalaszon lakik hanem a tuloldalon, es a 31-es utbol is kellene ugy 40 uj kilometer

de ha van jobb otleted hogy hova kene utat epiteni...

blogen_
September 9th, 2010, 09:48 PM
Jó fórum lenne ez, ha ez az idióta Lacika nem szarná tele. Ezért én is csak vissza-vissza nézek ide, majd meglátom, hogy itt van még mindig, oszt húzok is innen. A látogatottság biztos javulna, ha eltűnne.

Az a helyzet, hogy Lacikának veled ellentétben csöppnyi esze is van, ezért nem írogat ilyan fasságokat:

Vajon minden más miért van leszarva? (ja nem még az M4, is fontos de most elfelejtettem, hogy ott melyik településre rohangál arrafelé)

Tudod van ez a dolog, hogy forgalom és kapacitás közti összefüggés. Ezt veled ellentétben Lacika már felfogta, mint ahogy itt igen sokan az elmúlt hónapokban azok közül is, akik az M6-os kapcsán az ellenkezőjét hirdették, amíg a saját szemükkel nem látták a szellempályát. A statisztika nem vicc ugyanis, hanem a közpénzek elköltésének egyetlen irányadója kell legyen.

venom6
September 9th, 2010, 09:51 PM
^^ talán mert venom6 is ott lakik Szentivánon
Ezt kihagytad gramercy :) És igen mindent jól irátl a 10-es el kapcsolatban.

Igen az M4 is fontos, de az M10 megépítése és az M0 befejezése is elengedhetetlen.
Szerencsére az M2 (ami igen veszélyes most) kiépül Vácig.

Qtya
September 9th, 2010, 09:52 PM
:ohno:

Aladar
September 9th, 2010, 10:02 PM
talan mert a jelenlegi allapot az egesz kornyek gazdasagat szelepkent fojtja meg es egy uj uttal olyan eroforrasok szabadulnanak fel a kornyeken amik pillanatokon belul kifizetnek az uj ut es hid arat

talan mert ki kene vegre mondani, hogy Esztergom ipara a Suzukival, Dorog ipara Richterrel, csaba es vorosvar ipara es ingazoi, solymar, hidegkut, urom es eszak-buda valamint ujpest - ezek igenis FONTOSABBAK mint mucsarocsoge

annal is inkabb, mert ha a 10-es korridor megepul, es tobb gdp-t termel, akkor a mucsarocsogei tehenpasztoroknak is tobb dotaciot lehet innen elvonni

Ez nem indok. Mintha Ti nyomtátok volna az M6-tal kapcsolatosan, hogy csak a forgalom számít. Hogy is van ez???

Akkor most van gazdaság fejlesztő hatása egy útpályának???? :bash:

Van másik megoldás, vissza kell költözni az aglóból pestre. Így is csökken a 10-s út forgalma. Akkor már nem lesz kapacitás hiányos.

gramercy
September 9th, 2010, 10:19 PM
Ez nem indok. Mintha Ti nyomtátok volna az M6-tal kapcsolatosan, hogy csak a forgalom számít. Hogy is van ez???

Akkor most van gazdaság fejlesztő hatása egy útpályának???? :bash:

onmagaban nincs, de ha HIANY van belole, akkor visszafogja a novekedest
miert olyan nehez ezt belatni?

HA megfelelo kapacitas all rendelkezesre az adott forgalom elvezetesere, akkor 200 savot is epithetsz semmi ertelme, HA viszont allando dugokat es egyeb negativ externaliakat okoz a kapacitas HIANYa, akkor az uj kapacitas olyan szinergiakat szabadit fel amik nagyobb kibocsatashoz vezetnek

magic

Van másik megoldás, vissza kell költözni az aglóból pestre. Így is csökken a 10-s út forgalma. Akkor már nem lesz kapacitás hiányos.

egyetertek, de ennek kb. akkora a realitasa minthogy Morvai Krisztina allamfo lesz

blogen_
September 9th, 2010, 10:25 PM
Csakhogy világos legyen miről van szó, a megfelelő és a még éppen eltűrhető szolgáltatási szint járműegység/óra/sávban a különféle külterületi úttípusokon:

2x1-es főút: 1200/1700
2x2-es főút: 1000/1400
2x1-es autóút: 1200/1700
2x2-es autópálya: 1200/1700

és belterületen:

2x1-es főút: 1400/1800
2x2-es főút: 1200/1600
2x1-es autóút: 1200/1600
2x2-es autópálya: 1400/1800

Martin_R2
September 10th, 2010, 02:43 AM
a legjobb az lenne, ha bizonyos képméret (monnyuk 600x800) és képszám (monnyuk 3/poszt) eleve a forummotor tiltaná meg a képmegjelenítést és csak a linket hagyná meg, annak aki mégis kiváncsi rá...

aki galériát akar megmutatni, az linkelje a galériát, ne képszemeteljen..

You should be glad when people posts pictures, instead of being negative. If you don't like it, as RawLee says, do turn pictures OFF.

I, for one, am happy as hell when new pics are posted! :)

RawLee
September 10th, 2010, 08:30 AM

Azért ezt ne. Ha neki nem engedem, hogy szidjon másokat, akkor mástól sem tűröm el. Mindenesetre ez már masszívan off-topic, térjünk csak vissza az utakhoz.

venom6
September 10th, 2010, 10:13 AM
Én 2002 óta utazgatok be Budapestre és használom a 10-es utat. Többnyire Volánbusz, néha autó. Dugó már akkor is volt, csak az évek alatt egyre hátrébb lett a vége és az "utolsó autó" :(

Alternatív útvonal nincsen! A vasút olyan szinte tömve van, hogy nem férsz föl rá. Sokan leteszik az autót Solymáron és megpróbálják felpréselni magukat egy vonatra.
Nagyon szükséges lenne az M10 megépítése!

Fron
September 10th, 2010, 12:55 PM
Kicsit off:

A slight rearrangement of the motorway network in Romania for the period beyond 2013 by the Transport Ministry:

http://img267.imageshack.us/img267/9051/harta1.jpg (http://img267.imageshack.us/i/harta1.jpg/)

Corridor XI appears clearly in the Transport Min plans with an extention all the way to Nadlac via Timisoara.

There is a weird but new connection in between Hunedoara and Craiova through a mountainous area. Pretty unrealistic IMO. Other than that, the triangle in between Craiova-Drobeta and Calafat is welcome.

The MOtoray to Giurgiu appears on the map, though currently there is a functional expressway and traffic does not justify another motorway route now or in the coming decade, especially after the completion of the Vidin-Calafat bridge.

Another interesting and needed route is the connection in between A1 and A3.

Yellow lines are motorway projects proposed after 2013.

Blue lines are U/C sections.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/thumb/0/07/Magyar_automobil_utak_1941.png/800px-Magyar_automobil_utak_1941.png

Egész passzolna hozzá. :lol:

Sieg
September 10th, 2010, 04:46 PM
Nem semmi, hogy a Vereckei-hágón át Németországgal vagyunk határosak:) De azért szép lenne, ha így maradt volna és most mi építhetnénk Kolozsvárra a pályát.

H123Laci
September 10th, 2010, 07:53 PM
amugy jo lenne ha lenne az utadat.hu-n egy olyan opcio, ami nem csak a forgalmat mutatja, hanem annak jelleget, megoszlasat is (teherforgalom vs.)

hajóltom Ej/n-ban adja meg a forgalmat, ami a benga járműveket nagyobb súllyal veszi figyelembe, ezáltal egész korrekt összehasonlítást biztosít az eltérő teherforgalom-arányú utak között is...

én inkább az adatfelvétel idejét, ill. számításának módját (mért, felszorzott/becsült) hiányolom...

amúgy meglehetősen sok a hiba az adatbázisban, legalábbis ha a kirchoff törvények alapján ellenőrzöm azokat... :lol:

speciel a zalalovoi elkerulore szerintem utana is szukseg lesz, a foutak (nem mellekutak) eseten az en mercem az elkerulore az 5000, ez lehet hogy alacsony, de a foutak eseten szerintem megeri (hogy "odaneM9ezzenek" )

az 5e szerintem is egy elfogadható limit az elkerülőkre, de számold már meg, hogy hány100 település van 5000 feletti átkelési szakasszal, köztük többtucat olyan ahol 15e feletti a forgalom...

ez a zalalövő meg ippeghogy 5e felett van...

szóval: ráér az még...

H123Laci
September 10th, 2010, 07:58 PM
Igen, csipázom, aki aktívan, képekkel vagy konstruktív, tartalmas hozzászólásokkal járul hozzá fórumunkhoz, és nem csipázom, aki ezért leszólja a másikat. Csak én nem látok ebben kivetnivalót? :lol:

hát ezt a leszólósdit énse csipázom.

de majd rögtön jelzem, ha nekem beszólogatnak, mert úgy tűnik, hogy azt nem mindig akarod észrevenni...

H123Laci
September 10th, 2010, 08:06 PM
^^ Szóval nincs más feladat, mint azokat a külföldi rendszámú kamionokat visszaterelni a helyükre - az A2-re.

nade gyorsan-gyorsan ám, mielőtt megépül a szelleM86!!! :lol:

H123Laci
September 10th, 2010, 08:14 PM
Jó fórum lenne ez, ha ez az idióta Lacika nem szarná tele. Ezért én is csak vissza-vissza nézek ide, majd meglátom, hogy itt van még mindig, oszt húzok is innen.

akkor pápá ribike, te kis kommancs, máris húzhacc, mer maradok... :lol:

RAWLEE!!!!!

intézkedést kérek... :lol:

H123Laci
September 10th, 2010, 08:18 PM
reply to ribi...

a faxnak állsz le neki magyarázni?

az érvek erről lazán leperegnek, de nem is akar mást csak ostoba demagóg módon személyeskedni...

H123Laci
September 10th, 2010, 08:24 PM
^^ talán mert venom6 is ott lakik Szentivánon

részvétem. :ohno:

azé én drukkolok nektek, sőt, ha népszavazásra bocsássák, hogy 31-es vagy M10-es, akkor az M10-re szavazok... :lol:

H123Laci
September 10th, 2010, 08:30 PM

de, akkor is az lesz.

legfeljebb akkor az M10et elég lesz félpályán megépíteni... :lol:

amúgy te (meg senki se) ne mondd meg, hogy ki hova költözzön, mert azok az idők szerencsére már elmúltak...

aki kiköltözik az agglóba és autóval ingázik, az egyúttal horrible benyadót beperkált a nagy büdös közösbe, úgyhogy abból tressék szépen visszacsorgatni és utat építeni neki, a kifogáskodó okoskodást meg lehet a hajrakenni...

H123Laci
September 10th, 2010, 08:35 PM
HA megfelelo kapacitas all rendelkezesre az adott forgalom elvezetesere, akkor 200 savot is epithetsz semmi ertelme, HA viszont allando dugokat es egyeb negativ externaliakat okoz a kapacitas HIANYa, akkor az uj kapacitas olyan szinergiakat szabadit fel amik nagyobb kibocsatashoz vezetnek...

pontosan...

csak egy kis megj: negativ GAZDASÁGI externaliakat okoz (üzemanyagpazarlás és alacsony hatékonyságú szállítás-közlekedés)...

ugyanis a dugó az NEM az autóforgalom negatív externáliája, hanem az ELMARADT fejlesztéseké...

azoké, amiket a horrible sarcokból bőségesen meg lehetett volna csinálni, de nem csinálták, mert elqrták/qrják a pénzt a szochálóra...

H123Laci
September 10th, 2010, 08:49 PM
De azért szép lenne, ha így maradt volna és most mi építhetnénk Kolozsvárra a pályát.

nade így milyen hüje formája lenne a zországnak?? :lol:

RawLee
September 10th, 2010, 09:09 PM
akkor pápá ribike, te kis kommancs, máris húzhacc, mer maradok... :lol:

RAWLEE!!!!!

intézkedést kérek... :lol:

:master:
Ahogy óhajtod. Ő, mivel első ütközésünk, kap 1 pontot mert téged idiótának hívott, te meg 3 napot, mert nem fér a kis agyadba, amit mondok neked.

Qtya
September 11th, 2010, 09:27 AM
Kicsit off:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/thumb/0/07/Magyar_automobil_utak_1941.png/800px-Magyar_automobil_utak_1941.png

Egész passzolna hozzá. :lol:

This brings back some good memories... :D

Sieg
September 11th, 2010, 11:24 AM
This brings back some good memories... :D
Yeah, this would have been the only good solution for the long run.
Transylvania has been debated between Hungary and Romania since the 19th century and they have a point that a thousand years of ownership doesn't make up for the significant amount of Romanians living there. On the other hand, it has been our land, with a significant Hungarian majority in the northern half and and almost exclusively Hungarian culture. The claims of both sides were justified, the only good solution would have been to split it.
It's the same with Slovakia, if Slovaks want a country, let them have it, they had the right. However, they took lands that have always been Hungarian: if the borders had followed the ethnic borders, there would have been much less tensions (this can still be corrected).

Back ontopic: it's very strange that these planned routes totally avoid most major cities (Pécs, Miskolc, Kolozsvár, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Balaton shore etc.) and seem to run totally in the middle of nowhere with no apparent destination. Anybody knows why?

gramercy
September 13th, 2010, 05:43 PM
az ilyen cloverleafnek mi ertelme van? es van valami neve?
http://maps.google.com/maps?t=h&hl=en&ie=UTF8&ll=45.143688,18.313408&spn=0.012653,0.015664&z=16

gramercy
September 13th, 2010, 05:53 PM
az m0 nagyteteny-diosd szakaszan laza 100 metert emelkedik nyugat fele, kb. 3 km-en belul, itt a kulso savban 40-50-re lassulnak a kamionok:
http://img830.imageshack.us/img830/6339/screenshot20100913at175.jpg

az uj palyan eleg lesz a 3 sav nyugat fele, vagy kellene egy kapaszkodo 4. a nyugati iranyban?

blogen_
September 13th, 2010, 10:44 PM
az ilyen cloverleafnek mi ertelme van? es van valami neve?
http://maps.google.com/maps?t=h&hl=en&ie=UTF8&ll=45.143688,18.313408&spn=0.012653,0.015664&z=16

A nagyob háromnegyedkörön át halad a hangsúlyos forgalom. Tehát ha a képet nézed, akkor három hangsúlyos forgalom van, balról-jobbra, fenntről-le és balról-fel.

gramercy
September 13th, 2010, 10:53 PM
igen, gondoltam hogy nagyobb sebesseget tesz lehetove / kapacitast

kerdes, hogy mikor eri meg a normalhoz kepest, illetve a flyoverhez kepest mennyire limitalt

AcidMan
September 14th, 2010, 09:23 AM
az uj palyan eleg lesz a 3 sav nyugat fele, vagy kellene egy kapaszkodo 4. a nyugati iranyban?

Ez sokban függ attól, hogy hivatalosan mi lesz az M0D. AP, vagy autóút.

És ha ap, akkor mekkora a megengedett seb.

Mert gondolom, hogy nem torlódásoktól tartasz ezen a szakaszon, hanem a ráfutásos balesetektől.

Qtya
September 14th, 2010, 04:27 PM
SAJTÓKÖZLEMÉNY - ELINDULT A KIVITELEZÉS AZ M3-AS AUTÓPÁLYA LEGÚJABB SZAKASZÁN

2010. szeptember 14. 14:28
Ünnepélyesen átadták az autópálya Nyíregyháza és Őr közötti munkaterületét
„Korszerű, magas színvonalú autópálya épül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” – mondta Szilágyi András, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese az M3 autópálya Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti szakasz 49-es számú főútig terjedő ütemének projektindító ünnepségén. Az eseményen Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza országgyűlési képviselője és dr. Czomba Sándor, Vásárosnamény országgyűlési képviselője, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatási államtitkára a vezérigazgató-helyettessel közösen leplezte le a szakasz helyszínrajzát.

Az M3 autópálya beruházója, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a mai napon ünnepélyesen is átadta a Kivitelező részére a Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti szakasz Őrig, vagyis a 49-es számú főútig terjedő munkaterületét a beruházás nyitó ünnepségén.

„A beruházásnak köszönhetően gyorsabban és biztonságosabban lehet megközelíteni a keleti országrészt – beleértve a záhonyi országhatárt is” – mondta Szilágyi András, a NIF Zrt. vezérigazgató-helyettese. Szilágyi András beszédében kiemelte, az autópálya vonalának meghosszabbításával a térség lakossága által rég várt beruházás valósul meg, melynek pozitív hatása várhatóan hamarosan érezhetővé válik az érintett településeken: a javuló közlekedési feltételeknek köszönhetően ugyanis érdemes lesz a régióban befektetni, munkát vállalni. A vezérigazgató-helyettes hozzátette, a kivitelezés első lépéseként már meg is kezdődött a munkaterület régészeti feltárása.

Az M3-as új szakaszát megvalósító beruházás során Nyíregyháza és Vásárosnamény között első lépésként közel 34 kilométer hosszú autópálya épül a 49-es számú főútig, melyen a jelenlegi tervek szerint 130 km/h sebességgel haladhatnak majd az autósok.

A Nyíregyháza és a 49-es számú főút közötti szakasz kivitelezési munkáit a Colas Hungária Zrt. vezette C-S-K-K 2009 Projekttársaság nyerte el. A kivitelezési szerződés összege 31,99 milliárd forint.

Titkárság és Kommunikációs Iroda
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

http://www.nif.hu/hirek/807/sajtokozlemeny_-_elindult_a_kivitelezes_az_m3-as_autopalya_legujabb_szakaszan

venom6
September 14th, 2010, 08:11 PM
Ám legyen, de boldogabb lennék, ha ezt olvasnám "Elkezdték az M10-es autópálya Óbuda és Solymár közötti szakaszának építését"

Remélhetőleg azért kerítenek majd pénzt rá. Minden létező engedély már megvan!

Fron
September 14th, 2010, 08:35 PM
Mindeközben feszített tempóban épül az M43-as:

http://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2441237.jpghttp://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2441239.jpg
http://www.delmagyar.hu/kepek/atadasra_kesz_ket_uj_palyaszakasz/2015182/2441208/

Qtya
September 15th, 2010, 09:36 AM
Fico: Magyarországnak kedvez a szlovák útépítés

Robert Fico volt miniszterelnök szerint Magyarországnak kedvez a szlovák kormánykoalíció azzal, hogy a Kassa-Miskolc út megépítését szorgalmazza, miközben tulajdonképpen leállította az ország fő közlekedési ütőerének számító D1-es autópálya építését.

Ez a sztráda Pozsonyt és Kassát köti majd össze, de több, északi szakasza még nem készült el. Fico szerint a kormány a Kassa-Miskolc összeköttetéssel azt éri el, hogy a kamionoknak előnyösebb lesz elkerülni Szlovákia területét, és magyar területen haladni keletről nyugatra, így pedig az útdíjat és a sztrádamatricát pedig Magyarországon fogják megfizetni.

Ján Figeľ közlekedésügyi miniszter tagadta Fico azon állítását, hogy leállt a D1-es autópálya építése. Szerinte a Fico-kormány idején indokolatlanul drága projekteket hagytak jóvá, és hamarosan az állam számára lényegesen kedvezőbb feltételek mellett folyhatnak a beruházások. Szerinte Fico csak korábbi kormányfői ígéretéről akarja elterelni a figyelmet, mégpedig arról, hogy 2010-ig Pozsony és Kassa között végig sztrádán lehet majd autózni.

http://index.hu/kulfold/2010/09/14/fico_magyarorszagnak_kedvez_a_szlovak_utepites/

blogen_
September 15th, 2010, 09:40 AM
^^ Ebben az a szép, hogy bár Fico demagóg, de kívételesen igazat hazudik, hiszen Szlovákiában jelenleg nincs fölöslegesebb és pazarlóbb beruházás, mint a Kassa-országhatár autópálya és ténylegesen a magyarországi kerülőút szlovák szakaszaként fog funkcionálni.

(HUN)RoGeR
September 15th, 2010, 10:27 AM
^^

És még bőven van tartalék a 3-mas útra. Bár van egy olyan érzésem, hogy néhány elkerülő "rádobása" (Encs, Szikszó) nem kerülne sokba, de sokat gyorsítana a Miskolc-Tornyosnémeti szakaszon.

Arra lennék kíváncsi, hogy a Budapest körüli fejlesztések mennyivel több szlovák tranzitot vonz át ideiglenesen. Az M31 12, az M0D 51-M5 további 5 kilométert rövidít, plusz az M0D 51-M1 valószínűleg gyorsul a közlekedés.

AcidMan
September 15th, 2010, 11:38 AM
Hány kamion járhat Pozsony és Kassa közt/nap? Nemzetközi tranzit sztem nincs Szlovákiában. Szal mekkora lehet ez a szám? Mint a BP-Pécs viszonylat? :lol:
Sztem sokkal inkább személyautókat érinti a dolog, akik ki tudják autózni a sebességkülönbséget. De valszeg ez a szám sem lehet olyan egetverő.
1-2 száz járműről lehet szó, akiknek vonzó lehetőség - napi szinten.

RawLee
September 15th, 2010, 11:55 AM
^^

És még bőven van tartalék a 3-mas útra. Bár van egy olyan érzésem, hogy néhány elkerülő "rádobása" (Encs, Szikszó) nem kerülne sokba, de sokat gyorsítana a Miskolc-Tornyosnémeti szakaszon.

Kicsit sokat jártam arra régebben, és akkor még Encs nem nőtt el a 3-as útig. Még csak 70-es tábla sincs ott kint, bár egy falu mellett megy el ott valóban. Egy idegesítő szakasza van, Szikszó és Forró között, a többi teljesen korrekt. És a forgalom sem valami nagy, még előzni is lehet.

hegyaljai
September 16th, 2010, 01:36 PM
Kassa-Kehnyec ipari park között várhatóan hamarosan óriási aglomerációs forgalomfog létrejönni. Míg a Kassa városközpont-Kassa Vasmű között van villamos, erre nincs, ezért ezt is vegyétek figyelembe.

gramercy
September 18th, 2010, 09:35 PM
hmm:
http://index.hu/belfold/2010/09/18/foldrenges_is_okozhatta_az_m0-as_melletti_foldcsuszamlast/

Qtya
September 20th, 2010, 03:10 PM
Előkészületben az M8-as projekt

2010. szeptember 20. 08:02
Autópályává fejleszthető autóútként épülhet meg az M8 gyorsforgalmi út a Körmend keleti része és a magyar–osztrák határ közötti szakaszon. Jelenleg az előkészítési munkálatok folynak. Ha minden a tervek szerint alakul, az útszakaszt várhatóan 2014 végén vehetik birtokba a közlekedők. Az előkészítést kétmilliárd forintból finanszírozzák, nagyrészt uniós forrásból.
Még nem végleges a nyomvonal, de már megkezdődtek a leendő M8 autópálya építésének előkészületi munkálatai. A tervek szerint a mintegy harminc kilométeres, Körmend és az országhatár (Rábafüzes) közötti szakasz kétszer két sávos, autópályává fejleszthető autóútként épül meg a 86. számú főúttól az osztrák határig.

A 8. számú főúton naponta több ezer jármű közlekedik, ezen belül jelentős a teherforgalom aránya. A forgalom a 86. számú főút és az osztrák határ között fekvő településeket is terheli. A megépítendő M8 gyorsforgalmi út mentesíti a lakott területeket a káros átmenő forgalom hatásaitól, magát a forgalmat pedig gyorsítja és gazdaságosabbá, egyben környezetkímélőbbé is teszi.

Az M8 megépítése azért is jelentős, hiszen az országhatártól Szolnokig tartó, 330 kilométeres szakasz egyrészt tehermentesítené a Bécs–Budapest–Szolnok útvonalat, másrészt Ausztriában az S7 gyorsforgalmi út megépítésével határokon átnyúló, egységes kelet–nyugat irányú nemzetközi folyosó jönne létre. Az M8 autópályához osztrák oldalon csatlakozó S7 gyorsforgalmi utat az osztrákok – saját forgalmi prognózisuk alapján – a határ térségében egyelőre kétszer egy sávval tervezik megépíteni.

„A gyorsforgalmi út a települések számára is jelentős előnyöket kínálna, hiszen mentesülnének a 8-as főút mára gyakorlatilag elviselhetetlenné vált forgalmától, környezeti ártalmaitól” – mondta Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője. A szakember szerint ugyanakkor a közlekedési folyosónak a gazdasági életre gyakorolt jótékony hatása gyorsan érződne az érintett településeken.

Körmend-nyugat csomóponttól jelenleg két nyomvonalváltozat létezik. Az A1m jelű változat esetén Vasalja és Magyarnádalja települések között haladna el az autóút. A másik változat (B1m) szerint pedig Körmend horvátnádaljai városrészének szélén, a jelenlegi 8. számú főút és a vasút mellett, egy közlekedési folyosóban történne az átvezetés.

A várhatóan 2014-ben lezáruló előkészítési projekt során folyamatban van a jogerős építési engedélyek beszerzése, az örökségvédelmi hatásvizsgálat, valamint a környezeti hatástanulmány, illetve hatásvizsgálat elkészítése. A további előkészítési munka magában foglalja az EU-előírásoknak megfelelő megvalósíthatósági tanulmányt, a határon átnyúló hatások vizsgálatát, az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítését. A környezeti hatástanulmányt a Mott-MacDonald Magyarország Kft. készíti.
A beruházás előkészítésére a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bő kétmilliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

A tervek szerint a kivitelezés legkorábban 2012 végén indulhat meg. Az elkészült gyorsforgalmi szakaszt várhatóan 2014 végén vehetik birtokba a közlekedők.

http://www.nif.hu/hirek/810/elokeszuletben_az_m8-as_projekt

gramercy
September 20th, 2010, 06:48 PM
nagyon nem értem ezt a kategóriát, de ez nyilván az én hibám

autópályává fejleszthető, de a valóságban sose fogjuk meglépni...

szerintem inkább félpálya kellene Kámig, hiszen Körmendtől árkon-bokron át megy a 8-as Kámig

az is érdekes, hogy míg a keleti végen a SEMMIRE full autópályát építünk (M3), addig a nyugati "végen" ilyen félmegoldásokat (2x2-es főút, 2x2-es autópályává fejleszthető-de-110-es-különszintű-leállósávos stb.) csinálunk, azt is csak incsenként

brrr

Qtya
September 20th, 2010, 07:05 PM
az is érdekes, hogy míg a keleti végen a SEMMIRE full autópályát építünk (M3), addig a nyugati "végen" ilyen félmegoldásokat (2x2-es főút, 2x2-es autópályává fejleszthető-de-110-es-különszintű-leállósávos stb.) csinálunk, azt is csak incsenként

brrr

Ami az M3-at illeti, azt még Veres János lobbytevékenysége miatt lett autópálya. Mivel a szerződést június 28-án írták alá (2 nappal később leváltották a NIF vezetőségét), és az EU-s támogatási összeget is az autópálya tervekre kaptuk, emellett alig kerül az államnak vmibe kilométerenként, stb, sztem már nem volt értelme leállítani a beruházást, és átterveztetni a szakaszt. De ahogy látom a NIF honlapján megjelenő híreket olvasva, a jelenlegi trendek szerint autóutakra, elkerülőkre, és burkolatmegerősítésekre készülhetünk fel a jövőben.

Egyébként teljesen egyetértek veled most. Semmi teteje nincs a 2x2 sávos autóutaknak, egyáltalán az mit takar? Nem lesz elválasztás, leállósáv?

venom6
September 20th, 2010, 07:13 PM
Az autóút esetében nincsen leállósáv és nem olyan komoly az elválasztás középen, mint egy autópályánál. Gondolom a forgalmas szakaszokon, betonelválasztókat raknak, mint a Szentendrei úton Budakalász után.

Tehát egy 2x2-es autóút autópályává fejlesztése abból áll, hogy hozzáépítik a leállósávot a két oldalon, és normális szalagkorlátos, bokros megoldást csinálnak középre.

gramercy
September 20th, 2010, 07:15 PM
vicces hogy a közleményekben is mást és mást jelent

még ha valódi autóút lesz: 2x2+1 sáv megfelelő sávszélességgel, végig különszintűkkel és CSAK a tervezési sebességben (110) van különbség, akkor még talán-talán oké

annál kevesebbet viszont nem érdemes, akkor már legyen 2x2-es főút szintbelikkel

a 2x2-es főút sok helyre bőven elég lenne, és jó kompromisszum

de én az autóutat úgy ahogy van hanyagolnám!

legyen 3 kategória:
- félpálya
- autópálya
- 2x2-es főút szintbeli keresztekkel

ennyi bőven elég lenne, ezzel jól lehetne optimalizálni a jelenlegi állapot, pénz, forgalom jellege, várható alakulása stb. stb. alapján

---

itt a határ-Körmend szakaszon ÉPPHOGY megvan a 10.000 AADT, aminek nyilván egy jelentős része marad majd a régi úton, tehát itt is kapunk egy 2x2-es pályát 10.000 alatti AADT-vel

ugyanebből a pénzből félpályát lehetett volna húzni Kámig

Kámtól Ajkáig majdnem teljesen jó, Ajkától a Veszprém nyugatig 2x2 főút (nagyontávlati 2x3+1 fele), majd a Veszprém-Várpalota felújítva és a Várpalota elkerülő

RKC
September 21st, 2010, 10:31 AM
a 2x2 sávos autóút olyan mint a 4-es Vecsés-Üllő elkerülő, szerintem sokkal jobb mint a félpálya.

Qtya
September 21st, 2010, 10:33 AM
2x3 sávos lesz az M1-es

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. nyílt közbeszerzést írt ki a M1 autópálya M1-M7 autópálya elválási csomópont és tatai csomópontja közötti szakasza kétszer három sávúra bővítése tanulmánytervének elkészítésére.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás szerint a bővítés betonpálya szerkezettel történik, a tanulmányterv mellett az ajánlattevőnek el kell készítenie a környezetvédelmi konzultációs dokumentációt, és a részletes környezetvédelmi hatásvizsgálatot is.

Nem tehet ajánlatot az a cég, amelynek az elmúlt 3 évben a nettó árbevétele nem érte el - összességében - a 100 millió forintot. Ugyanebből az időszakból rendelkeznie kell legalább 35 kilométer hosszúságú gyorsforgalmi út tanulmány- vagy pedig engedélyezési tervének készítésével, mint referenciával.

Az ajánlattételi határidő november 4., az eredményhirdetés tervezett időpontja december 3., míg a szerződéskötésé december 23.

http://www.kisalfold.hu/dunantul/2x3_savos_lesz_az_m1-es/2179614/

Qtya
September 21st, 2010, 10:43 AM
a 2x2 sávos autóút olyan mint a 4-es Vecsés-Üllő elkerülő, szerintem sokkal jobb mint a félpálya.

Amikor arra járok mindíg az az érzésem, hogy még kb 1 millió HUF per km-ért normál autópályát is építhettek volna...

RKC
September 21st, 2010, 11:16 AM
Amikor arra járok mindíg az az érzésem, hogy még kb 1 millió HUF per km-ért normál autópályát is építhettek volna...

hát nem tudom... 1/3-al több útfelület amit szinte sosem használunk (leállósáv) nem biztos hogy olyan olcsó. Persze nagy forgalom esetén biztonságosabb, terelés, baleset, vészhelyzet esetén jobb, de csak bizonyos forgalom felett éri meg szerintem - négyesen, nyolcason eddig nekem mindíg bőven elég volt - még egy műszaki hibás kamion esetén sem okozott volna nagyobb fennakadást. főleg ha van murvás "leállósáv", akkor már a műszaki hiba sem szempont.

venom6
September 21st, 2010, 11:26 AM
Nagyon helyes! Már időszerű az M1-es bővítése!

gramercy
September 21st, 2010, 11:54 AM
remélem beleveszik a szárligeti lehajtót is, itt:
http://maps.google.com/?ie=UTF8&hq=&hnear=Budapest,+Hungary&ll=47.532676,18.502607&spn=0.011576,0.021265&z=16

egyrészt a tatabányai és a bicskei lehajtó között 17 (!) kilométer van, másrészt Tatabánya keleti vége is jobban megközelíthető lenne,

viszont ami a legfontosabb, hogya régi szárligeti bauxitbánya helyén tervezett logisztikai központ (kihasználva az iparvágányt) és ipari park viszonylag jól elő van készítve:
- autópálya, 1-es főút egy köpésre
- iparvágány az 1-es vasútról, kb. 800 méteren kellene helyreállítani
- 2007-ben a szennyvízhálózat építésekor hagytak lehetőséget a rácsatlakozásra
- nagynoymású vízvezeték (tatabánya-bicske) egy köpésre
- nagyfeszültségű távvezeték a telken megy át (szintén a bánya hagyatéka)
- gázvezeték a falu túloldaláról beköthető

http://img137.imageshack.us/img137/8821/jovokepnagy.jpg

http://img830.imageshack.us/img830/7020/attekinto2nagy.jpg

(HUN)RoGeR
September 21st, 2010, 01:27 PM
Egyébként teljesen egyetértek veled most. Semmi teteje nincs a 2x2 sávos autóutaknak, egyáltalán az mit takar? Nem lesz elválasztás, leállósáv?

Szerintem a váti 2*2 sávos szakasz lesz a referencia.

gramercy
September 21st, 2010, 01:36 PM
vát:

http://mork.nyugat.hu/Scopes/default/var/improxy/NyugatFullPicture/99271.jpg

hát, nemtom

(HUN)RoGeR
September 21st, 2010, 01:37 PM
^^

Egy egy 2*2 sávos, autópályává fejelszthető autóút.

(HUN)RoGeR
September 21st, 2010, 01:41 PM
remélem beleveszik a szárligeti lehajtót is, itt:
http://maps.google.com/?ie=UTF8&hq=&hnear=Budapest,+Hungary&ll=47.532676,18.502607&spn=0.011576,0.021265&z=16

egyrészt a tatabányai és a bicskei lehajtó között 17 (!) kilométer van, másrészt Tatabánya keleti vége is jobban megközelíthető lenne,

Nem csak a szárligeti kéne, hanem az említett szakaszon még kettő:
Biatorbágy-Kelet
Bicske-Kelet/Mány

A továbbiakban meg a Tata-Hegyeshalom szakaszra kéne még néhány:
Tata/Kocs
Mocsa/Kocs
Öttevény/Börcs

gramercy
September 21st, 2010, 01:41 PM
és az "autópályává fejlesztés" miből áll majd? leaszfaltozzák a murvát? az már most is beleférne

mindegy, ahogy korábban írtam, kevesebb mint 10.000 aadt van a jelenlegi úton a határ és körmend között, az m8-on még 5000 aadt sem lesz, jobb lett volna kétszer ilyen hosszon kámig félpályán

gramercy
September 21st, 2010, 01:44 PM
Biatorbágy-Kelet
Bicske-Kelet/Mány
Mocsa/Kocs
Öttevény/Börcs

igen igen

Tata/Kocs

talán ez az egyetlen amivel nem értek egyet, a tatai elkerülő ha csigaléptekkel is, de készül, sőt, a kocsi út - tesco körforgalom idén kész

(HUN)RoGeR
September 21st, 2010, 02:28 PM
és az "autópályává fejlesztés" miből áll majd? leaszfaltozzák a murvát? az már most is beleférne

mindegy, ahogy korábban írtam, kevesebb mint 10.000 aadt van a jelenlegi úton a határ és körmend között, az m8-on még 5000 aadt sem lesz, jobb lett volna kétszer ilyen hosszon kámig félpályán

Ha jól emlékszem (nem találom az egykori Indexes postot), akkor a korona az autópályához képest kb 1 méterrel keskenyebb, plusz murvás a leállósáv.

Ez gondolom földmunka mennyiségében, és párszáz tonna/km aszfalt be nem építésében jelent spórolást. Még nem volt szerencsém kipróbálni, de érzésem szerint valahol 20 ezer E/nap forgalom felett jelenthet korlátot az autópályához képest.

gramercy
September 21st, 2010, 03:59 PM
hát, az eddig ungáriában látott összvérmegoldások közül talán a legjobb
ha már összvér :)

de 20.000 -ig lehetnének szintbeli keresztek is, ha már spórolunk

gramercy
September 21st, 2010, 11:47 PM
d6Uqg3fprXw

váti elkerülő

én picit szűknek érzem, a sávok tuti nem 3,75-ösök

AcidMan
September 22nd, 2010, 08:16 AM
^^ 3,5 méteresek.
24,6 a korona.
Egyébként én még mindig tartom, hogy most már csak ilyeneket kéne építeni - legfeljebb. A "nem burkolt leállósáv" nem jelenthet problémát 40e ej/n-ig. Ilyen forgalom meg nem várható a következő 50 évben sehol - ahol most még nincs ap.

A (neM)4-re is bőven elég lett volna ez a kiépítés, ehelyett tervezik át ap-re, és ezzel is csak megy az idő, meg a pénz... :bash:

gramercy
September 22nd, 2010, 10:34 AM
szerintem meg azon a 25 centi aszfalton kurvára nem kéne spórolni, mert sokkal nagyobb biztonságérzetet ad és a nyomvájúsodás ellen is jó

az 1-es főút ami félpályának épült eszméletlen kényelmes a széles sávok miatt

olyannyira, hogy egyszer mentem budapestre amikor azt vettem észre hogy szemből jön KÉT autó és nem fogja befejezni az előzést: hárman is elfértünk, középen a nyanya a suzukiban vigyorgott

:D

egyébként meg szerintem félpálya kellett volna kétszer ilyen hosszan mert itt még (meg máshol is) az 5000 aadt sem lesz meg

Windblower
September 22nd, 2010, 11:24 AM
^^ Nyomvályú, Gramercy, nyomvályú :lol: Bocs...

A gyorsforgalmi utak mindenhol ilyen sávszélességűek, lásd Ausztria, S1 (Vmax 80-100), sőt, lásd Németország A8, Freilassing - Wimpassing szakasz - le is van korlátozva 120-ra.

Nálunk a padkán nem kellene spórolni inkább. Bármi történik, balesetbiztonsági szempontból a murva a legrosszabb megoldás. Még jó, hogy nem keramit.

AcidMan
September 22nd, 2010, 11:32 AM
^^ Sztem semmi értelme összehasonlítani osztottpályás utak sávjait sima 2x1-ekkel.

egyébként meg szerintem félpálya kellett volna kétszer ilyen hosszan mert itt még (meg máshol is) az 5000 aadt sem lesz meg

Ez kétségtelen.

Qtya
September 22nd, 2010, 11:46 AM
23 új közbeszerzést írt ki a NIF a napokban

2010. szeptember 22. 10:54
Az utóbbi napokban 23 ajánlati felhívást tett közzé Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A kiírások szakmai szempontból, a beruházások folyamatos előrehaladásának érdekében történtek. Célunk, hogy az előkészítési és kivitelezési fázisban lévő projektek a megszokott minőség mellett, minél gyorsabban elkészüljenek.

A kiírások a következők:

Autópálya

- M1 autópálya M1-M7 autópálya elválási csomópont és Tatai csomópont közötti szakaszának 2x3 + leállósávra és betonpálya szerkezettel való bővítésének tanulmányterve, környezetvédelmi konzultációs dokumentációja, részletes hatásvizsgálata, és a Megvalósíthatósági tanulmány terve és az ahhoz tartozó költség-haszon elemzés készítése

- M87 gyorsforgalmi út M86 (Szombathely) – országhatár közötti szakasz Tanulmányterv és EVD (Előzetes Vizsgálati Dokumentáció) készítése

Vasút

- Miskolc Tiszai pu. (kiz.) – Nyíregyháza (kiz.) vasúti vonalszakasz és ráhordó hálózata megvalósíthatósági tanulmányának és engedélyezési terveinek elkészítése

- Szajol(kiz.) - Püspökladány(bez.) vasúti vonalszakasz fejlesztéséhez kapcsolódó lebonyolító mérnöki tevékenység ellátása
(kiz (kizárva): az állomás határáig tart az adott beruházás, bez (bezárva): az állomás infrastruktúráját is magában foglalja a beruházás)

- Budapest Északi Vasúti Duna-híd kiegészítő építési munkái II.

- Székesfehérvár vasúti csomópont kiviteli terveinek, valamint kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás köteteinek elkészítése

Közút

- Ipolydamásd-Helemba (Chl'aba) közötti bekötő út és híd Natura 2000 hatásbecslés dokumentáció, engedélyezési és kiviteli teveinek elkészítése tárgyában, valamint a Vámosmikola-Ipolypásztó (Pastovce) közötti bekötő út és híd előzetes (környezetvédelmi) vizsgálati dokumentáció, Natura 2000 előzetes hatásbecslés dokumentáció, engedélyezési és kiviteli teveinek elkészítése

- 471. sz. főút Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszok korszerűsítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány és költség-haszon elemzés elkészítése

- Kéked – Abaújnádasd összekötő út magyar és szlovák szakaszának építéséhez kapcsolódó mérnöki tevékenység ellátása

- 51. sz. főút 139+724,6 – 155+488,4 km sz. közötti szakaszának 11,5 t burkolat-megerősítése engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítése és engedélyeztetés lebonyolítása, valamint a párhuzamos kerékpárút kiviteli terveinek elkészítése

- 3316 j. ök. út 1+305 km szelvényében lévő Halastói csatorna híd átépítéséhez lebonyolító mérnöki feladatok ellátása

- Cegléd – Abony 40. sz. főút közúti felüljáró komplex kiviteli terv elkészítése

- 3606 j. út 9+775 km sz. lévő Sajóládi Sajó-híd részleges átépítéséhez kapcsolódó mérnöki tevékenység

- Kéked - Abaújnádasd összekötő út magyar és szlovák szakaszának építése

- 68. sz. főút Marcali és Nagyatád elkerülés építéséhez kapcsolódó mérnöki tevékenység ellátása

- 88. sz. főút 3,6-10,046 km közötti szakaszára 11,5 tonnás burkolaterősítésre, és -fejlesztésre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányterv elkészítése

- Zemplénagárd – Nagytárkány összekötő út magyarországi szakaszának építése

- 76. és 86. számú főutak Nádasd - Hegyhátsál - Katafa közös elkerülő szakasz (44+120-50+000 km szelvények között) engedélyes és kiviteli terveinek elkészítése

- Budakalászi forgalombiztonsági intézkedések - József Attila utca tárgyú projekt kivitelezése

- 86. sz. főút Zalalövő elkerülő (25+400 - 36+360 km szelvények között) engedélyezési - és kiviteli terveinek elkészítése

- 8408. sz. Pápa-Szilsárkány összekötő út 12+790 km szelvényében lévő Marcaltői Rába-híd teljes körű felújítási munkáinak, valamint kiegészítő tervezési feladatainak elvégzése

- 35. sz. főút – 3323. jelzésű út körforgalmi csomóponttá alakításának engedélyezési - és kiviteli terveinek elkészítése

- 86. számú főút 53+000 - 57+400 km szelvények közötti szakaszán 11,5 tonnás burkolat-megerősítéshez kapcsolódó mérnöki feladatok ellátására, valamint a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítésében és lefolytatásában való szakértői közreműködés

Ha a beruházásokkal kapcsolatban bármilyen kérdésük van, kérjük keressék a Kommunikációs Irodát a 4368-100-as telefonszámon.

Titkárság és Kommunikációs Iroda

http://www.nif.hu/hirek/826/23_uj_kozbeszerzest_irt_ki_a_nif_a_napokban

gramercy
September 22nd, 2010, 10:58 PM
csak en vagyok, aki mar gondolkodott azon, hogy ha mar az M6/M8 full loherejet elkeszitettek, akkor miert nem lehetett bekotni a Nagyvenyim/Baracs osszekoto utat?

http://maps.google.com/maps?t=h&hl=en&ie=UTF8&ll=46.928286,18.878031&spn=0.049002,0.05991&z=14

valahogy igy, a tavlati lehajto egyik aga eleg lenne:
http://img826.imageshack.us/img826/9323/screenshot20100922at225.jpg

Sieg
September 22nd, 2010, 11:31 PM
csak en vagyok, aki mar gondolkodott azon, hogy ha mar az M6/M8 full loherejet elkeszitettek, akkor miert nem lehetett bekotni a Nagyvenyim/Baracs osszekoto utat?

http://maps.google.com/maps?t=h&hl=en&ie=UTF8&ll=46.928286,18.878031&spn=0.049002,0.05991&z=14

valahogy igy, a tavlati lehajto egyik aga eleg lenne:
http://img826.imageshack.us/img826/9323/screenshot20100922at225.jpg
2 okból gondolom (mindkettő magyarázat, de egyik sem feltétlen mentség):
- mivel az M8 2x2 sáv, ennek megfelelően komoly csomópont kellett volna a végére
- ha továbbvezetik észak felé, itt akkor sem lenne csomópont, tehát hosszú távon felesleges lenne ezt a csomópontot megépíteni.

Max valami olyat tehettek volna, hogy az út végére odagányolnak valami 2x1 sávos, szintbeli keresztezős dolgot, de azt egyrészt a továbbépítésnél azonnal dózerolni kellett volna, másrészt meg a biztonsági előírások miatt ennek ellenére nem lett volna olcsó megépíteni.

Qtya
September 23rd, 2010, 08:37 AM
Morning guys! The usual NIF news block! :)

Autóúton Győrtől Szombathelyig

2010. szeptember 23. 08:00
A tervek szerint még ebben az európai uniós ciklusban – azaz legkésőbb 2015-ig – kétszer két sávos autóút vezet majd Győrtől Szombathelyig. E távlati terv részeként folyik a Győrtől Csornáig, illetve a Csornától Szombathelyig tartó új út kiépítésének előkészítése. Az előkészítésre több mint 12 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek nagy részét az Európai Unió finanszírozza.

„A Győr és Szombathely között tervezett, új nyomvonalon kiépítendő M85 és M86 gyorsforgalmi út jelentősen javítaná a főúthálózat, illetve a gyorsforgalmi hálózat elérhetőségét. A kedvezőbb utazási körülmények következtében javulhat a mobilitás, ami kedvezően befolyásolhatja a foglalkoztatottság bővülését” – hangsúlyozza Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője.

A tervezett új, kétszer két sávos gyorsforgalmi közlekedési csatorna megvalósításával a Győr-Moson-Sopron megye kelet–nyugati tengelyét alkotó 85. számú főút, valamint az észak–déli tengelyt alkotó 86. számú főút forgalma lakott területen kívül lesz vezethető. Így a nagymértékű forgalom a környezetet nem károsítja, a lakókörnyezetet nem zavarja, s a közlekedés is biztonságosabbá válik. „Az új gyorsforgalmi út megépítése növelheti a régió gazdasági potenciálját, javítja az érintett megyeszékhelyek és a főváros közötti közlekedést” – értékelt Loppert.

„Az új út, ha teljesen kiépül Győr, Csorna és Szombathely között, a települések közötti kapcsolat erősítésén keresztül hozzájárulhat a kistérségi és ezáltal a régiós elérhetőség további fejlődéséhez, a kistérségi, régiós identitás kialakításához” – mondja a szakember. Loppert szerint az útépítés hálózati szempontból kiemelt jelentőségű, kedvező hatása átnyúlik a szomszédos kistérségek településeire is: közös turisztikai fejlesztések indítását, a gazdaság élénkülését eredményezheti.

Az előkészítés a Győr–Csorna–Szombathely közötti útpálya 90 kilométernyi szakaszának kiépítéséhez szükséges dokumentumok elkészítését, továbbá az engedélyek beszerzését, a területszerzést, a régészeti feltárást foglalja magában. A megvalósíthatósági tanulmányok többsége elkészült, a jogerős építési és hatósági engedélyek egy része is rendelkezésre áll. Több környezet- és örökségvédelmi hatásvizsgálat már elkészült, és a kiviteli tervek egy része is. A szükséges közműengedélyek beszerzése előkészítés alatt áll. A beruházások előkészítése a tervek szerint 2013 fejeződik be.

Az előkészítés összesen 73 kilométernyi útra terjed ki; a Győr–Enese útszakasz, az Enese–Csorna útszakasz, a Csornát elkerülő két szakasz, valamint a Csorna és Szeleste közé tervezett, összesen több mint 73 kilométer hosszú kétszer két sávos – a csornai elkerülő út egy szakaszán kétszer három sávos, illetve kétszer egy sávos – útpálya kiépítéséhez szükséges dokumentumok elkészítését, illetve engedélyek beszerzését foglalja magában. A megvalósíthatósági tanulmányok többsége elkészült, a jogerős építési és hatósági engedélyek egy része is rendelkezésre áll. Több környezet- és örökségvédelmi hatásvizsgálat már elkészült, és a kiviteli tervek egy része is. A szükséges közműengedélyek beszerzése előkészítés alatt áll.

A beruházás előkészítésére a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 12,76 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

http://www.nif.hu/hirek/817/autouton_gyortol_szombathelyig

Windblower
September 23rd, 2010, 08:45 AM
^^ Ez egy jó hír, elég nehéz arrafelé autózni. Mondjuk Győr és Szombathely között nem Csornán keresztül vezet a legrövidebb nyomvonal, igaz, a csornai irányon át Sopronba is gyorsabb lesz eljutni.

(HUN)RoGeR
September 23rd, 2010, 10:16 AM
^^

Csak írnák ki még idén a Győr-Enese és Enese-Csorna tendereket, ahogy ígérte korábban a NIF.
Amúgy érdekes, hogy a Csorna-Sopron szakaszról nem sok szó esik...

gramercy
September 23rd, 2010, 11:02 AM
Csorna-Sopron szakaszon egy felpalya kellene, nezd meg az adatokat az utadat.hu-n

ha mar valamit hianyolok, az inkabb a sopron elkerulo, az joval fontosabb lenne, mivel sokkal tobb embert erint es eloszto funkcioja is van

---

az is erdekes, hogy a 86 a Szombathely-Kormend szakaszon szinten kezd megerni 2x2-re viszont az M9-et egyaltalan nem oda tervezzuk hanem joval arrebb
ezen a szakaszon a 86-nak jo a nyomvonalvezetese viszont ha 2x2-es foutra bovitjuk akkor az M9-et el lehet felejteni a kovetkezo par evtizedben

talan az elektronikus dijfizetessel elillannak innen (is) a kamionok es eleg marad a jelenlegi nyomvonal

AcidMan
September 23rd, 2010, 11:04 AM
Morning guys! The usual NIF news block! :)

Autóúton Győrtől Szombathelyig

http://www.nif.hu/hirek/817/autouton_gyortol_szombathelyig

Ezek tényleg komolyan gondolják. Azt viszont nem, hogy az ED-vel visszamennek a kamionok az A2-re. Vagy nem is nekik építik. :lol:

GyMS és Vas már most is az első 5 megyében van. Valszeg úgy gondolták (tudják), hogy jelentős potenciál van a környékben, és a meglévő infra már nem elég a továbblépéshez.

A minap épp' azon agyaltam, hogy honnan fogják feltölteni az opel és az audi gyárakat melósokkal, akik megduplázzák a kapacitásaikat itten.

Erre bejelentik az M8 és az M85/M86 fejlesztéseket. :lol:

Kis túlzással akár Szhelyről is lehet majd Győre járni melózni, mert 1 órán belülre fog szorulni a menetidő.
Szentgotthárdhoz az M8-cal meg 1/2 órán belülre hozzák Zalaegerszeget. (szhelyt meg 3/4)

Ez túl jól hangzik, hogy igaz legyen. :lol:

AcidMan
September 23rd, 2010, 11:06 AM
^^

Csak írnák ki még idén a Győr-Enese és Enese-Csorna tendereket, ahogy ígérte korábban a NIF.
Amúgy érdekes, hogy a Csorna-Sopron szakaszról nem sok szó esik...

Utalnak rá annyiban, hogy a csornai elkerülő egyik szakasza csak 2x1 sávos lesz...

Viszont a másik szakasz 2x3 sávval... Laci sokkot fog kapni, ha meglátja. :lol:

(HUN)RoGeR
September 23rd, 2010, 02:51 PM
Csorna-Sopron szakaszon egy felpalya kellene, nezd meg az adatokat az utadat.hu-n

ha mar valamit hianyolok, az inkabb a sopron elkerulo, az joval fontosabb lenne, mivel sokkal tobb embert erint es eloszto funkcioja is van

---

az is erdekes, hogy a 86 a Szombathely-Kormend szakaszon szinten kezd megerni 2x2-re viszont az M9-et egyaltalan nem oda tervezzuk hanem joval arrebb
ezen a szakaszon a 86-nak jo a nyomvonalvezetese viszont ha 2x2-es foutra bovitjuk akkor az M9-et el lehet felejteni a kovetkezo par evtizedben

talan az elektronikus dijfizetessel elillannak innen (is) a kamionok es eleg marad a jelenlegi nyomvonal

http://www.nif.hu/hirek/818/elokeszuletben_a_86-os_fout_korszerusitese

Előkészületben a 86-os főút korszerűsítése

Megújulhat a 86-os főút Zalalövő és Szombathely között: a tervek szerint két elkerülő út épül több mint 50 kilométeren, továbbá felújítják és helyenként szélesítik az útpálya burkolatát. A beruházások előkészületei várhatóan 2013-ra fejeződnek be. Az előkészítést az Európai Unió társfinanszírozása teszi lehetővé.

A 86. számú főút a tőlünk északra fekvő államok és a koperi kikötő közötti közlekedőfolyosó egyik útvonala, így a nagy kamionforgalom miatt sürgető a térségünkön áthaladó szakaszon a burkolat megerősítése, a településeket elkerülő nyomvonal egyidejű megépítésével. Az országos főút több szakaszát újítják fel jelenleg is, valamint már átadtak a forgalomnak felújított, illetve települési elkerülő szakaszokat. Jelenleg a 25,4 és 77,8 kilométerszelvények közötti szakaszokon tervezett beruházások előkészítése folyik.

Jelenleg az Egyházasrádócot, Nádasdot, illetve Zalalövőt elkerülő, valamint több új nyomvonalú szakasz megépítéséhez, továbbá a régi nyomvonalon futó szakaszakon a burkolat 11,5 tonna tengelyterhelésre való felújításához szükséges dokumentációt készítik el. A tervek szerint a pályafelújítás során több helyen is előzési sávokat építenek ki, azaz kétszer két sávosra bővíthetik az utat. Az előkészítési szakasz várhatóan 2013-ra zárul le.

Egyes szakaszokon előkészületben van a megvalósíthatósági tanulmány, az örökségvédelmi hatásvizsgálat, a környezeti hatástanulmány, illetve hatásvizsgálat, az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése. Más szakaszokon már folyik a kivitelezéshez szükséges területek megszerzése, valamint az érintett szántók és erdőterületek művelésből történő kivonása, s elkészült az engedélyezési tervdokumentáció. A jogerős építési engedélyek, a közműengedélyek és a kiviteli tervek is rendelkezésre állnak. A tervezésben, illetve a nyomvonalak kialakításában a szabályszerű közbeszerzéssel kiválasztott UNITEF Szalamandra Kft., az Utiber Kft, valamint Vianovaplan Kft. vett részt.

„A beruházással a térség helyzete várhatóan számottevően javul a munkahelyteremtő beruházásokért folyó versenyben” – mondja Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője.

A felújítandó, illetve a megépítendő útszakasz jelentős részén a tervek szerint vadvédő kerítést is építenek. Az elkerülő utak tervezésénél a mezőgazdasági utak hálózatba történő illeszkedését is figyelembe veszik.

A beruházások előkészítésére a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 4,1 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

gramercy
September 23rd, 2010, 02:59 PM
^^

good-good,

5-6000 kilometeren kell a fouthalozatot igy feltupirozni, plusz nehany ezer kilometer elkerulot epiteni

pl. a Baja-Szeged is egyben, szorostul-borostul ujul meg

IGY KELL EZT CSINALNI

BND
September 23rd, 2010, 06:47 PM

gondolom az M85-M86 közös szakasza lesz 2x3, amelyen egyszerre fog haladni az észak-déli és a kelet-nyugati irányú forgalom, nem hiszem hogy 5-10 km-nél hosszabb lenne ez a szakasz

AcidMan
September 24th, 2010, 08:14 AM
^^ valahogy így gondolom én is.

http://www.kisalfold.hu/csorna_startvonalon_az_elkerulo/cikk/215/2149473/4.jpg

(HUN)RoGeR
September 24th, 2010, 09:16 AM
^^

http://motorways-exitlists.com/europe/h/m85.htm
Kb 5 kilométer lesz.

Qtya
September 24th, 2010, 09:58 AM
Római kori limesútra és avarkori településre bukkantak a régészek az M0-ás bővítése kapcsán

2010. szeptember 23. 08:55

A Budapesti Történeti Múzeum 2010. májusától régészeti feltárást végez az M0 autópálya déli szektorához kapcsolódó Növény utcai csomópont (Budapest, XXII. kerület) építését megelőzően. A munkák során igen gazdag, eddig ismeretlen lelőhelyek kerültek napvilágra.
A Dunához közeli zónában egy késő avar (Kr.u. 7-8. századi) település földbe mélyített házaiból álló teleprészlet és a települést nyugatról határoló hatalmas árokrendszer maradványai váltak ismertté. A cölöpökön nyugvó nyeregtetővel fedett veremházakat az oldalukon kialakított lépcsőn lehetett megközelíteni. Fűtésüket az oldalfalba vájt, vagy kőlapokból épített kemencék biztosították, méghozzá úgy, hogy a tűzterükben lévő forró parázsra dunai görgeteg kavicsokat helyeztek. A két vasút közötti területen egy újkőkori falu maradványai is napvilágra kerültek. A hétezer éves településen nagyméretű, öt-öt oszlopsoron nyugvó, egykor tapasztott falú épületek álltak. A 7-8 méter szélességű építmények eredetileg a 20 méter hosszúságot is elérhették. A feltárható területen eddig összesen hat építmény alapjainak részletét találtuk meg. A házak között tüzelőgödrök, munkagödör oldalába vájt földkemencék, tároló gödrök és gazdag leletanyagot tartalmazó hulladékgödrök kerültek elő. A lelőhely az ún. vonaldíszes kerámia népének emlékeit őrizte meg, amely jellegzetes, bekarcolt vonalakkal díszített agyagedényeiről kapta nevét. Az M0 Növény utcai lehajtójának építéséhez kapcsolódó régészeti feltárás során római kori emlékek is előkerültek. Ezek közül kiemelkedő fontosságú, hogy a mai Nagytétényi út mellett, mintegy 40 méter hosszan előkerült a limesút egy szakasza. Ez a kövezett út kötötte össze a Római Birodalom határán sorakozó római katonai táborokat, őrtornyokat és településeket.

+ VIDEO

http://www.nif.hu/hirek/827/romai_kori_limesutra_es_avarkori_telepulesre_bukkantak_a_regeszek_az_m0-as_bovitese_kapcsan

Falusi
September 24th, 2010, 07:07 PM

Vadásztam neked Sopron elkerülőt nif-ről : M85 autóút Sopron-Kelet – Sopron-országhatár (12+000 – 23+999,69 km. sz.) között (http://www.nif.hu/fejlesztesek/kozut/674/m85_autout_sopron-kelet___sopron-orszaghatar__12_000___23_999_69_km__sz___kozott)

bóusz: M85 autóút Pereszteg – Sopron-Kelet csomópont között (12 km hosszú) + átkötés a 84.-85. sz. főutak között (http://www.nif.hu/fejlesztesek/kozut/778/m85_autout_pereszteg___sopron-kelet_csomopont_kozott__12_km_hosszu____atkotes_a_84_-85__sz__foutak_kozott)
A végén lévő átkötés 2x1 sávos szóval gondolom a folytatás Csorna felé is ilyen lesz.

gramercy
September 24th, 2010, 08:10 PM
yaay

H123Laci
September 26th, 2010, 09:24 AM
hát nem tudom... 1/3-al több útfelület amit szinte sosem használunk (leállósáv) nem biztos hogy olyan olcsó.

pedig az.
hiszen a korona és az alap megvan, csak az aszfalt kell reája, ami bagatell az összköltséghez képest...

Persze nagy forgalom esetén biztonságosabb, terelés, baleset, vészhelyzet esetén jobb, de csak bizonyos forgalom felett éri meg szerintem - négyesen, nyolcason eddig nekem mindíg bőven elég volt - még egy műszaki hibás kamion esetén sem okozott volna nagyobb fennakadást. főleg ha van murvás "leállósáv", akkor már a műszaki hiba sem szempont.

ez igaz, csakhogy az M4-en vecsésnél 30e a forgalom a rühös szelleM6/60-on meg kb. 6e.
(http://www.bama.hu/baranya/kek-hirek-bulvar/senki-sem-uszhatta-meg-az-ellenorzest-a-sztradan-329721)

oszt mégis az utóbbinál épült leálló, a gecinagy spórolás jegyébe...

H123Laci
September 26th, 2010, 09:29 AM

már láttam.

csak azt nem értem, hogy a rühös politikussok ugatéroznak bele ilyen szinten a műszaki részletekbe, vagy a tervező volt ekkora megalomán baromállat?

H123Laci
September 26th, 2010, 09:45 AM
Mindeközben feszített tempóban épül az M43-as:

http://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2441237.jpghttp://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2441239.jpg
http://www.delmagyar.hu/kepek/atadasra_kesz_ket_uj_palyaszakasz/2015182/2441208/

na, végre valami vicces képanyag, nemcsak az ostoba szelleMpálya foto-flood trash... :lol:

H123Laci
September 26th, 2010, 09:52 AM
Autópályává fejleszthető autóútként épülhet meg az M8 gyorsforgalmi út a Körmend keleti része és a magyar–osztrák határ közötti szakaszon. Jelenleg az előkészítési munkálatok folynak. Ha minden a tervek szerint alakul, az útszakaszt várhatóan 2014 végén vehetik birtokba a közlekedők.

ostoba majmok...

A 8. számú főúton naponta több ezer jármű közlekedik...

háta többezer az télleg gecó sokk...

Az M8 megépítése azért is jelentős, hiszen az országhatártól Szolnokig tartó, 330 kilométeres szakasz egyrészt tehermentesítené a Bécs–Budapest–Szolnok útvonalat...

az biztos.
le is venne róla vagy napi 1000 járművet...

mondta Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője...

eza danika fossa a bullshitet rendesen, megérte lecserélni az elődjét, mert annak nem ment ilyen lyól...

BND
September 26th, 2010, 12:01 PM
már láttam.

csak azt nem értem, hogy a rühös politikussok ugatéroznak bele ilyen szinten a műszaki részletekbe, vagy a tervező volt ekkora megalomán baromállat?

Nem kell rögtön infarktust kapni. Gyorsforgalmi utak szétválásakor illetve találkozásakor mindig több sáv van mint egyébként, az M85-M86 esetében pedig a két elválási csomópont között kb. 5 km a távolság, semmi értelme nem lett volna a középső kb. 1 km-es szakaszt leszűkíteni 2x2-re.

A pesti agglomerációban pedig tessék 3-án olyan önkormányzatot választani, amelyik ki tud lobbizni magának egy elkerülőt. A több tízezer fősre nőtt falvak ugyanis nem sokat tettek eddig a közlekedésük fejlesztéséért.

gramercy
September 26th, 2010, 01:49 PM
eza danika fossa a bullshitet rendesen, megérte lecserélni az elődjét, mert annak nem ment ilyen lyól...

welkambek :cheers:

gramercy
September 26th, 2010, 01:52 PM
A több tízezer fősre nőtt falvak ugyanis nem sokat tettek eddig a közlekedésük fejlesztéséért.

kiveve hogy a fel orszag dotalasat szolgalo GDP-t megtermeltek, de ez tenyleg mikroszkopikus kontribucio...

amugy meg az allami szintu ujraelosztas optimalizalasa az allami szintu intezmenyek szakembereinek es az oket iranyito partpolitkusoknak a dolga

a helyi lobbikbol inkabb ne, ha egy mod van ra: abbol lett 40 milliardos hidunk is

amugy meg pest megye elegge jobboldali, ugyhogy ilyen minosegukben mar kilobbiztak maguknak az utjaikat, kerdes hogy a kegyenc fityisz micsinal

H123Laci
September 26th, 2010, 04:49 PM
Nem kell rögtön infarktust kapni. Gyorsforgalmi utak szétválásakor illetve találkozásakor mindig több sáv van mint egyébként, az M85-M86 esetében pedig a két elválási csomópont között kb. 5 km a távolság, semmi értelme nem lett volna a középső kb. 1 km-es szakaszt leszűkíteni 2x2-re.

he?

kell mindkét csp-ban 3-400m gyorsító/lassítósáv, oszt lyónapot.
köztük meg nem 1km van, hanem lyó 4km, amit igencsak érdemes "leszűkíteni" szaros 2x2-re, különösen, hogy 2 vasúti felüljáró is van a nyomvonalba...

aztmeg ugye tesem gondolod, hogy mint pályafonódási szakasz igényelne 2x3 sávot, mert arra csak akkor lenne szükség, ha a "közös szakaszon" 80e felett lenne a forgalom...

de ennyi messze nem lesz, max. 15e...

erre meg qrva nagy luxus a 2x3 sáv...

A pesti agglomerációban pedig tessék 3-án olyan önkormányzatot választani, amelyik ki tud lobbizni magának egy elkerülőt. A több tízezer fősre nőtt falvak ugyanis nem sokat tettek eddig a közlekedésük fejlesztéséért.

hát valóban az erősebb qtya baszik...

de a közlekedésfejlesztést talán mégse arra kellene alapozni, hogy melyik tanácselnöknek nagyobb a pofája...

gramercy
September 26th, 2010, 05:25 PM
de a közlekedésfejlesztést talán mégse arra kellene alapozni, hogy melyik tanácselnöknek nagyobb a pofája...

nem-nem

most azon fog mulni, hogy ki hany NENYI peldanyrol tud felmutatni nyomdai szamlat

H123Laci
September 26th, 2010, 05:40 PM
^^ "a mennyi NENYI" jobban hangzott vóna... :lol:

BND
September 26th, 2010, 05:45 PM
hát valóban az erősebb qtya baszik...

Mégis kinek kéne kiharcolni az elkerülőt? A legtöbb helyen az történt, hogy az önkormányzat kiparcellázott és eladott csomó telket, aztán amikor 2000 lakosból 15000 lett, akiknek ráadásul jelentős része továbbra is Budapesten dolgozik/jár iskolába, csodálkoznak hogy elviselhetetlen lett a forgalom...

Aladar
September 26th, 2010, 05:55 PM
^^ vidékik termelik a butapesti GDP-t... :cheers:

H123Laci
September 26th, 2010, 06:06 PM
Mégis kinek kéne kiharcolni az elkerülőt? A legtöbb helyen az történt, hogy az önkormányzat kiparcellázott és eladott csomó telket, aztán amikor 2000 lakosból 15000 lett, akiknek ráadásul jelentős része továbbra is Budapesten dolgozik/jár iskolába, csodálkoznak hogy elviselhetetlen lett a forgalom...

kiharcolni?

te most miről beszélsz, vazze?

régen rossz, ha az utakat "kiharcolni" kell...

ittmost nem a települési mellékuccák aszfaltozásáról van szó (ami nyilvánvalóan helyi ügy), hanem ORSZÁGOS KÖZUTAKRÓL, ahol a forgalom megy...

tudod: amin a benyadót fizető ótósok furikáznak...

csak annyi kéne, hogy ezt a kibaszott benyadót oda forgassák vissza, ahol az azt tartalmazó benyát elpöfögik... (lásd: útadat.húúú)

BND
September 26th, 2010, 06:25 PM
^^ nem arról beszélek, hogy megfelelő-e a benzinadó visszaosztása, ez már ki lett tárgyalva párszor. Adott egy keret amiből utat építünk, nyilván nem jut mindenre, így az fog megépülni amelyikért a legsikeresebben lobbiznak, nem?

Értem én hogy baromi magas a forgalom az útadat szerint, de ennek sok esetben a kiköltözés az oka, amivel az érintett települések igencsak jól jártak anyagilag (telkek ára, adóbevétel), tehát elvárható lenne némi hozzájárulás, például az elővárosi közösségi közlekedés fejlesztéséhez, amivel máris csökkenne a forgalom...

gramercy
September 26th, 2010, 07:28 PM
tehát elvárható lenne némi hozzájárulás

jol vagy ugy egyebkent? az autosokat minimum 2 milliard euroig tuladoztatjak, az lenne a minimum hogy 1 de maximum 2 cikluson belul mind a 30.000 kilometer interurban kozutat ujjaEPITjuk (nem csak toldozgatas, aszfaltozas, hanem lemenni a koronaig)

erre fityisz bejelenti, hogy az ED-bol meg 1 milliard euro adot akarnak...

ami szerinted aranyos hozzajarulas lenne a nagyobb forgalom miatt, az IMPLICITE mar ma is megvalosul, hiszen nyilvanvaloan ha egy adott utszakaszon tobb km-t autoznak akkor aranyosan tobb adot is fizetnek

a valosagban a pest megyei elovarosi telepulesek, ahonnan pl. az szja-ban es egyeb formakban amugy is aranytalanul sok adot vonnak el, mar BOVEN KIFIZETTEK az eddig meg nem epitett elkeruloiket sbt. MERT tobb autojuk van, tobb afat/regadot fizetnek, tobb jovedeki adot es afat fizetnek mint mashol

KIFIZETTEK MAR SOKSZOROSAN

H123Laci
September 26th, 2010, 07:45 PM
^^ nem arról beszélek, hogy megfelelő-e a benzinadó visszaosztása, ez már ki lett tárgyalva párszor. Adott egy keret amiből utat építünk, nyilván nem jut mindenre, így az fog megépülni amelyikért a legsikeresebben lobbiznak, nem?

1. bőven jutna minden szükségesre, ha mindet visszaforgatnák, még sok is lenne...

2. ha kevés a keret, akkor meg pláne ésszel kellene költeni, nem a tanácselnökök pofájának nagysága szerint...

Értem én hogy baromi magas a forgalom az útadat szerint, de ennek sok esetben a kiköltözés az oka, amivel az érintett települések igencsak jól jártak anyagilag (telkek ára, adóbevétel), tehát elvárható lenne némi hozzájárulás, például az elővárosi közösségi közlekedés fejlesztéséhez, amivel máris csökkenne a forgalom...

de miért akarod te mániákusan csökkenteni a forgalmat?

az autósok BŐVEN összedobják a pénzt az útfejlesztésekre, a vasút meg csak viszi a pénzt, miközben qrvára nem hatékony...

BND
September 26th, 2010, 10:57 PM
jol vagy ugy egyebkent? az autosokat minimum 2 milliard euroig tuladoztatjak, az lenne a minimum hogy 1 de maximum 2 cikluson belul mind a 30.000 kilometer interurban kozutat ujjaEPITjuk (nem csak toldozgatas, aszfaltozas, hanem lemenni a koronaig)

erre fityisz bejelenti, hogy az ED-bol meg 1 milliard euro adot akarnak...

ami szerinted aranyos hozzajarulas lenne a nagyobb forgalom miatt, az IMPLICITE mar ma is megvalosul, hiszen nyilvanvaloan ha egy adott utszakaszon tobb km-t autoznak akkor aranyosan tobb adot is fizetnek

a valosagban a pest megyei elovarosi telepulesek, ahonnan pl. az szja-ban es egyeb formakban amugy is aranytalanul sok adot vonnak el, mar BOVEN KIFIZETTEK az eddig meg nem epitett elkeruloiket sbt. MERT tobb autojuk van, tobb afat/regadot fizetnek, tobb jovedeki adot es afat fizetnek mint mashol

KIFIZETTEK MAR SOKSZOROSAN

Jól vagyok, egy percig nem vontam kétségbe, hogy az autósok által befizetett közterhekből kevés jut útépítésre. Azt viszont vegyük figyelembe, hogy ezekkel a közterhekkel az autózás által okozott környezetterhelést is megfizettetik. Pl. egy Flirt szerelvény és kb. 150 autó zaj- és károsanyag kibocsátása közti különbségből kiindulva. Több autó többet fizet, mert nagyobb terhelést okoz.

Hogy a Fidesz mit jelent be így a választások előtt, teljesen lényegtelen. A választások után lesz érdemes figyelni.

1. bőven jutna minden szükségesre, ha mindet visszaforgatnák, még sok is lenne...

2. ha kevés a keret, akkor meg pláne ésszel kellene költeni, nem a tanácselnökök pofájának nagysága szerint...

Ebben az országban sokkal inkább számít a pofa, mint az ész...

de miért akarod te mániákusan csökkenteni a forgalmat?

az autósok BŐVEN összedobják a pénzt az útfejlesztésekre, a vasút meg csak viszi a pénzt, miközben qrvára nem hatékony...

Nem az a cél, hogy a települések belterületén csökkenjen a forgalom? Ezt el lehet érni egyrészt elkerülőkkel, másrészt pedig úgy, hogy autó helyett vonatra ülnek az emberek. A vonat egyébként pont az elővárosi közlekedésben lehet hatékony.

Bomarr
September 26th, 2010, 11:49 PM
^^ vidékik termelik a butapesti GDP-t... :cheers:

Szerintem, aki a város vonzáskörzetében lakik az nem vidéki. Nem mintha ennek bármilyen negativ elöjele lenne, de én pl. magamra inkább mint budapestire gondolok, annak ellenére, hogy egyébként Budajenőn lakok (elsősorban azért mert a fővárosban élem kvázi az életem).

gramercy
September 27th, 2010, 01:04 AM
közterhekkel az autózás által okozott környezetterhelést is megfizettetik.

es te ezt el is hiszed?

eloszor is, en soha nem fogom bevenni semmilyen hippinek, hogy nemzetgazdasagi szinten a belso egesu motoros jarmuvek okozta negativ externaliak meghaladjak a pozitivakat
ezen az alapon mindenki maradhatna otthon

de ha pusztan a kornyezetterhelest emeled ki, akkor eleg pofatlansag erre hivatkozva NEM epiteni utat vagy halogatni, hiszen a szuk keresztmetszet, az elkerulok hianya, a dugoban valo acsorgas pont hogy TOBB zaj- es karosanyag-kibocsatassal jar

egy dolgot mindenkinek fel kene fognia, adorendszertanbol az 0. ora 0. targya: ADOT ONNAN VONUNK EL AHONNAN A LEGKEVESEBB ELLENALLAS VARHATO

ez meg a nalunk igazsagosabb ujraelosztast felvonultato orszagokban is igaz, nalunk viszont egy percig se higgye senki es foleg ne adja tovabb propagandakent hogy az autokra, dohanyzokra vagy epp alkoholistak millioira kivetett adoknak nevelo vagy kompenzalo celja van

fraszkarikat, onnan a legkonnyebb elvonni a dellat

Hogy a Fidesz mit jelent be így a választások előtt, teljesen lényegtelen. A választások után lesz érdemes figyelni.

erdemesnek nem erdemes, de speciel ha egy kormanynak BARMIT elhiszek, akkor az az amikor adot emel es ezt bejelenti

Qtya
September 27th, 2010, 05:09 PM
SAJTÓKÖZLEMÉNY - FELLEGI TAMÁS FEJLESZTÉSI MINISZTER AVATTA FEL AZ M3 ÚJ SZAKASZÁNAK PROJEKTTÁBLÁJÁT

2010. szeptember 27. 14:18

„A közpénzek legtakarékosabb felhasználásával a lehető legrövidebb időn belül fogjuk ezt a szakaszt megépíttetni – számon kérhető minőségben” – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az M3 autópálya Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti szakasz 49-es számú főútig terjedő ütemének táblaavató ünnepségén. A hamarosan induló kivitelezés helyszínén szervezett eseményen dr. Bizderi Ilona, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese, dr. Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza országgyűlési képviselője és dr. Czomba Sándor, Vásárosnamény országgyűlési képviselője, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatási államtitkára vett részt.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Nagykálló határában, az M3 autópálya jelenlegi végcsomópontjában avatta fel a beruházás projekttábláját, szimbolikusan elindítva ezzel az észak-alföldi régió fejlődése szempontjából kulcsfontosságú fejlesztés kivitelezését.

Az M3-as új szakaszát megvalósító beruházás során Nyíregyháza és Vásárosnamény között első lépésként közel 34 kilométer hosszú autópálya épül a 49-es számú főútig. Ezen a szakaszon a régészeti munkálatok hamarosan befejeződnek, így a napokban elindulhat az M3 autópálya Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti szakaszának kivitelezése.

„Az M3 Nyíregyházán túli meghosszabbítása nem csupán a térség és Budapest, de a fővároson keresztül egész Magyarország, sőt Európa viszonylatában javítja a közlekedés lehetőségeit. A fejlesztés kedvező hatásai itt helyben is érezhetőek lesznek, hiszen a folytatás Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számos további települését mentesíti az átmenő teher- és személyforgalomtól, ezzel élhetőbbé téve azokat. Fontos, hogy a beruházással az ukrán határ, s vele a magyarlakta Kárpátalja kerül egy jelentős lépéssel közelebb Magyarország központi és távolabbi részeihez”- mondta a miniszter az építkezés fontosságát összegezve.

http://www.nif.hu/hirek/831/sajtokozlemeny_-_fellegi_tamas_fejlesztesi_miniszter_avatta_fel_az_m3_uj_szakaszanak_projekttablajat

Qtya
September 27th, 2010, 05:18 PM
Még idén elkészül a 4-es főút Kisújszállást elkerülő szakasza

2010. szeptember 27. 08:53
A 4-es főút hamarosan elkerüli Kisújszállást, bár a kivitelezés az esőzések miatt pár hónapos csúszásban van. A több mint 11 kilométeres új szakasz kétszer egysávos lesz, és később autópályává bővíthető.
Balesetek, zaj és légszennyezés: ez jellemzi azokat a városokat, amelyeken még keresztülhalad a 4-es főút. Kisújszállás lakóinak azonban hamarosan már nem kell elviselniük mindezt, folyik ugyanis a várost északról elkerülő útszakasz építése.

A szerződés szerint 2010. augusztus 31. volt a befejezés határideje, a kivitelező azonban a rendkívüli időjárási viszonyokra való hivatkozással a határidő módosítását kezdeményezte. A kivitelező PT Kisújszállás Konzorcium nyilatkozata alapján várhatóan 2010. decemberében elkészül az elkerülő út. Ezt követően helyezik forgalomba az új útszakaszt a Nemzeti Közlekedési Hatóság eljárása során.

„Naponta 15 ezer jármű közlekedik a fővárost az ukrán határral és Észak-Erdéllyel összekötő 4-es főútnak ezen a szakaszán, az új útpálya átadásával a várakozások szerint csökken a súlyos közlekedési balesetek száma is a térségben” – mondja Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője. Emellett az elkerülő út megépítésével és átadásával várhatóan jelentősen gyorsul a közlekedés a forgalmas útszakaszon.

A hamarosan elkészülő út a később megépíteni tervezett M4-es autópálya bal oldali pályarésze, melyet figyelembe vettek a tervezés és építés során. Ennek megfelelően épült a két MÁV vasútvonal feletti híd, továbbá a mezőgazdasági forgalmat a pálya felett átvezető híd is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 6,3 milliárd forintból valósul meg, ennek 85 százalékát az unió finanszírozza.

http://www.nif.hu/hirek/830/meg_iden_elkeszul_a_4-es_fout_kisujszallast_elkerulo_szakasza

gramercy
September 27th, 2010, 05:44 PM
az hagyjan hogy propaganda, de

közpénzek legtakarékosabb felhasználásával

valoban olcso lesz, leginkabb a terep es a helyi munkapiac miatt...

„Az M3 Nyíregyházán túli meghosszabbítása nem csupán a térség és Budapest, de a fővároson keresztül egész Magyarország, sőt Európa viszonylatában javítja a közlekedés lehetőségeit.

megalol, miert nem rogton vilagviszonylatban :D

A fejlesztés kedvező hatásai itt helyben is érezhetőek lesznek, hiszen a folytatás Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számos további települését mentesíti az átmenő teher- és személyforgalomtól, ezzel élhetőbbé téve azokat.

propaganda-pajtasnak ra kellene neznie a 49-es nyomvonalvezetesere, az igaz ugyan hogy technically atmegy nehany telepulesen, de vasarosnamenyig csak a keresztucakat metszi derekszogben...

Qtya
September 28th, 2010, 01:42 PM
Az M1-es Törökbálint és Tata között lehet először háromsávos

Az M1-es autópálya hosszú távon nem képes elviselni az elmúlt években jelentős mértékben megnőtt járműforgalmat, ezért kell háromsávossá alakítani, elsőként Törökbálint és Tata között - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) kedden.

Emlékeztetnek arra, hogy az ÁAK Zrt. 2009-ben megvalósíthatósági tanulmányt készíttetett az M1-es autópálya bővítésének lehetőségeiről, melyet a Közlekedéstudományi Intézet munkatársai állítottak össze. A tanulmány szerint a Budapest-Tata közötti útszakaszt kétszer három sávossá, illetve betonszerkezetűre kell alakítani. A kétszer két sávos M1-es autópálya 1981-ben érte el a jelenlegi M1-M0 csomópont térségét, majd 1986-ig Tatáig is megépült, 1996 óta pedig egészen az országhatárig lehet közlekedni rajta. A magyarországi gyorsforgalmi úthálózaton közlekedő járművek száma az elmúlt egy évtizedben - főleg a 2004 es EU csatlakozástól számítva - jelentős mértékben megnőtt.

E megállapítás különösen igaz az országon áthaladó tranzitforgalom lebonyolításában fontos szerepet betöltő M1-es autópályára, amelynek leterheltsége már nem csupán Budapest közelében jelent problémát. A Biatorbágy és Komárom közötti szakaszon közlekedő járművek száma például 2000 és 2008 között gyakorlatilag megkétszereződött, ráadásul a tehergépkocsik aránya is 28 százalékról 36 százalékra nőtt. Ha ez a növekedési trend tovább folytatódik, akkor az M1-es autópálya rövid időn belül eléri áteresztő képességének határát. Amennyiben visszaáll a válság előtti növekedési trend, pár éven belül elkerülhetetlenné válik a kapacitásbővítés, vagyis a harmadik sáv megépítése - áll a közleményben.

http://hvg.hu/itthon/20100928_m1_haromsavos#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2010_9_28

(HUN)RoGeR
September 28th, 2010, 02:36 PM
Döbörög a kampány. OV M44-et ígért... :)))

http://beol.hu/bekes/kozelet/orban-viktor-az-m44-bekerul-az-uj-fejlesztesi-jegyzekbe-330229

Amúgy átgondolva a 44-es utat a következő fejlesztésekre lenne szükség:
- Osztottpályás, helyenként különszintű csomópontokkal rendelkező 2*2 sávos főút a tiszaugi hídtól Kecskemétig (Kkemét É-i elkerülőjéig).
- Félpályán kiépíteni a távlati M44-et Tiszakürt és Kondoros között, ahol nincs szükség jelentős földmunkára és/vagy műtárgyak kiépítésére ott 1500-2000 méter hosszan előzési szakaszok létesítése.

Viszonylag kis pénzből (2014 utáni EU támogatással) igen sokat lehetne javítani Békéscsaba és a térség elérhetőségén anélkül, hogy nulla forgalmú autópályákat építenénk.

gramercy
September 28th, 2010, 02:57 PM
autopalyat KOVETELEK Keszthely es kenese koze

a Balatonon AT, hosszaban!!!!

AlbertZ
September 28th, 2010, 03:28 PM
autopalyat KOVETELEK Keszthely es kenese koze

a Balatonon AT, hosszaban!!!!

a német turisták hihetetlen tranzitforgalma határozottan indokolttá tenné egy 2x3as függőhíd megépítését az említett útvonalon. :D

Vikusz
September 28th, 2010, 03:41 PM
a német turisták hihetetlen tranzitforgalma határozottan indokolttá tenné egy 2x3as függőhíd megépítését az említett útvonalon. :D

A kormány úgy döntött,hogy a Csalagút folytatásaként megépít egy Siófok-Keszthely ( esetleg Győr szakaszt ) A Balaton alatt. A maradék 2000 km-t Calasi-ig feltehetően a következő 120évben építi meg az Unió. De a kormány fittyet hányva az IMF-re megmutatja erejét. :lol:

gramercy
September 28th, 2010, 03:52 PM
Amúgy átgondolva a 44-es utat a következő fejlesztésekre lenne szükség:
- Osztottpályás, helyenként különszintű csomópontokkal rendelkező 2*2 sávos főút a tiszaugi hídtól Kecskemétig (Kkemét É-i elkerülőjéig).
- Félpályán kiépíteni a távlati M44-et Tiszakürt és Kondoros között, ahol nincs szükség jelentős földmunkára és/vagy műtárgyak kiépítésére ott 1500-2000 méter hosszan előzési szakaszok létesítése.

Viszonylag kis pénzből (2014 utáni EU támogatással) igen sokat lehetne javítani Békéscsaba és a térség elérhetőségén anélkül, hogy nulla forgalmú autópályákat építenénk.

szerintem meg a
• Kecskemet (M5-) - Bekescsaba /44-es ut/
• Torkszentmiklos (M4-) - Bekescsaba /46-os ut/
• Szeged (M5-) - Bekescsaba /47-es ut/
• Kiskunfelegyhaza (M5-) - Szentes /451-es ut/
• Berettyoujfalu (M4-) - Bekescsaba /47-es ut/
• Bekescsaba - Gyula - RO /44-es ut/

utvonalakat kellene
- 11,5 tonnara erositeni
- minden elkerulot megepiteni
- ahol szukseges ott korforgalmakat, itt-ott kulonszintu kereszteket epiteni
- vasuti kereszteket kivaltani

Ebbol felpalya:
• Kecskemet-Kunszentmarton (uj 2x1+1-es hiddal)
Ebbol 2x2-es osztottpalyas fout:
• Szeged-Hodmezovasarhely (uj 2x1+1-es hiddal)

ez MIND kijonne a Tiszakurt-Kondoros full autopalyabol
na jo, a ket hid talan nem

gramercy
September 28th, 2010, 09:03 PM
A munkagépek elé állt egy útépítésen a környezetvédelmi államtikár

http://www.origo.hu/itthon/komment/20100928-a-munkagepek-ele-allt-egy-utepitesen-illes-zoltan-kornyezetvedelmi-allamtikar.html

[/quote]A munkagépek elé állva, személyesen állította le a Balatonendréd és Lulla között épülő elkerülő út munkálatait Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kedden délelőtt - írja a Sonline.hu Somogy megyei portál. Az államtitkár közölte az építésvezetővel, hogy megtiltja a további munkavégzést.[/quote]

a faszagyerek

nemam rendorseg, esetleg birosag MAJD rendorseg

nem, o szemelyesen a munkagep ele all, tiananmen reloaded

visszavonom a fentebbi kovetelesemet, helyette: MENTELMI JOGOT MINDENKINEK, ALANYI JOGON

Sieg
September 28th, 2010, 10:28 PM
Ez hülye? Gondolom az az építkezés, mint bármelyik másik, kapott egy környezetvédelmi engedélyt. A másik, hogy hol van egy államtitkárnak joga MEGTILTANI egy építkezést, főleg úgy, hogy odamegy és azt mondja, hogy állj?
És a lényeg: amikor kiállt a markoló elől, miért ne mehetett tovább az építkezés?

Ultra84
September 28th, 2010, 10:51 PM
A debreceni északi elkerülő építésének képei: http://www.haon.hu/kepek/1349829

Qtya
September 28th, 2010, 11:18 PM
A munkagépek elé állt egy útépítésen a környezetvédelmi államtikár

http://www.origo.hu/itthon/komment/20100928-a-munkagepek-ele-allt-egy-utepitesen-illes-zoltan-kornyezetvedelmi-allamtikar.html

A munkagépek elé állva, személyesen állította le a Balatonendréd és Lulla között épülő elkerülő út munkálatait Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kedden délelőtt - írja a Sonline.hu Somogy megyei portál. Az államtitkár közölte az építésvezetővel, hogy megtiltja a további munkavégzést.

a faszagyerek

nemam rendorseg, esetleg birosag MAJD rendorseg

nem, o szemelyesen a munkagep ele all, tiananmen reloaded

visszavonom a fentebbi kovetelesemet, helyette: MENTELMI JOGOT MINDENKINEK, ALANYI JOGON

Remélem átrohan az AUDI gyárhoz is... Megnézném, ahogy Viktor a hadbahívó (kampány van) véres kardjával lekaszabolja... :D

Qtya
September 28th, 2010, 11:27 PM

Kösz Ultra84! Ez pontosan melyik szakasz (35-4?), és mikorra lesz készen?

Ultra84
September 29th, 2010, 01:59 AM
Azaz! Várhatóan jövő év második felében adják át a forgalomnak.

Qtya
October 5th, 2010, 12:34 PM
JELENTÉS AZ M43 AUTÓPÁLYA SZEGED – MAKÓ KÖZÖTTI SZAKASZ KIVITELEZÉSÉNEK 2010. SZEPTEMBERI HELYZETÉRŐL

2010. október 05. 09:33

Hamarosan birtokba vehetik az autósok az M43 autópályát: várhatóan októberben főútként ideiglenesen forgalomba helyezik az első szakaszt a 47-es úti csomóponttal bezáróan, illetve a Makót elkerülő visszakötést.
Az épülő M43 autópálya I. szakasza augusztus hónapban elkészült, szeptemberben pedig a műszaki átadás-átvétel is befejeződött. A szakaszt várhatóan októberben főútként helyezik ideiglenesen forgalomba.

Az M43 II. szakaszán a Móra Ferenc híd mederhídjának bal parti hídágán elkészült a parti zárózöm, mely összekapcsolja a hídágat az állványon megépített hídvéggel, és egyben a mederhidat a bal ártéri híddal. A bal parti hídágon elkészült a meder feletti zárózömöt megelőző elem is. A jobb parti hídágon szintén elkészült a part felőli zárás, és a hó végéig elkészül a zárózömöt megelőző meder feletti elem is. A következő lépés ezután a meder feletti zárózöm megépítése, vagyis ekkor zár össze a meder felett a híd. A szegélyépítés megkezdéséhez a már hozzáférhető részeken elkészült a pályalemez szigetelése a szegélyek alatt, valamint folytatódott az acélszerkezet festése. A jobb parti ártéri hídon elkészültek a szegélyek, befejeződött a festés és a teljes pályalemez szigetelése, hamarosan pedig elkészül a szigetelést védő öntött aszfalt is a teljes felületen. A bal parti ártéri hídon hamarosan befejeződik a szegélyépítés és a külső festés.

A kishidak közül két műtárgy (a H3-H10 és H5 jelű hidak) elkészült, a többi hídon folytatódtak a befejező munkák, például a rézsűburkolások, surrantók építése, aszfaltozás, korlátok építése.

A II. szakasz útépítési munkálatai a kezdő szelvénytől a 47-es úti csomópontig koronaélen belül teljes körűen befejeződtek, elkészült a 47-es számú útnál az ideiglenes végcsomópont kialakítása is. Az érintett szakaszt októberben helyezik ideiglenesen forgalomba.

A 47-es út utáni területen szeptemberben a beton burkolat alaprétegének építése, és annak előkészítő munkálatai zajlottak, a Tisza-híd utáni területen pedig már az aszfalt kötőréteg is megépült. Folyamatosak ezen kívül az átalakító földmunkák és befejező munkák. A hónap során az üzemi hírközlési hálózat alépítményének kivitelezése és a vadvédő kerítés építése megfelelő ütemben zajlott, a vízépítési munkák hamarosan befejeződnek.

Az M43 III. szakaszán augusztusban gyors ütemben épült az autópálya burkolata: elkészült a pályaszerkezet alaprétege, valamint a beton alap- és aszfaltrétegek, a kopóréteg készítése pedig hamarosan befejeződik. A hidakon jelenleg a szigetelés védőrétegek készülnek, a munkálatok hamarosan befejeződnek. A hónap során folyamatosak voltak a vízépítési munkák is (surrantók építése, árokburkolás készítése). Az üzemi hírközlés alépítményi munkái elkészültek, a kivitelező a felépítményi munkákat végzi. Folyamatban van ezen kívül burkolati jelek festése és a védőkerítés készítése, illetve megkezdődött a növénytelepítés előkészítése is.

A Makót elkerülő szakasz augusztus hónapban elkészült, szeptemberben pedig a műszaki átadás-átvétel is befejeződött. A lekötést várhatóan októberben helyezik ideiglenesen forgalomba.

http://www.nif.hu/hirek/839/jelentes_az_m43_autopalya_szeged___mako_kozotti_szakasz_kivitelezesenek_2010__szeptemberi_helyzeterol

Qtya
October 5th, 2010, 01:19 PM
JELENTÉS AZ M0 ÚTGYŰRŰ DÉLI SZEKTORA BŐVÍTÉSI MUNKÁINAK 2010. SZEPTEMBER HAVI HELYZETÉRŐL

2010. október 05. 09:37

Híd-, támfal- és töltésépítés, betonozás az M0-ás déli szakaszán
Az M1-M6 szakaszon folytatódtak a megkezdett hídkivitelezési munkák. A terveknek megfelelően zajlik a védő- és javítóréteg valamint a pályaszerkezeti alapréteg beépítése. Már az autósok számára is látványos, érzékelhető módon történik a T1-es támfal szerkezeti részeinek megvalósítása és a nagy teherbítású betonpálya-próbaszakasz építése is. A szakasz teljes hosszában zajlik a vízelvezetés-kilépítési munka, a pálya víztelenítése. 2010. szeptember 16-án rézsücsúszás történt a a 4-es és az 5-ös kilométer között. Közvetlen élet- és balesetveszély nem állt és nem áll fent a munkaterületen. A rézsücsúszás a sok esővel, a közelmúltban történt két kisebb földrengéssel, valamint a terület geológiai, morfológiai sajátosságaival magyarázható. A beruházó, a tervező és a kivitelező haladéktalanul megkezdte a történtek alapos elemzését.

Az M6-51. sz. főút közötti szakaszon elkezdődött a műtárgyak próbacölöpözése, így például a Soroksári-Duna-ágban is ezen dolgozik a kivitelező. A Hárosi-Duna-ágban is hozzáláttak a hídépítés előkészületi munkáihoz, egyelőre a töltésépítés van napirenden. Zajlik a szerelőtér kialakítása, a terület előkészítése, a bejáróutak kialakítása. Ezzel egyidőben folyik a híd acél felszerkezeteinek gyártása. A 6-os út és a Hárosi híd között valamint a Csepel-szigeti szakaszon folytatódott a töltéstest kialakítása. Utolsó fázisához érkezett a Növény utcai régészeti lelőhely feltárása, ennek lezárulta után ezen a területen is elkezdődik a kivitelezés.

Az 51. sz. főút-M5 szakaszon folytatódott a töltéstest kialakítása az 5-ös főúti csomópontban. Ugyanitt, továbbá az 51-es úti csomópontban átereszeket hoznak létre és záportározót építenek. A főpálya nyomvonalán, a 26-os és a 28-as km között folytatódnak a töltésépítési munkák, ezzel együtt zajlik a csomóponti le- és felhajtó ágak töltésépítése is. A főpálya egy szakaszán még dolgoznak a régészek, ha végeztek a leletmentéssel, akkor ott is megkezdődhet az építkezés feszes ütemű előkészítése.

http://www.nif.hu/hirek/840/jelentes_az_m0_utgyuru_deli_szektora_bovitesi_munkainak_2010__szeptember_havi_helyzeterol

AcidMan
October 5th, 2010, 02:08 PM
^^ 51 és M5 között még folyik leletmentés...

Nem lepődnék meg, ha az M7-M6 közt hamarabb végeznének, pedig... :ohno:

H123Laci
October 5th, 2010, 05:14 PM
[A munkagépek elé állva, személyesen állította le a Balatonendréd és Lulla között épülő elkerülő út munkálatait Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kedden délelőtt...

eza zillés egy orbitális nagy tirpák paraszt, még a fityisz vezérkarból is messze kiemelkedik...

H123Laci
October 5th, 2010, 05:24 PM
^^ 51 és M5 között még folyik leletmentés...

ebben a zesőben? :lol:

H123Laci
October 5th, 2010, 05:26 PM

egy mezei főútra mia halál faxának kell lyó drága vadátjáró? :ohno:

BND
October 5th, 2010, 06:43 PM
^^ szerinted egy középen elválasztott 2x2-n hogy megy át a szarvas meg a vaddisznó egyébként?

Fron
October 5th, 2010, 07:00 PM
^^ szerinted egy középen elválasztott 2x2-n hogy megy át a szarvas meg a vaddisznó egyébként?

Az elütés erejétől átpenderül.

Bikes
October 5th, 2010, 07:23 PM
^^ :lol: (végülis tegnap volt az állatok világnapja)

Fron
October 5th, 2010, 07:30 PM
^^ :lol: (végülis tegnap volt az állatok világnapja)

Így is lehet ám:

bl5z7XJJyJY

RKC
October 5th, 2010, 10:18 PM
és különben is én megnéztem az utadat.hu-n és nincs meg a napi 5000 vaddisznó, de még őz sem.
:)

RKC
October 5th, 2010, 10:24 PM
Így is lehet ám:

bl5z7XJJyJY

nagyon nagy! :lol:

Qtya
October 6th, 2010, 09:04 AM
ÖSSZEÉRT A MÓRA FERENC HÍD

2010. október 06. 08:05
Hamarosan elkészül Magyarország egyedülálló hídja
Mérföldkövéhez érkezett az M43 autópálya Móra Ferenc hídjának építése: október első hétvégéjén beemelték a híd utolsó elemét is, így a hazánkban egyedi építési megoldás szaknyelven „összezárt” a Tisza felett.

Fontos állomásához érkezett az M43 autópálya Tisza-hídjának építése: október első hétvégéjén elkészült a mederhíd „zárózöme”, vagyis több darabban helyére emelték a híd Tisza feletti utolsó elemét is.
A kivitelezők számára azonban a „zárás” után sem ér véget a munka: következő lépéséként elkészítik, majd szigetelik a szegélyeket, ezután sor kerül a pályalemez aszfaltozására, illetve a korlátok felszerelésére. Végül kiépítik a híd díszkivilágítását, így az autósok teljes pompájában vehetik azt birtokba.

Az ez év júniusában hivatalosan is Móra Ferencről elnevezett híd esetében alkalmazott technológia - nem csupán hazánkban, de egész Európában egyedülálló az ún. extradosed trapézlemezes szerkezet - bizonyult a legideálisabb megoldásnak arra, hogy az autópálya részeként biztosítsa a 43-as út által érintett települések tehermentesítését.

Az M43 Tisza-hídja mintegy 660 méter hosszú, szélessége mintegy 30 méter. A híd összfelülete 19 500 m2. A híd elkészítéséhez 11 311 m3 betont és 3 455 t acélt használnak fel.

A Móra Ferenc híd esetében alkalmazott technológiáról

A 2010 júniusában hivatalosan is Móra Ferenc híd névre keresztelt szerkezet ún. „extradosed”, vagyis függesztett-feszített híd, mely átmenetet képez a gerendahíd és a ferdekábeles híd technológiája között. Ez egy látszólag egyszerű gerenda-híd, melyet több innovációs ötlettel tettek korszerűvé, egyedivé. Ezek közül a legfontosabb, hogy a szerkezet vonalából kiemelték a feszítő kábeleket - ez esetben két 22 méteres pilon segítségével - melyek így hatékonyan segítik a karcsú híd teherbírását. További újítás a híd keresztmetszete. Az alsó és felső vasbeton lemezek között a terhelést trapéz gerinclemezek viselik. Ezzel a megoldással a szerkezet önsúlya jelentősen csökkent, miközben a hasznos teherbírás nem változott. A fentiek kedvezően befolyásolták a híd esztétikai megjelenését, amit tovább fokoz az éjszakai díszvilágítás.

Németországban alkalmaztak már hasonló szerkezetet, de ilyen típusú - szerényebb méretekkel – extradosed szerkezetű, trapéz-övlemezes megoldást eddig csak Japánban építettek.

Érdekességek

A Tisza medrébe ezen a keresztezési helyen (inflexió révén) nem volt célszerű pillért építeni, mivel a mederben elhelyezett pillér folyamatos kimosódásoknak lenne kitéve, ami számos üzemeltetés- fenntartási hibákat és feladatokat jelentene. Ennek következtében a híd tervezése során olyan technológiát kellett keresni, mely lehetővé teszi a mederpillér nélküli alátámasztást. Erre a hagyományos gerenda hidak nem alkalmasak.

Számításba kellett venni továbbá azt is, hogy a híd összes vasbeton cölöpje – melyek teljes hossza 8,5 km – a nagy súlyú szerkezet alatt túl mélyre süllyedne a laza szerkezetű altalajba (a parti pillérek alatt 52-52 db, egyenként 41 méter hosszú és 1,2 m átmérőjű cölöp van, melyek a jelenlegi megoldással is 6-8 métert süllyednek.). Az extradosed technológia alkalmazásának köszönhetősen kevesebb kábelre van szükség, mint a ferdekábeles testvéreknek. Ennek következtében csökkent a híd magassága és összsúlya is.

http://www.nif.hu/hirek/841/osszeert_a_mora_ferenc_hid_

Windblower
October 6th, 2010, 09:43 AM
^^ Mondjuk nem vagyok építész, de tetszik ez a "zárózöm" kifejezés - most hallom először :)

H123Laci
October 6th, 2010, 12:16 PM

dzsámpingolással.

amúgy honnan veszed, hogy osztottpályás 2x2 leszen?

Qtya
October 7th, 2010, 02:16 PM
Elindult a forgalom az M43 autópálya teljes első szakaszán

2010. október 07. 07:28
Befejeződött az M43 autópálya első szakaszának kivitelezése a 47-es úti csomóponttal bezáróan. Az autósok a mai napon már birtokba vehették az érintett vonalat.
A mai napon ideiglenesen forgalomba helyeztük az M43 autópálya első szakaszát: a forgalom az 5. sz. főút és a 47. sz. főúti csomópont között indult el, enyhítve ezzel Szeged forgalmi terhelését.

Az M43 autópálya 5. sz. főút és 47. sz. főúti csomópont közötti szakasza továbbra is kivitelezési területnek számít, ahol a munkálatok befejezéséig az autósokra a főúton érvényes szabályok vonatkoznak. Az érintett útvonalon 90 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben, illetve Hódmezővásárhely irányába 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművel nem lehet közlekedni.

Fontos tudnivaló, hogy az M43 autópálya első három kilométerét (az M5 autópálya és az 5. sz. főút között) a 3,5 tonna feletti teherjárművek csak díjfizetés ellenében használhatják, míg a most átadott 8 kilométeres pályarész minden járműkategória részére díjmentes. Az M43 autópálya első 11 kilométerén négy csomópont és egy egyszerű pihenő található:

- M5 autópálya csomópont (0. km-szelvény – Budapest / Röszke)
- 5. sz. főúti csomópont (3. km-szelvény – Kistelek / Szeged-Rókus)
- Szegedi pihenőhely (5. km-szelvény)
- 4519. sz. úti csomópont (8. km-szelvény – Sándorfalva / Szeged-észak)
- 47. sz. főúti csomópont (11. km-szelvény – Hódmezővásárhely / Szeged-Felsőváros)

Az új szakasz üzemeltetési feladatait az Állami Autópálya Kezelő Zrt. látja el.

Köszönjük a közlekedők türelmét és megértését!

http://www.nif.hu/hirek/842/elindult_a_forgalom_az_m43_autopalya_teljes_elso_szakaszan

(HUN)RoGeR
October 7th, 2010, 02:42 PM
^^

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/m43-as_szalag_nelkuli_atadas/2182500/

Videóval!

tony64
October 8th, 2010, 01:58 PM
Készítettem néhány fotót az M43-as pályáról az 5-ös úttól (Szeged-Rókus csomóponttól) a 47-es útig (Szeged-Felsőváros), bár a kép minősége a mobilos felvételre való tekintettel nem a legjobb, de dokumentarista fotóknak még elmennek. :)

http://img146.imageshack.us/img146/848/000no.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/8662/001oem.jpg

http://img181.imageshack.us/img181/817/002hj.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/445/003nd.jpg

http://img717.imageshack.us/img717/1047/004nr.jpg

http://img440.imageshack.us/img440/7112/005du.jpg

http://img139.imageshack.us/img139/5030/006qi.jpg

http://img835.imageshack.us/img835/618/008gjn.jpg

http://img219.imageshack.us/img219/6865/009tk.jpg

http://img530.imageshack.us/img530/9744/010ef.jpg

http://img515.imageshack.us/img515/6500/011ig.jpg

http://img515.imageshack.us/img515/782/012v.jpg

http://img687.imageshack.us/img687/9766/013ud.jpg

http://img176.imageshack.us/img176/8478/014nw.jpg

http://img546.imageshack.us/img546/5017/015ux.jpg

http://img709.imageshack.us/img709/5905/016iyf.jpg

http://img844.imageshack.us/img844/9958/017wu.jpg

http://img143.imageshack.us/img143/4963/019dlg.jpg

http://img151.imageshack.us/img151/7465/020ge.jpg

http://img690.imageshack.us/img690/2128/021ku.jpg

http://img708.imageshack.us/img708/6926/022xe.jpg

http://img716.imageshack.us/img716/2518/023jq.jpg

http://img337.imageshack.us/img337/1803/024hu.jpg

http://img687.imageshack.us/img687/1051/025ye.jpg

http://img87.imageshack.us/img87/622/026ub.jpg
http://img824.imageshack.us/img824/9899/027it.jpg

http://img830.imageshack.us/img830/9672/028vz.jpg

http://img838.imageshack.us/img838/897/029rk.jpg

http://img832.imageshack.us/img832/8766/030yo.jpg

http://img819.imageshack.us/img819/1773/031rq.jpg

http://img214.imageshack.us/img214/88/032gj.jpg

http://img243.imageshack.us/img243/161/033kp.jpg

RawLee
October 8th, 2010, 05:09 PM
Gondolom amíg nincs híd, addig kb semmit nem ér az M43-as.

tony64
October 8th, 2010, 09:40 PM
Gondolom amíg nincs híd, addig kb semmit nem ér az M43-as.

Persze, a hidat még mindig csak későbbre ígérik...

Addig többnyire a személyautók (m<7,5t), mint Szeged egy egérútjaként használhatják a 90-es korlátozású országútnak bejegyzett szakaszt. A kamionoktól tehát még a híd elkészültéig nem mentesül a város.

AlbertZ
October 9th, 2010, 02:13 AM
A kamionoktól tehát még a híd elkészültéig nem mentesül a város.

Gondolkoztam azon, hogy lenne-e értelme a kamionokat kivezetni a már elkészült darabra, de rájöttem, hogy nem.
1. igaz ugyan, hogy kevesebbet mennének konkrétan a városban, összességében km-re viszont többet
2. a sugárutak közül se a Csongrádinak, se a József Attilának nincs olyan kapacitása, mint a Kossuth Lajosnak, így jobb, ha marad (nem teszik azt is tönkre)
3. nem kell a lámpaprogramokhoz nyúlni
4. ez van megszokva, ha új lenne, terelőtáblák stb.

Gondolom ezért is van az, hogy az M43 - 5-ös út csomópontban még mindig nem nyitották meg a felüljárót, így könnyebb leterelni a kamionokat.

tony64
October 9th, 2010, 10:28 AM
Gondolkoztam azon, hogy lenne-e értelme a kamionokat kivezetni a már elkészült darabra, de rájöttem, hogy nem.
1. igaz ugyan, hogy kevesebbet mennének konkrétan a városban, összességében km-re viszont többet
2. a sugárutak közül se a Csongrádinak, se a József Attilának nincs olyan kapacitása, mint a Kossuth Lajosnak, így jobb, ha marad (nem teszik azt is tönkre)
3. nem kell a lámpaprogramokhoz nyúlni
4. ez van megszokva, ha új lenne, terelőtáblák stb.

Gondolom ezért is van az, hogy az M43 - 5-ös út csomópontban még mindig nem nyitották meg a felüljárót, így könnyebb leterelni a kamionokat.

5. ha Algyő felől érkeznének a kamionok a városba, akkor nem tudnának a József Attila sgt-ról a Római krt-ra (Arad felé) kanyarodni, mert abban a kereszteződésben erre nincs mód. Ekkor pedig a kis utcákon kellene rákanyarodniuk egy kereszteződést (Szent Miklós utca, Gál utca) tovább haladva, ez pedig terhelhetőség , keresztmetszeti problémák, és zajtechnikai okok miatt lehetetlen

6. ha mégis körutakon, és sugárutakon terelnénk őket, akkor a József Attiláról a Budapesti krt-ra kellene kanyarodniuk, és a Csillag téren keresztül a Szilléri sugárúton végig a Bertalan hídig haladniuk. Ez sem főútvonal, és hasonló problémákat vetne fel, mint az előző esetben a kis utcákban

7. nem utolsó sorban a még jó/ jobb állapotban lévő utak is leromlanának a már leharcoltak mellet, ha egy új szakaszt jelölne ki a város a tranzitforgalomnak

8. ahogy említetted, km-ben sem éri meg a sofőröknek, mert a Szeged-Rókus autópálya csomóponttól Szőreg végéig összesen hosszabb az útjuk. De még ha időben rövidebbnek is tűnne, az is csalóka, hiszen 1,5 km-rel tennének csak meg rövidebb utat a város szélét jelző táblák között

9. a személyautók, akik szintén nagy számban utaznak át Szegeden -akikre a tengelyterhelés, és zajhatás okozta problémák nem vonatkoznak az imént említett kisebb átmérőjű utcákban- ők viszont már használhatják az új szakaszt, így a forgalom valamilyen szinten mégis csillapodhatott az utóbbi napokban.

Qtya
October 11th, 2010, 01:15 PM
Az utak megállnak a határ előtt

Napi Gazdaság
2010. október 11., hétfő 07:42 | 5 órája frissítve
Bár az egymást követő kormányzatok célul tűzték ki az ország átjárhatóságának megteremtését, az elmúlt időszak infrastrukturális beruházásai nem tudtak maradéktalanul eleget tenni ennek, az autópályák zöme nem ér a határig.

A tervek szerint még az idén elkészülhet a Kassa-országhatár közötti 14 kilométeres gyorsforgalmi út, aminek azonban egyelőre nem lesz hasonló minőségű folytatása, hisz a Szlovákia irányába tartó M30-as egyelőre csak Miskolcig készült el. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban azt mondták, hogy az M30 és a szlovákiai R4 gyorsforgalmi utak csatlakoztatása előkészítés alatt áll, a projekt azonban jelenleg nem szerepel a 2007 és 2013 között elvégzendő útépítési feladatok listáján. A beruházásról szóló döntés az építési engedély birtokában, legkorábban 2011 végén, 2012 elején hozható meg - írja a Napi Gazdaság.

Az M2 gyorsforgalmi út Budapest és Vác (dél) közötti szakaszának bővítése ugyanakkor elkészülhet 2013-ig, az uniós támogatás megszerzéséhez szükséges forrásbiztosítási folyamat megkezdődött. Zajlik az M2 Vác és országhatár közötti szakaszának előkészítése, nyomvonalának kijelölése is. Arra viszont még várni kell egy ideig, hogy egy lendülettel eljuthasson az autós Ukrajnába. Az M3-as autópálya hiányzó szakaszának építése szeptemberben ugyan megkezdődött - a Nyíregyháza és a 49-es számú főút közötti 34 kilométeres szakaszt még ebben az uniós finanszírozási ciklusban követi a Vásárosnaményig tartó folytatás -, ám a határ még nagyon messze van. A Vásárosnamény és országhatár közötti szakasz kiépítése várhatóan csak a 2014 és 2020 közötti időszakban történhet meg.

Talán ennél korábban juthatnak el az autósok gyorsforgalmi úton Romániába. Jelenleg Debrecennél véget ér az M35-ös autópálya, de a minisztériumban azt mondták, hogy az itteni, bihari kapcsolat lesz majd kész hamarabb, mert Romániában most úgy tűnik, az észak-erdélyi autópálya épül gyorsabban. Egy rövid, Kolozsvárt elkerülő szakasz már kész, és bár késve, de talán idén átadják a Tordát elkerükő folytatást is. Építkeznek a magyar határhoz viszonylag közel is. A kapcsolat kialakítása a 2007 és 2013 közötti uniós programozási ciklusban (azaz 2015-ig) megtörténhet. A dél-erdélyi sztráda munkálatai is elkezdődtek Arad és Temesvár között, de ez az autópálya sokkal rosszabbul áll a román oldalon, jóllehet nálunk a Makó és az országhatár közötti szakasz előkészítése is elkezdődött már.

http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/11/az_utak_megallnak_a_hatar_elott/

tony64
October 11th, 2010, 04:10 PM
^^
Ezen én is gondolkodtam már, hogy vajon az M43-as autópálya utolsó 17km-e miért marad későbbre.
A válasz szerintem nagyon egyszerű.

Ha most megépítenék a pályát a határig, akkor ott határállomást is építeni kellene hozzá...ha megvárjék vele Románia Schengeni csatlakozását, akkor ennyivel karcsúbb lehet az építkezés büdzséje!

Kaposztakukac
October 11th, 2010, 10:35 PM
^^
Ezen én is gondolkodtam már, hogy vajon az M43-as autópálya utolsó 17km-e miért marad későbbre.
A válasz szerintem nagyon egyszerű.

Ha most megépítenék a pályát a határig, akkor ott határállomást is építeni kellene hozzá...ha megvárjék vele Románia Schengeni csatlakozását, akkor ennyivel karcsúbb lehet az építkezés büdzséje!

talán inkább megvárják, míg a románoknál is megépül az autópálya. ameddig nem biztos, hogy náluk hogy fog kinézni a nyomvonal, nem lehet megépíteni. elvégre egy autópályát nem lehet 500 méteres szakaszon 90 fokkal elterelni, ha mégis másfelé épülne a román szakasz.

BND
October 11th, 2010, 10:45 PM
^^ a határmetszéspontról előre megállapodott a két ország, és egyezményben rögzítették (én legalábbis így tudom)

tony64
October 11th, 2010, 11:45 PM
Igen, én is úgy tudom, hogy a nyomvonalak már előre kijelöltek, Romániának is megvan a hosszútávú pályaépítési terve, amiben pontosan lehet tudni, hogy hol akarják építeni a pályát.

De ha a magyar megépülne a határig előbb, mint a román szakasz, a román részt akkor is hozzá lehetne igazítani , ezért nem kellene 90 fokokat forgatni a nyomvonalakat. Persze ez mind csak ha...

Aladar
October 12th, 2010, 11:53 PM
Kis érdekesség a szürke hétköznapokra.

M6-M60 ... még Viktor is használja.

M6 motorway 165km ÖMV station

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs779.snc4/65993_480725516092_298090296092_7421556_1655642_n.jpg
Forrás: facebook.com/orbanviktor

Bikes
October 13th, 2010, 01:51 AM
Csak úgy tolonganak a zemberek ezen a kúton.

AlbertZ
October 14th, 2010, 02:41 PM
^^ Ez hízik xD

Qtya
October 15th, 2010, 05:17 PM
Main road 72 - Main road 8 interchange completed...

http://img176.imageshack.us/img176/9467/dsc05191e.jpg (http://img176.imageshack.us/i/dsc05191e.jpg/)

http://img219.imageshack.us/img219/1271/dsc05201t.jpg (http://img219.imageshack.us/i/dsc05201t.jpg/)

Qtya
October 19th, 2010, 12:52 PM
2011 ELSŐ FELÉBEN ELINDULHAT A FORGALOM AZ M43 AUTÓPÁLYA TELJES HOSSZÁN

2010. október 19. 10:33
Az M43 autópálya második, az új Móra Ferenc hidat is magában foglaló, illetve az utolsó, harmadik szakaszát a határidő-módosítás következtében 2011 első felében vehetik birtokba az autósok. Az első szakaszt októberben helyezték ideiglenesen forgalomba.

Az M43 autópálya építése során felmerült szélsőséges időjárási körülmények következtében szükségessé vált a kivitelezési szakaszok átadási határidejének módosítása.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a kivitelezők módosításra vonatkozó kérvényeit egyedileg vizsgálta meg és a valós indokokat figyelembe véve döntött az új határidőkről.

Az első szakaszon egy – a Szeged teljes északi városrészének vízigényét ellátó – nyomócső nem tervezett védelembe helyezése miatt az építkezés elhúzódott. Ennek ellenére a térség és Szeged város érdekeit szem előtt tartva, az szakasz első négy kilométerét 2010 áprilisától, a teljes első szakaszt pedig 2010 októberétől használhatják az autósok, bizonyos forgalmi korlátozások betartása mellett.

A második – a Tisza-hidat is magában foglaló, illetve a harmadik, vagyis az utolsó kivitelezési szakaszon az építkezést a szélsőséges időjárás szintén nehezítette. A kivitelezőknek több alkalommal kellett a rendkívüli mennyiségű csapadékkal, illetve a Tisza hosszan tartó áradása okozta akadályokkal megküzdeniük. Ezek a jelenségek a vizsgálatok szerint is meghaladják a 100 éves gyakoriságot, a kivitelezőt ezért nem terheli felelősség a csúszás miatt. A beruházó NIF Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a közlekedők minél hamarabb használhassák az érintett szakaszokat. A Móra Ferenc híd október első hétvégéjén szaknyelven „összezárt”, vagyis összeért a Tisza felett, az útépítési munkák pedig szintén gyors ütemben haladnak. Bár az autópálya utolsó szakasza már az idén elkészül, forgalombiztonsági, üzemeltetési és forgalomszervezési okok miatt csak a második szakasszal egy időben kerül forgalomba helyezésre. A két szakaszt – így az M43 autópálya teljes Szeged-Makó közötti vonalát – 2011 első felében adjuk át a forgalomnak.

Befejeződött az M43 makói elkerülőjének kivitelezése, mely az autópálya forgalmát a 43. sz. főútra tereli vissza. Az útszakaszt még október során átadjuk, enyhítve ezzel Makó forgalmi terhelését.

Az M43 elkészültével Szeged és Makó között korszerű és biztonságos autópálya biztosítja a tranzitforgalom számára az új útvonalat. A Tiszántúl déli része a könnyebb megközelíthetőségnek köszönhetően érezhetően vonzóbb befektetési célponttá válik, a forgalmi és a környezeti terhelés enyhülése nyomán pedig az érintett városok lakosságának életminősége is jelentősen javul majd.

http://www.nif.hu/hirek/858/2011_elso_feleben_elindulhat_a_forgalom_az_m43_autopalya_teljes_hosszan_

tony64
October 19th, 2010, 03:33 PM
Ebben csak az a vicces, hogy 2011 első fele akármennyire is tűnik közelinek, június 30-át is jelenthet, és ahogy ismerem a projektet, fog is jelenteni!

Qtya
October 19th, 2010, 06:26 PM
Ebben csak az a vicces, hogy 2011 első fele akármennyire is tűnik közelinek, június 30-át is jelenthet, és ahogy ismerem a projektet, fog is jelenteni!

Szerkezetkész az új Tisza-híd

Hordógurítással ünnepelték meg kedden, hogy szerkezetkész az M43-as autópálya Móra Ferencről elnevezett Tisza-hídja, a mintegy 660 méter hosszú, 30 méter széles átkelőt 2011 első felétől használhatják majd az autósok.

Orosz Károly, a Hídépítő Zrt. híd- és mélyépítési igazgatója az ünnepségen elmondta, a kivitelezést hátráltatta a Tisza hosszan tartó magas vízállása és az építés időszaka alatt lehullott jelentős mennyiségű csapadék.

A júniusban hivatalosan is Móra Ferencről elnevezett híd esetében alkalmazott függesztett-feszített technológia - amely nem csupán hazánkban, de egész Európában egyedülálló - egészen különleges tervezési és kivitelezési munkát igényelt - közölte a szakember.

Mátyássy László, a tervezési munkákat végző Pont-terv Zrt. vezérigazgatója elmondta, az autópálya elhelyezkedése tette szükségessé, hogy a szerkezet egy nyílással hidalja át a Tisza teljes 180 méteres szélességét. A különleges híd egy hasonló vasbeton-szerkezetű hídnál lényegesen könnyebb, ferde kábelezésének tartóoszlopai pedig csupán hat méterre emelkednek ki a pálya szintjéből.

Botka László szegedi polgármester közölte, a híd elkészültével a Tisza-parti város lakóinak több évtizedes álma válik valóra. Nem véletlen, hogy a híd nevéről rendezett szavazáson Móra Ferenc, a város legendás írója és szeretett múzeumigazgatója kapta a legtöbb voksot.

Az új északi Tisza-híd az M43-as autópályával végleg kivezeti Szegedről a városon átdübörgő tranzitforgalmat - hangsúlyozta a politikus.

Azzal hogy hat esztendő alatt két autópálya elkészül - előbb az M5-ös a szerb határig, majd az M43-as Makóig -, Szeged az egész régió legjobb és legteljesebb közlekedési infrastruktúrával ellátott városává válik - hangsúlyozta Botka László.

http://www.fn.hu//belfold/20101019/szerkezetkesz_uj_tisza_hid/

AcidMan
October 20th, 2010, 09:49 AM
2011 ELSŐ FELÉBEN ELINDULHAT A FORGALOM AZ M43 AUTÓPÁLYA TELJES HOSSZÁN

http://www.nif.hu/hirek/858/2011_elso_feleben_elindulhat_a_forgalom_az_m43_autopalya_teljes_hosszan_

Atza-nak igaza volt a world-forumon a 3. szakaszt illetően, csak akkor ezt úgy értelmeztem, hogy el sem készül. MOndjuk rendesen rá kellett volna néznünk a térképre, és akkor egyértelmű a helyzet. tényleg nincs hova/miért átadni, hisz nincs maros-híd Makó és Szeged közt, nem tudnák visszaterelni a forgalmat a főútra.
Viszont ez egy olyan kérdés, amivel a teljes átadás után is foglalkozni kell, mert az a kb 30 km, ahol nincs kapcsolat a paralell főúttal, kissé sok. Ha bármi gebasz történik az ap-n, nincs terelési lehetőség.
Úgy gondolom, hogy egy Maros-híd megépítése még középtávon sem úszható meg. Ha holnap elkezdenének dolgozni az ügyön, úgy 20 év múlva talán lenne belőle valami, sz'al hajrá!

Azzal hogy hat esztendő alatt két autópálya elkészül - előbb az M5-ös a szerb határig, majd az M43-as Makóig -, Szeged az egész régió legjobb és legteljesebb közlekedési infrastruktúrával ellátott városává válik

Csak ne szerénykedjünk, országosan sincs olyan város, aminek (amint bezár az 502-es) két egymással párhuzamos elkerülője is van...

Windblower
October 20th, 2010, 10:23 AM
^^ A régió az országhatáron túlnyúlva értendő (Bács-Kiskun + Csongrád + Bácska + Bánát + Torontál).

Budapestnek legalábbis összemérhető Szegeddel az elkerülő hálózata, és akkor még nem szóltunk Gödöllőről (M3 + M31), Budaörsről (M0 + M1 + M7) :)

AcidMan
October 20th, 2010, 10:59 AM
:ohno:

tony64
October 20th, 2010, 06:05 PM
Viszont ez egy olyan kérdés, amivel a teljes átadás után is foglalkozni kell, mert az a kb 30 km, ahol nincs kapcsolat a paralell főúttal, kissé sok. Ha bármi gebasz történik az ap-n, nincs terelési lehetőség.
Úgy gondolom, hogy egy Maros-híd megépítése még középtávon sem úszható meg. Ha holnap elkezdenének dolgozni az ügyön, úgy 20 év múlva talán lenne belőle valami, sz'al hajrá!

Csak ne szerénykedjünk, országosan sincs olyan város, aminek (amint bezár az 502-es) két egymással párhuzamos elkerülője is van...

Hosszútávon tervben van már a Szegedi keleti elkerülő út, aminek része egy Maros híd is!
http://img543.imageshack.us/img543/2812/2020y.jpg

AlbertZ
October 21st, 2010, 03:50 PM
Nem hinném, hogy a kegyetlen méretű Szerbia felé irányuló forgalom indokolná a 432. sz. szőregi elkerülőt :D Ettől eltekintve én lennék a legboldogabb, ha így nézne ki a hálózat 10 év múlva.

AcidMan
October 21st, 2010, 05:05 PM
Hosszútávon tervben van már a Szegedi keleti elkerülő út, aminek része egy Maros híd is!

Cool.

tony64
October 21st, 2010, 06:13 PM
Nem hinném, hogy a kegyetlen méretű Szerbia felé irányuló forgalom indokolná a 432. sz. szőregi elkerülőt :D Ettől eltekintve én lennék a legboldogabb, ha így nézne ki a hálózat 10 év múlva.

Szerintem logikus a Szőreget keletről elkerülő út, mivel az folytatása a szegedi keleti elkerülőnek. Márpedig ha elkerülőről van szó, miért ne kerülné el Szőreget, ami ugye a város része.

Ha jól látom, nem is konkrétan Szerbiába vezet a 432-es, hanem közvetlen a hármas határhoz. Igazad van teljesen, hogy ott aztán tényleg nincs igazi forgalom...
Bár javarészt a kübekházi út felújítása, és határig vezetése lenne a 432-es, ami azért nem egy vadonat új infrastruktúra kiépítését jelentené.

Talán volt már valahol, azért belinkelem a térképet, ami folyamatában mutatja a 10 éves etapokat a város körüli úthálózat életében:
http://img514.imageshack.us/img514/2220/200020102020.jpg

strangerr
October 21st, 2010, 08:06 PM
A szóba került út az ún. bánáti út.

Magyar szakasza az M43-4413 csomóponttól a hármashatárpontig vezetne. Az útnak azt hiszem van is építési engedélye (a tervek is uniós forrásból készültek), de a hidat másodfokon is megfúrta a zöld hatóság, ezért úgy tudom bíróság elé is kerül a dolog. Ott van ugyanis a Körös Maros Nemzeti Park, amely hallani sem akar a Szeged és Makó között Maros hídról.

Az útnak mind Romániában mind Szerbiában lenne természetesen folytatása. Utóbbiban a Tiszától keletre Belgrádtól a határig nincsen észak déli irányú feltáró főút.

A Maros híd látványképe:
http://www.roads.freeweb.hu/spectacle_designs/index2.html

tony64
October 21st, 2010, 11:10 PM
^^Igen, én is hallottam erről a procedúráról, bár az őszintén meglep, hogy a hídról már látványterv is készült. Tetszik! Köszi az infót strangerr!

Qtya
October 22nd, 2010, 10:08 AM
Előkészítés alatt az M2-es autóút építése

2010. október 21. 13:42
A tervek szerint halad az M2-es autóút kiépítésének előkészítése. A korábban 2/A útként ismert közutat 2013-ra építhetik ki kétszer két sávos gyorsforgalmi úttá Budapest és Vác között. A projekt előkészítésére 6 milliárd forintot irányoztak elő, ennek 15 százaléka hazai forrás, a többit az Európai Unió strukturális alapja állja.

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. folytatja az 1997 és 1999 között Budapesttől Vácig megépült 2/A főút kétszer két sávos gyorsforgalmi úttá történő bővítésének előkészítését. A jelenleg részben kétszer két, részben kétszer egy sávos, különszintű csomópontokkal rendelkező M2 út E77 jelzéssel része az európai úthálózatnak, a távlati tervek szerint az országhatárig megépülő M2 gyorsforgalmi út pedig a TEM (Trans European Motorway) hálózatnak is részét képezi majd.

Az M2 autóút Budapest és Vác között 19,25 kilométer hosszon épülhet meg, 100 km/óra tervezési sebességgel, burkolt leállósávokkal, két új csomóponttal. Az érintett önkormányzatok kezdeményezésére a 2. számú főút és az M2 autóút közötti kapcsolat biztosítása érdekében két összekötő utat terveznek, Sződligetnél és Dunakeszinél. A fejlesztés részeként 3,3 kilométeren új nyomvonalon épülhet meg a sződligeti összekötő út, valamint 4,22 kilométeren a Dunakeszi és Göd belterületét tehermentesítő dunakeszi bekötőút.

„Folyik a gyorsforgalmi úttá történő bővítés előkészítése – tájékoztatott Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője. – A projekt rendelkezik a szükséges környezetvédelmi és építési engedéllyel, a területszerzés folyamatban van, megelőző régészeti feltárás egy lelőhelyen szükséges. A kiviteli és tenderterv elkészítésére elindítottuk a közbeszerzési eljárást.”

„A kivitelező kiválasztására a közbeszerzési eljárás kiírása 2011 első félévére várható – jelezte a szakember. – Ideális esetben a kivitelező kiválasztása 2011 végén megtörténhet, az építési munkák pedig 2013 végére fejeződhetnek be, vagyis ekkora vehetik birtokba a közlekedők a kétszer két sávos M2 autóutat.”

A fejlesztés a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) „térségi elérhetőség javítása” akciótervének égisze alatt valósulhat meg. Az előkészítésre 6 milliárd forint áll rendelkezésre, A kivitelezési költségek egy részét az EU Kohéziós Alapjából kívánjuk megvalósítani, az ehhez szükséges pályázati dokumentáció előkészítése, a költség-haszon elemzés és az elbíráláshoz szükséges egyéb dokumentációk összeállítása folyamatban van. A pályázat beadása az Európai Bizottsághoz ez év végéig megtörténik.

http://www.nif.hu/hirek/860/elokeszites_alatt_az_m2-es_autout_epitese

Qtya
October 22nd, 2010, 10:13 AM
Győrtől Szombathelyig autóúton

2010. október 21. 13:43
A tervek szerint még ebben az európai uniós költségvetési ciklusban kétszer két sávos autóút épül Győrtől Szombathelyig. E távlati terv részeként folyik a Győrtől Csornáig, illetve a Csornától Szombathelyig tartó út kiépítésének előkészítése. Az előkészítésre csaknem 13 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek nagy részét az Európai Unió bocsátja rendelkezésre.

A Győr és Szombathely közé tervezett új, kétszer két sávos gyorsforgalmi közlekedési csatorna megvalósításával a Győr-Moson-Sopron megye kelet–nyugati tengelyét alkotó 85. számú főút, valamint az észak–déli tengelyt alkotó 86. számú főút forgalma lakott területen kívül lesz vezethető. A beruházás megvalósításával így a közlekedési csatorna erős forgalma nem károsítja a környezetet, nem zavarja az ott élőket, és a közlekedés is biztonságosabbá válik. A kedvezőbb utazási körülmények javíthatják a mobilitást, így bővülhet a foglalkoztatottság is.

„Az új gyorsforgalmi út megépítése növeli a régió gazdasági potenciálját, javítja az érintett megyeszékhelyek és a főváros közötti közlekedést. A Győr és Szombathely között tervezett, új nyomvonalon kiépítendő M85 és M86 gyorsforgalmi út jelentősen javítja majd a főúthálózat, illetve a gyorsforgalmi hálózat elérhetőségét is” – emeli ki Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője.
A szakember szerint az útépítés hálózati szempontból kiemelt jelentőségű, kedvező hatása átnyúlik a szomszédos kistérségekre is: közös turisztikai fejlesztések indítását, a gazdaság élénkülését eredményezheti. A térség főútjainak számító és a beruházás által érintett 85. és 86. számú utakon jelenleg naponta átlagosan több mint 12 ezer jármű közlekedik, a tranzitforgalom által súlyosan terhelt Csornán pedig naponta több mint 23 ezer gépjármű hajt át.

Az előkészítés a Győr, Csorna és Szombathely közötti útpálya 90 kilométeres szakaszának kiépítéséhez szükséges dokumentumok elkészítését, továbbá az engedélyek beszerzését, a területszerzést, a régészeti feltárást foglalja magában. A megvalósíthatósági tanulmányok többsége elkészült, a jogerős építési és hatósági engedélyek egy része is rendelkezésre áll. Több környezet- és örökségvédelmi hatásvizsgálat már ugyancsak elkészült, és a kiviteli tervek egy része is. A szükséges közműengedélyek beszerzése előkészítés alatt van.

A beruházás előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 12,76 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

http://www.nif.hu/hirek/861/gyortol_szombathelyig_autouton

RKC
October 22nd, 2010, 03:34 PM
ez a szeged térkép nagyon állat. elkerülő orgia

Qtya
October 24th, 2010, 08:36 PM
The development zone, or the future path of M9 looked like this in MAY:

http://www.nif.hu/multimedia/872/m9_autout_-_51__szamu_fout_-_54__szamu_fout_kozott

What the hell is going on?! Na most szét bxsz az ideg, így is szxr napom volt eddig...

I have to go and check it out myself!!!:bash:

Nothing... :cry:

http://img215.imageshack.us/img215/3671/dsc05601n.jpg (http://img215.imageshack.us/i/dsc05601n.jpg/)

http://img688.imageshack.us/img688/6493/dsc05611p.jpg (http://img688.imageshack.us/i/dsc05611p.jpg/)

http://img259.imageshack.us/img259/7194/dsc05621.jpg (http://img259.imageshack.us/i/dsc05621.jpg/)

Aladar
October 24th, 2010, 09:22 PM
^^ Itt már 2x1 autóútnak kellene lennie, szerződés szerint... :ohno: :(

tony64
October 26th, 2010, 11:22 AM
ayLFOmU9cHQ

AcidMan
October 26th, 2010, 11:55 AM
^^ Köszi!

nem tudom, hogy miért kell a legtöbb ilyen "riportot" poénosra venni. Persze a tudatlanságot el lehet fedni humorral, de ennyi erővel végigmehettek volna egy szó nélkül is...

"kopóú réteg"

tony64
October 26th, 2010, 12:06 PM
Igen, nekem is kicsit a tárgyilagosság érzése hiányzik belőle! Meg a normális kamerakezelés.

venom6
October 26th, 2010, 12:54 PM
Igen, nekem is kicsit a tárgyilagosság érzése hiányzik belőle! Meg a normális kamerakezelés.

Egyetértek, nekem még a zene megválasztása tűnt fel. Nem biztos, hogy minden korosztálynak megfelel a tüc-tüc.

RKC
October 26th, 2010, 12:57 PM
semmi sem fog mindenkinek megfelelni

tony64
October 26th, 2010, 01:32 PM
Valóban!
Mindenesetre legyünk hálásak, hogy egyáltalán kaptunk anyagot! :)
Ne hálátlankodjunk, mint a tipikus magyarok! :D

Windblower
October 26th, 2010, 04:13 PM
^^ Az autópálya-híd Szeged legújabb ékessége lesz.

AlbertZ
October 28th, 2010, 10:07 PM
Az elkészültség engem megnyugtat, a riport minősége kritikán aluli.

Fron
October 30th, 2010, 08:58 PM
M31-et még mindig nem fedezték fel? Ma oda-vissza kb. találkoztam 2 kamionnal és 10 személygépkocsival rajta, miközben az M3 Hatvan felé iszonyatosan telített volt.

Qtya
November 5th, 2010, 11:56 AM
JELENTÉS AZ M0 ÚTGYŰRŰ DÉLI SZEKTORA BŐVÍTÉSI MUNKÁINAK 2010. OKTÓBER HAVI HELYZETÉRŐL

2010. november 05. 08:07

Betonozás, cölöpözés, töltésépítés - őszi hajrá az M0-ás déli szektorában
Az M1-M6 szakaszon jó ütemben folytatódott a betonburkolat építése, és a kivitelező folyamatosan végzi a teherhordó réteg kialakítását is. Megkezdődött a végleges forgalomtechnikai állapot tervezése, elindult az üzemi hírközlő hálózat terveinek elkészítése. Zajlik a T1-es támfal megvalósítása, a szeptemberi rézsűcsúszás helyén, a 4-es és az 5-ös kilométerszelvény között pedig kárelhárítást végeznek. A szakértők megállapították, hogy az intenzív esőzés, az ennek nyomán jelentkező, felszín alatti szivárgások és a térségben tapasztalt földmozgások együttesen okozták a történteket. Annak érdekében, hogy biztonságosan folytathassák az építkezést, kőrakattal erősítik meg a rézsű lábát. Ezzel együtt folyamatosan ellenőrzik, tapasztalható-e bármilyen mozgás vagy szivárgás a területen.

Az M6-51. sz. főút közötti szakaszon befejeződött a Soroksári-Duna-híd jobb parti ártéri hídjának előkészítése, végeztek a próbacölöpözéssel, most a földmunkák területének kialakítása történik. A mederhíd-szakaszon elkészültek a betöltések, itt várhatóan november végén várható a cölöpözés. A Hárosi-Duna-hídnál próbacölöpözést végeznek, és folyamatosan gyártják a híd felszerkezeti elemeit. A kivitelező végzett a nagytömegű földmunkával a 19-es és a 21-es kilométerszelvény között, a 13-as és a 15-ös kilométerszelvény között még zajlik a talajcsere és a szennyezett altalaj elszállítása.

Az 51. sz. főút-M5 szakaszon befejeződött a földmunka nagy része. Miután a 28-as kilométerszelvény közelében lezárult a leletmentés és levonultak a régészek, itt is hozzáláthatnak a töltésépítéshez. Az egész szakaszon folytatódott a víztelenítés. Dolgoznak a Soroksár-Alsónémedi és Soroksár-Ócsa közötti gázközművek kiváltásán. Miután ez lezárul, ütemesen folytatódhat a térségben az útgyűrű bővítése.

További információk:
Loppert Dániel
NIF Zrt.

http://www.nif.hu/hirek/879/jelentes_az_m0_utgyuru_deli_szektora_bovitesi_munkainak_2010__oktober_havi_helyzeterol

Falusi
November 5th, 2010, 04:24 PM
^^
Soroksári-dunaág híd tegnap:
http://farm5.static.flickr.com/4021/5148561082_57301cbd2c_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5148561082/) DSC09869 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5148561082/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

http://farm2.static.flickr.com/1348/5147958975_bf6d0f30c3_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5147958975/)
DSC09870 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5147958975/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

http://farm2.static.flickr.com/1211/5148563154_cd7dd5d38f_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5148563154/)
DSC09871 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5148563154/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

+ felüljáró az 510-es út és a ráckevei HÉV fölött: (asszem az elkerített részen volt egy próbacölöpözés)
http://farm5.static.flickr.com/4011/5148559956_6a8f2b2d2e_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5148559956/)
DSC09873 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5148559956/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

TheRible
November 5th, 2010, 08:14 PM
JELENTÉS AZ M0 ÚTGYŰRŰ DÉLI SZEKTORA BŐVÍTÉSI MUNKÁINAK 2010. OKTÓBER HAVI HELYZETÉRŐL

2010. november 05. 08:07

Betonozás, cölöpözés, töltésépítés - őszi hajrá az M0-ás déli szektorában
Az M1-M6 szakaszon jó ütemben folytatódott a betonburkolat építése, és a kivitelező folyamatosan végzi a teherhordó réteg kialakítását is. Megkezdődött a végleges forgalomtechnikai állapot tervezése, elindult az üzemi hírközlő hálózat terveinek elkészítése. Zajlik a T1-es támfal megvalósítása, a szeptemberi rézsűcsúszás helyén, a 4-es és az 5-ös kilométerszelvény között pedig kárelhárítást végeznek. A szakértők megállapították, hogy az intenzív esőzés, az ennek nyomán jelentkező, felszín alatti szivárgások és a térségben tapasztalt földmozgások együttesen okozták a történteket. Annak érdekében, hogy biztonságosan folytathassák az építkezést, kőrakattal erősítik meg a rézsű lábát. Ezzel együtt folyamatosan ellenőrzik, tapasztalható-e bármilyen mozgás vagy szivárgás a területen.

Az M6-51. sz. főút közötti szakaszon befejeződött a Soroksári-Duna-híd jobb parti ártéri hídjának előkészítése, végeztek a próbacölöpözéssel, most a földmunkák területének kialakítása történik. A mederhíd-szakaszon elkészültek a betöltések, itt várhatóan november végén várható a cölöpözés. A Hárosi-Duna-hídnál próbacölöpözést végeznek, és folyamatosan gyártják a híd felszerkezeti elemeit. A kivitelező végzett a nagytömegű földmunkával a 19-es és a 21-es kilométerszelvény között, a 13-as és a 15-ös kilométerszelvény között még zajlik a talajcsere és a szennyezett altalaj elszállítása.

Az 51. sz. főút-M5 szakaszon befejeződött a földmunka nagy része. Miután a 28-as kilométerszelvény közelében lezárult a leletmentés és levonultak a régészek, itt is hozzáláthatnak a töltésépítéshez. Az egész szakaszon folytatódott a víztelenítés. Dolgoznak a Soroksár-Alsónémedi és Soroksár-Ócsa közötti gázközművek kiváltásán. Miután ez lezárul, ütemesen folytatódhat a térségben az útgyűrű bővítése.

További információk:
Loppert Dániel
NIF Zrt.

http://www.nif.hu/hirek/879/jelentes_az_m0_utgyuru_deli_szektora_bovitesi_munkainak_2010__oktober_havi_helyzeterol

M6-M1 közötti szakasz: Az M7-ig lassan készen lesz, de mi van tovább? Tudja valaki, hogy az M7-M1 közötti szakaszon miért nem fogtak még hozzá az építéshez? Csak az M7 közvetlen közelében folynak munkák, de már a Cora leágazástól kezdve még el sem kezdődött az építkezés. A Tópark beruházássak lenne összefüggés?

Falusi
November 5th, 2010, 10:40 PM
Igen, elvileg a Cora - M1 szakaszt a Tóparkosok csinálják majd meg, csak kérdés, hogy mikor.

Windblower
November 6th, 2010, 06:54 PM
Néhány kép az M0 építéséről

A Diósd-Törökbálint út feletti híd alulról
http://img577.imageshack.us/img577/9895/hidu.jpg

M0 az M7/M1 irányában
http://img259.imageshack.us/img259/1585/m0eszak.jpg

M0 a Duna-híd irányában. Az első képen látható hídszélesítés felülről
http://img709.imageshack.us/img709/7277/m0del.jpg

venom6
November 6th, 2010, 07:39 PM
^^ Fantasztikus képek Windblower, nem igen jártam errefelé az utóbbi időben.
Köszönjük :)

BND
November 7th, 2010, 12:15 AM
Jó képek! :okay:

Jó látni, hogy kezd formát ölteni a 2x3-as M0

H123Laci
November 7th, 2010, 10:41 AM
M31-et még mindig nem fedezték fel? Ma oda-vissza kb. találkoztam 2 kamionnal és 10 személygépkocsival rajta, miközben az M3 Hatvan felé iszonyatosan telített volt.

a hétvégi forgalom kicsit más jellegű, minta 7köznapi...

H123Laci
November 7th, 2010, 10:43 AM
Jó látni, hogy kezd formát ölteni a 2x3-as M0

lyobb később, mint soha.

de a leglyobb az előbb lett volna...

H123Laci
November 7th, 2010, 10:51 AM
hisz nincs maros-híd Makó és Szeged közt, nem tudnák visszaterelni a forgalmat a főútra.

Úgy gondolom, hogy egy Maros-híd megépítése még középtávon sem úszható meg.

nem, ez teljesen kizárt, hiszen ez elfogadhatatlan mértékű TERMÉSZETPUSZTÍTÁSSAL járna a K-M NP-ben... :lol:

kkf1háza?
megmég sok kisebb...

H123Laci
November 7th, 2010, 10:55 AM
Budapestnek legalábbis összemérhető Szegeddel az elkerülő hálózata, és akkor még nem szóltunk Gödöllőről (M3 + M31), Budaörsről (M0 + M1 + M7) :)

gödöllőről inkább télleg ne szóljunk, mert elképesztően le van szarva az a szerencsétlen város... :bash:

H123Laci
November 7th, 2010, 11:01 AM
A Maros híd látványképe:
http://www.roads.freeweb.hu/spectacle_designs/index2.html

lyally... :bash:

H123Laci
November 7th, 2010, 11:05 AM
A térség főútjainak számító és a beruházás által érintett 85. és 86. számú utakon jelenleg naponta átlagosan több mint 12 ezer jármű közlekedik...

ez a mi térségünk főútjának számító 31es dűlőútra is igaz...

mi mikor kapunk gyorsforgalmit, danika úr?

H123Laci
November 7th, 2010, 11:23 AM
^^ Köszi!

nem tudom, hogy miért kell a legtöbb ilyen "riportot" poénosra venni. Persze a tudatlanságot el lehet fedni humorral, de ennyi erővel végigmehettek volna egy szó nélkül is...

ezek a hídon tuti, hogy hörpöltek valami lyó kis kannásbort, mert a makoui ódalon hirtelen naggyon vidámak lettek... :lol:

Windblower
November 7th, 2010, 11:29 AM
^^ "Hát hun volt Sajókám, hogy rég nem láttam, hál' Istennek" :lol:

De látom, most mindent pótolsz :)

H123Laci
November 7th, 2010, 11:39 AM
A júniusban hivatalosan is Móra Ferencről elnevezett híd esetében alkalmazott függesztett-feszített technológia - amely nem csupán hazánkban, de egész Európában egyedülálló - egészen különleges tervezési és kivitelezési munkát igényelt - közölte a szakember.

mán megest aza hírös ungarise nagyotmondás... :lol:

http://en.structurae.de/structures/stype/index.cfm?ID=1072

H123Laci
November 7th, 2010, 11:52 AM
^^ "Hát hun volt Sajókám, hogy rég nem láttam, hál' Istennek" :lol:

De látom, most mindent pótolsz :)

alig jöttem be a kávéházba, és máris kezded? :lol:

Falusi
November 7th, 2010, 12:13 PM
Na végre itt van Laci. Postolhatok a SzelleM6-ról. :D

2010.06.26.

Szekszárd - Dunaújváros szakasz

1. M9 után
http://farm5.static.flickr.com/4038/5132667056_69c7a84ef2_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132667056/)
DSC08516 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132667056/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

2.
http://farm2.static.flickr.com/1342/5132668392_35f6b4bbdb_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132668392/)
DSC08517 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132668392/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

3.
http://farm2.static.flickr.com/1079/5132068771_eb5fd8e62c_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132068771/)
DSC08518 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132068771/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

4. Nem, nem photoshop, az tényleg 8 autó. :lol:
http://farm2.static.flickr.com/1204/5132671502_bdeeb61989_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132671502/)
DSC08519 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132671502/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

5.
http://farm2.static.flickr.com/1412/5132071409_358245045b_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132071409/)
DSC08520 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132071409/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

6.
http://farm5.static.flickr.com/4068/5132674122_e5f721dd34_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132674122/)
DSC08521 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132674122/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

7.
http://farm2.static.flickr.com/1432/5132676002_cb4320ca87_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132676002/)
DSC08522 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132676002/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

8.
http://farm5.static.flickr.com/4061/5132076409_3a79f9f6a1_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132076409/)
DSC08523 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132076409/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

9.
http://farm5.static.flickr.com/4044/5132679408_48c2277d8b_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132679408/)
DSC08524 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132679408/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

10.
http://farm5.static.flickr.com/4106/5132680850_1eb7b5b1cd_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132680850/)
DSC08525 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132680850/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

11.
http://farm2.static.flickr.com/1055/5132683320_6d303c4076_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132683320/)
DSC08526 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132683320/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

12.
http://farm2.static.flickr.com/1343/5132083277_fae1611c14_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132083277/)
DSC08527 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132083277/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

13.
http://farm2.static.flickr.com/1129/5132084827_4847ec6420_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132084827/)
DSC08528 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132084827/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

14.
http://farm2.static.flickr.com/1351/5132687638_57b2749ef0_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132687638/)
DSC08529 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132687638/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

15.
http://farm2.static.flickr.com/1079/5132087403_8c34148c38_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132087403/)
DSC08530 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132087403/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

16.
http://farm2.static.flickr.com/1408/5132691318_3ccbb86b7f_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132691318/)
DSC08531 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132691318/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

17.
http://farm5.static.flickr.com/4129/5132091793_9689e97a97_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132091793/)
DSC08532 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132091793/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

18.
http://farm2.static.flickr.com/1199/5132695130_668025c34c_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132695130/)
DSC08533 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132695130/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

19. Atom a pályáról.
http://farm2.static.flickr.com/1197/5132697232_f2cc95b02f_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132697232/)
DSC08534 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132697232/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

20.
http://farm5.static.flickr.com/4033/5132698964_c5219d5342_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132698964/)
DSC08535 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132698964/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

21.
http://farm2.static.flickr.com/1261/5132056433_70e92500aa_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132056433/)
DSC08540 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132056433/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

22.
http://farm5.static.flickr.com/4083/5132660204_3643fc2650_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132660204/)
DSC08541 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132660204/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

23.
http://farm2.static.flickr.com/1088/5132060879_42e4c7c8e7_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132060879/)
DSC08542 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132060879/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

24.
http://farm5.static.flickr.com/4068/5132062697_ebc58007ec_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132062697/)
DSC08543 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132062697/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

25.
http://farm5.static.flickr.com/4049/5132665596_0e756818da_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132665596/)
DSC08544 (http://www.flickr.com/photos/47113364@N06/5132665596/) by hanzi13 (http://www.flickr.com/people/47113364@N06/), on Flickr

Ennyi.

H123Laci
November 7th, 2010, 01:04 PM
Na végre itt van Laci. Postolhatok a SzelleM6-ról. :D

miattam tartóztattad magad önmeg, ennyi ideig??

csoda, hogy ki nem durrantál... :lol:

4. Nem, nem photoshop, az tényleg 8 autó. :lol:

b+, ezt el sem hiszem.
itt télleg nagyobb a forgalom, mint azt eddig hittem...

Aladar
November 7th, 2010, 02:24 PM
Na végre itt van Laci. Postolhatok a SzelleM6-ról.

2010.06.26.

RÉGI KÉPEK!!!! Ha már postolsz, akkor az új legyen... :)

Falusi
November 7th, 2010, 02:43 PM
Folyamatosan tettem fel őket Flickr-re, de van egy havi 100MB-s limit, ami miatt késtek egy kicsit. De pont ezért van ott a dátum, hogy megállapítható legyen. :D

TheRible
November 7th, 2010, 09:59 PM
Igen, elvileg a Cora - M1 szakaszt a Tóparkosok csinálják majd meg, csak kérdés, hogy mikor.

Igen, engem is ez a mikor aggaszt, hiszen a többi lassan kész lesz. Nem egyszerre kellene elkészülnie?

Ismeri valaki az ütemtervet?

A Tóparkban meg nem igazán bízom.

H123Laci
November 8th, 2010, 06:59 PM
^^ hát lyó lassan lesz az, vazz, főként a dunahidas.

amúgy nem kell 1x-re, különösen, hogy ez a legkevésbé terhelt szakasz.
ha csak 10 év múlva szélesedik ki, az sem gond...

Qtya
November 8th, 2010, 09:15 PM
JELENTÉS AZ M43 AUTÓPÁLYA SZEGED – MAKÓ KÖZÖTTI SZAKASZ KIVITELEZÉSÉNEK 2010. OKTÓBERI HELYZETÉRŐL

2010. november 08. 14:57

2010 októbere óta teljes hosszában használhatják az autósok az M43 első szakaszát, így enyhült a Szeged városára nehezedő forgalmi terhelés. A hónap elején helyére emelték a Móra Ferenc híd utolsó elemét is, vagyis gyakorlatilag szerkezetkész a műtárgy.

Az M43 autópálya I. szakaszát 2010 októberében helyezték ideiglenesen forgalomba. Az 5. sz. főút és 47. sz. főúti csomópont közötti szakasz továbbra is kivitelezési területnek számít, ahol a munkálatok befejezéséig az autósokra a főúton érvényes szabályok vonatkoznak. Az érintett útvonalon 90 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben, illetve Hódmezővásárhely irányába 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművel nem lehet közlekedni.

Az M43 II. szakaszán októberben szaknyelven „összezárt” a Móra Ferenc híd, vagyis beemelték az utolsó elemét is. A mederhíd teljes teherbírásához azonban még be kell fűzni és megfeszíteni a hídszekrény belsejében vezetett kábeleket. A csapadékmentes, enyhe időjárás kedvezett a szigetelési és a szegélyek sóvédelmi munkálatainak, így ezek a feladatok gyors ütemben haladtak. Októberben elkészült a vasbeton szegélyek és az ártéri hidak pályalemezének szigetelése, a mederhíd szigetelése pedig folyamatban van. Folytatódott továbbá az acélszerkezetek festése, illetve elkezdődött a dilatációk beépítése, a pilon sóvédelme és festése. A mederhídon a szigetelésvédő öntött aszfalt a hídszekrényben kialakított kábelek megfeszítésével egy időben készül el.

A kishidakon elkészült a szigetelésvédő öntött aszfalt és az aszfalt kötőréteg, illetve egy kivételével elkészült a rézsűburkolás is. A surrantók és lépcsők építése szintén előrehaladott állapotban van, illetve hamarosan mindenhol elkészül az aszfalt kopóréteg, befejeződik a korlát hullámlemezek felszerelése a kész korlátlábakra, és elkészül a víznyelők és a vízelvezető csatornák kiépítése.

A II. szakasz első kilométerszelvényeit – a 47-es úti csomóponttal bezáróan – az autópálya első szakaszával együtt 2010 októberében ideiglenesen forgalomba helyezték.

A 47-es út utáni területen folytatódott a burkolat (az aszfalt alap- és kötőrétegének építése) és a vadvédő kerítés építése, valamint a növénytelepítés. Ezen kívül folyamatosak voltak a talajcsere munkák, földmunkák és a víztelenítési munkák. A Tisza híd utáni területen a befejező alakító földmunkák, a padkázás, az elválasztósávi munkák és a forgalomtechnikai acél szalagkorlát építése zajlott. A hónap során az üzemi hírközlő hálózat alépítményének kivitelezése is a befejezés stádiumához érkezett.

Az M43 III. szakaszán szeptemberben elkészült a pálya aszfalt kötőrétege, hamarosan pedig befejeződik a kopóréteg készítése is. A hónap során folyamatosak voltak a rendezési (rézsűrendezés, humuszolás és növények telepítése), illetve a vízépítései munkák (surrantók, átereszek építése), illetve a védőkerítése építése. A hidakon megkezdődött a burkolat építése, és befejeződtek a keresztező utak földmunkái, az üzemi hírközlés alépítményi munkái, illetve a közműépítés.

A Makót elkerülő szakasz átadására november első hetében került sor.

http://www.nif.hu/hirek/880/jelentes_az_m43_autopalya_szeged___mako_kozotti_szakasz_kivitelezesenek_2010__oktoberi_helyzeterol

Qtya
November 8th, 2010, 09:33 PM
Fresh pix of the U/C M43 bridge over the Tisza...

http://img185.imageshack.us/img185/8242/dsc001741a.jpg (http://img185.imageshack.us/i/dsc001741a.jpg/)

http://img574.imageshack.us/img574/4066/dsc001771.jpg (http://img574.imageshack.us/i/dsc001771.jpg/)

http://img684.imageshack.us/img684/6219/dsc001791.jpg (http://img684.imageshack.us/i/dsc001791.jpg/)

http://img576.imageshack.us/img576/719/dsc001801.jpg (http://img576.imageshack.us/i/dsc001801.jpg/)

http://img109.imageshack.us/img109/1816/dsc001841n.jpg (http://img109.imageshack.us/i/dsc001841n.jpg/)

http://img525.imageshack.us/img525/6178/dsc001851u.jpg (http://img525.imageshack.us/i/dsc001851u.jpg/)

http://img705.imageshack.us/img705/3528/dsc001871.jpg (http://img705.imageshack.us/i/dsc001871.jpg/)

http://img201.imageshack.us/img201/6943/dsc001881.jpg (http://img201.imageshack.us/i/dsc001881.jpg/)

http://img94.imageshack.us/img94/8858/dsc001961.jpg (http://img94.imageshack.us/i/dsc001961.jpg/)

http://img641.imageshack.us/img641/1462/dsc002001.jpg (http://img641.imageshack.us/i/dsc002001.jpg/)

http://img213.imageshack.us/img213/3426/dsc002051.jpg (http://img213.imageshack.us/i/dsc002051.jpg/)

http://img259.imageshack.us/img259/2195/dsc002061.jpg (http://img259.imageshack.us/i/dsc002061.jpg/)

http://img600.imageshack.us/img600/5237/dsc002071.jpg (http://img600.imageshack.us/i/dsc002071.jpg/)

http://img225.imageshack.us/img225/2174/dsc002091.jpg (http://img225.imageshack.us/i/dsc002091.jpg/)

http://img87.imageshack.us/img87/4756/dsc002111.jpg (http://img87.imageshack.us/i/dsc002111.jpg/)

http://img826.imageshack.us/img826/959/dsc002121.jpg (http://img826.imageshack.us/i/dsc002121.jpg/)

http://img178.imageshack.us/img178/9265/dsc002131.jpg (http://img178.imageshack.us/i/dsc002131.jpg/)

http://img576.imageshack.us/img576/7100/dsc002141.jpg (http://img576.imageshack.us/i/dsc002141.jpg/)

http://img202.imageshack.us/img202/7489/dsc002151.jpg (http://img202.imageshack.us/i/dsc002151.jpg/)

http://www.nif.hu/multimedia/955/m43_tisza-hid_-_epites_alatt

zsimi80
November 9th, 2010, 10:44 AM
Nagymértékben megsüllyedt az M60 autópályán átívelő felüljáró felvezető szakasza az 5701-es úton, amely Szajktól vezet Bóly felé. Már a szalagkorláton is látni, hogy a több mint hat méter magas töltésen hol süllyedt meg az útburkolat az autópálya felett átívelő felüljáró mindkét oldalán. A problémát már hónapokkal ezelőtt tapasztalták, azonban mostanra tarthatatlanná vált a helyzet.

Folytatás: http://bama.hu/baranya/kozelet/veszely-az-autopalya-felett-megsullyedt-a-feluljaro-342930

zsimi80
November 9th, 2010, 10:47 AM
Mi lehet az a 2 bigyó annak a rúdnak a végén?

http://img201.imageshack.us/img201/6943/dsc001881.jpg (http://img201.imageshack.us/i/dsc001881.jpg/)

tony64
November 9th, 2010, 01:15 PM
Nekem a nagyobbik valami szelepnek tűnik...

AlbertZ
November 9th, 2010, 07:38 PM
Wow! Ez szerintem látványosabbra sikerült mint a látványterveken :) Pláne, ha a kék festés is végigér majd.

tony64
November 9th, 2010, 08:52 PM
Nekem a kék festés a nyers beton felületen kicsit geg ízű...

AcidMan
November 9th, 2010, 09:08 PM
Nekem a kék festés a nyers beton felületen kicsit geg ízű...

Hol látsz te kék festést a nyers betonon?

Qtya
November 9th, 2010, 09:34 PM

Jogos.

BND
November 10th, 2010, 11:55 AM
Az osztrákok jövőre elkezdik építeni az S7-es gyorsforgalmi utat (A2-es autópálya és Rábakeresztúr (Heiligenkreuz), országhatár között, és várják, hogy a magyarok is nekilássanak az M8-nak.

http://vasnepe.hu/image.aspx?id=b795002b-53cc-43ec-b3bb-d7a46b686b4e&view=d687bb3a-509a-49ca-b43e-cbc038e76e5b

részletek a vasnepe.hu-n (http://www.vasnepe.hu/cimlapon/20101109_kozel_osztrak_autopalya_megepulhet_s7)

tony64
November 10th, 2010, 12:24 PM
http://img576.imageshack.us/img576/719/dsc001801.jpg (http://img576.imageshack.us/i/dsc001801.jpg/)

Jogos.

Itt, a pülonokon!

AcidMan
November 10th, 2010, 02:02 PM
Itt, a pülonokon!

Azt hittem, hogy Albertz postjára reagáltál...

tony64
November 10th, 2010, 06:38 PM
Azt hittem, hogy Albertz postjára reagáltál...

Igaz, de most már akkor tiszta... :)

tesseract
November 11th, 2010, 12:51 PM
forrás index.hu (http://index.hu/gazdasag/blog/2010/11/11/jovore_epitik_tovabb_az_m43-ast/?rnd=152)

Jövőre folytatódik az M43-as építése Makó és az országhatár között, 2013 májusára szabadulhat meg a tranzitforgalomtól Apátfalva és Magyarcsanád - írta csütörtöki számában a Délmagyarország.

A napilap szerint a régészek már dolgoznak a nyomvonalon. A lapnak a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense elmondta az intézmény négy stábbal dolgozik október közepe óta, az idén összesen 12 lelőhely átvizsgálása szerepel a szerződésben. A teljes szakaszról szóló szerződés összesen 26 lelőhely, 387 ezer négyzetméternyi terület átvizsgálásáról szól, a befejezés határideje 2012. június 30.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője, Loppert Dániel arról tájékoztatta a lapot, hogy az építés előkészítésének munkái nagyrészt lezárultak. Készen állnak a tervek, és a terület 75 százalékát is megszerezték. Most a mérnöki feladatokra írnak ki közbeszerzést, ezzel párhuzamosan készül az a támogatási kérelem, amellyel a NIF megszerzi a pénzt a beruházásra. Úgy tervezik, hogy Makó és az országhatár között 2011 nyarán kezdődik az építkezés, és 2013 májusára fejeződik be.

Néha az az érzésem, hogy a NIF jobban tenné, ha csak szakmai körök számára hirdetné ki ezeket az irányadó határidőket, mert 90%-ban úgysem tarthatóak, a média pedig szeret ezen fölöslegesen pörögni.

H123Laci
November 11th, 2010, 01:20 PM
Az osztrákok jövőre elkezdik építeni az S7-es gyorsforgalmi utat (A2-es autópálya és Rábakeresztúr (Heiligenkreuz), országhatár között, és várják, hogy a magyarok is nekilássanak az M8-nak.

http://vasnepe.hu/image.aspx?id=b795002b-53cc-43ec-b3bb-d7a46b686b4e&view=d687bb3a-509a-49ca-b43e-cbc038e76e5b

mármint: a tüntetőket leszámítva várják... :lol:

amúgy mi a faxnak kellene egy 7e-es forgalmú út mellé gyorsforgalmi? :bash:

(HUN)RoGeR
November 11th, 2010, 01:24 PM
^^

Idénre ígérték az M43 folytatását és az M85 Győr-Enese és Enese-Csorna szakaszok megkezdését is.
Azért remélem, hogy a KözOP programot végig tudják tolni 2015-ig.

BND
November 11th, 2010, 02:55 PM
amúgy mi a faxnak kellene egy 7e-es forgalmú út mellé gyorsforgalmi? :bash:

csak és kizárólag az ÁNF vehető számításba, semmi más
útadat.hu mindenek felett

H123Laci
November 11th, 2010, 03:04 PM
^^ lya télleg, majd elfelejtettem: a zutakat nema forgalomnak épíccsük, hanem a gazdaságnak.

a gazdaságot megugye ott segíti a leglyobban, ahol nincs forgalom...
ahol van, oda már felesleges építeni, mert az csak mégtöbbet terem, pedig már így is sokk...

H123Laci
November 11th, 2010, 03:08 PM
^^

Idénre ígérték az M43 folytatását és az M85 Győr-Enese és Enese-Csorna szakaszok megkezdését is.
Azért remélem, hogy a KözOP programot végig tudják tolni 2015-ig.

ez hogy kapcsolódik a posztomhoz?

(HUN)RoGeR
November 11th, 2010, 03:29 PM
^^

Úgy, hogy az előtte lévő postra akartam reagálni...

BND
November 11th, 2010, 03:44 PM
^^ lya télleg, majd elfelejtettem: a zutakat nema forgalomnak épíccsük, hanem a gazdaságnak.

a gazdaságot megugye ott segíti a leglyobban, ahol nincs forgalom...
ahol van, oda már felesleges építeni, mert az csak mégtöbbet terem, pedig már így is sokk...

arra próbáltam célozni, hogy az ÁNF-en kívül a forgalomnak van típusa (helyi, helyközi, távolsági, stb), jellege (gazdasági, hétvégi, üdülő, stb), MOF (mértékadó óraforgalom), meg még jónéhány jellemzője, amiket figyelembe vesznek az úthálózat fejlesztésekor

Windblower
November 11th, 2010, 05:04 PM
^^ Nem vagyok elkötelezettje a forgalommentes autópályák mértéktelen építésének :lol: , de októberben Észak-Németországban és Hollandiában járván legalább 6 olyan autópályán autóztam, ahol 1 percnyi járóföldön belül (gyk. 150 km/h sebesség mellett ez kb. 2,5 km-t jelent előre és hátra) nem volt rajtam kívül jármű. Közben volt időm elgondolkozni a kiszámíthatóság és a gazdaság összefüggésein: a gazdaságra pozitív hatással van a menetidő hajszálpontos tarthatósága, nyugodtan lehet ingázni, a városok vonzáskörzete másfélszerese a Ruhr-vidékinek, a stressz meg a hatoda.

Úgyhogy, van előnye és értelme a kisforgalmú autópályáknak/autóutaknak is, feltéve, hogy nem az én pénzemből épülnek. :lol:

H123Laci
November 11th, 2010, 06:58 PM
arra próbáltam célozni, hogy az ÁNF-en kívül a forgalomnak van típusa (helyi, helyközi, távolsági, stb), jellege (gazdasági, hétvégi, üdülő, stb), MOF (mértékadó óraforgalom), meg még jónéhány jellemzője, amiket figyelembe vesznek az úthálózat fejlesztésekor

hát ezt lyó, hogy mondod, mert én eddig úgy tuttam, hogya zutakat politikai alapon, hűbérjutalomként építik, de bizonyára valamit félreértelmeztem... :lol:

amúgy egyetértek: a fejlesztések fontossági sorrendjének megállapításánál valóban jogos, hogy egy jelentős nemzetközi forgalmat bonyolító út forgalmát (picit) nagyobb súllyal vegyék figyelembe...

vagyis a 4es akkor is nagyobb prioritást kellett volna, hogy kapjon, ha azonos a forgalma a a 6ossal, mivel a 6oson kb. zéró a nemzetközi forgalom, a 4esen meg igen jelentős.

erre mi történik (szigorúan szakmai alapon): a SOKKAL nagyobb forgalmú 4es lyól le van szarva, a szelleM6 meg kész és 30 évig nyöghessük a CSudálatos Magyar SZelleMsztráda lízingdíját...

a 8as-ra visszatérve:

1. a 8-ason már nem nagyon van nemzetközi tranzit, mivel azt átvette az M7/70-A5

2. mivel visszafokozódott regionális úttá, így egyenértékű pölö a 10es úttal, ahol nem 7e a forgalom, hanem 21e, ami laza 3x-os szorzó, ottmeg mégse törpénik semmi.

3. 7ezres forgalmú út mellé különben sem építünk gyorsforgalmit, mivel ez lófasz, nem forgalom, ott max. néhány elkerülővel javítunk a helyzeten...
majdha 12e felett lesz, akkor jöhet a gyorsforgalmi, de csak félpályán, mert egyelőre az is elég...

(van ilyen út lyópár, úgyhogy nem kell aggódni, hogy nincs mit építeni...)

H123Laci
November 11th, 2010, 07:10 PM
feltéve, hogy nem az én pénzemből épülnek[/B]. :lol:

ahol extrém alacsony a pálya forgalma, ott egy mezei főút is jól járható, különösen, ha elkerüli a településeket.

nálunk aza fő problemma, hogy az átlagbetonbuzi úgy gondolkodik, hogy:

"húdeszar eza főút: szántás a zegész, tele van átkelési szakasszal, meg szakadtifával, traktorossal és biriglissel.
AUTÓPÁLYÁT IDE, DE IZIBE!!! meraz nekünk is LYÁR, nemcsak a butapestieknek!!"

az még véletlenül sem lyut el a szűk agyába, hogy ott a helyzet felújítással, elkerülőkkel és párhuzamos mellékutakkal töredék áron lenne szinte ugyanolyan mértékben javítható.

sőt: akár nagyobb mértékben is javulna a helyzet, hiszen a főutakra (egyelőre) nem kell matrica, tehát annak is jutna a jóból, aki rövid távon használva nem menne fel a pályára...

BND
November 11th, 2010, 07:20 PM
^^ az M8 nem egy félpályás (2x1) autóút lenne ezen a szakaszon (a körmendi elkerülő meg 2x2)? Szerintem nem autópálya lesz, az osztrák S7 is csak autóút.

H123Laci
November 11th, 2010, 07:40 PM
^^mostanság mindenhova 2x2-őt szarnak (megmutassuk, hogy mi tudunk vastagot szarni), lásd: M5, M3 végei, M43, M86, M85 éspersze a hírhett szelleM6...

az M85-M86 közös szakaszt meg 2x3-ra tervezik, mivel ott mán fonódás van, vazze...

van itt péz minden szarra, csak arra nincs, amire télleg kéne...

gramercy
November 11th, 2010, 09:51 PM
laci, nem erted te ezt

narancsvideknek narancsut jar, na!

Qtya
November 11th, 2010, 10:08 PM
laci, nem erted te ezt

narancsvideknek narancsut jar, na!

Deal with it...

http://img130.imageshack.us/img130/8886/image2aspxj.jpg (http://img130.imageshack.us/i/image2aspxj.jpg/)

gramercy
November 11th, 2010, 10:11 PM
Deal with it...

oh, hidd el, dealelek

majd amikor 3,5 ev mulva sehol se lesz az m0 eszak, sehol se lesz az m10, sehol se lesz az m4, sehol se lesz az m85/m86, sehol se lesz az m7 plusz egy savja, sehol se lesz az m1 2x3 savon, sehol se lesz a mellekutak felujitasa hanem mind ugyanolyan katyus lesz

na akkor majd lehet hamozni a narancsot

ja, es akkor se lesz gyurcsany bortonben hanem kajan vigyorral fog ki-be jarkalni a parlamentbe

Qtya
November 11th, 2010, 10:19 PM
forrás index.hu (http://index.hu/gazdasag/blog/2010/11/11/jovore_epitik_tovabb_az_m43-ast/?rnd=152)

Jövőre folytatódik az M43-as építése Makó és az országhatár között, 2013 májusára szabadulhat meg a tranzitforgalomtól Apátfalva és Magyarcsanád - írta csütörtöki számában a Délmagyarország.

A napilap szerint a régészek már dolgoznak a nyomvonalon. A lapnak a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense elmondta az intézmény négy stábbal dolgozik október közepe óta, az idén összesen 12 lelőhely átvizsgálása szerepel a szerződésben. A teljes szakaszról szóló szerződés összesen 26 lelőhely, 387 ezer négyzetméternyi terület átvizsgálásáról szól, a befejezés határideje 2012. június 30.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője, Loppert Dániel arról tájékoztatta a lapot, hogy az építés előkészítésének munkái nagyrészt lezárultak. Készen állnak a tervek, és a terület 75 százalékát is megszerezték. Most a mérnöki feladatokra írnak ki közbeszerzést, ezzel párhuzamosan készül az a támogatási kérelem, amellyel a NIF megszerzi a pénzt a beruházásra. Úgy tervezik, hogy Makó és az országhatár között 2011 nyarán kezdődik az építkezés, és 2013 májusára fejeződik be.

Néha az az érzésem, hogy a NIF jobban tenné, ha csak szakmai körök számára hirdetné ki ezeket az irányadó határidőket, mert 90%-ban úgysem tarthatóak, a média pedig szeret ezen fölöslegesen pörögni.

^^Hiszem, ha látom... Erősen kétlem én is a 2011 nyári kezdést... Na de, let's hope for the best! :D

Fron
November 11th, 2010, 10:28 PM
^^Hiszem, ha látom... Erősen kétlem én is a 2011 nyári kezdést... Na de, let's hope for the best! :D

NIF kommunikációjában az építkezés kezdete az általában egyenlő a tender kiírásával...

RawLee
November 12th, 2010, 08:17 AM
oh, hidd el, dealelek

majd amikor 3,5 ev mulva sehol se lesz az m0 eszak, sehol se lesz az m10, sehol se lesz az m4, sehol se lesz az m85/m86, sehol se lesz az m7 plusz egy savja, sehol se lesz az m1 2x3 savon, sehol se lesz a mellekutak felujitasa hanem mind ugyanolyan katyus lesz

na akkor majd lehet hamozni a narancsot

ja, es akkor se lesz gyurcsany bortonben hanem kajan vigyorral fog ki-be jarkalni a parlamentbe

Az hagyján, édesapám azt várja, hogy semmi nem fog épülni a következő 4 évben, semminemű infrastruktúra.

Windblower
November 12th, 2010, 08:54 AM
^^ Édesapádra is igaz - akinek így ismeretlenül is üdvözletem küldöm, mert valószínűleg igaza van - hogy a magasabb életkor egyetlen igazi előnye a több élettapasztalat. :lol:

(HUN)RoGeR
November 12th, 2010, 10:05 AM
^^

Ha így folytatjuk, akkor jön a következő komoly válság a magyar gazdaságban...
Akkor meg nem lesz pénz semmire...