View Full Version : What about you Hungary?
Vikusz January 2nd, 2010, 08:57 PM Kíváncsi vagyok, mit gondoltok és mit hisztek Mo. jövőéről kapcsolatban. Hisztek abban,hogy időn belül végre tényleg helyre áll a rend és normális kormányzás lesz, minimális korrupció,gazdagság,fejlettség,kultúra, és minden ami csak kellhet meglesz számunkra?
Tiszták lesznek Budapest utcái,falai ?
Egyre csak távolabbinak tűnik ez a képzelet számomra.
Egyáltalán csődbe megy majd az ország? Mi lesz a sok hitellel? Annyi kérdés.. és csak egy válasz.
Az IDŐ. Idővel minden kiderül..
Ti mit gondoltok? Tudunk érte tenni,hogy ne csak egy romhalmaz maradjon Európa közepe?
tony64 January 2nd, 2010, 11:54 PM Kíváncsi vagyok, mit gondoltok és mit hisztek Mo. jövőéről kapcsolatban. Hisztek abban,hogy időn belül végre tényleg helyre áll a rend és normális kormányzás lesz, minimális korrupció,gazdagság,fejlettség,kultúra, és minden ami csak kellhet meglesz számunkra?
Egyáltalán csődbe megy majd az ország? Mi lesz a sok hitellel? Annyi kérdés.. és csak egy válasz.
Ti mit gondoltok? Tudunk érte tenni,hogy ne csak egy romhalmaz maradjon Európa közepe?
Szerintem egyáltalán nem volna messze a változás, de a fő gond, hogy az emberek fejében van a legnagyobb káosz. Először ott kellene rendet tenni, mindenkinek meg kellene értenie, hogy szebb, tisztább jövő csak úgy lehet, ha mindenki felelős a környezetére, cégének financiális dolgaira, és nem a másik pénztárcájából korrumpáljuk ki a pénzeket, és nem a másik háza elé dobjuk el a szemetünket. Az a gond, hogy amíg erre sorscsapásszerűen nem jönnek rá a polgárok, addig mindehhez 2 hosszú generáció kell. 1, aki megérti, hogy gond van, és az ő utódaik, akik már ilyen szellemben nevelkednek! Ez pedig hosszú idő...
Bomarr January 3rd, 2010, 01:01 AM Szerencsére Magyarország sokkal több, mint a politikája. Ahogy Olaszország se csak egy Berlusconi úgy ez a mi kis hazánk sem csak az aktuális vezetője vagy elitje.
Budapest utcái meg szépülnek, hála istennek. Mikor a '80-as évek végén gyerek voltam itt, maga volt a megtestesült szürkeség. Akkor csak Sopronba utazva jöttem rá, hogy Magyarország szép is tud lenni. Azóta eltelt pár év, aminek Budapest rengeteget köszönhet. És ez most itt nem politika, pláne hogy a főváros kerületei vegyesen állnak egyik és másik politikai oldal embereiből. Bár itt nőttem fel, de csak 2-3 éve tudom szeretni igazán ezt a várost és azóta egyre jobban. Amiatt meg aztán végképp nem félnék hogy romhalmaz lesz. Nem abba az irányba halad sem ő, se a többi magyar város. Ugyanakkor az is tény, hogy szépülhetne/szépülhetnének gyorsabban is.
Sieg January 3rd, 2010, 11:23 AM Magyarország egy második vonalbeli európai ország. Tehát 1.) második vonalbeli, de 2.) európai. Utóbbit a 40 év kommunizmus és persze most a 8 év posztkommunizmus mintha kicsit feledtette volna, főleg a rinyálásra amúgy is hajlamos ittlakókkal:) De ez nem lesz mindig így, Magyarország történetében mindig voltak jobb és rosszabb periódusok, és az utóbbi 20-25 év még a legutóbbi 8-cal együtt is inkább pozitív, mint negatív mérlegű.
Én hosszú távon azt gondolom, hogy Magyarország csatlakozni fog a többi második vonalbeli európai országhoz, pl. Olaszországhoz, Portugáliához. Nagyon sokat fog fejlődni az épített környezet, két-három évtizeden belül jórészt eltűnik majd a sok helyen érződő általános lepukkantság-érzet. Emelkedik majd az életszínvonal, bár nem olyan gyorsan, mint az elvárások, úgyhogy az emberek továbbra is szegénynek érzik majd magukat és panaszkodnak. A tele pofával rinyálás szerintem általában maradni fog, mert ez a kultúra és a mentalitás része, az emberek meg fogják keresni a rosszat a legnagyobb jólétben is, de hát akinek esze van, az továbbra is ignorálja majd őket. A teszetoszaság, a korrupció szintén maradni fog, bár biztos nem maszop-szadesz szinten, de mondjuk Ausztriával összevetve zavaró módon.
Összességében véve szerintem Olaszország az a nyugat-európai ország, ami a legjobban hasonlít Magyarországra, és mint gyakran ott járó ember azt mondanám, hogy 10 évvel jár előttünk. Valami ilyesmit várhatunk itt is szerintem: második vonalbeli, de európai színvonalat, nem egy germán típusú mintabirodalmat, de egyre inkább szép és szerethető országot.
HunDeX January 3rd, 2010, 11:47 AM Kíváncsi vagyok, mit gondoltok és mit hisztek Mo. jövőéről kapcsolatban. Hisztek abban,hogy időn belül végre tényleg helyre áll a rend és normális kormányzás lesz, minimális korrupció,gazdagság,fejlettség,kultúra, és minden ami csak kellhet meglesz számunkra?
Sajnos rombolni könnyebb mint építkezni... De reménykedjünk, hogy hamar rendbe jön az ország :)
talendon January 3rd, 2010, 03:33 PM Tiszták lesznek Budapest utcái,falai ?
Igazából ez a kérdésed szerintem a leginkább szimbólikus és aminek megválaszolásával választ kaphatsz minden kérdésedre.
Mi kell ahhoz, hogy tiszták legyenek Budapest utcái, falai?
Az, hogy MI emberek ne tegyük tönkre.
A 47-49-es villamos most átadott megállóit már összefirkálták.
A Fővám téri aluljárót őrizni kell.
Lehet itt akárhányszor tisztítani, amíg 2 hülyegyerek attól képzeli magát nagyfiúnak, hogy összetageli a Lánchidat nincs is értelme miről beszélni. Mitől lennének így tiszták Budapest utcái? Igazából törni kellene az ilyenek kezét, élő adásban Mónikashow helyett. Akkor nem lenne összegraffitizve a Nagykörút sem a Váci utca egyes házai.
Bikes January 3rd, 2010, 04:31 PM Érdekes, hogy sokszor látom Portugáliát megemlítve, mint fejlett nyugati ország. Portugália nem az. Az emberek nagy százaléka olyan nyomorban él, mint itthon, bármit is próbálnak mutatni kifelé. GDP per capita már Csehország is megelőzi, és mi is nagyon közel vagyunk hozzájuk, ehhez tegyük hozzá, hogy Portugália a mai napig egy dél-amerikai átszálló hub, és a déli Algarve régi pedig egy kincsesbánya turizmus szempontjából, mégsem képesek elrugaszkodni. Lisszabon pedig gyönyörű város, de legalább olyan szemetes mint Budapest, és sokkal több kátyú van. Az emberek mindig kiemelik a negatív dolgokat itthon, például a mai napig szidják Demsky-t a kátyúk miatt, mert megragadt a fejükben. A valóságban pedig Budapest rengeteget fejlődött az elmúlt években. Elég megnézni a kátyúk okozta károkat az elmúlt években:
2004: 4059
2005: 3820
2006: 2374
2007: 365
Radikális változások demokráciában pedig nem lesznek, szerintem az elmúlt évek fejlődési ritmusa várható a jövőben is, aminek örülök, mert már ma is Budapest az egyik legjobb és legjobban élhető város a térségben. Nyáron meg világszínvonalú.
AlbertZ January 3rd, 2010, 04:35 PM 2004: 4059
2005: 3820
2006: 2374
2007: 365
Mit jelentenek ezek a számok?
Bikes January 3rd, 2010, 05:09 PM Kátyú okozta kárbejelentés az adott évben Budapesten.
venom6 January 3rd, 2010, 09:18 PM Kátyú okozta kárbejelentés az adott évben Budapesten.
Több ember vett hatalmas Jeep-eket, természetesen lízingelik és banki kölcsönből! :lol:
Bikes January 3rd, 2010, 09:46 PM Persze-persze. :) Azok az útvonalak amiket én használok, ott alig van olyan útszakasz ami kritikán aluli lenne, pár évvel ezelőtt ez nagyon nem így volt.
tony64 January 3rd, 2010, 10:43 PM Igen, Szerencsére nagyon sok forrás nyílt meg az EU támogatásával, amit a városok nagyon jól tudnak saját fejlesztésükre fordítani. Én legalábbis Szeged nevében csak szuperlatívusokban beszélhetek a pályázatok kiaknázottságát illetően. Nagyon fejlődik az ország, de sajnos ezt most kevésbé érzik az emberek, mert a pénztárcájuk vastagsága csak csökken, de egyszer véget ér majd a lejtő, és onnan csak felfelé lesz...
Fron January 4th, 2010, 08:51 AM Érdekes, hogy sokszor látom Portugáliát megemlítve, mint fejlett nyugati ország. Portugália nem az. Az emberek nagy százaléka olyan nyomorban él, mint itthon, bármit is próbálnak mutatni kifelé.
Szerbek szerint mi is mutogatós ország vagyunk. :P
IMHO HU is like Serbia today with 100Billion pumped into SRB. When the tough days came around, everything started to collapse in that country. I think they are also good in camouflaging their country. That fast train from AU comes into their main railways station to make it look like it's the West. Than some EU/borrowed funds for some other city projects. To me I barely see the difference from ours and theirs motorways.
HUmatte January 4th, 2010, 09:23 AM Most vettem csak észre ezt a threadet így akkor most én is hozzászólok.
Említettétek Portugáliát. Kétszer jártam Portugáliában, voltam Algarve-ban is, Lisszabonban is, és vidéken is. Én kifejezetten szegény részt nem láttam (ettől még nem mondom, hogy nincsen). Lisszabonban nagyon jó utak vannak, egy kátyút sem láttam amíg ott voltam, és mindig (még nappal is!) locsolták a sávokat elválasztó zöld gyepet. Amit már akkor is felfedeztem, az az, hogy az autópályáik jobban ráznak, mint itthon. Furcsa volt utána olvasni hogy az egy főre jutó GDP-jük nem sokkal több, mint nálunk. Fejlettebbnek tűnik maga az ország. Most ők is nagy gödörben vannak hosszú évek óta, hála annak hogy az összes Uniós pénzüket infrastruktúrába ölték.
Hogy visszatérjek az eredeti témához, szerintem hogyan jöhetnénk ki ebből a kátyúból:).
Szerintem úgy lehet a leggyorsabban és leghatékonyabban megoldani a problémákat ha mindent helyben oldunk meg. Sajnos, ha az államtól várjuk a segítséget, azt kb. soha nem fogjuk megkapni, mert mire "leér" a pénz a felhasználói szintre, sajnos már el is fogy ... . Ha helyi terméket vásárolunk, és jó polgármestereket választunk meg, akkor már sokkal előrébb tartunk (munkahelyteremtés, polgármestert könnyebb elszámoltatni stb.) Azért tartom fontosnak a jó polgármester választást, mert ő tud a leggyorsabban eredményt elérni. (lásd Szolnok, Kaposvár)
Szegedet és Debrecent mindenki szereti és nagyon sikeres városok. Pécs meg az utolsó pillanatban behozta a lemaradását, és -remélem- ha ezt a pályát folytatja akkor ez a város lehet egy jó erős régióközpont. Ha ezeket a sok apró sikeres városokat összerakjuk, akkor tud Magyarország igazán fejlődni. Szerintem.
Bikes January 4th, 2010, 11:35 AM Most vettem csak észre ezt a threadet így akkor most én is hozzászólok.
Említettétek Portugáliát. Kétszer jártam Portugáliában, voltam Algarve-ban is, Lisszabonban is, és vidéken is. Én kifejezetten szegény részt nem láttam (ettől még nem mondom, hogy nincsen). Lisszabonban nagyon jó utak vannak, egy kátyút sem láttam amíg ott voltam, és mindig (még nappal is!) locsolták a sávokat elválasztó zöld gyepet. Amit már akkor is felfedeztem, az az, hogy az autópályáik jobban ráznak, mint itthon. Furcsa volt utána olvasni hogy az egy főre jutó GDP-jük nem sokkal több, mint nálunk. Fejlettebbnek tűnik maga az ország. Most ők is nagy gödörben vannak hosszú évek óta, hála annak hogy az összes Uniós pénzüket infrastruktúrába ölték.
Lisszabon tele van kátyúkkal ezt hidd el nekem, keresztül-kasul vezettem Lisszabonban napokig. Az egyik ok, hogy nagyon sok helyen van macskakő, az meg fel van töredezve. Ha Lisszabon és Algarve között nem az autópályán mész, akkor látod a putrikat, lehet, hogy elsőre nem tűnik rossznak, de az. Szerbia meg hiába akarja, hogy egy szinten legyünk, fele annyi sincs a GDP/capitájuk, HDI-ről már nem is beszélve.
Egrian January 4th, 2010, 04:42 PM Én optimista vagyok az ország jövőjét illetően. Itt vidéken is sok dolog épül és szépül. A probléma főként nem a pénzzel van, hanem a hozzáállással (nem csak a vezetőkével, az átlagpolgárok nagy részével is).
venom6 January 4th, 2010, 05:42 PM ^^ Lisszabon tényleg ennyire csóró? Idén nyáron "tervezem", hogy esetleg elmegyek arrafelé, Útba ejteném Barcelónát és Madridot is :) Tehát akkor max 1 nap-ot érdemes?
Bikes January 4th, 2010, 06:20 PM Miért lenne csóró? Gyönyörű város csakúgy mint Budapest, szerintem 2-3 napot minimum megérdemel.
venom6 January 4th, 2010, 06:27 PM Miért lenne csóró? Gyönyörű város csakúgy mint Budapest, szerintem 2-3 napot minimum megérdemel.
Azért írtam, mert ti írtátok, hogy putri meg kátyú meg minden :lol:
Az a két hatalmas híd érdekel nagyon :)
Bikes January 4th, 2010, 07:14 PM A hosszabbikon megőszülsz mire átérsz. Feltettem az egyik kedvenc képemet neked:
http://www.ducq.com/lisboa.jpg
Ultra84 January 5th, 2010, 02:37 AM A hosszabbikon megőszülsz mire átérsz. Feltettem az egyik kedvenc képemet neked:
http://www.ducq.com/lisboa.jpg
Eléggé San Fransisco feelingje van ennek a képnek :)
venom6 January 5th, 2010, 06:37 PM ^^ Köszönöm a képet Bikes :)
^^ Ultra84 nem csoda, hogy hasonlít. A wikipedia szerint ua a cég építette mint ami San Francisco-ba van. Keress rá Portugáliára, vagy Lisszabonra wikipedián :)
Fron January 5th, 2010, 08:47 PM Internal Living magazin kiadta a 2010-es Quality of Life Indexet:
http://www1.internationalliving.com/qofl2010/
Soha nem értem ezeket az indexeket. Miért jobb itt élni mint Svédországban vagy Monacoban? :D
HunDeX January 5th, 2010, 09:02 PM Internal Living magazin kiadta a 2010-es Quality of Life Indexet:
http://www1.internationalliving.com/qofl2010/
Soha nem értem ezeket az indexeket. Miért jobb itt élni mint Svédországban vagy Monacoban? :D
Nem nagyon tükrözi a valóságot de legalább egész jó képet fest Magyarországról :D
Bár nem tudtam, hogy Uruguay gazdaságilag fejlettebb nálunk és, hogy Irán olyan veszélyes hely mint Irak és Afganisztán...
Bikes January 5th, 2010, 10:16 PM Ez a lista tényleg furcsa. Monaco-nál érthető, hogy a cost of living leviszi az átlagot, de nehogymár Amerikának 100 pontos legyen a risk & safety-je, Magyarországnak meg 93?? Láttak ezek már bűnügyi statisztikákat? Infrastruktúra is elég érdekes, hogy Németország 90 pontot kapott, Japán, ahol a Shinkansen vonatok másodpercre pontosan járnak 64 (????) pontot, Amerika meg 100-at :)
Bikes January 5th, 2010, 10:18 PM Azért még mindig Szomália a kedvencem: leisure & culture 0. Lopott tankerhajón sütkérezni, és ritmusra lőni a kalashnikovval mi ha nem leisure & culture? :D
RawLee January 5th, 2010, 10:31 PM Amerikát fényezik benne. Mint mindenben. Bármilyen listánál minden országnál/városnál a pontokhoz hozzá kell adni a felét és akkor jó,kivéve náluk,ott a felét levonni kell. Nem is tudom hol olvastam,hogy a bűnügyi statisztikájuk vetekszik Irakéval,ami ugye egy háborús övezet.
Bikes January 5th, 2010, 11:34 PM Erős fenntartásokkal kell kezelni, de itt egy lista: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate
Nagyon nem mindegy, hogy mennyi gyilkosság lesz egyáltalán adminisztrálva. Nyílván Libanon nem a világ egyik legbiztonságosabb helye, mint ahogy azt a lista mutatja, Kanada pedig nem egy veszélyes ország..
Sieg January 5th, 2010, 11:42 PM Jól látom, hogy a 2010-es besorolásban Magyarország messze a legelső a térségben? 2009-ben még középmezőnyben voltunk, 67 ponttal, ha jól emlékszem, szemben a 75-tel. Mi a fene változott annyit?:)
Amúgy ez a lista tényleg maximum egy (ránk nézve persze meglehetősen hízelgő) véleménynek fogható fel. 93-as biztonság nevetséges, ha Uruguay meg USA 100, úgyszintén nevetséges az Egyesült Államok 100-as pontja az infrastruktúrára meg általában egy olyan ország ilyen magas besorolása, aminek a nagy részén még annyi sincs, mint az alföldi puszta legkiesőbb részein.
Fron January 8th, 2010, 09:06 PM Jól látom, hogy a 2010-es besorolásban Magyarország messze a legelső a térségben?...
Horvátoknál ki is csapta a biztosítékot. :D Már oldalak óta a Caffé topicjukba erről vitáznak hogy mi mit keresünk előttük amikor hozzájuk képest nyomor tanya vagyunk, BP harmadik világbeli szintű külvárosokkal rendelkezik, stb... :) Úgy látszik nem vagyunk az ex-yugók szíve csücske.
RawLee January 8th, 2010, 09:15 PM Hát ezt akkor el kell olvasnom náluk:D:D
Fron January 8th, 2010, 09:25 PM Hát ezt akkor el kell olvasnom náluk:D:D
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1007157&page=51
51. oldaltól...
Mondjuk nem a legtökéletesebben fordít google, de a lényeg kihámozható.
blogen_ January 8th, 2010, 09:29 PM Mondjuk igaza van, annak aki ott írja, hogy ahogy jött be a repülőtérről eléggé lerohadtnak tűnt. Kőbányának tényleg van egy kis riói fílingje, ahogy a szánalmas 2x1-es repülőtéri út mellett az eredetileg kispolgári telepeknek épült, de mára a környező századfordulós gyárakkal együtt végtelenül lerohadt fallave jellegű földszintes házsorok és akkor a nyolckert (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=47132143&postcount=762) még nem is látta, mert az tényleg Detroit. De összességében ez csak 10%-a Budapestnek, szal szlöm vs. normális arányban jobbak vagyunk mint egy átlag USA nagyváros. :D
RawLee January 8th, 2010, 09:38 PM Én is erre jutottam,hogy van ráció jó néhány dologban,amit írnak,de Pozsonyra azt mondani,hogy 6 év alatt a rút "iparváros" kiskacsából gyönyörű "turistaparadicsom" hattyú lett,miközben a fél várost a MOL finomítója foglalja el,a szemközti parton meg Európa legnagyobb paneldzsungele van,elég nagy csúsztatás. Az,hogy Zágráb meg szebb-e vagy sem,azt nem tudom,ott még nem jártam. Megeshet.
De az mellbe vágott,hogy nem is az zavarja őket,hogy Panama is elöttük van a listán,hanem hogy mi...
Mondjuk igaza van, annak aki ott írja, hogy ahogy jött be a repülőtérről eléggé lerohadtnak tűnt. Kőbányának tényleg van egy kis riói fílingje, ahogy a szánalmas 2x1-es repülőtéri út mellett az eredetileg kispolgári telepeknek épült, de mára a környező századfordulós gyárakkal együtt végtelenül lerohadt fallave jellegű földszintes házsorok és akkor a nyolckert (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=47132143&postcount=762) még nem is látta, mert az tényleg Detroit. De összességében ez csak 10%-a Budapestnek, szal szlöm vs. normális arányban jobbak vagyunk mint egy átlag USA nagyváros. :D
Nem tudom,játszottál,vagy hallottál-e még a Fallout című játékról...na Kőbánya pont beleillik.
blogen_ January 8th, 2010, 09:43 PM De az mellbe vágott,hogy nem is az zavarja őket,hogy Panama is elöttük van a listán,hanem hogy mi...
Talán mert a saját politikai elitjükre ismernek Noriega klikkjében... :lol:
Nem tudom,játszottál,vagy hallottál-e még a Fallout című játékról...na Kőbánya pont beleillik.
Á, azt a kőbányaiak játszák! :D
Vikusz January 8th, 2010, 10:27 PM http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1007157&page=51
51. oldaltól...
Mondjuk nem a legtökéletesebben fordít google, de a lényeg kihámozható.
Ezen például akkorát nevettem :D
horvát-magyar fordítás:
Minden más is megért, de Magyarország olyan magas? És miért, az Isten szerelmére? Ki szeretne ott lakni? Erre csak az egyik ok, bár erős, de mégis ... ez biztosan english
Minden más nulla pont ...
ban Bank January 9th, 2010, 09:44 AM Ezen például akkorát nevettem :D
horvát-magyar fordítás:
Minthogy elég jól ismerem a horvátokat (az egyetlen nyelv, amelyet viszonylag tökéletesen megértek), több éve fórumozok náluk, kell egy kis észrevételt tennem.
A horvátok valójában mindenkit lenéznek, magukat nárcisztikusan imádják.
Egy kis alátámasztás, amit egyébként ők teljesen komolyan gondolnak és büszkén hirdetik: nekünk van a legszebb országunk, a legszebb tengerünk, a legjobb kajánk, a legszebb lányok itt élnek, a legsportosabb nemzet vagyunk (világelsők szinte mindenben), a legtisztább környzetben élünk, nekünk van a legnagyobb édesvízkészletünk, a legjobb és legmodernebb autópályákat bírjuk, a munkásaink a legértékeltebbek Németországban, a legokosabbak vagyunk, Tesla minden idők legnagyobb tudósa, mi állítottuk meg a mongolokat és a törököket, mi vagyunk a kereszténység védőbástyája, mi soha sem támadtunk meg más országot, mi találtuk fel a nyakkendőt, az ejtőernyőt, a töltőtollat, a torpedót, Napóleon mondása szerint is a legbátrabb katonák vagyunk (Napoleon: "Adj nekem 100.000 horvátot és meghódítom a világot!"), soha senki sem tudta meghódítani Horvátországot, a legkatolikusabb nép vagyunk Európában, Horvátország legjobb barátja a Vatikán, már régen Svájc lehetnénk ha nem lett volna a háború, a legjobb szurkolóink vannak.
Mit tartanak a környező népekről:
- csehek (és részben a szlovákok): csóró keletiek, akik a horvátországi nyaralásra hazájukból hozzák még a májpástétomot és az ásványvizet is
- románok és bolgárok: mind cigánynépek, amelyek hozzájuk nem mérhető
- magyarok: az utóbbi időben jó véleménnyel vannak rólunk, mint a legjobb szomszédukról, de mindig megemlítik az erőszakos magyarizációt és Khuen-Héderváryt, a leggyülöltebb politikusunkat, gyakran említik Jelačićot aki szerintük leverte a magyar forradalmat, Magyarországot unalmas "lapos" (síkvidéki) országnak tartják, ahol Budapesten kívül semmi látnivaló, természeti érték nincsen, a Balaton a szemükben egy sáros pocsolya, nyelvünket a legtöbb horvát képtelen 10 másodpercnél tovább hallgatni (borzasztónak tartják, főleg ha gyorsan beszélik)
- lengyelek: szegény szerencsétlen történelmű nép, de legalább jó katolikusok
- szerbek: gyűlölik őket, mindenért és minden tekintetben
- szlovének: ők az "alpi horvátok", az utóbbi időben gyűlölik őket, vagy legalábbis a politikusaikat, Szlovénia csúfneve manapság Horvátországban a "Zlovenija" (zlo = rossz)
- bosnyákok: nagyon lenézik őket
Úgy általában a szlávokat lenézik. Mielőtt valaki paradoxont lát ebben, a horvátok nem tartják magukat szlávoknak, csak ezen a nyelven beszélnek. Betegesen keresik és keresték múltjukat Iránban (Tuđman teóriája a 90-es évekből), a gótokban (Pavelić korának elmélete a 40-es években), az őslakos illírekben.
Sieg January 9th, 2010, 10:19 AM Minthogy elég jól ismerem a horvátokat (az egyetlen nyelv, amelyet viszonylag tökéletesen megértek), több éve fórumozok náluk, kell egy kis észrevételt tennem.
A horvátok valójában mindenkit lenéznek, magukat nárcisztikusan imádják.
Egy kis alátámasztás, amit egyébként ők teljesen komolyan gondolnak és büszkén hirdetik: nekünk van a legszebb országunk, a legszebb tengerünk, a legjobb kajánk, a legszebb lányok itt élnek, a legsportosabb nemzet vagyunk (világelsők szinte mindenben), a legtisztább környzetben élünk, nekünk van a legnagyobb édesvízkészletünk, a legjobb és legmodernebb autópályákat bírjuk, a munkásaink a legértékeltebbek Németországban, a legokosabbak vagyunk, Tesla minden idők legnagyobb tudósa, mi állítottuk meg a mongolokat és a törököket, mi vagyunk a kereszténység védőbástyája, mi soha sem támadtunk meg más országot, mi találtuk fel a nyakkendőt, az ejtőernyőt, a töltőtollat, a torpedót, Napóleon mondása szerint is a legbátrabb katonák vagyunk (Napoleon: "Adj nekem 100.000 horvátot és meghódítom a világot!"), soha senki sem tudta meghódítani Horvátországot, a legkatolikusabb nép vagyunk Európában, Horvátország legjobb barátja a Vatikán, már régen Svájc lehetnénk ha nem lett volna a háború, a legjobb szurkolóink vannak.
Mit tartanak a környező népekről:
- csehek (és részben a szlovákok): csóró keletiek, akik a horvátországi nyaralásra hazájukból hozzák még a májpástétomot és az ásványvizet is
- románok és bolgárok: mind cigánynépek, amelyek hozzájuk nem mérhető
- magyarok: az utóbbi időben jó véleménnyel vannak rólunk, mint a legjobb szomszédukról, de mindig megemlítik az erőszakos magyarizációt és Khuen-Héderváryt, a leggyülöltebb politikusunkat, gyakran említik Jelačićot aki szerintük leverte a magyar forradalmat, Magyarországot unalmas "lapos" (síkvidéki) országnak tartják, ahol Budapesten kívül semmi látnivaló, természeti érték nincsen, a Balaton a szemükben egy sáros pocsolya, nyelvünket a legtöbb horvát képtelen 10 másodpercnél tovább hallgatni (borzasztónak tartják, főleg ha gyorsan beszélik)
- lengyelek: szegény szerencsétlen történelmű nép, de legalább jó katolikusok
- szerbek: gyűlölik őket, mindenért és minden tekintetben
- szlovének: ők az "alpi horvátok", az utóbbi időben gyűlölik őket, vagy legalábbis a politikusaikat, Szlovénia csúfneve manapság Horvátországban a "Zlovenija" (zlo = rossz)
- bosnyákok: nagyon lenézik őket
Úgy általában a szlávokat lenézik. Mielőtt valaki paradoxont lát ebben, a horvátok nem tartják magukat szlávoknak, csak ezen a nyelven beszélnek. Betegesen keresik és keresték múltjukat Iránban (Tuđman teóriája a 90-es évekből), a gótokban (Pavelić korának elmélete a 40-es években), az őslakos illírekben.
Ez egy nagyon szép összefoglalás volt, írhatnál ide egy cikket belőle:
gyuloltellensegeink.blog.hu (ami egyébként halálos és mindenkinek ajánlom!).
Nem tudom a horvátok mit vannak oda maguktól amúgy, szép ország, de egyedül a sziklás-hegyes-olaszkisvárosos tengerpartjuk miatt, a többi része semmi. Magyarországon azért mindenhol van valami látnivaló, bár az tényleg nem egy vonzó dolog, hogy ennyire sík, na meg hát a budapesti külvárosoknál borzasztóbb helyet tényleg csak sanyarú sorsú kis falvakban lehet találni, szóval nem egy fair megítélési alap. Különben a listával annyiban egyetértek, hogy Magyarországon jobb élni, mint a legtöbb környező országban (Horvátországnál mindenképp:)), bár azért Szlovénia a magasabb életszínvonal és európaibb körülmények, Csehország pedig a valamivel magasabb életszínvonal-európaiság és a hasonló kulturális kínálat miatt necces.
Vikusz January 9th, 2010, 11:05 AM Amúgy meg elég aktív a kis fórum topikjuk. Kár,hogy egyből visszaváltanak horvátra..
blogen_ January 9th, 2010, 02:10 PM Betegesen keresik és keresték múltjukat Iránban (Tuđman teóriája a 90-es évekből), a gótokban (Pavelić korának elmélete a 40-es években), az őslakos illírekben.
Szvsz ez az ő szláv-szarmata háborújuk a mi ugor-török nyelvészkonfliktusunkra rímel. Van realitása, de a horvátok szlávok, ahogy mi magyarok is ugor nép vagyunk. Ahogy a magyarokat a történelmünk kezdete, az ugor ősnép déli (magyar) és északi (obi ugor) ugorokra való szétválása óta két nagy hatás, egy iráni és egy török ért úgy a szlávokat is több ilyen hatás, a két legjelentősebb ezek közül az iráni szarmata és a türk avar. Most az elsődleges és másodlagos szatemizációkat, amikor árja és iráni sztyeppei népek lerohanják a balto-tráko-szláv, majd balto-szláv ősnépet hagyjuk, ha csak a szlávok különválásától számoljuk, akkor maga a szláv történelem ott kezdődik, amikor a hunok az európai sztyeppéről az északi erdőzónába szorítják a szarmatákat, a szláv nép ekkor kapja meg a rájuk telepedő és velük összeolvadó iráni szarmatáktól azt a pluszt ami békés földművesből harciasabb a Hun Birodalom felbomlása után keletkező közép-európai űrt betöltő törzsekké teszi a szlávokat, innen származik a horvátok és szerbek neve is többek közt, ezek szarmata törzsnevek, ám ez nem jelenti, hogy e törzsek szarmaták lettek volna, nem voltak azok, mint ahogy a türk eredetű magyar törzsnevek (keszi, tarján, jenő, stb.) se azt jelenti, hogy azok elmagyarosodott türk törzsek, éppenséggel csak a törzsi/hadszervezetet felállító személyek türk voltát, vagy türk kulturális hatást feltételez. Ami egyébkén a szlávoknál sem elhanyagolható, hiszen az államszervezéshez Közép-Európában a legnagyobb lökést az avaroktól kapták akárcsak a morvák, többek közt a horvát és szerb törzset is az avarok választják ketté és telepítik/hívják a háborúk miatt elnéptelenedett Balkánra segédnépnek Bizánc ellen, idővel ezt a történelmi pillanatot is fel fogják fedezni a történészeik, mint a fekete-horvát törzs néppé válását elindító folyamat kezdetét.
ban Bank January 9th, 2010, 02:46 PM Nem tudom a horvátok mit vannak oda maguktól.
Én nem gyűlölöm őket, mert őszintén szólva mi is hasonlóak vagyunk. A mentalitásunk szinte azonos, bármennyire is tagadjuk.
Azért valamit írok a pozitívumokról is:
- A reálisabb része mindig megemlíti, hogy leszámítva a kiegyezés utáni időket, valójában a legjobb „megszállók” voltunk a történelmükben. Soha nem követtünk el népirtást (még 41 után sem a Muraközben) és széles autonómiát adtunk nekik. Valójában innen az a felsőbbrendűségű tudat, amit a szlovákokkal és az egyéb „alávetett” népekkel szemben éreznek.
- Egy kis töredék azt is elismeri, hogy döntő szerepünk van a horvát vasúthálózat létrehozásában, valamint a fiumei kikötő kiépítésében.
- A dalmátok kivételével szeretik és elismerik a magyar konyhát (a dalmátoknak zsíros és nehéz). A paprikás kolbászaink/szalámijaink, sajtjaink fogalom náluk. Pick, Tokaji, Karaván, ismert márkák.
- Liberális országnak tartanak bennünket (legvidámabb barakk, pornóipar :D).
- A történelmünket is tisztelik és szégyenkezve mondhatjuk, hogy a magyar árpádkort nálunknál részletesebben tanulják.
- Sokan ismerik a tudósainkat is, habár mindig megemlítik, hogy jórészük zsidó volt és nem „vérszerinti” magyar.
- Tudnak az Antall-kormány fegyverszállításairól, ezt nagyon értékelik (Zágrábban Antall utca is van, egyedül a világon).
- A horvátországi magyar kisebbség a legértékeltebbek egyike, minthogy mindannyian a horvát oldalon harcoltak a szerbek ellen (kórógyi, szentlászlói magyarok), mindig lojálisak voltak a horvát államhoz. Ismerik Rózsa Florest is, aki náluk is „nemzeti hős”.
- A legutolsó kutatás szerint mind a horvátoknak, mind a szlovéneknek mi vagyunk a legjobb szomszédai. Sokat elmond a balkáni helyzetről. :D
PS: nyugodtan kérdezzetek, ha nem értetek egy horvát/szerb szöveget, le tudom fordítani
ban Bank January 9th, 2010, 02:56 PM innen származik a horvátok és szerbek neve is többek közt, ezek szarmata törzsnevek,
Van itt még számtalan elmélet, ami a népneveket illeti. A horvátok a legjobban a szerb népnév szolga szóból eredeztetését szeretik emlegetni. :lol:
blogen_ January 9th, 2010, 03:06 PM Van itt még számtalan elmélet, ami a népneveket illeti. A horvátok a legjobban a szerb népnév szolga szóból eredeztetését szeretik emlegetni. :lol:
Pedig csak egy hajszálon múlt a különbség, a szerb királyság latin eredetű, csak Szent Száva révén Bizáncnak nagyobb volt a befolyása a szerb királyi udvarban, így a szerbek némi vacillálás után a bizánci kereszténységet választották.
ban Bank January 9th, 2010, 03:22 PM Pedig csak egy hajszálon múlt a különbség, a szerb királyság latin eredetű, csak Szent Száva révén Bizáncnak nagyobb volt a befolyása a szerb királyi udvarban, így a szerbek némi vacillálás után a bizánci kereszténységet választották.
Ha már a szerbeknél vagyunk, ők sem maradnak el az önajnározásban. A szerbek magukat "mennyei nép"-nek tartják (nebeski narod), minden más nép felett állónak. Nemcsak Milošević szóhasználata, általánosabb meggyőződés a szerbek körében.
És még mi vagyunk itt a legnagyobb nacionalisták...:lol:
ban Bank January 9th, 2010, 03:29 PM Pedig csak egy hajszálon múlt a különbség, a szerb királyság latin eredetű, csak Szent Száva révén Bizáncnak nagyobb volt a befolyása a szerb királyi udvarban, így a szerbek némi vacillálás után a bizánci kereszténységet választották.
Igen, mint ahogy nálunk is csak egy hajszálon, hogy tegnap ért volna véget a karácsony. Neked nem magyarázom részletesebben. :)
blogen_ January 9th, 2010, 03:46 PM És még mi vagyunk itt a legnagyobb nacionalisták...:lol:
A magyar nacionalizmus gyakorlatilag nem létezik. Magyarország még mindig egy liberális nemzet a nacionalista tengerben. Ha mi nacionalisták lennénk, a Kárpát-medence már lángokban állna.
tony64 January 10th, 2010, 10:13 PM Én nem gyűlölöm őket, mert őszintén szólva mi is hasonlóak vagyunk. A mentalitásunk szinte azonos, bármennyire is tagadjuk.
Azért valamit írok a pozitívumokról is:
- A reálisabb része mindig megemlíti, hogy leszámítva a kiegyezés utáni időket, valójában a legjobb „megszállók” voltunk a történelmükben. Soha nem követtünk el népirtást (még 41 után sem a Muraközben) és széles autonómiát adtunk nekik. Valójában innen az a felsőbbrendűségű tudat, amit a szlovákokkal és az egyéb „alávetett” népekkel szemben éreznek.
- Egy kis töredék azt is elismeri, hogy döntő szerepünk van a horvát vasúthálózat létrehozásában, valamint a fiumei kikötő kiépítésében.
- A dalmátok kivételével szeretik és elismerik a magyar konyhát (a dalmátoknak zsíros és nehéz). A paprikás kolbászaink/szalámijaink, sajtjaink fogalom náluk. Pick, Tokaji, Karaván, ismert márkák.
- Liberális országnak tartanak bennünket (legvidámabb barakk, pornóipar :D).
- A történelmünket is tisztelik és szégyenkezve mondhatjuk, hogy a magyar árpádkort nálunknál részletesebben tanulják.
- Sokan ismerik a tudósainkat is, habár mindig megemlítik, hogy jórészük zsidó volt és nem „vérszerinti” magyar.
- Tudnak az Antall-kormány fegyverszállításairól, ezt nagyon értékelik (Zágrábban Antall utca is van, egyedül a világon).
- A horvátországi magyar kisebbség a legértékeltebbek egyike, minthogy mindannyian a horvát oldalon harcoltak a szerbek ellen (kórógyi, szentlászlói magyarok), mindig lojálisak voltak a horvát államhoz. Ismerik Rózsa Florest is, aki náluk is „nemzeti hős”.
- A legutolsó kutatás szerint mind a horvátoknak, mind a szlovéneknek mi vagyunk a legjobb szomszédai. Sokat elmond a balkáni helyzetről. :D
PS: nyugodtan kérdezzetek, ha nem értetek egy horvát/szerb szöveget, le tudom fordítani
Ez azért örömteli, hogy elismernek bennünket valamilyen szinten, és ismerik, tanulják a mi, és a közös múltunkat!
Az azonban meglepett, hogy a legjobb szomszédainknak tartanak bennünket, ráadásul a szlovánok is! Ez is örömteli! :)
tony64 January 10th, 2010, 11:05 PM Meglepő, hogy britek a sereghajtók, de ennek oka abban keresendő, hogy az elmúlt években megváltozott a szigetország klímája, drágult az élet, emelkedtek az ingatlanárak, és növekedett a bűnözés is.
Az International Living magazinban publikált felmérésben 194 ország lakóit kérdezték meg egyebek mellett arról, mennyit költenek megélhetésre, milyenek a kulturális, szórakozási, sportolási lehetőségek, ezek mennyibe kerülnek, milyen a környezet, elégedettek-e a környezetvédelemmel, a közbiztonsággal, a fizetésekkel és - az időjárással.
Kiderült: a legjobb Franciaországban élni, a listán a második helyezett Ausztrália, a harmadik Svájc, a negyedik Németország, az ötödik pedig Új-Zéland.
Habár a volt szocialista országokban magas a munkanélküliség, az ott élők még mindig elégedettebbek, mint a britek. Az elégedettségi mutatók alapján a magyarok, a csehek, a litvánok is megelőzik a briteket, a 22-24. helyen osztozva.
A felmérés szerint a franciák különösen boldogok amiatt, hogy a Riviéra és az Alpok örömeit egyaránt élvezhetik saját országukban. Kiderült az is, szerintük az ő országokban a legjobb az egészségügyi ellátás az egész világon. Míg a franciák értékelik a jó konyhát, a finom borokat, addig a britek inkább a tévés főzős műsoraikról és az elképesztő mennyiségű elfogyasztott alkoholról híresek.
A munkaórák számát tekintve a franciákat sokan irigylik: augusztusban ugyanis szinte az egész ország szabadságra megy. Ráadásul náluk a bűnözési ráta is meglehetősen alacsony.
Meglepő, hogy a lehetőségek országának tartott Amerikai Egyesült Államok a korábbi felméréshez képest visszaesett, méghozzá a harmadik helyről a hetedikre. Ennek elsődleges oka a gazdasági válság.
- Az amerikai álom mítosza szertefoszlani látszik, hiszen a gazdasági válság még a leggazdagabbak közül is sokakat tönkre tett - kommentálta az eredményeket egy közgazdász.
Németországot úgy jellemezték: a világ leginkább természetbarát országa. Rengeteg a sportolási, kikapcsolódási lehetőség, és a németek élnek is ezzel - így is pihentetve a munkától amúgy stresszes idegeiket.
Top 25
1. Franciaország
2. Ausztrália
3. Svájc
4. Németország
5. Új-Zéland
6. Luxemburg
7. Amerikai Egyesült Államok
8. Belgium
9. Kanada
10. Olaszország
11. Hollandia
12. Norvégia
13. Ausztria
14. Liechtenstein
15. Málta
16. Dánia
17. Spanyolország
18. Finnország
19. Uruguay
20. Magyarország
21. Portugália
22. Litvánia
23. Andorra
24. Cseh Köztársaság
25. Nagy-Britannia
tony64 January 10th, 2010, 11:10 PM És a cikkhez tartozó kép:
http://img3.imageshack.us/img3/138/2142135077280.jpg
ban Bank January 11th, 2010, 08:51 AM Az azonban meglepett, hogy a legjobb szomszédainknak tartanak bennünket, ráadásul a szlovánok is! Ez is örömteli! :)
Za Slovence Mađari bolji susjedi od Hrvata
ZAGREB - Slovenci drže da su im Mađari najbolji susjedi, dok najlošijima ocjenjuju odnose s Hrvatima, pokazala je telefonska anketa čije je rezultate u subotu objavilo ljubljansko Delo.
U postotcima, 51 posto ispitanika drži da su odnosi Slovenije s Mađarskom dobri, a samo njih 6 posto to može reći za odnose s Hrvatskom. Za Austriju postotak iznosi 27, za Italiju 16 posto. Anketom je bilo obuhvaćeno 729 osoba.
A szlovéneknek a magyarok jobb szomszédaik a horvátoknál
Zágráb - A szlovének úgy tartják, hogy számukra a magyarok a legjobb szomszédok, amíg a legrosszabnak a horvátokkal való viszonyt értékelik, mutatta a telefonos közvéleménykutatás, amelyet szombaton közölt a ljubljanai Delo.
Százalékosan, a megkérdezettek 51 %-a véli, hogy Szlovénia viszonya Magyarországgal jó, ám csak 6 %-a tudja ezt mondani Horvátországgal kapcsolatban. Ausztriára 27-et, Olaszországra 16 %-ot mutattak ki. A kutatásban 729 személy vett részt. (2005., Vjesnik)
Annyit kiegészítenék, hogy a horvátoknál „csak” a másodikak vagyunk, az első Bosznia-Hercegovina. Ez azonban csak annak tudható be, hogy Boszniában él 400.000 horvát.
A szlovéneknél nem meglepő a végeredmény. Az olaszokat utálják és félnek is tőlük a területi követeléseik miatt. Az osztrákoknál a karintiai szlovén kisebbség sanyarú helyzete a fő ok, meg hát a 800 éves osztrák uralom. A horvátokkal szemben területi követeléseik vannak a Muránál és Isztriában, a kapcsolatok szinte katasztrofálisak. Az az igazság, hogy a szlovének élvezik, hogy jobb pozícióban vannak a horvátoknál (EU), először a történelemben, és ezt ki is használják. Mennyire emlékeztet ez engem a szlovák-magyar viszonyra. :D
venom6 January 14th, 2010, 01:49 PM Auchan parkoló védett láp helyén?
http://www.indavideo.hu/video/Auchan_parkolo_vedett_lap_helyen_2
Vikusz January 25th, 2010, 11:42 AM <object width="400" height="225"><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="movie" value="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=8947595&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1" /><embed src="http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=8947595&server=vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="400" height="225"></embed></object><p><a href="http://vimeo.com/8947595">Theoretical Block</a> from <a href="http://vimeo.com/laron">aron lorincz</a> on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>
Ez marha jól sikerült kis videó lett :)
Na jó..nem tudtam rájönni,hogy lehet be embeddelni. de itt a link..
http://vimeo.com/8947595
RawLee January 25th, 2010, 11:54 AM 8947595
vimeo taggel.
Bomarr January 25th, 2010, 12:40 PM Le a kalappal! Ez valami iszonyat jó! És jól látom, hogy 0:38-nál egy full-CGI várost látunk?
Fron January 25th, 2010, 12:44 PM ^^
Google Earth
tony64 January 25th, 2010, 01:17 PM Szuper videó! Óriási ötlet, és megvalósítás!
Vikusz January 25th, 2010, 07:31 PM bekéne linkelni nemzetközibe is. Lesnének,hogy mi a fene.. És legalább ragadna rájuk Budapest gyönyörű látképe a videó elejéről :)
Fron January 25th, 2010, 08:07 PM Én már gondolkodtam azon, hogy pl. Bomarr vezethetne Bp-ről egy one photo/day topicot a megfelelő helyen. :) General photographyban is lehetne egy Hungary topic.
Ultra84 January 25th, 2010, 08:22 PM ^^ Támogatom! A legjobb képek mehetnek majd át automatikusan.
Bomarr January 25th, 2010, 08:31 PM Hmmm.... ez tényleg jó ötlet! Egyetlen hátulütője, hogy az angolom nem a legjobb. Olvasni az teljesen oké, de a fogalmazás már nem megy annyira, ugyhogy valszeg nem lennének olyan köritőszövegek a képek mellé, mint a blogomon. De ha igy is oké, akkor lehet hogy elinditom.
venom6 January 26th, 2010, 10:05 PM Horváth Csaba, Budapest kormánybiztosa sürgős intézkedést vár Demszky Gábortól a Vidámpark megmentésének érdekében. A Blikk hétfői értesülései szerint ugyanis az intézmény csődközeli helyzetben van. A Vidámpark és a főváros kulturális bizottságának elnöke szerint a helyzet korántsem ennyire vészes, de azért baj van.
Tovább folytatódik:
http://index.hu/belfold/2010/01/26/hullamvasuton_a_vidampark/
^^ Szerintem zárják csak be. A területet kapja meg az Állatkert és épüljön egy új Vidámpark valahol a város határában, persze ahol van busz és villamos.
Azokat a játékokat amiket érdemes azokat szedjék darabokra és vigyék át.
A 100 éves műemlék hullámvasút is át telepíthető. Ma már házakat visznek odébb, akkor ez nem jelenthet gondot. Véleményeket várok :)
Bikes January 27th, 2010, 12:01 AM Nem szeretem a mostani vidámparkot, őszintén szólva már vagy 6-7 éve nem is voltam, de nem is vágyom oda, pedig lehet ezt jól csinálni. Az a fa hullámvasút meg inkább ijesztő már mint izgalmas, attól tartasz, hogy leszakad, nem attól, hogy túl gyors lesz. Egyetértek, hogy telepítsék arrébb..
Fron January 27th, 2010, 04:34 PM bekéne linkelni nemzetközibe is. Lesnének,hogy mi a fene.. És legalább ragadna rájuk Budapest gyönyörű látképe a videó elejéről :)
Ezt amit te csinálsz már spamnek minősül, nem pedig "országimázs" építésnek. Nem tudom mi szükség van felhőkarcolókkal foglalkozó témákba Esztergomi bazilikát meg Parlamentet linkelgetni...
Vikusz January 27th, 2010, 05:08 PM Ezt amit te csinálsz már spamnek minősül, nem pedig "országimázs" építésnek. Nem tudom mi szükség van felhőkarcolókkal foglalkozó témákba Esztergomi bazilikát meg Parlamentet linkelgetni...
:"D
Hát de most a legmagasabb felhőkarcolót kérték :"D
Én meg gondoltam, mutatok nekik kis érdekességet :D
BDzsH_88 January 29th, 2010, 10:30 AM Horváth Csaba, Budapest kormánybiztosa sürgős intézkedést vár Demszky Gábortól a Vidámpark megmentésének érdekében. A Blikk hétfői értesülései szerint ugyanis az intézmény csődközeli helyzetben van. A Vidámpark és a főváros kulturális bizottságának elnöke szerint a helyzet korántsem ennyire vészes, de azért baj van.
Tovább folytatódik:
http://index.hu/belfold/2010/01/26/hullamvasuton_a_vidampark/
^^ Szerintem zárják csak be. A területet kapja meg az Állatkert és épüljön egy új Vidámpark valahol a város határában, persze ahol van busz és villamos.
Azokat a játékokat amiket érdemes azokat szedjék darabokra és vigyék át.
A 100 éves műemlék hullámvasút is át telepíthető. Ma már házakat visznek odébb, akkor ez nem jelenthet gondot. Véleményeket várok :)
A vidámparkot én őszintén szólva nem is értem. Úgy rossz az egész ahogy van, diákmunkásként dolgoztam ott, így kicsit belülről is ismerem. (A munkakörülményekről csak annyit, hogy egy 10 órás munkaidő után másnap ugyanazt a gondosan névre eltett polót akarta nekem odaadni a néni, majd mikor mondtam hogy ez mocskos és büdös, akkor egyrészt lebaszott hogy miért nem vigyáztam rá - ők adtak egy mocskos, zsíros mobiltartót a nyakamba - másrészt annyit fűzött hozzá, hogy ő nem hiszi el, hogy otthon is minden nap új polót veszek fel (??!!!). Hja mondom akkor nincs miről beszélnünk...)
Én is az állatkert terjeszkedésére, fejlesztésére használnám fel, a hullámvasút akár még meg is maradhat, a másik műemléket pedig, a körhintát meg át lehetne telepíteni valahova a ligetbe önálló látványosságként.
Én azt se értem, hogy miért egy önkormányzat üzemeltet egy vidámparkot? Ez közfeladat?! Nem! Az új vidámparkot szigorúan piaci alapon kéne létesíteni, ha meg nem éri meg a magyar piacon vidámparkot építeni akkor meg ne legyen vidámpark. Én mondjuk a Józsefvárosi pu. helyén szívesen látnék egy új komplexumot.
Ami most van az tragédia. Emberek, az óriáskerékre nem lehet felengedni egymás után az embereket, mert nem bírja el a terhelést a motorja, és visszacsúszna az asszimmertrikus terhelés miatt!!! Öreg nyugdíjas szakik szerelgetik az egész posztszocialista tákolmányt, és ha összehasonlítjátok az állatkert és ennek a rendszerváltás óta véghezvitt fejldősését.... áhh, össze sem lehet. Dózert neki!
RawLee January 29th, 2010, 11:57 AM Ugyanakkor érdekes,hogy az állatkert miért megy úgy ahogy,és a vidámparknak miért úgy,ahogy. Lehet,hogy csak közös management kéne (rossz a jelenlegi?)
Miért jobb találkozó és szórakozóhely ma az állatkert,mint a vidámpark?
venom6 January 29th, 2010, 05:45 PM Jöjjön egy külföldi cég és az építsen egy vidámparkot, egy nagyot és jót. Persze akár némi állami támogatást is kaphatna a projekt. Ezzel a régióban az élen járna Budapest. A környező országokból lehetne számítani látogatókra.
A legközelebbi jó vidámpark a Rust-ban (Német-Francia határon) lévő Europa Park vagy a Soltau-ban lévő Heide Park. Egy ilyen park bizony turisztikai vonzerővel rendelkezik.
A bécsi práter pedig nem akkora durranás, persze a miénknél jobb.
AlbertZ January 29th, 2010, 09:17 PM Egyetértek az állatkert-bővítéssel, az áttelepítéssel és a magánosítással is. Gyakorlatilag Magyarországon nincs egy olyan normális vidámpark se, mint amilyen majdnem minden országban van. Lehet, hogy kicsit nagy lépés Gardalandot (http://www.gardaland.it/it/home.php) említeni, de miért ne. Fel kell mérni hogy van-e rá kereslet.
Nekem inkább az jutott eszembe a híradókban is előforduló információkkal kapcsolatban, hogy miért nincs 70 millió forintja az államnak az ország egyetlen ilyen jellegű intézményére és miért van sokszor ennyije a BKV-ra és annak évente cserélődő veztőire...
Vikusz January 29th, 2010, 09:23 PM Kezdjük ott, hogy a vidámpark jó helyen van.
Csak egy profitorientált cégnek kéne vezetnie..
Olyan ötleteket,terveket lehetne megvalósítani kis pénzekből..( gondolok itt belépő eltörlése mint a práternél, éjszakai programok, kultúrfesztek , web2 média használata.. stbstb)
ban Bank January 30th, 2010, 08:09 AM Mindig csodálkoztam, miért is kell az embereknek ilyen vidámparki szórakozás. Magam egyszer voltam ott, valamikor a 70-es évek legvégén. Már akkor - mint egy kicsit komolyabb gyereket az átlagosnál :lol: - elborzasztott ez a fajta primitivizmus, igénytelenség. Mintha egy falusi búcsúban lettem volna, csak a méretek különböztek. (A búcsúk ezen vurstlis részét is utáltam mindig.)
Utána a szüleim átvittek az állatkertbe, szinte felüdülés volt.
Ez az az intézmény, amelynek lebontását nem sajnálnám. Persze meghagyva a műemléki hullámvasútat ott a szélén. Bővüljön az állatkert!
Őszintén szólva, még nem hallottam külföldi turistát, aki a vidámparki élményeit sorolta volna, de az állatkertiek mindig megmaradnak bennük. Kik járnak oda manapság egyáltalán? A kocsmák játékautomatáiba pénzt bedobálók gyerekei? A május elsejei felvonulások és az azt követő vurstlik iránti nosztalgiát érzők, kik? Ezt komolyan kérdezem tőletek.
AlbertZ January 30th, 2010, 09:04 AM Ez az az intézmény, amelynek lebontását nem sajnálnám. Persze meghagyva a műemléki hullámvasútat ott a szélén. Bővüljön az állatkert!
:okay:
Őszintén szólva, még nem hallottam külföldi turistát, aki a vidámparki élményeit sorolta volna
Erről a vidámparkról nem is csodálom. De nem hinném, hogy egy esetleges másik vidámpark esetén ez ne változna.
blogen_ January 30th, 2010, 09:09 AM Az egész vidámparkban az egy szem körhintát leszámítva nincs semmilyen érték. Azt a hullámvasutat szedje szét, akinek kell és vigye haza, csak aztán el ne tüzelje.
Qtya January 30th, 2010, 12:23 PM Ugyanakkor érdekes,hogy az állatkert miért megy úgy ahogy,és a vidámparknak miért úgy,ahogy. Lehet,hogy csak közös management kéne (rossz a jelenlegi?)
Miért jobb találkozó és szórakozóhely ma az állatkert,mint a vidámpark?
Nem közös a menedzsmentjük?
RawLee January 30th, 2010, 12:26 PM Csaknem,mert akkor pláne nincs épkézláb magyarázata a kettő közötti különbségnek.
Bikes January 30th, 2010, 02:17 PM Egy vidámpark lehet jó, a budapesti is lehetne az. Kellene egy nagyobb placc neki, érdekesebb dolgok, jobb árpolitika, amit Vikusz ír - web2 jelenlét és akkor maradandó élmény lehetne megfelelő bevételek mellett. Nem hiszem, hogy ez olyan komplikált lenne.
Qtya January 31st, 2010, 11:15 PM Csaknem,mert akkor pláne nincs épkézláb magyarázata a kettő közötti különbségnek.
Nem vonták össze a kettőt még tavaly? Vagy csak szó volt róla? :dunno:
|
|