View Full Version : [Osijek] - Construction update (2010 - 2011)
Seyzmo April 29th, 2011, 09:45 PM Meni je dobro. Jbg nerazmišljamo svi isto. Pogledajte kako su to Vukovarci lijepo napravili. Uz nekadašnje groblje tenkova, oni 15 god kasnije stavljaju tenk u spomen na hrabrost tih ljudi i da se ZNA što je bilo i kako je bilo. Neznam zasto mi sad moramo izvoditi neke fore da nam smeta tenk u sred grada. Zast bi smetao? Sve se opet gleda nekako politički. Nisam ni ja neki fan vladajuce stranke u gradu, dapace. Ali meni je ovaj spomenik ok! :cheers:
Volio bih još kad bi se napravili mali modeli spomenika i to se prodavalo.
Neznam sto bi ste vi voljeli najviše na tom mjestu? Spomen ploču?
Ja bi volio da se napravi muzej Domovinskog rata npr. koji bi najvise prikazivao Osijek u ratu i u kojem bi se skupila sva moguca gradja, fotke, video zapisi, a na krizanju Vukovarske i Trpimirove bi postavio radije neku spomen plocu umjesto golemog tenka...dodatni problem je nasa poslovicna aljkavost koja ce dovesti do toga da ce takav spomenik za koju godinu postati ruglo jer ga se nece odrzavati onako kako bi trebalo...nismo u stanju odrzavati ni klupe na glavnom gradskom trgu tako da mislim da ce ovo biti jos veci problem.
Semper Fidelis April 29th, 2011, 09:46 PM Kako sam i rekao, nevolim politiku nimalo, uopce me nezanimaju. Ali spomenik mi je dobar. I uopce me nezanima hoce li spomenik postaviti hdz, hddsb, hsp ili sdp itd...
Nije bit ovog spomenika da se svi prisjecamo rata i ljudskih žrtava. Ako hocemo gledati tako, pa pol fasada po gradu nam je izbušeno. Pola sjenjaka je "šareno" pa nisam još cuo nekog da je rekao "ee ja to nemogu gledati te zgrade, to me podsjeca na to kak su ljudi stradali i kako se pucalo" :dunno:
Druga je stvar npr sa starčevićem, koji je rekao NE spomeniku, i najbolja ideja za spomenik je bila ona sa stepenicama i sjenom, ali eto stavljen je ovaj, jbg.
Jednostavno mi nije jasno zasto se ugl "serenda" po ratu i svemu. Kad se neprica o tome e onda smo mi Hrvati budale sto smo to sve zaboravili, kakav smo mi to narod? A kad se pravi ovako šta onda smo mi Hrvati budale sto se uopce tog rata prisjecamo. Kako god okrenemo NIKAD nece valjati ;)
Seyzmo April 29th, 2011, 09:53 PM Pa i sama ideja je u politicke svrhe.Dosta vise rata i tih gluposti.Nema nama napretka dok je takve politike
Ovo je isto nesto s cim se slazem...svakako da ne treba gurnuti pod tepih dogadjaje iz ne tako davne proslosti, ali nebi trebalo ni pretjerivati sa isticanjem rata jer to ljude koji to nisu dozivjeli odbija, a i nas koji smo dobrano osjetili na svojoj kozi isto ne podsjeca na bas lijep dio zivota...uglavnom mislim da je pretjerano da imamo na ulazima u grad fotografije slavnog zida na kojem pise "Osijek nepokoreni grad"...tamo gdje to pise i treba pisati, ali cemu to i na ulazima u grad...sad ce jos i tenk staviti i moguci strani investitori ce se razbjezati jer ce misliti da smo na razini Afganistana...da me se krivo ne shvati, apsolutno sam za to da imamo obiljezja iz Domovinskog rata, ali sa mjerom i ukusom.
agent_01 April 29th, 2011, 10:43 PM Meni je dobro. Jbg nerazmišljamo svi isto. Pogledajte kako su to Vukovarci lijepo napravili. Uz nekadašnje groblje tenkova, oni 15 god kasnije stavljaju tenk u spomen na hrabrost tih ljudi i da se ZNA što je bilo i kako je bilo. Neznam zasto mi sad moramo izvoditi neke fore da nam smeta tenk u sred grada. Zast bi smetao? Sve se opet gleda nekako politički. Nisam ni ja neki fan vladajuce stranke u gradu, dapace. Ali meni je ovaj spomenik ok! :cheers:
Volio bih još kad bi se napravili mali modeli spomenika i to se prodavalo.
Neznam sto bi ste vi voljeli najviše na tom mjestu? Spomen ploču?
Moderni spomenik koji će se sastojati od dvije zavarene hrđave cijevi koje će prestavljati tenk, a sjena koje one bacaju da prestavljaju fiću :lol:
...i da svako na svoj način tumači šta je autor htjeo reći.
Meni osobno dobra ideja s tenkom ali da odrade posao kako treba, urede okoliš i video-nadozor stave....
tomostv April 29th, 2011, 11:24 PM sviđa mi se i tenk i fićo i znam da će tamo u blizini biti isličan grafit na tu temu.
Treba kako kaže agent sredit okoliš, stavit uzgojenu travu, rasvjetu i da to izgleda europski a ne kazahstanski.
Mislim da bi od toga mogao nastati mali suvenir jer siguran sam da je taj fićo najpoznatija stvar koja se veže uz Osijek.
Shvaćam i tuđa mišljenja ali mislim da će jako puno djece uz roditelje posjetiti taj spomenik.
tomostv April 29th, 2011, 11:58 PM Večeras oko 21:30 na STV, 30 minuta razgovor sa gradonačelnikom Bubalom.
O projektima, socijali...ko želi nek gleda , tko ne, nemora :P
http://www.youtube.com/watch?v=NEWzS-W-t94
Semper Fidelis April 30th, 2011, 01:14 AM ^^ Tomo daj tamo prijedlog da se grb grada promjeni :cheers: :D
Ovaj što ce biti na novom grafitu, jednostavno je povjesni i 100 puta ljepši od današnjeg običnog grba
http://img717.imageshack.us/img717/8774/osjeckispomendan28kolov.jpg (http://img717.imageshack.us/i/osjeckispomendan28kolov.jpg/)
:)
VESP031 April 30th, 2011, 09:56 AM Evo onda i ja se slazem sa spomenikom ,ali samo da to onda BUDE TO.A ne svake godine po 5 spomenika tako da ce uskoro svaki gradjanin imati svoj spomenik.Dosta vise samovolje pod krinkom domoljublja.Jer da vas podsjetim...ako nisi za spomenike,nisi za Hrvatsku,tako ono nekako jel.Pogledajte strukturu prihoda ovih koji stalno predlazu neke spomenike i pricaju o ratu.Mi to placamo i sutimo,a oni se bogate. Bas me zanima koja ce firma dobiti na natjecaju posao oko spomenika _I zato jedva cekam dan kada ce prestati vise.I da odlucio sam osnovati stranku Cistahrvatskapredstraza,pa mozda izvucem neku paru
tomostv April 30th, 2011, 10:04 AM P rečeno je na početku da će ovaj spomenik biit rađen isključivo iz donacija.
Muzej iz ZG dao tenk, neki lik će dati Fiću..travu i bagerčić za rupu nek da Unikom i to je to.
Par rasvjetnih tjela nebi trebalo puno koštati
VESP031 April 30th, 2011, 10:11 AM P rečeno je na početku da će ovaj spomenik biit rađen isključivo iz donacija.
Muzej iz ZG dao tenk, neki lik će dati Fiću..travu i bagerčić za rupu nek da Unikom i to je to.
Par rasvjetnih tjela nebi trebalo puno koštatiNek si rade spomenik kod sebe u dvoristu
ArtNouveauFan April 30th, 2011, 10:21 AM ^^ Tomo daj tamo prijedlog da se grb grada promjeni :cheers: :D
Ovaj što ce biti na novom grafitu, jednostavno je povjesni i 100 puta ljepši od današnjeg običnog grba
http://img717.imageshack.us/img717/8774/osjeckispomendan28kolov.jpg (http://img717.imageshack.us/i/osjeckispomendan28kolov.jpg/)
Volim ovaj grb. :)
tomostv April 30th, 2011, 10:25 AM eto sutra bi trebao biti gotov grafit sa tim grbom :
http://www.sib.hr/images/stories/bez-komentara/2011/kohorta-grafit/kohortin_grafit_kod_ljepotice_25_4_2011_sibhr_007.jpg
ArtNouveauFan April 30th, 2011, 10:29 AM Ja bi volio vidit jedan grafit sa secesijskim nizom, al mislim da bi to bilo previše komplicirano. Ovaj novi će super izgledati. :)
La_Linea April 30th, 2011, 12:42 PM Pa eto stoput bolje ideje za fiću od ove bedastoće. Grafit/mural. Dakako opet ne prikaz na kojem fićo rastura tenk nekakvom vinčun akrobacijom... jel... to je ono najdebilnije od svega.
grofBombelles May 1st, 2011, 11:31 PM Meni bi se mnogo boljim prikazom činio nadnaravno veliki fićo, možda dva puta veći, i mali tenkić-plastična igračkica kojeg fićo gazi ko kamenčić na cesti. Tako bi se dočarala simbolika pobjede očekivanja normalnog života u miru, simboliziranog jednim uobičajenim obiteljskim autom nad opasnom igrom-ratom. :)
LAMPAŠ8 May 2nd, 2011, 11:52 AM OTVORENA OBNOVLJENA ISTARSKA ULICA
Kako je Istarska ulica godinama bila jedna od lošije prometno riješenih ulica u gradu, završni sloj postojećeg asfalta odavno dotrajao, a gradnja objekta Eurodoma uvjetovala drugačiju prometnu regulaciju (garaža sa skretanjem iz Istarske ulice), Grad Osijek pokrenuo je izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju postojeće ulice.
Tijekom 2010. započela je rekonstrukcija Istarske ulice, a ugovor o izvođenju radova odnosio se na rekonstrukciju prometnice, javne rasvjete i oborinske odvodnje.
Dužina rekonstruirane prometnice je 274,0 m, širina 6,0 m, osim u zoni križanja sa Vukovarskom cestom i spojnom cestom Istarska-Trpimirova gdje je prometnica proširena na 9,0 m zbog lijevih skretača. Kolnik i parkirališta obrađeni su betonskom galanterijom kao i prostor uz Elektrotehničku i prometnu školu, a plato ispred Studentskog centra i zgrade Eurodoma popločan je kamenim pločama. Prema preporuci stručnjaka s područja hortikulture zasađen je Javor mliječ, te postavljen travni tepih.
Ukupna vrijednost radova čiji je izvoditelj bio Osijek-Koteks iznosi 3.433.486,77 kn, (što je 167.659,69 kn uštede u odnosu na prvobitni, ugovorom utvrđeni iznos), dok je ugovorena vrijednost radova koje je izvodio Vodovod-Osijek d.o.o. 1.498.127,67.
Gradonačelnik Krešimir Bubalo danas je pustio u promet obnovljenu Istarsku ulicu.
http://i51.************/29fazys.jpg
Semper Fidelis May 2nd, 2011, 08:45 PM Evo i cijeli snimak "crvenog fiće"
Z1oMYfSsOl4
Seyzmo May 2nd, 2011, 10:56 PM Koliko vidim Ficu je kamera jedino snimala u trenutku gazenja, a malo je falilo da obiljezavamo dan crvenog Citroena ili bijelog Yuga, ako sam dobro vidio nije Fico jedini pregazen.
La_Linea May 3rd, 2011, 06:37 AM Koliko vidim Ficu je kamera jedino snimala u trenutku gazenja, a malo je falilo da obiljezavamo dan crvenog Citroena ili bijelog Yuga, ako sam dobro vidio nije Fico jedini pregazen.
Pa nije. Još jedan ili dva automobila su stradala. Ali fićo je fićo :D.
Zapravo, da je netko malo promislio o situaciji, ključan moment za simboliku prkosa je onak kada njegov vlasnik parkira svoju makinu nasred Vukovarske i mrtvo ladno odšeće, jedva pogledavši preko ramena što se zbiva s njegovim autom.
Ni jedan spomenik ne može nadmašiti samu snimku! Svaki pokušaj monumentalnog i simboličkog uprizorenja naprosto je redikulan. Zamislite sad monumentalni spomenik Zvoni Bobanu ispred Maksimira kako pobjedonosno s rukama u zraku stoji jednom nogom na poraženom (ležećem) milicajcu, a drugom nogom gazi Zvezdin dres i da netko tvrdi da je to dostojniji spomenik samom događaju od snimke incidenta. Evo, nemam pojma...
Što više razmišljam o svemu, manje sam za to da se ikakvim spomenikom to obilježava... ali ako već mora, onda sam za bilo koje drugo rješenje od ovoga.
ArtNouveauFan May 3rd, 2011, 11:21 AM Gledajući ovaj snimak, mogla bi se pronaći svakakva simbolika i materijal za spomenik, al sve ovisi o vlasti i kompaniji.
LAMPAŠ8 May 3rd, 2011, 12:20 PM 167.000 KUNA JEFTINIJA OBNOVA ULICE
Obnovljena Istarska: Grad je završio svoj dio posla, sad je na redu Eurodom!
Šetnjom s novinarima i suradnicima, uz pregled obnovljenog komunalnog dijela Istarske ulice, od Vukovarske do Zvonimirove, gradonačelnik Krešimir Bubalo otvorio je novoobnovljenu dionicu ceste i nogostupa s novom komunalnom opremom. Grad je platio investiciju 3,403.000 kuna i Bubalo najavljuje nastavak uređenja Istarske ulice idući prema Europskoj aveniji te prostora oko Eurodoma i susjednih ulica. “Predviđeno je da radovi stoje 3,601.000 kuna, a na kraju ih je Osijek-Koteks završio jeftinije za 167.659 kuna. Uporabna je dozvola dobivena 21. travnja i čestitam Osijek-Koteksu, njihovoj inženjerki Nataši Prokopec na obavljenom poslu u Istarskoj. Planirani su rokovi probijeni jer su radovi ušli u zimu te smo ih aneksom ugovora prolongirali. Čemu žurba, bolje je da radovi budu kvalitetno odrađeni. Predstavnici Eurodoma rekli su da će, kad završimo cestu, oni raditi fasadu i sada očekujem završno uređenje objekta i završetak poslova na njihovom dijelu zemljišta. Grad će uređivati spoj Istarske i Trpimirove pokraj STUC-a (pješački prolaz), na 500 metara bit će raspoređeno 220 parkirališnih mjesta”, kazao je Bubalo. U obilasku Istarske, gradonačelnik je pohvalio Tugomira Kuduza, ravnatelja STUC-a vidjevši kako je uredio ulazno stepenište u STUC, kako bi urbana cjelina bila uredna. “Istarska je uređena u duljini od 275 metara, uključujući 60 parkirališnih mjesta i tri za invalidne osobe, novu urbanu opremu (rasvjetu, klupe, posude za smeće), cestu, odvodnju, popločenje nogostupa, a već se događaju devastacije”, zapazila je Branka Andraši, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo
LAMPAŠ8 May 4th, 2011, 11:43 AM otvara se novi coctail-bar na brodu koji će biti usidren između pješačkog i cestovnog mosta na desnoj obali Drave...otvorenje je u lipnju.
Semper Fidelis May 4th, 2011, 11:59 AM ^^Odlična vijest! :cheers: Fali nam takvih stvari, moramo iskoristiti Dravu što je više moguće. Još kad bi se vratila ona fontana, pa da mjenja boje, ehhh.
LAMPAŠ8 May 4th, 2011, 12:21 PM HSP DR. ANTE STARČEVIĆ UPOZORAVA NA DESETAK PROBLEMA U VIŠNJEVCU
Višnjevčani: Gdje je 'zapelo' s dvoranom, četiri trake i tramvajem u Jelačićevoj?
Nakon što su prošle jeseni podignuli glas protiv gradnje brze ceste nedaleko od Osnovne škole Višnjevac, dio mještana tog prigradskog naselja, predvođen članovima HSP-a dr. Ante Starčević, ovih dana ponovno se čelnicima gradske uprave požalio na niz problema i projekata koji se, prema njihovu mišljenju, ne smiju, ili, s druge strane, moraju što hitnije realizirati. "Prva tema je gradnja brze ceste od koje gospodin gradonačelnik Krešimir Bubalo ne odustaje. Možda odustane ako dobije informaciju da je od 70 kućanstava u Ulici N. Š. Zrinskog, čak 51 kućanstvo protiv da se brza cesta gradi. No, postoji još niz pitanja na koja stanovnici Višnjevca, koji godišnje u gradski proračun izdvajaju čak 20 milijuna kuna, imaju pravo dobiti odgovore", tvrdi Krešimir Hornung, dopredsjednik višnjevačkog Temeljnog ogranka stranke. Tako dio mještana pita gdje treba biti poslovna zona Višnjevac, koju je, kaže Hornung, gradonačelnik Bubalo najavljivao, a za koju Zvonimir Prgomet, v. d. pročelnika za gospodarstvo, navodno nije – niti čuo?! Nadalje, pitaju zašto se ne gradi sportska dvorana, ako je napravljena i dokumentacija i plaćene komunalije, te zašto gradska komunalna tvrtka Unikom ne kosi zelene površine u Višnjevcu. Uz to, ističu, kanali u Višnjevcu ne čiste se redovito, djeca i ostali mještani ugroženi su u Strossmayerovoj ulici "jer dio nema ni pješačke ni biciklističe staze, a vozači voze brzo, kao na autocesti"; a u Strossmayerovoj i Ulici N.Š.Zrinskog, te na Crnom putu nedostaju "ležeći policajci" i pojedini obilježeni pješački prijelazi. "Pitamo i kada će se početi uređivati Ulica bana Josipa Jelačića, u kojoj su najavljeni tramvaj i četiri prometne trake? Odgovore na ovih desetak pitanja i problema pokušali smo i pismeno i usmeno dobiti u gradskoj upravi, ali tamošnji službenici nisu nam dali odgovor, ili ih nismo našli", poziva Hornung.
Bubalo: Rješavamo 90 posto gradskih problema
Gradonačelnik Bubalo uzvraća kako nije vidio ni jedan od pisanih prigovora i primjedbi dijela mještana Višnjevca. "Hvala svima koji uoče problem i pokušaju nas upozoriti na njega. Zato te navodne nezadovoljnike pozivam da mi pošalju službeni mail, jer je poznato da mi većinu, čak 90 posto tih problema riješimo. Nekima se osobno javimo, nekima ne, ali problem riješimo. No, istodobno je potrebno da i čelnici gradskih četvrti i mjesnih odbora shvate kako problemi postoje i da nam budu partneri u njihovom rješavanju". Bubalo nije želio komentirati konkretne probleme u Višnjevcu, a na naš upit "smatra li da je posrijedi politizacija od strane HSP-a dr. Ante Starčević", ironično je odgovorio: "A što je to?".
LAMPAŠ8 May 4th, 2011, 01:51 PM jel tko pratio sjednicu gradskog vijeća?tomo jesi bio tamo?
ja sam zakasnio pa sam pratio zadnjih par točaka..jedino što je bilo vrijedno spomena je ta da je između drinske i divaltove rezerviran prostor za izgradnju prve gimnazije,izgradnja parkirališta za stambene zgrade te da je vlasnik jednog dijela dobio mogućnost prenamjene zemljišta u trgovačku svrhu..
uočena je potreba osnutka osnovnih škola:
1. OSNOVNA ŠKOLA BRIJEŠĆE
- sjedište: Osijek, Zelena ulica
- upisno područje: naselje Briješće, naselje Livana i Cvjetno naselje - za učenike I.-
VIII. razreda
2. OSNOVNA ŠKOLA OVO NASELJE TENJA
- sjedište: Tenja
- upisno područje: novo naselje Tenja - za učenike I.-VIII. razreda
3. OSNOVNA ŠKOLA RETFALA U STROSSMAYEROVOJ ULICI
- sjedište: Osijek, Strossmayerova ulica 179
- upisno područje: dio ulica koje pripadaju upisnom području OŠ Ivana Filipovića,
OŠ Retfala i OŠ Vladimira Becića - za učenike I.-VIII. razreda
i zanima me tomo sa prošle sjednice, kad se planira završetak raskrižja kod ulice Lipik i Leopolda.B.Mandića?
nekoliko izdvojenih stvari
P R O G R A M gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2011. godinu
1. Stručno-administrativni poslovi-urbanizam 50.000,00
2. Izgradnja biciklističkih staza 1.500.000,00
3. Izgradnja javnih prometnih površina i parkirališta 12.900.000,00
3.1. Rekonstrukcija Vinogradske ulice 900.000,00
3.2. Spojna cesta Gacka – Metro 500.000,00
3.3. Uređenje okoliša Eurodom 330.000,00
3.4. Spojna cesta Istarske-Trpimirova 50.000,00
3.5. Rekonstrukcija Istarske 10.000,00
3.6. Rekonstrukcija ceste u južnom Stadionskom naselju 500.000,00
3.7. Kampus prometne površine (I etapa) 3.000.000,00
3.8. Š. Petefija (II etapa) 2.000.000,00
3.9. Digit cesta 100.000,00
3.10.Ulica jela 2.800.000,00
3.11.S-cesta 100.000,00
3.12. Raskrižje GTC-a 1.000.000,00
3.13. Rekonstrukcija Trpimirove I etapa 100.000,00
3.14. Ulica b. J. Jelačića, Višnjevac (kolnik) 1.000.000,00
3.15. Uređenje parternih površina uz Kappa centar 10.000,00
3.16.Intrazonska prometnica (B. Kašića-Vinkovačka) 500.000,00
4. Izgradnja parkirališta 500.000,00
5. Stručno – administrativni poslovi –komunalno 670.000,00
6. Izgradnja groblja 1.000.000,00
7. Kupovina zemljišta za groblje 200.000,00
8. Sanacija deponija – V. Lončarica, Sarvaš,
Filipovica, Nemetin 1.200.000,00
9. Deponija Sarvaš 1.000.000,00
10. Izgradnja i sanacija javne rasvjete 2.000.000,00
10.1. Projektiranje 150.000,00
10.2. Nadzor nad izgradnjom i sanacijom 75.000,00
10.3. Dekorativna rasvjeta 170.000,00
10.4. Izvođenje radova:
10.4.1.Osijek, Ulica F. Muckea 180.000,00
10.4.2.Osijek, dio Ulice sv. Roka 225.000,00
10.4.3. Podravlje, dio Ulice P.E. Savojskog 60.000,00
10.4.4.Tenja:Ulica V. Hengla, dio:Osječke, A. Šenoe, Sv. Ane 100.000,00
10.4.5.Josipovac, Ulica A. Starčevića 170.000,00
10.4.6.Brijest, Ulica Vojlovica 250.000,00
10.4.7.Klisa, Dalmatinska ulica 100.000,00
10.4.8.Radovi po intervenciji MUP-a-dio:K.P. Svačića,
Korčulanske, Velaluške, Vij. I. Meštrovića, Drinske,
Gacke 200.000,00
10.4.9.Nepredviđeni radovi tijekom godine 320.000,00
11. Energetski efikasna javna rasvjeta 500.000,00
- Projekt energetske učinkovitosti u dijelu sustava javne rasvjete:
Osijek-Sjenjak, Ulica M. Gupca i Ulica J.J. Strossmayera
12. Povećanje sigurnosti u prometu 800.000,00
12.1. Semaforizacija jednog raskrižja 300.000,00
12.2. Semaforizacija pješačkog prijelaza 300.000,00
12.3. Obilježavanje biciklističkih prijelaza 200.000,00
trokomponentnom plastikom
13. Izdaci za tehnologiju, tehničku i teh. dokumentaciju 500.000,00
14. Rekonstrukcija nerazvrstanih cesta 2.000.000,00
14.1. Ulica smreka 300.000,00
14.2. Ulica tuja 180.000,00
14.3. Ulica P. Preradovića, Višnjevac 400.000,00
14.4. Vijenac A. Cesarca 170.000,00
14.5. Biljska cesta-ulica prema Bel-telu 330.000,00
14.6. Tvrđavica (krak 1-od k.br. 144 do 132) 190.000,00
14.7. Ulica b.J. Jelačića, Višnjevac (okretište) 430.000,00
15. Rekonstrukcija pješačkih površina 500.000,00
15.1. Ulica Hrvatske Republike (južni nogostup) 350.000,00
15.2. Ulica J.J. Strossmayera (od Čvrsničke do ulaza u Billu) 100.000,00
15.3. Ulica I. Gundulića (od Županijske do Trgovačke škole) 50.000,00
16. Poduzetnička zona Jug-dokumentacija 10.000,00
17. Izgradnja i sanacija javne rasvjete – Programi prioriteta GČ i MO 1.700.000,00
UKUPNO RASHODI: 27.030.000,00
SREDSTVA KREDITA
1. S cesta 5.000.000,00
2. Trpimirova ulica –I dionica 5.000.000,00
3. Izgradnja mosta 20.000.000,00
4. Trg slobode 24.000.000,00
5. Trg Jug II 3.500.000,00
6. Industrijska zona Nemetin – ostali građ. objekti 1.000.000,00
UKUPNO RASHODI: 58.500.000,00
PREGLED GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U 2011. GODINI PREMA NAMJENI,IZVORU PRIHODA I IZDACIMA ZA UREĐENJE ZEMLJIŠTA
1. PREGLED GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU VIŠESTAMBENIH GRAĐEVINA I POSLOVNOG PROSTORA U OKVIRU VIŠESTAMBENIH GRAĐEVINA
L O K A C I J A
1. Donjodravska obala
2. Luka Donji grad (Stara Luka Tranzit)
3. Blok centar II (uz Gundulićevu ul.)
4. Jug IV (uz bajer)
5. Industrijska četvrt
(lokacija uz produžetak Divaltove)
6. J. R. Kira – Lopudska (ugao)
7. Tenja (ugao Ul. Sv. Ane i M. Krleže, Ul. Jana
Panoniusa)
8. Interpolacije
9. Jug II
2. PREGLED GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU U RADNIM ZONAMA I IZGRADNJA OBJEKATA
1. Gradski vrt, Industrijska četvrt, Kupska ul., Retfala
Pampas - šport i rekreacija
2. Lokacija uz Pejačevićevu ulicu
3. Strossmayerova ulica (uz produžetak Kanižlićeve ul.)
4. IV. red Zone skladišta i servisa
5. Gospodarska zona Nemetin
6. Gospodarska zona uz ''S'' cestu
7. Rudina Lipik uz Ul. Sv. L.B. Mandića
8. Blok centar II – (uz Gundulićevu ul. i Ul. A. Slavičeka)
9. Luka Donji grad (Stara Luka Tranzit)
10. Industrijska četvrt (središte)
11. Nemetin (lokacija uz rijeku Dravu)
12. Bikara-Toplana
13. Nova luka Tranzit
14. Lokacija uz Svilajsku ulicu
15. OŠ Retfala, OŠ Briješće, OŠ Višnjevac (dvorana),
Športski centar Grafičar, Sokolski dom
3. PREGLED GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA OBITELJSKU STAMBENU IZGRADNJU
2. Ul. jela
3. J. R. Kira – Veleluška
4. Josipovac – Dravska ul.
5. Jug IV - kod bajera
6. Uske njive
7. Plitvička ulica
8. Retfala (Ul. Š. Petefija-produžetak)
9. Sarvaš
10. Tenja
Detaljni planovi čija je izrada planirana u 2011. godinI:
- Detaljni plan uređenja Gospodarske zone – jug
- Detaljni plan uređenja Retfala – jug
- Detaljni plan uređenja prostora uz Jablaničku ulicu u Osijeku
- Detaljni plan uređenja „Industrijska četvrt“ – zapad
- Detaljni plan uređenja prostora „Tehnika – Beton“ u Osijeku
- Detaljni plan uređenja prostora Gornjodravska obala
Rocky031 May 4th, 2011, 02:37 PM Bilo bi odlicno kada bi se napravilo barem 50% od ovog sto je navedeno..
Skiskrejperci drzite fige da krenu veliki projekti :)
Ima li tko informacije o projektu Suncana?Kada bi se trebali objaviti radovi?
LAMPAŠ8 May 4th, 2011, 02:59 PM do 20.05 radovi se ocjenjuju..onda ide objava..
LAMPAŠ8 May 5th, 2011, 01:33 PM INICIJATIVA ZA HOSTEL U OSIJEKU!
Gradonačelnik Krešimir Bubalo, sa suradnicima, primio je predstavnike Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza. Povod razgovoru je zajednička želja za realizaciju projekta hostela u Osijeku.
Hrvatski ferijalni i hostelski savez (Croatian Youth Hostel Associationa) je neprofitna, nevladina organizacija i nezavisna asocijacija omladinskih hostela koja se bavi razvojem omladinskog turizma, odnosno svih oblika i sadržaja organiziranog i individualnog odmora i rekreacije mladeži na području Republike Hrvatske. Izaslanstvo je predvodio predsjednik Saveza Marijan Polašek.
Istaknuto je kako je, preko Ferijalnog saveza, gotovo 83% stranih mladih turista koji posjećuju Hrvatsku, a prednjače Nijemci (približno 6000 godišnje), dok je u posljednje vrijeme evidentan porast broja mladih turista koji dolaze iz Francuske. Želja je Saveza da u suradnji s Gradom Osijekom otvore hostel kapaciteta oko 150 postelja.
Gradonačelnik Bubalo predložio je lokaciju sadašnje Vege, dakle, gradski prostor koji uvelike zadovoljava potrebne kriterije. Slijedi idejno rješenje, mišljenje konzervatora te određivanje financijske konstrukcije. „U razdoblju od sljedeća 2 mjeseca moramo definirati sve spomenuto i ozbiljno krenuti u realizaciju ovoga projekta“, zaključio je gradonačelnik.
LAMPAŠ8 May 5th, 2011, 08:00 PM http://www.sib.hr/Osijek/tramvaj-za-visnjevac.html
Tramvaj za Višnjevac!
Predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije održali su radni sastanak na kojem su definirani daljnji postupci u realizaciji zajedničkih projekata. Sastanak su vodili gradonačelnik Krešimir Bubalo i župan Vladimir Šišljagić.
Dogovorena je rekonstrukcija Jelačićeve ulice u Višnjevcu s dvotračnom tramvajskom prugom. Rješavat će se Trpimirova od južne obilaznice prema sjeveru, te cesta Sarvaš – Tenja. Gotova je dokumentacija spojne ceste Svilajska ulica – Zračna luka koja će uvelike rasteretiti promet od ulice Leopolda Bogdana Mandića prema Retfali i jedna je od udarnih investicija koje će se raditi. U 2012. rekonstruirat će se Županijska ulica, a u planu je velika investicija izgradnje nadvožnjaka Divaltove i Vukovarske.
Neće se ići u izvlaštenje dok se ne potpiše sporazum s Hrvatskim željeznicama vezano za izgradnju podvožnjaka u ulici svetog Leopolda Mandića. Procjena je da će izvlaštenje koštati 30 milijuna kuna, a dobar dio sredstava Hrvatske željeznice će moći koristiti iz fondova.
Osim spomenutog, zajednički je stav kako se u kratkom roku poslovanje Slobodne zone mora prilagoditi aktualnom stanju u poduzetništvu. Stoga je odlučeno da će Grad korisnicima prostora u Slobodnoj zoni, kao olakšicu, značajno smanjiti iznos komunalnog doprinosa.
p.s. radi se i nogostup u Kačićevoj prema autobusnom kolodvoru te se popravlja tramvjaska pruga gdje će bit stajalište
pripremljeno je i sve za asfaltiranje kod Kappa centra sa istočne strane skroz do hg spota
stiropor su počeli stavljati na crvenom neboderu i na ostale dijelove,a jel stala izgradnja zgrade u Šamačkoj?
LAMPAŠ8 May 5th, 2011, 08:29 PM ^^sa osijek.hr
RADNI SASTANAK GRAD – ŽUPANIJA
Predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije održali su radni sastanak na kojem su definirani daljnji postupci u realizaciji zajedničkih projekata. Sastanak su vodili gradonačelnik Krešimir Bubalo i župan Vladimir Šišljagić.
Prometno rješenje Ulice bana J.Jelačića u Višnjevcu s dvotračnom tramvajskom prugom, rekonstrukcija Trpimirove, skori početak izgradnje S-ceste, rekonstrukcija Županijske ulice…samo su neke od točaka dnevnoga reda sastanka. Izdvajamo: pregovore s HŽ-om u vezi s denivelacijom pružnoga prijelaza u Ulici blaženog L.B. Mandića, izgradnju novoga parka za ekstremne sportove blizu Sportske zračne luke, opremanje i širenje zdravstvene ambulante u Donjem gradu. Osim spomenutog, zajednički je stav kako se u kratkom roku poslovanje Slobodne zone mora prilagoditi aktualnom stanju u poduzetništvu. Stoga je odlučeno da će Grad korisnicima prostora u Slobodnoj zoni, kao olakšicu, značajno smanjiti iznos komunalnog doprinosa.
:cheers:
Semper Fidelis May 5th, 2011, 08:51 PM ^^:cheers:
Cesta Sarvaš - Tenja :? Valjda su mislili da se se srediti obje. Znaci cesta na ulazu u Sarvaš koja je u lošem stanju, i sto tako ova prema Tenji.
tomostv May 5th, 2011, 09:44 PM ^^sa osijek.hr
RADNI SASTANAK GRAD – ŽUPANIJA
Prometno rješenje Ulice bana J.Jelačića u Višnjevcu s dvotračnom tramvajskom prugom, rekonstrukcija Trpimirove, skori početak izgradnje S-ceste, rekonstrukcija Županijske ulice…samo su neke od točaka dnevnoga reda sastanka. Izdvajamo: pregovore s HŽ-om u vezi s denivelacijom pružnoga prijelaza u Ulici blaženog L.B. Mandića, izgradnju novoga parka za ekstremne sportove blizu Sportske zračne luke, opremanje i širenje zdravstvene ambulante u Donjem gradu. Osim spomenutog, zajednički je stav kako se u kratkom roku poslovanje Slobodne zone mora prilagoditi aktualnom stanju u poduzetništvu. Stoga je odlučeno da će Grad korisnicima prostora u Slobodnoj zoni, kao olakšicu, značajno smanjiti iznos komunalnog doprinosa.
http://www.youtube.com/watch?v=oTTnu2RleFs
La_Linea May 6th, 2011, 06:16 AM Ne želim biti ciničan, ali jbg., ne mogu si pomoć: vidi se da su izbori ove godine. To je čini se jedina prilika da se infrastrukturni problemi rješavaju :)
LAMPAŠ8 May 6th, 2011, 11:47 AM http://www.osijek-danas.com/ritam-grada/1324-ambiciozni-projekti-tramvaj-u-vinjevcu-podvonjak-na-epinskoj-rekonstrukcije-ulica.html
Ambiciozni projekti - tramvaj u Višnjevcu, podvožnjak na Čepinskoj, rekonstrukcije ulica
Na jučerašnjem sastanku Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije predstavljeni su doista ambiciozni projekti: dvotračna tramvajska pruga u Višnjevcu, rekonstrukcija Županijske i Trpimirove ulice, nadvožnjak Divaltove i Vukovarske, podvožnjak na Čepinskoj...
Radni sastanak u gradskoj upravi vodili su gradonačelnik Osijek Krešimir Bubalo i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić kojom prilikom su predstavljeni doista ambiciozni projekti, istaknuto je kako je o načinima izvedebe projekata i rokovima postignut potreban konsenzus. Svakako je jedan od najzvučnijih projekata rekonstrukcija Jelačićeve ulice u Višnjevcu i izgradnja dvotračne tramvajske pruge - čime bi Višnjevac Osijekom bio povezan i tramvajskom prugom. U planu je rekonstrukcija Trpimirove ulice (o čemu svmo već pisali) i rekonstrukcija Županijske ulice. Osim tramvajske pruge u Višnjevcu slijedeći veliki projekat je zasigurno denivelacija pružnoga prijelaza u Mandićevoj ulici - odnosno izgradnja podvožnjaka. Ovaj posljednji projekt bi koštao čak 30 milijuna kuna. Za taj projekt gotova je projektna dokumentacija, a u fazi je rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, čime bi gužve koje nastaju prolaskom vlaka konačno mogle postati prošlost.
Osim navedenoga u planu je izgradnja Motodroma - Extreme parka na području Zračne luke Čepin koji bi se trebao prostirati na napodručju od gotovo 30 hektara - za taj projekt već je sačinjena idejna dokumentacija. Tu je još i obnova zgrade I. gimnazije u Osijeku - što se odnosi na dogradnju zgrade i izgradnju dizala, rekonstrukcija Svilajska ulice koja će uvelike rasteretiti promet Retfali, dodatno opremanje i širenje zdravstvene ambulante u Donjem gradu, a bilo je riječi i o predstojećoj borbi protiv komaraca. Naime, za ovogodišnju borbu protiv komaraca potrebno je izdvojiti oko 9,4 milijuna kuna - a nevjerojatno zvuči kako taj iznos neće biti u potpunosti dovoljan kako bi bezbrižno mogli tijekom ljetnih mjeseci šetati promenadom, stoga je apelirano kako bi se u financiranje uključile i jedinice lokalne samouprave (općine) te županija. Zasigurno je pohvalna odluka o smanjenju komunalne naknadne korisnicima Slobodne zone.
Ovi projekti zasigurno će dovesti smješak na lica naših čitatelja, nadamo se da će se barem jedan dio njih (nadam se i svi) biti ostvareni - s obzirom da će zasigurno predstavljati jedan veći iskorak ka kolko-toliko lagodnijem životu u Osijeku.
Semper Fidelis May 6th, 2011, 12:33 PM Ambiciozni? Hmmm, Bolje receno projekti koji su odavno trebali biti napravljeni. Višnjevac je vec sada naselje s 7,5 - 8000 stanovnika. Tako da trebaju imati sto bolju povezanost s centrom grada. Ovo za čepinsku je posebna priča. Nedopustivo je da dan dans imamo tu šugavu neosvjetljenu cestu koju presjeca pruga i na kojoj su gužve stalno. I to bi još trebala biti četverotračna cesta! Gužve nece nestati kad se napravi podvožnjak ;)
agent_01 May 6th, 2011, 01:24 PM ^^
Potez čepinske od šibicare do OMV-a izgleda kao da je u Čečeniji :bash:
tomostv May 6th, 2011, 01:32 PM ^^
Potez čepinske od šibicare do OMV-a izgleda kao da je u Čečeniji :bash:
Osim grafita kohorte , jel :)
agent_01 May 6th, 2011, 04:05 PM Osim grafita kohorte , jel :)
Pa da to sam i mislio tek kad prođeš grafit odnosno ono križanje s Aninom ulicom
Rocky031 May 7th, 2011, 12:05 PM Neznam koliko je stara ova vijest ali nesto se gradi pored zgrade Opeke u Vukovarskoj :)
Semper Fidelis May 7th, 2011, 03:10 PM Evo što se radi na neboderu na trgu slobode.
F-h1CucN3ao
KKomarac May 9th, 2011, 01:48 PM Vec par mjeseci namjeravam postati ovaj clanak (tj. samo neke zanimljive dijelove) iz Zeljeznicara, ali nikako da se sjetim.
Pogledajte sto sef osjeckog zeljeznickog kolodvora govori o trenutnom stanju i koje "ambiciozne planove" ima za buducnost :nuts:
I od kud da onda dodje ikakva inicijativa za prigradsku i gradsku zeljeznicu, obnovu ili rekonstrukciju ili izgradnju novog kolodvora i Gutmanovog kolodvora, izgradnju pravih perona, natkrivanje perona, pothodnika do perona i sl. ako sam HZovac kao najveci problem vidi golubove koji kenjaju po peronima?!
Kako bilo, bar ima zanimljivih podatak o kolicini roba i broju putnika na podrucju kolodvora Osk.
http://img859.imageshack.us/img859/3968/dsc00011ml.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/859/dsc00011ml.jpg/)
http://img577.imageshack.us/img577/6884/dsc00016dj.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/577/dsc00016dj.jpg/)
http://img713.imageshack.us/img713/804/dsc00014uj.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/713/dsc00014uj.jpg/)
http://img846.imageshack.us/img846/4460/dsc00013e.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/846/dsc00013e.jpg/)
http://img560.imageshack.us/img560/2423/dsc00012i.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/560/dsc00012i.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
LAMPAŠ8 May 10th, 2011, 02:07 PM PROJEKT UREĐENJA PROSTORA ISPRED ZGRADA U EUROPSKOJ AVENIJI
Ministar ne da novac za secesijske vrtove, njihovu obnovu plaća EU?
Čelnici Grada Osijeka kandidirat će za dobijanje sredstava iz nekoga od pretpristupnih fondova Europske unije u svrhu uređenja 14 predvrtova, koji se nalaze u Europskoj aveniji ispred zgrada smještenih od kućnog broja 10 do 24, u sklopu glasovitog secesijskog niza.
Projekt uređenja secesijskih predvrtova postoji već tri godine, a zajednički su ga izradili diplomirana inženjerka krajobrazne arhitekture Alka Turalija s Katedre za agrikulturu i hortikulturu Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, te učenici OŠ Antuna Mihanovića. "U svrhu upoznavanja osječke javnosti, u prvom redu onih mlađih sugrađana s osječkom secesijom, prvo smo popisali te predvrtove i zatim snimili njihovo sadašnje stanje, koje nije dobro. Uz stanje i biljne vrste predvrtova snimili smo i stanje pročelja, ograda i ulaza tih zgrada", ističe Turalija. Nakon inventarizacije, stručnjaci i učenici su "pročešljali" dokumentaciju, želeći utvrditi kako su originalno izgledali ti predvrtovi. "Na žalost, očuvan je samo jedan jedini izvorni projekt, i to samo idejno rješenje arhitekta, za prostor ispred današnje Gradske i sveučilišne knjižnice. Također, on oblikovno ni sadržajno nije isti, kao ni mnogi drugi predvrtovi, pa smo za projekt kombinirali ono kako su oni trebali izgledati izvorno početkom 20. stoljeća te sadašnje, zatečeno stanje", dodaje. Na osnovu starih fotografija i sjećanja stanovnika zgrada izradili su, u secesijskom duhu, nacrte i idejna rješenja za svih 14 predvrtova. Njihovo bi uređenje, prema njezinoj procjeni, stajalo između 16 i 20 tisuća kuna po svakom predvrtu, odnosno ukupno do 280 tisuća kuna. "Nema smisla uređivati predvrtove dok se prvo ne urede pročelja, ulazi i ograde, jer bi njihova naknadna obnova uništila uređene vrtove", smatra Ivana Sudić, pročelnica Konzervatorskog odjela koja podržava projekt, uz naglasak kako bi se njihovo uređenje moralo provoditi pod nadzorom konzervatora. Premda se u tim secesijskim zgradama mahom nalaze stanari, Grad je spreman na sebe preuzeti obvezu uređenja predvrtova, jer su oni iznimno vrijedni i moguća su turistička atrakcija. "Za projekt predvrtova već smo se kandidirali za sredstva Ministarstva kulture, ali smo odbijeni, pa ćemo sada tražiti novac od EU", ističe Ljerka Hedl, pročelnica Odsjeka za kulturu Grada.
Tisa, smreka, ruže...
Turalija naglašava kako su pronašli tadašnji osječki Zakon o građevinskom redu koji je točno određivao dimenzije i oblike svakoga predvrta. Oni su tipski, isti kao i pročelja te pripadaju secesiji. "Istraživanjima smo utvrdili kako su u tim predvrtovima najčešće korištene tisa, obična smreka ili šimšir, koji je bio formiran u geometrijske oblike, kugle i stošce, zatim ruže kao penjačice i stablašice, te tzv. hoste, odnosno zeljaste biljke koje su se nalazile pokraj staza. Staze su bile najčešće posute sipinom. Naša je ideja da se posadi i cvijeće sukladno bojama budućeg pročelja pripadajuće zgrade", ističe.
Projekt uređenja predvrtova izradila je Alka Turalija s Poljoprivrednog fakulteta i učenici OŠ A.Mihanovića
^^taj projekt sam već bio tu postavio,lijepo al tako stoji već godinama.vrtovi nisu problem toliki koliko fasade..
LAMPAŠ8 May 10th, 2011, 02:10 PM 3,9 MILIJUNA KUNA ZA RAD ZOOLOŠKOG VRTA
ZOO: Počinje uređenje “Afrike” za dolazak žirafa
Grad sufinancira ZOO vrt godišnje s više od 3,9 milijuna kuna, uključujući rad kompe, a posjetitelji se (koji ulaznicu plate deset kuna i djeca pet kuna) mogu uvjeriti da izvrsno izgleda. Čestitam zaposlenicima. Pozivam sve koji komentiraju (ne)uređenost Zoološkog vrta, a prije toga ga nisu posjetili, neka dođu i uvjere se kako je ovdje. ZOO će s 36 hektara biti proširen na sjever, no teren prije treba razminirati, kazao je gradonačelnik Krešimir Bubalo nakon obilaska ZOO vrta sa suradnicima i novinarima. Unikomov direktor Tomislav Glavaš već je u dobrodošlici pojasnio kako je “gradonačelnik zaželio obići ZOO vrt, s obzirom na pitanja u Gradskom vijeću”, najavljujući provedbu master-plana 2011./2018. za ZOO vrt, koji počinje uređenjem tzv. “Afrike” na 20.000 četvornih metara, jednog od prostora “kontinenata” u skladu sa standardima Europske asocijacije zoo vrtova i akvarija. “Nužna je rekonstrukcija i uređenje štale, gdje ćemo uz građevinske radove uvesti podno grijanje jer očekujemo dva mužjaka žirafe iz Njemačke (ZOO u Scwerinu i berlinski Tierpark). U tzv. Afriku bit će navezena zemlja, pijesak i kamenje da životinje troše papke, a istovremeno sređujemo dokumentaciju za dolazak žirafa, marmozeta (malih majmuna) iz Mađarske i pelikana iz Češke”, najavljuje Glavaš. Razgledajući okoliš, Bubalo je primijetio kako je ambijent urednošću preurban te od Denisa Vedlina, rukovoditelja ZOO vrta, doznao kako se u lavljem kavezu na otvorenom zadržalo blato, jer je i dan i noć prije, padala kiša, što je nasmijalo ophodnju. ZOO Osijek uveo je mogućnost posvojenja životinje! Detalji su poznati na www.zoo-osijek.hr.
^^bio sam u vrt nedavno,moram priznati da je bolje uređen nego prošle godine..nove informacijske ploče,trava fino pošišana,uredno i čisto..
Rocky031 May 10th, 2011, 10:49 PM Obnovljena zgrada u Donjem gradu
http://i51.************/1583ts9.jpg
rosulje May 10th, 2011, 11:51 PM Evo što se radi na neboderu na trgu slobode.
F-h1CucN3ao
Tako se to radi :cheers: :master:
rosulje May 10th, 2011, 11:53 PM Obnovljena zgrada u Donjem gradu
http://i51.************/1583ts9.
Katastrofalna obnova zgrade :ohno:
Rocky031 May 11th, 2011, 08:29 AM Katastrofalna obnova zgrade :ohno:
Zašto misliš,ovako je prije izgledala:
http://img21.imageshack.us/img21/8301/dsc00849wp.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/21/dsc00849wp.jpg/)
Rocky031 May 11th, 2011, 09:33 AM Zgrada na Divaltovoj kod stadiona
http://img269.imageshack.us/img269/4204/picture306a.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/269/picture306a.jpg/)
rosulje May 11th, 2011, 12:39 PM Zašto misliš,ovako je prije izgledala:
Zato što su je samo prefarbali u odvratnu boju,a ne obnovili.
Ljepša je bila prije obnove :cheers:
LAMPAŠ8 May 11th, 2011, 02:21 PM 73. KOLEGIJ GRADONAČELNIKA
Na 73. sastanku, radi razmatranja predloženih materijala i akata, prihvaćen je prijedlog Odluke o početku otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti za izvođenje radova na izgradnji spojne ceste Svilajska – Ulica sv.L.B. Mandića.
„Za otprilike mjesec dana, nakon što ispoštujemo sve natječajne rokove, možemo očekivati početak radova na izgradnji tzv. S-ceste, u dužini od oko 2 km, koja je iznimno važan investicijski projekt Grada Osijeka, a realizirat ćemo ga u suradnji s Osječko-baranjskom županijom“ izjavio je gradonačelnik Krešimir Bubalo istaknuvši kako je procijenjena vrijednost investicije oko 9,5 milijuna kuna. "Želja nam je iskoristiti ljetno vrijeme za glavne radove, a s ciljem završetka izgradnje ceste do kraja ove godine" zaključio je gradonačelnik.
Dodajmo kako je prihvaćen prijedlog Odluke o organiziranju ljetovanja osječkih osnovnoškolaca u odmaralištima u Hrvatskoj i Mađarskoj (suradnja s gradovima prijateljima Pečuhom i Budimpeštom-XIII. Okrugom) prema kojem će Grad izdvojiti 140.000,00 kuna. Prošao je prijedlog Rešenja o odobravanju bespovratnih sredstava za kupovinu stana u Osijeku, za pet mladih obitelji te prijedlog Zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad humanitarnim koncertom u svrhu nabavke kombi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom. Humanitarni koncert Zvonka Bogdana održat će se u dvorani Gradski vrt, 29. svibnja 2011. godine.
ako S cesta bude gotova ove godine ili iduće,odlično..
par izdvojenih stvari a koje nisu spomenute,ako netko zna više neka napiše..
Prijedlog Rješenja o dodjeli financijskih sredstava Župi sv. Petra i Pavla Apostola Osijek za obnovu kamene plastike i zidnog plašta Konkatedrale sv. Petra i Pavla
Prijedlog Rješenja o dodjeli financijske potpore Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji za sufinanciranje obnove i dogradnje zgrade Biskupskog vikarijata i pastoralnog centra
Prijedlog Rješenja o odobravanju financijskih sredstava Poduzetničkom inkubatoru BIOS d.o.o. za sufinanciranje pilot projekta „Ja-bi javni bicikli
Prijedlog Rješenja o sklapanju Ugovora o izvođenju radova antikorozivne zaštite pilona i unutrašnjosti komore pilona na visećem pješačkom mostu preko rijeke Drave u Osijeku
Prijedlog Rješenja o sklapanju Ugovora o izvođenju radova na rušenju i uklanjanju objekta – Gundulićeva 52 u Osijeku
jedna zgrada u Dubrovačkoj je srušena ,sve je očišćeno..stotinjak metara od one peterokatnice u izgradnji prema Ružinoj...e sad dal tamo ide nešto novo neznam..
LAMPAŠ8 May 11th, 2011, 02:30 PM Land Art Projekt "Osječki bar kod"
Land Art Projekt "Osječki bar kod" nastao je prema ideji osječkih akademskih umjetnika Marka Šošića i Željke Fuderer Levak, koji su osmislili kako lijevu obalu Drave, odnosno njezinu obaloutvrdu učiniti drugačijom, jedinstvenom i prepoznatljivom, a da to ujedno ima i simboličnu vrijednost. Iz njihove ideje 18. ili 19. svibnja (ovisno o vremenskim prilikama) na gornjem dijelu obaloutvrde na lijevoj strani rijeke Drave nastat će jedinstvena intervencija u prostoru "Osječki bar kod". Bit će to niz brojnih polja u službenim bojama Osijeka – bijelo i plavoj, koji će se prostirati u dužini od 815 metara na potezu od pješačkog mosta prema Zoološkom vrtu, a pripremljen je tako da se iz njega šifrirano iščitava ime našeg grada – Osijeka. Dužina od 815 metara odabrana je jer se ove godine obilježava 815. obljetnica prvog spomena imena grada Osijeka.
Projekt su prepoznali i Udruga Grupa građana Osijek te Škola za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek, u kojoj i Marko i Željka inače rade kao profesori. Udruga Grupa građana je projekt kandidirala na natječaju Grada Osijeka za financiranje projekata i programa udruga građana, što je povjerenstvo prepoznalo i odobrilo financiranje projekta. Škola za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti pak za ovu prigodu će sve svoje učenike i nastavnike angažirati na realizaciji projekta jer će upravo oni biti ti koji će bojati obaloutvrdu, 308 učenika i 45 profesora.
Osima Grada Osijeka i gradonačelnika Krešimira Bubala, koji i financijski podupire projekt, potrebnu suglasnost za njegovu realizaciju dale su i Hrvatske vode – Vodnogospodarska ispostava Osijek na čelu s direktorom Zoranom Đurokovićem. No, projekt bi nemoguće bilo realizirati bez sponzora, a to su u ovom slučaju tvrtke Vodovod Osijek i Euroherc osiguranje. Posebna zahvala pak ide volonterima Gradskog društva Crvenog križa Osijek, koji će očistiti obaloutvrdu od trave i biti tamo za vrijeme realizacije projekta, kao i Društvu za podvodne aktivnosti Mursa Osijek, čiji će aktivisti također volonterski biti uključeni u realizaciju projekta.
Cilj projekta je izgraditi novu prepoznajnicu Osijeka, a prema saznanjima Osijek bi time postao grad koji bi imao površinski najveći bar kod na svijetu, što bi zasigurno postala zanimljiva turistička atrakcija. Sukladno tome, projekt se planira kandidirati za upis u Guinnessovu knjigu rekorda, što bi gradu bilo značajno priznanje. Uz navedeno, cilj je i barem djelomična promjena opće negativne klime u cijelom društvu, pa tako i u našem gradu te promocija Osijeka kao grada mladosti, boja i veselja. Nadalje, učenici-sudionici i njihovi prijatelji na ovaj način praktično bi stjecali svijest o važnosti uređenja i očuvanja prirodnih i građevinskih vrijednosti Osijeka te njegove promidžbe u javnosti. I na koncu, široj javnosti predstavila bi se bijelo-plava boja kao zaštitni znak Osijeka, koji još uvijek nije dovoljno popularizirano.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=31959#ixzz1M2vsMCdk
^^ovo će biti više nego zanimljivo..:)
LAMPAŠ8 May 11th, 2011, 02:39 PM ^^
http://i51.************/9zy5jq.jpg
http://www.umjetnicka-skola-osijek.hr/os-bar-kod.html
LAMPAŠ8 May 11th, 2011, 04:43 PM [.
Prijedlog Rješenja o dodjeli financijskih sredstava Župi sv. Petra i Pavla Apostola Osijek za obnovu kamene plastike i zidnog plašta Konkatedrale sv. Petra i Pavla
Prijedlog Rješenja o dodjeli financijske potpore Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji za sufinanciranje obnove i dogradnje zgrade Biskupskog vikarijata i pastoralnog centra
Prijedlog Rješenja o sklapanju Ugovora o izvođenju radova antikorozivne zaštite pilona i unutrašnjosti komore pilona na visećem pješačkom mostu preko rijeke Drave u Osijeku
^^Na današnjem radnom sastanku gradonačelnika s pročelnicima najavljen je i nastavak obnove pješačkoga mosta, no za razliku od 2009. kada je rađen asfaltni dio, ovoga puta neće biti zatvaranja mosta. Riječ je o antikorozivnoj zaštiti i bojenju pilona, a nakon toga će uslijediti i radovi na ojačanju sajli koje drže most, kao i donjem betonskom dijelu mosta. Osim navedenog, danas su izdvojena značajna sredstva za sakralne objekte – 200 tisuća kuna za vikarijat u Strossmayerovoj ulici te 100 tisuća za obnovu kamene plastike i zidnog plašta konkatedrale.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=31967#ixzz1M3SPbPzN
p.s jel zna netko točno kako će se Svilajska spojiti sa Mandićevom,to jest kojom putanjom?
Rocky031 May 11th, 2011, 06:00 PM Zato što su je samo prefarbali u odvratnu boju,a ne obnovili.
Ljepša je bila prije obnove :cheers:
:nuts::nuts::nuts:
Ovo prije je bilo užas,oronula zgrada koja je s druge strane (one s koje sam sliko noviju fotku) imala 2 oštećenja od granate i podosta rupa od gelera...Sada je puno bolje.
tomostv May 12th, 2011, 11:08 AM @LAMPAŠ -
ja mislim nekako ovako :
http://www.sib.hr/images/stories/vijesti/osijek/2010/scesta495.jpg
http://www.sib.hr/Osijek/sve-spremno-za-gradnju-s-ceste.html
Rocky031 May 12th, 2011, 11:17 AM Neke snimce videa su jako,jako stare,još se vidi Bijela lađa :lol:
Samo neka krenu radovi što prije :)
LAMPAŠ8 May 12th, 2011, 11:50 AM O S-CESTI
http://i49.************/2py0vg7.jpg
crno-portanova
plavo-avenue mall
žuto-planirano naselje RETFALA JUG između željezničke pruge i južne obilaznice-evo dolje je stranica za detaljne informacije na osijek.hr
http://www.osijek.hr/index.php/cro/content/view/full/2367
=Urbanistički plan uređenja područja između južne obilaznice i željezničke pruge u Osijeku I etapa
=Urbanistički plan uređenja područja između južne obilaznice i željezničke pruge u Osijeku II etapa
Prostor između južne obilaznice i S-ceste
tamno plavo-pristupna S cesta koja se spaja na cestu koja vodi za čepin i petlju za izlaz zapad
;između te ceste i južne obilaznice planiraju se ove namjene:
ljubičasto-gospodarska namjena
crveno-gospodarska namjena-proizvodna
zeleno-zaštitne zelene površine
narančasto-gospodarska namjena-poslovna
http://i46.************/161ydy0.jpg
http://i46.************/b5fnn9.jpg
KKomarac May 12th, 2011, 11:56 AM Land Art Projekt "Osječki bar kod"
Land Art Projekt "Osječki bar kod" nastao je prema ideji osječkih akademskih umjetnika Marka Šošića i Željke Fuderer Levak, koji su osmislili kako lijevu obalu Drave, odnosno njezinu obaloutvrdu učiniti drugačijom, jedinstvenom i prepoznatljivom, a da to ujedno ima i simboličnu vrijednost. Iz njihove ideje 18. ili 19. svibnja (ovisno o vremenskim prilikama) na gornjem dijelu obaloutvrde na lijevoj strani rijeke Drave nastat će jedinstvena intervencija u prostoru "Osječki bar kod". Bit će to niz brojnih polja u službenim bojama Osijeka – bijelo i plavoj, koji će se prostirati u dužini od 815 metara na potezu od pješačkog mosta prema Zoološkom vrtu, a pripremljen je tako da se iz njega šifrirano iščitava ime našeg grada – Osijeka. Dužina od 815 metara odabrana je jer se ove godine obilježava 815. obljetnica prvog spomena imena grada Osijeka.
Projekt su prepoznali i Udruga Grupa građana Osijek te Škola za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek, u kojoj i Marko i Željka inače rade kao profesori. Udruga Grupa građana je projekt kandidirala na natječaju Grada Osijeka za financiranje projekata i programa udruga građana, što je povjerenstvo prepoznalo i odobrilo financiranje projekta. Škola za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti pak za ovu prigodu će sve svoje učenike i nastavnike angažirati na realizaciji projekta jer će upravo oni biti ti koji će bojati obaloutvrdu, 308 učenika i 45 profesora.
Osima Grada Osijeka i gradonačelnika Krešimira Bubala, koji i financijski podupire projekt, potrebnu suglasnost za njegovu realizaciju dale su i Hrvatske vode – Vodnogospodarska ispostava Osijek na čelu s direktorom Zoranom Đurokovićem. No, projekt bi nemoguće bilo realizirati bez sponzora, a to su u ovom slučaju tvrtke Vodovod Osijek i Euroherc osiguranje. Posebna zahvala pak ide volonterima Gradskog društva Crvenog križa Osijek, koji će očistiti obaloutvrdu od trave i biti tamo za vrijeme realizacije projekta, kao i Društvu za podvodne aktivnosti Mursa Osijek, čiji će aktivisti također volonterski biti uključeni u realizaciju projekta.
Cilj projekta je izgraditi novu prepoznajnicu Osijeka, a prema saznanjima Osijek bi time postao grad koji bi imao površinski najveći bar kod na svijetu, što bi zasigurno postala zanimljiva turistička atrakcija. Sukladno tome, projekt se planira kandidirati za upis u Guinnessovu knjigu rekorda, što bi gradu bilo značajno priznanje. Uz navedeno, cilj je i barem djelomična promjena opće negativne klime u cijelom društvu, pa tako i u našem gradu te promocija Osijeka kao grada mladosti, boja i veselja. Nadalje, učenici-sudionici i njihovi prijatelji na ovaj način praktično bi stjecali svijest o važnosti uređenja i očuvanja prirodnih i građevinskih vrijednosti Osijeka te njegove promidžbe u javnosti. I na koncu, široj javnosti predstavila bi se bijelo-plava boja kao zaštitni znak Osijeka, koji još uvijek nije dovoljno popularizirano.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=31959#ixzz1M2vsMCdk
^^ovo će biti više nego zanimljivo..:)
Zanimljiva ideja, ali realizacija je čisti kič. Podsjeća na onu cirkus-ideju o bojanju klupa u bijelo plavo :nuts:
Rocky031 May 12th, 2011, 12:14 PM Zanimljiva ideja, ali realizacija je čisti kič. Podsjeća na onu cirkus-ideju o bojanju klupa u bijelo plavo :nuts:
Potpuno se slažem..Zašto sve što se radi u Osijeku mora biti obojano bijelo-plavo?Je da su to boje grada ali stvarno pretjeruju..
Semper Fidelis May 12th, 2011, 12:24 PM @LAMPAŠ -
ja mislim nekako ovako :
http://www.sib.hr/images/stories/vijesti/osijek/2010/scesta495.jpg
http://www.sib.hr/Osijek/sve-spremno-za-gradnju-s-ceste.html
S cesta ce nam super sjesti, ko budali šamar jel :) rasteretit ce i čepinsku i obilaznicu. :cheers:
A štoe s onim spajanjem vinkovačke s čepinskom?
LAMPAŠ8 May 12th, 2011, 12:35 PM Zanimljiva ideja, ali realizacija je čisti kič. Podsjeća na onu cirkus-ideju o bojanju klupa u bijelo plavo :nuts:
^^sačekajmo realizaciju,možda ne bude kričavo plavo i bijelo,već u prijelazima
tomostv May 12th, 2011, 02:20 PM Potpuno se slažem..Zašto sve što se radi u Osijeku mora biti obojano bijelo-plavo?Je da su to boje grada ali stvarno pretjeruju..
a šta je to do sada bijelo-plavo?
Semper Fidelis May 12th, 2011, 04:17 PM Stadion :D
LAMPAŠ8 May 12th, 2011, 07:56 PM ZAVRŠNI RADOVI U ULICI JELA
U povodu skorog završetka radova na izgradnji komunalne infrastrukture u Ulici jela lokaciju je, sa suradnicima, obišao gradonačelnik Krešimir Bubalo.
„Po završetku izgradnje komunalne infrastrukture bit će ostvareni svi uvjeti za nastajanje naselja, odnosno izgradnju obiteljskih kuća, a za tu svrhu Grad je zasad planirao 27 parcela. Uskoro ćemo raspisati natječaj o poticanoj prodaji za mlade obitelji“ istaknuo je gradonačelnik.
Riječ je o radovima na 1 115 m vodovodne i 876,87 m kanalizacijske mreže koju je izgradila tvrtka Vodovod-Osijek, a HEP je realizirao instalacije struje i plina. Podsjećamo, Grad Osijek i Gradnja d.o.o. ugovor o izvođenju radova potpisali su 22. srpnja 2010. godine. Naime, u postupku javne nabave izabrana je najpovoljnija ponuda za izgradnju prometnice, pješačke staze, oborinske odvodnje i javne rasvjete u Ulici jela. Riječ je o ponudi tvrtke Gradnja d.o.o. u iznosu od 2.172.191,86 kn bez pdv-a, odnosno 2.671.795.99 kn s pdv-om.
ASFALTIRANJE CESTE U TVRĐAVICI
Djelatnici tvrtke Unikom d.o.o. izvršili su radove na asfaltiranju ceste Krak 1 u Tvrđavici, a radove je, sa suradnicima i vijećnicima u MO Lijeva obala, obišao gradonačelnik Krešimir Bubalo.
Riječ je o početku procesa asfaltiranja ukupno šest krakova u Tvrđavici, što je i dogovoreno na zadnjem sastanku u Mjesnom odboru, a na veliko zadovoljstvo stanovnika Tvrđavice. Krak 1 duljine je oko 120 metara, a ukupna vrijednost radova iznosi blizu 200.000,00 kuna.
LAMPAŠ8 May 12th, 2011, 08:08 PM http://i53.************/30icmy9.jpg
http://i51.************/28a6t5g.jpg
http://i52.************/or84qt.jpg
http://i56.************/9zu1af.jpg
LAMPAŠ8 May 12th, 2011, 08:14 PM nova fasada zgrade hrvatskih cesta
http://i52.************/sv2hsm.jpg
Semper Fidelis May 12th, 2011, 08:16 PM http://i53.************/30icmy9.jpg
Gdje se nalazi ova zgrada?
LAMPAŠ8 May 12th, 2011, 08:17 PM Gdje se nalazi ova zgrada?
^^strossmayerova,preko puta vikarijata kod crkve sv.roka
LAMPAŠ8 May 12th, 2011, 08:21 PM nova fasada zgrade hrvatskih cesta
Rocky031 May 12th, 2011, 10:13 PM Obnavlja se krov na zgradi pored kapucinske crkve na glavnom trgu.
Semper Fidelis May 12th, 2011, 10:34 PM nova fasada zgrade hrvatskih cesta
Dobro mi izgleda :okay:
^^strossmayerova,preko puta vikarijata kod crkve sv.roka
Ajoj daa :nuts: Al kontam da je fasada bila preružna pa je baš i nisam primjecivao. Sada je super:cheers:
rosulje May 13th, 2011, 01:30 AM Fasada je odlična
tomostv May 13th, 2011, 02:15 PM jel Portanova nije imala svoj topic?
http://www.sib.hr/Gospodarstvo/diesel-i-tommy-hilfiger-u-portanovi.html
Semper Fidelis May 13th, 2011, 02:35 PM Pa ima :lol: Eno lampaš je stavio istu vijest 2 min prije tebe :lol:
esseker May 13th, 2011, 08:53 PM Potpuno se slažem..Zašto sve što se radi u Osijeku mora biti obojano bijelo-plavo?Je da su to boje grada ali stvarno pretjeruju..
danas gledam baš taj dio promenade i mislim si isto to, jbte pa kud baš tamo i kud baš bijelo plavo i to na sivo kamenu podlogu,,, kič pa da je sto puta gradska boja. mislim da je bilo koja boja bilo bi kičasto.
a desit će se isto što i s šetačima na nogostupima (dio šetača na semaforima) a to je da će izblijediti i onda se to naravno ne će obnavljati i imat ćemo duplo ruglo.
A moram reći ovdje javno da dok se lova nalazi za ovakve projekte, projekti poput inicijative za povratak tramvaja TMK 101 iz ZG u OS gdje bi bio jedan od izložaka budućeg tramvajskog muzeja i služio kao turistički tramvaj, ostaju u ladici zbog "nedostatka novca".
:ohno:
ArtNouveauFan May 14th, 2011, 09:25 AM A moram reći ovdje javno da dok se lova nalazi za ovakve projekte, projekti poput inicijative za povratak tramvaja TMK 101 iz ZG u OS gdje bi bio jedan od izložaka budućeg tramvajskog muzeja i služio kao turistički tramvaj, ostaju u ladici zbog "nedostatka novca".
:ohno:
Za gluposti novca ima, a za ostalih x pametnih stvari koje čekaju svoj red nema. :ohno:
Rocky031 May 14th, 2011, 03:42 PM Evo mal CU iz grada :)
http://img195.imageshack.us/img195/1439/picture079ys.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/195/picture079ys.jpg/)
Otkad su obnovili ovu zgradu u Reisnerovoj,nitko još nije stavio sliku
http://img29.imageshack.us/img29/8020/picture094y.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/29/picture094y.jpg/)
Divaltova
http://img231.imageshack.us/img231/8402/picture107c.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/231/picture107c.jpg/)
LAMPAŠ8 May 14th, 2011, 06:22 PM NOVI PROJEKT I SUBVENCIJE ZA OBNOVU PROČELJA U EUROPSKOJ AVENIJI
Odbiju li obnoviti secesiju, Grad će im se uknjižiti na nekretninu!
U nastojanju da vlasnike secesijskih građevina u središtu Osijeka potakne na obnovu pročelja Grad Osijek sprema novi projekt.
Ponudit će im izdašne subvencije za sanaciju, a ako ovi i u tom slučaju odbiju stare fasade obnoviti to će učiniti Grad, što će za posljedicu imati uknjižbu na nekretnine u visini proporcionalnoj uloženom novcu! Realizaciju projekta trebala bi omogućiti manja intervencija u novi komunalni red. “Stanari u zgradama koje su zaštićeno kulturno dobro nemaju dovoljno novca da ih propisno obnove, pa im Grad u tomu želi pomoći. No, i oni će u obnovi morat sudjelovati. Ako ni u tom slučaju ne budu pristali na obnovu, Grad planira pročelja urediti o svom trošku, te se potom u visini uloženog iznosa u obnovu uknjižiti kao suvlasnik nekretnine. Naravno, cilj projekta nije ugrožavanje nečijeg vlasništva nego podsjećanje ljudi da vlasništvo nije samo pravo već i obveza, a živjeti u prvoj gradskoj zoni sa sobom nosi upravo obvezu održavanja reprezentativnog izgleda građevina”, kaže Ivica Završki, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka te član radne skupine koja je izradila novi komunalni red. No, vlasnici secesijskih objekata prema najavi ovog projekta su skeptični. Među njima i bračni par Božica i Ivan Baćak koji žive u Europskoj aveniji, u zgradi kasne secesije koja datira iz 1920. godina, te se prema podatcima Konzervatorskog odjela nalazi unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Osijeka. “Zgradu smo obnavljali prije rata i svjesni smo da bismo to trebali ponovno učiniti. No, hoće li se svi stanari oko ulaganja složiti - treba vidjeti. Čekat ćemo da Grad konkretno kaže kako bi nam u tomu pomogao. U svakom slučaju, mi smo svoj stan pošteno otplatili i ne može nam ga nitko uzeti”, kaže Ivan Baćak.
Osijek kao Ljubljana
Kako objašnjava Ivica Završki, riječ je o modelu uz pomoć kojeg su stara pročelja obnovljena u nekoliko europskih gradova. “Grad Osijek projekt radi prema uzoru na Ljubljanu gdje je na ovaj način revitalizirano tridesetak zgrada u središtu grada. Oni su pokazali da gradska uprava i građani mogu kroz suradnju mogu učiti mnogo dobroga za svoj grad”, kaže Završki.
^^Završki je takav da to neće ostati samo na ovome,pitanje je koliko su građani svjesni da se to mora obnoviti..
ArtNouveauFan May 14th, 2011, 06:50 PM Bilo bi stvarno lijepo da obnove. Znaju li građani u kakvim zaštićenim zgradama žive?
Rocky031 May 15th, 2011, 11:42 AM Nadam se i ja da će biti tako,valjda neće uništiti najljepši neboder u gradu..
Semper Fidelis May 15th, 2011, 11:42 AM http://img195.imageshack.us/img195/1439/picture079ys.jpg
Valjda ce boju vratiti na crvenu.
Rocky031 May 15th, 2011, 11:50 AM Nadam se i ja da će biti tako,valjda neće uništiti najljepši neboder u gradu..
LAMPAŠ8 May 16th, 2011, 12:42 PM ŽELJEZNIČKI PROMET NEĆE PRESIJECATI GRAD
Pet milijuna kuna za novu prometnu studiju
Sedam ustanova i institucija na državnoj i lokalnoj razini – Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, Hrvatske željeznice, Lučka uprava Osijek, Županijska uprava za ceste, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija – odlučilo je udruženim snagama i sredstvima financirati izradu prostorno-prometne studije prometnog sustava grada Osijeka sa širim okruženjem. "Posrijedi je prijeko potrebna studija, čiji je cilj sveobuhvatno riješiti sve potencijalne probleme i nejasnoće u cestovnom, željezničkom, riječnom i zračnom prometu u Osijeku i njegovu širem okruženju, uvjetno rečeno, gotovo sve do Đakova. Između ostaloga, ona će obuhvatiti planirano premještanje željezničkog koridora 5C, kako željeznički promet ne bi presijecao grad Osijek na više dijelova", ističe Martin Marolin, pročelnik županijske Agencije za razvoj. Za izradu studije osigurana su ukupno 4,92 milijuna kuna (četiri milijuna kuna plus PDV), a financirat će se u sljedećim omjerima: 25 posto Hrvatske ceste, po 20 posto HAC i HŽ, po 5 posto ŽUC i Lučka uprava Osijek, 10 posto Županija te 15 posto Grad Osijek. "Sve navedene ustanove i institucije već su usvojile ovakav model financiranja, a u idućih desetak dana očekujemo potpisivanje svih potrebnih ugovora. Nakon toga slijedi raspis natječaja za javnu nabavu, a očekujemo da će studija biti završena i prezentirana u roku od godinu i pol dana, dakle do kraja 2012. godine. Vjerujemo da ćemo s njom dobiti kvalitetno prometno rješenje za idućih 30 godina", najavljuje Marolin
LAMPAŠ8 May 16th, 2011, 12:44 PM OSJEČKI ARHITEKT O POVEZIVANJU DVIJU OBALA
Papić: Gradimo jeftine viseće pješačke mostove, već sada treba povezati Donji grad s Podravljem!
Umjesto novog cestovnog mosta preko rijeke Drave, kojega aktualna gradska uprava planira graditi u produžetku Dubrovačke ulice u središtu grada, lijevu i desnu obalu Osijeka treba povezati s još nekoliko pješačkih mostova.
Stručno je to mišljenje Tone Papića, diplomiranog inženjera arhitekture i akademskog slikara te bivšeg člana Poglavarstva grada Osijeka za urbanizam od 2005. do 2009. godine.
Papić iznosi još niz zanimljivih ideja u svrhu razvoja grada.
- Trebalo bi ponovno aktivirati i revitalizirati presječene prometne koridore kroz središte grada, unaprijediti sustav parkiranja izgradnjom niza malih javnih garaža u gradskom središtu, sustavom potpora i pomoći vratiti život u opustjele poslovne prostore te poticati razvoj atraktivnih sadržaja u središtu grada i obnavljati dotrajalu i zastarjelu infrastrukturu, predlaže Papić.
Lijeva obala, po njegovu mišljenu, treba ostati zelena oaza namijenjena razvoju športa i rekreacije (streljana, hipodrom, tenis i golf-tereni, atletske staze i športski kampovi, staze za cross-country, motocross, biciklizam, jahanje i drugo), izletničkog turizma i ugostiteljstva.
- Da bismo što tješnje povezali lijevu i desnu obalu Drave i neposredno spojili stambene blokove sa športskim i rekreacijskim sadržajima lijeve obale, nužno je izgraditi što gušći niz jednostavnih i jeftinih visećih pješačkih mostova, nalik već postojećem mostu, čime bi i riječni vodotok Drave postao okosnica gradske urbane matrice, dodaje.
U tom cilju, ističe, već bi sada trebalo izgraditi pješački most kod Kožare koji bi Podravlje povezao sa središtem Donjeg grada.
- Uvjeren sam da bi razvoj na tim osnovama svrstao Osijek u sam vrh europskih gradova prema uređenosti urbanog prostora i kvaliteti života njegovih građana, a niz mostova bi snažno utjecao na izgradnju njegovog imidža i stvaranje brenda grada po mjeri čovjeka, zaključuje Papić.
Ugrožavanje Kopačkog rita
Papić iznosi niz razloga zbog kojih je projekt novog cestovnog mosta u ovom trenutku i na ovoj lokaciji nepotreban i besmislen. "Činjenica je da u današnjem okruženju ovaj most u prometnom pogledu kreće niotkud i završava nigdje. Uz to, on je preskup, posebice u uvjetima opće gospodarske krize i gotovo uništenog osječkog gospodarstva. Također, on za sobom povlači pojačanu izgradnju stambenih blokova na lijevoj obali, što će rezultirati uništenjem zaštićenog krajobraza, ugrožavanjem Kopačkog rita i betonizacijom zelenih površina", navodi. Na kraju priznaje kako će "Osijeku u skoroj budućnosti vjerojatno trebati i novi cestovni most". "No, treba ga graditi tek nakon izgradnje i uređenja lijeve obale, izgradnje sjeverne obilaznice i probijanja transverzale koja će povezivati južnu i sjevernu obilaznicu", kaže.
Niz mostova bi snažno utjecao na izgradnju njegovog imidža i stvaranje brenda grada po mjeri čovjeka
Rocky031 May 16th, 2011, 01:10 PM Dok neizgradimo nešta na drugoj strani nebi nam trebali drugi mostovi.
Semper Fidelis May 16th, 2011, 01:29 PM Ček, ček, ček, nisam baš najbolje shvatio ovaj dio
"Također, on za sobom povlači pojačanu izgradnju stambenih blokova na lijevoj obali, što će rezultirati uništenjem zaštićenog krajobraza, ugrožavanjem Kopačkog rita i betonizacijom zelenih površina", navodi. Na kraju priznaje kako će "Osijeku u skoroj budućnosti vjerojatno trebati i novi cestovni most". "No, treba ga graditi tek nakon izgradnje i uređenja lijeve obale, izgradnje sjeverne obilaznice i probijanja transverzale koja će povezivati južnu i sjevernu obilaznicu", kaže.
Niz mostova bi snažno utjecao na izgradnju njegovog imidža i stvaranje brenda grada po mjeri čovjeka"
Gradnjom mosta i zgrada ce se ugoziti Kopački rit? Koliko ja znam granice kopačkog rita su tek kod Kopačeva. Zaštićeni krajobraz? One njive iza nasipa ili?
I tu mi opet nije jasna sljedeca rečenica u kojoj se potiče izgradnja mosta, uređenja lijeve obale, pa čak i sjeverne obilaznice koja se treba graditi! :nuts: E sad tu se nedovodi u pitanje Kopački rit i betonizacija ili :dunno:
:rofl:
tomostv May 16th, 2011, 01:33 PM pa vjerovatno je i tekst stavljen u Glas da ovaj ispadne smješan.
Semper Fidelis May 16th, 2011, 01:36 PM A da da, to su riječi stručnjaka koji su nam napravili donjogradski trg i koju su tjednima imali problema sa sređivanjem prostora ispred kapelice snježne gospe :)
Seyzmo May 16th, 2011, 01:45 PM Ne smatram Papica nekim posebnim strucnjakom, ali mi nije jasno sto fali Donjogradskom trgu?
Cesto sam u DG i trg je popodne uvijek pun i po meni je taj prostor odlicno iskoristen i ujutro (trznica) i popodne...kamo srece da i ostali dijelovi grada imaju tako jedno lijepo mjesto.
Semper Fidelis May 16th, 2011, 01:52 PM Ne smatram Papica nekim posebnim strucnjakom, ali mi nije jasno sto fali Donjogradskom trgu?
.
Fali mu dosta toga ;) Ako si slušao kako je on trebao izgledati prema najavama (sa staklenim podom gdje bi se ispod vidjeli osvljetljeni djelovi Murse, od info panoa, nekih video proekcija, itd itd. A dobili smo zatrpavanje Murse, i beton na to istom trgu. :ohno:
Ehh struko...
LAMPAŠ8 May 16th, 2011, 02:31 PM tone papić je i sa oduševljenjem pokazivao kružne tokove na trpimirovoj,pa neznam gdje su onii izgubili dosad.....
Seyzmo May 16th, 2011, 04:11 PM Fali mu dosta toga ;) Ako si slušao kako je on trebao izgledati prema najavama (sa staklenim podom gdje bi se ispod vidjeli osvljetljeni djelovi Murse, od info panoa, nekih video proekcija, itd itd. A dobili smo zatrpavanje Murse, i beton na to istom trgu. :ohno:
Ehh struko...
Vizualno se slazem da nije nesto lijep, ali ispunjava svrhu.
Odi popodne nekad tamo pa ces vidjeti koliko je ljudi na njemu, a nije ni atmosfera losa...sta bi Retfala dala za jedan takav prostrani trg, a u ovom trenutku nema ni Jug nista slicno kao ni Industrijska cetvrt.
Semper Fidelis May 16th, 2011, 04:51 PM Ma ok je on ovako, ljudi se druže tamo, puno je djece, igra se badminton :D Ali sam kazem da me smeta što se nije napravilo kak se najavljivalo. Šteta.
LAMPAŠ8 May 16th, 2011, 06:47 PM RADNI SASTANAK U MO „VIŠNJEVAC“
U okviru obilaska gradskih četvrti i mjesnih odbora na području grada Osijeka, održan je radni sastanak s vijećnicima u MO Višnjevac.
Gradonačelnik Krešimir Bubalo, pročelnici upravnih odjela Grada Osijeka, direktori tvrtki u vlasništvu Grada te vijećnici u MO Višnjevac osvrnuli su se na dosad odrađene aktivnosti na području Višnjevca te razgovarali o prioritetima u 2011. godini.
Jedno od najznačajnijih pitanja je prometna i komunalna rekonstrukcija Ulice bana Josipa Jelačića. „Nužno je što prije krenuti s ishođenjem cjelokupne dokumentacije potrebne za izvođenje radova, čiji početak realno možemo očekivati sljedeće godine“ istaknuo je gradonačelnik Bubalo dodavši kako je sigurno u planu produženje tramvajske pruge u dva kolosijeka kroz Višnjevac.
U vezi s rekonstrukcijom i dogradnjom OŠ Višnjevac, uskoro će započeti radovi, a cilj je da škola i sportska dvorana budu završene do rujna 2012., odnosno do početka nastavne školske godine 2012./13.
Iz Programa prioriteta za održavanje i poboljšanje komunalne infrastrukture Mjesnog odbora Višnjevac za ovu godinu izdvajamo održavanje nogostupa u: Ulici Petra Zrinskog, Prolazu između J. Jelačića prema ulici J. Kozarca i J.J. Strossmayera kod okretišta tramvaja, Ulici J.J.Strossmayera - sjeverna strana te Dubrovačkoj ulici - pješački most prema Josipovcu. Za sve ove radove u Proračunu Grada Osijeka planirano je ukupno 500.000,00 kuna.
p.s. napravljen je jedno 20-30 metarski grafit SLOBODA ZA GENERALE na zidu u Trpimirovoj...
agent_01 May 17th, 2011, 12:02 PM Rencon priprema obnovu Jelačićeve ulice, za svaki kilometar pruge milijun eura
Objavljeno: 17.5.2011
Ove godine u cijelosti će biti pripremljena dokumentacija za rekonstrukciju Ulice bana Jelačića u Višnjevcu, koja će dobiti i tramvajske tračnice, a sve kako bi radovi mogli krenuti već početkom iduće godine, zaključeno je na jučerašnjem radnom sastanku gradonačelnika Krešimira Bubala i vijećnika MO Višnjevac. Projekt širenja tramvajske mreže kroz Višnjevac tako se, nakon desetljeća razgovora i obećanja napokon bliži realizaciji. Na sastanku je rečeno kako projekt priprema tvrtka Rencon, a u sklopu rekonstrukcije širit će se prometnica, gradit će se biciklističke staze, izmještati stupovi javne rasvjete i vodovodne instalacije te će Ulica bana Jelačića dobiti potpuno nov izgled. “Rekonstrukcija Jelačićeve ozbiljna je investicija, pogotovo kada se uzme u obzir da jedan kilometar tramvajskih tračnica stoji milijun eura. Projekt se planira zajednički sa Županijom, iz čije bi se blagajne financirala cesta, a Grad bi pokrio ostala ulaganja. Za iduću školsku godinu spremna bi trebala biti i obnovljena osnovna škola u Višnjevcu, koja će dobiti i novu dvoranu. Projekt financira Grad sa 35 posto i resorno ministarstvo sa 65 posto iznosa, a Grad je svoj dio novca osigurao i nadamo se što skorijem početku radova”, rekao je Bubalo. Predsjednik Vijeća MO Višnjevac Josip Marković rekao je da u Višnjevcu postoje problemi s oborinskom odvodnjom i neodržavanim kanalima te da mještani nisu zadovoljni dinamikom košnje trave na javnim površinama. Gradonačelnik Bubalo istaknuo je da se s manje novca uspijeva kositi i češće nego prijašnjih godina te pozvao građane da sami pokose prostore ispred svoje kuće. I.Sekol
Obnovljena Preradovićeva
Ulica Petra Preradovića dobila je asfalt, nove nogostupe i riješena je oborinska odvodnja. Za posjeta Višnjevcu gradonačelnik je obišao Preradovićevu ulicu, u kojoj su radovi u završnoj fazi, a riječ je o rekonstrukciji 350 metara ulica vrijednoj 575.000 kuna. Uređenje Preradovićeve nerealizirani je projekt s prošlogodišnje liste prioritetnih ulaganja u MO Višnjevac.
LAMPAŠ8 May 17th, 2011, 12:25 PM ^^sad kad se budu bunili zbog platana..
Rocky031 May 17th, 2011, 02:48 PM http://www.sib.hr/Foto-zapazanja/grafit-za-generale-na-trpimirovoj.html
Jako lijepo :cheers:
ArtNouveauFan May 17th, 2011, 03:00 PM ^^ Baš dobro. :)
La_Linea May 17th, 2011, 04:27 PM pa vjerovatno je i tekst stavljen u Glas da ovaj ispadne smješan.
Ja sam isto najskloniji ovome.
Semper Fidelis May 17th, 2011, 05:31 PM http://www.sib.hr/Foto-zapazanja/grafit-za-generale-na-trpimirovoj.html
Jako lijepo :cheers:
Fino, vidio sam ih neki dan kad su ga radili :)
hihmih May 17th, 2011, 06:48 PM Fino, vidio sam ih neki dan kad su ga radili :)
Lijepo, ali!?Sloboda kome?Samo generalima ??? ili svim braniteljima nedužno optuženima. Grafit če zasigurno dugo biti na tome mjestu a vjerovatno da se nikada više neče prefarbati.Zbog povijesne istine efektnije i pravednije bi bilo da su napisali sloboda hrvatskim braniteljima.Svi oni su prije svega branitelji prelijepe nam domovine a tek onda osobe sa višim ili manjim vojnim činovima.jel tako?
Semper Fidelis May 17th, 2011, 07:15 PM ^^E pa sada možemo tražiti dlaku u jajetu :) Zašto je ovako, zašto nije onako. Grafit se sigurno radio za trenutno stanje i nepravedno osuđene generale. Da je napisano "sloboda hrvatskim braniteljima" vecina bi se zapitala, što je sad opet bilo? Kad se rade grafiti podrške braniteljima. A tak eto možemo unedogled.
VESP031 May 17th, 2011, 07:25 PM gmjvm
LAMPAŠ8 May 17th, 2011, 09:18 PM U ZOO vrtu uskoro "Afrika"
Osječki Zoološki vrt uskoro će postati bogatiji za nekoliko vrsta životinja, a neke od njih su žirafe, marmozeti i pelikani za koje se uređuje poseban prostor prema standardime Europske Unije nazvan "Afrika".
Denis Vedlin, upravitelja osječkog Zoološkog vrta, kaže: "I sada je osječki zoo-vrt specifičan u Hrvatskoj po veličini svoga prostora na otvorenom gdje životinje kao u svojim pravim obitavalištima mogu živjeti, slobodno i nesputano". Dodaje kako se planira proširenje zoo-vrta na još 36. 000 hektara šume iza vrta, koja se kako je istaknuo prvo mora razminirati, ali kada se to obavi, osječki se zoološki vrt bit jedan od najvećih u ovom dijelu Europe.
Do prije rata u osječkom zoološkim vrtu živjele su žirafe, među njima i prava atrakcija žirafa Oska koja je na svijet došla u tom zoološkom vrtu, što je vrlo rijetko. Od tada nije bilo žirafa koje su zbog sigurnosti izmještene u Mađarsku, te se zato sada s posebnim oduševljenjem očekuju dvije muške žirafe koje će stići iz Njemačke. Godišnje osječki Zološki vrt koji se nalazi u sastavu Unikoma, posjeti više od sto tisuća posjetitelja, a najviše je djece, kojima su posebno zanimljivi lav, tigar, leopard, čimpanza, ljama, američki bizon, ali i brojni gmazovi koji su smješteni u akvarije i terarije.
Kao dobar primjer Vedlin ističe suradnju s beogradskim zoološkim vrtom, koji je prošle godine osječkom zoo-vrtu darovao više životinja, među kojima su crni labud, piton i leopard. Inače, kaže Vedlin, od ove godine kao i u brojnim drugim europskim zoološkim vrtovima, posjetitelji mogu posvojiti pojedine životinje i svojim sponzorstvom dodatno se brinuti za njihovo "stanovanje" i prehranu. Posebno važnim ocijenio je suradnju s osječkim Odjelom za biologiju, čiji znanstvenici pomažu u brizi za pravilan odnos, prehranu i ostalo vezano uz stanovnike osječkog Zoološkog vrta.
Osječki Zoološki vrt osnovan je 1955. godine, nalazi se na lijevoj obali Drave, a do njega se može doći i kompom što je posebna atrakcija za brojne turiste. Od prošle subote jedan osječki tramvaj oslikan je sa životinjskim carstvom osječkog Zoološkog vrta. U ZOO vrtu trenuto obitava 650 životinja.
Semper Fidelis May 17th, 2011, 09:22 PM Proširenje na 36 hektara? Bomee :)
Rocky031 May 17th, 2011, 10:46 PM Odlično,meni je naš ZOO odličan,još kad ga prošire za 36 hektara :)
To je otprilike kao 2 perivoja kralja Tomislava :nuts:
Odlično!
Ako se nevaram on je 2005/2006 proglašen najljepšim Zoološkim u Hrvatskoj :)
LAMPAŠ8 May 18th, 2011, 12:40 PM BRANKO KINCL, AKADEMIK I JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH HRVATSKIH ARHITEKATA
“Pogriješio sam 1975., 250.000 stanovnika u Osijeku bila je čista utopija”
Protekloga vikenda u Galeriji Waldinger otvorena je izložba urbanističkih studija, arhitektonskih projekata i realizacija Branka Kincla, akademika i jednog od najznačajnijih suvremenih hrvatskih arhitekata. Bila je to prigoda da s Kinclom, 73-godišnjim diplomiranim inženjerom arhitekture iz Zagreba, porazgovaramo o njegovoj viziji arhitektonskog i urbanističkog razvoja Osijeka.
Koliko ste se u svojim radovima i projektima bavili javnim prostorima u Osijeku?
- Izradio sam projekt za gradnju Komercijalno-distributivnog centra Tvornice duhana Rovinj, koji se nalazi na zapadnom ulazu u Osijek. Također, sudjelovao sam na natječaju za arhitektonsko rješenje Poslovno-kulturnog centra Eurodom, na kojemu sam osvojio treću nagradu.
Postoji li neki javni prostor u Osijeku, za izgled kojega biste voljeli izraditi projekt?
- Pa, recimo, lijevu obalu Drave. Ja sam kao mladi arhitekt, pod vodstvom arhitekta Radovana Miščevića, u sklopu tima 1975. godine radio Generalni urbanistički plan "Osijek 2000.". Tada smo projicirali da će Osijek te godine imati gotovo 250 tisuća stanovnika, od čega će se njih oko 70 tisuća naseliti na lijevoj obali. To se pokazalo kao utopija. Rado bih dobio priliku ispraviti tu pogrešku.
Kako danas vidite razvoj i uređenje lijeve obale Drave ?
- Po meni, na lijevoj obali uopće ne treba biti stambenih zgrada. To treba ostati javni gradski prostor, svojevrsna oaza rekreacije, kulture i sporta. Tamo bi se nalazili uređeni perivoji i parkovi, stadion, sportske dvorane, muzeji, galerije... Osijek ima velike predispozicije da se razvija na način linearnog grada s desne strane rijeke, a s druge strane treba se razvijati dio Osijeka koji je u funkciji toga stanovanja. To je bitno drukčije od toga plana iz 1975. godine, a mislim da bi to bio fantastičan projekt i sadržaj za Osijek.
cayenneos May 18th, 2011, 12:59 PM Prve neslužbene informacije te statističke i sociološke procjene govore da se broj stanovnika Osijeka drastično smanjio u odnosu na popis stanovništva 2001. godine. Pesimistične su prognoze da Osijek po broju stanovnika čak više nije četvrti grad u Hrvatskoj!
U prilog takvim procjenama idu i podatci koje smo doznali od nekoliko popisivača, koji su u travnju obilazili kućanstva u dvama velikm osječkim naseljima, Sjenjaku i Vijencu Ivana Meštrovića. Na više od polovine Vijenca popisano je nešto manje od 2.000 osoba (gotovo upola manje nego prije 2001.!), a među njima je dosta studenata koji tu žive privremeno. "Mnogi stanovi su prazni ili u njima živi samo jedna osoba. Istina, ima onih koji su, zbog poreznih olakšica, prijavljeni recimo u Baranji te nedomicilnih studenata koje su roditelji prijavili u matičnom kućanstvu, ali opet – situacija je lošija nego što sam pretpostavljala", kaže popisivačica.
Osijek s prigradskim naseljima 2001. imao je 114.616 stanovnika, a sam grad 90-ak tisuća. Kao najveći kandidat za "preskakanje" Osijeka spominje se Zadar, trenutačno peti grad po veličini (2001. gradsko područje Zadra imalo je 72.718, a uži dio 69.556 stanovnika). Mnogi spominju i Slavonski Brod (64.612 stanovnika), pa čak i Veliku Goricu. U Državnom zavodu za statistiku ne žele izlaziti ni sa kakvim procjenama prije 30. lipnja, kada se objavljuju službeni podaci. No, stručnjaci imaju svoje mišljenje. "Proteklih godina rađen je niz istraživanja i analiza koji su pokazali da će broj stanovnika u Osijeku, ali i Slavoniji i Baranji, biti sigurno manji. Moje je mišljenje kako bi Osijek nakon ovoga popisa lako mogao biti peti grad u Hrvatskoj, nakon Zadra, koji se jako razvio. Moguće je da veći službeno postane i Slavonski Brod, u koji je doselilo puno stanovnika Posavine. Velika Gorica se snažno razvija i možda još ne sada, ali do idućeg popisa i ona bi mogla biti ispred Osijeka", zaključuje prof. dr. sc. Radoslav Galić, dekan i profesor statistike na Elektrotehničkom fakultetu.
Jel se još netko sekira zbog ovoga, ili samo ja budaletina?
Escalade May 18th, 2011, 01:13 PM Hmmm... da, na kraju će se uspostaviti da je Osijek 7. po veličini u hrvatskoj....
Iskreno, mene nebi čudilo da nas Zadar pretekne.... Šteta, ali to ti je poslijedica svega što se događalo u zadnjih 20 godina i činjenice da mi nismo imali svog Kalmetu...
Make it so May 18th, 2011, 01:14 PM Da se i smanjija za cilih dvadeset tisuca ..nevidin kako bi ga pretekli brod ili zadar .. imat ce iznad sto tisuca nebrini
cayenneos May 18th, 2011, 01:47 PM Ma gle, ne brine mene što se Zd povećao ili smanjio. Mene brine što se moj grad smanjio.
A sami smo si krivi što nam je tako. Imali smo mi prekoviše tih HDZ-ovaca u ZG koji su i dan danas vrlo visoko pozicionirani. Smo je problem što oni zaborave na Osijek čim prođu naplatne kučice kod Čepina.
VESP031 May 18th, 2011, 02:54 PM Bas me zanima koliko su uske njive,retfala nova,divaltova,strossmayerova i masa drugih ulica imali stanovnika prije 10 godina.Vijenac i sjenjak su izgradjeni prije 30 i 40 godina i normalno datamo ima puno matorih.i Gle tko to govori, veliki Radoslav Galic iz nekog od mnogih hcspova i true hrvatina.Mozda da glasamo za njega da nas spasi
tomostv May 18th, 2011, 03:02 PM ja mislim da Osijek nije previše pao jer kao što i VESP piše puno je tu novih naselja,zgrada..
Je, bilo je i uvijek puno umirovljenika i ima ih i sada.
Mislim da nije bitno jesmo li 4 ili 5 grad jer usporedit Osijek i Brod je smješno. Čak i u Zadru se ne osjećam kao u velikom gradu.
LAMPAŠ8 May 18th, 2011, 03:08 PM IZGRADNJA TVORNICE BIOGORIVA- ETANOLA U OSIJEKU
Gradonačelnik Krešimir Bubalo zajedno sa zamjenicima Danijelom Lovoković i Ivanom Vrdoljakom I suradnicima održao je radni sastanak s predstavnicima američkih investitora tvrtke ICM Inc. i projektantima buduće tvornice etanola u Osijeku.
Gradsko vijeće Grada Osijeka krajem 2010. godine donijelo je Odluku o davanju suglasnosti na zamjenu nekretnina (čestica) s Republikom Hrvatskom na lokacijama Luka Osijek i Jug IV, odnosno području na kojem će biti izgrađena najsuvremenija tvornica biogoriva - etanola. Očekivani početak radova na njenoj izgradnji je 11. kolovoza 2011., a završetak u roku od godine dana, kako bi se „uhvatila“ žetva 2012.
Tvornici će biti potrebno oko 450.000 tona kukuruza godišnje, odnosno oko 45.000 hektara zasađenih površina, a trebala bi osigurati (uključujući kooperante) posao za oko 1.000 ljudi.
Kako bi poštivali dinamiku predviđenih rokova, investitori i projektanti zatražili su potporu i pomoć Grada u ishođenju potrebne dokumentacije u Katastru i Zemljišnim knjigama, a razgovaralo se i o mogućnosti drugačijeg obračuna komunalnog doprinosa za proizvodne djelatnosti.
web stranica tvrtke ICM INC
http://www.icminc.com/
Rocky031 May 18th, 2011, 03:14 PM Odlično! :cheers1:
LAMPAŠ8 May 18th, 2011, 03:17 PM http://www.etanol.hr/
Etanol Osijek d.o.o. (EO) je tvrtka koja je osnovana sa ciljem stvaranja tvornice za proizvodnju Etanola u Osijeku, Hrvatska. Bioetanol je obnovljivo gorivo koje se može miješati sa konvencionalnim benzinom. Etanol je alkohol biološkog porijekla i dobiva se fermentacijom kukuruza, šećerne trske, škroba. Po svome sastavu etanol je topiv u vodi, netoksičan i biorazgradiv. Dodaje se benzinu u cilju povećanja broja oktana u gorivu, jer je etanol gorivo koje čišće sagorijeva od klasičnog benzina.
Tvrtka ICM Inc. u 2011. kupuje udio u vlasništvu tvrtke Etanol Osijek d.o.o. i time ulazi u projekt izgradnje Etanol postrojenja u luci Osijek, Hrvatska, Greenfield investicije kapaciteta 180 milijuna litara godišnje, procjenjene vrijednosti projekta od 100.000.000€. ICM-Inc. se smatra globalnim liderom u procesnoj tehnologiji proizvodnje etanola koja se bazira na žitaricama, njihov ulazak u vlasničku strukturu Etanola Osijek d.o.o. predstavlja snažnu neposrednu podršku u vidu nacrta postrojenja, inženjeringa, upravljanja projektom i financijskim sredstvima.
Tvrtka ICM Inc. je osnovana 1995.godine i od tada je dizajnirala i osmislila 102 etanol postrojenja u Sjevernoj Americi. Osim navedena vlastita 102 projekta, ICM inc. je radio na unapređivanju i nadogradnji postrojenja koja samostalno nisu krenula u proizvodnju ili su znatno podbacila, a koja nisu bila građena prema ICM procesnoj tehnologiji. Bitno za istaknuti je da se ICM-ova procesna tehnologija koristi u više od 60% svih tvornica u Sjedinjenim Američkim Državama koje proizvode etanol kao biogorivo.
Postrojenje će se bazirati na unosu sirovine (kukuruza) u količini od 430.000 tona godišnje. Iz te količine sirovine (kukuruza) dobivalo bi se biogorivo – etanol, i kao nusproizvod 150.000 tona visoko kvalitetne, proteinima bogate stočne hrane.
Lokacija izgradnje tvornice, je 7km istočno od centra grada Osijeka u lučkom području Luke Osijek, koje je također i područje koje pripada Slobodnoj zoni Osijek. Parcela za izgradnju tvornice, sa sjeverne strane je određena rijekom Dravom, s istočne strane naseljem Nemetin, a s južne strane regionalnom cestom Osijek-Nemetin-Sarvaš. Lokacija se nalazi kao što je već rečeno u lučkom području Luke Osijek koja gospodari i koristi se tokovima rijeke Drave, što značajno snižava troškove, zbog mogućnosti korištenja plovnih putova. Preko rijeke Drave indirektno imamo pristup na Dunav. Velika prednost same lokacije leži u mnogim mogućnostima koje se otvaraju korištenjem plovnih putova za dopremu sirovina, ako bi to lokalno tržište svojim cijenama diktiralo, i otpremu gotovog proizvoda.
tomostv May 18th, 2011, 03:24 PM bravo lampaš. taman sam pisao isto to :) al sa www.osijek.hr
Kad me sretneš u AM pozdravi jer si mlađi pa ću platit pivo :)
Semper Fidelis May 18th, 2011, 04:59 PM Ovo o nagađanju stanovništa mi nije baš sjelo. Grad Osijek ima oko 114.000, a Grad Zadar oko 72.000. E sad sumnjam da je Zadar dobio nekih 20.000 stan, A Osijek izgubio preko 30 tisuca :nuts: :lol: Ljudi odlaza iz Osijeka, ali se dobar dio i doseljava. Puno ih posavine se doselilo u zadnje vrijeme.
IZGRADNJA TVORNICE BIOGORIVA- ETANOLA U OSIJEKU
Gradonačelnik Krešimir Bubalo zajedno sa zamjenicima Danijelom Lovoković i Ivanom Vrdoljakom I suradnicima održao je radni sastanak s predstavnicima američkih investitora tvrtke ICM Inc. i projektantima buduće tvornice etanola u Osijeku.
Gradsko vijeće Grada Osijeka krajem 2010. godine donijelo je Odluku o davanju suglasnosti na zamjenu nekretnina (čestica) s Republikom Hrvatskom na lokacijama Luka Osijek i Jug IV, odnosno području na kojem će biti izgrađena najsuvremenija tvornica biogoriva - etanola. Očekivani početak radova na njenoj izgradnji je 11. kolovoza 2011., a završetak u roku od godine dana, kako bi se „uhvatila“ žetva 2012.
Tvornici će biti potrebno oko 450.000 tona kukuruza godišnje, odnosno oko 45.000 hektara zasađenih površina, a trebala bi osigurati (uključujući kooperante) posao za oko 1.000 ljudi.
Kako bi poštivali dinamiku predviđenih rokova, investitori i projektanti zatražili su potporu i pomoć Grada u ishođenju potrebne dokumentacije u Katastru i Zemljišnim knjigama, a razgovaralo se i o mogućnosti drugačijeg obračuna komunalnog doprinosa za proizvodne djelatnosti.
web stranica tvrtke ICM INC
http://www.icminc.com/
To je to! Napokon nam krece i proizvodnja! :cheers:
Brko May 18th, 2011, 05:27 PM ja mislim da Osijek nije previše pao jer kao što i VESP piše puno je tu novih naselja,zgrada..
Je, bilo je i uvijek puno umirovljenika i ima ih i sada.
Mislim da nije bitno jesmo li 4 ili 5 grad jer usporedit Osijek i Brod je smješno. Čak i u Zadru se ne osjećam kao u velikom gradu.
^^ Ovo što si napisao je uvredljivo za nas Brođane pa i za Zadrane.:ohno: Hoćeš da ti ja odgovorim istom mjerom? Ako nećeš zašto onda pišeš ovakve drske postove?
p.s. @cayenneos i Esc - nevjerovatno je koliko ste nerealni u pogledu državnih ulaganja u Osijek.:ohno:
VESP031 May 18th, 2011, 05:53 PM ^^ Ovo što si napisao je uvredljivo za nas Brođane pa i za Zadrane.:ohno: Hoćeš da ti ja odgovorim istom mjerom? Ako nećeš zašto onda pišeš ovakve drske postove?
p.s. @cayenneos i Esc - nevjerovatno je koliko ste nerealni u pogledu državnih ulaganja u Osijek.:ohno:
Nema potrebe za prepucavanjima.Svi padaju,to je trend.Ako se netko puno gradi ne znaci i povecanje broja stanovnika.Nitko nije mislio vrijedjati.Kako se brod ne moze usporediti s os tako ni os u nekim stvarima sa brodom.
Brko May 18th, 2011, 05:57 PM Slažem se da nema potrebe za prepucavanjem. Bojim se da će i Brod imati pad broja stanovnika zbog odlazaka trbuhom za kruhom tako da su ove Galićeve procjene čista paranoja.
tomostv May 18th, 2011, 06:11 PM Krivo si me shvatio. ispričavam se na nerazumljivom pisanju.
Nisam napisao da brod nije grad, nego da se ja ne osjećam kao u nekom velikom gradu.
Osijek, Split, Rijeka su druga priča, druga atmosfera. Brod i Zadar to nemaju.
VESP031 May 18th, 2011, 06:13 PM Ovo najvecim dijelom nisu ekonomske migracije vec pad nataliteta.Nekada je bilo puno vise djece u obiteljima,a danas rijetko tko vise od dvoje.zato gomila apartmana i stambenih zgrada ne znaci automatski i povecanje stanovnistava.Mislim da ce najvise izgubiti najveci gradovi i selo
Brko May 18th, 2011, 06:14 PM ^^ Kad nemaju sveučilište s 20 000 studenata. Dođi u Brod za npr. Božić ili tijekom ljeta pa ga onda usporedi s Osijekom.:cheers:
Semper Fidelis May 18th, 2011, 06:17 PM Nema potreba da se uspoređujemo s vjestima tko ce koga stići. Time ne dobivamo ništa. Nadam se da ce na se vratiti prijeratne brojke rođenih. Kad bi to tak bilo onda bi se bilo lijepo uspoređivati ;)
tomostv May 18th, 2011, 06:18 PM ma budem ja često u Brodu ali jednostavno previše mi je tu kuća, a premalo zgrada i gradskih kvartova . eto najjednostavnije :) čak mislim da su ljudi tamo bolji nego osječani :P
Semper Fidelis May 18th, 2011, 06:19 PM Dođi u Brod za npr. Božić ili tijekom ljeta pa ga onda usporedi s Osijekom.:cheers:
Pa onda se i naši vrate iz Zagreba na mesinu i kolače :D
Brko May 18th, 2011, 06:21 PM Pa onda se i naši vrate iz Zagreba na mesinu i kolače :D
^^ Onda je tek usporedba atmosfera u gradovima pravedna. Sjetite se samo kako Zagreb pusto djeluje u srpnju i kolovozu.
cayenneos May 18th, 2011, 08:16 PM Evo da i ja kažem koju o SB. I dalje stojim iza toga da SB ima puno bolju perspektivu od OS.
Zašto:
1. Auto cesta (A3 je ima prometa kaosve autoceste u Hr zajedno 2x)
2. Pruga (isti omjer)
3. Granica sa BiH
U SB sam barem 2 puta mjesečno i vidi se napredak.
SB ima posavinu koja ga puni, dok OS to nema.
OS je nekada bio makroregionalni centar, no danas to na žalost više nije.
No sa druge strane SB je propustio šansu biti lider regije. A to mu se nudilo 1990-uh godina dok su po OS pucali čayeni.
To je moje viđenje stvari.
=CHUCK NORRIS=> May 18th, 2011, 10:16 PM moze mi reci tko sta hoce, moze se uvrijediti ko koliko hoce, ali Brod izgleda kao jedno ogromno selo i usporedjivati ga sa Osijekom mi je ponizavajuce i uvrjedjujuce
ne cini grad samo broj stanovnika, vec i njegova povijest, infrastruktura, sadrzaji itd itd
a mislim da se tu Os i Sl B ne mogu uspoređivati
cayenneos May 18th, 2011, 10:41 PM moze mi reci tko sta hoce, moze se uvrijediti ko koliko hoce, ali Brod izgleda kao jedno ogromno selo i usporedjivati ga sa Osijekom mi je ponizavajuce i uvrjedjujuce
ne cini grad samo broj stanovnika, vec i njegova povijest, infrastruktura, sadrzaji itd itd
Pretjeruješ. Pa naš grad je upravo umjetno nastao. Da nema Dlmatinaca, Hercegovaca i Ličana imali bi danas 20 000-30000 duša. :bash:
Semper Fidelis May 18th, 2011, 10:59 PM Eh pa sad nisu baš dalmatinci i hercegovci 70% grada :)
=CHUCK NORRIS=> May 18th, 2011, 11:02 PM Pretjeruješ. Pa naš grad je upravo umjetno nastao. Da nema Dlmatinaca, Hercegovaca i Ličana imali bi danas 20 000-30000 duša. :bash:
loool
prije 2 svjetskog rata se bas i ne sjecam nekih velikih dalmatinaca i hercegovaca
a to su bile zlatne godine Osijeka, na cijim temeljima i danas zivimo
Rocky031 May 18th, 2011, 11:03 PM moze mi reci tko sta hoce, moze se uvrijediti ko koliko hoce, ali Brod izgleda kao jedno ogromno selo i usporedjivati ga sa Osijekom mi je ponizavajuce i uvrjedjujuce
Isto mišljenje i ja dijelim samo što naravno nemislim da je selo ali nije mi ni neki ogroman grad kada ga gledam,doduše brojke govore suprotno ali neznam,nekako mi fali više urbanog štiha u Brodu.
Miki86 May 18th, 2011, 11:18 PM Isto mišljenje i ja dijelim samo što naravno nemislim da je selo ali nije mi ni neki ogroman grad kada ga gledam,doduše brojke govore suprotno ali neznam,nekako mi fali više urbanog štiha u Brodu.
Neću se upuštati u vaše rasprave oko usporedbi, al samo da kažem da ove usporedbe opće ne dolaze od strane Brođana niti se itko od nas time zamara.
Rocky što se tiče urbanosti znam zbog čega ljudi imaju takav dojam. Mi nemamo puno nebodera, ali imamo jako puno četverokatnica raštrkanih po cijelom gradu i dosta njih se nalazi u nekim sporednim uličicama dalje od glavnih cesta kojima najčešće prolaze ljudi koji nisu iz grada. Jednostavno nam je grad tako formiran da se moraš provozat do zadnje ulice ne bi li primjetio neke zgrade a nekad čak i cijela stambena naselja (Mikrorajon, kralja Tomislava, Marsonia itd.) Jedino Slavonija 1 i 2 imaju dobar položaj uz Svačićevu ulicu. A naše najveće urbano naselje A. Hebranga je posebno, ideš Osječkom ulicom i uopće ga ne možeš primjetiti od kuća (osim na mostu preko Glogovice). Sad pogledaj Hebrang:
http://www.slavonski-brod.hr/mambots/content/multithumb/images/b.640.480.0.0..stories.Brod_u_slici.Hebrang.jpg
http://i582.photobucket.com/albums/ss263/scorpion86/SB%202/b64048000storiesBrod_u_slicihebrang.jpg
I pokušaj zamislit koliko bi se nebodera moglo izgraditi da su se odlučili na drugi tip urbanog naselja ko u drugim gradovima.
PS: tamo u daljini skroz lijevo na drugoj slici se vidi Mikrorajon
A ljudi koji ne poznaju Brod toliko dobro ne voze se tim rutama nego u par glavnih ulica i naravno da ne primjete ni 30 posto urbanosti grada.
Brko May 19th, 2011, 12:04 AM Stvarno sam neugodno iznenađen mržnjom i prezirom kojeg neki od vas pokazuju prema Brodu.
Očito je da nemate pojma o Brodu i o njegovoj povijesti.
Nemam se namjeru spuštati na vašu razinu jer bih se onda zgadio sam sebi. Odvratna su mi ta međugradska prepucavanja i prava su sramota za sve koji u njima sudjeluju. Ako vas to veseli samo nastavite s pljuvanjem i uvredama.:cheers1:
Frnjchuga031 May 19th, 2011, 01:23 AM Ja sam nedavno posjetio Sl.Brod nadugo i naširoko... I istog sam dojma... Brod je perpektivan grad i nije mali, ali djeluje puno manji tj. skromniji od Osijeka... Nemam ja ništa protiv Broda niti išta u tom smislu, ali osim tvrđave i samog centra grada nema ništa, baš ništa... Centar se obiđe za 10 min., a ovo sve ostalo su uglavnom kućerci... Jednostavno daje dojam manjeg grada od Osijeka... Što kroz povijest i je... Iako ova prepucavanja apsolutno nemaju smisla nevidim razlog zašto se vi brođani odmah dižete na vrške prstiju čim netko od Osječana spominje Brod kao manji i manje urbaniji grad... To je istina, a i vi bi trebal bit realni, pa i sami reći da je tako...
@Stipson: Vidim da spominješ 20000 studenata u Osijeku... Zar to sveučilište i tih 20000 studenata nisu dokaz o Osijeku kao urbanijem i većem gradu od Slavonskog Broda...
Jednostavno nekužim čemu takvo ponašanje od strane vas brođana...
=CHUCK NORRIS=> May 19th, 2011, 07:26 AM ne zelim ja nikoga vrijedjati i slicno. brojke ocito govore vise od bilo koga od nas i po prici Brod ce se opasno pribliziti Osijeku, no samo iznosim svoje misljenje i smatram da sam potpuno u pravu
a zasto bih ja nekoga mrzio to mi nije niti najmanje jasno???
MioZ May 19th, 2011, 10:14 AM Kao netko tko iskreno voli svoj grad, mogu potvrditi činjenicu da se Brod s Osijekom može usporediti po pitanju broja stanovnika i možda industrijom. Tu svaka usporedba prestaje, jer je činjenica da je Osijek mnogo urbaniji i ispunjeniji, što povjesno, što kulturno, o sveučilištu i studentima da ne govorimo. Osijeku još fali četverotračna obilaznica i to je to.
Imate jedne od najljepših palača i vila u hrvatskoj, a na Tvrđi sam vam, kao pravi lokalpatriota, zavidan, iako ne mogu da vjerujem da nema načina da se osobna vozila izbace iz nje.
Slavonski Brod svoj štih neurbanog grada, u čemu se slažem s Osječanima, duguje nagloj ratnoj ekspanziji devedesetih godina. Dakle grad se u par godina povećao za 20-ak tisuća stanovnika, industrija se smanjila za sedamdesetak posto, a infrastruktura se povećala za zapadnu veznu cestu. Katastrofa. Takav pritisak ni gradovi u Švicarskoj nebi bolje podnjeli, a kamoli gradić u zapostavljenoj nam Slavoniji. Pozdrav Osječanima.
Miki86 May 19th, 2011, 10:44 AM Ja sam nedavno posjetio Sl.Brod nadugo i naširoko... I istog sam dojma... Brod je perpektivan grad i nije mali, ali djeluje puno manji tj. skromniji od Osijeka... Nemam ja ništa protiv Broda niti išta u tom smislu, ali osim tvrđave i samog centra grada nema ništa, baš ništa... Centar se obiđe za 10 min., a ovo sve ostalo su uglavnom kućerci... Jednostavno daje dojam manjeg grada od Osijeka... Što kroz povijest i je... Iako ova prepucavanja apsolutno nemaju smisla nevidim razlog zašto se vi brođani odmah dižete na vrške prstiju čim netko od Osječana spominje Brod kao manji i manje urbaniji grad... To je istina, a i vi bi trebal bit realni, pa i sami reći da je tako...
@Stipson: Vidim da spominješ 20000 studenata u Osijeku... Zar to sveučilište i tih 20000 studenata nisu dokaz o Osijeku kao urbanijem i većem gradu od Slavonskog Broda...
Baš obrnuto, vi se propinjete i počmete sa hranjenjem svog ega čim netko spomene Brod. Pa nitko od nas nije rekao da je Brod u rangu s Osijekom, baš obrnuto, manji je, manje je urban itd. i toga smo dobro svjesni i zato je promašeno ovo tvoje kad kažeš da budemo realni jer nemamo problema s istinom i tom činjenicom, na kraju krajeva i brojke pokazuju da ste veći za 30 000 što nije malo. Koliko vas Zadrani spominju trebalo bi vam se štucati, a odi kod nas i pokušaj pronaći ijedan post gdje mi vas spominjemo i uspoređujemo se s vama. Toliko o tome. Ova tema uopće ni nije započeta od strane nas niti se itko opće zamara time da ćemo vam se opće približiti po broju stanovnika a kamoli prestići, što je uostalom i totalno nerelano i promašeno. Dođem ovdje i vidim pisanje o Brodu s podsmijehom i onda još pročitam da imamo problema sa realnošću a nitko od nas nije ni napisao da smo jednako urbani/veliki kao vi. :nuts:
Zar to sveučilište i tih 20000 studenata nisu dokaz o Osijeku kao urbanijem i većem gradu od Slavonskog Broda...
Pa tko je rekao da nije? :dunno:
Kakvo?
LAMPAŠ8 May 19th, 2011, 10:49 AM prebacite svoje usporedbe i kako se već ovo naziva u cafe ili za to određene threadove..nadam se da ovdje više o tome neće biti govora jel ovo nije thread veći bolji i jači već OSIJEK CONSTRUCTION UPDATE.a ako već nemate nešto vezano uz to,najbolje nemojte ni pisati..fala..
OBILAZAK RADOVA U ULICI P. PRERADOVIĆA
Završetak radova na rekonstrukciji Ulice Petra Preradovića u Višnjevcu obišao je gradonačelnik Krešimir Bubalo sa suradnicima i vijećnicima u Vijeću MO Višnjevac.
Projekt rekonstrukcije izradila je tvrtka Rencon d.o.o. iz Osijeka koja izvodi i nadzor nad izvođenjem radova. Na osnovu provedenog javnog natječaja radove izvodi Gravia d.o.o. iz Osijeka, a ugovoreni iznos za izvođenje radova rekonstrukcije je 575.931,52 kuna. Projektom je predviđena rekonstrukcija ceste, oborinske odvodnje i dijela nogostupa te kolni prilazi.
Dužina ceste je 337 metra i ista je predviđena za jednosmjerni promet. Trenutno se izvode radovi asfaltiranja kolnika prilaza, uređenje zelenih površina i čišćenje gradilišta.
LAMPAŠ8 May 19th, 2011, 12:19 PM ROBNA KUĆA ZA 6 MILIJUNA EURA
Novi pokušaj prodaje sablasno praznog Supera
Može li angažiranje osječke agencija za nekretnine “Ljubek” potaknuti prodaju Supermarketa, prve moderne robne kuće u Slavoniji, kako stoji u jučer objavljenom oglasu u našem listu?
Goran Čulić, član Uprave tvrtke Corrodo, vlasnika Supera, nada se tomu jer, priznaje, agencija je ipak lokalnog karaktera i dobar poznavatelj prilika na tržištu. Upravo zbog toga su se posredovanja u prodaji nekadašnjeg simbola osječke trgovine, koji je sa svojih deset tisuća “kvadrata” poslovnog prostora u posve podčinjenom položaju prema novootvorenim robnim centarima (koji su, istina, na periferiji grada), prihvatili u toj renomiranoj osječkoj agenciji. U međuvremenu kupci imaju sve manje razloga za ulazak u Super. U prizemlju je prazno bezbroj “kvadrata”, podrum popunjava Konzum, cijeli prvi kat potpuno je prazan, a na drugom katu posluje salon namještaja i trgovina obuće. Iako je sam objekt još uvijek u solidnom stanju, zapuštenost i neulaganje vide se na svakom koraku. Tako pokretne stepenice, uz cviljenje i škripu, rade samo za one koji se penju, a stepenice za spuštanje su isključene. Nastavak je to priče o odumiranju središta grada i preseljenju butika, poslovanja i urbane vreve s gradskih ulica u trgovačke centre na periferiji grada. “Žao mi je što se grad tako devastira, što je u središtu sve manje ljudi i što se za gotovo svaku kupnju mora ići u velike trgovačke centre na periferiji grada. U središtu se sve zatvara, propada i odumire. Nedavno sam htjela kupiti jednu knjigu i igračku za poklon, ali potraga po trgovinama u središtu grada bila je uzaludna. Radim u strogom centru, u Županijskoj ulici, i kupnju ne mogu obaviti usput, nego moram krenuti na obilaznicu. Još nigdje nisam vidjela da poslovni subjekti, ali i građani, imaju takav odnos prema središtu grada”, kaže Osječanka Ljerka Šarić. Iako u oglasu stoji da je kupoprodajna cijena na upit, saznajemo da je riječ o iznosu od šest milijuna eura, a Super se prodaje u cijelosti.
10 milijuna eura - nerealno
Tvrtka Corrodo je do sada u nekoliko navrata samostalno oglašavala prodaju Supera, i to po prvotnoj cijeni od deset milijuna eura. No vrijeme je, a još više i nezainteresiranost potencijalnih kupaca, pokazalo da je riječ o nerealno visokom iznosu te je on u ovom pokušaju prodaje smanjen za čak četrdeset posto.
ili rušit ili srediti u rangu sa novim trgom..ako ne,onda će to biti užas...
Seyzmo May 19th, 2011, 01:37 PM ma budem ja često u Brodu ali jednostavno previše mi je tu kuća, a premalo zgrada i gradskih kvartova . eto najjednostavnije :) čak mislim da su ljudi tamo bolji nego osječani :P
Ista stvar ti je i sa Zadrom, osim na Bulevaru i nesto u samom centru pokraj luke nemas isto nesto puno nebodera, a 80% grada su kuce.
Situaciju malo popravljaju moderne prometnice bez kojih bi grad izgledao kao ogromno selo...uostalom kao i nas Osijek.
Uglavnom meni samo tri grada u HR ostavljaju pravi urbani dojam, a to su ZG, ST i RI, a ZD i OS su na tragu toga...Brod iako meni osobno lijep grad mora jos puno poraditi da bi dosao na razinu ZD i OS, ali kakvo vodsto imaju tesko ce se to u skorije vrijeme dogoditi.
Frnjchuga031 May 19th, 2011, 05:17 PM Baš obrnuto, vi se propinjete i počmete sa hranjenjem svog ega čim netko spomene Brod. Pa nitko od nas nije rekao da je Brod u rangu s Osijekom, baš obrnuto, manji je, manje je urban itd. i toga smo dobro svjesni i zato je promašeno ovo tvoje kad kažeš da budemo realni jer nemamo problema s istinom i tom činjenicom, na kraju krajeva i brojke pokazuju da ste veći za 30 000 što nije malo. Koliko vas Zadrani spominju trebalo bi vam se štucati, a odi kod nas i pokušaj pronaći ijedan post gdje mi vas spominjemo i uspoređujemo se s vama. Toliko o tome. Ova tema uopće ni nije započeta od strane nas niti se itko opće zamara time da ćemo vam se opće približiti po broju stanovnika a kamoli prestići, što je uostalom i totalno nerelano i promašeno. Dođem ovdje i vidim pisanje o Brodu s podsmijehom i onda još pročitam da imamo problema sa realnošću a nitko od nas nije ni napisao da smo jednako urbani/veliki kao vi. :nuts:
Pa tko je rekao da nije? :dunno:
Kakvo?
Sve odgovorne na svoja pitanja ćeš pročitati ako ponovno pročitaš ovu raspravu... Neželim se s tobom raspravljati...
LAMPAŠ8 May 19th, 2011, 06:46 PM http://osijek-danas.com/vijesti/427-milijunska-prometna-studija-rjeava-promet-u-osijeku-ali-tek-za-2-godine-.html
Milijunska prometna studija rješava promet u Osijeku - ali tek za 2 godine
U prostorijama Osječko-baranjske županije potpisan je zajednički Sporazum o sufinanciranju izrade Prostorno-prometne studije prometnog sustava grada Osijeka sa širim okruženjem. Sporazum su, uz gradonačelnika Krešimira Bubala, u ime Grada Osijeka, i župana Vladimira Šišljagića, u ime Osječko-baranjske županije, potpisali predstavnici Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste i Lučke uprave, dok još slijede potpisi HAC-a i HŽ-a. Ukupna vrijednost izrade studije iznosi 4.920.000,00 kuna, a sufinanciranje je određeno prema sljedećim udjelima: Hrvatske ceste 25%, HAC 20%, HŽ 20%, Grad Osijek 15%, OBŽ 10%, ŽUC 5% i Lučka uprava 5%.
„Riječ je o strateškom dokumentu kojim smo na pravom putu za razrješenje prometnih problema na prostoru grada i županije, a Osijek kao središte regije mora imati čistu i jasnu prostorno-plansku dokumentaciju“ istaknuo je gradonačelnik Bubalo. Rok za izradu ovog dokumenta je 18 mjeseci, najduže do dvije godine. (osijek.hr)
Podsjetimo, ova studija će između ostaloga obuhvatiti planirano premještanje željezničkog koridora 5C, kako željeznički promet ne bi presijecao grad Osijek na više dijelova, te prijeko potrebnom prerelugacijom prometa na osječkom području. Radi se o četvrtoj studiji u posljednjih deset godina. Svaka dosadašnja studija plaćena je u milijunskim iznosima. Posljednja studija koju je radila prethodna gradska vlast plaćena je milijun kuna, a od nje građani nisu vidjeli niti "S" s obzirom da je proglašena manjkavom i netočnom.
Daka May 19th, 2011, 07:54 PM Ul.Jela
http://i540.photobucket.com/albums/gg355/Daka_album/DSC000371.jpg
http://i540.photobucket.com/albums/gg355/Daka_album/DSC00038.jpg
http://i540.photobucket.com/albums/gg355/Daka_album/DSC00039.jpg
Rocky031 May 19th, 2011, 07:59 PM Šta se pravi i gdje se nalazi ta ulica,nemogu se sjetit :D
Semper Fidelis May 19th, 2011, 08:22 PM To je negdje ova lokacija, Jel se to ide u uređivanju ulice Jela skroz do Vinkovačke? :)
http://img17.imageshack.us/img17/4783/dadasdf.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/17/dadasdf.jpg/)
tomostv May 19th, 2011, 08:43 PM te gore slike su na ovoj parceli gdje je ova izrovana zemlja na Semperovoj slici..tu ce biti novo naselje sa 30ak parcela za kuce koje ce biti vjerovatno za mlade obitelji po povoljnim cijenama
tomostv May 19th, 2011, 10:57 PM Prvi radovi na S cesti očekuju se početkom 7. mjeseca
Semper Fidelis May 19th, 2011, 11:05 PM Prvi radovi na S cesti očekuju se početkom 7. mjeseca
Super! :cheers:
Seyzmo May 20th, 2011, 08:23 AM Prvi radovi na S cesti očekuju se početkom 7. mjeseca
Nebi me cudilo da otvorenje bude u proljece/2012...ili sam mozda previse optimistican.:D
ArtNouveauFan May 20th, 2011, 09:47 AM Zanima me jesu li ove stare platane pored cesti zaštićene?
LAMPAŠ8 May 20th, 2011, 12:13 PM http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=32152&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+osijek031%2Ffbfeed+%28Osijek031.com+[FBfeed]%29&utm_content=FaceBook
Toplana će uskoro raskopati Radićevu ulicu, Trg slobode i Europsku aveniju
Izvan ogrjevne sezone HEP Toplinarstvo Pogon Osijek priprema toplinski sustav za novu sezonu grijanja. Obavit će se redovan godišnji remont proizvodnih i distribucijskih toplinskih postrojenja, sanacija dimnjaka i zamjena glavnog niskonaponskog razvoda na lokaciji stare Toplane u Hadrijanovoj, zamjena toplovodnog kotla u kotlovnici Jug, te zamjena vrelovodne mreže, najavljuje mr. Ivica Mihaljević, direktor osječkog Pogona HEP-ovog Toplinarstva. Grijanje će najranije početi 15. rujna, za 10.421 kućanstvo i 1.268 poslovnih potrošača na toplinskom sustavu Osijeka.
- Zamjene vrelovoda obavit će se na lokacijama na kojima će Grad Osijek izvoditi radove na sanaciji javne površine, te na dijelovima mreže gdje je zbog lošeg stanja vrelovoda bilo više hitnih intervencija. Prije svega, riječ je o lokacijama: Trg slobode (1. faza od Kapucinske ulice do Supermarketa), Radićeva ulica (sjeverno od Gundulićeve uz Pravni fakultet) i Europska avenija (sjeverno od Stepinčeve do Radićeve). Zamjena vrelovodne mreže u tijeku je u Drinskoj i Trpimirovoj ulici (kod križanja s Europskom avenijom). Procijenjena vrijednost radova, uključujući nabavu roba, iznosi približno četiri milijuna kuna, koje će financirani HEP Toplinarstvo vlastitim sredstvima, pojašnjava Mihaljević, podsjećajući kako su u sklopu Projekta revitalizacije vrelovodne mreže u Osijeku, od 2007. do 2010., radovi sufinancirani kreditom Svjetske banke, a dijelom novcem Toplinarstva.
- Ove godine neće biti značajnijeg proširenja vrelovodne mreže. Očekuje se gradnja nekoliko vrelovodnih priključaka, ukoliko dođe do potpisivanja ugovora o priključenju s onima koji su iskazali interes za priključenje na toplinski sustav, kaže Mihaljević.
Priprema za sezonu
Kupci toplinske energije dužni su sami osigurati ispravnost svojih unutrašnjih instalacija grijanja i pripremiti ih za predstojeću sezonu grijanja, a radove trebaju obaviti do 15. rujna. Toplana savjetuje da se suvlasnici zgrade preko svog ovlaštenog predstavnika i upravitelja zgrade dogovore o zajedničkom terminu izvođenja radova. Po završetku radova izvoditelj treba napuniti, odzračiti i ispitati instalaciju, sačiniti o tome zapisnik na temelju kojeg će ovlašteni predstavnik moći potpisati izjavu o ispravnosti instalacija grijanja!
LAMPAŠ8 May 20th, 2011, 12:23 PM Grad izdvojio 340 tisuća kuna za sakralne objekte
Grad Osijek i 2011. godine nastavlja sufinancirati radove na (u) sakralnim objektima. Na kolegiju gradonačelnika, između 720 tisuća kuna odobrenih raznih potpora, 340.000 kuna odobreno je za sakralne objekte, od čega 200.000 kuna za sufinanciranje obnove i dogradnju Biskupskog vikarijata i pastoralnog centra u Strossmayerovoj 58, dok sa 100.000 kuna Grad sufinancira obnovu kamene plastike i zidnog plašta konkatedrale, a 40.000 kuna dobila je župa sv. Ćirila i Metoda, sl. ap., za učionice u Divaltovoj 71. Višegodišnji radovi na Biskupskom vikarijatu i pastoralnom centru u tri etape su procijenjeni na 24,1 milijun kuna, a za koordiniranje radova zadužen je vlč. Petar Ćorluka, koji pojašnjava kako će novac od Grada biti namijenjen za dovršetak radova na zgradi vikarijata, rasvjetu, ličenje i opremanje prostora. Mons. Adam Bernatović, konkatedralni župnik, kaže: “Prema elaboratu akademskog kipara Milovana Šegana završena je obnova najoštećenije sjeverne strane konkatedrale. Tvrtka Monte-Mont pomaknula je skele i obnova kamene plastike nastavlja se ove godine također na sjevernom dijelu. Župa sv. Petra i Pavla objavit će natječaj za licencirane izvođače radova”, najavljuje Bernatović. Doznajemo i kako će, uz vanjsku obnovu, biti nastavljena skupocjena obnova preostalih desetak od 43 vitraja u konkatedrali. “Lani je Grad sa 40.000 kuna pomagao opremanje dviju učionica za pastoralne potrebe župe sv. Ćirila i Metoda, sada bismo s isto toliko odobrenog novca od Grada opremili još dvije učionice namijenjene susretima na župnoj, ali i nadžupnoj razini, primjerice za dekantske susrete te za događanja na razini Osijeka”, kaže župnik, vlč. Mato Gašparović.
LAMPAŠ8 May 20th, 2011, 12:25 PM Tržnica dobila dozvolu za solarnu elektranu na krovu
Unatoč sve većoj konkurenciji u obliku trgovačkih lanaca, broj zakupaca na tržnicama nije se smanjivao, a uz dokapitalizaciju od milijun kuna tvrtka Tržnice d.o.o. prošlu je godinu završila u plusu, rečeno je nakon jučerašnje skupštine tvrtke. Gradonačelnik Krešimir Bubalo istaknuo je kako Grad čini sve da se udovolji HASAP standardu, kupljene su rashladne vitrine i pazi se da protok robe udovoljava svim europskim standardima. Govoreći o planovima za budućnost, direktor Željko Krivić istaknuo je energetsku učinkovitost kao imperativ u budućem poslovanju i razvoju tvrtke. “Trudimo se i ulažemo velike napore u edukaciju i promoviranje naših 500 komitenata koji su povećali svoje prihode za 30 posto. U tijeku su i pripremni radovi za ulaganje u nadstrešnicu koju ćemo premazati posebnim materijalom kako bi se smanjile ljetne vrućine. Stiglo je i dopuštenje iz Zagreba za izgradnju solarne elektrane na krovu Tržnice i ove ćemo godine prikupiti sve papire da bi panele postavljali 2012. Projekt grijanja sanitarne vode solarnom energijom je pred realizacijom i za nekoliko dana bit će raspisan natječaj za izvođača”, rekao je Krivić. Gradonačelniku i direktoru Tržnica, nakon skupštine, pridružio se i župan Vladimir Šišljagić na tradicionalnoj manifestaciji Tržnica Zeleni četvrtak, u sklopu koje su jučer promovirane jagode, čips od jabuka, sokovi i prirodni namazi te su se dijelile kobasice.
LAMPAŠ8 May 20th, 2011, 12:32 PM ^^ materijal za zaštitu tih drvoreda je pripremljen u veljači ove godine..drvoredi u Čepinu,od Josipovca do Osijeka pa u ulazu u OSijek iz smjera Nemetina na Vukovarskoj ulici..
vjerovatno će biti još dosta priče o tim platanama..
ArtNouveauFan May 20th, 2011, 02:37 PM ^^ materijal za zaštitu tih drvoreda je pripremljen u veljači ove godine..drvoredi u Čepinu,od Josipovca do Osijeka pa u ulazu u OSijek iz smjera Nemetina na Vukovarskoj ulici..
vjerovatno će biti još dosta priče o tim platanama..
Primjetio sam kako se malo po malo režu, a negdje čak i miču potpuno... :ohno:
tomostv May 20th, 2011, 02:39 PM na nekim mjestiam je skinuta zaštita na traženje stanara jer je puno štete od korjenja i trulih grana koje padaju
LAMPAŠ8 May 20th, 2011, 04:59 PM Nova sredstva iz EU-a za OBŽ
Predstavljeni su rezultati 2. natječaja iz programa IPA Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, a na kojem su subjekti s ovog područja povukli bespovratnih gotovo 3 milijuna i 840 tisuća eura iz fondova Europske unije. Župan Vladimir Šišljagić kaže kako je riječ o 29 partnera u ukupno 25 novoodobrenih projekata prekogranične suradnje. Gradonačelnik Krešimir Bubalo ističe kako je Grad dobio milijun i 600 tisuća eura za projekt energetske učinkovitost te kako je upravo danas za trodijelni međunarodni projekt s bratskim gradovima, njemačkim Pforzheimom i talijanskom Vicenzom, odboreno još milijun i 200 tisuća eura za istu problematiku. Rektorica Gordana Kralik s pravom se pohvalila kako osječko Sveulilište izravno sudjeluje u čak 10 od ukupno 25 odobrenih projekata u ovom natječaju.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=32159#ixzz1MuA4CW1i
LAMPAŠ8 May 20th, 2011, 07:33 PM Izvor: Business.hr
Širokobriješki Mepas za 6 milijuna eura kupio Kandit
Tvrtke Mepas i Kandit Grupa iz Osijeka sklopili su Predugovor o prijenosu i preuzimanju poslovnih udjela kojim Mepas postaje 100 postotni vlasnik Kandita, a vrijednost transakcije iznosi šest milijuna eura, priopćeno je danas iz Mepasa.
Mepas odmah pristupa integraciji Kandita u poslovni sustav svoje konditorske grupe, čime će doprinijeti konsolidaciji konditorskog tržišta u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.
Odmah po preuzimanju kreće proces ulaganja u tehnološki razvoj Kandita i njegovih brandova, kao i jačanje tržišnih udjela Kanditovih proizvoda na hrvatskom i izvoznim tržištima, što će jamčiti i očuvanje radnih mjesta i socijalnih prava radnika Kandita, ističu iz Mepasa.
Mepas je inače vlasnik bjelovarskoga Koestlina i osječke Saponije, a nekada je bio i u vlasničkoj strukturi Kandita te je ekskluzivni distributer Kandita na tržištu BiH. Većinski vlasnik Kandit grupe je tvrtka Termes, koju pak kontrolira pet tvrtki - IPK zavod za ekonomiku, projektiranje i programiranje razvoja, osječka Premisa, M San ulaganja, Vage te Žito. Širokobriješka tvrtka Mepas u vlasništvu je Mirka Grbešića.
LAMPAŠ8 May 21st, 2011, 03:13 PM AMERIČKI INVESTITORI U OSIJEKU
Izgradnja tvornice etanola počinje 11. kolovoza - ako se ne ispriječi birokracija
Ako se u posljednjim koracima ne isprječi birokracija, 11. kolovoza trebala bi početi izgradnja tvornice etanola, trenutačno možda i najvrjednijeg projekta u regiji.
Naime, upravo su taj datum investitori, američka tvrtka ICM Inc., sebi zacrtali kao dan postavljanja temeljnog kamena nove tvornice na području uzvodno od Slobodne zone. Otkrila nam je to dogradonačelnica Danijela Lovoković, koja je zajedno s gradonačelnikom Krešimirom Bubalom i dogradonačelnikom Ivanom Vrdoljakom sudjelovala na ovotjednom sastanku s predstavnicima američkih investitora tvrtke i projektantima buduće tvornice etanola u Osijeku.
- Ovo će biti 121. tvornica u vlasništvu te tvrtke, čiji je vlasnik patentirao takav način proizvodnje, a predstavnik tvrtke iz SAD-a kaže da će ona biti njihova tehnološki najmodernija tvornica. 11. kolovoza zacrtali su kao dan početka gradnje, imaju lokacijsku dozvolu, spremni su svi glavni projekti, a preostalo je samo da država dozvoli parcelaciju, da se zemlja koju je dao Grad spoji s državnim zemljištem, a potom im da ugovor za pravo građenja - kaže Lovoković.
Gradsko vijeće, podsjetimo, krajem prošle godine dalo je suglasnost na zamjenu nekretnina s RH na području na kojem će biti izgrađena tvornica etanola (biogoriva). Očekuje se kako bi radovi trebali biti gotovi u roku od godine dana, kako bi se “uhvatila” žetva 2012. Tvornici će biti potrebno približno 450.000 tona kukuruza godišnje, odnosno gotovo 45.000 hektara zasađenih površina, a pokraj 50 do 70 stalno zaposlenih, trebala bi osigurati posao za još tisuću kooperanata. “Osim toga, ulaskom RH u EU dočekat će nas jedan pravilnik prema kojemu se određeni dio goriva mora miješati s etanolom. Tu se vidi koliko je značajno imati takvu tvornicu” - zaključuje Lovoković.
Investicija 110 milijuna eura
Iskreno se nadam da, kada je u pitanju zemljište, neće biti zapreka od strane države. Posjetili su se nas predstavnici investitora iz SAD-a, zatvorena je financijska konstrukcija za investiciju od oko 110 milijuna eura. Grad želi djelovati stimulativno, u smislu prometnog koridora, zemljišta, komunalnog doprinosa i svih potrebnih davanja jer nam je otvaranje novih radnih mjesta prioritet. Gledamo dugoročno i činimo sve kako bi investitori bili zadovolji i ulagali u Osijek - kaže gradonačelnik Bubalo.
LAMPAŠ8 May 21st, 2011, 08:20 PM postavljena dizalica na parceli u dubrovačkoj,a drveće zasađeno sa zapadne strane kappa centra..fora izgleda...:)
Semper Fidelis May 21st, 2011, 10:46 PM Pravo na bicikl
BikeMyDay organizirao je još jednu uzbudljivu gradsku avanturu. Pravo na bicikl masovno je okupljanje biciklista koji su se provozali najvažnijim gradskim prometnicama i biciklističkim stazama.
http://www.sib.hr/images/stories/galerije/bikemyday6452.jpg
http://www.sib.hr/galerija/2011/biciklijada/bikemyday04.jpg
http://www.sib.hr/galerija/2011/biciklijada/bikemyday10.jpg
http://www.sib.hr/galerija/2011/biciklijada/bikemyday32.jpg
http://www.sib.hr/galerija/2011/biciklijada/bikemyday44.jpg
http://img805.imageshack.us/img805/4945/bikemyday36.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/805/bikemyday36.jpg/)
http://www.sib.hr/Dogadanja/galerija-pravo-na-bicikl.html
Mogli bi i mi otvoriti neku dretvu za biciklisticke staze kojih je u gradu sve više i više :okay: Možemo reci da nema dijela grada koji nije povezan biciklističkim stazama. :cheers:
rosulje May 22nd, 2011, 01:45 AM ^^
Ja pomislih Kina :lol:
Otvaraj dretvu
tomostv May 22nd, 2011, 12:19 PM Kolko čujem uskoro ćemo otvoriti i dretvu Aqupark ;)
Semper Fidelis May 22nd, 2011, 12:30 PM ^^Radovi bi počeli ove godine? :)
tomostv May 22nd, 2011, 12:32 PM više ćemo znati za 2-3 tjedna..kaže se: strpljen-spašen :)
Semper Fidelis May 22nd, 2011, 12:35 PM Može :D :cheers: Iako strpljenje je vrlina, koju neki nemaju :D
agent_01 May 22nd, 2011, 12:41 PM Kolko čujem uskoro ćemo otvoriti i dretvu Aqupark ;)
Tvornica bioetanola, Aquapark.... :cheers:
=CHUCK NORRIS=> May 22nd, 2011, 12:59 PM hehheeh
od ove vlasti samo slusamo nesto cemo uskoro, a pola mandata vec proslo :lol:
LAMPAŠ8 May 22nd, 2011, 06:19 PM Land Art Projekt "Osječki bar kod" - ODGOĐENO
LandArtProjekt "Osječki bar kod", koji su, prema ideji osječkih akademskih umjetnika Marka Šošića i Željke Fuderer Levak, 18. i / ili 19. svibnja 2011. godine na obaloutvrdi na lijevoj obali Drave trebali realizirati Udruga "Grupa građana" Osijek i Škola za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek; odgađa za jesen zbog predvidivo loših vremenskih prilika.
Naime, posrijedi je velik i iznimno zahtjevan projekt – za kojega su, napominjemo, dobijene sve potrebne dozvole i suglasnosti nadležnih ustanova i institucija – za realizaciju kojega su nužne opsežne pripreme te suho, toplo i sunčano vrijeme u trajanju od najmanje dva dana. S obzirom na nestabilne vremenske prilike proteklih dana te neujednačenu vremensku prognozu za srijedu i četvrtak (18. i 19. svibnja), kao i činjenicu da projekt predviđa sudjelovanje gotovo 350 učenika i nastavnika Škole, nismo željeli riskirati te smo provedbu odgodili za jesen. Budući da koncem ovoga tjedna završava nastava maturantima te da su učenici Škole do kraja ove školske godine zauzeti polaganjem državne mature i završnih testova i ispita, nije bilo moguće pronaći novi termin do sredine lipnja i stoga smo projekt prebacili najvjerojatnije za rujan.
Podsjetimo, LandArtProjekt „Osječki bar kod“ nastao je prema ideji dvoje akademskih umjetnika, koji su osmislili kako lijevu obalu Drave, odnosno njezinu obaloutvrdu učiniti drugačijom, jedinstvenom i prepoznatljivom, a da to ujedno ima i simboličnu vrijednost. Iz njihove ideje na gornjem dijelu obaloutvrde na lijevoj strani rijeke Drave nastat će jedinstvena intervencija u prostoru „Osječki bar kod“. Bit će to niz brojnih polja u službenim bojama Osijeka – bijeloj i plavoj, koji će se prostirati u dužini od 815 metara na potezu od pješačkog mosta prema Zoološkom vrtu, a pripremljen je tako da se iz njega šifrirano iščitava ime našeg grada – Osijeka. Dužina od 815 metara odabrana je jer se ove godine obilježava 815. obljetnica prvog spomena imena grada Osijeka.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=31959#ixzz1N6BiOigK
LAMPAŠ8 May 22nd, 2011, 06:29 PM http://www.uha.hr/direkt2010.php?tekst_id=3552
Rezultati natječaja za rješenje kompleksa Sunčana vrata u Osijeku
Raspisivač / investitor Natječaja je tvrtka „GRADNJA“ d.o.o. Osijek, Ribarska 1, MB 3025829, OIB 77971360833, koju zastupa Glavni direktor Berislav Šmit, dipl.oecc.
Provoditelj Natječaja je Društvo arhitekata Grada Osijeka (DAO), Osijek, Prolaz Matice Hrvatske 1, MB 3397491, OIB 36694158737, kojeg zastupa Predsjednica DAO, Danijela Lovoković, dipl.ing.arh.
REGISTARSKI BROJ NATJEČAJA PRI ODBORU ZA NATJEČAJE:
113-10-0S-A.
Ocjenjivački sud koji je djelovao u sastavu:
1. Miroslav Pavlinić, dipl.ing.arh. - predstavnik DAO
Predsjednik Ocjenjivačkog suda
2. Berislav Šmit, dipl.oecc. - predstavnik „Gradnje“ d.o.o. Osijek
3. Zvonimir Pleša, ing.arh. - predstavnik „Gradnje“ d.o.o. Osijek
4. Danijela Lovoković, dipl.ing.arh. - predstavnik DAO
5. Ranko Radunović, dipl.ing.arh. - predstavnik DAO
- zamjenik člana:
Josip Špoljarić, dipl.ing.građ. - predstavnik „Gradnje“ d.o.o. Osijek
na svojoj 3. sjednici održanoj 13., 14., 15. i 16. svibnja 2011. godine donio je jednoglasno sljedeću ODLUKU O NAGRAĐENIM RADOVIMA:
RADU POD ŠIFROM „12“ DODJELJUJE SE I. NAGRADA
U IZNOSU 110.000,00 kn neto
AUTORI: Zoran Jelenić, dipl.ing.arh.
Branimir Kljajić, dipl.ing.arh.
RADU POD ŠIFROM „19“ DODJELJUJE SE II. NAGRADA
U IZNOSU 80.000,00 kn neto
AUTORI: STUDIO BF d.o.o.
Zoran Boševski, dipl.ing.arh.
Boris Fiolić, dipl.ing.arh.
Marko Vitković, dipl.ing.arh.
Ana Mikelić, dipl.ing.arh.
prostorni prikaz: Janko Velnić, dipl.ing.arh.
RADU POD ŠIFROM „16“ DODJELJUJE SE III. NAGRADA
U IZNOSU 50.000,00 kn neto
AUTORI: RBP ARHITEKTI d.o.o.
Rajka Bunjevac, dipl.ing.arh.
Boris Petrović, dipl.ing.arh.
svarto May 22nd, 2011, 06:35 PM valjda ce i renderi uskoro :D
ArtNouveauFan May 22nd, 2011, 06:35 PM Ima li di kakvih rendera?
LAMPAŠ8 May 22nd, 2011, 06:51 PM nadam se da ćemo ubrzo to saznati.
možemo očekivat zgrade ili zgradu visine od 30-40 metara (bar ja tako mislim jer maksimalna visina zgrade je određena sa 10 etaža,a ne u metrima) sa trgovačkim i poslovnim prostorima do 4 kata,stanovi od 5. do 9. a na zadnjem restoran koji će biti spojeni u jednoj ili više etaža mostom koji će ići preko Sunčane ulice.....al to si ja tako zamišljam,a sad dal će to tako bit i neznam..
Semper Fidelis May 22nd, 2011, 08:07 PM Joj, sad cemo rendere vidjeti tek za 100 godina :ohno: :D
ArtNouveauFan May 22nd, 2011, 08:37 PM Hoće li nešto možda rušiti od zgrada radi gradnje?
Rocky031 May 23rd, 2011, 12:07 AM Tvornica bioetanola, Aquapark.... :cheers:
Sunčana :D
LAMPAŠ8 May 23rd, 2011, 01:45 PM REAKCIJE STANARA NA NAJAVU OBNOVE PROČELJA U EUROPSKOJ AVENIJI
“Ne damo svoja vlasnička prava, obnovu platite iz fondova EU!”
Nakon što je iz Grada stigla najava novog projekta obnove secesijskih fasada, koji predviđa i uknjižbu na nekretnine vlasnika koji se u projekt unatoč izdašnim subvencijama ne bi uključili, stižu prve reakcije stanara secesijskih zgrada, koje su, očekivano, dvojaka predznaka.
Stanare zgrade na Europskoj aveniji 22 vijest je razveselila, no istovremeno i otvorila niz pitanja na koja ne mogu pronaći odgovor. Među tim je stanarima Dina Marković, čiji se stan prostire na većem dijelu prvoga kata zgrade. “Na prvi mah vijest me razveselila. Krajnji je trenutak da se netko pobrine za obnovu svih zgrada iz secesijskog niza jer mi vlasnici to ne možemo učiniti sami. Riječ je o prevelikim ulaganjima, za što nema novca, a obnova je nužna. Kada je moja zgrada u pitanju, o kakvom se stanju hitnosti radi, najbolje govori pogled s ulice na moj balkon, s kojega fasada otpada i koji je pred raspadanjem”, kaže Marković te dodaje kako se nada da Grad za obnovu pročelja planira iskoristiti pretpristupne fondove EU, iz kojih se, prema njezinim saznanjima, u drugim europskim gradovima u cijelosti financira obnova pročelja koja su kulturno dobro.
U njezinom susjedstvu pronašli smo stariju gospođu (podatci poznati redakciji) koja ne vidi ništa pozitivno u najavi obnove pročelja s obzirom na to da očekuje da će je Grad pokušati prisiliti da obnovu plati. “Da bih uopće mogla plaćati životne troškove, koji su u ovako starim zgradama veliki, dio prostora iznajmljujem. I tako se jedva pokrivam. Stara sam i bolesna, mirovinu mi je toliko malena da imam osjećaj kao da je i nemam. Nemam se kako upustiti u obnovu zgrade, a svoje vlasništvo ne dam! To je sve što imam za ostaviti onima koji će ostati iza mene”, priča naša sugovornica.
samo kroz pričuvu!
“Ako se bude tražilo sudjelovanje stanara, teško da će projekt biti izvediv. Vlasnici će eventualno moći sudjelovati ako iznos bude u granici mogućnosti mjesečne otplate kroz pričuvu, a u nekim zgradama čak ni u tom slučaju. U zgradama na Europskoj aveniji živi velik broj ljudi u teškim socijalnim uvjetima, oni nemaju novca za ulaganja u bilo kojem iznosu. Bilo bi zaista nepošteno da Grad iskoristi te ljude i oduzme im dio njihova vlasništva” - komentira Dina Marković.
koji glup naslov,samo neznam gdje su njega izvukli iz teksta..
KKomarac May 23rd, 2011, 02:59 PM Neka bude i ovdje za informaciju
Nema švercanja pored Butri
23.05.2011., N.Špoljarić, Glas Slavonije
U tramvajima i autobusima je drastično smanjen broj putnika koji nemaju plaćene prijevozne karte.
Prometna kultura, bolja prijevozna kvaliteta ulaskom na prednja vrata i prijavljivanje na validator utjecali su na 'izumiranje' švercera i uvećanje prijavljenih putnika na čak 40.000 dnevno!
Među 10,222.471 prevezenih putnika 2010. godine, kontrolori su otkrili 1.581 švercera, dok je deveterostruko umanjenje u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na lani! Putnici bez karte odavno se ne "šlepaju" na tramvajskoj kuki ili ulazom na druga vrata, već pokušavaju varati posuđenom ili ukradenom butrom, što završava najskupljim prijevozom s najskupljom kartom: lani je 107 putnika koristilo tuđu butru, a 2011. do svibnja njih 32. Nemio primjer posudbe butre od kolege studenta završio je kažnjavanjem putnice s 200 kuna, ali i vlasnika butre.
“Korištenje tuđe personalizirane kartice regulirano je tako što svaki vlasnik mjesečne (subvencionirane) personalizirane kartice koji ju svojevoljno dade drugome na korištenje, gubi pravo na daljnju subvenciju - učenici na rok trajanja školske godine, studenti dok traje akademska godine, a ostali tijekom kalendarske godine. U slučaju “posudbe” ostaje kazna od 200 kuna radi vožnje bez valjane vozne karte, a vlasnik personalizirane karte može do kraja akademske godine u GPP-u izvaditi opću karticu po cijeni od 230 kuna mjesečno. GPP čini sve da malobrojnim švercerima stane na kraj”, ističe Radoslav Grgić, voditelj kontrole i nadzora prometa u GPP-u.
“Smanjen broj putnika bez valjane prijevozne karte posljedica je kvalitetnije kontrole, praćenja ulaza na prednja vrata i više kupljenih karata zbog veće prijevozne kvalitete (više linija, češći polasci), ali i zato što imamo najjeftinije prijevozne karte u Hrvatskoj, kaže mr. sc. Igor Medić, GPP-ov direktor.
Vozač po zvuku prepoznaje ima li na kartici novca za prijevoz, a provjerom identiteta putnika u kontroli pojedinci s posuđenom butrom snose posljedice. Na frekventnijim stajalištima kontroliramo i ulaženje na prednja vrata. U siječnju 2011. imali smo 30.741 nadopunu personaliziranih kartica (jer su umirovljenici plaćali za više mjeseci), dok prosječno mjesečno nadopunimo 16.500 (ljeti) do 25.500 mjesečnih kartica. U 2009. prevezeno je 9,416.093 putnika, a lani 10,222.471 putnik ili 11,6 posto više, kaže Medić.
Par zanimljivih podataka o broju prevezenih putnika :)
Btw. jednosmjerna karta za bus u Dubrovniku od prošlog ponedjeljka je skuplja za 2 kn i sada stoji 12kn u vozilu, 10kn izvan vozila. Dobrodošli u Hr dragi turisti......
tomostv May 23rd, 2011, 04:02 PM http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/129086/Osjecko-baranjska-zupanija-povukla-3-84-milijuna-eura.html
U 25 odobrenih projekata 29 partnera iz Osječko-baranjske županije dobilo je na drugom natječaju IPA CBC prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska ukupno 3,84 milijuna eura (28,41 milijuna kuna) nepovratnih sredstava, po čemu su treći put najbolji u Hrvatskoj
Dosad je od Europske komisije i iz drugih međunarodnih izvora subjektima na području OBŽ-a odobreno 165 projekata ukupne vrijednosti 345,1 milijun kuna. Od toga su u posljednje četiri godine odobrena 94 projekta vrijedna 285,8 milijuna kuna, sufinancirana iz domaćih izvora sa 105,6 milijuna kuna. Na bespovratna sredstva potrebno je iz domaćin izvora osigurati dodatnih 15 posto, pa je ukupna vrijednost projekata 4,415 milijuna eura.
Koprivničko-križevačka županija imala je 11 projektnih partnera i ostvarila je više od 383.000 eura. Međimurska je s 21 projektnim partnerom dobila više od 1,7 milijuna eura, Virovitičko-podravskoj odobreno je u 16 projekata 705.000 eura, Bjelovarsko-bilogorska u tri je projekta dobila 24.000 eura, Požeško-slavonskoj je prihvaćen jedan projekt od 20.000 eura, dok je Varaždinska dobila dva projekta vrijedna 37.000 eura. Mađarska županija Baranya ostvarila je najbolji rezultat i ostvarila 4,39 milijuna eura.
'Nije više slučajno da upravo Osječko-baranjska županija najuspješnije povlači sredstva iz pretpristupnih fondova EU-a i prije bih to nazvao izvrsnošću, jer naši subjekti jasno potvrđuju da dobro poznaju metodologiju EU-a, dobro su umreženi preko županijskog predstavništva u Bruxellesu i Regionalne razvojne agencije', rekao je Stjepan Ribić, direktor RRA iz Osijeka.
Od odobrenih projekata čak deset odlazi Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku. Gradu Osijeku odobren je projekt vrijedan 1,6 milijuna kuna, a gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je da imaju pripremljena još 23 projekta za nove natječaje. Upravo danas odobren im je projekt unapređenja energetske učinkovitosti javnih objekata vrijedan 1,2 milijuna eura, u partnerstvu s gradovima Phorzheimom i Vicenzom.
'Prošle godine Sveučilištu je iz istog Programa IPA 1 prihvaćeno sedam projekata, čak četiri iz oblasti medicine te građevine, prava i agronomije. Istraživanja će se izvoditi putem istraživačkih timova, radionica, okruglih stolova i seminara, a razmjenjivat će se i profesori s mađarskih sveučilišta', zaključila je rektorica dr. sc. Gordana Kralik.
Semper Fidelis May 23rd, 2011, 04:07 PM Obnovljene zgrade na jugu, neznam jesu li bile. Bakarska ulica.
http://img838.imageshack.us/img838/5922/img20110523001.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/838/img20110523001.jpg/)
http://img851.imageshack.us/img851/2385/img20110523002.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/851/img20110523002.jpg/)
http://img845.imageshack.us/img845/4152/img20110523003.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/845/img20110523003.jpg/)
ArtNouveauFan May 23rd, 2011, 05:26 PM REAKCIJE STANARA NA NAJAVU OBNOVE PROČELJA U EUROPSKOJ AVENIJI
“Ne damo svoja vlasnička prava, obnovu platite iz fondova EU!”
Nakon što je iz Grada stigla najava novog projekta obnove secesijskih fasada, koji predviđa i uknjižbu na nekretnine vlasnika koji se u projekt unatoč izdašnim subvencijama ne bi uključili, stižu prve reakcije stanara secesijskih zgrada, koje su, očekivano, dvojaka predznaka.
Stanare zgrade na Europskoj aveniji 22 vijest je razveselila, no istovremeno i otvorila niz pitanja na koja ne mogu pronaći odgovor. Među tim je stanarima Dina Marković, čiji se stan prostire na većem dijelu prvoga kata zgrade. “Na prvi mah vijest me razveselila. Krajnji je trenutak da se netko pobrine za obnovu svih zgrada iz secesijskog niza jer mi vlasnici to ne možemo učiniti sami. Riječ je o prevelikim ulaganjima, za što nema novca, a obnova je nužna. Kada je moja zgrada u pitanju, o kakvom se stanju hitnosti radi, najbolje govori pogled s ulice na moj balkon, s kojega fasada otpada i koji je pred raspadanjem”, kaže Marković te dodaje kako se nada da Grad za obnovu pročelja planira iskoristiti pretpristupne fondove EU, iz kojih se, prema njezinim saznanjima, u drugim europskim gradovima u cijelosti financira obnova pročelja koja su kulturno dobro.
U njezinom susjedstvu pronašli smo stariju gospođu (podatci poznati redakciji) koja ne vidi ništa pozitivno u najavi obnove pročelja s obzirom na to da očekuje da će je Grad pokušati prisiliti da obnovu plati. “Da bih uopće mogla plaćati životne troškove, koji su u ovako starim zgradama veliki, dio prostora iznajmljujem. I tako se jedva pokrivam. Stara sam i bolesna, mirovinu mi je toliko malena da imam osjećaj kao da je i nemam. Nemam se kako upustiti u obnovu zgrade, a svoje vlasništvo ne dam! To je sve što imam za ostaviti onima koji će ostati iza mene”, priča naša sugovornica.
samo kroz pričuvu!
“Ako se bude tražilo sudjelovanje stanara, teško da će projekt biti izvediv. Vlasnici će eventualno moći sudjelovati ako iznos bude u granici mogućnosti mjesečne otplate kroz pričuvu, a u nekim zgradama čak ni u tom slučaju. U zgradama na Europskoj aveniji živi velik broj ljudi u teškim socijalnim uvjetima, oni nemaju novca za ulaganja u bilo kojem iznosu. Bilo bi zaista nepošteno da Grad iskoristi te ljude i oduzme im dio njihova vlasništva” - komentira Dina Marković.
koji glup naslov,samo neznam gdje su njega izvukli iz teksta..
Kao što sam i očekivao, neće tu biti nikakve obnove... :ohno:
LAMPAŠ8 May 23rd, 2011, 05:36 PM Hoće li nešto možda rušiti od zgrada radi gradnje?
^^po mom saznanju sve su parcele čiste..
Obnova OŠ “Ljudevit Gaj” [Vijesti Osječke]
Gradonačelnik Krešimir Bubalo sa suradnicima obišao je danas radove na sanaciji Osnovne škole Ljudevita Gaja u Osijeku. Ova škola prva je u nizu osječkih osnovnih škola kod koje se pristupilo energetskoj sanaciji pojačavanjem izolacije i izmjenom dotrajale stolarije. Nakon prošlogodišnjeg unutarnjeg uređenja osnovnih škola, u što je grad uložio ukupno 10 milijuna kuna, pristupilo se drugoj fazi, u kojoj je nakon izmjere, sanacija prijavljena kao projekt za predpristupne fondove Europske unije. Za ukupnu energetsku sanaciju i unutarnje uređenje osnovne škole Ljudevita Gaja bit će ukupno utrošeno oko 1,8 milijuna kuna, od čega je čak dvije trećine iz fondova Europske unije.
http://www.osijek.hr/
REKONSTRUKCIJA OŠ „LJUDEVITA GAJA“
U tijeku je izvođenje građevinsko-obrtničkih radova na energetski učinkovitoj rekonstrukciji OŠ Ljudevita Gaja u Osijeku. Riječ je o realizaciji dijela projekta CHEE – Zajednička istraživanja i razvoj energetske efikasnosti u pograničnim područjima.
Radove je obišao gradonačelnik Krešimir Bubalo sa suradnicima. Ugovor za izvođenje temelji se na provedenom postupku javne nabave velike vrijednosti, a u sklopu projekta CHEE – Zajednička istraživanja i razvoj energetske efikasnosti u pograničnim područjima. Predviđeno je izvođenje građevinskih i obrtničkih radova u vrijednosti 951.082,97 kn (bez pdv-a), a izvođač je tvrtka Zuber d.o.o. iz Višnjevca.
Najvažnije stavke u rekonstrukciji su: toplinska sanacija ravnog krova na način postave 16 cm toplinske izolacije, toplinska sanacija pročelja na način postave 16 cm toplinske izolacije i zamjena postojećih prozora novim prozorima koji imaju visoki stupanj toplinske zaštite.
Predviđeni rok završetka radova je 15. srpnja 2011. godine.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=32208#ixzz1NBrLZgOo
i u vijestima ima da se oslikava kožara pa pogledajte..
http://osijek-danas.com/vijesti/451-osjeka-koara-dobiva-novo-ruho.html
Osječka `kožara` dobiva novo ruho
Bivša osječka Tvornica koža, poznata kao i `kožara` uskoro će dobiti djelomično novo ruho. Ideja o uređenju zidova kožare postoji još od prije nekoliko godina a sada je konačno realizirana zahvaljući finacijskoj potpori Županijskog savjeta mladih, i osječkog gradonačelnika Krešimira Bubala. Učenici i djelatnici Škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek danas su započeli s oslikavanje zida kožare koji dijeli dvorište OŠ Jagoda Truhelka u Donjem gradu i te bivše tvornice, a prva slika prikazivati će kako je nekada izgledala ta poznata osječka tvornica.
- S obzirom da je zid kožare, koji gleda u dvrište škole ružan i nesiguran, dali smo ideju kako bi mi svojim radovima mogli oslikati i ukrastti taj zid - kaže ravnjateljica Škole za tekstil, dizajn i primjenjene umjetnosti Osijek Ina Marić - u tom projektu sudjeluje šestero učenika škole i tri profesora.
Osim učenika ove škole u projekt oslikavanja uključiti će se i Izviđački klub Javor te osječki grafiteri koji će svojim radovima dodatno oslikati zidove. Ravnatelj OŠ Jagode Truhelke Franjo Vukelić kaže: - Dugi niz godina ovaj zid nam je bio sigurnosni problem, a zahvaljujući gradonačelniku napokon imamo sustavno rješenje koje će na koncu izgledati u jako lijepom estetskom smislu.
Inače, osnovna škola Jagode Truhelke obnovljena je prije tri godine, a današnji započeti radovi će zasigurno učini boravak ugodnijim svim njezinim učenicima. S obzirom da svoj dio posla trebaju odraditi izviđači i grafiteri na portalu osijek-danas.com izvještavati ćemo vas o tijeku radova.
Rocky031 May 23rd, 2011, 07:20 PM Je taj dio što gleda na Truhelku je užas,sad će i napokon i dvorište škole izgledati jednako dobro kao i glavno pročelje koje je sada jedno od ljepših u donjem gradu :)
LAMPAŠ8 May 24th, 2011, 05:05 PM Nedić: Ne prodajemo i ne selimo osječku šećeranu
Postrojenje osječke šećerane Kandit Premijer nitko ne planira preseliti niti prodati, a ni zgradu u kojoj je proizvodnja čokolade i bombona nakon izmještanja postrojenja porušiti, izjavio je jučer Ilija Nedić, predsjednik Uprave Kandit grupe i time odlučno demantirao razne glasine poput gašenja cjelokupne proizvodnje u tom krugu, rušenje objekata i zidanja stanova za prodaju te slično, a koje su se pojavile nakon što su postrojenja Kandita prodana širokobriješkom Mepasu.
Naime, obje tvrtke se nalaze u istom krugu i bile su u sustavu Kandit grupe, koja je u vlasništvu osječkog Žita.
- U Kandit Premijeru radi 265 radnika i trenutno nema planova za neko daljnje zbrinjavanje i ta je brojka blizu optimalnog. U tvrtki su u tijeku investicije ukupne vrijednosti 10 milijuna eura koje za cilj imaju energetske uštede, osuvremenjivanje prijama šećerne repe i drugo. Kad se dislocira Kandit, naš je cilj samo još više osnažiti proizvodnju šećera, a zgradu u kojoj je Kandit prenamijeniti u skladišta. Izdvajanjem Kandita, osječka šećerana samo će još više dobiti prostora za razvoj - rekao je Nedić, te naglasio kako je Kandit grupi u fokusu interesa uz primarnu proizvodnju i proizvodnja šećera.
Sličnog je stava i Šimo Orešković, područni povjerenik PPDIV-a, koji kaže da će šećerana dobiti više prostora za razvoj, a kada je riječ o Kanditu, tvrdi kako će tek sada uz Mepas doći do punog izražaja jer ta bosanskohercegovačka tvrtka plasira na tržište BiH i do 40 posto proizvodnje Kanditove proizvodnje. Kako smo jučer neslužbeno doznali, Kandit je jučer dobio novu Upravu na čijem je čelu Mario Miler, koji je prešao iz osječke Saponije.
Ilija Nedić predsjednik Uprave Kandit grupe
"Kad se dislocira Kandit, naš je cilj samo još više osnažiti proizvodnju šećera"
=CHUCK NORRIS=> May 24th, 2011, 08:19 PM doveo je čovjeka iz Saponie i to mi se svidja, digao je Saponiu iz ponora, nadam se da ce i Kandit
LAMPAŠ8 May 25th, 2011, 10:58 AM klip sa gradonačelnikom vezano za pitanja uz grad..
odmah na početku je rečeno kako na prostoru blok centra se neće ići na onu varijantu gradnje hotela i ostalih sadržaja,već na drugačije uređenje
vAdfAdGHreQ&feature=related
Rocky031 May 25th, 2011, 11:40 AM Dobar interviju,dosta toga je otkriveno šta i kako :)
LAMPAŠ8 May 25th, 2011, 12:13 PM Biciklisti u opasnoj slalomskoj vožnji kroz Retfalu
Sunce i proljetne (ljetne) temperature izmamile su mnoštvo biciklista na ulice. I dok sretnici u dijelovima grada koji imaju biciklističke staze uživaju u ugodnoj vožnji, za stanovnike Retfale vožnja biciklom pravi je slalom. Naime, Retfala je jedini dio grada bez ijedne biciklističke staze pa su biciklisti prisiljeni voziti nogostupom između pješaka ili u gorem slučaju upustiti se u opasnu vožnju prometnim cestama spomenute gradske četvrti.
Povezati se s ostatkom grada
- Snalazimo se svakako, najviše vozimo nogostupom iako to nije dopušteno. Imamo sreću što policija zbog naše specifične situacije ima razumijevanja i obično samo upozorava kada zatekne biciklista na nogostupu. Mi mlađi još nekako i vozimo cestom, ali kako pustiti na cestu tinejdžera ili stariju osobu da vozi između tolikih automobila? Posebno je opasno voziti bicikl Strossmayerovom ulicom gdje je cesta četverotračna i uz rub prolazi tramvajska pruga. Staza nam je prijeko potrebna jer bismo tako bili bolje povezani s drugim dijelovima grada i ne bismo ovisili o tramvajima i autobusima. Naša bi djeca bila puno sigurnija jer se najčešće služe biciklima na putu u školu, do igrališta ili kad idu u središte grada na sladoled i slično. Bilo bi lijepo kada bi nas biciklističkom stazom povezali s postojećom stazom kroz Gundulićevu ulicu i tako nam približili sve dijelove grada, rekao je Retfalčanin Anto Štuc.
Uvrstiti staze u prometnu studiju
Mišljenje sugrađana dijeli i Željko Lijić, predsjednik Mjesnog odbora Retfala. Prema njegovim riječima, kada je u pitanju gradnja biciklističke staze, dolazi do razilaženja između želja i potreba stanovnika Retfale i rješenja iz Grada. On drži da gradnja staze na nasipu Gradu više odgovara jer bi je većim dijelom financirale Hrvatske vode pa bi se manje dalo iz gradske blagajne.
- Vijeće naše gradske četvrti s takvim se planom ne slaže pa smo uvjetovali da se u sklopu prometne studije uređenja Retfale, koju izrađuje tvrtka Rencon, prioritetno uvrsti i rješenje biciklističkog prometa te parkirališta. Držimo da se to ne smije raditi parcijalno, posebno cestovni promet, a zatim sve ostalo, već da je učinkovitije odraditi sve u jednoj studiji. Imamo određenu trasu koja je najbolja za bicikliste i nju želimo uvrstiti u planove, ona je sastavni dio GUP-a i svako bi prolongiranje ili određivanje neke druge trase odgađalo rješenje toga velikog problema. Ne tražimo ništa nemoguće već samo onakve uvjete kakve imaju građani u drugim dijelovima grada. Mi koji tu živimo znamo najbolje što je za nas dobro i držim da bi i Grad trebao imati sluha, istaknuo je Lijić.
Nasipom samo rekreativci
Načuli smo nešto o gradnji staze na nasipu i tu ćemo ideju poduprijeti samo bude li služila kao staza rekreativcima. Nama u Retfali treba staza kroz grad. Pa neće mi dijete u školu nasipom kroz šumu ili da ja onuda idem na posao, to je apsurdno, rekao je Retfalčanin Anto Štuc.
''Utabali'' stazu
Ono što bi prema Lijićevim riječima najviše odgovaralo stanovnicima Retfale nastavak je gradnje staze od Gundulićeve preko Kanižlićeve uz OŠ Ivana Filipovića do OŠ Retfala u Kapelskoj ulici. Ta bi trasa pokrivala dio gradske četvrti slabije pokriven gradskim prijevozom.
- Trasu smo nekoliko puta isprobali tako da smo okupili bicikliste i bajkere te velik broj građana naše četvrti i provezli se ulicama kojima bi trebala ići staza. Prepoznali smo je kao idealnu i ona uistinu jest takva. Samo bi takva biciklistička staza služila svrsi i bila od koristi cijeloj Retfali, ali i stanovnicima Višnjevca jer se s novom spojnom cestom kod Svilajske i njima otvorila mogućnost biciklističkog povezivanja s gradom, istaknuo je Lijić
LAMPAŠ8 May 25th, 2011, 12:15 PM Pošta u ljeto kraj konkatedrale otvara novi suvremeni ured?
Trakavica s jednim od najatraktivnijih gradskih poslovnih prostora, onim na Trgu Ivana Pavla II., kraj konkatedrale (nekadašnja Mala kavana i Magma Home), koji mjesecima zjapi prazan, bliži se kraju. Naime, Gradu Osijeku u petak je stigla presuda Općinskog suda u njihovu korist, u sporu s tvrtkom Alimenta d.o.o., dosadašnjim najmoprimcem lokala ukupne površine 236,63 kvadrata. Podsjetimo, Grad ih je tužio zbog duga za zakup od gotovo 200 tisuća kuna. "U međuvremenu uspjeli smo naplatiti cijeli dug, a čelnici Alimente izjasnili su se na sudu kako nemaju ništa protiv napuštanja lokala. No, ipak treba pričekati završetak žalbenog roka od osam dana. Ako sve bude u redu, odmah ćemo raspisati natječaj za zakup toga poslovnog prostora. Natječaj će trajati 15 dana i već u ljeto novi najmoprimac mogao bi useliti", ističe Zvonimir Prgomet, v.d. pročelnika Grada za gospodarstvo. Javna je tajna da je na taj prostor "oko bacila" osječka ispostava Hrvatske pošte, koja bi tamo željela otvoriti novi, suvremeni poštanski ured. "U tom slučaju mi ćemo se sigurno javiti na natječaj. Želimo zatvoriti dva postojeća poštanska ureda u centru - kraj Hotela Waldinger i u Pothodniku - a umjesto njih otvoriti jedan veliki, potpuno suvremeno uređen i s nizom novih sadržaja. Ovaj prostor bio bi idealan. Uz poštanski ured, u njemu bi se nalazio svojevrstan Postshop i, primjerice, prodavali satovi i nosači zvuka, razglednice te manji darovi koje će građani moći poslati poštom. Želimo i poslovnicu neke banke ili osiguravajućeg društva. Ovo bi bio prvi takav ured u Osijeku", ističe Josip Salapić, savjetnik predsjednika Uprave HP-a.
gradska uprava u poštanskoj palači?
Salapić je ponovio i svoju ideju: budući da gradski oci traže novu lokaciju za preseljenje sjedišta gradske uprave kao rješenje nudi Poštansku palaču. "Tražimo lokaciju za gradnju Centra razrade pošte, u kojemu će, osim za Prometnu poštu, biti i prostora za razradu pošiljaka, garaže za naša vozila i HP Express te osječku upravu i djelatnike. U Poštanskoj palači zadržali bismo samo središnji poštanski ured u prizemlju, a sve ostalo mogao bi iznajmiti ili kupiti Grad", predlaže on. Gradonačelnik Bubalo naglašava kako bi Pošta morala poslati službenu ponudu, koju bi potom razmotrili.
LAMPAŠ8 May 25th, 2011, 12:18 PM Supermarket je ipak elitni trgovački prostor
Zašto je zapravo osječka robna kuća Supermarket dobra prilika za kupnju? A što je to što eventualne kupce u ovom trenutku odbija od investicije takve vrste?
Na prijelazu sedamdesetih u osamdesete godine prošloga stoljeća osječki Super s podrumom, prizemljem i tri kata smatran je jednom od najvećih robnih kuća bivše Jugoslavije. Tada, a i danas, jedinstvenost ovog objekta je, osim pozicije u samom centru grada, to što je riječ o samostojećem objektu. Kao takav Super je bio i ostao jedan od simbola grada na Dravi. To više što je preživio i veliki požar, pa potom i ratnu agresiju koja se sručila na Osijek.
Super je bio prvo mjesto u kojem se pojavila Coca Cola, mjesto na kojemu su mnogi danas sredovječni Osječani išli u prvi pravi šoping. Oko Supera postoji istinska šetnica, koja na onom susjednom, Starčevićevom trgu gotovo nikada nije zaživjela. “Riječ je o sentimentu”, reći će investitori koje se poziva da izbroje bar šest milijuna eura. No, poznavajući cikličnost kretanja u trgovini, neće trebati dugo, a osvrnite se na zapadne zemlje, čekati da se trgovci i kupci iz dislociranih robnih centra ponovno vrate u centar. Tko bude u rukama imao Super - bit će mu - super.
S druge strane, najveći minus kupnje Supera je - aktualni trenutak. Riječ je o odljevu kupaca iz centra Osijeka, plaćanju parkinga, a dakako i o recesiji. No još više o tome što ga mnogi doživljavaju kao neatraktivan prostor, kao napuštenu kuću. No, dobri poznavatelji prilika kažu da ako strani investitori dokuče koje značenje za nas Super zapravo ima - odmah će ga kupiti. Pa makar i zato da ih konkurencija ne pretekne.
KKomarac May 25th, 2011, 01:37 PM klip sa gradonačelnikom vezano za pitanja uz grad..
odmah na početku je rečeno kako na prostoru blok centra se neće ići na onu varijantu gradnje hotela i ostalih sadržaja,već na drugačije uređenje
vAdfAdGHreQ&feature=related
Bljuje mi se od propadgandizma na STV-u, ove "emisije", a i one babe koja laprda "sve se rjesava u Zg" :nuts: Žali bože vremena ulupanog u slušanje ovoga...
tomostv May 25th, 2011, 01:38 PM http://beta.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=55F38387-4A95-4610-A263-81E848ECF574
FINANCIRANJE Koliko smo uspješni?
Osijek iz EU-fondova dobio 46, a Lika 0,5 milijuna eura
Za prekograničnu suradnju Osječko-baranjska županija tako na raspolaganju ima 8 milijuna eura koje dijeli s još 4 županije, a Sisačko-moslavačka s još 8 županija dijeli 1,5 milijuna eura, i to u trogodišnjem razdoblju
U proteklih 15 godina Europska unija dodijelila je 1,3 milijardi eura za financiranje projekata u Hrvatskoj. No, do sada su institucije, udruge, ustanove i drugi subjekti u našoj zemlji od toga uspjeli ugovoriti i povući oko 650 milijuna eura. Najveći dio tog novca, 750 milijuna eura, dolazi kroz program Ipa za koji je ugovaranje projekata u tijeku i koji Hrvatska može koristiti sve do ulaska u EU. Dosad su kroz taj program ugovoreni projekti vrijedni nešto više od 142 milijuna eura. Sudeći prema novcu povučenom iz ranijih programa, koji je bio vrlo dobro iskorišten, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija optimistični su kada je u pitanju povlačenje novca iz programa Ipa. Taj program funkcionira kroz pet komponenti: pomoć u tranziciji i jačanje institucija, regionalna i prekogranična suradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i ruralni razvoj.
1,3 milijarde eura dodijelila je Unija od 1996. za financiranje projekata u Hrvatskoj. Dosad je povučeno 650 milijuna eura, no 750 milijuna eura dolazi kroz program Ipa, koji Hrvatska može koristiti sve do ulaska u EU
U Ministarstvu ističu da prekogranična suradnja ima važnu ulogu u regionalnom razvoju, revitalizaciji gospodarstva, zaštiti prirode i okoliša te jačanju socijalne kohezije. Inače, u Hrvatskoj je najviše projekata prekogranične suradnje ostvarila Osječko-baranjska županija. Na prije nekoliko dana završenom drugom krugu natječaja iz programa Ipa II Prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska odobreno je čak 25 projekata koje su osmislile institucije, udruge i drugi subjekti s područja te županije te će im biti dodijeljeno čak 3,8 milijuna eura bespovratnih sredstava. Ostalih sedam županija, koje su aplicirale na tom natječaju, ukupno je dobilo 2,9 milijuna eura. »Kada tim bespovratnim sredstvima dodamo 15 posto koje moraju osigurati sami nositelji projekta, tada dolazimo do iznosa od 4,4 milijuna eura za nove projekte u našoj županiji«, kaže Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, koja je partner u brojnim projektima. On podsjeća da je u prvom krugu tog natječaja na područje županije povučeno 2,6 milijuna eura.
FOTO: VJESNIK
Najviše novca, 13,7 milijuna kuna, doći će za razminiranje površina uz granicu s Mađarskom, a čak je 10 projekata odobreno Sveučilištu J. J. Strossmayera iz Osijeka za njegova četiri fakulteta. Inače, dosad je za područje te županije odobreno 165 projekata ukupne vrijednosti 345 milijuna kuna. Prema Ribićevim riječima, svemu tome prethodio je veliki trud uložen u kvalitetnu pripremu projektnih prijedloga, ali i jačanja kapaciteta potrebnih za samu provedbu odobrenih projekata. Jedan od najvećih iznosa koji je na području Slavonije povučen iz nekog EU-ova fonda bio je 2007. godine za gradnju hale poduzetničkog inkubatora Bios u Osijeku. Za cijeli projekt bilo je potrebno 1,4 milijuna eura. Iz programa Phare odobreno je 920.000 eura, dok su ostatak sufinancirali Grad Osijek i Bios.
Ne pripremi li se dobro za strukturne fondove, Hrvatska bi se mogla naći u problemima, jer se može dogoditi da ne uspije povući dovoljno novca iz strukturnih fondova kako bi 'pokrila' plaćenu članarinu. No, u Ministarstvu vanjskih poslova su optimisti, »jer dosadašnje iskustvo u provedbi pretpristupne pomoći pokazuje da je Hrvatska spremna odgovoriti zahtjevima provedbe regionalne politike Unije, a kontinuiranim ulaganjem u stručne kadrove koji će provoditi ovu Unijinu politiku na nacionalnoj razini osigurat će se maksimalna apsorpcija sredstava namijenjenih Hrvatskoj«.
Direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Zlatko Herček kaže da je ta županija kroz fondove Sapard i Ipard (desetak projekata je u tijeku) povukla između 12 i 15 milijuna eura te da su korisnici dobili od 500.000 do 10 milijuna kuna. Program Sapard je zaključen, a u okviru njega povučeno je 25 milijuna kuna. Sad je u tijeku četiri-pet manjih projekata vrijednih od 100.000 do 150.000 eura. Riječ je o izradi brošura i internetskih stranica, odnosno o edukaciji korisnika. Zagrebačka županija ima i jedan projekt prekogranične suradnje s Krškim (Slovenija), a riječ je o razvoju medičarstva i licitarstva. Herček napominje da je u planu kadrovsko ekipiranje Agencije, koja izdaje i bilten Županije, kako bi mogla povući novac iz kohezijskih EU-ovih fondov
http://beta.vjesnik.hr/DataServices/Image.ashx?id=8dc1e512-a10c-4498-a22e-42d6286ad5fa&type=524288&http://newsis
Semper Fidelis May 25th, 2011, 04:41 PM ^^ :okay:
Počela obnova tzv. Četverolista [Vijesti Osječke]
Jedna od najvećih osječkih zgrada, tzv. Četverolist na Vijencu Ivana Meštrovića, uskoro će dobiti novo pročelje. Nazire se tako kraj trakavice koja se proteže nekoliko godina unatrag, koliko je bilo potrebno suvlasnicima da se dogovore oko obnove. I sada je prikupljen minimum potrebnih potpisa, što je čudno sjetimo li se da je nedavno otpalo nekoliko komada pročelja čime su ugroženi i stanari i svi prolaznici. Ovih dana, napokon, izvođač Osijek-Koteks započeo je s radovima. S obzirom da je riječ o šest tisuća četvornih metara, koje je potrebno temeljito obnoviti, razumljiv je i rok od 120 dana za izvođenje radova. Obnova će se raditi parcijalno, a stanari će je platiti dva i pol milijuna kuna. Riječ je o kreditu čiju kamatu s 1, 5 posto sufinanciraju Grad i Županija.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=32254#ixzz1NNKeB0R9
Kreće napokon! :banana: :cheers:
Make it so May 25th, 2011, 05:04 PM Da vidimo sta ce od tog na kraju ispast :D
Semper Fidelis May 25th, 2011, 05:14 PM Sam da nebude neki rozo, ljubičasto žuti. Kao vecina novoobnovljenih zgrada :crazy: :D
Bijela i ništa drugo :)
LAMPAŠ8 May 25th, 2011, 05:18 PM po ovom tekstu već su započeli sa radovima pa tko bude u blizini nek pofotka :)
Rocky031 May 25th, 2011, 06:34 PM Četverolist :banana:
Napokon su krenule fasade :)
Ja ću vidjet da sutra poslikam :)
Rocky031 May 25th, 2011, 07:24 PM Evo i video:
07NsECJw5CY
Escalade May 25th, 2011, 08:15 PM Napokon!!!
Četverolist je stvarno bio šaka u oko osječkog "skyline-a" :D
LAMPAŠ8 May 26th, 2011, 05:18 PM 74. SASTANAK GRADONAČELNIKA
S danas održanog 74. sastanka gradonačelnika Krešimira Bubala s pročelnicima upravnih odjela Grada Osijeka izdvajamo :
Usvojena je Odluka o davanju gradskih stanova u najam pa će uskoro uslijediti raspisivanje natječaja, a nakon toga Grad će u studenom objaviti novu Listu kandidata za najam gradskih stanova.
Grad Osijek sklopit će Nagodbu s Republikom Hrvatskom u svrhu uknjižbe na dijelu Paviljona „Gradski vrt“ u Osijeku. Budući da je cjelokupna potrebna dokumentacija za obnovu Paviljona spremna, potrebo je riješiti stambeno pitanje još dva stanara na ovom području kako bi se moglo započeti s radovima.
Zavod za urbanizam i izgradnju Grada Osijeka izabran je kao najbolji ponuditelj za stručni nadzor građenja spojne ceste Svilajska ulica – Ulica sv. L.B. Mandića kao i za izradu izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja područja između južne obilaznice i „S“ ceste u Osijeku, pa će uslijediti sklapanje ugovora za navedene usluge.
Kako uskoro istječe četverogodišnji Ugovor za održavanje javne rasvjete na području Grada Osijeka, koji je bio sklopljen s tvrtkom Parangal, objavljuje se Javni natječaj za obavljanje ove komunalne djelatnosti i to ponovo za razdoblje od 4 godine.
Odobreno je šest financijskih potpora za različite potrebe vjerskih zajednica na području Grada Osijeka - od organizacije duhovno-glazbenih programa, do obnove fasada i nadogradnju vjerskih objekata.
Sukladno preuzetim obvezama vezanim uz Projekt sustavnog gospodarenja energijom u gradovima i županijama u Hrvatskoj, koji provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, a partneri su i Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, otvoren je Ured za energetsku učinkovitost Grada Osijeka, čije je sjedište Franjevačka 4.
Gradonačelnik je najavio i skoro donošenje odluke o smanjivanju komunalnog doprinosa u gospodarskim zonama - Poslovnoj zoni Nemetin kao i Slobodnoj zoni Osijek.
Još jednom je istaknuo i transparentnost svih poslova Gradske uprave, o čemu, između ostaloga, svjedoče i poslovi javne nabave koji omogućuju ravnopravan položaj svih tržišnih subjekata koji se žele prijaviti na gradske natječaje, kao i ušteda Grada za zatražene usluge koja se kreće od 5%-200% u odnosu na prijašnje troškove za iste stavke
LAMPAŠ8 May 26th, 2011, 05:25 PM SKULPTURA “LJUDI” VRAĆA SE NA TRG ANTE STARČEVIĆA 29. LIPNJA
Lovoković: Središnjem trgu ne trebaju dva spomenika!
Kako će koegzistirati dva spomenika, desetak metara udaljena jedan od drugog na središnjem gradskom trgu? Teško - odgovor na kakav su vjerojatno mnogi Osječani pomislili glasno nam je izrekla dogradonačelnica, arhitektica Danijela Lovoković.
Blagdan svetih Petra i Pavla, zaštitnika grada Osijeka (29. lipnja), bit će dan kada će se na Trg Ante Starčevića vratiti skulptura “Ljudi”, popularna “Grupa građana”. No, tamo će je sada dočekati “susjed”, spomenik dr. Anti Starčeviću. Neovisno o svim repovima koji su pratili priču oko postavljanja spomenika Ocu domovine te bez ikakvih političkih konotacija, dogradonačelnicu-arhitekticu odgovor na spomenuto pitanje tražili smo s aspekta struke.
- Trg s dva spomenika teško će funkcionirati. Struka, arhitekti su hrabri u crtanju, a oni tvrdoglaviji će svoje istjerati do kraja ne razmišljajući toliko o tome što će javnost reći. No, ja mislim, s obzirom na to da je Trg javni prostor, “dnevni boravak” građana, da upravo građani u konačnici trebaju reći: jedan, drugi ili oba spomenika - kaže Lovoković.
Iako je riječ o jednom od najmlađih gradskih spomenika, dogradonačelnica primjećuje kako dizajnom i oblikom dr. Starčević “pripada prošlim vremenima”, odnosno drukčijem okružju od središnjeg trga.
Autor skulpture “Ljudi”, podsjetimo, kipar je Branko Ružić. Njegova je kći Rajka Zlatarić nedavno posjetila Osijek, obišla lokaciju na kojoj se čuva spomenik, te dala pisanu suglasnost da se rad njezina oca vrati na Trg A. Starčevića.
“IMAMO DRUGIH MJESTA U OSIJEKU ZA SPOMENIK OCU DOMOVINE”
“Razmišljam i o oporuci Ante Starčevića, koji nije želio da mu se podižu spomenici. Nije zaslužio da se njegov spomenik pretopi, to svakako ne. No, kako on svojim oblikovanjem pripada u 19. stoljeće, a mi imamo odgovarajućih prostora u Osijeku, sigurna sam da će spomenik Starčeviću naći svoje mjesto. Međutim, naša javnost još nije zrela za to”, zaključuje Lovoković.
esseker May 26th, 2011, 05:54 PM Ma tko nije zrel? Evo ja sam Hrvat od glave do pete i u duši, ali smatram da se spomenik A.Starčeviću treba premjestiti na neko drugo bolje mjesto, a vratiti Grupu građana.
Meni se čak taj njegov kip ne bi uklopio ni u neko 100%tno 19.stoljetno okruženje jer spomenik je ružan, a on nije zaslužio da ga se tako degradira.
Seyzmo May 26th, 2011, 10:28 PM Meni se čak taj njegov kip ne bi uklopio ni u neko 100%tno 19.stoljetno okruženje jer spomenik je ružan, a on nije zaslužio da ga se tako degradira.
:lol:
Slazem se u potpunosti s tobom.:)
VESP031 May 26th, 2011, 10:33 PM Ma tko nije zrel? Evo ja sam Hrvat od glave do pete i u duši, ali smatram da se spomenik A.Starčeviću treba premjestiti na neko drugo bolje mjesto, a vratiti Grupu građana.
Meni se čak taj njegov kip ne bi uklopio ni u neko 100%tno 19.stoljetno okruženje jer spomenik je ružan, a on nije zaslužio da ga se tako degradira.Da,to zato sto si kulturan.Reci to u nekoj birtiji u prijepodnevnim satima .
ArtNouveauFan May 27th, 2011, 09:52 AM Mislim da je i jedan spomenik na trgu previše. Trg mi baš djeluje nekako pretrpano.
Semper Fidelis May 27th, 2011, 01:50 PM Zona Nemetin - nova prilika za ulagače u Osijek
http://www.sib.hr/images/stories/vijesti/osijek/zona400.jpg
Neposredno nakon otvorenja sajmova na Pampasu, predstavljene su mogućnosti ulaganja u grad Osijek, prije svega u poslovnu zonu Nemetin.
Ulagači imaju puno razloga doći baš u Osijek, grad koji poslovne zone ima na svojemu području, za razliku od ostalih koje su uglavnom izmještene u neke manje općine.
Grad Osijek za ulagače želi smanjiti i komunalni doprinos, pa uvodi četvrtu zonu naplate u kojoj će biti niži za čak 60%. Osim toga, Osijek, kao sveučilišni grad može ponuditi kvalitetnu radnu snagu.
Ulagača, po svemu sudeći, neće nedostajati, jer već ima zainteresiranih, prvenstveno onih koji nisu stali u zonu Tenja!
http://www.sib.hr/images/stories/vijesti/osijek/2011/svibanj/zona_nemetin495.jpg
Zona Nemetin
Prostornim planom Grada Osijeka Industrijska zona NEMETIN smještena je u istočnom dijelu Grada Osijeka i omeđena je sa zapada cestom Osijek-Vukovar, sa sjevera željezničkom prugom Osijek-Dalj, sa jugoistoka obilaznicom Osijek u pravcu Sarvaša u površini od cca 101 ha.
Industrijska zona Nemetin nalazi se na području posebne državne i poduzetnici koji obavljaju djelatnost na tom području imaju posebne povlastice i mogu koristiti sredstva iz posebnih fondova.
Zona je namijenjena za veće industrijske pogone koji trebaju veće površine i/ili blizinu pročišćivača vode.
3lHm_EKaCus
http://www.sib.hr/Osijek/zona-nemetin-nova-prilika-za-ulagace-u-osijek.html
:okay:
Rocky031 May 27th, 2011, 01:59 PM Super ako ljudi jedva čekaju s gradnjom :)
Neka krene ta zona pa da napokon dobivamo stanovnike,a ne da ih gubimo..Barem će posla biti :)
LAMPAŠ8 May 27th, 2011, 04:55 PM RADNI SASTANAK S DIREKTOROM TEHNOLOŠKOG PARKA LJUBLJANA
Nakon posjeta osječke delegacije Gradu Ljubljani i Tehnološkom parku Ljubljana (2. i 3. svibnja 2011.), koju je predvodio gradonačelnik Krešimir Bubalo, na njegov poziv u uzvratnom posjetu našem gradu boravi direktor ovog Tehnološkog parka Iztok Lesjak.
U Gradskoj upravi primio ga je gradonačelnik zajedno sa suradnicima.
Svoju djelatnost tom su prigodom predstavili prof.dr.sc. Ivan Štefanić, član Uprave Teratehnopolisa; Tomislav Šerić, direktor Poduzetničkog inkubatora BIOS; Kornelija Mlinarević, zamjenica direktora Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje te Zvonimir Prgomet, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka.
Iztok Lesjak govorio je o nastanku (1995.) i razvojnom putu Tehnološkog parka Ljubljana, koji danas ima 1 200 članica i jednako toliko zaposlenih stručnjaka s područja: Informacijske tehnologije, Komunikacijske tehnologije, Biotehnologije i kemije, Energije, Zaštite okoliša, Industrijske automatizacije te Razvoja novih materijala. Svojim članicama osigurava infrastrukturu, uslužnu djelatnost, obrazovanje, radionice i promociju te potiče njihove poduzetničke potencijale. Posebnu pozornost poklanja promicanju prijenosa znanja, iskustava i tehnologija kao i novih pronalazaka i inovativnih poslovnih ideja na globalno tržište.
Nakon prijma u Gradskoj upravi direktor Tehnološkog parka Ljubljana održat će prezentaciju u sklopu Sajma Osijek Expo na sajamskom prostoru Pampas.
Brko May 27th, 2011, 05:22 PM Prema pisanju Večernjeg lista u Osijeku je trenutno 413 stanova neprodano iliti na tržištu.
bult May 28th, 2011, 09:59 AM U današnjem Glasu Sunčana vrata na naslovnici! Treba otvori novi topic :)
Rocky031 May 28th, 2011, 10:38 AM Lijepo,ali bolje pričekajmo rendere pa onda otvorimo :)
Delmat May 28th, 2011, 11:43 AM http://www.dalmacijanews.com/Portals/0/images/2011/05/eksplozija.jpg
:nuts:
http://www.dalmacijanews.com/Hrvatska/View/tabid/77/ID/57328/Eksplozija-u-Sibicari-u-Osijeku-dvoje-tesko-ozlijeenih-FOTO.aspx
LAMPAŠ8 May 28th, 2011, 11:52 AM http://www.dalmacijanews.com/Portals/0/images/2011/05/eksplozija.jpg
:nuts:
http://www.dalmacijanews.com/Hrvatska/View/tabid/77/ID/57328/Eksplozija-u-Sibicari-u-Osijeku-dvoje-tesko-ozlijeenih-FOTO.aspx
^^ova fotografija baš i nije moguća jer sunce izlazi u 5.01 a eksplozija se dogodila oko 6.30..vjerovatno je ovo fotografija kad je eksplodirao kontejner oružja u dvorištu Mupa,a možda i nešto drugo totalno ne vezano..
^^ovo nije prva takva stvar koja se dogodila tamo,non stop ulaze kojekakvi likovi i podmeću požare.a ovo je samo dokaz da tome treba stati na kraj..lete vrećice,plastika svuda...
agent_01 May 28th, 2011, 12:18 PM NOVI KONCEPT URBANIZACIJE OSIJEKA
Sunčana vrata stajat će dvadeset milijuna eura
Osječka Gradnja planira urbanizirati svoje dvije parcele na uglu Sunčane i Gundulićeve ulice gradnjom “urbanog dvorišta grada” u kompleksu “Sunčana vrata”.
Direktor Berislav Šmit najavljuje kako će na parceli od 2.500 četvornih metara, uz hortikulturne sadržaje, urbanu opremu uključujući fontanu i središnji trg, biti sagrađene tri zgrade, razložene na osam objekata različite visine.
Natječaj za idejno arhitektonsko riješenje kompleksa "Sunčana vrata” u Blok centru je raspisala Gradnja, a provelo Društvo arhitekata grada Osijeka (DAO) te je ocjenjivački sud među čak 24 pristigla rada odabrao tri. “Zadatak je bio vrlo kompleksan, tražio je multidisciplinarni pristup, budući je riječ o završetku suvremenog naselja Blok centra II i nastavku zaštićenoga dijela spomeničke vrijednosti s atributima najstarijih zgrada u Osijeku. Iako smo mogli raditi objekt za tržište, htjeli smo natječaj proveden u suradnji s DAO-om, kako bismo dobili što kvalitetniji pristup sa stručnom komisijom i da Osijeku damo lijepe objekte koji će podići vizuru. Uz zahtjev za suvremenošću objekata, zadatak je bio pomiriti poziciju pristupa zaštićenim objektima i ne narušiti značajnost Sunčane ulice, rijetke s pješačkom zonom u gradu. S ovakvim projektom dobit ćemo puno kad bude realiziran u fazama jer će Sunčana dobiti na značenju. Promišljamo kakvo će biti “urbano dvorište grada” tik do objekata. Iako nam je važan prihod od njih, otišli smo od koncepta ekonomske isplativosti i novim konceptualnim pristupom prvo poštujemo gradsku arhitekturu i kvalitetu življenja. Ove godine obilježavamo 65 godina rada i željeli smo Osijeku pokloniti nešto na što ćemo biti ponosni. Zato je komisija ocijenila najkvalitetniju vizualizaciju pristupa arhitektonskog rješenja”, ističe Šmit.
10 etaža i podzemne garaže
“Ispod objekta s najviše deset etaža, bit će podzemne garaže, i prema rješenju prvonagrađenog rada predviđeni su stanovi (najmanje 70-ak), uredi, više spojnih mostova, a takva kompozicija objekata je u trendu u Londonu, New Yorku, Beču”, nabraja Šmit, ističući kako su tri prva nagrađena rada izuzetno zanimljiva i bit će u prvoj polovini lipnja predstavljena javnosti, a s prvonagrađenim sklopljen ugovor kako bi započelo projektiranje koje traje 9-12 mjeseci i gradnja predviđena krajem 2012. godine! Predviđa se kako će “Sunčana vrata” investitora stajati gotovo 20 milijuna eura.
Prva nagrada
Radu pod šifrom “12” dodijeljena je 1. nagrada u iznosu 110.000 kuna, a autori su arhitekti Zoran Jelenić i Branimir Kljajić; 2. nagrada - 80.000 kuna dodijeljena je radu pod šifrom “19” koji u ime Studija BF potpisuju arhitekti Zoran Boševski, Boris Fiolić, Marko Vitković i Ana Mikelić s prostornim prikazom Janka Velnića; dok je rad pod šifrom “16” priskrbio 50.00 kuna RBP Arhitekti, odnosno arhitektima Rajki Bunjevac i Borisu Petroviću.
LAMPAŠ8 May 28th, 2011, 12:43 PM ^^uz Kappa centar i Eurodom,ovo bi moglo isto biti nešto po čemu bi Osijek mogao biti prepoznatljiv..:)
mali teaser iz Glasa
http://i55.************/2uojcc2.jpg
Semper Fidelis May 28th, 2011, 12:49 PM Predobro mi izgleda :master: Ima u glasu velika fotka :cheers:
LAMPAŠ8 May 28th, 2011, 12:51 PM Predobro mi izgleda :master: Ima u glasu velika fotka :cheers:
ajd ufotkaj mobom ili fotićem pa postavi ako može...:cheers:
Escalade May 28th, 2011, 12:54 PM Hmmm..zanimljivo izgleda koliko se može vidjeti....Kappa naspram ovog izgleda čak staromodno i old school :D
Semper Fidelis May 28th, 2011, 01:02 PM Evo ga :cheers:
http://img542.imageshack.us/img542/5130/img20110528004.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/542/img20110528004.jpg/)
http://img571.imageshack.us/img571/4332/img20110528005.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/571/img20110528005.jpg/)
Escalade May 28th, 2011, 01:04 PM ^^
Odlično izgleda :cheers:
Sviđa mi se što su imali hrabrosti probati nešto drugačije i ultramoderno! Zašto Osijek nebi bio grad poznat po modernoj arhitekturi koja odskače od prosjeka
Semper Fidelis May 28th, 2011, 01:26 PM ^^Sa kappom su uspjeli, sad ce i ovo biti predobro :cheers:
Dzurkov May 28th, 2011, 02:15 PM Gradnja tek krajem 2012. pih
Make it so May 28th, 2011, 03:13 PM Ovo je super ..nekon kappe jos nesto sta ce bit lipo i moderno u osijeku :)
Rocky031 May 28th, 2011, 04:07 PM Dobro izgleda ali ja nekako više volim kada su zgrade pravilnih oblika tipa Zagreb tower ili Neboder na Ilici.Ali sve u svemu jako dobro,opet ćemo dobiti neboder! :)
Taj dio je bio i još uvijek će biti katastofalan dok gradnja ne počme..Još samo da se sredi ono pored Kappe i imamo jedan pravi urbani dio centra :)
Jedino datum gradnje bode u oči :D
agent_01 May 28th, 2011, 04:44 PM Ne znam zašto bode u oči datum gradnje???
Mislim da je svakako realan.Već sada je polovica 2011. godine.Gotova su samo idejna rješenja, a tek sada se kreće u projektrianje (glavni, izvedbeni, statika, fizika zgrade, instalacije itd..)
keko May 28th, 2011, 05:38 PM Ovo izgleda jako dobro :cheers:
Samo da uspije i imat ćemo se čime hvaliti... Mislim da smo konačno dobili još jedan landmark :banana:
El Diablo May 28th, 2011, 08:17 PM Koja luda zgrada. Sviđa mi se. :cheers:
Frnjchuga031 May 29th, 2011, 12:06 AM ^^ova fotografija baš i nije moguća jer sunce izlazi u 5.01 a eksplozija se dogodila oko 6.30..vjerovatno je ovo fotografija kad je eksplodirao kontejner oružja u dvorištu Mupa,a možda i nešto drugo totalno ne vezano..
^^ovo nije prva takva stvar koja se dogodila tamo,non stop ulaze kojekakvi likovi i podmeću požare.a ovo je samo dokaz da tome treba stati na kraj..lete vrećice,plastika svuda...
Ovo uopće nije slika Osijeka...
A i ja sam čuo puno prigovora od strane ljudi koji žive u blizini šibicare, a kojim smeta ta plastika... I to dosta žestokih prigovora, tako da me uopće nebi čudilo da je uistinu podmentnuta bomba ili požar...
Frnjchuga031 May 29th, 2011, 12:08 AM Evo ga :cheers:
http://img542.imageshack.us/img542/5130/img20110528004.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/542/img20110528004.jpg/)
http://img571.imageshack.us/img571/4332/img20110528005.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/571/img20110528005.jpg/)
Super izgleda, samo mislim da to i nije baš taj projekt...
ArtNouveauFan May 29th, 2011, 10:32 AM Meni je Kappa nekako ljepša i elegantnija, ali vidit ćemo. :)
Semper Fidelis May 29th, 2011, 11:56 AM Super izgleda, samo mislim da to i nije baš taj projekt...
Ma je, nebi bzvz stavljali nešto deseto za naslovnicu, ili ipak... :lol:
A to za gradnju 2012, a ok, eto. Tako to mora ici, nemoze se odmah početi ove godine. Trebaju valjd dozvole i ostale piz*****
LAMPAŠ8 May 29th, 2011, 01:56 PM ^^mislim da ne treba biti pretjerano euforičan jer je sve u začecima al pošto je to investicija Gradnje nekako se bolje osjećam..treba vidjeti i ostale rezultate,a to ćemo vidjeti u roku dva tjedna ...
Rocky031 May 29th, 2011, 07:28 PM Dok Rocky neode u obilazak gradilišta nema novih slika na forumu :D
Divaltova
http://img221.imageshack.us/img221/2993/picture001eqx.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/221/picture001eqx.jpg/)
http://img825.imageshack.us/img825/4531/picture004cb.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/825/picture004cb.jpg/)
http://img4.imageshack.us/img4/6097/picture002hz.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/4/picture002hz.jpg/)
http://img7.imageshack.us/img7/5452/picture003txv.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/7/picture003txv.jpg/)
Rocky031 May 29th, 2011, 07:44 PM Uske njive
http://img717.imageshack.us/img717/2903/picture017yi.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/717/picture017yi.jpg/)
Divaltova
http://img10.imageshack.us/img10/5529/picture011tf.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/10/picture011tf.jpg/)
Rocky031 May 29th, 2011, 07:54 PM Nisam mislio da ću ovo doživjeti,ali izgleda da je počela obnova nebodera u Osijeku (obnovljen je onaj na Vukovarskoj,jedan malo dalje od njega se obnavlja,obnovlja se Četverolist i onaj na trgu Slobode)
Četverolist
http://img220.imageshack.us/img220/1585/picture031ug.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/220/picture031ug.jpg/)
Obnova nebodera na Vukovarskoj
http://img508.imageshack.us/img508/1659/picture046l.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/508/picture046l.jpg/)
Obnovljena strana
http://img714.imageshack.us/img714/3377/picture051hi.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/714/picture051hi.jpg/)
Rocky031 May 29th, 2011, 08:04 PM Ulaz u Riječku s Hutlerove
http://img508.imageshack.us/img508/2091/picture053i.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/508/picture053i.jpg/)
Obnovljena stara kuća u Hutlerovoj
http://img822.imageshack.us/img822/29/picture054uv.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/822/picture054uv.jpg/)
Stanje prije
http://static.panoramio.com/photos/original/49023601.jpg
Semper Fidelis May 29th, 2011, 09:41 PM :cheers: Kako je super vidjeti skele na četverolistu :cheers:
Sad kad zablista :okay:
Escalade May 30th, 2011, 12:45 PM Fora mi je u tome što se obnavljaju zgrade kojima nije toliko baš potrebna obnova (case in point: crveni neboder na trgu slobode, već 17. put se obnavlja) a zgrade koje VAPE za obnovom mahom i dalje trunu :ohno:
Ali četverolist :cheers:
Semper Fidelis May 30th, 2011, 04:24 PM Jugovci dobili 142.000 kuna vrijedno boćalište
http://www.sib.hr/images/stories/vijesti/osijek/2011/gc%20jug2.jpg
U sklopu trodnevnog programa obilježavanja Dana Gradske četvrti Jug 2, jučer je otvoreno novouređeno boćalište koje će koristiti boćari iz tamošnja dva kluba.
Prvu boću, nakon blagoslova boćališta, simbolično je bacio župan Osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, uputivši čestitku stanovnicima Juga 2 na njihovom Danu.
“Grad je uložio 142.000 kuna, a nositelj projekta je tvrtka Športski objekti. Želimo širiti sportske sadržaje na ovom prostoru pa iduće godine planiramo gradnju i teniskih terena. Što se tiče ulaganja u Jug 2, kreće uređenje trga, spomen-obilježja braniteljima, gradnja stambene zgrade, a ne zaboravljamo ni ulaganje u osnovnu komunalnu infrastrukturu”, rekao je gradonačelnik Krešimir Bubalo prigodom otvorenja boćališta.
Trodnevni program proslave Dana GČ Jug 2 počeo je u subotu izviđačkim aktivnostima, lunaparkom, izložbom slika i nastupom KUD-a Đeram. Jučer je održan malonogometni turnir i natjecanje u ribolovu na plovak, besplatno se mjerio tlak i šećer, otvorena je izložba slika, održana je prigodna sveta misa, navečer su nastupili tamburaši, a od 10 do 14 sati besplatno se dijelilo meso vola koji se okretao na ražnju.
U današnjem programu valja izdvojiti svečanu sjednicu Vijeća GČ Jug 2 koja će se održati u 11 sati, te koncert Prve lige na bajeru Jug 2 s početkom u 20 sati.
http://www.sib.hr/Osijek/jugovci-dobili-142000-kuna-vrijedno-bocaliste.html
Ako se dobo sjecam, sad bi trebala početi gradnja trga i nove zgrade kod konzuma :)
knab May 30th, 2011, 06:54 PM super što su napravili boćalište ali da tolko košta?
ti radovi toliko ne koštaju sigurno :)
vađenje zemlje zbijanje kamenja il šta su već dolje stavljali..
betonski zidić na krajevima visine metar i pol max u sredini do metra
zbijanje kamenja unutar tog pravokutnika, fina podloga koji sloj i na krajevima guma ubušena u betonske zidiće da boće neudaraju u beton :)
VESP031 May 30th, 2011, 10:33 PM super što su napravili boćalište ali da tolko košta?
ti radovi toliko ne koštaju sigurno :)
vađenje zemlje zbijanje kamenja il šta su već dolje stavljali..
betonski zidić na krajevima visine metar i pol max u sredini do metra
zbijanje kamenja unutar tog pravokutnika, fina podloga koji sloj i na krajevima guma ubušena u betonske zidiće da boće neudaraju u beton :)
Sami radovi ne,a papiri;
Semper Fidelis May 31st, 2011, 10:53 AM IZGLEDA da kreće gradnja novog traka obilaznice za mjesec dana! (:banana:)
:D Nadam se.
Seyzmo May 31st, 2011, 02:46 PM ^^Odakle ti to?
Rocky031 May 31st, 2011, 02:58 PM Krajem lipnja napokon počinje proširenje južne obilaznice!
roširenje južne obilaznice, odnosno izgradnja južnog kraka jedne od najvitalnijih gradskih prometnica u dužini od 13,2 kilometara, trebalo bi (napokon) početi krajem lipnja. Službene potvrde, međutim, još uvijek nema. Iz Hrvatskih cesta, naime, tek kratko kažu kako je u tijeku žalbeni rok nakon provedenog javnog natječaja, a oni natječajni postupak ne smiju komentirati. Lako je, međutim, sukladno zakonskim propisima, “izračunati” kada bi trebali započeti radovi. S obzirom na to da ima još 15-ak dana žalbenog roka, u prvoj polovini lipnja Hrvatske ceste bi trebale i službeno odabrati izvođača, koji bi, pretpostavka je, već trebao biti spreman za početak radova. S druge strane, ovo nije prvi natječaj za ovaj posao - na onaj prvi, okončan 29. rujna prošle godine, stiglo je više žalbi te je poništen. U međuvremenu su uz potporu gradske uprave riješeni svi imovinsko-pravni problemi te više uistinu nema nikakvih prepreka za početak dugonajavljivanih radova.
Prema ranijim procjenama, građevinski radovi na 12,23 kilometra dugoj dionioci vrijedni su oko 190 milijuna kuna (bez instalacija i opreme) što je procijenjeno na dodatnih 30 milijuna. Podsjetimo, nedavno je objavljeno kako je na javnom otvaranju pristiglih ponuda za izgradnju dionice od čvorišta koridor 5C do čvorišta “Tenjska” navodno najpovoljnija bila ponuda Osijek-Koteksa.
220 milijuna kuna ukupna je vrijednost radova
M.Mihaljević,Glas Slavonije
Escalade May 31st, 2011, 02:59 PM Ne znam zašto, ali čini mi se da će se druge 2 trake obilaznice graditi cca 30 godina :D
LAMPAŠ8 May 31st, 2011, 03:05 PM "službene potvrde još uvijek nema"...sve je jasno
EU PARTNERSTVO IPA HRVATSKA-MAĐARSKA
Za vrijeme boravka gradonačelnika Krešimira Bubala u Budimpešti potpisan je Sporazum o partnerstvu u okviru EU projekta IPA Hrvatska – Mađarska. Potpisivanju je nazočio i gradonačelnik XIII. okruga Jozsef Toth.
Riječ je o iznimno važnom projektu naziva: Poticanje ukupnog ekonomskog razvoja kroz privlačenje ulaganja i jačanje izvozne konkurentnosti, s naglaskom na energetskom sektoru baziranom na čistim tehnologijama. Ukupna je vrijednost projekta 223.376,31 eura u kojem je Grad Osijek nositelj projekta, a partneri su Europska fondacija za europski razvoj i suradnju iz Budimpešte te Green Energy Centar iz Nagykanisze.
Sporazum su potpisali Zsolt Pasztor, direktor Europeer Fundation (Europska fondacija za europski razvoj i suradnju) iz Budimpešte i Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka.
.
LAMPAŠ8 May 31st, 2011, 04:31 PM Vrijedan uređaj KBC-u Osijek
Odjel za radioterapiju i onkologiju KBC-a Osijek od danas je bogatiji za vrlo značajan aparat – linearni akcelerator energije fotona. Riječ je o uređaju vrijednom 43 milijuna kuna, što je samo dio od 73 milijuna koliko Vlada namjerava ove godine uložiti u osječki Klinički bolnički centar, rečeno je na današnjem svečanom otvorenju kojemu je nazočio i ministar zdravstva Darko Milinović sa suradnicima. Zahvaljujući ovome uređaju, pacijent će imati manje nuspojava, jer ciljanim tretiranjem moći će se izbjeći organe i mjesta koja nije potrebno zračiti. Rad na njemu puno je složeniji stoga su zaposleni na ovome odjelu prošli brojne edukacije. Jedna od dobrih strana linearnog akceleratora jest i što će se smanjiti liste čekanja, jer istovremeno može tretirati nekoliko tumora.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=32358#ixzz1NwMLYnBO
|
|