View Full Version : BANJA LUKA | Бања Лука - Construction News

Pages : 1 2 3 [4] 5 6 7

Bad_Hafen
August 13th, 2010, 09:14 PM
ti ne shvatas da BL i SA svoj turizam zasnivaju na razlicitim stvarima.
Dakle BL nije turisticki grad i tesko da to moze postati, dok SA postaje to svakim danom.
Dokaz da BL nje turisticki grad je da je tek ove godine otvoren prvi hostel.
Treba realno sagledati mogucnosti banjaluckog turizma.
A ne ugledati se na neso na sta se ne mozemo ugledati.

Ja ne shvatam? :)
Pa ja upravo to i govorim: Banja Luka nije turistički grad i to nikada neće ni biti.
Zašto, onda ta potreba da se nerealno opisuju turistički potencijali i rezultati.

BL prevashodno treba odgovarajuću infrastrukturu (putevi, željeznica, aerodrom, autobuska i željeznička stanica), zatim uslove za smještaj i ugodan boravak (hosteli, hoteli, restorani) radi svog ukupnog ekonomskog i društvenog razvoja, a ne priču o velikom turizmu. Turizam će da raste tek kada budemo u stanju da organizujemo pristojne međunarodne sajamske, sportske, kulturne, kongresne ili slične manifestacije. Kad bi se završio Kastel, to bi bio zamah za turizam a sve ostalo je vještačka etno, eko ili avanturistička turistička priča.

BL turizam moze zasnivati samo na ekstremnim sportovima, festivalima ili konferencijski turizam.

I veoma važan a potpuno zapostavljen - tranzitni. Umjesto da na granici svako od hiljada vozila koja prolaze ovuda prema jugu dobije brošuru o ponudi grada, mi organizujemo etno derneke po Piskavici.

Pa Sarajevo ja ne znam ima li jos uvijek Info centar za turiste, a ima toliko turista. Ne racunam onaj novi na BasCarsiji.

Naravno da ima, slažemo se da je bolje da ne poredimo SA i BL.

Potenciraju se sad i one kule u kanjon i oznaceni su putevi do njih. Sva ova mjesta o kojima govorim su uredjena itd.

Jesi li kad prošetao do “uređene” kule Greben? Ako je to turistička ponuda onda stvarno nemam šta više da dodam. Jesam za projekte kao što je VAR, ali koliko turista je on tačno doveo. Ja ga više vidim kao ponudu za stanovnike BL.

Inace ovaj br. turista za BL je potpuno nerelevantan, jer samo ubijedjen 80% turista registruje.

Pa, zar to nije dokaz da u turizam kao djelatnost ne postoji u BL. On podrazumijeva uvezanost (turistički proizvod), koji predstavlja smišljen pristup i ukupnost ponude, ali i rezultate.

Za mene je turizam egzaktna privredna djelatnost, ne kao za tebe promotivna djelatnost.

Promocije turizma ima, ali pravog turizma nema.sto se ljutis kad kaem ne shvatas, kad si sam uporedjivao SA i BL. Dakle ocigledno je da nesto tu nije jasno.

Za ovaj dio ne treba turizam cu reci samo ne mozes narodu napeci kolaca. Mislim da si ti bio taj koji se bunis da nije uvzano, sta god, a sad bi napravio Kastel jedinom znamenitosti. Meni oprosti ali to toliko zvuci kratkovido i neinformisano. Jesi ti ikad hodao po zapadnim zemljama, gdje od svakog sarafa prave turisticku znamenitost i dobro upakovana se proda. Turizam je proizvod kao svaki drugi koji treba prodati i samatram da su ovi nasi na dobrom putu.
I tu naavno ne treba zanemariti domace turiste koje ti stalno zaboravljas, pa pobogu i oni ostavljaju neki novac valjda.

Tranzitni ce se moci dobro razviti kad bude AP i malo bolji uslovi, za sad je to minimalno. I za tu vrstu turizma je potrebno poceto od GP Gradiska pa na dalje. Opstine Gradiska i Laktrasi, tacnije privatnici kraj M16 jako dobro korsite taj turizam.

Dernek u Piskvici je za domace turiste i treba da postoji.

Gdje je taj SA info centar?

Kad govorim o kulama one su samo dio tog projekta oznacavanja i sredjivanja. Ja ne znam sta ti ocekujes od kule te gore? Ima put, imaju sredjene staze, oznake. Mislim da je tesko ocekivati gore neku ponudu ne znam kakvu.

Inace projekat VAR ne znam koliko je doveo turista, ali ako je doveo Banjalucane, kao sto jeste i to je uspjeh. Ljudi uce da vole svoj grad, ako nista drugo, a i ponuda se povecava.

Pa, zar to nije dokaz da u turizam kao djelatnost ne postoji u BL. On podrazumijeva uvezanost (turistički proizvod), koji predstavlja smišljen pristup i ukupnost ponude, ali i rezultate.
Banjaluka nije drzava za sebe da moze sama da donosi propise koji ce regulisati tu djelatnost. A ne znam kako neregistrovanje turista ti smatras neuvezanim ili sta vec. U HR i CG je takvih na stotine hiljada. Normalna pojava, koja nista ne govori o ovome sto pises "podrazumijeva uvezanost (turistički proizvod), koji predstavlja smišljen pristup i ukupnost ponude".

U biti koristis se frazama iza kojih nema sustine. Napisi konkretno sta je taj proizvod uvezan, a da ga nema.

Ne znas ti sta je za mene turizam, pa ne mozes suditi. A turizam postoji, jer ako odes na bilo koje od tih mjesta koja su promovisana vidjeces ljude u svakom trenu. Dakle to funkcionise.

Bad_Hafen
August 13th, 2010, 09:17 PM
! Ovako razvojni potencijali BL su slijedeći :
- rafting tourism,
- nature tourism,
- religion tourism,
- youth tourism.
To je ono što mi možemo u roku od recimo 2-3 godine, ako se krene odmah, razviti i postati prepoznatljivi u svijetu. Za Rafting tourism ne treba ama baš ništa osim keša, a ako se prezentiraju ljepote rijeka i BL, ni to ne bi bilo problem.

Isto tako važi i za Nature tourism.

Za religion tourism je malo teže, jer sad svaki grad u svijetu teži to da bude, jer im ništa drugo i ne preostaje. Finom kombinacijom prethodna dva moglo bi se dobiti i tu, naravno manastiri oko BL, kao i prelijep Hram Hrista Spasitelja, kao i Ferhadija čine tu ponudu više atraktivnom.

Za youth tourism, e tu moraju doći mladi do izražaja, naime tu treba takmičenja, druženja, zabave, partijanja i sve ono što i krasi BL treba prezentirati zajedno sa prethodna tri. Naime, nije teško pozvati goste u svoj grad, teško im je pokazati nešto. Banja Luka ima što da pokaže te stoga ne vidim, zašto ne bi bila neko druženje mladih u BL, jer prije svega oni će biti ti koji će najbolje ali i najviše širiti uticaj vani BL kao i BiH.
Na tome sto ti pises se uveliko radi i daje po meni rezultate. Evo prije nikad nisam vidjao strance u BL a da nisu s nekim dosli ili sl. Ovo ljeto sam ih vidjao.

Rafting se razvija vec 10 godina i prilicno je razvijen, nisi upoznat sa situacijom.

Rligijski turizam se razvija, trenutno se forsiraju manastiri Gomionica i Krupa, zatim neke crkve brvnare. I na tome se radilo i upalilo je.

Kod nas je dosta razvijen ALKOHOL turizam, masu djece naseg naroda iz dijaspore, zatim Slovenaca i Hrvata dolaze kod nas da se lese i piju i izlaze. Tu se vrti porpilicno para.

BNX
August 14th, 2010, 12:36 AM
Quote Bad_Hafen

sto se ljutis kad kaem ne shvatas, kad si sam uporedjivao SA i BL. Dakle ocigledno je da nesto tu nije jasno.
Tebi očigledno nije jasno da sam upoređivao sposobnost turističkih djelatnika. Naravno, ti si vjerovatno osjetio dobrobit od tih aktivnosti TOBL-a...

Za ovaj dio ne treba turizam cu reci samo ne mozes narodu napeci kolaca. Mislim da si ti bio taj koji se bunis da nije uvzano, sta god, a sad bi napravio Kastel jedinom znamenitosti.
Ko je rekao da nam ne treba turizam? On samo mora da bude zasnovan na realnosti, a ne na izjavama tipa: “Po njegovim (Barasinovim) riječima turistička ponuda grada u ovom momentu je vrlo atraktivna, te je u odnosu na okruženje jedna od top destinacija u oblasti kontinentalnog turizma”. Ako smo već top destinacija, potkrijepi to mjerljivim pokazateljima.

Kastel jeste jedina autentična znamenitost (landmark) BL. Jedino kada on bude obnovljen i u potpunosti revitalizovan BL može da govori o nekom prihodu od turizma. Naravno, uz pomenutu infrastrukturu. Do tada, penjanje, prskanje i stenjanje u VAR.

Meni oprosti ali to toliko zvuci kratkovido i neinformisano. Jesi ti ikad hodao po zapadnim zemljama, gdje od svakog sarafa prave turisticku znamenitost i dobro upakovana se proda. Turizam je proizvod kao svaki drugi koji treba prodati i samatram da su ovi nasi na dobrom putu.
Pa, nerado priznajem da sam nekad hodao i zapadom, i jugom, i istokom, i manje sjeverom. I gle čuda, na destinaciju se stiže odličnom infrastrukturom (avionom, brodom, željeznicom ili autoputem). Znamenitosti i starine čekaju turiste očuvane i uglancane, neke besramno starije i od Kastela. A nakon toga ugostiteljska ponuda…

I da ne tupavimo o šarafima, per favor, oni su tamo s.a.č.u.v.a.n.i. Ti bi da pakuješ, ali samo ne znam šta, i kome?

Gdje je taj SA info centar?
Tamo gdje je odavno, u Zelenih beretki (bivša JNA

Inace projekat VAR ne znam koliko je doveo turista, ali ako je doveo Banjalucane, kao sto jeste i to je uspjeh. Ljudi uce da vole svoj grad, ako nista drugo, a i ponuda se povecava.
Ne znas ti sta je za mene turizam, pa ne mozes suditi. A turizam postoji, jer ako odes na bilo koje od tih mjesta koja su promovisana vidjeces ljude u svakom trenu. Dakle to funkcionise.

Ja neiformisan, kratkovid i ne-prohodan po zapadnim zemljama mislio da je turizam putovanje u rekreativne, zabavne ili poslovne svrhe. Još mislio da je turista osoba koja putuje i boravi u mjestima i z v a n svoje uobičajene okoline duže od dvadeset četiri sata u navedene svrhe. Mislio sam, priznajem, da osnovu turizma kao privredne djelatnosti sačinjavaju: saobraćaj, ugostiteljstvo, trgovina na malo, putničke (turističke) agencije, zanatstvo i komunalne djelatnosti, i da turizam ne postoji kao samostalna, nezavisna privredna djelatnost već ga čine gore navedene djelatnosti.

Čak sam mislio da je to privredna grana koja se m j e r i brojem turista, noćenja i ostvarenom zaradom.

Kad ono, to nije to! Turizam je u stvari kad raja iz BL uživa uz Vrbas i uči da voli svoj grad kroz projekat Vrbas Adventure Resort.

Čovjek se stvarno uči dok je živ.

Dakle, to ne funkcioniše.

Bad_Hafen
August 14th, 2010, 10:12 AM
Tebi očigledno nije jasno da sam upoređivao sposobnost turističkih djelatnika. Naravno, ti si vjerovatno osjetio dobrobit od tih aktivnosti TOBL-a...
I ko je sposobniji nije mi jasno?
Meni je zaista smijesno porediti Sa i BL. SA se poredi s Mostarom ili Beogradom ili cak Dubrovnikom. BL se poredi s Varazdinom, Mariborom ili Nisom.
Dobrobit jesam osjetio, jer sam odrastao na Vrbasu, a nisam do skora nikad bio na raftingu, jer ga nije bilo, nisam obisao slapove Krke, jer nisam ni znao da postoje itd.
Ko je rekao da nam ne treba turizam? On samo mora da bude zasnovan na realnosti, a ne na izjavama tipa: “Po njegovim (Barasinovim) riječima turistička ponuda grada u ovom momentu je vrlo atraktivna, te je u odnosu na okruženje jedna od top destinacija u oblasti kontinentalnog turizma”. Ako smo već top destinacija, potkrijepi to mjerljivim pokazateljima.
Ti ocigledno imas neke frustracije Barasinom sto te pravi neobjektivnim. A to sto on izjavljuje pa svakiCigo svoga konja hvali, sta je tu cudno. Jesi cuo izjave crnogorskih razno-raznih turistickih radnika Monte Karlo, elita i ostalo, a nidje veze.
Pa, nerado priznajem da sam nekad hodao i zapadom, i jugom, i istokom, i manje sjeverom. I gle čuda, na destinaciju se stiže odličnom infrastrukturom (avionom, brodom, željeznicom ili autoputem). Znamenitosti i starine čekaju turiste očuvane i uglancane, neke besramno starije i od Kastela. A nakon toga ugostiteljska ponuda…

I da ne tupavimo o šarafima, per favor, oni su tamo s.a.č.u.v.a.n.i. Ti bi da pakuješ, ali samo ne znam šta, i kome?
Cuj na infrastrukturi se radi, ali tezak je teren;)
Ne moze Barasin da pravi aerodrome i cuda, to je jednostavno neki sii kontekst. A to da se dolazi sjajnom infrastrukturom itd. je nebuloza, jer npr. Albanija i CG su dokazi da to nije tacno.
Kao sto su i dokazi da ne mora sve biti ulickano, BG je isto dokaz za to, a i Istambul.

Za ostatak cinicnog posta ne bih de repliciram, jer ocigledno neces da sagledas objektivno i ismijavas, sto svaku normalnu komunikaciju onemogucava.
A tvrditi da je turizam ogranicen nekom magicnom granicom 24h je.... no comment.

BNX
August 14th, 2010, 10:47 AM
Podlegoh tvojim argumentima o turističkoj uspješnosti VAR.

Gle, nema nijednog...

Tvoj pristup turizmu je tipa: Borac je evropski klub.

Da, stadion ima nove stolice, tuševe, prodavnicu dresova, ali rezultat kluba je isti - osrednjost.

Napredak da, pravi smjer da, ali nekih rezultata u evropskim okvirima nema.

Da li se tu slažemo?

Ali to ne znači da ja ne volim Borac. Niti da mu ne želim napredak.

Isto ti je u turizmu.

Više sreće na forumu o prestonicama...

Bad_Hafen
August 14th, 2010, 10:54 AM
Covjece ne mozemo mi biti nesto sto nismo.
Dobar primjer je Borac, pa ne mozemo mi ocekivAti da Borac igra ili pobjedi Barsu. Lacio itd.
Nas rang je Lozana i tu da izgubimo. I u tom pogledu nas treba posmatrati.
Ti ocekujes neke Barse i Bajerne, a ne shvatas da nam je i Lozana uspjeh u poredjenju s nekadasnjom borbom sa Podgradcima i Slogom iz Trna.
Ja ukazujem da trebamo biti realni i da taj napredak od Trna do Lozane treba konstatovati, a ne omalovaziti u stilu pa nema Bajerna, kakv je to fudbal nikakav.

Inace ne shvatam tvoju ponetu konstantnog podjebavanja, sta ti je cilj? Ako ne zelis komunicirati stavi me na ignore, ali to hinjsko podbadanje je zalosno i jadno.

SokoX
August 14th, 2010, 01:51 PM
Covjece ja ne znam u kom vijeku vi zivite? Ljudima nije bitno da li je to iz 1, 4, 5, 15, 20 vijeka, vec im je bitno da nesto sto vide privuce njihovu paznju! Naime, BL se i treba u tom pravcu siriti, jer imamo i vise nego potrebnih umjetnika koji nemaju posla, a za jeftino rade. Pa za godinu dana, napravili bimo 10-ak skulptura, fontana, statua.... za koje bi nam se i cijeli svijet divio. Znaci nije problem da li mi to mozemo, problem je da li mi to hocemo!
Opet jos jednom ponavljam, ljudima nije bitna istorijska vrijednost, jeste pojedincima, ali turistima to nije bitno, bitno je znaci samo ono sto vide da im bude lijepo i umjetnicki obradjeno, nadam se da ste me shvatili.

SokoX
August 14th, 2010, 01:58 PM
BANJA LUKA, CITY OF WOMEN ! :)))
Banjaluka bi uskoro mogla i zvanično postati grad žena, jer bi realizacijom projekta "Banjaluka - grad žena" sjevernu kapiju, kroz koju bi trebalo da se ulazi u grad na Vrbasu, čuvale dvije statue djevojaka simboličnih imena "Nada" i "Zora".

One bi dočekivale i ispraćale turiste, čime bi godišnji priliv od turizma mogao da se poveća za čak 50 miliona eura.

Ako se realizuje ovaj projekat, čiji je autor Draško Mikanović, biće to jedini grad žena na svijetu i sasvim sigurno će velikim slovima biti označen na svim turističkim mapama na planeti.

Stručnjaci su zbog toga procijenili da bi samo za sedam dana, dok traje jedan od brojnih festivala koji su planirani, prihod od turizma u "gradu žena" dostigao nevjerovatnih 35 miliona eura. Oni su uvjereni i da bi se sve investicije u poboljšanje turističke ponude u gradu isplatile za godinu dana.

Djevojke u Banjaluci vladaju pješačkom zonom, pronose slavu grada širom svijeta i ima ih, kaže legenda, sedam puta više nego muškaraca.

Iz tog razloga se ubrzano radi na projektu u slavu Banjalučanki, prema kojem bi na sjevernoj kapiji grada stajale dvije ogromne statue "Nada" i "Zora", jer nada, kažu, posljednja umire, a zora donosi novi dan.

"Nije to grad iz moje mašte. To je realna perspektiva Banjaluke. Ovaj grad ima sve pretpostavke da uzme mnogo veći dio turističkog kolača", rekao je Mikanović i dodao da se vijekovima unazad o Banjaluci pjevalo, pričalo i pisalo, a u svemu tome, ovaj grad se kitio brojnim epitetima, pa je nazivan gradom mladosti, zelenila, ljubavi, te krajiškom ljepoticom.

"Prije nekoliko dana sjedio sam s prijateljem skoro tri sata u bašti jednog kafića u jednom drugom gradu u BiH. Dogovorili smo se da ima piće ko prvi ugleda lijepu i zgodnu ženu. I niko nije zaradio to piće, jer za sve to vrijeme ulicom nije prošlo nijedno zgodno žensko. Ali, ako sjedite u bašti nekog kafića u Banjaluci, za samo pet minuta poželjeli biste da se tri puta oženite", rekao je Draško Mikanović.

Priča o ljepoti i šarmu ovdašnjih djevojaka je opštepoznata, pa je tako nastala ideja o gradu žena, koji bi lako mogao da postane novi banjalučki brend.

Naime, na ulazu u grad, između opština Banjaluka i Laktaši, trebalo bi da bude napravljena sjeverna kapija grada žena. Na visokim postamentima, s lijeve i desne strane autoputa, stajale bi statue prekrasnih devojaka, "Nade" i "Zore". Bile bi visoke 18,5 metara i, pošto je na tom području ravnica, vidjele bi se sa udaljenosti od pet ili šest kilometara. Između tih statua trebalo bi da se iznad puta sagradi veliki restoran, a dolje, pored postolja, u podnožju statua, gosti koji bi dolazili u Banjaluku mogli bi da se osvježe nekim pićem pod bijelim suncobranima.

Statue bi bile napravljene od bijelog kamena premazanog specijalnom perla bojom koja se na svjetlosti mijenja i blješti. Ta boja je i fluorescentna tako da noću, kada se na trenutak ugase reflektori, statue svijetle.

I danju bi te statue, zahvaljujući perla boji, bile prava atrakcija. Presijavale bi se na suncu, tako da bi mnogi dolazili ovdje samo da se slikaju ispod nogu tih lijepih i zgodnih djevojaka.

Za realizaciju ove ideje urađen je projekat na četrdesetak stranica koji govori o velikim finansijskim efektima. Urbanistički zavod Republike Srpske već je uzeo da razradi projekat, da procijeni koja je to lokacija na kojoj bi se gradila sjeverna kapija i koliko bi to moglo da košta.

"Kada bih ovo dao Kinezima da urade, siguran sam da bi oni za to izdvojili i više od milijardu dolara ili eura. Ako bismo mi to radili - ne vjerujem da bi nas koštalo više od dvadesetak miliona eura, što bi se otplatilo već u prvoj godini", tvrdi Draško Mikanović.

Brojke
18,5 metara bi bile visoke statue djevojaka na ulazu u grad
7:1 je navodni odnos žena i muškaraca u gradu na Vrbasu
50 miliona evra procijenjen porast prihoda od turizma
Sjeverna kapija
Primjetno je da svi putevi iz Banjaluke vode na sjever, kao da joj je to jedini izlaz u svijet, a realno govoreći i jeste, jer se vijekovima kroz tu sjevernu kapiju dolazilo u Banjaluku i iz nje se odlazilo u svijet. Još kad se završi autoput Banjaluka - Gradiška i kad se spoji s autoputom Beograd - Zagreb, sjeverna kapija Banjaluke će biti još značajnija.

A, evo vidis da kad sam ti rekao da su ovo vrijedni i posteni ljudi, ti mi nisi vjerovao, evo sada imas sve ovdje. :)

SokoX
August 14th, 2010, 02:10 PM
http://i173.photobucket.com/albums/w43/Bluka/P4222224.jpg
http://i173.photobucket.com/albums/w43/Bluka/2458757063_22d527bf68_o.jpg
http://i173.photobucket.com/albums/w43/Bluka/2458758385_46e8704576_o.jpg
http://i173.photobucket.com/albums/w43/Bluka/vlada.jpg

Bad_Hafen
August 14th, 2010, 02:33 PM
Pa za godinu dana, napravili bimo 10-ak skulptura, fontana, statua.... za koje bi nam se i cijeli svijet divio. Znaci nije problem da li mi to mozemo, problem je da li mi to hocemo!
Ko u Skoplju:lol:
Pobuna bi bila, spalili bi gradoacelnika.

SokoX
August 14th, 2010, 02:39 PM
Hahaha =), nije vjeruj mi, znas li samo koliko ce Skoplje dobiti na tome sto to radi! Ja mislim da su oni jedini koji su shvatili kako da uzmu pare od turizma. Drugo je to, sto oni prave statue ubicama, nekakvim gorstacima .... Umjetnost nije to, umjetnost je da napravis skulpturu, statuu, ili nesto trece i da sve svoje osjecaje uneses u to preko njegove ljepote.

Nadam se da ce to shvatiti nas cijenjeni gradonacelnik Davidovic, jer je on prije svega covjek sposoban za to.

BNX
August 14th, 2010, 11:03 PM
QUOTE=Bad_Hafen

Covjece ne mozemo mi biti nesto sto nismo.

Dobar primjer je Borac, pa ne mozemo mi ocekivAti da Borac igra ili pobjedi Barsu. Lacio itd.

Nas rang je Lozana i tu da izgubimo. I u tom pogledu nas treba posmatrati.

Potpis. Pogledaj moje postove, ja samo govorim o tome da ljudi nisu realni.

Ti ocekujes neke Barse i Bajerne, a ne shvatas da nam je i Lozana uspjeh u poredjenju s nekadasnjom borbom sa Podgradcima i Slogom iz Trna.

Ne. Ja očekujem od nekog ko predstavlja nekoga ili nešto u turizmu (Barašin, Džordž Prentis III ili Kraljica od Šibe) da ne govori o tome kako ima 'rezultate' a ono smanjen prihod od turizma. Šta je tu teško da se razumije?

Kad se to desi s Borcem, trener fino odgovara za to i navijači ga isprate zvižducima u drugi klub. Jednostavno, pobjeđivati Slogu (čitaj organizovati etno sijela i kriviti recesiju) više nije dovoljno. A u turizmu se i dalje nadrealno priča o nekakvim uspjesima...

Ja ukazujem da trebamo biti realni i da taj napredak od Trna do Lozane treba konstatovati, a ne omalovaziti u stilu pa nema Bajerna, kakv je to fudbal nikakav.

Ne zaključuj nešto o čemu ja ne govorim. Ništa je ne želim da omalovažim. Svaka aktivnost ima svoju manju ili veću vrijednost. Ja samo ne želim preuveličavanje. Jasno ti je iz postova da meni, a nadam se ni tebi, ne treba šuplja priča o dostizanju, prestizanju, nekih visokih standarda, kroz socijalističku afirmativnu i nekritičku priču u Glasu ili ne znam više gdje. Na tu sci-fi turističku tele-novelu sam posebno osjetljiv.

Banja Luka nije, i neće biti, velika turistička destinacija. Ali to ne znači da ne može da ima solidan prihod od turizma. Za to je potrebna barem jedna izrazito atraktivna znamenitost (u perspektivi Kastel) uz podršku sadržaja koji prije svega obogaćuju život grada i njegovih građana, a koji u budućnosti mogu da predstavljaju i turistički potencijal (Vrbas, rafting, etno, eko, avantura, kultura, muzeji, sport, religija, sajmovi...). Ti nepotrebno i grčevito tvrdiš da se na tome već radi, što svako u BL vidi.

Ali, ja ti ponavljam, ti potezi su, za sada, samo poboljšanje života grada (učenje da se voli svoj grad), a ne turizam koji podrazumijeva emociju ali funkcioniše isključivo na ekonomskim pokazateljima i mjerljivim rezultatima.

Inace ne shvatam tvoju ponetu konstantnog podjebavanja, sta ti je cilj? Ako ne zelis komunicirati stavi me na ignore, ali to hinjsko podbadanje je zalosno i jadno.

"Cilj" je bio da prestane tvoj "božji sud" o mojim postovima i o tome kakav sam ili nisam. Probaj pristup sa više uvažavanja stavova drugih, i takvi postovi će čudom nestati.

LordMarshall
August 15th, 2010, 06:33 AM
cool down guys...

Bad_Hafen
August 15th, 2010, 12:01 PM
Ne. Ja očekujem od nekog ko predstavlja nekoga ili nešto u turizmu (Barašin, Džordž Prentis III ili Kraljica od Šibe) da ne govori o tome kako ima 'rezultate' a ono smanjen prihod od turizma. Šta je tu teško da se razumije?
Rezultati postoje Lozana, ne vise Podgradci. A smanjen prihod je zbog krize.
Ne zaključuj nešto o čemu ja ne govorim. Ništa je ne želim da omalovažim. Svaka aktivnost ima svoju manju ili veću vrijednost. Ja samo ne želim preuveličavanje. Jasno ti je iz postova da meni, a nadam se ni tebi, ne treba šuplja priča o dostizanju, prestizanju, nekih visokih standarda, kroz socijalističku afirmativnu i nekritičku priču u Glasu ili ne znam više gdje. Na tu sci-fi turističku tele-novelu sam posebno osjetljiv.
ti imas frustracije. Ja ni ne citam sta on govori ni sta se pise, tako da me ne tangira, ja govorim o svom vidjenju i svojim opazanjima.
Ti nepotrebno i grčevito tvrdiš da se na tome već radi, što svako u BL vidi.

Ali, ja ti ponavljam, ti potezi su, za sada, samo poboljšanje života grada (učenje da se voli svoj grad), a ne turizam koji podrazumijeva emociju ali funkcioniše isključivo na ekonomskim pokazateljima i mjerljivim rezultatima. tu se mi ne slazemo, ja smatram da rezultati postoje, a ti ih ne vidis. Otvaranje dva hostela i sretanje stranaca po gradu mi je neki pokazatelj. Tog prije nije bilo.

"Cilj" je bio da prestane tvoj "božji sud" o mojim postovima i o tome kakav sam ili nisam. Probaj pristup sa više uvažavanja stavova drugih, i takvi postovi će čudom nestati.Kako posijes tako pozanjes.
A ako si navikao da ti nesto izjavis a drugi aplaudiaju onda mislim da m definitvno trebas staviti na ignore.

leopol
August 15th, 2010, 02:20 PM
Kao sto sam vec spominjao, BL u ovom trenutku treba, i to pod HITNO, istinski business oriented VELIKI hotel, sa 4*! Velicine "novog" Palasa ili veci.

Ta prilika je propustena "renoviranjem" Bosne, jer je to sada neukusan pretenciozan hotel sa 2*.

Ne treba to biti Sheraton, Hilton ili slicno, dovoljno je da bude nesto kao Hotel Dubrovnik i Zenica u ZE, ili Hotel Tuzla ili Hoel Sarajevo ili Hollywood u SA. Dakle, moderan, ucinkovit i opremljen hotel sa konferencijskim kapacitetima. Nikakve pretencioznosti tu ne treba biti.

Kako sam spominjao, bio sa u Hotelu Vidovic, koji je tih dana bio CIJELI zakupljen zbog Porsche Road Show 2007 (razlog: jedini je nudio sigurnu garazu za 40-ak Porschea, sto dodatno govori o stanju u BL) i mislim da je to uslugom najgori hotel u kojem sam ikada bio :nuts::nuts: :nuts: Doslovno je osoblje Porschea na sebe preuzelo ulogu hotelskog osoblja da sve ne bi dozivjelo totalnu propast. A projektovanje je kako malo dijete zamislja luksuzni hotel. Nazalost, i kao takav taj hotel je jedan od TOP 5 u BL. Katastrofa!

Procitajte na www.booking.com ili www.tripadvisor.com komentare gostiju za sarajevske hotele, pa ce te vidjeti da turizam zapravo pocinje sa hotelima.

Bad_Hafen
August 15th, 2010, 03:00 PM
Hotel Bosna je "renoviran" 1969. godine.
A bio sam u hotlu Tuzla i ne vidim po cemu je on ispred hotela Bosna?

Hotel Vidovic je smijurija i to svi znaju.

leopol
August 15th, 2010, 03:22 PM
Zato i stoje navodnici...

Hotel Tuzla je znacajno moderniziran ove godine.

Sto se Vidovica tice, naravno nije problem sto postoji taj los hotel, vec sto ne postoje bolji...

BNX
August 15th, 2010, 03:53 PM
[QUOTE=Bad_Hafen;62009459]Rezultati postoje Lozana, ne vise Podgradci. A smanjen prihod je zbog krize.

Tu se potpuno slažem, i porazan rezultat je rezultat. A kriza je izgleda lokalnog karaktera jer drugdje prihodi od turizma rastu...

tu se mi ne slazemo, ja smatram da rezultati postoje, a ti ih ne vidis. Otvaranje dva hostela i sretanje stranaca po gradu mi je neki pokazatelj. Tog prije nije bilo.

Slažemo se da se ne slažemo.

Ako je trenutni domet BL turizma, kojim si ti zadovoljan, sretanje stranaca po gradu, bolje bi bilo da nismo ni počinjali raspravu...

"Tvog" impotentnog turizma definitivno ima, a mog još dugo neće biti.

Usput, zgrada hotela Bosna je izgrađena poslije zemljotresa a renovirana je prije nekoliko godina.

BNX
August 15th, 2010, 04:06 PM
cool down guys...

I'm cool.

p.s. Always liked your Gandhi quote...

Bad_Hafen
August 15th, 2010, 04:14 PM
Hotel Tuzla je znacajno moderniziran ove godine.

bio sam u hotelu TZ prije mjesec dana

A kriza je izgleda lokalnog karaktera jer drugdje prihodi od turizma rastu...
gdje u Grckoj? ili gledas opet Dubrovnik?
Ako je trenutni domet BL turizma, kojim si ti zadovoljan, sretanje stranaca po gradu, bolje bi bilo da nismo ni počinjali raspravu...

"Tvog" impotentnog turizma definitivno ima, a mog još dugo neće biti.

Usput, zgrada hotela Bosna je izgrađena poslije zemljotresa a renovirana je prije nekoliko godina.
To sretanje je jedan od pokazatelja kako ti rece impotentnog turizma.
A taj tvoj ni ti sam ne znas ta bi, nekako bi da postoje pokazatelji kao kod Dubrovnika, ali u isto vrijeme vrtis pricu da nismo Dubrovnik.Potpuno si konfuzan.

Inace hotel Bosna se renovira sukcesivno, nije bilo velikog renoviranja otkako je izgradjen poslije potresa.

BNX
August 15th, 2010, 04:28 PM
Quote Bad_Hafen

[/I]Hotel Bosna je "renoviran" 1969. godine.[I]

[I]Inace hotel Bosna se renovira sukcesivno, nije bilo velikog renoviranja otkako je izgradjen poslije potresa[I].

"U samom centru Banje Luke prije 120 godina sagrađen je hotel „Bosna“ koji je u banjalučkom zemljotresu, 1969. godine, srušen do temelja.
Sadašnji hotel „Bosna“ je savremena građevina, projektovana po svim evropskim standardima. Posljednjih godina u potpunosti je renoviran..."

Da te citiram: Potpuno si konfuzan.

Get your "facts" right... for once

A što se turizma tiče, ponavljam, tebi prepuštam predstavljanje podataka, a ne odokativne metode, kojima ćeš dokazati svoju tezu o njegovoj uspješnosti.

Bad_Hafen
August 15th, 2010, 05:42 PM
Zato sam i stavio pod navodnike renoviran. Durgo sto nisi skuzio.
I kad je renoviran hotel kad znas?

Predstavi ti podatke da pokazes da nije u zadnjih par godine poboljsan turizam.

BNX
August 15th, 2010, 08:13 PM
Predstavi ti podatke da pokazes da nije u zadnjih par godine poboljsan turizam.

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/putnik1.jpg

Potpuno si u pravu. Sada u BL imamo DVA info-centra, a 1954 kada je objavljen Turistički vodič BiH imali smo samo jedan.

A ako si zainteresovan, mogu da ti iskopiram i stranice koje upućuju turiste o mogućnostima splavarenja i kajakarenja na Vrbasu...

1954!

Molim te odustani sa svojim velikim poboljšanjima u turizmu...

Bad_Hafen
August 15th, 2010, 08:18 PM
To sto si objavio je agencija Putnik, kojih danas u BL ima vise, to nije klasicni info centar.

Inace hocem porediti onda i privredu i kulturu i sve s vremenom prije rata? Ako hocemo onda smo nagrabusili. Govorim o pregresu u zadnjim godinama u poredjenju s peridom od zadnjeg rata na ovamo.

BNX
August 15th, 2010, 10:42 PM
To sto si objavio je agencija Putnik, kojih danas u BL ima vise, to nije klasicni info centar.

Govorim o pregresu u zadnjim godinama u poredjenju s peridom od zadnjeg rata na ovamo.

Vjeruj mi, ja znam šta je Putnik; samo dokazujem da organizovana turistička djelatnost i ponuda ne započinje krajem proteklog rata. BL ima "turist biro" od 1932. godine.

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/PUTNIK.jpg

Poboljšanja koja ti pominješ predstavljaju normalan napredak grada u ekonomskom i društvenom smislu. To što mi danas imamo bolje telefone ili automobile nego prije 10, 20 ili 30 godina nije nikakav poseban, već potpuno očekivan i neophodan napredak.

Odbijam da prihvatim da se ta redovna poboljšanja, posebno od nekih iz turističke branše, i to bez ikakvog ekonomskog utemeljenja, predstavljaju kao izvanredna.

SokoX
August 15th, 2010, 11:11 PM
Kao prvo, jedan grad se moze smatrati turistickim ako ima sta da ponudi! Infrastruktura BL je mnogo bolja nego u pola gradova EU! Logican primjer ti je da za turizam ne treba infrastruktua su ti azijske zemlje Nepal, Kambodza itd. gdje im je infrastruktura jos primitivna! Znaci treba graditi sadrzaje i ova ideja da postane grad zena je predobra i doprinece ekonomskom i socijalnom oporavku kako BL tako i BIH.

Bad_Hafen
August 16th, 2010, 01:22 PM
sta tu ima dobro?
Sta to znaci dodjite turisti i evo vam zena, prostitucija je zabranjena.

ampicilin
August 16th, 2010, 02:33 PM
lol kome u ovo doba treba prostitutka?? mislim da si moze naci zenu za to i ovako x) npr. bad zna par drugarica za mene pa kada dodjem tamo nece biti problem :P

BNX
August 18th, 2010, 09:08 PM
Ferhadija

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/Construction/CIMG0140.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/Construction/CIMG0141.jpg

BNX
August 20th, 2010, 12:07 AM
Klinički centar

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/CIMG0160.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/CIMG0159.jpg

BosniaHerzegovina
August 20th, 2010, 09:06 AM
^^ Brzo to ide!

leopol
August 20th, 2010, 09:46 AM
Tesko da me nesto vise raduje od izgradnje novih bolnica!

:okay::okay::okay:

LordMarshall
August 20th, 2010, 11:20 AM
Tvrđava Kastel čeka hitne popravke

Posljednji u nizu problema tvrđave Kastel skoro je kompletno urušavanje krova artiljerijske kasarne koja se nalazi pored Gradskog mosta. Iako je ova tvrđava reprezentativni znak Banje Luke zub vremena i godine zapostavljanja zbog loše ekonomske situacije pretvorile su je u sinonim za opasnost za potencijalne posjetioce.

U Administrativnoj službi Grada Banja Luka rečeno je da nikakve hitne popravke ovog dijela tvrđave nisu predviđene u skorijem periodu.

Gradski oci ističu da postoji dugoročni plan rekonstrukcije za koji su preduzeti određeni koraci.

"U martu ove godine u Administrativnoj službi Grada potpisan je Ugovor o izradi projekta za izvođenje remodelacije i revitalizacije tvrđave Kastel u između Grada Banja Luka i Akcionarskog društva za razvoj, izgradnju i uređenje "Građenje" Istočno Sarajevo", podsjetio je Milenko Šajić, portparol Administrativne službe Grada.

On je pojasnio da je predmet navedenog ugovora izrada tehničke dokumentacije koja se sastoji iz deset prostornih cjelina, od kojih je za svaku pojedinačno definisan vremenski rok izrade.

"Krajnji rok za predaju kompletno ugovorene projektne dokumentacije je 24 mjeseca od dana zaključivanja ugovora", naglasio je Šajić.

Prema njegovim riječima Grad Banja Luka uputio je pismeni nalog za izradu četiri prostorne cjeline i to sljedećim redoslijedom hotel s pratećim sadržajima, Kastel, Gradski trg i Javna garaža i prateći prostor

"Po izradi projektne dokumentacije pristupiće se pronalasku finansijskih sredstava za početak radova, ali je u ovom trenutku teško reći kada će radovi početi ali se nadamo da će to biti u narednom periodu", dodao je Šajić.

Cilj ovog projekta, kako je naglasio Šajić, jeste rekonstrukcija, ali i oživljavanje ovog prostora odnosno tvrđave gdje bi bio izgrađen niz raličitih sadržaja.

E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/339496)

BNX
August 23rd, 2010, 11:13 PM
Sjedište NLB Razvojne banke

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/Slika0208.jpg

Bboy_Jura_Skyscraper
August 24th, 2010, 07:23 PM
Povelik izgleda ovaj klinicki centar, i moderan dizajn.. like it

LordMarshall
August 25th, 2010, 08:35 AM
CIDEA: Tehnološki biznis park dobio naučnu podršku

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i banjalučkog Univerziteta potpisali su juče sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji na boljem sprovođenju i jačanju projekta tehnološkog biznis parka, koji će se graditi u naselju Ramići. Direktor Gradske razvojne agencije Nenad Račić izjavio je da su se usvajanjem studije izvodljivosti tehnološkog biznis parka napokon stekli uslovi za potpisivanje ovog sporazuma.

"Riječ je o kapitalnom projektu za grad Banjaluku, gdje smo prošli sve faze, od idejnog rješenja do analize lokacija. Kroz našu studiju izvodljivosti evidentirano je da je ulaskom investitora u infrastrukturno uređeno područje neophodno i uvođenje nauke u punom kapacitetu. Zbog toga smo potpisali sporazum sa banjalučkim Univerzitetom", rekao je Račić.

On je dodao da sada postoji okvir za potpisivanje pojedinačnih ugovora sa pojedinim fakultetima.

"Potpisali smo i ugovor o zajedničkim aktivnostima grada Banjaluka sa Univerzitetskim preduzetničkim centrom. U idućem periodu na cijeloj teritoriji zajednički ćemo implementirati sve ono što je regulisano Zakonom o podsticaju malih i srednjih preduzeća, u smislu stvaranja instrumenata preduzetničke infrastrukture. Danas bez nauke i bez razmjene znanja ne mogu da se ostvare ovako veliki projekti", istakao je Račić.

Prema njegovim riječima, Skupština grada je izglasala Odluku o izradi regulacionog plana za područje Ramića, koje je još 1974. godine bilo definisano kao industrijska zona.

"Nadamo se da ćemo uz podršku grada, koju smo i do sada imali, Vlade RS i međunarodnih fondova zajedno sa Univerzitetom dobiti znatnu podršku u privlačenju domaćih i stranih investitora. Time bi bila otvorena nova radna mjesta i nova preduzeća, jer je tehnološki biznis park najvećim djelom definisan kao poslovna zona", naglasio je Račić.

On je rekao da već postoji oko 40 prijava zainteresovanih domaćih i stranih investitora.

"Imamo osam inostranih i oko 30 domaćih investitora, koji su već sada popunili naše ankete i žele da budu stanovnici biznis parka", rekao je Račić.

Dodao je da je planirana i izgradnja laboratorije, gdje će Univerzitet biti na usluzi Gradskoj razvojnoj agenciji sa svojim znanjem, ali i svim zainteresovanim investitorima.

"Pretpostavljamo da će nam u početku najviše trebati tehnički fakulteti, jer oni mogu dati najveći doprinos u prvoj fazi. Smatramo da ćemo tako ohrabriti sve zainteresovane investitore da ulažu u biznis park, a posebno inostrane. Lokalitet biznis parka je veoma pogodan, jer je tu magistralni put, a i novi autoput će se graditi u blizini, tu je i pruga, te je u potpunosti riješeno elektrosnabdijevanje", istakao je Račić.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma.

"Memorandumom o saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom predviđeno je da se u budućnosti obje strane nađu u zajedničkim projektima. To će biti projekti koji će raditi na promociji preduzetničkog duha među mladim ljudima, studentima i među privrednicima u malim i srednjim preduzećima na području grada Banjaluke", naglasio je Stanić i dodao da će sličan sporazum biti potpisani sa Republičkom agencijom za mala i srednja preduzeća.

"Tako će ove tri institucije biti jake poluge za razvoj preduzetništva, ne samo u Banjaluci već na cijeloj teritoriji Republike Srpske. Već imamo pozitivno zajedničko iskustvo, kada su ove tri institucije radile na projektu Inovacionog centra grada Banjaluke", rekao je Stanić.

Vrijednost
"Vrijednost tehnološkog biznis parka procjenjuje se na 41 milion eura, s tim da je to vrijednost poslije kompletne implementacije projekta. Ulaganja grada Banjaluke u prvoj fazi, odnosno u prve tri godine, su dva miliona eura. Time se uz minimalne troškove pokreće ovaj kapitalni projekat. Poslije sprovođenja prve faze, od zakupnina i prodaja tehnološki park će biti samoodrživ i ostvarivaće dalja ulaganja", rekao je Nenad Račić.

E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/340592)

BNX
August 25th, 2010, 09:44 AM
:wave:

@Bboy_Jura_Skyscraper
@leopol
@BosniaHerzegovina

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/CIMG0161.jpg

Renderi: http://www.kc-bl.com/Lat/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=45&Itemid=73#

mirza-sm
September 11th, 2010, 02:47 PM
Građevinsko zemljište najskuplje u Banjaluci

Najskuplje građevinsko zemljište u Republici Srpskoj plaćaju Banjalučani, gdje se parcele prodaju po cijeni i do 400 maraka po metru kvadratnom, dok Modričani plac mogu da kupe i za 50 maraka po kvadratu.

http://www.ekapija.ba/dokumenti/gradjevina_220807.jpg

U banjalučkoj agenciji za prodaju nekretnina "Senzor" rekli su da cijene građevinskog zemljišta zavise isključivo od lokacije.

"Građevinske parcele u Banjaluci mogu se kupiti za 200 do 400 maraka po metru kvadratnom. Placevi u užem centru grada još su skuplji", kazao je vlasnik banjalučke agencije "Senzor" Manojlo Popović i dodao da je lani potražnja za građevinskim zemljištem bila veća.

Vlasnik agencije za prodaju nekretnina "Tviko" iz Trebinja Vaso Milić rekao je da je bez obzira na više cijene, potražnja za parcelama u blizini grada mnogo veća.

"Najtraženija su građevinska zemljišta u užem centru grada gdje se prodaju po cijeni od 200 maraka po kvadratu. U naselju Hrupjela kvadrat zemlje može se kupiti po cijeni od oko 150 maraka", istakao je Milić.

U agenciji "Marić nekretnine" u Modriči kažu da se građevinska parcela u centru grada može kupiti i za 50 maraka po metru kvadratnom.

"Cijena zemljišta zavisi od lokacije, ali uglavnom se kreće od 50 do 70 maraka po kvadratu", rekla je vlasnica agencije "Marić nekretnine" Emilija Marić i dodala da se skuplje parcele najbolje i prodaju.

U Istočnom Sarajevu rekli su da je ove godine dosta slaba zainteresovanost stanovnika za kupovinu građevinskog zemljišta i parceli.

"Cijene placeva po metru kvadratnom u Istočnom Sarajevu kreću se od 40 do 150 maraka", rekli su u agenciji "Nek nekretnine".

Cijene po gradovima
Banjaluka 200 - 400

Trebinje 150 - 200

Istočno Sarajevo 40 -150

Modriča 50 - 70

BiH-Fanatico
September 11th, 2010, 10:50 PM
Sto je toliko skupo u Trebinju ???

FaceOff
September 12th, 2010, 01:49 AM
Sto je toliko skupo u Trebinju ???

Dubrovnik

SokoX
September 12th, 2010, 01:54 AM
:) To je veoma jak turisticki centar, samo 4 kilometra od mora.

byM4k5
September 13th, 2010, 08:58 PM
Odlične vijesti sa Sokola. :)

Košenje trave duž saobraćajnica (http://www.glassrpske.com/vijest/10/banjaluka/45561/lat/Kosenje-trave-duz-saobracajnica.html)

LordMarshall
September 15th, 2010, 11:16 AM
Rekonstrukcija Boske završava do kraja sedmice

Banjalučka robna kuća "Boska", koja je već preko 30 godina jedna jedna od najprepoznatljivijih simbola Banjaluke, bi do kraja sedmice trebala biti u potpunosti rekonstruisana.

Odmah po zvršetku adaptacije na "Boski" njen prostor od preko 10.000 metara kvadratnih prodajnog prostora će početi da pune novi zakupci, među kojima će se kako “Nezavisne” nezvanično saznaju naći svoj prodajni prostor pronaći brend "NewYorker", te italijanska modna kuća "Oviesse".

"Zakupcima je otvoren rok od između 30 i 40 dana da uđu u prostorije robne kuće, što znači da bi nakon toga između polovine oktobra i početka novembra "Boska" trebala biti puštena u rad", rekao je Ljubomir Dakić direktor “Boske”.

On nije želeo da otkrije koji su sve brendovi zainteresovani za ulazak u "Bosku", objašnjavajući da se radi o “strogo čuvanoj poslovnoj tajni”.

Radovi na rekonstrukciji "Boske" su trajali skoro tri mjeseca, a u okviru sanacije su zamijenjeni podovi, stropovi, liftovi, stepeništa, kompletna keramika u kupatilima, te očišćena fasada. Na spoljašnjosti robne kuće neće doći do značajnih izmjena osim postavljanja nove reklame sa njenim imenom.

Posljednje dvije godine, od kada je 58 odsto državnog kapitala "Boske" prodat beogradskom konzorcijumu "Delta Zekstra" za tri miliona eura, njeno poslovanje je obilježio dugo čekanje uplate novca, te veliki broj protesta njenih 235 radnika.

Krajem prošle godine je postignut dogovor s radnicima kojima su isplaćena sva potraživanja za 2006. i 2007. i 80 odsto za 2008. i prošle godine nakon čega je većina njih odustala od tužbe protiv preduzeća zbog nezimirenih obaveza i od ostalih zahtjeva.

Robna kuća "Boska" otvorena je 6. jula 1978. godine i danas je još uvijek jedna od najvećih robnih kuća na prostoru bivše Jugoslavije, a njena osnovna djelatnost jeste trgovina na veliko i na malo artiklima široke potrošnje, te trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama.

E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/345756)

byM4k5
September 15th, 2010, 09:01 PM
Boska na dan 12.09.2010. godine.

http://img824.imageshack.us/img824/2613/foto001072.jpg (http://img824.imageshack.us/i/foto001072.jpg/)

http://img693.imageshack.us/img693/5176/foto001073.jpg (http://img693.imageshack.us/i/foto001073.jpg/)

http://img94.imageshack.us/img94/8740/foto001074.jpg (http://img94.imageshack.us/i/foto001074.jpg/)

SokoX
September 15th, 2010, 09:08 PM
Hvala byM4k3 na informacijama ;) nadam se da ce odrzavati sad to. :)

A Boska, bar po meni, ne izgleda nista ljepse, a ni ruznije bogme. Nadam se da ce nesto sa dekoracijama poboljsati to.

mirza-sm
September 15th, 2010, 09:14 PM
Malo su je čini mi se uglancali, ne izgleda onako prljavo ko' prije više. :)

Hoće se još uvijek zvati Boska?

byM4k5
September 15th, 2010, 09:38 PM
Boska je i dalje. ;)

mirza-sm
September 15th, 2010, 09:47 PM
^^ bocka. :D

byM4k5
September 18th, 2010, 05:03 PM
Gradski stadion svana nakon renoviranja. Datum slikanja je 12.09.2010. godine.

http://img267.imageshack.us/img267/4200/foto001069.jpg (http://img267.imageshack.us/i/foto001069.jpg/)

byM4k5
September 18th, 2010, 05:04 PM
Malo Boske.

15.09.

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/Construction/boska.jpg

Malo na vedrije teme - upravo sam bio u gradu, evo kako danas izgleda boska:
http://www.easilysharing.com/images/16894730858622563667_thumb.png (http://www.easilysharing.com/viewer.php?file=16894730858622563667.jpg)

A evo ga i latinični natpis:
http://www.easilysharing.com/images/22069770190081474708_thumb.png (http://www.easilysharing.com/viewer.php?file=22069770190081474708.jpg)

Sviđaju mi se natpisi, a ovaj logo pokraj natpisa će vjerovatno biti sličan Delta Cityjevom, u nekim vedrim bojama. Još da bosku osvijetle svjetlima promjenljivih boja, kao Bazaar u Novom Sadu :)

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/2w2fsys.jpg

P.C.Dolabella
September 18th, 2010, 10:42 PM
http://i610.photobucket.com/albums/tt186/xya_poz/img_9373.jpg

http://i610.photobucket.com/albums/tt186/xya_poz/img_9371.jpg

http://i610.photobucket.com/albums/tt186/xya_poz/img_9374.jpg

corvus_edin
September 19th, 2010, 12:10 AM
koliko % originalnog kamena se koristi?

P.C.Dolabella
September 19th, 2010, 12:25 AM
Ovaj tamniji kamen je očito stariji.

mirza-sm
September 19th, 2010, 01:29 AM
Maks, Boska izgleda sjajno! Baš mi je drago zbog nje, bilo je i vrijeme! :okay:

Dolabella hvala na slikama Ferhadije, lijepo je grade! :okay:

Ins0mniaC
September 19th, 2010, 05:12 PM
koliko % originalnog kamena se koristi?

http://www.ferhadija.ba/

imas u sekciji ''obnova'' sve sto te zanima ;)

corvus_edin
September 19th, 2010, 05:34 PM
hvala ti inso :okay:

BosniaHerzegovina
October 2nd, 2010, 05:07 PM
http://img832.imageshack.us/img832/4747/dsc03722b.jpg

http://img810.imageshack.us/img810/1986/noviboskinznak.jpg

SokoX
October 2nd, 2010, 05:11 PM
Cini li se vama malo ovo sareno?

corvus_edin
October 2nd, 2010, 05:31 PM
why not?
malo boje u svem tom sivilu

mirza-sm
October 3rd, 2010, 09:51 PM
Meni je super, fino su je ušminkali! Vuče malo na Delta City (s ovim šarenilom) :okay:

BLoom85
October 4th, 2010, 10:31 AM
a vuce jer je isti vlasnik,koliko sma upucen unjece sve brandove iz delta city-a
po onom renderu enterijera,koji je zalijepljen na ulazna vrata,izgleda kao da su busili atrijum kroz bosku,nadam se da jesu,onda bi izgledala dosta otvorenija i atraktivnija za posjetioce:cheers:

ranci
October 4th, 2010, 04:17 PM
^^
Znaci postoji render enterijera postavljen na ulazna ili glavna vrata na boski,pa super,moram pogledati prvom prilikom:)

BLoom85
October 5th, 2010, 10:23 AM
a nemam pojma jel render za bosku
posto je na renderu veliki prijemni atrijum
ali opet,nekom logikom,zasto bi postavljali drugi render,ako vec rade enterijer...mada sve je moguce

ssaray
October 6th, 2010, 03:27 PM
http://img832.imageshack.us/img832/4747/dsc03722b.jpg

http://img810.imageshack.us/img810/1986/noviboskinznak.jpg

Nema sta, sad je potpuno...hmm, ista...

mirza-sm
October 6th, 2010, 04:10 PM
^^ Ljepše izgleda, nemoj zezati, fino su je ušminkali i očistili. ;)

LordMarshall
October 7th, 2010, 01:18 PM
Na lokaciji Mljekare hotel i kongresna sala

Regulacionim planom za dio naselja Rosulje, tačnije Maltu, na lokaciji gdje je donedavno bila banjalučka "Mljekara" predviđena je izgradnja modernog hotelsko-kongresnog centra sa svim savremenim sadržajima i kompatibilnim funkcijama.

Potvrdio je ovo "Glasu Srpske" portparol Administrativne službe grada Banjaluka Milenko Šajić.

"Objekat "Mljekare" nalazi se u obuhvatu Izmjene Regulacionog plana "Centar - Aleja" koji je usvojen 2005. godine. Predmetnim planskim aktom ovaj lokalitet je tretiran kao postojeći privredni kompleks. Međutim, prijedlogom Revizije regulacionog plana, koji još nije usvojen, a čiji je nacrt bio na javnom uvidu početkom 2010. godine, za ovaj lokalitet planirane su veće izmjene i transformacije prostora", rekao je Šajić.

Prema njegovim riječima, kompleks bivše "Mljekare" zauzima vrlo atraktivan položaj u urbanoj matrici grada.

"Definisana je radikalna promjena, kako u smislu namjene tako i u smislu fizičkog izgleda. "Mljekara" je već obezbijedila nove prostorne kapacitete u Aleksandrovcu, te se cijeli kompleks oslobađa za gradnju novih objekata", istakao je Šajić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Rosulje Željko Gagula istakao je da je izgradnjom ulice Olimpijskih pobjednika i zgrade Vlade došlo do otvaranja ulaza u samu MZ iz pravca centra.

"Nadamo se i vjerujemo da će i novi objekat umjesto "Mljekare" sa sjeverne strane dodatno otvoriti i upriličiti izgled MZ Rosulje", kazao je Gagula.

On je izrazio nadu da će u sklopu izgradnje biti urađena nova komunalna infrastruktura.

"Bilo bi veoma loše kada bi se novi potrošači priključili na postojeću vodovodnu i kanalizacionu mrežu, jer je ona stara od 30 do 50 godina i već je poprilično opterećena", naglasio je Gagula. Prema njegovim riječima, izgradnja novog objekta dodatno će istaći urbani izgled kako centra grada tako i Rosulja.

"Kada i ovaj objekat bude gotov, a vjerujem da će brzo početi da se gradi, MZ Rosulje će i izgledom i fizički praktično biti sastavni dio užeg urbanog centra grada, što je veoma značajno", rekao je Gagula.

U banjalučkoj "Mljekari" kažu da se većinski vlasnik tog preduzeća ne bavi gradnjom, te da im nije u interesu da zadrže postojeći kompleks i zemljište na Malti.

"Čim se stvore zakonski uslovi mi ćemo staviti na prodaju zemljište i objekte koji se nalaze u sklopu bivšeg kompleksa "Mljekare". Ne planiramo da zadržimo taj prostor, a na novom vlasniku biće da odluči da li će graditi po regulacionom planu ili će tražiti njegovu izmjenu", rekao je direktor banjalučke "Mljekare" Nebojša Ristić.

Turizam
"U Banjaluci nedostaje moderan hotelsko-kongresni centar i sigurno je da bi to poboljšalo ukupnu turističku ponudu našeg grada. Bilo bi dobro da se izgradi hotel sa pet zvjezdica", rekli su u Turističkoj organizaciji Banjaluke.

E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/353645)

Bad_Hafen
October 9th, 2010, 01:46 AM
Nema sta, sad je potpuno...hmm, ista...ista je i meni

ampicilin
October 9th, 2010, 10:56 AM
pa samo su znak zamjenili?

ranci
October 9th, 2010, 09:25 PM
pa samo su znak zamjenili?

Da ali vec bolje izgleda,zar ne:lol:.E kad se sjetim novinskih clanaka i televizijskih priloga o tome kako ce Bosku nadograditi i u rekonstrukciju uloziti 40 milona eura:bash:,ali dobro SEKA je ispraznila novcanik Miskovicu.Plan je zaista bio da se Boska nadogradi i u potpunosti rekonstruise i izmjeni licni opis,medjutim nema se para u maticnoj firmi (Delti),sestra od tetke mi radi u Delti i njen posao je takav da visoko kotira u firmi i upucena je u sva desavanja.Plan je da se Boska u cijelosti iznajmi pod kiriju i da se za kratko vrijeme stekne kapital ulozen u kupovinu i rekonstrukciju objekta,spominje se cifra i do 4,5 miliona KM godisnje po tom osnovu ako ne i vise.
Da se vratim na ampicilinovu reakciju
Svana jeste samo znak zamijenjen,uz jos par stvari kao sto su ciscenje fasade,skidanje reklama i sl.Medjutim unutar objekta izvrsena je totalna rekonstrukcija u slijedecem:nove elektro i vodo instalacije,nove pokretne stepenice,pregradni zidovi,krecenje,podovi,sanitarije............To se zavrsilo do 15.09 a od tog datuma tece rok od najvise 45 dana za preuredjenje svakoga izdatog poslovnog prostora za potrebe kompanije koja ga je zakupila,namjerno kazem kompanije jer mnogi svijetski brendovi koji se nalaze u Delta City-u u Beogradu nalazice se i u Boski:cheers:

BNX
October 9th, 2010, 09:58 PM
Boska 27.09.2010.

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/bos0263.jpg

BosniaHerzegovina
October 10th, 2010, 01:11 AM
Da ali vec bolje izgleda,zar ne:lol:.E kad se sjetim novinskih clanaka i televizijskih priloga o tome kako ce Bosku nadograditi i u rekonstrukciju uloziti 40 milona eura:bash:,ali dobro SEKA je ispraznila novcanik Miskovicu.Plan je zaista bio da se Boska nadogradi i u potpunosti rekonstruise i izmjeni licni opis,medjutim nema se para u maticnoj firmi (Delti),sestra od tetke mi radi u Delti i njen posao je takav da visoko kotira u firmi i upucena je u sva desavanja.Plan je da se Boska u cijelosti iznajmi pod kiriju i da se za kratko vrijeme stekne kapital ulozen u kupovinu i rekonstrukciju objekta,spominje se cifra i do 4,5 miliona KM godisnje po tom osnovu ako ne i vise.
Da se vratim na ampicilinovu reakciju
Svana jeste samo znak zamijenjen,uz jos par stvari kao sto su ciscenje fasade,skidanje reklama i sl.Medjutim unutar objekta izvrsena je totalna rekonstrukcija u slijedecem:nove elektro i vodo instalacije,nove pokretne stepenice,pregradni zidovi,krecenje,podovi,sanitarije............To se zavrsilo do 15.09 a od tog datuma tece rok od najvise 45 dana za preuredjenje svakoga izdatog poslovnog prostora za potrebe kompanije koja ga je zakupila,namjerno kazem kompanije jer mnogi svijetski brendovi koji se nalaze u Delta City-u u Beogradu nalazice se i u Boski:cheers:

Znam za New Yorker, koji su ostali brendovi?

Sta je sa Mc Donaldsom, Costa Coffe i ostalima?

ranci
October 10th, 2010, 10:15 AM
Znam za New Yorker, koji su ostali brendovi?

Sta je sa Mc Donaldsom, Costa Coffe i ostalima?

Za Mc Donalds smatram da nema sanse da ce se naci u prostorima Boske,jer koliko mi je poznato Mc Donaldsa nema nigdje u cijeloj BiH a znam da su im kriteriji za otvaranje veoma visoki u smislu da analiziraju sve,pocevsi od analize trzista,lokacije,mogucih snadbjevaca..itd,a i politika kompanije je da se prvi Mek uvijek otvara u glavnom gradu a to bi bilo Sarajevo,pa kad se otvori u njemu,onda se mozemo nadati da ce se prosiriti i na ostale prostore BiH/RS::ohno:.
Brendovi koji sigurno ulaze u Bosku su slijedeci:"Zara", "Bersha", "Aldo", "Massimo Dutti",“Oviesse”,Ulla popken, Lindex, O'Neal, City time, Sportina
a vidjecemo ko ce se jos skrasiti u centru Banjaluke:)

BosniaHerzegovina
October 10th, 2010, 01:11 PM
Za Mc Donalds smatram da nema sanse da ce se naci u prostorima Boske,jer koliko mi je poznato Mc Donaldsa nema nigdje u cijeloj BiH a znam da su im kriteriji za otvaranje veoma visoki u smislu da analiziraju sve,pocevsi od analize trzista,lokacije,mogucih snadbjevaca..itd,a i politika kompanije je da se prvi Mek uvijek otvara u glavnom gradu a to bi bilo Sarajevo,pa kad se otvori u njemu,onda se mozemo nadati da ce se prosiriti i na ostale prostore BiH/RS::ohno:.
Brendovi koji sigurno ulaze u Bosku su slijedeci:"Zara", "Bersha", "Aldo", "Massimo Dutti",“Oviesse”,Ulla popken, Lindex, O'Neal, City time, Sportina

Zara i Bershka, konacno u BiH:cheers:

mirza-sm
October 10th, 2010, 03:34 PM
Ulla Popken i Lindex 100% dolaze, to sam čuo već prije, jer franšizu drži sarajevski Tiffany, a nisam znao za Zaru i Bershku, svaka čast. :cheers:

BosniaHerzegovina
October 22nd, 2010, 11:15 PM
Kad bi se Boska trebala otvoriti?

ranci
October 22nd, 2010, 11:31 PM
Kroz 15 dana najdalje.

mirza-sm
October 22nd, 2010, 11:36 PM
^^ Cool, jesu počeli postavljati reklame za trgovine, zna li se 100% je li stižu Zara i Bershka?

ranci
October 23rd, 2010, 10:21 AM
Reklame za brendove koji bi trebali da se nadju u boski jos nisu poceli postavljati a mislim i da nece(to je moje misljenje)jer bi se sa postavljanjem svih reklama po fasadi objekta napravio cirkus od zgrade,prije ce biti da ce se obiljezja brendova koji se nalaze unutra rijesiti tako sto ce se npr.u prijemnom holu tj.kad se bude ulazilo u objekat naci ajmo reci neka specifikacija brendova i njihove lokacije u samom objektu.Ako bi se reklame postavljale kako vec rekoh po fasadi izgubio bi se smisao naziva boska,onda bi mogli ljudi koji su prvi put u Bl a neznaju istoriju objekta doci u konfuziju kako je ime objekta u koji ulaze...
Za Zaru i Bershku je receno da su sigurni buduci podstanari,pa vidjecemo
Lijep pozdrav

mirza-sm
October 23rd, 2010, 11:40 AM
^^ Hvala. :)

SokoX
October 24th, 2010, 11:35 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/18%20X%202010/Slika0277.jpg
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/23%20X%202010/CIMG0584.jpg

Copyrights go to BNX.

SokoX
October 24th, 2010, 11:35 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/23%20X%202010/CIMG0591.jpg

Copyrights go to BNX.

SokoX
October 24th, 2010, 11:37 AM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/4.jpg
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/2.jpg
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/3.jpg

Copyrights go to dejan_88.

SokoX
October 24th, 2010, 11:38 AM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/6.jpg
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/7.jpg
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/8.jpg

SokoX
October 24th, 2010, 11:38 AM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/9.jpg
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/10.jpg
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/11.jpg

SokoX
October 24th, 2010, 11:39 AM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/12.jpg
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/13.jpg
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/14.jpg

SokoX
October 24th, 2010, 11:41 AM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/17.jpg
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/19.jpg

SokoX
October 24th, 2010, 11:42 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/23%20X%202010/CIMG0582.jpg
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/23%20X%202010/CIMG0593.jpg
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/23%20X%202010/CIMG0583e.jpg
Copyrights go to BNX.

Bad_Hafen
October 24th, 2010, 12:19 PM
Reklame za brendove koji bi trebali da se nadju u boski jos nisu poceli postavljati a mislim i da nece(to je moje misljenje)jer bi se sa postavljanjem svih reklama po fasadi objekta napravio cirkus od zgrade,prije ce biti da ce se obiljezja brendova koji se nalaze unutra rijesiti tako sto ce se npr.u prijemnom holu tj.kad se bude ulazilo u objekat naci ajmo reci neka specifikacija brendova i njihove lokacije u samom objektu.Ako bi se reklame postavljale kako vec rekoh po fasadi izgubio bi se smisao naziva boska,onda bi mogli ljudi koji su prvi put u Bl a neznaju istoriju objekta doci u konfuziju kako je ime objekta u koji ulaze...
Za Zaru i Bershku je receno da su sigurni buduci podstanari,pa vidjecemo
Lijep pozdrav
ima mjesta tamo sa strane gdje je bio onaj ekran za tako nesto

corvus_edin
October 24th, 2010, 12:23 PM

nice ...sta je ovo tacno?

mirza-sm
October 24th, 2010, 12:35 PM
^^ A to se gradi već godinama, ne znam ni je li završeno još.

SokoX
October 24th, 2010, 12:36 PM
Mirza, da nije ovo mozda ona zgrada Poreske sluzbe?

mirza-sm
October 24th, 2010, 12:42 PM
Ne znam ako mi vjeruješ, znam samo da je blizu onoj novoj crkvi, Banskim Dvorima i sl.. A šta je, I wouldnt know..

SokoX
October 24th, 2010, 12:46 PM
To bi nam onda trebao znati Bad_Hafen :) Bilo kako bilo, hvala na odgovoru Mirza :)

ranci
October 24th, 2010, 05:44 PM
Tu zgradu je zapocelo preduzece „Estetik interprojekt“ iz Beograda prije 5 godina, i ni dan danas nije zavrsena pa su je Banjalucani nazvali Skadar 2 :ohno:
Evo jednog novinskog clanka od marta ove godine u kome se govori o malverzacijama od strane navedene firme

Izigrani ministar, sudija, bankari i banjalučka vlast

Banjaluka - Osim Investiciono-razvojne banke RS i njena dva fonda, u kupovini nekretnina od firme „Estetik interprojekt“ po istom scenariju „prevareno“ je još nekoliko predstavnika institucija i poznatih Banjalučana. Među njima su, osim Gradske uprave Banjaluka, ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac i Krstan Simić, sudija Ustavnog suda BiH.

Banjalučki Skadar na Bojani: Zgrada koju gradi „Estetik interprojekt“

Reč je o stambeno-poslovnoj zgradi čiju je gradnju u strogom centru Banjaluke 2005. započela firma „Estetik interprojekt“. Kupci su keširali novac predstavnicima ove firme, ali se ni pet godina od početka gradnje niko nije uselio. Zgrada nije završena, a niko ne zna kad će radovi biti okončani.

Simić kaže da je u ovoj zgradi pre nekoliko godina po tzv. rau-bau sistemu (grube, nepotpune gradnje) kupio stan od 100 kvadrata, ali da ne može da se useli jer nisu završeni radovi na celoj zgradi. „Ne znam kada ću se useliti. Znam da čekam na to k’o ozeb’o sunce“, tvrdi Simić. On negira spekulacije da je bio posrednik između „Estetik interprojekta“ i institucija RS i nekih pojedinaca u kupovini stambeno-poslovnih prostora u ovoj zgradi. „To su čaršijske priče. S tom zgradom imam zajedničko samo to što sam vlasnik stana u koji ne mogu još da uselim“, prokomentarisao je Simić.

Naseo i ministar: Zoran Lipovac

Ministar Lipovac, koji je kupio stan do Simićevog stana, nije želeo da govori o ovoj temi. On je samo poručio da deli sudbinu ostalih ljudi koji su kupili stanove i druge prostore u zgradi „Estetik interprojekt“.

Nismo saznali koliko je „Estetik interprojekt“ dobio novca za gradnju jedne od najvećih stambeno-poslovnih zgrada u Banjaluci. Ova zgrada oko dve godine u centru grada zjapi poluzavršena. Još se ne zna ni koliko je ukupno ljudi o ovom slučaju oštećeno. Novinari „EuroBlica“ već šest meseci pokušavaju da razgovaraju sa predstavnicima i direktorom „Estetik interprojekta“, ali bezuspešno. Inače, ovo preduzeće je registrovano u Osnovnom sudu Banjaluka, gde se navode četiri osobe kao vlasnici. Samo jedan od njih je naveo adresu u Banjaluci, a ostali su iz Beograda, Nikšića i iz Nove Pazove. Nismo uspeli da razgovaramo ni sa Šmigom Šmigićem koji je donedavno predstavljao firmu u javnosti i razgovarao sa novinarima. Šmigić, jedan od vlasnika „Estetik interprojekta“ je iz Nove Pazove.

Krstan Simić: „Čekam stan k’o ozeb’o sunce“

Nije poznato da li su predstavnici IRB i banjalučke uprave nedavno razgovarali sa vlasnicima „Estetik interprojekta“, ali su nam potvrdili da su podneli tužbu jer ne mogu da uđu u posed plaćene imovine i nakon isteka ugovorenih rokova.
Gradska uprava Banjaluka je posredstvom Pravobranilaštva RS tužila predstavnike firme 11. juna 2009. „Estetik interprojekt“ i grad potpisali su 7. novembra 2006. ugovor o gradnji javne garaže na površini od oko 3.000 kvadratnih metara. Grad je uložio 2,5 miliona KM, a trebalo je da radovi budu završeni još pre tri godine.

Predstavnici uprave IRB i fondova za razvoj i zapošljavanje RS tužili su „Estetik interprojekt“ 30. decembra 2009. radi uvođenja u posed i naknade štete. Sudski postupak je u toku. IRBRS i ova dva fonda su na osnovu direktne pogodbe iskeširali 90 odsto od ugovorene cene ili oko 5,2 miliona KM „Estetik interprojektu“. Fondovi se nisu ugovorom zaštitili u slučaju neispunjavanja ugovorenih uslova i obaveza, dok je IRB RS, po nalazima revizije RS, to uradila minimalno. Rokovi za useljenje bili su 2006, 2007. i 2008. godina.

„Čajevec“ vlasnik, „Estetik interprojekt“ korisnik
Zemljište na kojem „Estetik inteprojekt“ gradi zgradu je uknjiženo u vlasništvo holding „Čajaveca“ sa pravom korišćenja za „Estetik interprojekt“. Naime, banjalučka uprava je 14. aprila 2005. odobrila holdingu „Čajavec“ gradnju zgrade na bivšem stadionu u centru. Međutim, na osnovu ugovora iz 2003. između holdinga i „Estetik interprojekta“ Skupština grada je 8. juna 2005. dala saglasnost o uvođenju suinvestitora „Estetik interpojektu“. Ova firma i holding su ugovorili da „Estetik interprojekt“ sagradi po rau-bau sistemu zgradu radnicima „Čajaveca“, a bivšim borcima u naselju Trapisti. Zauzvrat je holding ustupio „Estetik inteprojektu“ građevinsko zemljište u centru Banjaluke. Međutim, „Estetik interprojekt“ nije ispoštovao ni ugovor o gradnji zgrade u Trapistima, a čak je i Vlada uplatila oko 150.000 KM za završetak radova da bi se bivši borci zaposleni u „Čajavcu“ uselili u stanove.

Inace zgrada je veoma lijepo arhitektonski upakovana i dobila je mnoga priznanja na racun togahttp://www.blic.rs/data/images/2010-03-08/19494_zgrada-estetik-interpojekt-01-foto-s-pasalic_f.jpg?ver=1268081575

Bad_Hafen
October 24th, 2010, 09:16 PM

nice ...sta je ovo tacno?
to je ova zgrada

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/23%20X%202010/CIMG0591.jpg

nije poreska

LordMarshall
October 26th, 2010, 03:51 PM
U planu izgradnja banke i poslovnog centra

Lokacija kupljena za 1.920.000 KM

Velika rupa u samom centru grada, odnosno Vidovdanskoj ulici, koja je donedavno bila mjesto gdje se razmnožavaju zmije i glodari, je zatrpana, a regulacionim planom za taj dio Paskuline ciglane predviđena je izgradnja administrativno-poslovnog centra, kao i Centralne banke BiH.

Ovo je rekao portparol Administrativne službe grada Milenko Šajić.

Važno je da se građani neće više žaliti na to što je ta rupa bila mjesto gdje su neodgovorni pojedinci bacali smeće, mjesto gdje se razmnožavaju psi, zmije, glodari... baruština koja je izazivala neprijatan miris. Sada to mjesto ima drugačiji izgled - naglasio je Šajić.

Prema njegovim riječima, još se ne zna tačan termin početka radova.

Sasvim je izvjesno da će taj dio centra grada dobiti potpuno drugačiji izgled. Na tom prostoru se nalazi i više od 30 baraka. Nadležni u Odjeljenju za prostorno uređenje trenutno utvrđuju u kakvom su stanju, da li su legalne, jer su to sve privremeno montažno-demontažni objekti. Tek poslije toga znaće se da li će i kada biti uklonjeni - istakao je Šajić.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u Administrativnoj službi grada Novak Petraš kazao je da na Paskulinoj ciglani postoji više baraka koje su u jako trošnom stanju, ali koja imaju svu potrebnu građevinsku dokumentaciju.

Zato nema osnova za njihovo uklanjanje. Na ovom području smo evidentirali i dva objekta bez građevinske dozvole i oni se mogu srušiti dok svi ostali predmeti, s obzirom na to da su legalni, proslijeđeni su rukovodstvu Odjeljenja za uređenje prostora - kazao je Petraš.

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje potvrdili su da uklanjanja objekata neće biti sve do momenta privođenja lokacije namjeni predviđenoj Regulacionim planom.

U onim slučajevima gdje se utvrdi da su objekti u takvom stanju da ugrožavaju bezbjednost građana, da se ne mogu obnoviti ili ukoliko se krene sa izgradnjom novog objekta odnosno privođenje lokacije stvarnoj namjeni, tada će se ići na rušenje ovih objekata - saopšteno je iz ovog odjeljenja.

Još je rečeno da kada se donese odluka o uklanjanju ovih baraka njihovi vlasnici će biti blagovremeno obaviješteni o tim aktivnostima.

Poznato je da će se u Vidovdanskoj ulici graditi i Centralna banka BiH, što će dodatno uljepšati uži centar grada.

Sa izgradnjom ovog objekta krenuće se po dobijanju građevinske dozvole, a ovo je i te kako značajna investicija za Banjaluku - saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću CB BiH u Sarajevu.

Još su dodali da je izgradnja objekta Centralne banke BiH od višestrukog značaja, jer će se tako trajno riješiti pitanje prostora njihovog organizacionog dijela smještenog u Banjaluci.

Lokacija u Vidovdanskoj ulici, na kojoj će biti izgrađena Centralna banka BiH, kupljena je za 1.920.000 maraka.

Sredstva za kupovinu zemljišta i izgradnju ovog objekta su planirana, a sam postupak izgradnje predstavlja pretvaranje jednog dijela kapitala u drugi odnosno novčanog u kapitalni - saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću CB BiH u Sarajevu.

SA-C.info

BNX
October 29th, 2010, 08:03 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/29%20X%202010/CIMG0002-1.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/29%20X%202010/CIMG0003-1.jpg

SaRaJeVo-City
October 29th, 2010, 08:16 PM
^^a sta je to?

Bad_Hafen
October 29th, 2010, 08:29 PM
i jedno i drugo sambene zgrade

BNX
October 30th, 2010, 08:39 AM
Prva da, ali ova druga mi više liči na poslovnu...

Зградица на углу Српске и Гавре Вучковића

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSC00059.jpg

SaRaJeVo-City
November 1st, 2010, 02:20 PM
ima li kakav render objekta?

Bad_Hafen
November 1st, 2010, 03:46 PM
milim da sam na tabli vidio, ali nisam na netu

BosniaHerzegovina
November 7th, 2010, 02:43 PM

Male su sanse da dodje Zara i Bershka u BL, nije nigdje bilo najave da otvaraju shopove po BiH.

ranci
November 8th, 2010, 07:33 PM
Banjalučka "šoping dama" u novom ruhu

Nakon pet mjeseci rada na adaptaciji objekta i uloženih tri miliona evra, novi posao u banjalučkoj robnoj kući naći će 150 ljudi, među kojima i neki dugogodišnji radnici Boske.
Vlasnici su ponudili raznovrsnu kombinaciju više od 40 modnih i sportskih brendova za sve generacije, a između ostalih tu su popularni New Yorker, švedski Lindex, njemački Ulla Popken, portugalski Parfois i mnogi drugi... Prizemlje i prvi sprat rezervisani su za modu i odjeću, na drugom će biti smještena tehnika, dok će treći sprat krasiti namještaj.
"Za pet mjeseci adaptacije objekta bilo je mnogo poteškoća, ali na zadovoljstvo mnogih Banjalučana, posebno Banjalučanki, dočekali smo i to otvaranje", rekao je direktor Boske Ljubomir Dakić.
Najaviviši na proljeće otvaranje terase na krovu Boske sa pogledom na Trgu Krajine, Dakić je izrazio nadu da će Boska postati omiljeno mjesto za kupovinu prepoznatljivo i u regionu.
Radno vrijeme Boske biće od 9 do 21 čas radnim danom, a nedjeljom od 9 do 16 časova. Market "Maksi" će raditi od 7.30 do 22 časa, a nedjeljom od 7.30 do 15.30 časova.

Od kada je 58 odsto državnog kapitala “Boske” prodat beogradskom konzorcijumu “Delta Zekstra” za tri miliona evra, njeno poslovanje je obilježio dugo čekanje uplate novca, te veliki broj protesta njenih 235 radnika.

Krajem prošle godine je postignut dogovor s radnicima kojima su isplaćena sva potraživanja za 2006. i 2007. i 80 odsto za 2008. i prošle godine nakon čega je većina njih odustala od tužbe protiv preduzeća zbog nezimirenih obaveza i od ostalih zahtjeva.

Robna kuća “Boska” otvorena je 6. jula 1978. godine i danas je još uvijek jedna od najvećih robnih kuća na prostoru bivše Jugoslavije, a njena osnovna djelatnost jeste trgovina na veliko i na malo artiklima široke potrošnje, te trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama.

U jednom periodu svog poslovanja imala je veći dnevni promet od robne kuće u palati "Beograđanka" u centru Beograda

BosniaHerzegovina
November 8th, 2010, 07:52 PM
New Yorker, švedski Lindex, njemački Ulla Popken, portugalski Parfois i mnogi drugi...

Koji su to mnogi drugi? Ocekivao sam vise od Delte!

ranci
November 8th, 2010, 08:02 PM
^^
Takodje :ohno:
Gledajte veceras dnevnik 3 na RTRS-u jer su rekli da ce opsirnije govoriti o otvaranju Boske sa pocetkom u 22:30 :)

mirza-sm
November 8th, 2010, 09:00 PM
Vjerovatno neće biti Zara, Bershka i Aldo dok ih nisu najavili. :(

BosniaHerzegovina
November 8th, 2010, 09:09 PM
100% Nece, jedino mogu biti u SCC, ali i to nije sigurno :)

ranci
November 8th, 2010, 11:01 PM
Evo jos jedan tekst ali malo konkretniji u smislu podataka o samom prodajnom objektu

Otvaranjem renovirane Robne kuće "Boska" koje je najavljeno za četvrtak, 11. novembra u 14 časova, biće ozvaničen završetak znatne investicije vrijedne tri miliona evra, koje su kompanije iz Srbije unijele na tržište Republike Srpske i novi korak u razvoju međusobnih ekonomskih odnosa, istaknuto je na konferenciji Konzorcijuma "Zekstra - Delta", juče u Banjoj Luci.

U Robnoj kući "Boska" koja je prethodnih mjeseci renovirana, posao je našlo oko 150 radnika, a kupcima svih generacija, na 11.500 kvadrata poslovnog prostora, biće ponuđeno više od 40 modnih i sportskih svjetskih brendova.

U "Zekstra- Delti", koje su na javnom konkursu kupile ovu robnu kuću, ističu da su ulaganjem, renoviranjem i modernizacijom prostora učinili da "Boska" zablista u novom sjaju i da ponovo postane atraktivno mjesto u kojem će se sa uživanjem kupovati.

- Ponovno otvaranje RK "Boska" je značajno ne samo za Banju Luku nego i za cijeli region zbog velikih investicija koje su uložene u cijeli projekat. U ovaj svojevrsni potrošački hram građani svih dobi moći će da pronađu nešto za sebe - rekla je Branislava Milunov, PR direktorka kompanije.

Ona je dodala da će u "Boski" biti ukupno 27 radnji kao i da su "New Yorker", "Ula Popken", "Parfois", "Peackocks" samo neke od poznatih modnih marki koje će se prvi put naći na tržištu RS.

Ljubomir Dakić, generalni direktor "Boske", rekao je da ova investicija predstavlja novi početak ove robne kuće koja već nekoliko godina nije ostvarivala prihod.

- Ovo je prilika da saniramo gubitke iz ranijih godina i da krenemo dalje. Na proljeće je planirano otvaranje restorana i nekoliko kafića sa baštama na krovu - istakao je Dakić.

Radno vrijeme RK "Boska" biće od devet sati do 21 čas, a nedjeljom od devet sati do 16 časova.

Na dan otvaranja objekat će biti otvoren do 22 časa, a kupce očekuju specijalni popusti.

mirza-sm
November 8th, 2010, 11:11 PM
^^ Ovaj Peacosks?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/6d/Peacockslogo.png

http://www.peacocks.co.uk/

Čuo sam i da će Oviesse biti, mada su oni ŽNJ, ali eto..

BNX
November 9th, 2010, 09:27 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BL%2009%20XI%202010/BOSKA0247.jpg

BNX
November 9th, 2010, 09:28 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BL%2009%20XI%202010/BOSKA0243.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BL%2009%20XI%202010/BOSKA0244.jpg

Bad_Hafen
November 9th, 2010, 10:34 AM
^^ Ovaj Peacosks?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/6d/Peacockslogo.png

http://www.peacocks.co.uk/

не вјерујем да ће бити Овиесе, јер имају већ огромну продавницу 20м одатле.
Иначе нису ништа више жњ од ХМ.

BNX
November 9th, 2010, 11:57 AM

Trebalo bi da bude tu, ovih dana na staroj lokaciji dijele bonove za popust koji će da važe na dan otvaranja 11.11...

leopol
November 9th, 2010, 12:26 PM
Vjerovatno neće biti Zara, Bershka i Aldo dok ih nisu najavili. :(

Delta ima fransizu za ove brandove samo za SRB i MNE.

Za BIH ima je AzelFrance, koji za sada distribuira Zaru, Zaru Home i Massimo Dutti samo kao outlet, i iz meni potpuno nejasnog razloga jos ne otvara brand store.

bjazi
November 9th, 2010, 12:47 PM
Delta ima fransizu za ove brandove samo za SRB i MNE.

Za BIH ima je AzelFrance, koji za sada distribuira Zaru, Zaru Home i Massimo Dutti samo kao outlet, i iz meni potpuno nejasnog razloga jos ne otvara brand store.

pa vidsiš Tiffany ima licencu za Lindex i Ullia Popken i odlično im ide
Nemaju oni u Azelu pojma

mirza-sm
November 9th, 2010, 12:55 PM
Hah, rekoh li ja da će biti reklame načičkane na vanjskoj fasadi BL. :D

@ leopol: AZEL ima franšizu za Zaru za BiH!? Gospode Bože.. :bash:

Delta ima franšizu za Aldo shoes i Costa Coffee za BiH, pa me čudi kako ih ne otvori u Boski..

leopol
November 9th, 2010, 12:57 PM
Tiffany-u i dalje bolje ide kao H&M outlet! :)

Azelu ide jos bolje nego njima, to nije sporno. Oni maltene kao outlet prodaju ono sto je nova kolekcija u ZG, u to sam se licno uvjerio.

Ali kako rekoh ne kontam zasto odugovlace sa brand store?

mirza-sm
November 9th, 2010, 12:57 PM
pa vidsiš Tiffany ima licencu za Lindex i Ullia Popken i odlično im ide
Nemaju oni u Azelu pojma

Men isto djeluje Lindex kao pun pogodak, siguran sam da će banjalučanke hrliti tamo. :cheers:

Znaš li kako posluje Lindex u Sarajevu? Ja kad prođem Importanneom uvijek je pun...

BosniaHerzegovina
November 9th, 2010, 02:40 PM
Hah, rekoh li ja da će biti reklame načičkane na vanjskoj fasadi BL. :D

@ leopol: AZEL ima franšizu za Zaru za BiH!? Gospode Bože.. :bash:

Delta ima franšizu za Aldo shoes i Costa Coffee za BiH, pa me čudi kako ih ne otvori u Boski..

Mozda cekaju da se otvori SCC, ko ce im znati.

Znam samo da Azel poslovnice dobro posluju, pola Jablanice ide u Konjic samo radi Azela:nuts:

ranci
November 9th, 2010, 05:51 PM
БAЊAЛУКA - У реновираној Робној кући "Боска" у Бањалуци, која ће бити отворена у четвртак, наћи ће се 27 радњи, међу којима и познати свјетски брендови "New Yorker", "Lindey", "Ulla Popken ", "Parfois" и "Peacocks

На првом спрату "Боске", биће смјештене радње са обућом и одјећом, на другом техника, а на трећем спрату намјештај.
- На прољеће планирамо да отворимо и ресторан брзе хране, а већ преговарамо са више фирми. На крову "Боске" биће отворена башта са погледом на Трг Крајине
- Од 27 радњи, највећи простор заузима један од најпознатијих модних брендова, "New Yorker". Ту су и шведски бренд "Lindey" женске и дјечије одјеће, њемачки "Ulla Popken" са одјећом за даме конфекцијског броја 42 и више, те "Parfois", португалски бренд за жене. У "Боски" ће се наћи и британски модни бренд "Peackocks" - истакао је Дакић.
PR директор "Делта холдинга" Бранислава Милунов каже да је отварање "Боске" велики догађај не само за Бањалуку и Републику Српску, него и за регион, због инвестиције реномираних српских компанија "Делта холдинга" и "Зекстре" од три милиона евра.
- Ово је један велики корак напред у развоју економских односа Србије и Републике Српске - истакла је Милунов.
Она је нагласила да је "Боска", која је отворена 1978. године, постала симбол Бањалуке, те да ће сада са 32 године, бити представљена у најбољем свјетлу.
Радно вријеме робне куће "Боска" биће од девет до 21 час радним даном, недјељом од девет до 16 часова, а на дан отварања "Боска" ће радити до 22 часа, а купце очекују специјални поклон и попусти.
Бивши радници

Љубомир Дакић је рекао је статус старих радника "Боске" ријешен споразумом између радника и представника конзорцијума "Делта-Зекстра", те да комплетан реновирани простор робне куће иде под закуп.
- Закупци примају раднике, а за бивше "Боскине" раднике дао сам препоруке - казао је Дакић и додао да ова робна кућа има вишемилионске губитке из ранијих година.
- "Боска" дуги низ година није остваривала приходе, а основна намјера њеном реконструкцијом била је да се заустави тај тренд - казао је Дакић и додао да "Боска" највише дугује државним предузећима, као што су "Електрокрајина" и Пореска управа Републике Српске

MasonicStage™
November 10th, 2010, 01:08 AM
Primijetio sam da jako volite chit-chat :)
Nemam ništa protiv da se zabavljate, ali probajte regulirati količinu spam postova na construction threadovima.
Ime threada je Banja Luka - construction news i od toga nebi trebali previše odstupati, tako da smatram da je 10-15 postova vezanih za trgovinu robom posve suvišna tema.
Nekako je u još redu da maxx 10% postova na cijelom threadu budu donekle nevezani uz temu, ali vama se dosta često desi da se zadubite u temom-nevezanu diskusiju.
Imate podforum Razno, pa ako već za to postoji potreba, diskuirajte tamo o tome, nema potrebe da se "zagađuje" construction thread.

Bad_Hafen
November 10th, 2010, 01:15 AM
e ti ssad masonac kao neki diktator, na svakoj temi uputstva i opaske. Forum je ziva materija, opusteno :cheers:

mirza-sm
November 10th, 2010, 01:24 AM
@ Masonac: Nemamo Caffe dretvu poput vas ostalih, pa moramo taj chit-chat izbaciti s vremena na vrijeme na regularnim threadovima, a i sam znaš da je kod nas taj mahalski mentalitet zastupljen. :lol:

ranci
November 10th, 2010, 08:00 AM
^^
:lol::lurker:

MasonicStage™
November 10th, 2010, 12:00 PM
e ti ssad masonac kao neki diktator, na svakoj temi uputstva i opaske. Forum je ziva materija, opusteno :cheers:

čemu to "kao"? :lol: :D

ja samo upozorim da se ne desi da forum postane masovni off topic. kažem, sve je u redu da forum bude opušten, ali opet ako nema nekih pravila, tada će forumom zavladati anarhija.
A i gledajte to s ciljem za boljitak i popularnost BiH foruma...neregistriranim korisnicima foruma se neda čitati kako netko kupuje gaće u Boski, a došao je vidjet što se u gradu gradi.

@ Masonac: Nemamo Caffe dretvu poput vas ostalih, pa moramo taj chit-chat izbaciti s vremena na vrijeme na regularnim threadovima, a i sam znaš da je kod nas taj mahalski mentalitet zastupljen. :lol:

ma jasno, kako da ne :lol:

SokoX
November 10th, 2010, 12:17 PM
MS,
Mislim da nam je ovakva konstruktivna, kriticka, slobodna prica i vise nego potrebna na ovom forumu. Kod nas ce se jedino nesto promjeniti ako to kritikujemo, tako da ne vidim sto je sporno ovdje. :) Isto tako, radi otvorenog foruma pozeljne su ovakve kritike, zalbe, molbe, pohvale, zahvale....Naravno, ne treba ici u nedogled sa time, ali recimo da ovo sto do sada radimo je vise nego dobro. :) Pozz. :)

MasonicStage™
November 10th, 2010, 12:35 PM
Sve ima svoje mjesto i granicu. Znate, moderatori nisu automatski roboti koji mogu vječito i u nedogled brisati off topic postove ako se oni konstantno ponavljaju. Jučer sam prošao cijeli BiH forum, a na 5-6 threadova sam obrisao uznapredovale off topic rasprave. To je već podosta, s time da imate podfroum Razno. Ako netko nakon prethodnih nekoliko brisanja postova i dalje izaziva neke provokacije ili off topic raspravu, onda moraju uslijedit neke sankcije, a nije mi u interesu nikoga kažnjavati. Zato vas pokušavam potaknuti da se sami kontrolirate u vezi spam postova, a ukoliko postoji potreba da pišete o kupovini ili nečemu drugome, nitko vam ne brani da u podforumu Razno otvorite poseban thread.

VozdraRajvosa
November 12th, 2010, 11:59 AM
aha, pa izlgeda prilicno dobro ova boska, samo koji prozor nebi bio na stetu

Bad_Hafen
November 12th, 2010, 12:02 PM
prozr je sakriven ovim bijelim iza toga su sve prozori

VozdraRajvosa
November 12th, 2010, 12:05 PM
prozr je sakriven ovim bijelim iza toga su sve prozori

fino fino, a znas li koliko spratova ima ?

Bad_Hafen
November 12th, 2010, 12:10 PM
po pr 1 i 2

VozdraRajvosa
November 12th, 2010, 12:16 PM
po pr 1 i 2

hvala

inace, dobro izgleda

BNX
November 15th, 2010, 03:54 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/14%20XI%202010%20BL/BANJALUKA758.jpg

LordMarshall
November 20th, 2010, 07:53 AM
Xella gradi eko zgradu u Banjoj Luci

Tvornica "Xella BH" iz Tuzle od početka rada u BiH ima strogo definiranu okolinsku politiku i time ispunjava sve zahtjeve koji su sadržani u lokalnim zakonskim propisima, ali i na nivou države. Kao internacionalna kompanija primjenjuje i interne procedure koje postoje unutar same grupacije Xella International, koje su u skladu sa važećim standardima o okolinskoj zaštiti ISO 14001.

Xella BH ulaže značajna sredstva za unapređenje zaštite životne okoline u Bosni i Hercegovini. Pokrenuli su već mnoge projekte iz ove oblasti kao što su projekat uređenja, kanalizacije i odvodnje oborinske vode sa separatora, projekat priključenja objekta na sistem javnog vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, te je dosada uloženo preko 1.000.000,00 EUR-a, što je zapravo tek jedan dio budućih investicija u područje ekologije.

Iz tvornice Xella BH najavljuju još nekoliko važnih projekata koji će biti od velikog značaja za unapređenje životne okoline. U dogovoru sa kompanijom MKD Sinergija u Banjoj Luci se gradi niskoenergetski poslovni objekat od 3.420 m2, koji će biti završen u maju 2011. godine.

"Za grijanje i hlađenje ovog objekta se koriste toplotne pumpe voda-voda i solarna energija. Objekat će imati zeleni krov, malu vjetrenjaču za proizvodnju električne energije, dok se za gradnju upotrebljavaju YTONG blokovi i bravarija SCHUCO sa niskoenergetskim staklima i brisolejima", pojasnili su u XELLA-i.

Pored ovog objekta u Banjoj Luci se grade još dvije niskoeneregtske stambeno-poslovne zgrade po najvišim ekološkim standardima. I ovdje će biti primjenjene geotermalne pumpe, pumpe voda-voda, solarna energija, te eko YTONG termoblokovi. Završetak gradnje se očekuje u septemebru 2011. godine.

"Svi budući planovi Xelle BH zasnovani su na primjeni i unapređenju ekoloških standarda, a kompletan tehnološki otpad će se opet koristiti u procesu proizvodnje, dok će se YTONG tehnološki otpad drobiti i reciklirati", ističu u ovoj poznatoj bh. tvornici.

E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/368988)

Bad_Hafen
November 20th, 2010, 09:22 PM
fino fino, a znas li koliko spratova ima ?tj ima po pr 1, 2 i 3

BNX
November 21st, 2010, 01:11 AM
Prva da, ali ova druga mi više liči na poslovnu...

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/Construction/BANJALUKA636.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/Construction/CIMG0644.jpg

Stambeno-poslovna...

rosulje
November 22nd, 2010, 05:33 PM
^^

:cheers:

http://www.banjalukalive.com/banjaluka/gradjevinski-strucnjaci-zgrade-su-sigurne.html

Bad_Hafen
November 26th, 2010, 03:02 PM
Počelo obnavljanje gradskih drvoreda
petak, 26 novembar 2010 00:49

Dežurne ekipe preduzeća "Tamaris" su počele sa obnavljanjem banjalučkih drvoreda i do sada je na području grada zasađeno više od 1.000 sadnica platana i lipe, rekla je za "Glas Srpske" tehnički rukovodilac ovog preduzeća Slađana Bumbić-Damjanović.

- Naši timovi su obnovili drvorede u Kozarskoj ulici, Aleji Svetog Save, ulici Ilije Garašanina te ulici Knjaza Miloša, koji su bili u lošem stanju. U većini pomenutih ulica uklanjali smo osušene grane i trula drveća koja predstavljaju veliku opasnost, kako za pješake tako i za učesnike u saobraćaju. U toku je formiranje novog drvoreda na Bulevaru Srpske vojske, gdje je trenutno zasađeno oko 80 sadnica - istakla je Bumbić-Damjanović.

GoldenTree
November 26th, 2010, 10:48 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BL%2009%20XI%202010/BOSKA0243.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BL%2009%20XI%202010/BOSKA0244.jpgNadam se da ce ove reklame skinuti ubrzo. Inace urednije izgleda bez svake sumnje. Isto tako cini mi se da bi tamniji krov i tamnija slova isli bolje uz fasadu.

Ima li ko foto reportazu nakon rekonstrukcije?

Bad_Hafen
November 27th, 2010, 09:48 AM
krov je starkoliko boska, za slova se slazem

Bad_Hafen
November 27th, 2010, 09:53 AM
gradiliste poslovnog objekta kod mercatora u sklopu Aleje centar. Steta da nije visa zgrada.

http://www.gpkrajina.com/images/blokeo4model.jpg

http://www.gpkrajina.com/images/Aprimposlovna.jpg

Bad_Hafen
November 27th, 2010, 09:54 AM
Blok E zavrsen

http://www.gpkrajina.com/images/BlokE.jpg

Blok Z pred kraj

http://www.gpkrajina.com/sve%20slike/Blok%20Z.jpg

corvus_edin
November 27th, 2010, 09:58 AM
Dobri projekti :okay:

jesul' to stanovi za prodaju ...i...ako su - koliko stoji cijena m2?

ranci
November 27th, 2010, 10:53 AM
Cijena je otprilike +- 2500 KM po kvadratu.Preduzece koje ih gradi se zove GP Krajina Banjaluka.Jesu na prodaju su

corvus_edin
November 27th, 2010, 10:54 AM
hvala za info

Bad_Hafen
November 27th, 2010, 11:39 AM
Jesu to je cijelo naselje koje se gradi evo ti nacrt:

http://img207.imageshack.us/img207/2861/nacrtrpcentaraleja.jpg (http://img207.imageshack.us/i/nacrtrpcentaraleja.jpg/)

Zuto u gradnji
Plavo vladine institucije i RTRS
Crveno stambene
Lila poslovne

BNX
November 27th, 2010, 07:36 PM
Aleja - Centar

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/CITYSCAPES/INT1.jpg

leopol
November 27th, 2010, 08:06 PM
Ja se nadam da ce Mercator uskoro nesto uraditi po pitanju vanjskog izgleda...

Bad_Hafen
November 27th, 2010, 08:54 PM
nece, jer je nov da su sta mislili uradili bi. Ono je sraota za grad a i stva kakvo misljenje investitor ima o nama. Ali sami smo krivi.

mirza-sm
November 27th, 2010, 08:55 PM
^^ Hajd Bogati, ko' da je ovo šta bolje u Sarajevu

http://sarajevo.co.ba/wp-content/uploads/Mercator-centar-Sarajevo.jpg

Doduše, jest da je građen prije 10 godina..

SaRaJeVo-City
November 27th, 2010, 08:59 PM
http://i56.tinypic.com/6dzww6.jpg

sta treba da bude na ovim prostorima?

corvus_edin
November 27th, 2010, 09:00 PM
imal' slika?

SaRaJeVo-City
November 27th, 2010, 09:01 PM
na ovom zutom bilo bi dobro napraviti jednu zajebanu Arenu...od nekih 20.000 mjesta...

Bad_Hafen
November 27th, 2010, 09:03 PM
^^kakvih slika?

@sarajevo-city
crveno parlament, a zuto nastavak naselja pogledaj na plqnu od kruznog trga prema desno. Inace ovo je slikano sa zgrade gdje pise RTRS na planu.

http://img207.imageshack.us/img207/2861/nacrtrpcentaraleja.jpg

Bad_Hafen
November 27th, 2010, 09:04 PM
na ovom zutom bilo bi dobro napraviti jednu zajebanu Arenu...od nekih 20.000 mjesta...arena ce ici s druge strane ceste

corvus_edin
November 27th, 2010, 09:07 PM
^^kakvih slika?

pa tog mercatora

google mi samo izbacuje SA i TZ

SaRaJeVo-City
November 27th, 2010, 09:11 PM
pa zar BL nema vec parlament zgradu? sad sam zbunjen jebi ga....

Bad_Hafen
November 27th, 2010, 09:12 PM
pa tog mercatora

google mi samo izbacuje SA i TZ
http://www.energoplan.si/usr_files/Mercator%20Banja%20Luka%2001x0.jpg

http://i132.photobucket.com/albums/q1/sablja/banjaluka/26042009861.jpg

http://www.hercegovina.info/img/repository/2010/04/web_image/mercator-banja-luka-dobitnik-priznanja-najuspjesniji-u-privredi-republike-srpske-2009.jpg

corvus_edin
November 27th, 2010, 09:13 PM
pa sta mu fali? - market ko' market - nije namjenjen za razglednice

SaRaJeVo-City
November 27th, 2010, 09:15 PM
nisu im trebali dati tu lokaciju za merkator... lose planirano...jer u svakoj ostaloj drzavi ovakvi marketi su iz van grada, a ne u samom jebenom centru

Bad_Hafen
November 27th, 2010, 09:25 PM
^^ ok da je TC na toj lokaciji, ali problem je u njgovom dizajnu. pa sta mu fali? - market ko' market - nije namjenjen za razgledniceodvratan je za lokaciju na kojoj se nalazi, da je negdje u Trnu pa hajde ali odatle je trg 10min pjeske.

SaRaJeVo-City
November 27th, 2010, 09:33 PM
moze i gore

http://www.vecernji.hr/slika-640x348/vijesti/mercator-omogucio-ljepsi-uskrs-sticenicima-djecjeg-doma-klasje-slika-146578

zagreb ... :puke:

HDZ
November 27th, 2010, 09:48 PM
^^ Auu, Šta je ovo? Je li to fotomontaža?:nuts:

leopol
November 27th, 2010, 10:11 PM
Po meni najgora zgrada napravljena u ex-Yu u zadnjih 40 godina! Ozbiljno mislim.

A jos je na Ljubljanskoj aveniji...

BNX
November 27th, 2010, 10:33 PM
Završena sanacija ruševne obale vodotoka Vrbasa na potezu od Zelenog do Rebrovačkog mosta. Na slikama, sanacija desne obale Vrbasa na plaži nizvodno od Zelenog mosta, u dužini od 110 metara.

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/Construction/OBALA653.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/Construction/OBALA652.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/Construction/OBALA648.jpg

corvus_edin
November 27th, 2010, 10:41 PM
moze i gore

http://www.vecernji.hr/slika-640x348/vijesti/mercator-omogucio-ljepsi-uskrs-sticenicima-djecjeg-doma-klasje-slika-146578

zagreb ... :puke:

holy shit http://nimg.joyclub.de/smile/panik.gif

mirza-sm
November 27th, 2010, 11:31 PM
Meni je baš cool. :colgate:

GoldenTree
November 28th, 2010, 01:04 AM
Ja se nadam da ce Mercator uskoro nesto uraditi po pitanju vanjskog izgleda...Ovaj banjalucki Mercator je gigant za sarajevske. A i izgled mu je puno bolji.

Bad_Hafen
November 28th, 2010, 01:09 AM
banjalucki je FUJ

Bad_Hafen
November 29th, 2010, 12:24 PM
pregled novogradnje na dve slike Banjaluke

http://www.integralcorp.info/galerija_radovi/visokogradnja_rtrs/01.jpg

http://www.integralcorp.info/galerija_radovi/visokogradnja_po_integra/01.jpg

s komentarima

http://img6.imageshack.us/img6/2610/10652948.jpg (http://img6.imageshack.us/i/10652948.jpg/)

http://img203.imageshack.us/img203/7172/53844023.jpg (http://img203.imageshack.us/i/53844023.jpg/)

rosulje
November 29th, 2010, 01:27 PM
^^
moćno

baš si lijepo objasnio :cheers: sve pod špagu

Zimska Zmija
November 29th, 2010, 01:48 PM
Meni je baš cool. :colgate:

Zato što ti je kisla gloova. :)

klamzi!
December 1st, 2010, 11:45 PM
a kako odredjujes koja je zgrada nova? izgradjena poslije zemljotresa ili poslije rata?

http://img6.imageshack.us/img6/2610/10652948.jpg

Bad_Hafen
December 1st, 2010, 11:47 PM
zadnjih par godina

Tango Zulu
December 2nd, 2010, 12:45 AM
Ovo mi sve nekako planski izgleda. U sarajevu imas osjecaj da svako gradi svasta gdje mu se digne. Pravi urnebes. pogotovu u starijem dijelu grada. Mozda je to dio kulture.

SaRaJeVo-City
December 2nd, 2010, 02:10 AM
Ovo mi sve nekako planski izgleda. U sarajevu imas osjecaj da svako gradi svasta gdje mu se digne. Pravi urnebes. pogotovu u starijem dijelu grada. Mozda je to dio kulture.

planski zato sto na tim lokacijama nije bilo ovakvih zgrada.... bilo bi planski i u Sarajevu da se sve gradilo u zadnjih 10 godina na nekim poljanama... u SA ne mozes srusiti dio grada pa zapoceti neki novi projekat... kako znam u BL ovih zgrada nije bilo prije par godina..sve je na novo... isto kao sto u SA postoji RP za prostor gdje ce biti SCC ima i u BL RP za ovo... imas u SA mjesta gdje sve novo gradjeno na nekom polju i tu postoji organizacija...desko je organizovati sada carsiju, austrohugarske zgrade, i komunisticke kad su vec ranije generacije zasrale sa planom ...

a sta ce biti na ovom polju ispod parkinga na ovoj slici?

byM4k5
December 2nd, 2010, 08:24 AM
^^ Skupština RS.

Bad_Hafen
December 2nd, 2010, 11:30 AM
planski zato sto na tim lokacijama nije bilo ovakvih zgrada.... bilo bi planski i u Sarajevu da se sve gradilo u zadnjih 10 godina na nekim poljanama... u SA ne mozes srusiti dio grada pa zapoceti neki novi projekat... kako znam u BL ovih zgrada nije bilo prije par godina..sve je na novo... isto kao sto u SA postoji RP za prostor gdje ce biti SCC ima i u BL RP za ovo... imas u SA mjesta gdje sve novo gradjeno na nekom polju i tu postoji organizacija...desko je organizovati sada carsiju, austrohugarske zgrade, i komunisticke kad su vec ranije generacije zasrale sa planom ...

a sta ce biti na ovom polju ispod parkinga na ovoj slici?
banjaluka j generalno vijek bila urbanistici sredjenija od SA. Drugaciji stil i mentalitet gradnje.

<Samir>
December 2nd, 2010, 12:05 PM
Po kojim mjerilima je Banja Luka sredjenija od Sarajeva i koji je to drugaciji stil i 'mentalitet' gradnje.
Sta je to nesredjeno na Bascarsiji, Latinluku, cijeli potez Slatko Cose - Marindvor, Grabavica I & II, pa sve dole do Dobrinje. Ili cijeli padinski potez Dzidzikovac - Bjelave il Kosevo - Visnjik - Breka - Podhrastovi? Cijelo Alipasino Polje moze biti manje ili vise ruzno, ali reci da je nesredjeno i neplanirano,...., druga je stvar sto su 'patriote' sve to sjebale u nekoliko poratnih godina.
Sva nesredjenost Sarajeva se svodi na individualnu izgradnju po padinskim dijelovima kad je trebalo nagurati bar 50-60 hiljada pregalaca u kratkom periodu, na skucenom prostoru i sa ogranicenim sredstvima, pa im je zazmireno na izgradnju bez dozvola.
I kakav je to drugaciji 'mentalitet' gradnje? Samo se nadam da odgovor nece biti kakvog predvidjam.

Tango Zulu
December 2nd, 2010, 12:06 PM
Sarajevo je uvjek gradilo sa principom. hajmo gradit gdje nam je cejf, a nek drugi kasnije to sredjuju. Nesto kao stariji dio istambula. nije ni to lose. samo drugacje.

Bad_Hafen
December 2nd, 2010, 12:37 PM
Po kojim mjerilima je Banja Luka sredjenija od Sarajeva i koji je to drugaciji stil i 'mentalitet' gradnje.
Sta je to nesredjeno na Bascarsiji, Latinluku, cijeli potez Slatko Cose - Marindvor, Grabavica I & II, pa sve dole do Dobrinje. Ili cijeli padinski potez Dzidzikovac - Bjelave il Kosevo - Visnjik - Breka - Podhrastovi? Cijelo Alipasino Polje moze biti manje ili vise ruzno, ali reci da je nesredjeno i neplanirano,...., druga je stvar sto su 'patriote' sve to sjebale u nekoliko poratnih godina.
Sva nesredjenost Sarajeva se svodi na individualnu izgradnju po padinskim dijelovima kad je trebalo nagurati bar 50-60 hiljada pregalaca u kratkom periodu, na skucenom prostoru i sa ogranicenim sredstvima, pa im je zazmireno na izgradnju bez dozvola.
I kakav je to drugaciji 'mentalitet' gradnje? Samo se nadam da odgovor nece biti kakvog predvidjam.
Drugaciji mentalitet gradnje se odnosi na to da se u SA gradilo po principu mahala, dok u BL nije tako. U SA kad neko gradi kucu ona je nabijena na cesti, bez dvorista, prostora i okucnice u BL je drugacije. Sarajevo se nalazi stijesnjeno planinama, a BL je okrenuta ka lijevce polju sto dodatno uzrokuje drugi stil gradnje.
Dalje BL je srusena u zemljotresu 1969. od tad je dosta toga odradjeno i dosta je slobodnog prostora bilo za plansku gradnju.
Sve u svemu totalno drugaciji stil gradnje i grada.

SaRaJeVo-City
December 2nd, 2010, 08:19 PM
i da je Sarajevo zemljotres sravnjo bilo bi drugacije nego danas...

Bad_Hafen
December 2nd, 2010, 11:16 PM
sta bi bilo kad bi bilo....
Ne vjerujem da bi znacajnije bilo drugacije, jer SA ima drugi sti gradnje, a i ona divlja gradnja po brdima bi postojala i da je bio zemljotres.

ramboamadeus
December 3rd, 2010, 07:58 AM
sta bi bilo kad bi bilo....
Ne vjerujem da bi znacajnije bilo drugacije, jer SA ima drugi sti gradnje, a i ona divlja gradnja po brdima bi postojala i da je bio zemljotres.

..i kod tebe sta bi bilo kad bi bilo....

drugacije nije uvijek losije... naravno da se divlja gradnja treba sankcionisati a glupo je i porediti ova dva grada jer je teren totalno drukciji..

bul-bul
December 3rd, 2010, 08:27 AM
Cuj ovu provalu, Sa. je gradjeno po mahalama, a BL nije :lol::lol::lol: placeeeeem :lol::lol::lol:

Zelis reci da je stvar u tome da je vecinski narod u Bl puno kulturniji od onog u Sa, pa je zato i Bl sredjenija? Presmijesan si.

Bad_Hafen
December 3rd, 2010, 11:29 AM
^^kad covjek nema elementarnog znanja i onda zakljucuje i pise, dobije se toliko glup post. sorry ali informisi se. ..i kod tebe sta bi bilo kad bi bilo....

drugacije nije uvijek losije... naravno da se divlja gradnja treba sankcionisati a glupo je i porediti ova dva grada jer je teren totalno drukciji..
niko nije ni rekao bolje gore, nego drugacije, na svakom je da sudi.

TourBosnia
December 3rd, 2010, 11:36 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG0760.jpg

Banja Luka nije bola od SA ovo je sigurno mozda i gora nemoze se ni porediti ova dva grada ... Sarajevo nije imo zemljotresa ali jos gore : OPSADU !

Gledajte samo MD kako se sredi vidicemo u buducnost za ostalo u gradu sve hoce bit u redu siguran sam....

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs525.snc3/29873_410494462736_147164537736_4437389_4126554_n.jpg

Bad_Hafen
December 3rd, 2010, 01:23 PM
o cemu ti pricas?
Cuj "opravdanja" Sarajevo nije imalo zeljotrs :nuts: svasta cu procitati na ovom forumu.

a sta ove dvije slike pokazuju nista mi nije jasno

Iliricum
December 3rd, 2010, 02:42 PM
Ljudi moji, Banja Luka je napravljena kao jedna velika mahala. Imala je 40 dzamija i to ti sve govori.

Nakon dolaska austrougarske malo se pravilo po njihovom konceptu ali ipak ono staro mahalsko je ostalo. Nakon zemljotresa sve je to sruseno, i ono mahalsko sto su turci pravili i ono sto su austrougarci pravili. Nakon toga posla je gradnja ovi stambeni naselja koji i sam Bad_Hafen je priznao prije na ovom forumu, nije interesantno iz arhitektonskog ugla.

Ono malo sto je ostalo od "gradnje Banja Luke" se danas moze naci u Novoseliji, Gornjem Seheru, oko Ferhadije i daj juzni dio grada.

Neznam zaista sta Bad_Hafen hoce da kaze, hoceli da kaze da je Banja Luka napravljena od zemljotresa? Da je zbog zemljotresa Banja Luka kao grad mogao da se gradi?

LordMarshall
December 3rd, 2010, 02:54 PM
Iliricum nazad na temu, slike BL

Bad_Hafen
December 3rd, 2010, 04:43 PM
Nakon zemljotresa sve je to sruseno, i ono mahalsko sto su turci pravili i ono sto su austrougarci pravili. Nakon toga posla je gradnja ovi stambeni naselja koji i sam Bad_Hafen je priznao prije na ovom forumu, nije interesantno iz arhitektonskog ugla.

Ono malo sto je ostalo od "gradnje Banja Luke" se danas moze naci u Novoseliji, Gornjem Seheru, oko Ferhadije i daj juzni dio grada.

Neznam zaista sta Bad_Hafen hoce da kaze, hoceli da kaze da je Banja Luka napravljena od zemljotresa? Da je zbog zemljotresa Banja Luka kao grad mogao da se gradi?
Hocu da kazem da je zbog cinjenice da je BL u drugacijem podneblju, na razlicitom reljefu i zbog drugacijeg mentaliteta jednostavno drugacija i manje hapoticna od Sarajeva, urbanisticki.

Iliricum
December 3rd, 2010, 05:58 PM
Hocu da kazem da je zbog cinjenice da je BL u drugacijem podneblju, na razlicitom reljefu i zbog drugacijeg mentaliteta jednostavno drugacija i manje hapoticna od Sarajeva, urbanisticki.

Razlika je u geografskom polozaju, to je nesto sto je jasno svima. Sarajevo je nazalost okruzeno brdima tako da koliko god se grad pravio nemoze nikada postati jedna metropola. Neko ce reci da je to dobro sto je okruzeno brdima jel je to napravio fin ambijent, medjutim ima razlika izmedju ova brda oko Sarajeva i oko recimo Teherana koji ti je jedna svijetska metropola.

Kod Teherana su ona velika brda udaljena kilometrama od grada tako da se grad moze dosta graditi a brda nece smetati dok u Sarajevu znamo svi da tako nije. Nemozes otici skoro ni jedan kilometar a da nema neko brdo.

Banja Luka ra razliku od toga nema takav negativan geografski polozaj pa se moze graditi na drugaciji nacin nego u Sarajevu. Ali grad kao grad, Banja Luka je gradjena na isti nacin kao Sarajevu, a to jeste na tradicionalni bosanski nacin. To jeste imas u centru grada jednu glavnu ulicu, carsiju, i na toj carsiji imas jednu glavnu dzamiju, u ovom slucaju Ferhadiju, i sa druge strane carsije imas naselje gdje ljudi zive, to jeste mahale a kroz svaku mahalu imas male ulice i svaka mahala je imala svoju dzamiju. Onda je postojalo mozda 2-3 crkve jel su i katolici i pravoslavci imali slobodu vjere za vrijeme osmanlija. Kod rijeka su bili oni "bogatasi" ako cemo i nazivati koji su pravili svoje privatne kuce, zato danas imamo pored vrbasa u B.Luci one stare begove kuce, i u Sarajevu pored miljacke si imao par takvi.

Tek dolaskom austrougarske pocelo se praviti neke nove ulice, recimo ona Gospodska ulica danas i taj dio grada se gradio. Nakon zemljotresa i unistenje onog starog centra, jedino sto nam je ostalo od centra Banja Luke jeste ta ulica i onaj trg pored onog ruznog trgovackog centra. Znaci nista od centra Banja Luke. Da nebi bilo zemljotresa sve bi bilo drugacije, i onda bi i Banja Luka imala svoj stari grad.

Sve u svemu, grad je bio isto gradjen kao Sarajevo. Ferhadija je bila za BL sta je Begova bila za Sarajevo. Arnaudija sta je Alipasina, stara carsija kod Ferhadije sta je Bascarsija u Sarajevu, Gornji Seher sta je Vratnik.

Nazalost je taj zemljotres punu pokvario, ali kada se obnovi Ferhadija i Arnaudija mislim da ce barem nesto ostati od toga. Taj zemljotres izgleda da je bio bas nesto posebno, kada su se austrougarske zgrade porusili, sta onda reci za one za doba turaka koji su bili, ako cemo objektivno gledati, od losijeg kvaliteta.

Jos jedan razlog jeste to da je zemljotres se dogodio dok su komunisti vladali. Naprimjer i Sarajevu je imao pozara i ratova, desilo se naprimjer da je cijeli grad zapaljen, ali zato se to obnovilo. Kad je grad zapaljen krajen 1690 tih godina, turci su to ponovo obnovili. Dok u Banja Luci kad je grad pokvaren zemljotresom ovi komunisti su pokvarili taj dio grada onim stambenim zgradama i naseljama.

Bad_Hafen
December 3rd, 2010, 06:39 PM
Ali grad kao grad, Banja Luka je gradjena na isti nacin kao Sarajevu, a to jeste na tradicionalni bosanski nacin. To jeste imas u centru grada jednu glavnu ulicu, carsiju, i na toj carsiji imas jednu glavnu dzamiju, u ovom slucaju Ferhadiju, i sa druge strane carsije imas naselje gdje ljudi zive, to jeste mahale a kroz svaku mahalu imas male ulice i svaka mahala je imala svoju dzamiju. Onda je postojalo mozda 2-3 crkve jel su i katolici i pravoslavci imali slobodu vjere za vrijeme osmanlija. Kod rijeka su bili oni "bogatasi" ako cemo i nazivati koji su pravili svoje privatne kuce, zato danas imamo pored vrbasa u B.Luci one stare begove kuce, i u Sarajevu pored miljacke si imao par takvi.

Cekaj ti pricas o srednjem vijeku.
Posto ovakva situacija u BL nije zadnjih 150 godina, ako ne i vise.

Tek dolaskom austrougarske pocelo se praviti neke nove ulice, recimo ona Gospodska ulica danas i taj dio grada se gradio. Nakon zemljotresa i unistenje onog starog centra, jedino sto nam je ostalo od centra Banja Luke jeste ta ulica i onaj trg pored onog ruznog trgovackog centra. Znaci nista od centra Banja Luke. Da nebi bilo zemljotresa sve bi bilo drugacije, i onda bi i Banja Luka imala svoj stari grad..
Malo se varas, najvise od danasnje BL, ne racunajuci komunizam je izgradjeno za vrijeme Kraljevine Jugoslavije i bana Milosavljevica. I sve sto je staro u BL, tj. jedno 70% objekata je iz tog perioda.

Sve u svemu, grad je bio isto gradjen kao Sarajevo. Ferhadija je bila za BL sta je Begova bila za Sarajevo. Arnaudija sta je Alipasina, stara carsija kod Ferhadije sta je Bascarsija u Sarajevu, Gornji Seher sta je Vratnik.Grad je bio gradjen isto kao Sarajevo mozda prije 200 godina. Ne shvatam kakve veze to ima s tim kako BL danas izgleda. A to sto kazes stara carsija (iako taj pojam prvi put od tebe cujem i nikad u BL nije postojao) nije ni nalik Bas carsiji. Tu se radi o jednoj ulici koja je spajala Ferhadiju i Arnaudiju koja je ravna potpuno. A ne znam kako ti poredis Seher i Vratnik, ali dobro. Vratnik je 5min pjeske od Bas carsije, dok je Seher jedno 20min minimum od Ferhadije.

Jos jedan razlog jeste to da je zemljotres se dogodio dok su komunisti vladali. Naprimjer i Sarajevu je imao pozara i ratova, desilo se naprimjer da je cijeli grad zapaljen, ali zato se to obnovilo. Kad je grad zapaljen krajen 1690 tih godina, turci su to ponovo obnovili. Dok u Banja Luci kad je grad pokvaren zemljotresom ovi komunisti su pokvarili taj dio grada onim stambenim zgradama i naseljama.
Koji dio grada, jer meni nikako nije jasno o kojem ti dijelu grada pricas koji je srusen u zemljotresu, a koji je bio nesto tursko?

Iliricum
December 3rd, 2010, 06:45 PM
http://img222.imageshack.us/img222/9128/ferhadija.gif (http://img222.imageshack.us/i/ferhadija.gif/)

Pa ovaj oko Ferhadije.

Tango Zulu
December 3rd, 2010, 07:51 PM
A zasto ljudi u Bosni, ne svi ali vecinom bosnajci vole da grade kuce i velike poslovne objekte odma poder ceste, ne ni pored ceste nego bas na cesti zar nema nekog zakona koja ih tjera da grade malo dalje. ja mislim ta je to od turaka primljeno. kao sta ce mi basta kad mogu da izadjem na kucni prag i da me udari auto. :nuts:

nek mi neko objasni ako smije

Bad_Hafen
December 3rd, 2010, 07:53 PM
Da ti razjasnim neke stvari

Ulica kraljice Marije (Elisabethgasse za vrijeme Austro-Ugarske, od 1941-45. Čauševića ulica, od 1945-92. Ulica Josipa Mažara Šoše, a danas Ulica braće Mažar i majke Marije) vodila je od Ferhadije do Arnaudije.

tu se radi o jednoj ulici

I danas to izgleda "mahalski" pocetni dio.

danasnji izgled

http://img101.imageshack.us/img101/7894/10022505gi.jpg

A evo kako je izgledalo

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs003.snc3/11056_208037526943_150042366943_4023133_2820252_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs023.snc3/11056_209581031943_150042366943_4042200_1401958_n.jpg

corvus_edin
December 3rd, 2010, 09:00 PM
srednjoevropski stil - gradovi u Krajini su tog tipa ...Bihac npr. (naranno, nakon sto je AU-vlast pola grada porusila uklj. i Bedem)

Iliricum
December 3rd, 2010, 09:23 PM
Bad_Hafen

Pa objasni onda kakve su one kuce na onoj slici sto sam postavio?

Tango_Zulu

Neznam za poslovne objekte, licno me i ne interesuje to, ali mogu ti reci za dzamije. Turci su gradili po konceptu jedna glavna carsija, i ostalo su naselje gdje ljudi zive (mahale). Dakle na glavnoj ulici (carsiji) uvijek je bila jedna glavna carsijska dzamija, koja je bila, eto, okupljaliste muslimana. Ovo je ostalo i dan danas u gotovo svim gradovima u Bosni i Hercegovini. Dakle ta dzamija je bila odma pored ceste (carsije) i to u samom centru. I ovako je ostalo sve do danas i skoro pa svakom gradu u BiH.

Uzet cu ti neke primjere. U Jajcu imas Esma Sultaniju u samoj carsiji na glavnoj ulici. U Travniku imas Sarenu dzamiju i jos nekoliko dzamija na carsiji, u Zenici imas isto potkupolnu dzamiju, u Visokom imas i 5-6, u Sarajevu imas Begovu dzamiju, u Mostaru imas Karadzozbegovu dzamiju na glavnoj carsiju u centru. U Banja Luci je bila Ferhadija na glavnoj carsiji u centru, u Tuzli ima isto u centru, u Gracanici imas na carsiji isto, u Gradascu imas pored tvrdzave, u Brckom je bila odma pored Save i danas je obnovljena, u Bijeljini imas dzamiju na samom trgu na glavnoj carsiji, u Foci je bilo cak 11, a nakon Aladze tu ima IZ planove da obnovi i Carsijsku dzamiju tamo koja je bila eto da centralna.

Tako vazi i za ostala mjesta, cak i manja mjesta, recimo Stolac, Orasje, Tesanj, Donji i Gornji Vakuf, Fojnica i ovo vazi cak i za sela.

Bad_Hafen
December 3rd, 2010, 09:25 PM
na toj slici se nista ne vidi. Pa ne znam na sta konkretno mislis.
Pojasni.

Iliricum
December 3rd, 2010, 09:36 PM
na toj slici se nista ne vidi. Pa ne znam na sta konkretno mislis.
Pojasni.

One kuce pored Ferhadije.

Bad_Hafen
December 3rd, 2010, 10:01 PM
ako je ono ferhadija na slici onda to ispred nisu kuce, a nisu bas ni pored, ali slika je toliko losa da se nista ne vidi.

leopol
December 3rd, 2010, 10:11 PM
Usporedjivati 100% nizinski grad u polju na obalama velike rijeke, i grad na 550 m/nm smjesten u uskoj kotlini planinske rijeke, od kojih jedan ima 500 godina staru jezgru, a drugi nema ocuvanu ni onu od 100 godina je stvarno besmisleno?!

Da pricate o Brckom i BL pa haj i nekako, ali ovo je fakat nigdje veze...

Bad_Hafen
December 3rd, 2010, 10:25 PM
ja sam pokusao reci na pocetku upravo to
mada nije BL nizinski grad, bar ne skroz

bul-bul
December 3rd, 2010, 10:39 PM
^^kad covjek nema elementarnog znanja i onda zakljucuje i pise, dobije se toliko glup post. sorry ali informisi se.
niko nije ni rekao bolje gore, nego drugacije, na svakom je da sudi.

Opet lupas, a svoje debilizme opravdavas djetinjastim ismijavanjem moje (ne)obrazovanosti.

Nista od tih tvojih izvala ne mijenja fakat da je Banja luka grad koji je nastao od mahala, da su njegovo srce mahale i ostaci nekadasnjih mahala. 150 godina silovanja identiteta grada i gradjana je donijelo svoje, ali ipak taj je grad dosta stariji, vjerovao ti to ili ne.

A zasto ljudi u Bosni, ne svi ali vecinom bosnajci vole da grade kuce i velike poslovne objekte odma poder ceste, ne ni pored ceste nego bas na cesti zar nema nekog zakona koja ih tjera da grade malo dalje. ja mislim ta je to od turaka primljeno. kao sta ce mi basta kad mogu da izadjem na kucni prag i da me udari auto.

nek mi neko objasni ako smije

Zato sto nemaju krave i svinje u kuci pa im ne smrdi na ulicu. Isto tako su od turaka primili i druge gluposti poput vodovoda do kuce, secija, tepiha, higijene itd. :cheers:

Bad_Hafen
December 3rd, 2010, 10:56 PM
Opet lupas, a svoje debilizme opravdavas djetinjastim ismijavanjem moje (ne)obrazovanosti.

Nista od tih tvojih izvala ne mijenja fakat da je Banja luka grad koji je nastao od mahala, da su njegovo srce mahale i ostaci nekadasnjih mahala. 150 godina silovanja identiteta grada i gradjana je donijelo svoje, ali ipak taj je grad dosta stariji, vjerovao ti to ili ne.
Veze ti nemas, Banjaluka nije bila nikakv grad prije 150 godina.
Aako ces praistoriju onda se moze reci da je Banjaluka nastala od tvrdjave, ali to nema veze sa sadasnjim gradom.

bul-bul
December 3rd, 2010, 10:58 PM
Aako ces praistoriju onda se moze reci da je Banjaluka nastala od tvrdjave, ali to nema veze sa sadasnjim gradom.

Banja luka je bila SEHER prije 150 godina, znaci GRAD!!! Ne govorim ko se prvi naselio, nego ko ju je napravio gradom, a to su mahalasi, bez njih nebi bilo ni mahala, ni sehera, ni grada!

Iliricum
December 3rd, 2010, 11:12 PM

Osmanska vojska pod vodstvom Gazi Husrev-bega osvaja Banja Luku 1521. godine. Grad se time počeo razvijati već 1528. godine sa izgradnjom naselja Gornji Šeher. Banja Luka je kao grad vrlo brzo rasla i 1533. godine postaje glavni grad Bosanskog sandžaka (kasnije Bosanskog pašaluka). Glavni graditelj Banje Luke je bez sumnje bio Ferhat-paša Sokolović, bliski rođak Mehmed- paše Sokolovića, jednog od najznačajnijih bosanskih velikana i jednog od najuticajnijih ljudi tog doba u cijelom Osmanskom carstvu. Najvažniji doprinos Ferhat-paše Banjoj Luci bila je džamija Ferhadija, sa kojom je također utemeljena prvobitna vodovodna infrastruktura Banje Luke koja je služila njenom bržem urbanom razvitku. Novac za konstrukciju džamije je dobijen od kapare za zarobljenog austrijskog komandira, a iznosio je 30.000 dukata. Drugi važan objekat izgrađen nedugo nakon Ferhadije je Arnaudija džamija, napravljena na drugom kraju ulice u odnosu na Ferhadiju. Između ove dvije monumentalne gradske džamije gradska uprava je forsirala trgovinu i podizanje zanatskih dućana, koji su u to vrijeme stimulisali ekonomski razvoj grada. Iz ovog vremena potiče i gradnja Banjalučke sahat-kule, koja je izgrađena nedaleko od Ferhadije, čime se ovaj dio grada nedaleko od Kastela zaokružuje kao posebna historisjko-urbana cjelina, danas poznata pod imenom Stari Grad Banje Luke.

Interesantno, znaci Banja Luka kao "selo?" postaje glavni grad Bosne.

LordMarshall
December 3rd, 2010, 11:13 PM
ok nazad na temu

Bad_Hafen
December 3rd, 2010, 11:23 PM
Banja luka je bila SEHER prije 150 godina, znaci GRAD!!! Ne govorim ko se prvi naselio, nego ko ju je napravio gradom, a to su mahalasi, bez njih nebi bilo ni mahala, ni sehera, ni grada!
Izvini ali imamo razlicite pojmove grada, mozda je bila grad za Bosnu, ali u evropskim nivoima je bila nista, kao i sad.
Dakle ne zanosi se. To sto je postojalo 5 mahala ne znaci da je bila ikakav grad. A pogotovo sto taj "grad" iz tog vremena turske okupacije ne postoji vise, tako da ona danas nema veze s tim sto je nekad bila, kako isto i taj seher nema veze s rimskim naseljem koje je bilo prije nego sto su turci je pregradili.

A to mozda ne bi bilo ni mahala, ni sehera, ali bi sugurno bilo grada.

Iliricum
December 3rd, 2010, 11:47 PM
Izvini ali imamo razlicite pojmove grada, mozda je bila grad za Bosnu, ali u evropskim nivoima je bila nista, kao i sad.
Dakle ne zanosi se. To sto je postojalo 5 mahala ne znaci da je bila ikakav grad. A pogotovo sto taj "grad" iz tog vremena turske okupacije ne postoji vise, tako da ona danas nema veze s tim sto je nekad bila, kako isto i taj seher nema veze s rimskim naseljem koje je bilo prije nego sto su turci je pregradili.

A to mozda ne bi bilo ni mahala, ni sehera, ali bi sugurno bilo grada.

Nije korektno reci da taj grad ne postoji, bolje je reci da je jedan dio grada koji su turci napravili srusen za vrijeme zemljotresa kao sto je i austrougarski dio. Ali i danas imas Novoselija, Gornji Seher, i taj dio gdje ima ostatke mahale. Osim toga imas 16 dzamija u gradu (barem uskoro kad se svi obnove), imas i Kastel koji su turci dobar dio sagradili, ili pregradili kao sto ti kazes. Imas stare kuce jos uvijek iz tog perioda.

Bad_Hafen
December 4th, 2010, 12:08 AM
Pricas nesto sto ne znas, od silnih ratova od turskog nasledja su ostale samo dzamije, sahat kula i po koja kuca. Nije to sruseno u zemljotresu nego dosta toga mnogo ranije. Mislim na ono malo sto je i postojalo od tog nasledja.
Nije u BL bilo znacajnih objekata iz turskog perioda, nikakvu zaostavstinu nisu oni ostavili.

A sto se tice toga da postoji Novoselija i Seher, pa tu nista nema tursko 95% se radi o novim kucama i to su naselja, da ne kazem sela, kao i svako drugo.

Jedino sto jos postoji je nekoliko privatnih kuca, ali to je zaista toliko malo.

bul-bul
December 4th, 2010, 01:41 PM
Pricas nesto sto ne znas, od silnih ratova od turskog nasledja su ostale samo dzamije, sahat kula i po koja kuca. Nije to sruseno u zemljotresu nego dosta toga mnogo ranije. Mislim na ono malo sto je i postojalo od tog nasledja.
Nije u BL bilo znacajnih objekata iz turskog perioda, nikakvu zaostavstinu nisu oni ostavili.

To sto je tebi "samo", to je zapravo srce Banja luke. Ja neznam zasto se toliko ljudi naselilo u BL ako je to vec bila tolika balijska vukojebina i najobicnija selendra.

A sto se tice toga da postoji Novoselija i Seher, pa tu nista nema tursko 95% se radi o novim kucama i to su naselja, da ne kazem sela, kao i svako drugo.

Daj majke ti proseci po Seheru, a to sto su na mjestu dotrajalih kuca od cerpica napravljene nove ne mijenja stanje stvari.

Jedino sto jos postoji je nekoliko privatnih kuca, ali to je zaista toliko malo.

Jedino sto postoji, a da je zaista staro i vrijedno u BL je ostavstina iz turskog vremena. Bljestavilo zlatnih kupola ne moze zaslijepiti onoga ko vec nije slijep :cheers:

Bad_Hafen
December 4th, 2010, 05:30 PM
To sto je tebi "samo", to je zapravo srce Banja luke. Ja neznam zasto se toliko ljudi naselilo u BL ako je to vec bila tolika balijska vukojebina i najobicnija selendra.
TO ti kazes da je bila balijska vukojebina, a selendra jeste bil, objektivno BL ni sd nije neki grad, a kamo li 1878.
A sto se tice samo, pa jeste samo, jer nista drugo nisu ni gradili nego dzamije. Da imam bar nekih meersa hamama ili sl. Ali nema.

Daj majke ti proseci po Seheru, a to sto su na mjestu dotrajalih kuca od cerpica napravljene nove ne mijenja stanje stvari.
Setao sam ja po Seheru MNOGO puta, tako da nemas potrebe da mi pricas sta tamo ima, kad znam sta ima. Nema nazalost nista, 100 kuca koje vise sa brda i cekas samo kad ce koja da se sruci na cestu. Od kojih je 90% novo, a par je primjer neke ljepse stare arhitekture.

Jedino sto postoji, a da je zaista staro i vrijedno u BL je ostavstina iz turskog vremena. Bljestavilo zlatnih kupola ne moze zaslijepiti onoga ko vec nije slijep :cheers:
Pa da tebi je samo dzamija lijepa i to je tvoj problem, a samim time postajes potpuno nekompetentan za bilo kakvu pricu.

LordMarshall
December 4th, 2010, 06:20 PM
par tema je pocelo ici ka nepozelnjim pravcima

ako neko dobije ban, sam je kriv

pravila su odavno poznata

Bad_Hafen
December 6th, 2010, 11:09 AM
Samo Ferhat pasa je izgradio preko 200 objekata, a medju njima medresu i hamame, a sve je to stradalo u austrijsko-shsovskoj "urbanizaciji". Ako vas u skoli vec uce fejk historiju daj se bar sam potrudi nesto procitati.Imas neki izvor da procitam o tih 200 objekata?

bul-bul
December 6th, 2010, 01:07 PM
@BosniaHerzegovina Dosadan si!

Ti i tvoje dzamija, idi na neki islamforum.com

Gdje si ti procitao ista o dzamiji? Niko tu ne raspravlja o vjeri pa da ide na neke islamforume. Prica je o karakteru grada, potrudi se uhvatiti pricu pa neces lupati ko sto sada lupas. A i bolje da se brines o svojoj gramatici nego o mojoj tematici.

@Bad Hafen
Imas neki izvor da procitam o tih 200 objekata?

evo sa wikipedije

Ferhad Paša Sokolović je urbzano izgrađivao Banja Luku, pa je u periodu 1579. do 1587.godine, izmedju rijeke Vrbasa i potoka Crkvene podigao 216 javnih građevina, a među njima su najpoznatije karavan-saraj, hambari za žito, nova čaršija sa oko 200 zanatskih i trgovačkih dućana.

Bolje da nastavimo ovo na PM ili nekoj drugoj temi, ne zelim ispitivati granice strpljenja moderatora

Bad_Hafen
December 6th, 2010, 02:18 PM
XVI vijek covjece! Od tad je proslo preko 300 godina!

bul-bul
December 6th, 2010, 02:49 PM
http://img5.imageshack.us/img5/6139/banjaluka451388cjpg2f.jpg

300, 400 i 500 godina stvarno nisu nista za jednu staru gradsku jezgru, pogledaj Skoplje. Ali tu se na zalost radi samo o zadnjih 130 godina.Iskreno, mene najvise smeta odnos prema BL i jos nekim gradovima koji kao da i nisu postojali prije Kraljevine SHS. Istina je da nema puno spomenika iz vremena osmanske uprave, ali treba priznati da ih je bilo i da su poruseni.
Ne radi se tu o mojem fetisu za dzamije kako jedan forumas hoce prikazati, ne radi se tu ni o tome da sam ja neki nacionalno/religijski ekstremista. Ko me poznaje zna da to nikako nisam. Radi se o nestajanju odredjenog arhitektonskog identiteta gradova, pa o nestanku ljudi kojima je ta arhitektura bila dio identiteta i na kraju o banaliziranju ljudi i kulture koja je te gradove podigla. MozdaBL nije bila svjetsko cudo na kraju 19. vijeka, ali je u 16. vijeku bila puno naprednija od mnogih evropskih metropola.

Puno je toga izgubio taj grad, pustite mu bar historiju na miru.

Bad_Hafen
December 6th, 2010, 05:01 PM
^^naravno da jeste puno 330 godina, jer ne zivimo mi u Skandinaviji pa da nije.

Banjaluku su unistili ratovi, pozari i zemljotresi.
I ne zam sta tebi ima smetati sto se neko ne poziva na neku gradjevinu koja ne postoji 200 godina? Sta hoces time reci.

LordMarshall
December 6th, 2010, 05:18 PM
ok im getting a tad bit tired of this

you two need to use PM from now to answer each other

next one that starts about this below my response is going in to the brig

Bad_Hafen
December 6th, 2010, 09:01 PM
pa cekaj, zasto ne smije da se prica o istorijskom nasljedju u pogledu gradjenja u gradu?

sesvecan
December 6th, 2010, 09:33 PM
pa cekaj, zasto ne smije da se prica o istorijskom nasljedju u pogledu gradjenja u gradu?

vama fali jedna "destruction news" dretva ko kod nas u hrvatskoj dretvi.:)

LordMarshall
December 6th, 2010, 11:32 PM

zato so nije prica o istorijskom nasljedju nego prepucavanje sta je grad i sta nije grad...

BNX
December 7th, 2010, 01:39 AM
zato so nije prica o istorijskom nasljedju nego prepucavanje sta je grad i sta nije grad...

Mislim da tema o istorijskom nasljeđu grada, ili o njegovom nedostatku, može da bude veoma zanimljiva jer dodiruje mnoga veoma kontroverzna pitanja...

Naravno, ukoliko bismo mogli da se klonimo isključivih pozicija.

Ma koliko značajna bila uloga Ferhat-paše Sokolovića za formiranje novog centra, te razvoj grada kroz izgradnju vjerskih, trgovačkih, vojnih, obrazovnih i infrastruktrunih objekata u XVI vijeku, ostaje činjenica da je ogromna većina tih javnih i privatnih objekata nepovratno izgubljena usljed ratova, požara i zemljotresa.

Grad počinje da se oporavlja od duge stagnacije tek u drugoj polovini XIX vijeka, pogotovo dolaskom austrougarske uprave koja donosi ne samo povećanje izgradnje nego i bržu promjenu orijentalnog lika Banjaluke.

Taj orijentalni lik po meni jeste usađen u nasljeđe grada. Ali, mislim da to ne znači puno današnjoj, ili budućim generacijama, jer osim vjerskih objekata ima premalo reprezentativnih građevina koji bi orijentalno nasljeđe izvukli iz istorije koja se polako zaboravlja...

MasonicStage™
December 9th, 2010, 02:34 PM
malo ste ga pretjerali ovaj put, zar ne?
nije baš okay da se tako razgovaramo po forumu, a još manje odvodimo od tematike foruma.

GoldenTree
December 10th, 2010, 12:22 AM
malo ste ga pretjerali ovaj put, zar ne?
nije baš okay da se tako razgovaramo po forumu, a još manje odvodimo od tematike foruma.

Ti vjerovatno ne znas, medjutim govoriti o urbanizmu u Bluci, to ti je pod moranje dobro uletiti u politiku i historiju.

Bojim se da je Banja Luka "specijalan" grad, barem u BiH, u negativnom smislu, barem sto se tice kulturno-historijskih objekata i izrazito "f." urbanizma.

U zadnjih 100 godina, u Bluci je uradjen urbicid ogromnih razmjera, gdje su namjerno ruseni historijski i kulturni objekti koji su predstavljali one koji su osnovali Bluku. Naravno to je uradjeno po jednom veliko-inom planu koji se ne smije spominjati ovdje.

Osim rimske tvrdjave Kastel, Bluka nema u opste historijskih objekata recimo starijih od stotinu godina. Sve je namjerno sruseno, ne zbog ratnih dejstava, jer ih u Bluci maltene i nije bilo, i ne zemljotresom, nego u cilju promijene historije tog grada.

I da, Bluka je nastala od Gornjeg Sehera ili kako novi stanovnici Bluke to naselje danas zovu, "Srpske toplice", ne rimske tvrdjave Kastela. Kastel je ona "progutala" kasnijim sirenjem.

GoldenTree
December 10th, 2010, 12:47 AM
Da ti razjasnim neke stvari

Ulica kraljice Marije (Elisabethgasse za vrijeme Austro-Ugarske, od 1941-45. Čauševića ulica, od 1945-92. Ulica Josipa Mažara Šoše, a danas Ulica braće Mažar i majke Marije) vodila je od Ferhadije do Arnaudije.

tu se radi o jednoj ulici

I danas to izgleda "mahalski" pocetni dio.

danasnji izgled

http://img101.imageshack.us/img101/7894/10022505gi.jpg

A evo kako je izgledalo

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs003.snc3/11056_208037526943_150042366943_4023133_2820252_n.jpg

Ovo sto si ti stavio, nigdje veze. Ovo desno na ovoj tvojoj slici je "zanatski centar" napravljen od temelja prije zadnjeg rata, radili ga kompletnog komunisti negdje pred kraj 80-tih godina.

Inace taj "zanatski centar" nije "zanatski" nego je bio pun butika i kafica prilikom otvaranja, uglavnom nijednog zanatlije, vjerovatno se zeljelo zaraditi sto od stranih turista koji su masovno posjecivali tada preko ceste dzamiju Ferhadiju. To su jedino i imali za posjetiti.

Inace u isto vrijeme sa gradnjom tog "zanatskog centra" i u istoj ulici, samo se ne vidi na tvojoj slici posto je malo nize dolje, napravljena zgrada nazvana "Karingtonka" (Dinastija, Blake Karington). Bila je do rata, najluksuznija banjalucka stambena zgrada, a sam naziv govori u kakvom stilu je pravljena.

Do zanatskog centra je bio Bulevar (ne zam sta je sad), komunistickog stila koji je vise licio na neku fabricku halu sa teresom, nego na restoran.

Rusiti historijske objekte i graditi armirano-betonska cudovista, to ne radi nijedna pametna administracija nekog grada. Stranci ulazu bogatstva da sacuvaju svoje historijske objekte, Bluka ih je sve porusila, izuzev Kastela, ali i u njemu je dopustila kojekakve restorane i kafice da se grade sto je takodjer urbicid. Mislim koji potencijal moras biti i dozvoliti da se u rimskoj tvrdjavi koja je nastariji daleko objekt u gradu, prave restorani, kafici itd? Da ne pricam o politickom urbicidu.

Bad_Hafen
December 10th, 2010, 08:51 AM
^^ne moras ti meni pricati sta je sta na slici.
A sta je to sruseno, a sta izgradjeno?
Mislis na ove kucerke lijevo od slike? To trebalo ostati u centru grada? Pa ima jos po koji, ali nadam se da ce i oni doci na red, jer drzati kuce u po centra grada koje su uz to nikakve istorijsko-kulturne vrijednosti je za svakog normalnog potpuna glupost.

Napisi konkretno sta je sruseno i sta nije trebalo biti tu sruseno? Jer na slici se vide privatne kuce i par austrugarskih objekata.

Inace ime zanatski centar, je samo ime i svaki se zvao tako u citavoj BiH, iako se nije radilo o zanatskim radnjama.

Sto se tice restorana u Kastelu, kad moze u Schönbrunnu moze i Kastelu. Bojim se da je Banja Luka "specijalan" grad, barem u BiH, u negativnom smislu, barem sto se tice kulturno-historijskih objekata i izrazito "f." urbanizma.

U zadnjih 100 godina, u Bluci je uradjen urbicid ogromnih razmjera, gdje su namjerno ruseni historijski i kulturni objekti koji su predstavljali one koji su osnovali Bluku. Naravno to je uradjeno po jednom veliko-inom planu koji se ne smije spominjati ovdje.

Osim rimske tvrdjave Kastel, Bluka nema u opste historijskih objekata recimo starijih od stotinu godina. Sve je namjerno sruseno, ne zbog ratnih dejstava, jer ih u Bluci maltene i nije bilo, i ne zemljotresom, nego u cilju promijene historije tog grada.

I da, Bluka je nastala od Gornjeg Sehera ili kako novi stanovnici Bluke to naselje danas zovu, "Srpske toplice", ne rimske tvrdjave Kastela. Kastel je ona "progutala" kasnijim sirenjem.
Hajde molim te pojasni sta se to desilo, koji urbicid?
Sta je to unisteno?
Malo konkretnih podataka, a menje suplje.
Sta je to sruseno, koji to "historijski i kulturni objekti"?

Inace ovi postovi su totalno besmisleni, bez icega konkretnog iskljucivo politicki, kojima se samo iskaljuje frustracija i mrznja. Veze s urbanizmom nemaju.
Tako da mislim da trebajubiti obrisani, kao i prethodni, dok se dotcne osobe ne nauce da pricaju argumentima i bez pljuvanja radi pljuvanja.

Iliricum
December 10th, 2010, 02:12 PM
Bad_Hafen

Jel tako i Arnaudiji i Ferhadiji po tebi nije mjesto u centru grada pa se trebalo srusiti?

stefanBL
December 11th, 2010, 12:10 AM
Ti vjerovatno ne znas, medjutim govoriti o urbanizmu u Bluci, to ti je pod moranje dobro uletiti u politiku i historiju.

Bojim se da je Banja Luka "specijalan" grad, barem u BiH, u negativnom smislu, barem sto se tice kulturno-historijskih objekata i izrazito "f." urbanizma.

Ни нови а ни стари становници Бања Луке не зову то насеље тако,то јесте службени назив,али сви га зову Шехер.

Bad_Hafen
December 11th, 2010, 12:27 AM
^^nasao si kome ces objasnjavatiBad_Hafen

Jel tako i Arnaudiji i Ferhadiji po tebi nije mjesto u centru grada pa se trebalo srusiti?to si ti rekao. Mada mislim da se salis.

Inace svim stracarama u vidu porodicnih kuca, nikakve vrijednosti u poluraspalom stanju nije mjestu u centru.

A niko od vas ne zna konkretno reci sa je to sruseno sto nije trebalo biti sruseno, kad i ko je sruio?

Iliricum
December 11th, 2010, 01:10 AM
^^nasao si kome ces objasnjavatito si ti rekao. Mada mislim da se salis.

Inace svim stracarama u vidu porodicnih kuca, nikakve vrijednosti u poluraspalom stanju nije mjestu u centru.

A niko od vas ne zna konkretno reci sa je to sruseno sto nije trebalo biti sruseno, kad i ko je sruio?

Diskusija je u vezi arhitekture i kako je stara banjaluka bila srusena da bi se napravila neka nova, pa si ti to opravdavao sa tim da tim kucama nije mjesto u centru. Pa zato te pitam u vezi Arnaudije i Ferhadije, posto je poznato da je to sruseno radi politike entiteta RS, koja je sistematicno rusila to, a poznato je da nije bilo rata u Banja Luci.

Dakle ima neki razlog zasto su te dvije dzamije srusene, pa cak nakon toga, ostatke su bacene u vrbasu, a na tom mjestu su stavili cvijece kao da se nista nije desilo.

Zato te i pitam, dali ti smatras da i Arnaudiji i Ferhadiji nije mjesto u centru pa se trebalo srusiti?

Bad_Hafen
December 11th, 2010, 01:18 AM
bio sam potpuno jasan.
ali ti ne

LordMarshall
December 11th, 2010, 01:24 AM
mozemo zavrsiti sa Banom

Iliricum ako moras odgovoriti Banu, posalji mu poruku na PM

kako nemozes shvatiti da Ban nema isto misljenje ko ti, pa covjece argumenti ti ide konstantno u krug

dosta vise

sljedece koji postavi nesto o razvoju Seher Banja Luke

a da nije neki novi projekat ili je prica o ratnim ili politickim desavanjem ce dobiti Ban

nece biti brig nego cisti ban, i zamolicu da se vas IP adrese unese u bazu podataka pa da se vise nikad nevratite na ovaj forum...

SaRaJeVo-City
December 11th, 2010, 03:27 AM
mozemo zavrsiti sa Banom

Iliricum ako moras odgovoriti Banu, posalji mu poruku na PM

kako nemozes shvatiti da Ban nema isto misljenje ko ti, pa covjece argumenti ti ide konstantno u krug

dosta vise

sljedece koji postavi nesto o razvoju Seher Banja Luke

a da nije neki novi projekat ili je prica o ratnim ili politickim desavanjem ce dobiti Ban

nece biti brig nego cisti ban, i zamolicu da se vas IP adrese unese u bazu podataka pa da se vise nikad nevratite na ovaj forum...

http://i33.tinypic.com/2m83wr8.jpg

leopol
December 28th, 2010, 12:10 PM
DAVIDOVIĆ: AUTOPUT ĆE BANjALUKU PRIBLIŽITI EVROPI

Izgradnja autoputa Banjaluka - Gradiška je razvojna šansa Banjaluke, jer velike investicije stvaraju mogućnost upošljavanja firmi, ljudi, a to će biti i direktna veza s autoputem Beograd - Zagreb, odnosno sa putevima u Evropi, ocijenio je gradonačlenik Banjaluke Dragoljub Davidović."Putovanje do evropskih destinacija i okruženja biće mnogo jednostavnije i brže", rekao je Davidović za časopis "Savremeno graditeljstvo".

On je rekao da je trasom autoputa predviđena obilaznica oko Banjaluke, što bi trebalo da rastereti zapadni i istočni tranzit.

"Naša veza sa Koridorom 5C znači povezivanje s ostalim dijelovima BiH, ali i sa susjednim zemljama, Hrvatskom posebno. I koridor 5C i autoput Banjaluka - Gradiška svakako će doprinijeti većem interesu turista i poslovnih ljudi", ocijenio je Davidović.

Davidović je rekao da gradska uprava mnogo ulaže u razvoj sela, da je za osam-devet godina izgrađeno više od 700 kilometara kvalitetnih asfaltnih puteva i skoro svaki zaselak na teritoriji grada povezan je sa drugim dijelovma.

Govoreći o planiranim projektima na području grada, Davidović je naveo da je u planu izgradnja novog vatrogasnog doma, obdaništa, ambulanti, objekata mjesnih zajednica, veletržnice koja će stvoriti sigurnost i garanciju poljoprivrednim proizvođačima da će ono što proizvode imati gdje da plasiraju.

U planu je i sanacija toplifikacionog sistema, izgradnja centralnog spomen-obilježja poginulima u otadžbinskom ratu, izgradnja i sanacija škola i Doma penzionera, realizacija projekta vodosnabdijevanja prigradskog i seoskog područja, izgradnja sistema prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda.

On je najavio sanaciju tvrđave Kastel, Banskog dvora, sportskih dvorana Borik i Obilićevo, zatim radove na javnoj garaži, projektu centralnog upravljanja saobraćajem, parkiralištima i biciklističkim stazama, produženje bulevara preko Doca prema Vrbasu, završetak kružne saobraćajnice, povećanje raspoloživosti banjalučkih izletišta, izgradnju žičare do Banj brda, rješavanje pitanja prikupljanja i tretiranja otpada.

Gradonačelnik Davidović je rekao da mnoge realizovane projekte ne bi uspjeli da završe da nije bilo podrške Vlade Republike Srpske.

Biznis.ba/Srna

ramboamadeus
December 28th, 2010, 01:38 PM
^^
mnoogo obecanja..

BNX
January 1st, 2011, 03:46 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/CIMG0979c.jpg

BNX
January 4th, 2011, 06:22 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/Construction/CIMG0987.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/Construction/CIMG0992.jpg

BNX
January 4th, 2011, 06:22 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/Construction/CIMG0985.jpg

byM4k5
January 4th, 2011, 08:15 PM
Da podebljam Malbašića.

BNX, da se možda nismo sreli? :)

http://img689.imageshack.us/img689/8605/foto001304.jpg (http://img689.imageshack.us/i/foto001304.jpg/)

http://img141.imageshack.us/img141/3121/foto001305.jpg (http://img141.imageshack.us/i/foto001305.jpg/)

http://img525.imageshack.us/img525/506/foto001306.jpg (http://img525.imageshack.us/i/foto001306.jpg/)

http://img543.imageshack.us/img543/6378/foto001307.jpg (http://img543.imageshack.us/i/foto001307.jpg/)

http://img220.imageshack.us/img220/3134/foto001308.jpg (http://img220.imageshack.us/i/foto001308.jpg/)

corvus_edin
January 4th, 2011, 08:27 PM
^^ svidja mi se

Bad_Hafen
January 5th, 2011, 01:43 AM
^^
mnoogo obecanja..nije bas realno je

ramboamadeus
January 5th, 2011, 08:57 AM
^^

DAVIDOVIĆ: AUTOPUT ĆE BANjALUKU PRIBLIŽITI EVROPI

Izgradnja autoputa Banjaluka - Gradiška je razvojna šansa Banjaluke, jer velike investicije stvaraju mogućnost upošljavanja firmi, ljudi, a to će biti i direktna veza s autoputem Beograd - Zagreb, odnosno sa putevima u Evropi, ocijenio je gradonačlenik Banjaluke Dragoljub Davidović."Putovanje do evropskih destinacija i okruženja biće mnogo jednostavnije i brže", rekao je Davidović za časopis "Savremeno graditeljstvo".

On je rekao da je trasom autoputa predviđena obilaznica oko Banjaluke, što bi trebalo da rastereti zapadni i istočni tranzit.

"Naša veza sa Koridorom 5C znači povezivanje s ostalim dijelovima BiH, ali i sa susjednim zemljama, Hrvatskom posebno. I koridor 5C i autoput Banjaluka - Gradiška svakako će doprinijeti većem interesu turista i poslovnih ljudi", ocijenio je Davidović.

Davidović je rekao da gradska uprava mnogo ulaže u razvoj sela, da je za osam-devet godina izgrađeno više od 700 kilometara kvalitetnih asfaltnih puteva i skoro svaki zaselak na teritoriji grada povezan je sa drugim dijelovma.

Govoreći o planiranim projektima na području grada, Davidović je naveo da je u planu izgradnja novog vatrogasnog doma, obdaništa, ambulanti, objekata mjesnih zajednica, veletržnice koja će stvoriti sigurnost i garanciju poljoprivrednim proizvođačima da će ono što proizvode imati gdje da plasiraju.

U planu je i sanacija toplifikacionog sistema, izgradnja centralnog spomen-obilježja poginulima u otadžbinskom ratu, izgradnja i sanacija škola i Doma penzionera, realizacija projekta vodosnabdijevanja prigradskog i seoskog područja, izgradnja sistema prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda.

On je najavio sanaciju tvrđave Kastel, Banskog dvora, sportskih dvorana Borik i Obilićevo, zatim radove na javnoj garaži, projektu centralnog upravljanja saobraćajem, parkiralištima i biciklističkim stazama, produženje bulevara preko Doca prema Vrbasu, završetak kružne saobraćajnice, povećanje raspoloživosti banjalučkih izletišta, izgradnju žičare do Banj brda, rješavanje pitanja prikupljanja i tretiranja otpada.

Gradonačelnik Davidović je rekao da mnoge realizovane projekte ne bi uspjeli da završe da nije bilo podrške Vlade Republike Srpske.

Biznis.ba/Srna

a ja se zabrinuo sto ti ne reagujes...:lol:

evo ja sam text ponovo stavio da se ne zaboravi pa ce mo negdje polovinom godine ponovo da ga izvucemo i da rezimiramo ....

predvidjanja u ovoj godini su takva da mozes biti sretan ako ovo postanu oficijelni projekti...

Bad_Hafen
January 5th, 2011, 04:10 PM
to su nacelne stvari, a ne projekti za ovu godinu.
Ne poznajes tematiku i ne pricaj o njoj kad veze nemas.

sanaciju tvrđave Kastel, Banskog dvora, sportskih dvorana Borik i Obilićevo, zatim radove na javnoj garaži, projektu centralnog upravljanja saobraćajem, parkiralištima i biciklističkim stazama, produženje bulevara preko Doca prema Vrbasu, završetak kružne saobraćajnice, povećanje raspoloživosti banjalučkih izletišta, izgradnju žičare do Banj brda, rješavanje pitanja prikupljanja i tretiranja otpada.

byM4k5
January 27th, 2011, 08:50 PM
Tri video reportaže iz Banjaluke.

Derviši - Zalužani

Datum: 21.01.2011.

mYSpizfCpGE

Istočni tranzit uz ulice Jug Bogdana i Stevana Bulajića da bi se doprelo do nespojenog dijela tranzita (Krfska ulica).

Datum: 22.01.2011.

EgWlKVH_gW0

Zapadni tranzit, sa malim prekidom kod OMV pumpe.

Datum: 22.01.2011.

h0B1A0ctR6Y

ramboamadeus
January 29th, 2011, 12:03 AM
to su nacelne stvari, a ne projekti za ovu godinu.
Ne poznajes tematiku i ne pricaj o njoj kad veze nemas.

pa sto ne kaze da govori o sljedecih deset godina:lol:
ah da, on to da bi ubro poene kod stada :lol:

HDZ
January 29th, 2011, 12:13 AM
^^ Načelno, treba mnogo toga da se izgradi.

Bad_Hafen
February 4th, 2011, 09:16 AM
Делта у 2011. завршава шопинг мол у Бањалуци

БЕОГРAД - Српска "Делта холдинг" у току ове године изградиће шопинг мол у Бањалуци, најавила је генерални директор компаније Јелена Крстовић.

Она је у интервјуу агенцији "Блумберг" казала да је за градњу шопинг молова у Бањалуци и Београду у 2011. намијењено 90 милиона евра.
- У следећих пет година, "Делта" планира да изгради шест шопинг молова, од којих два у Београду и по један у Нишу, Новом Саду, Сарајеву и Бањалуци - рекла је Крстовићева, пренијеле су агенције.
Крстовићева је за "Блумберг" казала да ће продаја 50 одсто удјела у трговинском ланцу "Делта макси" највјероватније бити закључена у идућих 30 дана.
- Кључни параметри договора су дефинисани и трансакција ће бити закључена у идућих 30 дана - казала је Крстовићева, не желећи да коментарише наводе медија да је потенцијални купац "Максија" белгијска "Делез група".
- "Делта", која ће прославити 20 година постојања 4. фебруара, инвестираће 140 милиона евра, укључујући 30 милиона евра за претварање "Континентал" хотела у Београду у хотел са четири звездице, који ће бити део групе "Интерконтинентал" и ланца хотела "Краун плаза" - казала је Крстовићева.
Сљедећих 90 милиона евра у 2011, додала је, намијењено је за два шопинг мола, у Бањалуци и Београду, док ће 20 милиона бити усмјерено на ширење воћњака и изградњу стакленика, како би се помогао раст дистрибуције хране у Србији, Русији и осталим тржиштима до 2012. године.
Инвестиције

Крстовићева је навела и да би "Делта" могла да инвестира више од 400 милиона евра у шопинг молове до 2015. године и додала да ће се компанија обратити комерцијалним банкама за средства потребна за ширење.
План је и да се стратешком партнеру прода половина учешћа у "Делта макси" малопродајном ланцу, навела је, како би се смањила потреба за задуживањем.