View Full Version : Župan/ja Ljubljane - Mayor of Ljubljana 2010-2014
blaszs May 26th, 2010, 09:30 AM Odpiram temo v kateri se bo razpravljalo o županskih kadidatih in njihovih predvolilnih programih, vizijah in pogledih na razvoj mesta in njegove okolice ob morebitnem njihovem županovanju.
Kot drugo pa pričakujem, da bi izbrali čim problemov s katerimi se trenutno sooča mesto in bi jih moral novi župan razrešiti. Seveda ob problemih tudi predloge kako jih na čim boljši način začasno ali trajno odpravit ter želje kaj bi mesto lahko imelo pa trenutno nima.
Kadidati za župan-a/njo:
Neuradno potrjeni županski kanditati:
- Meta Vesel Valetinčič ( Desus )
- Mojca Kuncler Dolinar ( Nsi )
- Zoran Jankovič ( Lista Zorana Jankoviča )
- Miha Jazbinšek ( Zeleni )
Kandidati, ki še niso potrjeni s trani list:
- Metka Tekavčič,... ( SD )
- Žiga Turk, Dragotin Mate, Mila Zver, ... ( SDS )
Pri popisu problemov, želj, predlogov bi to strnili v naslednje kategorije:
- promet ( vse kar je povezano s prometom, širjenje cest, križišč, mostov, krožišč.... uvajanje novih oblik javnega prevoza itd.)
- urbana prenova mesta ( obnova ulic, trgov, parkov, drevoredov, prizidave dozidave mestnih stavb,itd...)
- degradirana območja industrije in gradbišč ( večna gradbišča, zanemarjena opuščena idustrijska območja, gramozne jame, itd...)
- povšine namenjene športu, rekreaciji in zabavi (parkovni gozdovi, poti, športni parki, zabaviščni parki itd...)
- javne zgradbe ( vse od gledališč, muzejev do upravnih zgradb, njihova arhitektura umeščenost, itd...)
- urbanizem mesta (širitev mesta , gabariti, načini gradnje ( karejska, enodružinska, stolpnice..)
V vsako izmed teh kategorij bi bil dodan link do prispevka posameznika ali skupine. Vsak prispevek naj bo opremljen z lokacijo, torej orto foto izrezom ali podobno Kratkim opisom sedanjega stanja, kakšno fotografijo ( autorsko ali vsaj od drugega člana na tem forumu), ter morebitnim predlogom kako rešiti sedanje stanje.
Želje in predlogi naj bodo realni.
Upam, da nam uspelo s skupnimi močmi pridobit čim več dobrih predlogov želj in seveda nabolj perečih problemov našega mesta.
Vse to lahko na koncu posredujemo v obliki nekega pdf dokumenta tudi županskim kandidatom in medijem.
Glede na to, da smo z mestom na različne načine povezani upam, da bo razprava tem bolj pestra.
Ker je forum namenjen urbanizmu in tisto kar k njemu spada so temu primerne tudi teme kar ne pomeni, da bi zapostavljali tudi socialni razvoj mesta, ki je za vsako družbo izjemnega pomena.
Thread ni namenjen tudi političnemu obračunavanju posameznikov ampak konstruktivnemu dialogu kako izboljšat življenje v mestu na posameznih področjih. Tako je zaželjena le objektivna kritika posameznega političnega kandidata in njegove liste.
babylon May 26th, 2010, 09:37 AM Đabe odpiraš, ker bo itak zmagal Zoki. NSi pa zgleda igrajo na karto "lepote" županje, ampak še vsaka lepota izzveni, če zraven nje stoji Ljudmila Novak :D No da pa povem še kaj "konstruktivnega" - največ se je naredilo v zadnjih letih, zato se mi zdi menjava župana nepotrebna. Ljudje niso revni zarad župana, ljudje so revni zarad €, slabih politikov že od zmeraj, in nasploh stanja v svetu.
blaszs May 26th, 2010, 09:43 AM Đabe odpiraš, ker bo itak zmagal Zoki. NSi pa zgleda igrajo na karto "lepote" županje, ampak še vsaka lepota izzveni, če zraven nje stoji Ljudmila Novak :D No da pa povem še kaj "konstruktivnega" - največ se je naredilo v zadnjih letih, zato se mi zdi menjava župana nepotrebna. Ljudje niso revni zarad župana, ljudje so revni zarad €, slabih politikov že od zmeraj, in nasploh stanja v svetu.
Saj podpiram sedanjega župana sam sem moral thread na čim manj politično opredeljen način odpret. Drugače je bla pa želja samo ta, da se sedaj pred volitvami izpostavi nekatere probleme in želje v mestu. Sedaj še morda kaj pade na plodna tla potem težje.
BeliF May 26th, 2010, 10:29 AM mah, sem mislil napisat kaj vse si želim pa ubistvu nam nič novega povedal...
Metron May 26th, 2010, 11:21 AM Ja kaj dost rezglabljanja ni potrebno. ZJ bo dobil še en mandat, jaz bi Ljubljani sicer privoščil boljšega župana, ampak ga očitno ne bo dobila, tudi če ZJ slučajno ne zmaga, kakšne dobre alternative zaenkrat ni na vidiku. Sicer pa imajo volilci vedno prav, izvolijo si tisto, kar si zaslužijo in župan je vedno odraz ljudi, ki v mestu živijo. ZJ je živ dokaz tega, on pooseblja sanje večine Ljubljančanov, zato pa ima tako visoko podporo.
jst1 May 26th, 2010, 12:15 PM Moje mnenje je da bi moral župan v naslednjem mandatu razširiti vse vpadnice v mesto in povsod narediti rumene pasove za javni prevoz. To pa Janković itak ima namen narediti.
Kot drugo poglobiti železnico. Za to pa bi morala še država prispevat, kar se pa po vsej verjetnosti nebo zgodilo...
Kor tretje pa bi bilo dobro uvesti parkomate po celi Ljubljani in ne samo po centru (to kolikor vem se bo tudi začelo počasi delat).
To so po mojem mnenju najpomembnejše zadeve. In če bi to uresničili bi bila zame Ljubljana popolna :D Vse ostale stvari (zaprtje in ureditev centra, ureditev nabrežja ljubljanice, rušitev vrtičkov, izgradnja novih mostov.....) pa so že narejene ali pa se pravkar izvajajo. :)
Edit: Aja pa zelo rad bi videl da bi končno zgradili potniški center, obnovili bežigrajski stadion, da bi uresničili partnerstvo šmartinka..... Samo tukaj župan nima kaj veliko vpliva.
BeliF May 26th, 2010, 12:46 PM kar se tiče širitve vpadnic bi jaz "zahteval" ureditev Dunajske, Masarykove (skupaj z ostalimi gradnjami na območju in obvezno prestavitvijo avtobusne postaje), Slovenske (skupaj z zapiranjem mestnega središča za osebni promet) in magari še tisti del Barjanske ceste. za Celovško dvomim, da je realno, ostalo pa sploh...
matko1234 May 26th, 2010, 12:56 PM Edit: Aja pa zelo rad bi videl da bi končno zgradili potniški center, obnovili bežigrajski stadion, da bi uresničili partnerstvo šmartinka..... Samo tukaj župan nima kaj veliko vpliva.
...po govoricah iz ulice, je obnova bežigrajskega štadiona dokončno zapečatena. Pečečnik se že nekaj časa počasi a vztrajno umika iz Interblocka. Po najnovejših podatkih bo v naslednji sezoni klub vodil Darko Klarič, predsednik NK Bravo. Gre za neko združitev klubov, Interblock pa se kot kaže seli v drugo ligo. Pečečnik ostaja vendar bolj z simboličnim denarnim vložkom. Slej ko prej ga bodo pametnjakoviči pregnali iz nogometa. Eni pravijo da je sedaj zopet aktualno, da bo prišel v Olimpijo. To bi bilo še najboljše za obe strani. On bi končno dobil novi štadion, ime in navijače, Olimpija pa bi dobilo močno finančno sigurnost in urejeno vodenje kluba, ker to kar zadnje dni gledamo je za zjokat. Če do tega pride, lahko bežigrajsko žalost prepustimo vrtičkarjem. Zoki bi lahko tam uredil nek javni vrt kjer bi sadili fižol in solato, tako da bi bil objekt vsaj nečemu v namen, pa še skriti bi bili v tisti luknji, tako da ne bi delali sramote z njihovo kmetavzarsko mentaliteto. Ne vem kako ni sram, MZK, fondovce in ostale odgovorne, ki se že leta tako srdito borijo proti obnovi :ohno: Upam, da se čimprej začne podirat vse skupaj pa da bodo potem res ponosni na to veliko Plečnikovo delo, ki ga prerašča paradajs in solata.
jst1 May 26th, 2010, 12:59 PM Jst bi tukaj še dodal dolenjko, katero bi lahko uredili v lepo dvopasovnico. To kar je zdaj je res katastrofalno. Nevem zakaj jo že niso uredili (tam je celo dovolj prostora).
In pa ureditev ižanke bi prišla prav. Vsaj da naredijo na eni strani kolesarsko in pločnik in da jo malo razširijo, ker je zares ozka.
Te dve cesti nujno potrebujeta razširitev in obnovo. Se mi pa zdi da jankovič ni nič govoril o obnovi ižanke in dolenjke, ali pač?
jst1 May 26th, 2010, 01:05 PM matko1234: Se popolnoma strinjam. Čeprav sem nekje bral da Pečečnik nebo odstopil od obnove ker ima že nekaj denarja vloženega v projekt. Vendar kot si že povedal bo obnova zelo težko uresničena zaradi fondovcev, MZK-ja....
Bi pa bilo lepo videti pečečnika v vodstvu Olimpije...
LJ-city May 26th, 2010, 01:06 PM Jst bi tukaj še dodal dolenjko, katero bi lahko uredili v lepo dvopasovnico.
Dvopasovnico:sly:
Dolenjska je na večjem delu 4pasovna cesta.Manjši odsek, ki gre proti obvoznici je dvopasovnica.Že zdaj je veliko prometa, ti bi jo pa spremenil v dvopasovnico:nuts:
jst1 May 26th, 2010, 01:11 PM Dvopasovnico:sly:
Dolenjska je na večjem delu 4pasovna cesta.Manjši odsek, ki gre proti obvoznici je dvopasovnica.Že zdaj je veliko prometa, ti bi jo pa spremenil v dvopasovnico:nuts:
Opa moja napaka. Želel sem napisati v 4 pasovnico. :D
BeliF May 26th, 2010, 01:15 PM Se mi pa zdi da jankovič ni nič govoril o obnovi ižanke in dolenjke, ali pač?
oooo, pa še kako govori o Ižanki... naslednje leto bojda začnejo. prvo je treba zrihtat Peruzzijevo in Rakovo jelšo, pol pade pa Ižanka. način rekonstrukcije bo pa identičen Peruzzijevi- zasutje obojestranskih jarkov in potem ureditev pločnikov in kolesarske steze na obeh straneh. vsaj za prvo fazo projekta pomojem ni problema (od križišča z Jurčkovo do mostu nad Obvoznico), tudi za del med mostom in križiščem z Črno vasjo je že narejen plan, za naprej pa še ne. sam kake velke filozofije itak ne morjo nardit iz tega, pač zasutje jarkov in čao...
andrej_99 May 26th, 2010, 01:15 PM http://www.jazbinsek.net/wp-content/uploads/2008/11/miha-kolumnist.jpg
:runaway:
LJ-city May 26th, 2010, 01:21 PM http://www.jazbinsek.net/wp-content/uploads/2008/11/miha-kolumnist.jpg
:runaway:
A si moru prilimat njegovo fotko:bash:Zdej me bo pa mora tlačila dons ponoči:lol:
Sam je pa neverjeten.Že 45tič bo kandidiral za župana:lol:
jst1 May 26th, 2010, 01:21 PM Opa. super!!!:cheers:
Kaj pa glede dolenjke?
mmmartin May 26th, 2010, 05:51 PM Jaz bi jih kot zagovornik tramvaja vsekakor vprašal, ali poleg širitve vpadnic razmišljajo o uvedbi tramvaja.
Hitri busi na tretjem, zanje rezerviranem pasu, namreč po mojem mnenju niso rešitev. Bus ima, po kmečko povedano, 2 vagona, tramvaj pa lahko tudi do 8. Gneča na 1-ki, 6-ki in še nekaterih tako skorajda povsem odpade, udobnost pa se neprimerno poveča. Janković je, kot vemo, bolj za buse, zato bi mu bilo treba to vcepljat ob vsaki priložnosti.
jst1 May 26th, 2010, 06:32 PM Meni je čiso logično zakaj je bolj za buse. Samo pomisli kakšni stroški bi bili za postavitev tramvajskega omrežja in nakup tramvajev.
Sam menim da je bolje imeti buse na 2-3 minute, kot pa tramvaje na 10-15 min. Udobno je v obeh in busi nebi bili tako polni če bi pogosto vozili. Drugače ljubljanski busi so ponavadi bolj prazni kot polni, glede na druga evropska mesta....
BeliF May 26th, 2010, 06:33 PM o tem je bilo že vse povedano...
če se misliš s tramvajem vozit od Črnuč do Gospodarskega razstavišča, pol ok. ampak js bi s tako potezo počakal VSAJ dokler se ne razširi še ena pomembna vpadnica- torej Celovška, da imaš vsaj nekaj kar doprinese tramvaju. eni ne razumete, kak problem je dejansko speljat 2 dodatna pasova ob glavnih vstopnih cestah. na Slovcenski cesti ni problema, prostor je že, celo zmanjšat ga je treba, pa bo zadeva lavfala. tut Masarykova ni prevelik problem, edini objekt ki je resnično v napoto je avtobusna postaja (ergo, treba prestavt na Veilharjevo v sklopu gradnje Emenike). pol lahko teoretiziramo še o dokaj "nepomembnem" tiru po Barjanki... ampak vse to nam en kurac pomaga!!!! na vseh ostalih prometnicah bo sranje ostalo takšno kot je, lpp pa si bo delal ogromno dodatnih stroškov z nakupom tramvajskih vagonov, ki jih bo v praksi uporabljalo manj kot 5% folka (če ne celo še manj). dejte nehat sanjat pa razmišljite z glavo. tramvaja se ne splača delat, če se nikol nauš pelu po njem, ker ga sploh nikjer ne bo, razen unih par 100 metrov v bežigradu :ohno:
dejmo mu taprvo naredit PROSTOR, pol ga pa mejmo... najprej štalca, pol pa kravca
Struckar May 26th, 2010, 06:39 PM Tramvaj je nerealen v naslednjem mandatu. Najprej je treba razširit vpadnice z rumeni pasovi, potem, čez 20 ali 30 let pa po potrebi še tramvaje, podzemno, ali pa kolesa uvest. No kolesa se lahko že takoj uvedejo, ne vem sicer kam jih bodo dali, vendar bi povečanje kolesarjev za par % ublažilo udarec na buse. Drugače morem z veliko sramu povedati, da me je izjemno sram, da je kolega Jazbinšek izučeni arhitekt. Od kje mu njegova ''razgledanost'' ne vem, ampak zgleda, da je imela naša fakulteta eno obdobje zelo slabega, nekvalitetnega poučevanja. Generaciji Jazbinšek-Suhadolc (če ni celo to ena in ista) namreč.
jst1 May 26th, 2010, 06:43 PM Mah jazbinšek je bolj politik kot arhitekt. Njemu se gre samo za pridobitev tistih nekaj volivcev in ga nič drugega ne zanima (podobno kot jelinčič).
homo_urbanis May 27th, 2010, 08:02 AM uf, tu se bo pa težko izognit politiki, razen če ne bo to samo debata zokijevih oboževalcev :)
če bo kdo hotel delat primerjave, sta tu linka za stari volilni program liste zorana jankovića in osnutek novega volilnega programa sds:
Program Zorana Jankovića ZA LJUBLJANO Z NASMEHOM (http://libertarec.blogspot.com/Za_Ljubljano_z_nasmehom.pdf)
Osnutek programa SDS Ljubljana (http://www.ljubljana.sds.si/organisation/oo_mo_sds/mestni_odbor_sds_ljubljana/2010/5/Slike/program%20SDS%202010%2C%20osnutek.doc)
andrej_99 May 27th, 2010, 08:38 AM Preletel sem program SDS. Najprej kritika Jankoviča, ki v programu po moje nima kaj iskati.
"Kino Šiška je ljubljanske davkoplačevalce stal še enkrat več od predvidenega. Prodaja se mestna srebrnina! Mesarski most dolžine 33 m, javna investicija s samo enim ponudnikom z izklicno ceno 2,93 milijona EUR brez DDV bo stal 300-krat več od primerljivega, nekaj sto metrov višje postavljenega Ribjega mostu, in občutno več od precej zahtevnejšega kanjonskega mostu pod Mangartom dolžine, 86m, (2,8 milijona EUR). Ko se mestna oblast navkljub krizi brez primerljive konkurenčne ponudbe, odloči za postavitev najdražjega mostu v državi, se človek povpraša o verodostojnosti in moralnoetičnih vrednotah te oblasti. Mestna oblast je vsakega izmed nas zadolžila že za skoraj 700 evrov in to bomo odplačali skozi ceno vode in ogrevanja! Mestna občina Ljubljana postaja ena izmed najbolj zadolženih občin v Sloveniji."
V nadaljevanju pa niti ene same obljube, same floskule in prodajanje megle. Če mislijo, da bodo s tem koga prepričali, so pa res naivni.
"Ljubljana potrebuje:
· popolno rekonstrukcijo mestnega javnega potniškega prome.....
Zato predlagamo:
· da se v dialogu s civilnimi iniciativam....
Zato SDS temu namenja posebno pozornost in predlaga:
· krepitev zdravja: Promocija zdravja....
Predlagamo:
· spremljali bomo razvoj modernih tehnologi....
Zavzemali se bomo za:
· oblikovanje mreže podjetniških inkubatorje...."
homo_urbanis May 27th, 2010, 09:03 AM V nadaljevanju pa niti ene same obljube, same floskule in prodajanje megle. Če mislijo, da bodo s tem koga prepričali, so pa res naivni.
na splošno je v teh programih veliko floskul, pa itak jih nihče ne bere ;)
večina ljudi se že vnaprej in po drugih kriterijih odloči, za koga je
drugače je pa tole od SDS precej pod nivojem, spodoben program je verjetno za pričakovat samo od zokija pa mogoče od zaresa
BeliF May 27th, 2010, 10:26 AM bo stal 300-krat več od primerljivega, nekaj sto metrov višje postavljenega Ribjega mostu,
no, zdej smo pa končno zvedeli kako se imenuje tista sramotna lesena reč pri ribjem trgu :ohno: ni čudno da je tako grda, če je pa 300x cenejša od "pravega" mostu
keber May 27th, 2010, 01:25 PM In temu pravijo celo "primerljiv" most.:lol:
arhitekturfreak May 27th, 2010, 02:32 PM In temu pravijo celo "primerljiv" most.:lol:
Mah, to je tisto drobno politikanstvo, zaradi katerega je slovenska prestolnica v razvojnem zaostanku. Na srečo je aktualna mestna oblast ambiciozna in zmore preko teh drobnjakarjev za dobrobit mesta in razvoja. Sicer se bom v tejle temi še oglasil, zato nisem še nič prispeval, morda vendarle počakamo na predvolilne programe (ne dvomim, da bo Jankovićev najbolj vsebinski) in ne komentiramo na podlagi programov izpred 4 let.
O mostu pa - enako kot pri vseh drugih projektih in dosežkih - naj pokažejo, kaj so naredili sami in ali obstaja kaj, čemur niso za vsako ceno nasprotovali. Mentaliteta nasprotovanja za vsako ceno je po svoje vidna tudi pri aktualni debati o arbitraži, kjer je seveda najlažje iskati pomankljivosti, ne da bi ponudili svoje rešitve ali celo sami prispevali k celoviti rešitvi (imeli so 4 leta časa!) ... Kritizirati je pač najlažje ...
who May 27th, 2010, 06:01 PM Kakšen pa je jankovičev volilni program?
arhitekturfreak May 27th, 2010, 06:09 PM Kakšen pa je jankovičev volilni program?
Uradno ga še ni v javnosti, verjetno pa bo program deloma dokončanje projektov iz prvega mandata plus neki novi projekti.
BeliF May 27th, 2010, 06:12 PM a sploh rabi pisat program? pomoje ne...
babylon May 27th, 2010, 06:14 PM Naj še enkrat razpošlje svoj prejšnji program, pa bomo sami presodili :D
arhitekturfreak May 27th, 2010, 06:49 PM Naj še enkrat razpošlje svoj prejšnji program, pa bomo sami presodili :D
Po moje bo pa sigurno nov program, tudi zato, ker je del (če ne celo večina) njegovega prejšnjega programa uresničenega. To me navdaja z optimizmom, ker glede na to, da je v enem mandatu naredil več kot prej vsi župani od osamosvojitve dalje skupaj, lahko pričakujemo, da če bo v novem mandatu uresničil polovico tistega, kar je naredil v aktualnem mandatu, bo to zares velik razvojni preskok, ki ga je Ljubljana ne le zaslužila, ampak krvavo potrebovala.
Evo, moja napoved, ki jo lahko testiramo takoj po volitvah -
župan Ljubljane za mandatno obdobje 2010-2014 bo Zoran Janković, zmagal ne bo v prvem krogu (žal!), ker je v preteklem mandatu vendarle dobil precej nasprotnikov, ki so "trpeli" zaradi raznih zapor cest in podobno (in ti isti ljudje seveda nikoli ne vidijo "the whole picture", ampak gledajo le na lasten interes), tako predvidevam, da bo dobil približno 40-45% glasov, v drugem krogu pa se bo pomeril s kandidatom/ko stranke SDS, ki ga bo v seveda brez težav nabrisal in postal novi/stari ljubljanski župan.
Po tem, ko je v preteklem obdobju, roko na srce, Janković s svojo listo precej soliral, menim, da v prihodnjem mandatu ne bo imel absolutne večine v mestnem svetu. In ker bo torej moral v koalicijo, bo to gotovo koalicija s sorodnimi strankami (SD, LDS, ZARES), to pa je po eni strani tudi dober znak, da bo več mestno-državnega partnerstva in priložnost, da župan od "mestnih" v novem programu presedla na "državn(nišk)e" projekte (kot je denimo NUK II, Filozofska fakulteta etc.).
Moj nasvet je, da se kampanije loti trezno, pokazati ima ogromno, njegove retorične spretnosti so se močno izboljšale, Ljubljana je po defoltu bolj levo usmerjena in z izvolitvijo ne bi smelo biti velikih problemov.
BeliF May 27th, 2010, 07:16 PM Naj še enkrat razpošlje svoj prejšnji program, pa bomo sami presodili :D
sej zato je pa brezveze narediti nov program. naredil je namreč mnogo več kot pa je bilo tam napisano, tistih par stavbic ki niso zgrajene pa so, milo rečeno, brezvezne... pa še gradi jih ne on, ampak drugi, tak da se s tujim perjem niti ne sme "kitat" (čeprav si je s tem dejansko delal samo škodo, ker pač niso zgrajeni)
BeliF May 27th, 2010, 08:33 PM pa upam da ne bo pozabil na eno "malenkost". naša država je zapufana. in še bolj zapufana bo postala. sledijo hudi varčevalni ukrepi. skratka, bolj kot ne zelo malo investicij v ljubljano. sploh v naslednjih 2-3 letih je praktično nemogoče pričakovati gradnjo ala Nova sodna palača, NUK II, Umetniške Akademije, Ena hiša, Bežigrajski dvor itd... tudi na širitev zahodne obvoznice bi vsaj pozabil, če že ne popolnoma črtal. pa še je takih in podobnih reči
skratka, potrebne bo vsaj nekaj previdnosti, če že ne odkritosti, z realnimi napovedmi...
po drugi strani ima pa tudi precejšno srečo z Evropo :) evropski skladi trajajo do konca leta 2013, za v tem obdobju začete projekte celo nekaj dlje, v leto 2014 in celo 2015 (skratka, celoten mandat ;) ). tu se skriva še precej denarja, in z dobrim in uspešnim lobiranjem, lahko napraska še veliko več, kot pa bi dobil od države. kot smo lahko opazili tekom zadnjih let, je bil kar spreten na tem področju, verjamem da bo v prihodnje še bolj.
tle bi si privoščil še eno opazko. namreč, glede na to, da bomo kreditirali nekatere evropske države (grčijo vsak čas, sledi verjetno španija, mrbit pa še kaka), bi bilo najmanj pošteno, da dobimo več denarja "povrnjenega" iz evropskih skladov. kaka miljarda evrov ekstra denarja za poglobitev železnice bi bila kar lepa gesta... mapak tako razmišljanje je po vsej verjetnosti preveč utopično
keber May 27th, 2010, 10:05 PM Namesto milijarde v nesmiselno poglobitev železnice raje milijardo za ureditev celotnega prometa Ljubljane (tramvaj, avenije, obvoznica, komunala etc). Kaj neki bi bilo bolj smiselno? :naughty:
davids5a May 27th, 2010, 10:26 PM Sam menim da je bolje imeti buse na 2-3 minute
Prosim lepo ... :lol: Pri nas?
BeliF May 27th, 2010, 10:27 PM tramvaj in avenija je skoraj eno in isto, za komunalo pa že itak dobivamo denar. obvoznice po drugi strani se meni sploh ne zdi potrebno širit. to je tako, kot da bi na dunajski dodali še dva vozna pasova zato, ker je zjutraj gužva. neumnost...
jst1 May 27th, 2010, 11:30 PM Prosim lepo ... :lol: Pri nas?
Vzel si iz konteksta ;) en pred mano je povedal da v tramvajih nebi bilo gužve ker imajo več vagonov in več prostora.
Jaz pa menim da bi bilo bolj smiselno uvesti nove avtobuse in narediti na glavnih cestah rumene linije, tako da bi busi vozili na 3-5 min. Po tem takem nebi bilo gužve. Pa še celoten projekt je mnogo cenejši kot uvedba tramvaja...
Osiriss May 28th, 2010, 07:13 PM Moje želje:
-razširitev Masarykove in s tem povezane prestavitve avtobusne na Vilharjevo
-da se naredi/dokonča povezava med Njegoševo in Roško (most čez ljubljanico...)
-ureditev Ižanke
-nadaljevanje obnavljanja fasad
-izgradnja Emonike
S tem mandatom Jankoviča sem zadovoljen in bom verjetno spet volil zanj.
BeliF May 28th, 2010, 08:10 PM brezvezne želje pomojem... to je NAJMAN, kar se mora zgoditi. dej si raje zaželi česa, kar trenutno ne načrtujejo :) ker če se bomo/bova zadovoljila samo s tem, kar je že v kratkoročnem planu, nauva nič dosegla :) s tem se namreč strinjamo popolnoma vsi, pa še precej mogoče je. js hočem pa slišat kaj novega, poleg "standardnih zahtev" ki BODO uresničene. recimo v katerih predelih nameravajo polagat za večino "nepomembno optiko", pa kanalizacijo, pa kolesarske steze, pa tko naprej... trenutni projekti so znani, samo uresničiti jih je treba. in povečini s tem ne bo več kot DVE leti dela. kaj pa ostali dve leti :) :cheers1: :cheers:
pa da nauš razumel narobe, isto kot ti sem napisal par postov nazaj... samo z že načrtovanimi projekti "NE SMEVA" biti zadovoljena :) v predvolilni program se namreč pišejo "nove" stvari, ne pa to, kar se že dela, oziroma se bo vsak čas...
... če seveda naujo ljubljančani zajebal, pa narobe glasoval, in s tem zajebal pol miljona slovencev... :) :ohno:
davids5a May 28th, 2010, 08:15 PM Vzel si iz konteksta ;) en pred mano je povedal da v tramvajih nebi bilo gužve ker imajo več vagonov in več prostora.
Jaz pa menim da bi bilo bolj smiselno uvesti nove avtobuse in narediti na glavnih cestah rumene linije, tako da bi busi vozili na 3-5 min. Po tem takem nebi bilo gužve. Pa še celoten projekt je mnogo cenejši kot uvedba tramvaja...
Že res. Saj te čisto razumem. Oprosti, nisem mislil čisto tako resno.
Z dobrim in uspešnim županom je po mojem še vedno upanje, s kakšnim Jazbinškom žal ne.
Še vedno pa se za ogromno ljudi življenje nadaljuje v pozne nočne ure. Veliko jih je brez avtomobilov, avtobusov pa pač ni. Sem in tja mogoče na eno uro, dve. Ne bom pretiraval in rekel, da si želim, da bi avtobusi na nočnih linijah vozili, kot na Dunaju, na 15 minut, pa vendar bi bilo to super. Glede linij, ki imajo tudi nočne variante, pa lahko rečem samo, da jih je premalo. In zakaj šele ob štirih zjutraj prvi jutranji avtobus?!
zia the cashew May 29th, 2010, 01:10 AM prvi jutranji bus grejo ob 3.15
il brutto May 29th, 2010, 01:58 AM Saj so že imeli nočne linije. Če se prav spomnim zgodbe, so bili v anketah pred tem vsi navdušeni nad njimi, ko so jih uvedli, so bile pa prazne in so jih spet ukinili. Najbrž so bili navdušeni, da bodo na voljo tistih 1-2x na mesec, ko bi jih rabili, ne pa da jih bodo stalno uporabljali. Tako da sama uvedba še ne pomeni nič, ampak se bo treba še česa drugega spomnit - mogoče resnejši pregon avtomobilov iz centra za začetek.
Ena čisto neresna primerjava - moskovski metro je super hiter, poceni in pogost (res 2-3 minute ali še manj), ampak od 1h-6h ponoči ne vozi, nočnih busov pa tudi ni.
BeliF May 29th, 2010, 10:27 AM a te nočne linije so bile skozi cel teden ali samo ob vikendih? ker sredi tedna jih res praktično nihče ne rabi, dodatne ojačitve ob petkih in sobotah pa bi še kako prav prišle... nasploh pa, tisti ki bi uporabljali take linije v ljubljani, bi imeli samo par evrov za taksi, problem je pri tistih, ki nismo iz ljubljane (js mam minimalno 15€ naprimer, z Metrojem seveda, ostalo je vse nad 20€)
Borimir May 29th, 2010, 11:00 AM Nekje sem zasledil, da edino New Yorški metro vozi celo not (edini na svetu) - pa še tega naj bi zdej ponoči zaprli zaradi prevelikih stoškov in premalo potnikov. Vem pa, da Pariški in Madridski zaključita malo čez polnoč, tudi ob vikendih. Tako da MPP čez celo noč (tudi ob vikendih) mislim da ni za pričakovat. Tudi kolkor se spomnim za nazaj jutranji bus nikoli niso bili prav polni (ne vem, če ke kdaj bilo treba sploh stat). Pa to je še blo takrat, ko so se ljudje precej več z busi vozili, kot se zdaj.
babylon May 29th, 2010, 11:20 AM Se strinjam, tudi po največjih svetovnih prestolnicah je zelo redko, da ponoči vozijo avtobusi in pa tudi metro. Sicer ne vem zakaj.
jst1 May 29th, 2010, 02:50 PM V beogradu pa busi vozjo čez celo noč in to kar pogosto. Se mi zdi da tisti bolj pomembni vozjo na 15-20 min.. :)
oilpower May 29th, 2010, 04:58 PM Nekje sem zasledil, da edino New Yorški metro vozi celo not (edini na svetu) - pa še tega naj bi zdej ponoči zaprli zaradi prevelikih stoškov in premalo potnikov. Vem pa, da Pariški in Madridski zaključita malo čez polnoč, tudi ob vikendih. Tako da MPP čez celo noč (tudi ob vikendih) mislim da ni za pričakovat.
V Hamburgu sem se peljal z metrojem tudi ponoči okoli 3h zjutraj, bil je čisto poln, kot v kakšni jutranji ali popoldanski "špici". Ne spomnim pa se kako pogosto je vozil ponoči. Na Dunaju se pa spomni, da ponoči metro, bus in tramvaj zelo poredko vozijo.
EDIT:
Mislim, da se mora v Ljubljani najprej bolj razviti nočno življenje in potem bodo tudi avtobusi polni.
BeliF May 29th, 2010, 05:26 PM ob viendih je nočnega življenja dovolj, res pa je da ga ni v samem centru...
jst1 May 29th, 2010, 07:17 PM Čeprav v zadnjih nekaj letih se je tudi v centru nočno življenje zelo izboljšajo.
Edino kar me moti je to da se bifeji v centru dosti kmalu zaprejo. Zadnič ko smo bli s prjatli v mačku so ns že nekje ob 1ih "nagnali" ven.
BeliF May 29th, 2010, 08:25 PM sej, to je pa zato, ker v stari ljubljani še vedno živijo ljudje... kot sem nekoč filozofiral, bi morali od tu "izgnati" vse prebivalce, saj bi šele takrat stara ljubljana dokončno zaživela
Borimir May 29th, 2010, 08:50 PM V tem primeru bi center izgledal kot BTC, ki je ob konicah povsem poln, spet drugič pa je mesto duhov. Mislim, da je to slaba idela.
jst1 May 29th, 2010, 09:02 PM sej, to je pa zato, ker v stari ljubljani še vedno živijo ljudje... kot sem nekoč filozofiral, bi morali od tu "izgnati" vse prebivalce, saj bi šele takrat stara ljubljana dokončno zaživela
Ma ja samo kaj bi potem z praznimi stanovanji?
Sej pomoje bi se dalo zmeniti s prebivalci da bi bili lokali samo ob petkih in sobotah odprti dlje.... Če nič drugega pa jim dajo majhno odškodnino pa je.:)
oilpower May 29th, 2010, 09:34 PM Ma ja samo kaj bi potem z praznimi stanovanji?
Sej pomoje bi se dalo zmeniti s prebivalci da bi bili lokali samo ob petkih in sobotah odprti dlje.... Če nič drugega pa jim dajo majhno odškodnino pa je.:)
Ma kakšna prazna stanovanja neki!!?? Jaz se takoj preselim v nočno živahen predel! Ampak osebno mislim, da strogi center ni primeren za nočno življene, tako, kot je zdaj je čisto v redu (lokali odprti do cca 01:00h). Za tisto pravo nočno dogajanje do jutra bi bil primeren kraj malo stran (ne preveč) od strogega, starega centra (Trubarjeva, Petkovškovo nabr., Poljanski nasip, Poljanska c. npr.) kjer bi se lahko naredili tudi večji nočni klubi ipd. ne samo majhni lokalčki. Pa saj nekaj smo o tem že debatirali na tem forumu. Stalno se ponavljam :nuts:
davids5a May 30th, 2010, 05:23 PM prvi jutranji bus grejo ob 3.15
Ne naredi ravno velike spremembe, ali pač?
zia the cashew May 30th, 2010, 07:45 PM no ja. pozimi že :)
davids5a May 30th, 2010, 08:23 PM no ja. pozimi že :)
To pa že. :lol:
zia the cashew May 30th, 2010, 08:52 PM in sploh. pol so od 00.00 (00:30 če živiš blizu lpp centra) do 3.15 samo dobre 3 ure kar pa spet ni tako čakanje godojevskih razsežnosti. seveda bi bil tudi sam vesel busa ob 1ih in 2h
Struckar May 30th, 2010, 10:09 PM Vidiš tu je zanka. Zoki bo poskrbel, za to, da se bo folk začel selit v Ljubljano še bolj, kot se. S tem, da vozačem ne bo všeč furat se v Ljubljano. torej načeloma, se more zoki 230.000 slovencem zamerit, in delat za 270.000 prebilcev MOLa. Torej prav je biti zadovoljen z dosedanjim delom, a ga je treba kritično vrednotit in pričakovat v naslednje, da bo vsaj tako dober mandat, kot je bil iztekajoči se. Sem pa prepričan, da zaenkrat mu ostaja še veliko dela po Ljubljani in dokler se ne uredi prometa v mestu, ki sicer ni katastrofalno, je pa nevarno blizu, ima za cel mandat dela, katerikoli župan. Kdaj so že volitve?
keber May 31st, 2010, 11:23 AM ^^ 3. ali pa 10. oktobra.
homo_urbanis May 31st, 2010, 03:53 PM carreras poje v stožicah 7. oktobra, ni šans, da bi ble volitve že 3. oktobra ;)
Struckar May 31st, 2010, 05:35 PM Hahahaha =) Mogoče se pa preselim v MOL takrat, pa še dobi Zoki moj glas... =)
jst1 May 31st, 2010, 06:29 PM Itak bo zmagal z veliko večino, tako da en glas gor al dol nebo nič spremenil :D :)
Struckar May 31st, 2010, 08:23 PM Vsak glas je pomemben! Sem pa ziher, da večine ne bo dobil, ker konec koncev smo le v Sloveniji. In razne Titove ceste, zapiranje cest in štadioni se tu gledajo samo, kot referenca, kaj se je narobe gradilo in delalo in kaj je kdo ukradel in koliko. Ne pa, kot del nujnih del v mestu, ki bi vedno bolj umiralo v raznih segmentih brez vseh teh stvari.
keber May 31st, 2010, 08:29 PM carreras poje v stožicah 7. oktobra, ni šans, da bi ble volitve že 3. oktobra ;)
Ne določa Zoki, ampak zakon. In mislim, da je 10. oktober že malo prekasno glede na druga leta, tako da je najbrž najverjetnejši datum 3. oktober.
Bo pa hec, ko bodo volitve od 2022 že sredi avgusta.
homo_urbanis June 1st, 2010, 05:27 PM mene bo pri županski kandidatih zanimalo, kako mislijo reševat promet - novi trendi niti slučajno niso širitve vpadnic v šestpasovnice, ampak zmanjševanje osebnega prometa in povečevanje javnega prevoza:
Karine Légere, vodja projekta Citeair II, za Delo
Ožje ceste za manj trdnih delcev
Ampak nekatera mesta že navajajo podatke, da so z zmanjšanjem prometa prihranila toliko in toliko ton ogljikovega dioksida. Kaj delajo za zmanjšanje onesnaženja?
Nobenega čudežnega ukrepa ni. Vsako mesto mora poskusiti z več ukrepi za zmanjšanje prometa, emisij iz gospodinjstev in gospodarstva. London tako nima le nizkoemisijske cone, temveč tudi prepoved prometa za nekatera vozila. V Rimu je za dostop do središča mesta treba plačati, v Milanu tudi. V Parizu tega zaradi zakonodaje ni mogoče uvesti. Zato poskušajo zmanjšati promet drugače. Ožijo ceste in postavljajo kolesarske steze. Prometa je manj za četrtino.
Ponekod še velja, da je za več prometa treba zgraditi večje ceste.
Do 90. let je povsod veljalo, da je treba za več prometa zgraditi večje ceste. Po novem se mesta prometne gneče lotevajo le s še več gneče, saj poskušajo zmanjšati število avtomobilov.
Delo 1. 6. 2010 (http://www.delo.si/tiskano/html/20100601/Delo/10)
BeliF June 1st, 2010, 05:52 PM sej ne vem a sem že rekel, ampak Zoki mora takoj po volitvah uvesti plačevanje za vstop znotraj obvoznice...bo lepo napolnil zadolženi proračun občine + razveselil ljubljančane (za njegove volilce namreč ukrep ne velja). pa je :) po treh letih bomo tudi neljubljančani pozabili kolk nas je nategnu :lol:
ker so volitve že v prvi polovici oktobra, neb smelo bit problemov, in sprejeti odlok pred novim letom. potem pa skupaj z vinjeto kupiš še tako nalepko (pa magari nej bo 105€, da bo lih okroglih 200€ treba plačat).
jst1 June 1st, 2010, 07:09 PM Ja in vsi bi ga linčal k nebi hotl plačat.
Drugač bi pa blo dobr to predlagat na pobude meščanov....
BeliF June 1st, 2010, 07:16 PM boli te linčanje če maš še štiri leta mandat...
mmmartin June 2nd, 2010, 01:29 AM Zoki mora takoj po volitvah uvesti plačevanje za vstop znotraj obvoznice...
V Londonu je promet po uvedbi taks najprej upadal, potem pa se je trend kljub temu obrnil v drugo smer in se je promet začel spet povečevati. Ne vem sicer, kakšni so zadnji podatki.
Pa še nekaj na nočne linije busev. Nekdo je napisal, da v večini prestolnic ne vozijo ponoči. No, primerjave z Ljubljano resda ni (v bistvu so vsa pisanja o milijonskih mestih offtopic), a v Berlinu, ki ga najbolj poznam, dela javni promet tudi ponoči. Linije so kar dobro zasedene, mesto pa tudi na ta račun ponoči živi.
Jaz bi ponoči v Ljubljani uvedel en bus na glavne linije (1, 2, 3, 6, 20), pa naj vozi med polnočjo in tretjo npr. 1X na uro - vsaj poskusno. Me zanima, če bo kdo kak podoben predlog vključil v predvolilni program?
jst1 June 2nd, 2010, 07:54 AM V Londonu je promet po uvedbi taks najprej upadal, potem pa se je trend kljub temu obrnil v drugo smer in se je promet začel spet povečevati. Ne vem sicer, kakšni so zadnji podatki.
Pa še nekaj na nočne linije busev. Nekdo je napisal, da v večini prestolnic ne vozijo ponoči. No, primerjave z Ljubljano resda ni (v bistvu so vsa pisanja o milijonskih mestih offtopic), a v Berlinu, ki ga najbolj poznam, dela javni promet tudi ponoči. Linije so kar dobro zasedene, mesto pa tudi na ta račun ponoči živi.
Jaz bi ponoči v Ljubljani uvedel en bus na glavne linije (1, 2, 3, 6, 20), pa naj vozi med polnočjo in tretjo npr. 1X na uro - vsaj poskusno. Me zanima, če bo kdo kak podoben predlog vključil v predvolilni program?
Pa sej to ni tako važno če se promet kljub taksam povečuje. Bo pa občina več služla in na koncu lahko ta denar porabi za izboljšanje pometne infrastrukture. Na koncu koncev pa vedno lahko dvignejo ceno ;)
Se mi zdi da so že uvedli nočne linije pa so bile prevelike izgube.
Itak tisti kateri so iz ljubljene grejo raje peš domov kot pa da čakajo eno uro na bus, tistim kateri so izven ljubljane pa jim nočne linije kaj preveč ne pomagajo.
Struckar June 2nd, 2010, 10:17 AM Zakaj hočejo te neumne takse? Kakor je moč razbrati je to drag šport za uvedbo, dragi so stroški kontroliranja in vzdrževanja sistema.
Na drugi strani imamo tole:
V Parizu tega zaradi zakonodaje ni mogoče uvesti. Zato poskušajo zmanjšati promet drugače. Ožijo ceste in postavljajo kolesarske steze. Prometa je manj za četrtino.
Ki stane samo toliko, da razbiješ robnike pločnikov, jih prestaviš do notranjega roba kolesarske. Pobrišeš črte in razširiš kolesarsko stezo za 0,5 na ožjih in 1m na širših koncih. Potegneš še normalno širok rumeni pas in kar ostane, je za avte. Zdaj se pa tiščite in spravljajte v še večjo nevarnost, s tem, da bi povsod po centru omejil hitrost na recimo 40, ali pa še manj, pač samo na navadnih pasovih za navadne avtomobile. Na rumenih pasovih pač ta omejitev ne velja. Sem prepričan, da ko bi prvih 1000 ljudi dobilo kazen za *20km/h čez omejitev v mestu, ne bi bilo več niti 40% trenutnega prometa v centru.:lol:
*ne vem za vas, ampak jaz in večina ljudi, ki jih srečam na cesti, vozi v naselju med 55 in 60km/h, ker za to policaji ne ustavijo, obenem pa tudi če slučajno bi, je kazen zelo majhna. Seveda, se pa tistih 10km/h zelo pozna pri hitrosti potovanja.
arhitekturfreak June 2nd, 2010, 10:39 AM Struckar, se strinjam s tem, kar si napisal. Če bodo uvajali takse, bo to povzročalo veliko slabe volje, res pa je, da bi mestni proračun dobro zaslužil.
Če pa jim gre v resnici le za zmanjšanje prometa in čistejši zrak v mestu, potem je rešitev z ožanjem pasov in kolesarskimi stezami, bolj prijazna, bolj ekološka in predvsem najbolj efektivna. ^^
jst1 June 2nd, 2010, 12:02 PM Zakaj hočejo te neumne takse? Kakor je moč razbrati je to drag šport za uvedbo, dragi so stroški kontroliranja in vzdrževanja sistema.
Na drugi strani imamo tole:
Ki stane samo toliko, da razbiješ robnike pločnikov, jih prestaviš do notranjega roba kolesarske. Pobrišeš črte in razširiš kolesarsko stezo za 0,5 na ožjih in 1m na širših koncih. Potegneš še normalno širok rumeni pas in kar ostane, je za avte. Zdaj se pa tiščite in spravljajte v še večjo nevarnost, s tem, da bi povsod po centru omejil hitrost na recimo 40, ali pa še manj, pač samo na navadnih pasovih za navadne avtomobile. Na rumenih pasovih pač ta omejitev ne velja. Sem prepričan, da ko bi prvih 1000 ljudi dobilo kazen za *20km/h čez omejitev v mestu, ne bi bilo več niti 40% trenutnega prometa v centru.
*ne vem za vas, ampak jaz in večina ljudi, ki jih srečam na cesti, vozi v naselju med 55 in 60km/h, ker za to policaji ne ustavijo, obenem pa tudi če slučajno bi, je kazen zelo majhna. Seveda, se pa tistih 10km/h zelo pozna pri hitrosti potovanja.
Se ne strinjam da bi bili stroški veliki. Kontroliranje bi lahko komot izvajali mestni redarji. Drugih stroškov pa z uvedbo taks nebi imeli. Mestna občina bi na ta način pošteno služila.
Katere ceste bi pa zožali? Dunajsko, Šmartinko, Celovško?
Ožanje cest bi povzročilo pravi kolaps v mestu. Si glih ne morem predstavljat kako bi prišel ven iz Ljubljane...
Naprimer jaz imam vsak dan treninge izven ljubljane kjer ne peljejo mestni busi. In v tem primeru bi izgubil cel dan samo zato da bi se zrinil ven iz mesta. Že tako ali tako porabim ogromno časa, kaj bi bilo šele potem. :ohno:
DixieFlatline June 2nd, 2010, 01:03 PM Če se bodo uvedle takse, naj se to naredi avtomatsko s kamerami in s pošiljanjem računa lastniku avtomobila konec meseca.
Tako je to v Stockholmu (http://www.ibm.com/podcasts/howitworks/040207/index.shtml), kjer dajo večino pobranega denarja za boljši javni prevoz. Poleg tega se je promet v centru zmanjšal za 20%, zrak je veliko boljši ter več ljudi uporablja javni prevoz.
jst1 June 2nd, 2010, 02:03 PM Ja to bi bila zelo dobra rešitev.
Zgleda da se je začela kampanja in kritiziranje jankoviča:
http://www.rtvslo.si/slovenija/jansa-v-ljubljani-se-pretirava-z-menedzerskim-pristopom/231437
mmmartin June 2nd, 2010, 02:58 PM Pa sej to ni tako važno če se promet kljub taksam povečuje. Bo pa občina več služla in na koncu lahko ta denar porabi za izboljšanje pometne infrastrukture. Na koncu koncev pa vedno lahko dvignejo ceno ;)
To sicer drži, ampak sam sem bolj zato, da najprej uredijo javni prevoz, potem pa izsiljujejo s taksami. Ker v nasprotnem primeru so takse samo grd način financiranja nečesa, za kar ne znajo najti bolj primernih virov financiranja.
homo_urbanis June 2nd, 2010, 05:15 PM malo za primerjavo: zokija so vedno radi primerjali z bandićem, ampak se njemu to ne more zgodit - zoki je tako pameten, da raje nastopa samostojno, in se vsaj direktno ne povezuje s strankami
PROPAD MOGOČNEGA ZAGREBŠKEGA ŽUPANA (http://www.delo.si/clanek/108044)
jst1 June 2nd, 2010, 06:03 PM Ni samo to da zoki ne nastopa v politični straniki.
Poznam kar nekaj zagrebčanov in vsi pravijo da je bandič nesposoben (zagrebčani pa niso volili bandiča, ampak SDP - stranko).
Pri nas je pa drugače Ljubljančani volijo jankoviča ker je sposoben, tako da tudi če bi on nastopil v neki stranki bi dobilo večinsko podporo.
BeliF June 2nd, 2010, 06:37 PM sej ma svojo stranko... in ta stranka je dobila večino na volitvah, tako kot on kot župan še malo večjo
edit: no, ubistvu ma Listo, da nam narobe govoru :)
Metron June 2nd, 2010, 07:26 PM Hipotetično, če bi bil Jankovič v SDS ceteris paribus nikoli ne bi bil župan Ljubljane, to je menda jasno.
BeliF June 2nd, 2010, 07:32 PM hja, če bi bil v SDS, mu LDS neb mogu zrihtat Merkatorja, pol pa vprašanje, če bi ga imeli na prejšnih volitvah sploh za takega mojstra ko je in tako množično glasovali zanj. tak da, če mene vprašaš, bi že dobil primerno mesto tudi v politiki SDSa. bi se pa zgodovina gotovo precej drugače odvila ;)
babylon June 2nd, 2010, 07:37 PM Če bi bil v SDS, Slovenija niti pod razno ne bi priznala Kosova. Zoki bi pa prej ali slej izrinil Janšo s prestola :D
BeliF June 2nd, 2010, 07:58 PM si prepričan? sej tudi v LDSu ni nikogar zrinil s prestola, da je postal bolj uspešen od prvakov strank... mrbit so se pa res zasral takrat v "veliki" LDS, pa ga "odstranili", da bi zavarovali Drnovška. pol ko so rabili zamenjavo, pa nikogar več ni blo. in zdej je LDS nepomembna stranka, Jankovič pa 2x bolj popularen kot Pahor
čudna so pota Gospodova :lol:
jst1 June 2nd, 2010, 08:03 PM Hipotetično, če bi bil Jankovič v SDS ceteris paribus nikoli ne bi bil župan Ljubljane, to je menda jasno.
Jst bi vseeno glasoval za njega, ker je pač sposoben in verjamem da tako razmišlja večina.
Čeprav se naprimer v nekaterih pogledih ne strinjam s stranko SDS, še zmeraj menim da so nekateri posamezniki v stranki sposobni in bi vseeno glasoval za njih v primeru da bi nastopili z dobrim predvolilnim programom.
Metron June 2nd, 2010, 09:12 PM ^^
Sicer ne vem koga si imel v mislih, ampak če vzamem za primer Milana Zvera in Gregorja Viranta kot najbolj priljubljena ministra prejšnje vlade. Oba sta kanidirala v LJ in nobeden ni bil izvoljen. Ljubljana je kot večina mestnih občin rdeča trdnjava in to je dejstvo. Mislim, da ta tvoja teza ne drži. Še več, kar nekaj ljudi poznam, ki pravijo volil bi SDS, všeč mi je njihov program, všeč so mi njihovi kandidati za ministre, ampak dokler bo Janša predsednik jih ne bom volil.
babylon June 2nd, 2010, 09:15 PM Tudi jaz bi glasoval za njega, če bi bil v SDS, pa čeprav mi gre ta stranka na jetra. Če bi bil kot človek identičen kot je sedaj. Ampak hipotetično - če bi bil Zoki v SDS, bi bile njegove vrednote drugačne, kar pomeni, da ne bi bil tak kot ga zdaj poznamo, in posledično ne bi zanj glasoval. Mesta in razvite regije so že od nekdaj zatočišče liberalcev in prav je tako, saj je tukaj najbolj različen folk, več ver, narodnosti, barv kože, itd...
Metron, ne strinjam se, da je Ljubljana "rdeča" trdnjava, prosim no, je pa leva, to je res.
Metron June 2nd, 2010, 09:32 PM Tudi jaz bi glasoval za njega, če bi bil v SDS, pa čeprav mi gre ta stranka na jetra. Če bi bil kot človek identičen kot je sedaj. Ampak hipotetično - če bi bil Zoki v SDS, bi bile njegove vrednote drugačne, kar pomeni, da ne bi bil tak kot ga zdaj poznamo, in posledično ne bi zanj glasoval. Mesta in razvite regije so že od nekdaj zatočišče liberalcev in prav je tako, saj je tukaj najbolj različen folk, več ver, narodnosti, barv kože, itd...
Metron, ne strinjam se, da je Ljubljana "rdeča" trdnjava, prosim no, je pa leva, to je res.
Evo vidiš v tem je bistvo, vi glasujete za vrednote ne za dejanja. Zoki bi lahko isto naredil vse, kar je sedaj naredil, samo da bi rekel da je Tito zločinec namesto heroj in to bi bilo za večino že preveč. Lahko bi isto postavil Stožice in vse kar gre zraven, samo da bi se na tekmo peljal po Maistrovi ali Štajerski namesto po Titovi. Ali bi bil stadion zaradi tega kaj manj vreden? Ali bi bile tekme zaradi tega kaj slabše? Ne, vidiš pa vseeno je to bolj pomembno, kot pa to kaj kdo naredi. A ni to zanimivo?
Kar pa se tiče trdnjave, ta pojem sem uporabil zato, ker ima Ljubljana same rdeče župane, v Ljubljani zmagujejo samo rdeče stranke, torej je rdeča trdnjava. Podobno je pred leti veljajo tudi za Obalo, pa jim je Popo mal zdrmal sceno:lol:. Tudi Nova Gorica in Velenje sta podobena primera.
BeliF June 2nd, 2010, 09:56 PM Mesta in razvite regije so že od nekdaj zatočišče liberalcev in prav je tako
js se pa s tem ne strinjam. tudi liberalizem je ubistvu desna opcija, tak da si že sam skontriral stavek... pr nas to pač mešamo, ker mislimo da so liberalci levičarji (ker se je tako imenovala včasih največja stranka), ubistvu pa so daleč od komunističnih/socialističnih vrednot. to se tudi prec vidi, samo da se pogleda kaka je bila naša tranzicija. (edit: če povzamem- meščani so razvajeni in navajeni, da jim drugi vse omogočijo, ergo jim socializem zelo diši)
po mojem je veliko bolj pravilen rek, da ruralno območje ni socialistično/levičarsko. v kmečkem svetu je pač vse odvisno od človeka samega, in kako si bo postlal v življenju. zato tudi ne podpirajo raznih socialističnih pojmov s katerimi ostali skrbijo zate. Kar seješ to žanješ pravi stari slovesnki pregovor, ne pa, Bomo mi posejali namesto tebe ;) prav tako si v ruralnem žuvljenju prisiljen prej poskrbeti zase, saj ti večina urbanih stvari ni dostopna- kar je meščanom samoumevno, si je potrebno na vasi izboriti. skratka, veliko bolj samostojno življenje, kjer pomoči drugih niti ne potrebuješ...
no, vsaj včasih je bilo tako, sedaj se je že vse pomešalo med sabo :) ampak večinima še vedno prevladujejo "samostojni in neodvisni" volilci, zaradi česar ima desnica večino na podeželju
jst1 June 2nd, 2010, 10:08 PM ^^
Sicer ne vem koga si imel v mislih, ampak če vzamem za primer Milana Zvera in Gregorja Viranta kot najbolj priljubljena ministra prejšnje vlade. Oba sta kanidirala v LJ in nobeden ni bil izvoljen. Ljubljana je kot večina mestnih občin rdeča trdnjava in to je dejstvo. Mislim, da ta tvoja teza ne drži. Še več, kar nekaj ljudi poznam, ki pravijo volil bi SDS, všeč mi je njihov program, všeč so mi njihovi kandidati za ministre, ampak dokler bo Janša predsednik jih ne bom volil.
Milana Zvera ne maram. Sploh nevem kako je lahko bil najbolj priljubljen, verjetno zato ker so ga cel čas po medijih vlačl.
Virant je pa že druga zgodba. Če bi naprimer on nastopil z dobrim predvolilnim programom, bi za njega glasoval (razen v primeru da bi mu bil protikandidat jankovič:)).
To da je ljubljana "leva" je res. Sej so vsa večja mesta "leva". Samo to še ne pomeni da na lokalnih volitvah nebi dobil en sposoben "desno" usmerjeni podjetnik z uspešno preteklostjo in dobrim predvolilnim programom. :) Moje mnenje.
Že sedaj pri arbitraži se lepo vidi da so znotraj istih strank različna mnenja (eni so za, eni proti), kar pomeni da ljudje ne gledajo več toliko na to kaj "njihova" stranka misli. Čeprav se vedno najdejo izjeme ki ne razmišljajo s svojo glavo in poslušajo vse kar jim povejo razni JJ-ji in pahorji.:)
arhitekturfreak June 2nd, 2010, 11:05 PM To, da imajo v velikih mestih navadno večje možnost kandidati z liberalnimi, levičarskimi, socialdemokratskimi idejami, ni kakšna slovenska posebnost, ampak pravilo po celotnem Zahodu. Gre pač za območja, ki so narodnostno mešana, z večjim deležem izobraženega prebivalstva, ki je večinoma bolj strpno, bolj odprto za nove ideje in kulturne prakse, bolj sekularno, ki sprejema multikulturnost itd.. Podeželje oz. ruralni predeli pa so bolj konzervativni, tam so žive tradicionalne vrednote, ljudski običaji, močnejšo vlogo imata vera in religija, manj je stika s tujci, z novimi idejami, tehnologijami in podobno. Če mene vprašate, je tako čisto prav in ok, zdi se mi pomembno, da so urbana okolja naprednejša, pogumnejša pri uvajanju novosti, po drugi strani pa se mi zdi enako pomembno, da podeželje ohranja neke ljudske vrednote, tradicionalno kulturo in podobno. Gre za nekakšno uravnoteženost, ki je vedno koristna.
Pa še o Jankoviću - zelo malo verjetno se mi zdi, da bi ga desnica oz. SDS enako uspešno integrirala med vodilne politike kot je to storila levica, deloma zaradi tiste polovične strešice na koncu njegovega priimka, deloma zaradi tega, ker Janković pač ideološko nikakor ne paše v tisto sredino.
Motite se tisti, ki mislite, da levičarji podpiramo Jankovića zgolj zato, ker je levičar. Res je, da so njegove ideološke in politične pozicije pomembne, ampak še bolj pomembno je to, kar je naredil. In če bi nek drug, SDS-ov župan ali županja dosegel to, kar je Janković, vsaj jaz osebno ne bi imel nobenega problema, da mu/ji to priznam, še več, brez težav bi volil za njihovo listo, stranko ali kandidata, če bi se izkazal z dejanji, ki se meni zdijo pomembna.
Primer, Janša je dal za potrebe predsedovanja zgraditi kongresni center na Brdu. Grdo je bilo to, da je bil vzrok te gradnje maščevanje Jankoviću, da bi predsedovanje čimbolj obšlo Ljubljano, a je hkrati super, da je Brdo dobilo moderen in lep objekt (sem bil tam in sem preveril, da je temu tako). Zato sem takrat podprl tisto gradnjo, prav tako kot bi in bom podprl vsak razvojni projekt, ne glede na to, kakšne politične barve bo človek, ki ga bo predlagal ali izvedel. Pa naj bo to Boris Popovič, ki mi je kot politik do konca antipatičen, ali Šrot, ki prihaja iz SLS. In če po neki čarovniji enkrat v LJ zmaga nek desničar in bo pol tako vizionarski in pogumen pri projektih kot je Janković, bom brez slehernega dvoma volil zanj/o.
Trenutno pa - je največji car Zoran Janković, ga podpiram in bom definitivno ponovno volil zanj.
arhitekturfreak June 2nd, 2010, 11:08 PM Virant je pa že druga zgodba. Če bi naprimer on nastopil z dobrim predvolilnim programom, bi za njega glasoval (razen v primeru da bi mu bil protikandidat jankovič:)).
Virant je tudi v mojih očeh povsem soliden politik. Sem pred dnevi prebral, da naj bi z Lahovnikom (in še enim politikom, se kdo spomni, s kom?) snovali novo "urbano" stranko intelektualcev ... sploh ni slaba ideja. Slovenija nujno potrebuje neko tretjo opcijo, da se razbije ta odvratna bipolarnost slovenske politike. Sam sicer bolj kot za Viranta navijam za neko svobodoljubno, socialno in močno zeleno stranko tipa Nemški zeleni nekdanjega predsednika Joschke Fischerja. :)
babylon June 2nd, 2010, 11:36 PM Evo vidiš v tem je bistvo, vi glasujete za vrednote ne za dejanja. Zoki bi lahko isto naredil vse, kar je sedaj naredil, samo da bi rekel da je Tito zločinec namesto heroj in to bi bilo za večino že preveč.
To ni res. Z "vrednotami" sem mislil odprtost do tujcev in ostalih ver. Konkretni primer: džamija. In pa odnos do Cerkve. Vrednote so še kaj drugega kot odnos do 2. svetovne vojne, veš.
BeliF, motiš se. Liberalci so različni v različnih državah. Pri nas so pač levi, nismo pa mi v "zmoti", tako pač je. Naj namesto liberalen uporabim besedo "open-minded". Ti so pa vedno levi ;)
Metron June 3rd, 2010, 10:39 AM Milana Zvera ne maram. Sploh nevem kako je lahko bil najbolj priljubljen, verjetno zato ker so ga cel čas po medijih vlačl.
Milana Zvera sem vzel zato, ker je bil po raziskavah javnega mnenja med bolj priljubljenimi, sicer pa tudi meni ni jasno kako je to možno, ker tudi meni ni všeč. Oh te naše javnomnenjske raziskave:nuts::lol:
To ni res. Z "vrednotami" sem mislil odprtost do tujcev in ostalih ver. Konkretni primer: džamija. In pa odnos do Cerkve. Vrednote so še kaj drugega kot odnos do 2. svetovne vojne, veš.
To, da ti z preglasovanjem v mestnem svetu za heroja razglasiš voditelja totaliternega režima, definitvno ni strpno in liberalno.
Pa še dve opombi.
1. Zakaj so vsa slovenska mesta rdeča?
Zelo preprosto. Mesta so bila središča industrijalizacije, vanje se je priseljevala proletarska raja, ki je šla iz podeželja s trebuhom za kruhom. In ravno med proletarci se je razvila in očitno še vedno živi ta socialistična ideja, zato imajo rdeči, še posebej SD, v mestih kot so Velenje, Jesenice največjo podporo.
Te ideje pa se niso priljele med meščani in kmeti oz če se izrazim s predvojno terminologijo, med liberalci in klerikalci. Meščanski sloj so po vojni v veliki meri zradirali, kmeti pa so ostali na podeželju. V mestih je imela prejšlnja oblast veliko večji nadzor nad ljudmi, kmeti pa so bili svojeglavi in zaradi narave svojega dela tudi bolj neodvisni, zato so ostali takšni kot so bili. In čeprav so se razmere od takrat precej spremenile in niti proletarcev niti kmetov v pravem pomenu besede ni več, je razmišljanje ljudi ostalo, ker se le to prenaša iz roda v rod.
2. Kdo je pravi liberalec?
Ideološko gledano so v Sloveniji liberalci v Zares in LDS in tako se tudi deklarirajo v Evropskem parlamentu. Ekonomsko pa so največji liberalci pri nas SDS, medtem ko so LDS bolj socialisti. Če pogleadte trenutno nemško vlado jo sestavlja CDU (po naše SDS) in pa liberalci, ki so še bolj liberalni od CDU, pri nas pa je ravno obratno, liberalci gredo v koalicijo z socialisti, kar je v tujini težko predstavljivo. To je pač dediščina nekih drugih časov in obsesija s socialistično zablodo, kot največjo ekonomsko utvaro. Ampak verjetno bomo tudi pri nas enkrat dobili tiste hard liberalce ala Mićo Mrkaić, samo parlamenta od znotraj ne bodo videli:lol:
DixieFlatline June 3rd, 2010, 10:43 AM Se strinjanm z Metronom glede liberalcev pri nas (ideološki vs. ekonomski pogled).
edolen1 June 3rd, 2010, 01:55 PM Tudi jaz se strinjam z Metronom, s to opombo, da menim, da se bosta z vsako generacijo politikov LDS in Zares bolj in bolj približevali desnici, kamor deklarativno (bi morali) tudi bolj spadajo. Samo poglejmo trenutna trenja med Križaničem in Lahovnikom glede usode državnega lastništva podjetij, dokapitalizacije NLB, ali pa razlike med LDS in Zares na eni strani, ter SD na drugi glede obvezne delitve dobička podjetij. Seveda pač je še vedno velik vpliv ideološke delitve po drugi svetovni vojni, zato so tudi še vedno tako skupaj, vendar razpoke nastajajo, ki se bodo s časom samo večale. Prav tako imam občutek, da stara garda SD (pa tudi najbrž kateri mlajši člani) recimo bolj kot ne nasprotuje družinskemu zakoniku, ki je bolj kot socialdemokratski liberalen zakon, vendar pač zaradi dobrobita koalicije nasploh ne rečejo nič.
Dejstvo je, da je ta druga svetovna vojna naredila ogromno škodo naši politični sceni, saj imamo in na eni strani in na drugi združene izredne konzervativce in avantgardo, vendar izključno glede na njihov odnos do druge svetovne vojne, in vsemu kar spada zraven (cerkev itd), čeprav so to nepomembne teme v gospodarskem in socialnem razvoju države..
Mislim (upam), da se bo ta odnos sčasoma normaliziral in se bodo ljudje začeli bolj razvrščati glede na njihov odnos do problem današnjega časa, ne obdobja 1945-1991, vendar moramo zato pač doživeti nekako katarzo, do katere bo pač prišlo.. no ja presodite sami kdaj :D
Jaz osebno sem liberalec, vendar po pravici povedano ne vem koga naj volim. Sem izredno proti SDjevem pogledu na gospodarstvo, vendar po drugi strani za razliko od SDS podpiram družinski zakonik, LDS nočem voliti zaradi njihove vloge v zadnjih 20 letih, Zares pa nočem zaradi Golobiča, ki bi ga moralo slovensko javno mnenje in moralne vrednote pregnati na sam rob političnega življenja že krepko nazaj. V moj pogled na WW2 in Jugoslavijo se pa ne bom spuščal, še nič produktivnega ni prišlo ven iz teh dolgih prerekanj o teh dveh temah lol..
Tako da ja, upam, da se bo vsaj čez 20 let ena od teh trenutnih strank razvila v nekaj, kar bom lahko z veseljem volil..
babylon June 3rd, 2010, 02:04 PM liberalci gredo v koalicijo z socialisti, kar je v tujini težko predstavljivo.
Verjetno nisi spremljal britanskih volitev, ali pač? Nick Clegg (vodja Lib Dem, ki so liberalni v pravem pomenu besede (gej ministri in podobno)), je imel na izbiro Labour (socialiste) in Tories (konzervativce) za koalicijo. Izbral je tiste, ki so mu več ponudili (referendum o britanskem volilnem sistemu) - konzervativce. Kar je bil kar ŠOK za britansko politiko, glede na to, da so si totalno nasprotni in več skupnih točk imajo pa LibDem & Labour, kot pa LibDem & Tories. Vsi so pričakovali, da bo šel v koalicijo z Labourom, ker je to pač v navadi.
Če bi nekdo v Sloveniji ustanovil neko novo stranko, ki je odprtega duha kot LDS a vseeno brez slabe preteklosti, bo po mojem ZELO zaživela v mestih in razvitih regijah. Tako pa ljudje itak ne vedo kaj volit in volijo SD, ker je pač vseeno bolj svobodomiselna kot SDS in ma edina šanse zmagat.
arhitekturfreak June 3rd, 2010, 03:17 PM Če bi nekdo v Sloveniji ustanovil neko novo stranko, ki je odprtega duha kot LDS a vseeno brez slabe preteklosti, bo po mojem ZELO zaživela v mestih in razvitih regijah. Tako pa ljudje itak ne vedo kaj volit in volijo SD, ker je pač vseeno bolj svobodomiselna kot SDS in ma edina šanse zmagat.
Se povsem strinjam. In v dokaz tvoji gornji tezi je ravno "fenomen" ZARES, za katerega so mislili, da je to neka alternativa, ki ni LDS z vso prtljago 20 let vladanja, ampak neka odprta, liberalna, urbana (etc.) stranka. Žal so se ušteli, ker je ZARES v resnici zgolj neka odpadnica od LDS z Golobičem na čelu. In ponovno imaš prav - ker ljudje niso videli (oz. imeli) druge alternative, so volili SD, čeprav je stranka po svojem programu socialistična ... Moja napoved - če se v prihodnjih letih ne pojavi nova, alternativna, liberalna (v smislu open-minded in ne neoliberalna v kapitalističnem pomenu besede) stranka - potem bo zopet slavila Pahorjeva SD. Ljudje namreč, ki imajo levo-socialno-"open-minded"-urbane-strpne-multikulti vrednote, ne bodo nikoli volili SDS.
SDS je stranka-zbirališče. Ima svojo bazo vernikov v Janeza Janšo ter prebežnikov od drugih desnih strank (SKD, SLS, NSi), nezadovoljnih z levico, protikomunistično nastrojenih (čeprav je komunizem že dve desetletji mrtev, HALO!!). Janšev volilni bazen se torej lahko širi le do določene mere in sicer, da "pogoltne" še tiste male stranke na desnici, ki obstajajo danes (SLS, NSi, deloma SNS). To je strankin domet, jim pa "požiranje" malih desno-sredinskih strank ne bo koristilo, ker bodo sicer ostali brez potencialnih koalicijskih partnerjev - sami pa (definitivno) ne bodo nikoli dobili 50% glasov na volitvah.
Drugače je z levo sredino, ki vključuje DeSUS (ki je včasih malo desno, malo levo, pa vendar večinsko levo usmerjena stranka), LDS (ki mu ne napovedujem političnega zatona), ZARES (ki mu napovedujem politični zaton!), ter SD, ki bo potem, ko se bo slovenski pol. prostor profiliral, ostala tam nekje na 20-25% in bo težko močnejša od SDS (moja napoved: v prihodnosti se nam obeta velika koalicija).
Levica bo tako vedno bolj razdrobljena, desnica pa bo, v kolikor bo SDS še naprej vodil Janša, precej bolj notranje konsolidirana, da ne rečem homogenizirana. Zato je na levici prostor za novo stranko, na desnici ga ni. Navijam, da se okrepi klasična konzervativna SLS (z novim vodstvom in "žlahtno" konzervativnimi idejami), ter da gre SDS počasi v pozabo. SDS je namreč tipična stranka tranzicijske desnice, ki je gradila na populizmu, prastarih antikomunističnih parolah (komunizem pa je že dve desetletji mrtev, HALO!!!), zato v 21. stoletju taka politika nima kaj iskati - oziroma lahko v skrajni izvedbi postane nekakšna LePenovska ali Finnijeva varianta ...
IMHO.
Lp, af.
Metron June 3rd, 2010, 06:11 PM Verjetno nisi spremljal britanskih volitev, ali pač? Nick Clegg (vodja Lib Dem, ki so liberalni v pravem pomenu besede (gej ministri in podobno)), je imel na izbiro Labour (socialiste) in Tories (konzervativce) za koalicijo. Izbral je tiste, ki so mu več ponudili (referendum o britanskem volilnem sistemu) - konzervativce. Kar je bil kar ŠOK za britansko politiko, glede na to, da so si totalno nasprotni in več skupnih točk imajo pa LibDem & Labour, kot pa LibDem & Tories. Vsi so pričakovali, da bo šel v koalicijo z Labourom, ker je to pač v navadi.
Če bi nekdo v Sloveniji ustanovil neko novo stranko, ki je odprtega duha kot LDS a vseeno brez slabe preteklosti, bo po mojem ZELO zaživela v mestih in razvitih regijah. Tako pa ljudje itak ne vedo kaj volit in volijo SD, ker je pač vseeno bolj svobodomiselna kot SDS in ma edina šanse zmagat.
Si si že sam odgovoril. Takšne koalicije so v tuji politiki prej izjema kot pravilo, pri nas pa pravilo in ne izjema. Razog je v temu, da so se bivši komunisti razbili na dva dela, prenovljene komuniste (SD) in liberalce (LDS). To seveda nikakor ne gre skupaj, če ne poznaš njihove skupne politične preteklosti.
Evo, tole bi pa res rad da mi malo pojasniš. Zakaj po tvojem v mestih bolj volijo SD, kot pa SDS, če vzameva za primer največji stranki? Kaj smatraš pod to svobodomiselnost? Poroke homoseksualcev in džamijo? Jaz imam sicer svojo teorijo samo me zanima, kako to vidite drugi?
gladius June 3rd, 2010, 06:29 PM Jaz imam sicer svojo teorijo samo me zanima, kako to vidite drugi?
Če se lahko vmešam
Sicer sem na prejšnjih volitvah volil Zares, ker sem upal, da bodo prava liberalna stranka, vendar bi takrat zagotovo raje volil SD kot SDS.
Razloga pa je ta, da je SDS samo Janša. Nekaterim je morda všeč, jaz pa njegovega nekonstruktivnega način dela, stalnega pogrevanja preteklosti in nepotrebnega vmešavanja v življenja ljudi (npr. poroke), ne prenesem.
Zdaj ne podpiram nobene strani, vse stranke mi grejo na bruhanje.
babylon June 3rd, 2010, 07:04 PM Si si že sam odgovoril. Takšne koalicije so v tuji politiki prej izjema kot pravilo, pri nas pa pravilo in ne izjema. Razog je v temu, da so se bivši komunisti razbili na dva dela, prenovljene komuniste (SD) in liberalce (LDS). To seveda nikakor ne gre skupaj, če ne poznaš njihove skupne politične preteklosti.
Evo, tole bi pa res rad da mi malo pojasniš. Zakaj po tvojem v mestih bolj volijo SD, kot pa SDS, če vzameva za primer največji stranki? Kaj smatraš pod to svobodomiselnost? Poroke homoseksualcev in džamijo? Jaz imam sicer svojo teorijo samo me zanima, kako to vidite drugi?
Recimo temu vaška mentaliteta, homoseksualci, džamije, izbrisani, Cerkev... Saj veš, kakšen je odnos do njih pri SDS. Ti ni treba govort. In tudi veš, kje je več nestrpnih ljudi - v mestih ali na vasi?
Pri vseh strankah mi gre na jetra pogrevanje preteklosti, ampak Janša je šampion v tem. Prvo kot prvo razburjanje javnosti z Jožetom Pučnikom, pa s Titom, da je treba izbrisati njegove trge - itak da so potem nasprotniki nazaj udarili in zanalašč naredili Titovo ulico samo da kontrirajo Janši, na kar je zopet Janša rekel, da nasprotniki ustvarjajo vrzel med ljudmi. V bistvu to on SAM dela, ker si nabira politične točke, on da tist povod, na katerega ljudje kot ovce padejo in se začnejo prepirat, da se ustvarijo "naši" in "njihovi", pridobijo pa samo politiki na eni ali drugi strani.
Glede na to, da imam kar nekaj zelo političnih aktivističnih prijateljev, ki ne zaupajo nobeni stranki (tako kot jaz) in so ZELO svobodomiselni in poleg tega študenti prava z ambicijami v prihodnosti, res upam, da bodo oni naša svetla prihodnost. Ker če gledamo podmladke... Je za zjokat. Resno.
Zato jaz vseeno raje volim SD kot SDS, ker niti pod razno nočem imeti na oblasti Janše, izberem pač manjše zlo. Volil bi tudi recimo piratsko stranko Slovenije (lol), ampak vem, da nimajo šans v parlamentu. Zaenkrat :)
Metron June 3rd, 2010, 07:33 PM Recimo temu vaška mentaliteta, homoseksualci, džamije, izbrisani, Cerkev... Saj veš, kakšen je odnos do njih pri SDS. Ti ni treba govort. In tudi veš, kje je več nestrpnih ljudi - v mestih ali na vasi?
Pri vseh strankah mi gre na jetra pogrevanje preteklosti, ampak Janša je šampion v tem. Prvo kot prvo razburjanje javnosti z Jožetom Pučnikom, pa s Titom, da je treba izbrisati njegove trge - itak da so potem nasprotniki nazaj udarili in zanalašč naredili Titovo ulico samo da kontrirajo Janši, na kar je zopet Janša rekel, da nasprotniki ustvarjajo vrzel med ljudmi. V bistvu to on SAM dela, ker si nabira politične točke, on da tist povod, na katerega ljudje kot ovce padejo in se začnejo prepirat, da se ustvarijo "naši" in "njihovi", pridobijo pa samo politiki na eni ali drugi strani.
Glede na to, da imam kar nekaj zelo političnih aktivističnih prijateljev, ki ne zaupajo nobeni stranki (tako kot jaz) in so ZELO svobodomiselni in poleg tega študenti prava z ambicijami v prihodnosti, res upam, da bodo oni naša svetla prihodnost. Ker če gledamo podmladke... Je za zjokat. Resno.
Zato jaz vseeno raje volim SD kot SDS, ker niti pod razno nočem imeti na oblasti Janše, izberem pač manjše zlo. Volil bi tudi recimo piratsko stranko Slovenije (lol), ampak vem, da nimajo šans v parlamentu. Zaenkrat :)
Torej ali sem te prav razumel?
1. Termina vaška mentaliteta ne poznam, tako da ne vem kaj je to.
Homoseksualcem otroke, postavit džamijo, izbrisanim odškodnine?
Pri Cerkvi tudi ne vem za kaj gre, ker tu je bolj aktivna NSi, SDS se v Cerkev bolj malo meša.
2. Torej ti misliš, da razčiščena preteklost ni pogoj za uspešno prihodnost?
3. Torej, če so zanalašč kontrirali Janši, potem so isti kot je Janša, samo v drugo smer, ali?
4. aktivistični+svobodomiselni+pravniki Uf, to je pa zame že preveč. Ko bodo tile zavladali, upam da me ne bo več med živimi.
5. Torej če ne bi bilo Janše, bi jih pa volil in je v bistvu Janša glavni problem in ne SDS kot stranka in njen program?
babylon June 3rd, 2010, 08:38 PM Lej, ne bom se s tabo, ker SDS kar vre iz tebe. Še enkrat si preberi moj komentar in potem še enkrat pa še enkrat, če ne razumeš. Ne moreš odprtega človeka spremeniti v konzervativca, oprosti, ne moreš, pa če se še tako trudiš. Termina vaška mentaliteta pa verjetno ne razumeš, ker si prav verjetno del nje.
Metron June 3rd, 2010, 09:23 PM ^^
Oh kako tipičen odgovori: ne da se mi, še enkrat si preberi.....
In ne vem zakaj vsa ta silna aroganca? Ali res niste zmožni kulturnega dialoga? Pa vsi se imate za tako strpne in liberalne, ko pa je treba to vašo strpnost in zmožnost dialoga dokazati v praksi, pa se zgodba konča. Zastavim nekaj preprostih vprašanj in to je že preveč. Takoj razburjenje, nejevolja in osebne diskreditacije. Tega si ne znam razlagati drugače, kot neke vrste pomanjkanje argumentov. Ne gre za spremninjanje ljudi, gre za izmenjavo mnenj. Sem mislil, da je to v civiliziranih liberalnih družbah osnova, pa sem se očitno motil.
Termina vaška mentaliteta pa res ne razumem.:dunno:
Po logiki je to mentaliteta ljudi, ki živijo v ruralnem okolju. Zdej tu zraven jaz zagotovo ne sodim. Kaj drugega bi to lahko bilo pa ne vem.
arhitekturfreak June 3rd, 2010, 10:26 PM V gornji debati se povsem strinjam z Babylonom in prav nič z Metronom.
Metron, ne gre za aroganco, tudi kulturnega dialoga je večina sposobna, gre pač za situacijo, ko se liberalni, open-minded ljudje trudijo prepričati, da imajo vsi ljudje pravice in da nikomur nihče ne škodi, če se denimo podprejo pravice Romov, ali pa pravica mulimanov (polnopravnih državljanov in davkoplačevalcev) do verskega objekta - takega, kot si sami želijo (torej mošeja, minaret, knjižnica etc.), ali pa pravica istospolno usmerjenih, da si ustvarijo družine, če za to izpolnjujejo pogoje kot vsi drugi pari, ali pa, da je bil izbris (kar je ugotovilo tudi ustavno sodišče) nelegalen (in seveda nelegitimen) in da je treba krivice popraviti. In dalje, da je jasno kot beli dan, kdo se je leta 1941 uprl okupatorju, ki so naš narod obsodili na izbris in kdo je bil tisti, ki je še leta 1941 na štadionu da Bežigradom prisegal Adolfu Hitlerju. Ali pa, ko želijo dopovedati, da je čist ok in lepo in prav, če so ljudje verni, da pa je naša država sekularna, da sta cerkev in država po ustavi ločeni in da zato Cerkev nima kaj iskati v politiki ... Itn. itd.
In ko začne druga stran (konzervativci in tisti še bolj desno) zagovarjat diskriminacijo (tudi če jo zavijajo v še tako pocukran celofan), marginalizacijo določenih skupin ljudi ali posameznikov, potem ne gre drugače kot da se jim (do)pove bolj na trdo.
Ne gre za pomanjkanje argumentov, gre za to, da se nam velikokrat ne ljubi več, ker vedno gonite (gonijo) isto in se jim sploh ne da dopovedati, da neke zacementirane ideje pač niso vredne 21. stoletja, da naj v nekem svetem pismu piše ne vem kaj - v kolikor je v nasprotju z univerzalnimi načeli, človekovimi pravicami, enakopravnostjo (itd.), potem tisto pismo pač ni vredno piškavega oreha.
In prav zares in prav zato te tudi jaz pozivam, da še enkrat prebereš babylonov prispevek.
Lp, af.
Metron June 4th, 2010, 12:05 AM V gornji debati se povsem strinjam z Babylonom in prav nič z Metronom.
Metron, ne gre za aroganco, tudi kulturnega dialoga je večina sposobna, gre pač za situacijo, ko se liberalni, open-minded ljudje trudijo prepričati, da imajo vsi ljudje pravice in da nikomur nihče ne škodi, če se denimo podprejo pravice Romov, ali pa pravica mulimanov (polnopravnih državljanov in davkoplačevalcev) do verskega objekta - takega, kot si sami želijo (torej mošeja, minaret, knjižnica etc.), ali pa pravica istospolno usmerjenih, da si ustvarijo družine, če za to izpolnjujejo pogoje kot vsi drugi pari, ali pa, da je bil izbris (kar je ugotovilo tudi ustavno sodišče) nelegalen (in seveda nelegitimen) in da je treba krivice popraviti. In dalje, da je jasno kot beli dan, kdo se je leta 1941 uprl okupatorju, ki so naš narod obsodili na izbris in kdo je bil tisti, ki je še leta 1941 na štadionu da Bežigradom prisegal Adolfu Hitlerju. Ali pa, ko želijo dopovedati, da je čist ok in lepo in prav, če so ljudje verni, da pa je naša država sekularna, da sta cerkev in država po ustavi ločeni in da zato Cerkev nima kaj iskati v politiki ... Itn. itd.
In ko začne druga stran (konzervativci in tisti še bolj desno) zagovarjat diskriminacijo (tudi če jo zavijajo v še tako pocukran celofan), marginalizacijo določenih skupin ljudi ali posameznikov, potem ne gre drugače kot da se jim (do)pove bolj na trdo.
Ne gre za pomanjkanje argumentov, gre za to, da se nam velikokrat ne ljubi več, ker vedno gonite (gonijo) isto in se jim sploh ne da dopovedati, da neke zacementirane ideje pač niso vredne 21. stoletja, da naj v nekem svetem pismu piše ne vem kaj - v kolikor je v nasprotju z univerzalnimi načeli, človekovimi pravicami, enakopravnostjo (itd.), potem tisto pismo pač ni vredno piškavega oreha.
In prav zares in prav zato te tudi jaz pozivam, da še enkrat prebereš babylonov prispevek.
Lp, af.
1. Romi: To da nekdo dobiva 1200 € socialne podpore, ob tem morajo pa naši ljudje delat za 500€ in preživljat svoje družine zame ni normalno. Če vemo, da ti ljudje ob tem ne spoštujejo tuje lastnine, da se lepo izrazim, da nelegalno posedujejo orožje, da grozijo sosedom.....se jaz tu vprašam, čigave pravice so kršene? Pravice matičnega naroda, ki je žrtev v lastni državi in plačuje davke, zato da ga policija tepe in razganja, takoimenovanim Romom pa daje 1200€ na mesec. A to so te pravice?
2. Muslimani: Nihče muslimanom ne brani pravice do verskega objekta. Naj si ga postavijo če imajo denar, torej naj si postavijo molilnico, kakršno hočejo. Džamija ni verski, ampak versko-kulturni objekt in je zaradi tega nesprejemljiva.
3. Homoseksualci: Naj se ženijo, naj dedujejo, naj počnejo v zasebnem življenju kar hočejo, tako dolgo, dokler to ne posega v življenje tretjega. Posvojitev otroka poseže v življenje tretjega, poleg tega pa je tudi biološko gledana povsem nesprejmljiva. Zavedati se je namreč potrebno, da je evolucija človeško vrsto izoblikovala tako, da je edina biološko uspešna zveza tista med moškim in žensko, ampak ne le fizično. Človek potrebuje mamo in očeta ne le ob spočetju (torej fizično), ampak vse od spočetja do iniciaije (vstopa v svet odraslih). Zato so tovrstne posvojitve nesprejemljive. Pri tem ne gre za popolnoma nič drugega kot za sebične interese teh ljudi, če bi jim bili pomembni otroci, tovstvnih zahtev ne bi postavljali. In kot odgovorna družba smo dolžni zaščititi interese otrok, ker se sami ne morejo zaščititi.
4. Izbris: Popolnoma se strinjam, da je treba popraviti kirivice vsem, ki so jim bile storjene. Ampak najprej je treba sploh ugovoviti, komu so bile storjene. Vsem tistim, ki se prištevajo med izbrisane zagotovo ne. Potrebna je individualna obravnava, v kateri se bo izločilo tiste preračunljivce, ki si statusa niso hotelu urediti.
5. Vojna: Praviš, da je jasno kot beli dan, kdo je prisegen za Bežigradom. Res je, jasno je kot beli dan, črno na belem dokumentirano na fotografijah. Zdej pa ugotovimo še, čigave so vse tiste kosti po Pohorju, Laškem, Kočevju.....predvsem pa kdo je te kosti naredil. Da ne bo jasen samo del zgodovine, da bo jasna celota, da ne bomo videli le dela slike, apmak celo. Da ne bomo govorili samo o boju proti okupatorju, ki je vse pohvale vreden, ampak da bomo rekli še kakšno o revoluciji in Titoističnem projetku. Vsaka medalja ima dve plati.
In res je, že 60 let poslušamo eno in isto, zacementirane ideje o diktatorskih herojih ne spadajo v 21. stoletje....
Dokler mi ne bomo sprejeli nekih osnovnih civilizacijskih norm, nima nihče v tej državi pravice govoriti o človekovih pravicah in enakosti. Dokler bomo imeli stotisoče nepokopanih, izvensodno pobitih ljudi in ta zločin ne bo kaznovan, tako dolgo se mi o pravni državi in civilizirani družbi 21. stoletja nimamo kaj pogovarjat. Ko bomo pa naredili bilanco preteklosti, potem se pa lahko pogovarjamo o prihodnosti.
Primus Qvintus June 4th, 2010, 12:19 AM a.)...In dalje, da je jasno kot beli dan, kdo se je leta 1941 uprl okupatorju, ki so naš narod obsodili na izbris in kdo je bil tisti, ki je še leta 1941 na štadionu da Bežigradom prisegal Adolfu Hitlerju.
b.)... potem ne gre drugače kot da se jim (do)pove bolj na trdo.
a.) Kdo zdaj vleče drugo svetovno vojno na plan ?
b.) Torej...če nekdo razmišlja drugače, mu je potrebno "bolj na trdo" dopovedati, da tako ne gre.
---------------------------------------------------------------------
Doslej se mi ni zdelo vredno posegati v te debate ampak v Sloveniji nekateri razumejo pojme "Demokracija", "svoboda govora" itn. na način, ki zelo spominja na "pravo radničke klase u našoj demokratičnoj zemlji, koju smo izborili u krvi..."
Saj ne zamerim...enim je bilo pač tisto obdobje bolj všeč.
Vsekakor pa, spoštovani arhitekturfreak, so tvoji posti po načinu (ne vsebini) povsem identični tistim, ki ti dvignejo pokrovko.;)
babylon June 4th, 2010, 12:42 AM Metron, z vsakim postom bolj dokazuješ svojo nestrpnost. Romi nej bojo, ampak dokler ne motjo Slovencev in njihove častivredne domovine, homoseksualci nej bojo, ampak dokler ne motjo otrok, izbrisani nej bodo, ampak dokler jih ni preveč, džamija naj bo, dokler notri samo "molijo" (lol)...
V 2. svetovno vojno se pa jaz ne spuščam več že dolgo.
jst1 June 4th, 2010, 09:36 AM 1. Romi: To da nekdo dobiva 1200 € socialne podpore, ob tem morajo pa naši ljudje delat za 500€ in preživljat svoje družine zame ni normalno. Če vemo, da ti ljudje ob tem ne spoštujejo tuje lastnine, da se lepo izrazim, da nelegalno posedujejo orožje, da grozijo sosedom.....se jaz tu vprašam, čigave pravice so kršene? Pravice matičnega naroda, ki je žrtev v lastni državi in plačuje davke, zato da ga policija tepe in razganja, takoimenovanim Romom pa daje 1200€ na mesec. A to so te pravice?
Zgleda da nikoli nisi videl kako bedno romi živijo. Ja verjetno 1200€ na celo družino ki šteje 12 članov. Od kje ti pa ta podatek če smem vprašat?
Koga policija tepe? Nas ali rome? Glih zadnič sem videl kako so enga roma tamle pred kolosejem "pohapsal".
2. Muslimani: Nihče muslimanom ne brani pravice do verskega objekta. Naj si ga postavijo če imajo denar, torej naj si postavijo molilnico, kakršno hočejo. Džamija ni verski, ampak versko-kulturni objekt in je zaradi tega nesprejemljiva.
Zakaj je džamija nesprejemljiva?
Kaj so pa cerkve kot versko-kulturni objekti? To je isto kot da bi zdej jaz, ker sem ateist rekel da nočemo več videti cerkev v ljubljani. Naj si postavijo molilnice če že hočejo molit, ne pa da postavljajo ogromne cerkve z PREVISOKIMI zvoniki sred ljubljane. :ohno:
Samo tega nebom nikoli rekel ker sem strpen do drugih.
3. Homoseksualci: Naj se ženijo, naj dedujejo, naj počnejo v zasebnem življenju kar hočejo, tako dolgo, dokler to ne posega v življenje tretjega. Posvojitev otroka poseže v življenje tretjega, poleg tega pa je tudi biološko gledana povsem nesprejmljiva. Zavedati se je namreč potrebno, da je evolucija človeško vrsto izoblikovala tako, da je edina biološko uspešna zveza tista med moškim in žensko, ampak ne le fizično. Človek potrebuje mamo in očeta ne le ob spočetju (torej fizično), ampak vse od spočetja do iniciaije (vstopa v svet odraslih). Zato so tovrstne posvojitve nesprejemljive. Pri tem ne gre za popolnoma nič drugega kot za sebične interese teh ljudi, če bi jim bili pomembni otroci, tovstvnih zahtev ne bi postavljali. In kot odgovorna družba smo dolžni zaščititi interese otrok, ker se sami ne morejo zaščititi.
Ali ti veš koliko je v sloveniji istospolnih družin z otrokom, katerega so vzeli iz prvega zakona? Kolikokrat si pa slišal o teh otrocih? Verjetno niti enkrat, ker normalno živijo in jih starša normalno vzgajata.
Btw: Za posvojitev otroka so tako težki pogoji da jih celo navadni par nemore posvojit. Tukaj se bolj gre za te družine kjer otroka vzamejo iz prvega zakona.
Pa sam menim da sta lahko istospolna starša boljša skrbnika za otroka kot "normalen par".
Pomisli koliko otrok neželi iti domov ker nevejo ali bo oče pijan ali ne. Jaz sem imel v osnovni šoli pred leti dva taka primera. Kar je še najhuje so oni tudi začeli piti in bodo na koncu verjetno isti do svojih otrok.
Primer: http://katarina.blog.siol.net/2009/11/
Takih primerov je po sloveniji ogromno in jaz bi takim družinam prepovedal imeti otroke!
4. Izbris: Popolnoma se strinjam, da je treba popraviti kirivice vsem, ki so jim bile storjene. Ampak najprej je treba sploh ugovoviti, komu so bile storjene. Vsem tistim, ki se prištevajo med izbrisane zagotovo ne. Potrebna je individualna obravnava, v kateri se bo izločilo tiste preračunljivce, ki si statusa niso hotelu urediti.
Zakaj jim nemorejo lepo dati državljanstvo pa naj se jebe** vsi skupaj. Zakaj je treba zdej gledati kdo si ni hotel urediti statusa in kdo je? Dej no...
5. Vojna: Praviš, da je jasno kot beli dan, kdo je prisegen za Bežigradom. Res je, jasno je kot beli dan, črno na belem dokumentirano na fotografijah. Zdej pa ugotovimo še, čigave so vse tiste kosti po Pohorju, Laškem, Kočevju.....predvsem pa kdo je te kosti naredil. Da ne bo jasen samo del zgodovine, da bo jasna celota, da ne bomo videli le dela slike, apmak celo. Da ne bomo govorili samo o boju proti okupatorju, ki je vse pohvale vreden, ampak da bomo rekli še kakšno o revoluciji in Titoističnem projetku. Vsaka medalja ima dve plati.
Vojna se ne konča z danes na jutri. Tako da je absurdno govoriti o povojnih pobojih. In to so popolnoma drugi časi o katerih je danes težko razpravljati. Med vojno vidiš takšne grozote da ti ni problem več ubiti človeka, še posebaj če ti je ta "človek" med vojno pobil družino, prijatelja in zažgal hišo.
Btw: Tito ni organiziral teh pobojev, verjetno pa je vedel za njih.
Sam jih ne odobravam, jih pa popolnoma razumem. Verjetno bi tudi sam v takih okoliščinah odreagiral enako. Nekoga ki te je maltretiral cela 4ri leta pa ja nebi pustil pri miru.
"Od danes naprej je konec vojne in od zdej naprej se nesme več pobijati. Jebi ga, mi smo vas, vi pa nas ne smete." :lol: :lol: :ohno:
Termina vaška mentaliteta pa res ne razumem.:dunno:
Po logiki je to mentaliteta ljudi, ki živijo v ruralnem okolju. Zdej tu zraven jaz zagotovo ne sodim. Kaj drugega bi to lahko bilo pa ne vem.
Naprimer to da če si drugačen te vsi po strani gledajo, ogovarjajo.
Sam naprimer poznam primer ko je duhovnik poslilil deklico in ko se je le ta opogumila in je po desetih letih to prijavila na policijo, jo je cela vas zasovražila, češ kako si upa blatiti njihovega župnika. :bash:
No jaz končujem s telim pogovorom ker smo že orenk zgrešili temo.
arhitekturfreak June 4th, 2010, 09:51 AM Tokrat bolj na hitro, ker se mi mudi v službo.
1. Romi: Romi so tudi naši ljudje, že to, da ločiš naše od "naših" (torej čisto Slovence od "nečistih") je eklatanten rasizem in izključevanje, ki mu ne bi smelo biti mesta nikjer. Ti ljudje (takšno dikcijo uporabljajo rasisti) spoštujejo tujo lastnino (imam mnogo prijateljev med Romi pa mi ni še nihče nikoli nič ukradel!), nobeden od mojih romskih prijateljev ne poseduje orožja (vem pa za nekaj prijateljev Slovencev, ki ga posedujejo!), nihče od Romov, ki jih jaz poznam, nikomur ne grozi (pa jih poznam kakšnih 100, će želiš, ti lahko na zasebnem sporočilu povem, katere poznam in od kod in zakaj!).
In če se ti sprašuješ, čigave pravice so kršene, ti jaz odgovarjam: ROMSKE. To je najbolj marginalizirana, najbolj zapostavljena manjšina. Recimo v Prekmurju se morajo romski otroci, katerih materni jezik je romski, najprej naučiti slovensko in nato še madžarsko (dvojezičnost), in potem se sprašujejo, kako da jim gre težko v šoli - ja logično, komur pa ne bi šlo težko, če ga sploh ne poučujejo v njegovem materinem jeziku. Bi rad videl tebe, kako uspešen bi bil v taki situaciji. Ampak tebe to verjetno ne zanima, niti te ne zanima, v kakšni stiski živijo, kako jih nihče noče zaposlovat (zato potem dobivajo socialno podporo), koliko sovražnosti občutijo na svoji koži.
Da te ni sram, da take stvari izjavljaš pa sploh ne poznaš situacije!
2. Muslimani: hočejo in imajo polno pravico do mošeje, pa četudi je to verski, kulturni ali pa sladoledarski objekt - ni tvoja stvar, da razpravljaš o tem. Katoliki imajo v Sloveniji preko 3000 verskih objektov, ti pa si tako egoističen, da polnopravnim sodržavljanom ne privoščiš ENEGA? To veliko pove o tvoji nestrpnosti in ozkosrčnosti!
3. Homoseksualci: Posvojitev otrok je pravice parov, ki otrok ne morejo imeti. In vsi taki pari gredo čez strogo sito preverjanj, ali so primerni starši potencialnega posvojenca. Pa ne natolcuj o biologiji, ker je homoseksualnost znana tudi v živalskem svetu, je pač ena od oblik človeške spolne orientiranosti. Poleg tega je bolje, da za nekega otroka skrbita dva ljubeča starša, ki sta istega spola kot pa pijani in nasilni oče, ali neprimerna mati. Pa ne govori o tem, da bodo taki otroci diskriminirani - res je, bodo, ampak to točno zaradi takih, kot si ti.
4. Izbris: Ti nisi na poziciji, da bi nasprotoval Ustavnemu sodišču, nihče v tej državi ni v taki poziciji. In ustavno sodišče je odločilo, da je bil izbris nelegalen, zato ni nobene potrebe po individualni obravnavi, ampak jim je potrebno vrniti tisto, kar jim je država nelegalno odvzela. Konec debate. ČE imaš pa kako težavo, pa brž s pritožbo na Ustavno sodišče, samo tam je mesto za tovrstna pritoževanja.
5. Vojna: Tiste kosti so posledica maščevanja zmagovalcev. ČE bi bolje poznal zgodovino, bi dobro vedel, da se po vsaki vojni zgodi maščevanje tistih, ki so zmagali. In po desetletjih fašizma na naših tleh in po petih letih krvave morije (si prebral, ko sem napisal, da je želel nacifašizem izbrisati iz tega sveta Slovence in našo kuturo in jezik?), se je zgodilo tisto, kar je bilo pričakovati. Malo preberi zgodovino Francije ali kake edruge države in poglej, kaj so tam delali s poraženci, sploh pa z izdajalci.
S tabo se strinjam zgolj v tem, da bi si tudi sam želel, da bi po 2. sv. vojni nastopila demokracija in ne revolucija, ampak če boš malo prebral in kontekstualiziral okoliščine, boš videl, zakaj se je zgodila revolucija in kakšna je bila situacija pred vojno.
arhitekturfreak June 4th, 2010, 10:01 AM a.) Kdo zdaj vleče drugo svetovno vojno na plan ?
b.) Torej...če nekdo razmišlja drugače, mu je potrebno "bolj na trdo" dopovedati, da tako ne gre.
---------------------------------------------------------------------
Doslej se mi ni zdelo vredno posegati v te debate ampak v Sloveniji nekateri razumejo pojme "Demokracija", "svoboda govora" itn. na način, ki zelo spominja na "pravo radničke klase u našoj demokratičnoj zemlji, koju smo izborili u krvi..."
Saj ne zamerim...enim je bilo pač tisto obdobje bolj všeč.
Vsekakor pa, spoštovani arhitekturfreak, so tvoji posti po načinu (ne vsebini) povsem identični tistim, ki ti dvignejo pokrovko.;)
Svetovna vojna je v Sloveniji pač del diskusije o preteklosti in je nikakor ne vlečem na plano zato, ker bi si tako močno želel debate o njej, pač pa zato, ker očitno eni res ne vedo, kaj je počenjal fašizem in kaj je počenjal v Sloveniji nacizem in kako zelo, zelo, zelo odurna je bila kolaboracija naših s tistimi, ki so želeli naš kolektivni umor, kot narod, kot kolektiv. Zato je pač potrebno povedat vsakič znova, da ne bodo potomci kolaborantov ali njihovi idejni zavezniki mislili, da smo karkoli pozabili.
"Na trdo dopovedat" sem napisal v smislu, da je pač potrebno uporabiti malo težje besede, če ne zaležejo nežne in prijazne. Ko nekdo tumba o posledicah, ne da bi razumeval vzroke, in če se mu dopoveduje petkrat, potem je pač potrebno svoje argumente in resnico zastaviti bolj neposredno - zgolj to sem imel v mislih, ko sem tisto napisal!
---------------------------
Ne vem, kaj tebe spominja na komunistične parole, ki jih citiraš zgoraj, zase vem ,da nisem bil nikoli komunist, niti pristaš diktature, enostrankarstva, nikoli ne bi volil neke stranke, ki bi se imenovala komunistična ali socialistična. Sem pa liberalec (v smislu open-minded, nemška varianta in ne kakšna Zaresovska, da ne bo pomote), tako da se močno motiš, ko mi očitaš komunistične zadeve.
Pa še odgovor na tvoj zadnji stavek: res je, če te moti razprava, če te motijo nasprotna stališča, če te motijo argumenti, če te moti bolj poglobljeno pisanje (meni denimo gre na živce, ko nekateri pišejo enovrstičnice in mislijo, da so s tem vse povedali in dokazali), potem ti mora iti moje pisanje pač na živce. In to je tvoj in ne moj problem.
Lahko pa bolj jasno opredeliš, na kak način te moti in kakšna je ta oblika mojega pisanja, ki te moti. Bom vesel odgovora, ker sem se vedno pripravljen prilagoditi, da bom bolje razumljen - seveda nikoli na račun argumentov in resnice.
Vnaprej hvala,
lp, af.
Metron June 4th, 2010, 11:16 AM Zgleda da nikoli nisi videl kako bedno romi živijo. Ja verjetno 1200€ na celo družino ki šteje 12 članov. Od kje ti pa ta podatek če smem vprašat?
Koga policija tepe? Nas ali rome? Glih zadnič sem videl kako so enga roma tamle pred kolosejem "pohapsal".
O socialni podpori:
http://lmgtfy.com/?q=elka+strojan+ban%C4%8Dni+izpisek
To je delo naše policije, tu je odgovor koga naša policija pretepa.
http://www.delo.si/assets/media/picture/iman/2006_11/670x420_protiromske_20demonstracije_20ambrus_20mavric_20pivk1c.jpg
Vir: Delo.si
Zakaj je džamija nesprejemljiva?
Kaj so pa cerkve kot versko-kulturni objekti? To je isto kot da bi zdej jaz, ker sem ateist rekel da nočemo več videti cerkev v ljubljani. Naj si postavijo molilnice če že hočejo molit, ne pa da postavljajo ogromne cerkve z PREVISOKIMI zvoniki sred ljubljane. :ohno:
Samo tega nebom nikoli rekel ker sem strpen do drugih.
Tule si pa malo mimo brcnil. Cerke so verski objetki, džamija je versko-kulturni objekt. Nič nimam proti svobodnem izražanju verskega prepričanja, zato naj si postavijo molilnice, naj molijo kadar hočejo, naj praznujejo kar hočejo, ne morejo pa postaviti versko kulturnega objekta. Je pa zanimivo, kako ste takoimenovani liberalci nastrojeni proti katolikom, kako ste indiferentni do ostalih kristjanov, budistov, judov, hindujcev, jehovcev.....in kako vas neizmerno skrbi za muslimane. Je to strpnost in enakopravna obravnava?
Pa sam menim da sta lahko istospolna starša boljša skrbnika za otroka kot "normalen par".
Pomisli koliko otrok neželi iti domov ker nevejo ali bo oče pijan ali ne. Jaz sem imel v osnovni šoli pred leti dva taka primera. Kar je še najhuje so oni tudi začeli piti in bodo na koncu verjetno isti do svojih otrok.
Primer: http://katarina.blog.siol.net/2009/11/
Takih primerov je po sloveniji ogromno in jaz bi takim družinam prepovedal imeti otroke!
Evo, tole je tipična manipulacija s strani zagovornikov posvojitev. Koliko pijancev, koliko narkomanov..... In če mene vprašaš, komu bi dal otroka, narkomanu pijancu ali homoseksualcu? Moj odgovor je nobenemu, ker, je to izbira med slabim in še slabšim. In kot si že sam ugotovil, otrok za posvojitev je premalo še za heteroseksualce. Če bi bilo otrok za posvojitev preveč in jih heteroseksualni pari ne bi hoteli, potem bi še razumel ta argument, bolje da jih damo homosekualcem kot pa pijancem. Tako pa je izbira med dvema slabima možnostima nepotrebna, ker imamo dovoj heteroseksualnih parov, ki si želijo posvojitve, pa do nje ne pridejo in njim je terba dat otroke, ker so zato najbolj primerni. Vse ostalo je nesprejemljivo.
Zakaj jim nemorejo lepo dati državljanstvo pa naj se jebe** vsi skupaj. Zakaj je treba zdej gledati kdo si ni hotel urediti statusa in kdo je? Dej no...
1. Zato, ker je to krivično do vseh tistih, ki smo se pobrigali in si stvari pravočasno uredili, njim se pa to ni zdelo vredno
2. Zato, ker je med temi veliko preračunljivcev, ki so računali, da Slovenija ne bo postala samostojna, so bili celo na strani agresorja in takim enostavno ne moremo dati državljanstva.
Ali ni zanimivo to licemerstvo slovenskih liberalcev, ki imajo toliko za povedati o izdajalcih in kolaborantih leta 1945. Ko pa beseda nanese na kolaborante in agresorje 1991, je treba dati pa tem kolaborantom in agresorjem državljanstva, pokojnine, odškodnine......Sram vas bodi, kakšen odnos imate do te države, ki smo jo tako dolgo čakali in se zanjo borili.
Vojna se ne konča z danes na jutri. Tako da je absurdno govoriti o povojnih pobojih. In to so popolnoma drugi časi o katerih je danes težko razpravljati. Med vojno vidiš takšne grozote da ti ni problem več ubiti človeka, še posebaj če ti je ta "človek" med vojno pobil družino, prijatelja in zažgal hišo.
Btw: Tito ni organiziral teh pobojev, verjetno pa je vedel za njih.
Sam jih ne odobravam, jih pa popolnoma razumem. Verjetno bi tudi sam v takih okoliščinah odreagiral enako. Nekoga ki te je maltretiral cela 4ri leta pa ja nebi pustil pri miru.
"Od danes naprej je konec vojne in od zdej naprej se nesme več pobijati. Jebi ga, mi smo vas, vi pa nas ne smete." :lol: :lol: :ohno:
1. Vojna se je v Evropi končala 9.5.1945, to je popolnoma jasno in tu ni nobenih dilem.
2. Diktatorski režimi so organizirani tako hierarhalno, da se ne more nič zgoditi brez prilolitve diktatorja v tem primeru Tita. TIto je za vse to vedel in je dal tudi žegen, če ga ne bi, se to ne bi zgodilo.
In tu ne gre zato, kaj kdo razume in kaj ne. Mogoče se najde kdo, ki razume Metoda Trobca, pa to še ne pomeni, da je Trobec heroj.
Te stvari je treba oceniti iz kritične distance in jim dati ustrezno zgodovinsko veljavo, ter pokopati nepokopane, kot je zapisano že v Antigoni. Nič drugega.
Sam naprimer poznam primer ko je duhovnik poslilil deklico in ko se je le ta opogumila in je po desetih letih to prijavila na policijo, jo je cela vas zasovražila, češ kako si upa blatiti njihovega župnika. :bash:
No, te stvari je potrebno brez vsakega dvoma najostreje obsoditi in tudi sankcionirati. Tu ni debate. Je pa to tudi priložnost da RKC razmisli o ukinitvi celibata, kar se bo pomoje v naslednjih 50 letih tudi zgodilo.
Večinoma sem že odgovoril v jst1, pa vendar
2. Muslimani: hočejo in imajo polno pravico do mošeje, pa četudi je to verski, kulturni ali pa sladoledarski objekt - ni tvoja stvar, da razpravljaš o tem. Katoliki imajo v Sloveniji preko 3000 verskih objektov, ti pa si tako egoističen, da polnopravnim sodržavljanom ne privoščiš ENEGA? To veliko pove o tvoji nestrpnosti in ozkosrčnosti!
Jaz ne da jim ne privoščim enega, jaz jim privoščim 1000, če imajo denar. Ampak 1000 verskih ne versko-kulturnih objektov. Verski objekti so potrebni, da oni lahko nemoteno opravljajo svoje verske dolžnosti in to pravico vsekakor imajo že sedaj, nihče jim je ne krši. Tako kot imajo katoliki tudi svoje verske objekte( cerkve), pa evangeličani, pa pravoslavci......Nikomur se pravica do verskih objektov ne krši.
3. Homoseksualci: Posvojitev otrok je pravice parov, ki otrok ne morejo imeti. In vsi taki pari gredo čez strogo sito preverjanj, ali so primerni starši potencialnega posvojenca. Pa ne natolcuj o biologiji, ker je homoseksualnost znana tudi v živalskem svetu, je pač ena od oblik človeške spolne orientiranosti. Poleg tega je bolje, da za nekega otroka skrbita dva ljubeča starša, ki sta istega spola kot pa pijani in nasilni oče, ali neprimerna mati. Pa ne govori o tem, da bodo taki otroci diskriminirani - res je, bodo, ampak to točno zaradi takih, kot si ti.
1. O biologiji: Vrsta: vrsta je skupina osebkov, ki se uspešno razmnžuje in ima plodne potomce. Vse ostalo je biološko gledano stranska veja v razvoju, ker ne omogoča obstanka vrste.
2. Ista manipulacija z pijanci kot že zgoraj. Primerajte slabo s še slabšim, a oboje je nesprejemljivo.
4. Izbris: Ti nisi na poziciji, da bi nasprotoval Ustavnemu sodišču, nihče v tej državi ni v taki poziciji. In ustavno sodišče je odločilo, da je bil izbris nelegalen, zato ni nobene potrebe po individualni obravnavi, ampak jim je potrebno vrniti tisto, kar jim je država nelegalno odvzela. Konec debate. ČE imaš pa kako težavo, pa brž s pritožbo na Ustavno sodišče, samo tam je mesto za tovrstna pritoževanja
Spet ena velika neumnost. A veš ti kaj pomeni beseda nelegalen? V nasprotju z zakonom. Takrat je bla zakonodaja takša, da kdor si statusa ne uredi, ga nima. In to kar se je zgodilo niti slučajno ni v nasprotju z zakonom, ker ni šlo za sistemsko krivico. Kaj misliš da so kar najljučno izbrali teh 25000 in pritisnili delete? Gre za to da si ti ljudje statusa niso uredili. Jaz dopuščam možnost da se je komu izmed teh zodila krivica, da mu kakšen uradnik na okencu in naredil vsega po predpisih, ampak to so osamlejni primeri, zagotovo pa ne gre za sistemski problem in za odgovornost države.
5. Vojna: Tiste kosti so posledica maščevanja zmagovalcev. ČE bi bolje poznal zgodovino, bi dobro vedel, da se po vsaki vojni zgodi maščevanje tistih, ki so zmagali. In po desetletjih fašizma na naših tleh in po petih letih krvave morije (si prebral, ko sem napisal, da je želel nacifašizem izbrisati iz tega sveta Slovence in našo kuturo in jezik?), se je zgodilo tisto, kar je bilo pričakovati. Malo preberi zgodovino Francije ali kake edruge države in poglej, kaj so tam delali s poraženci, sploh pa z izdajalci.
S tabo se strinjam zgolj v tem, da bi si tudi sam želel, da bi po 2. sv. vojni nastopila demokracija in ne revolucija, ampak če boš malo prebral in kontekstualiziral okoliščine, boš videl, zakaj se je zgodila revolucija in kakšna je bila situacija pred vojno.
1. Ne poučuj me kot majhnega šolarčka o zgodovinski okoliščinah 2.SV, ker jih verjetno poznam bolje od tebe. Za zločin ni opravičila, zgodil se je, stvar je nepopravljiva, kar smo mi dolžni storiti je, da te stvari obsodimo in mrtve pokopljemo. Konec
2. Po vsaki voji se zgodi maščevanje? Po vonji za Slovenijo se ni zgodilo nobeno maščevanje, niti nad pripadniki JLA niti nad sodelavci komunističnega režima. Še več, predčasno smo jih upokojevali, namesto da bi jih naglani iz služb. DEMOS se leta 1991 za razliko od revolucionarjev ni obnašal revanšistično, ampak konsenzualno, kar se mi je kasneje tudi zelo maščevalo in sem jim maščiuje še danes, ko ti isti ljudje prejemajo najvišja državna odlikovanja.
jst1 June 4th, 2010, 11:47 AM Ma ja se strinjam s tabo. Dodal bi še to da je treba ženskam vzet volilno pravico. Koji kur*** so pa one da bodo odločale o prihodnjosti države. Naj grejo za štedilnik ne pa da pametujejo, če nočejo pa dve okoli kepe pa je!!!
jst1 June 4th, 2010, 11:51 AM No ja glede ene stvari se pa zares strinjam s tabo. Da ukinejo celibat v cerkvi, s tem bi bilo sigurno veliko veliko manj afer okoli pedofilije in vsega.
Zdej pa zares odhajam iz tele debate.
LJ-city June 4th, 2010, 02:41 PM Župan/ja Ljubljane - Mayor of Ljubljana 2010-2014 :nuts::nuts:
Spet bom mal težil, tak pač sem:)
Nekateri ste si narobe zastavl in razumel smisel tega foruma.To je gradbeni forum, ki seveda potegne arhitekturo zraven(zame je predvsem gradbeni, ker me gradbeništvo zanima)
Stvar je taka, da ne moreš imeti 50% postov na temo politike in preostalih 30% v gostilni, 20% ti pa celo rata pisat o projektih in gradbeništvu&arhitekturi.
Gostilno in ta del threada(šport,debate,politika itd) so nam moderatorji in lastniki pustili kot malo za relaksacijo, da napišeš post ali dva.Ne pa da pišeš 3 dni o povojnih pobojih, homoseksualcih, ciganih in to v threadu župan/ja Ljubljane halo.Saj to ni nek forum o socialni problematiki in podobnih pizdarijah, kjer se razpravlja.Jaz razumem, da je nekaterim dolgčas in bi radi napisali svoj pogled in razmišljane na to temo, vendar žal to ni pravi forum za vas.Pri nekaterih članih sem opazil, da napišejo post samo takrat, ko se dotakne tema o politiki in se začne boj med levimi in desnimi.
Samo v razmislek.
BeliF June 4th, 2010, 02:51 PM pomojem je njihova predvolilna želja, da Jankovič ukine cerkveni celibat, pa zato tko nakladajo... men se sicer to ne zdi ravno najpomembnejši projekt, ampak ok, zgleda da podpora obstaja tudi za take projekte. če ne drugega bo pa po volitvah nastala civilna iniciativa, ki bo to želela od njega
LJ-city June 4th, 2010, 03:08 PM Mene samo zanima kaj ti mora dogajat v glavi, ko hitiš in pišeš, da boš čimprej odgovoril drugemu članu na temo povojnih pobojev, rdečih, belih, levih, desnih in to na gradbenem forumu.Me zanima, če se na čebelarskem forumu tudi menijo o tem oz. če smo mi edini pacienti:lol:Kako hudo si se to moral zmotiti pri registraciji, ko si se vpisal in vedel, da je to tvoj namen in prispevek k temu forumu.:ohno:
Armatura, pumpa za betoniranje, opaž,temeljenje, jet grouting, piloti, zagatnice, plošča....:banana::banana:
Metrodusa June 4th, 2010, 11:05 PM Mene samo zanima kaj ti mora dogajat v glavi, ko hitiš in pišeš, da boš čimprej odgovoril drugemu članu na temo povojnih pobojev, rdečih, belih, levih, desnih in to na gradbenem forumu.
Enostano, Slovenci se delimo na tiste, ki vemo, kakšen manipulator je Janez Janša in tiste, ki bodo to šele ugotovili.:banana:
Politična razhajanja so potem samo posledica naše trme in nesposobnosti sledenju argumentom, nihče pa ne bo odstopil od lastnega prepričanja:bash:
Drugače pa ni samo pri nas tako, vedno se najde nekaj indoktriniranih ljudi, ki kot guruji spletnega komuniciranja širijo besede (po njihovem mnenju) Mesije, in nekaj takih, ki še niso ugotovili, da poti nazaj pri opranih možganih ni.
tomaz2 June 7th, 2010, 10:47 PM Enostano, Slovenci se delimo na tiste, ki vemo, kakšen manipulator je Janez Janša in tiste, ki bodo to šele ugotovili.:banana:
če najdeš enga politika ki ni manipulator si pravi frajer :lol: V politiki gre pač za načela, ki jih posameznik zagovarja in to je to:banana:
babylon June 7th, 2010, 10:51 PM Nekaj je zagovarjati načela, nekaj pa imeti debilno retoriko.
Opasni_1982 June 7th, 2010, 11:20 PM Nanjvečji problem slovenske politike je predvsem v tem, da ni prave alternative trenutnemu stanju. Volim Janšo ampak predvem zaradi bolj decentralistične politike njegove (prejšnje) vlade. Drži pa kot pribito, je populist, nenehno v iskanju novih in novih sporov. Ampak to je to, naša realnost.
Da bo Janković izvoljen je jasno že dolgo. Nas pa taki ljudje kot je on, njegova dejanja in njegovo ime povezano s številnimi takšnimi in drugačnimi aferami uvrščajo globoko na seznam Balkana. V razvitem svetu tam na severu bi nek politik že ob samih sumih (pomnite: kjer se kadi je tudi ogenj) odstipil, tale pa obrača slovensko prestolnico kot Srbinje, kot svojo igračko v igrici Transport Tycoon Deluxe. S takim načinom vodenja mesta (delo župana in "delo" mestnega sveta - vse skupaj pravzaprav vodi en sam človek + njegova družina) je Lj prej malomeščanska vas kot pa tisto, kar bi vseskozi rada postala.
Bi pa človek najprej od takih ljudi kot so tukaj, povečini ste i intelektualno zelo razgledanih pričakoval bolj razsodno razmišljanje. Marsikakšnega politika obtožujete, da je populist s tem ko uvrsti v svoj predvolilni program takšne in drugačne projekte in progame, ki se dotaknejo ljudi (zmanjševanje številk na položnici recimo), po drugi strani pa imamo Jankovića, ki počne prav in skoraj samo to - le način je drugačen. Kaj pa je stadion in dvorana kot populistična poteza pred volitvami?
In ja, to je nek manadzer? Od 300 mio evrov kolikor naj bi stale Stozice je zagotovil (GREP v tem primeru) 20 mio evrov, ostalo je brez kritja, še na puf ne moremo reči da je ker banke še ničesar niso dale. Balkan
arhitekturfreak June 8th, 2010, 12:40 AM Nanjvečji problem slovenske politike je predvsem v tem, da ni prave alternative trenutnemu stanju. Volim Janšo ampak predvem zaradi bolj decentralistične politike njegove (prejšnje) vlade. Drži pa kot pribito, je populist, nenehno v iskanju novih in novih sporov. Ampak to je to, naša realnost.
Alternativa obstaja, le da ljudje ne volijo zanjo. Nazadnje se je kot alternativa predstavljala ZARES in dobila lep odstotek (po moje samo enkrat in nikoli več). Denimo, ko se enkrat zeleni spravijo v red in sodelovanje, sem prepričan, da jim 10% ne uide. Ali pa kakšna nova stranka, zmerna, sredinska, odprta, strokovna - takšni lahko celo pometejo s konkurenco.
Ampak ljudje, ki pravijo, da volijo Janšo zaradi njegove "bolj" decentralistične politike, ob tem pa spregledajo vso škodo, ki jo povzroča slovenski demokraciji, res niso pripravljeni in tudi ne bodo volili alternative. Ljudi pač bolj zanimajo težke besede, prepir, sovraštvo, demoniziranje nasprotnika, pristajajo na floskule in verjamejo veliki (a praznim) političnim obljubam.
Realnosti ne bomo nikoli spremenili, če bomo v istem stavku zapisali, da vemo, da je nek politik populist, ki seje vedno nove in nove spore, ampak da vseeno volimo zanj, ker ima na enem od področij pač ok stališče. To je podobno kot bi napisali, da je bil sicer Hitler množični morilec in krut diktator, ampak ker je uredil cestno infrastrukturo, bomo pa volili za njega ...
Da bo Janković izvoljen je jasno že dolgo. Nas pa taki ljudje kot je on, njegova dejanja in njegovo ime povezano s številnimi takšnimi in drugačnimi aferami uvrščajo globoko na seznam Balkana. V razvitem svetu tam na severu bi nek politik že ob samih sumih (pomnite: kjer se kadi je tudi ogenj) odstipil, tale pa obrača slovensko prestolnico kot Srbinje, kot svojo igračko v igrici Transport Tycoon Deluxe. S takim načinom vodenja mesta (delo župana in "delo" mestnega sveta - vse skupaj pravzaprav vodi en sam človek + njegova družina) je Lj prej malomeščanska vas kot pa tisto, kar bi vseskozi rada postala.
Tebe morda globoko na seznam Balkana uvršča tvoj nickname, ne moreš pa o nekom trditi, da je kriv samo zato, ker mu nekateri afere pripisujejo (to na sodišču ni dovolj). Vsem slovenskim politikom pripisujejo afere (nekaterim tudi tiste najbolj grozljive, denimo trgovanje z orožjem), pa jih zato ne diskreditiramo. Nekateri celo volijo za njih, ker imajo menda dobro decentralizacijsko politiko. :ohno:
Ponavljam, kdor ima kakšen dokaz o vpletenosti ljubljanskega župana v korupcijo in kriminalne posle, mora to nemudoma sporočiti tožilstvu ali policiji, sicer je tudi sam kriv kaznjivega dejanja prikrivanja informacij (za to je zagrožena zaporna kazen!). V kolikor pa teh informacij nima pa gre zgolj za natolcevanje in krivo obdolžitev, ki se prav tako preganja po uradni dolžnosti. Zatorej, nevarni (oziroma. opasni), ker vidim, da imaš dokaze, nemudoma na policijo, sicer si kriv prikrivanja informacij o kaznjivem dejanju, s tem pa se ni za igrat! :nono:
Bi pa človek najprej od takih ljudi kot so tukaj, povečini ste i intelektualno zelo razgledanih pričakoval bolj razsodno razmišljanje. Marsikakšnega politika obtožujete, da je populist s tem ko uvrsti v svoj predvolilni program takšne in drugačne projekte in progame, ki se dotaknejo ljudi (zmanjševanje številk na položnici recimo), po drugi strani pa imamo Jankovića, ki počne prav in skoraj samo to - le način je drugačen. Kaj pa je stadion in dvorana kot populistična poteza pred volitvami?
V prvem stavku nas tiste, ki podpiramo razvoj Ljubljane in nimamo podatkov o kriminalnih dejanjih aktualnega župana, obtožuješ, da smo nerazsodni, sam pa v resnici obtožuješ, ne da bi podal za svoje trditve dokaze. Sedaj pa ti povej meni, kdo je tu nerazsoden?!
In kakšno natolcevanje v drugem delu citiranega posta. Župan ne gradi stadiona in dvorane pred volitvami, ampak vse od takrat, ko je nastopil mandat. To je vendar obljubil (skupaj z ostalimi projekti v programu), zato so ga ljudje vendar izvolili (z več kot 2/3 podporo!). A se sploh zavedaš, kako kontradiktorna je tvoja logika? Nekomu očitaš, da je kriv, ker izvršuje svoj program, ki ga je legalno in legitimno potrdil prav tako demokratično izvoljeni mestni svet! Ljubljančani so podprli kandidata Jankovića ravno zaradi njegovega programa in ti ga sedaj obtožuješ, ker ta program, zaradi katerega so ga izvolili, izpolnjuje?
Po tvoje bi se moral Janković odpovedati svojemu programu zadnje leto pred volitvami ustaviti vse projekte, da mu ne bi takšni kot si ti očitali, da dela zaradi novih volitev? Česa tako odbitega pa že dolgo nisem prebral!!
In ja, to je nek manadzer? Od 300 mio evrov kolikor naj bi stale Stozice je zagotovil (GREP v tem primeru) 20 mio evrov, ostalo je brez kritja, še na puf ne moremo reči da je ker banke še ničesar niso dale. Balkan
Zakaj sprevračaš dejstva in manipuliraš z resnico? MOL je dala zemljišče, na katerem najboljši ponudnik gradi štadion in dvorano, zraven pa še nakupovalno središče. Ko bosta objekta dokončana, ju bo MOL prevzela, investitorju pa bo ostalo nakupovalno središče.
Čez kakšen mandat ali dva Janković ne bo več župan Ljubljane, štadiona in dvorane ne bo odnesel s sabo domov, ampak bosta ostala v ponos mestu in uporabnikom. Bomo pa še dolgo hvaležni (tudi kakšna generacija za nami!) pogumnemu, ambicioznemu in uspešnemu županu, ki je obljubil in za razliko od mnogih svoje obljube tudi izpolnil. Nekaj, kar večina drugih politikov ne stori nikoli v svojem življenju, čeprav se ves čas futra na državnem proračunu! Janković pa je nasprotno dokazal svoje sposobnosti kot manager, ko je iz malega podjetja ustvaril multinacionalko in eno najuspešnejših podjetij v državi (Mercator), sedaj pa kaže, da na enak način suvereno vodi mesto Ljubljana, ki se pod njegovo taktirko razvija kot se ni razvijala več desetletij.
LJ-city June 8th, 2010, 12:48 AM Pišuka dobro si tole napisal.Priznam, sam ne bi mogel takole kvalitetno argumentirano napisat.:)
Zokija maš lahko samo rad ali ga pa totalno sovražiš.Druge ni.
arhitekturfreak June 8th, 2010, 12:51 AM Hvala.
il brutto June 8th, 2010, 04:36 AM Ponavljam, kdor ima kakšen dokaz o vpletenosti ljubljanskega župana v korupcijo in kriminalne posle, mora to nemudoma sporočiti tožilstvu ali policiji, sicer je tudi sam kriv kaznjivega dejanja prikrivanja informacij (za to je zagrožena zaporna kazen!). V kolikor pa teh informacij nima pa gre zgolj za natolcevanje in krivo obdolžitev, ki se prav tako preganja po uradni dolžnosti. Zatorej, nevarni (oziroma. opasni), ker vidim, da imaš dokaze, nemudoma na policijo, sicer si kriv prikrivanja informacij o kaznjivem dejanju, s tem pa se ni za igrat!
Tole bo čisto off-topic, ampak ko že tako vehementno pišeš in barvaš z rdečo: obstaja kaznivo (brez J) dejanje opustitve ovadbe (280. člen Kazenskega zakonika (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200855&stevilka=2296)), ki pa velja le za kazniva dejanja, za katera je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora. Potem imaš opustitev ovadbe KD, ki se šele pripravlja (279.), ki velja za tista s kaznijo od 3 let naprej, ampak to se lahko ugotavlja šele potem, ko /če so že izvršena. Kriva ovadba je kazniva (283.), ampak pisanje po nekem forumu še ni ovadba (lahko te pa kdo toži za obrekovanje in podobne zadeve), prav tako je kazniva kriva izpovedba (284.).
Na kratko- če te kaj vprašajo, moraš povedati po resnici, če te pa ne, pa ni treba samoiniciativno nič povedati, razen pri najhujših kaznivih dejanjih.
Sicer pa osebno Jankovićemu stilu vladanja pravim razsvetljeni absolutizem :) Super, da se dela veliko in hitro, ampak čez birokratske ovire je vseeno treba zakonito in ne z buldožerjem; če je ovir preveč, je treba pač počakati na spremembo sistema, ne pa jih ignorirati. Do neke mere je agresiven pristop ok, ampak malo manjkrat bi lahko šel čez mejo. Kolikor nam gredo na živce nekonstruktivne civilne iniciative, še vedno obstaja pravica do pritožbe na gradbeno dovoljenje ipd. in je treba tudi na to računati, ne pa da groziš z odškodninskimi tožbami proti pritožnikom. Da je pa lahko "absolutist" pa seveda ni sam "kriv", ampak ima pač srečo, da je dobil na volitvah absolutno večino.
Opasni_1982 June 8th, 2010, 08:35 AM Alternativa obstaja, le da ljudje ne volijo zanjo. Nazadnje se je kot alternativa predstavljala ZARES in dobila lep odstotek (po moje samo enkrat in nikoli več). Denimo, ko se enkrat zeleni spravijo v red in sodelovanje, sem prepričan, da jim 10% ne uide. Ali pa kakšna nova stranka, zmerna, sredinska, odprta, strokovna - takšni lahko celo pometejo s konkurenco.
Ampak ljudje, ki pravijo, da volijo Janšo zaradi njegove "bolj" decentralistične politike, ob tem pa spregledajo vso škodo, ki jo povzroča slovenski demokraciji, res niso pripravljeni in tudi ne bodo volili alternative. Ljudi pač bolj zanimajo težke besede, prepir, sovraštvo, demoniziranje nasprotnika, pristajajo na floskule in verjamejo veliki (a praznim) političnim obljubam.
Realnosti ne bomo nikoli spremenili, če bomo v istem stavku zapisali, da vemo, da je nek politik populist, ki seje vedno nove in nove spore, ampak da vseeno volimo zanj, ker ima na enem od področij pač ok stališče. To je podobno kot bi napisali, da je bil sicer Hitler množični morilec in krut diktator, ampak ker je uredil cestno infrastrukturo, bomo pa volili za njega ...
Tebe morda globoko na seznam Balkana uvršča tvoj nickname, ne moreš pa o nekom trditi, da je kriv samo zato, ker mu nekateri afere pripisujejo (to na sodišču ni dovolj). Vsem slovenskim politikom pripisujejo afere (nekaterim tudi tiste najbolj grozljive, denimo trgovanje z orožjem), pa jih zato ne diskreditiramo. Nekateri celo volijo za njih, ker imajo menda dobro decentralizacijsko politiko. :ohno:
Ponavljam, kdor ima kakšen dokaz o vpletenosti ljubljanskega župana v korupcijo in kriminalne posle, mora to nemudoma sporočiti tožilstvu ali policiji, sicer je tudi sam kriv kaznjivega dejanja prikrivanja informacij (za to je zagrožena zaporna kazen!). V kolikor pa teh informacij nima pa gre zgolj za natolcevanje in krivo obdolžitev, ki se prav tako preganja po uradni dolžnosti. Zatorej, nevarni (oziroma. opasni), ker vidim, da imaš dokaze, nemudoma na policijo, sicer si kriv prikrivanja informacij o kaznjivem dejanju, s tem pa se ni za igrat! :nono:
V prvem stavku nas tiste, ki podpiramo razvoj Ljubljane in nimamo podatkov o kriminalnih dejanjih aktualnega župana, obtožuješ, da smo nerazsodni, sam pa v resnici obtožuješ, ne da bi podal za svoje trditve dokaze. Sedaj pa ti povej meni, kdo je tu nerazsoden?!
In kakšno natolcevanje v drugem delu citiranega posta. Župan ne gradi stadiona in dvorane pred volitvami, ampak vse od takrat, ko je nastopil mandat. To je vendar obljubil (skupaj z ostalimi projekti v programu), zato so ga ljudje vendar izvolili (z več kot 2/3 podporo!). A se sploh zavedaš, kako kontradiktorna je tvoja logika? Nekomu očitaš, da je kriv, ker izvršuje svoj program, ki ga je legalno in legitimno potrdil prav tako demokratično izvoljeni mestni svet! Ljubljančani so podprli kandidata Jankovića ravno zaradi njegovega programa in ti ga sedaj obtožuješ, ker ta program, zaradi katerega so ga izvolili, izpolnjuje?
Po tvoje bi se moral Janković odpovedati svojemu programu zadnje leto pred volitvami ustaviti vse projekte, da mu ne bi takšni kot si ti očitali, da dela zaradi novih volitev? Česa tako odbitega pa že dolgo nisem prebral!!
Zakaj sprevračaš dejstva in manipuliraš z resnico? MOL je dala zemljišče, na katerem najboljši ponudnik gradi štadion in dvorano, zraven pa še nakupovalno središče. Ko bosta objekta dokončana, ju bo MOL prevzela, investitorju pa bo ostalo nakupovalno središče.
Čez kakšen mandat ali dva Janković ne bo več župan Ljubljane, štadiona in dvorane ne bo odnesel s sabo domov, ampak bosta ostala v ponos mestu in uporabnikom. Bomo pa še dolgo hvaležni (tudi kakšna generacija za nami!) pogumnemu, ambicioznemu in uspešnemu županu, ki je obljubil in za razliko od mnogih svoje obljube tudi izpolnil. Nekaj, kar večina drugih politikov ne stori nikoli v svojem življenju, čeprav se ves čas futra na državnem proračunu! Janković pa je nasprotno dokazal svoje sposobnosti kot manager, ko je iz malega podjetja ustvaril multinacionalko in eno najuspešnejših podjetij v državi (Mercator), sedaj pa kaže, da na enak način suvereno vodi mesto Ljubljana, ki se pod njegovo taktirko razvija kot se ni razvijala več desetletij.
Kolikor sem seznanjen je proti Jankoviću vloženim ta trenutek več kot 40 ovadb in to tudi s področja gospodarskega kriminala. Komentar ni potreben. :)
babylon June 8th, 2010, 08:48 AM Am, pa je bil že kdaj dejansko dokončno obtožen? ;) Človeka se ne meri po ovadbah, ampak po razsodbah. 40 pa se mi zdi še mala cifra za vse te godrnjače, ki imajo vedno nekaj proti njemu. Grem stavit da jih je kake 10 samo od Jazbinška.
Opasni_1982 June 8th, 2010, 09:33 AM Am, pa je bil že kdaj dejansko dokončno obtožen? ;) Človeka se ne meri po ovadbah, ampak po razsodbah. 40 pa se mi zdi še mala cifra za vse te godrnjače, ki imajo vedno nekaj proti njemu. Grem stavit da jih je kake 10 samo od Jazbinška.
Za ljudi na takih pozicijah je že ena preveč. Problem v tej zgodbi niti ni Janković ampak naš Kazenski zakonik oz. sodstvo nasploh.
BeliF June 8th, 2010, 10:40 AM Pišuka dobro si tole napisal.Priznam, sam ne bi mogel takole kvalitetno argumentirano napisat.:)
Zokija maš lahko samo rad ali ga pa totalno sovražiš.Druge ni.
mater si smotan, sploh nič posebnega ni pisal js sm šu pa brat zarad tebe uno klobaso od AF...:ohno::lol:
arhitekturfreak June 8th, 2010, 02:20 PM mater si smotan, sploh nič posebnega ni pisal js sm šu pa brat zarad tebe uno klobaso od AF...:ohno::lol:
Drugič se raje ne trudi, je bolj varno ostati pri enovrstičnicah.
Sicer pa hvala za današnjo diskreditacijo (na argumente itak ne znaš odgovarjati), moram te zgolj opozoriti, da nisi konsistenten, včeraj si me pozabil užalit, sem že mislil, da se ti je kaj hudega pripetilo.
Vse dobro!
Af.
il brutto June 8th, 2010, 03:40 PM Ovadbo lahko poda kdorkoli, vsaka informacija o kaznivem dejanju je ovadba, tudi če je to popolnoma izmišljeno. Zame so zares relevantne le ovadbe, ki jih na tožilstvo pošlje policija ali drugi državni organi (protikorupcijska komisija, računsko sodišče ipd.). Seveda ima lahko prav tudi recimo Jazbinšek in drugi "civilisti", kadar jih pišejo, ampak takole na oko je nemogoče ločiti, katere so resne in katere ne.
Borimir June 8th, 2010, 06:34 PM Izhajaš iz predpostavke, da je tožilstvo učinkovito.
Kar pa, glede na dosedanje izkušnje, pri gospodarski kriminaliteti nedvomno ni (tako se je med drugim izrazil celo dr. Fišer, sicer Vrhovni državni tožilec). Relevantne so torej prav vse ovadbe, pri čemer bi moralo tožilstvo takoj (najkasneje v dveh mescih) ločiti seme od plevela in morebitne krive ovadbe tudi ustrezno (finančno, morebiti tudi kazensko) sankcionirati. Dokler pa bodo ovadbe v veliki meri "on hold" pa tudi folk instituta ovadbe ne bo resno jemal...
Sicer pa je res, da morajo pravila veljati za vse enako. Pa sem kljub temu močno za Jankoviča, ker imam raje učinkovito in malo sporno oblast, kot pa samo neučinkovito (seveda ob predpostavki, da nisem jaz oškodovanec :) )
homo_urbanis June 8th, 2010, 06:37 PM najprej naštudirajte tole, pol pa udarte debato :nuts:
"Po mnenju prof. Klitgaarda dosedanje uspešne
akcije proti korupciji temeljijo na naslednjih
napotkih. Najprej ulovimo »veliko ribo«, jo na
podlagi zakonitih dokazov kaznujmo in javno
imenujmo. Pomembno je, da »velika riba« prihaja
iz stranke, ki je na oblasti. S tem si institucije
pridobijo kredibilnost in spodbudijo ljudi
k njihovemu vsakdanjemu moralnem ravnanju
in prijavljanju tovrstnih dejanj (politiki morajo
dajati s svojim ravnanjem moralni vzor).
Drugačni protikorupcijski ukrepi so le prazne
fraze politikov in nabiranje volilnih glasov."
KORUPCIJA IN POLITIKA (http://www.kpk-rs.si/fileadmin/kpk.gov.si/pageuploads/pdf/publikacije/Posvet_korupcija_in_polirika/Zbornik.pdf)
tomaz2 June 8th, 2010, 07:06 PM Malo berem te eseje (cca. vsako stoto besedo :) a en stavek mi je padel v oči
Alternativa obstaja, le da ljudje ne volijo zanjo. Nazadnje se je kot alternativa predstavljala ZARES in dobila lep odstotek (po moje samo enkrat in nikoli več).
Verjetno je res ZARES dobil zadnjič tako visok odstotek. Njihovo geslo pa je tako ali tako Zares, nova politika, na stari način :)
BeliF June 8th, 2010, 07:11 PM a je kdo sploh pričakoval kaj novega od samih starih politikov? resno, a je kdo to pričakoval? resno? prov ZARES resno? resno? resno? reeeeeeesnooooo?
ko da bi vice bral je ratu ta forum :ohno:
Opasni_1982 June 8th, 2010, 08:20 PM Malo berem te eseje (cca. vsako stoto besedo :) a en stavek mi je padel v oči
Verjetno je res ZARES dobil zadnjič tako visok odstotek. Njihovo geslo pa je tako ali tako Zares, nova politika, na stari način :)
A sedaj je ZA RES? Prej je pa bilo ZA HEC ali kako?
In ja, vprašanje zgoraj je dokaj umesno glede na to da v Zahecu vidimo povečini le stare podgane, ki so pricepljale Iz potapljajočega se LDSa
BeliF June 8th, 2010, 08:31 PM mah, to je bil itak politični nateg stroletja. pač tok da folk misli da imamo "novo" vlado, čeprav so glavni akterji identični prejšnim levim strankam. folk je pa lepo nasedel in še vedno misli, da vlado vodi Pahor... koalicija je pa ista kot pred 5mi leti :lol:
Opasni_1982 June 8th, 2010, 08:38 PM Haha. Še posebej mi pristisk dvigne tista koklja iz Domžal - gospa Oražem
No nazaj k Jankoviću, da ne bo mati Verso spet prepolna njenih "argumentiranih" očitkov, ki jih bo strnila v en stavek tako kot večina njenih 14 000 postov. :)
Finance glede financ pravijo takole
http://www.finance.si/259082/Misterij-Jankovi%E6evega-zadol%BEevanja-Ljubljane
GoldHorn June 8th, 2010, 09:02 PM Haha. Še posebej mi pristisk dvigne tista koklja iz Domžal - gospa Oražem
No nazaj k Jankoviću, da ne bo mati Verso spet prepolna njenih "argumentiranih" očitkov, ki jih bo strnila v en stavek tako kot večina njenih 14 000 postov. :)
Finance glede financ pravijo takole
http://www.finance.si/259082/Misterij-Jankovi%E6evega-zadol%BEevanja-Ljubljane
Ko smo pri "ZARES-nih"Oražmova in Širca sta leta 2007 pred kamero razlagali, da plačujeta hišno pomočnico na roke.
Takrat sem se resno vprašal kakšen IQ imata, da gresta poslanki v kamero razlagati, da hudo kršita zakon in podpirata delo na črno.
arhitekturfreak June 8th, 2010, 09:24 PM Kako očitno nekateri navijajo za določeno politično opcijo (v gornjih primerih gre za jasno navijanje za tranzicijsko desnico). Ko pa kdo podpre koga od politikov ali strank leve sredine, pa takoj z macolo po glavi. Fantje, očitno se nekateri res še niste naučili, da v tej državi ni več enoumja, ampak politični pluralizem.
In če ste vi zvesti Janševi verniki, dopustite vendar tudi drugim, da podpirajo stranke, ki zasledujejo demokratične vrednote, človekove pravice in podobno.
:cheers:
BeliF June 8th, 2010, 09:28 PM ti resnično verjameš temu kar si napisal?
če še nisi ugotovil, volim Janšo, ampak bi volil (če bi živel v Ljubljani) tudi Jankoviča... skratka, js sem levo-desno drkarijo že davno prerasel, medtem ko ravno ti še vedno "vidiš" samo eno opcijo, taduga je pa itak vse zasrala že po difoltu
BeliF June 8th, 2010, 09:34 PM men se Pahor dejansko zdi v redu dečko, ampak ga ne maram, ker sem že pred volitvami vedel, da je premalo sposoben. in to se je tudi izkazalo. prvo leto metanje denarja skozi okno, sedaj bo treba pa še bolj zategnit pas, kot bi bilo sicer potrebno. tut da nauš mislu, pred volitvami sem si zelo želel koalicije SDS in SD, ampak "potrebe po veliki koaliciji ni bilo". en teden po volitvah so nam pa mediji prvič povedal za svetovno gospodarsko krizo... in to za krizo, ki so jo vsi pričakovali že prej, in za katero se je že takrat vedelo da je pred vrati. BDP se je namreč že pred volitvami iz plusa znižal v minus. ampak so nas vse skupaj lepo nategnil in nam nič povedali ;) zdej imamo pa namesto dveh močnih stran eno večjo pa tri prdljivce zraven vladne sklede, namesto da bi "združno" premagali krizo daleč največjih razsežnosti našega življenja (t.j. mojega in tvojega)
a se teb zdi to fer? verjetno res, koneckoncev si zmagal na volitvah... škoda da nismo zmagali VSI Slovenci ;)
GoldHorn June 8th, 2010, 09:42 PM Mene zabavajo izpadi strastnih pripadnikov levice - "Če nisi z nami si Janšist". lol
arhitekturfreak June 8th, 2010, 10:01 PM men se Pahor dejansko zdi v redu dečko, ampak ga ne maram Kontradiktorna izjava.
tut da nauš mislu, pred volitvami sem si zelo želel koalicije SDS in SD Jaz pa niti ne, ideološko razcepljene vlade so manj učinkovite, poleg tega si ne predstavljam, da bi Janšev ego prenesel, da bi mu bil Pahor šef (SD je dobila več glasov), prav tako si ne predstavljam, kako bi tisti, ki izkoristijo vsako priložnost, da sekajo po komunizmu (čeprav je komunizem že 20 let mrtev), sodelovali s temi, ki so ideološki nasledniki KPS. Bi ne bila to prvovrstna hipokrizija?
en teden po volitvah so nam pa mediji prvič povedal za svetovno gospodarsko krizo... Če gledaš samo slovenske medije, potem res ne moreš biti na tekočem (čeprav so tudi slovenski mediji napovedovali krizo že pred jesenjo 2008).
zdej imamo pa namesto dveh močnih stran eno večjo pa tri prdljivce zraven vladne sklede Tale izjava je dokaz, da nič ne razumeš, še najmanj demokracije. "Trije prdljivci" so parlamentarne stranke, izvoljene na demokratičnih in legitimnih volitvah. In ker imamo v SI proporcionalni volilni sistem, so potrebne koalicije. Koalicije smo vedno imeli in jih bomo imeli še naprej, dokler ne spremenimo volilnega sistema (potrebna 2/3 večina v DZ).
Jaz si ne želim ameriškega sistema, kjer obstajata dve močni stranki, in kjer za nikogar drugega (četudi ponuja dobre ideje, strokovnjake in rešitve) ni prostora. In če kritizirate razdvojenost volilnega telesa, se očitno ne zavedate, da bi v primeru dvostrankarstva bila ta razdvojenost še hujša.
koneckoncev si zmagal na volitvah...
Jaz na volitvah nisem kandidiral, zato tudi nisem mogel zmagati. Zmagala je stranka SD, ki jo je volilo največ volilcev, nato pa je skupaj s sorodnimi strankami uspela v DZ zagotoviti večino,s katero so izvolili vlado RS.
škoda da nismo zmagali VSI Slovenci ;)
Nobene škode ni. "Vsi" zmagajo samo v totalitarnih državah, recimo v Severni Koreji, kjer vsi podprejo eno (edino) stranko in so vsi nato zmagovalci.
V Sloveniji pa vlada demokracija in politični pluralizem, v katerem različne ideje, opcije, ideologije in perspektive tekmujejo za naklonjenost volilcev in nato tista, ki dobi večino, dobi mandatarja in oblast do novih volitev.
To so osnove demokracije. Glede na to, da iz tvojih postov veje nepoznavanje, priporočam v branje izvrstno knjigo Donatella della Porta: Temelji politični znanosti.
:cheers:
Opasni_1982 June 8th, 2010, 10:06 PM BeliF: S tem, da voliš desno opcijo si me pa precej presenetil glede na to, da kažeš odkrito simpatijo do solatarja in njegovih projektov, ki jim Janša nekako ni in ni naklonjen. :)
arhitekturfreak June 8th, 2010, 10:08 PM BeliF: S tem, da voliš desno opcijo si me pa precej presenetil glede na to, da kažeš odkrito simpatijo do solatarja in njegovih projektov, ki jim Janša nekako ni in ni naklonjen. :)
Opasni (oz. po slovensko Nevarni), koga imenuješ solatar?
BeliF June 8th, 2010, 10:12 PM ahhh, Opasni, Jerajeva je naša občinska svetnica pa se tudi z njo ne strinjam velikokrat... kot pravim, levo-desno drkarijo sem že prerasel. za cajta Janše je bilo stanje v državi boljše, v Ljubljani je sedaj boljše. ne bom pa samo zato ker sem desen kritiziral Jankoviča kadar se strinjam z njim. tako kot tudi Janše (ali Jerajeve) nikdar nisem podpiral kader se nisem strinjal
to sem tut že marsikdaj napisal... podpiram sposobne ljudi, torej tiste ki so s svojimi DEJANJI doprinesli k blagostanju države oziroma občine. tut Pahorja bom z veseljem pohvalil, ko bom imel dober razlog za to ;) in sem tudi ga, ko je bil v kockarski vojni s študenti...
il brutto June 8th, 2010, 10:22 PM AF
Originally Posted by BeliF
men se Pahor dejansko zdi v redu dečko, ampak ga ne maram
Kontradiktorna izjava.
Sploh ne, imam podobno mnenje o njem (in načeloma volim leve stranke, čeprav je to pri nas ena žalost). Meni se Pahor zdi "good guy" v tem smislu, da dejansko hoče kaj dobrega narediti in mu ni edini cilj ostati čim dalj na oblasti oz. si pri tem čim več nagrabiti. Ni pa zares sposoben za predsednika vlade, samo najbolj popularen je med levimi politiki.
il brutto June 8th, 2010, 10:23 PM Aja, zakaj solatar, če je pa vrtičke porušil? :)
tomaz2 June 8th, 2010, 10:29 PM arhitekturfreak a ti lahko nekaj predlagam... če bi bolj na kratko pisal bi mogoče kdo tvoje poste dejansko prebral. zdaj pač se vidi samo tisto kar napišeš bold,...
Glede Pahorja pa... je svetla točka levice... to je dejstvo. Če ne bi bilo pahorja leve vlade danes nebi bilo... ampak tudi v njegovem liku je preveč napak...
Opasni_1982 June 8th, 2010, 10:41 PM Aja, zakaj solatar, če je pa vrtičke porušil? :)
Solatar, opankar, papučar, ... cel kup je teh izrazov na spletni forumski sceni za tega Smederovića :)
arhitekturfreak June 8th, 2010, 10:42 PM arhitekturfreak a ti lahko nekaj predlagam... če bi bolj na kratko pisal bi mogoče kdo tvoje poste dejansko prebral. zdaj pač se vidi samo tisto kar napišeš bold,...
Glede Pahorja pa... je svetla točka levice... to je dejstvo. Če ne bi bilo pahorja leve vlade danes nebi bilo... ampak tudi v njegovem liku je preveč napak...
Hvala za predlog, vendar če želim argumentirano pojasniti, potem tega ne morem narediti v dveh besedah ali v eni vrstici. Navajen in naučen sem, da svoje stališče utemeljim in če je za to potreben daljši post, jemljem to kot nekakšno stransko "škodo".
Ker pa sem že nekrajkrat dobil takšen namig, predlagam, da vzameš primer enega mojega odgovora/posta in ga prirediš tako, da bi bistvo in sporočilo ostalo, vendar bi bilo krajše. Če mi pokažeš, kako to storiti, obljubim, da se bom potrudil in pisal bolj na kratko. :)
arhitekturfreak June 8th, 2010, 10:43 PM Opasni (slov. nevarni), ti pa z vsakim postom izkazuješ svoj primitivizem. A si res povsem brez argumentov, da se moraš posluževat udarcev pod pasom?
Opasni_1982 June 8th, 2010, 10:47 PM Opasni (slov. nevarni), ti pa z vsakim postom izkazuješ svoj primitivizem. A si res povsem brez argumentov, da se moraš posluževat udarcev pod pasom?
Sploh ne, le da jaz z enim stavkom povem toliko kot ti s tridesetimi svojimi. :) Pa ne vem v čem ti je finta, da pišeš prevod mojega nicknajma. Pač niknejm kot niknejm.
Verso June 9th, 2010, 12:26 AM No nazaj k Jankoviću, da ne bo mati Verso spet prepolna njenih "argumentiranih" očitkov, ki jih bo strnila v en stavek tako kot večina njenih 14 000 postov. :)Sploh ne, le da jaz z enim stavkom povem toliko kot ti s tridesetimi svojimi. :)Zelo zanimivo; ravno sem nameraval reči, da en moj stavek pove več, kot vse tvoje gobezdanje.
babylon June 9th, 2010, 01:12 AM Opasni, dej spizdi nekam. Resno. Zakaj te ne bannajo, ne vem... Se še komu zdi, da potrebujemo še enega moderatorja, oz. enega DOSLEDNEGA, ki bo gor vsak dan?
Opasni_1982 June 9th, 2010, 01:22 AM Opasni, dej spizdi nekam. Resno. Zakaj te ne bannajo, ne vem... Se še komu zdi, da potrebujemo še enega moderatorja, oz. enega DOSLEDNEGA, ki bo gor vsak dan?
Aha, boš ob tem povedal še razlog? Vidim, da si šele od julija tukaj. Zgodba ima pač določeno ozadje s katerim pa nisi seznanjen.
babylon June 9th, 2010, 01:26 AM Zaradi mene maš lahko Janka in Metko za sabo, ampak tvoje obnašanje ni za nikamor. Je s tabo vse v redu v glavi?
Opasni_1982 June 9th, 2010, 01:27 AM Ma daj ne da se mi s tabo ukvarjat.
LoKeY June 9th, 2010, 01:47 AM vi bi kar benali vsepovprek
Sicer pa naj bi bila tema o novem/i ljubljanskem/i županu/ji. Vedno bolj se nagibam k ideji, da bi tudi pri nas, tako kot pri hrvatih, uvedli moratorij na vse politične zadeve in razprave. Potem bomo pa res vidli kdo ma kaj za prispevat na tem forumu
PS: pa ne mislt, da vsaki dan ne preberem slehernega posta, ki ga kdorkoli objavi na Slo forumu - in hvala za vse moje novo pridobljene sive lase
homo_urbanis June 9th, 2010, 10:40 AM xx
homo_urbanis June 9th, 2010, 10:41 AM Solatar, opankar, papučar, ... cel kup je teh izrazov na spletni forumski sceni za tega Smederovića :)
če drugi uporabljajo take izraze, jih vsaj tebi ni treba - enostavno ni fer do človeka
drugače pa jaz problem pri zokiju vidim v njegovih neformalnih mrežah (link je v mojem prejšnjem postu):
Doseganje prednosti s pomočjo neformalnih mrež, ter lažje doseganje ciljev preko zvez in poznanstev pa že kažejo na možnost kaznivih dejanj in korupcije. Politika si na vse pretege prizadeva pridobiti čimveč takšnih zvez, ki jih je mogoče izkoristiti ob pohodu na oblast ali ob delovanju na oblasti. Za lažje doseganje ciljev so pomembne zveze, ki olajšajo tako pogovore o pridobivanju koristi, kot kasnejše vračanje uslug. S pripadanjem določeni mreži so ljudje neformalno zavezani, da ustrežejo drugemu pripadniku mreže, hkrati pa lahko pričakujejo isto takrat, ko bodo sami kaj potrebovali.
pri zokiju pa se je nabralo že nekaj sumljivih stvari, ko je težko ločit, kaj je kaj...
andrej_99 June 11th, 2010, 12:31 PM Mene zabavajo izpadi strastnih pripadnikov levice - "Če nisi z nami si Janšist". lol
Pa saj tako tudi je. Pahor je ponudil roko Janši, pa mu ta ob vsaki priliki pljune v obraz. Te delitve so sproducirane s strani politike in ni druge možnosti, kot da se opredeliš za eno ali drugo stran.
GoldHorn June 11th, 2010, 01:06 PM Pa saj tako tudi je. Pahor je ponudil roko Janši, pa mu ta ob vsaki priliki pljune v obraz. Te delitve so sproducirane s strani politike in ni druge možnosti, kot da se opredeliš za eno ali drugo stran.
To so konceptni temelji "religije". Če nisi musliman si nevernik, če nisi partizan si belogardist, če nisi rom si "nečlovek", če ne veruješ v levico si janšist.
Obtoževanje z "janšizmom" je prav takšna blodnja, kot bi postalo popularno, da bi strastni pripadniki desnice lajnali "če ne veruješ v desnico si izdajalec".
jst1 June 11th, 2010, 01:10 PM To so konceptni temelji "religije". Če nisi musliman si nevernik, če nisi partizan si belogardist, če nisi rom si "nečlovek", če ne veruješ v levico si janšist.
Obtoževanje z "janšizmom" je prav takšna blodnja, kot bi postalo popularno, da bi strastni pripadniki desnice lajnali "če ne veruješ v desnico si izdajalec".
Sej že zdej vedno govorijo tistim ki "ne verjamejo v desnico" komunisti. Jebiga, tko pač je. Če nisi z nami si proti nam. Tko je vedno bilo in vedno bo.
GoldHorn June 11th, 2010, 01:18 PM Sej že zdej vedno govorijo tistim ki "ne verjamejo v desnico" komunisti. Jebiga, tko pač je. Če nisi z nami si proti nam. Tko je vedno bilo in vedno bo.
Ja za tiste, ki ne premorejo obzorja je tako.
andrej_99 June 11th, 2010, 01:45 PM Sej to ti govorim. Janša je omejenec. Nima obzorja.
Lagoya June 11th, 2010, 05:14 PM @ GoldHorn :applause::applause:
Andrej 99, ti pa zgleda nisi doumel kaj je napisal. Levica demonizira Janšo, ravno toliko kot on demonizira levico, oz. bivše komuniste katerih član je bil tudi sam. Naloga politikov je spuščanje megle in kdor ji naseda, obzorja seveda ne vidi. Janša bi (hipotetično) ob zmagi na naslednjih volitvah z veseljem stopil v koalicijo z komerkoli iz levice in v trenutku obrnil retoriko, levi in desni verniki, pa bi z odprtimi usti lovili sapo. Dajte že razumeti, da je vsa politika le reklamna predstava za ljudstvo, podložniki se koljejo po forumih oni pa skupaj pijejo kavo.
Kar pa se tiče županskih volitev je po moje vprašanje samo ali v prvem ali v drugem krogu, vse ostalo je jasno.
arhitekturfreak June 11th, 2010, 08:20 PM Lagoya, podpišem tole zgoraj. ^^
Struckar June 13th, 2010, 11:47 AM Nekoč se bo ta megla morala razbliniti in tako, kot mnogi bom tudi sam ponovil, potrebujemo nekoga novega.
EDIT: Na Slovenski sceni seveda. V Ljubljani že imamo nekoga.
foobarbazgux June 13th, 2010, 05:15 PM Jao, kako kle eni nasedate politikom! Levim in desnim.
Ozz386 June 20th, 2010, 06:35 PM http://www.facebook.com/profile.php?id=1140933373&v=wall&story_fbid=120310701346095#!/pages/Zoran-Jankovic-edini-zupan-ki-zares-ljubi-Ljubljano/103063756412282?ref=ts
evoga še en link, strani na facebooku, ki gre v podporo zokiju ;)
Opasni_1982 June 20th, 2010, 08:51 PM Moraš pa biti res ozkogleden ter plitek, da zaradi teh par stolpnic in enega stadiona greš podpret tega pajaca. :)
tomaz2 June 20th, 2010, 09:05 PM pajac je pa res tapravi. pa steguje se bolj kot mu je dolga odeja. samo dela preudarno in to je važno. vsaj še en mandat je njegov.
Če bi jaz kandidiral za župana bi imel njegov prestop, čeprav sem isti bedaček kot on, samo to je formula za uspeh :)
Ozz386 June 20th, 2010, 09:27 PM Moraš pa biti res ozkogleden ter plitek, da zaradi teh par stolpnic in enega stadiona greš podpret tega pajaca. :)
Podpiram ga zaradi tega, ker je vsaj neki naredil v ljubljani ;)
il brutto June 20th, 2010, 10:37 PM če nič drugega, smo navajeni slabšega, vsaj od pajaca Rupla in dveh pajack za njim, ki niso naredili niti stolpnic niti štadiona. Čeprav je meni poleg štadiona še najbolj všeč pospešeno urejanje centra.
HairBag June 20th, 2010, 11:14 PM Upam da bo Jankovič kot glavno predvolilno obljubo postavil urejanje upadnic. Sej je lepo da se ureja fasade in obnavlja mestno jedro ampak to je samo lepotna operacija(ženska je še vedno stara :D). Njegovo izvajanje programa mi je do zdej ok samo je pa skrajni čas da se začne urejati promet v katerem bi po mojih željah imelo kolo osrednjo vlogo.
homo_urbanis June 22nd, 2010, 01:33 PM Stranke kandidate za župane v največjih mestih še skrivajo
Volitve županov ter mestnih in občinskih svetov bodo predvidoma 17. oktobra in v strankah so priprave v polnem teku. Za kandidate organizirajo posebne seminarje in izobraževanja, da bi jih pripravile na volilno tekmo.
Ljubljana - Volitve županov ter mestnih in občinskih svetov bodo predvidoma 17. oktobra in v strankah so priprave v polnem teku. Za kandidate organizirajo posebne seminarje in izobraževanja, ki so ob koncih tedna - tudi prejšnji konec tedna so bile -, da bi jih pripravile na volilno tekmo. Stranke so veliko kandidatov že predstavile, še vedno pa ni znano, katere bodo spustile v tekmo za županske položaje v večjih mestih, zlasti v Ljubljani, Mariboru in Kopru.
Najostrejši bo zagotovo predvolilni spopad v Ljubljani, kjer bodo proti Zoranu Jankoviću nastopili strankarski in neodvisni kandidati. Zato bo verjetno potreben drugi krog; kdo bo najresnejši Jankovićev tekmec, za zdaj še ni znano. Pohitele so zlasti manjše stranke - Nova Slovenija z Mojco Kucler Dolinar in Desus z Meto Vesel Valentinčič, kandidaturo je napovedal tudi Miha Jazbinšek.
Stranki LDS in Zares bosta očitno podprli Jankovića že v prvem krogu. V SD so mnenja različna, saj je del Socialnih demokratov prepričan, da bi morala največja vladna stranka v prestolnici nastopiti s svojim kandidatom. Odločitve, in to velja za vse stranke, zagotovo ne bodo sporočili pred koncem svetovnega nogometnega prvenstva sredi julija, a z njo ne bodo čakali niti do jeseni, ko se bo 30 dni pred volilno nedeljo začela uradna kampanja.
Skriti aduti
SDS bo tokrat poskušala popraviti slab rezultat v mestih, zlasti v glavnem mestu. Poleg trojke nekdanjih ministrov - Žiga Turk, Dragutin Mate in Gregor Virant - omenjajo možnost, da bi v tekmo poslali kandidata, ki je znan, nima pa prepoznavnega političnega zaledja. Že nekaj mandatov so namreč nesporni zmagovalci lokalnih volitev vsaj formalno nestrankarski, neodvisni kandidati.
SDS, tako kot SD, še ni uradno predstavila svojih adutov v Mariboru. Tam je od parlamentarnih strank za tekmo proti Francu Kanglerju svojega kandidata Gregorja Jagerja izbrala le stranka Zares. Če se največjima strankama ne mudi, to pomeni, da izbirata med znanimi imeni, ki ne potrebujejo dolge predvolilne kampanje.
Gneča za županska mesta
Ni še znano, koga bodo Socialni demokrati, dolga leta nesporni zmagovalci na Obali, poslali v spopad z Borisom Popovičem v Kopru. Do zdaj je med parlamentarnimi strankami kandidaturo napovedala le Slovenska ljudska stranka (predlaga podpredsednico SLS Olgo Franca). SD, LDS in Zares bodo očitno nastopili skupaj, neuradno z odvetnikom Janezom Starmanom.
Koalicije na lokalni ravni niso nujno enake tistim na državni. Tako bo v Postojni SD tekmovala za župana proti SDS in tudi proti LDS. V Novem mestu je nastala koalicija SD, Desusa in LDS, ne pa tudi Zaresa, vseh županskih kandidatov pa je v dolenjski prestolnici neuradno že osem.
Po navadi so v kampanji v prednosti aktualni župani, ki jih ljudje že poznajo. V Murski Soboti je Anton Štihec zmagal že trikrat in bo, kot je povedal, poskušal še četrtič. Tri mandate je brez težav dobil tudi župan Celja Bojan Šrot; svojo odločitev, ali bo kandidiral še enkrat, pa bo sporočil šele avgusta. Zanimiv boj se obeta tudi v Tržiču, če se bosta, kot napovedujejo, znova spopadla Borut Sajovic (LDS) in Pavle Rupar (SDS).
Vabljiva lokalna politika?
Lokalne volitve so tudi merilec priljubljenosti vladne politike, a ne najnatančnejši. Odločajo namreč posebnosti okolja in predvsem imena kandidatov, ki jih volivci seveda dobro poznajo. Predvsem so to volitve, na katerih sodeluje rekordno število kandidatov: za svetniška mesta v 210 občinah se je nazadnje potegovalo kar 26.721 kandidatov, za županska pa 847.
Na vseh štirih dosedanjih lokalnih volitvah je bila udeležba približno 60-odstotna, v 11 mestnih občinah nekoliko manjša. Statistika kaže, da zanimanje za svetniška mesta narašča. Leta 1994 se je za eno svetniško mesto potegovalo v povprečju šest kandidatov, leta 2006 že osem. Zanimanje za županski položaj pa je od prvih volitev enako - v povprečju se za to mesto potegujejo štirje kandidati.
In še zanimivost: prav pred prejšnjimi lokalnimi volitvami so bile prvič uvedene ženske kvote. Te so prispevale k temu, da je bilo leta 1994 izvoljenih 299 svetnic, leta 2006 pa že 782.
http://www.delo.si/clanek/110471
homo_urbanis June 22nd, 2010, 01:35 PM Reševanje župana Zorana
Stožice so nedvomno prerasle okvire ljubljanskega projekta. In če bo rešen - kdo bo na koncu pobral zasluge? Za javnost skoraj zagotovo tisti, ki bo na odprtju prerezal slavnostni trak; pravi rešitelji pa bodo ostali prikriti v ozadju.
Projekt športnega parka Stožice z novo dvorano, nogometnim stadionom in velikim trgovskim centrom zagotovo ni najpomembnejši za življenje Ljubljančank in Ljubljančanov. A je kljub temu v mandatu župana Zorana Jankovića dobil status »projekta nad projekti«. Po eni strani po zaslugi samega župana, ki ga je že pred zmago na volitvah postavil v ospredje. Po drugi strani gre za projekt, ki je na dnevnem redu mestne politike že približno deset let in ga nobeni županji prej ni uspelo uresničiti.
V teh dneh je postalo jasno tudi, da skoraj zagotovo ne bo dosežen pogodbeni rok iz javno-zasebnega partnerstva, po katerem bi moral zasebni partner (Grep) javnemu (Mestni občini Ljubljana) predati stadion in dvorano z uporabnim dovoljenjem najpozneje 30. junija. Hkrati je župan jasno napovedal, da bo mestna občina pogodbeni rok prevzema, če bo treba, podaljšala.
Podaljševanje rokov gradbenikom res ni nič nenavadnega, ne na mestni ne na državni ravni. A Janković je na 30. junij stavil veliko. V zadnjem letu je pač prepogosto zatrjeval (nazadnje še pred manj kot mesecem dni), da je trdno prepričan, da bosta stadion in dvorana 30. junija predana, saj to zagotavlja 25 milijonov evrov vredno bančno jamstvo, ki ga MOL lahko unovči v primeru neizpolnjevanja pogodbenih rokov. In da bo v primeru zamude MOL le pridobila, saj bo tako v mestni proračun dobila še omenjenih 25 milijonov.
A to v zgodbi s Stožicami niti ni bistveno. Volivci so Jankoviću odpustili že marsikatero prelomljeno obljubo (ne nazadnje bi morala biti prva tekma na Stožicah odigrana že jeseni 2008). Tudi ni življenjskega pomena, ali bodo na stadionu prvič brcnili žogo julija, avgusta ali celo septembra. Trenutno je najpomembneje, da je mestni projekt, glavni politični kapital Zorana Jankovića, za katerega je zagotavljal, da bodo meščani dobili nova športna objekta brez vloženega davkoplačevalskega evra, prerasel v problem vse države in se z njegovim reševanjem ukvarja vlada s predsednikom Borutom Pahorjem na čelu.
MOL je kot javni partner v projektu glede na trenutno gospodarsko situacijo naredila preveč tveganih potez; od nadaljevanja projekta po izstopu največjega partnerja v konzorciju treh podjetij, ki so bila izbrana na javnem razpisu, do vztrajanja na zastavljenih rokih zaradi političnih interesov, zaradi katerih je izpadla Delta, ki bi v projekt prinesla 242 milijonov evrov.
Zdaj je projekt tik pred tem, da nasede. In v igri ni več le politična usoda Zorana Jankovića, temveč, pomembneje, usoda mnogih izmed 70 podjetij in njihovih delavcev, ki so v Stožicah izkopavali, gradili, montirali, inštalirali ... Njihovi neplačani računi presegajo 50 milijonov evrov, in če ne bodo poravnani, bo to za marsikatero podjetje pomenilo propad, kar gotovo ni v interesu države.
Najlažji, pravzaprav edini izhod je trenutno posojilo bank z državno NLB na čelu, ki se z Grepom dogovarja že od lanske jeseni, a projekt trgovskega centra, z najemninami katerega bodo odplačevali posojilo, očitno le ni tako perspektiven, kot ga predstavljajo v Grepu in na MOL. Neuradno se pomoč išče tudi v tujini; z vstopom tujega partnerja (v igri naj bi bila libijski in italijanski investitor), ki bi z dokapitalizacijo Grepa zagotovil denar za končanje projekta.
Stožice so nedvomno prerasle okvire ljubljanskega projekta. In če bo rešen - kdo bo na koncu pobral zasluge? Za javnost skoraj zagotovo tisti, ki bo na odprtju prerezal slavnostni trak; pravi rešitelji pa bodo ostali prikriti v ozadju.
http://www.delo.si/clanek/110242
homo_urbanis June 22nd, 2010, 01:37 PM Spoštovani! Zadnje tedne na Magistratu nikakor ne more biti miru. Rok za otvoritev stadiona in športne dvorane se bliža in verjetno ta hip ne bi bilo nobeno presenečenje, če vsaj slednja ne bi bila odprta čez devet dni, se pravi, 30. junija. Resnici na ljubo, uradne prestavitve odprtja še ni bilo, a tudi če do nje pride, samo po sebi to še ne pomeni tragedije.
Če bo vse skupaj trajalo par tednov dlje, ne bo nikomur krona z glave padla, kot se reče. Konec koncev je mestna politika nogometaše in navijače več kot deset let nategovala z zgodbo o štadionu in vse skupaj pripeljala do točke, ko človek ni več vedel, ali bi se jokal, smejal ali enostavno skomignil z rameni.
A hkrati je treba povedati, da zgodba z roki kljub vsemu ni čisto nedolžna. Ti so bili eden ključnih delov predvolilnega programa župana Zorana Jankovića, ki si je tako sam postavil visoko prečko. In ne glede na to, ali gre zamudo pripisati slabemu načrtovanju, krizi ali političnim spletkam tistih, ki bi jim ustrezalo, da štadiona ne bi bilo do volitev, bo potrebnih nekaj pojasnil. Bolj kot bodo popolna, bolje bo.
Tovrstna pojasnila bodo, kot kaže, v prihodnosti še pogostejša. Tipičen primer je zgodba s spremembo namembnosti zemljišča v Podutiku pri gospodarski coni Smodinovec, pa tudi tista nesrečna zgodba s podžupanom Koželjem in njegovo parkirno dovolilnico. Pri obeh se stvar seveda taka, da ju imajo tisti, ki želijo videti korupcijo in klientelizem, le za še enega v vrsti dokazov, da mestna oblast najprej sebi brado ustvarja, tisti drugi pa zgolj za splet nesrečnih naključij.
Naključij ni, so samo sovražniki, je še globoko v socializmu pel Jani Kovačič. Morda to velja še danes. Je pa res, da tudi čas, v katerem te zgodbe (ponovno) postajajo vroče blago, ni naključen. Do lokalnih volitev so še slabi štirje meseci in pričakovati je, da se bo tempo tovrstnih razkritij in »razkritij« le še stopnjeval, pač po sistemu »nekaj se bo že prijelo«.
Domnevno koruptivni vidik bodo preiskovali za to pristojni organi. Politični vidik takih in podobnih zgodb pa ima vsaj dve plati. Jasno je, da bo opozicija, tako leva, kot desna, te zgodbe poskušala preliti v odstotke volilne podpore. Pri čemer je hecno, da smo ta isti vzorec gledali že pred lokalnimi volitvami leta 2006, kjer so nam tudi servirali zgodbe, pri katerih menda ni bilo naključij. Kakšen je bil rezultat, vemo.
Konflikt je gonilo napredka. A bilo bi lepo in prav, če bi bili v prestolnici priča konfliktom razvojnih konceptov. Eno alternativo že imamo. Osnutek programa, ki so ga pred dvema mesecema predstavili pri SDS daje podlago za primerjavo in vrednotenje. Čakamo še druge. Če jih ne bo, oziroma če bodo preveč medli, se je bati, da bomo priča obmetavanju z blatom, da ga to mesto še ni videlo.
Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?
Tedenski komentar je spesnil človek lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.
http://www.radiokaos.info/komentar/mesto-brez-nakljucij/
ska.pre July 11th, 2010, 11:49 AM v reviji dobro jutro lahko opazimo kako hočejo odstaviti trenutnega enega najbolših županov vseh časov glavnega mesta, saj ga prvo kritizirajo (str. 8) in mu napovedujejo na nek način poraz; ko pa pišejo kako je ljubljana zaživela in predvsem misli na breg ljubljanice in ureditev nabrežij in mostov pa najbolšega župana (na str. 18,19), ki je za vse to zaslužen nikjer ne omenjajo....
ska.pre July 11th, 2010, 11:50 AM double post
BeliF July 11th, 2010, 01:52 PM nič novega :lol: sej to bo vedno tko. ker on je vedno najslabši, sploh pa zato, ker gradi. tega župani ne smejo početi, bohnedaj, oni morjo samo vsake tolk cajta kako neumnost na proslavi povedat...
Borimir July 11th, 2010, 01:57 PM Danes sem se (po dolgem času) odpeljal en krog po centu Lj.
Sploh nism mogu verjet, kakšna razlika je napram 4 leta nazaj. Karkoli si folk misli o Jankoviču osebno, pa ostaja dejstvo, da je Ljubljano objektivno polepšal in uredil za vsaj 10x. Če se le spomnimo, kako je bilo v centru 4 leta nazaj. Ko noč in dan...
Presta July 13th, 2010, 12:34 PM Ljubljana ne samo, da je postala primerljiva z ostalimi evropskimi prestolnicami. Postaja še veliko več. Postaja lepa, prijazna in čista. Tega v Evropi ne vidiš veliko. Prava lepotica je in že zdaj si zasluži, da smo ponosni nanjo.
Še dobro, da ima človek sploh voljo zajebavati se s temi političnimi butalci.
arhitekturfreak July 13th, 2010, 12:57 PM Ljubljana ne samo, da je postala primerljiva z ostalimi evropskimi prestolnicami. Postaja še veliko več. Postaja lepa, prijazna in čista. Tega v Evropi ne vidiš veliko. Prava lepotica je in že zdaj si zasluži, da smo ponosni nanjo.
Še dobro, da ima človek sploh voljo zajebavati se s temi političnimi butalci.
Res je, bravo županu Jankoviću, da premore dovolj energije, da se mu ljubi bosti s temi političnimi primitivci tipa Janša, Jazbinšek in podobne hijene, ki mestu ne želijo prav nič dobrega, v resnici želijo le spodnesti aktualnega župana, ker vedo, koliko je postoril za mesto in kako ga imajo Ljubljančani radi.
Jaz nisem povsem verjel, da bo zmogel izpeljati vse to, kar je dosegel v teh 4 letih. In kljub temu, da niso realizirani vsi nj. predvolilni projekti, mu dajem kapo dol in se globoko priklanjam njegovim dosežkom, ker je dosegel več kot vsi župani od osamosvojitve skupaj.
Ljubljana je prelepa, romantična, simpatična, zelena, urejena, čista. In še lepša bo po novem mandatu aktualnega župana!
^^^^
Putzmeister July 13th, 2010, 01:10 PM nič novega :lol: sej to bo vedno tko. ker on je vedno najslabši, sploh pa zato, ker gradi. tega župani ne smejo početi, bohnedaj, oni morjo samo vsake tolk cajta kako neumnost na proslavi povedat...
Pri nas je neka čudna situacija, da folk največ kritizira tiste, ki se najbolj ambiciozno lotijo županovanja...
Npr. občina Domžale, ki je bila nekoč vodilna obrtniška gonilna sila države že nekaj let exponentno stagnira...vendar kake večje "uzbune" čez župana ni zasledit. Občinarjem je uspelo celo skenslat projekt Planet TUŠ v centru Domžal. Vendar kakega blaznega punta med davkoplačevalci ni zasledit :bash: Očitno jim je vseeno kam gre njihov prispevek:ohno:
Diplomat July 14th, 2010, 10:35 AM Osebno bi Jankoviću podelil mandatov, kolikor jih hoče, da v Ljubljani postori vse potrebno.
V prvem mandatu je naredil kar precej, čaka pa ga še veliko izzivov.
Verjamem, da ga bomo tisti ljubljančani, ki imamo nekaj v glavah in vemo kaj je dobro za mesto, še naprej volili, vendar brez zadostne podpore v mestnem svetu tudi ne more veliko narediti. Sploh pa, če ga blokirajo razne hijene. Zato pazljivo na jesenskih volitvah. Razen Zokija je potrebno voliti tudi prave ljudi, drugače bo Janković brez prave moči.
BeliF July 24th, 2010, 05:40 PM Na volišča bomo šli 10. oktobra
Pavel Gantar sporočil datum lokalnih volitev
Lokalne volitve bodo v nedeljo, 10. oktobra, je povedal predsednik DZ-ja Pavel Gantar. Rok za volilna opravila bo začel teči 9. avgusta.
http://www.rtvslo.si/slovenija/na-volisca-bomo-sli-10-oktobra/235331
mirch75 July 24th, 2010, 10:47 PM Kako bo pa izgledala kandidatura, desno orijentiranih strank, za župana MOL-a, ko pa so še tik pred prenehanjem njihovega mandata v vladi, Ljubljani vzeli 60miljonov eurov zaradi zakona o financiranju občin?
V kolikor me spomin ne vara, so se preklemano trudili speljati projekte stran iz ljubljane. Takrat sem imel močan priokus o neprivoščljivosti prebivalcem ljubljane. Premestitev uradnega sedeža na Brdo, želja po decentralizaciji ministerstev in različnih državnih subjektov... No sej ne pravim, da je to lahko narobe, samo težko se bo boriti za glasove Ljubljančanov s takimi referencami.
Je pa res, da je najlažje pljuvati po investicijah in razvoju v obdobju recesije, pa vendar recesija bo prej kot slej minila, pa vendar bodo objekti še vedno tu in v ponos mesta. Prav tako so Jankotu očitali na ves glas kako bo zapufal Mercator in da bo v letu dveh propadel, pa danes ponosno stoji in kuje dobiček. Ni kaj treba je bit ambicijozen in graditi ter se razvijati neglede na sistem in polena. Pravi manager pač mora manevrirati v okolici in se prilagajati situaciji v kateri se nahaja. In zaenkrat mu to dobro ratuje.
Če bi bil samo marioneta postavljena kot politična figura na položaj, bi se že davno izgubil v morju premnogih "takoimenovanih managerjev", ki danes uspešna podjetja spravljajo v stečaj in so jih nesposobni rešiti oziroma prestrukturirati v spet donosna. Lahko je bit pameten in uspešen, ko je gospodarska rast in vsesplošna velika potrošnja. V krizi pa se pokaže sposobnost in v njej obstanejo samo uspešni. Zatorej je take vedno treba nagraditi. Pa naj si bodo levi, desni, beli, rdeči ali pa mavrični. Mi je čisto vseeno.
Moj glas bo ZA Jankoviča in za njegovo listo svetnikov.
babylon July 25th, 2010, 05:54 AM V kolikor me spomin ne vara, so se preklemano trudili speljati projekte stran iz ljubljane. Takrat sem imel močan priokus o neprivoščljivosti prebivalcem ljubljane. Premestitev uradnega sedeža na Brdo, želja po decentralizaciji ministerstev in različnih državnih subjektov... No sej ne pravim, da je to lahko narobe, samo težko se bo boriti za glasove Ljubljančanov s takimi referencami.
Saj se še vedno...
Metron July 25th, 2010, 09:01 AM Kako bo pa izgledala kandidatura, desno orijentiranih strank, za župana MOL-a, ko pa so še tik pred prenehanjem njihovega mandata v vladi, Ljubljani vzeli 60miljonov eurov zaradi zakona o financiranju občin?
V kolikor me spomin ne vara, so se preklemano trudili speljati projekte stran iz ljubljane. Takrat sem imel močan priokus o neprivoščljivosti prebivalcem ljubljane. Premestitev uradnega sedeža na Brdo, želja po decentralizaciji ministerstev in različnih državnih subjektov... No sej ne pravim, da je to lahko narobe, samo težko se bo boriti za glasove Ljubljančanov s takimi referencami.
Je pa res, da je najlažje pljuvati po investicijah in razvoju v obdobju recesije, pa vendar recesija bo prej kot slej minila, pa vendar bodo objekti še vedno tu in v ponos mesta. Prav tako so Jankotu očitali na ves glas kako bo zapufal Mercator in da bo v letu dveh propadel, pa danes ponosno stoji in kuje dobiček. Ni kaj treba je bit ambicijozen in graditi ter se razvijati neglede na sistem in polena. Pravi manager pač mora manevrirati v okolici in se prilagajati situaciji v kateri se nahaja. In zaenkrat mu to dobro ratuje.
Če bi bil samo marioneta postavljena kot politična figura na položaj, bi se že davno izgubil v morju premnogih "takoimenovanih managerjev", ki danes uspešna podjetja spravljajo v stečaj in so jih nesposobni rešiti oziroma prestrukturirati v spet donosna. Lahko je bit pameten in uspešen, ko je gospodarska rast in vsesplošna velika potrošnja. V krizi pa se pokaže sposobnost in v njej obstanejo samo uspešni. Zatorej je take vedno treba nagraditi. Pa naj si bodo levi, desni, beli, rdeči ali pa mavrični. Mi je čisto vseeno.
Moj glas bo ZA Jankoviča in za njegovo listo svetnikov.
Ko boste Ljubljančani, ljubljanska mestna politika in z njo kompletna leva politična opcija, ki se tako oklepa centralizma dojeli, da je centralizem slab tudi za vas, se bodo stvari spremenile. Dokler pa boste živeli v prepričanju, da je centralizem za vas dober in da je na škodi samo periferija, tako dolgo pa bomo priča statusu quo, ker je ljubljanski lobi pač premočan. Skladen regionalni razvoj je win-win situacija, vendar nekateri lokalpatriotski prestiž postavljajo pred interese države kot celote.
Se pa strinjam s tistimi, ki pravijo, da si je periferija za nastalo situacijo v veliki meri kriva sama. Slovenskim volilkam in volivcem je pač pomembnejša ideologija kot pa njiihovo življenje, zdej pa naj pojedo juho, ki so si jo skuhali. V normalni družbi poslanec, ki nasprotuje pokrajinski zakonodaji in prihaja iz periferije, ne bi nikoli več dobil mandata, pri nas lahko o tem seveda samo sanjamo. Kot vedno v demokraciji si je narod sodbo spisal sam.
mirch75 July 25th, 2010, 10:22 AM Ko boste Ljubljančani, ljubljanska mestna politika in z njo kompletna leva politična opcija, ki se tako oklepa centralizma dojeli, da je centralizem slab tudi za vas, se bodo stvari spremenile. Dokler pa boste živeli v prepričanju, da je centralizem za vas dober in da je na škodi samo periferija, tako dolgo pa bomo priča statusu quo, ker je ljubljanski lobi pač premočan. Skladen regionalni razvoj je win-win situacija, vendar nekateri lokalpatriotski prestiž postavljajo pred interese države kot celote.
Se pa strinjam s tistimi, ki pravijo, da si je periferija za nastalo situacijo v veliki meri kriva sama. Slovenskim volilkam in volivcem je pač pomembnejša ideologija kot pa njiihovo življenje, zdej pa naj pojedo juho, ki so si jo skuhali. V normalni družbi poslanec, ki nasprotuje pokrajinski zakonodaji in prihaja iz periferije, ne bi nikoli več dobil mandata, pri nas lahko o tem seveda samo sanjamo. Kot vedno v demokraciji si je narod sodbo spisal sam.
Glede decentralizacije se popolnoma strinjam, pa vendar so lahko ukrepi kako to speljati milejši in bolj uravnoteženi.
Mislim da se je vseeno treba zavedati, da je lahko decentralizacija državne uprave, podjetij in konec koncev ostalega dogajanja lahko čisto ekonomsko potratna. Kako bi pa izgledal sistem, kjer bi bila ministrstva razkropljena po celi državi. Vsi stroški bi se povečali, roki raznih usklajevanj podaljšali idt... Mislim da si regije zaslužijo svoj del kolača, pa vendar ne more vsaka vas zahtevati ministrstvo oziroma bilo katero vladno inštitucijo. Naj se regije razvijajo ekonomsko ne pa politično. Jaz osebno bi z veseljem vse politike prestavil v Zg. Dupljek ali kake Gederovce, pa vendar ali se ti zdi to pametna rešitev, ali samo rešitev v smislu, vse je bolje samo da ljubljana nima, ne dobi, ne sme, ...
Struckar July 25th, 2010, 10:56 AM Regije v državi velikosti neke normalne regije, nimajo kaj iskati, če pa že, pa lahko naredijo do 6 regij, kaj bo to prineslo? Ničesar, večje stroške uprave. Glede na to, da imamo čez 200 občin, se naj te začnejo malce združevati. Potem, pa naj se začne volit sposobne ljudi za župane. Če decentraliziramo državo, tako, kot nekateri hočejo, bomo dobili zelo enakomerno in redko (beri eno veliko predmestje samih družinskih hiš) poselitev, rabili bomo enormne količine denarja za vso infrastrukturo, ki je že danes krepko za razvojem in en kup novih uradniških služb. Iz Murske Sobote do Maribora je koliko? 1,5h? Pa iz Kopra ali Nove Gorice? Pa Novega mesta? Lepo vas prosim, kakšna decentralizacija neki, če si v dveh urah iz vsakega kotička naše ogromne dežele v upravnem središču? Še Francozi ali Nemci nimajo večinoma takih možnosti v svojih regijah (departmajih in bundesrepublikah). Problem je v nesposobnih županih in vodstvih, ki namesto, da bi kaj naredili, jamrajo in tožijo državo naj jim, da oblast.
Brez dela, ni jela, je pravila moja prababica. Večina županov tega očitno ni nikoli razumela.
Torej tu je tudi strinjanje z mirchom. Naj se začnejo regije razvijati ekonomsko. Če se bodo razvijale politično, lahko naredimo še 1000 občin, pa še 300 regij, pa 20 držav v Sloveniji, pa se bo še vedno načla, kak ulica, ki bi pa mela svojo regijo.
BeliF July 25th, 2010, 11:36 AM mislim da si malo mešal regije in pokrajne, ampak vem kaj si hou povedat...
Metron July 25th, 2010, 01:45 PM Temeljni problem decentralizacije poleg pomanjkanja politične volje je, da se decentralizacijo preveč povezuje z ustanovitvijo pokrajin in novo nastalo potratno birokracijo.
Bom navedel primer.
Veste kje je uradno sedež družbe DARS? Večina Slovencev tega ne ve. Spletna stran pravi takole:
Sedež družbe Ulica XIV. divizije 4, 3000 Celje
Izpostava družbe Dunajska 7, 1000 Ljubljana
Veste kaj je danes v Celju od DARSA? Tajnica in 2 fikusa. Po odločitvi državnega zbora je bil sedež DARSA postavljen v Celje, a je naša vrla centralistično orientirana birokracija zadevo spretno rešila z izpostavo, ki je v resnici sedež. Tudi v medijih lahko vidite, da se vse relevantne stvari povezane z DARSom dogajajo v Ljubljani. In to žal ni osamljen primer.
V čem je problem?
Tudi sam zagovarjam, da morajo institucije kot so Vlada, DZ, predsedniška palača, Banka Slovenije in ministrastva biti v glavnem mestu, vse ostalo pa ne. Nobene potrebe ni, da v času informacijske družbe, ko maile prepošiljamo iz 1. v 2. nadstropje, kar je popolnoma enako kot iz Maribora v Koper, težimo k koncentraciji institucij. Institucije kot so Veterinarska uprava, Statistični urad, NPU, razne agencije in druga državna birokracija nimajo kaj iskati v Ljubljani. Podobno velja tudi za državna in paradržavna podjetja.
Kaj pridobimo?
1. Cene najemnin poslovnih prostorov izven Ljubljane so precej nižje, glede na milijone, ki jih država porabi za to, bi bil prihranek ogromen.
2. Preko 100.000 avtomobilov vsako jutro okupira Ljubljano, prometni kolaps je neizbežen, potrebno je nenehno dograjevanje infrastrukture, parkirišč....ogromno denarja gre za potne stroške. Veliko teh ljudi, ki vsakodnevno prihajajo v Ljubljano je zaposlenih v javni upravi.
3. Pritisk priseljevanja v Ljubljansko kotlino zaradi boljših delovnih mest je enormen. To potiska cene stanovanj v nebo. Občine morajo graditi nove vrtce, šole, ceste...a mi vse to že imamo. Šole na periferiji so prazne, infrastruktura, ki smo jo že zgradili in plačali, sameva. Veste da je otrok čedalje manj, šole in vrtci v Ljubljani pa nabiti, torej so nekje drugje prazni.
4.Razvojna perspektiva podeželja je porazna. Zaposlitev ni, madi, izobraženi se odseljujejo, hiše, šole, vrtci samevajo. V interesu bi nam moralo biti, da mesta razbremenimo tega pritiska, to pa lahko storimo le tako, da periferijo naredimo bolj prijazno in zanimivo za življenje, ker je to v interesu vseh.
mirch75 July 25th, 2010, 02:14 PM ^^
S prvim delom se strinjam. In mislim, da tudi je tako, da so določene državne inštitucije že razporejene po drugih mestih. Samo to nima nikakršne veze z županom, temveč z državnim zborom oziroma vlado, ki sprejema tovrstne odločitve. In kolikor mi razum veleva, v državnem zboru, ne sedijo ljubljančani, vendar prav ti, ki so iz celotne slovenije. Zatorej niso ljubljančani nič krivi glede centralizacije. DARS je pa itak državno podjetje kjer si naši vesti politiki talajo delovna mesta svojim izbrancem.
1) Popolnoma se strinjam s teboj, s tem da bi dodal, da kaj zavraga plačujemo neke najemnine, ko pa ima država v svoji lasti ogromno nepremičnin in pisarniških prostorov, ki samevajo oziroma so neizkoriščeni.
2) Potne stroše plačujejo vsi, tudi privatniki za svoje delavce. Tako da se temu nebi mogli izogniti, morda bi se celo še povečali, če bi se vse skupaj razbilo na vse konce slovenije.
3) Glede periferije in praznih prostorov vrtcov, šol se nebi čisto strinjal, kajti sam imam veliko znancev, ljubljančanov, ki so iskali svoj kotiček za bivanje in ga našli v periferiji. V Grosuplju je kolegova hčerka na 128mestu, v ljubljanski ispostavi bežigrad pa na 93 mestu v čakanju. Tako, da je prav toliko kolikor je pritisk v ljubljano, tudi v periferiji in njeni okolici. Samo to je druga tema.
4) Kdo pa je kriv za to da ogromno občin stagnira, sameva, ni perspektive... Župan občine Ljubljana? Ali župani, ki so se tako borili za svoje občine, da bi si zagotovili svoj del kolača, sedaj pa ne vedo kako bi ga prebavili. Bom ponovil še enkrat, da ni rešitev ostalih občin, regij, pokrajin v tem da dobijo državne inštitucije, na katere se bodo zanašali. Rešitev je v tem, da se volijo sposobni župani, pripravljeni investirati, iskati možnosti privleči kapital, evropski denar... To bo ohranilo izseljevanje in ne drugi župan v občini Ljubljana.
Ni vedno za vse kriva ljibljana in njeni prebivalci. Morda so krivi nesposobni župani, ki ne znajo drugega kot samo pričakovati državni denar in se zgovarjati, ko ga ne dobijo dovolj.
babylon July 25th, 2010, 09:47 PM Ko boste Ljubljančani, ljubljanska mestna politika in z njo kompletna leva politična opcija, ki se tako oklepa centralizma dojeli, da je centralizem slab tudi za vas, se bodo stvari spremenile. Dokler pa boste živeli v prepričanju, da je centralizem za vas dober in da je na škodi samo periferija, tako dolgo pa bomo priča statusu quo, ker je ljubljanski lobi pač premočan. Skladen regionalni razvoj je win-win situacija, vendar nekateri lokalpatriotski prestiž postavljajo pred interese države kot celote.
V Sloveniji imamo vse tako blizu, da je težko govoriti o centralizmu. Tujci iz ostalih evropskih držav bi se pošteno nasmejali tej debati. Pa kaj naj zdaj, po eno ministrstvo v vsako vas? Kaj bo to prineslo dobrega razen večjih logističnih problemov in stroškov? Cenejše cene stanovanj v LJ? Pa še kaj. "Decentralizacija" v Sloveniji je ena velika šala, saj imamo tako kot tudi vse druge države po svetu dve-tri večje, bolj razvite regije, pa ljudi iz periferije, ki se vozijo v te regije v službo. S tem, da imajo oni do službe 3-4 ure, ne pa pri nas, ko je človeka že konec, če se vozi 1 uro do službe. Odseljevanje pa tudi ni tako katastrofalno, kot ga skušajo nekateri prikazati ;) Okolica Ljubljane se je močno pozidala in podražila v zadnjih 10 letih, predvidevam da tudi okolica Maribora, Celja.. in področje poselitve se bo le širilo, to je tudi decentralizacija.
Službe se dobijo še marsikje drugje kot v javni upravi, in če se nek prebivalec Spodnjega Dupleka ne more zaposliti v svojem kraju, to ni krivda večjih mest, ampak njega samega in njegovih sokrajanov, ker si za sedeže firm izbirajo pač prestižne lokacije.
Presta July 26th, 2010, 09:25 AM Z vsem dolžnim spoštovanjem, lepo prosim, ne zdaj spet o centraliziranju.
Koliko je v preteklih letih ravno na ta račun NAJVEČ izgubila Ljubljana?
Katera je bila zadnja omembe vredna pridobitev Ljubljane?
Slovenija je tako mala, da o centralizmu sploh ni mogoče več govoriti.
V teh časih še toliko manj, ko se na delo vozi vse več ljudi iz vseh koncev države v Ljubljano.
Metron July 26th, 2010, 11:15 AM Ni vedno za vse kriva ljibljana in njeni prebivalci. Morda so krivi nesposobni župani, ki ne znajo drugega kot samo pričakovati državni denar in se zgovarjati, ko ga ne dobijo dovolj.
Jaz ne pravim, da je za vse kriva Ljubljana, daleč od tega. Seveda gre v prvi vrsti za DZ, kjer imajo periferni poslanci večino in ljudje so si sami krivi, ker pač takšne ljudi volijo. Ampak k temu je le treba še nekaj dodati.
Levica, ki je bolj centralistično orientirana, zmaguje večinoma v urbnanih središčih, z naskokom v Ljubljani. I wonder why?
Če bi volila samo periferija, verjemi, da bi bil volilni rezultat in s tem tudi naša politika precej drugačna. In kdo se najbolj upira, da bi bila naša politika drugačna, kdo ruši vlade, ki želijo skladnejši regionalni razvoj? Tisti, ki mu skladnejši regionalni razvoj ne diši, tisti, ki mu centralizem in status quo ugaja, tisti, ki stalno vidi neke zarote proti Ljubljani, tisti, ki razlaga da so mu vzeli 60 mio €, ker mu intelektualni domet ne seže tako daleč, da bi razumel, da je enakomernejši razvoj tudi v njegovo korist, da lahko ima teh 60mio€ številne pozitivne eksternalije tudi zanj, tisti, ki...
V Sloveniji imamo vse tako blizu, da je težko govoriti o centralizmu. Tujci iz ostalih evropskih držav bi se pošteno nasmejali tej debati. Pa kaj naj zdaj, po eno ministrstvo v vsako vas?
Ker očitno slabo bereš ti bom še enkrat prilepil:
Tudi sam zagovarjam, da morajo institucije kot so Vlada, DZ, predsedniška palača, Banka Slovenije in ministrastva biti v glavnem mestu, vse ostalo pa ne. Nobene potrebe ni, da v času informacijske družbe, ko maile prepošiljamo iz 1. v 2. nadstropje, kar je popolnoma enako kot iz Maribora v Koper, težimo k koncentraciji institucij. Institucije kot so Veterinarska uprava, Statistični urad, NPU, razne agencije in druga državna birokracija nimajo kaj iskati v Ljubljani. Podobno velja tudi za državna in paradržavna podjetja.
Nobenega razloga ni, da so državne institucije, razen tistih bistvenih, v Ljubljani. Razlogov za to da niso, pa je kar nekaj. Če ne drugega, privarčevali bi na najemninah, ali ni to zadosten razlog? Zgodbice o logističnih težavah v 21. stoletju, pa kar stari mami razlagaj.
Z vsem dolžnim spoštovanjem, lepo prosim, ne zdaj spet o centraliziranju.
Koliko je v preteklih letih ravno na ta račun NAJVEČ izgubila Ljubljana?
Katera je bila zadnja omembe vredna pridobitev Ljubljane?
Slovenija je tako mala, da o centralizmu sploh ni mogoče več govoriti.
V teh časih še toliko manj, ko se na delo vozi vse več ljudi iz vseh koncev države v Ljubljano.
Seveda, Ljubljana je največja žrtev decentralistične politike in skladnega regionalnega razvoja, ki smo mu priča v Sloveniji. Iz celega sveta hodijo gledat, kako dobro imamo pri nas to urejeno in vsi se učijo od nas, kako se čimbolj enakomerno razvijat. Med Ljubljano, Prekmurjem in Koroško praktično ni razlik. http://i39.tinypic.com/16k3pzb.gif
mirch75 July 26th, 2010, 02:19 PM Glede razporeditve denarja občinam, je treba gledati široko in ne samo da ljubljana dobi preveč. Me zanima koliko dobi posamezna občina glede na št. prebivalcev. Meni se zdi logično, da dobi občina z 300k prebivalci skupno več denarja, kot občina ki ima 30k prebivalcev. Naj se razdeli proporcionalno glede na št. občanov.
Se mi pa dozdeva skrajno nesramno (da ne bom uporabil bolj grob izraz) to, da se je tisti denar vzel tik po občinskih volitvah, kjer je v Lj dobil večino Jankovič. Ves program, ki ga je imel pred volitvami je vseboval tudi izračune budgeta prejšnih let, nato pa mu ga po volitvah takoj vzamejo in sedaj iščejo dlako v jajcu, zakaj ni izpolnil vse obljube predvolilne kampanije. Odkrito mi povejte kateri od županov v kateri koli občini je dobival toliko polen in nagajanj s strani opozicije kot Jankovič.
Kljub vsemu je še vedno naredil ogromno in ima vizijo, da Ljubljano naredi resnično vredno imena metropola. Vedno je bil odprt do idej, pripravljen prisluhniti, vidi široko sliko, ne samo trenutno ko je recesija. In zato pravim, da je potrebno biti odkrit in si priznati, da če je katera od občin zapostavljena in nazaduje (kot Lj zadnjih 20let), je krivo edino to, da voli nesposobnega župana. Moramo se pa sprijazniti, da ima pač mesto največ prebivalcev, ob delavnikih se celo podvoji in vedno bo tako, da mesto ki diha, se razvija dobiva nevoščljiv feedback ostalih, ki se ne. Pa tukaj centralizacija nima veze popolnoma nič. Politične ustanove, državne strukture nebi smele narekovati razvoj občin. Iznajdlivost v ekonomskem smislu bi moral biti vlečni konj posameznih "zapostavljenih" delov slovenije.
mirch75 July 26th, 2010, 02:35 PM Aja še to.
Kakšna je razlika odpreti d.o.o. v Ljubljani ali pa v Ljutomerju? JE NI
Kakšna je razlika zgraditi oziroma investirati v izgradnjo poslovnih prostorov v obeh občinah? Prednost ima Ljutomer, ker so cene zemlje in nasplošno nepremičnine ceneje
Kakšna je razlika v zaposlovanju delovne sile in stroški le teh? Spet prednost Ljutomer - cenejša delovna sila
Kakšna je razlika če bi imel Ljutomer ministrstvo za javno upravo, promet...? Nikakršna za prej opisano podjetje
Kakšna je prednost Ljubljanskega podjetja napram Ljutomerskemu, ker recimo ta ministrstva ima? Nikakršna-v današnji dobi informatike
.
.
.
in še bi lahko primerjal.
Mislim da ni nikakršne razlike, kvečem prednost in lažje biti uspešen zunaj Ljubljane kot pa v sami ljubljani, če se povzame pogled iz ekonomskega vidika. Zato ne vidim nič, kar bi konkretno decentralizacija rešila, kar tako imenovana centralizacija že itak omogoča. Sposoben človek se zna obrniti v katem koli okolju. Sej je večina najuspešnejših podjetij v privatni lasti izven ljubljane. Tako da teza centralizacije ne drži.
Struckar July 27th, 2010, 10:47 AM In še enkrat je Mirch povzel vso problematiko in zaprl usta vsem, ki se vztrajno borijo za pravico-za decentralizacijo naše enormne države.
homo_urbanis July 27th, 2010, 11:28 AM Spoštovani! Zahteva za referendum o občinskem prostorskem načrtu, ki sta jo vzporedno vložila svetnik Zelenih Miha Jazbinšek in skupina meščanov na čelu z arhitektov Fedjo Koširjem bo, kot kaže, dodobra zaznamovala predvolilno kampanijo v prestolnici. Do danes je pobude za referendum po vrsti vlagal bolj ali manj le svetnik liste za čisto pitno vodo Mihael Jarc, kateremu je župan po pravilu zavračal pobude za referendum o džamiji in garažni hiši pod tržnico. Tokrat pa se je župan Zoran Janković odločil, da bo vrženo rokavico pobral in referendumu ne bo nasprotoval.
Kaj to pomeni za vse vpletene? Kratkoročno je to gotovo udarec za župana Jankovića, ki se tako pred volitvami ne bo mogel pohvaliti z dokončno uveljavitvijo verjetno najpomembnejšega strateškega dokumenta v mestu. Na drugi strani to pomeni začetno prednost za Jazbinška in civilno iniciativo okoli Koširja, ki bodo v prihodnjih tednih, še pred začetkom zbiranja podpisov, gotovo nastopili z dodatnimi očitki proti prostorskemu načrtu.
A ta začetna otvoritev, recimo ji Jazbinškov gambit, ima svoje slabosti. Ne glede na to, da v tej partiji političnega šaha najbolj glasbeno navdahnjeni med svetniki igra z belimi, je župan takoj začel diktirati tempo partije. Lahko bi sklical izredno sejo mestnega sveta, ki bi nato s sklepom razpisal referendum, pa se je odločil, da bo Jazbinšku in Koširju pustil, da zbereta vse potrebne podpise za razpis referenduma, za začetek zbiranja podpisov pa določil 1. september.
To pomeni, da se bo rok za zbiranje podpisov iztekel le teden dni pred lokalnimi volitvami, kar seveda pomeni, da bo celotna predvolilna kampanija usodno zaznamovana prav z debato o občinskem prostorskem načrtu. In tu se skriva Jankovićev gambit.
Župan in njegova ekipa trdno verjamejo, da je občinski prostorski načrt nekaj najboljšega, kar se je zgodilo Ljubljani v zadnje četrt stoletja. Če se bo – in za kaj takega je veliko verjetnosti – kampanija za zbiranje podpisov zlila s predvolilno kampanijo in jo morebiti celo zasenčila, potem bodo vse druge teme, ki bi sicer obvladovale vroč začetek politične jeseni, ocenjevane skozi to prizmo. In zdi se, da si Janković želi točno tega,
To je nakazal že v prvem odzivu, ko je Jazbinšku in Koširju očital, da se bodo zaradi njune pobude zamaknili številni infrastrukturni projekti, od gradnje novega cestnega obroča, do vrtcev in domov za starejše, skratka vsi projekti, ki imajo podlago v novem prostorskem načrtu.
Z Jankovićevega stališča je računica jasna: praktično vsakršno kritiko, upravičeno ali neupravičeno, bo lahko postavil v kontekst prostorskega načrta. To mu bo omogočalo, da bo v veliki meri kontroliral debato in večal možnost ponovitve volilnega uspeha izpred štiril let. Hkrati bodo ostale politične stranke in liste soočene z zmanjšanim manevrskim prostorom, saj bodo primarno prisiljene v opredeljevanje do vprašanj, ki jih bosta odpirala Janković in Jazbinšek.
In tu se kaže računica slednjega. Osamljeni jezdec ljubljanske politike, za katerega se včasih zdi, da ni čisto jasno, kam jezdi, se je tako postavil v prvi plan predvolilne kampanije in si – če ne drugega – verjetno zagotovil ponovno izvolitev v mestni svet. Kdo ve, morda bodo Zeleni prvič po skoraj desetih letih imeli več kot enega člana v mestnem svetu.
In kje je računica drugih strank? Ta je še bolj enostavna. V odsotnosti močnih županskih protikandidatov je vedno bolj jasno, da si želijo zgolj preprečiti, da bi imela Lista Zorana Jankovića še štiri leta absolutno večino v mestnem svetu.
Dejstvo, da bomo o referendumu glasovali po lokalnih volitvah, tako postane praktično nepomembno. Stave v ljubljanski politiki bi bile to jesen že tako ali tako visoke. Z Jazbinškovo potezo, ki zaenkrat ni naletela na neko blazno navdušenje med ostalimi strankami, so postale še višje. Pravzaprav se lahko računica izide tako Jankoviću kot Jazbinšku. Lahko pa se bodisi enemu, bodisi drugemu grdo zalomi.
Kdo ve, morda pa bo res konec sveta?
Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.
http://www.radiokaos.info/komentar/jankovic-jazbinskov-prostorski-gambit/
eurotown July 27th, 2010, 12:58 PM Aja še to.
Kakšna je razlika zgraditi oziroma investirati v izgradnjo poslovnih prostorov v obeh občinah? Prednost ima Ljutomer, ker so cene zemlje in nasplošno nepremičnine ceneje
Kakšna je razlika v zaposlovanju delovne sile in stroški le teh? Spet prednost Ljutomer - cenejša delovna sila
Kakšna je razlika če bi imel Ljutomer ministrstvo za javno upravo, promet...? Nikakršna za prej opisano podjetje
Kakšna je prednost Ljubljanskega podjetja napram Ljutomerskemu, ker recimo ta ministrstva ima? Nikakršna-v današnji dobi informatike
.
.
.
Mislim da ni nikakršne razlike, kvečem prednost in lažje biti uspešen zunaj Ljubljane kot pa v sami ljubljani, če se povzame pogled iz ekonomskega vidika. Zato ne vidim nič, kar bi konkretno decentralizacija rešila, kar tako imenovana centralizacija že itak omogoča. Sposoben človek se zna obrniti v katem koli okolju. Sej je večina najuspešnejših podjetij v privatni lasti izven ljubljane. Tako da teza centralizacije ne drži.
Citiran post je nekaj najneumnejšega, kar sem slišal v zadnjem času in je velika žalitev Slovencev, ki jih simbolizira v tem primeru Ljutomer, se pravi V kohezijska regija! Že to, da se napeljuje, da je zaradi cenejšega zemljišča pri izgradnji in koriščenju poslovnih prostorov v prednosti Ljutomer, je kratkomalo površno gledana, cenena, populistična floskula.
Zelo zanimivo vprašanje pa je, kakšna je razlika za podjetje, če bi imel Ljutomer neko ministrstvo?? Verjemite mi, če je to podjetje, ki "servisira" ministrstvo, je razlika enormna, kot noč in dan. Dalje, to podjetje nudi storitve še za trg, se pravi ne samo za ministrstvo. Če ima Ljutomer vse veje ministrstva, se pravi vse službe, ki spadajo pod ta resor, pomeni to recimo 1,5k zaposlenih, z rednimi solidnimi dohodki. Tudi če so vsi ti uslužbenci edini zaposleni v družini od 4, pomeni to 6k potencialnih odjemalcev. Seveda temu primerno moraš tudi poskrbeti za njih: javni promet, prometne povezave, informacijska infrastruktura, stanovanjska gradnja, celoten spekter trgovin...
Vse to vodi v nova delovna mesta, priliv kapitala... Evuola, kaj bi Ljutomer pridobil!
Po logiki, da je delavna sila cenejša izven Lj, bi obvezno morali preseliti vse državne ustanove, ki zaposlujejo, izven Ljubljane in tako zaposliti cenejše ljudi v ostali Sloveniji, oz. zako odpustiti drage Ljubljančane in jih zamenjati s poceni Ljutomerčani. Če se to ne zgodi, odgovorne kazensko preganjati!
Tistega, da je lažje uspet izven Lj, kot pa v Lj, pa sploh ne bom komentiral, ker je ta teza dobesedno nesramna!
Slabo mi postane ob branju/poslušanju Ljubljančanov oz. nijhovih zagovornikov, kako je Lj nerazvita in nazaduje, vsi pa poznamo resnico ki je čisto nasprotje. No saj, lahko pa spet začnemo, epski posti od avtocest, Litostroja in Tobačne naprej.
mirch75 July 27th, 2010, 03:54 PM Oprosti eurotown, ampak nekaj tako ozkogledega in kratkomalo neintelegentnega, pa resnično nebi mogel napisati.
Kaj mešaš hruške in jabolka. Dej samo malo poglej dobrostoječa podjetja v sloveniji, ki nimajo niti malo povezave s tvojo logiko. Krka, Hidria, Unior, Kolektor, Akrapoviič, Tuš, Revoz, Gorenje, Riko.... Mislim še in še bi lahko našteva. No sedaj nas ti razsvetli, kako so to prikrajšana podjetja in kako bi potrebovala državne inštitucije v njihovem kraju, da bi sploh lahko uspešno delovala.
Če bi lepo v miru prebral kaj sem napisal, bi videl, da sem imel v mislih podjetje, ki ne posluje z državo, temveč podjetje kjer se panoga usmerja na končnega potrošnika in izvoz. Kaj je tako težko to razumeti ali si ti eden tistih, ki bi tako radi uspeli samo na račun državnega denarja? Znajdi se in ne imej izgovore za svojo nesposobnosti v uzroku pomankanja ministrstev v tvojem kraju.
Citiran post je nekaj najneumnejšega, kar sem slišal v zadnjem času in je velika žalitev Slovencev, ki jih simbolizira v tem primeru Ljutomer, se pravi V kohezijska regija! Že to, da se napeljuje, da je zaradi cenejšega zemljišča pri izgradnji in koriščenju poslovnih prostorov v prednosti Ljutomer, je kratkomalo površno gledana, cenena, populistična floskula.
Kje pa ti živiš? A si še pri starših doma, da ne veš koliko stane m2 zemlje v Ljubljani in koliko naprimer v Ljutomeru. Mal preračunaj koliko bi te koštala izgradnja proizvodnega obrata na prostoru 5000m2. Pa primerjaj... ;) Če pa mi v Ljubljani zazidljivo površino zrihtaš po ceni zazidljive v Ljutomerju, mi pa takoj javi...obvezno
Zelo zanimivo vprašanje pa je, kakšna je razlika za podjetje, če bi imel Ljutomer neko ministrstvo?? Verjemite mi, če je to podjetje, ki "servisira" ministrstvo, je razlika enormna, kot noč in dan. Dalje, to podjetje nudi storitve še za trg, se pravi ne samo za ministrstvo. Če ima Ljutomer vse veje ministrstva, se pravi vse službe, ki spadajo pod ta resor, pomeni to recimo 1,5k zaposlenih, z rednimi solidnimi dohodki. Tudi če so vsi ti uslužbenci edini zaposleni v družini od 4, pomeni to 6k potencialnih odjemalcev. Seveda temu primerno moraš tudi poskrbeti za njih: javni promet, prometne povezave, informacijska infrastruktura, stanovanjska gradnja, celoten spekter trgovin... Pa smo ujeli zajca ane ;) Kje sem napisal, da mora biti podjetje usmerjeno v servisiranje ministrstva...Mešaš, mešaš sadeže. Si pač izgleda eden tistih, ki vidijo svoj uspeh samo v cuzanjem države in ne upajo ustvarit kapital v prostem ekonomskem trgu, ki ga ponuja EU in svet.
Tistega, da je lažje uspet izven Lj, kot pa v Lj, pa sploh ne bom komentiral, ker je ta teza dobesedno nesramna! Spet enodimenzionalno gledanje na moj zgornji post. Vidiš samo tisto, kar želiš videti. Primerjava je pokazala, da če ne drugega so zagonski stroški, stroški delovne sile, investiranja v izgradnjo.... cenejši. Pa če želiš to priznati ali pa ne. Vidim, da imaš alergijo na ljubljano in ti zamegli širok pogled na celo zadevo okoli centralizacije. Vem pa da bi vsi radi delali posle samo preko javnih naročil in države, ker je pač najlažje. Žal si izgleda en od teh in sočustvujem s teboj.
PS: Resno mi javi ko najdeš parcelo po isti ceni, bi me neskončno osrečil. Pa brez zamere
mirch75 July 27th, 2010, 04:52 PM No sem malo nahitro pobrskal glede parcel in prišel do podatka.
Ljubljana cca 300 €/m2 1.500.000€/5k m2
Ljutomer cca 30 €/m2 150.000€/5k m2
Se pravi za 5000m2 je razlika SAMO 1.350.000€. Potem dodajmo še razne takse za elektro priključek, vodovod, komunalne prispevke...Mislim da mi ni potrebno razlagati kje se bolj splača odpreti proizvodno usmerjeno podjetje, v privatni lasti, s privatnim kapitalom in privat idejo. Povprečna plača pa je sigurno za 100€ neto nižja v Ljutomerju. Tako da me prosim argumentiraj, kaj ti tukaj ni bilo jasno.
Dejansko so prednosti v velemestih, kakor tudi slabosti. Cela slovenija skupaj nima prebivalcev toliko kot kak Munchen. Pa vendar še vedno vsak gleda nevoščljivo na Ljubljano ali njene prebivalce. Maribor morda nikoli ne bo tako velik kot je Ljubljana in kaj naj sedaj. Ljutomer ne bo veliko kot Maribor in naj sedaj še oni zahtevajo Univerzo, ker jo ima Maribor? Nič nimam priti nobenemu iz katerega koli konca Slovenije. Vendar je vseeno potrebno gledati široko in ne pričakovati, da se bo mesto razvijalo enako kot vsaka malo večja vas. Mesto diha s svojim tempom in to je povsod po svetu. Normalno da ima mesto z 300k prebivalcev več kapitala, inštitucij... kot neko manjše z 150k.
Sam si napisal, da naj bi ministrstva zaposlovala nekje 1,5k ljudi. Kaj pa ostalih 298k ki jih živi v ljubljani? Se preživljajo samo preko njih?
Mah sej se mi ne da še bolj otročje prikazovat kaj mislim . Če si pač alergičen na Ljubljano in njeno ekonomijo, ti nikakor ne bo jasno in boš vedno videl krivca drugje in ne pri sebi.
Metron July 27th, 2010, 08:24 PM Glede razporeditve denarja občinam, je treba gledati široko in ne samo da ljubljana dobi preveč. Me zanima koliko dobi posamezna občina glede na št. prebivalcev. Meni se zdi logično, da dobi občina z 300k prebivalci skupno več denarja, kot občina ki ima 30k prebivalcev. Naj se razdeli proporcionalno glede na št. občanov.
Se mi pa dozdeva skrajno nesramno (da ne bom uporabil bolj grob izraz) to, da se je tisti denar vzel tik po občinskih volitvah, kjer je v Lj dobil večino Jankovič. Ves program, ki ga je imel pred volitvami je vseboval tudi izračune budgeta prejšnih let, nato pa mu ga po volitvah takoj vzamejo in sedaj iščejo dlako v jajcu, zakaj ni izpolnil vse obljube predvolilne kampanije. Odkrito mi povejte kateri od županov v kateri koli občini je dobival toliko polen in nagajanj s strani opozicije kot Jankovič.
Kljub vsemu je še vedno naredil ogromno in ima vizijo, da Ljubljano naredi resnično vredno imena metropola. Vedno je bil odprt do idej, pripravljen prisluhniti, vidi široko sliko, ne samo trenutno ko je recesija. In zato pravim, da je potrebno biti odkrit in si priznati, da če je katera od občin zapostavljena in nazaduje (kot Lj zadnjih 20let), je krivo edino to, da voli nesposobnega župana. Moramo se pa sprijazniti, da ima pač mesto največ prebivalcev, ob delavnikih se celo podvoji in vedno bo tako, da mesto ki diha, se razvija dobiva nevoščljiv feedback ostalih, ki se ne. Pa tukaj centralizacija nima veze popolnoma nič. Politične ustanove, državne strukture nebi smele narekovati razvoj občin. Iznajdlivost v ekonomskem smislu bi moral biti vlečni konj posameznih "zapostavljenih" delov slovenije.
No da razčistimo par stvari. Denar, ki bi naj bil ljubljani odvzet, ji je bil odvzet na podlagi razvitosti in ne prebivalstva. "Odvzet" je bil še nekaterim drugim razvitejšim občinam, samo to so mediji in Ljubljančani kar pozabili, zato ker v ozadju vidite zaroto proti Ljubljani in Jankoviču. Opozicija je že pred volitvami leta 2004 napovedala novo pokrajinsko zakonodajo in reformo financiranja lokalne ravni, to nima veze s tem kdo je zmagal na volitvah. In ne sedaj zavajat in manipulirat češ prejšnja vlada se je odločila za novo delitev denarja takrat, ko je videla da je zmagal Jankovič. To je evidentna laž, ki je dokazljiva z datumi, kdaj se je pričela pripravljati zakonska podlaga za te ukrepe.
Kar se tiče odprtosti in pripravljenosti poslušanja pa raje ne bom komentiral da se mi kaj ne zareče. Tako avtoritarnega vodenja kot ga ima Ljubljana v tem mandatu po demokratičnih spremembah leta 1990 v Sloveniji nismo videli ne na lokalni ne na državni ravni. Še celo sami levičarji to priznavajo, Metka Tekavčič (SD) je pred kratkim dejala, da se v naslednjem mandatu ne sme zgoditi, da bi Jankovičeva lista imela absolutno večino, ker to nikamor ne pelje. Toliko o odprtosti, z glasovalnim strojem so šli z glavo skozi zid, to je vse.
Aja še to.
.
.
.
Sicer ne vem koliko ima sploh smisla na tole odgovarjat pa vendar, bi ti zastavil nekaj vprašanj:
Če je res tako vseeno, kje je sedež kakšnega podjetja ali institucije, zakaj potem država ne razseli državnih in paradržavnih podjetij po Sloveniji?
Če je res tako vseeno, kje je sedež kakšnega podjetja ali institucije, zakaj niso vse regije v Sloveniji enako razvite?
Če je res tako vseeno, kje je sedež kakšnega podjetja ali institucije, zakaj ne greš na Gospodarsko zbornico in jim poveš kakšni bedaki so, ker ne vlagajo v Prekmurje, ker so tam zemljišča, delovan sila....cenejša?
Zakaj še nisi gospodarski minister, ker imaš očitno odgovor na vse slovenske razvojne težave:"Sposoben človek se zna obrniti v katem koli okolju?"Glede na ideje, ki jih ima ta vlada bi bil povsem v kontekstu.http://i39.tinypic.com/16k3pzb.gif
mirch75 July 27th, 2010, 09:08 PM @Metron
Pod tvojo tezo totalitarnega režima in nesprejemanja idej, bi ti dejal samo to. Ali pomeni nonšalantno in prioritetno onemogočanje izvrševanja programa, ki si ga je zadal pred nastopom mandata diktatorstvo. Razni takoimenovani svetniki z Jazbinškom na čelu, ki samo čakajo kako bodo blokirali vse kar se da v glasovanje, brez malo vizije in pripravljenosti pogleda 5cm naprej, niso korekten dokaz da ne posluša idej. Če samo pogledaš temo stožice in predlog o postavitvi Zmaja v krožišče, je z veseljem sprejel. Pa ga ni nihče prisilil. Že pred volitvami, sem imel možnost osebno govoriti z njem in mu predstaviti predloge, ki smo jih spisali v želji po uresničitvi. In ne boš verjel, nekateri od teh so se celo sprejeli, oziroma so v planu izvršitve. Vse je v komunikaciji. Meni gre prav tako na živce negativizem in konstanten upor proti programu, ki ga izvršuje. Od civilnih iniciativ, brez pomena, izsiljevanja... Če pač ne sprejmeš njihovo igro, si takoj proglašen za totalitarista. Ja kaj čmo ane. Aja pa glede vzema denarja je Lj imela daleč največji delež v tem "prostovoljnem" prispevku.
Hvala ti za spodbudo o kandidaturi minista za gospodarstvo :) Bi ga z veseljem sprejel, ker imam veliko idej samo žal me umazanija politikanstva odvrača od upletanja. Morda se pa res nekoč odločim stopiti v politiko in narediti reda. Takega zdravega.
Glede tvojih nesmiselnih vprašanja pa sledeče. Sej vem da se malo hecaš, da nisi razumel kaj sem želel povedati in da te smatram za malo bolj inteligentnega kot bi bilo lahko razbrati iz tvojega posta. Ti bom pa vseeno odgovoril, ker izgleda si tudi ti po defoultu cepljen proti ljubljančanom in Ljubljani.
Še enkrat. Ljubljana je daleč največje mesto v Sloveniji in glede na to dejstvo je logično da ima tudi zgodovinski in politični primat napram ostalim. O zgodovini se mi ne da razpravljati, vendar samo pomisli, ali so vse državne inštitucije, paradržavna podjetja od včeraj v Ljubljani ali že par desetletij. Pa bodi iskren in si priznaj da niso ravno vsa v Ljubljani. A ni tako. Je pa večina res in to zaradi čisto logičnih elementov. Tudi kot podjetje ne bi najbolje funkcioniral če bi imel sedež v Idriji, proizvodnjo v Semiču, komercialo v Sečovljah, skladišče v Gederovcih... Mislim skrajno neumna primerjava, vendar je prednost da so ustanove državne strukture nekje na enem mestu.
Paradržavne firme pa ravno niso in mislim da zavajaš s svojimi izjavami.
Regije v sloveniji pa sigurno niso isto razvite zaradi geografskega položaja, premalo in razkropljenega prebivalstva, slabe cestne povezave... Mislim miljon vzrokov. Ni pa sigurno vzrok Ljubljana, pa če še tako želiš to prikazati. Še manj pa Jankovič. :)
Kako da se v prekmurje ni vlagalo...glej samo koliko miljonov je šlo v MURO skozi vsa leta. A to ni bilo vlaganje. Pa savske elektrarne, cestno infrastrukturo - DARS, Termo elektrarne, Nuklearna Krško, Elan... to so vse paradržavna podjetja, kamor je istekal davkoplačevalski denar, pa niso te firme v Ljubljani. Al se to ne šteje.
Priznaj, da pač ne maraš Ljubljane in da si jim fovš, ter da za vse tegobe svojega življenja kriviš nas in oproščeno ti bo. Mislim pa da itak ne boš priznal ker ti pač veliko vodja veleva, da nikoli ne priznaj nič. Tudi če se ti dokaže :)
Povej mi sam svojo rešitev kako bi ti rešil naše gospodarstvo in kako bi slovenci končno zaživeli z decentralizacijo. Kam konkretno bi postavil teh 1.5k ljudi in v katere kraje, ker pazi vedno bo nekdo prikrajšan. No da slišmo!
mirch75 July 27th, 2010, 09:18 PM Šele sedaj sem prebral
Gospodarska zbornica vlaga v podjetja?????????? Heheh joj si me nasmejal :)))) A grem kar k njim in mi bodo odprli podjetje in vložili kapital, jaz bom pa samo delal? ;)
Metron July 27th, 2010, 10:50 PM Šele sedaj sem prebral
Gospodarska zbornica vlaga v podjetja?????????? Heheh joj si me nasmejal :)))) A grem kar k njim in mi bodo odprli podjetje in vložili kapital, jaz bom pa samo delal? ;)
Kje sem jaz napisal da GZ karkoli vlaga? GZ ima svoje člane, to so podjetja, ki pa vlagajo. Nisem si mislil, da moram to pojasnjevat.
@Metron
Pod tvojo tezo totalitarnega režima in nesprejemanja idej, bi ti dejal samo to. Ali pomeni nonšalantno in prioritetno onemogočanje izvrševanja programa, ki si ga je zadal pred nastopom mandata diktatorstvo. Razni takoimenovani svetniki z Jazbinškom na čelu, ki samo čakajo kako bodo blokirali vse kar se da v glasovanje, brez malo vizije in pripravljenosti pogleda 5cm naprej, niso korekten dokaz da ne posluša idej. Če samo pogledaš temo stožice in predlog o postavitvi Zmaja v krožišče, je z veseljem sprejel. Pa ga ni nihče prisilil. Že pred volitvami, sem imel možnost osebno govoriti z njem in mu predstaviti predloge, ki smo jih spisali v želji po uresničitvi. In ne boš verjel, nekateri od teh so se celo sprejeli, oziroma so v planu izvršitve. Vse je v komunikaciji. Meni gre prav tako na živce negativizem in konstanten upor proti programu, ki ga izvršuje. Od civilnih iniciativ, brez pomena, izsiljevanja... Če pač ne sprejmeš njihovo igro, si takoj proglašen za totalitarista. Ja kaj čmo ane. Aja pa glede vzema denarja je Lj imela daleč največji delež v tem "prostovoljnem" prispevku.
Kar se tiče avtoritarnega vodenja to niso samo moja opažanja, ampak to priznavajo celo njegovi politični sopotniki oz. zavezniki. Če celo ortodoksna Metka Tekavčič izraža pomisleke nad delovanjem mestnega sveta, potem je nekaj res hudo narobe. Kar pa se tiče mene, sta me pa Jankovič in kvazi intelektualec Božič ob Titovi cesti dokončno prepričala o svoji liberalnosti, strpnosti in dialogu. Toliko sovraštva, patološke mržnje in nestrpnosti kot smo jo videli takrat pri Božiču, ki pa ga je podpiral Jankovič, jaz še nisem videl. V demokratičnih in strpnih okoljih kar naj bi Ljubljana po Jankovičevo bila, se to ne dogaja. Pa ne mi sedaj, da se blokira projekte. Titova cesta ne blokira nobenega projekta, če bi se imenovala Štajerska ali kako drugače, bi se po njej ravno tako lahko vizili, stadion bi ravno tako stal.....
Hvala ti za spodbudo o kandidaturi minista za gospodarstvo :) Bi ga z veseljem sprejel, ker imam veliko idej samo žal me umazanija politikanstva odvrača od upletanja. Morda se pa res nekoč odločim stopiti v politiko in narediti reda. Takega zdravega.
Glede tvojih nesmiselnih vprašanja pa sledeče. Sej vem da se malo hecaš, da nisi razumel kaj sem želel povedati in da te smatram za malo bolj inteligentnega kot bi bilo lahko razbrati iz tvojega posta. Ti bom pa vseeno odgovoril, ker izgleda si tudi ti po defoultu cepljen proti ljubljančanom in Ljubljani.
Še enkrat. Ljubljana je daleč največje mesto v Sloveniji in glede na to dejstvo je logično da ima tudi zgodovinski in politični primat napram ostalim. O zgodovini se mi ne da razpravljati, vendar samo pomisli, ali so vse državne inštitucije, paradržavna podjetja od včeraj v Ljubljani ali že par desetletij. Pa bodi iskren in si priznaj da niso ravno vsa v Ljubljani. A ni tako. Je pa večina res in to zaradi čisto logičnih elementov.
Ja zgodovina je velik ljubljanski problem, predvsem to, da je bila vseskozi del historične enote Kranjske, kar se na mentaliteti ljudi še sedaj pozna. Pa to sedaj niti ni važno.
Govoriš o državnih institucijah, ki da so v Ljubljani malodane od časa cesarja Avgusta. Kaj pa je imela Slovenija od teh svojih blaznih institucij pred letom 1990, ko se pri nas začne ta novodobni centralizem, saj smo ga že prej imeli, ampak beograjskega. Ali ti veš kakšne so bile razlike v razvitosti največjih slovenskih mest pred 40 leti in kakšne so danes?
Tudi kot podjetje ne bi najbolje funkcioniral če bi imel sedež v Idriji, proizvodnjo v Semiču, komercialo v Sečovljah, skladišče v Gederovcih... Mislim skrajno neumna primerjava, vendar je prednost da so ustanove državne strukture nekje na enem mestu.
A ti sploh veš kako sam sebe demantiraš? Na enem mestu praviš da prednosti ni, ker živimo v dobi informacijske tehnologije, kasneje pa praviš, da mora biti vse na enem mestu ker je to po tvoje prednost. Kaj naj rečem? Dvojni vatli, tako kot situacija kaže.
Paradržavne firme pa ravno niso in mislim da zavajaš s svojimi izjavami.
Ne bom šel v detajle, kje je kaj ker niti ni bistveno, naj omenim le 3 najpomembnejše paradržavne institucije:
Kapitalska družba d.d.
Dunajska cesta 119
1000 Ljubljana
Slovenska odškodninska družba d.d
Mala ulica 5
1000 Ljubljana
Stanovanjski sklad Republike Slovenije, javni sklad
Poljanska cesta 31, P.P. 2044
1000 Ljubljana
O DARSu in goljufiji oziroma prevari sem že govoril.....
Če pa se pogovarjamo o vseh podjetjih, v katerih ima država svoje deleže, pa je jasno da niso vsa v Ljubljani. Ampak potem se lahko vprašamo tudi obratno, kje pa država nima svojega deleža?
Regije v sloveniji pa sigurno niso isto razvite zaradi geografskega položaja, premalo in razkropljenega prebivalstva, slabe cestne povezave... Mislim miljon vzrokov. Ni pa sigurno vzrok Ljubljana, pa če še tako želiš to prikazati. Še manj pa Jankovič. :)
Kako da se v prekmurje ni vlagalo...glej samo koliko miljonov je šlo v MURO skozi vsa leta. A to ni bilo vlaganje. Pa savske elektrarne, cestno infrastrukturo - DARS, Termo elektrarne, Nuklearna Krško, Elan... to so vse paradržavna podjetja, kamor je istekal davkoplačevalski denar, pa niso te firme v Ljubljani. Al se to ne šteje.
Kar se tiče Mure, je to zelo slab primer. Gre za tipično zavoženo zgodbo slovenske tranzicije, ki ima s skadnim regionalnim razvojem malo skupnega.
Kar se tiče elektrarn, me pa veseli, da je Ljubljana edino mesto na svetu, ki ne rabi elektrike. Kaj ti misliš da v Šoštanju prenašajo smrad v Krškem pa sevanje zato, da zase elektriko delajo? Ne, delajo jo za vse nas, tudi za Ljubljano in jaz sem vesel, da mi ni treba gledat elektrarne pred vrati, če bi pa Ljubljana tako rada svojo elektrarno pa predlagam, da se 6. blok termoelektrarne in 2. blok nuklearke gradi v Ljubljani. Me zelo zanima kako bi bili navdušeni nad tem? Že vidim Jankoviča na tiskovki.
Še o cestah. Tudi tu me veseli, da se po avtocestah vozimo vsi, samo Ljubljančani ne, vsi imamo nekaj od njih, samo reveži ljubljanski so plačali davke, sedaj nimajo pa nič od tega. Je pa ena stvar zanimiva, da ljubljanski obroč ni bil cestninjen do uvedbe vinjet. Kdo tu komu plačuje?
Priznaj, da pač ne maraš Ljubljane in da si jim fovš, ter da za vse tegobe svojega življenja kriviš nas in oproščeno ti bo. Mislim pa da itak ne boš priznal ker ti pač veliko vodja veleva, da nikoli ne priznaj nič. Tudi če se ti dokaže :)
To da ne maram Ljubljane ni res, Ljubljana je prav lepo mesto, ne maram pa ljubljanske mentalitete, to je pa res in tega sploh ne skrivam.
Povej mi sam svojo rešitev kako bi ti rešil naše gospodarstvo in kako bi slovenci končno zaživeli z decentralizacijo. Kam konkretno bi postavil teh 1.5k ljudi in v katere kraje, ker pazi vedno bo nekdo prikrajšan. No da slišmo!
Kako bi rešil naše gospodarstvo?
1. Vzpostavitev pravne države, ki mora razhajkat ta klientelizem, ki se je razpasel v naši državi. Šele ko bodo za vse veljala enaka pravila igre, se lahko pogovarjamo o resnem gospodarskem razvoju.
2. Sprememba koncepta socialne države iz socialne države enakih izidov v socialno državo enakih možnosti, torej nagraditi pridne, delovne in inovativne ljudi in kaznovati lenuhe in špekulante (sedaj je ravno obratno). V tem kontekstu seveda tudi odprava progresivne obdavčitve, ki je ena najbolj katastrofalnih stvari, ki jo lahko ima država, ki si želi razvojnega preboja.
3......o potrebnih ekonomskih reformah se lahko poogvarjamo v kakšni drugi temi.
Kako konkretno decentralizirati?
Čisto preprosto, sprejeti sklep na vladi, kjer se v okviru racionalizacije javnega sektorja prostori agencij, uradov, državnih firm razselijo po Sloveniji, na način, ki je iz ekonomskega vidika za državo najbolj ugoden in ob tem tudi smiselen. Npr. Dars se dejansko preseli v Celje, SŽ se preselijo v Koper, kjer se ustanovi logistični holdinh skupaj z Luko in Intereuropo, NPU, Veterinarska uprava, Statistični urad...si poiščejo druge, cenovno ugodnejše prostore. Ali je to v Kranju, Velenju, Murski Soboti, Ptuju je meni vseeno. Je pa dejstvo, da razen najvišjih državnih ustanov kot so DZ, Vlada, Banka SLovenije, Predsedniška palača in ministrstva v ožji sestavi ni nobene potrebe, da so državne institucije v Ljubljani.
LoKeY July 27th, 2010, 10:56 PM Tale tema je totalno zašla od tistega, čemur je bla namenjena in se je spremenila v še en slovenski hobi thread - obmetavanje s politiko.
Tko da jo za zdaj zaklepam. Ko bodo znani županski kandidati se lahko odpre thread o tem, če se bo dejansko razpravljalo županskih kandidatih!
|
|