View Full Version : Najbolji gradovi za život - kod nas i u svetu
CrazySerb May 26th, 2010, 10:03 PM Interesantna tema za diskusiju:)
Beč najbolji grad za život
26. maj 2010. | 19:53 | Izvor: Tanjug London -- Najbolji grad na svetu za život je Beč, a najgori Bagdad, pokazuje istraživanje britanske konsultantske firme "Merser".
Sedam gradova u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj nalaze su među prvih 10 kada je kvalitet života u pitanju, navodi se u istraživanju "Kvalitet življenja 2010", kojim je obuhvaćen 221 grad.
Iza austrijske prestonice koja je zauzela prvo mesto, na drugom i trećem mestu nalaze se dva švajcarska grada, Cirih i Ženeva.
Među prvih 10 su i nemački gradovi Diseldorf, na šestom mestu, Frankfurt i Mihnen, koji dele sedmo mesto, i švajcarski Bern koji je zauzeo deveto mesto.
Četvrto mesto dele Vankuver u Kanadi i Oklend na Novom Zelandu, dok je deseto mesto zauzeo Sidnej u Australiji.
Najgore rangirana je iračka prestonica Bagdad, koja je zauzela poslednje 221. mesto, a među poslednjih 10 na listi nalazi se i prestonica Haitija Port-o-Prens.
Kako piše londonski "Gardijan", samo pet britanskih gradova ušlo je na listu od kojih je najbolje rangiran London na 39. mestu.
U istraživanju koje sprovodi svake godine, "Merser" procenjuje kvalitet života u gradovima širom sveta u poređenju sa Njujorkom, kome je dodeljeno 100 poena.
Taj grad je ove godine zauzeo 49. mesto, odmah iza Vašingtona i Čikaga.
Gradovi se analiziraju na osnovu 10 kategorija, među kojima su politička stabilnost, bankarske usluge, odlaganje smeća, standard i dostuppnost međunarodnih škola, restorana i pozorišta i istorija prirodnih katastrofa.
Lista ima za cilj da pomogne vladama i multinacionalnim kompanijama da obezbede pravičnu kompenzaciju zaposlenima kada ih šalju na poslove u inostranstvo.
Ove godine "Merser" je prvi put sačinio listu gradova na osnovu ekoloških kriterijuma kao što su dostupnost vode, uklanjanje otpada, kvalitet kanalizacione mreže, zagađenje vazduha i gužve u saobraćaju.
Na toj listi prvo i treće mesto su zauzeli kanadski gradovi Kalgari i Otava, dok je na drugom mestu američki grad Honolulu.
Sawovsky May 26th, 2010, 10:40 PM Ja verujem da bi mi od nasih gradova pored mog rodnog i trenutnog grada(Jagodine i Beograda), za zivot najlepse legli Banja Luka, Herceg Novi, Novi Sad.
Bad_Hafen May 26th, 2010, 10:42 PM Ex-Yu: Banja Luka, eventualno Beograd, poslije toga mozda samo jos Novi Sad, Ljubljana i Zagreb.
Svijet: ima ih dosta London, NYC...
Pavle4488 May 26th, 2010, 10:48 PM Ja bih od naših gradova mogao živjeti samo u Banjoj Luci, Sarajevu (isključen nacionalni element) i Beogradu.
Banja Luka - iako nije veliki grad, vrlo je lijep. Dovoljno je veliki da se u njemu može napraviti dobra karijera, a nije prevelik da to predstavlja opterećenje u svakodnevnici. Od velikih gradova Zagreb je blizu, a ni BG nije predaleko. Ljeti je grad prelijep i odmaranje uz Vrbas predstavlja pravo uživanje. Mislim da grad ima odličnu budućnost, ako ne dođe do novog rata. Možda sam malo subjektivan.
Sarajevo - glavni grad države, puno se novca u njemu vrti, ima sve što čovjeku treba. Dovoljno veliki, a nije prevelik. Taman. Centar zbivanja u BiH. Veliki plus je blizina skijališta na Jahorini i Igmanu.
Beograd - metropola. Grad koji živi 24/7. Centar zbivanja regiona. Koliko je lijep, toliko zna biti i haotičan. Van konkurencije.
ostali su mi neinteresantni. Možda eventualno Novi Sad i Podgorica mogu biti na 10. i 11. mjestu poslije praznih mjesta.
Od stranih bih jedino mogao živjeti u Njujorku. Kad sam već daleko od kuće, onda neka bar budem u centru zbivanja.
NeMiroff May 26th, 2010, 10:54 PM Mozda je Bec najbolji grad za zivot, ali ne bih hteo tamo ziveti jer nevolim Austrijance:bash: i Bec je za mene manje-vise dosadni
Pavle4488 May 26th, 2010, 10:58 PM Mislim da je tema vrlo zanimljiva.
Sawovsky May 26th, 2010, 11:03 PM Mozda je Bec najbolji grad za zivot, ali ne bih hteo tamo ziveti jer nevolim Austrijance:bash: i Bec je za mene manje-vise dosadni
Ako volis Jugoslovene i Turke, onda nema problema :D
Njih zajedno pola grada minimum :D
mirza-sm May 26th, 2010, 11:06 PM Mislim da je tema vrlo zanimljiva.
^^ Slažem se!
U EX-Yu, pored Sarajeva: definitivno na prvom mjestu Beograd! Potom eventualno Zagreb, Novi Sad i Banja Luka.
Od ostalih: Stockholm, Kopenhagen, Beč, London, Barcelona, Vancouver. :)
mirza-sm May 26th, 2010, 11:09 PM Ako volis Jugoslovene i Turke, onda nema problema :D
To mi je poznato :lol:
Prošle godine kad sam bio, da pitamo neku ženu kako doći do Mariahilfer Strasse, mi njoj nešto na njemačkom, žena blehnula u nas, mi na engleskom, ona još goru reakciju, i reče ovaj jedan što je bio s nama "haj ba pusti je, idemo prohodati", kad žena u po frke: "a pa jebli vi guj'cu svoju, što ne kažete da ste naši, idite tramvajem dvije štacjone i stićete" :lol:
Ili s prijateljicom u H&M dolazim na kasu, kad ona hladno "dvadeset eura" ja ono :uh:
Luka May 26th, 2010, 11:11 PM On a brighter note, quality of living continues to rise in many Eastern European cities, such as Belgrade (Serbia), Pristina (Kosovo), Tallinn (Estonia), Prague (Czech Republic) and Ljubljana (Slovenia). Also noteworthy is that use of the euro continued to expand, with Slovakia adopting the euro as its currency in January 2009. Eastern European cities, which have maintained political stability in recent years, have witnessed the greatest improvements in quality of living.
Mercer
Ranko Su NS May 26th, 2010, 11:17 PM @Ban, @pavle
O ukusima ne vredi raspravljati. Vi volite mala mesta tipa BL. Meni je smešno obrazloženje Zagreb je blizu a ni Beograd nije daleko. Zamislite dali je moguće da Zagrepčanin obrazlaže zašto mu se sviđa ZG. "Pa blizu je Banjaluka." To je apsolutno nemoguće čuti od njih. To ustvari govori da je BL dobra zato što je blizu Zagrebu ili Beogradu. Smešno.
Ja sam više za urbanu varijantu.
http://i50.************/28r1dsg.jpg
NeMiroff May 26th, 2010, 11:18 PM Ako volis Jugoslovene i Turke, onda nema problema :D
Austrijanci trebaju da su zahvalni da njim u grad dosla mlada i temperamentna krv, ince bi taj grad umr'o od dosade:lol:
Prosto nije mi taj narod simpaticni jer podcenjuju sve i svasta na istok od njihove granice i sami su seljaci koji su pre drugog svetskog nemali nista, isto i ta njihova "verzija" njemackog jezika je bleee..
^^Ne, Austrija nikako
Da bih mogao izabrati, moj grad za zivot bi bila Budimpesta :)
Sena_KG May 26th, 2010, 11:21 PM Po meni u Srbiji, Novi Sad (nemam pojma zbog cega)
A u evropi Milano i Napulj :)
mirza-sm May 26th, 2010, 11:24 PM @Ban, @pavle
O ukusima ne vredi raspravljati. Vi volite mala mesta tipa BL. Meni je smešno obrazloženje Zagreb je blizu a ni Beograd nije daleko. Zamislite dali je moguće da Zagrepčanin obrazlaže zašto mu se sviđa ZG. "Pa blizu je Banjaluka." To je apsolutno nemoguće čuti od njih. To ustvari govori da je BL dobra zato što je blizu Zagrebu ili Beogradu. Smešno.
Pa čovjek kaže da mu se sviđa grad zbog geografske pozicije, jer mu je sve blizu, gdje god okrene. Naravno da će gravitirati prema većem gradu, možda neko ne voli život u tim većim gradovima s bržim tempom života, a voli da mu je u blizini veće mjesto. Naravno da nećeš čuti Zagrepčanina ili Beograđanina da kaže "sviđa mi se, jer mi je blizu Banja Luka" (mada ni to nije isključeno, ipak je BL u pitanju) :)
Bojan9 May 26th, 2010, 11:25 PM CG/SRB - Podgorica(moj grad), Beograd(moja ljubav), Bar(ako bih morao na Primorje).
NS mnogo volEm, i ravnicu još više volEm(pogotovo više od krša), ali me NS nekako zamara.
Kao jednogodišnja 'avantura' bi mogli da prođu srednji gradovi Srbije- Kraljevo, Sombor, Vršac, Zrenjanin...
Evropa- ako bih morao :) London, Berlin, Sankt Peterburg.
Wuxa May 26th, 2010, 11:40 PM Beograd, Novi Sad, Cacak, Indjija, Vrsac....
ex YU: Split, Ljubljana, Sarajevo....
svet: NY, NY, NY, NY.... :)
makimax May 26th, 2010, 11:54 PM Recimo Novi Sad (ni prevelik ni premali) ili mozda Split (nemam pojma zasto,nikad nisam bio ali mi tako deluje po slikama,tv,pricama.....sunce,more.....).
I naravno Barselona :cheers:.
Johnny_kgc May 26th, 2010, 11:57 PM Izvinjavam se ako cu nekog uvrediti, ali ova tema, kroz nekoliko stranica, 100% postaje City V.S. City... vec je vidim u naznakama. Ne vredi, to nam je u krvi. :)
Nastavite... :cheers:
okmijun May 27th, 2010, 12:05 AM Prekopeca ;)
lijena komunjara May 27th, 2010, 12:17 AM Izvinjavam se ako cu nekog uvrediti, ali ova tema, kroz nekoliko stranica, 100% postaje City V.S. City... vec je vidim u naznakama. Ne vredi, to nam je u krvi. :)
sto posto tacno. Bice zakljucavanja
Sawovsky May 27th, 2010, 12:19 AM Мени баш делује одмерено за сад, ако крене кавга само хитра реакција надлежних да не крене хаос. Кад само код надлежних, где нам је Ивица, нема га већ дуже време?
Fleetwood Brougham May 27th, 2010, 12:24 AM Izvinjavam se ako cu nekog uvrediti, ali ova tema, kroz nekoliko stranica, 100% postaje City V.S. City... vec je vidim u naznakama. Ne vredi, to nam je u krvi. :)
Ma nece biti zakljucavanja samo niko nije spmenuo Kg pa je to frka... :D
Moje misljenje je da je NS najbolji grad za zivot u Srbiji, mozda i sire ( mogu da obrazlazem do sutra ali mislim da nije potrebno ) ali on taj status moze da jos vise ucvrsti ili da ga cak i izgubi. Razlika je u mudrom planiranju daljeg razvoja.
Mojim afinitetima i stilu zivota bi odgovarao neki veci primorski grad ali sa identitetom ( Split ili jos bolje Rjeka od ex Yu mesta ) ili Marsej, Kan, Nica... Mislim da je najbolje ziveti u gradovima do i oko milion stanovnika. Realno, ja volim Bg i mogao bi da zivim u njemu bez frke, ali posto sam iz NS, onda nema potrebe... ;)
durlanista May 27th, 2010, 12:25 AM http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1058921
:D
Johnny_kgc May 27th, 2010, 01:07 AM samo niko nije spmenuo Kg pa je to frka... :D
Pocelo je, pocelo! :D
Lazarevo May 27th, 2010, 01:17 AM Banja Luka, Trebinje ili Beograd.
Novi Sad je možda i najbolji srpski grad za život ali ne volim ravnicu... :)
Podgoricanin May 27th, 2010, 01:39 AM Što se CG/SRB/RS tiče, prvi izbor mi je, normalno, Podgorica. Pored toga što je to HOME, ima i prednosti tipa glavni grad (i sve što sa tim ide - aktivan aerodrom itd), zelen i prostran itd...i najveća prednost Podgorice - sve što CG pruža (a to nije malo) se nalazi na sat-sat ipo vožnje...
Dalje...Beograd...ali je Beograd komplikovan izbor. Sa dosta para, i svime što to nosi (stan u centru :) ) - u BG život može da bude fenomenalan, pa je s toga "taj Beograd" prvi na mojoj listi. Ipak, ako bih bio u situaciji da moram da radim za neku malu platicu, i da živim na periferiji - "taj Beograd" mi ne bi bio ni u prvih 10.
Novi Sad - po mnogo čemu dobro mjesto za život. Banja Luka takođe izgleda kao prijatna sredina. O ljudima u BL sam čuo dosta dobroga - to je možda i najveći plus.
Što se svjetskih okvira tiče - mnogo toga, ali bi idealno bilo pola godine New York, pa onda Geneva, Lausanne, Nice...
Belgrader May 27th, 2010, 02:20 AM Pa kao neko sa beogradskog asfalta, teško da bih mogao da se zamislim u nekom drugom gradu u Srbiji. Možda u NS, pošto je jako lep, mirniji od Beograda, ali bi mi bilo dosadno posle nekog vremena, žao mi je, razumite me. Što se tiče u svetu, pa to dosta zavisi od posla. U Evropi bi mogli Pariz, Madrid, i recimo na moru Alikante, Valensija, ili neki grad na francuskoj rivijeri. U Americi u Njujorku (samo ukoliko imam lovu, ne pada mi na pamet da živim u nekom ćumezu za velike pare), San Francisku (tamo bih baš želeo da odem jer mi grad deluje nekako kosmopolitski), i Sijetl (takođe mi deluje interesantno i sređeno). Što se tiče ostatka sveta nisam baš siguran. Od Južne Amerike najverovatnije Urugvaj (Montevideo), a od Afrike recimo Južna Afrika (ali samo ako imam pare, pa izigravam bogatog evropljanina i imam vinograd :lol:). U Aziji, recimo da bih mogao par godina u Šangaju, Hongkongu, ali samo ako bi zbog posla morao da idem na par godina, da bih zaradio neki dinar, ništa više. I ok Australija je cela lepa, osim onog severnog dela gde sam čuo da je velika vlažnost i da imaju ogromne bube i paukove.
Tara_kg May 27th, 2010, 09:06 AM Auckland, Christchurch, Brugges, Copenhagen :)
Bad_Hafen May 27th, 2010, 09:11 AM @Ban, @pavle
sto Ban?
MGX May 27th, 2010, 09:22 AM Od par gradova gdje sam bio ...Prag - svi govore engleski, pivo im je odlično i džabe a žene lijepe.. Šta ćeš više :D :lol:
Mala šala, ali zaista mi se Prag svidio :cheers:
Sawovsky May 27th, 2010, 10:06 AM Banja Luka, Trebinje ili Beograd.
Novi Sad je možda i najbolji srpski grad za život ali ne volim ravnicu... :)
Pa Fruska Gora ti je na metar :)
Pavle4488 May 27th, 2010, 10:48 AM @Ban, @pavle
http://i50.************/28r1dsg.jpg
što se ti ljutiš što ja ne bih najradije živio u NS? NS je super grad, ali ja nisam iz te priče i kao i mnoge Sarajlije na kraju bih završio u BG.
BL kao grad ne nudi vrhunske uslove za život, nudi vrlo dobre, ali za one vrhunske nije problem sjesti u auto i otići na npr. koncert Dejvida Gete u ZG. Na to sam mislio kada sam rekao da je blizu. Zagreb i BL su dvije kategorije gradova i normalno da nije neka prednost ZG što mu je BL na sat i po, uskoro i bliže.
Pavle4488 May 27th, 2010, 11:00 AM sto Ban?
Možda misli da kod Banjalučana vlada jednoumlje :)
Ranko Su NS May 27th, 2010, 11:24 AM Pocelo je, pocelo! :D
potpisujem:)
gagapg May 27th, 2010, 11:31 AM ja bih da pohvalio Sombor, tako miran i tih grad...
tamo sam služio dio vojnog roka...:)
Alterlee May 27th, 2010, 12:23 PM Šta svako podrazumeva za najbolji grad za život zavisi od pojedinca i njegovih želja/potreba. Ako npr nekog ne interesuje pozorište, to što grad u kom on živi ga ima nema neku preteranu prednost i život istog kvaliteta bi mogao da mu bude u nekom drugom, manjem gradu bez pozorišta. U osnovi, sve je to vrlo subjektivno.
Što se mene tiče: Ne volim Evropu niti Evropske gradove, uglavnom zato što su dosta precenjeni (Beč, Pariz, Minhen...) a i lokalno stanovništvo uglavnom gleda na došljake/imigante sa visine za razliku od S. Amerike gde je to manje izraženo. U osnovi Njujork zato što je, realno, centar sveta, ali možda i Sijetl, San Francisko, Vankuver i Toronto.
Fleetwood Brougham May 27th, 2010, 02:48 PM Pocelo je, pocelo! :D
Ma jok bre, mada priznajem da je klizavo tlo... ;)
Medjutim, i dalje niko nije spomenuo Kg!
A tako ste se trudili... :D
E sad, jedno pitanje. Da li bi iko od vas ziveo u selu? Klasicnom selu ( kod nas ili u inostranstvu ) koje je u blizini nekog veceg grada? Znaci, komfor na prvom mestu?
Sawovsky May 27th, 2010, 02:56 PM Ma jok bre, mada priznajem da je klizavo tlo... ;)
Tlo je klizavo, a ti si upravo zajedljivo podmetnuo nogu.
E sad, jedno pitanje. Da li bi iko od vas ziveo u selu? Klasicnom selu ( kod nas ili u inostranstvu ) koje je u blizini nekog veceg grada? Znaci, komfor na prvom mestu?
Ja bi ziveo na selu, ali nikako ravnicarskom, znaci otpadaju Vojvodina, a i moje Pomoravlje bogme. Isao bi tamo negde u neko planisko selo da zivim po jugo-zapadu Srbije i severu Crne gore, dakle svez vazduh, zelene sume, hladne i ciste reke, vodopadi, pasnjaci po obodima brda i planina...
CrazySerb May 27th, 2010, 02:58 PM Ja sam proveo desetak dana u jednom slovenackom selu. Sta da vam kazem, milina.
Fleetwood Brougham May 27th, 2010, 03:09 PM @ Sawovsky
Djubre sam, sta da ti kazem... :D
Slazem se, vojvodjanska sela su za samoubistvo, slovenacka sela su na alpski fazon, interesantna ali na 10 dana, mada bi uvek ziveo u nekom primorskom ribarskom seocetu.
MGX May 27th, 2010, 03:14 PM E sad, jedno pitanje. Da li bi iko od vas ziveo u selu? Klasicnom selu ( kod nas ili u inostranstvu ) koje je u blizini nekog veceg grada? Znaci, komfor na prvom mestu?
Jesam ja u tazbini blizu St. Pazove :D... Drže te ko malo vode na dlanu, daju ti auto sa punim tankom dizela - raj na zemlji :lol:
podvodni May 27th, 2010, 03:22 PM Ma jok bre, mada priznajem da je klizavo tlo... ;)
Komotno u neko fruškogorsko selo tipa onog Maradika... Lapo sata do NS, lapo sata do BG... 10 minuta do Dunava... 10 minuta do vinograda ;)
Uz dobar auto, wireless i grejanje na pelet, ne vidim ni jedan jedini razlog zašto bih dao prednost gradu...
To je kontinentalna varijanta... Primorska opcija sela - Rijeka Reževići, bez da ulazim u razloge (prosto, ljubav:)
A što se tiče gradova u kojima bih živeo... U Srbiji- osim NS, došao bi u obzir BG (nema potrebe objašnjavati), u ex-yu Ljubljana (kulturan svet, Italija i more na sat vremena, skijanje na pola sata), eventualno ZG (slični razlozi kao LJ, ali dosta veći grad i nešto slabija ekonomija)...
Od inostranstava... Italija definitivno... bilo gde... a ako bih mogao i da biram - VERONA na prvom mestu (čist, uredan, elegantan grad, optimalna veličina, ima sve - brdo, reku, skijanje...), drugo mesto dele Rim i Bolonja...
Što sam stariji, sve više me (za život) privlače uređeni gradovi srednje veličine (250-750k ljudi) nego metropole...
Wuxa May 27th, 2010, 03:27 PM E sad, jedno pitanje. Da li bi iko od vas ziveo u selu? Klasicnom selu ( kod nas ili u inostranstvu ) koje je u blizini nekog veceg grada? Znaci, komfor na prvom mestu?
Bio 5 dana u selu 5 - 6km od Zlatibora, fantasticno...
Srdjan Adamovic May 27th, 2010, 03:41 PM Moji favoriti su Kragujevac i Skoplje,a od ostalih gradova u bivsoj SFRJ svakako bih izdvojio Banja Luku,Split,eventualno Podgoricu i Ohrid.
Inace nikad ne bih mogao da zivim u gradu koji ima manje od 100 000 stanovnika.(Ohrid je izuzetak)
Evropski favoriti su mi:
Napulj
http://i45.************/w81hyc.jpg
Palermo
http://i50.************/dh5pg5.jpg
Berlin
http://i45.************/2pplwxy.jpg
Bergamo
http://i50.************/2edw5na.jpg
Djenova
http://i47.************/287nby0.jpg
Viljnus
http://i46.************/2enrbzb.jpg
Bratislava
http://i49.************/17b7g3.jpg
Valensija
http://i46.************/35mnkgy.jpg
Drezden
http://i47.************/2a93a5v.jpg
Krakov
http://i45.************/2vln19t.jpg
Bazel
http://i49.************/2emevzs.jpg
Burgas
http://i46.************/2d7btb8.jpg
Uf ja ga pretera!:lol:Dodao bih jos neke gradove u Evropi,ali mislim da je i ovo dovoljno.
Fleetwood Brougham May 27th, 2010, 03:42 PM Komotno u neko fruškogorsko selo tipa onog Maradika... Lapo sata do NS, lapo sata do BG... 10 minuta do Dunava... 10 minuta do vinograda ;)
Uz dobar auto, wireless i grejanje na pelet, ne vidim ni jedan jedini razlog zašto bih dao prednost gradu...
Eeee da... Fruskogorska sela sa vinogradima, Dunavom i pogledom za 5cu izostavljam iz prosle moje tvrdnje da su sva za samoubistvo... :D
A i sva su oko NS... ;)
dario_capajebo May 27th, 2010, 04:05 PM Živio sam 3,5 godine u Berlinu i godinu u Pragu. Definitivno mi je istočna varijanta sve draža kako godine prolaze.
S druge strane optimalno bi bilo da par godina uplaćujem u DEU penziono i onda u CZ punim budžet svojom DEU penzijcom :).
Srdjan Adamovic May 27th, 2010, 04:16 PM Vanevropski favoriti su mi:
Senzen
http://i47.************/euqcut.jpg
Sharjah
http://i45.************/2sb0qdf.jpg
Santjago
http://i47.************/28akj0g.jpg
podvodni May 27th, 2010, 04:19 PM @Srdjan Adamovic, Sena KG
Napulj je predivan grad sa sjajnom energijom, ali da li ste sigurni da je idealan za život (uključujući sve relevantne parametre - životni standard, mogućnost zaposlenja, kriminal...)
Srdjan Adamovic May 27th, 2010, 04:30 PM @Srdjan Adamovic, Sena KG
Napulj je predivan grad sa sjajnom energijom, ali da li ste sigurni da je idealan za život (uključujući sve relevantne parametre - životni standard, mogućnost zaposlenja, kriminal...)
Napulj ima 2 lica,mnogo sam ga proucavao i sada sa ovih 24 godina bi mi bio jedan od omiljenih gradova za zivot.
Najvise me privlaci:
1)neverovatna energija koju ovaj grad ima
2)24/7 Ultras napolitano life
3)more
4)predivna arhitektura,olicena jakim kontrastima u starog,comme,modernog
5)uglavnom pozitivna anarhija
...
Sto se tice posla,mislim da bih sa ovom diplomom mogao da nadjem posao bez vecih problema.
Murci May 27th, 2010, 05:26 PM Ex YU - Beograd , Ljubljana,
BiH-RS - Trebinje , Banja Luka
Evropa - Barcelona , Lisabon, Atina,Rim,Lugano
Lazarevo May 27th, 2010, 05:52 PM Jel ovo temo o gradu u kojem bi volili živiti ili o najljepšem gradu ?
Život je jedno a lijepa razglednica drugo.
Upitajte se, da li bi ste se mogli prilagoditi tom gradu ili državi.
Singidunum May 27th, 2010, 06:09 PM Upitajte se, da li bi ste se mogli prilagoditi tom gradu ili državi.
Tačno, prilagoditi se neimigrantskim sredinama, tj. evropskim državama, je teško.
Ja lično ne bih mogao da živim u državi čiji jezik ne govorim.
Fleetwood Brougham May 27th, 2010, 08:15 PM Jel ovo temo o gradu u kojem bi volili živiti ili o najljepšem gradu ?
Život je jedno a lijepa razglednica drugo.
Upitajte se, da li bi ste se mogli prilagoditi tom gradu ili državi.
Skroz tacno, zbog toga bi i trebalo da se ogranicimo na diskusiju o gradovima na teritoriji ex YU, kod kojih ipak imamo najvise informacija o nacinu, prednostima i manama zivota...
stormwatchforever May 27th, 2010, 09:21 PM Ajde da budemo realni, evo ja cu reci samo gradove u kojima sam bio duze vreme:
Subotica - mozda bi bila savrseno mesto za zivot da se grad razvija i raste, inace je izuzetno lepo mesto za zivot samo da nije toliko kriminala, devedesete su ucinile svoje pa je to mali grad sa problemima metropole, ipak moram ga voleti pored svega. Savrseno mesto kada odes u penziju pa zelis da se skrasis,
Segedin - Da mi neko ponudi radno mesto i kucu tamo, razmisljao bi jedno stoti deo sekunde i preselio se jos istog dana, sto se tice kulture Segedin je Budimpesta u malom i ubedljivo najfunkcionalniji mali grad u krugu od 800km. Oprastam i onoj finoj teti sto mi je pre dve nedelje razbila auto na semaforu jer se uopste nije raspravljala, isplatila mi je stetu odma a i policajci su bili apsolutno kooperativni.
Novi Sad - NIKAD VISE, ziveo dve godine i dovidjenja, znaci zabole me sta ko prica i kako ce se ko osecati povodom mog misljenja, taj grad je centar mafije i kriminala u Srbiji, sa bezveznom nakaradnom izgradjom i apsolutno nadobudnim ljudima, od 2001 i 2002. kada je bio ubedljivo najbolje mesto za zivot u Srbiji pretvorio se u obicnu rupu, to sto svi pricaju kako je super, najboji, najfantasticniji, "pitom"...bla bla bla = bollocks
Beograd - Sto mi ga vise ruzhe ovi iskompleksirani ljudi iz selendrica i gradova koji nikada nece moci da mu pridju sve ga vise volim, uvek sam ga voleo, i osamdesetih i onakvog nesredjenog devedesetih a ova prva decenija 21. veka je bas lepo pocela da ga umiva, prava metropola - spoj Balkana i Evrope, moze neka lepa kucica na Senjaku ili recimo nesto od onih ulicica na Lekinom Brdu, posao od koga mogu da zivim sa porodicom i ja bih bio apsolutno zadovoljan. Volim guzvu, volim gradnju, volim dinamicnost, volim kreativnost, volim Adu, volim kontrastne setnje Balkanskom pa Krunskom, svako ko tvrdi da mu se BG posle par godina zivota ne svidja ili laze ili je samo zavidan zbog toga sto njegov grad nikada nece biti Beograd, ne lazimo se...Beograd je CENTAR Srbije i uvek ce to ostati. Volim Beograd.
Zagreb - Posle Beograda jos jedno izuzetno lepo mesto za zivot, manji po broju stanovnika, ali izuzetno dinamican, prilicno lepo izgradjen sa odlicnim starim jezgrom, sasvim finim gradskim saobracajem i mogucnoscu napredovanja u karijeri. Setnje Jarunom su fantasticna stvar a shopping molovi su u rangu sa najvecim svetskim metropolama, jedini grad pored Beograda koji u bivsoj EX-YU ima taj buzz metropole.
Genova - Isprva mi se sam grad nije svidjao, medjutim za veoma kratko vreme skontao sam da je jos jedno od onih wannabe there mesta za zivot - izuzetno lepo sredjen, cist, sa izuzetnim kulturnim nasledjem, dobrim gradskim saobracajem, puno mesta za napredovanje u karijeri, to je jednostavno lucki grad kojeg ne "krasi" ni jedan epitet luckih gradova.
Budimpesta - Metropola u svakom smislu reci, izvanredna gradnja (osim commieblokova naravno), maltene savrsen gradski saobracaj, grad u koji covek ode i moze da bude sve sto pozeli sto se tice profesionalnog napredovanja, ako neces da zivis blize centru, odes npr u Kispest koja izgleda kao sasvim mali grad u metropoli i mirno zivis i radis.
Paris - U Paris bi otisao istog momenta, mislim da ne vredi objasnjavati zasto, jedino bih birao delove grada u kojima nema toliko medjurasnih podela posto to zna biti problem.
London - Od svih velikih gradova u njemu sam ziveo najduze, otisao bih u svakom momentu, to je grad koji je bio i ostao moj san dugi niz godina, skup jeste ali vas niko ne tera da zivite u Centralnom Londonu, Zapadni London od Actona do Uxbridge-a je apsolutno odlican potez za zivot (izuzeo bih Southall), kao i Paris, ostavlja bez daha a kada jednom odes veoma lako se naviknes na 24h dinamiku koja te ponese.
Gradovi u kojima nisam bio a voleo bih u njima da zivim su...NYC, Toronto, Vancouver, Montreal, York, Madrid, Nashville...
Ranko Su NS May 27th, 2010, 09:27 PM Ja mislim da je Podvodni u pravu, što se tiče gradova. Nebi mogao da živim ni u jednom Nemačkom, Austrijskom ili Švajcarskom gradu, gde bi bio celog života stranac, kojeg preziru.
Ako bi birao između Praga i Minhena uvek Prag, nikad Minhen, zbog ljudi, žena, mentaliteta. Pre bi živeo u Samari ili Volgogradu nego u Diseldorfu.
Ali ako bi stvarno mogao da biram, samo Sredozemlje može da dođe u obzir, zbog lepote, mora, klime, pa i mentaliteta. po meni je Italija zakon, kao i Azurna obala, Španija i Portugal. Tu nije toliko bitno da li je grad Marsej, Nica, Barselona, Lisabon, Đenova Rim ili Napulj.
Mislim da Srđan greši, jer gradove ocenjuje po lepoti planina ili skajlajnu. Taj kineski grad je lep na razglednici, ali nema šanse da mogu i da zamislim da živim pored kineza. To je drugi svet i druga kultura ili nekultura. Gradovi tipa Ouklend na Novom Zelandu, ili Vankuver u Kanadi su bogu iza nogu i po meni sa mnogo lepšim panoramama, nego sa stvarnim životom. Nemamo mi ništa od visokog staklenog nebodera u vlasništvu nekog Trampa ili Gejtsa. Bitan je način života, pijace ljudi, klima, trgovine, standard, kultura.
E što se sela tiče, bitna je egzistencija, šta raditi. Lepo je ovako na mesec dana otići ali priliv novca je bitan. Planinska sela pored nekog jezera su prelepa. Ali obavezno kamin, roštilj, wireless i catv. Blizina grada je obavezna (nekih dvadesetak km), kao i dobri automobili, ne jedan, najmanje dva. Bio sam u nekim sličnim selima u Bosni po nekoliko meseci i ima smisla živeti tamo. Potok, vazduh izvor, šuma ljudi ludnica.
Wuxa May 27th, 2010, 09:43 PM ^^ Slazem se za Nemacku, nema sanse da zivim tamo, ne gotivim narod a pogotovu nemacki jezik.
Italija posle NYC, moja zemlja snova :D
Srdjan Adamovic May 27th, 2010, 10:04 PM Ali ako bi stvarno mogao da biram, samo Sredozemlje može da dođe u obzir, zbog lepote, mora, klime, pa i mentaliteta. po meni je Italija zakon, kao i Azurna obala, Španija i Portugal. Tu nije toliko bitno da li je grad Marsej, Nica, Barselona, Lisabon, Đenova Rim ili Napulj.
Mislim da Srđan greši, jer gradove ocenjuje po lepoti planina ili skajlajnu. Taj kineski grad je lep na razglednici, ali nema šanse da mogu i da zamislim da živim pored kineza.
Ove gradove sam "izabrao" pre odredjenog vremena i to ne na osnovu nekog skyline-a ili dobre panorame vec na osnovu stvari koje sam video ili cuo o tim gradovima.
Imam brdo slicica na 1000 gradova sirom sveta i one mi samo upopunjuju dojam o njima koje sam "upoznao" preko reportaza drugih ljudi,raznim clancima ili preko mojih drugara ili poznanika koji su bili tamo.
Imao sam srece i prilike pa sam bio u Parizu,Strazburu,Dizonu,Zenevi,Budimpesti,Minhenu,Remsu,Sarbrikenu,...,i nijedan od njih me ne ispunjava mozda samo Budimpesta i to u odredjenim delovima,dok sam u Parizu,Strazburu i pogotovo Dizonu mogu slobodno reci doziveo razocarenja.
Kvalitet zivota u ovim gradovima koje sam naveo je solidan(cak moze se reci i veoma dobar,i svaki od njih nudi perspektivnu buducnost mladom coveku,koji ce uz to doziveti jak vizuelni efekat ,a i mozda mentalitetom sroditi se sa njim),sem mozda u Burgasu,ali Burgas ima neki smek kojim ga meni cini izuzetnim i gde bih mogao da zivim odredjeni period.
Sve ove gradove su mi opisali ljudi koji su bili tamo,i mozda jedina nepoznanica mi je Sharjah,ali i o njoj sam cuo izvesne hvalospeve,pa sam zato i njega uvrstio.
makimax May 27th, 2010, 10:09 PM ja bih da pohvalio Sombor, tako miran i tih grad...
tamo sam služio dio vojnog roka...:)
:okay:
Ranko Su NS May 27th, 2010, 10:12 PM @ Srđan Adamović
Pa ja sam i mislio na ta dva kineza i na Santjago. Kina je po meni sinonim za vlagu, kišu, poplave, smog, prljavštinu. Ta svetla velegrada su i za kineze samo za gledanje. U taj neboder koji je vlasništvo neke multinacionalne kompanije se ne može ući. Standard, način razmišljanja Kineza je drugačiji, a ja imam neku percepciju da su loši ljudi, to nije nešto što me privlači. Ti u nekom gradu treba da pričaš sa ljudima, da odeš u kafanu, da odeš na pijacu, na utakmicu, da ti deca idu u školu itd, a to sa Kinezom ne možeš da radiš.
A o ovim drugim gradovima nemam komentar. Tvoj izbor i ok.
Singidunum May 27th, 2010, 10:44 PM Burgas ima neki smek kojim ga meni cini izuzetnim i gde bih mogao da zivim odredjeni period.
Burgas izgleda kao bilo koji sovjetski gradic. I to ne kao sovjetski gradic na moru jer da ne znas da je more tu iza ne bi nikad pogodio jer nema primorsku atmosferu vec atmosferu mesta u dubini Rusije izgradjenog za potrebe neke fabrike. Osim nekoliko starijih zgrada u centru koje se vrte u krug besomucno na razglednicama i fotografijama na forumima poput ovog, sve ostalo je socrealizam + onaj moderni toranj sto se vidi na slici koju si postavio.
filip__pg May 27th, 2010, 10:50 PM Tačno, prilagoditi se neimigrantskim sredinama, tj. evropskim državama, je teško.
Ja lično ne bih mogao da živim u državi čiji jezik ne govorim.
Zivjeo 4 godine u S.A.D-u i najbolje to osjetio. I svi me posle pitaju, a sto si se vracao misle tamo je sve med i mlijeko. Moj odgovor je uvijek, u svojoj kuci je najljepse :)
Srdjan Adamovic May 27th, 2010, 10:58 PM @Ranko
Senzen je Kineski,a Sharjah je iz UAE-a.Senzen je proglasen za najekolskijim i najzelenijim Kineskim gradom i jedino mi se ne svidjaju velika kolicina kise koja padne tokom godine.Sve osim klime je ok,Grad se vrtoglavo razvija i sinonim je ekonomske snage i progresije Kine.
Sharjah je veoma slicna Senzenu,manji je,ali karakterise ga bolja klima.
Santjago je prica za sebe i uvek me je taj grad ostavljao bez daha.
@Singidunum
U Burgasu sam bio pre 10-tak godina,i taj grad je na mene ostavio lep utisak i tu sam nesto "pronasao".Ima taj predznak koji si objasnio,ali ima i neku unutrasnju lepotu koji ga recimo izdvaja od Varne,Rusea,Stare Zagore,...Voleo bih opet da odem tamo.
Singidunum May 27th, 2010, 10:59 PM Pa dobro engleski znam dobro tako da mi to ne bi smetalo mada opet u SAD je u sve vecem broju gradova neophodan i spanski.
Ranko Su NS May 27th, 2010, 11:33 PM Pa kud crni Srđane među Arape. Tek tamo je klima u ... more baš toplo, pesak, pustinja, u hladu 50 stepeni, da ne govorim o njihovoj kulturi, zanimaciji, ogromnoj razlici u mentalitetu. Nebi tamo živeo, jedino ako bi bio mnogo bogat. Ali tamo Evropljani nisu bogati. Tamo su oni bogati, a Evropljani rade za njih.
PS velik grad, a nikad čuo, čak ni sr wiki nije čula za njega, Jedva ga nađoh na en wiki.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sharjah_(city).
filip__pg May 28th, 2010, 12:08 AM Pa dobro engleski znam dobro tako da mi to ne bi smetalo mada opet u SAD je u sve vecem broju gradova neophodan i spanski.
Znam i ja engleski nije to bio problem, nego jednostavno taj njihov mentalitet dje je uvijek osmijeh i kao ljubaznost a to je sve reda radi. Ja bih posao u posjetu opet bilo kad, ali da zivim ne.
Srdjan Adamovic May 28th, 2010, 12:30 AM Pa kud crni Srđane među Arape. Tek tamo je klima u ... more baš toplo, pesak, pustinja, u hladu 50 stepeni, da ne govorim o njihovoj kulturi, zanimaciji, ogromnoj razlici u mentalitetu. Nebi tamo živeo, jedino ako bi bio mnogo bogat. Ali tamo Evropljani nisu bogati. Tamo su oni bogati, a Evropljani rade za njih.
PS velik grad, a nikad čuo, čak ni sr wiki nije čula za njega, Jedva ga nađoh na en wiki.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sharjah_(city).
Treba covek sve da proba.:lol:U Kragujevcu i Skoplju bih mogao da zivim celi zivot(sa jednomesecnim menjanjem),dok bih svuda mogao kraci vremenski period(do 3-4 godine).Kad sam bio klinac fetis su mi bili milionski gradovi,a sada su mi idealni gradovi 150 - 700 000 stanovnika.Senzen i Sharjah imaju nesto sto ih izdvaja iz njihove sredine i zbog toga su mi favoriti,ali evropski gradovi su mi apsolutno na prvom mestu.
Srdjan Adamovic May 28th, 2010, 12:49 AM Evo jos malo Burgasa
http://photo-cult.com/pics/442/pic_10005753_0442074.jpg
http://4coolpics.com/pics/0357/114410357120.jpg
http://i48.************/1pjjv7.jpg
http://i45.************/nzpovb.jpg
nixy May 28th, 2010, 12:56 AM Давно сам био у Бургасу. Нисам био нешто одушевљен местом. Више ми се свидео Несебар, док ми је Созопол био баш без везе. Мада можда се до данас изменило...
durlanista May 28th, 2010, 01:06 AM ^^ ja sam upamtio puno zgrada sa nezavrsenim fasadama. svuda samo cigla neomalterisana...
nesebar je pod zastitom unesca, i jako je star grad. zato ce on uvek, bar meni, imati vecu specificnu tezinu u odnosu na burgas..
kad bih imao puno para, provodio bih vreme u st.petersburgu. ne volim bas ruski jezik ali grad je haos. naslusao se prica od svoga oca, koji je tamo zive 3.4 godina.
a ono, bas da zivim, a da je inostranstvo, mislim da bi birao izmedju firence ili djenove. imaju sve sto me zanima, a i jezik mi ide.
Fleetwood Brougham May 28th, 2010, 02:43 AM Da li je iko od vas ikada razmisljao o Bejrutu...?
U srcu sredozemlja ( sa svim geografsko-mentalitetskim prednostima te lokacije ), jedan od najdinamicnijih gradova sveta, najsarenijih, sa balansom istoka i zapada, sa francuskim uticajem i arapskim bazarima... Ok, politicka situacija zna da plasi ali zadnjih 20 godina su ok.
http://www.reportageonline.com/images/09/nakhle_lebanon/beirut.jpg
CrazySerb May 28th, 2010, 02:46 AM Zadnjih dvadeset godina? Pa zar nije nekoliko blokova Bejruta bilo sravnjeno sa zemljom pre svega nekoliko godina?
http://unosat-maps.web.cern.ch/unosat-maps/LB/UNOSAT_Beirut_PrePost_A1map_lowres.jpg
Fleetwood Brougham May 28th, 2010, 02:56 AM Jeste, izraelci su 2006 godine imali mesec dana divljanja nad Libanom... Doduse, situacija je slicna nasoj iz '99 godine, samo sto su izraelci bili nesto precizniji i udarali su konkretno na Hezbolah. Hezbolah je, u stvari, velika ustavna greska iz 91 godine u grudva koja se pretvorila u lavinu i koja smeta celom regionu. Ta slika je slika kvartova koji pripadaju Juznom Bejrutu, koji je u stvari geto naseljen Siitima koji su i glavna Hezbolah armija.
Bejrut je jedan od najstarijih gradova na svetu, zadnjih 5000 godina je konstantno naseljen i uvek je bio veoma specificno mesto. Nebrojeno puta razrusavan i ponovo gradjen. Do 1975 godine je bio ono sto je danas Dubai ali sa mnogo vise sarma, kulture i smeka. Cak i za vreme rata ( koji nije bio gradjanski rat kakvim ga mi zamisljamo na primeru Sarajeva ) on je bio posecen i ziv. Neverovatan nocni zivot, umetnicka scena, prelepe zene ( vecina je potpuno evropski emancipovana ), mediteranska kuhinja i relativno niske cene, ga cine odlicno turistickom destinacijom. Sa druge strane, Bejrut je uvek bio i veliki biznis centar ( bankarski pogotovo ) a ima neke od najstarijih univerziteta u tom delu sveta, tako da je ozbiljan grad i sa te strane.
Ranko Su NS May 28th, 2010, 07:49 AM Ja nisam razmišljao o Bejrutu, ali jesam o Kazablanci u Maroku i Aleksandriji u Egiptu. Muslimanski gradovi sa velikim Evropskim kulturnim i arhitektonskim uticajem. I veliki turistički centri
Bad_Hafen May 28th, 2010, 09:17 AM Jeste, izraelci su 2006 godine imali mesec dana divljanja nad Libanom... Doduse, situacija je slicna nasoj iz '99 godine, samo sto su izraelci bili nesto precizniji i udarali su konkretno na Hezbolah. Hezbolah je, u stvari, velika ustavna greska iz 91 godine u grudva koja se pretvorila u lavinu i koja smeta celom regionu. Ta slika je slika kvartova koji pripadaju Juznom Bejrutu, koji je u stvari geto naseljen Siitima koji su i glavna Hezbolah armija. na slikama se vidi preciznost, je li isto bilo kolateralne stete?
Fleetwood Brougham May 28th, 2010, 01:08 PM Nazalost, jeste, gadjani su neki ciljevi koji nemaju veze sa Hezbolahom ( luka, aerodrom... ) ali su Izraelci najvise tukli po jugu zemlje i po problematicnim delovima Bejruta. Bilo je i civilnih zrtava a u dugoj istoriji izraelskog maltretiranja Libana ( sa i bez razloga ), ovo je medju najnepotrebnijim i najzverskijim akcijama... :ohno:
Od kad je gradjanski rat zavrsen ( 1975-1990/1 ), Bejrut se skoro potpuno rekonstruisao i to je kostalo preko 10 milijardi $. Poseban akcenat je stavljen na ocuvanje tradicije, starih gradjevina, arheoloskih iskopina. Neki kazu da je lepsi nego sto je bio pre, mada je tokom rata ceo stari centar ( izmedju linije razdvajanja ) bio sravljen sa zemljom. Bejrut je povrsinski mali grad ali raste u visinu i to sa prilicnim ukusom, tako da je arhitektonski veoma interesantan. Ja sam se dosta bavio Libanom, ratom i Bejrutom u svakom smislu, iako tamo nikad nisam bio a koga interesuje nesto vise, na ovom forumu ima Libanski podforum prepun slika i informacija ( + pisu na engleskom pa ih je lako razumeti ) ;)
makimax May 28th, 2010, 05:02 PM Bejrut mi je oduvek bio fascinantan,istorija,poredjenje sa Parizom...deluje kao da nije grad u Libanu.Cak je i gradjanski rat bio specifican na mnostvo nacina....kazes Stiv da si se bavio ratom ajd molim te nabroj te silne frakcije koje su se borile medjusobno :nuts:.....hesbolah,hriscanske milicije,frakcije koje je izrael podrzavao...te ovi te oni (ima ih brdo,mrzi me da goglam a broj mi fascinantan).Gledajuci TV kao klinac vesti iz Bejruta su bile sastavni delovi svakog dnevnika godinama,na kraju nisam ni primetio kad se rat zavrsio.
podvodni May 28th, 2010, 05:19 PM @ Srđan Adamović - Ne znam da li si nekad bio u Šarži (Sharjah)... Šarža, iako je drugi emirat, funkcioniše kao predgrađe Dubaija (sa kojim je fizički povezana)... Neka vrsta Dubaija za one sa jeftinijim ulaznicama... Otprilike, ono što je Batajnica za Beograd, to je Šarža za Dubai... Uz to većinu stanovništva čini ekipa iz Pakistana, Indije, Bangladeša... Što se tiče klime u UAE... ne znam kakva je Šenženu, ali u Emiratima je šest meseci u godini nepodnošljiva (45-50 stepeni uz vlažnost od 98%...prosto ne verujem da može gore)... Zimi je, istini za volju, raj...
Sena_KG May 28th, 2010, 06:34 PM Ceo UAE ima veoma nepodnosljivu klimu za nas Evropljane, to je cinjenica, mada nikad ne bih ziveo u Dubaiju a kamoli u Sarzi....
Fleetwood Brougham May 28th, 2010, 08:36 PM kazes Stiv da si se bavio ratom ajd molim te nabroj te silne frakcije koje su se borile medjusobno :nuts:.....hesbolah,hriscanske milicije,frakcije koje je izrael podrzavao...te ovi te oni (ima ih brdo,mrzi me da goglam a broj mi fascinantan).
Ne samo da je broj fascinantan nego i njihovo ponasanje, medjusobni odnosi i skoro makijavelisticki principi udruzivanja i izdaje... Svi su sa svima bar jednom bili u bratskom savezu i bar jednom se medjusobno poklali... :D
Uz sve postojece milicije koje su prakticno bile paravojne formacije a ponekad jednostavno, oruzane kriminalne bande, postojala je i regularna Libanska Armija i policija.
Osnovna podela svih paravojnih formacija je po religiji i tu su hriscanske milicije ( Falangisti ), Sunni milicije ( pod kontrolom Sirije ili ne, a od njih je Amal ( "nada" ) najpoznatija ), Shia milicije ( one su bile male i neorganizovane i pojavljuju se pred kraj rata da bi danas postale Hezbollah ) i Palestinske milicije ( PLO je do Izraelske invazije '82 imao svoj centar u Bejrutu, pa su ih isterali ). Tu su jos i Druzi, jedan veoma specifican narod koji zivi u centralnom delu zemlje i koji nije toliko vezan za religiju nego za etnicku pripadnost i koji su imali Druze Progressive Socialist Party koja je bila prilicno jaka, nezavisna i udruzivala se sa kim je u tom momentu imala interesa. Svaka od nabrojanih milicija je imala brdo pod vrsta, frakcija, koje su manje vise bile odmetnute od centra...
Na sve te milicije, osnovane na bazi verske ili etnicke pripadnosti, tu su bili i Libanski Front, Lebanske Snage i Libanski Nacionalni Pokret, prakticno militantne politicke partije sa pretezno falangistickim uticajem. Pored njih postojale su brojne politicke partije ( pod kontrolom neke sile ili ne ) koje su bile naoruzane i broj takvih "politickih" partija je ogroman i prakticno sve moguce politicke opcije su postojale, od anarhista do trockista-komunista!
Izrael je podrzavao hriscane, Iran-Sirija su podrzavali muslimane ( shia - sunni ), dok su razne druge svetske sile podrzavale razne druge obskurne grupacije. PLO se samo izdrzavao i imao kontakta i sa Arapskim svetom i sa Amerikom...
Ovo je samo osnovna podela, mogce je da sam nesto zaboravio.
Licno, moj najomiljeniji lik je Bachir Gemayel, sin Pierra Gemayela ( cuvena hriscanska porodica, veoma uticajna ) i komadant Falangistickih snaga. Postao je predsednik Libana 1982 godine i posle samo nekoliko nedelja "in office" su ga ubili Sirijci. Iako je bio hard core hriscan i prilicno surov, bio je i dobar politicar, imao je viziju i hteo je da prekine rat i vrati zemlju na pravi put. Zbog toga je imao podrsku muslimana, palestinaca ( kojih ima i hriscanske, suni ili shiaa religije ) kao i svetskih sila. Medjutim, Sirija, kojoj je konflikt u Libanu najvise odgovarao, je imala druge planove.
http://www.lebaneseforces.com/images/bachirgemayel.jpg
Interesantno, Bachir i ja smo rodjeni na isti dan... ;)
makimax May 28th, 2010, 10:30 PM ^^ Tnx...na to sam mislio.Nadam se da Bejrut vise nikad nece doci u istu situaciju (a sve je moguce).
Murci May 28th, 2010, 10:55 PM Burgas izgleda kao bilo koji sovjetski gradic. I to ne kao sovjetski gradic na moru jer da ne znas da je more tu iza ne bi nikad pogodio jer nema primorsku atmosferu vec atmosferu mesta u dubini Rusije izgradjenog za potrebe neke fabrike. Osim nekoliko starijih zgrada u centru koje se vrte u krug besomucno na razglednicama i fotografijama na forumima poput ovog, sve ostalo je socrealizam + onaj moderni toranj sto se vidi na slici koju si postavio.
To sam i ja primjetio . Na slikama Bugarskih gradova pa i Burgasa vrte se sve iste slike i obavezno stub sa McDonaldsovim znakom .
Fleetwood Brougham May 29th, 2010, 02:41 AM ^^ Tnx...na to sam mislio.Nadam se da Bejrut vise nikad nece doci u istu situaciju (a sve je moguce).
Davati neke prognoze je prilicno nezahvalno jer je to podrucje veoma trusno. Pre tacno 2 godine, posle nekih koskanja u parlamentu, Hezbolah je demonstrirao silu tako sto je, uz malo puskaranja, zauzeo skoro ceo Zapadni Bejrut ( vecinski muslimanski ). Naoruzani likovi su izasli na ulice i situacija je jezivo podsecala na 1975. Ipak, druge strane i vlasti su demonstrirale veliku dozu smirenosti i kontrole i konflikt je izbegnut a mozda samo odlozen. Posle par dana frke, Hezbolah se povukao a ovaj potez je urodio plodom na politickom planu.
Kada je gradjanski rat prestao, svacije ruke su bile krvave do lakata i drzava je odlucila da precutno amnestira sve u cilju vracanja normalnosti. Sve frakcije/partije/bande/milicije su morale da predaju oruzije i da se transformisu u politicke partije ako su hteli. Medjutim, Hezbolah, koji potice sa siromasnog juga, uvek maltretiranog od strane Izraela je prepoznat kao pokret otpora, jer je u tom momentu, cuvajuci juzne granice zemlje, odgovarao trenutnoj politici. Time je otvoren put da se oni dalje naoruzavaju, jacaju i sad su poceli ozbiljno da ugrozavaju demokratski i prozapadni Liban.
Hezbolah predstavlja drzavu u drzavi. Ima ozbiljan udeo u parlamentu, ima svoje sisteme komunikacija, medije, ima svoju armiju, pruza socijalne i obrazovne usluge ugrozenom stanovnistu i za shiite kojih ima dosta, prestavlja jedinu drzavu koja ih interesuje i koja im treba. Dok je Hezbolah jak ( a regionalno je veoma jak ), nece biti dugorocnog mira u Libanu.
fabriek June 3rd, 2010, 03:24 PM Svakako srednjeevropski gradovi,a to su: Berlin (na prvom mestu!) - vise istocni deo, Warszawa, Podsdam, Leipzig, Rostock, Chemnitz, Wrotzlaw, Hamburg, Gdanjsk (Danzing), Minsk, Gomelj, Kharkhov (znači,ne Krakow! :) ), St. Petersburg, Budapest ...
Ranko Su NS June 3rd, 2010, 04:01 PM Odesa je zakon
- veliki grad, milionče
- banja, sav u parkovima, muzeji itd
- more, plaže, turizam
- klima 290 sunčanih dana
- kosmopolitski grad, sve nacije, ljudi izuzetno gostoljubivi i prihvatljivi
- da ne govorim aerodrom, luka, tramvaj žičara, univerzitet,
- i najvažnije ukrajinke i ruskinje, ne zna se koje su bolje
chuburac June 4th, 2010, 12:44 AM Sto vece, to za zivot nelagodnije.
Ranko je tu potpuno u pravu sa tezom da je grad na moru najbolje resenje, samo sa ne vise od 50ak hiljada stanovnika.
fabriek June 4th, 2010, 03:05 PM Više volim kontinentalne gradove. A, ako se uzelim mora, pre cu posetiti neko manje mesto ili ostrvo, nego da izbor bude neki veliki grad na mediteranu.
Ne trpim vrucine i pakao, sparinu ...
Lakse je ugrejati se nego rashladiti
Johnny_kgc June 4th, 2010, 03:12 PM Više volim kontinentalne gradove. A, ako se uzelim mora, pre cu posetiti neko manje mesto ili ostrvo, nego da izbor bude neki veliki grad na mediteranu.
Ne trpim vrucine i pakao, sparinu ...
Lakse je ugrejati se nego rashladiti
:bow::cheers:
nixy June 4th, 2010, 05:50 PM Лакше је расхладити се него угрејати. Увек било...
filip__pg June 4th, 2010, 06:19 PM ^^
To i ja kazem. Meni je vec u februaru zima i grijanje preko glave :) Neka ugrije brate 40 stepeni, ljepota uvijek se mozes hladnom vodom istusirati :D
Sawovsky June 4th, 2010, 08:06 PM Realno mnogo je lakse da se ugrejes pobogu. Stvari preko sebe mozes da stavis neograniceno, a iz koze ne mozes.
CrazySerb June 4th, 2010, 08:10 PM ^
Tacno. Mi iz Kanade to najbolje znamo:)
filip__pg June 4th, 2010, 10:03 PM Realno mnogo je lakse da se ugrejes pobogu. Stvari preko sebe mozes da stavis neograniceno, a iz koze ne mozes.
Ja ipak volim da je toplo, nesto ne volim zimu :)
nixy June 4th, 2010, 10:29 PM Ја много волим топло. Него нека греје што се мене тиче преко 40 степени сваки дан нећу да се жалим. Али зато кад дође зима која је од прилике 3/4 једног годишњег доба у Србији мени нон стоп хладно и никако да се довољно угрејем. Ево смрзнем се кад помислим само. :)
V_E_J_Z_I_K June 5th, 2010, 12:01 AM Odlicna tema crazy...:cheers::cheers::cheers:
Sto se tice stranih gradova,U Evropi,moj favorit je ubedljivo Prag i to se zna(ili ne zna),nije ni vazno,obozavam duh i atmosferu srednjeg veka i istorije na svakom koraku,osecam da bi se dobro snasao,ali mi nikako ne bi odgovarala klima,pa tako mozda neki grad mediteranske Evrope,Barselona na primer...
exyu...Split...par mesta slobodno,pa opet Split,to je dovoljan komentar...
Srbija,ubedljivo najomiljeniji,najlepsi i moj buduci grad za zivot....Novi Sad...apsolutno bez premca po mnogo cemu...:cheers:
Podgoricanin June 5th, 2010, 12:17 AM Vidiš, ja sam Split zaboravio...a imam osjećaj da je extra za život!
A meni ne smeta vrućina, samo mi smeta prevelika vlaga. Kad se spuštam na more ljeti - treba mi 2 dana da se priviknem...ni zima mi ne smeta, al mi smetaju padavine u P.M! Samo je sreća da u PG nema puno snijega...
podvodni June 5th, 2010, 12:24 AM ^^ kad smo već kod snega, stvar na kojoj ozbiljno zavidim vama podgoričanima je što na sat-dva vožnje imate i morsku plažu i solidan ski centar...
Podgoricanin June 5th, 2010, 12:32 AM Pa to je i najbolja stvar u vezi Podgorice. I ski centar Bjelasica, i budvanska rivijera su na sat vremena vožnje. Još da imamo malo bolje puteve...ne u smislu da se brže stiže, već samo da je vožnja manje zamorna (manje krivina, lakše preticanje i sl...).
V_E_J_Z_I_K June 5th, 2010, 12:32 AM Vidiš, ja sam Split zaboravio...a imam osjećaj da je extra za život!
A meni ne smeta vrućina, samo mi smeta prevelika vlaga. Kad se spuštam na more ljeti - treba mi 2 dana da se priviknem...ni zima mi ne smeta, al mi smetaju padavine u P.M! Samo je sreća da u PG nema puno snijega...
Kod mene je obrnuto,ja volim tople krajeve,ali mi smeta previse sunca,uostalom Balkan i jeste takva zona,ali ono cudo u Podgorici,ja se divim vama kako izdrzavate dole u periodu Jun-Septembar...:nuts:
Podgoricanin June 5th, 2010, 12:35 AM Izdržava se trčanjem od klimatizovane kancelarije do klimatizovanog kafića, pa u klimatizovani stan - ako može, klimatizovanim autom. Stvarno se ne sjećam kako se izdržavalo prije klima uređaja... :crazy: Otvoriš prozor od auta - kao da je neko uperio fen u tebe...
A kao što pomenuh, zgodno je i što je more blizu, pa je moguće praviti dnevne izlete na plažu, da se čovjek rashladi...
filip__pg June 5th, 2010, 12:40 AM Kod mene je obrnuto,ja volim tople krajeve,ali mi smeta previse sunca,uostalom Balkan i jeste takva zona,ali ono cudo u Podgorici,ja se divim vama kako izdrzavate dole u periodu Jun-Septembar...:nuts:
Taj period Jun-Septembar je prava ljepota :) U Podgorici tokom ljeta nema vlage tako da su vrucine podnosljive. Sjecam se na Floridi dok sam bio, temperatura oko 30-32 i vlaga oko 80-90% tako da imas osjecaj kao da je 50 stepeni.
V_E_J_Z_I_K June 5th, 2010, 12:43 AM Taj period Jun-Septembar je prava ljepota :) U Podgorici tokom ljeta nema vlage tako da su vrucine podnosljive. Sjecam se na Floridi dok sam bio, temperatura oko 30-32 i vlaga oko 80-90% tako da imas osjecaj kao da je 50 stepeni.
Da,da znam da vlaznost vazduha cini i da +20 izgleda kao lonac,ali imao sam prilike da osetim tu PG "ljepotu",za nas kontinentalce ipak previse....:lol:
podvodni June 5th, 2010, 12:44 AM Taj period Jun-Septembar je prava ljepota :) U Podgorici tokom ljeta nema vlage tako da su vrucine podnosljive. Sjecam se na Floridi dok sam bio, temperatura oko 30-32 i vlaga oko 80-90% tako da imas osjecaj kao da je 50 stepeni.
e, a sad zamisli 50 stepeni (ne subjektivnih nego objektivnih) i vlažnost >90%... Tako je u UAE preko leta... Naspram toga, sve drugo je pi4kin dim :)
Podgoricanin June 5th, 2010, 01:20 AM Ima jedno predgrađe u PG - Mareza - udaljeno je 7km od centra grada. Tamo je nekakva čudna varijanta sa temperaturom - kad u PG ne može da se diše od vrućine, na Marezi uveče trebaju dugi rukavi. Valjda ima veze sa potokom koji tuda teče... Gradonačelnik tamo ima kuću...a i ja bih volio da je imam! :D
Ovo za UAE je užas...znači, strogo ne ići tamo ljeti...
podvodni June 5th, 2010, 01:54 AM ^^ da, to posebno važi za Abu Dhabi (mada ni Dubai nije mnogo bolji)... za razliku od Dubaija, A.D. je smešten na ostrvu, okružen vodom u nekoj vrsti lagune... Pa kad to krene da isparava :D ...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b4/Abu_Dhabi_SPOT_1034.jpg
Otprilike u ovo doba godine (kraj maja, početak juna), ugostitelji sklanjaju stolove iz bašti pošto više ne može ni noću da se boravi napolju (35-40 su noćne temperature, ali se iz nekog razloga vlaga digne uveče)...
Inače, najbolje vreme za posetu je novembar ili februar-mart... temperature 28-32, relativno suvo... i onaj nenadjebiv osećaj kada znaš da u otadžbini duva košava ili pada neka bljuzgava susnežica a ti se banjaš u toplom moru...
filip__pg June 5th, 2010, 02:13 AM e, a sad zamisli 50 stepeni (ne subjektivnih nego objektivnih) i vlažnost >90%... Tako je u UAE preko leta... Naspram toga, sve drugo je pi4kin dim :)
Jes da volim kad je toplo, ali to je vec previse :) Sto kazes tamo treba poci kad kod nas dobro stisne zima.
jimmy spong June 5th, 2010, 03:15 PM proveo sam neko vrijeme u Novom Sadu , i imam samo pozitivno misljenje o njemu. Malo je ruiniran , ali ima pozitivan vibe , dovoljno je prostran (kad kazem prostran ne mislim naseljen). Ljudi su mozda malo prgavi , ali tako je to kad nas tvrdi brzopleti dinamicni akcenat djeluje kao da se brecas. Inace novosadski pasazi su mi najcool stvar , a najvise mi se svidja - naravno centar
Evropski gradovi , nijedan nije nesto odusevio , Portsmouth mi je ispao jako miran grad , sa svim sadrzajima , istorijom , nenapadan. Ljubljana je isto ljepota od grada ali o kvalitetu zivota slabo znam. Grad za koji sam ja cuo da je pogodan za zivot ,
tacnije , koji je ono relax take it easy , je tenerife
Beograd - kad god pomislite na sve lijepe stvari u Beogradu onda se sjetite i milion ruznih. Grad sam po sebi je izuzetno dobro lociran , o sadrzajima ne treba govoriti . Najmanje mi se svidjaju Beogradjani. Bez uvrede pojedini , ali takve stoke od naroda nisam gledao nigdje
Podgorica - relativno nov grad u ovoj prici, koji tako da kazem tek treba da se dokaze :) . Pozitivno je sto je u ravnici , interesantno je sto je na kanjonu , sirok izbor kafana koje su uzgred budi receno , nikad nisu prazne , saobracaj se normalno odvija , nema politike ,puno mjesta u samom gradu i oko njega za pocinut , relativno miran. Ako vam fali uzbudjenja , ima hiljadu nacina da ih stvorite :D . Negativna strana je , manjak sportskih sadrzaja , lose zdravstvene ustanove , manjak kulturnih desavanja , narocito kad je u pitanju alternativna kultura ( hvali tih kulturnih "scena"). Krajnji mediokritet sto se tice obrazovanja . Klima je ljeti zestoka , prije 7-8 se ne izlazi , i ono od cega ispizdim , i cesto popljujem po njima i popsujem ih , su sami Podgoricani (kojima naravno i sam pripadam) , jednostavno mi presmrde po nekad sa nasim mentalitetom da najmanje gledamo svoj posao , a poginemo da se upetljamo u tudji , i da vjecno prosipamo neku filozofiju , ali na kraju shvatim da se ipak ne moze generalizovati i da sam navikao da se zavitlavam sa Podgoricanima. Malo smo i zadrti ali nista narocito se ne izdvajamo od ostatka Balkana
BeogradskiVESLAČ June 5th, 2010, 03:48 PM Srbija:
Subotica - Uz Sombor, najočuvaniji (u ratovima i od strane komunjara) grad u Srbiji. Grad prepun zelenila. Palićko jezero se nalazi nedaleko (nećemo sitničariti o kvalitetu vode :D, ali to se da srediti). Na samoj granici sa Mađarskom je, čime grad uz pametno rukovođenje još više može dobiti. Lako je dostupan autoputem i železnicom. Gradi se gradska obilaznica, industrijska zona je izdvojena i koncentrisana na jednom mestu. Ne znam kakav je kvalitet gradskog saobraćaja, ali i to se da srediti (tramvajima :rock:). Klima mi savršeno odgovara - leti podnošljivo, a zimi s mnogo snega. Ima veslački klub ;). Jedino loše je što se u gradu ne može osetiti "ono nešto u vazduhu", ne mislim na izduvne gasove npr. rafinerije, već na fler, šlif koji ima Beograd...
http://img717.imageshack.us/img717/1444/subotica1.jpg
http://img704.imageshack.us/img704/672/subotica.jpg
Sremski Karlovci - Skroz simpatično mestašce. Maštam o tako nečemu za 40ak godina. Prelepo je, mirno je, Dunav je na nekoliko metara, vinogradi na sve strane... A blizina Novog Sada mu naročito daje šmek, kad god se čovek uželi gužve "velegrada", može je osetiti za 10ak minuta... :cheers:
http://img37.imageshack.us/img37/1438/sremskikarlovci.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/9882/sremskikarlovci1.jpg
BeogradskiVESLAČ June 5th, 2010, 08:51 PM Evropa:
München - Ahhh... Prvenstveno zbog poznavanja jezika i mog porekla :). Srednjoevropski grad sa prekrasnom arhitekturom (starom i novom), lepim ljudima (plavooke plavuše :lovethem:), i velikim smislom za veselje (u odnosu na ostatak Nemačke). UVEK dobar provod ( :cheers: :drunk: :cheers1: pivo, pivo, pivo, kobasice, fudbal, surfanje na rečicama, koncerti...). Grad je potpuno ravničarski, ali se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze Alpi (nepun sat vožnje do najboljih smučališta). Klima je oštra kontinentalna (ono što meni najviše paše). Nepotrebno je isticati kako je sve skoro savršeno uređeno. :bowtie:
http://img441.imageshack.us/img441/4691/mnchen1.jpg
http://img269.imageshack.us/img269/2592/mnchen.jpg
http://img97.imageshack.us/img97/2616/mnchen7.jpg
http://img375.imageshack.us/img375/8219/mnchen3.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/4948/mnchen4.jpg
http://img231.imageshack.us/img231/5088/mnchen2.jpg
jimmy spong June 5th, 2010, 09:16 PM meni su u Njemackoj Berlin i Drezden gradovi sa najvise duha.
BeogradskiVESLAČ June 5th, 2010, 10:08 PM van Evrope:
Cape Town - Grad u kojem sam živeo jedno vreme kao klinac, ali dovoljno zreo da ga upamtim po najboljem :okay:...
FANTASTIČAN položaj na samom jugu/jugozapadu Afrike, prekoputa kojeg su samo Južna Amerika i Antarktik :shocked:. Nalazi se u podnožju nekoliko planina (Stolna planina - ima ravan vrh k'o sto', Dvanaest apostola - planina sa 12 vrhova, Lavlja glava, Đavolji vrh, idr.). Nezgodno je to što niti kroz jednu od njih nije prokopan tunel, pa se s jednog na drugi kraj grada putuje jaaako dugo zaobilazeći ih. No, pored toga, sama infrastruktura je odlična i za evropske uslove - (auto)putevi zaista moderni i široki, jasno obeleženi...
Nikada vam u gradu ne može biti dosadno, ukoliko nemate šta raditi: popnite se na neku od planinčuga :drool:; kupajte se na nekoj od kilometarskih peščanih plaža na kojima je provod fantastičan, a talasi za surfanje velelepni :drool:; posmatrajte s vaše terase godišnju migraciju kitova :drool:; ili pak sedite u kola i odvezite se u Cape Town's vinogorje (kažu, jedno od najboljih u svetu) :drool:; ili u Nacionalni park Cape Point u kojem su najjužnija (Igleni rt) i najjugozapadnija (Rt dobre nade) tačka Afrike (čuvajte se majmuna :D!) :drool:.
Jedan je od najrazvijenijih gradova na kontinentu, sa ogromnom belačkom populacijom, i uprkos stereotipima, izrazito miran je grad. Grad je najevropskiji od svih afričkih, sa najstarijom kolonizatorskom građevinom (Tvrđava dobre nade) na kontinentu i najstarijim posađenim drvetom na kontinentu (Takovački grm :lol::lol::lol:). Moderna arhitektura predstavljena staklenim i čeličnim neboderima je, takođe, prisutna. Klima mi nije baaaš po meri (nema snega! :)), ali zime znaju biti nezgodne sa veoma jakim vetrom, dok su leta ipak prijatna sa ne preteranom vrućinom.
Izvinjavam se što sam se raspisao, sećanja mi naviru :lol:... Grad je svakako vredan posete, neka sergionni potvrdi.
http://img704.imageshack.us/img704/6400/capetown.jpg
http://img101.imageshack.us/img101/2398/capetown3.jpg
http://img31.imageshack.us/img31/738/capetown1t.jpg
http://img269.imageshack.us/img269/6513/capetown2.jpg
http://img27.imageshack.us/img27/7282/whalehunters415x2991.jpg
http://img43.imageshack.us/img43/7160/stedssponsorphoto1.jpg
http://img121.imageshack.us/img121/8711/capetown4.jpg (http://img121.imageshack.us/i/capetown4.jpg/)
Nabrojao sam gradove u kojima sam bio (ili živeo), a u kojima bih rado proveo život. Za sva četiri grada koja sam naveo (Subotica, Sremski Karlovci, München i Cape Town) u obzir nisam uzimao lepotu kao činilac, već lični osećaj zadovoljstva i smirenosti. Ponavljam izvinjenje za raspisanost u ovom postu :popcorn:, čitati enciklopedije možete uvek.
Pozdrav. :hi:
fabriek June 5th, 2010, 11:20 PM Meni su Berlin, Dresden, Chemnitz (bivsi Karl Marx Stadt), Leipzig, Rostock najjaci gradovi u Deutschlandu :)
Ma, DDR zakon! :)
Jedini grad koji valja je Hamburg u zapadnoj kapitalistickoj Nemavkoj
jimmy spong June 6th, 2010, 01:29 AM ne znam za ostale gradove , ali znam za Berlin i Dresden da je commie arhitektura napravila tako nekako cudesan spoj sa vec postojecim stilom , da bas ono
ulivaju strahopostovanje gradovi
stormwatchforever June 6th, 2010, 02:57 PM Da li je neko proveo duze vreme u Kairu? Nameravam da ga posetim na par nedelja pa da cujem utiske iz prve ruke.
EagleX June 7th, 2010, 09:54 AM Ja sam cuo da imaju samo jedan semofor u gradu, da prilikom prelaska preko ulice treba OZBILJNO da se pripazi i da postoji deo Kaira koji se zove "Grad mrtvih" gde zive jako siromasni ljudi i gde su stanovnici tog "gradica" pre par godina pojeli neki nemacki bracni par koji je slucajno zasao u taj gradic.... To je meni sve drug pricao koji je sa porodicom posetio Kairo pre jedno godinu dana, dakle SRETNO!!!! :)
chuburac June 7th, 2010, 11:13 AM Okreni, obrni, Beograd je jedini pravi grad u Srbiji i kao takav je najbolji za zivot. To najbolji nema veze sa lepotom, istorijom ili geografskim polozajem vec cinjenicom da se na jednom mestu nalazi sve sto coveku treba, od robe do usluga. Upravo u tome je problem jer u normalnim zemljama svaka sredina, bila ona varos od 15ak hiljada ili milionski grad ima sve sadrzaje neophodne za zivot. U Srbiji pak, ziveti u "unutrasnjosti" znaci biti odsecen od sveta, gde za svaku iole ozbilniju stvar treba pakovati kofere i pravac Beograd. Ja bih se sutra drage volje preselio u Karlovce ili Zajecar kada bih znao da tamo mogu nesmetano da zivim i radim kao u Beogradu.
Ranko Su NS June 7th, 2010, 11:26 AM da postoji deo Kaira koji se zove "Grad mrtvih" gde zive jako siromasni ljudi i gde su stanovnici tog "gradica" pre par godina pojeli neki nemacki bracni par koji je slucajno zasao u taj gradic...
To je groblje gde ljudi žive u grobnicama, preko milon tamo živi.
http://www.putovanja.info/sr/destinacije/7-Egipat/metropole/6-Kairo/opisi
V_E_J_Z_I_K June 7th, 2010, 12:48 PM Okreni, obrni, Beograd je jedini pravi grad u Srbiji i kao takav je najbolji za zivot. To najbolji nema veze sa lepotom, istorijom ili geografskim polozajem vec cinjenicom da se na jednom mestu nalazi sve sto coveku treba, od robe do usluga. Upravo u tome je problem jer u normalnim zemljama svaka sredina, bila ona varos od 15ak hiljada ili milionski grad ima sve sadrzaje neophodne za zivot. U Srbiji pak, ziveti u "unutrasnjosti" znaci biti odsecen od sveta, gde za svaku iole ozbilniju stvar treba pakovati kofere i pravac Beograd. Ja bih se sutra drage volje preselio u Karlovce ili Zajecar kada bih znao da tamo mogu nesmetano da zivim i radim kao u Beogradu.
Brate,zivis u velikoj zabludi,slazem se ja da je Bg prestonica,ali ovo su smesne price,daleko od toga da su stvari idealne,ali ovo da za svaku stvar koja ti treba treba da trcis u Bg,je smejurija,uglavnom vecinu stvari mozes naci i u Nisu,Novom Sadu,Kragujevcu,Subotici,pa cak i u manjim gradovima kao sto su Kraljevo,Pozarevac itd...
Vi u Bg-u stvarno zivite neki paralelni,posebni zivot i koliko vidim preovladava misljenje da van njega nista u Srbiji vise ne postoji...
montesky June 7th, 2010, 01:08 PM nijesam bio niti u jednoj od zemalja koje cu navesti, ali ih percipiram kao najbolje za zivot.
- kanada (najbolji gradovi: vankuver, toronto i otava)
- australija (sidnej, melburn i pert)
- novi zeland (okland i welington)
bilo koji od ovih gradova je odlican izbor
Ranko Su NS June 7th, 2010, 01:18 PM nijesam bio niti u jednoj od zemalja koje cu navesti, ali ih percipiram kao najbolje za zivot.
- kanada (najbolji gradovi: vankuver, toronto i otava)
- australija (sidnej, melburn i pert)
- novi zeland (okland i welington)
bilo koji od ovih gradova je odlican izbor
i svi su isti, ko jaje jajetu.
V_E_J_Z_I_K June 7th, 2010, 01:36 PM i svi su isti, ko jaje jajetu.
+1
Nema gradova,do evropskih gradova,vec sam jednom negde napisao da Evropa ima najlepse gradove na svetu i subjektivno i objektivno....
Fleetwood Brougham June 7th, 2010, 01:54 PM Pa Evropa je i kolevka moderne civilizacije i svih njenih tekovina, kao i koncepcije gradova - polisa. Doduse, gradova je bilo i u drugim delovima sveta ali nigde tako organizovanih i uredjenih kao u Evropi, Mediteranu i na Bliskom Istoku...
Sto se odnosa Bg vs rest of the Serbia tice, situacija je negde izmedju chuburcevog stava i Vejzikove reakcije. Postoji jedna jedina alternativa a to je NS, koji ima prakticno sve sto ima i Bg ali u manjem i humanijem okviru. Sve ostalo je veoma diskutabilno... Ovde govorimo o prednostima urbanog zivota i mogucnostima koje grad pruza, ne o prirodnim lepotama kojih su mesta u unutrasnjosti puna...
V_E_J_Z_I_K June 7th, 2010, 02:25 PM Pa Evropa je i kolevka moderne civilizacije i svih njenih tekovina, kao i koncepcije gradova - polisa. Doduse, gradova je bilo i u drugim delovima sveta ali nigde tako organizovanih i uredjenih kao u Evropi, Mediteranu i na Bliskom Istoku...
Sto se odnosa Bg vs rest of the Serbia tice, situacija je negde izmedju chuburcevog stava i Vejzikove reakcije. Postoji jedna jedina alternativa a to je NS, koji ima prakticno sve sto ima i Bg ali u manjem i humanijem okviru. Sve ostalo je veoma diskutabilno... Ovde govorimo o prednostima urbanog zivota i mogucnostima koje grad pruza, ne o prirodnim lepotama kojih su mesta u unutrasnjosti puna...
Znao sam da ce neko to ovako protumaciti,dakle,svojim postom i nisam mislio na nekakve lepote i okolinu,vec iskljucivo na kvalitet zivota,kao neko ko je sticajem okolnosti,zbog skole ziveo u nekoliko gradova Srbije (van Beograda :) )Imam pravo da kazem sta mislim o cuburcevom postu...
Dakle,sto se tice Novog Sada,ja ga nikada i nisam smatrao provincijom,tako da ga u ovom slucaju necemo racunati,ali uzmimo kao primer Pozarevac...
Taj grad od nekih jedva 60k stanovnika ima apsolutno sve uslove za jedan pristojan zivot pojedinca u Srbiji,sasvim dobro snabdevene megamargete,prodavnice sa robom koja se moze kupiti bilo gde u BG-u,izuzev nekih ekskluzivnih marki koje su i u samom BG-u od skora,dalje,bioskopi,bazeni,zabavni prakovi,pozorista,predstave su sve ono sto Pozarevac poseduje,plus i neke manifestacije koje su samo njemu svojstvene,tako da mesta dosadi nema,tu je i ergela konja koja pruza mogucnost jahackog sporta,zatim parkovi,poput Cacalice koji pruzaju mogucnost rekreacije i opustanja,sve to doprinosi kvalitetu zivota,dalje skole i visokoskolske ustanove su takodje zastupljene itd,glasila,mediji,nocni zivot,diskoteka Madona npr......
Ono sto hocu da kazem je da BG kao prestonica svakako ostaje neprikosnoven,ali da i mnogi drugi gradovi u Srbiji pruzaju dostojnu zamenu za kvalitet ili nekvalitet zivota jedne prestonice...
Na kraju,krajeva ne mozemo svi ziveti u Bg-u,zar ne?
Fleetwood Brougham June 7th, 2010, 02:38 PM ali da i mnogi drugi gradovi u Srbiji pruzaju dostojnu zamenu za kvalitet ili nekvalitet zivota jedne prestonice...
Slozio bi se samo delimicno. Apsolutno je tacno da se komfornije, udobnije, mirnije, lakse moze ziveti u manjem mestu ili gradu ali kad moras da ides u grad da bi kupio cipele/patike ili neku malo specificniju robu, onda ti sve to presedne. Sa druge strane tu je i pitanje posla, obrazovanja ( svog ili svoje dece ako se planira porodica )... Pozarevac nema sve srednje skole niti univerzitet...
Mislim da su idealna varijanta manje mesto kao sto su Karlovci, koje je uz velik grad.
montesky June 7th, 2010, 02:39 PM i svi su isti, ko jaje jajetu.
na svim listama se kotiraju medju prvih 15 gradova najboljih za zivot!
V_E_J_Z_I_K June 7th, 2010, 02:55 PM Slozio bi se samo delimicno. Apsolutno je tacno da se komfornije, udobnije, mirnije, lakse moze ziveti u manjem mestu ili gradu ali kad moras da ides u grad da bi kupio cipele/patike ili neku malo specificniju robu, onda ti sve to presedne. Sa druge strane tu je i pitanje posla, obrazovanja ( svog ili svoje dece ako se planira porodica )... Pozarevac nema sve srednje skole niti univerzitet...
Mislim da su idealna varijanta manje mesto kao sto su Karlovci, koje je uz velik grad.
Sto se tice srednjih skola mislim da ima sve,mozda nema srednju ptt,ali sta je tu je,da ne idemo toliko daleko,univerzitet nema samo Bg,ima ga cak i Novi Pazar (u kvalitet i validnost obrazovanja,necemo sad ulaziti :lol: ).Nego da ne sirimo temu na relaciji prestonica-unutrasnjost,poenta je da se Srbija mora decentralizovati da bi kvalitet zivota postao bolji i to je to,jer u suptotnom svi cemo se preseliti u Beograd i tu bi se prica o Srbiji zavrsila...
Za Karlovce se slazem tj za mirnije gradove blizu velikih,na zalost moj grad nije blizu nicega,ali necemo sad o tome...hahahhaha:lol::lol::lol:
@Montesky,te top liste su zesca glupost,moras ako ne vec uzivo bar na druge nacine da se upoznas sa nekim gradovima da bi video da li odgovaraju tvom senzibilitetu,potrebama,ukusu itd,ako si to vec ucinio i Kanada ti se cini ok zemljom,a Toronto "mekom",onda ok,to je super...
:cheers:
ожежи June 7th, 2010, 02:59 PM Slozio bi se samo delimicno. Apsolutno je tacno da se komfornije, udobnije, mirnije, lakse moze ziveti u manjem mestu ili gradu ali kad moras da ides u grad da bi kupio cipele/patike ili neku malo specificniju robu, onda ti sve to presedne. Sa druge strane tu je i pitanje posla, obrazovanja ( svog ili svoje dece ako se planira porodica )... Pozarevac nema sve srednje skole niti univerzitet...
Не заборавимо Панчево :)
Много сте преценили београдску понуду роба. Свако место од 20.000+ веруј ми има 90% исту понуду као и Бг. Некада стварно мораш да одеш у већи град да би купио нешто специфично (или јефтније), али то не мора нужно да буде Бг. Ево ја због неке веће понуде одем до Бг можда пар пута годишње, оно пред нову да се поновим, онда на неке сајмове и то је то што ми пада на памет. Не мислиш ваљда да би неко због једног пара ципела ишао у Бг ?!?!?
Што се услуга тиче ту је другачија ствар јер су високошколске установе тамо сконцентрисане и једноставно не можеш да имаш универзитете у сваком малом граду, мада то опет није специфичност Београда, универзитетски центри су и Ниш, Нс..
Даље, у Бг су два клуба за које навија 90% земље и ту је Арена која је стварно центар свих музичких дешавања, али верујте ми овде постоји неки шмек који београђани не могу тако често да осете, а то је то путовање на концерт/утакмицу. Мени би било тотално безвезе да оно сиђем лифтом ухватим трамвај уђем на концерт после изађем и готово, за нас који нисмо у Бг је ово читава авантура која има своју драж скоро као и сам догађај :lol:
montesky June 7th, 2010, 03:11 PM @Montesky,te top liste su zesca glupost,moras ako ne vec uzivo bar na druge nacine da se upoznas sa nekim gradovima da bi video da li odgovaraju tvom senzibilitetu,potrebama,ukusu itd,ako si to vec ucinio i Kanada ti se cini ok zemljom,a Toronto "mekom",onda ok,to je super...
sto vele ljudi, o ukusima ne vrijedi raspravljati. ja sam zivio u londonu za vrijeme studija i moglo bi se reci, u neku ruku, da imam podlogu za pricu o zivotu u inostranstvu
a vidji, jesi li ti zivio vani, bas me inetersuje? vidim ubjedjujes ljude da si upravo ti u pravu...
V_E_J_Z_I_K June 7th, 2010, 03:18 PM sto vele ljudi, o ukusima ne vrijedi raspravljati. ja sam zivio u londonu za vrijeme studija i moglo bi se reci, u neku ruku, da imam podlogu za pricu o zivotu u inostranstvu
a vidji, jesi li ti zivio vani, bas me inetersuje? vidim ubjedjujes ljude da si upravo ti u pravu...
Hahahhaha,a cus zar ne rade to svi?:lol::lol::lol:
Ma naprotiv ne ubedjujem samo onako diskutujemo za to forum i postoji,nikom nisam prislonio cev i terao da prihvati to kao istinu,ne nisam ziveo u inostranstvu,ali sam putovao i to dosta,sto kroz faks,sto u privatnoj reziji,i ne vidim kakve to ima veze sa celom diskusijom???
Mnogo bre neki netolerantni ljudi obitavaju ovde... :):lol:
Fleetwood Brougham June 7th, 2010, 03:39 PM Vi provaljujte gde bi jos moglo da se lepo zivi a ja cu da merkam kuce pored Dunava u Sr. Karlovcima, pijem bermet dok uzivam u ladovini...... Javite se kad provalite slicno mesto... ;) :D
http://farm3.static.flickr.com/2721/4315942229_7c2d9fe5a7_m.jpg
BeogradskiVESLAČ June 7th, 2010, 03:53 PM ^^
Ja ga već "provalih" u postu 107! ;)
I sve lepo opisah... :D
Fleetwood Brougham June 7th, 2010, 03:55 PM Komsija, oces da pravimo zajednicku marinu za camce...? :D
Ranko Su NS June 7th, 2010, 04:18 PM Ono sto hocu da kazem je da BG kao prestonica svakako ostaje neprikosnoven,
BG je neprikosnoven samo po saobraćajnom kolapsu i nekomforu života. Ja sam živeo i u BG i u SU a sad u NS i kad se sve uzme i oduzme najgori je BG, (barem za nas seljačine:nuts:)
MasonicStage™ June 8th, 2010, 11:58 AM Ex Yu - Beograd, Ljubljana, Rijeka i Zagreb.
Europa - Madrid i Frankfurt
Svijet - Hong Kong, Tokio, Šangaj
stormwatchforever June 8th, 2010, 03:11 PM sto vele ljudi, o ukusima ne vrijedi raspravljati. ja sam zivio u londonu za vrijeme studija i moglo bi se reci, u neku ruku, da imam podlogu za pricu o zivotu u inostranstvu
:cheers: I ja sam ziveo u Londonu za vreme studija i sad u sledecih 10 minuta neko da mi da ponudu za neki od poslova tamo bio bi spakovan za 3 min...
Deusdies June 9th, 2010, 06:24 PM Kod nas NS i Kragujevac. Posteno, Kragujevac se ubrzano razvija, a dosta je lep grad i taman prave velicine (imas sve, a nije preveliki). A imamo i krst.
U svetu Bec, Brisel. Da nema kriminala/beskucnika/itd. Seattle i Portland bi bili super.
nixy June 9th, 2010, 07:16 PM Kod nas NS i Kragujevac. Posteno, Kragujevac se ubrzano razvija, a dosta je lep grad i taman prave velicine (imas sve, a nije preveliki). A imamo i krst.
U svetu Bec, Brisel. Da nema kriminala/beskucnika/itd. Seattle i Portland bi bili super.
:lol:
Singidunum June 9th, 2010, 08:36 PM i svi su isti, ko jaje jajetu.
Pa nisu bas toliko slicni, makar nista vise od recimo slicnosti izmedju Budimpeste, Zagreba, Beograda, Sofije, Bratislave, Sarajeva, Varsave npr.
Kada se pogleda dalje od skajlajna vidi se da ipak nije isti stil zivota niti izgled grada. Slicnosti ima, ali ne vidim da je nesto mnogo vise od onih slicnosti izmedju evropskih gradova.
Velington
http://farm5.static.flickr.com/4014/4344932381_b3267e771a.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4001/4344932291_0dd25c1bdf.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4065/4374916498_8f5c14e9ee.jpg
Okland
http://farm5.static.flickr.com/4070/4409710755_d6164c7802.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3090/3143355264_4d642c9f19.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2746/4425215955_31aa79ef56.jpg
Vankuver
http://farm1.static.flickr.com/89/275897992_f30f50ccca.jpg
Toronto
http://farm2.static.flickr.com/1040/1465386312_cda7822339.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2136/2080849563_6396904422.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3105/2313995679_002c2e8f84.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4020/4345396107_254d8a46cf.jpg
Sidnej
http://farm1.static.flickr.com/139/348767145_12bc86ca07.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2630/3899624639_7e90786a81.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2195/2093820654_bd890e2d9c.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2670/3871202320_ddab8e6d2a.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4040/4210205579_450464b5d0.jpg
Melburn
http://farm2.static.flickr.com/1339/875314440_c5a1769423.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3435/3241148127_8fdfed6842.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3192/3052123772_0c2a1e8cc9.jpg
http://farm1.static.flickr.com/134/318702131_92174cb9e6.jpg
Pert
http://farm2.static.flickr.com/1410/755139400_74e79a267b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2653/4130213461_3a24f75ef9.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2434/3959460973_e9454d1b76.jpg
http://farm1.static.flickr.com/71/212393629_ffd4b06ef9.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2083/2153672613_4559b88bdf.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3036/2544671459_5f27acd649.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2525/3878620865_fe6684c3d1.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2506/3823478481_4f0c21d3ef.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3005/2547490940_1b781fae2f.jpg
Vucko June 9th, 2010, 09:36 PM Pert ima katice?Selim se tamo!
nixy June 9th, 2010, 09:48 PM Pert ima katice?Selim se tamo!
Ја не бих могао да возим кола тамо, то је бар сигурно...
Vrachar June 9th, 2010, 11:44 PM Pa nisu bas toliko slicni, makar nista vise od recimo slicnosti izmedju Budimpeste, Zagreba, Beograda, Sofije, Bratislave, Sarajeva, Varsave npr.
Kada se pogleda dalje od skajlajna vidi se da ipak nije isti stil zivota niti izgled grada. Slicnosti ima, ali ne vidim da je nesto mnogo vise od onih slicnosti izmedju evropskih gradova.
Upravo tako. I nadovezao bih se na tvoju priču i dodao da je Oklend sa razlogom na veoma visokoj poziciji na Mercerovoj listi gradova najpoželjnijih za život.
http://www.sailwhisper.com/logs/images_20060604_2/AucklandMap.jpg
http://www.geonet.org.nz/images/volcano/alert-bulletins/2008/ruaumoko/ruaumoko-auckland-map-lge.gif
Oklend se nalazi na uskom zemljouzu tako da je sa svih strana okružen vodom. Posledica toga je izuzetno povoljna klima večitog proleća sa svega 9 C razlike između letnjih i zimskih temperatura. Takođe vazduh u gradu je izuzetno čist jer svako eventualno zagađenje nastalo u ionako ekološki-sitničarskoj državi, južnopacifički vetrovi oduvaju pingvinima. Takođe, prašina u kojoj se mi inače davimo je nepoznanica na Novom Zelandu.
Oklend još nazivaju i "City of Sails" jer njegovi stanovnici u veoma visokom % poseduju brodove, čamce i jahte. Stopa nezaposlenosti je na veoma niskom nivou (~3%, 2008) zbog prisustva svih manje-više relevantnih multinacionalnih kompanija u gradu.
Stopa kriminala je izuzetno niska za naše pojmove, a ovako izgledaju ulazna vrata oklendskih kuća:
http://public.bay.livefilestore.com/y1pE6dkEN7NhFLCE7RembikTtC6UU_3y5A__z6mk6REPkF9Nm7dXfj1WoaB96X0892vq6s1tSoEsaBvrik7yuxJow/IMG_1251.JPG?psid=1
Za razliku od većine kurtoaznih Severno-Amerikanaca i Zapadno-Evropljana, Novozelanđani su izuzetno srdačni, druželjubivi i voljni da pomognu u svakom trenutku zbog opuštenog načina života.
Ako bi postojalo mesto u koje bih otišao iz Beograda, to bi svakako bio Oklend. :cheers:
MilosPG20 June 10th, 2010, 12:20 AM Da nije ko od vas zivio u Vancouver?? Bas me zanima kakvo je tamo .
http://i.stcdn.net/blogs/3/uploads/vancouver.jpg
http://i972.photobucket.com/albums/ae201/skaterchic76/vancouver_ib.jpg
http://vesperinlimbo.files.wordpress.com/2009/04/vancouver.jpg
Bad_Hafen June 10th, 2010, 01:54 AM imas citavu reportazu crazy serba o vankuveru, pod reportazama.
mirza-sm June 10th, 2010, 02:00 AM Ja sam bio dva mjeseca preko ljeta - vrhunski grad, ujak mi tamo živi. :cheers:
V_E_J_Z_I_K June 10th, 2010, 02:18 AM Evo sjajna reportaza o putu iz Zagreba do Vankuvera,sa odlicnim fotkama i komentarima,reportaza zaista ostavlja bez daha,a na kraju ima i nesto od grada...
Vredi pogledati...:cheers:
http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic.php?f=8&t=6482&start=0
Sukkiri June 10th, 2010, 09:32 AM Upravo tako. I nadovezao bih se na tvoju priču i dodao da je Oklend sa razlogom na veoma visokoj poziciji na Mercerovoj listi gradova najpoželjnijih za život.
http://www.sailwhisper.com/logs/images_20060604_2/AucklandMap.jpg
http://www.geonet.org.nz/images/volcano/alert-bulletins/2008/ruaumoko/ruaumoko-auckland-map-lge.gif
Oklend se nalazi na uskom zemljouzu tako da je sa svih strana okružen vodom. Posledica toga je izuzetno povoljna klima večitog proleća sa svega 9 C razlike između letnjih i zimskih temperatura. Takođe vazduh u gradu je izuzetno čist jer svako eventualno zagađenje nastalo u ionako ekološki-sitničarskoj državi, južnopacifički vetrovi oduvaju pingvinima. Takođe, prašina u kojoj se mi inače davimo je nepoznanica na Novom Zelandu.
Oklend još nazivaju i "City of Sails" jer njegovi stanovnici u veoma visokom % poseduju brodove, čamce i jahte. Stopa nezaposlenosti je na veoma niskom nivou (~3%, 2008) zbog prisustva svih manje-više relevantnih multinacionalnih kompanija u gradu.
Stopa kriminala je izuzetno niska za naše pojmove, a ovako izgledaju ulazna vrata oklendskih kuća:
http://public.bay.livefilestore.com/y1pE6dkEN7NhFLCE7RembikTtC6UU_3y5A__z6mk6REPkF9Nm7dXfj1WoaB96X0892vq6s1tSoEsaBvrik7yuxJow/IMG_1251.JPG?psid=1
Za razliku od većine kurtoaznih Severno-Amerikanaca i Zapadno-Evropljana, Novozelanđani su izuzetno srdačni, druželjubivi i voljni da pomognu u svakom trenutku zbog opuštenog načina života.
Ako bi postojalo mesto u koje bih otišao iz Beograda, to bi svakako bio Oklend. :cheers:
Nooo, I don't think Auckland is that safe. There are many home burglaries and gang problems. Belgrade is safer than Auckland.
Ranko Su NS June 10th, 2010, 09:57 AM @Vrachar
Ja mislio Portugal:)
I nemaju pečate.
Prelepi su ti gradovi, i tačno je da su i Evropski slični tj isti. Ko može da prepozna da li je Krakov ili Zagreb, Segedin ili Debrecin, Marsej ili Solun Harkov ili Minsk, itd.
Samo što bi se ti koji voliš da putuješ za svaki izlazak iz Ouklenda vozio po dana avionom.
Sredozemlje je sredozemlje i ne zove se slučajno tako.
Vrachar June 10th, 2010, 11:33 AM Nooo, I don't think Auckland is that safe. There are many home burglaries and gang problems. Belgrade is safer than Auckland.
Yes, I heard for some cases in Southern Auckland but that's still benign comparing to Balkans. That door is pictured in Takapuna.
And this is how door in Belgrade looks like:
http://images.kupujemprodajem.com/photos/oglasi/9/59/205959/big-205959_IMG_2614.jpg
http://www.talaris.rs/images/blindirana-vrata.jpg
@Vrachar
Ja mislio Portugal:)
....
Samo što bi se ti koji voliš da putuješ za svaki izlazak iz Ouklenda vozio po dana avionom.
Sredozemlje je sredozemlje i ne zove se slučajno tako.
Portugal je moja velika ljubav i van konkurencije je. Međutim, tamo bih otišao samo kao penzioner i trošio pare zarađene negde drugde. Raditi i zaraditi u Portugalu nije baš primamljiva opcija.
Za drugu konstataciju si potpuno upravu, ali dolazi vreme sve bržih aviona koji prelaze sve duže distance pa će se i putovanje samo skraćivati. Npr. postoji jako zgodna veza preko Dubai-ja i Istanbula pa onaj ko živi u Pertu može za ukupno 18h putovanja biti u Beogradu. Toliko treba i gastarbajteru iz Hanovera ili Dizeldorfa automobilom.
Novi Zeland je velika i lepa zemlja za koju kažu da ti treba čitav život da je dobro upoznaš. Takođe, sa Novog Zelanda se lako stiže do Tajlanda, Japana, Kine, Indonezije, Vijetnama i gomile pacifičkih ostrva, a to je svet u koji kad kreneš vrlo lako zaboraviš na Evropu, da uopšte postoji. To je barem moje mišljenje.
Sukkiri June 10th, 2010, 12:47 PM ^^
I found Sydney safer than Auckland. Actually some of the smaller towns in New Zealand are much more dangerous than Auckland, the gangs have more power than the local police. They won't harm innocent people but they are intimidating. New Zealand still is a beautiful country but the crime rate is rising.
Vucko June 10th, 2010, 12:50 PM It's sad to hear that the level of crime is rising in New Zealand.What is the reason for that?High numbers of immigrants like in the European Union or something else?
AdnanPD June 10th, 2010, 02:24 PM Ex-Yu: Uz Prijedor, samo Zagreb.
Evropa: Stokholm, Kopenhagen, Helsinki, Minhen, London, Prag.
Van Evrope: New York, mozda neki Kanadski ili Australijski grad.
montesky June 10th, 2010, 02:32 PM it's fair to say that crime is on the rise, however I think that you are over exaggerating to some extent. you have to use some evidence in order to persuade us to believe in that.
as a matter of fact, I’ve just checked some statistics (http://www.police.govt.nz/service/statistics/index.html)provided by nz police department which says that crime is on the rise, perhaps as expected due to the recession, however if compared to other countries elsewhere, it is far bellow their levels
@singi & vrachar
mislim da nam se ukusi poklapaju po ovom pitanju ;)
Singidunum June 10th, 2010, 02:46 PM Ma kakav kriminal na NZ. Stvar je u tome da se tamo te stvari preuvelicavaju jer ih nema. Pa je tamo obijanje stana tema za novine o kojoj se pise nasiroko i naveliko a kod nas se i ne spominje. I onda ispadne da na Novom Zelandu ima strasnog problema jer eto cim otvoris Auckland Times na hronika imas da vidis nekom obili kucu a kad otvoris Politiku nema takvih vesti. Ali stvar je zapravo u tome da tamo nema stancovanja politickih afera kao kod nas, za jednu nasu dnevnu tamo bi se brujalo godinama, nemaju narko klanove, nemaju tako rasprostranjeno porodicno nasilje pa da je svaki dan neko nekoga zaklao sekirom, da popuni prostor pa da obijanja izvise za clanak.
Evo ti danas hronika u Blicu jedno sekiranje ljubavnika, jedno ranjavanje u nogu, jedna pogibija baletana, jedno razbojnistvo, okrsaj gorila nekih kriminalaca na ulici, rasprodaja namestaja narko bosa, kamionom na pesaka, sudjenje za ubistvo novinara, istraga protiv ministara, biznismena i ostalih oko luke beograd i u vesti od dve recenice da su uhapsili nekog ko je iz kuce u Pirotu ukrao 260.000 dinara (da nije uhapsen ne bi ni bila vest). I sad tu urednik treba da ubaci preko cele strane kako je N.N. obio neki stan? O tome se ni ne pise. Bas bih voleo da neko sa NZ iskopira naslove vesti iz njihove hronike...
Beograd i Evropa jesu sigurniji daleko u odnosu na Ameriku jer po Evropi nema tih nasumicnih ulicnih napada a kamoli zabranjenih delova grada ali je Novi Zeland po tome slican Evropi a ne Americi. To sto neki Maori gaje marihuanu i sto neki na motorima uznemiravaju posten svet kad turiraju ne znacu da su to "gangs" kako ih oni zovu. Mislim za njih jesu jer druge nemaju ali pravi gangs su Saric, Zemunci i ostali koji vrte milijarde dolara, posluju u desetinama drzava, imaju iza sebe stotine likvidacija i sl. Ne znaci da je Beograd opasan grad, dakle uglavnom se posten svet ne uznemirava kao u SAD, ali prosto ima vise tog kriminala izazvanog siromastvom nego u Oklendu.
nixy June 10th, 2010, 05:33 PM Сећам се, матори су ми причали какво је време било пре 30, 40 година. Да у центру града где сам имао стан, уопште се станови нису закључавали. Било да си ту, или не, увек су откључани станови. Сада је то много другачије, а бојим се да не буде горе него сад.
Reichsmarschal June 11th, 2010, 12:35 PM Brate,zivis u velikoj zabludi,slazem se ja da je Bg prestonica,ali ovo su smesne price,daleko od toga da su stvari idealne,ali ovo da za svaku stvar koja ti treba treba da trcis u Bg,je smejurija,uglavnom vecinu stvari mozes naci i u Nisu,Novom Sadu,Kragujevcu,Subotici,pa cak i u manjim gradovima kao sto su Kraljevo,Pozarevac itd...
Vi u Bg-u stvarno zivite neki paralelni,posebni zivot i koliko vidim preovladava misljenje da van njega nista u Srbiji vise ne postoji...
I ja sam stekao takav utisak
Belgrader June 11th, 2010, 01:15 PM I ja sam stekao takav utisak
Potpuno je glupo porediti gradove u Srbiji, jer sve zavisi od ličnog senzibiliteta, i od toga šta ko traži. U Srbiji ima jako lepih mesta, sređenijih od Beograda, i to me podseća na Ameriku gde mnogi ljudi kada osnivaju porodicu sele se u manja, mirnija, bezbednija mesta gde će da podižu decu. Činjenica je da, što se tiče mogućnosti za razvoj karijere i kulturne ponude teško da neki grad može da se poredi sa Beogradom, isto kao što ni Beograd ne može da se poredi sa Njujorkom. Srbiji je potreba regionalizacija, da bi ljudi mogli normalno da žive u manjim mestima i gradovima, i da imaju manje više istu ponudu robe i usluga. Što se tiče mog ličnog mišljenja, ja ne bi mogao da živim u manjim mestima, ne samo u Srbiji, nego bilo gde. Meni se mnogo dopadaju mala, sređena mesta po Kanadi, Mejnu, Nju Hempširu, Oregonu, ali tamo bih mogao da provedem samo neko vreme jer bi mi bilo dosadno, a drugo ne bih mogao da razvijam karijeru i da napredujem u poslu. Sve je stvar ličnog ukusa i izbora.
Vrachar June 11th, 2010, 01:19 PM Rast svetske populacije + Smanjivanje resursa = Porast kriminala
Kriminal je u porastu u celom svetu iz godine u godinu, tako da Novi Zeland ne bi trebao da bude izuzetak.
Na kablovskoj (Viasat Explorer, čini mi se) ide vrlo interesantna serija o kriminalu na Novom Zelandu (zove se "Illegal NZ"). Npr. čitavu jednu epizodu su pričali o tome kako, zamislite, pojedinci dovode radnike iz drugih zemalja da beru voće uz obećanje da će im srediti radnu vizu, a posle ni od vize ni od para ništa! Mislim da bi njih strefila srčka kada bi čuli šta se sve ovde radi. :lol: :ohno:
U drugoj epizodi je izneta cifra da se godišnje ukrade 500 automobila u celom NZ, a samo se u Beogradu (koji ima 3 puta manje stanovnika) ukrade preko 1000 svake godine.
@singi & vrachar
mislim da nam se ukusi poklapaju po ovom pitanju ;)
;)
Singidunum June 11th, 2010, 03:14 PM Imate na forumu dve vrlo aktivne i kvalitetne teme za Auckland
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=433953
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=528381
Evo par fotki kako se tamo zivi
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_1237.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_1388.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_1394.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_1417.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_1412.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_1149.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_1184.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124720925.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124720926.jpg
Scena na koju ce se vecina Srba sablazniti :D Ljudi u odelima u kaficu, znaci rade jos nesto osim kafica :eek:
http://www.pbase.com/enigma35/image/124721126.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_0941.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_0958.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_1064.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_1078.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_1090.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124720642.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_0770.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124720258.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124720262.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124720263.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_0374-1.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_0385.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124287569.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124287571/original.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124287641/original.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124287315.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124287488.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124287556.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124287554/original.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_0170-2.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_0171.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_0185-1.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_0192-1.jpg
http://i22.photobucket.com/albums/b308/4eighty/DSC_0194.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124124989/original.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124124998/original.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124125000/original.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/124125376.jpg
Tauranga
http://www.pbase.com/enigma35/image/122940420.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/122940477/original.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/122940475/original.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/122940482.jpg
http://www.pbase.com/enigma35/image/122940489/original.jpg
Bad_Hafen June 11th, 2010, 03:36 PM Scena na koju ce se vecina Srba sablazniti Ljudi u odelima u kaficu, znaci rade jos nesto osim kafica
sto ovo?
Ima ih u BL koliko hoces
Vrachar June 11th, 2010, 04:07 PM Scena na koju ce se vecina Srba sablazniti :D Ljudi u odelima u kaficu, znaci rade jos nesto osim kafica :eek:
To je zbog opuštenog načina života (tzv. "laid-back style"). Na NZ je najnormalnije da se poslovni sastanci, pa čak i intevjui za posao održavaju u kafiću.
Kad bih ja svom poslovnom partneru (pogotovo ako je sa Zapada Evrope- Nemac ili Švajcarac) predložio da sastanak umesto u konferens sali održimo u kafiću, mislim da bih ga narednih pola sata reanimirao i dizao sa poda. :lol:
Slike su odlične Singi, dosta njih sam već video ranije a naročito sam zapazio slike forumaša SYDNEY koje su sve odreda :drool: Srećom pa je čovek slikao NZ od glave do pete, a izdvaja se Queenstown i priroda u okolini:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=962820
Po njegovim slikama i Google Earth-u, od manjih gradova prilično mi se sviđa Tauranga pa molim domaće Kiwi-je (Sukkiri & BIK) da nam daju malo više informacija ako su posetili ovaj grad. :cheers:
Pavle4488 June 11th, 2010, 04:12 PM http://www.pbase.com/enigma35/image/124721126.jpg
Obratite pažnju na čarapice :lol:
Okland djeluje kao lijep i udoban grad.
MilosPG20 June 11th, 2010, 06:02 PM Evo par fotki kako se tamo zivi
:lol: pa ovo je cijela strana :P ;)
salim se super slike
Antipod001 June 11th, 2010, 07:51 PM ZAGREB JE JEDINI GRAD !!!
Dodi na ulice grada
Zagreb te zove
Dodi u predgradje
Zagreb te zove
Razbi` dosadu
Zagreb te zove
Dodi na Zagrebov stadion
Zagreb,
Zagreb je jedini grad ooo
Zagreb te zove
Dodji u nocni zivot
Pogledaj posljednja svijetla
Dodji u Ritz cabaret
Zagreb te zove
Razbi` dosadu
Zagreb te zove
Nocni tramvaj jos uvijek vozi
Na na na na ...
Zagreb te zove
Dodi na ulice grada
Zagreb te zove
Dodi u predgradje
Zagreb te zove
Razbi` dosadu
Zagreb te zove
Na na na na ...
FutogCORE June 12th, 2010, 01:23 AM ^^
:runaway:
Banja Luka.RS. June 12th, 2010, 03:10 AM :llama: :crazy2: :puke: :crazy2: :llama:
Fleetwood Brougham June 12th, 2010, 11:01 AM Pa dobro...svasta vole ljudi, pa i Zagreb... :D
Antipod001 June 12th, 2010, 11:22 AM Pa dobro...svasta vole ljudi, pa i Zagreb... :D
Naravno da vole svašta, to se zove sloboda govora, iliti brale demokracija/demokratija...
Ali evo da ne ispadne da sam pristran- bio sam u Beogradu i Novom Sadu 2005. i mogu reći da su mi se oba grada jako svidjela svaki na svoj način,
BG zbog super ljudi, opuštenosti i noćnog života (i kalemegdana), dok NS jednostavno ima šarm jednog starog srednjoeurposkog grada s prelijepom
arhitekturom, tvrđavom petrovaradin, ...
Nije mi samo jasno, a to je možda malo žalosno, kako neki na ovom forumu mogu pljuvati po nekom gradu koji možda nikada nisu niti posjetili.
Zg ima prelijepe trgove, staru gradsku jezgru (osobito gornji grad), odličan gradski javni prijevoz, super mjesta za izlaske...
Ja po BG i NS nikada nebi eksplicite pljuvao samo zato što su u Srbiji, razmislite malo o tome!
Srdačan Pozdrav susjedi! :):):)
Fleetwood Brougham June 12th, 2010, 11:36 AM Upravo tako, to se zove demokratija/cija... ;)
Nemoj mnogo da se uzbudjujes, mi taj koncept nismo u potpunosti shvatili i prihvatili pa nemoj da ti bude cudno ako nam je malo teze da ga primenimo u praxi. To nema veze sa tobom ili Zagrebom, to ima veze sa nama... :lol:
Bio sam par puta u Zg, nazalost, nikad dovoljno dugo da bi mogao dobro da sagledam ceo grad ali bice prilike. Sve moje posete su se prakticno svodile na dolazak-hotel-odlazak...
Antipod001 June 12th, 2010, 11:48 AM Upravo tako, to se zove demokratija/cija... ;)
Nemoj mnogo da se uzbudjujes, mi taj koncept nismo u potpunosti shvatili i prihvatili pa nemoj da ti bude cudno ako nam je malo teze da ga primenimo u praxi. To nema veze sa tobom ili Zagrebom, to ima veze sa nama... :lol:
Bio sam par puta u Zg, nazalost, nikad dovoljno dugo da bi mogao dobro da sagledam ceo grad ali bice prilike. Sve moje posete su se prakticno svodile na dolazak-hotel-odlazak...
Eto, i tko veli da se susjedi ne mogu razumjeti :banana::lol:... Sve ja to kužim, jasno mi je da je tako, pa se ne sekiram mnogo, i kod nas ima pojedinaca koji se ponekad tako vladaju, ali ih brzo poklopimo...:bash:
A toplo ti preporučam ZG, jer se svakako ima šta vidjeti u njemu, ... pozdrav! :righton: :lol:
Fleetwood Brougham June 12th, 2010, 12:03 PM Naravno da mozemo razumeti, na kraju krajeva, do pre 20 godina, smo bili "u braku", to sto smo se problematicno "razveli" ipak ne znaci da ne mozemo lepo da komuniciramo... :D
Antipod001 June 12th, 2010, 12:06 PM Naravno da mozemo razumeti, na kraju krajeva, do pre 20 godina, smo bili "u braku", to sto smo se problematicno "razveli" ipak ne znaci da ne mozemo lepo da komuniciramo... :D
TAKO JE, POVIKA RADNI NAROD !!! Pozdrav! :cheers:
EagleX June 12th, 2010, 10:38 PM Ma Subotica je najbolji grad! :D
Od jednog taksiste u NS sam saznao da je kralj Aleksandar Ujedinitelj bio toliko ocaran Suboticom da je hteo da ona bude glavni grad Kraljevine SHS ali da su mu tada savetnici rekli da je to losa ideja zbog blizine granice itd... :)
Antipod001 June 13th, 2010, 01:19 AM Ma Subotica je najbolji grad! :D
Od jednog taksiste u NS sam saznao da je kralj Aleksandar Ujedinitelj bio toliko ocaran Suboticom da je hteo da ona bude glavni grad Kraljevine SHS ali da su mu tada savetnici rekli da je to losa ideja zbog blizine granice itd... :)
Čuo sam da je Subotica super grad, sa prelijepom gradskom jezgrom koja je do danas očuvana...
Nikad nisam bio tu ali, ako me netko pozove,...:banana::D :D
BIK June 13th, 2010, 07:16 AM Po njegovim slikama i Google Earth-u, od manjih gradova prilično mi se sviđa Tauranga pa molim domaće Kiwi-je (Sukkiri & BIK) da nam daju malo više informacija ako su posetili ovaj grad.
Nisam nikad bio u Tauranga. nazalost dok sam ziveo na NZ nisam mnogo putovao okolo jer mi je uvek prece bilo da idem nazad u Evropu nego da gledam NZ.
Tek sada kad vise nezivim na NZ sam shvatio koliko sam ja propustio i koliko je u stvarni NZ prelepa zemlja. Tako da planiram uskoro da odem nazad i da iznajmim auto i da prevozam celu zemlju od invercagill do vrha Severnog Ostrva.
NZ je jedna od najsredjenijih zemalja na ovome svetu. Moze sve svasta govoriti o njemu, da je daleko, da je mali, da ima Maore, da je ovo i da je ono. Ali svaki put kada vidite NZ na nekoj listi u samom vrhu to je potpuno zasluzeno.
Zemlja je cakum pakum, sve radi kako treba i kad treba. naravno posto je mali ljudi su malo opusteniji i moze se ciniti kao lenjost ali to je stil njihov. A isto tako i malo je dosadnije opet zbog te neke male populacije.
Ima gangs, obicno su to Maori koji voze bikes, i nose kozne jakne i pretvaraju se da su nesto. Ali njihove gangs su vise smejurija nego neka opasnost. Tacno se zna koje su gangs, i svi nose jakne na kojima pise kojoj gang pripadaju. Vecinu vremena provode jureci druge gangs. U poredjenju sa nasim podzemljem NZ je smejurija, i izgleda kao decica neka koja se igraju kauboja i indijanaca.
Posto je sve na otvorenom, u NZ se cesto pise o njima i onda outsiders mogu da steknu utisak da je NZ kao gang land, i tako je kriminal kao u Juznoj Africi. Nista dalje od istine.
Velika vecina kriminala se desi od strane Maora. Jedna stvar koju ja mislim da je NZ pogresno uradio je da dozvoli Maorima da imaju osecaj svojine. Oni bukvalno sede na dupetu i nista nerade i traze pare jer je to njihova zemlja i belci (Pakeha) su ovde zato sto su Maori tako dobri i dozvolili su. I onda idu okolo i kreste kako oni moraju da budu povlasteni u odnosu na sve druge. I NZ im to dozvoljava i mazi ih po glavi dok primaju unemployment benefits ceo zivot.
jednu stvar da kazem da nebude da je sve ruzicasto, ziveo sam u 4 zemalja na svetu, i samo su mi na NZ obili kucu jednom. Eto, ima i toga.
filip__pg June 13th, 2010, 02:16 PM Kad vec pominjete Novi Zeland...
Lopov pogođen sopstvenom kamenicom
Lopov koji je pokušao da razbije izlog jednog
butika u prijestonici Novog Zelanda, Velingtonu,
konačno je odustao kada se kamenica odbila o
staklo i treći put ga pogodila u glavu, prenio je
u subotu BBC.
Neidentifikovani razbojnik namjeravao je da
opljačka radnju koja prodaje skejtbordove i odjeću.
Policajac Mark Skot rekao je da je prestupnik bio
u društvu saučesnika i da ih je kamera za video
nadzor snimila dok su u zoru pokušavali da razbiju
izlog.
:lol:
Vrachar June 13th, 2010, 03:41 PM ^^
:lol: :lol:
@BIK
Hvala na detaljnom odgovoru. :okay:
Uglavnom je to i prvi utisak naših ljudi kada se odsele tamo, barem prema onome što pišu po netu. Iznenađenje, koliko je sve dobro organizovano i kako lako i lepo može nešto što je ovde previše zakomplikovano. Što i ne čudi jer su, za razliku od Australije gde su Englezi pre par vekova odvodili svoj šljam, na NZ dolazili najvredniji i najsposobniji ljudi da oforme gazdinstva i učine zemlju plodnom.
Bez obzira na "laid-back life style" na NZ, celokupan sistem je veoma ozbiljno postavljen tj. ništa se ne prepušta slučaju. U to sam se uverio prikupljajući informacije o nostrifikaciji diplome i dobijanju licence za rad na NZ. Koji se sve papiri i gomila dokaza traže, način na koji se tretira struka i šta se sve traži da znaš, mogu samo da zadive.
BIK June 14th, 2010, 01:24 AM Znaci proces napreduje? I dalje planiras da ides na NZ?
Slobodno mi se javi ako ti trebaju neke detaljnije informacije. Pokusacu da ih pronadjem i prosledim.
Znam da volis NZ ali nediraj mi u AU. Hehe
Sto se mene tice najbolja zemlja za zivot na svetu. Samo steta sto se pretvara u Kinu svakim danom.
Vrachar June 14th, 2010, 08:55 AM ^^
Hehe, ne mrzim ja Australiju, imam tamo i blisku rodbinu (u Melburnu). Prva pomisao kada se pomene Autralija su mi ogromne bube i pauci, otrovne zmije, škorpije i meduze od 30 metara. :lol: Šalim se svakako. Malo im je glupo ono računanje vremena gde svaka provincija ima svoje vreme (kad je u Adelejdu 10:30 h, u Sidneju je 11 h :nuts: ) inače je sve OK.
Australija je veća i bogatija država i ne čudi što dosta mladih sa NZ odlazi tamo da okuša sreću (što je vidim slučaj i sa tobom i Sukkiri-jem). Meni se sviđaju Melburn i Sidnej, ali mislim da bih se za iseljenje odlučio najpre za Perth.
Australiju nisam toliko dobro prostudirao ali o NZ znam baš dosta, što sa neta što iz knjiga koje sam pročitao. Upravo čitam knjigu koju sam nabavio preko neta i koju je napisala jedna Kanađanka iz Toronta koja se odselila na NZ. Veoma je interesantno čitati njena iskustva a detalje sve podrobno navodi. Ono što mi nedostaje su detaljnije informacije iz struke koje u većem obimu još uvek nisam uspeo da pronađem. Samo zvanične informacije sa vladinih sajtova a voleo bih da pročitam isustva kolega koji su se odselili na NZ, naročito van Oklenda.
Sve u svemu, odluka još uvek nije pala ali sam sve bliže njoj. Ipak nije tako lako promeniti celokupan svoj život i navike u tridesetim kao u dvadesetim i ranije, mada me je iskustvo iz ove krize naučilo da u ovoj zemlji jednostavno nikada neće biti bolje. Ne samo što se tiče materijalnog aspekta nego i svih ostalih. Životni standard opada ali mnogo više posrće celokupno društvo, bojim se bespovratno. :ohno:
I da ne bih završio ovaj post sumornim mislima, evo jedne zanimljivosti:
Auckland Harbour Bridge, 15.02.2007:
http://byfiles.storage.live.com/y1pXfftBqhl13RLum700bZ4QCX3Qt5fPieTedod7-Hqn7WAPFf2ObdVYqQ_YDWrk_2uzzwJ2TNToUE
http://byfiles.storage.live.com/y1pNzCnsuU1SHwkZyjGnnu9kQ3S28rBASIy7sxU_W52LAyZS4-Xik62oLoen2vA7jUPadMhAEpYkyY
Slikao: IVan Živković
Da, to je zastava Srbije istaknuta na dan državnosti Srbije (lokalni običaj u Oklendu). :cheers:
CrazySerb June 14th, 2010, 09:36 AM Ufff, Novi Zeland. Samo kad pomislim da smo zamalo mogli u toj nedodjiji da zavrsimo.:ohno:
Kanada je vec dovoljno Bogu iza nogu :D
Ne znam sta da ti kazem Dejo. Ovako iz mog iskustva, kad bi mogao da premotam traku nekih 15-tak godina, uradio bi sve u svojoj moci da sabotiram iseljenje za Kanadu.
Lepa je Kanada i sve to, nekima se sigurno i svidja zivot ovde ali sto se nas tice, nikada se ovde necemo osecati svoji na svome. Mozda tek moja deca, ako se ovde rode.
Gledam ove moje jadne roditelje, sa ~45 godina su zapoceli novi zivot na drugom kraju planete - sta oni imaju od zivota ovde? Kao sto onaj Ekrem peva - "kuca, poso, kuco, poso - eto sta znam" :ohno: Cale je srecan ako jednom u mesec-dva ode na pecanje. Keva ako uhvati neki interesantan koncert - trenutno ceka svog omiljenog Andre Rejua koji dolazi u grad krajem meseca. Za ostalo, jednostavno ne mogu da nadju vremena:(
Inace, koliko se secam, 90-te godine su bile dosta sumornije od ovih trenutnih "kriznih" - pa smo opet nekako dobro ziveli. Naravno, snalazio se ko je kako umeo.
Sve u svemu, iskreno ti preporucujem da prvo sam posetis Novi Zeland, na nekih mesec-dva, izvidis situaciju i slicno, a ne kao mi, da ides u nepoznato.
Ranko Su NS June 14th, 2010, 09:41 AM svak ti čast Serb na iskrenosti i super predlogu. Triput meri jednom seci.
Vrachar June 14th, 2010, 10:08 AM Ufff, Novi Zeland. Samo kad pomislim da smo zamalo mogli u toj nedodjiji da zavrsimo.:ohno:
Kanada je vec dovoljno Bogu iza nogu :D
Ne znam sta da ti kazem Dejo. Ovako iz mog iskustva, kad bi mogao da premotam traku nekih 15-tak godina, uradio bi sve u svojoj moci da sabotiram iseljenje za Kanadu.
Lepa je Kanada i sve to, nekima se sigurno i svidja zivot ovde ali sto se nas tice, nikada se ovde necemo osecati svoji na svome. Mozda tek moja deca, ako se ovde rode.
Gledam ove moje jadne roditelje, sa ~45 godina su zapoceli novi zivot na drugom kraju planete - sta oni imaju od zivota ovde? Kao sto onaj Ekrem peva - "kuca, poso, kuco, poso - eto sta znam" :ohno: Cale je srecan ako jednom u mesec-dva ode na pecanje. Keva ako uhvati neki interesantan koncert - trenutno ceka svog omiljenog Andre Rejua koji dolazi u grad krajem meseca. Za ostalo, jednostavno ne mogu da nadju vremena:(
Inace, koliko se secam, 90-te godine su bile dosta sumornije od ovih trenutnih "kriznih" - pa smo opet nekako dobro ziveli. Naravno, snalazio se ko je kako umeo.
Miloše,
Misliš li da ja u Beogradu, "svoj na svome" (posle čuvene Rambove pesme ova izreka ima sasvim novi smisao :D sorry for OT), živim drugačije od tvojih roditelja? Pozorišta, bioskopi su mi na 5 min. laganog hoda od stana a nemam kada. Prijatelje, koji žive u istom gradu, vidim jednom u dve godine.
Živim i radim za te dve yebene nedelje odmora leti i dve na proleće kada imam priliku (i hvala Bogu na tome!) da otputujem gde želim. Čim se vratim sa odmora već zamišljam sledeći i odbrojavam dane.
Beograd (tj. Zemun) koji si ti napustio pre 15 godina i ovaj sada su dva potpuno različita grada. Kao što će biti i Beograd za 15 godina. Bojim se još gori i da će se o ovome danas pričati sa nostalgijom.
Kako god da se osećaš u Kanadi, znaj da živiš u mnogo uređenijoj državi i u mnogo humanijem sistemu gde te neće bolesnog vratiti sa šaltera jer nisi na vreme overio knjižicu. Ili ti se neće smejati u lice u policijskoj stanici kada dođeš da prijaviš krađu mobilnog telefona. Možeš u Srbiji imati platu iz snova, neki problemi će ostati zauvek, nažalost.
A kad postaneš roditelj, sasvim drugačije razmišljaš, veruj mi na reč.
Sve u svemu, iskreno ti preporucujem da prvo sam posetis Novi Zeland, na nekih mesec-dva, izvidis situaciju i slicno, a ne kao mi, da ides u nepoznato.
Hvala na preporuci, upravo tako nešto imam na umu već duže vreme. Iako sam po prirodi avanturista, dovoljno sam odgovoran i uvek dobro odmerim odluku pre nego što je donesem (što kaže Ranko). Planiram put u Australiju i NZ na tzv. "fact-collecting trip", bez akcenta na turističke destinacije već za razgovor sa kolegama i potencijalnim poslodavcima (nadam se u kafiću :lol: ) i obilazak potencijalnih naselja i gradova za život. Pa posle toga pada odluka.
Razmatrao sam i Kanadu (supruga odlično govori francuski), međutim klima je ono što nas u startu odbija. USA ni pod razno.
stormwatchforever June 14th, 2010, 10:16 AM Gledam ove moje jadne roditelje, sa ~45 godina su zapoceli novi zivot na drugom kraju planete - sta oni imaju od zivota ovde? Kao sto onaj Ekrem peva - "kuca, poso, kuco, poso - eto sta znam" :ohno: Cale je srecan ako jednom u mesec-dva ode na pecanje. Keva ako uhvati neki interesantan koncert - trenutno ceka svog omiljenog Andre Rejua koji dolazi u grad krajem meseca. Za ostalo, jednostavno ne mogu da nadju vremena:(
No hard feelings ali da li ti mislis da se ovde u Srbiji nista ne radi a svi zivimo ko da nam je upala kasika u med? Ja radim ko budala danima (uglavnom po 14-15 sati dnevno) a na kraju meseca jedva da sklopim kraj sa krajem, nije me sramota da kazem, zivim sa ocem i mi zajedno iz moje plate i njegove penzije jedva mozemo da poplacamo sve sto treba, veruj mi ja bolje od Ekrema "svoj na svome" znam sta je to "kuca poso, poso kuca" samo sto je meni posao kod kuce pa retko kada izlazim i pravim pauze a na terenu se zadrzavam maltene danima. Izgleda da mnogi od vas misle kako je hleb u Srbiji na dohvat ruke a veruj mi da bi maltene cela Juzna Srbija htela da se iseli da moze, posetio sam ovih dana Jug i sta drugo mogu da kazem nego nazalost teski jad i beda, tamo je ljudima uglavnom jedini cilj preko dana da stave deci i sebi isti taj hleb na sto.
Vrachar June 14th, 2010, 10:30 AM Ovakav dijalog i razmena iskustva ljudi u zemlji i dijaspori je odlična stvar. Razbijaju se stereotipi i predrasude i prikupljaju značajne informacije.
Pozivam i druge ljude iz dijaspore da se uključe i iznesu svoja iskustva.
V_E_J_Z_I_K June 14th, 2010, 05:05 PM No hard feelings ali da li ti mislis da se ovde u Srbiji nista ne radi a svi zivimo ko da nam je upala kasika u med? Ja radim ko budala danima (uglavnom po 14-15 sati dnevno) a na kraju meseca jedva da sklopim kraj sa krajem, nije me sramota da kazem, zivim sa ocem i mi zajedno iz moje plate i njegove penzije jedva mozemo da poplacamo sve sto treba, veruj mi ja bolje od Ekrema "svoj na svome" znam sta je to "kuca poso, poso kuca" samo sto je meni posao kod kuce pa retko kada izlazim i pravim pauze a na terenu se zadrzavam maltene danima. Izgleda da mnogi od vas misle kako je hleb u Srbiji na dohvat ruke a veruj mi da bi maltene cela Juzna Srbija htela da se iseli da moze, posetio sam ovih dana Jug i sta drugo mogu da kazem nego nazalost teski jad i beda, tamo je ljudima uglavnom jedini cilj preko dana da stave deci i sebi isti taj hleb na sto.
Da ali su zato kafici u Srbiji puni i Srbija je sva puna zivota u po dana i po noci,za razliku od zapada,dzaba standard i ulickane fasade kad mnoge zemlje,narocito srednjoevropske koje sam ja posetio izgledaju kao sumorni bezivotni poslovni kavezi za ljude sa smrknutim facama....
Pavle4488 June 14th, 2010, 05:07 PM Planiram put u Australiju i NZ na tzv. "fact-collecting trip", bez akcenta na turističke destinacije već za razgovor sa kolegama i potencijalnim poslodavcima (nadam se u kafiću :lol: ) i obilazak potencijalnih naselja i gradova za život. Pa posle toga pada odluka.
Imam mnogo rodbinu u Australiji i prezadovoljni su državom. Sedam dana nakon useljenja u kuću u Pertu, došao im je službenik grada i pitao ih imaju li neke primjedbe ili sugestije. Čovjek je nakon par minuta, čisto da nešto kaže, rekao da bi mogli postaviti par sijalica na putu kroz park kuda djeca idu u školu. Nakon par dana su radnici postavili bandere sa sijalicama. :nuts: :okay:
Često kuka za Jugoslavijom i Sarajevom, ali kad ga pitaš da li bi se vratio, odgovor je uvijek negativan.
Ja sam opet druga sorta. Meni je super u Beogradu, iznova i iznova se oduševljavam gradom i planiram ovdje osnovati porodicu. Skroz sam se primio (iako ne odmah).
dario_capajebo June 14th, 2010, 07:05 PM Imam mnogo rodbinu u Australiji i prezadovoljni su državom. Sedam dana nakon useljenja u kuću u Pertu, došao im je službenik grada i pitao ih imaju li neke primjedbe ili sugestije. Čovjek je nakon par minuta, čisto da nešto kaže, rekao da bi mogli postaviti par sijalica na putu kroz park kuda djeca idu u školu. Nakon par dana su radnici postavili bandere sa sijalicama. :nuts: :okay:
Često kuka za Jugoslavijom i Sarajevom, ali kad ga pitaš da li bi se vratio, odgovor je uvijek negativan.
Ja sam opet druga sorta. Meni je super u Beogradu, iznova i iznova se oduševljavam gradom i planiram ovdje osnovati porodicu. Skroz sam se primio (iako ne odmah).
Ma sta ima da se kuka , danas je ponedjeljak ,u srijedu je čovjek na Baščaršiji + ima lovu da obiđe što prosječan bosanac ili srbin teško mogu , što zbog vreman što zbog keša. Najgore je što ovdje u lukovima idemo iz krize u krizu - lijepo je pisao jedan rumunski filozof - nihilist o tome. Emil Cioran.
Bad_Hafen June 14th, 2010, 10:51 PM No hard feelings ali da li ti mislis da se ovde u Srbiji nista ne radi a svi zivimo ko da nam je upala kasika u med? Ja radim ko budala danima (uglavnom po 14-15 sati dnevno) a na kraju meseca jedva da sklopim kraj sa krajem, nije me sramota da kazem, zivim sa ocem i mi zajedno iz moje plate i njegove penzije jedva mozemo da poplacamo sve sto treba, veruj mi ja bolje od Ekrema "svoj na svome" znam sta je to "kuca poso, poso kuca" samo sto je meni posao kod kuce pa retko kada izlazim i pravim pauze a na terenu se zadrzavam maltene danima. Izgleda da mnogi od vas misle kako je hleb u Srbiji na dohvat ruke a veruj mi da bi maltene cela Juzna Srbija htela da se iseli da moze, posetio sam ovih dana Jug i sta drugo mogu da kazem nego nazalost teski jad i beda, tamo je ljudima uglavnom jedini cilj preko dana da stave deci i sebi isti taj hleb na sto.ne znam kako visis na forumu ako radis kao crnac
Singidunum June 14th, 2010, 11:37 PM Imam mnogo rodbinu u Australiji i prezadovoljni su državom. Sedam dana nakon useljenja u kuću u Pertu, došao im je službenik grada i pitao ih imaju li neke primjedbe ili sugestije. Čovjek je nakon par minuta, čisto da nešto kaže, rekao da bi mogli postaviti par sijalica na putu kroz park kuda djeca idu u školu. Nakon par dana su radnici postavili bandere sa sijalicama. :nuts: :okay:
To je glavna odlika Australije i sl. drzava poput Novog Zelanda, Kanade taj odnos prema stanovnistvu a posebno prema idejama cije se ostvarenje oseca na svakom koraku. Ovde nema nacina da prijavis ili predlozis tako nesto, jednostavno nema posebno prema gradskoj vlasti. A ako odes u opstinu niko te nece primiti, ako posaljes mail ili pismo naravno nece odgovoriti. Mozes telefonom samo, a to je zalud jer nikakvog dokaza o tome nema, a uglavnom ce crci od smeha kao sto je Vrachar napisao u primeru sa policijom. Kao, "bandere ahahahaha" jer se ovde kreativnost, ideje i sl. smatraju za zaludnistvo, kao vid' budale predlaze n'ke bandere, idi bre covece radi nesto korisno man' se bandera ili ce reci aha evo sacemo. Jedino je NBG imao u vreme Ozegovica forum na kom je moglo da se prijavi sve zivo i to je funkcionisalo, odgovori info sluzba sta su uradili i sl. Sad ima gradjanin inspektor gde moras da ostavis sve svoje podatke i objasnis problem a onda dobijes automatski odgovor kako je problem prosledjen inspektoru (ja i jos neki probali da vidimo jel funkcionise, prijavili realne probleme koji se mogu resiti bez novcanih sredstava u kratkom roku, naravno osim automatskog odgovora nista se nije dogodilo). O jugu ne vredi ni pricati...
stormwatchforever June 15th, 2010, 12:48 AM ne znam kako visis na forumu ako radis kao crnac
Bane, povrsnost je tvoja glavna odlika, ajde procitaj detaljno poruku koju sam napisao.
Da ali su zato kafici u Srbiji puni i Srbija je sva puna zivota u po dana i po noci,za razliku od zapada,dzaba standard i ulickane fasade kad mnoge zemlje,narocito srednjoevropske koje sam ja posetio izgledaju kao sumorni bezivotni poslovni kavezi za ljude sa smrknutim facama....
O svasta, kakvi blesavi stereotipi...kafane su u Srbiji pune jer niko nista ne radi nego ti sto sede ili se stekaju od roditelja ili su tamo na crtu ili im pare daju rodbina ili roditelji iz dijaspore. Stvarno je glupo meriti atraktivnost neke zemlje po tome koliko su puni kafici, to sto plate kasne po 15 meseci, deca kecap i majonez smatraju luxuzom, penzioneri kopaju po kantama i kontejnerima, fabrike ne rade ili se zatvaraju, zemlja je u astronomskim dugovima, nemamo jedan redovan autoput a pruge se raspadaju, skolstvo i zdravstvo su blago receno u kurcu je verovatno slika neke druge Srbije, neke Srbije koju ti i tebi slicni ne zelite da vidite.
Bad_Hafen June 15th, 2010, 08:09 AM Pa rekao si da radis 14-15h, a ako toliko radis onda ne znam kako stignes na forumu visiti.
stormwatchforever June 15th, 2010, 09:20 AM Elem....veruj mi ja bolje od Ekrema "svoj na svome" znam sta je to "kuca poso, poso kuca" samo sto je meni posao kod kuce pa retko kada izlazim
BIK June 15th, 2010, 10:07 AM Taj stereotip o praznim i punim kaficima i mene nervira.
Ovde ima puno kafica, i nesto nevidim da zvrje prazni. Gomila ljudi na ulicama u svako doba dana.
Priznacu da naravno uvek je najlepse i najugodnije biti kod svojeg, tj u Srbiji. Gde je mentalitet kakav jeste, ali bar si u tome odrastao pa ti prija.
Ali ja za razliku od ostalih Srba i rasejanju, negajim neke predrasude kako je Srbija najbolje i kako je Zapad grozan. Imao sam srecu da sam otisao kao relativno mlad, pa sam zavrsio skole i faks na zapadu i sada mi je lako da se uklopim u nacin rada ovde i da se nerazlikujem od ostalih ljudi.
Moj tata na primer to nemoze da uradi jer on je dosao kao stariji covek ovde i nije imao prilike da se potpuno navikne na sve. Zato on kuka da se vrati u Srbiju (i hoce se vratiti na kraju godine), dok meni i bratu to bas i nije neki prioritet.
Isto tako sam ovde primetio da ako zivis u regiji gde zive Srbi, mnogo je veca verovatnoca da ces biti opterecen time kako je Srbija milion puta bolja od svih drugih. Ali ce zato u isto vreme uzivati u blagodetima zivota u Australiji. Izgleda kao da su prolupali jer su okruzeni Srbima pa misle kao da su u Srbiji i zivot je tamo isti kao i ovde.
Vrachar June 15th, 2010, 11:10 AM Imam mnogo rodbinu u Australiji i prezadovoljni su državom. Sedam dana nakon useljenja u kuću u Pertu, došao im je službenik grada i pitao ih imaju li neke primjedbe ili sugestije. Čovjek je nakon par minuta, čisto da nešto kaže, rekao da bi mogli postaviti par sijalica na putu kroz park kuda djeca idu u školu. Nakon par dana su radnici postavili bandere sa sijalicama. :nuts: :okay:
Takvih primera sam čuo mnogo i za nas ovde su iznenađenje. Ljudi u Srbiji jednostavno nisu navikli na neke stvari koje su u razvijenom svetu normalne. Ratovi, sankcije, stalna kriza i snalaženje za opstankom ostavili su neke veoma loše navike koje ostaju i dalje, nažalost, pa se nema vremena ili interesovanja za neke "sitne" stvari.
Sada, dok si mlad i dok studiraš i imaš sve vreme ovog sveta, normalno je da se oduševljavaš izazovima koje ti veliki grad pruža.
Kad budeš ovde osnovao porodicu sve ćeš više i više uviđati poteškoće i nedostatke. Kada budeš gurao kolica gradom, videćeš kako će ti smetati bahati vozači koji parkiraju na trotoaru pa moraš dete da voziš na kolovoz i izlažeš (ne)milosti opet tih bahatih vozača. Videćeš kako više ne možeš da ideš stepenicama kojima si prošao milion puta jer ne postoji traka sa strane. Naićićeš na osionost i bahatost administracije sa kojom do tada nisi imao posla, ... itd.
To je glavna odlika Australije i sl. drzava poput Novog Zelanda, Kanade taj odnos prema stanovnistvu a posebno prema idejama cije se ostvarenje oseca na svakom koraku. Ovde nema nacina da prijavis ili predlozis tako nesto, jednostavno nema posebno prema gradskoj vlasti. A ako odes u opstinu niko te nece primiti, ako posaljes mail ili pismo naravno nece odgovoriti. Mozes telefonom samo, a to je zalud jer nikakvog dokaza o tome nema, a uglavnom ce crci od smeha kao sto je Vrachar napisao u primeru sa policijom. Kao, "bandere ahahahaha" jer se ovde kreativnost, ideje i sl. smatraju za zaludnistvo, kao vid' budale predlaze n'ke bandere, idi bre covece radi nesto korisno man' se bandera ili ce reci aha evo sacemo. Jedino je NBG imao u vreme Ozegovica forum na kom je moglo da se prijavi sve zivo i to je funkcionisalo, odgovori info sluzba sta su uradili i sl. Sad ima gradjanin inspektor gde moras da ostavis sve svoje podatke i objasnis problem a onda dobijes automatski odgovor kako je problem prosledjen inspektoru (ja i jos neki probali da vidimo jel funkcionise, prijavili realne probleme koji se mogu resiti bez novcanih sredstava u kratkom roku, naravno osim automatskog odgovora nista se nije dogodilo). O jugu ne vredi ni pricati...
In medias res! :applause: :cheers:
Bad_Hafen June 15th, 2010, 11:18 AM Taj stereotip o praznim i punim kaficima i mene nervira.
Ovde ima puno kafica, i nesto nevidim da zvrje prazni. Gomila ljudi na ulicama u svako doba dana.
Mislim da mnogi promase poentu kada citaju o kaficima, nije sad neki uspjeh ili poenta dana otici u kfic, jer kafic je neka lijepa stvar sa super kafom ili pivom ili sta ti ja znam.
Kafic je preneseno znacenje stila zivota u kojem druzenje i socijalni zivot se stavlja u prvi plan tj. dobija mnogo vise na znacenje nego drugi aspekti zivota. Tako je na zapadu na kojem pojam ovakve soijalizacije gubi na znacaju jako primjetno npr. da ljudi se bave sportovima koji su individualni, da forsiraju dzoging ili fitnes vise od fudbala, kosarke rukometa ili sta ti ja znam sto se kod nas forsira. Kod nas ce ljudi pokusati skupiti se i igrati fudbala li ici na kos, dok ce na zapadu ici trcati. Dakle to s kaficima je cista metafora.
Nadam se da sam bio jasan.
V_E_J_Z_I_K June 15th, 2010, 12:06 PM Bane, povrsnost je tvoja glavna odlika, ajde procitaj detaljno poruku koju sam napisao.
O svasta, kakvi blesavi stereotipi...kafane su u Srbiji pune jer niko nista ne radi nego ti sto sede ili se stekaju od roditelja ili su tamo na crtu ili im pare daju rodbina ili roditelji iz dijaspore. Stvarno je glupo meriti atraktivnost neke zemlje po tome koliko su puni kafici, to sto plate kasne po 15 meseci, deca kecap i majonez smatraju luxuzom, penzioneri kopaju po kantama i kontejnerima, fabrike ne rade ili se zatvaraju, zemlja je u astronomskim dugovima, nemamo jedan redovan autoput a pruge se raspadaju, skolstvo i zdravstvo su blago receno u kurcu je verovatno slika neke druge Srbije, neke Srbije koju ti i tebi slicni ne zelite da vidite.
I ti nekom spocitavas blesave stereotipe...Nemam vremena,a ni zelje jer sam na fonu,da diskutujem sa nekim kome je apriori sve tudje i savrseno,a domace sinonim za nesto raspalo sto ne valja.Cudno,kazes banu da je povrsan,a jedini je ubo poentu mog primera sa kaficima,pozz
SashaSRB June 15th, 2010, 03:18 PM Aj da se ja vratim malo... Pomenuste kako u svim gradovima Srbije, pa cak i manjim imate sve sto i Beograd nudi.
Banalan primer dajem, kada se Avatar prikazivao u bioskopima, pola Srbije se sjtailo ne bi li ga gledalo u Uscu u 3D varijanti jer nigde sem u Beogradu tako nesto ne postoji. Imam druga i drugaricu koji su iz Nisa dolazili u Beograd samo da bi mogli Avatar da gledaju kako valja. Kazem, ovo je banalan primer ali ipak pokazuje da nije bas sve tako kako pricate. Ja bih stvarno voleo da je drugacije i nisam od onih koji smatraju da je Beograd do jaja, a svi ostali su seljaci jer dolaze iz manjih sredina ali je ipako surova relanost takva da glavni grad ipak ima ubedljivo najbolju ponudu i kao takav je ipak dosta bolji za zivot od ostlaih gradova u Srbiji.
Sto se tice gradova u kojima bih ziveo ni sam ne znam sta bih i gde bih...
Imam rodjenu sestru(iz caletovog prvog braka, starija dosta od mene) koja zivi u Beltsvillu, to vam je kao neko predgradje Washingtona i koliko vidim nista im ne fali, da ne pricam o tome kako je ovde sa doktorskom diplomom zivela bezveze, a tamo im je sada super.Totalno se uklopila u taj nacin zivota i odgovara joj.
Bad_Hafen June 15th, 2010, 04:06 PM Logicno je da veci i glavni grad nudi vise.
BeogradskiVESLAČ June 15th, 2010, 04:18 PM Ja sam opet druga sorta. Meni je super u Beogradu, iznova i iznova se oduševljavam gradom i planiram ovdje osnovati porodicu. Skroz sam se primio (iako ne odmah).
Ukoliko planiraš ostati zauvek u BG-u, poprimi njegove navike, stopi se sa samim gradom (počevši od govora)..., jer je mnogim Beograđanima muka od "došljaka" koji Beograd ne osećaju i ne doživljavaju svojim gradom, pa donose sa sobom koješta. Ovo je samo prijateljski savet, ima nas raznih! :okay:
Kafic je preneseno znacenje stila zivota u kojem druzenje i socijalni zivot se stavlja u prvi plan tj. dobija mnogo vise na znacenje nego drugi aspekti zivota. Tako je na zapadu na kojem pojam ovakve soijalizacije gubi na znacaju jako primjetno
Retko sam saglasan s tobom, ali si ovog puta baš ubo! :cheers:
ali je ipako surova relanost takva da glavni grad ipak ima ubedljivo najbolju ponudu i kao takav je ipak dosta bolji za zivot od ostlaih gradova u Srbiji.
Nije glavni grad nužno i najbolji za život, ali je to, na žalost, kod nas tako i to usled ultra-giga-mega... centralizacije. :ohno:
V_E_J_Z_I_K June 15th, 2010, 04:19 PM Aj da se ja vratim malo... Pomenuste kako u svim gradovima Srbije, pa cak i manjim imate sve sto i Beograd nudi.
Banalan primer dajem, kada se Avatar prikazivao u bioskopima, pola Srbije se sjtailo ne bi li ga gledalo u Uscu u 3D varijanti jer nigde sem u Beogradu tako nesto ne postoji. Imam druga i drugaricu koji su iz Nisa dolazili u Beograd samo da bi mogli Avatar da gledaju kako valja. Kazem, ovo je banalan primer ali ipak pokazuje da nije bas sve tako kako pricate. Ja bih stvarno voleo da je drugacije i nisam od onih koji smatraju da je Beograd do jaja, a svi ostali su seljaci jer dolaze iz manjih sredina ali je ipako surova relanost takva da glavni grad ipak ima ubedljivo najbolju ponudu i kao takav je ipak dosta bolji za zivot od ostlaih gradova u Srbiji.
Sto se tice gradova u kojima bih ziveo ni sam ne znam sta bih i gde bih...
Imam rodjenu sestru(iz caletovog prvog braka, starija dosta od mene) koja zivi u Beltsvillu, to vam je kao neko predgradje Washingtona i koliko vidim nista im ne fali, da ne pricam o tome kako je ovde sa doktorskom diplomom zivela bezveze, a tamo im je sada super.Totalno se uklopila u taj nacin zivota i odgovara joj.
Imenjace,oprosti,ali i sam kazes,primer ti je krajnje banalan,pa do skora ni Bg nije imao 3d tehnologiju,buduci da je ona u povoju i logicno je prvo da dodje u prestonicu,ali videces uskoro ce je imati i drugi gradovi,mozda ni godina ne prodje,tako to ide...Ono sto je mene iziritiralo je konstatacija da u Srbiji postoji samo jedan pravi grad...smesno...
Bad_Hafen June 15th, 2010, 04:24 PM Ukoliko planiraš ostati zauvek u BG-u, poprimi njegove navike, stopi se sa samim gradom (počevši od govora)..., jer je mnogim Beograđanima muka od "došljaka" koji Beograd ne osećaju i ne doživljavaju svojim gradom, pa donose sa sobom koješta. Ovo je samo prijateljski savet, ima nas raznih! :okay:
Kakav primitivizam!
BeogradskiVESLAČ June 15th, 2010, 04:29 PM ^^
Na šta ciljaš???
Bad_Hafen June 15th, 2010, 04:41 PM ^^
Na šta ciljaš???
Na te ljude koji smatraju da prilagodjavanje nekom gradu ogleda se u nasilnom i isforsiranom kopiranju akcenta beogradskih "blejaca".
Prilagoditi se nekom gradu ne znaci potcinite se malogradjanima istog. Ja nisam nikad ocekivao od nekog ko je zivio u jednom mjestu 20 godina ili vise da ako dodje u BL se ponasa kao da je rodjeni Banjalucanin u smislu da poprimi banalucki akcent. Kome je to jo bitno? Klaustrofobicnim i nafuranim sredinama i pojedincima, koji imaju kompleks vise vrijednosti.
Svaki grad ima svoja pravila koja su manje-vise ista kao u svakom drugom gradu s malim odstupanjima i na to se treba prilagoditi.
Ne treba sad drzati svinje u neboderu kako je vasa sugradjanka cuvala Cicu, ali ne treba i kopirati nesto da bi nekom sujeta rasla (akcent).
BeogradskiVESLAČ June 15th, 2010, 04:56 PM @ Bad_Hafen
Ja sam dao dobronamerni savet. Na žalost, i u mom društvu postoje "beogradski snobovi" (a ima uh mnogo u BG-u), kojima nije mnogo milo kada neko ko je tek došao postavlja svoja pravila. Govorim o onima koji se odluče za život u BG-u, ne onima koji u njemu privremeno borave (na školovanju ili poslovno).
Od kako je grad nastao, Beograd je uvek bio gostoprimljiv i oberučke vekovima prihvatao i Srbe iz raznih krajeva, i Jevreje, i Grke, i Jermene, i Arbanase (Albance), i Austrijance, i Bugare... Sve sem Turaka. Međutim, svi oni su se odlično uklopili u okruženje i ni sa jednim od tih naroda nikada nije bilo problema.
Mislim da sam već na nekom threadu na ovom forumu istakao da imam kolegu iz BL koji pljuje po Srbiji i "Srbijancimma", a ovde se besplatno školuje. Ti verovatno nisi upućen, ali, opet na žalost, nemali je broj i takvih u BG-u.
Bad_Hafen June 15th, 2010, 05:16 PM ^^
Meni su takvi savjeti dokazi primitivizma odredjenog sloja ljudi u BG. Sta tenbi zanci postaviti svoja pravila? Ako on prica ijekavicu? Imao sam ja profesora i nastavnika koji su pricali ekavicu i koji su bili iz Srbije, mislis da je to nekom smetalo? Da je to neko komentarisao? Jesu li oni nametali svoja pravila?
Ako ti to sto pises smatras gostoljubivoscu onda ne znam sta je negostoljubivost.
Pa sta ako se besplatno skoluje? Sta hoces s time reci? I svi iz Srbije se besplatno skoluju u BL i?
A ako je pljuvo zbog tih snobova kako ih ti nazva, ja ga podrzavam.
BeogradskiVESLAČ June 15th, 2010, 05:23 PM @ Bad_Hafen
Nisi glup, samo se praviš da ne razumeš. Zaključavam ovu raspravu sa tobom.
Bad_Hafen June 15th, 2010, 06:04 PM Ne zaista ne razumijem takav stav niti ga zlim razumjeti niti cu ga ikad razumjeti.
filip__pg June 15th, 2010, 06:07 PM Zato dosta ljudi iz Crne Gore nema problema da prilagodi svoj govor kada dodju u BG. Prebace se na ekavicu zacas :D I sto sad, sa time kao postaju pravi Beogradjani? Meni je to dosta glupo.
Singidunum June 15th, 2010, 07:05 PM Zato dosta ljudi iz Crne Gore nema problema da prilagodi svoj govor kada dodju u BG. Prebace se na ekavicu zacas :D I sto sad, sa time kao postaju pravi Beogradjani? Meni je to dosta glupo.
Kako da ne :lol: Ko sto Svarceneger prica engleski tako Crnogorci pricaju beogradski
everson June 15th, 2010, 07:14 PM LOL
filip__pg June 15th, 2010, 07:19 PM Ja ih znam dosta koji su lako prihvatili ekavicu, a nisu otisli tamo sa 5 godina nego sa 18-19 ;)
V_E_J_Z_I_K June 15th, 2010, 07:20 PM Zato dosta ljudi iz Crne Gore nema problema da prilagodi svoj govor kada dodju u BG. Prebace se na ekavicu zacas :D I sto sad, sa time kao postaju pravi Beogradjani? Meni je to dosta glupo.
Ne znam kako je u BG-u,ali za KG i CG studente ova prica je potpuno tacna,prosto mi je neverovatno kako svake godine novi od dole vrlo brzo predju na ekavicu,za ove moje sa godine vec necu ni da pricam,jedna koleginica je dozivela da je u sred PG konobar pita odakle je,a inace je rodjena Podgoricanka,uvek se smejemo toj prici...
Mada ima i "tvrdjijeh oraha",ali i oni su omeksali svoj teski naglasak,ima i jedan sa Cetinja u nasem drustvu koji je inace sa pravnog,e on je izuzetak on prica i akcentuje tvrdje nego najtvrdji Cetinjani,njemu nema pomoci....:lol:
Inace do sad nisam cuo za slucajeve prelaska ekavaca na ijekavicu,a suprotne masa,pa se pitam ima li istine u onoj da je teze preci sa ekavice na ijekavicu,nego obrnuto....
Inace ja sva tri stokavska narecja jako volim i prijaju mi uhu,tako da nemam nista protiv da svako prica izvorno,i po meni to nema veze sa prilagodjavanjem...
Singidunum June 15th, 2010, 07:30 PM Ja ih znam dosta koji su lako prihvatili ekavicu, a nisu otisli tamo sa 5 godina nego sa 18-19 ;)
To je neki subjektivni osecaj. Cesto sam cuo kako Crnogorci iz Crne Gore grde one koje zive u Beogradu kako su eto presli na beogradski a to je sve samo ne istina jer se ovi jadnici vecinom trude iz petnih zila pa im je crnogorski jaci od bilo cijeg od ovih sto ih grde a koji zive u CG :lol:
stormwatchforever June 15th, 2010, 07:33 PM Logicno je da veci i glavni grad nudi vise.
U nerazvijenim zemljama DA u razvijenim NE....evo ja uvek kada pricam o tome uzimam primer Winsdora od 30.000 stanovnika i Londona od skoro 15 miliona, Windsor iako vise od stotinu puta manji ima apsolutno SVE sto mozes pomisliti da nadjes u Londonu.
filip__pg June 15th, 2010, 08:06 PM To je neki subjektivni osecaj. Cesto sam cuo kako Crnogorci iz Crne Gore grde one koje zive u Beogradu kako su eto presli na beogradski a to je sve samo ne istina jer se ovi jadnici vecinom trude iz petnih zila pa im je crnogorski jaci od bilo cijeg od ovih sto ih grde a koji zive u CG :lol:
Tih primjera uglavnom ima dosta, evo to je i Vejzik potvrdio.
Bad_Hafen June 15th, 2010, 08:06 PM Inace do sad nisam cuo za slucajeve prelaska ekavaca na ijekavicu,a suprotne masa,pa se pitam ima li istine u onoj da je teze preci sa ekavice na ijekavicu,nego obrnuto....
Ja znam Srbijanaca koji su citav zivot u BL vec 50 godina pa i dalje su na ekavici. To niko ne primjecuje.
I ta tvrdnja jeste tacna lakse izbaciti ij ili j nego ih dodati.
U nerazvijenim zemljama DA u razvijenim NE....evo ja uvek kada pricam o tome uzimam primer Winsdora od 30.000 stanovnika i Londona od skoro 15 miliona, Windsor iako vise od stotinu puta manji ima apsolutno SVE sto mozes pomisliti da nadjes u Londonu.
Ma sve isto, daj molim te. Sto London nudi ne nudi ni jedan drugi grad u Evropi, a Windsor ce da nudi.
Takodjer za Pariz u Francuskoj, Madrid u Spaniji, a ne mozes reci da to nisu razvijene drzave.
Singidunum June 15th, 2010, 08:18 PM I ta tvrdnja jeste tacna lakse izbaciti ij ili j nego ih dodati.
To je zato sto ne postoji jasno pravilo gde se ijekavica koristi a gde ne, kod onih koji koriste ijekavicu nekad je beli nekad je bijeli i sl. A u CG je posebno izrazeno odsustvo osecaja pa se ijekavica ubacuje i u tudjice koje sa jat veze nemaju. Samim tim ako lokalno stanovnistvo ne zna kako ce onda neko sa strane znati gde da koristi ijekavicu a gde da je ne koristi.
Belgrader June 15th, 2010, 08:33 PM U nerazvijenim zemljama DA u razvijenim NE....evo ja uvek kada pricam o tome uzimam primer Winsdora od 30.000 stanovnika i Londona od skoro 15 miliona, Windsor iako vise od stotinu puta manji ima apsolutno SVE sto mozes pomisliti da nadjes u Londonu.
Ajde sad ga baš pretera. Pa možda ima iste tržne centre kao i London, ali sigurno nema iste galerije, muzeje, pozorišta, ponudu radnih mesta itd. Sve veća urbanizacija je opšti trend u svetu, pogledajte Kinu, Brazil itd. Logično je da veći grad nudi više ali i ima više problema od malih gradova. Sve je stvar ličnog izbora. Znam ljude iz unutrašnjosti koji kažu da nikad ne bi mogli u Beogradu da žive jer kad izađu iz voza na Savski trga, pa na Slaviju oni se prestrave od gužve, velike količine vozila itd. I to nije ništa loše, oni su navikli na smireniji život, što je možda i bolje, i jednostavno im se ne dopada veliki grad. Sve ima svoje prednosti i mane.
Pavle4488 June 15th, 2010, 09:54 PM Ukoliko planiraš ostati zauvek u BG-u, poprimi njegove navike, stopi se sa samim gradom (počevši od govora)..., jer je mnogim Beograđanima muka od "došljaka" koji Beograd ne osećaju i ne doživljavaju svojim gradom, pa donose sa sobom koješta. Ovo je samo prijateljski savet, ima nas raznih! :okay:
Mislim da ti je savjet niđe veze. Ja sam ovdje 4. godina i nikakav problem nisam imao ni sa svojim akcentom, ni sa svojim ponašanjem, niti mi je ko i najmanjom gestom skrenuo pažnju da nešto ne valja. A sve je isto kao što je bilo prije 4 godine, samo što sam ja 4 godine stariji i malo gluplji. Isto važi za moje društvo. Čak mi je simpatično što sam u društvo iz škole (faksa) ubacio par naških izraza i ijekavskih riječi (kod ovih s kojim se intenzivno družim), što će reći da oni nemaju kompleksa koje kod tebe nazirem.
Kad razmislim, često sam imao privilegije zbog svog govora i sarajevko-banjalučkog porijekla.
Suma sumarum: Ja živim u kosmopolitskom (ili srbopolitskom) gradu u kojem slušam govore ne samo iz raznih srpskih krajeva (Krajina, Hercegovina, CG, Jug, Kosovo...), već se na ulicama vrlo često mogu čuti i razni jezici. Ne znam đe ti živiš?
Mislim da se ti i ja ne bi ni družili da idemo skupa na faks, trening, teretanu, kurs jezika, itd. Vjerovatno bi ti sa još par likova sjedio u ćošku i bio ljubomoran na "one Bosance, Crnogorce, Krajišnike..." koji dođoše i promijeniše čaršiju. Podsjećaš me na nekog lika iz Andrićevog romana, samo što su ti likovi bili smješteni u kasabu Travnik, a ti živiš u Beogradu.
Uživaj u raznolikosti koju ovaj vrhunski grad nudi.
Bad_Hafen June 15th, 2010, 10:13 PM To je zato sto ne postoji jasno pravilo gde se ijekavica koristi a gde ne, kod onih koji koriste ijekavicu nekad je beli nekad je bijeli i sl. A u CG je posebno izrazeno odsustvo osecaja pa se ijekavica ubacuje i u tudjice koje sa jat veze nemaju. Samim tim ako lokalno stanovnistvo ne zna kako ce onda neko sa strane znati gde da koristi ijekavicu a gde da je ne koristi.
E sad kako ne postoji pravilo? Kakvo tacnije pravilo, rijec kao rijec naucis je napamet kao i svaku drugu. Za ekavce je lako da zapamte gdje je dugo e tu ide ije npr. mleeeeko je mlijeko, gdje je kratko e tu je je pesma pjesma.
Ne znam na sta mislis da se ubacuje ijekavica u tudjice.
BeogradskiVESLAČ June 15th, 2010, 10:54 PM Mislim da ti je savjet niđe veze. Ja sam ovdje 4. godina i nikakav problem nisam imao ni sa svojim akcentom, ni sa svojim ponašanjem, niti mi je ko i najmanjom gestom skrenuo pažnju da nešto ne valja. A sve je isto kao što je bilo prije 4 godine, samo što sam ja 4 godine stariji i malo gluplji. Isto važi za moje društvo. Čak mi je simpatično što sam u društvo iz škole (faksa) ubacio par naških izraza i ijekavskih riječi (kod ovih s kojim se intenzivno družim), što će reći da oni nemaju kompleksa koje kod tebe nazirem.
Kad razmislim, često sam imao privilegije zbog svog govora i sarajevko-banjalučkog porijekla.
Suma sumarum: Ja živim u kosmopolitskom (ili srbopolitskom) gradu u kojem slušam govore ne samo iz raznih srpskih krajeva (Krajina, Hercegovina, CG, Jug, Kosovo...), već se na ulicama vrlo često mogu čuti i razni jezici. Ne znam đe ti živiš?
Mislim da se ti i ja ne bi ni družili da idemo skupa na faks, trening, teretanu, kurs jezika, itd. Vjerovatno bi ti sa još par likova sjedio u ćošku i bio ljubomoran na "one Bosance, Crnogorce, Krajišnike..." koji dođoše i promijeniše čaršiju. Podsjećaš me na nekog lika iz Andrićevog romana, samo što su ti likovi bili smješteni u kasabu Travnik, a ti živiš u Beogradu.
Uživaj u raznolikosti koju ovaj vrhunski grad nudi.
Potpuno si promašio smisao moje poruke, a s obzirom na sadržaj tvoje, stopostotno sam uveren da se ne bismo družili, niti prozborili ni reč. Tu si u pravu. Ne moraš mi ništa odgovoriti na ovo, besmisleno je da nastavljamo raspravu kojoj čak nije mesto na ovom forumu.
Singidunum June 15th, 2010, 10:55 PM E sad kako ne postoji pravilo? Kakvo tacnije pravilo, rijec kao rijec naucis je napamet kao i svaku drugu. Za ekavce je lako da zapamte gdje je dugo e tu ide ije npr. mleeeeko je mlijeko, gdje je kratko e tu je je pesma pjesma.
Ne mislim na nedoumicu je ili ije vec da li uopste postoji ijekavica u nekoj reci ili ne. Naveo sam primer vec, beli - bijeli. Svi znamo za beli Zagreb grad ali u njemu pada bijeli sneg. Kako to?
Ne znam na sta mislis da se ubacuje ijekavica u tudjice.
Reci koje nisu slovenskog porekla, nemaju veze sa jat a onda im se pojavi ijekavica. Najpoznatiji primer je valjda sjekirati ali ima toga koliko volis
V_E_J_Z_I_K June 15th, 2010, 11:07 PM Singi to je otud sto je "beli Zagreb grad" u Zagorju u kome pricaju ekavicom,slicno je i u nekim delovima Slavonije,npr Beli Manastir,tako Bunjevci u Vojvodini pricaju ikavicom itd...primera je dosta,ali ne za ovu temu...
BeogradskiVESLAČ June 15th, 2010, 11:08 PM Ne mislim na nedoumicu je ili ije vec da li uopste postoji ijekavica u nekoj reci ili ne. Naveo sam primer vec, beli - bijeli. Svi znamo za beli Zagreb grad ali u njemu pada bijeli sneg. Kako to?
U Zagorju i Međimurju (severozapadna Hrvatska) se govori(lo) ekavskim govorom, kajkavskim narečjem. Dakle, nije u pitanju štokavica. Takav je bio i Zagreb. Međutim, i tamo su se slili razni, pa sa sobom doneli svoje. I dan-danas se mogu naći stari Zagrepčani koji će piti mleko i gledati beli sneg. :)
EDIT V_E_J_Z_I_K me je preduhitrio. Ali, da, postoji već tema u Kafani o jeziku.
nixy June 15th, 2010, 11:20 PM Ево је тема. :) (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=768822&page=43)
Pavle4488 June 15th, 2010, 11:22 PM Potpuno si promašio smisao moje poruke, a s obzirom na sadržaj tvoje, stopostotno sam uveren da se ne bismo družili, niti prozborili ni reč. Tu si u pravu. Ne moraš mi ništa odgovoriti na ovo, besmisleno je da nastavljamo raspravu kojoj čak nije mesto na ovom forumu.
Ја не могу погађати шта си ти мислио. Ја сам ти одговорио на оно што си написао.
Pavle4488 June 15th, 2010, 11:26 PM Ne mislim na nedoumicu je ili ije vec da li uopste postoji ijekavica u nekoj reci ili ne. Naveo sam primer vec, beli - bijeli. Svi znamo za beli Zagreb grad ali u njemu pada bijeli sneg. Kako to?
Кривац је књижевни хрватски, који је штокавски ијекавски. А како је Загреб главни град РХ, није чудно инсистирање на књижевном језику.
Ranko Su NS June 15th, 2010, 11:29 PM Aj da se ja vratim malo... Pomenuste kako u svim gradovima Srbije, pa cak i manjim imate sve sto i Beograd nudi.
Banalan primer dajem, kada se Avatar prikazivao u bioskopima, pola Srbije se sjtailo ne bi li ga gledalo u Uscu u 3D varijanti jer nigde sem u Beogradu tako nesto ne postoji. Imam druga i drugaricu koji su iz Nisa dolazili u Beograd samo da bi mogli Avatar da gledaju kako valja. Kazem, ovo je banalan primer ali ipak pokazuje da nije bas sve tako kako pricate.
Pa je glup primer ili banalan blago rečeno.Naveo si prednost, Beograda.
Ali BG ima i mana. Imaš koncert, ali nema karata ili karta košta 50 evra. Kad sam ja studirao u Beogradu bio je Sava centar. Ali nikad nisam ušo u njega. Ili skupo ili nema karata, i nisam video moju prednost što sam blizu Sava centra. Ali posle koncerta ulaziš u taxi i odere te taxista u prljavom taxiju i uzme ti 700 dinara do Slavije ili Autokomande. Ako ćeš u bus onda se guraš i voziš 45 minuta uz presedanje. Na ulici pokoji prolaznik a cigoš ti prilazi i kaže "Bratedaj koji dinar". Ili uvek u busu neka smrdljiva budala koja se klati i viče.
Jeste BG ima lepih krajeva kao Dedinje pa i Banjica. Ali Dedinje nije za Beograđane. Tamo ne smeš da staneš pored kuće nekog ambasadora ili mafijaša ili Tadića ili Peconija. A na Banjici kasarna do kasarne i mešano malo sa nekom ambasadom i Pinkom. U nijedno od toga ne smeš ni da pogledaš.
Moraš kod doktora jeste najbolje bolnice sa najboljim doktorima ali za ozbiljne slučajeve. Ali za nešto običnije čekaš red sa raznim matorcima satima i gledaš kako neprekidno ulaze preko veze kao da te nema. I stojiš jer nema mesta.
Kreneš na faks i treba ti 26 stanica ili 60 minuta tamo i toliko amo. Kafa u kafiću ko da si u Dubrovniku.
U tvojoj zgradi normalno nikog ne znaš. Sva dugmad u liftu iščupana a grafita i na plafonu. Uveče bruji grad, ili avion ili trola ili policija ali grad uvek bruji i to svuda nema mesta gde se možeš sakriti od gužve i buke.
Stanari se samoorganiuju i čuvaju na smenu parking u bloku jer ima bandi koje lupaju auta.
Odeš u diskoteku. Vidiš i znaš da je opasno. Kao igraju ali znaš da momci pored tebe koji te gledaju imaju noževe i pištolje i drogu i kriminalni dosije.
Da završim Beograd ima puno draži, lepote i prednosti. Ali ima više mana koje su deo svakodnevnice do smrti i koje ti otežavaju konstantno i bez prekida život u velegradu.
Meni je lepše. Treba mi vreva velegrada ili nešto što nema u NS (mada ne mogu da se setim šta to nema u NS sem Avatara) upalim mašinu i uz muziku ili razgovor za sat vremena sam u zagušenom Beogradu. A kad završim sa tim vratim se u komfor Novog Sada.
Ali neko je reko nekom odgovara velegrad nekom malo selo a nekom grad ko Novi Sad ili Sombor. A nekom ne svi smo različiti
Bad_Hafen June 16th, 2010, 01:22 AM Ne mislim na nedoumicu je ili ije vec da li uopste postoji ijekavica u nekoj reci ili ne. Naveo sam primer vec, beli - bijeli. Svi znamo za beli Zagreb grad ali u njemu pada bijeli sneg. Kako to?
Reci koje nisu slovenskog porekla, nemaju veze sa jat a onda im se pojavi ijekavica. Najpoznatiji primer je valjda sjekirati ali ima toga koliko volis
1. ne shvatam gdje ide ijekavica, a gdje ne? Daj primjer?
To beli Zagreb grad dolazi od kajkavske ekavice, a ijekvica je bijeli.
Sjekirati je POTPUNO nepravilno to sto neki grijese ne znaci da to ima veze s ijekavicom. Koji jos primjer ima?
filip__pg June 16th, 2010, 01:41 AM Ovo za sjekirati ili śekirati (:D) si negdje prije pominjao da je pogresno. Zasto je pogresno, tu rijec barem 90% naroda kod nas koristi.
Bad_Hafen June 16th, 2010, 01:51 AM Ovo za sjekirati ili śekirati (:D) si negdje prije pominjao da je pogresno. Zasto je pogresno, tu rijec barem 90% naroda kod nas koristi.
Zato sto tako pise u rjecniku da je pogresno. Kod nas 50% baba po selima kaze dje i sad ja tebe da pita zasto je to pogresno?
filip__pg June 16th, 2010, 02:04 AM ^^
U kojem rjecniku?
Bad_Hafen June 16th, 2010, 02:15 AM onom koji je tvoj jezik jedini ima srpskog ili hrvatskog jezika.
SashaSRB June 16th, 2010, 02:41 AM Pa je glup primer ili banalan blago rečeno.Naveo si prednost, Beograda.
Ali BG ima i mana. Imaš koncert, ali nema karata ili karta košta 50 evra. Kad sam ja studirao u Beogradu bio je Sava centar. Ali nikad nisam ušo u njega. Ili skupo ili nema karata, i nisam video moju prednost što sam blizu Sava centra. Ali posle koncerta ulaziš u taxi i odere te taxista u prljavom taxiju i uzme ti 700 dinara do Slavije ili Autokomande. Ako ćeš u bus onda se guraš i voziš 45 minuta uz presedanje. Na ulici pokoji prolaznik a cigoš ti prilazi i kaže "Bratedaj koji dinar". Ili uvek u busu neka smrdljiva budala koja se klati i viče.
Jeste BG ima lepih krajeva kao Dedinje pa i Banjica. Ali Dedinje nije za Beograđane. Tamo ne smeš da staneš pored kuće nekog ambasadora ili mafijaša ili Tadića ili Peconija. A na Banjici kasarna do kasarne i mešano malo sa nekom ambasadom i Pinkom. U nijedno od toga ne smeš ni da pogledaš.
Moraš kod doktora jeste najbolje bolnice sa najboljim doktorima ali za ozbiljne slučajeve. Ali za nešto običnije čekaš red sa raznim matorcima satima i gledaš kako neprekidno ulaze preko veze kao da te nema. I stojiš jer nema mesta.
Kreneš na faks i treba ti 26 stanica ili 60 minuta tamo i toliko amo. Kafa u kafiću ko da si u Dubrovniku.
U tvojoj zgradi normalno nikog ne znaš. Sva dugmad u liftu iščupana a grafita i na plafonu. Uveče bruji grad, ili avion ili trola ili policija ali grad uvek bruji i to svuda nema mesta gde se možeš sakriti od gužve i buke.
Stanari se samoorganiuju i čuvaju na smenu parking u bloku jer ima bandi koje lupaju auta.
Odeš u diskoteku. Vidiš i znaš da je opasno. Kao igraju ali znaš da momci pored tebe koji te gledaju imaju noževe i pištolje i drogu i kriminalni dosije.
Da završim Beograd ima puno draži, lepote i prednosti. Ali ima više mana koje su deo svakodnevnice do smrti i koje ti otežavaju konstantno i bez prekida život u velegradu.
Meni je lepše. Treba mi vreva velegrada ili nešto što nema u NS (mada ne mogu da se setim šta to nema u NS sem Avatara) upalim mašinu i uz muziku ili razgovor za sat vremena sam u zagušenom Beogradu. A kad završim sa tim vratim se u komfor Novog Sada.
Ali neko je reko nekom odgovara velegrad nekom malo selo a nekom grad ko Novi Sad ili Sombor. A nekom ne svi smo različiti
U brate al' ga ti napljuva. Koncerta mu ne fali, a do karata se lako dolazi jos su i jeftine kakve su u drugim gradovima. Sava centar bio nekad, a sada u gradu postoji bar 5 lokacija koje mogu da prime bar 10 puta veci broj ljudi nego SC. Busevi bar nocu normalnije funkcionisu te nema tolike guzve, a 45 minuta iz centra grada ti treba jedino ako ides u Obrenovac, naravno nocu posle koncerta mislim. Ako pak ides taksijem, zoves ih pa dobijes popist do 30 posto. Recimo, taksi od Pop Lukine do Zaplanjske u kojoj ja zivim izadje nekih 400 dinara sto uopste nije nesto strasno, pogotovo ako vise ljudi ide. Sto se lepih delova grad tice vidim da pominjes samo Dedinje i Banjicu... Gde nestadose Kosutnjak, Ada, Kalemegdan, Skadarlija, 25. maj, Gardos, dunavski kej? Prosjaka ima svuda, a ne samo u Bg-u i uglavnom nisu toliko napadni, najgori su ovi sto peru stakla na kolima, svi ostali cekaju da im das koji dinar...
Zdravstvene ustanove, u celoj Srbiji je potpuno ista prica tako da ni Beograd nije izuzetak. Skuplji jeste od ostalih gradova ali tako je i u svim vecim gradovima na svetu.
Ovo za zgrade necu da komentarisem nesto obimnije jer veze nema sa onim sto pricas. Ispade kao da je gradjanski rat na ulicima. Nafuranih budala koje ne smes da pogledas imas svuda, a to je jos izrazenije umanjim mestima nego u Beogradu, gde god sam izlazio po manjim mestima slusao sam o tucama lokalaca i "ovih sto dodju sa strane".
Kapiram da ti prija vise zivot u NS-u i to je lepo, ali mislim da dosta stvari na kojima zameras Beogradu uopste nisu takve kakvim ti se cine.
Ranko Su NS June 16th, 2010, 10:13 AM Ti si samo lepe stvari nabrojo, a ja ružne. BG je moj grad i sve je tačno što sam napisao. Nisam spominjo Skadarliju jer je lepa ni bioskope, ni 20 pozorišta, niti mentalitet pravih Beograđana koji jako puno daju na kulturu i obrazovanje barem oni koje ja znam.
Zašto nisam spominjao, zato što je lako biti jednostran i da bi dokazao da BG nije jedini grad dobar za život jer je tamo multiplex. I druge sredine imaju svoje pozitivne i negativne strane ili osobine. Samo je pitanje čega više. Po meni BG ima jako puno mana toliko da kad bi birao,a uvek sam birao, ne bi izabrao Beograd,
BG ima jako puno zanimanja koja postoje samo u Beogradu i koja su jako dobro plaćena. Gde radiš, Radim u JAT-u, Aerodromu, ministarstvu, RTS-u, Pinku, Grandu, Avali, nevladinoj org, Upravi za razvoj, Agenciji za privredne registre, Delti, ambasadi, predstavništvu itd. Toga nema ni u NS, NI, KG nigde. To su zanimanja i firme rezervisane samo za Beograd. U manjim gradovima možeš da radiš u kiosku, fabrikici, privatnoj firmi eventualno u opštini i to je to. Znači egzistencija i šansa za veću zaradu je bolja u BG nego bilo gde drugo. Ali zato ako kupuješ stan moraš da platiš 2k po kvadratu, a u NS manje. Ako hoćeš da se vozaš kolima mesečno ćeš dati 100 e, a u NS 50 evra maximum. Za prevoz ćeš dnevno gubiti dva tri sata, (tj plaćaćeš dva tri sata vremena dnevno toj privilegiji da si u velikom gradu), a u Nišu, Kragujevcu do jednog sata.
Sve ima svoje mane i prednosti. Za svakog po nešto.
montesky June 16th, 2010, 10:44 AM Ja ih znam dosta koji su lako prihvatili ekavicu, a nisu otisli tamo sa 5 godina nego sa 18-19 ;)
a pripremaju se ljudi za rukovodeca mjesta na vrijeme. nema funkcije u srbiji koju ne pokriva neki lik porijeklom iz cg...od predjsednika, preko ministara do direktora :D
izgleda da u srbiji nemaju dovoljno kvalitetnog kadra, ne znam kako drugacije da objasnim tu pojavu:D
MGX June 16th, 2010, 11:08 AM Pa naravno kad sve što valja CG -> SRB i SRB-> preko grane :D
nixy June 16th, 2010, 11:08 AM Пара врти где бургија неће. Ваши имају лове, али немају ништа друго. То друго добију углавном у Србији где има све осим пара... ;)
V_E_J_Z_I_K June 16th, 2010, 11:17 AM Пара врти где бургија неће. Ваши имају лове, али немају ништа друго. То друго добију углавном у Србији где има све осим пара... ;)
Hhahahahah,to se zove uzajamno dopunjavanje...
nixy June 16th, 2010, 11:22 AM Hhahahahah,to se zove uzajamno dopunjavanje...
Или ти симбиоза. ;)
FutogCORE June 16th, 2010, 05:27 PM nema funkcije u srbiji koju ne pokriva neki lik porijeklom iz cg...od predjsednika, preko ministara do direktora :D
Plemenske veze.
Srećom, sve ređa pojava. ;)
filip__pg June 16th, 2010, 06:08 PM ^^
Bas volim kad procitam to "plemenske", kao da smo jos u 17 vijeku.
FutogCORE June 16th, 2010, 06:25 PM Neko u 17., a neko u 21. veku. ;)
Što se stidiš svoga...
Ranko Su NS June 16th, 2010, 08:04 PM ^^
Bas volim kad procitam to "plemenske", kao da smo jos u 17 vijeku.
pa plemenske veze su glavna karakteristika. Šarić je primao u svoju bandu samo Crnogorce, isključivo glavni kriterijum. Neke u Subotici lično znam, ako nisi iz Nikšića, Pljevalja ili eventualno Podgorice nema šta da tražiš u Šarićevoj raspodeli bogatstva.
V_E_J_Z_I_K June 16th, 2010, 08:13 PM Neki zive i u 15-tom,nego da mi vidimo kakva je top lista posle prve strane ...
Inostranstvo bez exyu:
Njujork 3
London 3
Bec 2
Barcelona 2
Stokholm 1
Kopenhagen 1
Vancuver 1
Budimpesta 1
Milano 1
Napulj 1
Berlin 1
Sankt Petersburg 1
ExYu:
Banja Luka 4
Sarajevo 3
Ljubljana 2
Zagreb 2
Podgorica 2
Split 2
Bar 1
Herceg Novi 1
Srbija:
Beograd 6
Novi Sad 4
Cacak 1
Indjija 1
Vrsac 1
Jagodina 1
nixy June 16th, 2010, 08:45 PM Њујорк. :banana:
Pavle4488 June 16th, 2010, 09:23 PM a pripremaju se ljudi za rukovodeca mjesta na vrijeme. nema funkcije u srbiji koju ne pokriva neki lik porijeklom iz cg...od predjsednika, preko ministara do direktora :D
izgleda da u srbiji nemaju dovoljno kvalitetnog kadra, ne znam kako drugacije da objasnim tu pojavu:D
Predsjednik je iz RS, ne CG.
Alex_ZR June 16th, 2010, 10:45 PM Predsjednik je iz RS, ne CG.
Ал му ћаћа из Плужина из племена Пива! :lol:
Ranko Su NS June 16th, 2010, 11:01 PM Neki zive i u 15-tom,nego da mi vidimo kakva je top lista posle prve strane ...
A kakva je to lista, gde su silni vankuveri Oklendi ...
filip__pg June 16th, 2010, 11:27 PM Neko u 17., a neko u 21. veku. ;)
Što se stidiš svoga...
Dje ti zakljuci da se ja stidim svoga ;)
pa plemenske veze su glavna karakteristika. Šarić je primao u svoju bandu samo Crnogorce, isključivo glavni kriterijum. Neke u Subotici lično znam, ako nisi iz Nikšića, Pljevalja ili eventualno Podgorice nema šta da tražiš u Šarićevoj raspodeli bogatstva.
Samo sto je svima poznato da se Saric izjasnjava kao Srbin, to je jedan od razloga sto je uzeo srpsko drzavljanstvo nakon referenduma.
Nego da ne idemo u OT ;)
V_E_J_Z_I_K June 16th, 2010, 11:30 PM Ranko,lepo pise posle prve strane,nema sanse da bih uradio za sve strane....
Ranko Su NS June 17th, 2010, 12:00 AM Ranko,lepo pise posle prve strane,nema sanse da bih uradio za sve strane....
Pa to ti je kao kad bi reko evo rezultata utakmice za prvih 8 minuta.
Nego kad si već započeo brojanje završi, nije to tako obimno. Seti se Srđana
|
|