View Full Version : Putovanja i Vize | Путовања и Визе

Pages : [1] 2 3

mirza-sm
June 19th, 2010, 01:50 PM
Mislio sam da razdvojimo ovu sekciju od EU Integracija, jer je pretrpana o vijestima o viznoj liberalizaciji, a i ovdje se može baciti osvrt na razna putovanja.

Da krenemo s jednom lijepom vijesti...

Potpisan sporazum o ukidanju viza između BiH i Brazila
Sven Alkalaj / vijesti.ba

SARAJEVO - Ministri vanjskih poslova BiH i Brazila Sven Alkalaj i Celco Amorim, koji predvodi brazilsku delegaciju u zvaničnoj posjeti BiH, potpisali su danas u Sarajevu sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Brazila o ukidanju viza. Dva ministra su ukazali na važnost potpisivanja ovog sporazuma za daljnje unapređenje saradnje između dviju zemalja. Sporazum će stupiti na snagu nakon što bude ratificiran u parlamentima obiju zemalja.

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/january/sven_alkalaj_257808202_539045059.jpg&size=article_medium
Sven Alkalaj

- Potpisivanjem ovog sporazuma širimo krug zemalja gdje će naši građani moći putovati bez viza - rekao je na pres-konferenciji u Sarajevu bh. šef diplomatije Sven Alkalaj.

:cheers:

corvus_edin
June 19th, 2010, 01:56 PM
joppa!

idemo na copa cabana :banana:

SaRaJeVo-City
June 19th, 2010, 01:58 PM
edine jeli ti imas njemacki pasos?
ako imas, jedno pitanje za tebe....dali mozes s njim putovati gdje hoces bez vize, kao sto mozes sa amerckim?

corvus_edin
June 19th, 2010, 02:11 PM
nope - gotta no german citizeship :)

ali posto imam EU-Niederlassungserlaubniss (neograniceno pravo na boravak, rad itd.) jednostavno svaku potrebnu vizu dobijem

Fazla
June 19th, 2010, 02:15 PM
Super news!!! Brazil je veoma veoma važna zemlja na svjetskoj sceni postala, a cijene u Brazilu su sasvim ok za BH građane, a ponuda je više nego dobra. Veliki problem su jedino cijene letova.

A kako to da nemaš Njemačko državljanstvo? Zar ne živiš tu već nekih 20 i kusur godina?

SaRaJeVo-City
June 19th, 2010, 02:20 PM
Super news!!! Brazil je veoma veoma važna zemlja na svjetskoj sceni postala, a cijene u Brazilu su sasvim ok za BH građane, a ponuda je više nego dobra. Veliki problem su jedino cijene letova.

A kako to da nemaš Njemačko državljanstvo? Zar ne živiš tu već nekih 20 i kusur godina?

brazil je super, ali sjecam se kad sam radio u americi za Best buy i bilo je pravo puno brazilskih turista... i sa jednom curom sam prico koja mi je rekla da je pravo opasno ici u brazil... sad ne znam koliko je to tacno, ali ona kaze da dosta puta se desi kidnepovanje, krada, napadi na turiste i tako.... ali volio bi otici u brazil i cubu ...

corvus_edin
June 19th, 2010, 02:20 PM
šta će mi?
nisam vidio potrebu za to - u ostalom bih se morao odreći BiH državljanstva ...

jest da moram za neke države tražiti da mi udare vizu (egipat npr. gdje idem često) - ali nema veze, pošto imam, kao što´sam rekao EU-boravak...

ostale prednosti nevidim - a prezime bi mi i dalje imalo....vić na kraju :D

Fazla
June 19th, 2010, 02:28 PM
Ah onda shvatam... jer što se Italije tiče, možemo bez problema imati dvojno državljanstvo.

Sarajevo city Brazil jeste opasan ako si glup i ideš gdje ne bi smio ići. Ali to se manje više odnosi na sve države svijeta. Inače gdje živim ima hrpa Brazilaca, poznajem mnogo njih a Portugalski mi dosta dobro kao jezik ide...veoma su fascinantan narod, zemlja kao Brazil je svijet za sebe, i tek za nekoliko godina ćemo vidjeti koliko će važna ta zemlja biti. Super mi je da se povezujemo sa zemljama kao što su oni, pa još nedavna posjeta Špirića Kini, još da se s Indijom nekako povežemo ne bi nam bio kraj.

SaRaJeVo-City
June 19th, 2010, 02:32 PM
Ah onda shvatam... jer što se Italije tiče, možemo bez problema imati dvojno državljanstvo.

Sarajevo city Brazil jeste opasan ako si glup i ideš gdje ne bi smio ići. Ali to se manje više odnosi na sve države svijeta. Inače gdje živim ima hrpa Brazilaca, poznajem mnogo njih a Portugalski mi dosta dobro kao jezik ide...veoma su fascinantan narod, zemlja kao Brazil je svijet za sebe, i tek za nekoliko godina ćemo vidjeti koliko će važna ta zemlja biti. Super mi je da se povezujemo sa zemljama kao što su oni, pa još nedavna posjeta Špirića Kini, još da se s Indijom nekako povežemo ne bi nam bio kraj.

da slazem se, kad sam zivio u NYC, imo sam nogo drugova iz brazila i portugala...pravo su cool ljudi, drustevni, i sasvim chill...

corvus_edin
June 19th, 2010, 02:33 PM
Talijani eto pametniji od švaba - hamen sve zemlje dozvole ljudima koje takoreći trajno žive i rade u državi dvojno državljanstvo - samo eto švabo se pravi picajzla ( i čude se što ne navijam za njihovi repku :D)

SaRaJeVo-City
June 19th, 2010, 02:42 PM
Talijani eto pametniji od švaba - hamen sve zemlje dozvole ljudima koje takoreći trajno žive i rade u državi dvojno državljanstvo - samo eto švabo se pravi picajzla ( i čude se što ne navijam za njihovi repku :D)

njemci se boje da ne izgube svoj identitet... znam kad sam ja zivio u njemackoj, pa su onda masovno ljude protjerali nazad za BH...neki su isli za SAD....98' godine su poceli tjerati ljude nazad za BH... mislim da je tad najvise ljudi otislo za SAD. Nas su nogirali 99', i mozda da sam osto u njemackoj pitanje bi bilo bili se ikad vratio u BH...jer BH je blizu, a njemacka je njemacka jebi ga.... da se vratim na ono sto hocu da kazem...da njemci dozvoljavaju svima da tako dolaze, ostaju i imaju 2 drzavljanstva onda nebi to vise bila njemacka za nekih 20-30 godina... pogledaj ameriku sad za 20-30 godina bice vise imigranata iz juzne amerike nego samih amerikanaca..zato sto su dozvolili masovnu imigraciju, dvodrzavljanstvo, itd.

corvus_edin
June 19th, 2010, 03:01 PM
Pa njemačka odavno vise nije "ona" njemačka, odkad je bivši kancelar Kohl dozvolio svakom rusu sa njemačkim korjenima da se doseli ovamo - iako je poznato, kako se u rusiji dobiva potvrda za to (ako mu je did imao njemačkog ovcara...prolazi...)

Njemci jedno neće da shvate (da priznaju): njihova držva je uvijek i kroz sva vremena bilia tkzv. imigracijska drzava - 3/4 naroda u podruću Ruhra (Ruhrgebiet) je poljskog porijekla - imigranata koji su krajem 19.vijeka navrnuli otamo da krljaju ovdje u rudnicima - pa sami fudbalski klub Schalke 04 je nastao u to vrijeme kao klub poljaka.

No... da njemci svedu svoju politiku u smjer kao druge države i ta prihvate radne imigrante u svoje drušvo kako treba, bilo bi u svakom pogledu i posebnou pitanjima integracije, lakše... i to za sve strane. Ovako su stvorili već u 3 puta takozvana paralelna društva:
bivši rusi...
bivši DDRovci
i naročito turski imigranti.

Sami su krivi za te kućne probleme koje imaju...

BosniaHerzegovina
June 19th, 2010, 03:23 PM
Ma Njemacka je Mini-Turksa, pogotovo Berlin i Köln.

mirza-sm
June 19th, 2010, 06:10 PM
To je taj sudbonosni događaj:

http://www.mojevijesti.ba/gallery/foto/062010/alkalajibrazilskimvp/002.jpg

:D

AdnanPD
June 19th, 2010, 06:14 PM
Bez zajebancije, Brazil je brzo rastuca ekonomija i ovo moze nama samo dobrog donijeti.

leopol
June 19th, 2010, 10:24 PM
Brazilci su najveci svjetski hodocasnici, u postocima.

Jedino glupi Bosanci su im mogli prije 10 godina iz cista mira uvesti vize, i uz to zatvoriti sve amabasade u Jutznoj Americi, da budemo sigurni da niko od njih nece doci u Medjugorje, bas kao niti Argentinci niti Meksikanci kojim asmo isto uradili:bash::bash::bash:

SaRaJeVo-City
June 20th, 2010, 01:21 AM
^^jedini razlog za sto bi uveli vize tim juzno amerckim drzavama jeste mozda zbog distribucije droge... to samo nako kazem, ne vidim zasto bi inace uveli vize...debilski totalno...

Pa njemačka odavno vise nije "ona" njemačka, odkad je bivši kancelar Kohl dozvolio svakom rusu sa njemčkim korjenima da se doseli ovamo - iako je poznato, kako se u rusiji dobiva potvrda za to (ako mu je did imao njemačkog ovcara...prolazi...)

Njemci jedno neće da shvate (da priznaju): njihova držva je uvijek bilia tkzv. imigracijska drzava - 3/4 naroda u podruću Ruhra (Ruhrgebiet) je poljskog porijekla - imigranata koji su krajem 19.vijeka navrnuli otamo da krljaju ovdje u rudnicima - pa sami fudbalski klub Schalke 04 je nastao u to vrijeme kao klub poljaka.

No... da njeci svedu svoju politiku u smjer kao druge države i ta prihvate radne imigrante u svoje drušvo bilo bi u svakom pogledu i posebnou pitanjima integracije lakše... i to za sve strane. Ovako st stvorili već 3 puta takozvana paralelna društva: bivši rusi...bivši DDRovci i naročito turski imigranti.

Sami su krivi za te kućne probleme koje imaju...

vala, u pravu si... kad se sjetim u Duisburgu koliko je bilo Rusa i Turaka koda sam zivio u Instanbulu a ne Duisburgu...

Bez zajebancije, Brazil je brzo rastuca ekonomija i ovo moze nama samo dobrog donijeti.

danas na dnevniku TVSA kazu da je brazil 8 ekonomska sila... za to nisam ni znao.... super za nas.

mirza-sm
June 20th, 2010, 11:39 PM
Act signed during the visit of the Minister Celso Amorim to Bosnia-Herzegovina - Sarajevo, June 19, 2010

19/06/2010 -
AGREEMENT BETWEEN THE GOVERNMENT OF THE FEDERAL REPUBLIC OF BRAZIL AND THE COUNCIL OF MINISTERS OF BOSNIA AND HERZEGOVINA ON THE PARTIAL EXEMPTION OF VISA

The Council of Ministers of Bosnia and Herzegovina
and
The Government of the Federative Republic of Brazil
(Hereinafter "the Parties"),

Desiring to strengthen the ties of friendship and cooperation between the two countries;

Recognizing the need to facilitate the travel of its nationals among the territories of both countries,

Agree as follows:

Article 1

1. The National Party, holders of valid national passports, will be exempted from visa requirements to enter, exit, transit and stay on the territory of the other Party for tourism, holiday or business for a maximum period of ninety (90) provided that the total period of stay not exceeding one hundred and eighty (180) days per year, counted from the first entry.

2. The National Party, benefited by this Agreement will not, solely on the basis of this Agreement, the right to perform any activity or to develop 'job paid activity during their stay in the territory of another Party.

3. The term business purposes mentioned in this article refers to individuals who visit the territory of another Party in order to participate in business meetings, negotiating contracts, discuss projects and perform other activities that do not characterize paid work or employment.

Fourth. Nationals of either Party, holders of valid national passports must obtain visas under the appropriate legislation of the other Party that: intend to stay in the territory of another Party for more than ninety (90) days or perform any gainful activity or 'job.

Article 2

Nationals mentioned in this Agreement may enter, transit and exit the territory of the other party through any border open to international passenger traffic.

Article 3

1. Nationals of the Parties to respect the laws and regulations in force in the territory of the other party during their stay.

2. Any changes in national laws and regulations concerning the entry, exit, transit and residence of aliens shall be communicated to the other Party as soon as possible, through diplomatic channels.

Article 4

The Parties shall readmit its nationals in the territories of their States without formalities or additional costs.

Article 5

This Agreement shall not curtail the right of each Party to refuse entry or shorten the stay of citizens of the other party considered undesirable.

Article 6

1. The Parties shall exchange, through diplomatic channels, copies of their passports, mentioned in this Agreement, within thirty (30) days from the date of this Agreement.

2. If there are introducing new passports or modification of existing, the Parties shall exchange, through diplomatic channels, copies of their new passports, accompanied by detailed information on their characteristics and use, with at least thirty (30) days before entering in circulation.

Article 7

1. For reasons of public safety, public order or public health, either Party may suspend application of this Agreement in whole or in part.

2. The suspension shall be notified to the other Party through diplomatic channels as soon as possible, as well as the end of the suspension.

Article 8

1. This Agreement shall be valid indefinitely and will enter into force thirty (30) days from the date of receipt of the second diplomatic note in which a Party informs the other that their respective internal legal requirements for entry into force.

2. This Agreement may be modified or amended by mutual consent between the parties, formalized by diplomatic means. The modifications and amendments shall enter into force under paragraph 1 of this article.

3. Either party may terminate this agreement by diplomatic means, at any time. Denunciation shall take effect 90 (ninety) days after receipt of the notice to the other.

Done at Sarajevo on June 19, 2010, in two originals, each in the official languages of Bosnia and Herzegovina (Bosnian, Croatian, Serbian), in Portuguese and English. In case of divergence of interpretation, the English text.

:)

Singidunum
June 21st, 2010, 12:14 AM
^^jedini razlog za sto bi uveli vize tim juzno amerckim drzavama jeste mozda zbog distribucije droge

Tacno. Za Brazilce Srbija vrsi pojedinacno za svakog ko trazi vizu policijsku proveru u Beogradu. Ali vize su potpuno neefikasan metod borbe sa kriminalcima sto je dokazano vec x puta, oni ce se za vize uvek snaci, lazni pasosi ili nesto drugo ali svakako ako zele da odu negde to ce i uciniti.

leopol
June 21st, 2010, 11:21 AM
Upravo tako, recimo pokazalo se da vizni rezim EU kako god osmisljen bio je samo za sirotinju, a da kriminalci spartaju uzduz i poprijeko sengena bez ikakvih poteskoca...

montesky
June 21st, 2010, 12:17 PM
edine jeli ti imas njemacki pasos?
ako imas, jedno pitanje za tebe....dali mozes s njim putovati gdje hoces bez vize, kao sto mozes sa amerckim?

amercki pasos nije nije nista posebno kada se uzmu u obzir zemlje dje mozes ici bez vize. pogledaj samo mape na wikipediji, pa ces vidjet da sam u pravu
kad se BiH do kraja godine ukinu sengen vize, bice sve zemlje regiona na priblizno istom nivou kao i amerika. zvuci smijesno, ali je po svemu sudeci tako

evo sadasnjeg stanja, cisto komparacije radi
USA (http://en.wikipedia.org/wiki/File:USVisaFreeMap.PNG)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/cb/USVisaFreeMap.PNG/800px-USVisaFreeMap.PNG

Srbija (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Serbian_Passport_Visa_Free_Travel.png)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/49/Serbian_Passport_Visa_Free_Travel.png/800px-Serbian_Passport_Visa_Free_Travel.png

Bosna (http://en.wikipedia.org/wiki/File:BH_Passport_Visa_free.PNG)(bice mnogo bolja situacija krajem godine!)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/81/BH_Passport_Visa_free.PNG/800px-BH_Passport_Visa_free.PNG

na priblizno istom su i hrvatska (http://en.wikipedia.org/wiki/File:CroatianPassportVisaFreeTravel.png), crna gora (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Montenegrin_Passport_Visa_Free_Travel.png)i makedonija (http://en.wikipedia.org/wiki/File:MacedonianPassportVisaFreeTravel.png)

Brazil jeste opasan ako si glup i ideš gdje ne bi smio ići. Ali to se manje više odnosi na sve države svijeta

gledao sam neki putopis prije jedno mjesec dana na travel-u dje i nijesu pohvalili bezbjednost u brazilu. vele da je dzeparenje uobicajena stvar, a da se odlaskom u losije krajeve rizikuje i zivot...e pa sad

mirza-sm
June 21st, 2010, 01:01 PM
^^ Good point! :okay:

SaRaJeVo-City
June 21st, 2010, 05:00 PM
vidi fakat... ja sam mislio da je viza free world wide.... sto mi je neko slago jebo ga patak banja lucki...

mirza-sm
June 21st, 2010, 05:04 PM
Uskoro će se više isplatiti imati BH pasoš nego US. :D

SaRaJeVo-City
June 21st, 2010, 05:07 PM
hoce, ako me budu gonili da predam jedan pasos... ostacu sa BH... mislim ici u brazil i cubu kad tad a sa US treba mi viza...sa BH ne... :D ...

corvus_edin
June 21st, 2010, 05:14 PM
Cuba is beautyfull

(Havana 7° annos)

mirza-sm
June 22nd, 2010, 05:16 PM
Malström: BiH će do jula ispuniti preostale uslove iz "mape puta"

SARAJEVO - Komesarka za unutrašnja pitanja EU Sesilija Malstrom uvjerena je da će BiH ispuniti preostale obaveze iz "mape puta" do dolaska eksperata Evropske komisije početkom jula ove godine, kada će procijeniti postignuti napredak na ostvarenju preostalih uslova za liberalizaciju viznog režima. Preostali uslovi koje BiH treba ispuniti su harmonizacija Krivičnih zakona BiH, uspostava Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i razmjena podataka između policijskih agencija i tužilaštava, te kontinuirani napredak u izgradnji kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/june/malmstrom_ceci_856758542.jpg&size=article_medium

Malstromova se danas u Briselu sastala sa ministrom bezbjednosti BiH Sadikom Ahmetovićem, a na sastanku je iskazano obostrano zadovoljstvo napretkom koji je BiH postigla u ispunjavanju obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Ona je istakla da Evropska komisija smatra liberalizaciju viznog režima veoma važnom za zbližavanje građana, posebno mladih ljudi, te čestitala Ministarstvu bezbjednosti BiH i institucijama BiH na dosada postignutim rezultatima.

Ahmetović je istakao da je BiH imala zahtjevnu "mapu puta", koja je implementirana i "dovedena kraju", te izrazio uvjerenje da će eksperti Evropske komisije tokom boravka u julu prepoznati postignuti napredak i sa ekspertskog nivoa moći potvrditi da je BiH ispunila sve obaveze predviđene ovim dokumentom.

On je naglasio da će nakon donošenja odluke o ukidanju viznog režima, koju očekuje u jesen ove godine, BiH odgovorno prihvatiti takvu odluku i pokrenuti medijsku kampanju koja će građane BiH upoznati sa svim pravima i obavezama koje iz nje proizilaze, odnosno pravovremeno ih informisati o tome šta donosi vizna liberalizacija za zemlje Šengen sporazuma.

Tokom dvodnevne posjete Ahmetovića Briselu, na temu vizne liberalizacije, danas su planirani susreti sa članovima Evropskog parlamenta, a sutra odvojeni susreti sa ministrom unutrašnjih poslova Belgije i državnim sekretarom ove zemlje nadležnim za pitanja imigracija, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Konačno lijepe vijesti od ove krave, za promjenu.. Ohrabrujuće je što se pričalo da će ekspertna grupa doći 25. jula, dok dotična spominje da će doći početkom jula. :cheers:

corvus_edin
June 22nd, 2010, 05:22 PM
...vajik nekakve "preostale uslove" ...joj

mirza-sm
June 22nd, 2010, 05:29 PM
...vajik nekakve "preostale uslove" ...joj

Pa nas vole najviše, mi smo im posebno dragi, pa nama onda i najviše uslova. :)

EU pjeva BiH ---> Ja volim, volim da preteram, ne zameri. Ja radim, radim to isključivo, iz ljubavi! :D

mirza-sm
June 23rd, 2010, 02:35 PM
Brisel

Odluka o ukidanju viza BIH tokom belgijskog predsjedavanja

Ministar sigurnosti u Savjetu ministara BiH Sadik Ahmetović danas je u Briselu od ministarke unutrašnjih poslova Belgije Anemie Turtelbom i državnog sekretara za migracionu i azilantsku politiku Meleniora Vateleta dobio uvjeravanja da će odluka o ukidanju viznog režima za građane BiH biti na dnevnom redu Vijeća EU tokom belgijskog predsjedavanja.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100623048.jpg

Ahmetović je belgijske sagovornike upoznao o aktivnostima koje je BiH preduzela u ispunjavanju svih tehničkih uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima i narednim koracima koji će uslijediti, te zatražio podršku Belgije u okončanju postupka ukidanja viznog režima.

Ahmetović je uvjerio belgijsku stranu da će u BiH biti provedena odgovarajuća informativna kampanja u vezi sa viznom liberalizacijom te uputio poziv, ukoliko smatraju potrebnim, da se uključe u provođenje kampanje i posjete BiH kako bi se uvjerili o ispunjenju uslova iz Mape puta.

Turtelbom i Vatelet su upoznali Ahmetovića o poziciji Belgije, za koju je rečeno da prepoznaje napore BiH i priznaje uspjehe u ispunjavanju uslova koje je do sada utvrdila Evropska komisija.

Oni su naglasili da Belgija smatra veoma važnim da se u BiH provede informativna kampanja kroz koju bi se građani upoznali sa svojim pravima, ali i obavezama koje će dobiti viznom liberalizacijom.

Ministri su istakli važnost unapređenja saradnje policija Belgije i BiH te zaključili da je potrebno pristupiti zaključivanju memoranduma o razumijevanju o policijskoj saradnji između dvije zemlje, saopšteno je iz Ministarstva sigursnosti BiH.

mirza-sm
June 23rd, 2010, 02:43 PM
Dom naroda PSBiH

Sutra o ispunjenju jednog od uslova za ukidanje viza

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH sutra bi u Sarajevu trebalo da imenuje vršioca dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

http://www.mojevijesti.ba/slike/novosti/AAA%20MOJE%20VIJESTI/POLITIKA/parlament%20bih%20sijednica%206.jpg

Predstavnički dom BiH na sjednici održanoj 21. aprila za vršioca dužnosti direktora antikorupcione agencije imenovao je zamjenika ministra sigurnosti BiH Miju Krešića.

Nastavak jačanja zakonskih kapaciteta i primjena zakona za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije jedan je od preostalih uslova Evropske komisije za liberalizaciju viznog režima BiH.

Na predloženom dnevnom redu sutrašnje sjednice je i Prijedlog revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma koja se odnosi na prava izbjeglih i raseljenih lica u BiH.

Delegati bi trebalo da se izjasne o zahtjevu Vijeća ministara BiH da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli.

Predloženim zakonskim izmjenama i dopunama reguliše se rad Državne komisije za granicu BiH do imenovanja tijela koje će zajedno sa nadležnim tijelima susjednih država obaviti poslove razgraničavanja i utvrđivanja granice.

U skladu sa međunarodnim propisima i standardima uređuju se i pitanja pribavljanja dozvola i detaljnih procedura kretanja i zadržavanja u području graničnih prelaza na međunarodnim aerodromima.

Pred delegatima bi u drugom čitanju trebalo da se nađe više prijedloga zakona među kojima i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o carinskoj politici BiH, te Prijedlog zakona o primjeni rezultata analize DNK u sudskim postupcima.

Među više informacija koje bi sutra trebalo da budu razmotrene u Domu naroda nalaze se i informacije o stanju sigurnosti u BiH u prošloj godini, te o radu Tužilaštva BiH u istoj godini.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati.

Bad_Hafen
June 24th, 2010, 12:35 PM
^^jedini razlog za sto bi uveli vize tim juzno amerckim drzavama jeste mozda zbog distribucije droge... t.imamo mi nase droge...

mirza-sm
June 24th, 2010, 01:26 PM
Dom naroda PSBiH

Usvojene izmjene i dopune zakona o graničnoj kontroli

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli kojim se doprinosi liberalizaciji viznog režima za bh. građane i ova oblast dodatno usklađuje s evropskim standardima.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100624045.jpg

Izmjenama i dopunama Zakona propisuje se obaveza donošenja podzakonskih propisa o izgledu graničnih oznaka i načinu postavljanja tih oznaka na graničnoj liniji, kao zajedničkog posla odgovarajućih tijela Bosne i Hercegovine i susjednih država, što će biti uređeno međunarodnim ugovorom o granici.

Također, utvrđivanjem detaljnih procedura u vezi s kretanjem i zadržavanjem na području graničnih prijelaza na međunarodnim aerodromima unapređuju se sigurnosne procedure i vrši njihovo usklađivanje s međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

Usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine.

Izmjenom i dopunama vrši se usklađivanje postojećeg Zakona o carinskoj politici BiH s odgovarajućim evropskim propisima i stvaraju uvjeti za brzu, efikasnu i dosljednu implementaciju evropskih carinskih pravila u praksi.

Delegati su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija.

Jedna od predviđenih izmjena odnosi se na visinu priloga koji politička stranka može primiti od fizičke ili pravne osobe. Umjesto dosadašnje odredbe da ukupan iznos jednokratnog priloga ne smije premašiti osam prosječnih plaća u jednoj kalendarskoj godini, prihvaćena je izmjena prema kojoj „ukupan iznos svih priloga jedne fizičke osobe u jednoj kalendarskoj godini ne smije premašiti osam prosječnih netoplaća, a ukupan iznos svih priloga jedne pravne osobe u jednoj kalendarskoj godini ne smije premašiti 15 prosječnih netoplaća“.

mic of Orion
June 24th, 2010, 08:05 PM
amercki pasos nije nije nista posebno kada se uzmu u obzir zemlje dje mozes ici bez vize. pogledaj samo mape na wikipediji, pa ces vidjet da sam u pravu
kad se BiH do kraja godine ukinu sengen vize, bice sve zemlje regiona na priblizno istom nivou kao i amerika. zvuci smijesno, ali je po svemu sudeci tako

evo sadasnjeg stanja, cisto komparacije radi
USA (http://en.wikipedia.org/wiki/File:USVisaFreeMap.PNG)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/c/cb/USVisaFreeMap.PNG/800px-USVisaFreeMap.PNG

Srbija (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Serbian_Passport_Visa_Free_Travel.png)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/49/Serbian_Passport_Visa_Free_Travel.png/800px-Serbian_Passport_Visa_Free_Travel.png

Bosna (http://en.wikipedia.org/wiki/File:BH_Passport_Visa_free.PNG)(bice mnogo bolja situacija krajem godine!)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/81/BH_Passport_Visa_free.PNG/800px-BH_Passport_Visa_free.PNG

na priblizno istom su i hrvatska (http://en.wikipedia.org/wiki/File:CroatianPassportVisaFreeTravel.png), crna gora (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Montenegrin_Passport_Visa_Free_Travel.png)i makedonija (http://en.wikipedia.org/wiki/File:MacedonianPassportVisaFreeTravel.png)

gledao sam neki putopis prije jedno mjesec dana na travel-u dje i nijesu pohvalili bezbjednost u brazilu. vele da je dzeparenje uobicajena stvar, a da se odlaskom u losije krajeve rizikuje i zivot...e pa sad

hrvartski pasos mozes dobit visa za america jako lahko, kad hrvatska ima biometric passport ionda ce i visa regim s america nece vise bit. australia, je only zemlja s kojim hrvatska bu jos imala visa regime, milsim australia bu imala relaxed visa regime kak ima s otaslim EU-countries kad hrvatska ide u EU.

New Zealand mislim nema visa regime s hrvatska, ili bu trebali (there suppose to be a visa free regime sometimes this year with New Zealand).

mirza-sm
June 24th, 2010, 08:21 PM
hrvartski pasos mozes dobit visa za america jako lahko, kad hrvatska ima biometric passport ionda ce i visa regim s america nece vise bit. australia, je only zemlja s kojim hrvatska bu jos imala visa regime, milsim australia bu imala relaxed visa regime kak ima s otaslim EU-countries kad hrvatska ide u EU.

New Zealand mislim nema visa regime s hrvatska, ili bu trebali (there suppose to be a visa free regime sometimes this year with New Zealand).

Mic, jesi to prešao na bosanski i zvanično? :lol: ;)

Nemoj da te Hrvati čuju. :D

Tango Zulu
June 24th, 2010, 09:05 PM
Fina ona vijest za brazil, samo kako ce bosanac doci do brazila? ipak mu treba schengen ili usa viza. makar tranzitna, pa isto ti dodje.

pozdrav iz amsterdama. navijamo za japan protiv danske! Banzai, Banzai, Banzaiiiiiii!

AdnanPD
June 24th, 2010, 10:35 PM
Fina ona vijest za brazil, samo kako ce bosanac doci do brazila? ipak mu treba schengen ili usa viza. makar tranzitna, pa isto ti dodje.

pozdrav iz amsterdama. navijamo za japan protiv danske! Banzai, Banzai, Banzaiiiiiii!

O cemu ti?

Tango Zulu
June 24th, 2010, 10:44 PM
O cemu ti?

O cemu ja? samo pitam jeli moguce doci do brazila sa BiH pasosom bez schengen ili usa vize (makar tranzitne), ako iko ikad uspije, neka se javi. ja samo velim da fizicki nije moguce. jeli to ima direktan let ili?

ako nema ko ce ti to izdat boarding pass za brazil u bezcarinskij zoni?

osim ako BiH ima neki ugovor da im netreba scehngen viza za tranzit?

mirza-sm
June 24th, 2010, 11:13 PM
^^ Ja mislim da ne treba Schengen viza za BiH građane za tranzit, nisam siguran... A svakako će nam ih brzo ukidati, tako da je svejedno. :)

montesky
June 25th, 2010, 01:45 PM

sometimes its just much easier to communicate in english :D

I think that everyone can obtain US visa quite easily when it comes to ex yu states, croatia its not an exception whatsoever. as well as I’m aware off, serbian citizens together with bosnian can get US visa that is valid for 10 years. same applies for croatia. montenegrins does not have this privilege due to albanian minority that tends to immigrate to usa and, thus, refusal rate is higher than required for this beneficial regime.
furthermore, I don’t believe that autralian or new zealand’s visa regime differs significantly towards any of countries mentioned. do you have by any chance some proof to underpin your claims?

Fazla
June 26th, 2010, 01:02 PM
hrvartski pasos mozes dobit visa za america jako lahko

Merhaba brate Orione :D

Ako imaš kartu za Brazil i pokažeš na bilo kom aerodromu u Evropi preko kojeg prolaziš da ideš u Brazil, nema nikakvih problema dok ne izađeš iz aerodroma... kad sam se ja vraćao iz Moskve u Milano, trebao sam proći kroz Moldaviju, Čisinau, a nemam još uvijek talijansko državljanstvo, a moldavci traže vizu :nuts:. Uglavnom, čim smo sletili čujem ja preko interfona "The passanger XXXX XXXX (moje ime) needs to come to the boarding desk" tako nešto i tako sam otišao i pitaju te gdje ćeš, pitaju te za pasoš, mene za dozvolu za boravak jer sam im rekao da živim u Italiji i onda te oni odprate do sale gdje se čeka za taj avion, i to je to. Znači moće Bosanci da se sunčaju u Rio de Janeiru bez problema :cheers:

mirza-sm
June 26th, 2010, 01:22 PM
^^ Ima samo jedan problem u svemu tome brate moj bosanski, Moldavija nije u EU, kamo li u Schengenu :lol:

mirza-sm
June 26th, 2010, 01:23 PM
^^ Sad kad razmislim... Još samo bi mi taj scenario falio, nakon ulaska Bg i Ro, da me srčani spuca. :D

Bauštelac
June 26th, 2010, 02:34 PM
Budući da se pripremamo za odlazak na esukurziju u Španjolsku(:banana:) sad sam tek svjestan koje su zapreke vize.Od maloljetnih osoba koje idu na organiziranu eskurziju traže potvrde o plaćama roditelja i to samo za desetak dana...katastrofa.:bash::bash::bash:

Fazla
June 26th, 2010, 03:05 PM
^^ Ima samo jedan problem u svemu tome brate moj bosanski, Moldavija nije u EU, kamo li u Schengenu :lol:

Što se toga tiče u pravu si, ali 100% sam ubjeđen da je ista stvar i kad prolaziš preko zemlje šengen zone...

a ako ne, uzme se Turkish i preko Stambola u Rio!

I onda laganini počneš pjevati Uuuu Riuuuu naaa Bosforuuu booolaaan pašaa ležiiii...

A bauštelac, zar ti to živiš u BiH??

AdnanPD
June 26th, 2010, 05:52 PM
Ma ljudi lete za Ameriku preko Evropskih zemalja i niko im ne pravi problem.
Mirza ti si ono letio za Kanadu preko neke Evropske zemlje. Tako ti je isto kad letis za Brazil.

A ljudi :lol:

Bauštelac
June 26th, 2010, 06:02 PM
A bauštelac, zar ti to živiš u BiH??

Da, za razliku od nekih.:)

mirza-sm
June 26th, 2010, 07:37 PM
Budući da se pripremamo za odlazak na esukurziju u Španjolsku(:banana:) sad sam tek svjestan koje su zapreke vize.Od maloljetnih osoba koje idu na organiziranu eskurziju traže potvrde o plaćama roditelja i to samo za desetak dana...katastrofa.:bash::bash::bash:

Nije uopće problem izganjati kolektivnu vizu za Španiju, nama nije bio problem prije 4 godine, čak kad nisu ni vizne olakšice bile.

Potvrdu o plaćama roditelja treba za bilo koju vizu ako te roditelji izdržavaju, da možeš dokazati da imaš para da se izdržavaš, što po meni nije nikakva katastrofa. ;)

U svakom slučaju, fin provod u Lloretu želim, i ni u kom slučaju ne idite u disco Hollywood, gdje sve organizirane ekskurzije vode, već lobirajte, tj insistirajte na Tropics! Hollywood je rupa bukvalno, garantujem ti da u Livnu imaš 10x boljih. I obavezno posjeti Port Aventuru (iako se plaća 35€ naknadno)! Sretno. :cheers:

mirza-sm
June 26th, 2010, 07:39 PM
Ma ljudi lete za Ameriku preko Evropskih zemalja i niko im ne pravi problem.
Mirza ti si ono letio za Kanadu preko neke Evropske zemlje. Tako ti je isto kad letis za Brazil.

A ljudi :lol:

Haha, koji sam ja idiot! :doh:

I zaboravio sam da sam 2006 išao preko Frankfurta u Vancouver, i da mi nije trebala tranzitna viza za Njemačku! :doh:

Bauštelac
June 26th, 2010, 08:25 PM
Nije uopće problem izganjati kolektivnu vizu za Španiju, nama nije bio problem prije 4 godine, čak kad nisu ni vizne olakšice bile.

Potvrdu o plaćama roditelja treba za bilo koju vizu ako te roditelji izdržavaju, da možeš dokazati da imaš para da se izdržavaš, što po meni nije nikakva katastrofa. ;)

U svakom slučaju, fin provod u Lloretu želim, i ni u kom slučaju ne idite u disco Hollywood, gdje sve organizirane ekskurzije vode, već lobirajte, tj insistirajte na Tropics! Hollywood je rupa bukvalno, garantujem ti da u Livnu imaš 10x boljih. I obavezno posjeti Port Aventuru (iako se plaća 35€ naknadno)! Sretno. :cheers:

Profesori kažu da prije uopće nisu tražili toliko za tu vizu, ali sada su postrožili. Znam da moraju imati financijsku sigurnost, ali mi je to svejedno glupost.

Oko Hollywooda imas PM.

mirza-sm
June 26th, 2010, 08:33 PM
^^ Profesori lažu, vjeruj mi. :) I za to im slobodno spusti, i reci da pojma nemaju. Pa moj profesor, vođa našeg puta je nama sugerisao 2006. da se pobrinemo oko mijenjanja valute u špansku, i da dobro vodimo računa koliko trošimo, je je "njihova valuta zeznuta, s puno nula"!!!!! :lol: Na moj pomen nečeg što se zove "euro", čovjek se totalno frapirao! :lol:

Nema teorije da su pooštrili kriterije, pogotovo nakon "viznih olakšica" koje su uvedene prije godinu i pol. Nama su iste stvari tražili kao i vama.

Odgovorio na pm. ;)

Bauštelac
June 26th, 2010, 08:37 PM
^^ Profesori lažu, vjeruj mi. :) I za to im slobodno spusti, i reci da pojma nemaju. Pa moj profesor, vođa našeg puta je nama sugerisao 2006. da se pobrinemo oko mijenjanja valute u špansku, i da dobro vodimo računa koliko trošimo, je je "njihova valuta zeznuta, s puno nula"!!!!! :lol: Na moj pomen nečeg što se zove "euro", čovjek se totalno frapirao! :lol:

Nema teorije da su pooštrili kriterije, pogotovo nakon "viznih olakšica" koje su uvedene prije godinu i pol. Nama su iste stvari tražili kao i vama.

Odgovorio na pm. ;)

Momak ja sam livanjska Gimnazija, ne neka tamo iz Sanskog Mosta.:)
A kriterije nisu pooštrili nego su samo ukinuli kolektivne vize.

mirza-sm
June 26th, 2010, 08:38 PM
^^ Eto Livno je pojam za Sanski Most, drž'te se tih vaših polja tu! :lol: :lol: :lol: :tongue3:

Bauštelac
June 26th, 2010, 08:41 PM
^^ Eto Livno je pojam za Sanski Most, drž'te se tih vaših polja tu! :lol: :lol: :lol: :tongue3:

Da znaš da je...Livno je bio jedan od tri grada u Primorskoj banovini dok ste vi bili samo most(i to ne velikim slovom).:baeh3:

mirza-sm
June 27th, 2010, 12:25 PM
^^ Balkanci se generalno uvijek pozivaju na historiju kad hoće sebe da uzdižu nad drugima, pa i generalno nikad ne završe dobro. :lol:

Nego..

Optimizam uoči dolaska monitoring tima za vize
Osman Topčagić / vijesti.ba

SARAJEVO - Početkom jula u BiH dolazi monitoring tim EU da procijeni jesu li ispunjeni preostali uslovi za liberalizaciju viznog režima bh. građanima. Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti kažu kako su revnosno pristupili svom poslu i ispunili većinu uslova. No, iz Brisela upozoravaju da su uslovi u EU promijenjeni, te da o liberalizaciji viznog režima za BiH odlučuje Evropski parlament.

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/january/osman_topcagic_535382334.jpg&size=article_medium

Dok susjedi uveliko rezervišu ljetovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Francuskoj, Italiji, bh. građani više i ne pitaju jesu li parlamenti uskladili zakone, imenovali čelnike državnih agencija, formirali baze podataka tako da policija i tužilaštvo mogu nesmetano raditi.

Monitoring tim EU prošli put je ocijenio da BiH, ipak, treba još malo vremena u izolaciji prije nego što njeni građani dobiju šansu da na godišnji odmor idu u neku od zemalja EU.

Eksperti početkom jula dolaze u BiH i od tog izvještaja zavisi hoće li BiH ostati i dalje izolovana, napominje Osman Topčagić, ambasador misije BiH pri Evropskoj komisiji:

„Ovo je izuzetno važna misija i jako je važno da ta misija ustanovi da su preostala tri uslova ispunjena. I bilo kakva zastoj ili odlaganje donošenja odgovarajućih odluka bi se sigurno odrazio i na datum stupanja na snagu liberalizacije viznog režima za BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić očekuje da će ovaj put izvještaj biti pozitivan, izražavajući blagi oprez u procjeni hoće li bh. građani do kraja ove godine slobodno putovati:

„Mislim da nisu jednaki odnosi Brisela prema svim zemljama, samim tim i prema BiH. Vi znate da je u Mapi puta bilo prvo donošenje zakona, zakon smo donijeli, sada se traži implementacija zakona. Bio je prvo uslov da odredimo adresu gdje će biti razmjena informacija policijskih tijela, a sada je uslov da se vidi da to funkcioniše, znači da li evoluira sistem. Nemamo ništa protiv takvog načina, ali jedina zemlja prema kojoj se to radi jeste BiH. Ali da budemo optimistični - ja vjerujem da na kraju ove godine će građani biti na bezviznom režimu, zapravo činimo sve da nadležne, meritorne adrese iz Brisela uvjerimo da smo ozbiljni partneri u ispunjavanju obaveza.“

Tri uslova

Prilikom posljednje ocjene tri uslova nisu bila ispunjena. Jedan od njih je i usaglašavanje entitetskih krivičnih zakona sa državnim. Federalni parlament je ovaj posao završio sredinom marta, a prije nekoliko dana to je učinila i Narodna skupština RS. Potpredsjednik NSRS Šefket Hafizović:

„Narodna skupština je na proteklom dijelu 37. redovne sjednice uskladila Krivični zakon sa Krivičnim zakonom BiH u dijelu gdje se isključivo u Krivični zakon BiH ugrađuje i stavlja u nadležnost spriječavanje trgovine ljudima, kao i sigurnost granice BiH. I ovo pitanje je bilo uslov za dobijanje bezviznog režima.“

Državni Parlament imenovao je čelništvo Agencije za prevenciju kriminala i korupcije, čime su stvoreni uslovi za za rad ovog tijela. Provedba Sporazuma o razmjeni policijskih podataka, kao treći uslov je u završnoj fazi, kaže Samir Rizvo, predsjednik interresorne radne grupe za liberalizaciju viznog režima:

„I ostalo je još da Vijeće ministara usvoji pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Direkcije za koordinaciju policije, i taj je materijal već na Vijeću ministara i mislim da će iduće sedmice i to biti završeno.“

Iako je ispunjenje uslova pozitivan pomak, posao je, ipak, urađen sa velikim zakašnjenjem. Dok su bh. političari otezali sa rokovima za ispunjavanje uslova i obaveza na putu ka evroatlantskim integracijama, i prilike u EU su se promijenile. Naime, Lisabonskim sporazumom promijenjene su i nadležnosti za pitanja poput liberalizacije viznog režima, objašnjava Osman Topčagić:

„Evropski parlament po Lisabonskom sporazumu ima sada snagu suodlučivanja. Ranije se konsultovao u donošenju ovakvih odluka, a odluku su donosili ministri država članica EU. Sada je glas Evropskog parlamenta ravnopravan glasovima ministara država članica. U Parlamentu je jaka podrška za liberalizaciju viznog režima za BiH, ali uz uslov pozitivnog izvještaja Evropske komisije, koji je opet zasnovan na pozitivnom izvještaju eksperata koji dolaze u BiH iduće sedmice.“

Axel23
June 27th, 2010, 01:46 PM

Svako who ima lots of novac na racunu bu' dobil' visa za amerika jako laHko.

corvus_edin
June 28th, 2010, 11:14 PM
Pack, Fajon i Kukan
"Teroristički čin ne smije ugroziti ukidanje viza"

Zvaničnici Evropskog parlamenta Doris Pack, Tanja Fajon i Eduard Kukan poručili su danas da teroristički čin u Bugojnu ne smije biti prepreka liberalizaciji viznog režima u BiH, ali da se očekuje da institucije sistema efikasno obave svoj posao - rekao je Srni zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živoković.

Živković, koji je u Briselu razgovarao sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack, izvjestiocem za vize Tanjom Fajon, kao i šefom Delegacije za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom, je istakao da bi odluka o ukidanju viza za građane BiH mogla da bude donesena 1. novembra.

"Doris Pack, Tanja Fajon i Edurard Kukan dali su uvjeravanja da više neće biti nikakvih dodatnih uslova i prepreka. Ako nalazi monitoring komisije koja dolazi u BiH 8. jula budu pozitivni, ništa ne bi trebalo stajati na put ukidanju viza", napomenuo je Živković.

Živković je istakao da je na sastanku sa ova tri zvaničnika EU konstatovano da pojedinačni slučajevi, kakvi se dešavaju i u drugim zemljama, ne mogu omesti da BiH dobije bezvizni režim, pogotovo što je pokazala da su institucije adekvatno reagovale i uhapsile počionice.

"Glavno što je interesovalo naše sagovornike bilo je da li je teroristički čin bio etnički motivisan i kako su reagovale institucije", pojasnio je Živković nakon sastanka sa ovim zvaničnicima.

Glavna tema razgovora između zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupšitne BiH i tri evropska parlamentarca, bila je liberalizacija viznog režima, kao i ritam odvijanja procedure potrebne za donošenje odluke o ukidanju viza građanima BiH.

On je ponovio da bi Evropski parlament trebalo da da "zeleno svjetlo" u septembru, a nakon toga, i Savjet ministara EU-a, te bi, najoptimističnije, odluka o ukidanju viza mogla da bude donesena 1. novembra.

Živković je Srni pojasnio da se na sastanku govorilo i o ispunjavanju u potpunosti preostala tri uslova.

On je dodao da je jedan uslov usklađivanje entitetskih krivičnih zakona sa državnim nivoom.

Narodna skupština RS na sjedinci koja počinje 6. jula trebalo bi da razmatra izmjene i dopune krivičnog zakona, što će se poklopiti sa dolaskom monitornog tima Evropske komisije, 8. jula.

"Federacija je, takođe, stavila ovaj zakon na dnevni red po ubrzanoj proceduri, tako da se nadam da će taj uslov biti ispunjen. Drugi uslov tiče se održavanja servera u policijskim tijelima. To će biti riješeno usklađivanjima poslovnika na sjednici Savjeta ministara u četvrtak. A treći uslov nešto je komplikovaniji, zato jer je više opisan", rekao je Živković.

On je istakao da je riječ o potpunoj primjeni u institucijama, i aktivisanju maksimalnih ljudskih i materijalnih resursa u provošenje zakona koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Prema njegovim riječima, ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović o tome dijelu već je detaljno upoznao evropske institucije i prikazao napredak BiH u posljednjih šest mjeseci.

Na pitanje kolike su realne šanse za ukidanje viza u novembru, Živković je rekao da su Pack, Fajon i Kukan jasno rekli da nema dodatnih uslova, kao i da EU mora da pokaže dosljednost.

"Mi mislimo da bi Evropa trebala da to pokaže. EU i BiH imaju ponekad problem nepovjerenja i zaziranja. To međusobno nepovjerenje vrlo često ima osnov u nedovoljnoj informisanosti. Mi ne znamo možda dovoljno o tome šta hoće EU, a oni možda ne znaju kakva je zemlja BiH. Takvo nepovjerenje mora da se prevaziđe, kao što bi to trebalo i kod nas. Iz tog nepovjerenja i zaziranja, trebalo bi da se pređe u jedan pozitivan odnos", rekao je Živković.

sa-x.com

D_A_D
June 29th, 2010, 12:18 AM
^^
I te kako ce ugroziti. Na male sitnice su se hvatali da nebi u isto vrijeme olaksali vizni sistem kad i Srbiji i Makedoniji. Sad ce klinac pustiti.

amriiich
June 29th, 2010, 10:15 AM
"Jedva su docekali" ovako nesto da nam zakoče bezvizni...:bash:

Bauštelac
June 29th, 2010, 11:38 AM
LM što je tebi? Što brišeš sve? Neće padati glave ako smo pričali o terorističkom napadu.:bash::bash::bash:

LordMarshall
June 29th, 2010, 12:31 PM
terorisam i price o IZ nemaju nista o vizama

ako ti smeta moj stil moderacije posalji poruku Janu

mirza-sm
June 29th, 2010, 12:50 PM
1. novembar najbliži rok za viznu liberalizaciju

BRISEL - Ekspertska misija EU koja će početkom narednog mjeseca boraviti u BiH trebalo bi da utvrdi da li je BiH ispunila sve uslove neophodne za viznu liberalizaciju. To je u Briselu izjavio Milorad Živković. BiH je na putu da ispuni i preostale obaveze iz Mape puta i time formalno dobije odluku o ukidanju viznog režima za njene građane.

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/january/biometrijski_pasos_162748780.jpg&size=article_medium

Ono što je EU zahtijevala da se ispuni u posljednjem stadijumu, polako se privodi kraju. Entitetski paralmenti stavili su krivične zakone na dnevni red svojih parlamanata, i oni bi, prema uputstvu Evropske komisije, trebalo da budu usklađeni sa nacinalnim krivičnim zakonom u BiH. Realizacija Akcionog plana o uspostavljanju elektronske razmjene podataka između policije i tužilačkih tijela je praktično završena, a postignut je i napredak u jačanju službi za sprovođenje zakona u borbi protiv organizovanog kriminala. Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milorad Živković boravi u Briselu, gdje sa evropskim paralmentarcima razgovara o viznoj liberalizaciji za BiH. Živković je za "Dojče vele" izjavio:

„Monitoring tim EU koji će u BiH boraviti od 5. do 8. jula, trebalo bi da konstatuje sve ovo. Nakon toga neće postojati niti jedan formalni razlog zašto BiH u njakraćem mogućem roku ne bi dobila liberalizaciju viznog režima.“

Zamjenik predsjednika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, smatra da bi, ukoliko svi odrade svoj posao kako treba, 1. novembra bio najbliži rok kada bi vizna liberalizacija za građane BiH mogla biti i formalno završena i objavljena u službenom glasniku EU.

Bombaški napad u Bugojnu ne može da spriječi viznu liberalizaciju

I dok bosansko-hercegovački zvaničnici i javnost osuđuju bomabaški napad na policijsku stanicu u Bugojunu, Milorad Živković iz Brisela poručuje da taj događaj, kao niti jedan drugi pojedinačni incident ne može sada da spriječi BiH da završi proces vizne liberalizacije. U tom procesu zemlja je, prema Živkovićevim riječima, pokazala da ima kapaciteta da završi preuzete obaveze:

„Razlog više je taj da su policija i institucije odmah reagovali, da su napadači identifikovani i uhapšeni. Sve to govori o tome da je BiH spremna da ispuni svoje obaveze. Nijedan pojedinačni događaj ne može da spriječi da građani BiH dobiju bezvizni režim.”

Živković u Evropskom parlamentu o viznoj liberalizaciji razgovara sa izvestiteljicom Evropskog parlamenta (EP) za viznu liberalizaciju, Tanjom Fajon, zatim predstavnicom EP za BiH , Doris Pak, kao i šefom delegacije EP za Zapadni Balkan, Edvardom Kukanom.

Fala qrcu više, barem okvirno da znamo datum.. Još kad bi nama mogli dati onaj "poklon" koji su dali Srb,Cg i Mne, i ukinuli nam sredinom oktobra, ma milina... Ali znajuću njihovu naklonost prema jednimi drugima, mislim da bi i s 1. novembrom trebali biti prezadovoljni. :D

mirza-sm
July 5th, 2010, 09:31 PM
Danas sasatanak o liberalizaciji viznog režima u BiH
BIH - EU
Autor Fena/Bizon.ba
Ponedjeljak, 05 07 2010 08:23

Članovi Privremene zajedničke komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije susrest će se danas u Sarajevu s ekspertima Evropske unije za liberalizaciju viznog režima.

http://www.bizon.ba/images/stories/EU2/bijeli%20sengen.jpg

Kako je saopštio Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, članovi komisije koji će prisustvovati sastanku su Niko Lozančić, Beriz Belkić i Sulejman Tihić.

Teme susreta trebale bi biti implementacija Strategije i Akcionog plana na području borbe protiv korupcije, imenovanje direktora Agencije kao i nadzor nad radom Agencije.

mirza-sm
July 7th, 2010, 12:37 PM
F.Frattini: Urađen odličan posao za viznu liberalizaciju
BIH - EU
Autor Glas Srpske/Bizon.ba
Srijeda, 07 07 2010 07:40

On je rekao da nema novih uslova za viznu liberalizaciju za putovanja građana BiH i da su jedini uslovi oni koji su utvrđeni Mapom puta.

http://www.bizon.ba/images/stories/FACE3/francofrattini.jpg

"BiH je ispunila skoro sve uslove za viznu liberalizaciju. Urađen je odličan posao. Uvjeren sam da će biti savladane i posljednje prepreke i da će BiH dobiti bezvizni režim ove godine", dodao je šef italijanske diplomatije.

mirza-sm
July 14th, 2010, 02:34 AM
Evropska unija

Ukidanje viza za građane BiH i Albanije moguće u novembru

Sve stranke zastupljene u Odboru Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) podržale su poziv izvjestioca za vize Tanje Fajon da što prije bude ukinut vizni režim za građane BiH i Albanije.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100713118.jpg

Ovim je omogućeno da Evropska komisija već 3. septembra, odnosno odmah po prestanku kolektivnog ljetnog odmora, Evropskom parlamentu podnese izvještaj o ispunjavanju zadatih standarda, javio je dopisnik Srne.

Fajonova, koja je evroposlanik slovenačkih socijalista, ponovila je da Evropski parlament treba da omogući bezvizni režim za putovanja u šengen zoni državljanima zemalja koji će jednog dana postati ravnopravni građani EU.

U polučasovnoj debati i evroposlanici desnog centra i liberali rekli su da u potpunosti podržavaju ukidanje viza, čim budu ispunjeni uslovi.

"Moj cilj je da se procedura ubrza i da se glasanje o ukidanju viza, barem u Evropskom parlamentu, što prije obavi. Mislim da možemo reći da Evropski parlament neće predstavljati prepreku. Klima je pozitivna. Svi su bili vrlo zadovoljni što se konstanto govori o napretku u BiH na postizanju standarda za bezvizni režim", rekla je Fajonova u izjavi Srni.

Ona je ocijenila da su dobri prvi, nezvanični signali o tome da li su ispunjeni zadaci, ali je ukazala da ne treba donositi zaključke prije nego što Evropska komisija podnese izvještaj.

U ovom trenutku ekspertska komisija već je završila inspekciju u BiH, ali još se nije vratila u Brisel, jer je na terenu u Albaniji.

Srna nezvanično saznaje da je ekspertska grupa kada je riječ o BiH, osim ostvarenog napretka na viznoj liberalizaciji, zadovoljna i učinjenim u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i usklađivanjem zakona između Republike Srpske i distrikta Brčko.

Na pitanje Srne da procijeni koliko nedavni teroristički napad u Bugojnu može izazvati strah i neraspoloženje među zemljama članicama EU i eventualno odgoditi viznu liberalizaciju, Fajonova je odgovorila da nije dobila nijedan signal iz bilo koje političke grupacije ili zemlje članice da bi taj događaj mogao uticati na taj proces.

"Generalno se smatra da vizna liberalizacija predstavlja tehničku proceduru o dostizanju standarda", odgovorila je Fajonova.

Ona nije htjela da spekuliše o datumu ukidanja viza.

"Veliki se trud ulaže da se to desi što je moguće ranije. Sasvim sigurno do kraja ove godine, iako nije isključeno da to bude i prije toga, na čemu se jako trudimo", rekla je Srni Fajonova.

Iz drugog izvora Srna saznaje da sve zavisi od toga kada će i kako belgijsko predsjedništvo EU organizovati ministarske sastanke. Naime, nakon potvrde Evropskog parlamenta, pozitivnu odluku moraju donijeti i zemlje članice okupljene u Savjetu ministara.

Pod pretpostavkom da Evorpski parlament izglasa ukidanje viza u septembru ili, realnije, prvoj sedmici oktobra, ministarski sastanak na kojem bi se dalo zeleno svjetlo morao bi biti organizovan u drugoj sedmici oktobra. U tom slučaju, vize bi bile ukinute već u novembru.

Belgija, koja do Nove godine vodi EU i organizuje dnevni red sastanaka, za sada nije planirala skup ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova prije početka novembra, što pomjera mogućnost ukidanje viza prema kraju godine.

mirza-sm
July 27th, 2010, 03:35 PM
Politika

File predlaže ukidanje viza za BiH 23. septembra

Komesar EU za proširenje Stefan File obavijestio je Vijeće ministara spoljnih poslova zemalja članica EU da će na zasjedanju Evropskog parlamenta 23. septembra predložiti ukidanje viza za građane BiH.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100727033.jpg

File je na sjednici u Briselu naveo da bi postupak ukidanja viznog režima trebalo da bude sličan onome za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Prema njegovim riječima, bezvizni režim za građane BiH trebalo bi da stupi na snagu u decembru ove ili početkom sljedeće godine.

Sjednica Vijeća ministara spoljnih poslova zemalja članica EU održana je jučer u Briselu.

SokoX
July 27th, 2010, 05:34 PM
Tužno je to da mi zadnji dobijamo viznu liberalizaciju i to zajedno uz svo dužno poštovanje prema Albanskome narodu sa Albanijom. Ovo je ili nečija bila šala, ili su oni tamo totalno skrenuli i zaboravili uopšte kako se vodi inostrana politika! Sramota za cijeli Evropski parlament !

LordMarshall
August 2nd, 2010, 10:56 AM
Bezvizni režim za građane BiH najranije početkom novembra

Komesar EU za proširenje Stefan File (Fule) obavijestio je Vijeće ministara spoljnih poslova zemalja članica EU da će na zasjedanju Evropskog parlamenta 23. septembra predložiti ukidanje viza za građane BiH.

File je na sjednici u Briselu naveo da bi postupak ukidanja viznog režima trebalo da bude sličan onome za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Analitičari iz Instituta ESI – Evropska inicijativa za stabilnost, ranije su objavili procjenu da bi vizna liberalizacija na dnevni red Evropskog parlamenta mogla stići tokom jeseni a ne u junu ove godine, kako su mnogi zvaničnici govorili.

Aleksandra Štiglmajer (Alexandra Stiglmayer), viša analitičarka ESI kaže da bi u najboljoj varijanti sloboda kretanja za građane BiH mogla stići početkom novembra 2010. godine.

RSE: Zbog čega je „hitni postupak“, kako je najavljivano, ipak zamijenjen nešto sporijim procesom?

Štiglmajer: Mislim da ima nekoliko razloga i mislim da svaki pomalo igra ulogu. Prvo - Evropska komisija je malo sporije radila nego se očekivalo, iako to baš i nije bila sasvim njena krivnja. Uloga Komisije je bila da ocijeni da li je BiH ispunila sve uvjete iz mape puta. Jedna misija eksperata bila je u BiH u februaru, Komisija je morala napisati izvještaj koji je predstavila u aprilu. Onda je odlučeno da se BiH zaduži da ispuni do kraja još tri posljednja uvjeta. Znači da se, u slučaju Bosne i Hercegovine, jako strogo gledalo da su svi uvjeti ispunjeni, a za to su odgovorne države članice EU. I ne samo u slučaju BiH, tu je i Albanija, te dvije države idu zajedno. Za taj strog stav postoji razlog. U februaru se odjednom 850 državljana Srbije i Makedonije pojavilo u Belgiji i zatražilo politički azil. Bili su to mahom Albanci iz Srbije i Makedonije. Ista stvar se desila i u Švedskoj, gdje je oko hiljadu ljudi, uglavnom Albanaca i Roma iz Srbije i Makedonije to isto tražilo.

Situacija se jako brzo sredila, saradnja između svih vlada je bila izvanredna. Srbija i Makedonija imaju bezvizni režim i ne žele ga ugroziti. Svi ti ljudi su ubrzo vraćeni u svoje matične države jer nema osnove za azil u Evropskoj uniji. No, ta epizoda malo je zastrašila sve vlade EU, pa su tražili da Komisija bude jako, jako stroga sa Albanijom i BiH, da veoma pazi da su svi uvjeti stopostotno ispunjeni. Zbog toga je i traženo da i BiH i Albanija provedu široke kampanje javnog informisanja, da se građanima rastumači šta je bezvizni režim - da to nije dozvola za rad i boravak u EU, da se mora imati novi biometrijski pasoš, da se može maksimalno tri mjeseca provesti u EU u periodu od šest mjeseci, da građani zapadnobalkanskih država više nemaju uvjete za traženje političkog azila itd. Mislim da će se s tom kampanjom u BiH početi negdje u oktobru. To znači da sam proces stoji.

RSE:Šta su utvrdile misije EU koje su analizirale izvještaje iz BiH?

Štiglmajer: Zadnja misija eksperata bila je u BiH početkom jula. Mislim da su, manje-više, svi uvjeti, osim jednog, ispunjeni. U BiH postoji problem sa uspostavom elektronskog sistema za razmjenu kriminalističkih podataka između policijskih agencija i tužilaštava svih entiteta i kantona. Taj server preko kojeg će se podaci razmjenjivati biće postavljen kod nove direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ali je problem u tome što Vijeće ministara nije prije dvije sedmice usvojilo jedan važan pravilnik i nekoliko odluka koje su nužne za uspostavu Direkcije. Ministar za civilne poslove, Sredoje Nović, imao je tu neke primjedbe. Jako je loše što taj uvjet još nije ispunjen.

Fantastična poruka

RSE: Ima li jos vremena da se to uradi?

Štiglmajer: Vremena još ima jer će BiH morati krajem augusta još jednom poslati izvještaj. Znači, ima još mjesec dana da se to sredi, ali se stvarno mora tako srediti da sve bude sto posto ispunjeno. Tada će početi procedura u Evropskom parlamentu i Vijeću, koje se sastoji od svih 27 država članica EU. Ta procedura je jako, jako komplicirana i ne bih sada u to ulazila, ali, u najboljem slučaju rezultat će biti da će građani BiH moći putovati bez viza od 1. novembra. Ako ne tada, onda od 1. decembra. Ja mislim da se neće više kasniti.

RSE: Vi, znači, ne zastupate stav da je liberalizacija viznog režima odložena zbog predstojećih izbora u BiH?

Štiglmajer: Ne. Znam da je bilo nekih diskusija u Vijeću Evrope. Neke članice su imale pitanja u vezi s tim i razmišljale o tome hoće li to imati neku pozitivnu ili negativnu poruku, koje će stranke jačati, itd., ali – na kraju su se svi složili da je to tehnički proces i da izbori ne smiju uticati na to. Ja mislim da je to ispravan stav, iako mislim da bi bilo dobro ako bi se barem pročulo da je odluka o bezviznom režimu za BiH manje-više donijeta, jer bi to ojačalo „evropske teme“ u predizbornoj kampanji i pokazalo ljudima da Evropa nije nešto u dalekoj budućnosti, nego da Evropa već sada može napraviti dobre i konkretne stvari za Bosnu i Hercegovinu.

RSE: Gospodin File je najavio da bi 23. septembra moglo biti rasprave oko vizne liberalizacije za BiH i Albaniju. Pretpostavljam da ste i to uključili kada kažete da bi neki optimalni termin bio 1. novembar.

Štiglmajer: To bi bio najraniji termin kada bi Evropski parlament mogao na plenumu donijeti odluku ali, nakon toga, stvar mora ići na Vijeće, a oni imaju sastanak 7. i 8. oktobra. Ako se odluka i donese, procedura da se odluka objavi u službenom listu EU traje nekih dvadeset dana, što znači da bi termin bio 1. novembar.

RSE: Putovanje bez viza – kakva bi to poruka bila za građane BiH?

Štiglmajer: Mislim da bi to bila fantastična poruka. Ipak sada ljudi moraju da čekaju u redovima, da se sekiraju oko toga hoće li dobiti vizu ili ne. To je neko ponašanje kao da su ti ljudi ljudi drugog reda. Ovako će biti punopravni građani Evrope koji mogu slobodno putovati po teritoriji cijele EU. Ja mislim da će to stvarno biti dobra poruka – i za samopouzdanje i vrijednost tih ljudi, a važno je i da Evropa pokaže da je otvorena prema građanima BiH i da im želi dobrodošlicu.

Slobodna Evropa (http://www.slobodnaevropa.org/content/nve_stiglmayer/2115671.html)

Bad_Hafen
August 12th, 2010, 04:35 PM
Za BiH četiri puta više uslova nego za Srbiju
Datum: 11.08.2010 22:00
Autor: Svjetlana Tadić

BANjALUKA - Četiri puta više uslova mora da ispuni Bosna i Hercegovina da bi njeni građani dobili priliku da putuju u zemlje Šengena nego što je to morala Srbija. U okviru četiri cjeline, koje je postavila Evropska unija, Srbiji su data 42, a BiH 172 uslova.

Iz Kancelarije za evropske integracije Srbije rekli su da su, da bi ispunili kriterijume iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, morali usvojiti Zakone o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Zakon o zabrani diskriminacije, te Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim zakonima.

- Mnoge konvencije je bilo potrebno ratifikovati, usvojiti strategije, uspostaviti Agenciju za borbu protiv korupcije, Direkciju za upravljanje oduzetom imovinom i mnoge druge aktivnosti sprovesti i završiti kako bismo dobili viznu liberalizaciju - rekli su u ovoj Kancelariji.

Bosna i Hercegovina je pored osnovnih uslova koje su ispunjavale i druge zemlje regiona morala da ispuni i niz drugih uslova.

- BiH je morala da preduzme neophodne budžetske i druge administrativne mjere obezbjeđivanja efikasne infrastrukture, opreme, IT tehnologije na spoljnim granicama, da obezbijedi primjenu Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, što je u skladu sa Ženevskom konvencijom i sa Njujorškim protokolom - navodi se u uslovima iz Mape puta i dodaje da je BiH morala redovno da prati i ažurira migracioni profil za Bosnu i Hercegovinu.

- Osim toga nadležne institucije su morale sa usvoje i implementiraju nacionalnu strategiju reintegracije povratnika, uključujući održivu finansijsku i socijalnu podršku, da obezbijede primjenu Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, te različite zakone i strategije za borbu protiv korupcije, trgovine ljudima - navodi se u Mapi.

Član zajedničke komisije za evropske integracije u Parlamentu BiH Milica Marković kaže da je odnos međunarodne zajednice prema BiH, u pogledu odobrenja liberalizacije viznog režima, izuzetak u odnosu na Srbiju i druge zemlje.

- Drugačije tretiranje BiH je zbog toga što određene zemlje EU, prije svega Njemačka, imaju veliku rezervu i skeptične su prema BiH u pogledu bezbjednosti. Ne postoje više stvarni razlozi za odgađanje donošenja odlike o viznoj liberalizaciji. BiH je ispunila uslove iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima - rekla Markovićeva.

Dodala je da je stvarni razlog što se rokovi pomjeraju imidž BiH koji ima u EU, a to je da je vrlo rizično područje za izlazak njenih državljana prema Evropi.

- Razlog za to je što u FBiH postoje i dešavaju se određene pojave u vezi sa vehabijskim pokretom i grupama koje se povezuju sa terorističkim organizacije u svijetu - rekla je Markovićeva.

Zoran Koprivica, koji je takođe član Komisije, rekao je da su uslovi koje je imala BiH planski ispunjavani.

- Predstavnici Evropske komisije su se na licu mjesta uvjeravali u ispunjenost uslova, ali su se desila uslovljavanja političkih subjekata od strane međunarodne zajednice raznoraznim dodatnim uslovima. U ovom trenutku je nemoguće reći da li će krajem ove i početkom naredne godine BiH dobiti bezvizni režim - rekao je Koprivica.

Evropska komisija upozorila je prošle sedmice Parlament BiH da je ponovo ugroženo ispunjavanje uslova iz Mape puta za ukidanje viza, jer Dom naroda nije produžio mandat v. d. direktora Agencije za borbu protiv korupcije, čime je poništen prethodno ispunjeni uslov iz Mape puta.

Boris Jaročević

Otpravnik poslova Evropske komisije u BiH Boris Jaročević, komentarišući navode da se iza odgađanja odluke o bezviznom režimu za BiH krije strah od terorizma, kaže da to nije povezano i da takva teza "nema veze sa uslovima".

- Tačno je da smo tokom posljednje posjete naših eksperata pokrenuli i to pitanje i tražili informaciju od Ministarstva bezbjednosti o mjerama koje su ili će se biti preduzete u borbi protiv terorizma, ali to ni na koji način nije povezano s viznom liberalizacijom - rekao je Jaročević.

mirza-sm
August 12th, 2010, 04:44 PM
Da se i ta priča više završi. :bash:

SokoX
August 12th, 2010, 04:53 PM
;)
Dodajte 173.
Zabranjeno jesti burek na otvorenom... :)
<sarkazam, za sve one koji to ne razumiju>

mirza-sm
August 12th, 2010, 04:58 PM
A ako su nama nametnuli ovoliko obaveza, je li to znači da su i Albaniji? Ili je Albanija imala ovoliko problema s ispunjavanjem 40tak uslova?

mirza-sm
August 12th, 2010, 05:15 PM
Alkalaj: SNSD koči viznu liberalizaciju
Veličina slova: B. A. 12/08/2010 09:06:00

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj rekao je da SNSD koči proces liberalizacije viznog režima BiH sa EU. Alkalaj je za federalno "Oslobođenje" rekao da, zbog ponašanja delegata SNSD-a, nije produžen mandat vršiocu dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije što je jedan od uslova iz Mape puta.

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/january/sven_alkalaj_257808202_539045059.jpg&size=article_medium

On je naveo da se početkom septembra, nakon kolektivnih godišnjih odmora, očekuje i zasjedanje Odbora za građanske slobode, pracvosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta koji treba da razmotri ispunjenost preostala dva do tri tehnička uslova BiH iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Alkalaj je istakao da bi vlasti BiH do kraja godine, odnosno u toku predsjedavanja Belgije EU, trebalo da predaju aplikaciju za kandidatski status u EU.

On je naveo da se uskoro očekuje definisanje spoljne politike EU koje podrazumijeva uvođenje specijalnog predstavnika za zapadni Balkan.

"Ako se politika EU definiše kako se očekuje, onda će se stvoriti pretpostavke da do kraja godine predamo aplikaciju za kandidatski status u Uniji. Imamo veliku podršku u EU za ovaj korak", rekao je Alkalaj.

Napokon i ovo sra*e da skinemo s dnevnog reda. :cheers:

Bad_Hafen
August 12th, 2010, 05:40 PM
Alkalaj: SNSD koči viznu liberalizaciju
Veličina slova: B. A. 12/08/2010 09:06:00

Ni ne treba nam dati, jer umjesto da rade zajedno jedva cekaju da iskoriste sve zivo za svoju politicku promociju i jedni i drugi.
A pogotovo Alkalaj. Sam zna da to nema veze s uslovima da su uslovi ispunjeni i opet sere, umjesto da kao ministar vanjskih poslova lobira kod te Njemacke, ne on samo podriva.
Kome treba neprijatelj kad imas takve ministre.

mirza-sm
August 12th, 2010, 05:52 PM
^^ Ta ti je na mjestu vala...

SokoX
August 12th, 2010, 05:59 PM
U pravu si, BadHafen! On samo ovim prozivkama dokazuje koliko je on u stvari covjek, i koliko se bori za nasu zemlju! Svaka mu cast...

mirza-sm
August 19th, 2010, 02:00 PM
Vijeće ministara BiH

Usvojen sporni Pravilnik, ispunjen dodatni uvjet za viznu liberalizaciju

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici dalo saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

http://www.mojevijesti.ba/slike/novosti/AAA%20MOJE%20VIJESTI/POLITIKA/vijece%20ministara4.jpg

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je kazao Feni da su se time stvorili preduvjeti za popunu same Direkcije i izvršavanje funkcije Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Time će se, po njegovim riječima, stvoriti pretpostavke da dio strukture iz SIPA-e pređe u Direkciju za koordinaciju policije, Interpol i dio jednog sektora iz Ministarstva sigurnosti.

"Ovo je jedna od većih policijskih agencija koja će po danas usvojenoj sistematizaciji imati negdje oko 1.270 izvršilaca", kazao je ministar Ahmetović.

Ovo je jedan od zadnjih dodatnih uvjeta za liberalizaciju viznog režima, istaknuo je Ahmetović.

Pa koliko ima dodatnih uslova više?! :crazy:

SokoX
August 19th, 2010, 02:06 PM
Jarane sa ovim postojecim negdje oko 350 :)

BosniaHerzegovina
August 19th, 2010, 02:14 PM
Valjda cemo do kraja godine putovati bez viza!

mirza-sm
August 19th, 2010, 02:15 PM
Jarane sa ovim postojecim negdje oko 350 :)

:lol: :okay:

corvus_edin
August 19th, 2010, 02:20 PM
Valjda cemo do kraja godine putovati bez viza!

Pitanje je samo: do kraja koje godine

:lol:

SokoX
August 19th, 2010, 02:39 PM
Ljudi zar ne shvatate da nama te vize i nisu toliko vazne, kad sve najbolje na ovozemaljskoj kugli nam je tu ispred nosa. Bosanske planine, rijeke, banje, Hrvatsko more, Srpski Beograd, i sta ces vise, pustite te njihove tamo isfeminizirane gradove i nakicene koji kao eto predstavljaju proslost. Pa mi dok smo jeli srebrenim kasikama ti isti danas evropljani su jeli rukama.

mirza-sm
August 19th, 2010, 02:44 PM
^^ Poenta je što je to bilo u prošlosti. Ja bih da mijenjam bosanske planine i hrvatsko more za jednu špansku Barcelonu molim. :D Srpski Beograd mi još uvijek odgovara također :okay:

mirza-sm
August 19th, 2010, 02:55 PM
Ispunjen zadnji dodatni uvjet za viznu liberalizaciju
BIH - EU
Autor ftv/Bizon.ba
Četvrtak, 19 08 2010 12:34

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici dalo saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Izgleda da je to ustvari zadnji uvjet :dunno:

SokoX
August 19th, 2010, 03:01 PM
Ja nikad ama nikad ne bih mjenjao planine poput Lisine, Cvrsnice, Prenja, Zelengore, Lelije, Jahorine, Bjelasnice ... za neku tamo Barcelonu... :D

zadnji uvjet za ovu sedmicu

leopol
August 19th, 2010, 03:15 PM
Ljudi zar ne shvatate da nama te vize i nisu toliko vazne, kad sve najbolje na ovozemaljskoj kugli nam je tu ispred nosa. Bosanske planine, rijeke, banje, Hrvatsko more, Srpski Beograd, i sta ces vise, pustite te njihove tamo isfeminizirane gradove i nakicene koji kao eto predstavljaju proslost. Pa mi dok smo jeli srebrenim kasikama ti isti danas evropljani su jeli rukama.

Upravo nam zbog ovoga i treba ukidanje viza, da malo vise ljudi skonta u kakvoj p.m. zive...:ohno:

BosniaHerzegovina
August 19th, 2010, 03:27 PM
^^ Nema nista bolje od BiH!

Ovog ljeta sam shvatio da cu se kad tad vratit. Skoro sve nam je bolje nego u EU od hrane pa do cura, samo jos privreda.

Dole ako imas posao recimo u EP BiH, onda bas dobro zivis, ovdje dok platis porez i ostale racune nista ti ne ostane...

SokoX
August 19th, 2010, 03:30 PM
Upravo nam zbog ovoga i treba ukidanje viza, da malo vise ljudi skonta u kakvoj p.m. zive...
Druze, molim te! Kako se zivi u BiH ne zivi se nigdje drugdje. Ja sam zivjeo u mnogim zemljama, i posao te tamo kao prvo ubija, jednostavno nemas vrijemena ni da se odmaras. Kao drugo, ti kao turista obilazis samo turisticka mjesta, a ne vidis kako ljudi zive van tih mjesta, kao trece cijene komunalija su ti nenormalno skupe... Hocu da kazem da je nas sistem vrijednosti mnogo bolji nego u EU...

corvus_edin
August 19th, 2010, 03:36 PM
Dole ako imas posao recimo u EP BiH, onda bas dobro zivis, ovdje dok platis porez i ostale racune nista ti ne ostane...

jbga...doce i to ... pa od crkavice plate (ako je uopste imas) nece ti nista ostati

mirza-sm
August 19th, 2010, 03:38 PM

Ovog ljeta sam shvatio da cu se kad tad vratit. Skoro sve nam je bolje nego u EU od hrane pa do cura, samo jos privreda.

Baš me zanima kad je to "kad tad". Naravno da će "kad tad" biti bolje, za 10-15 godina, ali hajde stisni i vrati se sad, za godinu-dvije. ;)

corvus_edin
August 19th, 2010, 03:42 PM
^^ eh, moj mladi mirza...ja bih npr. sad, kad bi zakonodavac izmjenio (zapravo usvojio) 3 zakona u oblasti zdravstva -
s mjesta bih osnovao firmu u radio ono, sto za druge radim ovdje ...ali to eto cekam ima 15 godina ;)

leopol
August 19th, 2010, 03:49 PM
Druze, molim te! Kako se zivi u BiH ne zivi se nigdje drugdje. Ja sam zivjeo u mnogim zemljama, i posao te tamo kao prvo ubija, jednostavno nemas vrijemena ni da se odmaras. Kao drugo, ti kao turista obilazis samo turisticka mjesta, a ne vidis kako ljudi zive van tih mjesta, kao trece cijene komunalija su ti nenormalno skupe... Hocu da kazem da je nas sistem vrijednosti mnogo bolji nego u EU...

Soko, i ja zivim ovdje zato sto to zelim, a ne zato sto moram.

Ali svejedno, ne bih pretjerivao sa tim "Svetsko, a nase...":nuts:

BosniaHerzegovina
August 19th, 2010, 03:52 PM
Baš me zanima kad je to "kad tad". Naravno da će "kad tad" biti bolje, za 10-15 godina, ali hajde stisni i vrati se sad, za godinu-dvije. ;)

Prvo da zavrsim fax:cheers:

SokoX
August 19th, 2010, 04:16 PM
:D Joj covjece kad se vrati sva raja :D Pa ima da budemo jaci od Kineza :D

Bad_Hafen
August 19th, 2010, 05:28 PM
sad mi jedemo rukama.
Ljudi su ovdje toliko zatvoreni i toliko zatupljuju treba malo da izadju da vide da ima svijeta van naseg jada i cemera. Mozda onda se smanji ta egocentricnost.

Izgleda da je to ustvari zadnji uvjet :dunno:u to ne vjerujem.
Izmislice jos koji.

zato sto imas 14 godina i mislis o curama i hrani, a ne o tome sta ce ti dijete jesti i kako ce se skolovati.
Kad budes o tome razmisljao promijenice ti se odluka

Hocu da kazem da je nas sistem vrijednosti mnogo bolji nego u EU...odavno mi nemamo sistem vrijednosti.
sad mi je jasno da si i ti dijaspora.

SokoX
August 19th, 2010, 06:36 PM
Molim te... Stanje u BiH nije toliko lose niti je bolje niti losije nego stanje u ostalim Evropskim drzavama. Naravno da je ovdje malo losija kupovna moc, ali boze moj, isto ti ga jeo Vlasicki sir( koju naravno tvoja baka spremi pa se i ne uracuna da je "kupljena") ili Mocarelu od 500 eura.

A sistem vrijednosti je jedno desetak svjetlosnih godina ispred evropskom sistema vrijednosti. Uporedjujuci njih i nas, dosao bi do toga zakljucka. Naravno u svakom zitu ima i kukolja. A za moju adresu si jos jednom promasio :D. Ja sam oduvijek zivjeo tu gdje sam sada. :lol:

BosniaHerzegovina
August 19th, 2010, 07:35 PM
sad mi jedemo rukama.
Ljudi su ovdje toliko zatvoreni i toliko zatupljuju treba malo da izadju da vide da ima svijeta van naseg jada i cemera. Mozda onda se smanji ta egocentricnost.
u to ne vjerujem.
Izmislice jos koji.

zato sto imas 14 godina i mislis o curama i hrani, a ne o tome sta ce ti dijete jesti i kako ce se skolovati.
Kad budes o tome razmisljao promijenice ti se odluka

odavno mi nemamo sistem vrijednosti.
sad mi je jasno da si i ti dijaspora.

Ja samo znam da moji dole svi dobre zive. Svak ko hoce da radi, taj ce i naci posao.

A to sto ti visis 24/7 po SCC, i sto imas vec 2141 postova je tvoj problem:cheers:

amriiich
August 19th, 2010, 09:01 PM
Ja samo znam da moji dole svi dobre zive. Svak ko hoce da radi, taj ce i naci posao.

A to sto ti visis 24/7 po SCC, i sto imas vec 2141 postova je tvoj problem:cheers:

Slazem se!! Moze se u BiH zivjeti fino ali mora se raditi kao i svugdje u svijetu, imam rodbinu u Americi i ljudi kazu rade po 18h na dan, i kad to pricaju ovamo nasim reakcija EEE NE BI JA MOG'O. A to da imamo problema naravno imamo, i svi znamo koji su to ali na tim problemima se moze poraditi kao npr. sad u oktobru.

corvus_edin
August 19th, 2010, 09:12 PM
A to da imamo problema naravno imamo, i svi znamo koji su to ali na tim problemima se moze poraditi kao npr. sad u oktobru.

:okay:

slušajte šta cura veli

LordMarshall
August 20th, 2010, 02:39 AM
mozeli ikako bez prepucavanja

Bad_Hafen
August 20th, 2010, 10:29 AM
Molim te... Stanje u BiH nije toliko lose niti je bolje niti losije nego stanje u ostalim Evropskim drzavama. Naravno da je ovdje malo losija kupovna moc, ali boze moj, isto ti ga jeo Vlasicki sir( koju naravno tvoja baka spremi pa se i ne uracuna da je "kupljena") ili Mocarelu od 500 eura.

A sistem vrijednosti je jedno desetak svjetlosnih godina ispred evropskom sistema vrijednosti. Uporedjujuci njih i nas, dosao bi do toga zakljucka. Naravno u svakom zitu ima i kukolja. A za moju adresu si jos jednom promasio :D. Ja sam oduvijek zivjeo tu gdje sam sada. :lol:
Ako imas nezaposlenost 20%, dakle 20% populacije koja zli da radi, a ne moze dakle njih neko izdrzava, a izdrzavaju ih oni koji imaju ionako bijedne plate. Dakle svi su onda osiromaseni.
Mladi nemaju posla, ne mogu da rade, iako zele. Nemaju perspektivu da se zaposle i ne mogu ni da se zene, jer nemaju nikakve uslove. Uglavnom se zivi s roditeljima do 40-e.
Da ne idem u korumpirano zdravstvo, skolstvo koje uopste nije uskladjeno s potrebama drzave, a tek koliko je degradirano raznim privatnim univerztetima, sudstvo koje sve radi osim svog posla itd.

Po cemu je nas sistem vrijednosti bolji? Ako smo pakosni, zavisni, skloni tome da druge uvaljujemo. Zapadnjaci su nezianteresovani za druge, ali nisu iskvareno kakvi su ljudi kod nas. Bijeda i siromastvo nas je napravila losim ljudima. Mozda ti to ne vidis, ali tako je, kreci se medju ljudima.

Ovim jos jednom pokazujes da nista u tj 13 godinsnjoj glavi nemas. Ali dobro dijete si naucices nadam se.
Kod nas ljudi lose zive, ali ne mozes ti znati kad dodjes s roditeljima tu i drugi te izdrzava i to svojim novcem, a gdje god dodjes ljudi se trude da se ne osramote i da te ugoste. Pa ti iznesu sve sto imju i tako se organizuje, zanemarujuci sto ce poslije kad ti odes da ispastaju i da se stiskaju.
Ne mozes ti to da shvatis.
A ja radim, ja nemam tih problema, ali vidim oko sebe i to u BL koja mozda stoji i najbolje u toj drzavi, mogu samo zamisliti kako je u drugim sredinama.

Imam drustva u TZ i TZ je u jako losoj situaciji, a opet jedna je od boljih.

A to da ko hoce da radi radice je cista glupost i to govore oni koji nisu u takvoj situaciji. Uvijek je bilo sit gladnom ne vjeruje.
Ja znam ljude koji su trazili posao po 2 godine i nsita.

@LM ovo nisu prepucavanja nego je forum u kojem ljudi trebaju valjda iznijeti stavove, bez obzira jesu li supristavljeni ili ne.
Nije valjda da je forum portal u kojem samo novosti se obavljuju.

AdnanPD
August 20th, 2010, 12:56 PM
Slazem se 100% sa Banom.

Oni koji nisu zivjeli u BiH duze od dvije godine nakon 2000te godine nisu u stanju svatiti kakvo je zapravo stanje u BiH.

leopol
August 20th, 2010, 01:09 PM
Ali isto tako covjek zivi onakvim zivotom kakvim ga je sam ucinio

I to nema veze sa BIH ili inostranstvom, vec sa formiranjem kao osobe, sto je kod nas problem, jer ovdje roditelji svojoj djeci u 15. godini pocnu sistematski ubijati svaku zelju da unesu bilo kakvu novotariju u svoje razmisljanje, i do 19. godine im usade da je jedino dobro biti zaposlen u BHT ili Opstini, voziti polovan auto, dobiti dijete do 24. godine, i ljetovati u Podgori. Ubijaju svaku vrstu ambicioznosti u startu.

Na taj nacin dobijamo "Kiborge" koji imaju 25-26 godina, bez i jednog dana radnog iskustva, koji onda ne zele da rade za "privatnike", jer ih tu handre, vec svi hoce u Mtel ili Hypo banku, jer su tu kao kod kuce medju istim takvim "Kiborzima".

A isti ti koji nisu htjeli da rade posao iz svoje struke "kod Privatnika", kada odu vani vrlo uspjesno ribaju pisaone i mijesaju malter po Gelzenkirhenu, Kanberi ili Senluisu...

Moja poenta je da tu ima svega, pocevsi od stvarnih limita, to ogranicenja u glavi pa do ciste lijenosti o kojoj Amriich prica.
Sama cinjenica da je u nekoj anketi na posao.ba ili negdje, svega 2% onih koji traze posao bilo spremno da preseli u drugi grad zbog posla je najbolji pokazatelj kako stoje stvari!
Pa jbt, ja imam poznanicu koja zbog odlicnog posla nije htjela da preseli iz SA u MO, vec i dvije godine kasnije ne radi nista... A imam i drugu kojoj je prvi posao nakon fakulteta bio 2002. u malom mjestu 200 km od Sarajeva, a sada je sefica u firmi u kojoj bi 95% Sarajlija volilo raditi.

Bad_Hafen
August 20th, 2010, 01:20 PM
^^djelimicno se slazm s tim "odgojom" o kojem pricas, najvise u biti sredina sputava svi su u nekom fazonu vid njega sto se on sad....
Mada to se sad lagano mijenja i primjeti se da vise ne pije toliko vode kao ranije.

Sto se tice mobilnosti radne snage u BiH ona je ravna nuli! Evo ja pocinjem od sebe, tesko da bih se ja negdje preselio unutar BiH da zivim i radim. Bih naravno da moram, ali nikad necu svjesno ici na tu opciju.

corvus_edin
August 20th, 2010, 01:36 PM
To u vezi "(ne) raditi kod privatnika" mi je sasvim poznato - ovog ljeta sam se dosta nacuo prica, kakao su privatnici najgori ...pogotovo ovi, koji su dosli iz dijaspore... gule narod...blablabla...kradu ...itd.

Dok u Cazinu npr. (20 min autom od Bihaca) stvari sasvim drugacije stoje u vezi privatnika, posti su damo u velikom okviru privatnici pootvarali firme i zaposljavaju - to sve je pitanje mentaliteta - a to ce se morati promjenuti u glavama...kad, tad.

Bad_Hafen
August 20th, 2010, 01:40 PM
^^to je pitanje privatnika. Imas npr. firmu cm kao jaka firma, pandan dm-u, u kojoj je gazda nabavio neke kekse i nisu mu se prodavali i onda je odlucio da radnicima da u protivvrijednosti od 40KM KEKSE i tih 40 dbio od plate!!!
A da ne pricam kako ne daju godisnji, nepostojanje nikakvih dodataka koji su zakonom predvidjeni, prijvaljivanje na minimalac i razno-razne kriminalne radnje kojima se bave.

Imas i pozitivne primjere evo npr firma LORA u kojoj je gazda sve radnike vodio na 15 dana u Brazil na odmor o njegovom trosku!

corvus_edin
August 20th, 2010, 01:44 PM
Stvar je ta: u kakvom stanju je pravno-zakonska struktura u ovoj drzavi u vezi zastite prava radnika - naravno da je taj tvoj primjer kriminal
(hm...nekako odosmo daleko od topica)

leopol
August 20th, 2010, 01:56 PM
Ima firmi ali ima i "firmi", nema veze u cijem su vlasnistvu.

@Bad

Ta migracija radne snage moze biti drasticna, tipa da tebi neko ponudi posao u Cajnicu. Ali isto tako moze biti poprilicno bezbolna, tipa SA-ZE, TZ-ZE, MO-SA, DO-BN, TZ-Brcko, ili medju manjim mjestima Kladanj-Gracanica, ili Bugojno-Vitez, itd... Ali kod nas jedva da ima toga.

Ja imam prijateljicu koja je dala otkaz na odlicnu poziciju u Wurthu kada je njihov HQ presao iz grada u Hadzice, pored Coca-Cole, jer joj je bilo mrsko voziti svako jutro! Do danas nije dobila posao sa uslovima i statusom koji je imala tamo :bash::bash::bash:

Bad_Hafen
August 20th, 2010, 01:58 PM
E ta t drugarica nije normalna!

corvus_edin
August 20th, 2010, 02:01 PM
...svašta

ja ću evo kako izgleda morati u šugavi Minhen - nije mi posve drago...ali šta ćeš?
Ipak sam po naravi pozitivista - češće ću moći u Bihać :lol:

leopol
August 20th, 2010, 02:04 PM
Nije ni meni, ali pola njenih prijatelja misli da je pravilno postupila. Imam ja takvih primjera koliko hoces. Ukljucujuci davanje otkaza u 37-38 da se "malo odmore od posla". Ili odbijanja unapredjenja, jer treba vise raditi a samo 300 KM veca plata. Ili nekandidovanja na rukovodece pozicije. Ili odlaska u losiju firmu jer se u staroj radilo do 17.30, itd, itd...

Nema cega se nisam naslusao zadnjih 10-ak godina

Bad_Hafen
August 20th, 2010, 03:33 PM
Je li se bar pokajala?

leopol
August 20th, 2010, 03:47 PM
Deklarativno naravno tvrdi da nije, ali nije tesko primjetiti da jeste :)

LordMarshall
August 20th, 2010, 04:49 PM
ja zivim u Tajvanu zbog posla... moras ici tamo gdje poso a ne cekati da poso dodje tebi

Bad_Hafen
August 20th, 2010, 05:29 PM
jedno je otici u tajvan a drugo u cajnice

mirza-sm
August 20th, 2010, 08:29 PM
IDDEEA: Više od 300.000 građana posjeduje biometrijski pasoš
Veličina slova: B. A. 20/08/2010 13:55:00
Biometrijski pasoš / Vijesti.ba

SARAJEVO - Od početka izdavanja biometrijskih pasoša, 15. oktobra 2009. godine, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka je odštampala 301.554 ovih dokumenata, što znači da je mjesečno u prosjeku štampano oko 30.000 pasoša. Pasoše u BiH izdaju ministarstva unutarnjih poslova, kantonalni MUP-ovi MUP R. Srpske, Odjel za javni registar Brčko distrikta i Ministarstvo vanjskih poslova za građane koji žive u inostranstvu. Zahtjevi za izdavanje pasoša podnose se u organizacionim jedinicama MUP-ova prema mjestu prebivališta, a u inostranstvu u diplomatsko - konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/february/biometrijski_pasos111_274807557.jpg&size=article_medium

Novi sistem za izdavanje biometrijskih pasoša u funkciji je od jula prošle godine, a u lanac identiteta uvezane su 142 općine (matični uredi), 10 kantonalnih MUP-ova i MUP Republike Srpske (ukupno 135 lokacija za izdavanje dokumenata), Javni registar Brčko distrikta, Ministarstvo pravde FBiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH sa 45 lokacija u diplomatsko - konzularnoj mreži (od kojih se u 16 izdaju pasoši) i IDDEEA, što ukupno predstavlja 162 organa i 322 lokacije na kojima se izdaju dokumenti (rodni listovi, uvjerenja o državljanstvu, lični dokumenti).

Uvezanost svih institucija u jedan sistem pokazao se veoma efikasnim po pitanju sigurnosti i ekonomičnosti, a broj izdatih dokumenata najbolji je pokazatelj da sistem funkcionira u punom kapacitetu kod svih nadležnih organa za izdavanje dokumenata, saopšteno je iz IDDEEA-e.

mirza-sm
August 20th, 2010, 08:31 PM
EU: Bezvizni režim za BiH moguć već u novembru
Veličina slova: B. A. 20/08/2010 13:48:00
Vizna liberalizacija / vijesti.ba

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, zatim šef evropske policije u BiH Stefan Feller i otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH Boris Iarochevitch pozdravili su usvajanje Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Oni su poručili da do 31. augusta, kada se...

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/january/vizna_liberalizacija_5_791432619.jpg&size=article_medium

... očekuje završni izvještaj Evropske komisije, BiH mora imenovati i direktora za Agencije za spriječavanje korupcije. U tom slučaju bi, prema riječima zvaničnika međunarodnih organizacija u BiH, liberalizacija viznog režima za građane BiH mogla stupiti na snagu već 1. novembra, javio je deutsche welle.

SokoX
August 20th, 2010, 08:35 PM
Tih, :) Ja predlazem da vise ovakve gluposti od novosti ne postavljamo vise ovdje... :) Njihova ironicnost je vise nego nepotrebna sada, kao i to da li ce nama ili nece odobriti vize. Tuzno, ali istinito, EU nije blagonaklona prema nama.

Bad_Hafen
August 20th, 2010, 08:47 PM
sve bitne osobe za evropu to rekle, fali im jos samo Tanja Fajon

SokoX
August 20th, 2010, 08:51 PM
Hahaha :D :lol: :D

LordMarshall
August 21st, 2010, 03:19 AM
jedno je otici u tajvan a drugo u cajnice

ima i tog, ali makar u cajnicu govore nas

LordMarshall
August 23rd, 2010, 10:57 AM
Stepenik bliže za BiH do vizne liberalizacije

Usvajanjem Pravilnika o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Vijeće ministara prekoračilo je još jednu stepenicu na polju ispunjavanja uslova za viznu liberalizaciju. Iako je usvajanje stiglo tek nakon upozoravajućeg pisma međunarodnih zvaničnika to neće imati većeg uticaja na odluku institucija EU. Od preostalih uslova čeka se još produženje mandata v.d direktora Antikorupcione agencije BiH, piše Radio Slobodna Evropa.

Nekoliko dana prije roka koji je Vijeće ministara BiH dobilo od EU, usvojen je Pravilnik o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji Direkcije. Njime je ispunjen i posljednji dodatni uslov koji je EU postavila pred Ministarstvo sigurnosti, kaže resorni ministar Sadik Ahmetović.

"Mi u ovom momentu imamo Pravilnik kojim omogućavamo popunu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i njeno stavljanje u funkciju u skladu sa zakonom koji regulira ovu oblast. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u svom kapacitetu koordinira policijske agencije na nivou države. Ono što jeste nedostatak jeste što u zakonu ne stoji striktno da koordinira sve policijske agencije, ali, nadajmo se da je ovo jedan početak uspostave koordinacije svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini. Pravilnikom smo završili posljednji, dodatni uslov za liberalizaciju viznog režima kada je u pitanju Ministarstvo sigurnosti. Sada se zasigurno možemo nadati da će ovaj posljednji izvještaj eksperata Evropske unije biti pozitivan i da će takav otići Evropskoj komisiji", kaže Ahmetović.

Agencija bi trebala uskoro biti popunjena sa oko 1270 kadrova i to iz Agencije za istrage i zaštitu BiH, a u njenu nadležnost prelazi i Interpol, kaže direktor Direkcije Himzo Selimović i dodaje:

"Ovo je stvaranje neophodnih preduslova u kadrovskom smislu da se u doglednom vremenu preuzmu jedinice koje prelaze u sastav Direkcije – to je jedinica za osiguranje ličnosti i objekata iz Državne agencije za istrage i zaštitu i jedinice Interpola iz Ministarstva sigurnosti".

Delegacija EK u BiH, šef policijske misije EU i visoki predstavnik u BiH, pozdravili su usvajanje Pravilnika nakon što su prethodno uputili upozorenje kako će, ukoliko on ne bude usvojen, vizna liberalizacija doći u pitanje. No, još ima stvari koje treba završiti prije konačne odluke, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

"Imamo još tri-četiri nedelje vremena do početka septembra da se riješe sve stvari koje su otvorene i da bi građani BiH – koji su to zaslužili - konačno dobili bezvizni režim“, kaže Incko.

Moglo je i bez političkih poigravanja

Bosni i Hercegovini je, naime, preostalo i da produži mandat vršiocu dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije BiH do imenovanja novog. Konkursna procedura je završena i 23. augusta sastaće se kolegij Doma naroda kako bi uvrstio produženje mandata na dnevni red. Prema najavama, mandat će biti produžen.

S obzirom da usvajanje Pravilnika nije politička već tehnička stvar, pitanje je da li je Vijeće ministara moglo uraditi posao i prije upozorenja. Ministar Ahmetović kaže kako upozorenje nije bilo neophodno, ali i da se sve moglo završiti ranije i bez političkih poigravanja:

"To smo imali prije mjesec dana na Vijeću ministara. Mogli smo donijeti i tada odluku jer sve ove promjene koje su napravljene u međuvremenu nisu suštinske već više tehničke prirode. Mislim da ništa ne bismo promijenili da smo to usvojili i prije mjesec dana. Nažalost, pokazuje se da su oni koji najviše govore da nam ne trebaju stranci, da nam ne treba OHR, uglavnom ti zbog kojih stranci i dalje interveniraju na različite načine u BiH.“

Bez obzira na dosadašnje poteškoće, Ahmetović očekuje ukidanje viza i prije Nove godine. "Nadam se da će sesija u Briselu biti 2. septembra i zadnja negdje 6. ili 7. oktobra, i tada će, vjerujem, biti konačno donešena odluka. Vjerujem da će liberalizacija viznog režima stupiti na snagu prije Nove godine“, kaže on.

E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/339937)

Bad_Hafen
August 23rd, 2010, 11:47 AM
Agencija bi trebala uskoro biti popunjena sa oko 1270 kadrova i to iz Agencije za istrage i zaštitu BiH, a u njenu nadležnost prelazi i Interpol, kaže direktor Direkcije Himzo Selimović i dodaje:
:bash:
Uzas ionako grcamo u administraciji

No, još ima stvari koje treba završiti prije konačne odluke, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.
i za njega jedan OGROMNI :bash:

Fazla
August 24th, 2010, 10:43 AM
A od mene takve izjave dobivaju samo velike aplauze :)

Bad_Hafen
August 24th, 2010, 11:28 AM
zasto?

Fazla
August 24th, 2010, 11:59 AM
Jer se daje više značaja i učvrščuju državna tijela.

Bad_Hafen
August 24th, 2010, 03:35 PM
Jer se daje više značaja i učvrščuju državna tijela.
Ajd dobro drago mi je sto nadjes nesto u tome sto ce drzavi koja je pred bankrotom zaposliti 1300 radnika administracije :nuts:

leopol
August 24th, 2010, 03:57 PM
Nisu to novozaposleni koliko ja znam, vec ce ova nova Agencija objediniti postojece dvije-tri agencije.

Bad_Hafen
August 24th, 2010, 04:05 PM
nadam se

AdnanPD
August 24th, 2010, 04:11 PM
Ma naporno je postalo vise i slusati o tim uslovima.

Prije pola godine su pricali kako su se svi uslovi ispunili pa opet neka sranja i tako u krug.
Kad minstri vanjski poslova EU odluce o datumu i to bude zvanicno onda to objavite ovde sve dotad je udar na zivce.

AdnanPD
August 24th, 2010, 04:12 PM
dupli

Bad_Hafen
August 24th, 2010, 06:01 PM
to je svakom normalnom jasno. Politicki su razlozi zasto se BiH ne pusta, nikako to nema veze s uslovima.

amriiich
August 24th, 2010, 06:24 PM
Szunyog: Ovo su vam uvjeti, kada ih ispunite dobijate viznu liberalizaciju

Češki ambasador upozorio da se proces liberalizacije odnosi samo na turistička putovanja do tri mjeseca i da to ne podrazumijeva da će građani BiH moći da nesmetano žive i rade u zemljama Evropske unije

Češki ambasador u BiH Tomaš Szunyog izjavio je danas novinarima u Sarajevu kako se nada da će Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH već početkom narednog mjeseca produžiti mandat v.d. direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čime će BiH ispuniti jedan od posljednjih uvjeta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije.

- Ako i ostali koraci budu urađeni kako treba, očekujem da će kao rezultat toga vizna liberalizacija doći do kraja godine- rekao je Szunyog.

On, međutim, naglašava da Češka Republika smatra da treba ispuniti Mapu puta, ali da u to nikada ne bi trebalo da budu uključeni politički ili drugi dodatni uvjeti.

- Smatramo da to treba da bude fer igra. To znači: "Ovo su vam uvjeti, kada ih ispunite dobijate viznu liberalizaciju, rekao je Szunyog, dodajući da kada bi se dodali neki drugi politički uvjeti, to onda ne bi doprinijelo ničemu, niti bi to doprinijelo nekoj pozitivnijoj političkoj situaciji- kazao je Szunyog.

Szunyog je, također, upozorio da se ovaj proces vizne liberalizacije odnosi samo na turistička putovanja do tri mjeseca. To ne podrazumijeva da će građani BiH moći sada ići da nesmetano žive i rade u zemljama Evropske unije.

Zato je veoma bitno da vlasti BiH objasne to svojim građanima, jer češki ambasador je stekao utisak na osnovu razgovora s bh. građanima da oni na ovu viznu liberalizaciju gledaju drugačije nego što ona zaista jeste.

- Bilo bi mi veoma žao da vizna liberalizacija bude loše iskorištena. Potrebno je da Vijeće ministara BiH izađe s kampanjom koja će građanima objasniti šta ustvari znači ova vizna liberalizacija- rekao je češki ambasador u BiH Szunyog.

dnevniavaz

AdnanPD
August 24th, 2010, 07:04 PM
Gradjani BiH dobro znaju sta predstavlja vizna liberalizacija.

Fazla
August 24th, 2010, 07:23 PM
nadam se

Nemaš šta da se nadaš, fino je napisano u tekstu.

SokoX
August 24th, 2010, 07:30 PM
Ja mislim da bi najbolje bilo zatvoriti ovu temu, jer od nje ne ocekujemo bar u narednih 5 godina nista, a i jednostavno ovakvomu necemu pridodavati paznju je van svake pameti. ;)
Pazi molim te reko Ceski ambasador to i to? Koga ce slijedeceg pitati po pitanju vizne liberizacije, mozda Kosovskog ambasadora?

Bad_Hafen
August 25th, 2010, 09:20 PM
@fazla nije jasno napisano

jedan od posljednjih uvjeta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije.
sad kao jedan od, a bio je vec zadnji ispunjen, a sad ima jos jedan, a on ustvari nije jedan, nego jedan od. I onda taj ambasadorcic potpuno nebitne drzavice kaze da zeli FER igru!!!!

mirza-sm
September 1st, 2010, 07:53 PM
Krešiću produžen mandat: BiH ispunila sve uslove za viznu liberalizaciju

SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu produžio mandat Miji Krešiću na poziciji vršioca dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije dok ne bude imenovan direktor Agencije. Predsjedavajuća Doma Dušanka Majkić je kazala da je BiH ovim ispunila i posljednji uvjet za liberalizaciju viznog režima.

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/august/mijo_kresic_614663790.jpg&size=article_medium

Delegati su potvrdili Odluku o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u misiju Snage međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Islamsku Republiku Afganistan,a što je ranije uradio i Predstavnički dom državnog parlamenta.

AdnanPD
September 1st, 2010, 07:57 PM
Wooohoooo po stoti put ispunili "sve" uslove. :D

mirza-sm
September 1st, 2010, 09:17 PM
^^ Za nadati se da će im 101. više dosaditi. :D

Tanja Fajon o ukidanju viza

"Sad sve zavisi od izvještaja Evropske komisije"

Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon očekuje da će proces vizne liberalizacije za BiH i Albaniju biti ubrzan ako sutrašnji izvještaj Evropske komisije bude pozitivan.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100901127.jpg

Fajonova je za Srnu izjavila da očekuje pozitivno mišljenje eksperata u izvještaju koji će biti podnesen Evropskom parlamentu.

"Ostvari li se to, onda imamo poziciju da ubrzamo proces, jer bismo 'uhvatili' glasanje na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u drugoj polovini septembra. Ako Evropska komisija u ekspertskom izvještaju potvrdi da su BiH i Albanija obavile svoj posao, lakše ću objasniti Vijeću da su i oni dužni da ubrzaju proces", rekla je Fajonova.

Ona je objasnila da će podsjetiti Vijeće na deklaraciju potpisanu prošle godine kada je EU usvojila izvještaj za liberalizaciju viza za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru. Tom prilikom EU je izjavila da će liberalizovati režim viznog putovanja i za BiH i Albaniju kad one ispune uslove.

"Sve zavisi kakav izvještaj ćemo čuti sutra, pa onda da Evropski parlament glasa već u septembru ili početkom oktobra", rekla je Tanja Fajon.

Evropski eksperti podnijeće izvještaj Komitetu za ljudska prava Evropskog parlamenta. Unutar svih političkih grupacija u Evropskom parlamentu - demohrišćana, socijalista, liberala i "zelenih" postoji saglasnost o podršci ukidanja viza BiH.

Pod pretpostavkom da izvještaj Evropske komisije bude pozitivan i da bude "uhvaćen" rok plenarne sjednice Evropskog parlamenta u septembru, odnosno u slučaju očekivane podrške, pritisak na zemlje članice EU okupljene u Vijeću da ukine vizni režim, bio bio vrlo jak. Naredna sjednica Vijeća je u oktobru ili novembru.

Singidunum
September 3rd, 2010, 01:00 PM
Evo izgleda da će već sledeće godine biti ukinute vize za BiH :okay:

Bez viza već 2011. godine? (http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/100903048)
Šef Pregovaračkog tima za liberalizaciju viznog režima BiH Samir Rizvo očekuje da će do kraja godine biti ukinute vize za građane BiH, koji će već početkom 2011. moći slobodno putovati u zemlje EU.
Rizvo smatra da će proces liberalizacije viznog režima za BiH biti brzo okončan, nakon što su Evropska komisija i parlamentarci ocijenili da je BiH ispunila skoro sve uslove.

"Ova tačka dnevnog reda mogla bi do kraja septembra da se nađe na zasjedanju Evropskog parlamenta. Ukoliko bude donesena pozitivna odluka o ovome će biti riječi na sjednici Vijeća EU 7. oktobra kada je moguće da bude donesena konačna odluka", rekao je Srni Rizvo.

Prema njegovim riječima, ako ovo pitanje ne bude razmatrano u oktobru, biće na dnevnom redu u novembru.

"Mislim da bi sve ovo trebalo biti okončano do kraja godine", kaže Rizvo.

Predstavnici Evropske komisije u usmenom izvještaju podnesenom Evropskom parlamentu ocijenili su da su BiH i Albanija vrlo blizu konačnom ispunjavanju svih zahtjeva EU za ukidanje viznog režima.

leopol
September 3rd, 2010, 01:08 PM
Evropljani o ukidanju viza kao "tehnickom pitanju":

Evroposlanik iz Austrije Hanes Svoboda rekao je da je moguće da se EU odluči da donese viznu liberalizaciju tek nakon izbora u BiH. "Tek nakon toga bila bi završena procedura", rekao je Svoboda koji je potpredsjednik Socijalista u Evropskom parlamentu.

Ili ovakve stvari:

Činjenica da će pisani izvještaj Evropske komisije biti gotov tek za dvije sedmice znači da Evropski parlament, vjerovatno, neće moći da na septembarskoj plenarnoj sjednici da konačno "zeleno svjetlo".

Iako eksperti nisu rekli da su ispunjeni svi uslovi, iz tona izlaganja bilo je jasno da je mišljenje Evropske komisije pozitivno.

Experti su bili u BIH u prvoj sedmici jula, ali to ih ne sprijecava da odugovlace sa izvjestajem do kraja septembra, da bi se propustila ta sjednica Evropskog parlamenta.
Svi uslovi jesu ispunjeni, to se zna, ali nece jasno da kazu to....

mirza-sm
September 3rd, 2010, 01:14 PM
Singi, što je najgore autor teksta se je dobro za*ebao, nije trebao staviti VEĆ, nego TEK. :ohno: ;)

EU sere samo tako s viznom liberalizacijom, ali nema veze, doće sve na svoje jednog dana valjda... Što se kaže: "Doće cica na kolica".

amriiich
September 3rd, 2010, 01:35 PM
Joj meni je vise preko glave i EU, i Europa i sva ova prica o bezviznom, i ova vijest o dobijanju bezviznog pocetkom 2011. bit ce ustvari krajem 2011. i kad dodje kraj 2011. reci ce da je to ustvari pocetak 2012. i tako u nedogled :bash::bash:

mirza-sm
September 3rd, 2010, 06:04 PM
Vizna liberalizacija: Brisel čeka rezultate oktobarskih izbora
Veličina slova: B. A. 03/09/2010 13:26:00

BRISEL - Većina članova Evropskog parlamenta, odakle se daje velika podrška namjeri da se BiH ukinu vize, želi da pričeka rezultate oktobarskih izbora, javio je dopisnik Srne iz Brisela. Potpredsjednik druge po redu najveće političke grupe socijalista Hanes Svoboda rekao je da bi "poslije izbora, kad parlament stane iza važnih mjera, trebalo naći rješenje i ukinuti vize za građane BiH".

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/january/vizna_liberalizacija_5_612700458.jpg&size=article_medium

Prema riječima jednog diplomate, neke zemlje članice Evropske unije, kao što su Njemačka i Holandija, iako ne vezuju ukidanje viza sa rezultatima izbora, žele se uvjeriti da će nova vlast poštovati dogovorene mjere i standarde koji su doveli do ukidanja viza.

Većina članova Evropskog parlamenta slaže se da ukidanje viza za građane BiH treba očekivati do kraja ove godine, a da je ukidanje viznog režima u oktobru ili novembru, ipak, manje vjerovatno, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Mogućnost da se vize ukinu u oktobru ili novembru pomenuta je u neformalnim razgovorima nekih diplomata i članova Evropskog parlamenta, ali nije se uspjela nametnuti kao dominatna tema u evropskim krugovima.

Neimenovani diplomata Evropske komisije izjavio je da "radni dokument" koji je juče predstavljen u Evropskom parlamentu, "nije u potpunosti dovršen" i da će finalna, pisana, verzija, biti data na uvid za dvije sedmice.

On je dodao da "svi uslovi u potpunosti moraju biti nedvosmisleno ispunjeni za sklapanje sporazuma kojim bi se ukinule vize za putovanja u evropske zemlje šengenskog kruga".

Diplomata je dodao da je ukidanje viza pred BiH, ali da u ovom trenutku još ne može da kaže kad će to tačno biti.

Predstavnica Evropske komisije juče je u Evropskom parlamentu iznijela usmenu verziju izvještaja o nalazima ekspertskih misija koji su u avgustu bili u BiH i u Albaniji.

Istakla je napredak u BiH u usvajanju i provođenju zakona u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i napredak u borbi protiv korupcije.

Navela je da postoji bolja razmjena povjerljivih podataka između tužilaštava i policije. Podsjetila je da će Evropska komisija budno pratiti primjenu zakona i dogovorenih mjera ne samo do momenta ukidanja viza, nego i poslije toga.

Jučerašnja diskusija u Komitetu za građanske slobode i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, bila je obilježena pozitivnim i ohrabrujućim tonovima svih parlamentaraca, osim Holanđanina Van den Stupa, koji je nalaze izvještaja procijenio nezadovoljavajućim.

Van den Stup je u svojoj zemlji član kontroverzne Partije Slobode Gerta Vildersa, koju mnogi u Evropi smatraju rasističkom i ksenofobnom zbog stavova prema imigrantima, proširenju EU i vjerskoj netoleranciji.

Osim Albanije i BiH, na jučerašnjoj raspravi bilo je pomenuto i Kosovo. Slovenački izvjestilac Evropskog parlamenta za vize Tanja Fajon rekla je da Kosovo ne smije da ostane "crna rupa" na Balkanu i Evropi, odnosno da mora da se pronađe rješenje iz tamošnje građane.

Znači ipak je tačno da je Brisel čitavo vrijeme čekao izbore! Da će to bogdo' šta promijeniti, ja bih čekao i 5 godina na viznu liberalizaciju, ali isto sranje će se opet desiti, čekali ne čekali, ništa se neće promijenit! :bash:

Bad_Hafen
September 3rd, 2010, 09:35 PM
i ovdje....

cuj vec :nuts:
bilo je juni, pa septembar, pa oktobar, pa novembar, pa kraj godine, a sad je VEC 2011 :bash:

i sta je ovo sad?

Rizvo smatra da će proces liberalizacije viznog režima za BiH biti brzo okončan, nakon što su Evropska komisija i parlamentarci ocijenili da je BiH ispunila skoro sve uslove.
kako sad skoro?!!!

Tango Zulu
September 4th, 2010, 04:00 AM
pa ljudi, jedan uslov je da imaju ove nove ovlasti i institucije drzave protiv korupcije etc. i vazno je da se vidi dali te institucije imaju kontinuitet poslje izbora jer nova vlada moze reci, ne mi nepostujemo ove nove institucije, nismo ih mi izglasali i ukidamo ih. sto se lako moze desiti.

zato za EU je potrebno da se to iskeca. nazalost poslje izbora, treba 3-4 mjeseca da se vlada formira. znaci nemamo vladu do januara ++

ako ovo prodje, ako je izvjestaj pozitivan, a nemora biti, ovo ce biti na proljece. nazalost. sve prije proljece ove je bonus.

Tango Zulu
September 4th, 2010, 04:21 AM
....

Bad_Hafen
September 4th, 2010, 10:11 AM
pa ljudi, jedan uslov je da imaju ove nove ovlasti i institucije drzave protiv korupcije etc. i vazno je da se vidi dali te institucije imaju kontinuitet poslje izbora jer nova vlada moze reci, ne mi nepostujemo ove nove institucije, nismo ih mi izglasali i ukidamo ih. sto se lako moze desiti.
Isto tako lakomogu ponovo uvesti vize ako se to desi. Po tom tvom principu onda svi trebaju iamti vize, jer nekad moze doci neka vlast koja ce ukinuti neku instituciju :nuts:
Ne znas sta pises.

Tango Zulu
September 4th, 2010, 10:54 AM
Isto tako lakomogu ponovo uvesti vize ako se to desi. Po tom tvom principu onda svi trebaju iamti vize, jer nekad moze doci neka vlast koja ce ukinuti neku instituciju :nuts:
Ne znas sta pises.

Nije to moj princip. to je princip EU. Srbija ima bezvizni rezim jer imaju stabilnu drzavu koja je ispunila sve uvjete. u Srbiji niko nije lud da ukine neko drzavno antikorupcijsko tijelo. ili da to tijelo bude bez neke vodje. to se tamo ili u crnoj gori nece desiti, makar je tako EU procijenila.

EU zna da se to kod nas desava svasta. evo jedva su produzili mandat covijeku koji je glavni tog tijela.

zato EU smatra da jos nismo ispunili uslove. jer iako na papiru jesmo, u stvarnosti nismo.

poslje izbora, kada EU vidi da to tijelo funkcionise i da je sve uredu (ako bude uredu) i da je zemlja stabilna onda ce nam ukinuti vize.

nisam ja ovo izmislio, ovo su EU uslovi. dont shoot the messenger.

A EU ima pravo da nam neukine vize cak i da ispunimo sve uslove.

SaRaJeVo-City
September 4th, 2010, 12:06 PM
Joj meni je vise preko glave i EU, i Europa i sva ova prica o bezviznom, i ova vijest o dobijanju bezviznog pocetkom 2011. bit ce ustvari krajem 2011. i kad dodje kraj 2011. reci ce da je to ustvari pocetak 2012. i tako u nedogled :bash::bash:

:lol::lol: vala bas

leopol
September 4th, 2010, 03:59 PM
Ovo mi je simpaticno:

On je dodao da "svi uslovi u potpunosti moraju biti nedvosmisleno ispunjeni za sklapanje sporazuma kojim bi se ukinule vize za putovanja u evropske zemlje šengenskog kruga".

Jedino je problem sto je u slucaju SRB, MNE i MAK bilo suprotno, tamo su ukinute vize uz obecanje da ce ostali uslovi biti ispunjeni.

Mene ovo podsjeca na izbore 1996. kada su isti ovi birokrati ocekivali da ce biti izabrani "novi, ratom neoptereceni politicari", tako i sada vjeruju da ako ne ukinu vize, "gradjani ce lakse prepoznati koji ih to politicari mogu uvesti u EU", ne kontajuci da time zapravo samo olaksavaju kampanju upravo onima koji je baziraju na euroskepticizmu...

Bad_Hafen
September 5th, 2010, 10:12 AM
Nije to moj princip. to je princip EU. Srbija ima bezvizni rezim jer imaju stabilnu drzavu koja je ispunila sve uvjete. u Srbiji niko nije lud da ukine neko drzavno antikorupcijsko tijelo. ili da to tijelo bude bez neke vodje. to se tamo ili u crnoj gori nece desiti, makar je tako EU procijenila.

EU zna da se to kod nas desava svasta. evo jedva su produzili mandat covijeku koji je glavni tog tijela.

zato EU smatra da jos nismo ispunili uslove. jer iako na papiru jesmo, u stvarnosti nismo.

poslje izbora, kada EU vidi da to tijelo funkcionise i da je sve uredu (ako bude uredu) i da je zemlja stabilna onda ce nam ukinuti vize.
To nije vidjenje EU to je tvoje nagadjanje.
A ako se ceka toboz sabilnost BiH onda nam slobodno ne trebaju ni ukidati vize, jer nije nikad bila stabilna a kako se cini nece jos dugo.

AdnanPD
September 7th, 2010, 12:13 PM
Sinoc smo mi i Albanci od Evropske komisije dobili zeleno svijetlo.

mirza-sm
September 7th, 2010, 12:30 PM
^^ Od dijela Parlamenta...

Vanjsko-politički odbor Evropskog parlamenta dao pozitivno mišljenje o ukidanju viza za građane BiH

Vanjsko-politički odbor Evropskog parlamenta je danas dao pozitivno mišljenje o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine. Konačni izvještaj o ispunjenju tri preostala uslova daje Evropska komisija. Ovaj izvještaj bi trebao odobriti Evropski parlament na plenarnoj sesiji zakazanoj za 6. oktobar, prenijela je večeras u svojim vijestima TV1.

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/january/biometrijski_pasos_162748780.jpg&size=article_medium

Podsjetimo, ranije je Komitet za građanske slobode Evropskog parlamenta ocijenio pozitivnim izvještaj Evropske komisije o svojim prvim rezultatima misije u BiH u pogledu namjere ukidanja viza za građane Bosne i Hercegovine i Albanije. Radi se o preliminarnim rezultatima koje je Komisija prikupila tokom misije u našoj zemlji tokom jula ove godine.

AdnanPD
September 7th, 2010, 12:36 PM
Ma ja sam onda pogresno cuo. :D

mirza-sm
September 7th, 2010, 12:45 PM
^^ Ma samo da na m ukinu, pa kako bilo. :D

mirza-sm
September 8th, 2010, 05:29 PM
Evropski parlament

Fajon predlaže ukidanje viza za BiH i Albaniju prije Božića

Bosna i Hercegovina i Albanija ispunile su sve tehničke uvjete za ukidanje viza za zemlje Evropske unije, što je potvrdila i Evropska komisija u najnovijem izvještaju, tako da bi bezvizni režim mogao biti odobren do kraja godine, izjavila je izvjestiteljica Evropskog parlamenta za bezvizni režim Tanja Fajon.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100908018.jpg

Ona je u intervjuu za radio Slobodna Evropa kazala u utorak kako se nada da će Evropski parlament o tome glasati krajem septembra ili najkasnije početkom oktobra. Fajon je kazala kako je moguće da unutar Unije postoje politička dvoumljenja u vezi s tim.

Izvjestiteljica EU-a za bezvizni režim nije mogla naznačiti tačan datum ukidanja viza za BiH i Albaniju, ali je rekla da bi se to moglo realno očekivati za kraj godine. Ona sama je predložila da to bude prije Božića.

Fajon je istaknula da je vizna liberalizacija tehnički proces i kako nema političkih razloga da se odugovlači ako su svi uvjeti za ulazak u bezvizni režim ispunjeni, što je priznala i Evropska komisija. Uostalom, zaključila je Fajon, ako bi u igru ušla politička pitanja, Unija bi mogla izgubiti kredibilitet.

mirza-sm
September 8th, 2010, 05:31 PM
Topčagić: EU ne povezuje datum ukidanja viza s datumom izbora u BiH
Osman Topčagić / Vijesti.ba

SARAJEVO - Pozitivno izjašnjenje Vanjskopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta još je jedan korak u provođenju procedure koja vodi do vizne liberalizacije za BiH, ocijenio je danas u razgovoru za Fenu bh. ambasador pri Evropskoj uniji Osman Topčagić. Naveo je da je sljedeći korak u parlamentarnoj proceduri glasanje i odluka Komiteta za pravosuđe i unutarnje poslove, a zatim glasanje i odluka Evropskog parlamenta na plenarnoj sjednici.

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/january/osman_topcagic_535382334.jpg&size=article_medium

Uporedo s tim ide procedura u Vijeću Evropske unije, a bitan datum u toj proceduri je 15. septembra, kada zasjeda Komitet za zapadni Balkan i Radna grupa za vize.

Topčagić naglašava da će tu države članice da se izjasne o izvještaju Evropske komisije koji je pozitivan za BiH, ali i države članice žele da kažu svoje stavove.

- Mislim da će taj sastanak odrediti daljnju dinamiku. Ako dobijemo pozitivnu ocjenu, ako na tom sastanku prihvate izvještaj Evropske komisije, onda će on ići u daljnju na ambasadorski sastanak i nakon toga na Vijeće Evropske unije u formatu ministara unutarnjih poslova, kazao je bh. ambasador pri EU.

Ti sastanci se održavaju jednom mjesečno, naredni je 7. i 8. oktobra, a zatim početkom novembra, pa sljedeći u decembru.

Na kojem od tih sastanaka će se razmatrati vizna liberalizacija za BiH, zavisit će, vjerovatno, najviše od toga kako će se države članice izjasniti na sastanku Komiteta za zapadni Balkan i Radne grupe za vize, smatra Topčagić.

On je ocijenio da je u Evropskom parlamentu dobro raspoloženje i da postoji velika podrška da se dođe do odluke za viznu liberalizaciju za BiH. Takva podrška je bila i prošle godine i ona je konzistentna.

- U Evropskoj uniji se, inače, datum ukidanja viza ne povezuje s datumom općih izbora u BiH. Oni insistiraju da je to tehničko pitanje i da sama odluka zavisi od ispunjenja uvjeta. Mi smo sada u situaciji da je Evropska komisija ocijenila da smo ispunili uvjete i očekujem da će onda daljnja procedura ići kako je i obećano, kazao je Topčagić.

Međutim, pritom je upozorio da ne treba potcijeniti raspoloženje koje se stvara u nekim državama, u Francuskoj i drugima, prema ilegalnim imigrantima iz drugih država, što se onda povezuje s ovim pitanjem.

- Zato situaciju trebamo pratiti, a u međuvremenu ispunjavati sve obaveze koje smo preuzeli i provoditi zakone koje smo usvojili, rekao je ambasador BiH pri EU Osman Topčagić.

mirza-sm
September 8th, 2010, 05:41 PM
Uzajamno ukidanje viza s Egiptom i Brazilom
BIH - EU
Autor Bizon.ba
Srijeda, 08 09 2010 07:23

Predsjedništvo BiH prihvatilo je sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Arapske Republike Egipat o uzajamnom ukidanju viza.

http://www.sodalive.ba/wp-content/uploads/2009/10/pasos2.jpg

Time će nosioci diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša bez viza moći u Egipat. Također je prihvaćen Sporazum sa Brazilom o djelimičnom ukidanju viza.

Dux Uxorum
September 8th, 2010, 07:42 PM

nisam ja ovo izmislio, ovo su EU uslovi. dont shoot the messenger.

A EU ima pravo da nam neukine vize cak i da ispunimo sve uslove.

Bez obizra na to sto pises i koliko god da to stoji, ja kao Srbin iz RS, mogu samo reci da je ovo cista govnarija i izivljavanje od strane EU. Ni okolne drzave se ne mogu pohvaliti nedostatkom korupcije a o nestabilnosti da ne govorim. Dokle vise ovaj narod (na sve 3 strane) mora da se ponizava da bi se udobrovoljilo mediokritetima iz EU. Zelim im apsolutno svu ovu mizeriju kroz koju smo mi prosli od 1992 pa do ovamo.

Apsoultno je tacno da mnogo toga ne stima u RS/BiH i da se mentalitet neradnika i nepostovanja za zakone mora promjeniti, ali umjesto pomoci od EU/USA, ovde se izgleda dobijaju samo konstatne packe i ponizenja koje sigurno ne doprinose poboljsanju situacije.

mirza-sm
September 8th, 2010, 07:52 PM
^^ :okay:

byM4k5
September 8th, 2010, 10:13 PM
Bez obizra na to sto pises i koliko god da to stoji, ja kao Srbin iz RS, mogu samo reci da je ovo cista govnarija i izivljavanje od strane EU. Ni okolne drzave se ne mogu pohvaliti nedostatkom korupcije a o nestabilnosti da ne govorim. Dokle vise ovaj narod (na sve 3 strane) mora da se ponizava da bi se udobrovoljilo mediokritetima iz EU. Zelim im apsolutno svu ovu mizeriju kroz koju smo mi prosli od 1992 pa do ovamo.

Ah, može im se. :)

U slučaju EU važno je primjetiti da banana republike na prostoru Balkana nemaju geostrateški značaj da budu ekspresno primljene, kao što je to bio slučaj sa Rumunijom, Bugarskom ili Poljskom. ;)

SokoX
September 8th, 2010, 11:31 PM
Nazalost jaro Dux to je tacno ! :( Ali zato moramo biti pametni i pametne poteze praviti kako bismo ne jednog dana vec odma sada bili clan EU. Nije EU biti samo clan iste, vec biti dostojan i imati svoje ja, sto za razliku od mnogih novoprimljenih clanica to nije istina. :(

Dux Uxorum
September 9th, 2010, 05:36 AM
Ah, može im se. :)

U slučaju EU važno je primjetiti da banana republike na prostoru Balkana nemaju geostrateški značaj da budu ekspresno primljene, kao što je to bio slučaj sa Rumunijom, Bugarskom ili Poljskom. ;)

Ovo je neko moje vidjenje: Nakon samog kraja rata 1995 kada je uticaj USA/EU bio ogroman a BiH prakticno postala protektorat, vec tada je trebalo pohvatati sav olos koji je ubijao civile i opljackao se na tudjoj muci na sve 3 strane. Umjesto toga, lokalni cinovnici OHRa, UNa, IFORa i ostalih su se umjesali do daske u lokalne splacine i spajtasili se sa ekipom iz SDS, SDA, HDZ i svim njihovm tajkunima. Nerijetko se desavalo da se stranci vide bas u restoranima, klubovima, slasticarnama novokomponovanih bogatasa "patriota". Citavo ovo vrijeme glavesine u UNu, OHRu i ostalim organizacijama su lagale lijevo i desno o nekakvom "pomirenju", "poboljsanju situacije", "ogromnom napretku" dok su zatvarali oci pred istinom a to je da je narod ogorcen, osiromasen, i sto je jos najgore potpuno zatupljen i letargican. Mozda jos veca greska od svega je sto se zemlje bivse Jugoslavije nisu na silu pogurale i podrzale u ulazak u EU, recimo u doba ulaska Bugarske i Rumunije.

Tako da danas, 15 godina iza rata kad su donacije presusile, poneki bogatas patriota u Hagu ili pod zemljom a narod puniji mrznje nego ikad, je potpuno uzaludno ocekivati neki napredak od drzave koja je od prilicno podrzanog protektorata/eksperimenta Zapada postala najobicniji propao projekat sa prividom nekakve polu-kolonije. Kada se u ovako morbidnu sliku doda i ogromna svjetska ekonomska kriza koja se nece za dugo rijesiti bez ogromnih zrtava (iskreno sumnjam da ce i pretjerano birokratska EU da opstane u ovakvoj formi) i za nas bitna cinjenica da se sa citavim regionom igraju opasne igre koje se kad tad moraju raplesti - ali i dalje ostaje veliko pitanje i da li ce to biti po prirodnom ali i legalnom principu (Kosovo i Sjeverno Kosovo, Sandzak, tuzbe izmedju Hrvatske i Srbije, Mesiceve prijetnje napada na RS ako se otcijepi, prijetnje RS da ce se odcijepiti, prijetnje iz Srbije ako neko napadne na RS). Nakon svega recenog ne ostaje nam apsolutno nikakva nada da ce se stvari rijesiti na najbolji nacin. Mozda sam ja pretjeran pesimista po ovom pitanju, i zbog svih ljudi koji su propatili zbog svih ovih prokletih ratova 1990ih, volio bih da nisam u pravu, ali realisticno govoreci mislim da su pred nama novi ratovi i novi problemi, i to nazalost u ne tako dalekoj buducnosti.

Volio bih da za 15ak godina pronadjem ovaj post i nasmijem se zbog potpuno pogresnog osjecaja ali se danas ne bih kladio na to.

mirza-sm
September 9th, 2010, 01:18 PM
^^ Nisi pesimista, to je manje-više sve tako što govoriš... Osim možda ratova (barem se nadam)...

Inače... još jedan u nizu, još jedan u nizu...

Fajon: Vizna liberalizacija za BiH do kraja godine
Veličina slova: S. Ć. 09/09/2010 00:00:00

Izvjestiteljka za bezvizni režim Evropskog parlamenta Tanja Fajon, u intervjuu za RSE, ističe kako nema prepreka za ukidanje viza za BiH i Albaniju već do Božića. Iako su svi uslovi ispunjeni, ipak moguće je da unutar EU postoje politička dvoumljenja.

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/march/fajon_tanja_856015699.jpg&size=article_medium

RSE: Kakva su vaša očekivanja u pogledu vizne liberalizacije za BiH? Na sastanku Komiteta za unutrašnje poslove Evropskog parlamenta kazali ste kako postoji nepravda prema BiH i Albaniji u tom pogledu. Na šta ste mislili?

Fajon: Mislim da je BiH stvarno učinila sve kad je u pitanju vizna liberalizacija. Ispunila je sve tehničke uslove, i to je priznala i Evropska komisija u svom posljednjem izvještaju. BiH i Albanija sad su na putu u krajnjem finišu da što je brže moguće građani vaše zemlje počnu slobodno putovati. Ja se nadam da ćemo u Evropskom parlamentu glasati već krajem ovog mjeseca, ili najkasnije u početku 10. mjeseca. Atmosfera je vrlo pozitivna i ja sam optimista.

RSE: Ono što najviše zanima građane BiH jeste datum ukidanja viza. No, datuma još nema, što nije bio slučaj sa Srbijom ili Crnom Gorom, naprimjer.

Fajon: To je bila jedna stvar za koju sam ja prošli tjedan pozvala i zemlje članice i Vijeće - da još nemamo datuma za viznu liberalizaciju. Ima puno nekih špekulacija, a zavisi i kad će zemlje članice dati posljednje, zeleno svjetlo. Sjećate se da u julu prošle godine, kad su bile u pitanju Makedonija, Crna Gora i Srbija, smo već znali datum, a sada ga još nema. Ja mislim da bismo realistički mogli očekivati kraja ove godine. Ja sam pozvala da to bude i prije katoličkog Božića, ali zavisi od Vijeća i od političke snage svih zemalja članica. Sad imamo izvještaj Evropske komisije koji je pozitivan, dakle BiH je stvarno učinila puno u posljednjih nekoliko tjedana i mjeseci, da bismo sad mogli ići brzo dalje. Nema više razloga da se gubi vrijeme.

RSE: Kad je riječ o politici, ima li u slučaju odobrenja bezviznog režima za BiH ulogu trenutna politička situacija u zemlji?

Fajon: Vizna liberalizacija uvijek je bila tehnički proces. Uvijek smo rekli to je tehnički proces, neka i bude takav do kraja. Ja mislim da ako je BiH, što je priznala Evropska komisija, sada ispunila sve uslove za ulazak u bezvizni režim, nema ni političkog razloga da se gubi vrijeme. Sad je odgovornost na strani evropske zajednice, i kredibilnost u pitanju, da stvarno dovedemo taj proces do kraja. Ja se nadam da ćemo uspjeti do kraja ove godine.

RSE: Šta je, prema vašem mišljenju, do sada bila kočnica i šta bi moglo biti eventualno prepreka u Evropskom parlamentu?

Fajon: Uvijek su u bili u pitanju svi uslovi i kriteriji koje je stavila Evropska komisija. Mogle su ih, možda, vlasti već ispuniti godinu unatrag, ali u svakom slučaju sad su ti kriteriji svi ispunjeni. Ako je tu sada u igri političko pitanje, onda bi se ja bojala da bi Evropska unija izgubila kredibilnost. Mislim da svi imamo odgovornost da dovedemo taj proces do kraja - i, kako sam već rekla, ja se nadam da će građani BiH slobodno putovati već prije Božića.

Tango Zulu
September 9th, 2010, 05:05 PM
Dux Uxorum,

mislim da su upravu kada si reko da si veliki pesimista. :lol:

Ima istine u onom sto pises, ali sve te cinjencie se mogu okrenuti na svjetliji nacin. Kako god izgledalo na papiru, ipak nam ukidaju vize uskoro.

ja se ovdje nikad sigurnije nisam osjeco.

U nefunkcijalnoj drzavi, biljezimo dobar ekonomski rast. putevi se grade. Ima nesto i strane investicije. i to sve bez stranih vojnika da nam cuvaju mir.

poslje 15 godina mir je samoodrziv. i za jos 15 godina i drzava ce biti samoodrziva. pa cemo tek onda biti na konju. naravno bicemo prestari da uzivamo u tom prosperitetu ali ste ces. :cheers:

mirza-sm
September 10th, 2010, 09:29 PM
Vijesti iz BiH

Bez viza od 20. decembra?

Vize će građanima BiH biti ukinute, najvjerovatnije, od 15. do 20. decembra - pišu sutrašnje "Nezavisne novine", pozivajući se na izvor u Briselu.
"Više o tome moći ćemo reći oko 23. septembra, kada čujemo stav Savjeta EU sa kojim će Evropski parlament i Komisija do tada pregovarati", rekao je izvor.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100910132.jpg

Prema ugovorima o osnivanju EU, sve konačne odluke od važnosti za zemlje članice donosi Vijeće EU, političko tijelo EU koje predstavlja zemlje članice.

Prema informacijama ovog lista, BiH i Albanija vjerovatno neće dobiti datum za ukidanje viza u oktobru, kako je bilo prvo predviđeno, nego tek u novembru.

"Razlog zbog kojeg će odluka vjerovatno biti donesena u novembru je želja pojedinih zemalja članica da prvo vide izvještaj o napretku BiH i Albanije, koji će biti objavljen u novembru", rekao je izvor "Nezavisnih novina".

Izvor lista, koji je imao uvid u izvještaj o napretku BiH, rekao je da će izvještaj za BiH biti "prilično loš", ali da ne misli da će to odgoditi viznu liberalizaciju.

"Loš izvještaj nam sigurno neće biti od pomoći kada Evropski parlament i Komisija pritisnu Vijeće EU da daju datum BiH, ali ako bi došlo do odgađanja zbog lošeg izvještaja, u parlamentu bi to bilo shvaćeno kao politizacija i kršenje obećanja da je potrebno ispuniti samo tehničke kriterijume i da politika neće igrati ulogu u tome i snažno bismo protestovali zbog toga. BiH i Albanija su ispunile kriterijume i to bi trebalo biti dovoljno", rekao je izvor.

Procedura za ukidanje viza formalno je počela onog dana kada je BiH dobila "mapu puta" za ukidanje viza, koja je sadržavala oko 150 uslova iz oblasti sigurnosti dokumenata, rada policijskih agencija, mjera za borbu protiv korupcije i osnivanja različitih tijela i baza podataka koje su neophodne za kvalitetnu razmjenu informacija sa policijskim agencijama zemalja sa kojima će biti ukinute vize.

Prvi korak ka ukidanju viza urađen je u maju, kada je Komisija predložila ukidanje viza, nakon što je ocijenjeno da je ispunjena većina uslova. Prijedlog je proslijeđen Vijeću EU, Evropskom parlamentu i nacionalnim parlamentima.

Ovo fakat prevazilazi svaku mjeru više, bezobrazluk čisti!!!!!!! :bash:

mirza-sm
September 10th, 2010, 11:47 PM
^^ Komentar jednog lika na sa-x na ovu gore vijest:

Kaćunak
10.09.2010. u 21:03

U OKTOBRU BIĆE U NOVEMBRU
U NOVEMBRU BIĆE U DECEMBRU

BIĆE BOLJE STO ME VIŠE LAŽEŠ........

a more i ova:

SVE JE LAŽ, SAMO PUSTA LAŽ.....

a more i ova:

LAŽI ME LAŽI VJEROVAĆU SVE....

HAHAHAHHAHA :lol:

Dux Uxorum
September 11th, 2010, 12:15 AM
Dux Uxorum,

mislim da su upravu kada si reko da si veliki pesimista. :lol:

Ima istine u onom sto pises, ali sve te cinjencie se mogu okrenuti na svjetliji nacin. Kako god izgledalo na papiru, ipak nam ukidaju vize uskoro.

ja se ovdje nikad sigurnije nisam osjeco.

U nefunkcijalnoj drzavi, biljezimo dobar ekonomski rast. putevi se grade. Ima nesto i strane investicije. i to sve bez stranih vojnika da nam cuvaju mir.

poslje 15 godina mir je samoodrziv. i za jos 15 godina i drzava ce biti samoodrziva. pa cemo tek onda biti na konju. naravno bicemo prestari da uzivamo u tom prosperitetu ali ste ces. :cheers:

Ja se inace uglavnom vidim kao "pesimisticni optimista", sto znaci realno gledajuci nema se cemu nadati ali covjek ipak mora da vjeruje da moze bolje. :)
Ne bih da odvlacim ovu temu u off-topic ali ja iskreno ne vidim o kakvoj stabilnoj ekonomiji u BiH mi govorimo (osim "Arizona market" tip sive ekonomije?). Mozda je to zato sto ja vise ne zivim dole ali kada sam bio tamo prosle jeseni nisam vidio apsolutno nista ohrabrujuce. Mislim Sarajevo je sredjeno i Banja Luka izgleda ljepse nego ikad prije, Mostar je pun turista ali se zato mrznja i apatija osjeti na svakom koraku (prolazio sam kroz Sarajevo kada su HZ protestvovali protiv ubistva onog navijaca u Sirokom ili gdje vec, ono je bilo kao pocetna scena iz filma Bloody Sunday sa Ircima i Englezima). Narod je potpuno podijeljen, sto samo po sebi i nije lose, jer ne treba siliti narode da prihvate ono sto ne zele i srljati u novi rat, ali je lose da se ne pokusava otrgnuti iz letargije i primjenjivati Evropske zakone u praksi zato sto tako treba, a ne sto se ocekuje iz EU da bi se dobila nova kasicica "podrske Eurointegracijama". U svakom slucaju, kao sto rekoh, nadam se da grijesim i da ce stvari biti bolje za sve 3 nacije u skorijoj buducnosti, ma kakav konacan rezultat bio.

LordMarshall
September 11th, 2010, 02:16 AM
previse politike se raspravlja na ovoj temi....

mirza-sm
September 11th, 2010, 02:23 PM
Nemoj majketi i ovu zaključati LM, dovoljno što si nam NATO i EU integracije zaključao, radije pobriši postove. :)

LordMarshall
September 11th, 2010, 03:56 PM
ja sam vam reko da politiku pustite na miru

Dux Uxorum
September 11th, 2010, 04:30 PM
ja sam vam reko da politiku pustite na miru

Posto imam osjecaj da se radi o mom komentaru kao spornom, poenta je bila samo da se kulturno odgovori na post Tango Zulu-a. Uglavnom, nema potrebe za zatvaranjem teme i ne bih zelio da budem krivac za tako nesto. Istina je da se otislo malo izvan teme i prihvatam odgovornost za mozda bespotrebno objasnjavanje stavova.

A sad sto se tice teme, nadam se da vise nece biti "probijanja rokova" i da ce se napokon ispostovati ovo ukidanje viza za stanovnike BiH pa makar i na proljece 2011.

mirza-sm
September 11th, 2010, 07:35 PM
Žbogar tražio ukidanje viza za građane BiH već u oktobru

Veličina slova: S. Ć. 11/09/2010 19:09:00

Ministar inostranih poslova Slovenije Samuel Žbogar pozvao je evropske kolege da, ako je moguće, već u oktobru ukinu vizni režim za BiH. BiH nije bila posebna tema dvodnevnog neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, ali je Žbogar o potrebi ukidanja viza za bosanskohercegovačke građane razgovarao sa ministrima iz zemalja koje nisu sklone ovoj ideji, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/april/samuel_zbogar_122811819.jpg&size=article_medium

Žbogar je novinarima potvrdio da su mu ministri rekli da neće stopirati liberalizaciju viznog režima za BiH, ako u izvještaju Evropske komisije bude navedeno da je ta zemalja ispunila sve uslove.

On nije naveo o kojim je članicama EU riječ, ali je poznato da, osim Holandije, na potpunom ispunjenu uslova insistira i Njemačka.
Slovenački ministar kaže da je, ako izvještaj Evropske komisije bude pozitivan, moguće da Evropski parlament da odobrenje za ukidanje viza krajem septembra ili prvih dana oktobra, a Savjet EU tokom oktobra.

Konačan izvještaj Evropske komisije o tome da li je BiH ispunila uslove, odnosno, dostigla standarde koje od nje traže ministarstva unutarašnjih poslova država članica EU, očekuje se sredinom mjeseca. U ovom trenutku još traju konsultacije i usaglašavanja teksta izvještaja zemalja članica.

U Briselu je danas završen specijalni sastanak ministara spoljnih poslova EU, koji se održava dva put godišnje u nezvaničnom formatu, ali na kojem članice otvoreno izražavaju svoje interese.

mirza-sm
September 14th, 2010, 05:54 PM
Vijeće ministara BiH

Utvrđeni zakoni neophodni za liberalizaciju viznog režima

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100914080.jpg

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu.
Ministarstvo civilnih poslova dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.

----------------------------------------------

Pa koliko ih ima više?!?!? :nuts:

mirza-sm
September 14th, 2010, 07:26 PM
Evo sad bilo na BHT Vijestima, EK je konačno uputila potpuno pozitivno mišljenje o viznoj liberalizaciji EP-u! :okay:

mirza-sm
September 15th, 2010, 12:10 PM
Thaler: Liberalizacija za bh. građane realna u novembru

SARAJEVO - Liberalizacija viza za građane BiH realno se može očekivati u novembru - rekao je poslanik u Evropskom parlamentu iz Slovenije Zoran Thaler. "Borimo se za ukidanje viza što prije, koliko je to u našim mogućnostima", rekao je Thaler za sarajevsko "Oslobođenje". Nakon što su nadležni komiteti Evropskog parlamenta podržali donošenje odluke o liberalizaciji viznog režima za građane BiH i Albanije, ostalo je još da to verifikuje Evropski parlament na svojoj plenarnoj sjednici, nakon čega će konačan stav o tome kada će ona zvanično i stupiti na snagu donijeti Savjet ministara EU.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100915020.jpg

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je juče kako vlasti BiH očekuju pozitivnu odluku s obzirom na to da su ispunjeni svi uslovi iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

mirza-sm
September 15th, 2010, 07:18 PM
EU to end visa regime for Bosnia in November
ZELJKO PANTELIC

13.09.2010 @ 09:26 CET

The European Union is set to decide to liberalise its visa regime for Bosnia and Herzegovina (BiH) in November, WAZ.Euobserver has learned from sources in the EU in Brussels.

waz.euobserver.com

byM4k5
September 15th, 2010, 07:41 PM
Zanimljiv je tajming ovakvih vijesti. :)

Dok ne objave naš "19. decembar", nema mjesta slavlju.

mirza-sm
September 15th, 2010, 07:48 PM
"19. novembar" :D

byM4k5
September 15th, 2010, 07:57 PM
Što kaže stara "latinska" izreka: "Iz tvoje tastature, u božije uši.". :D

leopol
September 16th, 2010, 11:10 AM
EK: Stvoreni uslovi za prebacivanje BiH na bijelu Šengensku listu

EK je predstavila je Evropskom parlamentu i Savjetu ministara radni dokument u kome stoji da su BiH i Albanija preduzele sve potrebne mjere za ispunjavanje svih otvorenih pitanja iz Mape puta

Evropska komisija (EK) je zaključila da su se stvorili uslovi za prebacivanje Bosne i Hercegovine (BiH) i Albanije sa negativne na pozitivnu, bijelu, Šengensku listu, a bezvizni režim mogao bi da stupi na snagu već od decembra, izvjestila je danas njemačka medijska kuća "Dojče vele".

EK je predstavila je Evropskom parlamentu (EP) i Savjetu ministara radni dokument u kome stoji da su BiH i Albanija preduzele sve potrebne mjere za ispunjavanje svih otvorenih pitanja iz Mape puta za dve zapadnobalkanske države.
U naredna dva mjeseca očekuje se završetak procesa vizne liberalizacije u evropskim institucijama i, konačno, putovanja bez viza za građane te dvije zemlje, naveo je "Dojče vele."

Na osnovu izvještaja eksperata koji su tokom ljeta procjenjivali stanje na terenu, EK sastavila je pisani dokument kojim je predložila ukidanje viza za BiH i Albaniju, a koji je dostavljen evropskim poslanicima i zemljama članicama Unije na dalje razmatranje.

"U ovom izvještaju stoji da je učinjen značajan napredak i u BiH i u Albaniji, po svim kriterijumima koji su bili zacrtani u Mapi puta. Mi smo još tokom proljeća rekli naše preliminarno 'da' viznoj liberalizaciji za ove dvije zemlje. Evropska komisija i dalje ostaje pri svom zelenom svjetlu", izjavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malstrom.
Izvjestilac EP za viznu liberalizaciju Tanja Fajon je kazala da prijedlog za ukidanje viza za BiH i Albaniju već ima jaku podršku u EP, ali i da se očekuje dovoljno "političke snage“ u Savjetu, kako bi bio priznat pozitivan napredak dvije zemlje i cio proces zaključio u oktobru ili novembru.

"Očekujem da će zemlje-članice priznati taj napredak. To je bio tehnički proces i takav mora i da ostane, bez otvaranja političkih pitanja. Nadam se da će zemlje- članice što brže da daju svoje zeleno svjetlo kako bi građani BiH i Albanije počeli slobodno da putuju krajem ove godine, možda već početkom decembra“, rekla je Fajonova za "Dojče vele" i najavila finalno glasanje u EP za početak oktobra.

Dakle, sada jos trebaju svoj zavrsni glas dati Evropski parlament, sto se ocekuje ili 23.09. ili pocetkom oktobra, i gdje ne bi trebalo biti problema, te Vijece ministara EU gdje moze doci do stavljanja slucaja u ladicu.

mirza-sm
September 16th, 2010, 01:36 PM
^^ Liberalizovani vizni režim bi trebao sigurno stupiti na snagu krajem novembra ili početkom decembra! :cheers:

mirza-sm
September 16th, 2010, 10:33 PM
Ispunjeni uslovi

Neformalni datum ukidanja viza će biti poznat 23. septembra?

Vijeće EU primilo je veoma pozitivno prijedlog Evropske komisije o ukidanju viza BiH i Albaniji, a nastavak razgovora o ovom pitanju očekuje se 23. septembra, pišu "Nezavisne novine", pozivajući se na izvor koji je prisustvovao sastanku na kome je predstavljen izvještaj.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100916153.jpg

Tog dana bi, možda, prvi put mogao biti poznat i neformalni datum ukidanja viza za građane BiH i Albanije, ali formalnu odluku ne treba očekivati prije novembra. "Nezavisne" podsjećaju da su ranije pisale da je vrlo vjerovatan termin stupanja na snagu bezviznog režima oko 20. decembra.

"Komisija je podsjetila na deklaraciju koju su zemlje članice potpisale prošle godine o tome da se procedura ubrza što je više moguće", rekao je izvor lista.

Kada je riječ o BiH, izvještaj je podijeljen na tri dijela, od kojih se prvi odnosi na jačanje pravne države, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, drugi na Akcioni plan o uspostavljanju elektronske baze razmjene podataka između policijskih i pravosudnih tijela u BiH, a treći na harmonizaciju krivičnih zakona u BiH.

Evropska komisija zaključila je da je u svim ovim oblastima postignut veliki napredak.

Evropska komisija smatra da su Albanija i BiH preduzele sve neophodne mjere na ispunjavanju obaveza za viznu liberalizaciju i da mogu biti stavljene na pozitivnu listu, navodi se u zaključku Evropske komisije od 14. septembra koji je predočen Vijeću EU, tijelu od kojeg se očekuje da u novembru da "zeleno svjetlo" za bezvizni režim za BiH.

Ovo je prvi u potpunosti pozitivan izvještaj za BiH, čime je faktički uklonjena i posljednja prepreka ka bezviznom režimu.

SokoX
September 17th, 2010, 07:56 AM
Ccc..... a sad se kao zure nesto da nam ukinu? Ne, hvala! Dajte nam za Honduras samo i onu ambasadorku, sve ostalo vam oprastamo.

mirza-sm
September 20th, 2010, 08:52 PM
NOVI SPORAZUM: Do kraja godine u Ukrajinu bez viza
Ponedjeljak | 20.09.2010.

Građani BiH bi do kraja ove godine mogli putovati bez viza u Ukrajinu na period do mjesec dana, izjavio je Srni pomoćnik ministra inostranih poslova BiH Zoran Perković

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100910132.jpg

Perković je izrazio očekivanje da bi do kraja godine trebalo na snagu da stupi novi sporazum između BiH i Ukrajine kojim se olakšava vizni režim između dvije zemlje.

"Novim sporazumom se predviđa mogućnost putovanja državljana BiH u Ukrajinu i Ukrajinaca u BiH na period do jednog mjeseca bez vize. Od kolega iz Ukrajine smo obaviješteni da su interne procedure za prihvatanje tog sporazuma u Ukrajini završene", rekao je Perković.

On je pojasnio da su u BiH u toku interne procedure odobravanja načela za zaključivanje tog sporazuma, koji je prošao Savjet ministara BiH i trebalo bi ubrzo da prođe proceduru u Predsjedništvu BiH.

Perković ne napomenuo da će za putovanja koja traže duži boravak od mjesec dana biti zadržana procedura obezbjeđivanja vize.

"Cijenimo da će se 95 odsto svih putovanja odnositi na period kraći od mjesec dana, odnosno da je riječ o poslovnim i turističkim putovanjima. Novim sporazumom bi smo značajno olakšali komunikaciju i mogućnost putovanja građana BiH u Ukrajinu, ali i građana Ukrajine u BiH", napomenuo je Perković.

Iz Ambasade Ukrajine u Zagrebu Srni je potvrđeno da bi veoma brzo moglo da na snagu stupi novi sporazum između Ukrajine i BiH.

Neka nam još malo poplavi bezvizna karta. :cheers1:

corvus_edin
September 20th, 2010, 09:04 PM
da meni jos na red dodje egipat :D

SokoX
September 20th, 2010, 09:20 PM
Konacno su i oni malo poceli diplomatiju. :) Vrijeme je da krenu i sa drugim drzavama da sklapaju sporazume...

SokoX
September 20th, 2010, 09:22 PM
Cekajte, sto Ukrajina nema svoju ambasadu u Sarajevu, nego moramo odlaziti u ZG ili BG? Smijesno...

Tango Zulu
September 21st, 2010, 03:48 AM
Pa ja mislim da mogucnost putovanja u cubu, brazil, rusiju i ukrajina, bez vize, vrijedi imati BH pasos samo zbog toga. mozda ga i ja konacno narucim.

Znam da australija i BH nemaju dogovor o dvojnom drzavljanstvu. i tehnicki nesmijem imat BH pasos, ali cisto sumnjam da iko u BH zna da ja imam Strani pasos jer uvijek ulazim sa licnom.

sta neznaju nemoze ih ni povrijediti. :cheers:

leopol
September 21st, 2010, 10:28 AM
Neke zemlje kao USA, npr, presutno dozvoljavaju da se zadrzi BIH pasos, mislim i da je sa AUS ista stvar.

Austrija recimo trazi da se dostavi ispis iz BIH drzavljanstva.

corvus_edin
September 21st, 2010, 11:09 AM
Germany takodjer

leopol
September 21st, 2010, 11:29 AM
Vidi se ko je bio na kojoj strani u WWII :ohno:

Fazla
September 21st, 2010, 12:11 PM
Pa ja mislim da mogucnost putovanja u cubu, brazil, rusiju i ukrajina, bez vize, vrijedi imati BH pasos samo zbog toga. mozda ga i ja konacno narucim.

Znam da australija i BH nemaju dogovor o dvojnom drzavljanstvu. i tehnicki nesmijem imat BH pasos, ali cisto sumnjam da iko u BH zna da ja imam Strani pasos jer uvijek ulazim sa licnom.

sta neznaju nemoze ih ni povrijediti. :cheers:

Na to dodaj južnu koreju i maleziju, koje su zemlje koje hoću kad tad u budućnosti da posjetim.

Meni BH pasoš me bukvalno spasio kad sam trebao ići u Rusiju, jer talijanima traže vizu Rusiju namjeravam da posjetim još u budućnosti. Tako da osim emotivne veze imam i realnu korist od BH pasoša. (Imam i Talijanski)

Tango Zulu
September 21st, 2010, 03:10 PM
Neke zemlje kao USA, npr, presutno dozvoljavaju da se zadrzi BIH pasos, mislim i da je sa AUS ista stvar.

Austrija recimo trazi da se dostavi ispis iz BIH drzavljanstva.

Ne, nego, Australiaj meni dozvoljava da imam bosanski, ali bosansko drzavljanstvo je moguce samo ako BiH ima ugovor sa nekom zemljom o dvojnom drzavljanstvu. Sto BiH nema sa australijom, znaci ja fakticno trebam izgutbit bosansko drzavljanstvo jer imam Australsko.

Ali posto kontam da BiH kao drzava nema pojma ko pije a ko placa a pogotovo ko ima koji pasos, slobodno namjeravam imati BiH, pa nek mi oduzmu kad skontaju, ako ikad skontaju.

znam ljude u Australiji sa cetri validna pasosa.

ekist
September 21st, 2010, 04:08 PM
Na to dodaj južnu koreju i maleziju, koje su zemlje koje hoću kad tad u budućnosti da posjetim.

Meni BH pasoš me bukvalno spasio kad sam trebao ići u Rusiju, jer talijanima traže vizu Rusiju namjeravam da posjetim još u budućnosti. Tako da osim emotivne veze imam i realnu korist od BH pasoša. (Imam i Talijanski)

Da se razumijemo, za Rusku Federaciju treba barem hotelski voucher, ne mozes tek tako bez vize kao npr. u Hrvatsku. A kad izlazis iz Ruske Federacije gledaju ti kada ti si izasao iz hotela pa se meni desilo da sam izasao iz hotela ujutro a let mi bio iza ponoci pa se datumi nisu poklapali, zadrzali su me u Moskvi na pasoskoj desetak minuta sa nekim provjerama. A i taj hotel voucher mora biti od nekog registrovanog hotela ili agencije, ne moze to bilo ko izdati.

SokoX
September 21st, 2010, 06:37 PM
Ovako kad ulazis na Moskovski aerodrom treba ti vaucher, a ako ulazis sa bilo kog carinskog terminala u zemlju Rusiju, ne treba ti vaucher. A i da ti treba, vaucher je nesto najprostije sto se da izvaditi, bookiras neki hotel u Rusiji, posalju ti faksom da si bookiro tog i tog datuma i to je to.

Sada jos samo Bjelorusija da nam ukine vize, i mozemo u cijelu Evropu, osim Engleske.

mirza-sm
September 21st, 2010, 08:02 PM
^^ I Irske, i Škotske i Sjeverne Irske i Walesa. :D

SokoX
September 21st, 2010, 09:24 PM
Hehe :) ma ja kad kazem Engleska mislim na ono sto oni kazu UK, ili ti Velika Britanija. :)

mirza-sm
September 21st, 2010, 11:04 PM
Ok, u tom slučaju "Velika Engleska" i Irska. :D

ekist
September 23rd, 2010, 09:03 AM
Ovako kad ulazis na Moskovski aerodrom treba ti vaucher, a ako ulazis sa bilo kog carinskog terminala u zemlju Rusiju, ne treba ti vaucher. A i da ti treba, vaucher je nesto najprostije sto se da izvaditi, bookiras neki hotel u Rusiji, posalju ti faksom da si bookiro tog i tog datuma i to je to.

Sada jos samo Bjelorusija da nam ukine vize, i mozemo u cijelu Evropu, osim Engleske.

Ne bih bas rekao da mozes cak i drumskim saobracajem tek tako uci u Rusku Federaciju bez vouchera, jer nasi traze rusima vouchere na ulazu u BiH (nesto manje forsiraju tu mjeru ljeti) dok preko aerodroma Sarajevo traze da bude ovjeren poziv od DGS-a, umalo jednom da se 10 rusa nisu ukrcali u Becu jer nisu imali taj dokument pa su intervenisali iz hotela Europa sa garancijom da su smjesteni kod njih, bukvalno avion cekao na pisti dok nije stigao fax iz hotela.

A voucher mora biti od registrovanog hotela, ne primaju vouchere od bilo kakvog hotela, imaju oni nekakav registar sa hotelima na bijeloj i crnoj listi.

Sto se tice viza u Europi, ocekujemo ukidanje Schengen viza ali mislim da to ne ukljucuje Rumuniju, Bugarsku i Kipar koje nisu u Schengenu, vjerovatno ce proci vremena dok nam i oni ne ukinu vize ili se paralelno vode razgovori pa ce biti sve u jednom paketu?

ekist
September 23rd, 2010, 09:09 AM
A da.. i za Moldaviju nam treba viza koju nije toliko jednostavno dobiti, provjera traje 2 sedmice do mjesec dana, pa onda treba da se ide u Budimpestu (ili Kiev) da se preda zahtjev. A sa ukrajincima odavno pricaju o tom dogovoru, vjerovatno sada kad su nasi otvorili konzulat tamo da ce biti dogovoren i sporazum ali sam cuo da kraj godine nije realan rok. Ovaj Zoran Perkovic je skroz regularan covjek, radi svoj posao korektno.

mirza-sm
September 23rd, 2010, 01:24 PM
Mislim da će automatski biti ukinute vize i za BG i RO, barem je ovim ostalim zemljama tako bilo..

Btw, danas odlučuje EP o ukidanju viza, i danas bismo trebali znati datum otprilike. ;)

mirza-sm
September 23rd, 2010, 01:48 PM
Strasbourg

Stefan Fuele nije govorio o ukidanju viza za BiH

Jutros se zastupnicima Evropskog parlamenta u Strasbourgu obratio evropski komesar za proširenje Stefan Fuele, međutim u svom izlaganju nije spominjao ukidanje viznog režima za BiH, javila je FTV.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/100923051.jpg

Fuele je u Strasbourgu govorio o temi "Odnosi sa susjedima Evropske unije" i pri tome se osvrnuo na zemlje jugoistočne Evrope, međutim nije predložio ukidanje viznog režima za BiH.

Podsjećamo, Vijeće EU pozitivno je primilo prijedlog Evropske komisije o ukidanju viza BiH i Albaniji, a nastavak razgovora se očekivao danas, 23. septembra.

Navodno, danas je trebao biti poznat i neformalni datum ukidanja viza, međutim Fuele u svom govoru nije spominjao prijedlog ukidanja viznog režima za BiH i Albaniju.

Napominjemo, u zaključku Evropske komisije od 14. septembra, koji je predočen Vijeću EU, navodi se da su BiH i Albanija preduzele sve neophodne mjere na ispunjavanju obaveza za viznu liberalizaciju i da mogu biti stavljene na pozitivnu listu.

Je*ali majku svoju ogavnu više! :bash:

mirza-sm
September 23rd, 2010, 02:35 PM
Tanja Fajon

Izvještaj za BiH je pozitivan i sada je sve na Parlamentu i Vijeću EU

Iako je, po nekim najavama, evropski komesar za proširenje Stefan File u današnjem obraćanju zastupnicima Evropskog parlamenta u Strasbourgu trebao predložiti ukidanje viznog režima za BiH i Albaniju, po navodima FTV-a, on to nije učinio.

http://www.mojevijesti.ba/slike/novosti/AAA%20MOJE%20VIJESTI/POLITIKA/tanja%20fajon-.jpg

Evropska parlamentarka iz Slovenije Tanja Fajon koja je u izjavi Feni napomenula da nije prisustvovala obraćanju, istakla je da, ukoliko je to zaista slučaj, to ne mora značiti ništa negativno.

Prema informacija iz Evropske komisije i Vijeća EU, ne očekujem neke nove agende. Ako File to nije spomenuo onda je to samo zbog toga što je to za Komisiju gotova stvar. Izvještaj za BiH je pozitivan i sada je sve na Parlamentu i Vijeću EU, mišljenja je Fajon.

Glasanje u Parlamentu zakazano je za 8. oktobar, a Fajon smatra da će Vijeće EU najkasnije u novembru odlučiti o početku primjene liberalizacije viznog režima za BiH.

Podsjećamo, u zaključku Evropske komisije od 14. septembra, a koji je predočen Vijeću EU, navedeno je da su BiH i Albanija preduzele sve neophodne mjere na ispunjavanju obaveza za viznu liberalizaciju i da mogu biti stavljene na pozitivnu listu.

Da prostite, ovdje se ne zna više ko koga. :lol: :nuts:

HDZ
September 23rd, 2010, 02:46 PM
^^Tanja zna!:lol:

byM4k5
September 23rd, 2010, 02:55 PM
Rekoh... Dok ne bude datuma, ovo je sve mlaćenje prazne slame. :) Priča bez kraja. :)

mirza-sm
September 23rd, 2010, 02:59 PM
"Priča bez kraja"... Čudno, nije prvi put da čujem taj termin kod nas. :lol:

byM4k5
September 23rd, 2010, 03:03 PM
Kao u ovoj popularnoj seriji... 1001 noć. :)

AdnanPD
September 23rd, 2010, 03:05 PM
Prije cu ja napisati zavrsni rad na faksu nego li mi dobijemo bezvizni. :D

mirza-sm
September 23rd, 2010, 03:06 PM
@ Maks: Šeherzada i Onur :lol: Ne možeš živ ostati od njih, gdje god sjedneš svi pričaju o tome :nuts:

Inače, pošto je glasanje u Parlamentu 8. oktobra, više je nego očigledno da čekaju izbore da se završe. :bash:

mirza-sm
September 23rd, 2010, 03:07 PM
Prije cu ja napisati zavrsni rad na faksu nego li mi dobijemo bezvizni. :D

E da ti nisi bio u Sarajevu prošle sedmice? lol

AdnanPD
September 23rd, 2010, 03:16 PM
E da ti nisi bio u Sarajevu prošle sedmice? lol

Bio ali nisam izlazio iz auta, samo nesto do aerodroma i nazad. :D

mirza-sm
September 23rd, 2010, 08:06 PM
^^ Učinilo mi se da sam te vidio pred Narodnim Pozorištem, ja se s*ebao :lol:

mirza-sm
September 23rd, 2010, 10:27 PM
U Briselu na pomolu nove komplikacije oko ukidanja viza za građane naše zemlje

Danas se evropske članice nisu mogle dogovoriti kako će dalje ići proces ukidanja viza za BiH. Razlog - neke od većih evropskih država traže dodatno vrijeme za konsultacije. No, traže da naša zemlja predoči još dokaza da je ispunila sve što se od nje tražilo iz Brisela. (BHT1)

:nuts: :nuts: :nuts: :nuts: :crazy:

Tango Zulu
September 23rd, 2010, 10:34 PM
:nuts: :nuts: :nuts: :nuts: :crazy:

hhehehe sta sam ja to reko prije par sedmica? hmmmm? malo poslje izbora da se vidi dali je sve smireno, dali ce skoro upostavljene institucije biti srusene od nove vlade i dali te institucije funkcioniraju.
havala :bowtie: havala lijepo :bowtie: hvala lijepo :bowtie:

SokoX
September 24th, 2010, 03:07 PM
Zašto mi ne možemo bez viza u Kuvajt, UAE, KSA i te zemlje? Jeli naše ministarstvo uopšte tražilo od njih kakve sporazume?
Ne bi bilo loše ni za Meksiko, Argentinu, Paragvaj, Uragvaj, Boliviju, Panamu i te zemlje da se otpočnu odmah pregovori.

Bauštelac
September 24th, 2010, 04:43 PM
Odoh ja za Španjolsku, a vi kako hoćete!

mirza-sm
September 24th, 2010, 04:56 PM
^^ Kad idete Bauštelac? Nemoj zaboraviti upute (ilitiga naputke po vašem :D) koje sam ti dao! :wave:

mirza-sm
September 24th, 2010, 05:14 PM
Nema potrebe za odgađanjem: Ukidanje viza do kraja godine?
Veličina slova: B. A. 24/09/2010 15:00:00

BRISEL - EU će vjerovatno ukinuti vizni režim za građane BiH i Albanije ove godine, što će biti novi korak tih zemalja u evropskim integracijama, izjavile su danas diplomate u Briselu. Ovi izvori rekli su da su Evropski parlament i države članice sada spremne da ukinu vize, poslije preporuke koju je u maju dala Evropska komisija.

http://www.vijesti.ba/thumbnail.php?file=news/2010/january/vizna_liberalizacija_5_791432619.jpg&size=article_medium

„Nema potrebe za daljim odgađanjima“, izjavila je Tanja Fajon, slovenački član Evropskog parlamenta iz redova socijalista, koja nadgleda pravni aspekt viznog režima za balkanske zemlje.

Fajon je dodala da se očekuje da će glavne političke grupe u Evropskom parlamentu u oktobru podržati ukidanje viznog režima za BiH i Albaniju.

Ostale diplomate su rekle da će vlade država EU potom u novembru vjerovatno dati podršku tom potezu, uprkos primjedbama koje se odnose na zaštitu granica.

„Komisija radi na tome da uvjeri države koje su još neodlučne, ali očekujem da ćemo imati sporazum u novembru“, izjavio je jedan diplomata EU.

Dux Uxorum
September 25th, 2010, 01:29 AM
hhehehe sta sam ja to reko prije par sedmica? hmmmm? malo poslje izbora da se vidi dali je sve smireno, dali ce skoro upostavljene institucije biti srusene od nove vlade i dali te institucije funkcioniraju.
havala :bowtie: havala lijepo :bowtie: hvala lijepo :bowtie:

Nisam vjernik a i neki poklonik sujevjerja ali mogu samo ovo da im pozelim: Dabogda njihovi drzavljani prosli kroz sve ovo sto njihove vlade rade ovim ljudima dole u RS/FBiH. Kakvi licemjeri, zar se malo zla desilo tom narodu dole u zadnjih 20ak godina?

:ohno:

SokoX
September 25th, 2010, 01:55 AM
Jarane, ocito ne poznajes nas mentalitet. Fura se nama za to, to dodje kad dodje. :)

mirza-sm
September 25th, 2010, 02:18 AM
Nisam vjernik a i neki poklonik sujevjerja ali mogu samo ovo da im pozelim: Dabogda njihovi drzavljani prosli kroz sve ovo sto njihove vlade rade ovim ljudima dole u RS/FBiH. Kakvi licemjeri, zar se malo zla desilo tom narodu dole u zadnjih 20ak godina?

:ohno:

US travel fee draws new dividing line with EU

EUOBSERVER / BRUSSELS – A new transatlantic row is unfolding after the US introduced a $14 entry fee for EU travellers, with the European Commission analysing possible retaliatory measures. Meanwhile, US privacy officials are trying to alleviate concerns raised by MEPs over the collection of travellers' credit card data.

Introduced earlier this month, the fee, which can only be paid online via credit card, applies to EU tourists from 23 countries who do not require a visa to travel to the US. Travellers from Bulgaria, Cyprus, Poland and Romania continue to require a visa and pay different visa fees.

In a lively debate on Wednesday (22 September), EU parlamentarians slammed the unilateral move from the US side and called on the European Commission to consider retaliatory measures.

The commission has so far avoided saying the new Electronic Travel Authorisation System (Esta) is a form of hidden visa, despite MEPs pointing out that EU travellers who are refused by this system cannot board a plane to the US.

"We are examining all possibilities, including an EU Esta system. A feasibility study is being worked on now and could be introduced in the future, if member states agree," said commissioner Maros Sefcovic, responsible for inter-institutional affairs and speaking on behalf of his colleague in charge of home affairs.

The EU executive was still hoping there could be a roll-back of this program, as it is "discriminatory" and runs counter all US declared goals of facilitating transatlantic exchanges, he added.

"It is peculiar for travellers to pay for tourism. This may result in less, not more tourism," he said.

Out of the $14, four are paid to maintain the Esta system, while the remaining 10 are a tourism promotion tax introduced by the Senate's Democratic majority leader Harry Reid, who is running for re-election next month in Nevada.

Privately, US officials admit that promoting tourism at the expense of incoming travellers is self-contradictory, but Mr Reid managed to muscle through his proposal in return for his key support on the health care bill passed earlier this year.

"Maybe the US is developing a new business model here: to have consumers pay for the advertising given to them. This is unbelievable," scoffed German centre-right MEP Elmar Brok in Strasbourg on Wednesday. Mr Brok chairs the parliamentary committee in charge of EU-US relations.

Liberal German deputy Alexander Graf Lambsdorff called it a "bizarre" move and noted that for a family of four, the $14/head tax adds up to "real money."

"It's absurd that of all countries the US should tax people who are not represented. What about taxation without representation, that played a considerable role in US history," he asked, in reference to the slogan promoted by British colonists in the 18th century in the run-up to the American Revolution.

Mr Lambsdorff also raised concerns over what happens to the private data collected in connection to the credit card transaction required to pay the fee. "The Department of Homeland Security may give this data away to other authorities, even businesses that deal with travel. This is unacceptable from a privacy point of view," he said.

Commissioner Sefcovic also said the "high sensitivity of personal data collection is on our agenda" and would be brought up during a meeting of EU and US home affairs ministers in December.

Meanwhile, Mary Ellen Callahan, a US privacy official from the Department of Homeland Security, has rejected claims that credit card data would be used to other purposes.

"The credit card info is considered sensitive information. It is kept secure and there will be no sharing of the Esta data with regards to the credit card information," she said on Thursday in Brussels during a conference on transatlantic data privacy issues.

Ms Callahan did admit, however, that the data would be retained for one year, a measure that may seem excessive to her EU counterparts.

Data protection authorities in each member state are currently evaluating the way Esta is set up in terms of data protection and there may be a response at EU level as well, a commission official present at Thursday's debate added.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Right back at ya' EU! Voooooooooolim, vooolim što im ovo rade, uh! Long live Uncle Sam! :cheers: :lol:

Dux Uxorum
September 25th, 2010, 02:24 AM
Jarane, ocito ne poznajes nas mentalitet. Fura se nama za to, to dodje kad dodje. :)

Bez uvrede, ali prvo nismo jarani, ne poznajemo se licno.
Drugo, rodjen sam i zivio dole dvije decenije i kusur dok se nisam otselio preko bare. Poenta je da je vrhunac licemjerstva cjediti taj napaceni narod kojem je svega preko glave a onda jos ubacivati BiH u neku kombinaciju sa Albanijom (po cemu to BiH i Albanija moraju zajedno u paru, nigdje logike). To je sve sto se toga tice, da se ne bi opet odvlacila tema u neku politiku i teorije zavjere.

Zmey
September 25th, 2010, 02:24 AM

Meni, a i vecini ljudi s kojima sam razgovarao o vizama, nije svejedno. Jezivo je ovo sto EU radi i ako ne ukinu vizni rezim do kraja ove godine to ce sigurno ostaviti posljedice (odbojnost prema EU i okretanje ka istoku).

Ja sam ipak optimist. (:

Tango Zulu
September 25th, 2010, 03:57 AM
Bez uvrede, ali prvo nismo jarani, ne poznajemo se licno.
Drugo, rodjen sam i zivio dole dvije decenije i kusur dok se nisam otselio preko bare. Poenta je da je vrhunac licemjerstva cjediti taj napaceni narod kojem je svega preko glave a onda jos ubacivati BiH u neku kombinaciju sa Albanijom (po cemu to BiH i Albanija moraju zajedno u paru, nigdje logike). To je sve sto se toga tice, da se ne bi opet odvlacila tema u neku politiku i teorije zavjere.

Istina nebi nas trebali sa albanijom. ona ja daleko otisla od nas. a za par godina ona ce nam slati experte za reforme.

A vise od pola drzavljana BiH mogu i sad ici bez vize. samo uzmu srprski ili hrvatski pasos. a i jedno trecina bosnjaka ima strani pasos sigurno. oni koji nemaju, vec imaju sengen vizu ili mogu je dobiti lako jer su studenti itd. gdje problem? milsim da samo izraelci imaju vise dvojnih drzavljanstava nego mi ovdje. kad nam ukinu ovo ce smao biti simbolicno koliko ja vidim.

SokoX
September 25th, 2010, 11:22 AM
@Dux,
1. Ne moras mi biti jaran da bi te tako i zvao...
2. Neznam da li si zivjeo ili ne, ali sigurno tamo nisi ponjeo nasu kulturu i mentalitet.
3. Fura mi se jeli teorija zavjere ili ne( iako je to krajnje glupo razmisljanje, bez ikakvih argumenata zakljuceno), ali slazem se da smo mi mnogo ranije trebali uci.

@Zmey,
Jeste, i meni bi bilo drago, ali da brinem sad o tome pored 100 vaznijih problema je na kraj svake pameti.

@Tango
Nije tacno da je Albanija daleko od nas, ona je jos uvjek svjetlosnu godinu iza nas! :)

mirza-sm
September 25th, 2010, 12:51 PM
^^ Jest jest, svjetlosnu godinu iza nas, u NATO-u :nuts:

@ all: Nije valjda da je meni jedinom drago što je USA uvela "vize" za EU, i što ovi iz EU pjene i dižu dramu kako su diskriminirani i kako im je puno plaćati 14$ za "vizu"!? :uh:

corvus_edin
September 25th, 2010, 01:40 PM
hehehe...neka, neka

http://www.smiley-channel.de/grafiken/smiley/teufel/smiley-channel.de_teufel015.gif

amriiich
September 25th, 2010, 02:03 PM

@ all: Nije valjda da je meni jedinom drago što je USA uvela "vize" za EU, i što ovi iz EU pjene i dižu dramu kako su diskriminirani i kako im je puno plaćati 14$ za "vizu"!? :uh:

Nisi jedini ... :D nek' i oni osjete na svojoj koži kako je, mozda postanu malo obzirniji.

SokoX
September 25th, 2010, 02:12 PM
Jest jest, svjetlosnu godinu iza nas, u NATO-u

@ all: Nije valjda da je meni jedinom drago što je USA uvela "vize" za EU, i što ovi iz EU pjene i dižu dramu kako su diskriminirani i kako im je puno plaćati 14$ za "vizu"!?

Mirza, jarane ne znam sto da ti kazem ali ovo si stvarno sopio. Kakve veze ima sto je Albanija u NATO-u? Jesi li ti ikad cuo za politicki razlog, bas kao sto su Rumunija, Bugarska i ti ostali primljeni u EU i NATO. Ili ti po cemu je to bolja njihova od nase vojske, kad u svim segmentima smo bolji od njih( nisam siguran za mornaricu). Da si bio u ALB, vidjeo bi koja je to gola bijeda, majko pa za njih Indija dodje kao neka Evropa.

Tango Zulu
September 25th, 2010, 06:16 PM
Soko, pa da bi uso u NATO trebaju ju ti godine i godine refomi koje mi nismo ni poceli. Toliko za albaniju.

A gdje ce nas putiti bez viza, znas li kako je ovdje. Ovo antikorupicjsko tijelo treba da pocne funkcionisati. ima gomilu stvari gdje EU treba da se uvjeri u ovo ili ono. pa imaju losa iskustva snama.

Hrvatska je recimo 10+ godina ispred nas. i vidi sta se desava u "Hrvatistanu". (kakos e kaze na turkskom)

zamisli tek sta se kod nas desava.

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/KGp6au4_hN4?fs=1&amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/KGp6au4_hN4?fs=1&amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

http://www.youtube.com/watch?v=KGp6au4_hN4

SokoX
September 25th, 2010, 06:27 PM
@Tango Zulu
1. Albanija nije ucinila nista manje ili vise reformi od Bosne i Hercegovine kada je u pitanju vojska, sta vise Bosna i Hercegovina ih je i tu pretekla i to odavno.
2. Hehe, pricaj mi o korupciji. A sta ti mislis da u EU korupcija ne postoji!? Postoji i mnogo je vise izrazenija nego ovdje kod nas. Jedan primjer Rumunija, pa i Njemacka u jednu ruku, jer sve ono sto ti treba moras da placas, sto se smatra korupcijom ovdje kod nas...
Znas sta me nervira, sto ljudi govore da smo uvjek zadnja rupa na sviralu, i uvjek hvale druge, ma koliko oni losiji bili od nas.

Tango Zulu
September 25th, 2010, 07:55 PM
@Tango Zulu
1. Albanija nije ucinila nista manje ili vise reformi od Bosne i Hercegovine kada je u pitanju vojska, sta vise Bosna i Hercegovina ih je i tu pretekla i to odavno.
2. Hehe, pricaj mi o korupciji. A sta ti mislis da u EU korupcija ne postoji!? Postoji i mnogo je vise izrazenija nego ovdje kod nas. Jedan primjer Rumunija, pa i Njemacka u jednu ruku, jer sve ono sto ti treba moras da placas, sto se smatra korupcijom ovdje kod nas...
Znas sta me nervira, sto ljudi govore da smo uvjek zadnja rupa na sviralu, i uvjek hvale druge, ma koliko oni losiji bili od nas.

Pa ako je tako sto se onda bunis? sta ce ti dizanje viza za toliko korumpiranu europu. bolje ti je ostati tu gdje si.:cheers:

SokoX
September 25th, 2010, 08:06 PM
Hehe, niti sam ja bio protiv ukidanja, niti za ukidanje viza. Kao sto sam naveo gore, meni je svejedno, jer mi ni na kraj pameti ne pada da mislim o tome, kad imam mnogo preca posla. A za vize sigurno ne gubimo mi, vec oni, tj. njihovi trgovci, tur. centri, gradovi, avioprijevoznici itd, itd. :)

Tango Zulu
September 25th, 2010, 08:17 PM
Hehe, niti sam ja bio protiv ukidanja, niti za ukidanje viza. Kao sto sam naveo gore, meni je svejedno, jer mi ni na kraj pameti ne pada da mislim o tome, kad imam mnogo preca posla. A za vize sigurno ne gubimo mi, vec oni, tj. njihovi trgovci, tur. centri, gradovi, avioprijevoznici itd, itd. :)

kao sto znas, i ja se slazem. ja sam ovdje sad mnogo mjeseci i nisam ni do hrvatske otiso.

Bad_Hafen
September 25th, 2010, 10:20 PM

Albanije je daleko od neke uspjesne drzave, a to sto su u NATO ne govori da su napredni nego politicki podobni.

Dux Uxorum
September 25th, 2010, 11:18 PM
@Dux,
1. Ne moras mi biti jaran da bi te tako i zvao...
2. Neznam da li si zivjeo ili ne, ali sigurno tamo nisi ponjeo nasu kulturu i mentalitet.
3. Fura mi se jeli teorija zavjere ili ne( iako je to krajnje glupo razmisljanje, bez ikakvih argumenata zakljuceno), ali slazem se da smo mi mnogo ranije trebali uci.

1. Bez komentara
2. Nisam sigurno donio tu kulturu i mentalitet jer nikada nisam bio pobornik "turbofolk" kulture i zabadanja nosa u tudje poslove sto je Balkansko-Bosanska poslastica. Mentalitet, kako-tako, negdje se pokaze brdsko-planinska tvrdoglavost i inat a drugi put mi je prirodnija anglosaksonska pragmaticnost.
3. Nisam za tebe mislio o teorijama zavjere, nego ponekad se ovde pokazu tvrdnje tipa "nece nas jer smo muslimani", itd. Trebao sam ovo bolje da naglasim da ne mislim na tebe licno.

Nisi jedini ... :D nek' i oni osjete na svojoj koži kako je, mozda postanu malo obzirniji.

Slazem se potpuno.

Albanije je daleko od neke uspjesne drzave, a to sto su u NATO ne govori da su napredni nego politicki podobni.

Slazem se potpuno. Na kraju krajeva, ti si licno i bio u Albaniji, pa vjerovatno mozes da izreknes malo objektivniju ocjenu od vecine komentatora ovdje.

Tango Zulu
September 25th, 2010, 11:44 PM
1. Bez komentara
2. Nisam sigurno donio tu kulturu i mentalitet jer nikada nisam bio pobornik "turbofolk" kulture i zabadanja nosa u tudje poslove sto je Balkansko-Bosanska poslastica. Mentalitet, kako-tako, negdje se pokaze brdsko-planinska tvrdoglavost i inat a drugi put mi je prirodnija anglosaksonska pragmaticnost.
3. Nisam za tebe mislio o teorijama zavjere, nego ponekad se ovde pokazu tvrdnje tipa "nece nas jer smo muslimani", itd. Trebao sam ovo bolje da naglasim da ne mislim na tebe licno.

Slazem se potpuno.

Slazem se potpuno. Na kraju krajeva, ti si licno i bio u Albaniji, pa vjerovatno mozes da izreknes malo objektivniju ocjenu od vecine komentatora ovdje.

Da te anglosaxonski dio nije ovdje doveo da se raspravljas snama? :lol:

niko ovdje neprica o mulsimanima. pa nekim muslimanskim drzavama netreba schengensta viza. Brunai, Malaysia etc.

Svi znamo koji su uslovi, smao nasa propaganda iz 1980's nas malo koci jer mislimo da smo neka sila i da smo vazni. A ustvari smo jako nerazvijeni i korumpirani, od hrvatske do albanije. neki manje veki vise. pa ja furam kroz hrvatsku ko lud u autu, i placam "baksis" svakom redom. u bosni vozam se neregistrovanom motoru. bez dozvole!!! i sasvim dobro prolazim.

to je samo ogledalo naseg stanja i da se stvari moraju malo da poprave prije nego sto dobijemo te vizne olaksice.

a bio sam u albaniji 3 puta, i jeste, u nekim stvarima su iza nas, kao u seljackoj infrastrukturi. a u nekim su iznad nas kao u reformama i autoputevima. za par godina imaces autoput durres-kosovska mitrovica. a mi cemo imati od sarajeva do zenice.

Dux Uxorum
September 26th, 2010, 12:00 AM
Tango Zulu, ne raspravljam se ni sa kim, nego debatiramo, sto je veoma "per PC standards" i anglosaksonski zar ne? :)

Potpuno sam svijestan situacije na terenu, tj. u BiH i znam koliko je sve korumpirano. U svakom slucaju, moje "debatiranje" se odnosilo na ponizavajuci odnos EU birokratije prema obicnom covjeku iz RS/FBiH (koji za razliku od mene i tebe ne moze da putuje po okolnim drzavama, a vjerovatno nema ni dovoljno KeMa za neregistrovani motor). Tim ljudima treba da se dozvoli da (ako im rodbina posalje) malo vide svijeta a ne da ih da se i dalje zigose kao slijepo crijevo Evrope. To je citava poenta i zato mi je drago da ih USA postavlja na njihovo mjesto (ma koliko to bio strateski glup potez koji ce samo dalje da odbije priliv turista) kad god stigne.

Bad_Hafen
September 26th, 2010, 12:02 AM
Kojim reformama?
Kojim AP imaju jedan AP koji im izgradi Behtel.

SokoX
September 26th, 2010, 12:39 AM
Haha, Dux. Ovo je stvarno smijesno.
Sta koji boli obicnog covjeka iz BiH za odnosom EU birokratije prema njemu!? Mi nismo takvi, i nama takvo sto ne znaci ama bas nista( za razliku od onih u Briselu, koji misle da crkajemo sto ne dobijamo vize). Mislim nisam ironican, samo pokusavam da ti kazem, da nas vise nije ni briga, jer oni sami sebi veliku stetu prave, ne oni nama!

amriiich
September 27th, 2010, 03:30 PM
Jelko Kacin
"1. januara 2011. se ukidaju vize za BiH i Albaniju"

Član Evropskog parlamenta i potpredsjednik Komisije za jugoistočnu Evropu, Jelko Kacin, izjavio je danas u Sarajevu da će Bosna i Hercegovina dobiti bevizni režim krajem ove godine.

"Ponovit ćemo scenarij koji smo imali prošle godine, te je 1. januar naredne godine datum kada se ukidaju vize za BiH i Albaniju", izjavio je Kacin, koji je doputovao u BiH da bi uime Asocijacije evropskih liberalnih i demokratskih stranaka i njenih zastupnika u Evropskom parlamentu podržao koaliciju LDS-a i Evropske ekološke stranke E-5 na predstojećim izborima.

Kacin je na pres-konferenciji potvrdio da će o viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju odlučivati 6. oktobra Odbor LIBE Evropskog parlamenta, a da bi već narednog dana, 7. oktobra odluka o viznoj liberalizaciji mogla biti donesena na mini plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u Briselu ili na prvom slijedećem zasjedanju također u oktobru.

Nakon što odluku donese Evropski parlament, njenu operacionalizaciju će usaglasiti Vijeće ministara EU, dodaje Kacin.

Naglašava da BiH prošle godine nije dobila bezvizni režim, jer je tek 1. septembra ove godine usvojila zadnji zakonski projekt kao uvjet za liberalizaciju.

"Da je bilo političke volje i odgovornosti prema građanima, BiH je mogla zavšiti ovaj posao bez problema i u prošloj godini", smatra Kacin.

sa-x.com

AdnanPD
September 27th, 2010, 03:49 PM
Haha Mirza nece moci ici sa svojom ekipom slaviti novu godinu. :D

Mirza nhf jk.

amriiich
September 28th, 2010, 12:34 PM
Poslanici podržavaju ukidanje viza BiH i Albaniji
Sada su konačno svi potrebni kriterijumi u potpunosti ispunjeni, objasnio je Ernst Strasser

Građani Bosne i Hercegovine i Albanije moći će uskoro da putuju u zemlje šengenskog sporazuma bez vize, pošto je unutrašnjo-politički odbor Evropskog parlamenta danas glasao za viznu liberalizaciju.

Kako je saopćio šef delegacije Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Ernst Strasser ovaj odbor je sa velikom većinom prihvatio viznu liberalizaciju.

- Sada su konačno svi potrebni kriterijumi u potpunosti ispunjeni, objasnio je on, dodajući da su to potvrdili eksperti Evropske komisije.

- Ova vizna liberalizacija je važno dostignuće i bilo je moguće samo uz velike napore obje zemlje. Prije svega u oblastima korupcije i poboljšanja saradnje sa vlastima su obje zemlje morale mnogo da rade, ocijenio je bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije u saopćenju.

- Sada su konačno potrebni kriterijumi ispunjeni 100 posto. Time će građani BiH i Albanije moći bez viza da putuju u zemlje EU, isto kao što to od prošle godine mogu građani Srbije, Makedonije i Crne Gore, objasnio je on.

Međutim, iz prošlogodišnjeg iskustva potrebno je povući pouke, poručio je Strasser.

- Komisija treba da sprovede široku akciju objašnjavanja vizne liberalizacije. Samo tako je moguće spriječiti malverzacije. Očekujem široku informtivnu kampanju koja će građanima objasniti da se radi o dozvoli za kratkoročni ostanak u EU i da nema nikakvog smisla podnositi zahtjev za dobijanje azila, rekao je on.

- Komisija mora dalje zemlje detaljno pratiti da li se pridržavaju potrebnih kriterijuma za viznu liberalizaciju, dodao je Strasser.

Poslije unutrašnjo-političkog odbora sada je još na Evropskom parlamentu da izglasa prijedlog o viznoj liberalizaciji za Albaniju i BiH, a izostaje još uvijek i odluka ministara unutrašnjih poslova EU, kako bi mogla stupiti na snagu.

dnevniavaz.ba

leopol
September 28th, 2010, 01:13 PM
Osveta ili antimuslimanska predrasuda: Francuska - kočnica vizne liberalizacije za BiH

SARAJEVO - Među zemljama članicama EU još nema konsenzusa datumu stupanja na snagu bezviznog režima za građane BiH. Ozbiljne zamjerke na račun pozitivnog izvještaja Evropske komisije o ispunjenosti uslova iznijela je Francuska. Tokom prošlonedjeljnog sastanka predstavnika zemalja članica Evropske unije (EU) i Evropske komisije (EK), na kome je razmatran izvještaj Komisije o ispunjenosti uslova BiH i Albanije za dobijanje bezviznog režima, došlo je za neke do neočekivane situacije. Prema navodima diplomatskih izvora, Francuska je postavila ozbiljne primjedbe na izvještaj Evropske komisije kojim se pozitivno ocjenjuje ispunjenost svih uslova iz Mapa puta BiH i Albanije.

Francuska je tako na listi svojih zamjerki postavila pitanje efikasnosti borbe protiv korupcije i kriminala u BiH i Albaniji, pitanje strategije povratka i reintegracije izbjeglica, finansiranje političkih partija, kao i kratak vremenski period za konačnu ocjenu o ispunjenosti svih uslova iz Mape puta. Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost (ESI) za Dojče vele ovim povodom kaže: „Negativan stav Francuske iznenadio je sve, jer primjedbe koje je Francuska iznijela nisu bile opravdane. Preispitujući izvještaj Evropske komisije, kojim se jasno kaže da su ispunjeni svi uslovi za viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju, cijeli proces se dovodi u pitanje - proces koji je bio jasno postavljen. Rečeno je: „Ukoliko vi sprovedete neophodne reforme, mi ćemo vam dati bezvizni režim.“

Sukob preko leđa BiH i Albanije?

Razmatrajući neke od primjedbi Francuske, u EIS kažu da pitanje transparentnosti finansiranja političkih partija nikada i nije bilo kriterijum zacrtan u Mapi puta, kao i da nijedna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije „nije savršena“, pa ni u samim članicama Unije. „Evropska komisija je u Mapi puta postavila jasne kriterijume koje su BiH i Albanija ispunile“, kaže Štiglmajer i za Dojče vele dodaje: „Primjedbe Francuske su teško razumljive. Postoje glasine da one i nisu povezane sa procesom vizne liberalizacije za BiH i Albaniju već da Francuska želi da se na neki način osveti Evropskoj komisiji koja ju je kritikovala zbog zatvaranja romskih kampova i deportacije Roma. Možda je u pitanju i jednostavno antimuslimanska predrasuda.“

Štiglmajer upozorava i na mogućnost da ovakav stav, jedne tako važne članice EU kao što je Francuska, može uticati i na neke manje članice da promjene svoje mišljenje čime bi postizanje konsenzusa unutar Unije o „zelenom svjetlu“ za bezvizni režim za BiH i Albaniju bilo odloženo, ali i ugroženo.

Odlaganje na štetu svih

I dok se očekuje da prijedlog Evropske komisije za viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju dobije podršku u Evropskom parlamentu, postavlja se pitanje da li će Francuska do predstojećeg sastanka ambasadora zemalja članica u Briselu, zakazanog već za srijedu (29.09), promjeniti svoje mišljenje. Time bi se omogućilo da se pitanje vizne liberalizacije eventualno nađe na oktobarskom Vijeću ministara. Ukoliko ne, početak novembra je naredni i prema mnogima, vjerovatniji termin za ministarsku odluku o ovom pitanju. Aleksandra Štiglmajer se nada da će Francuska što prije shvatiti da su BiH i Albanije napravile odličan posao, ali i shvatiti „štetu koju pravi“: „Važno je da BiH i Albanija dobiju bezviznui režim čim ispune uslove i da im time Evropa pokaže dobrodošlicu. Sa ovakmim francuskim stavom to se dovodi u pitanje. Dovodi se u pitanje i kredibilitet EU, kao zbog samog procesa liberalizacije viza, tako i zbog političke deklaracije, koju je prošlog novembra podržala i Francuska, a kojom je obećano da će procesuiranje bezviznog režima za BiH i Albaniju biti tretirano kao hitno. Francuska to sad odlaže.“

U ESI poručuju da i pored iznenađenosti, primjetne kako među zemljama članicama tako i u evropskim institucijama povodom ovakovog stava Francuske, BiH i Albanija imaju prijatelje i podršku u Briselu da se proces vizne liberalizacije završi do kraja godine.

(Vijesti.ba)

HDZ
September 28th, 2010, 01:36 PM
^^Stara K****.:ohno:

byM4k5
September 28th, 2010, 06:24 PM
BIH NA PUTU UKIDANJA VIZA (http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=28863)

Tango Zulu
September 28th, 2010, 06:26 PM
uhhhh, ja sam mislio da ce nam ukinuti poslje izbora. sad mislim da bi bilo dobro da nam ukinu prije 2012.

Da nam netreba pomoc od EU, nista mi draze nebi bilo nego da svim evropljanima uvedemo vize, i svaka vize nek bude po 100 Eura. Onda ukinuti vize za sve drzavljane Afrike, Centralne Amerike, Srednjeg istoka, Istocne i Jugoistocne Azije.

Pa da vidimo ko izvuce deblji kraj. :cheers: