View Full Version : Pan-European Corridor IX

Le Clerk
August 20th, 2010, 02:40 PM
Corridor IX is the second Pan-European Corridor going through Romania, and even though there are far prospects to see motorway works on this corridor, we could still discuss it. Thanks.

http://img404.imageshack.us/img404/4548/corr9.jpg (http://img404.imageshack.us/i/corr9.jpg/)

Route of Pan-European Corridor IX:

Helsinki - Vyborg - St. Petersburg - Pskov - Gomel - Kiev - Ljubashevka - Chişinău - Bucharest - Dimitrovgrad - Alexandroupolis.

Lenght: 3,400 km (2,113 mi)

Major sub-alignment: St. Petersburg - Moscow - Kiev.
Branch A - Klaipeda - Vilnius - Minsk - Gomel
Branch B - Kaliningrad - Vilnius - Minsk - Gomel
Branch C - Ljubashevka - Rozdilna - Odessa Source (http://en.wikipedia.org/wiki/Pan-European_corridors)

Proposed motorways:

A5: Albița - Focșani - Ploiești 314 km

http://img341.imageshack.us/img341/9097/2000pxromaniadrumurisvg.png (http://img341.imageshack.us/i/2000pxromaniadrumurisvg.png/)

Tronsonul Ploieşti - Buzău - Focşani

Fişa tehnică

Lungime (km) 133.00 km
Finanţare -
Valoarea estimată a proiectului Va fi estimată în urma elaborării Studiului de Fezabilitate
Proiectant -
Consultant -
Constructor -
Lucrări de artă -
Termen începere 2011
Termen estimat finalizare Va fi estimat în urma elaborării Studiului de Fezabilitate Tronsonul de autostradă va fi operat şi întreţinut de către viitorul concesionar. Perioada de garanţie este inclusă în durata viitorului contract de concesiune
Perioadă garanţie -

Stadiul actual Studiul de Prefezabilitate a fost elaborat de către "Asocierea Consilier Construct SRL şi Consitrans SRL " în 2006. Studiul de Fezabilitate va fi elaborat de Louis Berger Group si se va finanta dintr-un imprumut BEI.

Tronsonul Focşani - Albiţa

Fişa tehnică

Lungime (km) 155.00 km
Finanţare -
Valoarea estimată a proiectului 1550 Mil Euro
Proiectant Studiu de Prefezabilitate din anul 1998 - IPTANA
Consultant -
Constructor -
Lucrări de artă -
Termen începere -
Termen estimat finalizare -
Perioadă garanţie -

Somebody902
August 20th, 2010, 07:20 PM
In prima imagine, Coridorul IX o ia pe la Iasi, nu pe la Albita. Ar trebui rezolvata problema, pentru ca nu se face confuzie.

alecu26
August 20th, 2010, 07:27 PM
chiar vroiam sa mai intreb despre aceasta chestie....

Acum am auzit un zvon ca ar trebui sa iasa pe piata un mare proiect de infrastructura....si indiciile ma duc spre acest proiect. Stie cineva ceva?

In mod logic ar fi sa se liciteze constructia...sau concesiunea...deoarece in 2008 Lousi Berge a inceput refacerea SF-ului si cred ca e cam gata, inclusiv restul docuemntelor care tin de contract.

Cu toate astea nici unul din guvern, mt sau cnadnr nu a vorbit despre acest proiect ca imediata posibilitate.

Le Clerk
August 20th, 2010, 07:30 PM
In prima imagine, Coridorul IX o ia pe la Iasi, nu pe la Albita. Ar trebui rezolvata problema, pentru ca nu se face confuzie.

Pai A5 iese pe la Albita conform proiectului. Fostul A4, acum probabil A6, iese pe la Iasi, dar nu face parte din Coridorul IX.

Edit: Harta Coridorului IX este aproximativa. Nu inseamna ca A5 trebuie neaparat sa iasa pe la Iasi, desi as intreba si eu pe unii mai priceputi decat mine de ce proiectul prevede ca A5 sa iasa pe la Albita si nu pe la Iasi?

incredibil
August 20th, 2010, 07:55 PM
Poate sunt mai multe ramuri.

panda80
August 20th, 2010, 11:30 PM
Pai A5 iese pe la Albita conform proiectului. Fostul A4, acum probabil A6, iese pe la Iasi, dar nu face parte din Coridorul IX.

Edit: Harta Coridorului IX este aproximativa. Nu inseamna ca A5 trebuie neaparat sa iasa pe la Iasi, desi as intreba si eu pe unii mai priceputi decat mine de ce proiectul prevede ca A5 sa iasa pe la Albita si nu pe la Iasi?

Coridorul IX presupune pe aceasta sectiune legatura Chisinau-Bucuresti, care se realizeaza cel mai scurt si convenabil pe la Albita.

Somebody902
August 21st, 2010, 12:42 AM
Da, dar totusi sunt harti ce nu par facute pe un laptop acasa la cineva care prevad un "ocol" prin Iasi.

ionut
August 21st, 2010, 06:08 AM
^^ E stupid ca pe acest coridor sa nu fie si Iasiul pus... se poate face fie un "S" cum s-a intamplat la Nadlac-Arad-Timisoara, fie un drum expres Iasi-Albita.

Prin S inteleg: coridorul urca spre Albita unde este interchange pt cine vrea sa iasa din tara si apoi continua in nord spre Iasi, se face o centura de sud a orasului si se "termina" in viitoarea A6 Iasi-Tg Mures.

Asa scoti tot traficul greu din Iasi si legi si Coridorul IX de A3-A6, deci de Europa Centrala si pe sud de Bucuresti/Constanta/Coridorul IV.

Sunt doar cativa km in plus... 20-30 km... sigur ar finanta UE si bucatica aia pt ca are sens. Cine vrea sa intre de pe CIX pe A3/CIV nu trebuie sa vina pana in Bucuresti......... pot sa faca la Albita dreapta spre Iasi si apoi spre Tg Mures-Cluj-HU... si din A3 pe la Sebes de exemplu intra pe CIV si apoi spre Arad-Nadlac-HU.

Din punctul meu de vedere asa trebuie sa discutam cu UE... sunt cateva legaturi de 20-30-40 km care FAC DIFERENTA!!! :cheers:

Le Clerk
August 21st, 2010, 08:30 AM
^^ Cred ca asa se va face. E de-a dreptul absurd sa nu fie dusa pana la Iasi si chiar mai sus pana la Suceava ca sa ia traficul din Ucraina. De fapt propunerea mea ar fi fost asta in albastru, care poate prelua si traficul din Ucraina, face legatura si cu Iasiul si Suceava, Galatiul si Braila, si viitorul pod peste Dunare de la Calarasi-Silistra (care e deja agreat intre Romania si Bulgaria):

http://img839.imageshack.us/img839/9097/2000pxromaniadrumurisvg.png (http://img839.imageshack.us/i/2000pxromaniadrumurisvg.png/)

E un proiect urias (sunt vreo 600 km de autostrada acolo, dar cred ca va trebui facut la un moment dat), chiar daca portiunea pe care este actualul DN2 ar fi lasata asa un timp si lucrat numai la portiunile unde nu exista DN2.

incredibil
August 21st, 2010, 09:35 AM
http://www.google.ro/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBQQFjAA&url=http%3A%2F%2Fmedia.hotnews.ro%2Fmedia_server1%2Fdocument-2008-09-25-4521914-0-cnadnr-date-despre-autostrazi.ppt&ei=7X5vTOnGEp2TONS75LAL&usg=AFQjCNEAL2NQ0JCY_dA-31Q54rltK0VMcw

http://img90.imageshack.us/img90/4324/slide12m.jpg

Eu nu mai inteleg nimic. Observ ca pe foarte multe site-uri traseul coridorului IX apare ca Ploiesti-Focsani-Bacau-Vaslui-Albita. De exemplu: http://www.wall-street.ro/articol/Economie/47281/Louis-Berger-Group-consultantul-pentru-Autostrada-Ploiesti-Buzau-Focsani.html si una mai recenta http://www.monitorulvn.ro/monitorul_de_vrancea-2-94502.htm

Atunci cum s-a ajuns la varianta directa Focsani - Albita sau varianta prin Iasi?

Clinlin
August 21st, 2010, 11:31 AM
Varianta clasica a coridorului IX este Bucuresti - Buzau - Focsani - Albita. Traseul a suferit modificari in functie de culoarea politica a celor ce s-au aflat la putere. Extinderea pana la Bacau de exemplu a aparut in timpul guvernarii PNL-PD. Cu hartile nu stam rau deloc, implementarea e durerea :)

alecu26
August 23rd, 2010, 01:00 PM
un coridor muuuuult mai bun pentru noi, romania, daca aveam cohones era....

Drajna-Slobozia-Galati-Braila-Iasi.....iar in drept la albita sa se faca o mica iesire pana la granita.

Diferentele de kilometraj era foarte mici, si legai orase importante (Slobozia, Galati, Braila) la sistemul de autostrazi existent.

ionut
August 23rd, 2010, 01:14 PM

Drajna-Slobozia-Galati-Braila-Iasi.....iar in drept la albita sa se faca o mica iesire pana la granita.

Diferentele de kilometraj era foarte mici, si legai orase importante (Slobozia, Galati, Braila) la sistemul de autostrazi existent.

Pana in 2013 nu se incepe acest coridor, garantat. Gresesc? Si dupa 2013 cred ca se poate re-discuta pe unde o ia coridorul. Da, ar fi f bine sa fie si Galati-Braila legate. Neaparat coridorul IX trebuie sa ajunga pana in Iasi (macar 20-30 km sud de Iasi). Ar trebui de fapt sa cerem finantare si pentru Iasi bypass, "strapungere" in A5/A6/A-cat-o-fi Tg Mures-Iasi.

Le Clerk
August 23rd, 2010, 01:48 PM

^^ Da, dar lasi orase importante precum Focsani si Bacau in afara autostrazilor. Desi de pe DN2 ar fi scos o mare parte din trafic. Uite ce am propus eu:

^^ Cred ca asa se va face. E de-a dreptul absurd sa nu fie dusa pana la Iasi si chiar mai sus pana la Suceava ca sa ia traficul din Ucraina. De fapt propunerea mea ar fi fost asta in albastru, care poate prelua si traficul din Ucraina, face legatura si cu Iasiul si Suceava, Galatiul si Braila, si viitorul pod peste Dunare de la Calarasi-Silistra (care e deja agreat intre Romania si Bulgaria):

http://img839.imageshack.us/img839/9097/2000pxromaniadrumurisvg.png (http://img839.imageshack.us/i/2000pxromaniadrumurisvg.png/)

E un proiect urias (sunt vreo 600 km de autostrada acolo, dar cred ca va trebui facut la un moment dat), chiar daca portiunea pe care este actualul DN2 ar fi lasata asa un timp si lucrat numai la portiunile unde nu exista DN2.

panda80
August 24th, 2010, 07:52 AM
^^ Intr-adevar aceasta mi se pare cea mai buna propunere. Nu trebuie construit totul de la inceput la profil de autostrada, se poate incepe cu sectiunile mai problematice, cum ar fi bypassuri la Bacau, Roman, Adjud, Tecuci, zona Draganesti-Liesti, Galati-Braila, Slobozia-Drajna, podul peste Dunare la Silistra. Apoi, pe masura ce traficul creste, se pot uni aceste sectiuni. M-am intors ieri pe la Silistra si am asteptat 3 bacuri pana sa trec, deci un pod pare sa fie fezabil acolo.

alecu26
August 24th, 2010, 08:28 AM
nu prea are sens sa construiesti o autostrada complet paralel, sau deservind exact aceleasi orase cu o alta mare legatura rutiera.

aglomerarea Braila-Galati e cel putin la fel de importanta ca Arad-Timisoara, si mult mai importanta decat multe alte orase, fie ele si foarte mari.

De asemenea e calr ca Targu Mures-Iasi trebuie legat la coridorul 9, indiferent care si cum o fi el.

Dorin Nikos
November 16th, 2010, 08:21 AM
nicio veste nimic...? parca in 2011 trebuiau sa inceapa lucrarile la ploiesti-focsani:lol:

alecu26
November 16th, 2010, 08:39 AM
cred ca si-au dat seama baietii ca a devenit clar pentru toata lumea ca nu putem duce 4-5 proiecte mari in paralel (MT, guvern, CNADNR, autoritati locale, si mai ales regi ai asflatului)...si nu mai ies in presa cu declaratii si promisiuni de nimic.

Le Clerk
November 16th, 2010, 08:47 AM
Am inteles ca prioritatea spre Moldova e deocamdata legatura intre Tg. Mures si Iasi. Sunt in lucru studiile de fezabilitate.

Kidu
November 16th, 2010, 08:51 AM
^^si e si normal din punctul meu de vedere. De bine de rau, legatura Moldovei cu Bucurestiul e destul de ok insa cu Transilvania e destul de anevoioasa si foarte aglomerata.

alecu26
November 16th, 2010, 09:13 AM
Pe coridorul 9 deja SF-ul reluat ar trebui sa fie gata. Adica...Louis Berger are contractul semnat in August...2008...si nu cred ca are cum sa dureze mai mult de 2 ani.

In alta ordine de idei Boagiu declara ca SF-ul la unul din trosaone la Iasi-Tg Mures trebuia finalizat in Decembrie 2010...

Nenea_hartia...e fezabil acest lucru? sau si termenele pentru celelate doua tronsoane?

nenea_hartia
November 16th, 2010, 08:01 PM
^ Da, exact alea sunt termenele, sunt reale. Pe secţiunea IPTANA (Ditrău – Târgu Neamţ) trebuie dat în decembrie. Mai complicat e la INOCSA (Târgu Neamţ – Ungheni), unde s-a tot schimbat traseul şi soluţia.

alecu26
November 16th, 2010, 08:58 PM
si termina IPTANA in dec? cat de detaliat e? are si liste de cantitati cred.

Daca ar fi destul de detaliat...se poate incerca un contract design and build direct de pe aceasta faza de proiectare....sau oricum va fi concesiune.

mi-e ca se va ingalbeni in sertarele CNADNR.

nenea_hartia
November 16th, 2010, 09:10 PM
Da, are şi liste de cantităţi. Dar cum pe SF apar şi tuneluri de peste 1km, cred că ai dreptate şi va fi depus direct la arhivă. Păcat... Vorbeam cu oamenii pe acolo. I-au văzut pe ăia cu măsuratorile topo, apoi pe ăia cu forajele pentru studiul geo şi oamenii se bucurau, sperând că se va face...

flanker1
November 17th, 2010, 10:11 AM
Tare nu le avem cu tuneluri. Daca nu ne pricepem ar trebui sa chemam altii sa ne faca si sa ne invete. Cu relieful din RO daca doresti sa dezvolti infrastructura nu poti evita pana la nesfarsit tuneluri. Cu cat te apuci mai tarziu cu atat mai rau.

Baiazid
November 17th, 2010, 10:34 AM
Tare nu le avem cu tuneluri.

Cel mult nu le MAI avem cu tunelurile. Romania este plina de tuneluri feroviare remarcabile, realizate de romani inca de pe la 1880. Totusi mi-e greu sa cred ca inginerii constructori romani din 2010 sunt mai prosti decat cei de acum 130 de ani...

ThunderTM
November 17th, 2010, 05:00 PM
Yet, sadly, they ARE.

Dorin Nikos
November 17th, 2010, 08:18 PM
spunea cineva ca legatura bucuresti-moldova este ok. mie unul nu mi se pare deloc asa. E85 cred ca este unul dintre cele mai obositoare drumuri pe care am mers. traficul este greu, nebuni suficienti, satele nenumarate. prefer drumuri cu serpentine, o banda pe sens decat 300 de km pe E85. :ohno:

in plus cred ca o autostrada e singura care ar mai putea misca in ceva in zona de nord est care alte atuuri pentru a atrage investitii nu are. in alta oridine de idei coridorul IX nu ar beneficia de subventie de la UE sau nu intra in prioritatile uniunii?

Baiazid
November 18th, 2010, 10:44 AM
^^ Legatura cu Moldova este ok fata de ceea ce ofera Romania azi, nu fata de ceea ce ar trebui sa fie. E85 este o solutie aberanta, cu acea platforma de 2 x (1+1), folosit ca 2x2. Portiunea dintre Bucuresti si Urziceni este distrusa si extrem de periculoasa.

Dupa Buzau drumul este mult mai ok, dar substandard. Cu exceptia sectiunii de 4 benzi "curate" de dupa Ramnicu Sarat. Insa vorbim de doar 5km din 435 intre Bucuresti si Suceava. In plus, multi cunosc doar sectoarele sudice ale DN2 si traiesc cu cu impresia falsa ca drumul are acea platforma de 2 x (1+1) este pe tot drumul pana la Suceava cel putin. Ceea ce este fals. Drumul redevine 2x1 dupa Roman, iar pana acolo trece prin toate satele si orasele de pe drum. Dintre centuri, doar cea de la Buzau isi merita numele. La Focsani centura a fost practic inclusa in oras, pentru ca s-a construit masiv pe traseul ei.

Deci, ca solutie de drum, DN2 nu este de laudat, dar depaseste cu mult alte magistrale auto ale Romaniei de azi.

Culoarul IX, ca orice culoar, este finantat de UE. Trebuie insa ca si guverul sa-i acorde prioritate si cofinantari.

Nykonn
November 18th, 2010, 10:56 AM
In plus, multi cunosc doar sectoarele sudice ale DN2 si traiesc cu cu impresia falsa ca drumul are acea platforma de 2 x (1+1) este pe tot drumul pana la Suceava cel putin. Ceea ce este fals. Drumul redevine 2x1 dupa Roman, iar pana acolo trece prin toate satele si orasele de pe drum. Dintre centuri, doar cea de la Buzau isi merita numele. La Focsani centura a fost practic inclusa in oras, pentru ca s-a construit masiv pe traseul ei.

DN2 are 2 "gatuiri" mari Focsani si Bacau. Centura Bacaului e un drum 2x1 foarte prost. Mai bine intri prin oras.

Dupa Roman, la Sabaoani mai exact, DN2 continua spre Siret, jud. Suceava in versiunea originala 2x1. Versiunea imbunatatita 2x (1+1) se continua de la Sabaoani pana la Iasi, pe E583 (nu stiu sigur daca asa se numeste)

Clinlin
November 18th, 2010, 12:33 PM
^^ Bacaul nu are varianta de ocolire, ci pur si simplu traficul greu este deviat prin comuna Letea sau cartiere marginase ale orasului precum Izvoare, CFR, Serbanesti. Chiar si asa, pana la a ajunge pe aceste devieri, traficul greu parcurge kilometri bun prin oras. Este un adevarat calvar.

La Focsani a existat varianta reala de ocolire care, dupa cum a amintit Baiazid, a fost "inghitita" de diverse constructii, centre comerciale etc. Insa chiar si asa grosul traficului greu nu ajunge niciodata in zonele rezidentiale, deci situatia este mult mai buna decat in Bacau.

alecu26
November 18th, 2010, 12:42 PM
pai si nimic proiecte macar in lucru la centura Bacau? Bacaul pe langa ca e el un oras marisor...e si oras de tranzit.

ce pazesc regii asfaltului din zona?

ionutzyankoo
November 18th, 2010, 01:06 PM
Problema e ca regii asfaltului doar executa lucrări.

Baiazid
November 18th, 2010, 02:07 PM

De exemplu, Umbrarescu isi face "oras" la iesirea din Adjud spre Bacau. Deja E85 trece pe la el prin "sufragerie". :)

Clinlin
November 18th, 2010, 02:59 PM
pai si nimic proiecte macar in lucru la centura Bacau? Bacaul pe langa ca e el un oras marisor...e si oras de tranzit.

E simplu, am mai zis-o parca: primar PNL in fief PSD, avand guvernare PDL. Evident zero bani. Cat timp a fost si PNL la guvernare in perioada 2004-2008 s-a mai macanit cate una alta despre centura, dar tot la stadiul de harta a ramas.

Le Clerk
December 3rd, 2010, 03:01 PM
Proposed North and South branches for C IX:

http://img689.imageshack.us/img689/9097/2000pxromaniadrumurisvg.png (http://img689.imageshack.us/i/2000pxromaniadrumurisvg.png/)

^^ Eu cred ca s-ar putea justifica ramura sudica si prin posibila legatura cu viitorul pod transfrontalier de la Calarasi/Silistra, parte a C X - Dunare.

alecu26
December 3rd, 2010, 03:45 PM
facem o petitie la MT sau direct la UE?

Le Clerk
December 3rd, 2010, 03:47 PM
Hai sa facem intai o adresa la MT. O sa o scriu eu si o sa o postez aici azi seara/maine pentru comentarii si imbunatatiri. :cheers:

alecu26
December 3rd, 2010, 03:54 PM
Sau...ca sa nu fie asa multe dubluri...de la Galati autostrada o poate lua usor spre vest...si la Focsani sa reintre pe coridorul IX si sa mearga pana la Iasi.

Totusi...galati-iasi nu pare prea are de unde colecta mult trafic...mergand pe langa granita.

ionut
December 3rd, 2010, 04:34 PM
^^ Semnez si eu pt acel coridor "dublu". Mi se pare ideea cea mai buna.

Si mai plusez si eu cu o "ramurica" Tg Frumos-Suceava/Botosani (exact intre cele doua orase sa treaca)-Radauti-Siret. Moldova MERITA o conexiune moderna. Asa legam toate orasele importante din Muntenia-Nord si Moldova de Bucuresti si C.IV. Ar fi de vis.....

alecu26
December 3rd, 2010, 04:44 PM
atunci la Targu Frumos ar prima intersectie de autostrazi...in cruce....adica 4 ramuri.

La cta by pass va fi dar in T...cu 3 ramuri.

ionut
December 3rd, 2010, 05:12 PM
atunci la Targu Frumos ar prima intersectie de autostrazi...in cruce....adica 4 ramuri.

La cta by pass va fi dar in T...cu 3 ramuri.

Intr-un final vom avea si noi o intersectie de autostrazi in X. La Tg Frumos sau in alta parte... intrebarea e "cand?". :)

mindmasster
December 3rd, 2010, 10:19 PM
Intr-un final vom avea si noi o intersectie de autostrazi in X. La Tg Frumos sau in alta parte... intrebarea e "cand?". :)

Nu mai devreme de 2013

Kidu
December 4th, 2010, 12:50 AM
Sau...ca sa nu fie asa multe dubluri...de la Galati autostrada o poate lua usor spre vest...si la Focsani sa reintre pe coridorul IX si sa mearga pana la Iasi.

Totusi...galati-iasi nu pare prea are de unde colecta mult trafic...mergand pe langa granita.

Eu as zice mai degraba la Buzau - Braila, in partea de sud cu continuare catre Nord ocolind Galatiul si ajungand la granita. Daca cineva de la Bucuresti vrea sa mearga la Galati, nu ar trebui sa fie nevoit sa ocoleasca pe la Focsani.

http://img171.imageshack.us/img171/2025/13759408.jpg

AndreiB
December 4th, 2010, 02:12 AM
E destul de dificila problema. Pe deoparte trebuie legata Muntenia de Moldova, dar trebuie legata si Moldova de Dobrogea.

2 autostrazi prin campia baraganului si nod la Slobozia pare un pic risipa. Legatura spre buzau e mai buna pe relatia Moldova-Muntenia, iar tradicul Moldova-Dobrogea ar fi rezolvat cel mai bine printr-un pod peste dunare intre galati-braila+drum expres pana la constanta, traficul nejustificand o autostrada inca. Dar un drum expres 2+2 cu toate intersectiile denivelate si loc lasat pentru transformarea in autostrada ulterior.

silviubad
December 5th, 2010, 08:24 PM
Informatii despre Autostrada Tg. Mures - Iasi. Cred ca au mai fost repetate.
Proiectul de realizare al autostrazii Targu Mures - Iasi este cuprins in legea 363/2006 privind aprobarea "Planului de Amenajare Teritoriala Nationala", sectiunea 1 - Retele de Transport.
in luna septembrie 2007 a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de pre-fezabilitate, care a fost finalizat la inceputul lui 2008
Conform acestui studiu, autostrada are o lungime de 306,93 km, fiind divizata in 3 tronsoane:

Targu Mures - Ditrau
Ditrau - Targu Neamt
Targu Neamt - Ungheni
In luna decembrie 2010, ar trebui sa fie finalizat studiul de fezabilitate pentru tronsonul Ditrau - Tg. Neamt, iar in februarie 2011 sa fie finalizate studiile de fezabilitate pentru celelalte doua tronsoane.

ionut
December 31st, 2010, 01:15 PM
O frantura de aberatie asa ca de Vasilica.

Să nu uităm de proiectul Autostrada Ploieşti - Focşani -Albiţa ce se va întinde pe 155 km şi va costa un miliard cinci sute de milioane de euro. Lucrările sunt planificate să înceapă tot în 2011.

sursa (http://www.adevarul.ro/locale/focsani/Promisiunile_autoritatilor_pentru_anul_2011-trase_la_xerox_-_Vezi_care_sunt_acestea_0_400160055.html)

:rofl:

ionut
January 4th, 2011, 10:05 AM
Ceva miscare pe Coridorul IX?

Două autrostăzi vor lega Focşaniul de ţară

Oficialii Ministerului Transporturilor au anunţat că lucrările vor fi demarate în 2011 şi vor schimba viaţa vrâncenilor. [IMPOSIBIL, IMO]

Autostrada Ploieşti - Focşani - Albiţa, parte a Coridorului Paneuropean IX, va fi conexată la noua centură de ocolire a municipiului Focşani. Şi ruta principală a Autostrăzii Mării Negre va trece prin Focşani, conform aprobărilor Ministerului Transporturilor. Anul care tocmai a început se anunţă bogat din punct de vedere al investiţiilor în infrastructură.

Cel mai avansat proiect este cel al viitoarei autostrăzi Ploieşti - Buzău - Focşani -Albiţa, în lungime de 288 de kilometri, care va fi realizat pe două tronsoane: Ploieşti - Buzău -Focşani (133 km) şi Focşani - Albiţa (155 km).

Studii de 2,3 milioane euro

Autostrada va fi realizată prin concesiune, iar până la această dată a fost finalizat studiul de fezabilitate şi asistenţa tehnică în vederea pregătirii licitaţiei de concesionare a tronsonului Ploieşti- Focşani, studii care au costat Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale 2,3 milioane de euro.

„În urma recensământului traficului auto, care a fost făcut anul trecut, s-a văzut clar că Drumul European 85 este cel mai solicitat din ţară, ceea ce dă de înţeles de ce construcţia viitoarei autostrăzi este atât de importantă", ne-a declarat Lucica Chiper, şefa Secţiei de Drumuri Naţionale Vrancea.

Localităţile, la secret

Deocamdată, oficialii Companiei de Autostrăzi nu au făcut public traseul cuprinzând localităţile din Vrancea care vor fi tranzitate de viitoarea autostradă, cel mai probabil pentru a nu da apă la moară speculatorilor de terenuri, care s-ar putea îmbogăţi după acest proiect.

„Ştim că va trece pe teritoriul comunei noastre, dar nu ne-a spus nimeni care este traseul. Deocamdată nu au apărut cumpărători de pământ în zonă, că ne-am fi dat seama de ce fac lucrul acesta", ne-a declarat Valerică Zamfirescu, primarul comunei Slobozia Bradului, prima localitate din judeţ prin care va trece autostrada Ploieşti - Albiţa.

Totodată, la sfârşitul anului trecut, ministrul Transporturilor a aprobat ruta principală a Autostrăzii Mării Negre, traseu care trece şi prin Focşani, acesta fiind un proiect internaţional de infrastructură care va străbate şapte ţări. Vrâncenii sunt sceptici în privinţa acestor planuri.

„Ne chinuim de zece ani cu 200 de kilometri de autostradă şi vrem să facem mii de kilometri peste noapte. Va mai curge multă apă pe Milcov până vom merge pe autostradă la noi acasă", este de părere Valentin Stoica, din Focşani.

sursa (http://www.adevarul.ro/locale/focsani/Doua_autrostazi_vor_lega_Focsaniul_de_tara_-_Vezi_aici_ce_investitii_vor_fi_derulate_in_infrastructura_rutiera_0_402559800.html)

Le Clerk
January 4th, 2011, 10:16 AM
Ar fi tare sa se semneze concensiunea pentru Ploiesti-Focsani anul asta!

nenea_hartia
January 4th, 2011, 11:53 AM
„Ştim că va trece pe teritoriul comunei noastre, dar nu ne-a spus nimeni care este traseul. Deocamdată nu au apărut cumpărători de pământ în zonă, că ne-am fi dat seama de ce fac lucrul acesta", ne-a declarat Valerică Zamfirescu, primarul comunei Slobozia Bradului, prima localitate din judeţ prin care va trece autostrada Ploieşti - Albiţa.
Adică exproprierile nici nu au început. Deci alte minciuni...

panda80
January 4th, 2011, 04:17 PM
^^Iar cele 2 autostrazi sunt de fapt una si aceeasi:bash:

ionut
January 4th, 2011, 04:25 PM
^^Iar cele 2 autostrazi sunt de fapt una si aceeasi:bash:

Lasa ca asa pare ca sunt mai multe. Cand am citit titlul ma si speriasem ca au gandit un Focsani-Galati/Braila. Da da, in visele mele.

nenea_hartia
January 4th, 2011, 04:41 PM
Ba uite că sunt chiar trei autostrăzi care trec prin Focşani :lol:, iar visul de veacuri al focşenenilor s-a împlinit: vor avea în sfârşit autostradă până la Tbilisi :lol:.
Totodată, la sfârşitul anului trecut, ministrul Transporturilor a aprobat ruta principală a Autostrăzii Mării Negre, traseu care trece şi prin Focşani, acesta fiind un proiect internaţional de infrastructură care va străbate şapte ţări.

ionut
January 19th, 2011, 10:02 AM
Mister în jurul proiectului autostrăzii

Reprezentanţii guvernului au anunţat pentru 2011 începerea lucrărilor la autostrada Ploieşti - Albiţa, care va trece şi prin judeţul Buzău. Autorităţile locale nu spun, însă, nimic concret despre ruta pe care artera din cadrul Coridorului IX Paneuropean o va parcurge de la graniţa cu Prahova, până la limita cu Vrancea.

Pe site-ul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale este specificat anul 2011 ca termen de începere a lucrărilor la tronsonul de 133 de kilometri, dintre Ploieşti şi Focşani, al autostrăzii spre Moldova.

Alte două surse oficiale vin să confirme că ne apropiem cu paşi repezi de lansarea uneia dintre cele mai ample investiţii în infrastructură de care beneficiază Buzăul. Într-un interviu televizat, Andreea Paul Vass, consilierul premierului, îndrăznea chiar să prognozeze că acest tronson se va număra printre cele ce vor fi inaugurate la finele acestui an. Şi în Strategia de Dezvoltare Durabilă a judeţului, conturată pentru perioada 2008 - 2013, scrie că din 2011 ar trebui să se lucreze la autostradă.

[^^ vai ce aberatii]

Traseu ascuns speculanţilor imobiliari
Autorităţile sunt zgârcite deocamdată în ceea ce priveşte informaţiile despre autostrada care ar urma să traverseze judeţul de la sud, spre nord. Fie proiectul se află la un stadiu atât de incipient, încât nu se cunosc nici măcar reperele elementare, ceea ce ar genera automat concluzia că termenul de începere a lucrărilor, fixat pentru 2011, este unul utopic, fie datele sunt ţinute intenţionat departe de ochii lumii.

Şefii judeţului lasă să se înţeleagă că există temeri în ceea ce priveşte apariţia speculei imobiliare. „Precis nu ştiu pe unde va fi construită. Sunt indicii însă că ar trece pe lângă Pădurea Spătaru", spune Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean.

La rândul lor, reprezentanţii locali ai Administraţiei Drumurilor Naţionale spun că încă nu le-au venit informări cu privire la măreţul proiect. Au auzit doar că la Gălbinaşi va fi cel mai apropiat punct faţă de municipiul Buzău.

Nici prefectul nu este mai generos în a da lămuriri. „Nu ştiu care va fi traseul autostrăzii dar ar fi două variante, prin stânga sau prin dreapta drumului E 85. Chiar dacă aş şti, nu aş putea să ofer date precise, pentru a nu da motiv unora să înceapă să cumpere terenuri. Ar putea să ia parcele ieftine, neproductive, şi să negocieze pentru ele, când va veni timpul exproprierilor. Cert este că noi am încheiat deja un protocol cu Ministerul Transporturilor prin care ne-am luat angajamentul să urgentăm procedurile de expropriere", a declarat prefectul Paul Beganu.

Studiul de fezabilitate al tronsonului de autostradă Ploieşti - Focşani va fi realizat de firma Louis Berger, valoarea contractului fiind de 2,3 milioane de euro. Autostrada va fi realizată prin concesiune şi face parte din Coridorul IX Paneuropean, lung de 6.500 de kilometri, din care 450 de kilometri în Romania.

sursa (http://www.adevarul.ro/locale/buzau/Buzau-_Mister-jurul-proiectului-autostrazii_0_411559026.html)

alecu26
January 19th, 2011, 12:02 PM
wow...cata inteligenta...ori prin stanga ori prin dreapta va fi autostrada.

Mai ramnea pe deasupra sau pe de dedesubt...sau oblic...dar alea cam greu tehnic. Auzi ca nu se stie traseul....buna gluma. Cel putin doua persoane de pe acest site il stiu....plus firme terte care au facut ridicari topo, investigatii geo, etc.

Nici o firma nu-ti va da nici o data...dar te duci la muncitorul care fora pt investigatii geo si-ti cam zice pe unde trece traseul....ca ei foreaza cam din 500 in 500 de metri.

Clinlin
January 20th, 2011, 06:16 PM
Cel mai simplu e sa cumperi vreo doua judete, sa zicem Vrancea si Vaslui si sigur o sa treaca autostrada pe-acolo ca sa poti face specula imobiliara. Cat naiba poate sa coste? De fapt Porumboiu are deja cateva zeci de mii de hectare, a stiut el ce a stiut.

AndreiB
January 20th, 2011, 06:40 PM
Am si eu o intrebare de necunoscator al sistemului:

Conform logicii mele, civilizat si normal ar fi ca autostrada sa se faca in plin camp, pentru a evita deranjul asupra centrelor de populatie, si a diminua costurile exproprierii.

Exproprierea ar trebui facuta de un evaluator autorizat de MT, dupa niste valori, clare, stabilite inaintea existentei autostrazii Adica, la momentul achizitionarii terenului autostrada nu exista, deci terenul nu valoareaza o ceapa degerata, ca doar e un ogor ordinar. Ca pe urma se face autostrada acolo, asta e lucru viitor.

Pana la urma concluzia este ca statul daca ar vrea ar putea face. Sa fim cinstiti si sa recunoastem ca permiterea speculei este vina statului deoarece permite fenomenul. Speculatorii ar putea fi opriti foarte usor prin instrumente clar legale, ca doar nu suntem in vestul salbatic unde toata lumea face ce vrea.

O sa merg si mai departe si o sa spun ca a fost o idiotenie absoluta retrocedarea a nspe-mii de parcele de teren de catre Iliescu nediscriminat. Daca planul de autostrazi oricum dateaza dinainte de '89, si daca stiam si atunci ce e aia o centura ocolitoare, cat de greu ar fi fost sa nu retrocedezi tot ce insemna potential traseu viitor de autostrada/centura?

Asta ca ne place noua sa ne impuscam in picior.

nenea_hartia
January 20th, 2011, 07:10 PM
^ Legea exproprierilor (http://dl.transfer.ro/transfer_ro-20jan-0721bb1ed44bf8.zip) s-a schimbat în bine şi (într-o ţară normală) n-ar mai trebui să permită specula cu terenuri sau întârzieri în expropriere.

AndreiB
January 20th, 2011, 07:13 PM
Mersi de informatii, nenea_hartia, si sunt perfect de acord cu tine.

alecu26
January 21st, 2011, 09:35 AM
Am si eu o intrebare de necunoscator al sistemului:

Conform logicii mele, civilizat si normal ar fi ca autostrada sa se faca in plin camp, pentru a evita deranjul asupra centrelor de populatie, si a diminua costurile exproprierii.

Exproprierea ar trebui facuta de un evaluator autorizat de MT, dupa niste valori, clare, stabilite inaintea existentei autostrazii Adica, la momentul achizitionarii terenului autostrada nu exista, deci terenul nu valoareaza o ceapa degerata, ca doar e un ogor ordinar. Ca pe urma se face autostrada acolo, asta e lucru viitor.

Pana la urma concluzia este ca statul daca ar vrea ar putea face. Sa fim cinstiti si sa recunoastem ca permiterea speculei este vina statului deoarece permite fenomenul. Speculatorii ar putea fi opriti foarte usor prin instrumente clar legale, ca doar nu suntem in vestul salbatic unde toata lumea face ce vrea.

O sa merg si mai departe si o sa spun ca a fost o idiotenie absoluta retrocedarea a nspe-mii de parcele de teren de catre Iliescu nediscriminat. Daca planul de autostrazi oricum dateaza dinainte de '89, si daca stiam si atunci ce e aia o centura ocolitoare, cat de greu ar fi fost sa nu retrocedezi tot ce insemna potential traseu viitor de autostrada/centura?

Asta ca ne place noua sa ne impuscam in picior.

da...ai absoluta dreptate...asa scrie in manuale si procedurile internationale de evaluare. Valoare inainte de realizarea investitiei...dar din pacate nu toti evaluatori nu inteleg asta si mai ales oamenii.

Evaluatorul momentan trebuie doar sa fie atestat ANEVAR...si eventual apropbat de catre CNADNR.

Cat despre traseu....din pacate satele si localitatile romanesti sunt situate in lungul vailor, paraielor, raurilor....(locuri ideale de construit drumuri deoarece terenul este mai linistit si modelat de apa). Din aceasta cauza, natural tu te apropii de localitati...si vrei cat mai aproape, ca e cu atat mai bine. Ei...cand te-ai apropiat asa de mult....intervine inca o problema...mai dai si de cimitire.

Mi s-a intamplat acu cativa ani...cand pe o harta am proiectat un traseu....cat mai la limita...foarte aproape de niste sate...si cand am trecut pe harti mai detaliate...sa vad ca in vreo 50 de km dadeam de 5-6 cimitire. Aproape la toate satele pe langa care treceam le excavam si cimitirele. Asa ca pana la urma...poate cu costul a catorva zeci de milioane de euro am urcat autostrada mai pe deal.

Le Clerk
June 17th, 2011, 03:41 PM
Proiectul autostrăzii care va lega Marea Neagră de Marea Baltică, discutat în octombrie, la Cernăuţi. În România, autostrada va fi construită pe traseul E 85
astăzi, 15:28 Autor: Tibi Bujdei

Proiectul de construcţie a unei autostrăzi care să lege Marea Neagră de Marea Baltică va fi discutat în luna octombrie, la Cernăuţi, a anunţat, vineri, la Siret, directorul proiectelor de reţele rutiere şi feroviare al Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite, Helmut Meelich.

Meelich, care se află în judeţul Suceava împreună cu membri ai Trans-European Motorways (TEM) al United Nations Economic Commission for Europe (UNECE), a participat, vineri, în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, la o întâlnire cu autorităţi ale regiunii Cernăuţi din Ucraina şi ale judeţului Suceava, unde s-a prezentat necesitatea înfiinţării unui coridor de transport care să lege Marea Neagră de Marea Baltică, prin Suceava şi Cernăuţi.

Potrivit proiectului prezentat de autorităţile române şi ucrainene, autostrada preconizată va fi construită pe traseul E 85, de la Mărăşeşti spre Siret, apoi prin Cernăuţi, Ternopil şi va fi conectată la autostrada Cracovia-Lvov-Kiev, care este în construcţie şi astfel vor fi interconectate coridoarele europene III, IV şi IX.

Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Mychail Papiev, a spus în cadrul întâlnirii că acest coridor există, dar trebuie dezvoltat.

La rândul său, adjunctul guvernatorului, Mihai Găiniceru, a explicat membrilor TEM al UNCECE că acest coridor este o conectare între nordul şi sudul Uniunii Europene prin Ucraina spre Polonia şi spre Belarus şi apoi spre ţările baltice.

El a subliniat că traseul este deja trasat de "anvelopele transportatorilor", arătând că din 2002 traficul autovehiculelor pe traseul E 85 s-a dublat de la an la an, iar transportatorii din UE preferă acest traseu pentru că Ucraina a eliminat regimul de viză pentru ţările UE.

"Transportatorii din UE folosesc acest traseul ce are nevoie de investiţii", a spus Găiniceru, care a subliniat că, pe lângă demersurile făcute în comun cu Suceava în cadrul Euroregiunii "Prutul de Sus", trei regiuni din Ucraina au transmis Guvernului de la Kiev nevoia de finanţare a unei asemenea autostrăzi.

El a precizat că în urmă cu 30 de ani trenul Varşovia-Bucureşti circula pe această rută.

"CAER a făcut aşa ceva. Urmează să facem şi noi ceva în comun cu UE", a mai spus adjunctul guvernatorului regiunii Cernăuţi.

Reprezentanţii ucraineni au mai explicat că dezvoltarea legăturilor dintre Marea Neagră şi Marea Baltică face parte din Strategia Dunării a UE, iar de realizarea unui asemenea coridor sunt foarte interesaţi şi transportatorii din Italia şi Slovacia.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că autostrada Siret-Suceava-Bacău-Mărăşeşti-Tişiţa este prevăzută în planul de amenajare a teritoriului naţional aprobat prin Legea 363/2006 şi a adăugat că acest coridor există natural.

"Este o mare aşteptare pentru un asemenea traseu spre Marea Neagră şi Turcia", a spus Flutur.

El a arătat că tendinţa actuală este de construcţie de autostrăzi pe direcţia Est-Vest, dar consideră că trebuie să se dea prioritate şi rutelor Nord-Sud.

Flutur a mai spus că ar putea fi invitat în zonă şi comisarul european pe Transporturi pentru a discuta acest proiect cu autorităţile implicate.

Directorul TEM/TER al UNECE, Helmut Meelich, a spus că această iniţiativă, de înfiinţare a coridorului care să lege Marea Neagră de Marea Baltică, a pornit şi că urmează ca în 6-7 octombrie, la Cernăuţi, să fie purtate discuţii detaliate, inclusiv cu poziţiile ţărilor implicate, Polonia, Ucraina şi România.

"Este important să ne cunoaştem personal pentru că vom putea acţiona mai uşor", a spus Meelich.

El consideră că dezvoltarea infrastructurii de transport în această zonă este doar începutul pentru că aceasta va determina creştere economică, dezvoltarea industriei şi turismului.

Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Mychail Papiev, a subliniat, în final, că atât Gheorghe Flutur, care e considerat ca un ministru în România cât şi el, ca fost vicepreşedinte al Ucrainei, vor acţiona pentru a realiza acest proiect comun.

"Cred că toată lumea e de acord cu acest nou coridor", a spus Papiev care le-a solicitat membrilor TEM să susţină această idee care să fie discutată în detaliu în luna octombrie, la Cernăuţi. Sursa (http://www.zf.ro/companii/proiectul-autostrazii-care-va-lega-marea-neagra-de-marea-baltica-discutat-in-octombrie-la-cernauti-in-romania-autostrada-va-fi-construita-pe-traseul-e-85-8353405)

ionut
June 17th, 2011, 03:54 PM
^^ :old:

No really, e Coridorul IX. Altceva? Singura veste ar fi ca vor fi totusi finantari UE. Sper.

Later edit: mai curand eu m-as zbate pentru Iasi-Tg Mures sa primeasca finantare UE. Mi se pare mai de efect pentru Romania. Orice autostrada in plus e utila, insa vestile astea sunt acum doar declaratii, din pacate. :( Mai ales ca Iasi-Tg Mures are deja SpF.

AndreiB
June 17th, 2011, 05:06 PM
Sincer nu sunt de acord. Coridorul IX ar lega cu o autostrada toata Moldova (daca se aproprie prelungirea pana la Suceava+drumuri de legatura cu centuri) de Bucuresti, Pitesti si Constanta. Ar fi o coloana vertebrala pe care am da o sansa de dezvoltare Moldovei.

Mai mult de atat, dpdv al statisticilor de trafic DN2 este unul din cele mai circulate drumuri din tara.

Nu zic ca Iasi-Targu Mures nu are utilitate, insa nu acum. Leaga Iasiul de Targu Mures. Ok, and? Daca ar fi terminata A3 Targu Mures-Bors hai ca ar mai fi altceva, insa pana nu e gata A3 (preferabil si pana la Brasov) si Coridorul IX, orice discutie despre Iasi-Targu Mures mi se pare nefondata.

Ca sa nu mai mentionam faptul ca Iasi-Targu Mures contine o traversare peste Carpati pe cand Coridorul IX contine campie si deal. Deja avem 2 traversari cu care ne chinuim, mai adaugam una?

eloy78
June 17th, 2011, 05:08 PM
@ionut
dude, E85 nu e coridorul IX. asta merge la suceava, trece prin bacau, etc, rezolva tot of-ul a juma de forum . va PLECA din CIX, undeva la Focsani cred.

alecu26
June 17th, 2011, 05:21 PM
Sincer nu sunt de acord. Coridorul IX ar lega cu o autostrada toata Moldova (daca se aproprie prelungirea pana la Suceava+drumuri de legatura cu centuri) de Bucuresti, Pitesti si Constanta. Ar fi o coloana vertebrala pe care am da o sansa de dezvoltare Moldovei.

Mai mult de atat, dpdv al statisticilor de trafic DN2 este unul din cele mai circulate drumuri din tara.

Nu zic ca Iasi-Targu Mures nu are utilitate, insa nu acum. Leaga Iasiul de Targu Mures. Ok, and? Daca ar fi terminata A3 Targu Mures-Bors hai ca ar mai fi altceva, insa pana nu e gata A3 (preferabil si pana la Brasov) si Coridorul IX, orice discutie despre Iasi-Targu Mures mi se pare nefondata.

Ca sa nu mai mentionam faptul ca Iasi-Targu Mures contine o traversare peste Carpati pe cand Coridorul IX contine campie si deal. Deja avem 2 traversari cu care ne chinuim, mai adaugam una?

Daca ajunge la Suceava...atunci si eu cand am drum acasa la Bistrita sau invers....as face Bucuresti_bistrita Bucuresti prin Suceava. Oricum deja DN 17 e perfect....asa ca....s-ar chiar merita. Si cred ca ar fi o optiune si pentru cei din Baia Mare.

incredibil
June 17th, 2011, 05:24 PM

De acord. Moldova nu inseamna numai Iasi , si in plus de asta sunt sigur ca atunci cand va fi sa inceapa vreo autostrada spre Moldova , coridorul IV va fi mult avansat fata de AT si atunci legatura dintre Moldova si vestul Europei se va face la Ploiesti mai degraba decat la Tg Mures.

ionut
June 17th, 2011, 06:44 PM
^^ Ma nu sariti pe mine. Stiu ca E85 nu e Coridorul IX. :nuts: Sau, mai precis, nu e numai Coridorul IX. Nu vreau sa intru iar in discutiile astea, ce-ar fi mai important si faptul ca acestea sunt momentan doar vorbe. Ma voi bucura cand voi vedea contracte semnate. :)

:cheers:

most
August 25th, 2011, 10:54 PM
Bulgarii declară proiect „de importanţă naţională“ drumul cel mai scurt ce leagă România de Grecia

Sursa (http://www.gds.ro/Societate/2011-08-25/Bulgarii+declara+proiect+%E2%80%9Ede+importanta+nationala%E2%80%9C+drumul+cel+mai+scurt+ce+leaga+Romania+de+Grecia)

panda80
August 26th, 2011, 08:17 AM
^^Am fost acum 2 sapt. pe acest drum cu exceptia ultimei bucati dinainte de vama, dupa Kardzhali (am trecut in Grecia prin Zlatograd). Drumul este bun spre foarte bun in Bulgaria, insa grecii mai au putin de lucru pe partea lor. Am inteles ca noul punct de frontiera se deschide in septembrie, insa va ajuta doar pe cei care merg in partea de N-E a Greciei. Pentru alte directii, spre Salonic, Atena, Igoumenitsa, tot prin Sofia este mai scurt si mai rapid.

nenea_hartia
August 26th, 2011, 08:34 AM
^^Am fost acum 2 sapt. pe acest drum cu exceptia ultimei bucati dinainte de vama, dupa Kardzhali (am trecut in Grecia prin Zlatograd). Drumul este bun spre foarte bun in Bulgaria, insa grecii mai au putin de lucru pe partea lor. Am inteles ca noul punct de frontiera se deschide in septembrie, insa va ajuta doar pe cei care merg in partea de N-E a Greciei. Pentru alte directii, spre Salonic, Atena, Igoumenitsa, tot prin Sofia este mai scurt si mai rapid.
Cum este drumul aici (http://maps.google.com/maps?q=sofia&hl=ro&ll=42.73119,25.324602&spn=0.029254,0.066047&sll=37.0625,-95.677068&sspn=63.343847,135.263672&vpsrc=6&t=h&z=15)? Ai cumva ceva poze?

panda80
August 26th, 2011, 10:39 AM
Cum este drumul ? Ai cumva ceva poze?

Acum nu am fost prin pasul Sipka, ci prin pasul Republika, pe unde a fost rerutat E85. Pasul Rebublika este mai jos (doar 700m alt.), drumul fiind perfect (reabilitat acum 2-3 ani, cu schimbarea uneori a geometriei (marirea razelor de curbura si adaugarea unor portiuni lungi 2+1).
Prin pasul Sipka am fost acum 3 ani, si anul asta in primavara doar intre Veliko Tarnovo si Gabrovo. Sunt multe serpentine, drumul urca destul de mult (aproape 1200m alt.), insa e foarte pitoresc si monumentul din varf merita vizitat. Carosabilul mi s-a parut foarte bun, cel putin anul asta intre Gabrovo si Veliko am ramas placut impresionat de calitatea lui.
Acum spre Grecia am ales sa merg prin pasul Republika deoarece am mers noaptea si pe acolo e varianta mai usoara de traversat balcanii, insa pe zi aproape sigur as fi ales sa merg pe Sipka. Din pacate, am doar poze din zona de frontiera (Zlatograd) si pana pe la Dimitrovgrad, pe care o sa le postez si pe forum in cateva zile. Apoi s-a intunecat si nu am mai putut face poze.

Cateva poze facute de mine pe pasul Republika, din iarna, poti gasi in acest album https://picasaweb.google.com/104299502017337226130/DrumBulgariaRev201# , incepand cu poza 179.

most
August 26th, 2011, 04:48 PM
Daca bulgarii vor construi autostrada (si este de presupus pentru ca au finantare europeana pentru C IX) atunci si A3 va deveni interesanta pentru continuarea la sud de Dunare.

Multumim pentru poze panda80!

Dorin Nikos
August 26th, 2011, 09:13 PM
la cum arata relieful prin zonele alea...mai mari sansele avem noi sa terminam bucata noastra din CIX.

@panda80 pot sa te intreb cu ce masina ai avut curajul sa faci traseul ala in miezul iernii? oricum felicitari pentru taria de caracter :cheers:

NordKapp
August 26th, 2011, 09:27 PM
Am fost si eu anul trecut in februarie prin pasul Republika si era curatat si drumul foarte bun. Poti sa mergi cu orice masina. :)

panda80
August 28th, 2011, 09:38 AM
la cum arata relieful prin zonele alea...mai mari sansele avem noi sa terminam bucata noastra din CIX.

@panda80 pot sa te intreb cu ce masina ai avut curajul sa faci traseul ala in miezul iernii? oricum felicitari pentru taria de caracter :cheers:

Am fost cu o Skoda Octavia 1,6l, benzina. Am mers in statiunea de ski Pamporovo, dar intra-adevar drumul era practicabil cu orice masina, chiar si in zonele de altitudine mare, am ajuns pe la 1600m.

nenea_hartia
August 28th, 2011, 10:21 AM
@panda80: mulţumesc pentru lămuriri. Foarte frumoase şi pozele, mai ales cea de la Veliko Tîrnovo (https://picasaweb.google.com/104299502017337226130/DrumBulgariaRev201#5558614222146791826), un oraş nemaipomenit. Dar asta (https://picasaweb.google.com/104299502017337226130/DrumBulgariaRev201#5558614484352098274) unde e făcută?

panda80
August 28th, 2011, 10:31 AM
@panda80: mulţumesc pentru lămuriri. Foarte frumoase şi pozele, mai ales cea de la Veliko Tîrnovo (https://picasaweb.google.com/104299502017337226130/DrumBulgariaRev201#5558614222146791826), un oraş nemaipomenit. Dar asta (https://picasaweb.google.com/104299502017337226130/DrumBulgariaRev201#5558614484352098274) unde e făcută?

Poza e pe urcarea pe Podul Prieteniei, venind dinspre Ruse spre Giurgiu.

nenea_hartia
August 28th, 2011, 10:39 AM
Poza e pe urcarea pe Podul Prieteniei, venind dinspre Ruse spre Giurgiu.
Acum vreo 10 ani am fost ultima dată pe acolo. Nu mai ţineam minte.

ro.cologne
December 26th, 2011, 12:15 PM
daca tot pare ca incepe sa se miste ceva, sa punem noutatile pe thread-ul corespunzator(sper):

Prima autostrada din Moldova va fi la Bacau

Anca Boagiu , Ministrul Transporturilor si infrastructurii , a anuntat ca in 2012 vor incepe lucrarile la centura ocolitoare a municipiului Bacau , ce va avea o lungime totala de 30 kilometri. Investitia se ridica la 142,4 milioane de euro.

“Vom lansa licitaţia pentru execuţia lucrărilor la centura Bacăului în martie anul viitor, iar contractul va fi semnat cel mai probabil în luna iulie. Centura va avea profil de autostradă, fiind prima autostradă din Moldova”, a declarat Anca Boagiu.

Costul centurii ocolitoare la nivel de autostradă se va ridica astfel la circa 4,7 milioane de euro pe kilometru.

http://www.bacau.net/prima-autostrada-din-moldova-va-fi-la-bacau/

111 km de autostrăzi ne vor costa 1,1 mld. euro. Ce autostrăzi vor să scoată la licitaţie Transporturile la începutul lui 2012

....
Autostrăzile ce îşi vor afla cel mai probabil în 2012 constructorii sunt Dumbravă-Deva (72 de kilometri), cu o valoare de 945,6 milioane de euro, Gilău-Nădăşel (8,5 kilometri), cu o valoare de circa 63 de milioane de euro, precum şi centura Bacăului la standard de autostradă (30,8 kilometri), care ar urma să coste circa 97 de milioane de euro.

http://www.zf.ro/companii/111-km-de-autostrazi-ne-vor-costa-1-1-mld-euro-ce-autostrazi-vor-sa-scoata-la-licitatie-transporturile-la-inceputul-lui-2012-9091402

97mio sau 142mio???care cifra este corecta? diferenta nu poate sa fie TVA-ul,doar poate expropierile.

ThunderTM
December 26th, 2011, 06:34 PM
Exproprieri + TVA, cel mai probabil :) (nu mai merg "tunurile" cu preturi enorme / mp la exproprieri. cica... :D).

ionescu63
December 26th, 2011, 08:47 PM
Centura Bacaului nu face parte din Coridorul IX.

Le Clerk
December 27th, 2011, 07:53 AM
Pai e si nu prea e (daca CIX este tot coridorul ce aduce trafic din Moldova, Ucraina si Rusia atunci face parte din CIX). Inteleg ca va fi scoasa la licitatie in martie. Intrebarea e pe ce thread o discutam?

Cât va costa cea mai ieftină autostradă din România?
ieri, 14:58 Autor: Andreea Neferu

Ministerul Transporturilor vrea să construiască centura Bacăului la standard de autostradă cu circa 97 de milioane de euro, în contextul în care lungimea şoselei este de 30,8 de kilometri, potrivit unor hărţi prezentate de instituţie. Cu alte cuvinte, centura Bacăului, ce ar urma să fie scoasă la licitaţie în luna martie, va costa circa 3,1 milioane de euro pe kilometru.

Astfel, această centură va fi cea mai ieftină autostradă construită în România, în contextul în care costul mediu al unui kilometru de autostradă în România se ridică la circa 9 milioane de euro. În prezent se află în execuţie circa 434 de kilometri de autostradă, cu o valoare totală de peste 4 miliarde de euro.

[...]

Pe de altă parte, în zona de deal, autostrăzi precum Orăştie-Sibiu (lotul 2) sau Lugoj-Deva (lotul 1) se construiesc la un cost de 5,7 milioane de euro, respectiv de 7,3 milioane de euro pe kilometru. Sursa (http://www.zf.ro/companii/cat-va-costa-cea-mai-ieftina-autostrada-din-romania-9091412)

emilul
December 27th, 2011, 09:54 AM
sa discutama deocamdat la centuri...ca o treime nu e autostrada (12 km /31) si nu as fi sigur nici de ailalti 19 km ca vor fi autostrada si nu drum expres sau deum national cu 2 benzi in regim de autostrada cu sensuri giratorii, sau alta pârâciune

Daca e autostrada trebuie sa fie clasata ca autostrada cu numarul x: Ax, ca centura Constantei de exemplu. Daca va fi clasata ca autostrada o sa ii deschidem un fir separat cu Ax.

ro.cologne
December 27th, 2011, 02:07 PM
Centura Bacaului nu face parte din Coridorul IX.

dupa sursa asta, face parte...

Coridorul de Transport Pan-European nr. IX (Giurgiu – Bucureşti – Ploieşti – Buzău – Bacău – Roman – Iaşi - Sculeni) realizează legătura Nord – Sud, preluând traficul din cea mai mare parte a regiunii Moldova.

Coridorul asigură cale directă de ieşire spre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

http://www.cnadnr.ro/proiecte.php?tip=96

BaiatuVesel
December 27th, 2011, 02:20 PM
dupa sursa asta, face parte...

http://www.cnadnr.ro/proiecte.php?tip=96

Wow , Autostrada Moldova nu iesea din tara pe la Albita ?

Site-ul CNADNR se contrazice singur , spune Bacau-Roman-Iasi-Sculeni dupa care mai jos scrie :Ploiesti -Albita .

radutm
December 27th, 2011, 04:03 PM
^^
Coridorul paneuropean IX merge pe la Albita, Autostrada Moldova ar coincide cu coridorul pana la Focsani, dupa care s-ar duce pana la Iasi sau Suceava. Coridorul e facut dupa criteriu international, european, autostrada poate fi numita dupa un criteriu national, cultural sau de care vrem noi. E logic ca Autostrada Moldova sa traverseze Moldova de la sud la nord. Autostrada Transilvania are contatie istorica, Autostrada Soarelui e o denumire de marketing care imita denumirile similare date in alte tari. Daca dintr-un motiv sau altul decideam sa ii spunem Autostrada Stefan cel Mare, cine ne putea spune ca e bine sau rau? Poate vrem sa ii spunem Autostrada Moldova 1 pana la Albita si Autostrada Moldova 2 pana la Iasi. Sau poate Autostrada Basarabia de la Focsani la Albita. Plus ca si un coridor european poate avea mai multe ramuri, deci nu e neaparat sa existe un singur drum. E o doar conventie. Nu vad de unde atata consternare...

spiderpc
January 11th, 2012, 10:55 PM
Wow , Autostrada Moldova nu iesea din tara pe la Albita ?

Site-ul CNADNR se contrazice singur , spune Bacau-Roman-Iasi-Sculeni dupa care mai jos scrie :Ploiesti -Albita .

Salut, am tot citit topicul asta pentru ca eram curios pe unde trece mai exact Tronsonul Focşani - Albiţa (dar nu am aflat). Cam singura informatie care nu se contrazice si este aceeasi peste tot e lungimea tronsonului: 155 KM. Iar aceasta distanta este distanta aproximativa dintre Focsani si Albita. Nu prea are cum sa treaca pe langa Iasi si sa iasa din tara.

http://g.co/maps/wsvqa

vlad.serban
January 13th, 2012, 04:33 PM
Ca sa nu le mai intoarcem pe o parte si alta, pentru mine este foarte clara situatia.

In Moldova vor fi:

A5 = Ploiesti - Buzau - Focsani - Albita / MD. (punct). Nu stiu daca se va numi "Autostrada Moldova"

A? = Focsani - Bacau - Siret / UA ( traversarea nord - sud ). Din aceasta autostrada va face parte si centura Bacaului care se va construi prima...

A? = (Targu Mures - ... - ) Tg. Neamt - Pascani (intersectie cu cea de mai sus) - Iasi - UNGHENI / MD (si nu Sculeni)

Observatii:
- In nordul Iasului, cel mai probabil autostrada, se va construi pana la iesirea actuala, Sculeni. Daca "fratii de peste Prut" intentioneaza sa construiasca si ei "ceva acolo", se va continua spre Ungheni (unde e DOAR POD FEROVIAR!!)

- Cat despre numerotare eu as propune o modificare:

A5 - Siret / UA -> Suceava - Botosani - Pascani - Roman - Bacau - Focsani - Buzau - Ploiesti. AUTOSTRADA MOLDOVA

A51 - Focsani - Albita. "Autostrada Prut" ? In orice caz, nu trebuie sa ne cramponam in jurul denumirilor optionale.

valexandru
January 22nd, 2012, 04:53 PM
" Initiativa unui tanar intelectual

NEMULTUMIRI… Proiectul viitoarei autostrăzi care ar urma să lege România de Republica Moldova, prin cea mai importantă vamă din estul României, cea de la Albita, stârneste în continuare controverse. Un tânăr din Bârlad, interesat ca această autostradă să traverseze orasul în care s-a născut si locuieste, a făcut mai multe demersuri la Ministerul Transporturilor, cerând să afle dacă executia autostrăzii este în vederile guvernantilor si când se va realiza acest obiectiv. Răspunsul primit, cam în doi peri, l-a iritat mult pe tânărul bârlădean, care a decis să pornească, de unul singur o campanie de mediatizare a necesitătii demarării lucrărilor la autostrada Focsani-Bârlad-Crasna-Albita.

Adrian Covăsnianu este un tânăr bârlădean, care caută să afle dacă orasul si judetul în care s-a născut este o prioritate pentru Guvern. Tânărul s-a adresat, prin parlamentarii din judet, către Ministerul Transporturilor, cerând să afle dacă vor demara lucrările la viitoarea autostradă care ar lega România de Republica Moldova si Rusia. Răspunsul primit l-a deranjat tare pe tânărul intelectual bârlădean, mai ales că a primit un răspuns evaziv. “Obiectivul de investitii Autostrada Focsani-Albita este componentă a coridorului pan-european IX si se află în faza de pregătire a documentatiei tehnice pentru demararea licitatiei privind achizitia serviciilor de proiectare, respectiv elaborarea studiului de fezabilitate. Construirea sectiunii de autostradă Focsani-Albita se va finanta prin Parteneriat Public-Privat tinând cont de necesitatea interconectării retelei de autostrăzi de pe teritorul României cu cea din Republica Moldova în contextul proiectului TRACECA”, sustine ministrul Anca Boagiu. Mai pe scurt, în vreo 5-10 ani se va face un studiu de fezabilitate care să demonstreze că este sau nu nevoie de autostradă, după care… Dumnezeu cu mila.

Sunt bani de la UE pentru autostradă, sustine tânărul Covăsnianu

“În calitate de geograf si viitor doctor în geografie regională, de o perioadă urmăresc activitătile Ministerului de Transport din România si în mod special proiectele care sustin partea de sud a Moldovei. Mă interesează în mod predilect orice proiect de infrastructură tehnică ce reuseste să dezvolte spatiul tutovean (fostul judet Tutova si indirect judetul impus politic, Vaslui). Astfel, prin mijloacele cetătenesti am încercat să observ evolutia materializării proiectului de autostradă Focsani-Albita, sector ce se suprapune peste coridorul pan-european IX. Din fericire componenta rutieră traversează judetul Vaslui (pe o directie generală Bârlad-Crasna-Husi-Albita). Însă, din nefericire, această initiativă sustinută financiar în proportie de 85 % de către Uniunea Europeană tinde a nu se materializa prea curând. În acest sens, am conceput o interpelare si am apelat la un deputat din Parlamentul României. Comentând răspunsul, personal consider că Ministerul Transporturilor nu vrea să tină cont de deciziile europene în domeniul transporturilor si mai mult decât atât directionează o finantare europeană clară pentru judetele Vaslui si Galati către judetele Bacău, Iasi si Suceava (viitoarea autostradă Focsani-Bacău-Suceava). De ce argumentează Ministerul Transporturilor răspunsul de “…necesitatea interconectării retelei de autostrăzi de pe teritoriul României cu cea din Republica Moldova în contextul proiectului TRACECA”? Este o distragere a atentiei. Pentru coridorul IX sunt 85 % bani europeni. Din nefericire, initiativa TRACECA este foarte îndepărtată avand în vedere materializarea acestui proiect, mai ales că se doreste un parteneriat de tip public-privat. Cunoastem cu totii “succesul” initiativelor de tip parteneriat public-privat. A se vedea exemplele (negative) Comarnic -Brasov si Iasi-Târgu Mures.

“Toate investitiile realizate în punctul vamal Albita de după 1990 au fost realizate degeaba?”

“Dar se pare că Ministerul Transporturilor preferă să dezvolte (din banii europeni alocati pentru Albita-Focsani-85 % finantare UE) axa Focsani-Bacău-Suceava. Mai ales că, din 2012, va începe executia centurii Bacăului la profil de autostradă. Cu alte cuvinte, izolăm cât mai puternic judetul Vaslui. Salvarea judetului Vaslui ar putea veni din partea Uniunii Europene, însă va fi îngropată de către minister. Mai mult decât atât, pentru axa Focsani-Bacău-Suceava există o initiativă ce urmează a fi materializată. Coridorul Pan-European IX pe componenta rutieră trebuie să treacă prin Bârlad-Husi-Albita, cu posibilitatea unui drum expres Crasna-Vaslui-Iasi (conform PATN). Este stabilit prin documentele europene si Conferintele de la Creta (1994) si Helsinki (1997). Toate investitiile realizate în punctul vamal Albita de după 1990 au fost realizate degeaba? Modernizarea drumului european E 581 pe teritoriul Republicii Moldova (Leuseni-Chisinău – M1- acel “DN1” al Moldovei) s-a făcut tocmai în acest sens pentru a se lega de viitoarea autostradă Focsani-Albita. Având în vedere bugetul mic alocat de Republica Moldova, acel drum este cel mai bun din tară). În calitate de bârlădean si sustinător al judetului Vaslui (prin mijloace proprii de mediatizare) apelez la mijloacele media în eventualitatea mediatizării acestui lucru. Va rog să încercati să sustineti prin orice mijloace (mediatizare, interviuri cu alesii locali si judeteni, deputati de Vaslui, lobby local) si să luati atitudine de acest (viitor) neajuns. Coridorul Pan-European IX trebuie să lege pe teritoriul României localitătile Chisinău si Bucuresti. Cea mai scurtă si convenabilă rută este prin ALBITA si indirect Bârlad. Vă multumesc pentru efort si vă urez succes în demersul/demersurile de sustinere a municipiului Bârlad si în 2012 asa cum ati făcut si în anii precedenti!”, scrie tânărul intelectual bârlădean
.... "

Sursa: www.vrn.ro/barladenii-cer-vrem-autostrada-focsani-albita

frunzaverde
January 22nd, 2012, 05:03 PM
Dl. de mai sus nu stie ca in exercitiul curent UE nu finanteaza nici un sfant prin POS Coridorul IX? De-abia din 2014 e posibil sa primim ceva bani pentru CIX (desi e 99% clar ca CIV Sud + Pitesti - Sibiu sunt prioritatile UE).

Nu s-a pus NICIODATA problema scoaterii Albita - Focsani - Bucuresti de pe lista prioritatilor in favoarea Bacau - Suceava, sunt proiecte complet distincte.

In lista de prioritati UE, axele est-vest sunt constant mult mai prioritizate ca cele Nord-Sud. Si, per total, IX este cel mai putin interesant dintre toate coridoarele pentru UE. Ramura la N de Bucuresti in momentul asta se infunda intr-o regiune prin care 'nu se trece' (Transnistria), asa ca constructia autostrazii nu va duce la o crestere a traficului de tranzit, care nu are unde sa se duca...

valexandru
January 22nd, 2012, 05:09 PM
Dl. de mai sus nu stie ca in exercitiul curent UE nu finanteaza nici un sfant prin POS Coridorul IX? De-abia din 2014 e posibil sa primim ceva bani pentru CIX (desi e 99% clar ca CIV Sud + Pitesti - Sibiu sunt prioritatile UE).

Nu s-a pus NICIODATA problema scoaterii Albita - Focsani - Bucuresti de pe lista prioritatilor in favoarea Bacau - Suceava, sunt proiecte complet distincte.

In lista de prioritati UE, axele est-vest sunt constant mult mai prioritizate ca cele Nord-Sud. Si, per total, IX este cel mai putin interesant dintre toate coridoarele pentru UE. Ramura la N de Bucuresti in momentul asta se infunda intr-o regiune prin care 'nu se trece' (Transnistria), asa ca constructia autostrazii nu va duce la o crestere a traficului de tranzit, care nu are unde sa se duca...

Dar nici CIV sud nu va fi finalizat prea curand ,deci ramane doar sibiu pitesti

most
January 22nd, 2012, 06:38 PM

+1 100%

AndreiB
January 23rd, 2012, 10:41 AM

+2

Ai perfecta dreptate, dar patriotismul local nu se impiedica in chestii minore precum logica.

valexandru
January 24th, 2012, 02:07 PM
Coridorul pan-european IX se termina la Giurgiu (pe teritoriul Romaniei zic) ?

AndreiB
January 24th, 2012, 02:12 PM
Da coridorul IX este Giurgiu-Bucuresti-Ploiesti-Buzau-Focsani-Albita pe teritoriul Romaniei.

valexandru
February 19th, 2012, 12:34 PM
Da coridorul IX este Giurgiu-Bucuresti-Ploiesti-Buzau-Focsani-Albita pe teritoriul Romaniei.

Si pe teritoriul Bulgariei, care ar fi traseul?

Le Clerk
March 4th, 2012, 07:58 AM
Infrastructura de transport a Moldovei va fi conectată la toate coridoarele europene din România
astăzi, 17:20

Infrastructura de transport a Republicii Moldova va fi conectată cât mai rapid la toate axele şi coridoarele europene care traversează România, pentru a reduce costul şi durata călătoriilor între cele două ţări, au decis guvernele român şi moldovean în şedinţa comună organizată, sâmbătă, la Iaşi.

"Având în vedere nevoile de interconectare ale Republicii Moldova la reţeaua feroviară europeană, cele două ministere de resort au convenit formarea unui grup de lucru la nivel de experţi care să asiste autorităţile de la Chişinău în atragerea de finanţare internaţională pentru proiectul căii ferate cu ecartament îngust (1435 mm) Ungheni-Chişinău", se arată într-un comunicat transmis de Guvernl român.

România şi Republica Moldova vor promova, sprjinindu-se reciproc, o rută a viitoarei Autostrăzi Inelare a Mării Negre (AIMN), iar suprapunerea acesteia cu principalele axe de transport ale UE, cu includerea Chişinăului şi a Bucureştiului în acest parcurs, sunt elemente care fac proiectul relevant economic şi facilitează transpunerea acestuia în practică într-un orizont de timp previzibil, apreciază Guvernul.

În acest sens, miniştrii de resort din cele două ţări au semnat o scrisoare comună către Secretariatul Tehnic al AIMN de susţinere a traseului Giurgiu-Bucureşti -Focşani-Albiţa-Chişinău-Odessa, precum şi conxiunea cu Marea Neagră prin Portul Constanţa.

De asemena, cele două părţi s-au angajat să caute mijloace de punere în practică a interconectării viitoarei autostrăzi Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni cu infrastructura de transport rutier de pe teritoriul Republicii Moldova, printr-un pod peste Prut la Ungheni.

"Cele câteva opţiuni discutate trebuie să satisfacă atât cerinţele tehnice, cât şi normele române de cost. Obiectivul proiectului este de a lega Chişinăul cu coridoarele europene IV -IX", se arată în comunicat

Ministrul român al Transporturilor a transmis omologului său de la Chişinău acceptul administraţiilor pentru servicii de trafic aerian din România şi Bulgaria pentru primirea Republicii Moldova ca observator în proiectul Blocului Funcţional Aerian DANUBE FAB, recent înfiinţat. Sursa (http://www.zf.ro/eveniment/infrastructura-de-transport-a-moldovei-va-fi-conectata-la-toate-coridoarele-europene-din-romania-9367011)

Guvernele ar trebui sa-si propuna legarea Bucurestiului si Chisinaului pe autostrada si cale ferata pana la un termen anume, preferabil cat mai devreme (cred ca 2017-2018 ar fi un termen fezabil). Problema cea mare e evident cea a finantarii, in conditiile in care inclusiv pentru Romania cea mai mare parte a finantarii europene in ciclul bugetar 2014-2020 se va duce pe C IV (mai exact, la Sibiu-Pitesti, pentru autostrada, iar la cale ferata cred ca inca vor mai ramane sectiuni de finantat in 2014-2020 tot pe C IV) si nu prea se intrevad PPP-uri pentru autostrazi, ca sa nu mai pomenim de cale ferata. Moldova evident nu va avea bani de autostrada pe teritoriul ei. Asadar se pune problema acuta a finantarii pt C IX atat e teritoriul romanesc cat si cel moldovean si cred ca e o chestiune care trebuie solutionata de statul roman printr-un credit de la banci de reconstructie (BERD, BEI, sau BM) cu o dobanda mica. Adica, pt Ploiesti-Albita, spre ex, ar fi nevoie de aproximativ 1.9 miliarde Euro, bani care nu ar fi o suma imensa pentru Romania daca va fi vorba de un imprumut ppe termen lung (> 5 ani) cum se da de obicei pt astfel de proiecte. Pentru sectiunea de pe teritoriul Moldovei probabil ca nu va fi nevoie de mai mult de 0.5 miliarde Euro care ar putea fi alocati in cadrul aceluiasi imprumut, printr-un credit multipartit. In felul acesta, costurile de constructie ar fi tinute in frau inclusiv de finantator, iar constructia s-ar oputea derula rapid, in maxim 3 ani de la contractare - sa presupunem ca contractarea lucrarilor de constructie ar avea loc in 2014, asta ar insemna ca in 2017, cel tarziu, daca se mentine ritmul de pe CIV actual, am putea avea o autostrada de la Bucuresti la Chisinau.

hentz
March 4th, 2012, 02:53 PM
Si pe teritoriul Bulgariei, care ar fi traseul?

Ruse–Veliko Tărnovo–Stara Zagora–Haskovo–Harmanli–Svilengrad== intra in Grecia si se termina la Alexadroupoli,urmand practic E85

LE si pe cf este acelasi

http://img215.imageshack.us/img215/7324/railcorridor.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/215/railcorridor.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

valexandru
March 5th, 2012, 07:06 PM
^^ In primul rand, multumesc de raspuns :cheers:
Observ ca acest corridor nu reprezinta o prioritate pentru Bulgaria. (Dar nici pentru Romania nu e...)

Cadîr
March 5th, 2012, 07:57 PM
Wow, abia acum realizez ca Sofia e asezata pe 3 coridoare.

most
March 5th, 2012, 10:48 PM
^^ :) Sofia este un nod rutier si feroviar important. Au negociat bine coridoarele. Au cinci ( cu Dunarea) Iar coridoarele corespund exact cu caile lor de transport de interes national.

C IV (ramura sudica de la ei) si C IX asigura legaturi intre nordul si sudul Bulgariei. In plus, prin 2014 vor avea gata Sofia - Svilengrad si Sofia - Burgas. Pana prin 2020 vor avea acoperita cu autostrazi cea mai mare parte a coridoarelor.

ro.cologne
March 5th, 2012, 11:58 PM
^^ :) Sofia este un nod rutier si feroviar important. Au negociat bine coridoarele. Au cinci ( cu Dunarea) Iar coridoarele corespund exact cu caile lor de transport de interes national.

C IV (ramura sudica de la ei) si C IX asigura legaturi intre nordul si sudul Bulgariei. In plus, prin 2014 vor avea gata Sofia - Svilengrad si Sofia - Burgas. Pana prin 2020 vor avea acoperita cu autostrazi cea mai mare parte a coridoarelor.

au negociat bine prin "amplasarea" tarii exact peste coridoarele naturale de transport. :lol:
Bulgaria chiar este acea "placa turnata" cu care se mandreau politicienii romani ani la rand. Tara asta chiar sta "in calea" unor trasee extrem de importante, cum ar fi coridorul X.
au negociat bine -in dezavantajul Romaniei- coridorul IV sudic, acesta traversand pe o distanta maxima tara lor.
celelalte coridoare urmeaza exact traiectoria naturala.
cu alte cuvinte,bulgarii nici daca vroiau nu scapau de coridoare... :lol:

alecu26
March 6th, 2012, 06:56 AM
Wow, abia acum realizez ca Sofia e asezata pe 3 coridoare.

dap....pozitia relativ..."retrasa" a bucurestiului nu-l avatajeaza. O pozitie gen Brasov....sau Cluj sau Targu Mures ar fi atras mai multe coridoare europene prin el.

Dar totul e relativ....oras mai bine ampalsat ca Budapesta nu cred sa existe si autostrazile Ungare (fara a fi foarte multe, cum e in Spania de exeplu) sufera de trafic mic.

LuluMOB
March 6th, 2012, 07:09 AM
Poate daca am avea noi mai multe autostrazi, si ale ungurilor ar suferi mai putin.

most
March 6th, 2012, 01:03 PM
au negociat bine prin "amplasarea" tarii exact peste coridoarele naturale de transport. :lol:

Nu asta era ideea. Și-au acoperit caile naturale de transport cu coridoare finantate de UE. Pe noi ce ne-a oprit sa negociem o ramura de coridor pentru Oradea - Cluj - Iasi - Chisinau ... Sau Ploiesti - Suceava? Sau Severin - Craiova - Bechet - Sofia? Ultimul traseu ar fi fost mai avantajos pentru o autostrada a sudului. La marimea tarii noastre, cred ca puteam obtine mai mult.

Bulgaria chiar este acea "placa turnata" cu care se mandreau politicienii romani ani la rand. Tara asta chiar sta "in calea" unor trasee extrem de importante, cum ar fi coridorul X.

Da, dar C VIII este mult sub ca importanta fata de un Budapesta - Oradea -Cluj - Iasi - nordul Marii Negre. Traseul asta este urias si poate strabate Europa de la Atlantic la Caucaz si mai departe spre Asia. Nu degeaba ungurii dau zor cu legatura spre Ucraina.

au negociat bine -in dezavantajul Romaniei- coridorul IV sudic, acesta traversand pe o distanta maxima tara lor.

Da! Dar au negociat bine si acest C VIII ca sa-si asigure legatura spre Burgas.
Desi, datorita evoluțiilor actuale, C VIII este concurat de autostrada Igoumenitsa - granița turca/bulgara. Si poate fi concurat, intr-o mai mica masura, desigur, de traseul Durres - Tirana - Pristina - Nis - Zajecar - Calafat - Bucuresti - Constanta. Dar acest traseu poate lega Adriatica de Ucraina prin continuarea pe C IX de la Bucuresti si se poate dezvolta in timp.

Daca bulgarii au o buna parte terminata din C VIII, la albanezi si macedoneni sperantele sunt reduse.

C X se suprapune la bulgari, in mare masura, peste C IV iar C IX are o terminare neconcludenta la Mediterana.

...celelalte coridoare urmeaza exact traiectoria naturala.
cu alte cuvinte,bulgarii nici daca vroiau nu scapau de coridoare... :lol:

Ba scapau! Daca nu le negociau la timpul potrivit. :)

alecu26
March 6th, 2012, 01:18 PM
cred ca si sarbii misca cate ceva...

Am vazut un anunt de angajare de la o firma de consultanta/supervizare pentru lucrari la Coridorul X.

most
March 6th, 2012, 01:33 PM
Sarbii sunt hotarati sa termine C X cat mai repede. Dupa ultimele evolutii, vor incepe sa curga si banii de la UE.

notes
March 6th, 2012, 07:10 PM
^^

Ce n-am inteles eu este de ce mama naibii autoritatile romane nu au putut "negocia" constructia podului peste Dunare putin mai la est, adica la Bechet. Era mai bine atat pentru bulgari, dar mai ales pentru romani. Traseul CIV sud devenea mai liniar si nu se ajungea la bucla aceea cam "inestetica" si ineficienta Sofia - Vidin - Calafat - Craiova - DTS. In varianta mea traseul era mai scurt si, cum spuneam, mai liniar, astfel incat traseul pe la noi devenea de preferat traseului prin Belgrad. Pe la sarbi mai intervenea si dezavantajul de a ocoli Belgradul. Sigur capitala sarbilor avea "centura" cu toate cele, insa stim ca ocolirea unui mare oras chiar si pe centura tip autostrada duce la pierdere de timp, nervi si energie, deoarece intervin limite de viteza, in general la 100 km/h, plus ca traficul si nodurile cu bretelele numeroase incetinesc serios viteza de circulatie si e extrem de obositoare si consumatoare de carburant totodata.

delacroix
March 6th, 2012, 07:15 PM
^^

Ce n-am inteles eu este de ce mama naibii autoritatile romane nu au putut "negocia" constructia podului peste Dunare putin mai la est, adica la Bechet.
Si se putea admira si obiectivul turistic CN Kozloduy.

MNU
March 6th, 2012, 07:39 PM
^^

Ce n-am inteles eu este de ce mama naibii autoritatile romane nu au putut "negocia" constructia podului peste Dunare putin mai la est, adica la Bechet. Era mai bine atat pentru bulgari, dar mai ales pentru romani. Traseul CIV sud devenea mai liniar si nu se ajungea la bucla aceea cam "inestetica" si ineficienta Sofia - Vidin - Calafat - Craiova - DTS. In varianta mea traseul era mai scurt si, cum spuneam, mai liniar, astfel incat traseul pe la noi devenea de preferat traseului prin Belgrad. Pe la sarbi mai intervenea si dezavantajul de a ocoli Belgradul. Sigur capitala sarbilor avea "centura" cu toate cele, insa stim ca ocolirea unui mare oras chiar si pe centura tip autostrada duce la pierdere de timp, nervi si energie, deoarece intervin limite de viteza, in general la 100 km/h, plus ca traficul si nodurile cu bretelele numeroase incetinesc serios viteza de circulatie si e extrem de obositoare si consumatoare de carburant totodata.

Pai pe bulgari nu ii intereseaza Craiova. Pentru ei este mai "liniar" asa cum este azi - DTS-Calafat pe drumul direct (DN56A). Oricum, autostrada nu se va construi asa de repede pe ramura sudica (parere personala) asa ca pentru ei e bine asa cum a iesit.

Basescu s-a opus din rasputeri unei cai care sa puna Sofia pe coridoare, incat i-a facut pe bulgari sa suporte intreaga cheltuiala si sa-si puna podul acolo unde au dorit.

ro.cologne
March 6th, 2012, 08:38 PM
^^

tocmai negocierilor pe tema asta au intarziat constructia podului cu (cel putin)un deceniu. Romania a luptat ptr Turnu Magurele sau Bechet,chiar si Calarasi :naughty:.
si a pierdut... :cheers:

most
March 6th, 2012, 09:23 PM
Nu cred ca s-a "luptat" pentru Bechet. Poate ca bulgarii au luat pe cont propriu constructia podului de la Vidin pentru ca nu au reusit comunicarea. In spatele bulgarilor sunt si grecii care erau interesati de cai de acces inclusiv pe Valea Jiului. Am citit undeva ca au fost discutii pe tema asta.

Un pod la Bechet ar fi fost foarte bun pentru Craiova. Distanta intre Craiova si Sofia ar fi mai scurta cu aproape 100 de kilometri fata de Vidin. Iar de Sofia (ca si de Budapesta, Belgrad sau Bucuresti) ca nod rutier, merita sa fii legat pe o cale cat mai scurta. Podul de la Bechet este "in carti" dupa declaratii romanesti si bulgare, cu o posibila finantare pe strategia Dunarii.

Cine a studiat PP7 al TEN-T a putut observa ca autostrada definita acolo scurteaza drumul intre Severin si Calafat. Doar pe harta coridoarelor apare bucla spre Craiova si la traseul rutier. N-as vrea sa speculez dar parca cineva si-a dorit lungirea acestui traseu ca sa para comparabil cu altul. Pe la Craiova se lungeste cu peste 100 km. Eu zic ca este mai importanta atragerea unei cai rutiere majore decat ocolul prin Craiova, care oricum este aproape de aceasta cale si poate profita.

spiderpc
March 10th, 2012, 09:53 PM
România a aderat la realizarea unei autostrăzi în jurul Mării Negre!

http://www.tvr.ro/articol.php?id=121968&c=58

Desi ne mişcăm cu ritmul melcului atunci când vine vorba de construcţia de autostrăzi, Ministerul Transporturilor a aderat la un proiect care prevede construirea unei şosele de 7.000 de kilometri în jurul Mării Negre.

România ar trebui să investească în această autostradă aproape 3 miliarde de euro.

Autostrada care va înconjura Marea Neagră va avea peste 7.000 de kilometri şi va trece prin 12 ţări. În România traseul va trece prin Giurgiu - Bucureşti - Ploieşti - Buzău - Focşani şi va avea punct final vama Albiţa. Autostrada va permite românilor să parcurgă cei peste 1.200 de kilometri dintre Bucureşti şi Antalia în mai puţin de 12 ore.

andrei_d
March 11th, 2012, 10:41 AM
^^ Autostrada aceasta ce termen de finalizare are? Sper ca nu pe la sfarsitul acestui mileniu:lol: Asta cred ca este o noua inventie politica...sa vad eu de unde scot ucrainenii atatia bani ca sa faca partea lor de autostrada:ohno: In plus de cat sa te invarti ca boul in jurul unei mari nu ar fi mai simplu un ferryboat cu care poti sa mergi de-a dreptul si sa faca legaturi de genul asta intre porturi? Ce orase asa de mari exista langa mare de este nevoie de asa o autostrada? Cred ca denumirea autostrazii ar trebui sa fie autostrada contrabandei sau autostrada coruptiei.

most
March 11th, 2012, 11:17 AM
Problema nu trebuie privita simplist. Ea trebuie privita prin interdependenta transporturilor de tot felul: navale, rutiere, feroviare si chiar aeriene.

Presupunem ca o nava cu vinuri din Australia vine intr-un port de la Marea Neagra si marfa trebuie distribuita in tarile din jurul ei. Ce faci? Plimbi nava prin toate porturile sau descarci intr-un loc si pleci pe autostrada spre puncte de distributie ale fiecarei tari. Puncte logistice puternice sunt porturile. Si asa poti imagina mii de situatii de genul asta. Daca se vrea dezvoltare in jurul Marii Negre, trebuie create conditii.

most
March 11th, 2012, 12:41 PM
^^

Ce a fost, a fost! Dar speranta n-a murit. :) Poate ca vor mai fi finantate vechile coridoare si atunci se va construi si bucla spre Craiova dar, dupa ce am studiat reteaua TEN-T si in special proiectele prioritare, am vazut ca PP7 "Motorway axis Igoumenitsa/Patra-Athina-Sofia-Budapest" trebuie terminata pana in 2020 ca si restul proiectelor.

Daca vei studia traseul pe harta vei vedea ca apar acele scurtari care fac din C IV, ramura sudica, un traseu competitiv cu C X. Autostrada este prevazuta pe traseul Szeged - Timisora - Severin - Calafat. Fara bucla de la Craiova care s-ar putea face pe fonduri prevazute pentru coridor. Pe proiectele TEN-T finantarea nu este ca pe coridoare dar apare determinarea UE, prin noile directive, de a le termina intr-un termen rezonabil adica pana in 2020.

ultrasbz
March 12th, 2012, 02:50 PM
"Veste bună pentru băieții deștepți din imobiliare: Buzăul a fost inclus în mega-proiectul Autostrăzii Inelare"

http://www.stradadebuzau.ro/?p=12622

alecu26
March 12th, 2012, 08:17 PM
România a aderat la realizarea unei autostrăzi în jurul Mării Negre!

http://www.tvr.ro/articol.php?id=121968&c=58

Desi ne mişcăm cu ritmul melcului atunci când vine vorba de construcţia de autostrăzi, Ministerul Transporturilor a aderat la un proiect care prevede construirea unei şosele de 7.000 de kilometri în jurul Mării Negre.

România ar trebui să investească în această autostradă aproape 3 miliarde de euro.

Autostrada care va înconjura Marea Neagră va avea peste 7.000 de kilometri şi va trece prin 12 ţări. În România traseul va trece prin Giurgiu - Bucureşti - Ploieşti - Buzău - Focşani şi va avea punct final vama Albiţa. Autostrada va permite românilor să parcurgă cei peste 1.200 de kilometri dintre Bucureşti şi Antalia în mai puţin de 12 ore.

pai nu am mai aderat odata pe vremea lui Orban? chiar mie lene acum sa dau cu google.

Baiazid
March 12th, 2012, 08:42 PM
"Veste bună pentru băieții deștepți din imobiliare: Buzăul a fost inclus în mega-proiectul Autostrăzii Inelare"

http://www.stradadebuzau.ro/?p=12622

Sa inteleg ca baietii destepti nu stiau de 15 ani incoace ca autostrada de pe coridorul IX trece pe la Buzau? Saracii baietii destepti :lol:

Apropo, "monumental" urmatorul text, scris cu mintea de ziarist a unui ziarist:
Aceasta va trece pe același traseu pe care ar fi trebuit să fie construită Autostrada Ploieşti- Buzău-Focşani

Deci "noua" autostrada Ploiesti - Buzau - Focsani va trece fix pe traseul pe unde trebuia sa treaca "fosta" autostrada Ploiesti - Buzau - Focsani. :crazy: Se poate mai tare de atat?! :rofl:

Baiazid
March 12th, 2012, 08:44 PM
pai nu am mai aderat odata pe vremea lui Orban? chiar mie lene acum sa dau cu google.

Dupa ce au inventat "regimul de autostrada", unii au reusit sa "inventeze" si Autostrada Marii Negre, ba chiar mai mult, au "inventat" si "noua" Autostrada de pe Coridorul IX. Eu ii astept sa inventeze apa calda, mersul pe jos si, de ce nu, chiar si roata. Macar aia de la bicicleta...

gattone
March 12th, 2012, 09:27 PM
Stirea asta cu autostrada Marii Negre tot apare prin presa romaneasca, o data la 2-3 luni.

hentz
March 13th, 2012, 02:44 PM
Uite cum au prins grecii coridoarele !

http://img521.imageshack.us/img521/2650/egnatiaodos.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/521/egnatiaodos.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

alecu26
April 19th, 2012, 10:03 AM
nu se mai aude nimic de centura Bacau?

valexandru
April 19th, 2012, 05:40 PM
@alecu26
Cine sa se apuce de lucru ca nici macar nu s-a facut licitatia?

alecu26
April 19th, 2012, 06:39 PM
@alecu26

pai asta era intrebarea...parca se licitase ceva proiectare si documentatie de licitatie....de fapt e si semnat contractul. Dar nu stim durata lui.

Clinlin
April 19th, 2012, 07:22 PM
Se lucreaza "pe rupte". De cand a plecat Boagiu de la sefia ministerului nu s-a mai suflat nici o vorba.

alecu26
April 20th, 2012, 02:09 PM
Se lucreaza "pe rupte". De cand a plecat Boagiu de la sefia ministerului nu s-a mai suflat nici o vorba.

macar ceva de expropieri trebuia sa se auda.

Din ce fonduri se propunea executarea? Daca e de la buget e clar....ajunge inca odata la cosul de gunoi plin cu proiecte al CNADNR si peste 2 ani facem iara SF (al 4-lea sau al 5-lea).

Le Clerk
April 20th, 2012, 02:49 PM
Forget about CIX?

Gabriel Berca: Guvernul cauta solutii pentru extinderea la doua benzi pe sens a drumului Piatra Neamt - Bacau
de V.M. HotNews.ro
Vineri, 20 aprilie 2012, 15:02 Actualitate | Esenţial

Guvernul cauta solutii pentru extinderea drumului national Piatra Neamt - Bacau de la o banda pe sens la doua benzi, a declarat, vineri, la Piatra Neamt, ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca.

Dificultatea drumului pe un singur sens de mers intre cele doua orase a fost simtita de Gabriel Berca de mai multe ori, in conditiile in care ministrul locuieste la Bacau. Vineri dimineata ministrul Gabriel Berca a venit la Piatra Neamt cu masina si a observat din nou ca cei circa 54 de kilometri sunt parcursi intr-o ora, relateaza Agerpres.

"Am discutat problema acestui drum si cu primarul de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan pentru ca trebuie gasite solutii si voi discuta acest aspect si cu ministrul Transporturilor. De la Roman la Iasi este drum cu patru benzi si asa trebuie sa fie si intre Bacau si Piatra Neamt", a declarat ministrul Gabriel Berca.

Ministrul Gabriel Berca a fost prezent, vineri, la Piatra Neamt, unde a purtat discutii cu prefectul Mihai Archip si sefii de institutii deconcentrate despre prioritatile Guvernului, dar si despre pregatirea alegerilor locale. Sursa (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12046779-gabriel-berca-guvernul-cauta-solutii-pentru-extinderea-doua-benzi-sens-drumului-piatra-neamt-bacau.htm)

johnnyh
April 20th, 2012, 03:06 PM
Ce treabă au cele două drumuri unul cu altul?

delacroix
April 20th, 2012, 03:56 PM
Piatra Neamt epe coridorul IX, a doua la stanga.

victoris
April 20th, 2012, 04:22 PM

Cred ca rivalitatea e intre cele doua orase, de fapt. probabil este de neconceput ca drumul de la Bacau spre al doilea municipiu al judetului sa fie la doua benzi pe sens si cel spre capitala judetului un DN amarat.

johnnyh
April 20th, 2012, 04:33 PM
Înțeleg nevoia upgradării drumului dintre Bacău și Piatra Neamț și chiar nu cred că e vorba de vreun orgoliu, ci de pură necesitate. Mi se pare destul de aiurea ca cei 56 km să îi faci într-o oră.

Totuși, coridorul IX nu are nici o treabă cu Piatra Neamț, și nici măcar cu Bacăul, deși cu ultimul ar putea avea dacă se face suficient lobby ca să se mute pe la Bacău în loc să meargă direct spre Albița.

ThunderTM
April 20th, 2012, 05:53 PM
^^ La fel faceai si pe Timisoara-Arad, doar ca erau 50 km. :)

nitz
April 20th, 2012, 07:13 PM
Drumul dintre Bacău și Piatra Neamț e aproape un sat continuu. Chiar daca il dubleaza, nu pot pune limita de viteza 100km/h; cei 56 km vor lua tot cam atat.

johnnyh
April 20th, 2012, 07:29 PM
1. E ok sa îl dubleze, numai ca parte dublata sa fie pe alt aliniament prin afara localitatilor :d

2. Asta e discutie de "roads" si ar trebui sa o mutam acolo

Clinlin
April 20th, 2012, 08:48 PM
macar ceva de expropieri trebuia sa se auda.

Din ce fonduri se propunea executarea? Daca e de la buget e clar....ajunge inca odata la cosul de gunoi plin cu proiecte al CNADNR si peste 2 ani facem iara SF (al 4-lea sau al 5-lea).

imprumutul BERD a expirat, deci mai mult ca sigur se face cu fonduri de la buget. Deci, dupa cum zici si tu, se face la pastele cailor.

cove_adrian
August 20th, 2012, 02:38 PM
Avand in vedere ca sectorul de drum european E 581 pe relatia limita judet Vaslui cu judetul Galati-Barlad-Crasna-Albita (respectiv DN 24 si DN 24B) se suprapune peste traseul general al coridorului pan-european IX, mi-am permis sa fac cateva poze de pe "santier".

Poza 1 - Intre localitatea Crasna si Sarbi

http://img545.imageshack.us/img545/1130/18082012119.jpg

Poza 2 - sensul giratoriu la intrare in Barlad (intersectie intre DN 24 si DN 24A Barlad-Murgeni)

http://img19.imageshack.us/img19/8007/18082012127.jpg

Din pacate, doar 2 poze am realizat. Proiectul teoretic ar trebui sa fie finalizat pe 9 mai 2013. Pe tronsonul Crasna-Barlad, am vazut ca din cele 6 poduri la care lucrau, la doua s-a finalizat executia, putandu-se circula pe ele.

Sa vedem daca se va incadra in timp, respectand termenul asumat.

Pe tronsonul DN 24 Crasna-Vaslui-Iasi (castigat tot de UMB Spedition-compania ce executa pe DN 24 si DN24B) lucrarile de executie au inceput timid din august. Aici, pe 18.08.2012, am vazut ca se lucra la un pod la limita dintre judetul Iasi si cu cel Vaslui. Termenul final al executiei proiectului este noiembrie 2012.

Daca mai cunoasteti detalii si aveti poze si de pe zona Crasna-Husi-Albita, va rog sa le postati.

ovideatza
August 20th, 2012, 10:41 PM
Eu unul abia astept sa se apuce serios de Iasi-Crasna, desi nu cred ca va fi cazul anul asta. Acum o saptamana in total pe sectiunea in reabilitare (Crasna spre Galati) mai erau undeva la 6-8 puncte ( poduri in general) unde se lucra. Fie e deviere completa pe langa drum, fie pe cate un sens. Cred ca in o luna, o luna si ceva vor fi gata, apoi sa se apuce de stratul de uzura, sa dispara trecerile intre sectiuni cu diferente de nivel, cam dauneaza suspensiei la vitezele de pe acolo. Oricum e o lucrare care a progresat frumos, in primavara doar au luat o pauza cred ca aprox o luna, in rest s-a lucrat sustinut cat timp vremea a permis.

Mircea_dogy
September 16th, 2012, 09:18 PM
Vom avea drum expres pana in Grecia pe Coridorul IX Paneuropean... Cel putin asa zic bulgarii: http://www.finantistii.ro/transporturi-infrastructura/bulgaria-se-ofera-sa-asfalteze-un-drum-in-grecia-pentru-o-ruta-directa-ruse-marea-egee-74948

ultrasbz
January 7th, 2013, 07:08 PM
Autostrada Ploieşti-Buzău-Focşani, trecută în calendarul C.N.A.D.R. (http://www.sansabuzoiana.ro/politica_locala.html?aid=54045)

Autostrada va fi proiectată, construită, întreţinută şi operată de un consorţiu privat

Una dintre promisiunile senatorului U.S.L. de Buzău, Eugen Teodorovici, actulamente ministru al Fondurilor Europene, prinde din ce în ce mai mult contur. CNADR a anunţat recent introducerea în calendarul de inaugurări a autostrăzii Ploieşti-Buzău-Focşani, obiectiv pe care Teodorovici s-a angajat să-l pună în practică într-un termen rezonabil. Licitaţia pentru construirea autostrăzii, în lungime totală de 133 de kilometri, a fost deja lansată, iar investiţia, în valoare de pînă în 1,07 miliarde de euro, va fi efectuată de către un consorţiu privat, care se va ocupa de proiectare, execuţie şi operare a autostrăzii, care urmează să preia o mare parte din traficul de pe DN2 E 85. Autostrada care va traversa judeţul va fi gata, potrivit senatorului Teodorovici, în termen de 3 ani şi va fi inclusă în coridorul IX Paneuropean.

Kokoshmare
January 7th, 2013, 07:26 PM
Mare magician nenea asta de gaseste el asa repede un consortiu privati sa vina atat de repede cu banii

Cadîr
January 7th, 2013, 11:58 PM
Deci Ministrul Fondurilor Europene spune ca autostrada va fi proiectata, operata si intretinuta de privati ?

cove_adrian
January 8th, 2013, 09:33 AM
Deci Ministrul Fondurilor Europene spune ca autostrada va fi proiectata, operata si intretinuta de privati ?

Hm...nu inteleg de ce guvernul vrea sa contruiasca via PPP cand coridorul pan-european IX este eligibil si poate fi construit cu fonduri UE (85 % finantare europeana)? Este vorba mai exact de tronsonul Dumbrava - Buzau-Focsani.
Din start, din punctul meu de vedere, este sortit esecului, deoarece parteneriatele publice private sunt blestemate in Romania. A se vedea Comarnic-Brasov si telenovela Aktor-Vinci-Berceanu. :)

Baiazid
January 8th, 2013, 10:27 AM
^^ Pentru ca:

1. Fondurile UE alocate pe POS-T sunt multe, dar nu nelimitate. Noi nu putem face oricate proiecte vrem, ci numai in limita bugetului alocat. Ori pe 2014-2020 Sibiu - Pitesti va consuma mai mult de jumatate din bugetul alocat.
2. Finantarea nu este DE 85% ci DE PANA LA 85%. De fapt pana la 95% acum pe mecanismul "accelerat". Adica in functie de proiect si de bugetul disponibil finantarea europeana poate fi si de numai 30%.
3. Co-finantarea romaneasca e mica, dar nu nesemnificativa. 15% (mergand pe maximul de finantare europeana) inseamna 50-100 mil. EUR
4. Mecanismul de finantare UE presupune ca lucrarile sunt platite efectiv de Romania, dupa care UE restitutie banii. Decalajul este in mod normal de 6 luni - 1 an, adica are impact cel putin pe cash-flow sau chiar pe bugetul anual, daca decontarea de la UE se face in anul urmator.

Cu alte cuvinte, finantarea UE este exceptionala, dar trebuie sa ti-o permiti. Si asta numai in interiorul constrangerilor de buget UE si de buget national.

Daca e sa acceleram ritmul de dezvoltare a infrastructurii e nevoie si de alte surse de finantare. PPP-ul n-o fi stralucit, dar poate functiona.

gmst
January 8th, 2013, 10:45 AM
^^ Pentru ca:

3. Co-finantarea romaneasca e mica, dar nu nesemnificativa. 15% (mergand pe maximul de finantare europeana) inseamna 50-100 mil. EUR
4. Mecanismul de finantare UE presupune ca lucrarile sunt platite efectiv de Romania, dupa care UE restitutie banii. Decalajul este in mod normal de 6 luni - 1 an, adica are impact cel putin pe cash-flow sau chiar pe bugetul anual, daca decontarea de la UE se face in anul urmator.

Se pot folosi banii care vin din proiectele anterioare. Sa se faca un fond de dezvoltare care se va folosi doar pentru fonduri europene. Bani se pot gasi din exploatarea Rosia Montana, vanzare Petrom ca si asa participtia este degeaba. Nu putem influenta nimic...

cove_adrian
January 9th, 2013, 12:13 PM
^^ Pentru ca:

1. Fondurile UE alocate pe POS-T sunt multe, dar nu nelimitate. Noi nu putem face oricate proiecte vrem, ci numai in limita bugetului alocat. Ori pe 2014-2020 Sibiu - Pitesti va consuma mai mult de jumatate din bugetul alocat.
2. Finantarea nu este DE 85% ci DE PANA LA 85%. De fapt pana la 95% acum pe mecanismul "accelerat". Adica in functie de proiect si de bugetul disponibil finantarea europeana poate fi si de numai 30%.

Cu alte cuvinte, finantarea UE este exceptionala, dar trebuie sa ti-o permiti. Si asta numai in interiorul constrangerilor de buget UE si de buget national.

Daca e sa acceleram ritmul de dezvoltare a infrastructurii e nevoie si de alte surse de finantare. PPP-ul n-o fi stralucit, dar poate functiona.

In mare parte, ai dreptate. Insa, cu o mica precizare (personala): nu mi se pare normal sa construiesti de la bugetul de stat (si asa subrezit) o autostrada cum este Autostrada Transilvania, iar pe un coridor pan european (egal ca importanta cu IV) sa te indrepti pe parteneriat public-privat, cand poti accesa fonduri europene. Mai ales ca stim cu functioneaza parteneriatul public-privat in Romania. Adica, nu functioneaza!
In plus, nu mi se pare normal sa se finanteze intr-un procent de pana la 85 % si ramura sudica a CIV, iar in acelasi timp, un alt coridor vital pt o regiune lipsita de autostrazi sa fie prins intr-o alta forma de finantare.

Unde este dezvoltarea echilibrata sau mai bine zis coeziunea teritoriala?

danezia
February 11th, 2013, 10:46 AM
parca aseara la RTV zicea Ponta ca se face pana in 2020 coridorul IX pana la .... Iasi:bash:

Daca era clar pana acum ca dl. Ponta nu stie pe unde trec coridoarele si cu ce se mananca, afirmatia dumnealui ca se termina IX inainte de 2020 m-a facut sa zambesc amar.

In orice caz Iasul se poate lega foarte usor la Coridorul IX prin Tomesti, (Raducaneni), Albita (desigur cu un drum express sau autostrada care sa o ia direct pe valea prutului (adica fara sa treci efectiv prin Raducaneni :))

Baiazid
February 11th, 2013, 11:35 AM
^^ Inca de anul trecut se negociaza relocarea CIX pe Bacau - Pascani - Iasi, tocmai pentru ca Focsani - Albita nu e de interes pentru Romania. Si nici pentru Moldova, care are trafic extrem de dens pe Chisinau - Iasi.

ThunderTM
February 11th, 2013, 04:06 PM
^^ Baiet fiind, Moldova cutreierat-o-am :D, traficul prin Albita este momentan mult peste cel din Sculeni din cate am observat eu, partial explicabil prin faptul ca drumul Albita-Chisinau este MULT MAI BUN (ca si calitate a asfaltului si lipsa aproape totala a localitatilor) decat varianta Chisinau-Ungheni (MD)-Sculeni-RO.

alex.xx
February 11th, 2013, 06:02 PM
Am scris si in thread-ul despre autostrazi, se doreste realizarea unui punct de trecere a frontierei(rutier, ca feroviar este deja) la Ungheni. Intradevar cum zicea si Baiazid, pe Chisinau - Iasi este un trafic foarte mare, inclusiv marfa.

cove_adrian
February 12th, 2013, 12:38 PM
^^ Inca de anul trecut se negociaza relocarea CIX pe Bacau - Pascani - Iasi, tocmai pentru ca Focsani - Albita nu e de interes pentru Romania. Si nici pentru Moldova, care are trafic extrem de dens pe Chisinau - Iasi.

Sper sa fie doar o presupunere gresita.
Ar fi catastrofal pentru Moldova acest lucru, deoarece asa cum Valea Siretului beneficiaza de un acces destul de facil (existenta unui drum partial latit, cu 1,5 m in stanga si dreapta), mie se pare de bun simt si logic ca Valea Barladului (respectiv orasele Tecuci, Barlad,Husi) sa ramana asa cum s-a stabilit in 1997, adica racordate la C IX. Interesele ascunse sunt neintemeiate. Vama Albita este cea mai mare vama din estul Romaniei, si are un trafic sustinut. Si infrastructura este pe masura. Poti sa te uiti pe google earth la Albita si la Sculeni si vei constata diferente foarte mari, in favoarea vamii din Vaslui. Mai nou, autoritatile vamale au cerut o extindere de la CJ VS a vamii pe un teren de peste 15 hectare. Identic, Republica Moldova si-a dezvoltat infrastructura rutiera dupa actualul traseu al coridorului IX. Cel mai important drum din Moldova leaga Albita de Chisinau si mai departe. Functioneaza dupa acelasi principiu ca si in cazul nostru cu Bucuresti-Nadlac. Nu mi se pare corect ca autoritatile romane sa "schimbe foaia" sau chiar sa se gandeasca la acest lucru.
Aici nu este situatia CIV cand s-a inclus si Timisoara in bucla, cu o ocolire. E vorba de a schimba complet coridorul. Sincer, este o nesimtire din partea lor.
Te contrazic in legatura cu traficul "dens" pe relatia Iasi-Chisinau. Este doar un trafic local intre Chisinau si Iasi, inferior relatiei Chisinau-Leuseni-Bucuresti. Am trecut de multe ori prin ambele vami si pot spune ca traficul pe la Albita nici nu se compara cu cel de la Sculeni. Un mic exemplu reprodus din statistica pe anul 2011, pusa la dispozitie de DRAOV Iasi

Intrare Albita : camioane 57.607 si autoturisme 142.350
Intrare Sculeni: camioane 6.683 si autoturisme 136.375

scurt/2
February 12th, 2013, 01:57 PM
Sper sa fie doar o presupunere gresita.
Ar fi catastrofal pentru Moldova acest lucru, deoarece asa cum Valea Siretului beneficiaza de un acces destul de facil (existenta unui drum partial latit, cu 1,5 m in stanga si dreapta), mie se pare de bun simt si logic ca Valea Barladului (respectiv orasele Tecuci, Barlad,Husi) sa ramana asa cum s-a stabilit in 1997, adica racordate la C IX. Interesele ascunse sunt neintemeiate. Vama Albita este cea mai mare vama din estul Romaniei, si are un trafic sustinut. Si infrastructura este pe masura. Poti sa te uiti pe google earth la Albita si la Sculeni si vei constata diferente foarte mari, in favoarea vamii din Vaslui. Mai nou, autoritatile vamale au cerut o extindere de la CJ VS a vamii pe un teren de peste 15 hectare. Identic, Republica Moldova si-a dezvoltat infrastructura rutiera dupa actualul traseu al coridorului IX. Cel mai important drum din Moldova leaga Albita de Chisinau si mai departe. Functioneaza dupa acelasi principiu ca si in cazul nostru cu Bucuresti-Nadlac. Nu mi se pare corect ca autoritatile romane sa "schimbe foaia" sau chiar sa se gandeasca la acest lucru.
Aici nu este situatia CIV cand s-a inclus si Timisoara in bucla, cu o ocolire. E vorba de a schimba complet coridorul. Sincer, este o nesimtire din partea lor.
Te contrazic in legatura cu traficul "dens" pe relatia Iasi-Chisinau. Este doar un trafic local intre Chisinau si Iasi, inferior relatiei Chisinau-Leuseni-Bucuresti. Am trecut de multe ori prin ambele vami si pot spune ca traficul pe la Albita nici nu se compara cu cel de la Sculeni. Un mic exemplu reprodus din statistica pe anul 2011, pusa la dispozitie de DRAOV Iasi

Intrare Albita : camioane 57.607 si autoturisme 142.350
Intrare Sculeni: camioane 6.683 si autoturisme 136.375

Nu este deloc "o nesimtire" din partea nimanui.

Coridorul IX in varianta prin Bacau-Roman-Iasi serveste mult mai bine interesele Romaniei (si ale Basarabiei!) de dezvoltare a infrastructurii rutiere.

Da, traficul o fi mult mai mare prin Albita acum, dar atunci cand aceasta autostrada va fi terminata (inclusiv portiunea Chisinau-Iasi), cifrele de trafic vor suferi o scadere semnificativa pe ruta "Albita". In plus, aceasta varianta a CIX ne da si posibilitatea sa construim cu fonduri europene o autostrada de legatura a Moldovei noastre cu sudul tarii si o bucata (Tg.Frumos-Iasi) din autostrada Vest-Est (Tg.Mures-Iasi). Bacaul, Romanul, Iasiul si (prin extensie) Suceava vor fi totdeauna mai importante decat Barladul si Vasluiul.

alex.xx
February 12th, 2013, 02:40 PM
Uite putin si la numarul de autoturisme. E apropiat, am un prieten sofer de TIR care face Moldova...si pentru Chisinau Iasi se duce prin Albita ca trece mai rapid de vama.

cove_adrian
February 13th, 2013, 10:25 AM
Nu este deloc "o nesimtire" din partea nimanui.

Coridorul IX in varianta prin Bacau-Roman-Iasi serveste mult mai bine interesele Romaniei (si ale Basarabiei!) de dezvoltare a infrastructurii rutiere.

Da, traficul o fi mult mai mare prin Albita acum, dar atunci cand aceasta autostrada va fi terminata (inclusiv portiunea Chisinau-Iasi), cifrele de trafic vor suferi o scadere semnificativa pe ruta "Albita". In plus, aceasta varianta a CIX ne da si posibilitatea sa construim cu fonduri europene o autostrada de legatura a Moldovei noastre cu sudul tarii si o bucata (Tg.Frumos-Iasi) din autostrada Vest-Est (Tg.Mures-Iasi). Bacaul, Romanul, Iasiul si (prin extensie) Suceava vor fi totdeauna mai importante decat Barladul si Vasluiul.

Nu sunt de acord cu relocarea coridorului. Investitiile facute de Romania si Moldova in vama Albita si drumul Leuseni-Chisinau au fost de prisos?
Investind (din nou) pe Valea Siretului adanceste din ce in ce mai mult saracia in Moldova (mai exact Podisul Barladului), si asa un teritoriu izolat "politic" si economic. Eu as vedea alfel lucrurile: coridorul IX sa ramana in actuala forma. Valea Siretului si implicit portiunea Roman-Iasi sa beneficieze de sosele de centura (Adjud, Bacau,Roman, Tg. Frumos si Suceava) si traficul se poate desfasura in conditii normale si poate sustine in continuare usoare cresteri ale traficului. Cu un efort financiar se poate largi la 2 benzi pe sens. In plus, construirea unui drum rapid, de 2 benzi sau chiar expres pe sectiunea Iasi-Raducaneni-Albita ar rezolva unele probleme.

Avem o situatie clara, coridorul IX (pe traseul acestuia) trebuie sa relationeze Romania cu Moldova sau Ucraina si asa mai departe catre Pskov-Helsinki...
Daca reducem la nivel national acest lucru inseamna sa relationezi si Bucurestiul cu o vama de la estul sau nordul Romaniei. Avand in vedere ca traseul spre Moldova este unic si comun pe relatia spre Ramnicu Sarat-Buzau-Focsani, problema se pune de la Focsani sau mai exact de la Tisita.

Consideram 2 variante cu iesire spre Albita sau Sculeni:
varianta 1 : Focsani - Bacau - Roman-Iasi-Sculeni are 252 de km. Grosso modo sa consideram 250 km (cu toate ca autostrada va fi mai "dreapta") si la un standard de cost minim de autostrada în zona de deal - 4.980.000 euro/km,, rezulta un cost minim de 1,24 mild euro.
varianta 2 : Focsani-Tecuci-Barlad-Husi-Albita are 170 de km. Rezulta un cost minim de 846,6 mil euro.

Deci, o diferenta de 50% in favoarea Albitei.

Acestea sunt niste calcule empirice, insa care pot arata o diferenta si o realitate. Plus ca, traficul de marfuri pe relatia Bucuresti/Brasov - Chisinau se realizeaza in general prin Albita, mai ales ca si drumul de la Albita/Leuseni spre Chisinau este drum national (M1 - drum magistral, un fel de drum national de la noi), pe cand pe relatia Sculeni-Chisinau este un drum republican (R1 - drum republican, un fel de drum judetean ca si profil transversal). Intreaba un transportator local cum se conduce pe R1 si cum se conduce pe M1.

Ideea generala este ca, coridorul IX, este mai corect trasat prin Husi, decat cum se gandeste acum, prin Bacau, in termen de costuri si timp.

Solutia spre sa fie una corecta si logica!

andrei_d
February 13th, 2013, 11:09 AM
Nu doar ca prin relocarea coridorului am lasa cel mai sarac judet din Ro fara infrastructura moderna dar vama Albita are si avantajul ca scurteaza distanta pe o ruta a Marii Negre in special pe distanta Odesa-Bucuresti-Sofia,etc.Ca trafic pot sa confirm ca grosul marfii tranzitate trece pe la Albita si nu pe la Sculeni.

alex.xx
February 13th, 2013, 11:42 AM
Pai pana acum nu ziceati ca sa aiba autostrada cei care produc? In zona moldovei judetele care aduc bani la buget sunt Iasi si Bacau(chiar si Suceava in ultima perioada), dar Vaslui sigur nu. Cand faci o autostrada nu o faci doar pentru o vama ci si pentru cei care locuiesc in jur.
Iar statul cand face o investitie ar trebui in primul rand sa se gandeasca la cetatenii proprii, lor sa le fie mai bine si investitia sa deserveasca pe cat mai multi. Din cate stiu eu Republica Moldova nu contribuie cu niciun EURO la bugetul UE.

Clinlin
February 13th, 2013, 11:57 AM
Iar incepe discutia asta cu autostrazi pana in poarta fiecaruia.

scurt/2
February 13th, 2013, 12:17 PM
Nu sunt de acord cu relocarea coridorului. Investitiile facute de Romania si Moldova in vama Albita si drumul Leuseni-Chisinau au fost de prisos?
Investind (din nou) pe Valea Siretului adanceste din ce in ce mai mult saracia in Moldova (mai exact Podisul Barladului), si asa un teritoriu izolat "politic" si economic. Eu as vedea alfel lucrurile: coridorul IX sa ramana in actuala forma. Valea Siretului si implicit portiunea Roman-Iasi sa beneficieze de sosele de centura (Adjud, Bacau,Roman, Tg. Frumos si Suceava) si traficul se poate desfasura in conditii normale si poate sustine in continuare usoare cresteri ale traficului. Cu un efort financiar se poate largi la 2 benzi pe sens. In plus, construirea unui drum rapid, de 2 benzi sau chiar expres pe sectiunea Iasi-Raducaneni-Albita ar rezolva unele probleme.

Avem o situatie clara, coridorul IX (pe traseul acestuia) trebuie sa relationeze Romania cu Moldova sau Ucraina si asa mai departe catre Pskov-Helsinki...
Daca reducem la nivel national acest lucru inseamna sa relationezi si Bucurestiul cu o vama de la estul sau nordul Romaniei. Avand in vedere ca traseul spre Moldova este unic si comun pe relatia spre Ramnicu Sarat-Buzau-Focsani, problema se pune de la Focsani sau mai exact de la Tisita.

Consideram 2 variante cu iesire spre Albita sau Sculeni:
varianta 1 : Focsani - Bacau - Roman-Iasi-Sculeni are 252 de km. Grosso modo sa consideram 250 km (cu toate ca autostrada va fi mai "dreapta") si la un standard de cost minim de autostrada în zona de deal - 4.980.000 euro/km,, rezulta un cost minim de 1,24 mild euro.
varianta 2 : Focsani-Tecuci-Barlad-Husi-Albita are 170 de km. Rezulta un cost minim de 846,6 mil euro.

Deci, o diferenta de 50% in favoarea Albitei.

Acestea sunt niste calcule empirice, insa care pot arata o diferenta si o realitate. Plus ca, traficul de marfuri pe relatia Bucuresti/Brasov - Chisinau se realizeaza in general prin Albita, mai ales ca si drumul de la Albita/Leuseni spre Chisinau este drum national (M1 - drum magistral, un fel de drum national de la noi), pe cand pe relatia Sculeni-Chisinau este un drum republican (R1 - drum republican, un fel de drum judetean ca si profil transversal). Intreaba un transportator local cum se conduce pe R1 si cum se conduce pe M1.

Ideea generala este ca, coridorul IX, este mai corect trasat prin Husi, decat cum se gandeste acum, prin Bacau, in termen de costuri si timp.

Solutia spre sa fie una corecta si logica!

Uuuuuu.... Suparare mare...

Ceea ce s-a facut la vama Albita si la drumul respectiv va ramane de buna seama, ca nu se apuca nimeni sa darame cu toporul bunatate de investitie in cel mai sarac judet al tarii...

Vorbesti de bani, ca e mai ieftin cu 50% sa construiesti CIX prin Albita. O fi, nu zic nu, dar banii nu vin de la bugetul Romaniei, ci de la UE. Asa ca nu inteleg de ce ne-am zgarci la tarate. Mai ales cand avem posibilitatea sa legam armonios cele mai importante orase ale Moldovei cu restul tarii (in varianta CIX prin Bacau-Roman-Iasi).

In rest, observ ca ai mai mult dorinta si vehementa decat argumente pertinente. Iarta-ma, dar nu poti sacrifica dezvoltarea armonioasa a unei regiuni doar pentru a ridica din saracie (teoretic) cel mai pauper judet al ei.

Judetul Vaslui are nevoie de oameni competenti la conducere, nu de pomeni in dauna restului tarii. Uite, de exemplu, barladenii, in loc sa viseze la CIX prin curtea casei, mai bine si-ar alege un primar care sa le aduca apa calda la robinete. Si e doar un exemplu din foarte multe!

cove_adrian
February 14th, 2013, 08:27 AM
Uuuuuu.... Suparare mare...

Ceea ce s-a facut la vama Albita si la drumul respectiv va ramane de buna seama, ca nu se apuca nimeni sa darame cu toporul bunatate de investitie in cel mai sarac judet al tarii...

Vorbesti de bani, ca e mai ieftin cu 50% sa construiesti CIX prin Albita. O fi, nu zic nu, dar banii nu vin de la bugetul Romaniei, ci de la UE. Asa ca nu inteleg de ce ne-am zgarci la tarate. Mai ales cand avem posibilitatea sa legam armonios cele mai importante orase ale Moldovei cu restul tarii (in varianta CIX prin Bacau-Roman-Iasi).

In rest, observ ca ai mai mult dorinta si vehementa decat argumente pertinente. Iarta-ma, dar nu poti sacrifica dezvoltarea armonioasa a unei regiuni doar pentru a ridica din saracie (teoretic) cel mai pauper judet al ei.

Judetul Vaslui are nevoie de oameni competenti la conducere, nu de pomeni in dauna restului tarii. Uite, de exemplu, barladenii, in loc sa viseze la CIX prin curtea casei, mai bine si-ar alege un primar care sa le aduca apa calda la robinete. Si e doar un exemplu din foarte multe!

Imi pare rau, insa observ ca nu ai inteles nimic. Argumentele pe care le-am prezentat si le-au impartasit si altii se pare ca pentru unii nu sunt de ajuns. Ce legatura au oamenii incompetenti de la conducere(a) CJ (presupun!) cu o investitie din fonduri UE? Asa cum tu presupuni ca barladenii viseaza la CIX, asa cred ca toti romanii "viseaza" la infrastructura decenta.
Am unele retineri in legatura cu afirmatia ta, cum ca ar fi cel mai pauper judet al tarii. Si pentru a argumenta, iti ofer un indiciu : http://www.zf.ro/eveniment/topul-judetelor-cu-cel-mai-bine-platiti-angajati-din-economie-10558466
Sa stii ca totul este relativ. Insa mediatizarea excesiva si perpetuarea unor stereotipii te-au convins ca respectivele informatii sunt si corecte.

Si ce legatura are primarul USL-ist cu autostrada pe CIX?

Imi pare rau, dar deja devine off-topic.

Consider ca argumentele pe care le-am sustinut era pentru topicul respectiv.

scurt/2
February 14th, 2013, 09:38 AM
Imi pare rau, insa observ ca nu ai inteles nimic. Argumentele pe care le-am prezentat si le-au impartasit si altii se pare ca pentru unii nu sunt de ajuns. Ce legatura au oamenii incompetenti de la conducere(a) CJ (presupun!) cu o investitie din fonduri UE? Asa cum tu presupuni ca barladenii viseaza la CIX, asa cred ca toti romanii "viseaza" la infrastructura decenta.
Am unele retineri in legatura cu afirmatia ta, cum ca ar fi cel mai pauper judet al tarii. Si pentru a argumenta, iti ofer un indiciu : http://www.zf.ro/eveniment/topul-judetelor-cu-cel-mai-bine-platiti-angajati-din-economie-10558466
Sa stii ca totul este relativ. Insa mediatizarea excesiva si perpetuarea unor stereotipii te-au convins ca respectivele informatii sunt si corecte.

Si ce legatura are primarul USL-ist cu autostrada pe CIX?

Imi pare rau, dar deja devine off-topic.

Consider ca argumentele pe care le-am sustinut era pentru topicul respectiv.

Draga Cove,

Oare cine a scris asta?:

Investind (din nou) pe Valea Siretului adanceste din ce in ce mai mult saracia in Moldova (mai exact Podisul Barladului), si asa un teritoriu izolat "politic" si economic.

Faci legatura?

danezia
February 14th, 2013, 01:25 PM
Discutia cu privire la coridorul IX e inutila si pe mine unul m-a facut sa rad in hohote.. Eu unul nu vad ca UE sa fie de acord cu relocarea coridorului IX prin Bacau-Roman-Tg.Frumos-Iasi-Sculeni-Chisinau pentru ca nu exista argumente reale pentru asta.

Am toata incredere in inteligenta celor de acolo si in aceste vremuri de criza pe tanti europa o sa o doara fix undeva de interesele Romaniei.
Ar fi o idiotenie sa faci o autostrada in S prin cel mai infect relief posibil...

Cat despre marele trafic de frontiera prin vama sculeni :lol:...

Traseul coridorului IX spre Chisinau e deja trasat de traseul tot mai numeroaselor tiruri si masini de MD. Chiar si cei care fac Iasi-Chisinau tot prin Albita se duc...

Cat despre interesele comune ale Europei, Romaniei si Republicii de a face CIX prin Iasi, dream on pentru ca dovezile vorbesc de la sine:

E581 e proaspat reabilitat din fonduri Europene (Programul TRANS/TEN-T), Albita-Chisinau arata si el foarte bine... in vama sculeni trec 2 masini la 30minute, iar prin Albita tirurile stau la cozi kilometrice.

In mod normal se poate face foarte simplu o ramura din coridorul IX de la albita pe valea Prutului (relief perfect, lucrare foarte simpla) pentru a lega Iasiul pe Bucuresti prin autostrada (dar si pentru a prelua traficul de pe fantomatica TgMures-Iasi spre Chisinau). Ar mai fi si o varianta Crasna-Vaslui-Buhaiesti-Scanteia-Iasi insa nu ar servi decat celor de pe traseu...

Le Clerk
February 14th, 2013, 03:08 PM
Pentru cei interesati de infrastructura in Romania, va rugam sa ne ajutati la alcatuirea unei liste de probleme prioritare la capitolul infrastructura, eventual evocand si problemele identificate, pe scurt. Thread-ul de discutii e la link-ul de mai jos:

Eu nu numai ca o semnez sunt gata sa o si scriu. DAR. Astfel de scrisori, daca vrei sa ai efect, trebuie trimise PUNCTUAL, pe problema si cu cerere clara de solutie.

Daca doar inuri la modul general e declaratie politica, de care guvernul aude gramezi in Parlament si fara scrisoarea noastra.

Eu vad deja 4 teme majore:
1. M5
2. CFR Marfa
3. A3 cu Bechtel
4. A1 care franeaza, tronson cu tronson. Aici de fapt putem despica in cele x santiere.

exact la asta ma gandeam si eu. stiu ca declaratii generale nu au efect sau au efect contrar. spre ex., raspunsurile pe care le primesc unii colegi de forum de la MT/CNADNR, care nu sunt altceva decat declaratii generale de intentie gen anul asta ne propunem sa facem x sau y.

Ar trebui sa folosim un thread special pt chestiuni de acest tip, care in limbaj tehnic se numesc advocacy. O varianta ar fi acest thread. (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=824312&page=15)

In principiu, cred ca ar trebui facuta o lista o proiectelor de infrastructura despre care credem ca sunt in intarziere, sunt blocate, subfinantate etc astfel incat sa avem o lista clara si informata de prioritati la care sa ne referim in scrisoarea publica.

PS: Asteptam propuneri privind lista de proiecte mentionate mai sus de la orice persoana interesata. :cheers:

alex.xx
February 14th, 2013, 05:45 PM
in vama sculeni trec 2 masini la 30minute, iar prin Albita tirurile stau la cozi kilometrice.

In mod normal se poate face foarte simplu o ramura din coridorul IX de la albita pe valea Prutului (relief perfect, lucrare foarte simpla)
Inteleg ca nu ai trecut niciodata prin vama Sculeni si ca nu stii cat de perfect e relieful de pe Valea Prutului(e "extrem" de stabil). Am mai zis si anterior, se dorestea crearea unui nou punct de frontiera la UNGHENI. Nu stiu ce o tot trageti cu Sculeni.

ThunderTM
February 14th, 2013, 06:20 PM
Si sa treaca Prutul cu bacul, eh ? :D. Podul rutier care a existat candva s-a dus demult :D

alex.xx
February 14th, 2013, 06:26 PM
Nu a existat niciodata pod rutier functional, a fost inceputa constructia lui dar nu s-a finalizat niciodata.
Proiectul era sa se realizeze in comun cu R. Moldova un nou punct de trecere pe acolo, s-a facut si un parteneriat "strategic", fusese si Basescu pe la Chisinau, fostul presedinte al CJ Iasi se tot perinda prin Moldova...dar ramas doar la stadiul de proiecte pe hartie, poate cu sprijin UE ar putea(macar partea Romana) sa treaca la treaba.

danezia
February 15th, 2013, 11:37 AM
Nu a existat niciodata pod rutier functional, a fost inceputa constructia lui dar nu s-a finalizat niciodata.
Proiectul era sa se realizeze in comun cu R. Moldova un nou punct de trecere pe acolo, s-a facut si un parteneriat "strategic", fusese si Basescu pe la Chisinau, fostul presedinte al CJ Iasi se tot perinda prin Moldova...dar ramas doar la stadiul de proiecte pe hartie, poate cu sprijin UE ar putea(macar partea Romana) sa treaca la treaba.

Chiar si un punct de frontiera la Ungheni nu faciliteaza cu nimic legatura cu Iasi-Chisianu pentru ca tot pe junghiul ala de drum trebuie sa o iei.... si ocolesti de te plictisesti. In schimb Chisinaul pe E581 e la maxim un stranut de Albita.

Prioritatea Republicii Moldova se vede direct in felul in care au investit in acest drum... si daca UE da in mintea copiilor si face coridorul IX prin Bacau -Roman- Iasi, prietenii nostrii din Republica tot prin Albita vor gasi drumul spre Bucuresti.

Sa ne imaginam situatie hilara in care Romania construieste o autostrada care se termina in mijlocul prutului la Ungheni (pentru ca Ungheni-Chisinau e o lucrare la care Republica nu se poate angaja prea curand).... vs orice kilometru de autostrada pe CIX prin Barlad-Albita care chiar o sa conteze si o sa fie util pentru fratii nostrii si pentru traficul in plina crestere (sunt tot mai multe si tirurile romanesti care transporta marfa in Republica)

CIX prin Iasi nu poate functiona decat daca e facut cap-coada (prin Albita e mai ieftin, scurt, rapid si facil prin comparatie) asa ca UE nu o sa finanteze ever... o asemenea neghiobie

alex.xx
February 15th, 2013, 02:37 PM
Nu te supara dar eu ca stat(si ma refer aici Ro/UE) ma gandesc la cetatenii mei sau cetatenii unei alte tari terte? Cat din traficul de la Albita ajunge in Bucuresti si cat in Iasi?

ionuttzu
February 15th, 2013, 10:56 PM
Chiar si un punct de frontiera la Ungheni nu faciliteaza cu nimic legatura cu Iasi-Chisianu pentru ca tot pe junghiul ala de drum trebuie sa o iei.... si ocolesti de te plictisesti. In schimb Chisinaul pe E581 e la maxim un stranut de Albita.

Prioritatea Republicii Moldova se vede direct in felul in care au investit in acest drum... si daca UE da in mintea copiilor si face coridorul IX prin Bacau -Roman- Iasi, prietenii nostrii din Republica tot prin Albita vor gasi drumul spre Bucuresti.

Sa ne imaginam situatie hilara in care Romania construieste o autostrada care se termina in mijlocul prutului la Ungheni (pentru ca Ungheni-Chisinau e o lucrare la care Republica nu se poate angaja prea curand).... vs orice kilometru de autostrada pe CIX prin Barlad-Albita care chiar o sa conteze si o sa fie util pentru fratii nostrii si pentru traficul in plina crestere (sunt tot mai multe si tirurile romanesti care transporta marfa in Republica)

CIX prin Iasi nu poate functiona decat daca e facut cap-coada (prin Albita e mai ieftin, scurt, rapid si facil prin comparatie) asa ca UE nu o sa finanteze ever... o asemenea neghiobie
Si de ce sa le pese iesenilor de vecini ca nu-si pot permite sa continue autostrada?
Iasiului ii trebuie autostrada pentru a se dezvolta, atat. Moldovenii sa se descurce.

dnd
February 16th, 2013, 12:49 PM
Pentru ca nu e prima oara cand apar astfel de discutii, eu nu mai revin. Si spun doar atat, construiti pe unde vreti, dar construiti.

cove_adrian
March 1st, 2013, 09:18 AM
In timp ce Comarnic-Cristian, centura de sud a capitalei si Pitesti-Craiova au fost licitate in parteneriat public-privat, nu se mai aude nimic de autostrada Ploiesti-Focsani. Cu toate ca, la preluarea "fraielor tarii" de catre USL era o tema de discutie pentru electoratul moldav, fiind la pachet cu cele anterior mentionate! Daca sectorul Comarnic-Cristian este o ambitie pentru actualul guvern, AO (centura de sud a capitalei) este o prioritate zero pentru Romania, iar Pitesti-Craiova o promisiune/ambitie personala pentru Victor Ponta, atunci Ploiesti-Focsani ce reprezinta? Doar o vorba in vant?

De ce nu mai prezinta interes Ploiesti-Focsani pentru actualul guvern?

Ar fi adus mai aproape "conceptul de autostrada" si in Moldova, regiune ce poate vedea doar la televizor aceasta "realizare inginereasca" de vis.

alecu26
March 1st, 2013, 09:44 AM
1.nu incerca sa bagi strambe politice pe aici. nu e locul.

2. Pitesti Craiova nu s-a licitat.

3. Nici celelate doua nu s-au licitat, s-au inceput doar niste etape preliminare de precalificare...etc. Mai e cale lunga.

marx001
March 1st, 2013, 09:44 AM
In timp ce Comarnic-Cristian, centura de sud a capitalei si Pitesti-Craiova au fost licitate in parteneriat public-privat, nu se mai aude nimic de autostrada Ploiesti-Focsani. Cu toate ca, la preluarea "fraielor tarii" de catre USL era o tema de discutie pentru electoratul moldav, fiind la pachet cu cele anterior mentionate! Daca sectorul Comarnic-Cristian este o ambitie pentru actualul guvern, AO (centura de sud a capitalei) este o prioritate zero pentru Romania, iar Pitesti-Craiova o promisiune/ambitie personala pentru Victor Ponta, atunci Ploiesti-Focsani ce reprezinta? Doar o vorba in vant?

De ce nu mai prezinta interes Ploiesti-Focsani pentru actualul guvern?

Ar fi adus mai aproape "conceptul de autostrada" si in Moldova, regiune ce poate vedea doar la televizor aceasta "realizare inginereasca" de vis.

daca ai citi anuntul de intentie al cnadnr vei afla ca procedura concesiunii, aka PPP, Ploiesti - Focsani trebuie demarata NU MAI TARZIU de Iunie 2013

ce e intr-adevar necunoscut este cand se incep procedurile PPP ptr Tg-Mures-Iasi

marx001
March 1st, 2013, 09:47 AM
1.nu incerca sa bagi strambe politice pe aici. nu e locul.

2. Pitesti Craiova nu s-a licitat.

.

ptr Pitesti-Craiova exista deadline ptr lansarea PPP: Febr-Mar 2013 deci pana in vara vor fi cunoscuti candidatii ptr dialogul competitiv

alucardsepetdalv
March 2nd, 2013, 05:25 PM
Autostrada Tg. Mures - Iasi - Chisinau este ok. In schimb, cred ca ar fi mai potrivita A2-Braila-Galati-Cahul-Chisinau decat Ploiesti - Focsani-Albita-Chisinau.

mpeculea
March 3rd, 2013, 08:40 AM
^^
Nu este OK. Dupa mine, nu renteaza sa cheltuiesti atata amar de bani pentru o autostrada care are doar rol de tranzit si nu trece pe o distanta semnificativa pe langa niciun oras important. Da. Daca am avea deja acele autostrazi de care economia Romaniei are nevoie, atunci as mai intelege. dar asa, nu.
Gandeste-te ca intre Targu Mures si Targu Neamt ai aprovx. 180 km, iar singurele localitati notabile de pe traseu sunt Sovata si Gheorgheni (din cate stiu, nici unul din aceste orase nu este municipiu si niciunul nu depaseste 50.000 locuitori).
Mai bine dupa mine ar fi sa construim o autostrada Cluj-Bistrita-Vatra Dornei-Suceava-Botosani-Iasi. Avand in vedere ca se vorbeste de un drum expres dela Cluj la Bistrita, nu cred ca investitia ar fi cu foarte mult mai mare (iar in termeni de costuri pe Kilometru nici atat), si dpdv economic ar renta mult mai mult.

alucardsepetdalv
March 3rd, 2013, 10:01 AM
^^
Nu este OK. Dupa mine, nu renteaza sa cheltuiesti atata amar de bani pentru o autostrada care are doar rol de tranzit si nu trece pe o distanta semnificativa pe langa niciun oras important. Da. Daca am avea deja acele autostrazi de care economia Romaniei are nevoie, atunci as mai intelege. dar asa, nu.
Gandeste-te ca intre Targu Mures si Targu Neamt ai aprovx. 180 km, iar singurele localitati notabile de pe traseu sunt Sovata si Gheorgheni (din cate stiu, nici unul din aceste orase nu este municipiu si niciunul nu depaseste 50.000 locuitori).
Mai bine dupa mine ar fi sa construim o autostrada Cluj-Bistrita-Vatra Dornei-Suceava-Botosani-Iasi. Avand in vedere ca se vorbeste de un drum expres dela Cluj la Bistrita, nu cred ca investitia ar fi cu foarte mult mai mare (iar in termeni de costuri pe Kilometru nici atat), si dpdv economic ar renta mult mai mult.

Cred totusi ca au ales un traseu cat de cat mai drept. Foloseste da, intr-adevar pentru tranzit, dar si este oarecum si la "mijlocul" Carpatilor Orientali, deci cei din orasele cu populatie cat de cat maricele gen Bacau, Piatra, Suceava, Bistrita ar ajunge cat de cat usor la acea autostrada. Poti considera ca va deservi si Chisinaului care este un oras mare. Si da, cred ca trebuie sa includem si Rep. Moldova in plan.

mpeculea
March 3rd, 2013, 05:23 PM
^^
Eu nu am spus nimic de Chisinau. In primul rand, pentru ca ambele variante avute in vedere, Tg. Mures-Iasi merg pana la sau Cluj-Bistrita-Iasi in principiu se opresc la Ungheni, deci, legatura cu Republica Moldova este asigurata.
In afara de aceasta, haide sa ii lasam oficialii din Republica Moldova sa isi construiasca autostrazile de care cred ei ca au nevoie, iar noi sa ne concentram pe ale noastre. Desigur, ca cele doue retele vor trebui sa se intelneasca la un moment dat, preferabil in mai multe puncte.
Apoi, autostrada Targu Mures-Iasi, nu este nici ea tocmai dreapta. Da, pe harta poti trage o linie intre cele doua orase si sa spui ca ruta este dreapta, dar in realitate esti fortat de considerente economice si tehnice sa urmezi cursurile apelor. Asadar, daca te uiti pe harta dupa aceste cursuri vei vedea ca autostrada nu este deloc dreapta.
Facand o masuratoare orientativa, am ajuns la concluzia ca ruta Cluj Bistrita Iasi este cam la fel de lunga cu Cluj Targu Mures Iasi. Si atunci ma intreb, de ce sa construim o autostrada printr-o zona nelocuita lunga de 180 km cand putem sa cream o ruta de tranzit care sa si ajute economia noastra.
Ca sa inchei acest luuuuuuung discurs, unul din colegii nostri de pe forum scrie in semnatura sa "autostrazile sunt motorul economiei", afirmatie cu care sunt intru totul de acord, si pe care in cazul acestui proiect imi permit sa il parafrazez si completez, spunand ca autostrazile sunt motorul economiei doar daca ele sunt apropiate de centrele economice.
Colegul nostru sper sa nu se fi suparat ca l-am parafrazat. Multumesc.

cove_adrian
March 4th, 2013, 11:17 AM
Scuze pentru interpretarea din perspectiva politica.

Haideti sa discutam despre Coridorul IX, pe traseul stabilit. Discutiile despre Iasi - Targu Mures nu isi au locul aici.

Mircea_dogy
March 4th, 2013, 12:44 PM
Dintre toate proiectele in concesiune anuntate, mie unul mi se pare ca Autostrada Ploiesti - Buzau - Focsani va fi cea mai profitabila. Traficul va fi foarte mare, iar costurile de constructie foarte mici, fiind doar campie. N-ar trebui sa coste mai mult de 500 de milioane de euro.

marx001
March 4th, 2013, 03:00 PM
Dintre toate proiectele in concesiune anuntate, mie unul mi se pare ca Autostrada Ploiesti - Buzau - Focsani va fi cea mai profitabila. Traficul va fi foarte mare, iar costurile de constructie foarte mici, fiind doar campie. N-ar trebui sa coste mai mult de 500 de milioane de euro.

Iasi- Cluj (via Bistrita sau via Tg Mures nu importa) s-ar amortiza de asemenea relativ usor cu jumatatea dintre moldoveni care lucreaza in Occident

ma tem insa ca expertiza PPP, atat in MF cat si in CNA(DNR) este extrem de limitata

eu as accesa POS-Assistenta Tehnica si as trimite 150-200 de oameni din unitatea centrala PPP a min. finantelor si/sau compania de autostrazi la training intensiv in contractare&derulare de PPP - PPP1, PPP2, PPP3, PPP4, blending PPP&EU grants, etc - la BEI/pe langa guvernele tarilor care au accesat concesiuni in ultimii 10 ani in UE

alternativ, pot fi adusi experti la Bucuresti, tot gratuit, prin POS-AT

Clinlin
March 4th, 2013, 10:12 PM
Multi dintre moldovenii de care amintesti tu, au ales deja avionul. Traficul pe autostrada respective ar avea cu totul alte surse.

mpeculea
March 5th, 2013, 08:37 AM
Multi dintre cei care lucreaza in strainatate (nu doar cei din Moldova) vin cu masinile in tara, pentru ca pe avion nu poti cara decat o cantitate mica de bagaj. Poate ai vazut la televizor, cum vine lumea cu masinile pline pana la refuz.
Cu toate acestea, scopul construirii unei autostrazi prin nordul tarii nu este acela de a-i aduce acasa pe cei plecati la munca in strainatate. Acesta este un fenomen care in 10-20 de ani se va estompa.
Dupa cum am mai spus, Romania trebuie sa construiasca autostrazi in folosul economiei nationale.

AndreiB
March 5th, 2013, 01:59 PM
Multi dintre cei care lucreaza in strainatate (nu doar cei din Moldova) vin cu masinile in tara, pentru ca pe avion nu poti cara decat o cantitate mica de bagaj. Poate ai vazut la televizor, cum vine lumea cu masinile pline pana la refuz.
Cu toate acestea, scopul construirii unei autostrazi prin nordul tarii nu este acela de a-i aduce acasa pe cei plecati la munca in strainatate. Acesta este un fenomen care in 10-20 de ani se va estompa.
Dupa cum am mai spus, Romania trebuie sa construiasca autostrazi in folosul economiei nationale.

In experienta mea, numarul celor care vin acasa cu masina e nesemnificativ. Traficul major pe autostrazile Romaniei este traficul local/regional/national/tranzit, in aceasta ordine de marime.

alex.xx
March 5th, 2013, 05:40 PM
Nu e chiar nesemnificativ, dar e sezonier(August destul de sustinut, Decembrie - Ianuarie mai slab).

alecu26
March 6th, 2013, 09:10 AM
Nu e chiar nesemnificativ, dar e sezonier(August destul de sustinut, Decembrie - Ianuarie mai slab).

In august se inregistreaza cele mai mari blocaje pe DN 7....la Sebes. E singura explicatie.

alex.xx
March 6th, 2013, 10:43 AM
Nu stiu statistici oficiale dar in august numarul de masini de Italia/Spania este foarte mare. Plus cei care au masini inregistrate in Romania si sunt in aceesi situatie.

bursacu
April 22nd, 2013, 10:08 AM
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/bulgaria-si-qatarul-discuta-din-nou-construirea-unei-autostrazi-intre-romania-si-turcia-181024.html

mpeculea
April 22nd, 2013, 12:32 PM
Mie de ce nu imi face seicul diin Quatar un depozit. Nu trebuie sa fie de 200 milioane. Ma multumesc si cu un sfert... :lol:
Lasand gluma la o parte, se misca mai bine decat noi Bulgarii. Bravo lor pentru asta.

pro train
April 22nd, 2013, 01:58 PM
Iasi- Cluj (via Bistrita sau via Tg Mures nu importa) s-ar amortiza de asemenea relativ usor cu jumatatea dintre moldoveni care lucreaza in Occident

Pentru a contracara o astfel de opinie s-au inventat deja trenurile de mare viteza insa daca nu este vorba de Ungaria, Austria sau maxim Germania e mai greu pentru ca de ceva vreme zboara si avioane din Moldova.