View Full Version : Sofia - Rumours, gossips & secrets | София - Слухове, клюки & тайни

vycanismajoris
September 30th, 2010, 03:22 PM
Any kind of thoughts and experience would be appreciated :cheers:
В рамките на темата е добре дошла всякаква информация :cheers:

vycanismajoris
September 30th, 2010, 03:39 PM
http://i.frognews.bg/images/Preslava/vodna_kula_lozenec.jpg
Проектирана от австрийски архитект, изградена според френската школа за строеж на водонапорни кули, тя има архитектурна стойност и социална значимост. Нуждата от нея е възникнала съвсем естествено – да гарантира водоподаването към високите по тогавашните стандарти дву- и триетажни сгради, разположени на еднаква или по-голяма височина от главния резервоар "Лозенец", намиращ се източно от Семинарията.
http://frognews.bg/news_17266/Vodnata_kula_v_Sofiia_praznuva_iubilei/

lord_Andy
September 30th, 2010, 03:48 PM
Снимка от един софийски квартал! Някой може ли да познае кой?

http://i984.photobucket.com/albums/ae327/lord_Andy/DSC01289.jpg

vycanismajoris
September 30th, 2010, 03:48 PM
Някой има ли повече информация за бункерите в Южния парк, пък и не само там?
http://i3.dir.bg/CMS/2007/04/24/18_5c4a8.jpg
Бункерът в Южния парк вероятно е от времето на Втората световна война
Сн.: БГНЕС
http://dnes.dir.bg/gallery.php?id=1607678&nomer=1

vycanismajoris
September 30th, 2010, 03:50 PM

http://i984.photobucket.com/albums/ae327/lord_Andy/DSC01289.jpg

Трудна работа. Това перловския канал ли е?

witch_honor
September 30th, 2010, 03:52 PM
Трудна работа. Това перловския канал ли е?

Прилича ми на Какач до Стария мост преди пътеката за железопътните линии в Северния парк.
Познах ли?

PhirgataZFs1694
September 30th, 2010, 04:13 PM
Някой има ли повече информация за бункерите в Южния парк, пък и не само там?
http://i3.dir.bg/CMS/2007/04/24/18_5c4a8.jpg
Бункерът в Южния парк вероятно е от времето на Втората световна война
Сн.: БГНЕС
http://dnes.dir.bg/gallery.php?id=1607678&nomer=1

Някъде в темите имаше много изписано за бункери и подземни укрития в София. Естествено и в темата за метрото има много:lol:

Доколкото си спомням от партийния дом до НДК и после под България до Бояна се вярва, че има тунел, чийто габарит побира камион:crazy:Така беше написал някой.
Даже мисля, че търновеца беше казал, че имал близки, които са живеели край НДК и са казали, че отдолу са изкарали неестествено много пръст при строителството.

Доста интересна тема ще е това.

Turnovec
September 30th, 2010, 04:29 PM
Даже мисля, че търновеца беше казал, че имал близки, които са живеели край НДК и са казали, че отдолу са изкарали неестествено много пръст при строителството.

^^ Не съм бил аз този...

Celeborn
September 30th, 2010, 04:38 PM

Ъъъъъ Дървенишка река при Мусагеница?

Иначе една не много популярна "тайна" от мен - под Витоша има тунел зад поделението на ВВС в Бояна. Доколкото знам излиза някъде при Владая. От доста време се каня да разпитам за малко подробности, ще видим какво помнят хората :) Знам, че може да мине камион.

PhirgataZFs1694
September 30th, 2010, 04:44 PM
^^ Не съм бил аз този...

Извинявам се тогава.:cheers:Дано си признае и даде допълнително инфо.:lol:

lord_Andy
September 30th, 2010, 05:30 PM
- "Прилича ми на Какач до Стария мост преди пътеката за железопътните линии в Северния парк. Познах ли?"

- "Ъъъъъ Дървенишка река при Мусагеница?"

- "Трудна работа. Това перловския канал ли е?"

НЕ, НЕ и НЕ :)

JloKyM
September 30th, 2010, 05:36 PM
Не съм го казвал аз, но потвърждавам, че при строителството на НДК много, много се е копаело. Имаме апартамент там и съм слушал истории от баба ми и дядо ми. :)

Vojvoda
September 30th, 2010, 05:48 PM
Като прочетох темата, веднага се сетих за нещо, за което ми беше разправял познат. В сградата на Ректората имало един куп тайни или занемарени помещения, известни на малцина. Човешки крак не стъпвал там не знам колко си време. Едва ли не имало някакво неизречено съгласие да си останат така. Ако някой знае повече, да сподели за потайностите на Ректората, една от любимите ми сгради в София :)

JloKyM
September 30th, 2010, 05:57 PM
Като прочетох темата, веднага се сетих за нещо, за което ми беше разправял познат. В сградата на Ректората имало един куп тайни или занемарени помещения, известни на малцина. Човешки крак не стъпвал там не знам колко си време. Едва ли не имало някакво неизречено съгласие да си останат така. Ако някой знае повече, да сподели за потайностите на Ректората, една от любимите ми сгради в София :)

Освен, че е гадно, и объркващо...друго не знам :D :D Гълъбарника било готино място, ама не съм ходил там - там са филологиите.

Vojvoda
September 30th, 2010, 06:21 PM
Освен, че е гадно, и объркващо...друго не знам :D :D
Това го знаят всички, кажи нещо ново :nuts: Но пък си харесвам вътрешния двор.

Гълъбарника било готино място, ама не съм ходил там - там са филологиите.
Да, той е едно от местата, покрай които може да се заформят някакви полуистини тип градски легенди ;)

vycanismajoris
September 30th, 2010, 07:13 PM
Някъде в темите имаше много изписано за бункери и подземни укрития в София. Естествено и в темата за метрото има много:lol:

Явно съм ги изпуснал тези неща :(

Доколкото си спомням от партийния дом до НДК и после под България до Бояна се вярва, че има тунел, чийто габарит побира камион:crazy:Така беше написал някой.

И аз съм чувал, че под бул. България имало изградена "магистрала" от НДК до Бояна. Но дали е вярно? Факт е, че по трасето на бул. България има много "отдушници" обаче :dunno:

witch_honor
September 30th, 2010, 07:35 PM
Явно съм ги изпуснал тези неща :(

И аз съм чувал, че под бул. България имало изградена "магистрала" от НДК до Бояна. Но дали е вярно? Факт е, че по трасето на бул. България има много "отдушници" обаче :dunno:

Тогава да се надяваме, че като са си правели евакуационни шахти, са ги правили големи, за да ги ползваме за градския транспорт след време...

Stelian
September 30th, 2010, 08:29 PM
Княжевската църква (http://www.information-bg.com/bulgaria/view.php?id=3)
http://img513.imageshack.us/img513/2323/igp2965ux6.jpg
текстът е написан от Росица Жекова
„Княжевският трамвай заобиколи с ухораздирателни скърцанета по релсите към югозапад. Пред мене пак се откри, във всичката си омайност, чудната панорама на зеленото поле, на Витоша.” От живописните описания на дядо Вазов, за съжаление, нищо не е останало...редуват се новостроящи с полусрутени сгради...само с усмивка можем да забележим, че единствено „ухораздирателните скърцанета” на трамвая са реално ехо от тогавашното време. На последната спирка на трамвая в столичния квартал Княжево има чешма с минерална вода, полезна за очите. И както казват старите хора „бистра вода пий, грешна душа умий”. Но как да „умием” грешните си души...?! Тук, съвсем наблизо има много силен храм, в който можем да се помолим това да стане - църквата „Свети Пророк Илия”! В този храм ще си подарим Празник!

Княжевската църква
Снимка: Мартин Митов

Сградата на църквата не излъчва великолепие и пищност, но всъщност архитектурата й е изключително самобитна и няма друга изглеждаща по този начин църква в България! ”Големият централен островърх купол е добре пропорциониран, неповторимият силует на храма се допълва от многобройните малки островърхи куполчета с декоративна функция.” - тази информация можете да срещнете в туристически справочник. Усещането, когато се види за първи път храма, далеч надхвърля сухото туроператорско представяне. Изведнъж след олющените от забравата сгради се появява светло и озарено пространство. В първият момент идва леко стъписване, което се сменя с незнайна сила, водеща към вратата на храма. Посрещат ни добрите очи на свещеника. Словата му нямат за цел да смайват с нечувани новости, а да зарадват сърцето, да нахранят душата и да огреят някой печален със светлина. Скоро след 1878 година първите хора на някогашното село Княжево решили да си вдигнат църква. Нямали си собствена и ходели да се черкуват в Горна баня или Бояна. След много разногласия къде да бъде съградена църквата надделяло предложението да бъде построена на мястото на старата срутена джамия. Иван Тодоров, който живеел „насред село” - днес така се казва площадът на Княжево, отива чак до Цариград, за да откупи място за храма. Според местно предание от Цариград пратили съгледвачи да наблюдават спазването на разрешението. Когато изкопът бил направен на необходимата дълбочина, през нощта съгледвачите изровили гърне с жълтици и избягали. Точно на Илинден - 20 юли 1893 година завършената сграда на църквата била осветена от Софийския митрополит Партений. Тържеството било почетено от Стефан Стамболов, Константин Стоилов и тогавашния софийски кмет Димитър Петков. Доста по-късно художниците Кирил Кънчев и Жечко Мандов са изписали стените на храма.

Св. пророк Илия

Това е единствения православен храм, в чийто двор се намира мюсюлмански гроб! При това му е отделено специално място. Гробът е покрит и представлява отделна постройка. Живял през 16 век Ефенди, богат и благороден мюсюлманин. Бил е неуморим поборник за чистотата на исляма,призовавал е към сурова разправа с мюсюлманите „еретици”, а в същото време е бил покровител на местните християни. Хората му отвръщали с голяма любов - наричали са го „Бали Баба”, меден баща или баща благ като медец. Звучи като легенда, но всъщност шейх Бали Ефенди е действителна историческа личност. Бил е един от най-видните османски духовници по времето на Сюлейман Великолепни. Твърди се, че на път за Унгария султанът минал през София и пожелал да се срещне с Бали, но духовникът отказал и се оттеглил в гората. Когато починал, имотите му са били поделени поравно между християни и мюсюлмани. Така повелявало завещанието му! С това се нарушавали османските закони, но толкова голяма била почитта към него, толкова много се ценяло името му, че последното желание на Бали Ефенди било изпълнено безприкословно и докрай. След смъртта му започнали да се случват чудеса. Болни православни и мюсюлмани идвали да се поклонят на гроба му и твърдели, че намирали изцеление. Неговата гробница в двора на черквата „Свети пророк Илия” напомня за доброто у човека, независимо на кой бог се кланя! Всеки има Своя път към Храма. Избира го със сърцето си! Пътят към Храма може да бъде различен. Ние сме толкова различни. И в същото време ....сълзата и усмивката на православния по нищо не се отличават от плача и смеха на друговереца! Често помежду ни стои невидима бариера, която само Вярата може да преодолее колкото и еретично да звучи! Хубаво е, че и някой друг търси своя Храм! И някой друг се вслушва в съвестта си и не приема злото за добро, щом му е от полза! „По-скоро може да се построи град във въздуха отколкото да се закрепи една държава без Вяра в Бога!”, Плутарх.

Cyberflow
September 30th, 2010, 08:38 PM
Снимката с реката трябва да е или от южния или от западния парк

lord_Andy
September 30th, 2010, 10:11 PM
Снимката с реката трябва да е или от южния или от западния парк

Ами не е :) Ще дам жокер: снимано е от пешеходен мост.

JloKyM
September 30th, 2010, 10:15 PM
Ами не е :) Ще дам жокер: снимано е от пешеходен мост.

Това не е ли в Павлово, ама преди ремонта на коритото?

lord_Andy
September 30th, 2010, 10:23 PM
Имаме победител! Локуме, печелиш една широка усмивка по радиото... На останалите участници - better luck next time :banana:

JloKyM
September 30th, 2010, 10:26 PM
Имаме победител! Локуме, печелиш една широка усмивка по радиото... На останалите участници - better luck next time :banana:

Хехехе, аз още като го видях се сетих, ама реших да не рискусвам. Не съм минавал от там от години, а преди много често, защото има роднини, живеещи наблизо. Откакто съм с кола обаче, не се налага да минавам от там на път за Трамвай 5. Сега ми казаха, че всичко наоколо е застроено, включително старите ламаринени складове.:nuts:

bulgarisher
October 1st, 2010, 10:35 AM
Железница минава под "Лозенец", вагонетките се движат и днес
240 км тунели прорязват София
40 души са ги обикаляли ден и нощ по време на социализма

Владимир Йончев
240 километра е приблизителната дължина на тунелите, които прорязват София. В тази цифра не се включват изкопите за метро, бомбоубежищата, подземните военни обекти, покритите корита на реките. Толкова са само така наречените проходими колектори. По тях практически под земя може да се стигне до всяка точка на столицата. Обаче е силно препоръчително да не се прави. В повечето от колекторите има кабели с много високо напрежение. И вероятността случаен посетител да се опържи в тях е твърде голяма. Освен техниците в тях на практика влизат само крадците на кабели. Дори и тези случаи обаче са намалели, откакто тунелите са оборудвани със СОТ. На теория сензори има във всеки тунел под паветата на столицата. На практика обаче не е така. Няколко шахти, в които няма ток, са се превърнали в обиталище на битниците.
"Стандарт" ще спести точното местоположение на тунелите, входовете към тях и кои трасета са достъпни. От една страна, за да не изкушава ентусиастите, които искат да видят София отвътре. От друга, защото Подземният град наистина е въпрос на национална сигурност.
До началото на 90-те години подземните комуникации са един от най-строго охраняваните обекти в държавата. Тунелите са с височина 2,10-2,30 метра. Минималната им ширина е 80 сантиметра, но има и значително по-просторни. 40 души са били назначени на щат с единствената задача да обикалят подземията ден и нощ. Основната им грижа е била да гледат дали някоя тръба "сълзи". Така тя може да се подмени още преди да е избила и наводнила колекторите. Но заради непрекъснатите патрули до края на 80-те години външните посетители се броят на пръсти и са най-вече любопитни дечурлига.
По конструкторски замисъл в подземията може да се влезе само от двайсетина диспечерски пункта. Всеки от тях покрива между два и половина и пет километра във всяка посока на преплитащите се подземия. Пак по конструкторски замисъл през шахтите не може да се влиза, защото би трябвало да се отварят само отвътре. През неголямо разстояние в тунелите има метални противопожарни врати. Те обаче не се заключват, за да не отрежат пътя на изпаднал в беда техник. Има и осветление, макар че много от лампите не работят. През всеки 80-120 метра има ключ, който гаси изминатата секция и включва следващата.
На 16 метра под земята е най-големият тунел в София. Намира се в Лозенец и продължава около 4 километра. Софиянци не са усетили кога е построен - издълбан е по подземен способ. Една дупка, колкото основа на сграда, е била единственият видим белег при строежа му. Това е единственият тунел, който има подземна желязна линия. По нея не може да мине влак, а само ниски вагонетки. С тях са положени огромните тръби. И сега, когато някоя от тях се развали, я откачат и изнасят с вагонетките.
Всички останали тунели са на доста по-плитко разстояние. Едно от най-големите подземни пространства е в квартал "Младост". Първоначално е замислено подземните зали да са под гола ливада. Но по-късно се наложило да опрат в блоковете.
Системата "клан-недоклан" е родила най-интересните подземия. Това са галерии, които са проектирани за колектори, но по една или друга причина в тях не е прокаран ток. Най-дългата такава галерия започва в Студентски град и продължава над 2 километра в посока към околовръстното шосе. Строена е, за да обслужва Олимпийското село за олимпиадата в София през 1992 г. Но кандидатурата на столицата ни така и не е одобрена. Миналата зима каналът бе идеално жилище за клошарите. От пролетта обаче до най-удобната шахта се строи жилищен блок и тя попада в заграденото от строителите пространство. Затова в момента там не влиза никой. От кандидатолимпийското минало на София в този район е останала и огромна траншея. Това обрасло с дървета дере е лъчът за метрото, който е трябвало да стигне подножието на Витоша, ако спечелим олимпиадата

Източник : Стандарт Нюз

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-10-18&article=164633

slavybg
October 1st, 2010, 11:58 AM
давам ви малко инфо за гълъбарника. уча там вече няколко години. там не са философите а се използва от някои филологий. вярно е че има помещения и коридори които са изоставени от години. освен това има много малки стаичики които човек от вън като види (през отсрещен прозорец във вътрешното празно пространство) и има чувството че са скрити и през тях се влиза по тайни проходи. някои от тях (в библиотеката на англ. филология) са достъпни наистина като през тайни проходи и се минава през много интересни помещения, но в крайна сметка в тях няма нищо тайно нито мистериозно. разбира се не искам да казвам че гълъбарника не е интересен, аз лично съм водил там свои приятели за да им покажа интересни (за мен) неща. но за да говорим за мистерии трябва много силно въображение.

bulgarisher
October 1st, 2010, 12:20 PM
Стотици километри галерии са прокопани под София
Архивът на Гестапо укрит в “Слатина”
За 200 хил. лв. бомбоубежище става като хотел

Неколкостотин километра подземни галерии ще приютяват жителите на София, ако не дай, Боже, някога я сполетят бомбардировки. Точната цифра е държавна тайна. Но са много повече от 100 км. И от 200 км са повече, казва Начко Найденов. Той е човекът от Гражданска защита, който отговаря за поддръжката на бомбоубежищата и лично инспектира всяка седмица състоянието им.
Всичко е сметнато така, че ако стане война, всеки човек от София да има къде да се скрие, обяснява той. Бомбоубежища има почти под всяка сграда в София. И ако някои нови кооперации са си позволили да си ги спестят, съвсем не така стои въпросът с училища, детски градини, заводи. Освен тях обаче още десетина огромни подземни бомбоубежища прорязват столицата.
Най-легендарното е в квартал "Слатина". Намира се на метри от блоковете, опрели гръб в хълма под стадион "Академик". Според столичните раздувки това е скривалището на някогашната БКП и дори има персийски килими, за да им е по-уютно на партийните величия. Килими, разбира се, няма, но както във всяка легенда и тук има зрънце истина. Тунелите под "Слатина" са издълбани от германските войски в началото на 40-те. Но вместо да приютяват хора, те са скрили в себе си целия архив на Гестапо за всички балкански страни. Дни преди 9 септември фашистите изкарват всички документи, но още тогава на тези тунели им излиза име като на много специално място. През 60-те години ги поема бившият Пети райсъвет. Облицова ги с рядко срещания в тези бедни години теракот. А покрай него тръгват легендите и за персийските килими. 30-години по-късно тунелите са изоставени. Скоро след това са залети от 2-3 метра вода. В най-високите им и единствени сухи части влизат само наркомани през дълбока 30 метра шахта. Едва преди 6 години Гражданска защита намира пари. Само за 200 хил. лева скривалището в "Слатина" заприличва на двузвезден хотел. Има дори телефон, баня, и изводи за интернет.
Далеч по-лоша е съдбата на другите подземни галерии, за които никой не се е сетил да отпусне мизерните 200-300 хил. лв. Някои от тях са в почти прилично състояние и даже и по-малко пари ще стигнат. Такова например е скривалището под резиденция "Лозенец" на ул. "Черноризец Храбър". Още не са напълно опустошени скривалищата в "Дружба" 2 и "Обеля". Останалите обаче са в плачевно състояние. 3-4 метра вода е заляла бомбоубежището зад ХЕИ в квартал "Банишора". В дом на клошари и наркомани се е превърнало огромното подземие под църквата "Свети Седмочисленици". Екипите на Гражданска защита през седмица заваряват вратата, но пак я разбиват, нищо че е на 10 метра от сградата на МВР. Най-лошо обаче е положението в 3 уникални подземни съоръжения, които при нужда биха могли да приютят десетки хиляди софиянци. Най-голямото от тях е до ТЕЦ "Земляне". Оттам до самия булевард "Цар Борис Трети" тръгват 2 огромни усукани галерии с десетки километри дължина. Имат 6 входа, без да се броят аварийните шахти, които в момента са затрупани. Още след 30-ия метър обаче галериите са подгизнали с метър вода и кал. На места сводовете са пропаднали. И ако още известно време стоят на произвола на съдбата, сигурно ще бъдат изоставени както скривалището в Борисовата градина. Там близо до автокъща "Капитолия" още личи входът към една от огромните подземни галерии на София. Но по нея сега може да се влезе само на неколкостотин метра, защото таванът й е пропаднал.
Най-познатото за софиянци подземие пък е в Южния парк, на стотина метра от детските площадки. Именно дечурлигата са най-честите му посетители. Стените са издраскани с графити на рок състави. Вътре се въргалят спринцовки. Преди 7 години в една от шахтите инспекторите от Гражданска защита намират умрял преди 4 дни млад наркоман. Клошари тук преспиват рядко - защото е студено и прекалено оживено. Пред галериите се събират пишман сатанисти. При едно от посещенията екипът на "Стандарт" видя следи от редени в кръг свещи и промушени парцалени кукли. Впоследствие се оказа, че "сатанистите" са няколко тийнейджъри, които просто слушат по-странна музика и се опитват да докарат обстановка като по клиповете. За сметка на това крадците на метал са по-сериозни. Обрали са всичко, което може да се обере и предаде на вторични суровини за 7 стотинки килото

Източник: Стандарт Нюз

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-10-26&article=165652

И още нещо много интересно на видео за софийските бункери има тук

http://vbox7.com/play:04ba796a (http://vbox7.com/play:04ba796a)

vycanismajoris
October 1st, 2010, 02:39 PM
Иначе една не много популярна "тайна" от мен - под Витоша има тунел зад поделението на ВВС в Бояна. Доколкото знам излиза някъде при Владая. От доста време се каня да разпитам за малко подробности, ще видим какво помнят хората :) Знам, че може да мине камион.

Супер. На една пътека в гората над Бояна има занемарен вход/изход на някакво подземие. Много е вероятно да е същото, за което говориш.

bulgarisher, много интересни статии. Благодаря ти.

vycanismajoris
October 1st, 2010, 07:22 PM
Защо лифтът в Княжево не работи?
(17 май 2010) (със съкращения)
Това е първият кабинков лифт в България и днес като символ на безстопанствеността се вижда от цяла София. Витоша е част от живота на София, а Княжевският лифт е най-очевадният пример за връзката между планината и града в буквален и в преносен смисъл.

В буквален смисъл лифтът е връзката с града, тъй като чрез гениалното си комуникационно решение предоставя най-краткия достъп до планината. В урбанистичен план интеграцията на различни транспортни системи, съчетани по перфектен начин и с оглед на най-добрите достижения за времето и икономическа ефективност е забележителна. Това е един от най-висшите образци на градско планиране в България. Предполагам има хора, които още помнят за колко малко време можеше да се стигне от идеалния център на София до Копитото? Беше около 55 минути, включително и разходката през Боровата гора. Това е неповторимо, истинско богатство за града и населението му. Тук само да вметна, че като антипод на подобен инженерен и урбанистичен триумф комунистите не се напънаха да свържат Симеоновския лифт с трамваите №2 и №18 от Дървеница по бул. „Св. Климент Охридски" (не помня преди как се казваше). Така "новата" кабинка остана една периферна структура, дори бих казал „на полето", вместо да се вплете в градската транспортна система. Днес край нея има безумни комплекси, нашумели напоследък с пиянските побой и насилие от страна футболисти над силиконови хубавици.

Княжевският лифт е уникален и заради инженерното си решение: с 2 въжета, продиктувано от климатичните особености на Витоша. Това двойно закачане дава повече стабилност на кабините срещу вятъра. И въпреки че подобна нужда ще изпитват и някои от предложените от „Витоша ски" лифтове, такова решене не се предвижда, ако и при Резньовете да духат и по-силни ветрове. Това пък означава, че тяхната инвестиция е неразумна и недалновидна, тъй като няма да работи през дълъг период от сезона.

В преносен смисъл, Княжевският лифт илюстрира най-ярко връзката на Витоша и София, чрез своето запущение. Тази метафора на нашето отношение е ужасна. Като че нарочно лифтът бе запуснат и затворен. Не се намери кой да спре неговото разграбление и оплячкосване: на долната станция в края на деветдесетте години гледаха бойни кучета, на горната пък отдавна липсват не само двигателите, но и кабинките, тъй като бяха от алуминии. За съжаление дочух, че една от тях може да бъде видяна като експонат в магазин SLS на бул. „Черни връх", но наглостта никога не е достатъчна. И за да бъде картината по-пълна и съвсем „по нашенски" накрая лифтът бе приватизиран, след като неговото съществуване беше докарано до пълнен абсурд.

А защо бе спрян лифта? Първо ни се разказваше дълго време, че видите ли било скъпо за поддръжка съоръжение, че няма пари, не знам си какво си. Допълнително имаше и една авария, предизвикана от човешка грешка – поради неправилното закачване на кабинката, което се правеше ръчно, но това не се обясни ясно. В общественото мнение бе жив и спомен от една авария през 90те, ако не се лъжа 20 юли, пак предизвикана от човешкия фактор – няколко граждани от ромски произход в нетрезво състояние, които предизвикаха "резонанс" и извадиха от строя съоръжението. Всичките тези неща наляха вода в мелницата на говоренето и така се затри един прекрасен лифт. Да, той беше стар, но с добра поддръжка беше безопасен. Освен това, сам по себе си той беше атракция и можеше да се поддържа, но в България нямаме представа от историческа памет.
Източник: http://ski-bansko.blogspot.com/2010/05/blog-post_7408.html

И малко снимки:
http://4coolpics.com/pics/0059/046020059516.jpg

http://4coolpics.com/pics/0059/046020059517.jpg

http://4coolpics.com/pics/0059/046020059518.jpg

http://4coolpics.com/pics/0059/046020059522.jpg
by Maks (http://4coolpics.com)

uNDiDo
October 2nd, 2010, 01:57 AM
Интересно е не само под, но и над София; за всички, които не са успели да гледат -> Тук (http://www.btv.bg/news/bulgaria/institucii/story/872553003-Plyus_10_mln_lv_v_haznata_sled_vazdushnata_proverka_na_NAP_v_Sofia.html) :nuts::nuts::nuts:

bulgarisher
October 2nd, 2010, 09:44 AM
Интересно е не само под, но и над София; за всички, които не са успели да гледат -> Тук (http://www.btv.bg/news/bulgaria/institucii/story/872553003-Plyus_10_mln_lv_v_haznata_sled_vazdushnata_proverka_na_NAP_v_Sofia.html) :nuts::nuts::nuts:

Нестандартната данъчна проверка от птичи поглед, която ви показахме вчера засече изключително интересни дори за инспекторите от НАП имоти. "За мен беше много любопитно това, което видях отгоре. Аз си мислех, че живея в София и знам имотите в София, но това, което видях отгоре беше наистина впечатляващо", споделя Красимир Стефанов. :lol: :lol: :lol: :lol:

Данъчните започнаха въздушната проверка, защото нямат достъп до затворените комплекси и къщи с големи довари.

Eдин от нововъзникналите богаташки квартали e в район Панчарево с басейни, тенис кортове, сауни. Там може да се влезе или със съдебно решение или с персонална покана.

Екип на bTV реши да направи проверка от земята на някои впечатляващи имоти. Първи в списъка попадна къщата със собствена хеликоптерна площадка, която се намира над Киноцентър Бояна. Видимо той все още не се е нанесъл, тъй като довършителните работи по огромния палат продължават. А площадката, предвидена за хеликоптер, е превърната в място за хранене на работниците.

Силно впечатление от въздуха направи и едно огромно имение, наподобяващо нещо между сградата на Пентагона и имението от популярния у нас сериал "Гулденбургови”.

Въздушните проверки на данъчните ще продължат и над т.нар. "митничарски селища” и по Черноморието

vycanismajoris
October 2nd, 2010, 04:10 PM
http://lh5.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9ruWOW2U_I/AAAAAAAAaNM/V4p70lDPTVo/s640/PICT0301.JPG

http://lh5.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9ruXImSeCI/AAAAAAAAaNU/zhGbbKc_G2A/s640/PICT0303.JPG

http://lh4.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9ruYapM8dI/AAAAAAAAaNc/T1FIbz-c9F4/s640/PICT0304.JPG

http://lh5.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9ruZnEYAQI/AAAAAAAAaNk/aTfFx0bUQf4/s640/PICT0305.JPG

http://lh6.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9ruiOe3sjI/AAAAAAAAaOs/FZV2NlDqvZc/s640/PICT0319.JPG

http://lh5.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9runY5pERI/AAAAAAAAaPc/RQdn0ItfXb0/s640/PICT0327.JPG

http://lh3.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9rusgiadPI/AAAAAAAAaQI/ynXHVVis6Yg/s640/PICT0332.JPG
by venko staykov

vycanismajoris
October 2nd, 2010, 04:12 PM
http://lh3.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9ruupNKXmI/AAAAAAAAaQY/sF_-3luS1is/s640/PICT0334.JPG

http://lh5.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9rvAT2NvyI/AAAAAAAAaTA/_Ut4kzfSU48/s640/PICT0371.JPG

http://lh5.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9rvBQz1hyI/AAAAAAAAaTI/KL0SAeJK6C8/s640/PICT0372.JPG

http://lh6.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9rvDQOyAOI/AAAAAAAAaTY/wPEEV5zsCaQ/s640/PICT0376.JPG

http://lh3.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9rvGHlU_9I/AAAAAAAAaTw/Fb9uDvse1kE/s640/PICT0379.JPG

http://lh6.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9rvG8dMLyI/AAAAAAAAaT4/bhZLRsQ9-58/s640/PICT0381.JPG

http://lh5.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9rvJqXMl-I/AAAAAAAAaUU/wKLgpOu38gU/s640/PICT0386.JPG
by venko staykov

vycanismajoris
October 2nd, 2010, 04:14 PM
http://lh5.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9rvNR-ZqgI/AAAAAAAAaU0/GvfPpe0XSzI/s640/PICT0393.JPG

http://lh3.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9rvQgwO78I/AAAAAAAAaVQ/IBixzea2KDA/s640/PICT0396.JPG

http://lh5.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9rvRZ0ROUI/AAAAAAAAaVY/P485wV8iyNw/s640/PICT0397.JPG

http://lh4.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9rvbWxcPAI/AAAAAAAAaWM/aEaDTFCAhn0/s640/PICT0406.JPG

http://lh3.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9rviBgUsNI/AAAAAAAAaWw/iI0HDkt0rlk/s640/PICT0411.JPG

http://lh4.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9rvk6v602I/AAAAAAAAaXE/jdxfPFznJ30/s640/PICT0413.JPG

http://lh3.ggpht.com/_3ZUL2yVdbFo/S9rvnpXKcxI/AAAAAAAAaXc/ZTZoQ4q0wR0/s640/PICT0417.JPG
by venko staykov

vycanismajoris
October 2nd, 2010, 04:21 PM
Въпросче: Чия е жълтата къща в центъра на снимката?
http://i384.photobucket.com/albums/oo282/vycanismajoris/Housest.jpg

Celeborn
October 2nd, 2010, 04:54 PM
А мога ли да попитам каква е тази програма?

vycanismajoris
October 2nd, 2010, 05:30 PM
^^ http://gigasofia.com/

Celeborn
October 2nd, 2010, 05:49 PM
Страхотно, благодаря :) Далеч е от Будапещенската, но е доста яко, а и е доста прясна :)

timonass
October 2nd, 2010, 07:42 PM
Въпросче: Чия е жълтата къща в центъра на снимката?
http://i384.photobucket.com/albums/oo282/vycanismajoris/Housest.jpg

Това е къщата на Слави Трифонов
познах ли?

timonass
October 2nd, 2010, 08:05 PM
Ъъъъъ Дървенишка река при Мусагеница?

Да там има бомбоубежище минава се през няколко огромни метални врати разказвали са ми стари хора, че там са се крили по време на втората световна това е сигорна информация.Чувал съм че е било доста голямо като град за окло 2000 души ,но дали е така незнам след това правят базата която е днес.

vycanismajoris
October 2nd, 2010, 08:22 PM
Това е къщата на Слави Трифонов
познах ли?

:yes:

horus92
October 2nd, 2010, 09:59 PM
Не ми харесва. Грозна е. Вече всяка втора сграда я правят такъв цвят. :nuts: Разбира се това е лично мнение, ако беше с по-големи прозорци щеше да е по приемливо за мен.:)

bobsata
October 6th, 2010, 04:43 PM
Ровейки се из нета попаднах на това клипче доста е интересно :) http://vbox7.com/play:587794d4