View Full Version : Coridor feroviar european 22, Athina-Sofia-Budapest-Wien-Praha-Nürnberg/Dresden

Gadiri
October 21st, 2010, 02:39 AM
http://img541.imageshack.us/img541/6822/7beurailways2010pdf.jpg (http://img541.imageshack.us/my.php?image=7beurailways2010pdf.jpg)

http://img217.imageshack.us/img217/9927/7aabromaniezoom.jpg (http://img217.imageshack.us/my.php?image=7aabromaniezoom.jpg)http://img52.imageshack.us/img52/5063/7abeurailways2010.jpg (http://img52.imageshack.us/my.php?image=7abeurailways2010.jpg)

http://img177.imageshack.us/img177/9804/7dromaniezoom.jpg (http://img177.imageshack.us/my.php?image=7dromaniezoom.jpg)

Gadiri
October 21st, 2010, 02:49 AM
edit

Baiazid
October 21st, 2010, 09:16 AM
Asa cum spuneam, nu exista cordiorul 22. Este vorba de proiectul 22 din lista de proiecte TEN-T Railway, aferent cordiorului IV. Atentie la folosirea denumirilor! "Coridor" este o notiune mult mai complexa decat o cale ferata.

nenea_hartia
October 21st, 2010, 09:02 PM
^ Speak English or French please, cause Gadiri is not Romanian.
@ Gadiri: In fact, there is no Corridor 22, but Corridor IV. 22 is just the number on that list.

Baiazid
October 21st, 2010, 09:13 PM
@nenea_hartie: Oops... right. I wasn't paying attention.

@Gadiri: I was just saying that the European Union has defined only 10 transport corridors. On each corridor there are several ongoing projects. 22 is just the number of that railway project in the list of TEN-T projects.

Kidu
October 22nd, 2010, 09:29 AM
Mai las-o-n spuma marii de treaba, acum si franceza ne pui sa vorbim? ... de parca pe aici ar misuna numai poligloti.
Cum a venit arabetele asta si a dat o besina cum gata trebuie sa stam toti drepti si sa ne guduram pe langa el (tipic romanesc de altfel).
M-am saturat pana peste cap de harti,de retele feroviare si rutiere facute numai pe hartie. Ne aburesc de mai bine de zece ani ca vor reconstrui Curtici-Simeria de se va putea circula cu 160 km/h iar in realitate nu au facut NIMIC, dar NIMIC.
Pur si simplu mi s-a acrit sa vad zilnic fel de fel de prosti (naivi e prea putin zis) care se agita cu tot felul de harti si "status-uri" de parca s-ar schimba ceva. Ce "status of project monitored" cand noi nu batem un cui? Despre ce dracu' sa vorbim aici?
Nu sunt un pesimist dar pur si simplu m-am saturat de atatea SF-uri si fantezii.

Baiazid
October 22nd, 2010, 11:05 AM
^^ Proiectele TEN-T sunt cat se poate de serioase. Nu e nimic SF in ele. Insa mai mult decat sa initieze, aprobe si finanteze proiectele, UE n-are ce face. Guvernele noastre sunt SF, pentru ca nu sunt in stare sa se apuce de lucrari...

nenea_hartia
October 22nd, 2010, 05:00 PM
@Kidu: Cel despre care vorbeşti este foarte interesat de transportul feroviar românesc pe thread-ul international (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1044779). Era doar o chestiune de politeţe, dar evident, nu eşti obligat. Totuşi "tipic românesc" mi se pare răspunsul tău. :)

Cosmin
October 22nd, 2010, 07:00 PM
Hey, Gadiri!:wave:

I'll merge this with the Pan-European Corridor IV thread, if that's ok with everybody.
Mai las-o-n spuma marii de treaba, acum si franceza ne pui sa vorbim? ... de parca pe aici ar misuna numai poligloti.
Cum a venit arabetele asta si a dat o besina cum gata trebuie sa stam toti drepti si sa ne guduram pe langa el (tipic romanesc de altfel).
[...]
Pur si simplu mi s-a acrit sa vad zilnic fel de fel de prosti (naivi e prea putin zis) care se agita cu tot felul de harti si "status-uri" de parca s-ar schimba ceva.
And may I ask who the hell appointed you to police what languages we use?

And while I understand your frustrations regarding infrastructure in Romania, I don't see why you need to hurl insults at people.:ohno: Stop being an asshole!

ThunderTM
October 22nd, 2010, 08:34 PM
Well, you must admit, he did make some good remarks, although a tad to aggressively. Merging this thread with the before-mentioned one is quite frankly not a very good idea in my opinion, because all the discussions in THAT thread are mainly focused on road, NOT rail infrastructure.

Cadîr
October 22nd, 2010, 09:01 PM

Ce stii tu de spuma marii...?

Imi cer scuze de offtopic, dar forumul nu e romanesc, iar atunci cand vine un strain sa discute ceva cu tine, incerci sa gasesti limbaj comun, pentru a putea comunica, nu-i asa? Cum araba nu cred ca o stii, se pare ca nici franceza, dar nici in engleza nu poti ?

Chiar nu inteleg de ce trebuie sa jignesti, daca nu poti discuta intr-o limba de circulatie internationala. Nu a zis nimeni sa te guduri pe langa el, in fond nimeni nu castiga nimic pe forumul asta, dar trebuie sa existe un minim de respect intre oameni, si mai ales intre straini, nu ? Ce ar fi daca intre straini nu ar mai exista putin respect ?

Omul vrea sa comunice cu noi, si daca nu stie limba romana, si nici tu araba, nu e logic sa cauti o limba comuna ? Si daca nu poti sau nu vrei, de ce insulti ?

Eu cred ca tu ai ceva cu faptul ca e arab sau musulman, si nu cu faptul ca e strain.

Gadiri
October 23rd, 2010, 01:29 AM
@nenea_hartie: Oops... right. I wasn't paying attention.

@Gadiri: I was just saying that the European Union has defined only 10 transport corridors. On each corridor there are several ongoing projects. 22 is just the number of that railway project in the list of TEN-T projects.

Ok. :okay:

I'll merge this with the Pan-European Corridor IV thread, if that's ok with everybody.

And while I understand your frustrations regarding infrastructure in Romania, I don't see why you need to hurl insults at people.:ohno: Stop being an asshole!

:hi: Thunder talk for me :

Well, you must admit, he did make some good remarks, although a tad to aggressively. Merging this thread with the before-mentioned one is quite frankly not a very good idea in my opinion, because all the discussions in THAT thread are mainly focused on road, NOT rail infrastructure.

That's what I wanted to wrote.

Kidu
October 23rd, 2010, 07:30 AM
Eu cred ca tu ai ceva cu faptul ca e arab sau musulman, si nu cu faptul ca e strain.

Ce ar fi sa iti vezi tu de lipia ta si sa nu te mai bagi atata in seama. Oi fi avand o reactie mai exagerata si am primit un avertisment de la Cosmin pentru asta insa ceea ce am zis nu are nicio treaba cu religia sau cu tara din care provine.
Faptul ca tu esti musulman si te-ai simtit ofensat, ma lasa rece. Nu te-am inclus in discutie, nu am facut nicio generalizare asa scuteste-ma de morala asta gratuita.

P.S. Cat despre "spuma marii", ma lasi bai nene?

Cadîr
October 23rd, 2010, 04:02 PM
Ce ar fi sa iti vezi tu de lipia ta si sa nu te mai bagi atata in seama. Oi fi avand o reactie mai exagerata si am primit un avertisment de la Cosmin pentru asta insa ceea ce am zis nu are nicio treaba cu religia sau cu tara din care provine.
Faptul ca tu esti musulman si te-ai simtit ofensat, ma lasa rece. Nu te-am inclus in discutie, nu am facut nicio generalizare asa scuteste-ma de morala asta gratuita.

P.S. Cat despre "spuma marii", ma lasi bai nene?
:)
Daca vrei sa nu ma bag in seama, scrie pe un alt forum. Pana una-alta, sunt si eu cititor si participant la dezbatere.

Daca te lasa rece faptul ca ai jignit, e strict problema ta. Sau ar trebui sa fie. Dar nu mai am mari asteptari din partea ta.

Imi cer scuze de la ceilalti romani, dar ceea ce faci aici e strict rautate pura.

Hai, plec la lipia mea, dar intoarce-te si tu la mamaliga ta.

Kidu
October 25th, 2010, 09:35 PM
Nu prea mancam mamaliga in Ardeal. Cat despre lipie, mea culpa, uitasem ca arabii sunt cu asta si voi cu kebabul. :)
Mai in gluma sau mai serios, chiar nu ai de ce sa te ataci si sa faci referiri la religie pentru ca nu era vorba de asa ceva.
E adevarat ca am gresit numindu-l "arabete" insa imi asum greseala. Asta e tot.

Robi_damian
October 25th, 2010, 09:38 PM
^^ @Cosmin - how abut having Coridor IV - rutier and Coridor IV - feroviar as separate threads, in order not to mix things?

Cadîr
October 26th, 2010, 01:33 AM
It's easier to bring in new information about roads, and generally speaking, about road infrastructure, because some of us get involved in the traffic around those hot spots. But we must take into account that having a separate topic about the 4-th European Railway (corridor) will make it freeze, because of the lack of updated information. Few people will have direct access to the construction site.

Personal opinion :)

most
November 19th, 2010, 07:04 PM
^^Daca ai nevoie de documentare recenta, citeste aici raportul despre PP22 al lui Gilles Savary.

http://ec.europa.eu/transport/infrastructure/european_coordinators/2010_en.htm

2.7 Podul Vidin-Calafat
Podul rutier şi feroviar peste Dunăre de la Vidin-Calafat, dintre Bulgaria şi România,
reprezintă un proiect cheie nu doar pentru Bulgaria şi România, ci şi pentru Grecia (care nu
deţine nicio conexiune rutieră sau feroviară competitivă către Europa) şi pentru întregul
proiect prioritar. Acesta va crea o nouă legătură fixă peste Dunăre care să înlocuiască
serviciile insuficiente existente de transport cu feribotul.

Este destul de concludent. Podul de la Calafat va completa coridorul feroviar, chiar daca acesta va fi modernizat ulterior in Romania si Bulgaria. Putem sa observam si interesul manifestat pentru proiect de catre tarile fostei RSF Yugoslavia si extinderea catre nordul Germaniei.

giovani kun
November 19th, 2010, 07:18 PM

I was looking for quite some time at the thread pointed by you and found too few information about the rail-track and too much about city bypasses.
Bringing the discussion back to Pan-European Corridor IV I had this week the opportunity to look close at some rail portions and they look to be high-speed build (200-220 km/h) but not 300+ .I think that for starters that is a good progress :).
Thank you.

most
October 19th, 2011, 08:49 PM
Mai stie cineva in ce stadiu se afla modernizrea caii ferte Craiova - Calafat?

frunzaverde
October 19th, 2011, 09:01 PM
Mai stie cineva in ce stadiu se afla modernizrea caii ferte Craiova - Calafat?

Craiova - Calafat nu e in modernizare. Doar gara din Golenti, care, in august, era finalizata 85%.

Cat despre Simeria - Coslariu si celelalte proiecte, de la 'se vorbea' la licitatie e drum lung. Spre deosebire de epoca SF, licitatiile sunt in curs - pe 20 se afla ofertantii pentru Sighisoara - Atel, deja pentru Vintu - Coslariu se stiu ofertantii. Urmeaza anuntarea castigatorilor, semnarea contractelor, si in primavara, la lucru.

most
October 19th, 2011, 09:40 PM
^^Multumesc, frunzaverde!:cheers: Sa inteleg ca de la Dresda pana la Salonic/Istanbul asta este cel mai neglijat sector feroviar din ramura sudica a C IV?

frunzaverde
October 19th, 2011, 10:24 PM
^^Multumesc, frunzaverde!:cheers: Sa inteleg ca de la Dresda pana la Salonic/Istanbul asta este cel mai neglijat sector feroviar din ramura sudica a C IV?

Ca trafic, in momentul asta la concurenta (stransa) cu Promachonas - Strimonas. Ambele sunt acum tratate ca linii secundare. Macar pe Calafat - Craiova exista trafic de persoane. Pe Promachonas - Strimonas, un tren ocazional de marfa - cam unul la 2-3 saptamani.

Ca infrastructura, la greci parca 50 km/h era viteza maxima pe Promachonas - Strimonas, dar macar acolo e munte.
Nici la greci nici la bulgari nu s-au facut niciun fel de lucrari de upgrade sau reabilitare (si Montana - Vidin e cu restrictie de tonaj si viteza maxima este 60-70 pe aproape 70% din distanta). La bulgari insa linia Kulata - Sofia - Vidin este integral electrificata, si exista trenuri de rang superior pe toata distanta.

most
October 20th, 2011, 05:53 AM
Ok! Multumesc! Dar spre granita cu turcii parca lucrau ceva.

frunzaverde
October 20th, 2011, 12:27 PM
Ok! Multumesc! Dar spre granita cu turcii parca lucrau ceva.

Proiectul prioritar TEN-T 22 este doar Atena - Dresda via Sofia - Vidin - Calafat - Timisoara - Arad - Budapesta - Gyor - Bratislava/Viena - Brno - Praga - Dresda, cu ramura Arad - Brasov - Bucuresti - Constanta si München - Praga - Linz.

Nu include si Sofia - Plovdiv - Istanbul. Acolo, intr-adevar, s-a lucrat si se lucreaza pe sectiunea (Plovdiv) Krumovo - Dimitrovgrad - Svilengrad - Andreevo h., de la bornele km 165+550 la 315+500. Aceasta linie era simpla si neelectrificata.

Proiectul implica electrificare, upgrade-ul la 160 (200 pentru trenuri cu mecanisme de pendulare - nu ca BG ar avea vreunul), ERTMS (inclusiv GSM-R) si cateva sectiuni (apx. 10-15% din totalul liniei) dublate.

Problema e ca, desi s-a inceput lucrarea prin 2006, dupa ce s-au depus formalitati inca din 1999, contractul pentru cam jumatate (Dimitrovgrad - Svilengrad) a fost anulat in 2010 (prin renegociere cu Astaldi). Asa ca, fix la jumatate, nu mai exista electrificare (de la km 235+000 pana la km 298+800. In plus electrificarea intre Svilengrad si granita cu Turcia este inutilizabila, pentru ca gara Svilengrad este in lotul Astaldi care a fost anulat...

Stiu ca acest lot este licitat acum (in mai s-au deschis ofertele, nu stiu ce s-a intamplat dupa, nu mai gasesc nici o informatie pe nicaieri), prin echivalentul bulgaresc al POS-T (care se numeste OPT).

Spre deosebire de proiectele mari din RO, proiectul din BG are si un site binisor intretinut la:
http://www.plovdivsvilengradrailway.com/en/

Mi-ar fi placut un site echivalent pe proiectele mari romanesti de infrastructura (A1 - Sibiu-Timisoara-Arad, A2, M800...)

most
October 20th, 2011, 04:40 PM
Multumesc pentru efort! Sunt la curent cu diferentele dintre TEN-T si coridoare. Ti-am apreciat capacitatea de documentare si doream sa cunosc stadiul lucrarilor pe linia ferata Plovdiv-Svilengrad-granita turca. Modernizarea acestei legaturi va fi foarte utila in viitor trecerilor noastre de la Giurgiu si Calafat.:cheers:

Goldmund
October 20th, 2011, 07:57 PM
Sansa Romaniei:
Rep. Macedonia si Rep. Serbia nu sunt in UE! 'Coridoarele' UE sosele si cf. nu pot trece spre sud-estul Europei decat prin Romania(cu finantare UE), iar Romania va primi in continuare multi bani pentru a moderniza sau construi de la zero aceste coridoare. Totusi, Serbia se 'deschide' rapid spre UE, iar intarzierile din partea romanesca(intarzieri de neinteles!)mai ales in privinta cf., risca sa iroseasca un potential urias financiar si strategic pt. tara noastra.
Am vazut in ultimul timp ca incep sa se miste bine in privinta autostrazilor; mai raman caile ferate.

most
October 20th, 2011, 09:29 PM
Goldmund, potentialul este intr-o oarecare masura irosit. Este un potential de conjunctura si partial nu este durabil.
Intarzierile nu sunt de neinteles. Din pacate noi nu avem pentru capitala noastra o pozitie ca a Budapestei, Belgradului sau Sofiei. In clipa in care mergi pe o strategie rutiera care sa valorifice Bucurestiul, este dezavantajos sa creezi cai rutiere de genul Cluj - Iasi, Suceava/Iasi - Silistra/Constanta -Mangalia-Bulgaria sau Nadlac - Calafat. Adica un fel de "decat sa planga mama, mai bine sa moara ma-sa". :)
Cum incerci sa arati avantajele prezente si viitoare ale acestor trasee firesti, se va gasi imediat cineva care-ti va spune ca noi nu avem tranzit, ca nu este trafic, etc. Tocmai tranzitul poate crea resurse pentru viabilitatea unei cai. In timp ce unii incearca cu disperare sa-l atraga prin locuri in care s-au facut investitii masive, in special turistice, care acum au supraoferta si care sunt plasate cred ca banuiesti pe unde. Sa zicem ca este un interes legitim. Dar efectul maxim se obtine daca nu sunt alternative. :)

@roata are o postare foarte buna pe Motorways. Citez:

Dupa parerea mea, Ungaria s-a dezvoltat deoarece a devenit o tara de tranzit, cu un trafic aglomerat, iar cei mai multi bani vin de aici. Astfel, au construit o retea de drumuri eficienta, care este imbunatatita de la an la an.[...]
Coridorul IV trebuie sa devina prioritatea nr.1 a Ministerului Transporturilor, iar aici ma refer la viteza cu care sunt realizate diferitele tronsoane.
Chiar si deschiderea devreme a tronsonului Ungaria - Nadlac - Arad - Timisoara ar ajuta foarte mult doua orase foarte importante sa se dezvolte si ar fluidiza traficul infernal din acea zona. Doar sa se faca o data.

Singura cale de tranzit sprijinita in momentul de fata pe la noi de UE este C IV, ramura sudica. Sau mai bine zis PP7 si 22. Are un singur defect. :) Nu merge pe unde s-ar vrea. Sigur ca se va face si asta datorita presiunii cheltuirii banilor europeni care nu sunt de neglijat in conditiile economice actuale. Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca nu era UE si nu era conjunctura actuala?
Evident ca tranzitul atrage dezvoltare, investitii...Dar nu se respecta principiul ca dezvoltarea merge de la centru spre periferii. :) Evident ca se va dezvolta si zona parcursa de A1 pana la Sibiu. Nu numai cele doua orase ci toate de pe traseu. Se va dezvolta si zona turistica strabatuta care are un potential foarte mare care asteapta sa fie valorificat.
Cat despre sarbi, intrarea lor in UE va aduce avantaje mult mai mari dect pierderea unei parti din tranzit dar asta este o alta poveste. Printre altele, s-ar putea ca tocmai ei sa ne ajute cu tranzit pe alte directii.
Cand s-au desenat ultimele harti cu autostrazi Oltenia a fost neglijata. Desi podul de la Calafat controleaza strategic din punct de vedere rutier si feroviar o buna parte din Balcani. Nu numai pe directia PP7 si 22.