View Full Version : [Kraków] Rondo Business Park

Pages : [1] 2 3 4 5

noel.x
August 16th, 2004, 07:34 PM
CBO Olsza powraca z niebytu. Co wiecej, wyglada na to, ze projekt zostanie jednak zrealizowany. :)

http://www.cbo.com.pl/_i/cbo1_big.jpg
Ostatnie wiesci ze strony glownej projektu:

1 sierpnia 2004
Zarzad CBO podejmuje decyzje o rozpoczeciu nastepnej fazy prac budowlanych na terenie nieruchomosci i akceptuje ostateczny ksztalt powierzchni biurowych i uslugowych

4 sierpnia 2004
Pracownia architektoniczna Ingarden&Ewy z Krakowa przygotowuje finalne projekty budynku

6 sierpnia 2004
Trwaja przygotowania do wylonienia generalnego wykonawcy kompleksu CBO

9 sierpnia 2004
Rusza kampania marketingowa, czytaj o nas w najnowszym wydaniu Eurobuild Poland

9 sierpnia 2004
Uruchamiamy nasz Program Promocyjny na dla najemcow...

---------
Ma ktos tego Eurobuilda moze?

Wiecej szczegolow i wizualizacji na www.cbo.com.pl

Schroedinger's Cat
August 16th, 2004, 07:41 PM
Wielkie dzięki za info już niemal zapomniałem o tej inwestycji. Pytanie tylko, do którego etapu/fazy należy wieżowiec.

noel.x
August 16th, 2004, 07:52 PM
Wielkie dzięki za info już niemal zapomniałem o tej inwestycji. Pytanie tylko, do którego etapu/fazy należy wieżowiec.

Cale szczescie wiezowiec ma byc budowany w pierwszej kolejnosci.

Wysokosc: 55 metrow ;)

Oto elementy I etapu:

http://www.cbo.1nr.pl/_i/primus_1.jpg
http://www.cbo.1nr.pl/_i/commodus_2.jpg
http://www.cbo.1nr.pl/_i/arcus_3.jpg

Czyli to co najciekawsze idzie teraz do realizacji. Jesli chodzi o mnie to drugiej fazy moga w ogole nie robic.

Schroedinger's Cat
August 16th, 2004, 07:57 PM
Jesli chodzi o mnie to drugiej fazy moga w ogole nie robic.

Zgadzam się :okay: :)

Super wieści, ten kawałek miasta nabierze teraz charakteru. Szkoda tylko że jak zwykle kolejny wieżowiec w rozproszeniu, z dala od NOTa, CBC, czy biprostalu...ale nie ma co narzekać, cieszyć się trzeba :)

blue_warsaw
August 16th, 2004, 08:02 PM
TO chyba nasza Warsaw Trade Tower bedzie troche przypominac :P ;)

eosendil
August 16th, 2004, 08:10 PM
podoba mi się :)

zonc
August 16th, 2004, 09:13 PM
jezeli ten dół będzie taki jak FIMOWSKI to niech lepiej nie powstaje :P

martin
August 16th, 2004, 09:50 PM
mi przypomina biurowiec Antares w wawie na służewcu, z tym że ten bedzie wyższy, podoba mi sie ten biurowiec tylko szkoda ze tak daleko od ulicy bedzie

Raine
August 16th, 2004, 10:00 PM
ale by ładnie pasował do PAZIMU :D ale bez tej tylnej części

downhiller
August 17th, 2004, 01:04 PM
Postawili już tablicę z wizualizacją.Może dzięki tej inwestycji budynki w Czyżynach będą projektowane z większym rozmachem niz teraz, bo na razie te kilka 3-piętrowych szklanych klocków robi marne wrażenie.

Maff
October 19th, 2004, 11:12 PM
i jak? dzieje sie tam cos? koparki, wykopy? czy tylo postawili tablice i tyle?

Dziki REX
October 20th, 2004, 02:26 AM
Nie chcę straszyć, ale już mamy w polsce jeden wieżowiec w takiej kolorystyce i wszyscy dobrze go znamy. ;)

Krzycho
October 20th, 2004, 04:14 AM
Świetne wieści! Zawsze jak tamtędy jeździłem to myślałem sobie, że fajnie by było jak by tam coś postawili. Dużo się ostatnio inwestuje w tej części Krakowa. Nieopodal jest juz multikino, park wodny, geant, obi itd...teraz CBO. A co do samego projektu to też od razu ten wieżowiec skojarzył mi się z Reform, a te łososiowe kwadraty z Fim czyli wszystko co najlepsze w Warszawaie. Ale nie, tak na serio to dobry projekt jak na to miejsce. Rondo Polsadu w końcu nabierze miejskiego charakteru. Zawsze tam było jakoś pusto.

gregry
October 20th, 2004, 06:51 PM
Rondo Polsadu w końcu nabierze miejskiego charakteru. Zawsze tam było jakoś pusto.

Dziś przejeżdżając, zastanawiałem się czy po drugiej stronie Bora, na południu, zmieściłby się drugi? (mam wrażenie, że tak).
No i jeszcze kilka po przeciwległej stronie Strzelców na zachód.... (rozmarzyłem się)
Aaaaa później następne za nim w stronę multikina.
No i jeszcze kilka po południowej stronie Bora od ronda Polsadu w stronę Pijarów..

I mamy mały manhatanik :)

Balsen
October 21st, 2004, 12:03 AM
coś mało się słyszy o tej inwestycji, zaczęli już tam coś budować???

Schroedinger's Cat
November 10th, 2004, 03:40 PM
coś mało się słyszy o tej inwestycji, zaczęli już tam coś budować???
Też nic nie wiem, już mnie tam z pół roku nie było...

oralB
November 10th, 2004, 03:44 PM
Byłem w tamtych okolicach trzy dni temu i muszę z przykrością stwierdzić , że nie działo się tam nic , co by wskazywało , że inwestycja ruszyła ( rozumiem , że była niedziela itd. , ale ... ) .

gregry
November 14th, 2004, 02:55 PM
No to Panowie: dźwig już stanął :) !

sky's_the_limit
November 14th, 2004, 03:49 PM
mnie osobiscie sie troche ten rozowy kolorek nie specjalnie widzi reszta ok;)

sikoriusz
November 14th, 2004, 04:23 PM
Nie wiem, dlaczego, ale na powyższym zdjęciu, budynek wydaje się nieco 'przerośnięty. To przecież ogromna powierzchnia: od samego Bora aż do skrętu do Geanta. Porównując z obecnym budynkiem, ten troszkę mi się tam nie mieści.

gregry
November 14th, 2004, 04:48 PM
Nie wiem, dlaczego, ale na powyższym zdjęciu, budynek wydaje się nieco 'przerośnięty. To przecież ogromna powierzchnia: od samego Bora aż do skrętu do Geanta. Porównując z obecnym budynkiem, ten troszkę mi się tam nie mieści.

Odniosłem to samo wrażenie swego czasu

PS
Ciekawe czy impulsem do natychmiastowego rozpoczęcia są ostatnie wieści o szkieletorze (w końcu jest on bardziej w sercu)

cudak
November 14th, 2004, 07:09 PM
No to Panowie: dźwig już stanął :) !

Na prawdę ? Eee co ostatnio u Was się nagle ruszyło z tymi inwestycjami ? Władze się pozmieniały czy co ? Dobre wieści no to .. :cheers:
czekamy od czasu do czasu na jakiś update-cik

Balsen
November 14th, 2004, 11:00 PM
poważnie dźwig już jest? cholera nie uwierzę że ruszyli z robotami jak sam tego nie zobaczę!!!

kameleon
November 15th, 2004, 12:47 AM
witam!!!!!jestem tu nowy ale wiekszosc watkow jest mi dobrze znana i mimo ze od 4 lat mieszkam we wrocku to na biezaco staram sie sledzic wszelkie krakowskie inwestycje bowiem spedziłem w tym miescie 5 "długich"lat.ta inwestycja zwana CBO to tez zamieszchłe czasy wiec tymbardziej sie ciesze ze w koncu dochodzi do skutku:) bo i architektura całkiem,całkiem tylko ta kolorystyka cos nie bardzo!!!!!!moze dałoby sie cos z tym zrobic.pozdro dla wszystkich krakosow:)

behemot
November 15th, 2004, 11:49 AM
W sumie to jak bedzie wygladal ten wiezowiec okaze sie dopiero jak go wykoncza bo render nie jest najlepszy. Jezeli szklo bedzie przezroczyste, jasna czesc to kamien lub szare aluminium , a ten rozowy to piaskowiec taki jak na Nowej Kamienicy to bedzie sie dobrze prezentowal...Mam nadzieje ze nie skonczy sie kolorystyka pewnego warszawskiego wiezowca... Ale w sumie to projekt Ingardena wiec mozna spac spokojnie...

downhiller
November 15th, 2004, 04:50 PM
Użyty kamień będzie pewnie podobny do tego na elewacji biblioteki PATu.Tam dla mnie wypadł całkiem nieźle wiec ja jestem spokojny.

gregry
November 15th, 2004, 06:21 PM
Na prawdę ? Eee co ostatnio u Was się nagle ruszyło z tymi inwestycjami ? Władze się pozmieniały czy co ? Dobre wieści no to .. :cheers:

Chciałbym zobaczyć ten sam boom, ale kilka lat temu, gdyby nie blokowano Tishmana
(właściwie wszystkie projekty pochodzą z tamtego okresu, a i na szkieletora znalazłby się wtedy chętny. Pytanie, co jeszcze nie powstało przez tan galimatias - a mogło? ) :)

oralB
November 15th, 2004, 07:27 PM
Niechaj tylko zakupię sobie cyfróweczke i masz to jak w banku , bo daleko do tej inwestycji nie mam :)

Schroedinger's Cat
November 15th, 2004, 07:49 PM
Niechaj tylko zakupię sobie cyfróweczke i masz to jak w banku , bo daleko do tej inwestycji nie mam :)

Mam pomysł - jak już będziesz miał aparat to może byśmy się umówili i razem zrobili rundkę po Krakowie. Jak coś to się dogadamy na privie, pozdr!
:)

Stompi
November 15th, 2004, 07:58 PM
Żeby wam tylko reform plaza nie postawili:)Bo w pierwszej chwili myślałem,że to jego brat.Mam nadzieje,że materiały będa w gatunku,bo projekt nie zły.

oralB
November 15th, 2004, 09:15 PM
Mam pomysł - jak już będziesz miał aparat to może byśmy się umówili i razem zrobili rundkę po Krakowie. Jak coś to się dogadamy na privie, pozdr!
Pomysł godny uwagi i musze przyznać , że zyskał moją aprobatę :) Problem jest tego typu : z nieoficjalnych źródeł ( ale wiarygodnych ) informuję , że aparat będę miał tak gdzieś chwilkę przed gwiazdką , więc jak coś to dopiero w styczniu . Szczegóły już na priva lub gg . Pozdrawiam :)

gregry
November 17th, 2004, 09:20 PM
Renderek od tyłu:
http://gregry.tlen4you.net/nh/r/4.gif
http://www.superkrak.com.pl/wtrakcie/cbo_1.jpg

Dobra stronka o projekcie:

http://www.cbo.com.pl/inwestycja.html

http://www.cbo.com.pl/wynajem.htm

cudak
November 18th, 2004, 08:36 PM
Ech przy tej skali tego kompleksu - wieża powinna być wyższa ! Tak z 3-5 pieter . Zdecydowanie !

Schroedinger's Cat
November 18th, 2004, 08:43 PM
Ech przy tej skali tego kompleksu - wieża powinna być wyższa ! Tak z 3-5 pieter . Zdecydowanie !

No, myślę, że każdy forumowicz się z tym zgodzi :colgate:

A tak na serio to będę zadowolony na maksa, jak powstanie ta wieża, co jest na renderach.

oralB
November 18th, 2004, 08:44 PM
3 - 5 to jeszcze spoko , ale jakby była naprawdę wysoka , to by to beznadziejnie wyglądalo . Po prostu nie nawidzę pojedynczych wieżowców , wystających znad horyzontu jak jakiś kikut ( jakże by pięknie wyglądał WTT , gdyby wokół siebie miał choć ze dwie wieże ) .

cudak
November 18th, 2004, 09:25 PM
Łukasz dlatego napisałem 3-5 pięter , a nie dziesieć . Też tego nie lubię . Po prostu patrząc na render ten z widokiem z góry , przy tak dużym kompleksie wieża mogłaby być nieco wyższa , nieco :) .

Meo
November 22nd, 2004, 11:31 PM
Już myślałem, że tego nie wybudują, a jednak. Myślę, że ten biurowiec będzie się ładnie komponował z rondem Polsad, szczególnie że jest ciekawy architektonicznie. Biuro architektoniczne Ingardena projektowało Mangghę więc efekt powienien być niezły.

Krzycho
November 23rd, 2004, 02:06 AM
Myślę, że ten biurowiec będzie się ładnie komponował z rondem Polsad, szczególnie że jest ciekawy architektonicznie. Biuro architektoniczne Ingardena projektowało Mangghę więc efekt powienien być niezły.
Jestem tego samego zdania, zresztą pisałem już tutaj o tym; rondo PolSadu oraz cała okolica dużo zyskają dzięki tej inwestycji. Myślę, że to miejsce mogłoby stać się w przyszłości krakowskim centrum biznesowym, miejsca jest jeszcze bardzo dużo, zwłaszcza po drugiej stronie Andersa naprzeciw Geanta. Pozatym lokalizacja na granicy pomiędzy Krakowem a Hutą też temu sprzyja; można budować wysoko bo daleko od rynku. Myśle, że dobrze by się wkomponowało w krakowską panoramę kilka wieżowców ok100m w tym miejscu. Ale spokojnie, cieszmy się narazie z tej inwestycji. Niech rondo PolSadu stanie się krakowskim manchatanem :cheers: :cheers:

gregry
December 4th, 2004, 04:11 PM
Panowie i Panie - Szaluki wyrosły już ponad ogrodzenie -(Patrząc z poziomu ronda Polsadu (czyli z bardzo niska)). :cheers:

Z tego co widzę, to wznoszą budynek mający stać w miejscu wieży, czyli...

Schroedinger's Cat
December 4th, 2004, 04:25 PM
:banana:

Trzeba przyznać, że w Krakowie dużo się ostatnio dzieje!
Po Warszawie to drugi plac budowy w Polsce

Maff
December 4th, 2004, 10:18 PM
tez tam dzis przejezdzalem i szalunki zaczęly się piąc w górę. no to chyba zaczyna sie budowa wieży! :)

a tak w ogóle, to można chyba już temat przerzucić do "Wieści z budowy"

grzaniec z galicji
December 5th, 2004, 08:02 PM
Fajnie. To miejsce może nabrać zupełnie nowego charakteru gdy:
1 Inwestycja pod nazwą CBO zostanie zrealizowana
2 Linia tramwajowa na Mistrzejowice zostanie uruchomiona
a w niedalekiej odległosci zostana zrealizowane inwestycje ComArchu, Muzeum Lotnictwa PL i plany tej firmy http://www.superkrak.com.pl/planowane.htm
dojda do skutku :okay:
Pozdrawiam

gregry
December 5th, 2004, 08:55 PM
Fajnie. To miejsce może nabrać zupełnie nowego charakteru gdy:
1 Inwestycja pod nazwą CBO zostanie zrealizowana
2 Linia tramwajowa na Mistrzejowice zostanie uruchomiona
a w niedalekiej odległosci zostana zrealizowane inwestycje ComArchu, Muzeum Lotnictwa PL i plany tej firmy http://www.superkrak.com.pl/planowane.htm
dojda do skutku :okay:
Pozdrawiam

No i jeszcze jak trzasną konkretną termorenowację dla mojego osiedla, by zamknąć ładnie horyzont.

Maff
January 10th, 2005, 12:23 AM
no i jak tam postepy na budowie? dzieje sie tam cos? rosnie w gore wieza?

Balsen
January 10th, 2005, 12:51 AM
..coś tam się dzieje... :)

gregry
January 10th, 2005, 12:56 AM
Jak na życzenie (z dzisiaj)

http://gregry.tlen4you.net/nh/d1/cbo3.jpg

http://gregry.tlen4you.net/nh/d1/cbo.jpg

tutaj widać fundament prawego (czerwonego) skrzydła:
http://gregry.tlen4you.net/nh/d1/cbo2.jpg

ten budynek będzie (z tego co widać na renderach) obłożony niebieskim szkłem i połączony z nowym kompleksem:
http://gregry.tlen4you.net/nh/d1/cbo1.jpg

a tutaj, po drugiej stronie ulicy, stoją sobie takie fajne baraczki (jeszcze nie tak dawno z szybami i zamieszkane). Gdyby je wyburzyć i postawić drugi wieżowiec....
http://gregry.tlen4you.net/nh/d1/strocbo.jpg

Krzycho
January 10th, 2005, 01:02 AM
No pieknie, pieknie. Olek, Zbyszek, PB co ten watek jeszcze tu robi?;)

r2d2
January 10th, 2005, 01:15 AM
Fajnie "Sasiedzie" -Dzieki za fotki.Budynek wolnym tempem pnie sie do gory.Sam jak tylko dorwe sie do czyjejs cyfroweczki....Mysle ze w tym tygodniu na pewno.Ten tez byl w planie iiiii juz jest odfajkowany....

gregry
January 10th, 2005, 01:19 AM
Fajnie "Sasiedzie" -Dzieki za fotki.Budynek wolnym tempem pnie sie do gory.Sam jak tylko dorwe sie do czyjejs cyfroweczki....Mysle ze w tym tygodniu na pewno.Ten tez byl w planie iiiii juz jest odfajkowany....

ja mam cyfrówkę tylko (aż ) na tydzień (od &rju)

cudak
January 10th, 2005, 09:15 AM
No pieknie, pieknie. Olek, Zbyszek, PB co ten watek jeszcze tu robi?;)

Yes sir :) !

grzaniec z galicji
January 10th, 2005, 12:54 PM
a tutaj, po drugiej stronie ulicy, stoją sobie takie fajne baraczki (jeszcze nie tak dawno z szybami i zamieszkane). Gdyby je wyburzyć i postawić drugi wieżowiec....

Now wiec te baraczki, zostaly opuszczone wlasnie ze wzgledu na kieski stan, i sa przeznaczone do wyburzenia, ale wiadomo u nas wyburzenia dluzej trwaja niz... budowy ;)

gregry
January 10th, 2005, 05:48 PM
Now wiec te baraczki, zostaly opuszczone wlasnie ze wzgledu na kieski stan, i sa przeznaczone do wyburzenia, ale wiadomo u nas wyburzenia dluzej trwaja niz... budowy ;)

PS

...nie wstanę!! Tak będe leżał!!...

--------------------------------------------------------------------------------
Last edited by cudak : Today at 02:46 PM.

błąd w skrypcie?

Mi-V
January 10th, 2005, 06:13 PM
Witam!
CZytam forum od dłuzszego czasu (2 miesiace) ale dopiero teraz postanowilem sie ujwanic :D

Super ze budowa do przodu brnie,oby tak dalej! Ja ze wzgledu na zamieszkanie (poludiowy Krakow) rzadko bywam w tych okolicach, wiec DZIEKI za FOTKI!!

Pozdrawiam!

Guzik
January 10th, 2005, 06:19 PM
Ja troszke dłużej czytam forum, ale też dopiero od niedawna się ujawniłem ^^

Schroedinger's Cat
January 10th, 2005, 07:09 PM
Witam!
CZytam forum od dłuzszego czasu (2 miesiace) ale dopiero teraz postanowilem sie ujwanic :D

Super ze budowa do przodu brnie,oby tak dalej! Ja ze wzgledu na zamieszkanie (poludiowy Krakow) rzadko bywam w tych okolicach, wiec DZIEKI za FOTKI!!

Pozdrawiam!

Witaj, skąd dokładnie jesteś?

Dzięki gregry za zdjęcia, a jednak inwestycja ruszyła, już na pewno (musiałem zobaczyć na własne oczy), bardzo się cieszę :banana:

Mi-V
January 10th, 2005, 07:23 PM
@ Mikael : mieszkam na ulicy Malwowej ,obok nowej trasy Turowicza (miedzy Wola Duchacka Zachod a Łagiewnikami)

Na stronie http://www.bonarka.show.webpark.pl/galeria/nwt.html zdjecie nr12 ( po prawej na dole ) to widoki z moich okolic w strone miasta. Z ta nowa trase to mi wygode zrobili:)

Schroedinger's Cat
January 10th, 2005, 07:38 PM
A tą fotę pozwolę sobie wkleić, bo mi się bardzo podoba

http://www.bonarka.show.webpark.pl/galeria/_image/nwt/nwt012.jpg

P.S. Ja mieszkam na nowym ruczaju, osiedle szuwarowa (vis a vis biblioteki papieskiej). Wcześniej mieszkałem na os. oficerskim (koło mogilskiego), potem 14 lat na azorach.

Mi-V
January 10th, 2005, 08:14 PM
@Mikael: no Prosze tez mialem mieszkac na szuwarowej ale ostatecznie mieszkam gdzie mieszkam. Okolice masz ladne ,cicho spokojnie, nawet basen tam chyba masz ( z tego co pamietam:) Osiedla Europejskie tez sie ciekawie zapowiadaja.

Czesto smigam tą ulica ( ja ja nazywam avenu "aweniu" :) ). Na górce obok parkingu dla autobusow sa fajne widoki na miasto.Wlasnie z tego miejsca jest zdjecia + zoom.

Swoja droga moze ktos z Krakusow posiadajacych cyfrowke zrobilby pare zdjec z wieży Sanktuarium w Łagiewnikach(IMHO ładne widoki na Wawel i Stare Miastopodobne do powyższego zdjeci^ ), co wy na to?

piter_vel_pior
January 10th, 2005, 09:48 PM
szczena mi opadła!!! Mieszkam na Olszy i w zyciu nie wpadłbym ze takie rzeczy maja tu jeszcze powstać! O CBO mówiło się od dawna!Ale hotel http://www.superkrak.com.pl/planowane.htm tzn teraz juz wiem co dlaczego oni tam tak posprzatali. A ten cały mall to już mnie zatkał! przeciez zaraz obok jest Geant

oralB
January 10th, 2005, 11:26 PM
A to mi niespodzianka :) Przechodziłem obok w sobotę i nie zauważyłem żadnych postępów , więc nie cykałem fotek ( ale w sumie było to chwilkę przed 22 , więc noc przysłoniła mi jakiekolwiek szczegóły ) .

miglanc
January 10th, 2005, 11:42 PM
Bardzo dobre wiesci. Jak dla mnie to mogliby nieco odswierzyc projekt, mianowicie uzyc bardziej wspolczesnych kolorow i podwyrzszyc wysoki budynek o kilka pieter. :)

Schroedinger's Cat
January 11th, 2005, 10:47 AM
@Mikael: no Prosze tez mialem mieszkac na szuwarowej ale ostatecznie mieszkam gdzie mieszkam. Okolice masz ladne ,cicho spokojnie, nawet basen tam chyba masz ( z tego co pamietam:) Osiedla Europejskie tez sie ciekawie zapowiadaja.

Jest kryty basen, 2 (1 kryty) korty tenisowe, siłownia, sauna i takie tam duperele. Całkiem tu przyjemnie.
Osiedle europejskie to architektoniczna 1 klasa, fajne jest także na obozowej (po drugiej stronie kobierzyńskiej, od szuwarowej), tyle że schowane w lasku i z ulicy zupełnie go nie widać.

Swoja droga moze ktos z Krakusow posiadajacych cyfrowke zrobilby pare zdjec z wieży Sanktuarium w Łagiewnikach(IMHO ładne widoki na Wawel i Stare Miastopodobne do powyższego zdjeci^ ), co wy na to?

Byłem na tej wieży i muszę przyznać, że widoki rzeczywiście bardzo dobre. Gdybym miał aparat, to dawno byłby już wątek stamtąd ;)

grzaniec z galicji
January 11th, 2005, 10:48 AM
szczena mi opadła!!! Mieszkam na Olszy i w zyciu nie wpadłbym ze takie rzeczy maja tu jeszcze powstać! O CBO mówiło się od dawna!Ale hotel http://www.superkrak.com.pl/planowane.htm tzn teraz juz wiem co dlaczego oni tam tak posprzatali. A ten cały mall to już mnie zatkał! przeciez zaraz obok jest Geant
No wlasciwie to juz sam nie wiem,bo te plany troche juz przykurzone sa ;) (no ale jak odswiezyli CBO,to moze i odswieza cala reszte tych projektow) co do mall'a to tam narazie zwozi sobie ziemie TransZiem, wiec nie wiem czy jest to przygotowanie do samej inwestycji, ale fajnie by bylo. Swoja droga cos sie faktycznie buduje, obok Parku Wodnego(po stronie zach) a w zasadzie po obu stronach drogi dojazdowej z polnocy do Geanta.
Tylko wszystko to robi sie tak troche cichaczem (bez żurawi) i stad moze taka mala wiedza o tych budowach.

grzaniec z galicji
January 11th, 2005, 10:51 AM
Jest kryty basen, 2 (1 kryty) korty tenisowe, siłownia, sauna i takie tam duperele. Całkiem tu przyjemnie.
Osiedle europejskie to architektoniczna 1 klasa, fajne jest także na obozowej (po drugiej stronie kobierzyńskiej, od szuwarowej), tyle że schowane w lasku i z ulicy zupełnie go nie widać.

Byłem na tej wieży i muszę przyznać, że widoki rzeczywiście bardzo dobre. Gdybym miał aparat, to dawno byłby już wątek stamtąd ;)

Mikael, wiesz w ktorym to miejscu prezydent chce podarowac Wam te mieszkania komunalne? Faktycznie jest to tak blisko Szuwarowej i Obozowej? Bo troche sie szumu zrobilo wokol tej sprawy, ale wlasnie miejsca dokladnego nie znam :/

Schroedinger's Cat
January 11th, 2005, 11:13 AM
Mikael, wiesz w ktorym to miejscu prezydent chce podarowac Wam te mieszkania komunalne? Faktycznie jest to tak blisko Szuwarowej i Obozowej? Bo troche sie szumu zrobilo wokol tej sprawy, ale wlasnie miejsca dokladnego nie znam :/

Też dokładnie nie wiem, muszę znaleźć tyo pismo to sprawdzę.
Ale trzeba przyznać, że Majchrowski jak na lewaka myśli prawidłowo, ale jak na prezydenta miasta to zupełnie bez sensu.
Te okolice to piękny rejon, ludzie kupili tu drogie mieszkania z tego właśnie względu, że jest tu spokój, dużo zieleni no i z dala od typowych blokowisk. A tu nagle zamierza się wybudować tanie osiedle dla ludzi, tu nie da się ukryć: wśrod których jest nieciekawy element; a dodatkowo takie duże osiedle zmieni zaciszny charaktertego miejsca. Nasze mieszkania od razu stracą na wartości, stanie się bardziej niebezpiecznie no i zniszczy się tą oazę spokoju. W TV Kraków była wczoraj debata i trzeba przyznać, że argumenty przeciw budowie tych tebeesów były dużo lepsze niż argumenty Majchrowskiego. Po pierwsze w Europie wyciągnięto wnioski z takich praktyk, zwłaszcza we Francji. Tam już nie buduje się takich osiedli komunalnych, bo to wielka pomyłka i socjologiczna i społeczna, tylko budownictwo rozrzuca się po całym mieście. Nie mam nic przeciwko wybudowaniu tu takich 2, 3 bloków (wszak są na Bobrzyńskiego już TBSy), ale nie całego osiedla! Po co budować od razu slumsy?? Na Krowodrzy popełniono ten błąd i ludzie z zacisznego dotąd osiedla bardzo na ten stan rzeczy narzekają.

Jest masa argumentów przeciw, ale wydaje się, że ten zatwardziały lewak będzie starał dopiąć swego. Nie chcieli go wybrać rektorem UJ, to się teraz wyżywa i daje upust swoim ambicjom. Ten człowiek jest zupełnie nierealny. Swoją drogą może pogadał by na ten temat z byłym rektorem UJ, który mieszka na szuwarowej, może wybił by mu on ten pomysł z głowy.

Mi-V
January 11th, 2005, 02:35 PM
Zaraz jade do miasta i mysle ze nadrobie drogi i przejade sie na budowe kolo Geant'a,
az sie milo patrzy jak nasze miasto rosnie w oczach :D

Krzycho
January 11th, 2005, 08:05 PM
Zaraz jade do miasta i mysle ze nadrobie drogi i przejade sie na budowe kolo Geant'a,
az sie milo patrzy jak nasze miasto rosnie w oczach :D
Moglbys przy okazj zrobic fotke tego nowego akademika przy akademikach polibudy, plizzz? Jak opuszczalem Krakow w 2002roku to byl on jeszcze w budowie ale bardzo mi sie podobal i do tej pory nie wiem jak ostatecznie wyglada:(

Mi-V
January 11th, 2005, 09:43 PM
Moglbys przy okazj zrobic fotke tego nowego akademika przy akademikach polibudy, plizzz? Jak opuszczalem Krakow w 2002roku to byl on jeszcze w budowie ale bardzo mi sie podobal i do tej pory nie wiem jak ostatecznie wyglada:(

Osobiscie nie posiadam cyfrowki, ale raz na nakis czas ( 2tyg) pozyczam od kolegi. Jak bede mial cyfre w reku to zrobie cos amatorskiego , np. akademik PK :)

grzaniec z galicji
January 11th, 2005, 10:33 PM
@Krzycho, czy chodzi Ci o te nowe budynki - profesorskie PK?
Bo jesli tak, to tutaj masz zdjecia "r2d2" z naszego forum, widoki z pierwszego akademika przy bora komorowskiego (tzn z DS4), innych nowych akademikow PK nie znam, a jestem w temacie ;)
http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/Obraz019.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/Obraz020.jpg
i fajny link r2d2 tez podal http://riad.pk.edu.pl/~osiedle/aktual.html
o to Ci chodzilo?

grzaniec z galicji
January 11th, 2005, 10:41 PM
Też dokładnie nie wiem, muszę znaleźć tyo pismo to sprawdzę.
Ale trzeba przyznać, że Majchrowski jak na lewaka myśli prawidłowo, ale jak na prezydenta miasta to zupełnie bez sensu.
Te okolice to piękny rejon, ludzie kupili tu drogie mieszkania z tego właśnie względu, że jest tu spokój, dużo zieleni no i z dala od typowych blokowisk. A tu nagle zamierza się wybudować tanie osiedle dla ludzi, tu nie da się ukryć: wśrod których jest nieciekawy element; a dodatkowo takie duże osiedle zmieni zaciszny charaktertego miejsca. Nasze mieszkania od razu stracą na wartości, stanie się bardziej niebezpiecznie no i zniszczy się tą oazę spokoju. W TV Kraków była wczoraj debata i trzeba przyznać, że argumenty przeciw budowie tych tebeesów były dużo lepsze niż argumenty Majchrowskiego. Po pierwsze w Europie wyciągnięto wnioski z takich praktyk, zwłaszcza we Francji. Tam już nie buduje się takich osiedli komunalnych, bo to wielka pomyłka i socjologiczna i społeczna, tylko budownictwo rozrzuca się po całym mieście. Nie mam nic przeciwko wybudowaniu tu takich 2, 3 bloków (wszak są na Bobrzyńskiego już TBSy), ale nie całego osiedla! Po co budować od razu slumsy?? Na Krowodrzy popełniono ten błąd i ludzie z zacisznego dotąd osiedla bardzo na ten stan rzeczy narzekają.

Jest masa argumentów przeciw, ale wydaje się, że ten zatwardziały lewak będzie starał dopiąć swego. Nie chcieli go wybrać rektorem UJ, to się teraz wyżywa i daje upust swoim ambicjom. Ten człowiek jest zupełnie nierealny. Swoją drogą może pogadał by na ten temat z byłym rektorem UJ, który mieszka na szuwarowej, może wybił by mu on ten pomysł z głowy.
generalnie sie zgadzam, tez chyba sie sklaniam ku rozwiazaniu bardziej rozproszonej budowy TBSow niz walniecia calego osiedla w jednym miejscu (bez wzgledu gdzie by to bylo, bo z pewnoscia nawet mieszkancy odleglej Ruszczy tez nie zyczyliby sobie takich wspolokatorow-nikogo nie obrazajac, bo oczywiscie niektorzy z TBS sa naprawde normalnymi ludzmi)

Krzycho
January 11th, 2005, 10:57 PM
@Krzycho, czy chodzi Ci o te nowe budynki - profesorskie PK?
Bo jesli tak, to tutaj masz zdjecia "r2d2" z naszego forum, widoki z pierwszego akademika przy bora komorowskiego (tzn z DS4), innych nowych akademikow PK nie znam, a jestem w temacie ;) ....

o to Ci chodzilo?
Nie, nie, chodzi mi o ten budynek przy glownej ulicy w bezposrednim sasiectwie akademikow z wielkiej plyty. Budowali go w 2001/2002 Moze to nie akademik? :dunno:

r2d2
January 11th, 2005, 11:07 PM
Tak.To nie akademik.To fabryka kluczy (czy cos takiego).Jutro pozyczam od sasiada z pokoju obok aparat.Pstrykne (tez) temu budynkowi pare fotek.Jezeli ktos ma jakies "zyczenia" w sprawie jakiegos obiektu w Krakowie to do jutra rana przyjmuje "zamowienia".Potem robie wypad.

Krzycho
January 11th, 2005, 11:10 PM
Tak.To nie akademik.To fabryka kluczy (czy cos takiego).Jutro pozyczam od sasiada z pokoju obok aparat.Pstrykne (tez) temu budynkowi pare fotek.Jezeli ktos ma jakies "zyczenia" w sprawie jakiegos obiektu w Krakowie to do jutra rana przyjmuje "zamowienia".Potem robie wypad.
Kamienice, kamienice plizzzz (najlepiej okolice Dietla, Gertrudy, Karmelicka)

r2d2
January 11th, 2005, 11:19 PM
Tak Krzycho- Kamienice sa w planie hehe.Jeszcze dodatkowe info o budynku o ktorym wspomniales.

V-CE MISTER KRAKOWA 2002

Budynek produkcyjno-biurowy firmy Pfaffenhain przy ul. Skarżyńskiego

Autor proj.: arch. Michał Szymanowski - Studio S

Współpraca autorska: arch. Jacek Poproch

Współpraca arch.: Iwona Bakuła, Borys Korszyński, Anna Nakoneczna – Korszyńska, Katarzyna Basista, Katarzyna Osielcza

Inwestor: Pfaffenhaim

Rok Realizacji: 2001

Położony na stoku jednokondygnacyjny zespół złożony z dwóch skrzydeł na rzucie litery L, obejmujących wewnętrzny dziedziniec manewrowy o kształcie trójkąta. Ściany zamykające z betonu.

Wyróżnienie (ex aequo) za:

- Niekonwencjonalne rozwiązanie obiektu przemysłowego w otoczeniu campusu wyższej uczelni, z wykorzystaniem spadku terenu;

Udany eksperyment rozwiązań materiałowych (barwiony beton, powłoki metalowe).

Foto i info ze stronki SARP
http://www.sarp.krakow.pl/mk10.jpg

Balsen
January 12th, 2005, 12:56 AM

To ja bardzo proszę Dom Helclów...

grzaniec z galicji
January 12th, 2005, 12:20 PM
aha o to chodzilo, zmylilo mnie to ze powiedziales cos o akademikach ;) spoko i tak bym nie wiedzial co sie tam miesci :)

grzaniec z galicji
January 12th, 2005, 12:51 PM
Ehhh nie zdazylem z propozycja, jak sie jedzie ul Okulickiego w strone os Na Stoku, na wysokosci Ośrodka Jazdy Konnej,sa rozkopy i to powiem szczerze niczego sobie (wieksze niz CBO;)) Chodzi o zdjecia tego czegos i takie pytanie: co sie tam swieci ?
Wiem ze ma byc w tamtych okolicach wezel (obwodnica+okulickiego(ewentualnie łowinskiego)) wiec moze zarzad drog mnie zaskoczyl i rozpoczal juz prace-nie obrazilbym sie-ale wierzyc mi sie w to nie chce za bardzo ;). Ma ktos jakies info na ten temat.

Krzycho
January 12th, 2005, 07:35 PM
Tak Krzycho- Kamienice sa w planie hehe.Jeszcze dodatkowe info o budynku o ktorym wspomniales.

V-CE MISTER KRAKOWA 2002

Budynek produkcyjno-biurowy firmy Pfaffenhain przy ul. Skarżyńskiego

Autor proj.: arch. Michał Szymanowski - Studio S

Współpraca autorska: arch. Jacek Poproch

Współpraca arch.: Iwona Bakuła, Borys Korszyński, Anna Nakoneczna – Korszyńska, Katarzyna Basista, Katarzyna Osielcza

Inwestor: Pfaffenhaim

Rok Realizacji: 2001

Położony na stoku jednokondygnacyjny zespół złożony z dwóch skrzydeł na rzucie litery L, obejmujących wewnętrzny dziedziniec manewrowy o kształcie trójkąta. Ściany zamykające z betonu.

Wyróżnienie (ex aequo) za:

- Niekonwencjonalne rozwiązanie obiektu przemysłowego w otoczeniu campusu wyższej uczelni, z wykorzystaniem spadku terenu;

Udany eksperyment rozwiązań materiałowych (barwiony beton, powłoki metalowe).

Foto i info ze stronki SARP
http://www.sarp.krakow.pl/mk10.jpg
Tak, dokladnie o to mi chodzilo. Fajny ten budynek, wyglada bardzo futurystycznie, nie wiem dlaczego ubzduralem sobie, ze to akademik bedzie, pewnie dla tego, ze stoi obok Balona i reszty :D

r2d2
January 12th, 2005, 08:19 PM
Tak jak obiecalem wrzucam tu pare fotek z dzisiejszego dnia:
http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005003.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005007.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005006.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005008.jpg

http://img.photobucket.com/albums610/bubu/styczen12-2005009.jpg/v

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005005.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005009.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005010.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005013.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005014.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005015.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005017.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005018.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005019.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005020.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005022.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005023.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005024.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v610/bubu/styczen12-2005025.jpg

Krzycho
January 12th, 2005, 08:38 PM
Dzieki za foty, budynek Pffafenhein jest swietny, moze by zrobic polla? Krakowski aquapark tez najlepszy w kraju IMO. Ta czerwona rura ponoc najdluzsza w Europie ale raczej nudna, najwiekszy zastrzyk adrenaliny daje ta zolta a w fioletowej to jest niezly klimat(ciemno, gwiazdki, swiatelka, odglosy :crazy2:), w srodku sa jeszcze dwie super zjezdzalnie prawie pionowe swojego czasu bylem stalym bywalcem tego obiektu :) Fajnie, ze CBO zasloni ten paskudny biurowiec Budostal2.

Schroedinger's Cat
January 12th, 2005, 08:47 PM
Ten biurowiec wypadałoby dać do głosowania w dziale MissPolski ;)

Stompi
January 12th, 2005, 09:52 PM
Czy jadać z Ruczaju do centrum mija sie tę budowę?

grzaniec z galicji
January 12th, 2005, 09:59 PM
Nie. Prowadzac linie na mapie z Ruczaju przez centrum w strone Huty (linia z płd - zach do płn-wsch czesci Krakowa) CBO bedzie dokladnie po przeciwnej stronie centrum niz ruczaj :)

oralB
January 12th, 2005, 10:00 PM
he he raczej nie , gdyż ten plac budowy znajduje się w północnej części miasta , na Prądniku Czerwonym :)

grzaniec z galicji
January 12th, 2005, 10:02 PM
Ten biurowiec wypadałoby dać do głosowania w dziale MissPolski ;)
Ktos chyba wspomnial wczesniej ze beda go rewitalizowac, w zwiazku z powstaniem nowych budynkow CBO. Byloby swietnie :okay:

Maff
January 12th, 2005, 10:36 PM
bedzie oblozony blekitnym szklem - zreszta widac na renderach

http://www.cbo.com.pl/_i/cbo1_big.jpg

Krzycho
January 12th, 2005, 11:30 PM
Rzeczewiscie, nie skojarzylem wczesniej. To bardzo dobra wiadomosc :)

Balsen
January 12th, 2005, 11:36 PM
Ale zdaje się, że starszymi zabudowaniami zajmą się w kolejnych etapach inwestycji - z tego co wyczytałem na stronie inwestora...

Krzycho
January 12th, 2005, 11:41 PM
Nie chce byc zlosliwy ale ten render wyglada mi troche na krzyzowke Millenium Plaza i FIM Tower :D Mam nadzieje, ze w rzeczywistosci bedzie to lepiej wygladalo

Krzycho
January 12th, 2005, 11:42 PM
...a zreszta jak na architekture przedmiesci to bardzo dobry projekt

Balsen
January 12th, 2005, 11:49 PM
Ten building świetnie wypełni narożnik tych ulic.. cieszę się żego stawiają

A tak w ogóle to nie cierpię tego ronda - doszło tu do mojego pierwszego wypadq samochodowego.... (na dodatek z mojej winy)

Krzycho
January 12th, 2005, 11:55 PM
Ten building świetnie wypełni narożnik tych ulic.. cieszę się żego stawiają

A tak w ogóle to nie cierpię tego ronda - doszło tu do mojego pierwszego wypadq samochodowego.... (na dodatek z mojej winy)
Jestem tego samego zdania. Jak mieszkalem na os. Dywizjonu303 to codziennie tamtedy przejezdzalem i codziennie draznil mnie plot przy rondzie a za plotem nic......Jak juz wczesniej mowilem, chcialbym aby wokol ronda Polsadu powstal krakowski "manhatan"

behemot
January 13th, 2005, 01:04 PM
Nie chce byc zlosliwy ale ten render wyglada mi troche na krzyzowke Millenium Plaza i FIM Tower :D Mam nadzieje, ze w rzeczywistosci bedzie to lepiej wygladalo

Ja caly czas mam nadzieje ze to bedzie SREBRNE aluminium i PRZEZROCZYSTE szklo a nie biale plytki i jadowicie niebieskie lusterka jak na MP

Schroedinger's Cat
January 13th, 2005, 01:06 PM
Dokładnie behemot!
Taki high-tech, w przeciwnym razie będzie plastikowy kiczowaty budyneczek...

Krzycho
January 14th, 2005, 02:17 AM
Dokładnie behemot!
Taki high-tech, w przeciwnym razie będzie plastikowy kiczowaty budyneczek...
Bez przesady panowie, jak na okolice (bloki, blaszaki) bedzie git nawet w wersji z renderow ;) A poza tym skad przypuszczenia, ze jest inny projekt? Czy to tylko poprostu takie marzenia :)

Szabo
January 14th, 2005, 02:21 AM
czy na tym kawałku trawnika między budynkiem a rondem mają zamiar urządzić pole golfowe??

Krzycho
January 14th, 2005, 02:51 AM
czy na tym kawałku trawnika między budynkiem a rondem mają zamiar urządzić pole golfowe??
Chyba mini-golf :)

Mi-V
January 14th, 2005, 03:47 AM

Myśle ze na potrzeby renderu zrobili taką ładną trawke, w rzeczywistosi pewnie bedzie gorzej:)
Choc kto wie moze pracownicy w przerwie obiadowej beda wyskakiwali na mała partyjke ( dołek będzie na rondzie:D ) :cheers:

Schroedinger's Cat
January 14th, 2005, 10:23 AM
Bez przesady panowie, jak na okolice (bloki, blaszaki) bedzie git nawet w wersji z renderow ;) A poza tym skad przypuszczenia, ze jest inny projekt? Czy to tylko poprostu takie marzenia :)

Problem w tym, że na renderze nie jest najgorzej. Mnie się ten budynek bardzo podoba i baaardzo się cieszę, że powstanie, tego nie neguję, ale zwracam uwagę, jak jakość projektu może się zmienić diametralnie w zależności jakie materiały będą użyte.

behemot
January 14th, 2005, 11:58 AM

Z renderu wlasnie wynika aluminium i przezroczyste szklo....

grzaniec z galicji
January 14th, 2005, 07:43 PM
Jesli chodzi o kolory to na renderach caly kompleks mi sie podoba, duzo daja te czerwone wstawki dolnych budynkow-ozywiaja otoczenie. Oby tylko materialy nie byly kiczowate!

Mi-V
January 15th, 2005, 07:34 AM
Ja mam przeczucie ze to bedzie tak jak z GK, na renderach było srednio i ludzie marudzili ,a jak zaczeli elewacje robic to sie okazalo ze jest bardzo ladnie. Troche optymizmu panowie :D :cheers:

Krzycho
January 15th, 2005, 08:36 AM
Jesli chodzi o kolory to na renderach caly kompleks mi sie podoba, duzo daja te czerwone wstawki dolnych budynkow-ozywiaja otoczenie. Oby tylko materialy nie byly kiczowate!
Te wstawki wygladaja mi bardziej na takie lososiowe podobne do tych z FIM Tower chociaz wiadomo, duzo zalezy od materialow ale i tak jak na to miejsce to na pewno bedzie extra. Okolica robi sie coraz bardziej miejska, cywilizowana. Do tej pory byly to tylko szerokime arterie laczacye Krakow z Nowa Huta wsrod nieuzytkow i blokow. Teraz Centra Handlowe, Aguapark, Multikino, CBO...ciekawe co nastepne, jeszcze sporo miejsca jest.

grzaniec z galicji
January 15th, 2005, 09:20 PM
Te wstawki wygladaja mi bardziej na takie lososiowe podobne do tych z FIM Tower chociaz wiadomo, duzo zalezy od materialow ale i tak jak na to miejsce to na pewno bedzie extra. Okolica robi sie coraz bardziej miejska, cywilizowana. Do tej pory byly to tylko szerokime arterie laczacye Krakow z Nowa Huta wsrod nieuzytkow i blokow. Teraz Centra Handlowe, Aguapark, Multikino, CBO...ciekawe co nastepne, jeszcze sporo miejsca jest.
Mysle Krzycho, ze spokojnie mozesz jeszcze do swojej wyliczanki wrzucic: ComArch,Mostostal,ComArch II i co tam jeszcze buduja (w Parku technologicznym PK)
Poza tym wcale mnie to nie dziwi- to zainteresowanie terenami pomiedzy NH a centrum Krakowa-rozdziela on dwa skupiska ludnosci:z jednej 400tys z drugiej 300tys(na oko rzecz jasna;) ),znakomity dojazd,miejsca parkingowego pod dostatkiem,w parku ulgi podatkowe - czego chciec wiecej!

oralB
January 24th, 2005, 08:38 PM
Fotki z 21 I 2005 r.
http://img.photobucket.com/albums/v627/oral_b/olsza1.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v627/oral_b/olsza3.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v627/oral_b/olsza2.jpg

grzaniec z galicji
January 24th, 2005, 08:50 PM
Dzieki OralB za zdjecia, pnie sie w gore-powoli ale systematycznie-co cieszy :)

Krzycho
January 24th, 2005, 09:00 PM
Mysle Krzycho, ze spokojnie mozesz jeszcze do swojej wyliczanki wrzucic: ComArch,Mostostal,ComArch II i co tam jeszcze buduja (w Parku technologicznym PK)
Poza tym wcale mnie to nie dziwi- to zainteresowanie terenami pomiedzy NH a centrum Krakowa-rozdziela on dwa skupiska ludnosci:z jednej 400tys z drugiej 300tys(na oko rzecz jasna;) ),znakomity dojazd,miejsca parkingowego pod dostatkiem,w parku ulgi podatkowe - czego chciec wiecej!
ComArch, ComArchII, Mostostal? Gdzie to jest? Kiedy zbudowane? Masz jakies fotki?

grzaniec z galicji
January 24th, 2005, 09:35 PM
ComArch, ComArchII, Mostostal? Gdzie to jest? Kiedy zbudowane? Masz jakies fotki?
http://riad.pk.edu.pl/~naszapol/archiwum/NR27/GRAFIKA/23_2.jpg http://www.comarch.com/NR/rdonlyres/9A64E9D9-DFBD-44AC-8DC6- skromniutkie to jest pierwszy bud Comarchu on sie teraz rozbudowuje, jest jeszcze mostostal ale nie moge znalezc zdjecia biblioteka PK na tej samej ulicy i cos tam jeszcze ale ale nie pamietam firmy.Wszystko to w parku technologicznym PK

Schroedinger's Cat
January 24th, 2005, 09:51 PM
W rzeczywistości ten budynek Comarchu wygląda dużo lepiej, to zdjęcie jakieś liche :P

oralB
February 5th, 2005, 10:27 PM
03 II 2005 r.
http://img.photobucket.com/albums/v627/oral_b/1.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v627/oral_b/2.jpg

Schroedinger's Cat
February 6th, 2005, 12:33 PM
Jak patrzę na te fotki to sobie uświadamiam, jak ja dawno tam nie byłem. Ostatnio chyba w maju jak byłem w multikinie na Troji ;) Te obrazki z budowy dlatego mnie tak zaskakują.

grzaniec z galicji
February 6th, 2005, 02:06 PM
Powoli, ale systematycznie CBO pnie sie do gory. Szkoda ze takie skromne srodki budowlane na to przeznaczyli 1 dzwig i dosyc skromna zaloga ale nie ma tego zlego... wazne ze robia! :okay:

Mi-V
February 9th, 2005, 06:54 PM
Dzisiaj widzialem budowe i musze powiedziec ze (kilka miesiecy nie bylem w tamtych okolicach:) postepy sa spore, teraz pozostaje czekac na poprawe pogody i Niech Sie Mury Pna Do Góry :cheers:

oralB
February 15th, 2005, 02:50 PM
11 II 2005 r.
http://img.photobucket.com/albums/v627/oral_b/a03.jpg

Maff
February 15th, 2005, 03:35 PM
tu jakos marniutko... no ale wazne ze idzie powoli w gore.

grzaniec z galicji
February 15th, 2005, 03:40 PM
Hehe plot polowe zakrywa ;) To jest widok od Lublanskiej, lepsze wrazenie robi widok od Bora-tam plot jest nisko polozony i widac wszystko.

Zboro
March 11th, 2005, 06:17 PM
Fotki z dzisiaj(Uroslo nam prawie jedno pietro :) )
http://img.photobucket.com/albums/v647/Tomix/Cbo3.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v647/Tomix/Cbo1.jpg

filips
March 11th, 2005, 06:37 PM
Ostatnio widać, że budowa przyspieszyła; oby tak dalej :okay:

Maff
March 12th, 2005, 01:16 AM
no predkosc moze nie jest taka jak w przypadku Rondo 1, ale wazne ze do przodu :)

aha... dziwi mnie, czemu caly czas jada na takim niskim dzwigu. przeciez zaraz bedzie zrzucal robotnikow s gory swoim ramieniem :)

Schroedinger's Cat
March 12th, 2005, 12:27 PM
w miesiąc nie wiele zrobili, ale ważne że robią :okay:

O Grzaniec, widzę że masz moją starą sygnaturkę :)

grzaniec z galicji
March 12th, 2005, 12:51 PM
Hehe no trzeba jakies zmiany wprowadzac co jakis czas ;)
A ze jestem w miare mlodym uzytkownikiem forum, to nie wiem co kto kiedys miał :)

Schroedinger's Cat
March 12th, 2005, 12:58 PM
Tylko nie zmieniaj za szybko tej sygnaturki bo to cała prawda i tylko prawda :D

A tu masz Mikaela na ssp, tam się rzadkopojawiam i jeszcze nie zmieniłem sygnaturki ;)
http://forum.skyscraperpage.com/showthread.php?postid=1201274#post1201274

oralB
April 18th, 2005, 02:53 PM
15 IV 2005 r.
http://img.photobucket.com/albums/v627/oral_b/olsza1a.jpg

downhiller
April 23rd, 2005, 12:23 PM
Z budowy zniknął dźwig, robotnicy, maszyny, nie ma też barierek zabezpieczających na piętrach. Budowa staneła. Dowiedziałem sie też, że było to planowane. Chcieli rozpocząć prace bo niedługo mineło by im pozwolenie, więc rozpoczeli tylko budowę i skończyli na paru piętrach :bash:

Schroedinger's Cat
April 23rd, 2005, 12:28 PM
ręce opadają...

Zboro
April 23rd, 2005, 01:09 PM
4 szkieletor,proponuje nowa nazwe dla krakowa ,,Miasto szkieletorow":(

oralB
April 23rd, 2005, 02:07 PM
No tempo nie było rewelacyjne i coś mi to nie pasowało - teraz już wiem , co było nie tak :bash: Jedyne co teraz wiadomo , że na 100% to zostanie wybudowane - pytanie kiedy ?

Schroedinger's Cat
April 23rd, 2005, 03:15 PM
Zboro, a wliczyłeś w to szkieletora na Gabrieli Zapolskiej? ;-)

juunior
April 23rd, 2005, 03:43 PM
Znowu wstyd na cala Polske. Dobrze ze chociaz Wawel dokonczyli.

downhiller
April 23rd, 2005, 04:21 PM
To też tłumaczy dlaczego dźwig przez cały czas był tak podejrzanie niski jak na wysoki budynek.

Tim999
April 23rd, 2005, 07:34 PM
Spokojnie, budowa została wstrzymana na niecałe 2 miesiące z powodów finansowych, a dźwig rozebrali bo eksploatacja kratownicy jest cholernie droga i urządzenie może być wykorzystane na innej budowie. Roboty powinny rozpocząć sie na nowo przed wakacjami.

Tim999
May 24th, 2005, 07:56 PM
Na CBO rozwiesili olbrzymią relkame. Jest na niej oczywiscie wizulka, wypisana powierzchnia do wynajęcia(10 000 m2), i co najwazniejsze nowy termin oddania budynku : 2 półrocze 2006, tak że troche później niż to wcześniej planowali.

grzaniec z galicji
May 24th, 2005, 08:11 PM
tam chyba pisze II i III kwartał 2006,
w kazdym razie dobrze ze jest jakas deklaracja terminu do ktorej mozna sie odniesc-choc w Krakowie trzeba na to brac poprawke :/

yasioo7
May 24th, 2005, 10:01 PM
Tam by okolice rozruszal tramwaj Rakowice - Mistrzejowice. Naraze z centrum jedzie sie jak przez meke. Podobno budowa miala sie zaczac w 2006. Tak sie zgina mandolina...

grzaniec z galicji
May 24th, 2005, 11:45 PM
Yasioo przypomniales mi o czym sobie dzis myslalem jadac w 159...
Jesli powstanie tramwaj na mistrzejowice i bedzie on skrecal na pln na rondzie polsadu,
to mamy kolejne miejsce korkow w Krakowie (zreszta juz dzisiaj tak jest a tramwaju jeszcze nie ma)
Nie zaleznie od tego jak poprowadza linie tramwajowa, powstanie jeden z wiekszych wezłów przesiadkowych w Krakowie, na rondzie skrzyzuja sie wszystkie 5-setki jezdzace w miescie, linia tramwajowa i mnostwo busow normalnych (obslugujacych n.hute, mistrzejowice i pradnik cz. w sumie kilkaset tys ludzi), niestety obecne przystanki sa troche daleko od ronda co bedzie sie wiazalo ze sporym ruchem pieszych wokol niego :/
a jak doliczyc do tego ogromny ruch samochodowy to mamy takie male piekielko :(

ps dzielnica mistrzejowice jest chyba jedna z gorzej skomunikowanych w miescie-tramwajem do srodmiescia jedzie sie tyle samo (jakies45-60min w godz szczytu,poza godz sczytu 30min) jesli nie dluzej co z polozonych ladnych pare km dalej wzgorz krzeslawickich, a wybierajac bus niezbedna jest przesiadka na wislickiej bo zadna 5-setka jadaca do centrum nie obsluguje ww dzielnicy, z kolei jadac 159 czy 139 dojezdza sie w rejon II obwodnicy i dalej "minister" piechota albo kolejny bilet kasujesz na tramwaj :/
Najsmieszniejsze jest to ze w lini prostej owa dzielnica wcale nie jest tak daleko :)

Maff
May 25th, 2005, 09:46 AM
Yasioo przypomniales mi o czym sobie dzis myslalem jadac w 159...
Jesli powstanie tramwaj na mistrzejowice i bedzie on skrecal na pln na rondzie polsadu,
to mamy kolejne miejsce korkow w Krakowie (zreszta juz dzisiaj tak jest a tramwaju jeszcze nie ma)
Nie zaleznie od tego jak poprowadza linie tramwajowa, powstanie jeden z wiekszych wezłów przesiadkowych w Krakowie, na rondzie skrzyzuja sie wszystkie 5-setki jezdzace w miescie, linia tramwajowa i mnostwo busow normalnych (obslugujacych n.hute, mistrzejowice i pradnik cz. w sumie kilkaset tys ludzi), niestety obecne przystanki sa troche daleko od ronda co bedzie sie wiazalo ze sporym ruchem pieszych wokol niego :/
a jak doliczyc do tego ogromny ruch samochodowy to mamy takie male piekielko :(

trzeba zrobic rondo 2 lub 3 poziomowe i tyle. nie uniknie sie wzmozonego ruchu bez budowy wielopoziomowych rond/skrzyzowan.
a w przypadku ronda polsadu akurat jest miejsce na takie cos...

yasioo7
May 25th, 2005, 08:20 PM
Z tego co pamietam, to tramwaj mial przecinac Lublanska kolo stacji benzynowej, a nastepnie biec do Ronda Polsadu po jej polnocnej stronie. O samo rondo bym sie tak nie martwil, madrzy ludzie wiele lat temu pomysleli o zostawieniu miejsca na estakade w ciagu WE. Na upartego mozna zrobic manewr tramwaj po poludniowej stronie Lublanskiej, na rondzie skret na polnoc pod estakade. Nie pamietam tylko po ktorej stronie Lublanskiej na polnoc od Ronda Polsadu mial byc tramwaj. Dzwoni mi, ze po wschodniej, a to juz nie tak latwo by bylo dojsc tam przez cale rondo, za to przystanek centralnie pod CBO.

grzaniec z galicji
May 26th, 2005, 11:32 AM
na lublanskiej na pln od ronda chyba nie ma za bardzo alternatywy jak tylko po wschodniej stronie ;)
o ile po zach str do polowy dlugosci ulicy jest miejsce (jakies opuszczone bloczki do wyburzenia) to w drugiej czesci stoja juz kamienice i blok oraz jest dosyc stroma skarpa. Wiec na moje oko zostaje tylko wschodnia strona.
o czym nalezy pamietac? czeka nas za kilka lat kolejna przebudowa r. barei (bareji :) ) na przestrzeni kilku lat-wiedzieli jak wlasciwie je nazwac :)

Tim999
July 3rd, 2005, 12:18 PM
Przechodziłem wczoraj koło CBO......niestety budowa jeszcze nie zostałe wznowiona:( Miejmy nadzieje że rusza w najblizszym czasie

http://img255.imageshack.us/img255/1273/zdjcie0782yx.jpg (http://www.imageshack.us)

Po drugiej stronie ulicu, naprzeciwko CBO jest opuszczone osiedłe socjalne......piętrowe 3 lub 4 budyneczki oznaczone tabliczkami "budynek do rozbiórki, wejście grozi śmiercią!!" Ciekawe kiedy to definitywnie robiarą i co na ich miejscu powstanie...

http://img290.imageshack.us/img290/4650/zdjcie0802sc.jpg (http://www.imageshack.us)

Tim999
July 3rd, 2005, 12:21 PM
2 razy dałem to samo......

Maff
March 23rd, 2006, 09:36 AM
dziś jadąc do pracy zobaczylem wielki, nowy baner o wynajeciu pow. biurowych w.... Rondo Business Park i firme Buma Square. rzut oka na strone Bumy i faktycznie:

Zakup nowej inwestycji biurowej - "RONDO BUSINESS PARK"

Uprzejmie informujemy, że w dniu 16 stycznia br. spółka Rondo Development sp. z o. o. należąca do Grupy Buma zakupiła rozpoczętą inwestycję wraz z projektami i pozwoleniem na budowę. Nowy kompleks biurowy o nazwie „Rondo Business Park” powstanie przy ul. Lublańskiej/Bora Komorowskiego przy Rondzie Polsadu . Generalnym projektantem inwestycji jest biuro Ingarden & Ewy Architekci . W pierwszym etapie, to znaczy w I kwartale 2007 roku, Rondo Business Park będzie oferowało do wynajęcia około 8500 m2 powierzchni biurowej klasy A. Aktualnie przygotowywana jest szczegółowa oferta.

..............

czyli wszystko wskazuje na to ze CBO ruszy ostro z miejsca :cheers:

przy okazji.... czy MODERATOR mogłby zmienić tytuł watku na "Rondo Business Park" ?
z gory dziekuje.

Schroedinger's Cat
March 23rd, 2006, 09:53 AM
Super!!!:cheers:

Elninio19PL
March 23rd, 2006, 10:02 AM
Wreszcie jakaś dobra wiadomość, oby od tej chwili wszystko ruszyło ostro z kopyta :D

oralB
March 23rd, 2006, 11:06 AM
Super wieści, gdyż już plac budowy zaczynał straszyć. Obiecuję dość czeste fotorelacje, jak tylko budowa ruszy :)

Piotrek_AR
March 23rd, 2006, 12:01 PM
Faktycznie coś może zacznie się dziać wreszcie. Ja ostatnio przejeżdzałem Bora Komorowskiego w poniedziałek i nic nie zapowiadało przełomu.

michal-skoczen
March 23rd, 2006, 12:46 PM
Bardzo dobre wiesci. Jak dla mnie to mogliby nieco odswierzyc projekt, mianowicie uzyc bardziej wspolczesnych kolorow i podwyrzszyc wysoki budynek o kilka pieter. :)

Ta, w Krakówku cokolwiek powdyższą....

Elninio19PL
March 23rd, 2006, 01:20 PM
Ta, w Krakówku cokolwiek powdyższą....

teren na którym ma stanąc owy budynek, nie jest chroniony więc jeśli już postwaiona konstrukacja na to pozwala, a inwestor ma pieniądze. Budynek może zostać podwyższony o parę pięter, a to by mu się naprawde przydało.

Gatsby
March 23rd, 2006, 04:10 PM
przypomnijmy o co chodzi:

http://www.superkrak.com.pl/wtrakcie/cbo_1.jpg

behemot
March 23rd, 2006, 04:23 PM
To juz raczej siegnijmy do zrodel:
www.ingarden-ewy.com.pl

http://www.ingarden-ewy.com.pl/_biurowe/olsza/_d/01.jpg

http://www.ingarden-ewy.com.pl/_biurowe/olsza/_d/02.jpg

http://www.ingarden-ewy.com.pl/_biurowe/olsza/_d/03.jpg

Fakt, troche mogliby 'uwspolczesnic'... Rondo 1 sie klania ;)

Gatsby
March 23rd, 2006, 04:30 PM
http://www.ingarden-ewy.com.pl/_biurowe/gtc/_d/01.jpg

http://www.ingarden-ewy.com.pl/_biurowe/nawojki/_d/04.jpg

http://www.ingarden-ewy.com.pl/_biurowe/ericpol/_d/05.jpg

trochę zaległości jest...no chyba, że coś przeoczyłem...

behemot
March 23rd, 2006, 04:34 PM
http://www.ingarden-ewy.com.pl/_biurowe/gtc/_d/01.jpg

http://www.ingarden-ewy.com.pl/_biurowe/nawojki/_d/04.jpg

http://www.ingarden-ewy.com.pl/_biurowe/ericpol/_d/05.jpg

trochę zaległości jest...no chyba, że coś przeoczyłem...

GTC jednak lepsze w wersji DDJM

To na Nawojki (cyfronet) chyba juz nieaktualne, choc licho wie

Ericpol to tylko oferta, poki co. Bylaby to rewolucja nad Wisla...

Paweł :)
March 23rd, 2006, 09:02 PM
Kto wie, może się da zmodyfikować projekt i dołożyć pare pięterek, zwłaszcza, że według Dziennika Polskiego zapotrzebowanie na pow biurowe w Krakowie jest bardzo duże.

P.S

Jeśli chodzi o ten render, to trzeba będzie tu "dorysować" estakade ;)
http://www.ingarden-ewy.com.pl/_biurowe/olsza/_d/02.jpg

Z pewnościa nasza nowa inwestycja drogowa będzie się fajnie prezentowała w tle CBO, lub na odwrót ;)

Paweł :)
March 23rd, 2006, 09:07 PM
kurde gdzie tu sie kasuje posty? :)

Elninio19PL
March 23rd, 2006, 09:57 PM
Mnie tylko martwi czy zaraz radni nie zblokują pomysłu wybudowania "PRL-owskiego bloku" jak to ma miejsce przy innej inwestycji.

shakal
March 23rd, 2006, 11:50 PM
Wreszcie !!! Mieszkam niedaleko tego miejsca i codziennie widuje ten budynek,juz sie balem,ze tak zostanie w stanie surowym,a tu prosze jaka niespodzianka !

michal-skoczen
March 24th, 2006, 12:04 PM
teren na którym ma stanąc owy budynek, nie jest chroniony więc jeśli już postwaiona konstrukacja na to pozwala, a inwestor ma pieniądze. Budynek może zostać podwyższony o parę pięter, a to by mu się naprawde przydało.

Nie jest chroniony, ale w Krkaowie to wszędzie lubie protestują, przeciwko czemukolwiek. Ja też twierdzę ze kilka pięter by mu można dodać, zwłaszcza ze budynek jest bardzo ładny. Nie miałbym nic przeciwko gdyby gop wyciągmnęli do wysokosci Błękitka.

Gatsby
March 24th, 2006, 12:42 PM
ja bym miał cos przeciwko. nie chodzi o to, że nie lubię wieżowców, ale nie chciałbym, żeby były rozrzucone po całym miescie. po prostu takie cos robi wrażenie chaosu...

Elninio19PL
March 24th, 2006, 02:33 PM
tak tylko zauważ że w Krakowie masz tak naprawde dwa wieżowce, Błekite i niedokończony Szkieletor. Więc argumenty o porożucaniów wysokich budynków do mnie nieprzekonują. po za tym od Szkieletora do CBO nie jest tak strasznie daleko ai jeszcze budynek TPSA jest między nimi.

michal-skoczen
March 24th, 2006, 05:29 PM
ja bym miał cos przeciwko. nie chodzi o to, że nie lubię wieżowców, ale nie chciałbym, żeby były rozrzucone po całym miescie. po prostu takie cos robi wrażenie chaosu...

Ale my nie mamy w mieście porozrzucanych wiezowców, bo mamy zaledwie dwa i to blisko siebie. Tak w sumie to półtora bo jeden jest niedokończony :(

Ponadto gdyby go podwyższyli o kilka pięter to i tak by nie odstawał abrdzo od okolicznych blokowisk. Co innego gdyby go wkomponowac w 3-4 piętrową zabudowę. Ale obok są osiedla z 11 i wiecej piętrowymi budynkami więc by nie razioło wizualnie.

michal-skoczen
March 24th, 2006, 07:35 PM
http://img125.imageshack.us/img125/6723/0217al.jpg

I co, źle wygląda? :)

grzaniec z galicji
March 24th, 2006, 07:50 PM
^^ ale czlowieku, dlaczego wszytko wrzucasz do jednego wora? przeciez nawet nie wiadomo czy to na ile pieter byl projektowany CBO byl wymysl budostalu (bo to jego inwestycja byla) czy ograniczenia jakiekolwiek.
Masz jakies info? To moze podziel sie nim z nami, bo samo stwierdzenie ze w krk sa ograniczenia jest puste, ot co!
Doskonale wiesz gdzie te ograniczenia sa wprowadzone i nie odwracaj kota ogonem ;)
w tym miejscu to i ja bym widzial nawet krakowski skyline z prawdziwego zdarzenia...zreszta nikt nie powiedzial ze tak sie nie stanie....pow biurowe lubia sie grupowac a ze tutaj nie ma ograniczen (smiem twierdzic bo na 100% nie wiem, tak samo jak Ty) to w przyszlosci taki moze tutaj powstac, z rownym prawdopodobenstwem jak wokol CBC, czy AK.

Elninio19PL
March 24th, 2006, 07:52 PM
Tylko że ty podwyższyłeś nie o parę pięter tylko do 150m chyba....

Ale taki wiezowiec prezentuje się ciekawie:)

Ranov
March 24th, 2006, 07:59 PM
no może być- pierwszy był troche mały

michal-skoczen
March 24th, 2006, 10:05 PM
Tylko że ty podwyższyłeś nie o parę pięter tylko do 150m chyba....

Ale taki wiezowiec prezentuje się ciekawie:)

:) Chyba go nawet dwukrotnie zwiększyłem. Szkoda ze na takie coś nie ma szans. Ale myślę że 5 pięter więcej jest jak najbardziej realne.

michal-skoczen
March 24th, 2006, 10:11 PM
^^ale czlowieku, dlaczego wszytko wrzucasz do jednego wora? przeciez nawet nie wiadomo czy to na ile pieter byl projektowany CBO byl wymysl budostalu (bo to jego inwestycja byla) czy ograniczenia jakiekolwiek.
Masz jakies info? To moze podziel sie nim z nami, bo samo stwierdzenie ze w krk sa ograniczenia jest puste, ot co!

Ale gdzie ja pisałem o jakichś ograniczneiach w tym rejonie. Ja pisże duzo o protestach mieskzańców, i kogo sie tlyko da, ale o ograniczeniach nie pisałem nic. (w pryzpadku tego budynku).
Doskonale wiesz gdzie te ograniczenia sa wprowadzone i nie odwracaj kota ogonem ;)

w tym miejscu to i ja bym widzial nawet krakowski skyline z prawdziwego zdarzenia...zreszta nikt nie powiedzial ze tak sie nie stanie....pow biurowe lubia sie grupowac a ze tutaj nie ma ograniczen (smiem twierdzic bo na 100% nie wiem, tak samo jak Ty) to w przyszlosci taki moze tutaj powstac, z rownym prawdopodobenstwem jak wokol CBC, czy AK.
Może ten park technologiczny czy jak mu tam w Czyżynahc sie jakosw górę rozwinie :)

grzaniec z galicji
March 25th, 2006, 01:10 PM
a protesty to nie ograniczenia? tyle ze nie ustawowe a bardziej mozna powiedziec spoleczne....
btw
nie znam zadnych komentarzy dot tej inwestycji ktore mowilyby ze komus sie ona nie podoba /za wysoka,za szeroka, itd/, robisz z igly widly :)
jakby inwestorowi oplacaloby sie postawic cos wyzszego to by to zrobil... pewnie bedzie mu sie oplacalo jak juz bedzie amerykanska siatka ulic :| wowczas bedzie nas calowal po rekach.

Elninio19PL
March 25th, 2006, 04:00 PM
Wiesz o sprawie nie jest jeszcze dość głośno, jak wieśc o budowie dotrze do okolicznych ludzi to zaraz zaczną się protesty.

grzaniec z galicji
March 25th, 2006, 04:44 PM
znaczy do mnie m.in. ;) jestem "okoliczny-dalszy"
a na serio to cala huta i pradnik cz. doskonale wie co tutaj sie buduje ...
szkielet z reklama na 150m2 skutecznie informowal przez x lat...
szczerze watpie aby ktokolwiek mial jakie "ale".... nawet skweru dla pieska tam nie ma aby komus go mozna bylo zabrac /tak jak w manufakturze/. Jelsi mam byc szczery to wolalbym aby wyskokosc pozostala taka jak jest a zdecydowali sie postawic cos blizniaczego po drugiej stronie ulicy ;)

michal-skoczen
March 25th, 2006, 08:54 PM
a protesty to nie ograniczenia? tyle ze nie ustawowe a bardziej mozna powiedziec spoleczne....
btw
Ja przez słówko "ograniczenia" rozumiem jakiś ograniczenia prawne, ewentualnie finansowe. generlanie takie rzecyz do których sie inwestor musi zastosować. Prostesty społeczne do tkaich nie należą.

nie znam zadnych komentarzy dot tej inwestycji ktore mowilyby ze komus sie ona nie podoba /za wysoka,za szeroka, itd/, robisz z igly widly :)
Otwórz sobie w gazecie (polecam do tych celów Kronikę Krakowską z DP) dowolny artykuł odnośnie inwestycji. Zawsze ludzie i rada dzileny protestuje. Zasadniczo to protestują ze coś się wogóle buduje. Potem czepiaja sie o to ze za wysokie (ten argument jest zawsze, nawet jakby ktoś budował garaże podziemne, taka specyfika Krakówka :lol:).

PS. Z tymi garażami to był żart, ale mieszkańcy protestowali że po co, że naruszy konstrukcję ich budynków... No comment.

michal-skoczen
March 25th, 2006, 08:58 PM
Wiesz o sprawie nie jest jeszcze dość głośno, jak wieśc o budowie dotrze do okolicznych ludzi to zaraz zaczną się protesty.

Będa pa nikować ze zesłano kolejny wiezowiec aby zgładzić ludnosc dzielnicy. Naprawdę, robię sobie jaja z tych protestów zawsze, ale to jakie ludzie nieraz wymyślają argumenty przeciw inwestycji to tylko na konkurs głupoty sie nandaje.

grzaniec z galicji
March 26th, 2006, 04:59 PM
Ja przez słówko "ograniczenia" rozumiem jakiś ograniczenia prawne, ewentualnie finansowe. generlanie takie rzecyz do których sie inwestor musi zastosować. Prostesty społeczne do tkaich nie należą.
:nono: rozum sobie co tam chcesz, do protestow spolecznych tez musza sie stosowac, i nie jest to specyfika wylacznie krakowa.

Otwórz sobie w gazecie (polecam do tych celów Kronikę Krakowską z DP) dowolny artykuł odnośnie inwestycji. Zawsze ludzie i rada dzileny protestuje. Zasadniczo to protestują ze coś się wogóle buduje. Potem czepiaja sie o to ze za wysokie (ten argument jest zawsze, nawet jakby ktoś budował garaże podziemne, taka specyfika Krakówka :lol:).

PS. Z tymi garażami to był żart, ale mieszkańcy protestowali że po co, że naruszy konstrukcję ich budynków... No comment.
sam sobie otworz!
jestem na biezaco i wiem ze ten biurowiec nikomu nie przeszkadza.
Twoje argumenty sa jak zwykle kiepskie...:|

adamus
April 4th, 2006, 12:50 AM
Nie wiem,czy już o tym ktoś informował, ale na (opuszczonej) budowie Rondo Business Park od jakiś 2 tygodni wisi wielka reklama informująca o wynajmie powierzchni przez grupe Buma. Jako, że mieszkam na osiedlu Olsza II, jakieś 5 minut od tego budynku, będe stale monitorować tą inwestycje. Licze, że już niedługo ruszy :)

doctor_
April 4th, 2006, 01:53 AM
Ale my nie mamy w mieście porozrzucanych wiezowców, bo mamy zaledwie dwa i to blisko siebie. Tak w sumie to półtora bo jeden jest niedokończony :(

W sumie to mamy jeden bo błękitek to taki półwieżowiec.

Maff
April 4th, 2006, 02:21 PM
Nie wiem,czy już o tym ktoś informował, ale na (opuszczonej) budowie Rondo Business Park od jakiś 2 tygodni wisi wielka reklama informująca o wynajmie powierzchni przez grupe Buma. Jako, że mieszkam na osiedlu Olsza II, jakieś 5 minut od tego budynku, będe stale monitorować tą inwestycje. Licze, że już niedługo ruszy :)

a myslisz, ze skad wiemy, ze teraz sie to nazywa Rondo Business Park i nalezy do Bumy? wlasnie z banera.
ja sila rzeczy monitoruje ta budowe 2 razy dziennie (i wiekszosc innych wiekszych budow w krk) z racjei tego, ze jezdze przez caly krakow do pracy :)

michal-skoczen
April 5th, 2006, 10:29 PM
:nono: rozum sobie co tam chcesz, do protestow spolecznych tez musza sie stosowac, i nie jest to specyfika wylacznie krakowa.

Akrurat inwestor nie musi stosować sie do protestów mieszkańców? Bo niby z jakiej racji? Nawet jak zaczną blokować budowę siłowo, to inwestor ich siłowo z tejze budowy ma prawo usunąć. I tyle. A pogadać to sobie mogą, jak nikt ich słuchał nie będzie.

A na sprzedaż/wynajem lokali tkaie protesty też wpływu nie maja, no bo i jaki miałyby mieć?

michal-skoczen
April 5th, 2006, 10:31 PM
W sumie to mamy jeden bo błękitek to taki półwieżowiec.

No, on ma ile pamiętem 88m jako budynek, a razem z antenami przekracza 90m. Szkieletor przekracza 90m konstrukcją budynku, ale za to jest niedkokończony.

Więc na upartego można powiedzieć że mamy jeden skońcozny, a jeden nieskończony. Bardzo często pojawia sie właśnie granica 90m pryz definicjach wieżowca (nie wiem czemu 90, a nie 100, ale to lepiej dla Krakowa :) :). Ale to i tak bardzo naciągajac bo raczej sie bierze pod uwagę wysokosc konstrukcji budynku, wyłaczajac z tego anteny.

koweras
April 6th, 2006, 01:15 PM
Dobra to teraz jakoś oficjalniej. Wybudują to wkońcu ?:)

grzaniec z galicji
April 6th, 2006, 07:20 PM
Akrurat inwestor nie musi stosować sie do protestów mieszkańców? Bo niby z jakiej racji? Nawet jak zaczną blokować budowę siłowo, to inwestor ich siłowo z tejze budowy ma prawo usunąć. I tyle. A pogadać to sobie mogą, jak nikt ich słuchał nie będzie.

A na sprzedaż/wynajem lokali tkaie protesty też wpływu nie maja, no bo i jaki miałyby mieć?

^^ teoretyk....

powiedz to samo inwstorowi stacji BP przy r kocmyrzowskim albo r piastowskim, albo powiedz to wladzom miasta ktorzy to planowali spalarnie w batowicach...
wladze nie kiwnely palcem przeciw inwestorowi.... wszytsko to zasluga mieszkancow, wiec daj sobie na wstrzymanie ... z tym ma prawo sila usunac...., to nie '81

gregry
April 8th, 2006, 02:06 AM
^^ ale czlowieku, dlaczego wszytko wrzucasz do jednego wora? przeciez nawet nie wiadomo czy to na ile pieter byl projektowany CBO byl wymysl budostalu (bo to jego inwestycja byla) czy ograniczenia jakiekolwiek.

raczej nie powstanie. przyczyna jest prosta: czynny pas startowy kulturowego parku lotniczego, w którym zawsze odbywać się będą pokazy lotnicze. więc jakieś ograniczenie zapewne jest

juunior
April 8th, 2006, 04:20 PM
Na razie wyglada to tak

http://i18.photobucket.com/albums/b103/juunior5/ECE%2008-04-2006/P4084517_resize.jpg

Na budowie nic sie nie dzieje.

Paskuda
April 8th, 2006, 07:03 PM
W poniedziałek w kioskach będzie ich reklama na okładce Małopolskiego Kuriera Nieruchomości (www.kn.com.pl (http://www.kn.com.pl) ), także chyba coś się w końcu musi ruszyć z tym szkieletem.

http://www.kn.com.pl/_upload/Image/Okladki/Okladka_MKN.jpg

Maff
April 9th, 2006, 12:15 PM
na tej okladce jest chyba stary render, ale mimo wszystko znacznie lepszy niz ten najnowszy (bialy budynek i niebieskie lustra - fuj). po cichu licze ze Buma zmieni troche elewacje i bedzie cos naprawde fajnego, choc z drugej strony głowny budynek Buma Square nie wyglada najlepiej (a moglby).

michal-skoczen
April 10th, 2006, 04:31 PM
powiedz to samo inwstorowi stacji BP przy r kocmyrzowskim albo r piastowskim, albo powiedz to wladzom miasta ktorzy to planowali spalarnie w batowicach...

To już inwestor jest dupa i nie umie postawić na swoim. Przecież nawet gdyby mu mieszkańcy zbojkotowlai taka stacje to nic by mu się nie stało. Zreszta nie wszyscy by zbojkotowali, bo wielu nie chciałoby się jeździć niewiadomo gdzie po paliwo. Zwłaszcza ta przy R.Kocmyrzowskim nie miałaby żadnych problemów, leży przecież przy głównej ulicy.

wladze nie kiwnely palcem przeciw inwestorowi.... wszytsko to zasluga mieszkancow, wiec daj sobie na wstrzymanie ... z tym ma prawo sila usunac...., to nie '81
A moze nie ma? Jak mu najda na budowę, przecież to jets teren prywatny.

grzaniec z galicji
April 10th, 2006, 06:20 PM
nie mam zmiaru z Toba dyskutowac....
nawet inwestor na lysej polanie ulegl mimo ze teren juz w jego rekach, wiec daj sobie na luz z tymi swoimi teoriami wyjetymi z poporzedniej epoki
EOT!

XZIBIT **kraków**
April 19th, 2006, 08:58 PM
a tu co tak pusto wiadomo cos juz kiedy wejda roboty i zaczna cos robic ??
znajac zycie krakowa to pewnie za 25 lat tak jak szkieletor cos sie tam ruszy!!!;)

oralB
April 19th, 2006, 09:22 PM
^^ fajnie jakby choć jeden na dziesięć Twoich postów wnosił cokolwiek do dyskusji ;)

Schroedinger's Cat
April 19th, 2006, 09:44 PM
^^tu już coś zagaił, w przeciwieństwie do reszty postów w stylu: "ej no ludzie dajcie jakieś fotaSy";)

Maff
April 20th, 2006, 10:43 PM
dzis przejezdzalem i zauwazylem, ze zaczyna wjezdzac sprzet - była bodaj jakas koparka i ciezarowki. do tego jakas gora zwiru/kamienia, ktorej wczesniej nie bylo. tak wiec wydaje mi sie, ze zaczynaja dzialac...

XZIBIT **kraków**
April 20th, 2006, 10:54 PM
jeest dziekuje ci ciociu apolonio moze to zbuduja za 10 lat jeeeeeeeeeeeeeeesssst
moze sie uda

Piotrek_AR
April 20th, 2006, 11:06 PM
XZIBIT powinien zostać okrzyknięty "forumowym pokemonem" :)

Koparka, ciężarówka i góra żwiru.. hoho jak to brzmi hucznie, aż się jutro przyjrzę temu niespodziewanemu ruchowi na budowie ;)

gregry
April 20th, 2006, 11:15 PM
orientuje się ktoś może, czy wraz ze zmianą nazwy wystapiły jakieś zmiany w projekcie, dotyczące wyglądu?

Piotrek_AR
April 21st, 2006, 10:08 PM
Dzisiaj około południa budowę wizytowała jakaś grupa krawaciarzy, przynajmniej tak to wyglądało z perspektywy pasażera przejeżdzającego obok autobusu.
Poza tym pracowała koparka, ale nie były to jakieś prace z rozmachem :)

oralB
April 21st, 2006, 10:26 PM
Tak czy siak coś się zaczyna dziać - przez wiele miesięcy przecież żywego ducha tam nie było :) Czekamy na prawdziwe wznowienie budowy (dźwigi itp.) :)

XZIBIT **kraków**
April 25th, 2006, 10:03 PM
ma ktos może jakies konkretne informacje na temat placu budowy?? robią już cos konkretnego ?? czy tylko odgarniaja ziemie z jednego miejsca w inne ??

Maff
April 25th, 2006, 11:34 PM
dzis widzialem zaparkowanego żuka. żóltego.

Piotrek_AR
April 26th, 2006, 02:13 PM
Ja dziś z kolei widziałem najprawdopodobniej element żurawia - nie wiem czy to już zaczęli go składać. Oprócz tego robotnicy kombinowali coś przy zewnętrznej stronie ogrodzenia, chyba zdejmowali reklamy jakimi do tej pory było obklejone.

XZIBIT **kraków**
April 26th, 2006, 02:24 PM
o boże moze zaczna to budować !!! juppiii!!!!!!!! cieszmy sie ludzie!!

behemot
April 26th, 2006, 02:31 PM
o boże moze zaczna to budować !!! juppiii!!!!!!!! cieszmy sie ludzie!!

a moze tak meliske??

Tachyon
April 26th, 2006, 04:02 PM
Okolo 15 widzialem rozlozony dzwig jakiego sie uzywa do stawiania zurawi. Cos tam nim majstrowali ale samego zurawia jeszcze ani kawalka nie bylo widac... ;) Niemniej jednak ruch jakby coraz wiekszy :D

XZIBIT **kraków**
April 26th, 2006, 04:19 PM
czyli jest szansa ze do konca weekendu postawia dzwig ?!!!!

adamus
April 26th, 2006, 04:55 PM
Dzisaj wieczorem zachecze o tą budowe i sprawdze czy coś się zmieniło, ale najwyraźniej zaczynają prace:D

adamus
April 26th, 2006, 09:50 PM
Heh byłem ok. godziny 20stej i troche się rozczarowałem(wiele się nie spodziewiałem bo była późna godzina, ale liczyłem na jakieś postępy). Na budowie żywego ducha nie było, żadnej z 3 koparek, które wcześniej tam były i nie było żadnego dzwigu jak to ktoś wcześniej napisał....jutro jest nowy dzień może wreszcie coś drgnie i roboty ruszą pełną parą:D

Maff
April 26th, 2006, 10:09 PM
czyli jest szansa ze do konca weekendu postawia dzwig ?!!!!

XBIZITZIIT ->

zaraz zaraz.... gdzies tu mialem moja szklana kule...

XZIBIT **kraków**
May 6th, 2006, 03:41 PM
i co stoi ten dzwig juz, czy tylko taka nam nadzieje zrobili??

adamus
May 6th, 2006, 08:51 PM
^^
Dzwigu ani żurawia nie ma....Wogóle na budowie nikogo nie ma. Choć na ostatnim piętrze zauwazyłem rusztowanie sięgające do sufitu, a jakiś tydzień temu widziałem dwóch gości na ostatnim piętrze dyskutyjacych. Jak dla mnie to nadal przygotowują się do wznowienia budowy.

Maff
May 8th, 2006, 12:08 AM
spokojnie, wszystko lada moment ruszy - ja jezdze dwa razy dziennie tamtedy i widac ze sie przygotowuja. to plyty betonowe ukladaja pod dojazd, to cos mierza, to piasek czy zwir wysyupuja. nie po to kupili nieruchomosc, zeby jej nie dokonczyc.

Maff
May 9th, 2006, 09:45 AM
no i wykrakałem. dzis jadac do pracy zobaczylem jak montuja zurawia na budowie Rondo Bussines Park - ale nie jakas popierdowke, jak ostatnio, tylko tego duzego (zoltego) :)
tak wiec :cheers:

przy okazji... obok budowy Comarchu II stawiaja jakiegos zurawia (ze sto metrow na prawo patrzac od strony Bora-Komorowskiego). ciekawe co to? czyzby kolejny biurowiec w Strefie?

Mi-V
May 9th, 2006, 11:07 AM
świetne wiesci, dzieki Maff za wnikliwa obserwacje ( choc robiona na szybko:)

XZIBIT **kraków**
May 9th, 2006, 03:34 PM
jupi,ale fajnie musze sie tam przejechac w sobote zobaczyc jak im idzie, a ten budynek comarche II NA JAKIEJ TO ULICY???? :laugh:

Tachyon
May 10th, 2006, 07:08 PM
Juz drugi moj post wiec wypada wrzucic jakies zdjecia :)
Zrobilem dzis dwie fotki RBP, oto one ponizej.

Zuraw jaki jest kazdy widzi :) Na ziemi lezy jeszcze kilka segmentow.

http://img53.imageshack.us/img53/5364/pict57486ab.jpg
http://img53.imageshack.us/img53/1160/pict57491qr.jpg

Pozdrawiam.

XZIBIT **kraków**
May 10th, 2006, 07:50 PM
no no spoko jak załoza nastepne czesci to bedzie git .
dziekuje za zdjecia;)

Mi-V
May 10th, 2006, 10:30 PM
'jeden zuraw wiosny nie czyni' ale w tym przypadku jest inaczej ;) :)

Elninio19PL
May 10th, 2006, 11:23 PM
Mam nadzieje, że ten Biurowiec da jakiś bodzieć do rowzoju okolicy, jest tam jeszcze kupe miejsca na Podobne budynki, i należało by za tamtąd wywalić te ogródki działkowe. Może to jakiś zalążek dla Krakowskiej Dzielnicy Biurowej ??:)

broman
May 11th, 2006, 10:50 PM
jako ze ciesze sie ze jednak zaczeli to budowac dorzuce swoje pare fotek :)

http://www.77design.pl/gallery/thumbs/STA52677.JPG (http://www.77design.pl/gal/album/6/13) http://www.77design.pl/gallery/thumbs/STA52678.JPG (http://www.77design.pl/gal/album/6/14) http://www.77design.pl/gallery/thumbs/STA52680.JPG (http://www.77design.pl/gal/album/6/15) http://www.77design.pl/gallery/thumbs/STA52681.JPG (http://www.77design.pl/gal/album/6/16)

adamus
May 19th, 2006, 03:18 PM
No to budowa idzie pełną parą, budują teraz 4 piętro.

Maff
May 19th, 2006, 11:48 PM
no wlasnie, mnie tylko dziwi czmu ten dzwig jest taki niski. przeciez on wystarczy do zbudowania 5 max 6 pieter. a dalej? czmu od razu nie pstawili w pelnej wysokosci? mam nadzieje, ze Buma nie zdecydowala sie na wybudowanie jakiegos 5 kondygnacyjnego baraczku.

michal-skoczen
May 20th, 2006, 12:17 AM
no wlasnie, mnie tylko dziwi czmu ten dzwig jest taki niski. przeciez on wystarczy do zbudowania 5 max 6 pieter. a dalej? czmu od razu nie pstawili w pelnej wysokosci? mam nadzieje, ze Buma nie zdecydowala sie na wybudowanie jakiegos 5 kondygnacyjnego baraczku.

Właśnie się teog obawiam :(

gregry
May 20th, 2006, 02:22 AM
Właśnie się teog obawiam :(

nie widzę, żadnej nowej wizualizacji - czy aby na pewno poprzednia jest aktualna?

NID
May 20th, 2006, 03:07 AM
co do dzwigu - to jest dzwig samopodnoszący się. obok widać dodatkowe elementy kratownicy, ktore "wejda" w pod kabine. gdzies na SSC (chyba) widzialem swego czasu watek o dzwigach, byla tam tez fotorelacja z takiego procesu podnoszenia sie niemal identycznego zurawia.

adamus
May 20th, 2006, 09:52 AM
Ludzie uspokójcie się, nie siejcie paniki. Na budowie np. Rondo 1 żuraw na samym początku też był podobnej wysokości, a jakoś udało im się wybudować 160 metrowy wieżowiec, bo w miarę jak budowali kolejne piętra podwyższali żuraw i tak będzie w tym przypadku.

grzaniec z galicji
May 20th, 2006, 10:16 AM
:| dokladnie Adamus!
Jesli juz to ja bym byl sklonny stwierdzic ze podwyzszyli budynek a nie obnizyli...
no ale wysokosc zurawia jest tu wyrocznia ... ;)

Tim999
June 3rd, 2006, 11:57 AM
Warto byłoby odświeżyć wątek, budowa idzie dość sprawnie a zdjęć nie ma

oralB
June 5th, 2006, 08:16 PM
Fotki z dnia dzisiejszego - wyszły ciemne, ale niestety taka pogoda była.

http://img.photobucket.com/albums/v627/oral_b/IMGP4796a.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v627/oral_b/IMGP4799a.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v627/oral_b/IMGP4800a.jpg

Paskuda
June 5th, 2006, 11:01 PM
Przejeżdżam codzienie. Roboty postępują, ale bardzo ślamazarnie. Tak jakby nie zależało im na szybkich postępach.

Inna sprawa, że mam niejasne podejrzenia, że BUMA odwali to jak najtańszym kosztem i jak zaobaczymy wykończenie to niewielu będzie zadowolonych.

XZIBIT **kraków**
June 8th, 2006, 12:57 AM
a tak bedzie wygladacc szkielet do dachu (16 pięter) !!!!!!!!!!!
z tej perspektywy wydaje sie byc dosc wysoki :)
http://img71.imageshack.us/img71/8338/rondobusinesspark16pieter7rp.jpg (http://imageshack.us)
cya!!!!

gregry
June 8th, 2006, 07:38 PM
Przejeżdżam codzienie. Roboty postępują, ale bardzo ślamazarnie. Tak jakby nie zależało im na szybkich postępach.

Inna sprawa, że mam niejasne podejrzenia, że BUMA odwali to jak najtańszym kosztem i jak zaobaczymy wykończenie to niewielu będzie zadowolonych.

A czy jest w ogóle jakaś pewność co do wysokości? (może dobudują tylko ze dwa piętra... :( ?)

PS
pozdrawiam wszystkich z Nowej Huty

gregry
June 8th, 2006, 07:56 PM
a tak bedzie wygladacc szkielet do dachu (16 pięter) !!!!!!!!!!!
z tej perspektywy wydaje sie byc dosc wysoki :)
cya!!!!

no to będzie robił wrażenie :)

XZIBIT **kraków**
June 8th, 2006, 09:03 PM
ej to co jest grane ile ma byc pieter???

grzaniec z galicji
June 8th, 2006, 09:17 PM
^^ ja slyszalem ze maja obnizyc do 12 pieter.... :crazy:

masakra normalnie :hahaha:

XZIBIT **kraków**
June 8th, 2006, 09:26 PM
niegadaj, odszczekaj to, odpukaj w niemalowane!!!
nie moze byc kurna mac!!!

grzaniec z galicji
June 8th, 2006, 09:30 PM
to co w koncu...odszczekac czy odpukac a moze zatanczyc i zaspiewac?

...ja bym tam widzial Dom z Gontu.... 2 pietra, moze byc? :)

Nie panikuj tak...zbuduja ile maja zbudowac, i zapewne sie jak sie pomyla to o kilka pieter w dol... :hahaha:

behemot
June 9th, 2006, 02:53 PM
Kupili inwestycje razem z pozwoleniem na budowe. czyli musza realizowac zatwierdzony projekt, inaczej musieliby zaczynac formalnosci od nowa. Przypuszczam, ze to co w tym projekcie bylo najatrakcyjniejsze to wlasnie pozwolenie na budowe, czyli mozliwosc oddania biurowca 'na zaraz' w momencie kiedy w Krakowie jest wysoki popyt.

XZIBIT **kraków**
June 9th, 2006, 03:04 PM
czylie bedzie te 16, czy 15 pieter czy mniej? (tylko niebij :(:(:(:(: )

grzaniec z galicji
July 1st, 2006, 12:08 AM
zdjec brak... ale info moze sie pojawic :)
5 badz 6 pietro stoi w polowie (znaczy od budostalu jest a od ronda jeszcze nie )
btw, big reklama ktora do nie dawna przykrywala caly budynek maleje w oczach :D

Tim999
July 3rd, 2006, 07:25 PM
Grzaniec skarżył sie na brak zdjęć, więc postanowiłem je zrobić (uprzedzam że nie są najlepszej jakości:))

Widać na nich że zaczynają budować 5 pięto
http://img376.imageshack.us/img376/253/zdjcie3191cn.jpg (http://imageshack.us)

i jeszcze z innego ujecia:
http://img179.imageshack.us/img179/4517/zdjcie3205ue.jpg (http://imageshack.us)

ruszyli także ostro z budowa estakady, część ronda jest ogrodzona i trwja prace ziemne (wkopują rury)
http://img446.imageshack.us/img446/5195/zdjcie3219xq.jpg (http://imageshack.us)

trwaja także prace porzadkowe na byłych ogródkach działkowych przy Opolskiej........byle nie powstałby tam supermarket!

Balsen
July 3rd, 2006, 08:09 PM
Mam nadzieję, że nie obłożą tej wieży byle jakim szkłem........

Maff
July 4th, 2006, 09:20 AM
hehe, cos mi sie zdaje ze to bedzie cos a'la Colloseum i Millenium Tower (to tureckie w centrum wawy) :)
obym sie mylil, ale jakos Buma nie zachwyca stylem - patrz Buma Square w Łagiewnikach.

Paskuda
July 4th, 2006, 10:27 AM
Już jakiś czas temu tu pisałem, że Buma średnio się kojarzy z wysokim standardem wykończenia budynków biurowych i niestety podzielam te same obawy.

Jak odstawią gniota w tak widocznym miejscu, to będzie straszył w okolicy jeszcze przez długi czas.

Tim999
July 18th, 2006, 03:17 PM
Zdjęcie ze strony www.krakowskieinwestycje.pl

http://img150.imageshack.us/img150/3801/rbp1nq6.jpg (http://imageshack.us)

emhyr
July 18th, 2006, 03:23 PM
Plus nowy render ze strony Bumy

http://www.buma.com.pl/rondo/_photo/_index/photo_main2.jpg

Balsen
July 18th, 2006, 03:48 PM
^^ ładny, chociaż mam wrażenie, że go nieco skrócili...

Zboro
July 18th, 2006, 03:59 PM
Genialny ten render,nie ma tego paskudztwa rozowego na parterze :)

downhiller
July 18th, 2006, 07:12 PM
Projekt sie nie zmienil, jest to tylko ladniejszy render. Elewacja, wysokosc jest niezmieniona. Rozowe "paskudztwo" czyli kamien tak jak byl tak dalej jest i dobrze.

behemot
July 18th, 2006, 07:34 PM
Buma:
http://www.buma.com.pl/rondo/_photo/_index/photo_main2.jpg
Ingarden&Ewy:
http://www.ingarden-ewy.com.pl/_biurowe/olsza/_d/01.jpg
Zmiany sa w przyziemiu, ale raczej kosmetyczne.

gregry
July 19th, 2006, 12:55 AM
na tej pierwszej fotce wygląda jaky był niższy

behemot
July 19th, 2006, 01:01 AM
na tej pierwszej fotce wygląda jaky był niższy

Bo wizualizacja jest przycieta z gory...

Tim999
July 19th, 2006, 04:01 PM
Bo wizualizacja jest przycieta z gory...

a nie skrócili go o 1 kondygnacje czasem?

Mi-V
July 19th, 2006, 05:22 PM
Powiem krotko i zdecydowanie : jest to krakowskie 'Rondo 1' ,tylko ze na o wiele mniejsza skale.

Argument: wszak przy rondzie stoi ;)

Balsen
July 19th, 2006, 06:57 PM
Jeśli nie będzie wielkich różnic pomiędzy renderem a rzeczywistością, to będzie naprawdę super.
Choć mógłby być nieco wyższy, tak do 20 kondygnacji...

grzaniec z galicji
July 19th, 2006, 07:00 PM
Wystarczy policzyc.... mi wyszlo po 14 kondygnacji, czyli tyle samo. Tak naprawde to zmiany sa kosmetyczne i na dobra sprawe to tylko render lepszy zrobili... choc i tak juz nie aktualny bo z tego miejsca zasloni widok nielegalna estakada... ;)