View Full Version : [Metro system] Line 2 - 11 stations COM | 1 station App

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

ataknoT
December 18th, 2011, 12:08 AM
Един голям барелеф и пък бюст по биха отивали.

Valdemar_BG
December 18th, 2011, 12:27 AM
Тези стоманобетонни греди отгоре предполагам няма да ги оставят така.
А плочките ми се струват ужасни, могат да се конкурират с тези на МС"Западен парк".

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 18th, 2011, 02:31 AM
Е точно пък със Западен парк нямат грам общо ... нито материал, нито цвят, нито форма, нито изпълнение... По-скоро са подобни на тези на Банишора и Цариградско.
А таванът ми изглежда същия като на Опълченска.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 19th, 2011, 08:12 PM
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/cqs1324318247s.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=cqs1324318247s.jpg)

http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/jdv1324318280f.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=jdv1324318280f.jpg)

http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/opt1324318304j.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=opt1324318304j.jpg)

http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/rgh1324318320m.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=rgh1324318320m.jpg)
http://www.mtitc.government.bg/upload/docs/Metropoliten_15_12_2011.ppt

Valdemar_BG
December 19th, 2011, 10:51 PM
:applause: Нямам търпение просто, всичките изглеждат толкова красиво, и с тези топли цветове. :cheers:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 19th, 2011, 11:03 PM
Наистина са хубави. Въпросът е, колко време ще останат така след откриването им. От сега съм на 100% сигурен, че Св. Неделя първа ще отгърми. От части и НДК ... но на Св. Неделя и давам година - година и половина макс и няма да прилича на нищо.

vass
December 19th, 2011, 11:31 PM
^^
Защо? Да не би старите станции да не приличат на нищо?

Chilio
December 19th, 2011, 11:36 PM
ще... "отгърми" ?!? Дори не знам да има такава дума :) Би ли конкретизирал наистина какво имаш предвид.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 20th, 2011, 12:09 AM
^^
Защо? Да не би старите станции да не приличат на нищо?

Ами тези с плочките са си добре, защото течовете не им се отразяват, но Св. Неделя с тия голи зеленикави стени ще протече, ще хване мухъл и само след месеци ще заприлича на нищо.
Плюс това е много дълбоко заложена и в местност със сериозно количество подпочвени води.
Виж само Сердика на какво прилича, а я ремонтираха 15 пъти.
Още помня след откриването на МС СУ, как също изразих опасенията си, че и тя ще заприлича на Сердика откъм течовете и лошото състояние на стените и как всеки ми обясняваше, че било невъзможно, пък то какво излезе на края... СУ е по-зле от Сердика, а и двете са плитки станции.
НДК пък в най-лошия случай ще последва Вардар, но не ми се вярва да стигне чак до там. Просто са доказали, че за това метро качествена хидроизолация няма (а може би и работници).

Chilio, има си я. Главно се използва в преносен смисъл.

chevyvolt
December 20th, 2011, 11:31 AM
Проблема за съжаление не е само при метрото. Българското строителство има няколко фундаментални проблема:

1. Никой не може да изпълнява и контролира изпълнението на изолация на плоски покриви, тераси, подземни помещения (с дребни изключения, които по-скоро доказват правилото).

2. Никой не може да изпълнява и контролира изпълнението на уплътнени насипи (с дребни изключения, които по-скоро доказват правилото).

3. Никой не може да изпълнява и контролира изпълнението на бетонови работи, вкл. самия бетон (с дребни изключения, които по-скоро доказват правилото).

4. Никой не може да изпълнява и контролира изпълнението на асфалтобетонови работи, вкл самия асфалт (с дребни изключения, които по-скоро доказват правилото).

5. И не на последно място НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА НАДЗОР! Крещя защото от тук тръгва всичко свързано с качественото изпълнение. С добър надзор, дори мърлячи като ГЛАВБУЛГАРСТРОЙ могат да изпълнят нещо като хората.

Chilio
December 20th, 2011, 11:36 AM
Някой може ли да потвърди появилата се по-рано информация за странично остъкляване на навесите на входовете на метрото по Ломско шосе? Със снимки най-добре :)

П.П.: Потвърдено в другия форум. Довечера се очакват и снимки там.

batman08
December 20th, 2011, 08:45 PM
:applause: Нямам търпение просто, всичките изглеждат толкова красиво, и с тези топли цветове. :cheers:

И аз, и аз .....
Така като ги гледам тия снимки - става много хубаво :)

bobsata
December 20th, 2011, 10:15 PM
Ето ги снимките ми от остъкляването на мс Надежда. Не съм сигурен дали е стъкло това повече ми прилича на пластмаса като навеса :) http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=1818.1160

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 20th, 2011, 10:30 PM
Аз ли не виждам или подлезите нямат решетки и подлезите да се заключват в извънработно време?
Иначе входовете добиват вид. Харесва ми. Мерси за снимките!

mastodonta
December 20th, 2011, 10:37 PM
Ето ги снимките ми от остъкляването на мс Надежда. Не съм сигурен дали е стъкло това повече ми прилича на пластмаса като навеса :) http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=1818.1160

Според мен няма логика да сменят материала. Пък и както знаем стъклото по нашите ширини не трае дълго поради специфични културни особености на населението :lol:

bobsata
December 20th, 2011, 10:46 PM
Аз ли не виждам или подлезите нямат решетки и подлезите да се заключват в извънработно време?
Иначе входовете добиват вид. Харесва ми. Мерси за снимките!
Моля :) няма решетки, защото няма смисъл. Долу е охраната а и е затворено с плъзгащите врати (в по предишни мои снимки се виждат) а и пък охрана нон- стоп обикаля из станцията. Да значи си е пластмаса това отстрани както тавана не съм му обръщал специално внимание. :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 21st, 2011, 11:13 PM
Има снимки от Кубрат в другия форум. Станцията аз лично не бих могъл да я нарека хубава (поне на този етап), но пък явно толкова си могат. Пак са раздвижили нещата - стените на двата перона са различни.
Иначе е горе-долу широка, което е по-важното.

mandjasgrozde
December 22nd, 2011, 12:54 AM
Подлеза от страната на хотел "Хемус":
http://img198.imageshack.us/img198/5386/21122011303.jpg

Divailo
December 22nd, 2011, 01:10 AM
Кви входове искате за метрото незнам..със статуй и мрамори ли? И били тесни пффф как всеки знае много ама всеки..в париж и в англия входа за метрото кво представлява? стълби широки точно 2 човека да се разминат и са открити .. само някъкви парапети там..Наще метростанций са къде къде по красиви и има къде къде повече пространсто..е не съм видял всичките метра из другите държави но съм видял доста отчайващи сцени..тук е цвете!

FloatingShift
December 22nd, 2011, 01:16 AM
Ха, за първи път срещам думите "статуй", "някъкви" и "метростанций". Честно, не разбирам с какво се занимават в днешно време в училищата, но явно ограмотяването е на доста заден план.

vass
December 22nd, 2011, 01:23 AM
^^
Аз като видя подобен правопис моментално спирам да чета мнението, още по-малко да вниквам в смисъла. При човек, който не може да пише грамотно на собствения си език, още повече това са елементарни грешки, дешифрирането на неговите по-задълбочени размисли не си струва труда.:)

oin
December 22nd, 2011, 01:24 AM
^^ С това предимно... (http://www.izvestni.info/2010/12/blog-post_414.html) :ohno::bash:

kraxx
December 22nd, 2011, 08:40 AM
К'ви, статуи, Париж, Англия, к'во, Стълби, На'ще, метростанции, къде, къде, по-красиви, ,но
Моля, когато пишете нещо, поне малко от малко го проверявайте за правопис. Все пак трябва да уважаваме езика.
Що се отнася за теснотията, мисля, че голяма част от нея се дължи на релсите, които поставят за колички. Ако тях ги няма, а количките се качват с асансьорите както е редно няма да ни се струват толкова тесни.

bobsunbobsun
December 22nd, 2011, 09:38 AM
^^ Тея релси за колички са пълният абсурд. Вчера ползвах подлеза на МС Сердика под Т. Александров от западната страна и за пореден път се замислих що за кретен трябва да си, за да вярваш, че по рампа с такъв наклон някой ще посмее да прекара количката с детето си или болния си роднина. Дори съм напълно убеден, че чисто физически не са много хората, които са способни да избутат нагоре или да подпират отдолу при тея условия. Това е поредното доказателство, че при нас, за съжаление, нещата все още се правят колкото да се каже, че са направени, а дали реално си изпълняват функциите няма никакво значение.:ohno:

kraxx
December 22nd, 2011, 09:52 AM
Ама то надолу е много лесно. Пускаш количката и после стържеш от стената. Какъв е проблемът?
Дано на новите станции да го направят по-нормално отобено на ЦУМ

Chilio
December 22nd, 2011, 10:30 AM
Абе ползват се, и още как. Аз мога да ви го потвърдя, защото от 6 месеца постоянно минавам през всякакви подлези с детска количка. Но заради големия наклон я държа вдигната само на 2 от 4-те колела. И пак е много по-удобно, отколкото да трябва да я вдигна във въздуха на ръце и да я пренеса през стълбите (това все още ми е възможно, но детето е близо 9 кила, а количката 11, не си представям някоя майка да може да го направи). Така че при липса на асансьори на всички изходи на подлезите, поне там където няма такива, е задължително да има такива рампи/релси.

witch_honor
December 22nd, 2011, 11:03 AM
Ха, за първи път срещам думите "статуй", "някъкви" и "метростанций". Честно, не разбирам с какво се занимават в днешно време в училищата, но явно ограмотяването е на доста заден план.

Метростанций е мистериозен магесник от Релсоландия...
Статуй пък му е колега от планетата на длетата :D

А сега сериозно: след празниците очаквам да започнат с покривните конструкции на МС Ломско шосе, така че можем да считаме, че от Нова година натам и тя може да се счита за станция със започнато изпълнение на архитектурата.

AnonymvsBeaver
December 22nd, 2011, 01:20 PM
^^ Интересна снимка от Хемус, но ме подсеща за нещо относително важно. Защо отвън слагат различни плочки около всяка станция? Не мислите ли, че в един град (с малки изключения) трябва тротоарната настилка да е стандартизирана. В големите градове, които приемаме за пример е точно така.

Точно тази грешка (думи в множствено число, които се пишат с две 'и' да се изписват с 'и' и 'й') се появява доста често във форума. Явно новите гимназиални попълнения това не са го учили, но тъкмо сега могат да се обогатят...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 22nd, 2011, 01:37 PM
Кви входове искате за метрото незнам..със статуй и мрамори ли? И били тесни пффф как всеки знае много ама всеки..в париж и в англия входа за метрото кво представлява? стълби широки точно 2 човека да се разминат и са открити .. само някъкви парапети там..Наще метростанций са къде къде по красиви и има къде къде повече пространсто..е не съм видял всичките метра из другите държави но съм видял доста отчайващи сцени..тук е цвете!

Не визирай метра, които вече са на векове. Това им е недостатък, че са с тесни входове, коридори, перони и т. н. Трябва да гледаме най-добрите, а не най-лошите примери. С това ли да се успокояваме?
Но иначе да, софийските не са тесни, нито широки. Съвсем нормални са си. А и освен това ще имат и ескалатори повечето, с което проблемите се изчерпват.

П. П.
А вие не правите грешки?!? Точно най-изявените във двата форума правят страхотни грешки понякога, но не се отделя половин страница за което.

Avus
December 22nd, 2011, 02:31 PM

Бело и курви, бе браааат :lol:

Сори за офф-а, ама не се сдържах.

Много ми е странно защо не са заложени ескалатори и асансьори за всички станции.

witch_honor
December 22nd, 2011, 03:18 PM
Бело и курви, бе браааат :lol:

Сори за офф-а, ама не се сдържах.

Много ми е странно защо не са заложени ескалатори и асансьори за всички станции.

На всички станции има и асансьори и ескалатори. На някои стълбища няма ескалатори, защото са по-ниски от минималния норматив :)

kraxx
December 22nd, 2011, 03:25 PM
Не се заяждам, а отбелязвам, че на Обеля, Сливница, Люлин и Западен парк няма нито ескалатор, нито асансьор, но отвън има рампа :P

witch_honor
December 22nd, 2011, 03:31 PM
Не се заяждам, а отбелязвам, че на Обеля, Сливница, Люлин и Западен парк няма нито ескалатор, нито асансьор, но отвън има рампа :P

Коментираме станциите, които се изграждат в момента - западния радиус никога няма да има ескалатори така или иначе, защото всички станции в него са с денивелация на стълбищата по-малка от 4 метра (освен може би Вардар и Люлин).

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 22nd, 2011, 04:17 PM
^^ На всяка една от старите станции може да се изгради ескалатор. Това, че не им се занимава и не им се дават пари за разбиване на стълбища и изграждане на ескалатори, не означава, че е невъзможно. Навсякъде от Сердика до Сливница, денивелацията е повече от 4 метра и е видимо. Това за 4-та метра излезе като критерий за новите станции.
По тази логика и Сердика не отговаря на условието да има ескалатори.

Да ... за сега. Пропускаме май не леката подробност, че всеки момент очакваме монтиране на асансьори и на тези станции. А Люлин си има асансьори от ниво "терен", през касите до перона. Не знам, защо си я споменл.

Herzog Tryn
December 22nd, 2011, 05:44 PM
На запад има доста станции без ескалатори, асансьорите са за инвалиди. Те са задължителни.

witch_honor
December 22nd, 2011, 05:45 PM
^^ На всяка една от старите станции може да се изгради ескалатор. Това, че не им се занимава и не им се дават пари за разбиване на стълбища и изграждане на ескалатори, не означава, че е невъзможно. Навсякъде от Сердика до Сливница, денивелацията е повече от 4 метра и е видимо. Това за 4-та метра излезе като критерий за новите станции.

Не съм казал, че е невъзможно, казах, че не е нужно. На Западен парк, Опълченска, Константин Величков и Сливница денивелацията е под 4 метра, а на Сердика надхвърля седем метра!

Днес забелязах, че в изкопаната галерия на Сердика има направена стена, маркираща дъното на галерията и в стената са оформени два отвора, които предполагам маркират асансьорните и ескалаторните шахти. Най-вероятно отворите са три - асансьори в средата и два ескалаторни тунела от двете им страни.

horus92
December 22nd, 2011, 06:24 PM

По-добре въобще да не си мислят за ескалатори на тези станции. Особено на Люлин. Хората каквито са търтеи ще си седят и само ще задръстват, както сега става на Васил Левски и направо ме побъркват. И това не е само там. Дори където са къси ескалаторите не се мърдат. За тях няма ни ляво, ни дясно. Няма да се научат. Дори си мисля, че на някои станции ще е по-добре без ескалатори.

Колко от станциите по втория диаметър са по проект на турците?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 22nd, 2011, 06:32 PM
Колко от станциите по втория диаметър са по проект на турците?
Нито една.
Иначе това, че повечето не знаят как и защо се използва ескалатор не значи, че не трябва да ги има. Сега не знаят, след години ще се научат. А моите наблюдения са точно обратните - все повече хора започват да си седят в дясно и все повече вървят от ляво.

horus92
December 22nd, 2011, 06:47 PM
Не беше ли споменато, че Банишора и Централна гара са по техен проект?
Аз пътувам всеки ден с метрото и на Васил Левски, ако не съм на вратата срещу ескалаторите, абсурд да мога да вървя по тях. Много бързат и не мърдат, а горе на кръстовището не могат да изчакат светофара да светне зелено.

witch_honor
December 22nd, 2011, 06:56 PM
Не беше ли споменато, че Банишора и Централна гара са по техен проект?
Аз пътувам всеки ден с метрото и на Васил Левски, ако не съм на вратата срещу ескалаторите, абсурд да мога да вървя по тях. Много бързат и не мърдат, а горе на кръстовището не могат да изчакат светофара да светне зелено.

Банишора, Централна гара и Лъвов мост са на турски проектанти. Интериора на Лъвов мост 100% е създаван с консултации от български проектанти.

horus92
December 22nd, 2011, 07:13 PM
Хан Кубрат не е ли и той? Не знам защо, но го свързвам с изброените по горе станции. Може би заради последните снимки от вътре.

kronos_BG
December 22nd, 2011, 07:33 PM
Хан Кубрат въобще не е в техния участък (техният участък е от стартовия котлован до НДК), така че : по никакъв начин не е свързан с тях.
Изцепката си е чисто наша.

kraxx
December 23rd, 2011, 09:03 AM
Аз не случайно толкова протестирам, че на В. левски няма стълбища, а само ескалатори. по принцип идеята на ескалаторите е хората да се возят. Който бърза да се качва по стълбите. В. Лвески е изключение.
Дано по новите съанции да няма такива недоразумения, защото липсата на стълбище е крайно неприятна практика от моята гледна точка.

witch_honor
December 23rd, 2011, 10:26 AM
Аз не случайно толкова протестирам, че на В. левски няма стълбища, а само ескалатори. по принцип идеята на ескалаторите е хората да се возят. Който бърза да се качва по стълбите. В. Лвески е изключение.
Дано по новите съанции да няма такива недоразумения, защото липсата на стълбище е крайно неприятна практика от моята гледна точка.

По принцип си в грешка - идеята на ескалаторите е да се изкачваш по-бързо. Асансьорите са за возене ескалаторите са за по-бързо извеждане на хората от станциите. Ескалаторите в моловете са за возене...

kirilepetrov
December 23rd, 2011, 10:43 AM
Сигурен съм, че е коментирано но все пак, малко предпразничен оффтопик:

БОГА МИ.... хората колко са бавни, слизам от скоро на стадиона и направо не издържам.... все едно са на разходка, седят и си се возят баби дядовци... ако не се лъжа има лепенки да седят отдясно за да не пречан ама какво ги боли! Ебаси лудницата става там, 2 ескалатора немогат да изведат потока от седящи и возещи се....... :bash::bash: Иначе лично аз си се изкачвам по стълбите навсякъдето където има, защото немога да издържам!

По принцип си в грешка - идеята на ескалаторите е да се изкачваш по-бързо. Асансьорите са за возене ескалаторите са за по-бързо извеждане на хората от станциите. Ескалаторите в моловете са за возене...

kraxx
December 23rd, 2011, 10:49 AM
Идеята на ескалатора е да изкачваш наклон без да си хабиш силите. Не съм съгласен, че ескалатора е правен за по-бързо искачване. Той сам по себе си е алтернатива на стълбищата и никой не е длъжен да качва еслакатора като стълби.

Да, на Стадиона и на Университета има лешенки: Моля, стойте отдясно.

witch_honor
December 23rd, 2011, 10:52 AM
Идеята на ескалатора е да изкачваш наклон без да си хабиш силите. Не съм съгласен, че ескалатора е правен за по-бързо искачване. Той сам по себе си е алтернатива на стълбищата и никой не е длъжен да качва еслакатора като стълби.

В грешка си! Ескалаторите са за изкачване, не за возене! Прави разлика между ескалаторите в моловете, където кифлажа се разхожда и ескалаторите в станциите където някои хора бързат...

JloKyM
December 23rd, 2011, 10:53 AM

Да, Не е длъжен и поради тази причина следва да стои ОТДЯСНО, за да може хората, които не им се влачи 10 минути, за да не направят 2-3 движения да могат да излязат по-бързо от станцията движейки се от ЛЯВАТА страна.

Chilio
December 23rd, 2011, 10:58 AM
А дори и по ескалаторите в моловете много често има стоящи отдясно и ходещи отляво. Особено пък по тези с малкия наклон дето са пригодени и за колички.
По принцип свойството да се съобразяваш и да не пречиш на околните е едно от основните изграждащи едно цивилизовано общество. У нас това е проблем, че всеки си живее за себе си и въобще не мисли за останалите (изрази от типа "не ме интересуват бързащите" и т.н.).

batman08
December 23rd, 2011, 11:02 AM
Тая тема 1000000 пъти е коментирана - да по принцип това е неписано правило къде трябва да стои човек, но след като от Метрополитен не са спуснали официална заповед от къде да се стои на ескалатора нямате право да се сърдите на хората, че не стоят от правилната посока, така че дайте да не разводняваме темата.

Chilio
December 23rd, 2011, 11:06 AM
Да де, то не са пуснали и писмена заповед да не се пърди във влака, но това не значи, че извършването на това действие не е израз на лошо възпитание и ниска култура :)

Мисля, че българинът не е толкова глупав и ограничен, за да трябва всичко да му се задава със строги правила и изрични заповеди и да не може да се досети кое е правилно и кое е добре за общото благо. Мисля, че има много неписани общоприети норми, с които можем да се съобразяваме и без угрозата от санкции, глоби и прочие от строги правила и закони. Просто е израз на добра обща култура и добро възпитание.

chevyvolt
December 23rd, 2011, 12:23 PM

За край на офтопика, предлагам дружно да пожелаем на колегата Кракс една хубава коледна екскурзия в западна Европа! :)

benjaminn
December 23rd, 2011, 12:27 PM
То понеже толкова място има на ескалаторите, та едните да стоят, другите да вървят... Ще изтрае някой 20 секунди да се повози, пък после да си търчи ако толкова бърза.

kraxx
December 23rd, 2011, 01:33 PM
Много благодаря за пожеланията, но няма да е за тази Коледа.

vartal
December 23rd, 2011, 05:21 PM
Не съм съгласен, че ескалатора е правен за по-бързо искачване. Той сам по себе си е алтернатива на стълбищата и никой не е длъжен да качва еслакатора като стълби.Глупости какие-то. Зачем лестницы делать, если есть эскалаторы, по которым - хочешь стоя, хочешь иди - быстрее и удобнее подниматься. Тем более, наличие эскалаторов обязательно после 4 метров (как я понял, у вас такая норма, у нас после 3,5).

Earendil
December 23rd, 2011, 06:38 PM
По принцип можете да пуснете предложение на метрополитен да подходят по китайския способ.. там като има подобен проблем съм бил свидетел как назначават по 1 човек за 1 месец да стои и обяснява кое как се прави..
Преди няколко месеца като бях последно в единственото междуградско метро в света (Гуангджоу-Фошан линия "хайфу") на трансфера между 2те метра има много голяма денивелация с мнооого дълги стръмни и бързи ескалатори. Бяха пуснали една високоговорителче, което постоянно повтаряше едни и същи фрази (там предупреждаваха хората да се държат и само да се возят, заради особеностите на ескалаторите).

Същото може да се приложи и при нас и за макс. 1 месец поне редовните потребители на метрото ще свикнат..

bobsata
December 23rd, 2011, 09:15 PM
Здравейте, ето снимки от мс "Хан Кубрат" извинявам се, че са в другия форум :( http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=1818.1180

Celeborn
December 24th, 2011, 01:33 AM
За бога, те май наистина са редили плочките по схеми в Ексел...

kevin87
December 24th, 2011, 01:52 AM
Това е грозно.

Материалите може да са готини, строежът на метрото го оценявам, но тая станция е съвсем селяндурска и кичозна.

witch_honor
December 24th, 2011, 01:58 AM
Какво кичозно има в този интериор? Тази станция е ПОСТНА... засега - тавана може да подобри усещането, но засега в нея няма кич...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 24th, 2011, 10:51 AM
Нека не бързаме със заключенията. На едната снимка се вижда, че плочките са интереснии, подобни на тези на МС Централна гара. На този етап и на мен не ми харесва никак. Може би подът е добър. Нека видим, какво мислят за тавана и най-вече осветлението. Тези неща могат да повлияят доста положиелно, а лично аз се надявам да са измислили нещо по-интерено за средните части на стените на пероните.
Но наистина, до сега Банишора ми беше най-долу в класацията, но определено на фона на Кубрат ми изглежда идеална :D Остана да видим само Баучер и Ломско, на какво ще приличат, въпреки, че цветовете са 99% сигурни :D

kevin87
December 24th, 2011, 01:18 PM
Какво кичозно има в този интериор? Тази станция е ПОСТНА... засега - тавана може да подобри усещането, но засега в нея няма кич...

Изборът на цветове, например!

http://img600.imageshack.us/img600/9416/231220111819.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/600/231220111819.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

gogo3o
December 24th, 2011, 02:03 PM
Нашите метростанции са сравнително не толкова дълбоко заложени. Май само тази на стадиона е на минус 22 (Света Неделя и на Кръста стацията също ще са по-дълбоко), а другите са на по-плитко. Нямаме станции на по 50-60 метра дълбочина, където се возиш бая време - от порядъка на няколко минути.

Все пак е дразнещо, че всеки си стои, където му падне на ескалаторите, но няма въведени правила или дори препоръки от Метрополитен. Може да се сложат няколко колонки, от които любезен женски глас да моли пътниците да стоят отдясно. Мисля, че в Москва имаше такава практика и я намирам за добра. :)

TrueBulgarian
December 24th, 2011, 02:20 PM
Все пак е дразнещо, че всеки си стои, където му падне на ескалаторите, но няма въведени правила или дори препоръки от Метрополитен. Може да се сложат няколко колонки, от които любезен женски глас да моли пътниците да стоят отдясно. Мисля, че в Москва имаше такава практика и я намирам за добра. :)
И в Лондон е така. То дори една малка табела да сложат най-отгоре ще има ефект :)

difian
December 24th, 2011, 04:50 PM
Все пак е дразнещо, че всеки си стои, където му падне на ескалаторите, но няма въведени правила или дори препоръки от Метрополитен. Може да се сложат няколко колонки, от които любезен женски глас да моли пътниците да стоят отдясно. Мисля, че в Москва имаше такава практика и я намирам за добра. :)На самите ескалатори отстрани има оказателни табели! Че стадото блее и не ги е забелязало не е повод да ги оправдаваме. Но че трябва да има мерки от страна на Метрополитен да им се вмени, че не са сами на този свят, също е важно.

gogo3o
December 24th, 2011, 05:06 PM
Указателните стикери не са на Метрополитен, а любителски. И е възможно доста от хората да не са им обърнали внимание въобще.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 24th, 2011, 05:52 PM
На бързащата огромна тълпа, най-малкия проблем и е някакви смешни стикерчета, лепнати някъде си долу.
Не става за месец и два. След време ще се научат. Все повече хора знаят, къде да стоят.
И все пак такова нещо за София не е необходимо. Ескалаторите са по 5 метра. Сега, че в Москва, Лондон, Париж и т. н. , където повечето станции са доста дълбоко заложени и ескалаторите са дълги са необходими такива мерки, не значи, че и тук е така. Имаме едва 2 натоварени станции, които са по-дълбоки.

difian
December 25th, 2011, 01:26 AM
Има си указателни стикери към самите ескалатори на син фон в кръгчета. Въобще не говоря за червените лепенки, които явно казвате също никой не отразява. Щом указанията на фирмата-производител, нито напънът на някои будни и съвестни люде в града ни не помага, какво би могло тогава според вас? :bash:

vass
December 25th, 2011, 01:30 AM
^^
Времето ще помогне. А инач стикерите са малки и не се виждат.:)

ИванТ
December 26th, 2011, 01:46 PM
Булевард "Ломско шосе" (2011.12.24):

http://img535.imageshack.us/img535/3479/0359k.jpg

http://img225.imageshack.us/img225/6290/0360a.jpg

http://img52.imageshack.us/img52/2889/0361ts.jpg

bench_mark
December 27th, 2011, 04:34 PM
Днес пише във вестниците, че линията ще бъде пусната през юли, предсрочно.

kronos_BG
December 27th, 2011, 07:20 PM
Това означава до края на май да получим всички вагони, което е невъзможно... пък е и още по-голямо скъсяване на сроковете на производството по договор - което не става безплатно.
Няма как да стане. А и не виждам защо трябва да се галопира Метрополитен за всичките тестове, заради някакви 2 месеца предсрочно?!?

vass
December 27th, 2011, 08:09 PM
^^
Откъде знаем какво е състоянието сега на влаковете и производството как върви? Има ли такава информация някъде? Иначе колкото по-бързо, толкова по-добре, писна ни да чакаме.:banana:

bmw318i
December 27th, 2011, 08:27 PM
Специално да го пуснат за месец юли или август няма голямо значение за трафикът на града, тъй като тогава има сигурно 500к софиянци в София и разлика няма да се забележи

kronos_BG
December 27th, 2011, 08:59 PM
^^
Откъде знаем какво е състоянието сега на влаковете и производството как върви? Има ли такава информация някъде? Иначе колкото по-бързо, толкова по-добре, писна ни да чакаме.:banana:
По договор, вагоните трябва да бъдат произведени през 2012 г. - а това не може да стане за 5 месеца (като имаме превид, че за себе си имат да произведжат много повече). Освен всичко по-голямата част от компонентите са внос - това става също с договори с доставчиците, а те няма да се съобразяват с прищявките на нашите политици.
Имаше информация, че могат да започнат производството още този месец, но за сега не е потвърдена от завода.

Няма какво да ни писва от чакане: знаем си сроковете, няма никакво забавяне. Бързата работа: срам за майстора...:lol:
Да не се изсилват толкова с предсрочни срокове - да не ни излезе през носа.

vass
December 27th, 2011, 09:34 PM
Това с влаковете все си мисля, че може да се уреди- примерно дават ни вече готови, но това са си само мои предположения.:)

Chilio
December 27th, 2011, 10:13 PM
Първо, за всяко метро се произвеждат различни, със специфични изисквания и екстри. Второ, да не мислиш, че това е като леките коли - да стоят предварително произведени на склад докато се разпродадат. Влакове се произвеждат само толкова и точно с такива спецификации, каквито са предварително поръчани и предплатени.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 27th, 2011, 10:19 PM
Оставете вестниците. Може и от Метрополитен да са казали, че през Юли ще започнат тестовете, а те да го пишат, че ще го пускат... като нищо. Специално за метрото такива простотии се пишат по вестниците, че няма на къде. То не го пускаха половин година предсрочно, не отикриваха станцията под ЦУМ и какво ли още не ...
Април месец би трябвало да пратят няколко влака, но едва ли повече от 2-3. По-вероятно, както са правели винаги - една пратка е от 3 мотртиси. Останалите 15 пък за Юли трябва да са тук.

vass
December 27th, 2011, 10:23 PM
Първо, за всяко метро се произвеждат различни, със специфични изисквания и екстри. Второ, да не мислиш, че това е като леките коли - да стоят предварително произведени на склад докато се разпродадат. Влакове се произвеждат само толкова и точно с такива спецификации, каквито са предварително поръчани и предплатени.

Естествено, че не мисля, че стоят произведени в резерв. Просто може да имат произведени такава спецификация за Москва, или някой друг град и да забавят с няколко месеца собствените си нужди. Все тая...

Zourich
December 28th, 2011, 03:08 AM
http://www.publics.bg/bg/news/6570/Метрото_от_„Надежда“_до_„Черни_връх“_тръгва_през_юли.html

difian
December 28th, 2011, 06:13 AM
Естествено, че не мисля, че стоят произведени в резерв. Просто може да имат произведени такава спецификация за Москва, или някой друг град и да забавят с няколко месеца собствените си нужди. Все тая...Не мислиш, ама мислиш... :? Тази спецификация се произвежда специално спрямо нашите изисквания. Единственият друг град в Света, където се експлоатират подобни влакове е Москва...

bench_mark
December 28th, 2011, 10:10 AM
А и не виждам защо трябва да се галопира Метрополитен за всичките тестове, заради някакви 2 месеца предсрочно?!?

Заради ползите от метро в София и нуждата от изграждане на нови линии. По тази логика, няма да е проблем ако го пуснат и 5 години по-късно, нали все пак ще го пуснат.

А това с половината милион отсъстващи граждани няма какво да го коментирам даже. Сигурно лятото те си правят малка екскурзия до Марс.

kronos_BG
December 28th, 2011, 10:13 AM
Не мислиш, ама мислиш... :? Тази спецификация се произвежда специално спрямо нашите изисквания. Единственият друг град в Света, където се експлоатират подобни влакове е Москва...
E, вече и в Казан.:)

vass, не става, бре човече: в Москва и Казан се експлоатира оригиналната модификация - 81-740.4/741.4, а за нас тя е преработена и е 81-740.2б/741.2б.
Как да вземат московски Русич, да му свалят двигателя, за да монтират нашия, който е японски? Да не мислиш, че ел. мрежата е абсолютно еднаква?
Освен това трябва и да го пребоядисват и да сменяват вътрешната облицовка...
Това става само ако вагонът още е само корпус - но тогава направо ще си го доокомплектоват по наш образец.:)

Няма нужда от подобни гимнастики, защото нашите вагони са си включени в плана за 2012 и всичко си следва този план.
Е, може да окомплектоват 3 или 6 корпуса (влакове) по-бързо (това също го има като възможност в договора), но няма нужда от повече гимнастики.
Заради ползите от метро в София и нуждата от изграждане на нови линии. По тази логика, няма да е проблем ако го пуснат и 5 години по-късно, нали все пак ще го пуснат.

Не разбирам сарказма.
Нуждата от нова линия е залегнала в плана на изграждането й. Този план се спазва стриктно!
Избързването означава да се галопира с всичките тестове на новата линия, а това е залог за пропуски и бъдещи аварии или доизкосурявания.
И защо? Само за да може някой политик да отчете 2 месеца предсрочно пускане?
Защото срока вече е издърпан с един месец. (Всъщност, съобразно залегналия срок на изграждане: края на ноември 2012 - са направо 3 месеца!)
Това са технологични срокове, те не гумени, според прищявките на шефовете.
Като са искали по-бързо: да са заложили по-кратки срокове на изграждане...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 28th, 2011, 12:07 PM

А това с половината милион отсъстващи граждани няма какво да го коментирам даже. Сигурно лятото те си правят малка екскурзия до Марс.

Доста наивно...
С какво да го пуснат по-рано? Пешеходен ли ще бъде този 2МД? Така става. Нали трябва да се произведат влаковете, нали трябва да се докарат, нали трябва да се направят изпитанията на линиите и автоматиката, трябва да се направи отделно и изпитание на влаковете и едва чак тогава може да заработи 2МД.
За последните изпитания на диаметъра са нужни всичките влакове.
Могат и да претупат на бързо изпитанията и да го пуснат предсрочно, но всички видяхме, какви проблеми последваха след това.

bench_mark
December 28th, 2011, 12:21 PM
Доста наивно...
С какво да го пуснат по-рано? Пешеходен ли ще бъде този 2МД? Така става. Нали трябва да се произведат влаковете, нали трябва да се докарат, нали трябва да се направят изпитанията на линиите и автоматиката, трябва да се направи отделно и изпитание на влаковете и едва чак тогава може да заработи 2МД.
За последните изпитания на диаметъра са нужни всичките влакове.
Могат и да претупат на бързо изпитанията и да го пуснат предсрочно, но всички видяхме, какви проблеми последваха след това.

Голям разбирач си. Щом е пуснат предсрочно, значи е готов предсрочно, т.е. каквото е трябвало, е било направено по-рано. Това означава предсрочно. Иначе можеше още днес да кажат, че линията е готова, но до завършването й няма да работи.

Освен това за изпитанията по линията не са нужни всички влакове. Реално нито един даже не е нужен от новите.

Chilio
December 28th, 2011, 12:49 PM
^^ Само че всички нови влакове трябва да минат изпитания преди да бъдат пуснати.

kronos_BG
December 28th, 2011, 12:51 PM
Щом е пуснат предсрочно, значи е готов предсрочно, т.е. каквото е трябвало, е било направено по-рано.

Освен това за изпитанията по линията не са нужни всички влакове. Реално нито един даже не е нужен от новите.

Да, ама не е пуснат...
Само раздувки на журналистите.
Те и без това си заложиха леко разтегнати срокове, та да могат после да се хвалят с предсрочно пускане, или да не се излагат със закъснели срокове. (Помните, че участъка в Надежда се започна по-рано от предвиденото)
Част от оборудването (подстанции, оборудване в станциите и т.н.) се доставя по график от чужбина и се зависи от този график: ако са предвидили такава възможност за чак такова изпреварване - може и да успеят.
И все пак, най-вече зависим от производството на влаковете: за всеки след пристигането, предстои сертифициране - следователно тестове.
Та: линията не се тества с всички влакове, но те трябва да се тестват, преди да се пуснат в експлоатация.:)

Всичко зависи от договорките със завода-производител и с възможностите на ферибота за докарването.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 28th, 2011, 01:30 PM
Голям разбирач си. Щом е пуснат предсрочно, значи е готов предсрочно, т.е. каквото е трябвало, е било направено по-рано. Това означава предсрочно. Иначе можеше още днес да кажат, че линията е готова, но до завършването й няма да работи.

:lol: Ти на ясно ли си изобщо, в какво положение се намира Метрополитен с броя на влаковете? Имаме 21 влака, от които 17-18 са на линия. Има редовни влакове, резерви и за ремонт. Как си обясняваш, че 1МД не може да смогва поради липсата на влакове, да пускат за изпитание мотриси по 2МД????
И не съм казал, че за изпитанията са нужни всички влакове! Всички влакове са нужни за ПОСЛЕДНИТЕ изпитания, при които линията работи редовно, като се спазват графиците и интервалите, с разликата, че не вози пътници! Т. е. вероятно От Обеля влаковете ще продължават празни към Лозенец или ще използват само другия коловоз на Обеля, като я използват за крайна.
И както вече и аз и другите казахме, и самите влакове няма кой да ти ги пусне преди да са минали нужните изпитания!
А това, че МВМ не са нито от най-бързите, нито от най-сръчните само усложнява положението. Няма никакаква съществена разлика, дали ще го пуснат 2-3 седмици по-рано или по-късно, както е по график. Като пускаха 1МД до Младост, се скапва сигурно 15 пъти.

bench_mark
December 28th, 2011, 01:51 PM
^^ Само че всички нови влакове трябва да минат изпитания преди да бъдат пуснати.
Разбира се, обаче едно е да се тестват нови влакове, друго е да се тества нова линия на метрото. Не е задължително да става едновременно, логически погледнато даже е добре линията да се тества с изпитани вече влакове, а новите влакове - по изпитана линия.

Освен това дари и първите 2 месеца линия 2 да работи с по-големи интервали на движение поради липса на достатъчно влакове е по-добре, отколкото изобщо да не работи.

kronos_BG
December 28th, 2011, 01:57 PM
:lol:
А това, че МВМ не са нито от най-бързите, нито от най-сръчните само усложнява положението.
Aйде сега, пак завода ни е виновен?!?:lol:
Какво означава най-бърз?
Че кой западен завод ще се съгласи в такива кратки срокове да ги произведе? (Не помните ли, че това беше една от уловките да спечели МВМ?)
Опряли са те до нашата скромна поръчка от 54 вагона - а само за Москва имат да произвеждат 632 вагона (от трите модела общо) следващата година. Оставям настрана какви ще бъдат поръчките от останалите им метрополитени (още не е излезнал окончателния график на производство).

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 28th, 2011, 03:22 PM
Освен това дари и първите 2 месеца линия 2 да работи с по-големи интервали на движение поради липса на достатъчно влакове е по-добре, отколкото изобщо да не работи.

Е нали, ако 2МД е с по-големи интервали, следователно и 1МД ще е зависим. Нали ще е една цяла свързана линия през по-голямата част.
Ще си тестват 2МД и влаковете горе-долу по едно и също време. Няма как да е иначе

kronos_BG, на края до колкото си спомням се класираха CAF и МВМ, като МВМ победи заради ниската цена.
Преди време Диков обясняваше, че може да се направи български завод за метро-мотриси и трамваи ... това там. Щеше да е супер да си ги произвеждаме сами, но явно още 30-ина години ще сме с руските.

kronos_BG
December 28th, 2011, 03:49 PM
kronos_BG, на края до колкото си спомням се класираха CAF и МВМ, като МВМ победи заради ниската цена.

Е така, де: това накрая (пък и само според официалната версия).
Другите участници (повечето вероятни) сами се разкараха, като видяха кратките срокове и ниската цена.:lol:
После Братоев се оправдаваше как не му давали документацията (лиценза?) за автоматиката... пък на Варшава явно я дадоха, щом Сименс им произведе пробен влак...
Накратко това си е: никой не е искал други влакове за двете линии и завършекът беше логичен.
Сега ще почакаме няколко месеца за това, за което сме си платили натънко...
Няма да свърши света, че бат,Бойко не може да се похвали с пуск през юли.:lol:

difian
December 28th, 2011, 08:51 PM

Освен това за изпитанията по линията не са нужни всички влакове. Реално нито един даже не е нужен от новите.Ти чувал ли си за управление на проекти?!? Залагат се дадени срокове, като ако всичко е правилно, трябва да се спазят. Всичко преждевременно и след срока е индикация за проблем или друга грешка... :bash:

vass
December 29th, 2011, 08:52 PM
В другия форум има нови снимки.:banana:

mmihaylov
December 30th, 2011, 10:28 AM
Дайте линк към снимките, моля

calzature
December 30th, 2011, 10:57 AM
Дайте линк към снимките, моля

http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=1817.1500

difian
December 30th, 2011, 11:06 AM
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=1817.1500Ето така е по-точно ;) :

http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=1817.msg264092#msg264092

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 30th, 2011, 03:49 PM
А някой случайно да знае, на кой от вариантите за оформление на Лъвов мост са се пряли? Да се надяваме, че предните (сивите) са отпаднали и ще се реализира някой от новите два.

И виждат, какви проблеми създават тесните перони на натоварените станции и пак (на Г. М. Димитров е ад). Може би не е възможно да е с по-щироки перони, ама това няма и 3 метра.

moshtno
December 30th, 2011, 04:01 PM
Може би не е възможно да е с по-щироки перони, ама това няма и 3 метра.

Няма, да. Под 1 метър са даже. Да ти имам преценката.

witch_honor
December 30th, 2011, 04:06 PM
1) А някой случайно да знае, на кой от вариантите за оформление на Лъвов мост са се пряли? Да се надяваме, че предните (сивите) са отпаднали и ще се реализира някой от новите два.

2) И виждат, какви проблеми създават тесните перони на натоварените станции и пак (на Г. М. Димитров е ад). Може би не е възможно да е с по-щироки перони, ама това няма и 3 метра.

1) Няма варианти за станцията - има само един: този с лампите. Това е окончателния проект, базиращ се на първоначалните рендъри;

2) (facepalm)... коловозната ниша е широка 9 метра, а тя е по-малко от два пъти по-широка от пероните което ги прави поне 5 метра. За разлика то другите станции, тази станция е висока поне 10-15 метра което прави широчината на пероните визуално смачкана поради перспективата, така че... преди да прочетеш поне малко материали по композиция, аксонометрия и изобщо... изобразително изкуство... спести си приказките!

gogo3o
December 30th, 2011, 05:13 PM
Хм, тези стълбове за лампи няма ли да пречат малко. Не е ли по-добре да пуснат някакви висящи фенери от тавана?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 30th, 2011, 05:22 PM
Няма да пречат лампите. Те ще са така или иначе зад жълтата ивица. Те колоните на Вардар и Люлин не пречат. На Гарата и Банишора също, пък какво остава за някакви си стълбчета.
witch_honor, Пследно видяхме 2 варианта. Един с герба на София и един без. Цветово и като материали малко се различават, както и леко откъм пейките, осветлението и т. н.

http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/jdv1325258310p.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=jdv1325258310p.jpg)

http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/rgh1325258325h.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=rgh1325258325h.jpg)

А иначе защо на Св. Неделя, дето е по-висока не изглеждат толкова стеснени пероните?
Ама какво ли има да влизаме в спор. За вас и сегашните станции Младост - Стадиона са по 5 м. , а те са максимум по 3 - 3,5м.
Лъвов мост в главната си част няма да е по-широка от 3,5 м.
.

Chilio
December 30th, 2011, 05:32 PM
Явно твоето око е по-точно от всички измервателни инструменти, с които боравят строителите. Предлагам ти следващия път като дойдеш на екскурзия в метрото, да си вземеш рулетка и да се убедиш колко грешиш.

kronos_BG
December 30th, 2011, 05:44 PM
А иначе защо на Св. Неделя, дето е по-висока не изглеждат толкова стеснени пероните?
Ама какво ли има да влизаме в спор. За вас и сегашните станции Младост - Стадиона са по 5 м. , а те са максимум по 3 - 3,5м.
Лъвов мост в главната си част няма да е по-широка от 3,5 м.
.

Защото "Св. Неделя" ще бъде с най-широките перони в целия МД2 - 2Х6 метра.:)
2 метра в повече няма как да не се забележат дори на снимките на съвременните апарати с обикновени обективи.
Иначе: конкретно на "Лъвов мост" (както впрочем и на споменатите от теб "Младост - Стадиона") ширината е 4,5 м.

Въобще този спор: "като гледам снимката...ми изглежда..." е много наивен.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 30th, 2011, 06:23 PM
Chilio, толкова пък да нямаш елементарна преценка ..
Как можеш да кажеш, че Г. М. Димитров например е с перони от по 5м. ( а е и толкова ниска) ??? Ти знаеш ли, колко всъщност са 5 метра? :nuts:

Най-просто казано:
Станциите са широки по 5 м. но в частта на комуникационните възли и това се обявява от Метрополитен, като широчина на станцията. Премълчава се фактът, че само в определена част са по толкова. Обявяват максималната широчина, което не значи, че същинската част от пероните е 5 метра... След възлите очевадно се стесняват поне на половина

Обявява се това .

http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/klz1325261941r.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=klz1325261941r.jpg)

А в същинската част положението по станциите е такова

http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/opt1325262006l.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=opt1325262006l.jpg)

Г. М. Димитров е 2,40 м. , а 5 м. е пред ескалаторите и стълбите.
Имате 8 плочки 30/30 . Това прави 2. 40м. Плюс ограничителната ивица и единия ред плочки след нея да става общо 3. 00 м. МАКСИМУМ
Според стария рендер на Лъвов мост, размерите са приблизителни до тези на Г. М. Димитров.

.

Chilio
December 30th, 2011, 06:31 PM
Знам колко са 5 метра - цялата дължина на 5-метрова рулетка. Най-точната преценка имат измервателните уреди.
Ама ти явно не знаеш колко са и нямаш никаква преценка, както и гадаеш колко сантиметра са плочките (Ако са по 30 см, значи едрият мъж носи обувки някъде около 37-38-ми номер) :)
Както казах, следващия път вземи да измериш и сам ще се изненадаш колко грешиш. Но щом за теб най-точния принцип за мерене е "на око" и по възможност по снимки, няма смисъл да спорим. Просто щом ти е толкова кеф да се излагаш, продължавай. Хората им е забавно да се смеят :)

witch_honor
December 30th, 2011, 06:35 PM
1) witch_honor, Пследно видяхме 2 варианта. Един с герба на София и един без. Цветово и като материали малко се различават, както и леко откъм пейките, осветлението и т. н.

2) А иначе защо на Св. Неделя, дето е по-висока не изглеждат толкова стеснени пероните?
3) Лъвов мост в главната си част няма да е по-широка от 3,5 м.
.

1) Това не са варианти, а различни композиции на един и същ рендър. Не знам дали си работил някога с 3D програма, но тя не може да представи точно материалите от различни светлинни ъгли (освен, ако не е конкретно разработена с тази цел, като 3d аниматорите за анимации и т.н.). Това, че липсва герба на единия рендър не го прави друг вариант. На другия пък липсват лъвовете но това не го прави различен...

2) Св. Неделя не е по-висока, а пероните ти изглеждат по-широки, първо, защото са (както каза Tego са по 6 метра) и второ, защото засводяването на станцията дава по-малък вътрешен обем на станцията, докато в Лъвов мост имаме паралелепипед което дава много повече обем, следователно... пероните изглеждат по-тесни.

3) Да, перона на Г.М.Димитров е 5,00 метра. Толкова ще бъде и перона на Лъвов мост тъй като и на снимката ясно се вижда, че той е по-широк от половината коловозен джоб.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 30th, 2011, 08:15 PM
Chilio, не знам аз дали се излагам, обаче това са стандартни плочки с размер 30/30, 8 на брой в редица ... не се изисква висша математика. И на мен ми се иска да са по 5 метра, но не се самозалъгвам.
И какво странно имa, че човекът носи 37-38 номер обувки ? :D

witch_honor, и 2-те имат лъвове .
Иначе да, перонът на Г. М. Димитров е 5 м. от стената до ескалатора до ръба на перона. От там нататък очевадно се стеснява рязко. В сайтът си, Метрополитен са обявили максималната широчина. Обявили са едни размери, а пък те очевидно са два ... правете си заключенията.

П. П.
Перонът изглежда, че е колкото половината на четвъртината ... После аз съм бил мерил на око :nuts:

Celeborn
December 30th, 2011, 10:19 PM
Плочките са 35x35 или 40х40, но това не променя много нещата.

Chilio
December 30th, 2011, 11:46 PM
Това имах предвид, че 30 см е дължината на стандартна мъжка обувка около 42 номер, а на едрият човечец на перона обувките са видимо по-къси от плочките... Обикновено ръста е правопропорционален на размера на обувките, а 38-39 е... женски размер. Та би било малко странно точно този господин да носи толкова малки обувки :)
(Е да, ако не са 30х30, а 40х40 - това не променя много нещата... само с 25%, т.е. 3-те метра стават на 4 метра)

bonbony
December 30th, 2011, 11:59 PM
Само една поправка 30 см. приблизително отговаря на 45.5 за мъже :)

Chilio
December 31st, 2011, 10:09 AM
Само една поправка 30 см. приблизително отговаря на 45.5 за мъже :)
Говориш за размер на ходилото, което е вътрешен размер в обувката. Тъй като обувките не са чорапи, вътрешния и външния размер се различават значително. Моите маратонки 44 номер са 33 сантиметра дължина на подметката - външен размер. За зимните обувки с големия грайфер да не говоря, там подметката даже е още по-голяма. А ако плочките на снимката са 30-сантиметрови, обувките на човека са не повече от 25 външен размер...

witch_honor
December 31st, 2011, 11:06 AM
много по-лесно е да видите късичката женичка зад него как височината й се нанася два пъти и нещо в дължината на перона... демек ако примем, че тя е 1,60 перона е минимум 4,00.

JloKyM
December 31st, 2011, 11:15 AM
Айде някой да отиде с рулетка на метростанцията да измери и да заснеме. Ще му отнеме 2 минути, но ще се спре с тези безумни спорове.

Chilio
December 31st, 2011, 11:21 AM
Моето първоначално предложение към Скокчо беше именно такова, но той настоява, че има точна преценка и няма нужда от мерене, затова се задълбахме в "точността" на преценката :)

Valdemar_BG
December 31st, 2011, 12:26 PM
Се едно пък на тези перони ще има безкрайните навалици та трябва да са по 5-6 метра. Лъвов мост не е гарата където се очаква в края на всяка седмица повишен пътникопоток. На този етап широчината на софийските перони на метрото напълно задоволяват нуждата от лично пространство на чакащите, дори на места са излишно големи.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 31st, 2011, 01:52 PM
Chilio,
Въпросният човечец, за когото си се хванал е стъпил на две плочки. Петата му е на средата на едната, а пръстите на средата на другата плочка.

Носите вода от 9 кладенеца ... добре ли сте ? :nuts: Казват се точните размери на плочките и така става ясно, колко е перонът. Според обувките на човека, според височината на жената ... :nuts:
Съмнявам се да отида, да извадя рулетката и да меря перона :D

Valdemar_BG Лъвов мост ще е една от най-натоварените станции, не по-малко (че може би по-натоварена) от Гарата. Широчината не е достатъчна. През извънпиковите часове на Г. М. Димитров е кошмар, спестявам си коментара за пиковия час. Тя като че ли е най-тясната станция. Кюри е малко по-широка.

Chilio
December 31st, 2011, 02:15 PM
Да, тази обувка дето пръстите и са на другата плочка, петата и е в средата. Ако пренесеш разстоянието заето на другата върху тази, пак дължината заема 4/5 от плочката, а не цялата. И всичко това се налага, защото ти изключваш варианта да приемеш/направиш единствения меродавен начин на мерене - с рулетка, метър или друг измервателен уред. Като се позоваваш на "преценка" обоснови преценката си. Ти си си наумил че плочките са 30 на 30, но с нищо не можеш да го докажеш. Аз пък бих могъл да твърдя, че плочките са 45 на 45... То важното е не да се твърди, ами да се дават доводи, защо се твърди конкретно нещо.

gogo3o
December 31st, 2011, 02:29 PM
btw, има лазерни рулетки, за да не лази някой по перона, като ще мери:lol:

Весело посрещане на НГ!

vass
December 31st, 2011, 03:26 PM
Плочките са си 40 на 40. Стандартен размер на гранитогрес. :)

Chilio
December 31st, 2011, 05:11 PM
Да де, и аз така предполагам, то 30 на 30 вече никой не слага дори и в домашни условия, камо ли за обществени... Най-малкия размер е на испанския гранитогрес, който е от инчове, затова в сантиметри е 31,6х31,6 :) Но нашите станции не са правени с испански гранитогрес със сигурност. :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
December 31st, 2011, 06:58 PM
И въпреки това тезата ви пак издиша. Както и да е. Така или иначе МС Лъвов мост е вече готова и няма какво да се спори пред свършен факт.

Някой има ли информация, какво се случва на Баучер? Повечето станции вече са в напреднала фаза на оформлението, пък Баучер и Бели Дунав нещо изостават като че ли. Поне рендер да пуснат някъде. Вече няма шанс да не е готов.

Chilio
December 31st, 2011, 09:40 PM
Хах, много си убеден. Айде да видим на колко си готов да се хванеш на бас, да си чукнем една среща там на станцията да измерим размера на плочка (и съответно перон).
Интересно е как всички ти дават конкретни доводи, а единственият довод, който ти даваш е "по моята преценка смятам че са 30х30, вашата теза издиша".

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 1st, 2012, 11:56 AM
Хах, много си убеден. Айде да видим на колко си готов да се хванеш на бас, да си чукнем една среща там на станцията да измерим размера на плочка (и съответно перон).
Интересно е как всички ти дават конкретни доводи, а единственият довод, който ти даваш е "по моята преценка смятам че са 30х30, вашата теза издиша".

Ама не го нагласяй така удобно за теб. Тезата ти първоначално беше, че пероните са по 5 метра. След което стана ясно, че изобщо не е толкова дори с максималния размер на плочките 45/45 - излиза малко повече от 3,5 м... а като нищо и да са 40/40 :)

Chilio
January 1st, 2012, 11:59 AM
Нищо такова - никога не съм твърдял, че е 5 метра, не ми слагай чужди думи в устата. А при 40х40 излиза 4 метра, което е най-вероятно. Тезата ми беше, че твоите 3 метра и 30х30 са неверни, и че трябва да се измери с рулетка за точност, а не да се правят преценки на око от снимки. Само ти убедено твърдиш конкретни размери :) Тези за точни размери не съм давал.

mladostman
January 1st, 2012, 02:58 PM
Честита Нова Година! :):):)

b0097
January 1st, 2012, 06:46 PM
Да де, и аз така предполагам, то 30 на 30 вече никой не слага дори и в домашни условия, камо ли за обществени... Най-малкия размер е на испанския гранитогрес, който е от инчове, затова в сантиметри е 31,6х31,6 :) Но нашите станции не са правени с испански гранитогрес със сигурност. :)

Всъщност някъде Братоев беше казал, че гранитогреса на наще станции бил испански, но това не означава, че е 30х30. По-голям е. :)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 1st, 2012, 07:25 PM
Всъщност някъде Братоев беше казал, че гранитогреса на наще станции бил испански, но това не означава, че е 30х30. По-голям е. :)

... за стените. Подовите са по-малки!

bench_mark
January 3rd, 2012, 12:52 AM
Според плана за застрояване на центъра, подлезът от северозапад ще има още един вход (освен стария, покрития). Някои знае ли дали ще се построи сега?

Освен това винаги съм се чудел защо е било нужно в този подлез да се направи една по-издигната част (под остъклената част), като това забавя и затруднява преминаването през подлеза. Дали няма сега стената, която се пада от дясно когато се влиза от сега съшествуващия северозападен вход, да се избие. Така ще се скъси и пътя до входа на новата станция.

witch_honor
January 3rd, 2012, 12:05 PM
Според плана за застрояване на центъра, подлезът от северозапад ще има още един вход (освен стария, покрития). Някои знае ли дали ще се построи сега?

Освен това винаги съм се чудел защо е било нужно в този подлез да се направи една по-издигната част (под остъклената част), като това забавя и затруднява преминаването през подлеза. Дали няма сега стената, която се пада от дясно когато се влиза от сега съшествуващия северозападен вход, да се избие. Така ще се скъси и пътя до входа на новата станция.

Явно говориш за Сердика.
Още един изход от Северозапад? Покажи схема, защото не знам да се планира още един изход...
Издигната част е заради топлопровод, който никой не си е направи труда да премести надолу с една чупка и в резултат имаме това положение.

Chilio
January 3rd, 2012, 12:09 PM
Е, то оттам минава парното и топлата вода от ТЕЦ-София за половината център, включително големи болници, може би заради това не са го пипали... Едно време беше по-лесно де, като имаше годишни профилактики и спираше топлото за по 10-20 дни лятото, достатъчно време да се направи. Но тогава като не са го направили, сега едва ли ще се случи.

bench_mark
January 3rd, 2012, 01:34 PM
Е, то оттам минава парното и топлата вода от ТЕЦ-София за половината център, включително големи болници, може би заради това не са го пипали... Едно време беше по-лесно де, като имаше годишни профилактики и спираше топлото за по 10-20 дни лятото, достатъчно време да се направи. Но тогава като не са го направили, сега едва ли ще се случи.

Ето тук е схемата на втория изход от същата страна на булеварда:

http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni/2011/Zapadno_napravlenie/

witch_honor
January 3rd, 2012, 03:56 PM
Ето тук е схемата на втория изход от същата страна на булеварда:

http://sofia-agk.com/esoft/planove/displayImage.php?folder=podrobni/2011/Zapadno_napravlenie/

Не съм забелязал да се подготвят такива изходи, но може би те попадат в частта, която е все още разкопана. :)

Valdemar_BG
January 5th, 2012, 12:23 PM
Ако става дума за малкото подлезче, (от схемата) което е от към "Банята", то не е ли било предвидено за вход към вече отпадналия паркинг, там в момента минава автомобилния трафик отбит по временното трасе до ЦУМ.

witch_honor
January 5th, 2012, 12:25 PM
Ако става дума за малкото подлезче, (от схемата) което е от към "Банята", то не е ли било предвидено за вход към вече отпадналия паркинг, там в момента минава автомобилния трафик отбит по временното трасе до ЦУМ.

Става дума за малкото изходче пред бизнес сградата на ъгъла на Т. Александров и Мария Луиза.

Valdemar_BG
January 5th, 2012, 05:56 PM
Днес като минах на въпросното вясто вече имаше наредени от жълтите павенца, сащите като на бул.Ломско шосе(което много ме озадачи защо е така).
А непосредствено до северният вход на подлеза, пак от страната на бизнес сградата, точно на ъгъла на двата булеварда, има изградена шахта с големи размери, грубо 4х4 метра а може би повече, много е голяма за да е за асансьор, някой има ли информация за какво е.
А и още нещо, днес беше демонтиран и последният кран на площадката на МС"Св.Неделя" :) , онзи който беше монтиран доло в подлеза, до старата църквичка.

kronos_BG
January 5th, 2012, 07:14 PM
Е, тъй де, явно точно това е отворът за търсения изход - погледни схемата няколко мнения по-назад. :)

Valdemar_BG
January 5th, 2012, 07:48 PM
На въпросната схема тази шахта на е отразена, това за което говоря се намира ДО (на 2 метра) входа на подлеза за метрото, на схемата се пада в тревната площ, и няма вид за вход на подлез. А на мястото на това за което говорите сега има наредени павета, жълти по някаква причина.

kronos_BG
January 5th, 2012, 08:31 PM
Много неясно си обяснил, но може да е и технологичен отвор във връзка с изграждащия се тунел между двете станции. Нещо като разширение на предишната шахта.

Тези евтини циментови павенца са доста учудващо решение. Според мен, там трябваше да се поотпуснат финансово и да наредят керамични павенца - хем са многократно по-трайни, хем са и по-представителни.

Valdemar_BG
January 5th, 2012, 10:50 PM
Ето тук е:

http://media.snimka.bg/9886/026026663.jpg?r=0

NiGhtPiSH
January 5th, 2012, 10:54 PM
Перонно ниво на МС НДК:
http://i983.photobucket.com/albums/ae317/NiGhtPiSH/P1041676.jpg

http://i983.photobucket.com/albums/ae317/NiGhtPiSH/P1041678.jpg

Valdemar_BG
January 5th, 2012, 11:05 PM
Красива е :banana:
Супер изчистена е което я прави много просторна.

vass
January 6th, 2012, 12:18 AM
^^
По-скоро островният перон я прави такава. Иначе е хубава, да. Нямам търпение да видя барелефа на НДК в оставеното място.:banana:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 6th, 2012, 12:49 AM
Очаквах вече да ги има и барелефите. Малко ми тъмнее покрай стените. Имаше снимки от преди, където цялата станция беше доста по-осветена и изглеждаше още по-добре. Може би ще монтират скрито осветление за фигурите на стените, както е със слънцата на СУ.
Иначе наистина е много хубава!

Като сложат и хубавите пейки и се разкрият формите по пода ще стане идеално.

П. П.
На НДК и Св. Наум по 120 метра ли са им пероните?

kevin87
January 6th, 2012, 12:57 AM
Хресва ми. Подът прашен ли е до бяло-сиво или си е принципно такъв?

vass
January 6th, 2012, 12:59 AM
^^
Много е прашен. Като го изчистят и ще стане страхотно. Ще се откроява вълнообразната линия.:banana:

Dragger
January 6th, 2012, 01:20 AM
Да не вземе да се окаже, че МС НДК, правена без конкурс, ще е по-красива от МС20, избрана с конкурс (това при положение ако спечели пловдивският проект със странните входове тип "шестоъгълен петох..ник")?

Иначе НДК наистина се получава засега супер добре. Кога ще е готова в пълния си вид - април?

mastodonta
January 6th, 2012, 08:38 AM
Да не вземе да се окаже, че МС НДК, правена без конкурс, ще е по-красива от МС20, избрана с конкурс (това при положение ако спечели пловдивският проект със странните входове тип "шестоъгълен петох..ник")?

Иначе НДК наистина се получава засега супер добре. Кога ще е готова в пълния си вид - април?

Този с петох**ниците е лондонският. Белият е пловдивският!

NiGhtPiSH
January 6th, 2012, 11:47 AM
Очаквах вече да ги има и барелефите. Малко ми тъмнее покрай стените.

Някои от осветителните тела не работеха, а и беше невероятно прашно, та по краищата със сигурност е с поне -1/2 EV от центъра на изображението.

Dragger
January 6th, 2012, 01:30 PM
Този с петох**ниците е лондонският. Белият е пловдивският!

Този пост друго казва - http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=86790535&postcount=1204

mojitoboy
January 6th, 2012, 02:06 PM
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=86821270&postcount=1227

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 6th, 2012, 03:21 PM
Този пост друго казва - http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=86790535&postcount=1204

Да, тогава така бяха представени. После се корегираха.

П. П.
На Сердика къртят здраво. Чак влаковете заглушават :D

witch_honor
January 6th, 2012, 04:59 PM
Вчера към 23:40 локомотивчето беше на коловоза посока Младост с два вагона и товареха изкъртени арматури и пръст и се вдигаше такъв шум...

Dragger
January 6th, 2012, 06:30 PM
Eхеее, ама аз наистина бях останал с впечатление, че българският е със скалите на входа. Ако наистина е белият, то тогава като нищо съм с две ръце да спечели, защото именно той ми хареса най-много от трите първи проекта.

vartal
January 6th, 2012, 06:40 PM
Перонно ниво на МС НДК:
http://i983.photobucket.com/albums/ae317/NiGhtPiSH/P1041676.jpg
Что-то мне отделка напоминает глазировку торта - так и хочется кусочек отрезать. :lol:

kronos_BG
January 6th, 2012, 07:14 PM
Потому что это отделка из закалённого стекла. :)
Скромно, но красиво.
Видишь, каким красивым получился бывший призрак (на 30-том году со дня рождения).

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 6th, 2012, 08:29 PM
И тук ли ще има скрито осветление?

http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/viu1325874488h.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=viu1325874488h.jpg)

http://www.erhold.bg/bg/projects/last/id/18.html

vass
January 6th, 2012, 08:38 PM
^^
Много яко ако има. А на границата между зеленото и червеното стъкло на НДК ще има ли скрито осветление?:)

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 6th, 2012, 08:46 PM
^^
Много яко ако има. А на границата между зеленото и червеното стъкло на НДК ще има ли скрито осветление?:)

Не, поне по проект. Там си има някаква златиста (мисля) ивица и няма нужда от допълнително разчупване. Ако има, предполагам ще е за паната на НДК. Но пък тази станция и изчистена си е достатъчно хубава. Да се надяваме обаче, че няма да тръгне по стъпките на "Вардар"
Бяха бая грубички като им предложих да прилагат повече скрито осветление, но важното е, че са си променили становището .

Dante_1
January 6th, 2012, 09:01 PM
Много добре с станало,благодаря за снимките.
Никога не съм се качвал в софийското метро но това лято ако си ходя непременно ще се повозя.Искам да попитам колко струва сега билета и имали ли месечни карти или нещо подобно? И дали важи за транвай,бус..

jelibon
January 6th, 2012, 09:03 PM
Това на тавана ми навява асоциации с червеи. От тези кръглите които ги има в ловно-рибарските магазини. Щеше да е добре ако приличаше на тортена глазура.

DaWeed
January 6th, 2012, 09:31 PM
Това на тавана ми навява асоциации с червеи. От тези кръглите които ги има в ловно-рибарските магазини. Щеше да е добре ако приличаше на тортена глазура.

Ти нали пишеш по-позитивни мнения излагаш се сега :) ще мине време ще я видиш на живо и ще си смениш асоциацията. На мен ми харесва предполагам както на повечето.
Chillio имам въпрос, защо се разрешава общуването между някои потребители на руски език :cheers:

kronos_BG
January 6th, 2012, 09:39 PM
Chillio имам въпрос, защо се разрешава общуването между някои потребители на руски език :cheers:

Защото го налага културата на общуването: отговорът е реплика на пост на руснак.
В този форум много пъти съм виждал българин с българин да общува на английски (като продължение на реплика, зададена на английски)... и какво от туй - форумът е международен.

Между прочем, на линка, даден от скок: http://www.erhold.bg/bg/projects/last/id/18.html
може да се видят снимки от подперонното ниво на станция "Надежда" - нещо рядко срещано в публичното пространство.
А самата станция би трябвало вече окончателно да е готова (на сайта на строителя й е казано, че трябва да я завършат през декември 2011 г.)
( Ще бъде интересно някой да успее да се вмъкне да я щтракне.))

jelibon
January 6th, 2012, 09:48 PM
Ти нали пишеш по-позитивни мнения излагаш се сега :) ще мине време ще я видиш на живо и ще си смениш асоциацията. На мен ми харесва предполагам както на повечето.
Предполагам хората са така устроени, че възприемат едно и също нещо по различен начин. Написах на какво ми прилича. Може би на живо изглежда по-различно. Не знам.

vass
January 6th, 2012, 10:32 PM

А защо да се забранява???:nuts:

vartal
January 6th, 2012, 10:37 PM
Потому что это отделка из закалённого стекла. :)А по верху, как я понимаю, пластик?
Скромно, но красиво.
Видишь, каким красивым получился бывший призрак (на 30-том году со дня рождения).Да, неплохо бы и у нас что-то подобное сделать по отделке...
защо се разрешава общуването между някои потребители на руски език :cheers:А что тебе не нравится?

Dragger
January 6th, 2012, 10:45 PM
Аз също се чувствам изолиран, гледайки постове на руски език. Дайте поне някой по-разбираем език, хах. Мен също ми е интересно да следя какво казва руският ни приятел, но не хващам и бъкел от думите му!

vartal
January 6th, 2012, 10:51 PM
Аз също се чувствам изолиран, гледайки постове на руски език. Дайте поне някой по-разбираем език, хах. Мен също ми е интересно да следя какво казва руският ни приятел, но не хващам и бъкел от думите му!^^ http://translate.google.com/

Chilio
January 6th, 2012, 10:51 PM
^^ http://translate.google.bg/?hl=bg&tab=wT#ru|bg|

vass
January 6th, 2012, 10:55 PM
Аз също се чувствам изолиран, гледайки постове на руски език. Дайте поне някой по-разбираем език, хах. Мен също ми е интересно да следя какво казва руският ни приятел, но не хващам и бъкел от думите му!

На някои хора на английски им е така, а руският е доста близък и като цяло се разбира. И мен ми е интересно примерно да вляза в немскоговоряща секция, ама нищо не разбирам, какво да се прави.:lol:

Dragger
January 6th, 2012, 11:09 PM
Би било хубаво да интегрират гугъл преводач във форума - така бихме могли безпрепятствено и по-бързо да разглеждаме всички международни секции...

gogo3o
January 6th, 2012, 11:25 PM
^^google chrome има опция за автоматичен превод

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 6th, 2012, 11:37 PM
Сега пък на червей ви прилича. Ако не се започнат тъпите асоциации, не може!
А постовете на език, различен от български или английски аз лично подминавам. Руснаците от край време са свикнали всички (и най-вече българите) да им говорят и разбират езика, само вече не е така. То направо си е наглост. ОК - не разбираш българския, но поне световния език използвай, който не е руски, както си мислят руснаците всъщност, а английския.

pmalenkin
January 6th, 2012, 11:48 PM
Много добре с станало,благодаря за снимките.
Никога не съм се качвал в софийското метро но това лято ако си ходя непременно ще се повозя.Искам да попитам колко струва сега билета и имали ли месечни карти или нещо подобно? И дали важи за транвай,бус..

http://www.sofiatraffic.bg/bg/

vartal
January 7th, 2012, 11:06 AM
ОК - не разбираш българския, но поне световния език използвай, който не е руски, както си мислят руснаците всъщност, а английския.Болгарский-то как раз и "разбираш", а вот английский - нет, а переводчики имеют такую особенность - перевирать то, что ты хочешь сказать и многие тебя не понимают.

Dragger
January 7th, 2012, 11:51 AM
Че по същата логика защо не отговаряте на руския ни приятел на български, пък той да си превежда с гугъла? Все едно в руската секция да заформим дискусия на български, дали ще им е приятно?

Сетих се, че веднъж се бях регистрирал в един румънски форум и в един гръцки. Там всичко беше на чужд език и писах постове на техните езици чрез гугъл транслейтър. Беше интересен експеримент, хах. В момента пиша само в един македонски, ама на английски, както позволяват правилата там.

kronos_BG
January 7th, 2012, 02:46 PM
Че по същата логика защо не отговаряте на руския ни приятел на български, пък той да си превежда с гугъла? Все едно в руската секция да заформим дискусия на български, дали ще им е приятно?

По същата логика: защо в нашата секция се цитират български масмедии в английски превод и на зададен на английски въпрос не се отговаря на български?:lol:

Пак ще го кажа: Защото цивилизованото поведение на общуване е: ако има кой да отговори на езика на зададения въпрос - да се отговори на същия език. И защото самият форум е международен.

Беше време, когато превеждах всеки въпрос на Вартал на български и съответно му отговарях на двата езика - първо на него, а после за останалите, на български...
Постепенно, докато се бавя с двойни постове, други си му отговаряха на руски и протести нямаше.

А впрочем, скок, международните езици са : английски, френски, немски, руски и... китайски.:)
В момента пиша само в един македонски, ама на английски, както позволяват правилата там.
Е то, имах си хас в Македонско правилата да не повеляват така...:lol:
Разбира се, че е по-нормално хора, говорещи два диалекта на един език да общуват на английски....:lol::nuts:

begleca
January 7th, 2012, 02:54 PM
Оставете момчето, нека си пише на руски, какво ви пречи! Който не го разбира да си превежда ако иска по някакъв начин, ако не да не го чете и готово!

Dante_1
January 7th, 2012, 04:31 PM
http://www.sofiatraffic.bg/bg/

Cпасибо :okay:

:lol:

P.D Преyвеличавате малко, мисля че руският се разбира доста добре ако се чете внимателно.

Zourich
January 7th, 2012, 07:38 PM
Би било хубаво да интегрират гугъл преводач във форума - така бихме могли безпрепятствено и по-бързо да разглеждаме всички международни секции...
То отдавна има такава опция в самия гугъл транслейт -просто копираш адреса на страницата в текстовото поле :)

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=bg&tl=ru&u=http%3A%2F%2Fwww.skyscrapercity.com%2Fshowthread.php%3Ft%3D1279407%26page%3D134

bench_mark
January 8th, 2012, 05:27 PM
То отдавна има такава опция в самия гугъл транслейт -просто копираш адреса на страницата в текстовото поле :)

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=bg&tl=ru&u=http%3A%2F%2Fwww.skyscrapercity.com%2Fshowthread.php%3Ft%3D1279407%26page%3D134

Днес минах около пл. "Лъвов мост" и видях, че подлезите от страната на центъра са готови на груб строеж. Забелязва се, че са много дълбоки. Някои знае ли как ще се слиза долу - с ескалатори или стълби?

П. С. Дано да се откажат от кръговото, дето го мисляха на площата. Ако просто се разрушат двата странични дървени моста и се ремонтира Лъвовият мост, площата би станала страхотен.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 8th, 2012, 05:37 PM
Днес минах около пл. "Лъвов мост" и видях, че подлезите от страната на центъра са готови на груб строеж. Забелязва се, че са много дълбоки. Някои знае ли как ще се слиза долу - с ескалатори или стълби?

П. С. Дано да се откажат от кръговото, дето го мисляха на площата. Ако просто се разрушат двата странични дървени моста и се ремонтира Лъвовият мост, площата би станала страхотен.

И с двете би трябвало да се слиза.

kronos_BG
January 8th, 2012, 06:41 PM
От кота 0 (т.е. тротоар) до кота -1 слизането е по стълби.
От -1 до -2 (където е фактически пешеходния тунел в горната част на тръбата) вече ще има ескалатори.
И от междинната площадка до перон на станцията слизането е пак само по стълби.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 8th, 2012, 07:02 PM
Това къде се пада? Не е ли ниво -1, т. е. стълбите и ескалаторът да извеждат директно до повърхността?
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/bfi1326042152o.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=bfi1326042152o.jpg)

kronos_BG
January 8th, 2012, 07:14 PM
Не, това е междинната площадка над коловозите.
Макар че това е от старите рендери, на тях добре се вижда, че на нея са разположени турникетите, точно зад тях (вече в платената зона) до балкона над коловозите има оставен проход, за да може да става смяна на направленията (от един перон на друг).

На този рендер станцията е от ляво, а пешеходния тунел в горната част на тубата ще е някъде в дясно.
(Наляво е Централна гара, т.е. север, а надясно е Св.Неделя, т.е. юг.)
Това беше точно онази част от станцията, дето беше открита. От там стартира къртицата, след като я пробутаха през станцията.

Voltt
January 8th, 2012, 07:16 PM

по същата причина , поради която някой търкалят горещи картофи из устите си на езика на един мъглив остров с обратно движение:lol::lol::lol:

stefan.dimov
January 8th, 2012, 09:43 PM
http://orionlessskies.com/blog/wp-content/uploads/2012/01/DSC01539.jpg
с малко закъснение едно багерче-играчка от строежа на метрото на Аптека

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 12th, 2012, 11:16 PM
В другия форум споделиха, че за рождения ден, Бойко ще пропътува разстоянието от Обеля до Лозенец. Ще стигнат ли с релсите до тогава?

difian
January 13th, 2012, 01:18 AM
В другия форум споделиха, че за рождения ден, Бойко ще пропътува разстоянието от Обеля до Лозенец. Ще стигнат ли с релсите до тогава?А в този форум ти явно си решил да играеш на развален телефон... :bash: :ohno:

bench_mark
January 13th, 2012, 09:36 AM
А в този форум ти явно си решил да играеш на развален телефон... :bash: :ohno:

Е то зависи за кой рожден ден става въпрос. :lol:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 13th, 2012, 04:43 PM
А в този форум ти явно си решил да играеш на развален телефон... :bash: :ohno:

А, защото там сигурно едно 50% от информацията не е дискутирана първо тук ... или даже произлязла от тук.

bench_mark, за моя :D Според теб какво е открито на 28. 01. 1998г. ?

Chilio
January 13th, 2012, 09:02 PM
bench_mark, за моя :D Според теб какво е открито на 28. 01. 1998г. ?
Все си мислех, че си малък, но чак толкова :lol::lol::lol:

boris44
January 13th, 2012, 09:44 PM
bench_mark, за моя :D Според теб какво е открито на 28. 01. 1998г. ?[/QUOTE]

А някои очевидци можем да кажем какво БЕШЕ открито на 28.01.98 :)

mandjasgrozde
January 14th, 2012, 01:24 PM
http://img818.imageshack.us/img818/8259/14012012046.jpg

http://img263.imageshack.us/img263/2066/14012012047.jpg

http://img651.imageshack.us/img651/5293/14012012049.jpg

http://img17.imageshack.us/img17/1566/14012012050.jpg

http://img838.imageshack.us/img838/6821/14012012052.jpg

mandjasgrozde
January 14th, 2012, 01:25 PM
http://img256.imageshack.us/img256/8306/14012012056.jpg

http://img705.imageshack.us/img705/7017/14012012057.jpg

http://img3.imageshack.us/img3/4717/14012012060.jpg

http://img864.imageshack.us/img864/5679/14012012061.jpg

witch_honor
January 14th, 2012, 03:58 PM
На Бели Дунав вече монтират навесите откъм БИЛЛА-та :)

bonbony
January 14th, 2012, 04:19 PM
mandjasgrozde, много информативни снимки, Мерси :) Правоъгълника който се получава на 2-рата снимка не е ли много голям или е зрителна измама ? :)

mojitoboy
January 14th, 2012, 09:40 PM
Видео: Първи кадри от най-големия тунел в Европа - софийската "Метростанция осем"

Спирката на "Метростанция осем" е най-големият тунел в Европа. Намира се под ЦУМ и е с дължина 108 метра, сечение 258 кв.м, височина 18 метра, широчина 22 метра. Станцията се намира под разкрития археологически пласт на стара Сердика.

Разположена на бул. "Княгиня Мария Луиза", "Метростанция осем" е пресечна точка на Метродиаметър І (Обеля–Младост– бул. "Цариградско шосе"– Аерогара София) и Метродиаметър ІІ (Обеля–Надежда– бул. "Черни връх").

Разкриването на археологическия пласт на дълбочина около седем метра наложи метростанцията да се изгради по тунелен способ, благодарение на който археологията остава на ниво над тунела, а находките ще бъдат експонирани и достъпни за хората.

Тунелната конструкция е създадена по австрийски модел и е почти финализирана. Следват довършителни работи и оборудване на спирката.

Екипът ни бе съпроводен във все още неизползваемия тунел от арх. Валентин Трашлиев, мажоритарен акционер и главен изпълнителен директор на дружествата от групата "Евро Алианс", които са и изпълнители на проекта.

Повече за тунелното строителство и управленския профил на арх. Трашлиев - очаквайте в петък в рубриката Pro.File на "Кариери".

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/14/1744726_video_purvi_kadri_ot_nai-golemiia_tunel_v_evropa_-/

JloKyM
January 14th, 2012, 11:40 PM
Първи кадри??? Пфууу :nuts:

witch_honor
January 15th, 2012, 10:53 AM
Първи кадри??? Пфууу :nuts:

по австрийски модел... изобщо тия журналя...

VACHO
January 15th, 2012, 11:37 AM
И какво означава "най-големия"? Най-дългия ли, с най-голям диаметър ли, най-широк ли...много мразя такива инфантилни определения, глупава журналистка.:ohno:

mastodonta
January 15th, 2012, 11:52 AM
И какво означава "най-големия"? Най-дългия ли, с най-голям диаметър ли, най-широк ли...много мразя такива инфантилни определения, глупава журналистка.:ohno:

E той Тарашлиев си го казва във видеото - тунелът с най-голямо сечение в Европа. А в статията наистина има доста грешки, но не очаквайте много от журналята еле пък от тази кифла, която е повече от явно, че нищо не разбира.

kronos_BG
January 15th, 2012, 02:39 PM
E той Тарашлиев си го казва във видеото - тунелът с най-голямо сечение в Европа.
Дори и това не е абсолютно точно - това е станционен тунел с най-голямо сечение, построен по новоавстрийския метод.
Иначе едносводови станции с по-голямо сечение, построени по подземен способ съществуват - просто са изградени по друг начин.

pheebs
January 15th, 2012, 05:47 PM
Ех как обиждате колежката (работим заедно).

Момичето наистина не е специалист по тези работи, но човек не може да знае всичко. Другият вариант беше просто никой да не отиде и изобщо да не видим нищо...

gogo3o
January 15th, 2012, 05:59 PM
Вижте сЯ, ББ го каза, че е най- най-, та не знам що противоречите.

Иначе ще изглежда наистина внушително, но малко повече прецизност не е излишна.

ataknoT
January 15th, 2012, 06:39 PM

Момичето наистина не е специалист по тези работи, но човек не може да знае всичко.

Репортерите обикновено по нищо не са специалисти. Обикновено и записките им са грешни.

Добре, нали мацката е от "Дневник"? А нали "Дневник" и "Строителство" са от 1 и съща група? Не можаха ли да организират нещата така, че преди пускането в мрежата, редакцията на "Строителство" да помогне на "Дневник" и последният да не става за резил пред обществото?

На това му се вика "работа на парче" par excellence.

Kryten1914
January 16th, 2012, 01:39 PM

Момичето наистина не е специалист по тези работи, но човек не може да знае всичко. Другият вариант беше просто никой да не отиде и изобщо да не видим нищо...

Като не е специалист да си провери фактите, а не да отбива номера. Лъха на абсолютна аматьорщина.

putnik2011
January 16th, 2012, 03:12 PM
Днешното интервю на Диков:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1187142

- Проектират ли се нови отсечки на метрото?

- Чакаме закона за публично-частното партньорство, защото има възможности за прилагането му, в това число и при изграждане на нови отсечки на метрото. Работим в тази посока. Имаме идея, която разработваме, строителната част на отсечката от “Кръста” до бул. “Тодор Каблешков” да изградим на основа публично-частно партньорство.

- Каква полза ще има частникът?

- Изгодата ще му е, ако се предвидят по цялото трасе подземни гаражи, които да получи. Проблемът с паркирането в района е огромен. Частниците ще поемат само прокопаването на метрото, без довършването. Дължината е 1,8 км с две метростанции. Публично-частното партньорство може да се ползва и при строителството на паркинги, за които се говори от години.

Значи доколкото разбрах ще има още 2 станции - Сребърна и Тодор Каблешков. Отклонението за Студентския под бул.Н.Вапцаров осъществимо ли е според вас?

bench_mark
January 16th, 2012, 03:15 PM
Днешното интервю на Диков:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1187142

Значи доколкото разбрах ще има още 2 станции - Сребърна и Тодор Каблешков. Отклонението за Студентския под бул.Н.Вапцаров осъществимо ли е според вас?

По принцип планираните станции са още 4 и било удачно да се построят заедно, защото това ще спомогне за по-бързото урбанизиране на района около "Черни връх", който е много хубав и е жалко да стои празен, както е в момента. На околовърстното пък ще могат да въртят всички селски автобуси.

putnik2011
January 16th, 2012, 03:19 PM
По принцип планираните станции са още 4 и било удачно да се построят заедно, защото това ще спомогне за по-бързото урбанизиране на района около "Черни връх", който е много хубав и е жалко да стои празен, както е в момента. На околовърстното пък ще могат да въртят всички селски автобуси.

Къде горе-долу ще се намират въпросните 4 станции?
Довечера като се освободя малко ще прегледам картата на София за да видя къде би могло да се осъществи евентуалното отклонение към Студ.град... и с евентуална станция на Зоопарка, самия тунел няма да е под Зоопарка, да не притесняваме животинките...

kronos_BG
January 16th, 2012, 03:57 PM
Те само по неприетите схеми за разширението на метрото ги има тези 4 станции.
Иначе по реалните планове за разширение са споменавани винаги само две:
http://img402.imageshack.us/img402/3792/dsc01412w.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/402/dsc01412w.jpg/)
Това е официална схема за разширението по срокове от времето на първата копка на Младост 3.
Не помня тогава кои бяха репортерите, дето успяха даже интервю с Братоев да спретнат :), но снимката е от тях.(Мисля, че witch honor беше с тях...)
Така че това са си официалните планове и макар да има леки разминавания в сроковете, виждате, че се спазиха. (Напр. като вземем предвид, че обединиха четирите станции до Летището и този срок е спазен). Е Младост 4 потъна...

bench_mark
January 16th, 2012, 04:12 PM
Те само по неприетите схеми за разширението на метрото ги има тези 4 станции.
Иначе по реалните планове за разширение са споменавани винаги само две:
http://img402.imageshack.us/img402/3792/dsc01412w.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/402/dsc01412w.jpg/)
Това е официална схема за разширението по срокове от времето на първата копка на Младост 3.
Не помня тогава кои бяха репортерите, дето успяха даже интервю с Братоев да спретнат :), но снимката е от тях. Така че това са си официалните планове и макар да има леки разминавания в сроковете, виждате, че се спазиха. (Напр. като вземем предвид, че обединиха четирите станции до Летището и този срок е спазен). Е Младост 4 потъна...

От къде, според теб, произтича осифицалността на тази картонена схема? Единствено официално е приетото в ОУП, там са нанесени всички станции съвсем детайлно и доста коректно на картата. Там е нарисувано и отклонението към Студентски град.

JloKyM
January 16th, 2012, 04:31 PM
Ние ако гледаме ОУП МД3 минава през Куртово Кунаре.. :nuts::nuts::nuts:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 16th, 2012, 05:19 PM
Е 4 станции, но без разклонение. 2 до Хладилинка и от там завой към Студентски град. Имаше и карти, но не знам дали бяха официални.

kronos_BG
January 16th, 2012, 05:22 PM
От къде, според теб, произтича осифицалността на тази картонена схема?
Ами официалното (както съм се изразил) произлиза от това, че това са реалните планове на Метрополитен за разширения в краткосрочен план.:)
Все пак в крайна сметка, специалистите докладват на политиците какво да се утвърди...
Политиците усукват, демагогстват, подхвърлят разни схеми-партенки (за собствена слава) ... и какво?
Може тази картонена схема да няма статут на ОУП, но в крайна сметка виждаме след няколко години, че по нея се е работило. :)
Пък и в крайна сметка, нали не мислиш, че на официална първа копка, Братоев ще си позволи да окачи схема, която не е съгласувана с ръководството?:)
Което пак я прави официална - на Метрополитен.
Същата схема после мнократно (в това число и в презентации,представяни на ОП "Транспорт") беше препечатвана.

bench_mark
January 16th, 2012, 05:52 PM
Ами официалното (както съм се изразил) произлиза от това, че това са реалните планове на Метрополитен за разширения в краткосрочен план.:)
Все пак в крайна сметка, специалистите докладват на политиците какво да се утвърди...
Политиците усукват, демагогстват, подхвърлят разни схеми-партенки (за собствена слава) ... и какво?
Може тази картонена схема да няма статут на ОУП, но в крайна сметка виждаме след няколко години, че по нея се е работило. :)
Пък и в крайна сметка, нали не мислиш, че на официална първа копка, Братоев ще си позволи да окачи схема, която не е съгласувана с ръководството?:)
Което пак я прави официална - на Метрополитен.
Същата схема после мнократно (в това число и в презентации,представяни на ОП "Транспорт") беше препечатвана.

Все пак това не я прави официална. Нито в юридически, нито в житейски смисъл, защото не се строи и по нея дори. Строи се по старите утвърдени планове. Според нея например има станция на "Солунска" и третата линия минава от там.

А иначе това, че от "Метрополитен" са я сложили някъде говори просто за тяхната (а и на всички другив България) некомпетентност. Тук всеки прави каквото му се прииска на момента и с оглед на това да свърши колкото може по-малко работа, колкото може по-некачествено. :)

kronos_BG
January 16th, 2012, 07:04 PM
Все пак това не я прави официална. Нито в юридически, нито в житейски смисъл, защото не се строи и по нея дори. Строи се по старите утвърдени планове. Според нея например има станция на "Солунска" и третата линия минава от там.

А иначе това, че от "Метрополитен" са я сложили някъде говори просто за тяхната (а и на всички другив България) некомпетентност. Тук всеки прави каквото му се прииска на момента и с оглед на това да свърши колкото може по-малко работа, колкото може по-некачествено. :)
Е, трета линия няма как да не е нарисувана там - схемата е отпреди последните дискусии за трасето: написал съм, че е от първата копка на двете станции към Царидрадско.
(Пък и трета линия въобще не влиза в тези краткосрочни планове - тя е там просто за цвят. Тя е обект на по-дългосрочни планове (според времето на схемата: 2009)
ОК. Нека не е официална юридически. Юридически е ОУП.

Но пък по тази схема се строи.
И съм 100% уверен, че в Метрополитен имат нея за достоверна програма/схема, по която работят.
Пък ти, щом така ти се иска, вярвай че в близко време ще строят 4 станции.
Е, ще си говорим, като обявят търга за строител за колко станции ще го обявят.:)
А това наистина не го разбирам, нито проумявам...:
А иначе това, че от "Метрополитен" са я сложили някъде говори просто за тяхната (а и на всички другив България) некомпетентност.
Нима описаните участъци (като срокове), описани още през 2009 г с нещо днес да се разминават и да не са спазени като планове?
(Е, с изключение на Младост 4) , но знаем там как се развиха впоследствие нещата. Също така и как не им отпуснаха заема, с който да започнат по-рано ст20. и ст.21.
За каква некомпетентност говориш, не знам...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 16th, 2012, 07:20 PM
Това, че не е генералния план, не значи, че не е официална карта. Официална си е и още как. А 3МД не знам защо изобщо се гледа, след като картата е озаглавена "Крадкосрочна схема за развитие на 1-ви и 2-ри метродиаметър на метрото в град София" .
Няма да се строят 4 станции, тъй като още няма нито официално решение (а дали има и предложение ...), няма проект нито за станции, нито за трасета, така че ако изобщо скоро ще се строи след Баучер, то ще се строи само с още 2 станции (поне за сега. Може да изготвят проект и за продължението до Ст. град и всичко да се строи наведнъж, но за сега не е така).

mastodonta
January 16th, 2012, 09:51 PM
Технически проект има и той е за още две станции след Баучър.

putnik2011
January 17th, 2012, 09:25 AM
Тук веднага възниква въпрос: ако някъде са споменали 2 станции към Студентски град, по кои пътища ще се осъществи маршрута и къде точно са планирани тези 2 станции?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 17th, 2012, 12:28 PM
Тук веднага възниква въпрос: ако някъде са споменали 2 станции към Студентски град, по кои пътища ще се осъществи маршрута и къде точно са планирани тези 2 станции?

Според официални карти - 2МД се разклонява след МС 12 към Ст. град, но абсолютно нищо по-конкретно.
Друг вариант е след Хладилника (МС 13) да завие надясно и да ободи така Ст. град, но по-вероятно първото, ако следваме схемата за 6-те линии.

gogo3o
January 17th, 2012, 01:18 PM
Аз така и не мога да разбера какво се има предвид под официална карта на Метрополитен, след като си ги менят произволно и то доста често, а някои линии на тези карти ту завиват на запад, ту на изток.:nuts:

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 17th, 2012, 01:30 PM
Аз така и не мога да разбера какво се има предвид под официална карта на Метрополитен, след като си ги менят произволно и то доста често, а някои линии на тези карти ту завиват на запад, ту на изток.:nuts:

Официална значи точно това, а не любителска, нашарена на paint от някой от нас! Научете се да разграничавате официална карта (т. е. от официален източник - Метрополитен) от генерални схеми, общи устройствени планове (по които се строи) и пр.
Ако дадена официална карта има за цел да покаже например 1 и 2 МД, няма никакво значение, от къде и как преминава 3МД.

П. П.
Започнало е проектиране на трасе и 2 станции към Хладилника.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1188975
.

putnik2011
January 17th, 2012, 01:56 PM
Ами, онази карта дето стои на официалния сайт на Метрополитен е официална и все още си стои там, въпреки че има ъпдейтнат вариант с новото трасе на МД3, а не онова безумие с 23 станции. Новата официална схема разбира се все още не е качена на сайта, щях да се учудя ако беше качена, за бързата реакция на уеб-дизайнерите. Ще се опитам да я потърся.

Става ясно че имат планове за района около Хладилника. Идеята им е да се превърне в още един делови и шопинг център с добра комуникация. В големите градове вече е практика изграждането на подобни центрове и нови метростанции в близост до тях да вървят ръка за ръка. Като пример Москва, заедно с изграждането на Москва-сити са изградили отклонението на светло-синята линия (а отклоненията са нещо много нетипично за руските метрополитени) с 2 станции в близост до деловото сити и изложбения център. Така че и при нас ако се появи делови център с мол или технопарк, вероятността да се появи и метро в района е много голяма. Сигурно и за Илиянци имат предвид нещо, щом отново почнаха да лансират идеята за отклонението там.

vartal
January 17th, 2012, 03:04 PM
Като пример Москва, заедно с изграждането на Москва-сити са изградили отклонението на светло-синята линия (а отклоненията са нещо много нетипично за руските метрополитени) с 2 станции в близост до деловото сити и изложбения център.Ну раньше такие вилки были весьма типичным явлением. Та же Сокольническая линия разделялась на два участка после станции Охотный Ряд - до Парка Культуры и до Смоленской нынешней Филёвской линии. Да и совсем недавно - в 95 г. перестала существовать вилочное движение на Замоскворецкой линии после станции Каширская - до станции Красногвардейская и Каховская и участок Каширская - Каховская был выделен в отдельную линию, состоящую всего из трёх станций. Но поскольку съезд в депо находится на нынешней Каховской линии, то когда поезд с Замоскворецкой линии едет в депо и едет с пассажирами, то использует участок Каховской линии до Варшавской, где высаживает пассажиров и едет пустой в депо. Также, но в обратной последовательности, происходит, когда состав выезжает на линию. Чтобы проще было понять, прилагаю схему путевого развития (http://trackmap.ru/img/trackmap.gif).

putnik2011
January 17th, 2012, 03:21 PM
Ну раньше такие вилки были весьма типичным явлением. Та же Сокольническая линия разделялась на два участка после станции Охотный Ряд - до Парка Культуры и до Смоленской нынешней Филёвской линии. Да и совсем недавно - в 95 г. перестала существовать вилочное движение на Замоскворецкой линии после станции Каширская - до станции Красногвардейская и Каховская и участок Каширская - Каховская был выделен в отдельную линию, состоящую всего из трёх станций. Но поскольку съезд в депо находится на нынешней Каховской линии, то когда поезд с Замоскворецкой линии едет в депо и едет с пассажирами, то использует участок Каховской линии до Варшавской, где высаживает пассажиров и едет пустой в депо. Также, но в обратной последовательности, происходит, когда состав выезжает на линию. Чтобы проще было понять, прилагаю схему путевого развития (http://trackmap.ru/img/trackmap.gif).

Ранние этапы развития метро в Москве не знаю. И что, там было маршрутное движение?
Так правильно, вместе с Москва-сити была построена и вилка? Я же говорю, нынче метро модно строить вместе с новыми объектами. Как в России, так и в Болгарии.

vartal
January 17th, 2012, 03:27 PM
Ранние этапы развития метро в Москве не знаю. И что, там было маршрутное движение?Да, было. На Сокольнической линии после Охотного Ряда.

gogo3o
January 17th, 2012, 03:56 PM
Официална значи точно това, а не любителска, нашарена на paint от някой от нас! Научете се да разграничавате официална карта (т. е. от официален източник - Метрополитен) от генерални схеми, общи устройствени планове (по които се строи) и пр.
Ако дадена официална карта има за цел да покаже например 1 и 2 МД, няма никакво значение, от къде и как преминава 3МД.

П. П.
Започнало е проектиране на трасе и 2 станции към Хладилника.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1188975
.

Като пример ще дам, че отклонението на МД1 към Младост 4 съм го виждал в два варианта на карти на Метрополитен. В единия вариант в края си отива на запад, а в другия на изток към БП. Та, може ли да ми кажете коя е официалната от двете?

kronos_BG
January 17th, 2012, 05:02 PM
Като пример ще дам, че отклонението на МД1 към Младост 4 съм го виждал в два варианта на карти на Метрополитен. В единия вариант в края си отива на запад, а в другия на изток към БП. Та, може ли да ми кажете коя е официалната от двете?
Вариантът със завиването на запад се появи един-единствен път и практически никога не беше коментиран от високопоставени служители на метрото - Братоев и Диков.
Така че: прави си изводите...
Объркването на мнозина изглежда идва от това, че не правят разлика между Генерална схема, ОУП и оперативни схеми за строителството, наричани често: Схеми за близкосрочно развитие на метрото, които по същество са окончателния вариант за дадения период.
Като сложим и факта, че много често в медиите използват подложките на тези схеми и си чертаят по тях като малки деца, представяйки ги за официални, объркването става голямо.
Не бива да приемаме за окончателни и всякакви схеми за перспективно развитие, поне докато не бъдат одобрени. Нормално е в тях да има дори противоречащи си предложения за трасета.

Мисля, че нещо подобно се е получило и с тази схема със завиването на запад - това е някакъв вариант за развитие, който прекалено рано доби популярност, като беше публикуван.

putnik2011
January 17th, 2012, 05:07 PM

При по-старите схеми е на изток. При последните актуализации МД1 вече е на запад към Малинова долина. На мен ми е все тая, ама не знам дали ще има файда по Околовръстното да го удължават. Ху ноус?

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 17th, 2012, 05:14 PM

Повтарям за 10-и път.
Щом е излязла от Метрополитен, а не я е нашарил някой от нас - то тя е официална. То има много предложения. Никой не е казал, че ги знаем всичките и изобщо, че са ги обявявали публично. На въпросната карта вероятно са показвали 3МД, така че Младост 4 изобщо не трябва да се взима под внимание.

Объркването на мнозина изглежда идва от това, че не правят разлика между Генерална схема, ОУП и оперативни схеми за строителството, наричани често: Схеми за близкосрочно развитие на метрото, които по същество са окончателния вариант за дадения период.
Като сложим и факта, че много често в медиите използват подложките на тези схеми и си чертаят по тях като малки деца, представяйки ги за официални, объркването става голямо.

Именно !

putnik2011
January 17th, 2012, 05:24 PM
Повтарям за 10-и път.
Щом е излязла от Метрополитен, а не я е нашарил някой от нас - то тя е официална. То има много предложения. Никой не е казал, че ги знаем всичките и изобщо, че са ги обявявали публично. На въпросната карта вероятно са показвали 3МД, така че Младост 4 изобщо не трябва да се взима под внимание.

Да, ама са обърнали внимание и на МД1, щото старата карта, която все още виси на сайта Метрополитен София е с посока изток, а на новата карта са нарисували отклонението на МД2 за Студентски град, както и посоката запад на МД1 след Младост 4.

mastodonta
January 17th, 2012, 11:09 PM
Ето още рендъри от Бели Дунав.

http://light.kmandd.com/bg/interior/50-metro-beli-dunav

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 17th, 2012, 11:31 PM
Много, ама много ми харесва ! :banana: Браво, че си изровил още!

kevin87
January 18th, 2012, 12:29 AM
Ето още рендъри от Бели Дунав.

http://light.kmandd.com/bg/interior/50-metro-beli-dunav

Рендерите са разкошни! Но станцията реално няма да има никаква връзка с тях, защото:

- ще се подберат евтини материали
- тези евтини материали ще са с бледи/тъмни безлични цветове
- лентите на ескалаторите няма да се поръчат спецаилно зелени, както са на рендерите, а ще са обикновени грозни черни
- седалките няма да се крещящо зелени, а сигурно тъмно гадно зелено като на мусагеница и ще са евтинджос спортни седалки

Съжалявам за песимизма, но всичко гореизброено променя 80 % от този рендер.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 18th, 2012, 01:42 AM
И как стигна до подобни заключения :D ? Цветовете на седалките и парапетите на ескалаторите са най-елементарното нещо. Какво пречи лентите да са зелени? Облепват се с фолио и готово, ако не са фабрично зелени. За седалките пък изобщо не намирам причина да не са светлозелени (може и да не виждам точно, но май и светят със зелена светлина).
Рендерите освен всичко изобразяват и какви материали ще се използват. Не виждам нищо по-специално от използваното до момента. Предимно гранитогрес, алуминии и еталбонд. Еталбондът присъства и в станции като Г. М. Димитров, Мусагеница, а Надежда пък цялата е в него.
Плюс това е доказано, че реалната картинка е по-добра от рендера ... няма изключения просто, за да се мисли по подобен ... начин.

Какъв е тоя песимизъм, че чак си и вярваш?

kronos_BG
January 18th, 2012, 01:58 AM
То на нас не може да се угоди:
Когато ни подадат набързо нарисуван рендер - много е лош.
Когато някой изработи професионално рендер - ама прекалено е хубав и по всяка вероятност няма да го спазят.
:ohno:
Честно казано, и аз някога бях така резервиран за Младост 1: мислех си точно като теб.
А се оказа, че хората си свършиха добре работата и резултатът е налице.

И все пак: рендерът е само една, макар и подробна картинка - напълно нормално е в процеса на работата да настъпят изменения.
От станциите по МД2 се вижда, обаче, че и гранитогресът е от Италия или Испания и мраморът (където го има) си е с добри разцветки. Та дори аквапанелите и те са вносни (май от Италия).

Chilio
January 18th, 2012, 12:16 PM
Е, лентите на ескалатора не могат да се облепят с фолио (ще се олюпи, ще го изпокъсат и т.н. - все пак е подвижна гъвкава част), но могат да се направят от зелена гума по заявка и едва ли ще се оскъпи много.

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 18th, 2012, 12:23 PM
Е, лентите на ескалатора не могат да се облепят с фолио (ще се олюпи, ще го изпокъсат и т.н. - все пак е подвижна гъвкава част), но могат да се направят от зелена гума по заявка и едва ли ще се оскъпи много.

Всъщност могат и е честа практика да ги облепват. За пример ще дам рекламната кампания на бира в Mall of Sf. преди време. Пред парапетите имаше чаши, а самите парапети бяха облепени така, че да имитират лееща се бира.

Но и според мен гумата ще я поръчат фабрично зелена.

Chilio
January 18th, 2012, 12:36 PM
Прави разлика между фолио по стъклата и фолио по гумената лента. А краткосрочни рекламни кампании нямат нищо общо с постоянната експлоатация с години. Освен ако не искаш лентите да ги преоблепват всяка втора седмица...

s_o_kv_v_zp_l_s_o
January 18th, 2012, 12:47 PM
Прави разлика между фолио по стъклата и фолио по гумената лента. А краткосрочни рекламни кампании нямат нищо общо с постоянната експлоатация с години. Освен ако не искаш лентите да ги преоблепват всяка втора седмица...

За гумите говоря.

http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/opt1326883691z.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=opt1326883691z.jpg)

gogo3o
January 20th, 2012, 06:50 PM
Фотогалерия: Тунелът (http://www.capital.bg/multimedia/fotogalerii/2012/01/20/1749521_fotogaleriia_tunelut/?jsslideshow=1)
:cheers:

VACHO
January 20th, 2012, 09:28 PM
^^ Супер, уникални снимки!!!:banana::cheers:

vartal
January 20th, 2012, 09:33 PM
Чем-то на Мякинино (http://vartal.livejournal.com/tag/%D0%9C%D1%8F%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%BE) похоже во время строительства. :)

witch_honor
January 20th, 2012, 09:47 PM
Чем-то на Мякинино (http://vartal.livejournal.com/tag/%D0%9C%D1%8F%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%BE) похоже во время строительства. :)

Мякинино? Нямат нищо общо според мен :)
Сердика все повече започва да ме изумява с обема си... нямам търпение да я видя на живо.

VACHO
January 20th, 2012, 09:54 PM
Мякинино? Нямат нищо общо според мен :)
Сердика все повече започва да ме изумява с обема си... нямам търпение да я видя на живо.

Определено ще е най-внушителната станция в софийското метро!:)

Zourich
January 20th, 2012, 10:48 PM
Последно ще се казва Сердика или Св. Неделя ?

ВОДА
January 20th, 2012, 11:06 PM
Последно ще се казва Сердика или Св. Неделя ?

Св. Неделя

kevin87
January 20th, 2012, 11:27 PM
Св. Неделя

ПЛОЩАД Света Неделя

Дано поне се откажат от "площад".

intelligentBG
January 20th, 2012, 11:28 PM
Значи възприемаме пост-съветския вариант - възловите станции да имат различни имена.. Мисля, че ще е объркващо за ежедневието, но щом така е решено, ще свикнем някак си.
И двата варианта си имат предимства и недостатъци.