View Full Version : [A3] Struma highway | Магистрала Струма | 18 km COM / 71 km U/C of ~156 ttl
Pages :
[ 1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
JloKyM December 15th, 2010, 02:06 PM http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/13/Traffic_Sign_BG-G20-1_A6.svg/210px-Traffic_Sign_BG-G20-1_A6.svg.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/Bulgarian_motorway_network_bg.svg/800px-Bulgarian_motorway_network_bg.svg.png
http://infrastructure.bg/shimg/zx600_1993214.jpg
The Struma Motorway (Bulgarian: Автомагистрала Струма) is a planned expressway that will lead from the Daskalovo junction 5 km away of Sofia to the Bulgarian border with Greece at the village of Kulata. Around 20 km of the expressway have already been built, with four more sections left.
Tenders for Struma Motorway (lots 1,2,4) will be held in 2011. The first section is Dolna Dikanya - Dupnitsa and the second section is Dupnitsa - Simitli. The fourth section is from Sandanski to Kulata at the Greek border. The Status of the third section Simitli - Sandanski is unknown as it passes through the Kresna gorge. The Kresna gorge is a protected area with rare animals like snakes and turtles and the government is forced to protect them.
The expressway will provide two driving lanes in each direction, and wide emergency lanes, with that it meets European expressway standards. Since the expressway will pass the gorge in combination of viaducts and tunnels in order to be least environmentally destroying to the nature in the Kresna gorge. The whole expressway with all 4 sections is supposed to cost 1,2 billion € because of the difficult construction in the Kresna gorge.
kudos December 15th, 2010, 02:23 PM Бойко Борисов: Магистрали и зали ще има (http://citybuild.bg/news/bojko-borisov-magistrali/14540)
15.12.2010 / 11:09 - citybuild.bg
Надявам се до края на годината апликационната форма на АМ „Тракия" да бъде подписана, каза премиерът.
Апликационната форма на АМ „Тракия" е на финалната права. Това са уверили представители на Европейската комисия министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев вчера, предаде Агенция „Фокус". Очевидно „Тракия" не може да ни обедини, заяви той относно атаките от страна на Синята коалиция.
Министърът каза още, че проверките на ДНСК ясно показват, че не са констатирани съществени отклонения от одобрените проекти на магистралата. Нека да ни дадат шанс да покажем какво можем на магистрала „Тракия", а ще сравняваме в края на 2012-а година, каза той.
Министърът посочи още, че магистрала „Струма" е започната от Синята коалиция като четирилентов път и е на тройна цена, с троен срок за изпълнение. Трудно можем да слушаме оттук нататък манипулации и твърдения, каза Плевнелиев.
TrueBulgarian January 10th, 2011, 11:55 AM Магистрала "Струма"
Очаква се одобрението на тръжната документация и старта на обществените поръчки до края на януари. Първите копки са планирани за юни. Закъснението за лот 1 е с около три месеца, но лот 4 е в срок. Стойността на "Струма" е 1 млрд. евро (най-скъпата магистрала в Европа), като почти половината ще бъдат изразходвани за лот 3 Благоевград - Сандански, проектиран с тунели и виадукти заради резервата Кресна. България настоява за помощ от евроексперти, които да участват в целия процес на изграждане на магистралата - от проектирането и одита му до завършването на гаранционния период. Очаква се решение на Европейската комисия дали заплащането на специалистите може да стане с европейски средства. То ще пристигне в средата на януари. Според Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз, с предприетия нов подход се разчита цялата автомагистрала да бъде разработена като една апликационна форма. Така реалното строителство на "Струма" ще бъде факт още през следващата година, смята Дончев.
Строителство Градът (http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=1022074)
EEH January 10th, 2011, 12:25 PM За какво са ни евроексперти? Пресичането на Стара планина от Хемус не го ли направихме сами?
COD January 10th, 2011, 01:32 PM ^^за да отпуснат парите.
EEH January 10th, 2011, 01:39 PM Кое е по-добре - да ти дадат риба или да те научат как се лови? В конкретния случай, изпълнението на проекта от български специалисти ще научи нови и ще добави опит при старите, с което ще им се отвори пътя към други проекти, вкл. и в чужбина.
bulgarian20 January 11th, 2011, 02:12 AM Кое е по-добре - да ти дадат риба или да те научат как се лови? В конкретния случай, изпълнението на проекта от български специалисти ще научи нови и ще добави опит при старите, с което ще им се отвори пътя към други проекти, вкл. и в чужбина.
+ 1. Взе ми думите от устата ми.
Всичко е точно единствено не мога да разбера как лот 4 е в срок а лот 1 с закъснение от три месеца при положението че първите копки ще са на лот 1??? Да ми го обясни някой,който разбира от материята.
DaveMF January 11th, 2011, 10:10 AM Лот4 стартира по-късно във времето от Лот1 и за това той още не е стигнал до закъснение.
ВМРО January 11th, 2011, 10:34 AM Не разбирам нещо. Как хем ще пускат скоро търговете и лятото ще правят първа копка, хем ще подготвят цялата магистрала като една отсечка?
DaveMF January 11th, 2011, 10:36 AM Аз доколкото разбрах става въпрос за формата на апликационната форма.
Мисля, че сега на 15-ти като дойде шефа на световната банка на преговори, ще стане всичко много ясно. Освен това хубавото е, че забавянето на магистралата е основен акцент от писмото на Барозу, което ще ускори нещата по всички флангове!
spawn3 January 15th, 2011, 06:57 PM Има ли новини около търговете ?
mediar January 15th, 2011, 07:13 PM Какво точно очакваш да се случва? В момента си текат търговете и това е.
spawn3 January 15th, 2011, 10:45 PM Какво точно очакваш да се случва? В момента си текат търговете и това е.
Имаш предвид, че са обявени ли, че още се подготвят. Не съм чувал да са обявени. :)
mediar January 16th, 2011, 08:19 AM Извинявай, обърках се с ам. Марица.
increce January 16th, 2011, 08:40 AM Търговете ла ЛОТ 1 и 4 трябва до края на месеца да ги обявят. Скоро иначе чух Бойко да казва че тази среща дето трябваше да е вчера ще е на 20 януари. Ще видим. Лошото е че напоследък с тия работи дето се случват със СРС-та, далавери, Мишо Бировци и т.н., вече никой не говори за магистрали, а за други неща. Сега ако стане нещо с правителството, ще забравим отново за магистрали поне за следващата 1 година. :bash:
Vojvoda January 21st, 2011, 11:14 AM Филип Мейщад, ЕИБ: Магистрала "Струма" не е само български, а и европейски проект
http://europa.eu/rapid/exploit/2009/12/BEI/EN/b09_239.eni/Pictures/10000000000002480000013B87F34854.jpg
Гражданите от София до Петрич трябва да знаят, че им се дава един изключителен шанс – четирите ЛОТ-а на „Струма” ще бъдат финансирани от ЕИБ, да бъдат дадени експерти от ЕИБ, които да наблюдават, ако щете - и да контролират.
Това каза премиерът Бойко Борисов, след среща с президента на Европейската инвестиционна банка Филип Мейщад, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това не е само български проект, а европейски проект. Искаме българските граждани да видят конкретни резултати”, добави Мейщад.
Борисов заяви, че президентът на банката му е погалил слуха, че „Струма” е вече европейски проект. Мейщшад е поел ангажимент да участва в преодоляването на бюрократичните процедури по усвояването на средствата.
http://www.focus-news.net/?id=n1483706
tanashubav January 21st, 2011, 01:01 PM ^^ Гражданите от София до Петрич трябва да знаят, че им се дава един изключителен шанс – четирите ЛОТ-а на „Струма” ще бъдат финансирани от ЕИБ
Това се нуждае от малко доуточняване. Защото ЕИБ, за разлика от ЕС не дава даром парички а отпуска заеми, които после някой трябва да връща. Ако финансирането от въпросната ЕИБ е за националното съфинансиране бих се съгласил. Но цялата Струма да се строи със заем - никога. Да построят Хемус тогава. Защото ако Струма е Европейски проект, то Хемус е български и има неизмеримо по-голямо значение за страната.
increce January 21st, 2011, 02:05 PM Бойко в типично негов стил пак говори наедро. Какви 4 лота, какви 5 лева. Лот 1 и 4 трябва до края на месеца да пуснат търга. ЕИБ евентуално да остане на лот 2 и 3. Да видим какво ще каже Плевнелиев...
DaveMF January 21st, 2011, 03:33 PM Все си мисля, че би трябвало да се говори за националното съфинансиране. Макар, че се казва, че ЕИБ ще плати 2,2 млрд. , от които 1 за Хемус. Дали не става въпрос и за Черно море?
HighwayFan January 21st, 2011, 04:10 PM ^^
Това се нуждае от малко доуточняване. Защото ЕИБ, за разлика от ЕС не дава даром парички а отпуска заеми, които после някой трябва да връща. Ако финансирането от въпросната ЕИБ е за националното съфинансиране бих се съгласил. Но цялата Струма да се строи със заем - никога. Да построят Хемус тогава. Защото ако Струма е Европейски проект, то Хемус е български и има неизмеримо по-голямо значение за страната.И аз изпитвам същите тревоги. Какъв процент ще е за сметка на националния бюджет? 20%, както е при финансиране от ЕС или повече защото е от ЕИБ?:dunno:
Mavrud January 21st, 2011, 04:20 PM До колкот знам по оперативните програми принципа е следния: "Първо плащаш за проекта, а после ти възстановяват парите". Сиреч ЕИБ ще плаща, а после ние ще им връщаме с парите от ЕС. Така разбирам аз нещата.
increce January 21st, 2011, 06:37 PM ЕИБ ще плати националната вноска. Това се разбра от репортажа преди малко по БТВ. Тоест - ЕС по оперативната програма си плащат така или иначе техния процент. На мястото на националната вноска обаче, вместо БГ, ще го плати Европеската инвестиционно банка.
ВМРО January 21st, 2011, 07:34 PM Заемите от ЕИБ ми изглеждат точно като заеми, а не като съфинансиране. 2.2 милиарда евро са страшно много пари за България. Ако няма как да се направят през този период, да изчакат до 2014-2020 и тогава да ги строят. За проекти, за които чакаме от десетилетия, нищо няма да ни стане да изчакаме още 3 години. Пак казвам- 2.2 милиарда са страшно голяма сума за България. С още 1.2 милиарда за "Набуко" и правим допълнително 10% дълг/БВП.
EEH January 22nd, 2011, 01:24 AM Заемите от ЕИБ ми изглеждат точно като заеми, а не като съфинансиране. 2.2 милиарда евро са страшно много пари за България. Ако няма как да се направят през този период, да изчакат до 2014-2020 и тогава да ги строят. За проекти, за които чакаме от десетилетия, нищо няма да ни стане да изчакаме още 3 години. Пак казвам- 2.2 милиарда са страшно голяма сума за България. С още 1.2 милиарда за "Набуко" и правим допълнително 10% дълг/БВП.
Aко имаме АМ Струма до София, със сигурност ще привлечем голяма част от трафика Гърция-Централна Европа и обратно, който сега минава през Македония. Така камионите ще пресичат 1 неЕС граница по-малко, а и ще са по-бързи. Дотогава ще имаме и видинсия мост и ако сме вече в Шенген, никой няма да минава през Македония и Сърбия. Това означава много нови приходи от винетки. Отделно туристическия трафик.
bmw318i January 22nd, 2011, 04:57 AM До колкото разбрах. Заем от ЕИБ означава да ускорим европейското финансиране на този приект. Парите пак идват от ЕС, но допълнителни пари от ЕИБ ускоряват проекта.
Поправете ме ако греша
Mavrud January 22nd, 2011, 10:17 AM Това възможно ли е ?
Стигаме за час и половина от София до Солун
http://www.monitor.bg/article?id=277140
Chilio January 22nd, 2011, 10:54 AM Около триста километра е пътя, не знам какъв аутобан трябва да е това, за да се стигне за час и половина... Особено като знам съществуващите 19 км от Струма между Даскалово и Долна Диканя с какви завои и наклони е... То там ограничението продължава да си е 90... А с тази скорост ще се стига по-скоро за 4 часа.
Може би за час и половина ще е възможно да се стигне от стъпването на АМ Люлин до Кулата, но даже и това не ми се вярва...
П.П. В момента според ВиаМишелин София-Тесалоники е 296 км, от които 23 км са магистрали. Време за пътуване - 4 ч 46 мин.
Ако магистралата съкрати малко километри (което е малко вероятно заради обходите на населени места, които ще налага), дори да останат 280 км, при скорост от 130 км ч. това пак са над 2 часа, а със сигурност по нея ще има и по-ниски ограничения, например в тунелите по Люлин и тунелите в района на Кресненското дефиле.
spawn3 January 22nd, 2011, 11:42 AM До колкото разбрах. Заем от ЕИБ означава да ускорим европейското финансиране на този приект. Парите пак идват от ЕС, но допълнителни пари от ЕИБ ускоряват проекта.
Поправете ме ако греша
При всеки проект,който използва пари по европрограмите, България трявбва да съфинансира част от размера му. Тези пари идват от държавния или от общински бюджет и тъй като за голями проекти като магистралите частта ни за съфинансиране е доста значина се взема заем за нея, защото иначе ще е нужно да се намалят други разходни пера на бюджета.
А и доколкото знам за лота от Благоевград до Сандански трябваха около 600 млн. евро (ако не се лъжа), пари които ги няма сега в ОП Транспорт и ОП Рег. развитие и предполагам ,че за този лот финансирането ще е изцяло от заема.
И да тези пари ще ускорат проекта, защото ния ще внесем нашата част от финансирането, да парите пак идват от ЕС ,защото банката е собственост на държавите от ЕС, които участват в капитала й , разликата между тези пари и парите от европрограмите е ,че тук се плаща лихва. Но това не е чак толкова голям проблем, защото лихвите на ЕИБ са ниски и заемите се изплащат за няколко десетилетия. Важното е от тази магистрала да печелим повече отколкото са вноските ни по заема и поддръжката й. Аз лично мисля, че ще печелим много повече от нея, отколкото ще са разходите за нея. :)
Chilio January 22nd, 2011, 11:50 AM При положение, че магистралата е оценена на 1,1 млрд. евро, националното съфинансиране е 220 милиона евро, които не са никак малко, и доколкото разбирам ЕИБ ще ни ги даде тях на заем...
Mavrud January 22nd, 2011, 11:53 AM При всеки проект,който използва пари по европрограмите, България трявбва да съфинансира част от размера му. Тези пари идват от държавния или от общински бюджет и тъй като за голями проекти като магистралите частта ни за съфинансиране е доста значина се взема заем за нея, защото иначе ще е нужно да се намалят други разходни пера на бюджета.
А и доколкото знам за лота от Благоевград до Сандански трябваха около 600 млн. евро (ако не се лъжа), пари които ги няма сега в ОП Транспорт и ОП Рег. развитие и предполагам ,че за този лот финансирането ще е изцяло от заема.
И да тези пари ще ускорат проекта, защото ния ще внесем нашата част от финансирането, да парите пак идват от ЕС ,защото банката е собственост на държавите от ЕС, които участват в капитала й , разликата между тези пари и парите от европрограмите е ,че тук се плаща лихва. Но това не е чак толкова голям проблем, защото лихвите на ЕИБ са ниски и заемите се изплащат за няколко десетилетия. Важното е от тази магистрала да печелим повече отколкото са вноските ни по заема и поддръжката й. Аз лично мисля, че ще печелим много повече от нея, отколкото ще са разходите за нея. :)
Най-малкото ще спечелим човешки животи ! А освен това си прав - нищожните лихвени проценти на ЕИБ за големи периоди от време - на практика става така, че даже сме на далавера, тъй като тези проценти в много случаи са по-ниски от инфлацията в страната ни ...
Изобщо голям успех е това - и после нека ми говорят, че ББ не строял магистрали ! Строи, та пушек се вдига !
bozata90 January 22nd, 2011, 05:03 PM П.П. В момента според ВиаМишелин София-Тесалоники е 296 км, от които 23 км са магистрали. Време за пътуване - 4 ч 46 мин.
Ако магистралата съкрати малко километри (което е малко вероятно заради обходите на населени места, които ще налага), дори да останат 280 км, при скорост от 130 км ч. това пак са над 2 часа, а със сигурност по нея ще има и по-ниски ограничения, например в тунелите по Люлин и тунелите в района на Кресненското дефиле.
ViaMichelin малко бърка - в момента голяма част от гръцкия участък (около 60 км от 150) е магстрала, но въпреки това в момента София-Солун е около 5ч (6 със задръстванията) заради многобройните минавания през села, Кресненското дефиле, страшно натоварени път в България и чакането на граница (макар и 5 -10 минути, това се отразява). Към момента от края на София до края на Солун има два светофара - при Драгичево и при Серес.
spawn3 January 22nd, 2011, 08:41 PM Най-малкото ще спечелим човешки животи ! А освен това си прав - нищожните лихвени проценти на ЕИБ за големи периоди от време - на практика става така, че даже сме на далавера, тъй като тези проценти в много случаи са по-ниски от инфлацията в страната ни ...
Изобщо голям успех е това - и после нека ми говорят, че ББ не строял магистрали ! Строи, та пушек се вдига !
Лихвените проценти почти винаги са плаващи т.е. отчитат инфлацията. :)
От социална гледна точка си много прав за това колко много животи ще бъдат спасени.
От икономическа ще има много приходи от такси за минаването по магистралата (ако заработи правилно електроният тол или електронна винетка , както и да се казваше), защото този път се използва изключително много за превоз на товари. Един път с АМ габарит събира много повече трафик и съответно повече товари, а от тук и повече приходи за нас. Когато се направи и АМ Калотина, и сърбите направят магистралата от тяхната страна , то най-добрият път от и за Солун ще е по Е-79 респ. АМ Струма.
mediar January 22nd, 2011, 08:53 PM Между другото, смятате ли, че след пускането на ам. Люлин ще се подобри поддръжката на ам. Струма? В момента това е най-окаяната магистрала в България, мръсна, кална, прашна, без затревяване на склоновете, но за сметка на това с големи завои и наклони. Поне да се почистваше всяка пролет след зимното опесъчаване, а не да прилича на това:
http://images.focus-news.net/7ebbcb48025174a3e7cf177beb29c9c9.jpg
PhirgataZFs1694 January 22nd, 2011, 10:12 PM Между другото, смятате ли, че след пускането на ам. Люлин ще се подобри поддръжката на ам. Струма? В момента това е най-окаяната магистрала в България, мръсна, кална, прашна, без затревяване на склоновете, но за сметка на това с големи завои и наклони. Поне да се почистваше всяка пролет след зимното опесъчаване, а не да прилича на това:
Не, но се надявам пясъка да изчистят поне, защото е много опасно така, дори и при много по-ниски скорости от 90кмч.
HighwayFan January 22nd, 2011, 10:49 PM Не, но се надявам пясъка да изчистят поне, защото е много опасно така, дори и при много по-ниски скорости от 90кмч.Като си помисли човек, не би следвало да е особено голяма инвестиция. Има специални машини (като малки камиончета) за събиране на такъв пясък. При съвсем груба сметка, с 2 км/час да се движи такава машина и при 4 дължини х 19 км (по 2 края за всяка посока), то ще са необходими 38 часа. Просто следва да се задействува подобен механизъм за поддръжка, май?
OracleBG January 22nd, 2011, 11:08 PM Какви са стандартите за наклони и радиуси на криви по автомагистралите у нас? "Струма" покрива ли ги? Трасето на този път няма вид да е проектирано за автомагистрала - по-скоро разширен обикновен път с пресичания на 2 нива.
Chilio January 23rd, 2011, 09:35 AM To най-големия проблем в случая на Струма, особено при спускането към Студена в посока София, не са кривите на завоите, ами неизчислените странични наклони на платното - обратни виражи, които изхвърлят навън.
Celeborn January 23rd, 2011, 08:37 PM У мен лично не остава съмнение, че този участък трябва да бъде преработен поне на 4 места, ако някой възнамерява да го пуска като част от магистрала Струма. Дали обаче мисля така и от съответните служби предстои да разберем...
DaveMF January 23rd, 2011, 10:48 PM Това е адски любопитна тема, но Плевнелиев винаги се предпазва от това да я коментира. Единственото, което казва е, че няма Акт 16 и че е много много трудно...
increce January 24th, 2011, 11:06 AM Преди минути Плевнелиев каза, че документите по ЛОТ 1 са в управляващия орган на оперативната програма, а документите по ЛОТ 4 ще постъпят в него всеки момент. Да видим дали ще спазят срока до края на януари, аз се съмнявам вече...
DaveMF January 24th, 2011, 11:30 AM Лот2 Струма? Или Лот4 имаш предвид?
increce January 24th, 2011, 12:32 PM ЛОТ 4 да, моя грешка:)
Chilio January 26th, 2011, 04:34 PM Темата за политически дискусии е другаде. Не ме карайте пак да яхвам метлата...
П.П. Tъй като не разбирате от приказка, разчистих глупостите към темата на Ради в общия форум. Моля ограничавайте се до новини и конкретни факти за магистралата, фоторепортажи и т.н. За заслугите на ББ, Тройната коалиция, Интергалактическата асоциация, Мечо Пух и 40-те разбойници и т.н. се ориентирайте към Политически дискусии и други несвързани със строителството и инфраструктурата теми.
bebcho January 27th, 2011, 07:28 PM Плащат 90 ст. за квадрат земя по магистрала “Струма”
автор(и): Кирил Фалин, прочитания: 1573, коментари: 1
Плащат 90 ст. за квадрат земя по магистрала “Струма”
По 90 ст. за кв. метър ще бъдат обезщетени собственици на имоти, които попадат в трасето на бъдещата магистрала “Струма” край Дупница, споделиха от кметството в близкото с. Дяково вчера.
В землището на селото, през което ще мине аутобанът, се намират 223 имота - общо 270 декара. Сметките показват, че държавата ще се бръкне с около 243 000 лв. само за обезщетения. Оценителите първоначално определили цена на земята по 70 ст. за квадрат. Недоволните собственици реагирали - тогава качили с още 20 стотинки отгоре за кв. метър.
Ще има доста хора, които след публикуването на постановлението в “Държавен вестник” вероятно ще заведат дела в съда. Неприятна ситуация, опасява се секретарката в дяковското кметство
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=756890
PhirgataZFs1694 January 27th, 2011, 07:47 PM Това са си 900лв на дка. Смятам, че е доста.
stefan.dimov January 28th, 2011, 02:44 PM Плевнелиев очаква апликационната форма за "Струма" да е готова до август (http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/01/28/1033316_plevneliev_ochakva_aplikacionnata_forma_za_struma_da_e/)
Mavrud January 28th, 2011, 03:07 PM Много добра новина. АМ Струма и тя остава за този програмен период. Ако могат и Хемус да го измислят някак и той за този оперативен период, ама едва ли ...
Жалко само, че няма подобен ентусиазъм за жп магистралите, но това е за друга тема...
TrueBulgarian January 28th, 2011, 03:19 PM Т.е. ще се вземе заем от ЕИБ, с който ще се финансира лотове 2 и 3? Това може би е добър вариант, с оглед на това, че България в момента може да си позволи да позадлъжнее малко, като се има предвид колко ползи ще има за икономиката в региона.
PhirgataZFs1694 January 28th, 2011, 05:07 PM Много добра новина. АМ Струма и тя остава за този програмен период. Ако могат и Хемус да го измислят някак и той за този оперативен период, ама едва ли ...
Жалко само, че няма подобен ентусиазъм за жп магистралите, но това е за друга тема...
Абсолютно никакъв шанс няма за Хемус преди 2014, дори да почне да се строи. Даже не се знае дали и ще осигурим финансиране от ЕС за 2014-2020. Естествено това не важи за СОП-Яна и Шумен-Белокопитово. Те са ни обещани от правителството до края на мандата.
benjaminn January 29th, 2011, 09:13 AM Статията не казва нещо ново, но заради подчертания ред не се въздържах и я пускам:
“Струма” готова до 2015 г. (http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=759241)
28.01.11
Апликационната форма за магистрала “Струма” (бел. ред. - обосновка за отпускане на еврофинансиране) ще е готова към август. Строителството на първите два лота от нея ще приключи през 2013 г., а на оставащите два - през 2015 г.
Това заяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев в отговор на депутатско питане от бившия премиер Сергей Станишев. Министърът отговори на канонада от общо 9 въпроса за строителството на магистрали и работата на агенция “Пътна инфраструктура”, зададени от бивши министри, а сега червени депутати. Най-активни бях експремиерът Сергей Станишев и бившият зам.-министър на строителството Димчо Михалевски. Питания по темата отправиха бившият регионален министър Асен Гагаузов и бившата социална министърка Емилия Масларова.
Виждат се разпокъсани и хаотични действия от страна на предишното правителство относно “Струма”, каза Плевнелиев в отговор на недоумение, изразено от Станишев защо проектът се бави, след като тройната коалиция го е оставила изцяло готов за стартиране (Ъ-ъ-ъ!?!?!?). Според Плевнелиев при тройната коалиция първо е приета екооценка за цялото трасе, после е било взето решение най-трудният лот да бъде оставен за периода 2014-2020 г. Разпарчетосването пречело за одобряването на проекта от Брюксел.
В сходен тон и с размяна на реплики преминаха въпросите и отговорите за останалите магистрали. Според Плевнелиев заради непреместването на електропровод при Станишев строежът на “Люлин” се е забавил с 943 дни. На “Марица” пък са рязали лента, без аутобанът да е завършен.
IMRO January 29th, 2011, 01:49 PM Ако го слуша човек ще си каже, че в средата на 2009 г. всичко е било готово, подредено, направено, и аха да тръгне, както се казва, сегашното правителство на готова софра е седнало.
Само че това е в пълен контраст с това, което те доказано успяха да направят за 4 години мандат (и 2 1/2 години членство в ЕС): нито една оценка за съответствие по нито една оперативна програма, нито една внесена апликационна форма, нито един успешно задвижен проект в пътния сектор, спиране на ФАР, ИСПА и САПАРД, няколко отменени търга в пътния сектор и забрана за НАПИ да провежда нови търгове, 470 млн евро, усвоени по ИСПА за 4 години (срещу 100 млн от Кобурга и 500 млн от сегашното правителство - ама не за 4, а за 1 1/2 години), пълна импотентност при управлението на пътните проекти - 36% изпълнение по Люлин за 3 години и 0 по Тракия за 4.
Няма как външни хора като нас да знаят какво действително е било подготвено към юли 2009 г., но съдейки от останалото, което са свършили, най-вероятно това, което е било подготвено, е едно абсолютно НИЩО.
increce January 29th, 2011, 05:15 PM Понеже и аз гледах парламентарния контрол...да известна степен съм склонен да не се дразня толкова на Станишев, защото все пак тои не е специалист в пътната област, а най-вече защото се видя кой му подсказваше за изказването ---> оня бавноразвиващ се тъпунгер Гагаузов. Той беше стройтелен министър в кабинета Станишев, и освен да пуши на работното място не знам друго какво е свършил.:bash:
Както и да е. По-интересното което чух в изказването на Плевнелиев беше, че АПИ е внесла тръжните книжа по ЛОТ 1 на АМ Струма още на 15 декември в управляващия орган (Министерството на транспорта). И тук идва въпроса - защо толко време там се бавят, а не ги одобряват и да пускат търга? Това е вече месец и половина. Ако помните за АМ Марица, те държаха документите около 2 седмици и туснаха търга. Тук забавянето е доста повече. И като се има предвид, че за ЛОТ 1 на Струма се бавят толкова, а документите за ЛОТ 2 още не са внесени, то ЛОТ 2 може и за месец март да остане. А забавянията започнаха да стават повечка.
По първоначални данни трябваше търговете да минат през - септември-октомври и през април - май 2011 да се правят първи копки. Сега началото на строежите отиват за септември - октомври 2011г.:ohno:
ВОДА February 11th, 2011, 02:04 PM Строителството на ключовата за Европа магистрала "Струма" отново се отлага
Строителството на магистрала "Струма" (Даскалово - ГКПП Кулата), за което настоява Европейската комисия, отново се отлага. Причината е, че търговете за избор на изпълнител ще се правят не от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), а от бъдещата проектна компания, която все още не е създадена. Това стана ясно вчера по време на отчета на ръководството на АПИ.
В началото на февруари регионалният министър Росен Плевнелиев обеща търговете за "Струма" да се проведат най-късно през пролетта. В същото време плановете му са проектната компания да бъде създадена най-рано през май. През септември 2009 г. при представянето на приоритетните пътните проекти Плевнелиев обещаваше през зимата на 2010 - 2011 г. да има избран строител за участъка от Долна Диканя до Дупница, а през пролетта да започне изборът за отсечките Дупница - Благоевград и Сандански - Марикостиново, което очевидно няма как да се случи.
Междувременно в края на 2010 г. председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу в писмо до премиера Бойко Борисов посочи, че "по ключови стратегически инвестиции като магистрала "Струма" е налице такова забавяне, което поставя под въпрос реалното им изпълнение до края на програмния период през 2013 г.".
Барозу посъветва премиера "спешно да се обсъди възможността за създаване на алтернативни процедури или структури за изпълнение с цел ускоряване на необходимите инвестиции". В сряда еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан е заявил пред министъра по еврофондовете Томислав Дончев, че "първата половина на 2011 г. е критично важна за България, тъй като през нея трябва да станат видими резултатите от големите проекти", предаде пресслужбата на Дончев.
Усвояването на евросредствата за инфраструктура е от изключителна важност, защото добрите резултати ще подсигурят на България по-добра позиция при преговорите за финансовата рамка на следващия програмен период.
От големите проекти в момента единствено се изпълнява магистрала "Тракия", като към края на 2010 г. по участъка от Стара Загора до Нова Загора са завършени 22% от строителните работи, от Нова Загора до Ямбол - 16%, и от Ямбол до Карнобат - 10%. Въпреки направените искания от фирмите за плащания за свършената работа все още не им е платено нищо освен аванса. Документите са в управляващия орган на оперативна програма "Транспорт", каза Божидар Йотов, председател на управителния съвет на АПИ.
През февруари ще бъдат отворени офертите за избор на строител и надзор по изграждането на магистрала "Марица". Днес се отварят офертите за строителен надзор на участъка от Оризово до Димитровград, а на 18 февруари ще бъдат отворени и за изпълнител. За втория лот от Димитровград до Харманли офертите ще бъдат отворени на 1 март. Целта ни е през април да има избрани изпълнители и през май строителството да започне, каза Божидар Йотов.
Другите търгове, които предстоят, са за пътя Кърджали - Подкова и връзката между Гара Яна и Софийския околовръстен път. Тези проекти се финансират по оперативна програма "Транспорт". От големите жп проекти се работи единствено по линията Свиленград - турска граница. Преди дни беше сключен договорът за ремонт на жп линията Пловдив - Бургас, а в момента тече процедурата за избор на изпълнител за жп линията Септември - Пловдив.
В ход са и пътните търгове от втория етап по оперативна програма "Регионално развитие", като на лот има по над 10 оферти. Целта е до началото на лятото да има избрани изпълнители и ремонтите да започнат, каза Йотов. По думите му със спестените средства от втората фаза през август ще може да се мисли за трета фаза по проекта. Имало възможност дори да бъдат пренасочени допълнително пари от други оси по програмата, каза Йотов.
11 февруари 2011 - в. Дневник
http://www.comfort.bg/bg/новини/view/5436.html
Mavrud February 21st, 2011, 10:15 AM Мост на “Струма” стъпва върху къща
Алтернативен проект на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле е подготвила агенция "Пътна инфраструктура", научи в. "24 часа".
Вместо един тунел, дълъг 13 км, агенцията е прокарала шест по-къси с шест моста. Той обаче заличава строг природен резерват и цялата югозападна половина на Кресна. Първият стълб на моста след последния тунел пък е проектиран върху покрива на една от къщите в града. Освен това новото трасе не следвало посока север-юг като първоначалния вариант, а било прокарано зигзагообразно през дефилето на Струма.
Абсурдите в новия проект на пътната агенция били открити от еколозите от Коалицията за спасение на Кресненското дефиле, които са включени от регионалния министър Росен Плевнелиев в специална работна група за построяването на магистралата до Гърция.
Алтернативният проект е даден за предварително съгласуване от екоминистерството на 11 февруари, разказа шефът на отдел "Натура" в националната служба за защита на природата Николай Недялков. Съгласуването било нужно, защото екооценката на магистралата е правена само за вариант с един дълъг тунел, който обаче бил много скъп. Всеки друг вариант обаче трябва да мине поне предварително обсъждане за нуждата от ОВОС.
Налагане на координатите на входоведе и изходите на тунелите върху карта показало, че се засягат ценни защитени територии и град Кресна, потвърди експертът от екоминистерството Недялков. "Нямам никакво обяснение защо сега пуснаха този вариант и как са решили да проектират така", коментира той.
Заради това на среща с регионалното министерство миналата седмица екоминистерството категорично обявило, че този вариант е неосъществим. Регионалното министерство и пътната агенция пък били помолени да не пускат за съгласуване нови варианти на магистрала "Струма", докато не приключи експертизата на европейската програма "Джереми", която трябва да даде алтернативи за минаване през Кресненското дефиле.
От АПИ не коментираха кой и как е измислил проекта заличаващ Кресна и резерват.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=789086
kudos February 26th, 2011, 04:06 PM Бойко Борисов: Автомагистрала „Струма” ще излезе най-скъпата в Европа
Разлог. Целите на Държавната агенция за инфраструктурните проекти е примерът от днес - ние днес в 2011 година даваме пари на Разлог да започне да си прави проектите, които към края на годината ще строи. Това каза в Разлог министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на радио ‘‘Фокус’’ - Пирин. Той подчерта, че най-късно 2013 -2014 година ще започне проектирането и строителството на Хемус. „Ще я вкараме в програма Транспорт на ЕС, сиреч да ни е поне 80% безплатно, иначе тя ще отиде на 1 млрд. и 700 млн. евро, нямам бюджет, който да я направи. И за това и Тодор Живков не я е направил”, каза още Борисов.
Той обесни, че през юни и юли на магистрала Струма ще се направи първите копки на двата лота на 2 и 4, и през това време ще се проектира Кресненското дефиле, за да може около година и половина след това да започне строителството, и четирите лота на Струма да се вкарат в Оперативната програма. „Това сме го направили, за да има ежедневна бърза комуникация, а и освен това нали поискаме от Европейска инвестиционна банка, те ни дадоха специалисти, сега искаме да направим нещо с тях, може би няма да се съгласят, но опитваме - от банката да ни дадат специалист вътре в самия проект по Струма, защото той е огромни пари, най-скъпата магистрала ще излезе в Европа заради Кресненското дефиле, но така или иначе парите сме ги договорили, въпроиса е да направим качествени проекти. Като прибавим Марица двата лота, които трябва да излязат, за да има магистрала от София до Истанбул, като прибавим Бургас-Варна, Черно море магистралата, много усилено работим по Русе-Шумен, за да я прикачим след това към Хемус. Люлин ще стане до 2-3 седмици знаете, аз мисля, че само това да направя за държавата стига. А и днес като гледах световното първенство, като се има предвид, че и новата спортна зала за 20 хил. души ще стане готова август месец, такива световни и европейски първенства по разлчните спортиове ще докарват и спорт и и бизнес итуризъм и слава на България”, каза още Борисов.
EEH February 26th, 2011, 04:14 PM По принцип е прав, ама толкова високопарно... можеше да е по-умерен. :D
Vitosha February 26th, 2011, 04:26 PM Мост на “Струма” стъпва върху къща
Алтернативен проект на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле е подготвила агенция "Пътна инфраструктура", научи в. "24 часа".
Вместо един тунел, дълъг 13 км, агенцията е прокарала шест по-къси с шест моста. Той обаче заличава строг природен резерват и цялата югозападна половина на Кресна. Първият стълб на моста след последния тунел пък е проектиран върху покрива на една от къщите в града. Освен това новото трасе не следвало посока север-юг като първоначалния вариант, а било прокарано зигзагообразно през дефилето на Струма.
Абсурдите в новия проект на пътната агенция били открити от еколозите от Коалицията за спасение на Кресненското дефиле, които са включени от регионалния министър Росен Плевнелиев в специална работна група за построяването на магистралата до Гърция.
Алтернативният проект е даден за предварително съгласуване от екоминистерството на 11 февруари, разказа шефът на отдел "Натура" в националната служба за защита на природата Николай Недялков. Съгласуването било нужно, защото екооценката на магистралата е правена само за вариант с един дълъг тунел, който обаче бил много скъп. Всеки друг вариант обаче трябва да мине поне предварително обсъждане за нуждата от ОВОС.
Налагане на координатите на входоведе и изходите на тунелите върху карта показало, че се засягат ценни защитени територии и град Кресна, потвърди експертът от екоминистерството Недялков. "Нямам никакво обяснение защо сега пуснаха този вариант и как са решили да проектират така", коментира той.
Заради това на среща с регионалното министерство миналата седмица екоминистерството категорично обявило, че този вариант е неосъществим. Регионалното министерство и пътната агенция пък били помолени да не пускат за съгласуване нови варианти на магистрала "Струма", докато не приключи експертизата на европейската програма "Джереми", която трябва да даде алтернативи за минаване през Кресненското дефиле.
От АПИ не коментираха кой и как е измислил проекта заличаващ Кресна и резерват.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=789086
Интересувам се възможно ли е друго съвместимо с Натура 2000 решение, различно от тунел под цялата защитена местност. Площта на защитените зони в Кресненското дефиле е много голяма:
Карта на Натура 2000 по Директивата за местообитанията (http://www.natura2000bg.org/natura/bg/proba.php)
Карта на Натура 2000 по Директивата за птиците (http://www.natura2000bg.org/natura/bg/birds_map.php)
С клик върху имената на зоните на картите отваряте страници с информация за тях. Детайлна карта (pdf). (http://natura2000bg.org/natura/UserFiles/File/pdf_files/BG0000366_Kresna_Ilindentzi_BG_A1.pdf)
TrueBulgarian February 26th, 2011, 04:52 PM По принцип е прав, ама толкова високопарно... можеше да е по-умерен. :D
Цялата статия е пълна с популистки глупости... :ohno:
Chilio February 26th, 2011, 05:52 PM Интересувам се възможно ли е друго съвместимо с Натура 2000 решение, различно от тунел под цялата защитена местност. ...
Преди поне се обсъждаше такъв вариант, при който магистралата въобще не минава през дефилето, ами в района на Симитли се отклонява от реката и се качва източно от него в районите на вилните зони на село Брежани и на това ниво заобикаля широко района на дефилето чак до района на Струмяни.
Vitosha February 26th, 2011, 06:05 PM ^^ Предполагам, че сега положението е още по-сложно. Защитената зона "Кресна-Илинденци" в границите й по Директивата за местообитанията се простира от македонската граница до границата на Национален парк "Пирин". Няма как да се проектира магистрала в долината на Струма извън Натура 2000.
witch_honor February 26th, 2011, 09:31 PM ^^ Предполагам, че сега положението е още по-сложно. Защитената зона "Кресна-Илинденци" в границите й по Директивата за местообитанията се простира от македонската граница до границата на Национален парк "Пирин". Няма как да се проектира магистрала в долината на Струма извън Натура 2000.
Тогава остава варианта магистралата да се гмурне в тунел, а Кресна да продължи да се обслужва от стария път.
Днес гледах варианти, но от Черниче до Долна Градешница дефилето е с много сложен профил и единствената алтернатива е редица тунели и виадукти, като проблема с близостта до Кресна може да се реши ако магистралата мине чрез тунел под планината източно от града и излезе след него и се впише в стария път...
increce February 27th, 2011, 06:46 PM Интервю от утрешния брой на вестник "Строителство Градът"
Николина Николова - член на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“
-Кога ще бъдат обявени търговете за лот 1 и 4 на магистрала „Струма“?
Формирането на компанията „Стратегически инфраструктурни проекти“ ще се отрази ли на старта на процедурите?
- За лот 1 управляващият орган отразява коментарите по тръжната документация. В най-скоро време ще стартират обявяването на процедурата за избор на изпълнител. Поели сме ангажимент към Европейската комисия да стартираме до средата на тази година шест лота: лот 1 и лот 4 на „Струма“, двата на магистрала „Марица“, Кърджали - Подкова и СОП - гара Яна. Подготовката на компанията няма да спре провеждането на тръжните процедури. Всичко се върши успоредно и в екип между Агенция „Пътна инфраструктура“ и МРРБ. „Струма“ е приоритетна за нас и трябва да я стартираме максимално бързо.
PhirgataZFs1694 February 27th, 2011, 07:08 PM Бойко Борисов: Автомагистрала „Струма” ще излезе най-скъпата в Европа
Шменти капели са това. Който следи полската тема знае, че те имат магистрали, които струват 50млн на км. Подобни цифри мисля, че правят и в Германия. Даже не съм сигурен дали това в Полша не беше скоростен път.
TrueBulgarian February 27th, 2011, 11:37 PM Линк (http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=1051132) към цялото интервю.
radoslavdj February 28th, 2011, 11:36 AM "„Струма“ е приоритетна за нас и трябва да я стартираме максимално бързо. "
Аз пък си мисля, че е приоритетна за ЕС, като цяло и транзитния трафик, който ще минава, но погледнато за България по-приоритетна би трябвало да е Хемус. Северна България си остава една инфраструктурна дупка.
leprikons February 28th, 2011, 01:32 PM 26 млн евро на километър има и в Румъния.
witch_honor February 28th, 2011, 01:46 PM "„Струма“ е приоритетна за нас и трябва да я стартираме максимално бързо. "
Аз пък си мисля, че е приоритетна за ЕС, като цяло и транзитния трафик, който ще минава, но погледнато за България по-приоритетна би трябвало да е Хемус. Северна България си остава една инфраструктурна дупка.
Струма е приоритетна за България, защото ако не я направим коридора може трайно да се премести през Белград-Скопие-Солун, въпреки, че по този начин ще се преминава през територии извън съюза.
tanashubav February 28th, 2011, 03:24 PM ^^ Ако предположим, че не съществува ограничението на ЕС (т.е. административно няма значение дали минаваш границата Гърция-България или Гърция-Македония) коридора по Вардар е с предимство. Така, че не виждам какво ще загубим. Сякаш и в момента има някакъв гръцки трафик посока Централна и Северна Европа през дефилето на Струма.
Просто е факт, че за страната тази магистрала е по-странична и не толкова важна. Но пък по трасето минават много автомобили и затова облекчение на трафика е нужно. Така или иначе ще се строи със средства от ЕС, поради което не мисля, че е конкурент на Хемус, която има по-голямо значение за България.
Chilio February 28th, 2011, 03:37 PM Сякаш и в момента има някакъв гръцки трафик посока Централна и Северна Европа през дефилето на Струма.
Трафикът не е гръцки, а европейски. Най-вече полски и румънски, но често и Украински, Унгарски и прочие. Полските и румънските тирове са сигурно 90% от всички по Е-79, които не са с българска регистрация. И причината е една и изключително важна - пристанището в Солун е едно от най-важните за Източна и Централна Европа, именно то генерира трафика там и то благоприятства трасето му по Струма, защото води най-директно към Солун.
HighwayFan February 28th, 2011, 04:26 PM Трафикът не е гръцки, а европейски. Най-вече полски и румънски, но често и Украински, Унгарски и прочие. Полските и румънските тирове са сигурно 90% от всички по Е-79, които не са с българска регистрация. И причината е една и изключително важна - пристанището в Солун е едно от най-важните за Източна и Централна Европа, именно то генерира трафика там и то благоприятства трасето му по Струма, защото води най-директно към Солун.
^^ От много години чувам, че пристанище Солун може да е много изгодно за България също. Едно е до него да се стига за 2-3 часа, съвсем друго е да ти отнема 5-6, че и повече!
russe_section February 28th, 2011, 05:25 PM Еми да, ама имаме Бургас. В БЪЛГАРСКИ интерес е да има лесен достъп дотам. Още повече, че така се обвързва нашата икономика с гръцката в по-голяма степен, а всички знаем какво става, ония мързели като решат да блокират границата. Като цяло е добре да я има магистрала "Струма", но едва ли е с такъв приоритет за България.
HighwayFan February 28th, 2011, 06:02 PM Еми да, ама имаме Бургас. В БЪЛГАРСКИ интерес е да има лесен достъп дотам. Още повече, че така се обвързва нашата икономика с гръцката в по-голяма степен, а всички знаем какво става, ония мързели като решат да блокират границата. Като цяло е добре да я има магистрала "Струма", но едва ли е с такъв приоритет за България. Безспорно Бургас е №1, но това отдавна е решен въпрос. След него обаче, май, Солун се очертава на следващото масто. Освен облекчавене на вноса и износа в това направление, също така може да почнем да привличаме част от гръцките туристи на планински забежки в България, примерно. Предполагам, че специалисти биха могли да приведат много по-удачни примери, затова споменах, че попадам на подобна информация от дълги години. Колкото повече избор имаме, толкова по-трудно ще ни извиват ръце, било гръцки фермери, било високи таксти на босфора и т.н...:|
tanashubav February 28th, 2011, 06:41 PM ^^ От много години чувам, че пристанище Солун може да е много изгодно за България също. Едно е до него да се стига за 2-3 часа, съвсем друго е да ти отнема 5-6, че и повече!
Точно. В момента в който имаме магистрала Струма трябва да имаме и добри и евтини пристанища във Варна и Бургас. Като цяло трябва да се прави всичко възможно Солун да не бъде използван от български фирми. Пък и не разбирам защо да се влагат един милиард в Струма отколкото половината в Черно море, само и само за да стимулираме чужда икономика. Това трябва да е национална политика и не разбирам как никой в София не го вижда.
HighwayFan February 28th, 2011, 06:58 PM Точно. В момента в който имаме магистрала Струма трябва да имаме и добри и евтини пристанища във Варна и Бургас. Като цяло трябва да се прави всичко възможно Солун да не бъде използван от български фирми. Пък и не разбирам защо да се влагат един милиард в Струма отколкото половината в Черно море, само и само за да стимулираме чужда икономика. Това трябва да е национална политика и не разбирам как никой в София не го вижда.Икономиките са взаимно свързани. Освен това от този 1 млрд. плащаме 150 млн., които съвсем не стигат за АМ Хемус. Босфорът също е фактор, като цени, максимален поток от съдове и др. Т.е., в някои варианти може да се окаже, да речем, че Русия, Украйна или Грузия, да предпочитат да правят превоз до Бургас, а от там по магистрали (ако ги има) Бургас-Солун, заобикаляйки Босфора? :dunno: А АМ Хемус също ни е голям приоритет, спор няма, дано успеят да я включат във финансирането от ЕС!
vass February 28th, 2011, 07:04 PM Точно. В момента в който имаме магистрала Струма трябва да имаме и добри и евтини пристанища във Варна и Бургас. Като цяло трябва да се прави всичко възможно Солун да не бъде използван от български фирми. Пък и не разбирам защо да се влагат един милиард в Струма отколкото половината в Черно море, само и само за да стимулираме чужда икономика. Това трябва да е национална политика и не разбирам как никой в София не го вижда.
Не че разбирам много, ама как си представяш стоките за София да пътуват с кораб до пристанище Бургас и после да се клатят по магистралата? Много по-добре е да пристигат в Солун. Няма какво да се лъжем- морето ни е вътрешно. Струма е много важна, не само защото е много натоварена заради транзит и търговия, ами и защото е път към курортите в Рила и Пирин. Черно море според мен е по-важна магистрала от Хемус, защото осигурява връзка между курортите и двата морски града. По пътя за Варна се кара съвсем спокойно сега, не виждам причина да се изливат милиарди за нея. Може да се използат евросредства, но по-натам.
vui4o14 February 28th, 2011, 07:06 PM Е само това е хубавото на Струма - че плащаме само 150млн, но иначе всеки който минава често знае че след Бл-гр пътя е супер спокоен и ненатоварен , дори счупените рейсове Бл-гр - Сандански взимат разтоянието за 1 час , освен това от Перник до Кулата няма и 200 хил. души население., тоест след Блгр може да е скоростен път , а защо строим не най - нужната ни магистрала ? ами защото няма проекти за другите , Струма е единсвената по която има нещото готово , освен тва ЕС плаща и някой е решил че Струма е приоритет .
tanashubav February 28th, 2011, 07:31 PM Не че разбирам много, ама как си представяш стоките за София да пътуват с кораб до пристанище Бургас и после да се клатят по магистралата?
Е да не би ако пристигнат в Солун да се телепортират в София? Естествено, че не. Разстоянието София - Бургас и София - Солун е 360 срещу 280км. Напълно сравнимо. А в момента пък повечето български контейнери се извозват от и до Варна Запад. Дори и меко казано лошата пътна връзка не ги спира.
Аз пак казвам, че Струма обслужва много повече чуждите интереси и по-малко нашите отколкото Хемус или Черно море. Естествено, като натоварено направление и еврокоридор там магистрала ще има и то с евросредства. Все пал ще поживеем и ще видим.
witch_honor February 28th, 2011, 07:39 PM Не виждам причина Хемус и Струма да не се строят едновременно - Хемус вече е включен в новата Дунавска стратегия и сигурно ще се построят с няколко години разлика...
HighwayFan February 28th, 2011, 07:40 PM Е да не би ако пристигнат в Солун да се телепортират в София? Естествено, че не. Разстоянието София - Бургас и София - Солун е 360 срещу 280км. Напълно сравнимо. А в момента пък повечето български контейнери се извозват от и до Варна Запад. Дори и меко казано лошата пътна връзка не ги спира.
Аз пак казвам, че Струма обслужва много повече чуждите интереси и по-малко нашите отколкото Хемус или Черно море. Естествено, като натоварено направление и еврокоридор там магистрала ще има и то с евросредства. Все пал ще поживеем и ще видим. :cucumber:Хм, сега се захващам с процентите :lol:. :banana:"Струма обслужва много повече чуждите интереси", добре да приемем, че са 70%, а нашите са 30%. Плащаме обаче 15%. :tyty:Съотношението е 30/15=2, следователно АМ Струма ни е два пъти по-изгодна. :rofl:
tanashubav February 28th, 2011, 07:46 PM Мдам. За да продължим с процентите то нека споменем, че таксите които ще се платят в българските пристанища, както и развитието на икономиката в 1/3 от територията на страната със сигурност струват много повече от разходите по строежа. Но както и да е де. Не искам да съм лош пророк, но ми се струва, че единственото което ще се завърши в близките години е Тракия и Люлин. Може би и Марица. Когато това правителство си замине през 2013г. никой не знае какво ще бъде.
BTW, ако тръгнем да спорим то всеки ще каже, че магистралата към неговия град е най-важна. От тази гл.т. най-много хора биха казали, че магистрала Хемус е най-важна за тях.:cheers:
HighwayFan February 28th, 2011, 08:02 PM Не искам да съм лош пророк, но ми се струва, че единственото което ще се завърши в близките години е Тракия и Люлин. Може би и Марица. Когато това правителство си замине през 2013г. никой не знае какво ще бъде.
BTW, ако тръгнем да спорим то всеки ще каже, че магистралата към неговия град е най-важна.:cheers: Мда, така е, от Искъро по-длибоко нема... :lol:. Понякога в живота (както и политиката) правим не което е най-важно:hm:, а това, което е най-осъществимо. :drunk::soon:
PhirgataZFs1694 February 28th, 2011, 08:10 PM Според мен Струма е по-приоритетна:
1)Осигурява ни по-бърз и удобен достъп до пристанище Солун и 90% от Гърция. И да, пристанище Бургас не замества пристанище Солун, защото обслужва различни товаропотоци.
2)Много над 200хил души ще обслужва. Над 350хил души.
3)АМ Струма е най-натоварената АМ в България след Люлин. С трафик плачещ за АМ. Нещо, което не важи с пълна сила за Хемус и ЧМ.
4)АМ Струма може в момента да конкурира коридор 10 макар да е успоредна, особенно след отварянето на ДМ2 при Видин-Калафат, защото коридор 10 е недовършен и има кофти отсечки.
vass February 28th, 2011, 08:27 PM Е да не би ако пристигнат в Солун да се телепортират в София? Естествено, че не. Разстоянието София - Бургас и София - Солун е 360 срещу 280км. Напълно сравнимо. А в момента пък повечето български контейнери се извозват от и до Варна Запад. Дори и меко казано лошата пътна връзка не ги спира.
Аз пак казвам, че Струма обслужва много повече чуждите интереси и по-малко нашите отколкото Хемус или Черно море. Естествено, като натоварено направление и еврокоридор там магистрала ще има и то с евросредства. Все пал ще поживеем и ще видим.
А каква част от товарите за София да кажем пристигат на българските пристанища?
tanashubav February 28th, 2011, 11:06 PM ^^Ти ми кажи. И ако не използват защо е така? Защото пристанищата ни през последните години не са мръднали и на йота. Всичко което бе построено беше терминала в Бургас, който да обслужва един фалирал завод. На практика у нас никога не е строен контейнерен терминал. За разлика от Солун и Констанца. Това което има на Варна Запад, където се обработват най-много контейнери у нас е преоборудван кей. Ако някой в правителствата беше малко по-далновиден и по експедитивен сега отдавна и Варна и Бургас да имат такива терминали. Или поне да имаме концесии, които да имат ангажимент за това. Сега не стига, че нищо не сме направили за нашите пристанища, ами на всичкото отгоре и започнахме да говорим, че едва ли не за нас е по-важно пристанището в съседна държава а на нашите майната им.
Пък за това колко души обслужва Струма всеки сам може да си пресметне. То и Пловдив - Карлово обслужва по 20х. автомобила дневно но никой не е планирал магистрала там. Тъй че това не е единствения фактор.
vass February 28th, 2011, 11:23 PM ^^Ти ми кажи. И ако не използват защо е така? Защото пристанищата ни през последните години не са мръднали и на йота. Всичко което бе построено беше терминала в Бургас, който да обслужва един фалирал завод. На практика у нас никога не е строен контейнерен терминал. За разлика от Солун и Констанца. Това което има на Варна Запад, където се обработват най-много контейнери у нас е преоборудван кей. Ако някой в правителствата беше малко по-далновиден и по експедитивен сега отдавна и Варна и Бургас да имат такива терминали. Или поне да имаме концесии, които да имат ангажимент за това. Сега не стига, че нищо не сме направили за нашите пристанища, ами на всичкото отгоре и започнахме да говорим, че едва ли не за нас е по-важно пристанището в съседна държава а на нашите майната им.
Пък за това колко души обслужва Струма всеки сам може да си пресметне. То и Пловдив - Карлово обслужва по 20х. автомобила дневно но никой не е планирал магистрала там. Тъй че това не е единствения фактор.
Така е, трябва да си развиваме пристанищата, но те са затворени само в Черно море, смисъл стават за търговия с държавите от басейна и съвсем правилно трябва да гледаме да сме активна конкуренция на румънците. Солун е по-голямо пристанище и логиката ми е, че трябва да имаме добра връзка с него. Иначе за магистралите е много спорен въпросът- не мисля, че можем да си позволим толкова много, поне да сме построили основните направления. Струма е важна, за да сме конкуренция на съседните държави.
tanashubav February 28th, 2011, 11:29 PM Черно море е вътрешно, каквото е и Средиземно, Егейско и много други. Няма нещо което да ни трябва по отношение на пристанищната дейност като обем и капацитет което да не може да го имаме у нас а в Солун. Разликата е 0. Констанца и Солун ни изпреварват с по-добра инфраструктура и по-добри цени. Но това може да се промени. Все пак има някакви наченки за това. Макар и слаби. Да видим какво ще направят в крайна сметка.
russe_section March 1st, 2011, 01:07 AM Именно. Пък ЕС като плаща за инфраструктура, можеше да се използват парите за Варна и Бургас, а не за магистрала със съмнителен положителен ефект за страната като цяло и в дългосрочен план.
vass March 1st, 2011, 01:37 AM Именно. Пък ЕС като плаща за инфраструктура, можеше да се използват парите за Варна и Бургас, а не за магистрала със съмнителен положителен ефект за страната като цяло и в дългосрочен план.
Как за Варна и Бургас? За магистрала Хемус ли говориш? Доколкото знам опити за намиране на финансиране се правят, въпреки че тази магистрала не е европейски коридор и е със съмнителна полза за държавата. Много по-важна е Черно море. За Струма пък положителният ефект е повече от сигурен, наскоро явно не си пътувал към Гърция. И пак повтарям- магистралата е важна защото свързва курортите с летището.
bmw318i March 1st, 2011, 03:12 AM Аз не знам, какво спорите, като и Струма, Хемус и Черно Море ще се пуснат в есклоатация едната след 2015 другите 2017-18 може и по-рано зависи от правителството. Така, че какво е с приоритет не се знае. Затова се правят всичките магистрали пък после ще видим кое ще повлияе повече на икономиката, но със сигурност нито една магистрала не е излишна. Разбирам пусковия период между магистралите да е 10 години и да спорите коя първа да се строи, но те ще се изградят до 5-6 години
tanashubav March 1st, 2011, 10:04 AM Как за Варна и Бургас? За магистрала Хемус ли говориш? Доколкото знам опити за намиране на финансиране се правят, въпреки че тази магистрала не е европейски коридор и е със съмнителна полза за държавата. Много по-важна е Черно море. За Струма пък положителният ефект е повече от сигурен, наскоро явно не си пътувал към Гърция. И пак повтарям- магистралата е важна защото свързва курортите с летището.
Хемус със съмнителен ефект? Това май идва малко в повече. Естествено, че ефекта от магистралата ще е огромен. Не зная дали някой си е давал сметка, но примерно трафика по Тракия от Бургас до Карнобат е осезаемо по-малък от този по Варна Шумен. А последния е напълно равностоен на трафика по участъка Пловдив - Стара Загора. Естествено това са лични впечатления и не претендирам за супер точност, но всеки който редовно пътува по тези участъци го вижда.
Аз лично не споря, дали има нужда и с какви пари ще се строят оставащите 4 магистрали. Просто изказвам мнение относно важността за населението на всяка от тях. Това е пункта по който Струма е по-маловажна от Хемус.
gradinka March 1st, 2011, 03:39 PM Това е пункта по който Струма е по-маловажна от Хемус.
Това не е съвсем така - чуждестранните камиони които (ще) минават по Струма почти сигурно донасят повече приходи на държавата, отколкото местния трафик Варна-Шумен.
А пристанището в Солун мнооого трудно ще го изместим, направо си е невъзможно. За корабите идващи от през Средиземно море е много по-евтино, удобно, безпроблемно и уредено да разтоварват там, отколкото във Варна, Бургас или Констанца. И съответно трафика по Струма само ще расте, хептем ако стане магистрала; Влезнем ли в Шенген ще отпадне и границата+чакането и митническите проблеми на Кулата....
Capt.Vimes March 1st, 2011, 03:46 PM Това не е съвсем така - чуждестранните камиони които (ще) минават по Струма почти сигурно донасят повече приходи на държавата, отколкото местния трафик Варна-Шумен.
танасхубав май имаше предвид, че Хемус ще обслужва по-голяма част от българското население, отколкото Струма и, че по този пункт, който няма нищо общо с чуждестранните камиони е по-приоритетна.
Обаче тоя целия спор мине, не мине време и все се подхавща. Като Дързост и Красота няма край, май и няма много смисъл. Аз не съм забелязал някой да е променил мнението си. Всеки си знае своето и това обезмисля цялата дискусия.
tanashubav March 1st, 2011, 04:34 PM ^^ Така е. Но все пак за да го продължа лекичко :gunz: нека допълня, че международния трафик по Струма в повечето случаи идва или отива към Хемус. Просто се ползва коридора от Гърция към Румъния. На практика Струма и Хемус в участъка на последната до Търново ще обслужват едно и също направление.
А това, че Струма е най-натоварената магистрала у нас според мен си е по-скоро фикция. Софийския участък на Хемус също е супер натоварен. Все пак нямаме данни за това, защото явно някой в пътната агенция е решил, че или са много тайни, или не му се занимава с това!
HighwayFan March 1st, 2011, 04:45 PM Влезнем ли в Шенген ще отпадне и границата+чакането и митническите проблеми на Кулата.... Представяте ли си деня, в който от София до Солун ще се стига за 2-2,5 часа (~260 км.) ??
tanashubav March 1st, 2011, 05:15 PM Като заговорихме за София - Солун някой има ли идея дали шосето е магистрала в гръцката страна. И ако не е ще стане ли?
prof66 March 1st, 2011, 09:18 PM Като заговорихме за София - Солун някой има ли идея дали шосето е магистрала в гръцката страна. И ако не е ще стане ли?
от другата страна на границата до солун е 2х2 + ускорителни ленти, има недостроени участъци, последните 15тина километра си е Егнатия Одос - новата магистрала, свързваща от турция до игуменица...
tanashubav March 1st, 2011, 11:00 PM ^^Мерси за информацията. Разгледах няколко сайта и според данните там Промахон - Солун трябва да е автомагистрала А 25 (номера май беше този). Та може би за в бъдеще ще бъде ъпгрейднато от скоростно шосе до истинска автомагистрала добавяйки аварийни ленти.
gradinka March 1st, 2011, 11:14 PM А това, че Струма е най-натоварената магистрала у нас според мен си е по-скоро фикция. Софийския участък на Хемус също е супер натоварен. Все пак нямаме данни за това, защото явно някой в пътната агенция е решил, че или са много тайни, или не му се занимава с това!
Интересно ще е да се разбере, има ли такава статистика и какво показва тя... По мои лични наблюдения, трафика надолу е бая голям в края на седмицата, особено зимата (Банско), и от година на година става по зле.
Същото е и по всичките ни *съчленени* празници, когато половината столица се изнася към Гръчко.
А напоследък в Банско е пълно със Сърби, станал е модерен и в Београд :)
В това направление се намират още и Рилския Манастир, Мелник, Сандански, Рупите новия ски-курорт Картала... Все пак това са някои от най-известните и посещавани от туристи места у нас - със сигурност определящ фактор, директно носещ приходи.
може би натоварването има пиков характер (не е постоянно), но като има пик е "мамата си джаса" :D
Chilio March 2nd, 2011, 12:38 AM Черно море е вътрешно, каквото е и Средиземно, Егейско и много други. Няма нещо което да ни трябва по отношение на пристанищната дейност като обем и капацитет което да не може да го имаме у нас а в Солун. Разликата е 0. ...
Тук въобще не си прав. Товарите в контейнери от Китай и Азия идват към Европа през Суецкия канал - в близък до нас край на Средиземно море. Оттам най-директно към нас а и към голяма част от Източна, Северна и Централна Европа могат да достигнат през Солун. Откарването им на изток през Босфора към черноморските пристанища е удължаване на пътя и оскъпяване, още повече че често преминаването през Босфора е проблемно както заради "задръствания" така и заради метеорологични пречки.
vui4o14 March 2nd, 2011, 08:45 AM Тук въобще не си прав. Товарите в контейнери от Китай и Азия идват към Европа през Суецкия канал - в близък до нас край на Средиземно море. Оттам най-директно към нас а и към голяма част от Източна, Северна и Централна Европа могат да достигнат през Солун. Откарването им на изток през Босфора към черноморските пристанища е удължаване на пътя и оскъпяване, още повече че често преминаването през Босфора е проблемно както заради "задръствания" така и заради метеорологични пречки.
Тогава Александруполис също не е лош вариант, а може би и по евтин.
ogibo March 2nd, 2011, 09:33 AM Тогава Александруполис също не е лош вариант, а може би и по евтин.
Пристанището на Александрополи се използва най вече за товарене на селскостопанска продукция.
Мерси за информацията. Разгледах няколко сайта и според данните там Промахон - Солун трябва да е автомагистрала А 25 (номера май беше този). Та може би за в бъдеще ще бъде ъпгрейднато от скоростно шосе до истинска автомагистрала добавяйки аварийни ленти.
То и Орменион – Александрополи трябваше да е магистрала, но си остана някъкав хибрид между скоростен път и обикновен. 1+1 с аварийни и ограда на места. Дори не е завършен изцяло. Разрешена скорост 100 км. с ограничения при изходите от 70. Последните двайсетина километра се вливат в магистралата Солун – турската граница.
autobahnracer March 2nd, 2011, 10:54 AM В заформилата се дискусия мога да вметна, че от мой приятел, който се занимава с морски транспорт знам, че пристанището в Солун е по-дълбоководно и в него могат да акостират големи контейнеровози, които не биха могли да акостират на Варна/Констанца (последните две са прекалено плитки за тях), а в някои случаи дори не биха могли да преминат през Босфора. По тази причина то не се явява на 100% конкуренция на черноморските пристанища на ЕС, а поема и друга пазарна ниша.
PhirgataZFs1694 March 4th, 2011, 01:19 AM В заформилата се дискусия мога да вметна, че от мой приятел, който се занимава с морски транспорт знам, че пристанището в Солун е по-дълбоководно и в него могат да акостират големи контейнеровози, които не биха могли да акостират на Варна/Констанца (последните две са прекалено плитки за тях), а в някои случаи дори не биха могли да преминат през Босфора. По тази причина то не се явява на 100% конкуренция на черноморските пристанища на ЕС, а поема и друга пазарна ниша.
А случайно да сте обсъждали кое пристанище е по-дълбоководно от Варненското и Бургаското? Аз съм чувал, че било Бургаското, а Варненското по време на социализма са го изгребвали специално.
Би било интересно сравнение и с Игуменица и Дуръс, които са другите 2 пристанища, които ни интересуват.
autobahnracer March 4th, 2011, 09:19 AM А случайно да сте обсъждали кое пристанище е по-дълбоководно от Варненското и Бургаското? Аз съм чувал, че било Бургаското, а Варненското по време на социализма са го изгребвали специално.
Би било интересно сравнение и с Игуменица и Дуръс, които са другите 2 пристанища, които ни интересуват.
Чак такива подробности не мога да ти кажа. Ще питам, ако те интересува.
Това, което аз знам е, че Варна е има най-голямото морско пристанище в БГ.
... прекалено се отдалечихме от темата за АМ Струма ...
ogibo March 4th, 2011, 10:37 AM Ходил съм два-три пъти до Корфу и на пристанището в Игуменица освен фериботи други кораби не съм видял. А и последният път когато минавах изгребваха дъното на „коридора” по който минават фериботите.
PhirgataZFs1694 March 4th, 2011, 01:34 PM Чак такива подробности не мога да ти кажа. Ще питам, ако те интересува.
Това, което аз знам е, че Варна е има най-голямото морско пристанище в БГ.
... прекалено се отдалечихме от темата за АМ Струма ...
Питай, че ми стана интересно. Като гледам това означава, че Солун е пристанището, което може да обработва най-големите кораби+е най-подходящо за дестинации като Азия, Африка, дори Южна Европа. Ами според мен трябва да имаме магестрала до там. И това даже е най-приоритетната АМ в България като изключим Тракия и Марица.
Mavrud March 8th, 2011, 11:37 AM Процедурата за избор на изпълнител за Лот 1 на магистрала "Струма" започва утре
08 март 2011 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Утре официално започва процедурата за избор на изпълнител на Лот 1 на магистрала „Струма”. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който откри 11-тото издание на международната специализирана изложба Българска строителна седмица, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
По думите на Плевнелиев - критериите за строежа на магистрала „Струма” трябва да се базират на строежа на магистрала „Марица”. „Ние не виждаме причините да се променят процедури, които вече са доказали своята ефективност”, каза Плевнелиев.
Той заяви, че е убеден в необходимостта от създаването на държавна компания за строежа на трите магистрали „Тракия”, „Струма” и „Марица”. Съгласуването за създаване на държавната компания е на финална фаза. До края на месеца ще има готово решение и през април поправката в Закона за пътищата, с която се регламентира създаването на компанията, ще влезе за разглеждане в Народното събрание. Всяка стъпка за изграждането на държавната компания се подготвя и подкрепя от Европейската инвестиционна банка, подчерта Плевнелиев.
Според него, в периода на големия растеж строителните компании са наемали безразборно персонал. Въпреки че броят на заетите в строителството е намалял от 248 000 през 2009 г. на около 150 000 през тази година, в бранша е останал най-качествения персонал. Компаниите се фокусират върху качествени проекти, правят си по-добре сметката.
„По-добре е да си малък, но качествен, отколкото голям и некачествен. 2011 г. е година на окончателно подреждане на бизнес модела, а от 2012 г. със сигурност ще има растеж в строителния сектор”, заяви Плевнелиев.
Весела БАРЪМОВА
© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
Източник (http://www.focus-news.net/?id=n1499986)
Chilio March 8th, 2011, 01:44 PM Най-накрая...
increce March 8th, 2011, 05:48 PM РАЗГЕЛЕ ! :)
Дочакахме го и това...след почти 6 месеца просрочие...
Плевнелиев казал, че до две седмици ще стартира и ЛОТ 4 - Сндански - Марикостиново!
tanashubav March 8th, 2011, 05:53 PM Е колко да е просрочие? Аз лично зная, че старта на ЛОТ-ове 1 и 4 е за втората половина на годината. Т.е. има достатъчно време това да се случи.
increce March 8th, 2011, 06:01 PM Става въпрос за просрочие от първоначалните планове, от заявяваното многокранто и от Плевнелиев пред медиите. По неговите думи през октомври 2010 трябваше да тръгне ЛОТ1, а месец по-късно ЛОТ4. След това сроковете станаха до края на 2010, след това до края на януари 2011...та до утре реално. Както и да е. Важното е да започне. Иначе реалното строителство ще започне през август за ЛОТ 1 и през септември за ЛОТ 4.
mediar March 8th, 2011, 06:20 PM Значи и ЛОТ 4 не включва подхода към граничния пункт както е при ам. Марица?
Valdemar_BG March 8th, 2011, 07:14 PM Значи и ЛОТ 4 не включва подхода към граничния пункт както е при ам. Марица?
Да но тук го няма проблема с минаването през някое село.Целия път от Сандански до Кулата е строен като магистрала само с едно платно като онези в Сърбия.Пътя не минава през села а ги заобикаля също кривите на завоите са с много големи радиуси. Така ,че лот4 ще включва само построяването на липсващото второ платно евентуална рехабилитация на вече съществуващото и няколко пътни възела.
tanashubav March 8th, 2011, 08:15 PM ^^ Прав си, почти. Има една част където отсечката ще минава по леко променено трасе. Мисля, че по-назад в темата бях пуснал проекта.
Valdemar_BG March 8th, 2011, 08:39 PM ^^
Да прав си не съобразих от схемата става ясно ,че при с.Марикостиново ще си изправи завоя и фактически трасето ще мине западно от селото а не точно до него.А и така като се замисля при самия Сандански няма как магистралата да мине през входа на града сигурно и за там е предвидено западно заобикаляне ,а иначе до самия вход на дефилето пътя си е точно такъв прав без завои добре проектиран но не довършен.А иначе хубаво е ,че се правят нови проекти за Струма а не се използват само стари такива от преди 30 и повече години като при Тракия ,утре 1-ви. лот след две седмици 4-ти и почва сагата АМ"Струма" (episode 1 the hard beginning :lol:)
.
DaveMF March 8th, 2011, 09:10 PM Това за мен е най-чакания и "горещ" инфраструктурен проект в България...
Нямам търпение и да разбера как ще процедират с лотовете 2 и 3, най-вече откъм таргети във времето.
rockobarocko March 8th, 2011, 09:24 PM Лот 1 на магистрала "Струма" от Долна Диканя до Дупница - дължина 16.8 км, прогнозната му стойност 68 млн. евро.
http://www.napi.government.bg/img/GALERIA/BIG_IMG_1254299299735.jpg
Лот 4 от Сандаски до Марикостиново - дължина 15 км, прогнозната му стойност 53 млн. евро.
http://www.napi.government.bg/img/GALERIA/BIG_IMG_1254299330737.jpg
HighwayFan March 8th, 2011, 09:57 PM Лот 1 на магистрала "Струма" от Долна Диканя до Дупница - дължина 16.8 км, прогнозната му стойност 68 млн. евро.
Лот 4 от Сандаски до Марикостиново - дължина 15 км, прогнозната му стойност 53 млн. евро.
Току що осъзнах, Лот 1 и 4 общо са около 32 км, което е колкото 1 лот от АМ Тракия, късички са, значи...
Mavrud March 8th, 2011, 10:10 PM За Дупница-Благоевград също уж щеше да се бърза да стане до 2013-та...
rockobarocko March 8th, 2011, 11:29 PM ^^ Прав си, почти. Има една част където отсечката ще минава по леко променено трасе. Мисля, че по-назад в темата бях пуснал проекта.
Може ли един линк към проекта, че нещо не го откривам.
Edit: tanashubav благодаря
tanashubav March 8th, 2011, 11:54 PM ЛОТ 1:
Сложна геология характеризира началото на магистрала "Струма"
Две пресичания на съществуващия път Е-79 и интересен пътен възел има в участъка от Долна Диканя до Дупница
Когато Висшият експертен екологичен съвет одобри доклада за оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за автомагистрала "Струма", той постави близо 50 условия, които да бъдат спазени при реализацията на проекта. Сред тях са отдалечаване на трасето на автомагистралата от коритото на реките Джерман и Струма в източна посока. По първоначална препоръка на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" трасето на магистралата трябваше да е близо до следата на път Е-79. Това е спазено от всички, проектирали магистрални участъци. Отсечката от автомагистрала "Струма" е разделена на следните участъци: М2 - пътен възел Долна Диканя - Дупница; М3 - Дупница - Благоевград; М4 - Благоевград - Кресна, с подучастъци Благоевград - с. Крупник и с. Крупник - с. Долна Градешница (в района на Кресненско дефиле); М5 - Кресна - ГКПП Кулата. Двата лота - М4 и М5, са проектирани от "Пътпроект", като в М5 участват също "Рутекс" и "Трансконсулт", автор на проекта за тунела е "НСИ 2000". Лот М2, който се простира от пътен възел Долна Диканя до Дупница (от км 305+220 до км 322), е проектиран от "Ню ИТ и инженеринг" ООД. В този брой представяме него.
Автомагистрала "Струма", която предстои да бъде строена, започва при км 305+220 при село Дол*на Диканя и завършва приблизително при км 439+000, където се намира ГКПП Кулата. Пътното трасе се развива от север към юг, кoeто е в близост до съществуващия главен републикански път I-1 (Е-79). Предвижда се пътното платно да бъде четирилентово с характер на магистрала, междинна разделителна ивица и ленти за аварийно спиране, казва инж. Койчо Бояджиев, съдружник в проектантската фирма "Ню ИТ и инженеринг" ООД.
На пръв поглед вторият лот от магистрала "Струма" от км 305+220 до км 322, т.е. от пътен възел Долна Диканя до Дупница, изглежда без проблеми, но теренът се оказва лош от геоложка гледна точка, казва инж. Калин Калчев от "Ню ИТ и инженеринг", проектант на обекта. Има 14 вида почви, трасето на аутобана попада в два земетръсни района - от 8-а и 9-а степен.
В равните участъци нивелетата върви на височина 1.80-1.90 м над терена, за да се осигури отводняването. В почти 17-километровия участък, проектиран от "Ню ИТ и инженеринг", има и заблатени територии. Там се налага изземване на основата на 1 м дълбочина, след това се предвижда направа на възглавница от трошен камък и едва след това ще се положи конструкцията на пътната настилка. Половината магистрала минава през напоителни полета, затова е изработен и проект за корекция на напоителни и отводнителни съоръжения. Заради подпочвените води дълбоките траншейни изкопи се укрепват по специален начин. За участъка са изследвани три високи насипа и четири траншейни изкопа.
Направени са проекти за временни пътища - когато се правят съоръженията, получили се при пресичането на магистралата с Е-79, да не се спира движението по първокласния път. На първото пресичане има един временен път, който е напълно достатъчен. При строителството на пътния възел Дупница-север се налага да се правят два временни пътя.
За всички селски пътища са осигурени надлези и подлези - съоръженията са 15. Има и едно над жп линията София - Кулата, която проектантите пресичат с надлез.
Магистралата е проектирана за скорост 120 км в час, габаритът е 29 км, максималният надлъжен наклон е 4%, минималният радиус на хоризонталните криви е 900 м, напречният наклон в права е 2.5%, а категорията на движението - "много тежка".
Трасето
Началото на магистралата в проектирания от "Ню ИТ и инженеринг" участък започва в края на открития през януари миналата година участък край Старо село при км 305+220. На км 305+470 се пресича с път III-427 Радомир - Долна Диканя, два километра след това пресича река Арката, където е предвиден надлез над общински път.
На км 309+757 трасето пресича преливника на язовир "Долна Диканя" и е предвиден триотворен мост, като през централния отвор ще минават водите на преливника, а през двата странични отвора се предвиждат трасетата на два селскостопански пътя.
Аутобанът пресича река Матица на два пъти - при км 310+596, където мостът е с отвор 16 м, и при км 312+340, като на това място се предвижда корекция на реката.
Над жп линията Радомир - Дупница магистралата минава с надлез, който е с дължина 18 м и е при км 313+720, следват два изкопа с максимална дълбочина около 8 м, на км 315+745 пресича път Е-79 отново с надлез, този път с дължина общо 84 м (16+ 26+26+16), а на км 315+950 пътят преминава през дълбоко дере с насип около 13 м.
Второто пресичане на път Е-79 е на км 319+530, където се предвижда надлез с отвори 20+27+27+20 м.
Виадуктът е при км 320+590, където автомагистралата пресича пътя за Бобов дол, река Дяковска и два дюкера (водопроводни съоръжения), през които водите от Рила пълнят язовир "Дяково". Мостовото съоръжение е с 10 отвора по 26 м и с максимална височина 25 м.
От км 320+800 до км 321+320 трасето минава в дълбока траншея с максимална дълбочина 19 м. След траншеята се редуват насип с максимална височина 18 м на км 321+400 и отново дълбока траншея с дълбочина 18.70 м.
Общата дължина на трасето е 16+780 км, по него има 16 хоризонтални криви.
Пътните възли
Пътният възел Долна Диканя е тип полудетелина. В предходния участък магистралата няма дублиращ път в непосредствена близост до нея. Пътният възел обслужва движението към околните населени места и магистралата в случай на аварии, пожари или пътнотранспортни произшествия. Той е с път III-627 при км 305+466.30. От него директните връзки са Долна Диканя - София и Радомир - Кулата. Индиректни са Долна Диканя - Кулата и Кулата - Долна Диканя, Радомир - София и София - Радомир и София - Долна Диканя.
За пътния възел Дупница-север "Ню ИТ и инженеринг" предлага решение свободна планировка. Магистрала "Струма" пресича трилентовия път Е-79 с косота 39 градуса. Там се предвижда надлез с отвори 20+2х27+20 м. Пътният възел има четири връзки.
Пътната връзка София - Дупница се отделя от магистрала "Струма" на км 318+600 и се включва към път Е-79 на км 319+931, пресича път Е-79 при км 319+550 с подлез с дължина 14 м под него - косотата е 50.51 градуса. Габаритът на връзката е 5.50 м на 8.50 м, като е приет за еднопосочна връзка с възможност за изпреварване на спрял автомобил, казва инж. Калин Калчев. Проектната скорост на връзката е 60 км в час. Минималният радиус е 150 м.
Втората пътна връзка е Перник - Кулата. Тя се отделя на км 320+170 от път Е-79 и се включва към аутобана при км 319+740. Габаритът е 5.50 м на 8.50 м, скоростта е 60 км в час, също както и при първата връзка. Минималният радиус е 250 м.
Пътната връзка Кулата - Перник се отделя от магистрала "Струма" на км 319+400 и се включва на км 320+740 с кръстовище на път Е-79. Тук проектната скорост е доста по-малка - 40 км в час, същото се отнася и за минималния радиус - 45 м, но пътят е с малко по-голям габарит - 6.50 м на 9.50 м.
Пътната връзка Дупница - София се отделя от път Е-79 на км 320+600 и се включва към аутобана на км 319+600. Габаритът е км 6.50 м на 8.50 м. Проектната скорост, както в два от другите възли, е 60 км в час, а минималният радиус е 150 м.
tanashubav March 8th, 2011, 11:57 PM ЛОТ 4
Лот 4 Сандански - Кулата е от км 423+500 до км 438+500. Общата дължина на трасето е 15 км. Пътните работи по него са разделени на три части по 5 км всяка. "Пътпроект" е разработил от км 423+500 до км 428+500, от км 428+500 до 433+500 е дело на Трансконсулт-22", а от км 433+500 до км 438+500 се падат на "Рутекс". При възлагането на проекта едно от изискванията на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" е да се следва максимално съществуващото трасе.
"Всеки в участъка си работи самостоятелно пътни работи, големи съоръжения, а ние сме поели ангажимент да извършим проектирането и изместването на оптичните кабели, водопроводи и напоителните полета за целия участък", каза инж. Румил Гърнев, главен инженер на "Пътпроект". Подизпълнител на реконструкцията на напоителните полета е "Стройексперт - инженеринг" ЕООД.
Общият брой на съоръженията в целия лот е 12
Техният брой трябваше да бъде променен поради факта, че проектът е правен на база на първите предпроектни проучвания на "Струма" - на "Пътпроект". След тях подобни изследвания са извършвани и от италианската СПЕА, и от втората фирма на Койчо Бояджиев "Краси Бо". Между трите проучвания няма голяма разлика, обясняват от "Пътпроект", особено в участъка през дефилето, където от лявата страна на реката е жп линията София - Кулата, следвана от реката. Пътно трасе в този участък може да мине единствено от дясната страна. Варианти се развиват около населените места. Там те могат да бъдат много.
Всички съоръжения в лот 4 ще са нови, нито едно от съществуващите не може да бъде запазено и рехабилитирано. В първите 5 км от лот Сандански - Кулата това не е възможно, защото елементите на вертикалните криви и наклоните не отговарят на изискваните за магистрала и за проектна скорост 100 км, разясни инж. Гърнев, и затова не можеха да бъдат ползвани като съставна част от бъдеща магистрала. Проектантите изместват трасето надясно (на запад) от съществуващия път, като там полагат новата част от магистралата в едната посока, с която е препоръчително да започне строителството, а втората част, след завършването на първата, да се строи върху съществуващия път.
Във втория участък на от лот 4 от км 428+500 до 433+500, проектиран от "Трансконсулт", новият аутобан напуска съществуващия път, "изправя се" и се отправя към железопътната линия.
Промени има и в началото на третия участък, който обхваща пътя от км 433+500 до км 438+500 на "Рутекс". Тя също е свързана с пресечните си точки с железницата. В своя край - към Кулата, пътят от третия участък се влива в старото трасе. Тук елементите на пътя - ситуация и надлъжен профил, позволяват да се ползва съществуващата следа.
В района на Марикостиново се намира единственият проблемен участък
от гледна точка на проектирането. Това е мястото, в което проектантите на втория и третия участък излизат от настоящия път и намират друга нивелета. По предварителните проучвания, разработени от фирмата "Краси Бо", в този район се предвижда реконструкция на жп линията. Тя се реконструира така, че се изнася вдясно от трасето на магистралата и леко се изправя, за да позволи в бъдеще скорости от 140 км в час. В този район железницата вече няма да прави "ухото", което се оформя сега след минералните бани при Марикостиново. При км 435+000 железопътната линия ще се включи в тунел, който ще бъде разработен на следващ етап. Така жп линията се измества на запад на отстояние 1.5 км по права линия от точката на гарата в Марикостиново. Така в самото селище няма да има жп спирка, тя ще бъде само на минералните бани. Проектът е разработен от инж. Стойо Тодоров, ръководител на катедра "Железопътен транспорт" в Университета по архитектура, строителство и геодезия.
Корекцията в жп трасето предопределя промени както в проекта на "Транспроект", така и на "Рутекс", поради което те сега довършват разработките на своите участъци.
Промяната предопредели появата в третия участък от лот 4 на две съоръжения. Едното пресича съществуващото трасе на жп линията при км 433+260, а другото ще е над бъдещата железница, преди новия тунел, приблизително пак при км 435+000, който също като съществуващия ще бъде с дължина около 500 м.
Промяната в жп участъка се прави по две причини. Първата е свързана с броя на съоръженията, които при изместването на жп линията се намаляват. Втората е във факта, че железницата от София до Кулата трябва да се реконструира, за да се превърне в скоростна.
Тук, разбира се, възниква въпросът откъде ще се намерят пари за преместването на железницата и за новия тунел, на който все още се търси отговор.
Измененията са приети от експертните съвети на Министерството на транспорта и от фонд "Републиканска пътна инфраструктура" след много обсъждания и спорове. След окончателното завършване на проектите те трябва отново да бъдат представени на експертен съвет и приети като цяло.
По трасето на лот 4 има три пътни възела и много пресичания и селскостопански надлези.
Първият пътен възел е за Петрич и Мелник - при км 425 (при Ново Делчево няма пътен възел). Той е съпроводен от голямо петотворно съоръжение, което е едновременно възел за двата града и заедно с това премоства река Мелнишка.
Вторият възел е при Марикостиново, а третият е преди Кулата по посока Ново Кономади при км 436+000.
Съоръженията не са по-големи от петотворни, в третата част от лота близо до Кулата две от тях са коси.
При трасирането на новия магистрален път се минава главно през частни ниви и лозя, които предстои да бъдат отчуждени. Районът е равнинен, на територията няма защитени територии. Отводняването не е проблем, смятат проектантите.
Параметри на "Струма"
Магистрала "Струма" е с дължина 156 км, а общата й стойност възлиза на 600 млн. евро и е предвидена за изграждане от оперативната програма "Транспорт". От общата дължина 18 км от Даскалово до Старо село (при Долна Диканя) вече са изградени. Останалите участъци са:
Лот 1 Долна Диканя - Дупница - проектиран
Лот 2 Дупница - Симитли
Лот 3 - Симитли - Сандански
Лот 4 Сандански - Кулата - проектиран.
Габаритът на магистралата е 29 м, като платната са 2 по 11.50 м с по две активни ленти по 3.75 и аварийна, а разделителната ивица е 3 или 4 м.
http://sg.stroitelstvo.info/showimg.php?filename=oo_401781.jpg
ВОДА March 9th, 2011, 01:26 PM Строежът на магистрала "Струма" скоро започва
09.03.2011
Открита е тръжната процедура за избор на изпълнител на Лот 1, в график върви и подготовката за Лот 4
http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL1BBTkNITy9hdXRvc3RydW1hMDkwMzExLmpwZw==&w=375&h=249
От "Струма" са построени само само 18 км. - от пернишкия квартал "Църква" до с. Долна Диканя
Тръжната процедура за избор на изпълнител на Лот 1 на автомагистрала "Струма" бе открита днес.
"Поставили сме си срок през юли тази година да имаме избран изпълнител и надзорна компания", каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Бюджетът на първия лот е 68 млн. евро. Лот 4 на "Струма" се движи в график и се очаква до две седмици да започне и тази процедура.
На финал е съгласуването на новата държавна компания, която да се занимава със строителството на магистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море". То ще приключи до 16 март, а през април ще бъде внесен в парламента законопроектът за създаването й, обяви министърът.
Плевнелиев припомни, че всяка стъпка по създаване на компанията се подготвя съвместно с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) - устава, броя на хората, начина, по който те ще бъдат избирани.
"Автомагистрала "Струма" е не е само български, а европейски приоритет", каза през януари т.г. в София президентът на Европейската инвестиционна банка Филип Мейщад след среща с министър-председателя Бойко Борисов.
Лот 1 на "Струма" е отсечката от радомирското село Долна Диканя до гр. Дупница с дължина 17 километра. Лот 4 е отсечката от гр. Сандански до Марикостиново.
Строителството на Лот 1 и Лот 4 трябва да приключи през втората половина на 2013 г., а строителството на Лот 2 (Дупница-Симитли) и Лот 3 (Симитли-гр. Сандански) - в края на 2015 г.
Строителството на най-натоварения път за Гърция се финансира от Европейския съюз с българско съфинансиране.
Заради строежа е започнало отчуждаване на имоти в Радомирско - 39 общински терена с площ 28,58 дка. в землищата на селата Долна Диканя и Дрен.
От "Струма" до сега са изградени само 18 км. - от пернишкия квартал "Църква" до Долна Диканя. Цялото трасе е 156 км.
Преди време министър Плевнелиев обясни, че е получена пълна подкрепа от Европейската инвестиционна банка, която ще осигури съфинансиране.
Основното финансиране ще дойде по Оперативната програма "Транспорт" на ЕС. Но магистралата няма да го получи, ако се гледа на парче. Затова правителството си поставя за цел и най-сложната за изграждане отсечка - Лот 3 - да бъде готова през 2015 г., а не да се отлага за по-късно.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3666571
Mavrud March 9th, 2011, 03:14 PM Ако стане до 2015 г цялата магистрала ще е просто космически успех и ще гласувам 50 год подред за ГЕРБ !
Jimy91 March 9th, 2011, 07:29 PM От къде се води началото на АМ Струма, имам предвид нейният нулев километър? Защото при Перник е 287 километър, ако не се лъжа.
kudos March 9th, 2011, 07:37 PM интересно наистина.. тоя 287км. около Перник обаче мисля, че се отнася за главен път Е79 който започва от Видин и АМ Струма съвпада с трасето му или поне готовата част която е в експлоатация в момента..
DaveMF March 9th, 2011, 11:17 PM Друг път с пресконференции откриваха такива процедури. Сигурно заради кадровите смени не са организирали нищо сега.
autobahnracer March 10th, 2011, 09:32 AM От къде се води началото на АМ Струма, имам предвид нейният нулев километър? Защото при Перник е 287 километър, ако не се лъжа.
Е79 в Българската си част започва от Видин, минава през Монтана, Ботевград и тн , покрай София .... и свършва при ГКПП Кулата. Затова при Перник е 287 км.
enterfornone March 11th, 2011, 12:46 PM Магистралата е проектирана за скорост 120 км в час
???
Chilio March 11th, 2011, 12:56 PM Това не значи, че ограничението на скоростта ще е такова, ами по-скоро това е оптималната скорост на движение. Тракия и Хемус също са проектирани даже може би с по-ниски проектни скорости, но ограничението си им е 130.
tanashubav March 11th, 2011, 11:19 PM Сега прегледах проекта за ЛОТ 1 на Струма. Първо интересно е, че табелите са с означение А6. Иначе другото което се набива на очи е, че участъка наистина е много къс. Свършва ето тук при село Дяково:
http://wikimapia.org/#lat=42.3216044&lon=23.0998492&z=16&l=11&m=b
Доста преди Дупница. Като цяло няма да облекчи кой знае колко трафика предвид това, че отсечката от I-1 и сега не е кой знае колко трудна - избягва се единствено Долна Диканя.
Иначе са предвидени 2 пътни възела. Първия е там където свършва сегашния участък и е наречен Долна Диканя. Вторият е източно от Дяково и се нарича Дупница Север.
http://www.napi.government.bg/files/ODOWNLOAD/Struma%201%201-6.pdf
PhirgataZFs1694 March 12th, 2011, 05:57 PM четирилентово с характер на магистрала
не звучи много обнадеждаващо
Аз не знам защо Ради още не е изказал възторга си:lol:
Valdemar_BG March 12th, 2011, 07:28 PM Сега прегледах проекта за ЛОТ 1 на Струма. Първо интересно е, че табелите са с означение А6. Иначе другото което се набива на очи е, че участъка наистина е много къс. Свършва ето тук при село Дяково:
http://wikimapia.org/#lat=42.3216044&lon=23.0998492&z=16&l=11&m=b
Доста преди Дупница. Като цяло няма да облекчи кой знае колко трафика предвид това, че отсечката от I-1 и сега не е кой знае колко трудна - избягва се единствено Долна Диканя.
Иначе са предвидени 2 пътни възела. Първия е там където свършва сегашния участък и е наречен Долна Диканя. Вторият е източно от Дяково и се нарича Дупница Север.
http://www.napi.government.bg/files/ODOWNLOAD/Struma%201%201-6.pdf
Мда наистина е доста късо но все пак толкова си бяха обещали.Което ме води на мисълта ,че Струма е умишлено разделена по този начин 2 малки и лесни лота и 2 големи и сравнително трудни лота особено единия .Просто за това са имали готови проекти това ще строят пак е нещо.
tanashubav March 13th, 2011, 12:01 AM По-важно е, че ЛОТ 1 за разлика от сегашният участък е истинска магистрала и като габарит и като трасе. Вече никъде няма да се използва старото трасе а ще има изцяло нов път.
HighwayFan March 13th, 2011, 01:56 AM По-важно е, че ЛОТ 1 за разлика от сегашният участък е истинска магистрала и като габарит и като трасе. Вече никъде няма да се използва старото трасе а ще има изцяло нов път.:okay: Както и по отношение на скоростта! 17 км при 130 км/час ще се взимат за около 8 мин! :runaway:
PhirgataZFs1694 March 13th, 2011, 03:16 PM Мда наистина е доста късо но все пак толкова си бяха обещали.Което ме води на мисълта ,че Струма е умишлено разделена по този начин 2 малки и лесни лота и 2 големи и сравнително трудни лота особено единия .Просто за това са имали готови проекти това ще строят пак е нещо.
Лотовете са четири много преди ГЕРБ. Може и още от НДСВ да са останали така...
HighwayFan March 13th, 2011, 06:11 PM ...че Струма е умишлено разделена по този начин 2 малки и лесни лота и 2 големи и сравнително трудни лота особено единия . Подобно разделение е напълно оправдано от инженерна и икономическа гледна точка. По-лесните и ефтини проекти се осъществяват първи (а и най-бързо) и почват да дават резултати и възвращаемост, да носят ползи, преди осъществяване на трудните и отнемащи дълго време за осъществяване проекти! Това са чисто практични (управленски) принципи приложими в почти всички сфери на живота.
Лотовете са четири много преди ГЕРБ. Може и още от НДСВ да са останали така... А може и от по-рано, но решението ми се струва разумно! :|
Valdemar_BG March 13th, 2011, 11:59 PM . Вече никъде няма да се използва старото трасе а ще има изцяло нов път.
А лот 4 . Дублиращ път има но основния ще бъде превърнат в магистрала.Не ,че е лошо.
Chilio March 14th, 2011, 02:02 AM Защото при сегашното трасе Даскалово - Долна Диканя също има дублиращ път, но е почти двойно по-дълъг -> Перник-Радомир-Червена Могила-Долна Диканя. :)
tanashubav March 14th, 2011, 11:55 AM Според мен по принцип при проектирането на автомагистрали трябва да се търси запазване на съществуващото шосе. Все пак нали се сещате, че Струма ЛОТ4 и сегашният участък никога (поне в рамките на правната логика) не може да стане платен път, защото няма адекватен дублиращ.
Svetlix March 14th, 2011, 12:01 PM При пропадането на Е79 имам някакъв бегъл спомен, че Плевнелиев спомена, че с изграждането на Струма, пътят към Кулата няма да е само 1 както до сега и ще има дуплиращ маршрут за такива ситуации. Поправете ме ако греша.
chaosallover March 14th, 2011, 12:40 PM Един въпрос свързан с wikimapia: Как става маркирането на пътищата, които тепърва ще се изграждат? Виждам, че Лот1 вече е маркиран...
Valdemar_BG March 16th, 2011, 12:22 AM Защото при сегашното трасе Даскалово - Долна Диканя също има дублиращ път, но е почти двойно по-дълъг -> Перник-Радомир-Червена Могила-Долна Диканя. :)
То това ако се води дублиращ път.При тези обстоятелства готовият участък няма как да стане платен при положение ,че се води скоростен път с незаконна аварийна лента.Най-логично е ТОЛ такса да се изисква от Д.Диканя на доло до Кресна или най-много до Сандански , защото там също ще има дублиране на новата магистрала със сегашния главен път.
Chilio March 16th, 2011, 10:20 AM То това ако се води дублиращ път.При тези обстоятелства готовият участък няма как да стане платен при положение ,че се води скоростен път с незаконна аварийна лента.Най-логично е ТОЛ такса да се изисква от Д.Диканя на доло до Кресна или най-много до Сандански , защото там също ще има дублиране на новата магистрала със сегашния главен път.
Единствената евентуална причина да на може да се води дублиращ път е липсата на алтернативен път до селата Боснек и Чуйпетльово (за което принципно си има решение с прокарване на 3-4 км асфалт от Старо Село или яз. Студена. Иначе отдалечаването на единия от другия, разликата в километрите и т.н. е по-малко, отколкото в големи участъци от Ихтиман-Костенец-Пазарджик-Пловдив, който се води дублиращ на АМ Тракия.
PhirgataZFs1694 March 26th, 2011, 12:40 PM Parliament gives green light for loan for Koridor 10
23.3.2011 15:32:00 | Author/Source PressCut
Several days ago Macedonian Parliamentary deputies adopted an act which gives green light for a loan from the European Bank for Reconstruction and Development for the construction of motorway section Demir Kapija-Smokvica on Koridor 10. The project schedules construction of a new modern 28 kilometres-long section of the motorway.
Deputy Minister of Finance, Nedim Ramizi, explained that the project will be financed from several sources, namely: European Unions, IPA, European Investment Bank, European Bank for Reconstruction and Development, and Macedonian budget. Since the site for the motorway is rough, the project is considered to be extremely complex. It will also include construction of several large objects like bridges, tunnels, overpasses, underpasses, and loops.
(Dnevnik)
Конкуренцията на Струма се размърда най-накрая. Позволявам си по този повод да перефразирам класика:"Брже, брже, Плевнелиев, че мАкедонците кртят планината!":lol:
Andrej_LJ March 26th, 2011, 02:51 PM Теренот на делницата Демир Капија-Смоквица, минува низ многу тежок терен-Демиркапијската клисура, која многу напомнува на Кресненското дефиле. Затоа оваа делница ќе биде многу тежка, скапа и долга за изградба. Да се надеваме дека ќе успеат да ја завршат за 3 години од започнувањето на работа. Знаејќи колку бавно одат работите во Македонија, не очекувам завршување до 2015-2016 година. Еве некои клучни технички параметри на трасето:
Најважните технички карактеристики на Проектот вклучуваат:
Насипи: 3 милиони m3
Ископувања: 6.6 милиони m3
Мостови: 6 мостови со по две ленти (4.55 km пат во една насока)
Tунели: 2 двојни тунели (4.94 km на една цевка)
Две клучки: “Миравци” и “Смоквица“
Пешачки мостови: 5 пешачки мостови (2 од нив се дел од споменатите надвозници).
Подвозници: 7
Подземни канали: 100
Помошна патна мрежа (локални и помошни патишта - постојани патишта): 15 км (80% од локалните и помошните патишта се постоечки патишта, а дополнителните 20% од локалните и помошните патишта треба да се изградат).
kudos March 30th, 2011, 10:26 AM това "светило" от кога почна и за Благоевград да се грижи..
Петър Диков: Магистрала "Струма" се оскъпява заради по-сложен проект
За магистрала "Струма" е избран проект, който я оскъпява със 150 - 200 млн. евро, съобщи главният архитект на София Петър Диков по време на конференцията. Причината е, че в района на Благоевград е избран вариант за западен обход на Благоевград с тунели и виадукти подобно на магистрала "Люлин", вместо да се разшири сега съществуващият 11-километров път, обясни арх. Диков.
Според него няма проблем до 2-3 години магистралата да бъде построена от София до Симитли.
Не може да сменяме проекта, защото всяка промяна ще ни коства 3 години забавяне, каза инж. Лазар Лазаров, член на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура".
Не виждам как магистрала "Струма" ще бъде завършена през този програмен период до 2013 г., каза Карстен Расмусен, зам.-ръководител на отдел "България" в главна дирекция "Регионална политика" на ЕК. Според него проблемно остава изграждането на участъка през Кресненското дефиле.
Тази отсечка от магистралата първоначално беше предвидена да се строи през следващия програмен период 2014 - 2020 г., но министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев заяви, че ще се опита да я направи през този.
Към момента е отворена процедурата за избор на строител само за първата отсечка от Долна Диканя до Дупница, като в средата на май ще бъде пуснат и търгът Сандански - Марикостиново, каза Лазаров. По думите му през май ще бъде представена стратегията как ще се строи участъкът от Дупница до Сандански.
delineator March 30th, 2011, 11:39 AM Според него няма проблем до 2-3 години магистралата да бъде построена от София до Симитли.
За тоя Диков нищо не е проблем, освен че нищо от това което плещи не се сбъдва. Изумявам се когато хора, които все пак имат някакъв опит, с такава лекота подхвърлят някакви срокове. То още няма стратегия за участъка от Дупница до Сандански, най-вероятно и проект няма. Само технологичното време за подготовката и провеждането на един търг до фактическото започване на строителството е 1 година. Какви 2-3 години :bash:
PhirgataZFs1694 March 31st, 2011, 02:07 AM Как може магистралата да минава западно от Благоевград???:bash:Едните минават с 20км тунели през Ботевград за Видин, другите минават с 20км виадукти през планината западно от Благоевград.:nuts:Божееееееееее:nuts:
blagun April 1st, 2011, 12:44 AM Как може магистралата да минава западно от Благоевград???:bash:Едните минават с 20км тунели през Ботевград за Видин, другите минават с 20км виадукти през планината западно от Благоевград.:nuts:Божееееееееее:nuts:
Гагаузов подписа споразумение с благоевградчани затова (май Паскалев беше кмет тогава). Нищо не му костваше, тъй като нямаше намерение да строи АМ Струма, но така пък привлече политически дивиденти от псевдозагриженост за Благоевград.
А по света има доста градове, които имат квартали, отцепени от магистрала. Примерно Славонски Брод в Хърватия, Залцбург в Австрия,.... Но понеже хората са бедни - минават с шумозащитни прегради, а ние сме богати - затова изстрелваме магистралата "по долинам и по взгорьям"...
autobahnracer April 1st, 2011, 09:51 AM Гагаузов подписа споразумение с благоевградчани затова (май Паскалев беше кмет тогава). Нищо не му костваше, тъй като нямаше намерение да строи АМ Струма, но така пък привлече политически дивиденти от псевдозагриженост за Благоевград.
А по света има доста градове, които имат квартали, отцепени от магистрала. Примерно Славонски Брод в Хърватия, Залцбург в Австрия,.... Но понеже хората са бедни - минават с шумозащитни прегради, а ние сме богати - затова изстрелваме магистралата "по долинам и по взгорьям"...
Мисля че у нас се прекалява с някои неща: долно и горно Уйно протестират, че магистралата минава прекалено близо до къщите им. Вкарваме я в 10 км тунел и още 10 км виадукти през баирите, ок. После пък протестират че няма поне 2 отбивки за мегаполиса горно+долно Уйно и че за да се качат на магистралата трябва да обикалят 20 км ... как да се угоди?
Тук живея в точно такъв квартал, отцепен от останалата част от града чрез магистралата Paris-Bruxelles (не е като да няма трафик), на 50-70 метра от нея съм буквално, ПРОБЛЕМИ НЯМА. Вкопана е в траншея и има шумозизолиращи стени. Не съм чул и видял някой да се оплаква от нея (за разлика от откритата естакада на метрото, но това е друга тема).
velbujd April 6th, 2011, 08:50 AM Автомагистрала Струма, в частта Долна Диканя- Дупница на Министерски съвет (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=695766)
http://dariknews.bg/uploads/news_images/201104/photo_verybig_695766.jpg
В дневният ред на заседанието на Министерски съвет е включен проект за решение за разрешаване проектирането, включително на подробен устройствен план- парцеларен план и за изграждане на обект "Автомагистрала Струма" ЛОТ1, в отсечката Долна Диканя- Дупница. Става дума за участък от близо 17 км., от километър 305+ 220.53 до километър 322.
Вносител на докладната е министърът на земеделието и храните, като това е поредната стъпка за довършването на магистралата. Седмичното правителствено заседание започва в 10 часа.
Chilio April 6th, 2011, 10:24 AM E какво проектиране, като нали точно за този лот има готов проект, отчудителни процедури в ход, и дори обявен конкурс?
tanashubav April 6th, 2011, 10:40 AM Предполагам, че става дума за допълнително проектиране. Такова има на ЛОТ4 на Тракия, на Хемус край с. Яна.
velbujd April 7th, 2011, 08:34 AM Правителството разреши изграждане на ЛОТ 1 на автомагистрала "Струма" (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=696344)
Министерският съвет разреши проектирането, включително на Подробен устройствен план - Парцеларен план, и изграждането на ЛОТ 1 на автомагистрала „Струма". Той е от Долна Диканя до Дупница и засяга 997 813 кв. м земеделска земя, в т. ч. 209 315 кв. м трета категория, 175 067 кв. м четвърта категория и 480 090 кв. м поливна земя. Терените са части от имоти общинска и частна собственост, разположени в землищата на селата Долна Диканя и Дрен, община Радомир, и на селата Делян, Тополница, Дяково и Блатино, община Дупница.
Разрешаването на проектиране и изграждане на този обект с решение на правителството е във връзка с разпоредбите на Закона за опазване на земеделските земи за проектиране и изграждане на обекти за държавни и общински нужди върху земеделски земи от първа до четвърта категория с площ над 100 дка.
mediar April 7th, 2011, 09:31 AM Предполагам, че става дума за допълнително проектиране. Такова има на ЛОТ4 на Тракия, на Хемус край с. Яна.
И за какво става дума при това допълнително проектиране?
satanism April 22nd, 2011, 04:21 PM Сигурно вече е дискутирано, но отсечката, която се явява околовръстно на Благоевград в момента ще се използва ли или ще се строи наново?
ЕДИТ, прочетох нагоре...мерси
velbujd May 5th, 2011, 02:26 PM Плевнелиев: До края на май ще има апликационна форма за "Струма"
До края на месеца ще има предварителен вариант на апликационната форма на АМ "Струма". Това съобщи пред министърът на регионалото развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, предаде репортер на БГНЕС. По този проект водещи ще бъдат партньорите от Европейската инвестиционна банка, която осигурява кофинансирането и на АМ "Черно море" и АМ "Хемус". В пакет тези три магистрали струват между 2.5 и 3 млрд. евро. Българската страна поема около 20 %, поне 500 млн. евро. ЕИБ ще има водеща роля както за концепцията, така и за процедурите за избор на изпълнител и контрол върху изпълнението. Звеното за консултантска помощ "Джаспърс" също работи по апликационната форма. Плевнелиев призна, че българската администрация няма капацитета сама да направи правилната концепция и прозрачен избор на изпълнители. "Ние вече работим освен с посочените институции и с неправителствените организации – тези, които се занимават с гущерчетата, с птичките. Вместо в последния момент да бъдат изненадани кой вариант ще мине, те вече знаят", коментира още той. Нов момент при "Струма" е, че за ЛОТ-овете 2 и 3, ще бъде заложена процедура на "design built" – "проектирай и строй", тъй като проекти няма. Компаниите, които ще бъдат избрани за тези два ЛОТ-а, ще трябва и да ги проектират. Това изисква по-сложна процедура на съгласуване с държавата. Плевнелиев съобщи още, че и трите апликационни форми на "Марица", СОП-Гара Яна, и отсечката Кърджали-Подкова, също са предварително готови и изпратени в "Джаспърс" за окончателно одобрение. Четирите форми ще бъдат изпратени в Брюксел до края на юни. От думите на Плевнелиев стана ясно, че няма се прави проверка на отсечката Пловдив-Стара Загора, каквато искат от СДС. "Това, за което си мечтая, е политиците най-после да престанат да се занимават с тая магистрала и включително и с темата с пепелта. Какво още трябва да стане, за да разберем, че не им е на тях това работа",
kudos May 13th, 2011, 10:33 PM Строителството на единия лот от АМ „Струма“ започва до края на годината (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=716036)
До края на годината ще започне строителството само на единия лот на автомагистрала „Струма“. Това каза зам.-министърът на транспорта Ивайло Московски по време на изложението „Европа за нас“, което ще продължи до неделя. То започна с кратко представяне на приоритетите и развитието на всяка една от европейските оперативни програми.
Провеждат се 12 процедури за строителство и строителен надзор по седем проекта с обща прогнозна стойност около 900 млн. евро, три тръжни процедури за доставка и оборудване на подвижен състав за етап две от проекта за разширение на софийското метро, две тръжни процедури за допълнително проектиране и строителство и строителен надзор за лот 1 от автомагистрала „Струма“. „Това е едно от най-големите предизвикателства към правителството – реализацията на магистрала „Струма“, коментира Московски.
Chilio May 14th, 2011, 06:28 AM Много взеха да изостават... нали два лота щяха да почнат тази година, един през юли и един през август...
DaveMF May 14th, 2011, 08:27 AM Да, системно закъсняват.
А може и причината да е в начин на кандидатстване за другите лотове, нещо общо могат да опитат...
IMRO May 14th, 2011, 11:58 AM Изглежда опитват да завършат магистралите, които обещаха, за останалите има време до края на 2015.
DaveMF May 14th, 2011, 12:18 PM Люлин е готова, Тракия си се строи, за Марица Лот 1 и Лот 2 очакваме общо взето победители и първи копки съвсем скоро, всичко си е сигурно.
Струма си е On-top, като екстра към останалите и ще е супер да понаправят това онова
increce May 14th, 2011, 04:25 PM Тия от министерството винаги правят неподготвени изказвания. По лот 1 /Долна Диканя - Дупница/ на 31 май отварят документите. Да се надяваме, че до края на юни ще са отворили и цените и горе долу ще се знае кой ще го строи. По отношение на лот 2 /Сандански - Марикостиново/ по думите на Плевнелиев търга трябва да се обяви до края на май. А иначе този месец трябва да са готови с цялостната стратегия за лотове 2 и 3.
За първи копки за предвидени съответно за лот 1 - август 2011, а за лот 4 - септември 2011г. Засега толкова.:)
Radish2 May 15th, 2011, 04:42 PM Аз юух, че по струма Аутобан, жече се истриха маркирофките. Верно ли е това или не, щеше да ме е яд много, ако тжа е наистина жярно че се истриха маркивовките, дано да ги подновът скоро.
Radish2 May 16th, 2011, 12:07 AM would someone answer my question? ARe the markings on the Struma motroway faded out or not?
DaveMF May 16th, 2011, 09:55 AM Obviously no one is going to answer your question, so please let it go! :)
blagun May 16th, 2011, 11:42 AM Има нещо като маркировки, но не това е проблемът на АМ Струма.
leprikons May 16th, 2011, 12:04 PM Отговарям.
Ма неста, където има завой и натоварен трафик от камионите - да. Както знаете, малко след макдоналдс има кариера от която се взимаха насипните материали. Та.. на места е, но не и в по-голямата част. В петък ще обърна повече внимание и ще споделя.
leprikons May 16th, 2011, 12:05 PM Има нещо като маркировки, но не това е проблемът на АМ Струма.
Съгласен, но какво може да очакваме от един двулентов път. Та това дори не е магистрала.
Radish2 May 16th, 2011, 12:16 PM Отговарям.
Ма неста, където има завой и натоварен трафик от камионите - да. Както знаете, малко след макдоналдс има кариера от която се взимаха насипните материали. Та.. на места е, но не и в по-голямата част. В петък ще обърна повече внимание и ще споделя.
Мерци много че ще се постараеш.
Rumex May 16th, 2011, 11:24 PM Are the crash barriers of Struma Highway still shiny :)
IMRO May 17th, 2011, 12:06 AM Are the crash barriers of Struma Highway still shiny :)
:lol:
Radish2 May 17th, 2011, 10:41 AM Are the crash barriers of Struma Highway still shiny :)
some of them. For the rest someone should pay a few workers to clean and maybe paint them.
velbujd May 17th, 2011, 02:00 PM Цитат от днешна реч на ББ (http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=717828)
На благодарността на кмета Паунов, за пускането на магистрала "Люлин", министър- председателят допълни, че в края на юли започва строителството на два лота от магистрала "Струма".
IMRO May 17th, 2011, 02:56 PM Два, ама друг път:lol:
Radish2 May 21st, 2011, 02:11 AM Кога ще подножът маркирофките на Струма Аутобан. аз гледах видея и наистина се истриха доста маркирофки. Време е да се подновъди някакси да се направи нещто против пясака, дето е по Аутобана. Защото той също вреди и на Асфалта. Най интересно ми е обаче, че Е 79 отсечката е още с афалт и маркирофки като в началото, кога я отвориха края на 2006 годниа. Трябва да сложат нови маркирофки на Струма Аутобан.
velbujd May 28th, 2011, 01:47 PM Удължава се срокът за подаване на оферти за АМ „Струма" - ЛОТ 1 (http://money.bg/news/id_1174967681/Удължава_се_срокът_за_подаване_на_оферти_за_АМ_Струма_ЛОТ_1)
С Решение № 120/ 27.05.2011 г. на Председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура", инж. Сергей Михалев, на основание чл. 65, ал.1 от Закона за обществените поръчки срокът за подаване на офертите за участие в обществена поръчка с предмет: „Определяне на изпълнител за допълнително проектиране и строителството на обект: „АМ "СТРУМА" ЛОТ 1 ДОЛНА ДИКАНЯ - ДУПНИЦА от км 305+220 до км 322+000" е удължен до 15:00 часа на 07.06.2011г, съобщиха от пресцентъра на АПИ.
Срокът се удължава поради промени, възникнали след отстраняване на констатирана техническа грешка в документацията, вследствие на което е необходимо допълнително време за изготвяне на оферти от участниците.
Уточнение за участниците, закупили документацията: в Приложената Обобщена количествена сметка, Сметка 5 „Серии 500 - Асфалтови работи" , позиция 5601 се изменя, както следва: „Плътен полимермодифициран асфалтобетон" се изпълнява със Сплит мастик 0/11 S съгласно Таблица 5602.1. на Техническата спецификация".
Radish2 May 28th, 2011, 08:52 PM I don't know if you like it in english, but would someone who isn nearby take some pics of the current struma motorway. i want to see it's condition cause I have not seen it for a long time. I am very happy that the tender is allready running. it would be just astonishing if construction will start this year. Cause then the people who drive on Ljulin and struma motorway see, how the motorway is being continued, while driving on the smoothest nationalroad in Bulgaria.
MaxiGuide May 28th, 2011, 09:48 PM Radi, as of today Struma highway does not exist!!! Take it easy, man
Radish2 May 28th, 2011, 09:51 PM Radi, as of today Struma highway does not exist!!! Take it easy, man
It is the best road in Bulgaria as far as I can tell, so it does exist. I just chatted with some friend here and he said, when he travelled a few days ago on it, he did not feel anything while driving with 210. And physically it exists, also it has green signs, so it does exist.
Chilio May 28th, 2011, 10:36 PM Driving with speeds like 210 makes many of the shiny crashbarriers to stop existing... And such friends of yours should be deprived of driving licence because of endangering the lives of innocent bulgarian drivers and travellers... For god sake - speed limit is 90 => this is 120 km above speed limits!!!
Radish2 May 28th, 2011, 10:38 PM Radi, as of today Struma highway does not exist!!! Take it easy, man
Driving with speeds like 210 makes many of the shiny crashbarriers to stop existing... And such friends of yours should be deprived of driving licence because of endangering the lives of innocent bulgarian drivers and travellers... For god sake - speed limit is 90 => this is 120 km above speed limits!!!
he wanted to test if the asphalt endurred even this winter.
the temporal speed limit does not matter and official speed limit is 120, the standart speed limit of bulgarian motorways. A lot of people drive fast on this motorway.
MaxiGuide May 28th, 2011, 10:53 PM ^^ ignore
Chilio May 28th, 2011, 11:04 PM ...is 120, the standart speed limit of bulgarian motorways...
You don't have a driving licence, do you? If you have, the authorities have made big mistake giving you one...
Radish2 May 28th, 2011, 11:10 PM what is wrong when i say the speed limit on the Struma is 120. It is a speed easily realisable on this motorway sretch. the motorway is curvy, but only at two or three places people have to speed down probably and there are a lot of straight stretches. 120 km/h is not too much for this motorway.
MaxiGuide May 28th, 2011, 11:15 PM Radi, i've been driving on this road with 120 before you were even born - that does not make it LEGAL!!! this is not Germany, pls understand.
Tego May 28th, 2011, 11:16 PM ^^
^^
Чл. 21. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч:
* Пътно * Населено * Извън * Автома- *
* превозно * място * населено * гистрала *
* средство от: * * място * *
* Категория А 50 80 100 *
* Категория В 50 90 130 *
* Категории С, D 50 80 100 *
* Категории В+Е, 50 70 100 *
* С+Е, D+Е *
* Категории Т 50 50 - *
* Категория М 45 45 - *
* Самоходни машини 40 40 - *
Radish2 May 28th, 2011, 11:30 PM Radi, i've been driving on this road with 120 before you were even born - that does not make it LEGAL!!! this is not Germany, pls understand.
130 is the speedlimit, that should be installed on the motorway. SErgey stanishev did not make it a motorway by law and drivers have to speed down, that doesn't make sence.
MaxiGuide May 28th, 2011, 11:32 PM !?!?
Radish2 May 28th, 2011, 11:36 PM i think you people are too dumb to talk at. Even German people who care about what the state does, admit when something is wrong, and you support the decision of the state, setting the speed to 90?. And the motorway should not have a speedlimit of 90, especially not at the straight places, at the two curves near Dolna Dykania a lower speed is justified maybe, but not at the rest of the stretch. If the people here don't understand it, it is not my fault. But the road has motorway characteristics and I am pissed off by the morons here talking as if it is no motorway, cause they don't live there and appreciate only Trakya.
Chilio May 29th, 2011, 06:57 AM That's enough. As you are pissed off, you go in "holiday" from the forum. Insulting members with "dumb" and "morons" is not allowed. And the one that does not understand is you. What should be and what the characteristics of a road are is not equal to what is legal and lawful. The Struma motorway is an illegal building - it has no proper documentation and therefore still can not have speed limits of a motorway. As european civilized citizens everybody should obay the law.
blagun May 29th, 2011, 10:21 PM В случая Ради, макар и с емоции в повече, е прав. Твърдото ограничение от 90 е даже опасно! Абсолютно никой не го спазва, но има места, където 130 е прекалена скорост и става белята. Вместо това АПИ можеше да разгледа детайлно пътя, да сложи АДЕКВАТНИ ограничения, ТАМ КЪДЕТО Е НУЖНО. Като се отстранят дефектите, ще променят или отменят ограниченията.
По никакъв начин липсата на Акт 16 не е оправдание за бездействието на агенцията спрямо нанасящите инертни материали по платната. Със или без документ, някой трябва да си върши работата, за която му плащат данъкоплатците.
bgrs May 30th, 2011, 12:07 AM В интерес на истината, малко са тези места където може да стане белята. И аз не мога да разбера какъв е проблема да сложат въпросните ограничения. Като се връщах от Гърция, бях доста изнервен поради ред причини и не съм падал под 110-120 (но не и над 120-130) там. Това, което сериозно ни застраши живота беше спряла строителна техника точно на Даскалово. И един дърт малоумен идиот с джип, който беше зад въпросния багер и реши в последният момент да се престрои, забавно е да набиеш спирачки и да паднеш от 120 до 50 ей така и хубаво че зад мен нямаше никой. И дори не ми е много ясно там с каква скорост трябваше да се движа, това официално май се води АМ Люлин, а не Струма, иначе според знаците хммм...може би ограничението е все още 90. А за спрелия багер нямам думи - можеше да го обозначат, това става на магистрала (?) при това не в аварийната лента. Стоеше си на дясното платно и отвън бяха излезли някви типчета с каски и гледаха умно. Алтава работа.
cyberdude May 30th, 2011, 10:21 PM Тунел, подобен на този под Босфора, ще мине през Креснеското дефиле. Уникалното за България сложно съоръжение ще бъде с дължина 13.3 км, като това е единственото възможно решение за изграждането на магистрала "Струма". Утре се очаква то да бъде одобрено в Люксембург от работната група, която подготвя документите за трасето.
До края на юни апликационната форма за цялата магистрала трябва да бъде изпратена за одобрение в Европейската комисия (ЕК), съобщи Николина Николова, член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пред "Дневник".
Освен нея от българска страна в групата ще участва и зам.-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов. Другите членове са експертите на Европейската инвестиционна банка, която осигурява заема за съфинансирането на магистралата, тези по програма "Джаспърс" (инструментът за техническата помощ на ЕК) и представители на Arup - консултант на ЕК по генералния транспортен план на Европа. "Струма" се финансира със средства от еврофондовете, като прогнозната й стойност е 1 млрд. евро.
Вариантът за прокопаване на един дълъг тунел от 13.3 км и един по-малък от 2.5 км е единственият възможен, за да се спазят изискванията за опазване на околната среда, обясни Николова. Така се избягва и преминаването през защитените зони "Натура 2000" и застрашаването на ценни растителни и животински видове.
Тунелното решение е по-добрият вариант и заради високата сеизмичност на района. Съоръжението е разчетено така, че да издържи на земетресение от над 7-а степен по скалата на Рихтер, казаха от АПИ. Все още се дискутира как точно ще се прокопава тунелът, като засега единият от обсъжданите варианти е изработването на специална "къртица", подобна на тази, използвана за софийското метро.
Друг плюс на уникалното съоръжение е, че трошеният камък от прокопаването на тунела ще може да се използва за насипите за изграждането на земните участъци на магистралата и така ще се намалят разходите за тях, обясни Лазар Лазаров, член на УС на АПИ.
Предвижа се да бъдат построени две тунелни тръби, като всяка ще е с диаметър от 15 метра. Двата търга за участъците Дупница - Благоевград - Сандански ще бъдат пуснати за проектиране и строителство паралелно в началото на 2012 г.
Междувременно АПИ удължи с една седмица срока за подаване на офертите за отсечката от Долна Диканя до Дупница заради завишаване на критериите за използвания асфалт. Според пътни компании това няма да доведе до значително поскъпване на офертните цени и те очакват да бъдат подобни като тези за магистралите "Тракия" и "Марица".
Отделните участъци на двете магистрали бяха спечелени на цени между 1.8 и 2.3 млн. евро/км. АПИ е заложила прогнозна стойност от 4 млн. евро/км за магистрала "Струма".
http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/05/30/1097715_proektut_za_struma_predvijda_nad_13_km_tunel/?ref=rss
MerlinTheKid May 30th, 2011, 11:30 PM Колко некадърно прессъобщение... тунела под Босфора, поне железопътния, който се струи се строи на секции на сушата и се спускат херметизирани на дъното, където се "сглобява" тунела. Ако спускат в планината такива секции, наистина ще пишем световна история....
delineator May 31st, 2011, 09:00 AM Този тунел ако го направят ще бъде най-дългия пътен тунел с две тръби в Европа и втори в света. Най-дългият с две тръби е в Китай - 18 км, като тръбите са с диаметър 11 метра. Китайците са го строили 5 години и е струвал $400 милиона...
Chilio May 31st, 2011, 09:16 AM ^^ Гледали сме го по Дискавъри...досто по-сложно е излязло от първоначално мисленото, при срутвания и наводнявания са разрушили къртиците посредата под планината и са ги погребали там, след което са сменяли способа на строителство...
DaveMF May 31st, 2011, 09:21 AM Баси, направо шубе да го хване човек. Дали в Китай е била по-различна земята и въобще района, за да се случат тези срутвания?
kalinski May 31st, 2011, 10:12 AM Баси, направо шубе да го хване човек. Дали в Китай е била по-различна земята и въобще района, за да се случат тези срутвания?
Разбира се. Това е геология. Не знам честно да ти кажа, но там където са строили китайците този тунел може да е един вид скала, а тук в кресна да е съвсем различен вид..
Там може да е било гранит например, а тук може да е базалт... казвам например....
По въпроса:
За мен лично тунелното преминаване през дефилето е по удачния вариант.... Тунелите са най скъпото строителство но си има и доста предимства..
При комбинирано строителство (тунели, мостове, естакади и т.н) може би би излязла малко по евтино, но с някаква малка разлика отколко ако е само тунел. Тунелът наистина е скъп но не забвавяйте че и мостовите съоръжения са също доста скъпи... Да не говорим, че времето за изграждане на голямо мостово съоръжение не е по малко от изграждането на тунел със същата дължина. Тунела дори може и по бързо да върви. Много зависи какви скали са от гледна точка на геологията... Едно е да копаеш в базалт, а съвсем друго във варовик.. Разбира се тунела крие и доста рискове при самото строителство..... Така че разликата в цената няма да е голяма, напротив, ще е малка. Пък по лесно ще е да се строи един тунел отколкото 10 малки и 10 мостови съоръжения.. Другот е че както казват в новината, изкопния материал може да се използва за насипи и това също значително ще снижи цената. Да не говорим че има у други предимства и недостатъци, но не ми се навлиза в подробност... махмурлия съм и ме боли главата.. сега не ми се мисли...
Решението е добро и аз го приемам, а диаметъра наистина трябва да е 15 метра и да са 3 ленти.. 2 активни и една аварийна, защото при такава дължина просто е задължително да има такава... Представете си тунел с 2 ленти и на 9-ти километър аварирал ТИР запречил се в тунела напреко на лентите (пука гума и кастратрофира) и сами ще се сетите за какво говоря... :)
Да не говорим при очавано големия трафик след него вътре в дупката колко коли ще се набият и какво задръстване би станало... Влизаш си спокойно в тунела, ама не знаеш че вече на 6-ти километър се е образувала 3 километра опашка от коли.....
Pazzzo May 31st, 2011, 11:17 AM Преди време беше публикувана 1 снимка, на която се виждаше, че особено в аварийната лента има дебел слой прах, натрупан от камионите, превозващи интертни материали. Искам да попитам някой, който е минавал наскоро, дали състоянието се е подобрило и вече има по-добра поддръжка на магистралата.
Освен това преди няколко месеца Чилио беше написал, че има проблеми с виражите на няколко завоя и заради това не се издава Акт 16. Чилио, кои завои имаш точно в предвид ?
DaveMF May 31st, 2011, 11:34 AM "Магистралата" си е все още брутално замърсена..
Dikovec May 31st, 2011, 12:17 PM Буквално преди 30 минути минах по нея... все така си е (може само малко дъждовете да за позамили платната). Иначе магистралата изглежда малко изоставена... за щастие настилката е още в добро състояние.
И внимавайте че има яко засади на куките!
Svetlix May 31st, 2011, 01:03 PM Преди време беше публикувана 1 снимка, на която се виждаше, че особено в аварийната лента има дебел слой прах, натрупан от камионите, превозващи интертни материали. Искам да попитам някой, който е минавал наскоро, дали състоянието се е подобрило и вече има по-добра поддръжка на магистралата.
Освен това преди няколко месеца Чилио беше написал, че има проблеми с виражите на няколко завоя и заради това не се издава Акт 16. Чилио, кои завои имаш точно в предвид ?
От почти 2 години пътувам редовно от там и си е все така. Не вярвам да е чистена някога въобще.
Колкото до тунела в дефилето - определено ЗА! Предимствата и недостатъците са ясно описани от kalinski. Смятам, че е възможно най-доброто решение. Така или иначе европейските данъкоплатци мрънкат, че се строи евтино и некачествено, ето най на края нещо наистина скъпо и надявам се качествено!
Някой беше споменавал магистралата да мине през Предела и Гоце Делчев но с това излишно заобикаляне не смятам, че е добра идея.
Astimar May 31st, 2011, 02:49 PM Разбира се. Това е геология. Не знам честно да ти кажа, но там където са строили китайците този тунел може да е един вид скала, а тук в кресна да е съвсем различен вид..
Там може да е било гранит например, а тук може да е базалт... казвам например....
По въпроса:
За мен лично тунелното преминаване през дефилето е по удачния вариант.... Тунелите са най скъпото строителство но си има и доста предимства..
При комбинирано строителство (тунели, мостове, естакади и т.н) може би би излязла малко по евтино, но с някаква малка разлика отколко ако е само тунел. Тунелът наистина е скъп но не забвавяйте че и мостовите съоръжения са също доста скъпи... Да не говорим, че времето за изграждане на голямо мостово съоръжение не е по малко от изграждането на тунел със същата дължина. Тунела дори може и по бързо да върви. Много зависи какви скали са от гледна точка на геологията... Едно е да копаеш в базалт, а съвсем друго във варовик.. Разбира се тунела крие и доста рискове при самото строителство..... Така че разликата в цената няма да е голяма, напротив, ще е малка. Пък по лесно ще е да се строи един тунел отколкото 10 малки и 10 мостови съоръжения.. Другот е че както казват в новината, изкопния материал може да се използва за насипи и това също значително ще снижи цената. Да не говорим че има у други предимства и недостатъци, но не ми се навлиза в подробност... махмурлия съм и ме боли главата.. сега не ми се мисли...
Решението е добро и аз го приемам, а диаметъра наистина трябва да е 15 метра и да са 3 ленти.. 2 активни и една аварийна, защото при такава дължина просто е задължително да има такава... Представете си тунел с 2 ленти и на 9-ти километър аварирал ТИР запречил се в тунела напреко на лентите (пука гума и кастратрофира) и сами ще се сетите за какво говоря... :)
Да не говорим при очавано големия трафик след него вътре в дупката колко коли ще се набият и какво задръстване би станало... Влизаш си спокойно в тунела, ама не знаеш че вече на 6-ти километър се е образувала 3 километра опашка от коли.....
Принципно си прав, ама сигурно може да се направят и някакви системи за известяване за положението в тунела, която да известява на входа и на изхода. Нещо подобно - http://www.youtube.com/watch?v=gq_4xseCoRk
Svetlix May 31st, 2011, 04:09 PM И освен това не вярвам да не направят аварийни отбивки. Виждал съм такива в Австрия.
gogo3o May 31st, 2011, 04:16 PM Има и други рискове при толкова дълги тунели.
Ето един линк с инфо за пожар в тунел под Алпите:
http://bit.ly/lQWtAm
Трябва да се мисли и как да се обезопаси. Иначе решението за тунелно преминаване през дефилето е добро.
Satio May 31st, 2011, 05:55 PM Решението за 13км тунел през дефилето е като в БГ да има НАТОвски противоракетен щит: Много говорене, много пари,никакви реални ползи. Само "усвояване" на средства. Това е като врата в полето. Дефилето не е Ламанша, Босфора или Алпите. Подиграваме се на проекта на "Люлин", а вижте сега...
benjaminn May 31st, 2011, 06:01 PM Е как да няма реални ползи!?
Satio May 31st, 2011, 08:02 PM Е как да няма реални ползи!?
Е кога е падала ракета в БГ или ЕС изобщо с траектория от "оста на злото" и кога мислиш, че ще падне изобщо в бъдеще?:) А относно магистралата има огромна полза, но не и конкретно с 13 км тунел. Такъв тунел е умопомрачителна сума. Представи си вентилации, осветление какви суми са за изграждане, а да не говорим за подръжка. Защото като гледам сегашните НИ 300 метрови тунели с какво осветление и течове са. Хайде никой да не ме убеждава в ненадминато-уникалното биоразнообразие на Кресненското дефиле и видите ли, че тунела е титулярното решение. Обаче ние сме длъжни да пробваме:ако ни дадат пари колко му е да го копнем. Ако не -ще му мислим. Дали са толкова будали? :banana:
autobahnracer May 31st, 2011, 08:07 PM Решението за 13км тунел през дефилето е като в БГ да има НАТОвски противоракетен щит: Много говорене, много пари,никакви реални ползи. Само "усвояване" на средства. Това е като врата в полето. Дефилето не е Ламанша, Босфора или Алпите. Подиграваме се на проекта на "Люлин", а вижте сега...
За ракетния щит не знам, но от тунела има съвсем реални ползи. Първото, което ми идва на ум: както и да го погледнеш, разстоянието е по-късо когато минеш през основата на планината. И нямаш изкачване. Добре, да речем, че разликата не е много голяма. Веднага идва второ: Намалява се замърсяването във вътрешността на природния парк.
Не ми се търси и цитира в момента, но виж какво се случва под Алпите. Скоро ще отворят железопътния тунел saint Gothard който е с дължина около 40км. Автомобилни тунели също има доста дълги ( например Frejus) и се строят нови. Ако нямаше полза, нямаше да инвестират милиарди в това. Системи за безопасност са измислени, безброй сценарии са симулирани и много хора са работили върху това. Поради тази и много други причини дългите тунели струват скъпо. Няма значение, че Кресненското дефиле не са Алпите. Щом има възможност за финансиране, нека да се използва.
Въпроса е да се направи добре и да не се открадне много. Важните неща са какви проекти се правят и какви договори се сключват. Затова се подиграваме на Люлин.
Phonomania May 31st, 2011, 08:14 PM Е как да няма реални ползи!?
Дискавъри ще могат да снимат филм, как не трябва да се проектира и изгражда толкова голям тунел :)
koynov May 31st, 2011, 08:26 PM Е кога е падала ракета в БГ или ЕС изобщо с траектория от "оста на злото" и кога мислиш, че ще падне изобщо в бъдеще?:) А относно магистралата има огромна полза, но не и конкретно с 13 км тунел. Такъв тунел е умопомрачителна сума. Представи си вентилации, осветление какви суми са за изграждане, а да не говорим за подръжка. Защото като гледам сегашните НИ 300 метрови тунели с какво осветление и течове са. Хайде никой да не ме убеждава в ненадминато-уникалното биоразнообразие на Кресненското дефиле и видите ли, че тунела е титулярното решение. Обаче ние сме длъжни да пробваме:ако ни дадат пари колко му е да го копнем. Ако не -ще му мислим. Дали са толкова будали? :banana:
Теб ако не те интересува биоразнообразието, мен ме. Аз съм много против магистралата да минава през дефилето и ако зависеше от мен аз бих го заобиколил въпреки увеличаването на километрите. Магистралата не е по-важна от природата, а това е едно от най - ценните природни кътчета във вече достатъчно замърсената и застроена България. И не виждам какъв ви е проблем при условие че ЕК дава парите плюс че проектантите съм сигурен, че ще бъдат експерти относно такива съоръжения. Прекалено сте параноясали вече.
mediar May 31st, 2011, 08:28 PM Не ми се търси и цитира в момента, но виж какво се случва под Алпите. Скоро ще отворят железопътния тунел saint Gothard който е с дължина около 40км. Автомобилни тунели също има доста дълги ( например Frejus) и се строят нови. Ако нямаше полза, нямаше да инвестират милиарди в това. Системи за безопасност са измислени, безброй сценарии са симулирани и много хора са работили върху това. Поради тази и много други причини дългите тунели струват скъпо. Няма значение, че Кресненското дефиле не са Алпите. Щом има възможност за финансиране, нека да се използва.
Сравнението ти с Австрия и Швейцария е направо смешно. Все едно да сравняваш циганин с Бил Гейтс, и като произлизаш от твърдението, че все пак и двамата са хора, да се чудиш защо циганина не е толкова богат и успял...
Ти погледни само магистралите на австрийците, техните пътища и поддръжката им. Да не какви са им тунелите - с LED светлинки, маркиращи лявата и дясната стена на тунела; със светещи знаци и LED табла в тунелите, с телефони през няколко стотин метра; десетки авариини изходи и помощни помещения, които са изключително добре обозначени; с големи вентилатори по таваните; с правила за специално боядисване на стените на тунелите; и много други детайли, на пръв поглед дребни, но изключително важни.
Нека подкрепя твърдението си:
f7Pxt5a1un4
9LzyFS4J46I
koynov May 31st, 2011, 08:30 PM И какви са магистралите на австрийците? Типични магистрали, нищо особено. Спрямо Холандия и Хърватска примерно са доста назад. Австрия не е въобще добър пример за хубави и подържани магистрали.
Изгледах клипчето - лош асфалт, осветлението не е добро, няма аварийна лента. Много хубави са тунелите по новите части на магистралите в Гърция примерно.
mediar May 31st, 2011, 08:54 PM Качих горе още едно. А тук пускам и от тунела под връх Монт Бланк:
JzpAfVboRUw
BIsVyshKUcM
Tauertunnel:
wKTrMHDh6jc
autobahnracer May 31st, 2011, 09:13 PM Сравнението ти с Австрия и Швейцария е направо смешно. Все едно да сравняваш циганин с Бил Гейтс, и като произлизаш от твърдението, че все пак и двамата са хора, да се чудиш защо циганина не е толкова богат и успял...
Ти погледни само магистралите на австрийците, техните пътища и поддръжката им. Да не какви са им тунелите - с LED светлинки, маркиращи лявата и дясната стена на тунела; със светещи знаци и LED табла в тунелите, с телефони през няколко стотин метра; десетки авариини изходи и помощни помещения, които са изключително добре обозначени; с големи вентилатори по таваните; с правила за специално боядисване на стените на тунелите; и много други детайли, на пръв поглед дребни, но изключително важни.
Не те разбрах.
Къде и какво сравнявах точно с Австрия?
Имаш предвид, че у нас тунела ще го направят мърляшки ли?
Не вярвам, ако си свършат добре работата и не се правят икономии още на етап концепция. Говореше се за две тръби по 15 метра диаметър. Естествено е безопасността да е на добро ниво. При толкова дълъг тунел, проектиран в 21-ви век наличието на информационни табла, вентилация, аварийни шахти, както и възможност за преходи между тръбите въобще не се поставя под въпрос. Проекта е много важен, на всеки е ясно (и най-важното: на Плевнелиев).
Karawanken е предвиден с две тръби. Няма значение, че в момента е все още с двупосочно движение. Проектиран и строен е преди години.
mediar May 31st, 2011, 09:30 PM Не те разбрах.
Къде и какво сравнявах с Австрия?
Имаш предвид, че у нас тунела ще го направят мърляшки ли?
Не вярвам, ако си свършат добре работата и не се правят икономии още на етап концепция. Говореше се за две тръби по 15 метра диаметър. Естествено е безопасността да е на добро ниво. При толкова дълъг тунел, проектиран в 21-ви век наличието на информационни табла, вентилация, аварийни шахти, както и възможност за преходи между тръбите въобще не се поставя под въпрос. Проекта е много важен, на всеки е ясно (и най-важното: на Плевнелиев).
Karawanken е предвиден с две тръби. Няма значение, че в момента е все още с двупосочно движение. Проектиран и строен е преди години.
Изпълнението сигурно ще е на ниво, но, както винаги, съм сигурен, че проекта ще куца. Преди няколко дена направих сравнение между новите участъцив България и магистралите в Хърватия и Унгария. И доказах, че макар и проектирани през 21-ви век, нашите нови участъци са светлинни години зад тези на другите държави. В България сме - затова всичко е минимум 20 години зад световните тенденции. Така ще бъде и този тунел - възможно най-евтиното и просто решение, затова съм сигурен, че ще съкратят максимално всякакви такива екстри като LED светлини, табла, телефони и тн. Та те дори още не са сметнали светлоотразителните колчета за нещо необходимо, камо ли нещо по-модерно...
autobahnracer May 31st, 2011, 09:33 PM :lol:
За магистралите сравненията ти бяха добри!
Остава ни само да бъдем оптимисти: този тунел, като уникален за България обект, да се изпипа добре.
Satio May 31st, 2011, 09:36 PM До Койнов:За биоразнообразието не съм против, но не да го изтъкваме като аргумент №1.Все пак магистралата се прави и за хората. Аз съм против ЕДИНИЧНО съоръжение /тунел/ с дължина 13 км. Няма ги даденостите за такова нещо.Няма сериозен планински масив или пролив за преодоляване. То ще е като метро в полето. Като прегледам релефа /като писах в други постове/, той не е по-сложен от този на Витиня. Разумно е 2-3 тунела от около 2 до макс 6км., съчетани с виадукти.
mediar May 31st, 2011, 09:38 PM :lol:
За магистралите сравненията ти бяха добри!
Остава ни само да бъдем оптимисти: този тунел, като уникален за България обект, да се изпипа добре.
Не, по-скоро трябва да настояваме да не се допускат такива компромиси. Според мен трябва да се сезира пътната агенция, дори лично Росен Плевнелиев за тези проблеми. От пътната агенция трябва да разберат, че не сме толкова прости, за колкото ни мислят, и да вземат да се стегнат и да вдигнат стандартите.
tanashubav May 31st, 2011, 11:36 PM Проблема ни с магистралите идва още с ниските изисквания при проектиране. Няма електронни табели, няма модерни мантинели с буфери на ъглите, няма релефна маркировка. Всичко се прави максимално евтино. Аз лично бих се притеснявал да минавам през 13км. тунел и в Австрия, какво остава за у нас. Като знаете как се "поддържат" малкото ни вече изградени тунели е ясно, че най-доброто което имаме е таблице с надпис "приятен път"!
Kroum June 1st, 2011, 04:22 AM Европейската комисия: Склонни сме да кофинансираме на 80% строителството на най-дългития европейски маристрален тунел в България, за да ходите до Солун за два часа и половина.
Българската популация: *Мрън-мрън-мрън* Не щем, кой ще подържа, опасно е, ние да не сме Австрия, костенурките да ходят на кино, да се такова Натурата 2000 пъти... *Мрън-мрън-мрън*
Ама наистина, понякога си заслужаваме една табела "Приятен път!" с послеслов "Оправяйте си се сами!"
Capt.Vimes June 1st, 2011, 07:53 AM Европейската комисия: Склонни сме да кофинансираме на 80% строителството на най-дългития европейски маристрален тунел в България, за да ходите до Солун за два часа и половина.
Българската популация: *Мрън-мрън-мрън* Не щем, кой ще подържа, опасно е, ние да не сме Австрия, костенурките да ходят на кино, да се такова Натурата 2000 пъти... *Мрън-мрън-мрън*
Ама наистина, понякога си заслужаваме една табела "Приятен път!" с послеслов "Оправяйте си се сами!"
Въпросът е има ли нужда от такова грандиозно съоръжение. Все пак хем парите от ЕС са ограничени, хем и ние ще доплащаме.
mediar June 1st, 2011, 07:57 AM Проблема ни с магистралите идва още с ниските изисквания при проектиране. Няма електронни табели, няма модерни мантинели с буфери на ъглите, няма релефна маркировка. Всичко се прави максимално евтино. Аз лично бих се притеснявал да минавам през 13км. тунел и в Австрия, какво остава за у нас. Като знаете как се "поддържат" малкото ни вече изградени тунели е ясно, че най-доброто което имаме е таблице с надпис "приятен път"!
Точно за това говоря. Изискванията и стандартите при пътищата ни не са пипани от най-малко 20 години, и имат нужда от сериозно осъвременяване, за да се изравнят с европейските. Аз и Tego се направихме опит да променим някои от табелите по магистралите ни, като изпратихме идеи и проекти до съответните хора в пътната агенция, но от там не получихме никакъв отговор и така си и умря идеята. Не знам по какъв начин, но някак трябва да се накара пътната агенция да осъвремени всички изисквания за проектиране, поддържане, изграждане на магистрали и пътища,защото доброволно явно няма да стане.
Я вижде от европейската комисия как ни натиснаха да въведем по-високи норми на безопасност по пътищата ни, като използваме по-добри мантинели от сегашните. Явно това е начина, с клизми...
IMRO June 1st, 2011, 09:38 AM Европейската комисия: Склонни сме да кофинансираме на 80% строителството на най-дългития европейски маристрален тунел в България, за да ходите до Солун за два часа и половина.
Ако трябва да използвам жаргона на софийските гамени - "копеуе, рулираш":D
mastodonta June 1st, 2011, 10:15 AM Европейската комисия: Склонни сме да кофинансираме на 80% строителството на най-дългития европейски маристрален тунел в България, за да ходите до Солун за два часа и половина.
++++++1
autobahnracer June 1st, 2011, 10:34 AM Европейската комисия: Склонни сме да кофинансираме на 80% строителството на най-дългития европейски маристрален тунел в България, за да ходите до Солун за два часа и половина.
^^
EEH June 1st, 2011, 11:55 AM Европейската комисия: Склонни сме да кофинансираме на 80% строителството на най-дългития европейски маристрален тунел в България, за да ходите до Солун за два часа и половина.
Не знам дали да :lol: или да :ohno: .
С две изречения право в десятката!
benjaminn June 1st, 2011, 12:19 PM Споделям мнението на Kroum. Много негативен човек явно е българина и в частност потребителите във форума. На всяко нещо ще се намери косур. Ама на всяко. И около него само ще се върят мислите му. В конкретния случай вместо да се радваме, да сме поне малко доволни, че ще се построи този тунел с огромно финансиране отвън, дори върху гъдела как щее един от най-дългите тунели изобщо, акцентира се върху догадките как нямало да се поддържа. Ами да си останеме със сегашния път през Кресненското дефиле, това ли искате? Не разбирам подобно мислене за всяко нещо, не разбирам що за мироглед имат тези хора. Вместо да са позитивни, да се гледат ползите (когато са очевидно повече). Много му се е насъбрало явно на българина и е потънал в дебрите на отрицанието и търси с повод и без да излива негативната енергия. Кога ще се оправим като манталитет се чудя.
IMRO June 1st, 2011, 04:01 PM ^^
Хм, май не влизаш в други форуми. В сравнение с останалите, тук форумистите са направо цветя, напъпили с позитивизъм и добри чувства:D.
Дори Моргенщерн:D.
born electric June 2nd, 2011, 01:16 AM Споделям мнението на Kroum. .
Да, и следва постоянното оплакване: "бедни сме, малки сме, слаби сме, няма да стане, а ако стане ще тече, няма да има табла, защо ни е, хърватите ни бият и австрийците ни бият, и колчета няма да му сложат, а ако сложат циганите ще ги откраднат и въобще по-добре да не слагат, а най-добре въобще да не строим тоя тунел защото само проблеми с него ..." Египетски манталитет.:ohno:
rossiankov June 2nd, 2011, 11:38 AM Дето се вика, ако на подобен 13км тунел не се зарадваме, а още преди да е ясно дали ще стане почнем да му търсим кусурите и да задълбаваме, на какво ли въобще ще се зарадваме в тази държава. Дали щял да бъде икономически обоснован - еми щом се работи със чужди експерти, смятам че те най-добре биха дали отговор на въпроса как трябва да бъде изградена магистралата и по какъв способ, просто защото ние очевидно нямаме ноукау-то за подобен проект. И сега веднага очаквам да бъде контриран с коментари от типа - ама те го правят единствено, за да си прокарат свои чужди фирми, които ще направят голяма печалба на гърба на 20-те процента, които съфинансира държавата; естествено ще го направят тунела за аборигени като нас, с никаква безопасност, без колчета, без LED, без отразители, без аварийни изходи и вентилация, без телефони на всеки 50 метра, просто ще бъде една даже неизмазана тръба, без грам светлина и никаква маркировка . Даже някой спомена, че в Австрия щяло да го бъде страх да мине през подобен тунел, та камо ли в България. Еми "силна" логика, няма какво повече да кажа. Трябва да си повярваме повече, защото с този пораженчески манталитет, вече ми е писнало от мухата да се прави слон за абсолютно всяко нещо, камо ли за подобен грандиозен проект като 13 км тунел през защитена местност, където явно вариантите за трасе на магистрала са сведени до минимум.
Chilio June 2nd, 2011, 11:55 AM ^^ Най ни бива да убиваме нероден Петко още в зародиш и във всяко начинание да виждаме само далавери и измами в наш ущърб...
wili98 June 2nd, 2011, 01:22 PM Е стига де...
просто на фона на всичко ставащо, 13 км тунел ми звучи, като инджикиплякторен карабадаптор с двойно уджефилско менталитариране.
Но да видим..
Това което практиката е показала с изхвърлянето на нашите "политически фигури", че не бил 13 км тунел, а 1.3 км, ама не било тунел, а мост, ама не бил точно мост а бил насип...и не били компютри а компоти...
+ това е редно в 21 век, ако ще се строи и проектира да се използат техники стейт оф ди арт.. ;)
Аз лично съм силно скептичен..
Припомняйки си как
-Реконструираха пътя през Владая веднага след пускането на Люлин,
-Осветиха пътния възел на магистрала Люлин
-Реконструираха Бистришко шосе
-Започнаха северната дъга на околвръстното тази година
-Веднага след пускането на Люлин започнаха и обещаните пробиви
- Пуснаха метрото до Бизнес Парка и до летището..
- Стартираха програмата за саниране на панелките
- Оправиха проблема с усвоените балкони
..
..
..
Но другото което ме притеснява, е че времето необходимо за подобен род строителство, би било дваж (че и повече) от това необходимо за що-годе традиционно строителство..
Valdemar_BG June 4th, 2011, 09:26 AM Ти па го караш много песимистично бе колега.
За Владая никой не е казвал ,че веднага след откриването на аутобана ще започне разширението, то е предвидено за догодина.
Бистришко шосе в момента се ремонтира.
За панелките днес има една новина в нета виж я.
Метрото си има график ,строи се когато има пари, не го слушай Диков какви ги приказва
И като цяло на фона на това което "не се направи" за 20 години ,сега темпото е наистина похвално, повече кадърни хора като Росен Плевнелиев да има и тази държава ще светне ,е без воля от страна на народа няма как.
wili98 June 4th, 2011, 10:02 AM .....
Не не съм песимистичен.. напротив радвам се..
Бистришко шосе трябваше да го му направят основен ремонт.. в момента го кърпят... Често минавам от там /да не кажа всяка сутрин ;)/
Панелките трябваше да са края на Март т.г. ..сега сме Юни..
Да правят.. ама никога когато са казали.. и не така както са казали..
На фона на което.. тунела няма да е 13 км.. а 1.3 км ;) стой та гледай ;)
И трябваше да почнат този участък първо.... за да могат всички участъци да завършат едновременно.
Защото дефилето е технологично най-трудния у-к... другите са по равно и няма грижи.. технологично имам предвид...
Да не говорим, че трябваше да си стартират преди 1-2 години процедури за легализиране на участъка след Люлин така, че да го направят магистрала и него...
Безспорно сме на прав път..... но трябва да сме и на "магистралния" прав път... не на обиколния...
Логиката ми, е че сега правят основите на нещо поне 10-15 годишно... Като кажат, ще е така... то трябва да е така... а не послед ми... то ние ..така... леко... посменихме...щ
Пак казвам подобно решение наистина е добро.. но аз лично не вярвам, че ще стане...по начина по който започна да излиза като информация.
но дано.
mediar June 4th, 2011, 10:44 AM ^^ Сещате ли се за 20-километровия тунел под Шипка, за който се пишеше в една статия от пишман репортер? А то какво се оказа - 4км тунел и 16км подходи към него...
erik1001 June 4th, 2011, 11:25 AM Преди няколко дни някой беше качил Росен Плевнелиев във сутрешното предаване по БНТ1. Там той (който твърди че не е поне малко политик, да се поправи :) ) каза че ще правят с Бойко Побойко 60+, не помня точно, първи копки и рязания на ленти тази година, на следващия ден се появиха като заглавия във вестниците "60+ първи копки по пътищата тази година". Затова на журналята не бива да се вярва. :bash:
Dragger June 5th, 2011, 11:39 PM Е стига де...
просто на фона на всичко ставащо, 13 км тунел ми звучи, като инджикиплякторен карабадаптор с двойно уджефилско менталитариране.
Но да видим..
Това което практиката е показала с изхвърлянето на нашите "политически фигури", че не бил 13 км тунел, а 1.3 км, ама не било тунел, а мост, ама не бил точно мост а бил насип...и не били компютри а компоти...
+ това е редно в 21 век, ако ще се строи и проектира да се използат техники стейт оф ди арт.. ;)
Аз лично съм силно скептичен..
Припомняйки си как
-Реконструираха пътя през Владая веднага след пускането на Люлин,
-Осветиха пътния възел на магистрала Люлин
-Реконструираха Бистришко шосе
-Започнаха северната дъга на околвръстното тази година
-Веднага след пускането на Люлин започнаха и обещаните пробиви
- Пуснаха метрото до Бизнес Парка и до летището..
- Стартираха програмата за саниране на панелките
- Оправиха проблема с усвоените балкони
..
..
..
Но другото което ме притеснява, е че времето необходимо за подобен род строителство, би било дваж (че и повече) от това необходимо за що-годе традиционно строителство..
Добави и феноменалната велоалея в Младост, покрай която намразих Фандъкова. Първо казва, че ще е готова ноември 2010 - тогава само я почнаха. После каза, че за март ще е готова, после за Великден, после обеща за 24 май да я пусне, не стана. Носеха се слухове за първи юни - тц. В момента не се извършват никакви ремонтни дейности по велоалеята, няма маркировка, няма откриване, няма начало и няма и край! Не стига до метрото, както бяха обещали, а върху нея са накацали коли. Смятам лично Фандъкова отговорна за това! Защото ако беше Бойко кмет щеше да каже - на 5 юли е готова, и на 5 юли щеше да е готова, иначе от Самекс (мисля че така се казваха строителите) щяха да сърбат попара...
blagun June 7th, 2011, 11:05 AM Да не превръщаме темата в политическа говорилня, за софийските инфраструктурни поректи си има теми.
Сега остава от Jaspers да не одобрят 13-километровия двупътен тунел, с което мястото на АМ Струма в Гинес ще изстине. А АПИ ще кажат на пишман-еколозите: "Ето, вижте, ние проектирахме големи тунели, но Европата не ще да дава пари"
DaveMF June 7th, 2011, 04:03 PM В АПИ ЩЕ БЪДАТ ОТВОРЕНИ ОФЕРТИТЕ ЗА ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛ НА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ЛОТ 1 НА АМ „СТРУМА“
На 08.06.2011 г. в Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъдат отворени офертите в открита процедура за възлагане на обществена поръчва с предмет:
„Определяне на изпълнител за допълнително проектиране и строителството на обект: „АМ ”СТРУМА” ЛОТ №1 ДОЛНА ДИКАНЯ – ДУПНИЦА от км 305+220 до км 322+000”.
На 09 март 2011 г. е обявена тръжна процедура за избор на изпълнител на строителство.
Лот 1 на АМ „Струма“ ДОЛНА ДИКАНЯ – ДУПНИЦА от км 305+220 до км 322+000” ще бъде реализиран с финансовата подкрепа на ОП „Транспорт“, СЪФИНАНСИРАНА ОТ Кохезионния фонд на ЕС.
Събитието по отваряне на офертите ще се състои от 12:30 часа на 7-ми етаж в зала 702 в сградата на АПИ.
Източник (http://napi.government.bg/index.php/Начало/960-В-АПИ-ЩЕ-БЪДАТ-ОТВОРЕНИ-ОФЕРТИТЕ-ЗА-ИЗБОР-НА-ИЗПЪЛНИТЕЛ-НА-СТРОИТЕЛСТВОТО-НА-ЛОТ-1-НА-АМ-„СТРУМА“)
Започва се :)
HighwayFan June 7th, 2011, 05:25 PM В АПИ ЩЕ БЪДАТ ОТВОРЕНИ ОФЕРТИТЕ ЗА ИЗБОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛ НА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ЛОТ 1 НА АМ „СТРУМА“ Започва се :) Ако правилно се ориентирам, лот 1 ще свърши около село Блатино, което на 2 км преди Дупница?
radi6404 June 7th, 2011, 06:57 PM e znachi samia tyrk e chak na 9 mart, lele oshte kolko mnogo vreme.
nikidd June 7th, 2011, 07:18 PM e znachi samia tyrk e chak na 9 mart, lele oshte kolko mnogo vreme.
Тръжната процедура е била на 9 Март 2011.
radi6404 June 7th, 2011, 07:38 PM aaha, chudesno shte e, ako naistina oshte tazi godina shte pochnat da stroqt Autobana, tochno tam kade svyrshva Autobana i pochva perfektniq E-79
PhirgataZFs1694 June 7th, 2011, 08:26 PM aaha, chudesno shte e, ako naistina oshte tazi godina shte pochnat da stroqt Autobana, tochno tam kade svyrshva Autobana i pochva perfektniq E-79
Да тази тодина ще го почнат.
Интересно ми е къде й е км 0 на тази магистрала? Гърция или Видин и защо не е като останалите магистрали-км нула да почва от София?/Не ме разбирайте погрешно, не ми е мерак всичко да почва и свършва в София. Интересно ми е защо се нарушава методологията и дали няма общо с първоначалните планове за Струма-2/
ПП:Играта ми с гугъл мапс показа, че това е мерено 100% от ДМ2, даже може би от Румънския бряг:rofl:
Capt.Vimes June 7th, 2011, 09:33 PM Да тази тодина ще го почнат.
Интересно ми е къде й е км 0 на тази магистрала? Гърция или Видин и защо не е като останалите магистрали-км нула да почва от София?/Не ме разбирайте погрешно, не ми е мерак всичко да почва и свършва в София. Интересно ми е защо се нарушава методологията и дали няма общо с първоначалните планове за Струма-2/
ПП:Играта ми с гугъл мапс показа, че това е мерено 100% от ДМ2, даже може би от Румънския бряг:rofl:
Това не означава ли, че в бъдеще темите за АМ Люлин и АМ Струма ще трябва да се слеят?
Astimar June 7th, 2011, 09:50 PM Да тази тодина ще го почнат.
Пък може да има няк'ви планове за нова АМ - Искър. :D
PhirgataZFs1694 June 7th, 2011, 10:30 PM Би трябвало да значи, че се мери от ДМ2-експресен път Видин-Ботевград-АМ Хемус-ССТ-Запдна дъга-АМ Люлин-АМ Струма.
|
|