View Full Version : Nasze autostrady na naszej www

Nikodem
August 23rd, 2004, 08:42 PM
Nieśmiało zgłosiłem pomysł stworzenia strony www traktującej o naszych inwestycjach drogowych, czyli o istniejących i budowanych odcinkach autostrad i dróg ekspresowych. Kilku forumowiczów poparło pomysł, więc myślę,że moglibyśmy coś ciekawego stworzyć.

Prosta strona,np. coś na kształt http://dialnice.szm.sk/. Bez setek map 'planów' i 'projektów' tylko przejrzyście i jasno - co gdzie ile i kiedy. Do tego nasze fotki,których mamy niezłą kolekcję.

Ja niestety nie mam pojęcia o tworzeniu stron,więc musimy to stworzyć wspólnymi siłami i pomysłami.

pzdr

Arek
August 23rd, 2004, 09:21 PM
Jako przykład może też służyc ta bardzo dobra strona o francuskich autostradach, gdzie w bardzo ciekawy sposób przedstawione są zdjęcia wprost z jezdni"
http://franceautoroutes.free.fr/accueil.php

BinioII
August 23rd, 2004, 09:25 PM
Jestem jak najbardziej za :yes:

fredru$
August 23rd, 2004, 09:32 PM
Czemu nie? Choc jak narazie niema specjalnie czym sie chwalic. :)

Sarcasm
August 23rd, 2004, 09:46 PM
Zeby strona byla tylko po Polsku, bo za granica to nie ma sie czym chwalic. Nasze drogi sa najgorsze w Europie, i chyba tylko ustepuja jakoscia drogom ruskim (to tylko moje przypuszczenie, moze i nawet ruscy maja lepsze drogi niz my ale, nie wiem bo nigdy nie byle w rosiji). Lepiej nikomu z zagaranicy nie pokazywac tych naszych osiagniec w dziedzinie budowy drog, bo bylby to jeden wielki obciach i wstyd. Strona powinna wylacznie sluzyc Polakom zainteresowanym w postepie rozwoju prac na normalna infrastruktura drogowa w Polsce. :) :runaway:

BinioII
August 23rd, 2004, 09:46 PM
Czemu nie? Choc jak narazie niema specjalnie czym sie chwalic. :)
Ale nie jest też wcale tak tragicznie. Ileś nowych kilometrów autostrad powstaje i kilka z nich zostanie jeszcze w tym roku otwartych. Warto też dodać, że tempo budowy jest coraz szybsze i w ciągu ostatnich 5 lat liczba nowych niemalże się podwoiła. :)

Pabloss
August 23rd, 2004, 09:50 PM
Taka stronka to świetny pomysł :)

Nikodem
August 23rd, 2004, 09:59 PM
Pewnie,że dobry :) Tylko sama ona sie nie stworzy,trzeba jej pomóc. Kto ma doświadczenie w robieniu www? Jakiś wstępny projekt,a potem krok po kroku razem będziemy ją apgrejdować.

zakrzemarski
August 23rd, 2004, 10:11 PM
Pomysł świetny! Mógłbym niby ja się za nią zabrać, ale mam bardzo średnie umiejętności, moja stronka (www.mojawawa.prv.pl) wygląda chyba dość blado, ale jak wam to wystarczy, to czemu nie?

Pabloss
August 23rd, 2004, 10:21 PM
Cóż ja się na tym zupełnie nie znam :(

BinioII
August 23rd, 2004, 10:29 PM
Pewnie,że dobry :) Tylko sama ona sie nie stworzy,trzeba jej pomóc. Kto ma doświadczenie w robieniu www? Jakiś wstępny projekt,a potem krok po kroku razem będziemy ją apgrejdować.
Osobiście nie mam żadnego, ale znam kumpla, który zjamuje (w każdym razie zajmował się ) tym zawodowo więc mogę z nim pogadać.

Curz
August 23rd, 2004, 10:41 PM
Hmmmmmmmmmmm :)

Ja wlasnie tez mialem taki pomysl aby napisac tu na forum o pomysle stworzenia takiej stronki :) TO jest koniecznosc chlopaki!! :) Co do samej strony - kod html i grafike to moge zrobic, ale przydlaby sie jakis porzadny hosting, bo z taka iloscia zdjec (a sie juz ich napstrykalo dosc sporo!!) to darmowe konto nie wytrzyma... jutro postaram sie zrobic cos i przedstawic na forum :)

Curz
August 23rd, 2004, 10:56 PM
Zrobilem przykladowy top dla stronki (przykladowy powtarzam :) ):

http://lcars.w.interia.pl/autos_1.gif

Eldorado
August 23rd, 2004, 11:12 PM
Jakby byl problem ze zrobieniem strony mozna posluzyc sie systemem forumowym. Co myslicie o takim rozwiazaniu? (oczywiscie ostateczny ksztalt trzeba by jeszcze przedyskutowac)
http://members.lycos.co.uk/tordal/phpBB2/

Zalozenie jest takie ze ma to byc strona informacyjna wykozystujaca engine forumowe jedynie ze wzgledu na wygode :) Co za tym idzie, opcje forumowe takie jak dodawanie postow, edycja usuwanie itp zarezerwowane byly by jedynie dla czlonkow ekipy redagujacej strone. Zwykly uzytkownik moglby jedynie przegladac i czytac (od biedy mozna zostawic jeden dzial do dyskusji)

zalety:
1. wzgledna elastycznosc
2. prostota obslugi (nie trzeba babrac sie w htmlu)

Curz
August 23rd, 2004, 11:18 PM
Pomysl z tym dorum jako stronka jest calkiem niezly - sama wygoda przy pisaniu newsow czy dodawaniu fotek - ale z drugiej strony nie ma tego uroku co zwykla stronka html, z grafika... no ale niech zadecyduja forumowicze :)

Nikodem
August 23rd, 2004, 11:24 PM
IMHO lepsza jest tradycyjna forma strony. To jest zabardzo zbliżone do tego forum.

Ale ten top Curza całkiem całkiem :)

Pod to dałbym kontury Polski, z naniesionymi odcinkami autostrad i ekspresówek + inne 2jezdniowe (np.) i klikając na poszczególne fragmenty przechodzilibyśmy do informacji/zdjęć o tym odcinku.Takie moje pierwsze wyobrażenie...
A wasze?

Eldorado
August 23rd, 2004, 11:34 PM
Mi osobiscie takze o wiele bardziej pasowala by tradycyjna strona (najlepiej w php - łatwosc aktualizacji) ale jak wiadomo problem w tym ze trzeba ja wykonac :( W sumie jesli ma sie skonczyc na gadce-szmatce warto byloby jednak zastanowic sie nad tym systemem forumowym. Uwazam jednak ta forme za ostatecznosc.

BinioII
August 23rd, 2004, 11:42 PM
Pomysł Curza bardzo dobry :okay:, tylko czy nie lepszy był by niebieski (do koloru oznakowań ) i w prawym dolnym rogu banera znak drogi ekspresowej + mapka z trasami (tak jak podał Nikodem)+ te co są w budowie.

Jaracz
August 23rd, 2004, 11:59 PM
Hmmmmmmmmmmm :)

Ja wlasnie tez mialem taki pomysl aby napisac tu na forum o pomysle stworzenia takiej stronki :) TO jest koniecznosc chlopaki!! :) Co do samej strony - kod html i grafike to moge zrobic, ale przydlaby sie jakis porzadny hosting, bo z taka iloscia zdjec (a sie juz ich napstrykalo dosc sporo!!) to darmowe konto nie wytrzyma... jutro postaram sie zrobic cos i przedstawic na forum :)
Ja jestem calkowicie za;) Jestem maniakiem, wiec moge robic i wiecej zdjec, heheheh;))) I bardzo chetnie bym pomagal w jej tworzeniu;) Jesli strona by wyszla (ja znam sie na htmlu, ale nie jestem specem, i nie mam wyczucie "estetycznego" webmastera, dlatego sie nie nadaje;)), to jestem gotow zalatwic calkiem niezly hosting:D

pozdrowka;)

Arek
August 24th, 2004, 12:41 AM
Ze zdjęciami nie będzie chyba problemu, mamy już duże archiwum i wielu chętnych do zrobienia następnych. Ale duzym wyzwaniem będzie zrobienie mapy Polski z zaznaczonymi autostradmi i drogami ekspresowymi. Jedna w njwiększej skali stanowiła by główną część pierwszej strony. Na tej pierwszej nie było by jeszcze zaznaczonych miejsc sfotografowanych. Trzeba pomyśleć ja przejść z mapy największej do tej ze zdjęciami. Ja mam dwa wyjścia:

-pierwsze to podzielenie mapy na xxx części, po kliknięciu na część ukazawyła by się dokładniejsza skala, gdzie były by już widoczne węzły i ikonki zdjęć.

-drugie przewiduje trzy stopnie dojście do zdjęcia, najpierwn mapie głównej po najechaniu myszką na drogę ta by się podświtlała(wyróżniała (http://www.autostrada-a2.pl/show.php?id=1)), a po kliknięciu w następnym oknie ukazywała by sie mapa całej tej drogi. I tu dwie wątpliwości: z A1 nie było by problemu (przewijamy w dół), ale A4 juz by się nie zmieściła, więc wyjściem było by podzielenie drogi na oddcinki, na mapach których były by już ikonki zdjęć.

to moje przemyslenia na początek, następne sa w drodze...

Curz
August 24th, 2004, 10:48 AM
Pomysł Curza bardzo dobry :okay:, tylko czy nie lepszy był by niebieski (do koloru oznakowań ) i w prawym dolnym rogu banera znak drogi ekspresowej + mapka z trasami (tak jak podał Nikodem)+ te co są w budowie.

Co do topa - wiem ze niebieski zgadzalby sie bardziej z polskimi standartami ale mi sie te polskie standarty nie podobaja ale zawsze moza zmienic :> co do znaczkow to ja to tak na szybciora zrobilem, ale tam beda znaczki autostrady i drogi expresowej tylko musze znlaesc w necie gify :)

A co do tej mapki - to tak, zaproponowaliscie niezla sprawe ale to bedzie strasznie skomplikowane :) musimy sie zdecydowac czy chcemy po prostu prosta strone z konkretnymi informacjami czy jeszcze do tego wszystkiego rozne bajery ;) Moim zdaniem to na stronie glownej owszem duza mapa konturowa polski z zaznaczonymi atusotradami, odpowiedni kolor do autostrad juz w uzyciu inny do planowanych/w budowie i po prostu klikasz na dana autostrade i sie przechodzi do dzialu gdzie juz beda linki do newsow, artykulow, doniesien, zdjec itd itd :) a pozatym do tego przydalby sie jakis FAQ z odpowiedziami na jakies przerozne pytania, zaczynajac od prozaicznych - czemu w Polszy tak wolno buduja autostrady, przechodzac do bardziej 'technicznych' czyli np. czemu nie numeruja wyjazdow, jakie sa kategorie mopow, itd itditd :)

Jaracz
August 24th, 2004, 12:32 PM
Tu wklejam mapke, ktora mam na pulpicie, a wzialem swego czasu ze strony GDDKiA (sa zaznaczone tez planowane i istniejace koncesje) i oczywiscie zauktualizowalem w odpowiedni sposob (nie ma tu niestety drog ekspresowych)..

Mysle, ze na stronie moznaby (przynajmniej na poczatek) cos takiego wrzucic, i klikajac na dany fragment (imagemap) moznaby przeczytac rozne rzeczy o tym odcinku, tj. dlugosc, ilosc pasow, beton/asfalt, data oddania, etc. etc. no i zdjecia:)

http://wil.linux.krakow.pl/~disarm/polska10.jpg

Eldorado
August 24th, 2004, 12:51 PM
Ta mapa jest dokladniejsza i wydaje mi sie lepsza do edycji ;).
http://adrk.neostrada.pl/polska.jpg

Arek
August 24th, 2004, 01:04 PM
Ja myślałem o czymś takim, gdzie widać tylko najważniejsze miasta i interesujące nas autostrady i drogi ekspresowe: http://www.roadtraffic-technology.com/projects/a2_toll_motorway/images/map-no.-1.jpg

Jaracz
August 24th, 2004, 01:10 PM
Ja myślałem o czymś takim, gdzie widać tylko najważniejsze miasta i interesujące nas autostrady i drogi ekspresowe:
Jednak badzmy realistami - nikt u nas poki co nie planuje ani A3, ani A8, co najwyzej w dalekiej przyszlosci S3 i AOW jako A8 + dalej S8.. ;)

Ale ogolnie typ Twojej mapy mi sie podoba - o takie cos chodzi..:)

pozdr:)

zakrzemarski
August 24th, 2004, 01:44 PM
przechodzac do bardziej 'technicznych' czyli np. czemu nie numeruja wyjazdow, jakie sa kategorie mopow, itd itditd

A tak BTW, to czemu nie numeruje się zjazdów? ;)

Curz
August 24th, 2004, 02:08 PM
A tak BTW, to czemu nie numeruje się zjazdów? ;)

Sam nie mam pojecia :?

W Czechach np. numeruja tak, ze zjazd ma nr kilometra od Pragi, czyli np. jadac ichnia D11 w strone Hradec Kralove to np. w pierwszej miejscowosci bedzie zjazd np. nr 13 i bedzie to 13 km autostrady od Pragi :) U nas raczej cos takiego by nie wypalilo i trzebaby bylo kolejno numerowac, np. od zachodu na wschod/polnocy na poludnie :)

Jaracz
August 24th, 2004, 02:13 PM
Sam nie mam pojecia :?

W Czechach np. numeruja tak, ze zjazd ma nr kilometra od Pragi, czyli np. jadac ichnia D11 w strone Hradec Kralove to np. w pierwszej miejscowosci bedzie zjazd np. nr 13 i bedzie to 13 km autostrady od Pragi :) U nas raczej cos takiego by nie wypalilo i trzebaby bylo kolejno numerowac, np. od zachodu na wschod/polnocy na poludnie :)
Nie wiem jak na A2, ale na A4 numerowane jest podobne;) To znaczy od zachodu na wschod, kazdy zjazd ma numer kilometra, na ktorym sie znajduje.. Problem w tym, ze nie numeruja tego w ogole na mapach:)

pozdr

BinioII
August 24th, 2004, 02:34 PM
Nie wiem jak na A2, ale na A4 numerowane jest podobne;) To znaczy od zachodu na wschod, kazdy zjazd ma numer kilometra, na ktorym sie znajduje.. Problem w tym, ze nie numeruja tego w ogole na mapach:)

Na A2 jest mieszanka. Na pierwszym (licząc od daty otwarcia) odcinku (Września- Konin) , tam zjazdy mają nr np. 250 (Słupca) nr Sługocina nie pamiętam, ale coś koło 260 i liczono najprawdopodobniej od Świecka, a na odcinku Września Poznań nadano zjazdom imiona ;) (do miejscowości, czy dzielnicy w której się znajdują ) i podniesiono rangę do węzłów.

Co do map to ta zamieszczona przez Arka jest najlepsza, prosta i czytelna. :)

Jaracz
August 24th, 2004, 02:44 PM
Na A2 jest mieszanka. Na pierwszym (licząc od daty otwarcia) odcinku (Września- Konin) , tam zjazdy mają nr np. 250 (Słupca) nr Sługocina nie pamiętam, ale coś koło 260 i liczono najprawdopodobniej od Świecka, a na odcinku Września Poznań nadano zjazdom imiona ;) (do miejscowości, czy dzielnicy w której się znajdują ) i podniesiono rangę do węzłów.

To tak jak na A4 w samym GOPie - tam jest podwojne oznaczenie - kazdy zjazd ma swoj numer i swoja nazwe (np. Batory) - a przy nazwie, co mnie najbardziej zadziwilo - taki obrazek, jak w Niemczech przy skrzyzowaniach autostrad, a to sa przeciez tylko zwykle zjazdy - szok:laugh:
Tak chcemy sie dowartosciowac?:D

pozdr!

Curz
August 24th, 2004, 04:20 PM
To tak jak na A4 w samym GOPie - tam jest podwojne oznaczenie - kazdy zjazd ma swoj numer i swoja nazwe (np. Batory) - a przy nazwie, co mnie najbardziej zadziwilo - taki obrazek, jak w Niemczech przy skrzyzowaniach autostrad, a to sa przeciez tylko zwykle zjazdy - szok:laugh:
Tak chcemy sie dowartosciowac?:D

pozdr!

To dziwne.. bo ja jadac A4 z Wrocka do Gliwic nigdzie nie widzialem tych numerkow zjazdow... jak byla tablica niebieska dluga strzalka na Katowice i strzaleczka w bok, nazwa miejscowosci a na dole tylko odleglosc do wezla, np. 1500m i NIC wiecej... :?

Nikodem
August 24th, 2004, 04:31 PM
Zgadzam się,że mapa Arka najlepsza-prosta i czytelna, ale chyba trzeba by ją większą zrobić. Może wykorzystać menu z http://www.autostop.com.pl/autostop/rozklad.htm ?

Nazwa strony=adres strony? Jakie pomysły? :)

Eldorado
August 24th, 2004, 04:43 PM
Dzieje sie to czego najbardziej sie obawialem - schodzimy na mniej istotne tematy zapominajac o najwazniejszych kwestiach tzn:
1) Ustalenie kto ma zajac sie tworzeniem strony
2) Znalezienie odpowiedniego hostingu

eosendil
August 24th, 2004, 04:58 PM
chętnie bym pomugł jak by było takie zapotrzebowanie :) . Tylko błagam, niech nie będzie to typowa strona "just-html", bo to imho dosyć przestażałe.

znam się troszeczke na flashu (logo, menu, może nawet i mapa z tymi podświetlanymi drogami najlepiej by wyszło imho na flashu)

fredru$
August 24th, 2004, 05:32 PM
chętnie bym pomugł jak by było takie zapotrzebowanie :) . Tylko błagam, niech nie będzie to typowa strona "just-html", bo to imho dosyć przestażałe.

znam się troszeczke na flashu (logo, menu, może nawet i mapa z tymi podświetlanymi drogami najlepiej by wyszło imho na flashu)

Ja mysle, ze forma forumowa jest najlepsza, bo szybko sie aktualizuje, pozwala wszystkim forumowiczom brac aktywny udzial w jej tworzeniu, i daje mozliwosc natychmiastowej wymiany informacii i opinii miedzy uczestnikami

eosendil
August 24th, 2004, 05:45 PM
Ja mysle, ze forma forumowa jest najlepsza, bo szybko sie aktualizuje, pozwala wszystkim forumowiczom brac aktywny udzial w jej tworzeniu, i daje mozliwosc natychmiastowej wymiany informacii i opinii miedzy uczestnikami

ale forma forumowa (co za nazwa :) ) nie jest przejrzysta i nie widać na pierwszy rzut oka jaki jest stan. moje zdanie.

Jaracz
August 24th, 2004, 07:42 PM
Dzieje sie to czego najbardziej sie obawialem - schodzimy na mniej istotne tematy zapominajac o najwazniejszych kwestiach tzn:
1) Ustalenie kto ma zajac sie tworzeniem strony
2) Znalezienie odpowiedniego hostingu
Jesli bedzie juz ustalony projekt strony, i punkt 1., to punkt 2. biore na siebie:)

pozdr

Nikodem
August 24th, 2004, 07:55 PM
Earendil, mógłbyś zatem spróbować coś stworzyć? Jakiś pierwszy projekt, tak jak tutaj pisaliśmy. Potem już będzie z górki, byle zacząć. :)

cudak
August 24th, 2004, 08:02 PM
Pomysł super - ja kiedys dawno temu wraz z AGC myślałem o tym i próbowałem za to się wziąć . Mam zebrane masę materiałów i zdjęć - jeśli autor chciałby wesprzeć się moimi materiałami nie ma problemu - polecam swoje usługi . Problem ze mną jest taki , że ja nie znam html i tego typu rzeczy !

eosendil
August 24th, 2004, 08:24 PM
Earendil, mógłbyś zatem spróbować coś stworzyć? Jakiś pierwszy projekt, tak jak tutaj pisaliśmy. Potem już będzie z górki, byle zacząć. :)

nie ma sprawy. ale wszystkie większe texty (no chyba nie w pierszym projekcie) i opisy by musiał któryś z was zrobić... bo ja się (po polsku) do tego nie nadaje ;) :D

A wszystkie materiały (foty, texty, opisy) powinny być wpierw zebranne u kogoś kto je zbierze, uporządkuje, wysegreguje ważne i mniej ważne itd... (było by nie źle, gdyby ten ktoś się troche znał na temacie autostrad i wiedział miej więcej co i jak jest aktualne itp.)

Arek
August 24th, 2004, 08:31 PM
Padło juz wiele zgłoszeń chętnych do tworzenia strony, więc może trochę uporządkujmy tę kwestię, czyli "forma i treść nowej strony". Bedzie potrzebna grupa osób, która zna sie na tworzeniu stron internetowych i wszelkimi zagadnieniami z tym związanymi, oraz druga grupa , która zgromadzi materiały na stronę, czyli uporządkowanie zdjęć, zdobycie map, FAQ, opisy poszczególnych autostrad i ekspresowych. W ten sposób uporzadkujemy jakoś prace i damy każdemu pole do popisu. Co wy na to?

Ja osobiście jako humanista zgłaszam się do tej drugiej grupy.

eosendil
August 24th, 2004, 08:43 PM
ja się zgłąszam do pierwszej grupy :)

jak pokazuje przykłąd stonki A2 flash ma ogromne możliwości co do multimedialności. hmmm, trudna sprawa :)

BinioII
August 24th, 2004, 09:08 PM
HTML i stronki to nie dla mnie czarna magia więc piszę się do grupy nr 2 :)

Jaracz
August 24th, 2004, 09:22 PM
zglaszam sie do 2. grupy:)

eosendil
August 25th, 2004, 03:56 PM
... no i co dalej? :)

Eldorado
August 25th, 2004, 04:11 PM
no teraz niech osoba odpowiedzialna za projekt bierze sie do roboty :P a gdy skonczy, przedstawi efekt swojej pracy do oceny na forum :)

eosendil
August 25th, 2004, 04:25 PM
no teraz niech osoba odpowiedzialna za projekt bierze sie do roboty :P a gdy skonczy, przedstawi efekt swojej pracy do oceny na forum :)

o ile się nie myle, to jeszcze takiej osoby nie ma :sly: albo coś przegapiłem

azzy
August 25th, 2004, 04:40 PM
Zglaszam sie do grupy 1. Niedlugo pokaze forumowiczom projekt.

tvnmaniak
August 26th, 2004, 07:17 PM
Hmm.. moze to się Wam spodoba: kliknij (http://www.tvn.epox.net.pl/inne/stronka.html)

Tam w gornym prawym rogu mogłoby byc logo Skyscraper City. Próbowałem je tam zamiescic, ale mam tylko logo z bannera (ma małe rozmiary i brzydko wygląda)

BinioII
August 26th, 2004, 08:02 PM
Hmm.. moze to się Wam spodoba: kliknij (http://www.tvn.epox.net.pl/inne/stronka.html)

Tam w gornym prawym rogu mogłoby byc logo Skyscraper City. Próbowałem je tam zamiescic, ale mam tylko logo z bannera (ma małe rozmiary i brzydko wygląda)

Ładnie to wygląda:), fajna kolorystyka pasująca do tematu (kolor tablic kierunkowych) Układ też mi odpowiada. (oceniłem tylko ogólny wygląd)

Arek
August 26th, 2004, 08:23 PM
Wygląda naprawdę super!

Jaracz
August 26th, 2004, 08:37 PM
Ekstra:)

Btw. jutro wrzuce dosc ciekawe (miejmy nadzieje, ze takie wyszly) zdjecia z calej A4, powybieram takie, ktorych jeszcze nie bylo:D

pozd

Eldorado
August 26th, 2004, 08:40 PM
awers: :okay:
Webmastera chyba juz mamy (chyba ze sa jeszcze jacys pretendenci ze swoimi projektami?)
Teraz pora na hosting..jakies pomysly?:) ma ktos mozliwosc darmowego zalatwienia?:)

eosendil
August 26th, 2004, 08:52 PM
ja pracuje nad stroną w formacie flash ale to potrwa jeszcze troszeczke... mape już mam :)

ale jeśli ma to być zwykła strona html to ta od awersa też mi się podoba :cheers:

Eldorado
August 26th, 2004, 09:39 PM
flash jest dobry na prezentacje. Strony ktore w zalozeniu maja byc czesto aktualizowane latwiej jest prowadzic w htmlu (tak mi sie zdaje :)).

eosendil
August 26th, 2004, 09:50 PM
flash jest dobry na prezentacje. Strony ktore w zalozeniu maja byc czesto aktualizowane latwiej jest prowadzic w htmlu (tak mi sie zdaje :)).

też mi się tak wydaje... gdyby był sprawniejszy we flashu nie było by problemu, ale jestem zwykłym cieniasem :)

Może jakiś banner albo coś w tym rodzaju zrobić jako flash... po prostu żeby nie było tak... normalnie ;)

tvnmaniak
August 26th, 2004, 10:00 PM
też mi się tak wydaje... gdyby był sprawniejszy we flashu nie było by problemu, ale jestem zwykłym cieniasem :)

Tak, tak... a stronke o Gdansku to kto zrobił...

Może jakiś banner albo coś w tym rodzaju zrobić jako flash... po prostu żeby nie było tak... normalnie ;)

Też tak myslę. Może zrobiłbyś górne menu we flashu? A lewe menu i newsy zostałyby w html'u?

fredru$
August 27th, 2004, 04:00 AM
sorry, pomylka

fredru$
August 27th, 2004, 04:01 AM

Wyglada fajnie, tylko wydaje mi sie, ze ciemne litery na jasnym tle sa mniej meczace dla wzroku, przy wiekszym tekscie. Tak wlasnie jak tu, na skyscrapercity.

Pabloss
August 27th, 2004, 10:53 AM
Świetnie , że wszystko posuwa się tak naprzód:)
A tak się bałem, że tylko na gadaniu się skończy...

tvnmaniak
August 27th, 2004, 12:37 PM
Wyglada fajnie, tylko wydaje mi sie, ze ciemne litery na jasnym tle sa mniej meczace dla wzroku, przy wiekszym tekscie. Tak wlasnie jak tu, na skyscrapercity.

Nie chciałem, aby strona była tradycyjnie zrobiona, czyli czarna czcionka na białym tle... Ale może zrobmy głosowanie :D Jak ma wyglądać stronka: kolorystyka, czcionka, układ itd :D

fredru$
August 27th, 2004, 01:26 PM
Nie chciałem, aby strona była tradycyjnie zrobiona, czyli czarna czcionka na białym tle... Ale może zrobmy głosowanie :D Jak ma wyglądać stronka: kolorystyka, czcionka, układ itd :D

Alez nie ja nie sugerowalem czarnej czcionki na bialym tle, ja sugerowalem ciemne czcionki na jasnym tle

tvnmaniak
August 27th, 2004, 02:12 PM
Dobra, zrobiłem dwie wersje:

wersja 1 (http://tvn.epox.net.pl/inne/stronka.html) wersja 2 (http://tvn.epox.net.pl/inne/stronka2.html)

Piszcie, która lepsza ;)

fredru$
August 27th, 2004, 02:36 PM
Dobra, zrobiłem dwie wersje:

wersja 1 (http://tvn.epox.net.pl/inne/stronka.html) wersja 2 (http://tvn.epox.net.pl/inne/stronka2.html)

Piszcie, która lepsza ;)

Wedlug mnie druga wersja jest lepsza. Widac ze zabrales sie do pracy na calego, to wspaniale! :)

BinioII
August 27th, 2004, 02:45 PM
Mam problem bo druga jest równie dobra jak pierwsza. Jednak przyznam rację Ciemne na jasnym są lepiej widoczne, więc jestem z obcją nr 2
dzięki za zrobienie wzorów stronki :)
PZDR

fredru$
August 27th, 2004, 02:59 PM
Nie chcialbym ci zawracac wiecej glowy, ale mam jeszcze jedna sugestie: Czy mozna by bylo na ciemno niebieskich sekcjach zrobic biale obramowki ? :)

tvnmaniak
August 27th, 2004, 03:24 PM
Nie chcialbym ci zawracac wiecej glowy, ale mam jeszcze jedna sugestie: Czy mozna by bylo na ciemno niebieskich sekcjach zrobic biale obramowki ? :)

o to (http://tvn.epox.net.pl/inne/stronka2a.html) chodziło?

Pabloss
August 27th, 2004, 03:37 PM
Teraz wygląda to jeszcze lepiej :applause:

fredru$
August 27th, 2004, 03:48 PM

Tak wlasnie o to :) To ozywilo stronke

tvnmaniak
August 27th, 2004, 03:56 PM
A ma ktoś moze duze logo Skyscraper City?

Schroedinger's Cat
August 27th, 2004, 05:36 PM
:applause:
Widzę że zabraliście się do roboty, gratuluję !
Wspieram duchowo ten pomysł :)

Schroedinger's Cat
August 27th, 2004, 05:39 PM
A ma ktoś moze duze logo Skyscraper City?

znalazłem takie tylko (http://www.worldcityphotos.org/button-skyscrapercity.gif)

Może wyślij PM do Jana, on powinien pomóc.

tvnmaniak
August 27th, 2004, 05:56 PM
znalazłem takie tylko (http://www.worldcityphotos.org/button-skyscrapercity.gif)

Może wyślij PM do Jana, on powinien pomóc.

Dzięki, tego własnie szukałem.

Dobra.. a jak wypada kolejna wersja (http://tvn.epox.net.pl/inne/stronka3.html) stronki?

Schroedinger's Cat
August 27th, 2004, 06:01 PM

Dobra.. a jak wypada kolejna wersja (http://tvn.epox.net.pl/inne/stronka3.html) stronki?

Świetna robota, logo SSC fajnie się wkomponowało !:)

P.S. fajnie że i ja się na coś przydałem :bowtie: :crazy2: :crazy2: :crazy2:

fredru$
August 27th, 2004, 08:02 PM

Jednak mysle ze wersia numer dwa jest lepsza - jednolite natezenie jasnosci tla. A co do logo, to czy ty nie naruszasz praw autorskich ?

cudak
August 27th, 2004, 08:12 PM
Zajebisty projekt - podobaja mi się obydwa . Zgłaszam się do drugiej grupy . Dobrze byłoby umieścić osobne podstrony o A1 , A2 itd. - trochę historii , mogę napisac mały esej !
Właśnie wróciłem z długiej delegacji , a tu takie wieści -WOW . Pewnie podobnie jak wielu z Was mam dużo materiałów i zdjęć . Pamiętajcie mogę podrzucić :)
Ktoś wspominał o porządnym hoście , który to ?

Zgadzam się coś fajnego ruchomego we flashu u góry , a resztę lepiej pozostawić w html'u teraz za dużo się dzieje na naszych drogach .

Schroedinger's Cat
August 27th, 2004, 08:21 PM
A co so logo, to czy ty nie naruszasz praw autorskich ?

Też się nad tym zastanawiałem. Po prostu trzeba będzie powiedzieć Janowi o tej inicjatywie i spytać się go, czy można używać tego logo.

Mnie się wydaje, że można. Kliknij na link który zapostowałem - tam to logo wygląda jak button i taki też ma adres. Wydaje mi się, że jak użyje się go jako odnośnik do SSC to będzie to jak najbardziej legalne :)

fredru$
August 27th, 2004, 08:33 PM
Też się nad tym zastanawiałem. Po prostu trzeba będzie powiedzieć Janowi o tej inicjatywie i spytać się go, czy można używać tego logo.

Mnie się wydaje, że można. Kliknij na link który zapostowałem - tam to logo wygląda jak button i taki też ma adres. Wydaje mi się, że jak użyje się go jako odnośnik do SSC to będzie to jak najbardziej legalne :)

Jako baton, to zmienia postac rzeczy, ale mi sie wydaje ze jednak trzeba zapytac o pozwolenie

Jaracz
August 27th, 2004, 09:09 PM
Ktoś wspominał o porządnym hoście , który to ?

Ja:D Jedyny warunek - zero komercji:) Ale to chyba nie jest problem:)

P.S. witamy z powrotem:)

pozdr!

Jaracz

cudak
August 27th, 2004, 09:37 PM
A no widzisz a ja byłem w Twoim mieście . Widziałem , że Trasa Nowotorska jest praktycznie gotowa .

PS : W nocy szalałem w Cieniu na Św. Jana i w klubie chyba Frantic na Szewskiej jeśli się nie mylę - super było :D
PZDR

fredru$
August 28th, 2004, 12:40 AM
@ awers

Tak przegladalem fotorelacje jaracza z A-4 :cheers: i przyszlo mi do glowy, ze te ciemnoniebieskie pola moznaby zastapic zielonymi, tez z biala obramowka i jeszcze dodac biala obramowke do wszystkich niebieskich pol - tj. do bannera i do menue, to by przypominalo barwy tblic na autostradzie, takie jak te:

Ps:Przepraszam, jesli Cie zaczynaja dreczyc moje pomysly :)

http://wil.linux.krakow.pl/~disarm/nowe/S3400048.JPG

http://wil.linux.krakow.pl/~disarm/nowe/S3400128.JPG

tvnmaniak
August 28th, 2004, 10:29 AM
Postaram sie to zrobic, ale w ten weekend niestety obawiam sie, ze nic nie zdziałam. Sąsiad się żeni, za chwile wesele a jego goscie stali się równiez goscmi w moim domu ;)

Schroedinger's Cat
August 28th, 2004, 10:29 AM
PS : W nocy szalałem w Cieniu na Św. Jana i w klubie chyba Frantic na Szewskiej jeśli się nie mylę - super było :D
PZDR

Cienia nie znam, natomiast Frantic czyli dawna Gorączka jest mi znana :D
Tak w ogóle Szewska to zagłębie krakowskich dyskotek, poza frantikiem są jeszcze 2. Takie klimaty średnio mi podchodzą (wolę va banque na rynku), ale jak ktoś chce pobansować to będzie w 7 niebie :):)

A co do krakowskich dróg to niedawno założyłem wątek o węźle na radzikowskiego. Jeżeli jechałeś przez rondo Ofiar Katynia w stronę Olkusza czy Katowic (koło makro i euromarketu opla) to powinieneś to widzieć.

cudak
August 29th, 2004, 11:26 PM
Słuchajcie napisałem taki krótki esej wraz z historią naszych autostrad . To tylko szkic trochę napisałem go z pamięci :) . Jeśli jakieś daty się nie zgadzają lub są inne błedy merytoryczne proszę o poprawki . Nie byłem tylko 2 dat pewny oddania A2 i A4 w latach 80-tych . Jeśli ktoś zna dokładną datę lub może potwierdzić to co napisałem będę wzięczny .

" Polskie autostrady i drogi ekspresowe .

Tutaj ble , ble coś można ściemnić - Wiemy , że to dziwne , ale autostrady i drogi ekspresowe od dawno nas interesowały . Te betonowo-asfaltowe wijące się kilometrami drogi mają dla nas swój tajemniczy urok….. . Choć podobne są na całym świecie nasze polskie……… . Zwane potocznie krwiobiegiem gospodarki służą nie tylko szybkiemu i wygodnemu przemieszczaniu , ale również służą rozwojowi rejonów przez które przechodzą , podnoszą bezpieczeństwo ( dane statystyczne uczą , że na autostradzie dochodzi do 70 % mniej wypadków i ginie o tyleż mniej ludzi niż na tej samej „zwykłej” drodze )…………….. i takie tam

Autostrada - drogowa kołowa przystosowana do szybkiego ruchu samochodowego, z bezkolizyjnymi skrzyżowaniami i co najmniej dwoma pasami ruchu w każdą stronę. Na autostradzie obowiązuje zakaz ruchu poprzecznego, nawracania, zatrzymywania się na pasie awaryjnym (odpowiednik pobocza), poruszania się pieszo i na rowerach. Autostrady charakteryzują się wyższą jakością nawierzchni, osobnymi pasami do włączania się do ruchu, ogrodzeniami przed zwierzyną i ludźmi. Drogi te omijają tereny zamieszkałe ( źródło www.wikipedia.org )

Pierwszą autostradę ( choć nie już w dzisiejszych standardach oddano w 1923 roku we Włoszech ) . W roku 1933 faszystowskich Niemczech ruszył wieki program budowy autostrad , który stał się podstawą wyznacznikiem dla wszystkich istniejących dzisiaj tego typu dróg na świecie . Pod koniec II wojny światowej głównodowodzący wojsk sprzymierzonych gen. Dwight Eisenhower zobaczywszy wybudowane przez III Rzeszę ( do początku wojny wybudowano na terenie ówczesnych Niemiec ponad 3800 km ) autostrady w zajętych zachodnich Niemczech był pod takim kolosalnym wrażeniem , że kiedy został prezydentem w 1953 r. ogłosił wielki amerykański plan budowy autostrad , który z jednej strony był wynikiem gigantycznego rozwoju motoryzacji po II wojnie światowej ( i był bezwzględnie konieczny ) z drugiej strony miał służyć rozwojowi kraju . Przed II wojna Światową przejechanie samochodem z jednego krańca USA na drugi było przedsięwzięciem wręcz niemożliwym i rzadko podejmowanym . Dzisiaj sieć amerykańskich autostrad jest największa na świecie i przekracza ponad 90 tyś kilometrów !!

Pierwszymi na obecnych ziemiach Polski zbudowanymi autostradami było pięć odcinków które zostały oddane do użytku w 1936 r. :
1. Obecna A6 – od Gr. Państwa w Kołbaskowie do zjazdu z obecną drogą DK13 – 2,7 km – 2 pasy w każdym kierunku
2. Obecna DK 22 – od Elbląga Wschód do miejscowości Nowe Monasterzysko – 14 km
3. Obecna DK 22 – Szalami - Maciejewo – 5,7 km
Owe odcinki były częścią niemieckiej autostrady tzw. RAB – łączącej Berlin ze Prusami Wschodnimi tzw. Berlinki – szczegółowy opis tej drogi znajdziecie na stronach - http://www.berlinka.pcp.pl

4. Obecna A4 – odcinek od Wrocławia do Krzywej – pond 90 km dwupasmowej autostrady
5. i najmniej znany – obecnie DK 88 z Portu Gliwice do Bytomia – 12 km

Do końca wojny na terenie Polski powstały jeszcze łącznie ponad 210 km , a podczas wojny jeszcze dodatkowe 29 km ( dwu i jednopasmowych autostrad ) – szczegółowe dane znajdziecie na stronie http://www.autobahn-online.de/ausserdeutschestrecken.html
Wszystkie one zostały wykonane w technologii „betonowej” .

Temat autostrady zniknął z polskiej rzeczywistości na bardzo długie lata i dopiero w połowie lat 70 - tych rozpoczęto za rządów Edwarda Gierka przy pomocy zachodnich kredytów do budowy nowoczesnej sieci dróg odpowiadający rozwijającemu się wtedy szybko Państwu .

Wynikiem tego bardzo krótkiego okresu „dobrobytu” i „budowy drugiej Japonii” była próba wybudowania autostrady A2 . Jej strategiczne położenie nie miało wtedy takiego jeszcze znaczenia jak dziś , gdyż ruch samochodowy na trasie Wschód - Zachód był wtedy minimalny, ale rozpoczęto jej budowę ze względów politycznych i propagandowych . Chodziło o zbliżającą się w 1980 r. olimpiadę w Moskwie i chęć przez ówczesne władze pokazaniu światu Polski jako kraju nowoczesnego . Wynikiem tych prób była budowa 34 km odcinka A2 z Wrześni do Goliny ( jednak oddanego dopiero w 1984 r. ? ) następnie po kilku latach przedłużonego do Konina i niedokończony 16 km odcinek na Mazowszu pomiędzy miejscowością Wiskitki k/Żyrardowa do Bolimowa w Puszczy Bolimowskiej – nazywany niekiedy „olimpijką „ .
http://www.zdjeciacudaka.pulsnet.pl/Rozne/PlanOlimpijki.JPG

Rozpoczęto również budowę A4 pomiędzy Katowicami i Chrzanowem , lecz tu również odcinek oddano do ruchu w 1982 r. by pod koniec lat 80-tych „podciągnąć” A4 do Krakowa

Jak widać nie wiele przybyło nam wtedy autostrad , które zostały oddane do użytku dopiero w latach 80-tych . Ale wynikiem tego boomu budowlanego było powstanie kilku ważnych dróg w kraju :
- osławionej „gierkówki” czyli dwupasmowej trasy katowickiej pomiędzy Warszawą – Katowicami i Bielskiem - wybudowanej w latach 1974-76 w dużej mierze przez LWP .
- ekspresowej Wschodniej Obwodnicy GOP
- ekspresowej obwodnicy Trójmiasta w latach 1977-78
I kilku pomniejszych odcinków jak : Poznań – Września , Katowice – Ustroń , Warszawa – Grójec itp.
Wynikiem tamtych działań jest również powstanie ok. 6000 km dróg głównych z poszerzonym i utwardzonym poboczem , choć proces przebudowy trwał do połowy lat 80-tych . W ten sposób przebudowano min. DK 2 , DK 7 , DK8 itp. "

i co o tym sądzicie? :)

eosendil
August 29th, 2004, 11:31 PM
... cool! :)

a mi udało się skończyć pierwszą wersje bannera (http://www.eugewalt.de/)... co sądzicie?

Arek
August 29th, 2004, 11:36 PM
W dwóch miejscach są za częste powtórzenia słowa "autostrada o i te linki do innych stron trzeba będzie wyciąć. Reszta OK.

A Baner po prostu miodzio!

tvnmaniak
August 29th, 2004, 11:44 PM
... cool! :)

a mi udało się skończyć pierwszą wersje bannera (http://www.eugewalt.de/)... co sądzicie?

Dla mnie bomba, ale hmm może bys zmienił efekt pojawiania sie logo SCY na inne? Zwykłe zanikanie - moim zdaniem - wystarczy. Ale te efekty z numerają... :okay: :cheers:

PS. To jest "ArchitextOne Type"?

Eldorado
August 29th, 2004, 11:46 PM
awers: świetna robota :cheers: (mozesz zdradzic jakiego programu(ów) uzywasz do tworzenia takich stronek? :) )
Earendil: banner tez super

eosendil
August 30th, 2004, 12:00 AM
ok, zrobiłem drugą wersje...

ps:
napisy: "Architext"
numery: "Abduction"

tvnmaniak
August 30th, 2004, 12:25 AM
awers: świetna robota :cheers: (mozesz zdradzic jakiego programu(ów) uzywasz do tworzenia takich stronek? :) )

Jeżeli chodzi o html to WebSite PRO (http://website.e-clipse.org/) a grafikę przygotowuję w Corelu (czasami we współpracy z Power Pointem :D)

@Earendil

Dla mnie ładniejsza jest wersja druga ;)

eosendil
August 30th, 2004, 12:45 AM
ok, jak na razie wersja druga :)
ale postaram się jeszcze wszystko przemyśleć... może wpadne na coś lepszego

BTY
August 30th, 2004, 01:29 AM
Do cudaka: za gierka to budowalismy druga polske a nie druga japonie, ktora budowalismy za walesy
Zainteresował mnie ten fragment: ,,16 km odcinek na Mazowszu pomiędzy miejscowością Wiskitki k/Żyrardowa do Bolimowa w Puszczy Bolimowskiej – nazywany niekiedy „olimpijką '' - czy po tej drodze sie obecnie jezdzie, czy moge gdzies zdjecia zobaczyc, czemu jej nie ma na zadnych mapach?
Kibicuje budowie strony, co prawda materialnie (czynem społecznym) j ej nie wspomoge, ale wspieram duchowo.

fredru$
August 30th, 2004, 03:22 AM
@ Earendil

Moze by tak zrobic, aby w momencie pojawiania sie poszcegolnycyh numerow autostrad, pojawialy sie w czesci banera fotki z najciekawszego frgmentu danej autostrady. Mysle ze to by ozywilo kolorystycznie tego banera, jak rowniez uczynilo go wzbudzajacym zaintersowanie, bo teraz jest taki monotonny, a wlasciwie duotonny, Wiem, wiem, ze to sa kolory tablic informacyjnych, ale to i tak nie zmienia odbioru. Moznaby jeszcze pomyslec nad zastosowaniem zielonego, jako tla w naglowkach - ta uwaga jest skierowana takze do awersa :)

fredru$
August 30th, 2004, 03:54 AM
@ cudak

Mysle ze esej jest OK. :cheers: Ale rzeczywiscie, tak jak wspomnial BTY, za Gierka budowalismy 2-ga Polske i "szukalismy 20-miljardow zl", a 2-ga Japonie to Walesa obical zbudowac jako przewodniczacy Solidarnosci, potym jak zachwycil sie tym krajem podczas wizyty.

cudak
August 30th, 2004, 07:33 AM
Dzięki za uwagi pozmieniam to i jeszcze uzupełnię .

Zdjęcia "olimpijki" były pokazywane na forum , ja mam je na kompie w swoim archiwum . Na pewno umieścimy je na naszej stronie . Kiedyś nawet pod Wiskitkami byłem na "olipmijce " . Tam jest tylko usypany pas ziemi , ale w okolicach Kamionki są gotowe wiadukty i betonowe pasy drogi .

Wersja numer 2 jak dla mnie :)

Schroedinger's Cat
August 30th, 2004, 10:44 AM
Super robota chłopaki !

Nikodem
August 30th, 2004, 11:19 AM
Dawno mnie tu nie było i tu takie niespodzianki! :okay:

Esej bardzo fajny,a bannery mam oba takie same:/

Jaracz
August 30th, 2004, 11:40 AM
Zajebisty artykul o autostradach i nie tylko jest tu (http://www.gddkia.gov.pl/html/dda.htm). Moznaby sie na nim w kilku punktach oprzec:)

BinioII
August 30th, 2004, 01:59 PM
Fajny artukuł. Odwaliłeś kawał dobrej robotu. :okay: Zaskoczyłeś mnie również w sprawie budowy drogi pod Żyrardowej.
Co do daty oddania A2 Września- Śługocin (zjazd na Golinę) to "Przewodnik po Polsce" (SIT Warszawa1991) podał datę 1985r. Dodam jeszcze, że rojekt autostrady Pod Poznaniem opracowali również Niemcy w czasie II Wojny. I nawet była ona budowana przez jeńców z obozu w Żabikowie (ob. dzielnica Lubonia), gotowe były fundamenty Wiaduktów (Przy budowie nowej A2 zostały one rozebrane).

cudak
August 30th, 2004, 02:00 PM
OK , wykorzystamy ten artykuł , przygotuje dzisiaj poprawiony tekst :)

BinioII
August 30th, 2004, 02:07 PM
@Earendil Niesamowicie wyglądają te banery, jeśli chodzi o to która jest lepsza to obstawiam nr1

eosendil
August 30th, 2004, 09:38 PM
co do tych fotek w bannerze to miałem ten sam pomysł ale szukam jeszcze fajnych zdjęć... no ale walcie dalej ostro: co trzeba zmienić, polepszyć, bla bla bla

a tak btw: jest w ogóle jakaś autostrada A3??? :lol:

fredru$
August 30th, 2004, 10:56 PM
co do tych fotek w bannerze to miałem ten sam pomysł ale szukam jeszcze fajnych zdjęć... no ale walcie dalej ostro: co trzeba zmienić, polepszyć, bla bla bla

a tak btw: jest w ogóle jakaś autostrada A3??? :lol:

Autostrada A-3 zostala przemianowana na S-3, tu jest artykol o niej:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=129312

eosendil
August 30th, 2004, 11:15 PM
Autostrada A-3 zostala przemianowana na S-3, tu jest artykol o niej:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=129312

a to dupa jednak, trzeba teraz banner zmienić... co to będzie teraz? 1, 2... 4 :dunno: ;)

fredru$
August 31st, 2004, 12:32 AM
a to dupa jednak, trzeba teraz banner zmienić... co to będzie teraz? 1, 2... 4 :dunno: ;)

Tu jest zdjecie Sulechowa w Lubuskim z fragmentem DK-3, nie jestem pewien czy przyszla S-3 bedzie przebiegac tym sladem
http://strony.sulechow.net/zdjecia/index.html

BinioII
August 31st, 2004, 01:13 PM
Z A3 zrezygnowano i stwierdzono, że będzie S3 podobnie z 8. Za to mamy jeszcze mały bo mały ale jednak 20km A6 i A18, która będzie dobudowana do Olszyny więc może być 1,2,4,6,18

BinioII
September 4th, 2004, 07:11 PM
Oto zestawienie w tabeli odcinków autostrad w PL. Przygotowane na stronkę napiszcie co o tym sądzicie i czy ta forma i układ oraz dane wam odpowiadają
(Jak ktoś chce w to zestawienie w formie tabeli w Wordzie to mogę niech powie dostanie jako PM) Jeśli daty się niezgadzają bądź inne dane to Wołać.
Oddane przed II wojną
( od lewej)
NR odcinek długość w km rok oddania ilość pasów cena
A4 Krzyżowa – Wrocław 92 1936 2+2 Darmowa
A6 Kołbaskowo –Szczecin Dąbie 19 1936-37 2+2 Dar.
A18 Golnice – Krzyżowa 17 1937 2+2 Dar.
ODDANE W LATACH 1980-1993
A1 Tuszyn – Piotrków Tryb. 16 1989 2x2+awar.Dar.
A2 Września – Sługocin 34 1985 2x2+awar.11pln
Sługocin- Konin 15 1989 2x2+awar. Dar.
A4 Chrzanów – Kraków 28 1982 2x2+awar. 5pln
Katowice - Chrzanów 33 1988-93 2x2+awar. Kat-Mys.3 5pln
ODDANE PO 1993R
A2 Komorniki – Poznań Krzesiny 13 IX 2003 2x2+awar. Dar.
Poznań Krzesiny – Września 38 XI 2003 2x2+awar. 11pln
A4 Kraków Balice- 16 1994 2x2+awar. Dar.
-Kraków Swoszowice
Kraków Swoszowice – Weliczka 8 VI 2003 2x2+awar. Darmowa
Chorzów Batory - Katowice 4 2001 3+3 Darmowa
A4 Wrocław – Nogawczyce 126 2001 2x2+awar. Dar.
Nogawczyce – Kleszczów 17 XI 2003 2x2+awar. Dar.
Jędrzychowice- Zgorzelec 2 1993 2x2+awar. Dar.
Materiały pomocnicze
-http://www.berlinka.pcp.pl
-http://www.autobahn-online.de
-http://www.gddkia.gov.pl/html/dda.htm
-www.mi.gov.pl
dostępnych map

Jaracz
September 5th, 2004, 01:54 PM
Krzaków Swoszowice – Weliczka 8 VI 2003 2x2+awar. Darmowa
Chorzów Batory - Katowice 4 2001 3+3 Darmowa
dostępnych map
Ja Ci dam kRZaków;P
Ten odcinek ma 3+3+awar.:)

tak samo Chorzow Batory-Katowice ma awaryjny pas:)

A poza tym - swietna robota!:)

pozdr

BinioII
September 5th, 2004, 04:29 PM
Ja Ci dam kRZaków;P
Ten odcinek ma 3+3+awar.:)

Sory za literówkę naturalnie chodziło o Kraków i już poprawiam.
tak samo Chorzow Batory-Katowice ma awaryjny pas:)

A poza tym - swietna robota!:)

pozdr
Trochę też wyjaśniam tam, gdzie pisałem 3+3, założyłem, że pas awaryjny istnieje i nie wyróżniłem go.
I jeszcze jedno mam nadzieję, że nie pomyliłem dzielnic Krakowa przy nazywaniu węzłów (zjazdów)?
PZDR

Jaracz
September 5th, 2004, 08:55 PM
Trochę też wyjaśniam tam, gdzie pisałem 3+3, założyłem, że pas awaryjny istnieje i nie wyróżniłem go.
I jeszcze jedno mam nadzieję, że nie pomyliłem dzielnic Krakowa przy nazywaniu węzłów (zjazdów)?
PZDR
Oki, wiec 3+3 na krakowskiej obwodnicy jest od wezla Zakopianskiego (inaczej nazywanego Opatkowice, bo tam sie znajduje), przez wezel Nowotarski, do wezla Wielickiego.

Zreszta maly tekscik:

W latach 80-tych i 90-tych XX wieku wybudowano i oddano do ruchu odcinek długości 16,8 km od węzła Balice I do węzła Zakopiańskiego w Opatkowicach. W ciągu odcinka znajduje się sześć węzłów (Balice I, Balice II, Mirowska, Tyniecka, Sidzina, Zakopiański), które komunikują autostradę z okolicznymi terenami. Na trasie obejścia wybudowano 17 obiektów mostowych. Każda jezdnia ma dwa pasy ruchu (po 3,5 m) i pas awaryjny; jest przystosowana do przenoszenia obciążeń 100 kN/oś (10 ton na oś).

Wiosną 2000 roku rozpoczęto realizację ostatniego, prawie 8-kilometrowego odcinka obwodnicy, od węzła Zakopiańskiego do węzła Wielickiego. Ten fragment jest nowocześniejszy od wcześniej oddanego – każda jezdnia ma trzy pasy ruchu oraz pas awaryjny. Parametry obwodnicy są przystosowane do jazdy z prędkością 130 km/h, a konstrukcja nawierzchni do przenoszenia większych obciążeń – 115 kN/oś (11,5 tony na oś), zgodnie z normą Unii Europejskiej.

VVacek
September 6th, 2004, 06:07 AM
A tu kolejne źródełko danych o autostradach i ekspresówkach ...

http://www.nowedrogi.pl/index.php?option=content&task=blogcategory&id=76&Itemid=96

:)

duzer
September 6th, 2004, 09:42 AM
A tu kolejne źródełko danych o autostradach i ekspresówkach ...

http://www.nowedrogi.pl/index.php?option=content&task=blogcategory&id=76&Itemid=96

Fajne mapki, zwlaszcza ta z 1939 roku. Szkoda, ze nie ma indeksu fotografii.

Panowie - ktos postanowil ukras nasz forumowy pomysl na strone www, trzeba sie spieszyc bo nas wyprzedza!

Pemo
September 9th, 2004, 05:00 PM
Fajne mapki, zwlaszcza ta z 1939 roku. Szkoda, ze nie ma indeksu fotografii.

Apropo mapek z czasow przedwojennych czy tez lat wojennych,
to moj s.p. Dziadek posiadal niemieckie mapy(moze nie sa super dokladne)z planowanymi i istniejacymi niemieckimi autostradami,rowniez tymi na polskim terytorium :)

Jacek
September 10th, 2004, 09:48 PM
No i co dalej z ta strona ? Jest juz zrobiona ?

Pabloss
September 19th, 2004, 02:14 PM
Czy prace nad budową stronki są kontynuowane???
Może ktoś wie coś na ten temat?

Eldorado
September 19th, 2004, 02:59 PM
coz to bylo do przewidzenia :) Duzo szumu a gdy przyszlo co do czego nagle cisza jak makiem zasial - to sie nazywa slomiany zapal :)

cudak
September 19th, 2004, 06:28 PM
Ja materiały i zdjęcia mam przygotowane . Tylko brakuje miejsca aby to umieścić wraz serwerem . Jeśli tylko ustalimy co i gdzie - to moge powiedzieć , że ruszam z miejsca ze wszystkimi informacjami , aktualizacjami , histrycznymi danymi , kilometrażem dróg itp. Te rzeczy są gotowe od tygodni - przynajmniej u mnie .

Jaracz
September 19th, 2004, 11:24 PM
Ja materiały i zdjęcia mam przygotowane . Tylko brakuje miejsca aby to umieścić wraz serwerem . Jeśli tylko ustalimy co i gdzie - to moge powiedzieć , że ruszam z miejsca ze wszystkimi informacjami , aktualizacjami , histrycznymi danymi , kilometrażem dróg itp. Te rzeczy są gotowe od tygodni - przynajmniej u mnie .
Zglos sie do mnie na priva, to ustalimy wszystkie szczegoly:)
Ja organizuje miejsce na serwerze, jedynie trzebaby pomyslec nad jakas ladna domena, akurat te ktorymi dysponuje nijak sie maja do tematu autostrad, wiec w tym wzgledzie niewiele bede mogl zrobic - no chyba, ze zdecydujemy sie na rejestracje jakiejs naszej domeny, to sluze do tego NameServerami:)

pozdr!

Bartas2004
September 29th, 2004, 02:17 PM
http://www.lodzkie.autostrady.prv.pl/

Jaracz
September 29th, 2004, 02:37 PM
http://www.lodzkie.autostrady.prv.pl/
Ciekawe, ciekawe;)
Szkoda tylko, ze linki (czesto opatrzone "2004") kieruja do roznych mocno nieaktualnych mapek z GDDKiA;)

Bartas2004
September 29th, 2004, 03:55 PM
Ciekawe, ciekawe;)
Szkoda tylko, ze linki (czesto opatrzone "2004") kieruja do roznych mocno nieaktualnych mapek z GDDKiA;)

http://www.berlinka.pcp.pl/berlinka.html
Ta sytrone chyba juz znacie

fredru$
October 5th, 2004, 03:30 PM
No co tam nowego w tworzeniu naszej stronki www o naszych autostradach?
Czyzby podazala sladem budowy tych autostrad - duzo halasu na poczatku a pozniej brak efektow?

Kolega MAG jest w trakcie przygotowywania stronki:www.autostrady.com i potrzebuje materialow do jej tworzenia (juz dosc zaawansowane), http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=2348976#post2348976post2348976 To mozeby tak, polaczyc sily?

Nikodem
October 5th, 2004, 05:42 PM
Słusznie. Stronka MAGa, ma w sobie 'coś'.
Tyle narzekamy na politykerów,że tak opieszale budują nam drogi,a sami nie bardzo możemy się zabrać za to. Kandydaci już zostali wyłonieni,drogą samozgłoszenia, więc się uprzejmię zapytuję jak idą prace?

pzdr

HuBar
January 23rd, 2005, 03:35 PM
Piszę tutaj, bo chciałbym uzyskać odpowiedź od twórców strony (bardzo dobrej i fachowej) autostrady.com, czemu zdjęcie mojego autorstwa:

http://autostrady.mojpiotrkow.pl/ciekawostki/z2.jpg

Znalazło się na Waszej stronie:

http://autostrady.mojpiotrkow.pl/ciekawostki/z1.jpg

bez mojej zgody. Z tego co mi jest wiadome, takiej zgody nie wydali też twórcy strony www.lodzkie.autostrady.prv.pl, którym przesłałem moje zdjęcia i zezwoliłem na publikowanie na ich stronie.

Andrzej4001
January 23rd, 2005, 05:49 PM
Zaskarż ich , będzie sprawa w sądzie

cudak
January 23rd, 2005, 10:55 PM
Hubar - rozumiem Twoje rozgoryczenie , ale z tym pytaniem należy się skierować do kolegów ze strony www.autostrady.com

Myślę , że może to być jakieś przeoczenie . Wiem , że kolega MAG pytał mnie i innych o umożliwienie skorzystania ze zdjeć . Wiem , że tego bardzo pilnowali , bo miałem kontakt z nimi w tej sprawie . Po ich stronie widac , że sprawa netykiety nie jest im obca .

Myślę , że nie jest to zamierzone działanie , jak mniemam nastąpiło przeoczenie .

Kontakt do Maga - Marek Gajda - biuro@autostrady.com

HuBar
January 23rd, 2005, 11:35 PM
Hubar - rozumiem Twoje rozgoryczenie , ale z tym pytaniem należy się skierować do kolegów ze strony www.autostrady.com

Kontaktowałem się z twórcami lodzkie.autostrady.prv.pl

Myślę , że może to być jakieś przeoczenie . Wiem , że kolega MAG pytał mnie i innych o umożliwienie skorzystania ze zdjeć . Wiem , że tego bardzo pilnowali , bo miałem kontakt z nimi w tej sprawie . Po ich stronie widac , że sprawa netykiety nie jest im obca .
Myślę , że nie jest to zamierzone działanie , jak mniemam nastąpiło przeoczenie .

Z tego co mi przesłano (zapis korespondencji pomiędzy autostrady.com a lodzkie.autostrady.prv.pl) to wszystko niby jest ok, bo mimo zmienienia wielkości zdjęcia i wycięcia paginy świadczącej o pochodzeniu i autorze zdjęcia, to gdzieś tam w bibliografi nadano mi jakiś numer i według nich wszystko jest ok.

Kontakt do Maga - Marek Gajda - biuro@autostrady.com
Jak mówiłem, kontaktowałem się w lodzkie.autostrady@interia.pl liczę, że autorzy autostrady.com wejdą tu i odpowiedzą publicznie na moje pytania.

Wilczy
January 23rd, 2005, 11:53 PM
Hubarze, rozumiem, że nigdzie indziej nie wrzucałeś tego zdjęcia bez swojego nagłówka? Jeśli nie, to wykorzystanie czyjegoś zdjęcia z jednoczesnym usunięciem informacji o autorze / miejscu pochodzenia fotki na pewno nie jest przeoczeniem, lecz czymś co określa się innymi wyrazami, z których najłagodniejsze to lenistwo i bezmyslność - chyba, że właściciel zdjęcia się na to zgodzi!

Jednak, o ile się da, to spróbuj najpierw wyjaśnić spraw prywatnie z samymi zainteresowanymi - wywoływanie autorów serwisów do dyskusji na forum publicznym - o ile nie wyczerpało się możliwości dyskusji na priva - jest naprawdę strasznym nawykiem... Znam to doskonale z różnych sytuacji, dlatego dla mnie publiczne zgłaszanie uwag do jakiegos serwisu, bez rzetelnych prób wyjaśnienia tego prywatnie to absolutna ostateczność...

Życzę pozytywnego dla Ciebie rozwiązania sprawy!

HuBar
January 24th, 2005, 12:08 AM
Co do miejsc w których mogą być te zdjęcia, to ja nie wiem gdzie mogą się znajdować, bo strone odwiedziło juz tysiące osób, z których każda mogła je poprać.
Ja osobiście ma na kompie, a drugą kopie wysłałem do twórców lodzkie.autostrady.prv.pl. O całej sytuacji powiadamiałem już ich niejednokrotnie, z tego co wiem (przysłane mi kopie korespondencji), apelowali do autostrady.com o wyjaśnienia i uregulowanie tej sytuacji. Z całym szacunkiem, ale ktoś z autostrady.com musiał ściągnąć tę fotkę z serwisu ŁA, bo w innym razie nie byłaby odcięta górna krawędź mojej fotografi.

Cała sytuacja z tego co wiem, pojawiła się ponad miesiąc temu, więc czasu na wyjaśnianie kanałami prywatnymi chyba już minął.

Głupia jest ta cała sytuacja i świadczy jedynie o niekompetencji niektórych osób. Wszyscy jesteśmy fascynatami autostrad, u mnie objawia się fotografowaniem budowy, a potem wysyłaniem na wybrany przeze mnie serwis, który to opublikuje. Ale ja wybieram gdzie i w jaki sposób może się moja własność pokazać.

Jaracz
January 24th, 2005, 01:24 AM
Ehhh... takie halo o jedna fotke?? Zamiast cieszyc sie, ze wiecej osob ja oglada (im wiecej tym lepiej, chyba po to robiles ta fotke, no nie??), to Ty narzekasz.. Znam MAGa z tej strony, i wiem, ze musialo to byc jakies przeoczenie - choc na wszystkie moje fotki mial z gory moje pelne pozwolenie, to kazdorazowo pytal, czy moze dane zdjecie umiescic..

Takim zachowaniem tylko zrazisz do siebie ludzi, naprawde..

pozdr, i wiecej luzu.

HuBar
January 24th, 2005, 10:36 AM
Ehhh... takie halo o jedna fotke?? Zamiast cieszyc sie, ze wiecej osob ja oglada (im wiecej tym lepiej, chyba po to robiles ta fotke, no nie??), to Ty narzekasz..

Jasne, teraz to będzie jeszcze moja wina :(

Znam MAGa z tej strony, i wiem, ze musialo to byc jakies przeoczenie - choc na wszystkie moje fotki mial z gory moje pelne pozwolenie, to kazdorazowo pytal, czy moze dane zdjecie umiescic..

Może on tak szanuje tylko znajomych? :(

pozdr, i wiecej luzu.
Dzięki za rady. Postaram się być megawyluzowany :sleepy:

Wilczy
January 24th, 2005, 11:00 AM
Ehhh... takie halo o jedna fotke?? Zamiast cieszyc sie, ze wiecej osob ja oglada (im wiecej tym lepiej, chyba po to robiles ta fotke, no nie??), to Ty narzekasz..

Jaraczu... to naprawdę nie tak... Niedobrze, jeśli chęć upomnienia się o swoją własność intelektualną traktowana jest jako marudzenie.

Porównanie może dalekie, ale na podobnej zasadzie są piętnowani właściciele prywatnych kamienic bezprawnie zabranych przez władze - jeśli upominają się o swoją własność, to są wichrzycielami, wyzyskiwaczami, którzy zagrażają lokatorom i niszczą spokój...

Albo przyziemniej: wyobraź sobie, że w pubie kupiłeś sobie piwo, a tu jakiś obcy koleś Ci je wypija. Zwracasz mu uwagę, a on "jeeezu, kolo, ale trujesz... wyluzuj, nie rozwalaj imprezy!" No to bądź cool i spoko, po co robic halo o jedno piwo ;-)

A naprawdę wiem, co mówię, bo wielo- wielokrotnie z robionych przeze mnie serwisów ktoś sobie brał materiały bez mojej wiedzy i wykorzystywał je w bardzo różny sposób i bardzo różnie reagował na zwrócenie uwagi - ostatnio np. odkryłem, że zdjęcia autorstwa mojego i mojej Pani wykorzystał w bardzo swobodny sposób gejowski serwis o Łodzi. Ręce mi opadły i chyba nie będzie mi się chciało reagować, bo nie warto.

A w tę sobotę jedno ze zdjęć z mojego serwisu wykorzystała Gazeta Wyborcza, nie kontaktując się ze mną, a w dodatku dając przy zdjęciu błędną informację o autorstwie (nie moim) zdjęcia. Tu już uprzejmie poproszę o wyjaśnienie sytuacji :-)

HuBar
January 24th, 2005, 11:12 AM
Jaraczu... to naprawdę nie tak... Niedobrze, jeśli chęć upomnienia się o swoją własność intelektualną traktowana jest jako marudzenie.

Dzięki Wilczy za zrozumienie

A naprawdę wiem, co mówię, bo wielo- wielokrotnie z robionych przeze mnie serwisów ktoś sobie brał materiały bez mojej wiedzy i wykorzystywał je w bardzo różny sposób i bardzo różnie reagował na zwrócenie uwagi - ostatnio np. odkryłem, że zdjęcia autorstwa mojego i mojej Pani wykorzystał w bardzo swobodny sposób gejowski serwis o Łodzi. Ręce mi opadły i chyba nie będzie mi się chciało reagować, bo nie warto.

Nie no pochwal się stary ;) które zdjęcie i który portal?

A w tę sobotę jedno ze zdjęć z mojego serwisu wykorzystała Gazeta Wyborcza, nie kontaktując się ze mną, a w dodatku dając przy zdjęciu błędną informację o autorstwie (nie moim) zdjęcia. Tu już uprzejmie poproszę o wyjaśnienie sytuacji :-)
:eek2: Serio? Ty no nie gadaj! Podaj mi na priva szczegóły, postaram się wyjaśnić sytuację.

eosendil
January 24th, 2005, 11:20 AM
:ohno:

Powieś sobie twoje zdjęcia następnym razem nad łużkiem a nie publikuj w necie :sleepy: . Sorry, ale jak widzę takie coś to...

lazej
January 24th, 2005, 11:49 AM

Powieś sobie twoje zdjęcia następnym razem nad łużkiem a nie publikuj w necie :sleepy: . Sorry, ale jak widzę takie coś to...

Niemal wszyscy jadą na PRL a nadal chcą traktować wszystko jako własność wspólną czyli niczyją. Nie chcę być adwokatem HuBara, ale sądzę, że nie byłoby problemu z uzyskaniem zgody autora na publikację zdjęcia w swoim serwisie z podaniem autora zdjęcia. Wystarczyło zapytać.

Tak ja to widzę

Jaracz
January 24th, 2005, 01:40 PM

No juz bez przesady, przeciez podobno jest odnosnik do tego zdjecia wsrod autorow, wiec nikt sobie tego zdjecia nie przypisal.. To raz, a dwa - zostalo to wykorzystane w serwisie jak najbardziej tematycznym, i w dobrym celu - szerzenia informacji o polskich autostradach.. Ja tym bardziej sie ciesze im wiecej osob chce zamiescic zdjecia mojego autorstwa - znaczy, ze sie podobaja, i ze jest sens je robic.. Ale Polak zawsze marudzi, czyz nie?

Porównanie może dalekie, ale na podobnej zasadzie są piętnowani właściciele prywatnych kamienic bezprawnie zabranych przez władze - jeśli upominają się o swoją własność, to są wichrzycielami, wyzyskiwaczami, którzy zagrażają lokatorom i niszczą spokój...

Albo przyziemniej: wyobraź sobie, że w pubie kupiłeś sobie piwo, a tu jakiś obcy koleś Ci je wypija. Zwracasz mu uwagę, a on "jeeezu, kolo, ale trujesz... wyluzuj, nie rozwalaj imprezy!" No to bądź cool i spoko, po co robic halo o jedno piwo ;-)

Z tymi kamienicami to coz.. rzeczywiscie troche dalekie porownanie:) A co do piwa, to nie do konca tak, bo nikt Hubarowi tego zdjecia nie zabral i nie potargal;P

Niemal wszyscy jadą na PRL a nadal chcą traktować wszystko jako własność wspólną czyli niczyją. Nie chcę być adwokatem HuBara, ale sądzę, że nie byłoby problemu z uzyskaniem zgody autora na publikację zdjęcia w swoim serwisie z podaniem autora zdjęcia. Wystarczyło zapytać.

Sam sie dziwie, ze MAG nie zapytal, bo to nie w jego stylu, ale o ile wiem odnosnik do autora dal, wiec do tego nie mozna sie przyczepic..

Dokladnie, ja to widze tak samo.. Skoro ktos sie obraza o publikacje zdjecia jego autorstwa, ktore zostalo opublikowane w dobrej wierze, z podaniem odnosnika do autora, to nie mam pytan..

Mysle, ze poradze MAGowi, by usunal to zdjecie, bedzie spokoj, w koncu po co ma byc lepiej, skoro moze byc gorzej?:)

pozdr!

Dyszkin
January 24th, 2005, 01:53 PM
Mysle ze jakies niedopatrzenie nastapilo, bo o zgode na wykorzystanie moich zdjec na www.autostrady.com admin zawsze sie pytal, choc co ciekawe ich nie zamiescil :)
Nie mniej uwazam ze HuBar jak najbardziej ma prawo bic sie o swoje, bo sporne zdjecie jest wylacznie jego wlasnoscia. Mysle ze sprawa sie szybko wyjasni :)

HuBar
January 24th, 2005, 03:11 PM
Pozwolisz Jaraczu, że będę sam decydował gdzie znajdują się zdjęcia mojego autorstwa? Chciałbym aby uszanowano moje prawa do zdjęcia. Może i bym się ucieszył, że komuś się moje zdjęcie podoba, ale autor autostrady.com świadomie wyciął moja paginę, na której widnieje podpis autora (mój), nawet nie raczył się zapyutać, więc jak można to traktować?
:(

Sam sie dziwie, ze MAG nie zapytal, bo to nie w jego stylu, ale o ile wiem odnosnik do autora dal, wiec do tego nie mozna sie przyczepic..

Mnie sie nie spytał, wyciął mój podpis ze zdjęcia, więc się czepiam.

Dokladnie, ja to widze tak samo.. Skoro ktos sie obraza o publikacje zdjecia jego autorstwa, ktore zostalo opublikowane w dobrej wierze, z podaniem odnosnika do autora, to nie mam pytan..

A szkoda. Ktoś zdeformował moje zdjęcie, wyciął podpis i osoba postronna po wejściu na stronę, może mieć deczko inne wrażenie co do autorstwa zdjęcia.

Mysle, ze poradze MAGowi, by usunal to zdjecie, bedzie spokoj, w koncu po co ma byc lepiej, skoro moze byc gorzej?:)

eosendil
January 24th, 2005, 03:41 PM
... i osoba postronna po wejściu na stronę, może mieć deczko inne wrażenie co do autorstwa zdjęcia.
No a to już naprawde był by koniec świata :) ;)

VVacek
January 24th, 2005, 03:57 PM
......A szkoda. Ktoś zdeformował moje zdjęcie, wyciął podpis i osoba postronna po wejściu na stronę, może mieć deczko inne wrażenie co do autorstwa zdjęcia....

Troche z tym przesadziles bo ile razy bylem na stronie ZAWSZE byl odnosnik SKĄD jest to zdjęcie .... to tyle czepiania ... ;)

A poza tym Twoje zdjęcia są SUPER :eek2: :applause:,tylko moglbys je robic czesciej niz 1 na miesiąc ... (np co pół miesiąca ?? ) ;)

Jaracz
January 24th, 2005, 04:28 PM
Pozwolisz Jaraczu, że będę sam decydował gdzie znajdują się zdjęcia mojego autorstwa? Chciałbym aby uszanowano moje prawa do zdjęcia. Może i bym się ucieszył, że komuś się moje zdjęcie podoba, ale autor autostrady.com świadomie wyciął moja paginę, na której widnieje podpis autora (mój), nawet nie raczył się zapyutać, więc jak można to traktować?
No to jest rzeczywiscie okropne.. Nie moja sprawa, ale wiedz, ze bardzo dziwi mnie Twoje postepowanie.

Z mojej strony koniec tematu - mail do MAGa z prosba o usuniecie zdjecia Hubara wyslany, oby szybko Marek go usunal, bo jeszcze najblizsze tygodnie zamiast robic zajebista strone o autostradach, bedzie musial spedzac w sądzie;)

pozdr!

HuBar
January 24th, 2005, 04:43 PM
Troche z tym przesadziles bo ile razy bylem na stronie ZAWSZE byl odnosnik SKĄD jest to zdjęcie .... to tyle czepiania ... ;)

Może troszkę tak, ale już sprawa się wyjasniła. Koniec w tym temacie.

A poza tym Twoje zdjęcia są SUPER :eek2: :applause:,tylko moglbys je robic czesciej niz 1 na miesiąc ... (np co pół miesiąca ?? ) ;)
Dziękuję :D Bardzo mi miło.
Chciałbym robić częśniej zdjęcia, ale niestety nie mogę. W ciągu dnia pracuję (może jak się ciemno zrobi nieco później to będę jeździł częściej), a tylko w co drugi weekend mam zjazd na uczelni (którego przez te zdjęcia troszkę zarywam ;-) )
Planuje cały czas wycieczkę do Dąbia i potem przez Wartkowice do Emili i może Strykowa, ale to nie wcześniej ja za dwa tygodnie.

HuBar
January 24th, 2005, 04:47 PM
No to jest rzeczywiscie okropne.. Nie moja sprawa, ale wiedz, ze bardzo dziwi mnie Twoje postepowanie.

Ok, ja też się czasem dziwię Zaiksowi ;-)

Z mojej strony koniec tematu - mail do MAGa z prosba o usuniecie zdjecia Hubara wyslany, oby szybko Marek go usunal, bo jeszcze najblizsze tygodnie zamiast robic zajebista strone o autostradach, bedzie musial spedzac w sądzie;)

Spokojnie, nawet przez myśl mi to nie przeszło.
Sprawa wyjaśniona i można ją oficjalnie uznać za rozstrzygniętą.
Przepraszam za zamieszanie, obym już nigdy nie musiał ;-)

MAG
January 24th, 2005, 06:02 PM
Moi Drodzy,

Zazwyczaj nie daje sie latwo poddac prowokacji ale uwazam, ze nie moge patrzec obojetnie na te fale emocji, ktora ogarnela ten watek.

Bede szczery - zrobilem blad publikujac zdjecie pana Baranskiego bez jego zgody za co go przepraszam. Wyslalem do niego e-mail wczoraj (23.1.05) przepraszajac go i mam nadzieje, ze przyjmnie to do wiadomosci.

Nie skorzystalem materialnie z publikacji jego zdjecia bo aspekty komercyjne nie istnieja na www.autostrady.com. Wrecz przeciwnie, zostalem (slusznie) oskrazony o oszustwo i kradziez co kompletnie zniechecilo mnie do kontynuacji www.autostrady.com.

Dlaczego tak postapilem? Potrzebowalem materialow z A2 i wpadlo mi do oka jego zdjecie. Gdy po okolo 4-5 tygodniach nie udalo mi sie nawiazac kontaktu z panem Hubertem, zdjalem zdjecie ze strony. Bylo to w zeszlym tygodniu (tydzien 0305) zanim ta cala burza wybuchla tutaj na tym watku.

Dlaczego zmienilem podpis? Bo nie zgadzal sie ze stylem uzywanym na www.autostrady.com. Honorowalem autorstwo Pana Huberta poprzez odnosnik na strone referencyjna. W ten sposob okazywalem respekt i traktowalem pana Baranskiego jak kazdego innego kontrybutora strony.

Chcialbym tez wyjasnic, ze pan Baranski nigdy nie probowal nawiazac kontaktu ze mna droga prywatna. To wlasnie tu na tym forum dowiedzialem sie, ze ma on uraz i, ze HuBar to pan HB. Teraz to wydaje sie tak oczywiste!

Musze przyznac, ze rozumiem reakcje pana Huberta ale mam trudnosci ze zrozumieniem jego postepowania w kontekscie tego co zaszlo. Nie prowokujac chcialbym dodac, ze moje granice zdrowego rozsadku i tolerancji leza na zupelnie innym kontynencie. Ale zapewne to jest moj prywatny problem, ktory wymaga leczenia.

Mam nadzieje, ze moja wypowiedz bedzie ostatnia na tym watku i ze cale forum powroci do prawdziwej dyskusji - tej o polskich drogach i autostradach. Bo przeciez po to tu jestesmy...

Pozdrawiam - Marek.

cudak
January 24th, 2005, 06:08 PM
Dziękujemy Marku za wyjaśnienia . Mam nadzieje , że temat zdjęcia i całej sprawy został wyczerpany .

Pozdrawiam
Uczestników dyskusji i twórców tak bliskim nam stron :)

Dyszkin
January 24th, 2005, 07:20 PM
MAG jutro wrzuce na forum zdjecia z A4 Batory-Sosnica, no chyba ze przesuna otwarcie bo sypie u nas od 4 dni non stop :)

HuBar
January 24th, 2005, 09:44 PM
Mimo Twojej prośby, czy bardziej Pańskiej prośbt, aby to był ostatni post, nie mogę pozostawić go bez komentarza.

Wyslalem do niego e-mail wczoraj (23.1.05) przepraszajac go i mam nadzieje, ze przyjmnie to do wiadomosci.

Dostałem, przeczytałem, przyjąłem do wiadomości. Odpisałem, też.

kompletnie zniechecilo mnie do kontynuacji www.autostrady.com.

Mam nadzieję, że to tylko przejęzyczenie, albo ja źle zrozumiałem.

Gdy po okolo 4-5 tygodniach nie udalo mi sie nawiazac kontaktu z panem Hubertem, zdjalem zdjecie ze strony. Bylo to w zeszlym tygodniu (tydzien 0305) zanim ta cala burza wybuchla tutaj na tym watku.

Bardzo mi przykro z całej sytuacji (że reakcjia jest post factum).

Chcialbym tez wyjasnic, ze pan Baranski nigdy nie probowal nawiazac kontaktu ze mna droga prywatna. To wlasnie tu na tym forum dowiedzialem sie, ze ma on uraz i, ze HuBar to pan HB. Teraz to wydaje sie tak oczywiste!

Bezpośrednio nie. W pierw zwróciłem sie do serwisu, któremu wysłalem moje fotografie. Od nich dostałem kopie korespondencji jaką Państwo toczyliście w tej sprawie.
Mimo takich sygnałów i możliwości skontaktowania się przez nich, nie uczynił Pan tego.

Musze przyznac, ze rozumiem reakcje pana Huberta ale mam trudnosci ze zrozumieniem jego postepowania w kontekscie tego co zaszlo. Nie prowokujac chcialbym dodac, ze moje granice zdrowego rozsadku i tolerancji leza na zupelnie innym kontynencie. Ale zapewne to jest moj prywatny problem, ktory wymaga leczenia.

Wiem, czepiam się i zwracam uwagę na drobnostki, czasem milczę bo przypomina to donkichoterię, ale gdy sprawa dotyczy bezpośrednio mnie, reaguję.
Szczerze powiedziawszy, mógłby Pan sobie darować ten akapit, bo wbrew wątpliwym zapewnieniem, trochę prowokuje.

Mam nadzieje, ze moja wypowiedz bedzie ostatnia na tym watku i ze cale forum powroci do prawdziwej dyskusji - tej o polskich drogach i autostradach. Bo przeciez po to tu jestesmy...
Pozdrawiam - Marek.
AVE
Pozdrawiam - Hubert

Eldorado
January 31st, 2005, 07:19 PM
HuBar smieszny koles z ciebie. Stanowisz idealny przyklad megalomani i przerosnietego ego. Zeby to jeszcze bylo jakies dzielo sztuki fotograficznej to bym moze zrozumial twoja histeryczna reakcje. I jeszcze to unikanie kontaktu bezposredniego z Magiem zeby moc sie wyplakac na forum...Chciales zwrocic na siebie uwage? Zenujace. Trzeba bylo napisac do rzecznika praw obywatelskich albo do Faktu! Proponuje tez zebys opatentowal swoja szanowna osobe w w urzedzie patentowym :hahaha: :nuts:
Osobiscie jesli robie fotki to po to zeby podzielic sie informacja z innymi i bardzo cieszy mnie jesli wiecej osob je obejzy. No ale coz. Niektorzy potrzebuja sie w ten sposob dowatosciowywac.

@Mag Nie przejmuj sie oszolomami. Robisz dobra robote i naprawde szkoda byloby gdybys zniechecal sie przez takich ludzi. :bash:

fairhair26
July 28th, 2006, 08:35 PM
Moi drodzy w połowie sierpnia (najpóźniej do 20) rusza nowa strona o Polskich Autostradach i drogach ekspresowych, której będę miał zaszczyt być webmasterem ;) poszukuję osób do współpracy materiałów zdjęć i tp i td.

Mam w związku z tym pytanie co taka strona ma zawierać? Czy ma byc podobna do AUTOSTRADY. COM czy zupełnie inna, a może powinna być taka jak strona SISKOMu. Proszę też o sugestie jeśli chodzi o strukturę strony.

Pozdrawiam

Za tydzień wracam z urlopu i biorę sie do roboty

Sniegu99
July 28th, 2006, 09:17 PM
Jak coś to słuze pomocą(studiuje informatyke) a i co niektórymi artykułami moge sie zajac.

fredru$
July 28th, 2006, 09:23 PM
Moi drodzy w połowie sierpnia (najpóźniej do 20) rusza nowa strona o Polskich Autostradach i drogach ekspresowych, której będę miał zaszczyt być webmasterem ;) poszukuję osób do współpracy materiałów zdjęć i tp i td.

Mam w związku z tym pytanie co taka strona ma zawierać? Czy ma byc podobna do AUTOSTRADY. COM czy zupełnie inna, a może powinna być taka jak strona SISKOMu. Proszę też o sugestie jeśli chodzi o strukturę strony.

Pozdrawiam

Za tydzień wracam z urlopu i biorę sie do robotyTo swietna wiadomosc :cheers:
Mysle ze formula AUTOSTRADY. COM byla dobra, bo byla przejzysta, latwo bylo sie po niej poruszac. Ale jakakolwiek formule wybierzesz, to mam do ciebie sugestie, aby podzielic poszczegolne autostrady na odcinki ilustrowane zdjeciami z mozliwoscia dodawania nowych zdjec przez uzytkownikow strony.
W ten sposob strona roslaby duzo szybciej niz autostrady.com , gdzie trzebabylo czekac na maga, az sie wybierze w dany region i porobi foty.
Milego wypoczynku na urlopie :)

ALESSANDRO
July 29th, 2006, 11:43 AM
Super wieści. Choć powiedzmy sobie szczerze - będziesz robił konkurencję dla tematów autostradowych na SSC;) Mam prośbę - czy prócz A, których mamy niewiele, strona mogłaby też poświęcić miejsca S-kom? Oczywiście nie jakiś 3km obwodnic miasteczek, lecz tych S-ek, które zamiast A-d mają pełnić rolę dróg tranzytowych - S6, S5, S7... Co CI będę mówił. I tak sam wiesz najlepiej;) Jeszcze raz: super wieści.

Luki_SL
July 29th, 2006, 11:52 AM

Pozdrawiam

Z chęcią pomogę ,materiały i zdjęcia się znajdą;)

HTP
July 29th, 2006, 12:08 PM
Jak zapytacie to możecie brać foty z moich postów :D

Zero Cool
July 29th, 2006, 03:07 PM
Ja też się znam trochę na webmasteringu, więc chętnie pomogę.
Znam HTML, CSS, PHP (troche) no i oczywiście Macromedia Flash MX 2004

www.concrete-cube.com <---jeden z moich projektów ;)

Gorzej tylko, bo na grafice się nie znam za bardzo (tworzenie), ale jak już coś mam, to zmontuje z tego stronke ;)

smar
July 29th, 2006, 03:53 PM
Podrzucałem zdjęcia na www.autostrady.com, chętnie pomogę tutaj :)

damiantychy
July 29th, 2006, 03:58 PM
moim skromnym zdaniem strona powinna zawierać dużo zdjęć przedewszystkim,bieżace publikacje prasowe i telewizyjne oczywiście w sprawie dróg, informacje o budowie, o planach i perspektywach rozwoju infrastruktury
tyle co bym chętnie widział na nowej stronie www
oczywiście w miarę możliwości bede sie starał dorzycić jakieś zdjęcie czy artykuł

siskom_tak
July 29th, 2006, 07:46 PM
Strona o autostradach z samego założenia jest przejrzysta.
Klasyczny podział A1, A2, A4, itd. w każdej z podstron podział na Aktualności (w tym artykuły prasowe), Mapy, Zdjęcia, Coś_tam_jeszcze.

Proponowałbym jeszcze dołączyć dział o akatualnych inwestycjach w trasy ekspresowe.

Co ważne - by od razu dobrze zaprojektować działy, gdyż potem przeróbka jest bardzo pracochłonnna. Właśnie siedzę nad przerabianiem strony SISKOM, która powstawała na hurra i trochę nie przewidzieliśmy ogromu materiału, jaki można wyciągnąć z urzędów.
Szykujemy teraz lepszy podział w menu i modernizujemy strony, by nie trzeba było latać po różnych podstronach, by dowiedziec się wszystkiego na temat danej inwestycji.

Nasz wkład do nowej strony o autostradach, to mapy w skali 1:25 000 autostrady A2 od Świecka do Nowego Tomyśla i w tej samej skali mapy A1 od okolic Częstochowy do Tarnowskich Gór.
Mamy tego chyba ze 100 arkuszy formatu A3 i tylko czasu brak, by skanować i obrabiać.

Pozdrawiam.

acmario
July 30th, 2006, 11:54 PM
Można by coś o historii autostrad i ekspersówek w Polsce, dodać. Byłoby to ciekawe urozmaicenie bo zdjęcia czy mapy są wszędzie a historii w tym temacie ciężko uświadczyć.

SIMSI
July 31st, 2006, 10:49 AM
Można by coś o historii autostrad i ekspersówek w Polsce, dodać. Byłoby to ciekawe urozmaicenie bo zdjęcia czy mapy są wszędzie a historii w tym temacie ciężko uświadczyć.

sporo jest na www.nowedrogi.pl

acmario
August 1st, 2006, 12:42 AM
W 1936 r. Niemcy miały 1000 kilometrów autostrad. Ciekawe, czy sto lat później, ich wschodni sąsiedzi dobiją do tej liczby;)
Przepraszam za off topic ale nie mogłem się powstrzymać.

HTP
August 1st, 2006, 01:16 AM
Ale tylko A i S. dodałebym jeszcze DTS bo to w sumei autostrada miejska i chyba ewenement w kraju bo ma miec 31km długości, następne to juz S2 przez W-we no ale to S.
Tylko żeby nie powielać strony przez auta szybę czy jakoś tak ;) fachowe informacje i podpisy pod kazdym zdjęciem. Okresu budowy, wykonawcy itp

bewu1
August 1st, 2006, 08:58 AM
Bardzo przejrzysta dla użytkowanika jest, moim zdaniem, strona www.highways.sk

adas
August 1st, 2006, 10:14 AM

Pozdrawiam

Zrób też dział "Nasze koncepcje i pomysły"w którym będziesz zamieszczał naszę forumowe pomysły na budowę nowych dróg.

grekoo
August 1st, 2006, 11:23 AM
Sorry, ale nie uważnie śledzę forum... czyli nie ma jeszcze strony? :>

comrade7
August 1st, 2006, 11:29 AM
W 1936 r. Niemcy miały 1000 kilometrów autostrad. Ciekawe, czy sto lat później, ich wschodni sąsiedzi dobiją do tej liczby;)
Przepraszam za off topic ale nie mogłem się powstrzymać.

Tak swoją drogą, to podejrzewam ze w 1936 za autostrade uwazano kazdą drogę 2X2, a bezkolizyjnych skrzyzowaniach prawie w ogole nie było. Czyli dzis nie bylaby to nawet S...

Dziki REX
August 1st, 2006, 12:17 PM
Heh i trzeba pamiętać, że nie były asfaltowe tylko z betonowych płyt lub bruku :D Owszem, można się upierać, że po bruku dobrze zrobionym jedzie się fajnie, ale to raczej egzotyczne przeżycie niż podróż tym co nazywamy autostradą.

acmario
August 1st, 2006, 11:04 PM
Tak swoją drogą, to podejrzewam ze w 1936 za autostrade uwazano kazdą drogę 2X2, a bezkolizyjnych skrzyzowaniach prawie w ogole nie było. Czyli dzis nie bylaby to nawet S...

Poczytaj artykuły na nowedrogi.pl. Przekonasz się, że już wtedy autostrady niemieckie miały bezkolizyjne skrzyżowania.

Dziki Rex: autostrady z płyt betonowych, wcześniej nie wyglądały jak nasza trzęsawka więc nie ma co im umniejszać. Dzisiaj też budują autostrady z betonu i komfort nie jest mniejszy niż na asfalcie (według mnie).

adas
August 29th, 2006, 12:41 PM
Jak tam prace nad stroną???W razie czego moge użyczyć zdięć A1,DK 8 pod Piotrkowem(przyszłej S8) i A2 Stryków-Emilia.

tomma
August 31st, 2006, 10:55 AM
jak tam stronka o autostradach, robicie coś ....???

fairhair26
September 1st, 2006, 01:21 AM
Prace nad stroną trwają. Myślę że w połowie września będzie dostępna online

bebe.2006
September 14th, 2006, 11:20 AM
Prace nad stroną trwają. Myślę że w połowie września będzie dostępna online
Polowa wrzesnia juz za dwa dni. Niecierpliwie czekamy. :)

km4
September 22nd, 2006, 11:21 AM
juz nie długo koniec i?:)

chester
September 23rd, 2006, 04:45 PM
We wrześniu już będzie??

fairhair26
September 24th, 2006, 12:13 AM
Sprawę bardzo ułatwiłaby Wasza aktywność. Chodzi o to jakie działy by was interesowały fotki, niusy prasowe z budowy autostrad, bazy danych jeśli tak to co miałyby zawierać i td. Bardzo proszę o odpowiedzi gdyż koncept u mnie na wykończeniu ;)

chester
September 24th, 2006, 10:38 AM
Nie wiem jak inni forumowicze, ale ja uważam, że powinny byc wiadomosci o istniejacych autostradach w Polsce, galerie tych autostrad praz informacje o tym co dzieje sie z nastepnymi. Chodzi mi o budowe np. co dzieje sie z A1 na Pomorzu itp. Wraz z galeriami oczywiscie. Pozdrawiam.

bewu1
September 24th, 2006, 12:02 PM
Sprawę bardzo ułatwiłaby Wasza aktywność. Chodzi o to jakie działy by was interesowały fotki, niusy prasowe z budowy autostrad, bazy danych jeśli tak to co miałyby zawierać i td. Bardzo proszę o odpowiedzi gdyż koncept u mnie na wykończeniu ;)

mi się osobiście podoba pomysł pokazywania tras ze zdjęciami zaprezentowany na www.highways.sk i jeżeli nie ma odpłatności za prawa autorskie / autorzy tej strony wyrażą zgodę na kopiowanie, to można się wzorować na nich...

km4
October 19th, 2006, 08:45 PM
co dalej w tym temacie?
dzieje sie cos?

ziMer
November 3rd, 2006, 11:55 AM
coś ta stronka buduje sie tak samo jak w polsce autostrady :P

bebe.2006
November 3rd, 2006, 01:38 PM

Jako milosnik statystyk proponuje....statystyki.
Ile km drog klasy A i S jest w budowie, ile istniejacych i co najlepiej oddawaloby tempo rozwoju infrastruktury w Polsce grafika ile nowych drog oddawane jest rocznie do uzytku:

Klasa A:

200.....................................................
..............................................X.........
150.........................................X..........
......................................X......X..........
100.................................X......X..........
.............................X.......X......X..........
50..........................X.......X......X..........
...................X........X.......X.......X.........
.........X........X........X.......X.......X.......X
0.....2002...2003...2004...2005...2006...2007
km

idt.

marax0
November 3rd, 2006, 02:01 PM
Poczytaj artykuły na nowedrogi.pl. Przekonasz się, że już wtedy autostrady niemieckie miały bezkolizyjne skrzyżowania.

Dziki Rex: autostrady z płyt betonowych, wcześniej nie wyglądały jak nasza trzęsawka więc nie ma co im umniejszać. Dzisiaj też budują autostrady z betonu i komfort nie jest mniejszy niż na asfalcie (według mnie).

No a ja uwazam ze po betonie nawet lepiej sie jedzie...

A co do niemieckich drog to chcialbym zeby polskie autostrady nadawaly sie do jazdy za 10 lat..
bo niemieckimi dalo sie jechac spokojnie powyzej 130 w 1994 ( wtedy pamietam jechalismy sobie do Holandii po starej plytowej autostradzie i bylo fajnie, no moze troszke trząsło)

Jaro25
November 17th, 2006, 09:33 AM
Czy ktos wie kiedy bedzie gotowa ?
Pozdrawiam

lipek112
November 26th, 2006, 01:16 AM
kiedy bedzie ta stronka juz sie doczekac nie moge.

fredru$
November 26th, 2006, 03:05 AM
Termin planowanego jej powstania dawno minol, proponent nie odzywa sie, nalezy wiec uznac, ze strona nie powstanie.