View Full Version : Autoceste / Аутопутеви | Motorways

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51

HDZ
January 6th, 2012, 04:49 PM
Most na koridoru Vc gradit će se sjeverno od Počitelja

(eKapija.ba)

Koliko gluposti u samo jednom "člančiću". :nuts:
Opet bi da igraju igre bez granica. :bash:

gagaism
January 6th, 2012, 08:13 PM
Izvini za off-topic:

kad imamo obicni politicari koji mogu u sudu da prikazu kako je sve do Kotora bio dio Bosne dok nije AU uzo od nas... Evo mapa:

to su granice srednjovjekovne Kraljevine Bosne
granice su se počele gubiti nakon dolaska osmanlija tako da je tzv. Bosanski pašaluk za vrijeme Osmanskog carstva stvorio granice današnje BiH
dakle Osmanlije su izgubile te granice još davnih dana, AU ih je kasnije preuzela

gagaism
January 6th, 2012, 08:20 PM
samo da pitam u vezi ove trase i mosta počitelj
zar se ne bi problem najlakše riješio da se autocesta pruži zapadno od neretve?
zašto je problem da se ac tu pruži??

HDZ
January 6th, 2012, 09:38 PM
samo da pitam u vezi ove trase i mosta počitelj
zar se ne bi problem najlakše riješio da se autocesta pruži zapadno od neretve?
zašto je problem da se ac tu pruži??

Usvojenim rješenjem (3. varijanta) upravo to je predviđeno. AC prelazi Neretvu preko mosta sjeverno od Počitelja i ide zapadnom (desnom) obalom Neretve preko Dretelja, dalje. :)

Ljepoje
January 6th, 2012, 10:36 PM
Most na koridoru Vc gradit će se sjeverno od Počitelja

(eKapija.ba)

Summa summarum; "nerazumijevanje" i "opstrukcije" pojedini članova (stranaka).

Samo, nerazumijem zašto? Kao da nežele autocestu kroz Hercegovinu.

leopol
January 6th, 2012, 11:08 PM
Zele autocestu, ali samo onu koja ce se praviti pod njihovim "uslovima", ko u Sanaderovo vrijeme...^^

A posto ovdje nema toga, onda samim tim nisu za izgradnju.

Ovi jadnici u Ljubuskom ili Capljini su bili uvjereni da ce neko njima dati par desetina miliona EUR, pa da oni sami prave autocestu :nuts:

Trenutno svi izvodjaci na prvoj dionici Bijaca - Kravice su iz Hercegovine, bez obzira sto je izvodjac Euroasfalt-ZGP-Hidrogradnja. Rade firme i iz Gruda, Posusja, itd koji nisu ni sanjali da ce dobiti taj posao, i prezadovoljni su. Jedini koji nisu zadovoljni su lokalni HDZ-ovi...

bjazi
January 6th, 2012, 11:20 PM
^^a tek kada krene full izgradnja ove godine do Počitelja tek će onda biti problem kod tih lokalaca

gagaism
January 7th, 2012, 11:52 AM
Usvojenim rješenjem (3. varijanta) upravo to je predviđeno. AC prelazi Neretvu preko mosta sjeverno od Počitelja i ide zapadnom (desnom) obalom Neretve preko Dretelja, dalje. :)

ma ne, mislio sam da li je moguće da od mostara AC ide zapadno od neretve, da uopće ne prelazi istočno od neretve, time bi se zaobišao i sačuvao počitelj i išlo bi se izravno ka bijači

HDZ
January 7th, 2012, 02:47 PM
ma ne, mislio sam da li je moguće da od mostara AC ide zapadno od neretve, da uopće ne prelazi istočno od neretve, time bi se zaobišao i sačuvao počitelj i išlo bi se izravno ka bijači

Svaka trasa udaljena od doline Neretve je puno skuplja jer zahtijeva izgradnju puno više skupih objekata i obimne radove (tuneli, vijadukti, propusti, veliki iskopi i nasipi i sl.) Zbog toga (jer su jeftinije) svi putevi, pruge i slični objekti se grade dolinom rijeka. Gotovo čitav koridor Vc ide dolinom rijeka Bosne i Neretve. Sam prelazak sa jedne na drugu obalu nije uopšte problem, pogotovu što se pravi samo na nekoliko mjesta. Važno je samo, da se napravi na pravom i povoljnom mjestu. Most (preko Neretve) po novom rješenju je projektovan upravo na takvom mjestu. :)

gagaism
January 7th, 2012, 04:14 PM
Svaka trasa udaljena od doline Neretve je puno skuplja jer zahtijeva izgradnju puno više skupih objekata i obimne radove (tuneli, vijadukti, propusti, veliki iskopi i nasipi i sl.) Zbog toga (jer su jeftinije) svi putevi, pruge i slični objekti se grade dolinom rijeka. Gotovo čitav koridor Vc ide dolinom rijeka Bosne i Neretve. Sam prelazak sa jedne na drugu obalu nije uopšte problem, pogotovu što se pravi samo na nekoliko mjesta. Važno je samo, da se napravi na pravom i povoljnom mjestu. Most (preko Neretve) po novom rješenju je projektovan upravo na takvom mjestu. :)

mislim da ne mislimo na istu cestu
ja sam mislio na autocestu kroz hercegovinu koja se u potpunosti gradi na novoj trasi, dakle nije proširenje postojeće magistralne ceste kao što je slučaj na dionici sarajevo-zenica

vidim da cesta cijelim putem od jablanice ide istočno od neretve, ali zašto onoliko krivuda nakon mostara, zašto mora do blagaja i počitelja onako blizu?
blagaj i počitelj su najveće kulturno-povijesne značajke hercegovine, autocesta im može samo smanjiti vrijednost i to drastično

bolje bi bilo da nakon izlaza iz mostara (mostar jug) da autocesta ide zapadno od neretve preko ljutog dolca na studence (kod ljubuškog) i na kraju na bijaču.
time se obiđu i blagaj i počitelj, kilometraža je mnogo manja i nema skupe investicije kakva je vijadukt kod počitelja - ukratko, autocesta je mnogo kraća i jeftinija
i ne razumijem o kakvim tunelima, propustima i sl. ti pričaš??
AC kroz hercegovinu se ne radi dolinom neretve, jesi ti vidio koliko se neretva ''usijeca'' u odnosu na okolni teren
stijene i brda u okolini neretve imaju visinu i preko 250m, autocesta se ne radi par metara od neretve kakav je slučaj na dionici sa-ze gdje se autocesta jednim dijelom čak i ''dodiruje'' sa rijekom bosnom

teren zapadno od neretve je uglavnom ravan i nema nikakve potrebe za velikim nasipima, a pogotovo tunelima i vijaduktima
teren istočno od neretve već ima manje visinske promjene

atlantis.
January 7th, 2012, 05:09 PM
ja sam mislio na autocestu kroz hercegovinu koja se u potpunosti gradi na novoj trasi, dakle nije proširenje postojeće magistralne ceste kao što je slučaj na dionici sarajevo-zenica

vidim da cesta cijelim putem od jablanice ide istočno od neretve, ali zašto onoliko krivuda nakon mostara, zašto mora do blagaja i počitelja onako blizu?
blagaj i počitelj su najveće kulturno-povijesne značajke hercegovine, autocesta im može samo smanjiti vrijednost i to drastično

bolje bi bilo da nakon izlaza iz mostara (mostar jug) da autocesta ide zapadno od neretve preko ljutog dolca na studence (kod ljubuškog) i na kraju na bijaču.
time se obiđu i blagaj i počitelj, kilometraža je mnogo manja i nema skupe investicije kakva je vijadukt kod počitelja - ukratko, autocesta je mnogo kraća i jeftinija
AC kroz hercegovinu se ne radi dolinom neretve, jesi ti vidio koliko se neretva ''usijeca'' u odnosu na okolni teren
stijene i brda u okolini neretve imaju visinu i preko 250m, autocesta se ne radi par metara od neretve kakav je slučaj na dionici sa-ze gdje se autocesta jednim dijelom čak i ''dodiruje'' sa rijekom bosnom

teren zapadno od neretve je uglavnom ravan i nema nikakve potrebe za velikim nasipima, a pogotovo tunelima i vijaduktima

Mozda ti mislis na ovako nesto:

http://img6.imageshack.us/img6/7949/mostargranicaipsageo.jpg

HDZ
January 7th, 2012, 08:14 PM

:nuts:
A gdje se to proširuje?
Očito nisi shvatio šta sam napisao. Pogledaj kartu, konfiguraciju terena i moguće priključne tačke za postojeće ceste (žute linije na gornjoj slici) i biće ti, valjda, jasno zašto ide dolinom Neretve, a ne okolo po brdima. :)
Hoćeš da kažeš da svi Instituti i Projektantske kuće i svi stručnjaci u njima, nisu znali da nađu pravu (optimalnu) trasu? :nuts:

Rotterdam2011
January 7th, 2012, 08:40 PM
Znali su, a dali su htjeli da je odaberu to je pitanje? Svi znamo koliku ulogu igra politika u svemu.

kokosov orah
January 7th, 2012, 08:51 PM

Ne razumijem sto ti smeta da se ide istocno od Neretve, ova trasa je jeftinija i laksa je za gradnju. i tacka. nemojte bezze spamati temu, postavljajte slike...

kokosov orah
January 7th, 2012, 08:54 PM
Problem je sto se ne ide preko "istoka" sve do Neuma...a ne da zavrava u plocama bh autoput. to je najveca greska.. jos jedan od dokaza da politicari iz BIH vise rade za susjedne zemlje nego za svoju.

HDZ
January 7th, 2012, 09:03 PM
^^ Koridor Vc je međunarodni (nije BiH) i planiran je do Ploča, ali se može napraviti krak za Neum npr. od ove petlje kod Domanovića. Tu je svakako predviđen priključak za Stolac.

TehnologY
January 7th, 2012, 09:53 PM
Hm... Vidim, FBiH je planirala neki brzi putic koji bi se nastavio na planirani AP kroz RS (BL-Mliniste)... Bice mi zanimljivo pratiti otezanje s trasom Vc kroz RS i nastavka zamisljenog AP-a BL-Split... :popcorn:

P.S. Najjaci mi je onaj sto postavlja kartu iz srednjeg vijeka... Sveti Boze... WHAT A SPAM! :booze:

PticaNam
January 7th, 2012, 10:01 PM
Hm... Vidim, FBiH je planirala neki brzi putic koji bi se nastavio na planirani AP kroz RS (BL-Mliniste)... Bice mi zanimljivo pratiti otezanje s trasom Vc kroz RS i nastavka zamisljenog AP-a BL-Split... :popcorn:

P.S. Najjaci mi je onaj sto postavlja kartu iz srednjeg vijeka... Sveti Boze... WHAT A SPAM! :booze:

hvala ti

gagaism
January 8th, 2012, 01:37 PM
@atlantis.
da, mislio sam na takvu varijantu trase, ne razumijem kako bi ta varijanta bila skuplja od ove izabrane??
prvo što je skoro duplo kraća, drugo što se ne mora praviti vijadukt počitelj!

ne želim reći da sam pametniji od ljudi koji rade u institutima, ali ću se složiti sa riječima od korisnika Rotterdam2011

@HDZ, opet me nisi shvatio
dionica sa-ze se gradi tako što moderniziraju (proširuju) postojeću magistralnu, na to sam mislio
a ne razumijem šta ti podrazumijevaš kao ''dolinu neretve'' kad se ni jedna ni druga varijanta ne prave u toj dolini, obe ide po okolnim gornjim brdima/stijenama koje su iznad neretve i do 250m
ako ne vjeruješ napravi presjek u google earth

HDZ
January 8th, 2012, 01:59 PM
@HDZ, opet me nisi shvatio
dionica sa-ze se gradi tako što moderniziraju (proširuju) postojeću magistralnu, na to sam mislio
a ne razumijem šta ti podrazumijevaš kao ''dolinu neretve'' kad se ni jedna ni druga varijanta ne prave u toj dolini, obe ide po okolnim gornjim brdima/stijenama koje su iznad neretve i do 250m
ako ne vjeruješ napravi presjek u google earth

Mislim da ti mene nisi shvatio.
1. Govorimo o dionici Mostar-Počitelj. Tu nema nikakvog proširenja i moderniziranja. Sve je nova trasa. :)
2. Trasa ide dolinom što podrazumijeva i padine (kosina) na okolnim brdima okrenute prema dolini, a ne brda iznad ili iza doline. Nadam se da razumiješ razliku. Dakle, neidu po okolnim gornjim brdima nego po padinama okolnih brda. Ova crvena varijanta nema nikakve veze sa dolinom. :) Naravno da na projektovanoj trasi (zelena), ima dijelova trase koji iz nekih drugih razloga neidu striktno dolinom.
I konačno, po mom mišljenju (a siguran sam i stručnjaka koji su birali trasu), ova crvena trasa, iz više razloga, je mnogo skuplja, bez obzira što je kraća. Pogledaj samo koliko novog puta treba napraviti samo za priključke prema Nevesinju i Stocu. Neke od drugih razloga sam već naveo.

Nema potrebe da o tome dalje diskutujemo. To što je trasa kraća nije presudno za cijenu koštanja iako, naravno, ima uticaja. Za detaljnije dokazivanje treba prostudirati svaku trasu i utvrditi sve potrebne objekte (koje bi trebalo izgraditi) i količine radova na jednoj i drugoj trasi. Stručnjaci su to sigurno analizirali, u to sam uvjeren, i zato nisu ni izabrali ovu crvenu. :)
Iskusniji projektanti to mogu procijeniti (približno i pouzdano) i samim letimičnim pregledom trase.

mirza-sm
January 8th, 2012, 05:36 PM
Kravice - Bijaca, Decembar 2011 (www.jpautoceste.ba)

http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/KBDECEMBAR2011/KB122011-1.jpg

http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/KBDECEMBAR2011/KB122011-2.jpg

http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/KBDECEMBAR2011/KB122011-3.jpg

http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/KBDECEMBAR2011/KB122011-4.jpg

http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/KBDECEMBAR2011/KB122011-5.jpg

http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/KBDECEMBAR2011/KB122011-6.jpg

http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/KBDECEMBAR2011/KB122011-7.jpg

http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/KBDECEMBAR2011/KB122011-8.jpg

LordMarshall
January 8th, 2012, 05:43 PM
predivno vidjet :)

Rotterdam2011
January 8th, 2012, 09:02 PM
Fino napreduje:cheers:

Ljepoje
January 8th, 2012, 10:03 PM
Fantastičan photo updejt! :cheers:

AmelFl
January 9th, 2012, 12:42 AM
radi se vopra

tako i treba

BosniaHerzegovina
January 9th, 2012, 12:55 AM
Hercegovina se gradi, Sarajevo radi :)

Just joking.

LordMarshall
January 9th, 2012, 08:22 AM
Strani investitor zainteresiran za projekt: Koncesijom do gradnje autoputa preko Tuzle

Nakon dugogodišnjih nesuglasica zbog izostavljanja tuzlanske regije pri gradnji koridora 5C, iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija stižu pozitivne vijestu.

Cesta Orašje - Brčko - Tuzla - Žepče, u dužini od 140 kilometara, mogla bi biti spojena takozvanim Y-krakom s autoputem. Postoje realne šanse da ovaj dio bude sagrađen po principu koncesije.
Naplata putarina

Federalni ministar Enver Bijedić nedavno je tim povodom razgovarao s menadžmentom jedne velike zapadnoevropske kompanije, potvrđeno je našem listu.

- Imao sam razgovore s jednom kompanijom koja je ozbiljno zainteresovana za gradnju tog dijela puta po principu koncesije. To bi značilo da investitor bude strana kompanija, a nakon gradnje naplatom putarina vraća uloženi novac. Ono što je posebno bitno naglasiti jeste to da je na adresu Federalnog ministarstva nakon razgovora stiglo pismo namjere, kojim menadžment pokazuje veliku ozbiljnost i zainteresiranost za gradnju autoceste s tri trake - kazao je Bijedić za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, gradnja autoputeva po principu koncesije najlogičnije je rješenje i velika šansa za BiH.

Iskoristiti priliku

- Osim Albanije i pojedinih dijelova istočne Evrope, infrastruktura autoputeva je završena. Velike evropske kompanije koje grade ceste imaju sve manje posla, i tu činjenicu, na obostranu korist, sklapanjem ugovora o koncesiji treba iskoristiti - navodi ministar.

Budući da je jasno da Vlada RS nije pokazala ni najmanji interes za gradnju koridora 5C od Doboja prema Bosanskom Brodu, sve je realnije da će federalne vlasti usmjeriti cestovni koridor 5C prema Tuzli.

Alternativa brza cesta

Ako dogovora o gradnji dijela autoputa, ipak, ne bude, ostaje druga varijanta, a radi se o gradnji brze ceste s dvije kolovozne trake. U oba slučaja putnicima iz tuzlanske regije prema autoputu Županja znatno bi bilo skraćeno i olakšano putovanje. Umjesto dosadašnja dva sata, iz Tuzle bi se do Županje putovalo oko 40 minuta.

Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/74434-strani-investitor-zainteresiran-za-projekt-koncesijom-do-gradnje-autoputa-preko-tuzle.html)

LordMarshall
January 9th, 2012, 08:51 AM
Šta usporava izgradnju Koridora Vc

http://gdb.rferl.org/ADACA6AA-3DB7-4120-B322-49BA8B6D2F36_mw800_s.jpg

Za BiH, Koridor Vc je praktično "put u Evropu", zbog čega Evropska unija najavljuje pomoć u izgradnji autoceste i željezničke mreže, uz objašnjenje da to nije samo u interesu BiH nego i regije, odnosno Evrope.

U pitanju je pojas širok oko 40 kilometara na kojem živi 50 posto stanovništva BiH, a koje s više od 60 posto sudjeluje u stvaranju bruto društvenog proizvoda. Ali, još uvijek nisu osigurani tehnički, adminstrativni i finansijski preduslovi za izgradnju ove “žile kucavice” za sve vidove autotransporta.

Koridor Vc sastavni je dio koridora koji povezuje ukrajinsku prijestolnicu Kijev s Jadranskim morem i nije bitan samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za Evropsku uniju. Stoga evropski eksperti upozoravaju bh. vlasti da ubrzaju izgradnju ovog koridora.

„Imali biste suštinske povlastice za ekonomski razvoj zemlje, jer bi Bosna i Hercegovina mnogo jače bila povezana s Evropskom unijom i njenim tržištem. Moramo uzeti u obzir činjenicu da više od 50 posto stanovništva Bosne i Hercegovine živi u pojasu gdje treba biti Koridor. Izgradnja autoputa će pružiti priliku za domaće i strane investitore, što će omogućiti domaćim poslovnim ljudima lakši pristup susjednim zemlja i Evropskoj uniji.“

Od predviđenih 336, Bosna i Hercegovina je do sada izgradila oko 40 kilometara autoputa na Koridoru Vc. Ovaj najveći i najvažniji projekat saobraćajne infrastrukture od samog je početka, odnosno od 2004. godine, nailazio na prepreke, najčešće one političke prirode.

Koridor Vc je za Bosnu i Hercegovinu bio državni projekat, ali zbog loše organizacije nije realizovan kako treba, smatra penzionisani profesor Građevinskog fakulteta u Sarajevu, Mehmed Bublin.

„To je krajnje neozbiljno. Mi smo to proglasili generacijskim projektom, projektom stoljeća, itd., a što se tiče pretpostavki za realizaciju, vrlo malo smo na tom uradili. I sada imate ovu situaciju da nam sredstva stoje, da na njih plaćamo kamate, a da nemamo realizovan projekat. Mi smo, ustvari, godišnje realizovali po dva-tri kilometra, dok je Hrvatska godišnje realizovala po 50 kilometara. Evo, i Kosovo i Albanija već su prevazišli Bosnu i Hercegovinu u dinamici realizacije. Mislim da je apsolutno neprihvatljivo da se deset godina radi ovih par kilometara na zaobilaznici Sarajeva. To je primjer kako ne treba raditi te poslove. Imali smo sredstva i mogućnosti, ali – deset je godina prošlo a da nismo realizovali tih pet-šest kilometara oko Sarajeva“, kaže Andy McGuffie iz Delegacije Evropske komisije u BiH, za Radio Slobodna Evropa.

Ministar finasija BiH Dragan Vrankić kaže da je to "što imamo izgrađeno 37 kilometara – govori samo o sebi".

"To već radimo nekih četiri-pet godina, a o učinkovitosti, stupnju iskoristivosti – mislim da je suvišno i govoriti. Mi smo isprojektirali 130 km autoceste, osigurali smo negdje oko 480.000.000 eura kredita, ali smo došli u poziciju da smo iskoristili samo nekih 75.000.000, ili 21 posto. To je činjenica koja sama za sebe govori – a plaćamo zatezne kamate zbog loše implementacije i sporog povlačenja sredstava. Pa onda, kad se na jednom dijelu trase put može graditi i kroz kanjone, preko kuća, kroz poljoprivredna i industrijska središta, onda se odjedanput pojavi jedan prostor gdje se ne može graditi nikako. Naravno da to izaziva političke netrpeljivosti. Mislim da to treba odagnati“, navodi on.

Radivojević: Otklonjene prepreke za nastavak izgradnje

Član parlamentrane Komisije za saobraćaj i komunikaciju BiH Šemsudin Mehmedović ocjenjuje da su najveći problemi oko eksproprijacije zemljišta.

„Očigledno da nema dovoljno da li znanja, da li htijenja da se intenzivnije pristupi ovom poslu iz ne znam ni ja kojih razloga, ali je očigledno da je nedostajalo legislative pogledu eksproprijacije. Najveći su problemi oko eksproprijacije zemljišta, ali, naravno, nemamo ni kompetentnih projektantskih kuća u onom kapacitetu u kojem bi mogle zadovoljiti izgradnju na čitavoj trasi. Prema tome, ako treba - da se angažiraju i projektantske kuće izvan Bosne i Hercegovine, ali da se konačno zaposli i bh. građevinska operativa. Očigledno je da u tenderskoj proceduri posao uglavnom dobivaju strane firme, iz Hrvatske, Slovenije ili neke treće, što je razumljivo jer one su puno kompetentnije za izgradnju autoputa. Ja očekujem da Vlada Federacije preuzme aktivniju ulogu u tom pogledu“, istakao je on.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta nedavno je usvojio prijedlog prostornog područja od značaja za Federaciju BiH - "Autocesta na Koridoru Vc" - za period od 2008. do 2028. godine.

Federalni ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević kaže da su otklonjenje sve prepreke da se nastavi izgradnja autoputa i pronađu rješenja za spornih 23 kilometra od Počitelja do Blagaja.

„To je bilo sporno, i nema ništa više drugo sporno na Koridoru, od Svilaja do Bijače. Znači, jedino na tih 23 kolometra ima ono što se osporava i što su danas pojedini zastupnici osporavali. Sada je kroz ovaj prostorni plan prihvaćena tzv. varijanta S-3, koja ide izvan lokalne zajednice. To je ono iznad Podveležja – znači, diže se na tu visinu. Sve smo uradili po zakonu i uzusima struke. Iscrpili smo sve moguće javne rasprave na kojima su svi oni učestvovali. A ovdje nije bilo nikakve politizacije“, kaže Radivojević.

Ovakva rješenja kritikovali su poslanici iz Hrvatske demokratske zajednice. Poslanik Predrag Kožul smatra da je pitanje izgradnje Koridora Vc ispolitizirano.

„Suštinska stvar je da je trasa Koridora Vc na čitavom području Hercegovine kontinuirano neuralgična i sporna. Ona je u tolikoj mjeri neuralgična i sporna da se i Evropska komisija uključuje u pitanje određivanja te trase Koridora. Dakle, ne možemo to sami riješiti jer je to očito duboko ispolitizirano pitanje, ne samo zadnjih pola godine, već zadnjih pet godina, otkada se radi na toj trasi Koridora. Ono što ja želim upozoriti jeste ne samo grubo kršenje zakona pri usvajanju ovog prijedloga, nego i usvajanje prijedloga trase koja je, vjerojatno, najskuplja od svih mogućih trasa na tom području. Teško mogu vjerovati da trasa koja je dulja, koja iz ravničarskog dijela ide u brda, može biti jeftinija“, rekao je Kožul.

Upravo na ove nesuglasice upozorili su eksperti Delegacije evropske komisije, iz koje je najavljena pomoć bh. vlastima u privlačenju novca za Koridor Vc, ukoliko vlasti pokažu ozbiljnost u realizaciji tog projekta.

Slobodna Evropa (http://www.slobodnaevropa.org/content/eu_najavljuje_pomoc_u_izgradnji_koridora_vc/24445080.html)

NNagib
January 9th, 2012, 10:27 AM
Strani investitor zainteresiran za projekt: Koncesijom do gradnje autoputa preko Tuzle

Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/74434-strani-investitor-zainteresiran-za-projekt-koncesijom-do-gradnje-autoputa-preko-tuzle.html)

Zna li neko više o ovome? Ako ne možete spominjati imena, ima li barem procjene koliko je ovo ozbiljno i kakve su šanse da se realizuje?

LordMarshall
January 9th, 2012, 10:29 AM
mozda je to ta tajna vijest koju nam leopol nemoze da kaze...

ssemir
January 9th, 2012, 10:33 AM
Zna li neko više o ovome? Ako ne možete spominjati imena, ima li barem procjene koliko je ovo ozbiljno i kakve su šanse da se realizuje?
ma pusti..godinama se tako prica. kad se tuzla malo pobuni oni nadju nove zainteresovane i tako u krug. sjecas se prije par godina kada je ceska banka bila zainteresovana, cak se islo i na razgovore :nuts:

NNagib
January 9th, 2012, 11:00 AM
mozda je to ta tajna vijest koju nam leopol nemoze da kaze...

ne bih rekao, on je spominjao da se ta vijest odnosi na A1

Tango Zulu
January 9th, 2012, 11:38 AM

I da je istinito I da ima takve namjere, realno je očekivat da od potpisivanja nekog ugovora do pocetka gradnje puta je 5 godina. Tu je projekat, finansiranje I kupovina zemljista. Sve traje bolno dugo.

LordMarshall
January 9th, 2012, 12:43 PM
Jedno od rješenja: Most ispod Neuma u dužini 5,5 km rješava probleme A1

Nakon predizbornog obećanja Kukuriku koalicije kako će odustati od gradnje Pelješkog mosta, koji bi Dubrovnik autocestom povezao s ostatkom Hrvatske traže se nova rješenja. Prolazak hrvatske autoceste kroz Neum i dalje je jedna od glavnih tema javnosti u Hrvatskoj i BiH.

Ponuđena rješenja

Mnogi nude rješenja kako povezati kod Neuma presječenu Hrvatsku. Most preko Pelješca jedno je od rješenja, ali od njega u sljedeće četiri godine, čini se, neće biti ništa. Cijena, dužina, predizborna obećanja nagnala su hrvatskog premijera Zorana Milanovića da traži nova rješenja.

Bivša je vlada najavljivala da će zatražiti dozvolu od vlasti BiH za gradnju autoceste iznad Neuma, no tada su se odnosi dviju država zategnuli zbog gradnje Pelješkog mosta, kojoj se u BiH protive. Jedno od rješenja mogao bi biti tunel ispod Neuma. Naime, taj tunel u Neum bi ulazio u Badžuli (dolina Neretve), a izlazio u Imotici (Dubrovačko primorje). Tunel bio bi dug oko 5,5 kilometara, a po svojoj dužini bio bi treći u Hrvatskoj, iza Male Kapele i Svetog Roka. Već sada se koriste tuneli za vodovod koji, preko Ravnog, iz Trebišnjice vodu dovode do Dubrovačkog primorja.

Korist za cijelu JI Europu

U Antwerpenu je planiran veliki vijadukt iznad luke, ali su odbijeni u javnom referendumu 2009., pa je flamanska vlada 2010. cestovnu povezanost Antwerpena riješila tunelima. U tom slučaju i BiH bi zauzvrat nešto tražila od Hrvatske, jer i to je područje BiH. - Tu opet imamo europske presedane – velike zapadnoeuropske plovne međunarodne rijeke. Npr. u Antwerpen se ulazi kroz Nizozemsku. Trebalo bi Neretvu učiniti međunarodnim plovnim putem, s najvećom lukom u Pločama, putničkom lukom u Metkoviću (radi Međugorja) i lukama u BiH (Gabela, Čapljina, Počitelj). Ne samo da bi BiH dobila puno, nego bi cijela JI Europa imala koristi. To ne isključuje Pelješki most, već ga obuhvaća, objašnjava čitatelj Večernjeg lista Anđelko Stanić iz Dubrovnika koji se javio po ovom pitanju.

E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/521003)

HDZ
January 9th, 2012, 01:28 PM
„Suštinska stvar je da je trasa Koridora Vc na čitavom području Hercegovine kontinuirano neuralgična i sporna. Ona je u tolikoj mjeri neuralgična i sporna da se i Evropska komisija uključuje u pitanje određivanja te trase Koridora. Dakle, ne možemo to sami riješiti jer je to očito duboko ispolitizirano pitanje, ne samo zadnjih pola godine, već zadnjih pet godina, otkada se radi na toj trasi Koridora. Ono što ja želim upozoriti jeste ne samo grubo kršenje zakona pri usvajanju ovog prijedloga, nego i usvajanje prijedloga trase koja je, vjerojatno, najskuplja od svih mogućih trasa na tom području. Teško mogu vjerovati da trasa koja je dulja, koja iz ravničarskog dijela ide u brda, može biti jeftinija“, rekao je Kožul.
Kakav idiotizam. Pravi, "informisani ekspert" :bash:

Čuj "vjerovatno skuplja" ? Pa što nije pogledao u projektu da li je skuplja i koliko. :nuts:

A zašto nebi mogla biti jeftinija ako nema esproprijacije i uništavanja poljoprivrednog zemljišta.

Uvijek se pitam zašto novinari, uopšte, objavljuju ovakva mišljenja nekompetentnih "eksperata". :ohno:

Putnik30
January 9th, 2012, 01:31 PM
I da je istinito I da ima takve namjere, realno je očekivat da od potpisivanja nekog ugovora do pocetka gradnje puta je 5 godina. Tu je projekat, finansiranje I kupovina zemljista. Sve traje bolno dugo.

Slazem se. Za Autocestu Tuzla - Orasje ima uradjen samo Idejni projekat, a Tuzla - Zepce nije ni raspisan tender za idejni projekat, a kamoli sta vise.

Po mom misljenju, prije da je ovo predizborna prica, nego nesto konkretno.

Mozda jedino ova prica pocne biti aktuelna, ako strani koncesionar odluci samostalno raditi i projekte. Mozda tada da se nesto ubrza.

Moja procjena: Prva dionica Orasje - Brcko bi se mogla poceti graditi u najboljem slucaju na proljece 2014., a Tuzla Zepce 2016. godine.

Putnik30
January 9th, 2012, 01:35 PM
I jos mala dopuna, logicnije bi mi bilo (bez obzira na cijenu), da s pocne prvo raditi dio od petlje Sicki brod pa prema sjeveru (recimo 10-ak km), petlja i odvajanje za Zepce (da se krene u dva smjera iz pravca Tuzle), nego recimo prvo Orasje Brcko.

Putnik30
January 9th, 2012, 01:38 PM
Kada je u pitanju autoput A1, jedna mi stvar nije sada logicna. Ministar je danas u novinama najavio da ce zatvoreni sistem naplate poceti raditi u maju ove godine, na dijelu Kakanj-Josanica.
Nije mi jasno, zasto ne pocnu vec sada graditi bocno naplatno mjesto Kakanj, razmontirati trenutne naplatne kucice u Kaknju i zatvoreni sistem da pocne od Biljeseva, gdje se vec grade naplatne kucice, jer znamo da ce i ova dionica biti pustena u promet polovinom godine?

Ne bi me iznenadilo da nasi u autocestama nemaju uradjen projekat bocnog naplatnog mjesta Kakanj, ili da o ovome nisu razmisljali... :)

saforti
January 9th, 2012, 02:12 PM
Cini mi se, kako napreduju radovi na Drivusa-Gorica, da ce prije biti gotov Vijenac. Most m1 nisu ni poceli, na m2 stubovi se rade ali sporo skroz, na m3 (vijadukt) "nagurano" je pola desnog mosta.

BosniaHerzegovina
January 9th, 2012, 02:30 PM
Gradnja kojih dionica mozemo ove godine ocekivati?

bjazi
January 9th, 2012, 03:40 PM
Neka malo ko uvrede red sa ovim informacijama ovdje jer ovan Enver B. je izazvao totalni haos
Leopol jel to ovo ili je ovo nešto novo?
Tj postoji li mogucnost ovo+to?
Pa to bi bilo enormno građenje
Zna li se uopšte kuda će trasa AC Žepče-Tuzla ići i koliko ima kilometara?
Da li će to te projekte i pratwću dokumentaciju praviti Federacija ili partner?

driverba
January 9th, 2012, 04:06 PM
Blize se lokalni izbori pa ce u skladu sa tim bit i sve vise ovih pompeznih najava o gradnji novih puteva, autoputeva, infrastrukture itd....
A u stvarnosti ce se na kraju izgraditi jedno veliko nista, kao sto je to bio slucaj i do sada :nuts:

escobar_
January 9th, 2012, 04:54 PM
Blize se lokalni izbori pa ce u skladu sa tim bit i sve vise ovih pompeznih najava o gradnji novih puteva, autoputeva, infrastrukture itd....
A u stvarnosti ce se na kraju izgraditi jedno veliko nista, kao sto je to bio slucaj i do sada :nuts:

Možda dobijemo novih 30 km autoceste do 2022. godine. :)

mirza-sm
January 10th, 2012, 12:10 PM
Džemaludin Peljto

Radnici Hidrogradnje nastavili rad na Drivuši

Objavljeno 10.01.2012 u 11:24

Radnici Hidrogradnje uposleni na projektu Drivuša, na koridoru 5c, koji su prije nekoliko dana obustavili rad kada je objavljena informacija o prodaji zgrade Direkcije u Sarajevu, jutros su nastavili svoje aktivnosti, potvrdio je v.d. direktora Hidrogradnje Džemaludin Peljto.

http://www.mojevijesti.ba/slike/novosti/AAA%20MOJE%20VIJESTI/EKONOMIJA/autoput-gradnja.jpg

On je kazao da se oko 100 radnika vratilo poslu nakon što je jučer s njima i predstavnicima sindikata postignut dogovor da se u što kraćem roku izvrši isplata za sve radnike po 500 KM, a za radnike na čekanju i invalide rada po 200 KM te da se sredstvima od prodaje imovine ove kompanije izmire zaostale plaće i doprinosi i nabavi materijal neophodan za daljnje funkcionisanje kompanije.

Peljto je istaknuo da Hidrogradnja svakako treba prodati nešto od svoje imovine, a s čime se slažu i radnici, međutim da li će to biti dom na Čavljaku, zemljište u Mostaru ili Direkcija u Sarajevu, još se ne zna.

Na jučerašnjem sastanku je još predloženo da menadžment donese prijedlog za sanaciju i konsolidaciju preduzeća, da se putem sporazuma s Fondom zdravstva osigura redovna ovjera zdravstvenih knjižica radnika, da se utvrdi ko je odgovoran za gubitke na projektima, te da se sva tri sindikata Hidrogradnje u što kraćem roku ujedine.

(MOJportal.ba)

driverba
January 10th, 2012, 01:06 PM
Džemaludin Peljto

Radnici Hidrogradnje nastavili rad na Drivuši

Objavljeno 10.01.2012 u 11:24

(MOJportal.ba)

Sad ih lijepo pustiti da zavrse svoj ugovoreni dio posla na Vc i nakon toga im ne dodjeljivati nove poslove na istom

Razumijem da vlada pokusava "pogurati" domace firme novim poslovima ali, ako je stanje u tim firmama takvo da ce njihovi radnici svoja prava traziti tako sto ce, svakih malo, blokirati gradilista i poslove koji su im dodijeljeni, onda je to cista glupost i obicno gubljenje vremena !

Koridor Vc nije socijalni projekat i mislim da je krajnje vrijeme da se poslovi oko buduce izgradnje daju samo stabilnim i pouzdanim firmama koje ce bit u stanju da uredno ispostuju zadate rokove kao i svoje radnike.
Suosjecam sa radnicima Hidrogradnje ali drzava pa i njeni gradjani nisu duzni biti taoci problema koje ti radnici imaju sa svojim poslodavcem

Tango Zulu
January 10th, 2012, 01:22 PM
Sad ih lijepo pustiti da zavrse svoj ugovoreni dio posla na Vc i nakon toga im ne dodjeljivati nove poslove na istom

Razumijem da vlada pokusava "pogurati" domace firme novim poslovima ali, ako je stanje u tim firmama takvo da ce njihovi radnici svoja prava traziti tako sto ce, svakih malo, blokirati gradilista i poslove koji su im dodijeljeni, onda je to cista glupost i obicno gubljenje vremena !

Koridor Vc nije socijalni projekat i mislim da je krajnje vrijeme da se poslovi oko buduce izgradnje daju samo stabilnim i pouzdanim firmama koje ce bit u stanju da uredno ispostuju zadate rokove kao i svoje radnike.
Suosjecam sa radnicima Hidrogradnje ali drzava pa i njeni gradjani nisu duzni biti taoci problema koje ti radnici imaju sa svojim poslodavcem

Pa i ja tako nesto kontam. Ako cemo odugovlačiti gradnju ovoliko samo da par domaćih firmi profititra. Džaba trošimo vrijeme. Za te firme nit sam ikad čuo nit me sudbina par stotina Radnika interesuje. Stvarnno , ako je to cijena da sačuvamo nečiji poso onda je to cijena preskupa za mene.

Ja za hering ili integral nit sam čuo nit imam ikakve koristi od toga. Nek propadnu sto se mene tiče. Bolje je za ekonomiju imat autoput nego 500 radnika na poslu i kozije staze.

Koja god firma dobije poso bosnaci ce raditi na puto, neće valjda srtabag dovest austrijance dan rade za 5,000 km mjesečno.

HDZ
January 10th, 2012, 04:37 PM
Pa i ja tako nesto kontam. Ako cemo odugovlačiti gradnju ovoliko samo da par domaćih firmi profititra. Džaba trošimo vrijeme. Za te firme nit sam ikad čuo nit me sudbina par stotina Radnika interesuje. Stvarnno , ako je to cijena da sačuvamo nečiji poso onda je to cijena preskupa za mene.

Ja za hering ili integral nit sam čuo nit imam ikakve koristi od toga. Nek propadnu sto se mene tiče. Bolje je za ekonomiju imat autoput nego 500 radnika na poslu i kozije staze.

Koja god firma dobije poso bosnaci ce raditi na puto, neće valjda srtabag dovest austrijance dan rade za 5,000 km mjesečno.

Sve si u ptavu, ali je stvar u tome da domaće firme uzmu ne npr. 5000KM nego 10000KM. (ono što će uzeti strana firma). :)
Drugi je problem (naš) što se Hidrogradnja, kao jedna od najvećih građevinskih firmi u bivšoj državi (koja je radila gotovo sve poslove vani), sada namjerno i sistematski urušava kako bi je neko što jeftinije "privatizirao".:ohno:

bjazi
January 10th, 2012, 06:51 PM
Nestao nam Leopol da nam makar objasni ovu zavrzlamu oko dionica i autoputeva i koncesija

mirza-sm
January 10th, 2012, 08:15 PM
Da ga nije ko "smako" jer je vijest procurila? :D

bjazi
January 10th, 2012, 09:19 PM
Da ga nije ko "smako" jer je vijest procurila? :D

ne znam nikako ga nema
Meni je to sumnjvo

Mesancek
January 11th, 2012, 06:52 AM
Jedno od rješenja: Most ispod Neuma u dužini 5,5 km rješava probleme A1

E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/521003)

KUKURIKU opet komsije Hrvati pricaju i obecavaju gluposti, most se je pokazao nekonkurentnim, a i nije imao nikakvog smisla, a sada nesto novo, da bi se kroz zemlju izbjegla granica BIH, hehe nasao sam nesto na www.wikipedia.com
"Granica, je izraz u političkoj geografiji koji označava geografske granice datog političkog entiteta ili zakonske jurisdikcije, države ili podnacionalnih upravnih jedinica i njihovih dioba. Granice isto tako mogu označavati, odnosno okruživati, tampon zone. Linija razdvajanja područja,teritorije dviju država,dopunjena zamišljenom ravninom koja pada okomito na tlo ili vodenu površinu nastavljajući se u dubinu zemlje ili vode. Granica,dakle razdvaja ravninom i linijom dvije države u zraku,na tlu(vodi) i ispod površine tla(vode)"

LordMarshall
January 11th, 2012, 07:23 AM
Otvorene ponude za dionicu Suhodol - Tarčin: Bh. kompanijama posao od 113 miliona eura!

Konzorcij domaćih kompanija dostavio je najbolju ponudu za gradnju dionice autoputa na koridoru 5C Suhodol - Tarčin i najvjerovatnije će dobiti ovaj posao, saznaje "Dnevni avaz". Ovo je veliki uspjeh bh. firmi, s obzirom na veoma jaku konkurenciju iz nekoliko evropskih zemalja.

Ponude su otvorene jučer, a domaći konzorcij ponudio je da ovu dionicu, južno od Sarajeva, sagradi za 113 miliona eura. Prije nego što bude proglašen pobjednik, mora se obaviti računska kontrola svih ponuda.

Konzorcij čini pet domaćih kompanija: ŽGP, "Hidrogradnja", "Hering", GP "Put" i "Euroasfalt". S obzirom na to da nijedna domaća kompanija nije ispunjavala uvjete da dobije posao, naše su firme ponudu predale zajedno s hrvatskim "Vijaduktom".

Gradnja ove dionice bit će finansirana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Dionica je duga 4,65 kilometara, ali je vrlo zahtjevna, zbog čega je i cijena visoka. U sklopu nje, naime, nalazi se tunel Suhodol, dužine skoro tri kilometra. Rok za gradnju dionice Suhodol - Tarčin je tri godine.

Ponude kompanija

Domaći konzorcij 113.153.422 eura
Cengiz Insaat" (Turska) 115.154.191 euro
"Strabag" (Austrija) 129.514.712 eura
"Muratori & Clementist" (Italija) 147.209.315 eura (plus popust od deset posto)
"Poor" (Austrija) 154.746.809 eura

Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/74793-otvorene-ponude-za-dionicu-suhodol-tarcin-bh-kompanijama-posao-od-113-miliona-eura.html)

driverba
January 11th, 2012, 08:10 AM
Otvorene ponude za dionicu Suhodol - Tarčin: Bh. kompanijama posao od 113 miliona eura!

Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/74793-otvorene-ponude-za-dionicu-suhodol-tarcin-bh-kompanijama-posao-od-113-miliona-eura.html)

A zna li neko sta je sa dionicom Vlakovo-Suhodol ???

Rotterdam2011
January 11th, 2012, 11:17 AM
Super! Kada pocinje gradnja?

jasmindk
January 11th, 2012, 11:28 AM
ma samo nasim treba dati da grade jer samo tako podsticemo nasu ekonomiju i zaposljavamo nase ljude

super vijesti

bjazi
January 11th, 2012, 11:53 AM
Super vijesti:cheers:
Radovi će najranije početi u martu-aprilu
Valjda ćemo uskoro znati i za ostale dionice: Lepenica Suhodol te Lepenica Vlakovo

leopol
January 11th, 2012, 11:53 AM
ne znam nikako ga nema
Meni je to sumnjvo

Jbt, ovdje covjek ne moze na miru ni na odmor otici ^^

Ipak, kod nas u Italiji su vec svi autoputevi napravljeni, tako da sa zanimanjem pratimo izgradnju vaseg A1 :lol:

Ukratko:

Ovo sto prica ministar za Zepce - Tuzla - Orasje nije "ono Leopolovo", vec neka skroz druga prica, namjenjena vjerovatno Tuzlanskom birackom tijelu.

Ono sto je djelomicno tacno receno, je da postoji interes nekoliko koncesionara, i da se sa njima vode preliminarni razgovori. Mislim da ce prva koncesija ici za Lasva-Donji Vakuf, u svakom slucaju.

Ono "moje" je vezano za A1.

Za kraj, ova vijest za dionicu Tarcin - Suhodol je odlicna! :cheers:

Ovo je prvi uspjesan primjer novouspostavljenog partnerstva domacih izvodjaca sa Viaduktom (fulali su na Kravice - Zvirovici:ohno:), koji se od samog starta predstavio kao ravnopravan partner domacim firmama, a ne kako je to bio slucaj ranije sa raznoraznim SCT-ovim, kao neko ko pokusava da pokupi kajmak od posla.

bjazi
January 11th, 2012, 12:09 PM
ukratko imat ćemo mali milion koncesija i radova na autoputevima od 2013.(najranije) :)

leopol
January 11th, 2012, 12:17 PM
Tako nekako, jer u 2012. nece poceti radovi na puno vise kilometara u odnosu na ono koliko su ACF planirale u 2010, ali ce 2013 i 2014. biti godine ekspanzije same izgradnje.

Realno, u tom trenutku (npr 2014) bi trebali imati skoro 150 km autocesta u izgradnji. Novih, pored ovih koje ce vec biti zavrsene u trenutnom investicionom ciklusu (jug Hercegovine, Tarcin-Vlakovo, Sarajevo-Zenica i sjever BiH kod Svilaja)

bjazi
January 11th, 2012, 12:52 PM
^^^^Hvala Leopol:cheers:
Meni je samo drago što su stvari pokrenute i da će se pokrenuti lavina građevinskih radova i projekata generalno
Također angažovanje domaće radne snage i kompanija daje nadu da nije sve tako crno
Još kada bi investicije pratile trend kao u AC gdje bi nam bio kraj

atlantis.
January 11th, 2012, 02:41 PM
Tako nekako, jer u 2012. nece poceti radovi na puno vise kilometara u odnosu na ono koliko su ACF planirale u 2010, ali ce 2013 i 2014. biti godine ekspanzije same izgradnje.

Realno, u tom trenutku (npr 2014) bi trebali imati skoro 150 km autocesta u izgradnji. Novih, pored ovih koje ce vec biti zavrsene u trenutnom investicionom ciklusu (jug Hercegovine, Tarcin-Vlakovo, Sarajevo-Zenica i sjever BiH kod Svilaja)

Koje dionice racunas u tih 150 km?

BosniaHerzegovina
January 11th, 2012, 05:33 PM

Super!

Nisam znao za ovaj tunel od 3km.

Gradnja kojih dionica ove godine mozemo jos ocekivati?

corvus_edin
January 11th, 2012, 06:26 PM
Jel' ovo još aktuelno ili su promjenilo nešto?

http://img14.imageshack.us/img14/7906/tarcinsuhodol.jpg

tesla001
January 11th, 2012, 06:53 PM
Ovako:
http://img694.imageshack.us/img694/7906/tarcinsuhodol.jpg

BNX
January 11th, 2012, 09:56 PM
Živko Matuško, načelnik Općine Neum: Autocesta kroz zaleđe je spas
(http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=23488)
Gospodine Matuško, u posljednjih nekoliko tjedana aktualizirala se priča o izgradnji autoceste koja bi trebala povezati Dubrovnik s ostatkom Hrvatske. Prema nekim rješenjima, predviđa se da dio autoceste prolazi i neumskim zaleđem. Kakav je Vaš i stav lokalne zajednice o tome?
- Mi, u svakom slučaju, pozdravljamo izgradnju dionice autoceste i kroz neumsku općinu. Imamo jednu ili dvije varijante trase, ali je važno da se cesta gradi, jer je to pozitivno rješenje za sve. Mislim kako bi se dvije države trebale dogovoriti kojom bi precizno trasom cesta trebala prolaziti. S naše točke gledišta, bolje bi bilo kada bi ona išla ruralnim dijelom, odnosno širim neumskim zaleđem. To podrazumijeva da bi se išlo kroz Popovo polje. Time bi se mogao razvijati i ruralni dio Neuma i Hercegovine. Ako će se, pak, graditi na trasi kojom je predviđeno da svega pet kilometara autoceste prolazi kroz BiH, onda je normalno da nećemo na to moći utjecati. Ipak, naša je želja da cesta ide Popovim poljem.

Istovremeno dok se vrti priča o prometnom povezivanju Hrvatske, odnosno Dubrovnika sa sjeverom, u drugom je planu prometna izoliranost samoga Neuma. Poznato je kako je Neum već godinama u svojevrsnoj prometnoj izolaciji od ostatka BiH jer se, primjerice, u Mostar iz Neuma putuje kroz Hrvatsku. Postoje li ikakve inicijative da se riješi problem prometne izoliranosti Neuma?
- Neum je sve više prometno izoliran. Svake godine smo svjedoci ogromnih gužvi koje traju i do tri mjeseca u ljetnom periodu. To je veliki problem za turiste koji dolaze u Neum, jednako kao i za turiste koji putuju do Dubrovnika ili iz Dubrovnika prema sjeveru. Gužve su nesnošljive i za lokalno stanovništvo i mora se što skorije iznaći neko rješenje kako bi se problem prometne izoliranosti uklonio. Kako će se to napraviti, sada je teško reći. Pored dionice autoceste, imamo u planu i izgradnju zaobilaznice koja bi prolazila neumskim zaleđem. Bilo koje rješenje bi bilo jako dobro za sve nas.

U kontekstu izgradnje autoceste za Dubrovnik, spominje se i odustajanje Hrvatske od izgradnje pelješkog mosta. Kako gledate na tu inicijativu?
- Neumljani nisu imali ništa protiv izgradnje pelješkog mosta. Mostovi su tu da povezuju ljude i obale. Za nas je važno da izađemo iz prometne izoliranosti. To je cilj i Neuma i Neumljana. Mi pravimo cestu koja bi išla od Neuma prema unutrašnjosti, ali je i to sada u zastoju. Imamo, pak, neke nagovještaje da bi se i izgradnje te ceste mogla ubrzati.

Kakvu imate suradnju sa susjednim općinama iz Hrvatske?
- Imamo jako dobre odnose sa svima, ali kada se ljeti stvori gužva, mi tu ništa ne možemo učiniti. To bi trebale rješavati više razine vlasti. Potrebno je malo brže poći s gradnjom cesta kako bismo se što prije riješili prometne izoliranosti. Kako se Dalmatina, autocesta koja spaja Dalmaciju i Zagreb, primiče Neumu, sve je veći pritisak na graničnim prijelazima. Pojačava se dotok vozila i stvaraju se čepovi. Ljeti je nekomu iz Dubrovnika jako teško putovati na sjever, prema Mostaru, Sarajevu ili Zagrebu jer se dugo mora čekati na granicama. Na graničnom prijelazu Bistrine, primjerice, čeka se i po dva-tri sata, te je zbog toga gotovo nemoguće putovati. Taj problem sve više dolazi do izražaja.

amko
January 11th, 2012, 10:17 PM
Radovi na izgradnji autoceste na koridoru Vc, trasa Kravica - Bijača,teku punom parom. U nešto više od dva mjeseca koliko radovi traju očišćena je trasa, uklonjeno drveće i grmlje te iskolčeni poprečni profili na mjestima nasipa i usjeka, a prilikom posjeta gradilištu zatekli smo radnike na radovima iskopa kamenog materijala te izrade nasipa.

Investicija od 120 milijuna KM

“Zemljani radovi se odvijaju shodno dinamici, urađeno je nekih 150.000 kubika nasipa, ista ta količina materijala je iskopana te smo počeli s izradom cijevnih propusta kojih na trasi ima ukupno jedanaest. Paralelno s tim krenuli smo s izgradnjom svih podvožnjaka kojih ima tri. Također, završavamo zemljane radove i počeli smo s izvođenjem betonskih”, kazao je dip.ing.građevine Muhamed Ćatović, šef projekta ispred BH Konzorcija. Naime, istovremeno je u izgradnji i južna zajednička granična dionica autoceste, od granice do spojne ceste u pravcu petlje Ploče, u Republici Hrvatskoj, te od granice do petlje Zvirići, u Bosni i Hercegovini. Puštanje u promet ove dionice očekuje se do kraja 2012. godine. Ukupna vrijednost ove investicije od Međugorja do granice s Hrvatskom iznosi 120 milijuna maraka za samo deset kilometara. Posebno važna točka koju moramo istaknuti je granični prijelaz Bijača koji je jedan od ukupno dva granična prijelaza preko kojih će se moći vršiti promet svih vrsta roba u EU-u, uključujući i robe biljnog i životinjskog podrijetla.

Mišljenje mještana

U razgovoru s mještanima Bijače iz zaseoka Galići koji su najbliži gradilištu na kojem svakodnevno rade strojevi i isto tako izvode se miniranja doznali smo kako s velikim iščekivanjem očekuju privođenje radova kraju i puštanju autoceste u promet.
Baka Matija Petrušić jedna od rijetkih stanovnica ovog zaseoka kazala nam je da misli kako je autocesta dobra za ovaj kraj te da što se tiče njihovog mira u kojem trenutačno uživaju neće biti narušen. Također, i susjeda Alenka Galić nam je iskazala kako pozdravlja svaku akciju i radove iako trenutačni radovi i detonacije narušavaju pored mira i osjetljivije objekte poput čatrnja s pitkom vodom koje nakon toga ne mogu zadržavati vodu.
“Miniranja su uglavnom svaku večer oko pet sati i jedva čekamo da to završi kako ne bismo bili u strahu od detonacija. Iako je gradilište sigurno dobro osigurano, ipak strah postoji”, kazala je mještanka Galić. Dodaje da je autocesta dobrodošla za ovaj kraj i isto tako kao i njezina sumještanka ne misli da će njezinom izgradnjom biti narušen mir seoske idile.
“Nadam se da će, kad dobijemo autocestu, biti poboljšana i ostala infrastruktura sela s obzirom na slab napon električne energije, a da ne govorimo o vodi jer vodovoda nemamo nikako”, rekla je Anka Galić.

dnevni-list.ba (http://www.dnevni-list.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=24496:putanje-u-promet-ove-dionice-oekuje-se-do-kraja-2012&catid=1:dogaaji&Itemid=2)

NNagib
January 12th, 2012, 09:54 AM
Da li će ova dionica Kravice-Bijača ostati slijepo crijevo neko vrijeme, ako se izgradi u ovoj godini? Autocesta u Hrvatskoj je došla tek do Vrgorca (još 20-tak kilometara fali do naše granice), a izgradnja samog graničnog prijelaza Bijača će debelo kasniti (ako se ne varam to je u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH). Zna li neko više detalja o ovim stvarima?

Red_Major
January 12th, 2012, 10:16 AM
Da li će ova dionica Kravice-Bijača ostati slijepo crijevo neko vrijeme, ako se izgradi u ovoj godini? Autocesta u Hrvatskoj je došla tek do Vrgorca (još 20-tak kilometara fali do naše granice), a izgradnja samog graničnog prijelaza Bijača će debelo kasniti (ako se ne varam to je u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje BiH). Zna li neko više detalja o ovim stvarima?

Da si procitao ovaj tekst iznad tebe znao bi vise:)

Red_Major
January 12th, 2012, 11:34 AM
Update Drivusa-Gorica (decembar 2011)

http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/DRIVUSA12/30.12.2011-1.jpg
http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/DRIVUSA12/30.12.2011-2.jpg
http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/DRIVUSA12/30.12.2011-3.jpg
http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/DRIVUSA12/30.12.2011-4.jpg
http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/DRIVUSA12/30.12.2011-5.jpg

Tango Zulu
January 12th, 2012, 01:53 PM
Čitam u HAVAZU da izgradnja od suhodola do vlakova zavisi od dobre volje jednog čovjeka iz SNSD-a da odobri Europski kredit. :) i na tu dionicu cemo čekat bolja vremena izgleda

driverba
January 12th, 2012, 03:05 PM
Čitam u HAVAZU da izgradnja od suhodola do vlakova zavisi od dobre volje jednog čovjeka iz SNSD-a da odobri Europski kredit. :) i na tu dionicu cemo čekat bolja vremena izgleda

A HAVAZ se poziva na to sto je Vrankic blokirao potpisivanje ugovora sa Evropskom bankom a na cije mjesto sada treba doci covjek iz SNSD-a...

A Vrankic je blokirao potpisivanje zato sto na racunu vec ima para koje se ne trose i na koje se placaju penali.... Meni sad nije jasno zasto odmah te pare "kojih ima" ne utrose (ispune zelju Vrankicu) na gradnju dionice Vlakovo-Lepenica a sredstva koja ocekuju potpisom tog ugovora koja je Vrankic blokirao, usmjere na neke druge buduce gradnje kad se ugovor konacno i potpise ???
Na ovaj nacin bi se pare trosile kontinuirano i gradilo bi se kontinuirano...

HDZ
January 12th, 2012, 03:10 PM
^^ Nisi razumio. Neutrošena (nepovučena) sredstava iz kredita nemogu se usmjeravati na druge projekte.

driverba
January 12th, 2012, 03:16 PM
^^ Nisi razumio. Neutrošena (nepovučena) sredstava iz kredita nemogu se usmjeravati na druge projekte.

Onda se postavlja pitanje : koji su klinac vlasti ganjale i dobivale kredite za dionice koje ocito ne namjeravaju graditi u dogledno vrijeme...

U ovoj zemlji bas sve mora naopako :bash:

HDZ
January 12th, 2012, 03:18 PM
^^ Polahko.
Nelupaj odmah čekićem. pročitaj sve o ovoj temi i informiši se. :)

driverba
January 12th, 2012, 03:21 PM
^^ Polahko.
Nelupaj odmah čekićem. pročitaj sve o ovoj temi i informiši se. :)

Hvala na sugestiji ali redovno sam je citao i vjerovao ili ne, procitao sve od prve do posljednje strane :)

Al budimo realni, ove kombinacije i komplikacije postaju zapetljanijie od spanskih sapunica. Ja mislim da i ovi koji direktno rade na koridoru pocinju da gube kompas od svih silnih petljavina i komplikacija...

BTW, evo ta vijest koju je TangoZulu spomenuo

Ministar iz RS bi mogao blokirati izgradnju koridora 5C u FBiH

Dionica autoputa na koridoru 5C Suhodol - Tarčin vrijedna 113 miliona eura, koju će uskoro početi graditi bh. kompanije, bit će jedno vrijeme potpuno beskorisna ako se hitno ne počnu graditi i druge dvije dionice koje bi s njom bile spojene, a koje su blokirane zbog ministra finansija BiH Dragana Vrankića.

Tri dionice: Vlakovo - Lepenica, Lepenica - Suhodol i Suhodol - Tarčin, čine cjelinu dugu 20 kilometara. One idu potpuno novom trasom, ne slijedeći putanju postojeće magistralne ceste. Zbog toga, ako bi se sagradila samo jedna od ove tri dionice, ona bi završavala na livadi i ne bi imala nikakvu funkciju.

Pet bh. i jedna hrvatska kompanija ponudile su najnižu cijenu za gadnju dionice Vlakovo - Tarčin, koju finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Radovi bi trebali početi veoma brzo.

No, prema planu, druge dvije dionice trebale bi se finansirati kreditom Evropske investicijske banke (EIB). Riječ je o kreditu od 166 miliona eura koji je blokirao ministar Vrankić, piše Dnevni avaz.

On je prije nekoliko mjeseci odbio dati saglasnost da bude povučen novac od ovog, ranije dogovorenog kredita, uz obrazloženje da BiH već ima veliki broj stranih sredstava koja se ne koriste!

Pri tome treba imati u vidu da će državno ministarstvo finansija u novom sazivu pripasti kandidatu iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske. To znači da će podizanje ovog novca najvjerovatnije ovisiti isključivo o dobroj volji predstavnika RS, tvrdi neimenovani izvor "Avaz" iz Vijeća ministara.

Sudeći prema dosadašnjoj politici RS, oni će učiniti maksimalne napore da ovaj kredit, koji je namijenjen isključivo Federaciji, ne bude potpisan, ili da se to barem odgodi što duže. Inače, dio ovog kredita namijenjen je i dionici Svilaj - Odžak.

Kako je kazao sagovornik iz Vijeća ministara, sada se čeka da iz EIB-a zakažu novi datum za potpisivanje ugovora o kreditu. Do tada će u fotelji ministra finansija BiH sjediti čovjek iz SNSD-a. Ostaje da se vidi hoće li on reagirati drugačije nego što je to lani učinio Dragan Vrankić.

Moje Vijesti (http://www.mojevijesti.ba/novost/110360/Ministar-iz-RS-bi-mogao-blokirati-izgradnju-koridora-5C-u-FBiH)

HDZ
January 12th, 2012, 03:28 PM
^^ Ma pusti to. To nije nikakva vijest. To je Avazovo nagađanje i gatanje. Vidjećemo šta će biti.
Činjenica jeste da ima opstrukcija od samog početka projektovanja i izgradnje AC na koridoru. Vidjećemo dokle.

kokosov orah
January 12th, 2012, 03:32 PM
Ne znam sta vam nije jasno. Neprijatelji ove zemlje ne zele ovoj zemlji dobro, a takvih neprijatelja je pun parlament i pune parlamentarne sale, gdje se donose sve vazne odluke za zemlju i narod...stvar je u tome da cemo mi sve izgraditi ali cemo se nacekati, jer ovi neprijatelji sve koce i opstruisu...u tome je kvaka...al zamisli zivis u zemlji a radis protiv iste... Unbelieveble...

HDZ
January 12th, 2012, 03:37 PM
Ne znam sta vam nije jasno. Neprijatelji ove zemlje ne zele ovoj zemlji dobro, a takvih neprijatelja je pun parlament i pune parlamentarne sale, gdje se donose sve vazne odluke za zemlju i narod...stvar je u tome da cemo mi sve izgraditi ali cemo se nacekati, jer ovi neprijatelji sve koce i opstruisu...u tome je kvaka...al zamisli zivis u zemlji a radis protiv iste... Unbelieveble...

A kome to? :nuts:

Red_Major
January 12th, 2012, 03:42 PM
Nadam se da znate ko je sljedeci ministar prometa i komunikacija, tako da ce biti bolje nadam se.

kokosov orah
January 12th, 2012, 06:08 PM
A kome to? :nuts:

Pa onima koji su naivni i koji svemu vjeruju, a stvarnost je potpuno suprotna.

kokosov orah
January 12th, 2012, 06:09 PM
Nadam se da znate ko je sljedeci ministar prometa i komunikacija, tako da ce biti bolje nadam se.

Moze biti samo gore, bolje ne vjerujem..Ko nam sve sjedi u foteljama dobro se i ikako ista gradi....

Tango Zulu
January 12th, 2012, 06:53 PM
Pa onima koji su naivni i koji svemu vjeruju, a stvarnost je potpuno suprotna.

Glavni cilj slijedeceg drzavnog ministra ce biti blokiranje svake gradnje autoputa u Federaciji. Nema razloga da nebude tako.

Red_Major
January 12th, 2012, 07:00 PM
Glavni cilj slijedeceg drzavnog ministra ce biti blokiranje svake gradnje autoputa u Federaciji. Nema razloga da nebude tako.

Mislim da SDP-ov ministar (buduci ministar prometa i komunikacija) nece blokirati gradnju autoputa.

Tango Zulu
January 12th, 2012, 07:06 PM
Mislim da SDP-ov ministar (buduci ministar prometa i komunikacija) nece blokirati gradnju autoputa.

Blokada ce doci od ministarstva financija.

HDZ
January 12th, 2012, 10:54 PM
Blokada ce doci od ministarstva financija.

Može se očekivati, a hoće li biti je čisto Avazovsko nagađanje. :)

jasmindk
January 13th, 2012, 12:46 AM
Nece biti nikakvih blokada, ne ide to bas tako da jedan covijek u odjelu i kravati moze da zabrani nesto sto je NACIONALNI INTERES, to su ipak velike stvari i ne moze jedan covjek da se zaduzi tolike milione a isto tako da odbije ili zabrani ta sredstva bez nekog vida javne rasprave i saglaznosti... Ostavimo te stvari ljudima kolji primaju plate za to a posvetimo se dionicama koje su u izgradnji....

driverba
January 13th, 2012, 08:16 AM
Nece biti nikakvih blokada, ne ide to bas tako da jedan covijek u odjelu i kravati moze da zabrani nesto sto je NACIONALNI INTERES, to su ipak velike stvari i ne moze jedan covjek da se zaduzi tolike milione a isto tako da odbije ili zabrani ta sredstva bez nekog vida javne rasprave i saglaznosti... Ostavimo te stvari ljudima kolji primaju plate za to a posvetimo se dionicama koje su u izgradnji....

Vrankic je mogao stopirati (to nam je i dokazao) tako da ne vidim razloga zasto nebi mogao i novi ministar :) I ovdje se radi o tome da opstruiraju nova zaduzenja (koja su neophodna za izgradnju) a ne povlacenje sredstava koja su vec zaduzena

NNagib
January 13th, 2012, 09:59 AM
Ja mislim da se preuveličava značaj te famozne Vrankićeve odluke o odgodi pregovora o kreditu. Biće to riješeno prije nego što naša administracija pripremi sve moguće tendere i ostale preduslove za izgradnju.

driverba
January 13th, 2012, 10:19 AM
Ostaje da se vidi...
Nego da se ne ide dalje u OT sa politickim pricama, da li neko zna sta se desava na sarajevskoj zaobilaznici ??? Posljednji info je bio da su domace firme (koje su dobile posao konzerviranja gradilista) dobile i posao zavrsetka dionice Josanica-Butila ali nema vijesti da su usli na gradiliste....
Radi li se ista na na ijednom lot-u ?

BosniaHerzegovina
January 13th, 2012, 01:19 PM
Apel PKKS: Domaćem konzorciju dodijeliti poslove izgradnje dionice Suhodol-Tarčin, kao i Sarajevske zaobilaznice

http://www.ekapija.ba/dokumenti/zaobilaznica_070711.jpg
Bh. konzorcij u kojem su udružene firme ŽGP, Euroasfalt, Hidrogradnja, Hering, GP Put i Viadukt aplicirao je na tenderu za izgradnju dionice autoputa na koridoru Vc Suhodol-Tarčin i ponudio, prema saznanjima, najnižu cijenu u iznosu od 113 miliona eura.

Također za izgradnju Sarajevske zaobilaznice - Lot 1, sarajevski konzorcij u sastavu ŽGP, Euroasfalt i GP Put ponudio je na tenderu najpovoljniju cijenu u iznosu od 30 miliona KM.

Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) zahtijeva da se, ukoliko je bh. konzorcij zadovoljio i nudi najpovoljnije uslove propisane u ova dva tendera, poslovi obavezno dodijele domaćim firmama, čime bi se značajno zaposlili građevinski kapaciteti, ublažile posljedice ekonomske krize u privredi, a pogotovo riješila mnoga socijalna pitanja, kao i zapošljavanje.

Iz dosadašnjeg iskustva kada su domaće firme davale najpovoljniju ponudu, posao su dobijale inozemne kompanije. Postoji bojazan, navode iz PKKS, da bi se se sličan scenarij mogao ponoviti i ovaj put.

U teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi privreda Federacije BiH i Kantona Sarajevo, uz naznake da će se sa novim valom ekonomske krize stanje dodatno pogoršati, dodjela posla domaćim firmama za izgradnju ovih objekata mogla bi značajno poboljšati ne samo stanje u oblasti građevinarstva, nego i stanje u cijeloj privredi Kantona Sarajevo.

Iz PKKS napominju da bi se dobivanjem ovog posla zaposlili kapaciteti u oko 40 djelatnosti koje su vezane za građevinarstvo i izgradnju ovih objekata.

http://ekapija.ba/website/bih/page/522687

BosniaHerzegovina
January 13th, 2012, 01:20 PM
Također za izgradnju Sarajevske zaobilaznice - Lot 1, sarajevski konzorcij u sastavu ŽGP, Euroasfalt i GP Put ponudio je na tenderu najpovoljniju cijenu u iznosu od 30 miliona KM.

Kakav tender?

LordMarshall
January 13th, 2012, 01:23 PM
pa poslje STC moro se ponoviti tender

BosniaHerzegovina
January 13th, 2012, 01:31 PM
pa poslje STC moro se ponoviti tender

Pa sto ne pocnu sa radovima?:nuts:

LordMarshall
January 13th, 2012, 01:37 PM
neznam jeli tenderska procedura gotova...

driverba
January 13th, 2012, 01:46 PM
neznam jeli tenderska procedura gotova...

Koliko se sjecam, jos sredinom decembra prosle godine je kao najpovoljiji odabran domaci konzorcij koji je izvodio i radove na konzerviranju gradilista. Iz meni nepoznatog razloga (mozda jos neke procedure), izvodjaci jos nisu uvedeni na gradiliste.
Predvidjeni rok za zavrsetak radova je bio ljeto ove godine ali obzirom da jos niko nista ne radi, da Bog da da bude i do kraja godine....

LordMarshall
January 13th, 2012, 01:50 PM
tog se sjecam, oni su samo dobili konzerviraciju gradilista ali nije tender gotov za novog izvodjaca radova za nastavak izgradnje

HDZ
January 13th, 2012, 02:51 PM
Nema to veze sa konzervacijom. Trebalo je izvršiti snimanje urađenog posla i napraviti Predmjer neizvršenih radova (od SCT), koji je bio dio ove tenderske procedure. Na osnovu njega se ugovara nastavak izgradnje.:)

BosniaHerzegovina
January 13th, 2012, 02:57 PM
Nema to veze sa konzervacijom. Trebalo je izvršiti snimanje urađenog posla i napraviti Predmjer neizvršenih radova (od SCT), koji je bio dio ove tenderske procedure. Na osnovu njega se ugovara nastavak izgradnje.:)

Znaci pobjednik se znaci jos ne zna?
I imaju li oni uopce pare za nastavak radova?

HDZ
January 13th, 2012, 03:00 PM
^^ :nuts: A zašto bi uopšte raspisivali Tender? Da im neko dovrši džaba?

NNagib
January 13th, 2012, 03:03 PM
Ponude:
GP "Put", "EuroAsfalt" i ŽGP - 30,6 miliona EUR
"Strabag" i HP "Investing" - 33,1
"Ceste" Varaždin, "Integral inženjering" i "Granit" Skoplje - 35,8
"Osijek-Koteks" - 36, 2
"Alpine-Bau" - 40

Da se podsjetimo, ovo su bile ponude na tenderu za završetak lota 1.

BosniaHerzegovina
January 13th, 2012, 03:07 PM
^^KM ili Euro?

Vise mi nista nije jasno...

AmelFl
January 13th, 2012, 03:29 PM
^^KM ili Euro?

Vise mi nista nije jasno...

Euro, pise na prvoj liniji

bjazi
January 13th, 2012, 04:15 PM
Valjda je završena sva procedura i nadati se što skorijem potpisivanju ugovora
Također da bi ova dionica bila u funkciji potrebno je na LOT 2 izgraditi viadukt Briješće koji će spajati haman završenu dionicu prekoputa Wise sa LOT1

amko
January 13th, 2012, 10:03 PM
Enver Bijedic o planovima za izgradnju autoceste koridora Vc

http://www.youtube.com/watch?v=nFV8oA6SyPY

Ponuda za izgradnju autoceste dionica Suhodol-Tarcin od 113M€ je puno veca od odobrenog kredita od EBRD banke u iznosu od 75M€ za istu dionicu.:lol: (sve sami strucnjaci)

Fali 40M€, tako da gradnja mozda jos dugo i ne krene dok se ne obezbjedi ovaj sitnis.:bash:

HDZ
January 13th, 2012, 10:30 PM
^^ Nažalost nisu to procjenjivali stručnjaci. Očito su "političari" požurili da traže pare pa pravili "odokativne procjene" bez valjane stručne dokumentacije. :ohno:
Sad kad imaju projekat vide koliko to košta. :)

atlantis.
January 13th, 2012, 11:22 PM
^^ Moze li se novac od putarine i takse usmjeriti na ovu dionicu?

atlantis.
January 13th, 2012, 11:30 PM
http://img542.imageshack.us/img542/5026/sarajevobypasslot2.jpg

oktobar 2011 - autor Miro Bozic

mirza-sm
January 13th, 2012, 11:45 PM
Kako ce to dobro izgledati kad se zavrsi :)

Buldozer
January 14th, 2012, 10:55 AM
Enver Bijedic o planovima za izgradnju autoceste koridora Vc

http://www.youtube.com/watch?v=nFV8oA6SyPY

Ponuda za izgradnju autoceste dionica Suhodol-Tarcin od 113M€ je puno veca od odobrenog kredita od EBRD banke u iznosu od 75M€ za istu dionicu.:lol: (sve sami strucnjaci)

Fali 40M€, tako da gradnja mozda jos dugo i ne krene dok se ne obezbjedi ovaj sitnis.:bash:

Kao što sam i prije govorio, kada fol imaju para onda avaj, nemaju projekata , kad dobiju projekte onda skontaju da nemaju dovoljno para...začarani krug.

Valjda će se ovo već jednom pomaknuti s mjesta kako treba a ne sve na naguravanje i čeprkanje pomalo, mi trebamo građevinski bum da se radi na sve strane 24h a ne ovako, krene stane krene....

bjazi
January 14th, 2012, 12:16 PM
Kakav crni autoput
Evo premijer FBiH kaže da je spremno tj projektovano samo 40 kilometara AC kroz Federaciju?????:ohno:

Tango Zulu
January 14th, 2012, 12:22 PM
Kao što sam i prije govorio, kada fol imaju para onda avaj, nemaju projekata , kad dobiju projekte onda skontaju da nemaju dovoljno para...začarani krug.

Valjda će se ovo već jednom pomaknuti s mjesta kako treba a ne sve na naguravanje i čeprkanje pomalo, mi trebamo građevinski bum da se radi na sve strane 24h a ne ovako, krene stane krene....

Pričo si nam. Ja Sam vjerovo da su ta vremena iza nas, Ali izgleda nisu. Jeli zbog nesposobnosti ili nešto drugo? Jel više kriva administracija ili Politika?

Političari se mijenjaju Ali administracija ostaje ista. Ali odgovornost se uvjek baca na nekog drugog.

Dok se nadje ostatak para tender više neće ni vrijedit. :(

HDZ
January 14th, 2012, 07:38 PM

Nažalost tako je, ali mi prije svega trebamo stručne (kompetentne) i sposobne ljude u tim Direkcijama, i političare ("ekonomiste") koji ne donose odluke (npr. o kreditima) bez konsultovanja struke i bez valjane dokumentacije. :ohno:
Valjda će biti i ta vremena iza nas, jednog dana. Jedino kod nas je moguće da Ministarstvo za promet i komunikacije vodi Dr. medicine. Slični ("kompetentni") kadrovi sjede i u drugim ministarstvima. :nuts:

atlantis.
January 14th, 2012, 07:53 PM
Je li moguce da je kredit zatrazen na osnovu prvobitnog idejnog projekta, koji je ovdje predvidjao mnogo manji tunel?

HDZ
January 14th, 2012, 08:23 PM
Je li moguce da je kredit zatrazen na osnovu prvobitnog idejnog projekta, koji je ovdje predvidjao mnogo manji tunel?

Neznam Moguće je, ali je trebalo taj Idejni projekat revidovati (pregledati od strane stručnjaka koji ga nisu radili) i usvojiti prije zahtjeva za kredit.

fedja
January 14th, 2012, 09:54 PM
Jedno pitanje za sve Vas pa ko zna neka mi odgovori, hoce li se nalaziti petlja tj.prikljucenje autoputu iz pravca Kreseva i Kiseljaka na ovom dijelu od Tarcina do Vlakova, i ako ce biti gdje bi se to nalazilo?? Imam tamo vikendicu pa me bas to zanima... pozdrav

atlantis.
January 14th, 2012, 11:46 PM
Jedno pitanje za sve Vas pa ko zna neka mi odgovori, hoce li se nalaziti petlja tj.prikljucenje autoputu iz pravca Kreseva i Kiseljaka na ovom dijelu od Tarcina do Vlakova, i ako ce biti gdje bi se to nalazilo?? Imam tamo vikendicu pa me bas to zanima... pozdrav

Izmedju Tarcina i Vlakova ce biti petlja Lepenica:

http://img192.imageshack.us/img192/2981/lepenica.jpg

Buldozer
January 15th, 2012, 09:57 AM
Nažalost tako je, ali mi prije svega trebamo stručne (kompetentne) i sposobne ljude u tim Direkcijama, i političare ("ekonomiste") koji ne donose odluke (npr. o kreditima) bez konsultovanja struke i bez valjane dokumentacije. :ohno:
Valjda će biti i ta vremena iza nas, jednog dana. Jedino kod nas je moguće da Ministarstvo za promet i komunikacije vodi Dr. medicine. Slični ("kompetentni") kadrovi sjede i u drugim ministarstvima. :nuts:

Da da, treba nama stručnih ljudi, a znaš i sam kakvi sve dolaze na ključna mjesta u direkciju ili ministarstva, svake nove izbore nova postava dolazi sa novim likovima koji trebaju da se ''štele'' na ovako važnim projektima, sramota.

Koliko se projekata ponovo radilo i para potrošilo radi nečije lične sujete u direkciji, o tome da ne pričam. Najveći je problem što ako neko zezne projekati on propadne taj ne odgovara uopšte nego se sve ponovo uradi kao da ništa nije bilo a ''stručnjak'' i dalje radi na svom mjestu.

Da ne ispadne da ništa ne valja, puno je bolje nego što je prije bilo, dosta stvari se pomaklo s mjesta i neki novi ljudi su tu, ali onda uvijek naprave poneki katastrofalan potez koji vuče pare ali niko ne odgovara za to.

fedja
January 15th, 2012, 02:49 PM
Bas ce biti zanimljivo kuda ce provuci taj autoput od Lepenice prema Tarcinu jer su tamo sve brda, sve ce morati biti viijadukti... a i od Vlakova prema Lepenici ce morati po ovoj karti proci kroz Rakovicu i bit ce dosta kuca sto ce morati da ruse jer je taj dio dosta naseljen..

Red_Major
January 16th, 2012, 10:11 AM
Autoputom kroz Hercegovinu do granice s RH brzinom od 120 km/h

Prvi kilometri autoceste u BiH već su položeni. Koridor Vc najveći je projekt koji se bojažljivo počeo realizirati pise Večernji List. Zapinje kod svega; počevši od trase pa do izvođača. No, sigurno je da će Koridorom jurcati automobili, ako ne u predviđenom roku onda s par godina zakašnjenja.

Gotovi su planovi

Već su urađeni i idejni projekt autoputa, njegova fizibiliti studija, Tehnička studija, Prometna studija, Studija prostorne podloge za prostorni plan, Studija zaštite okoliša, Multikriterijalna analiza itd. Sve ove dokumente je uradilo Ministarstvo prometa i veza BiH. Dok se o detaljima, posebice o trasi, još vode žučne rasprave, sigurno je kako je autocesta u prometnom koridoru Vc, cestovna prometnica od posebnog značaja za FBiH. Koridor Vc podijeljen je u tri trase, navodi se u dokumentaciji u čijem smo posjedu. Prva - Sjeverna trasa, počinje od sjeverne granice a završava u Kaknju. Srednja trasa vodi od Kaknja do Jablanice a južna trasa počinje od Jablanice i završava na južnoj granici s Republikom Hrvatskom. Danas donosimo detalje s dijela južne trase; i to od južne granice do Čvorišta “Mostar jug“ koje je locirano u Gnojnicama, južno od Mostara. Projektirana je s dva, razdjelnim pojasom, odvojena kolnika za svaki smjer vožnje. Svaki smjer će imati po dvije kolovozne trake i jedna zaustavna traka. Svi tehnički elementi trase autoceste su definirani projektnom brzinom i odgovarajućim Pravilnikom i smjernicama za projektiranje. Projektna brzina za dio autoceste od čvorišta Mostar jug do granice s Hrvatskom u Bijači je 120 km/h. Sva križanja sa postojećim prometnicama moraju biti riješena denivelirano, a spojevi cestovne mreže s autocestom su moguća samo u čvorištima na autocesti. Izgradit će se i odvod.

Tuneli i i vijadukti

Za svaki kolnik se izvode posebne tunelske cijevi. Osovinski razmak cijevi je minimalno 25 m. Tuneli kraći od 200 m imaju širine kolnika kao na otvorenom dijelu autoceste. U dužim tunelima od 200 m ograničava se prometna brzina na 100 km/h i izostavlja zaustavnu kolničku traku. Na tom dijelu puta bit će izgrađena i tri čvorišta sa svim pratećim objektima. Čvorište “Mostar jug“ koje je locirano u Gnojnicama južno od Mostara je uvjetovan usvojenim položajem autoceste u zaleđu Blagaja. Drugo čvorište Počitelj koje je locirano na Bivoljem brdu sjeveroistočno od Čapljine. Treće Čvorište Međugorje se nalazi u Zvirićima sjeverno od Međugorja. Na ovom dijelu puta koji je dug 42,3 km izgradit će se 8 tunela, 7 vijadukta i 3 mosta.

Večernji List

driverba
January 16th, 2012, 10:35 AM

Večernji List

Nista konkretno i sto vec ne znamo :)

leopol
January 16th, 2012, 10:40 AM
Apel PKKS: Domaćem konzorciju dodijeliti poslove izgradnje dionice Suhodol-Tarčin, kao i Sarajevske zaobilaznice

http://www.ekapija.ba/dokumenti/zaobilaznica_070711.jpg

http://ekapija.ba/website/bih/page/522687

Jel neko zaista prima platu da bi pisao ovakve nebuloze? :nuts::nuts::nuts:

leopol
January 16th, 2012, 10:46 AM
Malo cinjenica, jer vidim da ste malo posvadjani sa njima u zadnje vrijeme:

- Sasvim je uobicajeno da cijena radova ne bude u skaldu sa potpisanim kreditnim sporazumom, jer obicno izmedju podnosenja zahtjeva za kredit i pocetka radova i u EU prodje najmanje 3-4 godine. Nekada cijena radova bude niza (npr sva tri LOT na dionici Kakanj - Biljesevo) a nekada visa, kao ovaj put. Osim toga ovdje se radila izmjena u projektu, i tunel je puno duzi.

- Premjer radova za LOT1 Sarajevske zaobilaznice (nakon raskidanja ugovora sa SCT) je davno gotov

- Tenderska procedura za LOT 1 Sarajevske zaobilaznice ide svojim tokom, kako je planirano. Izvodjac ce biti BH Konzorcij. Radovi ce biti gotovi kako je to planirano u 2011., dakle do "kraja ljeta 2012"

-

mirza-sm
January 16th, 2012, 10:52 AM
IZGRADNJA TUNELA VIJENAC - RADOVI U JANUARU

Radovi na izgradnji tunela Vijenac se odvijaju po planiranoj dinamici, te se do petka, 13.01.2011.god., iskopalo 245 metara lijeve tunelske cijevi. U toku su i pripremni radovi za izradu poprečne pješačke veze, podnožnog svoda i temelja tunela. U prilogu možete pogledati aktuelne slike sa gradilišta. U prilogu se nalaze najnovije slike sa projekta.

http://www.euro-asfalt.ba/slike/novosti/1326553735.jpg

http://www.euro-asfalt.ba/slike/novosti/1326553744.jpg

http://www.euro-asfalt.ba/slike/novosti/1326553757.jpg

http://www.euro-asfalt.ba/slike/novosti/1326553771.jpg

http://www.euro-asfalt.ba/slike/novosti/1326553780.jpg

http://www.euro-asfalt.ba/slike/novosti/1326553791.jpg

www.euro-asfalt.ba

:cheers:

leopol
January 16th, 2012, 11:39 AM
Jadransko-jonska autocesta je interes BiH

Izgradnja Jadransko-jonske autoceste (JJAC) je interes Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine, iskazan kroz strategiju razvoja mreže autocesta i brzih cesta na području FBiH od 2011. do 2028. godine, koju je usvojila Vlada Federacije BiH i koja je kao takva tretirana kroz izradu prostornog plana Federacije Bosne i Hercegovine za spomenuti period, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Desnica radivojević, federalni ministar prostornog uređenja.

S obzirom na to da je planiranje, po Ustavu BiH, definirano kao isključiva entitetska nadležnost, nakon usvajanja prostorne osnove prostornog plana FBiH, na oba doma Parlamenta Federacije BiH isti je Vlada FBiH utvrdila u formi nacrta i uputila u dalju parlamentarnu proceduru usvajanja.

Objašnjavajući kako izgleda trasa Jadransko-jonske autoceste kroz BiH, Radivojević je rekao da je Koridor JJAC kroz teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine (u ovoj fazi izrade plana) dat od konekcije sa Republikom Hrvatskom u Bijači do Počiteljske petlje, podudarno sa koridorom 5c.

"Od počiteljske petlje JJAC ide prema Stocu (sjeverno obilazi Hutovo blato), prema Neumu do Popovog polja, gdje se sa JJAC odvaja brza cesta za Neum. JJAC dalje ide Popovim poljem u pravcu Trebinja, te dalje kroz RS do granice sa Crnom Gorom. Kod Ivanjice na JJAC je planiran priključak za Dubrovnik", objasnio je Radivojević.

Na pitanje koliko bi ovaj projekat u vezi sa JJAC-om košta BiH, Radivojević je kazao da je precizniji odgovor moguće dati nakon usvajanja prostornog plana FBiH o kojem govorimo i izrade investiciono-tehnične dokumentacije. Tek tada će biti poznati finansijski parametri.

"No, ekspertize rađene za strategiju razvoja mreže autocesta i brzih cesta na području Federacije Bosne i Hercegovine govore o cifri od 540 miliona KM", zaključio je Radivojević.

Trasa JJAC sto se tice FBiH je vise-manje gotovo pitanje. Ide duza varijanta.

NNagib
January 16th, 2012, 12:28 PM
Ne bih rekao da će JJAC postojati u ovoj formi. Ako sam ja dobro shvatio, Hrvatska je zainteresovana za autocestu koja bi samo 5 kilometara prolazila kroz Neum.

jasmindk
January 16th, 2012, 12:32 PM
super vijesti i slike, samo jos da radovi na sa zaobilaznici pocnu uskoro i bilo bi super...

NNagib
January 16th, 2012, 12:32 PM

Zašto samo 120 km/h? Pa i na težim dijelovima A1 je 130.

driverba
January 16th, 2012, 12:33 PM

- Sasvim je uobicajeno da cijena radova ne bude u skaldu sa potpisanim kreditnim sporazumom, jer obicno izmedju podnosenja zahtjeva za kredit i pocetka radova i u EU prodje najmanje 3-4 godine. Nekada cijena radova bude niza (npr sva tri LOT na dionici Kakanj - Biljesevo) a nekada visa, kao ovaj put. Osim toga ovdje se radila izmjena u projektu, i tunel je puno duzi.

- Premjer radova za LOT1 Sarajevske zaobilaznice (nakon raskidanja ugovora sa SCT) je davno gotov

- Tenderska procedura za LOT 1 Sarajevske zaobilaznice ide svojim tokom, kako je planirano. Izvodjac ce biti BH Konzorcij. Radovi ce biti gotovi kako je to planirano u 2011., dakle do "kraja ljeta 2012"

-

:cheers:
Posto vidim da si prilicno upucen, mozes li nam reci sta je sa LOT2 (ako se ne varam) odnosno, spajanje petlje sa Rajlovcem kao i 2B - prosirenje 12 transverzale. Posljednje vijesti su bili kasnjenje gradnje vijadukta (problemi sa eksproprijacijom)
Kada se, u najgorem slucaju, ovo moze ocekivati da bude gotovo ?

leopol
January 16th, 2012, 01:22 PM
To ne znam.

Znam da su navodno zavrsili ekspropriaciju za kruzni tok Brijesce, ali o onom dijelu od kruznog toka do pruge (u pravcu Butila) koji je bio sporan ne znam nista.

ssaray
January 16th, 2012, 01:44 PM
Trasa JJAC sto se tice FBiH je vise-manje gotovo pitanje. Ide duza varijanta.

ima li gdje skica te duze varijante?

bjazi
January 16th, 2012, 04:33 PM
koji nažalost neće biti upotrebljiv ako se ne izgradi viadukt Briješće na Lotu2

HDZ
January 16th, 2012, 07:33 PM

-

Nisi razumio o čemu je diskutovano.
Uopšte nije uobičajeno (i normalno) da se pojavi tolika razlika u cijeni. :ohno:
Manje razlike uvijek postoje, zbog promjene cijena materijala i radova i/ili manjih izmjena i dopuna projekta jer se nemogu predvidjeti kod izrade Idejnog projekta i one se ukalkulišu u procijenu investicije. Da podsjetim, Idejni projekat se pravi, pored ostalog (prikupljanje Saglasnosti , Odobrenja i donošenje odlukao gradnji), radi približnog utvrđivanja ukupne cijene Investicije i pravljenja finansijske konstrukcije na osnovu koje se traži kredit. :)
Ovdje se radi o tome da je, nakon zatvaranja finansijske konstrukcije, odluke i Zahtjeva za kredit, gotovo potpuno izmjenjena trasa i samim tim i Idejni projekat praktično poništen. Pravljen je novi projekat (ili su napravljene krupne izmjene) kod izrade Detaljnog (Glavnog, Izvedbenog) projekta na osnovu kojeg se vrši ugovaranje radova. Tu je napravljena greška u proceduri jer su Izmjene (izmjena trase, tunel) trebale biti urađene kod Revizije Idejnog projekta, a prije donošenja Odluke i Zahtjeva za kredit (obezbjeđenja sredstava). :)
Sad je (tim krupnim izmjenama) sve vraćeno nazad i treba ponovo tražiti sredstva. :ohno:
I pored svega oni ugovaraju radove (Tender i izbor Izvođača) a nemaju obezbjeđena sredstva? :nuts:

Pitanje za tebe, ako možda znaš:
Jesu li napravili novu konstrukciju finansiranja, odnosno iz kojih sredstava će finansirati razliku?

leopol
January 16th, 2012, 07:56 PM
Prvo da napomenem da je ovu izjavu da Ministar Bijedic, koji je se u rekordnom roku pokazao kao potpuni promasaj, tako da njegove rijeci treba uzeti sa rezervom, jer su vecinom potpune gluposti.

Sto se tice ovog pitanja i daljnjeg razvoja dogadjaja, ja ni od koga nisam cuo da postoji neki problem oko toga, izvodjaci ocekuju potpisivanje ugovora vec za nekih 45 dana, i odmah pocetak radova. Moguce da ce se siriti kreditna linija ili ce se u dogovoru sa EBRD raditi preraspodjela sredstava? Vidjet cemo.

Kako rekoh, to se stalno desava. Obrnuti primjer je bio na tunelu Vijenac, npr., koji je "trebao" kostati 85 miliona EUR, a Primorje ga gradi za 63 miliona EUR.

Ili obnova pruge od Konjica do Gabele, koja je takodjer ispala jeftinija, i gdje je EBRD saglasan da se ostatak kredita preraspodjeli na obnovu dionice Sarajevo - Bradine.

HDZ
January 16th, 2012, 08:03 PM
Prvo da napomenem da je ovu izjavu da Ministar Bijedic, koji je se u rekordnom roku pokazao kao potpuni promasaj, tako da njegove rijeci treba uzeti sa rezervom, jer su vecinom potpune gluposti.

Sto se tice ovog pitanja i daljnjeg razvoja dogadjaja, ja ni od koga nisam cuo da postoji neki problem oko toga, izvodjaci ocekuju potpisivanje ugovora vec za nekih 45 dana, i odmah pocetak radova. Moguce da ce se siriti kreditna linija ili ce se u dogovoru sa EBRD raditi preraspodjela sredstava? Vidjet cemo.

Kako rekoh, to se stalno desava. Obrnuti primjer je bio na tunelu Vijenac, npr., koji je "trebao" kostati 85 miliona EUR, a Primorje ga gradi za 63 miliona EUR.

Ili obnova pruge od Konjica do Gabele, koja je takodjer ispala jeftinija, i gdje je EBRD saglasan da se ostatak kredita preraspodjeli na obnovu dionice Sarajevo - Bradine.

Nemogu da vjeruje da je Ministar tako obaviješten, :nuts:
Ako je tako onda je ova diskusija suvišna. :)

PS. Često se dešava (u krajnjoj liniji tome se i teži) da se kod izrade Detaljnog (Glavnog) projekta traže jeftinija i bolja rješenja od onih u Idejnom. To je normalno i poželjno. :)

atlantis.
January 16th, 2012, 08:59 PM
PS. Često se dešava (u krajnjoj liniji tome se i teži) da se kod izrade Detaljnog (Glavnog) projekta traže jeftinija i bolja rješenja od onih u Idejnom. To je normalno i poželjno. :)

Zar ne bi trebalo imati DOBRO opravdanje kad se cijena jedne tako kratke dionice uveca za 40 miliona?!? Za takve pare je mozda trebalo ostaviti originalno rjesenje, jer su razlike u duzini i obliku trase minimalne, a razlika u cijeni drasticna.

atlantis.
January 16th, 2012, 09:04 PM
Zašto samo 120 km/h? Pa i na težim dijelovima A1 je 130.

Ni ja ne kontam. Mozda je greska u informisanosti novinara. Ne vjerujem da ce autoput biti projektovan za 120km/h, a i to sa tunelom mi je sumnjivo, jer ce biti mnogo tunela na citavoj trasi i bilo bi znacajno smanjenje prohodnosti ako na svakom tunelu od preko 200m brzina bude smanjena na 100km/h.

HDZ
January 16th, 2012, 09:08 PM
Zar ne bi trebalo imati DOBRO opravdanje kad se cijena jedne tako kratke dionice uveca za 40 miliona?!? Za takve pare je mozda trebalo ostaviti originalno rjesenje, jer su razlike u duzini i obliku trase minimalne, a razlika u cijeni drasticna.

Naravno, o tome smo i diskutovali, ali neznam što si citirao ove moje riječi. Nemaju veze s tim. :)

Buldozer
January 17th, 2012, 08:07 AM
Sve AC su kod nas projektovane na ''računsku'' brzinu 120 km/h, dozvoljena brzina vožnje je drugo, svako današnje auto može ići preko 150 km/h u svakoj krivini na AC ali postoje faktori sigurnosti i ostalo, brzina 120 je za vlažan i čist kolovoz.

Znate da i na hrvatskim AC čim kiša padne elektronski znakovi ograniče brzinu na 100 km/h , tako da je 130 po suhom + 10 tolerancije, sasvim ok iako je projektom predviđena 120.

LordMarshall
January 17th, 2012, 09:14 AM
Ensad Karić, direktor "Autocesta Federacije BiH": Povezat ćemo Tuzlu i Travnik s koridorom 5C

Direktor Javnog preduzeća "Autoceste Federacije BiH" Ensad Karić kaže da je cijena dionice autoputa na koridoru 5C Suhodol - Tarčin mnogo viša nego što se očekivalo i zbog toga viša od osigurne sume, ali da to ne mora značiti da će početak njene gradnje kasniti.

U intervjuu za "Dnevni avaz" Karić je govorio i o Jadransko-jonskoj cesti, zatvorenom sistemu naplate na autoputu...

Klizište Tičići

Najniža ponuda za gradnju dionice Suhodol - Tarčin je 113 miliona eura, a za nju je predviđen kredit od 60 miliona eura. Kako ćete nadomjestiti tu razliku?

- Razlika u cijeni nas je zatekla. S obzirom na to da je skoro duplo veća vrijednost nego što je planirano, to neće biti nimalo lako ostvariti. Mi smo već pričali sa EBRD-om o eventualnom povećanju kredita, ali na to ne možemo tako brzo računati.

S obzirom na to da smo planirali u martu krenuti s gradnjom, vjerovatno ćemo pokušati iz vastitih sredstava to nadoknaditi. I za dionicu Bijača - Zvirovići imamo razliku od desetak miliona eura. Za obje dionice moramo promijeniti investicionu odluku i naći dodatne izvore sredstava.

Šta se dešavas s dionicom Kakanj - Bilješevo, dugom deset kilometara, koja je do sada trebala biti završena?

- Problem s tom dionicom je što su radovi na sanaciji klizišta Tičići mnogo veći nego što se ranije očekivalo. Osim toga, ugovor za njenu gradnju dodijeljen je u maju 2010., a avans izvođaču dat je tek u septembru te godine. Zbog toga je rok produžen za šest mjeseci.

Je li zatraženo još novca za radove?

- Samo povećanje radova na tom klizištu dovelo je do znatnog povećanja vrijednosti ugovora. Naljeto smo već probili ugovor 30 do 40 posto, na pola projekta. Iako je zaključen na 43 miliona eura, ovaj ugovor izaći će na više od 50 miliona eura.

Prioriteti Federacije

U javnosti je bilo mnogo govora o Jadransko-jonskoj cesti. Prema Vašem mišljenju, je li ona prioritet FBiH?

- To je pitanje države BiH. Mi smo fokusirani na koridor 5C i na brzu cestu Lašva - Nević-Polje, odnosno Travnik, koja se projektuje. Ove godine treba početi projektovanje ceste Žepče - Tuzla - rijeka Sava.

Na taj način Tuzla i Travnik povezali bi se i s koridorom 5C. Nećemo moći sve finansirati, tako da će morati biti uključeni drugi modeli finansiranja: koncesije i javno-privatno partnerstvo.

Skuplja putarina od aprila

Kada će biti potpisan ugovor s kompanijom koja će instalirati zatvoreni sistem naplate na autoputu i koja je firma izabrana?

- Prije dolaska ove uprave tender je tri puta obaran, a milion maraka mjesečno se gubilo. Mi smo iz prvog pokušaja odabrali izvođača, firmu "Mihajlo Pupin" iz Beograda. Jedan od uvjeta bio je da rade s nekom našom firmom, koja će na taj način steći reference za ovaj posao.

Potpisivanje ugovora je u četvrtak, a rok za ugradnju opreme je tri mjeseca. Cijena korišenja autoputa nakon toga će biti desetak feninga po kilometru. Na nju se neće plaćati PDV, kako se govorilo u javnosti.

Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/intervju/75741-ensad-karic-direktor-autocesta-federacije-bih-povezat-cemo-tuzlu-i-travnik-s-koridorom-5c.html)

mirza-sm
January 17th, 2012, 09:36 AM
Konacno zatvoreni sistem naplate!

leopol
January 17th, 2012, 10:00 AM
Ja im ne vjerujem sve dok mi ne naplate cestarinu u Kaknju :)

bjazi
January 17th, 2012, 11:28 AM
A valjda ćemo uskoro znati šta je sa ostalim dionicama do Vlakova i jesu li bar I.P poslovi završeni

Rodoc
January 17th, 2012, 01:13 PM
Znate da i na hrvatskim AC čim kiša padne elektronski znakovi ograniče brzinu na 100 km/h , tako da je 130 po suhom + 10 tolerancije, sasvim ok iako je projektom predviđena 120.

100? Bilo bi super. Desi se da u srid lita u Lici stave na 40 ogranicenje :lol:

LordMarshall
January 17th, 2012, 01:24 PM
JOŠ JEDAN PROBLEM: Južna trasa Koridora V c prolazi kroz minska polja

Kako je najavljeno, tijekom ove godine trebala bi početi izgradnja oko 150 kilometara autoceste na koridoru Vc”. Najavljeno je i kako će od tih 150 kilometara autoputa, izgradnju 45 kilometara financirati Vlada FBiH, za što su osigurana sredstva, a ostalih više od 110 kilometara će biti ponuđeno stranim investitorima koji su zainteresirani.

Južna trasa, dio koridora od Jablanice do spajanje s trasom u Hrvatskoj posebice je specifična. Pored problema s odabirom trase, problem su i zaostale mine i druga neeksplodirana sredstva iz prošlog rata, koji su se vodili upravo na prostorima kojima vodi koridor, zapravo na jednom dijelu je upravo bila i crta razgraničenja.

Minska polja velika su opasnost za sigurnost građana i zapreka su za bilo kakvu uporabu koja im je namijenjena prostornim planovima (eksploatacija zemljišta u poljoprivredne svrhe, širenje naselja, ali i izgradnje infrastrukture). Ovaj problem se smatra privremenim ograničenjem u prostoru, ali je njegovo rješavanje uvelike otežano jer se radi o minskim poljima nepoznatog rasporeda, s pojedinačnim minama ili grupama mina rasprostranjenih na širem području. Neka područja su minirana i razminirana više puta za vrijeme ratnih događanja.

Prema izvješću za 2010.godinu godišnji plan smanjenja ovih površina realiziran je 77%. Prema ovom izvješću u HNŽ-u trenutačno je 192,230.400m˛ a u ZHŽ-u 1,155.080 m˛ nerazminiraniranih prostora, izvor podataka je BHMAC.

Tako je, prilikom izgradnje autoputa obvezna suradnja s BIHMAC-om, kako bi se prioritetno dekontaminiralo područje ovoga plana kao i neposredno uz njega. Sustavno izviđanje kojeg provodi BHMAC razotkrilo je veličinu i ozbiljnost problema, i poslužilo je kao polazna osnova za izradu Plana.

Biznis (http://www.biznis.ba/bih/13191-JOS-JEDAN-PROBLEM-Juzna-trasa-Koridora-prolazi-kroz-minska-polja.html)

LordMarshall
January 17th, 2012, 01:25 PM
Do kraja mjeseca tender za dionicu autoputa Prnjavor - Doboj

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najavio je da će do kraja mjeseca biti raspisan tender za izvođenje radova na dionici autoputa Prnjavor - Doboj. "Očekujemo da sa Evropskom investicionom bankom (EIB) uspješno privedemo kraju ...

... razgovore o investiranju u drugu dionicu puta Prnjavor - Banjaluka i na osnovu toga da počnemo gradnju dijela koridora `Pet ce` na bazi javno-privatnog partnerstva. Naš prioritet je izgradnja puta Banjaluka - Doboj i mosta na rijeci Savi", naglasio je Čubrilović.

On je u razgovoru sa rukovodstvom opštine Prijedor najavio početak izrade idejnog projekta dionice autoputa Banjaluka - Prijedor.

"Izrada ovoj idejnog projekta ući će u plan Javnog preduzeća `Autoputevi Republike Srpske`", rekao je Čubrilović.

On je dodao i da je izgradnja nadvožnjaka u Prijedoru, projekat koji je već trebalo da bude realizovan.

"Javno preduzeće `Putevi RS` preuzelo je tu obavezu i to je definisano zaključkom Vlade, tako da će ovaj posao, koji će koštati oko tri miliona KM, biti završen do kraja godine. Smatram da to nisu sredstva koja zahtijevaju dalja odlaganja s obzirom na frekvenciju saobraćaja kada je riječ o ulasku u grad", rekao je Čubrilović.

On je potvrdio da je u opštinu Prijedor u protekle četiri godine za rehabilizaciju i izgradnju mreže regionalnih i magistralnih puteva uloženo oko 20 miliona KM, a samo u prošloj godini oko 4,7 miliona KM.

"To nisu sredstva koja su dovoljna za jednu ovakvu lokalnu zajednicu, ali sigurno bi ih trebalo bar zadržati ili povećati kada je riječ o ovoj vrsti ulaganja", rekao je Čubrilović.

Ministar Čubrilović je, zajedno sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić, boravio u radnoj posjeti Prijedoru, gdje su sa rukovodstvom ove opštine razgovarali o aktuelnim infrastrukturnim projektima.

Biznis (http://www.biznis.ba/bih/13180-kraja-mjeseca-tender-dionicu-autoputa-Prnjavor---Doboj.html)

NNagib
January 17th, 2012, 02:36 PM
Sve AC su kod nas projektovane na ''računsku'' brzinu 120 km/h, dozvoljena brzina vožnje je drugo, svako današnje auto može ići preko 150 km/h u svakoj krivini na AC ali postoje faktori sigurnosti i ostalo, brzina 120 je za vlažan i čist kolovoz.

Hvala na pojašnjenju. Hoće li biti ograničenje 100 km/h u svim tunelima?

driverba
January 17th, 2012, 03:08 PM

Mene je tih tunela iskreno strah. Strah me zbog nasih vozaca kojih je, da budemo iskreni, 90% totalno "nepismeno" po pitanju voznje na autoputu. O tehnickoj (ne)ispravnosti da ne pricamo. Nebi me zacudilo da se i kod nas, kad bude vise ceste i tunela, budu desavale situacije da neka budala prebrzo uleti u tunel pa "samelje" sve ostale ispred sebe (kao sto se prije par godina desilo u susjednoj Hrvatskoj)
Desavaju se razne naopake situacije i na ovo malo autoceste sto imamo... Ja bi svaki tunel koji se izgradi u BiH, naoruzao sa stacionarnim radarom i uveo drakonske kazne za prebrzu voznju u tunelu

Buldozer
January 17th, 2012, 03:53 PM

Da, u tunelima je obavezno 100 km/h oganičenje bez obzira na geometriju trase.

leopol
January 17th, 2012, 03:58 PM
U HR.

Recimo u onom izmedju Verone i Padove je 130 km/h...

konjz
January 17th, 2012, 04:13 PM
Da, u tunelima je obavezno 100 km/h oganičenje bez obzira na geometriju trase.

tuneli duzi do 250m ce biti bez pomocne trake i sa ogranicenjem na 100kmh tako neki dan pisalo u nekoj vjesti. za ove krace vazi isto pravilo kao na otvorenom

corvus_edin
January 17th, 2012, 04:34 PM
100? Bilo bi super. Desi se da u srid lita u Lici stave na 40 ogranicenje :lol:

? Na autocesti??

HDZ
January 17th, 2012, 04:45 PM
^^ Vjerovatno zbog vjetra. :)

NNagib
January 17th, 2012, 07:01 PM
Mene je tih tunela iskreno strah. Strah me zbog nasih vozaca kojih je, da budemo iskreni, 90% totalno "nepismeno" po pitanju voznje na autoputu. O tehnickoj (ne)ispravnosti da ne pricamo. Nebi me zacudilo da se i kod nas, kad bude vise ceste i tunela, budu desavale situacije da neka budala prebrzo uleti u tunel pa "samelje" sve ostale ispred sebe (kao sto se prije par godina desilo u susjednoj Hrvatskoj)
Desavaju se razne naopake situacije i na ovo malo autoceste sto imamo... Ja bi svaki tunel koji se izgradi u BiH, naoruzao sa stacionarnim radarom i uveo drakonske kazne za prebrzu voznju u tunelu

Slažem se. Bilo bi dobro kada bi tuneli od početka bili pokriveni radarom. Jer video nadzor će ionako biti, pa nije neki trošak to sve uvezati. A ako bilo šta od te elektronike ostave "za kasnije", onda ćemo imati nove tenderske epizode poput ove za zatvoreni sistem naplate.

atlantis.
January 17th, 2012, 07:23 PM
Bice zanimljivo na dionicama s puno tunela (Mostar sjever-Mostar jug i Tarcin-Konjic). Jednu minutu ides 130, jedno 100 i sve tako...

Malo mi je to glupo.

mirza-sm
January 17th, 2012, 07:24 PM
Bice zanimljivo na dionicama s puno tunela (Mostar sjever-Mostar jug i Tarcin-Konjic). Jednu minutu ides 130, jedno 100 i sve tako...

Malo mi je to glupo.

Tako je i u Austriji.. :)

escobar_
January 17th, 2012, 07:56 PM

Malo mi je to glupo.

Da oni to hoće napravit, halalio bih ja te promjene u brzini, nikakav to problem ne bi bio. :D

ramboamadeus
January 17th, 2012, 08:57 PM

Potpisujem. Ovu diskusiju smo vec vodili ovdje. Max 100 km/h , postaviti radare , svjetlosnu signalizaciju koja upozorava prilikom prekoracenja brzine.

Rodoc
January 17th, 2012, 09:07 PM
? Na autocesti??

Nisam mogao virovat.
Bila je ogromna kisa, AC plivala a tamo stoji 40 na sat :lol:

BNX
January 17th, 2012, 11:23 PM
Južna trasa Koridora V c prolazi kroz minska polja (http://www.vecernji.ba/vijesti/juzna-trasa-koridora-v-c-prolazi-kroz-minska-polja-clanak-366866)

Kako je najavljeno, tijekom ove godine trebala bi početi izgradnja oko 150 kilometara autoceste na koridoru Vc”. Najavljeno je i kako će od tih 150 kilometara autoputa, izgradnju 45 kilometara financirati Vlada FBiH, za što su osigurana sredstva, a ostalih više od 110 kilometara će biti ponuđeno stranim investitorima koji su zainteresirani.

Južna trasa, dio koridora od Jablanice do spajanje s trasom u Hrvatskoj posebice je specifična. Pored problema s odabirom trase, problem su i zaostale mine i druga neeksplodirana sredstva iz prošlog rata, koji su se vodili upravo na prostorima kojima vodi koridor, zapravo na jednom dijelu je upravo bila i crta razgraničenja.

Minska polja velika su opasnost za sigurnost građana i zapreka su za bilo kakvu uporabu koja im je namijenjena prostornim planovima (eksploatacija zemljišta u poljoprivredne svrhe, širenje naselja, ali i izgradnje infrastrukture). Ovaj problem se smatra privremenim ograničenjem u prostoru, ali je njegovo rješavanje uvelike otežano jer se radi o minskim poljima nepoznatog rasporeda, s pojedinačnim minama ili grupama mina rasprostranjenih na širem području. Neka područja su minirana i razminirana više puta za vrijeme ratnih događanja.

Prema izvješću za 2010.godinu godišnji plan smanjenja ovih površina realiziran je 77%. Prema ovom izvješću u HNŽ-u trenutačno je 192,230.400m˛ a u ZHŽ-u 1,155.080 m˛ nerazminiraniranih prostora, izvor podataka je BHMAC.

Tako je, prilikom izgradnje autoputa obvezna suradnja s BIHMAC-om, kako bi se prioritetno dekontaminiralo područje ovoga plana kao i neposredno uz njega. Sustavno izviđanje kojeg provodi BHMAC razotkrilo je veličinu i ozbiljnost problema, i poslužilo je kao polazna osnova za izradu Plana.

Buldozer
January 18th, 2012, 08:51 AM

Malo mi je to glupo.

A bilo je ideja da se neke dionice komplet u projektu ograniče na 100 km/h, što je i logično, kod Konjica je takva situacija da će se morati ograničiti, jer je stvarno smiješno tunel pa 50 m trase pa tunel.

Ipak je ovo esktremna planinska dionica, nagib 4% , a i ako je ikad izgrade ja ću rado ići 100 na sat. :)

BosniaHerzegovina
January 18th, 2012, 09:14 AM
Južna trasa Koridora V c prolazi kroz minska polja (http://www.vecernji.ba/vijesti/juzna-trasa-koridora-v-c-prolazi-kroz-minska-polja-clanak-366866)

Uvijek nesto :bash::bash::bash:

ssemir
January 18th, 2012, 11:28 AM
intervju od premijera federacija, za depo portal, i izmedju ostalog kaze ovo:
...A zatekli smo i sjajnu priču o projektu koridora od 297 km koji ide kroz Fedraciju, od čega je 37 km urađeno, a isprojektovano još 40 km. Dakle, sve i da sada imamo novac za cijeli koridor, mi bismo mogli uraditi samo tih 40 km. Svi su oni u medjiima predstavljani kao sjajni projekti, ali kada zasjednete ovdje, vidite da od toga nema ništa...

kakvih se ono 150km spominjalo? neki veliki projekti? jedino da se pod koncesiju da, ionda da koncesionar i projekat citav radi..

Rotterdam2011
January 18th, 2012, 11:53 AM
Nisam mogao virovat.
Bila je ogromna kisa, AC plivala a tamo stoji 40 na sat :lol:

Pa razmisli malo onda sto je bilo 40 ogranicenje:)
Na autocestama je normalno da se ogranicavaju brzine kad su velike guzve recimo, sta mislis koliko bi udesa bilo da nije tako?
Zamisli situaciju ti ides 130km/h a ispred tebe na tako mokroj cesti, ljudi koji voze 40... bez ogranicenja brzine u takvim uslovima bi bilo udesa na svakom cosku.

leopol
January 19th, 2012, 10:34 AM
Ostvareni prosječni godišnji dnevni saobraćaj (PGDS – naplatno mjesto Jošanica) za 2011. godinu iznosi 10 465 vozila, što ukupno čini 3.819.895 vozila.

Sa web ACF

mirza-sm
January 19th, 2012, 10:55 AM
Znaci 7,6 miliona maraka u padze. :)

A koliko je bilo vozila za 2010-tu, zna li se?

igorailwayman
January 19th, 2012, 11:05 AM
Znači još malo pa će dostići onih relevantnih 12000 vozila PGDS-a

NNagib
January 19th, 2012, 11:18 AM
ma i 10000 je dovoljno :)

corvus_edin
January 19th, 2012, 11:21 AM
Znači još malo pa će dostići onih relevantnih 12000 vozila PGDS-a

...kakvih relevantnih 12000 vozila?

Alien x
January 19th, 2012, 12:59 PM
Sa web ACF

Znaci nastavlja se pad saobracaja kroz Josanicu.

2009 - 12.194 - 4.450.949
2010 - 11.753 - 4.289.736
2011 - 10.465 - 3.819.895
:ohno:

mirza-sm
January 19th, 2012, 01:39 PM
Ali je povecana putarina :)

igorailwayman
January 19th, 2012, 01:40 PM

U saobraćajnom terminologiji kada se govori o saobraćajnim tokovima ako se oni izražavaju kroz prosječni godišnji dnevni saobraćaj PGDS onda bi se kategorizacija cesta vrši prema PGDS-u i to tako da:

autoceste > 12000 PGDS-a
magistralne ceste > 7000 PGDS-a
regionalne ceste > 3000 PGDS-a

PGDS se računa odnosno procjenjuje prilikom izrade studija autocesta pri čemu se uspoređuje s ekonomskom analizom isplativosti gradnje. Ako studija pokaže da će na području gdje se planira graditi autocesta u budućoj eksploataciji biti PGDS veći od 12000 onda se gradnja s tog aspekta smatra opravdanom i dugoročno isplativom.

U našem slučaju na Koridoru Vc pokazalo se da će u budućoj eksploataciji autoceste PGDS biti veći od 12000 vozila. Danas u praksi na ovih 40-ak km autoceste u mjestu Jošanica PGDS se kreće od 10000 do 12000 i u skoriji vrijeme kada budemo imali i koji kilometar više autoceste PGDS će biti sigurno veći od 12000. (2009. godine je bio preko 12000)

TuzlaBoy
January 19th, 2012, 01:44 PM
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/402455_2808208378387_1654047608_2501599_1326768193_n.jpg

corvus_edin
January 19th, 2012, 01:50 PM
U saobraćajnom terminologiji kada se govori o saobraćajnim tokovima ako se oni izražavaju kroz prosječni godišnji dnevni saobraćaj PGDS onda bi se kategorizacija cesta vrši prema PGDS-u i to tako da:

autoceste > 12000 PGDS-a
magistralne ceste > 7000 PGDS-a
regionalne ceste > 3000 PGDS-a

PGDS se računa odnosno procjenjuje prilikom izrade studija autocesta pri čemu se uspoređuje s ekonomskom analizom isplativosti gradnje. Ako studija pokaže da će na području gdje se planira graditi autocesta u budućoj eksploataciji biti PGDS veći od 12000 onda se gradnja s tog aspekta smatra opravdanom i dugoročno isplativom.

U našem slučaju na Koridoru Vc pokazalo se da će u budućoj eksploataciji autoceste PGDS biti veći od 12000 vozila. Danas u praksi na ovih 40-ak km autoceste u mjestu Jošanica PGDS se kreće od 10000 do 12000 i u skoriji vrijeme kada budemo imali i koji kilometar više autoceste PGDS će biti sigurno veći od 12000. (2009. godine je bio preko 12000)

Da, to sam i ja procitao - ali: da li nisu jos bitni neki faktori koji nisu cisto vezani za golu cifru prometa?

igorailwayman
January 19th, 2012, 01:55 PM

Da, to sam i ja procitao - ali: da li nisu jos bitni nekifaktori koji nisu cisto vezani za golu cifru prometa?

Kada govorimo samo o PGDS-u odnosno o saobraćajnim tokovima onda su nam gore navedeni faktori važni i njima se vodimo.

Postoji još pregršt faktora koji su i važniji za gradnju i eksploataciju autocesta od PGDS-a...

corvus_edin
January 19th, 2012, 01:57 PM
Kada govorimo samo o PGDS-u odnosno o saobraćajnim tokovima onda su nam gore navedeni faktori važni i njima se vodimo.

Postoji još pregršt faktora koji su i važniji za gradnju i eksploataciju autocesta od PGDS-a...

Ako ti nije tesko, zamolio bih te da navedes nesto od toga - uvjeren sam da nisam jedini kojeg to zanima

mirza-sm
January 19th, 2012, 02:07 PM
+1 :)

Btw, Tuzlaboy, super slika, odose ljudi pod zemlju. :okay:

TuzlaBoy
January 19th, 2012, 02:19 PM
+1 :)

Btw, Tuzlaboy, super slika, odose ljudi pod zemlju. :okay:

Možda je moguće da u okviru budućeg zaposlenja budem na izgradnji svih tunela na autocesti. Ali možda, još se ništa ne zna :lol:
Ako bude tako, što se tiče tunela biti ce redovan update.

mirza-sm
January 19th, 2012, 02:24 PM
Opa, cestitam! Ocekujemo redovne update onda! :)

corvus_edin
January 19th, 2012, 02:30 PM
Svaka čast TB :okay:

TuzlaBoy
January 19th, 2012, 03:05 PM
Zanima me zašto su podaci o PGDS-u na stranici JP iz 2009 godine.
Šta je sa 2010 i 2011.
Ovo je karta iz 2009
Crop
http://img546.imageshack.us/img546/8328/brojanjesaobracajafbih2.jpg
Full Size

http://img100.imageshack.us/img100/8328/brojanjesaobracajafbih2.jpg

leopol
January 19th, 2012, 03:36 PM
Znaci nastavlja se pad saobracaja kroz Josanicu.

2009 - 12.194 - 4.450.949
2010 - 11.753 - 4.289.736
2011 - 10.465 - 3.819.895
:ohno:

Volio bi da neko analizira razloge pada, jer meni bas i nije jasno cemu ovaj u 2011.

Osim ako nije prosiren broj vozila koja prolaze bez naplate, tipa hitna pomoc (sto jeste uvedeno u 2011.), ali mozda i jos neke kategorije?

niskogradnja
January 19th, 2012, 07:54 PM
Volio bi da neko analizira razloge pada, jer meni bas i nije jasno cemu ovaj u 2011.

baš čudno jer:

Povećanje broja registrovanih vozila u BiH (2009/2010):

Federacija BiH 539.800/ 569.859 5,57%
Republika Srpska 336.616/ 353.952 5,15%
Distrikt Brčko 29.002/ 30.614 5,56%
Ukupno u BiH 905.418/ 954.425 5,4%

leopol
January 19th, 2012, 08:28 PM
Sa sastanka Niksic - Sorensen u Vladi FBiH:

Kada je u pitanju Koridor Vc, federalni premijer je upoznao Sorensena sa ostvarenim napretkom i činjenicom da se zaokružuje pravna regulativa donošenjem zakona o eksproprijaciji, zatim da bi trebalo da se donese zakon o građenju na koridoru Vc, te da je prostorni plan usvojen u jednom domu Parlamenta FBiH a da se očekuje usvajanje u drugom.

Sa konstituiranjem novog Vijeća ministara BiH Nikšić očekuje i uklanjanje prepreka za saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

- Federacija će u ovoj godini biti jedno veliko gradilište, a gradit će se čitav dio koridora Vc za koji postoji projektna dokumentacija. U isto vrijeme radimo na pripremi zakonske regulative koja će otvoriti razne mogućnosti za gradnju ostalih dijelova koridora Vc, rekao je federalni premijer Nermin Nikšić.

mirza-sm
January 19th, 2012, 08:32 PM
Pa.. za koji dio postoji projektna dokumentacija, a da se ne gradi vec?

corvus_edin
January 19th, 2012, 08:32 PM
Za koliko % postoji projektna dokumentacija?

bjazi
January 19th, 2012, 08:34 PM
Za koliko % postoji projektna dokumentacija?

to je ovaj autoput Suhodol-Zenica

amko
January 19th, 2012, 08:36 PM
Naziv: AC QUATTRO d.o.o. ; Iznos: 469.880,00 KM ; Datum: 08.11.2011. god.

http://www.jpautoceste.ba/web/sklopljeni-ugovori.php

U danasnjem vremenu krize mogu se i jeftinija vozila nabavljati. Sa jedne strane se zatvara Zemaljski muzej, a sa druge strane ovo rasipnistvo.

leopol
January 19th, 2012, 08:38 PM
Pricas nebuloze... Jeftina demagogija

Osim toga, kako znas koliko je vozila kupljeno za te pare: 2 ili 20? ^^

leopol
January 19th, 2012, 08:39 PM
Kada je rok za izradu projekta Tarcin - Konjic?

atlantis.
January 19th, 2012, 08:46 PM
Pa.. za koji dio postoji projektna dokumentacija, a da se ne gradi vec?

Svilaj-Odzak
Josanica-Vlakovo
Vlakovo-Tarcin
Mostar sjever-Pocitelj*
Pocitelj-Bijaca*

* s tim da se dio oko Pocitelja i Blagaja treba uskladiti s novim planom.

Takodje, ove dionice se trenutno projektuju i izgradnja moze poceti nakon zavrsetka projekta:

Zenica sjever-Drivusa
Tarcin-Konjic

Ako se zapocne izgradnja na svim ovim dionicama u ovoj i iducoj godini, ovo bi bilo super.

mirza-sm
January 19th, 2012, 08:57 PM
Hvala atlantis. :okay:

fedja
January 19th, 2012, 10:30 PM
Da li neko zna pouzdano jesu li rijeseni i.p. odnosi za gradnju stupske petlje i da li mogu funkcionisati LOT 1 i LOT 2 Saraj.zaobilaznice bez gradnje (prosirenja) petlje ?? Morao bi se rusiti Dallas i jos desetak oko petlje kuca najmanje, a kod nas je tesko nekome supu izuzezti a da negovorimo sta vise... Nisam optimista da cemo se mi jos zadugo provozati zaobilaznicoim...

atlantis.
January 19th, 2012, 11:48 PM
Da li neko zna pouzdano jesu li rijeseni i.p. odnosi za gradnju stupske petlje i da li mogu funkcionisati LOT 1 i LOT 2 Saraj.zaobilaznice bez gradnje (prosirenja) petlje ?? Morao bi se rusiti Dallas i jos desetak oko petlje kuca najmanje, a kod nas je tesko nekome supu izuzezti a da negovorimo sta vise... Nisam optimista da cemo se mi jos zadugo provozati zaobilaznicoim...

Mislim da nisu rijeseni, ali se Lot 1 i 2 mogu koristiti bez prosirenja petlje. Isti broj auta ce prolaziti tom petljom, bez obzira da li tu stizali prevo Rajlovca ili Butile.

Buldozer
January 20th, 2012, 10:03 AM
Za Corvusa :)

PGDS je podatak o količini saobraćaja,u građevinskom dijelu projekta je veoma važna za eskploataciju ceste i njegova raspodjela.

Ključni je podatak recimo za dimenzioniranje kolovozne konstrukcije koliko u tom PGDSu ima teretnog saobraćaja jer je on relevantan za opterećenje na kolovoz, automobili i lakša vozila praktično nemaju uticaja svojom težinom.

A i pozdrav Igoru, mi se znamo vrlo dobro...šifra brza pruga Čapljina-Nikšić. :D

Alien x
January 20th, 2012, 10:10 AM
Svilaj-Odzak
Josanica-Vlakovo
Vlakovo-Tarcin
Mostar sjever-Pocitelj*
Pocitelj-Bijaca*

* s tim da se dio oko Pocitelja i Blagaja treba uskladiti s novim planom.

Takodje, ove dionice se trenutno projektuju i izgradnja moze poceti nakon zavrsetka projekta:

Zenica sjever-Drivusa
Tarcin-Konjic

Ako se zapocne izgradnja na svim ovim dionicama u ovoj i iducoj godini, ovo bi bilo super.
Sve to divno zvuci ali da napomenem da od 01.01.2012 BiH ne placa svoje kreditne obaveze, odlukom naseg omiljenog ministra. I ako ce formirat novo VM do kraja mjeseca dali ce se ista promjeniti?

leopol
January 20th, 2012, 10:48 AM
Naprosto je nevjerovatno koliko drzavno Ministarstvo prometa kasni u pripremama za izgradnju mosta Svilaj :bash:

Ovo se trebalo desavati u 2010:

http://www.ekapija.ba/dokumenti/01dnlbih_100112_1.gif

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:16 PM
Evo par slika od mene, od prije par dana:

http://img830.imageshack.us/img830/9083/17012012269.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/830/17012012269.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:18 PM
http://img254.imageshack.us/img254/3127/17012012271.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/254/17012012271.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:19 PM
Stari most se rekonstruise

http://img849.imageshack.us/img849/5929/17012012273.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/849/17012012273.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:19 PM
Novi most preko regionalne ceste:

http://img38.imageshack.us/img38/3472/17012012274.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/38/17012012274.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:21 PM
Regionalna cesta

http://img855.imageshack.us/img855/5590/17012012277.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/855/17012012277.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:21 PM
Prelazak sa regionalne ceste na novo izgradjenu traku:

http://img210.imageshack.us/img210/4386/17012012278.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/210/17012012278.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:22 PM
http://img208.imageshack.us/img208/7288/17012012279.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/208/17012012279.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:23 PM
http://img854.imageshack.us/img854/6717/17012012280.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/854/17012012280.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:24 PM
http://img703.imageshack.us/img703/5485/17012012282.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/703/17012012282.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:24 PM
http://img546.imageshack.us/img546/7508/17012012283.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/546/17012012283.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:25 PM
http://img51.imageshack.us/img51/2481/17012012285.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/51/17012012285.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:26 PM
Ova slika me neobicno podsjeca na megalitne blokove iz Visokog (piramide) :D
Mozda dodje i Osmanagic da ih ispita :))

http://img521.imageshack.us/img521/9631/17012012286.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/521/17012012286.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:28 PM
Prelazak na novu traku

http://img641.imageshack.us/img641/4308/17012012288.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/641/17012012288.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:28 PM
http://img441.imageshack.us/img441/5017/17012012289.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/441/17012012289.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:29 PM
http://img100.imageshack.us/img100/892/17012012291.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/100/17012012291.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:29 PM
Vijadukt odlicno napreduje

http://img337.imageshack.us/img337/5519/17012012292.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/337/17012012292.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:30 PM
http://img862.imageshack.us/img862/725/17012012293.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/862/17012012293.jpg/)

Putnik30
January 22nd, 2012, 04:31 PM
Tunel Vijenac

http://img837.imageshack.us/img837/7642/17012012294.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/837/17012012294.jpg/)

mirza-sm
January 22nd, 2012, 07:07 PM
Ova slika me neobicno podsjeca na megalitne blokove iz Visokog (piramide) :D
Mozda dodje i Osmanagic da ih ispita :))

http://img521.imageshack.us/img521/9631/17012012286.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/521/17012012286.jpg/)

:lol:

Hvala na slikama Putnik i detaljnom opisu! :applause:

ekist
January 23rd, 2012, 08:45 AM
@Putnik30: :okay:

Pitanje za one koji bolje poznaju izgradnju autocesta... sta je smisao izgradnje regionalnog puta skoro metar od AC kada ce se pola ljudi vozati regionalnim putem kada se dobije novi put i rastereti AC?

leopol
January 23rd, 2012, 10:37 AM
Putnik :applause:

@ekist

Zakonska obaveza je da postoji cesta bez naplate na trasi one ceste na kojoj postoji naplata.

Posto izmedju Lasve i Kaknja ranije nije postojala nikakva cesta, morala se u sklopu izgradnje autoputa pod sistemom naplate izgraditi i besplatna regionalna cesta

ekist
January 23rd, 2012, 10:43 AM
Putnik :applause:

@ekist

Zakonska obaveza je da postoji cesta bez naplate na trasi one ceste na kojoj postoji naplata.

Posto izmedju Lasve i Kaknja ranije nije postojala nikakva cesta, morala se u sklopu izgradnje autoputa pod sistemom naplate izgraditi i besplatna regionalna cesta

Znam da je obaveza da pored autoceste ima "obicna" cesta ali mi nije logicno da bude tako blizu, pogotovo ako je na novo prave, da bi stimulisali vozace da idu autocestom bolje bi bilo da se je odvojili par kilometara. Interesuje me da li u radiusu 5-6km od sadasnje autoceste ima drugih cesta koje spajaju Sarajevo i Zenicu, koje su se mogle obnoviti, prosiriti i revitalizirati pa da malo zivnu mjesta i krajevi kroz koje prolazi?

leopol
January 23rd, 2012, 10:50 AM
Razlog zasto je tako blizu: ovo je dolina Bosne, nema sirine ;)

Nisu dzaba ovdje u blizini i Kraljeva Sutjeska i Bobovac, to su tesko prohodni tereni.

Ima taj drugi put, to je Lasva - Busovaca - Kiseljak - Ilidza, i njega bi zaista trebalo obnoviti.
Ako se bojis da ce ovaj regionalni put umanjiti saobracaj prekoa A1, nece, jer on vodi kroz centar Kaknja, i vjerovatno ce biti pod zabranom za kamione preko 7,5 tona.
A svi ce u autu radije platiti 0,5 - 1 KM vise i voziti se A1, nego prolaziti kroz centar Kaknja.

ekist
January 23rd, 2012, 11:00 AM
Razlog zasto je tako blizu: ovo je dolina Bosne, nema sirine ;)

Nisu dzaba ovdje u blizini i Kraljeva Sutjeska i Bobovac, to su tesko prohodni tereni.

Ima taj drugi put, to je Lasva - Busovaca - Kiseljak - Ilidza, i njega bi zaista trebalo obnoviti.
Ako se bojis da ce ovaj regionalni put umanjiti saobracaj prekoa A1, nece, jer on vodi kroz centar Kaknja, i vjerovatno ce biti pod zabranom za kamione preko 7,5 tona.
A svi ce u autu radije platiti 0,5 - 1 KM vise i voziti se A1, nego prolaziti kroz centar Kaknja.

E pa to i mislim, mogla se ova cesta srediti, em bi vjerovatno bilo jeftinije, em bi taj kraj sigurno prosperirao, medjutim imam osjecaj da je i tu politika umjesana.

leopol
January 23rd, 2012, 11:06 AM
A sta cemo sa stanovnicima Biljeseva i jos jednog sela uz A1? :)

Oni su trebali ovu cestu dobiti jos 1972. godine! Jer se ona trebala raditi prije izgradnje brze ceste Sarajevo - Zenica, koja ej napravljena 1976.

Ali ju je neko izgleda "zaboravio" napraviti :nuts:

copycat1
January 23rd, 2012, 02:48 PM
Pozdrav svima,
Imam nekoliko "jednostavnih" pitanja, pa ako neko zna, molim da odgovori:
1. Sarajevska zaobilaznica, (Lotovi 1,2, i 3). Ima li neki okvirni datum kada bi mogla biti pustena u promet. Eto, nova je vlast, vidi se da ovako vise ne moze, ima li kakvih promjena, pomaka na bolje, ima li ikakvih vijesti?
2. Zna li se koliko cemo i da li cemo u 2012 dobiti i koliko kilometara novih auto puteva?
3. S obzirom na lapsus oko cijene, hoce li se graditi dio auto ceste do Tarcina i kada.
4. Znam da za sve imaju neki planovi, okvirni koji mogu znaciti pocetak za mjesec - dva a mogu i za dvije godine. Zato i postavljam pitanje ovdje, jer vidim da neki aktivno ucestvuju u gradnji/planiranju pa da vidim ima li kakva insajderska informacija da nas obradujete?
5. Upitao bih i za Tuzlu, planove i rokove, ali sve mi to nema smisla. Meni je 40 godina i cisto sumnjam da cu se ja provozati auto putem od Tuzle pa ili prema Orasju i Zupanji (HR) ili prema Zepcu i Sarajevu. Ali ako ima sta da se obradujemo, podijelite molim. Unaprijed hvala na svakoj korisnoj i pouzdanoj informaciji.

ekist
January 24th, 2012, 10:19 AM
A sta cemo sa stanovnicima Biljeseva i jos jednog sela uz A1? :)

Oni su trebali ovu cestu dobiti jos 1972. godine! Jer se ona trebala raditi prije izgradnje brze ceste Sarajevo - Zenica, koja ej napravljena 1976.

Ali ju je neko izgleda "zaboravio" napraviti :nuts:

Ko se jos sjeca sta je ko obecavao 1971 :)!

Salu na stranu, kako god, meni se cini da se mogla dobiti bolja infrastruktura za ulozeno i ozivjeti sira okolina, ali dobro, vidjet cemo kako ce sve to izgledati na kraju.

mirza-sm
January 24th, 2012, 05:06 PM
Vlada FBiH: Utvrđen prijedlog Zakona o koncesijama

Ciljevi Zakona o koncesijama FBiH, čiji je Prijedlog utvrđen na današnjoj sjednici Vlade FBiH u Sarajevu, jesu jačanje gospodarskog razvoja Federacije, stvaranje učinkovitog pravnog okvira za promoviranje i olakšavanje provedbe i razvitak koncesijskih projekata, te unaprjeđenje transparentnosti procesa dodjeljivanja koncesija.

http://www.ekapija.ba/dokumenti/34_sjednica_vlada_240112.jpg

Koncesije mogu biti davane za gospodarsko korištenje prirodnog bogatstva, dobra u općoj uporabi ili drugog dobra, za javne radove i za javne usluge.

Zakon se odnosi na dodjelu koncesija za obavljanje gospodarskih djelatnosti i usluga, te izvođenje radova u oblastima javnih cesta, luka, zračnih luka, željeznica, korištenja voda i javnog vodnog dobra, komunalne djelatnosti, održavanja zaštitnih vodnih objekata ili riječnih korita, hidroakumulacija, pitkih, ljekovitih, termalnih, termomineralnih i mineralnih voda, hidromelioracijskih sustava, energetskih objekata, mineralnih sirovina, podzemnih voda i geotermalne energije, građevinskog zemljišta, lovišta, ribolovnih voda, cjevovoda i terminala za skladištenje i transport tekućina i plinova, poljoprivrednog zemljišta, kulturnih dobara, djelatnosti upravljanja otpadom, neškodljivog uklanjanja organskog otpada, skijaških centara i žičara, riječnog prijevoza, sporta i turizma.

Koncesija se može dati i za druge oblasti i djelatnosti.

Prijedlogom zakona o koncesijama FBiH propisana je inicijativa javnog i privatnog sektora, tako da identifikaciju potencijalnih koncesionih projekata obavljaju nadležna tijela javnog sektora, ali i fizičke i pravne osobe putem samoinicijativne ponude. Ovim rješenjem su u potpunosti ispoštovani zahtjevi iz javnih rasprava održanih o ovom zakonskom projektu.

Uvedeno je novo rješenje, tako što je postupak dodjele koncesija reguliran Zakonom, a ne posebnim pravilima, kao što je to u važećem zakonu. Kao način dodjele koncesija uveden je predkvalifikacijski postupak i samoinicijativna ponuda, a u cilju poboljšanja koncesijskog projekta i boljeg načina odabira najboljeg ponuđača.

Koncedenti (vlade FBiH i kantona, te općinska vijeća) svojim odlukama započinju proces izbora (odluka o davanju suglasnosti za pristupanje postupku dodjele koncesije ) i konačni odabir najboljeg ponuđača (odluka o dodjeli koncesije).

Propisano je da u radu povjerenstava učestvuju dva privremena predstavnika ugovornog organa iz redova uposlenih u procesu postupka dodjele koncesije. Federalno Povjerenstvo za koncesije predstavlja samostalno i nezavisno tijelo Federacije, a njegove članove, na prijedlog Vlade, imenuje Parlament FBiH. Povjerenstvo ima sedam članova iz reda istaknutih stručnjaka inžinjerske, pravne i ekonomske struke.

Bitna funkcija data je i općinskim načelnicima, odnosno stručnim osobama općina da obavljaju funkciju privremenog člana Povjerenstva kad je koncesioni projekat lociran na teritoriji općine.

(ekapija.ba)

bjazi
January 24th, 2012, 05:44 PM
Znači ovo zakonsko rješenje je početak nečeg velikog?

amko
January 24th, 2012, 08:37 PM
Pozdrav svima,
Imam nekoliko "jednostavnih" pitanja, pa ako neko zna, molim da odgovori:
1. Sarajevska zaobilaznica, (Lotovi 1,2, i 3). Ima li neki okvirni datum kada bi mogla biti pustena u promet. Eto, nova je vlast, vidi se da ovako vise ne moze, ima li kakvih promjena, pomaka na bolje, ima li ikakvih vijesti?
2. Zna li se koliko cemo i da li cemo u 2012 dobiti i koliko kilometara novih auto puteva?
3. S obzirom na lapsus oko cijene, hoce li se graditi dio auto ceste do Tarcina i kada.
4. Znam da za sve imaju neki planovi, okvirni koji mogu znaciti pocetak za mjesec - dva a mogu i za dvije godine. Zato i postavljam pitanje ovdje, jer vidim da neki aktivno ucestvuju u gradnji/planiranju pa da vidim ima li kakva insajderska informacija da nas obradujete?
5. Upitao bih i za Tuzlu, planove i rokove, ali sve mi to nema smisla. Meni je 40 godina i cisto sumnjam da cu se ja provozati auto putem od Tuzle pa ili prema Orasju i Zupanji (HR) ili prema Zepcu i Sarajevu. Ali ako ima sta da se obradujemo, podijelite molim. Unaprijed hvala na svakoj korisnoj i pouzdanoj informaciji.

1) Cisto sumljam da ce ove godine ista pustiti u promet, LOT1 mozda i zavrse, ali LOT2 sigurno ne. Mislim da se jos i ne gradi ne citavoj duzini.

2) Od Kakanj do Biljeseva tamo negdje pred izbore u jesen.

3) Od zvanicnika jos nema informacija.

4 i 5) Ja nemam tih infromacija, ali kako sve traljavo ide vise se ne nadam u cuda.

HDZ
January 24th, 2012, 10:08 PM
Znači ovo zakonsko rješenje je početak nečeg velikog?

To bi trebalo biti poboljšavanje uslova za investiranje, a da li je nešto veliko procijeni sam. Možda je "Veliki korak za nas, a mali za čovječanstvo". :lol:

fedja
January 24th, 2012, 10:51 PM
Kako ce to izgledati kada se na jesen pusti saobracaj do Biljeseva a tunel nije gotov, opet cemo se skidati na reg.put i ici na Lasvasnku petlju i onda ??? Hoce li se moci negdje ukljuciti na autoput ponovo poslije tunela do Drivuse ili cemo morati cekati 2014 god.dok zavrse tunel pa da se vozimo autoputem do Drivuse tj.ulaza u Zenicu ???

atlantis.
January 25th, 2012, 12:55 AM
Kako ce to izgledati kada se na jesen pusti saobracaj do Biljeseva a tunel nije gotov, opet cemo se skidati na reg.put i ici na Lasvasnku petlju i onda ??? Hoce li se moci negdje ukljuciti na autoput ponovo poslije tunela do Drivuse ili cemo morati cekati 2014 god.dok zavrse tunel pa da se vozimo autoputem do Drivuse tj.ulaza u Zenicu ???

Upravo tako. U Biljesevu ce se silaziti s autoputa na regionalni put u pravcu Lasve, i taj put se vise nece uklapati na autoput dok se ne zavrsi tunel.

driverba
January 25th, 2012, 09:07 AM
Neki dan gledam dokumentarac o tunelu koji svicarci buse ispod Alpa.
Za 6 godina, buse 56 kilometara tunela :)

Nama za manje od 3 kilometra treba 3 godine (mozda i vise) :)

Rotterdam2011
January 25th, 2012, 10:10 AM
Poredis nas i Svicarsku...

driverba
January 25th, 2012, 10:21 AM
Poredis nas i Svicarsku...

Pa cisto onako poredjenje... Da se vidi da se moze puo vise kad se hoce...
Ne kazem da BiH treba za isto vrijeme busiti isto kilometara kao i Svicarska (to i ne moze) ali mogla bi bar duplo vise nego sto je to sada slucaj odnosno, 1 godina za 1 kilometar :)
Da nije smijesno, bilo bi zalosno

pindo28
January 25th, 2012, 10:45 AM
Neki dan gledam dokumentarac o tunelu koji svicarci buse ispod Alpa.
Za 6 godina, buse 56 kilometara tunela :)

Nama za manje od 3 kilometra treba 3 godine (mozda i vise) :)

U vrijeme starih Rimljana su se pravili putevi brze nego sad kod nas...:lol:

Tango Zulu
January 25th, 2012, 03:04 PM
Pa cisto onako poredjenje... Da se vidi da se moze puo vise kad se hoce...
Ne kazem da BiH treba za isto vrijeme busiti isto kilometara kao i Svicarska (to i ne moze) ali mogla bi bar duplo vise nego sto je to sada slucaj odnosno, 1 godina za 1 kilometar :)
Da nije smijesno, bilo bi zalosno

Pa vjerovatno postoje mašine koje jako brzo rove taj tunel. Četri takve, jedan iz svakog pravca I mogli bi to izbušit za par mjeseci. Al svaka takva sigurno košta 500 miliona plus nemamo nikog ko zna snjima baratat.

Da imamo BNP dubaja Onda bi I moglo ići tako. Znači ti i ja smo krivi zbog sporog bušenja. Država Može biti bogata samo ako su stanovnici produktivni.

HDZ
January 25th, 2012, 03:10 PM
^^ :okay:
, a stanovnici mogu biti produktivni ako imaju posao i uređenu državu.:)

Red_Major
January 25th, 2012, 04:59 PM
Tunel Vijenac update (decembar 2011)

http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/TUNELDECEMBAR2011/TV12.2011.-1.jpg
http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/TUNELDECEMBAR2011/TV12.2011.-2.jpg
http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/TUNELDECEMBAR2011/TV12.2011.-3.jpg
http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/TUNELDECEMBAR2011/TV12.2011.-4.jpg
http://www.jpautoceste.ba/web/images/stories/TUNELDECEMBAR2011/TV12.2011.-5.jpg

http://www.jpautoceste.ba (http://www.jpautoceste.ba/)

Ljepoje
January 25th, 2012, 05:52 PM
^^ +1!

AmelFl
January 25th, 2012, 05:55 PM
koliko metara su iskopali?

Red_Major
January 25th, 2012, 06:22 PM
BOŠNJAČKI BIZNISMENI GRADE AUTOPUT
SARAJEVO-NOVI PAZAR

http://www.kurir-info.rs/static/imgs/article_thumbs/632x474/uploads/2012-01/138360.jpg
http://sandzakpress.net/wp-content/uploads/2012/01/KORIDOR-VECA-KARTA-trimovana1.jpg

“Sandžaku ipak treba autoput i to od Sarajeva do Novog Pazara, kaže predsednik Sabe Hako Duljević

FRANKFURT – Bošnjaci pokreću inicijativu za izgradnju autoputa Sarajevo –Novi Pazar.

Naime, biznismeni okupljeni u Sandžačkoj biznis asocijaciji – SABA, čiji je predsednik Hako Duljević iz Sarajevua rodom iz Sandžaka dogovorili su se na sastanku u Frankfurtu da se objavi međunarodni konkurs za izradu studije ekonomske opravdanosti izgradnje autoputa Sarajevo-Novi Pazar.

“Sandžaku ipak treba autoput i to od Sarajeva do Novog Pazara”, rekao je Diljević a prenosi sajt Bicent.

(http://www.kurir-info.rs/vesti/bosnjacki-biznismeni-grade-autoput-sarajevo-novi-pazar-175096.php)http://www.kurir-info.rs/vesti/bosnjacki-biznismeni-grade-autoput-sarajevo-novi-pazar-175096.php

Alien x
January 25th, 2012, 07:54 PM
koliko metara su iskopali?

http://www.jpautoceste.ba/web/tv.php

leopol
January 25th, 2012, 10:08 PM
Pa vjerovatno postoje mašine koje jako brzo rove taj tunel. Četri takve, jedan iz svakog pravca I mogli bi to izbušit za par mjeseci. Al svaka takva sigurno košta 500 miliona plus nemamo nikog ko zna snjima baratat.

Da, postoje. Proizvodi ih par firmi, kostaju oko 60 miliona USD, i prave se namjenski za svaki tunel koji trebaju kopati, i poslije se ne mogu koristiti.

Koriste ih samo bogate zemlje, tipa Japan, Norveska, itd.. i to za one projekte gdje je bitno vrijeme.

fedja
January 25th, 2012, 11:39 PM
Zanima me pa ako neko zna neka odgovori, kada se zavrsi LOT 3 Saraj.zaobilznice i napravi iz Vlakova prikljucak tj. put prema Mostarskom raskrscu da li ce taj put biti 2+2 ili obicna cesta 1+1

jasmindk
January 25th, 2012, 11:41 PM
kopa se ali polahko a samo nek se kopa

leopol
January 25th, 2012, 11:46 PM
Zanima me pa ako neko zna neka odgovori, kada se zavrsi LOT 3 Saraj.zaobilznice i napravi iz Vlakova prikljucak tj. put prema Mostarskom raskrscu da li ce taj put biti 2+2 ili obicna cesta 1+1

Ja nisam siguran, ali i ako bude 1+1 nece biti problem, jer ce ovaj na petlji Butile biti buduci Sarajevo - Zapad, i nece biti potrebe da se neko iz grada vozi do Blazuja da bi se ukljucio na A1.

Ljepoje
January 26th, 2012, 12:03 AM
BOŠNJAČKI BIZNISMENI GRADE AUTOPUT
SARAJEVO-NOVI PAZAR

http://www.kurir-info.rs/static/imgs/article_thumbs/632x474/uploads/2012-01/138360.jpg
http://sandzakpress.net/wp-content/uploads/2012/01/KORIDOR-VECA-KARTA-trimovana1.jpg

“Sandžaku ipak treba autoput i to od Sarajeva do Novog Pazara, kaže predsednik Sabe Hako Duljević

[URL="http://www.kurir-info.rs/vesti/bosnjacki-biznismeni-grade-autoput-sarajevo-novi-pazar-175096.php"]

Mislim da je Turska i jedna Arapska zemlja iskazala interes za "finansiranje" ovog autoputa.

Svakako, dobar potez! :cheers:

fedja
January 26th, 2012, 10:07 AM
citav donji dio grada tj. Ilidza, Hrasnica pa i Hadzici ce se ukljucivati u Vlakovu na Autoput a i ja kada se budem vracao iz Kreseva tu cu silaziti u grad, nadam se samo da nece ostati ona ista cesta koja trenutno vodi prema Vlakovu jer je pored nje napravljeno na desetina objekata i divljih prilaza, svako skrece gjde hoce i kako hoce, nema pravila nikakavih, nadam se samo da ce uzeti novu trasu pa i neka bude onda 1+1

ekist
January 26th, 2012, 10:28 AM

Da imamo BNP dubaja Onda bi I moglo ići tako. Znači ti i ja smo krivi zbog sporog bušenja. Država Može biti bogata samo ako su stanovnici produktivni.

Svaka cast na odgovoru, odavno bolji post nisam citao! :okay:

ampicilin
January 26th, 2012, 10:37 AM
Srijeda, 16 Mart 2011 09:50 ??????

Trenutni radovi

Trenutni radovi na tunelu se izvode sa obe strane tunela. Sa južne strane iskopano je po 305 m desne tunelske cijevi i 298 m lijeve tunelske cijevi, a sa sjeverne strane 270 m desne tunelske cijevi i 180 lijeve tunelske cijevi.

trebaju malo srediti ovaj datum na stranici

gagaism
January 26th, 2012, 01:17 PM
wow super, znači do sada su sve ukupno preko 1km probili :D
btw, zanima me jesu li stigli do stijenske mase ili je još uvijek zemlja? hoće li radovi napredovati brže kada krenu sa bušenjem stijene?

Buldozer
January 26th, 2012, 01:26 PM
Ma s tunelima se nikad ne zna, logično je da idu brže u boljoj stijeni, kada krenu sa jačim miniranjem ali isto tako se u sekundi može odvaliti strop, ili presjeći tok podzemne vode i da ode u helač sve i unazadi projekat mjesecima.

U Hrvatskoj, kod Ploča na tunelu se desio proboj u dužini od 30m glinene mase iznad osnovne stijene i to mjesecima nakon što je probijen, nikad se ne zna, u brdu može biti svašta.