View Full Version : Autoceste / Аутопутеви | Motorways

Pages : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51

ampicilin
February 17th, 2011, 11:22 AM
gledao sam... nikad ne gledam ftv slucajno mi dosao pod daljinski i wholaaa nacelnik olova...

BC Sicki brod - Durdjevik

bolja je opcija da idu na viscu

leopol
February 17th, 2011, 12:14 PM
Na sarajevskoj zaobilaznici radiće domaće firme

SARAJEVO, Šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Đulio Moreno rekao je da će za završetak poslova na sarajevskoj zaobilaznici, vrijednim oko pet miliona evra, biti raspisan novi tender, koji će vjerovatno pripasti izvođačima iz BiH.

Prema Morenovim riječima, nakon bankrota slovenačke firme SCT koja je obavljala ove poslove mora se raspisati tender da bi se što prije nastavili radovi koji su kasnili i zbog problema s eksproprijacijom zemljišta na trasi.

Komentarišući kolaps radova na zaobilaznici i kritike zbog angažovanja strane, a ne domaće firme, Moreno je rekao da EBRD ne postavlja prepreke za građevinske kompanije u BiH, već samo traži adekvatne reference i finansijske garancije.

On je naveo da je EBRD spremna da preduzme i dodatne aktivnosti da bi se olakšalo firmama iz BiH da dobiju poslove, dodajući da će pokušati praviti manje tranše da bi domaće kompanije imale više šansi, prenosi “Dnevni avaz”.

rofan
February 17th, 2011, 02:15 PM
Nacelnik Olova potvrdio moje teze :D

Prvi puta cujem za BC Sicki Brod-Djurdjevik. Koliko sam upoznat ta buduca AC Tuzla - Zepce ici ce uz jezero Modrac uz juznu obalu, proci ce par kilometara sjeverno od Banovica i dalje preko Vozuce i kanjojonm Krivaje izlazice izmedju Zepca i Zavidovica.

ampicilin
February 17th, 2011, 03:13 PM
mozes li to na mapi nacrtati ?

mirza-sm
February 17th, 2011, 03:47 PM
Super vijest leopol, pročitah je danas u novinama i taman sam je htio spomenut. :okay:

leopol
February 17th, 2011, 05:00 PM
VLADA RS: SAGLASNOST ZA RASPISIVANJE JAVNOG POZIVA ZA IZGRADNJU DIONICE AUTOPUTA PRNJAVOR - DOBOJ

Vlada Republike Srpske /RS/ dala je saglasnost preduzeću "Autoputevi RS" za raspisivanje javnog poziva za izgradnju dionice autoputa Prnjavor - Doboj, ukupne dužine oko 37 kilometara, za koju će sredstva biti obezbijeđena iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je da će ova dionica biti podijeljena na četiri lota, približno jedanke dužine, tako da će činiti cjelinu, da bi se moglo konkurisati na sve lotove.

"Ovo smo uradili da bismo ovu problematiku i uslove približili i domaćoj građevinskoj operativi, da bi i ona mogla ravnopravno da učestvuje na ovom javnom pozivu. Nadamo se da će firme iz RS ovo shvatiti kao dobru podršku Vlade i stvaranja uslova za obezbjeđenje dodatnog posla za njihove radnike", rekao je Čubrilović.

Proces javnog tendera trajaće u skladu sa međunarodnim standardima i mogućnost zaključenja ugovora biće u junu, do kada će Vlada RS, sa bankama pregovarati o kreditima.

Čubrilović je rekao da je preduzeću "Autoputevi RS" data saglasnost da provede postupak o dodjeli koncesije na drugom dijelu dionice Banjaluka - Doboj, odnosno Banjaluka - Prnjavor i dijela Koridora "Pet ce", koji pripada RS, pravac Doboj - Jakeš.

"Za prvu dionicu sredstva su obezbijeđena kroz kreditnu liniju Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske ivnesticione banke, uz garanciju Vlade RS, a za drugu dionicu Evropska banka za obnovu i razvoj prihvatila je da koncesionaru da kreditnu liniju, bez učešća Vlade RS", objasnio je Čubrilović.

Biznis.ba/Srna
O.B.

Svjetlo na kraju tunela? :)

HDZ
February 17th, 2011, 09:43 PM
Bio je (uobicajeno) los prilog o povezivanju TZ i SA na FTV (gdje je izmedju ostalog nacelnik Opstine Olovo pricao da je po kriterijima struke koridor Vc morao ici preko Olova^^),.

To je, vjerovatno, po kriterijima njegove poljoprivredno-šumarske struke. :nuts:

amko
February 17th, 2011, 10:17 PM
Vidjet ćemo, kada se završi postupak, da li će neka domaća kompanija moći raditi na tunelu Vijenac- SCT će biti škola mnogim kompanijama koje dolaze u BiH - sigurno se neće tek tako igrati s nama- Predvidjeli smo da radimo glavni projekat Tarčin-Konjic, Orašje-Brčko, Lašva-Nević Polje. I da dogovorimo u 2012. godini projekat od Nević Polja do Donjeg Vakufa.

Početkom februara raskinut je ugovor sa slovenskom kompanijom SCT za izgradnju tunela Vijenac. Hoće li biti raspisan novi tender ili će drugorangirana kompanija dobiti posao?
- Uz saglasnost EBRD-a, na prijedlog koji smo mi uputili, dobili smo taj famozni „no objection”, što znači da možemo nastaviti tendersku proceduru koja je bila prekinuta dodjelom ugovora SCT-u. To je ustvari najbrža i najkraća procedura. Kada bismo raspisivali novi tender ili njegovu skraćenu proceduru – pozivali pretkvalifikovane da ponovo dostavljaju ponude, samo rok za podnošenje ponuda trajao bi osam sedmica. Potom slijedi poziv, evaluacije, saglasnost – sve bi potrajalo oko pola godine. Na ovaj način, dobijanjem saglasnosti, možemo pozvati drugu kompaniju, a to je Primorje Ajdovščina, što smo mi već uradili. Vrijednost njihove ponude je bila 62.083.000,00 KM.

Jedan od razloga raskidanja ugovora sa SCT-om je nesolventnost ove kompanije. Zar i kompanija Primorje iz Ajdovščine nema neke probleme u poslovanju?
- Svi imaju probleme. Ali Primorje je, možda u najboljem položaju – kao Vijadukt u Hrvatskoj. Primorje je dužno, u skladu sa ovom obavijesti, prvo da da izjavu o prihvatanju ponude da nastavi tendersku proceduru. Zatim, do 28. februara treba da dostave izjavu da se produžava validnost ponude za period od 80 dana od dana davanja izjave i bankovnu garanciju u vrijednosti od 800.000,00 eura, u roku od 28 dana. Također, potrebno je da nam dostave finansijski izvještaj za 2009. i 2010. godinu, budući da je tenderska procedura započeta u 2009., dok nije bilo izvještaja. Uz to, Primorje treba priložiti i revizorske izvještaje za 2009. godinu i 2010. godinu. Rok za dostavljanje dokumentacije je 28. februar. Nakon toga ćemo uraditi analizu i imati uvid u finansijsko stanje kompanije – a to je ono što je ključno i što se treba prekontrolirati. JP Autoceste FBiH će napraviti izvještaj o evaluaciji i proslijediti ga banci. Ako banka bude saglasna odobrit će i dati rok od 28 dana da kompanija dostavi garanciju na izvršenje. Na taj način bi se ispunili uvjeti i ugovor bi se mogao potpisati. U protivnom morat ćemo tražiti novo rješenje.

Nakon raskida Ugovora, mora se napraviti presjek stanja da bi se nastavili radovi sa drugim izvođačem. Kakvo je trenutno stanje na gradilištu? Koliko je radova napravljeno? Šta je plaćeno SCT-u, a šta nije?
- Stanje na gradilištu je isto kao i 1. februara, kada smo prekinuli radove. U skladu sa onih pet tačaka po kojima smo raskinuli Ugovor, tačka nesolventnost nam je dala za pravo da istog trenutka izvođače uklonimo sa gradilišta, što smo i uradili.
SCT-u je u skladu s Ugovorom plaćen avans u iznosu od 5,4 miliona eura uz bankovnu garanciju koja vrijedi do septembra 2013. godine. Bankovna garancija je izdata od NLB banke Ljubljana. Od tih 5,4 miliona mi smo u roku od dva mjeseca, povratili nekih 800.000 eura. To su troškovi PDV-a koji su vraćeni na naš račun, znači ostalo je još negdje oko
4. 600.000,00 eura. Mi smo SCT-u poslali zahtjev i dali rok za povrat avansa, kako stoji u bankovnoj garanciji. Što se tiče radova koje je SCT izvršio – pravimo konačan obračun. Vrijednost urađenih radova se procjenjuje na oko 400 do 500 hiljada eura. Naš uvjet iz Ugovora je bio da privremena situacija za izvršene radove, ne može biti manja od 1,5 miliona eura, a s obzirom da je stvarna vrijednost tih radova manja, SCT nije stekao uvjete za plaćanje istih. Za izvedene radove za koje nisu stečeni uvjeti za plaćanje nije ni bilo nikakvih plaćanja osim avansa.
SCT je završio sve široke iskope na Južnom portalu, u smjeru Kaknja, prskani beton, sidra, pristupni plato i dio mobilizacije (platoe za silose, prostor za betonaru i sl.) Sa sjeverne strane je završen pristupni put, iz smjera Zenice, dug 2,5 km kojim se došlo do sjevernog portala i stekli uvjeti za početak glavnih radova.

Jesu li vam se obraćali podizvođači, ima li kakvih dugovanja? Kolika je šteta?
- Jedini podizvođač –Zvornikputevi, zasad se nije javio. Zvornikputevi su zvanično pod Ugovorom, oni su bili nominovani kao podizvođači u tenderu. Oni su potpisali ugovor i njima je plaćen avans. Nemaju nikakva potraživanja za izvedene radove, jer ni SCT-u nije plaćeno. Tako da po tom osnovu, kad se napravi ovaj presjek vidi se šta je njihov dio i to će se SCT-u priznati, a on će biti dužan da njima to plati. Što se tiče procjene štete, angažirat ćemo konsultantsku kuću, da napravi proračun naših troškova usljed raskida. To podrazumijeva između ostalog i proračun štete zbog neplaćanja cestarine na 3,5 km ove dionice i 2 km naredne dionice za šeriod kašnjenja. SCT je u januaru trebao imati izvršenje radova u vrijednosti od milion i 900 eura. Time bi mi povukli sredstva od EBRD-a na koja se ne bi plaćali penali. Za privremene mjesečne situacije za radove za koje su trebale biti ispostavljane obračunat ćemo penale na ta sredstva i ono što ćemo mi plaćati EBRDu, to ćemo zapravo prenijeti na njih. I troškove za angažovanje agencije za zaštitu i konsultantske kuće ćemo im fakturisati. To i jeste u stvari predmet postupka i poravnanja, a za tu svrhu nam služi bankovna garancija za dobro izvršenje. Što znači- mi ćemo staviti na jednu stranu šta je SCT uradio i njegova potraživanja koja su opravdana, a na drugu stranu stavit ćemo naša. Ako nedostaje nama novac, a oni neće da uplate, recimo nedostaje nam 300.000 eura, mi ćemo banci od tih 5, 4 miliona eura bankovne garancije tražiti samo to, nemamo pravo na sve.

Koliko sad vremena gubimo na Vijencu i kakve su šanse da radovi budu završeni u predviđenom roku, u augustu 2013. godine?
- Ja očekujem da će izvođač radova probiti rok za 2 do 3 mjeseca, maksimalno možemo izgubiti 4 mjeseca, ali još je rano da govorimo o tome. Može nam se desiti kod izgradnje tunela da se kod ulaska u brdo pojave neka iznenađenja, pa se radovi uspore, a može se desiti kompaktna stijena pa da se radovi ubrzaju.
Mi smo na vrijeme reagovali da bi čak mogli dostići taj predviđeni rok za završetak radova, ali u ovome poslu je teško nešto tako garantovati.

Zašto domaće firme ne mogu raditi na tunelu Vijenac?
- U uslovima za učešće na tenderu jasno je bilo rečeno da domaće kompanije mogu biti partneri, ali ne mogu biti nosilac posla. Mi smo uspjeli, uz saglasnost banke, da otvorimo tu mogućnost. Nažalost, domaće kompanije to tada nisu iskoristile, jedino je Integral bio partner hrvatskom Konstruktoru.

Zašto naši izvođači moraju ići u konzorcij da bi dobijali složenije poslove?
- Kriteriji banke su vrlo jednostavni, a naše srednje i veće (za naše uvjete) kompanije ih uspijevaju zadovoljiti udruživanjem u konzorcij. Pored toga našim manjim kompanijama se otvara mogućnost da rade kao podizvođači i na taj način steknu reference. Mi se sada puno hvalimo s tim šta smo radili nekada, a to nekada je bilo 80-ih godina. Za izgradnju tunela u dužini od tri kilometra, potrebno je mnogo iskustva. Dugi tuneli zahtijevaju posebnu tehnologiju, kompanija mora biti kvalificirana i sa stručnim kadrovima, ali i sa opremom. Prilikom izgradnje kratkih tunela, onih do 500 metara, naše kompanije imaju reference sa nekoliko projekata koje su radili u proteklih dvije godine na magistralnim cestama (tuneli dužine do 100 m). Tehnika gradnje tunela od 80, 100 ili 500 metara, je ista. Na dugim tunelima im se otvara mogućnost partnerstva čime će steći iskustvo ali i reference za naredne projekte koji slijede. Ono što bi im država trebala obezbijediti ili bolje pomoći su povoljni razvojni krediti putem Razvojne banke ili na neki drugi način, što bi im pomoglo da povoljno kupe mehanizaciju za tunelske ali i druge građevinske radove, privuku stručne kadrove, i slično.

Javnost i mediji stalno govore o podređenosti domaćih kompanija, a zapravo je većina ovih kompanija u inozemnom vlasnišvu. Kakav je Vaš stav o tome?
- Sve ove kompanije su domaće kompanije, ja tu ne bih pravio razliku zbog vlasništva. Kompanija koja je registrovana u Bosni i Hercegovini, koja ima tradiciju u BiH, koja ima sjedište i radnu snagu u BiH za mene je domaća kompanija. Takva kompanija koristi domaću radnu snagu, plaća ovde poreze, doprinose i ostalo i niko ne pita čija je u stvarnosti. A to hoće li neko biti vlasnik Hidrogradnje, ŽGP-a, GP Put-a, Vijadukta ili nekog drugog to nije bitno. Našim ljudima treba posla i sigurna zarada da počnu živjeti od svoga rada, a ne od neke socijale, te da sa sigurnošću planiraju svoju i budućnost svoje djece.
Kada govorimo o domaćim kompanijama, treba naglasiti da smo u ove četiri godine profilirali nekoliko domaćih kompanija koje su se pokazale kao dobre i pogodne za konzorcij. Na LOTU 1 imamo Hering koji je iz jedne male, prerastao u kompaniju srednje veličine te stvorio uslove za dodatni razvoj. Imamo i Euroasfalt koji je bio lider na četvrtoj dionici, pa je sada lider na LOTU 3 na Gorici, potom lider na sarajevskom prilazu te stekao reputaciju lidera konzorcija. Treba pomenuti i ŽGP – kompaniju koja je jedina od nekadašnjih lidera ostala „zdrava” kad pogledamo finansijski aspekt. Hidrogradnja u partnerstvu sa nekom od ovih kompanija ima priliku da se izvuče i vrati na ono što je bila i što još uvijek može biti. GP Put, iako je u vlasništvu Nexe Group, smatram domaćom kompanijom…

Iz prethodnog odgovora, možemo zaključiti da mi u BiH imamo dobru građevinsku operativu, a pitanje je- da li je ta operativa dovoljna za buduće planirane radove u BiH?
- Kompanije koje smo pomenuli i čitav niz malih kompanija, možda mogu zadovoljiti 50 % onoga što je planirano da se uradi u ovom četverogodišnjem ciklusu. Međutim to je naša trenutna situacija. Sa novim poslovima i njihovom realizacijom i njihovi kapaciteti će rasti. To će biti pokretač razvoja društva, jer te kompanije kada budu imale potpisane ugovore, zaposlit će više ljudi te se razvijati na stabilnim osnovama u velike kompanije. Što se tiče stranih kompanija, SCT će biti škola mnogim kompanijama koje dolaze u BiH - sigurno se neće tek tako igrati s nama. Mi smo u ovom postupku, sa mnogo strana, i od naših partnera i od običnih ljudi, dobili čestitke jer smo čestito i savjesno odradili svoj dio posla. Pokazali smo da, iako nismo u Evropskoj uniji, da smo ljudi koji znaju poštivati ugovor i raditi po ugovoru. A zašto jedna kompanija iz Evropske unije nije ispoštovala ugovor, to je već njihov problem… Što se tiče Banke, mi smo imali dvije opcije, dali smo prijedlog da se ide na drugoplasiranog, bojali smo se da kod novog tendera može doći do onih famoznih priča oko udruživanja izvođača i ko zna gdje bi u tom slučaju mogla završiti konačna cijena. Mislim da je ovo i za Banku i za nas fer i korektno.

Koliko je domaća operativa zapravo angažirana u ovom trenutku?
- Na dionici Kakanj-Bilješevo domaća kompanija je dobila posao. Sa tom domaćom firmom, Vijaduktom i Heringom, radi osam naših kompanija. Na LOT-u 3 posao je dobio domaći konzorcij. Vidjet ćemo, kada se završi postupak, da li će neka domaća kompanija moći raditi na tunelu Vijenac.

Projekti, šta planirate ove godine?
- Ove godine se ostvarilo ono što smo obećali prije četiri godine. Kad smo počeli raditi, 2007. godine, izdvajanja iz budžeta su bila nekih 30-ak miliona KM godišnje. Naredne godine, izdvajanja su bila 53 miliona KM. Te godine smo uveli i plaćanje cestarine, ostvarili vlastite prihode. Naš cilj je bio da se izdvajanje iz budžeta u 2011. godini ukine, što se sad i dogodilo. U ovoj godini imat ćemo 95 miliona vlastitih prihoda. Prenijeli smo 80 miliona od prošle godine, dakle raspolažemo sa 175 miliona KM. Prije tri godine sam rekao da će JP Autoceste biti najjače preduzeće u Federaciji, što smo i potvrdili. Od ovih 175 miliona KM, planiramo zaposliti još stotinu ljudi u ovoj godini. Bruto plate za ovaj broj ljudi će biti 4,9 miliona KM što je 5% od naših prihoda. Platit ćemo sve obaveze po kreditima, čak smo i predložili da platimo sve obaveze i za sarajevsku obilaznicu. Izdvojit ćemo 11,5 miliona KM za amortizaciju. To će biti naši troškovi koji će iznositi negdje oko 36 miliona KM. Tačno 140 miliona će biti investicija, jer mi ne možemo poslovati s profitom, a sva razlika između prihoda i rashoda je investicija. I onda ćemo ovih 140 miliona u ovoj godini finansirati iz vlastitih prihoda. U ovaj iznos nisu uključeni krediti za građenje niti budžetska sredstva koja će biti dobrodošla kasnije.
Izdvojit ćemo 8 % za opremu, zatvoreni sistem naplate i hoćemo uvedemo sistem upravljanja saobraćajem, video kamere, SOS telefona, video detekciju na izgrađenim dionicama autoceste. Npr., kad se vozilo pojavi na petlji i krene u suprotnom smjeru, da se upale detektori i na vrijeme reaguju da se spriječi moguća nesreća. Radimo i na projektu za uvođenja meteoroloških stanica.
Izdvojit ćemo i 36 miliona za projektnu dokumentaciju, a pri čemu če ukupna ugovorena vrijednost izrade projektne dokumentacije biti nekih 70 miliona. Ja ne znam kad se u zadnjih 15 godina samo za projektovanje u ovoj državi izdvojilo 36 miliona u jednoj godini.
Izdvojit ćemo 2 posto za investiciono održavanje, ako ima neka slaba tačka da se sanira i nekih 12 posto, (oko 18 miliona KM) za građenje. Za industrijsku petlju Kakanj, počeli smo planirati izvođenje radova, da bi se riješio protok industrijskog saobraćaja za Cementaru i za Termoelektranu Kakanj.
Vlada je usvojila strategiju razvoja i nama dala zadatak da smislimo kako ćemo finansirati projekte. Predvidjeli smo da radimo glavni projekat Tarčin-Konjic, Orašje-Brčko, Lašva-Nević Polje te da ugovorimo u 2011. godini projekat od Nević Polja do Donjeg Vakufa, 10km autoceste od Tuzle prema Brčkom, od Donje Gračanice do Nemile, također želimo da uradimo glavni projekat Mostar-Počitelj ukoliko to bude potrebno u oblasti Blagaja. U 2011. godini smo planirali i idejni projekat, studiju uticaja na okoliši i fizibiliti studiju za autocestu Tuzla-Žepče (spoj na Koridor Vc) i brze ceste Turbe-Jajce-Bihać, Sarajevo-Goražde, Mostar-Široki-Grude i Donji Vakuf- Livno-Split….
Prije nekoliko dana potpisali smo Ugovor za izradu glavnog projekta ceste na Koridoru 5 C, dionica Tarčin-Konjic, LOT 1 od Stacionaže 1 do 11 km, znači 10 kilometara autoceste. Ugovor je potpisan sa Konzorcijem Divel, Sarajevo i Integra Mostar, a vrijednost Ugovora sa PDV-om iznosi 6.141.594,20 KM. Rok za izvođenje radova je dvadeset mjeseci, od dana potpisivanja Ugovora. Prije petnaestak dana potpisali smo i ugovor za izvođenje radova za LOT 2, sa IPSA IGHTZ u vrijednosti od 6.8 miliona KM. Interesantno je da je procijenjeno da nam za izgradnju dionice Tarčin-Konjic treba nekih 400 miliona eura. Ta dionica je duga 21 km, ima 13 tunela i 15 vijadukata. Gotovo 76 posto dionice čine objekti i mislim da takve dionice u Evropi nema nigdje. Na toj dionici imamo promet 7000-8000 pgdp. Naš prijedlog je da se dionica Tarčin-Konjic ne gradi u ovoj fazi. To je naš prijedlog sa aspekta racionalnosti troška sredstava, sa aspekta ravnomjernog razvoja cijele Federacije BiH, a ne znam hoće li se to usaglasiti ili neće. A tih 400 miliona eura kredita bi mi, mimo ostalih kredita, mogli plasirati u ravnomjeran razvoj mreže saglasno potrebama prometa i razvoja ali i povrata uloženih sredstava. I zato smo Ministarstvu prometa i komunikacija uputili zahtjev da se tih 400 miliona kredita raspodijele na dionice Počitelj-Mostar, Donja Gračanica-Nemila, na 10 km Vitez – Polje i na 16 km Orašje-Brčko. Recimo Orašje-Brčko vrijedi nekih 45 miliona eura. Na taj način bi se da 400 miliona eura napravila novih 63 km. Umjesto ovih 20 km koje bi pravili i pravili, na taj način bi dodatno distribuirali sredstva na cijeloj teritoriji Federacije BiH. Imali bi jednu investiciju od gotovo milijardu eura u periodu 2010.-2016. koja je ravnomjerno raspoređena po cijeloj teritoriji. Mrežu u Federaciji BiH bi povećali za gotovo 116 km do 2016. gdje bi ukupna dužina u FBIH do kraja 2016. godine bila 195 km.

Teške dionice treba dobro osmisliti sa aspekta povrata sredstava kako ne bi zapali u probleme povrata kredita kao neke zemlje u susjedstvu. Npr. dionica Jablanica-Mostar je veoma teška i za izgradnju i izuzetno skupa. Samo jedan tunel između Jablanice i Mostara je dug 6,4 km, i za izgradnju takvog tunela treba 5 i po do 6 godina.

Kako se formira cijena cestarine i kako će se naplaćivati?
- Mi smo kad smo se registrovali kao javno preduzeće poslali zahtjev za registracijom kao PDV obveznici, odnosno da Uprava za indirektno oporezivanje odluči jesmo li to ili nismo. Prema svim tumačenjima zakona ne bi trebali biti PDV obveznik jer svih ovih 95 miliona i cestarina i akcize su javni prihod. S druge strane nemamo konkurencije u tom poslu i relano bi bilo da se narod ne opterećuje tim PDV-om. Mi smo napravili prijedlog za zatvoreni sistem naplate i predložili smo da to bude 10 feninga po kilometru. Tako da bi do Kaknja bilo 3.60 KM, umjesto 5 KM i to je bitna razlika. Svuda u svijetu se ceste naplaćuju. Ko god nije u mogućnosti da plaća ima alternativni pravac. Kada govorimo o ovih 10 feninga to je najniža cijena cestarine u svijetu za nove izgrađene autoceste. Nama nije cilj da zarađujemo, već da ostvarimo višak vrijednosti koji ćemo dalje investirati.
Na dionici Sarajevo – Doboj ne bi trebalo da bude posebnog naplaćivanja prolaska kroz tunele.Vjerovatno će cestarina za dionicu Sarajevo-Mostar biti veća od ovih 10 feninga po km. Kad je u pitanju put prema Mostaru cestarina bi trebala biti 16 feninga. Budući da će ta dionica od 60 km autoputa imati 54 tunela, da bi to iznosilo otprilike 10 km ili 5 eura, opet je to najjeftiniji autoput na svijetu. Da prođeš jedan tunel u Austriji dužine 9 km putarina je 9 eura plus vinjeta i to na autoceste koje su već amortizirane.

http://www.sda.ba/sct-ce-biti-skola-mnogim-kompanijama-koje-dolaze-u-bih-sigurno-se-nece-tek-tako-igrati-s-nama-2/

rofan
February 18th, 2011, 02:48 AM
E ovo najvise mrzim. SDA-ov igrac smijesi se na stranackoj web stranici i obecaje da cemo se voziti zlatnim cestama hihi. Prosla je predizborna kampanja, neznam zasto i dalje pojedinci baljezgaju gluposti.

Dakle, za 3, 4 mjeseca cemo spominjati Primorje u kontekstu SCT-a.
Puno se planira, nadam se da ce se bar 90% ispuniti
Vijenac ce kasniti sa izgradnjom minimalno pola godine, bar sto se tice juznog portala.

amko
February 18th, 2011, 09:58 AM
- Već drugi put pominjete osam novih gradilišta. O čemu je riječ?

1) Već smo otvorili pretkvalifikaciona dokumenta za prvu dionicu od Bijače do Kravica. Vrijednost dionice je procijenjena na 15 miliona eura, sa rokom izgradnje od 10 mjeseci. Početak radova je u februaru 2011. Cilj je da se do kraja te godine posao završi, kako bi se sve uklopilo sa planovima gradnje šengenskog prolaza sa hrvatske strane.

2) Druga dionica je od Kravica do Zvirovića. Riječ je o malo zahtjevnijoj dionici. U toku je pretkvalifikatija, a u martu ili aprilu je planiran početak izgradnje. Vrijednost ove dionice je 45 miliona eura.

3) Nakon te, u maju slijedi početak izgradnje dionice Suhodol - Tarčin, koja je najzahtjevnija i na kojoj se nalazi tunel od 2.800 m i još jedan od 460 m, te vijadukt i petlja Tarčin. Vrijednost ovog projekta je oko 75 miiiona cura.

4,5,6) Poslije toga slijede dionice Suhodol - Lepenica, Lepenica - Rakovica i Rakovica - Vlakovo. Ukupna vrijednost ove tri dionice je oko 105 miiiona eura. Prva će se početi graditi u julu, druga u septembru, a u oktobru treća.

7) Sljedeća je dionica od Svilaja do Odžaka čiji početak gradnje je planiran u septembru naredne godine. Rok za izgradnju je desetak mjeseci, a njena vrijednost je 30 miliona eura. U sklopu nje će biti sagrađen most na Savi.

8) I pored toga nam ostaju još dionice od Zvirovića do Počitelja i most Počitelj čiji početak gradnje je u decembru 2011. ili u januaru 2012. godine.

Ovih osam gradilišta se nalaze na pet dionica: Vlakovo - Tarčin, Kakanj - Drivuša, Drivuša - Donja Gračanica, Bijača - Počitelj i Svilaj - Odžak koji se protežu na 80 kilometara i koji će biti sagrađeni u naredne četiri godine. Investiciona vrijednost ovih projekata je milijardu i 300 miiiona maraka.

---------------------------------------------------------------------

Vec je sada vidljivo da od dinamike zacrtane prije 5 mjeseci nema nista.
Za prvu dionicu, iako je prekvalifikacija gotova jos nije objavljen poziv za slanje financijskih ponuda. Sam period dostave ponuda traje 60 dana, zatim evaluacija, pa period zalbe, pa dostava garancije (jos 2-3 mjeseca). Sve u svemu gradiliste nece biti otvoreno prije juna/jula 2011. To je 5 mjeseca kasnjenja. Treba znati da je tender za predkvalifikaciju za dionicu Biljaca-Kravice objavljen negdje juli/august 2010. godine.
Biti ce potrebna skoro godina dana (08.2001-07.2011) da se provede procedura iz izgradnju 4 km autoceste. :ohno:

Za dionice Suhodol - Vlakovo jos nije ni objavljen poziv za predkvalifikaciju. :ohno:

Na dionici Svilaj-Odzak jos nije ni pocela esproprijacija zemljista.:ohno:

Za dionicu Zvirovici - Pocitelj jos nije gotov ni glavni projekt. Zbog izmjestanja mosta kod Pocitelja treba graditi novi projekt, a to ceka odobrenje parlamenta koji se ne sastaje.:bash:

Jedina je sreca da su pare tu, pa ce se nekada i poceti graditi, ali plan za ovu godini sigurno nece moci biti ispunjen.

leopol
February 18th, 2011, 10:44 AM
Za prvu dionicu, iako je prekvalifikacija gotova jos nije objavljen poziv za slanje financijskih ponuda. Sam period dostave ponuda traje 60 dana, zatim evaluacija, pa period zalbe, pa dostava garancije (jos 2-3 mjeseca). Sve u svemu gradiliste nece biti otvoreno prije juna/jula 2011. To je 5 mjeseca kasnjenja. Treba znati da je tender za predkvalifikaciju za dionicu Biljaca-Kravice objavljen negdje juli/august 2010. godine.
Biti ce potrebna skoro godina dana (08.2001-07.2011) da se provede procedura iz izgradnju 4 km autoceste. :ohno:

Za dionice Suhodol - Vlakovo jos nije ni objavljen poziv za predkvalifikaciju. :ohno:

Za dionicu Zvirovici - Pocitelj jos nije gotov ni glavni projekt. Zbog izmjestanja mosta kod Pocitelja treba graditi novi projekt, a to ceka odobrenje parlamenta koji se ne sastaje.:bash:

Jedina je sreca da su pare tu, pa ce se nekada i poceti graditi, ali plan za ovu godini sigurno nece moci biti ispunjen.

Kasne samo sa LOT 1 Bijaca - Zvirovici, i to nekih 2-3 mjeseca.To je zato sto im je EBRD stopirao proces ne potvrdjujuci evaluaciju pretkvalifikacije.

Ovo ostalo vise-manje sve ide kako je planirano, mozda kasni mjesec dana.

Ne zaboravi da ne postoji Vlada FBiH, i da kako vrijeme bude odmicalo, to ce biti sve veci problem!:ohno:

leopol
February 18th, 2011, 10:52 AM
Naš prijedlog je da se dionica Tarčin-Konjic ne gradi u ovoj fazi. To je naš prijedlog sa aspekta racionalnosti troška sredstava, sa aspekta ravnomjernog razvoja cijele Federacije BiH, a ne znam hoće li se to usaglasiti ili neće. A tih 400 miliona eura kredita bi mi, mimo ostalih kredita, mogli plasirati u ravnomjeran razvoj mreže saglasno potrebama prometa i razvoja ali i povrata uloženih sredstava. I zato smo Ministarstvu prometa i komunikacija uputili zahtjev da se tih 400 miliona kredita raspodijele na dionice Počitelj-Mostar, Donja Gračanica-Nemila, na 10 km Vitez – Polje i na 16 km Orašje-Brčko. Recimo Orašje-Brčko vrijedi nekih 45 miliona eura. Na taj način bi se da 400 miliona eura napravila novih 63 km. Umjesto ovih 20 km koje bi pravili i pravili, na taj način bi dodatno distribuirali sredstva na cijeloj teritoriji Federacije BiH. Imali bi jednu investiciju od gotovo milijardu eura u periodu 2010.-2016. koja je ravnomjerno raspoređena po cijeloj teritoriji. Mrežu u Federaciji BiH bi povećali za gotovo 116 km do 2016. gdje bi ukupna dužina u FBIH do kraja 2016. godine bila 195 km.

Teške dionice treba dobro osmisliti sa aspekta povrata sredstava kako ne bi zapali u probleme povrata kredita kao neke zemlje u susjedstvu. Npr. dionica Jablanica-Mostar je veoma teška i za izgradnju i izuzetno skupa. Samo jedan tunel između Jablanice i Mostara je dug 6,4 km, i za izgradnju takvog tunela treba 5 i po do 6 godina.

Neobicna teorija. Treba dobro odvagati takve stvari, jer problem sa icjepkanim dionicama je taj sto ne privlace veliki broj putnika u tranzitu, jer nemaju motiva da idu duzim putem zbog kratke voznje AP.

Inace, po meni, JP Autoceste su pretjerano transparentne.

atlantis.
February 18th, 2011, 12:08 PM
Neobicna teorija. Treba dobro odvagati takve stvari, jer problem sa icjepkanim dionicama je taj sto ne privlace veliki broj putnika u tranzitu, jer nemaju motiva da idu duzim putem zbog kratke voznje AP.

Teoretski da, kad bi se mijenjalo 20 uvezanih km sa 20 iscjepkanih km. Ali ovdje se mijenja 20 uvezanih km za drugih 37 uvezanih km i jos 26 neuvezanih kilometara.

[B]Inace, po meni, JP Autoceste su pretjerano transparentne.

Ovdje si totalno u pravu. (nije da se zalim, jer je zanimljivo pratiti)

Kamo srece da je ostatak vlasti na svim nivoima ovako transparentan i da se moze vidjeti kako misle i sta rade.

amko
February 18th, 2011, 01:05 PM
Teoretski da, kad bi se mijenjalo 20 uvezanih km sa 20 iscjepkanih km. Ali ovdje se mijenja 20 uvezanih km za drugih 37 uvezanih km i jos 26 neuvezanih kilometara.

Ovdje si totalno u pravu. (nije da se zalim, jer je zanimljivo pratiti)

Kamo srece da je ostatak vlasti na svim nivoima ovako transparentan i da se moze vidjeti kako misle i sta rade.

Sasvim se slazem da je JP Autoceste korak ispred ostalih slicnih institucija, ali da perfektni nisu. Mjesta za poboljsanje tu jos postoji. Npr. u clanku se tvrdi da je potpisam ugovor za LOT1 glavnog projekta Tarcin-Konjic sa Divel/Integra, ali o temo nema nikakvog saopcena ni iz medija, ni iz JP, ni iz spomenutih firmi.

Emisije "Dnevnik AC" je lijep pokusaj da se rad JP predstavi javnosti, ali vec preko mjesec dana nema nastavka. Mozda bi bilo bolje i jednostavnije da u mjesec/petnest dana objavljuju bilten u PDF formatu.

Zadnjih godina se je premalo uradilo na izradi idejnih i glavnih projekata novih AC/BC. Nisam siguran da li je idejni projekt BC Orasje - Tuzla jos potpuno gotov. Ugovor potpisan 5.6.2008. sa vremenom izrade 14 mjeseci. Danas je 2011. godina vec. Kasni se preko godinu dana.:ohno:

Glavni projekt za zenicku zaobilaznicu jos nije gotov, a kredit od Kuwait-a jos stoji na cekanju.:ohno:

Sama sapunica oko zatvorenog sistema naplate je bogu za plakati. Pokretno naplatno mjesto kod Kaknja nece biti ni potrebno, jer ce prije biti gotova dionica do Biljeseva, nego sto se zatvoreni sistem naplate pusti u promet.
Tu su opet baceni milioni, a o izgubljenim primanjima od vece naplate da ne govorim. (Moja procjena 20.000.000 KM:ohno:)
Ne kazem da je JP za to odgovorno, ali neko mora biti odgovoran za to. U prvom redu mislim na Ministarstvo Prometa i/ili Pravde. Zasto ne rade svoj posao, a niko ih ne proziva? :bash:

I na kraju da spomenemo kredit od EIB banke od 166 M€ koji je jos na cekanju jer neko iz Ministarstava financija ne zeli da ga potpise od silnih obaveza koje ima. Igrom slucaja to je opet ministar koji je kasnio sa potpisivanjem kredita od EBRD banke za dionicu Kakanj-Biljesevo. :wallbash:

mirza-sm
February 18th, 2011, 02:55 PM
Erdal Trhulj, direktor JP Autoceste FBiH: “SCT će biti škola mnogim kompanijama koje dolaze u BiH – sigurno se neće tek tako igrati s nama”

Tako je Erdale, reci im, pokazali smo mi njima gdje im je mjesto! :gunz: :lol: :sleepy:

HDZ
February 18th, 2011, 04:22 PM
E ovo najvise mrzim. SDA-ov igrac smijesi se na stranackoj web stranici i obecaje da cemo se voziti zlatnim cestama hihi. Prosla je predizborna kampanja, neznam zasto i dalje pojedinci baljezgaju gluposti.

Vijenac ce kasniti sa izgradnjom minimalno pola godine, bar sto se tice juznog portala.

Pa što im nekažeš? Vidiš da to još nisu saznali. :bash:

amko
February 18th, 2011, 05:15 PM
Grant EBRD-a od pet miliona eura za izgradnju Mahovljanske petlje dodatno je podgrijao separatne prometne ambicije Vlade Republike Srpske. Tim prije što je, barem prema izjavi premijera RS-a, čelnik EBRD-a u BiH G nagovijestio mogućnost kreditiranja izgradnje autoceste Doboj — Banja Luka, koju vlasti RS-a vide kao alternativu dionici autoceste Doboj - Bosanski Brod na koridoru 5C, navodi Slobodna Bosna.

Mada čelnik EBRD-a Giulio Moreno nije potvrdio Đombićevu najavu, ostala je ozbiljna sumnja da je EBRD revidirao prometne prioritete u BiH, što bi, ako se pokaže točnim, definitivno ugrozilo izgradnju autoceste 5C, barem u dijelu koji prolazi kroz Republiku Srpsku.

U prometnoj strategiji Republike Srpske iz 2005. godine, prometni koridor 5C spominje se tek u fusnoti - umjesto dionice Doboj - Bosanski Brod na autocesti 5C, Vlada Republike Srpske u vrh prometnih prioriteta stavila je izgradnju autoceste Doboj - Banja Luka koja bi se nastavila na ranije započetu izgradnju autoceste Banja Luka - Gradiška.

Jedina prepreka takvoj prometnoj strategiji RS-a bio je jasan stav dvije relevantne europske banke - Europske investicijske banke (EIB)i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - da prioritetno kreditiraju izgradnju cestovnog koridora 5C, koji je još prije petnaestak godina uvršten na mapu paneuropskih cestovnih koridora.

PROMETNI PRIORITET RS-a

U posljednjih desetak godina nekoliko vlada Republike Srpske pokušavalo je pronaći alternativne izvore finansiranja autoceste Doboj - Banja Luka, no svi dosadašnji pokušaji okončani su potpunim krahom. Neslavno je okončan i koncesioni aranžman Vlade RS-a s moćnom građevinskom tvrtkom Strabag iz Austrije, koja je nekoliko godina bezuspješno kucala na vrata EBRD-a i EIB-a, pokušavajući zaokružiti finansijsku konstrukciju. No, EBRD-e i EIB čvrsto su branili stav da je koridor 5C apsolutni prometni prioritet BiH.

Zahvaljujući takvom opredjeljenju, za cestovni koridor 5C do sada su otvorene dvije kreditne linije (Sarajevska zaobilaznica, te još četiri dionice) u ukupnom iznosu od oko 700 milijuna eura. Istovremeno, EBRD-e i EIB odbili su sve pokušaje vlade RS-a da otvori kreditnu liniju za izgradnju “alternativne“ autoceste Doboj - Banja Luka koja za vlasti RS-a predstavlja apsolutni prometni prioritet.

TUZLA UMJESTO DOBOJA

Budući da je jasno kako Vlada RS-a nije pokazala ni najmanji interes za izgradnju koridora 5C od Doboja prema Bosanskom Brodu, u nekim federalnim insitucijama već dulje vremena razrađuje se alternativno rješenje u slučaju da izgradnja koridora 5C bude zaustavljena kod Doboja. U tom bi se slučaju, po svemu sudeći, cestovni koridor 5C usmjerio prema Tuzli (od Zavidovića preko Vozuće i Banovića) i dalje prema Brčkom i Orašju. O tom prijektu prvi je u javnosti progovorio direktor Federalne direkcije cesta.

Prije nekoliko dana Pravdić je izjavio da ne treba polagati prevelike ambicije u rekonstrukciju regionalne ceste između Sarajeva i Tuzle preko Olova i Kladnja, “jer je najbolja veza Sarajeva s Tuzlom koridor 5C“.

Sarajevski prometni institut IPSA otišao je korak dalje: još prije dvije godine dovršio je idejnu studiju cestovnog koridora od Zavidovića prema Tuzli, koja je premijerno predstavljena užem političkom vrhu Tuzlanske županije.

Naravno, cestovni koridor od Doboja prema Bosanskom Brodu i dalje ostaje prometni prioritet federalne Vlade, i alternativno rješenje aktivirat će se samo u slučaju da Vlada RS-a istraje na blokadi izgradnje ove dionice koridora 5C.

Vlada Republike Srpske službeno nikada nije odustala od izgradnje “svog dijela“ koridora 5C od Doboja do Bosanskog Broda, no u neformalnim razgovorima s federalnim partnerima zvaničnici RS-a dali su do znanja da ih koridor 5C ni najmanje ne interesira.

To su, uostalom, pokazali i na djelu: to je jedini dio koridora 5C za koji još uvijek ne postoji niti jedan dokument! Čak ni idejna studija. Vlada RS-a odbija bilo kakve razgovore o koridoru 5C, vjerujući da će na koncu EBRD i EIB ipak pristati na kreditiranje alternativnog koridora od Doboja prema Banjoj Luci. Ako je vjerovati premijeru RS-a Alaksandru Đombiću, čelnici EBRD-a nedavno su u Banjoj Luci pokazali spremnost na popuštanje.

Na izvjestan način to potvrđuje i nedavni grant EBRD-a za izgradnju Mahovljanske petlje, glavnog prometnog čvorišta na autocesti Banja Luka - Gradiška i autocesti Banjaluka - Doboj.

Hrvatska Posavina bez Hrvata

Rasprostranjeno je uvjerenje među raseljenim Hrvatima Posavine da Vlada RS-a namjerno zapostavlja izgradnju koridora 5C od Doboja prema Bosanskom Brodu kako bi usporila ekonomski oporavak ovog kraja koji su do pred rat većinski naseljavali Hrvati. Povratak Hrvata nakon rata na potez od Doboja do Bosanskog Broda skoro je zanemarljiv, a i oni rijetki koji su se odlučili vratiti sve ćešće prodaju imanja zbog izostanka bilo kakve ekonomske perspektive. Izgradnja autoceste nesumnjivo bi “oživjela“ ovo područje koje i danas izgleda jednako sablasno kao i prije 15 godina kada su stala ratna razaranja.

(Slobodna Bosna)

tuzlarije.net (http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=40401)

U clanku po meni ima jedna velika greska. Za dionicu Svilaj-Doboj nije tacno da ne postoji idejni projekt, nego je i glavni projekt skoro pa gotov.

Alien x
February 18th, 2011, 05:31 PM
Ugovor je raskinut 1.2 ili prije 17 dana ako uvedu Primorije u izgradnju do aprila kasnjenje ce biti 2 mjeseca (busenje juznog portala je trebalo poceti 1.2 ). A zasto bi juzni portal bio problem kada je on vec narezan i spreman za busenje? Mozda si mislio na sjeverni portal koji se nalazi na klizistu.

Alien x
February 18th, 2011, 05:41 PM

Kao sto ti je leopol vec rekao "Kasne samo sa LOT 1 Bijaca - Zvirovici" iz razloga sto je naveo ali dodatni razlog kasnjenja je da kreditno zaduzivanje koje dogovoreno i opravdano (166 mil od eib) jos nije potpisala federalno ministarstvo za trezor i financije. A to kasnjenje je absurdno i pored ne postojanja vlade jer tu nema nikakvih komplikovanih elemenata i trebala bi biti formalnost.
Za dionicu Zvirovici - Pocitelj je vec navedeno u septembru da mozda nece biti u 2011 i sumljam da hoce.

Alien x
February 18th, 2011, 05:56 PM
U clanku po meni ima jedna velika greska. Za dionicu Svilaj-Doboj nije tacno da ne postoji idejni projekt, nego je i glavni projekt skoro pa gotov.

Dvije najvece greske su dionica doboj - B. Brod koja nije varijanta od 1990.
I broj dva je da od pocetka price 2005 Bl- Do EBRD-a i EIB-a su se izjasnili da ce ucestvovati u parcijalnom financiranju ako rs provede medunarodni tender za to koncesiju a ne kako su do sada radili. I to jos uvjek govore.

ampicilin
February 18th, 2011, 06:30 PM
Lijepo zvuci ali ja mislim da od ovog nazalost nema nista

Alien x
February 18th, 2011, 06:56 PM
Lijepo zvuci ali ja mislim da od ovog nazalost nema nista

Ako otpocnu 5-6 gradilista u ovoj godini vec je uspjeh. Nema tu mnogo spornih djelova za sada najvise koci fed vlada(a i do sada su bili najveca rak rana).:cheers:

ampicilin
February 18th, 2011, 08:15 PM
ma da ali mislio sam da ide preko Tuzle

amko
February 18th, 2011, 09:01 PM
Kao sto ti je leopol vec rekao "Kasne samo sa LOT 1 Bijaca - Zvirovici" iz razloga sto je naveo ali dodatni razlog kasnjenja je da kreditno zaduzivanje koje dogovoreno i opravdano (166 mil od eib) jos nije potpisala federalno ministarstvo za trezor i financije. A to kasnjenje je absurdno i pored ne postojanja vlade jer tu nema nikakvih komplikovanih elemenata i trebala bi biti formalnost.
Za dionicu Zvirovici - Pocitelj je vec navedeno u septembru da mozda nece biti u 2011 i sumljam da hoce.

Ugovor za kredit ne potpisuje federalno, nego drzavno ministarstvo financija i trezora. Ministar: Dragan Vrankić.

Ja bih volio da grijesim, ali kasne sve dionice. Vecinu dionica ce otvoriti tek pred zimu, tako da ce se ove godine slabo sta poceti graditi. Efekat za privredu i zaposljavanje biti ce minimalan.

leopol
February 18th, 2011, 10:32 PM
Otvorit ce radovi na Bijaca - Kravice, Kravice - Zvirovici (ova dva kasne cca 2 mjeseca), Tarcin - Suhodol i Sudodol - Lepenica sigurno (jos uvijek nema nikakvog kasnjenja, jer je Tarcin - Suhodol i bio planiran za maj 2011).

Kasnit ce Lepenica - Vlakovo vjerovatno, i ta dionica ide u 2012 po svemu sudeci.
Zvirovici - Pocitelj se ni ne moze raditi bez novog glavnog projekta, za koji je tender raspisalo drzavno Ministarstvo tek prije neki dan, dakle nista prije 2012.

Vidjet cemo sta ce biti sa Svilaj - Odzak, ona bi mogla biti neizvjesna za 2011., mada mislim da ce krenuti kako je planirano, na jesen?

@amko,

Ne zaboravi da su prosle godine sva tri LOT-a Kakanj - Zenica raspisani, ugovoreni i radovi zapoceli u manje od 6 mjeseci.

leopol
February 18th, 2011, 10:46 PM
Vlada FBiH preusmjerava koridor 5C na Tuzlu, Brčko i Orašje!

Tendenciozan clanak.

EBRD vec finansira BL - Sava, pa jos i Mahovljansku petlju.

To sto se ne pravi Koridor Vc kroz RS nema drugu podlogu osim iste one kao kod BL - DO: nesposobnost!

Spominjao sam vam vec da su bili razgovori na temu da Autoceste Federacije budu koncesionar na Doboj - Vukosavlje.

atlantis.
February 19th, 2011, 02:07 AM
Spominjao sam vam vec da su bili razgovori na temu da Autoceste Federacije budu koncesionar na Doboj - Vukosavlje.

Nisam ovo do sada cuo. Ima li kakvih naznaka da bi se ovo moglo ostvariti?
Ovo bi bilo najbolje za sve sudionike. Vlada RS ce dobiti svoju pinku, koju bi dobila od bilo kojeg koncesionara, a ACF bi dobio mogucnost da uveze naplatu i sinhronizuje izgradnju sa ostatkom Vc.

"Win-Win", sto bi rek'o Englez.

atlantis.
February 19th, 2011, 02:08 AM
ma da ali mislio sam da ide preko Tuzle

Vc nece ici preko Tuzle, ali ce preko Tuzle definitivno biti alternativni pravac.

rofan
February 19th, 2011, 02:19 AM
Bas sam neki dan objasnjavao da bi do ovoga moglo doci. Rekao sam da ce politicke igre RS-a dovesti do toga da ce dio Vc koji ide kroz RS biti najkasnije izgradjen, ako i bude izgradjen ikada. Po meni, bolji varijanta bila bi : Doboj Jug (Matuzici) - Klokotnica - Gracanica - Srebrenik - Maoca - Brcko - Krepsic - Orasje.

Tada nebi se morala graditi AC Tuzla - Orasje, sto znaci ustedili bi 700 mil €.

amko
February 19th, 2011, 01:12 PM
Vc nece ici preko Tuzle, ali ce preko Tuzle definitivno biti alternativni pravac.

Ja bi se isto slozio sa ovim. Pravci su vec ucrtani i tesko ce sada biti sve iznova raditi. Nema potrebe sada da izmisljamo nove pravce.

Autocesta kroz Odzak-Doboj ce se sigurno puno brze izgraditi nego sto mi mislimo. Projekt je vec gotov, a izgradnja nije skupa jer je teren ravan. Onog momenta kada bude gotova AC Banja Luka - Doboj na koridoru Vc ce ostati jos mozda 20 km izmedju Odzaka i petlje Johovac. Pa i u interese Banja Luke je da se poveze sa Modricom.

Mene vise smeta da projekt od Doboja do Zenice nije uradjen, a za to ce trebati najmanje 3 godine, jer je ove godine planirano samo da se radi projekt od Zenice do Nemile.

Alien x
February 19th, 2011, 04:42 PM
Ugovor za kredit ne potpisuje federalno, nego drzavno ministarstvo financija i trezora. Ministar: Dragan Vrankić.

Ja bih volio da grijesim, ali kasne sve dionice. Vecinu dionica ce otvoriti tek pred zimu, tako da ce se ove godine slabo sta poceti graditi. Efekat za privredu i zaposljavanje biti ce minimalan.
Imas pravo nisam pazio sta pisem Jer Min. trezora i financija je drzavnom nivou. Kasnjenje nije toliko utjecajno jer iako potpisu kredit opet se procedura moze zavrsiti predvidenom roku.

amko
February 19th, 2011, 04:43 PM
Otvorit ce radovi na Bijaca - Kravice, Kravice - Zvirovici (ova dva kasne cca 2 mjeseca), Tarcin - Suhodol i Sudodol - Lepenica sigurno (jos uvijek nema nikakvog kasnjenja, jer je Tarcin - Suhodol i bio planiran za maj 2011).

Kasnit ce Lepenica - Vlakovo vjerovatno, i ta dionica ide u 2012 po svemu sudeci.
Zvirovici - Pocitelj se ni ne moze raditi bez novog glavnog projekta, za koji je tender raspisalo drzavno Ministarstvo tek prije neki dan, dakle nista prije 2012.

Vidjet cemo sta ce biti sa Svilaj - Odzak, ona bi mogla biti neizvjesna za 2011., mada mislim da ce krenuti kako je planirano, na jesen?

@amko,

Ne zaboravi da su prosle godine sva tri LOT-a Kakanj - Zenica raspisani, ugovoreni i radovi zapoceli u manje od 6 mjeseci.

Biljaca-Kravice: Otvaranje dokumentacije za predkvalifikaciju obavljeno 7.9.2010. godine. Ovih dana treba tek da firme koje su prosle predkvalifikaciju budu pozvane da dostave financijske ponude. Vrijjeme za dostavu ponuda je 60 dana.

Kravice-Biljaca: Juli/august 2010. objavljen tender za predkvalifikaciju. 26.10.2010 otvorena dokumentacija za predkvalifikaciju. Do danas traje evaluacija dokumenata.

Tarcin-Suhodol: 2.11.2010 objavljen tender za predkvalifikaciju. 15.12.2010. otvorene dokumenti pristigli za predkvalifikaciju. Do danas traje evaluacija dokumenata.

Po mojoj racunici cijeli postupak traje puno vise od 6 mjeseci. Samo predkvalifikacija traje za dionice u Hercegovini oko 6 mjeseci. Tome treba dodati vrijeme za dostvavljanje i analizu financijskih ponuda, zatim davanja garancije itd.

Alien x
February 19th, 2011, 05:00 PM
Bas sam neki dan objasnjavao da bi do ovoga moglo doci. Rekao sam da ce politicke igre RS-a dovesti do toga da ce dio Vc koji ide kroz RS biti najkasnije izgradjen, ako i bude izgradjen ikada. Po meni, bolji varijanta bila bi : Doboj Jug (Matuzici) - Klokotnica - Gracanica - Srebrenik - Maoca - Brcko - Krepsic - Orasje.

Tada nebi se morala graditi AC Tuzla - Orasje, sto znaci ustedili bi 700 mil €.
I tesko da ce taj dio biti izgraden tako kasno jer u federaciji je izgradnja tek dosla do zenice a prestojeci dio je slican dionici konjic tarcin.
Ta dionicu koju si ti zamislio nema nikakvu svrhu.:ohno: A sta ce ustediti se nezna jer ce nesto kostati da se izgradi i to bez spajanja Tuzle na autoput. A to nebi imalo nikakvu financisku opravdanost.
Za nase sadasnje politicko i ekonomsko stanje sadasnji planovi su naj realniji.

BosniaHerzegovina
February 19th, 2011, 05:39 PM
Jeli postoji mogucnosti da se gradi ove godine dionica Tarcin-Konjic???

_saltcity_
February 19th, 2011, 06:42 PM
Vidim svi od toga polaze da ce autocesta Zepce-Tuzla ici na Banovice, pa preko Vozuce dolinom rijeke Krivaje ici do Zavidovica. Nekako mi nije bas logicno ako uzmemo u obzir da bi trasa preko Lukavca sjeverno-zapadnim zaobilazenjem jezera Modrac pa onda presjecanjem Ozrena bila kraca za sigurno 15 km, ali ujedno i znatno jeftinija od ove prve varijante.

Alien x
February 19th, 2011, 07:08 PM
Jeli postoji mogucnosti da se gradi ove godine dionica Tarcin-Konjic???

Molim te kako da grade dionicu za koju su tek zavrsili tender za glavni projekt prije mjesec dana. A financiska srestva jos nisu obezbjedena (trebala bi biti dio zaduzivanja 2012-2014) ali ako se vratis nazad par stranica vidjeces da govore da bi te pare bolje bile iskoristene za jeftinije dionice.:bash:

leopol
February 20th, 2011, 12:11 AM
Nisam ovo do sada cuo. Ima li kakvih naznaka da bi se ovo moglo ostvariti?
Ovo bi bilo najbolje za sve sudionike. Vlada RS ce dobiti svoju pinku, koju bi dobila od bilo kojeg koncesionara, a ACF bi dobio mogucnost da uveze naplatu i sinhronizuje izgradnju sa ostatkom Vc.

"Win-Win", sto bi rek'o Englez.

Neces ni cuti. Razgovori su bili nazvanicni.

Ima puno za i protiv, nije lako odluciti o tome.

leopol
February 20th, 2011, 12:14 AM
Po mojoj racunici cijeli postupak traje puno vise od 6 mjeseci. Samo predkvalifikacija traje za dionice u Hercegovini oko 6 mjeseci. Tome treba dodati vrijeme za dostvavljanje i analizu financijskih ponuda, zatim davanja garancije itd.

Kakve veze to ima? Pa sad je polovica februara?:nuts: Ti bas nestrpljiv.:)

Nema nikakvog razloga da radovi na Bijaca - Kravice ne pocnu krajem maja, npr

evijan
February 20th, 2011, 01:02 AM
Šta je sa slikama sa dijela autoputa od Kaknja do Drivuše.Baš nikakve novosti s terena.Kako napreduju radovi i dali ima zastoja na tim dionicama.Hvala

ampicilin
February 20th, 2011, 01:12 AM
ynMM7ArhZ6I

Šta je sa slikama sa dijela autoputa od Kaknja do Drivuše.Baš nikakve novosti s terena.Kako napreduju radovi i dali ima zastoja na tim dionicama.Hvala

budu sutra

byM4k5
February 20th, 2011, 06:01 PM
Od izlaza Visoko pa prema Sarajevu.

TPoJXJEBw3o

byM4k5
February 20th, 2011, 06:21 PM
Dvije najvece greske su dionica doboj - B. Brod koja nije varijanta od 1990.

Gdje samo iskopaše ovu arhaičnu dionicu... Minus za ozbiljnost medija, plus za jeftine političke poene.

byM4k5
February 20th, 2011, 06:22 PM
Apropo dionice Svilaj - Odžak... Neće li ovo biti dionica u sred ničega? Niti šta povezuje, ni ima magistralnih puteva u blizini, niti ima svrhe bez mosta preko Save. Jedina petlja na njoj je Odžak.

Mišljenja sam da je njena igradnja malo preuranjena, barem dok kraj izgradnje mosta ne bude na vidiku.

miles1
February 20th, 2011, 06:28 PM
Apropo dionice Svilaj - Odžak... Neće li ovo biti dionica u sred ničega? Niti šta povezuje, ni ima magistralnih puteva u blizini, niti ima svrhe bez mosta preko Save. Jedina petlja na njoj je Odžak.

Mišljenja sam da je njena igradnja malo preuranjena, barem dok kraj izgradnje mosta ne bude na vidiku.

Slazem se, to je vjerovatno nesto u vezi sa udjelom autoputa po regijama i nacionalnoj osnovi

leopol
February 20th, 2011, 06:39 PM

Pa ona ce i biti pravljena uporedo sa mostom, ne prije.

Most se pocinje praviti takodjer u 2011. Trenutno je u toku pretkvalifikacija, vodi je HAC.

Poslije mosta i granicnog prijelaza prvo dolazi petlja Odzak, gdje je u projekat ukljucena i izgradnja nove prikljucne ceste do Odzaka.

Jos se ne zna sta ce biti sa slijedecom dionicom, jer je slijedeca petlja Vukosavlje vec u RS (svega 1,5 km), a tu je magistralni put M-17 najblizi Koridoru Vc.

Postoji mogucnost da FEDA napravi cijeli A1 od mosta do Petlje Vukosavlje, ukjucujuci i prikljucak na M17, da bi se dobila funkcionalna cjelina sa dvije petlje i dva prikljucka (Odzak i Vukosavlje). O tome se pregovara jos sa Autoputevima RS.

byM4k5
February 20th, 2011, 08:30 PM
Funkcionalna cjelina se dobija i sa petljom Odžak (HR dio + most + BH dio + petlja + M14.1). Istina, ovakva cjelina je pogubna za stanovnike samog Odžaka, jer bi se sav saobraćaj (što uključuju teretni) natovario kroz naselje.

Što tiče tajminga kraja izgradnje mosta i BH dijela, meni se negdje činilo da je razlika veća, barem godinu dana, pa sam zato ovako komentarisao. Gledam sada, za oboje je planirano da bude završeno krajem 2012-e, eventualno 2013-te.

Odakle ti ovo za dionicu Odžak - Vukosavlje?

Edit: Jedna ispravka... Od petlje Vukosavlje do granice sa FBiH je oko 5 km.

ampicilin
February 20th, 2011, 09:58 PM
Zao mi je, kasno sam krenuo iz Travnika, nisam uspio slikati bio mrak

leopol
February 20th, 2011, 10:00 PM
Funkcionalna cjelina se dobija i sa petljom Odžak (HR dio + most + BH dio + petlja + M14.1). Istina, ovakva cjelina je pogubna za stanovnike samog Odžaka, jer bi se sav saobraćaj (što uključuju teretni) natovario kroz naselje.

Tako je, zato i pokusavaju da nadju rjesenje.

"autocesta" na Sa-C je svojevremeno to napisao.

Cini mi se da je negdje receno da se radi o svega 1,5 km. Mozda grijesim?

byM4k5
February 20th, 2011, 10:40 PM
1,5 km je bliža veličina FBiH dijelu te dionice, no RS dijelu.

BNX
February 21st, 2011, 01:05 PM

...Na ovom dijelu postoje tri čvorišta - na stacionaži km9+410 čvorište „Odžak”, stacionaži km16+340 čvorište „Vukosavlje” i stacionaži km32+590 čvorište „Podnovlje”... (iz dokumenta Ministarstva komunikacija i transporta BiH)

ampicilin
February 21st, 2011, 01:07 PM
Bosnia and Herzegovina applies for financing of the Banja Luka-Doboj Motorway

Bosnia and Herzegovina/Republic of Srpska has applied for a loan from the European Bank for Reconstruction and Development for a project comprising construction of Banja Luka-Doboj Motorway (Prnjavor-Doboj section), to provide connection to Banja Luka-Gradiska Motorway which is under construction, and planned Motorway on Corridor Vc. The proposed project, which has a total estimated cost equivalent to EUR 180 million, will require the procurement of the following goods, works and services:

Construction of 36,612 km of new Motorway including all related local roads (22,627 km);

Consulting services for works supervision;

Tendering for the above contracts is expected to begin in the second quarter of 2011.

The proceeds of the Bank's loan will not be used for the purpose of any payment to persons or entities, or for any import of goods, if such payment or import is prohibited by a decision of the United Nations Security Council taken under Chapter VII of the Charter of the United Nations or under a law of official regulation of the Purchaser's country. Source; EBRD

Hugo Cross
February 21st, 2011, 01:18 PM
Najidealnije bi bilo kad bi čvor Odžak sagradili južno od grada. Tako bi se izbjegao tranzitni promet kroz grad.

Inače, ova će se dionica graditi koordinirano s izgradnjom mosta na Savi, graničnim prijelazima i hrvatskim spojem na čvor Sredanci A3/A5.

Kad sve bude gotovo, novi će most sigurno preuzeti dobar dio prometa od Broda i Šamca, posebno promet prema Sarajevu i Sred. Bosni.

atlantis.
February 21st, 2011, 04:48 PM
...Na ovom dijelu postoje tri čvorišta - na stacionaži km9+410 čvorište „Odžak”, stacionaži km16+340 čvorište „Vukosavlje” i stacionaži km32+590 čvorište „Podnovlje”... (iz dokumenta Ministarstva komunikacija i transporta BiH)

Na ovoj ilustraciji se vide ta tri cvorista (prva tri od sjevera prema jugu), kao i medjuentitetska linija na oko 1,5km juzno od prvog.
Dva cvorista iznad Doboja su Doboj sjever i Johovac.
http://img3.imageshack.us/img3/8814/dobojhrvatska.jpg

Alien x
February 21st, 2011, 06:12 PM
Nekoliko pitanja i odgovora sa stranice JP autoceste http://www.jpautoceste.ba/
Pitanje: 17.02.2011

Postovani, Danas je vlada RS najavila davanje koncesije za dionicu Koridora Vc kroz RS, Doboj - Jakes. Postoji li mogucnost da se JP Autoceste Federacije jave na taj poziv i zatraze koncesiju?

Odgovor:

Ta mogućnost ne postoji. JP Autoceste FBIH imaju nadležnosti za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta i brzih cesta samo na teritoriji FBIH.

Pitanje: 18.02.2011

Vec odavno nema nekih pozitivnih vijesti iz JP Autocecte FBIH. 1) Emisije iz ciklusa „Dnevnik Autoceste“ se vise ne objavljuju. 2) Za dionicu Biljaca-Kravice jos nije objavljen poziv za dostavljanje financijskih ponuda. Da vas posjetim u izjavama od prije 5-6 mjeseci ova dionica se je trebala poceti graditi u februaru, a kako stavri stoje nece prije juna/jula 2011. Zar je potrebno preko 5 mjeseci (od 7.9.2010) da se izvsi evaluacija predkvalifikacije? 3) Kada ce biti gotova evaluacija predkvalifikacije za dionicu Kravice-Zvirovici? (Planirani pocetak gradnje ove dionice je trebaio biti mart/april 2011.) 4) Kada ce biti gotova evaluacija predkvalifijacije za dionicu Tarcin – Suhodol? (Planirani pocetak gradnje ove dionice je trabao biti juli 2011.) 5) Jos nije potpisan ugovor o izgradnji glavnog projekata LOT1 dionice Tarcin-Konjic iako je odluka o pobjedniku donesena 14.01.2011. 6) Da li ima novosti u vezi zatvorenog sistema naplate? 7) Bilo je planirano da izgradnja dionice Svijal- Odzak pocne u sepembru 2011. Da li je to uoste vise realno, kada esproprijacija zemljista jos nije ni pocela, a ista traje obicno godinu dana. 8) Da li imate informaciju kada ce kredit od EIB banke biti prihvacen/potpisan od nadleznoga ministarstva. Kada ocekujete prve ppozive za predkvalifikaciju? Ja licno sam veoma razocaran tempom provodjena tendera za izgradnju novih dionica. Otvorenje 8 novih gradilista o 2011 (50 km) je vec sada po meni puka utopija. Iskreno bilo bi postenije da govorite o duzini autoceste u kilometrima koje ce se poceti graditi, nego o broju gradilista. Po meni vise od 30 km nece uspjeti postici ove godine. Ne znam da li je to manjka kvalitetnih ljudi u JP ili do svadja i problema sa kojima se susrecete u radi. Hvala unaprije na odgovorima. Nadam se da dok stignete napisati sve odgovore, neki od (pozitivnih) odgovora moci pronaci i saopstenjima za medije.

Odgovor:

Pozitivnih vijesti ima dosta i sve naše aktivnosti se odvijaju kontinuirano. Jeste da ima problema ali se isti rješavaju. Što se tiče zvaničnih objava naših vijesti nije ih bilo jer nam je istekao ugovor sa PR firmom. Ove sedmice bi krenuli u konkurs za 21 novog uposlenika među kojima će biti i jedan novinar. On će raditi na izvještavanju i uređivanju web stranice tako da vam budu dostupne sve informacije. Zato nismo išli u novi ugovor za PR. Bez obzira na sve JP Autoceste FBIH će i dalje odlikovati puna transparentnost kao i do sada. Nedostatak uposlenih je takođe problem a Plan poslovanja je još uvijek na Vladi FBIH.
1. Dnevnik autoceste
Snimanje se vrši i dalje ali smo u završnoj fazi da napravimo ugovor sa BHT1 o koprodukciji 22 emisije Dnevnika autoceste. Emitovanje bi tako bilo na BHT1 svakih 15 dana. Prve dvije emisije su naišle na pozitivan odjek kako kod gledalaca ali isto tako i u BHT1 tako da je potpis ugovora u završnoj fazi. Moramo izraziti zahvalnost ljudima na BHT1 koji su u ovome prepoznali jedan kvalitetan projekat i žele ne samo da ga podrže već i da se uključe u njega. Zato samo malo strpljenja jer i mi u JP Autocestama sada moramo organizovati kontuniuitet snimanja za narednu godinu dana.
2. Bijača - Kravice
Evaluacija je išla sporo jer banka je dugo kontrolisala naše razloge zašto neke firme nisu prošle predkvalifikaciju. Sada je to slučaj i sa firmom koja je uvjetno prošla. Kod ovih slučajeva mora postojati posebna saglasnost. Što se tiče tenderske dokumentacije za finansijsku ponudu ona je spremna da se podijeli pretkvalifikovanim firmama da rade ponudu.
Međutim pored ovoga postoje i drugi razlozi zašto je ovaj posao išao sporo. Znate da je glavni projekat za ovu dionicu radilo Ministarstvo prometa i komunikacija BIH i da smo ga dobili od njih. Isti smo morali vratiti da se u skladu sa našim zakonom uradi nostrifikacija (radila ga firma iz inostranstva koja nema licencu za rad u BIH) i revizija od strane ovlaštenog pravnog lica (a ne grupe građana kako su oni to zamislili). Bez toga nema građevinske dozvole. Još uvijek čekamo na to i ne pada nam na pamet da potpisujemo ugovor dok ne dobijemo građevinsku dozvolu.
Eksproprijacija je završena na terenu u općinama Ljubuški i Čapljina i tek sada treba da počnu sa izdavanjem rješenja. To je isključivo do ljudi u općini. Ako nema gotove eksproprijacije (odnosno rješenja i sporazuma) nema opet ni dozvole. Bila bi velika greška ugovoriti nešto bez dozvole.
U procesu dobivanja saglasnosti pojedini službenici tumače zakon kako im se prohtije. Namjerno ili ne (to ne znamo) ali znamo kakav efekat može imati na gradnju.
Ovo jesu objektivni problemi sa kojima se susrećemo svaki dan ali ih nekako i rješavamo i autocestu ćemo sigurno graditi htjeo to neko ili ne.
Ako mi ne odustajemo pred svim ovim problemima molimo i vas za malo strpljenja ali i razumijevanja. Najlakše je odustati.
3. Kravice - Zvirovići
Evaluacija je gotova i radi se završni izvještaj. Ostali problemi su isti kao i na Bijača - Kravice
4. Tarčin - Suhodol
Evaluacija je u toku. Ovde je eksproprijacija već u završnoj fazi a nema problema sa projektom i revizijom. Sve je urađeno. U procesu smo prikupljanja saglasnosti za urbanističku dozvolu i to ide dobro.
Za sve ove tri gore navedene dionice i pored svega možemo reći da će se početi graditi prije početka ljeta ako ne bude više nekih novih opstrukcija.
5. Ugovor za LOT 1 Tarčin - Konjic je potpisan u vrijednosti 6,1 mil KM sa konzorcijem Divel Sarajevo - Integra Mostar. Rok je 20 mjeseci kao i za Lot 2.
6. Zatvoreni sistem naplate
Žalba nije još riješena i nalazi se u Uredu za razmatranje žalbi BIH.
7. Svilaj - Odžak
Još nismo dobili elaborat eksproprijacije od MIn prometa i komunikacija BIH koji su radili glavni projekat. Ono što su uradili do sada nama ne može da koristi jer nema ZK izvadaka ali i nekih drugih bitnih podataka za sam postupak. Evidentno je da oni tu nemaju iskustva ali su ipak nekada uzeli da to rade sami. Kada nam dostave elaborat možemo odmah krenuti u eksproprijaciju. Čak smo pripremili i dokumentaciju za pretkvalifikaciju ali i ona čeka da Min finansija i trezora potpiše ugovor o zajmu (166 mil Eura) sa EIB.
Uz sve to komisija Parlamenta FBIH je dala saglasnost samo na 3,5km za urbanističku jer glavni projekat koji je uradilo Min prometa i komunikacija BIH odstupa od idejnog projekta koje su sami radili. No comment.
8. Zaključenje ugovora sa EIB isključivo zavisi od Min finansija i trezora BIH. Što se tiče naših planova radit ćemo ali iz prethodnih odgovara možete vidjeti da opet radimo na svemu i sve to guramo. Ne možete ne vidjeti napredak u proteklim godinama. Problema i opstrukcija je bilo sve ovo vrijeme ali se sve kreće naprijed . Vratite se samo 4 godine unazad pa vidite gdje smo bili i kakva je tada (ali realno) bila perspektiva. Što se tiče izgradnje ona će i ubuduće biti u manjim dionicama. Zamislite samo dionicu Kakanj - Drivuša u jednom komadu ili jednom ugovoru u iznosu od 130 mil Eura. Prvo ni jedna naša kompanija ne bi bila konkurentna tj ne bi mogla učestvovati a drugo mnoge velike strane kompanije su ugrožene posljedicama finansijske ekonomske krize. Rizik bi bio preveliki u takvom slučaju. Otvaranje gradilišta a time i otvaranje novih radnih mjesta je prevashodan cilj a kilometri autoceste će onda i dolaziti. Morate znati da je naš teren takav da će nam autoceste uvijek biti skupe, promet na njima je mali a o finansijskim mogućnostima Federacije i BIH ne treba puno govoriti jer se već sve zna. Ovo što sada radimo treba da da ali već i daje prve efekte. Stvorena je zdrava finansijska osnova koju sada i ubuduće treba nadograđivati i unapređivati. Ako nešto zapostavite dvadeset ili više godina ne možete očekivati da će se preko noći ponovo napraviti kao da se ništa nije desilo. To je struka i realnost a sve drugo bi bila politika. Zato malo razumijevanja i strpljenja.

Alien x
February 21st, 2011, 06:23 PM
Postavljene su i nove slike za dionicu DRIVUŠA - GORICA na stranici jp autoceste radovi (http://www.jpautoceste.ba/radovi.php#)

byM4k5
February 21st, 2011, 08:28 PM

Jep, a međuentitetska granica je na ~11+750.

Bosnia and Herzegovina applies for financing of the Banja Luka-Doboj Motorway

Odlične vijesti. Dakle, tender na proljeće.

Najidealnije bi bilo kad bi čvor Odžak sagradili južno od grada. Tako bi se izbjegao tranzitni promet kroz grad.

Eh, ideja jeste dobra, ali ju malo zeza međuentiteska granica. Zato i postoje ta dva izlaza na kratkom rastojanju.

rofan
February 21st, 2011, 09:07 PM
Ima li kakvih novosti o pocetku izgradnje dionice Orasje-Brcko? I jeli konacno gotov cijeli projekat??

Buldozer
February 21st, 2011, 09:55 PM
Ne spominje niko čvor Johovac s kojim se spajaju 2 autoceste BL-Doboj i LOT3 na koridoru Vc, radi se idejni projekat vjerovatno poslije toga odmah ide i glavni.
Ova petlja je malo prije Doboja i izgledom sliči na petlju u Butilama, sa mostovima na 2 nivoa. Dakle kao na slici..
http://www.roadstothefuture.com/I64-CCHIP-Oct06-13.jpg

Glavni projekat AC LOT3 od Johovca do DobojJuga ( Matuzići ) je gotov tako da će biti i tu nekih događanja vjerovatno uskoro.
Ovde je glavni problem što se radi o dionici u 2 entiteta, i tu ima dosta zezancija političke prirode.

byM4k5
February 21st, 2011, 10:10 PM
Butila, Mahovljani, Johovac, Brčko Jug, sve su iste. :)

Jedino se Brčko sjever razlikuje.

corvus_edin
February 21st, 2011, 10:12 PM
Butila, Mahovljani, Johovac, Brčko Jug, sve su iste. :)

Jedino se Brčko sjever razlikuje.

Po/u cemu ce se razlikovati?

.

byM4k5
February 21st, 2011, 10:28 PM
Navedene tri su T tipa, a ova je djetelina tipa. Dakle, ovako nešto:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/38/Knooppunt_klaverblad.png

samo bez jednog lista.

corvus_edin
February 21st, 2011, 10:30 PM
hvala za info :okay:

leopol
February 21st, 2011, 11:42 PM
Opet vrlo korisni odgovori na web siteu Autocesta Federacije :cheers:

Alien x
February 22nd, 2011, 11:03 AM
Ima li kakvih novosti o pocetku izgradnje dionice Orasje-Brcko? I jeli konacno gotov cijeli projekat??

Sigurno nece ove godine jer je financiranje planirano za ciklus 2012-2014. I koliko znam glavni projekat za prvu dionicu se radi.
Za druge informacije prvo procitaj sljedecu stranicu http://www.jpautoceste.ba/pitanja.php pa ako nista ne nades postavi pitanje njima jer su odgovorni za taj projekat.
:)

leopol
February 22nd, 2011, 11:27 AM
U ponedjeljak 31. januara 2011. godine u prostorijama JP Autoceste FBiH u Mostaru upriličeno je javno otvaranje pristiglih ponuda za "Izradu glavnog projekta autoceste Orašje - Tuzla, dionica Orašje – Brčko (Lot 1).“ Ponude je dostavilo devet kompanija/konzorcija. Odluka o dodijeli ugovora slijedi nakon evaluacije ponuda u skladu s tenderskom procedurom, navodi se u saopćenju JP Autoceste FBiH.

Na javnom otvaranju ponuda pročitane su sljedeće ponuđene vrijednosti, poredane prema vremenskom redoslijedu pristizanja ponuda:

INOCSA Madrid - 4.103.539,14
Konzorcij IGH Zagreb, Geoput Banja Luka, Geoput Beograd - 1.995.606,11
JV Net Engineering S.p.A Padova, Energoinvest Sarajevo - 3.130.511,40
JV Lineal Maribor, Saraj Inžinjering Sarajevo, Enova & Deling i Geosonda Zenica - 3.182.207,65
JV Projektni atelje-nizkegradnje Ljubljana, Zavod za saobraćaj Sarajevo, ENOCO Ljubljana- 2.998.643,75
JV Divel Sarajevo, IPSA Institut Sarajevo i TZI Inžinjering Sarajevo - 3.906.215,62
AYESA Sevilja Španija - 3.487.969,49
Inženjerski projektni zavod dd Zagreb - 4.096.536.45
JV Institut za puteve ad Beograd, Institut za građevinarstvo IG Banja Luka - 1.321.755,43

JP Autoceste FBIH će u izvršiti evaluaciju pristiglih ponuda u skladu sa tenderskom procedurom i nakon toga donijeti odluku o dodjeli ugovora za "Izradu glavnog projekta autoceste Orašje - Tuzla, dionica Orašje - Brčko (Lot 1) od stacionaže 2+310 do stacionaže 18+500".

ekapija.ba (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/394005)

1) JV Institut za puteve ad Beograd, Institut za građevinarstvo IG Banja Luka - 1.321.755,43
2) Konzorcij IGH Zagreb, Geoput Banja Luka, Geoput Beograd - 1.995.606,11
3) JV Projektni atelje-nizkegradnje Ljubljana, Zavod za saobraćaj Sarajevo, ENOCO Ljubljana- 2.998.643,75
4) JV Net Engineering S.p.A Padova, Energoinvest Sarajevo - 3.130.511,40
5) JV Lineal Maribor, Saraj Inžinjering Sarajevo, Enova & Deling i Geosonda Zenica - 3.182.207,65
6) AYESA Sevilja Španija - 3.487.969,49
7) JV Divel Sarajevo, IPSA Institut Sarajevo i TZI Inžinjering Sarajevo - 3.906.215,62
8) Inženjerski projektni zavod dd Zagreb - 4.096.536.45
9) INOCSA Madrid - 4.103.539,14

EKSKLUZIVNO: svega 22 dana nakon sto su otvorene ponude za izradu glavnog projekta AP Orasje - Brcko, mogu vas obavijestiti da je AP gotov, ostali su svega neki sitni radovi na LED signalizaciji i postavljanju saobracajnih znakova! :cheers:

@Rofan

Jel ti ipak malo cudno tvoje pitanje? Ono, malo cudno? :nuts:

byM4k5
February 22nd, 2011, 10:04 PM
Brzi put Banjaluka - Klašnice

Datum: 16.02.2011.

Na samom početku brzog puta možemo primjetiti kamione. Nalaze se kraj podvožnjaka, jer se izvode radovi na njegovom proširenju. Prvo zabilježeno proširenje.

http://img291.imageshack.us/img291/7883/dscn015477.jpg (http://img291.imageshack.us/i/dscn015477.jpg/)

http://img819.imageshack.us/img819/8306/dscn015478.jpg (http://img819.imageshack.us/i/dscn015478.jpg/)

Zalužani, nema tragova pomaka. Nasipi kraj vijadukta još uvijek drijemaju punim zimskim snom.

http://img259.imageshack.us/img259/638/dscn015479.jpg (http://img259.imageshack.us/i/dscn015479.jpg/)

http://img525.imageshack.us/img525/3232/dscn015480.jpg (http://img525.imageshack.us/i/dscn015480.jpg/)

Trn takođe.

http://img812.imageshack.us/img812/2301/dscn015481.jpg (http://img812.imageshack.us/i/dscn015481.jpg/)

http://img145.imageshack.us/img145/1089/dscn015482.jpg (http://img145.imageshack.us/i/dscn015482.jpg/)

Radovi se za sada pored Derviša vode jedino na području Glamočana. O tome sutra, dok Tuba ne prihvati moj video. ;)

byM4k5
February 22nd, 2011, 10:05 PM
Brzi put Banjaluka - Klašnice, lokacija Derviši

Datum: 18.02.2011.

Radnici Niskogradnje su počeli sa proširenjem objekata na BP-u. Prvi na redu je podvožnjak u Dervišima. Prilaz sa istočne strane.

http://img524.imageshack.us/img524/953/dscn015507.jpg (http://img524.imageshack.us/i/dscn015507.jpg/)

Kao što vidimo saliven je temelj i šaluje se zid.

http://img594.imageshack.us/img594/5483/dscn015509.jpg (http://img594.imageshack.us/i/dscn015509.jpg/)

http://img233.imageshack.us/img233/4262/dscn015510.jpg (http://img233.imageshack.us/i/dscn015510.jpg/)

leopol
February 22nd, 2011, 10:09 PM
Moje staro pitanje: nazire li se lokacija naplatnih kucica?

byM4k5
February 22nd, 2011, 10:13 PM
Za sada još nigdje nisu počeli na široko da kopaju oko puta. Čim se primjeti, biće uslikano.

byM4k5
February 23rd, 2011, 12:33 AM
Čatrnja, par stotina metara od budućeg mosta, pogled prema Banjaluci, na dan 07.02.2011. godine, autora Dalibora Čolića.

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/47904317.jpg

Panoramio (http://www.panoramio.com/photo/47904317).

Velika slika (http://v2.cache8.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/47904317.jpg?redirect_counter=1).

BosniaHerzegovina
February 23rd, 2011, 10:15 AM
Erdal Trhulj: Naplatne kućice neće početi s radom 1. marta

Iako je najavljivano da će naplatne kućice u Podlugovima, Visokom i Kaknju biti puštene u funkciju 1. marta ove godine, to se neće desiti.

"Problem je u tome što je drugoplasirana firma sa tendera podnijela žalbu na izbor firme koja je dobila posao na sistemu koji će vršiti naplatu te zbog toga još uvijek ne možemo potpisati ugovor sa tom firmom", kaže Erdal Trhulj, v.d. direktora preduzeća Autoceste FBiH. Zbog navedene situacije, on nam nije mogao reći kada će naplatne kućice konačno biti u funkciji.

"Kada se riješi žalba o ovom pitanju u roku od tri dana, potpisat ćemo ugovor sa firmom koja je dobila posao. Nakon toga u roku od 60 dana naplatne kućice počet će s radom", kazao je Trhulj.

S druge strane, on ističe da je rok u kojem slovenačka kompanija «Primorje», koja je nakon raskida ugovora sa SCT-om dobila posao na izgradnji tunela Vijenac u kojem treba dostaviti dokumentaciju o poslovanju u posljednje dvije godine, 28. februar ove godine.

"Kada dobijemo kompletne podatke na uvid onda ćemo moći konkretnije govoriti o cijeloj situaciji. Ipak, prema onome što smo uspjeli saznati o `Primorju` ne bi trebalo biti problema, jer prema svim pokazateljima posluju pozitivno, što je uslov za dobivanje posla", rekao je Trhulj, dodajući da će se nakon toga znati i da li će domaće firme biti podizvođači radova.

"Teško je sada govoriti šta će se desiti, iako bi svi voljeli da domaće firme dobiju posao. Međutim, o tome će odlučiti Slovenci kada i ako zvanično dobiju posao u projektu vrijednom 54,3 miliona eura", rekao je Trhulj.

Erdal Trhulj je, kako kaže, zadovoljan tempom radova koji se trenutno izvode na koridoru Vc.

"S obzirom na vremenske prilike, radovi dobro napreduju i sve teče prema planu, osim već poznatih problema sa tunelom Vijenac. Nadam se da ćemo ovako i nastaviti i da će se sve završiti u predviđenom roku", rekao je Trhulj.

http://ekapija.ba/website/bih/page/401899

BosniaHerzegovina
February 23rd, 2011, 05:48 PM
Novi kriteriji za sarajevsku zaobilaznicu: Gordijev čvor odmotat će domaći građevinari?

http://www.ekapija.ba/dokumenti/sarajevska_zaobilaznica22.jpg
Javno preduzeće "Direkcija cesta Federacije BiH" zvanično je raskinulo ugovor sa izvođačem radova na izgradnji prvog lota sarajevske zaobilaznice, građevinskom kompanijom SCT koja je početkom ove godine proglasila bankrot.

Obustava radova na dionici Jošanica – Butila, koja je ujedno najzahtjevniji dio projekta, za sobom je povukla brojne probleme sa kojima se nadležne institucije moraju uhvatiti u koštac.

Izbor novog izvođača značit će i novo kašnjenje u izgradnji, s obzirom da će cijela tenderska procedura trajati nekoliko mjeseci. Niko još ne zna kada i kako će biti riješeno pitanje duga `teškog` od 4,5 do pet miliona eura koje slovenski SCT ima prema domaćim kompanijama, podizvođačima radova.

U Direkciji cesta FBiH ističu da međunarodne banke odlučuju o procedurama te da će se držati njihovih uputa. "Trenutno se radi na presjeku stanja izvedenih radova, sačinjavanju novog predmjera radova na završetku lota 1 sarajevske obilaznice i u dogovoru sa međunarodnim kreditnim institucijama, bit će raspisan novi tender i odabran najpovoljniji izvođač radova", objašnjavaju u Direkciji.

Na izgradnji prvog lota preostalo je još jedna četvrtina nezavršenih radova, koji će koštati pet miliona eura. Tako će predmet novog javnog poziva biti izgradnja gornjeg stroja na trasi sa cementnom stabilizacijom, asfaltima i nasipom, opremanje tunela, radovi preostali na petlji Butila i na ostalim objektima, oprema na autocesti sa prometnom signalizacijom i zaštitom od buke.

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, jednog od finansijera projekta, nedavno su ohrabrili domaće građevinare da bi preostali radovi mogli upravo pripasti njima. U federalnoj Direkciji cesta potvrđuju da je ovakav scenarij moguć.

"Bit će izmjena u pogledu kriterija odabira, jer je obim radova mnogo manji, pa će i kriteriji biti smanjeni za potencijalne izvođače. Domaće kompanije će moći ravnopravno da učestvuju u postupku davanja ponuda, a najpovoljniji i kvalificirani ponuđač bit će izabran i to poslije davanja saglasnosti kreditora", ističu u Direkciji.

Na pitanje na koji način će biti sankcionisano kašnjenje u realizaciji projekta, u Direkciji odgovaraju da će zahtjev za naknadu štete zbog kašnjenja biti odobren u onoj mjeri koliko ga odobri nadzorni inžinjer na sarajevskoj zaobilaznici. Za nadzor gradnje zadužene su kompanije DDC iz Ljubljane, Divel iz Sarajeva i Zavod za saobraćaj Sarajevo.

Podsjećamo, sarajevska zaobilaznica je dio koridora 5C, a duga je 17 kilometara. Izgradnja je podijeljena na tri LOT-a: od Jošanice do Butila, LOT dva je od Butila do Briješća i treća dionica je od Butila do Vlakova. Prva dionica duga 5,7 kilometara obuhvata izgradnju petlje, tri vijadukta, dva mosta te dva tunela Oštrik i Ožega.

Rok za završetak radova na dionici Jošanica – Butila istekao je 17. oktobra prošle godine, a novi izvođač radova, prema tvrdnjama Direkcije cesta FBiH, bit će uveden u posao tek u drugoj polovini 2011. godine.

http://ekapija.ba/website/bih/page/402284

byM4k5
February 23rd, 2011, 06:43 PM
Načekaćete se vi još sa obilaznicom. Šteta je što bar jedan od preostala dva lota nisu u fazi izgradnje. Ovako, i kada se završi lot 1, biće slijepo crijevo i neupotrebljiv.

Da li se zna kako će se riješiti brdo između Vlakova i Butile? Čini mi se da se zove Osijek? Hoće li se kopati tunel ili će se usijecati brdo?

byM4k5
February 23rd, 2011, 06:47 PM
Posao decenije traže i neiskusni neimari (http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/237272/Posao-decenije-traze-i-neiskusni-neimari)

BANJALUKA - Samo „Integral inženjering“ u konzorcijumu građevinskih firmi „G7“ ima reference za gradnju autoputeva, ali su sve članice ubeđene da će pobediti na međunarodnom tenderu za gradnju 36 kilometara najlakše deonice, od Prnjavora do Doboja. Ni „Integral“ nema mnogo razloga za pohvalu, budući da deonicu Mahovljani-Glamočani od 5,7 kilometara grade već sedmu godinu, a bili su podizvođači radova na jednoj deonici od Sarajeva prema Zenici.

Izgradnja 36 kilometara od Prnjavora do Doboja koštaće oko 180 miliona evra

byM4k5
February 23rd, 2011, 06:50 PM
Sutra o dodjeli koncesije za izgradnju autoputa (http://www.capital.ba/sutra-o-dodjeli-koncesije-za-izgradnju-autoputa/)

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske /RS/ sutra će razmatrati Informaciju o samoinicijativnoj ponudi za dodjelu koncesije za izgradnju i korišćenje autoputa Glamočani – Banjaluka – Mrkonjić Grad – Mlinište – granica sa FBiH koju su podnijeli “EMS” Holding /EMS Holding GmbH/ iz Njemačke i “Hidroelektra – inženjering” iz Zagreba.

mirza-sm
February 23rd, 2011, 08:44 PM
Tunel Vijenac danas

http://i53.tinypic.com/2wf5t38.jpg

http://i55.tinypic.com/n4giu0.jpg

"SCT - gradimo prihodnost" (gradite vi #"%#$#%!#$" da ne kažem šta :bash:)

http://i54.tinypic.com/rvc5u0.jpg

mirza-sm
February 23rd, 2011, 08:48 PM
Dionica Bilješevo - Kakanj (A1) u/c, danas

http://i56.tinypic.com/14ber4.jpg

http://i56.tinypic.com/no5yms.jpg

http://i52.tinypic.com/xkzjgp.jpg

http://i53.tinypic.com/2le04me.jpg

http://i51.tinypic.com/o5dsat.jpg

http://i56.tinypic.com/6ofny9.jpg

http://i51.tinypic.com/demeyc.jpg

http://i54.tinypic.com/1zqpt3r.jpg

http://i55.tinypic.com/24orsb4.jpg

corvus_edin
February 23rd, 2011, 09:05 PM
za Mirzu :D

http://nimg.joyclub.de/smile/fluch.gif

rofan
February 23rd, 2011, 09:06 PM
Na ovim slikama brdo gdje bi trebao da bude probijen Vijenac, opasno mi lici na Piramidu :D Cuvajte se da Osmanagic ne dovede one svoje tzv. arheologe :D

mirza-sm
February 23rd, 2011, 09:14 PM
Detalji s već izgrađenog A1 Kakanj - Sarajevo

Odmorište Kakanj

http://i54.tinypic.com/2mgmx03.jpg

http://i53.tinypic.com/2ujrwhg.jpg

http://i56.tinypic.com/303ckfo.jpg

http://i55.tinypic.com/i5w6px.jpg

http://i56.tinypic.com/am4pqr.jpg

http://i56.tinypic.com/2lmuomw.jpg

http://i55.tinypic.com/c251z.jpg

http://i54.tinypic.com/2wekk79.jpg

http://i52.tinypic.com/ma8phz.jpg

Postavljena zaštitna ograda od svjetlosti

http://i54.tinypic.com/2a5n47n.jpg

Pagamento Pedaggio :)

http://i53.tinypic.com/2u40l4z.jpg

http://i56.tinypic.com/6q8jvb.jpg

I gdje završava svaka logika, tu počinje Sarajevska Zaobilaznica :)

http://i53.tinypic.com/2pqmm40.jpg

http://i56.tinypic.com/2qnv055.jpg

http://i53.tinypic.com/1z7ifm.jpg

leopol
February 23rd, 2011, 10:01 PM
Načekaćete se vi još sa obilaznicom. Šteta je što bar jedan od preostala dva lota nisu u fazi izgradnje. Ovako, i kada se završi lot 1, biće slijepo crijevo i neupotrebljiv.

Da li se zna kako će se riješiti brdo između Vlakova i Butile? Čini mi se da se zove Osijek? Hoće li se kopati tunel ili će se usijecati brdo?

Tunel Vlakovo. Cini mi se cca 300 metara. Mislim da Atlantis zna vise o tome.

leopol
February 23rd, 2011, 10:05 PM
Posao decenije traže i neiskusni neimari (http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/237272/Posao-decenije-traze-i-neiskusni-neimari)

Pa dobro, ovo je sasvim uobicajena situacija u gradjevinarstvu, obicno lider konzorcija daje ili referencu ili finansijsku stabilnost, a ostali se "kace" na njegov ugled.

Ono sto meni nije jasno je kako misle sprijeciti da posao dobije konzorcij tipa ZGP-Hidrogradnja ili ZGP-Mrkonjic putevi ili slicno? Na koje se takodjer odnosi preferencijalni tretman domace firme, a koji imaju i reference i finansijsku stabilnost? Osim ako Integral ne cashira okolo da se ovi ne jave na tender?

byM4k5
February 23rd, 2011, 10:06 PM
Mirza, :okay:!

Ova zadnja slika je sa Jošaničke petlje, nadvožnjak preko Bosne i pogled prema Podlugovima?

byM4k5
February 23rd, 2011, 10:18 PM
Tunel Vlakovo. Cini mi se cca 300 metara. Mislim da Atlantis zna vise o tome.

Hvala. ;) Znači, tunel Vlakovo će biti reda veličine kao tunel Ožega.

Kada već pitam... Negdje sam pročitao da su tuneli Ožega i Oštrik u nekoj mjeri već bili prokopali kada je SCT došao. U kojoj mjeri i koji tunel (ili oba)?

byM4k5
February 23rd, 2011, 10:21 PM
Ono sto meni nije jasno je kako misle sprijeciti da posao dobije konzorcij tipa ZGP-Hidrogradnja ili ZGP-Mrkonjic putevi ili slicno? Na koje se takodjer odnosi preferencijalni tretman domace firme, a koji imaju i reference i finansijsku stabilnost? Osim ako Integral ne cashira okolo da se ovi ne jave na tender?

Meni ovo izgleda kao obično prepucavanje preko medija. Ne odvaća posebno pažnju.

Vidjećemo kada bude otvaranje ponuda. Dionica Prnjavor - Doboj će imati četiri lota (svaki po ~9 km) i za svaki od njih će biti tender.

leopol
February 23rd, 2011, 10:25 PM
Jeste, prema Podlugovima je pogled sa Josanickog nadvoznjaka.

Tuneli su bili u znacajno mjeri probijeni, radilo se na obje cijevi, mislim da su neke bile skroz probijene a radovi su prekinuti dok su se betonirale cijevi.

Sve to 1990-1991. Radio ZGP, koliko se sjecam.

Originalni projekat inace ostao u BG u nekoj firmi, koja ga nije htjela dostaviti bez naknade, tako da se radio novi i na tenderu posao dobila Inocsa. Novo rjesenje je puno "luksuznije", na zahtjev DCBiH iz vremena bivse uprave, koje je insistiralo na reprezentativnoj petlji u Butilama, sto ona danas i jeste.

A onda je dosao Ljubo Pravdic...:bash:

byM4k5
February 24th, 2011, 01:03 AM
A kako je izgledala nereprezentativna petlja?

Ova petlja nije ništa posebno reprezentativna. Jednostavna, bezbjedna i funkcionalna. Baš gledam, identična je Mahovljanskoj i Johovačkoj (manje razlike su u vijuganjima), ali sa manjim radijusima krivina.

byM4k5
February 24th, 2011, 01:55 AM
Brzi put Banjaluka - Klašnice, dionica Trn - Klašnice

Datum: 16.02.2011.

bTceBFJ-uBM

Komentari:

0:10 - Pješak... :ohno: Inače, ovdje na par mjesta ima utabanih pješačkih prelaza.
2:12 - Neki već koristi autoput. :)

HDZ
February 24th, 2011, 02:21 AM

Ova petlja nije ništa posebno reprezentativna. Jednostavna, bezbjedna i funkcionalna. Baš gledam, identična je Mahovljanskoj i Johovačkoj (manje razlike su u vijuganjima), ali sa manjim radijusima krivina.

Koliko ja znam (nisam vidio projekat), u prvoj varijanti je bila projektovana petlja u dva nivoa sa manjim radijusima krivina. Sada je petlja u tri nivoa i radijusi su mnogo veći.

atlantis.
February 24th, 2011, 05:39 AM

Biće tunel cca. 200m (zeleni) i vijadukt cca. 100m (plavi).
http://img163.imageshack.us/img163/6527/vlakovo.jpg

atlantis.
February 24th, 2011, 05:48 AM

Da ima malo mašte i dobre volje u ovoj nesretnoj direkciji, mogao bi se i Lot 1 sam iskoristiti tako što bi se povezao s lokalnim putevima, jedan prema Blažuju, a drugi prema Stupu.

Na ovaj način bi se rasteretio sadašnji put kroz Rajlovac i gužve smanjile dok se čekaju drugi lotovi.

Alien x
February 24th, 2011, 06:37 AM

Navodno izvode se neki radovi na lot-2 ali ne na cjeloj trasi. I ne na dionici koja se spaja na petlju.
Tunel ce se graditi po principu da ce prvo usjeci brdo sagraditi tunel pa natkriti, otprilike kao sto je graden tunel za stari put ispod zaobilaznice u josanici.

Tuneli su bili u znacajno mjeri probijeni, radilo se na obje cijevi, mislim da su neke bile skroz probijene a radovi su prekinuti dok su se betonirale cijevi.

Sve to 1990-1991. Radio ZGP, koliko se sjecam.

Originalni projekat inace ostao u BG u nekoj firmi, koja ga nije htjela dostaviti bez naknade, tako da se radio novi i na tenderu posao dobila Inocsa. Novo rjesenje je puno "luksuznije", na zahtjev DCBiH iz vremena bivse uprave, koje je insistiralo na reprezentativnoj petlji u Butilama, sto ona danas i jeste.

A onda je dosao Ljubo Pravdic...:bash:
Jedna crijev prvog tunela je bila probijena oko 50% i jedna crijev drugog tunela je bila probijena oko 25% tada se planiralo izgraditi jednu traku pa nakon zavrsetka drugu.
Koliko se sjecam zgp jeste radio te radove.
Projekat koji je izradila inocsa (to je ustvari 3 projekat) je ustvari kopija prijasnjeg projekta osim petlje u butilama(kao sto ti kazes) i to sa svim polozajima iz tadasnjeg regulacionog plana, koj je u medu vrijemenu promjenjen sto je sct iskoristio da bi ponudio nizu cjenu. De facto stanje na trasi kako je danas ima nekoliko velikih razlike sa sadasnjim projektom. Nema dva dupla mosta preko rijeke i ima jedan viadukt manje. A te promjene je samo moga odobriti nadzor i direkcija za ceste.

leopol
February 24th, 2011, 02:01 PM

Cini ti se.
Obrati paznju na velicinu, pa ces primjetiti koliko je veca. Barem za cca 200 metara.

Druga stvar, cijela stoji na stubovima, na 3 nivoa.

Kao sto rece HDZ, prijeratna i ona prva Inocsina je trebala biti na 2 nivoa, i manja. Nesto slicno kao Mahovljanska. Inace Inocsa je tvrdila da LOT 3 Butile - Vlakovo treba biti u profilu 1+1!:nuts:

Sto se tunela tice, Alien i Atlantis su me fino dopunili i ispravili, tako da sad imas pune informacije.

@AlienX

Radovi na LOT 2 su izmedju buduceg kruznog toka u Brijescu i Stupske petlje, mislim do mosta na Miljacki.
E sad, tu su rijeseni imovinskopravni odnosi, i nema nikakvog razloga zasto se ne zavrsi u potpunosti ta dionica, jer i bez ostatka LOT2 izgradnjom ulice Kurta Schorka na proil 2+2 bi se drasticno popravila situacija na Stupu i Stuspkoj petlji.

Isto tako su vec davno mogli poceti radovi na LOT2a, sto je dionica od Petlje Butile do nadzvoznjaka iznad kruznog toka, a ukljucuje nadvoznjak preko pruge koji je maltene do sada mogao biti vec zavrsen, jer je na LOT2a takodjer izvrsena expropriacija:bash:

Alien x
February 24th, 2011, 04:39 PM
@AlienX

Radovi na LOT 2 su izmedju buduceg kruznog toka u Brijescu i Stupske petlje, mislim do mosta na Miljacki.
E sad, tu su rijeseni imovinskopravni odnosi, i nema nikakvog razloga zasto se ne zavrsi u potpunosti ta dionica, jer i bez ostatka LOT2 izgradnjom ulice Kurta Schorka na proil 2+2 bi se drasticno popravila situacija na Stupu i Stuspkoj petlji.

Isto tako su vec davno mogli poceti radovi na LOT2a, sto je dionica od Petlje Butile do nadzvoznjaka iznad kruznog toka, a ukljucuje nadvoznjak preko pruge koji je maltene do sada mogao biti vec zavrsen, jer je na LOT2a takodjer izvrsena expropriacija:bash:
Mogli su, mogli, ali samo mrvice. Koliko je pisalo problem je na trasi viadukta preko pruge jer se tu nalazi nekoliko kuca/hala koje ne posjeduju nikakve dokumente (ni gradevinsku niti je u njihovom vlasnistu zemlja) ali imaju pravo da se tuze.

atlantis.
February 24th, 2011, 06:11 PM
Mogli su, mogli, ali samo mrvice. Koliko je pisalo problem je na trasi viadukta preko pruge jer se tu nalazi nekoliko kuca/hala koje ne posjeduju nikakve dokumente (ni gradevinsku niti je u njihovom vlasnistu zemlja) ali imaju pravo da se tuze.

Zar nije taj zakon promijenjen da se eksproprijacija vrsi, a tuzakanje je ne odlaze?

Alien x
February 24th, 2011, 07:04 PM
Zar nije taj zakon promijenjen da se eksproprijacija vrsi, a tuzakanje je ne odlaze?

Jeste zakon promjenjen, nazalosto ovakva sitvacija tesko spada pod normalne probleme jer kao navedeno te osobe po zakonu nemaju prava na nista (i ako se je probalo naci neko rijesenje). Izgleda da u bih pravo se svodi na volju policije da radi svoj posao i da istjera osobe iz kuca (koliko je trebalo da se maknu cigani sa raznih napustenih objekata) a za to nema politicke volje. Do prije par mjeseci je jedna osoba prijetija da ce pucati na bilo koga ko pride kuci a koliko znam jos nije rijeseno.:ohno:

Alien x
February 24th, 2011, 08:14 PM
Jos malo novosti na http://www.jpautoceste.ba/radovi.php

Trenutni radovi Bilješevo - Kakanj za prvu polovinu februara mjeseca tekuće godine

Nalaze se i nove slike BILJEŠEVO - KAKANJ februar.2010. (http://www.jpautoceste.ba/radovi.php)
:cheers:

byM4k5
February 24th, 2011, 11:41 PM
Koliko ja znam (nisam vidio projekat), u prvoj varijanti je bila projektovana petlja u dva nivoa sa manjim radijusima krivina. Sada je petlja u tri nivoa i radijusi su mnogo veći.

Vjerovatno je bila petlja poput ove u Vlakovu.

Je l' ideja gradskog autoputa kroz Sarajevo novija ili je postojala prije rata?

byM4k5
February 24th, 2011, 11:55 PM
Biće tunel cca. 200m (zeleni) i vijadukt cca. 100m (plavi).
http://img163.imageshack.us/img163/6527/vlakovo.jpg

Hvala. ;)

Navodno izvode se neki radovi na lot-2 ali ne na cjeloj trasi. I ne na dionici koja se spaja na petlju.

Ima li slika sa ovog gradilišta?

Tunel ce se graditi po principu da ce prvo usjeci brdo sagraditi tunel pa natkriti, otprilike kao sto je graden tunel za stari put ispod zaobilaznice u josanici.

Jedna crijev prvog tunela je bila probijena oko 50% i jedna crijev drugog tunela je bila probijena oko 25% tada se planiralo izgraditi jednu traku pa nakon zavrsetka drugu.
Koliko se sjecam zgp jeste radio te radove.
Projekat koji je izradila inocsa (to je ustvari 3 projekat) je ustvari kopija prijasnjeg projekta osim petlje u butilama(kao sto ti kazes) i to sa svim polozajima iz tadasnjeg regulacionog plana, koj je u medu vrijemenu promjenjen sto je sct iskoristio da bi ponudio nizu cjenu. De facto stanje na trasi kako je danas ima nekoliko velikih razlike sa sadasnjim projektom. Nema dva dupla mosta preko rijeke i ima jedan viadukt manje. A te promjene je samo moga odobriti nadzor i direkcija za ceste.

Hvala. ;)

byM4k5
February 25th, 2011, 12:22 AM
Cini ti se.
Obrati paznju na velicinu, pa ces primjetiti koliko je veca. Barem za cca 200 metara.

Druga stvar, cijela stoji na stubovima, na 3 nivoa.

Ne znam, meni ovakva petlja ne ostavlja neki poseban utisak, mada moram priznati da je veoma funkcionalna:

- protočna jer se bez problema razvijaju velike brzine
- jednostavna
- manje zauzima prostora od npr trube, za bliske radijuse krivina

Mana su joj objekti, pa je malo skuplja.

byM4k5
February 25th, 2011, 01:07 AM
Moje staro pitanje: nazire li se lokacija naplatnih kucica?

Zaboravih reći... Postoji trač da će BP biti pod naplatom i da će naplatne kućice biti kod / poslije Prijedorske petlje.

Ako samo AP bude pod naplatom, ne vidim lokaciju na BP gdje bi mogli staviti naplatne kućice, kako je predviđeno projektom proširivanja.

Uglavnom, vidjećemo.

byM4k5
February 25th, 2011, 01:14 AM
Projekt vrijedan 1.308.000.000 eura: Njemački Ems i hrvatska firma traže koncesiju za autoput (http://www.seebiz.net/poslovanje/ekonomija/projekt-vrijedan-1308000000-eura-njemacki-ems-i-hrvatska-firma-traze-koncesiju-za-autoput)

HDZ
February 25th, 2011, 01:17 AM

Gradski autoput (od Bentbaše do Butila) je zamišljen davno, prije olimpijade. Dijelom je projektovan i izgrađen prije rata (Tuneli i nadvožnjaci Ciglane, započeta izgradnja petlje Velešići,).

atlantis.
February 25th, 2011, 01:19 AM

Ja mislim da je ideja iz 70-ih ili 80-ih. Cak je oko 1984 i izgradnja zapoceta probijanjem duplog tunela kroz Ciglane i izgradnjom mosta prema Kosevu, te nosecih stubova za vijadukt prema Velesicima.

Onda je nestalo para...

Ilustracija - izlaz iz tunela na most prema Kosevu:
http://www.mojevijesti.ba/slike/novosti/AAA%20MOJE%20VIJESTI/Sarajevo/tunel%20ciglane.jpg

Evo i kuda bi ovaj autoput trebao ici:
http://www.depo.ba/media/pictures/2011/01/18/968102717805aa378259f620839f0a18.jpg

byM4k5
February 25th, 2011, 01:26 AM
Čim si spomenuo tunele, sjetih se da sam gledao ovo.

http://www.panoramio.com/photo/9559332

Možeš li mi locirati petlju Velešići? Ne mogu da je nađem.

Edit: Atlantis, istovremeno. :)

HDZ
February 25th, 2011, 01:34 AM
Čim si spomenuo tunele, sjetih se da sam gledao ovo.

http://www.panoramio.com/photo/9559332

Možeš li mi locirati petlju Velešići? Ne mogu da je nađem.

Edit: Atlantis, istovremeno. :)

Petlja Velešići je odmah na izlazu iz tunela Ciglane, iz pravca Koševske doline, na presjeku sa I transverzalom i prugom kod, ATT odnosno Željezničke stanice. Izliveni su stubovi za petlju (ne svi).

byM4k5
February 25th, 2011, 01:47 AM
Prepostavljam da su ovo stubovi između hotela Grand i pruge?

43°51'46.79"N 18°24'1.75"E

HDZ
February 25th, 2011, 02:07 AM
Prepostavljam da su ovo stubovi između hotela Grand i pruge?

43°51'46.79"N 18°24'1.75"E

:okay:

Alien x
February 25th, 2011, 08:15 AM
Ja mislim da je ideja iz 70-ih ili 80-ih. Cak je oko 1984 i izgradnja zapoceta probijanjem duplog tunela kroz Ciglane i izgradnjom mosta prema Kosevu, te nosecih stubova za vijadukt prema Velesicima.

Onda je nestalo para...

Izgradnja je pocela kraj 1981 i prekinuta 1982 na kraju godine. Pare za projekta su bile prebacene na finaciranje drugih projekata vaznijih za olimpiske igre. Problem je nastao kada su 4 od 6 republika osporavaji njihovo finaciranje olimpiade i projekta u Sarajevu. Naglo je promjenjen program rada i 1983 sa preostalim parama gradskog autoputa je izgraden tranzit (danas put m. muslimana) na trasi uskotracne zeljeznice jer je bilo moguce prosiriti postojece tunele i zavrsiti projekatu za godinu dana.
Nesporazumi su rijeseni tokom 1983 ali kasno da bi se ravrsili napoceti projekti jedina izgradnja koja je zapoceta prije olimpiade i zavrsena poslje su Unisovi tornjevi.
:ohno:

rofan
February 25th, 2011, 08:37 PM
Sarajevu nije potreban taj tzv. gradski autoput. Dovoljne su ove dvije longitudinale.

HDZ
February 25th, 2011, 10:26 PM
^^ A kako si zaključio da su dovoljne?:nuts:

leopol
February 25th, 2011, 11:33 PM
Dugo je i intenzivno razmisljao :lol:

HDZ
February 25th, 2011, 11:42 PM
^^ :lol: .. i naporno.

atlantis.
February 26th, 2011, 07:30 AM
Projekt vrijedan 1.308.000.000 eura: Njemački Ems i hrvatska firma traže koncesiju za autoput (http://www.seebiz.net/poslovanje/ekonomija/projekt-vrijedan-1308000000-eura-njemacki-ems-i-hrvatska-firma-traze-koncesiju-za-autoput)

Ovo je bas spektakularna vijest. Ovaj autoput bi polazio sjeverno od Banjaluke i zavrsavao u krsu, usred nicega. :?
http://img816.imageshack.us/img816/5482/image2jh.jpg

Meni je malo sumnjivo zasto bi jedna njemacko-hrvatska firma gradila autoput u BiH koji ne vodi nigdje. Dakle, ovo je ili jos jedna ubleha, ili se iza ovoga krije malo veci plan, mozda da se ovaj autoput nastavi do Splita, sto bi Zagreb povezalo sa Splitom kracim putem od hrvatskih autoputeva. U svakom slucaju, nesto u ovoj prici definitivno nedostaje...

Nemojte me pogresno shvatiti, mislim da bi bilo super kad bi ovi to odradili. Mogao bi se onda lijepo i brzi put od Lasve preko Jajca spojiti na ovaj autoput i tako Sarajevo i srednju Bosnu direktno spojiti sa Banjalukom i Koridorom X prema Zagrebu.

Evo i isjecka iz clanka na SEEbiz-u u kojem se govori o ovoj njemackoj firmi za koju do sada nismo culi:
"...
U namjeri da saznamo nešto više o ovim firmama, uspjeli smo doći do Geralda Sonabenda, koji je na stranici naveden kao generalni direktor "EMS Holdinga", koji nam je potvrdio da je njegova firma zainteresovana za taj posao, ali nam nije mogao iznijeti više detalja.

"Molim vas da se obratite našoj kćerki firmi u Hrvatskoj i Borni Tomičiću. Projekat tamo pripremamo", objasnio nam je Sonabend.

Tomičić nam je potvrdio da su u toku pregovori, zbog čega u ovom trenutku ne može davati više informacija u javnost. Na pitanje o prošlim projektima koje su uradili i bankama s kojima su sarađivali, Tomičić takođe nije mogao odgovoriti.

"Ljubazno ću vam odgovoriti na sva vaša pitanja čim budemo u mogućnosti. Ne mogu o tome govoriti dok traju pregovori i molim vas da to razumijete. Molim vas da se još malo strpite dok sve ne bude zvanično", rekao je on i pojasnio da sve reference "EMS Holding" u ovom poslu crpi od firme "Hidroelektra inženjering".

Na internet stranici firme www.ems-holding.eu (http://www.ems-holding.eu) navedeno je da firma posluje u Njemačkoj, Rusiji, Turskoj, SAD i Hrvatskoj, te da se bavi finansijama, bankarstvom, hotelijerstvom, vazdušnim saobraćajem, vodom i pročišćivačima za vodu. Međutim, nismo mogli naći konkretne projekte kojima se bavila. Primjera radi, u rubrici finansije navedeno je da postoje "aktivnost AAA", "aktivnost BBB", "aktivnost CCC", "aktivnost EEE", "aktivnost FFF" i "aktivnost DDD", ali više informacija od toga nema. Sonabend je obećao tokom dana odgovoriti na ta pitanja, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili te odgovore.
..."
http://www.seebiz.eu/bih/tvrtke/infrastruktura/hidroelektra-i-njemacki-ems-holding-zele-graditi-autoput-u-rs-u,106099.html

atlantis.
February 26th, 2011, 07:43 AM
Pitanje: 22.02.2011
Mozete li nam dati bar neku informaciju u vezi sa tunelom Vijenac? Da li ste ostvarili kontakt sa firmom Primorje? Ima li naznaka kako ce se situacija razvijata po tom pitanju? Unaprijed hvala za odgovor!
Odgovor:
Tenderski postupak koji je obustavljen sa potpisom ugovora sa izvođečem SCT Ljubljana je sada, nakon raskida ugovora, ponovo nastavljen. Sve nove informacije o ovome predmetu će biti nakon okončanja postupka evaluacije I dobivanja ili ne dobivanja sagalasnosti Banke.

Pitanje: 24.02.2011
Hvala sto ste odgovorili na moj prosli email sa desatak pitanja. Nadam se da me niste pogresno shvatili. Nije mi bila namjera nikoga da optuzujem ili napadam. Pokusajte se staviti u poziciju jednog obicnog gradjanina, koji nije gradjevinar. Jednog dana procita informaciju da ce npr. izgradnja jednog dijela AC poceti za mjeseca dana. U medjuvremenu prodje mjesec dana u kojima ne dobije neku novu informaciju, a radovi ne pocnu kada su trebali. Sta da misli? Mislim da vecina gradjana uoste nije upoznata sa teskocama sa kojima susrecete. Do vas je da probleme i prepreke objasnite ljudima koji samo zele da se sto udobnijim cestama vozaju. Ja sam siguram da bi se neki problemi brze rijesili, kada bi postojao pritisak javnog mijenja, tj. kada bi neke od problema javno prezentirali javnosti. Moj prijedlog bi bio da pocnete objavljivati "Bilten AC" u PDF formatu. Na taj nacim bi vrlo efikasno, jednostavno i brzo mogli informacije o vasem radu prestaviti drugima, a ne bi bili ovisni o nekim informativnim kucama za snimanje TV emisija.
Odgovor:
Zahvaljujemo se na sugestijama i prijedlozima.
Radimo u okruženju koje je veoma teško i uz to nije ni uređeno. Radimo sa teretom prošlosti odnosno prošlih pustih obećanja pojedinaca. Ali vidite ovu riječ RADIMO, zaista uz sve to ipak stalno radimo i to se ipak vidi. Ovakav naš rad i ima za posljedicu sve vaše sugestije, da ne radimo ne bi ih ni bilo. Nemamo dovoljno kapaciteta za puno toga što bi trebalo ali ne kažemo da ih neće biti. Svakodnevno se sve više i više naših ljudi prijavljuje kako bi radilo na ovim projektima ali vjerujte ima dosta i onih koji bi pomogli i pomažu i bez naknade. Možda je to čudno u ovo današnje vrijeme ali je i stvarno. Zato vam kažemo, iskreno, da za puno toga što i vi predlažete nemamo kapaciteta pa moramo odrediti prioritete ali će se sigurno i to polako uređivati i biti sve bolje i bolje. Još jednom hvala na interesovanju, podršci ali i sugestijama.

mirza-sm
February 26th, 2011, 12:15 PM
Super su mi ovi iz JP Autocesta... Koja razlika od prijašnje Direkcije Cesta FBiH :ohno:

BNX
February 26th, 2011, 01:08 PM
Ovaj autoput bi polazio sjeverno od Banjaluke i zavrsavao u krsu, usred nicega. Meni je malo sumnjivo zasto bi jedna njemacko-hrvatska firma gradila autoput u BiH koji ne vodi nigdje. Dakle, ovo je ili jos jedna ubleha, ili se iza ovoga krije malo veci plan, mozda da se ovaj autoput nastavi do Splita, sto bi Zagreb povezalo sa Splitom kracim putem od hrvatskih autoputeva. U svakom slucaju, nesto u ovoj prici definitivno nedostaje...

Taj plan postoji već nekoliko godina.

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/MAPS/ACBLST.jpg

"10.07.2008. - Autocesta Banja Luka - Livno - Split bit će završena prije koridora Vc - Dionica autoceste od Okučana preko Banje Luke, te Glamoča, odnosno Kupresa, do granice s Hrvatskom kod Kamenskog bila bi duga 234 kilometra. Za preostalih 30 kilometara dionice od graničnog prijelaza Kamensko do Splita hrvatska Vlada još nije službeno iskazala interes, no pretpostavlja se kako će to uskoro učiniti. U Vladi Hercegbosanske županije u Livnu saznajemo kako su već izradili glavno idejno rješenje trase autoceste prema Splitu, kroz tu županiju, te da je u tijeku izrada prostornog plana. "Dužina trase autoceste kroz HB županiju je 80 kilometara, a vrijednost izgradnje procijenjena je na 700 milijuna do milijardu KM, ovisno o tome bi li autocesta izlazila na prijelaz Kamensko ili bi išla prema Sinju, za što bi trebalo izgraditi tunel dužine 4 kilometra", kaže pomoćnik ministra za promet i veze u Vladi Hercegbosanske županije Ivica Kuliš. Prema jednoj varijanti, autocesta bi išla pravcem Kupres - Livno - granica s Hrvatskom, a prema drugoj pravac Glamoč - Livno - granica s Hrvatskom".

"05. 11. 2008. - Četiri tvrtke zainteresirane za izgradnju autoputa Banja Luka-Split - Ministar gospodarstva Hercegbosanske županije, Vlatko Zrilić razgovarao je 04.11.2008. godine s predstavnikom austrijske građevinske tvrtke PORR, Hansom Mazzucato o izgradnju autoputa Banja Luka-Split, koji bi prolazio preko područja Hercegbosanske županije. Riječ je o prvim službenim razgovorima s predstavnicima spomenute tvrtke. Prema riječima ministra Zrilića do sada su obavljeni razgovori s četiri zainteresirane tvrtke o izgradnji autoputa, od kojih ministarstvo očekuje pismo namjere, koje treba razmatrati Vlada, a potom i Skupština Hercegbosanske županije".

Alien x
February 26th, 2011, 01:15 PM
Super su mi ovi iz JP Autocesta... Koja razlika od prijašnje Direkcije Cesta FBiH :ohno:

Usput otvaraju nova radna mjesta http://www.jpautoceste.ba/konkurs.php ako nekoga interesuje.:cheers:

Buldozer
February 26th, 2011, 01:55 PM
Ova AC Banja Luka - Split je tipičan primjer negiranja koridora Vc i pokušavanja umanjivanja njegovog značaja i uopšte njegove potrebe. RS to odavno radi i ponašaju se kao da Vc i ne postoji a produživanje ove njihove ceste do Splita možda za jedno 1000 godina.
I glavno idejno rješenje, taj izraz nisam nikad čuo, čuj glavno, idejna rješenja ovakvih cesta se urade za jedan dan, i predstavlja čisto okvirno neki koridor kuda bi moglo proći, a sa gradnjom iste nema veze. Obična linija na papiru koja obično nema ni veze sa realnošću niti stvarnim stanjem na terenu, tu se lupaju tuneli i mostovi ko u priči, prevedeno...u idejnom rješenju sve može proći i služe za ovakve utopijske priče političara. Papir sve trpi, a realnost je nešto sasvim drugo.
Ovo je posljedica države kakvu imamo, umjesto da svu koncentraciju stavimo na Vc i da njega završimo za početak mi ovde lupamo o autocestama i alternativnim koridorima ko da smo Njemačka.
Super to sve zvuči i uvijek se pojavi 4-5 firmi ''zainteresiranih'' za izgradnju, samo šuplje priče, kupljenje nekakvih poena kod građana na virtuelnim cestama.
A planirati je najlakše, i kada na sastancima čujem neke priče o mega-planovima koje naši političari lupaju muka mi bude, koridori , brze ceste , željeznice 200km/h....ma svega će bit ko u priči.

HDZ
February 26th, 2011, 02:53 PM
I glavno idejno rješenje, taj izraz nisam nikad čuo, čuj glavno, idejna rješenja ovakvih cesta se urade za jedan dan, i predstavlja čisto okvirno neki koridor kuda bi moglo proći, a sa gradnjom iste nema veze. Obična linija na papiru koja obično nema ni veze sa realnošću niti stvarnim stanjem na terenu, tu se lupaju tuneli i mostovi ko u priči, prevedeno...u idejnom rješenju sve može proći i služe za ovakve utopijske priče političara. Papir sve trpi, a realnost je nešto sasvim drugo.

:lol: Tako nešto ne postoji. Postoje Idejni (ili bazni), Glavni (ili izvedbeni) projekti i Projekti izvedenog stanja (AS BUILD).
Idejni projekat nije obična linija niti se može uraditi za jedan dan. :lol: On mora da sadrži dosta dokumanata koji definiraju zahtjeve za izradu Glavnog projekta (npr. trasa,objekti na trasi, oprema, standardi za projektovanje i izgradnju, ....itd.) kao i dokumente na osnovu kojih se može što detaljnije definirati obim invesaticije, procjene, preliminarni -što detaljniji predmjeri, vrste ugrađene opreme i materijala i dr. Takav projekat nemora da sadrži sve detaljne proračune, konstruktivne detalje (nacrte), detaljne predmjere (do zadnjeg "šarafa") ali mora biti dovoljno detaljno urađen (zna se po Zakonu o investicionoj izgradnji šta mora da sadži). :)

amko
February 26th, 2011, 03:18 PM
Procurement ref: 6315-GPN-41370
Country: Bosnia and Herzegovina
Sector: Transport
Project number: 41370
Funding sources: EBRD
Contract type: Project goods, works and services
Notice type: General Procurement notices
Issue date: 18 Feb 2011
Closing date: 17 Feb 2012 23:59, Local time

GENERAL PROCUREMENT NOTICE
The State of Bosnia and Herzegovina/Republic of Srpska has applied for a loan from the European Bank for Reconstruction and Development for a project comprising construction of Banja Luka-Doboj Motorway (Prnjavor-Doboj section), to provide connection to Banja Luka-Gradiska Motorway which is under construction, and planned Motorway on Corridor Vc. The proposed project, which has a total estimated cost equivalent to EUR 180 million, will require the procurement of the following goods, works and services:

Construction of 36,612 km of new Motorway including all related local roads (22,627 km);
Consulting services for works supervision;
Tendering for the above contracts is expected to begin in the second quarter of 2011.

The proceeds of the Bank's loan will not be used for the purpose of any payment to persons or entities, or for any import of goods, if such payment or import is prohibited by a decision of the United Nations Security Council taken under Chapter VII of the Charter of the United Nations or under a law of official regulation of the Purchaser's country.

Contracts to be financed with the proceeds of a loan from the European Bank will be subject to the Bank's Procurement Policies and Rules and will be open to firms from any country.

Interested suppliers, contractors and consultants should contact:

ebrd.com (http://www.ebrd.com/english/pages/workingwithus/procurement/notices/project/110218a.shtml)

Nije mi jasno kako za ovaj kredit ne treba odobrenje Vijeca ministara i citava procedura je gotova za 3 mjeseca.
Kredit od EIB banke od 166 M€ jos uvijek ceka milost ministra financija, a odobren je 20.02.2008 (prije tri godine) ????.

HDZ
February 26th, 2011, 03:22 PM
amko!
Mnoge stvari u ovoj zemlji nisu (ali samo naizgled) jasne. :bash:

Alien x
February 26th, 2011, 03:28 PM
Nije mi jasno kako za ovaj kredit ne treba odobrenje Vijeca ministara i citava procedura je gotova za 3 mjeseca.
Kredit od EIB banke od 166 M€ jos uvijek ceka milost ministra financija, a odobren je 20.02.2008 (prije tri godine) ????.
Ovo je obavjest da su zatrazili kredit prvo treba proci proceduru za oprvdanje kredita kod EBRD pa kada je opravdano dolazi na potpisivanje ko Vijeca ministara. Jos nije ni objavljen na projektima.

HDZ
February 26th, 2011, 03:33 PM
...:

rofan
February 26th, 2011, 03:33 PM
Ova AC Banja Luka - Split je tipičan primjer negiranja koridora Vc i pokušavanja umanjivanja njegovog značaja i uopšte njegove potrebe. RS to odavno radi i ponašaju se kao da Vc i ne postoji a produživanje ove njihove ceste do Splita možda za jedno 1000 godina.
Ovo je posljedica države kakvu imamo, umjesto da svu koncentraciju stavimo na Vc i da njega završimo za početak mi ovde lupamo o autocestama i alternativnim koridorima ko da smo Njemačka.
Super to sve zvuči i uvijek se pojavi 4-5 firmi ''zainteresiranih'' za izgradnju, samo šuplje priče, kupljenje nekakvih poena kod građana na virtuelnim cestama.
A planirati je najlakše, i kada na sastancima čujem neke priče o mega-planovima koje naši političari lupaju muka mi bude, koridori , brze ceste , željeznice 200km/h....ma svega će bit ko u priči.

Treba graditi ovu AC Banja Luka - Kamensko. Narocito zbog toga sto ce se graditi od tudjeg novca, i bice pod koncesijom 30 godina i to je pravi nacin gradnje autocesta.

U ovome vremenu besparice, i u federaciji sve autoceste treba dati na koncesiju. Italijani su autocestu od Bergama do Chiasa, na granici Italije i CH dali na koncesiju, a ta autocesta ima znacaj 10 puta veci nego koridor Vc.

leopol
February 26th, 2011, 03:48 PM

Mislis, i sadasnje Direkcije Cesta FBiH? Posto one nisu nestale...

leopol
February 26th, 2011, 03:57 PM
Taj plan postoji već nekoliko godina.

Nije to nikakav plan, vec jedna od Dodikovih ubleha u zadnji 4-5 godina.

Bilo bi super kada bi neko (ili RS ili koncesionar) napravio AP BL-Mrkonjic Grad. To ima smisla itekako!

O ovoj "ponudi" nije vrijedno ni govoriti, mobitel firma iz DE u konzorciju sa mobitel firmom iz HR, to je sjajna kombinacija! :nuts:

Evo nastavka price o "referencama"

"HIDROELEKTRA INŽENjERING" ĆUTI O SVOJIM REFERENCAMA

"Hidroelektra inženjering", firma koja je s njemačkom firmom "EMS Holding" podnijela samoinicijativnu ponudu Vladi RS za dodjelu koncesije i izgradnju autoputa od Glamočana do granice sa Federacijom BiH /FBiH/, nema nikakve veze sa "Hidroelektra niskogradnjom", koja je danas u Hrvatskoj poznata građevinska kompanija, potvrdio je direktor sektora marketing i inženjering "Hidroelektra niskogradnje" Branko Giljanović.

On je rekao "Nezavisnim novinama" da se firma "Hidroelektra inženjering", čiji je vlasnik Draženko Jakovac, odvojila i radi samostalno, bez ikakve veze sa firmom "Hidroelektra niskogradnja", koja danas gradi puteve i velike objekte.

"Oni su samo za projektovanje i nemaju nikakve veze s 'Hidroelektra niskogradnjom'. E sad, šta je on u međuvremenu napravio ne mogu reći, jer to ne znam. Nikakve veze sa tom firmom nemamo niti znamo kakav projekat oni tamo imaju", rekao je Giljanović.

Jakovac nije želio da kaže kada je njegova firma "Hidroelektra inženjering" osnovana, koliko ima zaposlenih, koje su projekte do sada proveli i koliki im je godišnji prihod, ističući da je to poslovna tajna :nuts::nuts::nuts: i da će o tome moći nešto više da kaže kada se provede postupak javne nabavke.

"Nezavisne" saznaju da je "Hidroelektra inženjering" osnovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću za projektovanje, trgovinu i ostale usluge 1998. godine i da ima jednog osnivača, ali da te informacije nisu potvrđene, jer je Jakovac odbio da govori o tome.

Vrlo slične reference ima i druga firma, "EMS Holding" iz Diseldorfa, iako je Jakovac rekao da je riječ o uglednoj firmi koja ima veliki kapital, a tu informaciju "Nezavisne novine" nisu uspjele da provjere.

Austrijski "Štrabag" ponovo je u igri za izgradnju mreže autoputeva u Republici Srpskoj i, kako saznaju "Nezavisne", prijaviće se na tender za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj.

List navodi da nadležni ministar, niti bilo ko u Ministarstvu saobraćaja i veza nije mogao potvrditi ovu informaciju.

Sandra Kovačević, portparol Ministarstva, potvrdila je da su predstavnici "Štrabaga" juče boravili u Banjaluci, gdje su sa još 14 austrijskih firmi učestvovali na okruglom stolu, ali da nisu podnijeli nikakvu ponudu niti pokazali neku konkretnu namjeru.

Biznis.ba / Srna

Buldozer
February 26th, 2011, 04:10 PM
:lol: Tako nešto ne postoji. Postoje Idejni (ili bazni), Glavni (ili izvedbeni) projekti i Projekti izvedenog stanja (AS BUILD).
Idejni projekat nije obična linija niti se može uraditi za jedan dan. :lol: On mora da sadrži dosta dokumanata koji definiraju zahtjeve za izradu Glavnog projekta (npr. trasa,objekti na trasi, oprema, standardi za projektovanje i izgradnju, ....itd.) kao i dokumente na osnovu kojih se može što detaljnije definirati obim invesaticije, procjene, preliminarni -što detaljniji predmjeri, vrste ugrađene opreme i materijala i dr. Takav projekat nemora da sadrži sve detaljne proračune, konstruktivne detalje (nacrte), detaljne predmjere (do zadnjeg "šarafa") ali mora biti dovoljno detaljno urađen (zna se po Zakonu o investicionoj izgradnji šta mora da sadži). :)
Jesi ti pročitao zbog čega sam ja pisao ovo, jer je gore političar izvalio... ''U Vladi Hercegbosanske županije u Livnu saznajemo kako su već izradili glavno idejno rješenje trase autoceste prema Splitu, kroz tu županiju, te da je u tijeku izrada prostornog plana''....
Zato i rekoh da je ovo o čemu on priča linija na papiru, kojih sam se nagledao bruku dosada, urbanisti povlače trase, naravno samo horizontalno, sve može bez problema....
Nisam spomenuo idejni projekat uopšte, govorim o tome kako ljudi lupaju i crtaju koridore po kartama i to su ti linije od jednog dana posla možda i manje, a do idejnog projekta ako ikad dođe....

mirza-sm
February 26th, 2011, 04:14 PM
Mislis, i sadasnje Direkcije Cesta FBiH? Posto one nisu nestale...

Da.. Mislio sam u domenu nadležnosti. ;)

HDZ
February 26th, 2011, 04:29 PM
Jesi ti pročitao zbog čega sam ja pisao ovo, jer je gore političar izvalio... ''U Vladi Hercegbosanske županije u Livnu saznajemo kako su već izradili glavno idejno rješenje trase autoceste prema Splitu, kroz tu županiju, te da je u tijeku izrada prostornog plana''....
Zato i rekoh da je ovo o čemu on priča linija na papiru, kojih sam se nagledao bruku dosada, urbanisti povlače trase, naravno samo horizontalno, sve može bez problema....
Nisam spomenuo idejni projekat uopšte, govorim o tome kako ljudi lupaju i crtaju koridore po kartama i to su ti linije od jednog dana posla možda i manje, a do idejnog projekta ako ikad dođe....

Naravno da sam pročitao, ali nisam komentarisao to nego ovo što si ti napisao:

To sam i citirao. Ako je to bio tvoj sarkastični komentar onda si ga trebao i napisati tako da se to vidi. :)

leopol
February 26th, 2011, 04:37 PM
Zaboravih reći... Postoji trač da će BP biti pod naplatom i da će naplatne kućice biti kod / poslije Prijedorske petlje.

Ako samo AP bude pod naplatom, ne vidim lokaciju na BP gdje bi mogli staviti naplatne kućice, kako je predviđeno projektom proširivanja.

Uglavnom, vidjećemo.

Pa, po meni to ima smisla, ne vidim niti jednog razloga zasto bi taj preostali komad BC bio bez naplate.

Ovo mi je sasvim logicno rjesenje, da je sjeverno od Prijedorske petlje ulaz Banja Luka Sjever.
Ali bi u tom slucaju trebalo ukinuti izlaz/ulaz ZAluzani, jer ne znam koliko bi se isplatilo imati naplatne kucice tu (mada, mozda se i isplate?)
Ko zeli dzaba u Laktase, eno mu stare ceste, jel tako?

corvus_edin
February 26th, 2011, 06:08 PM
Sad...za mene obicnog smrtnika, koji se ne bavi ni s projektiranjem, niti s izgradnjom:
koje su prednosti i koje su mane koncesioniranja ACa?
(molim bez polemika, ako moguce)

Buldozer
February 26th, 2011, 07:27 PM
Pa dobro HDZ, idejna rješenja postoje i ljudi ih rade, preliminarne varijante trase bez nekog detaljnog razrađivanja prije ulaska u idejni projekat, da se daju neke primjedbe eventualno i želje investitora. Kako nekome dokazati recimo da ne može tu cesta ići a da ne radiš kompletan idejni projekat, eto tu dođe idejno rješenje da pokaže glavne karakteristike trase ali bez detaljisanja.
Situacija osovina, uzdužni i normalni poprečni profil,grube dužine objekata i lokacije, to je ono što ja smatram nekim idejnim rješenjem.

A na drugu stranu što ovi pričaju o autocesti ko da je već napravljena po kantonu, i sam naziv kaže koliko čovjek ima pojma o čemu priča...glavno idejno rješenje :)

HDZ
February 26th, 2011, 09:29 PM
Pa dobro HDZ, idejna rješenja postoje i ljudi ih rade, preliminarne varijante trase bez nekog detaljnog razrađivanja prije ulaska u idejni projekat, da se daju neke primjedbe eventualno i želje investitora. Kako nekome dokazati recimo da ne može tu cesta ići a da ne radiš kompletan idejni projekat, eto tu dođe idejno rješenje da pokaže glavne karakteristike trase ali bez detaljisanja.
Situacija osovina, uzdužni i normalni poprečni profil,grube dužine objekata i lokacije, to je ono što ja smatram nekim idejnim rješenjem.

A na drugu stranu što ovi pričaju o autocesti ko da je već napravljena po kantonu, i sam naziv kaže koliko čovjek ima pojma o čemu priča...glavno idejno rješenje :)

Razumijem šta hoćeš da kažeš, ali moraš biti pažljiv i precizan kada koristiš ove gore termine, pogotovu ako si tehničke struke (zbog onih koji neznaju a ima ih dosta na ovom forumu). Da pojasnim:

Idejni projekat = Idejno rješenje

Preliminarna varijanta = Jedna od više varijanti koja nije usvojena (ili odobrena) i razmatra se uglavnom u toku izrade projekta (nije konačno rješenje). Kada se usvoji više nije varijanta i postaje idejno rješenje (projekat). Ovaj termin se koristi u stručnim krugovima. Tokom izrade projekata uobičajeno je da se (naročito u početku) uradi više varijanti, a zatim se razmatranjem u širem krugu stručnjaka usvaja optimalna. I sam idejni projekat je ustvari preliminarni, dok se ne uradi Glavni (Izvedbeni) projekat. Zato se i zove Idejni. Po njemu se ništa negradi, nego služi kao rješenje koje daje sve potrebne odgovore (dokumenti, nacrti) koje sam naveo u prvom postu, a koji su potrebni kod donošenja odluka (političari, ekonomisti, pravnici,) o izgradnji i kao podloga za izradu Glavnih projekata kada se odluke donesu. Idejni projekat sam po sebi nije detaljni.:) Kad bi bio detaljni onda bi ustvari bio Glavni (Izvedbeni).
Treba jasno razgraničiti Ideje i Idejne projekte (rješenja). To su različiti termini.
Npr. Ideja o trasi nekog puta može biti nacrtana i u nekoj kafani na salveti ili komadu toalet papira (od strane "stručnjaka"), ali to nije nikakvo Idejno rješenje. :nuts:

Napomena: Kod izrade Idejnog projekta (rješenja), a prije njegovog izdavanja (završetka), postoje konsultacije i revizije kada investitor daje eventualne primjedbe i sugestije.

PS: neću više o ovome. I ovo je možda previše. :)

HDZ
February 26th, 2011, 09:42 PM
Sad...za mene obicnog smrtnika, koji se ne bavi ni s projektiranjem, niti s izgradnjom:
koje su prednosti i koje su mane koncesioniranja ACa?
(molim bez polemika, ako moguce)

To je model finansiranja. To će ti najbolje odgovoriti ekonomisti. Po meni (kao laiku za ekonomiju), Koncesionar ulaže vlastita sredstva u izgradnju i koristi objekte na određeni period koncesije, kako bi izvukao dobit.
Prednost je što su pare njegove, a mana što je njegova i dobit (u određenom periodu).:)

leopol
February 26th, 2011, 10:41 PM
I koncensionar odredjuje cijenu naplate.
Uz to, cesto se stiti dodatnim uslovima u ugovoru, pa npr trazi garanciju drzave na kredite koje podize kod banaka za izgradnju. Ili ako lose ide naplata onda trazi produzenje koncesionog ugovora. Ili trazi da mu se redovno isplacuje subvencija pride, itd, itd..

Realno, losa opcija za sve osim najbogatijih tipa UK, CH, D, USA, itd... Kada su autoceste u pitanju.

HDZ
February 26th, 2011, 11:02 PM
:okay: Kad smo već kod toga, znam da je davno prije rata bila navodno ponuda SHELL-a za koncesiju autoputa (na sadašnjem koridoru), stim da oni izgrade svoje pumpne stanice na autoputu i prodaju svoje gorivo. Mada nije aktuelno, možda znaš nešto više o tome?

leopol
February 26th, 2011, 11:12 PM
Ne znam nista o tome.
Koliko ja znam, zbog jada i cemera u ekonomiji BiH, u 80-im uopste nije bilo price o izgradnji tog AP. Cijelu deceniju je padao BDP.
Osim 1991., kao da je Kuwait zainteresiran. Sto je opet mogla biti neka ubleha dolaskom SDA na vlast. Mozda je taj Shell zapravo bio Q8 Oil?

HDZ
February 26th, 2011, 11:21 PM
^^ Ne nije to, ali nema veze. Znam sigurno da je bio SHELL, a to je bilo baš davno prije rata (možda i 70-tih). Tada se pričalo da postoji takva ponuda, ali da nije prihvaćena, navodno zbog domaće (YU) naftne industrije.

corvus_edin
February 27th, 2011, 12:14 AM
I koncensionar odredjuje cijenu naplate.
Uz to, cesto se stiti dodatnim uslovima u ugovoru, pa npr trazi garanciju drzave na kredite koje podize kod banaka za izgradnju. Ili ako lose ide naplata onda trazi produzenje koncesionog ugovora. Ili trazi da mu se redovno isplacuje subvencija pride, itd, itd..

Realno, losa opcija za sve osim najbogatijih tipa UK, CH, D, USA, itd... Kada su autoceste u pitanju.

Hvala za sve odgovore - dosta toga mi je bilo vec poznato - moze se u kratkim crtama zakjuciti da bi sa koncesionarom brze dosli do sistema ACa ... ali da nebi bili "nasi" nego njegovi - i u dobrom i u zlu .. a i da je sve pitanje ugovora ... znaci ko koga mazne.

atlantis.
February 27th, 2011, 01:18 AM
U principu, onaj ko gradi preuzima i rizik i profit, ali u dosta slucajeva drzava preuzme i dio rizika, tako da onda nema velikog razloga da drzava prepusti koncesionarima, osim ako nije u stanju da gradi, iz bilo kojeg razloga (npr. finansijskog ili organizacionog).

U slucaju FBiH, sa ovom novom i efikasnom direkcijom autocesta, nema razloga da se prepusta u koncesiju. Kamo srece da je ova direkcija uspostavljena na nivou BiH, tako da se i u RS izgradnja ubrza, te da se pravci koordiniraju i uvezu.

Za RS je sad vjerovatno bolje da potrazi koncesionara, jer nije dovoljno organizovana da bi mogla pokrenuti velike radove u dogledno vrijeme.

byM4k5
February 27th, 2011, 01:53 AM
Pa, po meni to ima smisla, ne vidim niti jednog razloga zasto bi taj preostali komad BC bio bez naplate.

Ovo mi je sasvim logicno rjesenje, da je sjeverno od Prijedorske petlje ulaz Banja Luka Sjever.
Ali bi u tom slucaju trebalo ukinuti izlaz/ulaz ZAluzani, jer ne znam koliko bi se isplatilo imati naplatne kucice tu (mada, mozda se i isplate?)
Ko zeli dzaba u Laktase, eno mu stare ceste, jel tako?

Već zamišljam svakodnevnu gužvu na staroj cesti. :) Nešto nalik ovome:

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=73004125&postcount=48

Bilo bi dobro, da, ako već uvode naplatu, uvedu vinjete i to što prije.

BTW, izlaz je u Trnu.

SokoX
February 27th, 2011, 02:47 AM
Ovdje bi stvarno dobro dosla ona "Svijet je lijep kada sanjamo, kada sanjamo..."

Alien x
February 27th, 2011, 09:06 AM
:okay: Kad smo već kod toga, znam da je davno prije rata bila navodno ponuda SHELL-a za koncesiju autoputa (na sadašnjem koridoru), stim da oni izgrade svoje pumpne stanice na autoputu i prodaju svoje gorivo. Mada nije aktuelno, možda znaš nešto više o tome?

Shell-ova ponuda je bila za 6 autocesti u bivsoj drzavi (i jedna je prolazila kroz Bih) sa mogucnost dodatnih dionica. Trazili su kontrolu koridora kao pumpne stanice, hotelske smjestajeve povezane sa stajalistima i izlazima, itd.
Tadasnja vlada (yu) je odbila ne zbog toga sto im je smetala ideja nego sto su htijeli veci zalogaj od shell.
Bilo bi interesantno vidjeti sta bi se desilo kod raspada drzave.

Ponuda, nemoze se reci bas tako jer je bila samo ideja, za koridor u Bih je razmatrala kuvajska petrol kompanija Q8 koja je htjela viditi interesovanje gradnje autoputa u Bih 1990 (tada dio yu) ali nije se dalje raspravljalo jer je yu odbila ideju a istovremeno iraq okupirao kuvajt. "Neko" je izbacivao ovu ideju i poslje rata ali je to vise bilo za politicke bodove nego stvarnog interesa kuvajta.

Alien x
February 27th, 2011, 09:52 AM
U principu, onaj ko gradi preuzima i rizik i profit, ali u dosta slucajeva drzava preuzme i dio rizika, tako da onda nema velikog razloga da drzava prepusti koncesionarima, osim ako nije u stanju da gradi, iz bilo kojeg razloga (npr. finansijskog ili organizacionog).

U slucaju FBiH, sa ovom novom i efikasnom direkcijom autocesta, nema razloga da se prepusta u koncesiju. Kamo srece da je ova direkcija uspostavljena na nivou BiH, tako da se i u RS izgradnja ubrza, te da se pravci koordiniraju i uvezu.

Za RS je sad vjerovatno bolje da potrazi koncesionara, jer nije dovoljno organizovana da bi mogla pokrenuti velike radove u dogledno vrijeme.

Na nasem podruciju (ex-yu) imamo nekoliko primjera neuspjesnih koncesija. I one autoceste koje se grade na principu koncesije, drzave su se morale zaduziti ili osposobiti finaciska sredstva za dalju gradnju i pomoc koncesijama. Jedini tako zvani uspjeh je u albaniji sa behtel-om koji je dobio finaciranje iz politickih razloga.
Koncesije imaju vise logike u razvijenim zemljama gdje drzave se nemogu vise zaduzivati a koncesionari mogu obezbjediti pare preko prodaje akcija i bond-va zato sto postoji razvijeno trziste privatnih investicija. Na nasim prostorima se dokazalo da je tesko obezbjediti finacije i za zemlje kao Hr a kamoli Bih.
Jedinu gresku sto je rs napravio sa koncesijama dosada je da nisu obavili medunarodni (otvoreni) tender za nalazak koncesionara nego odabrali individualni dogovor. To je u mnogome smanjilo mogucnosti kocesionara da obezbjedi pare jer neke finaciske istitucije izbjegavaju ucesce u takim projektima. Ali opet ni to ne garantuje uspjeh jer Cg je isla tenderom pa se vidi rezultat.

HDZ
February 27th, 2011, 02:29 PM
^^ Hvala za odgovar Alien x. :okay:
Da. Koliko se i ja sjećam bila je baš takva priča.

rofan
February 27th, 2011, 07:50 PM
Na nasem podruciju (ex-yu) imamo nekoliko primjera neuspjesnih koncesija. I one autoceste koje se grade na principu koncesije, drzave su se morale zaduziti ili osposobiti finaciska sredstva za dalju gradnju i pomoc koncesijama. Jedini tako zvani uspjeh je u albaniji sa behtel-om koji je dobio finaciranje iz politickih razloga.
Koncesije imaju vise logike u razvijenim zemljama gdje drzave se nemogu vise zaduzivati a koncesionari mogu obezbjediti pare preko prodaje akcija i bond-va zato sto postoji razvijeno trziste privatnih investicija. Na nasim prostorima se dokazalo da je tesko obezbjediti finacije i za zemlje kao Hr a kamoli Bih.
Jedinu gresku sto je rs napravio sa koncesijama dosada je da nisu obavili medunarodni (otvoreni) tender za nalazak koncesionara nego odabrali individualni dogovor. To je u mnogome smanjilo mogucnosti kocesionara da obezbjedi pare jer neke finaciske istitucije izbjegavaju ucesce u takim projektima. Ali opet ni to ne garantuje uspjeh jer Cg je isla tenderom pa se vidi rezultat.

Ne bih bas rekao da su koncesije ispravne za drzave koje su prezaduzene i koje su ekonomski dobro razvijene. Koncesionar procjenjuje rizik uzimanja nekog dobra na koncesiono razdoblje. Siguran sam da je Vijece ministara koridor Vc dalo na konceiju (sjecam se da je 2002 godine u opciji bila neka malezijska kompanija), danas bi vrlo vjerovatno imali izgradjen koridor Vc, a svi znamo da je on kicma svih buducih autoputeva u drzavi BiH. Tada bi drzava se mogla zaduzivati preko EBRD-a, MMF-a, WB za izgradnju drugih dionica. A sto se tice prihoda od naplate autocesta, oni su u odnosu na potroseni novac mizerni. Hrvatska iako ima 1400 km autocesta, ima veci tranzitni znacaj nego BiH, i ogroman broj turista, godisnje preko cestarine naplati toliko novca, da ce se gradnja AC isplatiti tek za 60-70 godina.

Zato veliki broj AC u Hr je pod koncesijom (Bina Istra, Istarski ipsilon, ARZ , Rijeka - Zagreb , AC Varazdin - Zagreb).

Konkretno, Ceska eksportna Banka, za AC Tuzla-Orasje, davala je svoj kredit od 700 mil KM, pod uvjetom da Ceske firme rade 55% posla. Koncesije nije bila uvjet, ali Federalna Vlada na to nije pristala, zbog navodnog nepostojanja zakonskog mehanizma u nasoj legislativi.

TourBosnia
February 27th, 2011, 10:17 PM
Edit

atlantis.
February 27th, 2011, 10:54 PM
Ja mislim bas obrnuto, da drzava treba graditi Vc, a koncesionarima dati koju god jos AC hoce graditi. Vc je previse bitan da bi se cekao koncesionar.

FBiH je izgubila mnogo godina cekajuci malezijce i ine da pocnu graditi koncesijom. Da smo odmah poceli raditi ovako kao sto danas radimo, sad bismo imali bar 50% koridora zavrseno.

RS je drugi primjer kako razni koncesionari otezu s vremenom i zavlace nas, da na kraju opet nista nece biti dok se ne zasucu rukavi i sve ne odradi kako treba.

byM4k5
February 27th, 2011, 10:54 PM
Ovo već nije za ovu temu...

Edit: Ovo o longitudinalama i transverzalama...

byM4k5
February 27th, 2011, 10:56 PM
Dobar intervju sa Topićem. ;)

Koncesije trasiraju budućnost (http://www.fokus.ba/nov/index.php?option=com_content&view=article&id=14955:koncesije-trasiraju-budunost&catid=22:ekonomija&Itemid=159)

Alien x
February 28th, 2011, 12:43 PM
Ne bih bas rekao da su koncesije ispravne za drzave koje su prezaduzene i koje su ekonomski dobro razvijene. Koncesionar procjenjuje rizik uzimanja nekog dobra na koncesiono razdoblje. Siguran sam da je Vijece ministara koridor Vc dalo na konceiju (sjecam se da je 2002 godine u opciji bila neka malezijska kompanija), danas bi vrlo vjerovatno imali izgradjen koridor Vc, a svi znamo da je on kicma svih buducih autoputeva u drzavi BiH. Tada bi drzava se mogla zaduzivati preko EBRD-a, MMF-a, WB za izgradnju drugih dionica. A sto se tice prihoda od naplate autocesta, oni su u odnosu na potroseni novac mizerni. Hrvatska iako ima 1400 km autocesta, ima veci tranzitni znacaj nego BiH, i ogroman broj turista, godisnje preko cestarine naplati toliko novca, da ce se gradnja AC isplatiti tek za 60-70 godina.Pod jedan 2000 je Fbih i bicakcic poslje tendera dali Sarajevo-Zenica u koncesiju francuskoj firmi “Bouygues Traveaux Publics” koja nije uspjela da obezbjedi financiranje. To je ista firma koja je probala naplacivati istarski ipsilon kada je bila samo jedna traka, i napokon poslje deset godina u jednoj od Hrvaskih naj bogatijih zupanija uspjeli da pocnu siriti ipsilon na puni profil autoputa. Naravno jer je Hrvaska morala pomoci pri garancijama za kredit.
2002 je samo voljno Bosmal punudio da bude koncesionar za Vc koridor, Da isti Bosmal koj nije imao para da zavrsi svoje zgrade u Sarajevo, Morali su traziti kredit od razvojne banke fed. A njihova garancija koju su probali dati tadasnjoj vladi je bilo pismo pod. presjednika jedne maleziske banke gdje on navodi da je cuo za taj koridor. Da je bosmal dobio koncesiju jos bi bili na Bicakcicevom kamen temelcu iz 2000.

Zato veliki broj AC u Hr je pod koncesijom (Bina Istra, Istarski ipsilon, ARZ , Rijeka - Zagreb , AC Varazdin - Zagreb).

Konkretno, Ceska eksportna Banka, za AC Tuzla-Orasje, davala je svoj kredit od 700 mil KM, pod uvjetom da Ceske firme rade 55% posla. Koncesije nije bila uvjet, ali Federalna Vlada na to nije pristala, zbog navodnog nepostojanja zakonskog mehanizma u nasoj legislativi.
Za binu i istarski ipsilon sam ti rekao za ostale svi redom su trazili pomoc od vlade.
Konkretno Ceska eksport banka nije htjela dati nikakve garancije dok fed vlada nije pristala na njihove uslove, a fed vlada nije pristala jer su ono sto jesu nesposobni ustanoviti zakon za koncesije koje se dosada primjenivao i izmisljao kako kome treba. Dan danas ne postoji specificna regulativa koja se odnosi na koncesije da se izdaju kako moze. Sa jako malo uspjeha.

Niti u razvijenim zemljama nisu bas svi uspjesi kada se grade autoputevi preko koncesije ima mnogo slucajeva gdje se autoputevi grade vec 10-15 i vise godina ili skroz obustavljeno. Svaka sitvacija je posebna.
Stim moram dodati da je bio veliki promasaj federacije da nisu nastavili pregovore za orasije-tuzla.

mirza-sm
February 28th, 2011, 01:33 PM
Kovačević: Samo od posebne putarine za izgradnju autoputeva prikupljeno 203 miliona KM

Uprava za indirektno oporezivanje je premašila plan u prikupljanju sredstava od posebne putarine za izgradnju autoputeva, potvrdio je za ekapija.ba Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

http://www.ekapija.ba/dokumenti/cestarina_autoput.jpg

Kovačević kaže, kako je Zakonom o akcizama predviđeno uvođenje dodatne putarine u iznosu od 0,10 KM po litri derivata za izgradnju savremenih saobraćajnica u BiH.

"Prilikom izrade pomenutog Zakona bilo je predviđeno da će se na godišnjem nivou prikupiti 120 miliona KM posebne putarine za izgradnju autoputeva. Taj plan je premašen. Od početka primjene Zakona o akcizama, tačnije od 1. jula 2009. godine pa do danas, ukupno je prikupljeno 203 miliona KM posebne putarine u iznosu od 0.10 KM po litri derivata za izgradnju autoputeva", ističe Kovačević.

Upravni odbor UIO je donio Odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za autoputeve. Tom Odlukom je kako kaže Kovačević za ekapija.ba utvrđeno da će se 10 posto prikupljenih sredstava odvaja na račun rezervi i služit će za poravnanje kad se usvoji konačan akt za raspodjelu sredstva od putarine. Ostatak sredstava se dijeli: Federaciji BiH 59 posto, Republici Srpskoj 39 posto i Distriktu Brčko dva posto.

"Kako je od početka primjene Zakona o akcizama u BiH pa do danas ukupno prikupljeno posebne putarine u iznosu od 203 miliona KM, odvojena je rezerva u iznosu od 10 posto ( 20,3 miliona KM) – iz ove rezerve će se vršiti poravnanje kad Upravni odbor usvoji konačni akt za raspodjelu prihoda od putarine", kaže Kovačević, naglašavajući kako je po osnovu putarine do danas ukupno raspoređeno 182,7 milion KM. Od čega je Federaciji BiH 107,7 miliona KM, Republici Srpskoj 71,3 miliona KM i Distriktu Brčko 3,7 miliona KM.

corvus_edin
February 28th, 2011, 07:27 PM
Fina sumica (ako je ne potrose u neko krpljenje budzeskih rupa)

maliciko
March 2nd, 2011, 11:17 AM
Taj novac samo treba ulagati u autoceste. Pa zamislite koliko bi mogli novca ustedjeti kroz 10 godina, oko 1 200 000,00KM. To je velik novac, još kad uzmete u obzir da bi se pocele naplacivati i cestarine ondam ozete zakljuciti da bi taj iznos bio i veci. Znam da taj novac kod nas nece nikad biti skupljen, jer ce politicari to sve posrkati :D

leopol
March 2nd, 2011, 07:23 PM
To je akciza, ona se ne moze koristiti niti za bilo sta drugo.

LordMarshall
March 3rd, 2011, 11:58 AM
KUVAJT NASTAVLJA FINANSIRANJE AUTOPUTA 5C

Naš ambasador u Kuvajtu, Jasin Ravašde veoma je zadovoljan saradnjom između Kuvajta i BiH. On je naglasio da je Kuvajtski fond za arapski ekonomski razvoj odobrio skoro beskamatni kredit od 60 miliona maraka za finansiranje dionice autoputa 5C. Nakon zastoja od nekoliko godina, Kuvajtska vlada donijela je odluku da se nastavi s finansiranjem gradnje autoputa. To je samo pitanje procedure i naše spremnosti da taj fond iskoristimo, izjavio je Ravašde.

Biznis (http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=135249&Itemid=59)

mirza-sm
March 3rd, 2011, 08:30 PM
Malo starija vijest

Srijeda, 12 Januar 2011 00:00

1000 dana naplate cestarine na otvorenom sistemu naplate

JP Autoceste danas 25.02.2011. godine obilježavaju jubilej. Naime, 01.06.2008. godine počeo je sa radom otvoreni sistem naplate cestarine i danas se navršava 1000 dana rada sistema. Bio je to odvažan projekat tadašnje Direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta da sa samo nekoliko zaposlenih krenu u posao kakav se do tada nije nikad radio u našoj državi.

http://www.ekapija.ba/dokumenti/logo_jp_autoceste_fbih.jpg

U proteklih 1000 dana naplate kroz Čeono naplatno mjesto Jošanica prošlo je 12.466.306 vozila i ukupno je naplaćeno 26.441.538,88 KM.
Naplata cestarine predstavlja projekat koji zapošljava veliki broj radnika. Trenutno ih radi 26, a u ovoj godini planira se upošljavanje još oko 46 novih blagajnika i vođa smjene koji će raditi na zatvorenom sistemu naplate koji obuhvata Čeona naplatna mjesta Jošanica i Kakanj te Bočna naplatna mjesta Podlugovi, Visoko i Papratnica. Kako se bude povećavao broj izgrađenih kilometara autocesta i brzih cesta i broj zaposlenih na naplati cestarine će se povećavati.

jpautoceste.ba

:cheers:

mirza-sm
March 3rd, 2011, 08:32 PM
Srijeda, 02 Mart 2011 13:15

JP Autoceste FBIH naplatile bankovnu garanciju za avans za tunel Vijenac

Dana 28.02.2011. godine Nova Ljubljanska banka (NLB banka) je na račun JP Autoceste FBIH uplatila iznos od 4.666.910,20 Eura. Uplaćeni iznos predstavlja povrat punog iznosa avansa kojeg su JP Autoceste uplatili izvođaču radova SCT d.d. Ljubljana po potpisu ugovora za izgradnju tunela Vijenac.

http://www.ekapija.ba/dokumenti/logo_jp_autoceste_fbih.jpg

Nakon raskida ugovora za tunel Vijenac, JP Autoceste su pismenim putem zatražile od izvođača radova,SCT d.d. Ljubljana, da u skladu sa ugovorom izvrše povrat neotplaćenog dijela avansa. Kako izvođač radova nije izvršio povrat avansa JP Autoceste FBIH su protestvovale bankovnu garanciju za avans kod Nove Ljubljanske banke d.d. Ljubljana (NLB banka). Zahtjev za plaćanje avansa po bankovnoj garanciji uz svu potrebnu prateću dokumentaciju je poslat NLB banci dana 16.02.2011. godine.
U roku od svega 12 dana, NLB banka je izvršila uplatu cjelokupnog avansa (iznos od 4.666.910,20 Eura) čime je potvrđen profesionalni odnos JP Autocesta FBIH u postupku vođenja ugovora za tunel Vijenac ali i Nove Ljubljanske banke d.d. Ljubljana u ispunjavanju preuzetih obaveza po garancijama.

jpautoceste.ba

mirza-sm
March 3rd, 2011, 08:35 PM
I evo slika zaštite od zasljepljivanja s istog web-sitea:

http://www.jpautoceste.ba/images/atomicongallery/Za%C5%A1titna%20mre%C5%BEa/zastita-od-zasljepljivanja_04AC.jpg

http://www.jpautoceste.ba/images/atomicongallery/Za%C5%A1titna%20mre%C5%BEa/zastita-od-zasljepljivanja_10AC.jpg

http://www.jpautoceste.ba/images/atomicongallery/Za%C5%A1titna%20mre%C5%BEa/zastita-od-zasljepljivanja_09AC.jpg

atlantis.
March 3rd, 2011, 10:19 PM
Ova zastita od zasljepljivanja je takodje efikasna u sprjecavanju pjesackih prelazaka preko autoputa. Nama je najbolje podici prepreku, jer lijepe rijeci nemaju isto dejstvo.

rofan
March 4th, 2011, 09:33 PM
Najbolje je ovako i zbog prometa po danu. Nista iz suprotnog smijera ti ne odvlaci paznju.

GoldenTree
March 5th, 2011, 02:45 AM
Malo starija vijest

Srijeda, 12 Januar 2011 00:00

1000 dana naplate cestarine na otvorenom sistemu naplate

JP Autoceste danas 25.02.2011. godine obilježavaju jubilej. Naime, 01.06.2008. godine počeo je sa radom otvoreni sistem naplate cestarine i danas se navršava 1000 dana rada sistema. Bio je to odvažan projekat tadašnje Direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta da sa samo nekoliko zaposlenih krenu u posao kakav se do tada nije nikad radio u našoj državi.

U proteklih 1000 dana naplate kroz Čeono naplatno mjesto Jošanica prošlo je 12.466.306 vozila i ukupno je naplaćeno 26.441.538,88 KM.
Naplata cestarine predstavlja projekat koji zapošljava veliki broj radnika. Trenutno ih radi 26, a u ovoj godini planira se upošljavanje još oko 46 novih blagajnika i vođa smjene koji će raditi na zatvorenom sistemu naplate koji obuhvata Čeona naplatna mjesta Jošanica i Kakanj te Bočna naplatna mjesta Podlugovi, Visoko i Papratnica. Kako se bude povećavao broj izgrađenih kilometara autocesta i brzih cesta i broj zaposlenih na naplati cestarine će se povećavati.

jpautoceste.ba

:cheers:Jesu nesposobno-korumpirani halfovi iz JP autoceste culi za automate za naplatu za koje ne treba zaposljavati ljude u naplati koji ce krasti i onako i koji ne primaju platu za naplatu? Ako nisu, neka citaju.

Uzme se kartica na ulazu za kategoriju vozila, na izlazu se ubaci kartica i ubace novci ili plati bankovnom karticom, automat izbaci racun i digne rampu. Voila, naplaceno bez blagajnika, njegove plate, osiguranja, sindikata, "Trhuljevog" rodjaka itd itd.

hatunash
March 5th, 2011, 03:27 AM
...kladim se da ce se opet nac neko da mu objasnjava ono za zalbu oko tendera.

Mirza08
March 5th, 2011, 01:50 PM
Jesu nesposobno-korumpirani halfovi iz JP autoceste culi za automate za naplatu za koje ne treba zaposljavati ljude u naplati koji ce krasti i onako i koji ne primaju platu za naplatu? Ako nisu, neka citaju.

Uzme se kartica na ulazu za kategoriju vozila, na izlazu se ubaci kartica i ubace novci ili plati bankovnom karticom, automat izbaci racun i digne rampu. Voila, naplaceno bez blagajnika, njegove plate, osiguranja, sindikata, "Trhuljevog" rodjaka itd itd.

Pa zar nije bolje da ljudi imaju platu i od toga prehranjuju svoje familije i mogu sebi nesto priustiti nego ovo sto ti predlazes. Kako ce neko ubaciti lovu u taj tvoj automat kad je nema gdje zaraditi. Za pocetak je bolje ovako dok je radna snaga jeftina jos, kad se nebude vise moglo promjenice oni to budi siguran.

byM4k5
March 5th, 2011, 03:54 PM
Brzi put Banjaluka - Klašnice, dionica Zalužani - Derviši

Datum: 26.02.2011.

Nalazimo se u Zalužanima. U kadru je potporni zid između vijadukta i podvožnjaka. Ovdje nema nikakvih promjena, izuzev snijega.

http://img856.imageshack.us/img856/5658/dscn015577.jpg (http://img856.imageshack.us/i/dscn015577.jpg/)

Sada smo malo sjevernije. Potporni zid južno od podvožnjaka.

http://img827.imageshack.us/img827/4715/dscn015578.jpg (http://img827.imageshack.us/i/dscn015578.jpg/)

Drugi ugao.

http://img696.imageshack.us/img696/8760/dscn015579.jpg (http://img696.imageshack.us/i/dscn015579.jpg/)

Sam zid u fokusu.

http://img821.imageshack.us/img821/1389/dscn015581.jpg (http://img821.imageshack.us/i/dscn015581.jpg/)

Sada smo na zalužanskom nadvožnjaku i gledamo ka sjeveru.

http://img710.imageshack.us/img710/866/dscn015582.jpg (http://img710.imageshack.us/i/dscn015582.jpg/)

byM4k5
March 5th, 2011, 04:05 PM
Zum. Više je "apdejta" na putu no na bilbordima pored. :)

http://img684.imageshack.us/img684/162/dscn015584.jpg (http://img684.imageshack.us/i/dscn015584.jpg/)

Okrećemo se prema Banjaluci. Kao što se vidi, i ovdje se gradi potporni zid.

http://img826.imageshack.us/img826/9541/dscn015586.jpg (http://img826.imageshack.us/i/dscn015586.jpg/)

Drugi ugao i lokacija skorašnje nesreće.

http://img838.imageshack.us/img838/4923/dscn015588.jpg (http://img838.imageshack.us/i/dscn015588.jpg/)

Sada smo još malo južnije. Dvije slike iz dva različita ugla, gdje se vidi zid oko lokacije za benzinsku pumpu.

http://img600.imageshack.us/img600/2463/dscn015589.jpg (http://img600.imageshack.us/i/dscn015589.jpg/)

http://img156.imageshack.us/img156/3492/dscn015591.jpg (http://img156.imageshack.us/i/dscn015591.jpg/)

byM4k5
March 5th, 2011, 04:11 PM
Sada smo na sjeverozapadnom rubu Derviša. Skoro sam imao pitanje na PM, gdje završava BP, te sada predočavam ovu sliku kako vizelnu dopunu odgovora.

http://img508.imageshack.us/img508/9382/dscn015592.jpg (http://img508.imageshack.us/i/dscn015592.jpg/)

Niskogradnjin kontejner.

http://img839.imageshack.us/img839/781/dscn015593.jpg (http://img839.imageshack.us/i/dscn015593.jpg/)

Ograničenje brzine po završetku BP-a.

http://img607.imageshack.us/img607/4772/dscn015594.jpg (http://img607.imageshack.us/i/dscn015594.jpg/)

Kratki pogled ka Klašnicama i...

http://img339.imageshack.us/img339/7364/dscn015595.jpg (http://img339.imageshack.us/i/dscn015595.jpg/)

... ka Banjaluci.

http://img233.imageshack.us/img233/5020/dscn015596.jpg (http://img233.imageshack.us/i/dscn015596.jpg/)

byM4k5
March 5th, 2011, 04:21 PM
Sada smo na još jednoj tački južnije. Pogled prema Klašnicama...

http://img684.imageshack.us/img684/165/dscn015599.jpg (http://img684.imageshack.us/i/dscn015599.jpg/)

... i prema Banjaluci. Ovdje će sigurno biti zanimljivih slika, čim se snijeg otopi.

http://img855.imageshack.us/img855/4320/dscn015600.jpg (http://img855.imageshack.us/i/dscn015600.jpg/)

Sada smo kraj podvožnjaka između Derviša i Novakovića. Ovo je prvi objekat koji se proširuje.

http://img215.imageshack.us/img215/944/dscn015601.jpg (http://img215.imageshack.us/i/dscn015601.jpg/)

Dvije slike radova na južnom zidu.

http://img215.imageshack.us/img215/3673/dscn015602.jpg (http://img215.imageshack.us/i/dscn015602.jpg/)

http://img7.imageshack.us/img7/9129/dscn015603.jpg (http://img7.imageshack.us/i/dscn015603.jpg/)

byM4k5
March 5th, 2011, 04:27 PM
Potporni zid sjeverno od podvožnjaka. Čini se da će poprilično velikom dužinom proširenje BP-a imati potporne zidove.

http://img651.imageshack.us/img651/5958/dscn015604.jpg (http://img651.imageshack.us/i/dscn015604.jpg/)

Sjeverni zid podvožnjaka u trenucima prije radova.

http://img197.imageshack.us/img197/5870/dscn015605.jpg (http://img197.imageshack.us/i/dscn015605.jpg/)

Južni zid iz drugog ugla.

http://img268.imageshack.us/img268/2305/dscn015606.jpg (http://img268.imageshack.us/i/dscn015606.jpg/)

Klupe za radnike ispod podvožnjaka.

http://img696.imageshack.us/img696/1847/dscn015607.jpg (http://img696.imageshack.us/i/dscn015607.jpg/)

Opet južni zid.

http://img193.imageshack.us/img193/2763/dscn015608.jpg (http://img193.imageshack.us/i/dscn015608.jpg/)

byM4k5
March 5th, 2011, 04:30 PM
Dvije slike trenutnog stanja podvožnjaka.

http://img821.imageshack.us/img821/8305/dscn015609.jpg (http://img821.imageshack.us/i/dscn015609.jpg/)

http://img222.imageshack.us/img222/9861/dscn015610.jpg (http://img222.imageshack.us/i/dscn015610.jpg/)

Grafit na južnom zidu.

http://img19.imageshack.us/img19/6671/dscn015611.jpg (http://img19.imageshack.us/i/dscn015611.jpg/)

Pogled na podvožnjak sa zapadne strane.

http://img848.imageshack.us/img848/6620/dscn015612.jpg (http://img848.imageshack.us/i/dscn015612.jpg/)

BosniaHerzegovina
March 5th, 2011, 10:13 PM
Više od pola godine kasni druga dionica!

Krajem ljeta prošle godine obećano da će Hidrogradnja "za nekoliko dana" započeti izgradnju autoputa

Krajem prošlog ljeta, otprilike pred opće izbore, iz "Hidrogradnje" je najavljeno da će najveća domaća građevinska kompanija "za nekoliko dana" krenuti u realizaciju projekta izgradnje druge dionice sarajevske zaobilaznice od Stupa do Butila. Rečeno je da je rok za završetak radova 12 mjeseci.

Od tada je prošlo već više od pola godine, a od radova ni traga. Nema ni naznaka da će uskoro mašine stići na gradilište, jer još nije završena eksproprijacija zemljišta niti su dobivene sve potrebne dozvole.

Predstavnici Federalnog ministarstava komunikacija i prometa i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH su i tada znali da nema uvjeta za otpočinjanje posla, ali to im nije smetalo da pred izbore pokušaju obmanuti javnost i radnike ove kompanije koju su godinama sistemski uništavali.

Inače, ugovor o izgradnji ove dionice potpisan je još 2008. s konzorcijem koji čine tri hrvatske kompanije, od kojih je jedna, GP "Dubrovnik", čekajući da naše vlasti omoguće početak posla, otišla u stečaj. Ako realizacija ovog projekta nekad i počne, bh. firme, kao podizvođači, kupit će mrvice ispod stola.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/29707-Vie-pola-godine-kasni-druga-dionica.html

LordMarshall
March 8th, 2011, 10:04 AM
Federalna vlada: Suglasnost na plan poslovanja JP "Autoceste" FBiH

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici u Mostaru razmatrala i dala suglasnost na Plan poslovanja JP Autoceste FBiH za ovu godinu koje je, u skladu s odredbama Zakona o cestama Federacije FBiH, pravni sljednik Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta i u toj funkciji preuzimaju svu opremu, uposlene i dokumentaciju Federalne direkcije.

Planom poslovanja JP Autoceste FBiH za 2011. godinu, prvenstveno je obuhvaćen nastavak realiziranja projekata koje je Federalna direkcija za autoceste ugovorila prije 31. prosinca 2010. godine, ali i projekata čija je tenderska procedura pokrenuta prije navedenog datuma.

Nastavit će se i započete aktivnosti oko pripreme za gradnju mreže autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH, kao i aktivnosti po osnovu implementiranja uzetih kredita međunarodnih financijskih institucija (EIB, EBRD i KIF) kako za projekte koji su u fazi realiziranja tako i za projekte koji su u fazi tenderske procedure ili prireme za tenderske procedure.

Predstoji, također, okončanje financijskih pregovora za kreditno zaduženje za izgradnju dionica Vlakovo-Tarčin i Svilaj - Odžak (banka EIB, kredit 166 milijun eura), kao i završetak tehničkih i finansijskih pregovora za poddionicu Počitelj-Zvirovići (banka EIB, kredit 60 milijuna eura).

Kad je u pitanju finansijski dio Plana poslovanja, računa se da će raspoloživa ukupna sredstva za investiranje iznositi 142.579.310,35 konvertibilnih maraka, a kako obveze po međunarodnim financijskim kreditima iznose 2,5 milijuna maraka, za investiranje bi ostalo 140.079.310,35 maraka.

E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/406819)

amko
March 8th, 2011, 12:36 PM
Nakon što je nedavno održan sastanak mješovitog operativnog tijela Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Svilaja i graničnih dionica autoceste na koridoru Vc pokrenute su i daljne aktivnosti na realizaciji ovog važnog projekta.

Naime, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH raspisalo je jučer tender za nabavku usluga revizije glavnog projekta međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja.

Što se tiče ostalih aktivnosti do sada su završeni glavni projekti mosta i graničnih dionica autoceste, a priprema se izuzimanje zemljišta i izdavanje potrebnih suglasnosti i dozvola. Prema nekim procjenama iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, izgradnja mosta bi mogla početi prije kraja ove godine ukoliko sve bude teklo zacrtanim redosljedom.

Inače, međudržavni most Svilaj, ukupne duljine od 660 metara, trebao bi imati šest prometnih traka. Izgradnju mosta financirat će BiH i Hrvatska sa učešćem svaka od 50 posto.

ekapija.ba (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/407063)

Nista od ovog mosta ni ove godine. :ohno:

amko
March 10th, 2011, 02:24 PM
Osam kompanija/konzorcija u utrci za izgradnju dionice Bijača –Počitelj, poddionica Bijača-Kravice

U skladu sa konačnim evaluacionim izvještajem pretkvalifikacione uvjete su u potpunosti zadovoljile sljedeće kompanije/konzorciji:

1. Swietelsky, Austrija
2. J&P – Avax s.a. ,Grčka
3. Konzorcij GP Put Sarajevo BiH i Vijadukt Hrvatska
4. BH Konzorcij: Euroasfalt Sarajevo, ŽGP Sarajevo i Hidrogradnja Sarajevo
5. Hidroelektra Niskogradnja Hrvatska
6. Konzorcij CEA Italija, Grazzini Italija i Zagorje Tehnobeton Hrvatska
7. Strabag Austrija
8. Osijek-Koteks Hrvatska

Pretkvalifikovane kompanije/konzorciji su zvanično pozvane da počev od 10.03.2011. godine mogu preuzeti tendersku dokumentaciju za izradu finansijske ponude.
Konačan rok za izradu i dostavu finansijskih ponuda je 10.05.2011. godine do 14:00 kada će se u prostorijama JP Autocesta FBIH u Mostaru (Braće Fejića bb) izvršiti javno otvaranje pristiglih ponuda.

(jpautoceste.ba)

amko
March 10th, 2011, 02:30 PM
Osam kompanija/konzorcija u utrci za izgradnju dionice Bijača –Počitelj, poddionica Bijača-Kravice

Pretkvalifikovane kompanije/konzorciji su zvanično pozvane da počev od 10.03.2011. godine mogu preuzeti tendersku dokumentaciju za izradu finansijske ponude.
Konačan rok za izradu i dostavu finansijskih ponuda je 10.05.2011. godine do 14:00 kada će se u prostorijama JP Autocesta FBIH u Mostaru (Braće Fejića bb) izvršiti javno otvaranje pristiglih ponuda.

(jpautoceste.ba)

Konzorcij 'Konstruktor Hrvatska, Putovi Grude BiH i HP Investing Mostar BiH' je na kraju otpao.

Cijela procedura evaluacije firmi za predkvalifikaciju je trajala od 7.9.2010. godine ili ogromnih 6 mjeseci.

Valjda ce u buducnosti ovaj proces krace da traje tj. efikasnije da se obavi.

leopol
March 10th, 2011, 03:21 PM
Kao i Integral inzinjering.

Vjerovatno ce za koji dan objaviti i rezultate za Kravice - Zvirovici.

Realan rok za pocetak radova je Juli 2011.

bjazi
March 10th, 2011, 08:05 PM
Više od pola godine kasni druga dionica!

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/29707-Vie-pola-godine-kasni-druga-dionica.html

Ja moram kao građanin prvenstveno reagovati na ovo
Ovo je notorna laž
Mislim tendeciozan, naručeni članak koji nema veze sa istinom i trenutnim stanjem na terenu
Od kompletne 2. dionice SAobilaznicejedan dio ima problema sa imovinskopravnim odnosima dok drugi dio se gradi mislim mašine su tu pa u krajnoj liniji svako ko prolazi od Wise do Stupske petlje vidi radove, kontenjere Hidrogradnje, mašine.....
Završeni su pripremni radovi tj izuzeće instalacija, druga traka prekoputa wise
Taj dio sa problematičnim Ipo će ici da će se raditi ono što je izuzeto a nastoji se da se kompletan dio ipo završi

amko
March 14th, 2011, 09:51 AM
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović rekao je da se aktivno radi na izradi međunarodnog tendera za izvođača radova na dionici autoputa Prnjavor - Doboj u dužini od 37 kilometara, koji bi trebalo da bude raspisan početkom aprila.

"Ukoliko sve bude išlo previđenom dinamikom, izbor najpovoljnijeg ponuđača trebalo bi da bude polovinom juna, da bismo s radovima krenuli do kraja jula. Važno je istaći da se tenderska procedura vrši u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj, koja će i biti finansirana iz kreditnih sredstava EBRD-a i EIB-a", rekao je Čubrilović za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, Vlada RS dala je i saglasnost JP "Autoputevi" da u skladu sa Zakonom o koncesijama provede postupak dodjele koncesije za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj, za dionicu Banjaluka - Prnjavor i dijela koridora Pet ce, za dionicu Doboj - Jakeš, koja prolazi kroz RS, a koje će, takođe, biti finansirane iz sredstava EBRD-a i EIB-a.

On je rekao da je izgradnja autoputa Banjaluka - Gradiška u završnoj je fazi i da se uskoro očekuje puštanje u saobraćaj ove dionice.

Govoreći o značajnim infrastrukturnim projektima čiju realizaciju Ministarstvo planira u narednom periodu, Čubrilović je rekao da su važan investicioni projekat obilaznice oko većih gradova u RS, čija je izgradnja predviđena do 2015. godine.

"Radovi se vrše na obilaznicama oko Bijeljine, Prijedora i Trebinja. U izgradnju oko devet i po kilometara bijeljinske obilaznice do sada je uloženo oko 9,85 miliona KM, u prvu fazu prijedorske obilaznice uloženo je 1,3 miliona, za obilaznicu oko Trebinja, čija je izgradnja počela prije 25 godina izgradnjom dionice od manastira Tvrdoš do naselja Bregovi, obezbijeđeno je sedam miliona", precizirao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, u toku je izrada prikupljanja ponuda za prvu fazu izgradnje obilaznice oko Gacka, a za ostale obilaznice će se u narednom periodu pripremati projektna dokumentacija i prema finansijskoj mogućnosti ići u realizaciju.

On je dodao da se predviđenom dinamikom odvijaju i radovi na tunelu Stambolčić, gdje je realizovano oko 92 odsto radova. "U narednom periodu planiramo pronalaženje partnera za projektovanje i izgradnju brzih puteva u istočnom dijelu RS. Cilj nam je jačanje saobraćajne komunikacije kroz RS, čime bismo otvorili nove ekonomske perspektive za brži razvoj RS", naveo je Čubrilović, dodavši da je RS od 2006. godine do danas u putnu infrastrukturu uložila više od 840 miliona KM.

ekapija.ba (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/408968)

amko
March 14th, 2011, 09:58 AM
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović rekao je da se aktivno radi na izradi međunarodnog tendera za izvođača radova na dionici autoputa Prnjavor - Doboj u dužini od 37 kilometara, koji bi trebalo da bude raspisan početkom aprila.

"Ukoliko sve bude išlo previđenom dinamikom, izbor najpovoljnijeg ponuđača trebalo bi da bude polovinom juna, da bismo s radovima krenuli do kraja jula. Važno je istaći da se tenderska procedura vrši u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj, koja će i biti finansirana iz kreditnih sredstava EBRD-a i EIB-a", rekao je Čubrilović za "Nezavisne novine".

Meni iskreno sljedece nije jasno:

1) Zar i ovaj kredit od ERBD banmke ne treba prvo odobriti drzavno ministarstvo financija, kao sto je to slucaj sa kreditom od 166M€ od EIB banke za neke dionice na koridoru Vc?

2) Kako je moguce da cijela procedura za 37 km autoceste traje 2-3 mjeseca (april-juni), kada po iskustvu JP Autoceste FBIH procedura tendera od iste banke za dionicu Biljaca-Kravice od 4 km traje oko godinu dana? Pa samo vrijeme za dostavljenje financijskih ponuda je 60 dana, a da se ne broji vrijeme za predkvalifikacije.

rofan
March 15th, 2011, 12:24 AM
A zar postoji glavni projekt za ovu dionicu???

Cini mi se da je ovo opet "lov u mutnom"...

amko
March 15th, 2011, 10:48 AM
Pitanje: 15.03.2011
1) U kojoj fazi se nalazi evaluacija ponuda za igradnju glavnog projekta AC na dionici Orasje-Brcko?

2) Prije par dana je objavljeno da je Vlada FBIH usvojila plan rada JP Autoceste FBIH. Da li planirete objaviti plan rada za 2011. godinu na vasoj stranici?

Odgovor:
1. Evaluacija je završena. Ugovor je dodijeljen konzorciju IGH Institut d.d. Zagreb Ilider konzorcija), Geoput Banja Luka, Geoput Beograd uz sljedeće elemnte ugovora:
- Ugovoreni iznos: 1.995.606,11 KM
- Rok: 14 mjeseci
- Avans: 0%
- Uvjeti plaćanja: 181 dan
Kako je značajan broj kompanija ili konzorcija eliminisan u toku evaluacije za očekivati je žalbe na dodjelu ugovora. Po isteku žalbenog postupka objavit ćemo zvanične rezultate

2. Plan poslovanja JP Autoceste FBIH je na web stranici.

Pitanje: 13.03.2011
Posjedujem imanje sa kućom koje se nalazi sa druge strane rijeke Bosne gledano od mjesta na kom se trenutno vrše radovi u mjestu Drivuša.To moje imanje se nalazi na trasi koridora 5-c.Interesuje me kada će početi eksproprijacija tog dijela koridora.Tačnije kada će početi eksproprijacija zemljišta na zeničkoj zaobilaznici u dijelu Drivuša-Klopče.Na kraju Vas pozdravljam i želim da kažem da dugo nisam ovako pozitivno iznenađen na ovakom trudu i transparentnosti.Vi ste najbolji primjer kako u ovoj napaćenoj zemlji može da se radi na jedan najprofesionalniji način a da su pri tome i "vuci siti a ovce na broju":))Veliki pozdravi i želim Vam svako dobro u daljnjem radu

Odgovor:
Danas je predato Federalnom ministrstvu prometa i komunikacija prijedlog odluke o utvrđivanju općeg interesa za izgradnju dionice Drivuša - Donja Gračanica. Elaborat eksproprijacije koji je nakon ove odluke osnova za provođenje postupka radi Ministarstvo prometa i komunikacija BIH i prema njihovim informacijama isti je završen i radi se revizija.
Planiramo da postupak eksproprijacije pokrenemo do kraja maja 2011 godine. Sredstva za planirane poslove eksproprijacije na ovoj dionici u 2011 godini su uključena u Plan poslovanja za 2011.

amko
March 15th, 2011, 10:51 AM
Pitanje: 15.03.2011
2) Prije par dana je objavljeno da je Vlada FBIH usvojila plan rada JP Autoceste FBIH. Da li planirete objaviti plan rada za 2011. godinu na vasoj stranici?

Odgovor:
2. Plan poslovanja JP Autoceste FBIH je na web stranici.

Ja nisam uspio pronaci plan rada JP Autoceste FBIH na njihovoj stranici. Ako netko bude imao vise srece, zamolio bih ga da ovdje objavi link.

Alien x
March 15th, 2011, 12:32 PM
Ja nisam uspio pronaci plan rada JP Autoceste FBIH na njihovoj stranici. Ako netko bude imao vise srece, zamolio bih ga da ovdje objavi link.

Pod O Nama u poglavlju planovi.
http://www.jpautoceste.ba/images/plan_za_2011_god.pdf:cheers:

mirza-sm
March 15th, 2011, 07:40 PM
"No objection" za Vijenac: EBRD dala odobrenje za nastavak tenderske procedure

Evropska banka za obnovu i razvoj jučer je dala saglasnost za izbor slovenačke firme Primorje kao izvođača radova na izgradnji tunela Vijenac, na dionici autoputa na koridoru 5-C Drivuša - Kakanj koji će koštati oko 62 miliona eura.

http://www.ekapija.ba/dokumenti/radovi_na_putu_090311.jpg

Primorje iz Ajdovščine poslalo je finansijske izvještaje iz 2009. i 2010. godine, kao dokaz o pozitivnom poslovanju što je ujedno bio i uslov za dobijanje posla. Nakon pažljivog razmatranja dokumentacije, Evropska banka za obnovu i razvoj nije imala prigovora.

Odgovor "no objection" od EBRD-a znači da se može nastaviti tenderska procedura izbora novog izvođača za Vijenac, te će u skladu s tim firmi Primorje danas biti poslano pismo prihvatanja. Javno preduzeće "Autoceste FBiH" također će zatražiti bankovne garancije za dobro izvršenje posla u iznosu od 10 posto vrijednosti ponude.

"S obzirom da je rok za dostavljanje garancije 28 dana od dana slanja pisma, očekujemo da će ugovor biti potpisan već u aprilu, nakon čega mogu početi radovi", kazao je za eKapiju Erdal Trhulj, direktor JP "Autoceste FBiH".

On je podsjetio da je ovo preduzeće uspjelo od Nove Ljubljanske banke naplatiti bankovne garancije u iznosu od 4.666.910,20 eura.

Uplaćeni iznos predstavlja povrat punog iznosa avansa kojeg su "JP Autoceste" uplatili prvom izvođaču radova, kompaniji SCT iz Ljubljane, s kojom je nakon bakrota raskinut ugovor. Autoceste su na svoj račun vratile i 800.000 eura, koliko su iznosili troškovi PDV-a.

Trhulj je potvrdio da je SCT prije napuštanja gradilišta završio sve široke iskope na južnom portalu, u smjeru Kaknja, prskani beton, sidra, pristupni plato platoe za silose te prostor za betonaru. Iz smjera Zenice, završen je pristupni put dužine dva i po kilometra kojim se došlo do sjevernog portala, čime su se stekli uvjeti za početak glavnih radova.

N.Voloder

ekapija.ba

amko
March 16th, 2011, 12:50 PM
Šta se desilo sa žalbom koja bila na dodjelu ugovora za nabavku opreme i softvera za zatvoreni sistem naplate,da li je riješena i kada će početi postavljanje te opreme.Unaprijed hvala.

Žalba žalitelja Mihajlo Pupin iz Beograda je usvojena ali pošto je time ostala samo jedna ponuda postupak će se morati ponoviti. Pitanje je da li će se moći osigurati konkurentnost u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Naše je da ispoštujemo Zakon i ponovimo postupak. O svemu smo pripremili Informaciju za Vladu Federacije BIH sa prijedlogom zaključaka.

Kad će konačno počet gradnja dionice bijača-počitelj a kažete da su osigurana sredstva.Kad će krenut gradnja mostova-počitelj i svilaj.

Tenderska dokumentacija za Bijača - Kravice je preuzeta 10.3. i rok za podnošenje ponuda je 10.5. U zadnjih 20-ak dana općina Ljubuški je napravila značajan pomak u poslovi eksproprijacije pa će se steći uvjeti za potpisivanje ugovora i početak radova po završetku evaluacije ponuda.
Za most na Svilaju je zaduženo Ministsrtvo prometa i komunikacija BIH pa ovo pitanje treba uputiti njima.
JP Autoceste će raspisati tender za izradu glavnog projekta za most Počitelj nakon što Parlament FBIH usvoji prostornu osnovu Koridora VC za most Počitelj kako je usvojeno na javnoj raspravi u Čapljini iz oktobra 2010.

amko
March 16th, 2011, 05:09 PM
Javno preduzeće "Autoceste FBiH" ove godine na svom računu ima oko 175 miliona konvertibilnih maraka, a najveći dio sredstava, kako kažu, bit će usmjeren na investicije.

Ovoj instituciji ukinuta su budžetska izdvajanja, te ove godine raspolažu sa oko 93 miliona KM vlastitih prihoda. Ako dodamo i sredstva u iznosu od 82 miliona koja su prenesena iz prošle godine, dobijemo konačnu sumu od 175 miliona KM.

Direktor ovog preduzeća Erdal Trhulj navodi da će ukupni troškovi iznositi oko 35 miliona KM. Bit će plaćene sve obaveze otplate kredita, a iznesen je prijedlog da se podmire i sve obaveze za sarajevsku obilaznicu.

"Kada se od prihoda odbiju troškovi, praktično nam ostaje oko 140 miliona za investiranje. To su sve vlastita sredstva koja predstavljaju veliki kapital za ulaganje", tvrdi Trhulj.

On je pojasnio da će 73 miliona ili više od 50 posto novca biti utrošeno za nabavku zemljišta na dionica koje će se graditi u naredne četiri godine. Između ostalog, radi se o eksproprijaciji zemljišta na dionicama Kakanj-Drivuša, Vlakovo-Lepenica, Lepenica – Tarčin, Drivuša-Donja Gračanica.

Od sredstava predviđenih za investiranje, izgradnja novih objekata iznosi oko 12 posto ili blizu 17 miliona KM. Za nabavku opreme predviđeno je oko osam posto sredstava, dok će za izradu projektne dokumentacije biti izdvojeno 36 miliona KM.

"Radit ćemo glavni projekat Tarčin – Konjic, LOT 1 i 2, zatim glavni projekat Lašva - Nević polje i Orašje- Brčko. Ove godine smo planirali i izradu glavnog projekta za dionicu od Donje Gračanice do Nemile, dionicu do Nević polja do Donjeg Vakufa te 10 kilometara autoceste od Tuzle prema Brčkom. Predviđena su sredstva za projekat mosta u Počitelju, nakon što Parlament FBiH potvrdi prostornu osnovu", istakao je Trhulj za eKapiju.

U 2011. godini, planira je izrada idejnih projekata, studija utjecaja na okoliš i studija izvodljivosti za sve ostale autoceste i brze ceste koje su uvrštene u plan razvoja autocesta Federacije BiH. Tu spadaju brza cesta Sarajevo - Goražde, Mostar - Široki - Grude, autocesta Tuzla - Žepče te brza cesta Donji Vakuf - Livno - granica sa Republikom Hrvatskom.

ekapija.ba (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/410580)

rofan
March 16th, 2011, 09:40 PM
Neku vecer FTV, je objavila da Trhulj u novoj Federalnoj vladi dobija ministarsku fotelju (najvjerovatnije Ministar Energetike i rudarstva....). Tipicno politicko trgovanje, on i energetika , nebo i zemlja. To me podsjeca na direktora Aerodrom Tuzla, koji je inace inzinjer rudarstva. Izgleda da u ovoj BiH nije bitno kakav si strucnjak, bitno je samo da si stranacki podoban.

ssaray
March 16th, 2011, 11:49 PM
Neku vecer FTV, je objavila da Trhulj u novoj Federalnoj vladi dobija ministarsku fotelju (najvjerovatnije Ministar Energetike i rudarstva....). Tipicno politicko trgovanje, on i energetika , nebo i zemlja. To me podsjeca na direktora Aerodrom Tuzla, koji je inace inzinjer rudarstva. Izgleda da u ovoj BiH nije bitno kakav si strucnjak, bitno je samo da si stranacki podoban.

ja bih ovog covjeka volio vidjeti na ministarskoj poziciji...ocigledno da je covjek veoma sposoban a nama su takvi ljudi prijeko potrebno...stranacko zaposljavanje samo po sebi nije zlo samo sto su se do sada, u vecini slucajeva, zaposljavali ljudi koji nisu bili sposobni da vode ni granap a kamoli ministarsto...

trhulj je za 2 godine uradio vise nego svi ministri prije njega zajedno zadnjih 20 godina, tako da ne bih imao nista protiv da vodi neko ministarstvo pa makar i energetiku i rudarstvo...

atlantis.
March 17th, 2011, 12:45 AM
ja bih ovog covjeka volio vidjeti na ministarskoj poziciji...ocigledno da je covjek veoma sposoban a nama su takvi ljudi prijeko potrebno...stranacko zaposljavanje samo po sebi nije zlo samo sto su se do sada, u vecini slucajeva, zaposljavali ljudi koji nisu bili sposobni da vode ni granap a kamoli ministarsto...

trhulj je za 2 godine uradio vise nego svi ministri prije njega zajedno zadnjih 20 godina, tako da ne bih imao nista protiv da vodi neko ministarstvo pa makar i energetiku i rudarstvo...

Mozda bi bio vise kvalifikovan da vodi Ministarstvo prometa i komunikacija...

hatunash
March 17th, 2011, 03:10 AM
^^
I meni je isto to prvo naumpalo.

LordMarshall
March 17th, 2011, 04:18 AM
Ovogodišnji Plan i program rada JP Ceste FBiH

Vlada FBiH je, nakon razmatranja, prihvatila Plan i program rada JP "Ceste Federacije BiH" za 2011. godinu.

Javni prihodi planirani su u iznosu od 63,5 miliona KM, a rashodi od 45,28 miliona KM. Najviše je sredstava predviđeno za redovito i zimsko održavanje cesta - 33,88 miliona KM. Zato i okosnicu plana i programa čini nastavak aktivnosti na održavanju magistralnih cesta i objekata radi očuvanja cestovne infrastrukture i finansiranje službe Pomoć i informacije na cestama. Dio sredstava je rezerviran za neplanirane rashode i rizike, kao i za pravosnažne sudske presude.

Preostala se sredstva usmjeravaju u investicije za završetak već započetih projekata, eliminaciju najoštećenijih dijelova kolovoza i za sanaciju klizišta i crnih tačaka. Investiraće se i za održavanje sistema za odvodnju, za projekte sigurnosti, semaforizaciju raskrsnica, kao i za projekte izgradnje na magistralnim cestama i za eksproprijaciju, zaključeno je na današnjoj sjednici Vlade FBiH.

E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/410490)

LordMarshall
March 17th, 2011, 11:07 AM
Prihvaćen zajam za zeničku gradsku magistralu

Vlada FBiH je donijela Odluku o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između BiH i Saudijskog fonda za razvoj za realiziranje Projekta glavne gradske magistrale u Zenici.

Kreditom od 25 milijuna dolara bit će financirana izgradnja dvije dionice gradske magistrale, čime se treba osigurati pouzdano i dugoročno odvijanje prometa u užem gradskom i prigradskom dijelu Zenice, uz adekvatan pristup autocesti na Koridoru 5c.

Prema Sporazumu, kredit se daje na rok odplate od 25 godina, uz petogodišnje grace razdoblje i godišnju kamatu od dva posto.

E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/410682)

amko
March 17th, 2011, 12:34 PM

Sposoban:
- Tender za zatvoreni sistem naplate treba da se ponavlja po treci put. Kako li ce tek proci komplikovaniji tenderi za termo/hidroelektrane?
- Plan rada koji je predstavio krajem prosle godine je vec nakon 5 mjeseci neostvarljiv. Biti ce dobro ako ove godine otvore 3, a ne 8 lotova.
- Kredit od EIB banke jos nije potpisan. Ste je napravio da se to ubrza?

Meni bi bilo draze da svoju sposobnost dokaze zavrsavanjem svih trenutno kreditiranih dionica i stvaranjem predpostavkih za novih 80km do kraja 2014. godine, pa onda moze biti i premijer, ako hoce.

atlantis.
March 17th, 2011, 01:21 PM
Sposoban:
- Tender za zatvoreni sistem naplate treba da se ponavlja po treci put. Kako li ce tek proci komplikovaniji tenderi za termo/hidroelektrane?
- Plan rada koji je predstavio krajem prosle godine je vec nakon 5 mjeseci neostvarljiv. Biti ce dobro ako ove godine otvore 3, a ne 8 lotova.

Meni bi bilo draze da svoju sposobnost dokaze zavrsavanjem svih trenutno kreditiranih dionica i stvaranjem predpostavkih za novih 80km do kraja 2014. godine, pa onda moze biti i premijer, ako hoce.

S druge strane, kao ministar prometa moze promijeniti sulude zakonu zbog kojih je moguce ovaj tender ponavljati toliko puta. JP AC samo slijedi zakon, koji je van pameti.

Buldozer
March 17th, 2011, 01:29 PM
Malo me zabrinjava koliko još naši ljudi mogu biti naivni...:ohno:

Ministar, bar kod nas , može biti bilo ko, uopšte nije važna struka, on je samo produžena ruka stranke iz koje dolazi i iza njega ima 20 savjetnika koji mu ionako ne trebaju jer se sve radi na principu trgovine između stranki. Trhulj može biti i ministar zdravlja što se nas tiče i opet će nam biti isto.

Ne mogu da vjerujem da vi zaista mislite da sposobnost i stručnost nekog čovjeka u BiH može da dovede do njegove pozicije ministra...pogledajte malo oko sebe ljudi.

Božo Ljubić nam je bio ministar prometa...nit se šta promjenilo za njegovog ni poslije njegovog mandata, to su samo marionete stranki i politika koju vode.

Struka nema veze sa politikom, nažalost kod nas je tako i ako vam je lakše možete se nadati da Trhulj može mijenjati zakone i raditi za naše dobro...
Kažem opet, ako vam je lakše sanjajte i dalje...da nije Trhulja ne bi ni bilo direkcije, autocesta, ovakvog progresa kojeg imamo...Eldare hvala ti....

ssaray
March 17th, 2011, 01:41 PM
Sposoban:

pa sta je trebao po tebi, prekrsiti zakon?

plan koji je on zacrtao je ono sto je on htjeo uraditi ukoliko ne bi bilo prepreka i planovi su sasvim realni...cak i da se prolongira koji mjesec, mislim da covjek radi i vise nego dobro...uostalom, imam osjecaj da njemu (i takvim kao on) ljudi vise odmazu i podmecu nogu nego sto mu pomazu da rijesi neke probleme...al kao sto sam i rekao, uradio je za 2 godine vise nego svi prije njega zajedno tako da nema potrebe da mu kenjamo po glavi zbog stvari koje on nije mogao/stigao uraditi jer je zavisio od drugih ljudi...

jedno je ne uraditi neki projekat zato sto si nesposoban i sto nista ne radis ili ne znas da radis a drugo je kad to ne uradis zbog vanjskih okolnosti na koje ne mozes utjecati...

ssaray
March 17th, 2011, 01:55 PM
Kažem opet, ako vam je lakše sanjajte i dalje...da nije Trhulja ne bi ni bilo direkcije, autocesta, ovakvog progresa kojeg imamo...Eldare hvala ti....

bas tako, trhulj ima nesto iza sebe i dokazao je da moze neke stvari progurati, sto ga u svakom slucaju svrstava medju one koji bi mogli aplicirati na takvu poziciju kao sto je ministar...

i stvarno je smijesno porediti jednog bozu ljubica sa trhuljem...svugdje u svijetu se ministri postavljaju po stranackoj duznosti ali je razlika sto kod nas stranke u vecini slucajeva postavljaju obicne nesposobnjakovice (odnosno vrh stranke daje sam sebi neke pozicije)...u normalnom svijetu vrh stranke se bavi politikom i ostaje u pozadini a na ministarska mjesta se stavljaju ljudi za koje oni misle da su najbolji i obicno su ljudi iz poslovnog svijeta za koje malo ko zna...u normalnom svijetu bi vec na sljedecim izborima jedna takva stranka bila debelo kaznjena od svog glasackog tijela kad ne bi uspjeli uraditi (barem pola) od onog sto su obecali...kod nas toga nema, a silni 'ministri ljubici' to maksimalno koriste jer znaju da im se moze...

Buldozer
March 17th, 2011, 02:20 PM
Čekaj malo ti stvarno vjeruješ da ovde nešto može da se desi i radi na takvom nivou zato što jedan pojedinac-direktor to tako uspije progurati? Znaš li ti uopšte kakvi lobiji stoje iza svih direktora u javnim preduzećima?

Kod nas su vlasti dotjerale cara do duvara sa kreditima i moralo se progurati kako god, ja vjerujem i da je Ljubić bio direktor direkcije da bi išlo ovim tempom, jednostavno vrijeme je takvo da se mora krenuti sa radovima...
Ne kažem ni da je Trhulj nesposoban, daleko od toga ali mislim da će se desiti kao i milion puta prije, dolazi ministar-premijer-bilo ko...fol iz struke ma nema dalje, uspješan razvaljivo i ništa ne uradi za vrijeme mandata, jer mu je mandat da bude marioneta.
Na kraju nemam ništa protiv Trhulja, čak štaviše mislim da je čovjek OK, ali previše očekujete od njega kao ministra i pojedinca a bogami i pripisujete mu previše zasluga...

amko
March 17th, 2011, 03:18 PM
pa sta je trebao po tebi, prekrsiti zakon?

plan koji je on zacrtao je ono sto je on htjeo uraditi ukoliko ne bi bilo prepreka i planovi su sasvim realni...cak i da se prolongira koji mjesec, mislim da covjek radi i vise nego dobro...uostalom, imam osjecaj da njemu (i takvim kao on) ljudi vise odmazu i podmecu nogu nego sto mu pomazu da rijesi neke probleme...al kao sto sam i rekao, uradio je za 2 godine vise nego svi prije njega zajedno tako da nema potrebe da mu kenjamo po glavi zbog stvari koje on nije mogao/stigao uraditi jer je zavisio od drugih ljudi...

jedno je ne uraditi neki projekat zato sto si nesposoban i sto nista ne radis ili ne znas da radis a drugo je kad to ne uradis zbog vanjskih okolnosti na koje ne mozes utjecati...

Ne zakon ne treba krsiti.

Zatvoreni sistem naplate nece biti pusten ni za 6 mjeseci, a trebao je poceti raditi jos 2008. godine.
Izgubljeno je sigurno 50 miliona KM, sa kojima se je moglo izgraditi 3-4 km autoceste. Tko je odgovoran za to?

Zadnji tender ce biti ponovljen jer je zalba iz Beograda usvojena. Detalje ne znam. Ili je tender bio lose sastavljen ili su dobili mito iz Zagreba da njihova ponuda prodje. Mozda postoji i neka treca varijanta.

Ja samo znam da cijela izgradnja ide veoma traljavo. Krivaca ima sigurno vise, ali ni Erdal nije supermen, nego samo obican covjek koji se nasao na pravom mjestu u pravo vrijeme. Lijepo je imati 140m KM na raspologanju i praviti planove, ali to valja i realizovati. Eto realizacija ide lose.

Usput mislim da jedan gradjevinac nema sta traziti u ministarstvu energetike i industrije.

rofan
March 17th, 2011, 10:21 PM
Trebali smo i zatvoreni sistem naplate graditi iz budjeta, kako smo gradili i otvoreni sistem naplate u Josanici. Investicija nebi bila previse skupa.

ssaray
March 18th, 2011, 12:23 AM

Zatvoreni sistem naplate nece biti pusten ni za 6 mjeseci, a trebao je poceti raditi jos 2008. godine.
Izgubljeno je sigurno 50 miliona KM, sa kojima se je moglo izgraditi 3-4 km autoceste. Tko je odgovoran za to?

Zadnji tender ce biti ponovljen jer je zalba iz Beograda usvojena. Detalje ne znam. Ili je tender bio lose sastavljen ili su dobili mito iz Zagreba da njihova ponuda prodje. Mozda postoji i neka treca varijanta.

Ja samo znam da cijela izgradnja ide veoma traljavo. Krivaca ima sigurno vise, ali ni Erdal nije supermen, nego samo obican covjek koji se nasao na pravom mjestu u pravo vrijeme. Lijepo je imati 140m KM na raspologanju i praviti planove, ali to valja i realizovati. Eto realizacija ide lose.

Usput mislim da jedan gradjevinac nema sta traziti u ministarstvu energetike i industrije.

pa kako mislis pustiti nesto u upotrebu ako zakonska procedura nije zavrsena?

atlantis.
March 18th, 2011, 12:39 AM
Trebali smo i zatvoreni sistem naplate graditi iz budjeta, kako smo gradili i otvoreni sistem naplate u Josanici. Investicija nebi bila previse skupa.

Vrlo dobra ideja.

Alien x
March 18th, 2011, 11:05 AM

Odgovorna je zakon koj odobrava konstantne tuzbe a jp autoceste su krive sto se nisu bolje ogradili (na pravni nacin) u tenderskoj dokumentaciji.
Tuzba, koliko je pisalo, je bila na proceduru (i to je treca tuzba za proceduru) tendera koji se je morao izmjeniti.

Alien x
March 18th, 2011, 11:08 AM

Sta bi se sa tim dobilo?:dunno: I da su sredstva iz budeta nebi se desilo nista razlicito jer bi morao ici kroz istu proceduru. Zatvoreni sistem se gradi iz sredstva JP Autocesta federacije i ne od kredita problem je zakon koj dozvoljava neogranicen broj tuzbi na isti proces koji poslje svake tuzbe vraca proces na pocetak, i kako izgleda ovo moze trajati sve dok se ne zavrsi polu petlja u Biljesevu (koliko se sjecam Vijadukt je odgovoran za izgradnju naplatnih kucica na toj dionici), tako da bi i mogli demontirati naplatne kucice na autoputu kod kaknja i postaviti stalnu bocnu na petlji kakanj. I kada rijese svu proceduru mogu imati zatvoreni sistem od Biljeseva do Josanice.:):cheers:

byM4k5
March 19th, 2011, 11:16 AM
Brzi put Banjaluka - Klašnice, lokacija Zalužani

Datum: 17.03.2011.

Nalazimo se na nadvožnjaku u Zalužanima i gledamo prema Banjaluci. U kadru vidimo zid, koji je skoro rašalovan. Na ovom mjestu razdaljina između zida i asfalta je 7 m.

http://img576.imageshack.us/img576/9804/dscn016209.jpg (http://img576.imageshack.us/i/dscn016209.jpg/)

Zum na radove bliže nadvožnjaku.

http://img291.imageshack.us/img291/1315/dscn016210.jpg (http://img291.imageshack.us/i/dscn016210.jpg/)

Zum radova u daljini. Može se primjetiti da je jedan prelaz premošten.

http://img204.imageshack.us/img204/3898/dscn016211.jpg (http://img204.imageshack.us/i/dscn016211.jpg/)

Pogled prema Klašnicama. Meni se čini da će ovdje isto pasti zid.

http://img218.imageshack.us/img218/2231/dscn016212.jpg (http://img218.imageshack.us/i/dscn016212.jpg/)

byM4k5
March 19th, 2011, 11:17 AM
Brzi put Banjaluka - Klašnice, radovi na proširivanju podvožnjaka u Dervišima

Datum: 15.03.2011.

hecS68LpAtg

byM4k5
March 20th, 2011, 09:35 PM
Postovaću ponovo video M16.1 Klašnice - Drugovići, kojeg sam postavio na temi o ostalim putevima. Na par mjesta u videu se može vidjeti mjesto gdje će se nalaziti odnosno gdje bi se trebao nalaziti autoput Banjaluka - Doboj.

C0pL0UNYQGA

Scena na 3:13 je mjesto gdje bi se trebalo skretati da bi se uključilo na AP. Dakle, skretanje za petlju Drugovići.

http://img153.imageshack.us/img153/4964/snapshot20110320200315.jpg (http://img153.imageshack.us/i/snapshot20110320200315.jpg/)

Scena na 3:43 je mjesto gdje trasa (IGH varijanta) presjeca ovaj magistralni put. CIP-ova varijanta trase je 200 m ispred, tj. usječena u rub brda u pozadini slike.

http://img836.imageshack.us/img836/4127/snapshot20110320200427.jpg (http://img836.imageshack.us/i/snapshot20110320200427.jpg/)

Scena na 4:00 je mjesto gdje IGH varijanta trase opet presjeca magistralni put i vraća se na lijevu stranu puta. Koliko je meni poznato, kada se izgradi AP, neće biti ova dva presjeka. I magistralni put i potok Crkvena (most je vidljiv na prethodnoj slici) će biti regulisani tako da oboje ostanu sa desne strane AP-a. Takođe, na ovom mjestu se CIP-ova varijanta trase približava MP-u sa lijeve strane na 10-ak metara.

http://img405.imageshack.us/img405/5033/snapshot20110320200600.jpg (http://img405.imageshack.us/i/snapshot20110320200600.jpg/)

Poslednja slika, scena na 4:05, je mjesto gdje se CIP-ova varijanta trase odvaja od magistralnog puta. Kuća na brdu lijevo na slici bi tom trasom trebala biti srušena. Na ovom dijelu IGH varijanta trase je već duboko u brdu lijevo. O ovome mjestu sam već jednom pričao da je ovdje IGH varijanta nešto "lošija" jer je usječenija u brdo.

http://img545.imageshack.us/img545/4418/snapshot20110320200835.jpg (http://img545.imageshack.us/i/snapshot20110320200835.jpg/)

Na Google podlozi, to sve ovako izgleda, sve sa označenim lokacijama slika. Zeleno je IGH varijanta, a rozo CIP.

http://img851.imageshack.us/img851/7420/apbldodrugovici.jpg (http://img851.imageshack.us/i/apbldodrugovici.jpg/)

byM4k5
March 21st, 2011, 01:33 PM
Brzi put Banjaluka - Klašnice, radovi na proširivanju u Glamočanima

Datum: 16.03.2011.

nwBLs-2C_4k

byM4k5
March 21st, 2011, 01:35 PM
leopole, na 0:37 se može vidjeti poveće proširenje sa lijeve strane puta, za koje smatramo da će biti lokacija naplatnih kućica.

evijan
March 21st, 2011, 02:23 PM
Ove slike sa dionice autoputa Kakanj-Drivusa preplavile ovaj forum,bilo bi dobro kad bi se malo vise diskutovalo o problemima gradnje i projekata,previse je slika.

mirza-sm
March 21st, 2011, 07:37 PM
^^ Gdje ti vidiš slike Kakanj-Drivuša? :dunno:

byM4k5
March 21st, 2011, 07:42 PM
^^ Ni meni to nije jasno, ali bi se mogao angažovati oko istih, jer je blizu navedenog gradilišta. :)

ramboamadeus
March 23rd, 2011, 12:25 PM
^^
Zenicanima treba uputiti oficijelan zahtjev da nesto uslikaju (ili napisu) ...
Pogledajte samo Zenica thread...
Joj sto volim da ih bockam, ali sve dzaba izgleda....

Zenicani,probudite se!

BosniaHerzegovina
March 23rd, 2011, 03:16 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/Construction/MPsign

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/19%20III%202011/CIMG0663-1.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/19%20III%202011/CIMG0678-1.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/19%20III%202011/CIMG0665.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/19%20III%202011/CIMG0667-1.jpg

byM4k5
March 24th, 2011, 09:55 PM
Brzi put Banjaluka - Klašnice, lokacija Derviši

Datum: 22.03.2011.

Sjeverna strana podvožnjaka.

http://img192.imageshack.us/img192/6985/dscn016337.jpg (http://img192.imageshack.us/i/dscn016337.jpg/)

http://img291.imageshack.us/img291/9381/dscn016338.jpg (http://img291.imageshack.us/i/dscn016338.jpg/)

byM4k5
March 24th, 2011, 09:56 PM
http://img850.imageshack.us/img850/8976/dscn016339.jpg (http://img850.imageshack.us/i/dscn016339.jpg/)

http://img811.imageshack.us/img811/2206/dscn016340.jpg (http://img811.imageshack.us/i/dscn016340.jpg/)

byM4k5
March 24th, 2011, 09:56 PM
Južna strana.

http://img824.imageshack.us/img824/9321/dscn016341.jpg (http://img824.imageshack.us/i/dscn016341.jpg/)

http://img827.imageshack.us/img827/7891/dscn016342.jpg (http://img827.imageshack.us/i/dscn016342.jpg/)

byM4k5
March 24th, 2011, 09:57 PM
http://img84.imageshack.us/img84/7334/dscn016343.jpg (http://img84.imageshack.us/i/dscn016343.jpg/)

Ukratko, rastu zidovi kao poslije kiše.

Zalužani - skoro da nema promjena, pa nema ni slika.

elsup
March 26th, 2011, 11:08 AM
Moze li mi neko reci kako se tuneli u Bosni kopaju. Jel' se uptrebljavaju TBMs (Tunnel Boring Machines) i zna li neko kakvi su (ko ih pravi). Nesta me zanima ta tema, pa eto ako moze neko razjasnit. Hvala

Alien x
March 26th, 2011, 01:00 PM
Moze li mi neko reci kako se tuneli u Bosni kopaju. Jel' se uptrebljavaju TBMs (Tunnel Boring Machines) i zna li neko kakvi su (ko ih pravi). Nesta me zanima ta tema, pa eto ako moze neko razjasnit. Hvala

Jedini tunel na kojem bi se mogao koristiti TBM je Prenj koji ce biti 6.5km dugacak. Tbm se vise koriste na projektima duzih od +5 km ili gradskim tunelima (metro, putnim, itd). Cijena projekata postaje preskupa ako se koristi TBM za krace dionice, i dodatno vremenski se nista ne dobije na kracim dionicama jer za pripremu, sastavljanje i demontiranje se izgubi vise od 8 mjeseci. U bih (koliko ja znam) se tuneli grade koristeci "The New Austrian Tunneling method (NATM)" jer je ekonomski naj isplativiji i sigurniji.

byM4k5
March 27th, 2011, 02:44 PM
Autoput Vc, lokacija Rudanka / Kostajnica

Datum: 26.03.2011.

Ovo je pogled sa željezničkog mosta pruge Banjaluka - Doboj. U kadru je rijeka Bosna slikana uzvodno. Na ovoj lokaciji bi trebalo u skorijem periodu nići dva mosta. Prvi most će nositi autoput Vc i udaljen je oko 330 m uzvodno. Drugi most će nositi pristupnu saobraćajnicu petlje Rudanka i on će se nalaziti oko kilometar uzvodno. Dakle, sama petlja kao i naplatne kućice bi se trebale nalaziti na desnoj (istočnoj) obali rijeke Bosne (livada lijevo na slici).

http://img849.imageshack.us/img849/735/dscn016385.jpg (http://img849.imageshack.us/i/dscn016385.jpg/)

Slikovito to izgleda ovako. Vc most je narandžasti, a za pristupni je zeleni.

http://img222.imageshack.us/img222/8858/dscn016385draw.jpg (http://img222.imageshack.us/i/dscn016385draw.jpg/)

byM4k5
March 27th, 2011, 03:14 PM
Autoput Vc južno od Rudanke ulazi u kompleks bregova, koji se, mislim, zove Krnjin. Njegovi sjeverni obronci su vidljivi na slici. Sama trasa nakon prelaska rijeke Bosne ulazi u kompleks između dva brijega kroz jednu malu dolinu.

http://img84.imageshack.us/img84/2104/dscn016784.jpg (http://img84.imageshack.us/i/dscn016784.jpg/)

Slikovito, to izgleda ovako. Isprekidana linija predstavlja trasu zaklonjenu brijegom.

http://img52.imageshack.us/img52/6459/dscn016784draw.jpg (http://img52.imageshack.us/i/dscn016784draw.jpg/)

Dalje, što se ne vidi na slikama, trasa nakon 1,6 km otvorenog puta kroz dolinu trasa ulazi u tunel dužine 1,6 km. Po izlasku iz tunela kod naselja Miljkovac slijedi oko 1,3 km otvorenog puta. Potom se ulazi u još jedan tunel dužine 600 m, iz kojeg se izlazi u FBiH kod naselja Ularice.

elsup
March 27th, 2011, 10:58 PM
Jedini tunel na kojem bi se mogao koristiti TBM je Prenj koji ce biti 6.5km dugacak. Tbm se vise koriste na projektima duzih od +5 km ili gradskim tunelima (metro, putnim, itd). Cijena projekata postaje preskupa ako se koristi TBM za krace dionice, i dodatno vremenski se nista ne dobije na kracim dionicama jer za pripremu, sastavljanje i demontiranje se izgubi vise od 8 mjeseci. U bih (koliko ja znam) se tuneli grade koristeci "The New Austrian Tunneling method (NATM)" jer je ekonomski naj isplativiji i sigurniji.

Hvala puno na odgovoru :)

Evo bas sam nasao interesantnu ilustraciju kako se ta NATM izvodi.

http://media3.washingtonpost.com/wp-dyn/content/graphic/2009/10/18/GR2009101801273.gif

BNX
March 27th, 2011, 10:59 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/26%20III%202011/CIMG0665.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/26%20III%202011/CIMG0668.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/26%20III%202011/CIMG0667.jpg

corvus_edin
March 27th, 2011, 11:05 PM
^^ koje je to gradiliste...?

mirza-sm
March 27th, 2011, 11:11 PM
^^ Čini mi se A1 naš?

corvus_edin
March 27th, 2011, 11:18 PM
[oftopic] hahaha lol - avatar ti je :okay: [/offtopc]

BNX
March 27th, 2011, 11:18 PM
Da, nekoliko snimaka radova na A1 od Kaknja do Drivuše

corvus_edin
March 27th, 2011, 11:20 PM
Da, nekoliko snimaka radova na A1 od Kaknja do Drivuše

ah okay - hvala za info i slike

BosniaHerzegovina
March 27th, 2011, 11:23 PM
Zar ova dionica ne treba biti gotova do jula '11?

corvus_edin
March 27th, 2011, 11:25 PM

ko u bosni na to gleda?

biće kad bude završeno :D

BosniaHerzegovina
March 27th, 2011, 11:35 PM
ko u bosni na to gleda?

biće kad bude završeno :D

To nije odgovor na moje pitanje.

mrskoje
March 27th, 2011, 11:38 PM
Koliko je daleko izgrađen koridor 5c u FBiH?

mirza-sm
March 28th, 2011, 12:17 AM
^^ Haman do Zen'ce. :)

@ corvus: Tnx. :okay:

Alien x
March 28th, 2011, 10:54 AM

Rok je bio 18 mjeseci ili Nov. 2011.:cheers:

mirza-sm
March 28th, 2011, 05:37 PM
^^ Evo još malo slika pomenute dionice od jučer..

http://i52.tinypic.com/2u9k6xy.jpg

http://i55.tinypic.com/vsgx90.jpg

http://i56.tinypic.com/2rwb1mv.jpg

http://i52.tinypic.com/drcxdw.jpg

http://i54.tinypic.com/e06as4.jpg

http://i54.tinypic.com/4ftp3r.jpg

Sarajevska Zaobilaznica ilitivamga Sarajevski Bajpas :D

http://i52.tinypic.com/2lbf1fq.jpg

http://i52.tinypic.com/skyulz.jpg

http://i54.tinypic.com/wj6u4l.jpg

http://i56.tinypic.com/sesk92.jpg

byM4k5
March 30th, 2011, 10:07 PM
Evo par slika iz Derviša od danas...

Datum: 30.03.2011.

Sjeverna strana.

http://img132.imageshack.us/img132/8342/dscn016801.jpg (http://img132.imageshack.us/i/dscn016801.jpg/)

Pogled sa južne strane.

http://img222.imageshack.us/img222/1823/dscn016802.jpg (http://img222.imageshack.us/i/dscn016802.jpg/)

byM4k5
March 30th, 2011, 10:08 PM
Južna strana.

http://img189.imageshack.us/img189/2411/dscn016803.jpg (http://img189.imageshack.us/i/dscn016803.jpg/)

Iz profila.

http://img340.imageshack.us/img340/9403/dscn016804.jpg (http://img340.imageshack.us/i/dscn016804.jpg/)

byM4k5
March 30th, 2011, 10:11 PM
Trenutni radovi na BP:

- saliva se ploča proširenja podvožnjaka u Dervišima (na slikama gore)
- na navedenoj lokaciji je suženje puta na jednu (lijevu) traku u dužini od 200 m
- kopa se oko puta prije petlje Trn, preciznije od pothodnika do kraja trake za usporenje
- na navedenoj lokaciji je suženje puta od oko jedan kilometar
- manji radovi su primjećeni na zidovima kod nadvožnjaka u Zalužanima

Evo ga i izvještaj za AMS. :)

- Zbog radova saobraćaj se odvija sporije ili jednom trakom na pojedinim dionicama putnog pravca Banja Luka-Klašnice zbog proširenja profila puta.

byM4k5
March 30th, 2011, 10:18 PM
A evo i par slika iz Trna, ali od juče.

Datum: 29.03.2011.

Pogled prema Banjaluci.

http://img703.imageshack.us/img703/9429/foto001361.jpg (http://img703.imageshack.us/i/foto001361.jpg/)

Zoom & crop. Pješaci :bash:.

http://img34.imageshack.us/img34/4720/foto001361crop.jpg (http://img34.imageshack.us/i/foto001361crop.jpg/)

byM4k5
March 30th, 2011, 10:20 PM
Pogled prema Klašnicama.

http://img198.imageshack.us/img198/3483/foto001362.jpg (http://img198.imageshack.us/i/foto001362.jpg/)

Zoom & crop.

http://img861.imageshack.us/img861/7066/foto001362crop.jpg (http://img861.imageshack.us/i/foto001362crop.jpg/)

VozdraRajvosa
March 31st, 2011, 01:18 AM
http://img703.imageshack.us/i/foto001361.jpg/

ova izgleda kao da je u Njemackoj slikano, dakle dobro :)

amko
April 1st, 2011, 01:35 PM
U ovoj godini su rezultati rada JP Autoceste FBIH vise nego porazavajuci.

- Nije raspisan jos niti jedan poziv za predkvalifikaciju za nove dionice
- Jos nije zavrsen tender za izradu Glavnog Pojekta AC Orasje-Brcko
- Nije objavljen niti jedan tender za izradu Idejnih Projekata ostalih AC/BC
- Nije zavrsen tender za zatvoreni sistem naplate
- Evaluacija predkvalifikacija za dionicu Biljaca-Zirovice traje vec 5 mjeseci
.....

Pretvorili si se u pravu drzavnu firmu koja visi na budzetu. Imaju para od akciza/cestarine i trose ih samo na plate, a rezultati nikakvi.

:ohno:

byM4k5
April 1st, 2011, 07:28 PM
Brzi put Banjaluka - Klašnice

Datum: 01.04.2011.

Pogled sa nadvožnjaka u Trnu prema Klašnicama.

http://img856.imageshack.us/img856/2429/dscn016810.jpg (http://img856.imageshack.us/i/dscn016810.jpg/)

3x.

http://img189.imageshack.us/img189/333/dscn016811.jpg (http://img189.imageshack.us/i/dscn016811.jpg/)

12x.

http://img714.imageshack.us/img714/5229/dscn016811crop.jpg (http://img714.imageshack.us/i/dscn016811crop.jpg/)

byM4k5
April 1st, 2011, 07:29 PM
Ista tačka, ali gledano prema Banjaluci.

http://img860.imageshack.us/img860/6442/dscn016812.jpg (http://img860.imageshack.us/i/dscn016812.jpg/)

3x.

http://img204.imageshack.us/img204/5281/dscn016813.jpg (http://img204.imageshack.us/i/dscn016813.jpg/)

12x.

http://img64.imageshack.us/img64/9350/dscn016813crop.jpg (http://img64.imageshack.us/i/dscn016813crop.jpg/)

byM4k5
April 1st, 2011, 07:36 PM
Pogled na mjesto naplatnih kućica sa južnog glamočanskog nadvožnjaka.

http://img860.imageshack.us/img860/3194/dscn016814.jpg (http://img860.imageshack.us/i/dscn016814.jpg/)

4x.

http://img28.imageshack.us/img28/5416/dscn016814crop.jpg (http://img28.imageshack.us/i/dscn016814crop.jpg/)

byM4k5
April 1st, 2011, 07:38 PM
Ista tačka, ali okrenuto za 180°.

http://img155.imageshack.us/img155/9408/dscn016815.jpg (http://img155.imageshack.us/i/dscn016815.jpg/)

4x.

http://img34.imageshack.us/img34/5318/dscn016815crop.jpg (http://img34.imageshack.us/i/dscn016815crop.jpg/)

byM4k5
April 1st, 2011, 07:41 PM
Pomjerili smo se 20 m istočnije da pogledamo nasip. Pogled prema Banjaluci...

http://img69.imageshack.us/img69/2742/dscn016816.jpg (http://img69.imageshack.us/i/dscn016816.jpg/)

... i pogled prema Klašnicama.

http://img830.imageshack.us/img830/9347/dscn016817.jpg (http://img830.imageshack.us/i/dscn016817.jpg/)

byM4k5
April 1st, 2011, 07:42 PM
Buduće naplatno mjesto.

http://img339.imageshack.us/img339/9770/dscn016818.jpg (http://img339.imageshack.us/i/dscn016818.jpg/)

http://img543.imageshack.us/img543/9447/dscn016819.jpg (http://img543.imageshack.us/i/dscn016819.jpg/)