View Full Version : ВИШЕГРАД - праћење градилишта | VIŠEGRAD - construction updates
Pavle4488 May 10th, 2009, 08:42 PM Обнављају улицу Иве Aндрића
Datum: 09.05.2009 17:00
Autor: Радоје Тасић
http://www.glassrpske.com/slika/21749/200/130
ВИШЕГРAД - Реализација неколико значајних пројеката из области инфраструктуре у Вишеграду је у току, а један од њих је и реконструкција улица Иве Aндрића и Гаврила Принципа, за које је општина издвојила 1,7 милиона марака.
Ове улице налазе се на лијевој обали Дрине низводно од моста Мехмед-паше Соколовића.
- У улици Иве Aндрића планирано је да се заврши постављање нових водоводних цијеви, као и ивичњака и стаза за пјешаке -истакао је начелник општине Вишеград Томислав Поповић.
Он је додао да ће се у тој улици касније урадити и јавна расвјета.
Радови, које изводи грађевинско предузеће "Обеликс" требало би да буду завршени за три мјесеца.
- Поред овог пројекта, у току су припреме или радови на пројектима завршетка обалоутврдног зида на десној обали Дрине, моста на Рзаву у Глоговој, као и прилазног пута за ово насеље од магистрале. У току је изградња канализације у Шегању - нагласио је Поповић.
Кад се заврши реконструкција ових улица и када се уради обалоутврдни зид обале Дрине узводно и низводно од ћуприје, туристи и мјештани моћи ће да уживају у љепоти овог "града на води".
Aндрићева кућа
У улици Иве Aндрића налази се и кућа славног писца Иве Aндрића, који је у њој провео дјетињство и из које је ишао у основну школу.
http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/21723/cir/Obnavljaju-ulicu-Ive-Andrica.html
RBRS September 24th, 2010, 05:17 PM Popravka ćuprije na Drini može da počne
http://www.nezavisne.com/novosti/gradovi/Popravka-cuprije-na-Drini-moze-da-pocne-68813.html
Potisivanje protokola o izgradnji mosta
http://www.rtvbn.com/2010/09/24/potisivanje-protokola-o-izgradnji-mosta/
Je ли ово код Братунца?
Servitium January 11th, 2011, 01:44 AM Dom Zdravlja u Višegradu.Radove izvelo preduzeće Grading-Promet iz Gradiške.
http://img714.imageshack.us/img714/6250/visegrad1.jpg
Servitium January 11th, 2011, 01:47 AM http://img695.imageshack.us/img695/9449/visegrad2.jpg
Banja Luka.RS. January 12th, 2011, 03:08 AM Fino, samo nek se gradi. Uvjek se pozitivno iznenadim i obradujem kad vidim da se nesto gradi i van banjaluke :)
vlada_Ilina_h2o January 30th, 2011, 09:32 PM Jos uvek nema nikog iz Visegrada?
dejan_b88 February 7th, 2011, 03:30 PM Реконструкција моста Мехмед-паше Соколовића почињу у мају (http://www.glassrpske.com/vijest/5/krozrs/52826/cir/Rekonstrukcija-mosta-Mehmed-pase-Sokolovica-pocinju-u-maju.html)
...
Предвиђено је да се умјесто досадашње сиге постави ограда од камена, коса и трапезаста. Гранитну коцку, којом је Ћуприја поплочана послије поводња 1896. године, замијениће турска калдрма, санираће се натпис на порталу моста, уредити софа и изгланцати зубом времена начети сводови, а мост ће добити и квалитетну расвјету.
...
byM4k5 February 7th, 2011, 08:39 PM Ne primjetih novu stranu... :)
dejan_b88 March 5th, 2011, 07:39 PM Вишеград се не шали :cheers:
Akva park na Drini
Višegrad je i ove godine veliko gradilište, u kojem će biti realizovani brojni investicioni projekti. Ali, ovdje se uveliko pripremaju i za neke nove projekte, koji bi trebalo da budu realizovani narednih godina.
Prihvatajući inicijativu odbornika Stranke za mladost, razvoj i inicijative Predraga Maljukana, odbornici Skupštine opštine Višegrad krajem prošle godine donijeli su odluku o izradi studije opravdanosti izgradnje gradskog bazena, akva parka, kao i rekonstrukcije postojećeg i izgradnje pomoćnog fudbalskog stadiona.
Relizujući tu odluku, administracija Opštine Višegrad je početkom godine raspisala konkurs za odabir projektantske kuće za izradu ove studije, na osnovu koje će biti odabrana najpovoljnija lokacija i određene smjernice za izradu projektne dokumentacije.
Ugovor o izradi pomenutog dokumenta potpisao je načelnik Višegrada, Tomislav Popović, i generalni direktor Zavoda za izgradnju iz Banje Luke, Aleksandar Cvijanović.
- Ovo je primjer da administracija lokalne uprave svaku inicijativu poštuje i dosljedno provodi, pogotovo kad se radi o projektima budućnosti i opšte koristi za stanovnike Višegrada - naglašava Popović.
Prema riječima načelnika Odjeljenja za finansije opštine Višegrad, Njegoša Tanaskovića, izradom studije stvaraju se preduslovi za gradnju značajnih kapitalnih projekata, koji se finansiraju iz namjenskog dijela opštinskog budžeta, koji se formira od naknada na ime korištenja prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.
Aleksandar Cvijanović je rekao da će stručnjaci Zavoda za izgradnju, uz korištenje svih prijedloga i dokumentacije nadležnih službi Opštine Višegrad, narednih dana pristupiti odabiru najpovoljnije lokacije za budući akva park i druge prateće sadržaje.
- Prema prvim procjenama, najrealnija lokacija za to je prostor oko sadašnjeg Gradskog stadiona - rekao je Cvijanović.
On je potvrdio da će pomenuta studija biti završena za tridesetak dana, nakon čega će se pristupiti proceduri izrade odgovarajuće projektne dokumentacije.
Inače, po zaključku opštinskog parlamenta, načelnik opštine Višegrad je ovlašten da, zajedno s direktorom Javne sportske ustanove "Drina" i rukovodstvom Fudbalskog kluba "Drina HE", do daljeg iznađe potrebna finansijska sredstva za uređenje i održavanje Gradskog stadiona.
Prema idejnoj zamisli, Gradski stadion i Gradska dvorana u Višegradu trebalo bi da budu sastavni dio budućeg sportsko-rekreativnog centra, s bazenom i mini-akva parkom.
Фокус (http://www.fokus.ba/nov/index.php?option=com_content&view=article&id=15059:akva-park-na-drini&catid=20:drutvo&Itemid=158)
YU-AMC March 6th, 2011, 06:02 AM Lep je Visegrad. Moracu napraviti nekoliko dobri slika kad sam dole.
4zida March 6th, 2011, 02:01 PM uh tu ce dolaziti stranci, citav region..procvjetace visegrad,, narod treba da pravi suvenire i promovise domacu hranu:) naravno i prodaja nakita.
Npr. organizovati u augustu, kamengradski festival i tu dovoditi nase poznate glumce
Bravo za Visegrad, slikajte nam grad i postavite na nas Srpski forum
RBRS March 6th, 2011, 05:45 PM Шта је било на крају са оном пругом уског колосијека која је требала бити стављена у функцију у туристичке сврхе? Завршили пројекат, сликали се и послије тога није радила? Стару жељезничку станицу су реновирали.
Колико туриста годишње посјети Дрвенград на Мокрој Гори?
YU-AMC March 7th, 2011, 02:05 AM Ja mislim da ljudi nisu svesni koliko ovaj grad ima potenciala. Ali vidi se da Dodik redovno dolazi u ovaj deo RS i nesta se tu zbiva. Recimo da dam primer, U Gorazdu ima neki Festiva prijateljstva sto traje oko jedan mesec. Tu se zbere ogromna rulja gastosa i razno razni.. Vecina domaceg stanovnistva ima beki bizniz koji eventualno zivi od toga. Da budem specifican, ili ima neki lokal, perionicu ili uz drinu otvorio neku bastu. Kod nas u RS katastrofa. Jedino Foca nesta zivi jer ljudi zive po selima a stanove izdaju studentima sto idu na faks i malo penzija/poljoprivreda. Visegrad, Cajnice, Rudo, rOGATICA, tu se mora poraditi.
uh tu ce dolaziti stranci, citav region..procvjetace visegrad,, narod treba da pravi suvenire i promovise domacu hranu:) naravno i prodaja nakita.
Npr. organizovati u augustu, kamengradski festival i tu dovoditi nase poznate glumce
Bravo za Visegrad, slikajte nam grad i postavite na nas Srpski forum
Ulicni_Hodac March 7th, 2011, 08:37 PM Jos kad se to sve uveže vozicem Cirom onda ce svi ovi turisti sto posecuju Drvengrad kao kompletnu celinu posetiti i Kamengrad i onda kao slag na tortu Vodengrad :D
Zaokruzena celina tri elementa kamen, drvo, voda :)
YU-AMC April 9th, 2011, 11:42 AM Koliko sam ja vidio, Visegrad ima mnogo stari kuca iz SFRj doba sto verovatno nije mnogo a nimalo u ratu bio rusen. To je jedna prednost. Sad novi projekti bi bili mnogo dobri za grad.
EagleX June 23rd, 2011, 09:16 PM Neobican projekat.
http://novosti.rs/upload/thumbs/images/gallery/2011/06/kamengrad/kamengrad4_620x0.jpg
Ovo mi je potpuno konfuzno, neoklasicni objekti okruzeni kucama u tz. mediteranskom stilu (ili nekom osmanskom)...
buzga June 25th, 2011, 10:19 AM hercegovacke kuce i mediteranski stil u sred Drine...
To Andric sigurno nije zapisao...
Dodajmo tome klasicizam prilican Vojvodini, gotsku gradju prilicnu Njemackoj i Istocnoj Francuskoj, malo Dubrovnika, mozda malo Sarajevske carsije, Pravoslavne hramove Crne Gore i Istocne Hercegovine, malo zidina Niskih, kula Smederevskih, tipicnih arapskih lukova, Kapiju iz Trebinja i PRAVI POGODAK...
Autentican gradic za jos stariji Visegrad...
Ovo me podsjeca na onaj projekt iz Skopja...
Jedino cemu ce ovo pomoci jeste da se Visegrad izbaci sa UNESCO liste zasticenih spomenika, a turisti koji tamo dolaze ionako vecinom iskljucivo idu preko Sarajeva pa za Beograd ili nazad za Sarajevo da vide UNESCO most...
Nitko nece ici da vidi "jos jedan most" i Kusturicin Las Vegas.
Jos ako uzmemo da je vecina turista Japanaca i Australaca - ljudi koji se zgrazaju na neukus - onda mozemo reci da je ovo izgleda investicija za samo domace turiste sa obje strane Drine...
Bad_Hafen June 25th, 2011, 11:01 AM Pocastvovan sam da si se registrovao da nam to objasnis.
Inace Visegrad nije na listi Unesca, nego most. Most se nece dirati.
I posto vidim da se pitas za turisticki aspekt, mislim da si zabpravio da je to dio sireg projekta Sarganska osmica, Drvengrad, Andric grad, Visegrad.
ArchitectureSerbian June 25th, 2011, 01:39 PM hercegovacke kuce i mediteranski stil u sred Drine...
To Andric sigurno nije zapisao...
Dodajmo tome klasicizam prilican Vojvodini, gotsku gradju prilicnu Njemackoj i Istocnoj Francuskoj, malo Dubrovnika, mozda malo Sarajevske carsije, Pravoslavne hramove Crne Gore i Istocne Hercegovine, malo zidina Niskih, kula Smederevskih, tipicnih arapskih lukova, Kapiju iz Trebinja i PRAVI POGODAK...
Autentican gradic za jos stariji Visegrad...
Ovo me podsjeca na onaj projekt iz Skopja...
Jedino cemu ce ovo pomoci jeste da se Visegrad izbaci sa UNESCO liste zasticenih spomenika, a turisti koji tamo dolaze ionako vecinom iskljucivo idu preko Sarajeva pa za Beograd ili nazad za Sarajevo da vide UNESCO most...
Nitko nece ici da vidi "jos jedan most" i Kusturicin Las Vegas.
Jos ako uzmemo da je vecina turista Japanaca i Australaca - ljudi koji se zgrazaju na neukus - onda mozemo reci da je ovo izgleda investicija za samo domace turiste sa obje strane Drine...
Ma samo da je srati, takvima kao sto si ti nikada nista nije po volji;) Ne bi malo zahvalio na ovom projektu i rekao neku rec hvale, jer ce preporoditi turizam, i zaposliti mlade ljude, ostaviti zauvek trag u Visegradu na jednu eru... Pa nece valjda muslimankse mahale graditi tu. Projekat je bas dobar, a bice jos lepse kada se izgradi i jedva cekam da dodjem popiti sok i cevape isped neke kavane tu. A takve kao sto si ti, slobodno idi u Australiju i Japan, pa uzivaj u njihovim turistickim potencijalima, crvene pustinje, kenguri, nadam se da ce ti biti fino.
buzga June 25th, 2011, 01:48 PM ne brini, nisam zaboravio, jer tuda prodjem vise puta godisnje...
Upravo zbog toga i znam tko su vecina turista u tom dijelu toka Drine.
ali sam naveo odakle i prema gdje idu turisti - kada bude neki veliki aeorodrom u Uzicu ili Visegradu to mozete smatrati ciljnom destinacijom (i tada nije sigurno) do tada je to prolazna destinacija na proputovanju.
Posto u svijetu turizma dan putovanja od tacke A do tacke B sa pauzama ne smije da traje vise od 13 sati, na relaciji npr BG-SA imate vremena samo za Sargansku osmicu, ili za Drvengrad. PS zato je projekt i vodenog cire skoro pa propao...
Ako mislite da se moze sve posjetiti - to nije realno vremenski moguce (osim sa nocenjem na pomenutom prostoru a to gotovo pa nitko ne cini - jer niti ima zadovoljavajucih smjestajnih kapaciteta niti ima svrhe, jer jedan program sa citavom bivsom jugom traje 13 dana a tu ima mnogo gradova ukljucenih) dakle opcija nocenja je samo za manje neovisne grupe ili pojedinacne turiste. A turizam za zaraditi novac od njega na takav nacin nece biti razvijen ovdje ni za 20 godina.
u svakom slucaju, ja sam iznio moj pogled na arhitekturu "autenticnog" naselja...
Ali izvinjavam se sto sam Vam "strucnu" diskusiju o kvaliteti ponudjenog projekta i pomutio...
Necu vas vise ometati
buzga June 25th, 2011, 01:58 PM Jos cu samo da dodam, da mi je drago da se Visegrad gradi, pogotovo jer je ta lokacija super za super projekt i svaka investicija je bitna.
samo bi volio da je netko malo strucniji uradio projekt u koji ce se utusiti tona love, a ljudi ce se smijati kada dodju da ga vide... zamisli njemca vidi svoju kucu u visegradu... ili onaj iz trebinja svoju kapiju...
dakle sve je to ok i projekt gledajuci na isti iz pticje perspektive je super presjeka, ideja je odlicna, ali arhitektura je fula i svatko tko moze staviti u stranu nacionalni ponos ce doci do istog zakljucka...
Bad_Hafen June 25th, 2011, 02:17 PM ne brini, nisam zaboravio, jer tuda prodjem vise puta godisnje...
Upravo zbog toga i znam tko su vecina turista u tom dijelu toka Drine.
ali sam naveo odakle i prema gdje idu turisti - kada bude neki veliki aeorodrom u Cacku ili Visegradu to mozete smatrati ciljnom destinacijom (i tada nije sigurno) do tada je to prolazna destinacija na proputovanju.
Posto u svijetu turizma dan putovanja od tacke A do tacke B sa pauzama ne smije da traje vise od 13 sati, na relaciji npr BG-SA imate vremena samo za Sargansku osmicu, ili za Drvengrad. PS zato je projekt i vodenog cire skoro pa propao...
Ako mislite da se moze sve posjetiti - to nije realno vremenski moguce (osim sa nocenjem na pomenutom prostoru a to gotovo pa nitko ne cini - jer niti ima zadovoljavajucih smjestajnih kapaciteta niti ima svrhe, jer jedan program sa citavom bivsom jugom traje 13 dana a tu ima mnogo gradova ukljucenih) dakle opcija nocenja je samo za manje neovisne grupe ili pojedinacne turiste. A turizam za zaraditi novac od njega na takav nacin nece biti razvijen ovdje ni za 20 godina.
u svakom slucaju, ja sam iznio moj pogled na arhitekturu "autenticnog" naselja...
Ali izvinjavam se sto sam Vam "strucnu" diskusiju o kvaliteti ponudjenog projekta i pomutio...
Necu vas vise ometati
turisti koji obilaze sagansku osmicu su iz cijelog svijeta, tako da reci da niko sem domacih ne dolazi je pogresno, a to si ti rekao.
Cuprija i Andricgrad ce biti povezani uskotracnom prugom, tako da ce ti isti turisti dolaziti i u Visegrad.
Profil turista iz inostranstva je tu specifican, jer tu dolaze zaludjenici u zeljeznicu i dolaze na taj nacin sto posjete BG, pa Pozegu i muzej zeljeznice i zavrse na kraju sa Sarganom. Dakle ciljno idu tu.
Inace kapaciteta odgovarajuceg za nocenje imas, a to na kraju krajeva govore desetine hiljada turista.
A koja je to njemacka kuca u Visegradu?
buzga June 25th, 2011, 02:42 PM ja sam napisao da ima mnogo stranca i to tacno iz kojih zemalja je vecina - ocito nisi procitao dovoljno...
ali sam napisao da nije ciljna destinacija za turisticke programe, izmedju ostalog i sam si ti napisao da tu dolaze ljudi koji su zaludjenici u zeljeznicu - njima jeste ciljno kao i okolnom stanovnistvu na dnevne izlete...
u svakom slucaju pregledaj render i naici ces na njemacku gradnju, arapske stilske lukove na zidinama, dubrovacke stambene zgrade, vojvodjanski klasicizam itd...
a kapacitet nije broj lezajeva nego njihova kvaliteta...
i inace svrha nocenja i samo shvatanje velikih komercijalnih agencija da li imaju zarade na istom i vise prednosti ili mana...
Ja sam samo realan, da je tako kako ti mislis vodeni ciro nikad ne bi propao i taj dio zemlje bi danas drmao... samo kazem pogledajte neke projekte koji su takodjer pojedini zvali sastavnim dijelom projekta drvengrad-sarganska-visegrad koji danas nema a bili su super... nema ih jer je potraznja bila ravna nuli...
da ima toliko turista u Visegradu centar bi bolje izgledao i bilo bi boljih kafica u istom, isto vazi i za Uzice...
jednostavno nemozete sve to sto se tu planira ukomponovati u jedan paket jer bi oduzelo previse vremena unutar jednog programa... a budite sigurni da ta regija sama za sebe nemoze biti jedan cjelokupni program... to izmedju ostalog nije poslo za rukom ni nekim velikim gradovima kao sto je Atina, ili pak Veroni sa svim jezerima...
da jeste za pojedince, ali ne za grupe...
nase zemlje pojedinci posjecuju samo na jadranu, ostalo su jos uvijek 70% organizirane grupe... i ovo je slucaj ne samo za Visegrad nego i za Postojnu, i Plitvice, Mostar, Nis itd itd...
Bad_Hafen June 25th, 2011, 04:18 PM vodeni ciro nije mogao opstati bez pruge do visegrada i bez uvezivanja u cjeli sistem, sto nije uradjeno. S prugom do Visegrada i izgradnjom Andricgrada i povezivanjem vodenim cirom s Tarom i Zlatiborom cijeli projekat dobija smisao i tek tad se moz ocekivati veci uspeh. A na to se ide s ovim gradom.
Zlatibor sam po sebi privlaci masu turista kad bi se 10% od toga odlucilo na ovu turu to bi bio uspjeh, ne ide se tu na masovni turizam ala HR paradajz turisti, nego na turizam manjeg obima i nekasicne stvari kao sto je more i plaza.
ArchitectureSerbian June 25th, 2011, 05:13 PM Stvarno Buzga, ne volim ruzne reci, ali po tom tvom lupanju, nikakav turizam kod nas nikada ne bih mogao ni uspeti, molim te nemoj mi pisati tu neke gluposti da ce se nemac smejati kada dodje, zbog takvih negativaca kao sto si ti ova zemlja i propada.
Bad_Hafen June 25th, 2011, 05:18 PM I ja imam zamjerki na autenticnost samog projekta, ali ne mogu nista omentarisati dok to ne bude gotovo, ovo je samo render, a znajuci koliko se kod nas poklanja paznja renderima ne uzimam ga previse ozbiljno pogotovo sto je vec jednom mijenjan i ovo je druga verzija.
YU-AMC June 26th, 2011, 05:03 AM I ja imam zamjerki na autenticnost samog projekta, ali ne mogu nista omentarisati dok to ne bude gotovo, ovo je samo render, a znajuci koliko se kod nas poklanja paznja renderima ne uzimam ga previse ozbiljno pogotovo sto je vec jednom mijenjan i ovo je druga verzija.
Da slazem se da je prerano. Ja redovno pecam ribu u VS i lepo je tamo. Ali mislim da je njegov komentar mnogo emotivan. Njima tesko pada sto je grad pao u Srpske ruke jer tu je taj most. Isto vojska je bila dobro organizovana bila i sve je ne srbe proterala u Sarajevo. Mislim grad je ostao kao u doba SFRJ, i to je velika sreca. Pogledaj recimo gradove kao Gorazde. Ko ce da plati da popravi i omalta one kuce crvene bez fasada. Ti ljudi ce umreti i kuce ce takve ostati. Tu nema plata kao u doba TITA da bi se to sredilo ljudski.
Ali ja mislim da treba ignorisati doticnog jer siri lazi i propagandu. Idi na Vilinu Vlas pa vidi jeli ima hotela ili nema. Bojim se da nema $$$$ ne hotela. Takvi turisti neka produze pravo u Sarajevo. U Visegradu mi njih ne zovemo turisti nego skakvci. Oni bi da skakutaju oko mosta i da dinar ne potrosi. Ajde begaj bre!
Bad_Hafen June 26th, 2011, 05:57 AM ima hotela na drvengradu i okolo koliko zelis
pop1982 June 26th, 2011, 07:07 AM Treba samo znati prodati.Evo primjera:
Ovdje u SLO jednodnevna dozvola za pecanje kosta kao deset do dvadeset kg ribe u ribarnici.Cega se covjek sjetio?Ima svoj ribnjak,birtiju i mogucnost da sam sebi ulovis ribu udicom i onda kupis tu ribu,prosto platis po kili.A ne treba ti dozvola za pecanje koja kosta 40+€.Znaci pecas besplatno,ako nista ne ulovis,nikome nista.
A mogao bi se na jezeru napraviti nekakav banjski kompleks,isto u nekakvom Andricgrad fazonu.
YU-AMC June 26th, 2011, 08:49 AM ima hotela na drvengradu i okolo koliko zelis
Jedan od nis njih.
http://www.vilinavlas.teol.net/index.html
Bad_Hafen June 26th, 2011, 09:16 AM Treba samo znati prodati.Evo primjera:
Ovdje u SLO jednodnevna dozvola za pecanje kosta kao deset do dvadeset kg ribe u ribarnici.Cega se covjek sjetio?Ima svoj ribnjak,birtiju i mogucnost da sam sebi ulovis ribu udicom i onda kupis tu ribu,prosto platis po kili.A ne treba ti dozvola za pecanje koja kosta 40+€.Znaci pecas besplatno,ako nista ne ulovis,nikome nista.
A mogao bi se na jezeru napraviti nekakav banjski kompleks,isto u nekakvom Andricgrad fazonu.
ima kod nas nesto slicno. s tim da ti ne pecas:)
Prije neka dva mjeseca sam bio na najboljoj pastrmci koju sam u zivotu proba, prste sam pojeo. U Sipovu jeto bilo.
http://www.plivaflyfish.com/
Bad_Hafen June 26th, 2011, 10:15 AM I naravno da ime prenocista, evo
Смештајни капацитети у Парку природе налазе се у етно-селу „Дрвенград" на Мећавнику, хотелу „Младост" на Иверу, хотелу „Осмица" поред железничке станице у Мокрој Гори, мотелима „Мокра Гора", „Јатаре" и „Шарган-Витаси" у склопу истоимених железничких станица, Парохијском дому покрај мокрогорске цркве, као и у мањем броју сеоских домаћинставаСмештајни капацитети у Парку природе налазе се у етно-селу „Дрвенград" на Мећавнику, хотелу „Младост" на Иверу, хотелу „Осмица" поред железничке станице у Мокрој Гори, мотелима „Мокра Гора", „Јатаре" и „Шарган-Витаси" у склопу истоимених железничких станица, Парохијском дому покрај мокрогорске цркве, као и у мањем броју сеоских домаћинстава
pop1982 June 26th, 2011, 10:38 AM ima kod nas nesto slicno. s tim da ti ne pecas:)
Prije neka dva mjeseca sam bio na najboljoj pastrmci koju sam u zivotu proba, prste sam pojeo. U Sipovu jeto bilo.
http://www.plivaflyfish.com/
Ja ne volim toliko jesti ribu,koliko volim pecati,pivo u rijeci,nesto za grickat i nesto protiv komaraca.Nema vece uzivancije :).
AdnanPD June 28th, 2011, 12:42 PM Andric grad je falsifikovanje historije vise nego Skopje 2014 projekat!
Ne kazem da je lose izveden i da nece dobro doci Visegradu ali treba priznati da nema veze sa podnebljem na kojem se gradi.
amkox June 28th, 2011, 12:54 PM a kakav je to projekat skoplje 2014 ? jel to ono sto prave one statue aleks. velikom , itd? ili nesto drugo...
amkox June 28th, 2011, 12:55 PM Andric grad je falsifikovanje historije vise nego Skopje 2014 projekat!
Ne kazem da je lose izveden i da nece dobro doci Visegradu ali treba priznati da nema veze sa podnebljem na kojem se gradi.
i ja mislim da je tako....ali vidjecemo sta ce biti na kraju....
Bad_Hafen June 28th, 2011, 01:15 PM Andric grad je falsifikovanje historije vise nego Skopje 2014 projekat!
Ne kazem da je lose izveden i da nece dobro doci Visegradu ali treba priznati da nema veze sa podnebljem na kojem se gradi.st znaci falsifikovanje istorije?
Taj grad nema istorijsku ambiciju pravi se iskljucivo kao turisticki kompleks i nemoguce ga je porediti sa s SK 2014
ArchitectureSerbian June 28th, 2011, 04:28 PM st znaci falsifikovanje istorije?
Taj grad nema istorijsku ambiciju pravi se iskljucivo kao turisticki kompleks i nemoguce ga je porediti sa s SK 2014
Slazem se;)
NemanjaVgd July 9th, 2011, 07:42 PM Pozdrav iz Višegrada.
Radovi su u punom jeku.
Za one koji nisu upoznati sa lokacijom gradnje Kamengrada, radi se o sad već bivšem sportskom centru. Obišao sam dobar deo bivše nam države i verujte takav sportski objekat nisam video. "Beograd" nema tako nešto. Zbog toga i danas postoji određen broj mojih sugrađana koji se protive rušenju tog objekta.
http://www.youtube.com/watch?v=gz8Y_m_gpl0&feature=related
Ovo je zanimljiv video snimak da bih krenuo sa pričom o početku radova. Kao što vidite, prošle godine prostor SC našao se pod vodom(pojavile su se podzemne vode , zbog porasta nivoa reka Drine i Rzava). Pošto to nije redak slučaj, već deset dana traju radovi u izgradnji nasipa na kom će nići kameni grad.
Ako nađem vremena, možda izbacim i neku fotografiju.
Nemanja
dejan_b88 July 9th, 2011, 07:57 PM Добродошао на форум :cheers:
Имам једно питање. Да ли је у Вишеграду актуелно још неко градилиште осим Каменграда? Ако јесте, било би лијепо да фотографишеш и ставиш на форум...
Поздрав :)
dejan_b88 July 16th, 2011, 03:48 PM Формира се и лука Вишеград
Вишеград лежи на двије ријеке, Дрини и Рзаву, и на два акумулациона језера. Aкумулација ХЕ "Бајина Башта" дуга је 54, а вишеградске хидроелектране 42 километра.
Иако постоје идеални услови за развој спортова на води и рекреативне пловидбе, стиче се утисак да су огромне водене површине минимално искоришћене.
У општинском Одјељењу за привреду кажу да је званично у Вишеграду регистровано 13 бродића и чамаца, али да је број непријављених много већи.
Један од власника брода "Соња" Ненад Радовић каже да су се бродари удружили и заједничким снагама, уз сагласност општинске администрације, у близини новог моста на Дрини изградили мало пристаниште или луку. У ту луку на лијевој обали Дрине тренутно пристаје и веже се 20 пловних објеката.
http://www.glassrpske.com/vijest/5/krozrs/60705/cir/Formira-se-i-luka-Visegrad.html
Servitium July 18th, 2011, 05:04 PM Danas sam čitao u novinama da se u Višegradu na ušću počinje graditi aqua-park na ušću Ćehotine u Drinu :dunno: ,pa zar to nije lokacija gdje će se graditi Andrićev grad? Otkud sad aqua-park na tom mjestu,malo sam zbunjen ..
sallae2 July 18th, 2011, 06:09 PM Ušće Ćehotine u Drinu je u Foči.
U Višegradu je ušće Rzava u Drinu.
YU-AMC July 18th, 2011, 09:58 PM Danas sam čitao u novinama da se u Višegradu na ušću počinje graditi aqua-park na ušću Ćehotine u Drinu :dunno: ,pa zar to nije lokacija gdje će se graditi Andrićev grad? Otkud sad aqua-park na tom mjestu,malo sam zbunjen ..
Kao sto je neko vec rekao, meni to lici na Focu gde se Cehotina uliva u Drinu.
http://static.panoramio.com/photos/original/16755646.jpg
Na toj slici imas prikaz gde se Cehotina uliva u Drinu. Slika je malo starija, ali na toj zelenoj povrsini, poluostrvu, tu vec postoje neki teniski tereni. Kad se vozis magistralnim putem onda mozes lepo da vidis. Verovatno je nesta u sklopu tog sportskog objekta.
NemanjaVgd July 19th, 2011, 01:56 PM Zdravo drugari
Aktivno je još nekoliko gradilišta u Višegradu. Mini aqua-park gradi se u blizini gradskog stadiona, pored Rzava( 1km uzvodno od ušća). Takođe, započeta je izgradnja i sportske dvorane u okviru srednjoškolskog centra "Ivo Andrić".
http://i198.photobucket.com/albums/aa42/BloodyMonarch/vgd1.jpg
Gradske aktuelnosti:
http://www.visegrad.rs.ba/2011/07/danas-postavljanje-kamen-temeljca-za-andricgrad/
http://www.visegrad.rs.ba/2011/07/predstavljen-projekat-rekonstrukcije-uzeg-gradskog-jezgra-visegrada/
nsblues July 20th, 2011, 01:12 AM Zdravo drugari
Aktivno je još nekoliko gradilišta u Višegradu. Mini aqua-park gradi se u blizini gradskog stadiona, pored Rzava( 1km uzvodno od ušća). Takođe, započeta je izgradnja i sportske dvorane u okviru srednjoškolskog centra "Ivo Andrić".
http://i198.photobucket.com/albums/aa42/BloodyMonarch/vgd1.jpg
Gradske aktuelnosti:
http://www.visegrad.rs.ba/2011/07/danas-postavljanje-kamen-temeljca-za-andricgrad/
http://www.visegrad.rs.ba/2011/07/predstavljen-projekat-rekonstrukcije-uzeg-gradskog-jezgra-visegrada/
Nemanja ti si nam jedina nada ,,, daj nam neku sliku tih gradilista, moze i sa mobilnog telefona. Ja sam te shvatio ta tri, to su ipak veci projekti za Visegrad..aqva park, kamengrad ,sportska dvorana a ima li manjih zgrada, novih naselja i sl..(i mozes li ih slikati i postaviti ovdje ,ako ima)?
YU-AMC July 20th, 2011, 08:13 AM KOliko sam ja opazio, mislim da grad nema ni autobusku stanicu. To bi bilo super da se izgradi.
Читач-КГ July 21st, 2011, 11:16 PM KOliko sam ja opazio, mislim da grad nema ni autobusku stanicu. To bi bilo super da se izgradi.
Аутобуска станица је одмах изнад стадиона.
YU-AMC July 22nd, 2011, 07:30 AM ^ Hmm kad uzmem bus, samo stanemo ispred neke kafane pored drine... Jeli mozda neko ima sliku?
Boza KG July 22nd, 2011, 09:45 AM Можда ова мало старија вест помогне
Ускоро почиње изградња аутобуске станице у Вишеграду
23.08.2010
Вриједност радова око 60.0000 КМ
У Вишеграду ускоро почињу радови на изградњи аутобуске станице, потврдио је Томислав Поповић, начелник Општине Вишеград.
Изградња аутобуске станице веома је важна за Вишеград, јер већ годинама становници овога града немају адекватну аутобуску станицу.
"Досадашња аутобуска станица је била смјештена у згради бивше-садашње жељезничке станице. Враћањем зграде њеној намјени Вишеград је остао без тог привременог рјешења, а које истини за вољу није било одговарајуће. Изградњом аутобуске станице на новој локацији Вишеград коначно добија намјенски објекат за аутобуску станицу и не само за њу већ и за неке додатне садржаје као што су банка, туристичка агенција и технички преглед возила. Нова станица ће бити на локацији која је најповољнија у ширем окружењу и коју сигурно неће обилазити аутобуси као што је до сада био случај већ ће сви свраћати у њу", каже Поповић.
Припремни радови већ су почели. Идејно рјешење је урађено, а у току је и израда техничке документације. Вриједност радова износи око 60.0000 КМ, док је завршетак изградње аутобуске станице планиран најесен.
NemanjaVgd July 22nd, 2011, 12:46 PM http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/19231810.jpg
Ovde danas staju autobusi , motel Okuka. Baš preko puta ovog motela planira se izgradnja autobuske stanice(tako se pričalo pre godinu dana). Očekujte ovih dana fotografije gradilišta.
Poz
YU-AMC July 23rd, 2011, 09:15 AM ^ Ehh na tu kafanu sam mislio.
YU-AMC September 26th, 2011, 03:36 AM U Visegradu se nije ulagalo jedno 30 godina. 20 sto ja znam , ali realna cifra je 30 godina. Ja imam pouzdanje u Vladu Republike Srpske kad sam obisao Focu. Pogotovo se vidi napredak ako si bio tamo pre rata i posle rata. Sada je doslo vreme i na Visegrad.
Boza KG October 15th, 2011, 10:56 PM 13. 10. 2011.
Турци дају милионе за ћуприју у Вишеграду
Председник сектора за мостове турске компаније за путеве Ајдин Доан рекао је недавно у Вишеграду да ће турска влада издвојити око 3,5 милиона евра за санацију Моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини.
Отварање тендера за извођача радова биће спроведено у Анкари, тако да би грађевински радови могли да почну на пролеће.
Мост Мехмед-паше Соколовића током свог постојања више пута био је оштећен. Под заштиту УНЕСЦО стављен је 2007. године од када трају и планови за његову рестаурацију, за шта се побринула турска влада у сарадњи са Општином Вишеград и Већем министара БиХ, наводи лист "24 сата".
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/171038/Turci-daju-milione-za-cupriju-u-Visegradu
YU-AMC November 8th, 2011, 05:00 AM RePUBLIKA Srpska! hahaha
Boza KG November 10th, 2011, 04:26 PM ЕУ финансира реконструкцију Основне школе „Вук Караџић“ у Вишеграду
10. новембар 2011.
ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ
ВИШЕГРАД – Општина Вишеград је потписала Меморандум о разумјевању са Делегацијом Европске уније у БиХ, који се односи на имплементацију пројекта „Делтер“, чија је сврха пружање техничке помоћи у циљу енергетске ефикасности.
По ријечима замјеника начелника општине Вишеград, Винка Дроце, ради се о пројекту предузимања одговарајућих мјера за повећање енергетске ефикасности зграде Основне школе „Вук Караџић“ у Вишегераду. Вриједност пројекта је процјењена на око 100.000 марака.
Овај пројекат, чија реализација почиње у марту наредне године, предвиђа набавку и замјену постојеће вањске столарије са савременом ПВЦ столаријом, укупне површине 267 метара квадратних, те набавку и постављање изолационог материјала на крову и вањским зидовима, чија је укупна површина 1015 метара квадратних.
-Уз донаторска средаства Европске уније и општина Вишеград ће учествовати са властитим буџетским средствима, посебно у дијелу припреме пројектне документације и извођења радова на школској згради, појаснио је Дроца.
Пројекат енергетске ефикасности Европска унија финансира из неповратних средстава у оквиру програма малих демонстрационих пројеката.
Након реализације овог пројекта у општини Вишеград и Основној школи „Вук Караџић“, већ наредне зиме очекују знатно боље гријање, уз максималну енергетску уштеду.
http://058.ba/wp-content/uploads/2011/11/VISEGRAD-Osnovna-skola.jpg
http://058.ba/2011/11/eu-finansira-rekonstrukciju-osnovne-skole-vuk-karadzic-u-visegradu/
klamzi! November 14th, 2011, 11:23 AM У оквиру капиталног гранта за развој туризма у Републици Српској 4,0 милиона КМ је намијењено за наставак реализације Пројекта „Андрић град“.
Zoffmann November 21st, 2011, 02:57 PM Nisam siguran da cira uopste saobraca :S
Boza KG November 22nd, 2011, 07:01 PM 22.11.2011
Асфалиран пут за Халуге
У селу Халуге код Вишеграда ових дана је асфалтирано нових 550 метара локалног пута.
„ У сарадњи са Министарством за водопривреду, шумарство и пољопривреду РС Општина Вишеград је за овај подухват обезбиједила 36.000 марака“, потврдио је начелник ове општине Томислав Поповић.
„Пут је био у веома лошем стању па смо приступили комплетној санацији ове дионице са проширењем кривина и постављањем пропуста“, рекао је Владан Голубић, пословођа екипе из РЈ „Романијапутеви“.
Дионица пута од Саса према Халугама у дужини од око два километра асфалтирана је прије десетак година, а ове године становници овог села добили су још 550 метара асфалта. Према незваничним подацима, у Халугама живи двадесетак породица.
http://058.ba/wp-content/uploads/2011/11/Asfalt-za-Haluge.jpg
http://058.ba/2011/11/asfaltiran-put-za-haluge/
Boza KG November 25th, 2011, 11:10 PM Изградња нове пословне зграде
1. септембар 2011.
Почетком децембра 2010.год. завршена је процедура међународног конкурса за најбоље архитектонско рјешење будуће управне зграде „Хидроелектране на Дрини“ а.д. Вишеград.
Поступајући по строгим критеријима УНЕСЦО-а пуне двије године трајала је процедура планирања, расписивања конкурса и одабира најбољих архитектонских рјешења за будућу управну зграду „Хидроелектране на Дрини“ а.д. Вишеград, на Вишеградском Тргу палих бораца, у Првој контактној зони моста Мехмед-паше Соколовића, који се налази на УНЕСЦО-вој листи свјетске културне баштине.
Предсједница стручног жирија Милијана Окиљ из Бања Луке је изразила задовољство на великом одзиву од чак 33 рада, од којих добар број из иностранства.
„На крају конкурса имали смо велику изложбу у „Хидроелектранама на Дрини“ у Вишеграду, на којој су приказана рјешења са макетама. Истичем да је то једна од ријетких и највећих изложби ове врсте у БиХ након рата. Мада због неиспуњења свих критерија предвиђених Бечком конвенцијом нисмо додијелили прву награду, жири је мишљења да име аутора другонаграђеног рада, Бранислава Митровића из Београда, довољно говори да смо направили добар избор“, истакла је Окиљева, захваливши се инвеститору, „Хидроелекранама на Дрини“, што су показали изузетну кооперативност и стрпљивост, јер је конкурс због специфичних захтјева припреман пуне двије године.
Предсједница жирија је истакла да је реализација овог пројекта за добробит свих грађана Вишеграда, Републике Српске и БиХ. Такође сматра да се рад Бранислава Митровића може на најбољи начин дорадити, а да се не угрози првобитна архитектонска замисао, и уз договор са инвеститором уз одређене дораде и корекције може се доћи до траженог рјешења.
Архитекта Бранислав Митровић из Београда, чији је рад добио другу награду, а стручни жири га предложио за даљу процедуру израде главног пројекта, каже да је при изради овог архитектонског рјешења имао на уму респект према старом вишеградском мосту и његовом неимару.
„Било је прилично тешко кренути, јер та акса од моста убада се у структуру града, који се развио на другој обали Дрине. Покушали смо овим радом начинити један наклон према мосту, да му се поклонимо и да његов траг оставимо на овој згради“, каже Митровић.
Он појашњава да су идејна рјешења увијек почетак озбиљнијег посла.
„Надам се да ћу имати прилику да још мало промишљам о овоме простору. Очекујем конструктивну сарадњу са инвеститором како би имали прилику да ово идејно рјешење побољшамо. Све то треба урадити непретенциозно према мосту, уз постовање онога што смо затекли као грађевинску структуру на овом простору. Дакле, ту је Андрић и његова литература, ту је и традиција и лијепи стари град Вишеград. Надам се да ћемо коначним рјешењем пројекта на неки начин вратити овом граду повјерење које нам указује“, поручио је Бранислав Митровић.
Изложба радова, посебно макета са овог конкурса побудила је велики интерес стручне архитектонске јавности.
Припремни радови на локацији будуће пословне зграде су већ увелико у току а с обзиром на вриједност предвиђене инвестиције и потребу расписивања међународног тендера, очекује се да ће до краја 2011.год. и та процедура бити спроведена како би се наставило са даљим активностима до коначне изградње овог репрезентативног објекта.
http://www.henadrini.com/wp-content/uploads/Nova-zgrada-spolja.jpg
http://www.henadrini.com/2011/09/izgradnja-nove-poslovne-zgrade/
Boza KG November 28th, 2011, 11:19 AM ^^
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/NOVEMBAR%202011_/MAKETA%20BUDUCE%20UPRAVNE%20ZGRADE%20KRAJ%20CUPRIJE%20766.jpg
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/uz-dan-preduzeca-hidroelektrane-na-drini-visegrad/1024.aspx
bojanst November 28th, 2011, 01:56 PM lijep projekat...
ArchitectureSerbian November 28th, 2011, 04:30 PM Malo mi je nejasan, ali fino izgleda.
Servitium November 28th, 2011, 04:53 PM Gledao sam na Google Earth sad taj teren,to će se ovdje graditi,sa jedne strane je grad i stari most a sa druge ništa,samo magistrala i brdo
http://img440.imageshack.us/img440/9449/visegrad2.jpg
NemanjaVgd November 28th, 2011, 06:12 PM http://i198.photobucket.com/albums/aa42/BloodyMonarch/vgd22.jpg
Narandžasto - Kamengrad
Crveno - Sprotska Dvorana SŠC
Žuto - lokacija na kojoj će se graditi upravna zgrada HE na Drini
Nemam net , nisam u Višegradu. Obećah fotografije i slagah,izvinite. Tražio sam nekoga da izvještava umjesto mene ali ništa od toga izgleda.
Neću više ništa obećavat.
YU-AMC November 28th, 2011, 08:44 PM ^Mislis kompletno noba sportska dvorana?
YU-AMC December 1st, 2011, 01:26 PM Serv dobra mapa, ima grad potencijal da se siri.
djidomova December 1st, 2011, 10:02 PM ti mora da nikada nisi bio u visegradu, cu ima gdje da se siri...kako da ne..
YU-AMC December 1st, 2011, 11:47 PM ti mora da nikada nisi bio u visegradu, cu ima gdje da se siri...kako da ne..
Slazem se da mozda mapa malo daje ravniji tern nego sto jeste, ali mislim da ima vise mesta nego u Foci.
YU-AMC December 2nd, 2011, 07:48 PM Moramo napraviti neki dobri fotki od VG kad budem dole.
Boza KG December 3rd, 2011, 01:51 AM Споменик руским добровољцима
http://boracka-vgd.com/images/stories/ciro%20041.jpg
http://boracka-vgd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=76:otkriven-spomenik-ruskim-dobrovoljcima&catid=36:2010-05-25-13-16-33&Itemid=90
Boza KG December 3rd, 2011, 01:55 AM У вишеградском насељу Гарча, у оквиру цјелодневних Видовданских свечаности, уручени су кључеви за 26 породица борачких категорија, од којих су 23 породице погинулих бораца
http://opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/JUN%202011-2/Gar%C4%8Da.JPG
http://www.boracka-vgd.com/index.php?option=com_content&view=frontpage&limitstart=5
YU-AMC December 4th, 2011, 03:18 AM http://opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/JUN%202011-2/Gar%C4%8Da.JPG
http://www.boracka-vgd.com/index.php?option=com_content&view=frontpage&limitstart=5
Dobro se RS brine oko tih familija koliko sam ja opazio.
ArchitectureSerbian December 4th, 2011, 06:49 PM Dobro se RS brine oko tih familija koliko sam ja opazio.
Sporo je, al' ide...
Boza KG December 10th, 2011, 03:52 PM 09.12.2011
Измјештају се водоводне цијеви са моста Мехмед-паше Соколовића на нови мост у Вишеграду
ЗАДЊИ УСЛОВ ЗА ПОЧЕТАК ОБНОВЕ ЋУПРИЈЕ
Представници Турске развојне агенције „Тика“ општини Вишеград су уручили донацију вриједну 50.000 марака, која се састоји од водоводних цијеви и другог материјала потребног за измјештање цјевовода са моста Мехмед-паше Соколовића на нови вишеградски мост.
Радове, чија је вриједност 130.000 марака, изводи вишеградско предузеће за водовод и канализацију а.д. „15. април“, а рок њиховог завршетка је до краја ове године.
По ријечима начелника општине Вишеград Томислава Поповића ово је практично задња обавеза ове локалне заједнице за најављени почетак обнове и ревитализације старе ћуприје на Дрини средином наредне године, која се од 2007. године налази на УНЕСКО-вој листи свјетске културне баштине.
-Измјештање водоводних цијеви са по 50.000 марака финансирају Министарство за просторно уређење и екологију Републике Српске и агенција „Тика“, те општина Вишеград са 30.000 марака, прецизирао је Поповић.
Зулкуф Оруч, директор Турске развојне агенције „Тика“, обавјестио је начелника Поповића да је Турски парламент недавно дао зелено свјетло за финансирање обнове и ревитализације моста Мехмед-паше Соколовића, за шта ће према ранијим најавама бити потребно три и по милиона евра.
- Све формалности везане за расписивање тендера и одабир извођача радова требало би да буду окончане до краја првог квартала наредне године, рекао је Оруч.
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/DECEMBAR%202011/Tika%201.JPG
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/izmjestaju-se-vodovodne-cijevi-sa-mosta-mehmed-pase-sokolovica-na-novi-most-u-visegradu/1041.aspx
djidomova December 18th, 2011, 10:54 PM https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/311319_2608102451838_1533241976_32761333_901911608_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/308605_2663696721660_1533241976_32779772_811106291_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/302430_2511062225893_1533241976_32698383_146540661_n.jpg
Boza KG December 18th, 2011, 11:11 PM ^^ :cheers:
Одличне слике
YU-AMC December 18th, 2011, 11:20 PM Bice to bolje kad se kamen stavi. Ovako izgleda dosta neupadljivo.
Boza KG December 22nd, 2011, 11:26 PM 22.12.2011
Општина Вишеград и у наредној години финансира капиталне пројекте
2.000.000 МАРАКА ЗА РАЗВОЈ
Општина Вишеград је Планом капиталних улагања за 2012. годину предвидила улагања од 2.086.000 марака. Из ових намјенских средстава општинског буџета за финансирање изградње комплекса „Андрићграда“ планирана су улагања од 1.000.000 марака.
Општина Вишеград је и у 2011. години, са 1.500.000 марака учествовала у изградњи прве фазе „Андрићграда“, кога је Влада Републике Српске прогласила стратешким пројектом, а ова локална заједница пројектом од посебне важности.
За реконструкцију Улице Стевана Синђелића планирана су улагања од 50.000 марака, изградњу фекалне канализације у насељу Околишта 200.000 марака и реконструкцију водовода за насеље Бикавац 54.000 марака.
Овим планом за реализацију пројекта вањске расвјете Горње Шегање и у насељу Дучше општина Вишеград ће издвојити 54.000 марака, санацију саобраћајница асфалтним застором 227.000 марака, затим за заштиту косина на саобраћајници тунел-жељезничка станица 39.000 марака и за наставак изградње инфраструктуре у насељу Гарча 200.000 марака.
У току 2012. године општина Вишеград је међу капиталне пројекте уврстила и уређење старих зграда и кућа у градском језгру, у склопу промоције туристичке понуде. Овај пројекат, вриједан 150.000 марака, реализоваће се са заједницама етажних власника и власницима стамбених кућа.
Планом капиталних улагања за потребе цивилне заштите одвојена су средства од 20.000 марака, за уређење степеништа у улицама Краља ПетраПрвог и Цара Лазара планирано је 50.000 марака, те 42.000 марака за израду пројектне документације.
Предложени нацрт Плана капиталних улагања подржан је у јавној расправи и од стране Комисије за планирање општинског развоја, тако да ће се заједно са Планом буџета за 2012. годину наћи пред одборницима општинског парламента, на сједници која је заказана за 29. децембар.
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/DECEMBAR%202011/%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%9B%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.jpg
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/opstina-visegrad-i-u-narednoj-godini-finansira-kapitalne-projekte/1066.aspx
Bad_Hafen January 5th, 2012, 12:41 PM Франкфуртске Вести: Јапанци луде за Андрићградом
Градилиште новог "светског чуда" Емира Кустурице у Републици Српској - камени Андрићград код Вишеграда, постало је туристичка атракција за јапанске туристе који обилазе Европу. Неколико туристичких агенција ову дестинацију већ је увело у званичан програм уз обилазак Дрвенграда, Шарганске осмице на Мокрој Гори и Међугорја у Хрватској.:bash::bash:
RBRS January 19th, 2012, 03:41 PM Лакић додаје да је за изградњу пословне зграде предузећа "ХЕ на Дрини" на Тргу палих бораца у Вишеграду планирано да се издвоји седам милиона КМ.
Према његовим ријечима, главни пројекат биће завршен у првој половини ове године, а затим ће се приступити одабиру извођача радова.
Завршетак пословне зграде предузећа, према плановима, очекује се током 2014. године.
YU-AMC February 1st, 2012, 03:45 AM zANIMA ME KAKO stoje sa Arenama i stadionom? Verovatno grad nije stradao u ratu pa sve od pre imaju..
Boza KG February 1st, 2012, 05:07 PM zANIMA ME KAKO stoje sa Arenama i stadionom? Verovatno grad nije stradao u ratu pa sve od pre imaju..
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/JANUAR%202012_-4/Varda%201.jpg
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/JANUAR%202012_-4/Varda%202.jpg
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/JANUAR%202012_-4/varda%203.jpg
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/Turnir%204.JPG
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/kosarkasi-varde-he-u-15-kolu-lige-13-ubjedljivo-protiv-celika-iz-zenice/1115.aspx
Boza KG February 4th, 2012, 02:46 PM http://058.ba/wp-content/uploads/2012/02/Visegrad-zimi.jpg
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/02/Visegrad-1.jpg
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/02/Visegrad-2.jpg
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/02/Visegrad-3.jpg
http://058.ba/2012/02/novi-snijeg-u-visegradu-stvorio-dodatne-probleme-foto/
ASTRA ZENECA February 4th, 2012, 11:42 PM Andric grad je DNK Srpskoga naroda u R.Srpskoj koi ostaje vjecno.
nsblues February 5th, 2012, 01:17 PM Andric grad je DNK Srpskoga naroda u R.Srpskoj koi ostaje vjecno.
^^Kad vec mislis tako, velika je vjerovatnoca da ces dovesti u dilemu pojedine da se priupitaju,,, pa gdje su sad te strucne institucije da preispitaju taj DNKa ,ili koji je toboze program koristen da bi se dobio isti?
Boza KG February 7th, 2012, 07:36 PM http://058.ba/wp-content/uploads/2012/02/058-pod-snijegom-16.jpg
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/02/058-pod-snijegom-17.jpg
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/02/058-pod-snijegom-13.jpg
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/02/058-pod-snijegom-10.jpg
http://058.ba/2012/02/058-gradovi-pod-snijeznim-pokrivacem-2-dio-foto/
Boza KG February 10th, 2012, 03:17 PM 10 фебруар 2012
Ове године реконструкција пута за Вишеградску бању
ВИШЕГРАД - Начелник општине Вишеград Томислав Поповић потврдио је данас да је објављен тендер за извођача радова на реконструкцији пута Сасе - Вишеградска бања, у укупној дужини од три километра.
"Општина је у буџету за ову годину планирала 600.000 КМ за финансирање прве фазе ревитализације ове за туризам веома важне комуникације, као и за села која се налазе у залеђу Вишеградске бање", рекао је Поповић.
Радови треба да почну ове године, а уз модеран пут биће изграђена и пјешачка стаза, које сада нема.
Поповић каже да је општина "Путевима Републике Српске" упутила захтјев да у овогодишњи план ставе и реконструкцију другог дијела ове саобраћајнице од Саса до Вишеграда, који је дио регионалног пута Вишеград - Прелово.
http://www.palelive.com/visegrad/ove-godine-rekonstrukcija-puta-za-visegradsku-banju
Boza KG March 2nd, 2012, 09:50 PM 02.03.2012
Приликом данашње посјете Вишеграду делегација "ТИКЕ" најавила скори почетак радова на обнови и реконструкцији моста Мехмед-паше Соколовића
ОБНОВА ЋУПРИЈЕ С ПОЧЕТКОМ ЉЕТА
Начелник Вишеграда Томислав Поповић примио је Суреја Полата, замјеника генералног директора Турске агенције за међународну сарадњу „Тика“ и Хасана Бурака Церана, предсједника Тикиног Одјељења за развој, који су га обавјестили да ће радови на обнови и реконструкцији Моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини у Вишеграду, који се од 2007. године налази на УНЕСКО-вој листи Свјетске културне баштине, почети са првим љетним данима.
Суреј Полат је рекао да су завршени сви планирани пројекти и да је у току јавни конкурс за одабир главних извођача радова, а да ће обнова ћуприје трајати од двије до двије по године.
-Реализацију цијелог пројекта надзираће најбоље Турске архитекте из посебног одјељења при Цестама Турске. Иначе, главни стручњаци и мајстори долазе из Турске, а већи дио извођача радова биће ангажован са подручја Босне и Херцеговине, обзиром да овдје има одличних стручњака и радника, чиме вас желимо економски помоћи, прецизирао је Полат.
Он је нагласио да Турска Влада неће штедити на финансијским средствима јер се ради о захтјевном пројекту.
-Ово није питање економије, већ поштовања према историји и значају ове грађевине. Превасходни циљ је да овај мост учврстимо и рестаурирамо, при томе водећи рачуна да се не наруши његова изворна љепота и изглед, рекао је Полат.
Начелник Вишеграда Томислав Поповић је изразио задовољство најавом радова на обнови и реконструкцији ћуприје на Дрини, почетком овог љета, подсјетивши да су се тако обистиниле прогнозе да ће Вишеград ове године бити до сада највеће градилиште.
-Не рачунајући вријеме изградње Хидроелектране „Вишеград“, град на Дрини и Рзаву ће ове године бити право велико градилиште, јер ће се упоредо реализовати изузетно значајни пројекти. Поред почетка радова на обнови ћуприје, увелико је у току друга, знатно обимнија, фаза изградње „Андрићграда“, а планиран је и почетак радова на изградњи управне зграде предузећа „Хидроелектране на Дрини“. Уз то и општина Вишеград властитим средствима финансира бројне пројекте, од којих посебно издвајам регулисање Главичког потока, модернизацију пута Сасе-Вишеградска Бања, те радове на побољшању канализационе и водоводне мреже, рекао је Поповић.
Он је нагласио да ће, реализацијом свих ових капиталних пројеката, Вишеград ускоро постати истинска и надалеко препознатљива туристичка дестинација од ширег, регионалног значаја.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/prilikom-danasnje-posjete-visegradu-delegacija-tike-najavila-skori-pocetak-radova-na-obnovi-i-rekonstrukciji-mosta-mehmed-pase-sokolovica/1155.aspx
Boza KG March 9th, 2012, 10:06 PM 07.03.2012
Реконстукција зграде Основне школе
Он је истакао да је општина и до сада подржавала бројне пројекте у овдашњим школама.
-У доњој згради Основне школе „Вук Караџић“ у току је реализација два пројекта. У оквиру Делта пројекта ускоро се мијења комплетна столарија и обнавља фасада, а уз подршку Словачке амбасаде извршиће се комплетна замјена крова. Тако ће, за кратко вријеме, вишеградски основци имати знатно боље услове за учење, наглашава Поповић.
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/MART%202012_/OS%20VUK%20KARADZIC%20VUISEGRAD%206.jpg
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/i-osnovna-skola-vuk-karadzic-iz-visegrada-ukljucena-u-projekat-ministarstva-prosvjete-i-kulture-rs-indeks-inkluzivnosti/1159.aspx
Boza KG March 12th, 2012, 09:59 PM 12. 03. 2012.
Вишеград топ туристичка дестинација: Градиће се милионски аква парк са базенима
Томислав Поповић, начелник Општине Вишеград истрајан је у амбицијама да град смјештен на ушћу ријека Дрине и Рзаве коначно добије отворени базен са аква парком који ће задовољавати европске стандарде.
Изградња базен и парка планирана је у оквиру реконструкције садашњег фудбалског стадиона и изградње помоћног терена.
У оквиру овог пројекта, како наводи Поповић, планирана је изградња два рекреативна базена, затим пливачког базена димензија 25 x 50 метара са припадајућом трибином, вишенамјенског пратећег објекта за потребе аква парка и стадиона и каскадног простора за одмор и сунчање.
"Завод за изградњу из Бања Луке урадио је Студију о оправданости изградње и избору локациије за реконструкцију, односно изградњу фудбалског стадиона, помоћног терена, трибина, базена и мини аква парка у Вишеграду", каже Поповић за екапију.
Један од предуслова за почетак реализације овог значајног и вриједног пројекта Поповић каже јесте уређење корита ријеке Рзаве која се иначе код великих водостаја излива из корита и плави стамбене и пословне објекте.
"Општина Вишеград је урадила пројекат регулације Рзава. Вриједност радова је око 1100 000 КМ", наглашава Поповић.
Такођер, пројекат је уврштен и у план капиталних инвестиција Општине, а све ово заједно са изградњом "Андрићграда" даје реалне шансе да Вишеград постане топ туристичка дестинација у Босни и Херцеговини.
http://www.ekapija.com/website/sr/page/545802
Boza KG March 19th, 2012, 04:40 PM 19.03.2012
У Вишеграду ускоро почиње друга фаза уређења Главичког потока
ПРОЈЕКАТ НА КОЈИ СЕ ЧЕКА ДЕЦЕНИЈАМА
Начелник општине Вишеград Томислав Поповић и директор предузећа „Романијапутеви“ Соколац, Мирко Пандуревић, потписали су уговор о реализацији пројекта друге фазе уређења Главичког потока у Вишеграду, чија је вриједност 500.000 марака, а у цјелости се финансира из буџета општине Вишеград.
По ријечима Мирка Пандуревића пројектом је предвиђен наставак радова на уређењу Главичког потока, изградња дијела саобраћајница, те други пратећи радови, у шта спадају сви фекални и кишни сливници.
-Наша оператива је спремна да одмах уђе у посао на реализацији овог, за становнике падинских дијелова Вишеграда, изузетно значајног пројекта, рекао је Пандуревић.
Према потписаном уговору предвиђени рок за завршетак радова у оквиру друге фазе уређења Главичког потока је 150 дана од увођења у посао.
Начелник Вишеграда Томислав Попивић наглашава да је ово један од бројних, али изузетно значајних инфраструктурних пројеката, на који се у Вишеграду чекало годинама, па и деценијама.
-Овом фазом, а посебно завршном, која ће се највјероватније реализовати наредне године, становници Главице, Пионирске улице и насеља Вучине коначно ће ријешити дугогодишње проблеме са канализацијом и отпадним водама, а квалитетно ће се ријешити и њихово саобраћајно повезивање са центром града, истиче Поповић.
Он додаје да општина Вишеград има одличну сарадњу са предузећем „Романијапутеви“ Соколац, које има своју Радну јединицу у Вишеграду.
-Ради се о провјереном извођачу с којим и у овој години реализујемо неколико значајних инфраструктурних пројеката, каже Поповић.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/u-visegradu-uskoro-pocinje-druga-faza-uredjenja-glavickog-potoka/1178.aspx
Boza KG March 19th, 2012, 09:12 PM ^^
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/03/Glavicki-potok.jpg
http://058.ba/2012/03/uskoro-pocinje-druga-faza-uredenja-glavickog-potoka/
BNX March 21st, 2012, 01:50 AM Grad na Drini i Rzavu čeka turiste
Turistička sezona na obnovljenoj trasi nekadašnje uskotračne pruge Mokra Gora-Šargan Vitas novim pravcem od Mokre Gore prema Višegradu zvanično počinje 15. aprila i trajaće sve do kraja septembra, saopšteno je iz Željeznica Srbije. Kako je interes za vožnju ćirinim kompozicijama ovom atraktivnom turističkom prugom izuzetan, i prije toga, 7. aprila do Višegrada će saobraćati specijalna kompozicija koju je zakupila grupa ljubitelja starih lokomotiva-parnjača, čiji su članovi iz nekoliko zemalja Evrope.
U Šarganskoj osmici, koja će prevoziti putnike i do Višegrada, ističu da su obavljene sve potrebne pripreme, te da će turiste prevoziti tri lokomotive dizelke i jedna parnjača, uz vagone koji mogu u jednoj turi da prime 150 putnika.
Kao i ranijih godina polazna stanica je Mokra Gora, a vozovi saobraćaju u dva pravca, prema Šargan Vitasu i prema Višegradu.
Šef Sekcije za prevoz putnika Željeznica Srbije iz Užica, Milosav Karajidžić, kaže da će ćirina kompozicija jednom sedmično saobraćati prema Višegradu, a u zavisnosti od interesa putnika i češće.
On dodaje da su Željeznicama Republike Srpske predložili da uz trasu obnovljene pruge Vardište-Višegrad, dužine 18 kilometara, urede još nekoliko stajališta u kanjonu Rzava, posebno na dijelu pruge od Vardišta do Dobruna, kako bi turisti imali mogućnost da snimaju i fotografišu ove atraktivne predjele.
Ćirine kompozicije na pružnom pravcu prema Višegradu koristiće i dva vagona Željeznicama Republike Srpske, a cijena vozne karte od Mokre Gore do Višegrada iznosiće 800 dinara, ili 14 maraka za odrasle, odnosno 400 dinara, ili sedam maraka za djecu.
U Višegradu očekuju da će Željeznice Republike Srpske do početka ovogodišnje sezone makar minimalno urediti mokri čvor na staroj Željezničkoj stanici, građenoj 1905. godine, za čiji je otkup Vlada Srpske prije dvije godine izdvojila oko 700.000 maraka.
I ovdašnja Turistička organizacija, u saradnji sa sekcijom Kućne radinosti Srpskog sokolskog društva "Soko" iz Dobruna, organizovaće prikladne dočeke turista koji u grad na Drini i Rzavu budu dolazili ćirinim kompozicijama.
http://www.fokus.ba/nws.fokus.ba/kroz-rs/item/285-grad-na-drini-i-rzavu-čeka-turiste
Boza KG March 27th, 2012, 10:48 PM 27.03.2012
ПРОКРЧЕН ПУТ ДО ХРТАР ГРАДА
Радници Шумског газдинства „Панос“ грађевинским машинама прокрчили су шумски пут до зидина и остатака старог средњовојековног града Хртара који се налази на лијевој обали Дрине петнаестак километара удаљеном од Вишеграда.
„Оспособили смо пут да бисмо омогућили туристима и љубитељима природе до дођу до њега и уживају у погледу на ријеку Дрину и питому вишеградску Жупу“, каже директор Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић.
Туристичкка организација ће штампати и посебне публикације о историји овог града а поставиће и туристичку саобрћајну сигнализацију до његових зидина.
Акцију прокопавања пута до Хртар града помогла је општина и мјесна заједница Прелово.
Хртар град је био власништво властелинске породице Раденовић-Павловић у вријеме кад су постојали и утврђени градови Добрун и Вишеград. Имао је улогу града стражара и осматрачнице на „броду на Дрини“, једном од ријетких плитких прелаза на овој планинској ријеци.
Улогу је изгубио кад је у Вишеграду изграђен мост Мехмед-паше Соколовића на Дрини.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/turisticke-atrakcije/1191.aspx
Boza KG April 21st, 2012, 12:16 PM 20.04.2012
Командант ЕУФОР-а у БиХ Роберт Бригер посјетио Вишеград
ДОБАР ПРИМЈЕР СЛОВАЧКОГ ЛОТ ТИМА
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/APRIL%202012_/EUFOR%202.jpg
Генерал-мајор Роберт Бригер, командант ЕУФОР-а у БиХ, није крио одушевљење бројним културно-историјским садржајима које посједује Вишеград.
-Заиста сам одушевљен, тим прије што сам овдје први пут. Али толико ме све одушевило да ћу сигурно ускоро овдје поново доћи, изјавио је Бригер након разговора са начелником Вишеграда Томиславом Поповићем.
Он је посебно похвалио добру сарадњу припадника Словачког ЕУФОР-овог лот тима, стационираног у Вишеграду, са овдашњим спортским клубовима.
-То је наш првенствени задатак, да успоставимо хармонију са грађанима и помогнемо, прије свега, младе људе у локалним заједницама, нагласио је Бригер.
Он је рекао да је на састанку са начелником Поповићем размјенио корисна мишљења о безбједности, економији и о историјским аспектима.
Начелник Поповић је упознао високиог госта са високим нивоом безбједносне ситуације у Вишеграду и захвалио се на помоћи Словачког Лот тима.
-Представници Словачког Лот тима у Вишеграду помажу спортске колективе, а Словачка амбасада је финансирала ограду на Градском стадиону и поправку крова на згради Основне школе „Вук Караџић“, што Вишеграђани знају цијенити, рекао је Поповић.
Он је заједно са делегацијом ЕУФОР-а обишао градилиште „Андрићграда“, у коме ври као у кошници, обзиром да је у току друга фаза градње овог комплекса, а почело је и облагање зидова са клесаним каменом.
Генерал Бригер није крио одушевљење са до сада урађеним објектима на ушћу Рзава у Дрину, интересујући се за разноврсну намјену и садржаје у комплексу „Андрићграда“.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/komandant-eufor-a-u-bih-robert-briger-posjetio-visegrad/1237.aspx
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/04/Rober-Briger-u-Andricgradu.jpg
http://058.ba/2012/04/komandant-eufor-a-u-bih-rober-briger-posjetio-visegrad/
Boza KG April 21st, 2012, 12:17 PM 20.04.2012
Ускоро почињу радови на реконструкцији пуа Сасе – Вишеградска бања
ПРОЈЕКАТ НА КОЈИ СЕ ЧЕКАЛО ДЕЦЕНИЈАМА
Начелник општине Вишеград Томислав Поповић и директор предузећа „Романијапутеви“ Соколац, Мирко Пандуревић, потписали су уговор о извођењу радова на реконструкцији пута Сасе – Вишеградска бања, чија је вриједност 600.000 марака.
Директор „Романијапутева“ Мирко Пандуревић је рекао да је ово предузеће у посљедњих неколико година у континуитету присутно на овим просторима и да је већ успјешно реализовало низ значајних пројеката чији је инвеститор Општина Вишеград.
- Веома ми је драго што смо потписали уговор о реализацији још једног значајног пројекта за општину Вишеград, рекао је Пандуревић и нагласио да је ријеч о првој фази реконструктрукције пута Сасе - Вишеградска бања у дужини од 1.100 метара, која подразумијева проширење ове значајне саобраћајнице, те изградњу пјешачке стазе и три моста са потпорним зидовима.
Оператива „Романијапутева“ је спремна да одмах уђе у овај посао и да га заврши у планираном року од 150 дана , потврдио је Пандуревић.
Своје задовољство због потписивања овог уговора није крио ни начелник општине Вишеград Томислав Поповић.
- Морам признати да ми је посебно драго што смо данас потписали уговор о реализацији пројекта о коме се овдје прича деценијама, а то је прва фаза реконструкције пута Сасе- Вишеградска бања, рекао је Поповић и додао да ће већ наредне године бити реализована и друга фаза овог значајног пројекта.
Он је нагласио да је овај пројекат изузетно значачајан за општину Вишеград због развоја туризма, пошто ће обезбиједити бољи и безбједнији приступ познатом лијечилишту у Вишеградској бањи.
- Овај пројекат, чија је вриједност 600.000 марака, у цјелости се финансира из општинског буџета, потврдио је начелник Поповић.
Радови на реконструкцији пута Сасе – Вишеградска бања почеће одмах након увођења извођача у посао од стране надзорног органа Општине Вишеград.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/uskoro-pocinju-radovi-na-rekonstrukciji-pua-sase-%E2%80%93-visegradska-banja/1238.aspx
Boza KG April 28th, 2012, 09:31 PM 28.04.2012
Изградња садржаја у Спомен комплексу Стари Брод у завршној фази
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/APRIL%202012_/STARI%20BROD%201.jpg
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/APRIL%202012_/STARI%20BROD%202.jpg
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/APRIL%202012_/STARI%20BROD%203.jpg
НА РЕДУ ФРЕСКОПИСАЊЕ КАПЕЛЕ
Већи дио грађевинских радова на изградњи православне Спомен капеле у Старом Броду, у кањону Дрине петнаестак километара низводно од Вишеграда, завршен је захваљујући бројним дародавцима, речено је на састанку Одбора за изградњу овог вјерског објекта и Мјесне заједнице Борике, коме су у Старом Броду поред осталих присуствовали народни посланик у Скупштини Републике Српске, Зоран Ђерић, начелници Вишеграда и Рогатице Томислав Поповић и Радомир Јовиичић, те директори Шумских газдинства „Сјемећ“ Рогатица и „Панос“ Вишеград, Радомир Јагодић и Милан Цвијетић.
Драго Гавриловић, предсједник одбора за изградњу капеле, која се уз раније подигнуто Спомен обиљежје гради у знак сјећања на 6.000 убијених српских цивила од стране злогласне усташке црне легије 1942. године, најавио је завршне радове на фрескописању и постављању иконостаса, а надлежни свештеник Драган Вукотић је, подсјећајући да су се са капеле у Старом Броду први пут звона огласила уз протекле Васкршње празнике, рекао да је у плану канонизирање 6.000 Српских мученика убијених с прољећа 1942. године у Милошевићима и Старом Броду, те да је планирана прва литургија на прољеће наредне године.
Директор Шумског газдинства „Сјемећ“ Радомир Јагодић присутне је обавјестио да је предузеће „Романијапутеви“ почело другу фазу изградње пута од Старогорских стијена до Старог Брода, укупне дужине преко 7.000 метара, чијом ће изградњом крајем јула ове године, овај беспутни крај коначно добити везу са свијетом.
Начелници Поповић и Јовичић су поновили спремност општина Вишеград и Рогатица да и у наставку комплетирања Спомен комплекса у Старом Броду помогну логистички и финансијски.
Народни посланик Зоран Ђерић најавио је да ће са колегама посланицима Горњедринског и Романијског краја покренути иницијативу да се ово подручје прогласи подручјем од општег интереса, те да обиљежавање годишњице страдања овдашњих Срба уђе у календар обиљежавања догађаја од значаја за Републику Српску.
ПОВЕЗАНОСТ СВЕОПШТЕГ СРПСКОГ СТРАДАЊА
Према замисли Високе школе-Академије за умјетност и конзервацију Српске пртавославне цркве из Београда, по непосредном увиду професора Горана Јанићијевића, сачињен је Пројекат за израду фрескописа у Спомен капели у Старом Броду. Према овом Пројекту на сјеверном зиду унутрашњости мале капеле биће осликано страдање великог броја народа, који силази са Романије на Дрину, како би преласком преко скеле пронашли спас у Србији. На јужном зиду наоса биће осликане сличне сцене страдања Светог Вукашина из Клепаца, а на другом зиду мученичка смрт Милице Ракић из Београда, за вријеме НАТО бомбардовања Србије 1999. године.
„Као што би на северној страни представа реке Дрине повезивала композицију са сценама страдања, тако би се на композицији са Светим Вукашином осликала река Сава са приказима јасеновачког страдања. У тријумфалним луковима би били постављени ликови Срба мученика кроз векове“, појашњено је у поменутом Пројекту.
ПРИКУПЉАЊЕ СРЕДСТАВА ЗА ПРЕОСТАЛЕ РАДОВЕ
На овом састанку отопочела је широка акција прикупљања средстава за фрескописање унутрашњости капеле, набавку олтара и иконостаса.
Један од досадашњих највећих дародаваца, Горан Крлић, настањен у Аустрији а поријеклом из овог краја, овом приликом предао је донацију од преко 2.000 евра, прикупљену од Срба из Аустрије.
-Људи су заинтересовани да помогну завршетак овог Спомен комплекса, како би он био доступан што већем броју посјетилаца. Да се људи на лицу мјеста увјере у овај стравични, до недавно заборављени, злочин над 6.000 недужно побијених Срба чији је једини „гријех“ био што су жељели да се под најездом усташа домогну Србије и слободе, каже Крлић.
МАЛО ПРЕОСТАЛИХ МЈЕШТАНА
По ријечима Десимира Шаренца, представника малобројних мјештана Старог Брода ово је за већину људи из овог краја прекасно, јер су се због изолованости и вјековне беспутности раселили. Али је ипак значајно да се овај стрми предио уз Дрину коначно отвори према свијету и буде мјесто окупљања људи добре воље. Да се на лицу мјеста увјере у страхоте усташког злочина и поклоне сјенима српских жртава.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/izgradnja-sadrzaja-u-spomen-kompleksu-stari-brod-u-zavrsnoj-fazi/1251.aspx
Boza KG April 28th, 2012, 09:39 PM Уређују фасаде и шеталишта
26 април 2012 22:36
Придружујући се бројним грађанима, Томислав Поповић, начелник општине Вишеград, је у малом парку код Градске дворане засадио брезе.
- Општинска администрација је сваке године је иницијатор и финансијер бројних активности које имају за циљ додатно уређење Вишеграда, који постаје све примамљивија туристичка дестинација - рекао је Поповић.
Он је најавио да ће се у љетном периоду обновити оштећене фасаде и објекти у ужем подручју града.
Мјесец чистоће у Вишеграду почео је 15. априла и трајаће до 15. маја, а тим за провођење различитих активности сачинио је списак задужења.
- Уколико буде потребно акција ће бити продужена до краја маја, а неке активности и током љета - појаснио је руководилац овог тима, Добривоје Станојевић, иначе предсједник овдашњег еколошког удружења "Дрин-тим".
Подсјетио је да су у бројне активности укључени и радници ЈКП "Комуналац" који се брину за уређење паркова, улица, тротоара, шеталишта и цвјетњака и о жардињерама, а побринуће се и за одвоз отпадног материјала и смећа на депонију у Незуцима.
- Предузећа, трговачки и угоститељски објекти који располажу зеленим површинама, цвјетњацима, жардињерама и баштама треба да уреде простор и обнове цвјетне засаде - рекао је Станојевић.
У оквиру мјесеца чистоће очекују се и активности ЈСУ "Дрина" и спортских клубова, Савјета младих, ученика ОШ "Вук Караџић", СШ "Иво Андрић", као и Дјечјег обданишта "Невен", а рибарско-еколошко удружење "Дринска језера" ће извести једнодневну акцију чишћења рибарске стазе од дринске ћуприје до насеља Душче.
- Властитим пројектом, кога финансира општина Вишеград, ове године се у мјесец чистоће укључује и еколошко удружење "Дрин-тим", које ће анимирати своје чланове у школским секцијама на уређењу града, а организоваће и акцију чишћења и уређења приобалног појаса од ушћа Рзава у Дрину до насеља Ђубовац - нагласио је Станојевић.
Тим за провођење ове еколошке акција очекује и битно учешће заједница етажних власника, на уређењу и чишћењу зелених површина и простора испред стамбених зграда, те уклањању графита и написа на фасадама и улазима.
У акцију се властитим активностима укључују и предузећа "Романијапутеви" и "Хидроелектране на Дрини", а Туристичка организација Вишеград ће у току акције објавити и реализовати активности на избору најљепших башта, вртова и балкона у 2012. години. У све ове активности укључени су и савјети мјесних заједница, који ће анимирати грађане на пословима сакупљања отпада и смећа, као и чишћења простора на својим подручјима.
http://www.fokus.ba/nws.fokus.ba/kroz-rs/item/747-ure%C4%91uju-fasade-i-%C5%A1etali%C5%A1ta
Boza KG April 29th, 2012, 01:14 PM 27.03.2012
ПРОКРЧЕН ПУТ ДО ХРТАР ГРАДА
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/turisticke-atrakcije/1191.aspx
http://i795.photobucket.com/albums/yy231/Branevgd/Hrtar%20grad/22-DSC_0314.jpg
http://i795.photobucket.com/albums/yy231/Branevgd/Hrtar%20grad/23-DSC_0315.jpg
Остале слике: http://www.visegradturizam.com/aktuelnosti-info.php?id=103
sallae2 May 4th, 2012, 08:32 PM ..
Boza KG May 11th, 2012, 02:24 PM 11.05.2012
Ускоро почињу радови на санацији и уређењу степеништа у улицама Краља Петра Првог и Цара Лазара
Замјеник начелника општине Вишеград Винко Дроца и директор предузећа „Конструктор“ д.о.о. из Фоче Новица Ивановић потписали су данас уговор о извођењу радова на санацији и уређењу степеништа у улицама Краља Петра Првог и Цара Лазара. Ријеч је о пројекту вриједном 38.000 КМ, који се у цјелости финансира из општинског буџета.
Замјеник начелника општине Винко Дроца је рекао да се овим пројектом настављају започете активности из прошле године, када је уређен дио прилазних степеништа, стаза и платоа у главној вишеградској улици.
- Вишеград је постао туристички град и општинска власт све чини да створи услове да се туристи што љепше осјећају у нашем граду. С тим циљем реализујемо и овај пројекат којим је предвиђена санација прилаза на шест локација у улицама Краља Петра Првог и Цара Лазара, нагласио је Дроца.
Директор „Конструктора“ из Фоче , Новица Ивановић , је рекао да ће извођач радова ипоштовати све захтјеве из пројекта који му је доставила Општина Вишеград.
- Радови ће бити обављени стручно и квалитетно у планираном року од 60 дана, нагласио је Ивановић.
Санација степеништа у улицама Краља Петра Првог и Цара Лазара почеће одмах након увођења извођача радова у посао од стране надзорног органа Општине Вишеград.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/uskoro-pocinju-radovi-na-sanaciji-i-uredjenju-stepenista-u-ulicama-kralja-petra-prvog-i-cara-lazara/1265.aspx
Boza KG May 18th, 2012, 07:36 PM 18.05.2012
Насеља Душче и Горње Шегање ускоро добијају јавну расвјету
ЗА ЈАВНУ РАСВЈЕТУ У ОВИМ НАСЕЉИМА ОПШТИНА ИЗДВОЈИЛА 72.000 КМ
Начелник општине Вишеград Томислав Поповић и директор бијељинског предузећа „Елмонт“, Драгиша Савић, потписали су данас уговоре о реализацији пројеката изградње јавне расвјете у насељима Душче и Горње Шегање.
Вриједност оба пројекта, који се финансирају из буџета општине Вишеград, износи око 72.000 марака.
-Ово су још два у низу пројеката којима у значајној мјери унапређујемо квалитет живљења на подручју Вишеграда. Насеља Душче и Горње Шегање до сада нису имала јавну расвјету, или је она била неадекватна. Реализацијом ових пројеката становници поменутих насеља добиће савремену јавну расвјету која ће за њих, али и цијели град, бити од велике важности,нагласио је начелник Поповић.
По ријечима Драгише Савића, директора „Елмонта“, оператива овог предузећа је у потпуности спремна за реализацију пројеката изградње јавне расвјете у насељима Душче и Горње Шегање.
- Радове ћемо завршити у планираном року од 60 дана, а уградићемо најсавременију јавну расвјету са натријумовим сијалицама и аутоматским режимом рада, нагласио је Савић.
Изградња јавне расвјете у насељима Душче и Горње Шегање почеће одмах након увођења извођача радова у посао од стране надзорног органа Општине Вишеград.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/naselja-dusce-i-gornje-seganje-uskoro-dobijaju-javnu-rasvjetu/1273.aspx
YU-AMC June 15th, 2012, 12:43 AM http://058.ba/2012/06/zavrsni-radovi-na-ucedenju-spomen-kompleksa-u-starom-brodu/
Boza KG June 22nd, 2012, 12:46 PM 22.06.2012
У току је реконстукција прве фазе пута Сасе-Вишеградска Бања
УЗ АСФАЛТ И ПЈЕШАЧКА СТАЗА
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/BANJA.jpg
Већ петнаестак дана механизација и радници предузећа „Романијапутеви“ Соколац раде на реконструкцији пута Сасе-Вишеградска Бања. Тренутно се изводе земљани радови на значајном проширењу путне трасе, обзиром да ће уз нову асфалтну подлогу бити изграђена и пјешачка стаза.
Према уговору са општином Вишеград у току су радови прве фазе комплетне реконстрзкције овог пута од кога се очекује знатно боље путно повезивање овог дијела вишеградске општине, што је један од главних предуслова за интензивнији развој бањског туризма.
Првом фазом, која се финансира намјенским средствима из буџета општине Вишеград, обухваћена је санација највећих оштећења, пропуста и мостова, те проширење и асфалтирање око половине овог путног правца, укупне дужине од пет километара.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/u-toku-je-rekonstukcija-prve-faze-puta-sase-visegradska-banja/1331.aspx
Bad_Hafen June 22nd, 2012, 12:58 PM trebali su i biciklisticku stazu naopraviti kad vec se time bave
Boza KG June 26th, 2012, 05:25 PM 26.06.2012
Почели радови на уређењу степеништа у улицама Краља Петра Првог и Цара Лазара
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/JUN%202012/KONSTRUKTOR.jpg
Радници предузећа „Конструктор“ из Фоче у суботу су почели радове на уређењу и санацији степеништа у улицама Краља Петра Првог и Цара Лазара. Ријеч је о пројекту вриједном 38.000 марака, који се у цјелости финансира из буџета Општине Вишеград.
У оквиру овог пројекта биће уређена и санирана степеништа на пет локација у ужем центру града.
- На свим санираним степеништима биће постављене и нове заштитне ограде, потврдили су представници извођача радова.
На основу потписаног уговора са Општином Вишеград „Конструктор“ је преузео обавезу да радове заврши за 60 дана.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/poceli-radovi-na-uredjenju-stepenista-u-ulicama-kralja-petra-prvog-i-cara-lazara/1337.aspx
Supaplex June 29th, 2012, 12:10 AM Ja sam odusevljen. Ne bi bilo lose da se ulaz naplacuje.Da Visegrad lepo popuni budet. 100 din je idealna cena.
Pavle4488 June 29th, 2012, 12:19 AM Ja sam odusevljen. Ne bi bilo lose da se ulaz naplacuje.Da Visegrad lepo popuni budet. 100 din je idealna cena.
U Višegradu nema dinara nego KM, a ne mislim da bi trebalo naplaćivati ulaz, već Andrićgrad inkorporirati u tkivo grada i stvoriti od njega mjesto okupljanja ljudi.
Boza KG June 29th, 2012, 12:35 AM U Višegradu nema dinara nego KM, a ne mislim da bi trebalo naplaćivati ulaz, već Andrićgrad inkorporirati u tkivo grada i stvoriti od njega mjesto okupljanja ljudi.
То и планирају, зато ће градска администрација, универзитет, управна зграда, пијаца бити у Андрићграду...
YU-AMC June 29th, 2012, 12:37 AM U Višegradu nema dinara nego KM, a ne mislim da bi trebalo naplaćivati ulaz, već Andrićgrad inkorporirati u tkivo grada i stvoriti od njega mjesto okupljanja ljudi.
Da, ali vecinom primaju i dinare u Visegradu. Recimo za 1euro/2km ce rado uzeti 100dinara. Verovatno su previse blizu granici.
Bad_Hafen June 29th, 2012, 12:40 AM ^^da ali ti nece naplacivati ulaz u dinarima
Supaplex June 29th, 2012, 01:05 AM Imace jako mi je drago sto ce raditi 150+ ljudi. Investicija je boli glava + sto ce dovuci dosta stranih turista u grad.
YU-AMC June 29th, 2012, 04:37 AM ^^da ali ti nece naplacivati ulaz u dinarima
Samo kazem radi informacije jer vecinom se tuda vozaju Beogradjani/Novosadjani do CG primorja.
Sexton Lions June 29th, 2012, 06:37 AM Samo kazem radi informacije jer vecinom se tuda vozaju Beogradjani/Novosadjani do CG primorja.
Управо због тога сам сигуран да ће се (ако се буде наплаћивао улаз) поред км, примати и динари и еври.
Supaplex June 29th, 2012, 09:28 AM Makar i da je 50 din simbolicno. Ako ga godisnje poseti 50 000 ljudi iz Srbije i sveta, pa i same Bosne, suma nije mala za Visegrad.
Boza KG June 29th, 2012, 09:31 AM Ама људи неће да се наплаћује, ту је администрација, пијаца и остало ту ће увек бити људи из Вишеграда поред туриста, не могу сад наплаћивати човеку који долази да завршава послове по општини. Андрићград ће живети од хостела, хотела, тржног центра...
Bad_Hafen June 29th, 2012, 09:34 AM Управо због тога сам сигуран да ће се (ако се буде наплаћивао улаз) поред км, примати и динари и еври.
ma primice ti dolare, franke i sta god hoces, ali kad kazes cijenu u DIN cudno zvuci.
sallae2 June 29th, 2012, 10:19 AM Makar i da je 50 din simbolicno. Ako ga godisnje poseti 50 000 ljudi iz Srbije i sveta, pa i same Bosne, suma nije mala za Visegrad.
Slično su razmišljali i Crnogorci kad su uvodili simboličnu ekološku taksu ...
Bad_Hafen June 29th, 2012, 10:20 AM e ti sad uporedi 1100DIN i 50DIN
sallae2 June 29th, 2012, 10:25 AM ^^
ne poredim svotu, već u praksi dokazano naopak način razmišljanja ...
CG taksa je bila po vozilu, ne po osobi (i obuhvatala je veću teritoriju)
Bad_Hafen June 29th, 2012, 10:29 AM upravu si, cijela CG je kao luna-park, samo im jos fali balerina (http://duhovnamisao.files.wordpress.com/2010/10/dscf0520_800x600.jpg).
Dok to ne nabave moze i ringispil
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/165943_333568993392495_214795607_n.jpg
Bad_Hafen June 29th, 2012, 10:29 AM dupli
Boza KG July 2nd, 2012, 02:12 PM 02.07.2012
У току је друга фаза уређења Главичког потока
ПРОЈЕКАТ НА КОЈИ СЕ ЧЕКАЛО ДЕЦЕНИЈАМА
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/JUL%202012/glavicki%20potok%201.jpg
Радници предузећа „Романијапутеви“ из Сокоца, уз подршку тешке механизације, већ два мјесеца интензивно раде на уређењу Главичког потока у Вишеграду. У току је друга фазе реализације овог капиталног пројекта вриједног 500.000 марака, који се у цјелости финансира из буџета Општине Вишеград. Након завршетка радова, који ће трајати 150 радних дана, становници Пионирске улице и насеља Главица и Вучине коначно ће ријешити дугогодишње проблеме са одводом отпадних и оборинских вода.
- У оквиру друге фазе уређења Главичког потока биће завршена изградња већ започетог колектора оборинских вода и његовог наставка у дужини од 180 метара са улијевном грађевином. Такође ће бити изграђен колектор фекалне канализације са припадајућим шахтовима, а затим ће се извршити насипање постељице и доњег строја трупа пута кроз Главички поток до нивоа тампонског слоја, рекао је начелник општине Вишеград Томислав Поповић.
Након завршетка радова на реализацији друге фазе уређења Главичког потока, према ријечима начелника Поповића, у потпуности ће бити ријешен проблем одвода отпадних и оборинских вода из Пионирске улице и насеља Главица и Вучине.
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/JUL%202012/GLAVI%C4%8CKI%20POTOK.jpg
Поповић је потврдио да ће у идућој години бити реализована и трећа фаза овог пројекта , која подразумијева изградњу модерне собраћајнице кроз Главички поток.
- На овај пројекат у Вишеграду се чекало деценијама. Када он буде завршен становници насеља која гравитирају Главичком потоку добиће и квалитетну саобраћајну везу са центром града, нагласио је начелник општине Вишеград Томислав Поповић.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/u-toku-je-druga-faza-uredjenja-glavickog-potoka/1342.aspx
Boza KG July 11th, 2012, 03:07 PM 11.07.2012
Начелник Томислав Поповић обишао нове просторије Радио Вишеграда
Начелник општине Вишеград Томислав Поповић обишао је данас реновирану зграду Муп-а у коју ће ускоро преселити и Радио Вишеград. Заједно са начелником зграду су обишли новинари и уредници ове радио станице.
- Од почетка свог оснивања Радио Вишеград је радио у неусловним, изнајмљеним просторијама, а овдје ће коначно добити адекватан и услован простор за емитовање програма и смјештај новинара, рекао је начелник Поповић.
Он је нагласио да бивша зграда Муп-а располаже салом за одржавање сједница Скупштине општине, која ће бити опремљена савременом техником, а између осталог одборницима омогућује и електронско гласање.
За пројекат реновирања зграде бившег Муп-а општина Вишеград је издвојила око 480.000.00 марака, а извођач радова био је „Примус“ из Рогатице.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/nacelnik-tomislav-popovic-obisao-nove-prostorije-radio-visegrada/1359.aspx#.T_14fpF6E0k
Boza KG July 12th, 2012, 09:39 AM Почела реконструкција градског стадиона
Између осталог радиће се на замени траве, реконструкцији трибине са делимичним наткривањем, замена ограде...
Сви извођачи на Андрићграду помоћи ће реконструкцију.
Више: http://058.ba/2012/07/rekonstrukcija-gradskog-stadiona/
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/07/Stadion-Visegrad-03.jpg
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/07/Stadion-Visegrad-07.jpg
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/07/Stadion-Visegrad-12.jpg
dejan_b88 July 18th, 2012, 03:39 PM Urađena javna rasvjeta u naselju Dušče
Radnici preduzeća "Elemont" iz Bijeljine završili su radove na postavljanju javne rasvjete u prigradskom naselju Dušče u Višegradu, a vrijednost projekta iznosila je 32.000 KM.
Na završetku ovog projekta načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović rekao je sinoć da je novac za postavljanje rasvjete izdvojen iz budžeta ove lokalne zajednice, te da će uskoro biti završena i javlja rasvjeta u naselju Gornje Šeganje za čiju je namjenu izdvojeno 40.000 KM.
"I na ovakav način unapređuje se kvalitet života stanovnika i uljepšava život grada koji pretenduje da bude turistički", dodao je Popović.
U Dušču je urađena najsavremenija javna rasvjeta sa natrijumovim sijalicama i automatskim režimom rada.
http://www.nezavisne.com/novosti/gradovi/Uradjena-javna-rasvjeta-u-naselju-Dusce-150206.html
Boza KG July 23rd, 2012, 12:02 AM 17.07.2012
Начелник општине обишао градилиште на путу за Вишеградску Бању
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/JUL%202012/banja%20jedan.jpg
Према уговору са општином Вишеград у току су радови прве фазе комплетне реконструкције пута Сасе - Вишеградска Бања од кога се очекује боље путно повезивање овог дијела вишеградске општине, што је један од главних предуслова за интензивнији развој бањског туризма.
Начелник општине Вишеград Томислав Поповић обишао је градилиште на путу за Вишеградску Бању, те истакао да је задовољан досадашњим радовима и да очекује завршетак радова у предвиђеном року.
-Вишеградска Бања је бисер туристичке понуде општине Вишеград, а проблем на овом подручју је неадекватна путна структура. Овим пројектом рјешавамо и тај проблем, тако да овај ресурс добија на значају, рекао је Поповић.
Извођач радова је предузеће „Романијапутеви Соколац“, а тренутно се изводе земљани радови на проширењу путне трасе, а уз нову афалтну подлогу биће изграђена и пјешачка стаза.
Вриједност овог пројекта који финансира општина је 600 000 КМ, а првом фазом је обухваћена санација највећих оштећења, пропуста и мостова, као и проширење и асфалтирање путног правца, дужине од пет километара.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/nacelnik-opstine-obisao-gradiliste-na-putu-za-visegradsku-banju/1370.aspx#.UAx4RyssGtE
Boza KG July 23rd, 2012, 04:51 PM 23.07.2012
Санација висећег моста у Добруну
РАДОВИ ТЕКУ ПЛАНИРАНОМ ДИНАМИКОМ
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/JUL%202012/radovi.jpg
У мјесној заједници Добрун општина Вишеград реализује још један у низу инфраструктурних пројеката. У току је санација висећег моста број три код Мјесне амбуланте, за коју ће из општинског буџета бити издвојено 33.000 КМ. Радове изводи предузеће „Јахорина инвест“ са Пала.
Приликом посјете Мјесној заједници Добрун начелник општине Томислав Поповић обишао је ово градилиште и изразио задовољство досадашњом динамиком радова.
- Поред санације моста пројектом су планирани и радови на изградњи обалоутврдног зида на лијевој обали ријеке Рзав у дужини од 65 метара, рекао је начелник Поповић и додао да ће на овај начин бити спријечене поплаве приобалног појаса Рзава у овом насељу.
Он је истакао да је општина Вишеград за овај дио пројекта издвојила 67.000 КМ.
Предузеће „Јахорина инвест“ са Пала преузело је обавезу да радове заврши до краја августа.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/sanacija-viseceg-mosta-u-dobrunu/1376.aspx#.UA1jYCssGtE
klamzi! July 25th, 2012, 07:48 PM Počela sanacija Pavlovića mosta
zna li neko je li to ovaj most?
http://img259.imageshack.us/img259/7899/mostnarzavudobrun.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/259/mostnarzavudobrun.jpg/)
http://img834.imageshack.us/img834/3432/mostnarzavu.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/834/mostnarzavu.jpg/)
VIŠEGRAD, Radnici preduzeća “Jahorina invest” sa Pala počeli su danas radove na opravci jednog od oštećenih stubova na pješačkom Pavlovića mostu na Rzavu kod manastira Dobrun.
Kula mosta uz samu obalu oštećena je prilikom poplava 2009. godine i postalo je opasno da pješaci prelaze preko njegove konstukcije.
Sredstva za rekonstrukciju prelaza preko Rzava i izgradnja obaloutvrdnog zida na lijevoj obali rijeke u iznosu od 66.000 KM obezbijedili su opština Višegrad i Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske.
Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović rekao je da će se završetkom radova na Pavlovića mostu konačno sanirati svi objekti na Rzavu oštećeni ili odneseni u poplavama.
“Ovaj most je veoma važna komunikacija na Rzavu, jer njom dnevno pređe na stotine vjernika i turista koji posjete manastir Dobrun”, rekao je Popović.
Sredstva za izgradnju betonsko – željeznog pješačkog mosta donirali su manstiru Dobrun Mira i Slobodan Pavlović iz Bijeljine 2004. godine, povodom republičke proslave 200 godina od početka Prvog srpskog ustanka. Srna
Boza KG July 25th, 2012, 07:58 PM Počela sanacija Pavlovića mosta
zna li neko je li to ovaj most?
http://img259.imageshack.us/img259/7899/mostnarzavudobrun.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/259/mostnarzavudobrun.jpg/)
http://img834.imageshack.us/img834/3432/mostnarzavu.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/834/mostnarzavu.jpg/)
Качио сам вест на прошлој страни судећи по цвећу, јесте.
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/JUL%202012/radovi.jpg
klamzi! July 25th, 2012, 09:11 PM oko sokolovo, vidio sam prethodnu ali cvijece nisam :)
Boza KG July 27th, 2012, 09:06 PM 27.07.2012
Реконструкција Градског стадиона
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/07/NOVA-TRAVA-NA-STADIONU-111.jpg
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/07/OBNOVA-TRIBINA.jpg
http://058.ba/2012/07/neimari-i-van-kapija-andricgrada/
kara-budzak August 9th, 2012, 06:54 PM obnovljena gazanfer-begova-dzamija u visegradu
http://i47.************/2cyicyq.jpg
sagradjena je 1590.g. porusena 1992.g. a obnovljena 2012.g. izgradjena je u bosanskom stilu sa drvenom munarom!! i zbog toga se dosta razlikuje od klasicnih osmanskih dzamija koje su gradjene u to vrijeme!!
Boza KG August 11th, 2012, 03:32 PM Стадион
http://img215.imageshack.us/img215/5020/proba005.jpg
http://img99.imageshack.us/img99/6996/img0009hjl.jpg
http://img444.imageshack.us/img444/4563/proba007.jpg
https://plus.google.com/photos/111298177233280071145/albums/5774433556707334129?banner=pwa
Boza KG August 11th, 2012, 03:33 PM http://img341.imageshack.us/img341/2691/img0012jm.jpg
http://img39.imageshack.us/img39/6325/proba006.jpg
https://plus.google.com/photos/111298177233280071145/albums/5774433556707334129?banner=pwa
YU-AMC August 11th, 2012, 08:58 PM Dobar update za stadion.
Boza KG August 11th, 2012, 09:23 PM http://img831.imageshack.us/img831/9471/120dscf4920.jpg
http://img818.imageshack.us/img818/276/120dscf4916.jpg
http://visegradlive.com/index.php?option=com_content&view=article&id=370:zavrni-radovi-na-rekonstrukciji-gradskog-stadiona-u-viegradu-pokrenuti-na-inicijativu-emira-kusturice-i-andrigrada&catid=52:news&Itemid=209
YU-AMC August 11th, 2012, 11:03 PM http://img341.imageshack.us/img341/2691/img0012jm.jpg
Jeli ovo sportska dvorana u Visegradu?
YU-AMC August 11th, 2012, 11:31 PM Nije lose. Stadion se lako vidi sa magistrale, ali ta stabla maklanjaju dvoranu. To je verovatno SFRJ doba gradnja.
dejan_b88 August 18th, 2012, 07:19 PM Некад
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/04/Drina-HE-Drina-Zvornik.jpg
.. и сад
http://img818.imageshack.us/img818/5850/89083721.jpg
Једино су могли ову траву покосити нормално, а не укосо, али добро је...
Нова трава, реновирана трибина... У односу ако је било, добро је!
ArchitectureSerbian August 18th, 2012, 07:38 PM Daleko ljepše nego što je bilo:)
Boza KG August 20th, 2012, 02:05 PM 20.08.2012
За обнову кровова и фасада на стамбеним зградама из општинског буџета издвојено 186.000 марака
Начелник општине Вишеград Томислав Поповић потписао је данас уговоре са 20 представника Заједница етажних власника којима је предвиђено суфинансирање обнове кровова и фасада на стамбеним зградама.
За реализацију овог пројекта биће утрошено 235 450 марака, од чега ће општина Вишеград издвојити 186 000, а остатак од 20 % обезбједиће сами станари.
-У буџету општине Вишеград по први пут су предвиђена средства за финансирање пројеката Заједница етажних власника, рекао је начелник Поповић и додао да ће намјенска средства из буџета бити утрошена за обнову кровова и фасада на стамбеним зградама.
Он је нагласио да се на овај начин доприноси љепшем изгледу града, а што се све уклапа у стратешки планове развоја туризма да Вишеград буде што привлачнији град.
Представник Заједнице етажних власника „Дрина“ у Козачкој улици Војин Лугоња каже да су за реновирање крова и фасаде од општине добили 8 000 марака и да је 29 станара добило исто толико средстава.
-Ово је велика и неочекивана помоћ и ми ћемо се трудити да наша стамбена зграда буде једна од најљепших у граду, рекао је Лугоња.
Комплетни радови на обнови кровова и фасада на стамбеним зградама биће завршени до краја овогодишње грађевинске сезоне.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/za-obnovu-krovova-i-fasada-na-stambenim-zgradama-iz-opstinskog-budzeta-izdvojeno-186000-maraka/1411.aspx#.UDIlkSvjqQs
Boza KG August 21st, 2012, 03:17 PM 21.08.2012
Потписан уговор о реконструкцији улице Стевана Синђелића
Начелник општине Вишеград Томислав Поповић и директор предузећа „Романијапутеви“ са Сокоца Мирко Пандуревић потписали су данас уговор о извођењу радова на реконструкцији улице Стевана Синђелића. Ријеч је о пројекту вриједном 92.315 КМ, који се у цјелости финансира из буџета општине Вишеград.
Начелник Поповић је рекао да већ дуже вријеме траје успјешна сарадња општине Вишеград са предузећем „Романијапутеви“, која се реализује кроз бројне инфраструктурне пројекте.
- Данас смо потписали уговор са „Романијапутевима“којим је предвиђена прва фаза реконструкције улице Стевана Синђелића. У првој фази ће бити поправљен прилаз насељу Главица, до кога се до сада стизало великом узбрдицом која је представљала опасност за возаче и пјешаке. Упоредо се изводе и радови на уређењу Главичког потога, тако да ће ово насеље , након реализације ова два пројекта, добити изузетно квалитетну саобраћајну везу са центром града, нагласио је Поповић.
Директор „Романијапутева“ са Сокоца Мирко Пандуревић је рекао да је ово шести по реду уговор са општином Вишеград у овој години.
-Поред реконструкције улице Стевана Синђелића овдје реализујемо и друге пројекте које нам је повјерила општина Вишеград као инвеститор. Тренутно реконструишемо пут за Вишеградску бању, а у току је и уређење Главичког потока. Такође изводимо радове на путу за Прелово, а инвеститор до сада није имао ни једну примједбу на наш рад због чега сам веома поносан, рекао је Пандуревић.
Радови на реконстукцији улице Стевана Синђелића почеће одмах након увођења извођача у посао од стране надзорног органа који ће бити накнадно именован.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/potpisan-ugovor-o-rekonstrukciji-ulice-stevana-sindjelica/1412.aspx#.UDOIPCvjqQs
Boza KG August 30th, 2012, 04:49 PM 30.08.2012
Пуштена у рад расвјета у улицама Ужичког корпуса и Војводе Путника
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/AVGUST%202012_/IMG_7126.jpg
Начелник општине Томислав Поповић пустио је синоћ у рад новоизграђену јавну расвјету у улицама Ужичког корпуса и Војводе Путника.
У огранцима улица Ужичког корпуса и Војводе Путника, у дужини од 380 метара, уграђена је најсавременија јавна расвјета са натријумовим сијалицама и аутоматским режимом рада.
-Јавна расвјета ће сигурно ово насеље учинити љепшим и угоднијим за живот, те повећати сигурност дјеце, пјешака и пролазника, истакао је начелник општине Томислав Поповић.
Он је додао да општина Вишеград предузима низ мјера на унапријеђењу квалитета живота грађана, а јавна расвјета је раније пуштена у рад и у насељима Душче и Горње Шегање.
Извођач радова је био СЗР „Монтер“ из Новог Горажда.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/pustena-u-rad-rasvjeta-u-ulicama-uzickog-korpusa-i-vojvode-putnika/1426.aspx#.UD99AivjqQs
dejan_b88 August 31st, 2012, 01:03 AM Изградња шаховске табле на отвореном
http://www.nezavisne.com/slika/slikac.php?slika=20120829185550_156364.jpg
Priprema terena i nabavka šahovskih figura koštali su oko 1.500 KM.
независне
Boza KG September 2nd, 2012, 01:01 AM http://img853.imageshack.us/img853/4921/fudbal069.jpg
http://img222.imageshack.us/img222/4968/fudbal075.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/7792/fudbal094.jpg
direktor September 3rd, 2012, 05:59 PM Zasto latinicom fino izgleda
dejan_b88 September 3rd, 2012, 07:09 PM ПА ово је врхунац глупости... :ohno:
Ако су већ ставили столице, требали су са наслоном, јер Дрина се такмичи у првој лиги РС, и ако избори пласман некад у ПЛ БиХ мораће постављати столице са наслоном, јер тако правила налажу.
А онда ће ове моћи да баци у Рзав...
ArchitectureSerbian September 3rd, 2012, 11:38 PM ПА ово је врхунац глупости... :ohno:
Ако су већ ставили столице, требали су са наслоном, јер Дрина се такмичи у првој лиги РС, и ако избори пласман некад у ПЛ БиХ мораће постављати столице са наслоном, јер тако правила налажу.
А онда ће ове моћи да баци у Рзав...
Šabani.
YU-AMC September 4th, 2012, 09:09 PM Verovatno korupcija....
AdnanPD September 4th, 2012, 11:29 PM Obavezno je 3000 stolica sa naslonom. Ako udju PLBiH morali bi praviti novu tribinu, a nju bi mogli napraviti sa 3000 stolica.
Znaci mogli bi koristiti i vou staru bez naslonjaca(kao zapadna na Kosevu).
dejan_b88 September 5th, 2012, 12:33 AM ^^Не морају правити нову трибину, битно је да има укупно 3000 столица, а сад хоће ли бити на 1,2,3 или 4 трибине, небитно је...
Па зар није логичније и јефтиније, да на ову постојећу трибину, која по мојој процјени, има неких 1500-2000 мјеста већ ставе столице са наслоном и онда, по потреби,направе још једну мању са још 1000 мјеста и испуне услов?
ArchitectureSerbian September 5th, 2012, 01:31 AM ^^Не морају правити нову трибину, битно је да има укупно 3000 столица, а сад хоће ли бити на 1,2,3 или 4 трибине, небитно је...
Па зар није логичније и јефтиније, да на ову постојећу трибину, која по мојој процјени, има неких 1500-2000 мјеста већ ставе столице са наслоном и онда, по потреби,направе још једну мању са још 1000 мјеста и испуне услов?
Mora biti i druga tribina, za gostujuće navijače, obavezna je. Kozarin stadion ima kapacitet 3500 stolica, a sve ukupno može stati 7500 ljudi. I morali su dograđivati tribinu preko puta te postojeće minimum 500 mjesta, stajaćih, radi pravila prve lige BiH. Znači tribine moraju biti odvojene. Tj. mora ih biti više od jedne.
dejan_b88 September 5th, 2012, 02:01 AM ^^ Знам, ми смо ту трибину и "отворили"..
http://www.youtube.com/watch?v=rsXZJa-qxZ8
Али мораш ззнати да те гостујуће трибине уопште не морају имати столице, то су најчешће обичне монтажне скеле, самим тим и не улазе у капацитет стадиона.
Јасно ти је ваљда, да у Градишци нема столица на истоку, самим тим и не улазе у капацитет стадиона... ;)
ArchitectureSerbian September 5th, 2012, 03:14 PM ^^ Знам, ми смо ту трибину и "отворили"..
http://www.youtube.com/watch?v=rsXZJa-qxZ8
Али мораш ззнати да те гостујуће трибине уопште не морају имати столице, то су најчешће обичне монтажне скеле, самим тим и не улазе у капацитет стадиона.
Јасно ти је ваљда, да у Градишци нема столица на истоку, самим тим и не улазе у капацитет стадиона... ;)
Znam, znam, samo sam rekao koliko ljudi tu može stati. Eto ta "skela" je bila obavezna.
dejan_b88 September 5th, 2012, 03:33 PM И реално, та триибна у Градишци је једна од најбољих гостујућих..
На истоку, близу терена, лијепо урађена, ма милина. Само да је мало већа, али опет је бомбоница...
Blue Star September 5th, 2012, 09:45 PM Kusturica: Ko mene kamenom, ja njega gradom
http://img835.imageshack.us/img835/9559/andricgrademirkusturica.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/835/andricgrademirkusturica.jpg/) [/URL]
Govoreći o obezbeđivanju kamena za Andrićgrad, Kusturica kaže da ga je nabavljao u Trebinju, Kalinoviku, po hercegovačkim selima i posredstvom jedne hrvatske firme iz Mostara, te iz Rogatice. On je istakao da je svaki kamen plaćen i da ima ugovor za njega.
[url]http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/22976/Kusturica%3A+Ko+mene+kamenom%2C+ja+njega+gradom.html (http://imageshack.us)
Boza KG September 5th, 2012, 09:56 PM ^^
Имаш посебну тему за Андрићград
Blue Star September 5th, 2012, 10:03 PM ^^
Имаш посебну тему за Андрићград
OK!
Boza KG September 11th, 2012, 06:58 PM Вишеград: Aсфалтирана два километра пута у Капетановићима
11.09.2012
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/09/Put-u-Kapetanovicima.jpg
Вишеград - У вишеградској општини завршено је асфалтирање два километра пута у мјесту Капетановићи, на правцу Прелово – Клашник, јавиле су агенције.
Вишеград: Aсфалтирана два километра пута у Капетановићима
Средства за асфалтирање овог дијела пута у износу од 200.000 КМ обезбијеђено је из Министарства пољопиривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске и из буџета општина Вишеград.
Мјештанин села Балца Зоран Васиљевић каже да ће корист од овог асфалтираног пута имати становници 15 жупских села, који се претежно баве воћарством и сточартством.
Начелник општине Вишеград Томислав Поповић рекао је да је ово само дио онога чиме се поспјешује развој села и пољопривреде уз низ других постицаја пољопривредним произвођачима.
- Сваке године ћемо асфалтирати по дио овог пута док се не стигне до центра Мјесне заједнице Клашник - додао је Поповић.
http://058.ba/2012/09/asfaltirana-dva-kilometra-puta-u-kapetanovicima/
Boza KG September 11th, 2012, 06:59 PM Вишеград: Почела реконструкција обалоутврдног зида на Дрини
11.09.2012
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/09/Rekonstrukcija-mosta-Mehmed-pa%C5%A1e-Sokolovi%C4%87a.jpg
Вишеград - Радници предузећа “Електрик” из Вишеграда почели су данас реконструкцију обалоутврдног зида на лијевој обали Дрине, низводно од моста Мехмед-паше Соколовића, преносе агенције.
Вишеград: Почела реконструкција обалоутврдног зида на Дрини
Начелник општине Томислав Поповић рекао је да је планирано да се обнови и учврсти обалоутврдни зид и изгради пјешачка стаза поред магистралног пута Устипрача-Вишеград за шта је из општинског буџета издвојено 50.000 КМ.
Он је истакао да је пројекат веома значајан јер је ријеч о фреквентном путу и познатом шеталишту Вишеграђана.
Обалоутврдни зид тешко је оштећен почетком априла 1992. године када су муслимански екстремисти пустили дио воде из акумулационог језера Хидроелектране “Вишеград”.
http://058.ba/2012/09/pocela-rekonstrukcija-obaloutvrdnog-zida-na-drini/
Boza KG September 17th, 2012, 04:40 PM 17.09.2012
Потписан уговор за извођење радова на изградњи јавне расвјете
Начелник општине Вишеград Томислав Поповић и директор предузећа „ДиАм“ Фуад Хајтаз из Мостара потписали су данас уговор о реализацији пројекта изградње јавне расвјете у насељу Гарча и Глогова.
-Ради се освјетљавању насеља у општини Вишеград. Са тим желимо да повећамо стандард живљења и да повећамо сигурност наших грађана, рекао је начелник општине Томислав Поповић.
Вриједност радова је 43.000.00 КМ , а пројекат се финансира из буџета општине Вишеград.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/potpisan-ugovor-za-izvodjenje-radova-na-izgradnji-javne-rasvjete/1452.aspx#.UFc1uq56E0k
Boza KG September 19th, 2012, 07:54 PM Јесте политички маркетинг, али има занимљиве кадрове изградње у Вишеграду
b7LzAmR-FfE&list
ArchitectureSerbian September 20th, 2012, 12:01 PM Dosta se radilo u Višegradu.
Boza KG September 20th, 2012, 03:26 PM 19.09.2012
Потписани уговори о извођењу радова на санацији здравствене амбуланте у Прелову и изградњи службених просторија МЗ Клашник
Начелник општине Вишеград Томислав Поповић данас је са овлаштеним представницима Предузећа „Петковић“ д.о.о. из Новог Горажда и „Конструктор“ из Фоче, Дарком Петковићем и Бошком Ивановићем, потписао уговоре о извођењу радова на санацији здравствене амбуланте у Прелову и изградњи службених просторија Мјесне заједнице Клашник. За санацију здравствене амбуланте у Прелову из општинског буџета ће бити издвојено 10.820 КМ, а за изградњу службених просторија Мјесне заједнице Клашник – 27.828 КМ.
- Ово су нова два у низу инфраструктурних пројеката које смо у протекле четири године реализовали у сеоским мјесним заједницама. На овај начин у пракси спроводимо стратешко опредијељење општинског руководства да у вишеградским селима створимо услове за нормалан живот становништва, рекао је начелник Поповић.
Он је нагласио да ће Дом здравља из Вишеграда, након реновирања које ће трајати 30 радних дана, опремити здравствену амбуланту у Прелову.
-У реновинараној амбуланти створићемо све услове за пружање примарне здравствене заштите становницима Мјесне заједнице Прелово коју до сада они нису имали, нагласио је начелник Поповић.
Он се осврнуо и на реализацију пројекта изградње службених просторија Мјесне заједнице Клашник.
- У изградњу просторија у овој мјесној заједници из буџета ћемо уложити 27.878 КМ. Након опремања просторија канцеларијским намјештајем у компјутерском опремом, које ће такође бити финансирано из општинског буџета, Савјет Мјесне заједнице Клашник добиће идеалне услове за рад и бољу сарадњу са општином Вишеград, рекао је Поповић.
Технички дирекотор Предузећа „Конструктор“ из Фоче Бошко Ивановић је потврдио да ће изградња просторија Мјесне заједнице Клашник бити завршена за 40 радних дана.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/potpisani-ugovori-o-izvodjenju-radova-na-sanaciji-zdravstvene-ambulante-u-prelovu-i-izgradnji-sluzbenih-prostorija-mz-klasnik/1458.aspx#.UFsX4K56E0k
Boza KG September 20th, 2012, 03:27 PM 19.09.2012
Обновљена три висећа моста у Добруну
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/SEPTEMBAR%202012/most%201.jpg
У Добруну код Вишеграда, на мјестима гдје је прије три године у поплави ријека Рзав однијела висеће мостове, завршена је градња три нова моста.
За изградњу три висећа моста општина Вишеград је издвојила 33.000 КМ, а остатак је обезбједило Министарство за пољопривреду, потврдио је начелник Томислав Поповић.
Поповић је рекао да је, поред изградње висећих мостова, обновљен и обалоутврдни зид уз Рзав, како би биле спријечене поплаве приобалног појаса у Добруну.
За обнову обалоутврдног зида издвојено је 67.000 КМ из буџета општине Вишеград.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/obnovljena-tri-viseca-mosta-u-dobrunu/1455.aspx#.UFsX5656E0k
Boza KG September 25th, 2012, 09:07 AM У ПЛАНУ МУЗЕЈ ПОСВЕЋЕН НАШЕМ НОБЕЛОВЦУ
24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Пројект менаџер Феријалног савеза Републике Српске Љубиша Мићић иницирао је у разговору са начелником општине Вишеград Томиславом Поповићем да се у овом мјесту оснује Андрићев музеј.
"Музејска дјелатност је од јавног интереса, а наш једини нобеловац Иво Андрић то заслужује. Посебно зато што се у Вишеграду налази кућа у којој је провео дјетињство, као и град у граду - Андрићград, њему посвећен“, појаснио је Мићић.
Начелник општине Томислав Поповић подржава ову идеју и највљује да ће се врло брзо почети са процедуром откупа куће у којој је Андрић провео дјетињство у Вишеграду - гдје би и био најбољи простор за отварање Андрићевог музеја.
"Заинтересовани смо да музеј буде отворен у Вишегаду и да се тиме, поред крајпуташа посвећеног великом писцу, Андрићеве учионице, културне манифестације `Вишеградска стаза` и Андрићграда заокружи прича о враћању завичајног дуга писцу који га је у својим дјелима прославио", рекао је Поповић.
http://www.srna.rs/novosti/37057/u-planu-muzej-posvecen-nasem-nobelovcu-.htm
YU-AMC September 25th, 2012, 09:27 AM Dosta se radilo u Višegradu.
na www.058.ba kazu da treba da se gradi neka poslovna zgrada od tri sprata.
Boza KG September 25th, 2012, 02:24 PM na www.058.ba kazu da treba da se gradi neka poslovna zgrada od tri sprata.
Вероватно мислиш на ову у Андрићграду http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=95070360&postcount=443
ArchitectureSerbian September 25th, 2012, 06:27 PM Вероватно мислиш на ову у Андрићграду http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=95070360&postcount=443
Pa bilo je priče o ovoj na forumu dosta. A za drugu poslovnu zgradu nisam čuo.
YU-AMC September 26th, 2012, 12:22 PM Da Bozo to je ta.
RBRS September 26th, 2012, 06:28 PM Očišćen legendarni Bikavac
http://www.nezavisne.com/novosti/gradovi/Ociscen-legendarni-Bikavac-160287.html
Boza KG September 27th, 2012, 12:46 PM 27.09.2012
Нови факултет у Вишеграду
У Вишеграду су синоћ почели преговори између ове општине и ректората Универзитета из Источног Сарајева о отварању факултета или студијског програма у Вишеграду.
"Мислимо да то треба урадити из области економије, хотелијерства и туризма. Ако припреме буду текле по плану од јуна наредне године почело би се са неким студијским програмима", рекао је ректор Универзитета Источно Сарајево Митар Новаковић.
Он је истакао да је за ово подручје посебно интересантна област туризма.
Начелник општине Вишеград Томислав Поповић нагласио је да је охрабрен што постоји воља и обострани интерес Универзитета и општине да се на почетку направи центар за сталну едукацију који би био у Вишеграду, јер је он најлакше и најбрже остварив, а радило би се даље и конкретно на отварању и одјељења неког од факултета овог универзитета.
"Због обимне папирологије отварања одјељења факултета најлакше је ипак отворити цетар за сталну едукацију", додао је Поповић.
Општина је понудила Универзитету садашњу зграду општине Вишеград са 1.000 метара квадратних корисног простора, с обзиром на то да ће се општинсска администрација ускоро преселити у новоизграђену градску кућу у Андрићграду.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/novi-fakultet-u-visegradu/1474.aspx#.UGQtoq56E0k
RBRS September 30th, 2012, 01:08 PM Andrićeva kuća treba da bude muzej
http://www.republikasrpska.net/wp-content/uploads/2012/09/Kuca-Ive-Andrica-640x320.jpg
http://www.republikasrpska.net/2012/09/30/andri%C4%87eva-ku%C4%87a-treba-da-bude-muzej/#
Boza KG October 2nd, 2012, 08:24 PM 02.10.2012
Умјетници из Београда поклонили Вишеграду портрет нобеловца на згради средње школе
http://058.ba/wp-content/uploads/2012/10/Nenad-i-Nemanja.jpg
Дипломирани графички дизајнер Ненад Аћимовића из Београда и његов суграђанин Немања Окиљевић који је дипломирао на Одсјеку за зидно сликарство поклонили су Вишеграду, мурал, портрет нобеловца Иве Андрића.
-О Вишеграду и Иви Андрићу знамо доста тога. Одувјек је то будило неку инспирацију у нама па смо одлучили да граду поклонимо један наш рад. Андрић је моја инспирација и одувијек сам имао жељу да насликам портрет нобеловца и ћуприје у граду на Дрини, рекао је Немања Окиљевић.
Он је додао да је посебно срећан што је имао прилику да борави у овом граду и уједно упозна Вишеграђане, о којима, Андрић говори у својим дјелима.
Начелник општине, Томислав Поповић поздравио је идеју и изразио задовољство што је одабран Вишеград који је у туристичком развоју.
-Грађевине Андрићграда, мост Мехмед-паше Соколовића и прелијепи кањон Дрине инспиришу бројне умјетнике, а посебно сликаре који све чешће походе Вишеград и овдје стварају умјетничка дјела. Драго ми је што су у Вишеград дошли млади сликари, који су са пуно ентузијазма направили велико дјело, додао је Поповић.
- Ненад Аћимовић, дипломирани графички дизајнер из Београда, каже да све ово доживљава као изазов и да је посебно срећан што борави у граду познатом по чувеној ћуприји на Дрини и једином српском нобеловцу Иви Андрићу. Посебну захвалност дугујемо Дарку Андрићу, великом борцу за овај град, додао је Аћимовић.
-Радили смо три дана, правили мале паузе са пролазницима уз причу и неке интересантне коментаре, стигли смо и да мало боље упознамо Вишеград и брзо смо га завољели. Одушевљен сам оним што сам видио, закључио је Аћимовић.
Аћимовић и Окиљевић су изразили захвалност и најавили поново долазак у Вишеград.
http://058.ba/2012/10/umjetnici-iz-beograda-poklonili-visegradu-portret-nobelovca-na-zgradi-srednje-skole/
dejan_b88 October 2nd, 2012, 09:19 PM Прелијепо :cheers:
ArchitectureSerbian October 2nd, 2012, 10:46 PM Прелијепо :cheers:
Slažem se, svaka im čast. :)
djidomova October 7th, 2012, 09:40 PM http://fc06.deviantart.net/fs71/f/2012/125/b/4/visegrad_by_johnnyparabellum-d4ym3k5.jpg
Boza KG October 18th, 2012, 05:57 PM 18.10.2012
Почела санација оштећења на Рзавском мосту
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/OKTOBAR%202012_/Most.jpg
Радници вишеградског предузећа „Електрик РПА“, потпомогнути механизацијом, данас су почели извођење радова на санацији оштећеног дијела Рзавског моста. За санацију оштећења на мосту, које се појавило прије петнаестак дана, новац је издвојила општина Вишеград.
-Радови ће трајати најдуже три дана, рекао је замјеник начелника општине Винко Дроца и додао да ће у понедјељак бити асфалтиран дио Разавског моста на коме су уочена оштећења.
Након асфалтиратирања оштећеног дијела Рзавског моста он ће бити проходан за саобраћај свих врста возила.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/pocela-sanacija-ostecenja-na-rzavskom-mostu/1499.aspx#.UIAliMtSSGc
dejan_b88 October 18th, 2012, 06:09 PM замјеник начелника општине Винко Дроца
:lol::lol::lol:
Boza KG November 3rd, 2012, 11:01 AM 01.11.2012
Одржан први час из фискултурне наставе у новој спортској дворани Средње школе „Иво Андрић“
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/novembar%202012/skolska%20dvorana.jpg
На свечан начин данас је пуштена у функцију новоизграђена спортска дворана у Средњој школи „Иво Андрић“. Поред ученика и директора школе Ђођра Мршевића, овом свечаном чину су присуствовали начелник општине Вишеград Томислав Поповић и директор Зависног предузећа „Хидоелетране на Дрини“ Миле Лакић.
- Од 1963. године, када је направљена, школа није имала фискултурну салу, рекао је директор ове школске установе Ђорђе Мршевић.
Он је нагласио да су се часови из фискултурне наставе одржавали на различитим локацијама у граду које су од школе биле удаљене више од 500 метара .
- За изградњу спортске дворане посебну захвалност дугујемо начелнику општине Томиславу Поповићу, директору „Хе на Дини“ Милу Лакићу, Андрићграду и ОК „Хe на Дрини“, нагласио је Мршевић и додао им је сада приоритет набавка спортске опреме и уређење дворишта у близини дворане.
Начелник Поповић је рекао да је општина Вишеград у изградњу фискултурне дворане уложила 500.000 КМ.
- У реализацији овог пројекта значајно нам је помогло и Министарство просвјете и културе Републике Српске, нагласио је начелник општине Вишеград Томислав Поповић.
Директор Зависног предузећа „Хе на Дрини“ Миле Лакић изразио је задовољтво што му је припала част да присуствује отварању новог спортског објекта у граду.
- Предузеће „Хе на Дрини“ је давало свој допринос у свим фазама изградње ове спортске дворане, рекао је Лакић и нагласио да је она јако битна због великог броја младих у Вишеграду који се активно баве спортом.
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/novembar%202012/skoslka%20dvoranaaa.jpg
Лакић је на крају додао да је у овом случају исказана широка социјална одговорност које нема у свим областима.
Начелник општине Вишеград Томислав Поповић, директор „Хе на Дрини“ Миле Лакић и директор Средње школе „Иво Андрић“ , Ђође Мршевић , на симболичан начин су пустили у функцију нову спортску дворану. На специјалној подлози дворане први су одиграли краћу баскет утакмицу.
Дворана располаже са 448 квадратних метара корисног простора и вишенамјенским тереном за одбојку, кошарку, рукомет, мали фудбал и тенис. У новој фискултурној сали изграђене су и двије свлачионице за жене и мушкарце, два мокра чвора и три вишенамјенске пословне просторије.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/odrzan-prvi-cas-iz-fiskulturne-nastave-u-novoj-sportskoj-dvorani-srednje-skole-ivo-andric/1513.aspx#.UJTcbGK8iGc
Boza KG November 14th, 2012, 11:05 PM Отворена фонтана 20.09.2012
http://img210.imageshack.us/img210/2707/odbori010.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/6880/odbori005.jpg
https://plus.google.com/photos/111298177233280071145/albums/5790019652596723745
Boza KG December 3rd, 2012, 03:28 PM 03.12.2012
Наредне године почиње рестаурација моста Мехмед-паше Соколовића
Рестаурација моста Мехмед-паше Соколовића почеће наредне године, потврдио је данас директор Турске развојне агенције ТИКА за Босну и Херцеговину Зулкуф Оруч током састанка са начелником општине Вишеград Славишом Мишковићем. Он је рекао да ће 12. децембра бити отворен тендер који је расписала ТИКА, када ће се практично знати и ко ће бити извођач радова. Оруч је потвдио да су до сада испуњене све обавезе из Протокола који је потписан између ТИКЕ и општине Вишеград 19. априла 2010. године.
- Рестаурација моста Мехмед-паше Соколовића биће највећи пројекат Турске развојне агенције на просторима Босне и Херцеговине и Западног Балакана, нагласио је Оруч и додао да је он историјски и да је јако битан и за Републику Турску и за општину Вишеград.
Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић је рекао да изузетно цијени напоре ТИКЕ да рестаурише и обнови Вишеградску ћуприју која је уврштена у листу свјетске културне баштине УНЕСКО-а.
- Предузећу све мјере да Општина Вишеград на вријеме испуни своје обавезе из Протокола како би се радови одвијали планираном динамиком, нагласио је Мишковић и додао да ће се благовремено завршавати и све административне процедуре ради добијања потребних дозвола за рестаурацију Ћурије.
Поред директора ТИКЕ Зулкуфа Оруча и начелника општине Вишеград Славише Мишковића састанку је присуствовала замјеница директора ТИКЕ за БиХ Сибел Озкаја и грађевински инжињер Емир Кокор.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/naredne-godine-pocinje-restauracija-mosta-mehmed-pase-sokolovica/1540.aspx#.ULyoCGJSTjA
dejan_b88 December 29th, 2012, 04:42 PM TIKA i turska firma ER-BU potpisale ugovor o obnovi Mosta Mehmed-paše Sokolovića
Danas je u Sarajevu potpisan ugovor između Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i turske građevinske firme ER-BU o obnovi Mosta Mehmet-paše Sokolovića u Višegradu.
Koordinator TIKA-e za BiH Zulkuf Oruč kazao je da se radi o najprestižnijem projektu TIKA-e za 2013. godinu.
On je istakao da je firma ER-BU ranije radila na restauraciji Starog mosta u Mostaru i mosta u Konjicu, dodavši da je ova firma izabrana upravo zbog svog višegodišnjeg iskustva na građenju i restauraciji mostova.
Oruč je izjavio da je sporazum sa firmom ER-BU postignut prošle sedmice, i da će radovi započeti 1. aprila 2013. Naglasivši da je planirano da rekonstrukcija mosta bude završena u roku 600 dana od početka radova, Oruč je istakao da je ovaj projekat vrijedan 9,2 miliona KM.
"Most Mehmet-paše Sokolovića u Višegradu jedna je od najvažnijih historijskih znamenitosti iz doba Osmanskog carstva. To je jedino djelo za kojeg je napisan roman koji je nagrađen Nobelovom nagradom. Jako sretni zbog realizacije ovog projekta i što je posao na tenderu dobila firma koja je već radila u BiH na mostovima u Mostaru i Konjicu“, kazao je Oruč.
http://www.trtbosanski.com/bs/news/detail/kultura-i-umjetnost/15/tika-i-turska-firma-er-bu-potpisale-ugovor-o-obnovi-mosta-mehmed-pase-sokolovica/12904
:cheers:
blik December 29th, 2012, 05:37 PM Lijepo. Zajedno sa Andrićgradom, biće to odlično za Višegrad.
dejan_b88 December 29th, 2012, 11:26 PM Restauracija višegradske ćuprije počinje 1. aprila
Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković potvrdio je danas da će radovi na restauraciji mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini početi 1. aprila iduće godine i da je za glavnog izvođača radova izabrana renomirana firma ER-BU iz Ankare.
http://www.capital.ba/wp-content/uploads/2012/12/cuprija.jpg
„Predviđeno je da restauracija bude završena za 600 radnih dana i da taj posao radi oko 40 stručnjaka, 20 majstora, a biće angažovana i lokalna radna snaga“, rekao je Mišković.
On je objasnio da su ga predstavnici Turske razvojne agencije TIKA, koja se prihvatila organizacije sanacije ćuprije na Drini, obavijestili da će za ove radove biti potrebno obezbijediti 20.000 metara kubnih kamena i oko 1.000 kubika obrađene sedre i krečnjaka.
„S obzirom da su stručnjaci količine ovog građevinskog materijala povećali u odnosu na prethodne proračune biće potrebno ubrzati proceduru dobijanja dozvola od nadležnih institucija za eksploataciju kamena i sedre na za to već određenim lokacijama“, dodao je Mišković.
Prema Miškovićevim riječima, sanacija starog mosta u Višegradu koštaće deset miliona KM, a planirano je da bude završena do kraja 2014. godine.
U proteklih pet godina na ćupriji su obavljeni istražni radovi o njenom oštećenju, urađen projekat sanacije koji je koštao 200.000 KM, a sa mosta su izmještene vodovodne i telekomunikacione instalacije.
Koordnator TIKE za BiH Zulfikar Oruč nedavno je izjavio da je obnova višegradske ćuprije, izgrađene 1577. godine, jedan od najvećih i najskupljih projekata ove agencije na Balkanu.
Prema ranije potpisanom protokolu između Turske razvojne agencije i opštine Višegrad, Vlada Turske će u potpunosti finansirati vraćanje starog sjaja “mostu kome ravna nema”, kako napisa Ivo Andrić.
Projekat predviđa rekonstrukciju stubova mosta koje je voda potkopala, kao i da se ograda ćuprije vrati u prvobitno stanje, jer je bila uništena u povodnju 1896. godine, a austrougarska vlast joj je tokom obnove promijenila izgled.
Biće izmijenjen i kolovoz na mostu tako što će sadašnja kocka biti zamijenjena turskom kaldrmom.
Predviđeno je da se promijene oštećeni kameni blokovi ćuprije i da se ona osvijetli na poseban način a da se njena zaštitna zona uredi onako kakva je bila u vrijeme izgradnje.
Most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu od 2007. godine je na listi zaštićenih spomenika svjetske kulture UNESKO-a, a preko njega je zabranjen saobraćaj za motorna vozila.
http://www.capital.ba/restauracija-visegradske-cuprije-pocinje-1-aprila/
RBRS February 8th, 2013, 02:22 PM Вишеград: Прихваћена иницијатива о експропријацији Андрићеве куће
Одборници Скупштине општине Вишеград прихватили су данас иницијативу Феријалног савеза Републике Српске и донијели одлуку да се приступи процедури експропријације некадашње куће нобеловца Иве Андрића која се налази на лијевој обали Дрине, недалеко од моста Мехмед-паше Соколовића.
На данашњој сједници локалног парламента одлучено је да се у оквиру ове иницијативе разговара са власницима куће, коју је Иви Андрићу у насљедство оставила његова тетка Ана и тетак Иван Матковшик, како би је они споразумно продали општини Вишеград.
Од 1974. године, када је тадашњи Социјалистички савез радног народа на кућу, коју је Андрић поклонио 1953. општини, а она је продала породици Мухамеда Плоскића, поставио на њу таблу с натписом "У овој кући је провео дјетињство нобеловац Иво Андрић", трајали су бесуспјешни преговори општине са власницима о њеној продаји.
Процедуром је предвиђено да се, уколико власници и овај пут не пристану на продају куће и окућнице, затражи од Владе Републике Српске и надлежног министарства да прогласи објекат од општег националног интереса како би се приступило његовој експропријацији.
На сједници је било и приједлога од одборника да се уклони и стамбени објекат у близини бивше куће Иве Андрића како би се "отворио" видик на Ћуприју на Дрини, јер је са њеног прозора будући писац још као дијете гледао њене обрисе над зеленом водом.
Образложење Феријалног савеза Српске и новоусвојене општинске одлуке је да ће се откупом куће гдје је нобеловац провео дјетињство и њеним евентуалним претварањем у музеј умогоме побољшати туристичка понуда Вишеграда и свега што је у вези са именом Иве Андрића.
Одлука о отпочињању процедуре откупа или експропријације куће Иве Андрића донешена је једногласно.
RBRS February 11th, 2013, 04:46 PM Мало више о експропријацији куће у којој је живио Иво Андрић.
Istorijsko ispunjenje Andrićevog zaveštanja
(http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:419203-Istorijsko-ispunjenje-Andricevog-zavestanja)
Boza KG February 26th, 2013, 11:45 PM 26.02.2013
Почело постављање нових табли са називима вишеградских улица
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/FEBRUAR%202013/Table%20sajt.JPG
Називи свих вишеградских улица и насеља ових дана ће бити обиљежени новим таблама, а грађанима и предсједницима заједница етажних власника биће уручене нове таблице са бројевима улаза у зграде и приватне куће. За набавку нових табли са називима улица и таблица са кућним бројевима издвојено је 15.000 марака из буџета општине Вишеград.
- За постављање табли са називима улица и насеља задужено је вишеградско предузеће „Комуналац“, рекао је Шеф кабинета начелника општине Вишеград Неђо Савић и додао да је ангажоваана група омладинаца која ће подијелити таблице са кућним бројевима свим власницима приватних кућа и предсједницима заједница етажних власника.
Савић је појаснио да власници кућа и предсједници заједница етажних власника имају обавезу да сами поставе таблице са бројевима на видном мјесту.
Подјела таблица са кућним бројевима већ је почела, а радници „Комуналца“ ових дана ће почети обиљежавање вишеградских улица новим таблама са њиховим називима.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/pocelo-postavljanje-novih-tabli-sa-nazivima-visegradskih-ulica/1657.aspx#.US0rnTfZ__g
RBRS March 16th, 2013, 02:17 PM Стижу Турци - да поправе вишеградски ћуприју
Радници турске фирме ЕР-БУ прве радове на санацији моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини у Вишеграду почеће 1. априла, потврђено је данас на састанку начелника општине Вишеград Славише Мишковића са представницима Турске развојне агенције "Тика" и извођача радова.
“У нашој фирми су експерти за старе мостове којих смо у Турској реконструисали више од 40. Наше дјело су и они у Коњицу и Мостару”, рекао је главни инжењер у фирми ЕР-БУ Ал Ихсан Гундуз.
Он је потврдио да ће за рестаурацију Ћуприје на Дрини, грађене од 1571. до 1577. године, бити кориштени изворни грађевински материјали као што је седра из Вишеградске бање гдје је првобитно копана и камен са подручја вишеградске општине.
“Ћуприју ће поправљати исти мајстори који су тај посао радили на мосту преко Неретве у Мостару и оном у Коњицу”, додао је Гундуз.
Директор агенције "Тика" за БиХ Зулкуф Оруч поновио је да је ово највећи пројекат и инвестиција ове агенције у БиХ и додао да ће радови почети на свечан начин, полагањем камена темељца.
Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић рекао је да је данас разговарано о припремним радовима као што су налазишта камена и седре, оснивање градилишта и запошљавање локалног становништва на овом јединственом пројекту у свијету.
Пројекат реконструкције Ћуприје вриједан је 10 милиона КМ, а све трошкове сноси Влада Турске.
Истраживачким радовима утврђено је да је стари мост на Дрини "тешко оболио" и да му је потребна хитна реконструкција.
Преко моста Мехмед паше Соколовића саобраћај је забрање за моторна возила у јуну 2003. године, а на Унескову листу заштићених споменика свјетске баштине стављен је 2007. године.
Извор: СРНА
Boza KG April 10th, 2013, 06:36 PM 09.04.2013
ОБНОВА ЋУПРИЈЕ ПОЧИЊЕ СРЕДИНОМ АПРИЛА
Конкретизован договор са фирмом „Ербу“, главним извођачем радова на обнови и ревитализацији ћуприје на Дрини
Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић примио је данас Бурхан Четина, власника Турске фирме „Ербу“ и договорио детаље око почетка радова на обнови Моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини.
-Договорено је да први радови и организација градилишта почну срединoм овог мјесеца, рекао је начелник Мишковић.
Он је појаснио да радови нису могли почети 1. априла, како је било најављено, због великог нивоа воде у доњем Дринском језеру, те да ће прво отпочети санација оних лукова ћуприје на Дрини који нису у води.
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/obnova-cuprije-pocinje-sredinom-aprila/1698.aspx#.UWWUpkqi_Co
RBRS April 14th, 2013, 11:24 AM Počinje obnova višegradske ćuprije
Za nekoliko dana u Višegradu počinje posao od istorijske i životne važnosti za žitelje varoši na Drini. Neimari našeg doba, ovaj put iz Turske, zasukaće rukave na čuvenoj višegradskoj ćupriji, a sanacija monumentalne građevine, jedne od najznačajnijih i najljepših u balkanskoj arhitekturi, trajaće 600 dana, pišu Novosti.
Zadužbina turskog vezira Mehmed-paše Sokolovića, srpskog dječaka odvedenog u janičare, 436 godina prkosi zubu vremena, ali pod teretom vijekova načeti su noseći stubovi mosta.
Od kada je 28. juna 2008. godine most uvršten na listu svjetske kulturne baštine Uneska, traju intenzivne aktivnosti na revitalizaciji i obnovi neprocjenjivog vrijednog blaga. Turska vlada je preko svoje razvojne agencije "Tika" sa 10 miliona konvertibilnih maraka finansira radove, a punih pet godina obavljana su istraživanja, crtani projekti, podnošene aplikacije za razne dozvole... Sada je sve završeno - tokom ove nedjelje predstavnici "Tike" dolaze u Višegrad, da zvanično prezentuju projekat i otpočnu radove.
Ronioci iz Banjaluke otkrili su pod vodom oštećenja stubova, a februara 2008. godine reporteri "Novosti" zatekli su i prve istraživače na ćupriji. Stručnjaci "Geosonde" iz Zenice, specijalnom rotacionom bušilicom, sondom "janez 300" zavirili su pod temelje 11 kamenih lukova, tamo gdje su prema legendi skrivene kosti blizanaca Stoje i Ostoje i odaja crnog Arapina. Na površinu su isplivale graditeljske tajne projektanta mosta Kodže mimara Sinana, uredno sortirani uzorci srca mosta od sedre, klesanika, šljunka i hrastovog kolja koje je služilo kao armatura - analizirani su u Zenici.
- Ovo je naš najveći projekat u BiH, mostu će biti vraćen originalan izgled, radove će obavljati oko 30 majstora iz Turske firme "Erbu" koji su već radili na obnovi mostova u Mostaru i Konjicu, a kasnije će biti uposlena i domaća radna snaga - kažu u agenciji "Tika". - U prvoj fazi radova saniraćemo zagatu, pregradu mosta i temelje tri stuba. Umjesto naknadno ugrađenog, mostu će biti vraćen kamen kojim je građen prije skoro pet vijekova, postojeća ograda od tucanika nije autentična, kao ni kaldrma. Sve će ponovo biti vjerno originalu.
"Novosti" saznaju da će biti saniran i tarih, natpis na portalu mosta, lijepa posveta graditelju Sokoloviću, zapravo, srpskom dječaku Baju Nenadiću (1505-1579) odvedenom u janičare. Sanaciju čeka i kamena sofa, a ćuprija će dobiti i rasvjetu.
Višegrad je spreman za filigransku rabotu: u Višegradskoj banji je aktivirano nalazište sedre, iz ovog kamenoloma materijal je vađen prije više od četiri vijeka, prilikom gradnje ćuprije. Pronađen je i kameni majdan, za nove temelje dva načeta stuba. Riječ je o kvalitetnom kamenu iz Klašnika, mjesta na kome je pronađena nekropola sa 500 stećaka iz rimskog doba. Ovaj kamen poslužiće za pravljenje maltera, u vrijeme gradnje neuništivog mosta cementa, naravno, nije bilo. Pored puta u naselju Nezuci, kamenoresci će prije ugradnje u ćupriju, kamen obrađivati, na starinski način.
Boza KG April 16th, 2013, 06:53 PM Извор: Здравко Жужа
30.03
http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/216753_170445383111875_1406821524_n.jpg
http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/3634_170442873112126_1686685158_n.jpg
ArchitectureSerbian April 16th, 2013, 11:47 PM ^^Zna li se šta se gradi?
Boza KG May 3rd, 2013, 01:34 PM Колико је Вишеград спреман за све већи број туриста
мај 02 2013
http://www.visegrad24.info/media/k2/items/cache/42433d914d50be2debde725181e28d45_XL.jpg
На самом старту овогодишње туристичке сезоне више је него јавно да ће Вишеград бити једна од најинтересантнијих и најпосјећенијих туристичких дестинација на просторима Републике Српске, БиХ, па и шире у региону.
То најбоље потврђују организоване посјете туриста из разних земаља свијета, које смо свакодневно, а посебно викендима, биљежили протеклих априлских дана. Првомајски празници најављују још већу туристичку посјету граду на Дрини и Рзаву, који има шта показати туристима, а који овдје долазе на један или два дана, али је и то значајно да се Вишеграду врати некадашњи туристички сјај, па чак и да се премаши.
Само по себи намеће се питање колико је Вишеград спреман да прими и угости све бројније туристе и да од њихове посјете има одговарајућу финансијску корист. Истина, посљедњи година урађена су нова паркинг мјеста, уз обалу Дрине, али су она без надзора, тако да се овдје поред путничких паркирају и теретна возила. Трг палих бораца, односно контактна зона уз ћуприју на Дри ни, је најатрактивније мјесто за туристичке посјете, гдје већина моторизованих жели да паркира своја путничка возила и аутобусе.
Тако смо посљедњег априлског дана били свједоци правог малог саобраћајног колапса, када је због девет паркираних аутобуса и бројних путничких возила саобраћај преко Трга скоро био паралисан.
Комплекс „Андрићграда“ има мањи паркинг простор, али је зато прилаз до њега, без икаквих путоказа, више него лош.
Туристичка организација Вишеграда нема потребна средства да у сезони ангажује додатне, младе и образоване туристичке водиче, тако да се центром града празницима и преко викенда, када је и највећа посјета, туристи сналазе сами, како знају и умију.
Туристима се, након обиласка Моста Мехмед-паше Соколовића и „Андрићграда“, не нуди План посјете осталим туристичким и културним дестинацијама, попут четири Вишеградска манастира, Цркава и Џамија, Градске галерије, Учионице и куће Иве Андрића, остатака средњевјековних градова у Вишеграду и Хртара у кањону Дрине, Дринском кањону и Старом Броду, Писаној стијени и другим дестинација. На Тргу палих бораца, који је почетна туристичка станица, недостаје продавница сувенира, што је саставни дио сваке озбиљније туристичке понуде.
И још нешто, „Андрићград“ је властитом службом обезбјеђења у потпуности искоријенио присуство локалних просјака и пијаница, тако да они неометано и свакодневно „ординирају“ у парку код споменика Иву Андрићу и на ћуприји на Дрини. Свједоци смо да су се толико осилили да на туристе вичу и једноставно их растјерују.
Доста тога, и много чега другог, квари туристички имиџ Вишеграда, а тако мало је потребно да се све доведе у ред, ангажовањем надлежних инспекцијских служби и увођењем реда на паркинзима.
Наравно, за све то није касно, јер је тек почела, слободно можемо рећи, једна од најбогатијих туристичких сезона у Вишеграду.
http://www.visegrad24.info/index.php/visegrad/item/2171-koliko-je-visegrad-spreman-za-sve-veci-broj-turista
White Light May 6th, 2013, 02:13 AM Nema nazad, Višegrad ide napred!!
Boza KG May 30th, 2013, 10:20 AM 30.05.2013
При крају реконструкција пута за Вишеградску бању
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/maj%202013/IMG_9092.jpg
Реконструкција дијела пута Сасе – Вишеградска бања, за коју је општина Вишеград обезбиједила 600.000 КМ, приводи се крају, а радници предузећа “Романијапутеви” ових дана су ангажовани на изградњи подзида код Старе бање, преносе агенције.
- Планирали смо да за мјесец дана завршимо овај дио пута, укупне дужине 1,1 километар, на коме смо изградили и два моста преко Бањског потока - рекао је директор “Романијапутева” Мирко Пандуревић.
Поред реконстуисаног дијела пута за познато вишеградско природно љечилиште урађена је и пјешачка стаза.
Градитељи су били принуђени да иновирају пројекат путне комуникације код Старе бање да би заштитили природно станиште ендемске биљке вилина влас, која расте само на изворима термалне воде.
Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић рекао је да је, након реконструкције пута Сасе – Вишеградска бања, планирана реконструкција дијела регионалне саобраћајнице Вишеград - Сасе.
- У сарадњи са надлежним министарством покушавамо да обезбиједимо средства и за реконструкцију ове саобраћајнице - додао је Мишковић.
http://www.opstinavisegrad.com/fckeditor/editor/filemanager/connectors/aspx/userfiles/image/Vijesti/maj%202013/IMG_9089.jpg
http://www.opstinavisegrad.com/Vijesti/pri-kraju-rekonstrukcija-puta-za-visegradsku-banju/1735.aspx#.UacLPtIj0bA
Marceta May 31st, 2013, 01:57 PM Svaka cast, samo neka se razvija Visegrad i taj deo Srpske.
Boza KG June 7th, 2013, 11:16 PM http://img13.imageshack.us/img13/7420/mapavisegrada.jpg
http://www.radiol.visegrad.ba/
direktor June 9th, 2013, 10:44 PM Nije lose mada je moglo daleko bolje ,plus imaju li varijantu za strance na engleskom
mogli su sa zadnje stranne da stave 3d mapu andricgrada,i lose je ubacena cuprija takodje boje i ikopnice nisu bas naj srecnije pogotovo boja drine
Boza KG June 17th, 2013, 04:41 PM http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/216753_170445383111875_1406821524_n.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3t/X9/jO32rzh/untitled.jpg
Извор: http://www.panoramio.com/user/2575706?comment_page=1&photo_page=2
ArchitectureSerbian June 17th, 2013, 11:55 PM Kao da će odudarati ta poslovna zgrada HE malo, šta mislite?
|
|