View Full Version : Аеродром "Ченеј" Нови Сад | Airport "Čenej" Novi Sad {QND LYNS}

Fleetwood Brougham
February 7th, 2011, 11:02 AM
Aerodrom Čenej je sportski aerodrom pored Novog Sada ( nekih 15tak km severnije ). Aerodrom se koristi prvenstveno za sportsku i poljoprivrednu avijaciju sa razvijenim letackim, jedrilicarskim i padobranskim klubovima kao i za organizaciju aeromitinga koji su u zadnjih par godina, medju boljim u Evropi. Pored toga, Čenejski aerodrom je "luka" i za nekoliko privatnih vazduhoplova, helikoptere i ponovo oformljenu domacu akrobatsku grupu "Letece Zvezde"

http://aerodromcenej.services.officelive.com/images/grb_novi1.jpg

Prica o pretvaranju Čeneja u manji komercijalni aerodrom je aktuelna decenijama. Pocetkom 90tih je pocela konstrukcija tornja ali nije zavrsena a planirana je pista od 2,5 km i mesto za 70-80 letelica.

http://img833.imageshack.us/img833/7467/chenej.png
http://www.gradnja.rs/wp-content/uploads/2010/12/situacija-aerodrom-cenej-01.jpg

Polozaj Čenejskog aerodroma je idealan jer u tom vazdusnom prostoru dnevno ima oko 800 preleta, najmanji broj maglovitih dana a strujanja vetrova su posebno pogodna za obavljanje vazdusnog saobracaja.

Diskusija o Čenejskom aerodromu je vec bila razvijena u okviru teme o izgradnji u NS, medjutim, kratkovidi moderator ju je izbrisao u potpunosti, sto je velika steta jer je bila puna dobrih komentara i argumentovanih stavova. Nadam se da ce ova tema zaziveti u istom duhu i doprineti da se svest o potrebi aerodroma u NS poveca na visi nivo. Hvala.

Podgoricanin
February 7th, 2011, 05:52 PM
Moje je mišljenje da bi za Novi Sad daleko bolje bilo da se završi AP od Batajnice do Dobanovaca, kao i da se izgradi krak pruge do Surčina, i tako uspostavi brza željeznička veza Surčin - NS, nego da se na Čeneju gradi aerodrom od nule.

Čenej bi trebalo da dobije asfaltnu pistu, i opslužuje generalnu i sportsku avijaciju, ali ulagati grdne pare u međunarodni aerodrom na samo 70km (uz, u perspektivi, odlične saobraćajne veze) - nema smisla.

Fleetwood Brougham
February 7th, 2011, 05:57 PM
Zar nije Čenej?

Promeni ako te ne mrzi... ;)

@ Podgoricanin

To jeste tacno ali manji medjunarodni aerodrom u Vojvodini bi imao putnike bez obzira sto je 70km od Surcina. Pod predpostavkom da low cost kompanije slobodno mogu da udju na nase trziste i da Jat pusti Niski aerodrom da radi kako treba, svaka regija bi mogla da ima svoju vazdusnu luku. Ipak, NS se nalazi ( skoro ) u geografskom centru Vojvodine a ona ima oko 2 mil stanovnika sto je dosta potencijalnih "letaca"...

Podgoricanin
February 7th, 2011, 06:34 PM
^^ Šta znam, gledajući Niš i Banja Luku, takođe prilično velika tržišta, malko sam skeptičan. Drumski izolovana Crna Gora nije najbolji primjer...

U jednu od većih prednosti Novog Sada spada blizina Beograda...sve ono što je za NS overkill ili neisplativo/nepriuštivo (sad za sad šoping centri, zoološki vrt, razni koncerti, jak međunarodni aerodrom, šta ti ja znam...) - nalazi se na sat vremena vožnje. Zamisli brzu prugu (koja je u planu) - od centra NS do terminala aerodroma u Sručinu za ~45min. Toliko ti treba u Rimu ili Parizu od centra do aerodroma.

Vucko
February 7th, 2011, 06:38 PM
A plus ce i bataja biti najjaci low cost aerodrom.Mislim da je sada nerealno praviti aerodrom,mozda negde ka subotici,ali kod ns-a stvarno nema razloga

Fleetwood Brougham
February 7th, 2011, 06:43 PM
Veliki problem u domacem aviosaobracaju je monopol Jata koji je (kao i svaki monopol) uvek na stetu putnika. Najbolji primer je Niski aerodrom, koji ima veliki potencijal, ne samo kao aerodrom za turisticki saobracaj, nego i kao kargo aerodrom ( u cemu lezi veliki kesh ) ali sve inicijative u tom pravcu su stopirane iz Beograda. U takvoj konstalaciji, naravno da ne treba ocekivati nista od Ceneja.

Medjutim, statut Vojvodine je otvorio put za ovakve projekte i ako iko ikad u potpunosti izgradi Cenejski aerodrom, to ce biti Vojvodina a ne Srbija.

Sa druge strane, NS privlaci dovoljno turista da bi manji aerodrom sa low cost letovima bio isplativ, imajuci u vidu samo posete stranih turista koji dolaze na Exit, na primer. Opet, ako bi mogli da doletimo do Beca, Rima ili Pariza uz niske cene karata na low cost letovima ( koje Surcin ne zeli ), Cenej bi mogao da bude prvi korak u svet za mnoge.

Ranko Su NS
February 7th, 2011, 07:39 PM
Kao što izgradnja auto puta razvija celu regiju, tako i izgradnja pruge, luke ili aerodroma razvija regiju. Znači Čenej pod uslovom da nema prepreka od strane JAT-a je sigurno koristan za regiju, za Vojvodinu za NS i za sve građane.
Po Beograda na CG primorje ide avionom jer ima let do Tivta. Niko iz Vojvodine to ne radi jer dok dođu do BG već su na pola puta. Ovako bi išli sa Čeneja do Tivta, ili bilo gde drugo da ne nabrajam.
Investitori iz NIS-a ili bilo koje svetske firme bi voleli da idu u Moskvu sa Čeneja a ne sa Surčina. Kad razmatraju gde da ulažu pare pitaju se kakva je putna infrastruktura a i aerodrom je put, kao što je i Dunav put.

stormwatchforever
February 7th, 2011, 10:14 PM
A plus ce i bataja biti najjaci low cost aerodrom.Mislim da je sada nerealno praviti aerodrom,mozda negde ka subotici,ali kod ns-a stvarno nema razloga

Meni je najlogicnije da aerodrom bude izmedju Subotice i Segedina, gurati aerodrome na svakih 50 Km u ovako maloj zemlji nema nikakve logike.

Singidunum
February 7th, 2011, 10:33 PM
Segedin vec ima aerodrom

EagleX
February 7th, 2011, 10:48 PM
Koliko ja znam taj aerodrom u Segedinu je veoma mali, bilo bi super da se u SU izgradi aerodrom ka kome bi gravitirala sev. Vojvodina, Congrad, Slavonija itd. :D

stormwatchforever
February 7th, 2011, 11:23 PM
Najbolje je napraviti izmedju Subotice i Segedina na ravne casti, od predgradja do predgradja ima 25Km pa bi na 12.5 Km od teritorije i jednog i drugog grada bilo super!

Singidunum
February 7th, 2011, 11:46 PM
Mozda jednog dana kada Srbija udje u Sengen, a sada da prolazis pasosku kontrolu tri puta pre i posle leta je malo bezveze.

stormwatchforever
February 7th, 2011, 11:51 PM
Imas pravo ali....sta ako bi aerodrom bio sagradjen na prethodno formiranom nicijem pojasu?

neusatz!
February 8th, 2011, 12:03 AM
Koliko ja znam taj aerodrom u Segedinu je veoma mali, bilo bi super da se u SU izgradi aerodrom ka kome bi gravitirala sev. Vojvodina, Congrad, Slavonija itd. :D

Ponoviću što sam već rekao. Subotički aerodrom je bio veoma perspektiva, dakle sa veoma dobrim predispozicijama, što su uvideli tamošnji avio entuzijsti iz kluba koji su i bili pokrenuli inicjativu da aerodrom u Subotici predje u višu kategoriju. Delegacija iz Segedina je potom posetila Suboticu, tj njenu vlast, i zamolili ih da od toga odustanu kako bi podržali Segedin koji namerava da unapredi svoj aerodrom nekim sredstvima iz EU i da bi to postigli potrebno je da računaju i na Suboticu i živalj koji joj gravitira. Subotica je na to pristala i ostala bez aerodroma. Segedinski aerodrom, kako god da se okrene, tako da je izvan priče. Subotica je imala jak interes, privredni, da ima aerodrom. To što su ostali bez njega je samo njihova lična glupost. Novi Sad takodje ima interes da Čenej postane internacionalni aerodrom. Interes je ekonomski, a razlozi za protiv u čisto politički. Ali takvi mogu samo da... da sad ne budem vulgaran :lol:

Fleetwood Brougham
February 8th, 2011, 01:37 PM
Pored Subotickog aerodroma i Ceneja, tu su i Somborski ( vojni ) i Vrsacki ( pilotska skola )... Aeroklubovi sa travnatim pistama, postoje u Zrenjaninu i Rumi...

EagleX
February 8th, 2011, 01:39 PM
Ponoviću što sam već rekao. Subotički aerodrom je bio veoma perspektiva, dakle sa veoma dobrim predispozicijama, što su uvideli tamošnji avio entuzijsti iz kluba koji su i bili pokrenuli inicjativu da aerodrom u Subotici predje u višu kategoriju. Delegacija iz Segedina je potom posetila Suboticu, tj njenu vlast, i zamolili ih da od toga odustanu kako bi podržali Segedin koji namerava da unapredi svoj aerodrom nekim sredstvima iz EU i da bi to postigli potrebno je da računaju i na Suboticu i živalj koji joj gravitira. Subotica je na to pristala i ostala bez aerodroma. Segedinski aerodrom, kako god da se okrene, tako da je izvan priče. Subotica je imala jak interes, privredni, da ima aerodrom. To što su ostali bez njega je samo njihova lična glupost. Novi Sad takodje ima interes da Čenej postane internacionalni aerodrom. Interes je ekonomski, a razlozi za protiv u čisto politički. Ali takvi mogu samo da... da sad ne budem vulgaran :lol:
Vidis, ovo uopste nisam znao.

neusatz!
February 8th, 2011, 01:54 PM
Pored Subotickog aerodroma i Ceneja, tu su i Somborski ( vojni ) i Vrsacki ( pilotska skola )... Aeroklubovi sa travnatim pistama, postoje u Zrenjaninu i Rumi...

Samo mala nadopuna.na. Koliko ja znam vršački je već apgrejdovan i ima licencu medjunarodnog aerodroma. Znam da su odatle bili putnički letovi za Crnu Goru, a da li ih i sada ima na žalost ne znam,

Marko_breee
February 8th, 2011, 05:08 PM
Bilo bi idealno kada bi svaki grad kod nas mogao da ima svoj aerodrom i to internacionalni. Medjutim, to bi bilo slabo isplativo. Mislim da bi bilo bolje kada bi vise opstina ucestvovalo sa svojim finansijama uz ucesce republike i eventualno nekog privatnika (ako mu je interes) u izgradnji aerodroma. Vlasnistvo bi bilo podeljeno procentualno po visini ulaganja. Na taj nacin bi moglo da se izgradi vise aerodroma. Na pr. aerodrom izmedju Subotice i N.Sada, mozda u trouglu NS-SU-ZR (negde kod Beceja, zavisi od drumske i zeleznicke infrastrukture), u trouglu ZR-PA-VS (samo sto se tu nalazi pescara), itd...
Da ne pricamo u okolini drugih gradova KG-CA-KR sa Vrnjackom banjom (ladjevci), Uzice sa Zlatiborem (Ponikve)...

Ranko Su NS
February 8th, 2011, 05:17 PM
Ako bi aerodrom bio u Bečeju onda NS ne bi učestvovao jer već ima tu daljinu do Surčina.
Jedina održiva opcija u Vojvodini je Čenej, i to ne održiva već potrebna. Priliv investicija bi bio sigurno brži i veći da u sred Vojvodine ima aerodrom. A čenej je sred Vojvodine.
Aerodrom kod SU ili SO nema mogućnosti da bude rentabilan jer nemaju te regije kapaciteta za tako nešto.

Kot Behemot
February 8th, 2011, 06:42 PM
Bilo bi idealno kada bi svaki grad kod nas mogao da ima svoj aerodrom i to internacionalni. Medjutim, to bi bilo slabo isplativo. Mislim da bi bilo bolje kada bi vise opstina ucestvovalo sa svojim finansijama uz ucesce republike i eventualno nekog privatnika (ako mu je interes) u izgradnji aerodroma. Vlasnistvo bi bilo podeljeno procentualno po visini ulaganja. Na taj nacin bi moglo da se izgradi vise aerodroma. Na pr. aerodrom izmedju Subotice i N.Sada, mozda u trouglu NS-SU-ZR (negde kod Beceja, zavisi od drumske i zeleznicke infrastrukture), u trouglu ZR-PA-VS (samo sto se tu nalazi pescara), itd...
Da ne pricamo u okolini drugih gradova KG-CA-KR sa Vrnjackom banjom (ladjevci), Uzice sa Zlatiborem (Ponikve)...

Ta tvoja priča je sasvim u redu, s' tim da ne bi trebalo da se radi u pravom središtu trougla, nego u težištu populacije, proizvodnje, ekonomije, turizma, gde svaki veći činilac aerodrom vuče pomalo na svoju stranu. To bi imalo smisla, i tad bismo (pretpostavljam) dobili aerodrom negde u blizini Novog Sada u pravcu Bečeja, tj. negde oko Temerina :D
Inače, nerealno je da se cela Vojvodina oslanja na Surčin i Batajnicu. Ako ne napravimo svoj aerodrom, ići ćemo za Osijek, Segedin, Temišvar, a alternativa Beogradu će biti (već odavno jeste) Budimpešta.

YU-AMC
February 9th, 2011, 03:19 AM
Tu da postoji aerodrom, opet bi vecina otisla u Pestu ali i Beograd. Koliko imas do Peste a koliko do Surcina, plus uracunaj prelaz granice. Sve je to patriotizam bez pokrica, ali kad treba da se finansijski podrzi to, onda svi misevi pobegnu. Plus da ne pricam kako bi privukli ikoga da tu leti.. To znaci ako bi neko tu dosao, oni bi drali ljude i svi bi isli u Pestu ili BEG.

Fleetwood Brougham
February 9th, 2011, 03:21 AM

Nerealno je ocekivati da Batajnica bude low cost aerodrom. U stvari, nerealno je ocekivati da Batajnica bude ikakav civilni aerodrom. Jednostavno, troskovi pravljena pratece infrastrukture su ogromni a nema smisla, racunice ni potrebe praviti 2 civilna aerodroma u krugu od 10 km, kad jedan od njih ( Surcin ) uredno moze da pokrije skromne potrebe domaceg trzista.

Ni jedna low cost kompanija nece doci u Srbiju dok Jat postoji i dok je nerentabilan, dok zavisi od drzavnih para i nametnutog monopola. Nesto bolja ( ali slicna ) situacija je i u Hrvatskoj i ko god prvi bude napravio potpuno otvoren aerodrom za low cost letove, imace jako mnogo posla. Sa cenom karte od 25 e do Beca ( na primer ), brdo mladih ljudi ce, da po neki vikend, provedu preko a sa slicnim cenama karta u sezoni, Tivat/Rjeka/Split/Dubrovnik.. ce biti blize nego ikad...

YU-AMC
February 9th, 2011, 03:22 AM
( koje Surcin ne zeli )

A koje ti LC Surcin ne zeli? Oni bi dali danas i da Air Kosova tu leti koliko su otvoreni za bizniz.

Fleetwood Brougham
February 9th, 2011, 03:38 AM
Ajd bas da vidim i to... :)

Kot Behemot
February 9th, 2011, 07:42 AM
Pa zar ne leti WIZZair već iz Beograda?
Oni su broj 2 evropskih low costova...
Nego, ne radi se o low cost aerodromima, nego prosto o dostupnosti. Tamo gde se napravi pristojan aerodrom neko će i leteti i to je to.

nsblues
February 9th, 2011, 12:02 PM
Pa zar ne leti WIZZair već iz Beograda?
Oni su broj 2 evropskih low costova...
Nego, ne radi se o low cost aerodromima, nego prosto o dostupnosti. Tamo gde se napravi pristojan aerodrom neko će i leteti i to je to.

Neko ce letjeti, je vise plod necijih zelja nego realnih potreba.

Dosao sam iz Novog Sada prije petnestek dana(bio na kracem odmoru nesto duzem od jednog mjeseca), i tamo nekako iza Nove Godine ,skoknem i do Sarajeva, na tri cetiri dana.U kontikuju(grckoskolska) kupim kartu za 110 eurica i srede mi prevoz do Surcina i nazad za 3000 din(1500 tamo i nazad do NSa1500).
Ukratko na putu do Sarajeva ja i cetiri putnika, a na povratku iznenadjenje.
Jedini putnik u avionu, prevoznik Bosna Airlines, ulazim u avion a mladi stjuatr , veoma ljubazan kaze, posto ste jedini , pilot vas je zamolio da dodjete kod njega u kabinu. Kazem ja njemu, posto je mladji, izvini decko,ali ja to ne mogu i mislim da je to zabrenjeno. Kaze on jeste, ali ipak vas piloti pozivaju, imaju povjerenje uvas ,primjetili vas na ulazu pri ukrcavanju, i odajete im pozitivan utisak. Tako ja na nagovaranje treci put, pristanem i pravac kabina sjednem iza pilota, ispred mene jedan s lijeve strane i jedan s desne, mladi ljudi, veoma raspolozeni, ljubazni, i susretljivi.
I tako na kratkom letu oni mi pokazuju gdje smo, prelazimo Drinu, sve je kao minijatura gledajuci sa 4000 metara. Prvi put u zivotu da dozivim tako nesto, letio sam mnogo ali nikad nisam imao takav impresivan utisak, tj bio sam fasciniran.
E sad se slucajno doticem , Novog Sada, posto sam im rekao da idem tamo, tj ovaj s lijeve strane mi pokazuje ,eno ono dole ti je Novi Sad, a ja njemu kazem ,,kakav Novi Sad pa gdje su mostovi, i stvarno poznam jedva primjetne tanke linije, i shvatim da je u pravu. Zatim pocinje da skrece udesno i okrece se ka Surcinu. Izmedju ostalog unasem srdacnom razgovoru, postavim im ja pitanje koje se odavno provlaci ovdje, tj aerodroma Cenej i izgradnje istog posto mi je blizi nego Surcin ,a i taxi usluga bi bila manja,iako je i iz NS prejeftina . Njih dvojica se slatko nasmijase i kazu , prema standardima i potrebama to je i preblizu( kao jedan pored drugog) i nema ekonomsku isplativost i ovo u Surcinu je i previse, pa zar ne vidis da letis sam . Vidim da odlicno poznaju situaciju i kazu mi,, mi dnevno letimo na dva tri leta, od Beca ,Ciriha, Minhena ,Beograda is l..znamo i potrebe civilnog saobracaja..drugim rijecima apsolutno nepotrebno.
Zahvalim im se na dobrodoslici pozdravimo se i ja u taxi, i usput priupitam i taxistu,, , koliko musterija ima dnevno, i moze li se zivjeti od ovoe vrste transporta, te mi rece da radi za nekog, neznam koga i da je generalno veoma mali broj ljudi koji putuju,sem kad je exit i kad ljudi idu na godisnje odmore i dolaze ovamo iz inostranstva,sto potvrdjuje onu pricu pilota o ekonomskoj isplativosti.
Ja msilim da je bolje uloziti pare u nesto drugo i pametnije, nego se ponositi necim sto ce jedva prezivlajvati, ali posto znam da smo mi tvdoglav narod mi cemo navaljivati da se pravi.

lexaNS811
February 9th, 2011, 12:47 PM
^^

blago tebi,zavidim ti na tom letu.:cheers:

Ranko Su NS
February 9th, 2011, 12:57 PM
a gde su fotke čoveče;)
i daj malo impresije o SA možeš na onom Mirzinom threadu.

Luka
February 9th, 2011, 01:12 PM
Veliki problem u domacem aviosaobracaju je monopol Jata koji je (kao i svaki monopol) uvek na stetu putnika. Najbolji primer je Niski aerodrom, koji ima veliki potencijal, ne samo kao aerodrom za turisticki saobracaj, nego i kao kargo aerodrom ( u cemu lezi veliki kesh ) ali sve inicijative u tom pravcu su stopirane iz Beograda. U takvoj konstalaciji, naravno da ne treba ocekivati nista od Ceneja.

Medjutim, statut Vojvodine je otvorio put za ovakve projekte i ako iko ikad u potpunosti izgradi Cenejski aerodrom, to ce biti Vojvodina a ne Srbija.

Sa druge strane, NS privlaci dovoljno turista da bi manji aerodrom sa low cost letovima bio isplativ, imajuci u vidu samo posete stranih turista koji dolaze na Exit, na primer. Opet, ako bi mogli da doletimo do Beca, Rima ili Pariza uz niske cene karata na low cost letovima ( koje Surcin ne zeli ), Cenej bi mogao da bude prvi korak u svet za mnoge.
O kakvom monopolu pricas? Da li znas koliko avio kompanija leti sa Beogradskog aerodroma i da svaka avio kompanija koja pozeli odmah dobija dozvolu da leti za Beograd ili Nis. U Nisu nije uspela kompanija kojoj je bilo placeno da leti tamo pa je obustavila saobracaj. Price o Jatovom monopolu odavno nepiju vodu.

neusatz!
February 9th, 2011, 01:12 PM
Pomenuta je Hrvatska. OK, hajde da vidimo kako tamo stvari stoje? U Hrvatskoj ima sedam aerodroma ((Zagreb, Osijek, Pula, Krk, Zadar, Split i Dubrovnik). Ti aerodrmi imaju medjunarodni status i piste koje mogu da prihvate avione bez ograničenja. U jrvatskoj postoji i 11 vazdušnih pristaništa za avione do 50 sedišta, od kojih su 4 medjunarodne (Brač, Lošinj, Osijek-Čepin i Vrsar). Dakle faktički Osijek ima dva medjunardona aerodroma i očigledno je da se oba isplate. Sa 11 medjunarodnih aerodrma Hrvatska, manja od Srbije, ima više medjunarodnih aerodroma od Srbije i pošto ih i održava pretpostavimo da im se to i isplati.

lexaNS811
February 9th, 2011, 01:30 PM
Pomenuta je Hrvatska. OK, hajde da vidimo kako tamo stvari stoje? U Hrvatskoj ima sedam aerodroma ((Zagreb, Osijek, Pula, Krk, Zadar, Split i Dubrovnik). Ti aerodrmi imaju medjunarodni status i piste koje mogu da prihvate avione bez ograničenja. U jrvatskoj postoji i 11 vazdušnih pristaništa za avione do 50 sedišta, od kojih su 4 medjunarodne (Brač, Lošinj, Osijek-Čepin i Vrsar). Dakle faktički Osijek ima dva medjunardona aerodroma i očigledno je da se oba isplate. Sa 11 medjunarodnih aerodrma Hrvatska, manja od Srbije, ima više medjunarodnih aerodroma od Srbije i pošto ih i održava pretpostavimo da im se to i isplati.

don t mix frogs and grandmothers.
HR je turisticka zemlja.pa samo aerodromi u Splitu i Dubrovniku imaju godisnji promet preko MILION putnika.Poredjenja radi,aerodrom u Sarajevu ima upola manje putnika od ova dva.
mada,slazem se da bi trebalo pokrenuti aerodrom Cenej.U Vojvodini zivi dva miliona ljudi,to je solidno trziste.

neusatz!
February 9th, 2011, 02:03 PM
don t mix frogs and grandmothers.
HR je turisticka zemlja.pa samo aerodromi u Splitu i Dubrovniku imaju godisnji promet preko MILION putnika.Poredjenja radi,aerodrom u Sarajevu ima upola manje putnika od ova dva.
mada,slazem se da bi trebalo pokrenuti aerodrom Cenej.U Vojvodini zivi dva miliona ljudi,to je solidno trziste.

Aerodromi u Srbiji takodje doprinose bolje turističkom potencijalu. Ako ne govorim osada o privrednim delegacijama, svi zaboravljaju čijenicu da je Vojvodina puno para pravila na lovnom turizmu. Sada su lovišta praktično neiskorištena, tako da je šansa za zaradu ponovo privući italijanske lovce koji su nekad ovde dolazili u mnogo većem broju. Lovni turizam u svetu obrće više od tri bilina evra, a u Evropi zapošlajva više od 120 hiljada ljudi. Italijanski lovci, od kojih su neki smatrali lovišta oko Subotice i Sombora za najbolja u Evropi, prešli su da love u Bugarsku, Rumuniju, Češku...ako bi se oni vratili desetina miliona evra bi došlo u ovu zemlju. Takodje, "foto-lov" postaje sve popularniji i donosi pare. A čenejski aerodrom je tu prilično olakšavajući faktor.

Podgoricanin
February 9th, 2011, 04:02 PM

Hrvatsku posjeti godišnje 10 miliona turista, uglavnom obalu. Srbiju posjeti 2 miliona turista, uglavnom Beograd. Đe je tu analogija, koja bi trebala da ohrabri gradnju aerodroma van BG?. Osijek je odličan primjer da je aerodrom u NS teško isplativ...opslužuje oko 20k putnika godišnje, što je manje od Niša, i što je daleko manje od nivoa rentabilnosti...

Treba gledati primjer Niša i Osijeka, kojima je veliki aerodrom dosta dalji nego NS-u, pa opet imaju problema da privuku avio kompanije i postanu rentabilni...

neusatz!
February 9th, 2011, 04:25 PM
Hrvatsku posjeti godišnje 10 miliona turista, uglavnom obalu. Srbiju posjeti 2 miliona turista, uglavnom Beograd. Đe je tu analogija, koja bi trebala da ohrabri gradnju aerodroma van BG?. Osijek je odličan primjer da je aerodrom u NS teško isplativ...opslužuje oko 20k putnika godišnje, što je manje od Niša, i što je daleko manje od nivoa rentabilnosti...

Treba gledati primjer Niša i Osijeka, kojima je veliki aerodrom dosta dalji nego NS-u, pa opet imaju problema da privuku avio kompanije i postanu rentabilni...

Koji aerodrom u Osijeku kad ih, kako smo videli, ima dva? Kad se priča o Čeneju ne priča se o aerodromu veličine i kapaciteta Surčina.

Podgoricanin
February 9th, 2011, 04:50 PM
Koji aerodrom u Osijeku kad ih, kako smo videli, ima dva? Kad se priča o Čeneju ne priča se o aerodromu veličine i kapaciteta Surčina.

Osijek ima dva aerodroma isto kao što Podgorica ima dva aerodroma - jedan je sa pistom od jedva 1km dužine, namijenjen isključivo za sportsku avijaciju, i uopšte nema putnika.

Ovaj drugi, međunarodni, ima pistu od 2,5km, i ostalu potrebnu infrastrukturu, ali izbije jedva 20k putnika.

Dakle, na Čeneju bi aerodrom teško bio rentabilan, gledajući slične primjere, a koji uz to nemaju veliki aerodrom na sat vremena vožnje...

direktor
February 9th, 2011, 05:32 PM
Pazite ovako lik je htjeo da otvori lo kost kompaniju za unutrasnji saobracaj nasao je racunicu da leti od nisa do BG za 2200din 2puta dnevno to mu je bila prva linija kasnije bi uveo liniju bg ladjevci,ponikve ,ili sjenica zavisi od drzave.pa liniju bg trstenik tj vrnjacka banja zbog turista pa nakraju cini mi se bor ako se rudnik oporavi .Znaci cjena karte nebi prelazila 2500din.Letio bi sa ATR to je 70mjesta avion trosi 100oktanski benzin.Za sve ovo je uradjena studija izvodljivosti.Prva linija do nisa je apsolutno isplativa naravno nisu mu dali dozvole jer bi unistio autobuski saobracaj.Jer bi vecina isla avionom vox je u ocajnoom stanju .A sto se tice Ns I sombora za duze vrijeme nebi bilo racunice zbog autoputa a i zeljeznica krece u sredjivanje pruge na relaciji do NS:)

FutogCORE
February 9th, 2011, 07:15 PM
Pazite ovako lik je htjeo da otvori lo kost kompaniju za unutrasnji saobracaj nasao je racunicu da leti od nisa do BG za 2200din 2puta dnevno to mu je bila prva linija kasnije bi uveo liniju bg ladjevci,ponikve ,ili sjenica zavisi od drzave.pa liniju bg trstenik tj vrnjacka banja zbog turista pa nakraju cini mi se bor ako se rudnik oporavi .Znaci cjena karte nebi prelazila 2500din.Letio bi sa ATR to je 70mjesta avion trosi 100oktanski benzin.Za sve ovo je uradjena studija izvodljivosti.Prva linija do nisa je apsolutno isplativa naravno nisu mu dali dozvole jer bi unistio autobuski saobracaj.Jer bi vecina isla avionom vox je u ocajnoom stanju .A sto se tice Ns I sombora za duze vrijeme nebi bilo racunice zbog autoputa a i zeljeznica krece u sredjivanje pruge na relaciji do NS:)

Ovo je interesantno. :)

Koliko si upoznat sa tim planom, možeš li malo detaljnije opisati šta znaš?

Marko_breee
February 9th, 2011, 10:06 PM
Ta tvoja priča je sasvim u redu, s' tim da ne bi trebalo da se radi u pravom središtu trougla, nego u težištu populacije, proizvodnje, ekonomije, turizma, gde svaki veći činilac aerodrom vuče pomalo na svoju stranu. To bi imalo smisla, i tad bismo (pretpostavljam) dobili aerodrom negde u blizini Novog Sada u pravcu Bečeja, tj. negde oko Temerina

Pa nisam ni mislio da se izvuce teziste tog trougla i tu pravi aerodrom, vec da se proceni (uzimajuci u obzir putnu infrastrukturu, broj stanovnika, polozaj firmi...) neki povoljan polozaj i tu izgradi jer bi takav aerodrom imao veci potencijal...

Ako se vec pravi aerodrom tako blizu sto ga ne bi pomerili malo "udesno" ka Zrenjaninu negde kod Sajkasa na pr. Tuda prolazi autoput a Zrenjanin bi sa malim ulaganjima mogao da se poveze sa autoputem (kao KG Batocine) i buducim aerodromom.

Evo ko sve ulaze u "Ladjevce"

Lokalne samouprave koje su sa MO nosioci projekta:
* Grad Kragujevac
* Grad Kraljevo
* Grad Cacak
* Grad Novi Pazar
* Opstina Vrnjacka Banja
* Opstina Gornji Milanovac
* Opstina Knic
* Opstina Ivanjica
* Opstina Lucani
* Opstina Raska
* Opstina Trstenik

Ali velikom delu od ta dva miliona je blizi Surcin od Ceneja. Zasto bi 120.000 ljudi iz Panceva ili mozda stanovnici Vrsca i celog juznog Banata, St., Nove Pazove,...isli do Ceneja kada im je ovaj blizi? Jedino kada bi postojalo vise alternativa Surcinu...

lexaNS811
February 9th, 2011, 10:27 PM
Pa nisam ni mislio da se izvuce teziste tog trougla i tu pravi aerodrom, vec da se proceni (uzimajuci u obzir putnu infrastrukturu, broj stanovnika, polozaj firmi...) neki povoljan polozaj i tu izgradi jer bi takav aerodrom imao veci potencijal...

Ako se vec pravi aerodrom tako blizu sto ga ne bi pomerili malo "udesno" ka Zrenjaninu negde kod Sajkasa na pr. Tuda prolazi autoput a Zrenjanin bi sa malim ulaganjima mogao da se poveze sa autoputem (kao KG Batocine) i buducim aerodromom.

Ali velikom delu od ta dva miliona je blizi Surcin od Ceneja. Zasto bi 120.000 ljudi iz Panceva ili mozda stanovnici Vrsca i celog juznog Banata, St., Nove Pazove,...isli do Ceneja kada im je ovaj blizi? Jedino kada bi postojalo vise alternativa Surcinu...

pa mozda zato sto bi usluga prevoza(taksi na aerodromu) bila jeftinija?
jel bi ti pre leteo iz BG za Barsu za 320 evra,ili iz Temisvara za 90e+20e kombi prevozom?

neusatz!
February 9th, 2011, 10:44 PM

Stvar je veoma jednsotavna. Čenej već ima aerodrom, dakle ne pravi se novi već se postojeći unapredjuje. A sa prelaskm Subotičkog bulevara preko Kanala, Čenej postaje potencijalno veoma blizu tog Bulevara koji je zamišljen kao tranzitna saobraćajnica. što poziciju Čeneja čini još povoljnijom. Što se tiče poredjenja sa Nišom, voleo bih da vidim neke statistike koliko putnika iz Beograda, iz Vojvidine i iz drugih delova Srbije učestvuju u avio saobraćaju? Ako se ja dobro sećam takvih statistika broj putnika je nesrazmerno bio na strani severa...tako da je i to faktor koji bi trebalo uzeti u obzir.

neusatz!
February 9th, 2011, 10:48 PM
pa mozda zato sto bi usluga prevoza(taksi na aerodromu) bila jeftinija?
jel bi ti pre leteo iz BG za Barsu za 320 evra,ili iz Temisvara za 90e+20e kombi prevozom?

Da se razumemo, gomila Beogradjana godinama su kombijima išli do Budimpešte da bi koristili usluge low cost kompanija. Ako su leteli iz Pešte, leteli bi još više iz Novog Sada.

nsblues
February 10th, 2011, 06:13 AM
a gde su fotke čoveče;)
i daj malo impresije o SA možeš na onom Mirzinom threadu.

Vjeruj mi da nijedne fotke nisam napravio ni u Novom Sadu, a nije mi palo na pamet dok sam bio u kabini, a mogao sam bar mobilnim...mada to sve izgleda ziva minijatura...Sarajevo je sve bolje i bolje, sredjenije, ali je struktura stanovnistava ,tj ekonomsko stanje slicno kao i u Srbiji, nazalost.
Iskreno ,nigdje nisam izlazio , pa i ne mogu iznijeti neke utiske ,mada je vrijeme bilo veoma lijepo za taj dio godine, tj iza Nove godine

nsblues
February 10th, 2011, 06:28 AM

Ovo o monopolu Jata, je za onoga sto ne zna sta uopste znaci rijec MONOPOL.
O kojoj vrsti turizma je rijec, jel to mislis cetiri dana exita i kapak za cijelu godinu sto se tice letova.
Ja bih smio ruku staviti da takvi sto razmisljaju poput tebe , nisu ni vidjeli ni Rima ,ni Pariza,ali bi imali zelju da vide ako bi im neko ,posudio pare da naprave aerodrom, pa da kao lete za 25 eura, i to bi im bio odlican,prvi korak u svjet. Vjeruj da tamo ljudi treba da se prvo uclane u stranku ZDRAVOG RAZUMA, kod gosp.Sojica pa da dodju na forum i nesto komentarisu, da bar malo ima smisla i istine i logike u svemu tome.
Svo vrijeme se ustvari provlaci politika, i ja bih postavio pitanje, da li mi znamo ,Koliko kosta ta investicija zvana Aerodrom , i na koji nacin je isplatiti?
I je li nam potreban aerodorom pored aerodroma, posto je i Surcin u Vojvodini,a znamo da nije mali, i da li nas drma komplex sto neko ima a mi kao nemamo, a ustvari imamo?

nsblues
February 10th, 2011, 06:36 AM
Vezano za Bec, vecina nasih iseljenika ne putuje avionom do Beograda, tj Srbije, nego ima linija ,'SABACKA "autobusom za dvadeset eura u jednom smjeru, gdje drnda narodna muzika, i svi se nakcaju, tj sve izgleda kao u ko to tamo peva, a za low kost letove nisu ni culi. Moram reci da dosta ljudi dolazi i privatnim kolima ,a najmanje avionom.
Samo da kazem i to da su tamo manji od makovog zrna a kad dodju u Srbiju, bijesni i sve ponizavaju, toboze elita iz Beca, prvi bicirk.

neusatz!
February 10th, 2011, 03:40 PM
Vezano za Bec, vecina nasih iseljenika ne putuje avionom do Beograda, tj Srbije, nego ima linija ,'SABACKA "autobusom za dvadeset eura u jednom smjeru, gdje drnda narodna muzika, i svi se nakcaju, tj sve izgleda kao u ko to tamo peva, a za low kost letove nisu ni culi. Moram reci da dosta ljudi dolazi i privatnim kolima ,a najmanje avionom.
Samo da kazem i to da su tamo manji od makovog zrna a kad dodju u Srbiju, bijesni i sve ponizavaju, toboze elita iz Beca, prvi bicirk.

Ide se Feniks transom koji je švercerska linija, pa se na grani nekad čekai satima dok rasklapaju bus. A što se tiče potencijalne rentabilnosti aerodroma to su več dobro elaborirali Stevan Popov i ekipa...

YU-AMC
February 11th, 2011, 02:25 AM
Samo da kazem i to da su tamo manji od makovog zrna a kad dodju u Srbiju, bijesni i sve ponizavaju, toboze elita iz Beca, prvi bicirk. Bas tako.

Pa evo da ti je djabe avion, opet moras doci i otici na taj aerodrom, a to isto vazi i za aerodrom odakle dolazis. To u EU moze lako da ispadne 100EURA. KOliko puta sam naiso na taksiste na Surcinu sto cak traze i do 30 000 dinara samo do NBG. Po zapadnoj EU isto kradu jer taj posao radi fukara iz treceg sveta.

Kot Behemot
February 11th, 2011, 09:01 AM
Evo rasporeda aerodroma u Srbiji:

http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/89177/i/1/aerodromi,prava.gif

Imamo Sombor (1800m), Vršac(1000m), Batajnicu (2500m), Surčin(3500m) i Kovin (sa pistom od 2200m!?! kao Lađevci) kao aerodrome koji opslužuju region.
Pogledajte pa procenite da li i šta treba.
Ok, ako se složimo da nema dovoljno prometa ni na Surčinu ni Konstantinu Velikom, ne vidim smisao aktiviranja bilo kog drugog aerodroma u komercijalne civilne svrhe. Ja mislim da nije tako, i da treba osposobiti ove postojeće da rade sa malim kapacitetom, i napraviti bar još 2, jedan u centralnom Pomoravlju, i jedan u trouglu Subotica-Zrenjanin-Novi Sad.

YU-AMC
February 12th, 2011, 04:24 AM
Meni se isto cini da u Vrscu imaju i kontrolu pasosku gde mozes letiti sa Avio-taksijem vani.

YU-AMC
February 12th, 2011, 04:32 AM
Inace bilo bi mi jako drago i da severnije deo Vojvodine dobije neki aerodrom. Dali to bio NS ili SU nije vazno. Jer meni se cini da bi jedino Uzicki mogao imati neku sansu. Sedio sam ujutru oko 4am na nekoj pumpi 50km juzno od BG na ibarskoj. Mogao sam da vidim da neki autobusi forsiraju bas brzu voznju i da se iz Cacka u BG stize brzo. Jedino je Uzice/Ponikve malo dalje i ima neku sansu da mozda Sarajevu uzme neki kolac, eventaualno zbog zlatibora i turizma. To je bar neko realno stanje za sada.

Fleetwood Brougham
February 13th, 2011, 11:12 AM
Na Ceneju se godinama odrzavaju veoma poseceni i interesantni aeromitinzi sa dosta inostranih ucesnika ( mislim da su 2009 bili likovi iz Red Bull Air Race tima ). Stranci su najvise pricali o organizaciji Air Race na Dunavu ( kao sto je bila u Budimpesti, na primer ) ali su i pricali o eventualnom ulaganju u Cenej kao komercijali aerodrom

podvodni
February 13th, 2011, 11:33 PM
bio sam danas na temišvarskom aerodromu i iznenadio se prometom... u sat vremena su poletali avioni za beč, madrid, dortmund, minhen i bukurešt (moguće da su dortmund i minhen vezani....ali svejedno)...

ovo je sutrašnji red letenja....
http://aerotim.ro/index.php?pg=plecari

a ovo je nacionalni saobraćaj iz temišvara.... jeste rumunija prilično velika zemlja (i prilično sirota), ali opet...

http://i55.************/15z60t1.png

YU-AMC
February 14th, 2011, 03:52 AM
TSR-Temisvar je do 2000 i neke imao direktnu vezu sa Montrealon, New York-om i jos par veliki gradova.

magnumns
March 6th, 2011, 09:09 PM
Sto se tice cene mogla bi se samo asfaltirati pista (jer to ne kosta tako puno) a vec postoji neki mali kontrolni toranj. U NS i okolini ima dovoljno ljudi koji bi platili 2500 (1000 vise nego za bus) do BG i ustedeli 1h a jos prepricavali utiske ili jednostavno nemaju vremena da se cimaju od kuce do firme. Inace od NS do Ceneja treba max 15min i put je dobar. Kad bi Cenej dobio asfaltiranu pistu mnogi se vise ne bi drndali 15h u krsevima do Grcke a da ne pricamo izbegavanje kanjona morace za one koji idu u CG ili jos duzeg puta za BG. Svi znaju da se i za novu godinu i druge praznike dosta putuje u evropu. Sve je to samo turisticki potencijal a da ne pricamo o brzoj dostavi robe i poste. Niko ne spominje mega internacionalni aerodrom ali zasto BG mora da ima monopol u svemu. Ipak je NS centar Vojvodine. A sto se tice Sombora nesto sam cuo da je preblizu granici pa zbog toga valjda ne sme. Asfaltiranje piste bi se sigurno isplatilo, makar bi mogli da ga koristimo i kad je blato okolo.

djoledjole
March 19th, 2011, 08:31 PM
OK ljudi.. mislim da je tema ovaj projekat aerodroma sto je izasao a tako se prepucavati mozete do beskonacnosti i time necete nista postici.. normalno je da svako svom radu zeli najbolje al dajte da promovisemo projekte svojih gradova i podrzavamo ih a ne da gledamo da komsiji crkene krava.. zasto energiju trositi protiv necega kad istu tu energiju mozete utrositi ZA nesto drugo..
cheers :)

YU-AMC
March 19th, 2011, 08:46 PM
OK ljudi.. mislim da je tema ovaj projekat aerodroma sto je izasao a tako se prepucavati mozete do beskonacnosti i time necete nista postici.. normalno je da svako svom radu zeli najbolje al dajte da promovisemo projekte svojih gradova i podrzavamo ih a ne da gledamo da komsiji crkene krava.. zasto energiju trositi protiv necega kad istu tu energiju mozete utrositi ZA nesto drugo..
cheers :)

DA! Ne samo to nego se trese prazna slama kao kad grade aerodrome u susednim drzavama i na kraju nista od toga. Da se ja pitam tu, ja bi unapredio sportski aerodrom sa tim kao sto su neki bolji sportski aerodromi na zapadu gde ima nocno sletanje i sve to. Ja mislim da Vrsac ima isto granicnu sluzbu jer tu postoiji neki avio taksi od Jata i jos neki. Mislim na one kao Pelikan na BEG. To bi bilo vrh vrha za sada te onda cekati za nekakvu priliku, da ne kazem bolja vremena jer ako pola sata stizes do BEG, kada ce biti bolje. Sve ostalo je ogroman rizik da ne kazem bacanje para.

YU-AMC
March 19th, 2011, 08:51 PM
Isto tako sto se tice Rumunski aerodroma, pratim njihovu avijaciju bolje nego iko i znam sta se desava. Dosta njihovi aerodroma je 300-400km udaljeno bez ikakave mreze autoputeva. Znaci racunaj duplo vise sa AP-evima. Ako pogledate na wiki slike, neki aerodromi lice na biblioteke i gradjeni su sa minimalnim sredstvima. Lako je njih sad sredjivati jer tu ima baza od 100 000-150 000 putnika gde se zna da bi se investicija isplatila. Poredjenje sa NS je kao poredjenje babe i zabe.

neusatz!
March 19th, 2011, 09:05 PM
Vršac je takodje već licenciran kao medjunarodi aerodrom i odatle se vrše usluge avio taksija. Aerodrom Čenej ima bolej predispozicije, a sa spajanjem novog Bulevara sa Auto putem Čenej može biti veoma blizu Limanima, Novom Naselju i Detelinari, tako da ima i idealnu poziciju i velik potencijal... što znači da će to biti veoma dobro, ali i korisno gradu od 500000 stanovnika.

djoledjole
March 19th, 2011, 09:24 PM
slazem se..
evo dacu vam primer iz mog grada Exetera (Devon) grad ima jedno 150 000 stanovnika a aerodrom oko 900 000 putnika godisnje.. na sat vremena voznje ka severu je Bristol sa aerodromom u juznom delu grada, na putu za Exeter i Plymouth aerodromom na jedno pola sata voznje ka jugozapadu..
znaci aerodrom nocu ne radi letovi pravilno rasporedjeni, samo dva check in saltera rade, nekoliko carinika, policajaca, nema avio mostove al lepo opsluzuje putnika uz minimalne troskove.. Devon nije nesto turisticki razvijen a ni poslovno tako da nemam pojma odakle im 900 000 al' dobro.. :)
Redovne linije ima samo jedna avio kompanija fo je Fly be + carteri tokom leta uglavnom za spaniju i portugal gde mahom letuju britanski turisti :)

http://www.exeter-airport.co.uk/

http://2.bp.blogspot.com/_m3zn28I0hYw/SnDZwd-6I7I/AAAAAAAAADw/RoRqAJq-h6M/s320/exeter_airport_320.jpg
http://www.vatsim-uk.org/regions/southwest/images/egte.jpg
http://www.fhr-net.co.uk/imgs/news/expansion_approved_at_exeter_airport.jpg

Podgoricanin
March 20th, 2011, 01:10 AM
Izbrisa mi se post, pa samo da ponovim priču o uzimanju Osijeka kao primjera grada sa dva međunarodna aerodroma. Prvi osiječki aerodrom izbije jedva 20k putnika godišnje, što je strašno, strašno malo. Drugi je sportski aerodrom, kako god ga vi zvali.

Dakle, Osijek, Banja Luka i Niš su primjeri da je danas strašno teško profitabilno uposliti naslijeđene aerodrome, a kamo li isplatiti novi. Svi ovi aerodromi su, uz to, daleko udaljeniji od ozbiljnog regionalnog aerodroma nego što je Novi Sad.

Ovde treba imati osjećaj za proporciju i biti realan. Čenej bi valjalo osposobiti da prima avione do 70 mijesta, sa betonskom pistom, priručnim terminalom i sl, kako bi mogao da posluži za čartere, sportsku i generalnu avijaciju (avio taxi) i sl, ali je iluzorno očekivati da bi taj aerodrom mogao da iznese neki redovni putnički saobraćaj, upravo zbog blizine Beograda. Ja nikako ne shvatam zašto se blizina Beograda ne gleda kao prednost, i zašto se ne razmišlja o boljim saobraćajnim vezama (krak pruge do Surčina, brza pruga BG - NS), mjesto što se ljudi bave manje/više nerealnim idejama...

neusatz!
March 20th, 2011, 02:29 AM
Oba Osiječka aerodroma imaju medjunarodnu licencu. Čepin može da prima avione do 50, a ne 70, mesta, što je predvidjeno i za Čenej. Dakle ja ne znam otkud ovde nekima ideja da će Čenej da bude aerodrom veličine Surčina? To će biti aerodrom sa pistom, tornjem, sa hotelom i sličnim sadržajima, ali mnogo manji od Surčina i sa mnogo manjim kapacitetima. Otpriulike onolikim koji mu mogu omogućiti da bude isplativ.

Vucko
March 20th, 2011, 03:56 AM
^^
Taman tako.Sigurno ce leti biti atraktivan pogotovu zbog egzita.

Nego kod nas cim se pomene aerodrom ljudi zaborave da postoje i mali aerodromi.

DaneNS
March 20th, 2011, 04:21 AM
evo da zavrsimo pricu sa osijekom....pogledajte ovaj link:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Aerodrom_Osijek
obrati paznju gde se sve leti sa tog aerodroma....samo do Kelna a ostale domace linije sto oma logike....drugi je sportsko rekreativni

neusatz!
March 20th, 2011, 07:41 AM
Drugi osječki je takodje medjunarodni ilicenciran je za avione do 50 mesta ... tako da je to nepobitna činjenica. A ovaj prvi osim osnovne delatnosti prihvata i otpreme putnika, robe, pošte i stvari, pruža trgovačke, ugostiteljske i medicinske usluge, avio-taksi itd. Kargo usluga je takodje bitna, što neki zaboravljaju. A što se tiče domačeg i lokačnog saobraćaja da Čenej omogući liniju, jeftnu, za Crnu Goru, Banja Luku i par destincija u Hrvatskoj (Zagreb & Rijeka npr), te recimo Budimpeštu... i ima prvi ja da letim sa njega...

DaneNS
March 20th, 2011, 05:20 PM
Avio linija se uspostavlja ako postoji interes a ne na osnovu pustih zelja...to vazi i za low cost. Moras uzeti mali milion cinjenica u obzir. Kad bi aerodrom Cenej bio operativan (mada opet ponavljam to je cisto izivljavanje sa parama poreskih obaveznika) mozda bi imalo logike linija do Nisa (Kopaonik, Zlatibor, Stara planina, Banjski turizam gde su Novosadjani uvek jedni od najcescih gostiju), mozda i Banja Luka,mozda i neka linija do Nemacke (Minhen) ali Rijeka/Zagreb je smesno...

neusatz!
March 20th, 2011, 05:36 PM
Liije se prave kada se napravi studija da li su isplative. Potpuno sam uveren da bi dosta Crogoraca koji žive u Novom Sadu i Vojvodini, koristilo bre i povoljan način transporta do Crne Gore i čak možda putovali i češče tamo. Autobusi za Zagreb i Biograd idu iz Novog Sada svakodnevno. Znači ako već postoje putnici, a to se odnosi i na periode van turističke sezone, onda postoji mogućnost da bi pouzdan i jeftin prevoz povećao broj putovanja (posao, poseta rodbini, čisto turistički...). A da ne govorimo u sezoni kad se ide na more. Ja tu vidim neku logiku, mada naravno to mora da potvrdi i studja koja se radi pre toga.

DaneNS
March 20th, 2011, 05:52 PM
Liije se prave kada se napravi studija da li su isplative. Potpuno sam uveren da bi dosta Crogoraca koji žive u Novom Sadu i Vojvodini, koristilo bre i povoljan način transporta do Crne Gore i čak možda putovali i češče tamo. Autobusi za Zagreb i Biograd idu iz Novog Sada svakodnevno. Znači ako već postoje putnici, a to se odnosi i na periode van turističke sezone, onda postoji mogućnost da bi pouzdan i jeftin prevoz povećao broj putovanja (posao, poseta rodbini, čisto turistički...). A da ne govorimo u sezoni kad se ide na more. Ja tu vidim neku logiku, mada naravno to mora da potvrdi i studja koja se radi pre toga.

Eto havala bogu da jednom nadjosmo zajednicki jezik, ako studija kaze isplatice se sve to ja prvi potpisujem, ali veruj mi da nece. To znam jer to mi je profesija (manje vise)...

neusatz!
March 20th, 2011, 06:04 PM
Oni kojima je to profesija više nego manje, kažu da postoji jaka ekonomska isplativost da se taj aerodrom napravi. Jedini koji su protiv to su iz eksplicitno političkih razloga.

DaneNS
March 20th, 2011, 06:24 PM
ok posto sam u toj profesiji, molim te navedi nekoliko imena tih strucnjaka koji kazu da je isplativo, a ja cu ti reci koliko su oni relevantni strucnjaci. Sa svim iz struke, koji se bave ekonomskom analizom/statistikom, s kojima sam u kontaktu za dve najvece budalastine se smatraju upravo Aerodrom Cenej i taj autoput od Vrsca preko Novog Sada i Rume do Sabca. Aerodrom Cenej ja nisam radio ni na kakvoj analizi za razliku od tog nazovi Ap od Vrsca do Rume i Sabca, ali sam poprilicno pricao sa dosta njih koji guraju i osporavaju projekat. E sad, znam da ovo neces voleti ali istina je da samo pojedini politicari iz sebicnog populizma guraju ovaj projekat. Dobro ja znam da si ti vise emotivac i verovatno mlad i da si rodjen u NS i da navijas da ti grad ima aerodrom, ali nemoj vise da se bacas optuzbama da ako neko nije za aerodrom to je iz politickih razloga. Nisi u Pravu.
Opet ponavljam treba zaposliti strane nezavisne strucnjake da izrade studiju opravdanosti. Ako kazu isplati se ja potpisuje i prvi cu se tebi izvinuti i reci NISAM BIO U PRAVU. Naravno vazi reciprocitet ovde.

Vucko
March 20th, 2011, 06:35 PM
Takodje sam cuo da je budalastina taj autoput pogotovu deonica od NS-a do Vrsca,a i od panceva do Vrsca.Dok od NS-a do rume i sapca je isplativ poluautoput koliko razumeh a i nema potrebe za vecim kapacitetom

Pripadnik
March 20th, 2011, 06:53 PM
...Dakle, Osijek, Banja Luka i Niš su primjeri da je danas strašno teško profitabilno uposliti naslijeđene aerodrome, a kamo li isplatiti novi. Svi ovi aerodromi su, uz to, daleko udaljeniji od ozbiljnog regionalnog aerodroma nego što je Novi Sad.Углавном се слажем са тобом и са још пар озбиљнијих саговорника овде али једно не могу да схватим. Не само овде него и на неким другим темама зашто се помиње то "данас"? У односу на то "данас" ни аеродром "Никола Тесла" није профитабилан. Аеродроми али и неки други објекти од јавног значаја се не праве и не планирају за садашњост па чак ни за блиску будућност него се везују за одговарајуће планове или евентуално као нека решења другог значаја у одговарајућој даљој будућности.
Навикли смо да држава годинама уназад одређује, организује и (не)спроводи у дело неке пројекте међутим мислим да је у овој али и у многим другим областима дошло време да се и локалним самоуправама односно приватницима дају одрешене руке да овакве ствари решавају. На крају крајева, уколико постоји потреба, план или нечија идеја односно ако неко види добар посао у томе, то ће се и реализовати. Велике су могућности у тој области па чак и поред ЈАТ-а... наравно не мислим на "данас"!

Ovde treba imati osjećaj za proporciju i biti realan. Čenej bi valjalo osposobiti da prima avione do 70 mijesta, sa betonskom pistom, priručnim terminalom i sl, kako bi mogao da posluži za čartere, sportsku i generalnu avijaciju (avio taxi) i sl, ali je iluzorno očekivati da bi taj aerodrom mogao da iznese neki redovni putnički saobraćaj, upravo zbog blizine Beograda. Ja nikako ne shvatam zašto se blizina Beograda ne gleda kao prednost, i zašto se ne razmišlja o boljim saobraćajnim vezama (krak pruge do Surčina, brza pruga BG - NS), mjesto što se ljudi bave manje/više nerealnim idejama... Слажем се и чини ми се да људи нису чак ни довољно свесни да авио превозници имају све више проблема због конкуренције у виду брзих пруга. И сам више верујем у бољу, бржу исплативост и што је најважније бољу услугу брзих возова. Осим што вожња возом траје незнатно мање, возом се стиже далеко ближе одредишту него авионом.

DaneNS
March 20th, 2011, 06:59 PM
Takodje sam cuo da je budalastina taj autoput pogotovu deonica od NS-a do Vrsca,a i od panceva do Vrsca.Dok od NS-a do rume i sapca je isplativ poluautoput koliko razumeh a i nema potrebe za vecim kapacitetom

U pravu si, frekfencija saobracaja izmedju Novog Sada i Vrsca je katastofalna. Toliko je to tuzno da ponekad pomislis da je i jedna traka u svakom smeru suvisna. Za koridor 11 ne znam, ali znam da je frekfencija saobracaja i gustina naseljenih mesta daleko veca kako ides od panceva ka jugu.. Ali ipak mislim da taj tzv koridor 11 ima fenomenalan potencijal

neusatz!
March 20th, 2011, 07:02 PM
Ok, ja sam ovde, samo je to obrisano, davao ono što su kao podatke o isplativosti davali ljudi iz okruženja Stevana Popova koji je i najveći promoter aerodroma Čenej. Što se tiče tog autoputa, nemam pojma. ne razumem se, no koliko sam ja čuo to je autoput ne samo do Vršca već je planirano da bude auto put do Temišvara što ga čini interesantnom tranzitnom linijom za transport robe i putnika ne samo iz Rumunije već i iz Rusije i Ukrajine, a sve ka Jadranu. No, ja priznajem da je ovo moja laička pretpostavka tako da to tako treba i tretirati.

DaneNS
March 20th, 2011, 07:04 PM
Углавном се слажем са тобом и са још пар озбиљнијих саговорника овде али једно не могу да схватим. Не само овде него и на неким другим темама зашто се помиње то "данас"? У односу на то "данас" ни аеродром "Никола Тесла" није профитабилан. Аеродроми али и неки други објекти од јавног значаја се не праве и не планирају за садашњост па чак ни за блиску будућност него се везују за одговарајуће планове или евентуално као нека решења другог значаја у одговарајућој даљој будућности.
Навикли смо да држава годинама уназад одређује, организује и (не)спроводи у дело неке пројекте међутим мислим да је у овој али и у многим другим областима дошло време да се и локалним самоуправама односно приватницима дају одрешене руке да овакве ствари решавају. На крају крајева, уколико постоји потреба, план или нечија идеја односно ако неко види добар посао у томе, то ће се и реализовати. Велике су могућности у тој области па чак и поред ЈАТ-а... наравно не мислим на "данас"!

Слажем се и чини ми се да људи нису чак ни довољно свесни да авио превозници имају све више проблема због конкуренције у виду брзих пруга. И сам више верујем у бољу, бржу исплативост и што је најважније бољу услугу брзих возова. Осим што вожња возом траје незнатно мање, возом се стиже далеко ближе одредишту него авионом.

Ako se dobro secem, Aerodrom NT je jedno od najprofitabilnijih preduzeca u Srbiji...cak stavise mislim da se ubise od love

DaneNS
March 20th, 2011, 07:11 PM
Ok, ja sam ovde, samo je to obrisano, davao ono što su kao podatke o isplativosti davali ljudi iz okruženja Stevana Popova koji je i najveći promoter aerodroma Čenej. Što se tiče tog autoputa, nemam pojma. ne razumem se, no koliko sam ja čuo to je autoput ne samo do Vršca već je planirano da bude auto put do Temišvara što ga čini interesantnom tranzitnom linijom za transport robe i putnika ne samo iz Rumunije već i iz Rusije i Ukrajine, a sve ka Jadranu. No, ja priznajem da je ovo moja laička pretpostavka tako da to tako treba i tretirati.

Izvini na pitanju, ali da li bi mogao da mi kazes sta je Popova uza profesija i da mi das jednu njegovu referencu (uspesnu odradjen posao)

neusatz!
March 20th, 2011, 07:14 PM
Koliko se ja sećam Aerodrom NT je jedan od većih dobitnika u Srbiji sa 1,7 milijardi prihoda. Ali isto se tak osećam da oni nisu beležili kao prihod ono što su dobili od pružanja usluga već od prodaje zemljišta koje su imali.

DaneNS
March 20th, 2011, 07:15 PM

covek je pilot

neusatz!
March 20th, 2011, 07:18 PM
Izvini na pitanju, ali da li bi mogao da mi kazes sta je Popova uza profesija i da mi das jednu njegovu referencu (uspesnu odradjen posao)

Stevan Popov je pilot, zapravo jedan od naših najboljih i najpoznatijih pilota. Uspešno odradjen posao? Sarajevo i Stokholm recimo :)

DaneNS
March 20th, 2011, 07:25 PM
Stevan Popov je pilot, zapravo jedan od naših najboljih i najpoznatijih pilota. Uspešno odradjen posao? Sarajevo i Stokholm recimo :)

pa eto covek jeste strava pilot (Stokholm /Sarajevo)svi ga gotive i treba zasluzio je to. Dobio je i jedan od prvih drzavnih pasos. Ja mu cestitam..strava je covek, ali nije ekonomista/analiticar/statisticar. Kao Novosadjanin covek bi volio da ima aerodrom U NS, ali sam ubedjen da kad i on vidi studiju izvodljivosti da bi rekao NE.

podvodni
March 20th, 2011, 07:26 PM
za dve najvece budalastine se smatraju upravo Aerodrom Cenej i taj autoput od Vrsca preko Novog Sada i Rume do Sabca. Aerodrom Cenej ja nisam radio ni na kakvoj analizi za razliku od tog nazovi Ap od Vrsca do Rume i Sabca

Nikad nije bila u opticaju priča o autoputu od Vršca do NS i Rume, već su bile dve - jedna je bila od mesta Međa na rumunskoj granici preko ZR do NS i dalje do Rume, Šapca i Loznice (pogledaj na karti i videćeš da to sa Vršcem nema veze), a druga je bila od Kikinde, preko ZR i dalje NS, RU, ŠA, LO....

Mislim, ako si iz Vršca i ako si saobraćajni inženjer, to bi trebalo da znaš...

Takođe bi trebalo da znaš da da je granica isplativosti za pun profil oko 10.000 vozila dnevno u proseku i ta granica je premašena na deonicama od NS do RU i od RU do ŠA... od NS prema ZR opada i od ŠA prema LO opada...
Međutim, došlo je do izmene plana, radiće se (ako se uopšte išta bude radilo) brza magistrala 2+2 od NS do ŠA, a prema Loznici se ide na 1+1... deonica prema banatu je još uvek u izmaglici...

Što se tiče aerodroma, ja smatram da je u ovom trenutku bespotreban i da bi za NS neuporedivo korisniji bio pun profil prema Rumi i savremena dvokolosečna železnička veza sa BG i aerodromom Nikola Tesla...

mozda bi imalo logike linija do Nisa (Kopaonik, Zlatibor, Stara planina, Banjski turizam gde su Novosadjani uvek jedni od najcescih gostiju), mozda i Banja Luka,mozda i neka linija do Nemacke (Minhen) ali Rijeka/Zagreb je smesno...

Imaš li ti, čoveče iz te struke, ideju koliko treba da se klackaš da od Niša stigneš do Zlatibora... A sama ideja da će neko da stavi skije u avion, da leti do Niša, pa onda da se klacka 120 km do Kopaonika je idiotska, pošto od NS do Kopaonika kolima stižeš za 4-5 sati... Tu više smisla imaju vikend linije do Ljubljane i Insbruka, ali sa ovim standardom teško da možeš računati na ozbiljniji promet...

DaneNS
March 20th, 2011, 07:28 PM
svako treba da se drzi svog zvanja. Naravno da je OK da on kaze u novinama da bi zeleo aerodrom u NS, tako i ja mogu da kazem da bi volio da pilotiram avionom do Osla. Ipak na kraju ja nisam pilot i nebi da rizikuje svoj zivot i zivot drugih. Znaci svako svoje da radi

Vucko
March 20th, 2011, 07:33 PM
Ljudi.Ozbiljna ekonomska studija je jedno,a to sto je pilot drugo.

Ja bih recimo kod mene da poteraju autoput ali to nema logike sa aspekta struke.

Piloti voze avione,ne projektuju i odredjuju mesto aerodroma!

DaneNS
March 20th, 2011, 07:41 PM
Nikad nije bila u opticaju priča o autoputu od Vršca do NS i Rume, već su bile dve - jedna je bila od mesta Međa na rumunskoj granici preko ZR do NS i dalje do Rume, Šapca i Loznice (pogledaj na karti i videćeš da to sa Vršcem nema veze), a druga je bila od Kikinde, preko ZR i dalje NS, RU, ŠA, LO....

Takođe bi trebalo da znaš da da je granica isplativosti za pun profil oko 10.000 vozila dnevno u proseku i ta granica je premašena na deonicama od NS do RU i od RU do ŠA... od NS prema ZR opada i od ŠA prema LO opada...
Međutim, došlo je do izmene plana, radiće se (ako se uopšte išta bude radilo) brza magistrala 2+2 od NS do ŠA, a prema Loznici se ide na 1+1... deonica prema banatu je još uvek u izmaglici...

Što se tiče aerodroma, ja smatram da je u ovom trenutku bespotreban i da bi za NS neuporedivo korisniji bio pun profil prema Rumi i savremena dvokolosečna železnička veza sa BG i aerodromom Nikola Tesla...

Imaš li ti, čoveče iz te struke, ideju koliko treba da se klackaš da od Niša stigneš do Zlatibora... A sama ideja da će neko da stavi skije u avion, da leti do Niša, pa onda da se klacka 120 km do Kopaonika je idiotska, pošto od NS do Kopaonika kolima stižeš za 4-5 sati... Tu više smisla imaju vikend linije do Ljubljane i Insbruka, ali sa ovim standardom teško da možeš računati na ozbiljniji promet...

Mislim da nisi razumeo poentu onoga sta sam govorio... Naravno da je Vise nego glupavo da neko ko ide na Zlatibor i Kopaonik slece na Niski aeredrom umesto an Ponikve u Uzicu. Izbrisali su prijasnje postove gde sam rekao kakva je glupost praviti aerodrom na 80 km od Bg kad i onaj na 250 propade. Ali znamo da su pokusavali da slecu Britanske turiste u Nis i da ih voze do kopaonika. Ovo je bilo poredjene da ajde cak mogu videti i liniju od NS do Nisa pre no do Zagreba i Rijeke

Sto se tice one studije izvodljivosti, Mi smo je radili za deonicu od Vrsca do NS, tacno je i to sto si ti pricao za Zrenjaninsku deonicu ali da svi dobro znaju da je medju prvim bila Vrsacka deonica, i dobro pogresno sam se izrazio..nikad nije bila u opticaju opcija punog profila autoputa ali je bila 2X2.

neusatz!
March 20th, 2011, 07:42 PM
Bez studije izvodivosti mi ne znamo da li je to isplativo ili nije. Argumenti koje su Popov i ta ekipa oko njega navodili deluju veoma ubedljivo, tako da je najbolje da pričekamo tu studiju. Potsetiću samo da je on Osijeka do Frankfurta avionska karta bila, ako se ja dobro sećam, 8 evra. Nek mi neko da da putujem do Zagreba za 8 evra, ili do Budimpešte, putovaću svaki drugi vikend jer imam neka posla tamo. I znam da nisam jedini.

DaneNS
March 20th, 2011, 07:46 PM

Ajde nemoj da se prepiremo...nikad nisam rekao da sam saobracajni inzinjer...pa covece cak sam i naglasio "(manje /vise)" ja sam ekonomista i ne nisam sedeo pored puta brojao koliko kola prodje na sat ili dan

DaneNS
March 20th, 2011, 07:48 PM
Bez studije izvodivosti mi ne znamo da li je to isplativo ili nije. Argumenti koje su Popov i ta ekipa oko njega navodili deluju veoma ubedljivo, tako da je najbolje da pričekamo tu studiju. Potsetiću samo da je on Osijeka do Frankfurta avionska karta bila, ako se ja dobro sećam, 8 evra. Nek mi neko da da putujem do Zagreba za 8 evra, ili do Budimpešte, putovaću svaki drugi vikend jer imam neka posla tamo. I znam da nisam jedini.

Cak je i predlagao neki novi sistem protivgradne odbrane

DaneNS
March 20th, 2011, 07:50 PM

Pa nema te lineje...ima samo do kelna

neusatz!
March 20th, 2011, 08:07 PM
Stevan Piopov je pilot, ali u toj ekipi koja lobira za aerodrom nije bio sam. Stvar je u tome da ideja da Čenej postane medjunarodna vazdušna luka nije od juče. Još 1992, su počeli da grade infrastrukturu za to, pa su odustali. Uže područje koje gravitira aerodromu je 4.631 km2, naseljeno sa 655.604 stanovnika. To je naravn ozvanični podatak, a budući da samo ovi Sad ima bar 500000 to je onda i veći broj. U martu prošle godine su imali plan da prvi komercijali let bude u decembru ove godine, sudeći po tome da se ništa ne radi na aerodromu ja u to sumjam. Uostalom evo šta je za 24 sta rečeno o tome pre godinu dana:

Grad do kraja 2011. dobija međunarodni aerodrom Z. Čonkaš - 16.03.2010. - 02:47 Krajem leta trebalo bi da počne rekonstrukcija aerodroma Čenej, a na njega bi prvi komercijalni avion trebalo da sleti krajem 2011. godine. U prvoj fazi imaće sportsko-poslovni karakter, a u planu je da kasnije bude spreman i za teretni saobraćaj, najavljuje za „24 sata“ direktor Aerokluba Novi Sad Stanislav Novaković. KONAČNO - U projektu, osim tog kluba, učestvuje i Vlada Vojvodine, a novac bi trebalo da bude obezbeđen i iz fondova Evropske unije. - Pravna studija je odrađena u januaru ove godine i sada treba da počne da se radi projektno-tehnička dokumentacija za koju planiramo projektantima da damo rok od 60 dana, a posle toga planiramo da dobijemo dozvolu za zvaničnu rekonstrukciju aerodroma. Radovi bi mogli da počnu u kasno leto, krajem avgusta ili početkom septembra - priča za naš list Novaković. Naša avijacija se, podseća Novaković, “rodila” upravo u Novom Sadu 1919. godine. - Kao drugi grad po veličini u Srbiji, odavno je trebalo da imamo aerodrom i za komercijalne letove, tako da se ova ideja našla i u novom master planu civilne avijacije Srbije - kaže Novaković uz napomenu da će ovakav projekat, budući da se Novi Sad nalazi na Koridoru 10, doprineti razvoju privrede i turizma u pokrajini i privlačenju stranih investitora. Čenejski aerodrom će prema prvom planu imati pistu od najmanje 2.5 kilometara dužine na koju će moći da sleću i avioni poput Boinga 737. - U prvoj fazi rekonstrukcije planiramo da na aerodrom mogu da sleću samo uskotrupni avioni, dakle, da bude za civilni saobraćaj i to C kategorije, a već u drugoj fazi aerodrom će dobiti i kargo karakter - objašnjava Novaković. Kako kaže, bitno je da se što pre uradi Master plan sa studijom izvodljivosti, ekonomske opravdanosti i drugim parametrima. - Kompletiranu dokumentaciju moramo predati Direktoratu civilnog vazduhoplovstva koji vrši nadzor nad izvođenjem radova na rekonstrukciji aerodroma. Nadam se da će sve biti u redu, da ćemo sa radovima početi na vreme i da će prvi komercijalni avion na Čenej sleteti najkasnije do 31. decembra 2011. godine - kaže Novaković. Aerodrom Novi Sad Internacional “Radni naziv budućeg aerodroma je „Aerodrom Novi Sad Internacional“, a svojim izgledom podsećaće na „miks“ ljubljanskog i podgoričkog aerodroma. U početku će biti C kategorije, jer to diktiraju dužina i širina piste, a nadam se da će već u drugoj fazi rekonstrukcije biti više kotiran”, kaže Novaković. Prema njegovim rečima, hrvatska „Kroacija erlajns“, slovenačka „Adria“ i crnogorski „Montenegro erlajns“ već su iskazali zainteresovanost za usluge budućeg aerodroma Novi Sad

neusatz!
March 20th, 2011, 08:09 PM
Pa nema te lineje...ima samo do kelna

Keln, Frankfurt... nebitno. Znam da su imali karte od 8 evra. I znam da ja do Zagreba potrošim na kartu mnogo više, a žuljam se u busu. I znam da kad sam osamdesetih išan na morte išao sam vozom. Kad sam prvi put išao do Pule avionom, rekao sam nikad više na more vozom. Sad da imam low cost kompaniju koja vozi do Pule ili Rijeke, ne bih razmišljao ni čas gde ću da letujem i kako ću do tamo da stignem.

DaneNS
March 20th, 2011, 08:20 PM
Stevan Piopov je pilot, ali u toj ekipi koja lobira za aerodrom nije bio sam. Stvar je u tome da ideja da Čenej postane medjunarodna vazdušna luka nije od juče. Još 1992, su počeli da grade infrastrukturu za to, pa su odustali. Uže područje koje gravitira aerodromu je 4.631 km2, naseljeno sa 655.604 stanovnika. To je naravn ozvanični podatak, a budući da samo ovi Sad ima bar 500000 to je onda i veći broj. U martu prošle godine su imali plan da prvi komercijali let bude u decembru ove godine, sudeći po tome da se ništa ne radi na aerodromu ja u to sumjam. Uostalom evo šta je za 24 sta rečeno o tome pre godinu dana:

Izvini malo si ga uduplao kakvih bre 500,000 stanovnika u Novom Sadu

neusatz!
March 20th, 2011, 08:53 PM
Izvini malo si ga uduplao kakvih bre 500,000 stanovnika u Novom Sadu

Mislim da smo to oko broja stanovnika odavno apsolvirali. Broj oih koje navodi informatika plus broj oih koji neprijavljeni žive u Novom Sadu i eto tih lapo miliona. Kakvih? Lepih, pametnih i kulturih Novosadjana.

Podgoricanin
March 21st, 2011, 12:57 AM
Oba Osiječka aerodroma imaju medjunarodnu licencu. Čepin može da prima avione do 50, a ne 70, mesta, što je predvidjeno i za Čenej. Dakle ja ne znam otkud ovde nekima ideja da će Čenej da bude aerodrom veličine Surčina? To će biti aerodrom sa pistom, tornjem, sa hotelom i sličnim sadržajima, ali mnogo manji od Surčina i sa mnogo manjim kapacitetima. Otpriulike onolikim koji mu mogu omogućiti da bude isplativ.

Ne vidim kako licenca pomaže isplativosti. I Vršac je međunarodni aerodrom...lot of good it did them...

A i Niš, Banja Luka, Osijek...imaju aerodrome sa...da kažem, pristojnim kapacitetima (kapacitet aerodroma je vrlo elastičan do 100k putnika), pa opet vjerovatno posluju s gubitkom - nijedan ne preskoči 30-40k putnika, a to je daleko ispod granice isplativosti, čak i sa bazičnom infrastrukturom. A nije ni gubitak tako strašan, to se da subvencionisati, ako je u javnom interesu imati aerodrom...najteže je privući avio kompanije. Sa koliko se problema tu suočavaju aerodromi, ne treba ni pričati.

Dakle, nije samo isplativost aerodroma pitanje, pitanje je svrha, smislenost čitavog projekta. Na tivatskom aerodromu, koji opsluži 600k putnika (80% u tri ljetnja mjeseca), nema ni sezonskih low cost linija, što dovoljno ilustruje problem.

wolf431
March 21st, 2011, 02:03 AM
Keln, Frankfurt... nebitno. Znam da su imali karte od 8 evra. I znam da ja do Zagreba potrošim na kartu mnogo više, a žuljam se u busu. I znam da kad sam osamdesetih išan na morte išao sam vozom. Kad sam prvi put išao do Pule avionom, rekao sam nikad više na more vozom. Sad da imam low cost kompaniju koja vozi do Pule ili Rijeke, ne bih razmišljao ni čas gde ću da letujem i kako ću do tamo da stignem.

Iz Osijeka postoji samo Ryanair-ova linija za Frankfurt Hahn (mali aerodrom oko 100km udaljen od "pravog" Frankfurta). Bila nekad Germanwings-ova linija za Koeln-Bonn, ali je ukinuta još 2008. ili 2009. Btw ovo za 8 Eura ti je samo ako kartu kupiš barem 3-4 mjeseca ranije i za ograničeni broj sjedala u avionu (od 5 do 10) i za letove utorkom, srijedom i četvrtkom. Što kasnije kupuješ kartu cijena je veća, s naglaskom da je kartu nemoguće vratiti. Znači ako ne možeš otputovati lova propada. A da ne govorim o cijeni prtljage.:ohno:
Što se tiče činjenice da Osijek ima dva "međunarodna" aerodroma ona je točna, ali je priča kako je do toga došlo čudna. Osijek već 40-tak godina ima sportski aerodrom Osijek-Čepin koji se nalazi oko 2km južno od strogog centra grada. To je prije rata bilo samo travnato uzletište na kojem je bila smještena poljoprivredna avijacija (An-2) i sportski avio klub Osijek sa padobranskom školom. Međunarodni aerodrom (zračna luka) Osijek-Klisa napravljen je 1980. i to kao alternativni aerodrom Beogradu na koji su slijetali avioni u slučaju nemogućnosti slijetanja u Beograd i sa snažnom cargo komponentom koja je bila primarnija od putničke. Za vrijeme rata Klisa je bila pod kontrolom RSK i devastirana, pa je na tadašnjem sportskom aerodromu 1995. asfaltirana pista i stvorena poslovno sportska zračna luka i sa određenom vojnom ulogom. Kada je 2001. Klisa donekle osposobljena za rad prestali su putnički letovi na aerodrom Osijek-Čepin, iako je on zbog blizine centra grada ostao vrlo interesantan za poslovnu avijaciju. Danas ga ponovo najčešće koristi poljoprivredna avijacija i sportski avio klub. Šuška se već duže vrijeme da će se taj aerodrom rušiti i pretvoriti ili u novu gradsku četvrt ili u poslovnu zonu. Što se Klise tiče ona ima veliku perspektivu, ali zbog ponašanja Croatia Airlinesa ima vrlo slabu povezanost sa ostatkom HR. Cargo komponenta je zbog problema u gospodarstvu na vrlo niskom razinama. Ulaskom prvo Germanwingsa, pa Ryanaira stvaraju se neke pretpostavke za budući napredak. Ali dok god se situacija u Slavoniji, ali i kod Vas ne popravi (jer Klisi gravitira veliki dio Vojvodine) malo je vjerojatan brz uspon broja putnika.

neusatz!
March 21st, 2011, 03:38 AM
Aerodromi tog obima su povezai i sa uslugom avio taksija, odnosno manjh letelica koje dovode poslovne ljude i privredne delegacije. Gradovi koji imaju frekventne posete straih poslovnih ljudi i recimo sportskih timova imaju veće šanse da im aerodromi budu uspešni. Recimo, NoviM Sad kao sajamski grad ima veće šanse za popunjenost kapaciteta od gradova koji nemaju sajamske manifestacije. Kongresi turizam je takodje veoma isplativ i još uvek zapostavljen u Novom Sadu. Sve to može uticati na stepne isplativosti.

YU-AMC
March 21st, 2011, 04:40 AM
Neznam ali ja nisam ljubitelj tih ideja za aerodrom samo radi ego maniacki ideja. Ja sam licno ljubitelj BEG(Surcina). Ovako su hrvati pricali pre 15-20 godina da ce BEG biti nesta kao severna koreja a gde ce Osijek sluziti kao neki prozor za odlazak u EU. Sad kada dodjes i malo obidjes okolo, uvidis da su to bili snovi koji su propali kao muda kroz iscepane gace. Vi nemate predstave koliko ce aerodroma BEG da opustosi za sledeci pet godina. U tu listu cu dodati;

Osijek
TRS Temisvar
Zagreb
Vrsac
Sarajevo
Nis
Tuzla
Sofia(nju je vec IST ocerupao)

Zivi bili pa videli.

Bad_Hafen
March 21st, 2011, 09:52 AM
^^Sarajevo?

djoledjole
March 21st, 2011, 12:45 PM
zasto Zagreb? on ima svoje putnike..

neusatz!
March 21st, 2011, 03:23 PM
Što je babi mklo to joj se i snilo. Kažem ja da je priča protiv čenejskog aerodroma samo politička žvaka. Sad vdimo da bi da zatvore i sve ostale aerodrome u krugu od 5-6 sati vožnje autom...što je besmisleo. Čenej će da se izgradi jer je potreban i to je jednostavno to.

YU-AMC
March 21st, 2011, 03:34 PM
zasto Zagreb? on ima svoje putnike..

Pogledaj samo Wizz Air. Jedino u BG su mogli naci pristojne uslove za kopneni aerodrom sa EX sFRJ. Znaci trziste, uslove, i sve ono sto treba da se uspije na duge staze. Ove godine Beg ce sigurno imati 1M putnika vise a tek se nastavlja taj trend. To je samo ukratko jer necu da gubim vreme na tome jer licno ja sam se iznenadio kad sam bio u becu kakav je aerodrom, mogu samo zamisliti kakav je ZG.

SA slicna situacija. KOliko je obim putnika izmedju SA i BG sto ide na BG, a uz to dodaj dijasporu sto nece da placa monopolske cene.

YU-AMC
March 21st, 2011, 03:43 PM
Pogledajte samo ATH mocni. On zraci na hiljade km oko njega. Na istoku do Istanbula, na severu do Praga i zapadu Italije. On sa svojim putnicima od 16M je privukao svetske aviokompanije i raspustosio sve u toj regiji sto sam nabrojao. Cim tu stagnira aerodrom, aviokompanije idu gde ide rast putnika i tu je prosperitet.

ATH - Atina

DaneNS
March 21st, 2011, 04:45 PM
Pogledajte samo ATH mocni. On zraci na hiljade km oko njega. Na istoku do Istanbula, na severu do Praga i zapadu Italije. On sa svojim putnicima od 16M je privukao svetske aviokompanije i raspustosio sve u toj regiji sto sam nabrojao. Cim tu stagnira aerodrom, aviokompanije idu gde ide rast putnika i tu je prosperitet.

ATH - Atina
slusaj ti si u potpunosti upravu, ali mislim da to ne vredi pricati napaljenim 15ogodisnjacina. Zivis (pretpostavljam po YYZ) u Kanadi I vec I sam znas kako normalna ekonomija funkcionise. Ne vredi objasnjavati kakve veze ima povecanje broja putnika sa povecanjem obima avio saobracaja, nekome ko jr ubedjen da NS ima pola miliona ljudi.
Ja kad sam to procitao prestao sam iznositi svaki argument jer je ocigledno da to ne dopire do pojedinih napaljenih klinaca.
Ti I sam znas kako u bi u Kanadi ili u Americi sletila lokalna vlast da neko potrosi pare na takve gluparije. E sad u Srbiji je sve moguce.
Evo ti I scenario:
Recimo da I otvore taj aerodrom za civilne letove, cim nijedna kompanija ne bude letela odma ce optuziti JAT I pocece prica o centralizaciji Srbije...
Onda , posto Nikola Tesla sad se nenorbalno brzo razvija, vrlo verovatno je da cime se aktivirati Batajnica ,koja je usput budi receno vec zavrsen aerodron I ne zahteva veca ulaganja, u nekoj bliskoj buducnosti, sve low cost companije bi se prrselile na njega, I to bi bio kraj Ceneja ( ako ikad I bude pocetka)

neusatz!
March 21st, 2011, 04:57 PM
Ovde nisu 15-togodišnjaci, ceć ljudi sa malo više iskustva. Ako ćemo iskreno ja sam ovde već rekao da Beogradjani putuju u Budimpeštu, hajde da onda zatvorimo Surčin jer postoji Budimpešta koja im odvlači putnike? Surčin i onako pravi profit ne na saobraćaju, već su beležoli uspeh na prodaji zemljišta...

DaneNS
March 21st, 2011, 05:07 PM
Ovde nisu 15-togodišnjaci, ce? ljudi sa malo više iskustva. Ako ?emo iskreno ja sam ovde ve? rekao da Beogradjani putuju u Budimpeštu, hajde da onda zatvorimo Sur?in jer postoji Budimpešta koja im odvla?i putnike? Sur?in i onako pravi profit ne na saobra?aju, ve? su beležoli uspeh na prodaji zemljišta...

Ajde kad sve znas odi na google I nadji mi gde si procitao da Surcin zaradjuje na prodaji zemljista I ako te ne mrzi posalji mi link, ili vidi ako imaju Financial statement za proslu godinu ili iz 2009 , a ja cu ti ga procitati I rastumaciti sta su prijavili kao prihOde a sta ko rashode

neusatz!
March 21st, 2011, 05:16 PM
Ajde kad sve znas odi na google I nadji mi gde si procitao da Surcin zaradjuje na prodaji zemljista I ako te ne mrzi posalji mi link, ili vidi ako imaju Financial statement za proslu godinu ili iz 2009 , a ja cu ti ga procitati I rastumaciti sta su prijavili kao prihOde a sta ko rashode

To je vest koja je bila javljena u sredstvima informisanja, a po kojoj su prodali deo zemljišta koje su imali i to beležii kao uspeh. Prati malo medije pa ćeš biti informisaniji...

DaneNS
March 21st, 2011, 05:42 PM
To je vest koja je bila javljena u sredstvima informisanja, a po kojoj su prodali deo zemljišta koje su imali i to beležii kao uspeh. Prati malo medije pa ćeš biti informisaniji...

pa nema potrebe da pratim medije kad si nam ti izvor svih informacija. Pa koliko su njiva prodali u 2010 u 2009, 2008..... Ajde evo ja uporno googlujem ali nemam uspeha....
By the way, koliko ce tek njiva morati da se proda na Ceneju, i sto to neko ne dojavi ovim dole u Nisu..... ocito ljudi neznaju kako se prave pare:)

DaneNS
March 21st, 2011, 05:52 PM
evo i financial statement-a za aerodrom Nikola Tesla:
2010:
http://www.beg.aero/upload/documents/finansijski_izvestaji/FR_2010.pdf

DaneNS
March 21st, 2011, 05:53 PM
a evo i za sve ostale godine:
http://www.beg.aero/about_us/business/financial_statement_for_the_year_2010.463.html

DaneNS
March 21st, 2011, 05:57 PM
od 2004 do 2010 su FSi, e sada ako zelis da pitas nesto pitaj i prestani da da citiras druge, rekla kazala....ovaj reko ovo za Aerodrom, Ovaj covek rekao ono za Cenej....prestani da lupas i da kupis sa vesti ono sto ti mozak, dusa, srce hoce da cuje.

DaneNS
March 21st, 2011, 06:07 PM
na zapadu je najveci kriminal kad se otkriju malverzacije pri prijavljivanju prihoda i rashoda gde uvek kompanija pokusava prikazati manje prihode da ne bi morala platiti poreze.
E sad ti kazes da Aerodrom Nikola Tesla prodaje njive nebi li prikazala vecu dobit i time platila veci porez drzavi Srbiji (10%). Kakve bre patriote.....ahahhahahahah

DaneNS
March 21st, 2011, 06:17 PM
http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2011&mm=03&dd=21&nav_id=500713
komentar: svako sletanje se placa

neusatz!
March 21st, 2011, 06:21 PM
A ti se nauči da pričaš pristojno i da komuniciraš kao što je red na forumu. Oko tog aerodroma su stalno neke afere, pri čemu pozivati se na odnos prema malverzacijama na Zapadu je besmisleno. Bojan Krišt je čak na sud dospeo zbog tog aerodroma. Zapravo, Aerodrom u BGD sada može da radi šta god hoće jer bena obavezu da polaže ikakve račune mnistarstvu, sem fiskalnog obračuna, dok recimo Jat tehnika to mora. Oni su lepo odvojili Jat tehniku, slično kao što su to svojevremeno uraidli i u EPS-u. Negde ima jako puno para, negde ništa, a kad se sve sabere pitanje je da li je plus ili u stvari minus.

DaneNS
March 21st, 2011, 06:40 PM
a sta ja to nepristojno rece>>> pdsetime i da li ijednom spomeni tvoje ime

snusoknar
March 21st, 2011, 07:00 PM
DaneNS
tebi je svaki post uvreda, visoko obrazovani forumašu.
trebao bi znati da se "neznaju" piše odvojeno
koliko ce tek njiva morati da se proda na Ceneju, i sto to neko ne dojavi ovim dole u Nisu..... ocito ljudi neznaju kako se prave pare:)
Zatim, bolje je da promeniš tastaturu pa da ne lupaš Nis umesto Niš.
Zatim ima opcija u wordu da ti se ne ukucava veliko I.
To bi sve trebalo da znaš.
A kao najvažnije trebalo bi da pročitaš bonton na internetu i da ne vređaš sagovornike, a tek si počeo forumski život. Ili nisi? Ko će ga znati.

Niko ne tvrdi da će se išta raditi u vezi aerodroma bez studije o opravdanosti izgradnje istog.
Studija će reći svoje.

U vezi Osječkog aerodroma, to je prvi aerodrom na koji sam sleteo i to iz Dubrovnika. Fantastično je kad sa mora stigneš u ravnicu za pola sata. Tad je bio super aerodromčić i ekonomski potpuno isplativ.

U vezi Surčina jedan moj dugogodišnji prijatelj je jedan od direktora aerodroma "Nikola Tesla" i godinama mu je plata blizu milion dinara. Zašto ima toliku platu? Sami procenite.

podvodni
March 21st, 2011, 07:11 PM
snusoknar... dobrodošao nzd ;)

DaneNS
March 21st, 2011, 07:27 PM
DaneNS
tebi je svaki post uvreda, visoko obrazovani forumašu. trebao bi znati da se "neznaju" piše odvojeno

A kao najvažnije trebalo bi da pročitaš bonton na internetu i da ne vređaš sagovornike, a tek si počeo forumski život. Ili nisi? Ko će ga znati.

Niko ne tvrdi da će se išta raditi u vezi aerodroma bez studije o opravdanosti izgradnje istog.
Studija će reći svoje.

U vezi Osječkog aerodroma, to je prvi aerodrom na koji sam sleteo i to iz Dubrovnika. Fantastično je kad sa mora stigneš u ravnicu za pola sata. Tad je bio super aerodromčić i ekonomski potpuno isplativ.
U vezi Surčina jedan moj dugogodišnji prijatelj je jedan od direktora aerodroma "Nikola Tesla" i godinama mu je plata blizu milion dinara. Zašto ima toliku platu? Sami procenite.

Zato sto je jako uspesno preduzece, to ti je sasvim normalno. CEO-u Banke za koju sam radio u New York-u samo je bonus za proslu godinu bio nekoliko miliona dollara a plata mu je tajna>

Pa nadam se da ces uskoro da sleces na aerodrom NT a ne na Osjecki mada nemam sumnje da je fin aerodrom.

Dobro u brzini pisem kako pisem, ali u pravu si treba da obratim paznju pre no sto posaljem poruku.

Ovo za tastaturu nemam ni zivaca ni nerava... a koliko vidim sasvim me dobro razumes gospodine Lingvista.

DaneNS
March 21st, 2011, 07:29 PM
....izvini napisah "Banke" velikim slovom....molim te oprosti

DaneNS
March 21st, 2011, 07:31 PM
DaneNS

Studija će reći svoje.

Eto mene ucise da ide i veliko slovo posle tacke, a tebe......???/

DaneNS
March 21st, 2011, 07:34 PM
DaneNS

Studija će reći svoje.

..... ili mozda da se ubaci zarez sa vremena na vreme...
eto ako hoces o jeziku mozemo i o tome...samo nemoj previse pametovati jer ces skrenuti sa teme

snusoknar
March 21st, 2011, 07:37 PM
Pa nadam se da ces uskoro da sleces na aerodrom NT

Pa teško. Ja koristim Ferihegy, jer kad idem u NY ne volim da presedam. A sa NT nema direktan za NY. Moram da čekam u Londonu ili Frankfurtu. A ovako idem ko gospodin a ne kao seljo koji preseda.

misa
March 21st, 2011, 07:42 PM
Nemaju ovi u Surcinu velike plate zato sto su uspesno preduzece, nego zato sto su javno preduzece, bila uspesna ili ne direktori im uvek imaju ogromne plate. Ne znam zasto je to i bitno za raspravu, pretpostavljam da je i kod vas na lokalnom i pokrajinskom nivou slicno.
Aerodrom bi bio dobra stvar za NS,iako trenutno to verovatno nije ni blizu isplativog treba uraditi studiju pa videti kako ce biti za 5 10godina, tada mozda bude isplativo

DaneNS
March 21st, 2011, 08:08 PM
Pa teško. Ja koristim Ferihegy, jer kad idem u NY ne volim da presedam. A sa NT nema direktan za NY. Moram da čekam u Londonu ili Frankfurtu. A ovako idem ko gospodin a ne kao seljo koji preseda.

Znaci Mi smo svi selje sto letimo za Frankfurt osim tebe gospodina iz Budimpeste. Ja sam samo jednom leteo iz Budimpeste, kad sam morao potplatiti korumpirane madjarske carinike (troicu njih) da me pust posto sam imao vise love kod sebe no sto je dozvoljeno. Taj put me je kostao $300 dollara (za svaakog po sto). Ma hteo sam in dati cigare i pice ali madjarska gospoda di da cuje ...kazu samo kes.
E moj prijatelju, ja ostavljam tu korumpiranu gospodu tebi, a ja cu za NY iz Frankfurta...sa ostalom "bracom seljacima" iz cele Evrope i sveta

By the way, jel ides cesto za NY, posto sam ja tamo idem svakih skoro dva tri meseca.

neusatz!
March 21st, 2011, 08:16 PM
JA ću samo podsetiti da je priča o aerodromu u Kragujevcu, što je po mom mišljenju dobra ideja, intenzivirana zbog FIATA, jer su ako se ne varam baš oni to tražili. Aerodromi i privreda nekog grada su ponekad u prilično simbiotičkom odnosu. U tom smislu aerodrom ima višestruku korist, a problem recimo niškog aerodroma je možda i u tome što je Niš grad koji ima problem privrede koja ne radi i mnogo veće nemaštine staovištva nego što je to na severu. Plus, socijalna struktura gravitirajućeg područja je različita, tako da ono što su problemi niškog aerodroma ne moraju da budu i problemi novosadskog. Dodajmo tome da LCC kompanije biraju manje i jeftinije aerodrome, gde plaćaju veoma malo ili čak išta za aerodromsku uslugu jer dovoze puno putnika i ne zadržavaju se duže od pola sata, jasno je zašto JAT pošto poto želi da spreči ove aerodrome u Srbiji.

DaneNS
March 22nd, 2011, 02:49 AM
http://www.b92.rs/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=02&dd=21&nav_id=494167

djoledjole
March 22nd, 2011, 05:02 AM
Molim moderatora/e da reaguju.. Ovde jedna ista osoba konstantno narusava principe rada ovog foruma i tema sa naslovom jedne lepe ideje i projekta se pretvara u prepucavanje osoba (mogu slobodno reci osobe) samih sa sobom.. Na zadnje dve stranice ove teme imamo gomilu, za temu nevaznih postova.. OK je izraziti svoje misljenje pa i nezadovoljstvo projektom kroz jedan ili dva posta al ovo je bezveze..
Thanks!
cheers

nsblues
March 22nd, 2011, 05:14 AM

Izvini kojom klasom ides?

nsblues
March 22nd, 2011, 05:26 AM

Ja sam sve cuo, ali ovo nikad, da karta kosta 8 eura, da nije povratna?
Novi Sad ti imas jako dobrih postova, ali ovo da kupis kartu , pazi do Frankfurta za 8 evra..to moze proci ovima koji i neznaju sta je avion i avionska karta... Dobri prijatelju da ti kazem nesto, toliko kosta najprostiji sendvic na frankfurtskom aerodromu, kafa 4-5 eura, .. mislim da bi umrli od smijeha u bilo kojoj agenciji da im ovo kazes, ,, mi stavrno umisljamo neke stvari, nego vratimo se u realnost, , ,, radimo na tome da sto grad bolje zivi , napravimo nesto pametno i korisno da ljudi dolaze,pa ce s tim doci i luka..vazdusna naravno..bez para u nesigurne projkte se ne ide

kasko
March 22nd, 2011, 10:47 AM
nsblues prijatelj mi je na promociji kod WizzAira kupio 2 povratne karte Beograd Memmingen za 15eur. Koferi koji se predaju se naplacuju 15eur komad, ali on ide na kratko, nose ruksag i to je to.
Naravno da to nije redovna cena, vec promotivna, eventualno ce biti na svakom letu par karata za 40eur povratna a ostatak u opsegu 50-100.
Licno sam prosle godine vise puta leteo Lufthansom za 88eur tako da ne vidim sto se iscudjavas, to su promocije, pa ako zele mogu da prevezu putnike i besplatno koji put da bi razvili liniju.

Pripadnik
March 22nd, 2011, 11:39 AM
Novi Sad ti imas jako dobrih postova, ali ovo da kupis kartu , pazi do Frankfurta za 8 evra..to moze proci ovima koji i neznaju sta je avion i avionska karta... Dobri prijatelju da ti kazem nesto, toliko kosta najprostiji sendvic na frankfurtskom aerodromu, kafa 4-5 eura, .. mislim da bi umrli od smijeha u bilo kojoj agenciji da im ovo kazes, ,, mi stavrno umisljamo neke stvari, nego vratimo se u realnost, , ,, radimo na tome da sto grad bolje zivi , napravimo nesto pametno i korisno da ljudi dolaze,pa ce s tim doci i luka..vazdusna naravno..bez para u nesigurne projkte se ne ide

ČETVRTAK, 17 OŽUJAK 2011 00:00
RYANAIR PUSTIO U PRODAJU KARTE ZA 8 EURA
LETITE ZA SAMO €8 NA VIŠE OD 500 DESTINACIJA TIJEKOM TRAVNJA I SVIBNJA 2011.
http://www.osijek-airport.hr/component/content/article/36-novosti/141-ryanair-pustio-u-prodaju-karte-za-8-eura.html

Pripadnik
March 22nd, 2011, 12:14 PM
http://www.b92.rs/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=02&dd=21&nav_id=494167
I NIS je imao dobitak u poslovanju svih prethodnih godina a onda je došao rus i pojavio se gubitak!?!
Naravno, to ne mora da ima veze sa ovim ali ono što ja hoću da kažem je da ne vidim razlog za toliku borbu protiv! Prosto meni je drago da postoji više aerodroma u Srbiji, veći komfor građana! AKo postoji interes i mogućnosti na lokalu ne vidim zašto bi neko sprečavao razvoj ideje aerodroma, bilo gde. Velike su mogućnosti u Srbiji, nažalost, pošto smo jako daleko od sveta...

nsblues
March 22nd, 2011, 02:25 PM
nsblues prijatelj mi je na promociji kod WizzAira kupio 2 povratne karte Beograd Memmingen za 15eur. Koferi koji se predaju se naplacuju 15eur komad, ali on ide na kratko, nose ruksag i to je to.
Naravno da to nije redovna cena, vec promotivna, eventualno ce biti na svakom letu par karata za 40eur povratna a ostatak u opsegu 50-100.
Licno sam prosle godine vise puta leteo Lufthansom za 88eur tako da ne vidim sto se iscudjavas, to su promocije, pa ako zele mogu da prevezu putnike i besplatno koji put da bi razvili liniju.

Nigdje se ne navodi da je to,, promocija, i to je jednom i nikad vise. Sjecam se da je to JAT radio kad uvodi novi let ,,prvi je besplatan , a o nema veze sa redovnim saobracajem.. pustimo te fore , pa nece biti svaki dan PROMOCIJA

nsblues
March 22nd, 2011, 02:34 PM
http://www.osijek-airport.hr/component/content/article/36-novosti/141-ryanair-pustio-u-prodaju-karte-za-8-eura.html

E pa to je taj primjer kad naprave aerodrom a sa njega nema ko da leti, EVO LETITE ZA 1 EVRO, i dzaba na sve destinacije, ali nema putnika...a moze da bude i fora kad se budete vracali kuci RAJAN ce vam zavrnuti novcanik da ce te se zalediti...joj sto meni nema tog rajana/rajka da mi da taj popust,svake sedmice bi bio u NSu,sto da kao budala placam kartu par hiljada evra..
Pripadnik, ne moj da vjerujes u SVE sto pise,zapad je izmislio milion fora za naivne,, za dzabe ovo ono, a na kraju skuplja pita od tepsije,, mi smo mnogo naivni

kasko
March 22nd, 2011, 03:01 PM
A jel verujes meni da sam leteo za 88eur povratno Lufhansom po Evropi, pa i iz Beograda 2x ili je i to laz i zapadnjacka zavera?
Sasvim je normalna stvar da niskobudzetni prevoznik naplacuje 50eur-100eur povratnu kartu i to je tako, sto je vise vremena unapred covek kupi, manje ce platiti.

A ako se nema ovde sta reci o Ceneju, ja vas (i sebe) vise ne bih zadrzavao.

Pripadnik
March 22nd, 2011, 03:37 PM
Da li je to taj prljavi zapad ili ima toga i na istoku?
Nemojte mnogo da se zaklinjete da je sve sa zapada "trulo" možda ipak nama neke predrasude i neznanje ne dozvoljavaju da gledamo realno na stvari.
Kada budeš u situaciji da biraš između tog leta za x eura i onoga za xy, xyc onda ćeš videti šta znači "zapadna fora".

neusatz!
March 22nd, 2011, 03:40 PM

Promotivne cene prijatelju. Rezervišeše dovoljno unapred i letiš jeftno. Bilo je i iz Budimpešte do Londona za jedan evro let, znam čoveka koji je rezervisao, pa putovao. To je deo čari low cost kompanija :)

DaneNS
March 22nd, 2011, 11:12 PM
A jel verujes meni da sam leteo za 88eur povratno Lufhansom po Evropi, pa i iz Beograda 2x ili je i to laz i zapadnjacka zavera?
Sasvim je normalna stvar da niskobudzetni prevoznik naplacuje 50eur-100eur povratnu kartu i to je tako, sto je vise vremena unapred covek kupi, manje ce platiti.

Ma ovo je istina za 88 evroa.

nsblues
March 23rd, 2011, 02:13 AM

Sve se svodi na jedan mi je covek rekao, jedan je putovao, i sve u folu VJEROVALI ili NE.
Nije zavjera, nego LAZ.
E sve o nekim niskobudzetnim letovima,, pa jel cenej treba da bude aerodrom koji ce normalno raditi ili ce prezivljavati na nekakvim letovima koji sami sebe ne mogu pokriti..jel poenta ulozimo pare ,s rizikom da ih ne mozemo povratiti, ili ce ih kao sto neko rece koristiti pistu da ne ide njivom da se ne bi ublatio..
Aerodorom je jako ozbiljna stvar i jako puno kosta, a to rekla kazala,za ovoliko para je smjesno..pa ja letim Lufthancom vec trideset godina, i nikad nisam dobio popust, iako ispunjavam one forme Miles&Moore , a vi meni da se leti Evropom sa istom za 88 eura...to je za one koji nee lete,nego slusaju price od raznoraznih ,(lovacke) letacke.
Zaboravih reci onom Gospodinu, da sam letio milion puta ,sletao na mnoge aerodrome, a najcesce Frankfurt/Minhen/Bec/Cirih jer su medju najjacim lukama u Evropi, a tog nekog ( Ferhegyja ) nikad ni cuo , niti ga ikad iko nudi kao most za dalja putovanja...mislim porediti ga sa Frankfurtom u bilo kojem smislu je prava besmislica.. nepoznavanje osnovne materije.Za ovakve kao gospodin, ja provedem u jednom smjeru 22 sata leta, pa povratak isto, toliko,,i ko zna koliko puta narocito u zadnjih 20 godina ,tj bez ovih malih letova, koje ne ubrajam uopste u staz letenja,ako se tako moze nazvati

Podsjeti me ovaj Dane NS, kad sam prvi put prosao Madjarskom, na putu za Bratislavu, pocetkom osamdesertih, carinik mi na prelazu iz Yuge u Madjarsku , rece otvori gepek, ja otvorim a on ukrade sarfciger i ode u carinkse prostorije, ja svojim ocima nisam mogao vjerovati, sta covjek uradi.. nikad vise ne bih pozelio,a i nisam,niti cu otici ,a vjerujem ovom Danetu da su i danas takvi..tad se cekalo dugo na prelzima,i jedan mi covjek nas rece, nemoj se mladicu buniti, proces jos gore nego ili idi gdje si krenuo ili se vracaj nazad

neusatz!
March 23rd, 2011, 02:35 AM
Promotivne cene low cost kompaija nisu laž, promotivne cene su nešto slično akcijama u trgovinama koje svakodnevno gledamo. Baš zbog takvih sstvari low cxost kompaije izbegavaju velike aerodrome. Veliki aerodromi, tipa NT, traže im puno para. mali aerodrom traži manje, ili uopšte i ne traži. Svako tu nadje svoju računicu, a št ose tiče cena evo lepo sajt pa ko hoće da traži razne cene neka i sam vidi:

http://www.flylowcostairlines.org

nsblues
March 23rd, 2011, 05:35 AM
Promotivne cene low cost kompaija nisu laž, promotivne cene su nešto slično akcijama u trgovinama koje svakodnevno gledamo. Baš zbog takvih sstvari low cxost kompaije izbegavaju velike aerodrome. Veliki aerodromi, tipa NT, traže im puno para. mali aerodrom traži manje, ili uopšte i ne traži. Svako tu nadje svoju računicu, a št ose tiče cena evo lepo sajt pa ko hoće da traži razne cene neka i sam vidi:

http://www.flylowcostairlines.org

O moj boze, niko ne govori da to ne postoji, to se u principu desava non stop, tj prilagodjava , narocito u sezonama,i odredjenim destinacijama. Na to se nikad ne racuna, i nikad se ne prave aerodromi za niskobudzetne letove, kako se zeli opravdati izgradnja aerodroma... drugo koliko putnika ima za odredjenu destinaciju ,pa prema tome oni i spuste cijenu da bi samo popunili avion...da plate osnovne troskove za odredjeni let...i u odredjeno vrijeme,tj ako vide da je potraznja normalna za odredjenu destinaciju,nema vise low cost,zaboravi...ne rekoh li ja kako sam letio sam u avionu do Beograda,iz Sarajeva, .., jedini putnik iz N.Sada tj citave Srbije...mislis da sam je neko budala da ne bi volio putovati za 8 eura, pa prvi bih pristao umjesto 109, a moram da kazem da je u Jatu karta bila 165 eura...(bul M.Pupina)
Meni nije jasno,tj to me sve podsjeca kad neko navali da ljetuje u exkluzivnom mjestu, a sa sobom ima para za pastetu i cetvrt hljeba dnevno ,i bitno je da putuje, prica, i dokaze da se sve moze..i nemoguse je moguce...tj logikom,glavom kroz zid..
Nisam te razumio zasto veliki aerodromi trze vise para od malih, mislis na taxu..
Moras znati da sa udaljenih destinacija, avioni lete na ,sa velikih na velike luke, pa zatim kratke destinacije,, nece biti letova Pariz/London-Cenej..jer u ceneju nema ko da izdje iz Pariza, mislim na pun avion

neusatz!
March 23rd, 2011, 03:58 PM
Voleo bih da vidim jednu stvar, a to su informacije o tome iz kojih delova zemlje ima najviše putika u avio saobraćaju u Srbiji? Potom, ne idu Čenejci sa tog aerodroma, već bi išli i Novosadjani, Zrenjaninci, Beogradjani...a oni mogu da napune te letove.
Što se tiče low cost kompanija one su konstantna ponuda. Dakle neko ko je od toga napravio biznis. Meni ne smeta što nema keteringa i pića. U JAT-u bi slobodno mogli da izbace one bajate obroke skupa sa najstarijim stjuardesama na svetu. A sad da se vratimo malo na cene. London-Prag autobusom. Košta 1950 čeških kruna. Avion košta od 1700 do 2200 čeških kruna. 100 kruna je oko 4 evra, dakle tih 3000 kruna u najskupljoj varijanti mu dodje oko 100 evra da je najskuplja varijanta više od busa. U najjeftinijoj varjanti je let avionom jeftiniji. Uglavnom je cena ili ista ili jeftnija. I to nisu sezonske cene već je to neka ujednačena cena, u tim parametrima, za tu uslugu. Pod takvim uslovima ako biram hoću li se d oneke destinacije klackati satima, ili ću stići za 45 miuta ili sat i po sa Čeneja, ja biram Čenej. I veoma verovatno veliki broj sadašnjih putnika, ali i nekih budućih, bi izabrao let avionom umesto autobusa. Šta tu još nije jasno?

stormwatchforever
March 23rd, 2011, 04:42 PM
Bice to situacija ko sa FlyNiki kada se aerodrom napravi (a nece se napraviti :D), karta do Beca je 45 Eur u JEDNOM pravcu a ako hoces da kupis povratnu do Pariza istom kompanijom onda je 330 EUR!!! Skuplje nego mocni Airfrance i jadni Jat zajedno.

kasko
March 23rd, 2011, 06:00 PM
Sve se svodi na jedan mi je covek rekao, jedan je putovao, i sve u folu VJEROVALI ili NE.
Nije zavjera, nego LAZ.

Alo, jel ti to mene nazivas lazovom?!

nsblues
March 24th, 2011, 06:09 AM
Alo, jel ti to mene nazivas lazovom?!

To je odgovor na tvoje pitanje ,jeli ovo i ono, Nije ono ali jeste ovo, tj laz, to je moj izbor od tvoje punude.
Ne vjerujem dok ne uzmes tu svoju kartu, i postiras je na forumu, da dokazes to sto tvrdis. Sve dok to ne budes, to je za mene izmisljena, prica, u koju ja ne vjerujem ,a a ti nas sve razuvjeri,, da vidimo koji je to let po evropi za tu sicu.

nsblues
March 24th, 2011, 06:18 AM
Voleo bih da vidim jednu stvar, a to su informacije o tome iz kojih delova zemlje ima najviše putika u avio saobraćaju u Srbiji? Potom, ne idu Čenejci sa tog aerodroma, već bi išli i Novosadjani, Zrenjaninci, Beogradjani...a oni mogu da napune te letove.
Što se tiče low cost kompanija one su konstantna ponuda. Dakle neko ko je od toga napravio biznis. Meni ne smeta što nema keteringa i pića. U JAT-u bi slobodno mogli da izbace one bajate obroke skupa sa najstarijim stjuardesama na svetu. A sad da se vratimo malo na cene. London-Prag autobusom. Košta 1950 čeških kruna. Avion košta od 1700 do 2200 čeških kruna. 100 kruna je oko 4 evra, dakle tih 3000 kruna u najskupljoj varijanti mu dodje oko 100 evra da je najskuplja varijanta više od busa. U najjeftinijoj varjanti je let avionom jeftiniji. Uglavnom je cena ili ista ili jeftnija. I to nisu sezonske cene već je to neka ujednačena cena, u tim parametrima, za tu uslugu. Pod takvim uslovima ako biram hoću li se d oneke destinacije klackati satima, ili ću stići za 45 miuta ili sat i po sa Čeneja, ja biram Čenej. I veoma verovatno veliki broj sadašnjih putnika, ali i nekih budućih, bi izabrao let avionom umesto autobusa. Šta tu još nije jasno?

Kad si spomenuo autobus, daj uslikajte onu naiprljaviju autobusku stanicu, na Balkanu, onaj i jad i cemer od stanice (sve se raspada), tamo su obroci svjezi, nista bajato, osoblje da ne pricam. Ista stvar je i sa zeljeznickom, a da ne spominjem voz u koji od smrada ne mozes uci, a brze pruge Srbije.
Moj prijatelju daleko ste vi od aviona, ja mislim i kad bi vam karta bila 1euro, vi bi rekli ima li neki low cost ,iz Zabaljai sl , tj svakome bi vi manu nasli.
Ovo treba zatvotiti, kao temu ,jer od aerodroma nema nista, samo sanjamo da dolaze neki, da nas dzaba prevoze po Evropi. Ta prica samo u Srbiji prolazi,nigdje drugo.

nsblues
March 24th, 2011, 06:38 AM
Novosadjani, Zrenjaninci, Beogradjani Ne samo oni ,nego i osijecani, oni menaju redovno liniju za Prag.
Ko iole zna bilo sta o saobracaju, obratite se ovom covjeku,pomozite mu,,, gdje kaze da je avion jetiniji od voza...mozda avion, od firme ko to tamo peva. Novisatz ,da bi poredio nesto onda moras porediti iste klase transporta, ane poredim ficu sa kamionom Volvo,obadva su vozila. Jesu u pravu si,ali ni blizu kad su svi ostali parametri i pitanju. Razumijemo li se mi dobro ili moze i gluvih telefona.

kasko
March 24th, 2011, 11:57 AM
To je odgovor na tvoje pitanje ,jeli ovo i ono, Nije ono ali jeste ovo, tj laz, to je moj izbor od tvoje punude.
Ne vjerujem dok ne uzmes tu svoju kartu, i postiras je na forumu, da dokazes to sto tvrdis. Sve dok to ne budes, to je za mene izmisljena, prica, u koju ja ne vjerujem ,a a ti nas sve razuvjeri,, da vidimo koji je to let po evropi za tu sicu.

Ma ti si brate teski idiot, idi leci se jebo te ja, sa kim ja gubim ovde vreme u picku materinu, aj srecan vam svima zivot!!!

neusatz!
March 24th, 2011, 03:41 PM
Kad si spomenuo autobus, daj uslikajte onu naiprljaviju autobusku stanicu, na Balkanu, onaj i jad i cemer od stanice (sve se raspada), tamo su obroci svjezi, nista bajato, osoblje da ne pricam. Ista stvar je i sa zeljeznickom, a da ne spominjem voz u koji od smrada ne mozes uci, a brze pruge Srbije.
Moj prijatelju daleko ste vi od aviona, ja mislim i kad bi vam karta bila 1euro, vi bi rekli ima li neki low cost ,iz Zabaljai sl , tj svakome bi vi manu nasli.
Ovo treba zatvotiti, kao temu ,jer od aerodroma nema nista, samo sanjamo da dolaze neki, da nas dzaba prevoze po Evropi. Ta prica samo u Srbiji prolazi,nigdje drugo.

Izvini, ali ja tebe stvarno ne razumem. Miko u autobusima ne dobija obrok, a u avonima redovih liija se obrok daje. Ako se ti tu osvrćeš na bajate obroke u JAT-u, a što sam ja pomenuo, ne vidm ikakvu vezu izmedju autobuske stanice i keteringa u avionu? Da, železica je pristupačnija po cenama, ali ko je imao posla sa srpskim vozovma u njih ne ulazi. Imaš sajt, lik sam ostavio, sa cenama low cost kompanija. Čak i ispod prosečno inteligentna osoba može da na tom sajtu satima gleda koje su cene od jedne do druge destinacije. Ko hoće neka proveri koliko VizzAir naplaćuje let od Budimpešte do venecije, recimo, a koliko Lufthansa. A evo još jedna vest, sa neta, o jeftiim letovima:

Ko i dokle jeftino leti iz Srbije

U Srbiji trenutno posluju četiri low cost kompanije, zahvaljujući kojima možete stići do 30 destinacija.

Ipak, nijedna od njih ne vodi vas do najatraktivnijih evropskih destinacija – Barselone, Pariza, Moskve ili Valensije!

Zato, ukoliko želite po niskim cenama da stignete do ovih gradova, morate to učiniti iz neke od okolnih država, poput Mađarske ili Rumunije, gde niskotarifne avio-kompanije lete već dugi niz godina, te je svakako i izbor destinacija daleko veći. A ukoliko to već radite, uračunajte svakako dodatni trošak transfera do željenog aerodroma!

Dakle, to bi bilo to i to je, izmedju ostaloga, sasvim dobar potencijal za razvoj malih aerodroma u Srbiji.

nsblues
March 25th, 2011, 08:15 AM
Ma ti si brate teski idiot, idi leci se jebo te ja, sa kim ja gubim ovde vreme u picku materinu, aj srecan vam svima zivot!!!

Sto si se iznervirao, nisam znamo da volis muskarce. Izvini nisam ti ja taj tip, ne odgovaram takvima. Redovno idem, sve je u redu, sto se tice zdravlja.
Po tvojom postu se vidi kakv si, ne trebas se puno predstavljati.
Znaci nema argumenta, karta nista, let nista. E moj kasko, tacno gubis, da samo znas koliko ste mogli aerodroma da napravite, a vi umjesto lopate cekate Evropu i kredite. Nijo ovo bitno uopste da se nerviras, "opusteno" samo. Uzmes Bensedin,i lagano.

nsblues
March 25th, 2011, 08:45 AM
Izvini, ali ja tebe stvarno ne razumem. Miko u autobusima ne dobija obrok, a u avonima redovih liija se obrok daje. Ako se ti tu osvrćeš na bajate obroke u JAT-u, a što sam ja pomenuo, ne vidm ikakvu vezu izmedju autobuske stanice i keteringa u avionu? Da, železica je pristupačnija po cenama, ali ko je imao posla sa srpskim vozovma u njih ne ulazi. Imaš sajt, lik sam ostavio, sa cenama low cost kompanija. Čak i ispod prosečno inteligentna osoba može da na tom sajtu satima gleda koje su cene od jedne do druge destinacije. Ko hoće neka proveri koliko VizzAir naplaćuje let od Budimpešte do venecije, recimo, a koliko Lufthansa. A evo još jedna vest, sa neta, o jeftiim letovima:

Dakle, to bi bilo to i to je, izmedju ostaloga, sasvim dobar potencijal za razvoj malih aerodroma u Srbiji.

DA ti ja kazem, da ja nisam protiv izgradnje nicega a tako i aerodroma. Moras shvatiti jedno, imas pare ,,mozes i da gradis .Nemas ih, ne moze, a sta vi nastojite uzimati , kredite, i praviti nesto u sto niste sigurni da mozete povratiti pare, ni grad, ni drzava. Nema tih laickih opravdanja za ulaganje nivca ,narocito ako ga posudjujes. Ja ti licno zelim ako imas iste i ako toliko zagovaras izgradnju,uzmi i pocni graditi , nemoj gubiti vrijeme. Doci ce te kompanije(low cost) i napravices pravi posao. Molim te nemoj samo onom dozvoliti da umjesto livadom, ide pistom,da se ne bi ublatio. Nije znao ,oprosteno mu je, da su aerodromi ogradjeni i da civili ne mogu hodati pistom...sta reci,,,
Novi Sad ,sve je dobro za razvoj ako imas pinku i znas sta radis..U Srbiji je vecina propalih firmi, sto znaci da ne znaju , i da nemaju pare..upravo zato sto nemaju nikakav proracun i ulaze u rizik ,tj glavom kroz zid
Da ne zaboravim za vas koji letite , od danas su karte skuplje za od 8-12 % u svim avio kompanijama sto se tice ostalog svijeta, samo nisam siguran za RyanAir i ove VizzAir, i njima slicne.

neusatz!
March 25th, 2011, 04:16 PM
DA ti ja kazem, da ja nisam protiv izgradnje nicega a tako i aerodroma. Moras shvatiti jedno, imas pare ,,mozes i da gradis .Nemas ih, ne moze, a sta vi nastojite uzimati , kredite, i praviti nesto u sto niste sigurni da mozete povratiti pare, ni grad, ni drzava. Nema tih laickih opravdanja za ulaganje nivca ,narocito ako ga posudjujes. Ja ti licno zelim ako imas iste i ako toliko zagovaras izgradnju,uzmi i pocni graditi , nemoj gubiti vrijeme. Doci ce te kompanije(low cost) i napravices pravi posao. Molim te nemoj samo onom dozvoliti da umjesto livadom, ide pistom,da se ne bi ublatio. Nije znao ,oprosteno mu je, da su aerodromi ogradjeni i da civili ne mogu hodati pistom...sta reci,,,
Novi Sad ,sve je dobro za razvoj ako imas pinku i znas sta radis..U Srbiji je vecina propalih firmi, sto znaci da ne znaju , i da nemaju pare..upravo zato sto nemaju nikakav proracun i ulaze u rizik ,tj glavom kroz zid
Da ne zaboravim za vas koji letite , od danas su karte skuplje za od 8-12 % u svim avio kompanijama sto se tice ostalog svijeta, samo nisam siguran za RyanAir i ove VizzAir, i njima slicne.

Alo čoveče, u takve projekte se ne ulazui pre studije izvodljivosti. Pre studije na osnovu čega neko ovde može da tvrdi da to nije dugoročno isplativo? Ne tvrdim ni da je isplativo, zapravo ne tvrdim išta sem toga da će se to znati tek posle studije.

Boza KG
May 4th, 2012, 07:21 PM
Избори

Аеродром на Ченеју до краја 2015. године
04. мај 2012.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић најавио је данас да ће до краја 2015. године бити изграђен аеродром на Ченеју у близини Новог Сада.

Пајтић је на представљању макете тог аеродрома рекао да је Влада Војводине донела данас Предлог одлуке о изради Просторног плана аеродрома "Ченеј" и додао да ће аеродром бити намењен за пословне летове, за јефтине (low cost) летове и за теретни саобраћај.

Према његовим речима, аеродром је "димензионисан" слично као аеродром у Тивту, у Црној Гори.

"Он је уподобљен са оним што су наше потребе и могућности. Али, биће изванредно леп, изванредно функционалан и биће и украс Новог Сада, Војводине и Србије", поручио је Пајтић.

Говорећи о финансирању изградње аеродрома, Пајтић је рекао да је добро што је донет Закон о јавно-приватном партнерству, пошто се на тај начин отварају могућности додатног начина финансирања и у кризним временима.

Навео је да је требало две године да се реше формални и својинско-правни проблеми у вези са аеродромом на Ченеју.

http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/aerodrom-na-ceneju-do-kraja-2015.-godine_317113.html

http://www.vojvodina.gov.rs/images/stories/novosti/2012/05%20Maj/04052012_Pajtic_Aerodrom%20V2s.jpg

http://www.vojvodina.gov.rs/images/stories/novosti/2012/05%20Maj/04052012_Pajtic_Aerodrom%20V3s.jpg

http://www.vojvodina.gov.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=6710&Itemid=1

Boza KG
May 4th, 2012, 07:24 PM
^^

http://images9.kurir-info.rs/slika-620x333/cenej-1336146975-157728.jpg

http://www.kurir-info.rs/aerodrom-kod-novog-sada-do-kraja-2015-godine-clanak-209904