View Full Version : [Mega Mall] U/C
putnik2011 April 28th, 2011, 08:34 AM Онова нещо, дето се строи в Люлин на излизане от тунела. Не съм минавал скоро там и не знам докъде са стигнали със строителството. Ако някой е правил снимки скоро, нека ги пусне тук.
http://www.raidom.bg/public/files/richeditor/news/mall.jpg
http://www.stroitelstvoimoti.com/upload/news/39/40-10MOL-2.jpg
ВОДА April 28th, 2011, 09:15 AM Проектът размразен ли е вече?
Три мои снимки от времетo, когато обектът беше замразен. :)
7 JUL 2010
http://media.snimka.bg/6641/019536469-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/6641/019536470-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/6641/019536472-big.jpg?r=0
bmbg April 28th, 2011, 09:53 AM Все още е замразен.
carrie_bg April 28th, 2011, 12:42 PM O, вече имаме темичка за Мега Мола :)
Скоро имаше статия във "Вестник за Люлин" по въпроса. Сега ще я намеря и ще пусна линк.
Люлин ще си има мол най-рано през 2012-а (http://lulin.info/?p=2898)
autobahnracer April 28th, 2011, 12:47 PM Все още е замразен.
:bash: Как да го размразят? Не станаха ли множко моловете в София?
bmbg April 28th, 2011, 12:51 PM Ако въпроса е към мен - изцяло подкрепям мнението ти.
Още повече, че движението в района е затруднено и в момента, камо ли с мол и допълнителен поток от АМ Люлин.
kevin87 April 28th, 2011, 04:13 PM Какъв е проблема да има и сто мола не мога да разбера. Ясно е, че след като е частен терена няма да се построи детска градина, училище или библиотека. По добре сто мола, отколкото сто пустеещи площи. Който не иска молове, да си купи парцели и да построи ако иска църкви в тях. Моловете дават работни места и удобства на живеещите наоколо да пазаруват. Всички те се изграждат на някакви абсолютно забравени от Бог територии, където са виреели само змии и гущери. Дано се реализират всички предвидени молове, че и още толкова. Да има конкуренция и да ядем всеки ден мляко за 5 стотинки банани за 50 стотинки. Дано! (няма ирония тук)
s_o_kv_v_zp_l_s_o April 28th, 2011, 04:22 PM +1 ^^
За този мол нямаше ли идея да има топла връзка с метростанцията отдолу директно чрез асансьорите? Предвид това, къде се намира и какъв ще бъде - нищо чудно и да краде голям процент от люлински клиенти на Mall of Sofia ( и останалите). Иначе дано успеят да го завършат до края на другата година.
MaxiGuide April 28th, 2011, 04:28 PM +1 ^^
За този мол нямаше ли идея да има топла връзка с метростанцията отдолу директно чрез асансьорите? Предвид това, къде се намира и какъв ще бъде - нищо чудно и да краде голям процент от люлински клиенти на Mall of Sofia ( и останалите). Иначе дано успеят да го завършат до края на другата година.
По проект трябва да има връзка с МС Люлин. Колкото до завършването, нека видим дали ще го почнат първо.:)
Celeborn April 28th, 2011, 04:32 PM Люлински клиенти, а с малко напън за направата на южния обход на комплекса - и пернишки.
mastodonta April 28th, 2011, 06:05 PM Какъв е проблема да има и сто мола не мога да разбера. Ясно е, че след като е частен терена няма да се построи детска градина, училище или библиотека. По добре сто мола, отколкото сто пустеещи площи. Който не иска молове, да си купи парцели и да построи ако иска църкви в тях. Моловете дават работни места и удобства на живеещите наоколо да пазаруват. Всички те се изграждат на някакви абсолютно забравени от Бог територии, където са виреели само змии и гущери. Дано се реализират всички предвидени молове, че и още толкова. Да има конкуренция и да ядем всеки ден мляко за 5 стотинки банани за 50 стотинки. Дано! (няма ирония тук)
Мале колко сте наивни.....
vass April 28th, 2011, 08:42 PM ^^
И аз подкрепят "наивното" мнение. Човекът изреди ползите, може ти да кажеш поне още един минус (вече чухме за задръстванията, което според мен не е кой знае какво), та поне да има истински дебат. Подобни подмятания, съдържащи обиди не мисля, че са необходими и интересни на повечето хора в този форум.
mastodonta April 28th, 2011, 10:25 PM ^^
И аз подкрепят "наивното" мнение. Човекът изреди ползите, може ти да кажеш поне още един минус (вече чухме за задръстванията, което според мен не е кой знае какво), та поне да има истински дебат. Подобни подмятания, съдържащи обиди не мисля, че са необходими и интересни на повечето хора в този форум.
Ако истината е обида то да знаеш, че всеки ден ще те обиждам:)
vass April 28th, 2011, 10:42 PM ^^
И пак общи неща.:lol: Когато изказваш мнение е редно да го обосновеш. Ти очевидно тролиш.
autobahnracer April 29th, 2011, 07:29 AM Коригирам се: Люлин е от малкото големи квартали без мол, така че има смисъл точно от този.
А относто мнението на kevin, до голяма степен си прав, но рано или късно се стига до насищане. За това казвам, че не трябва да са прекалено много.
Наличието на повече търговски площи НЕ гарантира по-ниски цени (поне не и у нас: късмет е, че отвориха Лидъл да видим че можело и по-евтино). И не всички ги строят на пустеещи земи. Освен това хората имат нужда и от други неща в живота си, освен да пазаруват (все още не сме толкова деградирали) :lol: :lol:.
А работните места, които отваря един мол, не са за кой знае колко квалифицирана работна ръка - да не се превърнем в нация от камериерки и продавачки.... Е, тогава наистина хората ще имат нужда само да отидат и да си купят това, което бълват рекламите по TV. :)))))))))))
Cyberflow April 29th, 2011, 08:00 AM А ти каква в нация очакваш да се превърнем? Инжинери? Мина тая. От тук нататъка сме камериерки, продавачки и ресторантьори. Мол там трябва да има, защото последния път в Mall of Sofia беше ужас. Просто целите западни квартали се бяха изсипали там...
putnik2011 April 29th, 2011, 08:40 AM По проект трябва да има връзка с МС Люлин. Колкото до завършването, нека видим дали ще го почнат първо.:)
МС Люлин не беше ли по-нататък по Царица Йоанна до Биллата и Технополис? По-скоро връзка с МС Западен парк може би?
ВОДА April 29th, 2011, 08:47 AM МС Люлин не беше ли по-нататък по Царица Йоанна до Биллата и Технополис?
Така е. ;)
putnik2011 April 29th, 2011, 08:50 AM Бъркаш МС Сливница с МС Люлин. ;)
МС Сливница няма как да я сбъркам, наоколо са предимно къщи, Нестле България и Хит Маркет. А Мега Мол се строи в диаметрално противоположната част на Люлин - след тунела, в близост до МС Западен парк.
ВОДА April 29th, 2011, 08:51 AM МС Сливница няма как да я сбъркам, наоколо са предимно къщи, Нестле България и Хит Маркет. А Мега Мол се строи в диаметрално противоположната част на Люлин - след тунела, в близост до МС Западен парк.
Моя грешка, просто не те разбрах. ;)
batman08 April 29th, 2011, 08:51 AM Проекта още е замръзен и няма никакво движение от година и половина. Има един голям ров и това е. Казаха, че от септември щели да го почнат. Довечера като се прибера ще направя снимки.
MaxiGuide April 29th, 2011, 09:57 AM МС Люлин не беше ли по-нататък по Царица Йоанна до Биллата и Технополис? По-скоро връзка с МС Западен парк може би?
Да бе разбира се, станцията до тунела, объркал съм се:bash:
MaxiGuide April 29th, 2011, 10:00 AM Проекта още е замръзен и няма никакво движение от година и половина. Има един голям ров и това е. Казаха, че от септември щели да го почнат. Довечера като се прибера ще направя снимки.
Поне ровът е укрепен с шлицови стени, но нищо повече.
mastodonta April 29th, 2011, 10:23 AM ^^
И пак общи неща.:lol: Когато изказваш мнение е редно да го обосновеш. Ти очевидно тролиш.
Сесията наближава та нямам време да ти пиша 2 страници пост за липсата на каквато и да е икономическа обоснованост в поста на кевин. Затова ще задам следните реторични въпроси.
1. Паднаха ли цените на апартаментите след като се построиха сума ти нови комплекси?
2. Паднаха ли цените на по морските и зимни курорти след като се застрои и презастрои?
3. След като моловете са толкова нужни и търсени то как ще обясниш факта, че този български социален феномен базар "Илиянци" още съществува????
Та вие си чакайте неволята и киселото мляко по 5 стотинки - пожелавам ви успех, защото определено ще ви е нужен :)
А ти каква в нация очакваш да се превърнем? Инжинери? Мина тая. От тук нататъка сме камериерки, продавачки и ресторантьори. Мол там трябва да има, защото последния път в Mall of Sofia беше ужас. Просто целите западни квартали се бяха изсипали там...
За съжаление в България винаги минаваме от едната крайност в другата. На времето се впуснахме да строим всякакъв вид индустрия и след като се виде, че тая нема да я бъде и вместо да се изрежат туморите от системата тип "Кремиковци" и Химко Враца, си направихме харакири. Сега всички станаха бизнесмени, хотелиери, спекуланти и тем подобни, но уви дори и при тази криза народът не ще да види, че този модел е не по-малко пагубен.
autobahnracer April 29th, 2011, 12:48 PM А ти каква в нация очакваш да се превърнем? Инжинери? Мина тая. От тук нататъка сме камериерки, продавачки и ресторантьори. Мол там трябва да има, защото последния път в Mall of Sofia беше ужас. Просто целите западни квартали се бяха изсипали там...
Минаваме на откровен OFFTOPIC:
Не, няма нужда всички да са ядрени физици :lol:.
Исках да кажа това, което и Мастодонта твърди: не е хубаво да се изпада в крайности и всички да се юрват следвайки някакъв определен модел, който ЗА МОМЕНТА работи. Примери много : хотелите по крайбрежието, зимните курорти, безбройните молове във всеки по-голям град. Няма вечно да има "далавера" в това, при положение че всеки втори го прави ... а и не е необходимо. Трябва да има от всичко по малко.
Проблема за мен е в това, че когато се прекали в строенето на търговски площи, хората нямат избор с какво друго да се занимават, при наличието на само една определена категория свободни работни места. А и все пак е хубаво да произвеждаме нещичко, не само да купуваме на едро и препродаваме на дребно или да работим в сферата на услугите. После защо ни бил нисък БВП.
putnik2011 April 29th, 2011, 04:14 PM На Люлин нещо не му върви с моловете. Дали Надежда ще го изпревари?
vass April 29th, 2011, 07:56 PM Сесията наближава та нямам време да ти пиша 2 страници пост за липсата на каквато и да е икономическа обоснованост в поста на кевин. Затова ще задам следните реторични въпроси.
1. Паднаха ли цените на апартаментите след като се построиха сума ти нови комплекси?
2. Паднаха ли цените на по морските и зимни курорти след като се застрои и презастрои?
3. След като моловете са толкова нужни и търсени то как ще обясниш факта, че този български социален феномен базар "Илиянци" още съществува????
Та вие си чакайте неволята и киселото мляко по 5 стотинки - пожелавам ви успех, защото определено ще ви е нужен :)
За съжаление в България винаги минаваме от едната крайност в другата. На времето се впуснахме да строим всякакъв вид индустрия и след като се виде, че тая нема да я бъде и вместо да се изрежат туморите от системата тип "Кремиковци" и Химко Враца, си направихме харакири. Сега всички станаха бизнесмени, хотелиери, спекуланти и тем подобни, но уви дори и при тази криза народът не ще да види, че този модел е не по-малко пагубен.
Пак не ми отговори и се измъкна.
Да, цените паднаха. И то доста, не гледай обявените.
Ти май изобщо не си прочел за какво става дума. Някой да е казал, че моловете са търсени? Намери ми го, няма такава фраза.:lol: Някой да е казал, че са нужни? Не, просто НЕ ВРЕДЯТ на никого, а дори помагат. Създават се работни места. Тези работни места не са, както повечето първосигнално смятат, само за касиерки и магазинерки, а редица фирми печелят от строителство, поддръжка, да не говорим за ползите от облагородяването на районите, в които тези молове се намират..
Не става дума дали са нужни, но няма смисъл да се нахвърляме така към всеки нов проект, защото все пак има ползи от него. Сметката инвеститорите да си я мислят.:)
vv2 April 30th, 2011, 08:25 AM Mega Mall=Ramstor2
Едва ли ще просъществува и 10 г.
batman08 April 30th, 2011, 11:20 AM Ето и обещаните снимки от мен - както може да видите развитие в застой :)
http://img708.imageshack.us/img708/4295/dsc01703cr.jpg
http://img543.imageshack.us/img543/8945/dsc01704p.jpg
http://img163.imageshack.us/img163/6578/dsc01705g.jpg
mastodonta April 30th, 2011, 11:37 AM Пак не ми отговори и се измъкна.
Да, цените паднаха. И то доста, не гледай обявените.
Ти май изобщо не си прочел за какво става дума. Някой да е казал, че моловете са търсени? Намери ми го, няма такава фраза.:lol: Някой да е казал, че са нужни? Не, просто НЕ ВРЕДЯТ на никого, а дори помагат. Създават се работни места. Тези работни места не са, както повечето първосигнално смятат, само за касиерки и магазинерки, а редица фирми печелят от строителство, поддръжка, да не говорим за ползите от облагородяването на районите, в които тези молове се намират..
Не става дума дали са нужни, но няма смисъл да се нахвърляме така към всеки нов проект, защото все пак има ползи от него. Сметката инвеститорите да си я мислят.:)
Ти с кои години ги сравняваш та са паднали - в сравнение с балона от 2006-07 сигурно, ама я сравни преди 10-12 години. А това, че ти не можеш да разбереш какво съм ти написал си е твой проблем.
vass April 30th, 2011, 04:31 PM Разбирам какво се опитваш да кажеш- като се повече има конкуренция и цените би следвало да паднат. Така е, и така става. Но какво си представяш? Цените на жилищата да станат по 300 евро квадрата ли? Няма как да стане. Мен изобщо не ме вълнуват цените по моловете, просто няма смисъл да се интересуваме дали ще фалират или не, това не е наша работа, а на инвеститора.
MaxiGuide April 30th, 2011, 08:51 PM Цени по 300-400 евро на кв в София е напълно нормално и ще стане. Стой и гледай...
vass April 30th, 2011, 08:54 PM Цени по 300-400 евро на кв в София е напълно нормално и ще стане. Стой и гледай...
Еми да, но не в хубавите квартали.
VeskoAtamianS40 April 30th, 2011, 11:46 PM Някои от тук пишещите продължават да живеят с идеята, че като има 100 търговски комплекса - МОЛ-ове, то те ще са си конкуренти и цените ще вървят надолу. Е да, ама не.
При нас има в момента толкова много вериги хранителни хипермаркети, колкото сумарно няма в цяла Западна, че даже и Източна Европа - немски, френски, австрийски, литовски, гръцки и какви ли още не интерконтинентални хипермаркети. И какво става - всички са в един картел и цените са горе-долу навсякъде еднакво единодушни. Като имаме 20 и кусур различни марки бензиностанции, да не би бензинът да е с различна цена - разлика от 1-2 стотинки в цяла България. Да не смятате, че като нацвъкат МОЛ-ове на всеки ъгъл, ще има някаква разлика вътре????
Второ - какво произвеждат МОЛ-овете? Нищо и това е истината! Гади ми се наистина от МОЛ-овете в този си им вид. Превърнаха се в притегателен център на една част от провинциалистите (моля да не се обиждат някои колеги във форума, затова съм уточнил че става дума за една част), на столичните мутри/мутреси, софийските глезльовци и безделници и учениците. Е, от това кому полза???
Откриват се работни места - по-горе един колега много правилно посочи какви работни места се откриват. Е, то вярно че кой за каквото учил, това ще прави. Ама ако такава ще ни става нацията - камериарки и сервитьори, то направо ние, които се бъхтим по университетите тук в техническите специалности да си теглим ножа още от сега.
Не че с огромните мастодонти на комунизма беше читаво, но пак имаше някакво производство от тях, колкото и неконкуретноспособно да е било. А сега и това няма!
satanism May 1st, 2011, 12:16 AM Някои от тук пишещите продължават да живеят с идеята, че като има 100 търговски комплекса - МОЛ-ове, то те ще са си конкуренти и цените ще вървят надолу. Е да, ама не.
При нас има в момента толкова много вериги хранителни хипермаркети, колкото сумарно няма в цяла Западна, че даже и Източна Европа - немски, френски, австрийски, литовски, гръцки и какви ли още не интерконтинентални хипермаркети. И какво става - всички са в един картел и цените са горе-долу навсякъде еднакво единодушни. Като имаме 20 и кусур различни марки бензиностанции, да не би бензинът да е с различна цена - разлика от 1-2 стотинки в цяла България. Да не смятате, че като нацвъкат МОЛ-ове на всеки ъгъл, ще има някаква разлика вътре????
Второ - какво произвеждат МОЛ-овете? Нищо и това е истината! Гади ми се наистина от МОЛ-овете в този си им вид. Превърнаха се в притегателен център на една част от провинциалистите (моля да не се обиждат някои колеги във форума, затова съм уточнил че става дума за една част), на столичните мутри/мутреси, софийските глезльовци и безделници и учениците. Е, от това кому полза???
Откриват се работни места - по-горе един колега много правилно посочи какви работни места се откриват. Е, то вярно че кой за каквото учил, това ще прави. Ама ако такава ще ни става нацията - камериарки и сервитьори, то направо ние, които се бъхтим по университетите тук в техническите специалности да си теглим ножа още от сега.
Не че с огромните мастодонти на комунизма беше читаво, но пак имаше някакво производство от тях, колкото и неконкуретноспособно да е било. А сега и това няма!
С извинение, за бензиностанциите....и 2000 вериги да имаш, като рафинерията е една, а вносното гориво винаги ще идва по-скъпо, това е положението :)
Chilio May 1st, 2011, 09:36 AM С извинение, за бензиностанциите....и 2000 вериги да имаш, като рафинерията е една, а вносното гориво винаги ще идва по-скъпо, това е положението :)
Аналогично е и с моловете, като стоките, които се продават в тях са едни и същи, с еднакъв произход. Моловете, също като бензиностанциите, само препродават, а не произвеждат.
mastodonta May 1st, 2011, 09:48 AM Цени по 300-400 евро на кв в София е напълно нормално и ще стане. Стой и гледай...
Нито стоя, нито чакам, нито пък гледам друго освен живота си. Тая мантра, че цените ще паднат, политиците ще спрат да крадат и заплатите ще се вдигнат до небето при мене бакиш не хваща.
С извинение, за бензиностанциите....и 2000 вериги да имаш, като рафинерията е една, а вносното гориво винаги ще идва по-скъпо, това е положението :)
Е да де, ама нали без Вальо Златев не сме можели да вържем бюджета :)
Cyberflow May 1st, 2011, 10:20 AM Някои от тук пишещите продължават да живеят с идеята, че като има 100 търговски комплекса - МОЛ-ове, то те ще са си конкуренти и цените ще вървят надолу. Е да, ама не.
Логиката ти е грешна. Моловете и хранителните магазини са нещо съвсем различно. В един мол може да има 300 наематели и е малко трудно 300 от единия мол да влязат с по 300 от другите 10 мола в общ картел. Фактите са прости - когато в София имаше само 2 мола цените бяха едни, сега, когато са 4(5), цените са други, а като станат 10, ще са трети. Сега има места като Кенвело, където оазаруваш за 200 лева и плащаш 100, а преди го нямаше. Преди дискаунтите стигаха до 20%, а сега стигат до 70. и т.н. и т.н.
И не виждам защо трябва да съм провинционалист, за да отида на мол. Естественоо, че ще предпочета да отида там, където мога да си купя всичко от едно място и ще парикирам спокойно, ще спестя и време, а не да обикалям софия цял ден и да загубя време и нерви.
И стигамо и до последния мит - за производствата. Еми няма такова правило в икономиката, че една страна трябва да произвежда. Трабва да произвежда тази икономическа единица, която може да го прави с най-ниски разходи. А разходите се определят от заплатите, наличието на ресурси, достъпа до ресурси, инфраструктурата, данъчната система, преференциите, пазара, правителствената политика, човешките ресурси и т.н. Когато румънците примерно могат да произвеждат нещо на половин цена, защо трябва да го произвеждаме ние? Естествено че ще го купуваме от тях, всичко друго е хрантутене с наши пари на 1000 човека в някакъв си завод, щото някой е напомпал мускули и в изблик на патриотизъм е решил че и ние трябва да произвеждаме. Така ще се повиши благосъстоянието на обществото като цяло, което е по-важно от благосъстоянието на 1000 човека. За 45 години се видя какво се случва в обратния случай - огромна по обем неконкурентна промишленост, която излизайки на световния пазар остави един милион хора без работа...
Май икономиката трябва да стане задължителен предмет в училище, иначе още дълги години ще слушаме как било по бай тошово време...
VeskoAtamianS40 May 1st, 2011, 12:45 PM Логиката ти е грешна. Моловете и хранителните магазини са нещо съвсем различно. В един мол може да има 300 наематели и е малко трудно 300 от единия мол да влязат с по 300 от другите 10 мола в общ картел. Фактите са прости - когато в София имаше само 2 мола цените бяха едни, сега, когато са 4(5), цените са други, а като станат 10, ще са трети. Сега има места като Кенвело, където оазаруваш за 200 лева и плащаш 100, а преди го нямаше. Преди дискаунтите стигаха до 20%, а сега стигат до 70. и т.н. и т.н.
И не виждам защо трябва да съм провинционалист, за да отида на мол. Естественоо, че ще предпочета да отида там, където мога да си купя всичко от едно място и ще парикирам спокойно, ще спестя и време, а не да обикалям софия цял ден и да загубя време и нерви.
И стигамо и до последния мит - за производствата. Еми няма такова правило в икономиката, че една страна трябва да произвежда. Трабва да произвежда тази икономическа единица, която може да го прави с най-ниски разходи. А разходите се определят от заплатите, наличието на ресурси, достъпа до ресурси, инфраструктурата, данъчната система, преференциите, пазара, правителствената политика, човешките ресурси и т.н. Когато румънците примерно могат да произвеждат нещо на половин цена, защо трябва да го произвеждаме ние? Естествено че ще го купуваме от тях, всичко друго е хрантутене с наши пари на 1000 човека в някакъв си завод, щото някой е напомпал мускули и в изблик на патриотизъм е решил че и ние трябва да произвеждаме. Така ще се повиши благосъстоянието на обществото като цяло, което е по-важно от благосъстоянието на 1000 човека. За 45 години се видя какво се случва в обратния случай - огромна по обем неконкурентна промишленост, която излизайки на световния пазар остави един милион хора без работа...
Май икономиката трябва да стане задължителен предмет в училище, иначе още дълги години ще слушаме как било по бай тошово време...
Не разбирам как се повишава благосъстоянието на всички, когато нещо идва у нас на дъмпингово ниска цена. Хубаво, купуваш, мислиш че е евтино така, но виж в крайна сметка статистиките, че народът ни все повече и повече обеднява, средната класа почти изчезна, само свръхбогатите трупат повече благосъстояние за сметка на останалите.
Ако си говорим за удобно пазаруване, то по твоята логика нищо не може да бие онлайн пазаруването - пазаруваш от домашното РС, не търсиш паркомясто, не хабиш пари за бензин и време за пътуване.
vycanismajoris May 1st, 2011, 02:01 PM Не разбирам. По някой път си мисля, че това е форум за анти-строителство на каквото и да било. Как пречи един мол на един обикновен гражданин? Земята ли му взеха, жилището ли му присвоиха, гледката ли му затъмниха, или просто го е яд, че има инициатива? Молът пречи ли на каквато и да е индустрия? Той не е фактор в структурата на една икономика, а по-скоро следствие от нейното развитие.
След като се влагат пари в проект, какъвто и да е той, палците горе! В Кабул строят ли се молове?
batman08 May 1st, 2011, 02:22 PM Не разбирам. По някой път си мисля, че това е форум за анти-строителство на каквото и да било. Как пречи един мол на един обикновен гражданин? Земята ли му взеха, жилището ли му присвоиха, гледката ли му затъмниха, или просто го е яд, че има инициатива?
След като се влагат пари в проект, какъвто и да е той, палците горе! В Кабул строят ли се молове?
+1
Аз много пъти си казвам "е те навсяка крачка направиха молове", но след като направят мол-а в Люлин аз трябва само да пресека и да отида в него, вместо да пътувам до другите. И какво им пречат толкова тия молове на хората незнам :?
VeskoAtamianS40 May 1st, 2011, 03:11 PM Никой не роптае против частната инициатива, аз просто негодувам срещу цялостната еуфория около тях. Просто погледнете в какво общество се намираме, при положение че всички ходят само и единствено в МОЛ-овете в събота и неделя, да не би да няма какво друго да предложи София?
Всеки си гледа сам себе си, разбира се, но това е много дразнещо, особено това овче въодушевление от сума народ, на които мечтата им е да се снимат пред Кенвело/Зара/Бершка/Ню Йоркър, за да се върнат после на село и да кажат с гордост - вижте ме в МОЛ-а в София. Ето това ме дразни, иначе самият МОЛ като сграда не ми пречи.
vass May 1st, 2011, 03:12 PM Не разбирам как се повишава благосъстоянието на всички, когато нещо идва у нас на дъмпингово ниска цена. Хубаво, купуваш, мислиш че е евтино така, но виж в крайна сметка статистиките, че народът ни все повече и повече обеднява, средната класа почти изчезна, само свръхбогатите трупат повече благосъстояние за сметка на останалите.
Ако си говорим за удобно пазаруване, то по твоята логика нищо не може да бие онлайн пазаруването - пазаруваш от домашното РС, не търсиш паркомясто, не хабиш пари за бензин и време за пътуване.
Cyberflow е прав. Как да е изчезнала средната класа? Адвокати, лекари, учители, преподаватели, хора с малък и среден бизнес, голяма част от чиновниците, как ще е изчезнала? Искаш да кажеш, че всички работят за по 240 лв ли? Няма такова нещо. И той е много прав за икономиката- трябва да се учи в училище задължително, за да не ставаме свидетели на подобни неадекватни протести като този за горивата. Утре може протест за цената на златото по тази логика да направят тяхната.:lol:
s_o_kv_v_zp_l_s_o May 1st, 2011, 03:15 PM Кога точно бихте искали да падат цените? В кризата вероятно? Доста наивно. Тепърва започва да се налага конкуренцията. Давам пример за подобно нещо, което тепърва ще започва да се прилага все по-разширено.
Човек от Carrefour отива в Lidl, разбира, какви са цените и на другия ден във втория макрет цените са по-надолу от този във първия и обратното... подобно нещо ще се случва (и се случва) и в моловете, макар и не пряко.
Иначе какво ви пречат ? Спъвате ли се от тях? Не носят нищо отрицателно на града, дори напротив. Още повече, че са разпръснати, а не са сабрани на едно място и все са на добри места. В момента има 6 мола, които далеч не се оплакват от ниска посещаемост. Какво искате да се строи? Или нищо ... празни кални площи. Плюс това моловете не са предназначени само за търговски цели.
VeskoAtamianS40, говориш за Мол, не за Папата, че да има хора, които да се снимат там за да се фукат и да си показват после снимките. А и дори да има такива и да се дразниш и да не се - никой не го вълнува така да се каже ;) Освен това молове има навсякъде вече и не са нещо непознато и чудо невиждано за никого.
witch_honor May 2nd, 2011, 10:44 AM Никой не роптае против частната инициатива, аз просто негодувам срещу цялостната еуфория около тях. Просто погледнете в какво общество се намираме, при положение че всички ходят само и единствено в МОЛ-овете в събота и неделя, да не би да няма какво друго да предложи София?
Всеки си гледа сам себе си, разбира се, но това е много дразнещо, особено това овче въодушевление от сума народ, на които мечтата им е да се снимат пред Кенвело/Зара/Бершка/Ню Йоркър, за да се върнат после на село и да кажат с гордост - вижте ме в МОЛ-а в София. Ето това ме дразни, иначе самият МОЛ като сграда не ми пречи.
Ходих на София на МОЛ!
Аз също не харесвам културния отзвук, който създават тези сгради, но не мога да отрека, че имат относително позитивно влияние върху кварталите, в които се намират:
1) Наличието на мол, концентрирал в себе си функции като кино, зона за ядене и развлечение прави достъпни тези услуги в кварталите. Кварталните кина бяха съсипани, а не навсякъде има от гнусните вериги, които така се услаждат на повечето подрастващи - МакДрайф,Събуей и т.н.
2) От друга страна появата на една подобна концентрация на магазини съсипва малките бизнеси - бакалии, баничарници и т.н.
Някой от вас виждал ли е баничарница в някой от моловете?
PhirgataZFs1694 May 2nd, 2011, 10:24 PM ^^Понеже баничките са по-малко калорични и по-хигиенично приготвени от БикМак-овете:dunno:
Според мен единственото опасение може да бъде евентуалната възможност мола да фалира и сградата да стане необитаема и сборище на наркомани:ohno:
vass May 2nd, 2011, 11:20 PM ^^
+1 Банички има на доста места, пък и не съм чул заради строеж на мол да е затворила баничарница!:lol: Стига с нелепиците вече...
MaxiGuide May 3rd, 2011, 08:01 AM ^^Понеже баничките са по-малко калорични и по-хигиенично приготвени от БикМак-овете:dunno:
Според мен единственото опасение може да бъде евентуалната възможност мола да фалира и сградата да стане необитаема и сборище на наркомани:ohno:
Аз пък с нетърпение чакам фалити на молове, но после да ги превърнат в университети, библиотеки, училища, чисто производство; пък тези терени и за градинки ще станат (малко скъпо ще излезе разрушаването обаче).
Сигурен съм че 90% от форумците ще ме оплюят, ама смятам, че от терена на Европа парк ще стане чудно паркче:)
vass May 3rd, 2011, 01:00 PM To проблемът е, че нямаме нормална бизнес зона, не че нямаме паркове. Пък и с тази поддръжка, не мерси.:lol:
witch_honor May 6th, 2011, 06:14 AM ^^
+1 Банички има на доста места, пък и не съм чул заради строеж на мол да е затворила баничарница!:lol: Стига с нелепиците вече...
Помня навремето срещу 30то имаше банички - сега най-близката баничарница (не будка, на която продават бутер тесто със сирене) е на пазара на Иван Иванов...
Моловете изсмукват потреблението, затова всички бакалии губят битката с поредното Пикадили, Фантастико или Билла.
Tiparnik May 6th, 2011, 08:14 AM Аз пък с нетърпение чакам фалити на молове, но после да ги превърнат в университети, библиотеки, училища, чисто производство; пък тези терени и за градинки ще станат (малко скъпо ще излезе разрушаването обаче).
Сигурен съм че 90% от форумците ще ме оплюят, ама смятам, че от терена на Европа парк ще стане чудно паркче:)
Чакай бе то пак може да си има градинки.Дай да разрушим ЖК люлин и да направим един хубав парк.Отделно тука всички почнахте няма да има клиенти и да не се строи мола щял да фалира.С ваши пари ли се прави ?Ако е пренаситен пазара ще фалира и какво то това вас това какво ви засяга.Разбирасе,че трябва да има производства,но за тях си има индустриялни зони,училища и сега училищата са много,университети също са много за страната ни.Та с тези неща ми звучиш на някой яко заблуден комунист.Иначе мола ще си плаща ли данъците ще си ги плаща.Ще открие ли работни места ще открие.Не знам какво лошо има.И една бутка да открият пак е едно работно място в повече.
Chilio May 6th, 2011, 10:36 AM В едно нещо си страшно в грешка - училищата въобще не са много, напротив. Недостигът на места по детските градини от години насам вече почва да се усеща и в училищата, защото онези деца, за които нямаше места в детските градини, вече са на по 6-7 години... Не случайно общината вече строи нови училища, а паралелките почват да стават навсякъде по-големи...
benjaminn May 6th, 2011, 10:49 AM Радвам се, че в Стрелбище довършват едно училище, което почнаха да строят когато бях 4 или 5 клас, като ни казаха, че в новата сграда ще сме 8-ми клас. Завършил съм преди цифра време... :D
MaxiGuide May 6th, 2011, 11:13 AM Чакай бе то пак може да си има градинки.Дай да разрушим ЖК люлин и да направим един хубав парк.Отделно тука всички почнахте няма да има клиенти и да не се строи мола щял да фалира.С ваши пари ли се прави ?Ако е пренаситен пазара ще фалира и какво то това вас това какво ви засяга.Разбирасе,че трябва да има производства,но за тях си има индустриялни зони,училища и сега училищата са много,университети също са много за страната ни.Та с тези неща ми звучиш на някой яко заблуден комунист.Иначе мола ще си плаща ли данъците ще си ги плаща.Ще открие ли работни места ще открие.Не знам какво лошо има.И една бутка да открият пак е едно работно място в повече.
Недей да го взимаш навътре де. Аз само си споделям тука какво ми се иска - иначе ми е напълно ясно че не може да стане (wishful thinking):)
За жк Люлин - нема да го пипате!!!
А аз може и червена бабичка да съм - това не значи че нямам право на мнение
MaxiGuide May 6th, 2011, 11:14 AM Помня навремето срещу 30то имаше банички - сега най-близката баничарница (не будка, на която продават бутер тесто със сирене) е на пазара на Иван Иванов...
Моловете изсмукват потреблението, затова всички бакалии губят битката с поредното Пикадили, Фантастико или Билла.
За баничарниците са виновни Форнети-те, които се пръкнаха навсякъде и мнооого ме дразнат - въобще не знам как ги ядат хората.
А за бакалиите - кашоните-хипермаркети.
От моловете могат да се оплачат само магазини по Витошка и другите централни улици.
vass May 6th, 2011, 04:43 PM ^^
Така е, при баничарниците е друг проблемът. Наистина има хубави баничарници, но ме е страх да си взема баница от всяка срещната такава, просто не е съвременно, не е чисто, храната изглежда ужасно вредна. Знам ли, трябва просто една верига баничарници да се появи да вземе тази част от пазара.:)
MaxiGuide May 13th, 2011, 01:09 PM ..
s_o_kv_v_zp_l_s_o September 28th, 2011, 10:35 PM Подземният влак - магнит за молове
След няколко години шопинг маниаците ще могат да прескачат от мол до мол чрез столичното метро. Огромният пътникопоток, който осигурява подземната железница, е магнит за инвеститорите в търговски центрове. И почти винаги мегаобектите изпреварват инфраструктурата.
Пионер в това отношение е “Мол София” на бул. “Ал. Стамболийски”, който отстои на 150 метра от метростанция “Опълченска”.
“Определено, когато е купуван парцелът преди години, е взето предвид, че наблизо ще минава метрото, както и съвкупността от удобен градски транспорт”, сподели Иглика Йорданова, мениджър “Търговски площи” в консултантската компания “Колиърс”.
Факторът “метро” изигра силна роля и за местоположението на “София аутлет център”.
С втория метродиаметър догодина се открива станция “Свети Наум” до “Сити център София”. До 1-2 месеца предстои да тръгне строителството на “Мега мол Люлин”. Той ще се свърже с топла връзка с метростанция “Западен парк”.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1056315
ВОДА October 26th, 2011, 12:33 PM This project should be started by now...
BTW, here is larger render. :)
http://www.immonet.at/bilder/d185/191208_MegaMall_RaiffeisenRealEstate.jpg
Pressian October 26th, 2011, 12:35 PM Този проект предизвиква при мен само прозявка. :)
witch_honor October 27th, 2011, 11:26 AM Мързелив проект - фасадата е прекалено изчистена, прилича повече на склад/хале/завод... отколкото на обществена сграда. Нямам предвид да се накичи и накипри но поне някакъв облик и характер трябва да има...
kevin87 December 1st, 2011, 11:58 PM 01.12.2011
Поникнала е тревичка на плочата :) Скоро може и риба жабки да има като завали.
http://img821.imageshack.us/img821/9769/sdc17510.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/821/sdc17510.jpg/)
brabus_bg December 2nd, 2011, 07:11 PM Тук новината е, че до края на годината започва строежа. Изпълнител ще е Главболгарстрой разбирасе. :)
Thunderer December 2nd, 2011, 09:15 PM Дам, даже се учудих, че все още няма движение на обекта, защото лятото дори разбрах на коя фирма са поръчали асансьорите и ескалаторите, така че определено се готвят за строителство.
putnik2011 December 2nd, 2011, 10:10 PM До края на коя година? Вече сме края на годината.
s_o_kv_v_zp_l_s_o December 3rd, 2011, 05:54 PM Екстра ще си бъде мола. 2 централни входа, един от които с връзка с метрото, общо 6 етажа, 4 от които надземни, доста добър паркинг с вътрешни двупосични улици, добра архитектура, покривът също ще се използва, като паркинг.
http://www.immonet.at/bilder/d185/191208_MegaMall_RaiffeisenRealEstate.jpg
Тук не изглежда добре, но за щастие молът няма да изглежда точно така.
PhirgataZFs1694 December 3rd, 2011, 08:19 PM Жалко за похабеното пространство. Това място+околните можеха да се използват за кръстовище без светофари със свободно/или полусвободно/ преминаване между новия булевард от АМ Люлин и/или разширената Добринова скала, бул. Джавахарал Неру и бул. Царица Йоана. Това е едно от малкото места в Люлин, където стават задръствания и множество тежки катастрофи.
putnik2011 December 3rd, 2011, 08:50 PM Чий е проектът за Мега Мол? Български?
pacopip December 3rd, 2011, 08:58 PM Екстра ще си бъде мола. 2 централни входа, един от които с връзка с метрото, общо 6 етажа, 4 от които надземни, доста добър паркинг с вътрешни двупосични улици, добра архитектура, покривът също ще се използва, като паркинг.
Тук не изглежда добре, но защастие молът няма да изглежда точно така.
Абе покрива не е ли по-добре да е със зеленина? - дървета трева и т.н.
s_o_kv_v_zp_l_s_o December 3rd, 2011, 09:14 PM http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/bfi1322939648u.jpg (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=bfi1322939648u.jpg)
http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs/jdv1322939670f.gif (http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.php?id=jdv1322939670f.gif)
bmw318i December 3rd, 2011, 11:38 PM Жалко за похабеното пространство. Това място+околните можеха да се използват за кръстовище без светофари със свободно/или полусвободно/ преминаване между новия булевард от АМ Люлин и/или разширената Добринова скала, бул. Джавахарал Неру и бул. Царица Йоана. Това е едно от малкото места в Люлин, където стават задръствания и множество тежки катастрофи.
За да се усети разликата трябва и след тунела да има кръстовище на две нива при МС Вардар
Dragger January 26th, 2012, 01:14 PM Рестартират проекта за Мега мол в ”Люлин”
26 януари 2012 /
Базираният в Австрия инвеститор Real4You възобновява проектите си за търговски центрове в България и Румъния. Инвеститорът ще възобнови работата по замразения строеж на Мега Мол в Люлин, София.
Планира се търговският център да има разгърната площ от 24 000 квадратни метра, 55% от която вече са заявени от наематели, пише австрийският вестник Wirtschaftsblatt, цитиран от Дарик Финанс.
Отварянето на мола, който ще се намира близо до метростанция "Западен парк " е планирано за четвъртото тримесечие на 2013 г. "Наистина, проектът се забави много, но се бяхме фокусирали върху други страни от Източна Европа по време на кризата," коментира маркетинговият директор на Real4You.
Докато строежът на мола в Люлин беше временно преустановен, компанията отвори 10 търговски центъра в Чехия, Словакия, Унгария и Румъния, през последните три години.
Плановете на компанията отразяват по-добрите перспективи през пазарите в Румъния и България, където се очаква възстановяване на потребителското търсене и ръст на цените на търговските площи през 2013 г.
http://sofia.dir.bg/news.php?id=10397389
Koko_Denkoglu January 30th, 2012, 02:46 PM ^^ Последното изречение е доооста оптимистично, като се има предвид какво е положението сега и колко още такива площи се строят, ама дано пък да знаят нещо повече:)
chevyvolt March 19th, 2012, 12:15 PM Вчера минах от там и видях, че са струпали доста техника, оправили са оградите, насипали са с трошен камък подстъпа към площадката. Пише че изпълнител е "Хидрострой П".
Standaman March 22nd, 2012, 10:06 AM http://i1095.photobucket.com/albums/i466/Standamann/Photo0153.jpg
http://i1095.photobucket.com/albums/i466/Standamann/Photo0154.jpg
Valdemar_BG March 22nd, 2012, 07:13 PM :applause: Честито на гр.. пардом квартал Люлин, все пак ще си имат MALL.
uNDiDo March 22nd, 2012, 10:42 PM 4 Мола се строят активно вече, май кризата скоро се очаква да отмине :troll:
Dante_1 March 23rd, 2012, 02:54 AM +1
Това щях да кажа и аз но им давам два мола за Europe Tower :lol:
lafcheto March 24th, 2012, 03:00 PM Интересно е само дали няма да се появи и проект за кино в мола? Горчивия опит на Сердика център доказа, че мол без кино не функционира нормално :-)
vass March 24th, 2012, 03:44 PM ^^
И какъв по точно е този горчив опит? Какво не му функционира нормално? Винаги е пълен, няма затворени магазини, пазарува се от него, това си е абсолютно най-добрият в града. :nuts:
tonyyyy March 24th, 2012, 04:44 PM Едвали, все пак Арена е от другата страна на тунела.
Направо не знам какво ще стане на тунела с този мол, идвашите от магистралата и тези от квартала, направо ужас. А м-у 7 и 6 и т.н. Люлин център вече са готови 10-тина малки сгради, а строят и още, Силвър център е на половина празен и всичко това на 1 км. къде е логиката не знам.
Valdemar_BG March 24th, 2012, 06:14 PM Тунела в скоро време ще стане 2х3 когато махнат трамвая, това обаче ще е със спорно положително въздействие защото този трамвай е директната връзка на голяма част от Ж.К.-то с центъра без прекачване.
Chilio March 24th, 2012, 06:25 PM След въвеждането на електронно почасово таксуване, а не допотопните хартиени билети и перфорирането им, прекачването няма да е такова неудобство.
lafcheto March 24th, 2012, 08:52 PM Едвали, все пак Арена е от другата страна на тунела.
Направо не знам какво ще стане на тунела с този мол, идвашите от магистралата и тези от квартала, направо ужас. А м-у 7 и 6 и т.н. Люлин център вече са готови 10-тина малки сгради, а строят и още, Силвър център е на половина празен и всичко това на 1 км. къде е логиката не знам.
В мола до Икеа, която е на 5 минути от Арена Младост ще има кино на Cinegrand - новата индийска верига, която навлиза ударно в България. И понеже не ми се вярва да се оставят с едно кино в София ми е чудно в кой друг мол ще влязат :-)
kevin87 March 24th, 2012, 09:06 PM След въвеждането на електронно почасово таксуване, а не допотопните хартиени билети и перфорирането им, прекачването няма да е такова неудобство.
Предпочитам със старите билетчета, но без прекачване.
tonyyyy March 24th, 2012, 10:20 PM ...
Предполагам че си прав след като ще има 300 магазина в района защо да няма и 30 кино салона. Не съм компетентен особено по темата с моловете. По принцип не ги понасям, по-скоро посетителите и ходя там или много рядко на кино или за да купя точно определено нещо и изчезвам.
vass March 24th, 2012, 10:30 PM Предпочитам със старите билетчета, но без прекачване.
И аз, особено при неспазването на разписанията на ГТ и възможността да закъснееш заради изпуснат трансфер ит.н. неприятности, които съпътстват едно прекачване.:)
bg_pop March 31st, 2012, 11:46 AM Само и аз да кажа, че вчера до късно вечерта се движеха разни багери и се работеше
ponss April 1st, 2012, 10:57 PM Молът в Люлин вече наистина ще се изгражда. След търг по нови правила и силна конкуренция сред строителите
Той няма да е най-големият, нито най-скъпият от новите молове. Затова пък се очертава като единствен в западната част на София на фона на струпването на строящи се търговски центрове в южна посока.
Проектът е MegaMall в столичния квартал "Люлин"
Източник: "Капитал" (http://www.capital.bg/biznes/imoti/2012/03/30/1798606_mega_zavrushtane/)
danchoti April 9th, 2012, 09:35 PM Предпочитам със старите билетчета, но без прекачване.
Ходи да живееш в Македония тогава :cheers:
kevin87 April 17th, 2012, 08:54 PM Мега мол Люлин 17.04.2012 година, НОВ СТАРТ, нова информационна табела.
http://img198.imageshack.us/img198/4864/sam0447o.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/198/sam0447o.jpg/)
http://img813.imageshack.us/img813/5293/sam0443n.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/813/sam0443n.jpg/)
http://img837.imageshack.us/img837/1600/sam0444h.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/837/sam0444h.jpg/)
http://img36.imageshack.us/img36/414/sam0445t.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/36/sam0445t.jpg/)
http://img26.imageshack.us/img26/994/sam0446i.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/26/sam0446i.jpg/)
bg_pop April 17th, 2012, 09:00 PM Супер! Благодаря за снимките :)
i.meh April 19th, 2012, 07:08 PM Имам информация от майка ми, която работи в BLANCO /отсреща/, че сега тези фундаменти ги разбиват, защото бил сбъркан проектът... тя каза, че много бетон били изляли в тях, а сега ги къртят.
Rock/star June 7th, 2012, 12:46 PM Малко ъпдейт от ФБ на конструктора:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.374858635910904.93876.191905677539535&type=1
Изглежда започва по-сериозна работа по обекта.
ВОДА June 7th, 2012, 04:11 PM ^^
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/319889_374859352577499_2044495920_n.jpg
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/534231_374859389244162_60278568_n.jpg
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/601828_374859379244163_1262028178_n.jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/318029_374858652577569_487662807_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/s720x720/168559_374858682577566_1583472975_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/s720x720/560635_374858712577563_191905677539535_1098344_1679280127_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/599727_374858749244226_191905677539535_1098345_912912034_n.jpg
ВОДА June 7th, 2012, 04:12 PM http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/576752_374858802577554_2137503036_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/s720x720/253221_374858832577551_1827069584_n.jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/s720x720/229855_374858852577549_752373306_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/251887_374858895910878_592320916_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/545128_374858929244208_964473720_n.jpg
bg_pop June 7th, 2012, 05:16 PM мога да потвърдя, че се работи денонощно !
Ulpia-Serdica June 18th, 2012, 02:07 PM ECE ще управлява и дава под наем "Мега мол"
http://propertyindex.bg/shimg/zx480_1798608.jpg
"Мега мол", четвъртият по размер и време търговски център, който се строи в София в момента, ще бъде отдаван под наем от германската компания ECE, след като с първата сделка за управление на имот за трета страна тя направи завой в работата си в България.
Търговският център, който ще има около 24 хиляди квадратни метра отдаваеми площи на четири етажа, трябва да отвори врати във втората половина на 2013 г. и да бъде последната капка от общо около 210 хил. кв.м магазини в нови търговски центрове в града, които започват да се откриват в края на тази година.
"След успешното откриване на "Сердика център" можем да покажем експертизата си в още един център в София", каза Пламен Илчев, изпълнителен директор на "ЕЦЕ проектмениджмънт България", в официално изявление от името на компанията, публикувано на интернет сайта www.europe-re.com.
ECE, собственост на германската фамилия Ото, управлява "Сердика център", търговският център с около 51 хил. кв.м отдаваема площ на бул. "Ситняково" в столицата. В него, както и в другите й, нереализирани засега проекти в България, компанията е и съсобственик, отражение на политиката й беше да споделя рисковете и евентуално печалбите с други инвеститори.
Договорът с Real4You Immobilien, австрийски строителен предприемач, последва разпада на съдружието между фамилията Ото и братята Георги и Кирил Домусчиеви за строителството на голям търговски център и небостъргач на мястото на бившия завод "Балканкар" на бул. "Цар Борис III".
Германските инвеститори останаха със собственост върху земя в безперспективния за нови молове пазар във Варна, както и на терен непосредствено до идеалния център на Пловдив. Но и двата проекта не са отбелязали напредък, откакто кризата започна, макар че бяха получили разрешения за строеж преди това.
http://propertyindex.bg/show.php?storyid=1848764
witch_honor July 29th, 2012, 11:51 PM Днес видях три крана на обекта.
iv4oo July 30th, 2012, 12:12 AM Днес видях три крана на обекта.
Значи са започнали да строят много сериозно.:)
AutoCastro July 30th, 2012, 09:56 AM Има ли нужда София точно от този мол ? Аз мисля, че не... :ohno:
chevyvolt July 30th, 2012, 10:20 AM Има ли нужда София точно от този мол ? Аз мисля, че не... :ohno:
Смяташ, София няма нужда от Мол в най-голеният си квартал (с повече население от много от градовете в които има молове), при това първият директно свързан с метростанция?
Видях че са вдингали доста бетонови колони от основното ниво до следващото ниво. Работи се по обекта сравнително добре.
witch_honor July 30th, 2012, 10:26 AM Според мене е грешка, че в тоя мол няма да има кино и развлекателен център. Люин няма нито едно от двете и ако имаше в тоя мол, Арената на Вардар щеше сериозно да се опразни...
chevyvolt July 30th, 2012, 11:14 AM Според мене е грешка, че в тоя мол няма да има кино и развлекателен център. Люин няма нито едно от двете и ако имаше в тоя мол, Арената на Вардар щеше сериозно да се опразни...
Предполагам, точно това е причината да няма кино, но съм напълно съгласен с теб.
MARmorski July 30th, 2012, 02:43 PM Ако бъде правилно ориентиран към подходяща таргет-група ползватели би трябвало да е успешен. За целта трябва добре да се сондира популацията – все пак ще е регионален.
Географски е добре разположен сред разредения търговско-развлекателен ландшафт на западната част на София, но сякаш е малко ексцентричен за да се превърне в вторичен градски център за Люлин, а и както стана ясно му липсват кино и развечения.
Най-добре , си мисля, ще се впише като един истински голям аутлет, какъвто още липсва на София. За да се генерира човекопоток на такъв, изобщо не е нужен кинокомплекс или някакви кой знае какви развлечения.
Люлин не страда от липса на големи хипермаркети, но съм сигурен, че ще шибнат един Карфур за да се бори с останалите.
Немците са практични и съм сигурен , че ще подходят по своя си начин и ще успеят. Този мол не може да се състезава с големите играчи, но може да си направи пазарна ниша , в която няма да има конкуренция!
bmw318i July 31st, 2012, 04:51 AM Според мене е грешка, че в тоя мол няма да има кино и развлекателен център. Люин няма нито едно от двете и ако имаше в тоя мол, Арената на Вардар щеше сериозно да се опразни...
Не знам как ще се опразни Кино Арена ако има кино в тоя мол, но те са на 1км разстояние, така че дори си мисля, че арената пак щеше да бъде по предпочитана. Първо защото разстоянието е никакво за да си правят преценка на финансите и времето хората от Люлин. Второ Арената имат огромен БЕЗПЛАТЕН паркинг, в люлинския мол не се знае за колко автомобили ще е паркинга и дали няма да е платен след определен брой часове. Трето Арената се посещава от половин София, така че изобщо няма да се опразни, ако отворят до нея дори друго кино
Valdemar_BG July 31st, 2012, 09:03 AM Тя "Арена" е пълна само в четвъртък. Но дори и тогава на филми с големи заглавия съм заварвал полупразна зала("Отмъстителите" два дни след премиерата). Явно собствениците на новия Мол са си направили сметка, че за да привлекат част от клиентите на кино"Арена" ще трябва да предложат нещо с по-високо качество. А както е казал bmw318i на "Арена" паркинга е безплатен.
И дори да направят кино пак няма да има сериозен наплив на посетители, защото вече има две големи кина в непосредствена близост. Решили са да не правят инвестиции с неясна възвръщаемост, в едни черни за икономиката времена каквито са сегашните.
iv4oo July 31st, 2012, 12:18 PM в люлинския мол не се знае за колко автомобили ще е паркинга и дали няма да е платен след определен брой часове.
Паркинга ще е за около 600 автомобила,едно ниво под земята и две на покрива. Ако имаше кино в мола естествено, че нямаше да се плаща за престой, все пак едно кино може да отнеме около три часа.:)
b0097 July 31st, 2012, 11:12 PM Има ли нужда София точно от този мол ? Аз мисля, че не... :ohno:
София - не. Люлин - да!
new_wave August 1st, 2012, 12:05 AM Някой знае ли кога се планира да отвори?
iv4oo August 1st, 2012, 12:35 AM Някой знае ли кога се планира да отвори?
2013 края някъде.
iv4oo August 29th, 2012, 12:15 AM Една снимка от Фейсбук, бачкат си хората. :cheers:
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/420173_420251021371665_1251467112_n.jpg
bench_mark_2 August 29th, 2012, 04:58 AM Има ли нужда София точно от този мол ? Аз мисля, че не... :ohno:
Аз мисля, че е грешка това, че няма жилищна част към мола. Подобни имоти са много популярни в САЩ, защото предлагат доста удобства. Освен това тук важен фактор би била и билозостта на парка, което увеличава атрактивността на подобни имоти, както и наличието на метро.
lucky6600 August 29th, 2012, 05:00 AM браво! напредват
witch_honor August 29th, 2012, 07:33 AM Ако някой ден се окаже, че имаме много молове, част от площта ан всеки от тях тях винаги може да се престрои в лофтове, подобно на складовите сгради, направени на жилища в Ню Йорк...
batman08 August 29th, 2012, 10:01 AM Довечера и аз ще кача снимки - доста сериозно си работят, най-вече в неделя сутрината към 8 бяха много активни :)
svt11 August 29th, 2012, 12:17 PM Ако някой ден се окаже, че имаме много молове, част от площта ан всеки от тях тях винаги може да се престрои в лофтове, подобно на складовите сгради, направени на жилища в Ню Йорк...
Може да се направят като библиотеки или нещо свързано със спорта, вместо да ги строим - ей ти на - готови сгради:lol:
vass August 30th, 2012, 12:10 AM Не знам какво е това постоянно притеснение за тези сгради- ще фалират ли няма ли какво ще стане с тях. В крайна сметка това са си частни обекти и собственикът ще си решава какво да прави с тях. Същото се отнася за строителството- като че ли с някакви обществени средства се строят, че всеки дава оценки много ли са малко ли са. :nuts:
vog August 30th, 2012, 12:37 AM Мерси за ъпдейта, Ивчо. :) Още един мол с метростанция. Браво, да продължават в същия дух, да приключват с паркинга и да вървят нагоре.
iv4oo August 31st, 2012, 12:52 AM Малко е старичко, но пък има цялата техническа спецификация на обекта за който го интересува.:)
http://www.1kam1.com/proekti/show/6226
Търговският център МЕГА МОЛ София се намира в местността “бул.Пиротски” УПИ I-878,689, кв.14 Б, с лице към бул.”Царица Йоана” и ул. “Добринова скала”, след тунела между кв.Западен парк и кв.Люлин.
Имотът е 11 860 кв.м, а разгъната застроена площ 64 591 кв.м.
Главният вход за посетителите на сградата е от север в пряка връзка с изхода от метрото, разположен на кръстовището на бул.”Царица Йоана” и ул.“Добринова скала”. Предвидени са два централни входа, разположени един над друг - съответно на приземния и първия подземен етажи. Подходът за автомобили е от ул. “Добринова скала”, съгласно одобрен комуникационен план. Паркинг местата за
леки коли е 563 броя, а за евакуация на автомобилите, разположени на отворените етажни нива +3 и +4, които са под 400 бр., е предвидена двупътна рампа съгласно чл. 204, ал. 1, т. 2 от ПСТН.
От югоизточната страна на сградата са разположен дебаркадер за товарни автомобили, осигуряващи зареждането на търговските обекти.
МЕГА МОЛ София има четири надземни и два подземни етажа. Търговската, складовата, както и съпътстващите и обслужващи дейности са разположени на 1-ви, 2-ри и 3-ти надземни етажи и на 1-ви подземен етаж. На 4-то и 5-то ниво, както и на 2-ри подземен етаж, са разположени паркинги за автомобили. Рампите преминават през всички етажи,успоредно на югозападната фасада в самия и край.
Търговските площи са организирани около централно четириетажно пространство – мол. То е заобиколено от галерии, свързани с ескалатори и асансьори. Чрез периферно разположени шест комуникационни ядра, състоящи се от стълбищни клетки и асансьорни групи, е осигурено захранване на магазините и ресторантите. Около ядрата са съсредоточени и необходимите санитарни помещения. През последните 3 етажа в централната част на сградата над галериите е предвидено горно осветяване с оберлихт.
В сутерена на 2-ро ниво е обособен паркинг със 186 паркоместа и вътрешни улици за двупосочно движение. На този етаж са разположени и технически помещения, както и складови площи за търговските единици на горните нива.
На практика сутеренът на кота – 5.00, поради разликата в нивата между бул. “Царица Йоана” и ул. 705,е пълноценен етаж към ул. 705. Етажът е достъпен от централен вход откъм станцията на метрото. От него се влиза в общата част на сградата, в която са
разположени галериите. Посредством ескалатори и асансьори се осъществява връзката към по-горните търговски етажи. От това общо пространство се влиза към всички магазини. Този етаж е предвиден изцяло за търговска дейност - малки и големи магазини. В дъното на сградата на югозапад ще има дебаркадер за товарни автомобили. От тук ще се извършва основното зареждане за търговските
обекти.
На първи етаж е разположен другият главен вход,който е основната връзка към сградата. От входа се попада непосредствено в общото пространство и се откриват всички галерии. На този етаж са и големи магазинни помещения. Ескалаторите и асансьорите свързват всички нива помежду им. Тук се осъществява и достъпа до магазините, разположени на това ниво.
Втори и трети етаж са предвиден изцяло за търговска дейност, като магазините са с достъп от галерията в общото пространство. Някои от пространствата са предвидени за заведения за обществено хранене.
Четвърти етаж е организиран като общ паркинг със 178 паркоместа и двупосочни улици. В средната част преминава структурно остъкляване с цел осветяване на централното пространство на сградата.
До това ниво се достига посредством рампата от ул. 705.В югоизточната страна е обособена зона за административните помещения, необходими за функционирането на сградата. Изцяло открит използваем покрив представлява петият етаж, организиран като общ паркинг със 199 паркоместа и двупосочни улици. На този етаж са разположени и всички външни инсталационни съоръжения.
АРХИТЕКТУРНО - СТРОИТЕЛНА ЧАСТ
Носещата конструкция на сградата е монолитна стоманобетонова скелетно-гредова със ст.б.диафрагми и растер 8,00 м /
10,50 м. Покривът е плосък – използваем.
Ограждащите стени са комбинация от прозоречни отвори и плътни участъци от бетонни стени с топлоизолация и алуминиева обшивка или топлизолационна система с мазилка. Всички обшивки и облицовки са на конструкция, с изолация под тях, като се осигурява проветряемост на фасадата. По периферията на четвърти и пети етаж – откритите места за паркиране, конструкцията е с ламели, закрепена за бетоновите ограждащи елементи.Козирката над централния вход е изпълнена с метална конструкция, облечена с непрозрачно
стъкло. В централната част осветлението на атриума е отгоре, метална носеща конструкция и алуминиева система със стъклопакет.
Покривът е плосък-използваем със съответните изолации и покритие за използването му за открит паркинг. Вътрешните пространства на
търговските етажи се оформят от леки преградни стени - плътни от гипсокартон (водоустойчив за санитарните помещения) или ос-
тъклени. Периферията на всички галерии ще са с прозрачни парапети с конструкция от алуминий или неръждаема стомана.
Таваните са окачени от гипсокартон. В сутерена и в нивата с паркоместа те остават на видим бетон, а стените на мазилка. Таваните на всички неотопляеми помещения са топлоизолирани. За вертикалните инсталации са предвидени шумоизолирани шахти, а хоризонталните ще се прокарват в окачените тавани, както и зад гипсокартонената обшивка по стените.
iv4oo September 3rd, 2012, 07:45 PM http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/424343_422165427846891_1407999_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/199669_422610894469011_1942468880_n.jpg
iv4oo September 24th, 2012, 04:51 PM Напредват! :cheers:
http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/546352_430437500353017_1503257190_n.jpg
http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/388899_430437527019681_787997010_n.jpg
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.374858635910904.93876.191905677539535&type=1
iv4oo September 26th, 2012, 04:43 PM http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/404097_431823943547706_1207170937_n.jpg
http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/67129_431824003547700_802408322_n.jpg
http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/480236_431824066881027_559294798_n.jpg
http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/598755_431824103547690_1540985604_n.jpg
Mitara6ki September 26th, 2012, 06:28 PM Какъв е този вътрешен материал, Ивчо, да не си на строежа :P
iv4oo September 26th, 2012, 06:48 PM Какъв е този вътрешен материал, Ивчо, да не си на строежа :P
Не не, от Фейсбук са снимките. :)
chevyvolt October 21st, 2012, 01:45 PM Вече са на ниво терен:
http://prikachi.com/images/242/5401242y.jpg
iv4oo October 23rd, 2012, 04:05 PM http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/150519_443222979074469_638952141_n.jpg
http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/47503_443223005741133_479772131_n.jpg
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.374858635910904.93876.191905677539535&type=3
Chilio October 23rd, 2012, 06:42 PM Toва на първата снимка май е директния вход от подлеза на метрото?
iv4oo October 23rd, 2012, 06:54 PM Toва на първата снимка май е директния вход от подлеза на метрото?
:okay:
bored2009 February 19th, 2013, 11:26 PM Само да кажа, че днес видях работници и един кран работеше.
bg_pop February 20th, 2013, 08:15 AM Аз пък от доста време не съм видял никой там и никаква активност :(
ponss March 21st, 2013, 03:27 PM Галя Николова - главен архитект на Община Люлин:
Мега мол нещо изключително положително. Често казано не си падам по моловете, аз съм от малкото жени, които не обичат да ходят по магазините. Посещавам моловете само заради кината. И в тази връзка, тъй като в Люлин няма кино, киното в мола ще бъде най-близкото за гражданите на общината.
http://1kam1.com/news/otsveta/9752
След като си гл. арх. на района, би трябвало да си наясно с проекта на единствения голям строеж там, и че в него не фигурира кино...
Иначе на мен продължава да не ми е ясна концепцията на собствениците, че молът е място само за пазаруване. Особено този мол, който е на практика в Западен парк, където щъка немалко народ и разни entertainment-ти биха привличали допълнителни клиенти. Ако не направят някоя простотия с паркирането, доста хора може да го ползват като вход към парка, който си е доста недостъпен от страната на Люлин.
По проект повечето паркоместата са разположени на покрива – идеално за колите с АГУ, които в комплекса вероятно са голям процент.
bg_pop May 7th, 2013, 03:54 PM Колеги, понеже някой спомена, че Рода могат да заемат мястото на Карфур в МЕга Мол, искам да ви дам да прочетете тази статия, от която става ясно, че в Мега Мол няма да им мегамаркет Рода, но тогава остава отворен въпросът: След като Карфур са в Пласа Уест, какво ще има в Мега Мол?
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/03/18/2024570_plan_2013_da_izliaza_ot_bulgariia/?sp=0#storystart
becs May 7th, 2013, 04:07 PM RODA затвориха вече в Ст. Град обекта си.
gstoychev May 7th, 2013, 04:42 PM Те се изтеглят от България като група.
vog May 7th, 2013, 04:53 PM Аз дори не съм разбрал, че са навлезли, те вече излизат. :D
Иначе, за Мегамол няма какво да се чудим. Или Пикадили или Билла или, според мен, най-добре още един Карфур. Той със сигурност ще поеме много от клиентите и на съседни на Люлин квартали, както и по метрото. А този на СОП няма да остане без клиентела, заради всичко, близо до София, което ще пазарува там. Предполагам, и от Перник ще идват до този Карфур.
Valdemar_BG May 7th, 2013, 06:30 PM Рода вече са затворили магазина си и на Вл.Вазов.
ponss May 7th, 2013, 07:19 PM На този сайт на real4you има проектите за четирите им румънски мола и този в София. За последният е записано:
http://www.megamallromania.ro/en/44/
Anchor tenants: Carrefour, Technomarket, DM, Opticlasa, Impulsive, Megasport, Fashion Spirit Sports, Subway, Paolo Botticelli and many more
Planned Opening: 2014
А гръцките господа, държащи правата за марката Карфур у нас, покрай многото си отворени магазини напоследък нещо взеха да не плащат на някои от доставчиците си: линк (http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/04/16/2042966_zabaveno_ot_carrefour_dopulnena/)
cirilz May 9th, 2013, 10:44 AM Само да кажа, че днес видях работници и един кран работеше.
Действително работи не един а 2 крана но по мои наблюдения премахват кофражните платна и подпорите и ги откарват на други обекти. Може и да греша но от 2-3 дена камионите пристигат на обекта празни и тръгват пълни.
brabus_bg May 9th, 2013, 11:14 AM Разбрах, че Щрабаг ще довършва мола и скоро ще има движение. Хидрострой-п са изгонени от там.
iv4oo May 9th, 2013, 11:18 AM Хидрострой-п са изгонени от там.
Явно некачествена работа :dunno:
bg_pop May 9th, 2013, 01:43 PM Или неплащане от страна на мола, но пък щом ще идват Щрабаг! Кой знае :)?
iv4oo May 9th, 2013, 01:59 PM Или неплащане от страна на мола,..
Ама тогава няма да са изгонени, а сами ще си тръгнат. :)
AutoCastro May 12th, 2013, 07:10 PM https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/941608_546108718785894_1278564745_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/408434_546108708785895_1835657028_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/393144_546108782119221_1957901636_n.jpg
chevyvolt May 12th, 2013, 09:55 PM Днес видях, че има трансперант на Щрабаг.
ponss May 18th, 2013, 10:12 PM Днес видях, че има трансперант на Щрабаг.
Количеството им вече доближава броя пана на "Герена":
http://www.prikachi.com/images/980/6123980T.jpg
В "мазето" се е понасъбрала вода:
http://www.prikachi.com/images/981/6123981n.jpg
Работници все още не се забелязват:
http://www.prikachi.com/images/982/6123982T.jpg
http://www.prikachi.com/images/983/6123983N.jpg
mediar May 18th, 2013, 10:16 PM Явно некачествена работа :dunno:
Знайки за коя фирма става дума, не съм очуден... :bash:
|
|