View Full Version : ПРОКУПЉЕ - праћење градилишта | PROKUPLJE - construction updates
forestpk May 25th, 2011, 09:24 AM Od sada ćete imati informacije i iz Prokuplja:)
Trenutno se u gradu ne gradi ni jedna stambena zgrada ali prema najavama biće dosta radova pa ću ja sve to slikama da vam prenesem.
Evo za početak dve najava šta će biti rađeno u ovoj godini
Овогодишњи буџет креиран је у складу са реализацијом инфраструктурних пројеката који су планирани у 2011. години. То значи да смо по први пут у буџету предвидели нове позиције што ће нам омогућити учешће у тим пројектима. Пре свега, мислим на изградњу новог обданишта, за које је Општина обезбедила 80 милиона динара, реконструкцију Дома културе 30.000.000 динара, реконструкцију уличне расвете 20.000.000 динара и за почетак изградње храма Св. Ђорђе 5.000.000. Предвидели смо и 4.500.000 динара за израду пројектне документације како бисмо лакше дошли до средстава фондова ЕУ, рекао је председник Општине Милан Арсовић.
Из буџета Општине ове године издвојено је 20 милиона динара, чиме ће бити решен проблем водоснабдевања у граду. Пуштање у рад водосистема "Бумбурек" обезбедиће довољан доток воде за пиће у свим градским зонама.
Ове године издвојено је 10.000.000 из буџета за примарну здравствену заштиту, првенствено за реновирање постојећих и отварање нових амбуланти, набавку возила и опреме, као и за асфалтирање пута до Хитне службе и платоа испред Дома здравља.
У наставку седнице усвојени су планови детаљне регулацију за изградњу обилазнице око Прокупља, за пројекат Градска топлана, за изградњу цркве Св. Ђорђе, као и за градско гробље.
Изградња новог обданишта у Прокупљу
У Општини је одржана презентација пројекта новог обданишта у Прокупљу за које је Министарство заштите животне средине и просторног планирања Републике Србије, издвојило 80 милиона динара. Градња новог обданишта почеће следећег месеца, а планирано је да буде завршено до краја овогодишње грађевинске сезоне.
- Изградњом овог објекта решићемо велики проблем недостатка простора за смештај деце предшколског узраста у нашој општини, рекао је председник Општине Милан Арсовић. Он је истакао да је изградња новог обданишта, у коју ће и локална самоуправа уложити осам милиона динара, уједно и највећа инвестиција у овој општини у последње три године, која ће обележити мандат актуелне власти.
У новом простору моћи ће да се смести 120 деце свих доби, од јаслица до предшколског узраста. Према пројекту ново обданиште биће велики средњевековни замак на 915 метара квадратних и све у њему и око њега биће изграђено у том стилу, казала је аутор пројекта, архитекта Бојана Вукадиновић.
Обданиште ће имати и13 ари дворишног простора, који је предвиђен за играоницу, паркић и дечије тобогане, љуљашке и друге справе за игру. Поред велике вишенаменске сале и унутрашње играонице дечији замак из бајке имаће и шест учионица, помоћне просторије за васпитаче и све остале просторије које прописи налажу.
http://img690.imageshack.us/img690/1240/obdaniste.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/690/obdaniste.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Inače što se tiče obdaništa, to je manje više politički projekat, s obzirom da nije tačno da u postojećim objektima nema mesta za svu decu. U Prokuplju se rađa duplo manje dece nego pre dvadesetak godina (i više nego duplo). Ali dobro bitno je da se gradi. Vrtići su danas fensi:) Videli ljudi od Đilasa. Lokalna vlast hoće da ostavi nešto, da kažu eto ovo smo mi napravili. Iako taj novac može da se iskoristi za mnoge druge stvari.
forestpk June 1st, 2011, 10:02 PM Pocelo je renoviranje zgrade opstine Prokuplje. Najlepsa i arhitektonski najvrednija zgrada u Toplici sagradjena je 1909 godine po projektu beogradskog arhitekte Branka Tanazovica kome je asistirao Dragutin Maslac. Poslednji put je fasada sredjena 1989 godine i tada je dobila zutu boju, a pre toga je bila bledo zelena. Videcemo sta ce sada da urade, da li ce da ostave istu boju ili ne.
Vec su krenuli da rade unutrasnjost, a nakon toga fasadu... cim krenu radovi na fasadi eto mene sa slikama.
Bilo bi lepo kada bi uradili osvetljenje, zgrada je na lepom mestu, a vidi se i sa Hisara. Bilo bi lepo videti je nocu kako svetli:)
http://img121.imageshack.us/img121/9238/opstina.jpg
vlada_Ilina_h2o June 2nd, 2011, 12:35 AM 01. 06. 2011. | 17:51
Najavljen raskid ugovora o izgradnji deponije kod Prokuplja
Ugovor o izgradnji sanitarne deponije u opštini Prokuplje biće raskinut, a izvođač radovagrađevinsko preduzeće "Alpina" obavezalo se da vrati novac republičkom Fondu za zaštitu životne sredine, rekao je u utorak 01. juna, predsednik opštine Milan ...
Ekapija
vlada_Ilina_h2o June 9th, 2011, 09:28 PM 09. 06. 2011. | 15:34
Fabrika "Leoni" 10. juna otvora proizvodnju auto-kablova u Prokuplju - Investicija od 6,5 mil EUR
Fabrika za proizvodnju auto-kablova "Leoni" otvoriće sutra proizvodnu halu u Prokuplju u koju će biti investirano 6,5 mil EUR, najavilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Ministarstvo je preko Programa za podsticanje direktnih ...
Ekapija
forestpk June 12th, 2011, 04:45 PM Na mestu ruiniranog dečijeg igrališta ovih dana je nikao teren za mini golf :)
http://img215.imageshack.us/img215/8212/dscn0222cb.jpg
gishko June 16th, 2011, 12:29 AM Да ли је отворена опсерваторија у Прокупљу, има ли каквих слика? Нисам пратио тему од почетка...
forestpk June 16th, 2011, 10:27 PM Да ли је отворена опсерваторија у Прокупљу, има ли каквих слика? Нисам пратио тему од почетка...
Opeservatorija je završena krajem prošle godine, jedva nekako, posle gotovo 8 godina izgradnje. Zadnjih godinu dve se bukvalno radilo o tome da je nedostalalo nekoliko hiljada evra da se sve završi i taj novac su koliko sam čuo sakupili profesori sa PMF u Beogradu. Na dva kilometra od opservatorije je jako lepo uređeno odmaralište, kojim gazduje Opština Prokuplje odnosno Turistički savez. Na žalost ne vidim dug vek tome zato što se zna šta se dešava sa imovinom u državnim rukama, pa još u rukama lokalnih mufjuza. Renoviran je centralni hotelčić koji je dve decenije stajao napušten i razvaljen i sagrađeno još 5-6 bungalova A kategorije, zaista sve full opremljeno. U hotelčiću je resoran i negde desetak soba, ukupno sa bungalovima znam da ima oko 50 kreveta. Super za neku školu u prirodi ili za posetioce opservatorije.
Na žalost problem je put. Od Prokuplja do Belog Kamena gde se nalazi odmaralište vodi asfaltni put koji ne može ni da se zove putem, potpuno razvaljen i propao i mora kompletno ceo da bude rekonstruisan. Za tih 18 km treba vam barem 45 minuta vožnje. Od Belog Kamena se skreće desno i ima nekih 2 kilometra makadama do opservatorije. Opština se obavezala da asfaltira tih 2 kilometra, a glavni put je regionalni put i u nadležnosti je republike. Ko god da je dolazio od ministara obećavao je, ali ništa.
Dok ne odem ponovo tamo i slikam, evo okačiću 2 slike sa panoramia, autor ZNikolic (nadam se da se ne ljuti).
http://img855.imageshack.us/img855/3505/opservatorija.jpg
http://img860.imageshack.us/img860/8770/bungalovi.jpg
gishko June 16th, 2011, 11:28 PM ^^^^
Хвала на лепој репортажи :) Изгледа супер, само ми чудно да су тако малу опсерваторију направили. Дај Боже да потраје то што си рекао :ohno:
Хвала још једном.
forestpk June 17th, 2011, 12:58 AM ^^^^
Хвала на лепој репортажи :) Изгледа супер, само ми чудно да су тако малу опсерваторију направили. Дај Боже да потраје то што си рекао :ohno:
Хвала још једном.
Na stotinak metara od opservatorije postoji još jedna zgrada koja je u funkciji opservatorije. Tu su valjda smešteni računari i neka elektronska oprema zato što se nebo snima 24h dnevno.
Verovatno je za nivo istraživanja koji obavlja Beogradska opservatorija ova opservatorija dovoljne veličine. Instaliran je savremni nemački teleskop, koliko sam čuo sada smo prvi u regionu što se tiče opremljenosti.
Kada odem gore biće puno slika.:)
direktor June 17th, 2011, 10:35 AM Hvala na dosadasnjim slikama mozes li da nam malo predstavis grad uz propratne slike sta ima od industrije ,sportski objekti ,sta ima za vidjeti ako odlucim da obidjem kraj sa drustvom plus korsumlija .Ide li voz iz nisa .
gishko June 17th, 2011, 03:55 PM Na stotinak metara od opservatorije postoji još jedna zgrada koja je u funkciji opservatorije. Tu su valjda smešteni računari i neka elektronska oprema zato što se nebo snima 24h dnevno.
Verovatno je za nivo istraživanja koji obavlja Beogradska opservatorija ova opservatorija dovoljne veličine. Instaliran je savremni nemački teleskop, koliko sam čuo sada smo prvi u regionu što se tiče opremljenosti.
Kada odem gore biće puno slika.:)
:cheers1:
forestpk June 18th, 2011, 01:30 PM Hvala na dosadasnjim slikama mozes li da nam malo predstavis grad uz propratne slike sta ima od industrije ,sportski objekti ,sta ima za vidjeti ako odlucim da obidjem kraj sa drustvom plus korsumlija .Ide li voz iz nisa .
Naravno da ima sta da se vidi. Čim neko doje u Prokuplje odmah ga vodimo na Hisar. Hisar je brdo iznad grada na čijem vrhu se nalazi rimsko utvrđenje iz VI veka. Tu je i lep restoran odakle se ceo grad vidi kao na dlanu. Iskreno retko koji grad u Srbiji ima objekat takvog tipa. Jedete ćevape i pijuckate pivo, a grad vam je pod nogama:). U podnožiju brda se nalazi crkva Svetog Prokopija, jedna od najstarijih u Srbiji. Tu je i mala Latinska crkva/Jug Bogdanova crkva koju su podigli Dubrovčani, zato što je u Prokuplju bila Dubrovačka kolonija na putu ka Osmanlijskom carstvu.
Inace brdo Hisar okruzuje reka Toplica koja na tom delu svog toka cini prirodni fenomen koji se naziva epigenija, "reka teče uzbrdo".
Više možete pročitati na wikipediji. Teksotvi su jako dobri. Ukucajte Prokupački grad, Crkva Svetog Prokopija, Latinska crkva
http://img51.imageshack.us/img51/6579/dscn0218f.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/8333/dscn0209me.jpg
Brdo Hisar sa suprotnog kraja grada
http://img696.imageshack.us/img696/3148/dscn0203i.jpg
Ulica Jug Bogdana je čuveni prokupački korzo. Korzo je u Prokuplju institucija sama za sebe sa tradicijom koja se održala već vek ipo. 2006 godine ulica je popločana i pretvorena u pravu pešačku zonu. U toku je izgradnja dve fontane tako da će ulica biti još lepša. U toj ulici i u centru grada ima puno kafića sa baštama tako da je milina popiti kafu i odmoriti.
Pešačka zona
http://img714.imageshack.us/img714/9552/dscn0277u.jpg
Centar grada
http://img820.imageshack.us/img820/1861/53571542.jpg
Pogled ka zgradi opštine i opštinskom parku
http://img12.imageshack.us/img12/3518/dscn0279ts.jpg
Ima u gradu i dosta kafana , a u poslednje vreme je prava poplava picerija u kojima možete pojesti izvanrednu picu za male pare. Kada mi neko dođe iz Beograda uglavnom ljudi ostanu zapanjeni kada čuju za cenu i kada se uvere u veličinu i kvalitet. I naravno ide komentar mamu im j... u Beogradu kako nas gore pljačkaju:)
Muzej ima zanimljive postavke, predmeta pronađenih na arheološkom nalazištu Pločnik, ali i postavku vezanu za Toplički ustanak.
http://img801.imageshack.us/img801/5866/narodnimuzejtoplice1.jpg
Što se tiče sporta postoji bazen, a pored su teniski tereni u jako lepom ambijentu pored reke Toplice, ispod Hisara. Prokuplje je prve teniske terene dobilo krajem sedamdesetih što je za male gradove u provinciji prosto neverovatno. Pre par godina je pored 4 postojeća terena, sagrađeno i nekoliko novih terena na drugoj lokaciji i organizuju se profesionalni turniri za devojčice do 16 godina.
http://img714.imageshack.us/img714/9505/dscn0272s.jpg
Neposredno posle 2000 sagrađena je sportska sala, Dr. Zoran Đinđić ispred koje se nalazi bista pokojnog premijera čiji je otac inače iz jednog sela u okolini Prokuplja.
http://img846.imageshack.us/img846/3977/dscn0259l.jpg
A što se tiče industrije kao i u celoj Srbiji, uglavnom je propala. Neke privatizacije su bile neuspešne, neke uspešne, uglavnom u tim fabrikama radi mnogo manje ljudi nego nekad. Posebno je gorak ukus visina plate za koju rade ti radnici, pa čak i u jako uspešnim fabrikama kao što je Hisar i Fabrika obojenih metala. To su plate ispod minimalca. U novootvorenoj nemačkoj fabrici Leoni je zapošljeno 1.000 ljudi, a do kraja godine će uposliti još 400. Za svakog novozaposlenog radnika od države dobijaju 5.000 evra, a radniku daju platu od 16.000 dinara! Sa fakultetom je plata 20.000 zato što su svi primljeni preko Prve šanse, država plaća. Ali ako, niko nam nije kriv. Ne može jedan narod da vodi pogrešnu politiku decenijama, pa i dan danas, a da mu bude lepo. Inače fabrika radi jako uspešno, izvezli su robe za 50 miliona evra za godinu dana.
Eto ovo je ukratko, Prokuplje prestavljeno kroz jedan lepši pogled. Problema ima mnogo, o tome bi mogli do prekosutra, ali nećemo sada ;)
njemanja June 18th, 2011, 02:02 PM SUPER fotke i prica :cheers: posebno mi je zanimljivo ovo za reku toplicu... nisam znao :cheers: fino je prokuplje SKROZ!
gishko June 18th, 2011, 02:22 PM @forestpk не знам шта да ти кажем осим "СВАКА ТИ ЧАСТ", укратко си представио најважније објекте и потенцијале Прокупља :applause: Слике су заиста предивне :cheers:
TrTomir_Ni June 18th, 2011, 03:21 PM Prokuplje je stvarno lepo i prijatno mesto za posetiti, a ono sto mi se svidja je sto ima dosta lepih starih arhitektonskih zdanja uz glavnu ulicu, i vidi se da nije samo neka obicna palanka.. ima istoriju.. :)
Nisam znao ovo za brdo Hisar, moracu da ga obidjem sledeci put kad se budem zadrzavao kratko u Prokuplju..
forestpk June 18th, 2011, 06:21 PM SUPER fotke i prica :cheers: posebno mi je zanimljivo ovo za reku toplicu... nisam znao :cheers: fino je prokuplje SKROZ!
@forestpk не знам шта да ти кажем осим "СВАКА ТИ ЧАСТ", укратко си представио најважније објекте и потенцијале Прокупља :applause: Слике су заиста предивне :cheers:
Hvala! Drago mi je da su vam se slike dopale! A ako nekada svratite vidimo se na:cheers1:
Prokuplje je stvarno lepo i prijatno mesto za posetiti, a ono sto mi se svidja je sto ima dosta lepih starih arhitektonskih zdanja uz glavnu ulicu, i vidi se da nije samo neka obicna palanka.. ima istoriju.. :)
Nisam znao ovo za brdo Hisar, moracu da ga obidjem sledeci put kad se budem zadrzavao kratko u Prokuplju..
Prokuplje je imalo tu sreću da neke reprezentativne zgrade projektuju poznati arhitekti. Zgradu opštine i narodnog muzeja (tada pošte) su projektovali Slobodan Tanazović i Dragutin Maslać, zgradu Sokolskog doma je projektovao Momir Korunović, a objekat na vrhu Hisara, zadužbinu doktora Alekse Savića je projektovao takođe Dragutin Maslać.
Ni mi ovde nismo svesni kakav potencijal je brdo Hisar i istorija grada. Godinama nije bilo novca da se bilo šta sredi, ali izgleda da su sada stvari konačno krenule sa mrtve tačke. Tvrđava će biti sređena, a prostor će se koristiti za razne kulturne događaje. Sanja Ilić iz grupe Balkanika je prvi put održao koncert na vrhu brda 2002 godine i ostao je zapanjen dobrom akustikom, ali i celim ambijentom i tada je konačno krenula zamisao da sa tvrđavom nešto treba uraditi. Takođe u podnožiju brda se nalazi kula Jug Bogdana potpuno očuvana, ali godinama do nje nije moglo da se dođe od rastinja. Sada će i ona postati pristupačna i sređena.
Krajem trećeg veka Rimljani su podigli utvrđenje na mestu današnjeg Prokuplja i to mesto nazivaju Hameum, a grad je zvanično prvi put pod današnjim imenom pomenut 1395 u povelji knjeginje Milice koja grad "Svetoga Prokopija i vinograde oko njega" poklanja nekom manastiru na Atosu. Inače čitav kraj je kao stvoren za vinograde i ovde je ponikla jedina naša srpska autohtona sorta grožđa koja je zvanično registrovana- Prokupac. Na žalost od Prokupca u Prokuplju nije ostalo ni P. Propašću fabrike Prokupac (pravila i čuvenu rakiju Manastirku) prestali su da postoje i vinogradi. Od nekoliko hiljada hektara ostalo je nekoliko desetina hektara vinograda. Sada se Prokupac najviše gaji u Župi.
Naravno gradu puno toga hvali. Ključni problem je nepostojanje obilaznice i saobraćaj koji magistralnim putem prolazi kroz čitav grad. Glavna ulica je u kolapsu preko čitavog dana, a nekad vam treba i 15 minuta da prođete tih 3-4 km kroz grad na putu od Niša ka Kuršumliji. Treba urediti brojne ulice na periferiji, ulična rasveta je u lošem stanju. Izgrađen je novi deo grada sa preko 700 stanova i nekoliko hiljada privatnih kuća, ali nije napravljena toplana! Jako veliki problem je i preglomazna administracija i odsustvo volje da se reše neki jednostavni problemi za koje nije tačno da nema novca nego nema volje. Naravno to je već problem u celoj Srbiji i posledica partijske države.
Inače Prokuplje zimi i leti-kao dva različita grada. Zimi je jako sivo i sumorno. S obzirom da je grad u "rupi" potpljen je u smog i dim, iz privatnih ložišta. Jedino kada padne sneg je nekako sve lepo i ušuškano:) Leti je jako živo, puno ljudi, zelenila. Kada ste u Prokuplju imate utisak da ste u nekom mnogo većem gradu, sve vrvi od ljudi, glavnom ulicom ne može da se prođe. Možda je to i zbog južnjačkog mentaliteta, a i velike stope nezaposlenosti:). Na primer tako nešto u Somboru ili Kikindi ne može da se vidi iako su mnogo veći i razvijeniji gradovi od Prokuplja.
Singidunum June 18th, 2011, 06:32 PM :cheers:
Posto je pica u PK?
forestpk June 18th, 2011, 06:46 PM :cheers:
Posto je pica u PK?
Ona porodična prečnika pola metra 500 din.:)
velika 300
mini 150-200
velizar June 19th, 2011, 12:55 AM http://i645.photobucket.com/albums/uu180/cile2/34495375.jpg
Jedini grad na svetu koji poseduje zgradu za koju sam rekao "Voleo bih da je u Nišu", to je Prokuplje. To je ova zgrada, prokupačka opština!
Da li sam subjektivan, možda i jesam, ali, mislim da u značajnoj meri i nisam, pa, vidite je!?
Imao sam familiju u ulici pozadi, valjda se ulica zove Nikodije Stojanovića Tatka, živeli su ( i danas valjda tu žive), na maloj raskrsnici, gde je bila valjda stanica hitne pomoći, i osnovna škola. Kraj ove stare zgrade smo se moj brat i ja igrali, spuštajući se na guzici po prašnjavim i žbunastim strmim stazama prema Toplici i onim stepenicama .. sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog veka ... jedan od najlepših perioda mog života.
Prelepa zgrada .. samo da se malo sredi .. picikato!
velizar June 19th, 2011, 12:56 AM http://i645.photobucket.com/albums/uu180/cile2/34495454.jpg
forestpk June 19th, 2011, 11:57 AM Jedini grad na svetu koji poseduje zgradu za koju sam rekao "Voleo bih da je u Nišu", to je Prokuplje. To je ova zgrada, prokupačka opština!
Da li sam subjektivan, možda i jesam, ali, mislim da u značajnoj meri i nisam, pa, vidite je!?
Imao sam familiju u ulici pozadi, valjda se ulica zove Nikodije Stojanovića Tatka, živeli su ( i danas valjda tu žive), na maloj raskrsnici, gde je bila valjda stanica hitne pomoći, i osnovna škola. Kraj ove stare zgrade smo se moj brat i ja igrali, spuštajući se na guzici po prašnjavim i žbunastim strmim stazama prema Toplici i onim stepenicama .. sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog veka ... jedan od najlepših perioda mog života.
Prelepa zgrada .. samo da se malo sredi .. picikato!
Naš najpoznatiji arhitekta Nikola Nestorović je rekao za zgradu Okružnog načelstva u Prokuplju da je arhitektonski jedna od najvrednijih zgrada kod nas i između ostalog:
"Kompozicija srednjeg rizalita sa baroknim portalom, sa udvojenim toskanskim stubovima, sa izlomljenim vencem i dekorativnim medaljonom u njemu je nešto najlepše što je projektovano u srpskoj arhitekturi u prvoj deceniji dvadesetog veka"
Inače ta raskrsnica za koju vas vežu uspomene i danas postoji. Tu je bila zgrada dispanzera za odrasle i hitne pomoći. 1989 je Dom zdravlja preseljen u novu veliku zgradu na periferiji, a ta zgrada je ustupljena policiji tako da je tu sada policijska stanica.
Zgrada opštine je svakako zrela za sređivanje, nadajmo da će je srediti uskoro.
Servitium June 19th, 2011, 08:51 PM Koliko stanovnika ima Prokuplje?Iako se sad negrade,da li su se gradile zgrade proteklih godina u Prokuplju?Ako jesu možeš li ih slikati?:)
Vucko June 19th, 2011, 09:00 PM Stvarno steta sto put nije izgradjen do opservatorije,to se bese zove Vidojevica ako se ne varam.
Sva opticka posmatranja ce biti odatle dok ce obradjivanje podataka biti i dalje u Beogradu i radiografska ispitivanja.
forestpk June 19th, 2011, 10:26 PM Koliko stanovnika ima Prokuplje?Iako se sad negrade,da li su se gradile zgrade proteklih godina u Prokuplju?Ako jesu možeš li ih slikati?:)
Prokuplje zvanično ima 27.000 stanovnika, a cela opština 48.000. To je bez 6 hiljada raseljenih sa Kosova koji su se naselili uglavnom u samom gradu, tako da grad ima nešto preko 30 hiljada.
Izgradjeno je svega nekolko zgrada. Slikaću pa ću da okačim slike.
Stvarno steta sto put nije izgradjen do opservatorije,to se bese zove Vidojevica ako se ne varam.
Sva opticka posmatranja ce biti odatle dok ce obradjivanje podataka biti i dalje u Beogradu i radiografska ispitivanja.
Tačno tako, planina se zove Vidojevica. Tih 2 km makadama do opservatorije su nažalost bolji od asfalta koji ide od Prokuplja do Belog Kamena gde se skreće za opservatoriju.
forestpk June 20th, 2011, 04:35 PM Венсан Дежер уручио уговоре о донацији
Шеф делегације Европске уније амбасадор Венсан Дежер уручио је председницима општина Прокупље, Блаце, Куршумлија и Житорађа уговоре о додели бесповратних средстава из Фонда ПРОГРЕС, за реализацију седам инфраструктурних пројеката укупне вредности 646.000 евра.
У Прокупљу ће, у пројекат реконструкције паркинга и приступне зоне код Дома здравља, бити уложено 136.000 евра. Други пројекат за који је одвојено 120.000 евра, односи се на регулисање корита Стражавачке реке.
Evo kako danas izgledaju parking ispred Doma zdravlja i pristunpni putevi do Doma zdravlja i Hitne pomoći
http://img62.imageshack.us/img62/1928/dscn0303k.jpg
http://img101.imageshack.us/img101/5589/dscn0304ai.jpg
http://img109.imageshack.us/img109/2572/dscn0307co.jpg
http://img822.imageshack.us/img822/1627/dscn0308z.jpg
http://img38.imageshack.us/img38/6677/dscn0309k.jpg
Korito Stržavačkog potoka. Jedan deo toka je uređen još početkom sedamdesetih. Onda su stigli do mosta na magistralnom putu koji je tada bio u rekonstrukciji i trebalo je da nastave dalje čim most bude završen. Most je iste godine završen, a evo sada nastavak radova nakon 40 godina. Živela Srbija!:lol:
http://img843.imageshack.us/img843/8397/dscn0310k.jpg
http://img708.imageshack.us/img708/9991/dscn0311s.jpg
Videćemo kako će sve ovo izgledati kada radovi budu završeni. Plan je da radovi krenu u narednih mesec dana i da budu završeni u ovoj građevinskoj sezoni.
forestpk June 21st, 2011, 05:17 PM U toku su radovi na proširenju puta do tvrđave i rastorana na vrhu brda Hisar.
Put je izgledao ovako, mimoilaženje je bilo otežano, a mini busevi i autobusi uopšte nisu mogli do vrha brda.
http://img864.imageshack.us/img864/7972/dscn0108l.jpg
Ovo su današnje slike
http://img845.imageshack.us/img845/7582/dscn0352q.jpg
http://img90.imageshack.us/img90/446/dscn0361.jpg
http://img593.imageshack.us/img593/1323/dscn0363l.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/6884/dscn0365ja.jpg
http://img585.imageshack.us/img585/2411/dscn0366mk.jpg
Konačno su stavili neko objašnjenje šta je šta u tvrđavi
http://img69.imageshack.us/img69/4144/dscn0367w.jpg
I naravno kafica:)
http://img52.imageshack.us/img52/8699/dscn0368h.jpg
gishko June 21st, 2011, 05:35 PM ^^^^ :cheers:
Не знам да ли је ово било, свакако је за наздравити :cheers:
Izvor Južne vesti - PROKUPLJE – Narodni muzej “Toplica" i prokupačka opština odlučili su da revitalizuju Jug Bogdanovu tvrđavu iz 14. veka na Hisaru (350 metara nadmorske visine).U njeno obnavljanje biće uloženo 9 miliona dinara, a ideja je da se prostor iskoristi za kulturne manifestacije i kao turistička-istorijska atrakcija Prokuplja.
Prema rečima predsednika prokupačke opštine Milana Arsovića, završen je idejni plan i konkurisalo se kod organizacije “Progres” za potreban novac.
– Čak, iako ne dobijemo novac od “Progresa”, izdvojićemo iz budžeta jer je zaista šteta da propada ovakav kulturno-istorijski spomenik, kada može da ima izuzetnu namenu. Cilj je da ona po nameni liči na niško utvrđenje - kaže Arsović dodajući da bi do leta trebalo da se tvrđava osposobi.
Ideja da se Jug Bogdanova tvrđava rekonstruiše javila se još 1980. godine, kada je završeno istraživanje gornjeg dela, ali do sada i pred upornih pokušaja Julke Kuzmanović Cvetković, koja je nosilac projekta i zaposlenih u Muzeju, nije bilo pomaka, što zbog novca, što jer nije postojao idejni plan.
– Prvi pomak desio se kada je 2002. godine održana predstava “San letnje noći” u režiji Zorana Cvetkovića u okviru manifestacije “Dani evropske baštine”. Tada su svi oduševljeno govorili da sledeće letnje sezone tvrđava treba da zasija, međutim, to se nije desilo. Tek ove godine, sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture napravljen je ugovor o izradi projektne dokumentacije i konačno smo krenuli sa mrtve tačke - objašnjava arheolog Julka Kuzmanović Cvetković, v.d. direktora prokupačkog Muzeja.
Ona dodaje da utvrđenje koje je odlično sačuvano i počinje od podnožja brda do samog vrha ima neslućene mogućnosti.
– Na vrhu je izuzetan prostor koji je idealan za bioskopske i pozorišne predstave, književne večeri i koncerte. Pavle Aksentijević je bio oduševljen akustikom kada je držao koncert u tom prostoru. Naša tvrđava ima sve ono što nedostaje mladima u Prokuplju, odnosno ona je mesto koje odiše lepotom, istorijom i duhovnošću - naglašava ona, dodajući da su ispod temelja tvrđave pronađeni i ostaci vizantijskih bedema i rimskih građevina.
Čitav Hisar je odlična turistička atrakcija, jer je u njegovom podnožju crkva Svetog Prokopija iz 10. veka, kao i Latinska crkva iz 14. veka.
Sa vrha se vide obronci Kopaonika, Jastrebac i čak Niš kada je lepo vreme. Oko Hisara Toplica teče uzvodno (epigenija), pa je to još jedan momenat koji privlači pažnju.
– Sve ove lepote koje su do sada bile gotovo neiskorišćene, a koje se nalaze u samom centru grada, privlače pažnju turista. Već smo sa "Kontikijem" imali probnu vožnju koja podrazumeva obilazak Pločnika I Đavolje varoši, a u kojoj je prva tačka Prokuplje i Hisar. To govori koliko je ovo mesto značajno i koliko će revitalizacija tvrđave da obogati život u Prokuplju - ističe Cvetkovićeva.
"Tri kule su dobro očuvane"
Jug Bogdanova tvrđava ima dobro očuvane tri kule na kojima su zidovi debljine 1 do 3,5 metara. Postojala su tri bedema koja su obavijala brdo. Najbolje je sačuvana kula u podnožju kraj Toplice na kojoj su zidovi visine 11 metara I koja je bila centar odbrane I tvrđave i mosta koji je u blizini.
– Sve će se to obnoviti i uključiti u turističku ponudu. Nadamo se da će naše utvrđenje konačno zablistati ipokazati bogatu istoriju I kulturu naroda koji su nekada živeli u Toplici - napominje Cvetkovićeva.
http://www.tvojportal.com/component/k2/item/6479-obnova-jug-bogdanove-tvr%C4%91ave-u-prokuplju.html
direktor June 22nd, 2011, 10:30 AM Hvala na reportazi jedino nis pomenuo smjestaj hotele ili tako nesto da mogu da uporedim sa banjom u kursumliji prolom.Kako radi prokupac nesto ga nevidjam na policama
forestpk June 22nd, 2011, 09:44 PM Hvala na reportazi jedino nis pomenuo smjestaj hotele ili tako nesto da mogu da uporedim sa banjom u kursumliji prolom.Kako radi prokupac nesto ga nevidjam na policama
Za cene stvarno ne znam morao bih da se raspitam. U centru grada je hotel koji radi ali ono komunisticki sa 50ak soba, zvrji prazan. U sportskoj hali postoje sobe za izdavanje, na vrhu Hisara u onom restoranu isto. U par restorana isto postoji smestaj. U centru grada je i hostel ali zaista ne znam za cene. Raspitacu se.
U Prokupcu se prave odredjeni proizvodi za Prokupac Beograd. Za one koji ne znaju Prokupac je imao svoj pogon u Beogradu gde se obavljao znacajan deo proizvodnje. Taj pogon se svojevoljno sredinom osamdesetih odvojio pa su se tuzili decenijama, na kraju je Prokupac u Prokuplju propao, a Prokupac Beograd radi i vlasnik iz Beograda je kupio i Prokupacku fabriku. Oni u Beogradu dobro rade, to su flase sa etiketom Prokupac-Beograd. Prave stomakliju, manastirku, viljamovku itd...
Necrum June 22nd, 2011, 11:59 PM Prokuplje je bas prijatan grad, imam rodbinu tamo. Kafica na svakom cosku :) , ima puno starih zgrada, secam se neke skole koja je slicna ovoj zgradi opstine. Primetio sam da Prokupcani pricaju mnogo pravilnije od ostalih gradova na jugu...Kursumlija je vec nesto drugo, tamo je bas beda :ohno: Sve u svemu vredi posetiti taj kraj. Djavolju varos pogotovo.
vlada_Ilina_h2o June 23rd, 2011, 01:34 AM 22. 06. 2011. | 13:08
Počela restauracija zgrade načelstva u Prokuplju
Lokalna samouprava u Prokuplju izdvojila je pet miliona dinara iz opštinskog budžeta za sanaciju zgrade načelstva, koja je sagrađena početkom prošlog veka. Kako je agenciji Beta kazala načelnica Opštinske uprave Vida ...
Ekapija
vlada_Ilina_h2o June 23rd, 2011, 09:53 PM Opsirnije.
Počela restauracija zgrade načelstva u Prokuplju
Lokalna samouprava u Prokuplju izdvojila je pet miliona dinara iz opštinskog budžeta za sanaciju zgrade načelstva, koja je sagrađena početkom prošlog veka.
Kako je agenciji Beta kazala načelnica Opštinske uprave Vida Momčilović, za kompletnu restauraciju tog zdanja koje je pod zaštitom države biće potrebno još oko 11 miliona dinara.
- Sada radimo samo reparaciju unutrašnjosti zgrade - rekla je Momčilović.
Nedavno je, kako je podsetila, sa fasade otpao veći deo maltera i srušio se na jedno službeno vozilo.
- Obratili smo se za pomoć Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i očekujemo da nam hitno obezbede novac, kako bi sprečili dalje urušavanje ovog velelepnog zdanja, a ujedno i zaštitili prolaznike jer urušavanje fasade za njih predstavlja veliku opasnost - rekla je Momčilović.
Zgradu načelstva sagrađena je po zamisli arhitekte Branka Tanasijevića 1909. godine, a po odobrenju kralja Petra Karađorđevića.
Wall (http://www.wall.co.rs/index.php?view=magazine_detail&type=news&id=3167)
forestpk June 23rd, 2011, 10:47 PM Prokuplje je bas prijatan grad, imam rodbinu tamo. Kafica na svakom cosku :) , ima puno starih zgrada, secam se neke skole koja je slicna ovoj zgradi opstine. Primetio sam da Prokupcani pricaju mnogo pravilnije od ostalih gradova na jugu...Kursumlija je vec nesto drugo, tamo je bas beda :ohno: Sve u svemu vredi posetiti taj kraj. Djavolju varos pogotovo.
Tačno tako, prelepa zgrada škole u koju sam i ja išao. To je najstarija javna zgrada u Prokuplju sagrađena 1899 godine. Nikako ne uspevam da nađem ko je arhitekta, verovatno u nekom arhivu može da se nađe. Zgrada je sagrađena za potrebe gimnazije i do kraja II sv. rata je ista i radila u ovoj zgradi, a onda je gimnazija preseljena u novu zgradu, a ova dodeljena osnovnoj školi.
http://img683.imageshack.us/img683/8380/51193231.jpg
Tačno je da se u Prokuplju govori ispravnije nego u ostalim mestima na jugu. Prokuplje je na granici kosovsko-resavskog i prizrensko timočkog dijalekta. U samom gradu se govori mešavinom i zato se u Prokuplju govori ispravnije nego u Nišu ili Leskovcu. Inače sela su hiruški precizno podeljena, istočno od Prokuplja se govori katastrofa kao u Nišu, Leskovcu, a zapadno dosta liči na govor u Župi i Kruševcu. Dva susedna sela, a potpuno drugačiji govor.
Kuršumlija je zaista tragedija nad tragedijama. To je najzapušteniji, najpropaliji, najprljaviji grad u Srbiji. Tu za 30 godina jedan poklopac na šahtu nije zamenjen, a kamo li nešto više. Mnoga mesta manja od Kuršumlije su neuporedivo sređenija, bogatija, lepša. Npr. u susedstvu Blace, Aleksandrovac, Brus, da ne pričamo za neka severnija. Veliki uzrok je u lokalnoj samoupravi koja je već preko 20 godina, dno dna! To ni Domanović ne bi opisao. Mislim u celoj Srbiji su dno dna, ali negde se ponešto i uradi. Ja ove u Prokuplju ne mirišem uopšte i imam mnogo zamerki ali za poslednjih 10 godina je u gradu asfaltirano preko 100 ulica (a ukupno u gradu ima 190 ulica, što je zaista uspeh), ipak se nešto radi.
TrTomir_Ni June 24th, 2011, 05:01 PM ^^
Ti ga pa pretera.. Malo je glupo da kazes da neko ruzno govori.. Od celog juga najvise se razlikuju Vranjanci i Leskovcani, a izmedju nas ostalih su u pitanju samo nijanse koje i nisu primetne..
To bi bilo isto kao kad bih ja rekao da mi se ne svidja kako prica neko iz Vojvodine ili BGa, jeste da para usi kad cujes kako pricaju.. ali boze moj zar u tome nije car da postoje razlicitosti, bez njih bi zivot bio dosadan, zar ne mislis tako?
Iskreno, malogradjanski je da dajes sebi za pravo da sudis o drugima i o tome ko je ispravan a ko ne.. a mozda si se samo lose izrazio.. :)
Necrum June 24th, 2011, 09:25 PM http://img683.imageshack.us/img683/8380/51193231.jpg
E da! To je ta zgrada :cheers: Mogao bi da otvoris temu o Prokuplju u Podforumu SSSlike :)
forestpk June 24th, 2011, 10:47 PM ^^
Ti ga pa pretera.. Malo je glupo da kazes da neko ruzno govori.. Od celog juga najvise se razlikuju Vranjanci i Leskovcani, a izmedju nas ostalih su u pitanju samo nijanse koje i nisu primetne..
To bi bilo isto kao kad bih ja rekao da mi se ne svidja kako prica neko iz Vojvodine ili BGa, jeste da para usi kad cujes kako pricaju.. ali boze moj zar u tome nije car da postoje razlicitosti, bez njih bi zivot bio dosadan, zar ne mislis tako?
Iskreno, malogradjanski je da dajes sebi za pravo da sudis o drugima i o tome ko je ispravan a ko ne.. a mozda si se samo lose izrazio.. :)
Naravno da je čar u različitostima i nemam ništa protiv bilo čijeg govora. Samo komentarišem ono što su mi rekli ljudi koji su dolazili u Prokuplje, a to je da se govori ispravnije u odnosu na ostatak juga.
Za Srpski jezik je norma Šumadijsko-vojvođanski dijalekt, to se valjda podrazumeva pod ispravnim. Naravno sve je to individualno, znam vranjanca koji govori potpuno ispravno, ni nalik okruženju. A to što neko ne zna padeže nemam ništa protiv, niti osuđujem, niti mislim da je to neki minus, mnogo je bitnije kakav si čovek. Ali da li je to ispravan govor ukoliko neko ne zna padeže? Naravno da ne. Sa tog aspekta imam prava da kažem šta je ispravno, a šta ne.
A stvar ukusa je stvar ukusa. Npr. meni se iskreno ne sviđa kako se priča u Užicu. A kada sam bio u Kikindi, drugarica priča skorz ok, a njeni roditelji tako lalinski da to para uši. To što je meni paralo uši ne znači da i nekom drugom mora da para :)
Nisam mislio ništa loše, pogrešno si me razumeo:)
E da! To je ta zgrada :cheers: Mogao bi da otvoris temu o Prokuplju u Podforumu SSSlike :)
Otvorio sam temu prvenstveno da pratim gradilišta, ali eto ispalo je više reportaža i slika grada. Ako nastavim ovako sa slikama otvaram temu sa slikama :)
forestpk July 12th, 2011, 04:13 PM U Prokuplju u širem centru grada postoje ulice koje nisu nikada rekonstruisane od svoje izgradnje, odnosno od asfaltiranja krajem šezdesetih godina. I pored najave da će ove godine te ulice konačno biti rekonstruisane ništa od toga, ponovo ih krpe:evil: Inače na nekim od tih ulica ne može da se nađe ni metar kvadratni prvobitnog asfalta već su u potpunosti sastavljene od zakrpa, a za neke ulice je tokom decenija krpljena utrošena asfaltna masa daleko veća od one koja je potrebna za izgradnju nove ulice.
http://img217.imageshack.us/img217/8924/dscn0549n.jpg
http://img192.imageshack.us/img192/3606/dscn0550i.jpg
http://img8.imageshack.us/img8/7393/dscn0557cg.jpg
vlada_Ilina_h2o July 12th, 2011, 09:46 PM 12. 07. 2011. | 11:06
Radovi u prokupačkoj bolnici se privode kraju - U toku sprovođenje tendera za kupovinu skenera vrednog 50 miliona dinara
U prokupačkoj bolnici u toku su završni radovi na renoviranju porodilišta, otorinolaringologije i hirurgije. Trenutno se uređuje i prostor na kožnom odeljenju, ali i menjaju vodovodne i kanalizacione cevi na pedijatriji. Za ove radove izdvojeno ...
Ekapija
forestpk August 11th, 2011, 08:16 PM Posle toliko najava i natezanja, završene su fontane u pešačkoj zoni. Jako skromna i po mom mišljenju smešna rešenja.
Inače u ovih 5 godina od kako je popločana ulica Jug Bogdana fontane prati neka zla sudbina tako da je ovo prvi put da su proradile.
http://img825.imageshack.us/img825/9941/dscn0839b.jpg
http://img148.imageshack.us/img148/151/dscn0840d.jpg
U toku radova na rekonstrukciji ulice napravljena je fontana u obliku piramide. Međutim primitivizmu nikad kraja: dva dana nakon postavljanja, razularena masa pod vođstvom lokalnog sveštenika je srušila piramidu zato što je to masonski znak, a jelte nama pravoslavcima su masoni neprijatelji... tako su oni to zaključili. Odmah su bili natpisi u novinama "Masoni marš iz Toplice". Tužno! Iako policija zna ko je to uradio, nikada nije podneta nikakva prijava!
Onda je mesto predviđeno za fontanu ostalo kao ruglo nekoliko godina i prošle godine je raspisan konkurs za idejno rešenje. Pobedio je neki vajar i napravljena je fontana u obliku stubova iz Đavolje Varoši sa čijih vrhova bi se slivala voda. Za radove je izdvojeno 700.000 dinara!!! Fontana nikada nije proradila, a nezvanično sam saznao da je to zato što voda koja se sliva prska na sve strane i ima je više na ulici nego u fontani, a uveče kada je slab pritisak u mreži uopšte ne može da dođe do vrha stuba :) Nisam je ni slikao u nadi da će jednog dana proraditi i da ću je slikati u funkciji, ali samo su je jednog dana odneli i evo posle par meseci proradilo je ovo. Inače ovo je slika kako je izgledala fontana u obliku piramide.
http://img163.imageshack.us/img163/4255/918j.jpg
gishko August 11th, 2011, 11:44 PM ^^ То око пирамида никада нећу разумети :ohno: Јесам верник (православац), али не могу да верујем да неко пирамиду повезује са масонима, иако се зна да су пирамиде постојале још око 4000 година пре хришћанства, а када се није знало ни м од масона... Као и поређење планине са пирамидом па опет са масонима, онда би требали да разоримо врхове планина јер асоцирају на масонске знакове, треба ли избегавати шестар јер га они употребљавају као свој знак... Мислим ово води у бескрај...
Majevčan August 12th, 2011, 02:45 PM Mislio sam da je Prokuplje manje mjesto....
http://img52.imageshack.us/img52/8699/dscn0368h.jpg
durlanista September 24th, 2011, 07:15 PM Pocelo je renoviranje zgrade opstine Prokuplje. Najlepsa i arhitektonski najvrednija zgrada u Toplici sagradjena je 1909 godine po projektu beogradskog arhitekte Branka Tanazovica kome je asistirao Dragutin Maslac. Poslednji put je fasada sredjena 1989 godine i tada je dobila zutu boju, a pre toga je bila bledo zelena. Videcemo sta ce sada da urade, da li ce da ostave istu boju ili ne.
Vec su krenuli da rade unutrasnjost, a nakon toga fasadu... cim krenu radovi na fasadi eto mene sa slikama.
Bilo bi lepo kada bi uradili osvetljenje, zgrada je na lepom mestu, a vidi se i sa Hisara. Bilo bi lepo videti je nocu kako svetli:)
http://img121.imageshack.us/img121/9238/opstina.jpg
malopre se vratih sa puta i da podelim lepu vest.
u najvece se radi fasada. jedva cekam da vidim zavrsenu, jer je zgrada jako lepa kao i njena lokacija.
forestpk September 26th, 2011, 06:21 PM malopre se vratih sa puta i da podelim lepu vest.
u najvece se radi fasada. jedva cekam da vidim zavrsenu, jer je zgrada jako lepa kao i njena lokacija.
Sutra kačim slike! Na žalost u prvoj fazi će srediti samo prednju stranu zgrade :( Nema dovoljno novca za sve. Bočne strane i zadnji deo zgrade prema parkingu neće biti urađeni pre proleća. Samo se plašim da se to ne otegne... kod nas vrlo lako može da se desi i da nikada ne urade, odnosno da se to otegne na neki veliki vremenski period... ali valjda ce biti sve ok.
velizar September 26th, 2011, 11:08 PM Sutra kačim slike! Na žalost u prvoj fazi će srediti samo prednju stranu zgrade :( Nema dovoljno novca za sve. Bočne strane i zadnji deo zgrade prema parkingu neće biti urađeni pre proleća. Samo se plašim da se to ne otegne... kod nas vrlo lako može da se desi i da nikada ne urade, odnosno da se to otegne na neki veliki vremenski period... ali valjda ce biti sve ok.
A koja će boja da bude, da li će ponovo ovakva ili neka slična nijansa, ili neka druga? Jer, pre ove je bila nijansa zelene boje.
forestpk September 27th, 2011, 09:58 PM A koja će boja da bude, da li će ponovo ovakva ili neka slična nijansa, ili neka druga? Jer, pre ove je bila nijansa zelene boje.
Danas sam ceo dan bio van grada tako da nisam stigao da slikam, ali slikaću ovih dana. Još uvek ne znam koja će boja biti. Koliko sam video skidaju površinski sloj maltera pa tek kada to srede možemo da vidimo u koju boju kreče. Fasada je u jako lošem stanju iako možda ne izgleda tako. Ne može samo da se prekreči, onaj malter ispod farbe se raspada, tako da će morati da rade baš pravu rekonstrukciju, a ne samo krečenje. Takođe potrebno je obnoviti i brojne betonske elemente i ukrase.
Svi radovi se izvode pod kontrolom stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture tako da predpostavljam da će oni da odrede boju. Nemam pojma koja bi bila najprikladnija....ova žuta nije bila loša, nije bila loša ni ta bledo zelena... Pre nje tamo negde šezdesetih godina zgrada je bila neke bledo oker boje. Samo se nadam da neće da je okreče u roze, vidim to je sada trend:)
forestpk September 28th, 2011, 09:34 PM Evo kako izgleda zgrade opštine Prokuplje.
http://img14.imageshack.us/img14/1526/dscn1078zh.jpg
http://img40.imageshack.us/img40/3277/dscn1080n.jpg
Inače konačno je počela rekonstrukcija ulične rasvete. Svetiljke stare preko 30 godina će konačno biti zamenjene novim. Ukupna vrednost radova je 20 miliona dinara, a novac je obezbeđen iz kredita koji su zajednički podigli opština Prokuplje i Ministarstvo za infrastrukturu sa obavezom da lokalna samouprava vrati 40% sume, a ministarstvo 60%.
http://img200.imageshack.us/img200/521/dscn1077j.jpg
vlada_Ilina_h2o September 30th, 2011, 12:06 AM 29. 09. 2011.| 08:39
Obnovljeno porodilište u Prokuplju
Nakon više meseci radova završena je rekonstrukcija odeljenja ginekologije i porodilišta prokupačke bolnice.
Pored kompletne zamene mokrog čvora, uređene su i sve bolesničke sobe, dečiji boks, porođajne sale, intenzivna nega i operacione sale. Uređena je postojeća i napravljena još jedna nova operaciona sala.
Za sve radove utrošeno je sedam miliona dinara, od čega su po tri miliona dali Ministarstvo zdravlja i ZC "Toplica" , a milion dinara je donacija građana.
- Naša akcija uređenja svih odeljenja i zgrada paviljonske bolnice u Prokuplju, koja traje već dve godine ima za cilj da poboljša uslove u kojima su pacijenti i stvori adekvatan prostor za medicinske radnike. Posebno smo ponosni na porodilište i ginekologiju, jer zaista sada izgleda potpuno drugačije. Ova odeljenja su značajna jer je sve prisutnija bela kuga, pa obezbeđivanjem dobrih uslova za rad zdravtsvenih radnika, ali i boravak pacijenata znači i naš pokušaj da se borimo protiv sve manjeg nataliteta - kaže portparol Zdravstvenog centra "Toplica" Jelena Pantović.
Ona u prilog tome ističe da je prošle godine rođeno samo 665 beba, što je u istoriji prokupačkog porodilišta najmanji broj.
- I ove godine, prema dosadašnjim pokazateljima verovatno ćemo biti na istom, s obzirom da je zaključno sa 28. septembrom rođena 521 beba - dodaje ona.
Ekapija (http://www.ekapija.com/website/sr/page/479486)
forestpk October 4th, 2011, 04:54 PM Novo obdanište u Prokuplju
U prokupačkom naselju Sokićev bulevar, u ulici Veljka Milankovića, počela je izgradnja novog obdaništa, a prvi mališani. ukoliko sve bude po planu, biće useljeni za 240 radnih dana.
Vrednost novog objekta je 80 miliona dinara. Iz lokalne kase za ovaj projekat obezbeđeno je 10 odsto sredstava, dok će ostatak novca biti obezbeđen iz Ministarstva za životnu sredinu i prostornog planiranja, na osnovu konkursa „Podsticaj razvoju Srbije“.
Novo obdanište imaće 915 kvadrata i moći će da primi oko 120 mališana.
Predsednik prokupačke opštine Milan Arsović kaže da je izvođač radova firma „Neimar“ iz Niša.
- Izgradnjom novog obdaništa biće dugoročno rešen problem nedostatka smeštajnih kapaciteta u prokupačkim vrtićima. Ova investicija je do sada najznačajnija i obeležiće mandat sadašnje lokalne vlasti - objašnjava Arsović.
http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Novo-obdaniste-u-Prokuplju.sr.html
forestpk October 10th, 2011, 08:48 PM Odabran izvođač radova na Domu kulture
Firma „Neimar projekt“ iz Niša dobila je posao za izvođenje radova na rekonstrukciji, dogradnji, adaptaciji i sanaciji zgrade prokupačkog Doma kulture.
Vrednost projekta je oko 45 miliona dinara, od čega će 30 miliona dinara finansirati NIP, dok će ostala sredstva u visini od 15 miliona obezbediti lokalna samouprava.
Rok za završetak radova koji će početi u toku ove nedelje je 150 radnih dana.
Ovim su stvoreni uslovi da se zgrada Doma kulture koja je veoma oštećena i propala, revitalizuje i vrati svojoj nameni, održavanju književnih, pozorišnih, muzičkih i drugih kulturnih dešavanja.
Biserka Milosavljević, direktor ove ustanove, kaže da je projekat od opšteg interesa za Prokupčane jer godinama unazad grad nema odgovarajući prostor za održavanje kulturnih i drugih manifestacija.
Inače, pozorišna sala je van funkcije od 2003. godine, kada je nadležna inspekcija zbog opasnosti urušavanja plafona zabranila održavanje svih dešanja u njoj.
http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Odabran-izvodjac-radova-na-Domu-kulture.sr.html
forestpk October 19th, 2011, 07:56 PM Na žalost neće srediti celu prednju stranu zgrade Opštine Prokuplje već samo jedan deo prednje strane, iznad ulaza. Prosto neverovatno, bolje da ništa nisu ni počinjali nego da rade tako iz delova. Umesto da cela zgrada zablista, biće sve šareno jer će jedan deo da se isprlja i izbedi dok oni urade drugi.
http://img406.imageshack.us/img406/5726/dscn1096f.jpg
Inače rekonstrukcija ulične rasvete se isto izvodi po našem srpskom principu improvizacija. Pošto su podzemne instalacije tj kablovi između svetiljki dotrajali oni su rešili da struja sada do bandera stiže nadzemnim vodovima, tako da su sada razvukli kablove koji idu od svetiljke do svetiljke po čitavom gradu, pa onda buše stub svetiljke i uvlače kabal unutra i tako struja stiže do sijalica?! Izgleda užasno ružno!!! Kablovi na sve strane, a u centru grada ili na raskrsnicama prava katastrofa, na desetine kablova koji idu na različite strane tj ka drugim ulicama!!! Svaka čast onome ko je izumeo ovo genijalno rešenje.
Radovan Delija November 6th, 2011, 11:57 AM Quote:
Praistorijsko selo na turističkoj mapi Srbije
Prokuplje - Turistička mapa Srbije biće bogatija za praistorijsko selo iz doba vinčanske kulture otkriveno u Pločniku kod Prokuplja, čiju je rekonstrukciju finansiralo Ministarstvo kulture.
Ministarstvo za kulturu je ove jeseni uložilo 300.000 dinara za sređivanje tog sela izjavila je direktorka Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković, navodeći da su tim sredstvima izrađene i postavljene turističke table i putokazi, po
forestpk November 18th, 2011, 05:30 PM Novo lice Doma zdravlja
Do Nove godine bi trebalo da se završe radovi na asfaltiranju i uređenju više od 6.000 kvadrata oko zgrade prokupačkog Doma zdravlja i Hitne službe.
Za poslove uređenja obezbeđeno je 16 miliona dinara, od čega, 15 odsto daje lokalna samouprava, a ostatak donatori, odnosno Evropska Unija, ambasada Švajcarske, Vlada republike Srbije i preduzeće „Putevi Srbije“.
Kako naglašava Mladen Đelić, direktor Doma zdravlja u Prokuplju, do sada je ovaj prostor bio u katastrofalnom stanju i teško je moglo da se priđe zgradi.
– Drago nam je da lokalna samopurava uvidela značaj uređenja ovog prostora i postavila ga kao prioritet kod konkurisanja. Očekujemo da prema dogovoru svi radovi budu završeni za 42 dana - naglašava on i dodaje da je ovo samo početak obezbeđivanja uslova za ustanovu i pacijente u njoj.
Južne vesti
forestpk November 19th, 2011, 06:38 PM Konačno su počeli radovi na sređivanju pristupnih saobraćajnica ka Domu zdravlja i Hitnoj pomoći. Ovo je u planu već nekoliko godina, a i novac je davno obezbeđen ali evo radovi počinju tek sada.
http://img9.imageshack.us/img9/4886/dscn1212x.jpg
http://img525.imageshack.us/img525/5610/dscn1213s.jpg
http://img593.imageshack.us/img593/3413/dscn1214l.jpg
http://img401.imageshack.us/img401/112/dscn1215n.jpg
http://img841.imageshack.us/img841/5691/dscn1216t.jpg
http://img683.imageshack.us/img683/1943/dscn1217c.jpg
Boza KG November 19th, 2011, 06:39 PM ОБДАНИШТЕ У ПРОКУПЉУ ГОТОВО ДО АПРИЛА 2012.
16. Новембар, 2011.
ПРОКУПЉЕ - Министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић обишао је радове на изградњи обданишта у Прокупљу који се финансирају из програма помоћи грађевинској индустрији у условима светске економске кризе.
"Суштина програма помоћи грађевинској индустрији је да у једној тешкој сезони упослимо грађевинску оперативу са једне стране, а са друге стране да пружимо грађанима нови квалитет живота, што смо овим пројектом и потврдили'', истакао је Дулић.
Он је изразио уверење да сви они који имају децу знају колико обдинашта недостају овој земљи и схватају шта ће ово једно обданиште значити за становнике овог краја и целог града.
Председник општине Прокупље Милан Арсовић је навео да изградња обданишта кошта 86 милиона динара, а изградња ће бити завршена до априла наредне године.
Он је додао да ће у овом обданишту моћи да се смести око 150 деце, који сада бораве у објектима без адекватних услова.
"Поред тог пројекта, из програма помоћи грађевинској индустрији у општини Прокупље се реконструише и улична расвета", навео је Арсовић.
http://www.kurir-info.rs/static/imgs/article_thumbs/632x474/uploads/2011-11/115812.jpg
http://www.kurir-info.rs/srbija/obdaniste-u-prokuplju-gotovo-do-aprila-2012.-149614.php
forestpk November 21st, 2011, 06:40 PM Уређује се пут до Хитне службе
У прокупачком Дому здравља данас су и званично почели радови на изградњи приступног пута до Хитне службе и асфалтирање паркинга на површини од 6.000 квадрата, које финансира Европска унија кроз пројекат сарадње са општинама југоисточне Србије ПРОГРЕС.
Како је рекао председник Општине Прокупље Милан Арсовић, вредност ових радова је 10 милиона и 550.000 динара, а средства су обезбедиле Европска унија, Влада Швајцарске и Република Србија.
- Наша Општина обезбедиће десет одсто од вредности ове инвестиције као помоћ у реализацији овог пројекта, казао је Арсовић.
- На овај начин решили смо вишедеценијски проблем уређења прилаза Дому здравља, што је стварало додатне проблеме Хитној служби и пацијентима, нагласио је Арсовић.
Дом здравља из сопствених средстава набавио је и два Фиат пунто аутомобила за потребе Службе кућне неге, која је данас овој служби на коришћење свечано предао директор Дома здравља др Младен Ђелић.
Арсовић је казао да је Општина, из буџетских средстава намењених здравству, издвојила три милиона динара за набавку још једног савременог санитетског возила, за потребе Службе хитне помоћи Дома здравља.
Он је навео да ће у оквиру уређења приступа Дому здравља средствима Путева Србије у вредности од 5,5 милиона динара бити асфалтиран и алтернативни прилаз Хитној служби чиме ће ова установа добити практично два прилаза за најургентније случајеве.
Уређење платоа и путева око Дома здравља према речима извођача радова биће завршено за 40 дана, односно пре завршетка ове календарске године.
- Драго ми је да је коначно неко показао разумевање за решавање инфраструктурних проблема наше установе, казао је директор Дома здравља др Младен Ђелић.
Он је изразио наду да ће Општина, која је ове године преузела оснивачка права над установом, помоћи да се ова установа снабде потребним инструментима и медицинским апаратима, без којих је остала у деобном билансу са Здравственим центром ""Топлица"", односно прокупачком Болницом.
http://img16.imageshack.us/img16/8501/30523810150386101015958.jpg
www.prokuplje.org.rs
forestpk November 26th, 2011, 04:01 PM Konačno počinju radovi na obnovi Doma Kulture odnosno Pozorišta. Obnova obuhvata rekonstrukciju, sanacaiju, adaptaciju i dogradnju objekta. Biće dograđen deo za smeštaj rekvizita, garderoba i sve to što još ide u jednom pozorištu iza scene. Još uvek nema slike projekta da vidimo kako će sve to da izgleda.
Izgradnja zgrade započeta je 1937. godine, a završena tek posle II sv. rata. Prvobitno je zgrada građena kao trgovački dom. Zgrada nije u potpunosti završena prema predviđenom projektu, izostali su brojni dekorativni elementi i dobijena je zgrada jednostavnih formi. Zgradu je prisvojio savez sindikata i komitet omladine, a u zgradi je predstave igralo i profesionalno pozorište koje je u Prokuplju postojalo do 1958. godine. Nakon toga u zgradi je sa radom nastavilo amatersko pozorište, a zgrada postala i zvanična adresa Doma kulture. Decenijama je trajao spor oko toga čija je zgrada, a od ulaganja su bežali svi... i Savez sindikata i Dom Kulture.
Na zgradi svih ovih godina ništa nije rađeno. Negde krajem sedamdesetih su zamenjene stolice i delimično sređen eksterijer. Na plafonu je postavljen stakleni luster, umetničko delo prvog srpskog dizajnera stakla Dragana Drobnjaka. Ništa ne bi bilo čudno da luster nije težak tonu ipo i upravo zbog njega je 2002. godine građevinski inspektor dao nalog da se čitav objekat zatvori zbog mogućnosti da se plafon uruši. Od tada predstave se održavaju u sali Bioskopa.
http://img405.imageshack.us/img405/6560/dscn1218u.jpg
http://img338.imageshack.us/img338/3355/dscn1220g.jpg
TrTomir_Ni November 26th, 2011, 04:10 PM Jel ima negde slika unutrasnjosti ovog pozorista i tog lustera.. jel ce to da bude njegova konacna funkcija??
forestpk November 26th, 2011, 04:31 PM Jel ima negde slika unutrasnjosti ovog pozorista i tog lustera.. jel ce to da bude njegova konacna funkcija??
Nemam sliku unutrašnjosti i lustera. Verovatno će ga sada ukloniti, čuo sam da će postupak uklanjanja biti izuzetno komplikovan.
Inače evo i još jednog članka gde se pominje ali nema slike
http://www.kurir-info.rs/srbija/kuku-ako-padne-luster-18957.php
vlada_Ilina_h2o November 29th, 2011, 11:40 PM 29. 11. 2011.| 12:49
Niško preduzeće "Neimar project" gradi dečiji vrtić u Prokuplju
Opština Prokuplje donela je odluku da na osnovu Zakona o podsticanju građevinske industrije Republike Srbije u uslovima ekonomske krize finansira izgradnju dečijeg vrtića u Prokuplju.
Posao radi niško preduzeće "Neimar projekt".
Vrednost ove investicije je nešto više od 73 miliona dinara, bez PDV-a.
Ekapija (http://www.ekapija.com/website/sr/page/504969)
forestpk December 11th, 2011, 12:21 PM Prvode se kraju radovi na sređivanju prostora oko Doma zdravlja i Hitne pomoći. Kvalitet radova je očajan.
Sve što je asfaltirano u Prokuplju u poslednje 3 godine je užasno odrađeno. Naročito na spojevima asfalta (takozvani uzdužni i poprečni šlus) zato što asfalt nije odgovarajuće temperature odnosno mnogo je hladniji nego što bi trebalo do bude.
http://img208.imageshack.us/img208/5453/dscn1252u.jpg
Parking
http://img803.imageshack.us/img803/8581/dscn1246q.jpg
http://img43.imageshack.us/img43/2910/dscn1245r.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/8558/dscn1243u.jpg
Put ka Hitnoj pomoći
http://img16.imageshack.us/img16/8595/dscn1250dm.jpg
Užas živi
http://img502.imageshack.us/img502/5534/dscn1249up.jpg
http://img716.imageshack.us/img716/1002/dscn1248f.jpg
http://img502.imageshack.us/img502/5534/dscn1249up.jpg
[IMG]http://img842.imageshack.us/img842/7088/dscn1251z.jpg
A pala je i prva žrtva
http://img838.imageshack.us/img838/8294/dscn1253r.jpg
Ostaje ješ da urade glavni put ka Domu zdravlja, mada on i nije u tako lošem stanju tako da pojma nemam možda ga i ne budu radili.
vlada_Ilina_h2o December 11th, 2011, 10:56 PM Au covece, hoce li neko da odgovara za ovo?
gishko December 11th, 2011, 11:02 PM Ништа аљкавије урађено нисам видео у животу :ohno:
forestpk December 12th, 2011, 11:07 AM Naravno da neće niko. Prošle godine su asfaltirali 10ak ulica u gradu, izvođač je bilo PZP Niš- isto ovako. Užas živi. I to neke uske ulice umesto da ih rade izjedna oni su radili prvo jednu traku pa drugu, iako je kompletno saobraćaj bio zatvoren. Na tom spoju se asfalt roni i već su ga krpili.
Nikom to ne predstavlja problem... Direkcija za urbanizam je kao naručilac posla bez ikakvih primedbi primila radove.
Uopšte ne znam da li bilo ko može nešto da preduzme. Sad ja da šaljem ove slike na milion adresa, verovatno bi me smatrali za budalu i još bi rekli "pa šta hoćeš super je asfalt... uostalom šta te se tiče".
direktor December 14th, 2011, 12:29 PM Bolje da nisu radili sto mrzim traljavost posalji rts mozda ih zainteresuje ili b92 ko je vlasnik doticne firme kad vidim da sve asvaltiraju mora daje neki tal debeo kroz 6 mjeseci ima da krpe tu sredinu kod da je idot radio pijan za valjkom i finiserom
forestpk December 14th, 2011, 09:09 PM Najveći deo radova je platilo Progres-program parterstva sa opštinama. Čudi me da oni tolerišu nešto tako, odnosno predpostavljam da kada daju pare za nešto kasnije i vide kako to izgleda.
Poslaću RTS-u i TV B92, mada čisto sumnjam da je ovo baš toliko zanimljiva priča za njih.
forestpk December 29th, 2011, 09:50 PM 15:28, 29.12.2011.
Uvećan budžet Prokuplja
Autor N. M. Izvor Južne vesti | Prokuplje
Tokom 2012. godine prokupačka opština raspolagaće sa budžetom koji prelazi milijardu dinara.
To je, u odnosu na 2011. godinu dva miliona dinara više. Taj novac biće iskorišćen za važne projekte u gradu, kao što su radovi na balon sali u dvorištu Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“, uređenje zelene oaze na prostoru koji je bio smetlište i deponija.
- Cilj nam je da novac iskoristimo pre svega za razvoj života mladih i promovisanje sporta, a uz to oplemenimo i ulepšamo okruženje. Većina projekta koje ćemo realizovati finansiraće se i iz drugih izvora, pre svega od donatora, ali je ovaj suficit prava prilika da ih pokrenemo i završimo - kaže Milan Arsović, predsednik Prokuplja.
Budžet opštine je još malo pa duplo veći nego pre 3-4 god ali je tužno što ceo odlazi na plate zaposlenih u lokalnoj administraciji dok se grad raspada. Nakon fabrike Leoni najveći poslodavac u Topličkom okrugu je Opština Prokuplje!
forestpk February 16th, 2012, 11:53 AM Evo dve zimske slike obdanista koje se trenutno gradi.
To je lokalnoj vlasti najveci predizborni adut, probise nam usi sa obdanistem iako za njegovom izgradnjom ne postoji potreba s obzirom da u postojeca 2 objekta ima dovoljno mesta i da se svake godine na zalost radja sve manje dece.
http://img207.imageshack.us/img207/3354/dscn1786n.jpg
http://img809.imageshack.us/img809/975/dscn1789w.jpg
forestpk March 7th, 2012, 09:40 PM Budžet u 2012 iznosi čak milijardu i 350 miliona dinara. Do pre samo dve godine Budžet je bio oko 680 miliona dinara.
Ovo je istorijski gledano najveći Budžet kojim je opština ikada raspolagala. U vreme Ante Markovića budžet je bio oko 10 miliona maraka, sto je duplo manje nego sada.
Na žalost najveći problem je što ovaj Budžet neće biti iskorišćen pametno već će ceo otići na plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi, što je i do sada bio slučaj. kako su krenuli da rastu prihodi oni su krenuli sa nenormalnim primanjem novih potpuno nepotrebnih ljudi, tako da se sada i ne zna koliko opština ima zaposlenih, ali se predpostavlja da je tu negde oko 400 ljudi (2000 je bilo 150)...a za ostale ustanove koje su na lokalnom budžetu i da ne govorimo.
Nekad je gotovo ceo budžet odlazio na infrastrukturu, a manji deo na plate... danas ceo odlazi na plate i otplatu kredita... u infrastrukturu odu mrvice ili su to uglavnom sredstva od transfera iz Beograda.
Inače grad se raspada, nakon ove zime ulice su u katastrofalnom stanju... šta se radi i kako se radi najbolje pokazuje ulica Lole Ribara, izuzetno bitna, rekostruisana pre godinu dana i već su se pojavile rupe!
Radili su kao neku rekostrukciju ulične rasvete, osim glavne ulice ostatak grada je u mraku....
Evo šta je predsednik optštine najavio za ovu izbornu godinu
На данашњој седници Општинског већа председник Општине Милан Арсовић, говорећи о програму рада Већа и буџету за ову годину, истакао је да ће ове године Општина Прокупље по први пут имати буџет од преко милијарду динара.
- То је магичан број за грађане наше општине који најбоље знају колико су нам последње године, у условима економске кризе, тешко пале и колико смо морали да штедимо. У 2012. години имаћемо средства за конкретне инвестиције из сопственог буџета, који нам омогућава реализацију одређених пројеката у вредности од 350 милиона динара, објаснио је Арсовић. Он је подсетио да је буџет наше Општине у последње три године вртоглаво растао и то у просеку за око 400 милиона годишње, да би досегао цифру од милијарду и 325 милиона динара.
- Нас већ у априлу очекује завршетак изградње обданишта, а у првој половини ове године извршићемо и реконструкцију зграде позоришта и Дома културе, казао је Арсовић и додао да је у плану да овог пролећа крене и уређење некадашње градске депоније на Дунеку за шта је средства, у вредности од 150 милиона динара, обезбедило Министарство животне средине, рударства и просторног планирања Републике Србије.
Овај буџет омогућава изградњу већег броја дечијих игралишта и спортских терена у свим деловима града, а изградиће се и пет отворених спортских терена и реконструисати кошаркашко игралиште. Према речима председника са 60 милиона динара буџетских средстава током године ће се асфалтирати улице у граду, а 40 милиона динара предвиђено је за локалне саобраћајнице. Такође је предвиђено по 30 милиона динара за реконструкцију водоводне и канализациона мреже у граду.
- Једна од добрих вести кад су средства у питању је и та да сада све своје обавезе можемо уредно да извршавамо тако да орган управе нема никаквих дуговања, нагласио је Арсовић.
Он је такође обавестио чланове Већа да је, приликом недавне посете свом родном крају, министар одбране Драган Шутановац са Општином постигао договор да издвоји одређена средства како би делимично откупила, а делимично закупила зграду Дома војске у нашем граду, чиме би се решио недостатак простора неких установа.
Boza KG April 9th, 2012, 10:54 AM Кинези завршавају „Селову“
8. април 2012.
ПРОКУПЉЕ – Кинеска мултинационална корпорација за воду и струју која ради хидроенергетске пројекте, а која је у власништву кинеске владе, заинтересована је за завршетак пројекта изградње водосистема „Селова“, који је давне 1986. године почео да се гради у куршумлијској општини.
Завршетком регионалног водовода „Селова“, била би обезбеђена вода за шест општина на југу Србије, Прокупље, Куршумлију, Мерошину, Блаце, Житорађу и Ниш. Влада Србије је због недостатка средстава за завршетак радова препоручила да се нађе стратешки партнер, и ово је по речима надлежних у општини Прокупље, први и велики корак да се то уради. Потребна средства за завршетак радова су 86.500.000 евра. Од 1986. године у регионални водовод у Топлици уложено је око 40 милиона долара.
- Мислим да је ово право време да сви заједно покушамо да завршимо овај објекат. Оно што је свим општинама најпотребније је питка вода – наглашава Владимир Јовановић, државни секретар у Министарству планирања и животне средине.
http://www.pravda.rs/2012/04/08/kinezi-zavrsavaju-selovu/
Boza KG April 9th, 2012, 10:57 AM 08.04.2012.
Проширење зграде прокупачког СУП-а
Министар полиције Ивица Дачић поставио је камен темељац за проширење зграде прокупачког СУП-а и нагласио да савремени полицијски објекти помажу обављање послова и пружање услуга грађанима и да се нада да ће се и у осталим градовима у Србији осавременити радни амбијент.
- У Луковској бањи код Куршумлије отворићемо одељење полиције, јер сматрамо да је за тај народ то од виталног значаја. Без полиције и поште у местима нема обележја државе - истакао је Дачић.
http://www.juznevesti.com/uploads/assets/2012/04/08/12052/490x370_POSTAVLJANJE-KAMENA-TEMELJCA-2.jpg
http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Prosirenje-zgrade-prokupackog-SUP-a.sr.html
forestpk April 12th, 2012, 08:42 AM Najavljena izgradnja zatvorenog bazena u Prokuplju. Verovatno samo marketing ali ajde da se barem nadamo.
На последњем заседању актуелног сазива локалног парламента усвојен је предлог буџета Општине Прокупље за 2012. годину, у износу од 1.380.000.000 динара
Председник Општине Прокупље Милан Арсовић захвалио се одборницима на изузетној сарадњи и истакао да су многе инцијативе и одлуке које су они подржали допринеле решавању проблема у општини, што је допринело бољем квалитету живота грађана. Он се осврнуо на протекли период од три ипо године и истакао да је и поред економске кризе и смањења трансфера за сто милиона динара, буџет Општине из године у годину растао и по први пут сада достигао износ од преко милијарду динара.
- То ће нам омогућити да издвојимо средства за конкретне пројекте које смо предвидели. Ове године планирали смо око 60 милиона динара за асфалтирање путева и градских улица, око 35 милиона издвојено је из буџета за реконструкцију и изградњу уличне расвете, 10 милиона за одржавање сеоских водовода, као и 15 милиона за нове спортске терене и дечија игралишта. По први пут у буџету смо предвидели субвенције за пољопривредне произвођаче и приватне предузетнике који ће отварати нова радна места, што је од великог значаја за економски развој општине - рекао је Арсовић.
Што се тиче инфаструктуре, Општина је обезбедила 28 милиона динара за санацију градске депоније и уређења тог простора на којем је предвиђена изградња вештачког језера и парка, а предвиђена су и средства за изградњу затвореног базена на простору поред Спортске хале “Др Зоран Ђинђић”. С обзиром да је Општина Прокупље једна од 25 у Србији чије пројекте финансијски подржава ЕУ и Влада Швајцарске из тог фонда обезбеђена cу средства за санацију Стражавачке реке.
http://www.prokuplje.org.rs/vest/cir/270
Prijatelj April 14th, 2012, 06:34 PM Sta se desava sa onim obdanistem? Jel napreduju radovi, dajte neke fotke
forestpk April 14th, 2012, 07:12 PM Sta se desava sa onim obdanistem? Jel napreduju radovi, dajte neke fotke
Radovi se privode kraju... Slikacu vec sutra. Bice svecano otvaranje za koji dan.
forestpk April 15th, 2012, 02:12 PM Evo slika novog obdanista u naselju Sokicev bulevar u Prokuplju.
http://img152.imageshack.us/img152/2751/dscn2221x.jpg
http://img20.imageshack.us/img20/3317/dscn2222c.jpg
http://img807.imageshack.us/img807/8144/dscn2226.jpg
http://img694.imageshack.us/img694/3480/dscn2227v.jpg
Ono sto kvari utisak je ulica u kojoj se nalazi obdaniste i koja je glavna za ovaj deo grada, a koja nije obnovljena preko 30 godina. Kada ovo ovako izgleda pred izbore onda sta da vam kazem:ohno:
Inace para u Budzetu ima, samo ovo ocigledno nije prioritet vec mozda neko partijsko zaposljavanje:mad2:
http://img820.imageshack.us/img820/8900/dscn2232g.jpg
http://img845.imageshack.us/img845/629/dscn2228o.jpg
http://img840.imageshack.us/img840/5394/dscn2229i.jpg
forestpk April 15th, 2012, 02:17 PM Kad smo vec kod prioriteta. Kako je ovo moguce?
Trotoari u Prokuplju u glavnoj ulici.
http://img26.imageshack.us/img26/9283/dscn2233by.jpg
http://img189.imageshack.us/img189/6844/dscn1442mz.jpg
vlada_Ilina_h2o April 16th, 2012, 01:24 AM Steta sto vam ne srede makar ove glavne ulice. Mada, sta ocekivati od politicke bagre u ovoj zemlji.
durlanista April 16th, 2012, 01:49 AM u prokuplju sam u proseku jednom nedeljno i ono što bode oči jeste otežan saobraćaj, nedostatak 2+2 ulice i parking pogotovo. a ne vidim da su uopšte makli napred zadnjih godina od kada dolazim tamo.
inače, pohvale za fasadu obdaništa sa stirodurom :doh: voleo bih da čujem tu mudrost od obrazloženja zašto je pola vuna pola stirodur...
forestpk April 16th, 2012, 09:44 AM Steta sto vam ne srede makar ove glavne ulice. Mada, sta ocekivati od politicke bagre u ovoj zemlji.
Ta politicka bagra trosi trenutno najveci Budzet u istoriji lokalne samouprave. Na sta ga trose verovatno samo oni znaju. Verovatno na plate ko zna koliko stotina nepotrebnih neradnika koje su primili u poslednjih nekoliko godina. A sta je najstrasnije... sto neka druga bagra daje sve od sebe da dodje na vlast, da bi onda oni mogli da rade ovo sto rade sada ovi.
Inace par puta sam imao prilike da razgovaram sa ljudima koji su nadlezni za uredjenje grada. Jako porazavajuce, njih grad uopste ne zanima, niti oni imaju osecaja za ono sto je potrebno gradu.... znaci za trotoare, parkove, parkinge. Samo ih zanima plata koju ce da dobiju svakog prvog. I misle da su bogom dani i ako ih pitas "pa kako je moguce da ovi trotoari ovako izgledaju" oni ti kazu "cuti tu, kako smes da kritikujes pa mi smo 10 ulica asfaltirali, sad bi ljudi gazili blato da nije nas".
u prokuplju sam u proseku jednom nedeljno i ono što bode oči jeste otežan saobraćaj, nedostatak 2+2 ulice i parking pogotovo. a ne vidim da su uopšte makli napred zadnjih godina od kada dolazim tamo.
inače, pohvale za fasadu obdaništa sa stirodurom :doh: voleo bih da čujem tu mudrost od obrazloženja zašto je pola vuna pola stirodur...
Za saobracaj je jedino resenje obilaznica. Nema drugog resenja. Osnova grada je iz turskog vremena, grad je stesnjen izmedju brda i nema tu prostora ni za kakvo prosirivanje. Jedino obilaznica sa severne strane. Na zalost od projekta koji je uradjen jos 1988, a 2009 dopunjen nije se odmaklo.
Prijatelj April 16th, 2012, 10:57 AM Trotoari su katastrofa ali ni ulice nisu u boljem stanju. Razumem da ne mogu da prosire ulice, ali mogli su da ih obeleze. Nije to problem samo u Prokuplju, u Leskovcu su mozda obelezene samo 4-5 ulice, neke od najprometnijih ulica nemaju horizontalnu signalizaciju zadnjih 20 god. Kao da tim ljudima koji su na vlasti nije bitno kako grad izgleda a ocigledno i ne vole svoj grad.
durlanista April 16th, 2012, 12:02 PM recimo susedno Blace koje je ovde spominjano, je mnogo lepše uređeno, što se tiče centralne ulice i prolaska dalje u smeru Kruševca. Doduše, ulica ka autobuskoj stanici je kao bombardovana, ali osim nje ne videh neku problematičnu.
Ovi u Pk misle da su sa 20 policajaca na kilometar glavne ulice rešili problem.
Ja centar izbegnem tako što uđem u onu ulicu što prolazi kroz ciganski deo i izađe na stadion. ali čak i ona je pretesna.
A što se tiče obilaznice, kad sam je spomenuo, par trgovaca sa kojima radim su rekli da bi to bilo pogubno za njih koji radnje imaju u glavnoj ulici. Kažu da je nekad bio mnogo veći protok ljudi jer su tu prolazili na putu ka Kosmetu. Sada su te prolazne kupce izgubili.
Ali svakako da treba ta obilaznica, mada ne shvatam gde je smestiti. negde bliže reci možda?
forestpk April 16th, 2012, 12:28 PM Trotoari su katastrofa ali ni ulice nisu u boljem stanju. Razumem da ne mogu da prosire ulice, ali mogli su da ih obeleze. Nije to problem samo u Prokuplju, u Leskovcu su mozda obelezene samo 4-5 ulice, neke od najprometnijih ulica nemaju horizontalnu signalizaciju zadnjih 20 god. Kao da tim ljudima koji su na vlasti nije bitno kako grad izgleda a ocigledno i ne vole svoj grad.
Glavnu ulicu u Prokuplju obelezavaju dva puta godisnje u prolece i jesen ali su to uglavnom lose farbe pa vec posle par meseci skroz izbledi.
Ali ovo za trotoare je katastrofa. Ajde da je ovo ovako godinu, dve ili tri ali verovali ili ne ovo na prvoj slici ovako izgleda barem 10 godina, a ovo na drugoj barem 20 godina. Jos kao klinac se secam da su me moji uzimali u ruke da me prenesu preko tih bara. Ovo na drugoj slici je lokacija gde je nekada bila cuvena kafana "Jadran" i ceo grad zna za te rupe i bare kod "Jadran" kafane. To je vec postala sintagma... rupe kod jadran kafane. I nikome iz Direkcije za urbanizam ne pada na pamet da to sredi. Imamo i ulice u gradu u kojima su zamenjene cevi pre 4-5 godina i sve to je potrpano sljunkom i nisu asfaltirali do dan danas.
Ti ljudi koji su nadlezni za uredjene grada ne da ne vole ovaj grad nego uglavnom i nisu iz ovog grada. Bez namere da budem pretenciozan i da nekoga uvredim ali vecina njih je prvi put grad videla tek kada su napunili 15 godina. I ovaj asfalt sa rupama je za njih super, to je veliki korak i skok s obzirom da su do juce gazili blato.
Zato se i desava da kada razgovaram sa nekim i pitam ga "jel vidis ti na sta nam lici grad" dobijem odgovor "zasto? a, sta fali".
U ulici nam danima nije radilo ulicno osvetljenje komsije kazu "ma sta ima veze" i cude se sto zovem sve moguce telefone da nam poprave to.
Na zalost ovde jos uvek nema kulture zivljenja u gradu.
recimo susedno Blace koje je ovde spominjano, je mnogo lepše uređeno, što se tiče centralne ulice i prolaska dalje u smeru Kruševca. Doduše, ulica ka autobuskoj stanici je kao bombardovana, ali osim nje ne videh neku problematičnu.
Ovi u Pk misle da su sa 20 policajaca na kilometar glavne ulice rešili problem.
Ja centar izbegnem tako što uđem u onu ulicu što prolazi kroz ciganski deo i izađe na stadion. ali čak i ona je pretesna.
A što se tiče obilaznice, kad sam je spomenuo, par trgovaca sa kojima radim su rekli da bi to bilo pogubno za njih koji radnje imaju u glavnoj ulici. Kažu da je nekad bio mnogo veći protok ljudi jer su tu prolazili na putu ka Kosmetu. Sada su te prolazne kupce izgubili.
Ali svakako da treba ta obilaznica, mada ne shvatam gde je smestiti. negde bliže reci možda?
Da, Blace je dosta sredjeno za razliku npr od Kursumlije koja je verovatno najneuredjenije i najzapustenije mesto u Srbiji.
Ta obilaznica kroz ciganski deo je isto politicki projekat. 1996 su napravili onaj most, Mirko Marijanovic je bio na otvaranju i to su spojili sa tom uskom ulicom u kojoj se jedva mimoilaze 2 automobila. To je vrhunac gluposti... tu zapravo nikakvo resenje nije napravljeno. Sem toga tim pravcem se obilazi mozda 800m glavne ulice i to tek 2 km nakon sto se udje u grad. To nije obilaznica.
Grad nije moguce zaobici sa juzne strane. Reka Toplica ide oko brda Hisar i nemoguce je tu napraviti put, osim nekog tunela dugackog najmanje 500m.
Projekat za obilaznicu je uradjen. Ovde negde na forumu je bila slika trase. Grad se zaobilazi sa severne strane. Na ulazu u Prokuplje ispred kasarne bi se put odvajao desno, zaobilazio citav grad i ukljucivao na postojecu magistralu na izlazu iz Prokuplja kod fabrike Hissar. Na zalost trasa nije uopste laka i potrebno je izgraditi 1 veci i nekoliko manjih mostova.
Tacno da bi grad izgubio deo kupaca koji sada mozda stanu u gradu i nesto kupe ali ovakva situacija je nemoguca i potrebno je sto pre izgraditi obilaznicu. Ti trgovci sada imaju problem kada im stigne roba, kombi ili kamion nema gde da se parkira i odmah nastaje kolaps. PGDS u samom gradu je 11.000 vozila!!!! i to sve na obicnom putu sa jednom trakom. Da ne pricam sto sleperi i cisterne prolaze kroz sam grad.
oroborus April 16th, 2012, 02:14 PM recimo susedno Blace koje je ovde spominjano, je mnogo lepše uređeno, što se tiče centralne ulice i prolaska dalje u smeru Kruševca. Doduše, ulica ka autobuskoj stanici je kao bombardovana, ali osim nje ne videh neku problematičnu.
bio sam u sredu u Blacu, nisam prolazio dole ali čini mi se da napokon rekonstruišu tu ulicu...
Boza KG April 23rd, 2012, 07:11 PM 23.04.2012.
Прокупље: школско двориште неасфалтирано
http://www.juznevesti.com/uploads/assets/2012/04/23/12473/490x370_prokuplje-izrovano-dvoriste.jpg
Око 1.200 ученика Основне школе "Милић Ракић Мирко" и Техничке школе "15. мај" у Прокупљу, које користе исто двориште, ових дана готово да не могу стићи до школе због великих бара које су пуне воде.
Заједничко двориште школа од око 1.000 квадрата је неасфалтирано, па у време честих киша натопи се водом, тако да је испред улаза читаво мало језеро.
Надлежни у школама кажу да је ово дугогодишњи проблем који се не решава и поред чињенице да се школе налазе у самом центру града.
Како немају пара да саме финансирају асфалтирање дворишта, тражена су средства од локалне самоуправе неколико пута, али сем обећања да ће проблем решити, нико га до сада није решио.
- Ради се о простору од близу 1.000 квадрата, за коју је школа урадила предрачун. Укупно би за све радове требало да се издвоји 3,5 милиона динара. Ми немамо те паре, па смо тражили од локалне самоуправе да нам реши проблем. У време честих киша као што је то случај ових дана, готово је немогуће прићи улазу – каже Милан Каличанин, директор Техничке школе "15. мај".
Он напомиње да се, осим школе, у дворишту налази и фискултурна сала коју за тренинге користе многи спортски клубови у граду, па је и њима отежан улаз.
Осим тога, преко пута школе се налази градска пијаца, па се велики број аутомобила паркира у њеном дворишту.
- Велики проблем нам представљају паркирани аутомобили, које грађани због недостатка простора на улици паркирају у нашем дворишту. То је допринело да се направе рупе, које се напуне водом па ђаци морају да се довијају на разне начине како би им ципеле остале суве приликом доласка у школу. Ово је постао озбиљан проблем у задње време, и сматрам да се ургентно мора решити - рекао је Каличанин.
Он додаје да је за двадесетак дана у овој школи ће бити организовано Регионално такмичење из области електротехнике.
- Очекујемо ђаке и менторе из 19 школа са југа и југоистока Србије и први утисак који ће понети су огромне рупе које су се појавиле у нашем школском дворишту – додаје Каличанин.
http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Prokuplje-skolsko-dvoriste-neasfaltirano.sr.html
forestpk April 23rd, 2012, 08:52 PM Jos jedna tipicno nasa prica. Ovaj problem sa neuredjenim dvoristem imaju od kada je skola napravljena pre 30 godina, a ne od juce. Na tom prostoru se nalaze 2 skole: osnovna skola i srednja tehnicka skola. Dvoriste je veliko i potpuno nesredjeno, mada nesredjeno je blaga rec! To lici na Cernobil! Deo dvorista iza skole je deponija smeca i kolektor fekalija, a deo ispred skole blatnjava ledina.... samo fali bodljikava zica pa da lici na logor. Slikacu ovih dana i videcete slike.
Svako ko vidi slike pitace se "pa kako je ovo moguce". A ko zna koliko direktora se izmenjalo za sve ove godine. Da nikome nije palo na pamet drvo jedno da zasadi, a kamo li da izbetonira jednu stazu da se u skolu (koja se btw nalazi u sred grada) ne ulazi iz kaljuge. Direktori, profesori koji tu predaju, roditelji koji svoju decu salju... kako je moguce da svi cute i da je svima to normalna situacija?
Elem videcete slike za koji dan! Idealno za opis situacije u nasoj zemlji... kada ti neko kaze koliko smo jaki, a ti samo izvadis te slike i kazes "ovako nama prijatelju izgleda skolsko dvoriste u sred grada". Svako ce da zanemi!
Boza KG April 25th, 2012, 02:17 PM 24.04.2012.
Прокупље: легализација у ромским насељима
У прокупачким ромским насељима Мала Губа и Царина покренут је поступак легализације објеката у којима живе.
Кроз пројекат, за који је Министрарство животне средине и просторног планирања дало 2,8 милион динара, биће легализовано 100 објеката у којима живи око 600 Рома.
Заменик председника ИО Националног савета Рома Дејан Живковић каже да је анкетом установљено да су куће већим делом од чврстог материјала, али да у већини нема купатила.
Један број кућа мораће да се измести јер подручје у насељу Мала Губа делимично је подложно плављењу.
- Планирамо да направимо бедем који ће заштити насеље од Стражавачког потока, због којег и долази до плављање једног дела насеља. Наравно, све радимо уз помоћ локалне самоуправе која нам је изашла у сусрет и омогућила да уредимо ромска насеља - наглашава он.
http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Prokuplje-legalizacija-u-romskim-naseljima.sr.html
forestpk April 27th, 2012, 06:52 PM Konacno su krenuli nesto da rade u onoj bitnoj ulici o kojoj sam pisao. Nadam se da ovo rade da stabilizuju kolovoz kao noseci sloj, pa da ce celu ulicu presvuci novim slojem asfalta. Tako su pre nekoliko godina uradili sa prvom polovinom ulice. Inace ovde je asfalt toliko tanak, da nema potrebe da se skida odnosno grebe. Koliko je tanak najbolje se vidi na ovoj poslednjoj slici kada se uporedi u odnosu na ivicanjak i do koje visine bi trebalo da bude.
Ako je pak ovo samo krpljenje, a ne namera da se cela ulica presvuce, onda je to jos jedno dno dna za lokalnu vlast.
Inace ovo je asfalt koji je stavljen kada je ulica i asfaltirana prvi put 1979 godine! Ako ce to da krpe, onda sta reci...
http://img864.imageshack.us/img864/4930/dscn2311.jpg
http://img815.imageshack.us/img815/6360/dscn2310g.jpg
http://img853.imageshack.us/img853/9353/dscn2312t.jpg
Servitium April 29th, 2012, 02:18 AM Izgleda da će oni ulicu samo krpiti,nisu je grebali.
forestpk April 29th, 2012, 11:52 AM Izgleda da će oni ulicu samo krpiti,nisu je grebali.
Ipak ce je presvuci celu!!! Za koji minut idem da slikam, to je kod mene u komsiluku.
forestpk April 29th, 2012, 12:42 PM Izdizu sahtove i ojacavaju delove koji su najvise propali. Kao sto rekoh, asfalt je tanak i nema potrebe grebati ga. Mada to i nije asfalt u danasnjem smislu, to je ono sto su stavljali sedamdesetih godina, a zove se bito sljunak. Podloga se dobro izvalja, a onda se preko stavlja mesavina bitumena i sljunka.
http://img525.imageshack.us/img525/5781/dscn2314p.jpg
http://img254.imageshack.us/img254/7065/dscn2315q.jpg
http://img42.imageshack.us/img42/9712/dscn2316nf.jpg
http://img841.imageshack.us/img841/529/dscn2317h.jpg
Razbili su i ove "rampe" za penjanje.
http://img718.imageshack.us/img718/2610/dscn2318w.jpg
Inace isto preduzece Niskogradnja Nis je angazovano za krpljenje rupa u okolnim ulicama. Neverovatno, ali svaka zakrpa viri 1-2 cm u odnosu na okolni asfalt. Juce sam presao autom preko ove i oseca se i te kakav udarac. Eto ispade da vise ne znamo ni rupe da zakrpimo!
http://img69.imageshack.us/img69/9066/dscn2313jt.jpg
Obdaniste se privodi kraju i sve mora da bude gotovo do izbora. Obdaniste i jedna ulica to je adut za trazenje novog mandata. Jadno! Sto je najgore ovi drugi koji se bore da dodju na vlast verovatno ni tu jednu ulici nece napravti. Blago nama.....:(
http://img641.imageshack.us/img641/413/dscn2319ud.jpg
forestpk April 30th, 2012, 07:51 PM Ispod ovog asfalta su kopali celom duzinom nekih 60-70cm u dubinu i nasuli tucanik i to uvaljali pa onda stavili ovaj sloj asfalta koji se vidi na slici. Zasto se to radi? Mislim na to kopanje u dubinu i toliko debeo sloj tucanika?
Na drugim povrsinama su samo skinuli asfalt, stavili mozda 5-10cm tucanika i onda asfalt odozgo, a ovde mi nije jasno zasto toliko debeo sloj tucanika?
http://img521.imageshack.us/img521/912/dscn2343m.jpg
http://img842.imageshack.us/img842/984/dscn2344pg.jpg
forestpk May 3rd, 2012, 07:21 PM Evo kako izgleda zgrada opstine nakon rekonstrukcije. Uradjen je samo ovaj sredisnji deo. Iskreno se nadam ce nastaviti da sredjuju i ostatak zgrade jer je van pameti da deo fasade bude rekonstruisan, a deo ne.
http://img585.imageshack.us/img585/327/52894239214663190131350.jpg
Majevčan May 3rd, 2012, 10:54 PM Ovaj dio sto su rekonstruisali odlicno izgleda:) samo jos da prilagode sve prozore...
forestpk May 9th, 2012, 09:12 PM Uklonili su skele pa sam slikao malopre.
http://img705.imageshack.us/img705/4426/dscn2400n.jpg
http://img577.imageshack.us/img577/3102/dscn2407q.jpg
http://img43.imageshack.us/img43/7079/dscn2411s.jpg
Boza KG May 9th, 2012, 09:22 PM Стварно штета што нису целу зграду средили...
forestpk May 10th, 2012, 07:06 AM Стварно штета што нису целу зграду средили...
Iskreno se nadam da nisu valjda toliko ludi da ovo ostave ovako i da ce krenuti i dalje deo po deo. Zgrada je pod zastitom Zavoda za zastitu spomenika kulture ali od Republike nisu dobili ni dinara iako vec par godina traze novac. Ovo su odradili od sredstava iz Budzeta opstine. Tako da se nadam da je kalkulacija bila da ovo odrade od sopstvenih para s obzirom da je najurgentnije, a da za ostatak ponovo traze novac od ministarstva.
direktor May 10th, 2012, 10:47 AM Mogli su table iznad vrata postaviti kako treba ne nakrivo.Kavi dziberi .A o fuseraju nemam rijeci
Necrum May 10th, 2012, 06:03 PM I boju su omasili...I zasto su ovako raznoliki prozori??
forestpk May 10th, 2012, 10:32 PM I boju su omasili...I zasto su ovako raznoliki prozori??
Pa dobro za boju, verovatno i nisu hteli da je rade u skroz istoj nijansi... sigurno ce i ostatak zgrade uraditi u ovoj boji kojom su zapoceli. Inace zgrada je pre ove zute bila zelene boje, a pre toga oker.
A za prozore, valjda ce ih sve dovesti u red. To bar nije tesko.
forestpk May 16th, 2012, 02:45 PM Počinje sanacija prokupačke deponije
Predsednik Prokuplja Milan Arsović potpisao je ugovor sa direktorom beogradskog preduzeća "Porr-Milenijum Team“ Bobanom Veličkovićem o izvođenju radova na sanaciji i zatvaranju gradskog smetlišta u centru Prokuplja.
Potpisivanju je prisustvovao i Vladimir Jovanović, državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, koje finansira radove.
Arsović je istakao da je ta deponija, dugo godina bila rak-rana Prokuplja i da će konačno nestati, a na njenom mestu napraviće se, prema planu, park sa malim veštačkim jezerom, a prostor od 10 hektara, koliko je nekada zauzimala deponija, postaće najlepši deo grada.
- Zahvaljujući pomoći nadležnog Ministarstva i gospodina Jovanovića koji nam je pomogao da dobijemo novac za sanaciju, ovaj prostor u skorijoj budućnosti postaće oaza lepote i prirode za sve naše sugrađane - naglasio je Arsović.
http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Pochinje-sanacija-prokupachke-deponije.sr.html
forestpk May 17th, 2012, 12:08 PM Dobro je, radice i ostatak zgrade u etapama.
Prokuplje: saniran deo opštinske zgrade
http://img688.imageshack.us/img688/1421/490x370opstinskazgrada1.jpg
Nakon skoro dva meseca radova, u potpunosti je saniran centralni deo fasade zgrade Skupštine opštine Prokuplje.
Vrednost radova iznosi oko 3,6 miliona dinara a novac je obezbeđen iz lokalnog budžeta.
- Više puta smo konkurisali za sredstva nadležnih institucija, nevladinih organizacija i donatora kako bi uradili kompletnu sanaciju jedne od najstarijih i reprezentativnih zgrada u Prokuplju koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika. Međutim, nismo naišli na razumevanje, pa smo prinuđeni da radove plaćamo iz lokalnog budžeta. Zato ćemo raditi u etapama, a u narednom periodu u planu je sanacija dela prema prokupačkom sudu - rekla je Vida Momčilović, načelnik opštinske uprave.
Ona naglašava da je po projektu za kompletnu rekonstrukciju zgrade po projektu potrebno 19 miliona dinara i da je urgentno potrebno da se adaptira krov koji prokišnjava.
http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Prokuplje-saniran-deo-opstinske-zgrade.sr.html
Bez_imena May 18th, 2012, 12:02 AM Jako lepa zgrada...kada je izgradjena?
forestpk May 18th, 2012, 06:42 AM Jako lepa zgrada...kada je izgradjena?
1908 zapoceta, 1911 zavrsena.
Projektanti su beogradski arhitekti Slobodan Tanazovic i Dragutin Maslac.
Boza KG May 18th, 2012, 01:04 PM Леони отвара нову фабрику у Прокупљу
17. 05. 2012.
Немачка компанија за производњу ауто-каблова Леони почела је прву фазу радова на проширењу производне хале из Прокупља за око 1.800 квадратних метара (м2) и магацинског простора за 270 м2, изјавио је данас председник општине Прокупље Милан Арсовић.
Тиме ће бити створена могућност за отварање нових радних места, тако да ће до краја године у фабрици бити 2.000 запослених-казао је Арсовић.
Тим поводом је компанију Леони у Прокупљу посетио државни секретар Министарства животне средине, рударства и просторног планирања Владимир Јовановић, са општинским функционерима.
Прва фаза радова на отварању нове фабрике која је почела у среду, биће завршена до средине августа, а комплетна доградња хале од 16.000 м2 биће завршена почетком новембра.
- Леони улагањем у проширење производње доказује да планира да дугорочно остане на овом простору. Улагањем у своју фирму, на индиректан начин улажу и у Прокупље - рекао је председник Арсовић
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/324153/Leoni-otvara-novu-fabriku-u-Prokuplju
forestpk May 19th, 2012, 01:44 PM Jutros sam malo slikao po gradu...
Obdaniste je skoro pa gotovo
http://img99.imageshack.us/img99/7643/dscn2414r.jpg
http://img803.imageshack.us/img803/5373/dscn2415w.jpg
Sprema se rekonstrukcija ulice Kraljevica Marka...... obratite paznju na Obzirom :)
http://img201.imageshack.us/img201/6455/dscn2421q.jpg
Sada izgleda ovako
http://img543.imageshack.us/img543/8785/dscn2420s.jpg
http://img820.imageshack.us/img820/2594/dscn2422k.jpg
Konacno sredjuju dvorista izmedju stambenih zgrada koja su uglavnom do sada licila na ambijente za snimanje horor filmova.
http://img825.imageshack.us/img825/2900/dscn2416p.jpg
http://img834.imageshack.us/img834/5586/dscn2417n.jpg
http://img268.imageshack.us/img268/8031/dscn2418fv.jpg
Zamenili su ove sipkice oko skola. Nekada su bile neke grozne sipke, sa lancima i limenim tablama izmedju i naravno lanci su bili pokidani, a te limene table lezale po asfaltu godinama.
http://img843.imageshack.us/img843/6797/dscn2423b.jpg
Ovo su nove kante za smece. Postavljeno je 150 komada duz citave glavne ulice, a rekli su da je ukupno kupljeno 300 komada i da ce i ostale postaviti po citavom gradu.
http://img832.imageshack.us/img832/4924/dscn2424az.jpg
direktor May 20th, 2012, 01:13 PM Fino fino mora da im je beograd donirao stubice jedina greska sto su ih srafili u asfalt umjesto da su ih zabetonirali
forestpk May 21st, 2012, 05:14 PM Дом Војске у својини Општине Прокупље
У Прокупљу је потписан уговор са Републичком дирекцијом за имовину на основу кога је зграда некадашњег Клуба Војске постала општинско власништво.
Уговор који су потписали председник Општине Милан Арсовић и представница Републичке дирекције за имовину Љиљана Матовић, уследио је након недавног потписивања протокола са Министарством одбране Републике Србије.
Вредност уговора је 57 милиона динара, а овај износ је планиран у буџету Општине и биће исплаћен Дирекцији у пет годишњих рата. Овај атрактиван простор од 1500 метара квадратних у центру града, према речима Арсовића, идеалан је за смештај градске библиотеке, која већ деценијама има проблем са простором.
- Остаје нам да на наредној седници Општинског већа и званично згради пронађемо корисника и одредимо намену, као и да обезбедимо средства за њену адаптацију и уређење, казао је Арсовић.
http://www.prokuplje.org.rs/vest/cir/292
forestpk May 22nd, 2012, 06:22 PM U industriji tekstila u Žitorađi i Prokuplju u naredne dve godine biće zaposleno dve hiljade ljudi. Pogone otvara nemačka kompanija Higson, a vrednost investicija je 4 miliona evra.
l0igQKz3ML8
TrTomir_Ni May 23rd, 2012, 08:26 PM ^
Lepa vest, bas mi je drago zbog Prokuplja, bilo bi lepo da se pokrene Aleksinac, Bela palanka i jos neka mesta na jugu..
forestpk May 24th, 2012, 06:58 AM ^
Lepa vest, bas mi je drago zbog Prokuplja, bilo bi lepo da se pokrene Aleksinac, Bela palanka i jos neka mesta na jugu..
Jeste lepa vest samo da bude nesto od toga. Bilo je i ranije ovakvih vesti i sve se zavrsilo samo na prici. Iskreno se nadam da ce biti nesto od ovoga.
forestpk May 25th, 2012, 05:34 PM Odobrena sredstva za adaptaciju škola
25 Maj 2012, Autor: Ekipa Topličkih vesti
PROKUPLJE- Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije odobrio je oko 2.840.000 dinara za adaptaciju škole u Donjoj Trnavi i 9.225.000 dinara za Poljoprivrednu školu u Prokuplju. Adaptiraće se fasade I zameniti stolarija u cilju povećanja energetske efikasnosti.
Osim toga, Ministrstvo za državnu upravu I lokalnu samoupravu finasira sa 1.700.000 dinara sanaciju sanitarnog čvora u O.Š. “9. oktobar” u Prokuplju. -U želji da preuredimo škole I osposobimo ih za učenje I rad dece, opština Prokuplje je nakon izrade projekata konkurisala kod nadležnih ministarstava za sredstva I odobrena su navedena tri projekta. Lokalna samouprava učestvuje sa 10 % sredstava I gledaćemo da radovi, koji počinju krajem školske godine, budu kompletno završeni do početka sledeće-kaže Milan Arsović, predsednik opštine Prokuplje.
http://www.toplickevesti.com/index.php?subaction=showfull&id=1337946045&archive=&start_from=&ucat=3,7&
forestpk June 28th, 2012, 08:23 PM Prokupačka škola dobila novi krov
Autor N.M. Izvor Južne vesti | Prokuplje
NOV KROV
U prokupačkoj osnovnoj školi „Milić Rakić Mirko“ završeno je postavljanje oko hiljadu kvadrata novog krova.
Radove, vredne 3, 8 miliona dinara finansirala je lokalna samoupava.
http://img535.imageshack.us/img535/4271/490x370novkrov.jpg
Prema rečima direktora škole Vuksana Radosavljevića konačno je rešen dugogodišnji problem prokišnjavanja u školi.
- Sada smo konačno odahnuli, jer imamo nov krov. On je od metala, sa metalnim pokrivačem. Zamenjeni su i oluci. Ostalo je da se okreče i izgletuju one učionice i prostorije u školi koje su ove zime bile pod vodom. Taj posao ćemo odraditi sami tokom letnjeg raspusta - najavio je Radosavljević.
Ovih dana je i sanitarna inspecija obišla školsku zgradu i konstatovala da je neophodno sanirati podove i zidove škole.
- Krov je propao još 2005. godine, ali smo ga nekako krpili, dok smo mogli. Od 2009. godine on je potpuno propao. Ipak najteže je bilo ove zime kada smo, zbog obilnih padavina, morali da obustavljamo nastavu i izvodimo je u tri smene samo u prizemlju, jer je sprat škole bio potpuno neupotrebljiv. Voda je padala učenicima na glave, a bezmalo da nema učionice ili prostorije u školi koja nije bila poplavljena.Svima smo se obraćali za pomoć i na kraju nam je ipak lokalna samouprava izašla u susret. U tom periodu i iz Ministarstva prosvete smo dobili potvrdu da nam je odobreno 500.000 dinara kako bi sanirali plafon, ali nakon para koje smo dobili od prokupačke opštine, Ministarstvo je odustalo od pomoći - napominje direktor Radosavljević.
http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Prokupacka-skola-dobila-novi-krov.sr.html
forestpk June 30th, 2012, 08:02 PM Secate se kada sam prosle godine postavio slike katastrofalno izvedenih radova na asfaltiranju parkinga ispred Doma zdravlja i prilaznih puteva i platoa ispred Hitne pomoci.
http://img844.imageshack.us/img844/5534/dscn1249up.jpg
E pa vec su krenuli to da krpe i saniraju. Da li su sami resili jer su videli da propada ili je investitor trazio od izvodjaca da ukloni nedostatke pojma nemam... sve u svemu na ovom primeru vidimo kako stvari funkcionisu u ovoj nasoj nazovi drzavi.
http://img38.imageshack.us/img38/4338/dscn2543i.jpg
http://img546.imageshack.us/img546/8438/dscn2552c.jpg
Sve spojeve su zalili bitumenom.
http://img338.imageshack.us/img338/5388/dscn2544v.jpg
http://img543.imageshack.us/img543/5021/dscn2546c.jpg
http://img703.imageshack.us/img703/4584/dscn2547f.jpg
http://img225.imageshack.us/img225/5034/dscn2548.jpg
Parking
http://img10.imageshack.us/img10/3118/dscn2550p.jpg
Znaci sve ovo svega pola godine nakon asfaltiranja.
Toliko danas traje nesto sto bi trebalo da traje 20-30 godina.
forestpk July 19th, 2012, 06:47 PM Samo da kazem ono sto retko ko zna, a to je da je crkva Svetog Prokopija u Prokuplju najstarija permanentno pojuca crkva u Srbiji!:)
Uređuje se porta crkve Sv. Prokopije
19 Jul 2012, Autor: Ekipa Topličkih vesti
PROKUPLJE- U dvorište crkve Sv. Prokopija u toku su radovi na zameni kamenih ploča. Kamenim pločama biće popločano oko 250 kvadrata, a stglo je i desetak novih drvenih klupa za park ispred crkve.
http://img862.imageshack.us/img862/6363/crkvapoplocavanjevelika.jpg
Naša crkva je jedna od najstarijih, nastala je 934. godine i kamen kojim je bilo popločano dvorište i pod u samoj crkvi je 1906. godine skinut sa krova hrama. Ploče su dotrajale pa smo rešili smo da ih zamenimo novim - kaže arhijerejski namesnik otac Lazar Barać i dodaje da će u dvorištu biti urađena i nova kamena česma.
(N.Đ)
Inace imam neke vesti iz Kursumlije. U Kursumliji se nista ne radi gradi 30 godina pa nema potrebe da se otvara posebna tema. Ali... pre par meseci prikupili su neki novac i iskukali pare od dulicevog ministarstva i resili da okrece sve fasade u centru grada koje su u fazi raspada, kao i da rekonstruisu gradski park i poplocaju jedan deo glavne ulice cime bi i Kursumlija dobila pesacku zonu i lepo uredjen centar.
Ne znam koliko vas je bilo u Kursumliji, ali to je po mom misljenju najnesredjenije, najpropalije i najzapustenije mesto u Srbiji. Uz to i neverovatno prljavo. Centar grada izgleda identicno kao pre 40 godina, samo sto su sada zgrade oronule i propale, abrojni lokali razvaljeni i napusteni. Grad dosta podseca na Podujevo iz devedesetih... nema trotoara, ljudi idu po kolovozu, prljavstina na sve strane.
Elem u opstini Kursumlija se promenila vlast i nova vlast je resila da odustane od ovog projekta. Kako su vec krenuli da sredjuju fasade ipak su odlucili da samo taj deo posla zavrse, ali rekonstrukcija parka i poplocavanje dela glavne ulice definitivno nece biti uradjeni. Eto tako stvari funkcionisu u Srbiji. I posle neka mi neko kaze da su nam drugi krivi. Mogucnost da se sredi barem centar grada i tako promeni opis grada je zaustavljena od strane ljudi koji zive u tom istom gradu. To je ona prica "nemoj samo da ispadne da je Pera pokrenuo taj projekat. Bolje ja da ga zaustavim!"
forestpk August 3rd, 2012, 06:32 PM Tuga
Prokuplje: stala rekonstrukcija Doma kulture
Autor N.M. Izvor Južne vesti | Prokuplje
Radovi na rekonstrukciji i izgrdanji zgrade prokupačkom Doma sindikata u kojoj je bilo smešteno pozorište i Dom kulture naglo su obustavljeni, a umesto kakve- takve zgrade ostao je samo spoljni skelet, bez krova.
http://img266.imageshack.us/img266/6082/800x600domkulturespolja.jpg
Što je najgore, ne zna se da li će i kada ti radovi da se nastave.
Do tada su svi radnici u Domu kulture izmešetni u hol prokupačkog bioskopa, gde sede za stolom i čekaju da im se vrati prostor.
Da zlo bude veće i bioskopska sala je odnedavno odlukom Odeljenja sektora za vanredne situacije zatvorena, jer nema tehničkih uslova, pa se sva prokupačka kultura svela na hol bioskopa i dve kancelarije za računovodstvo.
Prema rečima v.d. direktora Doma kulture Miroljuba Mirovića, prošle godine iz NIP-a je obezbeđeno 30 miliona dinara za rekonstrukciju i izgradnju zgrade i nakon tendera za izvođača radova izabrano je niško preduzeće "Neimar".
Oni su novembra prošle godine započeli radove, odnosno iselili radnike, uklonili postojeći krov i tu stali. Iako je rok za završetak radova bio mart ove godine, sem što je sve ispražnjeno i zgrada pretvorena u spoljašnji skelet, dalje se nije mrdnulo. Zaposleni u Domu kulture ne znaju kome da se obrate i kako da ponovo dobiju svoj prostor.
- Na početku je izgledalo da će se zgrada obnoviti na vreme. Onda su došle one hladnoće pa je izvođač tražio pomeranje roka. Odobreno je mesec dana. Ipak, od kako su zbog snega prestali sa radom, više se nisu vratili - kaže Mirović.
On dodaje da je prema njegovim saznanjima zastoj nastao kada je trebalo da se napravi neka greda koja nije postojala u prvobitnom projektu.
- Tražili su doplatu za nju i nov projekat, a onda je počelo vreme da prolazi. U međuvremenu su izvođači zbog poskupljenja građevinskog matereijala tražili još 2, 3 miliona dinara preko dogovorene cene. Obratili su se lokalnoj samoupravi, ali pošto projekt finansira NIP, prokupačka opština je odbila zahtev za dodatni novac - objašnjava Mirović.
U niškom preduzeću "Neimar" nisu hteli da komentarišu nastalu situaciju, pravdajući se da vlasnik trenutno nije tu i da za sve treba da se obratimo nadležnom ministarstvu i lokalnoj samoupravi.
U prokupačkoj opštini kažu da je u toku konstituisanje nove vlasti, koja nije upoznata sa detaljima ugovora i da će se situacija podrobno ispitati u narednom periodu.
http://www.juznevesti.com/Kultura/Prokuplje-stala-rekonstrukcija-Doma-kulture.sr.html
Singidunum September 22nd, 2012, 01:38 AM Истраживања на локалитету Плочник (http://www.prokuplje.org.rs/vest/cir/312)
http://www.prokuplje.org.rs/images/content/image/arheoloyi.jpg
http://www.prokuplje.org.rs/images/content/image/me%5Dunarodni%20tim%20arheologa.jpg
Плочник, колевка светске металургије и ове године је место окупљања светских и домаћих археолога.
- Стручњаци из Велике Британије, Србије, Немачке и Италије окупили су се поводом пројекта „Развој металургије у Евроазији“, који ће трајати у Србији у наредне три године на три локалитета Беловоде код Петровца на Млави, Јармовик код Прибоја и наравно Плочник и за који је Влада Велике Британије издвојила 500.000 фунти - каже један од аутора пројекта, докторант археологије у Великој Британији Миљана Радивојевић и додаје да је један од аутора пројекта др Бен Роберст са Универзитета у Дураму, а у рад је укључена и Силвија Амиконе УКЛ Институт за археологију, докторант на пројекту., која је задужена за технолошко испитивање керамике.
Циљ овог пројекта је испитивање развоја металуршких активности у Винчанској култури и да се дође до одговора како и зашто се најстарија металургија на свету развила на простору данашње Србије.
- Фокус овог истраживања на налазишту Плочник је на проналажењу металуршких активности и њиховом прецизном датовању, како би се заштитила најстарија металургија у Евроазији – рекао је кодиректор пројекта др Бен Робертс.
- Радићемо до 15. октобра ове године. Ово ће бити потврда нашег дугогодишњег рада и тврдњи да је Плочник праисторијска металуршка метропола – каже директорка Народног музеја Топлице, која је заправо 1996. године, заједно са кустосом Народног музеја из Београда Душаном Шљиваром, поново оживела истраживања на локалитету Плочник.
forestpk October 1st, 2012, 04:44 PM Počeli radovi na trgu Topličkih junaka i spremanje za proslavu 100 godina od učešća 'Gvozdenog puka' u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Šta će još da sređuju pojma nemam, bitno je da su skinuli iskrzane ivičnjake postavljene daleke 1946 godine.
http://imageshack.us/a/img854/1164/40094945116408492669052.jpg
direktor October 1st, 2012, 06:28 PM I nece staviti nove strano nego samo asfalt koja tuga
forestpk October 1st, 2012, 08:49 PM I nece staviti nove strano nego samo asfalt koja tuga
Pa nemaju pare za nove! Budžet opštine Prokuplje je milijardu i 350 miliona dinara i ceo celcat odlazi na plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi i ustanovama kojih ima 800! Do pre 10ak godina bilo ih je 250! Umesto jednog lokalnog javnog preduzeća sa stotinak zaposlenih sada imamo 5 takvih preduzeća sa preko 600 zaposlenih! Valjda će jednom neki Insajder da se pozabavi time. Medijima ova priča nije zanimljiva ili ne smeju da pišu. Godine i godine koje su pojeli skakavci, a moglo je toliko toga da se izgradi. Npr 1990 godine je bužet bio 10 miliona maraka, sada je 11,5 miliona evra što je neuporedivo više. Te 1990 u Prokuplju je asfaltirano preko 40 ulica i ko zna šta sve još.... e ali na lokalnom budžetu nije bilo njih 800 nego 200. Kao glavne kočničare razvoja u mnogim malim sredinama vidim upravo ljude koji vode te lokalne samouprave. Ljudi ovde pljuju po Beogradu samo tako, a ja smatram da su lokalni političari najodgovorniji za stanje u kome se grad nalazi. Po Beogradu samo pljujem zbog onoga što je njihova nadležnost, a to su magistralni i regionalni putevi i što je toplička magistrala u stanju u kom jeste.
Inače evo još jedne vesti
EU za radioastronomsku stanicu daje 1,9 miliona evra
Evropska Unija uložiće 1,9 miliona evra u izgradnju radioastronomske stanice na planini Vidojevica na Belom Kamenu nadomak Prokuplja, koja će doprineti u očuvanju i zaštiti životne sredine, kazali su agenciji Beta u lokalnoj samoupravi.
Ta investicija je u okviru projekta čija realizacija počinje u oktobru, a cilj je praćenje promena na Suncu i analiza podataka kako bi se stvorili uslovi za punu energetsku efikasnost u zaštiti životne sredine.
Paviljon i antene sa pratećom opremom, koji će se instalirati na Vidojevici, služiće ne samo naučnicima kao baza za istraživački rad, već i astronoma i studentima Mašinskog, Fizičkog, Matematičkog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
http://www.zelenasrbija.rs/srbija/2959-eu-za-radioastronomsku-stanicu-daje-19-miliona-evra
direktor October 2nd, 2012, 11:54 AM Neko tu opasno krade i mora da imaju astronomske plate .Sto se tice ivicnjaka nije to skupo moze lokalno kom prezuzece da kupi 20 kalupa i da lije ivicnjake bar da iskoriste taj visak zaposlenih ko vam je na vlasti
forestpk October 2nd, 2012, 05:33 PM Neko tu opasno krade i mora da imaju astronomske plate .Sto se tice ivicnjaka nije to skupo moze lokalno kom prezuzece da kupi 20 kalupa i da lije ivicnjake bar da iskoriste taj visak zaposlenih ko vam je na vlasti
Ispravno razmišljanje, ali ovde za zdrav razum i logiku nema mesta. Njima je samo bitno da se svakog prvog prime plate i to je to... sve drugo ih ne zanima. Konkretno to komunalno preduzeće koje bi moglo da napravi ivičnjake je pred kolapsom jer su im rashodi nekoliko puta veći od prihoda. Npr nemaju para da kupe nove klupe za parkove (kojima gazduju) jer su postojeće polomljene. Na moje pitanje "zar ne može opština da vam uplati pare iz Budžeta pa da kupite klupe jer je malo debilna situacija da opština sa tolikim budžetom nema para da kupi 10ak klupa za park" dobio sam odgovor da nema svrhe da im uplaćuju jer su u dugovima do guše i odmah će im neko skinuti sa računa te pare?! I tako je Prokuplje bez klupa u parkovima!!! Inače bitno je to da imaju 65 zaposlenih, ali avaj samo 15 njih su čistaci koji sa metlom u ruci čiste grad. Šta rade ostali? Iznošenje smeća je inače ustupljeno austrijskoj firmi PWW, a JKP Gradska čistoća je nastavila da se bavi održavanjem javne higijene u smislu čišćenja ulica, održavanja zelenih površina itd...Od 65 ljudi njih 15 čiste..... i šta reći???
Pa šta da vam pričam kada je Direkcija za urbanizam podigla kredit od 20 miliona navodno za rekonstrukciju ulične rasvete, a ustvari iskorišćen je da bi se kupile i zamenile sijalice jer je pola grada bilo u mraku, u glavnoj ulici je stavljeno 50ak skroz novih svetiljki i ostatak...??? pa ili ukraden ili za plate. Za fontanu u centru grada je izdvojeno 800.000 dinara, napravljena je, ustanovljeno je da ne može da funkcioniše, demontirana i nikom ništa... pare su otišle. Ali nepismen narod ne zna ništa o tome, institucije to ne zanima ili su korumpirane ... šta sada ja treba da radim, da uzmem da ih tužim što su potrošili 800.000 din naših para ni na šta... da neću možda da dobijem spor? ima da mi se smeju i da me prave ludim kao i što rade kada zovem da prijavim da ne radi ulična rasveta ili da nam lično radnici koji iznose smeće iz kontejnera prave deponiju u sred ulice jer samo isprazne kontejner, a smeće koje je ispalo ne pokupe... dobijem odgovor "počistite sami ako vam smeta"!
Kažem lepo kada bi došla Brankica Stanković.... pa to bi bio serijal od 20 epizoda... uostalom kao i sve u ovoj državi.
direktor October 2nd, 2012, 06:15 PM Proguglaj malo FILIP Vuksa on je covjek fino natjerao beograd da krene da radi cak je i batibne popio od jednog divljaka u gspu koji je konacno ostao bez posla.Jesi razmisljao da skupis ekipu da sami sredite klupe u parku pa da zovnete novinare ona novinarka sto izvjestava za b92 bi sigurno napravila prilog pa bi bili u problemu gdje idu pare sot se nista neradi a gradjani sami sredju grad pa bi se mozda klubko pocelo odmotavati .Ja za vikend cu imati jednu slicnu akciju u beogradskoj prigradskoj opstini.I daj malo slika
forestpk October 2nd, 2012, 08:40 PM Proguglaj malo FILIP Vuksa on je covjek fino natjerao beograd da krene da radi cak je i batibne popio od jednog divljaka u gspu koji je konacno ostao bez posla.Jesi razmisljao da skupis ekipu da sami sredite klupe u parku pa da zovnete novinare ona novinarka sto izvjestava za b92 bi sigurno napravila prilog pa bi bili u problemu gdje idu pare sot se nista neradi a gradjani sami sredju grad pa bi se mozda klubko pocelo odmotavati .Ja za vikend cu imati jednu slicnu akciju u beogradskoj prigradskoj opstini.I daj malo slika
Da znam za Filipa, ali to ovde ne funkcioniše. Ili se prave ludi ili je odgovor nema para... ili obećavaju i klimaju glavom, a vidiš da gledaju kroz tebe. Na primer bezbroj prijava sam podneo komunalnoj inspekciji da nateraju neko od 3 komunalna preduzeća koliko ih imamo da očiste deponiju u ulici. Neko je pre godinu dana istovario građevinski šut i svi naši napori da se to ukloni su bez uspeha. Inače ceo kraj mi stanari čistimo ali za ovo je potrebna mehanizacija. Čak se nikada nisu udostojili da mi odgovore... znači to je jedna raspasana banda da to nije normalno. I definitivno ću ovih dana da zovem republičkog inspektora u Nišu i Ministarstvo u Beogradu i da vidim da li će nešto pokušati da urade.
Onda podnosio sam da se poboljša ulična rasveta u kraju, dobio odgovor da ne postoje tehničke mogućnosti, a i da postoje para nema. Rekli su mi tri lokacije na kojima će biti radova na uličnoj rasveti čim bude para i da je to prioritet. To je bilo pre 3 god i još uvek ni na jednoj lokaciji nisu počeli radovi hehe
Ovo za klupe je dobra ideja, razmišljao sam da se organizujemo ali nema tu sređivanja jer park je bez klupa, treba nam majstor i da napravimo nove klupe. Raspitivali smo se za cenu traže nam od 150 do 250 evra za klupu. Pitanje je za koliko klupa bi uspeli da skupimo novac. Ovde je većini problem da im iz džepa ode i 500 din, a kamo li više.
direktor October 3rd, 2012, 11:29 AM Pa vidi klupe mogu da se urade na razne nacine treba vidjeti koja je opcija naj jeftinija.Mogu da budu i betonske nebi trebalo da kojstaju toliko mnogo.Recimo izliju ce betonska postolja sa naslonom i prisrafe se daske.Pa i da se uzmu obicne vodovodne cjevi 2 cola [to su one sto se koriste za hidrante u zgradam one su jako cvrste 6 m te cjevi kosta 4.600 din u BGu od te jedne cjevi moze se napraviti konstrukcija za 2 ako ne i za 3 klupe uzmu se spojevi i uglovi od devedeset i cetrdeset pet stepeni i klupa za cas gotova jos ako imate vodoinstalatera koji radi nareznice kako nebi morali da varite.Onda jos lakse.Ako ovdje mi uspijemo nesto da uradimo sa pravljenjem klupa poslacemo vam recept ili ako budemo imali sta da doniramo.Koja je bagra na vlasti kod tebe.Daj malo slika. Ja cu uskoro postaviti slike nekih klupa i mobilijara
direktor October 3rd, 2012, 12:12 PM Evo slika kad nadjem jos postavicu ima i model cisto betonske klupe.Probaj da osmotris bazu komunalnog oni vjerovatno imaju ustekana postolja negdje .To se recimo desilo u grockoj imali su gomilu djeciih rekvizita ustekanih davno sklonjeno mrzilo ih da odrzavaju dosla naova ekipa i ofarbala sredila postavila ponovo
http://www.dodaj.rs/f/2x/Jv/11UnoeX8/dsc00253.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2u/oD/3msueid3/dsc00370.jpg
http://www.dodaj.rs/f/C/JB/3NsjX4JM/dsc00378.jpg
direktor October 3rd, 2012, 12:47 PM Ilim pak ovako
http://www.dodaj.rs/f/X/3x/1NL08HyS/dsc00372.jpg
forestpk October 3rd, 2012, 05:16 PM Ma nemaju nista. Pre 10ak godina su nabavljene neke lose klupe i lako su se lomile, a posle popravki i varenja metalne konstrukcije ponovo je to brzo pucalo. Znaci kod majstora nekog i pravljenje novih klupa, nema druge opcije. Inace evo nesto o cemu bas pisemo ovde... kako funkcionise lokalna vlast. Inace u Prokuplju je pre 10ak dana posle 12 godina na vlasti DS izgubila vlast, a dosla SNS. I evo:
Prokuplje: dug Direkcije pola budžeta
Autor N.M. Izvor Južne vesti | PROKUPLJE
Dug prokupačkog javnog preduzeća Direkcija za urbanizam, izgradnju i stambene delatnosti premašio je pola prokupačkog budžeta, odnosno iznosi 680 miliona dinara.
To je abnormalna suma koju, kako tvrde u lokalnoj samoupravi, ne mogu sami da vrate.
- Trenutno se vrši popis imovine Direkcije, a lokalna vlast teško da će moći bez pomoći Republike da reši to pitanje. Ipak, svakodnevno smo u pregovorima sa državom da nam pomogne - kaže predsednik prokupačkog SNS Darko Laketić, koji je na redovnoj konferenciji za novinare u prostorijama ove stranke najviše govorio o problemu Direkcije.
Dug je napravljen od 2007. godine i najviše se odnosi na niško Preduzeće za puteve. Sada je taj dug koji je 200 miliona, a sa kamatom je prešao 600 miliona.
- Mi ne znamo ko je napravio dug i bliže ćemo shvatiti zašto je on tako visok, kada za petnaestak dana postavimo novog direktora u tom javnom preduzeću. On će onda pregledati sve papire i imaćemo bliže podatke o tome - kaže Laketić.
Naravno sve to vreme oni su uredno primali abnormalno velike plate preko podracuna.
http://www.juznevesti.com/Politika/Prokuplje-dug-Direkcije-pola-budzeta.sr.html
direktor October 5th, 2012, 11:21 AM Moze malo slika inace kako ti se cini ovaj predlog od vodovodnih cjevi to bi trebalo da bude veoma cvrsta konstrukcija
Streetlevel November 11th, 2012, 07:14 PM Svaka vama čast takvi nam trebaju! :cheers:
forestpk November 17th, 2012, 02:02 PM Srbija dobija tri astronomska radio teleskopa
Beta | 14. 11. 2012. - 23:10h | Komentara: 32
Postavljanje prvog od tri velika astronomska radio teleskopa - interferometara u Srbiji, za koje će EU u saradnji sa Vladom Srbije izdvojiti 1,2 miliona evra, počelo je danas na planini Vidojevica kod Prokuplja.
Jedan od učesnika na projektu postavljanja interferometra Aleksandar Valjarević rekao je za agenciju Beta da će na taj način Toplički okrug postati centar najveće istraživačke astronomske baze u jugoistočnom delu Evrope.
Ostala dva interferometra biće postavljena kraj Kikinde i u opservatoriji Zvezdara u Beogradu, dodao je on.
- Prvi put u istoriji srpske astronomije dobijamo veliki radio interferometar za istraživanje kosmosa u radiospektru, odnosno za istraživanje kosmičkih pojava nevidljivih optičkim teleskopima - kazao je Valjarević.
Realizacijom tog projekta uz već postojeću naučno istraživačku astronomsku opservatoriju na istoj planini Toplički okrug biće centar najveće istraživačke astronomske baze u jugoistočnom delu Evrope.
Prema njegovim rečima, od kakvog je to značaja za evropsku nauku najbolje govori to da je EU odlučila da uloži više od milion evra u projekat što je i najveće njeno ulaganje u astronomsko istraživanje u 2012. godini.
Projektom će rukovoditi profesor Stevo Šegan sa Matematičkog fakulteta u Beogradu a radovi koji su danas započeli biće okončani na jesen.
Novac je obezbeđen a za potrebe nove astronomske istraživačke baze opština Prokuplje je Rektoratu u Beogradu ustupila na besplatno korišćenje 55 ari na planini Vidojevica.
- Uz postojeću astronomsku opservatoriju na Vidojevici tim projektom Toplica i Srbija dobijaju naučno istraživačku astronomsku bazu kakvu nema ni jedna država u jugoistočnom delu Evrope - kazao je Valjarević.
Na zalost veliki problem je sto se do lokacije tesko stize. 15 kilometra asfaltnog puta koji je u stanju raspada i jos 2 kilometra zemljanog raskopanog puta. Uz malo volje citav taj kraj bi mogao da zazivi s obzirom da na Belom Kamenu 2 km od opservatorije postoje smestajni kapaciteti. http://www.tscpk.com/ugostiteljstvo/beli-kamen.html
Na 1 km je i etno selo sa bungalovima, a imaju i veliki bazen.
Znaci skole u prirodi, studenti, rekreativci... na zalost los put je veliki faktor odvracanja. Pre 2 nedelje sam vodio neke prijatelje iz Beograda tuda... sve im se dopalo i odusevljeni su prirodom ali najveci utisak je katastrofalno los put. Inace taj put vodi ka selu Zitni Potok i dalje prema Bojniku ali vec 20ak godina je u uzasnom stanju.
forestpk November 20th, 2012, 01:12 PM Прокупље добија Дом културе на пролеће
Добра вест за све грађане Прокупља ! После читавих осам месеци застоја настављају се, односно поново започињу , радови на реконструкцији, доградњи и адаптацији зграде Дома културе.
До застоја је дошло зато што нису била решена техничка питања како би извођачу радова, фирми " Неимар" из Ниша, било омогућено да ради. На помало необичној конференцији за новинаре одржаној " под отвореним небом ", у руинираној згради Дома културе без крова, председник Општине др Љубиша Ђурковић изразио је задовољство што се већ започете инвестиције настављају и рекао да ће и у наредном периоду бити планирана средства за овај и сличне пројекте.
Објашњавајући зашто је дошло до застоја ресорни већник Славиша Лепојевић рекао је да је претходно општинско руководство било потпуно незаинтересовано.
- Посебно ми је драго, нагласио је Лепојевић, што ствари покрећемо са мртве тачке само неколико дана пошто је опозиција прозвала нову власт да не ради ништа на започетим пројектима.
Вредност читавог пројекта је око 43 милиона динара од чега је 30 милиона из Министарства за Регионални развој и локалну самоуправу и око 13 милиона из општинског буџета. Према предвиђеној динамици радови би требало да буду завршени за пет месеци а зграда Дома културе би могла да буде први пример заједничког залагања и сарадње свих коалиционих партнера нове локалне власти.
http://imageshack.us/a/img5/8101/dsc4643z.jpg
http://imageshack.us/a/img824/4549/dknapolju.jpg
http://www.prokuplje.org.rs/vest/cir/337
direktor November 21st, 2012, 06:25 PM BAr neka pozitivna vijest samo da neisfusare
forestpk November 26th, 2012, 08:11 PM ...
Danas su započeli radovi na zameni krova na latinskoj ili Jug Bogdanovoj crkvi u podnožju brda Hisar.
- Dobili smo dozvolu za početak radova od Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša a opština Prokuplje je obezbedilia 3. 000 evra za nabavku materijala i izvođenje radova, na čemu se pre svega zahvaljujemo predsedniku Opštine Ljubiši Đurkoviću – rekao je starešina crkve SV. Prokopije protonamesnik Nikola Ilić i dodao da je ćeremida kojom se pokriva crkva nabavljena u Italiji i da su pri izradi projekta za rekonstrukciju tesno sarađivali sa Narodnim muzejom Toplica i direktorom Julkom Kuzmanović Cvetković, koja je i lično svojim znanjem i zalaganjem pružila pomoć prilikom izrade projekta.
Inače, ova crkva je izgrađena u 14. veku na temeljima rimskog nehnobožačkog hrama posvećenom Herkulu.
-Na njenim zidovima još postoje fragmenti živopisa sa početka 15. veka, koji su znatno otećeni. Da bi ih sačuvali, stručnjaci iz beogradskog Zavoda za zaštitu spomenika najavili su svoj dolazak i konzerviranje fresaka – kaže protonamesnik Nikola Ilić.
Ovom prilikom starešina crkve najvio je pripreme za početak radova na konzerviranju i restauriranju ikonostasa crkve Svetog Prokopija, izrađenog još u 18. veku, a koji je u veoma lošem stanju. Pred crkvom je još jedan posao, a to je nabavka novih bogoslužbenih predmeta.
Boza KG December 1st, 2012, 01:46 PM 30.11.2012.
Реновирана управна зграда прокупачке болнице
http://www.juznevesti.com/uploads/assets/2012/11/30/19646/490x370_bolnica-renoviranje.jpg
Од завршетка изградње, пре више од пола века па до данас, управна зграда прокупачке Опште болнице “Др Алекса Савић” није озбиљније санирана.
Кровна конструкција је пропала, олуци су иструрели, а канцеларије и канцеларијски намештај имају више година него радници који раде у њима.
Зато је руководство болнице одлучило да је реновира.
- Сматрали смо приоритетнијим сређивање зграда у којима бораве пацијенти и здравствени радници, зато смо управну зграду и оставили за крај, када будемо завршили комплетну реконструкцију болнице. Међутим, зуб времена је учинио да се на хоризонталним олуцима, услед корозије, створе толике рупе да се при већим падавинама вода слива низ зидове зграде. Последице оваквог стања осетили су запослени у управи где је вода продрла у неколико канцеларија на другом спрату, због чега смо морали хитно да интервенишемо - каже директор болнице др Драган Динић.
Замењено је 64 метра старих олука. Упоредо са тим одвијају се молерски радови у просторијама где је дошло до прокишњавања.
http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Renovirana-upravna-zgrada-prokupacke-bolnice.sr.html
forestpk December 8th, 2012, 09:19 AM Добијена борба за Кајмакчаланску улицу
После тридесет година, становници Кајмакчаланске улице и околних зграда у Сокићевом булевару моћи ће да до својих домова стигну не газећи блато до колена. Грађани не скривају задовољство:
- Још `82. године ми смо сами прикупили извесна средства, али све до сада нисмо наилазили на разумевање надлежних институција и служби. Ја више не знам колико смо се пута жалили и молили свим властима које су се измењале за то време, али ништа. Зато је ово заиста значајно за нас, рекао је Ненад Митровић, који је изашао да помогне радницима.
Извођач је фирма "Транс-коп", а вредност радова је око 120.000 динара. За сада ће улица бити изравната и посута ризлом, како би се пребродила предстојећа зима.
http://imageshack.us/a/img231/770/markolayic.jpg
- Стварно не разумем зашто је овде направљен оволики проблем, када проблема нема. Са стотинак хиљада динара и неколико сати рада биће олакшан прилаз домовима за више од 50 породица, које усред града, годинама, од октобра до априла газе по каљузи, а све због нечије небриге. Договорили смо се са извођачем радова да се среди и прилаз дечјем игралишту, које је у непосредној близини, рекао је директор Стручне службе месних заједница Марко Лазић.
Кајмакчаланску улицу обишли су заменица председника Општине Милица Ерић и општински већници Милутин Радоњић и Љубиша Благотић, који су рекли да је и асфалтирање ових 120 метара ушло у пројекат, а да ће радови бити настављени чим се за то створе услови.
Znate kada ce ovi ljudi da dobiju asfalt? Nikada!
Devedesetih je lokalni milosevicev serif Ratko Zecevic, onaj sto je pucao sa terase na demonstrante pokrenuo projekat nasipanja ulica rizlom... onda bi presecali vrpce, sa sve muzikom i devojcicama obucenim u narodnu nosnju.... kao da otvaraju kosmodrom, a ne ne neki sokak nasut rizlom....
Mislio sam da se tako nesto vise nikada nece desiti.
Ali evo u zadnje dve godine se ulice po gradu, pa cak i po centru grada, masovno nasipaju rizlom.... jel za asfalt para nema! Ipak treba namiriti lokalnu birokratiju koja je 5 puta veca nego sto je to potrebno.
Singidunum December 24th, 2012, 09:01 PM Bivši predsednik opštine Prokuplje u pritvoru zbog malverzacija pri izgradnji igrališta (http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/359546/Bivsi-predsednik-opstine-Prokuplje-u-pritvoru-zbog-malverzacija-pri-izgradnji-igralista)
Vanpretresno veće Višeg suda u Prokuplju odredilo je pritvor do 30 dana Milanu Arsoviću (DS), bivšem predsedniku opštine Prokuplje i Aleksandru Mitroviću vlasniku privatne firme „Proeuro biznis“ d.o.o, zbog malverzacija oko izgradnje tri dečija igrališta vrednosti 9.600.000 dinara, ili oko 85.000 evra.
http://www.blic.rs/data/images/2012-12-24/299086_prokuplje-igraliste-za-decu-placeno-25.-000-evra_f.jpg?ver=1356378395
Jedno od spornih grališta u Prokuplju
Boza KG December 24th, 2012, 09:25 PM О Боже http://i39.tinypic.com/15gcdb9.jpg
forestpk December 25th, 2012, 08:09 AM Napravili su sasvim jednostavu prevaru da maznu pare.
Evo ovo je prilog o tome od pre nekih mesec dva.
yykCxIN7M4k
Juznjak 018 December 26th, 2012, 05:28 PM Prokuplje: postavljanje krova na Domu kulture
Autor Biljana Roganović Izvor Južne vesti | Prokuplje
http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Prokuplje-postavljanje-krova-na-Domu-kulture.sr.html
direktor December 27th, 2012, 12:39 PM Forst ovo za igralista je strasno ajd bar da su stavili gumenu podlogu ,kakav lopovluk u grockoj naprave igraliste za 2000e i to tobogan,vozic,ljuljaske penjalice ,klupe ,ograda,kanta za otpdke ,za te pare koji su ovi spucali u grockoj bi napravili 40 igralista .Bitno je da je to raskrinkano mozda sad i krene na bolje
forestpk December 27th, 2012, 02:54 PM Ovo je samo vrh ledenog brega.
U masi ulica imate stavljen samo prvi sloj asfalta, drugi nikada nije postavljen... gde su pare niko ne zna.
Ali najveca tragedija je to trosenje za nepotrebno zaposlene... gotovo ceo budzet ide na plate. To je najveca tragedija i unistavanje ovog grada Za to bi neko trebalo debelo da odgovara jer to je gore od ovih pljacki na namestenim tenderima. Npr. u sportskoj hali radi preko 100 ljudi! Ok to nije krivicno delo sto je neko zaposlio 5 puta vise ljudi od potrebnog broja. Ali ti ljudi godisnje pojedu 75 miliona dinara. Sa tim parama moze mnogo toga da se uradi. A ne uradi se nista... kao da ih je neko bacio.
Primera radu u sportskoj hali u Pirotu radi 28 ljudi, u Blacu 8, u Kursumliji 16...
Poredjenja radi u opstini Blace zaposleno je 52 radnika. U opstini Prokuplje 407 za stalno plus 155 na odredjeno.
Rezultat.... Blace svake godine ulozi u infrastruktruru 3 do 5 puta vise novca od Prokuplja iako im je budzet vise od 3 puta manji od naseg.
Npr u Blacu su u poslednjih 10ak godina asfaltirani svi lokalni putevi do svakog sela, do svake kuce.... u opstini Prokuplje ima preko 120 km neasfaltiranih lokalnih puteva, a i ono sto imamo je jos iz osamdesetih, potpuno propalo i zrelo za obnavljanje. A tek ulice u gradu i trotoari.... pa ceo siri centar grada ima asfalt postavljen jos pocetkom sedamdesetih u prvoj turi asfaltiranja kada su skinute granitne kocke i postavljem asfalt!
direktor December 28th, 2012, 12:01 PM Neznam sta da ti kazem kako da promjenis situaciju jesi se suo sa onim likom sto sam ti dao kontakt ,ima li kakvih ideja planova za napredak rijesenje problema ,jeli moze neki novinar da potegne pricu bar oko asfalta vide se izdignuti sahotvi.
Inace evo primjera kako se moze davnoi sam obecao slike iz grocke uredjena su 3 stajalista u centru na incjativu www.imamoplan.com nastavak akcije na proljece znaci moze kad se hoce.Inace do skoracnji predsjednik opstien je sad direktor ZS
http://www.dodaj.rs/f/2S/Rr/4v7HmXnf/dsc04243.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1U/QN/4XL8WQ7o/dsc05225.jpg
Evo i link sa snimkom
http://youtu.be/6NN1Uw9Eiig
http://www.grocka.org.rs/index.php/210- ... stajalista
http://www.grocka-informer.com/20121202 ... _u_grockoj
forestpk December 31st, 2012, 10:45 AM Nema tu neke filozofije.
Gradsku vlast bas briga za sve... mozete vi da im dovedete ne znam koga, bas briga njih sto ce na TV-u da bude prilog o izdignutim sahtama.
Njihov odgovor je PARA NEMA.... oni lepo kazu uradicemo, hocemo ali cim budemo imali novac, sada nemamo.
I kraj price. Sta covek da im radi. Da se bije sa njima.
forestpk January 23rd, 2013, 10:04 PM Zgrada Doma kulture se završava za 130 dana
PROKUPLJE- Nadzorni organ obišao je radove na Domu kulture u Prokuplju i tom prilikom dostavljena je dinamika radova, po kojoj se planira da radovi na ovom objektu budu završeni za 130 dana.
Prema rečima Miloša Prokića, građevinskog inženjera „Neimar Projekta“ iz Niša, koji je izvođač radova, zbog vremenskih prilika ostavljeno je u rezervi još 28 dna.
-Trenutno su u toku radionički radovi na na elektroinstalaciji, zatim su u toku pripremni radovi na pokrivanju zgrade, a treba reći da je spremna kompletna krovna građa – objašnjava Prokić i dodaje da slede iskopavanja za podrumski deo, što su predradnje za početak zidanja kotlarnice, kako je predviđene projektom.
Ukoliko vremenske prilike dozvole, pošto se najavljuje ledeni februar, radnici će započeti i na zameni krova iznad prostorija Sindikata.
-Napredak u radovima je sada vidljiv golim okom i ako su mnogi bili skeptični, mi ćemo Dom kulture obnoviti i gradu dati nov i kvalitetan prostor za organizovanje kulturnih dešavanja – rekao je Slaviša Lepojević, član Opštinskog veća.
(N.Đ)
SNS: Javna preduzeća u teškoj situaciji, direktor vodovoda smanjio sebi platu
PROKUPLJE- Glavni cilj prokupačkih naprednjaka je otvaranje novih radnih mesta ali taj proces je jako težak i spor, jer je privreda u potpunom kolapsu, rečeno je na konferenciji za novinare u prostorijama SNS u Prokuplju.
U ovoj stranci dodaju da se koriste sve moguće veze i kontakti da se napravi korak napred. Naprednjaci su se pohvalili činjenicom da je Prokuplje ušlo u deset opština iz cele Srbije, sa kojima je Ministarstvo energetike potpisalo sporazum o izgradnji mini-hidrocentrala, što pruža mogućnost potencijalnim investitorima za ulaganje..
Konferenciji su prisustvovali i direktori prokupačkih javnih preduzeća, ustanova i službi iz redova naprednjaka i govorili o zatečenom stanju pri preuzimanju rukovodećih mesta.
Kada je pre dva meseca dr Nebojša Vukadinović preuzeo mesto direktora Doma zdravlja, prema njegovim rečima, zatekao je alarmantnu situaciju.
- Pored niza finansijski štetnih ugovora po našu ustanovu, u Domu zdravlja vladao je jedan nedomaćinski odnos i medicinskog i administrativnog osoblja prema inventaru i imovini, kojima je takvo ponašanje dozvoljeno – istakao on i kao štetne ugovore naznačio pre svega Ugovor o video nadzoru i postavljanje VIP antene.
Policijska uprava i Tužilaštvo obavešteni su i o slučaju deljenja stimulacija, pojedinim rukovodiocima i radnicima uprave, na koje je potrošeno 1,5 miliona dinara, što je plata za godinu dana jednog lekara specijaliste i medicinske sestre, kazao je direktor Doma zdravlja.
- Poslovaćemo domaćinski i u narednom periodu popraviti kvalitet zdravstvene usluge u Domu zdravlja, nabavićemo novu savremenu opremu i radićemo na edukaciji našeg kadra – poručio je dr Vukadinović.
Novica Radosavljević, koji je postavljen na mesto direktora prokupačke JP Direkcije za urbanizam građevinarstvo i stambeno-komunalne dalatnosti, na konferenciji je bio štur u iznošenju podataka, jer u ovom preduzeću radi služba privrednog kriminala.
- Mi smo zakočili kola koja idu nizbrdo. Mogu samo da kažem da Direkcija samo privatnom sektoru duguje 400 miliona dinara. Blokrani smo za 66 miliona, a ima i onih koji nas nisu tužili i blokirali a naš dug prema njima je 35 miliona dinara – kaže Radosavljević i dodaje da privredni kriminal istražuje u Direkciji dug od 283 miliona prema Univerzal banci, koja je to dugovanje otkupila od PZP-a .
Na ovoj konferenciji prokupački naprednjaci su naglasili da dobijeno poverenje građana žele da opravdaju onako kako su ga i stekli, radom pre svega.
Direktor vodovoda sam sebi smanjio platu
Direktor KJP „Gradski vodovod“ iz Prokuplja Slaviša Antanasković sam sebi je smanjio platu za 25.000 dinara.
-Iz doslednosti prema, pre svega svom vaspitanju, i obećanju koje sam dao građanima Prokuplja u predizbornoj kampanji, na moj lični zahtev Upravni odbor mi je smanjio platu za 25.000 dinara -kazao je Antanasković na konferenciji za štampu i dodao da je potreban veliki trud da bi se saniralo ovo preduzeće.
- Zahvalio bih se građanima koji su se odazvali na naš poziv za reprogram duga, tako da je sada naplata vode povećana za nekih 30 odsto, ali moram da kažem da ova akcija otpisa dela duga važi do 28 februara i da će Vodovod nakon toga morati da iskoristi sve dozvoljene načine da bi naplatio svoje usluge-kazao je Antanasković.
Prema njegovim rečima Vodovod je trenutno svojim projektom aplicirao kod EU Progresa za sredstva koja su namenjena zameni dotrajalih azbestnih cevi u užem centru grada, zatim i kod odeljenja za donacije japanske Ambasade za obnovu mašinske opreme i voznog parka
-Za desetak dana treba da stignu aplikacioni formulari, a u roku od dva do tri meseca saznaćemo i odgovor, da li smo novac dobili – objašnjava direktor JKP Vodovod.
(Nina Đorđević)
http://www.toplickevesti.com/prokuplje.php?subaction=showfull&id=1358958827&archive=&start_from=&ucat=3,7&
http://www.toplickevesti.com/prokuplje.php?subaction=showfull&id=1358962581&archive=&start_from=&ucat=3,6&
direktor January 24th, 2013, 11:10 AM Ajde bar nesto da se desava ima li koja slika radova ili one velike robne kuce toplica. Defintivno ce mo morati doci na proljece da sredimo trotoar suvim asfaltom iz dzakova to mi pada na pamet brzo efikasno pa kad bude po novinama da se puse
forestpk January 24th, 2013, 10:18 PM ^^
hahah da recicu to direktoru Direkcije za izgradnju kada odem kod njega uskoro... da cu na prolece da mu dovedem kamere i ljude koji ce suvim asfaltom da krpe trotoare... bas da vidimo sta ce da kaze.
forestpk January 25th, 2013, 02:48 PM U Prokuplju se verovatno jos dugo dugo nece nista graditi. Samo ne znam da li ce bilo ko da odgovara zbog ovakve situacije?
Дуговања блокирала рад Дирекције
Дирекција за урбанизам, изградњу и стамбене послове Општине Прокупље је у јако тешкој ситуацији. Укупан дуг овог јавног предузећа износи око 400 милиона, а рачун је у блокади 60 милиона динара.
- Ко је одговоран за овакво стање и какви су, конкретно, потези довели до овога ја не знам, нити бих могао о томе да говорим док је истрага у току. Надлежне полицијске службе раде свој посао па ћу о детаљима моћи да говорим тек кад подаци буду комплетирани. У овом тренутку је најважније да смо зауставили кола да више не иду низбрдо, казао је Новица Радосављевић, који је дужност директора Дирекције преузео пре два месеца.
Радосављевић је на конференцији за новинаре навео да су се, због овако тешке ситуације, обратили за помоћ Влади Србије, која је најавила да ће посредовати у решавању проблема са великим дуговањима овог предузећа, тако што ће део дуга преузети на себе. Радосављевић је додао и то да се нада да грађани неће много отрпети, бар када је у питању зимско одржавање путева и да ће део обавеза преузети и локална самоуправа, без чије ће помоћи предузеће тешко изаћи на крај, јер је тек ових дана исплаћена трећина дуга из децембра месеца предузећу коме су поверени послови чишћења снега са градских улица и локалних путева.
direktor January 25th, 2013, 08:28 PM A zasto komunalac necisti puteve pitao san za ovu robnu kucu sta je sa njom
http://www.dodaj.rs/f/x/DJ/2NWNqeDW/2265246-prokupljeprokupl.jpg
forestpk January 26th, 2013, 08:04 PM Sa komunalnim preduzecem ove godine nije potpisan ugovor za ciscenje zato sto se oni koliko mi je poznato nalaze u katastrofalnom stanju.... nemaju ispravne masine za ciscenje, nisu kupili so i rizlu i tako to pa je ugovor potpisan sa nekom privatnom firmom. U Prokuplju je odnosenje smeca povereno privatnoj firmi PWW i sav novac od naplate racuna ide njima, a JKP Gradska cistoca koja bi trebalo da se bavi odrzavanjem javne higijene i zelenila je ostala bez ikakvih prihoda tj oni dobijaju iz budzeta opstine neku sumu koja nije dovoljna ni za plate radnika, a kamo li za nesto vise. Onda im je nedavno dato naplacivanje parkinga kako bi imali barem neke prihode ali sve jedno to nije dovoljno za normalno funkcionisanje tog preduzeca.
Iskreno predhodna vlast je upropastila Prokuplje totalno. To je gomila suludih odluka potput te da postoji javno komunalno preduzece, koje nema nikakve prihode?! Kako su onda zamisljali da funkcionisu?
Inace Prokuplje ima i JP za zastitu i unapredjenje zivotne sredine koje je preuzelo poslove komunalnog preduzeca pa sad i oni ciste po gradu.
Znaci divna zamisao, ako jedno preduzece lose funkcionise ti lepo osnuj novo! Ustvari sve je to politika i to preduzece za zastitu zivotne sredine je formirano 2008 kada je SPS usao u lokalnu vlast.... nisu imali sta da im daju pa su napravili novo javno preduzece koje i dan danas vodi taj covek za koga je napravljeno.
Robna kuca..... pa zgrada je ziva i zdrava.... u prizemlju je veliki supermarket i neka banka, a na spratu unutra kineska robna kuca.
direktor January 26th, 2013, 09:25 PM Da ovoi u bg imaju ono sto nemaju conjes oni bi sve svoje prvo pocistili pa bi onda zaveli red ,a ovako nista nemogu prosto da vjerujem da mogu tako biti zatucani i namazani ,Ima li sanes da se pokrene nesto od propale industrije recimo voda nekad cuvena milan toplica
forestpk January 27th, 2013, 12:33 PM ^^
Ne znam šta se dešava sa tom fabrikom trenutno. Koliko znam još uvek ne uspevaju da je prodaju...
Ta fabrika ne radi od 2002. godine, a posle privatizacije 2005. godine kada je kupio Atlas sistem, C-Market i Eko produkt iz Beograda nakon čega je upala u probleme.... neke od tih firma propale, radulović pobegao itd...
Tada je u okviru fabrike izgrađena nove proizvodna hala na prostoru od 2.200 kvadratnih metara u koju je ugrađena najsavremenija proizvodna linija nemačke firme Krones vredna oko tri miliona evra.
Kupoprodajni ugovor raskinut je 2008. a na zahtev radnika kako bi se zaštitila imovina preduzeća uveden je stečaj u oktobru 2009. godine.
Prvi pokušaj prodaje te fabrike u junu 2012 godine nije bio uspešan jer se kupac nakon aukcije nije pojavio da ozvaniči kupoprodajni ugovor, odnosno naknadno je odustao od kupovine.
forestpk January 28th, 2013, 09:57 AM Rekonstrukcija vodovodne mreže u Prokuplju
SRBIJA, 11:44, 23.01.2013.Autor: Agencija BETA
Prokupački Vodovod izradio projekat vrednosti 100.000 evra za rekonstrukciju vodovodne mreže uz zamenu starih azbestnih vodovodnih cevi u centru grada
PROKUPLJE - Prokupački Vodovod izradio je projekat vrednosti 100.000 evra za rekonstrukciju vodovodne mreže uz zamenu starih azbestnih vodovodnih cevi u centru grada, izjavio je danas direktor tog preduzeća Slaviša Antanasković.
"U najužem centru grada - u ulicama Kosovskoj, Kraljevića Marka, Jug Bogdanovoj, 21. srpske divizije i Vasilija Đurovića zamenićemo cevi od azbesta koje su odavno izbačene iz upotrebe u svim gradovima u Srbiji", kazao je Antanasković.
On je precizirao da se potrebna sredstva očekuju od Evropske Unije kroz Program - PROGRES ekonomske pomoći nerazvijenim opštinama juga Srbije. Lokalna samouprava će ovaj projekat podržati sa 10.000 evra.
Po rečima direktora, Vodovod ove godine očekuje i donaciju Vlade Japana u vrednosti od 90.000 evra koju će iskoristiti za nabavku dotrajale mehanizacije.
Jug Bogdanova ulica je pesacka zona napravljena 2006 godine. Ne mogu da verujem da tada nisu zamenili i cevi??? Ili su nesto pobrkali, ali ako je budu raskopavali katastrofa....
direktor January 28th, 2013, 10:23 AM Ako je tako skandal inace cime je polocana pjesacka ulica ,ploce se mogu izvaditi i kasnije vratiti u prvobitni polozaj ,A mozda je i greska u navodjenju ulice
forestpk January 28th, 2013, 09:41 PM ^^
Poplocana je behaton plocama.
Mozda su greskom naveli.
Singidunum January 28th, 2013, 09:51 PM Pa to je kod nas klasika, da se ulica gore rekonstruise ali da se ne usaglase sa vodovodom pa da se opet raskopava. I to 6-7 godina nije nista, desava se ponekad da kopaju posle 6-7 meseci u Beogradu.
forestpk February 22nd, 2013, 02:24 PM Nastavlja se izgradnja vrtića u Prokuplju
Autor Biljana Roganović Izvor Južne vesti | PROKUPLJE
Izgradnja dečijeg obdaništa u prokupačkom naselju Sokićev Bulevar koja je prekinuta pre više od godinu dana, biće nastavljena u ponedeljak.
Prema rečima Slaviše Lepojevića, člana Opštinskog veća zaduženog za projekte i ekonomiju, stvoreni su svi uslovi da se nastavi sa izgradnjom novog, trećeg obdaništa u Prokuplju.
Izvođač radova je niška firma "Neimar", a cela investicija je oko 85 miliona dinara. Projekat finansira prokupačka opština u saradnji sa nadležnim ministarstvima.
- Kada radovi ponovo krenu, nadam se da će se okončati u što skorijem roku - kaže Lepojević
Opozicija je u proteklom periodu oštro kritikovala zastoj radova, iako je on usledio još pre izbora.
http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Nastavlja-se-izgradnja-vrtica-u-Prokuplju.sr.html
direktor March 7th, 2013, 01:56 AM http://www.decijaigralista.com/
Evo firme koja je prodala djecija igralista pogledaj cjene i reference samo Prokuplje
forestpk March 14th, 2013, 12:34 PM Evo nekih vesti iz mog grada....
Nemački LEONI traži lokaciju za igradnju još jednog pogona koji bi zaposlio oko 300 radnika. Problem je što u krugu postojeće fabrike nema više mesta za izgradnju novih objekata. Oni bi hteli pogon što bliže sadašnjoj fabrici, a oko fabrike zaista ima dosta prostora koji pripada propalim preduzećima pa će ima valjda dati nešto što pre kako bi taj pogon do jeseni počeo da radi.
Sada u Leoniju radi 1900 radnika što je za jedan mali grad kao što je Prokuplje odlična stvar.
Lokalna vlast i dalje tvrdi da se razgovara sa nemačkom Iguanom oko otvaranja fabrike u selu Vlahovo koje se nalazi između Prokuplja i Žitorađe. Govore kako tu treba da bude zaposleno i do 1500 ljudi mada ja mislim da je prenaduvano ali koliko god zaposle biće dobro. Inače opozicija tvrdi da su pregovori propali zato što je jedan većnik iz URS-a koji je vodio pregovore tražio mito od 50.000 evra kako bi im ubrzao i sredio dobijanje dozvola i da su se oni povukli. Sada videćemo šta će biti.
Treća jako bitna stvar je Direkcija za izgradnju koja je dužna preko 600 miliona dinara, a u blokadi je za nekih 60 miliona. Doneta je odluka da se napravi nova Direkcija koja će se drugačije zvati, a koja će preduzeti poslove sadašnje Direkcije za izgradnju. Pošto je Direkcija za izgradnju javno preduzeće čiji je osnivač opština ono me može da ode u stečaj, a oni su u takvom stanju da treba da odu u stečaj jer imaju dugove koje ne mogu da vrate. Oni uopšte ne funkcionišu tako da u gradu nema ni krpljenja rupa, ni zamene sijalica, nema ničega... da ne pričam o nekoj izgradnji.
Nova Direkcija bi trebalo sve to da radi, a stara da ostane da postoji na papiru i da vrati dugove naravno. E sada ko će da vrati toliki dug to niko ne zna. To je skoro polovina budžeta opštine! Ko je napravio taj dug, da li će neko da odgovara? Naravno neće niko. Inspektori privrednog kriminala su mesec dana češljali sve i izgleda je zaključak da većih mahinacija nije bilo ali da jednostavno obaveze nisu izmirivane, išle su kamate i napravljen je toliki dug. Npr dug PZP Niš je sa 150 miliona dinara narastao na 400 miliona.
I još jedna stvar. Vodovod. Nakon 12 godina vođenja te ustanove od strane jednog čike situacija je takva da je firmu ostavio sa 180 miliona dinara duga. I pored toga što je od ove godine kubik vode u Prokuplju gotovo najskuplju u Srbiji oni od naplate vode mogu da pokriju samo 30% svojih rashoda! Smatra se da imaju barem skoro 3 puta više zaposlenih od potrebnog broja (potrebno je 50-60 ljudi, a oni imaju 140, a jedno vreme su imali verovali ili ne 250!!!).
Novi direktor je izgleda resenje nasao u tome da uzmu kredit nemacke razvojne banke u iznosu od 3,5 miliona evra i da kao od tih para promene 5 km azbesnih cevi u samom centru grada, da rekonstruišu deo magistralnog cevovoda od Bresničkog jezera do Prokuplja (nekih 7 km bi rekonstruisali od ukupno 18km koliko je dugačak) i da izgrade 2 rezervoara u gradu. Da li će dobiti taj kredit i kako će sve to da se realizuje pojma nemam. Samo znam da u gradu Prokuplju još uvek ima ulica u kojima je 2004-2006 izvršena zamena cevi, a da do dan danas nisu vraćene u predhodno stanje tj asfaltirane. Pa vi vidite o kakvom raspadu sistema je reč.
direktor March 18th, 2013, 01:16 AM Fine novosti negovoris da je poljoprivredna skola dobila novi anfiteatar da se sredjuje put do vrha hisara izislo u nedjeljnoj politici gledacu da sutra postavim
forestpk March 18th, 2013, 08:35 AM Prokuplje, Društvo
Visoka poljoprivredno-prehrambena škola dobila novi amfiteatar
16 Mar 2013, Autor: Ekipa Topličkih Vesti
PROKUPLJE- Visoka poljoprivredno-prehrambena škola iz Prokuplja dobila je novi amfiteatar, koji će biti opremljen najsavremenijom nastavnom tehnologijom i računarima.
Prema rečima direktora škole dr Saša Petrovića amfiteatar može da primi 218 slušalaca.
-Ovaj objekat je dograđen na postojeću zgradu škole sa novih 350 kvadratnih metara u osnovi. Uz njega su i prateće prostorije, a ujedno je proširen i prostor za biblioteku. Gradnja amfiteatara je počela u avgustu prošle godine i završena je, zahvaljujući poslovnosti izvođača radova “SMN gradnji iz Leskovca, tačno o roku-kaže dr Petrović.
U izgradnju amfiteatra Ministarstvo prosvete je uložilo 15 miliona dinara, a sama škola još pet. Po rečima direktora Petrovića, Ministrastvo će obezbediti još oko 3,5 miliona dinara za tehničku opremu. Očekuje se da će ovaj novi objekat u rad pustiti ministar prosvete prof. dr Žarko Obradović, 25. marta, na Dan škole.
http://www.toplickevesti.com/index.php?subaction=showfull&id=1363446456&archive=&start_from=&ucat=3,7&
A tacno je da se sredjuje brdo Hisar, postavljene su klupe i sprave za vežbanje. Ali put do vrha se ne sređuje. Proširen je pre 2 godine ali na asfalt će da sačeka da Direkcija vrati dug od 600 miliona dinara.:lol:
direktor March 18th, 2013, 07:15 PM Pa nemora asvalt moze da se uradio od kamena ,od drvenih pragova ima tu raznih opcija
http://www.dodaj.rs/f/M/Gl/4K6h9DBb/dsc08173.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1n/XV/30VDoonS/dsc08174.jpg
Mogli bi jedno ovakovo igraliste napraviti na putu do vrha hisara
http://www.dodaj.rs/f/2o/IF/4xexNmVh/dsc08160.jpg
A ni cesma nebi skodila
direktor March 18th, 2013, 07:18 PM http://www.dodaj.rs/f/1z/Ms/3ajl49HK/1/dsc08176.jpg http://www.dodaj.rs/f/p/No/1ZkTeo/1/dsc08177.jpg
forestpk March 19th, 2013, 10:25 AM Put do vrha je pod asfaltom ali je to takoreci staza sirine 2,5 metra i bio je problem za mimoilazenje. Pa su to prosirili ali nikako da stave novi sloj asfalta.
Nema tu prostora ni za kakav kamen ili drvene pragove, to je duzine 1 km i tu idu i teska vozila, poput kamiona smecara koji ide na vrh brda.
Kada bude lepse vreme i ozeleni drvece napravicu neku reportazu.
Po mom misljenju potrebno je zasaditi nove sadnice da se suma malo sredi jer to je sada jedan obican bagremar, a nekada su bile lipe i borovi, potrebno je opraviti rasvetu koja postoji u dodnjem delu brda, a ne radi, tj samo treba zameniti pregorele sijalice :lol: (to je u Srbiji izgleda veliki problem)... onda osvetliti stepeniste i put do vrha brda i jos par nekih stvarcica ali sve cu vam to objasniti kada budem slikao i napravio jednu pravu reportazu, da vam ne pricam sada bez slika.
forestpk March 19th, 2013, 07:41 PM Počinju radovi na uređenju Stražavačke reke
19 Mar 2013, Autor: Nina Đorđević
PROKUPLJE- Predsednik opština Prokuplje dr Ljubiša Đurković potpisao je ugovor sa preduzećem „CD HIS“ DO Medijana Niš o izvođenju radova na regulaciji dela Stražavačke reke.
Radove vredne 16,5 miliona dinara bez PDV-a, sa učešćem opštine od 10 odsto, finansira Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.
- Ovo je velika investicija za naš grad i nadam se da će se saradnja sa EU PROGRESOM nastaviti i da ćemo zajedno raditi na rešavanju gorućih problema naše opštine –rekao je predsednika prokupačke Opštine dr Ljubiše Đurkovića i dodao da je rok za završetak radova 150 dana.
Prema rečima menadžera Projekat Katarine Dunjić, rad na ovom projektu traje već dve godine i na njegovoj izradi učešće je uzeo veliki broj stručnjaka a svoje mišljenje i smernice na njegovoj izradi dale su eminentne ustanove poput „Srbija vode, „Erozija Niš“ i mnoge druge.
- Ovim projektom predviđeno je uređenje korita Stražavačke reke i predviđa izmuljivanje rečnog dna, čišćenje šiblja i rastinja kao i uklanjanje divljih deponija. Radovi će biti izvedeni u dužini od 600 metara, na potezu od prokupačke štamparije, osnovne škole „9. oktobar“, zatim sportske hale, sve do romskog naselja – rekla je Dunjićeva.
Ovo je drugi infrastrukturni projekat koga u Prokuplju finansira EU i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU Progres.
- Finansiranje Plana detaljne regulacije romskog naselja Mala Guba od strane Eui Vlade Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES, biće planska osnova za detaljno regulisanje Stražavačke reke – rekla je koordinator programa Aleksandra Radojević i dodala da je EU Progres kroz finansiranje ne samo infrastrukturnih, već i niza kulturnih manifestacija, kao što je FEDES, pa zatim Prolećni ples predškolaca u centru grada u Prokuplje, uložio oko 450.000 evra.
Dve stvari su zanimljive. Ovo je projekat koji trebalo da bude urađen pre 40 godina. Naime 1970 regulisan je deo Stržavačke reke do štamparije i plan je bio da se naredne godine uradi i druga polovina nizvodno od štamparije. Kao što vidimo tek 2013 godine će biti urađena druga polovina. Iskreno bio sam ubeđen da ta regulacija košta nešto nenormalno skupo čim nikako da je urade tolike godine. Sada vidim da je cena 16.5 miliona dinara. To iznosi 0.7% ovogodišnjeg budžeta pa je jasno da sve ove godine nije bio problem u novcu nego niko nije hteo da se bavi ovim.
Druga stvar je postupak dobijanja procedura. Razgovarao sam sa par njih koji su upućeni u celu problematiku i malo je trebalo pa da se projekat otkaže jer je 2 godine bilo potrebno da se vodotok prevede tj da se kao korisnik umesto Srbijavoda upiše opština Prokuplje da bi onda mogla i da sredi korito. Na kraju su pokrenute brojne veze, vršeni brojni pritisci sa svih strana da bi se Srbijavode namolile da sve odrade do kraja. Iako njima to korito niti treba niti im šta znači... to je više kolektor fekalnih voda nego što je reka.
Eto dokaza da kod nas sistemski stvari ne valjaju i da smo mi država u kojoj je problem uraditi i banalne stvari i da je ovde ispred svakog razvoja i napretka stoji znak STOP.
Ovo je ta recica, prolazi kroz samo naselje Pojate izmedju stambenih zgrada i kroz dvorište osnovne škole 9. oktobar.
http://imageshack.us/a/img843/8397/dscn0310k.jpg
direktor March 19th, 2013, 11:00 PM A ako je kolektor sto ga onda ne ucjeve zaspu zemljom i gore naprave parkihg ili ulicu ili nesto drugo ,Mogli su pokositi nebi im kRUNA SA glave pala.Zasto nisu pritiskali srbija vode da to odrade i slali im kazne i pisali prijave za neuredjeno korito i opasnost od zaraze itd tako su to mnoge opstine uradile i zvale ih svaki dan dok im nisu dosadili .Recimo Grocka pegla beograd vode da zavrse usce grocice u Dunav
forestpk March 20th, 2013, 08:47 AM A ako je kolektor sto ga onda ne ucjeve zaspu zemljom i gore naprave parkihg ili ulicu ili nesto drugo ,Mogli su pokositi nebi im kRUNA SA glave pala.Zasto nisu pritiskali srbija vode da to odrade i slali im kazne i pisali prijave za neuredjeno korito i opasnost od zaraze itd tako su to mnoge opstine uradile i zvale ih svaki dan dok im nisu dosadili .Recimo Grocka pegla beograd vode da zavrse usce grocice u Dunav
Leti kada je susa je kolektor, a kada padene kisa zna taj potok da nadodje samo tako. Tako da ne moze cev da se stavi, mora da ostane otvoreno.
A zasto nisu ovo zasto nisu ono.... pa da nesto u ovoj zemlji funkcionise ne bi smo bili ovde gde jesmo.
Korito je ocisceno od smeca 2009 godine posle 30 godina, ocistili su ga radnici na javnim radovima.
forestpk March 22nd, 2013, 11:22 AM Ovako izgleda Niška ulica u Prokuplju. Radovi na sređivanju ulice su započeti 1996 godine. Tada su postavljeni ivičnjaci i izdignute sahte. Onda je ulica čekala asfalt sve do 2012 kada je asfaltirana za šta je Direkcija za izgradnju platila 30 miliona dinara. :lol::lol::lol:
Zvanično oni ovu ulicu vode kao asfaltiranu jer imaju celu dokumentaciju koja pokazuje da je ulica asfaltirana i da je izvođaču uredno plaćeno.:lol::lol::lol:
Hoće li neko da odgovara??? Naravno da neće niko i onda se kao čudimo zašto smo ovde gde jesmo.
http://imageshack.us/a/img838/7747/48129143507773325216132.jpg
Evo i jos nekih novih vesti
Средства за реконструкцију водоводне мреже
Председник Општине Прокупље др Љубиша Ђурковић је у Министарству грађевинарства и урбанизма Републике Србије потписао уговор са министром Велимиром Илићем, вредан 8.800.000 динара, којим је омогућена реализација пројекта “Реконструкција дела дистрибутивне водоводне мреже града Прокупља”, Комуналног јавног предузећа “Градски водовод”. Реконструкцијом су обухваћене улице 21. српске дивизије, Даринке Несторовић и Цара Лазара и очекује се да радови крену у догледно време.
Министарство је овим путем помогло финансирање и суфинансирање 24 општине и локалне самоуправе у Србији на изградњи комуналних инфраструктурних објеката, међу којима је и општина Прокупље.
Овај пројекат биће одржив тако што ће се предати КЈП „Градски водовод“ Прокупље на управљање и одржавање и што ће од корисника наплаћивати комуналне услуге.
- Ефекат пројекта је дугорочан, јер ће се након његове реализације обезбедити дуготрајно и квалитетно снабдевање града чистом водом високог квалитета и довољног капацитета да подмири потребе потрошача, односно крајњих корисника, рекао је Славиша Антанасковић, в.д. директора КЈП „Градски водовод“.
direktor March 22nd, 2013, 11:23 PM ME ZEZAS nemogu da vjerujem kaoji lopovi sata kaze brankica i insajder na ovo kako ih nije sramota [kako je dobar asgalt taj iz 1996 super ]:bash::banana::rofl:
forestpk March 25th, 2013, 08:16 PM ...Otvoren amfiteatar
U zgradi Visoko poljoprivredno- prehrambene škole strukovnih studija zvanično je otvoren nov amfiteatar koji je nedavno izgrađen. Njega je otvorio direktor škole, prof dr Saša Petrović
Ovom priliko je istakao da je danas i jubilej 35 godina rada škole.
– Amfiteatar ima 218 mesta i površine je 330 kvadrata. Trenutno je u školi 700 studenata i 39 profesora. Za nas je ovo izuzetan trenutak, jer smo dobili najsavremeniji amfiteatar za ovbavljanje nastave – kazao je on.
U izgradnju je utrošeno 24 miliona dinara, od čega je 15 miliona dalo Ministarstvo prosvete, a ostalo škola.
dedonja March 28th, 2013, 03:11 PM Слике?
forestpk March 28th, 2013, 04:04 PM Слике?
Kada bude lepše vreme slikaću.
Necrum March 29th, 2013, 10:54 PM To je taj amfiteatar, super izgleda
http://www.juznevesti.com/uploads/assets/2013/03/25/22934/490x370_prokuplje-novi-amfiteatar.jpg
dedonja March 31st, 2013, 04:17 PM Фино
forestpk April 17th, 2013, 09:15 AM Uređuje se školsko dvorište u Prokuplju
Nakon uređenja kanalizacije u dvorištu Osnovne škole „Milić Rakić Mirko“ i Tehničke škole „ 15. maj“ u Prokuplju započeli su pripremni radovi za asfaltiranje dvorišta površine 12 ari.
Pripreme podrazumevaju izradu nosećih slojeva, a vrednost investicije je 1,4 miliona dinara. Novac koji je obezbedila lokalna samouprava su podjednako dale obe škole, a radove izvodi prokupačko Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ i biće gotovi do kraja nedelje.
- Posle sređivanja enterijera škole, sanacije krova, hodnika i osvetljenja, usledili su ovi radovi, koji su za nas najznačajniji. Dvorište škola je bilo u izuzetno lošem stanju, pa smo zahvaljujući razumevanju lokalne samouprave konačno započeli uređenje dvorišta - kaže direktor Tehničke škole Miodrag Đurović.
On pojašnjava da će se u dvorištu postaviti drobljeni kamen kao priprema za asfalt i da će to značiti kompletno uređenje dvorišta, koje će se obogatiti i parkom.
U više navrata Južne vesti su pisale o kraterima u dvorištu škola, koje ne koriste samo ove ustanove, već s obzirom da je preko puta pijace, svi građani Prokuplja kao parking zbog nedostatka prostora.
http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Prokuplje-uredjuje-se-skolsko-dvoriste.sr.html
direktor April 18th, 2013, 12:17 AM Dobro su se sjetili samo da nebude sa gornjom ulicom ,zar to nije trebalo da plati ministarstvo prosvete a ne opstina
forestpk April 19th, 2013, 10:18 AM Stražavačka reka dobija uređeno korito
18 April 2013, Prokuplje
Uređenje dela korita Stražavačke reke u Prokuplju, od mosta kod objekta „Fiaz-Zaštita“ do naselja Mala Guba, biće završeno do septembra 2013. godine, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES. Ukupna vrednost ovog projekta koji će sprečiti izlivanje reke na okolna imanja u periodu visokog vodostaja i zaštiti priobalje od erozije iznosi 229.000 evra.
Ovaj deo reke sada je zarastao u šiblje i rastinje, a uz to na ovom mestu nikla je i divlja deponija koja zagađuje okolinu. Stražavačka reka je bujična, pa su parcele koje se nalaze uz njeno korito ugrožene tokom perioda obilnih padavina. Građevinskim radovima biće regulisano rečno korito u dužini od 600 metara, kroz deo grada u kome živi oko 5.000 stanovnika i gde se nalaze Osnovna škola „9. oktobar“ i sportska hala. Obe strane obale i rečno korito biće obloženi kamenom, dok će na dnu reke biti izgrađene pregrade koje služe za zaustavljanje nanosa. Uz to, radovi će obuhvatiti i čišćenje priobalja i rečnog korita.
Predviđeno je da radovi na regulaciji ovog dela Stražavačke reke traju pet meseci, pa se završetak očekuje sledeće jeseni. Evropska unija i Vlada Švajcarske preko EU PROGRESa bespovratno daju 203.943 evra, a 47.847 evra izdvaja Opština Prokuplje. Uz pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske, trenutno se izrađuje i plan detaljne regulacije za neformalno romsko naselje „Mala Guba”, koji će dati plansku osnovu za dalju regulaciju Stražavačke reke do ušća u reku Toplicu.
http://www.euprogres.org/vest.php?id=381#!prettyPhoto
durlanista April 26th, 2013, 01:05 AM ovde su pobedili :D
Prokuplje dobija novo javno preduzeće
Opštinsko veće Prokuplja usvojilo je predlog o formiranju Javnog preduzeća za urbanizam i uređenje opštine Prokuplje, koje će se baviti infrastrukturom i svim ostalim poslovima koje radi prokupačka Direkcija za urbanizam.
Predsednik opštine Ljubiša Đurković kaže da novo preduzeće ne zahteva nikakve dodatne troškove iz budžeta, jer će preuzeti radnike prokupačke Direkcije za urbanizam.
- Kako bismo premostili jaz koji postoji zbog blokade računa od septembra Direkcije za urbanizam, čiji je dug prema poveriocima 600.000 dinara, otvorili smo novo preduzeće. Ono neće uticati na dalje poslovanje Direkcije, ali će nam pomoći da uredimo infrastrukturu, koja je zbog blokade bila nemoguća - kaže Đurković.
On dodaje da se Direkcija ne gasi, a Opština će iznaći načina da vrati dug Direkcije koji se gomilao iz godine u godinu i na kraju uzrokovao blokadu. (http://www.juznevesti.com/Ekonomija/Blokiran-racun-prokupacke-Direkcije-Prokuplje.sr.html)
a to će da plati forestpk i sugrađani :D
inače, mislim da je dug 600 miliona, malo mi ovo 600.000,00, mora da je greška u tekstu.
forestpk April 28th, 2013, 07:02 PM ^^
Da dug je 600 miliona dinara i sve to je kriminal zbog koga bi na desetine ljudi trebalo da zaglave dugogodisnje zatvorske kazne.
Na zalost niko nece da odgovara!
Svi cute, svi mediji cute... svi su preneli vest da je osnovano novo preduzece, a niko da postavi pitanje kako je napravljen dug i da li ce neko da odgovara!
Sluzba za privredni kriminal je dva meseca svakodnevno bila u Direkciji sve je precesljano i nikakvo saopstenje nije izdato sta su nasli. A prica se da su svasta nasli. Da je rec o takvim nepravilnostima da to nije normalno. SNS koji sada vodi grad cuti. Zasto? To je pravo pitanje zasto SNS nece ni na koji nacin da obelodani 12-o godisnji lopovluk za vreme vladavine DS-a.
Takodje nece ni da otpuste nikog iz opstine... a DS je zaposlio preko 500 ljudi na nepotrebna izmisljena radna mesta. Od 250 zaposlenih 2001 godine stiglo se na preko 800 zaposlenih 2012 koji platu primaju iz opstinskog budzeta. O javnim preduzecima i da ne govorimo.
Opet se postavlja pitanje zasto to SNS radi? Prakticno oni su nastavili da vode grad isto kao DS gde je glavni problem i aktivnost lokalne samouprave kako da napabirce pare da isplate plate svim tim neradnicima svakog prvog dok o nekom razvojiu i infrastrukturi nema ni reci.
U Vodovodu je takodje napravljen dug od 200 miliona dinara sto je katastrofa nad katastrofama imajuci u vidu da oni imaju godisnji prihod od naplate vode od 40 miliona. Taj direktor je 12 godina bio na celu vodovoda i sada je smenjen kada se promenila vlast i nikom nista. Ako opet DS dodje na vlast vratice ga na mesto direktora.
Svi cute!
EDIT: 2009 Vodovod je uzeo kredit navodno za nabavku mehanizacije, a iskoriscen je za isplatu 5 zaostalih plata radnicima (u tom trenutku su im dugovali 8). Pod hipoteku su stavili fabriku vode u Bresnici odakle se 2/3 Prokuplja snabdeva vodom. Kako sada ne mogu da vrate kredit javila se banka koja trazi da joj se preda fabrika vode!
I nikom nista.....
forestpk May 8th, 2013, 06:20 PM EU progres finansira zamenu azbestnih vodovodnih cevi
PROKUPLJE- Komunalno javno preduzeće „Gradski vodovod“ uskoro počinje sa zamenom dotrajalih azbestnih vodovodnih cevi u ulici Vasilije Đurović Žarki i na Trgu Topličkih junaka.
-Ove projekat vredan je 100.000 evra i finansira ga EU progres sa učešćem prokupačke opštine od 10 odsto u celokupnom iznosu – rekao je direktor KJP „Gradski vodovod“ Slaviša Antanasković i dodao da radovi počinju za 40 dana.
Ova zamena vodovodne mreže doneće bolje i kvalitetnije snabdevanje vodom domaćinstava, kao i bolju evidenciju potrošnje vode i tačnost prilikom naplate.
Direktor Antanasković je još rekao da je ovo javno preduzeće potpisalo ugovor vredan 5,2 miliona dinara sa Vodoprivrednim centrom Morava Niš, ispostavom „Srbija vode“, a sredstva su namenjena za redovno održavanje bresničke i rastovničke brane.
- Reč je zapravo o tehničkom održavanju ove dve brane, odbrane od poplava, kao i održavanju pristupnih puteva i celokupne infrastrukture oko brana. – rekao je direktor.
Znaci menjaće se cevi u samom centru grada. Idealna prilika koja bi mogla da se iskoristi da se sredi trg ili ivičnjaci i parking u ulici Vasilije Đurović Žarki. Ali vec vidim sebe kako šištim i ludim jer će verovatno nakon završetka radova i obaveznih par meseci pod šljunkom, iskopine samo zakrpiti i dovesti do toga da centar grada izgleda još 5 puta gore nego sada.
forestpk May 13th, 2013, 07:28 AM Nakon asfaltiranja dvorišta Osnovne škole „Milić Rakić Mirko“ i Tehničke škole „15. Maj“ u Prokuplju, rešen je višegodišnji problem lošeg prilaza školama.
Prema rečima direktor Tehničke škole Miodrag Đurović postavljen je drobljeni asfalt .
- Konačno više nema ogromnih rupa koje je bilo nemoguće zaobići, nezadovoljstva učenika i radnika škola, koji su svakodnevno preskakali rupetina u dvorištu da bi došli do škola, kaže Đurović i naglašava da su novac za asfalt obezbedili donatori i prijatelji škole.
- Posebno je važno što je ovaj posao završen pred obeležavanje dana škole, 15. maj tokom kojeg će se u školi organizovati Otvorena vrata za sve osnovce, dodaje Đurović, podsećajući da su asfaltiranju predhodili rekontrukcija kanalizacione mreže i zemljani radovi.
U toku je i uređenje parka u školskom dvorištu.
Ja mislim da smo mi dotakli dno dna! Da je neko pricao i one cuvene 1993 da ce ovo da nas snadje niko ne bi verovao. Ej drobljeni asfalt!
Slikacu da vidite kako to izgleda.... kao da su peskom nasuli dvoriste i to je asfaltiranje!!!!!
Zemljo otvori se!!!
direktor May 14th, 2013, 04:08 AM Daj da vidimo sta je to mislim da je to reciklirani asfalt sa neke ulice da lie bar zaliven bitumenom ili je idalje pokretljiv kao makadam daj slike da vidim kolike su lazovcine
forestpk May 14th, 2013, 09:43 PM Daj da vidimo sta je to mislim da je to reciklirani asfalt sa neke ulice da lie bar zaliven bitumenom ili je idalje pokretljiv kao makadam daj slike da vidim kolike su lazovcine
Pokretljiv kao makadam!
Fora je sto se u gradu povela diskusija pa neki uporno tvrde da je dvoriste asfaltirano, a da smo mi koji tvrdimo da nije, ustvari narodni neprijatelji.... da nas neko placa, neka vlast bivsa sadasnja ili ko vec...u fazonu ko nije sa nama taj je protiv nas.
Ne shvataju da ima ljudi kojima ne odredjuje politika nego zdrav razum kako ce da misle.
Naravno ogormna odgovornost je na medijima... sve lokalne i regionalne novine su prenele vest da je dvoriste asfaltirano, bili su u dvoristu i slikali i samo ne znam koliko su ti novaniri bez mozga da niko od njih nije rekao "alo bre kakav je ovo asfalt".
http://imageshack.us/a/img692/72/20130514183843o.jpg
http://imageshack.us/a/img547/3430/20130514183825.jpg
http://imageshack.us/a/img59/3598/20130514183812.jpg
http://imageshack.us/a/img825/6210/20130514183837.jpg
direktor May 15th, 2013, 10:22 PM To nije asfalt kakve su to tupadzije pa vidi se na trecoj slici igraliste bez table kosa to je asfalt a ovo sta su oni uradili je obican tampon od otpadnog asfalta lopovcine jeli zbog toga prete novinarki koja izvestava iz tog djela Srbije.Probati prijaviti ministarstvu prosvjete
forestpk May 15th, 2013, 10:59 PM To nije asfalt kakve su to tupadzije pa vidi se na trecoj slici igraliste bez table kosa to je asfalt a ovo sta su oni uradili je obican tampon od otpadnog asfalta lopovcine jeli zbog toga prete novinarki koja izvestava iz tog djela Srbije.Probati prijaviti ministarstvu prosvjete
Ma ne prete joj zbog ovoga. Zasto bi joj pretili zbog ovoga? Pa ona je kao i svi mediji napravila prilog u kome kaze da je dvoriste asfaltirano.
direktor May 16th, 2013, 09:05 PM Divno ima li ko normalan da kaze da to nije asfalt ili su i gradjani zastranili a ispiranje mozga na tako visokom nivou.Kako da se raskrinka bagra mora da postoji nacin
forestpk May 19th, 2013, 01:28 PM Posle 6 godina nova zgrada u Prokuplju.
http://imageshack.us/a/img405/2543/20130518141052.jpg
direktor May 20th, 2013, 04:42 PM DA nema zadnjeg sprata bilo bi super ograde na balkonima su napravleje suprotno propisima i kao takve nebi smjele dobiti upotrebnu dozvolu
Par slika iz politikinog magazina o kafanama u pk
http://www.dodaj.rs/f/1o/Xe/2WYHDoYV/dsc00212.jpg
http://www.dodaj.rs/f/35/6L/1dUkEx7d/dsc00213.jpg
http://www.dodaj.rs/f/25/I7/WcvBqK5/dsc00214.jpg
|
|