View Full Version : [Osijek] - Biciklističke staze
Semper Fidelis May 30th, 2011, 10:36 AM OSIJEK - GRAD BICIKLISTIČKIH STAZA
Grad s najviše biciklističkih staza u Hrvatskoj
24388843
http://img232.imageshack.us/img232/8784/squashzoneoltbrijest3.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/232/squashzoneoltbrijest3.jpg/)
Sad imamo dretvu u kojoj možemo govoriti o stanju i razvijanju biciklističkih staza u gradu a i šire. :cheers: Ovdje sam na karti označio sve staze, nadam se da nisam kojui izostavio, ako jesam, recite pa cu ispraviti kartu.
Zasad ni nemamo neke dobre fotke staza po gradu, pa eto ako netko bude u blizini koje neka uslika :)
Semper Fidelis May 30th, 2011, 10:41 AM http://www.sib.hr/galerija/2011/biciklijada/bikemyday04.jpg
http://www.sib.hr/galerija/2011/biciklijada/bikemyday33.jpg
http://www.sib.hr/galerija/2011/biciklijada/bikemyday40.jpg
http://www.sib.hr/galerija/2011/biciklijada/bikemyday45.jpg
http://www.sib.hr/galerija/2011/biciklijada/bikemyday10.jpg
:cheers:
LAMPAŠ8 May 30th, 2011, 11:43 AM Prije mjeseca dan je održan i Prvi sajam bicikala
Prvi Sajam bicikala i popratne opreme
Više desetaka bicikala pronašlo je svoje mjesto na prvom Sajmu bicikala i popratne opreme održanom u subotu ispred kluba Plan B. Sajmu su se odazvali mnogi koji imaju viška bicikala, dijelova te najrazličitije biciklističke opreme i dodataka koje su ondje mogli pokazati, prodati ili zamijeniti.
Neki su, čuli smo, na sajmu pronašli neke dijelove opreme koje su dugo tražili. “Vrlo smo zadovoljni, jer su nam ljudi dolazili doslovce u valovima. Ponuđači bicikala i popratne opreme uspjeli su dogovoriti i nekoliko prodaja. Dosta su se tražili dijelovi bicikala, jer je ovo jedinstvena prilika da se pronađu neki dijelovi za bicikle koji građanima nedostaju, a teško ih je pronaći”, ispričao je član organizacijskog odbora Sajma Oto Wilhelm.
Inače, nakon prvog, uspješnog i posjećenog Sajma bicikala i popratne opreme moguće je da ova manifestacija postane tradicionalna, odnosno da se organizira dva puta godišnje. Inače, na sajam se nadovezala i večernja biciklističko-blueserska zabava Bike My Day Night 3 - Schwalbeov ultimatum. Dolazak na zabavu bio je isključivo - biciklom.
^^
a u planu je i staza u dužini od 5 km prema Višnjevcu
Retfala: Šetnica i biciklistička staza uz Dravu
Lokaciju buduće šetnice i biciklističke staze uz Dravu, na području Retfale, obišao je gradonačelnik Krešimir Bubalo, uz nazočnost zamjenika župana Željka Kraljička. Riječ je o projektu Hrvatskih voda, koji sufinancira Grad Osijek.
U ovome dijelu grada Osijeka u planu je uređenje desne obale Drave s rekonstrukcijom obaloutvrde i izgradnjom šetnice, biciklističke i pješačke staze od Solarskog trga do Neptuna. Idejni su projekt financirale Hrvatske vode. Na temelju projekta ishođena je lokacijska dozvola, a u postupku je ugovaranje izrade Parcelacijskog elaborata, sukladno izdanoj lokacijskoj dozvoli za predmetni zahvat.
Navedeni elaborat treba biti izrađen i predan Hrvatskim vodama do kraja mjeseca ožujka 2011. godine, nakon čega je u planu ugovaranje Glavnog i izvedbenog projekta za predmetni zahvat. Prema projektu procijenjeni su radovi u iznosu od 5.000.000,00 kuna.
Na nasipu Retfala – Višnjevac prostornim je planom predviđena biciklistička staza, u dužini od 5 km.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=29172#ixzz1NpM3K8TD
Trevor McPhee May 30th, 2011, 12:13 PM Grad s najviše biciklističkih staza u Hrvatskoj)
Hmm....jesi siguran? Osobno izmjerio? :D Idem pogledat...pozdr iz Osijeka :)
Seyzmo May 30th, 2011, 12:49 PM Ovo je jedan od svjetlijih primjera naseg grada jer je vec sada odlicno umrezen biciklistickim stazama.
Recimo ja od svoje kuce do centra imam kompletno provedenu biciklisticku stazu, ni metra ne moram ici cestom ili pjesackom stazom, a zivim oko 5 km od centra...isto tako mi je bus 200 metara, a tramvaj oko 500 metara od kuce...Osijek je mozda i najkvalitetnije povezan grad u Hrvatskoj ako se uzmu u obzir svi nacini prijevoza koji su nam dostupni.
KKomarac May 30th, 2011, 12:53 PM Hmm....jesi siguran? Osobno izmjerio? :D Idem pogledat...pozdr iz Osijeka :)
Idi! I uzmi kartu biiciklistickih staza u TIC-u (doduse,od prosle godine je, a od tada je napravljeno josa par kilometara) :D
p.s. Semper, radije oznaci staze nekom zarkom bojom - staza uz promenadu se jedva raspoznaje...
Najbolje bi bilo da imas scan te karte biciklistickih staza, to je negdje iz ljeta 2009. Bista i Grad su imali akciju pa je tiskano 10 000 primjeraka te karte, mozda je jos imaju po TIC-u ili TZ-i. Ja imam jedan primjerak kod kuce, ali nemam skener.
Frnjchuga031 May 30th, 2011, 01:25 PM Hmm....jesi siguran? Osobno izmjerio? :D Idem pogledat...pozdr iz Osijeka :)
Jel bi to trebalo značit da si u Osijeku ? :)
Semper Fidelis May 30th, 2011, 02:31 PM Hmm....jesi siguran? Osobno izmjerio? :D Idem pogledat...pozdr iz Osijeka :)
Aha :lol: Ma ajde šta vam fali ak ste 2. :D
p.s. Semper, radije oznaci staze nekom zarkom bojom - staza uz promenadu se jedva raspoznaje...
Ocu ocu :)
Jel bi to trebalo značit da si u Osijeku ? :)
Izgleda da je :D
=CHUCK NORRIS=> May 30th, 2011, 04:07 PM dajte neki info o broju km i slicno....odakle info da imamo najvise?
KKomarac May 30th, 2011, 04:12 PM http://www.sib.hr/Osijek/jo-pet-kilometara-novih-staza-i-gradski-bicikli.html
Još pet kilometara novih staza i gradski bicikli!
Četvrtak, 28.04.2011. 13:03
Na trenutno postojećih 30 kilometara biciklističkih staza u Osijeku, ove godine bit će dodano novih pet kilometara staze koja će nasipom, uz Dravu, povezati Solarski trg i naselje Višnjevac.
Riječ je o projektu koji zajednički realiziraju Grad Osijek i Hrvatske vode. Budući da je ova dionica biciklističke staze poprilično dislocirana, ne odustaje se ni od želje da biciklistička staza prođe i kroz Retfalu, a prema zapadu bi trebala krenuti od Kanižlićeve ulice, do koje je biciklistička staza stigla Gundulićevom.
“Čekamo prometnu studiju i neka nova rješenja. Do sada sam dobio nekoliko prijedloga, ali ta rješenja nisu zadovoljavajuća. Ne želimo raditi ishitreno, čekamo pravo dugotrajno rješenje”, najavljuje gradonačelnik Krešimir Bubalo.
Na razvoj biciklističke kulture u Osijeku značajno bi trebao utjecati i projekt gradskih bicikala koje će građani moći koristiti ili besplatno ili po posebno prihvatljivim cijenama. Projekt koji se priprema u poduzetničkom inkubatoru BIOS-u dobio je ime - "Ja - bi sustav", a građani će bicikle moći zadužiti upotrebom beskontaktne kartice ili mobitelom SMS porukom.
“Projekt se ove godine priprema kako bi se od iduće godine moglo početi postavljati bicikle na ulične punktove”, najavio je gradonačelnik Bubalo.
P.S. Mislim da je u ovu kilometražu uključeno doslovno samo područje grada, ne i biciklistička prema Sarvašu, Bilju i sl. (vjerovali ili ne, ali i cesta prema Sarvašu ima oznaku biciklističke rute, iako nije bickilistička staza poput one do Bilja).
A sad malo o discipliniranju :D
Policija krenula u “lov” na bicikliste
Četvrtak, 05.05.2011. 11:27
Iako je Osijek hrvatski rekorder po broju kilometara biciklističkih staza, biciklisti često voze “slalom” među pješacima na nogostupu. Zbog toga je osječka policija najavila akcije.
“Počinjemo akcije, iako aktivnosti usmjerene na bicikliste provodimo kontinuirano. Osobito ih upozoravamo, ali i kažnjavamo ako ne voze biciklističkim stazama gdje one postoje. Srećom, u Osijeku je sve više kilometara staza za bicikliste. Nikako se ne smije voziti nogostupom ili cestom. Tamo gdje staze nema, biciklist mora voziti uz desni rub kolnika”, kaže Marko Ćaleta, iz osječke policije.
Dodaje da je problem što dio biciklista ne poznaje prometna pravila, jer bicikl može voziti svatko bez obzira na dob. To se posebno odnosi na dio starije populacije. A da nalet biciklista na pješaka može biti vrlo ozbiljan svjedoči Osječanka Zdenka Smailbegović (77). Žena je proputovala cijeli svijet, no jedina ozbiljnija nesreća u životu dogodila joj se samo nekoliko stotina metara od njezinog stana. Na nogostupu, u Županijskoj ulici u Osijeku, pregazila ju je biciklistica, koja uopće nije stala pogledati kako je nesretna žena, već se brzo odvezla dalje.
“Pješice sam išla iz Ružine ulice i skretala u Županijsku. U tom trenu na mene je biciklom naletjela djevojka koja se vozila nogostupom Županijske ulice. Srušila me na tlo. Naočale su mi odletjele do obližnje trgovine, a jedna cipela mi je završila pet metara dalje, na pješačkom prijelazu. Pri padu sam slomila ruku”, kaže Zdenka.
Kazna za bicikliste koji voze nogostupom je 300 kuna, kao i za one koji imaju manje od 16 godina i nemaju zaštitnu kacigu na glavi. Ista je kazna i za bicikliste koji se voze javnim cestama, izvan naselja, a nemaju reflektirajuće prsluke ili odjeću.
Ako je bicikl tehnički neispravan, kazna je 700 kuna. S druge strane, pješaci na promenadi ili u Divaltovoj ulici doslovce okupiraju biciklističke staze, pa biciklisti kada bi i htjeli, onuda se ne mogu voziti. Policija stoga podsjeća: pješak se ne smije zadržavati niti kretati po kolniku pa tako ni po stazi za bicikliste, a novčana je kazna 300 kuna.
Biciklisti u 2010. godini
114 nesreća
2 poginula
96 ozlijeđenih
490 prekršaja
202 pisana upozorenja
S.Lacić (Glas Slavonije)
Vjecna prepirka izmedju pjesaka i biciklista, a ni jedni ni drugi se ne pridrzavaju propisa :nuts:
Semper Fidelis May 30th, 2011, 04:18 PM A jbg, Komarac prije dozujio :D
Seyzmo May 30th, 2011, 04:19 PM Trevore, kada sam isao s posla mimoisao sam se sa jednim Citroenom C5 VZ tablica, jesi mozda ti bio?:)
KKomarac May 30th, 2011, 04:38 PM A jbg, Komarac prije dozujio :D
:lol: Sad tek skontala da je moj post ujedno i odgovor na Čakovo pitanje.
Čitamo si misli, a mislimo samo na bicikle :lol:
P.S. Mislim da je za nastavak Svilajske takodjer planirana biciklisticka...
a moguće i za onu novu spojnu cestu Višnjevac - Osijek kod MD Profila, trebalo bi provjeriti. isto kao i za novu S-cestu....
Semper Fidelis May 30th, 2011, 04:44 PM ^^Moguće :)
Al nije mi jasno kako im nije došlo u glavu da naprave biciklisticku preko uskih njiva. Tamo ima jedan dio, što sam oznacio na karti. Ali nema cijelom dužinom.
Trebali bi napraviti biciklisticku cijelom dužinom kninske ulice, kraj onih platana što su posađene, daleko od auta, a opet cijelim putem hlad :cheers:
=CHUCK NORRIS=> May 30th, 2011, 06:49 PM :lol: Sad tek skontala da je moj post ujedno i odgovor na Čakovo pitanje.
Čitamo si misli, a mislimo samo na bicikle :lol:
P.S. Mislim da je za nastavak Svilajske takodjer planirana biciklisticka...
a moguće i za onu novu spojnu cestu Višnjevac - Osijek kod MD Profila, trebalo bi provjeriti. isto kao i za novu S-cestu....
ispod nadvoznjaka OS-VIŠ je napravljena biciklisticka
LAMPAŠ8 May 30th, 2011, 07:08 PM kolegu su mi kaznili neki dan jer je vozio bez ruku...300 kuna..
Rocky031 May 30th, 2011, 08:30 PM Mene su par puta zaustavili ali oprostili mi :D
Ugl.Odično da se otvorila ova tema,baš sam nešta slično htio napraviti :)
Da Trevore Osijek ima najviše Biciklističkih staza,kad se samo uzme Divaltova,Vukovarska,Gupčeva-Hadrijanova-Avenija-Štrosika i Promenada s obje strane dobije se jedna velika brojka :)
E da i Semper zaboravio si označit biciklističku na sjenjaku :)
La_Linea May 31st, 2011, 06:34 AM @Semper: ne želim cjepidlačit, ali od kružnog toka na Vinkovačkoj do Gacke postoji diskontinuitet staže.
@Rocky: koja na Sjenjaku???
Inače tema za pet! ;)
La_Linea May 31st, 2011, 06:35 AM kolegu su mi kaznili neki dan jer je vozio bez ruku...300 kuna..
Nema više frajerisanja pred macama :)
Semper Fidelis May 31st, 2011, 10:07 AM @Semper: ne želim cjepidlačit, ali od kružnog toka na Vinkovačkoj do Gacke postoji diskontinuitet staže.
@Rocky: koja na Sjenjaku???
Inače tema za pet! ;)
A jbg, ko ce sve popamtiti :) Sad sam se sjetio da nisam označio ni onaj komad što ide delničkom.
Nema više frajerisanja pred macama :)
Izgleda :crazy: Al ipak 300kn :nuts: Slažem se da se treba napraviti red sto se tiče biciklista. Pogotovo upozoravat one koji nekoriste biciklističke i vozaju se po cesti. I samim time smetaju vozačima a i ugorožavaju sebe.
Trevor McPhee May 31st, 2011, 11:24 AM Trevore, kada sam isao s posla mimoisao sam se sa jednim Citroenom C5 VZ tablica, jesi mozda ti bio?:)
Nisam, bio samo na proputovanju , jednim malo većim prometalom kričavo žute boje.:)
Ma ova moja "provokacija" oko "najviše biciklističkih staza" ide zapravo u jednom drugom smjeru...
Naime, na svim prilazima Osijeku kronično nedostaje biciklističkih staza! To nama vozačima stvara poteškoće u prometu. Naročito tu mislim na D2. Kao i na sve okolne prilaze gradu. Išao sam kroz Miholjac. Jel rade barem na onom potezu Našice - OSijek bic. stazu? Taj je potez u rekonstrukciji , ne?
Moram li napomenuti da u tom segementu može moj VŽ biti uzor. Na pet glavnih poteza prema gradu biciklističke su staze. Na D2 postoji bic. staza u kontinuitetu kroz sva naselja od granice do Koprivnice! To je više od 70 kilometara! Također i na cesti Varaždin - Čakovec u potpunosti (10 km)! Zatim Varaždin - Vidovec, 5 km (Ivanečki smjer) i Varaždin - Turčin, 5km (smjer Zagreb). Fali samo smjer VŽ - Beretinec i tu je stanje kritično.
Tako da , kad bi zbrajali, svašta bi nabrojali...druga je stvar što kod nas prigradska naselja ne spadaju pod grad.
Grofovu kartu samog grada imate na VŽ biciklističkoj dretvi.
No potpuno je to nevažno (ko ima najviše), važno je da već jednom počnu raditi biciklističke staze prilikom rekonstrukcija tih magistralnih cesta a naročito na prilazu gradovima!
Kao mali off, neshvatljivo mi je kako nisu napravili bic. staze prilikom rekonstrukcije D2 na potezu Pitomača - Virovitica - Suhopolje. Neshvatljivo!:ohno:
Rocky031 May 31st, 2011, 01:17 PM @Rocky: koja na Sjenjaku???
A šta nije na onoj šetnici koja ide kroz sredinu biciklistička?
tomostv May 31st, 2011, 01:50 PM ima tamo i između Portanove i Peveca, iak ose baš i ne koristi previše
Seyzmo May 31st, 2011, 02:42 PM Nisam, bio samo na proputovanju , jednim malo većim prometalom kričavo žute boje.:)
Ma ova moja "provokacija" oko "najviše biciklističkih staza" ide zapravo u jednom drugom smjeru...
Naime, na svim prilazima Osijeku kronično nedostaje biciklističkih staza! To nama vozačima stvara poteškoće u prometu. Naročito tu mislim na D2. Kao i na sve okolne prilaze gradu. Išao sam kroz Miholjac. Jel rade barem na onom potezu Našice - OSijek bic. stazu? Taj je potez u rekonstrukciji , ne?
Moram li napomenuti da u tom segementu može moj VŽ biti uzor. Na pet glavnih poteza prema gradu biciklističke su staze. Na D2 postoji bic. staza u kontinuitetu kroz sva naselja od granice do Koprivnice! To je više od 70 kilometara! Također i na cesti Varaždin - Čakovec u potpunosti (10 km)! Zatim Varaždin - Vidovec, 5 km (Ivanečki smjer) i Varaždin - Turčin, 5km (smjer Zagreb). Fali samo smjer VŽ - Beretinec i tu je stanje kritično.
Tako da , kad bi zbrajali, svašta bi nabrojali...druga je stvar što kod nas prigradska naselja ne spadaju pod grad.
No potpuno je to nevažno (ko ima najviše), važno je da već jednom počnu raditi biciklističke staze prilikom rekonstrukcija tih magistralnih cesta a naročito na prilazu gradovima!
Kao mali off, neshvatljivo mi je kako nisu napravili bic. staze prilikom rekonstrukcije D2 na potezu Pitomača - Virovitica - Suhopolje. Neshvatljivo!:ohno:
Istina, nema bas na svim prilazima Osijeku biciklistickih staza, ali ipak na dva prilaza ima, a to je sa sjeverne strane na potezu od Bilja (Baranja) i Tenja sa juzne strane...neka netko nadopuni ako sam jos nesto izostavio.
Semper Fidelis May 31st, 2011, 03:33 PM ^^Istina:cheers: Još da imamo iz smjera Čepina, a valjda cemo imati i iz prava Brijesta :cheers:
tomostv June 2nd, 2011, 06:18 PM http://www.sib.hr/Turizam/bajs-essek-bajssek.html - tu je video
Bajssek je ime projekta biciklističkih mapa grada Osijeka kojem je cilj oživjeti pomalo zaboravljene i nedovoljno iskorištene gradske punktove. Biciklističke mape su podjeljene na dvije rute - ruta kulture (K) i ruta rekreacije (R). Rute su osmišljene kao edukacijske, nudeći 'stanice' na kojima će biciklisti moći upoznati i razgledati bogatu kulturnu baštinu grada, pretvarajući zapostavljene dijelove grada u zanimljive turističke atrakcije.
La_Linea June 2nd, 2011, 07:13 PM A šta nije na onoj šetnici koja ide kroz sredinu biciklistička?
Njet, barem nisam vidio nikakv znak, a nije ni označena horizontalno...
Frnjchuga031 June 2nd, 2011, 07:27 PM Njet, barem nisam vidio nikakv znak, a nije ni označena horizontalno...
Ma nema biciklističke na Sjenjaku...
LAMPAŠ8 June 2nd, 2011, 09:04 PM semper,kakva ti je ono biciklistička na vbku?pa tamo nema staze
Semper Fidelis June 2nd, 2011, 09:09 PM Pa jel nema od srednjike preko vbk?
LAMPAŠ8 June 2nd, 2011, 09:15 PM pa ima preko ceste i oko kioska 15 metara dalje,prati trpimirovu,preko raskrižja avenije i trpimirove i prema hadrijanovoj...ovo bi ispalo da ide skroz do škole..
Semper Fidelis June 2nd, 2011, 09:17 PM Onda sam zeznuo :)
LAMPAŠ8 June 2nd, 2011, 09:19 PM čak ni nema staze preko mosta što ide do tvrđavice.. ide do kraja benta,al od dolje kroz šumu ne...ja tamo nisam vidio znak za biciklove..
La_Linea June 3rd, 2011, 06:24 AM Semper, kao što vidiš, revizija je nužna nakon stroge, ali pravedne recenzije :D
LAMPAŠ8 June 4th, 2011, 02:38 PM http://www.facebook.com/notes/prijatelji-o-osijeku/dana%C5%A1nja-biciklijada-kre%C4%87e-u-1500-sa-cestovnog-mosta-autobusna-postaja-kod-franj/215394161826936
današnja biciklijada kreće u 15,00 sa cestovnog mosta.. autobusna postaja kod Franje
Igor Toman nas je obavijestio da ekipa pod nazivom slavonci i baranjci organizira svake subote okupljanje kod franje(autobusna stanica prije mosta dr franjo t. i odatle se u zavisnosti od dogovora krece u laganu vožnju, svi su dobrodošli u slucaju kiše prebacujemo to za nedelju nadam se da cemo u suradnji s gsp. ljijanom uspijeti omasoviti ova okupljanja jer osim sporta i svježeg zraka ne bi trebalo manjkati ni zabave i druženja
Okupljanje je u 15,00... znači spremajte se
a nadodaje da današnju relaciju cemo dogovoriti "kod franje" znači na mjestu okupljanja a to je busna stanica točno preko puta ulaza u Tvrđu istok... i kaže uglavnom nesto što svi mogu odvesti a ako bude potrebno napravit cemo i dvije grupe jacu i slabiju znaci sve se moze dogovorit samo nek nas dođe što više
eto ako netko želi :)
ante_gotovina June 6th, 2011, 11:07 AM Mene su par puta zaustavili ali oprostili mi :D
Ugl.Odično da se otvorila ova tema,baš sam nešta slično htio napraviti :)
Da Trevore Osijek ima najviše Biciklističkih staza,kad se samo uzme Divaltova,Vukovarska,Gupčeva-Hadrijanova-Avenija-Štrosika i Promenada s obje strane dobije se jedna velika brojka :)
E da i Semper zaboravio si označit biciklističku na sjenjaku :)
http://www.jutarnji.hr/zagreb-dobiva-tri-biciklisticke-staze--ona-u-klaicevoj-ostaje/735150/
Ovo je malo stariji link, ali mislim da danas u Zagrebu ima i više od 180 km uređenih biciklističkih staza.
Tako da i nije baš da je Osijek prvi što se tiče toga. A i na fidelisovoj karti su ucrtane staze na mjestima gdje ne postoje...
Semper Fidelis June 6th, 2011, 01:56 PM ^^NIje ni bitno, prvi il zadnji :lol: Glavno je da nam je vecina grada premrežena s biciklističkim stazama. A i one biciklisticke koje sam označio a nema ih radi se tek o par stotina metara za koje nisam bio siguran dal postoje ili ne.
jukkaz June 7th, 2011, 01:14 PM Zagreb je puno veći grad, al opet onaj sistem izmišljanja biciklističkih tamo da ukradeš metar od ceste i metar od pješačkog je jednostavno predebilan
LAMPAŠ8 June 7th, 2011, 08:24 PM 'Pobjede za sretan grad' - humanitarna biciklijada
Udruga Pobjede i Gradski Savez za sportsku rekraciju „Sport za sve”, Osijek, pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, a uz podršku brojnih nevladinih udruga grada Osijeka, u nedjelju 12. lipnja 2011. organiziraju humanitarnu biciklijadu pod nazivom „Pobjede za sretan grad”.
Cilj je biciklijade osvijestiti i senzibilizirati sugrađane i sugrađanke o problematici nezbrinutih i napuštenih životinja te promoviranje njihovih prava. Iako su pozitivni pomaci na istome planu zahvaljujući višegodišnjem predanom radu volontera i volonterki Udruge Pobjede vidljivi, zajednica u kojoj živimo, na žalost, još uvijek je nedovoljno senzibilizirana kako po pitanju zaštite životinja, tako i u svezi promicanja njihovih prava.
Prikupljena novčana sredstva od prodaje promotivnih materijala Udruge Pobjede bit će utrošena na zbrinjavanje nezbrinutih i napuštenih životinja na području grada Osijeka i okolice.
Program biciklijade:
10:00 h - okupljanje na Trgu bana J. Jelačića (Donji Grad, park pored donjogradske tržnice), polazak prema nemetinskomu Azilu za napuštne pse
10:30 h - dolazak u nemetinski Azil za napuštene pse; okrjepa i razgledavanje Azila
11:30 h - polazak biciklističke karavane iz Azila prema gradu
12:15 h - dolazak na krajnje odredište – lijeva obala Drave, kod katakombi,
gdje će karavanu dočekati volonterke i volonteri Udruge Pobjede s 340 porcija graha (u pripremi Udruge majstora kotlića) i prikupljati donacije u zamjenu za promidžbeno-promotivne materijale (majice, platnene torbe, bedževi, hand made nakit itd… )
Kako se radi o problemu od općeg interesa, a odnos prema napuštenim životinjama mjerilo je civiliziranosti i napretka zajednice, pozivamo sve građanke I građane grada Osijeka da se pridruže i podrže ovu inicijativu te da zajedno Osijek učinimo sretnijim za sve njegove stanovnike!
Za sudionike biciklijade postoji mogućnost besplatne posudbe bicikla u GSSR “Sport za sve” – Istarska 1 Osijek (098 343 325) u nedjelju od 09,00 do 09,45 sati.
Sudionici biciklijade voze na vlastitu odgovornost i organizatori ne odgovaraju za štetu koju vozač nanese sebi ili trećoj osobi.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=32501#ixzz1OcFMDZ5U
LAMPAŠ8 June 8th, 2011, 01:30 PM U pet mjeseci u Osijeku ukradena 102 bicikla vrijedna 100.000 kuna
U sklopu akcije 'Pravo na bicikl', u organizaciji biciklističkog web/blog/potala BikeMyDay, pet stotina Osječana založilo se za veću razinu međusobnog poštovanja biciklista i vozača automobila, a zatraženo je i otvaranje policijskog hotlina za prijavu krađe bicikala. Dio biciklista, posebice onih koji se biciklizmom bave profesionalno, izdvojit će i do 6.000 eura za novi bicikl, a po istoj se cijeni, primjerice, može kupiti i Renault Clio iz 2007. godine. Za takav bicikl samo komplet kotača treba platiti 7.000 kuna! Za gradski bicikl ili cruiser, namijenjen vožnji gradom, potrebno je izdvojiti najmanje 1.500 kuna, a ako je nekome potreban kvalitetniji model izdvojit će i više od 6.000 kuna, no krađe takvih bicikala ne tretiraju se jednako kao krađe automobila sličnih cijena. Zabrinjavajući su podaci da su od početka ove godine prijavljene 102 krađe bicikala, a od toga su čak 84 bicikla bila vrednija od 1.000 kuna. No, brojke nisu konačne jer postoji i određeni broj policiji neprijavljenih krađa zbog rezigniranosti građana, koji ne vjeruju u mogućnost pronalaska bicikla. Dakle, najmanji ukupni iznos materijalne štete nastao zbog ukradenih bicikala na području grada Osijeka je oko 100.000 kuna!
Građani, ističu u policiji, krađu mogu prijaviti policiji na telefonski broj 192 ili osobnim dolaskom u policijsku postaju. Podaci koji su neophodni kako bi se prijavila krađa su prije svega račun ili bilo kakav drugi dokument o biciklu i tvornički broj bicikla, koji olakšavaju njegov pronalazak, a bilo bi poželjno dostaviti i podatke o marki, boji, posebnom detalju po kojemu je prepoznatljiv te dati informaciju je li bicikl bio zaključan. Nakon zaprimljene prijave uslijedit će utvrđivanje materijalne štete te ako je ona veća od 1.000 kuna uslijedit će kaznena prijava te će po službenoj dužnosti protiv (nepoznatog) počinitelja biti pokrenut kazneni postupak, a za materijalnu štetu do 1.000 kuna podaci o počinitelju ustupaju se stranci, koja može pokrenuti privatnu tužbu. Važno je napomenuti da se krađa prijavljuje prema nadležnim policijskim postajama, a ne po adresi stanovanja stranke, primjerice ako je bicikl otuđen na Sjenjaku, krađa se prijavljuje u II. policijskoj postaji Osijek.
Lopovska veza: Brod-Osijek
Ako vam je nestao bickl, najvjerojatnije ćete ga pronaći u Slavonskom Brodu. Premda iz policije službeno nema takve informacije, u gradu je raširena priča kako “osječka ekipa operira po Brodu, a brodska po Osijeku”. Da u tome ima nešto, potvrđuje slučaj jednog Brođanina koji studira u Osijeku, a koji je nedavno ovdje pronašao bickl koji mu je nestao u Brodu. On se može smatrati sretnikom jer mnogi bicikli završavaju u dijelovima. Tako je i jedna Osječanka nedavno na autotržnici povoljno kupila gotovo novu ramu markiranog bicikla, na susjednom štandu kotač i ostale sitnice koje su nedostajale te za oko 500 kuna dobila vrhunski bicikl.
Prepoznavanje na webu
Pronađeni bicikli se skladište u policijskoj postaji te građani svakodnevno od 7.30 do 15.30 sati mogu osobnim dolaskom provjeriti je li njihov bicikl pronađen, a trenutno se u skladištu I. i II. policijske postaje nalazi 66 bicikala s područja grada Osijeka. Nakon što se prikupi veća količina bicikala, u policijskoj se postaji održava akcija prepoznavanja, a dan poslije toga slijedi javna prodaja bicikala koje nitko nije prepoznao kao svoje.
- Građanima će uskoro na internet-stranici Policijske uprave (www.osjecko-baranjska.policija.hr) biti omogućen pregled svih bicikala koji se nalaze u skladištu, poručila je glasnogovornica PU osječko-baranjske Ivana Delaš.
Kako se zaštititi?
Ne kupujte jeftine bicikle od neovlaštenih i nepoznatih osoba.
Sačuvajte račun i fotografirajte bicikl. Bez dokazivanja vlasništva policiji ne možete prijaviti krađu, a time otežavate i postupak vraćanja bicikla nakon što ga nađu.
Zabilježite tvornički broj okvira.
Nemojte štedjeti na sigurnosti! Kupite debelu i dugačku čeličnu sajlu koja se otvara ključem! Nemojte improvizirati s lancima i lokotima jer se oni mogu relativno jednostavno razbiti, slomiti ili prepiliti. Izbjegavajte brave sa šiframa, umjesto njih koristite brave koje se otvaraju ključem. Čelična sajla s bravom nudi najbolji omjer cijene i sigurnosti jer je vrlo jaka, žilava i savitljiva.
Kradljivci mogu skinuti kotače ili sjedalo. Pričvrstite ih tako da to ne mogu učiniti bez alata, posebice ako je riječ o polugicama za zatezanje.
Zaključavajte ulazna vrata stubišta ili objekta gdje stanujete i gdje ostavljate bicikl, bez obzira na to koliko vas dugo neće biti. Povremeno obilazite to mjesto.
Ukradu li vam bicikl, krađu prijavite u vašoj policijskoj postaji, a na internetskim oglasnicima i forumuma ostavite njegov detaljan opis i fotografiju.
Informirajte se, tako da znate koja su mjesta i kvartovi rizični. Parkirališta ispred velikih trgovina, supermarketa i sl. su pravi mamac za lopove.
Boris Matešić: Policija ne čini dovoljno
- Smatramo kako u vezi s krađom bicikala postoje velike polemike, jer tom problemu, kao i problemu crnog tržišta policija nije posvetila dovoljno pozornosti, a uvođenjem hotlinea osigurali bi se uvjeti za brže pronalaženje i efikasnije djelovanje. Bicikli koji su na skladištu u policijskim postajama prodaju se po jako jeftinoj cijeni kada se ne nađe vlasnik. Nama je u interesu oformiti mjesto gdje bi se mogle postavljati slike ukradenih bicikala te bi se međusobnom komunikacijom i praćenjem tržišta olakšao pronalazak bicikla pa bi se reduciralo crno tržište, pojasnio je jedan od glavnih organizatora akcije “Pravo na bicikl” Boris Matešić.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=32529#ixzz1OgOiGPgS
Semper Fidelis June 8th, 2011, 03:05 PM 46mqCCoxJfA
Ha da :D
LAMPAŠ8 June 10th, 2011, 11:03 AM Pannonian Challenge XII.
Pannonian Challenge XII.
Osijek, 17.-21. kolovoz 2011.
The Toasters - ska legende iz New Yorka kreću na turneju povodom 30 godina rada
Ovogodišnji Pannonian dovodi jedan od najaktivnijih američkih i jedan od najstarijih ska bendova uopće. Legende američkog ska izričaja trenutačno su na svjetskoj turneji povodom 30 godina postojanja benda. Bend koji je nastao davne 1981. godine u New Yorku u vrijeme drugog ska vala nazvanog 2-Tone revitalizirao je ovu jamajčansku glazbu. The Toasters su polučili najviše uspjeha početkom devedesetih godina prošlog stoljeća procvatom ska bendova tijekom trećeg ska vala, te se zbog toga i danas nazivaju prvim američkim ska bendom trećeg vala.
Uz ove legende na istoj festivalskoj bini u subotu, trećeg dana festivala sviraju i američki punk bend A Wilhelm Scream, novosadski punk/reggae/ska bend Ringišpil, hrvatski punk bend Overflow te domaći osječki pankeri Debeli precjednik.
Sportski program!
Kao i svake godine tako će i ove Pannonain Challenge ugostiti preko 200 vozača s gotovo svih kontinenata (nedostaju nam natjecatelji s boravištem u Africi).
Vozači će se natjecati u 6 disciplina, i to u Inline street, Skate street, BMX street, MTB 4xcross, MTB dirt i BMX dirt jump.
Kako bi natjecanje bilo zanimljivije vozačima, a gledateljima atraktivnije, ovogodišnji fond nagrada povećali smo na 15.000 EUR, što je za oko 5.000 EUR više nego 2010. godine.
^^svake godine sve jači i jači..:)
na kraju će trebati i veći prostor..:)
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?najava_id=30235#ixzz1OrVUlKJD
Semper Fidelis June 10th, 2011, 12:02 PM ^^ :cheers: Pannonian je stvarno počeo biti veliko natjecanje :cheers: Svake godine sve bolje!
La_Linea June 12th, 2011, 09:34 AM ^^ Turistička zajednica definitivno premalo posvećuje pozornosti ovakvim događajima.
Semper Fidelis June 12th, 2011, 12:16 PM ^^Baš smo sinoć komentirali rad turističke zajednice :nuts: Neradi se ništa :ohno:
La_Linea June 12th, 2011, 01:52 PM ^^Baš smo sinoć komentirali rad turističke zajednice :nuts: Neradi se ništa :ohno:
Vjerojatno nije baš ništa. Međutim, previše su pasivni spram događanja poput ovih. Oko Đakovačkih vezova i sl. manifestacije će se angažirati.
Dakako, nije svrha turističke zajednice da pomogne u organizaciji događanja, već da se potrudi da ona postojeća dovedu lokalnu zajednicu na nekakve turističke karte, i da da potporu inicijativama i projektima za buduće događaje.
OS i okolica postaju atraktivni alternativnijoj publici-surduk, ufo, pannonian, saft, slama... ima još drugih događanja... to se ne smije zanemariti. Ok, iluzorno je očekivati da imamo još jedan exit, ali više manjih, a zanimljivih i kvalitetnih sadržaja itekako mogu OS učiniti privlačnim, prije svega mlađoj populaciji iz susjednih zemalja. Možda oni nisu elitni potrošači, ali će studenti pozavršavat fakultete i htjet kasnije dolaziti ovdje na višednevne izlete s obiteljima jer se sjećaju: zanimljivih sadržaja, lijepe prirode, ljubaznih ljudi, super klope...
a vidi ovo:
http://www.festivalka.net/component/eventlist/venueevents/16-osjecka-tvrda
Zašto ovdje nema nikakvih događanja u najavi???? :bash:
I da ne nabrajam. To možda i nije posao turističke zajednice, ali jest stvaranje infarstrukture koja će biti funkcionalna, pa ovakvih gafova neće biti.
KKomarac June 12th, 2011, 02:21 PM ^^
Nije HTZ kriva vec lokalna TZ Grada Osijeka. Tocnije, g. Macanic. Stara krntija koja niti ima smisla niti volje za to, a ni tim mu nije najsvjeziji i agilniji.
Primjer kako ne morate imati Exit da bi grad bio atraktivan, poznat, posjecen itd. je turisticka zajednica Varazdina koja je u 10 godina od minijaturnog festivalcica napravila Spancir koji posjecuje po 200000 ljudi godisnje. I taj dio HTZ ignorira, ali srecom, lokalne turisticke zajednice se financiraju iz clanarina lokalnih poslovnih subjekata pa imaju sredstava same se pobrinuti za profiliranje i promoviranje destinacije. TO IM JE I SVRHA I ULOGA, pobogu.
Mi vec 12 godina imamo Osjecko ljeto kulture, ali TZ ni pristom da bi mrdnula po tom pitanju. Tu i tamo to u nekoj brosuri spomenu.
Surduk (nije osjecki, Baranjski je, i njihova TZ se itekako trudi promovirati to), ali Slama, SAFT, OLJK, UFO, OLJM, Pannonian, Sajam antikviteta pa i tradicionalni tamburaski festivali, djeciji festival Zeko i potocic - to sve su inicijative pojedinaca, uz neku manje ili vise financijsku podrsku Grada. Ali TZ, koja postoji upravo sa svrhom brige i profiliranja destinacije, ne radi - nista.
U konacnici, pogledajte naslovnicu promo materijala koje HTZ ima za Slavoniju pa mi recite, dozivljavate li vi sami Slavoniju s gajdama?! Ako vec moraju pucati na tu über isfuranu klisejastu spiku s becarima i zitom (kojih ima i po Madjarskoj i po svim slavenskim zemljama i ni po cemu nece privuci gosta u tu regiju), zasto nije neka ekstra hot snasa na slici nego ovaj, Boze mi oprosti, mutavi gajdar?
http://img193.imageshack.us/img193/9838/slavonija002.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/193/slavonija002.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Bi li vas ta naslovnica privukla da prelistate tu brosuru ili da dodjete ovamo?
Dozivljavate li vi sami Slavoniju primarno kao zito i becare?
Analogno, treba li na brosurama za Dalmaciju biti mutavi ribar sa skojom iza sebe ili Zagorje s mutavim Jozekom i bocom vina?
E, vidite, da bi se ta slika na brosuri promijenila, g. Macanic mora uputitit inicijativu prema HTZ-u jer oni sami nece nista mijenjati. On ni to ne smatra potrebnim.
No, da se vratim na temu biciklizma - nije li to jedan od elemenata koji takodjer moze profilirati grad i koji je u skladu s ostalim "alternativnim" dogadjanjima u gradu i okolici. TZ nije bila u stanju sama napraviti kartu biciklistickih staza, nego je to Bistra ucinila za njih, a oni ih nakon toga dijelili okolo.... Dakle, nije kriva HTZ, vec lokalna turisticka zajednica, prvenstveno nasa gradska. I sami vidite da npr. u Baranji turisticke zajednice itekako brinu i rade svoj posao.
LAMPAŠ8 June 12th, 2011, 02:37 PM „POBJEDE ZA SRETAN GRAD”
U organizaciji Udruge Pobjede i Gradskog Saveza za sportsku rekraciju „Sport za sve”, a pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i potporu brojnih nevladinih udruga s područja grada Osijeka, održana je humanitarnu biciklijadu pod nazivom„Pobjede za sretan grad”.
Cilj biciklijade bio je osvijestiti i senzibilizirati sugrađane o problematici nezbrinutih i napuštenih životinja te promovirati njihovih prava, a prikupljena novčana sredstva od prodaje promotivnih materijala Udruge Pobjede namijenjena su zbrinjavanju nezbrinutih i napuštenih životinja na području grada Osijeka i okolice.
Biciklistička povorka krenula je s Trga b. J. Jelačića u Donjem gradu, a prvo odredište bio je Azil u Nemtinu, gdje su se sudionici mogli upoznati sa stanjem i uvjetima života zbrinutih pasa te dati svoj dobrovoljni prilog.
Završnica biciklijade organizirana je na lijevoj obali Drave, gdje je za sve sudionike Udruga majstora kotlića pripremila veganski grah uz koji je nastavljeno druženje.
Svojim sudjelovanjem na biciklijadi i gradonačelnik Krešimir Bubalo pružio je potporu ovoj humanitarnoj akciji.
http://i54.tinypic.com/hrzrba.jpg
LAMPAŠ8 June 14th, 2011, 11:56 AM biciklijada 12.06
osijek.net
http://i52.tinypic.com/124xbgx.jpg
http://i55.tinypic.com/ta4pi8.jpg
http://i56.tinypic.com/2viseut.jpg
KKomarac June 27th, 2011, 11:19 AM Zupanja se dosjetila jedne zanimljive ideje kako smanjiti kradju bicikala - što mislite o tome?
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/135380/Krade-bicikala-u-zupanji-sprijecit-ce-besplatnom-registracijom.html
Meni se ideja svidja, ali mislim da bi bila ucinkovita samo na razini cijele drzave tj. ako bi sve policijske uprave imale takve registre, umrezene, naravno. Ovako bicikl registriran u jednom gradu može bit ukraden i odvezen u drugi grad (što navodno jest slučaj na relaciji Sl. Brod - Osijek) bez da tamošnja policija može identificirati ukradeni bicikl...
Semper Fidelis June 27th, 2011, 11:26 AM Dobra ideja da :)
E sad koliko ce to pomoći, jer svi znamo da se bicikli najčešće kradu radi djelova. Sam budala ce ukrast bicikl i onda ga voziti po gradu. Iako ima i takih slučajeva :lol:
LAMPAŠ8 June 28th, 2011, 12:53 PM http://www.sib.hr/Ostalo-Lifestyle/buba-hervis-velika-biciklijada.html
"BuBa - Hervis" - velika biciklijada
Gradski savez za sportsku rekreaciju "Sport za sve" Osijek, Hervis Osijek i internetski portali Bike my day i SiB.hr, pod pokroviteljstvom Grada Osijeka u subotu 02. srpnja 2011. godine organiziraju biciklijadu na relaciji Osijek (Trg Ante Starčevića) – Ušće Karašice – Osijek.
Ruta: šetalištem uz Dravu do MNK Neptun, nasipom pored Pampasa do Višnjevca, silazak kod Stare Drave Višnjevac, kroz šumu do vikend naselja Karašica – Udičarski dom.
Dužina rute u jednom smjeru iznosi 10 km, trajanje vožnje cca 60 – 90 min.
Povratak istom rutom s polaskom u 14,00.
Za sve sudionike na startu je osigurano osvježavajuće piće, a na ušću Karašice (Udičarski dom) poslužit će se grah!
Pozivamo sve građane, sportaše, rekreativce, učenike, nastavnike, roditelje da se aktivno uključe u promidžbu bicikla kao idealnog sredstva sportske rekreacije i očuvanja i zaštite okoliša te nam se pridruže u što većem broju.
PROGRAM BICIKLIJADE:
09,00 – 10,00 okupljanje na Trgu Ante Starčevića , prijave, podjela osvježavajućih napitaka
10,00 polazak prema ušću Karašice
11,00 - 11,30 dolazak - Udičarski dom
11,30 – 14,00 ručak, nagradno izvlačenje ( tvrtka Hervis dodjeljuje - bicikl, biciklističke dresove, rukavice itd.)
14,00 polazak
15,00 dolazak u Osijek
Vozi se asfaltom, makadamom i zemljanim putovima - preporuka MTB ili drugi terenski bicikli, preporučamo i uporabu biciklističke kacige.
• Za sudionike biciklijade postoji mogućnost besplatne posudbe bicikla u GSSR "Sport za sve" – Istarska 1 Osijek (098 343 325) u subotu od 09,00 – 09,45 sati.
:)
LAMPAŠ8 June 28th, 2011, 12:56 PM http://www.bikemyday.com/kategorija/newsflash/
Stranica koja promiče biciklističku kulturu
Osnovna zadaća i svrha ovog našeg biciklističkog bloga (sajta, portala, pokreta ili što već jest ili ima postati), popularizacija je biciklizma u svim njegovim pojavnim oblicima. Za početak smo se orijentirali na biciklistički sposobno stanovništvo Osijeka, grada u kojem živimo i čijim stazama, ulicama i parkovima bicikliramo. (Hoćemo li se željeti i moći širiti na druge krajeve, tek se ima vidjeti.) Bavit ćemo se problematikom biciklizma u najširem smislu, žustro zalagati za poboljšanje i proširenje mreže biciklističkih staza u gradu i šire. Uz pomoć čitateljstva, identificirati ćemo i ukazivati na probleme i poteškoće s kojima se biciklisti svakodnevno susreću u prometu i iste nastojati ukloniti ili ispraviti (čitaj: gnjaviti mjerodavne dok ne popuste).
Na blogu ćemo nuditi vijesti, intervjue, eseje, prikaze biciklističkih događaja, organizirati druženja, izložbe i natječaje, prezentirati custom izrađene bicikle, projekte obnove, te dijeliti savjete žbicom i pedalom. Otvoreni smo za svaku vrstu suradnje (osim ako ste baš naporni) i cilj nam je stvoriti i širiti skladnu biciklističku zajednicu. Entuzijastični smo, mladi (bar neki od nas), motivirani i odlučni da uspijemo. BMD!
traxdata July 7th, 2011, 01:14 PM E ovako svi znamo da Osijek ima dosta staza ali ima i onih koje se ne održavaju kako bi trebale npr:gundulićeva potez od škole A. M. Mihanović; kod obnove te prema bolnici te prema Tenji i nema rasvjete duž te staze koja je u očajnom stanju!! da ne zaboravim Biljsku cesti i stazu di nema ni svjetlo od rasvjete!! Provozajte se navedenim stazama pa da vidite u kakvom su stanju!:ohno:
LAMPAŠ8 July 9th, 2011, 04:33 PM TOUR DE OSIJEK
Vozi stazom, gazi nogostupom!
Grad kao stvoren za bicikliste ili neiskorišten potencijal? Osijek je i jedno i drugo, gledamo li razvoj biciklističke kulture, infrastrukture, navika i manifestacija vezanih uz biciklizam.
Ukupnih 25 kilometara biciklističkih staza kojima treba dodati i iscrtane biciklističke trake, nekima je dovoljno, drugima apsolutno premalo. Ipak, valja uzeti u obzir da se kod svake obnove cesta planiraju i nove dionice biciklističkih staza pa se tako već ove godine može očekivati nova biciklistička staza krunom nasipa sve do Višnjevca, planira se širenje nogostupa i iscrtavanje biciklističke staze u Strossmayerovoj, a stazu za bicikliste dobit će i Trpimirova nakon rekonstrukcije. No iskusni biciklisti kojima je bicikl primarno prijevozno sredstvo u gradu kažu da problem nije u nedostatku biciklističkih staza, nego u stihijskoj gradnji, isprekidanim dionicama i u nekim slučajevima katastrofalnoj izvedbi staza.
- Na pojedinim mjestima radije se vozim cestom nego biciklističkom stazom, jer jednostavno ne želim uništavati bicikl. Staze su neravne i pune rupa, a rubnjaci apsolutno nisu primjereni za prelazak biciklom. Šteta što situacija nije bolja jer je Osijek idealan grad za bicikliste, a čini mi se da su to i građani napokon prepoznali i da sada imamo i tri puta više biciklista nego prije desetak godina - kaže Boris Matešić, jedan od inicijatora Bike My Day pokreta za promicanje biciklističke kulture.
Prometna nekultura
Ipak, opće pomanjkanje kulture odražava se i na prometnu, odnosno biciklističku kulturu, napominje Matešić te dodaje da više trebaju raditi lokalne vlasti, policija, ali i pojedinci. Prizori grupice šetača na biciklističkoj stazi, biciklista na cesti čak i u ulicama gdje postoji biciklistička staza te bezobzirnih vozača koji svoj automobil parkiraju na biciklističku stazu mogli bi postati stvar prošlosti uz samo malo više truda.
- Nitko se ne drži pravila te ne poštuje jasna obilježja na stazama. Vlada nered, građani su prepušteni sami sebi, edukacija je slaba, a i policija bi se mogla više angažirati. Na žalost, svjedoci smo svađa, nesreća i oštećivanja i bicikala i automobila, a to je odraz opće nekulture u državi - zaključuje Matešić.
Na bezbroj primjera očito je i kako su "mali" biciklisti u sjeni velikih automobila. Na tisuće kilometara prometnica za automobile, dolazi tek desetak kilometara biciklističkih staza, no vozačima ipak nije neugodno svoj automobil parkirati na tu, 150 centimetara široku biciklističku stazu, samo zato što su u žurbi. U civiliziranom svijetu, parkirališna mjesta rezervirana za invalide i biciklističke staze su svetinja. Tako, primjerice, u Njemačkoj ili Engleskoj nikomu neće pasti na pamet parkirati na spomenute površine. Nije riječ o strahu od kazne, nego o moralu i odgovornosti koje kod nas nema. Biciklistička staza u Gundulićevoj, Divaltovoj, Svačićevoj u nas je nerijetko puna parkiranih automobila. Kao da vozači automobila nisu svjesni da je svaki biciklisti, koji je umjesto automobilom na posao krenuo biciklom, direktno utjecao na smanjivanje gužve na cestama i parkiralištima. Vozači bi, stoga, svakog biciklista trebali cijeniti, a ne im automobilima zauzimati i ono malo površine rezervirane baš za bicikliste.
Ekspanzija biciklizma u razvijenim velikim gradovima može se pripisati i čistoj potrebi. Prometne gužve, nedostatak parkirališnih mjesta, skupe karte za parkirališta, sve skuplji energenti i brojni drugi razlozi mnoge su natjerali da alternativu automobilu potraže upravo na biciklu.
Svjetski trendovi i bicikl kao opsesija
Srećom, u Osijeku pravih prometnih kolapsa nema ni u vrijeme najvećih dnevnih gužvi, no to ne znači da trebamo čekati kolapse kako bismo se sjetili bicikla. Dobar primjer su sugrađani kojima je, iako imaju i automobil, bicikl primarno prijevozno sredstvo koje se zbog praktičnosti i ljubavi prema dva kotača pretvara u opsesiju.
- Svoj prvi bicikl sam restaurirao i dotjerao te ga koristim svaki dan, a kada se na njemu dovezem do firme, nosim ga u ured gdje imam stalak za bicikl. Biciklizmom se bavim od mladih dana i to mi je postala prava opsesija - kaže Boris Matešić iz pokreta Bike My Day.
Interes sve veći, najam za samo 25 kuna dnevno
Razvoju biciklizma grad osim kroz infrastrukturu doprinos daje i s 30 gradskih bicikala, koje građani i turisti mogu unajmiti za 25 kuna dnevno, a isto toliko stoji i najam preko vikenda. U Gradskom savezu za sportsku rekreaciju kažu da je interes za biciklima velik te se iznajmljuju svakodnevno. Tri godine stari bicikli su, kaže Zoran Pupovac iz GSSR-a, ispravni i servisirani, a do sada su odrađeni tek manji popravci, što ne treba čuditi s obzirom na često korištenje i broj različitih vozača.
Kad su temperature iznad nule, s bicikla ne silazim
Nastavnik likovne kulture Mario Matoković kaže kako je Osijek idealan grad za bicikliste, a s bicikla, koji mu je primarno prijevozno sredstvo, ne silazi gotovo cijele godine. S bicikla ga može otjerati samo minus na termometru ili pljusak. “Automobil posudim od roditelja kada mi je baš nužan radi prijevoza težih stvari ili mjesečne nabavke. Ali to su rijetke prilike i gradom se gotovo uvijek vozim biciklom, kojim brzo stižem kamo god krenuo, a mogu i parkirati točno tamo kamo sam pošao. Osijek, u usporedbi s nekim drugim gradovima, ima dosta biciklističkih staza, iako uvijek može biti više. Moje svakodnevne rute do posla ili atelijera većinom prevaljujem biciklističkim stazama koje nedostaju samo na manjim dionicama. Ipak, neke su službene dionice realizirane potpuno smiješno, kao što je staza od kockica na Divaltovoj. Udobnije je voziti po nekoj kaldrmi nego po takvoj biciklističkoj stazi”, kaže 26-godišnji Matoković. Kao i drugi biciklisti, Matoković ima niz zamjerki na ponašanje sugrađana, od pješaka koji šeću biciklističkim stazama do vozača koji na njima parkiraju. Na pitanje što bi, iz perspektive biciklista u Osijeku promijenio Mario odgovara kako treba promijeniti ljude, educirati ih o prednostima biciklizma od mladih dana te usaditi biciklističku kulturu koja je kod nas tek u povojima.
Ukupnih 25 kilometara staza, kojima treba dodati i iscrtane biciklističke trake, nekima je dovoljno, drugima apsolutno premalo
Osijek je idealan grad za bicikliste, a to su građani prepoznali pa sada imamo i tri puta više biciklista nego prije desetak godina
^^svakako više biciklista nego prijašnjih godina,ali očito i prometna i biciklistička nekultura
novooznačena biciklistička staza na europskoj aveniji
http://i53.tinypic.com/11julo4.jpg
LAMPAŠ8 July 9th, 2011, 04:42 PM krivi thread :)
Rocky031 July 9th, 2011, 05:32 PM Dobro su napravili stazu,već sam mislio da će biciklistička biti veća od pješačke :)
traxdata July 11th, 2011, 06:48 AM Priča se da će biciklistička ići štrosikom uz tram prugu baš me zanima kako će to tamo izvest s obzirom da je tamo uništen nogostup u potpunosti a o blatu kad kiša padne da ne pričam.
Semper Fidelis July 11th, 2011, 09:57 AM Pa sve bi trebali obnoviti :)
traxdata July 13th, 2011, 08:03 PM Riješena dokumentacija za postavljanje rasvjete prema Tenji uz biciklističku stazu tako da će i to biti uskoro napravljeno!izvor je gradsko poglavarstvo!! a da i ne zaboravim Biljska cesta također rasvjeta,radovi su u toku!
Semper Fidelis July 13th, 2011, 08:21 PM Odlično! :banana:
=CHUCK NORRIS=> July 13th, 2011, 08:33 PM s koje strane ce ici biciklisticka u strossmayerovoj? zivo me zanima kako ju misle provest kod dijela dvorca Pejačević i jos ponekih dijelova?
Frnjchuga031 July 14th, 2011, 03:51 AM Povukli su i linije za biciklističku stazu na ovoj šetnici što ide preko Sjenjaka... ;)
Rocky031 July 14th, 2011, 09:48 AM Lijepo sam ja reko da ima tamo biciklistička :D:lol:
LAMPAŠ8 July 14th, 2011, 10:50 AM Svjetski dan biciklista - fotografija "Osječki bajsovi"
Gradski savez za sportsku rekreaciju „Sport za sve" Osijek u suorganizaciji s tvrtkom Hervis, a pod pokroviteljstvom Grada Osijeka u subotu, 16.srpnja 2011. godine obilježava Svjetski dan biciklista.
Program manifestacije:
10,00 Trg Ante Starčevića – okupljanje, prijave za Hervisovu nagradnu igru
10,30 zajedničko fotografiranje – „OSJEČKI BAJSOVI"
10,40 mini biciklijada – Trg A.Starčevića – Županijska – Ul.Republike – Vukovarska – A.Stepinca – pješački most – Hotel ZOO
11,00 – 12,00 Hervisovo nagradno izvlačenje (1.nagrada – bicikl, ostalo: biciklistički dresovi, rukavice itd.) kava, kiflice, osvježenje, igrice, druženje s gradonačelnikom
Tehnička podrška: Bicikli Škos (prezentacija električnih bicikala, probne voženje...)
Medijski pokrovitelj: Glas Slavonije, Slavonski radio, STV
http://www.sib.hr/Ostalo-Sport/svjetski-dan-biciklista-fotografija-osjecki-bajsovi.html
http://i54.tinypic.com/23svxgy.jpg
traxdata July 14th, 2011, 11:14 AM Svjetski dan biciklista - fotografija "Osječki bajsovi"
Gradski savez za sportsku rekreaciju „Sport za sve" Osijek u suorganizaciji s tvrtkom Hervis, a pod pokroviteljstvom Grada Osijeka u subotu, 16.srpnja 2011. godine obilježava Svjetski dan biciklista.
Program manifestacije:
10,00 Trg Ante Starčevića – okupljanje, prijave za Hervisovu nagradnu igru
10,30 zajedničko fotografiranje – „OSJEČKI BAJSOVI"
10,40 mini biciklijada – Trg A.Starčevića – Županijska – Ul.Republike – Vukovarska – A.Stepinca – pješački most – Hotel ZOO
11,00 – 12,00 Hervisovo nagradno izvlačenje (1.nagrada – bicikl, ostalo: biciklistički dresovi, rukavice itd.) kava, kiflice, osvježenje, igrice, druženje s gradonačelnikom
Tehnička podrška: Bicikli Škos (prezentacija električnih bicikala, probne voženje...)
Medijski pokrovitelj: Glas Slavonije, Slavonski radio, STV
http://www.sib.hr/Ostalo-Sport/svjetski-dan-biciklista-fotografija-osjecki-bajsovi.html
http://i54.tinypic.com/23svxgy.jpg
odlično forumaši vidimo se :banana:
Semper Fidelis July 14th, 2011, 11:18 AM Mejbi :D
traxdata July 14th, 2011, 12:18 PM http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=3&ID_VIJESTI=143723 evo rubrika vrlo zanimljiva:lol:
LAMPAŠ8 July 15th, 2011, 11:31 AM sjenjak
http://i54.tinypic.com/2zstaa8.jpg
Rocky031 July 15th, 2011, 12:14 PM Europska avenija
http://img691.imageshack.us/img691/7851/img4245m.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/691/img4245m.jpg/)
Stavili su oznake i na pješački most :)
traxdata July 15th, 2011, 01:24 PM Lijepo izgleda ali ta staza na sjenjaku i nije baš u idealnom stanju mogli bi je malo uredit izravnat te baciti sloj katrana i rubnjake izravnat!
brvnara July 15th, 2011, 06:15 PM Ekipa, da li mozda znate koliko kosta biciklisticka staza?
^^Malo je pitanje glupo postavljeno, ali neznam kako se odreduje vrijednost, da li je po metru, kilometru ili kako vec?
Ako ste imali vec negdje iznesen cjenik ili kostanje radova na odredenim bic. stazama koje su radene u zadnjih par godina, bilo bi super.:cheers:
LAMPAŠ8 July 16th, 2011, 05:56 PM Ekipa, da li mozda znate koliko kosta biciklisticka staza?
^^Malo je pitanje glupo postavljeno, ali neznam kako se odreduje vrijednost, da li je po metru, kilometru ili kako vec?
Ako ste imali vec negdje iznesen cjenik ili kostanje radova na odredenim bic. stazama koje su radene u zadnjih par godina, bilo bi super.:cheers:
^^koliko ja znam uvijek je biciklistička staza išla u sklopu rekonstrukcije ulica,a ostale su se samo označavale..
Biciklijadom obilježen Svjetski dan biciklista
Osijek je grad koji pripada biciklistima, a to se ponovno pokazalo danas kada se na glavnom osječkom trgu okupilo mnoštvo sudionika mini biciklijade kojom je obilježen Svjetski dan biciklista.
Organizator biciklijade bio je Gradski savez za sportsku rekreaciju Sport za sve uz suorganizaciju tvrtke Hervis uz pokroviteljstvo Grada Osijeka.
Nakon okupljanja oko fontane uslijedilo je zajedničko fotografiranje, a potom vožnja rutom: Trg Ante Starčevića – Županijska – Ulica Republike – Vukovarska – Alojzija Stepinca – Pješački most – Hotel ZOO.
http://i54.tinypic.com/2cgj212.jpg
http://i56.tinypic.com/2mg6u13.jpg
ostale fotke na
http://www.osijeknet.com/893_Biciklijadom-obilje%C5%BEen-Svjetski-dan-biciklista.htm
LAMPAŠ8 July 16th, 2011, 06:10 PM evo jedan video kako su biciklističke staze riješene u nizozemskoj...vidi se da uopće nemaju doticaja sa cestom..osim na raskrižjima gdje ima poseban put...
HOR6zm_Yziw&feature=related
FOkbz4tm324&feature=related
n-AbPav5E5M&feature=related
brvnara July 17th, 2011, 11:06 AM ^^Na ovom drugom videu cijela ulice izgleda isto. :nuts::lol:
KKomarac July 17th, 2011, 12:39 PM Lijepo je sto sirimo staze po gradu, zadnjih dana sam bas testirala par ruta i mogu reci da je to sad vec jako lijepo pokriveno - kriticno je samo u Retfali i strogom centru u kojem fali staza u npr. Republike, Zupanijskoj i ova koja ce nadam se uskoro biti u Strossiki.
Medjutim - kronicno nedostaje parkinga za bicikle tj. onih stalaka za parking - na svim mjestima u gradu. Biciklomanija je poprimila sad vec ogromne razmjere i jednostavno je nedovoljno mjesta za sve pa se parkira po rasvjetnim stupovima, ogradama i sl. sto ne samo da izgleda gadno, nego je i cesto smetnja za prolaznike/pjesake.
One spirale koje se najcesce postavljaju su prelose i neprakticne - jednostavno je nemoguce uparkirati bicikl toliko blizu drugom koliko su razmaci izmedju spriala. Daleko bolje rjesenje je ona varijanta s krugovima kakvi su oko zeljeznickog kolodvora i ispred MUP-a. Pregledno, jednostavno, sigurno.
I druga stvar koja biciklista mora zasmetati je nacin na koji su se kod nas rijesile bankine/rubnici tj. spusteni prijelazi. Toliko lose da ti razvali cijeli bicikl u vrlo kratkom roku. Rijetko gdje je spusteno u razinu ceste, uglavnom su to razmaci od 2-3 cm :nuts:
Cak mi i nije toliko do biciklista, ali na jednak nacin su spusteni prijelazi i za invalide - pa voznja im na taj nacin sigurno nije udobna.... Fuserski odradjeno, ajme.
Takodjer, bickilisticka na Divaltovoj i Vinkovackoj je vec toliko propala da je to nevjerojatno - ulice su obnovljene tek prije par godina, a vec je sve prepuno neravnina.... totalna steta, ali to je tako kad se u Osk vjecito radi polovicno i netemeljito.
I zadnja stvar za primjetiti je kronicna potreba obrazovanja gradjana u prometnom smislu - kako biciklista, tako i pjesaka. Toliko se malo ljudi pridrzava pravila (i biciklista i pjesaka) da je to za ne povjerovati :ohno:
Veseli me sto su se po tom pitanju najavile promjene od str. MUP-a :okay:
Ne znam kakva je situacija u osnovnim skolama, ali osim policijskih akcija na terenu (koje bi trebale biti trajne, ne samo povremene), moralo bi se uvesti redovno obrazovanje djece u prometu s biciklima (takvi programi su vec desetljecima obavezni i normalni u Austriji, Njemackoj, Nizozemskoj i Svicarskoj, a vjerujem i u ostatku Europe). Valjda ce onda nakon nekog vremena i jedni i drugi nauciti kako se ponasati na obostrano zadovoljstvo :)
Eto, mali report i vidjenje trenutnog stanja na temu biciklizma u gradu :)
SVI NA BICKILE! :rock:
traxdata July 17th, 2011, 01:23 PM Da za divaltovu nemam riječi koliko je u lošem stanju plus to što se parkira di stigne a policije niotkuda glupave kocke a rubnjaci da ni sa tuaregom se nebi mogao popeti!!:bash::bash:
Semper Fidelis July 17th, 2011, 01:26 PM ^^Da negovorim o bankinama koje su i po 10-tak cm višlje od ceste :nuts: I to još na trpimirovoj gdje masa ljudi prolazi. Strašno.
traxdata July 17th, 2011, 01:32 PM E to je posebna priča za sebe molio bih gradonačelnika neka se provoza na biciklu na trpimirovoj pa da vidi kako je i na krizanju te ulice i drinske kod mc drivea!:bash:
traxdata July 19th, 2011, 08:19 PM Ne znam dali se išta događa po pitanju Štrosike jel će ići ta staza tamo?ili????:bash:
traxdata July 21st, 2011, 10:19 PM Ima li ko kakvi prijedlog di bi se moglo jos izgradit staza na području Osijeka?? Ili prigradskih naselja?
Rocky031 July 21st, 2011, 10:22 PM Prema Sarvašu biciklističku i pločnik.Svake godine ide tisuće ljudi u Aljmaš pješke,pa jel se nemože jedne godine napraviti pločnik da nemoraju hodati po cesti?
Uostalom dobro bi došlo i ljudima koji žive u Nemetinu.
traxdata July 21st, 2011, 10:24 PM E ova ti je na mjestu to bi trebao biti prioritet gradske uprave mslim da je dosta bitno povezat prigradska naselja sa Osijekom
tomostv July 21st, 2011, 10:28 PM mislim da to nije realno.
prioritet mogu biti visnjevac i josipovac zbog broja stanovnika i blizine grada te guzvi koje stvarju automobilima. prema sarvasu nema prometnih guzvi a ni puno stanovnika, a udaljenost je prilicno velika pa je vjerovatno i skupo.
u nekoj buducnost to se moze gradit ali prioritet ne moze biti
Rocky031 July 21st, 2011, 10:30 PM Pa podrazumjeva se da treba biti biciklistička do Josipovca,čak i do Brijesta do kojeg već postoji staza samo treba označiti i malo proširiti.Ali jedino gdje se treba potpuno nova napraviti je Sarvaš.
traxdata July 21st, 2011, 10:33 PM Treba štošta riješiti u gradu puno problema ima al dobro kaže Tomo u budućnosti ja se nadam bližoj će biti nesto i od toga!
=CHUCK NORRIS=> July 21st, 2011, 11:12 PM npr biciklisticka do Visnjevca za pocetak?
Zapadni dio grada nije nikako rjesen za razliku od istocnog...
LAMPAŠ8 July 27th, 2011, 04:20 PM OSIJEK S NAJVIŠE BICIKLISTIČKIH STAZA U RH
Sve spremno za povezivanje Gornjeg i Donjeg grada
Osijek je zahvaljujući stalnim ulaganjima gradske uprave posljednjih godina postao grad s najviše biciklističkih staza u Hrvatskoj. Trenutačno je trideset kilometara staza namijenjenih biciklistima, a ove godine bit će izgrađeno još pet novih koje će nasipom uz Dravu povezati Solarski trg i naselje Višnjevac. No vrlo brzo počet će i još jedan veliki projekt - povezivanje Donjeg i Gornjeg grada biciklističkom stazom. Preduvijet za to izgradnja je šetnice od cestovnog mosta prema Kožari, zbog čega je djelomično izmijenjen izgled desne dravske obale nasipanjem kamena, no iako je bilo bojazni, to nije ugrozilo popuparno osječko kupalište 'Kod Želje'. Prema najavama iz gradske uprave, radovi će početi u kolovozu, a obavit će ih građevinska operativa komunalnog poduzeća Unikom.Dužina nove trase bit će nešto manje od 300 metara, a vrijednost radova je oko 200.000 kuna. Iako vrijeme posljednjih dana onemogućuje korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva, dani kada je to moguće donose probleme pješacima. Dio biciklista, naime, čak i tamo gdje postoje za njih posebno označene staze koristi pješačke površine i tako ugrožava i pješake i sebe. Policija je stoga krenula u akciju protiv nediscipliniranih biciklista. Vožnja nogostupima gdje biciklističke staze postoje kažnjava se s 300 kuna, a istu će kaznu 'zaraditi' i oni koji imaju manje od 16 godina, a ne koriste zaštitnu kacigu dok upravljaju biciklom. Podsjetimo i da je 2010. godine bilo 114 nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti; 96 ih je ozlijeđeno, a dvoje poginulo. U ovoj godini, pak, biciklisti su, čini se, postali oprezniji. A sigurno je da tome pridonosi manji broj biciklista na cestama i vožnja po biciklističkim stazama.
tomostv August 11th, 2011, 09:58 AM http://www.sib.hr/images/stories/raznoslike/grad7.jpg
LAMPAŠ8 August 11th, 2011, 10:30 AM vukovarska kod kampusa
http://i53.tinypic.com/692rg3.jpg
ArtNouveauFan August 11th, 2011, 11:18 AM http://www.sib.hr/images/stories/raznoslike/grad7.jpg
:lol: Dobra fotka! :okay:
LAMPAŠ8 August 24th, 2011, 09:11 PM ^^ne kužim te staze na Europskoj aveniji,pa valjda bi biciklistička trebala biti šira od pješačke...:nuts:
http://www.osijek-danas.com/rotator/1124-novi-broj-magazina-osijek-danas-na-svim-kioscima.html
Je li Osijek grad prema mjeri biciklista?
Tvrdnju da je Osijek grad prema mjeri čovjeka mogli bi promijeniti u novu: Osijek je grad prema mjeri biciklista – uzimajući u obzir sve veći broj biciklističkih staza koje premrežuju grad. Poticati ljude na vožnju biciklom radi zdravlja, čuvanja okoliša ili uštede i ne bi imalo smisla bez dovoljnog broja odgovarajućih staza za bicikliste jer bez tih sigurnih zona za dvokotače Osijek je sve samo ne primjeren za vožnju biciklom.
Mlada Osječanka Katarina Bertok drži da je naš grad savršen za vožnju biciklom koji smatra prijevoznim sredstvom budućnosti.
- Bila bi šteta ne iskoristiti činjenicu da se biciklom u svaki dio grada može vrlo brzo stići. Zato bi trebalo sagraditi biciklističke staze u svim dijelovima grada. Primjerice, najgore mi je voziti kroz Retfalu, Strossmayerova je ulica vrlo prometna i opasna za bicikliste pa mi vožnja kolnikom onuda vrlo teško pada, a znam da je vožnja pločnikom kažnjiva i smeta pješacima. Isti je slučaj i sa Sjenjakom. To bi naselje također trebalo premrežiti biciklističkim stazama, rekla je Katarina.
Mnogo se toga još može napraviti na poboljšanju mreže osječkih biciklističkih staza, kao i na podizanju biciklističke svijesti sugrađana, tvrdi Osječanin Oto Wilhelm, koji dio svojih zamisli i prijedloga predstavlja i na internetskoj stranici BikeMyDay (zabicikliraj mi dan), svojevrsnog pokreta koji djeluje pod okriljem udruge Klub Vitruvian. Budući da bicikl vozi svakodnevno, mjerodavno govori o teškoćama na koje pri tome nailazi.
Policijska statistika govori da je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno 677 prekršaja biciklista na području Osijeka. Od toga se 505 prekršaja odnosilo na nekorištenje biciklističke staze, 33 su prekršaja počinjena tzv. umanjivanjem stabilnosti – skidanjem ruku s upravljača ili nenošenjem reflektirajućeg prsluka noću tijekom vožnji izvan naselja...
LAMPAŠ8 August 27th, 2011, 12:22 PM http://i53.tinypic.com/15hflzl.jpg
LAMPAŠ8 September 3rd, 2011, 07:36 PM http://i53.tinypic.com/apgsvr.jpg
a čija je ovo karta?
Semper Fidelis September 3rd, 2011, 09:53 PM Moja ihihihihihi :D
http://img232.imageshack.us/img232/8784/squashzoneoltbrijest3.jpg
Semper Fidelis September 6th, 2011, 03:05 PM Prijedlog za biciklističku stazu :okay: Znaci uz platane cijelom dužinom kninske, do Wilsonove, onda napraviti prijelaz preko kninske i da se spaja s biciklistickom u delničkoj i u onoj ulici što postoji biciklistička. I kad se jednog dana Kniska bude spajala s Trpimirovom samo produžiti stazu :okay: Ovaj dio što bi išao kraj kinske bio bi dugačak oko 1km.
http://img683.imageshack.us/img683/1444/unledldy.png (http://imageshack.us/photo/my-images/683/unledldy.png/)
http://img193.imageshack.us/img193/4793/dsc09103g.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/193/dsc09103g.jpg/)
http://img88.imageshack.us/img88/152/dsc09104om.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/88/dsc09104om.jpg/)
http://img695.imageshack.us/img695/1282/dsc09106z.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/695/dsc09106z.jpg/)
Rocky031 September 6th, 2011, 07:55 PM Vidiš to je lijep prijedlog :cheers:
Taman će staza bit u sjeni drveća i bit će milina vozit :)
Semper Fidelis September 6th, 2011, 08:55 PM ^^Upravo to :okay: A kad se Trpimirova bude rekonstruirala treba i tamo provući biciklističku koja bi se spajala s onom na Vukovarskoj, i vodila skroz do dvorane i onda duž kninske i već si na jugu :okay:
tomostv September 6th, 2011, 10:03 PM odmah je pored dvorane napraljena biciklisticka koja ce se spajat na trpimirovu
La_Linea September 7th, 2011, 06:17 PM Ono što treba pod hitno napraviti jesu vertikalni spojevi između korizontala i glavnih trasa biciklističkih staza tako da, primjerice, ne moraš pješačit 100-200 metara ili vozit po kružnm toku ako želiš sići sa biciklističke u Gundulićevoj i prijeći u Vinkovačku da bi stigao do Divaltove... Baš ga sjecka. Tako sam zaradio opomenu prekjučer u Reisnerovoj.
Semper Fidelis September 7th, 2011, 06:48 PM ^^Ehh sada, i oni izmišljaju, zašto djeliti kazne gdje nepostoji biciklisticka :|
Ja si pod hitno moram kupiti prednje svijetlo zadnje imam, dosta sam se zahebavao. Nisu male kazne :nuts:
Btw, i kad kupujete svjetla za bicikl kupite ona kvalitetna, a ne ona po 20,30 kuna. Ja sam kupio Cateye. Isti ovakav model :okay: Prije jedno 3,4 godine. Koliko se sjecam nisam mjenjao baterije a svijetle stvarno jako. 100-tinjak kuna
http://www2.cateye.com/sites/cateye/upload/products/201-og.jpg
Rocky031 September 7th, 2011, 08:07 PM Tamo di nema biciklističke neka vozima po cesti? :nuts:
Pa jesu oni normalni,di ja npr.vozim bicikl po Trpimirovoj,možda po cesti pa da me lupi neki auto? :nuts:
U pravilu biciklistička tamo ne postoji tako da bi ladno mogao dobiti kaznu ako vozim po pločniku gdje nema NIKOG.
tomostv September 7th, 2011, 08:10 PM eo ja sam danas sišao sa bicikla tu na pothodniku kod ljepotice i hodao do sredine i onda vidio da nema murije pa nazad na bic :D
Al šalu na stranu..na tom djelu se i klinci ali i žene i djevojke zalete sa biciklima bez zvona i stalno je napeto jer ljudi ne znaju gdje se sakrit od letećih biciklista..
kAd mog uizbjegnem taj dio pa idem kroz sjenjak preko pruge ili preko bosutskog i nathodnika kod kolodvora..ostale vertikale su potrebne ali ipak nisu tolko kritične kao trpimirova
La_Linea September 8th, 2011, 06:38 PM i nathodnika kod kolodvora..ostale vertikale su potrebne ali ipak nisu tolko kritične kao trpimirova
Slažem se da je ta prioritet. I spoj Gundulićeva-Vinkovačka. Eto Tomo, kad budeš u središtu zbivanja i u prigodi došapnuti Vrdoljaku... lobiraj za nas bicikliste :)
tomostv September 8th, 2011, 07:01 PM problem je što ja ne vidim način kako to tamo izvesti..a ja sam inače vrlo slobodnih razmišljanja..lokalna uprava ipak razmišja kroz blagajnu a onda tek ne vidim način da se to napravi..po projektu nove trpimirove gradit će se biciklistička od dvorane do Bille ali potrebnija je u toj drugoj fazi od Bille do Eurodoma- a to ne znam kad će
LAMPAŠ8 September 9th, 2011, 03:34 PM OBILJEŽAVANJE BICIKLISTIČKIH PRIJELAZA
Radove na obilježavanju biciklističkih prijelaza preko kolnika na dijelu staze u Vukovarskoj ulici, kod križanja s Keršovanijevom, obišao je gradonačelnik Krešimir Bubalo, sa suradnicima.
Prijelazi biciklističkih staza preko kolnika prometnica obilježavaju se trokomponentnom hladnom plastikom koja sadrži kameni agregat zapečen u crvenoj boji, tako da onemogućava klizanje u kišnim uvjetima. Obilježavanje se obavlja na 31 novoj lokaciji te popravci na postojećim. Ukupno će biti izvedeno 856 m˛. Radove, temeljem obavljenog javnog nadmetanja, izvodi tvrtka SIGNALINEA d.o.o. Rijeka, a ukupna je vrijednost radova 189.297,00 kuna (s PDV-om).
http://i54.tinypic.com/2eqgsw8.jpg
VESP031 September 9th, 2011, 04:53 PM problem je što ja ne vidim način kako to tamo izvesti..a ja sam inače vrlo slobodnih razmišljanja..lokalna uprava ipak razmišja kroz blagajnu a onda tek ne vidim način da se to napravi..po projektu nove trpimirove gradit će se biciklistička od dvorane do Bille ali potrebnija je u toj drugoj fazi od Bille do Eurodoma- a to ne znam kad će
Zar vec ne postoji bic staza ispod podvoznjaka?
La_Linea September 10th, 2011, 08:50 AM Zar vec ne postoji bic staza ispod podvoznjaka?
Na Vinkovačkoj, ali na Trpimirovoj ni da onu trakicu povuku kao u Europskoj aveniji. To bi bio spas za bicikliste sa Sjenjaka. Svačićeva je u drugom smjeru, još je križanje sa Hadrijanovom glupo riješeno za pješake i bicikliste jer se mora prijeći preko tri semafora da bi nastavio put biciklističkom prema Tvrđi ili centru. Znači meni do posla pješke treba jednako kao biciklom, ako ću voziti po pravilima.
Rocky031 September 10th, 2011, 04:32 PM Biciklistička staza prema Tenji
http://img402.imageshack.us/img402/1416/img7528k.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/402/img7528k.jpg/)
LAMPAŠ8 September 15th, 2011, 04:46 PM http://osijeknet.com/1096_Biciklijada-povodom-Europskog-tjedna-mobilnosti.htm
Biciklijada povodom Europskog tjedna mobilnosti
Gradski savez za sportsku rekreaciju “Sport za sve” Osijek u suradnji s Avenue Mall Osijek, a pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna kretanja i Svjetskog dana bez automobila,organizira veliku biciklijadu koja u subotu 17. rujna u 10.30 sati kreće s glavnog osječkog gradskog trga i završava u Avenue Mallu.
Tom će prilikom sve sudionike dočekati besplatno osvježenje i promotivne degustacije pića i zdrave hrane, te bogati zabavni programi. Svi sudionici koji se akreditiraju i uključe u biciklijadu, Avenue Mall i Cineplexx nagrađuju besplatnim projekcijama u 6Dkinu!
Program biciklijade:
10.00 – 10.30 Trg Ante Starčevića – okupljanje, prijave
10.30 biciklijada – Trg A.Starčevića – Županijska –Leopolda Mandića – Avenue Mall
11.00 – 12.30 zabavni program Avenue Mall-a
12.30 povratak istom rutom do Trga A.Starčevića
Tehnička podrška: “Bicikli ŠKOS”
U biciklijadu se uključuje Udruga Bike my day, a podržat će je i mnoga poznata lica grada Osijeka.
Organizatori također zahvaljuju Podravci, Coca-Coli HBC Hrvatska, Elipsu i prodavaonici Bio&Bio što su se uključili i podržali ovu akciju.
traxdata September 18th, 2011, 06:07 PM Što je sa biciklističkom stazom kroz retfalu? imali pomaka da li se planira uskoro kakvi radovi?
LAMPAŠ8 September 19th, 2011, 04:22 PM http://osijeknet.com/1120_Uhva%C4%87eni-zbog-kra%C4%91e-30-bicikala-u-Osijeku.htm
Uhvaćeni zbog krađe 30 bicikala u Osijeku
Dobra vijest stiže iz PU Osječko-baranjske. Svi oni koji su do sada strahovali za svoje dvo-kotačne bez-motorne ljubimce, mogu bar malo odahnuti.
Provedenim kriminalističkim istraživanjima osnovano se sumnja da su dvojica muškaraca s osječkog područja počinili 18 kaznenih djela krađe.
Naime, oni su tijekom ljeta ukrali tridesetak bicikala na području grada Osijeka koje su dalje preprodavali osobi s vukovarskog područja.
Krađama su oštetili vlasnike za oko 50 tisuća kuna. Policija podnosi kaznene prijave.
LAMPAŠ8 September 19th, 2011, 04:44 PM Biciklijada povodom Europskog tjedna mobilnosti - 17. rujan 2011
http://i56.tinypic.com/2rw3gjb.jpg
http://i53.tinypic.com/2zfsbvm.jpg
http://i51.tinypic.com/2djrnrt.jpg
http://i55.tinypic.com/2di3ims.jpg
stvarno sve veći broj ljudi na biciklima..nevjerojatno koliko su te staze riješile..
tomostv September 19th, 2011, 04:53 PM baš se nekad i sam iznenadim kad vidim kolko ljudi vozi bicikl na posao ili sa posla.. i skup benzin ima tu utjecaja :D
Još kad se spoji DGO i Višnjevac uz Dravu i ako pametno rješe retfalu moći će se po cjelom gradu bicom..
LAMPAŠ8 September 19th, 2011, 05:02 PM ^^retfala se mora riješiti što prije...ali prostor je problem...prije bi cijela Strossmayerova morala u rekonstrukciju..ovako će to izgledati nabacano bez ikakvog reda.:nuts:
tomostv September 19th, 2011, 05:08 PM Strossika da se cijela rekonstruira + biciklistička staza ..bojim se i pomisliti kolko to košta..
Mislim da će se prije toga izgradit npr cesta od portanova do Aninog groblja i valjda biciklistička uz tu cestu i prugu
LAMPAŠ8 September 19th, 2011, 05:22 PM istina da je preskupo i da se neće ići u to,al opet mora ići Strossmayerovom barem do Žutog naselja..
a ovo od Portanove može,i onda da se spaja kod kružnog na rekonstruiranu Županijsku ulicu pa do križanja sa ulicom Repulike gdje počinje rekonstruirani nogostup(koji je hitno potreban) sa biciklističkom stazom pa sve do ugla kod ugostiteljske škole gdje i počinje biciklistička staza prema istoku..
tomostv September 19th, 2011, 05:31 PM Mislim da taj nogostup u ul republike ide ovih dana u obnovu
LAMPAŠ8 September 20th, 2011, 02:15 PM stvarno je užasana,a sad sam se sjetio da bi trebala i biciklistička staza do avenue mall..ono preko nadvožnjaka je sramota :nuts:
sa BikeMyDaya.com
Povuci crtu i reci dosta…
Vozim ulicom Hrvatske republike kako bih poslikao jednu rupetinu na početku biciklističke staze Vukovarske. Muči me već neko vrijeme.
http://i52.tinypic.com/15r06rr.jpg
Kamene kocke pored kanalizacijskog šahta propale su i stvorile tako rupu promjera dvadeset-trideset centimetara. Ona je imala i vremena zarasti – zelenilo ju je prekrilo i tako još pogoršalo vidljivost.
Na semaforu udaljenom 30-ak metara od te kritične točke zastajem i čekam zeleno svijetlo. Križanje je to Radićeve ulice i početak Vukovarske. Na drugoj strani, preko ceste stoji policajac. Idealna prilika da ga i pitam, je li mu poznata lokacija te nesretne rupe. Pored mene stoji nepoznati čovjek i maše policajcu. On mu uzvrati mahanjem.
Tada čovjek baci pogled na cestu, lijevo-desno, pretrči preko crvenog i uz riječ-dvije se rukuje sa dotičnim policajcem…
Meni i drugim običnim smrtnicima nije bilo ništa jasno i jedan stariji gospodin im vikne: “Čovjek pređe preko crvenog, a Vi se rukujete!?” Službenik je to vrlo uspješno ignorirao i otišao dalje…
Mislim si, ide li on možda nekom biciklistu naplatiti kakvu kaznu!
Pored njegovog profesionalnog i moralnog suicida, na žalost primjećujem prečesto slične budalaštine biciklista u prometu. Neki su pametniji i brži od zakona (fizike) te ne moraju gledati pri prelaženju ceste ide li im itko sa čeličnim vozilom od 1500kg u susret. Te očigledno je – da ne budem smiješan – svijetla im ne trebaju, a ceste i biciklističke staze su im jedna te ista stvar.
Takvi ekstremisti se nikada nisu sjetili jednog jednostavnog pravila: Ako mi tražimo bolju infrastrukturu i više poštovanja drugih sudionika u prometu – moramo to i nekako zaraditi.
http://i54.tinypic.com/2j17lut.jpg
Stalak za bicikle, udaljen nekoliko metara od poglavarstva je okrenut naopačke, pa je tako i potpuno neupotrebljiv.
Na prvi pogled čini se - normalan stalak. No, ne morate ni pokušati parkirati bajs ovdje.
http://i53.tinypic.com/8vyyhg.jpg
Početkom školske godine se situacija u Europskoj aveniji pogoršala. Na nekim mjestima stvaraju se gadni čepovi, jer je staza još uvijek preuska za dva biciklista.
http://i52.tinypic.com/2j2da2q.jpg
Pukotine ove vrste se množe na skoro svim stazama u gradu.
http://i51.tinypic.com/25f4qpu.jpg
Tko je ovdje prolazio biciklom, zna da taj dio staze jednostavno ne funkcionira.
http://i55.tinypic.com/fyog3q.jpg
Bušilica guma se nalazi na stazi blizu KBC-a.
LAMPAŠ8 September 24th, 2011, 08:55 PM Otkriveni novi grijesi kradljivaca bicikala
Raspetljava se serija krađa bicikala koje su se zbile posljednjih mjeseci u Osijeku.
Najviše su ih počinili 43-godišnjak i 53-godišnjak sa šireg područja Osijeka. Kako stoji u priopćenju PU osječko-baranjske, njih dvojica su, o čemu smo nedavno pisali, već kazneno prijavljena za krađu i preprodaju 18 bicikala koje su ukrali u Osijeku, a preprodavali u Vukovaru.
Tu policijska istraga nije stala pa se njih dvojica sumnjiče i za krađu 1.200 kuna vrijednog bicikla koja se zbila u noći između 14. i 15. rujna 2011.
Bicikl 38-godišnjaka ukraden je sa stubišta stambene zgrade u Osijeku. Osumnjičeni dvojac pao je u ruke policiji nakon opsežne akcije pregleda bicikala koji su prodavani preko malih oglasa ili na tržnicama. Slobodno se može reći da je riječ o iskusnim kradljivcima, jer su im mete u pravilu bili bicikli čija je cijena veća od 1.000 kuna.
Do 08. kolovoza 2011., na području Osijeka ukradeno je 155 bicikala.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=34076#ixzz1YtiMMplo
traxdata September 26th, 2011, 09:41 AM Ovih bi dana trebala rasvjeta ići do Tenje uz biciklističku stazu ak bude sve po planu i programu.
Semper Fidelis September 26th, 2011, 09:43 AM :okay:
LAMPAŠ8 September 26th, 2011, 01:58 PM BICIKLISTI IZ RETFALE USKORO ĆE DOBITI DVIJE BICIKLISTIČKE STAZE
Investicija Grada i Hrvatskih voda: Biciklom od Višnjevca do Donjeg grada
Biciklisti iz Retfale uskoro će u vožnju kretati znatno opuštenije, a gradska četvrt kojoj kronično nedostaje biciklistička staza povezat će se sa susjednim Višnjevcem te postojećim stazama u Gundulićevoj te na šetalištu uz Dravu.
- Dugo čekamo biciklističku stazu koja je u Retfali i više nego nužna. Na biciklu sam praktički svakodnevno, čak i zimi, a kroz Retfalu se nekada vozim cestom, a nekada nogostupom. Kada vozim nogostupom, smetam pješacima koji se opravdano ljute, a na cesti se bojim za sebe jer vozači automobila ne paze na bicikliste. Biciklističku stazu tražimo godinama i da je odavno sagrađena bilo bi kasno. No, moramo biti zadovoljni što će taj problem napokon biti riješen - kaže Retfalčanin Bojan.
Čekanju bi kraj trebao doći do kraja ove godine. Naime, Grad planira, uz rekonstrukciju nogostupa, ostaviti i prostor za biciklistički trak u Strossmayerovoj ulici, i to cijelom duljinom. Također, nasip uz Dravu, umjesto tucaničkog, dobit će asfaltni pokrov i obilježenu biciklističku stazu. Biciklističkom stazom tako će se, nakon povezivanja šetnica kod luke Tranzit, moći nesmetano prometovati od Višnjevca sve do Donjeg grada, cijelom dužinom grada Osijeka. Biciklistički trak Strossmayerovom financirat će Grad, a za realizaciju biciklističke staze krunom nasipa pobrinut će se Hrvatske vode
Edukacija je prioritet
- Nije dovoljno samo napraviti biciklističke staze, trebalo bi i educirati građane. Tamo gdje ima biciklističkih staza, njima šeću pješaci, biciklisti se voze cestom, a vozači automobila tradicionalno ne paze na ostale sudionike u prometu. Naravno da podržavam gradnju staza, ali sve je to uzalud ako se ne poradi na edukaciji - kažu Retfalčani.
traxdata September 26th, 2011, 07:34 PM Hvala Bogu na tom da se krene sa ^^^^tim projektom koji je iznimno važan za Retfalu i njene stanovnike:)
Rocky031 September 26th, 2011, 07:35 PM Također i za ostale koji trebaju u retfalu biciklom :)
traxdata September 26th, 2011, 07:39 PM To znaći da se ide duž strosike biciklistička staza bit će posla.
LAMPAŠ8 September 27th, 2011, 09:57 AM http://www.bikemyday.com/2011/09/26/idealan-grad-za-bicikliste/
Idealan grad za bicikliste?
Grad kao stvoren za bicikliste ili neiskorišten potencijal? Osijek je i jedno i drugo, gledamo li razvoj biciklističke kulture, infrastrukture, navika i manifestacija vezanih uz biciklizam. Ukupnih 25 kilometara staza kojima nekima je dovoljno, drugima premalo. Valja uzeti u obzir da se pri svakoj obnovi cesta planiraju i nove dionice biciklističkih staza pa se tako već ove godine može očekivati nova staza krunom nasipa sve do Višnjevca. Planira se i iscrtavanje staze u Strossmayerovoj te u staza u Trpimirovoj nakon rekonstrukcije.
Gradski bicikli
- Osijek je idealan grad za bicikliste, a čini mi se da su to i građani napokon prepoznali i da sada imamo i tri puta više biciklista nego prije desetak godina – kaže Boris Matešić, jedan od inicijatora Bike My Day pokreta za promicanje biciklističke kulture.
Ekspanzija biciklizma u razvijenim velikim gradovima može se pripisati i čistoj potrebi. Prometne gužve, nedostatak parkirališnih mjesta, skupe karte za parkirališta, sve skuplji energenti i brojni drugi razlozi mnoge su natjerali da alternativu potraže na biciklu. Srećom, u Osijeku pravih prometnih kolapsa nema ni u vrijeme najvećih dnevnih gužvi, no to ne znači da trebamo čekati kolapse kako bismo se sjetili bicikla. Osim kroz infrastrukturu, Grad doprinos daje i s 30 gradskih bicikala, koje građani i turisti mogu unajmiti za 25 kuna dnevno, a isto toliko stoji i najam preko vikenda. U Gradskom savezu za sportsku rekreaciju kažu da je interes za biciklima velik te se iznajmljuju svakodnevno. Tri godine stari bicikli su, kaže Zoran Pupovac iz GSSR-a, ispravni i servisirani, a do sada su odrađeni samo manji popravci.
Biciklijade
Premda još Osijek ne nudi sliku kao Peking ili Amsterdam, o sve većem korištenju bicikla kao prijevoznim sredstvom svjedoče i brojne biciklijade. Grad i GSSR “Sport za sve” organizatori su niza aktivnosti vezanih uz “bajs”. Biciklijade su sve popularnije, a jedna od njih je i “BuBa” (Bajsom u Baranju), koja se vozila od Osijeka do Ušća Karašice. Do kraja godine planiraju se još dvije ture. U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja vozilo se ulicama i sve dužim biciklističkim stazama grada, a jedna biciklijada imala je i humanitarni karakter. Vožnjom pod nazivom “Pobjede za sretan grad” prikupljala su se sredstva za rad udruge “Pobjede”, koja brine o azilu za napuštene životinje. Već treću godinu zaredom u gradu je doček “Tour de Slavonija”, te karavane “Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana” u koju se ove godine uključlili i djelatnici Odsjeka za šport. Tradicionalno se obilježava Svjetski dan biciklista, te Europski tjedan mobilnosti, a u Osijeku se odvijaju i biciklijade Bistra, Osijek zvoni, te aktivnosti osnovnih i srednjih škola, Sveučilišta, što Grad podupire i suorganizira
^^što je sa onim pilot projektom punkta sa biciklima?
traxdata September 27th, 2011, 07:46 PM Obnovljena staza u trpimirovoj novi sloj je bačen katrana za ugodnije hodanje i bicikliranje
LAMPAŠ8 September 28th, 2011, 12:02 PM PROMETNA POLICIJA U POJAČANOJ AKCIJI
U jednom danu kažnjeno tridest i sedam biciklista
Djelatnici prometne policije provode ciljane akcije usmjerene na prekršaje biciklista, a samo u petak ispisano je 37 kazni. Akcija se provodila od 8 do 13 i od 17 do 21 sat, a posebno se nadzirala vožnja biciklista cestom na dionicama gdje postoji biciklistička staza, vožnja nogostupom i pješačkim prijelazima, te neosvijetljenost bicikla u večernjim satima. “Tom prilikom kažnjeno je 37 biciklista, od toga najveći broj onih koji se nisu kretali biciklističkim stazama, nego nogostupima i po cesti, za što su kažnjeni s 300 kuna”, kaže Ivica Vuko iz prometne policije. U policiji najavljuju nastavak pojačanog nadzora biciklista i nove ciljane akcije. Naglasak će opet biti na već spomenute prekršaje, a sljedeća ciljana akcija na mjestima gdje je najveća ugroza za druge sudionike u prometu i same bicikliste bit će provedena u petak (30. rujna), od 9 do 12 i od 16 do 21 sat. “Naglašavamo da su biciklisti vrlo ranjivi sudionici u prometu i da zbog toga moraju biti posebno oprezni pri sudjelovanju u prometu, posebno kod vožnje po kolniku”, ističe Vuko.
Iako u policiji to nisu naveli dio je biciklista dobio kazne i zbog drugih prekršaja, između ostaloga i vožnja bez ruku na upravljaču, vožnja pod utjecajem alkohola, telefoniranje u vožnji...
Semper Fidelis September 28th, 2011, 12:08 PM a posebno se nadzirala vožnja biciklista cestom na dionicama gdje postoji biciklistička staza
:okay: Napokon da su počeli i ovo kažnjavati. I baš sam mal bolje gledao kak su u nekim djelovima biciklističke loše rješene, tu mislim na jebene bankine :nuts: Kod rosinjače su označili biciklističku i obojavili crveno a prelazi preko bankine od jedno 15-tak cm :nuts: I u svačićevoj ima mjesta gdje je poveća razlika.
Sve ostalo za 5 :okay:
LAMPAŠ8 September 28th, 2011, 12:13 PM da negdje je dobro riješeno al bogati negdje je katastrofa...rekao bi u većini...i dalje smatram da je duž europske avenije preusko,bankine nisu svuda riješene,hadrijanova bi se dala nova napraviti,rupe i trava..nije dovoljno samo povući liniju i bubnuti staze...
Semper Fidelis September 28th, 2011, 12:17 PM Preusko je to u EA, taman jedan bicikli može. Kao da je napravljeno samo za one koji idu iz smjera centra prema istoku. No postoje i oni koji misle da se dva bicikla mogu mimoići bez problema pa šibaju posred staze :nuts:
LAMPAŠ8 September 28th, 2011, 08:48 PM http://www.osijek-danas.com/vijesti/1447-bikemyday-borci-za-pravo-na-bicikl.html
Aktivna promidžba bicikla kao svakodnevnog prijevoznog sredstva
Mnogo se toga još može napraviti na poboljšanju mreže osječkih biciklističkih staza, kao i na podizanju biciklističke svijesti sugrađana, tvrdi Osječanin Oto Wilhelm, koji dio svojih zamisli i prijedloga predstavlja i na internetskoj stranici BikeMyDay (zabicikliraj mi dan), svojevrsnog pokreta koji djeluje pod okriljem udruge Klub Vitruvian. Budući da bicikl vozi svakodnevno, mjerodavno govori o teškoćama na koje pri tome nailazi.
Nedostaci biciklističkih staza
- Vozeći se redovito gradskim biciklističkim stazama, brzo sam uočio da su mnoge od njih loše održavane pa se tako događa da se hrpa smeća nalazi desetak dana na istome mjestu na stazi. Nakon prometnih nezgoda na stazama bude stakla koje nitko ne počisti, rupe i oštećenja se ne popravljaju, ali i ne obilježavaju zbog čega se biciklisti mogu razbiti na stazi. Velik su problem i previsoki rubnici. Tako se događa da nakon što mjerodavni brzo i jeftino naprave novu stazu povlačeći žutu crtu duž pločnika, rubnici ostaju neprilagođeni biciklističkoj stazi. Pitam se za koga se te staze prave? Očigledno je da se to radi stihijski, bez plana i šteta je da, kada se već grade, staze budu loše. Onda uvijek ispada da se mi biciklisti stalno bunimo bez veze, kaže Oto. Nabrojio je još nekoliko loših primjera: posred biciklističke staze pokraj Kliničkog bolničkog centra na jednom se dijelu nalaze stupići kojima se sprečava parkiranje automobila na zelenu površinu, a koji su biciklistima vrlo opasna smetnja; biciklistička staza u Divaltovoj ulici od kamenih kocaka neprimjerena je i neugodna za vožnju, a na njoj često ostaju udubine; na stazi prema Bilju nalazi se divlje odlagalište otpada.
dio reportaže Melite Berečić preuzete iz magazina Osijek danas
^^
slažem se za ove primjere,ali oni nisu nepopravljivi..štoviše bilo bi dobro kad bi se javilo još više ljudi sa prijedlogom za obnovu staza..
ne sviđa mi se rasprava na 031 forumu koja je prešla u pljuvanje po biciklima,vozačima i policajcima..odlaženje u ekstreme nikad nije donijelo ništa dobrog...
LAMPAŠ8 September 28th, 2011, 09:03 PM http://danas.net.hr/crna-kronika/page/2011/09/28/1001006.html?pos=n0
Pozor! Policija u akcijiU nekoliko sati kontrole kažnjeno 37 biciklista
Svi oni koji su planirali uštedjeti na benzinu u kriznim vremenima pa su se odlučili prakticirati vožnju biciklom trebaju biti itekako oprezni. Policija je krenula u akcije provjere biciklista, a samo u Osijeku u nekoliko sati naplatila je 37 prekršaja. Prekršaji su razni, a i kazne visoke.
Svega nekoliko sati trebalo je djelatnicima osječke policije da na prometnicama slavonske metropole ispišu kaznu 37-orici biciklista. Akciju su provodili u petak od 8 do 13 i od 17 do 21 sat.
Ako se prilikom kretanja kolnikom udaljite od desnog ruba kolnika zbog šahtova, lošeg asfalta ili stakla, opet riskirate 300 kuna.
Posebno su se nadzirale cestovne dionice na kojima postoji biciklistička staza, a pratili su se i nogostupi, te pješački prijelazi. Pomno su promatrali i jesu li bicikli osvijetljeni u trenutku kada je počeo padati mrak.
Spremaju se nove akcije
Najviše građana propise je prekršilo vozeći se svugdje gdje ne bi trebali, a gdje istovremeno imaju biciklističku stazu. Oni su, kako je za Glas Slavonije kazao Ivica Vuko, plaćali kaznu od 300 kuna.
No, policija će uskoro nastaviti sa sličnim akcijama. I dalje će budno pratiti ponavljaju li se prekršaji za koje su već kažnjavali. Tako će ponovno na ulice samo zbog biciklista u Osijeku izaći u petak 30. rujna. Situaciju će motriti od 9 do 12 i od 16 do 21 sat.
Dok voziš ne pij i ne pričaj na mobitel
"Naglašavamo da su biciklisti vrlo ranjivi sudionici u prometu i da zbog toga moraju biti posebno oprezni pri sudjelovanju u prometu, posebno kod vožnje po kolniku”, ističe Vuko upozoravajući i na vožnju bez ruku na upravljaču, pod utjecajem alkohola ili uz telefoniranje za što su također ispisivali kazne.
Iako smo o novčanim kaznama za bicikliste pisali u ponedjeljak, na naš tekst s nešto više detalja javio se Vladimir Halgota iz Sindikata biciklista.
Još nekoliko 'cakica'
Upozorio je da će biciklisti po zakonu kaznu od 300 kuna platiti ukoliko se biciklom odlučite provozati po autocesti, cesti za promet motornim vozilima, nogostupom na kojem nema ucrtane biciklističke staze, te kolnikom dok istovremeno uz njega na nogostupu postoji ucrtana biciklistička staza.
"Ako se prilikom kretanja kolnikom udaljite od desnog ruba kolnika zbog šahtova, lošeg asfalta ili stakla, opet riskirate 300 kuna. I na kraju, ako se biciklistička staza na nogostupu neobjašnjivo prekine prije dolaska na križanje sa sporednom cestom, a vi bez silaska s bicikla polagano nastavite voziti preko pješačkog prijelaza, ponovno vam prijeti 300 kuna kazne", poručuje Halgota.
^^samo neka mi netko objasni ovo: biciklisti po zakonu kaznu od 300 kuna platiti ukoliko se biciklom odlučite nogostupom na kojem nema ucrtane biciklističke staze
da ga guram ili moram vozit cestom ili kako?
kako će oni ljudi po Retfali?
:nuts:
Semper Fidelis September 28th, 2011, 09:35 PM Znaći da motamo voziti po cesti ako nema biciklističke staze? :nuts: Ili da gurati ga :master:
Kakve su sad ovo šale i pošalice... I sam sam nebrojeno puta govorio kako biciklisti nekoriste biciklističke i da treba policija više promatrati i kažnjavati kad nekoriste biciklisticku, al izgleda da su oni ošli korak više. Gluposti, trebali su onda staviti znakove (zabranjeno voziti bicikli, odavdje ga morate gurati) :lol:
LAMPAŠ8 September 28th, 2011, 09:42 PM onda moram otić na cestu pa pazit da ne izbjegavam šahtove jer i za to mogu dobit kaznu..:lol:
ma dobro,nadam se da neće ići u tu krajnost da počnu to kažnjavati..da su to biciklističke staze po gradu na svakom koraku i da je cijeli grad premrežen ne bi ništa rekao...ovako je to smješno..
dok ne platim kaznu :)
nije im to neka fora nabacat linije na stazu,pa početi trenirati strogoću...daleko od toga da treba biti reda..al sve ima svoje granice..
Rocky031 September 28th, 2011, 09:44 PM Nadam se da neće tražit da vozim po cesti ispod podvožnjaka u trpimirovoj :D
Mene su jednom zaustavili ali sam ih ubio u pojam pa su odustali i nisu mi dali kaznu :D
tomostv September 28th, 2011, 09:46 PM Ja stvarno pazim na sve i nekad ko budala čekam zeleno i kad sam pješak i kad sam biciklist ali neke stvari su previše..Bojim se oko 19h vozit jer se malo slabije vidi a ja nemam svjetlo..nabili mi strah u kosti :D
Ovo za Vukovarsku bi i ja naplaćivao kazne jer ima fina staza , dovoljno široka sa sjeverne strane a ljudi se prave blesavi i voze južnom stranom
Čitao sam negdje da je jučer u ZG napisano preko 100 kazni u par sati..
Izgleda da je turneja po cjeloj HR.
LAMPAŠ8 September 28th, 2011, 09:47 PM vidiš rocky imaš pravo ,moram molit boga da ne moram ići biciklom preko Trpimirove..taman naletim na kamion koji me odbaci prugu gore...će me grabljama skupljat :lol:
Semper Fidelis September 28th, 2011, 09:50 PM Čisto uzimanje para od naroda što bi se reklo :lol:
Gluposti :) Nema veze s vezom. Kazna bi trebalo biti znaći ako se nepridržavaš pravila zar ne?
Ali nekužim jednu stvar, malo sam se zbunio. Znači na mjestima gdje postoji biciklistička zabranjeno je voziti po cesti jer je ofc opasna, smetaš vozilima, a i imaš puno sigurniju biciklističku stazu. I sad dode ovak šta "biciklisti po zakonu kaznu od 300 kuna platiti ukoliko se biciklom odlučite nogostupom na kojem nema ucrtane biciklističke staze"
Znači moraš se vratiti na tu istu opasnu cestu, s koje su te oni tjerali :rofl:
:master:
tomostv September 28th, 2011, 09:53 PM e ne znam jesam li tu napisao ali nova biciklistička u strossmayerovoj će ipak ići SJEVERNOM stranom - od vikarijata do višnjevca.
Na nekim mjestima ima dovoljno mjesta ali na nekim (tamo prije kanizliceve) jedva da ima mjesta za pjesake
=CHUCK NORRIS=> September 28th, 2011, 10:00 PM pa ako imas bic. stazu ne smijes voziti po cesti, a ako nemas bic. stazu duzan si voziti po cesti.
ne kuzim sto je nejasno?
LAMPAŠ8 September 28th, 2011, 10:00 PM nemam pojma kak će to izvest,i to je gašenje požara za kratko...al drugog rješenja zasad nema
što se tiče kazni,nek se kažnjavaju neodgovorni vozači...npr.oni bez svjetala noću,oni koji voze južnom stranom Vukovarske,oni koji divljaju...
dok se ne napravi smislena i planski odrađena mreža staza,neka se ostali upozoravaju,to jest neka znaju da na njih netko promatra..isto treba poraditi na edukaciji jer bit će sve više vozača..
=CHUCK NORRIS=> September 28th, 2011, 10:04 PM e ne znam jesam li tu napisao ali nova biciklistička u strossmayerovoj će ipak ići SJEVERNOM stranom - od vikarijata do višnjevca.
Na nekim mjestima ima dovoljno mjesta ali na nekim (tamo prije kanizliceve) jedva da ima mjesta za pjesake
zivo me zanima kak to misle izvest...
LAMPAŠ8 September 28th, 2011, 10:06 PM pa ako imas bic. stazu ne smijes voziti po cesti, a ako nemas bic. stazu duzan si voziti po cesti.
ne kuzim sto je nejasno?
ajd da i tebe vidim na Trpimirovoj ispod podvožnjaka,kad se manijak iz sela zapiči kadetom 120 da stigne na zeleno :lol:
Semper Fidelis September 28th, 2011, 10:08 PM pa ako imas bic. stazu ne smijes voziti po cesti, a ako nemas bic. stazu duzan si voziti po cesti.
ne kuzim sto je nejasno?
Pa upravo to! :lol:
Znači biciklističke su napravljene da se biciklisti maknu s te iste ceste, i da imaju svoju stazu, :) Jer pod 1 smetaju vozačima, itekako ;) ako si vozač znaš o čem pričam. Koliko ih samo se narolja pa takvi idu s biciklom i onda naprave pizdariju ili nedaj bože poginu. Znači policija bi valjsa trebala znati da je cesta opasna za bicikliste! Ili se varam :| I da je nogostup puno puno sigurniji! :)
Rocky031 September 28th, 2011, 10:09 PM Kakvi su nam vozači govori i to da je prekjućer jedan auto sletio sa divaltove u udario u ugao kuće :nuts:
=CHUCK NORRIS=> September 28th, 2011, 10:11 PM pošto i sam vozim bicikli sve mi je jasno, al jbg bicikli je prometalo na 2 kotaca kao i motocikli i smetnja je pjesacima te mu je mjesto na cesti ( niti sam se toga ne pridrzavam na strosiki npr )
LAMPAŠ8 September 28th, 2011, 10:13 PM čovječe pa bojim se za svoj život,gdje ću na cestu ako ne moram...radije ću vozit stazom pa nek me opale,njima na sramotu...na cesti me neka budala samo okrzne i nema me više,ovako na stazi samo ja mogu bit kriv..
Rocky031 September 28th, 2011, 10:14 PM Po meni je uredu da bicikl vozi po nekim manjim cestama tipa frankopanska,Zagrebačka,Stepinčeva itd. ali po nekim većim kao npr Štrosika,Trpimirova ili Županijska mi je idiotski.
Semper Fidelis September 28th, 2011, 10:14 PM Ugl odlučio sam kupiti skejt i naprijed staviti dva psa da me vuku. Valjda tako mogu bez problema gdje hoću :lol: ili da kupim monocikl, to eto nije bicikli. Ugl naći ćemo mi rupu u zakonu :lol:
=CHUCK NORRIS=> September 28th, 2011, 10:15 PM čovječe pa bojim se za svoj život,gdje ću na cestu ako ne moram...radije ću vozit stazom pa nek me opale,njima na sramotu...na cesti me neka budala samo okrzne i nema me više,ovako na stazi samo ja mogu bit kriv..
slazem se
LAMPAŠ8 September 28th, 2011, 10:16 PM Po meni je uredu da bicikl vozi po nekim manjim cestama tipa frankopanska,Zagrebačka,Stepinčeva itd. ali po nekim većim kao npr Štrosika,Trpimirova ili Županijska mi je idiotski.
^^istina ,tamo je ograničenje 70 a voze preko 100 :nuts:
p,.s trebalo bi napraviti na Trgu Ante Starčevića program infoa za vozače bicikala i vozače,te ih educirati i od strane policije upozoriti na ono što se neće tolerirati..mogu i letke podjeliti,raditi u školama..nemoš bubnut 100 kazni,i očekivati da ljudi neće popizditi jer si ih kaznio zbog vožnje bez ruku...
Semper Fidelis September 28th, 2011, 10:20 PM Zato i je opasno. Pogotovo štrosmajerova. 100 na sat je tamo minimum, :nuts: Eto nek se bave s njima a ne hoće li biciklista s 15 km/h voziti po nogostupu ili ne :)
Btw štae s onom forom svi moraju imat kacige do navršenih 16 godina? Joj bolje da im nedajem ideje jer će srednjoškolci popizdit :lol:
tomostv September 28th, 2011, 10:21 PM Po meni je uredu da bicikl vozi po nekim manjim cestama tipa frankopanska,Zagrebačka,Stepinčeva itd. ali po nekim većim kao npr Štrosika,Trpimirova ili Županijska mi je idiotski.
slažem se ..stim da ja još i pičim županijskom prema gore jer nema tramvaja..i vukovarskom sam prije znao vozit od stuca do grada al kad nisam zurio uvijek sam napravio 3 min duzi put preko parkova nego vukovarskom.sad kad ima biciklisticka je milina..
na stossiku se nebi usudio nikad al kad vidim da ima žena koje voze bic na obilaznici onda poludim. išao sam snimat dosta prometnih sa biciklistima i voznja po obilaznic imi ne pada na pamet...i ovi profi ili polu profi biciklisti što piče duže relacije nemaju baš "mozga" kad se tako usude uz te kamione vozit između Osijeka i Miholjca..ajde po Baranji je još i ok al prema miholjcu i našicama je užas
Rocky031 September 28th, 2011, 10:22 PM Baš,a uostalom koliko se puta u medijima čulo da je biciklist udario pješaka,a koliko da je auto udario biciklista? :)
LAMPAŠ8 September 28th, 2011, 10:25 PM 100 na sat je tamo minimum, :nuts: Eto nek se bave s njima a ne hoće li biciklista s 15 km/h voziti po nogostupu ili ne :)
^^ma treba se baviti biciklistima,vozačima pa i pješacima koji hodaju po biciklističkim stazama..svima..i to sve po pravilima kojima su im određena..ovako su samo izazvali revolt kod biciklista..
=CHUCK NORRIS=> September 28th, 2011, 10:26 PM al cesce biciklisti udaraju pjesake, sam sto su posljedice udarca vozila u bicikliste uglavom teske pa se i cuje cesce...
tomostv September 28th, 2011, 10:36 PM ^^ma treba se baviti biciklistima,vozačima pa i pješacima koji hodaju po biciklističkim stazama..svima..i to sve po pravilima kojima su im određena..ovako su samo izazvali revolt kod biciklista..
nije da branim mup :lol: al danas su kod pedagoskog faxa zaustavljali pješake koji idu prek ocrvenog..kod kappa centra su zaustavljali aute koji ne propuste pjesake..velika je neka akcija i treba je biti ali za bicikle negdje trebaju biti popustljiviji..ja sad guram bicikl na više lokacija :D
Recimo, pričate o toj trpimirovoj ..ja bi tamo prvi pisao kazne jer ima hrpa kretena koji se zalete i samo zazvone..ponašaju se kao da je to biciklistička i da su biciklisti glavni..ja isto tamo vozim ali jedva se krecem ako ima ljudi a ako nema nikog onda malo brze prođem..
Treba ganjat idiote - pjesake, bicikliste i vozače auta.
=CHUCK NORRIS=> September 28th, 2011, 10:38 PM Tomo slazem se s tobom :D
Frnjchuga031 September 29th, 2011, 01:00 AM Tomo slazem se s tobom :D
Nevjerojatno... Ovo je za povijest !!!! :lol::lol:
tomostv September 29th, 2011, 10:26 AM Nevjerojatno... Ovo je za povijest !!!! :lol::lol:
Do gradskih izbora i on prelazi kod nas :lol:
Frnjchuga031 September 29th, 2011, 10:27 AM Do gradskih izbora i on prelazi kod nas :lol:
Kad skuži da je to prava stranka koja napravi ono što i obeća... ;) :D
=CHUCK NORRIS=> September 29th, 2011, 10:37 AM loooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooool
nemojte da pocnem kakva ste stranka :lol:
nek vlada idila :D
tomostv September 29th, 2011, 10:59 AM Rekonstrukcija Strossmayerove čeka projekt biciklističke staze
Stanari Strossmayerove ulice na potezu od raskrižja s Rokovom do raskrižja s Čvrsničkom ogorčeni su. Nakon što su njihovim dijelom ulice prošli bageri i radnici koji su se bavili izmjenom starog cjevovoda pločnik izgleda gore nego ikada. Ako je to uopće i moguće jer, kažu, Strossmayerova ulica sustavno propada više od desetljeća, a da nitko za to ne mari. “Samo prazna obećanja, godinama... Šutimo i čekamo, ali ovo zadnje što su učinili graniči sa ludošću. Duž ulice su postavili nove rubnjake koje uokviruju stari, sto puta razbijeni i pokrpani pločnik?! Je li to rekonstrukcija koju sam nam lani grandiozno obećavali?!, pita se stanar Strossmayerove, te dodaje kako je sramota da ulica koja predstavlja zapadni ulaz u grad izgleda kao "cirkus". Iz GČ Gornji grad kažu kako su svjesni izuzetno lošeg stanja kako pločnika, tako i kompletnog izgleda Strossmayerove. Stvarno ispada da je Strossmayerova jedina od važnijih i većih osječkih ulica na ovaj način zanemarena.
“To ne znači da će tako i ostati. Rekonstrukcija će obuhvatiti kompletnu sanaciju pločnika i radit će se čim se osmisli rješenje za biciklističku stazu od središta grada do Retfale. Stanari će morati još malo biti strpljivi s obzirom na to da biciklističku stazu zbog suženja ulice na pojedinim djelovima nije lako projektirati i da taj problem zadržava sve radove, kaže Ivica Završki iz GČ Gornji grad.
LAMPAŠ8 September 29th, 2011, 01:47 PM http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/151235/Pogledajte-sramotna-parkiranja-na-stazi-za-bicikle.html
^^evo zagrebački primjer..tako se i kod nas ljudi ponašaju.prometne kulture nema...jedino im je i ta staza uža od naše na Ea :lol::nuts:
tomostv September 29th, 2011, 01:59 PM slučajno trazio neku sliku pa sam nasao neke primjere iz varazdina :
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/23983_1304947916409_1611858833_795228_3697101_n.jpg
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/26971_1307853149038_1611858833_800595_972905_n.jpg
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/23983_1306248468922_1611858833_797074_3157388_n.jpg
traxdata September 29th, 2011, 02:44 PM Evo baš sam sad prolazio Svačičevom, auta na biciklističkoj more nemože se proć koliko ih je a onda ti prigovaraju:bash: zašto voziš na biciklističkoj jer pazi njima smetaš!!!!bliže tram pruzi!(križanje svačičeve i divaltove)!:nuts:
Semper Fidelis September 29th, 2011, 05:23 PM Taj dio svačićeve je uvijek bio katastrofa. Od pješaka, biciklista, auta, motora itd.
tomostv September 29th, 2011, 06:00 PM neka fora kruži fejsom..ne znam grad al je tanka traka :
http://danas.net.hr/2011/09/29/1188007.48.jpg
Semper Fidelis September 29th, 2011, 06:03 PM Pa to je uže od ovog :lol:
http://www.bikemyday.com/wp-content/uploads/2011/07/Most-patuljci.jpg
Al opet barem nesmeta ograda kao kod nas.
LAMPAŠ8 September 29th, 2011, 06:07 PM neka fora kruži fejsom..ne znam grad al je tanka traka :
http://danas.net.hr/2011/09/29/1188007.48.jpg
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/151235/Pogledajte-sramotna-parkiranja-na-stazi-za-bicikle.html
esseker September 29th, 2011, 07:52 PM bome Osijek je grad biciklista i to je super, turistima se jako sviđa vidit toliko biciklista na ulicama, a i to kako kod nas općenito vozači imaju više kulture od npr Zagreba ili Splita.
što se tiče kazni za bicikliste, ok ali samo tamo gdje je paralelno i biciklistička staza, inače ako je pješačka dovoljno široka ne bih im pisao kazne.
Dzurkov September 29th, 2011, 07:56 PM http://danas.net.hr/crna-kronika/page/2011/09/28/1001006.html?pos=n0
Pozor! Policija u akcijiU nekoliko sati kontrole kažnjeno 37 biciklista
Svi oni koji su planirali uštedjeti na benzinu u kriznim vremenima pa su se odlučili prakticirati vožnju biciklom trebaju biti itekako oprezni. Policija je krenula u akcije provjere biciklista, a samo u Osijeku u nekoliko sati naplatila je 37 prekršaja. Prekršaji su razni, a i kazne visoke.
Svega nekoliko sati trebalo je djelatnicima osječke policije da na prometnicama slavonske metropole ispišu kaznu 37-orici biciklista. Akciju su provodili u petak od 8 do 13 i od 17 do 21 sat.
Ako se prilikom kretanja kolnikom udaljite od desnog ruba kolnika zbog šahtova, lošeg asfalta ili stakla, opet riskirate 300 kuna.
Posebno su se nadzirale cestovne dionice na kojima postoji biciklistička staza, a pratili su se i nogostupi, te pješački prijelazi. Pomno su promatrali i jesu li bicikli osvijetljeni u trenutku kada je počeo padati mrak.
Spremaju se nove akcije
Najviše građana propise je prekršilo vozeći se svugdje gdje ne bi trebali, a gdje istovremeno imaju biciklističku stazu. Oni su, kako je za Glas Slavonije kazao Ivica Vuko, plaćali kaznu od 300 kuna.
No, policija će uskoro nastaviti sa sličnim akcijama. I dalje će budno pratiti ponavljaju li se prekršaji za koje su već kažnjavali. Tako će ponovno na ulice samo zbog biciklista u Osijeku izaći u petak 30. rujna. Situaciju će motriti od 9 do 12 i od 16 do 21 sat.
Dok voziš ne pij i ne pričaj na mobitel
"Naglašavamo da su biciklisti vrlo ranjivi sudionici u prometu i da zbog toga moraju biti posebno oprezni pri sudjelovanju u prometu, posebno kod vožnje po kolniku”, ističe Vuko upozoravajući i na vožnju bez ruku na upravljaču, pod utjecajem alkohola ili uz telefoniranje za što su također ispisivali kazne.
Iako smo o novčanim kaznama za bicikliste pisali u ponedjeljak, na naš tekst s nešto više detalja javio se Vladimir Halgota iz Sindikata biciklista.
Još nekoliko 'cakica'
Upozorio je da će biciklisti po zakonu kaznu od 300 kuna platiti ukoliko se biciklom odlučite provozati po autocesti, cesti za promet motornim vozilima, nogostupom na kojem nema ucrtane biciklističke staze, te kolnikom dok istovremeno uz njega na nogostupu postoji ucrtana biciklistička staza.
"Ako se prilikom kretanja kolnikom udaljite od desnog ruba kolnika zbog šahtova, lošeg asfalta ili stakla, opet riskirate 300 kuna. I na kraju, ako se biciklistička staza na nogostupu neobjašnjivo prekine prije dolaska na križanje sa sporednom cestom, a vi bez silaska s bicikla polagano nastavite voziti preko pješačkog prijelaza, ponovno vam prijeti 300 kuna kazne", poručuje Halgota.
^^samo neka mi netko objasni ovo: biciklisti po zakonu kaznu od 300 kuna platiti ukoliko se biciklom odlučite nogostupom na kojem nema ucrtane biciklističke staze
Zašto nisu toliko poduzetni kad je u pitanju kažnjavanje i sprečavanje vandala da uništavaju gradsku imovinu :bash:
traxdata September 30th, 2011, 11:48 AM Imam prijedlog, da se stave stupići neke određene visine u Svačičevoj da se više ne parkiraju auti jer tamo užas čemu onda bic staza kad je ne mogu koristit
LAMPAŠ8 October 2nd, 2011, 11:19 PM http://www.osijek-danas.com/vijesti/1475-mnogi-tek-kupljeni-bicikli-nisu-ispravni-za-promet.html
Mnogi tek kupljeni bicikli nisu ispravni za promet
Sudjelovati u gradskom prometu biciklom može biti vrlo opasno nismo li dovoljno oprezni i ne pridržavamo li se prometnih pravila koja su vrlo jasna i kada su u pitanju biciklisti.
677 prekršaja u gradu
Policijska statistika govori da je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno 677 prekršaja biciklista na području Osijeka. Od toga se 505 prekršaja odnosilo na nekorištenje biciklističke staze, 33 su prekršaja počinjena tzv. umanjivanjem stabilnosti – skidanjem ruku s upravljača ili nenošenjem reflektirajućeg prsluka noću tijekom vožnji izvan naselja. Također je 309 biciklista dobilo upozorenja, bez financijskih sankcija.
- Stanje se ipak poboljšava, biciklisti se više koriste biciklističkim stazama otkako je gotovo cijeli grad njima premrežen, što je dobro. Mnogi biciklisti čine prekršaje tako što voze prometnim tracima za motorna vozila na mjestima gdje postoji biciklistička staza. Primjerice, u Vukovarskoj ulici na sjevernoj strani postoji biciklistička staza uz nogostup, a neki još radije voze pločnikom na južnoj strani ili kolnikom. Ako ne postoji biciklistička staza, treba voziti kolnikom uz desni rub, :nuts:rekao je Marko Ćaleta, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske. Napomenuo je kako bicikl mora biti tehnički ispravan da bi se njime moglo sudjelovati u prometu, a to znači da mora imati bijelo prednje i stražnje svjetlo, katadiopter (mačje oko) na stražnjem dijelu te na pedalama i među žbicama u žutoj ili narančastoj boji, zvono te prednju i stražnju kočnicu.:nuts:
- Mnogi novi bicikli ni u prodavaonici nisu spremni za cestu jer se ne prodaju s navedenim obveznim dijelovima, no reći policajcu kada vas zaustavi da ne činite prekršaj jer ste kupili neopremljen bicikl neće biti valjano opravdanje, zaključio je Ćaleta.
Vožnja bez pomoći ruku ili noću bez reflektirajućeg prsluka izvan naselja – 300 kuna.
Tehnička neispravnost bicikla – 700 kuna.
Vožnja u pripitom stanju s više od 0,5 promila alkohola u krvi – 500 kuna.
Odbijanje stručnog pregleda i ispitivanja – 700 kuna.
Rocky031 October 2nd, 2011, 11:22 PM Znači oni dečki iz skate parka nebi trebali vozit da ih policija ne uvati :D
Ovi su mal pretjerali..
Semper Fidelis October 2nd, 2011, 11:33 PM Bože oslobodi... Treba kažnjavati sve sudionike... od biciklista, pješaka vozača itd... Al ovo je pretjerivanje.
Stvarno cu počet izbjegavati vožnju u nekim djelovima grada gdje nema biciklističke :nuts:
knab October 3rd, 2011, 12:25 AM bolest
traxdata October 3rd, 2011, 11:11 AM Evo baš neki dan sam čuo negdje da će uskoro rješavat rasvjetu na Biljskoj cesti znači punom dužinom od Bilja do Osijeka do cestovnog mosta.
LAMPAŠ8 October 4th, 2011, 10:44 AM http://img59.imageshack.us/img59/2417/20111002jesenskobicikli.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/59/20111002jesenskobicikli.jpg/)
LAMPAŠ8 October 4th, 2011, 10:47 AM http://www.osijeknet.com/1181_Održan-drugi-Bicikljak.htm
Održan drugi Bicikljak
U organizaciji BikeMyDay jučer je kod biljarskog kluba Plan B održan drugi Sajam rabljenih bicikala i opreme, popularni – Bicikljak.
Ukoliko su vam potrebne žbice, korman, sjedalo ili čak cijeli bicikl - Bicikljak bi mogao biti rješenje za vas. Tako nam bar govori Boris Matešić jedan uz još desetak hrabrih entuzijasta odgovornih za organizaciju ovoga sajma.
Ovo je drugi Bicikljak, kako smo ga nazvali i puno je veći odaziv nego prvi puta, što znači da postajemo neki standard. Iduće okupljanje namjeravamo organizirati već za mjesec dana, jer veliki je odaziv i mislimo da smo uspjeli u inicijativi i ne mislimo stati, kaže Matešić.
Osnovni cilj je druženje, a uz to propagirati zdrav život uz vožnju bicikla. Naravno, na Bicikljaku ste u mogućnosti doći vrlo povoljno do dijelova za bicikl. Na prvom mjestu dakako nije zarada već da ljudi mijenjanju kako mišljenja, tako i opremu za bicikl.
Ukoliko ste propustili jučerašnje okupljanje, nova prilika da opremite svog ekološkog ljubimca na dva točka pružit će vam se već prve subote u mjesecu studenom, za kad je najavljen 3. Bicikljak.
http://img703.imageshack.us/img703/7620/dsc08455p.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/703/dsc08455p.jpg/)
LAMPAŠ8 October 5th, 2011, 07:49 PM Čepin i Antunovac grade biciklističke staze do Osijeka
U Antunovcu se priprema milijunski projekt povezivanja ovoga mjesta s Ivanovcem, ali i s postojećom mrežom biciklističkih staza u Osijeku. Iako gradnja biciklističke staze duge gotovo 10 kilometara i vrijedne 3,5 milijuna kuna zvuči kao velik zalogaj za općinu, projekt ima status prioriteta i iduće godine ide u realizaciju. “Projektiranje je praktički gotovo, ostali su samo neki detalji, a poznata je trasa, dužina i predviđeni troškovi izgradnje. Pripremamo cjelovito rješenje za stazu koja će prolaziti kroz Ivanovac i Antunovac te uz prugu doći do budućeg kružnog toka na izlasku iz Osijeka i nastaviti dalje, uz Centralno groblje, sve do postojeće biciklističke staze u Vinkovačkoj ulici”, kaže načelnik Općine Čepin Ivan Anušić. Za projektiranje je iz blagajne Općine već plaćeno 200.000 kuna, a ukupni trošak od 3,5 milijuna kuna u Općini planiraju bar dijelom pokriti iz fondova EU, te očekuju pomoć Županije koja bi se trebala uključiti kao koordinator projekta. “Ako sve drugo zakaže spremni smo i sami u potpunosti financirati projekt”, kaže Anušić. Projekt se priprema i u Čepinu, potvrdio je načelnik Dražen Arnold. Projekt priprema tvrtka Rencon, a izgradnja biciklističke staze bit će odvojena u nekoliko faza. “Priprema se projekt za gradnju prvog djela biciklističke staze, od centra Čepina do ulaza u Osijek. Projektiranje bi trebalo biti gotovo kroz mjesec i pol, a nadam se da bi radovi mogli početi iduće godine. Riječ je o važnom projektu za Općinu, a planiramo ga aplicirati za financiranje iz fondova EU. Dinamika će ovisiti o novcu i koordinaciji s predstavnicima Županije”, rekao je Arnold
fantastično :)
Rocky031 October 5th, 2011, 08:04 PM Opa mico,napokon da i to doživimo :banana:
Još bi bio pun pogodak kada bi jednom napravili pješačku i biciklističku stazu do Sarvaša pa bi sa svih strana Osijek bio povezan.(Naravno treba i biciklistička do Josipovca)
LAMPAŠ8 October 5th, 2011, 08:23 PM do Josipovca može se nastaviti sa bentom..misliš do Nemetina?
LAMPAŠ8 October 5th, 2011, 08:48 PM http://www.osijek-danas.com/vijesti/1512-bre-se-do-grada-stie-biciklom-nego-autobusom.html
Brže se do grada stiže biciklom nego autobusom!
BICIKLISTIČKA STAZA PREMA TENJI
Obiteljska vožnja
Susreli smo mladu obitelj Tarcal s Uskih njiva. Mama Daliborka, tata Mario i šestogodišnja Lana – svi na biciklima.
- Prvi se put vozimo s kćerkicom ovom biciklističkom stazom i ne znamo što nas čeka, nasmijao se Mario, a Daliborka je dodala kako bi dio staze preko nadvožnjaka Rosinjača trebalo obnoviti.
- Drago nam je što je u gradu dosta mjesta na kojima se možemo voziti i na kojima smo puno sigurniji nego na cesti, zaključili su ovi roditelji dok je mala Lana jedva čekala zagaziti pedale i upoznati nove krajolike izvan svoga grada.
Na biciklističkoj stazi prema Tenji zaustavili smo dvije mlade Tenjanke – studenticu Koranu Cindrić i njezinu prijateljicu, 16-godišnju Mariju Dubravac. Vozile su se u ljetno predvečerje koristeći praznike kako bi vrijeme provele na zraku, a ne, kako kažu, ispred računala.
Staza ulijeva sigurnost
- Ovo je drugi put kako se vozimo od Tenje do Osijeka. Istina, nećemo do centra, provozat ćemo se samo na Jugu 2 i vraćamo se natrag. Prije se nikada nisam vozila biciklom jer sam se plašila voziti cestom. Automobili ovdje prebrzo voze, no biciklistička staza ulijeva sigurnost, rekla je Korana, dodavši da im je do Juga 2 trebalo oko 15 minuta vožnje.
Marija je istaknula kako inače do škole i do grada putuje autobusom.
- Bus vozi svaki sat što i nije tako često s obzirom na to da smo blizu grada. Zato je vožnja biciklom dobar način da po lijepom vremenu brzo stignem do grada. Osim toga, kada bih zakasnila na autobus, a onda i u školu, sigurno ne bih čekala drugi nego bih sjela na bicikl i sama se odvezla, rekla je Marija.
traxdata October 9th, 2011, 07:20 PM Sutra bi trebala biti iscrtana crta za bicikliste kod avenije onaj dio prema očnoj bolnici.
tomostv October 10th, 2011, 10:54 PM http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/309427_294851033861132_196486590364244_1308957_131038347_n.jpg
evo ucrtana je a parking za motore je premješten..što nisu shvatili svi motociklisti :D
LAMPAŠ8 October 11th, 2011, 11:53 AM dosta ljudi koliko čitam je shvatilo da su se biciklističke staze radile neplanski na princip povucimo žutu crtu preko staze...nemože to tako samo preko noći..
npr..staza kraj Eurodoma..kakva je to staza,za pješake ili bicikliste?..
brca1001 October 11th, 2011, 04:16 PM I di će sad jadni motoristi pokazivati svoje makine :D
tomostv October 11th, 2011, 04:17 PM pa 2 metra sjevernije je ucrtan novi parking i stavljen je znak za parkiranje
brca1001 October 11th, 2011, 04:26 PM a onda ok, već sam se pobojao da je kod hotela di ih nitko ne vidi.
LAMPAŠ8 October 12th, 2011, 11:48 AM http://www.sib.hr/Osijek/bubalo-ne-punite-drzavnu-blagajnu-kaznjavajuci-bicikliste.html
Bubalo: Ne punite državnu blagajnu kažnjavajući bicikliste
Nakon što je u samo jednom danu, u ciljanoj akciji prometne policije usmjerenoj na bicikliste, ispisano 37 kazni, u drugoj takvoj akciji kažnjeno je još 24 biciklista.
Ciljana akcija provedena je od 8 do 12 i od 17 do 21 sat na više lokacija u gradu, a bicikliste su policajci najčešće kažnjavali u Vukovarskoj, Reisnerovoj i Vinkovačkoj ulici.
- Među 24 kažnjene osobe dvoje je maloljetnika, a zanimljivo je da su svi kažnjeni zbog kretanja površinom kojom se ne smije voziti bicikl. Naime, u ulicama koje imaju biciklističku stazu biciklisti se ne smiju kretati cestom. Isto tako, biciklisti se ne smiju kretati nogostupom, nego je obvezno bicikl voziti uz desni rub kolnika - objašnjava Ivica Vuko iz prometne policije.
Kazne ispisane u akciji iznose 300 kuna, a u prometnoj policiji najavljuju nastavak ciljanih akcija usmjerenih prema najugroženijim sudionicima u prometu.
“Svakog tjedna imamo jednu akciju usmjerenu na neku od ugroženih skupina, a akcije usmjerene na bicikliste provodit će se svaka tri tjedna”, najavljuje Vuko.
Na aktivnosti policije reagirao je i gradonačelnik Krešimir Bubalo koji je sugerirao da se bicikliste više upozorava, a manje kažnjava.
“Ljudi se najčešće i voze biciklom jer nemaju za gorivo ili javni prijevoz. Razumijem da je državna blagajna prazna, ali ne treba ju tako puniti. Jasno je da svatko treba odraditi svoj dio posla, ali ovo je prežestoko”, rekao je Bubalo.
Pješaci ostali nekažnjeni
Pojačano kažnjavanje biciklista prouzročilo je popriličan gnjev među sugrađanima kojima je bicikl primarno prijevozno sredstvo, a na forumima je postavljeno i zanimljivo pitanje o kažnjavanju pješaka koji hodaju biciklističkim stazama. “Koliko mi je poznato, kažnjavanja pješaka nije bilo. Na određenim mjestima dolazi do miješanja biciklističkog i pješačkog prometa pa bicikliste pozivam da koriste zvonce kako bi upozorili pješake da se sklone s biciklističke staze”, kaže Vuko
ok,onda radije neka poginem na Trpimirovoj..Zbogom!
tomostv October 12th, 2011, 02:18 PM pa 2 metra sjevernije je ucrtan novi parking i stavljen je znak za parkiranje
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/298484_10150344396223398_776023397_7912981_18604315_n.jpg
Rocky031 October 12th, 2011, 02:30 PM Glupo izgleda...
=CHUCK NORRIS=> October 12th, 2011, 04:21 PM jesu to klupe posred parkinga?
LAMPAŠ8 October 12th, 2011, 06:49 PM jesu,oni vole držati motore u krilu
Dzurkov October 12th, 2011, 07:08 PM jesu,oni vole držati motore u krilu
:rofl:
=CHUCK NORRIS=> October 12th, 2011, 08:38 PM moj Boze...stvarno smo grad slučaj
nama za gradonacelnika i cjelokupnu upravu treba dovesti neke neosječane...ljudi koji osijek nikada nisu imali niti u peti, garantiram da bi bolje radile posao nego dosadasnje vlasti
za ovo treba napraviti grupu na faceu i dati u novine
Rocky031 October 12th, 2011, 11:20 PM Eto još jedan biser za failblog..
LAMPAŠ8 October 13th, 2011, 11:55 AM 'Bicoš' / 'BicOS' - javni bicikli grada Osijeka uskoro na ulicama [pilot projekt]
Projekt javnih gradskih bicikala (radnih naziva Bicoš i BICOS) bi uskoro (za desetak dana) trebao biti pušten u pilot fazu u kojoj će se na dvije bazne stanice (ispred Gradskog poglavarstva u Tvrđi i ispred zgrade Županije na Trgu Ante Starčevića) moći posuditi bicikl za vožnju gradom.
U pilot fazi bi se trebao ispitati rad, stabilnost i pouzdanost sustava za posuđivanje bicikala na kojem su radile osječke tvrtke iz BIOS-a i Elektrotehnički fakultet. Grad Osijek je sa 180 000 kuna financirao ovu fazu projekta i razvoj osječkog know-how-a, a završetak ove faze je planiran s proljećem kada bi se, nakon ispravljanja mogućih grešaka i propussta u procesima, krenulo u realizaciju većeg projekta i uvođenja novih baza i bicikala.
Sustav će raditi na principu beskontaktnih kartica, za koje će korisnici morati potpisati ugovor, čime preuzimaju odgovornost oko moguće štete i za vraćanje bicikala. Prislanjanjem kartice na čitač pri baznoj stanici oslobađa se bicikl. Svaka posudba i povrat se bilježe u centralnom sustavu.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=34379#ixzz1aecl4UtC
http://img40.imageshack.us/img40/9646/20111017bicosbicikliosi.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/40/20111017bicosbicikliosi.jpg/)
tomostv October 13th, 2011, 11:55 AM stvarate raspravu i nasjedate na CHUCKOVE fore a niste ni vidjeli uzivo.
dakle ova prva klupa je pomaknuta sa svog polozaja a ostale 2 klupe su na svojim mjestima koje nisu parking jer su tako napravljene te bijele crte da nema parkinga gdje su klupe.
LAMPAŠ8 October 13th, 2011, 11:57 AM 'Bicoš' / 'BicOS' - javni bicikli grada Osijeka uskoro na ulicama [pilot projekt]
Projekt javnih gradskih bicikala (radnih naziva Bicoš i BICOS) bi uskoro (za desetak dana) trebao biti pušten u pilot fazu u kojoj će se na dvije bazne stanice (ispred Gradskog poglavarstva u Tvrđi i ispred zgrade Županije na Trgu Ante Starčevića) moći posuditi bicikl za vožnju gradom.
U pilot fazi bi se trebao ispitati rad, stabilnost i pouzdanost sustava za posuđivanje bicikala na kojem su radile osječke tvrtke iz BIOS-a i Elektrotehnički fakultet. Grad Osijek je sa 180 000 kuna financirao ovu fazu projekta i razvoj osječkog know-how-a, a završetak ove faze je planiran s proljećem kada bi se, nakon ispravljanja mogućih grešaka i propussta u procesima, krenulo u realizaciju većeg projekta i uvođenja novih baza i bicikala.
Sustav će raditi na principu beskontaktnih kartica, za koje će korisnici morati potpisati ugovor, čime preuzimaju odgovornost oko moguće štete i za vraćanje bicikala. Prislanjanjem kartice na čitač pri baznoj stanici oslobađa se bicikl. Svaka posudba i povrat se bilježe u centralnom sustavu.
Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=34379#ixzz1aecl4UtC
http://img40.imageshack.us/img40/9646/20111017bicosbicikliosi.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/40/20111017bicosbicikliosi.jpg/)
http://img832.imageshack.us/img832/9757/31180610150311820926426.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/832/31180610150311820926426.jpg/)
=CHUCK NORRIS=> October 13th, 2011, 03:24 PM stvarate raspravu i nasjedate na CHUCKOVE fore a niste ni vidjeli uzivo.
dakle ova prva klupa je pomaknuta sa svog polozaja a ostale 2 klupe su na svojim mjestima koje nisu parking jer su tako napravljene te bijele crte da nema parkinga gdje su klupe.
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/298484_10150344396223398_776023397_7912981_18604315_n.jpg
kljucna riječ je pomaknuta.... molim te mi reci na sta tebi lici to? al onako iskreno
3 razlicita sloja asfalta, biciklisticka isprekidana crtama starog parkinga, novi parking uz park ponovno iscrtavan, stupici pomaknuti.....200m od samog centra grada....sfusareno do bola
prekjuce prelazim pored knjizare Magis, biciklisticka staza iscrtana u sirini za 1 bicikli, puna rupa....
ocito smo poceli crtat biciklisticke samo da bi se pojednici hvalili kako ih imamo kilometre, a sfusarene su do bola
meni osobno je projekt BIC staza jedan od drazih posto i sma cesto vozim bicikli, al ne na ovaj nacin
LAMPAŠ8 October 13th, 2011, 03:33 PM stvarate raspravu i nasjedate na CHUCKOVE fore a niste ni vidjeli uzivo.
^^da imaš pravo,čini se ko da su na parkingu ali nisu...
samo opet mislim sad da će biti manjak parkinga za motore
tomostv October 13th, 2011, 03:54 PM 10m dalje, preko puta kokičara ima još 10ak mjesta za motore
LAMPAŠ8 October 13th, 2011, 03:55 PM neće to funkcionirati,znaš i sam da tamo neće ostavljat motore...fala bogu pa dolazi zima i neće biti problema do proljeća..
tomostv October 13th, 2011, 04:03 PM meni bi bilo bolje da nisu stavili tih 5 parkinga kod klupica nego da su sve prebacili kod kokičara
LAMPAŠ8 October 13th, 2011, 04:06 PM neznam,ne sviđa mi se ni jedno ni drugo...vidjet ćemo u praksi na čeg će to ličit...
http://www.osijeknet.com/1239_Od-15-alkoholiziranih-voza%C4%8Da-%E2%80%93-deset-biciklisti.htm
Od 15 alkoholiziranih vozača – deset biciklisti
Prometni policajci tijekom jučerašnjeg dana na području cijele Policijske uprave osječko-baranjske zatekli su u prometu petnaest vozača pod utjecajem alkohola.
Međutim, zanimljivo je kako od navedenih 15 vozača, njih deset bilo vozača bicikla.
Upravo među biciklistima zatečeni su i oni sa najvećim koncentracijama alkohola u krvi.
Tako je kod vozača bicikla izmjerena najviša koncentracija alkohola i to od 3,74 g/kg.
Neslavni drugoplasirani biciklist pod utjecajem alkohola imao je 3,38 g/kg, trećeplasirani 2,49 g/kg, a četvrtoplasirani 2,29 g/kg.
Među pet vozača motornih vozila kod kojih je izmjerena koncentracija alkohola, najvišu je imao vozač sa 2,11 g/kg
Rocky031 October 13th, 2011, 09:05 PM Pa dajte ja nikad nisam vidio da su sva mjesta za motore zauzeta.Uvijek će biti mjesta iako mi je glupo da su ovdje označili,bolje mi je bilo prije nego što su označili.Mogli su jednostavno staviti nekakav znak da ovdje smiju voziti i bicikli i stvar je riješena.
Rocky031 October 13th, 2011, 09:44 PM Europska avenija
http://img836.imageshack.us/img836/1474/img9061f.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/836/img9061f.jpg/)
zaguric October 14th, 2011, 07:33 PM Nisam, bio samo na proputovanju , jednim malo većim prometalom kričavo žute boje.:)
Nemaš pojima.Od Varaždina do kraja Vidovca je 9 km,znači to je 9 km biciklističke staze,u općini Maruševec prestaje bic.staza.
LAMPAŠ8 October 18th, 2011, 01:05 PM http://www.sib.hr/Osijek/biti-biciklist-danas-doista-nije-lako.html
Biti biciklist danas doista nije lako!
Tijekom 2010. godine u Osječko-baranjskoj županiji biciklisti su sudjelovali u 114 prometnih nesreća, a dva su poginula. Još ih je 27 teško, a 71 lakše ozlijeđen.
Čini se da su biciklisti skupina vozača koje se danas najviše spominje u negativnom kontekstu. Zakoni su jasni i ondje gdje postoji biciklistička staza - nema vožnje po kolniku ili nogostupu.
Svi ljutiti na bicikliste
Tamo gdje biciklističke staze nema - vozite se kolnikom ili siđite s bicikla i gurajte ga nogostupom. No, ni biciklističke staze, iako ih u samom Osijeku ima na desetke kilometara, nisu sve napravljene baš onako kako bi trebalo.
Na bicikliste su ljutiti svi, od pješaka, među kojima voze, do vozača motornih vozila, koji ih smatraju opasnosti na cesti. U pješačkim zonama biciklisti smiju voziti, ali polako. Međutim, svi su bar jednom bili svjedoci kada vlasnik vozila na dva kotača tako projuri da zamalo sruši pješaka! Jedna starija Osječanka upravo zbog ove situacije slomila je ruku na nogostupu, a biciklistica se nije zaustavila da joj pomogne. No, zabilježen je i suprotni slučaj kada je pješak “na lakat” dočekao biciklista koji se “rasuo” po pločniku koliko je dug i širok.
Pješaci su posve druga priča. Na osječkoj promenadi postoji označena staza kojom biciklisti voze, ali nema teoretske šanse da to učine u miru. Desetci pješaka lagano šetaju i još se ljute kada im biciklist zazvoni da se maknu. Nerijetki su i verbalni okršaji. Treba napomenuti da i neodgovorni pješak koji šeta po biciklističkoj stazi može “zaraditi” kaznu od 300 kuna.
Nebulozne staze
Neke biciklističke staze vode vas direktno u autobusne stanice, ali ima i onih koje jednostavno vode - nikuda! U Europskoj aveniji od nogostupa je “uzet” dio koji je označen kao površina za vožnju biciklista. Toliko je “širok” da jedva jedan biciklist može njome voziti, a da se dvojica mimoiđu nema šanse, osim ako jedan ne skrene među pješake na nogostupu. A biciklističku stazu na pješačkom mostu bolje je ne komentirati. U Divaltovoj se na istu stazu često parkiraju automobili, a nisu rijetkost ni u Vukovarskoj ulici.
U Strossmayerovoj ulici u Osijeku postoje četiri kolnička traka po kojima vozači voze kao da svi nekuda već kasne. Ondje bi se biciklisti trebali voziti uz njih, a na početnom dijelu je i tramvajska pruga. Tako, ako gledate, biciklist je već na pola ceste. Kako kaže jedan od Osječana: “Nema teorije da vozim po toj cesti, jer sam na njoj već dva puta nastradao”. No, prije nekoliko dana policija je baš u toj ulici naplaćivala kazne biciklistima koji su se vozili nogostupom.
Iz osječke policije kažu da se na takvoj cesti, gdje postoje četiri kolnička traka, biciklisti moraju prije skretanja prestrojiti u onaj prometni trak koji je najbliži strani na kojoj skreću. Pri tome moraju ostale vozače upozoriti davanjem znakova rukom, ovisno namjeravaju li skrenuti lijevo ili desno.
Zakon vrijedi i za malodobne koji se trebaju pridržavati propisanih pravila i ne smiju voziti nogostupom, već moraju gurati bicikl. I što sada s onima koji su mlađi od 14 godina? Zakon kaže da po cesti mogu voziti oni koji napune 14 godina pa stoga slijedi logično pitanje: Čemu onda imati bicikl, ako moraš hodati pokraj njega!?
Građani smatraju da tjeranje biciklista na ceste znači i veći broj poginulih biciklista. Vožnja cestom za bicikliste može biti jedino pogubna, jer se uz desni rub kolnika nalaze šahtovi u koje kotači upadaju. Ako ih poželite obići, to možete jedino da skrenete pred automobil ili veću “grdosiju” i možete se pozdraviti sa životom.
Policija u posljednje vrijeme provjerava i tehničku ispravnost bicikala. Na nekima nedostaju svjetla, na nekima zvonce, ili jedna od kočnica nije ispravna. Zbog velikog broja ovakvih bicikala policija vozače prvo upozorava, a potom i kažnjava. A kazna za vožnju biciklom po nogostupu iznosi 300, a za tehničku neispravnost 700 kuna.
Reakcija gradonačelnika
Na aktivnosti policije usmjerene na bicikliste reagirao je i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo koji je sugerirao da se bicikliste više upozorava, a manje kažnjava. “Ljudi se najčešće i voze biciklom jer nemaju za gorivo ili javni prijevoz. Razumijem da je državna blagajna prazna, ali ne treba ju tako puniti. Jasno je da svatko treba odraditi svoj dio posla, ali ovo je prežestoko”, rekao je Bubalo.
Za dvije trećine nesreće u kojima sudjeluju - krivi su biciklisti
Kako kažu u PU osječko-baranjskoj, za dvije od tri nesreće u kojima su sudjelovali biciklisti, vozači vozila na dva kotača su krivi. Tijekom devet mjeseci ove godine na istom području stradala su 84 biciklista. Pri tome su dva poginula, 19 ih je ozlijeđeno teško i 63 lakše.
Izjava kako na određenim mjestima dolazi do miješanja biciklista i pješaka svojevrsno je priznanje koliko je potrebno popraviti prometnu situaciju u gradu, jer kako znamo – biciklistima zakon ne dozvoljava da budu među pješacima. A tražiti od biciklista malo razumijevanja prema pješacima je potpuno besmisleno, jer isti ti biciklisti u džepovima nose kazne koje im revno uručuju predstavnici zakona i nije im do korištenja zvonca. Isto tako, pozdravljamo reakciju gradonačelnika, ali biciklisti trebaju malo više pomoći od riječi podrške. Ne trebamo brzinska polurješenja nego sustavne i pametne promjene. Ovakav pristup policije je potpuno kontraproduktivan i teško da će uroditi plodom. Kao da zaboravljaju koliko su biciklisti zapravo potrebni i koliko koristi svi imamo od porasta biciklističke mase. Bicikl nije bunt.
ZNAČI LI TJERANJE BICIKLISTA NA CESTE USKORO I VEĆI BROJ POGINULIH BICIKLISTA?
BEZOBZIRNI VOZAČ NA BICIKLU JE VELIKA SMETNJA, BEZOBZIRNI VOZAČ U AUTU JE UBOJICA
^^odličan rezime biciklističkog života u Os,iako smo mi ovo već spomenuli :)
Semper Fidelis October 18th, 2011, 03:02 PM Upravo to :) Baš danas gledam kak se biciklisti petljaju među aute, i kako je opasno jebemu... Pa nema ništa gore nego kad moraš biciklistu obilaziti. :nuts:
Neznam koji bi me vrag moro natjerat da vozim nekom prometnom cestom, pa instiktivno bježim s nje kad znam da moš najebat a i smetaš vozačima:nuts:
LAMPAŠ8 October 18th, 2011, 03:12 PM ja sam juče vozio cestom,a bome ću i danas..kako ljudi pizde..:D
traxdata October 18th, 2011, 05:19 PM Pod hitno se mi koji vozimo bicikle trebamo pobuniti i neki prosvjed napravit jer je ovo užas a ta avenija je sprdnja i žali Bože boje koje su iscrtali:bash:
tomostv October 18th, 2011, 05:25 PM kak bi vi na aveniji napravili?
Rocky031 October 18th, 2011, 08:14 PM Pa ja bih jednostavno stavio znak da tu smiju voziti i biciklisti,ajde hvala bogu pa je staza široka pa može 8 osoba stati jedna pokraj druge.
tomostv October 18th, 2011, 08:22 PM ja sam uvijek zamišljao tamo ovako neku stazu gdje će netko odredit da bicikli idu na lijevu stranu a pješaci na desnu. ako se to pomješa nastaje kaos. reda treba biti..nažalost ne vidim mogućnost da staza tj traka bude šira u tom dijelu..
postoji par mogućnosti
1. da staze nema pa da se mora voziti ili promenadom ili avenijom tj po tramvajskim tračnicama
2. da je šira traka za bicikle pa da pješaci hodaju u redovima
3. da se sruši drveće i onaj kakav takav parking i da se gradi biciklistička staza
4. sadašnja kakva takva staza koja pomaže održavanju nekakvog reda iako nije najoptimalnije rješenje
Mišljenja sam ako netko želi brže vozit bicikl da ima promenadu ili Baranju, a ako se želi na najkraći mogući način sigurno prijeći od Tvrđe do centra da sasvim solidno služi i ova staza.
LAMPAŠ8 October 20th, 2011, 06:56 PM pa nek se poveća biciklistička,staza treba biti već za bicikliste neg za pješake maltene
eo jedan satirični tekst...:D
Otov psihocikl: Prekršaj i kazna
Ponukana iznimnim uspjehom ovotjednih akcija hvatanja i kažnjavanja biciklista koji su kršili prometne propise na području grada Osijeka, a koja je dobila bezpričuvnu, glasnu i jednoglasnu potporu građana, osječka policija odlučila je djelovati proaktivno i poduzeti dodatne konkretne korake za prevenciju i povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu. Naime, vrijedni stručnjaci osječke PU sastavili su i zakonodavcu poslali nacrt prijedloga za posve novi zakon koji bi se bavio isključivo biciklističkom problematikom: Zakon o sigurnosti prometa biciklista na cestama. Zakon je to koji se temelji na stručnim studijama i statistikama, te inzistira na edukaciji i prevenciji biciklista, te za represivnim mjerama i kažnjavanjem poseže tek u krajnjim slučajevima, kažu policijski stručnjaci. BikeMyDay ekskluzivno donosi biciklističkoj populaciji najzanimljiviji dio prijedloga novog nacrta – onaj o novim kategorijama prekršaja i pripadajućim kaznama.
Prijedlog novih kategorija prekršaja biciklista u prometu s pripadajućim kaznama
Kopanje nosa u vožnji
desna ruka – desna nosnica – 150 kn
desna ruka – lijeva nosnica – 200 kn
lijeva ruka – lijeva nosnica – 150 kn
lijeva ruka – desna nosnica – 200 kn
obje nosnice simultano ili naizmjenično bilo kojom rukom – 250 kn
Fotografiranje okoliša mobitelom ili fotoaparatom u vožnji
za potrebe BMD-a – 200 kn
svi ostali – 100 kn
Pričanje u vožnji
s još jednom osobom – 150 kn
s dvije ili više osoba – 250 kn
sam sa sobom – 300 kn
Razmišljanje napraviti prometni prekršaj ili ne (npr. vožnja preko pješačkog)
200 kn osnovica plus 50% vrijednosti kazna namjeravanog prekršaja
Gledanje u policajca u vožnji
do 5 sekundi – 150 kn
5-10 sekundi – 200 kn
preko 10 sekundi – 250 kn plus odgojna mjera
Pokazivanje prsta u vožnji (bilo kojeg)
sudionicima u prometu – 100 kn
policajcu – 150 kn plus odgojna mjera
Vožnja s nepropisnom odjećom
bez kape – 100 kn
s kapom – 100 kn
minica – muški – 150 kn
minica – ženski – odgojna mjera
bez odjeće – muški – 300 kn
Feminizirano ponašanje u vožnji
muški – 100 kn
ženski – 10 multiplus card bodova
Izrazito feminizirano ponašanje u vožnji
muški – 200 kn
ženski – 20 multiplus card bodova
Neprihvatljive kombinacije boja bicikla
ljubičasto-zelena – 100 kn
roza-zlatna – 100 kn
ostale neprihvatljive kombinacije – 100 kn
Skupne tarife (bez obzira na prekršaj)
hipsteri – 300 kn*
strani državljani – 100 EUR (u protuvrijednosti u kunama)
*plus 10% za svakih 500 kn vrijednosti bicikla iznad 3000 kn
grofBombelles October 20th, 2011, 10:26 PM :rofl:
Al nažalost zabjegnne smijeh kad se sjetim stvarnosti :(
La_Linea October 21st, 2011, 06:21 AM Pod hitno se mi koji vozimo bicikle trebamo pobuniti i neki prosvjed napravit jer je ovo užas a ta avenija je sprdnja i žali Bože boje koje su iscrtali:bash:
Da vidiš, po Zagrebu uglavnom takve, ako ovdje prosvjeduješ proti širine :D. Ma to je ok, ako policija ne bude kinjila one koji zbog zaobilaženju budu prisiljeni prijeći žutu crtu.
LAMPAŠ8 October 21st, 2011, 10:56 AM http://img600.imageshack.us/img600/235/31838027736097563025417.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/600/31838027736097563025417.jpg/)
LAMPAŠ8 October 21st, 2011, 11:06 AM http://img62.imageshack.us/img62/7470/29430727698423233459517.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/62/29430727698423233459517.jpg/)
http://img853.imageshack.us/img853/9788/29896927698418900126617.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/853/29896927698418900126617.jpg/)
http://img202.imageshack.us/img202/1048/31615127698422233459617.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/202/31615127698422233459617.jpg/)
LAMPAŠ8 October 21st, 2011, 06:24 PM http://osjecko-baranjska.policija.hr/MainPu.aspx?id=93146
Pronađi svoj ukradeni bicikl u foto-galeriji policije
Možda za početak najbolje da posjetite web stranice PU osječko-baranjske, jer upravo na njima nalazi se galerija sa oko 200-tinjak fotografija pronađenih bicikala[/B].
Klikom na banner „Pronađeni bicikli“, koji se nalazi desno na web stranici otvorit će vam se galerija i jednostavnim pregledom, možda budete jedan od sretnika koji će ponovno doći u posjed svog dvokotačnog ljubimca.
Vjerujemo kako vam nakon toga ni kišica ne bi zasmetala u želji da ga ponovno provozate.
grofBombelles October 22nd, 2011, 12:41 AM Da, samo kako će sad dokazati vlasništvo? Prije si mogao pitati: jel, mali, daj ti nama opiši taj izgubljeni bicikl!
LAMPAŠ8 October 22nd, 2011, 06:43 PM misliš da će se javit netko a da nije njegov bicikl?:)
http://img708.imageshack.us/img708/2497/33223610150321835281426.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/708/33223610150321835281426.jpg/)
grofBombelles October 23rd, 2011, 11:14 PM misliš da će se javit netko a da nije njegov bicikl?:)
Pa je, to je prava prilika za ugrabit fini bicikl :D
LAMPAŠ8 October 23rd, 2011, 11:34 PM Pa je, to je prava prilika za ugrabit fini bicikl :D
da,svi jedva čekaju akciju u Mupu da si maznu bicikl :lol:
Semper Fidelis October 23rd, 2011, 11:39 PM Da si maznu maznuti bajs :lol:
tomostv October 27th, 2011, 07:46 PM jel moze tko uslikat pocetak radova biciklisticke prema retfali kod vikarijata...nikako da odem tamo a nije mi uz put
LAMPAŠ8 October 27th, 2011, 07:48 PM e kako se misli spojiti novi dio kod benta sa pijanom promenadom...preko vodogradnje?ili to ne ide uopće?
tomostv October 27th, 2011, 07:49 PM nešto onako kao ono kod hotela Osijek gdje je onaj display sa temperaturom
=CHUCK NORRIS=> October 27th, 2011, 08:00 PM jel moze tko uslikat pocetak radova biciklisticke prema retfali kod vikarijata...nikako da odem tamo a nije mi uz put
koliko sam vidio samo pjesacka, a ako ide i biciklisticka onda je sirine 30 cm
tomostv October 27th, 2011, 08:01 PM to! ja sam mrsav, meni odgovara
traxdata October 27th, 2011, 08:43 PM Napokon se krenulo!!!:banana:
=CHUCK NORRIS=> October 27th, 2011, 08:58 PM ako je to najavljivana biciklisticka strossmayerovom moram ti reci da ce biti puno biciklistickih nesreca :lol:
tomostv October 27th, 2011, 09:00 PM a kakavu bi ti ? nadvoznjak novi da se gradi iznad kuća? odakle tolko love?
=CHUCK NORRIS=> October 27th, 2011, 09:11 PM pa recimo nesto kao od Stepinceve prema Tvrdji
pa ne moze biciklisticka staza biti uza od bicikla, a ljudi hodati u redovima jedni iza drugih....
tomostv October 27th, 2011, 09:21 PM a ne znam..ne mogu ni po tramvajskoj pruzi
=CHUCK NORRIS=> October 27th, 2011, 09:23 PM slazem se da postoje djelovi gdje je staza vec sad preuska i gdje ce biciklisticka svakako biti teret, no od vikarijata do dvorca Pejacevic ima dovoljno mjesta za jos 4 automobilske trake, pjesacku i biciklisticku stazu....
Rocky031 October 27th, 2011, 10:51 PM Aj da se i vi oko nečeg složite :D
traxdata October 28th, 2011, 04:15 PM Sam da ne bude traljavo izvedeni radovi i sve ce bit ok!!:)
LAMPAŠ8 November 3rd, 2011, 03:17 PM BICIKLISTIČKI TRAK U STOSSMAYEROVOJ
U tijeku su radovi na rekonstrukciji nogostupa i obilježavanju biciklističkog traka na sjevernoj strani Strossmayerove ulice, između Rokove crkve i Kanižlićeve ulice.
Riječ je o dionici dugoj oko 750 metara, gdje će uz nogostup biti obilježen i biciklistički trak. Po završetku radova na rekonstrukciji nogostupa, na jednom će dijelu biti izgrađena servisna cesta, u duljini oko 100 metara, te 30ak parkirališnih mjesta. Projekt je izradila tvrtka Rencon d.o.o. iz Osijeka, a radove u vrijednosti oko 1.200.000,00 kuna izvode djelatnici Unikoma.
http://img11.imageshack.us/img11/9235/biciklistickitrakustoss.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/11/biciklistickitrakustoss.jpg/)
=CHUCK NORRIS=> November 3rd, 2011, 03:51 PM majko mila....pa tu 2 covjeka ne mogu proci, a ne bicikli i covjek
sve nakaradno u 3pm
LAMPAŠ8 November 3rd, 2011, 03:54 PM užasno je al ak ništa drugo novi nogostup će dobiti,biciklistička je tu samo da se smanje požari na ove što viču iz retfale da im fali.bolje i da mi voze po ovome nego po cesti...
tomostv November 3rd, 2011, 04:01 PM ima netko ideju za bolju tj. širu trasu?
=CHUCK NORRIS=> November 3rd, 2011, 04:09 PM ima ideja, al skrt gazda...
tomostv November 3rd, 2011, 04:12 PM daj vamo ideju..ništa ne košta napisati :D
ja iskreno ne vidim kako to rjesšit na normalan način.. i ovako ljudi voze tamo ili p ocesti, ovako bar neće dobit kazne.
Bitno je da ljudi kuže da je to biciklistička traka za doći od mjesta A do mjesta B a ne za jurcanje i treniranje
=CHUCK NORRIS=> November 3rd, 2011, 05:49 PM posto sam tu rutu prosao ajme puta, od petefijeve do trga znam da nece biti apsolutno nista rjeseno osim rupa....
a rjesenje...pa kolpletno preuredjenje strosike.... dio od viukarijata do pejačevića je imao mjesta za siru stazu
|
|