View Full Version : Border Crossings | ГКПП
Herzog Tryn June 12th, 2011, 06:50 PM По настоящем следните ГКПП-та функционират, изграждат се или са планирани на територията на Република България:
Аерогари:
* Летище София
* Летище Пловдив
* Летище Варна
* Летище Бургас
* Летище Горна Оряховица
Черноморски пристанища:
* ГКПП Балчик
* ГКПП Варна
** Пристанище
** Ферибот
** Морска гара
** Варна-Запад
* ГКПП Бургас
** Пристанище
** Ферибот
* ГКПП Царево
На границата с Румъния:
* ГКПП Видин
** Речна гара
** Ферибот
* ГКПП Лом
* ГКПП Оряхово–ферибот
* ГКПП Сомовит-Никопол
* ГКПП Свищов
* ГКПП Русе
** Дунав-мост
** Централна гара
** Гара-разпределителна
** Пристанище
** Ферибот
* ГКПП Тутракан
* ГКПП Силистра-Кълъраш
* ГКПП Кардам
** Гара
** Шосе
* ГКПП Дуранкулак
На границата с Сърбия:
* ГКПП Брегово
* ГКПП Връшка чука
* ГКПП Калотина
** Гара
** Шосе
* ГКПП Стрезимировци
* ГКПП Олтоманци
* ГКПП Салаш – Ново корито (планирано)
* ГКПП Банкя – Петъчинци (планирано)
* ГКПП Трекляно – Босилеград (планирано)
На границата с Македония:
* ГКПП Гюешево
* ГКПП Станке Лисичково
* ГКПП Златарево-Ново село
* ГКПП Симитли – Пехчево (планирано)
* ГКПП Струмяни – Берово (планирано)
* ГКПП Черната скала (планирано)
На границата с Гърция:
* ГКПП Кулата-Промахон
** Гара
** Шосе
* ГКПП Илинден - Ексохи
* ГКПП Златоград-Термес
* ГКПП Ивайловград - Кипринос
* ГКПП Капитан Петко войвода - Орменион
** Гара (обслужва се от Гара Свиленград)
** Шосе
* ГКПП Горна Арда-Паранести (планирано)
* ГКПП Елидже (планирано)
* ГКПП Маказа (планирано)
* ГКПП Аврен-Митриски (планирано)
На границата с Турция:
* ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле
** Гара (обслужва се от Гара Свиленград)
** Шосе
* ГКПП Лесово–Хамзабейли
* ГКПП Малко Търново
* ГКПП Странджа – Малкоджлар (планирано)
* ГКПП Резово (планирано)
П.С. Изполвал съм данни от българската Уикипедия, но тъй като конкретната страница съм я правил аз смятам, че е ОК.
Herzog Tryn June 12th, 2011, 07:24 PM Ето малко информация за някои от ГКПП, през които съм минавал последниет няколко месеца:
1. Брегово
Адекватен път от наша страна, лош от сръбска. Ако пътвате нощем към България от Неготин почти пълната липса на табели и непрогледната тъмница може да ви притеснят. На някои GPSкарти не е означен. Като цяло добро обслужване и от двете страни. Тъй като се ползва от тирове, може да има известно чакане.
2. Връшка Чука
Лош път от наша страна (последните 2-3 км) и приличен от сръбска. Доста стриктен контрол от наша страна, вкл. винети. От сръбска страна внимавайте за знака Стоп пред тяхното КПП. Ние го пропуснахме и сръбския полицай се опита да ни ръси за почерпка. Не ми се връзвайте, ние не му дадохме нищо. Но се заяжда 5 минути с нас.
3. Калотина
Няма нужда от коментар мисля. Определено, първи избор на КПП със Сърбия. На това КПП не съм имал проблеми от доста години.
4. Стрезимировци
Много лош път след Трън, лош до адекватен от сръбска. Бързо и добро обслужване от наша стана, сърбите ги мързеше. Има нова сграда от наша страна, която се руши. Добър избор, ако искате малко екзотика на път за Рощилядата в Лесковац. Кварталното ми КПП така да се каже. Поради, което има слабост към него.
5. Олтомаци
Лош, но търпими пътища и от двете стани. Слабо натоварен и не съм имал проблеми. Сърбите ни провериха малко по-подробно, но беше няколко дни след прокациите на Атака.
6. Гюешево
Според мен пътя и от двете страни си плаче за реконструкция, все пак е основен пункт. Иначе обикновенно няма проблеми с преминаването.
7. Станке Лисичково
Лош път от наша страна, доста добър от македонска. Там се слиза рязко и може да ви заглъхнат ушите. Българското КПП е смешно и вероятно е най-мизерното, като дизайн. Но контролът е строг.
Тъй, като имам известен опит с екзотични пътища покрай западните ни граници, ако някой се интересува да ме пита.
mediar June 12th, 2011, 09:29 PM Да добавя и това, че има два пункта, полу-построени, но не са влезли в употреба - един със Сърбия ( завършен на 95% от двете страни ) и един с Македония ( почти завършен, но само от македонска страна; от българска не е строено нищо ).
ogibo June 12th, 2011, 09:52 PM За ГКПП Капитан Петко войвода – Орменион може би е добре да изглежда така: ГКПП Капитан Петко войвода (Свиленград) – Орменион и да се добави Гара. Един път дневно има мотриса Дикия – Свиленград. Последно бях чул че обратно пътува до Александрополи.
И някой впечатления от ГКПП-та:
ГКПП Ивайловград – Кипринос
Пътят между Кипринос и ГКПП-то не е завършен. Около 5 километра без асфалт. От българска страна пътят е поносим. Обслужването е бързо и на едно гише.
ГКПП Капитан Петко войвода (Свиленград) – Орменион
Пътят е отличен и от двете страни. Понякога има задръствания заради преминаващите камиони.
ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле
Пътят е отличен и от двете страни. Лятото задръстванията са обичайни и преминаването може да отнеми и час.
ГКПП Лесово–Хамзабейли
Впечатленията са ми от преди година. Пътят от наша страна е отличен от Елхово до ГКПП-то. От турска страна последната ми информация е че пътят е ремонтиран и вече е с две платна в едната посока до Одрин.
Herzog Tryn June 12th, 2011, 09:55 PM Пунктът с Македония е Клепало (горе е описан Берово-Струмяни). Ето малко снимки от Панорамио:
http://www.panoramio.com/photo/29130058
http://www.panoramio.com/photo/29130045
От наша страна трябва да се направи ГКПП и около 10 километра път.
ГКПП със Сърбия не е ново, става дума за Стрезимировци. Има нова сграда построена от наша страна. Тя обаче стои зарязана вече десетина години и постепенно се съсипва. Може да се реконструира скромна сума и да се ползва. Пада се в ляво от сегашната сграда, като се излиза от България. Обикновенно е зад дървета и не се вижда добре. Ето една статия със снимки:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=268052
blagun June 13th, 2011, 12:08 AM ГКПП Кулата-Промахон: Пътят откъм България е отличен, в Гръцко - 15 км магистрала, която завършва в строящия се от две петилетки пътен възел южно от Беласица.
ГКПП Илинден-Екзохи (Мечи тунел): Откъм България - недобри последни километри до границата и още по-зле Г.Делчев-Добринище. В Гърция - пътят е добър. Все пак за пътуващите от София към Кавала е за предпочитане единствено при големи опашки на Кулата: Недостатъци: повече планински отсечки, по-лошо състояние на пътя, предимства: по-малко интензивно движение
ГКПП Златоград-Термес: от наша страна - перфектен път Златоград-ГКПП, като само минаването по тесните улички на Златоград е проблемно. От гръцка страна - нов път, но много тесен - близо 15 км пътят е еднолентов с изчакване за разминаване. Иначе е живописен. От гледна точка на време за пътуване: би бил изгоден за пътуващи от Пловдивско, Смолянско и Кърджалийско към Ксанти и Кавала.
Herzog Tryn June 13th, 2011, 12:17 AM Интересно ми е, ако човек пътува с кола да кажем от Стара Загора за Солун, кое КПП е най-удачно да се ползва: Кулата, Илинден или Златоград?
Pazzzo June 13th, 2011, 12:23 AM ^^ През Златоград, разбира се. По-кратко разстояние е, а и се взима по-бързо заради сравнително по-добрите пътища.
PhirgataZFs1694 June 13th, 2011, 02:20 AM ГКПП Златоград-Термес: от наша страна - перфектен път Златоград-ГКПП, като само минаването по тесните улички на Златоград е проблемно. От гръцка страна - нов път, но много тесен - близо 15 км пътят е еднолентов с изчакване за разминаване. Иначе е живописен. От гледна точка на време за пътуване: би бил изгоден за пътуващи от Пловдивско, Смолянско и Кърджалийско към Ксанти и Кавала.
:nuts:
Нещо такова ли представлява?
http://img204.imageshack.us/img204/3033/ouarzazaterfoudbo3.jpg
N4glfWBdCEk
mediar June 13th, 2011, 07:37 AM ГКПП Илинден-Екзохи (Мечи тунел): Откъм България - недобри последни километри до границата и още по-зле Г.Делчев-Добринище. В Гърция - пътят е добър. Все пак за пътуващите от София към Кавала е за предпочитане единствено при големи опашки на Кулата: Недостатъци: повече планински отсечки, по-лошо състояние на пътя, предимства: по-малко интензивно движение
ГКПП Златоград-Термес: от наша страна - перфектен път Златоград-ГКПП, като само минаването по тесните улички на Златоград е проблемно. От гръцка страна - нов път, но много тесен - близо 15 км пътят е еднолентов с изчакване за разминаване. Иначе е живописен. От гледна точка на време за пътуване: би бил изгоден за пътуващи от Пловдивско, Смолянско и Кърджалийско към Ксанти и Кавала.
Не съм съгласен. Последните километри преди ГКПП Илинден са си перфектни. Това е чисто нов път, построен преди четери години, на места трилентов, с големи радиуси на завоите и почти без слизания и качвания.
Докато положението при Златоград - ГКПП не е толкова розово. Снимките, правени лично от мен - http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=63308091#post63308091 . Обръщам внимание на последните снимки и начина, по който свършва новия път.
tanashubav June 13th, 2011, 09:12 AM ГКПП Малко Търново
От българска страна шосето е в трагично състояние. Разбития участък почва още от Бургас и стига чак до самия ГКПП. Доколкото зная в момента тече ремонт на участъка, който няма да обхване последните 10км. преди границата, които подлежат на цялостна реконструкция и добавяне на 3-та лента посока ГКПП за поемане на опашки от ТИР-ове.
От турска страна пътя е нов, с три ленти и в перфектно състояние.
Предимство на Малко Търново е, че не минават камиони, и затова шосетата към него са слабо натоварени и се пътува безпроблемно.
Преминаването през пункта е бързо, ако не броим почивни дни около официални празници, но и тогава рядко отнема повече от 30 минути.
radoslavdj June 13th, 2011, 06:43 PM Слагам я да я има и тука:
http://store.picbg.net/pubpic/EA/3A/f28a00fd0590ea3a.jpg
PhirgataZFs1694 June 14th, 2011, 11:33 AM Предимство на Малко Търново е, че не минават камиони, и затова шосетата към него са слабо натоварени и се пътува безпроблемно.
Преминаването през пункта е бързо, ако не броим почивни дни около официални празници, но и тогава рядко отнема повече от 30 минути.
Не разбрах какво искаш да кажеш. През ГКПП-то не минават камиони или са изградени обходни пътища на града и не се минава през него.
Capt.Vimes June 14th, 2011, 11:37 AM Не разбрах какво искаш да кажеш. През ГКПП-то не минават камиони или са изградени обходни пътища на града и не се минава през него.
През ГКПП-то не минават камиони.
ogibo June 14th, 2011, 11:42 AM Там се изграждаше и обходен път, но до къде са стигнали не знам. А иначе е забранено преминаването на камиони както и през Ивайловград – Кипринос.
PhirgataZFs1694 June 14th, 2011, 12:21 PM Там се изграждаше и обходен път, но до къде са стигнали не знам. А иначе е забранено преминаването на камиони както и през Ивайловград – Кипринос.
Така изглежда на гугъл-ърт. Някой с информация дали е завършен(от I-9)?
Capt.Vimes June 14th, 2011, 12:33 PM Така изглежда на гугъл-ърт. Някой с информация дали е завършен(от I-9)?
Преди два месеца не беше и не изглеждаше така, сякаш скоро ще бъде.
blagun June 14th, 2011, 01:15 PM Интересно ми е, ако човек пътува с кола да кажем от Стара Загора за Солун, кое КПП е най-удачно да се ползва: Кулата, Илинден или Златоград?Капитан Петко войвода/Орменио или Кулата - на кантар. През Орменио имаш 100 км хубав и ненатоварен път в Гръцко и после - само магистрала. Казвам на кантар заради по-високата цена на бензина в Гърция.
Иначе към Кулата очевидно през Ихтиман или Костенец-Дупница се пести количество километри за сметка на качеството.
Илинден го отхвърлям заради трагичното състояние на пътя Юндола-Разлог, пък и Добринище-Г.Делчев не е цвете за мирисане, независимо от впечатленията на Медиар.
През Златоград може да са по-малко километрите, но от тях 250 км са планински пътища - от Асеновград до Ксанти.
Според мен Маказа ще е оптимален вариант. Дай Боже скоро да стане!
blagun June 14th, 2011, 01:20 PM Не съм съгласен. Последните километри преди ГКПП Илинден са си перфектни. Това е чисто нов път, построен преди четери години, на места трилентов, с големи радиуси на завоите и почти без слизания и качвания. Аз визирам не само подходния път от 4-5 км, а цялата отсечка от Г.Делчев до ГКПП.
ogibo June 14th, 2011, 01:25 PM Казвам на кантар заради по-високата цена на бензина в Гърция.
Да вметна че газта в Гърция излиза с десетина стотинки (по информация от колеги които често пътуват) по-скъпа, но рядко срещана. В Александрополи има газ близко до летището и следващата е в Солун.
Pazzzo June 14th, 2011, 02:06 PM През Златоград може да са по-малко километрите, но от тях 250 км са планински пътища - от Асеновград до Ксанти.
За да стигнеш от Стара Загора не е нужно да минаваш чак през Асеновград - по-бързия маршрут е Ст.Загора - Димитровград - Хасково - Кърджали - Златоград. Минавал съм през тоя маршрут преди няколко години и пътя си беше ОК.
radoslavdj June 15th, 2011, 01:41 PM Кардам функционира ли, като ГКПП в момента?
Vojvoda June 16th, 2011, 04:43 PM Как мислите, кое от неоткритите ГКПП-та е най-важно? Българо-гръцката граница трябва да се надупчи като швейцарско сирене. Ние имаме нужда от Бяло море, а те - от хладината, пистите и лековитите извори на нашите планини. Не изключвам възможността след време толкова да се омешат нещата заради движението на хора и капитали, че Рило-Родопският масив, заедно с областите Македония и Тракия тук и там, да се допълват до степен, създаваща усещането за едно по-сближено пространство.
ogibo June 16th, 2011, 06:27 PM Не изключвам възможността след време толкова да се омешат нещата заради движението на хора и капитали, че Рило-Родопският масив, заедно с областите Македония и Тракия тук и там, да се допълват до степен, създаваща усещането за едно по-сближено пространство.
Ми от как сме влезли в ЕС вече имам доста познати гърци. Дори утре ще ходим на о. Тасос с туристическото дружество от Пендалофос. Миналото лято бяхме заедно на Вихрен и Мусала.
TrueBulgarian June 16th, 2011, 06:54 PM Как мислите, кое от неоткритите ГКПП-та е най-важно? Българо-гръцката граница трябва да се надупчи като швейцарско сирене. Ние имаме нужда от Бяло море, а те - от хладината, пистите и лековитите извори на нашите планини. Не изключвам възможността след време толкова да се омешат нещата заради движението на хора и капитали, че Рило-Родопският масив, заедно с областите Македония и Тракия тук и там, да се допълват до степен, създаваща усещането за едно по-сближено пространство.
След като влезем в Шенген по-късно тази година, тогава ще се задвижат нещата. Просто няма да има нужда от ГКПП-та, ами само от път :) И все пак не очаквам да има още много нови маршрути в скоро време по простата причина, че северната част на Гърция е доста неразвита.
tanashubav June 16th, 2011, 07:16 PM ^^Все пак очаквам до година - две да завършат Маказа и Рудозем - Ксанти. Така ще станат 7. От там нататък вече ще остават само някои наистина малки преходи.
Herzog Tryn June 16th, 2011, 08:26 PM Според мен на границата с Гърция най-важен е Маказа; на границата с Турция Резово; на границата с Румъния Дунав Мост 2; със Сърбия-не съм сигурен всички планирани са с локално значение, тук по-важно е да се оправят пътищата към Стрезимировци и Брегово, макар че по сантиментални причини ми се иска да пуснат скоро Банкя-петъчинци; с Македония-според мен най-важен е Черната Скала. Така ще има удобен път между София, Кюстендил и Дупница от наша странаи Делчево и Велес от Македонска. Така се създава алтернатива на Кресненското дефиле (сега тази функция изпълнява Станке Лисичково).
Capt.Vimes June 16th, 2011, 08:41 PM на границата с Румъния Дунав Мост 2;
We definitely need more bridges with Romania. For example on the road between Silistra and Dobrich there are more Romanian cars than Bulgarian. And there will be more in the future as Bucuresti is close to our border.
PhirgataZFs1694 June 16th, 2011, 10:22 PM От икономическа гледна точка-всички мостове над Дунав с Румъния. От емоционално-историческа всички пунктове с Македония и Сърбия.
ogibo June 16th, 2011, 10:26 PM Я и аз да повторя въпроса на колегата.
Кардам функционира ли, като ГКПП в момента?
Между другото да попитам на границата с Румъния имало ли е заграждения някога? Така като гледам сателитните снимки, май не. За бившата Югославия не съм гледал и ще ми е интересно да науча и за там. За гръцко направление мога да кажа че загражденията са премахнати (поне в нашият регион). По турско си стоят че дори и където са повредени се ремонтират.
tanashubav June 17th, 2011, 09:30 AM Я и аз да повторя въпроса на колегата.
Кардам функционира ли, като ГКПП в момента?
Между другото да попитам на границата с Румъния имало ли е заграждения някога? Така като гледам сателитните снимки, май не. За бившата Югославия не съм гледал и ще ми е интересно да науча и за там. За гръцко направление мога да кажа че загражденията са премахнати (поне в нашият регион). По турско си стоят че дори и където са повредени се ремонтират.
Кардам си функционира разбира се, като всеки вътрешен за ЕС пункт. Има и ж.п. линия там, която не съм сигурен дали се използва особено активно. Между другото именно през Кардам е най-късия път от Констанца до Варна и според лично мнение този участък се използва доста повече от шосето през Дуранкулак. И то през цялата година.
Ограда по границата с Румъния е имало винаги. Сега при Силистра си стои още. В останалата част на Добруджа не зная как са нещата.
krasen June 17th, 2011, 10:25 AM То и аз не съм я обследвал цялата граница, но сигурно телената ограда продължава чак до Дуранкулак. http://www.panoramio.com/photo/17791303?source=wapi&referrer
Vojvoda June 17th, 2011, 11:57 AM Ми от как сме влезли в ЕС вече имам доста познати гърци. Дори утре ще ходим на о. Тасос с туристическото дружество от Пендалофос. Миналото лято бяхме заедно на Вихрен и Мусала.
Ето жив пример. Няма нищо по-хубаво от това човек да усети непосредствените промени от такива връзки.
След като влезем в Шенген по-късно тази година, тогава ще се задвижат нещата. Просто няма да има нужда от ГКПП-та, ами само от път :) И все пак не очаквам да има още много нови маршрути в скоро време по простата причина, че северната част на Гърция е доста неразвита.
Затова съм такъв евроентусиаст, хората в пограничните области у нас да заживеят по-добре, да няма изкуствени граници :)
^^Все пак очаквам до година - две да завършат Маказа и Рудозем - Ксанти. Така ще станат 7. От там нататък вече ще остават само някои наистина малки преходи.
До Ксанти не се ли стига през Златоград-Термес (Баня), или говориш за доизграждане на пътища във вътрешността на двете страни?
Според мен на границата с Гърция най-важен е Маказа; на границата с Турция Резово; на границата с Румъния Дунав Мост 2; със Сърбия-не съм сигурен всички планирани са с локално значение, тук по-важно е да се оправят пътищата към Стрезимировци и Брегово, макар че по сантиментални причини ми се иска да пуснат скоро Банкя-петъчинци; с Македония-според мен най-важен е Черната Скала. Така ще има удобен път между София, Кюстендил и Дупница от наша странаи Делчево и Велес от Македонска. Така се създава алтернатива на Кресненското дефиле (сега тази функция изпълнява Станке Лисичково).
Транспортният министър от Тройната ламя (квота на БСП) обеща Берово-Струмяни, Пешчево-Симитли и Делчево-Невестино да започнат работа през 2007 г. От тогава вече са минали приблизително 4 години. Знаеш ли да има някакво задвижване?
http://members.tripod.com/nie_monthly/nie1_02/prehodi.htm
Що се отнася до Сърбия, сигурно би било полезно да се подобри ГКПП Брегово, за да може все повече съседи да използват Дунав мост-2.
tanashubav June 17th, 2011, 05:18 PM Рудозем Ксанти е част от шосето от Пловдив за Бяло море. Пункта на Златоград си е регионален, затова и не пропуска камиони, затова и довеждащата инфраструктура е неособено впечатляваща.
fransiz June 17th, 2011, 06:31 PM Капитан Петко войвода/Орменио или Кулата - на кантар. През Орменио имаш 100 км хубав и ненатоварен път в Гръцко и после - само магистрала. Казвам на кантар заради по-високата цена на бензина в Гърция.
Иначе към Кулата очевидно през Ихтиман или Костенец-Дупница се пести количество километри за сметка на качеството.
Илинден го отхвърлям заради трагичното състояние на пътя Юндола-Разлог, пък и Добринище-Г.Делчев не е цвете за мирисане, независимо от впечатленията на Медиар.
През Златоград може да са по-малко километрите, но от тях 250 км са планински пътища - от Асеновград до Ксанти.
Така, нека добавя и моя коментар, който е актуален към вчерашна дата.
Аз лично пътувах по направление: Варна - Бургас - Свиленград - Александруполи - Маказа - Солун и обратно. Общо около 1830 изминати километри в двете посоки.
Сега за пътя:
На отиване минах през Бургас - Средец - Тополовград - Свиленград -Орменио. Тази част е около 200км, но пътя е доста приличен 1х1, на много места е или нов или ремонтиран или просто здрав. Преди Тополовград на един завой след дълга права има камера, макар и да няма никъде табела за това. Естествено ограничението е 60км. Има една малка част с нарязан асфалт и дупки, но се търпи и не е дълга. След това в Гърция пътя до Суфли ( това е на около 20 - 30 км от Александруполи) пътя е 1х1, но с много широки ленти плюс широки аварийни ленти в които трябва да се прибираш за да те изпреварят, тъй като по средата има двойна непрекъсната линия). Ограничението е 100км, но доста често има детелини на които има 70км или 60км ограничение. По едно време този широк път свършва и влизаш в едно село/град и караш малко по ремонтиращ се 1х1 път. Всъщност ясно си личи как ще разширят пътя и там до габаритите на останалия път. След това се качваш на Egnatia Odos или иначе казано магистралата. Ограничението е 130 км, но пак около детелините има по-ниски ограничения. Така от преди Александ. до Солун караш само по магистрала. След Кавала има един участък, където ограничението е 70км, просто защото е с много завой.
Ограниченията НИКОЙ не ги спазва. Уж има камери и на пътя от границата и на магистралата, поне така пише, тъй като може би на всеки 10км има табели за камери. Аз реално видях само една камера, но може и да има други (без да броя тези по тунелите). Аз спокойно мога да кажа, че бях единствения (като не броя само камионите), който спазваше ограниченията. При каране със 130км на участък с ограничение 130км, нямаше нито една кола или автобус, който да не ме изпревари със сериозна разлика в скоростта. Естествено най-бързо караха турските/немски коли и няколко лъскави коли със СА и РВ номера. Не се спазва ограничението и от самите гърци. На детелините и на другите места с по-ниски ограничения пак никой не намалява. Единствените който карат с около 100км навсякъде и също не намаляват на по-ниските ограничения са камионите.
Така общо взето това е положението в Гърция. За информация Виа Егнатиа е път Е80 или А2, а пътя от морето към границата е Е85.
Сега на връщане, понеже вече беше тъмно реших от Свиленград и аз да мина по царския път Е85 през Харманли - Симеоновград - Гълъбово - Раднево - Нова Загора - Буграс - Варна. Гръбо това щеше да удължи пътя ми с около 20-30км някъде, но си викам международен път, това онова, ще е хубав.
В началото Свиленград - Харманли е магистрала - хубава за БГ стандартите магистрала. Естествено няма много общо с Виа Егнатиа, но все пак магистрала. От Харманли до Симеоновград е ОК път 1х1, началото на Симеоновград е ОК, но почнат ли паветата просто обърнете и се върнете. Аз не го направих и дълбоко съжалявам за това.
Значи в Симеоновград не знам как онзи младеж уби сумати хора на Великден, но просто по тези павета при повече от 20-30км/час е абсърдно. Просто има невероятно много неравности. Изобщо не мога да си представя кола, която ще вдигне над 100км на такъв път. Но само да кажа, паветата не са най-лошото. Значи, пътя продължава и стигаш едно кръстовище на което в ляво има един-единствен знак Русе на ляво, пред теб има жп прелез. Продължаваш по прелеза, минаваш 100 метра след това през един скапан мост и излизаш на още по-скапоно кръгово без табели или каквото и да е. От там питаш има една патрулка и ти казват, че на кръговото трябва да завиеш на ляво и така се минава под моста. Е минеш ли под моста, пътя от там до Гълъбово става ужасен. Аз лично по-скапан път в България не съм виждал. Пътя целия е на бабуни, спадания, малки дупки дълбоки 10см, средни дупки дълбоки 20-30 см и огромни кратери. Естествено няма маркировка, мантинели и каквото и да е било. През целия път с повече от 10км не може да се кара, и то само на зиг-заг по цялата му ширана и пак е невъзможно да не влезеш с едната гума в някоя дупка. Единствените други превозни средства, които видяхме да минават бяха два насрещно идващи тира - един турски и един унгарски, като за да се разминем трябваше да спра в банкета и да ги изчакам да мина. Едновременно е невъзможно да се разминат две коли без някой да слезе от пътя.
Стигнеш ли го Гълъбово здрав значи всичко е ок, там вече пътя е поносим. На Гълъбово на Лукойла имаше някви 3 румънски коли, които се готвиха да минат по тази разкопана нива наречена Е85.
Явно чужденците се водят по ГПС и това им изиграва лоша шега.
Вече след това е ясно Гълъбово - Раднево - Нова Загора е ще годе приличен 1х1 път. От Нова Загора до Бургас мисля на всички ви е ясно че е идеален 1х1 път до Карнобат, а от там е магистрала до Бургас.
pmalenkin June 18th, 2011, 05:12 PM ^^ Мерси за подробното описание! Значи из Симеоновград да не минавам за сега. :D
blagun June 19th, 2011, 02:26 PM Ограда по границата с Румъния е имало винаги. Сега при Силистра си стои още. В останалата част на Добруджа не зная как са нещата. Не е така. При соца нямаше ограда покрай пътя Силистра-Средище. Просто край пътя имаше разорана ивища с бели километрични камъни с надписи - "НРБ - RSR". Румънците имаха наблюдателни вишки през някакъв интервал. За охраната на дунавската граница също отговорността беше тяхна, ние имахме едно 1-2 катерчета с десетина морячета-граничари.
Колкото и странно да е - оградата беше построена в началото на 90-те.
krasen June 19th, 2011, 11:26 PM http://static.panoramio.com/photos/original/24765538.jpg
Явно тук (http://www.panoramio.com/photo/24765538) вече няма телена ограда.
http://static.panoramio.com/photos/original/34721380.jpg
Ето и една от многото вишки.
DaWeed June 20th, 2011, 01:36 AM Оградата сигурно е вдигната с цел спиране на циганите емигранти ама маи не ги е спряла. Пък сещайте се имаше и период в които можеше Румъния да чака следващия влак за ЕС.
krasen June 20th, 2011, 10:36 AM Ко речи ? :nuts: :lol:
Herzog Tryn June 21st, 2011, 01:32 AM Чудя се следното, дали не е добра идея да се построи ГКПП в близост до Калотина. Например при Станинци или при Липинци. Така може да се създаде байпас, когато нещата на главния пункт се закучат. Освен това вероятно не е голяма инвестиция и може да се направи бързо.
blagun June 21st, 2011, 01:34 PM Чудя се следното, дали не е добра идея да се построи ГКПП в близост до Калотина. Например при Станинци или при Липинци. Така може да се създаде байпас, когато нещата на главния пункт се закучат. Освен това вероятно не е голяма инвестиция и може да се направи бързо.
Хайде пък ти - Станянци! Не знаеш ли, къде трябва да се направи ГКПП - между Трънска Банкя и махалата на Петачинци, преминала в Сърбия. Или между двете части на Петачинци.
По-скоро на ГКПП Калотина/Градина трябва да стане общ и да се дръпне в посока Сърбия - между ГКПП Градина и ОМВ има предостатъчно място поне за 10 бариери в посока.
PhirgataZFs1694 June 21st, 2011, 05:20 PM Така общо взето това е положението в Гърция. За информация Виа Егнатиа е път Е80 или А2, а пътя от морето към границата е Е85.
Сега на връщане, понеже вече беше тъмно реших от Свиленград и аз да мина по царския път Е85 през Харманли - Симеоновград - Гълъбово - Раднево - Нова Загора - Буграс - Варна. Гръбо това щеше да удължи пътя ми с около 20-30км някъде, но си викам международен път, това онова, ще е хубав.
В началото Свиленград - Харманли е магистрала - хубава за БГ стандартите магистрала. Естествено няма много общо с Виа Егнатиа, но все пак магистрала. От Харманли до Симеоновград е ОК път 1х1, началото на Симеоновград е ОК, но почнат ли паветата просто обърнете и се върнете. Аз не го направих и дълбоко съжалявам за това.
Значи в Симеоновград не знам как онзи младеж уби сумати хора на Великден, но просто по тези павета при повече от 20-30км/час е абсърдно. Просто има невероятно много неравности. Изобщо не мога да си представя кола, която ще вдигне над 100км на такъв път. Но само да кажа, паветата не са най-лошото. Значи, пътя продължава и стигаш едно кръстовище на което в ляво има един-единствен знак Русе на ляво, пред теб има жп прелез. Продължаваш по прелеза, минаваш 100 метра след това през един скапан мост и излизаш на още по-скапоно кръгово без табели или каквото и да е. От там питаш има една патрулка и ти казват, че на кръговото трябва да завиеш на ляво и така се минава под моста. Е минеш ли под моста, пътя от там до Гълъбово става ужасен. Аз лично по-скапан път в България не съм виждал. Пътя целия е на бабуни, спадания, малки дупки дълбоки 10см, средни дупки дълбоки 20-30 см и огромни кратери. Естествено няма маркировка, мантинели и каквото и да е било. През целия път с повече от 10км не може да се кара, и то само на зиг-заг по цялата му ширана и пак е невъзможно да не влезеш с едната гума в някоя дупка. Единствените други превозни средства, които видяхме да минават бяха два насрещно идващи тира - един турски и един унгарски, като за да се разминем трябваше да спра в банкета и да ги изчакам да мина. Едновременно е невъзможно да се разминат две коли без някой да слезе от пътя.
Стигнеш ли го Гълъбово здрав значи всичко е ок, там вече пътя е поносим. На Гълъбово на Лукойла имаше някви 3 румънски коли, които се готвиха да минат по тази разкопана нива наречена Е85.
Явно чужденците се водят по ГПС и това им изиграва лоша шега.
Вече след това е ясно Гълъбово - Раднево - Нова Загора е ще годе приличен 1х1 път. От Нова Загора до Бургас мисля на всички ви е ясно че е идеален 1х1 път до Карнобат, а от там е магистрала до Бургас.
Шефе объркал си се много сериозно. Е-85 (http://en.wikipedia.org/wiki/European_route_E85) минава през България така: Казанлък-Стара Загора-Хасково-Свиленград т.е. I-5+I-8 или 2013 ще бъде I-5+АМ Марица. Тоест първокласни пътища-международни коридори.
Другият път, който се ползва от Румъния към Турция/Гърция е II-55 или Нова Загора-Свиленград. Той е второкласен път. Не знам в какво състояние е, защото знам че камионите от Търново за Турция ползват Хаинбоас и после минават по него. Това може би е другата ти алтернатива за Варна, но не пътя през Харманли и Раднево:nuts:
Пътят, по който ти си минал Харманли-Симеоновград-Раднево-Нова Загора, е третокласен път III-554:nuts: и е по-дълъг:nuts: Това не е Е-85:nuts:. Просто локален път в лошо състояние, който има посока север-юг, но с много криволичене. Но това не означава, че трябва да е в такова състояние...:bash:
ogibo June 21st, 2011, 06:20 PM Магистралата в Гърция се води Егнатия Одос А2 и е на Е90.
Тировете преминаващи през Хаинбоаз ползваха доскоро имено пътят Нова Загора-Раднево-Симионовград, но правят ремонт на моста в Симионовград, а старият по който е минал колегата не може да поеми трафика. Състоянието на пътя Нова Загора-Свиленград - ми по-добре недей. От Свиленград до звездата е основно ремонтиран преди една година и малко. От звездата до с. Главан пътят всъщност е построен преди около 10 години. До тогава беше черен път. Състоянието в момента е задоволително. От Главан до Нова Загора вече е тотално амортизиран, но все пак е по-добър от Симионовград-Раднево.
@fransiz Камерите по магистралата са в отсрещното платно и винаги след някой завой.
Herzog Tryn June 21st, 2011, 08:49 PM Хайде пък ти - Станянци! Не знаеш ли, къде трябва да се направи ГКПП - между Трънска Банкя и махалата на Петачинци, преминала в Сърбия. Или между двете части на Петачинци.
По-скоро на ГКПП Калотина/Градина трябва да стане общ и да се дръпне в посока Сърбия - между ГКПП Градина и ОМВ има предостатъчно място поне за 10 бариери в посока.
Аз съм за тоъи пункт, но той ще е само с туристическо значение. Пътят не позволява значем трафик. Иначе, ще е добре да се разшири и да се модернизира Калотина. По скоро идеята ми е ако по някаква причина го затворят временно да има алтернатива.
Аз лично бих препоръчал на всички, които имат възможност да отидат до Погановския манастир. Мястото е много красиво. Ако отидете, отидете нагоре по пътя след манастира към Трънски Одоровци ще минете през по-красивата клисура на Ерма. От там в ляво е пътя за Петачинци, в дясно към Звонци. Само едно предупреждение, и двата пътя не са добри.
Astimar June 22nd, 2011, 10:29 AM Гърците са готови с отсечката Комотини-Маказа, финалът е снемането на 18-метрова скала до пирамида 31 (http://rodopi24.blogspot.com/2011/06/18-31.html)
becs June 22nd, 2011, 11:05 AM Ех, да бяха нащракали снимки от нашата страна повечко, че без това няма човек от форума в региона :(
tanashubav June 22nd, 2011, 11:12 AM Какво им е готовото, нямат още асфалт.
Herzog Tryn June 22nd, 2011, 05:35 PM Стискайте палци гърците да го довършат преди да останат без пари. Че есента е далече и като гледам какво става. А този път според мен е вероятно най-важния за нас от всички нови КПП-та. Това да стигнеш от Габрово до Бяло море за около 6 часа невероятно.
PhirgataZFs1694 June 22nd, 2011, 07:24 PM Мостовете с Румъния са ни по-важни според мен.
Vojvoda June 22nd, 2011, 10:23 PM Борисов: Отварямe нов ГКПП с Гърция през септември
Още един граничен пункт ще заработи на българо-гръцката граница наесен. "През септември отваряме прохода Маказа", обяви премиерът Бойко Борисов. Той бе в района на Кърджали, за да открие обновена 18-километрова отсечка на пътя Момчилград-Крумовград. "Преди 2 г. ви плашеха, че като дойда, ще ви прекръстя, ще ви изселя и какво ли не още. А ние ви строим пътища", заяви Борисов.
Той преряза лентата, след което раздаде парченца от нея. "Нека остане малко и за отбора по художествена гимнастика", заяви Борисов, като по този начин отвърна на вица, разказан от Сергей Станишев, според който България няма отбор по художествена гимнастика, защото премиерът отрязал лентите за съчетанията.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=938233
Astimar June 22nd, 2011, 11:11 PM Понеже сега се отварят офертите за рехабилитация на участъка от I-5 Кърджали - Подкова (http://www.napi.government.bg/index.php/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/1002-%D0%92-%D0%90%D0%9F%D0%98-%D0%B1%D1%8F%D1%85%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B7%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D1%82-%E2%80%9EI-5-%D0%9A%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%E2%80%9C), и предполагам става въпрос за път 1х1, що се отнася до новото строителство? По същото трасе ли ще минава скоростният път Русе - Маказа или ще има алтернативно такова?
PhirgataZFs1694 June 23rd, 2011, 12:25 AM ^^Виж тук в презентацията ги има габаритите (http://www.mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=actual&id=2752).
Става дума, че на 31.08 гърците трябва нааааай-накрая да си довършат пътя от Комотини до българо-гръцката граница.
Herzog Tryn June 28th, 2011, 11:52 PM Проектът за път до границата до Горна Арда можете да видите тук:
http://www.smolyan.bg/index.php?lang=bg&do=71&id=2777
blagun June 29th, 2011, 05:09 PM Проектът за път до границата до Горна Арда можете да видите тук:
http://www.smolyan.bg/index.php?lang=bg&do=71&id=2777
Освен довеждащия път трябва да се реализира отсечката Турян-Кошница, тъй като сегашната обиколка през Смилян почти обезсмисля новия ГКПП (Смолян-Горна Арда - 38 км, Смолян-Златоград - 56 км)
Herzog Tryn June 30th, 2011, 12:18 AM Това КПП едва ли преследва някакви значими цели, по скоро е за локални туристически цели и за роднински срещи. Което е добре, защото много от гръцките помаци с помоща на малоумната гръцка политика се потурчиха. Гърците се сетиха ама малко късно от къде е основната опасност за тях.
Така, че се съмнявам че скоро ще има голямо развитие по довеждащите пътища.
Herzog Tryn June 30th, 2011, 12:58 AM Освен довеждащия път трябва да се реализира отсечката Турян-Кошница, тъй като сегашната обиколка през Смилян почти обезсмисля новия ГКПП (Смолян-Горна Арда - 38 км, Смолян-Златоград - 56 км)
Нещо не ми е ясно, какъв е смисъла от Турян-Кошница? Как с това се избягва минаване през Смолян? Не съм пътувал в тоя район, но като гледам картата тази връзка не ми е ясно защо е нужна?
blagun July 1st, 2011, 09:37 AM Нещо не ми е ясно, какъв е смисъла от Турян-Кошница? Как с това се избягва минаване през Смолян? Не съм пътувал в тоя район, но като гледам картата тази връзка не ми е ясно защо е нужна?
До Смолян по-бързият и кратък път е през Пампорово. През Превала и Рожен карат камионите, но те не могат да минат нито през ГКПП Златоград, нито през бъдещия ГКПП Горна Арда. Ако идваш с кола откъм Пловдив и Чепеларе, можеш да минеш през Превала и от източния квартал на Смолян (Устово) да се отклониш за Смилян. Но тогава почти неминуемо се забиваш зад пъплещи камиони и си е досадно (освен при зимни условия, когато се искат вериги, за да минеш през Пампорово).
Захождайки в Смолян от запад, няма начин да се избегне горната част на западния квартал (Смолян). След това се хваща обходният път, минаващ под трите квартала на града. От този път разклонът за Турян е почти в началото му, докато за Смилян и Рудозем е значително по-нататък в източна посока. Всъщност, за да отидеш от централната част на Смолян до Могилица, Арда и в бъдеще до ГКПП Арда, описват буквата U = най-напред караш на изток, после на юг и на запад. С изключение на градската "магистрала" в Смолян другите отсечки са планински проход, така че спестяването на 15-20 км съвсем не е без значение.
А и общо взето, пътят ще се използва най-вече от жителите и гостите на Смолян, Пампорово и на запад от града (Стойките, Широка лъка, Гела, (недай Боже) бъдещият ски район "Супер Перелик".
Herzog Tryn July 1st, 2011, 09:47 AM Да сега го схванах. Наистина ако се идва (или се отива) от Пампорово тази отсечка има смисъл. Аз гледах какво става ако се идва по 86 през Устово. Иначе между Турян и Кошница май има черен път.
Herzog Tryn July 2nd, 2011, 06:16 PM Освен планираните КПП, къде още смятате, че трябва да се открият нови пунктове? Според мен най-належащо е това по границата ни с Гърция.
Capt.Vimes July 2nd, 2011, 11:40 PM Освен планираните КПП, къде още смятате, че трябва да се открият нови пунктове? Според мен най-належащо е това по границата ни с Гърция.
Скоро(дано) ще влезем в Шенген. Тогава няма да има говорим повече за пунктове. Т.е. ще отпадне нуждата от строеж на сгради за граничния контрол, но пътища така или иначе ще трябва да бъдат построени.
blagun July 3rd, 2011, 12:28 AM Скоро(дано) ще влезем в Шенген. Тогава няма да има говорим повече за пунктове. Т.е. ще отпадне нуждата от строеж на сгради за граничния контрол, но пътища така или иначе ще трябва да бъдат построени.Строи се някаква сграда. Все пак в Шенгенското споразумение има клауза за временно излизане на дадена държава от него. Тази клауза се прилага примерно при срещи на НАТО или Г8, когато се очаква наплив на антиглобалисти, май че и при футболното първенство в Германия беше активирана.
Вероятно промените в Шенгенското спорамузение ще включват видеонаблюдение на ГКПП и реакция на гранична полиция при подозрителни събития.
Herzog Tryn July 3rd, 2011, 12:45 PM Не ме разбирайте буквално, имам предвид и трансгранични пътища, ако няма контрол.
mastodonta July 4th, 2011, 09:50 AM Скоро(дано) ще влезем в Шенген. Тогава няма да има говорим повече за пунктове. Т.е. ще отпадне нуждата от строеж на сгради за граничния контрол, но пътища така или иначе ще трябва да бъдат построени.
Шансът да влезем в Шенген до края на мандата на това правителство е минимален и с право - това е единствения лост чрез които могат да ни накарат да се реформираме и за разлика от влизането в ЕС тука няма да претупат работата.
blagun July 4th, 2011, 11:50 AM Шансът да влезем в Шенген до края на мандата на това правителство е минимален и с право - това е единствения лост чрез които могат да ни накарат да се реформираме и за разлика от влизането в ЕС тука няма да претупат работата.
Хайде да се концентрираме върху темата, а не върху политагитация! Има си кръчми затова :bash:
Herzog Tryn July 4th, 2011, 12:35 PM Влизането ни в Шенген няма да промени основното, необходимоста от двустранни споразумения със съседите ни. Защото ние може да построим магистрала до браздата, а след това да следва поле. Пример е Иваловград, макар че имам информация, че това може скоро да се промени там.
Според мен приоритет трябва да са малки пунктове по гръцката граница. Разходите няма да са големи, а ще свързват красиви места. Така хем ще се развие туризма, хем ще се възтановят връзки между роднини от двете страни на границата.
ogibo July 4th, 2011, 04:56 PM Защото ние може да построим магистрала до браздата, а след това да следва поле. Пример е Иваловград, макар че имам информация, че това може скоро да се промени там.
Какво искаш да кажеш с това? Вярно че пътят до Кипринос не е завършен, но до Зони е перфектен. Какво да се прави – областната (или както се води) управителка е от там.
Herzog Tryn July 4th, 2011, 06:16 PM ^^
Точно това искам да кажа, пътят до най-близкото населено място е черен, не е лош, има само километър да се асфалтира. До Зони го направиха, а до Кипринос не.
ogibo July 4th, 2011, 07:01 PM ^^
има само километър да се асфалтира.
Ако трябва да сме точни около 5 километра. Трябва да направят един мост и тогава може да се очаква асфалтиране.
Herzog Tryn July 4th, 2011, 07:12 PM Ако не ме лъже паметта след напоителния канал в посока Кипринос е асфалтирано. Но може и да бъркам.
ogibo July 4th, 2011, 10:39 PM Поне до преди три месеца не беше. Веднага след пункта асфалтът завива към Зони. Има няма 10 метра и от там до Кипринос си беше черен път.
EDIT
Времето бързо лети. На второ четене се оказа че последно съм минавал преди 6 месеца от там.
Herzog Tryn July 4th, 2011, 11:09 PM Няма значение аз минах на 4 Февруари 2009. Явно съм забравил. Все пак за българите мисля е по-важен пътя до Кипринос, а не до Зони.
ogibo July 5th, 2011, 05:00 PM Идеята на гърците е че през Зони пътят за Александрополи е по-кратък. Бе гръцка му работа.
Herzog Tryn July 5th, 2011, 05:29 PM За Александруполис може и да е по къс, ама за Орменио не :D
Vojvoda July 5th, 2011, 09:04 PM Може би подходящо за темата:
r8RW640bwts
mediar July 5th, 2011, 09:56 PM Дали вашите очи вждат същото като моите в 1:14? На същия път и аз бях снимал едно такова колче на един завой:
http://i54.tinypic.com/ehx2k7.jpg
Единствените други такива колчета, които съм въждал в България, са на кръстовището до Белокопитово. Едно от тези колчета се вижда на тази снимка:
http://media.snimka.bg/8857/023970106-big.jpg
Другите няколко останали колчета се намират в третия ъгъл на триъгълника, долу вляво. И изключително много се надявам такива да бъдат поставени по новите магистрални участъци, като част от новата хоризонтална маркировка.
ogibo July 5th, 2011, 10:38 PM Правилно са видели очите ти.
Относно пътят Кипринос – Ивайловград. Преди малко говорих с човек който минава от там всеки ден. Няма промяна от последното ми минаване.
Avus July 6th, 2011, 09:47 AM Може би подходящо за темата:
r8RW640bwts
Жестоко е! Поздравления за клипчето!
Vojvoda July 7th, 2011, 12:16 AM Тука вместо в темата за туризма, която и без това си е доста развита, а и показва какво значи да сe изграждат ГКПП-та и пътища за предвижване между двете държави :cheers:
С 15% повече туристи минават през Златоград
http://www.smolyannews.com/static/images/news/source/1093687070_4_GKPP_Zlatograd.jpg
Преминаващият през Златоград туристически поток е увеличен с 15% в сравнение с предишния летен сезон, съобщи Александър Митушев, председател на местното хотелиерско сдружение. Данните от началото на сезона показват ръст предимно при българските и румънските туристи, пребиваващи в южния град, пътувайки към гръцките плажове. Пътуващите през ГКПП Златоград-Ксанти през почивните дни се увеличават двойно и трафикът в началото на лятото е около четири хиляди души дневно, информира комисар Тодор Георгиев - директор на Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Смолян, цитиран от БТА.
Хотелиери в Златоград вече работят по общи туристически пакети съвместно със свои гръцки колеги, обясни още Митушев. Българско-гръцките оферти съчетават нощувки в планината и в курорти на Беломорието, както е популярното название на крайбрежието на Егейско море за жителите на Родопите. Туристите се превозват единствено с микробуси, тъй като трасето Златоград-Ксанти не позволява преминаването на по-големи превозни средства.
Протестите в гръцките градове засега не се отразяват отрицателно на туристическите групи, насочени към Северна Гърция. От хотелиерското сдружение в Златоград прогнозират по-успешен летен сезон, съдейки по засиления интерес през май и юни. През това лято се забелязва увеличение на потока и на румънските туристи през граничния пункт.
http://www.monitor.bg/article?id=298085
Herzog Tryn July 7th, 2011, 12:28 AM Не разбирам защо са сложили снимка на Ивайловград.
PhirgataZFs1694 July 7th, 2011, 01:53 PM Дали вашите очи вждат същото като моите в 1:14? На същия път и аз бях снимал едно такова колче на един завой:
Другите няколко останали колчета се намират в третия ъгъл на триъгълника, долу вляво. И изключително много се надявам такива да бъдат поставени по новите магистрални участъци, като част от новата хоризонтална маркировка.
На АМ Струма също има колчета.
ogibo July 7th, 2011, 04:10 PM Не разбирам защо са сложили снимка на Ивайловград.
Тази снимка определено не е от Ивайловград. Но тази е.
http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/45884559.jpg
Vojvoda July 7th, 2011, 04:30 PM Снимката определено беше сменена ;)
Vojvoda July 10th, 2011, 10:02 AM Отпреди няколко седмици:
5BJzgi4sOlo
Herzog Tryn July 11th, 2011, 03:04 PM ^^
Сега работниците в гръцко стачкуват за неплатени заплати. Дано да отворят ГКПП Маказа преди гърците тотално да свършат парите.
Ето и една карта как ще е пътя при гърците:
http://www.egnatia.eu/files/images/VA_75_ENG.jpg
Vojvoda July 12th, 2011, 11:51 AM Гръцка стачка спря строителството на Маказа
http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_959393_2.jpg
Засега по пътя към прохода Маказа преминават само местни стада овце
Строителството на пътя от гръцкия град Комотини за Кърджали през прохода Маказа е преустановено, техниката е спряна до последния тунел, защото работниците стачкуват заради неизплатени над 5 месеца заплати. Това заяви кметицата на крайграничната община Кирково Шукран Идриз, която научила за проблема от свои гръцки колеги.
Предприемач от Кирково, който има бизнес и в южната съседка, потвърди това. “Пропътувах цялото гръцко трасе до самата граница и от строителите разбрах, че няма начин пътят да бъде готов до септември, защото те смятат поне месец да протестират. Надявам се обаче двамата премиери Папандреу и Борисов да направят всичко възможно, за да се отвори най-после този път, който чакаме толкова години”, заяви Владо Иванов.
Италианската фирма “Йонис” е изпълнител на проекта, но тя нае гръцки подизпълнители за изграждането на 22-километровата отсечка от Комотини до пирамида 31 на границата. Те трябва да завършат последните 3-4 километра, да изравнят стръмните скатове, през които минава границата.
По българската част от пътя към Маказа също има доста обемна работа. Предстои прокопаване и асфалтиране на около половин километър участък, който трябва да мине през много тежък за пробиване терен. Освен това е предвидено изграждане и на нов ГКПП.
Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова заяви преди дни, че укрепването на срутищата ще струва 10 милиона лева вместо индикативната цена от 2-3 милиона. Новата сума е била обсъдена на инфарктно, по думите на Таушанова, заседание на междуведомствената група за ускоряване на дейностите по пътя за прохода Маказа.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=959392
mediar July 12th, 2011, 06:52 PM На АМ Струма също има колчета.
Сериозно ли ми говориш? Може ли някой да направи една снимка за мен? :angel1: Аз съм прегледал доста снимки на ам. Струма и никъде не съм видял такива, но може да се поставени скоро.
Ето доста снимки от новия граничен пункт с Гърция край Ивайловград:
http://www.panoramio.com/photo/45884284
http://www.panoramio.com/photo/45884528
http://www.panoramio.com/photo/45884559
http://www.panoramio.com/photo/45884838
http://www.panoramio.com/photo/45885102
http://www.panoramio.com/photo/45885171
http://www.panoramio.com/photo/45885205
Снимките са от Panoramio, от потребителя mikrohori (http://www.panoramio.com/user/478646).
Lozenec July 12th, 2011, 09:01 PM Добре де, като има толкова много хора пътуващи най-редовно с кола през граница, нека направят някоя и друга снимка да видим сегашното състояние на граничните ни пунктове. Спомням си как съм пътувал до Италия и Австрия с рейс едно време и на връщане колкото по на изток се отива толкова по мизерно ставаше, та сега ми е любопитно дали са е променило положението....
mediar July 12th, 2011, 09:49 PM И все още е в сила това твърдение. Мога да ти опиша какво е положението сега, но другите ще ме нападнат, че съм против родното. И все пак на пункта ни със Сърбия е голяма мизерия, и то основно от наша страна, защото сърбите си ремонтираха наскоро тяхната част на пункта и там сега е цивилизовано, но при нас е някакъв ужас, мръсотия, прах, дупки и кръпки, няма табели и маркировка. Но там и без това след три години ще се строи изцяло нов пункт, когато се построи магистралата за Ниш, и може би и тази част на България ще влезе в Европа.
Снимки можеш да намериш в Panoramio. А от Ниш до Австрия имам цялостен репортаж от над 500 снимки, включително от граничните пунктове, в моя сайт. Линк - http://mediar.hybridfire.net/photos/gallery.html#foreign-roads ( секцията Other Motorways and Roads ).
Chilio July 12th, 2011, 09:49 PM Сериозно ли ми говориш? Може ли някой да направи една снимка за мен? :angel1: Аз съм прегледал доста снимки на ам. Струма и никъде не съм видял такива, но може да се поставени скоро.
Няма такива колчета по Струма и не е и имало... колегата се бърка вероятно с Люлин, и то с онова временно подреждане на такива колчета, когато нямаше мантинели и Станишката беше плеснал маркировка върху някое си ниво асфалт за да впечатлят евродепитати, като съответните колчета бяха прибрани само ден след визитата на съответните...
mediar July 12th, 2011, 09:55 PM ^^ Така може. А онзи клип с колчетата на ам. Люлин и аз съм го гледал.
blagun July 12th, 2011, 11:50 PM Мога да ти опиша какво е положението сега, но другите ще ме нападнат, че съм против родното. И все пак на пункта ни със Сърбия е голяма мизерия, и то основно от наша страна,
Надали някой ще оспори това. На ГКПП Калотина мръсотията, гнусотията и неразборията са хронично явление.
Herzog Tryn July 13th, 2011, 01:26 AM Да добавя, че там се работи уникално бавно от наша особенно, ако се пътува с автобус. Мизерията я оставям настрана.
Capt.Vimes July 13th, 2011, 07:57 AM Аз пък не мога да се оплача от последните преминавания на Калотина. Служителите работеха бързо и бяха любезни. Но с автобус не съм минавал от там.
sabotagor July 13th, 2011, 08:32 AM На ГКПП Капитан Андреево ни проверяваха 1 час... бавничко работят и те.
Herzog Tryn July 13th, 2011, 12:21 PM Е аз минах преди три седмици, имаше 4 или 5 автобуса, като проверката им отне само около 5 часа, при това почти без да ровят. И това не ми е първи случей точно на тази граница. С кола ако няма гастери е доста по-бързо. Но на Калотина са уникално мързеливи.
pmalenkin July 13th, 2011, 02:01 PM На 5 август (ако имам късмет) ще трябва да пътувам до летище Ататюрк в Истанбул с кола, и до колкото знам тогава е доста натоварено положението на ГКПП Капитан Андреево... Дали не е по-бързо да се мине през ГКПП Капитан Петко Войвода в Гърция и малко след това да се влезе в Турция при Одрин?
Vojvoda July 13th, 2011, 02:07 PM Да върнем малко лентата назад. Впечатленията на едно от светилата във военното кореспонденство и отявлен комунист на всичкото отгоре за преминаване на румънско-българската граница при Русе в навечерието на Първата световна война:
War in Eastern Europe
John Reed
19. BULGARIA GOES TO WAR
But across the yellow Danube is another world. While the steamer is yet a hundred yards from the landing-stage somebody hails you with a grin - a big brown policeman who has been in America, and whom you saw once as you passed that way two months ago. Good-natured, clumsy soldiers make a pretence of examining your baggage, and smile you a welcome. As you stand there a well-dressed stranger says in French: 'You are a foreigner, aren't you? Can I do anything for you?' He is not a guide; he is just a passenger like yourself, but a Bulgarian and therefore friendly. It is wonderful to see again the simple, flat, frank faces of mountaineers and free men, and to fill your ears with the crackling virility of Slavic speech.
http://www.promacedonia.org/en/jr/jr_19.html
Ако модераторите сметнат за необходимо, да трият.
ogibo July 13th, 2011, 05:32 PM На 5 август (ако имам късмет) ще трябва да пътувам до летище Ататюрк в Истанбул с кола, и до колкото знам тогава е доста натоварено положението на ГКПП Капитан Андреево... Дали не е по-бързо да се мине през ГКПП Капитан Петко Войвода в Гърция и малко след това да се влезе в Турция при Одрин?
Идеята не е лоша, но понякога и на Кастанес има опашка от гастери. След това имаш едно преминаване през целият Одрин и е възможно да загубиш същото време като да минеш по царският път. Аз лично бих минал през Кап. Андреево рано сутринта още по тъмно.
pmalenkin July 13th, 2011, 05:57 PM Идеята не е лоша, но понякога и на Кастанес има опашка от гастери. След това имаш едно преминаване през целият Одрин и е възможно да загубиш същото време като да минеш по царският път. Аз лично бих минал през Кап. Андреево рано сутринта още по тъмно.
Полета обаче е в 12 вечерта, тъй че бих минал границата към 7 вечерта. И аз бих избрал Кап. Андреево, но не знам дали наистина се чака много, защото през Калотина съм минавал няколко пъти на 2 и на 30 август, и винаги съм чакал най много половин час, максимум. Дали е подобно или доста повече?
EEH July 13th, 2011, 06:29 PM През август вече потокът се обръща и турците пътуват към З. Европа, така че в посока Истанбул би трябвало да се преминава бързо.
ogibo July 13th, 2011, 07:02 PM В 7 започват смените и може да висиш към час на границата. По принцип нашите правят проверка само на документите при излизащите, а бай комшо работи на много гишета и се преминава сравнително бързо. Предполагам че за час ще си преминал и двете проверки ако не блокирал някой компютър.
pmalenkin July 13th, 2011, 07:14 PM Ясно. Мерси :) Значи сигурно ще мина из Гърция, да не рискувам. Из там със сигурност има по-малко трафик.
ogibo July 13th, 2011, 10:13 PM Малка грешка от моя страна. Смяната е в 7,30, а не в 7,00.
PhirgataZFs1694 July 14th, 2011, 10:23 PM Няма такива колчета по Струма и не е и имало... колегата се бърка вероятно с Люлин, и то с онова временно подреждане на такива колчета, когато нямаше мантинели и Станишката беше плеснал маркировка върху някое си ниво асфалт за да впечатлят евродепитати, като съответните колчета бяха прибрани само ден след визитата на съответните...
Не се бъркам. Видях ги отдясно на пътното платно между пътен възел Драгичево и Макдоналдса, посока Дупница. 6-7 на брой.
Chilio July 14th, 2011, 11:03 PM Стига бе човек, от 4 години пътувам кажи-речи всеки втори ден оттам, тъй като работата ми е свързана с обекти в района на Дупница... Знам я на изуст цялата магистрала, няма такова чудо... Освен в последния месец и половина да са сложили!?? докато съм в отпуска покрай някои лични събития...
PhirgataZFs1694 July 16th, 2011, 05:45 PM Аз ходих през деня на 3 юли до Студена и не повярвах на очите си, но си бяха там. Карах с 80-90, за да им се нарадвам. Да съм ги объркал с бетонови стълбчета, не вярвам. Баш като колчета си бяха оцветени, високи бяха 50-60см.
PhirgataZFs1694 July 16th, 2011, 11:29 PM И Ради ги знае-
There are a few at the beginning, the whole motorway with delineators would have looked much better. The markings of the Ljulin motorway are very good, they are really shiny and bright, just like markings have to be.
Може просто да не си обърнал внимание.
mediar July 17th, 2011, 08:06 AM Освен в последния месец и половина да са сложили!??
При предния прочит на съобщението ти съм изпуснал това изречение. А точно това е което си мисля и аз. Нали в средата на Май приеха новите правила за безопасност и маркировка ( вертикална и хоризонтална ) и тези светлоотразителни стълбчета може да са поставени съвсем скоро, като част от тези нови правила. Мога ли да ви помоля в случай, че някой минава скоро от там и има възможност да снима, да ми направи една снимчица на магистралата с тези колчета?
PhirgataZFs1694 July 17th, 2011, 10:14 AM Мен по-скоро ми изглеждаха като останалите колчета в България. Сякаш едно време ги е имало и впоследствие са изчезнали:ohno:
ogibo July 17th, 2011, 12:12 PM Съжалявам че нямах възможност да снимам понеже аз карах, та такива колчета има останали по пътят Харманли – Хасково веднага след Харманли. Бяха доста рехави и много от тях повредени.
mediar July 17th, 2011, 05:38 PM Мен по-скоро ми изглеждаха като останалите колчета в България. Сякаш едно време ги е имало и впоследствие са изчезнали:ohno:
Така би трябвало, нали има стандарт и за този елемент от пътната маркировка. И наистина, преди 20+години ги е имало по всички пътища, но след 1989 година употребата им рязко е преустановена.
@ogibo - мерси за информацията! Току що направих кратко разследване из Panoramio и прегледах всички снимки от този район, за съжаление няма нито една такава, хванала някое от тези колчета и единственият знак, който открих, е на тази снимка - http://static.panoramio.com/photos/original/26049362.jpg , долу в тревата до пътя.
Kroum July 17th, 2011, 07:13 PM Mediar, голям фен си на тези колчета! :lol:
Иначе аз като бях малък си ги спомням по всички главни пътища - бели с червени светлоотразителни тела по тях. Наистина придават по-цивилизован вид на пътя, дано пак започнат да ги слагат.
mediar July 17th, 2011, 08:43 PM Така е! :)
Наистина придават по-цивилизован вид на пътя.
И това е причината да съм им такъв фен. :banana: Особено след едно нощно преминаване на един проход в централна Австрия, където пътят беше накачулен със светлоотразителни елементи по такива колчета, мантинели, табелки, бетонови стени... Пътят изглеждаше като коледна елха, светещ отвсякъде! Много искам да видя и нашите проходи с подобен облик.
Септември месец, миналата година, една вечер по тъмно пътувахме от Смолян до Чепеларе през роженския проход. В ниската си част, до село Соколовци, пътят е ремонтиран преди година и е в перфектно състояние. Но започне ли катеренето, и от там слизането до село Проглед, пътят е в сравнително лошо състояние. И тъй като през деня беше много топло, а късно следобед преваля, имаше силни изпарения от земята, в частност асфалта. Беше се мръкнало, и тези изпарения се отразяваха силно пред фаровете на колата, замъглявайки погледа ни напред и намалявайки значително видимостта до има-няма 15 метра пред нас. И поради липсата на такива светлоотразителни елементи, които да очертават двата края на пътя ( отраженията и силуетите на светлоотразителните елементи се виждат доста след края на полето, осветено от фаровете, особено в мъгла ), липсата на маркировка и знаци, на моменти карахме напълно на сляпо. А това може да се предотврати точно с редовно освежаване на маркировката, вертикална и хоризонтална, поставяне на нови мантинели и колчета със светлоотразителни елементи.
2008 година, лятото, направихме една разходка за един ден от Банско до о. Тасос и обратно, през новият граничен пункт Илинден-Екзохи. На връщане минахме през границата по тъмно. Там също ми направи впечатление колко положителен ефект имат тези светлоотразителни елементи по мантинелите и маркировката. Тъй като тогава пунктът и пътят до него бяха съвсем нови, мантинелите все още бяха чисти и лъскави ( shiny crashbarrier ), светлоотразителните им триъгълничета светеха ярко и то доста надалеч пред колата. Маркировката по асфалта пък беше с кристални перли, каращи я да свети от светлината от фаровете. Просто изглеждаше страхотно. И надалеч, където тъмният цвят на асфалта се слива с тъмнината на мрака, виждаш единствено как се открояват линиите по асфалта и червените елементи по мантинелите като някакви лампички.
И точно това е ползата от тях, очертават контурите на пътя доста отвъд видимото поле от фаровете и дават по-дълго време за реакция, независимо от природните условия.
Vojvoda July 18th, 2011, 11:02 AM Търсят изпълнител на комуникационно трасе към граничния преход Златоград-Термес
http://sg.stroitelstvo.info/showimg.php?filename=zx500_829901.jpg
Проектът за ново комуникационно трасе към международния туристически път Златоград-Термес-Ксанти, е част от Концепцията за развитие на централна градска част на Златоград, изготвена от архитектурно студио с ръководител арх. Николов и се финансира с 3,7 млн. лв. по Програмата за европейско териториално сътрудничество България-Гърция
http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=1125015
hentz July 19th, 2011, 07:05 AM Can someone tell me if it is ok crossing border in Greece near Svilengrad.How about the route from Ruse to Svilengrad,what is your recomandation?
Thanks!:)
UrsuRO July 19th, 2011, 01:07 PM Can someone tell me if it is ok crossing border in Greece near Svilengrad.How about the route from Ruse to Svilengrad,what is your recomandation?
First of all where do you want to go in Greece?Svilengrad is closer to the turkish border then the greek one.I personally take the route Ruse-Veliko Tarnovo-Stara Zagora-Plovdiv-Kulata.The border crossing point is Kulata-Promahonas.And to be more specific Plovdiv-Sandaski-Kulata.This is the route i take every year,hope it helps you :lol:
ogibo July 19th, 2011, 05:07 PM Can someone tell me if it is ok crossing border in Greece near Svilengrad.How about the route from Ruse to Svilengrad,what is your recomandation?
http://maps.google.com/maps?saddr=%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5,+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&daddr=%D0%9A%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0,+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F&hl=bg&ie=UTF8&sll=41.765378,26.203319&sspn=0.84608,1.234589&geocode=FaIWnQIdzQeMASmFo-J_tGCuQDECaCgWUtsnvg%3BFTOkcAIdhXV0ASn7Dd9kDruuFDGgXLriLL0ABQ&mra=ls&t=h&z=8
hentz July 19th, 2011, 05:40 PM i need to go in Alexandroupoli and i sow is the short way that's why i asked for,and I was affraid not to be closed point or something.
Thanx
ogibo July 19th, 2011, 07:10 PM I recommend this route.
http://maps.google.com/maps?saddr=%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4,+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&daddr=42.39535,25.6569+to:42.78207,25.69751+to:43.03618,25.62356+to:%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5,+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&hl=bg&ie=UTF8&sll=42.807492,25.922241&sspn=3.328722,4.938354&geocode=FQJKfQIdt9SPASntzZwBt8-yFDEpmTVctdLXmA%3BFdbmhgIdRH6HASk1qx2q8GuoQDHQWIcxEqAAEw%3BFXbNjAId5hyIASkNkxMbJPCoQDFQ7M4xEqAAEw%3BFRSukAIdCPyGASnRPHl3SCepQDEQYZ0xEqAAEw%3BFaIWnQIdzQeMASmFo-J_tGCuQDECaCgWUtsnvg&mra=dpe&mrsp=1&sz=8&via=1,2,3&t=h&z=8
You can also use this route.
http://maps.google.com/maps?saddr=%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4,+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&daddr=42.78207,25.69751+to:43.03618,25.62356+to:%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5,+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&hl=bg&ie=UTF8&sll=42.807805,25.885185&sspn=3.328722,4.938354&geocode=FQJKfQIdt9SPASntzZwBt8-yFDEpmTVctdLXmA%3BFXbNjAId5hyIASkNkxMbJPCoQDFQ7M4xEqAAEw%3BFRSukAIdCPyGASnRPHl3SCepQDEQYZ0xEqAAEw%3BFaIWnQIdzQeMASmFo-J_tGCuQDECaCgWUtsnvg&mra=mrv&via=1,2&t=h&z=8
Herzog Tryn July 28th, 2011, 12:46 PM Малко новости за Маказа.
http://stroitelstvo.info/infrastructure/2011/07/27/1129970_otpuskat_se_dopulnitelno_45_mln_lv_za_granichniia/
velbujd July 29th, 2011, 01:29 PM Към 15 октомври 2011 година трябва да заработи ГКПП Подкова - Маказа за леки автомобили (http://focus-news.net/?id=n1550870)
Към 15 октомври 2011 година трябва да заработи ГКПП Подкова - Маказа за леки автомобили, като това е планирано и с гръцката страна. Това са обсъдили на правителственото заседание в сряда министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов, стана ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.
„Сега „Маказа” е един затапен европейски коридор. Правителството има волята, свършило си е работата. Специално куп държавни институции работиха денонощно, работната група е поставила конкретни срокове, бюджети и се знае кой какво трябва да направи, има ясни срокове. Заместник-министър Прегьов днес и утре (бел.ред. сряда и четвъртък) ще бъде на посещение в Солун в Северна Гърция, за да уточни последните формалности. Така че има екшън план и конкретни ангажименти. Към 15 октомври 2011 година, трябва да отпушим един затапен от десетки години европейски коридор”, казва Плевнелиев.
Премиерът Бойко Борисов се интересува дали е започнал ремонтът на пътя: „Сега започнахте ли да ремонтирате това, което предишните са направили и се срути, защото видях, че се е нагънало като юфка”, казва той.
„ Пропадането ще го оправим, но има други неща. Например, освен свлачища и цунами има и срутища. Там ни трябват поне 3-4 милиона лева само за специални мрежи”, казва Плевнелиев. Борисов настоява срутищата да бъдат укрепени. „Защото после Станишев ще излезе на конгрес и ще каже: „Аз им направих път до „Маказа”, а те гледай как го експлоатират, убиха човек”. А на тях всичките им работи – такива са, срутища, свлачища, юфка и в същото време претенции. Така, че планирайте едновременно с всичко това да започнем да изграждаме мрежите. Не знам, 3-4 милиона отгоре ще ни дойдат нанагорно”, казва премиерът.
PhirgataZFs1694 July 29th, 2011, 07:46 PM Цунами?!:crazy:
Herzog Tryn August 4th, 2011, 02:57 PM Реконструкцията на пътя между Благоевград и ГКПП Станке Лисичково е включена в следващия етап на ОПРР. Това е добра новина. От македонска страна пътя е много добър. Дано скоро да реконструират самото КПП, че то води в моята класация за най-мизерен граничен пункт в България. А това е в условията на силна конкуренция.
А за пътя ето един пътепис, от един приятел с който заедно ходихме до Македония. Там има и снимки.http://patepis.com/?p=23088
Vojvoda August 4th, 2011, 11:21 PM Пазарен туризъм от гърци в Златоград
http://static.inews.bg/pictures/49948_375_282.jpg
Пазарният туризъм от гърци в Златоград напоследък включва и седмично зареждане с по-евтин български хляб, съобщиха от местното хотелиерско и ресторантьорско сдружение за БТА.
Жители на крайграничните гръцки селища пристигат до Златоград, за да си купуват насъщния, който в българските магазини е почти наполовина от цените в южната ни съседка.
Гръцките съседи се зареждат за седмица с български хляб, както и с хранителни стоки, които у нас са по-евтини.
Наред с хранителните продукти, повишено търсене от гръцки купувачи има по отношение на бяла техника, алуминиева дограма, както и към услугите в автосервизите в Златоград, обясняват местни търговци.
http://inews.bg/%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC/%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8-%D0%B2-%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4_l.a_c.362_i.101193.html
ogibo August 5th, 2011, 11:35 AM Ще свикнат и няма да им прави впечатление на златоградчани. Пък са нахални мамка им козарска. Един какъв скандал вдигна в билата дето не му варвяли еврата там.
MerlinTheKid August 5th, 2011, 04:15 PM Ще свикнат и няма да им прави впечатление на златоградчани. Пък са нахални мамка им козарска. Един какъв скандал вдигна в билата дето не му варвяли еврата там.
До Свиленград са гърци, но от Златоград до Ксанти всички са българи-мюсюлмани, много готини хора, радват се, че след 60г. откъсналост от роднините си, могат да пътуват свободно, да използват български език и тнт. Аз съм спирал по пътя на заведенията да си купувам разни дреболии и направо се вижда радост в очите на хората, като ти говорят на български (на родопски диалект, който за мен звучи като песен).
Е, разбира се има и нахални гърци, които се държат като феодали в Златоград, но там си имат работа с родопчани и бързо усещат, откъде духа вятъра :)
Vojvoda August 10th, 2011, 04:06 PM Новите премини остареа неотворени
http://www.dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/F4364225955A1B40AFDE75C346158D19.jpg
Милионски суми евра во последните две децении Македонија потроши за изградба на инфраструктура и за пробивање, тампонирање или асфалтирање на патишта во должина од околу 40 километри до трите нови гранични премини договарани со Бугарија на териториите на Малеш и на Пијанец. Од бугарска страна, пак, досега не е направено речиси ништо, а и нема најави дека наскоро нешто ќе се промени, поради што и инвестираното од македонска страна пропаѓа од забот на времето, а вложените пари може да отидат целосно во бунар.
Се уништува инфраструктурата
Во план беа три нови гранични премини - Црна Скала кај Делчево, Ајдучки Кладенец кај Пехчево и Клепало кај Берово. На подрачјето на Пијанец и на Малеш сега функционира само граничниот премин Делчево - Станке Лисичково, еден од вкупно трите, покрај тие кај Крива Паланка и струмичко Ново Село, што Македонија ги има со Бугарија. Изграден е пред околу четири децении и ги поврзува Делчево со Благоевград.
Одамна требаше да биде пуштен и граничниот премин Црна Скала или Делчево - Невестино. Во 2002 година од македонска страна беа потрошени 1,7 милион евра од продажбата на телекомот за пробивање и тампонирање на десетте километри пат од Делчево до Црна Скала. Се проценуваше дека за завршување и асфалтирање на патот беа потребни уште толку пари. Но, бидејќи со проектот не се почна и од другата страна, работите беа запрени и од наша, па сега незавршената инфраструктура пропаѓа.
- Со новиот премин ќе се скратеше патот до Ќустендил и до Софија за 40 километри, во однос на делницата што сега се минува преку Благоевград. Голем интерес за отворање на преминот има и од соседните бугарски општини, но испаѓа дека влијание имаат само државните структури - вели градоначалникот на Делчево, Горан Малешевски.
Слична е состојбата и со преминот Ајдучки Кладенец кај Пехчево. Во 2001 година Владата на Македонија издвоила средства во висина од еден милион тогашни германски марки за земјени работи и за пробивање на патот од Пехчево до преминот. Работите биле завршени за една година. Но, тука се застанало, бидејќи, во соседната држава за реализација на проектот не било мрднато ни со малиот прст. Сега од направеното пред една деценија не остана речиси ништо.
- Имаме и изведбен проект, а за отворање на преминот се заинтересирани дури 12 бугарски општини, од кои со три - Кресна, Симитли и Јакоруда, сме збратимени. Сега, за да стигнеме до нив, преку Делчево поминуваме трипати подолг пат. Тоа му прави проблеми и на бизнисот, но и на луѓето, бидејќи од двете страни на Малешевските Планини, односно на границите, многумина имаат роднини - истакнуваат во Пехчево.
За Клепало најмногу пари
Од трите неотворени гранични премини, Македонија најмногу пари има вложено во Клепало кај Берово. Уште пред 18 години беше изграден современ пограничен објект на Клепало, кој требаше да го користат и нашите и бугарските гранични служби. Според договорот, Бугарите таков објект за двете гранични служби требало да изградат на некој од другите два планирани гранични премина. Неколку години по завршувањето на пограничната зграда беше завршен и асфалтиран и патот од Берово до Клепало, во должина од 17 километри. Но, и покрај тоа што имале одобрено и европски пари, Бугарија не почна со асфалтирање на патот од Струмјани до Клепало, а, за разлика од порано, сега нема ни ветувања кога ќе почнат.
Жителите на македонските општини не можат да сфатат зошто се прават опструкции и истакнуваат дека не сакаат да веруваат оти тоа Бугарија би можела да го прави за да спречи поблиски и почести контакти на населението од двете страни на границата. Нагласуваат и дека не може да држи ни евентуално оправдување оти по влезот и на Македонија во ЕУ граничните премини нема да ја имаат таа функција, зашто и да нема гранични премини и служби, за проток на луѓе и на стока мора да има патишта.
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=5BB03AC03A401A4DBC72DE34DAD7D845
Herzog Tryn August 10th, 2011, 05:00 PM Трябва да се съглася в случея с македонците. Вината за забавянето е почти изцяло на България. В известен смисъл е малко лицемерно да плачем, че гърците правят обструкции по южната ни граница, като ние правим абсолютно същото.
Vojvoda August 10th, 2011, 05:23 PM Според мен наглостта на гърците не може да се сравнява с нищо друго. Бяха готови да търпят пропуснати ползи, въртяха финти, само и само да забавят ГКПП Илинден - Ексохи. Нямам друго обяснение освен параноя. Да не говорим за постоянните блокажи. Гърчолята заслужават бой и една друга работа. Иначе в случая с трите чакащи пункта по българо-македонската граница наистина сме за критики. Би било любопитно въпросът да бъде повдигнат направо на парламентарен контрол.
Herzog Tryn August 10th, 2011, 06:09 PM Ако не ме лъже паметта може и да е повдиган и при това правителство. Гърците понякога стават смешни с дивотията си. За да не говорят български помаците им насила принудиха половината да се пишат турци. Ама нали са "велика" нация. С удоволствие чакам дните, когато гръцките гастербайтери ще бачкат у нас. Преди 15 години не мислех, че ще го доживея, но сега съм изпълнен с надежда.
Herzog Tryn August 10th, 2011, 06:14 PM Ето малко актуална информация отностно КПП-тата при Салаш и Банкя. С две думи нищо не се прави :(http://www.mfa.bg/content/2011/7/27/AngelNaidenov_zasait2.pdf
Дянков е пратил писмен отговор на питане от Ангел Найденов на 15 Юли 2011 относно "новата" сграда (нова нова сигурно вече е на близо 10 години) на Стрезимировци, но него го няма на страницата на министерството. Интересно ми е какво е казал, но вероятно е в стил -няма кинти.
PhirgataZFs1694 August 10th, 2011, 10:33 PM А уж се имаме националисти едва ли не в правителството. Уж ББ е родолюбец.:bash:
Дано по-скоро се намерят пари за тези ГКПП-та.
Herzog Tryn August 11th, 2011, 01:18 AM В прявителството на БЪлгария от 133 години насам имам почти само сребролюбци.
Herzog Tryn August 15th, 2011, 08:04 PM Започва аварийно укрепване на свлачище по пътя Кърджали - ГКПП "Маказа"
от 15.08.2011, Автор: Милена Василева
Тази седмица започва аварийно укрепване на свлачище при км 379+000 на път Е-85 (1-5) Кърджали-ГКПП "Маказа" и довършителни работи по изграждане на граничния преход.
Обектът се намира в зоната на държавната граница с Гърция около гранична пирамида 31в местност "Маказа", област Кърджали, и е продължение на пътя 1-5 (Е85) Русе-Маказа при км 384+650.
За укрепване на свлачището ще бъде направен дренаж, които е свързано с изграждането на дренажни ребра, перпендикулярно на оста на пътя и изграждане на дренажен обратен насип зад силовата конструкция.
Ще бъде направена и водопонизителна система, както и изградени хоризонтални дренажни сондажи Ф100.
Част от дйноситте на изпълинтеля са свързани с подготовка на пилотно фундирана, анкерирана конструкция.
След завършване на укрепването ще бъде положена настилка.
Част от работата на изпълнителя е свързана и с довършителни работи по изграждане на граничен преход "Маказа" при км 384+650, което означава полагане на пътна настилка и изграждане на площадкова инфраструктура.
На 27 юли Министерският съвет осигури допълнителни 4.5 млн. лв. за изграждане на граничния преход "Маказа" и инженерно-укрепителни работи по довеждащия път, техническата довеждаща и площадкова инфраструктура, монтажни помещения и доставки на специализирано оборудване.
Средствата са разпределени по бюджетите на министерствата на регионалното развитие и благоустройството (до 3 765 800 лв.) - за финансиране изграждането на пътна, довеждаща и площадкова инфраструктури на "Маказа" и инженерно-укрепителни работи по довеждащия път, на вътрешните работи (до 268 000 лв.) - за финансиране на оборудване и обзавеждане за граничен контрол и телекомуникационни мрежи, на финансите (до 134 000 лв.) - за доставки и монтаж на помещения на граничния преход, и на областната администрация в Кърджали - за доставки и монтаж на помещения, държавни символи и площадково оборудване (332 200 лв.).
Новости около Маказа от Строителство
Herzog Tryn August 16th, 2011, 12:39 AM http://kardjalinews.com/wp-content/uploads/2011/05/pat_makaza-copy.jpg
http://kardjalinews.com/wp-content/uploads/2011/05/pat_makaza2.jpg
http://kardjalinews.com/wp-content/uploads/2011/05/pat_makaza1-copy.jpg
Пътят към Маказа, резултатите от липса на подръжка, а вероятно и некачественно строителство.
benjaminn August 16th, 2011, 09:41 AM С 22-инчов монитор съм и пак горните снимки не се побират на екрана. Намалявайте толкова големите фотоси, плииийс :)
Avus August 16th, 2011, 10:03 AM Много неприятно е това свличане. Дано вземат сериозни мерки, за да не се повтори.
Не мога да разбера защо не се направи един качествен архитектурен конкурс за ГКПП-та ни и всичките да бъдат основно реконструирани. Част от тях имат толкова мизерен и отблъскващ вид. С това се "изпращаме", когато заминаваме и с това се "посрещаме", когато се завръщаме в Родината.
ogibo August 21st, 2011, 09:57 PM http://svilengrad24.info/upload/news/big_5197.jpeg
Планираният мащабен ремонт на пункт Капитан Андреево ще повиши пропускателната му способност с до 50%. Техническият проект по модернизацията и избирането на изпълнител ще бъдат факт до този ноември, съобщиха от областната управа.
Реконструкцията на най-големия сухопътен граничен пункт в България ще включва изграждането на нови 5 коридора на вход и изход, с което броят им ще достигне до 36. Пунктът ще се свърза директно с АМ „Марица” и ще заеме общо 185 дка площ. Платната на вход и изход ще бъдат вече 2х2, както тези на турския ГКПП Капъ Куле. Друг важен момент е обслужването на една линия от гранични и митнически власти.
Проектът включва още дострояване на вече съществуващи сгради, изграждане на медицински пункт, депо за противопожарен автомобил, трасе за извънгабаритни товари и опасни вещества, както и нови санитарни възли. Оградата ще бъде направена така, че да предпазва територията на пункта от наводнения. Ще има отделни паркоместа за изчакване на тежко- и лекотоварни автомобили заради задържани стоки. Пунктът ще разполага и с най-модерна апаратура за откриване на нелегално преминаващи пътници и контрабандни стоки.
Решението за пълното модернизиране на пункта е взето от българското правителство, а целите са максималното му оптимизиране и отговаряне на всички изискванията за Шенгенското пространство. Възложител на проекта е Министерство на финансите, средствата ще бъдат осигурени от Световната банка с дофинансиране от Държавния бюджет.
Като цяло след реконструкцията ГКПП Капитан Андреево ще увеличи пропускателната си способност и по този начин ще се решат проблемите, предизвикани от интензивния трафик през границата. Към момента данните сочат, че на ден през пункта преминават средно 3000 леки автомобила, а ТИР-овете в последните три дни от седмицата достигат 900.
http://svilengrad24.info/news_details.php?nm=nv5197
ogibo August 22nd, 2011, 07:50 PM И една информация от хора пътуващи често през Ивайловград – Кипринос. Гърците са положили асфалт между селото и ГКПП-то строейки в несвяс липсващият мост. От българска страна има основен ремонт на пътят между с. Славеево и Ивайловград. На места се полага нова основа на пътят.
gradinka August 23rd, 2011, 12:17 AM оня ден за пореден път влязох в БГ през Калотина, след като бях минал с автомобил през 6-7 други държави (вкл задължителните сърбия и хърватска)
ремонтират там нещо, ама толкоз по нашенски, сърцето ме заболя направо...
Бичат едни бели алумин-профили, едни евтини пластмасови панели, всичко е бяло и ръбато такова.
Неземна грозотия!! Все едно си в болница (да не говорим, че ще посивее за няколко месеца).
А, има и ново осветление от което 10% вече не работеше :)
Маркировка сложили, ама половинчато - караш и се чудиш наляво ли, надясно ли...
Сръбския пункт сигурно преди 30+ години са го строили, не е пипан, и пак е 10 пъти по красив мамка му...
blagun August 23rd, 2011, 12:50 AM оня ден за пореден път влязох в БГ през Кулата, след като бях минал с автомобил през 6-7 други държави (вкл задължителните сърбия и хърватска)
ремонтират там нещо, ама толкоз по нашенски, сърцето ме заболя направо...
Бичат едни бели алумин-профили, едни евтини пластмасови панели, всичко е бяло и ръбато такова.
Неземна грозотия!! Все едно си в болница (да не говорим, че ще посивее за няколко месеца).
А, има и ново осветление от което 10% вече не работеше :)
Маркировка сложили, ама половинчато - караш и се чудиш наляво ли, надясно ли...
Сръбския пункт сигурно преди 30+ години са го строили, не е пипан, и пак е 10 пъти по красив мамка му...Става дума за Калотина, разбира се.
agutti August 23rd, 2011, 02:18 PM Това за грозотата на нашите пунктове и аз бих се присъединил :nuts:
Можем да си направим едно дори само балканско проучване със снимки и няма да се учудя, ако заемем много предна, дори първа позиция по грозни ГКПП-та :ohno: Новините за ремонт са все пак някаква нотка надежда за по - добро изглеждане и функциониране на "портите" на България.
Herzog Tryn August 23rd, 2011, 04:00 PM Най-грозното наше КПП което съм виждал е Станке Лисичково, за най-хубаво се Колебая, но май е Ново Село при Петрич.
Tego August 23rd, 2011, 05:09 PM ^^ Най-хубавото, което аз съм виждал е Аерогара София. :D
gradinka August 23rd, 2011, 06:35 PM Става дума за Калотина, разбира се.
да :nuts:
ogibo September 2nd, 2011, 06:04 PM Ремонтът на ГКПП “Капитан Андреево” се удължава до края на 2013 г.
Срокът за цялостния ремонт на граничен пункт “Капитан Андреево” се удължава с година и половина – до края на 2013 г., а цената на проекта се намалява с около 2 млн. евро. Това става ясно от решение на правителството от сряда за промяна на заемно споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие.
То е от 2007 г. и е за Втория проект за улесняване на търговията и транспорта, който включва ремонт на граничните пунктове Капитан Андреево и Калотина.
Освен реконструкцията се предвижда доставка на специализирани съоръжения за митническата администрация. Общата стойност на проекта е 54.6 млн. евро. Планът за ГКПП “Капитан Андреево” предвижда проверката на пътниците и превозните средства да става на едно място. Входът и изходът на пункта ще бъдат разширени и ще имат по две платна за камиони и автомобили. В момента максималният капацитет на ГКПП Капитан Андреево е между 800 и 900 камиона на денонощие. След ремонта се очаква да бъдат обслужвани над 1000 товарни возила.
Стойността на проекта се намалява на 52.7 млн. евро, като заемът от Световна банка става 39.5 млн. евро, а държавното съфинансиране – 13.7 млн. евро.
Изменението предвижда удължаване на крайната дата за приключване на дейностите по проекта с 18 месеца – до 31 декември 2013 г.
Тези средства ще осигурят пълното завършване на строителните работи за рехабилитацията и реконструкцията на ГКПП "Капитан Андреево", изграждането на новия митнически терминал в Свиленград и на 3.4 км подходен път към граничния пункт, който е участък от магистрала "Марица".
Към края на м. юни 2011 г. по проекта са сключени 45 договора, което е 74% от общо планираните по проекта, и са усвоени 13.1 млн. евро. Подписани са два големи договора за строителство и строителен надзор на последния участък от магистрала "Марица", планирано е до края на 2011 г. сключване на други договори за доставка на големи рентгенови системи за Агенция "Митници", за строителство и строителен надзор на ГКПП "Капитан Андреево" и митническия терминал в Свиленград.
http://www.mediapool.bg/%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BA%D0%BF%D0%BF-%E2%80%9C%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%BE%E2%80%9D-%D1%81%D0%B5-%D1%83%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-2013-%D0%B3-news183576.html
Herzog Tryn September 3rd, 2011, 11:50 AM Интересно, с цената на какво се намалява стойноста. Подходният път е вече Г-20, а не А-29, с променен маршрут (разумна промяна) и ще се строи с локални материали. Това се прави за да поевтинее, но скороста ще е ограничена на 60 км/ч. Чудя се от къде ли ще спестят сега.
Herzog Tryn September 23rd, 2011, 12:17 AM Една връзка към гръцкия форум. Има снимки от строежа на пътя към Маказа.http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=327086&page=39
Пуснете си страницата на автоматичен превод в Гугъл, става хиперсмешно. А иначе с две думи към края на годината.
Vojvoda September 23rd, 2011, 08:19 AM Колко лошо написана новина, нарочно я оставям така. Ебати пресцентъра.
На ГКПП Златоград преминна един милионния пътник
http://www.zlatograd.bg/news_images/IMAGE00085.jpg
На 21.09.2011 година в 15.30 часа през ГКПП-Златоград премина милионния пътник. Тове е пътуващият за гр. Ксанти Евгени Устов от с. Елховец, общ. Рудозем.
Господин Янчев, господин Славов и комисар Георгиев поздравиха милионния пътник, поднесоха му сувенири и продукти, произведени в Златоград и му пожелаха безаварийно пътуване. С откриването си на 15.01.2010 г. пунктът бързо се превърна в удобна туристическа връзки между България и Гърция. Над 70% от преминаващите заявяват като цел на пътуването - туризъм. Трафикът е от леки автомобили и микробуси. Гранично-паспортно визовия контрол се осъществява съвместно с гръцката полиция, на принципа "Контрол на едно спиране".Най-големият пътнико-поток е през летните месеци и в празничните, и почивни дни.
В празничните дни, по случай Деня на Съединението, през ГКПП са преминали приблизително 26 000 лица и 7 000 автомобила. Най-голямото натоварване за граничните полицаи е било на 04.09.2011 г., когато в двете посоки са преминали 8 998 лица и 2 250 превозни средства.
Очаква се и през предстоящите празнични и почивни дни, трафикът през българо-гръцката граница да е интензивен. Създадена е необходимата организация за бързото обработване на преминаващите граждани през всички пунктове с Гърция, заяви комисар Георгиев.
http://www.zlatograd.bg/?pid=2,2&id_news=549
mediar September 23rd, 2011, 08:43 AM ^^ Този текст може да бъде даван на контролни по български с условието "Намерете всички допуснати лексикални, граматични, правописни и пунктоационни грешки и ги поправете".
@Herzog Tryn - това само гръцката страна на прохода ли е? И каква е причината тук да няма мост:
http://www.xronos.gr/Pictures%202011/09-2011/01-09-2011/kathetos_axonas_04.jpg
Herzog Tryn September 23rd, 2011, 09:52 AM Снимките са от гръцката страна. А защо са използвали такова решение не знам. На кратко да ви преразкажа статиите, първата доколкото я разбрах твърди, че ще са готови Октомври, но втората казва, края на годината, ако времето позволи. Голям проблем са скитащи крави, минаващи границата и изяждащи фиданките от лесозащитните мероприятия на склоновете. Освен това се подиграват, че сме по-бавни и от арабите и ще свършат преди нас, вероятно имат предвид Кърджали-Подкова и поправките в готовата част. Ще имам май контейнерен пункт от лек тип от нашата страна. А да илюстрирано със снимка, как сме забили реклама на самата граница. Сега гръцкия ми го няма никакъв, а не съм в София да накарам жената да го преведе. Но в общи линии има прогрес, но май са ни отсвирили за КПП Арда и Аврен (не ги споменават по име, но според мен тях имат предвид) защото нямат пари, а им е скъпо.
timonass September 24th, 2011, 08:13 PM Калотина
http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL1NOSU1LQV9OQV9ERU5RL3JlcG9mYXJpYS5qcGc=&resize=1
MaxiGuide September 24th, 2011, 08:21 PM Република "...АРИЯ" (из операта ДИАРИЯ) :puke:
Singidunum September 24th, 2011, 08:34 PM Still much better than PR BULGARIA that they used to have before
http://images.ibox.bg/2006/12/08/kalotina/519x382.jpg
agutti September 24th, 2011, 08:49 PM Има ли някъде снимков репортаж от ремонта на Калотина? Преди няколко седмици имаше кратък репортаж по Бтв, че тече ремонта.
От тази нощна снимка не изглежда зле.
MaxiGuide September 24th, 2011, 08:52 PM Well at least they had the name complete. Now what is this shit - they are saving on power?!?
mediar September 24th, 2011, 09:04 PM Наистина не изглежда зле. Надявам се и да са оправили настилката и маркировката, тъй като не бяха в много цветущо състояние пролетта. Ще се опитам да намеря и други снимки.
Singidunum September 24th, 2011, 09:21 PM Well at least they had the name complete. Now what is this shit - they are saving on power?!?
It's all about being green these days.
MaxiGuide September 24th, 2011, 09:26 PM guess so : lol:
donceci1981 September 25th, 2011, 12:39 PM Често минавам през калотина,но незнайно защо имам само една снимка е ще я кача.От миналата година е,но показва,че пункта не е никак зле...
http://img823.imageshack.us/img823/6020/1002927k.jpg
mediar September 25th, 2011, 01:32 PM Сега би трябвало да изглежда още по-добре. Надявам се при следващото ти преминаване да цъкнеш някоя снимка. ;)
donceci1981 September 25th, 2011, 01:37 PM Сега би трябвало да изглежда още по-добре. Надявам се при следващото ти преминаване да цъкнеш някоя снимка. ;)
След нова година ще излизам пак и ще снимам.Ще се опитам да има нощни и дневни снимки.Само някой да не ме изпревари до тогава.:)
Herzog Tryn September 25th, 2011, 02:24 PM Абе ремонът не е напълно завършен, не е много по добре да ви кажа
dunav_rousse September 26th, 2011, 09:56 PM Намалената такса е увеличила тройно приходите от Дунав мост
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/09/19/1159428_namalenata_taksa_e_uvelichila_troino_prihodite_ot/
Значи можело! Същевременно да спечелят и гражданите и държавната хазна!
agutti September 26th, 2011, 11:55 PM Такава новина беше пусната май в темата за Русе преди около седмица. Ако е вярно наистина е много добре, но на мене малко преувеличено ми звучи. Какво би било станало тогава, ако въобще няма такса :lol:
nikolayt September 27th, 2011, 03:19 PM Често минавам през калотина,но незнайно защо имам само една снимка е ще я кача.От миналата година е,но показва,че пункта не е никак зле...
Калотина хич не е зле, но отиди на Капитан Андреево и лошо ще ти стане, особено посока Турция - България. :ohno:
ogibo September 30th, 2011, 10:16 PM Между България и Гърция при ГКПП „Кап. Петко Войвода”. естествено от българска страна.
https://lh6.googleusercontent.com/-K0kAwlom_0Q/ToYiTIrPGjI/AAAAAAAADhQ/0-I1aCF6Ddo/s640/DSC00131.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-jxV59d9hHI8/ToYiP4Jr26I/AAAAAAAADhM/yq0bedmGb4k/s640/DSC00132.jpg
Vojvoda October 3rd, 2011, 02:08 PM Кирково: Маказа означава ножица. Готови сме, Борисов да идва
http://www.24chasa.bg/Images/Cache/Image_1062402_6.jpg
Гърците трябва да асфалтират последната отсечка от 2 км до границата
Старец с магаре е застанал на пътя и маха, за да спре румънски джип. Луксозното возило профучава покрай него, а возещите се дори не поглеждат към възрастния. “И да бързате, далече няма да стигнете”, махва с ръка бай Гроздан Лавчев и бавно оправя юздите на магарето.
“Искат в Гърция да идат, ама след 6-7 км пътят свършва. Но те, хората, не са виновни. Не знаят, че този път води заникъде. Казват, че Маказа я имало на ония новите машинки, дето упътват колите (има предвид GPS - б.а.), затова се бъркат. Идват тука румънци, италианци, французи какви ли не. Някои се ядосват, други ни се смеят”, казва бай Гроздан.
Той живее в граничното с. Лозенградци и е тръгнал с жена си към пазара в Кирково. За да се стигне дотам, използва новия път. На много карти и на джипиесите той е отбелязан като трансграничен коридор №9, който би трябвало да свърже столицата на Финландия Хелзинки с гръцкото пристанище Александруполис. Табели по пътя също сочат, че пътят води до гръцкия град Комотини. На една от тях дори е отбелязано, че разстоянието е 40 км.
Веднага след последния надпис “Комотини” може да се види табела на български език, на която пише “Прохода Маказа е затворен”. Следват около 7 км асфалтов път, който внезапно свършва със знак “Стоп” и надпис “Гранична ивица. Навлизането с разрешение”.
Тук за разлика от пътя до границата, по който може да се види стадо или в най-добрия случай жител на околните села, кипи оживление. Работници сноват и на българска, и на гръцка територия. Гърците вече са направили пробива на хълма, на който допреди месец се намираше пирамида 31, и усилено работят по изграждането на последните участъци от пътя за Комотини.
Остава им да асфалтират малко повече от 2 км. Те трябва да свържат българския път с първия от 5-те тунела по гръцкия. Тежки машини подравняват терена от българска страна. Тук след по-малко от месец би трябвало да се поставят контейнерите на бъдещия ГКПП Маказа. Водопроводът е вече изграден, поставенае 20-кубикова словашка цистерна, в която се събира вода от каптаж, използван от бившата гранична застава в района.
С бързи темпове се прокарват електричество и оптичен кабел. Остава да бъде разрешен проблемът със свлачище, което повдига почти с метър участък от асфалта на българска територия. 4,5 млн. лв. струват довършителните работи, а парите бяха дадени от българското правителство това лято.
“Всичко необходимо за пускането на трасето ще приключи до първите 10 дни на октомври”, твърди областният управител на Кърджали Иванка Таушанова. Тя обаче нито потвърждава, нито отрича, че на 15 октомври граничният пункт ще бъде открит от премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Георгиос Папандреу.
“Ние ще приключим с пътя до дни. Ако трябва, ще работим и нощем. Не се знае дали гърците ще са готови”, казват българските работници. Те са изумени от гръцките си колеги. “Работят здраво, но не им ли платят в петък, гасят машините и спират работа. Така, докато не си получат парите”, твърдят нашите строители. Те се надяват, че между правителствата на България и Гърция ще се стигне до споразумение, за да не отиде трудът им на вятъра.
Надеждите на строителите обаче вече не се споделят от местните хора. Отварянето на стария път през Маказа се чака от средата на 90-те години. Реализацията на проекта е резултат от подписаното на 22 декември 1995 г. в София двустранно споразумение за откриване на 3 нови ГКПП - край Маказа, Рудозем и Гоце Делчев. От трите пункта към момента е отворен само 1.
В началото на XX в. пътят през прохода Маказа е прекъснат от границата между България и Гърция. В миналото се планирало изграждането на жп линия през прохода, като е построен участъкът от Кърджали през Момчилград до Подкова. Линията спира на 20 км под прохода.
“Хората в общината вече претръпнаха и гледат с недоверие на ГКПП Маказа. Просто след 20 г. обещания вече не вярват”, твърди кметът на Кирково Шукран Идриз. Според нея може би единствено младите все още очакват с нетърпение отварянето на границата.
“Учениците в общината масово желаят да изучават гръцки език. В началото на миналата учебна година безуспешно търсихме специалист, когото да назначим”, твърди кметицата. През 2011 г. общинският съвет гласувал допълнително месечно възнаграждение на учителите по гръцки от 500 лв. Това дало резултат и се появили 8 кандидати. От общината обмислят да назначат поне двама, които да преподават в Бенковски, Фотиново, Чорбаджийско и Кирково.
За разлика от младите останалите жители на общината са скептични и смятат, че отварянето на ГКПП Маказа ще донесе ползи, но и много негативи. В Кирково са притеснени, че заради гърците цените в магазините ще се повишат. “В България им е 2 пъти по-евтино. И сега идват гърци. Купуват всичко - от хляб до строителни материали”, твърдят скептици в Кирково. Според тях от отварянето на границата ще спечелят най-вече търговците.
Те гледат какво става в съседен Златоград и потриват ръце. Колегите им от най-южния град вдигнаха почти двойно оборотите си след отваряне на пункта край града. Само за година оттам са преминали към 500 хил. души, макар че по статут е туристически и не се позволява преминаване на камиони и автобуси.
“Не знам дали Бойко Борисов знае, но в превод “маказа” значи ножица. Защо не дойде с ножица и на нашия път. Дано тогава успея да си продам ливадата край пътя. Стръмна е и вече не можем да я работим с бабата”, казва бай Гроздан.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1062397
Herzog Tryn October 8th, 2011, 04:05 PM Нова информация относно Маказа
Инвестиционно предложение на АПИ относно ПЪТ I-5 (Е 85) ГРАНИЧЕН ПРЕХОД „МАКАЗА” ОТ КМ 384+440 ДО КМ 384+774,33
На основание чл.4, ал.2 от ПМС 59/2003г. /ДВ, бр.25/
АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА”
О Б Я В Я В А
на заинтересованите лица и общественост, че има следното инвестиционно предложение:
ПЪТ I-5 (Е 85) ГРАНИЧЕН ПРЕХОД „МАКАЗА”
ОТ КМ 384+440 ДО КМ 384+774,33
Трасето на граничния преход при км 384+650, ситуационно е обвързано с края на изпълнената асфалтова настилка при км 384+476,45 , след който се уширява плавно в две ленти по 3,75 м за изходящо трасе за Гърция и две ленти по 3,75 м за входящо трасе за България. Тези трасета са разделени от 3,0 м тротоарна ивица с ограда, която се уширява до 6,0 м в зоната на граничния контрол. В границата на обекта са осигурени площи за: място за спиране на автобуси за проверка на пътниците с широчина 3,50 м; кантар; халета за митническа проверка и дезинфекция; офиси на „Гранична полиция” и „Митници”, обслужващ паркинг, каломаслоуловител, изгребна яма и т. н. След това отново са осигурени в двете посоки по две ленти с широчина 3,75 м, разделени с тротоарна ивица с широчина 3м и ограда. Трасето плавно ще преминава в габарита на пътя от посока на Гърция. В края и началото на граничните пунктове са предвидени и контролни кабини с бариера и светофар.
Писмени становища и мнения се приемат на адрес:
РИОСВ- гр. Хасково, ул.„Добруджа” № 14
calzature October 10th, 2011, 11:49 AM Оборудват КПП-то на Маказа
http://rodopinews.net/?p=1748
Vojvoda October 10th, 2011, 03:32 PM Гръцки депутати искат Маказа, заради кризата
http://images.focus-news.net/6bebeb867804b82948b452318438dadb.jpg
Докато в Кърджалийско хората чакат с нетърпение пътят за Гърция през прохода Маказа да се отвори, гръцките комшии нямат огромно желание за това. Но икономическата криза в страната ги кара да преосмислят нежеланието си. Финансовата криза ги притиска, и те са принудени да търсят глътка спасителен въздух от съседите си Турция и България.
Миналата седмица депутати от северната част на страната предложиха на министър-председателя Георгиос Папандреу пакет от мерки, целящи раздвижване на икономическите пласти в граничните ивици с Турция и България. В пакета са включени две предложения. Едно от тях е премахване на гръцките визи за турски граждани при еднодневните им посещения в страната. Гръцките депутати напомнят, че през 1998 г. Турция едностранно e премахнала визите за гръцки граждани. По такъв начин Анкара си осигури постоянни гръцки клиенти по търговските вериги в Одринско. Сега точно това целят и гръцките депутати. Премахването на гръцките визи за турците, макар и за 24 часови посещения, това ще увеличи броя на турските туристи и бизнесмени, желаещи да работят в страната.
В спасителния пакет на депутати от северна Гърция е включено и предложението за незабавното отваряне на Гранично-пропускателния пункт „Маказа” с България, дори отсечката от пътя на тяхна страна да не е напълно готова. Гръцките депутати са на мнение, че потокът от хора и автомобили ще накара на местна почва икономиката да живне. Предложението на гръцките народни представители е прието от министър-председателя Георгиос Папандреу и предадено на зам.-министъра на външните работи Димитрис Долис, за да подготви документацията по официалната процедура.
http://www.focus-news.net/?id=n1575808
OracleBG October 10th, 2011, 10:15 PM Имам малко снимки отпреди 2 седмици от строителството на магистралата Ниш - българска граница. Дали това е подходящата тема да ги споделя?
Chilio October 10th, 2011, 10:23 PM По-скоро в общата Highways/Магистрали... там доста пъти са пускани такива от съседни нам и други балкански страни...
Vojvoda October 17th, 2011, 02:04 PM ГКПП Маказа е готов за експлоатация
http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_1078884_2.jpg
Българската страна е напълно готова с пътя през прохода Маказа. Премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Георгиос Папандреу са се договорили да направят изнесено съвместно заседание на двете правителства на гръцка територия.
Това ще стане възможно, ако гръцките строители изпълнят ангажимента си до края на ноември да приключат своята част. За по-малко от месец и половина на българска територия бе изграден новият ГКПП. Прокарани бяха всички комуникации, положи се асфалт на площадката, а преди дни бяха монтираха кабините на Гранична полиция и Агенция "Митници". Инсталирана е техниката, табелите и знамената са поставени. Остават да се довършат вътрешната оградна мрежа и тротоарите.
До края на октомври трябва да се укрепи свлачището по пътя Подкова-Маказа.
За изграждането на новия граничен пункт правителството отпусна 4,5 млнл лева. В бюджета за следващата година ще бъдат заложени средства за навес, дезинфекционен пункт и рампа за товари, уточниха от областната администрация в Кърджали. Първоначално проходът ще бъде отворен само за леки автомобили. Тежки машини ще се допускат едва след като гърците свържат пътя с магистралата за Александруполис.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1078373
calzature October 17th, 2011, 02:59 PM http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1078373
Още няколко снимки от ГКПП Маказа:
http://2.bp.blogspot.com/-ptGYpsu1Gh8/TpqmU-HKaiI/AAAAAAAAdnA/TzTTkMC8j5Y/s1600/16-10-PA150218-770449.JPG
http://4.bp.blogspot.com/-0GV1kDU2BjA/TpqmV9WgX0I/AAAAAAAAdnQ/b-_c1q0SWSc/s1600/16-10-PA150227-775127.JPG
http://1.bp.blogspot.com/-kcOSwZisNz0/TpqmWiCuLEI/AAAAAAAAdnY/f0UUSBEAoyg/s1600/16-10-PA150237-777830.JPG
OracleBG October 17th, 2011, 04:01 PM Това ще стане възможно, ако гръцките строители изпълнят ангажимента си до края на ноември да приключат своята част.
Ами да наемат българските строители да им го направят - по-бързо и по-евтино ще им излезе, а и вече има път дотам. Българите са по-работливи, техниката е отзад на снимката - готова и чака.
krasen October 22nd, 2011, 01:47 PM Изгражда се нов трансграничен път Кайнарджа - Липница
http://new.sliven.net/res/news/53718/DSCN3976.JPG
http://new.sliven.net/res/news/53718/DSCN3979.JPG
Снимки: bg-patriarshia.bg (http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=53718)
Видео: Кворум-Силистра (http://kvorum-silistra.info/index.php?st=new&id=3869)
Трансграничен път ще свързва занапред силистренската община Кайнарджа и съседната румънска община Липница. 17-километровият участък ще бъде изграден със средства от Европейския съюз за над 6 млн.евро. Това е и най-голямата инвестиция до момента в двете добруджански общини, които ги разделя само граничната бразда.
Въпреки че ги делят само 10-тина километра, хората от българската и румънската общини рядко гостуват на близките си. Част от рода на 81-годишния дядо Петър е останал в Липница, където са и корените му. Заради липсата на пряк път до румънското село обаче, рядко посещавал роднините си. Днес обаче с нетърпение чака да дойде деня, в който ще пътува по новия път
Дължината на пътя от двете страни на границата е повече от 17 километра. На румънска територия пътят завършва до пристанище Извоареле, където се изгражда голям силоз. Допълнително, но в рамките на проекта, ще бъде ремонтирана и отсечка от близо 2 км от село Стрелково до главния път Силистра - Добрич.
Herzog Tryn October 22nd, 2011, 03:17 PM ^^
Ето още малко информация за проекта:http://kaynardzha.egov.bg/KAYNARDZHA/home.nsf/pages/bg/NT00000C06?OpenDocument
Herzog Tryn November 3rd, 2011, 11:09 PM Надежда най-грозното КПП у нас да се промени.
http://www.minfin.bg/tdocs/1319816543.pdf
Това заедно със започналата реконструкция на пътя, от Благоевград, е добра переспектива този пункт да започне да се използва по-активно.
tanashubav November 7th, 2011, 07:21 PM Предвижда ли се в скоро време реконструкция на ГКПП Капитан Андреево? Доколкото зная това трябваше да се случи заедно със строежа на подхода към него но сега с последното развитие на Марица няма новини за пункта!
Herzog Tryn November 7th, 2011, 08:39 PM Мисля, че и в момента се прави нещо.
Herzog Tryn November 7th, 2011, 08:58 PM Предвижда ли се в скоро време реконструкция на ГКПП Капитан Андреево? Доколкото зная това трябваше да се случи заедно със строежа на подхода към него но сега с последното развитие на Марица няма новини за пункта!
Сега не знам, какво са направили по тази обява в МФ но сигурно имат предвид нещо.http://www.minfin.bg/tdocs/1250843675.pdf
По тази обява е сключен договор миналия октомври и срокът на изпълнение ебил 6 месеца. Така че трябва да има проект.
ogibo November 7th, 2011, 10:50 PM Би трябвало ремонтът да започне Ноември месец, но не е уточнена годината. :lol: За този ремонт се говори поне 5 години преди турците да направят техният.
Astimar November 8th, 2011, 11:52 PM За час-два сме на Бяло море, отварят на 16-ти Маказа!
Граничният контролно - пропускателен пункт „Маказа” ще бъде открит на 16 ноември, въпреки всички сътресения, на които е подложена съседна Гърция, съобщиха специално за „Нов живот” от Агенция „Пътна инфраструктура” в София.
Пътят от наша страна отдавна е готов. Изпълнението на укрепителните работи по свлачището под село Лозенградци ще приключи до края на ноември заради възникнали усложнения при изпълнението на пилотната конструкция, уточняват от Агенцията.
Веднага след откриването на пункта през него няма да могат да преминават товарни автомобили.
От Агенция „Пътна инфраструктура” не се ангажират с коментари за напредъка на работата по пътя от гръцка страна. Уточняват само, че поддържат добри работни контакти с колегите си в южната ни съседка.
„Маказа” ще е петият общ пункт с Гърция и най-големият след този на Кулата. От 1996 г. пътят от Русе до бъдещия граничен пункт е участък от трансевропейския транспортен Коридор № 9 от Хелзинки до гръцкото пристанище Александруполис. Старият път, по който са минавали местните хора към южната ни съседка и обратно, е недалеч от село Стрижба. В началото на 20 век е отрязан от границата между България и Гърция.
Проектирането на отсечката от Подкова до Маказа започна още през 2001 г. 18-километровият път бе сочен от новата власт като лош пример за инвестиция. Това не пропусна да подчертае и премиерът Борисов при първата копка на втория участък от него - Кърджали – Подкова. Шосето е с дължина 34 км. Изграждането ще струва 32 млн. лв. и трябва да бъде готово за 25 месеца.
В края на юли Министерският съвет осигури допълнителни 4,5 млн. лв. за изграждането на ГКПП Маказа.
Контролният пункт е готов, пътят вече изглежда различно, няма и следа от свлачищата, канавките са почистени, изчезнали са камъните по асфалта.
По-голямата част от пътуващите досега през Златоград ще се насочат към Маказа, защото оттатък пътят е много тесен. По прогнозни данни през новия ГКПП се очаква да преминават по около 3 000 товарни автомобила на денонощие.
Местните се надяват, че с отварянето на Маказа ще живнат търговията и услугите. Цените в Гърция са почти два пъти по-високи от нашите, казват те. В Златоград само за една година оборотът в магазините е нараснал почти четирикратно. Говори се, че заради кризата големи компании бягат от Гърция в съседни държави. Ако предпочетат България, ще има за нас и нови работни места. Пазарът на имоти също ще се оживи, доволни са хората от Кирковско.
Съседите обаче имат още доста работа по техния път през прохода. В това се уверихме преди месец, когато пропътувахме по новия път, който строят от Комотини до нашата граница. В края на септември зам.-министърът по инфраструктурата Гианис Магриотис съобщи за „Хоризонт”, че след 2 месеца ще бъдат готови първите 14 км от пътя в планинската част. Строителството на останалата част от пътя ще завърши в края на 2012 г. Това не означава, че проходът няма да се използва. Първоначално през него ще преминават само леки коли и микробуси докато се построи връзката на новия път с магистралата Виа Игнатия и товарни коли.
След седмица ще бъде открит новият граничен пункт. Заслугата за това е на няколко български правителства, които работиха да започне строителството на първия участък от пътя - от границата до Подкова, да се намерят средства и да се убедят ЕС и Гърция, че проектът е важен. Затова не е редно сегашните управляващи да си приписват само като своя заслуга предстоящото отваряне на „Маказа”.
Факт е, че на когото и да е заслугата, аплодисментите със сигурност ще са за Бойко Борисов, който след десетилетия чакане ще има честта да отпуши тапата Маказа.
Източник (http://vestniknovjivot.blogspot.com/2011/11/16.html)
Vojvoda November 11th, 2011, 03:49 PM Наплив на пазаруващи гърци в Златоград
http://www.smolyannews.com/static/images/news/source/1093687070_4_GKPP_Zlatograd.jpg
Потокът от пристигащите да пазаруват в Златоград гръцки туристи се е увеличил напоследък, след изострянето на кризисната ситуация в южната ни съседка.
Все повече жители от съседните гръцки селища пътуват до Златоград за пазарен туризъм, сдобивайки се с по-евтини български хранителни стоки и други продукти, информира кметът на родопския град Мирослав Янчев, цитиран от БТА.
Гръцките клиенти пазарували в златоградските магазини сирена и кашкавал, хляб, бяла техника, дървен материал, обясняват местни търговци.
http://inews.bg/Туризъм/Наплив-на-пазаруващи-гърци-в-Златоград_l.a_c.362_i.123020.html
Herzog Tryn November 18th, 2011, 01:17 PM Новини около ГКПП Аврен.
http://krumovgrad.eu/?p=175
Освен това целия път ІІІ-5904 от Крумовград до границата е предвиден за оправяне по ОПРР.
Herzog Tryn November 26th, 2011, 11:18 PM ГКПП Олтоманци реновирано.
http://kyustendil-press.com/prikljuchi-remont-t-na-gkpp-oltomanci.html
ГКПП Маказа е готово, но ще го отварят на проплет.
http://rodopipress.info/news/?p=7065
Vitosha November 27th, 2011, 11:15 AM ^^ Благодаря ти за връзките! Доживях да видя завършването на Маказа... :) Впрочем така ли трябва да изглежда табелата, с текст PROHOD MAKAZA?
http://rodopipress.info/news/wp-content/uploads/2011/11/Makaza_Prohod_Mecho_02_SAYT.jpg
JuMPer November 27th, 2011, 12:33 PM мдааа точно prohod e думата lol
autobahnracer November 27th, 2011, 12:50 PM Хахахаха "Prohod Makaza"! Абсолютен дебилизъм!
tchak November 27th, 2011, 12:54 PM На една от снимките за Маказа има знак за митница. Нали този ГКПП е вътрешен за ЕС, та въпроса ми е - за какво е този знак ?
Vojvoda November 27th, 2011, 01:09 PM Явно тъпанарите са сметнали, че чужденците не разбират кирилицата, за разлика от езика ни...
Chilio November 27th, 2011, 03:55 PM На една от снимките за Маказа има знак за митница. Нали този ГКПП е вътрешен за ЕС, та въпроса ми е - за какво е този знак ?
Мисля, че преминаващите, които не са граждани на ЕС, подлежат на митнически контрол и по вътрешните граници... Защото ако имат нещо за деклариране на едната граница, а на другата го нямат, значи трябва да се обмити в съответната държава от ЕС, независимо, че не са излизали от съюза...
Herzog Tryn November 27th, 2011, 05:48 PM Не просто този знак е такъв по конвенция. Знак Б28-Забранено е преминаването без спиране. Не значи непременно, че има митница.
Kroum November 27th, 2011, 08:04 PM http://rodopipress.info/news/wp-content/uploads/2011/11/Makaza_Prohod_Mecho_02_SAYT.jpg
http://www.a-status.net/wp-content/uploads/facepalm-cat.jpg
Capt.Vimes November 28th, 2011, 08:21 AM Голяма драма с тоя prohod. Обаче не знам германци или италианци например да превеждат подобни табели на английски.
tanashubav November 28th, 2011, 10:11 AM Голяма драма с тоя prohod. Обаче не знам германци или италианци например да превеждат подобни табели на английски.
Не се превеждат защото са на латиница. Иначе у нас има тотална каша в обозначенията по пътищата. Като започнем от хаоса с номерата на автомагистралите и стигнем до табелите по пътищата. Например в Обзорския проход има табели на немски (?!?!), които ти указват да намалиш на по-ниска предавка. Тук да пишеш проход с латински букви е просто поредната дебилщина.
Какво трябва да се направи?! Да се реши какъв език ще се използва за всички наименования на обекти като проход, река, ж.п. линия и т.н. Естествено английския е най-подходящ, т.к. е най-популярен. Макар че ако някой някога направи статистика какви са чуждите автомобили които най-често минават през България то табелите трябва да са на турски и румънски :lol:!
enterfornone November 28th, 2011, 10:46 AM A Centrum?
Това след дълго разследване, открих че е на чешки...
MaxiGuide November 28th, 2011, 10:50 AM ^^ Аз пък си мислех, че е от латински.
Chilio November 28th, 2011, 12:11 PM От латински е, да.
Vojvoda November 28th, 2011, 01:29 PM А римляните са взаимствали думата от древните гърци ;)
Capt.Vimes November 28th, 2011, 02:45 PM Не се превеждат защото са на латиница.
Като са на латиница да не са по-разбираеми за чужденците? Kijarat понеже е на латиница е по-разбираемо от Izhod да речем? Ausfahrt и Wyjscie и те са разбираеми. А сръбските табели са и на кирилица и на латиница -точно като коментираната в случая.
Дали би било по-добре надписите да са на английски - вероятно да. Но чак
да се наричат идиоти хората, които са ги поставили е малко прекалено. А и така както са го направили чужденците ще научат някоя и друга българска дума. :)
Vitosha November 28th, 2011, 03:09 PM ^^ Сърбия е по-особен случай, сръбският език е двуазбучен, там кирилицата и латиницата се използват паралелно на всякакви нива, в книги, електронни и печатни медии и прочие.
http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_language#Writing_system
PhirgataZFs1694 November 29th, 2011, 06:53 PM Всички табели в България трябва да са на кирилица и превод(не транслитерация) на английски език. Всичко останало са шменти капели и мултиплициране на идиотизма на чуждестранните пътни агенции.
TrueBulgarian November 29th, 2011, 10:19 PM Всички табели в България трябва да са на кирилица и превод(не транслитерация) на английски език. Всичко останало са шменти капели и мултиплициране на идиотизма на чуждестранните пътни агенции.
+1.
velbujd November 30th, 2011, 04:49 PM Новоизградените обекти на ГКПП „Гюешево” са разпределени за управление между шест ведомства (http://focus-news.net/?id=n1595965)
Правителството предостави на шест ведомства управлението върху новопридобитите сгради на ГКПП „Гюешево”. Те са изградени в резултат на реконструкцията и разширението на граничния пункт. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Според направеното от кабинета разпределение, областният управител на Кюстендил отговаря за цялата територия на ГКПП „Гюешево”. Управлението на имотите – административна сграда, навесна конструкция, инсталационни колектори, кабини за митнически, паспортен и визов контрол, сграда за фитосанитарен контрол и др., се разпределят между областния управител, Агенция „Митници”, Главна дирекция „Гранична полиция”, министерствата на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството и на земеделието и храните съобразно техните функции и отговорности. При възникване на епидемична обстановка областният управител на Кюстендил ще осигурява помещения за нуждите на граничния здравен контрол.
Реконструкцията и разширението на ГКПП „Гюешево” е осъществено на два етапа. За първия етап обектът е финансиран със заем от 3,5 млн. лв. от Международната банка за възстановяване и развитие по проекта за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа. Инвеститор на втория етап е Министерството на финансите с 3,8 млн. лв. Обектът е с издаден Акт 16 от м. март 2010 г.
blagun November 30th, 2011, 05:51 PM Новоизградените обекти на ГКПП „Гюешево” са разпределени за управление между шест ведомства (http://focus-news.net/?id=n1595965)
Аха, и сигурно ще стане като на Калотина - 6 ведомства в 6 къщички и преминаващите разнасят флашки помежду им.:lol:
Herzog Tryn November 30th, 2011, 11:34 PM http://www.smolyan.bgvesti.net/news/91534/%D0%9E%D1%82%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%BF%D1%8A%D1%82_%D0%BE%D1%82_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%90%D1%80%D0%B4%D0%B0_%D0%BA%D1%8A%D0%BC_%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F
http://www.otzvuk.net/news/otryazaha-proekta-za-pat-gorna-arda-granitsata
Преходът през Горна Арда засега се отлага за неопределено време.
Herzog Tryn December 10th, 2011, 12:13 AM Министерство на финансите
Втори проект за улесняване на търговията и транспорта (УТТЮЕ II)
Заем №. 4854 BUL
Проект № P094018
Република България получи заем от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за изпълнение на втория Проект за улесняване на търговията и транспорта (УТТЮЕ II) и предвижда да използва част от средствата по проекта за заплащане на консултантски услуги. Услугите ще бъдат предоставяни за срок от 4,5 месеца и се изразяват в предварителни проучвания, събиране на изходни данни и разработване на технически проекти за планираните строително-монтажни работи по реконструкцията и модернизацията на граничните контролно-пропускателни пунктове ГКПП Брегово, Връшка чука, Златарево и Малко Търново. За два от граничните пунктове, ГКПП Брегово и Връшка Чука, услугите ще включват и изготвяне на Планове за застрояване. Дейностите по модернизацията на четирите ГКПП са включени в Компонент 1 на Проекта.
Министерство на финансите кани легитимни консултантски фирми да изразят своя интерес за предоставяне на услугите за „Предпроектни проучвания и технически проекти за обекти ГКПП Брегово, Връшка чука, Златарево и Малко Търново – реконструкция и модернизация”.
Vojvoda December 12th, 2011, 01:47 PM Готов е проектът за "тапата" на Дунав мост
http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_1146434_2.jpg
Проектът за премахването на "тапата" край Дунав мост и изграждането на още едно платно по пътя Русе - Силистра е готов, съобщиха от областната управа. След като се съгласува с НК "Железопътна инфраструктура", разработката ще бъде внесена в транспортното министерство. Строителството трябва да започне догодина и се финансира с 5 млн. лв. от бюджета.
С част от парите трябва да се рехабилитира подземната и пътната инфраструктура на ГКПП. Автомобилният трафик в района на ГКПП ще се облекчи, като се направи втори жп надлез до сега съществуващото съоръжение. Докато се изгражда, няма да се спира движението на влакове. Натовареният бул. "България" като част от международното трасе София - Букурещ, ще се свърже с четирилентов път на изхода за Силистра.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1146084
Chilio December 12th, 2011, 02:16 PM ^^ Стана им навик на журналята да илюстрират статии за моста при Русе със снимки от моста при Видин и обратното :bash:
pacopip December 12th, 2011, 08:08 PM Аха, и сигурно ще стане като на Калотина - 6 ведомства в 6 къщички и преминаващите разнасят флашки помежду им.:lol:
Еееййй там как посред нощ търсеха един Митьо измежду кабинките :nuts:... нямам думи просто.
Capt.Vimes December 14th, 2011, 10:17 PM ^^ Стана им навик на журналята да илюстрират статии за моста при Русе със снимки от моста при Видин и обратното :bash:
Що се ядосваш, не си ли им свикнал вече? Аз реагирам така :lol:
Vojvoda December 22nd, 2011, 12:27 PM Над 9 милиона пътници са преминали през българо-гръцката граница през годината
http://forum.fiat-bg.org/files/34673_1331818538924_1334836181_30782570_538078_n_187.jpg
В зоната на отговорност на Регионална дирекция „Гранична полиция” има 5 Гранично-контролно пропускателни пунктове, като се очаква и отварянето на 6-то КПП на Маказа. През този период са преминали над 9 милиона пътници и над 3,5 милиона превозни средства. Това каза пред журналисти директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Смолян Бойко Божков, предаде репортер на Радио „Фокус” - Смолян.
http://www.focus-news.net/?id=n1602606
Herzog Tryn December 22nd, 2011, 04:32 PM Ето как ще изглежда бъдещото ГКПП на Маказа. Снимка от Panoramio.
http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/63033114.jpg
Снимката в пълен размер: http://r20.fra02s10.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/63033114.jpg?st=lc&ir=1
tanashubav December 22nd, 2011, 07:25 PM ^^Малко барака парти, ама кво пък - по-олекотен вариант, дано и да е бил по-евтин.
ogibo December 22nd, 2011, 09:59 PM Че защо им е монолитно строителство? Нали ще влизаме в Шенген. :banana:
Между другото по същият начин е изградено и ГКПП-то при Ивайловград. Който е минавал през Кап. Петко Войвода пък е видял че половината постройки не се използват.
donceci1981 January 16th, 2012, 08:23 PM Преди време бях обещал,че ще минавам през Калотина и ще снимам пункта след ремонта.Та ето ги и тях...
http://img835.imageshack.us/img835/5618/15012012100.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/7286/15012012101.jpg
http://img818.imageshack.us/img818/9730/15012012102.jpg
Знам,че са от един ъгъл,но беше студено а и нямаше коли,за да се мотам и снимам по обстойно,но все пак се вижда горе долу за какво става на въпрос.Снимките са от вчера.
tanashubav January 16th, 2012, 09:14 PM На мен ми изглежда прилично.
Capt.Vimes January 16th, 2012, 09:17 PM И на мен.
zmei707 January 16th, 2012, 10:01 PM И е прилично осветено :)
begleca January 16th, 2012, 10:57 PM Направо си е яко! Но трябва да се види и на светло!
blagun January 16th, 2012, 11:19 PM Хайде и аз да помрънкам малко - от всички ГКПП, които съм пресичал в Европа, българските са единствените, при които гишетата не са от страната на шофьора (50/50).
Тук не включвам един забравен от Бога и Аллаха ГКПП между Гърция и Албания, базиран при моето преминаване през 2006 в няколко фургона и даже сламена колиба. Но и там е изграден абсолютно нов "европейски" ГКПП. А също хаотичният преход Бекет-Оряхово, където обикаляш няколко сгради и гишета и на двата бряга.
Ще се радвам и ако обитателите на кабинките не забравят да използват по предназначение бутоните със светофарите над лентите. На снимката го правят, дано да навикнат.
cloudbg January 17th, 2012, 09:36 AM Кога последно се очаква откриването на Маказа? Говореше се за Ноември-Декември 2011. Знам, че нашите са готови и чакат гърците.
Chilio January 17th, 2012, 10:18 AM За последно май се споменаваше март 2012?
Bai_Tosho January 17th, 2012, 09:47 PM Пез нощта Калотина изглежда като коледна елха! Евала, направили са ГКПП-то така, че да ти е готино да се прибереш.
След като се мине през пункт-а има обаче вдясно едни мизерни фургони, дето циганят работата. Около тези фургони винаги е някаква страшна кал. Трябва да ги разкарат. Пък и кой ще си купи зрънчо от фургон на Калотина?
Ето това е една снимка от края на август. Таман слагат Б-то :)
http://dl.dropbox.com/u/35607850/IMAG0112.jpg
mediar January 18th, 2012, 12:48 PM Още няколко снимки от ГКПП Калотина от Panoramio:
2006-та година
http://www.panoramio.com/photo/39683
2007-ма година, след малък козметичен ремонт
http://www.panoramio.com/photo/4134695
началото на 2011, преди започването на ремонта
http://www.panoramio.com/photo/50068007
края на 2011, след края на ремонта
http://static.panoramio.com/photos/original/60719641.jpg
MaxiGuide January 18th, 2012, 10:28 PM Кога последно се очаква откриването на Маказа? Говореше се за Ноември-Декември 2011. Знам, че нашите са готови и чакат гърците.
Според в. Дневник, цитиращ нашата и гръцката страна отговорът е... Скоро.
Гърция и България ще открият в скоро време нов граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП), съобщи БТА като се позова на изявления в Атина на българския външен министър Николай Младенов и гръцкия му колега Ставрос Димас.*
Пунктът ще е в района на прохода Маказа, а от гръцка страна най-близкото населено място е Комотини. *
В началото на миналата година беше открит пунктът Златоград - Ксанти, а останалите са "Кулата - Промахон",***"Илинден - Ексохи" и "Капитан Петко войвода *-Орменион".*
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/18/1748079_pri_makaza_skoro_shte_bude_otkrit_granichen_punkt_s/
Herzog Tryn January 18th, 2012, 11:51 PM Тая информация е много неграмотно написана.
PhirgataZFs1694 January 23rd, 2012, 10:18 PM Преди време бях обещал,че ще минавам през Калотина и ще снимам пункта след ремонта.Та ето ги и тях...
http://img835.imageshack.us/img835/5618/15012012100.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/7286/15012012101.jpg
http://img818.imageshack.us/img818/9730/15012012102.jpg
Знам,че са от един ъгъл,но беше студено а и нямаше коли,за да се мотам и снимам по обстойно,но все пак се вижда горе долу за какво става на въпрос.Снимките са от вчера.
Уау. Много добре изглежда.
donceci1981 January 24th, 2012, 07:57 AM ^^ На живо е още по-добре.Тези снимки съм ги правил от колата в движение и то с телефон.Самият пункт наистина е станал добре,само ако могат да оправят и асфалта,защото има адски много дупки на влизане в България.
brabus_bg January 24th, 2012, 08:10 PM И просто няма как да светят всички букви заедно, поне седмица. :ohno:Виждам едно А вече е изгоряло:bash:
REAKT0R January 24th, 2012, 09:37 PM Уау, ама и снимките са правени по подходящо време. Имаше едно стихотворение "Да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне"
gradinka January 24th, 2012, 10:18 PM Хм
не че нещо, ама и аз минах оттам преди 2 дни (през деня) и впечатленията ми са по скоро отрицателни :)
От близо всичко изглежда ужасно евтино и скапано - използвани са елементарни плоскости, окачен таван и малко фасадна боя да намажат всичко.
Част от окачения таван беше паднал, някъде около 4-5кв/м, от лявата страна.
По тавана като погледнеш отдолу се вужда някакъв мухъл !?
От тавана до всяка будка слизат сноп кабели, наклонен под различен ъгъл. Като някакви "времянки" изглеждат, супер зле...
Има едни информационни табели, които са написани с толкова малък шрифт, че не могат да се прочетат от автомобила, трябва да слежеш и да се загледаш;
Отделно са монтирани на височина като за тирове/камиони 1.5-2м над земята (виждат се на снимките)
Половината будки са от страната на пътника, нещо малоумно което можеха да премахнат, но не са.
Всякакви временни будки, трапове за 'санитарен контрол' и какво ли не 'остатъци' от преди си седят и внасят неповторим БГ колорит ...
Като някакво лично впечатление, според мен всичко е правено без добър цялостен проект/визия. Имало е 5-6 отделни "обществени поръчки" за
осветление, таван, освежаване, светещи надписи и информационни табели; Всяка фирма си е монтирала нейното и кой откъде е.
:)
п.п. добре поне, че ги няма "флашките" отпреди 2 години
krasen January 30th, 2012, 07:39 PM http://static.panoramio.com/photos/original/64189872.jpg
Една сравнително актуална снимка от строежа на новата сухопътна връзка между България и Румъния. От българска страна има построен път, който само трябва да се рехабилитира, същинското строителство е между румънската община Липница и българската граница. Дано да го приключат в срок още тази година.
http://www.panoramio.com/map/#lt=44.015043&ln=27.570091&z=4&k=2
krasen February 3rd, 2012, 09:14 PM Понеже ми стана интересно, та реших да поразпитам тук-там и ето до какви изводи стигнах:
http://img808.imageshack.us/img808/2420/56318117.jpg
Новото КПП край с.Кайнарджа трябва да бъде готово до средата на тази година. Следващите, по които ще се работи, са край селата Северняк и Росица от българска страна. Последното, не съм много сигурен дали съм го ситуирал правилно на картата, затова съм поставил една въпросителна, тъй като трасето също е подходящо, но все пак, там където е 3-ката е най-вероятното местоположение. За съжаление, по 2 и 3 не се работи, тъй като общините Крушари и Генерал Тошево явно нямат достатъчно пари за съфинансиране, предполагам. Радостното е, че поне има политическа воля на местно ниво. И българите, и румънците в пограничните райони желаят подобни свързвания, защото в миналото граница не е имало и всички населени места са били свързани. Разбира се, може в бъдеще да има и още места, по които ще се работи, но засега са само тези трите.
През настоящата година трябва да започе работата по рехабилитацията на път III‑293 Александрия - Коритен - Северняк от км 35+927 до км 44+400.
ПРОГРАМА ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО РУМЪНИЯ - БЪЛГАРИЯ 2007 - 2013 г.
Проект "Добромир - Крушари Трансграничен път"
Наименование на проекта: Добромир - Крушари Трансграничен път
Бюджет на проекта: 6.129 млн. евро
Наименование на проекта на територията на България: Рехабилитация на път III‑293 Александрия - Коритен - Северняк от км 35+927 до км 44+400
Бюджет на проекта на територията на България: 3.022 млн. евро
Техническо описание: Пътният участък на българска територия е с дължина 8.473 км съществуващ път III клас от Републиканската пътна мрежа на територията на ОПУ - Добрич. Целта на проекта е възстановяване и подобряване на транспортно - експлоатационните качества на пътя, постигане на технически елементи, отговарящи на нормативите за проектна скорост 60 км/ч извън населени места, подобряване на носимоспособността и равността на настилката, безопасна организация на движение. За проекта има разработен технически проект и е издадено Разрешение за строеж.
Изпълнител: „Инжстройинженеринг” ЕООД, гр. Варна е предложил цена за изпълнение на договора от 4 150 751, 24 лева.
http://api.government.bg/index.php/component/content/article/196-Програма-за-трансгранично-сътрудничество-Румъния-България-2007-2013/1587-Проект-Добромир-Крушари-Трансграничен-път-,-Application-Number-2(2i)-1-1-9
calzature March 20th, 2012, 03:39 PM Голямо свлачище се е активирало на гръцка територия и това може да отложи откриването на граничния пункт Маказа за средата на лятото. Това твърдят журналисти от Комотини.
Затрупан е бил голям участък от построения път, спешно трябвало да се финансират укрепителни работи до тунел №4. Ставало въпрос за около 2 милиона евро.
Районите на пътищата от Родопите към Бяло море през Златоград и Маказа са свлачищни.
Ще припомним, че София и Атина се бяха споразумели пътят Кърджали-Комотини да бъде открит в края на 2011 година. Тогава проблемно се оказа свлачище на български територия, но българското правителство отпусна 4,5 милиона лева и проблемът бе отстранен. Ставаше въпрос за укрепителни дейности при километър 379-и на международния път Кърджали – Маказа.
Застудяването забави гърците при асфалтирането и откриването бе отложено за април.
http://rodopi24.blogspot.com
velbujd April 5th, 2012, 03:10 PM Проверяват утре готовността за откриване на новия ГКПП на прохода Маказа (http://focus-news.net/?id=n1639822)
Инспекция на новия Граничен контролно-пропускателен пункт с Гърция до прохода Маказа ще направи утре вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите. За изграждането му правителството отпусна 4.5 милиона лева. Новият ГКПП на българска територия беше изграден за по-малко от месец и половина. Съвместно с представители на Периферия Източна Македония и Тракия, министър Дянков ще посети и гръцката част на пункта, до който най-близкото населено място е гр. Комотини. Там ще бъде проведена работна среща с Кацимидис, заместник-перифериарх на Периферия Източна Македония и Тракия за обсъждане на готовността за откриване на граничния пункт. Очаква се това да стане в най-близко време.
tanashubav April 5th, 2012, 03:14 PM Не е точно за тук, но някой знае ли какво става с участъка от Кърджали до към Джебел, който щеше да се строи? И дали всъщност този участък ще се свърже с вече изграденото ново трасе което достига досами границата? Нямаме никаква информация за този район на страната.
Astimar April 5th, 2012, 04:19 PM Участъкът е от Кърджали до разклона за Джебел, габарит Г20, старо строителство. Не знам в момента в какво състояние се намира, но предполагам, че ще му направят поне някакъв ремонт. Новият път се строи от разклона за Джебел до Подкова. Виж едно мнение от друга тема, в което има документ където са описани кои отсечки са планувани за ново строителство - http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=89826872&postcount=2462
tanashubav April 5th, 2012, 07:01 PM ^^Мерси за инфото. Знам, че на сайта на АПИ имаше подробни данни за проекта но не съм запомнил от къде до къде ще е новото шосе. А кога е започнал строежа и кога се очаква да завърши?
Astimar April 5th, 2012, 08:23 PM Ако не се лъжа, започна май в началото на годината или в края на миналата. Щото имаше един инцидент - при взривителни разчиствателни дейности бяха изпочупили прозорците в един квартал на Момчилград. :D А кога ще завърши, нямам представа.
tanashubav April 5th, 2012, 08:29 PM Обикновено сроковете са по 2 години, така че до към края на 2013-та трябва да са готови.
Vojvoda April 8th, 2012, 07:57 AM ГКПП "Маказа" ще заработи до края на юни
До края на месец юни ГКПП Маказа ще заработи, обяви след среща с представители на гръцките власти в Комотини финансовият министър Симеон Дянков.
Той допълни, че е взел разстоянието от граничният пункт до Бяло море за 25 минути. "Пожелахме си при следващата ни среща да носим и вратовръзки, и плувни костюми", пошегува се Дянков. Той е получил уверенията на гръцката страна, че няма проблем с финансирането на пътя до българската граница.
Забавянето се получило заради тежката зима. На гръцка територия имало 2 проблеми пътни участъка, по които се работело. "Според гръцките инжирени работата по пътя може да приключи до 2 месеца", каза финансовият министър.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1316101
Astimar April 9th, 2012, 02:30 PM http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1316101
Тук (http://rodopi24.blogspot.com/2012/04/25.html) има още малко информация по въпроса.
Astimar April 10th, 2012, 10:33 PM Гръцката опозиция: Управляващите излъгаха Симеон Дянков за Маказа
10 април 2012 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Начало / Инфраструктура
Кърджали. Докато на наша територия отварянето на гранично-пропускателния пункт за Гърция през прохода Маказа се очаква с нетърпение, в Гърция управляващи и опозиция си кроят политически игри с темата за Маказа. Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков инспектира на място съоръженията и разговаря с областния управител на Източна Македония и Тракия Арис Янакидис. Тогава вицепремиерът обяви, че Маказа ще бъде отворен преди началото на летния сезон. След срещата си с гръцкия управител Дянков заяви, че българската страна на пътя е готова, но на гръцка територия имало два проблемни участъка и едно свлачище, по които се работи.
Регионалният лидер на главната опозиционна партия Нова демокрация Йоргос Павлидис обаче в писмено съобщение до медиите заяви в прав текст, че Арис Янакидис е излъгал Симеон Дянков за Маказа.
В изявлението си Павлидис подчертава, че строителните работи по гръцката отсечка на пътя са прекратени, не са изплатени заплатите на работниците, ангажирани на обекта, и не е ясно кога пътят ще бъде отворен. В изявлението си представителят на партия Нова демокрация допълва, че строителството е спряло заради липса на финансиране.
Нахит ДОГУ
Източник (http://www.focus-news.net/?id=n1641621)
Тоя път, местните хора го чакат с години и голяма част от тях са много скептични що се отнася до реализирането му, и тая новина още повече би засилила скептицизма им. :D
tanashubav April 11th, 2012, 09:32 AM Щом моняка е минал за 25 минути (в явно нарушение на всякакви закони за движение по пътищата, вкл. и гръцки) до Бяло море едва ли ще е такъв проблем да се отвори и за "простолюдието".
Иначе един път и ние да сме първи в нещо!
Astimar May 3rd, 2012, 10:00 PM Отварят ГКПП "Маказа" на 30 юни
Публикувана: Вторник, 1-ви Май 2012, автор(и): 24 Часа; прочитания: 1237; коментари: 0
Отварят ГКПП "Маказа" на 30 юни
Автор: 24 Часа
До 2 месеца ще бъде открит новия ГКПП "Маказа", който ще свързва Кърджали с гръцкия град Комотини.
ГКПП "Маказа", който ще свърже Кърджали и гръцкия град Комотини ще бъде открит на 30 юни. Това съобщиха журналисти от вестник "Хронос" в Комотини, позовавайки се на управителя на област Източна Тракия и Македония Аристидис Янакидис.
От гръцка страна оставало да бъде положен последния износващ слой асфалт върху няколко километра, както и мантинели по част от трасето. Свлачището на гръцка територия, което затрупа част от пътя, вече не било пречка. Гърците били направили отбивка, която заобикаля участъкът със срутена земна маса.
Проблем с откриването на пункта може да създаде единствено забавянето на заплатите на гръцките строители, които работят по пътя. Те не са получавали трудови възнаграждения от 5 месеца. По искане на синдикатите били блокирани сметките на фирмата-изпълнител. Строителите настоявали да получат поне по 3 заплати преди отново да се върнат на работа, за да завършат пътя.
Източник (http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1352037)
И статия от днес във в. Хронос, превода е с Google Translate :)
Със заглавие "Отворено граница" Маказа "30 юни" българския вестник "24 часа" обявява откриването на вертикалната ос, дори позовавайки се на информация от местната преса в нашия регион. Новината беше публикувана на 1-ви май в онлайн изданието на вестника, заедно с актуална снимка на станцията на митниците в България е готов да посрещне влизането на гръцките туристи. Може да има в съседната страна, работата, свършена, но на гръцка земя, както е известно, е в застой. Работниците в производствена фирма Йонийско SA Road остават неплатени, за около 7 месеца и въпреки обещанията, че след Великден ще получат натрупаната част от това не е направено. Ето защо ние продължихме със запазване на заетостта.
Предната страница статия в български вестник може да се говори за отваряне на границата на 30 юни, но това не изглежда възможно най-малко от гръцка странa
Източник (http://www.xronos.gr/detail.php?ID=80409)
:D
agutti May 3rd, 2012, 10:54 PM Маказа се оказа по - голяма сага и от ...... Хайде вече след 2 месеца откриваме и никакво отлагане :nuts:
|
|