View Full Version : [Slovakia] Rodinné domy | Family Houses

futuros
July 26th, 2011, 12:38 PM
Priatelia,

dovoľte mi vytvoriť toto nové vlákno, ktoré by som chcel venovať výlučne rodinným domom, záhradám, bezénom, saunám, krbom, altánkom a pod. Myslím že tu takéto vlákno chýba. Ja som síce panelákové dieťa, ale rozhodol som sa, že sa pokúsim toto zmeniť.

Verím že toto vlákno zaujme viacerých, ktorí k takémuto bývaniu bývajú. Nemalo by obsahovať len fotky zaujímavých domov, či fotky postupu ich výstavby, ale hlavne aj diskusie, a trochu verím, že mi (a nielen mne) tunajší kolegovia pomôžu.

V podstate mám hneď prvú otázku: :)

Potrebujem sa rozhodnúť nad typom tehly, či to má byť porotherm,

http://www.beodom.com/assets/images/education/zorka-opeka-klimabloc/porotherm-30-n-f-profi-04.jpg

alebo porfix:

http://www.dumabyt.cz/obrazek/4bc312aa0a395/produkt-porfix---tvarnice-4bc3177635264_150x148.jpeg

trochu som hľadal na iných fórach, ale v zásade som najviac našiel názor, že každý si bude obhajovať to svoje. Viem že tieto tehly majú rôzne vlasnosti ako akumulácia a pod, tak snáď by mohlo byť rozhodujúcim faktom, ktorý typ sa hodí pre toto Prešporské podnebie. Síce tu nebývajú zimy nejaké tuhé, ale vie tu pršať celkom dlho (vyššia vlhkosť) a v lete tu zase vie byť tak, že o zamrznutí nemôže byť ani reči. :)

ďakujem za pomoc.

wuane
July 26th, 2011, 06:17 PM
nedavno sme dokoncili dom z porothermu a mozeme len konstatovat ´´stara dobra tehla´´.Pokial tam nie su nejake velke cenove rozdiely tak by som urcite dal na palenu hlinu ;)

Sukino
July 26th, 2011, 06:58 PM
Aky chces stavat dom? Nizkoenergeticky?

zuzana
July 26th, 2011, 09:07 PM
istu chvilu bol problem s porothermom si ze prilis tenka stena "buniek" bola krehka a bola nachylnejsia na poskodenie, cim sa samozrejme znizovala kvalita tehly. to sa ti pri porobetonovych tvarniciach nestane. a tak ako sa sukino pyta, skor by som sa zamerala na nizkoenergeticnost. napriklad - naklady na dopravu zavisia od hmotnosti materialu - cize, ak das napriklad tensiu tehlu a hrubsiu tepelnu izolaciu, v zavislosti od vzdialenosti od dodavatela by ti to malo ovplyvnit cenu dopravy. predpokladam, ze to ale nestavias niekde v kopci, kde je problem sa dostat s nakladiakom. a co sa tyka presnosti stavby, pri dnesnych moznostiach lepenia sa to takmer vyrovnava.
minule mi zas niekto tvrdil, ze tusim do hebelu sa da prstom vyrypat diera.
akokolvek pri vsetkych typoch treba dodrzat stavebne postupy, aj ked stavias svojpomocne. a asi toto by malo v istej miere tiez rozhodnut o vybere, ze s ktorym materialom sa ako pracuje.
vcelku zaujimave je sledovat "zlaty cesky rucicky" na tomto webe, kde ludia popisuju, ako stavaju/li svoje domy z roznych materialov, s akymi komplikaciami sa stretli na akych typoch pozemkov, co bolo problemom pri typovych domoch... realita (http://www.dumabyt.cz/rubriky/reality-show/)

Amrafel
July 26th, 2011, 10:35 PM
futuros, vitaj späť. Čudujem sa, že si nevyskúšal niečo "tradičnejšie" :)

http://mojdom.zoznam.sk/cl/10132/138349/Dom-zo-slamy--Tradicna-technologia-buducnosti

tomitokk
July 27th, 2011, 08:48 AM
odporucam zasypat termoblok perlitom
http://www.perlit.sk/

futuros
July 27th, 2011, 05:44 PM
Aky chces stavat dom? Nizkoenergeticky?

Samozrejme chcem neskôr platiť za energie čím menej (uvažujem že b budúcnosti by som chcel ohrievať vodu solárne, i keď mi kamarát povedal, že sa to moc neoplatí, lebo pomer cena/návratnosť je takmer rovnaký). Ty ale asi hovoríš o celkových energetických parametroch domu. Mám trochu obavu, že moje prachy mi dovolia LTT dostavať ten dom vôbec niekedy, a nebudem môcť investovať do drahšieho riešenia, ktoré sa potom hoc vráti. Snáď sa to tu na juhu nie je až taký problém, kedže tu nebývajú veľké zimy.

istu chvilu bol problem s porothermom si ze prilis tenka stena "buniek" bola krehka a bola nachylnejsia na poskodenie, cim sa samozrejme znizovala kvalita tehly. to sa ti pri porobetonovych tvarniciach nestane.

takže už dnes taký problém nie je? kamarát mi navrhol porotherm profi, ktorý sa iba lepí. čiže bude potrebné kúpiť taký typ aby nebola príliš tentá stena buniek.

a tak ako sa sukino pyta, skor by som sa zamerala na nizkoenergeticnost. napriklad - naklady na dopravu zavisia od hmotnosti materialu - cize, ak das napriklad tensiu tehlu a hrubsiu tepelnu izolaciu.

čiže nízkoenergetický dom neviem dosiahnuť porothermom? ale len lahším porfixom? sorry za moju nevedomosť.

vcelku zaujimave je sledovat "zlaty cesky rucicky" na tomto webe, kde ludia popisuju, ako stavaju/li svoje domy z roznych materialov, s akymi komplikaciami sa stretli na akych typoch pozemkov, co bolo problemom pri typovych domoch... realita (http://www.dumabyt.cz/rubriky/reality-show/)

dík za tento link, určite si to pozriem. zaujímavé príbehy hodím aj sem.

nedavno sme dokoncili dom z porothermu a mozeme len konstatovat ´´stara dobra tehla´´.Pokial tam nie su nejake velke cenove rozdiely tak by som urcite dal na palenu hlinu ;)

no veď zatiaľ u mňa Porotherm vedie, ale len kvoli tradícii (inej ako navrhol Amfrael :) ) , pretože je to pevné. Čítal som taký názor, že do domu z porfixu sa dá dostať s jednoduchou pílou, a nemusí byť elektrická.

odporucam zasypat termoblok perlitom
http://www.perlit.sk/
dík za tip, pozriem si to, prekonzultujem, ako by to na všetko vplývalo.

tak či onak, boh mi pomáhaj.

futuros
July 27th, 2011, 05:53 PM
Tu som našiel postup, a môžem povedať, no ty múj búh, to pôjdem asi do niečoho jednoduchšieho.

EmF1BUHB_XU

Priznám sa, že nemám ambíiciu mať dom vymakaný na brutal, aj tak mi ide hlavne o záhradu (grilovanie).

didinko
July 27th, 2011, 06:27 PM
Čítal som taký názor, že do domu z porfixu sa dá dostať s jednoduchou pílou, a nemusí byť elektrická.

Tak tento argument neberiem. Ak sa ti zlodej bude chcieť vlámať do domu, nájde si omnoho jednoduchšiu cestu ako rezať do steny. S porfixom sa stavia múr jednoduchšie, na druhej strane murivo z pálenej tehly je prakticky zdravotne nezávadné, čo si o porobetónoch nemyslím.

zuzana
July 27th, 2011, 07:11 PM
nizkoenergeticky dom vies dosiahnut aj porothermom, len by som ho este zateplila.
pozri si fotky na www.wienerberger.sk, kde mas porotherm profi aj porotherm si - pozri si vnutornu strukturu a myslim ze zistis, v com mohol byt problem. a vyzera ze ten profi ho uz nema. akurat je otazne, ake su skusenosti ludi so stavbou svojpomocne... ale to by si mohol najst na tom odkaze, myslim ze je to dost obsirne.
no a este by ma zaujimalo, ako vie zlodej pri omietnutom/zateplenom dome identifikovat, ze je z porobetonu :) a ze v com je porobeton zavadny, tiez. vsetky materialy totiz dnes musia splnat x noriem, ci uz stavebnych chcemickych...
este su zaujimave materialy ako durisol, co je vlastne stratene debnenie s vynikajucimi tepelnoizolacnymi vlastnostami.
a este jedna vec - akukolvek stenu das, ked das nekvalitne okna, je ti to aj tak na dve veci.

wuane
July 27th, 2011, 10:04 PM
Ja viac ako zateplenie polystyrenom odporucam klast tehly na sirku a nie na dlzku.Das tam tych 10cm ovela prirodzenejsej izolacie ako je polystyren,ktory ma rad opadavanie za 10-15 rokov.Sice sa spotrebuje viac tehal,no konecny dosledok je taky,ze izolaciu polystyrenom musis opravovat za 30 rokov mozno aj 3 krat,a tehlu na kant mas natrvalo vynikajuce izolacne vlastnosti.

zuzana
July 28th, 2011, 06:23 AM
Ja viac ako zateplenie polystyrenom odporucam klast tehly na sirku a nie na dlzku.Das tam tych 10cm ovela prirodzenejsej izolacie ako je polystyren,ktory ma rad opadavanie za 10-15 rokov.Sice sa spotrebuje viac tehal,no konecny dosledok je taky,ze izolaciu polystyrenom musis opravovat za 30 rokov mozno aj 3 krat,a tehlu na kant mas natrvalo vynikajuce izolacne vlastnosti.
akurat ze porotherm ma rozmer 440x250.

potkanX
July 28th, 2011, 08:25 AM
videl som v zivote uz vselico, ale 30rocny domek ze by niekto musel 3x vymienat zateplenie polystyrenove, to som teda este nevidel.
nevymyslaj sprostosti. dole na juhu by ti domek zrejme tepelne vyhovel aj pri 8cke EPS, isto vyhovie pri 12ke, ak chces mat domek bliziaci sa parametrami ku pasivu daj si 20ku. tehlou samotnou taketo hodnoty nedosiahnes, teda pokial chces mat vnutri aj nejaky priestor.

aquila
July 28th, 2011, 12:38 PM

tazko povedat, osobne by som keby som mal moznost a nebolo to take drahe, tak das 15-20cm armovany liaty beton a na to 25cm polystyryen a vnutri rekuperaciu a mas poriesene s tepelnym cerpadlom a si v suchu ..

wuane
July 28th, 2011, 04:13 PM
videl som v zivote uz vselico, ale 30rocny domek ze by niekto musel 3x vymienat zateplenie polystyrenove, to som teda este nevidel.
nevymyslaj sprostosti. dole na juhu by ti domek zrejme tepelne vyhovel aj pri 8cke EPS, isto vyhovie pri 12ke, ak chces mat domek bliziaci sa parametrami ku pasivu daj si 20ku. tehlou samotnou taketo hodnoty nedosiahnes, teda pokial chces mat vnutri aj nejaky priestor.

a ja som videl opravy zniceneho polystyrenu zo severnej strany bytovky prakticky na novostavbe(cca po roku).
Mimochodom,uz si videl dom zatepleny polystyrenom pred 30 rokmi?Akoze nehadam sa,mas urcite velku prax,ale to musela byt snad rarita nie?
Priestorovo-je tak u nas postavena miestnost ktora ma cca 6x6m,ale samozrejme zalezi od toho co clovek chce.
Ja nemam proti zatepleniu polystyrenom nic ale dal by som si len na bytovku.Keby si staviam rodinny dom na cely zivot,tak sa pokusim polystyrenu vyhnut,hlavne na prizemnych podlaziach kde sa okolo toho chodi.Zas priklad z domu:otec pracuje s drevom ,casto nosime velke dosky s hranami ,velke stroje,100x sme hranou osupali omietku,staci zarobit po case kybel omietky ,zatriet a mame opravene.Neviem si predstavit ze by sme prerazili na tolkych miestach polystyren.

potkanX
July 29th, 2011, 09:16 AM
videl som tusim okolo 25rokov zatepleny barak, neni to zasa taka rarita. ono uz tie roky su celkom pokrocile. samozrejme, ze sa da zateplit tak, aby to opadalo hned jak das dole lesenie, ale to neznamena, ze polystyren je sprostost, to znamena, ze ten, kto to robil je pako.
ked ma niekto nie dom, ale obytnu dielnu, tak toto je situacia specificka (nie ze by som ja mal doma nieco ine, ale napriklad na vyrobu gitar zasa take velke stroje nepotrebujem), ale riesitelna je. je to otazka tvojich preferencii, ci chces mat samotnu tehlu a horsie tepelnoizolacne vlastnosti, ci zateplenie s povrchom odolavajucim narazu chodiacej stolovej frezy. mozes miesto EPS pouzit XPS ci ine, odolnejsie materialy, mozes riesit poziadavky na narazuvzdornost nejakym vhodnym obkladom.

PosoniumAster
November 20th, 2011, 01:31 PM
Nedavno moji susedia predali svoj dom firme, ktora sa pustila do narocnej rekonstrukcie. Na mojej ulici sa tazke mechanizmy len tak hemzili. V mojej stvrti patri uz pat rodinnych domov firmam, ktore sem rozhodne nepatria! Je uplne nevhodne aby sa rodinne domy so zahradami pretvarali na kancelarie a sidla firiem.

http://img853.imageshack.us/img853/7089/20111120113347.jpg

Nepochopuitelne zachovali povodnu "gumovu" strechu a jedno stare okno na prvom poschodi, ostatne okna vymenili za hlinikove, bez akehokolvek delenia. Tmavoseda farba, ktoru na dom pouzili ma uplne pohorsila, naviac pouzitie toho bieleho obdlznika kdesi na okraji je az groteskne. Hlinikove okna farebne splyvaju so sedou fasadou. Pristavba vyzera najma z druhej strany ako past na oko.. Architekt v upronej snahe byt moderny, pouzil tmavosedu farbu (ktoru nanasa zrejma na vsetky svoje stavby) na budovu zo zaciatku 30. rokov, pricom takmer nic ine na nej nezmenil. Tuto farby by som pouzil maximalne na moderne neofunkcionalisticke a minimalisticke budovy, ale nie na historicku budovu. Este doplnim, ze tak ako to spravili ostatne firmy- rodinne domy v okoli, povodna udrziavana zahrada bola do posledneho stebla znicena a bude nahradena rozsiahlou betonovou plochou, urcenou na parkovanie firemnych aut.

Vysledkom je znechucujuci paskvil, akesi krematorium bez stipky vkusu. Tvorcovi chyba elementarne pochopenie povodnej budovy, dvojdomu (ktory je teraz farebne tvrdo pretaty na dve nesurode casti) a najma nepochopenie okolia, pokojnej stvrti rezidencneho byvania.

eminencia
November 22nd, 2011, 05:47 AM
Futuros, nad strateným debnením ako napríklad Velox si vôbec neuvažoval?

Cudzinec
November 22nd, 2011, 06:07 PM
Futuros, zaujimavy napad zalozit taketo vlakno tu na SSC. No internet je plny rad a diskuzii na toto tema. ja sam som osobne cerpal tu: http://stavbadomusvepomoci.cz/

Ja som stavial svojpomocne /okrem hrubej stavby/ a pouzil som keramicke tehly LIAPOR sirky 365 mm. Na to som dal 10cm polystyren a rocne naklady na kurenie /plynovy kondenzacny kotol/ ma vychadzaju na cca 600 EUR. Takze spokojnost.

V kazdom pripade tebe /aj ostatnym stavebnikom fora/ prajem vela stastia a hlavne pevne nervy pocas stavby RD!

futuros
December 16th, 2011, 02:30 PM
Futuros, nad strateným debnením ako napríklad Velox si vôbec neuvažoval?

Dík za tip, pravdupovediac zatiaľ vôbec neviem čo to je, musím si to naštudovať. Práve končíme návrh domu, takže prichádza na rad materiál. I keď steny máme 400mmm, asi na Porotherm. Neviem či sa tieto veci teraz vylučujú. Pozriem si to.

futuros
December 16th, 2011, 02:35 PM
Futuros, zaujimavy napad zalozit taketo vlakno tu na SSC. No internet je plny rad a diskuzii na toto tema. ja sam som osobne cerpal tu: http://stavbadomusvepomoci.cz/

Jo jo, skôr som chcel spoznať ktorý tutok z forumerov majú skúsenosti s výstavbou domov.

Ja som stavial svojpomocne /okrem hrubej stavby/ a pouzil som keramicke tehly LIAPOR sirky 365 mm. Na to som dal 10cm polystyren a rocne naklady na kurenie /plynovy kondenzacny kotol/ ma vychadzaju na cca 600 EUR. Takze spokojnost.

Čiže 50Euro/mesiac, to je pekné číslo na dom. Priznám sa, že ani o tomto nemám ešte predstavy, koľko by mali stáť také energetické náklady na dom a ako sa to dá dobrými materiálmi stiahnuť.

V kazdom pripade tebe /aj ostatnym stavebnikom fora/ prajem vela stastia a hlavne pevne nervy pocas stavby RD!

Díkes, idem do toho tiež svojpomocne/firemne, s tým že nie som moc technický tip (v byte mi vie aj pár mesiacov nesvietiť nič v chodbe keď sa vypáli žiarovka). :)

hipi(sk)
December 25th, 2011, 01:58 AM
futuros, urcite zatepli, take veci ako oprava fasady pri zatepleni EPS sa nemoze stat, ak urobia dobru robotu ani za 20 rokov. Navyse financne napr 25cm ytong a 15cm EPS bude stat menej ako 40cm tehla/ytong.
Vyhody ale budes mat nielen v lepsom tepelnom odpore steny, ale aj vo vyrieseni tepenych mostov, ktore nastavaju bez zateplenia (lepidlo medzi tehlami, preklady atd).
Ludmi, co sa ohanaju splnenim tepelnych noriem nepocuvaj, tieto normy su velmi laxne. Takze ak ti niekto povie, ze do strechy staci 20cm, ci 40cm tehla splna "dnesne standarty"(co je to za blbost?) tak sa len zasmej a uz ho viac nepocuvaj.
Okna nerob zapustene, ako sa robi este stale na vacsine domov, ale zarovno s murmi, ale idealnejsie by bolo predsadene(je to narocnejsie, preto si nemyslim, ze do toho pojdes).
Do kurenia neinvestuj vela, vsetci ti budu rozpravat ako je dobre mat kotol s nizkym spodnym vykonom za 3000 eur, ale rovnaku sluzbu ti urobi aj kotol 5kw-24kw za 1000eur, akurat mozno nebudes moct mat ekvitermiku aby ti kotol necykloval, v praxi ale obrovsky rozdiel v teplotnej stalosti nepocitis. Takze ak pojdes na hranu s peniazmi, kasli na nenavratne investicie ( to plati hlavne o solarnych kolektroch, tepelnom cerpadle, rekuperacii), nemusis ist na nizkoenergeticky dom za kazdu cenu.
Nieze ta nahovoria na 5cm eps do podlahy ako mna... teraz j to u mna alfaomega tepelnych strat. Sice neplatim vela za plyn, ale aj tak takato zbytocnost zamrzi, navyse toto uz nikdy neopravim.

Ja mam montovany bungalov do L (dost zly faktor tvaru 1,8) 137m2, kurim na 22, dunajska luzna, a platim 550eur rocne, spotreba 960m3 plynu (50eur mesacne - del to jedenastimi, kedze 12ty mesiac sa neplati - je vyuctovanie)

Este nieco, zaznelo tu slovicko perlit, bacha na to, vsade citam, ze perlit nie je vhodny,ze viaze vlhkost. Ked tak, tak ekostyren, alebo liapor. Ale aj tak je to zbytocne, kedze spoj spodneho radu tehal (tu ma vyhodu ytong s jeho lepsim tep odporom - 30cm ytong = 44cm tehla) s zakladovou doskou neprerusis.

odporucam ti citat dennodenne forum na prvej priecke www.ostavbe.sk, na druhej e-filip.sk, na tretej modrastrecha.sk ,ale tam uz chodia menej skuseni ludia.

aquila
December 25th, 2011, 04:14 PM
ono pri zatepleni nie je drahy polystyren ale praca, vid aj porovnanie 15 vs. 20 cm polystyrenu.

niekto to robi aj tak ze da 20 cm steny (pri bungalove v pohode) a da 20-25 cm izoloacie.

my mame napriklad 16 cm betonovu stenu a 20 cm zateplenie, do toho drevohlinikove okna, ktore nie su ani vypenovane, ako je casto zvykom, ale su normalne prisroubovane do dreveneho ramu, ktora je zase zakotvena v stene, ale to su uz trosku ine metody ..

a ako uz bolo spomenute, do podlahy treba dat viac izolacie, to sa hodne podcenuje, do strechy aj do stiehn to mozes aj pocas stavby zmenit, ale do podlahy uz nemas sancu

inak dalsia hlupost co kopu ludi robit, ze kupi drahu sklennu vatu a supnu na to nepriedysnu fasady, co uplne straca zmysel tam davat drahu sklennu vatu

futuros
February 26th, 2012, 12:43 AM
Ahojte,

dovoľte mi jednu otázku, riešime čo je lepšie v destkých izbách, či

strešné okno + francúzske okno(1250x2200) alebo
bez strešného okna ale so širším (1500x2200) francúzskym .

Čítali sme rôzne infomácie pre a proti, že napr. strešné okná vedia komplikovať veci, na druhej strane sú strešné okná veľmí pekné. A kedže sa jedná o detské izby nevieme sa rozhodnúť. Ak máte niekto s tým skúsenosti pošlite nám plís k tomu váš názor.

díkes. toto je situácia
http://www.ontologia.sk/nadjazerom49/detske2.jpg

R1S0
February 26th, 2012, 02:16 AM
ja by som volil variantu bez stresneho okna.
-mas o dva tepelne mosty menej (resp. starost,ako ich spravne zvladnut)
-ak zvolis sirsie dvere,viac presvetlis izby,a tym sa lepsie presvetlia aj studenstske stoly
-budes mat o jeden stavebny otvor na sever menej,co je vzdy plus
-pocas dazda moze niekomu vadit hluk,ktory to sposobi

futuros
February 26th, 2012, 01:10 PM
ja by som volil variantu bez stresneho okna.
-mas o dva tepelne mosty menej (resp. starost,ako ich spravne zvladnut)
-ak zvolis sirsie dvere,viac presvetlis izby,a tym sa lepsie presvetlia aj studenstske stoly
-budes mat o jeden stavebny otvor na sever menej,co je vzdy plus
-pocas dazda moze niekomu vadit hluk,ktory to sposobi

Ahoj,

díkes moc za pomoc, čiže nám to potvrďuje že to tak spravíme.

michael89
February 26th, 2012, 02:56 PM
No vidíte a mne sa strešné okno vždy páčilo, aj klopanie dažďa naň. 100 ľudí = 100 chutí :)

wuane
February 26th, 2012, 04:35 PM
Specialne pri severozapadne orientovanej detskej izbe by som mimoriadne dbal na presvetlenie.Ak by bolo stresne okno prinosom v tomto smere,tak by som neuvazoval a urcite ho tam dal.Deti potrebuju svetlo na hranie,ucenie,vzdy je lepsie prirodzene slnecne ako umele.

Aj ja mam rad klopanie dazda na stresne okna.Nemusim sa ani pozerat von a viem kedy prsi :)

zuzana
February 26th, 2012, 06:57 PM
to stresne okno na juznu stranu bude izbu prehrievat, na severnu ti to zas velmi s priamym preslnenim velmi nepomoze. tiez by som zvolila skor sirsie fasadne okna - tam vsak zas presah strechy komplikujuci dopad slnecnych lucov... skombinovala by som to so skratenim presahu strechy. plus ak predsa len stresne, otazkou je vyska parapetu, pretoze pokial ho mas vyssie, moze to komplikovat obsluhu okna. vseobecne tie izby budu tmave, takze mozno este alternativne okrem stresneho okna uvazovat o svetlovode, ktory privedie rozptylene denne svetlo...

aquila
February 26th, 2012, 09:54 PM
svetlovod by som neodporucal, to uz radsej stresne okno. svetlovod je nieco ako univerzalne pneumatiky.. najhorsia kombinacia zimnych a letnych pneumatik ...

my sme sa bohuzial nechali na starom dome nechali ukecat na svetlovod a bola to cista katastrofa, naklady skoro vyssie ako pri stresnom okne ale presvetlnie zufale a nepomohlo ani vymena difuzora ..

osobne by som ale tiez radsej dal vacsie okna aj ked das normalne siroke francuzske okno a hned k tomu klasicke okno ..

a ako bolo spomenute stresne okna mas dalsiu komplikaciu na streche, musi byt pod nim radiator, lebo ti neuznaju zaruku a problem ak nechas vetrat v lete a bude prsat ..

cize ak to nie je absolutne nutne, stresne okno nedavat ..

Cudzinec
February 28th, 2012, 12:24 PM
ja som do podkrovných detských izieb použil kombináciu: štandardných okien + strešných okien. Strešné okná podstatne presvetlia miestnosti. Osobne jednoznačne doporučujem strešné okná zvnútra oplastované. Mám ich 6 rokov a zatiaľ čo sused /má štandardné drevené a rovnako staré/ ich do 2 rokov bude musieť meniť, zatiaľ čo naše sú ako nové.

motooo
February 28th, 2012, 10:10 PM
Ja by som asi bol asi zastanca tej kombinacie oboch variant. Nakolko ten presah strechy je dost velky, a moze byt siroke okno, ako chce, ale stale bude tienene. Navyse mam pocit, ze take osvetlenie z hora doda kazdej miestnosti, lepsiu atmosferu. Co sa tyka tej technickej stranky, tak je pravda, ze je to dalsia komplikacia. Ale zase je lepsia moznost vyvetrat, ked mas v izbe aj stresne okno. A osobne mam pocit, ze podkrovie bez stresneho okna nieje podkrovim, ale to je taktiez skor pocitova vec..

futuros
May 11th, 2012, 01:55 PM
Ahojte,

dovoľte sa mi spýtať otázku, či je lepšie variť na plyne alebo na indukčnej doske v zmysle zdravia. My sme si vybrali indukčnú dosku, ale na nete sme našli dosť negatívnych informácií s tým že to škodlivo vplýva na zdravie.

neviete plís niekto klasifikovane poradiť?

díkes
f.

Strummer
May 11th, 2012, 02:02 PM

"kvalifikovane" :)

didinko
May 11th, 2012, 02:39 PM
Ahojte,

dovoľte sa mi spýtať otázku, či je lepšie variť na plyne alebo na indukčnej doske v zmysle zdravia. My sme si vybrali indukčnú dosku, ale na nete sme našli dosť negatívnych informácií s tým že to škodlivo vplýva na zdravie.

díkes
f.

Neviem úplne ako je to v zmysle zdravia( indukčný varič produkuje elektrosmog), ale na plyne sa var reguluje omnoho ľahšie ako na indukcii. Varil som na oboch typoch varných dosiek a na klasický zemný plyn nedám dopustiť.

futuros
May 11th, 2012, 04:35 PM
"kvalifikovane" :)

presne presne :)

marish
May 11th, 2012, 06:15 PM
suhlas s didinkom. tiez myslim, ze na plyne sa vari najlepsie (najpohodlnejsie). s nezdravostou inducknych dosiek by som si hlavu nelamal, ale plyn by som vybral kvoli komfortu. aj ked keramicke platne vyzeraju viac cool, nie je problem najst aj moderny dizajnovy plynovy sporak.

R1S0
May 11th, 2012, 06:53 PM
Ahojte,

díkes
f.

ked v zmysle zdravia,var v hrnci na paru... (http://www.najnakup.sk/parne-a-elektricke-hrnce) a to,co tam neuvaris je uz jedno,ci uvaris na indukcii,plyne,ci dreve na zahrade,lebo to bude zlomok casu :)

kazdopadne v dnesnej dobe sa zaoberat elektrosmogom si myslim,nema zmysel.je ho tolko a vsade,ze pokial by si chcel,aby to (ne)malo nejaky vplyv,musel by si vypadnut na samotu na lazy... :cheers:

bolkop
May 11th, 2012, 07:29 PM
Indukcia ovela rychlejsie ohrieva a kvoli malym stratam setri energiu, ale nejaka ekonomicka navratnost voci plynu, no neviem... Ja asi do nej v buducnosti pojdem tiez ak nic lepsie nevymyslia, ale len kvoli tomu, ze chcem byt co najmenej zavisly na dodavkach plynu, aj ked kvoli tym par kWh je to asi jedno.
Tak ako pise R1S0, elektrosmog realne existuje, ale vysledky studii vplyvu su tak rozne, ze ani nema zmysel sa tym zaoberat, mozno vplyvom na deti vo vyvoji. Ovela horsie su vsetky tie bezdrotove siete co nas obklopuju.
Dnesne spotrebice v pohode splnia požiadavky na produkciu EMŽ podla ICNIRP, kedže tie tuším stanovili asi pred 10 rokmi.
Ja som mal minuly rok doma Teslameter a produkcia spotrebicov sa ani nepriblizila hranicnym hodnotam, najhorsie z toho vysla mikrovlnka, ale pri vsetkych spotrebicoch vo vzdialenosti 30 cm od povrchu boli takmer nulove hodnoty ... :D

didinko
May 11th, 2012, 07:51 PM
ale len kvoli tomu, ze chcem byt co najmenej zavisly na dodavkach plynu,

A keď ti vypadne elektrika tak si na kuchynskej linke rozložíš ohník?

bolkop
May 11th, 2012, 08:50 PM
Pisem co najmenej zavisly, nie nezavisly, teda ku ktorej doske sa priklanam ja, samozrejme, ze v zalohe treba mat horak s bombou, takze ano rozlozim si ohnik :P.
Cim menej je clovek zavisly od vsetkych dodavatelov energii, tym lepsie pre neho.
Ak sa v nasledujucich rokoch konecne uspokojivo vyriesi akumulacia u fotovoltaiky, tak aby si kazdy mohol vybudovat ostrovny system a nemusel byt dotovany ostatnymi cez vykup, tak nad tym budem uvazovat aj ja.
Ako padala posledne roky cena kremiku, tak panel 215 kWp co stal pre troma rokmi 25 tisic, stoji dnes cca 10 a Cina tych drahsich vyrobcov stlaci este dole. Som odporca FV elektrarni na zelenych lukach, ale aplikacie co si moze kazdy umiestnit v ramci vlastneho domu svoje opodstatnenie maju.

zollium
May 11th, 2012, 09:26 PM
http://www.archdaily.com/40060/sebastopol-residence-turnbull-griffin-haesloop/
...aaach,preco nemam viac penazi :drool: ... dom mojich snov.

kaxno
May 11th, 2012, 09:35 PM
Musis viac pracovat, v duchu pravicovych idealov :)

didinko
May 11th, 2012, 09:51 PM
Načo, veď splácať je jednoduchšie ako šetriť... :lol:

zollium
May 11th, 2012, 10:43 PM
Musis viac pracovat, v duchu pravicovych idealov :)
Fiiha.Mne sa zdalo ze do dnesnej celosvetovej krizy nas doviedol prave tento pravicovy duch ;)

marish
May 11th, 2012, 11:39 PM
tak mne osobne vychadza kombo plynovy sporak + mikrovlnka o dost nezavislejsia na dodavkach energii ako elektricky sporak + mikrovlnka. malokedy sa totiz stane, ze by ti vypadli oba zdroje naraz.

aquila
May 12th, 2012, 03:35 PM
A keď ti vypadne elektrika tak si na kuchynskej linke rozložíš ohník?

ako casto vypadava elektrika ? my mame indukciu uz asi 5 rokov, rodicov som na to tiez nahovoril a oni maju asi 2 roky indukciu. aj ked mama je uz hodne v rokoch a trosku sa toho bala, teraz si to nevie vynachvalit.

reakcie su okamzite (nie ako pri sklokeramike) navyse nie je problem ked nahodou nieco vykypi, alebo sa zaspni to hned pretriet bez toho aby si sa popali. a XY dalsich vyhod.

osobne by som do nicoho ineho ako indukcie nesiel. nehovoriac ze o dalsi problem menej ked niekam ideme (nechali sme/nenechali sme zapnuty plyn)

didinko
May 12th, 2012, 05:11 PM
ako casto vypadava elektrika ? my mame indukciu uz asi 5 rokov, rodicov som na to tiez nahovoril a oni maju asi 2 roky indukciu. aj ked mama je uz hodne v rokoch a trosku sa toho bala, teraz si to nevie vynachvalit.

reakcie su okamzite (nie ako pri sklokeramike) navyse nie je problem ked nahodou nieco vykypi, alebo sa zaspni to hned pretriet bez toho aby si sa popali. a XY dalsich vyhod.

osobne by som do nicoho ineho ako indukcie nesiel. nehovoriac ze o dalsi problem menej ked niekam ideme (nechali sme/nenechali sme zapnuty plyn)

Ja som narážal na jeho názor na energetickú nezávislosť, čo je samozrejme blbosť. Energeticky nezávislý sa dá byť v prípade, že si tu elektrinu sám vyrábaš. Aj ja som sa dosť navaril na indukcii, je to v pohode a rýchle, ale pri plyne to varenie nejako viac ovládam. :)

marish
May 12th, 2012, 05:23 PM
podla mna vsetky nove sporaky maju uz cidlo, ktore pri nezapalenom plameni plyn vypnu.

aquila
May 12th, 2012, 09:15 PM
ad nove plynove sporaky, to som ani nevedel. ono je to asi vec zvyku, ale ja na indukciu fakt nedam dopustit ;)

marish
May 12th, 2012, 10:00 PM
my mame mozno 7 rocny, a ak zapnes plyn ale neskrtnes iskru alebo ho sfukne, zakypi, tak sa plyn vypne. tak predpokladam, ze tuto vesmirnu technologiu davaju uz do vsetkych. :)

Michal.B.Kovac
May 13th, 2012, 12:52 AM
Neviem úplne ako je to v zmysle zdravia( indukčný varič produkuje elektrosmog), ale na plyne sa var reguluje omnoho ľahšie ako na indukcii. Varil som na oboch typoch varných dosiek a na klasický zemný plyn nedám dopustiť.

Ja mam v Oxforde plyn a v Baseli indukciu, a viac mi sedi plyn. Plyn ma rozne emisie typu benzopyren, toluen, oxid uholnaty, merkaptany a podobne fajnustky, takze zdravotne nezavadnejsi ako indukcia rozodne nie je.

didinko
May 13th, 2012, 09:48 AM
Ja mam v Oxforde plyn a v Baseli indukciu, a viac mi sedi plyn. Plyn ma rozne emisie typu benzopyren, toluen, oxid uholnaty, merkaptany a podobne fajnustky, takze zdravotne nezavadnejsi ako indukcia rozodne nie je.

Benzopyrén a toluén sú nečistoty vyskytujúce sa v propán-butánovej zmesy, ktorá sa vyrába destiláciou ropy. V zemnom plyne (metán), ktorý sa používa na varenie u nás sa prímesy nachádzajú v minimálnom množstve. Oxid uholnatý by sa pri optimálnom horení nemal v spalinách vyskytovať prakticky vôbec (maximálne tak na hranici detekcie), pri horení sa oxiduje na CO2. S tým merkaptánom súhlasím, je to toxická látka, ale čo už, keď sa plynári rozhodli plyn odorizovať. :) Pri plyne je digestor s odťahom von o dosť dôležitejší ako pri elektrických varičoch.

potkanX
May 14th, 2012, 08:26 AM
pokial ta varenie bavi, tak jednoznacne plyn, pokial je varenie nutne zlo a upratovanie este vacsie, tak chod do indukcie. skusenosti mam celkom slusne s oboma sposobmi a za mna jednoznacne plyn.

futuros
May 16th, 2012, 10:36 AM
^^^^

Ďakujem všetkým za rady, čiže vychádza to aj na plyn. Zatiaľ máme naprojektovanú len indukciu, a teda zmeníme to aj na plynovú prípojku a rozhodneme sa na poslednú chvíľu.

Tá indukcia ma trošku straší, rovnako aj plyn z pohľadu zdravia. Viem napr. že taký elektrosmog je všade, tož preto som skôr zástancom ho nezvyšovať, napr. i network bude v dome natiahnutý klasický káblami, nie wifinou (pod schodami plánujem menšiu serverovňu :cheers: ).

zuzana
May 16th, 2012, 04:40 PM
ak milujes varenie, daj si kombinaciu plyn a indukcia. na plyne sa vybrone vari azijska kuchyna, na indukcii zase ta zdrava.

marish
May 16th, 2012, 06:30 PM
^^ mozes nejak rozpisat ako si to myslela? cim je jedlo uvarene na indukcii zdravsie od toho na plyne? pretoze hrniec na paru mi este vzhladom na zdravie daval zmysel, ale tuto tomu nerozumiem. :)

futuros
May 16th, 2012, 09:00 PM
na indukcii zase ta zdrava.

tu sa práve bojím elektromagnetického smogu.

ani nejde tak o mňa, ako skôr o ženu (čítal som že to nie je vhodné pre tehotné ženy) a deti. podľa mňa za takých 100rokov sa ľudia budú chytať za hlavy, aké žiariče sme si to kedysi "ku telám pripúšťali".

marish
May 16th, 2012, 09:23 PM
skor si myslim, ze o sto rokov tu bude take ovzdusie a ziarenie z kozmu, ze nad nejakou indukciou sa ani pozastavovat nebudu.
a tazko povedat, kde bude vtedy veda. mozno taka rakovina bude ako silnejsia migrena, zapijes jednu tabletku a ide sa dalej.
a mozno, ale to uz ma radsej zastavte, pretoze zachadzam do riadneho scifi, bude mat ipr pravoplatne stavebne rozhodnutie na zrekonstruovanie hlavnej stanice!
:eek2:

E499.3056
May 16th, 2012, 10:01 PM

ani nejde tak o mňa, ako skôr o ženu (čítal som že to nie je vhodné pre tehotné ženy) a deti. podľa mňa za takých 100rokov sa ľudia budú chytať za hlavy, aké žiariče sme si to kedysi "ku telám pripúšťali".

Povedal by som, ze aj wifi router ma vacsi elektromagneticky smog, nez indukcna platna :D

aquila
May 17th, 2012, 09:30 AM
indukcnu platnu nepustas 24/7 .. a aj mobil ma vacsie ziarenie ..

navyse indukcia je hlavne o magnetickom ziareni..

ja nemam problem ani s cinou na indukcii ;) je to podstatne pohodlnejsie ako plyn.

didinko
May 17th, 2012, 09:36 AM
indukcnu platnu nepustas 24/7 .. a aj mobil ma vacsie ziarenie ..

navyse indukcia je hlavne o magnetickom ziareni..

ja nemam problem ani s cinou na indukcii ;) je to podstatne pohodlnejsie ako plyn.

Čína na indukcii? Pri príprave jedál čínskej kuchyne je veľmi dôležitým nástrojom wok, ktorý sa postaví na silný plameň. Plameň pritom pôsobí rovnako na dno aj na boky nádoby. To zaistí rýchlu prípravu jedla, ktorá je v čínskej kuchyni nevyhnutnosťou. Na indukcii pripravíš všetko, okrem číny.

aquila
May 17th, 2012, 02:32 PM
ja robim aj na woku a nemam s tym problem ..

R1S0
May 17th, 2012, 03:45 PM
Čína na indukcii? Pri príprave jedál čínskej kuchyne je veľmi dôležitým nástrojom wok, ktorý sa postaví na silný plameň. Plameň pritom pôsobí rovnako na dno aj na boky nádoby. To zaistí rýchlu prípravu jedla, ktorá je v čínskej kuchyni nevyhnutnosťou. Na indukcii pripravíš všetko, okrem číny.

su indukcne platne v tomto tvare,specialne na pripravu tychto veci... :)

http://www.appliancist.com/aeg-wok-induction-competence-fm-4863-k.JPG

didinko
May 17th, 2012, 04:26 PM
ja robim aj na woku a nemam s tym problem ..

Problém istotne nemáš, ale pri varení číny musíš dodržať jednu veľmi dôležitú podmienku. Suroviny musia byť na veľmi silnom plameni osmahnuté za veľmi krátky čas. To spôsobí tú ich povestnú chrumkavosť a polosurovosť. Ja som si práve kvôli woku zháňal plynovú varnú dosku s veľmi veľkým dvojitým horákom. Nie je to síce stále taký plameň ako by som na ten wok potreboval, ale sa to tomu aspoň priblíži.

didinko
May 17th, 2012, 04:27 PM
su indukcne platne v tomto tvare,specialne na pripravu tychto veci... :)

http://www.appliancist.com/aeg-wok-induction-competence-fm-4863-k.JPG

No, s touto vychytávkou by to šlo. :)

zuzana
May 17th, 2012, 06:52 PM

uhm a nedavno opat prisla informacia, ze mobily su absolutne neskodne :) neviem. indukcia vari ovela rychlejsie, rovnomernejsie a cistejsie. osobne plyn vobec nemozeme mat, ked sme kupovali varnu dosku, bola indukcia este neprimerane draha a keby som mohla, tak varnu dosku hned vymenim za indukciu. okrem ineho aj kvoli udrzbe. v rodine mame aj plynovu aj indukcnu varnu dosku. preto si myslim, ze ak mozes, idealna je kombinacia.
http://www.hej.sk/vstavane-spotrebice/obchod/1389461/kombinovane-varne-dosky/varna-deska-komb-electrolux-ehm60132k/

E499.3056
May 17th, 2012, 10:07 PM

Tym chces povedat, ze na indukcii neviem rozpalit panvicu/wok? :D Alebo ze na indukcii sa neda pouzivat tlakac? :D

A mimochodom, na wok sa pouzivaju este vacsie plynove horaky, nez tie, ktore zvyknu byt v domacnosti.. ;)

didinko
May 18th, 2012, 06:59 AM
Tym chces povedat, ze na indukcii neviem rozpalit panvicu/wok? :D Alebo ze na indukcii sa neda pouzivat tlakac? :D

A mimochodom, na wok sa pouzivaju este vacsie plynove horaky, nez tie, ktore zvyknu byt v domacnosti.. ;)

Na indukcii panvicu rozpáliš v pohode a rýchlejšie ako na plyne. Pri woku by si bol limitovaný asi tým, že na to aby bol dosiahnutý optimálny prenos energie, musel by si zohnať wok s feromagnetickým dnom. Netvrdím, že také woky nie sú, ale tým sa ti značne zužuje možnosť výberu. A boky v tom woku by aj tak boli o dosť chladnejšie, čo je pri príprave číny nežiadúce. V tomto prípade je fakt lepšia kombinovaná doska indukcia-plyn.

aquila
May 18th, 2012, 10:06 AM
na dobru cinu idem k cinanovi a doma ci na plyne alebo indukcii proste nedosiahnes to co skuseny cinoskovia.

a dalsia vec je, ze chrumkavost dosiahnes v pohode aj na indukciii, lebo pointa je to rozpalenie a nemusis to tak prehadzova. ale na styl tepanyaki grilu. cize caro je v tom prudkom osmahnuti a to urobis aj v indukcii :)

ako u nas v rodine sme uz tri domacnosti, co maju indukciu a nikto si by nemenil spat za plyn ani omylom.

je to ozaj neporovnatelne komfortnejsie aj co sa udrzby tyka.

futuros
August 2nd, 2012, 10:53 PM
Ahojte priatelia,

neviete nám plís poradiť, či hluk z kotla v hornej kúpeľke, ktorá susedí so spálňou je horšie riešenie, než mať kotol v dolnej kúpelke (ktorá bude ale natrieskaná trochu) + treba stavať komín?

typ kotla je Vitodens_200-W (http://www.viessmann.sk/sk/products/gas-brennwertkessel/Vitodens_200-W.html).

http://www.viessmann.sk/etc/medialib/internet-sk/obr/kondenzacne_kotle.Par.37390.Image.ImagesrcML.jpg/kondenzacne_kotle.jpg

Prípadne, je niečo lepšie vo všeobecnosti. Napr. kde je lepšie mať kotol, dole alebo hore? Pozeral som si pár parametrov, ... (napr. požiadavky na množstvo vzduchu voči výkonu kotla), a je toho hodne. ;)

dikes

aquila
March 18th, 2013, 04:48 PM
k teme drevodomov

http://bydleni.idnes.cz/problemy-s-drevostavbou-08v-/stavba.aspx?c=A130314_153913_stavba_web

R1S0
March 18th, 2013, 06:02 PM
hmmmm,ako tak citam,projekcny skvost,a realizacia este vacsi....
co robil stavebny dozor? edit: (ak tam vobec nejaky bol)

eMKejx
March 21st, 2013, 01:10 PM
R1S0 - silne pochybujem ze tam nejaky bol a ak dal aj peciatku az na zaver dnes uz urcite ten clovek "nefunguje". Po vzhliadnuti tych fotiek mal som pocit ze mozu byt radi ze este ziju. Tam je naozaj vsetko "spackane". A ten odkvap druhy ty vole, to im mohli do obyvacky rovno zaviest!!! Lutujem tych ludi a ze si dovolili navusit rozpocet na take nieco... hoc by som mal aj akokolvek vela roboty, rozhodne by som svoje buduce mozno celozivotne byvanie nenehal na niekom cudzom, kto pride zhrabne peniaze a este ktomu "sa strati". Teraz by ma este zaujimalo kto im vrati tie prachy co do toho nepodarku dali.

Pri mojej starkej byva napr rodina ktora sa nastahovala - kupila "10 rocnu odstátu novostavbu", ktoru povodny majitel nemal za co dokoncit (dom mal asimetricke izby a celkovo bol vnutorne "cudno-moderny"), novi majitelia si potom tento dom dokoncili. Po niekolkych rokoch sa ale zacali objavovat prve myslim si ze velke problemy. Zacalo im zatekat ale tak ze ani nevedeli odkial sa ta voda berie - vychadzala akoby zo steny?! Dom zacal sadat, ide o murovany tehlovy dom. Dom sa nachadza na miernom svahu. Uz 2x im hrozilo prepadnutie stropu, teda ze prve podlazie z jednej izby sa prepadne. Mali to kompletne prerabane. Aj tuto zimu vraj fungovali s podpornymi vystuzami a vedrami v obyvacke ci kuchyni. Za to co uz do toho domu dali mohli mat "svoj" poriadny dom.

Momentalne som sam na prahu kupi bytu (tento rok este chceme s priatelkou poriesit spolocne byvanie), hoc uvazovali/ uvazujeme aj nad montovanym RD. Ale nename pozemok. Uvidime co na to starka :D Chceli by sme nieco 3-izbove cca. 80m2 mozno kusok viac. Urcite nie byvanie za 15.000€ - "dve unimobunky na sebe" :D No rozhodne existuje niekolko desiatok zaujimavych projektov v cene 45-50.000€, ktore splnaju nase poziadavky. Urcite chceme pekne moderne byvanie v ktorom nebudeme otroci.

Kvietok
March 23rd, 2013, 12:48 PM
Dobre sushi v BA, vo vlakne Rodinné domy ? ... Neblaznite! ... Zmazane!

Cudzinec
March 25th, 2013, 05:20 PM
Ahojte priatelia,

neviete nám plís poradiť, či hluk z kotla v hornej kúpeľke, ktorá susedí so spálňou je horšie riešenie, než mať kotol v dolnej kúpelke (ktorá bude ale natrieskaná trochu) + treba stavať komín?

Prípadne, je niečo lepšie vo všeobecnosti. Napr. kde je lepšie mať kotol, dole alebo hore? Pozeral som si pár parametrov, ... (napr. požiadavky na množstvo vzduchu voči výkonu kotla), a je toho hodne. ;)

dikes

Ja som iné riešenie ako umiestnenie kotla na poschodie nemal. Dokonca moj kotol (kondenzačný) je priamo pripevnený na stenu, ktorá súsedí so spalňou. Moj kotol je od firmy Dakon KZ24 a nemám s hlukom žiadny problém. Pravda v noci ho je slabo počuť... to áno. V každom prípade je v pohode a dá sa s tím úplne v pohode žiť.

Priznávám, otázka je z akých materiálov máš riešené priečky a aký hluk vydáva tvoj kotol. Mimochodom, ja som komín urobil, z plastového komínového systému s vývodom na strechu. Myslím, že od firmy Almeva, a žiadny pevný komín som nestaval... a všetko funguje OK!

mirkobb
March 26th, 2013, 01:09 AM
Ja som iné riešenie ako umiestnenie kotla na poschodie nemal. Dokonca moj kotol (kondenzačný) je priamo pripevnený na stenu, ktorá súsedí so spalňou. Moj kotol je od firmy Dakon KZ24 a nemám s hlukom žiadny problém. Pravda v noci ho je slabo počuť... to áno. V každom prípade je v pohode a dá sa s tím úplne v pohode žiť.

Priznávám, otázka je z akých materiálov máš riešené priečky a aký hluk vydáva tvoj kotol. Mimochodom, ja som komín urobil, z plastového komínového systému s vývodom na strechu. Myslím, že od firmy Almeva, a žiadny pevný komín som nestaval... a všetko funguje OK!
Ale plastom máš snáď iba prisávanie (prívod) vzduchu a odťah máš asi z nerezu popr. hliníkovej manžetovej rúry po starom, inak to nemáš podľa normy a môžeš vzbĺknuť!

marish
March 30th, 2013, 03:43 PM
http://mojdom.zoznam.sk/cl/100496/1343783/