View Full Version : Sinjalistika Rrugore | Traffic Signs

RolexAL
August 24th, 2011, 10:13 AM
Lushnje

http://img27.imageshack.us/img27/9733/stp61108.jpg

http://img830.imageshack.us/img830/6584/dscn8708.jpg

Arbenit
August 24th, 2011, 01:21 PM
^^ Ide e mire qe te hapet kjo teme..

Kjo shenje e trafikut gjendet mes Lushnjes dhe Fierit.

http://img689.imageshack.us/img689/2631/aaaaoik.jpg

KingGenti
August 24th, 2011, 04:08 PM
Ne KS e keni me te kompletuar dhe me te mire sinjalistiken se ne Shqiperi.Te pakten ne keto rruget e reja qe po ndertoni.

FijuBriju
August 24th, 2011, 04:14 PM
Edhe mua duket ashtu, edhe eshte me origjinale persa i perket disenjit. Ndoshta Shqiperia do duhej te merrte keto te Kosoves ne vend qe te kopjoj sinjalistiken gjysmake te Italise.

shpirtkosova
August 24th, 2011, 04:42 PM
http://mi-ks.net/data/news/Njė%20fragment%20i%20rrethrrotullimit_4594.JPG

http://www.usaid.gov/press/frontlines/fl_sep05/images/languages.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_bBVjiUTqoe4/RiMzOK-qMFI/AAAAAAAAAEw/mVYGLhKVD0g/s200/100_0472.jpg

http://www.alpenzorro.de/heraklix/data/prizren-schild.jpg

http://www.mcclear.net/Rich/Photos/Kosovo/Kos%2003.jpg

http://i33.************/2s8gta9.jpg

http://i38.************/2wh1mj6.jpg

http://i42.************/htwqvc.jpg

http://i482.photobucket.com/albums/rr183/prishtinakomerc/rrugatransitoreshtime.jpg

Arbenit
August 24th, 2011, 05:02 PM
Ne Kosove duhet te riemertohen rruget. Duhet te largohen emrat e rugeve me shkronjen "M". Eshte mbetje nga komunizmi, i fjales sllave magistrala (magjistrale). Me mire te shenohen me "K" (sipas Kosoves), pershembull, ne vend te M9 te jete K9.

KingGenti
August 24th, 2011, 05:10 PM
Po kjo?

http://www.alpenzorro.de/heraklix/data/prizren-schild.jpg

FijuBriju
August 24th, 2011, 06:18 PM
Kjo eshte sinjalistika e cila perdoret nga trupat e NATO-se. Ata kane emertime speficike te rrugeve si rruga: gjarperi, luani, elefanti etj etj. Nuk e di nese ende jane ne perdorim ne fakt apo thjesht kane mbete aty nga koha kur kishte trupa te shumta dhe qarkullim te madh te tyre.

Buddy Holly
August 24th, 2011, 06:28 PM
Ne Kosove duhet te riemertohen rruget. Duhet te largohen emrat e rugeve me shkronjen "M". Eshte mbetje nga komunizmi, i fjales sllave magistrala (magjistrale). Me mire te shenohen me "K" (sipas Kosoves), pershembull, ne vend te M9 te jete K9.

Ose edhe R, nga "Rruge".

Buddy Holly
August 24th, 2011, 06:29 PM
Kjo eshte sinjalistika e cila perdoret nga trupat e NATO-se. Ata kane emertime speficike te rrugeve si rruga: gjarperi, luani, elefanti etj etj. Nuk e di nese ende jane ne perdorim ne fakt apo thjesht kane mbete aty nga koha kur kishte trupa te shumta dhe qarkullim te madh te tyre.

Hala perdoren.

k0ntir
August 24th, 2011, 06:43 PM

Mire e ke ti por perpara duhet te vendosen standartet. Duhet percaktuar se cila eshte rruge cila eshte superudhe dhe autorruge. Duhet te percaktohet sinjalistika(sepse shenjat treguese jane me ngjyra te ndryshme nje jeshile nje e kuqe nje e bardhe). Pra duhen te vendosen standarte qe te perdoren e njejta sinjalistike si ne shq ashtu dhe ne ks. Dhe rregullorja te jete e njejte.

KingGenti
August 24th, 2011, 06:47 PM
Kto jane tabelat e reja te rruges qe lidh komunen Cakran me qytetin e Fierit.

http://oi51.************/34e99j4.jpg

shpirtkosova
August 29th, 2011, 06:21 AM
Jam shum kurioz se qfare ngjyre dhe mnyre do te perdore Kosova shenjat e autostrades ne Tetore!? Shpresoje qe mos te bazohen nga nje shtet tjeter por te jan unike te dizajnuara ne Kosove. Kemi besoje shum njerez qe miren me keto pune dhe kisha lut shtetit qe mos te kursehet sa i perket shenjave te autostrades. Nuk me pelqen mnyra siq Shqiperia zgjodhi ta perdore sistemin e Italise.

Tartanzan
August 29th, 2011, 09:50 AM
Nuk me pelqen mnyra siq Shqiperia zgjodhi ta perdore sistemin e Italise.

Sistemi, te cilen e kane Italie, Shqiperia dhe disa shtete te tjera, mendohet te zbatohet ne gjithe Europen. Prandaj ne Shqiperi u zgjodh ky sistem i sinjalistikave.

shpirtkosova
August 29th, 2011, 02:47 PM
Sistemi, te cilen e kane Italie, Shqiperia dhe disa shtete te tjera, mendohet te zbatohet ne gjithe Europen. Prandaj ne Shqiperi u zgjodh ky sistem i sinjalistikave.

Kush tha ty? Mos je duke folur ti per konventen e Vienes? Kjo pothuajse nuk zbatohet nga asnje shtet dhe nuk do te ket ndonje standarizim Evropian te sijnalizimeve pasi Evropa nuk eshte shtet.

Tartanzan
August 29th, 2011, 03:25 PM
Kush tha ty? Mos je duke folur ti per konventen e Vienes? Kjo pothuajse nuk zbatohet nga asnje shtet dhe nuk do te ket ndonje standarizim Evropian te sijnalizimeve pasi Evropa nuk eshte shtet.

Konventa e Vienes nuk ishte ne kornizat e BE-se, por OKB-se.

Pastaj, ka per tu standardizuar sistemi i sinjalizimit rrugor, ashtu sic do standardizohet edhe sinjalizimi i sistemi te sinjalistikave hekurudhore. Ky proces ka filluar me standardizimin e materialit te perdorur per sinjalistiken rrugore. U fillua me sinjalistiken e shenjave "warning sign" pastaj do vij standardizimi i "route confirmation" signs. Komisioni Europian qysh ne vitin 1997 ka filluar me kete standardizim duke kerkuar te harmonizoj shenjat rrugore dhe duke i kerkuar autoriteteve austriake ne vitin 2000 qe ti pershtasin materialet e tyre me ato te kerkuara nga KE.

The Committee takes the view that the EU should adopt standards covering areas such as: vehicle roadworthiness, the granting and withdrawal of driving licences, professional drivers' driving time and rest stops and increased harmonization of road signs, with the aim of encouraging road safety and harmonizing terms of competition.
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=CES/97/162&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

Dmth. projekti europian eshte nje projekt qe perfshin shume sfera. Nje nder ato eshte edhe standardizimi i sinjalistikes rrugore. Dhe sa per dijenine tende, BE-ja nuk harmonizon/standardizon vetem sinjalistiken rrugore, por edhe "regulations on the curve of cucumbers and bend of bananas".

shpirtkosova
August 29th, 2011, 04:14 PM

Ti the qe e gjithe Evropa do ta perdore sistem Italian... tash i nderron fjalet... Normal qe sinjalistika eshte e standardizueme ne baze thelbsore por nuk eshte e nevojitshme qe te gjitha te jan njesoje... Lexoje pak komentin tim mire para te reagosh si lepri un zjarr. Te lutem me sjelle nje artikuj ku thot qe e gjithe evropa do ta perdore sistemin italian.

Tartanzan
August 29th, 2011, 04:24 PM
Ti the qe e gjithe Evropa do ta perdore sistem Italian... tash i nderron fjalet... Normal qe sinjalistika eshte e standardizueme ne baze thelbsore por nuk eshte e nevojitshme qe te gjitha te jan njesoje... Lexoje pak komentin tim mire para te reagosh si lepri un zjarr. Te lutem me sjelle nje artikuj ku thot qe e gjithe evropa do ta perdore sistemin italian.

Nuk kam nderruar fjalen. Une ne komentin e mesiperm nuk thash, qe nuk mendohet te standardizohet sistemi europian sipas sistemit italian.

Projekti i harmonizimit te sistemit sinjalistik rrugor ne Europe quhet IMPROVER dhe u zbatua ne Konferencen Europiane te Transportit.

Ketu e ke artikullin, duhet ta shkarkosh (eshte me pagese):

http://www.etcproceedings.org/paper/harmonisation-of-road-signs-and-markings-on-the-trans-european-road-network-to

shpirtkosova
August 29th, 2011, 04:30 PM
Sistemi, te cilen e kane Italie, Shqiperia dhe disa shtete te tjera, mendohet te zbatohet ne gjithe Europen.

Pikerishte ket e the, prap ti je duke nderruar fjale, sistemi Evropian eshte vetem ne leter dhe nuk zbatohet nga gjitha vendet qe ti cek ne mbrojtje te deklarates se pare. Me thua ti diqka, cilat shtete jan ato ne Evrope qe perdorin sistemin Italian kur cek " dhe disa shtete tjera" perveq Shqiperise. Me vjen keq per kuriozitetin tim.

Prandaj ne Shqiperi u zgjodh ky sistem i sinjalistikave.

Mire, kjo eshte arsyja pse Shqiperia zgjodhi ket? Sepse disa shtete perdorin dhe ne te ardhmen gjithe Evropa do ta perdore ket system?

Tartanzan
August 29th, 2011, 04:33 PM
Pikerishte ket e the, prap ti je duke nderruar fjale, sistemi Evropian eshte vetem ne leter dhe nuk zbatohet nga gjitha vendet qe ti cek ne mbrojtje te deklarates se pare.

Me trego ku kam kontestuar veteveten!
Une ne fillim thash, qe mendohet te standardizohet gjithe sistemi i sinjalistikes rrugore europiane sipas sistemit italian. Pastaj ne komentin e dyte nuk thash asnje fjale se sipas cilit sistem do standardizohet, por vetem qe do standardizohet, sepse ti thoje qe nuk paska gjasa te standardizohet. E une vetem thash qe do standardizohet, pa humbur fjale se sipas cilit sistem.
Mos u be merak, kur BE-ja arrin te vendosi se cfare ngjyre dhe cfare pamje duhet te kene bananet e importuara, do arrij te standardizoj edhe sinjalistiken rrugore.

shpirtkosova
August 29th, 2011, 04:42 PM
Me trego ku kam kontestuar veteveten!
Une ne fillim thash, qe mendohet te standardizohet gjithe sistemi i sinjalistikes rrugore europiane sipas sistemit italian. Pastaj ne komentin e dyte nuk thash asnje fjale se sipas cilit sistem do standardizohet, por vetem qe do standardizohet, sepse ti thoje qe nuk paska gjasa te standardizohet. E une vetem thash qe do standardizohet, pa humbur fjale se sipas cilit sistem.
:lol:

Une te veta te ma japesh nje artikuj ku saktesishte thot qe do te perdoret sistemi italian per shenja rrugore dhe te autostradave ne te gjithe Evropen.

Ermir
August 29th, 2011, 04:44 PM
Ai artikulli NUK eshte me pagese.

Tartanzan
August 29th, 2011, 04:57 PM
Cilet shtete? Psh. Zvicra (edhe pse Zvicra nuk eshte anetare e BE-se), Suedia, Finlanda, Polonia (nuk jam i sigurt), Rumania, Cekia, Slovakia, Slovenia...

Tartanzan
August 29th, 2011, 05:00 PM

Une te veta te ma japesh nje artikuj ku saktesishte thot qe do te perdoret sistemi italian per shenja rrugore dhe te autostradave ne te gjithe Evropen.
Po pra, ta dhash.

Ai artikulli NUK eshte me pagese.
Mua nuk me hapet. Kur punoja te universiteti mua me hapeshte ky artikull. Tani nga shtepia nuk e di pse nuk me hapet.

shpirtkosova
August 29th, 2011, 08:16 PM
Po pra, ta dhash.

Mua nuk me hapet. Kur punoja te universiteti mua me hapeshte ky artikull. Tani nga shtepia nuk e di pse nuk me hapet.

Flet shum pa baze sepse une kam qen ne Slloveni dhe kam vozitur autostradat e Sllovenise dhe mund te them ty qe 100% nuk perdoret sistemi i Italise. Polonia perdore ngjyren e kaltert, zvicrra ngjyren e gjelbert e perdore dhe nuk ngjajne me ato te Italise, Suedise nuk i perngjajne askund shenjat... Je shum gabim ne shum gjera ti.

Ne fillim jep ket:

dhe pastaj kundershton vehten:
Konventa e Vienes nuk ishte ne kornizat e BE-se, por OKB-se.

Pastaj, ka per tu standardizuar sistemi i sinjalizimit rrugor, ashtu sic do standardizohet edhe sinjalizimi i sistemi te sinjalistikave hekurudhore. Ky proces ka filluar me standardizimin e materialit te perdorur per sinjalistiken rrugore. U fillua me sinjalistiken e shenjave "warning sign" pastaj do vij standardizimi i "route confirmation" signs. Komisioni Europian qysh ne vitin 1997 ka filluar me kete standardizim duke kerkuar te harmonizoj shenjat rrugore dhe duke i kerkuar autoriteteve austriake ne vitin 2000 qe ti pershtasin materialet e tyre me ato te kerkuara nga KE.

Dmth. projekti europian eshte nje projekt qe perfshin shume sfera. Nje nder ato eshte edhe standardizimi i sinjalistikes rrugore. Dhe sa per dijenine tende, BE-ja nuk harmonizon/standardizon vetem sinjalistiken rrugore, por edhe "regulations on the curve of cucumbers and bend of bananas".

Njehere permend Keshillin Evropian dhe me vone e pshtjelle me Bahkimin Evropian, keto dy instuticione nuk jan njesoje.... Keshilli Evropian nuk mund te insistoje ne azgje prandaj quhet "keshill".

Arbenit
August 30th, 2011, 03:27 PM
Njehere permend Keshillin Evropian dhe me vone e pshtjelle me Bahkimin Evropian, keto dy instuticione nuk jan njesoje.... Keshilli Evropian nuk mund te insistoje ne azgje prandaj quhet "keshill".

Deshta te permend se cka jane Keshilli i Europes, Keshilli Europian dhe Keshili i BE-se.

Keshilli i Europes nuk ka te beje asgje me BE-ne. E ka seline ne Strasburg ne France. Perbehet nga perfaqesues te te gjitha shteteve te kontinentit europian... Merret me te drejtat e njeriut, demokraci, etj.

Keshilli Europian perbehet nga kryetaret e shteteve ose qeverive te shteteve anetare te BE-se. Bjen vendime te madha politike. De jure nuk eshte organ i BE-se por de fakto, vendose per gjerat me te rendesishme. Takimet i zhvillon ne Bruksel.

Keshili i BE-se eshte organ legjislativ qe bjen vendime, ne bashkepunim me parlamentin europian. Perbehet nga pjesaret / perfaqesuesit e zgjedhur ne shtetet e tyre.

L1nk1g
August 31st, 2011, 01:03 PM
Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_European_road_signs)

Despite an apparent uniformity and standardization, European traffic signs presents relevant differences between countries. However most European countries refer to the 1968 Vienna Convention on Road Signs and Signals — adopted in Europe by Albania, Austria, Belarus, Belgium, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Macedonia, Montenegro, Norway, Poland, Romania, Russia, San Marino, Serbia, Slovakia, Sweden, Switzerland and Ukraine.

StevenNL
September 1st, 2011, 02:53 AM

S'besoj se ka sistem italian por shqiperia nuk eshte treguar origjinale vet. Ktu eshte problemi jo se ne jemi zbatuesit me te medhenj te sinjalistikes evropiane. lol :lol: ktu jam dakort me ty.

shpirtkosova
September 1st, 2011, 08:39 AM
S'besoj se ka sistem italian por shqiperia nuk eshte treguar origjinale vet. Ktu eshte problemi jo se ne jemi zbatuesit me te medhenj te sinjalistikes evropiane. lol :lol: ktu jam dakort me ty.

Rendesia eshte qe nuk jam duke kerkuar nje argument Me TARTAZAN-in por jam shum kunder marrjes se sistemit Italian nga Shqiperia... Nje shtet 100 vjeqar duhet ta ket nje sistem te vetin. Ja vlen te investon per dizajnim te vetin.

Tartanzan
September 1st, 2011, 10:21 AM
Flet shum pa baze sepse une kam qen ne Slloveni dhe kam vozitur autostradat e Sllovenise dhe mund te them ty qe 100% nuk perdoret sistemi i Italise. Polonia perdore ngjyren e kaltert, zvicrra ngjyren e gjelbert e perdore dhe nuk ngjajne me ato te Italise, Suedise nuk i perngjajne askund shenjat... Je shum gabim ne shum gjera ti.

Ne fillim jep ket:

dhe pastaj kundershton vehten:

Lexo mire se cfare kam shkruar dhe meso te dallosh ate qe kam shkruar une dhe ate qe interpreton ti.

Rendesia eshte qe nuk jam duke kerkuar nje argument Me TARTAZAN-in por jam shum kunder marrjes se sistemit Italian nga Shqiperia... Nje shtet 100 vjeqar duhet ta ket nje sistem te vetin. Ja vlen te investon per dizajnim te vetin.

Sikur sinjalistika rrugore e perben shtetin modern. Pse te investojme kot ne dizajnimin e tabelave, kur e ba bere dikush para nesh? Dmth. pse ta shpikim edhe nje here rroten, kur ajo egsiston?! Me ato para qe ti do te investosh ne dizajnimin e tabelave mund te besh pune me te nevojshme. :nuts:

Ermir
September 1st, 2011, 11:16 AM
Sikur sinjalistika rrugore e perben shtetin modern. Pse te investojme kot ne dizajnimin e tabelave, kur e ba bere dikush para nesh? Dmth. pse ta shpikim edhe nje here rroten, kur ajo egsiston?! Me ato para qe ti do te investosh ne dizajnimin e tabelave mund te besh pune me te nevojshme. :nuts:

Po pra, se nje apo me shume persona te duhur per kete pune do kerkonin nje mal me para :lol: Nuk ka justifikime per neglizhencen e shtetit.

Tartanzan
September 1st, 2011, 11:40 AM
Nuk ka justifikime per neglizhencen e shtetit.
Ky eshte mentalitet i gabuar. Ne nje kohe kur gjithe mundohen te kursejne shpenzimet buxhetore, ti kerkon qe te shpenzohen edhe me shume para. Shteti shqiptar mjaft shpenzon kot para publike.

Nuk ka justifikime per neglizhencen e shtetit.
Nuk mund te behet fjale per neglizhence, por per pragmatizem. Tjeter gje eshte, kur tabelat nuk jane njesoj/unifikuar.

k0ntir
September 1st, 2011, 05:13 PM
I beja une ketu ne kompjuter duke luajtur duke bere tabelat. Sepse duhen 200000000 lek per te vizatuar 5 tabela. Cdo gje eshte kjopje. Prandaj nuk ka dhe standarte. Dhe rruget qe ndertohen nuk dime ti percaktojme as si kualifikohen as me tabela.

Tartanzan
September 2nd, 2011, 10:33 AM
I beja une ketu ne kompjuter duke luajtur duke bere tabelat. Sepse duhen 200000000 lek per te vizatuar 5 tabela. Cdo gje eshte kjopje. Prandaj nuk ka dhe standarte. Dhe rruget qe ndertohen nuk dime ti percaktojme as si kualifikohen as me tabela.

Nuk eshte e vertete, ka regjister te rrugeve kombetare dhe dytesore, ku klasifikohen se cfare rrugesh jane.
Sa per tabelat, tabelat pak a shume jane te unifikuara, nese i krahasojme me disa vite me pare. Tani nese jane tabelat "shqiptare" apo "italiane" nuk luan rol te madh, sepse nuk eshte kushedi cfare ceshtje e rendesishme, per te cilen duhet shpenzuar para. Te krijosh tani tabela te reja do te thote te hedhish kot para jashte dritares. Duhet hapesh tender kombetar/nderkombetar (per te cilin duhen para), duhet te paguhet studioja fituese, qe do krijoj tabelat e reja, duhet ti heqesh te gjithe tabelat eksistuese. Pastaj duhet te hapesh tender kombetar/nderkombetar per firmen qe do prodhoje tabelat e reja, duhet te paguesh firmen fituese qe do prodhoje tabelat e reja duhen paguar punetore shtese per ti vendosur tabelat. Te gjithe keto shpenzime jane kot, kur "dizajni" i tabelave nuk eshte dicka tragjike/e rendesishme.

daalbo
September 3rd, 2011, 03:44 PM
S'eshte puna nese i kane kopjuar apo jo tabelat nga ndonje vend tjeter. Ne fund te fundit s'shoh asnje gje te keqe qe tabelat te jene uniforme me ndonje vend tjeter. Javes se kaluar udhetova Oslo-Goteborg dhe ma shpifen tabelat qe ndryshonin nga nje vend ne tjetrin, lere pastaj ne Goteborg brenda ku kishte 100 tabela te shkruara vetem ne suedisht ku nuk e dinte robi nese ishte rruge per makina, kembesore, tram apo taksi.
Problemi ne Shqiperi nuk eshte s'e jane kopjuar tabelat nga ndonje vend tjeter, problem eshte se jane kopjuar nga 100 vende te tjera dhe s'ka uniformitet. Kuptohet qe nuk kane ndonje difference te madhe, por prape s'do kushtonte asnje qindarke me teper nese tabelat do ishin bere te gjitha sipas te njejtit model.

Zwanse
September 3rd, 2011, 04:18 PM
Duhet te perdorin Ėė/Ēē.

shpirtkosova
September 3rd, 2011, 04:23 PM
Duhet te perdorin Ėė/Ēē.

Pse? Ne Shqiperi nuk perdoren Ėė/Ēē?? Ne Kosove sinjalistika eshte gogja me standarde te unifikueme por mungojne shenjat qe tregojne nurmimet e rrugeve, gjatesia e qyteteve (tregimi sa km jan ne nje qytet te caktuar) dhe ka mungesa ne shenja horizontale ne rruge ose jan shum te pa dukshme.

Zwanse
September 3rd, 2011, 04:46 PM
Jo nuk i perdorin, i shkruane ne menyre skandaloze. psh: LACI, KUKES, DURRES, TIRANE. Ne nje kohe qe rregullat e drejtshkrimit percaktojne te zeze mbi te bardh qe Ė perdoret me dy pika ne shkronjta kapitale.

Mr_Albalover
September 3rd, 2011, 07:27 PM

+1

k0ntir
September 3rd, 2011, 08:03 PM
Jo nuk i perdorin, i shkruane ne menyre skandaloze. psh: LACI, KUKES, DURRES, TIRANE. Ne nje kohe qe rregullat e drejtshkrimit percaktojne te zeze mbi te bardh qe Ė perdoret me dy pika ne shkronjta kapitale.

Drejtori me shkolle te mesme. Punetori me 8 klasa. Makineria nga kina. Asnje nuk ti ta perdori makinerine po ashtu dhe rregullat e drejtshkrimit. Cfare pret ti me shume? I ke pare gazetat? Vetem Integrimi perdor Ė. "Kjo ishe AFER" - thote. Dhe nuk e kupton njeri se ishte AFĖR apo AFER. Per nje M qe ti se ve fjala MIK behet IK. Keshtu eshte dhe kjo puna e tabelave. Pastaj cdo rruge ose autorruge ka tabelat e veta. Nuk gjen 2 autorruge qe kane te njejtat tabela. Dhe besoj se keto tabela nuk perputhen fare me rregulloren e qarkullimit. Tabela eshte gjeja me e thjeshte e nje rruge. Kur nuk ka standaret per tabelat imagjino gjerat e tjera ne rruge apo vet rrugen.

daalbo
September 3rd, 2011, 09:25 PM
+1

Po ca flisni kot. Eshte budalliku me i madh te kesh tabela qe perdoren vetem ne Shqiperi. Tabelat jane ne rruge per te ndihmuar shoferet, jo per treguar qe jemi shtet i vjeter apo i ri. Apo mos duhet te tregojme patriotizmin e madh dhe t'i bejme tabelat te kuqe me shkronja te zeza qe t'i bejme tamam shqiptare, dhe pune e madhe nqs nuk i shikohen naten.

Zwanse
September 3rd, 2011, 09:49 PM
Drejtori me shkolle te mesme. Punetori me 8 klasa. Makineria nga kina. Asnje nuk ti ta perdori makinerine po ashtu dhe rregullat e drejtshkrimit. Cfare pret ti me shume? I ke pare gazetat? Vetem Integrimi perdor Ė. "Kjo ishe AFER" - thote. Dhe nuk e kupton njeri se ishte AFĖR apo AFER. Per nje M qe ti se ve fjala MIK behet IK. Keshtu eshte dhe kjo puna e tabelave. Pastaj cdo rruge ose autorruge ka tabelat e veta. Nuk gjen 2 autorruge qe kane te njejtat tabela. Dhe besoj se keto tabela nuk perputhen fare me rregulloren e qarkullimit. Tabela eshte gjeja me e thjeshte e nje rruge. Kur nuk ka standaret per tabelat imagjino gjerat e tjera ne rruge apo vet rrugen.

ky eshte dallimi mes nje shteti serioz dhe nje shteti jo serioz. C'shtet deshirojme te jemi ne? Merre me mend, tabela ne shqip qe njofton hyrje ne shqiperi shkruan: "REPUBLIKA SHQIPERISE". Me lujt menc. Ata qe porosisin tabelat rrugore ata duhet ti diktojne vendemerimet ne menyre te sakte. Psh nqs tabelat i porosit Drejtoria e Rrugeve le te caktojne nje person qe ka mbaru gjuhe letersi qe t'i mesoje ata punetoret me 8 vjecare se si shkruhet shqipja.

shpirtkosova
September 4th, 2011, 04:01 AM
Po ca flisni kot. Eshte budalliku me i madh te kesh tabela qe perdoren vetem ne Shqiperi. Tabelat jane ne rruge per te ndihmuar shoferet, jo per treguar qe jemi shtet i vjeter apo i ri. Apo mos duhet te tregojme patriotizmin e madh dhe t'i bejme tabelat te kuqe me shkronja te zeza qe t'i bejme tamam shqiptare, dhe pune e madhe nqs nuk i shikohen naten.

Nuk jemi duke kerkuar nje sistem me shenja teresishte ndryshe por te kemi nje sistem qe eshte njesoje ne te gjithe Shqiperine qe ka nje karakteristike vetem ne Shqiperi dhe te perdoret nje "font" i veqant qe perdoret vetem ose ne te gjithe teritorin e Shqiperise. Nuk jemi duke kerkuar qe pershembull shenja e tejkalimit prsh te ket nje pamje plotesishte tjeter se siq eshte momentalisht... Je duke keqkuptuar tere fjalen se qfare jam duke then juve ketu... Kosova eshte shtet qe gjuha Shqipe eshte nje nga gjuhet kombetare qe perdoren ne tabela dhe nuk keqperdoret gjuha Shqipe siq keqperdoret ne Shqiperi, kjo mungesa e Ėė dhe Cc eshte skandaloze dhe nuk mund si ju nuk e kutponi ket. Eshte turp per neve qe ta shohin te huajt qe e kuptojne gjuhen Shqipe qe as ne Shqiperi nuk perdoret gjuha standarde.

http://www.demotix.com/sites/default/files/imagecache/large_610x456_scaled/photos/tirana-s-triangle_563296.jpg
Thjesht... Turp Turp Turp...

http://www.metaltraveller.com/images/kosovo/prishtina_road_sign.JPG

Tjesht nuk mund te kuptoje pse Shqiperia nuk eshte e zoja ta ndryshoje "fontin" qe pershtatet per gjuhen Shqipe... Kosova gjeti ket qe te pershtatet ne tri gjuhe dhe Shqiperia ka probleme ta gjej nje per 1 gjuhe? Pse nuk perdore sistemin e Kosoves? Me mire kjo pse te shohim " Miresevini ne Shqiperi ".

Fundi i Fundit: Mos e mereni ket per te keqen se jam vet Shqiptar dhe ja dua te miren Shqiperise aq sa ja dua dhe Kosoves.

Une me ket e mbaroje dhe ju le juve te vendosni per mendimin tim. Sistemi Italian per Shqiperine thjesht nuk punon sepse alfabeti Shqip eshte ndryshe nga ai Italian.

Alfabeti Italian: 21
Alfabeti Shqip: 36

kodiak23
September 4th, 2011, 04:33 PM
Dje ishte nje kronike ne tv per Kamzen dhe nder te tjera pashe disa emertime te rrugeve si rruga "New York" qe per mua eshte nje skandal sepse ne gjuhen shqipe nuk egziston shkronja W dhe ne shqip NEW YORK quhet Nju Jork.
Mos te flasim pastaj per kronikat e kanaleve shqipfolese me fjale si :testata berthamore,rotondo,indietro,superstrada,autostrada,fuoristrada e 100 mije gomarrlleqe tjera.

L1nk1g
September 4th, 2011, 06:46 PM
^^ Po ke te drejte.Ne fakt duhet te thone superrruga,autorruga,jashterruga.Dhe si i interesuar qe qenke ne kete ceshtje duhet ta dish qe emrat e huaj te pervecem ne gjuhen shqipe shkruen si ne origjinal,por dhe shkrimi fonetik eshte i lejuar,keshtu qe nuk ka as edhe nje gabim ne ate emertim.
:ohno:...me c'budalliqe merreni.

kodiak23
September 4th, 2011, 07:11 PM
^^ Po ke te drejte.Ne fakt duhet te thone superrruga,autorruga,jashterruga.Dhe si i interesuar qe qenke ne kete ceshtje duhet ta dish qe emrat e huaj te pervecem ne gjuhen shqipe shkruen si ne origjinal,por dhe shkrimi fonetik eshte i lejuar,keshtu qe nuk ka as edhe nje gabim ne ate emertim.
:ohno:...me c'budalliqe merreni.

D.M.TH sipas teje kur flasim per Nju Jorkun duhet te shkruajm NEW YORK!!!!Si munde te jet e drejt diqka qe nuk egziston ne alfabetin tone?:nuts:

daalbo
September 4th, 2011, 08:10 PM
Nuk jemi duke kerkuar nje sistem me shenja teresishte ndryshe por te kemi nje sistem qe eshte njesoje ne te gjithe Shqiperine qe ka nje karakteristike vetem ne Shqiperi dhe te perdoret nje "font" i veqant qe perdoret vetem ose ne te gjithe teritorin e Shqiperise. Nuk jemi duke kerkuar qe pershembull shenja e tejkalimit prsh te ket nje pamje plotesishte tjeter se siq eshte momentalisht... Je duke keqkuptuar tere fjalen se qfare jam duke then juve ketu... Kosova eshte shtet qe gjuha Shqipe eshte nje nga gjuhet kombetare qe perdoren ne tabela dhe nuk keqperdoret gjuha Shqipe siq keqperdoret ne Shqiperi, kjo mungesa e Ėė dhe Cc eshte skandaloze dhe nuk mund si ju nuk e kutponi ket. Eshte turp per neve qe ta shohin te huajt qe e kuptojne gjuhen Shqipe qe as ne Shqiperi nuk perdoret gjuha standarde.

Thjesht... Turp Turp Turp...

Tjesht nuk mund te kuptoje pse Shqiperia nuk eshte e zoja ta ndryshoje "fontin" qe pershtatet per gjuhen Shqipe... Kosova gjeti ket qe te pershtatet ne tri gjuhe dhe Shqiperia ka probleme ta gjej nje per 1 gjuhe? Pse nuk perdore sistemin e Kosoves? Me mire kjo pse te shohim " Miresevini ne Shqiperi ".

Fundi i Fundit: Mos e mereni ket per te keqen se jam vet Shqiptar dhe ja dua te miren Shqiperise aq sa ja dua dhe Kosoves.

Une me ket e mbaroje dhe ju le juve te vendosni per mendimin tim. Sistemi Italian per Shqiperine thjesht nuk punon sepse alfabeti Shqip eshte ndryshe nga ai Italian.

Alfabeti Italian: 21
Alfabeti Shqip: 36

Sic e thashe edhe me pare, problemi nuk eshte se jane kopjuar tabelat nga nje vend tjeter, por sepse s'ka uniformitet. Dhe s'ka ndonje font shqiptar, sic nuk ka edhe font italian. Juve ju eshte bere mendja qe ne Shqiperi c'do gje eshte italiane. Po cfare na qenka ky sistemi italian? Ai fonti qe perdoret ne Itali s'ka vetem shkronjat italiane, sepse italianet s'na kane shpikur ndonje font vetem per germat e tyre dhe kane lene jashte te gjitha germat e tjera. Alfabeti italian perdor te njejtat simbole per shkronjat si alfabeti shqiptar. Kur shtyp C ne kompjuter mund te shtypesh Ē duke perdorur te njejtin font dhe nqs ndjek sistemin italian te tabelave s'ke nevoje te besh asnje ndryshim tjeter. Personalisht, do preferoja sistemin amerikan te tabelave sepse mendoj se eshte me i thjeshti, por duke pare faktin qe shumica e makinave te huaja ne Shqiperi jane nga Italia dhe Greqia, gjeja me e zgjuar qe mund te besh eshte qe te perdoresh stilin italian. Sic e thashe edhe me pare, tabelat jane neper rruge per te ndihmuar shoferet, dhe jo per te bere patriotizem aty ku s'e ka vendin. Gabimet drejtshkrimore qe behen ne Shqiperi duke nisur qe nga tabelat e ministrive deri tek gazetaret qe s'dine te lidhin dy fjale deri tek shkarravinat neper mure jane nje gje tjeter. Ato s'kane pike lidhje me stilin qe kane tabelat e rrugeve shqiptare.

L1nk1g
September 4th, 2011, 08:39 PM
D.M.TH sipas teje kur flasim per Nju Jorkun duhet te shkruajm NEW YORK!!!!Si munde te jet e drejt diqka qe nuk egziston ne alfabetin tone?:nuts:

Jo sipas meje por sipas gjuhetareve shqiptare.Mund te perdoret,sic thashe,dhe origjinali dhe gjuha fonetike.Por zyrtare me duket me etike te perdoret origjinali.

k0ntir
September 5th, 2011, 04:20 AM
Shpjegoja dikush keti shokut qe font eshte shkronja. Ka lloj dhe madhesi shkronjash te ndryshme. Nuk ka lidhje me alfabetin kopjimi i tabelave nga italia. Behet fjale per llojin dhe madhesine e shkronjave qe kopjohen. Po keshtu eshte kur vetem kerkon qe te kundershtosh gjithcka. Lexo dhe meso mqs di dhe anglisht mire fare. Ja ku e ke nje shembull:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=874748&highlight=font

7t
September 5th, 2011, 04:59 AM

Po ti o zoteri filloje nga vetja njehere me fjale si: veqant, qfare, siq.
Pa u futur me thelle pastaj me gabimet e tjera te gjithe shkrimit te mesiperm, qe si shkrim kritik ndaj nje shkrimi tjeter nuk duhet te permbaje gabime drejtshkrimore.

Fjalet "veqant", "qfare" dhe "siq" nuk ekzistojne ne fjalorin e gjuhes shqipe.
Bashketingellorja "q" ka nje dallim te theksuar me bashketingelloren "ē" dhe nuk mundet kurresesi ta zevendesoje kete te fundit. Jane dy shkronja krejtesisht te ndryshme.
Se kur do e kuptosh kete nje dite vetem ti e di.

:cheers:

k0ntir
September 5th, 2011, 06:09 AM
Eshte mire te flasesh per temen. Mos dil nga tema. Ka nje teme te vecante per gjuhen shqipe. Ti je i fundit qe duhet te kritikosh ne kete drejtim sepse cdo teme qe hap ose replikon flet vetem anglisht. Tani hiqesh sikur e di mire gjuhen shqipe. Nejse se dhe une ndjek gurin e hedhur ne lum nga nje ..... dhe dal jashte teme.

Zwanse
September 5th, 2011, 03:04 PM
Po ti o zoteri filloje nga vetja njehere me fjale si: veqant, qfare, siq.
Pa u futur me thelle pastaj me gabimet e tjera te gjithe shkrimit te mesiperm, qe si shkrim kritik ndaj nje shkrimi tjeter nuk duhet te permbaje gabime drejtshkrimore.

Fjalet "veqant", "qfare" dhe "siq" nuk ekzistojne ne fjalorin e gjuhes shqipe.
Bashketingellorja "q" ka nje dallim te theksuar me bashketingelloren "ē" dhe nuk mundet kurresesi ta zevendesoje kete te fundit. Jane dy shkronja krejtesisht te ndryshme.
Se kur do e kuptosh kete nje dite vetem ti e di.

:cheers:

ca thu mer ca thu, si nuk ekzistokan, dialekti geg shqip eshte dhe i ka keto fjale, qe do me thene ekzistojne.

dhe boll na bete si profesora neper forume virtuale, jo e shkrujte me q jo me ē. sjane robt ne provim ktu po shkrujn per qejf. jeni bo si veshderra

shpirtkosova
September 5th, 2011, 08:18 PM
ca thu mer ca thu, si nuk ekzistokan, dialekti geg shqip eshte dhe i ka keto fjale, qe do me thene ekzistojne.

dhe boll na bete si profesora neper forume virtuale, jo e shkrujte me q jo me ē. sjane robt ne provim ktu po shkrujn per qejf. jeni bo si veshderra

Faleminderit. Shkollen ne Kosove kam vijuar vetem deri ne klasen e 4 prandaj nuk jam aq i mjoftuar rreth perdorimit te gjuhes Shqipe mirepo mundoje te shkruaj sa me mire qe eshte e mundshme.

7t
September 5th, 2011, 08:42 PM

Me sill ketu shkrime te Fishtes, Migjenit, Mjedes apo Koliqit ku perdhunohen shkronat "q" dhe "ē" keshtu si behen ditet e sotme.
Ne gegenishte nuk ekzistojne fjale si qfare, siq, qdo, qun, qifte.. etj
Keto lloj fjalesh ne kete menyre te drejtshkruari ekzistojne vetem ne mendjet e analfabeteve te veriut qe ia kane trasheguar kete menyre te te folurit femijeve te tyre.

Nuk po ben njeri si profesor por po kritikojme ne lidhje me temen qe po diskutohet qe eshte drejtshkrimi i duhur i fjaleve ne tabelat e sinjalistikes.

k0ntir
September 5th, 2011, 10:39 PM
Keta nga "Kosova" ose "veriu" sic thua ti qe perdorin fjale qe nuk ekzistojne te pakten ne tabela ose ne gjuhen zyrtare e perdorin Eė-ne dhe Ēē-ne. Kurse tabela ne kryeqytet thote:

TIRANE, DURRES

ose ne hyrje te ministrise thote:

REPUBLIKA E SHQIPERISE

Dhe sa per tabelat po behej fjale per llojin dhe madhesine e shkronjave qe kopjohen nga vendet e tjera si italia. Gjithashtu per madhesine e tabeles dhe sfondin.

Buddy Holly
September 5th, 2011, 11:35 PM
Keto lloj fjalesh ne kete menyre te drejtshkruari ekzistojne vetem ne mendjet e analfabeteve te veriut qe ia kane trasheguar kete menyre te te folurit femijeve te tyre.

Ndersa analfabeti i jugut perdor nje sintakse te percudnuar kuazi-shqip qe eshte krejtesisht gabim dhe pa kurrfare logjike gramatikore: ata mund t'ia kene lene trashegimi ate gje femijeve, po nuk mund te "ia kane trasheguar". Trashegon femiu, ndersa prindi le trashegimi. Nuk "ia trashegon" prindi nje gje femiut, po femiu trashegon dicka nga prindi.

shpirtkosova
September 5th, 2011, 11:40 PM
OK I am just going to reply in English for the sake of fairness... How about we stop the "lecturing" crap and continue with the purpose of the thread?

When you have "Mire se vini ne Shqiperi"

Ne = us
Nė = in

So you see we have two complete different words out of the laziness of the state. This problem is very important as we are completely disregarding a very unique European language which we have developed over thousands of years , is of its own branch under the Indo-European language tree.

Its a little bit like if the US was a little bit backward and couldn't be bothered to make the letter W and just used V as an alternative and signposted Washington DC as Vashington DC.... Its the same principle since "e" and "ė" are two completely different letters in the Albanian alphabet.

PS: I have just tested this theory in Google Translate and even they can see the difference.

k0ntir
September 5th, 2011, 11:41 PM
Vetem anglisht mos fol. Fol shqip se te kuptojme. Dhe aty ku gabon te korrigjojme.

StevenNL
September 5th, 2011, 11:48 PM
Per nje K qe ti se ve. Fjala Ar behet ... lol

rene1234
September 6th, 2011, 12:05 AM
Ka mundesi mos te dilni nga tema !

tonylondon
September 6th, 2011, 12:34 AM
^^ + 1

endriel
September 14th, 2011, 01:12 AM
:angel1::cheers1:Ngelet duke u zene , ngaqe ju mungojne foto te sinjalistikes , ja ca qe kisha ne kompjuter :

http://i135.photobucket.com/albums/q139/alelbu/IMG_1983.jpg

http://i135.photobucket.com/albums/q139/alelbu/IMG_1986.jpg

http://i135.photobucket.com/albums/q139/alelbu/CIMG1250.jpg

http://i135.photobucket.com/albums/q139/alelbu/CIMG1251.jpg

k0ntir
September 14th, 2011, 03:40 AM
^^ Ti rrofsh per fotot po ku bie kjo VLORE? Se une vetem VLORĖ-n njoh.

shpirtkosova
September 14th, 2011, 03:45 AM

Edhe une kam degjuar me pare per Sarandė por kurr per Sarande... qfare qyteti eshte ky?

----------------------------------

Disa nga Kosova:

http://home.comcast.net/~sgtcasey/redeploy2/redeploy087.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3045/2562475506_fa8e91cb43.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4131/5162225031_01f232d653.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/61/Vandalized_street_sign_in_Prishtina.jpg/450px-Vandalized_street_sign_in_Prishtina.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3492/4083514655_c9fabdb51b_b.jpg
http://kosovalbaner.com/vm/wp-content/uploads/20-shpronesimi4.jpg
http://www.elve.net/kid/kosk09a.jpg
http://static.panoramio.com/photos/original/22505597.jpg

endriel
September 14th, 2011, 06:59 AM

Ska problem se dhe keshtu dhe ashtu shqiptaret e marrin vesh , do ishte me mire me pika e po ja qe u votua nje ligj qe dhe shtypi i shkruar dhe tabelat te behen pa piak . Imagjnoje sa pika duhet te kisha vendosur une vetem te kto dy rrjeshta qe po te shkruaj . Ne fund te fundit edhe pse ė i kam pa pika ti me kupton mire . Skeni pse te beni llafe per keto gjera se ska lezet . Megjithate te pakten tabelat ti vendosnin me pika lere shtypin e shkruar se eshte kohe e humbur kot . :cheers::cheers: vlen dhe per ty kontir :)

KingGenti
November 1st, 2011, 11:27 AM
http://farm5.static.flickr.com/4076/4933952799_4595417ec9_b.jpg

by Gjilan!

Buki
November 1st, 2011, 08:15 PM
Do ishte shumė mė mirė sikur Shqiperia te merrte shembullin e Kosovės dhe te filloje ti vendos shkronjat Shqipe nėpėr tabelat e rrugėve te saj!

Ato tabela jane te pasakta sepse ne Shqipėri nuk ka qytet te quajtur Vlore, Shkoder dhe Sarande por Vlorė, Shkodėr dhe Sarandė!

rene1234
November 1st, 2011, 11:08 PM
Do ishte shumė mė mirė sikur Shqiperia te merrte shembullin e Kosovės dhe te filloje ti vendos shkronjat Shqipe nėpėr tabelat e rrugėve te saj!

Ato tabela jane te pasakta sepse ne Shqipėri nuk ka qytet te quajtur Vlore, Shkoder dhe Sarande por Vlorė, Shkodėr dhe Sarandė!

Jemi modernė ne, s'na duhet ė-ja:lol:

k0ntir
November 1st, 2011, 11:09 PM
Jemi modernė ne, s'na duhet ė-ja:lol:

Gabim. Jemi europiane. :nuts:

shpirtkosova
November 1st, 2011, 11:09 PM
http://img831.imageshack.us/img831/3520/dscn5338.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/5138/dscn5340q.jpg

Tartanzan
November 1st, 2011, 11:32 PM

Do ishte mire, por do duhej te prodhoheshin tabelat ne Shqiperi. Pastaj problemi me tabelat ne Shqiperi eshte, se jane te shkruar te gjitha me germa te medhaja, do duhej te shkruhej si ne Kosove "Tiranė" dhe jo "TIRANE".

EdBen
November 2nd, 2011, 01:38 AM
Do ishte mire, por do duhej te prodhoheshin tabelat ne Shqiperi. Pastaj problemi me tabelat ne Shqiperi eshte, se jane te shkruar te gjitha me germa te medhaja, do duhej te shkruhej si ne Kosove "Tiranė" dhe jo "TIRANE".

Per saktesi, ne rregulloren e gjuhes shqiper (kur kemi mesuar ne shkolle si femije) ekziston nje rregull qe kur shkruhen germa te medha te shypit mund te lejohet perdorimi i E-se pa pikat, sidomos ne fund te fjales qe nenkuptohet. Nese me bashkimin mbare shqiptare apo mbare evropian, ky rregull mund te rishikohet, por jo thjesht si ndryshim tabele por si njehsim i gjuhes shqipe.

Note: Per ata qe kane pyetje per rregullat apo perjashtimet e gjuhes shqipe kontaktoni mesueset e gjuhes shqipe. Ose ata qe quhen 'dizenjator' dhe kane nje far shkolle. Por kjo praktike eshte ne pergjithese dhe jo vetem ne tabelat rrugore dmth edhe gazetaret duhet ta dine. Ajo cfare dua te them eshte se ekziston nje rregull lehtesie te perdorimit dhe nuk eshte e rastesishme, por ndonje tabeleberes edhe mund ta bej nga experienca duke kopjuar te tjeret me me shume eksperience.

Tartanzan
November 2nd, 2011, 02:10 AM
Per saktesi, ne rregulloren e gjuhes shqiper (kur kemi mesuar ne shkolle si femije) ekziston nje rregull qe kur shkruhen germa te medha te shypit mund te lejohet perdorimi i E-se pa pikat, sidomos ne fund te fjales qe nenkuptohet. Nese me bashkimin mbare shqiptare apo mbare evropian, ky rregull mund te rishikohet, por jo thjesht si ndryshim tabele por si njehsim i gjuhes shqipe.

Prandaj une thash, qe duhej te shkruhet ndryshe, jo "TIRANE" por "Tiranė".

k0ntir
November 2nd, 2011, 04:46 AM

Ku e ke gjetur kete rregull se dhe Bill Gates e ka vendosur Ė ne tastiere?!

Bashkebiseduesi
November 2nd, 2011, 03:07 PM
Rregullat e germave te gjuhes shqipe, duhen pikesepari aplikuar nga shteti i cili ne shkoll na e meson e me pas imponon perdorimin e tyre. Ti "vendosin pikat mbi E" pasi pa te emri i qytet/fshatit ka nje tjeter kuptim ose ne te kundert le ti shkruajn ne nje gjuhe te huaj (eng ose it.) Meqe, ne nje fare sensi, kane dash te integrohen gjuhesisht ne arenen nderkombetare; para se te integrohen me pare politikisht..

Ka me mire se kshu?

1) Tirana (Tirane)
2) Durazzo (Durres)
3) Valona (Vlore)
4) Scutari (Shkoder)
5) Corizza (Korce)
6) Argirocastra (Gjirokaster)
7) Alessio (Lezhe)

Eh shqipo-shqipo.....

Zwanse
November 2nd, 2011, 10:40 PM

nga e nxorre kete rregull aman, se e kam hasur disa here ne forum dhe po aq here u jam pergjigjur. Eshte rregull drejtshkrimor i shkruar e zeza mbi te bardhe, e lexuar me vete syte e mi, po qe tani se gjej nga e kam lene ate librin, qe thote: ė e madhe shkruhet Ė (me dy pika lart) dhe jo E. PIKĖ.

L1nk1g
November 2nd, 2011, 10:49 PM
^^Ai nuk tha qe duhet pa pika.Tha qe lejohet dhe pa pika.

Zwanse
November 2nd, 2011, 11:12 PM
^^Ai nuk tha qe duhet pa pika.Tha qe lejohet dhe pa pika.

nuk lejohet mor shok. rregulli eshte rregull. Merrni shembull nga Kosova, qe i ka tabelat rrugore per bukuri, te shkruara sakte, ndersa neve qe ne tabelat rrugore tregojme qe kemi shtet katunaresh.

EdBen
November 2nd, 2011, 11:33 PM
nuk lejohet mor shok. rregulli eshte rregull. Merrni shembull nga Kosova, qe i ka tabelat rrugore per bukuri, te shkruara sakte, ndersa neve qe ne tabelat rrugore tregojme qe kemi shtet katunaresh.

E di si i thone kesaj: "Ne vend ti biesh gomarit, i bie samarit" ose "Ne vend ti biesh gozhdes i bie patkoit"

Une po sqaroj se nuk ja vlen te besh debat se te dyja palet kane te drejte dhe ceshtja nuk eshte se ka bere gabim ai qe ben tabelat rrugore. Kurse ca vazhdojne te diskutojne me zjarr, me patriotizem, etj. Nese keni debat diskutoheni ne nje forum qe flitet per gjuhen shqipe dhe ja coni komentet atyre qe merren me shqyrtimin e rregullave te gjuhes shqipe dhe jo atyre qe bejne rruget.

Qe te me kuptoni me mire, po ju them qe kur isha ne shkolle te mesme (ne kohen e Enverit) edhe une nuk e dija kete perjashtim apo lehtesim perdorimi keshtu qe rastisa prane nje dizenjatori profesionist dhe me tha qe nuk eshte gabim por lejohet dhe ashtu. Kam pyetur dhe mesues ne ate kohe dhe e kan pranuar. Tani qe po zhvillohen debate njehsimi te gjuhes shqipe duke perfshire edhe dialekte te tjera, mund ta rishikojne edhe kete se nuk eshte ndonje problem. Por nuk eshte se ashtu vendosen keto vitet e fundit te integrimit, ashtu ka qene leshimi me pare. (per ata qe nuk i kane pare komentet me lart: e kam fjalen per germen "Ė" qe ne publikime si tabelat ka qene lejuar perdorimi pa pikat ne krye)

Per sa i perket perdorimit te germave te medhaja te shtypit (PRISTINE) ne krahasim me (Pristinė), do te thoja qe behet me qellim qe te shihen me kollaj dhe nga sa me larg per shoferet. Dmth, nuk behet per bukuri por per lehtesi dallimi nga larg! Gjithashtu do te shtoja qe, madhesia e germave dhe tabelave behet ne perputhje me shpejtesine maksimale te lejuar ne rrugen ku vendosen keto tabela. Sa me e madhe shpejtesia, aq me te medha germat (apo tabelat) qe te mund te dallohen me heret nga drejtuesit e mjeteve.

k0ntir
November 3rd, 2011, 01:05 AM
Dhe une ne kohen e dulles e kam bere shkollen por kete rregull se kam degjuar kurre. Paska qene zysha ime e dobet. Dhe nga studimet e fundit qe jane kryer ka dale qe eshte me e lehte per syrin njeriut te lexoj Tiranė sesa TIRANĖ.

Tartanzan
November 3rd, 2011, 03:17 AM

Po ti shikosh me vemendje tabelat rrugore ne Kosove, postuar ketu ne forum, asnje tabele nuk eshte shkruar vetem me shkronja te medha. Gjithe tabelat jane shkruar psh. "Prishtinė" dhe jo "PRISHTINĖ". Prandaj ne Kosove ky problem nuk eksiston.
Tjetra eshte, qe tabelat ne Shqiperi jane "internacionalizuar".

shpirtkosova
November 3rd, 2011, 04:36 AM
Po ti shikosh me vemendje tabelat rrugore ne Kosove, postuar ketu ne forum, asnje tabele nuk eshte shkruar vetem me shkronja te medha. Gjithe tabelat jane shkruar psh. "Prishtinė" dhe jo "PRISHTINĖ". Prandaj ne Kosove ky problem nuk eksiston.
Tjetra eshte, qe tabelat ne Shqiperi jane "internacionalizuar".

Ndoshta deshte te thuash " Nderkombtarizuar "...? Nuk e kuptoje logjiken tene Tartarzan... Shqiperise nuk do i kushtonte ndonje shume e madhe ndaj buxhetin qe e ka per te ndryshuar te gjitha shenjat me emra ne gjuhen Shqipe siq duhet e jo me shenja qe perdore Italia qe jan te bazuara ne alfabetin Italian.

Foolish Farmer
November 3rd, 2011, 09:54 PM
internacional eshte nje fjale me prejardhje nga gjuha latine. Duke pas parasysh qe gjuha shqipe eshte fusion i gjuhes ilire me ate te romakeve nuk prish pune perdorimi i termit "internacional".

k0ntir
November 3rd, 2011, 10:11 PM
Ok fusion

Foolish Farmer
November 3rd, 2011, 11:28 PM
bashkim :nuts:

RolexAL
November 3rd, 2011, 11:33 PM
Nuk eshte e sakte te thuhet se shqipja eshte bashkim i latinishtes me ilirishten.Huazimet nuk tregojne asgje per ndertimin dhe prejardhjen e gjuhes shqipe.

ipapami
November 4th, 2011, 01:13 AM
Porti i Durresit
http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/58251767.jpg

StevenNL
November 5th, 2011, 06:56 AM
Ka Tirana nje qender kontrollimi te semaforit e trafikut?

AlbanPOLIMI
November 5th, 2011, 02:44 PM
Ka Tirana nje qender kontrollimi te semaforit e trafikut?

Kjo eshte pyetje shume me vend Steven....nuk kam nje pergjigje te sakte por me 90% do te thoja JO !!
Pasi sa here qe shihet se nje semafor nuk arrin te balancoje ne menyre optimale fluksin disheksional te trafikut, zgjidhja eshte: e fikin e nese nevojitet vihet polici!!! Ose rri ndezur por ka edhe polic i cili operon mbi semaforin per te lehtesuar levizjen.
Per me teper, jo vetem qender moderne kontrolli por nuk jam i sigurte as nese ka programim te vecante per cdo semafor, pasi ne rruge me perparesi te larte kundrejt trafikut, duket sikur semaforet kane te njejten kohe veprimi si gjithe rruget e rrugicat e tjera. Por ky eshte vetem perceptim, nuk jam i sigurte, mbase me ndertimin e linjave te tramit, ne nje rruge si bulevardi me 4+4 korsi plus korsi e dedikuar tram-i do te kete njefare programimi me perparesi te trafikut te automjeteve kundrejt kembesoreve apo rrugeve prerese me dendesi te ulet!! :dunno:

L1nk1g
November 5th, 2011, 02:55 PM
Sigurisht qe ka.Qe ne vitin 2009 biles.

Bashkia e Tiranės me mbėshtetjen e Bankės Europiane pėr Rindėrtim dhe Zhvillim, ėshtė duke vėnė nė jetė njė projekt qė do tė zgjidhė problemin e trafikut nė Tiranė.

Qendra e Kontrollit tė Trafikut, e para e llojit tė vet nė Shqipėri, mendohet t’i japė njė tjetėr frymėmarrje lėvizshmėrisė nė qytet. Vlera totale e projektit ėshtė 1,8 milion euro. Kjo qendėr, do tė krijojė njė sistem tė integruar tė trafikut urban i cili do shtrihet nė rrugėt kryesore tė kryeqytetit. Projekti ka tė bėjė me njė tėrėsi pajisjesh dhe ndėrhyrjesh teknologjike si mė poshtė:

Sinkronizimin, ku nėpėrmjet semaforėve realizohet optimizimi i rrjedhės sė trafikut.

Tabelat elektronike(panelet), tė cilat mundėsojnė dhėnien e mesazheve nė kohė reale, mbi gjendjen e trafikut apo kushtet atmosferike.
Kamerat, tė cilat mundėsojnė mbledhjen nė kohė reale tė informacionit pėr trafikun dhe kėsisoj edhe dhėnien e informacioneve online pėr qytetarėt

Dhoma e Kontrollit, e cila do tė jetė “truri i menaxhimit tė lėvizshmėrisė“, njė mjedis ku janė vendosur aparaturat dhe stafi i nevojshėm qė do tė realizojė koordinimin dhe shėrbime tjera.

Pėrcjellje informacioni, duke shfrytėzuar mjetet e ndryshme tė komunikimit si sms, e-mail, radio, televizion apo celular.
Qendra e Kontrollit tė Trafikut do tė bėjė tė mundur edhe lidhjen me sisteme tė tjera tė teknologjive tė transportit si, lidhjen me sistemin tolls, korsinė e autobusit apo parkimet, duke pėrfshirė edhe ato nėntokėsore.

Funksionimi i kėsaj qendre, do tė bėjė qė nė qytetin e Tiranės tė reduktohet mbingarkesa nė trafik dhe ndotja e mjedisit, tė rritet shpejtėsia mesatare e lėvizjes, tė ketė rrjedhshmėri tė transportit publik, tė sigurohet informacion i nevojshėm pėr qytetarėt, si dhe tė krijohet njė bazė tė dhėnash pėr tė analizuar mė mirė problemet e lėvizshmėrisė.

Projekti pėrfshin 64 semaforė, 10 panele tė info-mobilitetit, 18 kamera dhe dhomėn e kontrollit. Njė element i rėndėsishėm ėshtė edhe trajnimi i stafit qė do tė punojė pranė saj.

26.01.2009

http://www.tirana.gov.al/?cid=1,154,2554

Per me teper, jo vetem qender moderne kontrolli por nuk jam i sigurte as nese ka programim te vecante per cdo semafor, pasi ne rruge me perparesi te larte kundrejt trafikut, duket sikur semaforet kane te njejten kohe veprimi si gjithe rruget e rrugicat e tjera.

Aspak e vertete.Ne bulevard semaforet kane kohe te ndryshme krahasuar me Unazen,Tiranen e re,Bllokun apo ku di une.

AlbanPOLIMI
November 5th, 2011, 07:58 PM
Aspak e vertete.Ne bulevard semaforet kane kohe te ndryshme krahasuar me Unazen,Tiranen e re,Bllokun apo ku di une.

Ndoshta, nuk me dukej e mundur te ishim aq mbrapa ne nje teknologji aq bazike, po si percepsion nuk me kishte lene ndonje pershtypje te qarte.
Gjithsesi mund te jete. Na falet se "jabanxhij" :nuts: !!

StevenNL
November 5th, 2011, 08:17 PM
Po ca teknologjie ka kjo qender? Mund te marri foton e targes kur makina e shkel semaforin me te kuqe??? Apo eshte thjesht nje semafor pa kamera. Dhe semaforet a jane uniform ne te gjithe tiranen? Mund te na tregoni nje shembull(foto) te semaforeve ne tirane ne vende te ndryshme?

daalbo
November 6th, 2011, 01:19 PM
Paisja e semaforeve me kamera s'ka lidhje me ate qe pyete ti fillimisht. Plus qe shumica e semaforeve dhe jashte nuk kane kamera. Ndonje tek tuk ka dhe dhe ato me shume jane per te prishur pune se sa per te regulluar se shkaktojne aksidente.

StevenNL
November 6th, 2011, 05:26 PM
Varet ku jashte jeton... por shumica e kryqezimeve duhen te kene kamera. Dhe ma merr mendja kjo qendra e kontrollit nuk i ka teknologjite e duhura sic jane ketej "jashte" sic the dhe ti.

L1nk1g
November 6th, 2011, 06:03 PM
Varet ku jashte jeton... por shumica e kryqezimeve duhen te kene kamera. Dhe ma merr mendja kjo qendra e kontrollit nuk i ka teknologjite e duhura sic jane ketej "jashte" sic the dhe ti.

I ka.

shpirtkosova
November 12th, 2011, 01:27 PM
http://i44.************/fubdwg.jpg

http://i41.************/oa0r5s.jpg

http://i44.************/2j738h.jpg

endriel
November 12th, 2011, 04:31 PM

Ne Itali kam pare qe nje pjese e qyteteve te zhvilluara te veriut jane pa kamera te semaforet.

StevenNL
November 12th, 2011, 10:33 PM
Ne Itali kam pare qe nje pjese e qyteteve te zhvilluara te veriut jane pa kamera te semaforet.

Ne kryqezime kryesore?

KingGenti
December 13th, 2011, 03:09 AM
Per te qeshur.Fshatrat ndodhen qe te dy ne Fier,perballe njeri tjetrit.Njeri shkruhet me "ė" tjetri me "e".:P

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/63403856.jpg

http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/63387411.jpg

Giorgos Rodinos

k0ntir
December 13th, 2011, 07:37 AM
^^ Nje shtypshkronje shtyp bardhe e zi kurse tjetra me ngjyra prandaj njera me "ė" e tjetra me "e". :lol:

L1nk1g
December 13th, 2011, 02:03 PM
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Autostrada_Durr%C3%ABs-Morina-04.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/Albania%2C_road_Korce-Erseke_3.jpg/800px-Albania%2C_road_Korce-Erseke_3.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/Speed-limits-ALB.svg/210px-Speed-limits-ALB.svg.png

Edi_H
December 13th, 2011, 02:22 PM
^^
Gabim drejtshkrimi. Duhet MORINĖ, KUKĖS, KORĒĖ, KOLONJĖ. :bash:

k0ntir
December 13th, 2011, 04:36 PM
Psh ne tabelat italiane shkruhet italia me sa di une kurse brenda Republikes se SHQIPĖRISĖ shkruhet albania. Nuk e llogjikoj dot. Pastaj Ė dhe Ē as qe mendohen per tu perdorur. Mire qe nuk e shkruajne KORQĖ mqs e ngaterrojne ē-nė me q-nė. Ose BULĒIZĖ :lol:

AlbanPOLIMI
December 13th, 2011, 07:56 PM
Ne Itali ka edhe kshtu:

http://lh6.ggpht.com/_vbah71FM7t8/SkPPDdGJ4UI/AAAAAAAACOc/7hcfzqKo6Aw/CIMG0704%5B5%5D.jpg

:lol: :lol: !!!

RolexAL
July 19th, 2012, 06:01 PM
http://static.panoramio.com/photos/large/75483510.jpg

Nga:Vasil Miho

RolexAL
July 24th, 2012, 03:57 PM
Nė rrugėn e bregdetit.

http://oi47.************/rvvo8z.jpg

RolexAL
July 25th, 2012, 09:41 AM
http://oi47.************/jtmmoz.jpg

814
September 30th, 2012, 09:28 PM
Pershendetje,

desha te di ku mund te gjej listen rrugeve te shqiperise? E kam fjalen per numrat e rrugeve shteterore, te rretheve, etj. Mundesisht te jete burim nga ndonje agjenci shteterore. Ju faleminderit shume.

Arbenit
September 30th, 2012, 09:40 PM
Pershendetje,

desha te di ku mund te gjej listen rrugeve te shqiperise? E kam fjalen per numrat e rrugeve shteterore, te rretheve, etj. Mundesisht te jete burim nga ndonje agjenci shteterore. Ju faleminderit shume.

Harta e rrugeve gjendet ne faqen e Ministrise se Transportit: http://www.mppt.gov.al/

Aty kliko "Transporti" (ne pjesen e majte te faqes) dhe pastaj kliko "Transporti Rrugor" dhe ne fund kliko "Harta e rrjetit rrugor tė Republikės sė Shqipėrisė (II)". Do te filloj te shkarkohet nje *.pdf dokument. Eshte harta e detajume e rrugeve te Shqiperise. Fatkeqesisht, nuk jane numrat e rrugeve...

Rruget me numra me se miri jane te shenume ne Google Maps dhe ne Openstreetmap.org

814
September 30th, 2012, 10:19 PM
Harta e rrugeve gjendet ne faqen e Ministrise se Transportit: http://www.mppt.gov.al/

Aty kliko "Transporti" (ne pjesen e majte te faqes) dhe pastaj kliko "Transporti Rrugor" dhe ne fund kliko "Harta e rrjetit rrugor tė Republikės sė Shqipėrisė (II)". Do te filloj te shkarkohet nje *.pdf dokument. Eshte harta e detajume e rrugeve te Shqiperise. Fatkeqesisht, nuk jane numrat e rrugeve...

Rruget me numra me se miri jane te shenume ne Google Maps dhe ne Openstreetmap.org

Faleminderit, e kam pare ate pdf po pyeta pikerisht se aty nuk jane numrat.

Kam motive te vlefshme per te ditur me saktesi rruget ne baze te numerit prandaj do ti lutesha kujtdo nqs e di linkun se ku mund te gjej keto informacione. Flm.

814
September 30th, 2012, 10:55 PM
Desha te shpreh edhe une mendimin tim persa i perket shenjave rrugore. Mendoj se sinjalistika eshte shume e rendesishme jo vetem per permbajtjen per edhe per formen. Sinjalistika korrekte, informuese dhe e bukur i pakeson stresin shoferit dhe ia ben rrugen me te lehte.

1. permbajtja. duhet te jape me saktesi dhe shpejtesi informacionin e duhur per shoferat sidomos neper degezime.

2. forma. duhet te jete sipas rregullave te nenshkruara, duhet te jete fosforeshente, te kete ngjyren e duhur.

3. menyra. kjo eshte ajo qe e zgjedhin shtetet vete. materiali i tabelave, sheshtesia e persosur e tabeles pa asnje gunge, siperfaqja e tabeles e njejte apo me shirita, forma dhe madhesia e fontit (shkronjave), shkronja kapitale apo te vogla, etj etj.

Deri me tani kam udhetuar shume shpesh me makine ne keto shtete: Itali, Gjermani, Zvicerr, Kroaci, Mali i Zi, Belgjike, Luksemburg, Liechtenstein, Hollande, Macedoni dhe natyrisht kohet e fundit edhe ne Shqiperi dhe kam krijuar nje ide per sinjalistiken e te gjitha ketyre vendeve.

Kam arritur ne konkluzionin se Kosova ka marre me te miren e te gjitha shteteve. Sinjalistika e re qe po ndertohet ne Kosove eshte thjesht sublime, estetike, e bukur, informuese, me shkronja te vogla, reflektuese, dhe askund nuk mungon kurre ė/Ė. Kosova ka pasur menēurinĖ te marre sintezen me te mire te shenjave europiane (konkretisht gjermano/zvicerrane).

Kurse autoritetet shqiptare, qe as qe ia kane idene, kane kopjuar thjesht sistemin italian duke i shtuar edhe shemturine dhe injorancen shqiptare. Tabelat jane me shkronja kapitale, me gabimi te theksuara gramatikale dhe sintaksore, ne te njejten tabele qytetet shkruhen nje here ne te shquar dhe heren tjeter ne te pashquar, ne 99% te rasteve nuk vendoset Ė por shkruhet si E. Duhet me qene te kujdesshem ne shqiperi se tabelat treguese me shigjete mund te te drejtojne ne kanal. Autoritetet nuk tregojne kujdes me mirembajtjen e tabelave. Kto shpeshhere jane me gunga, mi bira plumbash apo guresh, te rrezuara, te permbysura dhe te mbuluara nga ferrat.

Kur udheton ne shqiperi dhe sheh tabelat te ngrihet tensioni. Eshte krim i vertete. Pergezime kosoves.

KingGenti
December 19th, 2012, 10:53 AM
http://www5.picturepush.com/photo/a/11721888/640/11721888.jpg

http://www1.picturepush.com/photo/a/11721889/640/11721889.jpg

caroline

814
March 18th, 2013, 11:54 PM
Ku bazohen inxhinjerat e Ministrisė sė trasporteve kur pjesės mė tė madhe tė rrugėve i kanė vėnė titullin Rrugė shtetėrore?! Psh rruga SH25 ėshtė rrugė qorre dhe tė ēon deri nė Koman. Edhe rruga SH32 ėshtė rrugė qorre dhe nga Lezha tė ēon deri nė Shėngjin. Kto janė rrugė provinciale ose rrugė rrethi pavarėsisht se janė tė vetmet qė tė ēojnė nė ato destinacione.

k0ntir
March 19th, 2013, 01:36 AM
^^ Kush kush? Inxhinjeret? Po te kishte specialist dhe standarte si per rruget ashtu dhe per gjuhen nuk do kishin vendosur tabela pa kuptin e ne gjuhe te huaja. Ne disa tabela thote "TIRANĖ" ne disa TIRANE pastaj ka dhe nga ato qe thone "FAN CENTER"(pa pike kuptimi). Prit sa te vijne tabelat nga kina. Duhet te mesosh kinezce....Apo rruget qe quhen kot autostrada(pothuajse te gjitha) pervec disa superstradave. Nuk merret vesh se ku fillon e mbaron rruga. A1, Sh4, F11, K35, C50. Gjithashtu do kishte anashkalime ose unaza e jo bypass-e me aksese e pa bankina me karraxhata per karotreca qe del ke fusha me speca. E kupton qe gjithcka eshte nje kopje e shemtuar sepse keta inxhinjeret pertojne te krijojne standarte keshtu qe i kopjojne marrin rrogen e jane ne rregull. Pra e mbaruan dhe nje autostrade. Standartet e gjithcka tjeter eshte ne nivelin -0.....mos u lodh kot

k0ntir
June 3rd, 2013, 05:34 PM
Ne Ulqin shkruhet Tiranė: :okay:
http://farm4.staticflickr.com/3739/8901465555_ec1b740a79_c.jpg

kurse ne RSH shkruhet TIRANE: :bash:
http://www1.picturepush.com/photo/a/11721889/640/11721889.jpg

E shkaterroj u.kristal gjithcka me ato diplomat....

KingGenti
June 3rd, 2013, 07:52 PM
^^
Nuk vihen pikat siper germave kapitale.

k0ntir
June 3rd, 2013, 08:49 PM
^^ Kristali e ka shpikur kete gje...?? Atehere per cfare eshte krijuar "Ė"? Apo per akses te limituar linguistik ne shkrime eseje... Po kjo:

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/397787_332138720222000_813084077_n.jpg

KingGenti
June 3rd, 2013, 09:27 PM
^^
Kjo tabele eshte gabim.Nuk vihen pra dhe mos diskuto kot,kush i ve pikat mbi germat kapitale duhet i futet edhe njehere shqipes.

k0ntir
June 3rd, 2013, 11:09 PM
^^ Ajo tabele eshte shume ne rregull....pikat vihen mbi E ajo as qe diskutohet se nuk e kemi bere klasen e pare ne 2000 qe mos e dime se si shkruhet por problemi qendron u.kristalet....qe i kane diplomat me aksese te limituara e karanxhata per web....nqs shkruhet TIRANE dhe Ė-ja kuptohet atahere perse na duhet Ē,Ė,Q? Me mire e shkruajme KORCA...do e bejme alfabetin vetem me 10 shkronja te tjerat kuptohen....

Zwanse
June 4th, 2013, 11:35 AM
ik o kingGent maro klasen e pare, kur sdi mos fol kot.

KingGenti
June 4th, 2013, 06:38 PM
^^
Ti dhe ai tjetri seriozisht keni probleme me shqipen.

tonylondon
June 4th, 2013, 07:49 PM
kingGenti juve e keni gabim dhe pranoje gabimin te lutem.......

AlbanPOLIMI
June 11th, 2013, 10:43 PM
7hNtlabWjbs