View Full Version : [Zagreb] - Debata o potrebitosti i modalitetima urbanističkog planiranja

Cahura Mazda
August 30th, 2011, 05:04 PM
Napisao sam članak protiv planiranja gradova :)

http://usporedbe.wordpress.com/2011/08/30/pticja-perspektiva-je-pogresna-perspektiva-protiv-urbanizma/

Mislim da bi mogao biti zanimljiv forumašima i zanimaju me komentari. Ako je neki drugi podforum prikladniji, molim moderatore da premjeste.

Emperor Diocletian
August 30th, 2011, 08:09 PM
Čekaj, ti si autor ovog bloga usporedbe.wordpress.com? Samo da znaš da sam tvoj vjerni čitatelj. ;)
A sad se bacam na čitanje teksta.

ubodna pila
August 30th, 2011, 08:18 PM
Napisao sam članak protiv planiranja gradova :)

http://usporedbe.wordpress.com/2011/08/30/pticja-perspektiva-je-pogresna-perspektiva-protiv-urbanizma/

Mislim da bi mogao biti zanimljiv forumašima i zanimaju me komentari. Ako je neki drugi podforum prikladniji, molim moderatore da premjeste.

obećajem da ću pročitat... al sad mi se fakat ne da... prelijen sam

Cahura Mazda
August 30th, 2011, 08:20 PM
Teško je štivo tako da nema beda. Inače to mi je bio "najteži"
post do sad jer kao što se vidi iz mog članstva ovdje, zapravo
sam sklon uređivanju gradova :)

MasonicStage™
August 30th, 2011, 08:30 PM
preletio sam nabrzaka tekst, u redu je napisan :) mislim da bi i dretva mogla biti aktivna jer kritika na urbanizam u ZG uvijek ima.

jedino bih preimenovao naziv. imate neki okay prijedlog?

Troopchina
August 30th, 2011, 11:40 PM
preletio sam nabrzaka tekst, u redu je napisan :) mislim da bi i dretva mogla biti aktivna jer kritika na urbanizam u ZG uvijek ima.

Kritičari urbanizma su obično oni koji smatraju ili da urbanizma nema ili ima premalo u gradu a Cahura je upravo na suprotnoj strani i govori kako je urbanizam nepotreban.

I ja sam inače od početka čitatelj bloga, uz to i libertarijanac ali u ovom slučaju za sad ne mogu potpuno odreć intuitivnosti.

Trešnjevka i Dubrava VS Novi Zagreb... :)

grofBombelles
August 31st, 2011, 12:28 AM
Nisam još pročitao tekst, ali i ja ću pripomenuti-da geometrijski urbanizam (na kakvom je temeljen Zagreb i mnogi socijalistički (i američki) gradovi izgleda vrlo uredno i lijepo iz zraka, no na uličnoj razini zna često biti otuđujući i prijeteći, pa se čovjek osjeća malen i izgubljen. Zato sam u zadnje vrijeme postao zagovornik (samoprozvanog) organskog urbanizma, kakvog primjenjuje većina zapadnoeuropskih gradova. To je planska simulacija organske tektonike prvobitnih naselja, u kojima se ljudi osjećaju povezanije sa okolinom i ugodnije :)

Tako da niti Novi Zagreb (geom. urbanizam), niti Trešnjevka i Dubrava (organski kaos), već nešto posve treće ;)

Zanovijetalo
August 31st, 2011, 12:36 AM
^^ To zagovaram sve ovo vrijeme :banana:

Valjda sam bio jedini na forumu koji se grozio užasnog, protuurbanog planiranja N. Zagreba (kaos Trešnjevke, dakako, svi su prezirali).

Zanovijetalo
August 31st, 2011, 12:50 AM
Pročitah i članak Mudrog Gospodara; zanimljivo, no ne slažem se da se nešto kao izgradnja grada treba prepustiti samoreguliranju.

Zerg
August 31st, 2011, 01:04 AM
"Debata o potrebitosti i modalitetima urbanističkog planiranja"

O jebote... :lol:

MasonicStage™
August 31st, 2011, 09:02 AM
^^ grof....:ohno: :D

Emperor Diocletian
August 31st, 2011, 09:26 AM
U ovom slučaju mislim da je autor bloga zbog svog libertarijanstva sam sebe ulovio u mrežu. Naravno da država i lokalne vlasti ne trebaju posjedovati frizerske salone i tvornice i restorane, ali gradovi moraju imati centralno planiranje, jer je cijeli grad jedan živi organizam koji mora nastajati s nekim redom i pravilima. Ako nema centralnog gradskog planiranja, nema nikakvog planiranja. A ako nema nikakvog planiranja, hm, imamo ono što imamo u dobrom dijelu Zagreba poput Dubrave, Trešnjevke i slično. Kako bi autor bloga uopće sagradio cestu ako nema urbanog planiranja? Ceste ne samo da se moraju planirati na gradskom teritoriju, već moraju biti i smisleno povezane s cestama koje dolaze iz drugih gradova i županija. To sve zahtijeva jasno planiranje. Ne možeš planirati cestu u jednom kvartu, a onda u drugom kvartu graditi drugu cestu koja nema nikakve veze s ovom prethodnom. Ako jedan rodijak ne želi prodati svoju zemlju za cestu, kao nije problem, kupit ćemo od onog na susjednoj parceli pa ćemo graditi tamo. Pa će cesta ići malo lijevo malo desno. Mislim da urbano planiraje ne može biti stvar ponude i potražnje, kao što je općenito u gospodarstvu, već da se moraju jasno definirati pravila od strane gradske vlasti i onda ih se treba i držati. A to što naša vlast donese pravila, pa ih krši, pa ne radi po vlastitom GUP-u koji mijenja kako im padne na pamet ili kako kome zatreba, to je pitanje lopovluka, a ne mana urbanističkog planiranja. Mislim da je dovoljno da se usporede kvartovi koji su izgrađeni planski i oni drugi, poput Kozari boka i slično i sve je jasno.
Ja sam također sklon ka deregulaciji i prepuštanju tržištu što je više moguće toga, ali postoje ipak stvari koje se ne mogu deregulirati. Mislim da je urbano planiranje jedna od njih.

Bauhaus-Band
August 31st, 2011, 11:28 AM
nakon dužeg vremena , eto i mene...
Neplaniranje gradova?
Apsolutno big NO ! za tu ideju :no:
Razloge objasnio već Emperor

Cahura Mazda
September 4th, 2011, 05:11 PM
U ovom slučaju mislim da je autor bloga zbog svog libertarijanstva sam sebe ulovio u mrežu. Naravno da država i lokalne vlasti ne trebaju posjedovati frizerske salone i tvornice i restorane, ali gradovi moraju imati centralno planiranje, jer je cijeli grad jedan živi organizam koji mora nastajati s nekim redom i pravilima. Ako nema centralnog gradskog planiranja, nema nikakvog planiranja. A ako nema nikakvog planiranja, hm, imamo ono što imamo u dobrom dijelu Zagreba poput Dubrave, Trešnjevke i slično. Kako bi autor bloga uopće sagradio cestu ako nema urbanog planiranja? Ceste ne samo da se moraju planirati na gradskom teritoriju, već moraju biti i smisleno povezane s cestama koje dolaze iz drugih gradova i županija. To sve zahtijeva jasno planiranje. Ne možeš planirati cestu u jednom kvartu, a onda u drugom kvartu graditi drugu cestu koja nema nikakve veze s ovom prethodnom. Ako jedan rodijak ne želi prodati svoju zemlju za cestu, kao nije problem, kupit ćemo od onog na susjednoj parceli pa ćemo graditi tamo. Pa će cesta ići malo lijevo malo desno. Mislim da urbano planiraje ne može biti stvar ponude i potražnje, kao što je općenito u gospodarstvu, već da se moraju jasno definirati pravila od strane gradske vlasti i onda ih se treba i držati. A to što naša vlast donese pravila, pa ih krši, pa ne radi po vlastitom GUP-u koji mijenja kako im padne na pamet ili kako kome zatreba, to je pitanje lopovluka, a ne mana urbanističkog planiranja. Mislim da je dovoljno da se usporede kvartovi koji su izgrađeni planski i oni drugi, poput Kozari boka i slično i sve je jasno.
Ja sam također sklon ka deregulaciji i prepuštanju tržištu što je više moguće toga, ali postoje ipak stvari koje se ne mogu deregulirati. Mislim da je urbano planiranje jedna od njih.

Hvala na komentaru. Napisati ću (opširan) odgovor čim stignem.