View Full Version : Spomenik Sportista

Igrac
February 3rd, 2012, 04:44 PM
Zdravo svima,

ja sam odavno imao ideju, da nasi uspesni sportisti dobiju svoj spomenik ili ulicu u stilu "Walk of Fame!"
Mislim da su sportisti najbolji ambasadori ove zemlje!

Veliki spomenik na slaviji za fontanom? Spomenik sportskih pobednika...
Ili da se napravi ulica walk of fame za svim nasim najvecim sportistima! I Mislim da bi to bila prava atrakcija jer ova zemlja ima vrhunske sportiste! Pitanje, koja bi lokacija odgovarala za tako nesto...

Pozdrav
Molim za vase misljenje...

dedonja
February 3rd, 2012, 06:39 PM
Zanimljivo...

Sawovsky
February 3rd, 2012, 08:20 PM
li da se napravi ulica walk of fame za svim nasim najvecim sportistima! I Mislim da bi to bila prava atrakcija jer ova zemlja ima vrhunske sportiste! Pitanje, koja bi lokacija odgovarala za tako nesto...

Ja bi recimo u Svetogorskoj napravio tako nešto, da bi na taj način turistički oživeo taj prelepi ali skrajnut i nezapažen deo grada kod turista.

prolaznikSRB
February 3rd, 2012, 10:17 PM
Веома занимљив предлог. Туристички водичи би уместо тога колико пута је Београд сравњиван са земљом могли да причају и неке ведрије теме туристима. Србија би требала да се представи туристима пре свега као земља спорта.
Мислим да је најбољи предлог да се у некој од попричних улица око Кнез Михаилове поставе фигуре наших најпознатијих спортиста са натписима о успесима, само да не дође до препирке око тога ко заслужује да буде ту а ко не.

Eeeee
February 3rd, 2012, 10:43 PM
Mozda bi bilo dobro, nesto slicno kao bulevar poznatih u Holivudu, pa da se odredi jedna velika ulica, u kojoj bi se na trotoaru ubacivali simboli poznatih sportista i njihovog sporta zajedno sa otisko karakteristicnog dela tela (za taj sport). Moglo bi otpoceti to prvo sa domacim sportistima, a onda kako se povecava publicitet i interesovanje polako poceti sa zvanjem i stranih sportista, i onda za nekih 15-20 godina imati neku svetsku atrakciju i dogadjaj koji je internacionalnog karaktera i privlaci dosta turista.

edit: U svakom slucaju, sjajna ideja Igrac, mozemo da probamo ovde da se izorganizujemo na forumu i izdogovaramo, pa da napravimo neki predlog i posaljemo Gradskim celnicima.

Sawovsky
February 4th, 2012, 12:28 AM
Мислим да је најбољи предлог да се у некој од попричних улица око Кнез Михаилове

NE BI BILO DOBRO! Beograd nije Knez Mihajlova, stari Beograd je mnogo, mnogo veći od onoga što se pokazuje turistima i postoje mnogi delovi grada koji zaslužuju da ožive tursitčki, sveotograska i okolina, koju sam već pomenuo, zatim jednog dana da karadjordjeva postane pešačka zona, pa u njoj da se izvede taj projekat...

Nemanja034
February 4th, 2012, 03:47 AM
Eventualno bi nabio tako nesto negde tamo u resnik, uz neki poljski wc, gde i pripada. Jbg, kacam rasan. Spomenik sportistima... leleeee Mogu da zamislim, pantela tipa fudbaler umesto kneza mihajla.

BN_23
February 4th, 2012, 01:01 PM
Eventualno bi nabio tako nesto negde tamo u resnik, uz neki poljski wc, gde i pripada. Jbg, kacam rasan. Spomenik sportistima... leleeee Mogu da zamislim, pantela tipa fudbaler umesto kneza mihajla.

Odakle ti ideja da Pantelic zasluzuje da bude tu? Ako neko ima uspjesne sportiste ima ih Srbija, dovoljno je reci da Vidic redovno ulazi u najbolji tim svijeta, Teodosic je proglasen MVP-jem evrolige, Udovicic najbolji vaterpolista svijeta, Djokovic teniser br. 1, Miljkovic MVP eura, Momir Ilic MVP eura itd. A to su samo aktuelni sportisti, gdje su bivse velicine kojih ima na izvoz.
Ideja je odlicna jer Srbija apsolutno ne koristi sportske uspehe da se predstavi kao zemlja sporta. Uspjeh je aktuelan par dana i obicno ga politicari iskoriste za promociju a onda padne u zaborav.

EagleX
February 4th, 2012, 02:37 PM
Odakle ti ideja da Pantelic zasluzuje da bude tu? Ako neko ima uspjesne sportiste ima ih Srbija, dovoljno je reci da Vidic redovno ulazi u najbolji tim svijeta, Teodosic je proglasen MVP-jem evrolige, Udovicic najbolji vaterpolista svijeta, Djokovic teniser br. 1, Miljkovic MVP eura, Momir Ilic MVP eura itd. A to su samo aktuelni sportisti, gdje su bivse velicine kojih ima na izvoz.
Ideja je odlicna jer Srbija apsolutno ne koristi sportske uspehe da se predstavi kao zemlja sporta. Uspjeh je aktuelan par dana i obicno ga politicari iskoriste za promociju a onda padne u zaborav.

http://www.e-novine.com/files.php?file=photo/sport/tenis/djokovic_novak/Samuraj_Djokovic_01_t_509331979.jpg
:|
Meni je ovo jedan od najsmesnijih spomenika u Srbiji, ne mogu da shvatim zasto je u samurajskom odelu...

A sto se tice ideje, u potpunosti je podrzavam, ali (vec sam milion puta to rekao) da spomenik bude kvalitetan i vredan! :)

dedonja
February 4th, 2012, 03:59 PM
Ja bih se skoncentrisao na mrtve i penzionisane sportiste. A ovo sa Đokovićem mi je delom groteskno, a delom morbidno...

Singidunum
February 4th, 2012, 05:17 PM
http://www.e-novine.com/files.php?file=photo/sport/tenis/djokovic_novak/Samuraj_Djokovic_01_t_509331979.jpg
:|
Meni je ovo jedan od najsmesnijih spomenika u Srbiji, ne mogu da shvatim zasto je u samurajskom odelu...

Pa to je napravljeno za neki turnir u Kini, bili su svi teniseri

http://www.sculpture-design.com/tennis_terracotta_warrior_sculptures/Tennis_terracotta_Warrior_statues_China.jpg

nisam znao da su ga dopremili u Srbiju?

Shakali
February 4th, 2012, 05:42 PM
To su čuveni terakota ratnici (http://www.imperialtours.net/terracotta_warriors.htm). U pravu je Singi, ovo je rađeno pred finalni masters u Šangaju pre par godina, gde je svaki od tenisera učesnika dobio po statuu, pa i Đoković.

velizar
February 4th, 2012, 11:02 PM
Jedino sportovi po kojima smo stvarno poznati u celom svetu, sportovi u kojima smo veoma dugo na samom svetskom vrhu, zavređuju građenje neke spomeničke forme koja bi služila da privuče strane turiste, sve više (ili manje) od toga, bilo bi priličan promašaj, samo bi smo se mi oduševljavali .. doduše, i to je dovoljno, ali nije priča krenula u tom pravcu.
Spomenik srpskoj košarci, spomenik srpskom vaterpolu, srpskoj odbojci ... čemu više za sad? Daj bože da za desetak godina može da se planira i spomenik srpskom rukometu, za jedno pedesetak srpskom fudbalu, heh. Ali, za sada.
A što se tiče pojedinaca, pa samo bi mogli iz tih prvih sportova da se izdvoje oni koji su u nekim mečevima učinili nešto izuzetno, bili frontmeni timova u doba sticanja najviših svetskih odličija, po čemu ih je zapamtio ceo svet.
Od još uvek aktivnih, samo Novak Đoković dolazi u obzir za neku atraktivnu multi medijalnu informativnu formu. To su stvari po kojima nas ceo svet uvek prepoznaje, i jedino to bi im i privuklo pažnju.

delija90
February 4th, 2012, 11:26 PM
za jedno pedesetak srpskom fudbalu,

За фудбал једино спомен плоча...Надгробна. :)

Не бих се са тобом баш сложио. Мислим да нам треба један репрезентативни музеј спорта.Који би покрио цео 20. век па и ово скорије што нам се дешавало.

Мислим да би то могла да пропрати јако позитивна прича. Овај народ воли победнике и зато се толико поистовећује са нашим спортистима. Требало би га подстетити да то и нису баш само појединци већ да има нешто и у средини и народу из којег они потичу.

Vucko
February 4th, 2012, 11:38 PM
Muzej sporta da,spomenik sportista ne.

dedonja
February 5th, 2012, 12:01 AM
Muzej sa delom za najzaslužnije sportiste ;)

next89
February 5th, 2012, 01:43 AM
A moze i jednostavno na neki nachin da zavlada kod nas kultura koja se primenjuje u Ameriici najvishe ali i u Engleskoj itd.... Pa bi eto npr. kod Marakene dobili bistu npr. Rajka Mitica, kod Pionira i Hale sportova ne znam Bodirogu, Djordjevica, Divca, kod Arene ne znam Slavnica, Dalipagica, Koraca... Na odgovarajucim mestima Vaterpoliste, Odbojkashe, Tenisere mozda i nekog atletichara shta ja znam... Svakako odabrati ljude koji su zaista bili shto se kaze drugachiji od drugih i doneli velike stvari nashem sportu, a njihove biste vezati za lokacije njihvoih uspeha, tj sportska borilishta, hale, stadione, bazene itd... Neke staviti npr. ispred zgrada saveza, neke ispred nekih poznatih sportskih terena ili mesta na koja su dolazili ili gde su ziveli( mozda bi to i bili neki mini trgovi )... Da postoji neka pricha...

Po meni bi bilo neprimereno eto tek tako lupiti bistu nekog sportiste u neku ulicu u blizini Kneza ili neku bilo koju drugu... Ovo shto sam predlozio mi je nekako logichnije a i dobili bi biste koje bi ipak imale neku drugachiju tezinu i prichu po maltene celom gradu...

velizar
February 5th, 2012, 02:48 PM
^^
Tako nešto, kao i delijin predlog, imaju više smisla, počelo se sa zamisli neke kombinovane spomeničke forme na određenom prostoru, ali, kako bi to izgledalo, stvarno je prilično diskutabilno.
Setio sam se još nečega što sam propustio, trebali bi, da se u tom sklopu predstavimo i kao zemlja čija tradicija olimpizma seže daleko u prošlost, u same početke moderne olimpijade, već smo 1912 imali svoje predstavnike. I u sklopu tog segmenta pokazati i naše najveće uspehe, da se ne čini da smo od juče u tome.
Na određeni način pokazati naša veća dostignuća i u fudbalu iz prošlosti, da se ne misli da smo oduvek bili podprosečni, sa najvećim uspesima klupskog fudbala, gde bi se najveći akcenat stavio na Zvezdine uspehe osvajanja evropskog i svetskog kupa 1990. godine.
Na koji način sve to najbolje predstaviti, na jednom ili na više mesta, ne znam, ja sam za atraktivnu, veoma uočljivu i pristupačnu formu, na jednom mestu. Iako mi se sviđa i postavljanje bista i spomenika oko najvažnijih sportskih objekata, moglo bi i jedno i drugo.

Sipuljac
February 5th, 2012, 09:13 PM
tekst danas iz politike, cisto da malo ohlade glave oni koje je ponela propaganda vladajucih elita, kojima odgovara da u manjku hleba prenaglasava vaznost igara

Србија није спортска сила ни на Балкану
Олимпијски тим Србије спрема се за Игре у Лондону овог лета с жељом да на стогодишњицу од дебија на олимпијској сцени освоји две медаље и да укупан број трофеја заокружи на 100. У досадашњих 98 медаља које баштини наш олимпијски комитет, било је доста трофеја које су освајали спортисти из других република СФРЈ.

Мађарска има 472 олимпијске медаље, Румунија 292, а Бугарска са три олимпијска учешћа мање од Србије (дебитовала 1924. а због бојкота пропустила игре у Лос Анђелесу 1924) има 212 медаља. И друге земље с којом се граничила СФРЈ, која је освојила лавовски део медаља којим се поносимо (83) биле су успешније. Аустрија има 106 медаља, а права спортска велесила је Италија са 549 летњих олимпијских медаља. Ове две земље су далеко успешније ако се рачунају и трофеји са зимских игара. Аустрија има 201, Италија 106, а СФРЈ 4 које су освојили словеначки скијаши и скакачи.

inace u Budimpesti postoji park u kome svako ko osvoji olimpijsku medalju zasadi drvo, eto to je fin i prigodan nacin da se obeleze uspesi sportista

Belgrader
February 5th, 2012, 09:38 PM
^^ Pa to je zato što smo mi uspešni u kolektivnim sportovima, a u atletici i gimnastici gde se najviše medalja i osvaja na OI mi nemamo skoro nikoga.

makimax
February 6th, 2012, 11:48 AM
Ma to je stara nasa fora (ima tu i komsijskih verzija) ,najsportskija nacija na svetu...ali samo kada se gledaju sportovi koji su popularni kod nas i u kojima smo dobri :).

dedonja
February 6th, 2012, 01:00 PM
Evo vam članak iz 2009 u vezi muzeja sporta... http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/96238/Muzej-sporta-do-kraja-godine

pop1982
February 6th, 2012, 01:07 PM
Ma to je stara nasa fora (ima tu i komsijskih verzija) ,najsportskija nacija na svetu...ali samo kada se gledaju sportovi koji su popularni kod nas i u kojima smo dobri :).
Razlika je između NAJSPORTSKIJA NACIJA NA SVIJETU i NACIJA SA NAJVIŠE OSVOJENIH OLIMPIJSKIH MEDALJA PREMA BROJU STANOVNIKA.
Olimpijske igre ionako su igre za sve, postoji mogućnost,da se odličan takmičar ili reprezentacija ne plasiraju na OI zbog kvota. A ako bi se brojale medalje prema broju nosilaca tih medalja, znači fudbalska medalja puta 23 ili koliko već, pa rukometaška,košarkaška itd, svođenje na pojedinca, kao u badmintonu ili umjetničkom klizanju, vjerujem, da ih sve šišamo :cheers:. Kako god se okrene, rukometaš se puno više troši nego neki tamo dizač tegova ;).