View Full Version : Trójmiasto
Sponsor March 29th, 2012, 12:10 AM W zasadzie można by porobić takie ogólne tematy dla wszystkich największych miast.
Ten wątek otwieram typowym pytaniem o nocleg. Gdzie najekonomiczniej na studencką kieszeń, czyli możliwie blisko centrum i możliwie tanio? Rzecz tyczy się przedostatniego weekendu kwietnia :)
lMl March 29th, 2012, 12:15 AM Wtrące się: polecam Centralne Muzeum Morskie w Gdańsku oraz gdyńskie Muzeum Miasta. Warte poświęcenia kilku godzin.
ypard March 29th, 2012, 12:41 AM ^^ Kolega Sponsor pytał o miejsce do zakwaterowania.
Polecam jeden z akademików Akademii Morskiej w Gdyni. Tanio i blisko Sródmieścia i SKM a w dodatku z fantastycznym widokiem na port.
http://www.akademiki.am.gdynia.pl/
Sponsor March 29th, 2012, 12:50 AM Nie sprecyzowałem o które centrum chodzi.
Gdynia obowiązkowo zostanie liźnięta ale większość czasu spędzimy w Gdańsku i to tam szukam noclegu. W każdym razie dzięki za pomoc.
Han Solo March 29th, 2012, 09:17 AM Jeśli śródmieście to centrum, to "śródmieściem Trójmiasta" jest chyba Sopot ;)
lMl March 29th, 2012, 12:42 PM ^^ Kolega Sponsor pytał o miejsce do zakwaterowania.
Dlatego napisałem, że się wtrącam :)
Co do tematu, to poza sezonem można znaleźć mieszkanka na wynajem krótkoterminowy w cenie 100zł za dobę.
LubiePiwo March 29th, 2012, 07:17 PM Ten wątek otwieram typowym pytaniem o nocleg. Gdzie najekonomiczniej na studencką kieszeń, czyli możliwie blisko centrum i możliwie tanio? Rzecz tyczy się przedostatniego weekendu kwietnia :)
Tutaj jest blisko i naprawdę tanio: http://www.ssm.gda.pl/index.php/pl/cennik.html
soon1987 March 30th, 2012, 04:06 PM Również polecam SSM ( ale tylko Grunwaldzkiej - najlepsze warunki z trzech szkolnych schronisk w cenie noclegu śniadanie).
A z innych ultra - tanich miejscówek to polecam Dom Harcerza ( www. domharcerza.pl ) , fajnie, cicho, czysto oraz przyjemnie ;) , a przede wszystkim to ścisłe centrum Gdańska. Oprócz tego oczywiście pełna oferta "hotelowa" ( co wiąże się jednak z dużo wyższym wydatkiem)
- jednak student ( za okazaniem legitymacji ) może naprawdę tanio się przespać ( ok. 30zł w pokoju wieloosobowym)
W weekend, a także w piątek, gdy zjeżdżają się zaoczni, jest kilka osób na pokój, ale jeżeli masz zamiar wpaść poza "dniami szczytu dla zaoczniaków", to jak najbardziej polecam. Sam miałem w tej harcówce niejednokrotnie sytuację, że łóżek było 10, a w pokoju spałem sam :)
Asinus March 31st, 2012, 02:11 AM Jeśli śródmieście to centrum, to "śródmieściem Trójmiasta" jest chyba Sopot ;)
W pewnym sensie jest to prawda.
cichy87 April 22nd, 2012, 02:29 PM Jak to jest ze spacerami po klifie Orłowskim (czy Redłowskim? jaka nazwa w zasadzie jest poprawna, bo spotykam się z obydwoma?) Można tam sobie normalnie pospacerować, jest tam jakiś normalny szlak? Bo gdzieś ostatnio przeczytałem, że podobno chodzenie po klifie jest zabronione, jednak jest on wymieniany w wielu przewodnikach i artykułach o gdyńskich atrakcjach, jako świetne miejsce na spacer. Po samym klifie nigdy nie łaziłem i zastanawiam się nad jakimś spacerkiem z Orłowo do Śródmieścia.
Mieszko_Gdynia April 22nd, 2012, 02:45 PM Byłem tam w marcu i nie widziałem tablic zakazujących chodzenia ani czegoś takiego.
thomas_zul April 22nd, 2012, 10:37 PM Akurat łaziłem dzisiaj po lesie w tych okolicach i zakazy jakieś są, ale albo przewrócone albo zamazane ;) A tak na serio to dokładnie nie wiem jak sprawa wygląda. Czy chodzi tam Straż Miejska itd. Myślę, że przy zachowaniu zdrowego rozsądku taki spacer jest możliwy i co najwyżej można dostać jakieś upomnienie czy ostrzeżenie, by na siebie uważać. Chociaż i z tym się nigdy nie spotkałem. Tak więc na Twoim miejscu próbowałbym :) Trzeba jednak też trochę poznać okolicę by móc się po niej swobodnie poruszać. W tym rejonie jest jednostka wojskowa i niestety komplikuje ona momentami dość mocno spacery.
Mieszko_Gdynia April 29th, 2012, 02:50 PM Są tablice zakazujące wspinania się na klif od dołu. Będąc na klifie na górze w marcu nie zauważyłem żadnych tablic.
NorthPole May 4th, 2012, 12:48 PM Tam jest ładna ścieżka od Polanki Redłowskiej na południe, przez stanowiska z działami aż do Orłowa. Żadnych zakazów nie widziałem, a miasto zamierza ucywilizować ścieżkę i wytyczyć tam porządny szlak turystyczny. Dopóki go oficjalnie nie ma, nie ma też tłumów i warto korzystać z okazji ;)
W prześwitach przy krawędzi klifów są ładne widoki na Gdynia, Zatokę itd.
Oczywiście najtańsze są akademiki (chociaż w semestrach i okolicach sesji egzaminacyjnych z miejscami bardziej krucho).
PieEetrek May 15th, 2012, 12:21 AM Za tydzień, albo dwa wybieram się do Gdańska :)
Widzę, że wcześniej polecany był SSM. Jednak czy aby w schronisku nie ma konieczności powrotu do pewnej godziny?
Osobiście jednak wolałbym jakiś tani hotel (pokój dwu-osobowy, nie musi być z łazienką). Polecicie coś ?
http://www.100ten.pl/
Znalazłem coś takiego ale widzę, że jest tutaj możliwość aby kogoś Nam dorzucili do pokoju, a i 69zł to średnia cena.
Sponsor May 15th, 2012, 02:45 AM W SSM nie można przebywać między 10.00 a 15.00 (przynajmniej na Wałowej). Generalnie jestesm zwolennikiem opcji "tani pokój z łóżkiem". I tak cały dzień się biega po dworze i zaspokaja duszę geografa.
PieEetrek May 16th, 2012, 09:24 PM Dzięki. Już znalazłem sobie hostel na Wałowej ;) Niby w centrum ale z perspektywy mapy wydaje się być już odludziem :D
Teraz takie pytanie! Czy Gdańsk - Sopot i Gdynia mają wspólny taryfikator biletowy?
Mianowice chcę kupić bilet 48h. Czy mogę na nim zrobić sobie wycieczkę do Gdyni ;) ?
cichy87 May 16th, 2012, 10:02 PM Tu znajduje się taryfa biletów metropolitalnych
http://mzkzg.org/?subpage=pod&art=15&op=%2C%2C%2C
Dostępne są 24h i 72h z tego co widać
FPN May 17th, 2012, 01:36 AM Co do schronisk to trzeba wrócić do 24:00. A Hostel na Wałowej nie wygląda zbyt reprezentatywnie. Dobrych opinii na hostelworld też nie ma ;)
Sponsor May 17th, 2012, 01:37 PM W środku na Wałowej jest ok. Wszystko wyremontowane, jak na schronisko wystarczy. Jak ktoś jedzie mieszkać to pozostaje coś droższego.
Ja kupiłem sobie bilet 72h za jakieś 20 zł (studencki). Jak na 3 dni i możliwość korzystania z całej ZK 3 miast to byłem zadowolony. W SKM byłem kontorlowany 3 razy na 5 przejazdów!
soon1987 May 20th, 2012, 01:00 PM Osobiście, z SSM polecam ośrodek na Grunwaldzkiej ( chyba najwyższy standard).
Trodat May 30th, 2012, 08:22 PM a ja na Wałowej, bo bliżej centrum
pankracy_ckm June 14th, 2012, 02:05 AM Witam
Prawdopodobnie wybiorę się większą grupą na kilka dni (2-3) do 3miasta.
Mam kilka pytań.
Na część sam sobie odpowiem, więc może niektórym się przyda :)
1. Zwiedzanie PGE Areny
http://www.gdansk4u.pl/zwiedzanie-stadionu-pge-arena
Koszt 15-10 złotych, ale trzeba najpierw się umówić telefonicznie.
2.Molo w Sopocie
Koszt Cennik:
bilet normalny: 7,00 zł
bilet ulgowy: 3,50 zĹ
Godziny otwarcia
28 IV - 31 V: 8.oo - 21.oo
1 VI - 31 VIII: 8.oo - 23.oo
1-30 IX: 8.oo - 20.oo
3.Wyjazd na Hel
Z Gdyni pociągiem około 1:45, koszt normalny 16 zł, ulgowy 8 zł.
Ostatni powrotny pociąg o 18:49.
Teraz same pytania?
4. Gdzie dobrze, tanio i syto zjeść w Gdańsku?
5. Co warto zwiedzić w trójmieście?
6. Gdzie plaża jest najładniejsza (czysta plaża i woda, brak kamieni czy wodorostów)?
7. Gdzie wybrać się na imprezę (jakie miasto, czy to prawda, że większość osób z 3miasta jedźi na imprezy do Sopotu?)
8. Jakieś ładnie miejsce na piwko w plenerze, najlepiej z ładnym widokiem na miasto?
To chyba tyle, pozdrawiam :)
elpolako June 14th, 2012, 11:04 AM Witam
Prawdopodobnie wybiorę się większą grupą na kilka dni (2-3) do 3miasta.
[..].
Teraz same pytania?
4. Gdzie dobrze, tanio i syto zjeść w Gdańsku?
polecam Manekina przy Uniwerku, bardzo dobre naleśniki i w miarę sensowne ceny. Dobre jedzenie jest też w Buddha Lounge Restaurant na Długiej w Gdańsku.
w sumie to odpowiedziałeś sobie już na to pytanie:) Co do Helu, to polecałbym skorzystać z wodnych tramwai, w sezonie pływają codziennie.
http://www.ztm.gda.pl/hmvc/index.php/sipinfo/wiecejk/986
6. Gdzie plaża jest najładniejsza (czysta plaża i woda, brak kamieni czy wodorostów)?
plaża w Sobieszewie, trochę poza miastem ale dojeżdża tam KM i w porównaniu do innych plaż w mieście, jest tam stosunkowo pusto:)
7. Gdzie wybrać się na imprezę (jakie miasto, czy to prawda, że większość osób z 3miasta jedźi na imprezy do Sopotu?)
oczywiście Sopot :cheers:
8. Jakieś ładnie miejsce na piwko w plenerze, najlepiej z ładnym widokiem na miasto?
kiedyś to się chodziło na Górę Gradową (poznasz po wielkim krzyżu:)) teraz jednak te tereny ucywilizowali ;) Dobre miejsce też było w okolicach pętli autobusowej na Wałowej ale to raczej trzeba znać miasto, żeby trafić ;)
cichy87 June 14th, 2012, 11:35 AM Dobrze i syto można zjeść na Piwnej. Jest tam coś takiego jak Bistro Kos i Restauracja 24 dania. Ceny znośne a na porcje trzeba uważać, żeby nie zamówić za dużo :D
A trzecia to meksykańska knajpa Pueblo koło Zbrojowni. Bodaj do 16 sątam happy hours i za jakieś 16-18 zł można dostać 2 daniowy obiad.
mateusz.el June 14th, 2012, 05:25 PM 4. Gdzie dobrze, tanio i syto zjeść w Gdańsku?
Bar Mleczny Kmar, przy ul. Pomorskiej, na granicy Żabianki i Przymorza. Otwarty 24h, tano, smacznie i do syta.
To zależy, co Cie interesuje. Czy to są zabytki, porty, parki itp itd...
Jeśli chcesz mieć czystą, spokojną i szeroką plażę to polecam Stogi, jak wolisz "więcej życia" i blisko miasta, to Jelitkowo, albo Brzeźno (idealny dojazd tramwajami). Sopot, to raczej tłok i moze byc trochę brudno (choć teraz nie wiem jak jest), podobnie Gdynia-Śródmieście.
Swist June 14th, 2012, 09:12 PM 4. Gdzie dobrze, tanio i syto zjeść w Gdańsku?
Dwie miejscówki w których przez ostatnie 2 lata jadałem niemal codziennie:
- Bar Akademicki
- Bar Mleczny Syrena
Pierwszy jest przy skrzyżowaniu Grunwaldzkiej z Miszewskiego, drugi przy skrzyżowaniu Grunwaldzkiej z Jaśkową Doliną. Krótko mówiąc oba są na Wrzeszczu przy głównej ulicy.
W Akademickim można najeść się już za piątaka ( naleśniki i zupa ), a normalny dwudaniowy obiad spokojnie zje się za mniej niż 15 zł. Wystrój jest raczej siermiężny, zamiast krzeseł są stołki i nie ma normalnych noży ale jest tanio, smacznie i szybko, a na ścianach są świetne stare, wielkoformatowe zdjęcia Wrzeszcza ;). W roku akademickim są tam prawdziwe tłumy i nie raz zdarza się, że nie ma gdzie usiąść. Nie działa w Niedzielę (!) Bardzo polecam.
Syrena z zewnątrz nie zachwyca, bo jest cała zasprejowana ale wewnątrz jest ładniejsza od Akademickiego. Są normalne krzesła i pełen komplet metalowych sztućców :P Jedzenie chyba ciut lepsze niż w Akademickim, ale zdarzyło mi się raz czy dwa dostać zimne naleśniki ( inne jedzenie zawsze ciepłe) co w drugim barze nigdy mnie nie spotkało. Ceny podobne za 15 złotych można się bardzo mocno najeść.
Są jeszcze okolice Akademików Politechniki Gdańskiej na czele z Kwadratem, tylko nie wiem na ile działają tam lokale latem.
Asinus June 14th, 2012, 11:39 PM Odnośnie barów mlecznych to w Śródmieściu godnym polecenia jest "Turystyczny" na początku Szerokiej. Tańszy niż "Neptun" na Długiej, a mam wrażenie że jedzenie nawet lepsze, zwłaszcza że ostatnio się całkiem polepszyli pod tym względem (pierogi!).
MichałT June 15th, 2012, 11:35 AM Jeśli chodzi o specyficzne gdańskie atrakcje - to polecam:
zobaczyć największe obecnie pływające statki świata zawijające co tydzień do terminalu DCT w gdańskim porcie (przybicie środa odpłynięcie piątek), dojazd autobusem 138 (kursy specjalnie oznaczone, tylko kilka razy dziennie)
Twierdza Wisłoujście
Wyspa Sobieszewska - także z Przegaliną (śluza, ujście Wisły) oraz rezerwatem Ptasi Raj
Wizyta na górkach spotterskich na lotnisku GDN (najlepsze miejsca w PL do obserwacji samolotów - jeśli kogoś to bawi)
Spacer po Stoczni Gdańskiej, najlepiej wieczorem i bez przewodnika (wystarczy pójść do klubu Buffet i nieco zboczyć z głównej trasy :D)
Wycieczka rewerowa (z wypożyczalni) po Lasach Oliwskich (Dolina Radości, ostry zjazd ze Złotek Karczmy). :)
Co do Helu - obowiązkowo tramwajem wodnym. Kto raz pojedzie w ciepły, słoneczny dzień, ten zrozumie o co chodzi z delfinowi z Polską Kalifornią :D
barbapapa June 15th, 2012, 01:08 PM w sumie to odpowiedziałeś sobie już na to pytanie:) Co do Helu, to polecałbym skorzystać z wodnych tramwai, w sezonie pływają codziennie.
http://www.ztm.gda.pl/hmvc/index.php/sipinfo/wiecejk/986
Tramwajów ;)
W zależności od lokum, do wyboru są statki z Gdańska (powyższy link) lub z Gdyni http://www.zkmgdynia.pl/
Spod dworca głównego w Gdyni do przystani kursują darmowe autobusy.
markus1234 June 15th, 2012, 11:42 PM http://yfrog.com/mm82fkbj
;)
creamer June 16th, 2012, 01:39 AM Co do barów mlecznych:)
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,11797681,Ten_bar_mleczny_to_legenda__Kmar_dziala_24h_na_dobe.html
|
|