View Full Version : Parking zones and parkings | Зони за паркиране и паркинги
Фelix July 26th, 2012, 02:32 AM Хората не искат подземни паркинги, искат паркове и градини.
Все по-често ми се случва да видя нещо подобно из статиите и мненията, които се публикуват.
Моя въпрос е - тия паркове и градини под земята ли им трябват или над подземните паркинги ще има отварящ се покрив тип Уембли, че не могат да нагодят едното към другото?...
enterfornone July 26th, 2012, 07:55 AM Покажи ми подземен паркинг с градина отгоре и пак ще говорим. Ние опитваме да поддържаме градинка върху подземния паркинг на нашия блок и да ти кажа - едва става. С много труд и доста пари.
На тънката почва е трудно.
Всички подземни паркинги затова са на бетон или асфалт отгоре.
bouzanis July 26th, 2012, 09:32 AM Покажи ми подземен паркинг с градина отгоре и пак ще говорим. Ние опитваме да поддържаме градинка върху подземния паркинг на нашия блок и да ти кажа - едва става. С много труд и доста пари.
Всички подземни паркинги затова са на бетон или асфалт отгоре.
При НДК, при синьото кафе (над метрото), в зона Б5 също има един такъв...
difian July 26th, 2012, 12:20 PM Покажи ми подземен паркинг с градина отгоре и пак ще говорим. Ние опитваме да поддържаме градинка върху подземния паркинг на нашия блок и да ти кажа - едва става. С много труд и доста пари.
Всички подземни паркинги затова са на бетон или асфалт отгоре.http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/s720x720/537526_3905395363669_1062328681_n.jpg, http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3906088901007&set=a.3887374273153.158129.1542837907&type=3&theater
Всичко това е върху нов подземен гараж. И дървета могат да се засаждат по покривите на сградите. В ЗУТ са разписани 0.5 метра земен слой, ако няма да има дървета и 1.5 метра, ако ще има. Въпросът е, че трябват хидроизолации и т.н., но когато не ти достига процента озеленяване и това е решение. А хората са странни, искат да си паркират колите, но не искат паркинги... Крайно време е да се разбере, че такива чудеса няма, а в редица случаи "масата" действа малоумно и е против оптималните и балансираните решения... :bash:
filip.mirazchiyski July 30th, 2012, 04:13 PM meTHINK: Паркирането и София... (http://www.methink.net/2012/07/blog-post_30.html)
ИванТ July 30th, 2012, 04:56 PM Районите, намиращи се в североизточна посока от площад "Лъвов мост" са крайно неподдържани от Столична община, по отношение на сигурност и инфраструктура. Реално живеещите ще заплащат допълнителен данък, но е съмнително дали ще почувстват подобрение на градската среда и обществения транспорт при генериране на печалба от "Център за градска мобилност" ЕООД.
TrueBulgarian July 30th, 2012, 06:39 PM В същото време "Център за градска мобилност" ЕООД отказва да бъде ревизирана, за да се види дали отчетите са точни...
enterfornone July 30th, 2012, 06:58 PM Таксата за паркиране няма нищо общо с данък. Не искаш - не плащаш. Просто.
filip.mirazchiyski July 30th, 2012, 07:51 PM В същото време "Център за градска мобилност" ЕООД отказва да бъде ревизирана, за да се види дали отчетите са точни...
Да, да, и това е така. И трябва да се промени.
Zulum July 30th, 2012, 09:45 PM В същото време "Център за градска мобилност" ЕООД отказва да бъде ревизирана, за да се види дали отчетите са точни...
Е какво ще рече "отказва". То това да не е по избор.
blagun July 31st, 2012, 12:43 AM Иван Т е прав, че включването на квартала северно от Владайската река в зелената зона е пресилено и несправедливо. Това наистина е много далеч от престижен квартал. Може би напънът е, за да се събират такси от района на Централна гара, автогара и митница.
Celeborn July 31st, 2012, 02:11 AM Драз махала наистина е неподдържана, но нали се сещате, че ако само в Банишора (където места за нормално паркиране за 1-2 часа няма) се въведе платеното паркиране, всички ще спират именно на изток от М. Луиза... така че това е по-скоро следствие на първото... защото реална нужда за платена зона там има само на Клокотница, която и сега е такава. Иначе от 1.09 реално само се увеличава цената в синята зона... не мисля, че е планирано да се добавят нови улици през Август и на мен ми е много чудно кога изобщо ще започнат да включват липсващите, влизащи в обхвата на зоните... и дори дали ще успеят поне да сменят информацията по табелите на съществуващите за 1-и...
ИванТ July 31st, 2012, 06:40 AM В такъв случай свободни остават зоните северно от булевард "Княгиня Мария Луиза", точно зад транспортната болница и зад централното управление на национална компания "Железопътна инфраструктура". Пространството е доста ограничено, но може да се открие място за паркиране, както и правят повечето служители, работещи по централната железопътна гара и централната автогара. Засега тези места явно остават незасегнати от зоните за платено паркиране.
Chilio July 31st, 2012, 08:33 AM Аз мисля, че определянето на кои зони да влезат в синя и зелена зона не се прави въз основа на престижността на кварталите и другите удобства, а най-вече въз основа на проблемите с паркирането и липсата на достатъчно свободни места. Все пак това е регулатор на запълването на паркоместата, а не на останалия комфорт на гражданите.
bouzanis July 31st, 2012, 10:06 AM В същото време "Център за градска мобилност" ЕООД отказва да бъде ревизирана, за да се види дали отчетите са точни...
Няма такова нещо, ЦГМ се проверява по същите правила, както всички други общински предприятия. Към момента приходите от паркирането покриват нарастващите загуби от градския транспорт
bouzanis July 31st, 2012, 10:08 AM Иначе от 1.09 реално само се увеличава цената в синята зона... не мисля, че е планирано да се добавят нови улици през Август и на мен ми е много чудно кога изобщо ще започнат да включват липсващите, влизащи в обхвата на зоните... и дори дали ще успеят поне да сменят информацията по табелите на съществуващите за 1-и...
Много от улиците , които попадат в бъдещите синя и зелена зона в момента не са с платено паркиране. От 1 септември ще станат едновременно всички, няма преди това да се включват нови улици. Всички табели ще бъдат сменени, като май вече ще се слагат понарядко, само да маркират откъде кой район започва, а не на всяка пряка.
blagun July 31st, 2012, 10:19 AM Всички табели ще бъдат сменени, като май вече ще се слагат понарядко, само да маркират откъде кой район започва, а не на всяка пряка.... след което ще започнат безброй дела заради текста в ЗДвП, с който се определя, че знакът важи до следващата пресечка.
Трябва всички табели да се сменят, тъй като телефоните са различни, както и часовете за платено паркиране. Най-малко с "чукчетата" няма как да се означи, че и в събота паркирането е платено.
svt11 July 31st, 2012, 10:53 AM http://infrastructure.bg/shimg/oo_1877879.jpg
От 1 август приемат документи за винетните стикери за паркиране в центъра на София
На 1 август започва приемането да документи за винетен стикер за паркиране в центъра на София.
Документите се приемат в офисите на Центъра за градска мобилност на ул. "Будапеща" 17 и на пл. "Възраждане" 1, като издаването на стикерите става в срок до 5 работни дни след подаване на документите.
От 1 септември в София влизат в сила новите правила и зони за паркиране, припомнят от Центъра за градска мобилност.
Синята зона обхваща:
Пространството, оградено от булевардите: "Христо Ботев", бул. "Тодор Александров", бул. "Княз Ал. Дондуков", бул. "Васил Левски", бул. "Ген. М. Д. Скобелев";
По граничните булеварди, посочващи обхвата на зоната, действа режим на почасово платено паркиране "Синя зона".
Паркиране в Синя зона:
Максимално време за паркиране до 2 часа
Цена - 2 лева на час
Изпращане SMS на телефон 1302
Валидна е: в работни дни от 8.00 до 19.00 часа
в събота от 8.00 до 14.00 часа
В зелената зона попадат:
Пространството оградено от булевардите: бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Белоградчик", ул. "Веслец", ул. "Клокотница", ул. "Будапеща", ул. "Козлодуй", ул. "Константин Стоилов", бул. "Ген. Данаил Николаев", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Пенчо Славейков", бул. "България", бул. "Академик Иван Е. Гешов", ул. "Хан Пресиян", ул. "Здраве", бул. "Пенчо Славейков", бул. "Ген. Едуард И. Тотлебен", бул. "Ген. Михаил Д. Скобелев", ул. "Опълченска";
По граничните булеварди, посочващи обхвата на зоната, действа режим на почасово платено паркиране "Зелена зона".
Паркиране в Зелена зона
Максимално време за паркиране до 4 часа
Цена - 1 лев на час
Изпращане SMS на телефон 1303
Валидна е: в работни дни от 8.00 до 19.00 часа.
Плащането става по някои от следните начини:
С талон, закупен от контрольор, от кабини на ЦГМ за продажба на талони, от търговски обекти
Със SMS на кратък номер 1302 за Синя зона
Със SMS на кратък номер 1303 за Зелена зона
Със служебен абонамент
С винетен стикер - за ППС на собственици на жилищни имоти в обхвата на зоните за платено паркиране
С карта за преференциално паркиране – за хората с увреждания.
Живеещите в районите на зоните за почасово платено паркиране паркират срещу еднократно платена такса.
Тя важи за живеещите по постоянен адрес на улици, булеварди или площади с режим на почасово платено паркиране, както и за автомобилите, регистрирани на адреса, съвпадащи с адреса на имота.
Живеещите в районите на зоните доказват правото си да паркират в центъра с винетен стикер залепен на предното стъкло на автомобила.
Цени
Едногодишен винетен стикер за синя зона струва 150 лева, а за зелена зона - 100 лева.
Стойността за месец е съответно 15 лева и 10 лева.
Сумата се плаща еднократно авансово.
Цените са за паркиране за първи автомобил на жилище. За следващи автомобили на едно жилище цената е по-висока.
Хора с увреждания
На територията на Столична община в зоните за платено почасово паркиране са осигурени определен брой фиксирани места за паркиране на автомобили, превозващи хора с увреждания.
Променя се и редът на преференциалното паркиране на автомобили, превозващи хора с увреждания в Синя и Зелена зона. Преди всяко паркиране трябва да се снабдите със специален талон от стационарен пункт/кабина или от контрольор.
Електромобили
На територията на Столична община електромобилите паркират безплатно, като правото им за това се установява с надлежно издаден стикер.
http://infrastructure.bg/show.php?storyid=1877849
beatle88 August 1st, 2012, 10:16 AM Никой ли няма да коментира новите правила за синя/зелена зона. По-специално паркирането по постоянен адрес!
http://www.sofiatraffic.bg/bg/parking/pochasovo-plateno-parkirane/319/ot-1-septemvri-v-sofiia
Така са го измислили гадовете, че сега аз като живуш в центъра на града не мога да ползвам преференциалното паркиране, защото апартаментът не е на мое име!!! Е нормално е, при положение, че е наследствен от баба ми и дядо ми, да е на името на баща ми. Само че те с майка ми си имат друго жилище и това са ми го дали аз да живея в него. И СЕГА - НЯМА ЗЕЛЕНА ЗОНА, защото собственикът на автомобила трябва да е собственик и на имота, в същото време и адресът му по лична карта трябва да е на дадения адрес.
Може ли малко помощ към кого да се обърна за някаква жалба или нещо???
gogo3o August 1st, 2012, 10:36 AM Изискванията ми се виждат твърде ограничителни. Например, ако си наемател или ползвател на жилище, нямаш право на абонамент.
Според мен трябва да пишеш на СО и на ЦГМ.
filip.mirazchiyski August 1st, 2012, 11:36 AM Никой ли няма да коментира новите правила за синя/зелена зона. По-специално паркирането по постоянен адрес!
http://www.sofiatraffic.bg/bg/parking/pochasovo-plateno-parkirane/319/ot-1-septemvri-v-sofiia
Така са го измислили гадовете, че сега аз като живуш в центъра на града не мога да ползвам преференциалното паркиране, защото апартаментът не е на мое име!!! Е нормално е, при положение, че е наследствен от баба ми и дядо ми, да е на името на баща ми. Само че те с майка ми си имат друго жилище и това са ми го дали аз да живея в него. И СЕГА - НЯМА ЗЕЛЕНА ЗОНА, защото собственикът на автомобила трябва да е собственик и на имота, в същото време и адресът му по лична карта трябва да е на дадения адрес.
Регистрирай си колата на адреса, на който живееш и също така си смени постоянния адрес. Би трябвало да е достатъчно.
Не мисля, че е коректно да се жалваш и да се оплакваш, най-малкото ако помислиш, че всеки от Люлин, мюлин и т.н би могъл така да дойде и каже, че живее в центъра и иска разрешение за паркиране там. Досега беше пълно с такива индивиди - затова и сега изискванията са по-големи.
beatle88 August 1st, 2012, 11:44 AM Регистрирай си колата на адреса, на който живееш и също така си смени постоянния адрес. Би трябвало да е достатъчно.
Не мисля, че е коректно да се жалваш и да се оплакваш, най-малкото ако помислиш, че всеки от Люлин, мюлин и т.н би могъл така да дойде и каже, че живее в центъра и иска разрешение за паркиране там. Досега беше пълно с такива индивиди - затова и сега изискванията са по-големи.
Аз физически живея в Центъра, постоянният ми адрес е в Центъра, колата е регистрирана в Центъра. Да наистина нямам собственост в Центъра, но мой роднина има (баща ми) и ми е предоставил жилището да живея в него!
georgisz August 1st, 2012, 03:38 PM Паркирането в центъра е услуга, при която търсенето е по-голямо от предлагането. Цената е естествен резултат от този факт.
Чудесно е, че имате хубаво жилище в центъра. Нотариалният акт предполагам не включва част от уличното пространство. То е публична собственост и като такава решенията как то да бъде стопанисвано е вземано точно от този, който е собственика. Ако ви правят густо с преференциални опции - браво за вас. Но никой гражданин няма право на паркинг пред блока гарантирано от конституцията или който и да е закон. Затова да ги наричаш "гадове" показва неразбиране на концепта "що е това собственост".
Никой ли няма да коментира новите правила за синя/зелена зона. По-специално паркирането по постоянен адрес!
enterfornone August 1st, 2012, 03:45 PM Това са го измислили "гадовете", за да няма търговия с винетките.
Дай 200-300 лева, пък се регистрирай на адреса и си паркирай цяла година.
Знаи'ш колко бабки ще я врътнат тази търговия.
И само не разбирам - колко автомобила са позволени на едно жилище? Да не стане като на изборите - един адрес 500 живущи и всичките с по кола...
Тоест - правилно е.
beatle88 August 1st, 2012, 04:29 PM Паркирането в центъра е услуга, при която търсенето е по-голямо от предлагането. Цената е естествен резултат от този факт.
Чудесно е, че имате хубаво жилище в центъра. Нотариалният акт предполагам не включва част от уличното пространство. То е публична собственост и като такава решенията как то да бъде стопанисвано е вземано точно от този, който е собственика. Ако ви правят густо с преференциални опции - браво за вас. Но никой гражданин няма право на паркинг пред блока гарантирано от конституцията или който и да е закон. Затова да ги наричаш "гадове" показва неразбиране на концепта "що е това собственост".
Аз не искам да ми гарантират място пред блока. Много добре са направили от СО и ЦГМ с тези подзони. Ако трябва ще паркирам на 2-3, че и 4 пресечки от блока. Въпросът е, че не ми разрешават! Аз искам да си платя 100-те лева за първа кола.
Само да те попитам, ако пред твоя блок, където живееш, ти кажат един ден вече не можеш да паркираш в рамките на 7-8 пресечки отдалеченост от блока, а след тези 7-8 пресечки всички улици са пълни с коли (защото там не се плаща), как ще се почувстваш???
JloKyM August 1st, 2012, 09:46 PM Аз не искам да ми гарантират място пред блока. Много добре са направили от СО и ЦГМ с тези подзони. Ако трябва ще паркирам на 2-3, че и 4 пресечки от блока. Въпросът е, че не ми разрешават! Аз искам да си платя 100-те лева за първа кола.
Само да те попитам, ако пред твоя блок, където живееш, ти кажат един ден вече не можеш да паркираш в рамките на 7-8 пресечки отдалеченост от блока, а след тези 7-8 пресечки всички улици са пълни с коли (защото там не се плаща), как ще се почувстваш???
Кой ти е казал, че не можеш да паркираш? Просто си плащай таксата. Живеенето в центъра освен привилегии има и недостатъци, които ако не ти харесват си свободен да се изнесеш и в Горни Богров ако искаш. Да не говорим, че е супер нагло живеещите в синя зона да се оплакват при положение, че само срещу 100 и кусур лева ще могат да паркират цяла година в синя зона. Ако аз искам да го правя това ще ми струва над 5000 лева..Тъй, че и тази такса ви е малка.
beatle88 August 1st, 2012, 10:58 PM Кой ти е казал, че не можеш да паркираш? Просто си плащай таксата. Живеенето в центъра освен привилегии има и недостатъци, които ако не ти харесват си свободен да се изнесеш и в Горни Богров ако искаш. Да не говорим, че е супер нагло живеещите в синя зона да се оплакват при положение, че само срещу 100 и кусур лева ще могат да паркират цяла година в синя зона. Ако аз искам да го правя това ще ми струва над 5000 лева..Тъй, че и тази такса ви е малка.
Абе на луд ли ме правите, какво ли, както вече казах няколко пъти аз искам да си платя таксата, но поради факта, че апартаментът не се води на мое име, а на баща ми, от ЦГМ ми казват да си гледам работата, защото името и адресът трябва да са едни и същи на нотариалният акт на апартамента, на талона на колата и на личната карта! В моя случай само апартаментът не е на мое име, всичко останало го покривам :) Нищо здраве да е, пак ще се :cheers:
vog August 1st, 2012, 11:25 PM Не се кози! От общината казаха, че ще облекчат режима за издаване на стикер и освен това обмислят възможност за преотстъпване на правото на ползване на стикер в синята/зелената зона, т.е. в твоя случай баща ти декларира, че за този адрес (апартамент) ще се ползва правото от beatle88 и готово.
bobsunbobsun August 1st, 2012, 11:51 PM Кой ти е казал, че не можеш да паркираш? Просто си плащай таксата. Живеенето в центъра освен привилегии има и недостатъци, които ако не ти харесват си свободен да се изнесеш и в Горни Богров ако искаш. Да не говорим, че е супер нагло живеещите в синя зона да се оплакват при положение, че само срещу 100 и кусур лева ще могат да паркират цяла година в синя зона. Ако аз искам да го правя това ще ми струва над 5000 лева..Тъй, че и тази такса ви е малка.
Локуме, има и друга гледна точка, а именно, тези хора паркират не само в синя зона, но и в квартала СИ преди всичко! Това, че има повишен интерес към паркоместа в тези квартали е отделен въпрос! Съвсем естествено е тези, които живеят в кварталите на синя и зелена зона да се ползват с някаква преференция пред останалите , които са приходящи. Много добре знаеш какво става около вас, когато има мач на ЦСКА. Е представи си всеки ден да има такъв мач - т.е. да няма места. При това положение дали ще ти се струва, че таксата е ниска?
TrueBulgarian August 2nd, 2012, 09:23 AM А аз какво да кажа, след като моята улица ще бъде точно границата със синьо в зелената зона, точно при НДК...
ataknoT August 2nd, 2012, 09:40 AM Имам 2 апартамента в 1 и съща сграда, и нито 1 кола. А по това, което чета в сайта на ЦГМ съдя, че не мога да преотдам правото си за паркиране пред сградата на трето лице (примерно наемател).
Chilio August 2nd, 2012, 09:50 AM До 1-ви септември, когато влизат в сила новите зони, ще можеш.
Usted August 2nd, 2012, 10:25 AM В момента проблем с колите на живеещите няма - местата за тях са достатъчно (доста от тях вече по задните дворове), а и се получава много добро разминаване с живущите, които се изнасят преди 8.30 и работещите, които ползват зоната след като се освободи от живущите. Обратното се случва след работа също толкова добре. С въвеждането на платен режим и в събота този установен баланс се премахва, навярно с цел да се наложи на абсолютно всеки автомобил в центъра да ползва стикер. Това е ок, решили са да въведат нов данък, чудесно (макар и дискриминационен, бих казал, че е справедлив предвид инвестициите в центъра), но те не дават на човек възможност да си плати данъка ако иска (говоря за хората с втора кола).Опасенията навярно са, че живущите без коли ще започнат да "продават" правото си на хора, които ефективно не живеят в центъра. Това наистина е проблем, с оглед събираемостта на новия данък, но въпросът е решението да не е по чиновнически в стил: "ми като не можем да измислим, забраняваме и това е".
Струва ми се, че критерият за предсоставяне на стикер трябва да е Адресна регистрация, а не собственост. Защо? - Първо не ми се вярва хората масово да си сменят адресната регистрация с такава в центъра, каквато практика примерно има при ромите (там със съвсем други цели). Би следвало тя да не може да се сменя ей така, или да е обвързана с такива права на гражданите (като например избирателните списъци, адрес за кореспонденция със съд, ютилити компании и тн), че да не ти е изгодно за 300 лева спестен разход да си я сменяш. Второ, както каза един колега по-горе - правото на собственост не ти дава право на паркиране, и обратното - ако ти го даваше, то би следвало и да можеш да го отчуждаваш. Критерият е дали си ЖИВУЩ, дали ползваш за жилищни нужди даден имот, защото принципът е на достъпност до мястото, където резидираш.
Въобще, има начини, но трябва да се помисли за работеща рационална схема, като оправданието човешки фактор не е сериозно оправдание. Човешкият факторе се възпитава (пример е буслетата на Цариградско).
И само да отбележа: регулирането на паркирането и нормализирането на ситуацията се дължи повече на антипаркинг колчетата, които не позволяват качване на тротоар, респективно - подреждането на коли от двете страни. Оправданието, че това е услуга са глупави: общината няма никакви разходи по предоставянето на услугата, освен тази за поставяне на колчетата. Не съм видял построен подземен паркинг примерно, че да са предоставили нещо на някого за ползване, т.е. да са се увеличили паркоместата. Не виждам и Столична община да е платила на някого нещо, за да придобие тези тротоари. Не виждам и инвестиции в тяхното подобряване. Всички лелки и паяци имат функцията по събиране на парите, но не и по предоставяне на услугата. А тези паяци може примерно да се впрегнат да освобождават АКТИВНИТЕ ленти от булеварди, които пречат на движението.
Но съм съгласен, че за да ни е добър градът, трябва да се плащат данъци. И също, че разпределението на оскъдни ресурси като паркоместата трябва да се случва посредством пазара, до който обаче всеки трябва да може да има достъп.
(малко дълго стана, извинявам се, проф навик)
Usted August 2nd, 2012, 10:30 AM В момента проблем с колите на живеещите няма - местата за тях са достатъчно (доста от тях вече по задните дворове), а и се получава много добро разминаване с живущите, които се изнасят преди 8.30 и работещите, които ползват зоната след като се освободи от живущите. Обратното се случва след работа също толкова добре. С въвеждането на платен режим и в събота този установен баланс се премахва, навярно с цел да се наложи на абсолютно всеки автомобил в центъра да ползва стикер. Това е ок, решили са да въведат нов данък, чудесно (макар и дискриминационен, бих казал, че е справедлив предвид инвестициите в центъра), но те не дават на човек възможност да си плати данъка ако иска (говоря за хората с втора кола).Опасенията навярно са, че живущите без коли ще започнат да "продават" правото си на хора, които ефективно не живеят в центъра. Това наистина е проблем, с оглед събираемостта на новия данък, но въпросът е решението да не е по чиновнически в стил: "ми като не можем да измислим, забраняваме и това е".
Струва ми се, че критерият за предсоставяне на стикер трябва да е Адресна регистрация, а не собственост. Защо? - Първо не ми се вярва хората масово да си сменят адресната регистрация с такава в центъра, каквато практика примерно има при ромите (там със съвсем други цели). Би следвало тя да не може да се сменя ей така, или да е обвързана с такива права на гражданите (като например избирателните списъци, адрес за кореспонденция със съд, ютилити компании и тн), че да не ти е изгодно за 300 лева спестен разход да си я сменяш. Второ, както каза един колега по-горе - правото на собственост не ти дава право на паркиране, и обратното - ако ти го даваше, то би следвало и да можеш да го отчуждаваш. Критерият е дали си ЖИВУЩ, дали ползваш за жилищни нужди даден имот, защото принципът е на достъпност до мястото, където резидираш.
Въобще, има начини, но трябва да се помисли за работеща рационална схема, като оправданието човешки фактор не е сериозно оправдание. Човешкият факторе се възпитава (пример е буслетата на Цариградско).
И само да отбележа: регулирането на паркирането и нормализирането на ситуацията се дължи повече на антипаркинг колчетата, които не позволяват качване на тротоар, респективно - подреждането на коли от двете страни. Оправданието, че това е услуга са глупави: общината няма никакви разходи по предоставянето на услугата, освен тази за поставяне на колчетата. Не съм видял построен подземен паркинг примерно, че да са предоставили нещо на някого за ползване, т.е. да са се увеличили паркоместата. Не виждам и Столична община да е платила на някого нещо, за да придобие тези тротоари. Не виждам и инвестиции в тяхното подобряване. Всички лелки и паяци имат функцията по събиране на парите, но не и по предоставяне на услугата. А тези паяци може примерно да се впрегнат да освобождават АКТИВНИТЕ ленти от булеварди, които пречат на движението.
Но съм съгласен, че за да ни е добър градът, трябва да се плащат данъци. И също, че разпределението на оскъдни ресурси като паркоместата трябва да се случва посредством пазара, до който обаче всеки трябва да може да има достъп.
(малко дълго стана, извинявам се, проф навик)
tanashubav August 2nd, 2012, 10:38 AM Въпрос:
Живущите в синята зона свободни ли са да паркират колите си навсякъде в нея или трябва да спират само на своята си и на съседните улици?
TrueBulgarian August 2nd, 2012, 10:40 AM Въпрос:
Живущите в синята зона свободни ли са да паркират колите си навсякъде в нея или трябва да спират само на своята си и на съседните улици?
Само на своята и на съседните n брой улици.
Usted August 2nd, 2012, 11:02 AM Има си съответни подзони, в рамките на които можеш да паркираш със стикера, които впрочем да много доста широки и в това отношение е добре измислено (това от септември).
Иначе към настоящия момент - твоята улица плюс първата пресечка от подминаване на адреса, където живееш
TrueBulgarian August 2nd, 2012, 11:11 AM Може ли линк към тези зони?
ink20 August 2nd, 2012, 11:41 AM Изискванията ми се виждат твърде ограничителни. Например, ако си наемател или ползвател на жилище, нямаш право на абонамент.
Според мен трябва да пишеш на СО и на ЦГМ.
Може би трябва да издават на наематели след предоставяне на договор (така ще се изсветлят и неплащането на данъци от собствениците), но при тази опция собственика на имота да не може да си извади талонче за неговата кола за синя или зелена зона,а и наемателя да може също да си извади талонче.
tonyyyy August 2nd, 2012, 11:59 AM А защо общината трябва да мисли къде ще паркира човекът Х който си е купил жилище без гараж, но има 2 -3 коли. Това си е негов проблем, да е мислил и да си е купил такова с гараж. Аз може да искам да се движа с камила, кон или слон, трябва ли общината да ми осигури парцел за обор на улицата.:lol:
Трябва да се вземе радикално решение и да се обяви платено паркиране на цялата територия на София. Синя зона с огромна такса 5 лв/ч. зелена 2, за останалата 1 за 2 или 3 ч. За живущите в района да важат правилата като в сегашната синя зона, просто цената ще е по-ниска в зависимост от отдалеченоста от центъра и кваратала. Ако не си собственик или пряк роднина, нодариално заверен даговор и регистрация на автомобила в София, за всички липса на зъдължение към хазната. Само по 1 автомобил на имот и то само за тези които нямат гараж, независимо дали е бил преустроен в незнам си какво или не. Така гледката на офис или жилищтни комлекси с почти празни паркинги но задръстени от автомобили паркирани около тях ще изчезне.
Трябва да се въведат и минимални цени на наемен договор в зависимост от данъчната оценка на имота, така ще се обложат огромни суми. Само от тези мерки общината ще прибира десетки мил. годишно, ще създаде работни места по контрола на паркиране който ще следи и за това да не се паркира в зелени площи, близо до сгради и т.н. Ще се намали драстично трафика, от там разходите за нова инфраструктура и ще има средства да се инвестира в обществен транспорт. Екологичния ефект ще е огромен поне 10 пъти по-голям от това дори всички автобусините линии да станат тролейбусини или трамвайни.
Ще се стимулират и бизнесите осигуряващи възможност за паркиране. Ако магазина, заведението, блока, фирмата която посещаваш или работиш и ....осигурява паркинг ще са предпочитани пред тези без защото ще трябва да платиш ти.
bouzanis August 2nd, 2012, 11:59 AM въвежда се и събота, защото сега събота е по-голяма лудница и от през седмицата!!!
beatle88 August 2nd, 2012, 12:54 PM Не се кози! От общината казаха, че ще облекчат режима за издаване на стикер и освен това обмислят възможност за преотстъпване на правото на ползване на стикер в синята/зелената зона, т.е. в твоя случай баща ти декларира, че за този адрес (апартамент) ще се ползва правото от beatle88 и готово.
Може ли малко по-подробно инфо, линк или нещо, където да чета :)
filip.mirazchiyski August 2nd, 2012, 01:35 PM А защо общината трябва да мисли къде ще паркира човекът Х който си е купил жилище без гараж, но има 2 -3 коли. Това си е негов проблем, да е мислил и да си е купил такова с гараж. Аз може да искам да се движа с камила, кон или слон, трябва ли общината да ми осигури парцел за обор на улицата.:lol:
Трябва да се вземе радикално решение и да се обяви платено паркиране на цялата територия на София. Синя зона с огромна такса 5 лв/ч. зелена 2, за останалата 1 за 2 или 3 ч. За живущите в района да важат правилата като в сегашната синя зона, просто цената ще е по-ниска в зависимост от отдалеченоста от центъра и кваратала. Ако не си собственик или пряк роднина, нодариално заверен даговор и регистрация на автомобила в София, за всички липса на зъдължение към хазната. Само по 1 автомобил на имот и то само за тези които нямат гараж, независимо дали е бил преустроен в незнам си какво или не. Така гледката на офис или жилищтни комлекси с почти празни паркинги но задръстени от автомобили паркирани около тях ще изчезне.
Трябва да се въведат и минимални цени на наемен договор в зависимост от данъчната оценка на имота, така ще се обложат огромни суми. Само от тези мерки общината ще прибира десетки мил. годишно, ще създаде работни места по контрола на паркиране който ще следи и за това да не се паркира в зелени площи, близо до сгради и т.н. Ще се намали драстично трафика, от там разходите за нова инфраструктура и ще има средства да се инвестира в обществен транспорт. Екологичния ефект ще е огромен поне 10 пъти по-голям от това дори всички автобусините линии да станат тролейбусини или трамвайни.
Ще се стимулират и бизнесите осигуряващи възможност за паркиране. Ако магазина, заведението, блока, фирмата която посещаваш или работиш и ....осигурява паркинг ще са предпочитани пред тези без защото ще трябва да платиш ти.
Е, чак пък платено паркиране на територията на цяла София е абсолютно невъзможно, несъществуващо в нито един град по света и в сферата на научната фантастика :D :nuts:
vog August 2nd, 2012, 01:58 PM Може ли малко по-подробно инфо, линк или нещо, където да чета :)
Това са само изказвания в медиите, т.е. в момента се водят разговори в общината, но още няма прието решение на СОС. Най-добре е да се жалваш директно в общината, за да са наясно, че има такива казуси като твоят и да вземат мерки. Иначе статията е от Телеграф:
Столичен общински виртуален пресцентър (http://sofia.bg/pressecentre/press.asp?open=9&sub_open=64311&nxt=5)
ПП: Chilio, ти ли подреди така хубаво тази нова тема? :) :master:
Mitara6ki August 2nd, 2012, 02:24 PM А защо общината трябва да мисли къде ще паркира човекът Х който си е купил жилище без гараж, но има 2 -3 коли. Това си е негов проблем, да е мислил и да си е купил такова с гараж. Аз може да искам да се движа с камила, кон или слон, трябва ли общината да ми осигури парцел за обор на улицата.:lol:
Защото някои хора са си купили тези жилища преди 60-70 години, все пак да не бъдем коне с капаци! Дайте направо и данък пешеходец да сложим, защото общината не ти е длъжна да ти изгражда тротоари (все пак останалите данъци са подарък за наглите общинари, които не се наядоха вече толкова време, но пак са им малко). Нали се сещаш, че при едно такова радикално решение ще има и радикална ответна реакция...
satanism August 2nd, 2012, 02:43 PM Е, чак пък платено паркиране на територията на цяла София е абсолютно невъзможно, несъществуващо в нито един град по света и в сферата на научната фантастика :D :nuts:
Е, той ще ни отваря телепорти като трябва да се придвижваме....
Zulum August 2nd, 2012, 03:13 PM Само по 1 автомобил на имот и то само за тези които нямат гараж, независимо дали е бил преустроен в незнам си какво или не
Тука не съм съгласен с тебе. Ако имаш гараж, той ти е струвал пари, т.е. ти си инвестирал в решаването на проблема с паркирането. На какво основание ще те лишават от място, при условие, че си инвестирал индиректно в общото добруване. Са, ако си го преустроил си е твой проблем, че имаш по-малко място за паркиране.
satanism August 2nd, 2012, 03:23 PM Точно пък това е най-голямата простотия, с гаражите.В гаража има буркани, стари уреди, домати, картофи, колела, само не и коли, а колите седят вънка и задръстват.....тея, дето имат гаражи-да си спират в тях....
един неизползван гараж заема 3 места! 1 вътре, което иначе някой друг би могъл да ползва, едно да седи колата, като не е в гаража и едно пред гаража, защото не може да се паркира там.....
Usted August 2nd, 2012, 03:29 PM @ Beatle 88: В материала, до който води линка долу има два прикачени pdf документа, първият ще ти даде информация:
@ Bouzanis: Нямам наблюдения да е натоварено точно в часовия пояс събота 08-14 часа, по-скоро след 16 часа, когато хората отиват на пазар/среща/заведения и тн. Лудница е в събота от 8 до 2, само че НОЩЕМ. Ако имаш инфо кои зони са натоварени събота сутрин заради работа/шопинг/социални събития/развлечение съобщи конкретно, може би трябва да се вземат локални мерки, а не за цялата зона.
@ Tonyyyyy: Първо целта на дискусията е да се вникне в проблем, за да се даде мотивирано работещо решение. Проучи пазара на имоти гаражи в обхвата на зоната, после проучи нуждите, но ежедневно и детайлно, трето проучи нещата легално. Търсил съм гараж в радиус 500 от жилището си, като оферта не си струва икономически за автомобил под 50000 в западна валута (не претендирам за прецизност на сумата).
Второ колата не е лукс или основен враг на пешеходците, защото практически всеки пешеходец или велосипедист също има автомобил. Като пешеходец и гражданин ползващ ежедневно транспорта, казвам, че за жалост с публичните средства за придвижване няма как да задоволявам нуждите си за извънградско придвижване чисто технически, нито нощните си из София (принципна позиция спрямо таксиметровите компании, които масово са под всякаква елементарна критика за мен). Същите тези холандци и германци, които се придвижват с велосипеди, си имат и автомобил и то по по-голям процент на домакинство от нас. Нека мислим трезво и градивно.
Трето, стикерът не ти гарантира нищо повече, освен някаква отстъпка в цената, което е икономически обосновано, защото интензивността на ползване на живущ се измерва не в часове, а в дни годишно, за разлика от придошлите коли, чийто престой е измерим в часове на ден, респективно няма как тарифата да е еднаква, защото начинът на употреба на ресурса е различен. Защото хората от квартала ползват тези места в извънработно време, когато придошлите коли са малко, респективно няма липса на места (това го заявявам съвсем отговорно - в момента места за живущите има, прииждащите коли надвишават капацитета, т.е. ако целта е внасяне на ред, то правилно няма плащане през нощта примерно).
Четвърто пак повтарям: не искам да не плащам, напротив горещо желая да се плаща повече и да има подобрение на градската среда. Просто искам общината да се размърда и да ми позволи легално да се сдобия с гербова марка-стикер, с който да си платя Данък паркиране, но тя упорито отказва.
vog August 2nd, 2012, 05:32 PM Хора, проблемът с паркирането в центъра е, че каквито и такси да се събират за кратковременно или дългосрочно паркиране, за репатриране или скоба, или за глобяване за неправилно паркиране, тези средства не влизат в един общ независим фонд, който да набира средства за изграждането на многоетажни паркинги в центъра на София. Просто всички тези такси и данъци отиват в общия бюджет и потъват. Решение не може да бъде обременяването на тесните улички с паркоместа, трябва да се строят паркинги.
Типично за нашата община паркингите стоят неизползваеми, поради различни неуредици – паркингът на Витоша и България, паркингът срещу радиото, дори на Булбанк пустее. На Perform Business Center на пъпа на София стои празен, но може би след като вдигнат цената на синята зона ще стане по-изгоден и ще се напълни.
Usted August 2nd, 2012, 05:56 PM Ами да, затова тук имаме вид данък, който формира приходите на общината, а не е инструмент за справяне с трафика или облагородяване на градската среда/услуга, по който да се заплаща някаква такса според себестойността му :)
tonyyyy August 3rd, 2012, 12:37 AM Е, чак пък платено паркиране на територията на цяла София е абсолютно невъзможно, несъществуващо в нито един град по света и в сферата на научната фантастика :D :nuts:
Ами то и за това проблема с трафика никъде не е решен. А ние правим това което другите са правили преди 20-30г. със странното убеждение че при нас ще стане след като никъде не е станало. Безкрайната спирала повече трафик - повече инфраструктура - още повече трафик и така до безкрай.
Защото някои хора са си купили тези жилища преди 60-70 години, все пак да не бъдем коне с капаци! Дайте направо и данък пешеходец да сложим,...
Ами и преди 1 и преди 100 да са ги купили, ако в нотариалния акт няма паркомясто все тая. По същата логика някой може да реши да се сложи контейнер с багаж, да опъне палатка или да си направи кокошарник пред блока. А общината е длъжна да изгради улици както и тротоари, но няма ангажимент да осигури подслон нито за теб нито за колата ти, това си е твоя грижа.
Аз си плащам парко места не за 1 а за 3 автомобила. Но защо в блока който живея гаража е полупразен, защото повечето не са си купили такова, а почти никой наеметел не е наел. Защо, ами защото са цървули и обикалят да паркират по съседните улички, тротоари по които не е останала здрава плочка и зелени площи, по-точно бивши зелени площи превърнати от тях в кални или прашни в зависимост от времето грозни пространства, защото е безплатно. Точно за това за блокове с гаражи не трябва да има въобще възможностза преференциално паркиране. Щом не си си купил(наел) значи се предполага че кола не ти е нужна. Същото важи и ако си преустроил гаража си в магазин, склад или каквото и да е вместо да паркираш вътре.
По същата причина при другия апартамент който е в стар блок не може да се паркира защото всичко е заето от пак такива цървули работещи в сградите наоколо където също е пълно с празни но платени места.
Но ако им се поиска дори 1 лв. за 2-3 ч. тогава ще се замислят да пътуват ли с кола или пък вече няма да им се вижда непосилна огромната сума от 30-тина лв. месечно за паркинг.
Точно от това ще е огромния ефект и за трафика и за паркирането, а ако за някого е проблем да отдели 30 до най-много 100 лв. за центъра годишно заначи това му е най-малкия проблем.
Затова е и тоя вой на живущите против всяко предложение за изграждане на гаражи защото трябва да се плаща. За това ще пустеят и буферните паркинги. Защото цървула ще предпочете да мине през половин София, да обикаля половин час покрай центъра за да намери място на безплатна улица, но не и да плати за паркинг. Ама ако знае че безплатна няма ще остави колата там и ще тръгне с метро.
А паркинга си е разход като всеки друг по колата, застраховка, преглед и т.н.
bobsunbobsun August 3rd, 2012, 12:52 AM ^^ +1!
Avus August 3rd, 2012, 08:03 AM В момента по bTV върви материал точно по този въпрос. По-късно ще бъде качен и в сайта им. Доста разгорещени спорове "за" и "против".
bouzanis August 3rd, 2012, 08:25 AM Е, чак пък платено паркиране на територията на цяла София е абсолютно невъзможно, несъществуващо в нито един град по света и в сферата на научната фантастика :D :nuts:
В будапеща е горе-долу така. Всеки може да паркира безплатно в своя район и платено в почти всички останали. Мисля само най-най-крайните райони са безплатни за всички.
Защото някои хора са си купили тези жилища преди 60-70 години, все пак да не бъдем коне с капаци!
За 60 години не само ситуацията с паркирането се променя , много други фактори също. Тихата уличка тогава може да е много шумна днес. Ако не те кефи новата ситуация продаваш и се местиш, защо трябва жилището да ти е до гроб?
Хора, проблемът с паркирането в центъра е, че каквито и такси да се събират за кратковременно или дългосрочно паркиране, за репатриране или скоба, или за глобяване за неправилно паркиране, тези средства не влизат в един общ независим фонд, който да набира средства за изграждането на многоетажни паркинги в центъра на София. Просто всички тези такси и данъци отиват в общия бюджет и потъват. Решение не може да бъде обременяването на тесните улички с паркоместа, трябва да се строят паркинги.
Типично за нашата община паркингите стоят неизползваеми, поради различни неуредици – паркингът на Витоша и България, паркингът срещу радиото, дори на Булбанк пустее. На Perform Business Center на пъпа на София стои празен, но може би след като вдигнат цената на синята зона ще стане по-изгоден и ще се напълни.
Парите отиват да субсидират градския транспорт в общи линии, което е добре.
За паркинга на перформ бях тотално забравил, а той даже не е скъп като на ндк и сердика - напротив. Абсолютно показва защо НЕ ТРЯБВА да се строят скъпи подземни паркинги в града - защото хората не искат да плащат и няма да ги ползват, дори и да има хиляда такива.
Правилната политика за центъра е да се намери начин да се стимулират сградите да ползват върешните си дворове за паркиране. Много вече го правят, но има още хиляди възможни места. Много дворове нямат достъп от улицата - съседни сгради може да се комбинират за да използват наличния един вход. Но общината трябва да инициира тези неща, да бъде медиатор и да даде данни облекчения или друг стимул за създадени нови паркоместа.
vog August 3rd, 2012, 09:51 AM Не, не е хубаво това, че се субсидира градския транспорт, защото ГТ си има собствени приходи + социална субсидия.... Фактът, че трябва да лапа странични приходи от други косвени дейности означава само едно – некадърно управление. Ако продължава порочната практика да се покриват загубите на едни дружества с печалбите на другите, то тогава нищо никога няма да се подобри в София.
А за паркингите абсолютно не съм съгласен. Ако трябва да се вдигне таксата за синя зона на 10 лева, но да им се набие на хората в главата, че улиците не са паркинги, а има специализирани здания за това! Дано със вдигането на синята зона на 2 лева да не се вдигнат и цените по частните паркинги, защото ефектът ще е нулев!
V Eshkenazi August 3rd, 2012, 10:07 AM В будапеща е горе-долу така. Всеки може да паркира безплатно в своя район и платено в почти всички останали. Мисля само най-най-крайните райони са безплатни за всички.
За 60 години не само ситуацията с паркирането се променя , много други фактори също. Тихата уличка тогава може да е много шумна днес. Ако не те кефи новата ситуация продаваш и се местиш, защо трябва жилището да ти е до гроб?
Парите отиват да субсидират градския транспорт в общи линии, което е добре.
За паркинга на перформ бях тотално забравил, а той даже не е скъп като на ндк и сердика - напротив. Абсолютно показва защо НЕ ТРЯБВА да се строят скъпи подземни паркинги в града - защото хората не искат да плащат и няма да ги ползват, дори и да има хиляда такива.
Правилната политика за центъра е да се намери начин да се стимулират сградите да ползват върешните си дворове за паркиране. Много вече го правят, но има още хиляди възможни места. Много дворове нямат достъп от улицата - съседни сгради може да се комбинират за да използват наличния един вход. Но общината трябва да инициира тези неща, да бъде медиатор и да даде данни облекчения или друг стимул за създадени нови паркоместа.
Колко прекрасно, София се напълни с всякви хора (вкл. и общинската администрация), които да дават съвети на софиянци как трябва да организират живота си, щом жидеят в центъра.
Ето, новата идея, да направим вътрешите дворове на маркинги!
Замислете се, че града е достатъчно натоварен и в крайна сметка човек има нужда от малко спокойствие, защо трябва дворовете да станат и те на паркинги, така че човек дори да не може да получи спокойствие дори в стаята си, която примерно гледа към такъв двор?!??!
Това че комплексите са пълни с безразборно напаркирали на всякъде автомобили, не виждам защо трябва да премине и в града.
Ситуацията трябва да почне да се поправя от някъде, но тя трябва да се оправи и по тези места. Хората трябва да свикнат, че автомобила вече не е удобство, а пречка. Лошото е, че малко хора разбират това и си купуват всевъзможни щайги втора - трета ръка само и само, за да имат кола, а градския транспорт е много по-удобен в множество отношения.
В този контекст, иска ми се да вярвам, че буферните паркинги ще заработят успешно, особено, когато някой отива към синята зона. Все пак да не забравяме, че трябва време, за да могат хората да свикнат с подобна практика. За България колата е очевидно още новост, да не говорим за метрото и още по малко за буферните паркинги.
V Eshkenazi August 3rd, 2012, 10:10 AM Не, не е хубаво това, че се субсидира градския транспорт, защото ГТ си има собствени приходи + социална субсидия.... Фактът, че трябва да лапа странични приходи от други косвени дейности означава само едно – некадърно управление. Ако продължава порочната практика да се покриват загубите на едни дружества с печалбите на другите, то тогава нищо никога няма да се подобри в София.
В такъв случай, щом не трябва да се дофинансира, като част от градската мобилност, тогава какво Ви е мнението за билет от 3 лв.?
difian August 3rd, 2012, 10:11 AM Не, не е хубаво това, че се субсидира градския транспорт, защото ГТ си има собствени приходи + социална субсидия.... Фактът, че трябва да лапа странични приходи от други косвени дейности означава само едно – некадърно управление. Ако продължава порочната практика да се покриват загубите на едни дружества с печалбите на другите, то тогава нищо никога няма да се подобри в София.
А за паркингите абсолютно не съм съгласен. Ако трябва да се вдигне таксата за синя зона на 10 лева, но да им се набие на хората в главата, че улиците не са паркинги, а има специализирани здания за това! Дано със вдигането на синята зона на 2 лева да не се вдигнат и цените по частните паркинги, защото ефектът ще е нулев!Има обществени услуги, при които принципът на пазарната икономика е нерационален и неефективен. Пример за това са стоматологичните услуги, които са почти на 100% на пазарен принцип и какъв е общият зъбен здравен статус на населението? Паркирането и МГТ са в едно общо общинско търговско дружество. Един пример от авиацията- и Луфтханза не печели особено от континенталните си полети в Европа, но мрежата е важна за захранване на дългите и полети. Паркирането и МГТ трябва да са обвързани в интегрирана компания и целенасочена политика, но заради политическата и упраленската импотентност и далаверите с публични финанси това не се случва и няма реална ефективна полза за града!
vog August 3rd, 2012, 10:24 AM ^^ Примерът ти с Луфтханза не е успешен, защото става дума за една и съща услуга, но на различни географски точки. В ГТ положението е същото – има линии, които са крайградски и пробегът им е космически, но тези хора трябва да са свързани с населените места в общината и тези линии сигурно са на загуба, но трябва да съществуват и да се покриват от ЦГМ. Обаче паркирането е съвсем друга дейност и макар обвързана с цялостното положение на трафика в София не бива да се паразитира от ГТ. Хубаво, нека се балансират приходите и разходите в едно интегрирано дружество, както го наричаш, обаче трябва да се развиват и двете направления. В момента няма нито един план за паркинг (измиха си ръцете, че на Витоша жителите не искали подземен паркинг), няма план за развитите на многоетажни паркинги, за които се говори от 20 години. Няма и разговори с ЕВБР или други институции за кредит или публично-частно партньорство. Няма и планове как да се вкарат в употреба изградени, но недовършени паркинги. Така че компонентът паркиране в интегрираната компания изобщо не се развива. Това е наистина импотентно. Не може да се разчертават улици до безкрай: трябва да се търси решение.
difian August 3rd, 2012, 10:45 AM Трябва да се започне с цялостната визия за мобилността и достъпността в града- как да е организиран публичния транспорт, докъде и при какви условия ще се допускат автомобилите. След това да се набележат конкретни мерки и пространственото им ситуиране и чак тогава да се стигне до конретните реализации и управление. В София се сляха (дори досега това беше чисто формално, дори имаше две независими управления, счетоводство и т.н.) паркирането и публичния транспорт. Работи се на парче и се тръгва от най-долното стъпало, без да са премислени и организирани нещата генерално. Всичко е война на интереси и да се сетим колко шефове на паркирането само умряха от неестествена смърт през годините... Проблемът е и в СОС и не вярвам някога да се стигне до вслушване и дори търсене на експертно мнение, след което да се вземат политическите решения след широко и градивно обществено обсъждане...
benjaminn August 3rd, 2012, 11:23 AM Новото паркиране в София - как ще се паркира от първи септември? (VIDEO, "Тази сутрин", bTV) (http://btvnews.bg/video/tazi-sutrin/novoto-parkirane-v-sofiya.html)
03.08.2012
vog August 3rd, 2012, 12:38 PM ^^ :lol: Този Виктор е много зле... като латерна, защо било безплатно за общинските съветници? :lol: Ами то дори да е платено, нали общината ще им го плаща, защото те работят в общината, един вид сама на себе си да плаща.
А най-много ме напуши онзи, който щял да запали колата си на Батенберг. :D От това по-добро решение има ли ?!? :lol:
gogo3o August 3rd, 2012, 12:47 PM Ще ми е интересно да видя ефекта от разделянето на синя и зелена зона и по-специално новата цена от 2 лв за синя зона. Прогнозата ми е за драстично намаляване на паркирането в синя зона. А по граничните улици между синя и зелена, в синя сигурно няма да има почти никакви коли - за сметка на зелената.
vog August 3rd, 2012, 12:52 PM Мога да ти кажа, че и в зелената зона е доста гъсто паркирането, така че тези коли от синята зона няма къде да се спасят, ще трябва или да плащат 2 лв. или на подземен паркинг или да си стоят вкъщи. Хубавото е, че доста нови улици ще подлежат на този режим, така че няма да има безплатни улици, където всички се ръгат.
Chilio August 3rd, 2012, 12:56 PM Проблемът е, че с поскъпването на паркирането на определените паркоместа в Синята зона ще се увеличат нарушителите, които паркират на непозволени места в рамките на зоните - такива които запушват гаражи или такива, които се възползват от изтръгнати колчета и се катерят по тротоари, градинки, зелени площи. Надявам се ЦГМ да предприеме по-строги мерки срещу такива нарушители, защото и към момента не са малко. При родителите ми в центъра имаме гараж, който е кажи-речи неизползваем заради постоянно спиращите "на аванта" коли отпред. Улицата е Синя зона, но пред гаражите не са платени места от нея и служителите на ЦГМ подминават неправилно спрелите коли пред тях.
vog August 3rd, 2012, 02:14 PM ^^ Да, много е вярно това, което казваш. Аз съм изключително отвратен от няколкогодишната политика на паяците на ЦГМ, а именно:
– да работят само по синя зона
– да вдигат само нарушители на синя зона
– да вдигат само нарушители, които пречат на движението, а не такива, които са нарушители по закон и например са пред гараж, в зелени площи или върху тротоар.
Не знам какво точно трябва да се промени в задръстеното им съзнание, може би дефицитът на паяци е виновник също, но според мен с новите цени за заскобяване трябва нарушителите в синя/зелена зона да не се вдигат, а само да се обездвижват. А паяците да помагат да разчистват останалите нарушители.
И е крайно време да се промени законът, така че да могат (както във всички бели държави) общинските полицаи просто да минават по улиците и да налагат солени глоби на нарушителите, без тяхно присъствие, като им залепят фиша на предното стъкло. Без репатриране, без чакане на собственика и т.н. Да си го обжалват на съд и да се види кой крив кой прав.
gogo3o August 3rd, 2012, 02:57 PM Паркинг и метро по-евтини от "синя зона"
http://www.trud.bg/Images/Cache/Image_1488938_2.jpg
От 1 септември паркирането в буферните гаражи до метрото и пътуването с мотрисите ще излиза по-евтино от спирането в центъра на София, показа проверка на "Труд". Тогава влиза в сила увеличението на цената за час престой в "синята зона" от 1 на 2 лева.
Ден преди това ще заработи и подземната железница от "Надежда" до "Лозенец", а за спиране на гаражите до станциите ще се плаща по нова схема.
При возене с метрото, първите 2 часа на паркингите ще бъдат безплатни, а за всеки следващ таксата ще бъде по 50 стотинки. За спиране без пътуване ще се плаща по 1 лев на всеки 60 минути. Толкова е и таксата за престой в новата "зелена зона".
"Системата ще разпознава кой е пътувал с метрото и кой само е паркирал, тъй като на шофьорите ще се раздават електронни карти. Така ще се отчита и времето за престой. Картите ще се връщат при плащане на таксата за паркинг", обясни пред "Труд" шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.
Така например, ако оставите колата си до метрото за 8 часа, колкото е работният ден, ще платите 3 лева за паркинг и 2 за билети. Същият престой в "синята зона" ще ви струва 16 лв., а в "зелената" - 8. Освен това, ако паркирате в центъра, ще изхабите и повече гориво, както и нерви в търсене на място. При изтичане на разрешеното време за престой от 2 или от 4 часа ще трябва да местите колата си, което ще ви докара още главоболия.
В центъра обаче ще са налични повече места за паркиране (виж карето), докато по линиите на метрото ще работят само три гаража - на бул. "Цариградско шосе" с капацитет от 1300 места, на бул. "Ломско шосе" - с 480 места, както и на бул. "Черни връх". Последният ще бъде пуснат в експлоатация на 15 септември, като в него ще се побират общо 600 коли.
За хората, които идват от Южна България по работа в София, най-удобен ще е паркингът на "Цариградско шосе". Ако имате задачи за 3 часа, ще платите 2 лева за билети за метрото и 50 стотинки за престой на колата си. За пазаруване по бул. "Витоша" за същото време ще трябва да се бръкнете с 6 лева за "синя зона", но след изтичане на първите 2 часа ще трябва да преместите автомобила. При ходене до Военномедицинската академия например е по-удобно да продължите с колата си. Районът ще стане" зелена зона" с такса 1 лев на час. За да стигнете до болницата от "Цариградско шосе", ще трябва да смените метро и тролей, което прави 4 лв. за билети в двете посоки.
Пътниците ще могат да се прекачват от единия на другия лъч на метрото с един билет. За 1 лв. се стига от паркинга на бул. "Цариградско шосе" до НДК с подземната железница, ако на станцията на площад "Св. Неделя" се качите на мотриса от "Надежда" за "Лозенец". Така пак ви е по-изгодно в сравнение със "синята зона" - давате 2 лв. за пътуване и по 50 стотинки за престой от третия час.
Проверка на "Труд" показа, че част от служителите по станциите все още не знаят как ще се пътува и паркира след месец. Някой дори предполагат, че прекачването в метрото ще е с два билета, но това не е вярно. На гишетата все пак се знае, че от 1 септември ще има месечна карта за двете линии на метрото, за която ще се плащат 35 лв.
Междувременно общината започна проверка дали са пуснати климатиците в градския транспорт. Системите за охлаждане работят основно в новите тролейбуси, но автобусните шофьори не ги пускат.
Ще плащаме с е-портфейл
Плащането за пътуване в метрото и наземния транспорт и за паркиране ще става с един документ най-рано през следващата година. Тогава се планира да бъде монтирана тикет-системата в автобусите и да се пусне т.нар. електронен портфейл.
Става въпрос за карта за транспорта, която ще може да бъде зареждана за брой пътувания или брой часове за паркиране. Сега само в метрото и в електротранспорта столичани могат да заредят по 10 пътувания на електронен носител. Но пътуванията за метро не могат да се използват в тролея и обратно, въпреки че са на една цена. Затова и се налага да се ползват две пластмасови карти.
Таксуват ни на 17 000 места в центъра
Шофьорите в столицата ще плащат за паркиране на около 17 000 паркоместа в центъра от 1 септември, което е с над 5000 места повече от сегашните, съобщиха пред "Труд" ръководители от Центъра за градска мобилност. По 2 лева на час престой ще се плаща за 5000 места, които са оградени от булевардите "Христо Ботев", "Тодор Александров", "Княз Ал. Дондуков", "Васил Левски" и "Ген. М. Д. Скобелев". Те попадат в по-скъпата "синя зона", чието работно време ще е от 8 до 19 ч в делничните дни. За първи път за паркинг ще се плаща и в събота, но от 8 до 14 ч. Това ще засегне хората, които са свикнали да пазаруват или пият кафе сутрин в центъра.
Максималното време за престой в "синята зона" ще бъде 2 часа. За сметка на това в по-евтината "зелена зона" столичани ще могат да държат колите си до 4 часа. Таксата ще е по 1 лв. за 60 минути, а работното време на паркоместата - от 8 до 19 ч в делничните дни. В "зелената зона" ще попадат 12 000 места. Те ще са заключени във втория ринг (виж карта).
Таксата за престой ще се заплаща с талони или чрез SMS-и. За "синята зона" ще е валиден досегашният номер - 1302, а за "зелената" ще има нов - 1303.
"След изтичането на максимално регламентираното време за паркиране в съответната зона ще има 15-минутно ограничаване на възможността за получаване на SMS за този автомобил, тъй като лимитът е изчерпан. Това е времето, в което мястото трябва да бъде освободено", коментираха от Центъра за градска мобилност. Така шофьорите, които не са си свършили работата, ще трябва да обикалят и да търсят ново място, или да минат от по-евтина в по-скъпа зона, или обратното.
На "Московска" 33 си поставят за цел да не се допуска паркиране след изтичане на разрешеното време за престой - 2 часа за "синя" и 4 за "зелена зона". От Центъра за градска мобилност признават, че въпреки "блокирането" на SMS-ите трудно ще се контролира дали някой не е плащал първо с талони, а после - чрез телефона си, или обратното.
На колите на нарушителите ще бъдат слагани скоби. Глобата скача от 9,90 на 30 лв. Блокираните автомобили обаче няма да бъдат вдигани от паяци 2 часа след това, както е сега, а ще стоят на местата, докато не се появи собственикът им. Паяците ще работят основно вечер, а глобата е 60 лв.
По наредба само собствениците на жилища в центъра на града ще имат право да паркират с винетки, с които може да се спира не само на улицата, но и на съседната, но не се гарантира място. Кметицата Йорданка Фандъкова обясни вчера, че ще се направят такива промени, че стикер да могат да ползват и роднини, съпрузи и наематели на жилищата, стига да имат адресна регистрация там. Тя обаче бе категорична, че злоупотреби няма да се допускат.
Годишната винетка за "синя зона" ще бъде 150 лв., а за "зелена" - 100 лв. Месечните са съответно по 15 и по 10 лв. Документи се приемат от вчера. На гишетата вече се наредиха по 5-6 души. Част от тях бяха недоволни, че за винетка за втора кола се искат 450 лв. За служебен абонамент фирмите ще плащат по 600 лв. на месец за едно място, а не - 400, както бе досега.
И двата ринга с бяла маркировка
И "синята", и "зелената зона" в София ще бъдат с бяла маркировка. Границите им ще бъдат поставени от пътни знаци, на които ще е описано как се паркира в съответния ринг.
От Центъра за градска мобилност са поръчали около 900 знака, които ще бъдат монтирани в обхвата на зоните.
За тях ще бъдат платени 130 000 лв.
Със синя и зелена боя ще се маркират само специалните места за паркиране. Предстои пребоядисването на "квадратчетата" за инвалиди.
На по-късен етап в зелено ще бъдат маркирани само местата за зареждане на електромобили.
По темата
НеуРЕДици в паркирането
Не с цел печалба, а за да станел центърът "по-лесен за придвижване и с 25% по-малко автомобили", Столичната община ще събира по 2 лева на час за "синя зона". В кризата фискалният механизъм вероятно ще проработи - високите цени и за паркиране, и на горивата ще откажат част от хората да влизат в идеалния център с колите си, но едва ли ще "ги свалят" от тях. Метрото е алтернатива, но гаражите му са недостатъчни.
Така че най-много колите от "синята зона" да се изтеглят в по-евтината "зелена" и тя да бъде тотално задръстена за движение и паркиране.
Желанието на общината да следи стриктно времето за престой да не се надвишава вероятно ще породи и друго неудобство - на 2 или на 4 часа шофьорите да обикалят като луди из центъра в търсене на паркомясто. Така вместо да се намали, трафикът ще се засили.
Хаосът при паркиране на наематели пред квартирата тепърва ще назрява. И другите ще са недоволни - купуват винетка, не им осигуряват място. Уж се слага ред, а неуредиците не спират.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1488922
svt11 August 3rd, 2012, 04:32 PM Само не разбирам - билетът за метрото и в двете посоки ли ще е по 50ст и ако има некви хора с мене и те ли ще плащат по 50ст?
vog August 3rd, 2012, 04:45 PM Само не разбирам - билетът за метрото и в двете посоки ли ще е по 50ст и ако има некви хора с мене и те ли ще плащат по 50ст?
Къде видя билет за метрото по 50ст.? 50 ст. струва час престой на паркинга на метрото след втория час. На всеки пътник билетът струва 1 лв. Ако си с карта е 80 ст.
Фelix August 4th, 2012, 01:44 AM Брей, аз съм бил отворил цяла нова тема :)
@ Beatle 88: В материала, до който води линка долу има два прикачени pdf документа, първият ще ти даде информация:
@ Bouzanis: Нямам наблюдения да е натоварено точно в часовия пояс събота 08-14 часа, по-скоро след 16 часа, когато хората отиват на пазар/среща/заведения и тн. Лудница е в събота от 8 до 2, само че НОЩЕМ. Ако имаш инфо кои зони са натоварени събота сутрин заради работа/шопинг/социални събития/развлечение съобщи конкретно, може би трябва да се вземат локални мерки, а не за цялата зона.
@ Tonyyyyy: Първо целта на дискусията е да се вникне в проблем, за да се даде мотивирано работещо решение. Проучи пазара на имоти гаражи в обхвата на зоната, после проучи нуждите, но ежедневно и детайлно, трето проучи нещата легално. Търсил съм гараж в радиус 500 от жилището си, като оферта не си струва икономически за автомобил под 50000 в западна валута (не претендирам за прецизност на сумата).
Второ колата не е лукс или основен враг на пешеходците, защото практически всеки пешеходец или велосипедист също има автомобил. Като пешеходец и гражданин ползващ ежедневно транспорта, казвам, че за жалост с публичните средства за придвижване няма как да задоволявам нуждите си за извънградско придвижване чисто технически, нито нощните си из София (принципна позиция спрямо таксиметровите компании, които масово са под всякаква елементарна критика за мен). Същите тези холандци и германци, които се придвижват с велосипеди, си имат и автомобил и то по по-голям процент на домакинство от нас. Нека мислим трезво и градивно.
Трето, стикерът не ти гарантира нищо повече, освен някаква отстъпка в цената, което е икономически обосновано, защото интензивността на ползване на живущ се измерва не в часове, а в дни годишно, за разлика от придошлите коли, чийто престой е измерим в часове на ден, респективно няма как тарифата да е еднаква, защото начинът на употреба на ресурса е различен. Защото хората от квартала ползват тези места в извънработно време, когато придошлите коли са малко, респективно няма липса на места (това го заявявам съвсем отговорно - в момента места за живущите има, прииждащите коли надвишават капацитета, т.е. ако целта е внасяне на ред, то правилно няма плащане през нощта примерно).
Четвърто пак повтарям: не искам да не плащам, напротив горещо желая да се плаща повече и да има подобрение на градската среда. Просто искам общината да се размърда и да ми позволи легално да се сдобия с гербова марка-стикер, с който да си платя Данък паркиране, но тя упорито отказва.
+1
Лично мое мнение е, че е време центърът на София да се освободи от всичките паркирали автомобили. Градският център е обществено място с многообразни функции и трябва да се изчисти от представата, че е нужно само ако се стига до него с кола. Това ми звучи като да си наслага човек пералнята и леглото в хола, защото иначе помещението е неефективно.
Следващата стъпка е всичките тия улички в синята зона да станат пешеходни...
vass August 4th, 2012, 01:49 AM ^^
И как ще се придвижват трудноподвижни хора до домовете си, как си представяш живеещите да отидат до някой магазин и да не могат да си пренесат покупките, как си представяш да паркираш на няколко километра от дома си? Всички тези аспекти как ги виждаш? Нормално е да има някакви улички и зони без достъп на коли, но нищо и никакви централни улици е безсмислено да се затварят, защото освен да затрудни абсолютно всички хора, това друго няма да донесе. Двете крайности не са добри, така че някакво компромисно решение, което се опитват да намерят сега е наи-доброто за всички според мен. :)
Фelix August 4th, 2012, 02:05 AM Както написах - говоря за малките улички в синята зона. Големите улици са си важни и вършат своята работа.
А за зареждането на магазини е вече измислено - улиците са достъпни между 2 и 8 сутринта. Същата схема се използва за събирането на боклук, почистването на тротоарите и извършването на дейности по поддръжката.
Проблемът с пренасянето на покупки от магазин съществува ако нещо от сорта на ИКЕА отвори магазин в центъра.
За трудноподвижните хора - какво по-хубаво от пешеходни зони, а не улици за пресичане?
За живеещите - да си дават под наем апартамента и да се изнесат в полите на Витоша в еднофамилна къща с гараж. За останалите, да се изградят обществени bike shelters (http://cyclespaces.com/wp-content/wpa_custom/18-WAVE-cycle-shelter-doublewave.jpg) и всичко е точно :D
vass August 4th, 2012, 02:10 AM ^^
Не става по ред причини, защото повечето кооперации в центъра имат задни дворове, които се ползват за паркинг, а входовете са по малките улички. Не може да се казва на хората в кой час да излизат от домовете с колата си.
За магазина- проблем няма да има именно ако голям магазин за хранителни стоки отвори врати в центъра, защото е лесно и без кола да се пренасят покупките, докато иначе трябва да се ползва.
Решението за мен е да има някакви улици, които да са пешеходни, но които има какво да покажат като архитектура, останалите да са си с паркиране от едната страна, някакви възможности за паркиране на живеещите по-евтино и синя зона.
Иначе много хора държат да живеят в центъра, а дори да има повече наематели- те също се нуждаят от автомобил в определени ситуации. :)
Фelix August 4th, 2012, 03:11 AM ^^
Ок, прав си, че може би е малко прекалено цялата синя зона да бъде пешеходна. Но ако хората се освободят малко от това мислене за нуждата от паркинг на всяка цена, тези задни дворове може би ще заприличат на патио (http://hof.povray.org/images/patio.jpg). Може би така някои хора ще разберат, че има смисъл да се полагат усилия, за да поддържа дадето публично място.
Освен това не съм съгласен, че една улица трябва да има задължително архитектурна стойност, за да стане пешеходна. Факт е, че има хора, които гледат само фасадите, но много други хора не обръщат внимание на сградите наоколо. Факт е, че хубавата архитектура помага за цялостното възприятие на един град, но много хора просто имат нужда да кривнат по някоя уличка докато се разхождат, за да избегнат тълпата и шума на автомобили.
Тук (http://cache.virtualtourist.com/4/1718838-At_the_pedestrian_street_Venray.jpg) да виждаш някаква впечатляваща архитектура?
А тук (http://placepics.triposo.com/W__10760536.jpeg) как се справят живеещите с невъзможността да се паркира и нужда от зареждане на заведенията?
А на тези хора тук (http://lonelyplanetimages.files.wordpress.com/2011/10/istanbul.jpg?w=600&h=399) дали някой му хрумва, че някой друг иска да излезне от вкъщи с кола в този момент?
Истината е, че всичко това, на което ние казваме „не“, „не може“ и „не трябва“, вече е приложено някъде и за него вече са намерени конкретните аргументи „за“ и конкретните начини да се решат проблемите.
vass August 4th, 2012, 03:41 AM ^^
Така е, но това са примери от много стари градове, виж уличките- ние толкова тесни улички нямаме. Естествено, че при такъв тип градоустройство колите нямат място на тези улички, но при нас има място за всички- въпрос на организация. Иначе не знам някъде да има град, където целият център е затворен за автомобили, това са по-скоро изключително исторически части, при това не цялата част от тях. Мисля, че балансът трябва да се намери. :)
Иначе оформлението на задния двор много ми харесва, доста средиземноморско изглежда, супер за лятото. :)
Mitara6ki August 4th, 2012, 04:39 PM Абе как ще затвориш всички улички в центъра на София, това да не е старият град на Пловдив. Нали се сещаш, че всички институции са точно по тези малки улички - НАП, Адм. съд, съдебната палата и безброй други, да не ги изброявам. Как ще си вършат хората работата ако нямат достъп до тях, било то и с такси та ако щете и с рикши след като всичко е затворено? Представяте ли си какво ще стане по главните булеварди, ще има по 3 колони наспирали коли на аварийни... София не е приятелски настроена към пешеходците и няма и как да стане скоро, именно заради това, че всички агенции и институции са в София и са предимно в централните части. Като пуснат третия лъч на метрото и обновят трамваите заедно с релсите, тогава вече става. Защото едно е да знаеш и да разчиташ на градския транспорт, че е точен и ще ти свърши работа, а друго е да се чудиш ще дойде ли скоро, допълнителен стрес за хората е това. Още доста път има да се извърви, но ще стане. Ето сега и с новите тролейбуси и втория лъч, лека по лека с малко ограничения, но по честичко, както се и прави в момента, а не изведнъж бам и айде.
bouzanis August 4th, 2012, 04:40 PM ^^
Ок, прав си, че може би е малко прекалено цялата синя зона да бъде пешеходна. Но ако хората се освободят малко от това мислене за нуждата от паркинг на всяка цена, тези задни дворове може би ще заприличат на патио (http://hof.povray.org/images/patio.jpg). Може би така някои хора ще разберат, че има смисъл да се полагат усилия, за да поддържа дадето публично място.
Собствениците във всяка сграда могат да си решат сами как да изглежда двора им, все пак дворовете са си тяхна собственост - повярвай ми, има и така изглеждащи като на снимката ти. Други пък са избрали да си решат проблема с паркирането.
bouzanis August 4th, 2012, 04:48 PM Абе как ще затвориш всички улички в центъра на София, това да не е старият град на Пловдив. Нали се сещаш, че всички институции са точно по тези малки улички - НАП, Адм. съд, съдебната палата и безброй други, да не ги изброявам. Как ще си вършат хората работата ако нямат достъп до тях, било то и с такси та ако щете и с рикши след като всичко е затворено? Представяте ли си какво ще стане по главните булеварди, ще има по 3 колони наспирали коли на аварийни... София не е приятелски настроена към пешеходците и няма и как да стане скоро, именно заради това, че всички агенции и институции са в София и са предимно в централните части. Като пуснат третия лъч на метрото и обновят трамваите заедно с релсите, тогава вече става. Защото едно е да знаеш и да разчиташ на градския транспорт, че е точен и ще ти свърши работа, а друго е да се чудиш ще дойде ли скоро, допълнителен стрес за хората е това. Още доста път има да се извърви, но ще стане. Ето сега и с новите тролейбуси и втория лъч, лека по лека с малко ограничения, но по честичко, както се и прави в момента, а не изведнъж бам и айде.
Метрото спира близо до , градския съд, адм съд, даг и съдебната палата, има и паркинг и до трите наблизо. Нап не е един - разделен е по районите на общината и във всеки район има офис, който обслужва съответния район. Само за трите централни района има един общ офис, но той пак обслужва хората от тези централни райони, тоест на повечето "клиенти" им е на пеша. Почти никой не ходи там с кола. Много институции , като например агенцията по вписванията не са в центъра. Въобше, не мисля, че институциите правят трафика в центъра.
Mitara6ki August 4th, 2012, 05:05 PM Аз не казвам, че го правят изцяло трафика, но съм на противоположното мнение и съм свидетел, че много хора ходят с коли до тези институции. Метрото спира близо до тях, да, но огрява само хората по протежението на първи метродиаметър. Сега с втори ще е по-добре, но все пак големи градски зони остават без директен достъп, или трябва да сменят няколко вида транспорт, а когато ти е спешно едва ли ще разчиташ на надземния, от личен опит говоря в случая и повярвай ми далеч централният офис на НАП не е "на пеша". Никой работодател няма да те чака да ходиш 30 минути и да се връщаш още толкова, ще стане 4-5 пъти и накрая ще си помисли, че си пиеш кафенца междувременно, а пък такси рядко те взима за такова разстояние, защото всички искат да хванат "келепир". Когато стане както в Мюнхен, Виена и т.н, където транспортът цепи секундата и няма лашкащи се, смърдящи трамваи и тролеи, тогава може да затворят част от улиците за колите. И все пак там живеят хора, не можеш да ги отрежеш от обществени услуги, как ще се събира боклукът, как ще пристигне линейката?
bouzanis August 4th, 2012, 09:35 PM Дори и да има такъв трафик сега, решението се нарича е-правителство, а не инфраструктура. С НАП вече работи - почти всички вече оперират онлайн, общините са по-назад, но и там ще се променят рано или късно нещата
EEH August 4th, 2012, 11:02 PM Желанието на общината да следи стриктно времето за престой да не се надвишава вероятно ще породи и друго неудобство - на 2 или на 4 часа шофьорите да обикалят като луди из центъра в търсене на паркомясто. Така вместо да се намали, трафикът ще се засили.
Винаги съм се чудил ЗАЩО?! Защо да трябва да си местя колата на всеки 2 часа? Какво ще с епромени ако просто с колегата си разменяме местата на колите на всеки 2 часа (а докато трае маневрата ще запушим улицата)? Кой и как ще докаже, че не съм го направил дори да не съм? Ще ми мерят метрите до най-близката пресечка ли? Пълна глупост!
TrueBulgarian August 4th, 2012, 11:12 PM Защото законово имат право да събират такси само за краткосрочно паркиране, което е до 4 часа. :)
EEH August 4th, 2012, 11:15 PM Един работен ден не е 4 часа. Който е писал закона, е бил пиян, а тези, които са го приели - малоумници.
vog August 4th, 2012, 11:34 PM ^^
Повечето хора, явно и ти, не могат да проумеят, че паркирането в синя зона е краткосрочно. Идеята не е да ходиш на пълен работен ден в центъра и да заемаш паркоместата на живеещите и тези, които имат да свършат работа точно в центъра, било то по администрация или друго. За тези, които искат да паркират целодневно услугата се нарича "служебен абонамент" и не се таксува на час, а на месечна основа.
EEH August 5th, 2012, 01:01 AM Да, наистина не проумявам каква е разликата дали моята или други 4 коли ще заемат целодневно това място.
vass August 5th, 2012, 01:36 AM ^^
Разликата е, че поне двама човека ще заемат това място, за разлика от един. Иначе във финансово отношение разлика няма. Аз ако имам работа за известно време по работа в центъра очаквам да намеря място, да си свърша работата и да си отида. Ако всички места са заети от постоянно работещи там, то това става невъзможно. Още повече таксата сега като се вдигне ще стане много неизгодно да паркираш целодневно- по-добре се движи само с таксита- цената на паркинга ще е по-голяма. :lol:
svt11 August 5th, 2012, 08:22 AM А тези, които ходят на работа няма как да го направят това нещо
Kuonyy August 5th, 2012, 10:31 AM А тези, които ходят на работа няма как да го направят това нещо
Тези, които ходят на работа, ще се научат, че има градски транспорт, мотопеди и колела. Да се качват на колелото и да въртят малко, че и без това ставаме затлъстяла държава.
Каква е тази мода всеки да ходи сам с кола някъде? Такива баровци ли се навъдиха? Нали беше скъп бензина, нафтата и още не знам си кво?
Ще станем цивилизована държава, само когато ни бъркат много дълбоко в джоба.
ИванТ August 5th, 2012, 10:41 AM Не споделям мнението Ви, че общото затлъстяване на нацията се дължи на пътуването до работното място с автомобил, а по-скоро в липсата на спортни занимания в комбинация с правилно и балансирано хранене. Подобна обосновка за наличие на зони за платено паркиране е несериозна.
Добре е, да се бъде отчетен и фактът, че зоните за платено паркиране, няма да бъдат превърнати в пешеходни зони, тъй като те ще носят внушителни приходи на "Център за градска мобилност" ЕООД. Яркият и скорошен пример за това е булевард "Цар Освободител" и изменянето на проекта от пълноценна пешеходна зона в това, което е сега, с целта за да бъдат освободени паркоместа, осигуряващи печалба.
EEH August 5th, 2012, 11:34 AM ^^
Разликата е, че поне двама човека ще заемат това място, за разлика от един. Иначе във финансово отношение разлика няма. Аз ако имам работа за известно време по работа в центъра очаквам да намеря място, да си свърша работата и да си отида. Ако всички места са заети от постоянно работещи там, то това става невъзможно. Още повече таксата сега като се вдигне ще стане много неизгодно да паркираш целодневно- по-добре се движи само с таксита- цената на паркинга ще е по-голяма. :lol:
То и преди ми беше горе-долу същото да взема такси за 8-9 лева в двете посоки, вместо с кола за същите пари за синя зона.
По вашата логика обаче, трябва да се премахне и служебния абонамент, защото в много случаи местата стоят празни и заградени, без да се използват.
prof66 August 5th, 2012, 08:35 PM Боже какви безумия чета тук....
До всички защитници на порнографията, наречена синя, зелена, пембяна зона.
Аз съм собственик на имот в центъра. Като негов собственик имам определени права и задължения.
Обаче.
Изведнъж общината решава да събира някаква неясно колко законна такса за нещо си.
И сега (бият барабаните) тоя тротоар, аджеба, общински ли е или е мой?
Ако е общински (сиреч общ) откъде накъде някой ще ми ограничава правото да го ползвам?
Ако е мой (съдейки по простотията на същата тая община да иска да ме глобява, след като тротоара МИ е мръсен и/или непочистен от снега) тогава що ще общината и ми се меша в собствеността?
Така че, уважаеми, моля ви, помислете малко с главите си, преди да почнете да ръкопляскате на това безумие и беззаконие.
Не може да се противопоставят права на едни софианци срещу права на други софиянци и от цялата тая работа общината да е на далавера (парична), че и да не ще да каже колко е на далавера.
Въобще не искам да си спомням закона, според който общинските такси трябва да са в размер, който само оправдава разходите и т н, така че самото безумие - общинска фирма ЗА ПАРКИРАНЕ да е на милионна печалба е тотално нарушение на законите....
Мани....
Chilio August 5th, 2012, 08:48 PM E, явно навсякъде в развития и цивилизован свят обичат порнографията, правят пълни безумия и беззакония и т.н. Интересно ми е как във всички големи европейски градове не са се усетили досега собственици на имоти в центъра и те да търсят правата си... Тъй де, откъде накъде някаква парижка, лондонска, манчестърска, мюнхенска, виенска, копенхагенска, миланска, пражка и още стотици подобни общини ще им нарушават правата да си паркират тенекиите където си искат около имотите върху собствените им тротоари и платна...
Въобще не разбрах какво общо има тротоарът със синята или зелената зона? Паркирането върху тротоарите е забранено, особено пък по малките улички в центъра където са въведени тези зони и тротоарите рядко достигат дори ширина от 2 метра, минимално изискуема по закон да остава свободна за пешеходците.
vog August 5th, 2012, 09:49 PM И сега (бият барабаните) тоя тротоар, аджеба, общински ли е или е мой?
Ако е общински (сиреч общ) откъде накъде някой ще ми ограничава правото да го ползвам?
За първи път чувам, че общината (!) е ограничавала правото на ползване на тротоарите... :lol:
JloKyM August 6th, 2012, 01:56 AM А аз за първи път чувам някой да е собственик на тротоар..това не е ли общинска територия...
bouzanis August 6th, 2012, 08:00 AM При нас тротоарът пък минава през част от парцела ни:) тамън да ходя да си поискам парите тогава и в новия пуп са го копигирали.
Колкото до тези, които работят в центъра - да си търсят паркоместата от работодателя. Като иска офиса му да е в апартамент в центъра ще си наеме синя зона. Иначе е пълно с офис сгради с подземни паркоместа , които седят празни
difian August 6th, 2012, 11:05 AM Не е задължително тротоарът да е публична собственост. Границата на собствеността между публична и частна (има и частна общинска собственост ;) ) е уличната регулация. Сградите не винаги са разположение на уличната регулация и решение на собствениците или строителя е подходите към входовете, гаражите или магазините дали ще са с широк достъп или ще има ограда. Общината няма право да навлиза в частната собственост и обратното- никой няма право да си загражда тротоара или друга публична собственост за лично ползване, а и на това сме стававли свидетели....
Относно почистването, да- в Конституцията собствеността ни е изконна и никой няма право да ни я отнема, но това не означава че в рамките на имотите си сме пълни господари- има редица ограничения и обстоятелства, чиято цел е защитата на общия интерес. Крайно време е да се осъзнае, че Държавата е обществен договор между всичките индивиди, които я населяваме и ѝ се водим граждани. Няма съвършен модел, а интересите на всички са различни, но не можем да се изолираме от Света. Това налага съществуването на определените ограничения върху личните свободи в името на публичния интерес. Явно СОС е преценил, че за почистването на тротоарите не може да се справят комуналните фирми и най-ефективното и лесно решение е да прехвърли отговорността на всички собственици на имоти, граничещи в съответния участък с тротоара. Като минавате по тротоарите пред други сгради, не искате ли и те да са проходими? Проблемът в тази Държава е това, което и от ЕС ни казват, но сме малоумни да го осъзнаем- липсата на правова Държава- всеки е тарикат и се мисли за Господ и никой нищо не може да му каже, него го ръководи дебилността и инатът му. На Парламента има един девиз, който отдавна е загубил стойност пред днешните катили в тази Държава. Искаме, не искаме- сме социални същества, територията е ограничена и не можем да сме сами със себе си с буфер от 100 километра спрямо останалите. За да живеят всички колкото се може най-добре има нужда от определени отстъпки и компромиси в името на общото добруване... Не казвам, че съществуващото статукво е най-доброто, но е далеч по-добро от правилата в джунглата- по-силният и наглият да има право! ;)
bouzanis August 6th, 2012, 01:03 PM Не може през частна собственост да минава публичен тротоар без отчуждаване на земята. Ако е подход към сграда може да е частна собственост, но това не е публичен път - собствениците на сградата могат да си го оградят ако желаят. Аз говорих за ситуация, където си има реален тротоар, комуникациите си минават под него, но в кадастъра тротоарът е начертан на друго място - през нашия двор... Даже още по-рано бяха планирали да правят обществен паркинг в двора ни, въобще пълни идиоти работят в тази община
TrueBulgarian August 6th, 2012, 06:49 PM въобще пълни идиоти работят в тази община
+1
Dragger August 7th, 2012, 07:32 PM Фандъкова отказа безплатно паркиране (http://sofia.bg/pressecentre/press.asp?open=9&sub_open=64414&nxt=0)
Столичният кмет Йорданка Фандъкова върна стикера си, който и даваше правото да паркира личния си автомобил безплатно в синята зона. По думите и не е редно градоначалникът и общинските съветници да използват тази привилегия. „Правилата трябва да важат за всички. Аз съм си върнала моята безплатна карта, още повече че не я използвах”, обясни Фандъкова. Тя карала личния си автомобил само в събота и неделя, когато по сега действащия правилник синята зона не важи. От 1 септември обаче паркирането в идеалния център ще бъде платено и в събота до 14 часа .Столичните общински съветници и част от администрацията и ще останат без бонуси за безплатно паркиране в синята зона. Отрязването на привилегиите ще стане през септември заедно с промените в наредбата за организация на движението, които ще внесе шефът на транспортната комисия в СОС Радослав Тошев.
„Право да паркират безплатно трябва да имат само служебни автомобили, и то за да могат да си вършат работата общинските служители. Няма как работещите в Столичния инспекторат да плащат от джоба си за паркиране или например хората от „Социален патронаж”, които разнасят храна по домовете на възрастни и болни, обясни кметът Йорданка Фандъкова.
chaosallover August 7th, 2012, 11:03 PM Най-накрая реални цени на паркоместата в София. Много мъдро въвеждат новите правила заедно с пускането на метрото. Това е огромна стъпка напред за София. Няма логика буферният паркинг под Цариградско да стои празен, макар че е безплатен, а "долу" да е лудница. Много ми хареса мнението за европеизацията и бъркането в джоба, споделям го. Сега поне хората имат алтернативни средства за придвижване, много се надявам да започнат да ги използват.
stefcho11 August 8th, 2012, 08:10 AM Само да допълня нещо.
Вчера като ми сложиха скоба (и по-точно когато я махаха), момчетата с баничарката ме предупредиха че глобата става от 10 на 30лв . И те казаха че е доста висока според тях.
bobsunbobsun August 8th, 2012, 08:33 AM ^^ Карането на автомобил е скъпо удоволствие! Комуто е непосилно има алтернативни начини за придвижване. Е, не са толкова гъзарски, но крайният ефект е същият! :)
Между другото, казвам го по отношение на глобите генерално, какво те безпокои колко са високи - ако не извършваш нарушения изобщо не те засяга!? :)
stefcho11 August 8th, 2012, 08:54 AM След като темата е за синята зона, нека се знае и колко ще е глобата.
gogo3o August 8th, 2012, 09:24 AM 10лв си направо смешно и отдавна трябваше да се повиши.
TrueBulgarian August 8th, 2012, 09:32 AM 10лв си направо смешно и отдавна трябваше да се повиши.
+1.
ИванТ August 8th, 2012, 09:21 PM ^^ Карането на автомобил е скъпо удоволствие! Комуто е непосилно има алтернативни начини за придвижване. Е, не са толкова гъзарски, но крайният ефект е същият! :)
Между другото, казвам го по отношение на глобите генерално, какво те безпокои колко са високи - ако не извършваш нарушения изобщо не те засяга!? :)Извинете за въпроса, както и за отделянето от основната тема, но Вие в коя година живеете? Безспорен е положителният ефект от намаления поток автомобили, какъвто ще е резултатът от новите мерки, но личният автомобил не е лукс от 1971 година и тази обосновка е изцяло несериозна.
difian August 8th, 2012, 09:52 PM Извинете за въпроса, както и за отделянето от основната тема, но Вие в коя година живеете? Безспорен е положителният ефект от намаления поток автомобили, какъвто ще е резултатът от новите мерки, но личният автомобил не е лукс от 1971 година и тази обосновка е изцяло несериозна.Не е въпросът на лукс и престиж, или поне не и у нас, където си избиваме комплексите с автомобили, вместо да мислим устойчиво и да оставим нещо и за внуците си- светът дано не свърши с нас и с нашето удоволствие да си утоляваме нагоните, а да опазим и изградим качествена среда за живот за нас и за тези след нас. Хубаво, имайте автомобили, но индивидуалните пътувания не са устойчиви и създават проблеми пред мобилността и достъпността в градовете... Имаше я картинката, на която Блумбърг и Джонсън ходят на работа с метро и на велоиспед и макар сгрешена, показваща снимка от Москва, за София се виждаше кортежът от Ленд Крузъри уж на Борисов. И чисто имагинерно, не може да се изгради инфраструктура, с която 1 000 000 души да пътуват с личните си автомобили до точката, до която искат безконфликтно и бързо.... дори и в Дубай. Решението е предимство за масовия транспорт, за град с мащабите на София, базиран на системата на метрополитена и схема на довеждащ захранващ транспорт до него. ;) Иначе 1 000 000 ленти по Гешов за всеки не могат да се изградят.
vog August 8th, 2012, 11:46 PM ^^
Стига с този Несторов! Хората направиха всичко възможно да изкоренят името му от София... Уж младо момче на снимката, ама още пазиш спомен за това грозно име.
Инак, за 1000000 души, които да пътуват бързо и безконфликтно с "личните си" автомобили има решение и то се казва PRT. В Дубай не знам как са, ама виж в Масдар (Абу Даби) вече знаят накъде духа вятърът!
http://nos.nl/koningshuis/video/329217-beatrix-bezoekt-masdar-city.html
http://www.2getthere.eu/wp-content/uploads/IMG_9845_1.jpg
http://www.2getthere.eu/wp-content/uploads/IMG_7000_1.jpg
bobsunbobsun August 9th, 2012, 12:59 AM Извинете за въпроса, както и за отделянето от основната тема, но Вие в коя година живеете? Безспорен е положителният ефект от намаления поток автомобили, какъвто ще е резултатът от новите мерки, но личният автомобил не е лукс от 1971 година и тази обосновка е изцяло несериозна.
Не съм сигурен доколко Ви разбирам, но май и Вие не сте ме разбрали - не казвам, че личният автомобил е лукс, но който иска да се възползва от предимствата му в града трябва да разполага с финансовите възможности да го прави без да се оплаква колко било скъпо горивото, паркирането и т.н. За който тези разходи са непосилно просто не е за този транспорт. :)
Местата за паркиране се явяват оскъдно благо и начинът за разпределянето му в рамките на икономическата парадигма е чрез търгуването му на дадена цена. За който това благо представлява ценност, т.е. носи му полза, си плаща и го получава. Това е принципът. Другият аспект дифиан го е описал вече.
vass August 9th, 2012, 01:07 AM ^^
+1 Много си прав. Някои хора обаче не могат да разберат, че да се паркира в топ център на даден град в скъпо и трябва да се примирят. Алтернативи има, включително за хората, които не искат да се откажат от колата- такси. :)
becs August 9th, 2012, 08:10 AM В момента мият улиците в карето около Мол ъф София и ще ги "чертаят" за зелената зона. :)
vog August 9th, 2012, 08:30 AM :? Мол София не попада в зелена зона. Да не правят жълта?
becs August 9th, 2012, 09:36 AM За това каре става дума.
http://thumbnails79.imagebam.com/20508/2996bf205071922.jpg (http://www.imagebam.com/image/2996bf205071922)
difian August 9th, 2012, 10:35 AM :? Мол София не попада в зелена зона. Да не правят жълта?Възобновява се маркировката навсякъде, и в стария обхват на платеното паркиране, вероятно след това и в новия, където усилено редят колчета.
bouzanis August 9th, 2012, 11:54 AM вчера миеха по патриарха, предполагам със същата цел
vog August 9th, 2012, 02:35 PM За това каре става дума.
http://thumbnails79.imagebam.com/20508/2996bf205071922.jpg (http://www.imagebam.com/image/2996bf205071922)
Ти на това карето на мола ли му викаш? :)
Ами то там отдавна всичко си е платена зона... какво има да му разчертават или искаш да кажеш, че ще полагат нова хоризонтална маркировка?
becs August 9th, 2012, 07:45 PM Изобщо нямаше маркировка, а тази пумия дет пръскаха днес и давам 1 седмица максимум.
Дали ще сменят табелите, защото на тях пише Синя зона?
Може и да съм се разпрострял малко с карето, извинявам се. :lol: :D
vog August 9th, 2012, 07:59 PM Преди 20-30 дена като падна един следобеден дъжд машините за чистене издебнаха момента и преди да завали разхвърляха един сапун по улиците. После водата по улиците се отмиваше като на някоя автомивка, а от капките ставаха балончета. :D Май днес пак повториха мероприятието заради бурята.
Celeborn August 9th, 2012, 10:36 PM /offtopic: Буря?
vog August 9th, 2012, 10:44 PM Офф: Имаше гръмотевична буря, не я ли чу поне, ако не я видя?
Celeborn August 9th, 2012, 11:49 PM LOL, не, а бях в ресторант на открито. Ама в южните софийски щати редовно ни отминават тия събития :D
MARmorski August 10th, 2012, 12:53 AM Доста странни интерпретации на тема пазарни взаимотношения и устойчивост в система с висока ентропия.
Говори се за оскъдното благо на нормалното паркиране, но не се говори за останалите 99,9 % оскъдни блага в града.
Защо не е платен достъпа до зелените площи, до детските градини и училищата. Защо не е платено мястото за вървене по
тротоарите. Аз примерно не искам да се блъскам по тротоара на Раковска, искам да си платя и останалите да ги няма.
Искам да си платя и да мога да седна на пейка в парка в събота вечер, също така да си платя детето ми да е на детска градина до местоживеенето
ми и т.н.и т.н.Защо не мога, като и те са оскъдни блага , а живеем в пазарна среда?!? Отговора е толкова прост ,
колкото е наивна и тезата за съществуването на синята зона.
Това ясно показва безпринципността на кмета и общинската управа, колкото ясно показва и че, дори тук, във форума за свободномислещи хора,
потракват повече окови , отколкото волна мисъл.
Единствената причина, "Синята зона" в София да просъществува изобщо е липсата на гражданско общество. Примерите , които сега ще завалят за платеното
паркиране в други западни градове вероятно, ще са некоректни, защото там, това платено паркиране се явява малко звено в огромен комплекс от организационно - правни мероприятия, шлифовани в съвсем чужд за българина обществен манталитет.
Един вид, видяла жабата , че подковават коня и си вдигнала крака....
Лично мнение:)
vass August 10th, 2012, 12:58 AM ^^
Примерите не са точни, защото можеш да минеш по тротоара, независимо, че има хора, докато НЕ можеш да паркираш. Примерът щеше да е точен, ако имаш възможност да паркираш, но не искаш да има други спрели коли около твоята. :)
Chilio August 10th, 2012, 08:02 AM Примерите и сравненията са безкрайно некоректни. Никъде по белия свят няма платени тротоари за пешеходците, платени пейки в парковете и т.н. Докато платено паркиране в центровете на градовете има навсякъде.
Колкото за плащането на детски градини, частни детски градини колкото искаш - плащаш и веднага ти взимат детето. Ама като искаш на държавна за без пари - чакаш.
bouzanis August 10th, 2012, 08:56 AM Примерите наистина са много некоректни. При тротоарите , както вече ти отговориха, минаването не е невъзможно, че да трябва някакви мерки. При пейките също няма проблем с намирането на свободни такива, а и да имаше - една пейка е 100 лв , така че не е проблем да се купят и сложат колкото са нужни. Когато парковете станат крайно недостатъчни ще се случи това, което се случва в някои други градове - частни паркове. Собственици на парцели ще ги заградят и превърнат в градини, които се ползват на база абонамент от хора, които живеят наоколо. Това го има например в Лондон масово. Посещението на детска градина също е платено, макар и таксата да е смешно ниска (60 лв?). Ако искаш да паркираш - плащаш, ако искаш детска градина плащаш. Училищата са безплатни, защото са задължителни и има свободно място за всеки ученик. Да, може да не е най-близо до домът ти, но то и колата няма как винаги да я спреш под прозореца си.
Именно принципа със заплащането е валиден навсякъде, където не може да се осигури еднакъв достъп до някоя услуга за всички. Проблемът с безплатно паркиране идва от това, че всички плащат данъци, но само малка част от желаещите ще могат да ползват тази услуга. Следователно, по-добре тази услуга да не се финансира публично, защото няма да е справедливо, а да се финансира само от ползващите я чрез директно заплащане.
vog August 10th, 2012, 09:00 AM Искам cъщо така да си платя детето ми да е на детска градина до местоживеенето
ми и т.н.и т.н.Защо не мога, като и те са оскъдни блага , а живеем в пазарна среда?!? По принцип срещу едно даренийце винаги ще се намери място...
satanism August 10th, 2012, 09:15 AM По принцип срещу едно даренийце винаги ще се намери място...
:ohno:
...то на някое детенце от бедно семейство....тея работи трябва да се изкоренят от обществото......
vog August 10th, 2012, 09:19 AM Бедното семейство ще си получи услугата безплатно. Тук ставаше дума, че някой иска да плаща, за да получи по-добра услуга.
2advanced August 10th, 2012, 11:42 AM ....Говорят как хората от центъра трябва да си плащат като попове за несъществуваща услуга, която е чист рекет. Айде да ви зема по 150лв. за местото пред блока, дето не знаете дали ще го има в 8 вечета, да ви видим колко сте словоохотливи. :bash: :ohno:
Иначе с 2лв. на час ще пречупят трафика истински, вярвайте! А за западните практики, от които сте толкова повлияни и толкова дъвчете е съвсем друго - те имат такса за влизане в центъра и времетраене на престоя там.
gogo3o August 10th, 2012, 11:55 AM Имам въпрос относно паркинга при МС11: СО ли ще го стопанисва или ще го отдаде на наемател? Опасенията ми са да не стане като с паркинга при МС Ст. В. Левски, който се ползва само частично.
MARmorski August 10th, 2012, 11:58 AM Колеги!
Към vass - и преди синята зона паркирах нормално и след нея паркарам нормално , т.е. никога не е имало невъзможност за паркиране - конкретно за Дондуков-Сливница/Раковски-Левски. Не приемам вашия аргумент, още повече , че там където беше трудно за паркиране и сега е така. Синята зона не реши този проблем в едно 80% от ареала си.
към Chillio - никъде по белия свят няма и много други особенности на местния ландшафт - мога да изброявам много от политико-икономическата топология до гражданското самосъзнание. И преди отбелязах , че трябва да се действа комплексно, по всички фронтове, а не с единични псевдомерки, каквато е "синята зона". А за детските градини , ами тази до мен не е частна, а аз имам полза да съм в нея, защото ми спестява време, вместо тази частната, в Младост дето ползвам- защо не мога да платя, не разбрах?Или да поискам да я направят частна и да отметна довода, щото то има и частни паркинги в центъра, пък има и синя зона на цената на частните паркинги - защо не е така и с детските градини да ги направят 400 лв минимум на месец и да решим проблема?
към bouzanis- а на тези които им е вменено да я ползват, каквито са живеещите там, при тях се получава ,че са двойно данъчно обложени? И е интересно каква услуга е точно паркирането. Синята зона осигурявали изобщо нещо , което има критериите на услуга. Питам , защото щетите по автомобила ми от синя зона са статистически най-много и вече застрахователите ми са малко скептични към обяснения защо тоя праг е така, а тоя калник е ожулен от поредната скоба и т.н. Услугата предполага отговорност и полезност, каквато синята зона не притежава. За парковете - няма да коментирам , наистина сигурно в парка на Мало Бучино има свободни пейки, както и свободни паркоместа. Съжалявам , че не ги използвам , ами пиша по форумите!
Вярвам ,че всички искаме уреден град и общината знае това, затова ни пробута измамата , че синята зона въвежда ред, но всеки чел Наредбата за организация на движението в Столична община от 2005г, знае , че оръжието на реда е всъщност Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагането му, които съществуваха и преди зоната. Т.е. теоритично, редът, преди и след зоната, драги колеги, следва да е един и същ.
Извод: В милата Татковина, бездействието на държавните органи във всички направления е родило възможност за вторичен пазар на услуги, които иначе се считат за осигурени - пример е синята зона, частните уроци и курсове , охранителна дейност, здравни услуги и т.н. Това , че синята зона прилича външно на подобно явление на запад е по-скоро случайно.
Chilio August 10th, 2012, 11:58 AM Единственото място с такса за влизане в центъра в популярните градове в Западна Европа, за което се сещам е Лондон. Докато платеното паркиране го има повсеместно във всички големи градове във всички страни, дори не само в столиците.
2advanced August 10th, 2012, 12:10 PM Единственото място с такса за влизане в центъра в популярните градове в Западна Европа, за което се сещам е Лондон. Докато платеното паркиране го има повсеместно във всички големи градове във всички страни, дори не само в столиците.
Освен в Лондон го има и в Рим...
gogo3o August 10th, 2012, 12:22 PM и Стокхолм
http://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_congestion_tax
vog August 10th, 2012, 12:42 PM Аз не мога да разбера що за тон от живеещите в синята зона? Значи, общината е измислила услуга, която е на ръба да бъде извънзаконна, която срещу нищожната сума от 10-15 лева на месец ти дава правото да паркираш в синя зона и то в едно завидно голямо каре (да, не ти осигурява място, но ти дава право). Ако общината не въведе тази винетка, това значи, че всички подлежат на общия режим на паркиране, т.е. трябва да си цакат за всеки час престой по 1-2 лв. Няма нито един нормативен документ, който да ги освобождава от тази такса...
И те всъщност роптаят против собствения си интерес. Ако не искаш да плащаш за винетка, не си паркирай колата в центъра. Аз, ако не искам да плащам, няма да паркирам в центъра, а ще паркирам преди зелено-синята зона, в някоя безплатна улица. Ако не искам да си плащам за републиканската винетка, няма да карам извън София. Честно, не мога да разбера що за наглост?!!
Да не говорим, че зоната за паркиране е с работно време, т.е. вечер, когато хората се прибират вкъщи с колата могат спокойно да си паркират за без пари.
filip.mirazchiyski August 10th, 2012, 12:51 PM ....Говорят как хората от центъра трябва да си плащат като попове за несъществуваща услуга, която е чист рекет. Айде да ви зема по 150лв. за местото пред блока, дето не знаете дали ще го има в 8 вечета, да ви видим колко сте словоохотливи. :bash: :ohno:
Иначе с 2лв. на час ще пречупят трафика истински, вярвайте! А за западните практики, от които сте толкова повлияни и толкова дъвчете е съвсем друго - те имат такса за влизане в центъра и времетраене на престоя там.
Нека сложат, аз нямам нищо против, ще си я плащам. Обаче една такава такса не ти гарантира място, а правото да се възползваш от свободно такова... И второ, при тези "западни практики"... има и такса за паркиране, освен такса за вход и/или времетраене.
bouzanis August 10th, 2012, 01:09 PM А за западните практики, от които сте толкова повлияни и толкова дъвчете е съвсем друго - те имат такса за влизане в центъра и времетраене на престоя там.
подобна практика няма почти никъде - в Европа са 3-4 града само, всичките имат несравнимо по-голям проблем с трафика от нас, което налага и подобна мярка
Колеги!
Към vass - и преди синята зона паркирах нормално и след нея паркарам нормално , т.е. никога не е имало невъзможност за паркиране
при мен съвсем не е така - преди синята зона беше кошмар, след въвеждането й паркирането е лесно.
към bouzanis- а на тези които им е вменено да я ползват, каквито са живеещите там, при тях се получава ,че са двойно данъчно обложени? И е интересно каква услуга е точно паркирането. Синята зона осигурявали изобщо нещо , което има критериите на услуга.
Всяко парко място е около 10 кв.м. инфраструктура - дренаж, насипи, асфалтово покритие или паваж. Има и оперативни разходи по регулацията на паркирането, както и за предпазване на тротоарите от автоталибани. Разбира се, че паркирането е услуга, която общината предоставя. Както и тротоарите, пътищата, осветлението и т.н. Защо на живеещите да им е вменено ползването? Общината предоставя алтернатива - градски транспорт. Притежанието на автомобил е напълно доброволно
tonyyyy August 10th, 2012, 01:22 PM Всяко парко място е около 10 кв.м. инфраструктура - дренаж, насипи, асфалтово покритие или паваж. Има и оперативни разходи по регулацията на паркирането, както и за предпазване на тротоарите от автоталибани. Разбира се, че паркирането е услуга, която общината предоставя. Както и тротоарите, пътищата, осветлението и т.н. Защо на живеещите да им е вменено ползването? Общината предоставя алтернатива - градски транспорт. Притежанието на автомобил е напълно доброволно
Имат известно основание хората живеещи в центъра.
Изграждането на паркомясто струва нещо и в останалите части на София но общината не събира пари от тези места въпреки че е вложила средства за изграждането им. Дефицит на места има и пред двата блока в които живея. В новия защото повечето не желаят да ползват платения паркинг в блока. При стария защото паркинга се ползва от работещи наоколо поради същата причина. И двата обаче са извън тези зони, какво правим тогава, как ришава общината проблема?
Затова правилото трябва да е за всички или за никой. Вече цената трябва да е различна както при данъците за жилищата според квартал и т.н.
2advanced August 10th, 2012, 01:24 PM Аз не мога да разбера що за тон от живеещите в синята зона? Значи, общината е измислила услуга, която е на ръба да бъде извънзаконна, която срещу нищожната сума от 10-15 лева на месец ти дава правото да паркираш в синя зона и то в едно завидно голямо каре (да, не ти осигурява място, но ти дава право). Ако общината не въведе тази винетка, това значи, че всички подлежат на общия режим на паркиране, т.е. трябва да си цакат за всеки час престой по 1-2 лв. Няма нито един нормативен документ, който да ги освобождава от тази такса...
И те всъщност роптаят против собствения си интерес. Ако не искаш да плащаш за винетка, не си паркирай колата в центъра. Аз, ако не искам да плащам, няма да паркирам в центъра, а ще паркирам преди зелено-синята зона, в някоя безплатна улица. Ако не искам да си плащам за републиканската винетка, няма да карам извън София. Честно, не мога да разбера що за наглост?!!
Да не говорим, че зоната за паркиране е с работно време, т.е. вечер, когато хората се прибират вкъщи с колата могат спокойно да си паркират за без пари.
Приятелю, според мен грешката ти идва от там, че смяташ, че живеещите в центъра ползват някаква привилегия. Каква привилегия е да плащаш 150лв. ще те оставя да ми обясниш. Дай и на тебе да ти дадем една такава привилегия. Както ти не си виновен, че аз живея в центъра, така и аз не съм, че Пенчо от Кюстендил е решил да си върши работа и да спира пред моята кооперация. Що не си намери работа във Връбница? Последния въпрос е като вашите, що да паркираш пред вас като не искаш да даваш пари или като си такъв тарикат да караш кола и да си от центъра(като едва ли не, като собственик на мпс съм дръпнал дядо боже за шлифера)давай там пари, щото видиш ли те са нищожни.
Виж колко добре работи системата досега(въпреки, че съм платил 70лв. за миналата наредба, която отпадна и то с право) аз си лепвам адресната регистрация и паркирам в карето от улици където живея, не ми трябва да спирам на всичките 15 пресечки от нас(каквато и невероятна привилегия да ти се струва това) и нямам конфликт с горния Пенчо, който идва и си тръгва и си оставя по 1,20 или 2лв на час. Как по-простичко да ти го обесня? :ohno:
vog August 10th, 2012, 01:49 PM Виж колко добре работи системата досега(въпреки, че съм платил 70лв. за миналата наредба, която отпадна и то с право) аз си лепвам адресната регистрация и паркирам в карето от улици където живея, не ми трябва да спирам на всичките 15 пресечки от нас(каквато и невероятна привилегия да ти се струва това) и нямам конфликт с горния Пенчо, който идва и си тръгва и си оставя по 1,20 или 2лв на час. Как по-простичко да ти го обесня? :ohno:
Първо, аз не говоря за привилегии, а точно за обратното, за равнопоставяне. Второ, това, което си ми описал, че правиш е абсолютно в разрез на всички норми и трябва да сме благодарни на общината, че проявява такъв голям толеранс... само че до известно време. Всеки може още утре да осъди общината, че с този толеранс не се подчинява на собствените си норми и работи срещу обествения интерс (какъв обществен интерес? – ами такъв да може да функционира центърът).
Трето, нека си кажем две думи за публичната собственост. Целият град е с публична инфраструктура, която може да се ползва от всички. Тя, а приори е общинска собственост, обаче е предназначена за публично ползване. Какво означава това? Че няма "това е само за живеещите в центъра", "това е само за живеещите в периферията". Всичко е общо и споделено. То не е само за софиянци, то е и за бургазлии, и за албанци, и за гермаци. Всеки има правото да го ползва. Ти като ходиш в периферните квартали имаш правото да ги ползваш, аз като ходя в центъра имам правото да го ползвам. До тук добре, обаче се появява една единица, която е центърът на града и е очевидно проблематична и трябва да се намери решиние. Решението на проблемите ще облагоденства всички, не само жителите на един или друг квартал, а изобщо това нещо се прави за благото на града. Тази зона се пада в центъра поради лошата планировка на града. Какво да се прави, такова ни е наследството... Ако имаше вторични градски центрове, можеше да не се стига до там. А можеше тази зона изобщо да не е в центъра, а можеше да е някъде в периферията, ако градът беше планиран лошо в периферията и там се струпваха всички коли. Така че не бива да има деление на "ние от центъра" и "вие останалите". Градът е едно цяло и всички граждани трябва да са съпричастни към проблемите му.
И никой не гледа нещата през правилната призма. Таксата от 10-15 лева на месец е нищожна спрямо това, което ще трябва да платиш като такса синя зона на всеки час, еле пък такса за частен паркинг, както правя аз.
Не сравнявай таксата на винетката със "сега нищо не плащам", защото пак повтарям това е един толеранс от страна на общината, който много бързо ще се изчерпи.
Не мисля, че е разумна тезата, че общината трябва да осигурява паркомясто. Аз съм извън зоните, обаче и при мен няма осигурено паркомясто, за блок от над 250 апартамента има 100 метра улица, колко коли според теб събира? И те се катерят по зелените площи...
При теб поне е по-цивилизовано, има си места, с покачването на цените ще има още повече.
2advanced August 10th, 2012, 02:29 PM Първо, аз не говоря за привилегии, а точно за обратното, за равнопоставяне. Второ, това, което си ми описал, че правиш е абсолютно в разрез на всички норми и трябва да сме благодарни на общината, че проявява такъв голям толеранс... само че до известно време. Всеки може още утре да осъди общината, че с този толеранс не се подчинява на собствените си норми и работи срещу обествения интерс (какъв обществен интерес? – ами такъв да може да функционира центърът).
Трето, нека си кажем две думи за публичната собственост. Целият град е с публична инфраструктура, която може да се ползва от всички. Тя, а приори е общинска собственост, обаче е предназначена за публично ползване. Какво означава това? Че няма "това е само за живеещите в центъра", "това е само за живеещите в периферията". Всичко е общо и споделено. То не е само за софиянци, то е и за бургазлии, и за албанци, и за гермаци. Всеки има правото да го ползва. Ти като ходиш в периферните квартали имаш правото да ги ползваш, аз като ходя в центъра имам правото да го ползвам. До тук добре, обаче се появява една единица, която е центърът на града и е очевидно проблематична и трябва да се намери решиние. Решението на проблемите ще облагоденства всички, не само жителите на един или друг квартал, а изобщо това нещо се прави за благото на града. Тази зона се пада в центъра поради лошата планировка на града. Какво да се прави, такова ни е наследството... Ако имаше вторични градски центрове, можеше да не се стига до там. А можеше тази зона изобщо да не е в центъра, а можеше да е някъде в периферията, ако градът беше планиран лошо в периферията и там се струпваха всички коли. Така че не бива да има деление на "ние от центъра" и "вие останалите". Градът е едно цяло и всички граждани трябва да са съпричастни към проблемите му.
И никой не гледа нещата през правилната призма. Таксата от 10-15 лева на месец е нищожна спрямо това, което ще трябва да платиш като такса синя зона на всеки час, еле пък такса за частен паркинг, както правя аз.
Не сравнявай таксата на винетката със "сега нищо не плащам", защото пак повтарям това е един толеранс от страна на общината, който много бързо ще се изчерпи.
Не мисля, че е разумна тезата, че общината трябва да осигурява паркомясто. Аз съм извън зоните, обаче и при мен няма осигурено паркомясто, за блок от над 250 апартамента има 100 метра улица, колко коли според теб събира? И те се катерят по зелените площи...
При теб поне е по-цивилизовано, има си места, с покачването на цените ще има още повече.
Цялостната концепция за равнопоставеността в тезата ми бяга малко. Облагодетелства се незаконната фирма "Паркинги и гаражи", която събира умопомрачителни суми на годишна основа, а нито ти, нито аз знаем къде отиват те. Облагодетелстван не се чувствам, че ти ще платиш 4-6лв. за няколко часа, както и не виждам ти как си облагодетелстван, че аз ще плащам още един данък, който ще отиде в нечий джоб. Та на въпроса - в центъра живеят грубо 50-60 000 души, половината да имат коли, как те ще попречат на трафика в централната градска част? Освен това доста хора в центъра имат и гаражи(това го оставяме). Когато казваш града ни има проблем с трафика и той трябва да се ограничи в центъра, мислиш ли, че 80ст. увеличение ще трогне някой провинциалист за да не дойде с колата си? Защо не направят синята зона 10лв.? Тогава наистина ще се позамислиш дали да не дойдеш с градския транспорт. Има и хиляди други алтернативи на това меко казано глупаво и набързо взето решение. То според мен няма да има и 2 коли разлика като ефект, а мен ще облагат незаконно. А за равнопоставеност ще говорим когато и на теб ти поискат 150лв да си паркираш пред вас. И не оспорвам това, че всички софиянци и гости на столицата трябва да имаме равно право да използваме града както ни харесва, а точно обратното. Относно толерансът, дали сте го вие, на даскалката, дикофф и кукловода им бодигард, но се нядявам следващия път да си ги избереме мъннничко по-умни и кадърни. ;)
vog August 10th, 2012, 03:27 PM Спорът се очаква да е дълъг, но виждам, че в изложението си акцентираш върху налагането на поредната такса, която не се знае къде какво що... и не е за пренебрегване, разбира се.
Само че аз гледам така на нещата: каква е алтернативата на тези 150 лв? Да се премахне винетката и всеки да си плаща като поп по 2 лв. на час. Е, това вече наистина ще е несправедливо спрямо живеещите там хорица.
Изключвам варианта на безплатно паркиране по всяко време за живущите там (на което явно ти залагаш), защото няма как да се случи по правни съображения.
Иначе, моите лични наблюдения са, че откакто наложиха синята зона, паркирането в центъра е много по-нормализирано. :)
MARmorski August 10th, 2012, 03:50 PM Колега Vog, няколко неща ми правят впечатление в мнението ти.
1. Това за собствените норми на общината ми е болен въпрос по принцип - моля те, прочети Наредбата за организация на движението на територията на Столична община или погледни само първите страници ,за да ти стане ясно колко "незаконен" е всъщност този документ. И то ОФИЦИАЛНО. Половината членове са обявени за нищожни от различни нива на съда. Така , че това за толеранса , наредбите и Столична община, моля те, не го слагай в едно положително изречение. Само за уточнение, така е с почти всяка наредба на Столична община. Тя , като правен субект, е толкова некомпетентна, че може да я обориш за почти всяко действие което предприема, както направиха с платената "синя зона" за живеещите преди време.
Значи какво излиза, общината , почти незаконно ни налага някакви "услуги" и техните тарифи за нещо дето си е изконно наше. Не ти ли прилича това на рекет?!?!
Ако тарифата е за услуга "РЕД", то и преди това написах от какво се ражда реда, и то не е "Синя зона".
2. Говориш за равноправие , но в думите след това ,описваш нещо дето е всичко друго, но не и равноправие. Колегата 2advanced правилно е в недоумение , как доказваш равноправието с тезата, че едните плащат задължително , а другите, ако искат, което не е равно на всички плащат задължително или всички плащат ако искат , което е равноправно.
3. Това е продължение и развитие на меннието ми по принцип:
Синята зона е малко звено от комплекс от мерки , някои от които трябва да се вземат едновременно , а други в определена последователност, за да се получи ефект, които води до качествено подобряване на живота.
Всички се сещаме какви са тези мерки :
- ефективен градски транспорт на които можеш да разчиташ , че ще те достави точно, сигурно и във вид , годен за работа, забавление, размножаване и т.н.
- премахване на причините за сгъстяване на трафика, и най-вече премахване на бизнеса и държавните структури от центъра. Нека остане историчекия чар да се потопиш в начлото на 20 век по улиците. Нека столицата ни добие и четвъртинка туристическа слава като Виена, Будапеща и други. Нека се напълни с чужденци дето искат да паркират, да останат , да оставят някое евро повече. Това ще е национален интерес.
А всички останали в биснес кварталите или вторичните градски центрове или както искате ги наричайте.
- Решаване на проблемите с инфраструктурата - не може аз да катасрофирам със самия път.
- Най-важното - рязка промяна в чипа на всички физически и юридически субекти в държавата. ЗАКОНИТЕ СА ЗА ДА СЕ СПАЗВАТ. ОТ ВСИЧКИ, ВКЛ ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ.
- Също много важно : Морално-ефективна оценка на всяко действие от управляващите органи, димек трябват граждански юзди за ширещата се некомпетентност, корупция, конфликти на интереси и прочее паразитни стремления. Абсурдно е да няма допитване до жителите на града по отношение на Синята зона. Нали всичко е публична общинска собственост? Защо ние да не решим дали да или не.
Има и още , ама стана много дълго и ....:) Успех на нашите лъвове срещу Русия!
vog August 10th, 2012, 04:38 PM Аз явно не съм се изразил добре, затова пак ще повторя тезата си:
Имаш един субект, който живее в центъра и един субект, който живее в периферията. И двамата имат равнопоставен избор:
1) в работно време: да си паркират колата в центъра и да заплащат за тази услуга или да я паркират извън центъра и съответно да не заплащат нищо.
2) в извър работно време: да паркират колата в центъра или извън центъра и да не заплащат нищо
А паралела ми с винетния стикер за републиканската пътна мрежа, наложен от държавата: всеки има право да избира – или пътува и плаща или не пътува и не плаща. А представи си Пенчо, който живее някъде в планината и най-близкото място, където може да си купи хляб е в друга община и трябва да мине по пътя с винетка. Него също го таксуват допълнително заради местоживеенето, ама с държавата и КАТ никой не е тръгнал да се разправя.
А що се отнася до наредбите, тя е подзаконов акт и докато не падне в някой съд, трябва да се спазва, независимо колко калпаво е написана. Като я отмени съда, тогава ще се съобразяваме с промените. Както сам писа "ЗАКОНИТЕ СА ЗА ДА СЕ СПАЗВАТ. ОТ ВСИЧКИ", а не да чувам колко било лесно да си сложиш ксерокопие на предното стъкло... :)
След като падна винетката от 70 лв. всички минаха под общ знаменател, всички са длъжни да плащат, независимо къде са регистрирани.
ПП: Иначе, както споменах има и други безобразни места в София. Веднага се сещам за БПС... не е лошо и там да се уреди въпроса с паркирането.
MARmorski August 10th, 2012, 06:13 PM Колега vog, ще си позволя да направя едно уточнение и да те извадя от някакво заблуждение, което подхранваш от известно време.
След като един жител на София осъди общината преди около две години, живеещите на територията на синята зона, паркират напълно законно само чрез ксерокопие на талона на автомобила оставен на видно място. Талона се третира така , че да не съдържа лична информация, а само показва , че автомобила е с адрес на регистрация в нормативно утвърдения обхват на паркиране.
vog August 10th, 2012, 07:16 PM Колега vog, ще си позволя да направя едно уточнение и да те извадя от някакво заблуждение, което подхранваш от известно време.
След като един жител на София осъди общината преди около две години, живеещите на територията на синята зона, паркират напълно законно само чрез ксерокопие на талона на автомобила оставен на видно място. Талона се третира така , че да не съдържа лична информация, а само показва , че автомобила е с адрес на регистрация в нормативно утвърдения обхват на паркиране.
Би ли ми показал нормативен акт, който нормира приложението на това ксерокопие на талона?
Ако искаш ще прочетем заедно наредбата на СО и решението на ВАС... :)
MARmorski August 10th, 2012, 08:22 PM Паркирането посредством идентификация чрез ксерокопие на талона на автомобила е компромис между живущите и общината по взаимен интерес, който се въведе след отмяната на целия раздел 2.3 от Наредбата която най-учтиво Ви помолих да прочетете. Вследствие на това , след разглеждане от юридически грамотни представители и на живущите и на общината се направи констатация , че не попада в конфликт с нито един закон в България. По този начин следва и е възприет за законен идентификатор на безплатно паркиране в платената зона за живущите в същата зона. И е факт , че работи до приемането на новата система от 1 септември - дефинирана в чл.50а (нов с Решение № 148 по Протокол № 12 от 22.03.2012). Просто е , когато не е забранено от закона, значи е разрешено, затова никъде няма да намериш точната формулировка: ксерокопие на талона.
Ако трябва да съм съвсем точен , трябва да изясня , че при поставяне на ксерокопието , автомобила като за начало се закопчава, след това слизаш с истинския талон (защото всеки за около две минути може да избара ксерокопие за която и да било кола за какъвто и да било адрес), здравей-здрасти, ето талона, ок, и махаме скобата, след което вече вече не те закопчават, а ксерокопието стои на таблото!
Та така:)
bouzanis August 10th, 2012, 09:37 PM Не те глобяват не заащото има такова правило от общината, а защото има негласно нареждане да не глобяват, за да не ощетяват живеещите в центъра след падането на наредбата в съда. Тази наредба пък падна заради липсата на възможност за преференциална цена в закона, която вече е отстранена, така че новата наредба няма как да падне по този показател
bouzanis August 10th, 2012, 09:40 PM Цялостната концепция за равнопоставеността в тезата ми бяга малко. Облагодетелства се незаконната фирма "Паркинги и гаражи", която събира умопомрачителни суми на годишна основа, а нито ти, нито аз знаем къде отиват те. Облагодетелстван не се чувствам, че ти ще платиш 4-6лв. за няколко часа, както и не виждам ти как си облагодетелстван, че аз ще плащам още един данък, който ще отиде в нечий джоб.
Такава фирма не съществува от няколко години. Синя зона се управлява от ЦГМ, а в интернет можеш да намериш отчета им за миналата година и да видиш какво става с парите, които плащаш за паркиране
gogo3o August 11th, 2012, 06:54 AM Не те глобяват не заащото има такова правило от общината, а защото има негласно нареждане да не глобяват, за да не ощетяват живеещите в центъра след падането на наредбата в съда. Тази наредба пък падна заради липсата на възможност за преференциална цена в закона, която вече е отстранена, така че новата наредба няма как да падне по този показател
+1
Chilio August 11th, 2012, 09:22 PM Паркирането с ксерокопие на талона на таблото вместо заплащане е абсолютно нарушение, за което просто служителите на ЦГМ си затварят очите. По никакъв начин никъде не съществува писмено разрешение за такова безплатно паркиране. А по логиката "щом не е изрично забранено, е разрешено", аз мога да паркирам с плюшено мече на таблото вместо официален талон за паркиране, защото и никъде в наредбите не пише изрично, че плащането с талони или смс не може да бъде заменено от поставяне на плюшено мече на таблото :) Да се твърди, че това паркиране е позволено е същото както да се твърди, че пътуването гратис в ГТ (примерно от мургави съграждани) е законно, понеже никой не ги глобява.
MARmorski August 11th, 2012, 11:32 PM Уважаемия колега очевидно има доста малък опит със недоносчето , нар. Синя зона, за да твърди , че служители на ЦГМ могат да проявяват благотворителност или милосърдие под формата на явлението „да си затворят очите“ за абсолютното нарушение (това ми заприлича на едно изказване на един градски прокурор за един абсолютен престъпник, ама е друга тема), че жител на гр. София, си паркира пред дома без да заплаща. И ако ми се позволи да яхна „абсолютизма“ на колегата мога да направя един интересен ретроспективен паралел – абсолютизма е силно централизирана държавна система, в която всичко се прави от държавата и за държавата, почти като „Синята зона“, която е най-угодна на разни държавни служители, дето честичко се червят пред камерите на малкото останали честни разследващи журналисти, щото паркират с идентификатори като стоп палки, шапки, всевъзможни стикери, буркани и др.
Колкото до плюшеното мече, разбира се , че би свършило работа , стига да притежаваше поне малко от свойствата на така нужния идентификатор или поне да е с пагони и фуражка. За съжаление системата им за момента съблюдава само регистационни номера на автомобили, които впоследствие служителите свързват с адреси. Вижте , ако все пак държите да пробвате, може да му татуирате необходимите данни и да го ориентирате пространствено така, че да се четат отвън. Успех!
И за финал: Принципа на римското право: „Всичко , което не е забранено, е разрешено“ е основен принцип на законност и в българското законодателство, което значи , че ако някой го неглижира, каквито следи има в горния пост, е време да го възприеме, та дано се отворят нови възможности в живота му.
bouzanis August 12th, 2012, 09:08 AM аз прекратявам тези безсмислени спорове, защото е очевидно , че мнозинството от Софиянци подкрепят новите правила за паркиране. БСП наляха няколко хиляди лева в една фейсбук страница против синята зона, 6 месеца течеше нон-стоп реклама и се събраха само 2-3 хиляди софиянци - това е достатъчно показателно
bobsunbobsun August 12th, 2012, 11:17 AM Синята зона е едно от най-положителните неща, които се случиха в нашия град последните години. Преди това беше пълният батак - качване по безобразен начин по тротоарите, на дълго, на пряко, по диагонал...:bash: Определено откакто има синя зона в квартала ми той заприлича на това, което искам да бъде и което автоталибаните опроспастяват с асоциалното си поведение. Затова казвам едно голямо "ДА" на синята зона!!!
Celeborn August 12th, 2012, 02:25 PM Лошото е, че на много места из по-централните части автоталибанизмът в паркирането продължава - паркира се масово по ъглите на улиците (напр. преките на Витошка), на аварийки като втора кола (Левски, Фр. Нансен), от немаркираната страна (Иван Асен II), въхру широките тротоари или директно след знак за паркиране и престрой забранени. Нужно е строго налагане правилата за паркиране от раздел ХIХ на ЗДВП - най вече отстоянията. И щом не става с контрол, то нека чисто и просто се ограничи с анти-паркинг елементи. Не може да има паркирали коли на 10 см от пряка и излизащите от нея да нямат никаква видимост и всеки пък да рискуват да им отнесат бронята, както не може да има коли на 10 см. от пешеходна пътека, когато законът ясно казва и за двата случая - минимум 5 метра отстояние, което не се спазва дори в самата синя зона.
Пратил съм предложения до СО още мин. година, със снимки, схеми и т.н. Още няма отговор.
bouzanis August 12th, 2012, 08:53 PM Според мен по васил левски и патриарха паркирането трябва изцяло да се забрани, все пак тези булеварди би трябвало да отвеждат максимално много трафик, а сега заради малкия им капацитет много кори предпочитат да минават по съседни малки улички. Ако тези два булеварда станат четири ленти плюс една бус лента ще поемат много трафик от малките улици, които пък ще се освободят чувствително
bobsunbobsun August 12th, 2012, 11:08 PM ^^ +1. Освен това паркирането от лявата страна затруднява трафика значително и създава сериозни предпоставки за произшествие!
vass August 12th, 2012, 11:48 PM И аз мисля, че трябва да има синя зона, а относно престоят и паркирането по големите булеварди- въпросът за мен е спорен, защото ако трябва да слезеш от кола да кажем е по-лесно да те оставят на булеварда, отколкото да е забранен престоят и да няма къде. Не пречи според мен да се паркира от едната страна на булевардите. :)
bouzanis August 13th, 2012, 07:36 AM въпросът е позволиш ли спирането веднага ще имаш две блокирани ленти - едната от паркирали, другата от такива дето си търсят място и карат с 5 км /ч или такива директно спрели на втора лента
Chilio August 13th, 2012, 09:51 AM A в случая на бул. Патриарх Евтимий - от общо 5 възможни ленти понякога остава само една реално използваема заради паркирането и от двете страни и влачещите се или спиращи на втора линия и от двете страни.
Иначе и аз подкрепата си за Синя зона я изказвам в качеството си на собственик на апартамент на 1 пряка от Солунска и Витошка и живял 27 години там. Много добре знам какво беше преди Синята зона с безразборното паркиране и от двете страни на тесните улички и напреки на тротоарите и колко по-добре е сега.
gogo3o August 13th, 2012, 10:30 AM http://media.snimka.bg/s1/0911/028065942.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0911/028065944.jpg?r=0
Колко ще струва паркирането на паркинга при МС Джеймс Баучър? Като този на Цариградско ли ще бъде?
chevyvolt August 13th, 2012, 10:32 AM A в случая на бул. Патриарх Евтимий - от общо 5 възможни ленти понякога остава само една реално използваема заради паркирането и от двете страни и влачещите се или спиращи на втора линия и от двете страни.
Иначе и аз подкрепата си за Синя зона я изказвам в качеството си на собственик на апартамент на 1 пряка от Солунска и Витошка и живял 27 години там. Много добре знам какво беше преди Синята зона с безразборното паркиране и от двете страни на тесните улички и напреки на тротоарите и колко по-добре е сега.
+111111111111111
Mitara6ki August 13th, 2012, 06:18 PM +111111111111111
Това на Патриарха е пълна пародия. Всеки път има и полицаи, които поне в началото се стараят да прогонят нахалниците, но или се прави ударно актове, за да се научат, защото са едни и същи тези, които го правят, или направо да позволят на трета лента да се спира! Така поне реакцията на гражданите ще е метежна :)
Относно синята зона съм за, но можеха да задържат още поне година увеличаването на таксата!
vass August 13th, 2012, 11:03 PM A в случая на бул. Патриарх Евтимий - от общо 5 възможни ленти понякога остава само една реално използваема заради паркирането и от двете страни и влачещите се или спиращи на втора линия и от двете страни.
Тези паркиралите коли ако не са по този булевард, значи ще са по страничните улички. :)
bobsunbobsun August 14th, 2012, 08:47 AM ^^ Ако няма свободен капацитет в тия улички как ще идат там колите?
bouzanis August 14th, 2012, 09:24 AM все си мисля, че трафикът на целия град трябва да е с предимство пред екстрата на 200-300 човека да си паркират на улицата пред дома/офиса
има платени паркинги в района със свободни места
bobsunbobsun August 14th, 2012, 09:35 AM ^^ Като стана дума за платени паркинги в района има ли нещо ново около паркинга около националния стадион, който уж щеше да става платен? Стане ли платен, много от използващите го в момента автоматично ще изчезнат щото вече няма да им е на далавера! Сега положението там е непоносимо, направо опасно за пешеходци! :bash:
Repcho August 14th, 2012, 11:29 AM Чак пък опасно не е, да не прекаляваме. Действително е натоварен паркинг, но като пешеходец е логично да използваш алеите в парка, а не тези с паркирали автомобили...
bobsunbobsun August 14th, 2012, 11:53 AM А като пешеходец да прелетя ли над "автомобилните" алеи? :nuts: Айде много моля - това е парк. Това, че и там някои си го нарочиха за паркинг е отделен въпрос. И да - опасно е - масово се кара бързо, вдига се шум чрез ненужно форсиране на двигателя, ставал съм свидетел как един докато си дрифтеше щеше да удари челно друг автомобил! :bash:
filip.mirazchiyski August 14th, 2012, 12:45 PM А като пешеходец да прелетя ли над "автомобилните" алеи? :nuts: Айде много моля - това е парк. Това, че и там някои си го нарочиха за паркинг е отделен въпрос. И да - опасно е - масово се кара бързо, вдига се шум чрез ненужно форсиране на двигателя, ставал съм свидетел как един докато си дрифтеше щеше да удари челно друг автомобил! :bash:
Не, това не е парк, това е ПАРКИНГ НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАДИОН. По една случайност от управата на стадиона не са се сетили да го направят платен. Пак повтарям - това е ПАРКИНГ! ;)
Repcho August 14th, 2012, 12:51 PM А като пешеходец да прелетя ли над "автомобилните" алеи? :nuts: Айде много моля - това е парк. Това, че и там някои си го нарочиха за паркинг е отделен въпрос. И да - опасно е - масово се кара бързо, вдига се шум чрез ненужно форсиране на двигателя, ставал съм свидетел как един докато си дрифтеше щеше да удари челно друг автомобил! :bash:
Като пешеходец имаш немалко алтернативи да влезеш в парка. Бързо покрай стадиона може да се кара от 21ч. до 8ч., през останалото част от деня има толкова паркирали, че бързо шофиране е невъзможно. А идиоти, които форисат и дрифтат има навсякъде...
bobsunbobsun August 14th, 2012, 01:01 PM Не, това не е парк, това е ПАРКИНГ НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАДИОН. По една случайност от управата на стадиона не са се сетили да го направят платен. Пак повтарям - това е ПАРКИНГ! ;)
Хм, при това положение най-големият централен парк се оказва най-големият паркинг в София - пълен абсурд! :nuts:
gogo3o August 14th, 2012, 01:31 PM Ами за съжаление е точно така. В Борисовата има супер много недоразуменията като Капитолия, паркинга пред стадиона на ЦСКА... В същото време изграденият паркинг при метростанцията май не е довършен напълно.
filip.mirazchiyski August 14th, 2012, 01:56 PM Хм, при това положение най-големият централен парк се оказва най-големият паркинг в София - пълен абсурд! :nuts:
Е, не преиначавай нещата :) Пределно ясно ти е, че става въпрос за бетонното пространство, което е непосредствено залепено за националния стадион. Това е неговият паркинг - всичко отвъд него вече е парк ;)
bobsunbobsun August 14th, 2012, 02:09 PM ^^ Да, ясно е, че става сума за тази площ. Естествено не съм броил автомобилите, които спират там, но по груба преценка мисля, че са далеч повече от капацитета на който и да е от т.н. буферни (да се чете неизползвани) паркинги. А коли спират и пред ЦСКА и на алеята на запад от ЦСКА. Та от тази гледна точка мисля, че е най-големият паркинг.
Chilio August 14th, 2012, 08:41 PM Категорично това НЕ е паркинг НА Националния стадион. По простата причина че когато има мероприятние НА стадиона, паркирането там е ЗАБРАНЕНО. Когато на стадиона няма нищо - тогава се ползва за паркинг. За стадиона това просто е входно изходно пространство и тераси, през които огромните тълпи да могат да достигат до входовете или да се изнизват от изходите. Тоест, може да е паркинг на всичко друго, но не и на стадиона.
gogo3o August 15th, 2012, 07:23 PM Недоволни от новата синя зона в София блокираха възлово кръстовище (допълнена)
http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_1888807.jpg
Около 150 протестиращи граждани, които живеят в центъра на София, блокираха кръстовището на "Патриарх Евтимий" срещу паметника за около 5 минути. Причината са новите правила в платените зони за паркиране, които ще влязат в сила от 1 септември. Те скандираха "Долу рекета!" и "Оставка". Имаше и плакати: "Не на данък паркиране" и "Ние сме свободни, можещи, силни. Не плащаме рекет на общинари".
Полицията ги принуди да напуснат кръстовището, но гражданите заплашиха, че и утре ще се върнат на същото място по същото време, докато не дойде представител на общината. "Нека да дойде кметът Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков", викаха някои от тях. В четвъртък отново е насрочен протест, като протестиращите се заканиха да блокират кръстовището за 10 минути.
Според новите правила живеещите в центъра на София подават от 1 август молби за винетни стикери за платено паркиране в синята и новата зелена зона. В синята зона за първия автомобил месечният абонамент за година ще е 150 лева. Тройно по-скъпо ще платят за втора кола - 450 лева на година. В зелената зона таксата за първия автомобил ще бъде 100 лева година. Така за втората кола стикерът ще струва 300 лева на година. Нямат право на повече от два автомобила, които да паркират до дома си в платените зони.
Новите правила освен това предвиждат паркирането в синята зона, което досега струваше 1 лев и не беше ограничено във времето, вече да се таксува с 2 лева за час, а максималният възможен престой е 2 часа. В зелената зона пък автомобилът ще може да се оставя до 4 часа, всеки от които струва по 1 лев.
Хората недоволстват от начина, по който общината ще събере от тях пари за паркиране до дома им. "Това е рекет", заяви Мирослав Паскалев – Зорец. Той заплаши, че на 1 септември ще запали един от двата си автомобила пред паметника на "Патриарх Евтимий", а на 1 октомври – и другата си кола. "Трябва да бъдат отменени винетните стикери за живеещите в центъра".
Негодуват и срещу това, че не е ясно точно какви са парите, които ще плащат – данък, такса или услуга. Причината е, че общината няма лимит за издаването на винетните стикери за живеещите в центъра, затова не обещава и паркомясто.
На протеста се събираха и четири различни подписки. Две от тях бяха на "Фейсбук" групата "Не на данък паркиране" - към Комисията за дискриминация, защото софиянци от центъра смятат, че не може само на тях да се събират пари за паркиране, а другата - за общината за отмяна на винетните стикери.
Отделно неправителствената организация "Днес" вече е събрала около 15 хиляди подписа против цялата нова наредба за паркирането в центъра на София, която беше приета през пролетта. Четвъртата подписа е против концесията на "Софийска вода".
Представителите на "Фейсбук" групата се разграничиха от всички организации и партии, които искали да "обяздят протеста им". "Включват се някакви партии, а ние не сме техни представители", обясни Зорец, който е основател на "Не на данък паркиране".
Напрежението беше нажежено по време на целия протест, който продължи между 17 и 18 часа. "Искаме да знаем къде отиват парите, които общината събира", възкликна възрастен мъж, който обясни, че има една кола. Друг крещеше, че следващият данък трябва да бъде за дишането на живеещите в центъра на града, с което също се замърсявало въздуха.
Фандъкова и Герджиков през последните дни отговаряха задочно на исканията на протестиращите. Представителите на местната власт изтъкват предимствата, които ще донесе намаленият трафик в центъра – по-малко шум, задръствания и вредни емисии. Същевременно обещаха, че през септември, когато общинският съвет се върне на работа след лятната си почивка, ще бъдат обсъдени промени в наредбата за паркирането, която ще влезе в сила от 1 септември.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/08/15/1888728_nedovolni_ot_novata_sinia_zona_v_sofiia_blokiraha/
filip.mirazchiyski August 17th, 2012, 11:38 AM Паркирането и София... - Част 2 (http://www.methink.net/2012/08/2.html)
bouzanis August 17th, 2012, 03:13 PM ^^^
хубав анализ, който показва, че това, което се прави тук вече е направено в другите градове из Европа и дава положителен резултат. Като гледам снимките от Лондон там са го направили още преди 70-80 години :)
А тези "протести" са организирани и подкрепени от две политически партии (няма да пиша кои , защото няма смисъл от политизиране на темата) и въобще не отразяват нагласите на мнозинството. За това и общината за сега си отстоява твърдо решението. Аз лично пуснах и официално писмо в ПОДКРЕПА на новите правила през виртуалното деловодство.
Zulum August 17th, 2012, 04:16 PM ^^ хайде стига с тия политически простотии. Ако имаш информация, споделяй я, ако са подозрения, напиши го като такива, ако просто си го измисли, защото ти звучи добре не ни осведомявай. Така ще е най-добре.
Не мога да разбера хора като тебе. Каквото и да стане, все "вражеската" партия е виновна. А не се ли замисляш, че има наистина хиляди недоволни от това положение. Те искат да имат запазени места пред сградите, в които живеят и всички други коли да бъдат разкарани от там. Забравих, безплатни места. Та не виждам нищо политическо в това, просто хората винаги са недоволни, винаги мрънкат и винаги искат. Независимо, дали това е добре за града или не.
Zulum August 17th, 2012, 04:22 PM Анализа и на мене ми беше много интересен.
Lhopital August 17th, 2012, 05:34 PM Този, който е писал анализа, е болен човек, както и всеки, който може да подкрепи рекета на общината. Само като погледна с какви градове е сравнена нашата мърлява София и ми се приплаква. Окей, аз приемам, че на запад има такса за паркиране, макар че съм убеден, чисто законово е доста по-уредена от нашето подобие на Наредба. Но всичките тези словоблудства не отговарят на елементарните въпроси:
- къде ще отидат парите от такси? Защото обяснението с мижавите придобивки на столицата, което сега измислиха, просто не върви, за тях си има местни данъци, европейски заеми или съфинансиране и държавен бюджет, а тази такса не е данък и това предполага, че директно ще отиде в някой джоб. Аз нямам нищо против да плащам, за да се подобрява положението в града, но никой не успя да обясни къде ще е подобрението.
- защо все още никъде в центъра ги няма обещаваните паркинги като алтернатива на синята зона? Още от времето на Софиянски трябваше да се изградят паркинги на няколко нива, които обаче си останаха прах. В момента само за някакви буферни паркинги тръбят, които нас, хората в центъра, въобще не ни топлят.
- предложиха ли от общината алтернатива на автомобила, след като явно той се превръща в скъпо удоволствие? Къде е редовният, развит и чист градски транспорт? Извинявайте, но в момента Софийското метро не е метро. И с втория метродиаметър няма да стане метро. Едва с трети метродиаметър ще можем да кажем, че имаме нещо като европейско метро, но пак с много условности. А кога ще стане това - след доста години. За другия транспорт въобще не ми се коментира, това е толкова далеч от истината, че просто...
Затова спрете с тази малоумна реплика: "Така е в Европа". В Европа таксите на хората отиват, за да се върши работа. Тук къде отиват, може да видите всеки ден, като се разходите по разбитите ни улици - няма такива улици в друга столица, няма обаче и такива коли. 21 години толкова ли не го разбрахте, та пак подскачат някои със светнали от радост очи пред поредния рекет? Овча работа!
И един последен въпрос - едно нещо появи ли се в София, което да се доближава до Европа, след като цяло десетилетие вече "хармонизират" данъците ни с европейските? Инфрастуктура ли, организация на движение ли, транспорт ли, културни центрове ли, градинки ли - има ли нещо, което поне да се доближава до тая пуста Европа? НЕ! За цялото това десетилетие единственото, което се промени е автопаркът на определени хора.
bouzanis August 17th, 2012, 06:09 PM ^^ хайде стига с тия политически простотии. Ако имаш информация, споделяй я, ако са подозрения, напиши го като такива, ако просто си го измисли, защото ти звучи добре не ни осведомявай. Така ще е най-добре.
Не мога да разбера хора като тебе. Каквото и да стане, все "вражеската" партия е виновна. А не се ли замисляш, че има наистина хиляди недоволни от това положение. Те искат да имат запазени места пред сградите, в които живеят и всички други коли да бъдат разкарани от там. Забравих, безплатни места. Та не виждам нищо политическо в това, просто хората винаги са недоволни, винаги мрънкат и винаги искат. Независимо, дали това е добре за града или не.
Имам информация, но няма да я споделя, защото за мен е очевидно, че целта е провокация и политически игри. Това че има хора, които са недоволни и мрънкат, че трябва да плащат 150 лева е безспорно, но рекламата на едната фейсбук страница се върти вече над 6 месеца без прекъсване - тука говорим за няколко хиляди лева дадени за това. Дали са ги дали тези, на които 150 лв винетка им се е сторило скъпо? Онзи ден листовки лепяха професионална фирма за подобни услуги - на нея кой плати?
Няма никаква "вражеска" партия в случая, не съм гласувал за герб и няма да го направя и на следващите избори, просто в случая има добро решение на общината , което се саботира анонимно и без да се посочва алтернативно или по-добро решение.
Chilio August 17th, 2012, 08:02 PM Само човек, който не е стъпвал в центъра на София преди появата на Синя зона, и/или пък много късопаметен такъв (или с избирателна памет) може да твърди, че тя не е допринесла градът да изглежда поне малко по-европейски. Който не си спомня напаркираните по разбитите тротоари коли и от двете страни на платната по тесните улички, включително по ъглите така че и най-обикновено комби да не може да вземе завой без няколко маневри... Покрай Синя зона се изкърпиха и преасфалтираха много улици, подновиха им се и тротоарите, наслагаха се антипаркинг-колци, които доведоха до сериозно облекчение за пешеходците, обновиха се пътни знаци, маркировка.
А това с квалификациите на овце и болни хора го оставям настрана. Това е свидетелство за ниска култура, което не би трябвало да се демонстрира в този форум вместо доводи в подкрепа на една или друга теза.
chevyvolt August 17th, 2012, 08:36 PM ^^ който е забравил какво беше, може да отиде в Букурещ и да си припомни :)
Lhopital August 17th, 2012, 10:10 PM Chillio, хайде само да не ми четеш морал - въобще не си познал човека. Аз лично много съм си патил от напаркираните коли, имало е дни, в които през деня съм се въртял с часове, за да намеря място да спра в собствения си квартал. Но не е това решението. Решението е със строителство на паркинги, с подобряване на градския транспорт и стимулиране на хората да го ползват. А не с това да ги принудиш да си захвърлят автомобилите. Ами дай да сложим един данък за всяка кола 1000 лева и ти гарантирам, че и центъра, и целия град хептен ще се опразни от возила, ще се отървем от "вредните емисии", за които така се е загрижила милата Фандъчка. Дай само мутрите да имат право на автомобил, че са си "точни момчета"? Един от организаторите на протеста добре поясни - сега плащаме, защото преди това Общината не си е свършила работата и търси бързо решение да замаже, пък и така ще е доста по-лесно парите да потънат без да се направи нищо.
п.с. А пък тези европейски тротоари, боже, боже! Заповядай в моя европейски район, да ми разгледаш европейския тротоар. Тия дни ще поснимам и ще постна снимките тук да видят всички за какъв Париж иде реч. Или може би сега ще кажеш, че вместо да мрънкам по форумите би било добре сам да си купя малко нормални плочки и да си ги наредя - какво толкова в крайна сметка...
mastodonta August 17th, 2012, 10:59 PM Като толкова искате подземни паркинги защо се обявихте против строежа на такива под Витошка и площад Македония? Хем сърби, хем боли. И транпсортът в центъра си е напълно поносим - не е като в Мюнхен, но не е и толкова зле, колкото разни плачип**ки твърдят. Разбирам да говорихме за Малинова долина, но в центъра трудно можете да се оплачете от лош транспорт. Към статията постната по-горе мога да добавя и как е в Базел - годишен абонамент 120 франка (ако не ме лъже паметта) като можеш да паркираш само в райони със същият пощенски код като този, на който живееш. Тоест може пред вас, може и през 5 преки.
filip.mirazchiyski August 17th, 2012, 11:09 PM Този, който е писал анализа, е болен човек, както и всеки, който може да подкрепи рекета на общината. Само като погледна с какви градове е сравнена нашата мърлява София и ми се приплаква. Окей, аз приемам, че на запад има такса за паркиране, макар че съм убеден, чисто законово е доста по-уредена от нашето подобие на Наредба. Но всичките тези словоблудства не отговарят на елементарните въпроси:
- къде ще отидат парите от такси? Защото обяснението с мижавите придобивки на столицата, което сега измислиха, просто не върви, за тях си има местни данъци, европейски заеми или съфинансиране и държавен бюджет, а тази такса не е данък и това предполага, че директно ще отиде в някой джоб. Аз нямам нищо против да плащам, за да се подобрява положението в града, но никой не успя да обясни къде ще е подобрението.
- защо все още никъде в центъра ги няма обещаваните паркинги като алтернатива на синята зона? Още от времето на Софиянски трябваше да се изградят паркинги на няколко нива, които обаче си останаха прах. В момента само за някакви буферни паркинги тръбят, които нас, хората в центъра, въобще не ни топлят.
- предложиха ли от общината алтернатива на автомобила, след като явно той се превръща в скъпо удоволствие? Къде е редовният, развит и чист градски транспорт? Извинявайте, но в момента Софийското метро не е метро. И с втория метродиаметър няма да стане метро. Едва с трети метродиаметър ще можем да кажем, че имаме нещо като европейско метро, но пак с много условности. А кога ще стане това - след доста години. За другия транспорт въобще не ми се коментира, това е толкова далеч от истината, че просто...
Затова спрете с тази малоумна реплика: "Така е в Европа". В Европа таксите на хората отиват, за да се върши работа. Тук къде отиват, може да видите всеки ден, като се разходите по разбитите ни улици - няма такива улици в друга столица, няма обаче и такива коли. 21 години толкова ли не го разбрахте, та пак подскачат някои със светнали от радост очи пред поредния рекет? Овча работа!
И един последен въпрос - едно нещо появи ли се в София, което да се доближава до Европа, след като цяло десетилетие вече "хармонизират" данъците ни с европейските? Инфрастуктура ли, организация на движение ли, транспорт ли, културни центрове ли, градинки ли - има ли нещо, което поне да се доближава до тая пуста Европа? НЕ! За цялото това десетилетие единственото, което се промени е автопаркът на определени хора.
Ето ти още малко словоблудства под формата на отговори:
- Парите от таксите за паркиране отиват за финансиране на градския транспорт. Отчасти, за да бъде той толкова евтин и да може Ганьо да се вози за едно левче. Отчасти, за да може да има транспорт за всички граждани на София, защото има линии, които превозват по не повече от 1000 човека на ден, но без тях, те са обречени. Отчасти, за да може шофьорите, от чиито действия зависи твоя, моя и живота на стотици хиляди софиянци да имат по-добро заплащане и да не са събрани от утайката на обществото.
- Паркинги в центъра на София няма и най-вероятно няма да има, по простата причина, че след разрастването на метрото се правят буферни паркинги. Целта е хората да не искат да карат до центъра и да ползват паркинг там, а да карат до буферния паркинг и да дойдат до центъра на града чрез метрото. Елементарно урбанистично решение, имащо несъразмерими с нищо резултати. Също така, ти да не си мислиш, че ако направят паркинг в центъра, твоя годишен абонамент ще се намали или ще изчезне? Напротив, той ще се увеличи, защото една сграда изисква поддръжка многократно по-голяма от тази на улица с анти-паркинг колчета.
- Алтернативи има - колело, мотопед, трамвай, метро, пеш. Недей да излизаш със словоблудствата, че софиянци нямаме алтернативи. Аз лично ползвам почти всички варианти ежедневно, както и хилядите ни други съграждани, които не мрънкат, а променят нещо в средата и живота си. Колкото до коментара ти, че в София няма метро...мисля, че трябва да си страшно арогантен, за да кажеш такова нещо. Особено в този форум, където хората не са като бабите пред блока и не се връзват на всяка дума изплюта, от който и да е....
- И за последния ти въпрос - Смяташ, че няма инфраструктура, смяташ, че тя не се подобрява, смяташ че транспорта не се улеснява, смяташ че няма нови градинки? Ето и един въпрос към теб - Къде живееш? В колиба на Черни връх?
Celeborn August 17th, 2012, 11:18 PM Само да допълня - сами жителите в "Центъра" не искаха паркинги - този под Витошка отпадна именно защото живущите там не го искаха (а той беше най-вече за тях!), има протести срещу този на пл. Македония...
vass August 17th, 2012, 11:36 PM Само да допълня - сами жителите в "Центъра" не искаха паркинги - този под Витошка отпадна именно защото живущите там не го искаха (а той беше най-вече за тях!), има протести срещу този на пл. Македония...
Кой ти каза, че е бил за тях? Вероятно щеше да има такса 2 лв на час и пак щеше да седи празен и пак нямаше живеещите да си паркират там. А и щяха сума време да чакат да се строи и да им се рови под прозорците. :nuts:
Lhopital August 18th, 2012, 12:34 AM Ето ти още малко словоблудства под формата на отговори:
- Парите от таксите за паркиране отиват за финансиране на градския транспорт. Отчасти, за да бъде той толкова евтин и да може Ганьо да се вози за едно левче. Отчасти, за да може да има транспорт за всички граждани на София, защото има линии, които превозват по не повече от 1000 човека на ден, но без тях, те са обречени. Отчасти, за да може шофьорите, от чиито действия зависи твоя, моя и живота на стотици хиляди софиянци да имат по-добро заплащане и да не са събрани от утайката на обществото.
- Паркинги в центъра на София няма и най-вероятно няма да има, по простата причина, че след разрастването на метрото се правят буферни паркинги. Целта е хората да не искат да карат до центъра и да ползват паркинг там, а да карат до буферния паркинг и да дойдат до центъра на града чрез метрото. Елементарно урбанистично решение, имащо несъразмерими с нищо резултати. Също така, ти да не си мислиш, че ако направят паркинг в центъра, твоя годишен абонамент ще се намали или ще изчезне? Напротив, той ще се увеличи, защото една сграда изисква поддръжка многократно по-голяма от тази на улица с анти-паркинг колчета.
- Алтернативи има - колело, мотопед, трамвай, метро, пеш. Недей да излизаш със словоблудствата, че софиянци нямаме алтернативи. Аз лично ползвам почти всички варианти ежедневно, както и хилядите ни други съграждани, които не мрънкат, а променят нещо в средата и живота си. Колкото до коментара ти, че в София няма метро...мисля, че трябва да си страшно арогантен, за да кажеш такова нещо. Особено в този форум, където хората не са като бабите пред блока и не се връзват на всяка дума изплюта, от който и да е....
- И за последния ти въпрос - Смяташ, че няма инфраструктура, смяташ, че тя не се подобрява, смяташ че транспорта не се улеснява, смяташ че няма нови градинки? Ето и един въпрос към теб - Къде живееш? В колиба на Черни връх?
Чакай, чакай...
- Парите за градския транспорт нормално идват от тези, които го потребяват под формата на билети. Ако ли тези пари са недостатъчни, може би трябва да се помисли за подобряване на събираемостта, като например почнат да таксуват мангустите. Не може хората в центъра да плащат за това, че общината е безпомощна да стори това и й е по-лесно да рекетира тях. А цената на билета може да се приеме за ниска, но в крайна сметка тук говорим за допотопни возила, които аварират, запалват се, мръсни и амортизирани са, е, приемаме, че за тая мизерия левчето е адекватна цена.
- Обясних, че буферните паркинги въобще не ме греят. Искам паркинги в центъра. Нямам никакъв проблем годишният ми абонамент за тях да е по-скъп и от годишния ми абонамент за синя зона, защото, когато си паркирам колата на паркинг, ще знам, че имам запазено място, че има охрана и че ми се предоставя някаква услуга. Синята зона какво точно ми предоставя?
- Алтернативите ти са малко странни - може би за човек, който по цял ден няма какво да прави и свободно може да пропилее няколко часа във возене, са адекватни. Само ще кажа чисто като факт, че, ако искам да ида в събота на мач на Герена с тролей се оказва, че от центъра до този въобще дял на София (не говоря просто за квартал) води точно едно превозно средство, което през уикендите при добър късмет минава на половин час (при лош - съответният тролей е за гараж и те води до Гурко, т.е. чакаш още половин час за следващия). Разбира се, ако мачът е късен, оставям на фантазията ти как точно се случва прибирането, защото на никого няма да хрумне да пусне допълнителни, освен ако събитието не е в Арена Амреец. Що се отнася до коментара ми за метрото, не виждам какво те притеснява - то е направо смешно на фона на другите столици, дори един Букурещ има 45 станции (по спомен), къде сме ние? Има толкова много райони, които не са обхванати, че просто е излишно да коментираме. След 20-30 г. може и да имаме метро и то само ако работим здраво в тая насока.
- И да, разбира се, че инфраструктурата не се подобрява, напротив - разрушава се. Уличките в моя квартал не са пипнати от Бай Тошово време и са откровено лунен пейзаж, като с всяка година стават по-зле. Аз разбирам да дойдат работници, да пре-асфалтират всички улици в квартала, да разчертаят паркоместата и да сменят всички плочки по тротоара и да поемат ангажимент че това нещо ще се поддържа, след което да ми кажат - "пич, направихме ти го супер, хайде сега годишна такса" - окей на драго сърце плащам! Но ние за един кратер, който потроши сума автомобили тук, сме чакали 6 месеца напразно след подадени многобройни сигнали и накрая го запушихме с подръчни материали! Е, да ви серем и на оправията! Както казах, скоро ще подкрепя със снимков материал. Защото като чуя такива като теб и другите граждани, "които променят нещата", градят България и получават див оргазъм от поредния безумен налог, как ми се прехласвате по празните приказки на Фандъчката и после като видя през прозореца черния път, в който се е превърнала улицата пред нас, не знам дали да се смея или да плача. :bash:
bobsunbobsun August 18th, 2012, 12:52 AM Както и по-горе споменаха, паркинги в центъра се опитаха да строят и хората, живеещи в непосредствена близост бяха против- Македония и Витошка. Или сме на принципа искаме, ама да не точно при нас?! По отношение пътуването до Герена - налгало ми се е спорадично и повече от 10 мин. не съм чакал, самото пътуване (в моя случай от Левски В) до Ректората 15мин, което според мен е адекватно. А по-добра защита за тротоарите от синята зона няма - така никой не може да се качва по тях, защото истината е, че и много от кварталните се качват отгоре с мисълта, че това си е техния тротоар, и видиш ли, могат да си амортизират колкото искат!
Lhopital August 18th, 2012, 07:52 AM Както и по-горе споменаха, паркинги в центъра се опитаха да строят и хората, живеещи в непосредствена близост бяха против- Македония и Витошка. Или сме на принципа искаме, ама да не точно при нас?! По отношение пътуването до Герена - налгало ми се е спорадично и повече от 10 мин. не съм чакал, самото пътуване (в моя случай от Левски В) до Ректората 15мин, което според мен е адекватно. А по-добра защита за тротоарите от синята зона няма - така никой не може да се качва по тях, защото истината е, че и много от кварталните се качват отгоре с мисълта, че това си е техния тротоар, и видиш ли, могат да си амортизират колкото искат!
Хайде, хайде, много пък му пука на някого в Общината за мнението на хората - доказателство е кръстовището на две нива на Гешов. Като не искат дадени жители, правиш им синя зона. Но центъра не е само Витошка. Ето аз пък ще ти припомня, че до Женския пазар направиха паркинг и хората нямат нищо против и го ползват - важното е да предоставиш алтернатива, пък кой как ще избере - негов проблем. Но на Общината беше лесно и изгодно да не се правят паркинги и не се направиха. Минутите за чакане до Герена също явно ще трябва да ти снимам - то си пише - линия 1 след 29 минути ;) За защитата на тротоарите съм напълно съгласен, но то може да се сложат колци и без да се прави на синя зона, нали? Елементарни неща са това, хайде малко логика да влагаме преди да пишем. Плюс това, след като ги защитиха тротоарите биваше да сменят някоя и друга плочка, защото те вече така или иначе са разбити, нали? Би ама не би. И аз, и ти ходим по разбити улици с колци, които пък апропо са така гениално позиционирани, че има случаи, в които, за да си слезеш от колата трябва да си изкривиш или вратата, или гърба. Предполагам, че и това е практика в европейските столици... :D
Usted August 18th, 2012, 09:27 AM Хора, ако приемем, че паркирането трябва да финансира ГТ, каквато очевидно е концепцията, но никой не си признава в общината, че това се налага, защото СКГТ много напомня на БДЖ като компания, тогава предлагам, Данък паркиране да се събира от всички коли в София? Защото после човекът оставил си колата в Младост, за да не задръства центъра понеже не му се плаща, се вози на метрото, от чиято дотация аз като данъкоплатец поемам значително по-голяма тежест.
Нека да окажем обществен натиск да се представи на публично обсъждане бюджета на ЦГМ. Нека Общината излезе, покаже какви са разчетите от приходите и разходите, нека покаже колко е ЕФЕКТИВНА Синята зона (защото в момента се говори, че парите отиват единствено за поддръжка на самата зона, което лъха или на злоупотреба, или на лоша организация) и ако има остатък, да се представи ИНВЕСТИЦИОННА програма за тия пари.
Пак казвам. Ако се търси развитие на ГТ, то финансирането трябва да е на принципна основа от всички, не от определена част от гражданите.
svt11 August 18th, 2012, 11:05 AM @Lhopital Как можеш да кажеш, че София няма метро? Я се качи в пиков час да видиш какво става? Хората го ползват, защото е единствената добра алтернатива на огромните задръствания. И сега съм сигурен, че много бързо ще се научат и с 2рата линия. Букурещ са по-голям град от нас. Освен това предстои модернизация на градския транспорт - нови тролеи ще има с климатик, ще ги пуснат по по-редовните линии, увеличаване на тролейните линии, нови трамваи и трамвайни линии. Тоя проект е за над 120 млн лева. Още 150 нови автобуса, които са на стойност около 80 млн. лв и ще дойдат до 3 години. Всичко това ще го ползват всички. По линията на метрото данъците също ще скочат постепенно, така че и други хора ще го плащат. Предстои и ремонт на тротоарите, улиците в центъра и канализацията се обновява. Наистина е неудобно за вас в центъра, защото няма къде да сложите другаде колата си. Но тия, които ходят до работа сами с кола за 4-5 човека до центъра не е редно да паркират там. Може би добавката е най-вече за събиране на пари за изграждане на подземни паркинги :nuts:, защото общината свърши парите от тия европроекти.
filip.mirazchiyski August 18th, 2012, 11:59 AM Чакай, чакай...
- Парите за градския транспорт нормално идват от тези, които го потребяват под формата на билети. Ако ли тези пари са недостатъчни, може би трябва да се помисли за подобряване на събираемостта, като например почнат да таксуват мангустите. Не може хората в центъра да плащат за това, че общината е безпомощна да стори това и й е по-лесно да рекетира тях. А цената на билета може да се приеме за ниска, но в крайна сметка тук говорим за допотопни возила, които аварират, запалват се, мръсни и амортизирани са, е, приемаме, че за тая мизерия левчето е адекватна цена.
- Обясних, че буферните паркинги въобще не ме греят. Искам паркинги в центъра. Нямам никакъв проблем годишният ми абонамент за тях да е по-скъп и от годишния ми абонамент за синя зона, защото, когато си паркирам колата на паркинг, ще знам, че имам запазено място, че има охрана и че ми се предоставя някаква услуга. Синята зона какво точно ми предоставя?
- Алтернативите ти са малко странни - може би за човек, който по цял ден няма какво да прави и свободно може да пропилее няколко часа във возене, са адекватни. Само ще кажа чисто като факт, че, ако искам да ида в събота на мач на Герена с тролей се оказва, че от центъра до този въобще дял на София (не говоря просто за квартал) води точно едно превозно средство, което през уикендите при добър късмет минава на половин час (при лош - съответният тролей е за гараж и те води до Гурко, т.е. чакаш още половин час за следващия). Разбира се, ако мачът е късен, оставям на фантазията ти как точно се случва прибирането, защото на никого няма да хрумне да пусне допълнителни, освен ако събитието не е в Арена Амреец. Що се отнася до коментара ми за метрото, не виждам какво те притеснява - то е направо смешно на фона на другите столици, дори един Букурещ има 45 станции (по спомен), къде сме ние? Има толкова много райони, които не са обхванати, че просто е излишно да коментираме. След 20-30 г. може и да имаме метро и то само ако работим здраво в тая насока.
- И да, разбира се, че инфраструктурата не се подобрява, напротив - разрушава се. Уличките в моя квартал не са пипнати от Бай Тошово време и са откровено лунен пейзаж, като с всяка година стават по-зле. Аз разбирам да дойдат работници, да пре-асфалтират всички улици в квартала, да разчертаят паркоместата и да сменят всички плочки по тротоара и да поемат ангажимент че това нещо ще се поддържа, след което да ми кажат - "пич, направихме ти го супер, хайде сега годишна такса" - окей на драго сърце плащам! Но ние за един кратер, който потроши сума автомобили тук, сме чакали 6 месеца напразно след подадени многобройни сигнали и накрая го запушихме с подръчни материали! Е, да ви серем и на оправията! Както казах, скоро ще подкрепя със снимков материал. Защото като чуя такива като теб и другите граждани, "които променят нещата", градят България и получават див оргазъм от поредния безумен налог, как ми се прехласвате по празните приказки на Фандъчката и после като видя през прозореца черния път, в който се е превърнала улицата пред нас, не знам дали да се смея или да плача. :bash:
Личи си колко зле информиран си за всичко и явно си от тези хора, които си се возят на колите постоянно, и не са пробвали нито един друг вид транспорт, но пък вярват на всякакви тъпи градски митове и предания...
- Ако ГТ се финансираше от билетчета, все още щяхме да се возим, не на Икаруси, ами на Чавдари... С цена на билета 1 лев, е невъзможно да имаш нормален градски транспорт без никакво друго финансиране. Цената за действие на машините и тяхната поддръжка и обновяване си остава една и съща, независимо дали си в Норвегия, Франция, България или Гана. Така че, аргументите на много хора, трябва да се каже, че са невалидни - "Вижте ни стандарта и левче е много"... Също така "мангустите" са пренебрежително малко и просто всеки гледа в чуждата паница и търси някакво оправдание с другите. Да, те трябва да бъдат глобявани, но не, те не са в основата на "проблемите" на ГТ. Думата допотопен, не знам дали знаеш какво означава, но аз такива возила не съм виждал, освен от снимки... Напротив, почти целия парк на ГТ е обновен и с поддържани машини. Изключение правят някои трамваи и тролейбуси, но и те ще бъдат сменени до година-две, както ти казаха. Аварирали и запалили се автобуси/тролейбуси и т.н. има навсякъде :D
- Буферните паркинги може да не те греят, но слава богу, че решенията не се взимат от теб. А пък за това, което казваш, че искаш - в центъра е пълно с гаражи под наем и платени частни паркинги. съвсем свободен си да не ползваш Синя Зона - ето ти нагледен ефект от синята зона - как улиците ще се опразнят. Не искаш да плащаш Синя Зона - намираш си алтернатива. Такива има. А пък синята зона, ти предоставя ПРАВОТО ДА ПАРКИРАШ ЦЕЛОГОДИШНО НА МЯСТО ЗА 150 ЛЕВА. ЗА ДВОЙНО ПО-КРАТЪК ПЕРИОД, АЗ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАТЯ 2900 ЛЕВА. Обаче аз не съм се разсмърдял по площади и форуми да се оплаквам, че съм дискриминаран нали.
- Не знам как си правиш следващите изводи, за някой, когото не познаваш, но като човек, който ходи всеки ден на работа, не пропилявам нито час, нито минутка в шляене. Напротив, сутрин ставам късно, защото знам, че имам алтернатива - колело, което ако не съм с костюм мога да карам и да избегна ВСИЧКИ задръствания и да стигна невероятно бързо. Също така ползвам ГТ абсолютно безпроблемно, проверявайки точното време за пристигане и планирайки пътуването си. Когато времето е хубаво вървя и пеша. Веднъж не съм закъснял за работа. А пък за метрото няма какво да обяснявам. А пък до Герена, в продължение на 1 година, през 2004 пътувах всеки ден натам и не съм имал никакви проблеми. Скоро пак пътувах и не забелязах нещата, които ти описваш.
- За ремонта на улиците е съвсем друга тема, те си излизат от общинския бюджет. Не искам да навлизам там, защото нямам много задълбочени знания. Но щом става въпрос за инфраструктура, много хора разбират - СОП, пробиви, кръстовища на две нива и т.н. Те облекчават трафика и намаляват задръстванията, а не улицата на едикойси пред блока. Моята улица също беше с ОГРОМЕН кратер. Оплаквах се, оплаквах се и накрая я оправиха. След не повече от седмица оплакване и звънене и заплахи за викане на медии.
Хайде, хайде, много пък му пука на някого в Общината за мнението на хората - доказателство е кръстовището на две нива на Гешов. Като не искат дадени жители, правиш им синя зона. Но центъра не е само Витошка. Ето аз пък ще ти припомня, че до Женския пазар направиха паркинг и хората нямат нищо против и го ползват - важното е да предоставиш алтернатива, пък кой как ще избере - негов проблем. Но на Общината беше лесно и изгодно да не се правят паркинги и не се направиха. Минутите за чакане до Герена също явно ще трябва да ти снимам - то си пише - линия 1 след 29 минути ;) За защитата на тротоарите съм напълно съгласен, но то може да се сложат колци и без да се прави на синя зона, нали? Елементарни неща са това, хайде малко логика да влагаме преди да пишем. Плюс това, след като ги защитиха тротоарите биваше да сменят някоя и друга плочка, защото те вече така или иначе са разбити, нали? Би ама не би. И аз, и ти ходим по разбити улици с колци, които пък апропо са така гениално позиционирани, че има случаи, в които, за да си слезеш от колата трябва да си изкривиш или вратата, или гърба. Предполагам, че и това е практика в европейските столици... :D
Протестите относно кръстовището на Гешов са една груба манипулация и отроче на пълната глупост на некомпетентен архитект и лесно манипулируеми хора без работа. Целия квартал подкрепя строежа на Гешов. По-лесно обаче, вниманието е привлечено от тези, които не го подкрепят. Когато се състояха протестите, никоя от медиите не се сети - дайте аджеба да питаме и хората, които подкрепят проекта. И така, хора като теб, които нямат пълната информация остават с впечатлението, че тук никой не иска кръстовището и тероризират хората от квартала и никой не ги питал, и не знам си още какво си...
2advanced August 18th, 2012, 02:38 PM Тука всички плащат по 2900 до 6000 лева за синя зона, виждат ми се ощетени, дай и ние да си платиме 150те, че е адската далавера.
Usted August 18th, 2012, 03:48 PM Филип,
Ти имаш възможност и да не ги платиш тия 2900-6000, защото имаш алтернатива да дойдеш на работа/заведение/театър/разходка/всичко останало с градски транспорт. Аз НЯМАМ възможност да избера да си паркирам колата срещу наем/закупуване/безвъзмездно учредяване право на ползване на друго място освен общинското (паркирането по задните дворове го отписвам по причина, че по същество са зелени площи). Затова и за мен това е данък, а не такса. Заплащането на този данък, макар и не формално, практически се явява условие за упражняване правото ми на собственост (пример са банковите такси за предсрочно погасяване на кредит: Не бе, по закон са забранени, но няма пречка да сложим такса за тази "услуга", която технически не е нак. лихва, но изпълнява същите функции). Затова е дискриминационно. Иначе съм за повишаване на данъците и събиране на повече средства за облагородяване на градската среда или ГТ.
Дайте да вдигнем повече шум в името на прозрачността при изразходване на средствата от ЦГМ ! ! !
tonyyyy August 18th, 2012, 04:19 PM Въпреки че лично не ме засяга подкрепям хората от зоната.
Разбирам че 2 лв. се въвежда с цел да се ограничи прихода на коли в зоната. Вместо с кола решаваш да отидеш до центъра с транспорт, до тук добре.
Каква е логиката обаче на тази такса, как тя ще ограничи притока на автомобили освен ако идята е да накарат хората да си продадат автомобила или да го паркират на километър от къщи.
За един автомобил таксата трябва да е символична да покрива административните разходи, вече за 2-ри и т.н. да е голяма. Пък нека зоната да е ограничана в непосредствена близост до дома.
Естествено че е дискриминация и скрит данък защо само една част от хората да е длъжна да плаща за паркиране пред дома си. Или всички или никой, вече цената може да е различна.
А най-големия проблем е къде отиват парите и отговора е - голама част в догодорчета като това с Карат. В потдържане на безумни линии, правене на безумни ремонти и рекострукции рушене не нещо което си ремонтрал преди няма и година две и основно в най-нагло присвояване на всички нива.
cyberdude August 18th, 2012, 04:27 PM Филип,
Ти имаш възможност и да не ги платиш тия 2900-6000, защото имаш алтернатива да дойдеш на работа/заведение/театър/разходка/всичко останало с градски транспорт. Аз НЯМАМ възможност да избера да си паркирам колата срещу наем/закупуване/безвъзмездно учредяване право на ползване на друго място освен общинското (паркирането по задните дворове го отписвам по причина, че по същество са зелени площи). Затова и за мен това е данък, а не такса. Заплащането на този данък, макар и не формално, практически се явява условие за упражняване правото ми на собственост (пример са банковите такси за предсрочно погасяване на кредит: Не бе, по закон са забранени, но няма пречка да сложим такса за тази "услуга", която технически не е нак. лихва, но изпълнява същите функции). Затова е дискриминационно. Иначе съм за повишаване на данъците и събиране на повече средства за облагородяване на градската среда или ГТ.
Дайте да вдигнем повече шум в името на прозрачността при изразходване на средствата от ЦГМ ! ! !
A къде е прехвалената частна инициатива? Защо в центъра (и не само) има всякакви жилищни, офисни и какви ли не още площи, а не се появи нито един частен инвеститор, който да каже "Ето сега ще построя паркинги в центъра, защото очевидно няма такива, има достатъчно коли и следователно ще мога да печеля от това". Веднага мога да кажа каква е причината - В центъра има практически неограничено търсене на БЕЗПЛАТНИ МЕСТА ЗА ПАРКИРАНЕ, и почти няма търсене на ПЛАТЕНИ ТАКИВА. Примери - колкото искаш. Паркинга на НДК предлага например месечен абонамент от 100 лв за лек автомобил (една според мен съвсем приемлива за центъра цена - по няма и 5 лв на ден), но кой знае колко желаещи от тези, на които и 150 лв на година им е много, няма. Същото е и на другите, макар и малко частни паркинги в центъра - има желаещи само за спиране за час-два при цена от 2-3 лв на час). А ако живее в центъра, иска да има задължително кола, ама не може да си позволи да й плаща 100 лв на месец за паркинг, извинявайте, ама този човек не е мой проблем - да си намери начин да си плаща или да ходи в друг квартал с безплатно паркиране. Комунизмът, при който беше издигнат глупавия лозунг "На всекиго - според нуждите" отдавна си отиде. Сега сме пазарна икономика и всеки се простира според възможностите си.
tonyyyy August 18th, 2012, 04:51 PM .
Само че това важи за цяла София. Платените паркинги са още по-празни извън центъра, и са на още по-приемливи цени има дори под 30 лв./месец. Защо там да има опция зя безплатно паркиране за живущите пред дома а в центъра не ето, това е необяснимото.
Какво различава хората от центъра с тези от Лозенец или примерно Младост. Че едните да могат да се позволят автомобил само ако плащат, а за другите да няма такова изискване.
Абсолютно всички са за да плащат и то колко се може повече само че другите.
Usted August 18th, 2012, 05:25 PM @ cyberdude:
Спецификата е, че парцелите в центъра са практически изчерпани. Чисто физически такова строителство може да стане да се осъществи по задните дворове, но причините това да не става са две:
Юридически задните дворове не са един имот, а хоризонтална етажна собственост на сградите, обграждащи карето.
Икономически себестойността едно място ще бъде още по-голяма от тази на големите паркинги, примерно буферните по метрото или ведомствените по големи админ сгради. Там няма място за по-големи паркинги от 20-30 коли.
Проучвал съм за гараж, квадратът е като за жилищно строителство и перспективата да дадеш 20000 няма да те устройва, повярвай ми. При по-малки паркинзи ще е още по-скъпо.
Тези паркинги, които са празни не вършат работа, защото са малко, периферни са и предлагат атрактивна цена, защото са заварени (т.е. инвестиция за изграждане няма практически) и празни - т.е. като няма търсене и цената им е изкуствено ниска.
А и ти май не разбираш - местата в центъра са достатъчно за живущите там (даже има резерв).
А това с непосилната цена: 150 лв - непосилни или не, са дискриминационни. Въпросът е както го е описал Tonyyyy: скрит данък, който е въведен в центъра именно защото там може да бъде понесен. Спомни си какво стана като опитаха да променят зонирането, за да вдигнат данъците в крайните квартали заради метрото например - реакцията беше между остра и "на умряло", именно защото покачването на пазарната цена на имота ти, заради някакъв наистина базисна услуга като сносна транспортна достъпност не ти покачват покупвателната способност.
@tonyyyy
Именно заради каратските договорчета и тубите с нафта и безследната съдба на подменените при ремонт строителни материали, приходи от билбордове и тн предлагам да се създаде някаква форма (по-сериозна) на пряк обществен контрол над отчетите и бюджетите на столичните предприятия. ЦГМ е отлично за начало, тъй като има обществен фокус върху него и при вдигане на шум кметицата ще има да мънка и няма да може да отбие номера с "пестим вредни (хахаха) емисии чрез синята зона" :)
filip.mirazchiyski August 18th, 2012, 06:19 PM A къде е прехвалената частна инициатива? Защо в центъра (и не само) има всякакви жилищни, офисни и какви ли не още площи, а не се появи нито един частен инвеститор, който да каже "Ето сега ще построя паркинги в центъра, защото очевидно няма такива, има достатъчно коли и следователно ще мога да печеля от това". Веднага мога да кажа каква е причината - В центъра има практически неограничено търсене на БЕЗПЛАТНИ МЕСТА ЗА ПАРКИРАНЕ, и почти няма търсене на ПЛАТЕНИ ТАКИВА. Примери - колкото искаш. Паркинга на НДК предлага например месечен абонамент от 100 лв за лек автомобил (една според мен съвсем приемлива за центъра цена - по няма и 5 лв на ден), но кой знае колко желаещи от тези, на които и 150 лв на година им е много, няма. Същото е и на другите, макар и малко частни паркинги в центъра - има желаещи само за спиране за час-два при цена от 2-3 лв на час). А ако живее в центъра, иска да има задължително кола, ама не може да си позволи да й плаща 100 лв на месец за паркинг, извинявайте, ама този човек не е мой проблем - да си намери начин да си плаща или да ходи в друг квартал с безплатно паркиране. Комунизмът, при който беше издигнат глупавия лозунг "На всекиго - според нуждите" отдавна си отиде. Сега сме пазарна икономика и всеки се простира според възможностите си.
+1^^ Много добре казано.
А относно теорията за дискриминацията - живеещите в центъра плащат 1,7 ст./час за паркиране, а аз 2 лв./час за паркиране. Та хайде да не си говорим за дискриминация, а? И ми писна с това "нямам избор", всеки има избор, за всичко...
tonyyyy August 18th, 2012, 06:39 PM +1^^ Много добре казано.
А относно теорията за дискриминацията - живеещите в центъра плащат 1,7 ст./час за паркиране, а аз 2 лв./час за паркиране. Та хайде да не си говорим за дискриминация, а? И ми писна с това "нямам избор", всеки има избор, за всичко...
Не е теория а факт, ти колко плащаш на месец за паркинга пред блока който е построила общината. И по същата логика премести се в центъра и ще плащаш само по 1.7 ст. а не 2 лв.
С тази логика щом не е по моя гръб, и сто тояги са малко няма да отлепим дъното, и по 3000 лв да им вземат все тая. Ще ги изпапат паразитите в общината както и тези досега, даже няма да им стигнат. И догодина ще искат по 5 000, ще измислят и нова по-широка примерно бледо розова зона и т.н.:ohno:
EEH August 18th, 2012, 07:02 PM Думата допотопен, не знам дали знаеш какво означава, но аз такива возила не съм виждал, освен от снимки... Напротив, почти целия парк на ГТ е обновен и с поддържани машини. Изключение правят някои трамваи и тролейбуси, но и те ще бъдат сменени до година-две, както ти казаха.
Tова някой като го напише...
Оранжевите мерцедеси ако не са допотопни, не знам кое. А ги има доста.
Дане говорим, че климатици няма почти никъде.
cyberdude August 18th, 2012, 07:14 PM Само че това важи за цяла София. Платените паркинги са още по-празни извън центъра, и са на още по-приемливи цени има дори под 30 лв./месец. Защо там да има опция зя безплатно паркиране за живущите пред дома а в центъра не ето, това е необяснимото.
Какво различава хората от центъра с тези от Лозенец или примерно Младост. Че едните да могат да се позволят автомобил само ако плащат, а за другите да няма такова изискване.
Абсолютно всички са за да плащат и то колко се може повече само че другите.
Нямам нищо против да се направи паркирането и в цяла София и не само платено - аз за разлика от повечето пишещи не се поскъпих да си купя гараж, въпреки, че го изплащам и сега, но смятам за редно като имам кола, да съм й осигурил и място за паркиране,а не да чакам НЯКОЙ ДРУГ да ми осигури такова, и то безплатно. Що се отнася до дискриминацията, ако почнем да разширяваме егалитаризма до безкрайност, ще получим абсурдни резултати. Защо аз като жител на София да плащам паркирането, а Пенчо в Горно Нанадолнище да паркира безплатно - не е ли това дискриминация като и двамата сме български граждани? Или мога ли да поискам да не плащам напрмимер за паркиране в Париж, с мотива,че щом не се плаща в целия ЕС, то това е дискриминация. Що се отнася до Наредбата - и аз смятам, че е сбъркана. В центъра не трябваше да има никакви преференции - на улиците, които са ОБЩИНСКИ, т.е. на ВСИЧКИ, а не на живеещите в центъра или ничии, да може да се спира само до 2 часа при гласуваните цени. Който иска с кола в центъра - да бъде така добър да инвестира в паркинг или гараж, а не само да иска от общината срещу платените от него по-малко от 100 лв на година данък. Ами утре аз мога да реша да си купя танк, защото с него ми е по-удобно да пътувам из улиците ни и да поискам общината да ми построи танкодрум? Като си си купил кола, не си ли знаел, че живееш в центъра, че нямаш гараж и паркомясто и изобщо мислил ли си къде ще я оставяш? И |