View Full Version : БЕОГРАД - Аеродром Никола Тесла | BELGRADE - Nikola Tesla Airport {BEG LYBE}
NBG August 30th, 2012, 03:33 PM Priča o JP Aerodrom Beograd - „Nikola Tesla“ počinje još davne 1910. godine. Od tada do danas, letilište je menjalo lokaciju, raslo i razvijalo se. Prvo letilište u Beogradu nastalo je krajem 1910. godine na vojnom vežbalištu u predgrađu Banjica. Ovde su letenje avionom prikazivali pioniri avijacije — Simon, Maslenikov, Vidmar i Čermak.
Početkom 1912. godine, na Banjici je podignut prvi drveni hangar za avione namenjen ratovanju sa Turskom. Dve godine kasnije na Banjici se stacionira srpska aeroplanska eskadrila i balonska četa. Banjički aerodrom korišćen je i posle Prvog svetskog rata za potrebe poštanskog saobraćaja na relaciji Skoplje — Niš — Beograd — Novi Sad i Beograd — Sarajevo — Mostar. U blizini mesta gde se nalazio ovaj aerodrom danas je Vojno-medicinska akademija (VMA).
Aerodrom Kalemegdan - Donji grad se nalazio na potezu od turskog amama (danas planetarijuma) prema ušću Save u Dunav. Sa ovog mesta prvi avion poleteo je u januaru 1911. godine. U novije doba taj prostor je korišćen za skokove padobranaca i letenje paraglajdera. Danas se na ovom mestu redovno održavaju aeromitinzi sportske i ultralake avijacije.
Međunarodno vazdušno pristanište "Beograd" 1927. godine sa avionima Lockheed L-10A Electra YU-SAT i De Havilland DH.89 Dragon Rapide YU-SAS na pristanišnoj platformi
Aerodrom u blizini Pančeva počeo je sa radom 1923. godine, kada je vazduhoplovna kompanija „Franko—Rumen“ pokrenula međunarodnu liniju Pariz — Carigrad. Iste godine, sa ovog aerodroma, uspostavljen je i poštanski saobraćaj. Aerodrom je korišćen i za obuku pitomaca vazduhoplovne akademije ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije. Posle oslobođenja, pančevački aerodrom korišćen je kao "Vazduhoplovno-vojno učilište". Na mestu starog pančevačkog aerodroma danas se nalaze hale fabrike aviona UTVA, kao i travnata pista koja se koristi za probne, sportske i trenažne letove.
Međunarodni aerodrom „Beograd“ izgrađen je na livadi koja se zvala Dojno polje, između Bežanijske kose i leve obale Save, oko dva kilometra južno od Zemuna. Aerodrom je otvoren za saobraćaj u martu 1927. godine. Od februara 1928. godine sa novog aerodroma poleću i avioni prve domaće avio kompanije, "Aeroputa". Aerodrom je raspolagao sa četiri travnate poletno-sletne staze. Na njemu je 1931. godine izgrađena moderna pristanišna zgrada, a 1936. ugrađena je i oprema za sletanje pri slaboj vidljivosti.
Predsednik Tito otvara novi aerodrom 1962.
Tokom Drugog svetskog rata aerodrom su koristili Nemci. Oni su ga i porušili 1944. godine, pri povlačenju iz Beograda. Za lokaciju novog međunarodnog aerodroma izabran je prostor u blizini Surčina, 18 kilometara zapadno od Beograda.
Aerodrom je pušten u saobraćaj 1962. godine. Imao je jednu pistu dužine 3000 metara, rulnu stazu dužine 3350 metara, pristanišnu zgradu za prijem putnika, kontrolni toranj, veliku platformu za opsluživanje letelica i drugu savremenu opremu. Kasnije je izgrađena i nova zgrada za prijem putnika, proširena je platforma za prijem aviona, produžena je pista, a 1997. godine ugrađena je oprema za Kategoriju II i time omogućena upotreba aerodroma po lošijim vremenskim uslovima.
Na Aerodromu Beograd „Nikola Tesla“ smeštene su tehničke baze Jat Airways-a i Aviogeneksa, Oblasna kontrola letenja, Carina, Muzej vazduhoplovstva, školski centri JAT-a i Savezne uprave za kontrolu letenja, helikopterska jedinica MUP-a i dr.
Ako admini smatraju da ova tema ne zaslužuje poseban topik, neka slobodno brišu. U suprotnom sve informacije vezane za naš glavni aerodrom možete postovati ovde.
vladanng August 31st, 2012, 05:14 AM Da li ce wizz sledece godine vrlo verovatno uvesti i let za Pariz i Spaniju, kako je pisalo na aviokarti, i da li je to potvrdjena informacija, ili samo nagadjanja? :)
belgrey August 31st, 2012, 07:42 AM Da li ce wizz sledece godine vrlo verovatno uvesti i let za Pariz i Spaniju, kako je pisalo na aviokarti, i da li je to potvrdjena informacija, ili samo nagadjanja? :)
Dozvoli da pojasnim. Pitao sam njihovog izvršnog na konferenciji za Pariz i Španiju i on je odgovorio da se ove destinacije (tržišta) stalno osmatraju i da prema sadašnjim rezultatima i procenama jedna ili dve linije (iz Beograda) bi mogle biti isplative, tako da se može očekivati da će Wizz Air otvoriti i linije ka tim tržištima, ali da će to biti najavljeno na nekoj narednoj konferenciji. Ovo poslednje je rekao sa veoma neobičnim osmehom koji se sasvim sigurno može shvatiti kao potvrdan odgovor.
Neko je na jednom drugom forumu sabrao sve nove frekvencije i sve stare uvećane do svih destinacija Wizza iz Beograda i utvrdio je da će Wizz kada bude dobio drugi avion imati slobodnih kapaciteta za još npr. dve linije za po dva nedeljna leta, ili jednu liniju za četiri leta.
Vrlo velika verovatnoća postoji da Wizz pred početak letenje sezone (mart 2013) najavi još jednu ili dve destinacije, a to bi prema očekivanjima mnogih mogli biti baš Pariz - Beauvais i Barselona.
micika August 31st, 2012, 10:25 AM Koliko jos kostaju takse iz Beograda za, recimo, Ajndhoven? Nasao sam na sajtu Wizz-a nesto sto mi odgovara i ne previse skupo, ali me interesuju aerodromske takse u globalu za takvu i slicne ponude.
dedonja August 31st, 2012, 12:53 PM Da li ce wizz sledece godine vrlo verovatno uvesti i let za Pariz i Spaniju, kako je pisalo na aviokarti, i da li je to potvrdjena informacija, ili samo nagadjanja? :)
Претпостављам да можемо да очекујемо лет за Барсу...
next89 September 1st, 2012, 11:41 AM Koliko jos kostaju takse iz Beograda za, recimo, Ajndhoven? Nasao sam na sajtu Wizz-a nesto sto mi odgovara i ne previse skupo, ali me interesuju aerodromske takse u globalu za takvu i slicne ponude.
Kada odesh na sajt Wizz-a ( ili Ryanair-a ili bilo koje druge aviokompanije), nadjesh shta ti odgovara, odaberesh i krenesh u proces rezervacije itd... Iznos koji se vidi na kraju je konachan iznos koji treba da platish, nikakvih dodatnih nameta nema....
micika September 1st, 2012, 11:42 AM Hvala. :cheers:
Singidunum September 1st, 2012, 03:37 PM Samo racunaj da nije iznos konacan na prvoj strani vec na drugoj kada odaberes sredstvo placanja (ti snosis troskove transakcije koji Visa i Master svima namecu, manje od 10e ja mislim - a WizzCard sa kojim je besplatno kod nas ne postoji) i da obelezis prtljag, ako ga imas to ti je jos nekih 20-30e.
micika September 1st, 2012, 03:48 PM Ma jasno, 880 dinara su troskovi transakcije bar kada sam proterao skroz proceduru za Bazel i Ajndhoven. Inace, nisam ni gledao cene do pre neki dan a sada kada se sve sabere ispadne jeftinije na odredjene destinacije ici avionom nego autobusom. Sada se ozbiljno razmisljam za neki city-break. Kada se sabere transfer do Beograda, karta i troskovi koji idu uz nju i transfer sa datog aerodroma do grada, ispadne do nekih 200 evra za dvoje sto je sasvim prihvatljivo.
Singidunum September 1st, 2012, 04:15 PM Gledaj obavezno i gde slecu. U Norveskoj slecu u "Oslo" a zapravo 120km od grada i to posto je Norveska naravno nema autoputa celom duzinom, samo gde je njima neophodno. Dok platis bus do grada izadje ti kao Jatom da si isao.
micika September 1st, 2012, 04:22 PM Da, znam, i Minhen u stvari nije Minhen, nego je Memingem. A sigurno da veza do grada nije jeftina, pa bi morao da se raspitam malo dublje. Svakako mi je jeftinije iz Beograda da idem, nego iz Budimpeste, ovako kada nemam ciljanu destinaciju nego mogu gde hocu, jer dok dodjem do Budimpeste i aerodroma cimanje mi je.
Moram na prolece za Nirnberg, a letovi kostaju Boga oca. Bice meni 120 evra i peglanje busom. :nuts:
next89 September 1st, 2012, 07:11 PM Raspitaj se dobro, tachno jje da se chesto slece van grada. Ali i ne bude toliko skup prevoz.... Ja cu putovati Boze zdravlja RyanAir-om... Npr u Berlinu imash super prevez metroom za 2.4E. Shto se Milana tiche, nr. ne slecem u Milano vec u Bergamo, ali to je 50ak km od Milana i ima bus za 5E... Low cost kompanije su zakon, samo kod nas josh nije toliko zazivelo, mada se situacija popravlja....
belgrey September 1st, 2012, 07:16 PM Memingen je 110 km od Minhena, a karte busom od aerodroma do Minhena je 15-20 evra po pravcu.
micika September 1st, 2012, 09:30 PM ^^ :nuts:
Sad sam gledao za Eindhoven, posto mi to iz nekog razloga je primamljivo. Aerodrom je na 8 km od grada, linija 401 gradskog prevoza vozi stalno i kosta 2 evra u jednom pravcu. Eto vidis Berlin mi odgovara ali mi se ne ide tamo, dok mi je Milano previse cimanje.
RyanAir leti iz Beograda? Na njihovom sajtu nema Beograda. Koje sve lowcost i lete iz Beograda? Norwegian, Wizz, Niki...?
PS. Taman evo nadjoh i Beograd-Nirnberg preko Nikija, da se ne cimam busom, a jos mi i jeftinije izadje i sa dodatnim prtljagom.
Singidunum September 1st, 2012, 09:37 PM Pa dobro to je OK ako hoces u Ajndhoven. Ali ako hoces do Amsterdama onda ce biti nekih 35e po osobi povratna. A za Oslo je neko spominjao 50e.
nnd September 1st, 2012, 11:16 PM Micika, ti tražiš direktno na stranicama avio-kompanija? Imaš stranice kao u Nemačkoj fluege.de (možeš naravno naći i let iz BG-a). Oni ti nađu pouzdano najjeftiniju kombinaciju do tvog cilja, ali ne kupuješ kod njih (naplaćuju 20ak evra čini mi se) nego zapamtiš let i kupiš ga na stranici aviokompanije.
next89 September 2nd, 2012, 12:40 PM Ne leti Ryan iz BG-a nazalost... Putujem iz Budimpeshte, ali mi se isplati... :)
mrskoje September 2nd, 2012, 05:26 PM Micika probaj na ebookers.com tu se da naći jeftinijih letova.
belgrey September 3rd, 2012, 10:04 PM Beograd Nikola Tesla - avgust, 411.340, +7%
vladanng September 3rd, 2012, 11:22 PM A u pm vise i Beogradski aerodrom, sve slabije i slabije!!! :(
gygy11 September 3rd, 2012, 11:36 PM ^^
Pa kako bre , sve slabije i slabije , kad je avgust prosle godine bio za 2k slabiji od juna , a ove godine je 2k jaci od jula. 411.000 je apsolutni rekord za jedan mesec u istoriji BEGa!:cheers:
vladanng September 4th, 2012, 05:16 AM Ma znam da je rekord, ali ocekivao sam 430k i rast od mozda 10%, nista strasno, BEG ide krupnim koracima napred, ali bi ja ocigledno zeleo da to bude jos brze! :D
Eeeee September 4th, 2012, 09:32 AM Au... na forumu ce da bude opsta depresija kad BG pocne da stagnira...valjda nece skoro :)
edit: Samo nek raste, kojim god tempom :D
vidaknn September 4th, 2012, 03:08 PM Dozvoli da pojasnim. Pitao sam njihovog izvršnog na konferenciji za Pariz i Španiju i on je odgovorio da se ove destinacije (tržišta) stalno osmatraju i da prema sadašnjim rezultatima i procenama jedna ili dve linije (iz Beograda) bi mogle biti isplative, tako da se može očekivati da će Wizz Air otvoriti i linije ka tim tržištima, ali da će to biti najavljeno na nekoj narednoj konferenciji. Ovo poslednje je rekao sa veoma neobičnim osmehom koji se sasvim sigurno može shvatiti kao potvrdan odgovor.
Neko je na jednom drugom forumu sabrao sve nove frekvencije i sve stare uvećane do svih destinacija Wizza iz Beograda i utvrdio je da će Wizz kada bude dobio drugi avion imati slobodnih kapaciteta za još npr. dve linije za po dva nedeljna leta, ili jednu liniju za četiri leta.
Vrlo velika verovatnoća postoji da Wizz pred početak letenje sezone (mart 2013) najavi još jednu ili dve destinacije, a to bi prema očekivanjima mnogih mogli biti baš Pariz - Beauvais i Barselona.
Da se samo nadovežem na ovo:
Evo kako je to bilo za prvi avion, 1.9.2010.(pre tačno 2 godine) WIZZ AIR TO OPEN BELGRADE BASE WITH 5 NEW ROUTES, kada su pored postojećih LTN i DTM najavili otvaranje baze sa jednim avionom i FCO, MMX, FMM, NYO i EIN kao destinacije. Onda su koji mesec kasnije 13.12.2010. najavili WIZZ AIR OPENS TWO NEW ROUTES FROM SERBIA, budući da su imali lufta sa tim avionom i dodali GSE i CRL.
Sve se nekako ponavlja, najavili letelicu na jesen za naredno proleće, imaju lufta za još neke destinacije, tako da sada jedino da sačekamo decembar i da vidimo hoće li biti šta.
belgrey September 4th, 2012, 07:44 PM Da se samo nadovežem na ovo:
Evo kako je to bilo za prvi avion, 1.9.2010.(pre tačno 2 godine) WIZZ AIR TO OPEN BELGRADE BASE WITH 5 NEW ROUTES, kada su pored postojećih LTN i DTM najavili otvaranje baze sa jednim avionom i FCO, MMX, FMM, NYO i EIN kao destinacije. Onda su koji mesec kasnije 13.12.2010. najavili WIZZ AIR OPENS TWO NEW ROUTES FROM SERBIA, budući da su imali lufta sa tim avionom i dodali GSE i CRL.
Sve se nekako ponavlja, najavili letelicu na jesen za naredno proleće, imaju lufta za još neke destinacije, tako da sada jedino da sačekamo decembar i da vidimo hoće li biti šta.
Da, tako sam i ja pretpostavio. Pri tom je Varadi imao osmeh "neću da pokvarim iznenađenje" ! Nadam se da se ne varam.
NBG September 4th, 2012, 08:01 PM Šta očekujete od septembra, da li možemo očekivati možda da se nastavi ovaj tempo rasta broja putnika ili možda pad?
vladanng September 5th, 2012, 01:00 AM Rast svakako, samo je pitanje da li ce to biti recimo rast od nekih 10% ili od preko 15%, mada ako gledamo podatke od prosle godine, onda nije iskljuceno da recimo u septembru bude rast i 20%, verovatno i oktobar bude preko 300k putnika, videcemo, uglavnom mozda i jaci rast bude sada na jesen, nego prosle godine u isto vreme, nadam se! Realno ocekujem da prosek za narednih cetiri meseca bude 15%!
YU-AMC September 5th, 2012, 09:12 PM Šta očekujete od septembra, da li možemo očekivati možda da se nastavi ovaj tempo rasta broja putnika ili možda pad?
Ako pogledas da imamo blizu 50% u Julu i Avgustu kao aerodromi Pesta, dok tokom cele godine nemamo 50% prometa kao oni, to znaci da ce se morati rast osvrnuti na ostale mesece u godini. Sasvim je normalno ocekivati veci rast tokom jeseni i zime, pogotovo sto imamo nove aviokomanije tu.
YU-AMC September 5th, 2012, 10:22 PM Turkish Cargo A330 na LYBE pre mesec dana.
UWIAutP6sYE
YU-AMC September 6th, 2012, 02:41 AM Platforma C, vec poceli da sve rasturaju. Tacno se vidi da sve skinuli sa prvog izlaza.
http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/1/6/6/2156661.jpg
Luka September 13th, 2012, 10:28 AM 1-11 septembra - 133,369 putnika
YU-AMC September 13th, 2012, 06:13 PM Verovatno Blizu 400K? oPET da se vratimo nazad visokom rastu. Prosle godine u isotm mesecu Jat imao 25% rast.
Boyya September 13th, 2012, 07:56 PM Ako bi se zadržao ovaj tempo, to bi bilo 364 734 putnika u septembru, što znači da bi rast u odnosu na isti mesec prethodne godine bio tačno 15%. Sasvim fino.
gygy11 September 13th, 2012, 11:17 PM Uh , doobar pocetak septembra , mada treba imati u vidu da je skolska godina pocela tek 3. septembra i da su se povratci produzili na vikend 1. i 2. septembra i da je to verovatno poguralo ovako dobar rast u prvoj trecini septembra. . Mislim da ce BEG tesko da zadrzi ovaj rast septembra na ovom nivou , a sve preko 10% rasta bi za mene bio sjajan rezultat.
Singidunum September 18th, 2012, 12:36 PM Beogradski aerodrom očekuje ove godine 3,5 miliona putnika (http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/343344/Beogradski-aerodrom-ocekuje-ove-godine-35-miliona-putnika)
Beta | 18. 09. 2012. - 12:29h | Komentara: 0
Direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević izjavio je danas da očekuje da će u ovoj godini beogradski aerodrom opslužiti oko 3,5 miliona putnika.
On je novinarima rekao da je u julu i avgustu aerodrom "Nikola Tesla" imao ukupno 820.000 putnika, što je istorijski maksimum, a dnevni rekord je oboren 3. avgusta sa 16.241 putnika.
- Očekujem da i dalje budemo najperspektivniji aerodrom u regionu i da nadmašimo sve konkurente, odnosno da imamo više putnika nego što imaju zajedno aerodromi u Ljubljani i Zagrebu - kazao je Radosavljević.
Prema njegovim rečima, ove godine aerodrom "Nikola Tesla" radi u otežanim uslovima zbog rekonstrukcije i to zahteva dodatne napore zaposlenih kako se ne bi remetio saobraćaj, a putnici osećali manje komforno.
Radosavljević je dodao da se rekonstrukcija odvija u četiri faze, naglasivši da je 75 odsto radova prve faze završeno, a da je tender za drugu fazu već raspisan.
On je najavio i da će pored italijanske niskotarifne aviokompanije "Er uan" (Air One), koja je danas uspostavila avionsku liniju između Beograda i Milana, od 20. novembra na beogradski aerodrom doći i kompanija Katar ervejz.
Luka September 24th, 2012, 02:16 PM 1-23 septembra - 267,094 putnika
gygy11 September 24th, 2012, 09:21 PM ^^
Ovo je na nivou oko 350K putnika za septembar ili oko 10% rasta. To znaci da 3-milioniti putnik prolazi kroz BEG negde 5-6 Novembra.
dedonja September 24th, 2012, 09:44 PM Како стоје ствари, биће преко 3,5М.
vladanng September 26th, 2012, 03:44 AM Како стоје ствари, биће преко 3,5М.
Nece, bice ispod 3,5, to je sigurno ;)
Егзекутор September 26th, 2012, 12:23 PM Једва ће доћи до три милиона...Пих
YU-AMC September 26th, 2012, 12:26 PM Znali neko gde da nadjemo kako ce izgledati toranj? Kako planiraju resiti duplu kontrolu i sta bi sa hangarima?
belgrey September 26th, 2012, 07:30 PM Znali neko gde da nadjemo kako ce izgledati toranj? Kako planiraju resiti duplu kontrolu i sta bi sa hangarima?
Toranj je samo ideja, daleka budućnost, namera...Ne postoji projekat, nema čak ni plana. To je neko od zvaničnika samo pomenuo neodređeno na jednoj konferenciji, a onda su se svi uhvatili za taj toranj i ne puštaju. Ne postoji čak ni ideja gde bi toranj mogao da bude.
Pričao sam sa zvaničnicima iz smatse i oni su mi rekli da se o tornju sada i ne razmišlja.
gygy11 October 3rd, 2012, 09:16 PM Jos nema cifara za septembar?
vladanng October 3rd, 2012, 11:14 PM Jos nema cifara za septembar?
Na ex-yu aviation, neko je napisao 340k, ali neam pojma, verujem da je vise.
Klonfer October 8th, 2012, 11:32 PM Септембар 2011: 316.711
Септембар 2012: 339.400 (+7,2%)
Јануар - септембар 2012: 2.642.529 (+9,2%)
Luka October 16th, 2012, 10:16 PM 1-15 oktobra - 139,401 putnika
gygy11 October 16th, 2012, 10:31 PM 1-15 oktobra - 139,401 putnika
Ovo je nivo od 288.000 na mesecnom nivou , sto je rast od samo jedva 6%. Nije nesto , ali to je verovatno i iz razloga jer je prosle godine oktobar rastao za 21% , pa je mozda i nerealno ocekivati ove godine neki spektakularni rast u odnosu na tu cifru. No , ajde ipak da sacekamo kraj oktobra , mozda drugi deo meseca bude jaci.:)
Ja sam ocekivao bar 10% rast i cifru blizu 300k.
vladanng October 17th, 2012, 12:51 AM Bice veci rast u oktobru, nego u septembru, budite uvereni, tako sam ja nekako sklopio u glavi cifre, i bice rast od 10% sigurno!
gygy11 October 17th, 2012, 01:39 AM Sofia jan-avg 2012.........2,366,442 putnika
BEG jan-avg 2012.........2,303,129 putnika
Dakle vec u avgustu su bili blizu , a sa septembrom su se, pretpostavljam , vec dodatno priblizili , s obzirom da je Sofija u godisnjem padu prosecno za 3,6%.
Bice zanimljiva "trka"...
Inace Sofija je "preskocila" Beograd bas 2007. godine , kada je usla u EU , i napravili su skok te godine za sjajnih 24,3%!:cheers:
I posle kazu , nema veze ulazak u EU sa povecanjem broja putnika.:lol:
prolaznikSRB October 17th, 2012, 02:09 AM Па има, морају те бирократе да троше паре народа на своје излете до Брисела итд...
sallae2 October 27th, 2012, 11:15 AM Београдски аеродром снижава цене за авиокомпаније (http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Beogradski-aerodrom-snizava-cene-za-aviokompanije.sr.html)
БЕОГРАД – Београдски аеродром „Никола Тесла” најавио је да ће од сутра, са почетком примене зимског реда летења, снизити цене услуга авиопревозиоцима око пет одсто.
Како је агенцији Бета речено на Аеродрому, одлука о појефтињењу аеродромских услуга донета је ради даљег привлачења авиокомпанија и одржавања највећег пораста обима авиосаобраћаја у региону.
Презицирано је да је цена за слетање ваздухоплова снижена пет одсто, док је накнада за коришћење аеродромске инфраструктуре умањена четири процента.
То је треће снижавање цена аеродромских услуга за авиокомпаније на београдском аеродрому у 2012. години.
Бета
објављено: 27/10/2012
vladanng October 28th, 2012, 06:47 AM Svaka im cast za ove poteze! Ipak znaju sta rade.
Posto im je profit izuzetno visok, da se ja pitam, ja bi odjednom snizio za jos 15%, da bi imalo veci efekat i odjek, a profit bi se tek malo smanjio, ali bi dugocorno, posledice bile fantasticne! :)
Luka October 29th, 2012, 07:23 PM 1-23 oktobra - 209,102 putnika
Juznjak 018 November 1st, 2012, 08:22 PM Montenegro Airlines: Do Evrope za 169 evra (http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2012&mm=11&dd=01&nav_id=656797)
http://www.b92.net/news/pics/2012/11/01/12017208450926b3c2340d333331099_orig.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/4/4a/Aerodrom_nis.pnghttp://www.filiptravel.rs/media/AvioKarte/aerodrom_nikola_tesla-logo.gif
micika November 1st, 2012, 08:38 PM Medjunardoni. :doh: I to sa wikipedije.
Singidunum November 1st, 2012, 09:20 PM vise je medjunardoni nego medjunarodni
YU-AMC November 5th, 2012, 07:56 AM Mislim da su poceli da zastakljuju na pocetku strane krila C. Vidi se iz aviona bar tako. Imali neki novih slika da turimo ovdena?
YU-AMC November 10th, 2012, 06:49 AM vyLRk7OlHZ4
belgrey November 10th, 2012, 02:32 PM Bice veci rast u oktobru, nego u septembru, budite uvereni, tako sam ja nekako sklopio u glavi cifre, i bice rast od 10% sigurno!
Čuo sam da im je rezultat za oktobar loš, ali dobro je da nije minus, mada je malo nedostajalo.
vladanng November 10th, 2012, 06:38 PM Pa ne mogu da verujem...izgleda da udaramo u neki stub, i ako se ekonomija ne popravi/turizam, slabo ce biti u buducnosti, a neko je pricao ovde bas da ce prestati veliki rast jos ove godine, a svi su mu se smejali. Po svemu sudeci Bg pocinje da lici na sezonske aerodrome, veliki broj putnika leti, veliki rast, a onda zimi slabo, u poredjenju sa Sofijom se vidi kako oni imaju ranvnomernije rasporedjeno broj putnika, i moze po tome da se zakljuci da grad bolje stoji kad je u pitanju biznis,finansije i to...
Ali dobro sta je tu je, cekamo novi jat :D
CrazySerb November 10th, 2012, 06:48 PM Kakva bre Sofija...nije videla jedan zdrav mesec ove godine :ohno:
Uopste, cini mi se da ce ovaj mesec biti los za mnoge aerodrome...od ovih u regionu koji su vec objavili podatke, Skoplje je zabelezio pad od 9%.
Takodje, i Varsava ima slican pad putnika.
http://www.build.mk/docs/users/1/Infrastruktura/Avio/Statistiki/Region%20PAX%202012%200102.jpg
YU-AMC November 10th, 2012, 10:49 PM Pa ne mogu da verujem...izgleda da udaramo u neki stub, i ako se ekonomija ne popravi/turizam, slabo ce biti u buducnosti, a neko je pricao ovde bas da ce prestati veliki rast jos ove godine, a svi su mu se smejali. Po svemu sudeci Bg pocinje da lici na sezonske aerodrome, veliki broj putnika leti, veliki rast, a onda zimi slabo, u poredjenju sa Sofijom se vidi kako oni imaju ranvnomernije rasporedjeno broj putnika, i moze po tome da se zakljuci da grad bolje stoji kad je u pitanju biznis,finansije i to...
To mozda tako ako gledas samo figure kao neki. Demografija je jako losa kod njih. 40% putnika je LC sto opravdava mal profit kod aerodroma. Isto tako nemaju AP ka zapadnoj EU sto ce dodati jer tamo su i magistrale tolovane.. Mada ja sam ocekivao da nece da lako popuste jer je Bulgaria Air dobila novu flotu i opet slabo.
gygy11 November 11th, 2012, 01:21 AM Pa ne mogu da verujem...izgleda da udaramo u neki stub, i ako se ekonomija ne popravi/turizam, slabo ce biti u buducnosti, a neko je pricao ovde bas da ce prestati veliki rast jos ove godine, a svi su mu se smejali. Po svemu sudeci Bg pocinje da lici na sezonske aerodrome, veliki broj putnika leti, veliki rast, a onda zimi slabo, u poredjenju sa Sofijom se vidi kako oni imaju ranvnomernije rasporedjeno broj putnika, i moze po tome da se zakljuci da grad bolje stoji kad je u pitanju biznis,finansije i to...
Ne , mislim da je sve OK sa rastom, jednostavno mnogo je bio jak proslogodisnji rast oktobra , 21%! , sto je ipak tesko pratiti 2 godine za redom.
Luka November 11th, 2012, 09:49 PM BEG salon
https://irs0.4sqi.net/img/general/width960/39568790_1vOO2CBM9NKFM__iz_dxS6CNBZI8Z-veo1VvGxoZ6iA.jpg
https://irs2.4sqi.net/img/general/width960/BKx9gegQMTNv8eUyyi8oIjXrphLKOrR3LXMFI-kn5rg.jpg
https://irs3.4sqi.net/img/general/width960/bdJF-gtDXzDtrUj8DPZ3m7lqI3ztJ1bJIOOHWEPv0XE.jpg
https://irs0.4sqi.net/img/general/width960/PGdV90kwPaaE-8uvcZUaEK_L-zzf8RKmAwQ_f55sXik.jpg
https://irs2.4sqi.net/img/general/width960/JOMR_JwAyhtf_G6i3cgvLxdn9sfgAUt_bSfkbDn6GQk.jpg
Luka November 11th, 2012, 10:01 PM Otvoren slot klub na aerodromu
https://irs1.4sqi.net/img/general/width960/40727281_T4MdAz4AemfRL3xYd5S31RjXaQ8srfvBrts8xaJ9CkE.jpg
https://irs1.4sqi.net/img/general/width960/k1Ojw8cUtmVfpBYVSU1leOHCjO6Ps2vg-bbIt-8dwxk.jpg
Novi hodnici
https://irs2.4sqi.net/img/general/width960/I7dRIrd62D50SpXqsuH1_Wau0dn-edLTj8tBKbToapc.jpg
https://irs2.4sqi.net/img/general/width960/36495110_OtO78D9jKBNiLYo6-qalvt2-hkpH3oqDkppJIGOcHak.jpg
https://irs1.4sqi.net/img/general/width960/34901859_kifIHlbJAEN8-dgwyiyF1bNCRL04WoyJVM88S1T3Row.jpg
Stakleni T1 :)
https://irs1.4sqi.net/img/general/width960/G5SdiwHfbKIrPwe70XIS9iJVik_zFxThI0NXy2ulzqw.jpg
https://irs3.4sqi.net/img/general/width960/7z7SXg1pvw_nGuDZKFVaaZ9DxPfY4kfnM_hpN3NABfo.jpg
https://irs2.4sqi.net/img/general/width960/_8r__ARI8tglrVxvdEKewnPt2EQSq1ZQHDohjD6uy5E.jpg
Dolasci
https://irs1.4sqi.net/img/general/width960/vtZPaDUD0_KN7xlfVamO4C1IqT7HDqMLAY5NDf8iysY.jpg
https://irs1.4sqi.net/img/general/width960/45riKy9PE_oTC_8arXh7Xxhyc-iyLOcuqCLu-izmXB8.jpg
https://irs0.4sqi.net/img/general/width960/_K0N8-0L_hVmydr-fXtE4waJnZPr_Q0t0t3jd5skUAU.jpg
https://irs0.4sqi.net/img/general/width960/LMQ1JJY3NKGPUEUF0KQDDIRWLLTFB2YREX0CQKSX5Y54KG00.jpg
https://irs0.4sqi.net/img/general/width960/EMQ9F8BKTuXTZBb7HRFpQDthXZrCUzBYCE79cciF4s4.jpg
prolaznikSRB November 11th, 2012, 10:35 PM https://irs1.4sqi.net/img/general/width960/vtZPaDUD0_KN7xlfVamO4C1IqT7HDqMLAY5NDf8iysY.jpg
:ohno:
Guardian_Nim November 11th, 2012, 11:26 PM Cekaj,sta je tacno na tim slikama novo?
Nisam bio dugo na aerodromu pa se ne secam.
Sexton Lions November 12th, 2012, 04:31 AM Аеродром Никола Тесла - број путника:
2007. - 2.512.890
2008. - 2.650.048.... индекс - 105
2009. - 2.384.077.... индекс - 90
2010. - 2.698.730.... индекс - 113
2011. - 3.124.633.... индекс - 116
2011. (јануар - септембар) - 2.419.163
2012. (јануар - септембар) - 2.642.529.... индекс - 110
Ако у последња три месеца 2012. (за октобар нисам нашао податке) тренд раста буде на овогодишњем нивоу, Београдски аеродром готово сигурно премашује бројку од 3.400.000 путника.
Раст у последњем кварталу прошле године:
2010. (октобар) - 226.017
2011. (октобар) - 272.673.... индекс - 121
2010. (новембар) - 182.651
2011. (новембар) - 215.113.... индекс - 118
2010. (децембар) - 192.349
2011. (децембар) - 217.684.... индекс - 113
Dziggy November 12th, 2012, 02:36 PM Mogli bi barem jednu pusionicu da naprave na aerodromu. Mislim da je BG jedini aerodrom te velicine koji nema pusionicu.
YU-AMC November 12th, 2012, 04:11 PM Stavili novi logo na spoljni dio zgrade... Odlicno! Jedva cekam neke bolje slike na beg.aero. Oni polako stavljaju nove slike.
YU-AMC November 12th, 2012, 04:17 PM Pre i posle
http://www.beg.aero/upload/images/wallpapers/1024x768/Terminal_2_transit_area.jpg
https://irs2.4sqi.net/img/general/width960/I7dRIrd62D50SpXqsuH1_Wau0dn-edLTj8tBKbToapc.jpg
YU-AMC November 12th, 2012, 04:28 PM https://irs3.4sqi.net/img/general/width960/7z7SXg1pvw_nGuDZKFVaaZ9DxPfY4kfnM_hpN3NABfo.jpg
Slika od pre. Velika razlika.
http://www.beg.aero/upload/images/wallpapers/1024x768/Apron_view.jpg
filip1 November 12th, 2012, 07:36 PM Evo i od mene nekoliko slika od pre dve nedelje...
FlyDubai B738 na gejtu A2
http://i50.tinypic.com/35n8rhc.jpg
Renovirani prostor između A1 i A2
http://i47.tinypic.com/nxj5h.jpg
Nova fasada
http://i45.tinypic.com/30v0x36.jpg
C1 i C2 se sada rade
http://i49.tinypic.com/15fsqp1.jpg
Jako mi se dopadaju ovi prostori za sedenje u renoviranom delu koji su van samih gejtova, tako da se sad tu može na miru sesti i (uz fin pogled) sačekati otvaranje gejta...
Luka November 12th, 2012, 10:44 PM ^^ :okay:
Juznjak 018 November 12th, 2012, 10:57 PM Lufthansin avion oštećen jutros na aerodromu Nikola Tesla
http://tangosixblog.com/wp-content/uploads/2012/11/image_1352744596382761.jpg
http://tangosixblog.com/2012/11/12/lufthansin-avion-tesko-ostecen-jutros-na-aerodromu-nikola-tesla/
Toliko dobro posluje aerodrom Beograd , da nisu u stanju da kupe novi catering kamion. Strasno !
Sad ce Lufhansa da bude debelo podmirena , za bizarnu stestu koja joj je naneta.
YU-AMC November 13th, 2012, 02:43 AM wow dobro se radi na c platformi.
:cheers:
Btw imali neki crtez kako ce da izgleda drugi sprat na T2?
Mlado78 November 13th, 2012, 01:39 PM wow dobro se radi na c platformi.
:cheers:
Btw imali neki crtez kako ce da izgleda drugi sprat na T2?
ja mislim da ces to ovdje naci
http://exyuaviation.blogspot.com/search/label/Belgrade?updated-max=2012-07-23T09:00:00%2B02:00&max-results=20&start=20&by-date=false
N011 November 13th, 2012, 02:02 PM Sve dobro izgleda na aerodromu, ali su sedista / metalne stolice jezive, i estetski i prakticno!
Blaftumi November 13th, 2012, 02:51 PM Pre i posle
Ja gledam i ne znam sta je pre a sta posle? Ako je ovo sa kupatilskim plocicama posle onda su dzabe krecili, mnogo je lepse bilo staro.
Pa vidi ovaj rad: :bash:
https://irs1.4sqi.net/img/general/width960/45riKy9PE_oTC_8arXh7Xxhyc-iyLOcuqCLu-izmXB8.jpg
Iz aviona se vide plocice koje nisu dobro uklopljene, a i da ne strce izgleda ko da je komsija zika keramicar sa desetog radio kupatilo za moju tetku.
Novi hodnik izgleda kao onaj podzemni prolaz kod sajma, samo fale kartonske tezge.
djoledjole November 13th, 2012, 11:17 PM Sve dobro izgleda na aerodromu, ali su sedista / metalne stolice jezive, i estetski i prakticno!
+1
Bojan9 November 13th, 2012, 11:39 PM Sve dobro izgleda na aerodromu, ali su sedista / metalne stolice jezive, i estetski i prakticno!
Praktično nisu, prilično su udobne, a i iz jedna su pa moze i da se prilegne :) A estetski stvarno nije srećno rešenje...
YU-AMC November 14th, 2012, 07:14 AM At arrival passport control and luggage delivery doesn't take longer than 10-15 minutes. Compact airport with easy to follow signage and layout. At departure level check in counters well staffed and provide quick and efficient service. Duty free shops are to be avoided since liquor and cosmetics items cost more than in city stores. A1 to A6 gates recently renewed and look very bright and modern. New reconstructed Business lounge is very spacious and provides a good selection of local / import beverages and a well stocked hot buffet is a nice touch. The transit area needs improvement and relocation since it is hidden away from general terminal traffic. Overall good improvements made; the current facility looks much brighter and better than what it 4-5 years ago!
http://www.airlinequality.com/Airports/Airport_forum/bel.htmQUOTE]...
^^
Luka November 15th, 2012, 02:15 PM 1-8 NOV - 61,219 putnika
Eeeee November 15th, 2012, 02:45 PM A jel imas negde broj za ceo oktobar?
edit: Tek sad videh na temi o Vazduhoplovstvu da su izbacene cifre... nek admin brise post ili nesto :)
gygy11 November 15th, 2012, 09:57 PM 1-8 NOV - 61,219 putnika
Znaci negde 11.Novembra je kroz BEG prosao 3 milioniti putnik, steta sto Aerodrom to nije obznanio.:)
Inace ovih prvih 8 dana Novembra je nekih 5% povecanje u odnosu na prosli Novembar , ako se zadrzi ovaj trend do kraja meseca.
vladanng November 15th, 2012, 10:18 PM Sad jedino sto mogu da kazem, je da ce verovatno decembar biti solidan, i imace neki rast za razliku od oktobra/novembra :)
Luka November 16th, 2012, 12:44 PM Evo i statistika do juce 15 novembra - 113,882
ukupno ove godine: 3,031,994
Gledajuci brojke za juce npr najvise putnika je imala Alitalija iz Beograda za Rim pa Flydubai za Dubaji (dolazni let je bio polu prazan).
gygy11 November 17th, 2012, 01:58 AM Teeesko cemo do 3,4 miliona.:ohno:
Kriza,kriza...
YU-AMC November 27th, 2012, 06:10 AM T2
http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/4/2/1/2189124.jpg
YU-AMC November 28th, 2012, 06:50 AM Direktor aerodroma Beograd, ja ga zovem "Vladimirke" cilja na 4M putnike za 2013.
gygy11 November 28th, 2012, 10:35 PM Ako u 2013. poleti neka ptica redovno ka USA, onda je moguce dostici 4 milke.
Eeeee November 29th, 2012, 12:35 AM Јел има нешто од оне комбинације са Азерима, које је неко овде спомињао...
Singidunum November 29th, 2012, 12:39 AM Ide Toma u Baku u februaru, verovatno ce tad biti objavljeno
Luka November 29th, 2012, 12:41 AM Jat sada planira nesto potpuno deseto za Ameriku sledeceg leta. Treba imati u vidu da ni Srbija, a mislim ni Azerbejdzan jos nisu u kategoriji jedan FAA sto je uslov za letenje za SAD.
Singidunum November 29th, 2012, 12:54 AM AZAL moze da leti ali ne sa GYD pa ce ici preko Beograda, navodno su blizu da dobiju dozvolu.
Sta planira Jat, nesto pametno sigurno?
Eeeee November 29th, 2012, 01:57 AM ЈАТ вероватно планира да ревитализује употребу цепелина :)
Singidunum November 29th, 2012, 12:56 PM Info od Azera. Otprilike prica se biti kao sa Uzbekistan Airways. Letece neko kratko vreme preko Beograda dok im ne stignu dva nova aviona i dok ne otvore novi terminal koji je pred zavrsetkom izgradnje. Dakle maksimum maksimuma par meseci preko Beograda.
Eeeee November 29th, 2012, 03:02 PM Па можда се у тих пар месеци покаже како има интересовања за такве летове, па улети неко други са редовном линијом?
Luka November 29th, 2012, 05:33 PM AZAL moze da leti ali ne sa GYD pa ce ici preko Beograda, navodno su blizu da dobiju dozvolu.
Sta planira Jat, nesto pametno sigurno?
Planiraju code share sa Deltom za SAD i okrecu se Air France-u kao partneru ali siguran sam da ce se vlada umesati da to stopira. Isto kao sto su uradili sa linijom za Dubai. Previse se para pravilo na toj liniji i ipak je bilo bolje da se pozove Fly Dubai da to preuzme. Svaka dobra ideja koju je Jat imao u poslednjih 5 do 10 godina je sabotirana pre ili kasnije. Kuwait Airways je pre neko vreme pozvao Jat da leti za Kuvajt preko Bejruta. Obecana su im i prava pete slbode da prodaju karte izmedju Bejruta i Kuvajta i Kuwait Airways je hteo da stavi svoj kod na te letove. Ali naravno nekome se to nije dopalo.
YU-AMC November 30th, 2012, 09:38 PM Btw na wikipediji pise da ce Pegasus letiti na T2, verovatno ce im moci da naplate koriscenje svih usluga.
gygy11 December 2nd, 2012, 01:03 AM Ima li nekih cifara za Novembar?
BEG2IAH December 2nd, 2012, 04:21 AM Има ли неко информације о напредовању реконструкције терминала 2? Какви су планови за торањ, ако се од тога није одустало? Какви су планови за стари домаћи па чартер терминал 1? Да ли су икада сређени WC-и на аеродрому?
YU-AMC December 2nd, 2012, 07:40 AM Има ли неко информације о напредовању реконструкције терминала 2? Какви су планови за торањ, ако се од тога није одустало? Какви су планови за стари домаћи па чартер терминал 1? Да ли су икада сређени WC-и на аеродрому?
KOliko ja znam i vidim, pre nove godine ce da otvore C1-C2. Izgledali su zavrseni kad su snimali kad je Qatar sletio. WC su sredili kako neko kaze. Za toranj se jos nista ne prica kao i za hangare. Sad sto se tice T1, verovatno hoce da zavrse sve C1-C6, dignu novi sprat i tek onda T1. Mada za sada T1 izgleda sasvim dobro kad se pogleda sa kakvih mesta lete LC i charteri po zapadnoj EU.
YU-AMC December 8th, 2012, 04:11 AM Danas Jat sa 737 iz Podgorice, Sarajeva i SKP. Verovatno se kace na Wizz tokom praznika novogodisnji.
Luka December 8th, 2012, 11:55 PM ^^ pre ce biti da im je neki ATR ispao iz saobracaja
YU-AMC December 9th, 2012, 11:59 PM ^^ pre ce biti da im je neki ATR ispao iz saobracaja
Moze biti, ali svaki drugi dan se menjaju tipovi pa ne bih bas rekao. Btw Luka jel si bio na aerodromu nedavno? Zanima me kad ce da otvore C1-C2? Meni je isto cudno sto ne sredjuju fasadu sa druge strane pored odlazaka ili to hoce kasnije?
Luka December 10th, 2012, 04:50 PM ^^ nisam bio od oktobra tako da ne znam kakvo je stanje na aerodromu
evo kako je izgledalo za vikend
https://irs1.4sqi.net/img/general/width960/27449524_oC0y8c8tdHnRMXkrEXxsJJ7VUNoebQEZZSXCfgSNwZA.jpg
https://irs2.4sqi.net/img/general/width960/18115078_jZ0A74NsI0ezd7IwmgZW0OMHe9gTXoaTM9VWX7rarIY.jpg
https://irs0.4sqi.net/img/general/width960/18115078_1WoMzyV8WkFRf6FxlXX4-02wniPWR0CnrrQtQ2FeL1g.jpg
https://irs2.4sqi.net/img/general/width960/3270776_c6gltFDbn8r9NL5FiitiWS8RAUYv4UKjbUKHJpm3vcM.jpg
https://irs2.4sqi.net/img/general/width960/9773085_amut06k8caj42E3aBlaiwgve1GIbGdW1YSnAzi15CkU.jpg
Bojan9 December 11th, 2012, 08:58 PM Evo par fotki s kraja oktobra
http://www.dodaj.rs/f/N/hv/4xHLBO4z/dsc4411.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2w/54/3SQnWLTH/dsc4412.jpg
http://www.dodaj.rs/f/m/L3/25YB6ueU/dsc4413.jpg
Eeeee December 11th, 2012, 09:07 PM Што овако касне са бројкама за новембар, чини ми се да су летње месеце брже избацивали?
YU-AMC December 11th, 2012, 11:00 PM Znali neko kakav ce dizajn za gornji sprat. Mislim da se ide na pomocnu prostoriju pored aviomosta kroz koju ce da se penje na gornji sprat. To je jedino logicno koliko ja vidim.
Bojane odlicne slike. Prvo kvalitetne slike ako se ne varam hehe.
YU-AMC December 12th, 2012, 12:49 AM Neznam koliko je verovati, ali exyu pise da novi mostovi dolaze pocetkom 2013 kad idu graditi drugi sprat.
Luka December 12th, 2012, 03:48 PM To su javili i na RTS-u pre par nedelja.
novemberBGD December 13th, 2012, 11:09 PM Neznam koliko je verovati, ali exyu pise da novi mostovi dolaze pocetkom 2013 kad idu graditi drugi sprat.
Novi mostovi od kineza (beg.aero), to ce verovatno biti ovaj model:
http://www.cimc.com/res/products_en/airport/Airbridge/201002/t20100202_5164.shtml
dedonja December 14th, 2012, 12:13 AM Odmah jedan XXXL da naruče za Beton halu...
Klonfer December 14th, 2012, 05:03 PM "Никола Тесла"
Новембар 2012: 220.938 (+3%)
Новембар 2011: 215.113
Јан-Нов 2012: 3.139.050 (+8%)
Јан-Нов 2011: 2.906.949
------------------------
Јануар-новембар 2012:
Софија: 3.200.000
Београд: 3.139.050
Загреб: 2.196.548
Klonfer December 14th, 2012, 05:04 PM Сад је већ извесно да Београд неће добацити до 3 и по милиона путника у овој години. Штавише, највероватније неће изаћи ни на 3,4 милиона. Такође, скоро сигурно ће и ове године софијски аеродром имати већи путнички промет од "Николе Тесле".
novemberBGD December 14th, 2012, 06:16 PM Сад је већ извесно да Београд неће добацити до 3 и по милиона путника у овој години. Штавише, највероватније неће изаћи ни на 3,4 милиона. Такође, скоро сигурно ће и ове године софијски аеродром имати већи путнички промет од "Николе Тесле".
Sve u svemu, ja mislim da je ovo sasvim dobar rezultat.
Eeeee December 14th, 2012, 07:27 PM Шта на треба, раст око 20% у Децембру да би Београд био на 3.4 милиона...ух...нада умире последња :))
gygy11 December 15th, 2012, 12:40 AM Pa rast u decembru ce biti znacajniji od Novembra, jednostavno , kao i u januaru ove goidine , kada je evropsko prvenstvo u rukometu poguralo rast na 20%, buduci da je i sad u decembru isto to prvenstvo, ali za zene, nije iskljuceno da nekako i dobacimo do 3,4 miliona.
Mislim da ce do kraja biti "mrtva trka" sa Sofijom, bdez obzira sto sa ove distance to deluje nemoguce.Bilo bi nam od velikog znacaja da nam neko napise podatke za decembar , kada sazna, narocito posle EP u rukometu.
Andrej_LJ December 15th, 2012, 01:06 AM Zar je važno koji ima već putnika kada oba aerodroma imaju skoro isti broj putnika. Razlike će biti u nekoliko desetica hiljada. Mislim da je ovo bila relativno slaba godina za celi region (BEG pod očekivanog, SKP takođe, SOF stagnacija, LJU propada...). Ali dobro rast od 8% nije uopšte loš za Beograd.
Ali ako treba da smo sasvim tačni SOF (Jan-Nov) je imala 3 208 516 putnika.
Da vas pitam zašto Beograd ima tako mali cargo promet (8 hiljada tona naspram 15,8 u SOF u 2011)?
vladanng December 15th, 2012, 04:50 AM Pa rast u decembru ce biti znacajniji od Novembra, jednostavno , kao i u januaru ove goidine , kada je evropsko prvenstvo u rukometu poguralo rast na 20%, buduci da je i sad u decembru isto to prvenstvo, ali za zene, nije iskljuceno da nekako i dobacimo do 3,4 miliona.
Mislim da ce do kraja biti "mrtva trka" sa Sofijom, bdez obzira sto sa ove distance to deluje nemoguce.Bilo bi nam od velikog znacaja da nam neko napise podatke za decembar , kada sazna, narocito posle EP u rukometu.
Pa bice znacajniji, ali nece da bude 20%, ocigledno je, ali uz flydubai sa dodatnim letovima, wizz za Bazel od 15. decembra, pa i to prvenstvo, ali to vrlo malo doprinosi, nisu dolazili uopste navijaci avionima iz drugih zemalja, ali to moze da pogura za 2k putnika mozda, rast ce u najbolju ruku biti 10%. Nadam se da ce sledeca godina da bude uspesnija, eo vidite kako smo svi poleteli na pocetku godine, i mislili da ce da bude bolja od prosle, kad ono u zadnjim mesecima malo je falilo da imamo pad broja putnika, znaci los je signal sve ovo, ako ne krene sledeca godina februar/mart sa bar 15/20% vise putnika, onda smo dotakli neku granicu :D
novemberBGD December 15th, 2012, 06:56 PM Nema ni govora o granici. Prirodno je da broj putnika sa BEG mora da raste. Mi se "takmicimo" sa SOF, bukvalno, sa dva igraca manje. Vize za UK i Irsku su veliki problem, i ne zaboravimo da je proslo samo dve godine od kada su nam ukinute vize za schengen zonu. Mozda sam preveliki optimista ali ako BEG ne dostigne 5 miliona do kraja 2014 to ce biti znak da je drzava u problemu.
Andrej_LJ December 15th, 2012, 07:00 PM E da ali Sofija se takmiči sa tri igrača manje jer kod nas ne ide sav saobraćaj preko jedog aeordorma, a je disperziran preko 4 aerodroma. Mi imamo više putnika preko Burgasa, Varna i Plovdiv zajednog nego kroz Sofiju. Ali stvarno smatram da je diskusija glupa jer aerodroma nisu direktni konkurenti i jedan ne preči na razvoj drugog.
novemberBGD December 15th, 2012, 07:03 PM zato sam koristio navodnike "takmici" jer ni ja ne vidim SOF i BEG kao konkurente. Ali posto su oba aerodroma brojcano bliska nametnulo se kao poredjenje.
vladanng December 16th, 2012, 08:04 AM Nema ni govora o granici. Prirodno je da broj putnika sa BEG mora da raste. Mi se "takmicimo" sa SOF, bukvalno, sa dva igraca manje. Vize za UK i Irsku su veliki problem, i ne zaboravimo da je proslo samo dve godine od kada su nam ukinute vize za schengen zonu. Mozda sam preveliki optimista ali ako BEG ne dostigne 5 miliona do kraja 2014 to ce biti znak da je drzava u problemu.
Drzava i jeste u problemu, i to velikom, a tek 2016. moze da postigne tu brojku, sve ostlao je fantaziranje. Kako mislis da u 2 godine BG ima rast od preko 1,6 miliona putnika??
Belgrader December 16th, 2012, 10:09 AM Povećanje životnog standarda, povećanje poslovne aktivnosti i uvođenje novih prevashodno low cost linija bi povećalo broj putnika, sve ostalo su maštanja. Mislim da bi bilo neophodno prvo uvesti low cost linje za Madrid, Barselonu i Lisabon.
Singidunum December 16th, 2012, 04:01 PM Meni je neverovatno da nijedna low cost kompanija nije uletela na liniju do Beca (ili Bratislave).
novemberBGD December 16th, 2012, 06:19 PM Drzava i jeste u problemu, i to velikom, a tek 2016. moze da postigne tu brojku, sve ostlao je fantaziranje. Kako mislis da u 2 godine BG ima rast od preko 1,6 miliona putnika??
Delimicno se slazem da je to fantaziranje, ali ja ne gubim nadu :-)
Ekonomska situacija u zemlji je izuzetno losa, tu tvrdnju ne dovodim u pitanje, ali takodje moramo zakljuciti da je Beogradu potrebno redovno povezivanje sa sledecim gradovima (samo u Evropi): Barselona, Madrid, Lisabon, Verona, Prag, Gatwick, Dablin, Geneva.....mozemo tu da dodamo sezonske letove za par gradova u Spaniji, par grckih ostrva, pa i Marakech sto da ne (sve to low cost naravno). I kada Srpska omladina ukapira da su putovanja vaznija od kupovine skupih mobilnih telefona, ispijanja rakije vikendom i skupih izlazaka po splavovima. Drugim recima, godine izolacije su ucinile svoje, narod u Srbiji ne putuje. Imam prijatelja koji nikada nije izasao iz Srbije (i za to krivi losu ekonomsku situaciju) a ima telefon od 400EUR i mesecni racun za mobilni od 3000RSD, da ne govorimo o racunima po raznim kafanama. Ne treba generalizovati stvari slazem se, ali takvih ljudi je previse u ovoj zemlji.
micika December 16th, 2012, 07:58 PM Da, bas je steta sto nema low-cost letova za Spaniju. Ja sam pre mesec dana rezervisao odmor za jul 2013. u svojoj reziji i morao sam da vagam da li da letim iz Temisvara, Sofije, Budimpeste ili Zagreba. Na kraju Temisvar je pobedio...
edit: Da, postoji li bilo kakva sansa da se u skorije vreme pojavi i Ryan ili easyJet ili Vueling?
Luka December 16th, 2012, 08:58 PM Meni je neverovatno da nijedna low cost kompanija nije uletela na liniju do Beca (ili Bratislave).
Leti Niki ali uskoro obustavljaju saobracaj.
Singidunum December 16th, 2012, 09:12 PM Leti Niki ali uskoro obustavljaju saobracaj.
Pa da a i oni nisu klasican low cost.
gygy11 December 16th, 2012, 10:14 PM E da ali Sofija se takmiči sa tri igrača manje jer kod nas ne ide sav saobraćaj preko jedog aeordorma, a je disperziran preko 4 aerodroma. Mi imamo više putnika preko Burgasa, Varna i Plovdiv zajednog nego kroz Sofiju. Ali stvarno smatram da je diskusija glupa jer aerodroma nisu direktni konkurenti i jedan ne preči na razvoj drugog.
Nisu BEG i Sofija konkurenti, nego cisto ih poredimo , jer su im cifre slicne, a i Sofija je neki prvi "cilj" Bega koji treba da sustigne, pa zato ih poredim, nije to nista zlonamerno. Mislim da ce BEG ipak da stigne ove godine do 3,4 miliona, par hiljada gore-dole. Sto se tice 5 miliona, ja sam pre par godina napisao da ocekujem da BEG dodje do 5 miliona u 2015., i i dalje to mislim. To sam napisao na rvatskom threadu, i "braca" me razapela na "kriz":lol:, a ono , vidi sad , par godina posle , 5 miliona za BEG i nije tako neverovatna cifra u 2015. godini.
Slazem se da je uticaj belog Sengena jos nije dosao do punog izrazaja na BEGu, a i kriza nas je presekla, da nije bilo krize, mislim da bi 5 miliona bilo ostvarivo cak i u 2014.
Luka December 17th, 2012, 12:33 AM Pa da a i oni nisu klasican low cost.
Istina. Mada ni jedna low cost kompanija nema bazu u Becu (osim ovog Nikija), a sem Ryanair-a ni iz Bratislave. Wizz ne leti ni za jedan ni za drugi grad.
YU-AMC December 20th, 2012, 02:23 PM Nisu BEG i Sofija konkurenti, nego cisto ih poredimo , jer su im cifre slicne, a i Sofija je neki prvi "cilj" Bega koji treba da sustigne, pa zato ih poredim, nije to nista zlonamerno. Mislim da ce BEG ipak da stigne ove godine do 3,4 miliona, par hiljada gore-dole. Sto se tice 5 miliona, ja sam pre par godina napisao da ocekujem da BEG dodje do 5 miliona u 2015., i i dalje to mislim. To sam napisao na rvatskom threadu, i "braca" me razapela na "kriz":lol:, a ono , vidi sad , par godina posle , 5 miliona za BEG i nije tako neverovatna cifra u 2015. godini.
Slazem se da je uticaj belog Sengena jos nije dosao do punog izrazaja na BEGu, a i kriza nas je presekla, da nije bilo krize, mislim da bi 5 miliona bilo ostvarivo cak i u 2014.
To su ljudi koji vole da ulivaju lazni optimizam ili sta ja znam dok se nadaju da ce komsiji crknuti krava. Bez jake ekonomije nema rasta niti vecih ptica. Jedino mozda moze da pomogne jacanje privrede ka nekim novim igracima kao sto SRB radi ka Kini-Rusiji-Italiji, ali na terenu nije tako stanje. Sve u svemu, BEG se dobro priprema za 2013.
Juznjak 018 December 27th, 2012, 09:55 PM http://www.montenegroairlines.com/Data/Images/najnovijeuponudi_1_novembar_2012_mnlatin.jpg
Juznjak 018 December 28th, 2012, 12:51 AM Magla zatvorila podgorički aerodrom
Tanjug | 27. 12. 2012. - 23:24h | Komentara: 0
Svi večerašnji letovi sa podgoričkog aerodroma otkazani su do daljnjeg zbog magle, odnosno smanjene vidljivosti i loših vremenskih uslova.
Kako je saopšteno iz Službe informacija aerodroma Podgorica, otkazani su letovi za Beograd i Niš.
Ponovno otvaranje za saobraćaj podgoričkog aerodroma, kako se navodi, zavisiće od vremenskih prilika.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/360121/Magla-zatvorila-podgoricki-aerodrom
YU-AMC December 28th, 2012, 09:30 PM Kako pise na www.beg.aero, danas c1-c2 otvoreni. Bas me zanima kako izgledaju jer C hodnici su dosta vislji od A hodnika.
Bojan9 December 30th, 2012, 07:54 PM Evo bio sam danas do BEGa, tako da imam par fotki spoljašnosti, vidi se uređenje. Na aerodromu bila ogromna guzva, nikad veća kad sam ja bio na njemu. Mislim da bi trebalo kad dođu novi busevi, da se ubace još dva na 72, pa bi išla svakih petanestak minuta.
http://www.dodaj.rs/f/42/km/41rL4TpX/dsc5476.jpg
http://www.dodaj.rs/f/b/X0/wlOpxvW/dsc5477.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3x/xI/2pSEWD4G/dsc5478.jpg
http://www.dodaj.rs/f/11/iJ/3CJEygyl/dsc5479.jpg
starchitecte December 30th, 2012, 08:49 PM Hoce li i prizemlje biti zastakljeno kao sto trenutno rade na prvoj slici ili ce ostati ova stara konstrukcija iz 80tih?
Bojan9 December 30th, 2012, 10:07 PM Pa kapiram da će ostati ovako čim su makli skelu.
Luka December 30th, 2012, 11:10 PM Hoce li i prizemlje biti zastakljeno kao sto trenutno rade na prvoj slici ili ce ostati ova stara konstrukcija iz 80tih?
Taj donji deo je za VIP pa sumnjam da ce da zastakle da svi vide.
Singidunum December 30th, 2012, 11:28 PM Izgleda kao podrum a ne VIP
Lounge zone raznih kompanija u svetu
http://img.singaporeair.com/images/Travel_Info/Lounge1/T3_SilverKris_Lounge_Entrance.jpg
http://img.singaporeair.com/images/Travel_Info/Lounge1/BNE_seatingarea.jpeg
http://cdn.hauteliving.com/wp-content/uploads/2012/01/QatarA2.png
http://www.therichtraveller.com/wp-content/uploads/2011/08/Emirates-First-Class-Lounge-at-Dubai-Airport-1.jpg
http://content.emirates.com/english/images/Emirates%20Lounge%20-%20module_400x300_tcm233-685272.jpg
http://farm5.staticflickr.com/4118/4738962221_c48649a1c1_z.jpg
https://d2llguf9uoxb71.cloudfront.net/lounge-media/image/MAD2-002.jpg
http://content.emirates.com/english/images/re_PE04_FCL_326_tcm233-366656.jpg
http://content.emirates.com/english/images/re_PE02_FCL_120_tcm233-366668.jpg
http://content.emirates.com/english/images/re_PE03_FCL_365_tcm233-366680.jpg
http://content.emirates.com/english/images/re_PE04_FCL_201_tcm233-366676.jpg
Luka December 31st, 2012, 11:15 AM Ovo u prizemlju je VIP salon za politicare, sportiste, poznate licnosti
http://oi46.tinypic.com/2j4oxva.jpg
http://oi45.tinypic.com/wwclf7.jpg
A ovo je salon za putnike biznis klase
http://oi47.tinypic.com/el16hg.jpg
http://www.aviokarta.net/backend/uploads/news/big/dscf9813.jpg
http://www.aviokarta.net/backend/uploads/news/big/dscf9826_copy1.jpg
YU-AMC January 1st, 2013, 09:41 PM ^Slazem se potpuno. Samo sto je neko platio za bolji comfort i bolju hranu, to ne mora da znaci da ces sa Obamom ili Nikolicem za isti stol. Mada ti prozori na slici to je koridor za servis vozila. VIP je dosta nize i vec tu postoji neka plasticna fasada. Na ovoj slici to su prva vrata sa leve strane.
http://www.dodaj.rs/f/b/X0/wlOpxvW/dsc5477.jpg
Singidunum January 1st, 2013, 09:52 PM Samo sto je neko platio za bolji comfort i bolju hranu, to ne mora da znaci da ces sa Obamom ili Nikolicem za isti stol.
Kakav oksimoron. Ako sam platio za veci komfor zasto bih zeleo da mi sve upropasti Toma sedeci pored mene dok jedem tu bolju hranu sa tugaljivom facom (http://www.mc.rs/upload/photoservice/2012/April/SNS_3/SNS_16.jpg)? :nuts:
YU-AMC January 1st, 2013, 10:03 PM Kakav oksimoron. Ako sam platio za veci komfor zasto bih zeleo da mi sve upropasti Toma sedeci pored mene dok jedem tu bolju hranu sa tugaljivom facom (http://www.mc.rs/upload/photoservice/2012/April/SNS_3/SNS_16.jpg)? :nuts:
Ja sam njegovo ime "turio" tek tako..:)
Singidunum January 1st, 2013, 10:06 PM Tvoje vidjenje turizma i usluznog sektora je klasicno srpsko ili crnogorsko, u stilu "sta sad mislis ako si platio da treba nesto i da dobijes? nemoj da ti pljunem u kafu si cuo?". S druge strane u svetu se trude da impresioniraju musteriju sa ciljem da im se taj isti vrati i da na nejmu zarade.
Juznjak 018 January 1st, 2013, 11:09 PM Generalni Master plan saobraćaja u Srbiji (http://mi.gov.rs/mostovi_files/Aneks%20IV%20-%20Vazdusni%20saobracaj.pdf)
Ja ne znam da li je neko ovo od vas citao , ali je veoma zanimljimo .
evo iz mastera 3 opcije daljeg razvoja aerodroma Nis i aerodroma Beograd
4.8. Scenario razvoja
Osim predviĎenih razvojnih scenarija za meĎunarodne aerodrome „Nikola Tesla“ i „Konstantin
Veliki“ ostali aerodromi u Srbiji, od aerodroma posebne namene, preko opštih i aerodroma za javni
vazdušni saobraćaj, dobiće šansu za regionalni razvoj u skladu sa potrebnim studijama opravdanosti i
budućom strategijom razvoja vazdušnog saobraćaja u Srbiji. Predloţena studija opravdanosti za
razvoj regionalne aerodromske mreţe predstavlja početni korak u definisanju budućih aerodromskih
kapaciteta, transportne traţnje i regionalne povezanosti vazdušnim putem.
1. Udruženi medjunarodni i interkontinentalni aerodromi Srbije (najbolji scenario)
Ako se ostvari koncepcija udruţenog aerodroma u vidu holding kompanije sa dve komercijalne
jedinice (vlasništvo nad nepokretnostima i operacije/usluge) za oba aerodroma i ako se kompletiraju
veze aerodroma sa putnom i ţelezničkom mreţom Srbije, uključujući ugovor o saradnji i uz pristanak
opštinskih vlasti, trebalo bi odmah ostvariti sledeća ulaganja u infrastrukturu:
1. Proširenje poletno-sletne staze na aerodromu „Konstantin Veliki“ Niš;
2. Izgradnja rulne staze na aerodromu „Konstantin Veliki“ Niš;
3. Dodatna mesta za opsluţivanje aviona na aerodromu „Konstantin Veliki“ Niš (platforma);
4. Poboljšanje radio-navigacione opreme za sletanje na aerodromu „Konstantin Veliki“ Niš;
5. Izgradnja terminala koji obuhvata ţeleznički terminal na aerodromu „Konstantin Veliki“ Niš;
6. Izgradnja terminala koji obuhvata ţeleznički terminal na aerodromu „Nikola Tesla“ Beograd;
7. Rehabilitacija poletno-sletne staze na aerodromu „Nikola Tesla“ Beograd (u intervalima sa
kratkim preusmeravanjem letova za „Konstantin Veliki“ Niš);
8. Dodatne stajanke za opsluţivanje aviona na aerodromu „Nikola Tesla“ Beograd;
9. Izgradnja druge poletno-sletne staze na aerodromu „Nikola Tesla“ Beograd (uključujući
radio-navigacione opreme za sletanje i svetlosnu opremu).
Sa (1) razvojem meĎunarodnog saobraćaja po principu regionalnog centra (HUB) i (2)
uspostavljanjem interkontinentalnog saobraćaja, moraće da se nastavi sa poboljšanjem objekata za
opsluţivanje aviona i putnika u skladu sa izmenjenim modularnim planom (Master plan za aerodrom
„Nikola Tesla“ Beograd).
2. Regionalni i meĎunarodni aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd i lokalni aerodrom „Konstantin
Veliki“ Niš (skromni scenario)
Koncepcija udruţenih aerodroma se ne moţe ostvariti zbog opštinskih i lokalnih interesa. Aerodrom
„Nikola Tesla“ Beograd dobija LRT (laki šinski transport, “laki metro”) za vezu sa centrom grada i
predstavlja se operaterima kao meĎunarodni centar (HUB). Zbog geopolitičkog poloţaja aerodroma, u
skladu sa brzinom razvoja infrastrukture i pratećih objekata aerodroma, doći će do razvoja kojim bi se
aerodrom pozicionirao meĎu meĎunarodne aerodrome kao Srpski nacionalni aerodrom, sa dobrim
kopnenim transportnim vezama sa susednim zemljama. Aerodromi „Konstantin Veliki“ Niš i „Nikola
Tesla“ Beograd razvijaće se odvojeno u skladu sa stepenom ulaganja.
Aerodrom „Konstantin Veliki“ Niš će morati da razvija vanredne čarter letove i avio saobraćaj opšte
namene, uključujući vezu kargo saobraćaja sa drumskim teretnim saobraćajem, kako je ugovoreno.
Ako se vojni sektor na juţnom delu oslobodi za civilnu upotrebu, postoji mogućnost da se privuče
integracioni operater da izgradi sopstveni regionalni HUB-centar. Da bi se olakšao razvoj potrebne su
sledeće investicije:
„Nikola Tesla“ Beograd
1. Čeona stanica LRT moraće da se integriše u putnički terminal, površinski ili pod zemljom,
i moraće da se sagradi hotelski kompleks i višespratni parking kako bi se povećali prihodi koji ne
potiču od usluga u vazdušnom saobraćaju;
2. Mora se sagraditi druga poletno-sletna staza, čiji će završetak omogućiti sanaciju prve PSS;
3. Putnički terminal se mora rekonstruisati da bi se odvojili odlazeći i dolazeći tokovi putnika;
4. Moraju se sagraditi dodatne parking pozicije i stajanke za avione u skladu sa modularnim
Master planom za Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd.
„Konstantin Veliki“ Niš
1. Mora se sagraditi dodatna rulna staza koja povezuje platformu sa SZ krajem PSS.
2. Mora se sagraditi platforma ispred kargo prostora - koja će takoĎe opsluţivati i putničke
letove.
3. Putnički terminal se mora rekonstruisati sa ciljem da se u isto vreme opsluţi više letova.
4. Ako se pruga koja prolazi pored SZ kraja poletno-sletne staze izmesti ili spusti pod zemlju,
PSS mogu da koriste i veći avioni.
3. „Nikola Tesla“ Beograd i „Konstantin Veliki“ Niš – opštinski i lokalni aerodromi (najgori
scenario)
Oba aerodroma ostaju bez ţelezničke/šinske veze – izuzev preko centra grada. Oni moraju da razviju
sopstvene poslovne aktivnosti bez strateških investicija. Sva ulaganja se planiraju i izvršavaju kao
taktičke mere. Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd postaje aerodrom Grada Beograda i zavisiće od
postojećih objekata za kargo saobraćaj, infrastrukture i pratećih objekata. Razvijaće se u kontekstu
realizacije “politike otvorenog neba” i ekonomskog i turističkog razvoja zemlje. Zavisiće od
postojećih poslovnih aktivnosti i - sa poboljšanjem opšteg ekonomskog okvira - povećavaće
aktivnosti u putničkom i teretnom saobraćaju sporim tempom.
„Konstantin Veliki“ Niš će stagnirati, i trpeći konkurenciju aerodroma Sofija, Skoplje i Beograd,
zaviseći isključivo od pozicije „alternativnog aerodroma“, vanrednog saobraćaja i avijacije opšte
namene.
Sledeće investicije biće potrebne da bi se podrţao opstanak aerodroma:
„Nikola Tesla“ Beograd
1. Rehabilitacija PSS
2. Hotel sa parkingom i
3. Autobuski terminal
„Konstantin Veliki“ Niš
1. Rulna staza od SZ kraja poletno-sletne staze do platforme
2. Rehabilitacija putničkog terminala
Ukupni ekonomski troškovi investicija za projekte u oblasti vazdušnog saobraćaja procenjuju se na
135.20 miliona evra, dok se relevantni ukupni ekonomski troškovi odrţavanja procenjuju na 0.676
miliona evra godišnje. Razmatrani troškovi su po konstantnim cenama iz 2007. godine i predstavljeni
su u narednoj tabeli.
Naredna tabela prikazuje tokove troškova vezanih za razvojne projekte u vazdušnom saobraćaju za
ceo razmatrani vremenski period. U istoj tabeli, u poslednjem redu, prikazan je NPV sa diskontnom
stopom tokova troškova od 5%.
Licno misljenje , da se trenutno nalazimo u ovom najgorem scenariju . Zasto ? Mozda se pitate , ali kada pogledate shvaticete da se svaki aerodrom na neki nacin nezavisno razvija i gleda na svoju stranu ! Na zalost , to je porazavajuce.
Master plan je iz oktobra 2009.godine
YU-AMC January 2nd, 2013, 12:14 AM ^Nova pista na BEG i rulna na INI su nerealne investicije sa ovakvim prometom. Cak i slicni aerodromi u jugoistocnoj evropi koji imaju dve kao Bukurest, jedna se ne koristi i treba novac da se rekonstruise.
Klonfer January 3rd, 2013, 05:23 PM Ипак разочаравајуће за "Николу Теслу" на крају, годишњи раст од само 8%. Задња 3 месеца су била баш лоша: октобар раст од само 1%, а новембар и децембар по 3%.
2012: 3.363.919
2011: 3.124.633
Из ове перспективе ми се чини да би за 2013. требали бити задовољни ако се пребаци 3,5 милиона путника.
YU-AMC January 3rd, 2013, 05:24 PM Ипак разочаравајуће за "Николу Теслу" на крају, годишњи раст од само 8%. Задња 3 месеца су била баш лоша: октобар раст од само 1%, а новембар и децембар по 3%.
Kad smo kod tih brojeva, jel se tokom zime sada primenjuje letnji red letenja? Vidim ima Moskva i Cirih dva puta dnevno nekim danima sa Jatom pa me zanima.
Belgrader January 3rd, 2013, 05:27 PM Ипак разочаравајуће за "Николу Теслу" на крају, годишњи раст од само 8%. Задња 3 месеца су била баш лоша: октобар раст од само 1%, а новембар и децембар по 3%.
Из ове перспективе ми се чини да би за 2013. требали бити задовољни ако се пребаци 3,5 милиона путника.
Ja mislim da su rezultati vrlo dobri, mislim rast od 8% u vreme krize je vrlo dobra brojka, zapravo rast od 8% je dobar čak i kad nema krize. Da bi imali neki dvocifren rast ipak treba da se popravi ekonomksa situacija, da se uvedu nove linije, pre svega low cost.
Luka January 3rd, 2013, 06:38 PM Ипак разочаравајуће за "Николу Теслу" на крају, годишњи раст од само 8%. Задња 3 месеца су била баш лоша: октобар раст од само 1%, а новембар и децембар по 3%.
U prevodu 2012 je bila najprometnija godina na aerodromu ikada
vladanng January 3rd, 2013, 08:01 PM Ja kad sam reko da tesko cemo tesko dogurati i do 3,4 miliona, i da postoji sansa da se dosta uspori rast, dosta forumasa nisu verovala, imamo par preoptimisticnih forumasa, necu da ih nabrajam, koji prenose svoj optimitizam i na drugem, i na kraju nas stigne hladan tus! :)
YU-AMC January 3rd, 2013, 09:52 PM Ja kad sam reko da tesko cemo tesko dogurati i do 3,4 miliona, i da postoji sansa da se dosta uspori rast, dosta forumasa nisu verovala, imamo par preoptimisticnih forumasa, necu da ih nabrajam, koji prenose svoj optimitizam i na drugem, i na kraju nas stigne hladan tus! :)
Slazem se potpuno i jedan od njih sam ja. Mada i tokom 2012 sreca nije ni bila na strani NT. Vec prve cetvrtine je bilo dosta letova ponisteno zbog jake zime. Meke aviofrime nisu dobile dozvole jer su turci igrali igre sa Qatar airwaysom. Cak i novi igraci kao Qatar su dosli jako kasno. Da ne spominjem i probleme sa Jatovom flotom. Dobra godina, ali moglo je i dosta bolje pored krize. Na to kad se doda koliko se ulaze u aerodrom, ja sam zadovoljan.
gygy11 January 4th, 2013, 02:16 AM I ja sam jedan od tih "preoptimisticnih" , ali ja mislim da BEG nije los prosao ove godine.Moja prognoza za 2015. i 5 miliona putnika iz ove perspektive deluje bezobrazno optimisticno, ali ja sam ti takav , veciti optimista. Licno mislim da je najlakse biti pesimista, to ti je sigurica, jer ako se pokaze da su stvari bile bolje od tvoje prognoze, svima dobro i niko nece da ti zameri, a ako stvari budu lose , svi ce reci bio si u pravu.
Ja sam vise za ovu "nesigurnu" varijantu, optimisticnu, jer licno mislim da optimisticki duh "gura" stvari i drustvo napred , a ne ovi drugi.
Glavu gore, kad malo bolje razmislimo , ipak je BEG ove godine ubedljivo oborio svoj istorijski rekord! S obzirom da je to sve u doba krize, malo li je?!
Moja prognoza , BEG ove godine 3,7-3,8 miliona!:):banana:
novemberBGD January 4th, 2013, 03:12 AM Da sam optimista to ste vec mogli na osnovu mojih par postova da utvrdite. Do pada moze doci samo u slucaju zestokog politickog potresa, koji je po meni nemoguc u ovoj godini. Posmatrajuci primere drugih drzava u Evropi sasvim je prirodno da BEG nastavi sa rastom i tu nema nikakve dileme. Ono za cime ja zalim je nedostatak direktnih linija do USA, Canade i Australije koje bi Beogradu omogucile da postane svojevrsni mini-hub za ex-yu. Ovo sam mozda vec napisao, ali Beograd mora u najskorije vreme da dobije letove za Madrid, Bacelonu, Lisabon, Veronu, Tripoli (Ministar Mrkic putuje u Tripoli uskoro), Zenevu.....(nek mi ne zamere oni koji su upuceniji u ovu tematiku, optimizam nagoni da ljudi pocinju da veruju u svoje snove) :-)
next89 January 4th, 2013, 11:12 AM btw. Zna li neko mozda zashto RyanAir ne leti iz Srbije? Pishem ovde zato shto mi se chini da sam chuo negde da su trazili dozvolu da uspostave linije sa BEG aerodroma, ali da nisu dobili zbog zashtite neke druge kompanije, mozda chak i JAT-a....
E sad, znam da je RyanAir lowcost( leteo sam ) i da uglavnom koriste manje aerodrome(za Milano korsite Bergamo, Brerlin Shonefeld a ne Tegel itd... ), ali npr. u Budimpeshti koriste Ferihegy shto je valjda glavni aerodrom, takodje i u Varshavi, Krakovu... Pa zato i moje pitanje shta je problem da lete sa BEG-a?
Belgrader January 4th, 2013, 02:07 PM btw. Zna li neko mozda zashto RyanAir ne leti iz Srbije? Pishem ovde zato shto mi se chini da sam chuo negde da su trazili dozvolu da uspostave linije sa BEG aerodroma, ali da nisu dobili zbog zashtite neke druge kompanije, mozda chak i JAT-a....
E sad, znam da je RyanAir lowcost( leteo sam ) i da uglavnom koriste manje aerodrome(za Milano korsite Bergamo, Brerlin Shonefeld a ne Tegel itd... ), ali npr. u Budimpeshti koriste Ferihegy shto je valjda glavni aerodrom, takodje i u Varshavi, Krakovu... Pa zato i moje pitanje shta je problem da lete sa BEG-a?
Zato što bi JAT mogao lepo da zatvori radnju, a samim tim i sav politički kadar bi izgubio radna mesta.
next89 January 4th, 2013, 02:16 PM Hvala Belgrader ;)
O Boze, kad li ce vishe da se oslobodimo tih politichkih stega. Da zbog politichkih guzica mora raspali jat da leti a mi da idemo u Budimpeshtu i druge gradove oklnih zemalja da bi koristili low-cost k'o ljudi...
gygy11 January 5th, 2013, 03:19 AM Da sam optimista to ste vec mogli na osnovu mojih par postova da utvrdite. Do pada moze doci samo u slucaju zestokog politickog potresa, koji je po meni nemoguc u ovoj godini. Posmatrajuci primere drugih drzava u Evropi sasvim je prirodno da BEG nastavi sa rastom i tu nema nikakve dileme. Ono za cime ja zalim je nedostatak direktnih linija do USA, Canade i Australije koje bi Beogradu omogucile da postane svojevrsni mini-hub za ex-yu. Ovo sam mozda vec napisao, ali Beograd mora u najskorije vreme da dobije letove za Madrid, Bacelonu, Lisabon, Veronu, Tripoli (Ministar Mrkic putuje u Tripoli uskoro), Zenevu.....(nek mi ne zamere oni koji su upuceniji u ovu tematiku, optimizam nagoni da ljudi pocinju da veruju u svoje snove) :-)
:okay:
I ja isto ovo ne mogu da prezalim i zeljno cekam.
sallae2 January 5th, 2013, 02:43 PM Belgrade Airport’s five most successful years since its opening in 1962
Year PAX
2012 3.363.919
1987 3.311.951
1988 3.277.537
2011 3.124.633
1979 2.839.995
YU-AMC January 6th, 2013, 12:21 AM Znali neko sta planira da rade sada posle nove godine. Nesta su vikali da ce poceti gornji sprat pa tek onda zavrsiti C3-C6. Gde ce im ici one pokretne trake? Verovatno na sprat?
dexmex January 6th, 2013, 09:13 AM :okay:
I ja isto ovo ne mogu da prezalim i zeljno cekam.
A treba vratiti i direkt Beograd -Peking ,za koju nam je eu bila naložila da je ukinemo..:ohno:
Luka January 6th, 2013, 02:44 PM ^^ linija je bila potpuno neprofitabilna. I da nije nalozeno da se ukine ukinuli bi je cim je Sloba pao sa vlasti.
delija90 January 6th, 2013, 02:51 PM Да смо паметни отворили бисмо ту линију па колики год да је минус.Ја заиста не знам која то свестка приватна фирма није згрнула силне новце пословањем у Кини. Ко брани нашим фирмама да узму део колача? Зашто се нпр неки архитектонски биро не опроба у Кини?
Singidunum January 6th, 2013, 03:22 PM Bas im pritrebali nasi mucenici. Oni stancuju vise od pola miliona inzenjera svake godine a za neke velike projekte angazuju i velike svetske firme.
delija90 January 6th, 2013, 07:10 PM Да али тамо има посла колико хоћеш. Нпр наш човек је пројектовао фасаду Shaghai Tower-a кoja je по много чему револуционарна када је у питању дизајн и пројектовање кула. Ако један наш појединац може тамо да буде главни на једном од најважнијих пројеката у целој Кини онда могу и неке фирме да се тамо пробију да раде мртве ентеријере за почетак.
А ето,ми ладно увозимо кинески бели лук.Ко нас спречава да им извозимо све што расте у Србији (осим корупције) ?
Singidunum January 6th, 2013, 07:52 PM Pretpostavljam da je taj do Sangaja stigao via London, Njujork, Pariz tj. da nije otisao odavde direktno da radi na projektu Shanghai Tower-a vec da prosto radi vec dugi niz godina u nekoj zapadnoj kompaniji koja je dobila taj posao?
delija90 January 6th, 2013, 08:10 PM Добро претпостављаш али није у томе поента. :)
micika January 6th, 2013, 10:12 PM Nije sve tako jednostavno u Kini. Nisu ni oni od juce... Stite se propisima i zakonima itekako od strane konkurencije, ma koliko to mozda nestvarno zvucalo.
Necu da govorim za druge struke, za njih sam se naslusao ali nisam proveravao, dacu samo jedan primer iz moje.
Kina, kao sto znate, ima svoje standarde koji su neretko ogoljeni ili modifikovani ino standardi i sertifikati (ISO, CE...). Pa tako za poslovanje na njihovom trzistu trebate imati te standarde.
A pazite sad ovaj paradoks.
U Kini je standard digitalne televizije za zemaljsku transmisiju DTM-T, a kao sto su dosta stvari radili, i to su iskopirali. Uzeli su DVB-T2, evropski standard i preradili nekoliko stavki od njih preko nekoliko hiljada i napravili svoj standard. Iluzorno je da vam pricam da bilo koja firma koja radi sa DVB i ATSC standardima bez problema moze da radi sa njihovim standardom.
Medjutim...
Kinezi ne dopustaju da udjete na njihovo trziste ako nemate sertifikat da ste vec radili proizvode i prodali sa tim njihovim standardom. A gde da ih prodate kada taj standard samo u Kini egzistira? I tako magican krug stiti njihove firme koje kopiranjem razvijenijih resenja razvijaju iskustvo i namecu se second party partner dok vi tapkate u mestu u smislu proboja na njihovo trziste.
Nije samo u tome stvar. Kinezi imaju sistem da bilo sta da uzimate od nekih sofisticiranih proizvoda od njih (postoji spisak po federalnim zakonima) morate uzeti kompletan proizvod (hardver+softver) i samim time se ne dopusta strancima da uzmu kineski hardver i da stave svoj softver.
Itd, itd...
Nije sve samo u volji - "Ja bih da poslujem u Kini." Ima dosta toga i u njihovim propisima, nacinu na koji privreda i tehnologija tamo funkcionisu. Za arhitekturu ne znam, ali bilo kakav posao iz IT tehnologija je uzasno tezak ostvariti tamo. Zbog toga se (jos uvek) mi i Rumuni koprcamo u svemu tome. A sto se tice toga da odete i da se zaposlite u Kini u toj bransi... Zaboravite. Mogao bih da vam pricam danima o tome.
Singidunum January 6th, 2013, 11:38 PM Zasto ne bi pokrenuo posao iz same Kine kao kineska kompanija onda?
micika January 7th, 2013, 12:35 AM Easier said than done. :)
edit: Ne otvaranje firme tamo, nego dobijanje sertifikata i velikog ugovora.
Singidunum January 7th, 2013, 12:40 AM Pa dobro ali svakako lakse kad si kineska firma?
YU-AMC January 7th, 2013, 04:48 AM ^^ linija je bila potpuno neprofitabilna. I da nije nalozeno da se ukine ukinuli bi je cim je Sloba pao sa vlasti.
Evo sad na exyu neki ukrajinci kazu da je kineski Hainan airlines zainteresovan za Peking-Kiev-Beograd. Vec lete tamo u saradnji sa Aerosvitom koji treba da se firma sredi i neke linije ce biti ukinute.
Klonfer January 8th, 2013, 01:23 PM Путнички промет на 3 "конкурентска" аеродрома у 2012. години:
Софија: 3.467.433 (-0,2%)
Београд: 3.363.919 (+7,7%)
Загреб: 2.342.309 (+1%)
YU-AMC January 9th, 2013, 09:25 PM Jel istina da u tranzit zoni nema telefon da se javis nekome u Beogradu kad si u tranzitu? Tako mi jedan Makedonac rece.
lazaretstd January 11th, 2013, 10:06 PM Jel istina da u tranzit zoni nema telefon da se javis nekome u Beogradu kad si u tranzitu? Tako mi jedan Makedonac rece.
Ako pitas dali ima dometa mobilni telefon, tj. operater, odgovor je da ima na prostoru celog aerodroma, bilo gde. Pa i na tranzitu. A dali imaju tamo na salteru za tranzit neki fiskni telefon, to ti nebi znao reci. Ti dok si u tranzitu apsolutno mozes da se setas po free shop-u u celoj zoni odlaska, kao i da letis direktno sa tog aerodroma, nema razlike.
YU-AMC January 14th, 2013, 05:14 AM ^Hvala, ali mislio sam na "payphone"... Evo skice sa www.beg.aero sta ce raditi krajem Februara. Meni ovo izgleda odlicna pozicija za spottere.
http://img812.imageshack.us/img812/4003/platformac.jpg
Luka January 14th, 2013, 07:23 PM ^^ Tu je bilo planirano da se napravi neko brdasce za spotere. Na kraju su samo razrovali zemlju i nista nisu uradili.
belgrey January 14th, 2013, 11:08 PM ^^ Tu je bilo planirano da se napravi neko brdasce za spotere. Na kraju su samo razrovali zemlju i nista nisu uradili.
Eno ga brdašce iza. Ovo je pre njega. Kada prošire platformu brdašce će biti tik uz nju.
cornacum January 15th, 2013, 02:21 PM Od Istanbula za Beograd dva leta dnevno od 31. marta 2013.
Aviokompanija "Turkish Airlines" će od 31. marta povećati broj letova na liniji Istanbul-Beograd, saopšteno je danas iz Aerodroma "Nikola Tesla".
U planu je da turska kompanija od sredine maja dva puta dnevno leti na ovoj ruti, čime će uvećati broj letova na liniji Istanbul-Beograd za 40%, navodi se u saopštenju.
Svakodnevni polasci Turkish Airlines" sa Aerodroma "Nikola Tesla" ka Istanbulu predviđeni su u 9,15 časova pre podne i 20,20 časova uveče, a turski prevoznik će leteti avionima tipa "Boeing" 737-800, kapaciteta 165 sedišta.
U saopštenju se dodaje da će, prema letnjem redu letenja, Beograd i Istanbul povezivati čak 23 leta nedeljno. Pored "Jat Airways"-a, koji redovno saobraća na ovoj liniji, turska niskotarifna aviokompanija "Pegasus Airlines" od 1. februara uvodi let na ovoj ruti.
ekapija.com
beg.aero
Juznjak 018 January 17th, 2013, 01:20 PM http://www.montenegroairlines.com/UI/Images/Evropa-na-dlanu-top_mn-latin.jpg
http://www.montenegroairlines.com/Data/Images/evropanadlanubotom_sr.jpg
http://www.montenegroairlines.com/
delija90 January 17th, 2013, 07:11 PM Какве ти ово има везе са аеродромом НТ ??
Juznjak 018 January 17th, 2013, 07:12 PM Какве ти ово има везе са аеродромом НТ ??
Pa ima ako putujes sa njima u tom periodu iz Beograda, naravno , ali moze iz Nisa 5 puta nedeljno.:)
delija90 January 17th, 2013, 07:27 PM Ок али требало би да будеш свестан да је твој допринос овој теми исти као и реклама које се појављују широм форума.Принт скрин са овог истог места пре 30 секунди
http://www.dodaj.rs/f/l/w4/1ESs3gJO/untitled.png
Guardian_Nim January 17th, 2013, 10:06 PM Nije mislio nista lose time sto je okacio.Korisna informacija,hvala :)
YU-AMC January 17th, 2013, 11:01 PM ^^ Tu je bilo planirano da se napravi neko brdasce za spotere. Na kraju su samo razrovali zemlju i nista nisu uradili.
Zanima me hoceli stavljati neku LED rasvetu na novu stajanku? Sadasnja rasveta izgleda malo tmurna na C1-C6.
YU-AMC January 25th, 2013, 12:41 AM Prva slika terminal 1 bez T2 rani osmdeseti?
http://imageshack.us/a/img221/2849/img4223t.jpg
http://imageshack.us/a/img689/6336/img4224n.jpg
http://imageshack.us/a/img688/6033/img4225j.jpg
http://imageshack.us/a/img341/3919/img4228cw.jpg
http://imageshack.us/a/img827/8015/img4247a.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=D6SRwGuf1EA&list=FLvEJE7G4AydoJYZAuqe9oNA
micika January 25th, 2013, 08:53 AM Mozda sam propustio... Ali kada je AirOne prestao da leti za Milano?
Luka January 25th, 2013, 07:28 PM ^^ 8 januara. Ukinuli su nekoliko novih linija
YU-AMC January 26th, 2013, 08:10 AM Btw meni se cini da vam dolazi EasyJet.
Inace poslao sam mome priki poruku da nam slika kad pocnu da asfaltiraju C platformu.
gygy11 February 1st, 2013, 07:29 PM Ima li neko info o BEGu za januar?
YU-AMC February 3rd, 2013, 02:31 PM http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/7/4/6/2221647.jpg
belgrey February 7th, 2013, 03:43 PM Ima li neko info o BEGu za januar?
Nažalost pad broja putnika za 2% ! Trend će se sigurno nastaviti i u februaru i u martu. U najboljem slučaju će feb i mar biti na nuli.
gygy11 February 7th, 2013, 11:59 PM Nažalost pad broja putnika za 2% ! Trend će se sigurno nastaviti i u februaru i u martu. U najboljem slučaju će feb i mar biti na nuli.
Sve je OK ,ovaj "pad" od 2% uopste nije zabrinjavajuci , jer je proslogodisnji januar rastao 20% i to sa sve evropskim prvenstvom u rukometu za muskarce. Ja sam apsolutno zadovoljan sa tim "padom" od 2 % i potpuno sam uveren da ce u februaru biti rast najmanje 5-6% , izmedju ostalog jer je i proslogodisnji februar bio slab.
A gde si procitao podatak za januar 2013.?
YU-AMC February 8th, 2013, 03:57 AM Verovatno je i Jat malo zenzuo zbog flote, ali nije lose. Bice slika kad pocnu radovi.
vladanng February 8th, 2013, 04:18 AM Izgleda da polako zakacinjemo plafon :D
A vi se samo nadajte, Jat i februaru i martu otkazao puno letova valjda, a i neke druge kompanije ukinule letove, ne znam cemu da se nadamo. Jedino prolece i leto da cekamo.
YU-AMC kako mislis sa padovima na pocetku godine i sa neizvesnom situacijom u jatu(samo 6 aviona lete) da dostignemo 4 'milke' ili bar 3,8? :)
Secem ruku ako bude vise od 3,6 miliona putnika.
belgrey February 8th, 2013, 10:03 AM Sve je OK ,ovaj "pad" od 2% uopste nije zabrinjavajuci , jer je proslogodisnji januar rastao 20% i to sa sve evropskim prvenstvom u rukometu za muskarce. Ja sam apsolutno zadovoljan sa tim "padom" od 2 % i potpuno sam uveren da ce u februaru biti rast najmanje 5-6% , izmedju ostalog jer je i proslogodisnji februar bio slab.
A gde si procitao podatak za januar 2013.?
Nisam pročitao, još nije objavljeno na njihovom sajtu, ali će biti uskoro. Rekli su mi sagovornici sa aerodroma.
YU-AMC February 8th, 2013, 04:42 PM Izgleda da polako zakacinjemo plafon :D
A vi se samo nadajte, Jat i februaru i martu otkazao puno letova valjda, a i neke druge kompanije ukinule letove, ne znam cemu da se nadamo. Jedino prolece i leto da cekamo.
YU-AMC kako mislis sa padovima na pocetku godine i sa neizvesnom situacijom u jatu(samo 6 aviona lete) da dostignemo 4 'milke' ili bar 3,8? :)
Secem ruku ako bude vise od 3,6 miliona putnika.
Ako zavrse drugi sprat i srede dolazne i odlazne putnike, ja sam zadovoljan. Mada meni se cini da je to sada broj jedan prioritet jer treba da otvore neke radnje svetski marki. Sto se ti putnika, mene zanima jel ce biti regularni aviokompanija jer siguran sam da ce Wizz i Easyjet napuzavati promet.
vidaknn February 9th, 2013, 02:58 PM neke optimistične prognoze yu-amc? nešto oko 5 miliona za 2013. god recimo, jel ti to ok cifra?
YU-AMC February 10th, 2013, 02:47 AM neke optimistične prognoze yu-amc? nešto oko 5 miliona za 2013. god recimo, jel ti to ok cifra?
Hehehe sigurno idemo ka toj cifri. :cheers:
BEG2IAH February 10th, 2013, 11:18 PM FAA je dosao u inspekciju. Nadam se da ce da nas vrate u kategoriju 1, a onda ostaje pitanje da li ce Jat Airways ikada biti u mogucnosti da obnovi saobracaj sa Amerikom. Kako sad stvari stoje, vrlo tesko.
http://www.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/delegacija_americke_vazduhoplovne_asocijacije_u_srbiji.83.html?news_id=56910 (http://www.danas.rs/danasrs/iz_sata_u_sat/delegacija_americke_vazduhoplovne_asocijacije_u_srbiji.83.html?news_id=56910)
gygy11 February 21st, 2013, 10:09 PM Ima li nekih prolaznih cifara za februar na BEGu?
sallae2 March 2nd, 2013, 11:15 AM Aerodrom Nikola Tesla sedmi najbolji na svetu (http://aviokarta.net/vesti/1709-aerodrom-nikola-tesla-sedmi-najbolji-na-svetu/)
01.03.2013 / Izvor: Bild, edreams
Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" se našao na listi deset najboljih aerodroma na svetu.
Naš aerodrom osvojio je sedmo mesto u konkurenciji svih svetskih aerodroma i tako se našao u društvu sa čuvenim aerodromima Čangi, Suvarnabumi, Inčeon i Shiphol.
Listu je objavio nemački Bild (http://www.bild.de/reise/fluege/flughaefen/ranking-beste-schlechteste-flughaefen-airports-der-welt-29295116.bild.html), a istraživanje je obavio sajt Edreams.com (http://www.edreams.com/best-airports/) koji je jedan od najvećih svetskih online rezervacionih sistema.
Top 10 aerodroma na svetu
1. Bangkok - Suvarnabhumi 4,61
2. Singapore - Changi 4,60
3. Hong Kong 4,57
4. Tokio - Narita 4,55
5. Seoul - Incheon 4,54
6. Cologne / Bohn 4,52
7. Belgrade - Nikola Tesla 4,51
8. Stockholm - Arlanda 4,50
9. Orlando International Airport 4,42
10. Amsterdam - Schiphol 4,36
Lista je formirana isključivo na osnovu ocena koje su putnici davali aerodromima.
Beogradski aerodrom je od maksimalnih pet poena osvojio 4,51 i tako se našao na izuzetno visokom sedmom mestu.
"Veoma nam je drago što se rad menadžmenta kompanije i zaposlenih na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla prepoznaje i pozitivno ocenjuje kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Uvek smo se trudili, a i dalje ćemo, da održimo visok nivo kvaliteta usluge. Radićemo i dalje na osavremenjavanju našeg aerodroma, prateći novitete u ovoj oblasti uz redovna ulaganja u modernizaciju i kroz novu infrastrukturu, kao i na novom spektru usluga i ponudi novih sadržaja", rekli su nam na aerodromu "Nikola Tesla" povodom ove nagrade.
Za najbolji aerodrom na svetu proglašen je Suvarnabumi u Bangkoku koji je osvojio 4,61 poen. Srebro je osvojio aerodrom Changi u Singapuru, a bronzu aerodrom u Hong Kongu.
Tokijski aerodrom Narita našao se na četvrtom mestu, a seulski Incheon na petom. Ispred aerodroma "Nikola Tesla" na šestom mestu se našao nemački aerodrom Keln/Bon, koji je ujedno i najbolje rangirani evropski aerodrom.
Tesla je tako drugi najbolji aerodrom u Evropi posle Keln/Bona, a ispred Stokholma, (osmo mesto na listi) i Amsterdamskog Shiphola (deseti na listi). Jedini američki aerodrom na top ten listi je u Orlandu (deveto mesto sa 4,42 poena).
U kategoriji "Aerodromskih barova i restorana" naš aerodrom se takođe našao na ovoj listi i to na šestom mestu. Osim u ovoj kategoriji Edreams je objavio i rezultate u kategorijama "Aerodromski šoping" i "Aerodromski saloni" kao i u kategoriji "Najlošiji aerodromi u svetu".
Best Airports of 2012 (http://www.edreams.com/best-airports/)
Every year we present the results of our study on the best airports in the world and the 2012 rankings are in. The list of best airports is based on thousands of eDreams customer reviews from those who passed through the terminals of these airports during 2012. Customers were asked to rate various aspects of each airport including their services, shopping, restaurants, bars and waiting lounges.
The Suvarnabhumi Airport in Bangkok, Thailand was the overall winner. Out of 5 total points the airport's average rating was 4.61. Many customers commented favorably about the modernity of the facilities, the overall comfort level and cleanliness, the excellent treatment received, and the express access to Bangkok city center on the airport's railway link network.
See the results from our past best airports studies: Best Airports 2011 (http://www.edreams.com/flights/airports/best-airports-2011/) and Best Airports 2010 (http://www.edreams.com/flights/airports/best-airports-2010/).
TOP 10 OVERALL
Congratulations to the Suvarnabhumi Airport in Bangkok as it has been named eDreams' best airport of 2012. The Suvarnabhumi Airport, its name meaning "The Golden Land", began operating in September of 2006 and is a piece of architectural art in itself. The airport was designed by Helmut Jahn and is a wave-like structure that in 2012 was Instagram's most photographed location in the world. The airport has the fourth largest single building terminal in the world making room for its ample selection of services.
#1 Suvarnabhumi Airport (BKK) Bangkok Thailand 4.61
#2 Changi Airport (SIN) Singapore Singapore 4.60
#3 Chek Lap Kok Airport (HKG) Hong Kong China 4.57
#4 Narita International Airport (NRT) Tokyo Japan 4.55
#5 Incheon International Airport (ICN) Seoul South Korea 4.54
#6 Cologne Bonn Airport (CGN) Cologne Germany 4.52
#7 Belgrade Nikola Tesla Airport (BEG) Belgrade Serbia 4.51
#8 Stockholm Arlanda Airport (ARN) Stockholm Sweden 4.50
#9 Orlando International Airport (MCO) Orlando United States 4.42
#10 Amsterdam Airport Schiphol (AMS) Amsterdam Netherlands 4.36
SHOPPING
The winner of the best airports for shopping category is Copenhagen Lufthavn - Kastrup. With 90 total shops, the Copenhagen Airport Shopping Centre has a wide range of specialty stores from fashion and accessories to electronics and gifts. The airport also has one of the largest selections of duty-free products in the world.
#1 Copenhagen Lufthavn - Kastrup (CPH) Copenhagen Denmark 4.62
#2 Flughafen Konrad Adenauer (CGN) Cologne Germany 4.45
#3 Aeroporto Joăo Paulo II (PDL) Ponta Delgada Azores 4.40
#4 Munich Airport (MUC) Munich Germany 4,35
#5 Beirut International Airport (BEY) Beirut Lebanon 4.29
#6 Larnaca International (LCA) Larnaca Cyprus 4.27
#7 McCarran International Airport (LAS) Las Vegas USA 4.25
#8 Amsterdam Airport Schiphol (AMS) Amsterdam Netherlands 4.24
#9 Narita International Airport (NRT) Tokyo Japan 4.22
#10 Zürich International Airport (ZRH) Zurich Switzerland 4.20
BARS & RESTAURANTS
Changi Airport in Singapore is ranked as the 2012 best airport in the world for its eating establishments. With 89 and counting restaurants, bars, cafes, and lounges, the Changi Airport offers options to suit every traveler's needs. From halal and vegetarian choices to restaurants open 24 hours for late flights to fast food restaurants for travelers in a rush, the airport has something for everyone.
#1 Changi Airport (SIN) Singapore Singapore 4.50
#2 Flughafen Konrad Adenauer (CGN) Cologne Germany 4.40
#3 München Franz Josef Strauß (MUC) Munich Germany 4.29
#4 Copenhagen Lufthavn - Kastrup (CPH) Copenhagen Denmark 4.27
#5 Jorge Chávez International Airport (LIM) Lima Peru 4.23
#6 Belgrade Nikola Tesla Airport (BEG) Belgrade Serbia 4.22
#7 Oslo Airport, Gardermoen (OSL) Oslo Norway 4.20
#8 Düsseldorf International Airport (DUS) Dusseldorf Germany 4.18
#9 Tallinn Airport (TLL) Tallinn Estonia 4.17
#10 Hamburg Airport (HAM) Hamburg Germany 4.07
WAITING LOUNGES
There's nothing worse than a delayed flight, but the following airports on the list make it OK to spend a little extra time in their comfortable waiting lounges. The 2012 winner of best waiting lounges is the Narita Airport in Tokyo, Japan. The airport has a wide range of facilities both free and at an extra charge, like dayrooms, showers, massage chairs, 22 airline lounges, lounges available to rent for groups, and a Silence Room, specially dedicated to all passengers searching for peace and quiet while they wait.
#1 Narita International Airport (NRT) Tokyo Japan 4.30
#2 München - Franz Josef Strauß (MUC) Munich Germany 4.25
#3 Francisco Sá Carneiro Airport (OPO) Porto Portugal 4.15
#4 Amsterdam Airport Schiphol (AMS) Amsterdam Netherlands 4.14
#5 Helsinki-Vantaa Airport (HEL) Helsinki Finland 4.07
#6 Chek Lap Kok Airport (HKG) Hong Kong China 4.05
#7 Copenhagen Lufthavn - Kastrup (CPH) Copenhagen Denmark 4.00
#8 Zürich International Airport (ZRH) Zurich Switzerland 3.93
#9 Suvarnabhumi Airport (BKK) Bangkok Thailand 3.92
#10 Frankfurt Airport (FRA) Frankfurt Germany 3.90
WORST AIRPORTS
The final evaluation in our study is the list of the worst airports in the world based on our customer's ratings. The list includes two repeat offenders from our 2011 Airports study, Dakar-Yoff and Paris Beauvais. The worst airports are made up of four European airports, two of which are low cost airlines' airports, which contributes to the low rating by customers unsatisfied by their experience with the budget carriers. The remaining worst airports represent three airports in the Americas, two in Africa, and one in Asia. 2012's worst airport in the world is Dakar, Senegal's Léopold Sédar Senghor Airport. The airport has customer complaints such as "small airport with very few services", the lack of Customs officers for early morning flights causing long waits and delays, very few people who speak English, and complaints about the taxi service pricing.
#1 Léopold Sédar Senghor Airport (DKR) Dakar Senegal 2.17
#2 Guarulhos – Governador A. F. Montoro (GRU) Sao Paulo Brazil 2.67
#3 Aeropuerto José Martí (HAV) La Habana Cuba 2.78
#4 El Dorado International Airport (BOG) Bogota Colombia 2.92
#5 Mohammed V International Airport (CMN) Casablanca Morocco 2.94
#6 Peretola Airport (FLR) Florence Italy 3.08
#7 Berlin-Schönefeld (SXF) Berlin Germany 3.08
#8 Fiumicino – Leon. da Vinci Int. Airp. (FCO) Rome Italy 3.09
#9 Paris-Beauvais-Tillé Airport (BVA) Paris France 3.10
#10 Pulkovo International Airport (LED) St. Petersburg Russia 3.11
Егзекутор March 2nd, 2013, 02:17 PM Ма то је нека зајебанција.
Bojan9 March 2nd, 2013, 02:35 PM Brojke za februar? :)
Singidunum March 2nd, 2013, 03:30 PM :rofl:
E slatko se nasmejah.
Pricamo o gradovima u malom
http://s018.radikal.ru/i511/1303/d9/686c89d7ade2.jpg
http://www.dailytalkforum.com/images2/suvarnabhumi.jpg
http://s020.radikal.ru/i720/1303/6e/d9c536aaa9d0.jpg
http://i036.radikal.ru/1303/ec/3f994ed6262f.jpg
dedonja March 2nd, 2013, 03:32 PM Njuz?
Guardian_Nim March 2nd, 2013, 03:34 PM Bio sam u tranzitu u Amsterdamskom aerodromu i ne znam ko njih oceni tako visoko. O Tesli da ne govorim.
Singidunum March 2nd, 2013, 03:49 PM A najbolje od svega je 6. mesto za restorane. Evo spiska restorana i barova u Beogradu
Land Side Restaurant
Air Side Restaurant
Business Club
Galeb 1, 2, 3
Café Arrivals
Singapur
1983 Taste of Nanyang
Bakerzin
Briccocafe
Caffé Ritazza
Cedele
Chinta Manis
Chutney Mary
Coffee Kaki
Coffee and Toast
Delifrance
Heavenly Wang
Kaffe and Toast
Killiney Kopitiam
Orchid Café
O'Coffee Club
Pacific Coffee Company
Panapolis Cafe and Bakery
Pappamia
SUBWAY®
Starbucks Coffee
The Coffee Bean & Tea Leaf
Toast Box
Wang Café
Xin Wang Hong Kong Café
Ya Kun Kaya Toast
Bistro & Bar
Hari's Pub
Harry's Bar
La Cave Wine Bar
Tiger Signature Bar
Burger King
Carl's Junior
KFC
McDonald's
Popeyes
Sumo Salad
Texas Chicken
24Hr Food Gallery
KOPI
Universal Dining@Changi Airport
Boost Juice
Butter Studio
Chinta Manis
Dunkin Donuts
Each-A-Cup
Gong Cha
Heavenly Wang
Honeymoon Dessert
Jollibean
Killiney Kopitiam
Pacific Coffee Company
Pappamia
Quiznos
Sakae Sushi
Ajisen Classic
Astons Specialities
Breeks Café
Central Thai
Crystal Jade Restaurant
Crystal Jade Shanghai Restaurant
Dian Xiao Er
Earle Swensen's
Fish & Co.
Gurney Drive
Hard Rock Café
Hong Kong Sheng Kee Dessert
Itacho Sushi
Kim Choo's Nonya Kitchen
Lerk Thai
Macau Express
Mirchi's Kebab
O'Learys Sportsbar & Grill
Paradise Inn
Pasta De Waraku
PastaMania
Peach Garden Noodle House
Pitch 'n' Chips
Pizza Hut
Prima Taste
Ramen Champion
Robin's Chicken
Ruyi
Saboten
Sakae Sushi
Seafood Paradise
Souperlicious
Soup Restaurant
Spageddies
Swensen's
TCC – The Connoisseur Concerto
Tai Hing
ThaiExpress
The Green Market
Kaveri Vegetarian Cuisine
dexmex March 2nd, 2013, 06:41 PM :rofl:
E slatko se nasmejah.
Pricamo o gradovima u malom
http://s018.radikal.ru/i511/1303/d9/686c89d7ade2.jpg
http://www.dailytalkforum.com/images2/suvarnabhumi.jpg
http://s020.radikal.ru/i720/1303/6e/d9c536aaa9d0.jpg
http://i036.radikal.ru/1303/ec/3f994ed6262f.jpg
Jsu li to snimci aerodroma KONSTANTIN VELIKI u Nishu:poke:
dedonja March 2nd, 2013, 07:28 PM Ne, to je iz Skoplja.
YU-AMC March 3rd, 2013, 12:16 AM Ko je zaduzen da odrzava muzej? Mogli bi da ga malo vise promovisu. Kad planiraju da srede malo Jatove hangare?
Juznjak 018 March 3rd, 2013, 01:47 PM Аеродром "Никола Тесла“ други у Европи
Гласовима путника Аеродром "Никола Тесла" у Београду проглашен другим у Европи и седмим у свету по квалитету услуга и инвестицијама. Анкету спровела међународна агенција "И-Дримс".
Аеродром "Никола Тесла" по анкети престижне америчке агенције "И-Дримс" проглашен је за други у Европи по квалитету услуга и чекању у веома оштрој конкуренцији осталих ваздушних лука.
Аеродром је, иначе, према анонимној анкети путника заузео одлично седмо место у свету, а да би се уопште нашао на листи, било је потребно много нових инвестиција и повећање обима путника сваке године за 20 одсто.
Аеродром "Никола Тесла" у полседње две године добио је нове садржаје, као што су ВИП салон, салон за децу, велики фри шоп, два ресторана. Путници сада могу више времена да проведу у такозваној трансфер зони.
Прва фаза реконструкције терминала Аеродрома "Никола Тесла" вредна 650 милиона динара је готова. Уведена је савремена електронска опрема за детекцију оружја и експлозива.
Реконсруисани су тоалети, а нови додати на самим излазним терминалима и створена база новог простора.
Директор Аеродрома "Никола Тесла" Велимир Радосављевић рекао је да ће ускоро у потпуно новом, обновљеном, терминалу бити отворене продавнице најпознатијих светских брендова али и српска кућа где ће се продавати домаћи производи, народна радиност сувенири.
"Ово је тек почетак свеобухватне реконстуркције аеродрома, а ове и наредне две године биће уложено 40 милиона евра из собствених прихода", навео је Радосављевић.
Завршена је набавка за шест нових авио-мостова, а на тендеру је победила кинеска компанија која ће испоручити савремене мостове који се прилагођавају типу авиона који је на пријему.
У плану је да се започне реконструкција старог терминала један и да се аеродром до 2016. године оспособи да буде највећи и по квалитету услуге најбољи аеродром у региону. http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0/1277246/%D0%90%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BC+%22%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%A2%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B0%E2%80%9C+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8+%D1%83+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B8.html
sizif March 4th, 2013, 12:49 PM Зашто се спрдате са нечим што не зависи од величине аеродрома? Моје искуство на Тесли је последњих година заиста добро. Једино што ови нису оцењивали, а мислим да им је то пропуст, јесу дивљи таксисти. Иначе, лакоћа од доласка на аеродром, па до уласка у авион је незамислива за гомилу осталих ваздушних лука. Особље је врло коректно и труди се да буде на услузи путницима, а не као што ми се, рецимо, десило у Прагу да због саобраћајке аутобуса који вози до аеродрома на чекинг стигнем 25 минута пре полетања, а "љубазна" службеница ми ледено саопштава да је чекирање управо затворено и да је "мој проблем" то што се шофер аутобуса кврцнуо с неким аутом.
Затим, на Сурчину врло брзо и једноставно улазим авиомостом у летелицу. Не јурим по ходницима и степеништима (ко чешће путује, зна о чему говорим), не возају ме аутобусом до авиона, врло ретко се загуби пртљаг (што је уобичајена ствар на многим другим аеродромима), а ниједном нисам чуо да је неко оџепарен. Једноставно, читав процес одласка авионом из Београда и доласка у њега је прилично ефикасан, нестресан и комфоран, тако да мислим да су путници то пре свега имали у виду када су давали оцене. А не колико гејтова има, колико хектара заузима аеродромска зграда и да ли је најпре направљено вештачко острво, па на њега посађен аеродром.
Lexxxa March 4th, 2013, 04:01 PM Зашто се спрдате са нечим што не зависи од величине аеродрома? Моје искуство на Тесли је последњих година заиста добро. Једино што ови нису оцењивали, а мислим да им је то пропуст, јесу дивљи таксисти. Иначе, лакоћа од доласка на аеродром, па до уласка у авион је незамислива за гомилу осталих ваздушних лука. Особље је врло коректно и труди се да буде на услузи путницима, а не као што ми се, рецимо, десило у Прагу да због саобраћајке аутобуса који вози до аеродрома на чекинг стигнем 25 минута пре полетања, а "љубазна" службеница ми ледено саопштава да је чекирање управо затворено и да је "мој проблем" то што се шофер аутобуса кврцнуо с неким аутом.
Затим, на Сурчину врло брзо и једноставно улазим авиомостом у летелицу. Не јурим по ходницима и степеништима (ко чешће путује, зна о чему говорим), не возају ме аутобусом до авиона, врло ретко се загуби пртљаг (што је уобичајена ствар на многим другим аеродромима), а ниједном нисам чуо да је неко оџепарен. Једноставно, читав процес одласка авионом из Београда и доласка у њега је прилично ефикасан, нестресан и комфоран, тако да мислим да су путници то пре свега имали у виду када су давали оцене. А не колико гејтова има, колико хектара заузима аеродромска зграда и да ли је најпре направљено вештачко острво, па на њега посађен аеродром.
Svaka cast na komentaru, bas sam nesto slicno hteo da napisem, a sto se tice Praskog aerodroma, imam slicna iskustva.
prolaznikSRB March 4th, 2013, 07:06 PM Зашто се спрдате са нечим што не зависи од величине аеродрома? Моје искуство на Тесли је последњих година заиста добро. Једино што ови нису оцењивали, а мислим да им је то пропуст, јесу дивљи таксисти. Иначе, лакоћа од доласка на аеродром, па до уласка у авион је незамислива за гомилу осталих ваздушних лука. Особље је врло коректно и труди се да буде на услузи путницима, а не као што ми се, рецимо, десило у Прагу да због саобраћајке аутобуса који вози до аеродрома на чекинг стигнем 25 минута пре полетања, а "љубазна" службеница ми ледено саопштава да је чекирање управо затворено и да је "мој проблем" то што се шофер аутобуса кврцнуо с неким аутом.
Тачно тако.
Због чега је већи аеродром = бољи ?
По мени сасвим супротно.
Singidunum March 11th, 2013, 10:00 PM Arapi će u Surčinu graditi najveći kargo centar na Balkanu (http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/371614/Arapi-ce-u-Surcinu-graditi-najveci-kargo-centar-na-Balkanu)
Gordana Bulatović | 11. 03. 2013. - 20:02h | Komentara: 5
Poseta šeika Muhameda al Zajeda i njegovih saradnika Kopaoniku rezultirala je brojnim dogovorima o investiranjima kompanija iz Abu Dabija u našu zemlju. Osim konkretizacije ranijih pregovora vezanih ponajviše za ulaganja u agrar, ovoga puta je učinjen i korak napred u dogovorima o gradnji kargo centra i ulazak „Jat ervejza“ u mrežu avio-kompanije „Etihad“, saznaje „Blic“.
Dogovor je i da krajem marta, zajedno sa ministrom Dinkićem, u Abu Dabi krene i menadžment „Jat ervejza“.
Naime, avio-kompanija „Etihad“ iz Abu Dabija, a u čijem sastavu su i „Er Berlin“ i „Er Sejšeli“, zainteresovana je za ozbiljniji prodor u tom delu Evrope. Prema trenutnim dogovorima, „Etihart“ bi postao manjinski vlasnik „Jat ervejza“, ali bi naš avio-prevoznik postao deo alijanse firme iz Abu Dabija.
Partnerima iz UAE je predočeno da „Jat“ nema dovoljno aviona, što oni, kako je ovih dana rečeno, ne vide kao poseban problem, jer poseduju i avione, a intenzivno sarađuju i sa „Erbasom“.
S druge strane, činjenica da „Jat“ ima odlične pilote kojih za postojeće letove ima previše, po mišljenju „Etihada“ jeste prednost jer bi se naše letačko osoblje angažovalo na linijama čitave mreže avio-kompanije iz Abu Dabija. Poslednje nedelje marta u Abu Dabiju su zakazani i razgovori sa predstavnicima firme „Mubadala“.
Arapi su, osim ulaganja u „Jat tehniku“, koja bi, prema sadašnjem planu, postala regionalni centar za popravku civilnih aviona, i dalje vrlo zainteresovani za gradnju fabrike poluprovodnika, a čija vrednost je oko četiri milijarde dolara. U igri je nekoliko opcija, od kojih će se, kako se očekuje, sredinom aprila naći prava.
Ono što se ovih dana čulo na Kopaoniku jeste i da su privatni investitori iz Abu Dabija vrlo zainteresovani da na Aerodromu „Nikola Tesla“ naprave veliki kargo terminal, a koji bi imao opštu namenu. Pre svega, služio bi za prevoz voća i povrća proizvedenog u poljoprivrednim kombinatima u Vojvodini, ali bi se koristio i za pripremu za otpremu brojnih izvoznih proizvoda.
direktor March 12th, 2013, 12:29 AM Neka prestanu pisati dok se nesto nedesi konkretno
Bojan9 March 12th, 2013, 12:54 AM Neke brojke za februar?
direktor March 13th, 2013, 01:15 PM Evo malo slia bice jos samo da se sastavim sa netom is sredjenog i nesredjenog ovo je iz aviona
http://www.dodaj.rs/f/35/It/TPoToAA/dsc08045.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3v/iC/zrcnjXv/dsc08046.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1H/Ai/11NgxxBz/dsc08047.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3I/xM/3GZhHb8g/dsc08048.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2B/v4/1uPBjJcG/dsc08049.jpg
Singidunum March 13th, 2013, 01:31 PM Sto tako male direktore
Dziggy March 13th, 2013, 03:54 PM i rezolucija direktorska :)
direktor March 13th, 2013, 05:33 PM Doslo je do greske moj net i dodja rs i eto nikad vecih slika izvinjavam se bice, novih slika terminala nadam se smanjenih .A mutne su zato sto montenegro lijen da svremena na vrijeme opere stroku sa prozora
Juznjak 018 March 13th, 2013, 05:39 PM Doslo je do greske moj net i dodja rs i eto nikad vecih slika izvinjavam se bice, novih slika terminala nadam se smanjenih .A mutne su zato sto montenegro lijen da svremena na vrijeme opere stroku sa prozora
Crnogorci su to , druze direktore . :D
YU-AMC March 14th, 2013, 06:26 AM Slikano sredinom Februara,
Neka masinerija iz aviona sa desna? Vidi se da nesta "kopadu" pored zutih kamiona.
http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/7/9/6/2237697.jpg
YU-AMC March 14th, 2013, 07:34 AM i rezolucija direktorska :)
Haha da, ali ipak treba dati pohvale za trud. Ipak malo slika imamo, ali vec su poceli da rade punom parom.
direktor March 14th, 2013, 11:35 AM Nastavak u naormalnoj rezoluciji
http://www.dodaj.rs/f/2B/v4/1uPBjJcG/1/dsc08049.jpg
http://www.dodaj.rs/f/44/xO/1bXSpL5c/dsc08050.jpg
http://www.dodaj.rs/f/i/KR/1eyC5SXD/dsc08051.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2b/eT/3uvb54fF/dsc08053.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1S/nK/3MYbI1lI/dsc08056.jpg
direktor March 14th, 2013, 11:51 AM Jesu li ovo IMT traktori u prvom planu
http://www.dodaj.rs/f/25/hT/1Jq2dBtY/dsc08057.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3X/TD/3TSrfFcO/dsc08058.jpg
Stare oznake i obavjestenja su imala neki smek
http://www.dodaj.rs/f/D/jq/2OUXrj1G/dsc08059.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3i/ml/hOFevDX/dsc08060.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3G/xU/2Cu4TOhO/dsc08061.jpg
direktor March 14th, 2013, 12:11 PM Veslaci rep SRB vracaju se sa priprema iz Prcnja
http://www.dodaj.rs/f/2v/Xv/4dD2vpZ/dsc08062.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2e/Qe/4qJ0EgVt/dsc08063.jpg
http://www.dodaj.rs/f/M/FW/1jOyRtcM/dsc08064.jpg
http://www.dodaj.rs/f/17/SJ/25Qx7YUY/dsc08065.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3i/lR/Oc9N1oH/dsc08066.jpg
direktor March 14th, 2013, 01:29 PM http://www.dodaj.rs/f/2F/oD/4yf4sVrj/dsc08072.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2S/pR/4JVphGrG/dsc08073.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2l/yT/4zUf0rGG/dsc08074.jpg
http://www.dodaj.rs/f/43/7J/12HGZqfs/dsc08075.jpg
http://www.dodaj.rs/f/W/rf/3vwvkXiS/dsc08076.jpg
direktor March 14th, 2013, 01:58 PM Jos par slika i kraj
http://www.dodaj.rs/f/3B/3j/gvldzcq/1/dsc08067.jpg
http://www.dodaj.rs/f/r/3i/a0hkJFm/1/dsc08068.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1D/DZ/41rfJiYr/1/dsc08069.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3m/7H/48aFF00h/1/dsc08070.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1d/f1/O7GmhIr/1/dsc08071.jpg
http://www.dodaj.rs/f/44/111/cKpvKES/dsc08077.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2O/Nq/47bncUEJ/dsc08078.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2L/Qd/3gtmHUVl/dsc08081.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2E/wv/2Ip4iAy3/dsc08084.jpg
vladanng March 14th, 2013, 05:56 PM Sto tako male direktore
:lol::lol:
Vucko March 14th, 2013, 08:52 PM Koji spamer ovaj direktor,ja bi ga banovao,ako nista jer je naucio da resizuju slike.
gygy11 April 1st, 2013, 07:49 PM Ima li neko cifre za mart?
belgrey April 1st, 2013, 10:32 PM Ima li neko cifre za mart?
znam ja ali nezvanično. biće plus od 3 do 5% uz 10% manje operacija :nuts:
gygy11 April 1st, 2013, 11:30 PM znam ja ali nezvanično. biće plus od 3 do 5% uz 10% manje operacija :nuts:
Znaci negde izmedju 222.000-225.00 , sto znaci da ce na godisnjem nivou da bude u plusu, sto je OK, ali definitivno najveca kocnica rastu BEGa je JAT u raspadanju i ova agencija sto deli dozvole za kompanije!!!:bash:
BEOGRAD April 4th, 2013, 01:01 AM Znaci negde izmedju 222.000-225.00 , sto znaci da ce na godisnjem nivou da bude u plusu, sto je OK, ali definitivno najveca kocnica rastu BEGa je JAT u raspadanju i ova agencija sto deli dozvole za kompanije!!!:bash:
Nisam bas razumeo ovu konstataciju oko JAT-a, da li si hteo da kazes ako se JAT zatvori i oduzme onih milion prevezenih putnika, broj putnika na NT ce biti veci??
Interesantno razmilsljanje.
Ovo drugo ne bih komentarisao jer ocigledno da pricas o necemo sto ne znas.
gygy11 April 5th, 2013, 05:32 AM Nisam bas razumeo ovu konstataciju oko JAT-a, da li si hteo da kazes ako se JAT zatvori i oduzme onih milion prevezenih putnika, broj putnika na NT ce biti veci??
Interesantno razmilsljanje.
Ovo drugo ne bih komentarisao jer ocigledno da pricas o necemo sto ne znas.
Odlicno znam o cemu pricam, ali ti ocigledno ne razumes ono sto procitas. Dakle, JAT je problem jer radi samo 40-50% flote , da li treba ovo da ti objasnjavam.Dakle, veci broj aviona, veci broj letova, veci broj destinacija , to daje vecu ponudu i ostale kompanije tera na snizenje cene itd,itd, sledstveno tome veci broj putnika.
Ovo drugo mi treba malo vise vremena da ti objasnim, ali me mrzi, ostali su veoma dobro razumeli sta sam hteo da kazem , tako da za tebe jednog i nije neka steta .
YU-AMC April 5th, 2013, 06:52 AM Mislim da bi bila bolja opcija da neko ode do aerodrome i napravi par slika a ne da se rasprave prave za nista. Mislim na radove na c platoformi i jel nastavljaju da rekonstruisu ostale C izlaze.
YU-AMC April 6th, 2013, 03:22 AM Nove slike xray skenera koje su dodali nedavno da guzve izbegnu? Pre su imali samo par.
http://www.beg.aero/upload/images/putnici/Bezbednosna_kontrola.jpg
1
http://www.beg.aero/upload/images/putnici/pristupna.jpg
2
Dziggy April 6th, 2013, 10:47 AM Svidja mi se sto su sacuvali ove old skul table sa analognim slovima i brojkama kao na poslednjoj slici. :)
N011 April 6th, 2013, 04:38 PM Sto se tice security BEG je ubedljivo najbrzi aerodrom na kome sam ja bio (a bio sam). Cak i kada je red do stepenica sa donjeg sprata, ne ceka se nikada duze od 10-15min.
YU-AMC April 6th, 2013, 07:27 PM Svidja mi se sto su sacuvali ove old skul table sa analognim slovima i brojkama kao na poslednjoj slici. :)
^+1.
Sto se tice security BEG je ubedljivo najbrzi aerodrom na kome sam ja bio (a bio sam). Cak i kada je red do stepenica sa donjeg sprata, ne ceka se nikada duze od 10-15min.
Da, ali meni se cini da se oni pripremaju za vecu guzvu. Zato se meni dopada aeroflotov drugi let u ponoc te Tukishev let predvecer. Malo da se u to doba popuni aerodrom.
gygy11 April 15th, 2013, 11:36 PM Evo gledam sad , i Sofija i Beograd stagniraju po broju putnika , a oba aerodroma imaju smanjen broj avio operacija, i jedan i drugi aerodrom imaju 8% manje avio operacija. Za razliku od njih , dosta manji aerodrom Zagreb ima nekih 8% povecanje broja putnika u prva 3 meseca , ali sa 4% vise avio operacija. Beogradu je neophodno vise letova da bi povecao broj putnika, nadam se da ce ovaj danasnji sporazum sa Etihadom da stvari znacajno pomeri ka mnogo vecem povecanju broja putnika na BEGu.
Dziggy April 16th, 2013, 01:07 AM ^^ BG je idealna raskrsnica puteva i to ce se tek pokazati sa Etihadom. Imam dobar osecaj u vezi sa tim. Infrastruktura oko aerodroma se racvaju , kao i autoputevi koji ce voditi na jug sever istok i zapad. BG aerodrom ce procvetati ako sve krene kako treba.
YU-AMC April 17th, 2013, 08:25 AM Evo gledam sad , i Sofija i Beograd stagniraju po broju putnika , a oba aerodroma imaju smanjen broj avio operacija, i jedan i drugi aerodrom imaju 8% manje avio operacija. Za razliku od njih , dosta manji aerodrom Zagreb ima nekih 8% povecanje broja putnika u prva 3 meseca , ali sa 4% vise avio operacija. Beogradu je neophodno vise letova da bi povecao broj putnika, nadam se da ce ovaj danasnji sporazum sa Etihadom da stvari znacajno pomeri ka mnogo vecem povecanju broja putnika na BEGu.
Meni se cini da ce se do pocetka leta to sve srediti. Samo broj letova u Sofiji tek pada. Nova cifra je oko 13% za Mart mesec, dok je BEG bio za dobri 5000 letova iznad u 2012 godini od Sofije. Znaci bilo kakav rast bi tek napravio veliku razliku.
Singidunum April 19th, 2013, 06:22 PM Srbija | petak 19.04.2013. | 16:35
Aerodrom: Najbolja sezona ikada (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=04&dd=19&nav_id=706669)
Izvor: Beta
Beograd -- Sa beogradskog aeodroma "Nikola Tesla" u letnjoj sezoni će leteti više od 30 aviokompanija, izjavio je generalni direktor tog aerodroma Velimir Radosavljević.
On je novinarima rekao da je "sasvim siguran da će ovo biti u finasijskom smislu najbolja sezona za beogradski aerodrom u 51 godini postojanja".
Prema rečima Radosavljevića, Aerodrom "Nikola Tesla" će u letnjoj sezoni opsluživati preko 30 nacionalnih, niskotarifnih i čarter aviokompanija.
"Otvorenost tržišta je ono što karakteriše Beogradski aerodrom u poslednje vreme i sada već sa sigurnošću možemo da kažemo da je to ključni faktor prvlačenja aviokompanija", rekao je on.
Radosavljević je dodao da je najbolji dokaz za današnji dolazak Izi džeta (EasyJet), jedne od naveći evropskih aviokompanija, i kompanije Etihad ervejza iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja će od 15. juna svakodnevno leteti između Beograda i Abu Dabija.
Britanska niskobudžetna aviokompanija Izi džet uspostavila je danas redovnu liniju na relaciji Milano-Beograd, na kojoj će leteti tri puta sedmično i na kojoj očekuje da će u prvoj godini prevesti više od 40.000 putnika
Bu rsone April 22nd, 2013, 11:59 AM http://www.beg.aero/upload/images/galerije/skladiste/velike/Cargo_5.jpg
http://www.beg.aero/upload/images/galerije/skladiste/velike/Cargo_11.jpg
|
|