View Full Version : [Targówek] Inwestycje
martin January 20th, 2005, 07:56 PM Park handlowy, czyli kolejny gigant
Trzy hektary pod dachem, dwa tysiące miejsc parkingowych, 1100 pracowników - projektowi Parku Handlowego Targówek nie brakuje rozmachu. Gigantyczne centrum wybuduje IKEA obok swego sklepu przy Trasie Toruńskiej.
Szwedzka firma po miesiącach oczekiwania dostała pozwolenie na budowę. Inwestycja ruszy wiosną.
Całość kompleksu zajmie 45 hektarów. To trzy razy większa działka od tej, na której stanęła Arkadia. Znajdzie się tu ogromny dom handlowy, centrum sprzedaży samochodów, liczne restauracje. IKEA zaoferuje też w tym miejscu rozrywkę i rekreację na świeżym powietrzu. Co kryje się za tymi hasłami?
- Tego na razie nie mogę powiedzieć. Szczegóły ujawnimy w lutym - mówi Joanna Łozińska, rzeczniczka IKEA.
Wiadomo jedynie, że inwestor chce przeznaczyć na tereny rekreacyjne i zielone aż 15 hektarów. Planuje utworzenie trzech dużych stawów.
Szwedzka firma chce też wybudować wiadukt nad Trasą Toruńską, tak żeby do Parku Handlowego Targówek można było wjechać bez większych problemów.
Dotąd realizacja inwestycji na Targówku była zamrożona. Miejscy urzędnicy mieli wątpliwości, czy mogą pozwolić na budowę nowego centrum handlowego w tym miejscu. Po paru miesiącach, ku zadowoleniu Szwedów, zastrzeżenia zniknęły. Pozwolenie na budowę zostało wydane firmie w ostatni poniedziałek.
Jeśli przedsięwzięcie zostanie zrealizowane, u zbiegu Radzymińskiej i Trasy Toruńskiej powstanie największe skupisko centrów handlowych w Warszawie. Dziś obok istniejącego już tutaj jednego sklepu IKEA stoją: Real, Media Markt, Praktiker, Decathlon, a po przeciwnej stronie ulicy Radzymińskiej Makro Cash and Carry.
Raine January 20th, 2005, 08:01 PM nie za dużo tych centrów handlowych w Warszawie?
martin January 20th, 2005, 08:07 PM nie za dużo tych centrów handlowych w Warszawie?
o tych sprawach decyduje rynek czyli popyt i podaz, Szwedzi uznali ze jest miejsce na kolejne centrum, trzeba zauwazyc ze ten kompleks bedzie obok juz istniejacych centrow a to duzy plus, w dodatku Trasa Torunska bardzo ruchliwa, tamtedy pojdzie polnocna obwodnica o ile si enie myle wiec ruch jeszcze wzrosnie a wiec i bedzie przejezdzalo dostatecznie duzo potencjalnych klientow
kafarek January 21st, 2005, 12:29 AM o rany PETR słyszałeś??Jaka architekturę zaprezentuje mi park??????????
Mysle ze bedzie to 3+
Petr January 21st, 2005, 12:50 AM ...
kafarek January 21st, 2005, 12:56 AM a toruńska autostradą na bank
marek bielski January 21st, 2005, 12:59 AM Czy Kaczynski nie mowil przypadkiem pare miesiecy temu ze juz wystarczy tych giga-hipermarketow w stylu Arkadii czy GM i nie pozwoli na budowe kolejnego giganta?
martin January 21st, 2005, 01:06 AM tak jak by Kaczynski decydował o tym ze pozwoli cos wybudowac lub nie pozwoli, nie ma takich uprawnien
Petr January 21st, 2005, 01:12 AM Czy Kaczynski nie mowil przypadkiem pare miesiecy temu ze juz wystarczy tych giga-hipermarketow w stylu Arkadii czy GM i nie pozwoli na budowe kolejnego giganta?
Co masz na myśli pisząc o giga-hipermarketach?
W Galerii Mokotów (chyba o niej piszesz używając skrótu GM) nie ma żadnego giga-hipermarketu, tylko niewielka Hypernova.
Nie sądzę, żeby IKEA postawiła jakiś nowy hipermarket, bo w sąsiedztwie jest już Real i Carrefour niedaleko, a razem z Realem w ramach M1 jest też MediaMarkt. Centrum handlowe to zupełnie coś innego niż hipermarket.
marek bielski January 21st, 2005, 01:31 AM Co masz na myśli pisząc o giga-hipermarketach?
centrum handlowe, cos w stylu Arkadii.
Petr January 21st, 2005, 01:52 AM ...
cudak January 21st, 2005, 09:04 AM Tam przy Decathlonie w centrum handlowym Targówek buduje się kolejna hala nowej sieci a 'la Media Markt - angielski Electro World / Dixon . Jaką będzie miała handlową nazwę - tego jeszcze nie przesądzono .
To dziwne miejsce . Centrum M1 wraz z Realem i MM - jest w granicach miasta Marki . Obok stoi Practiker i to są Ząbki . Zaraz obok IKEA i Decathlon , ale te stoią już w granicach miasta stołecznego .
acha , a po drugiej stronie Radzymińskiej jest Makro . Gonimy wrocławskie Bielany :) .
msweb January 21st, 2005, 02:21 PM Super informacje... rozwijamy się...
helfsztog January 21st, 2005, 05:39 PM Wolalbym innego rodzaju rozwoj, ale coz, rozwoj to rozwoj.
martin April 1st, 2005, 04:47 PM Park Handlowy Targówek
Inter IKEA Centre Polska rozpoczęła kolejną inwestycję w Warszawie. W ciągu zaledwie kilku miesięcy obok domu meblowego IKEA Targówek powstanie nowoczesne centrum handlowo-usługowe - Park Handlowy Targówek.
Wartość inwestycji oszacowano na 300 mln złotych. Będzie ona realizowana ze środków własnych IKEA.
Inwestycja ma duże znaczenie dla lokalnego rynku pracy; w Parku Handlowym mają być angażowane przede wszystkim polskie firmy, ze szczególnym uwzględnieniem polskich wykonawców, producentów oraz dostawców usług i produktów. W usługach, handlu, zaopatrzeniu, administracji i utrzymaniu Parku znajdzie pracę około 1100 osób.
Broadway Malyan Polska Architekci i Projektanci
Park Handlowy Targówek powstanie na około 45- hektarowej działce. 30 proc.powierzchni zajmą tereny zielone i rekreacyjne.
Łączna powierzchnia zabudowy w pierwszym etapie wyniesie ok. 40 tys. m.kw. (docelowo ponad 100 tys. m.kw.).
Klienci będą mieli do dyspozycji 2 tys. miejsc parkingowych (docelowo 5,5 tys.). Dla wygody klientów ma także powstać wiadukt drogowego nad Trasą Toruńską, który połączy Park Handlowy z układem drogowym miasta.
Autorem projektu architektonicznego i projektu wnętrz jest Broadway Malyan Polska Architekci i Projektanci.
W skład Parku Handlowego Targówek wchodzą:
Pasaż Handlowy o powierzchni 14 tys. m.kw. - ciąg sklepów o powierzchni od 200 do 3 tys.m.kw. (działalność handlowo-usługowa branży meblarskiej, wykończenie i wyposażenie mieszkań i domów, delikatesy, apteka, drogeria),
Centrum Wyposażenia Wnętrz - DOMOTEKA o powierzchni 24 tys. m.kw. - dwukondygnacyjny zespół sklepów i lokali usługowych o powierzchniach od 50 do 700 m.kw.,
Centrum Restauracyjne o powierzchni ok. 4 tys. m.kw. (punkty gastronomiczne i rozrywkowe),
Obiekty rekreacyjne - boiska do gry w piłkę, lodowisko, golf, szachy na wolnym powietrzu, place zabaw itp.,
Zespół Pawilonów Wystawowych - Miasteczko Samochodowe o powierzchni 20 tys. m.kw. - pierwszy w Polsce kompleks wystawienniczy samochodów i innych pojazdów mechanicznych, prezentujący ofertę wielu renomowanych producentów obiekty usługowe z branży motoryzacyjnej (w późniejszym etapie).
Inwestorem jest Inter IKEA Centre Polska SA. Pierwszy etap realizacji inwestycji ma się zakończyć wiosną 2006 roku.
Źródło: mat. IKEA
kafarek April 1st, 2005, 05:41 PM martin dzięki za info !to blisko mnie.Czy widziałeś renderingi?w tych materiałach IKEI?
na ich stronie architektów nie ma tego projeku,jednak mozna zobaczyć ile projektów mają
Obiekty biurowe
Siedziba AGORY S.A., Warszawa, ul. Czerska, konsultacje planistyczne, projekt architektury krajobrazu, ogrody na dachach, zieleń we wnętrzach, nadzór autorski (zrealizowany)
Centrala TUiR WARTA, Warszawa, ul. Chmielna, projekt zagospodarowania dziedzińców, zieleń we wnętrzach, nadzór autorski (zrealizowany) w
Wiśniowy Business Park, budynek F, Warszawa, ul. 17 Stycznia, projekt architektury krajobrazu i nadzór wykonawczy (zrealizowany)
Reiffeisen Business Centre, Warszawa, ul. Piękna, projekt zieleni w atrium, nadzór wykonawczy (zrealizowany)
Siedziba Kredyt Banku, Warszawa, ul. Kasprzaka, projekt architektury krajobrazu, wnętrza i otoczenie, nadzór autorski (zrealizowany)
IBC, Warszawa, Rondo Jazdy Polskiej, projekt architektury krajobrazu, nadzór nad wykonaniem (zrealizowany)
ADGAR Plaza, Warszawa, ul. Postępu, projekt architektury krajobrazu, wnętrza i otoczenie (w realizacji)
Topaz 1 i Topaz 2, Warszawa, ul. Domaniewska, projekt architektury krajobrazu, wnętrza i otoczenie (w realizacji)
Rondo 1, Warszawa, Rondo ONZ, projekt architektury krajobrazu, wnętrza i otoczenie (w realizacji)
Centra handlowo - rozrywkowe
Galeria Mokotów, Warszawa, ul. Wołoska, konsultacje planistyczne, architektura krajobrazu- otoczenie, nadzór autorski (zrealizowany) więcej>>
Silesia Park, Katowice, ul. Chorzowska, projekt architektury krajobrazu otoczenie i wnętrza, nadzór autorski (w realizacji)
Wola Park - Warszawa, ul. Górczewska, projekt zieleni we wnętrzach, projekt nasadzeń na parkingach, nadzór nad wykonaniem (zrealizowany)
IKEA Targówek - Warszawa, projekt architektury krajobrazu - otoczenie (faza projektowa)
Transport
Alliance Logistic Center, Błonie, projekt architektury krajobrazu, nadzór autorski (zrealizowany)
Terminal II, Lotnisko Okęcie, Warszawa, projekt architektury krajobrazu, wnętrza i otoczenie, nadzór autorski (w realizacji)
Autostrada A2, (odcinek od granicy woj. łódzkiego z mazowieckim do Warszawy) opracowanie wstępnej koncepcji i raportu środowiskowego (faza projektowa)
Auto Mall - zespól pawilonów motoryzacyjnych, Warszawa, projekt otoczenia (w realizacji)
Planowanie
Wielka Wyspa, Wrocław- konkurs planistyczny
Projekt rozwoju przestrzennego, Wschodnio-Europejskie Centrum Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, Ciechocinek
Konsultacje i opracowanie strategii rozwoju krajobrazu dla uzdrowiska Ciechocinek, dla programu ONZ - UMBRELLA
Operat - Opracowanie wzorcowego kontraktu oraz specyfikacji na pielęgnację zieleni w obrębie granic miasta Konstancin - Jeziorna
Wskazania krajobrazowe (waloryzacja krajobrazu) do wytycznych architektonicznych do planu zagospodarowania terenu portu Żerańskiego w Warszawie.
anakin April 1st, 2005, 10:19 PM A ja mam jedno pytanie którego nie mogę doczytać. W którym konkretnie miejscu ma być ta inwestycja. Wydawało mi się, że ta hala która powstaje koło Decathon to bedzie właśnie część tego kompleksu.
Nie pasuje mi nazwa. Ona wskazywałaby na inne miejsca bliżej Centrum Tragówek z Carrefour. Ale przecież Ikea jest blisko M1. Czy nowe centrum ma być za Ikeą w kierunku właśnie centrum Targówek????
kafarek April 1st, 2005, 10:51 PM A ja mam jedno pytanie którego nie mogę doczytać. W którym konkretnie miejscu ma być ta inwestycja. Wydawało mi się, że ta hala która powstaje koło Decathon to bedzie właśnie część tego kompleksu.
Nie pasuje mi nazwa. Ona wskazywałaby na inne miejsca bliżej Centrum Tragówek z Carrefour. Ale przecież Ikea jest blisko M1. Czy nowe centrum ma być za Ikeą w kierunku właśnie centrum Targówek????
tak miedzy obecna Ikea a Carrefour-oogroomna działka
cudak April 1st, 2005, 11:12 PM ^ nazwa centrum handlowe Targówek jest obecnie chyba zarezerowowana dla IKEI i Decathlonu i budowanego Dixona . CH na ul. Głębockiej na pewno takie nazwy nie posiada , a dziwne ...?
embercadero April 1st, 2005, 11:39 PM No właśnie odwrotnie - CH Targówek to Carrefour i Castorama, Ikea i M1 to bodajże CH Marki.
Petr April 1st, 2005, 11:46 PM No właśnie odwrotnie - CH Targówek to Carrefour i Castorama, Ikea i M1 to bodajże CH Marki.
Niom, CH Targówek to Carrefour, a Ikea to Centrum Targówek. :D
kafarek April 1st, 2005, 11:51 PM Niom, CH Targówek to Carrefour, a Ikea to Centrum Targówek. :D
zgadzam się z przedmówcą :D dodałbym Centrum Targówek w Markach.Nazwa MArki jest podawana w reklamach
embercadero April 1st, 2005, 11:55 PM To czemu pętla 190 koło M1 nazywa sie CH Marki? Z sufitu tej nazwy przecież nie wzięli
Petr April 2nd, 2005, 12:01 AM To czemu pętla 190 koło M1 nazywa sie CH Marki? Z sufitu tej nazwy przecież nie wzięli
M1 to CH Marki, a Decathlon i Ikea to Centrum Targówek.
Nie spieraj się z tubylcami. Mam przed nosem firmowy rozkład jazdy autobusów Centrum Targówek - Ikea, Decathlon. :D
embercadero April 2nd, 2005, 12:27 AM No dobra, niech wam będzie :D
Ja też jestem autochton, mieszkałem na Bródnie (całe 2 miesiące :D)
kafarek April 2nd, 2005, 12:32 AM jest jeszcze jedna nazwa Praktiker-w Ząbkach jest:D ajest w tym kompleksie
To czemu pętla 190 koło M1 nazywa sie CH Marki? Z sufitu tej nazwy przecież nie wzięli
są dwa przystanki:)
mieszkałem na Bródnie (całe 2 miesiące )
za krótko:D
alex_d April 2nd, 2005, 12:34 AM a mi sie zupelnie nie podoba fakt ze jeszcze jedno "lotnisko" zostanie wybudowane jako kolejna kolorowa kiczowata maszynka do produkcji pieniedzy gdzie architektura schodzi na drugi plan a na pierwszym miejscu jest blysk i efekciarstwo, zreszta widzialem dzis w gazecie stolecznej elewacje gdzie pod zdjeciem widnial bardzo trafny podpis "elewacje budynku zdaja sie ciagnac w nieskonczonosc".odnosze wrazenie a w zasadzie uwazam ze warszawa juz dawno osiagnela pulap powierzchni handlowo uslugowych, zaczyna robic sie przesyt a gdyby ten wspolczynnik byl racjonalnie traktowany , to moglibysmy sie spodziewac obiektow handlowych moze o mniejszej skali ale za to o znacznie wyzszym poziomie architektury, ktore zamiast dezintegrowac tkanke miejska spajaly by ja w uporzadkowany sposob, mniej by bylo centrow typu arkadia czy blue city, moze wtedy by mnie ta inwestycja nie denerwowala
embercadero April 2nd, 2005, 12:52 AM za krótko:D
Wystarczyło :D Wole Grochów :)
Dla dokładności rachunków należałoby jeszcze dodać z miesiąc jaki przemieszkałem u teściowej na Targówku ;)
No dobra koniec spamu. Swoją drogą to debilne że stoją sobie obok siebie hipermarkety i nie ma to to jednej nazwy tylko każdy nazywa się inaczej i każdy na siebie samego mówi "centrum". Idiotyzm.
To w którym miejscu dokładnie będzie ta nowa inwestycja? Naprawdę wzdłuż Toruńskiej między Ikeą a Carrefourem?
kafarek April 2nd, 2005, 12:58 AM Wystarczyło :D Wole Grochów :)
Dla dokładności rachunków należałoby jeszcze dodać z miesiąc jaki przemieszkałem u teściowej na Targówku ;)
No dobra koniec spamu. Swoją drogą to debilne że stoją sobie obok siebie hipermarkety i nie ma to to jednej nazwy tylko każdy nazywa się inaczej i każdy na siebie samego mówi "centrum". Idiotyzm.
To w którym miejscu dokładnie będzie ta nowa inwestycja? Naprawdę wzdłuż Toruńskiej między Ikeą a Carrefourem?
Pokarzę to na mapce jak znajdę jakąś a skany zrobie potym jak Petr mi w niedzielę przekaże tajne materiały z renderingiem:D
Arttera April 2nd, 2005, 04:43 AM to jak daleko to centrum jest od zieleniaka przy labiszynskiej i kondratowicza ?
anakin April 2nd, 2005, 08:01 AM Architektura tam wybitna nie będzie, ale to centrum handlowe na samej granicy Warszawy....
heysel April 2nd, 2005, 02:12 PM Cżęść kompleksu to DOMOTEKA :
www.domoteka.pl
kafarek April 2nd, 2005, 03:34 PM nie jest żle!! :cucumber: jak na budowę na granicy wawy
http://ikea.emebel.pl/ikea/oferta/targowek_wizual.jpg
kafarek April 26th, 2005, 04:53 PM Park za 300 milionów
IKEA rozpoczęła kolejną inwestycję w Warszawie - w ciągu kilku miesięcy tuż obok domu meblowego IKEA Targówek powstanie Park Handlowy Targówek - nowoczesne centrum handlowo-usługowe o oryginalnej koncepcji działania oraz ciekawej formie architektonicznej. Wartość całej inwestycji wyniesie 300 mln zł.
W Parku znajdą się obiekty handlowo usługowe, gastronomia i rekreacja, tereny sportowe oraz zespół pawilonów stworzonych specjalnie dla miłośników motoryzacji – Miasteczko Samochodowe.
Park Handlowy Targówek powstanie na działce o powierzchni około 45 hektarów,
z czego prawie 30 proc. zostanie przeznaczona na tereny zielone i rekreacyjne. Łączna powierzchnia zabudowy w pierwszym etapie wyniesie ok. 40 tys. m2 (docelowo ponad 100 tys. m2). Klienci będą mieli do dyspozycji parking o 2000 miejscach postojowych (docelowo ok. 5 500). Planowana jest także budowa wiaduktu drogowego nad Trasą Toruńską w celu bezkolizyjnego połączenia obszaru Parku Handlowego z układem drogowym miasta. Autorem projektu architektonicznego i projektu wnętrz jest Broadway Malyan Polska Architekci i Projektanci.
Swoją obecność w Parku Handlowym Targówek potwierdziły znane i uznane sieci handlowe, jak np.: Piotr i Paweł, Wolsztyńskie Fabryki Mebli, Nu Line, Makroabra, Eurofirany, Vox Domofaber, Gawin, Marthurt, Green&Blue, HTH Ekspert w kuchni, Superpharm.
W skład Parku Handlowego Targówek wejdą: pasaż handlowy o powierzchni 14 tys. m2, Centrum Wyposażenia Wnętrz - DOMOTEKA o powierzchni 24 tys. m2 – dwukondygnacyjny zespół sklepów i lokali usługowych o powierzchniach od 50 do 700 m2 zaprojektowany z myślą o promocji polskich producentów, rzemieślników i handlowców branży meblarskiej oraz artykułów wyposażenia wnętrz i centrum restauracyjne o powierzchni ok. 4 tys. m2 grupujące restauracje oferujące potrawy kuchni polskiej, włoskiej, amerykańskiej, dalekowschodniej oraz miejsca o charakterze klubowo-dyskotekowym,
Obiekty rekreacyjne uzupełniające Park Handlowy składać się będą z urządzeń o charakterze sportowym oraz rekreacyjnym, umożliwiających codzienny, aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu zarówno w sezonie letnim, jak i zimowym. Przewidywane są takie urządzenia sportowe i rozwiązania, które zachęcą do rekreacji całe rodziny (boiska do gry w piłkę, lodowisko, golf, szachy na wolnym powietrzu, place zabaw itp).
Zespół Pawilonów Wystawowych – Miasteczko Samochodowe o powierzchni 20 tys. m2 będzie pierwszym w Polsce kompleksem wystawienniczym samochodów i innych pojazdów mechanicznych, prezentującym ofertę wielu renomowanych producentów samochodów oraz obiekty usługowe z branży motoryzacyjnej. Ta część projektu realizowana będzie w późniejszym okresie. Pierwszy etap inwestycji ukończony zostanie za rok, zaś całość w roku 2008. (wn)
Supermarket News
http://www.sn.tradepress.com.pl/graphics/pictures/6730_full.jpg
embercadero April 26th, 2005, 05:00 PM Byłem wczaraj w Ikei. Faktycznie coś sie dzieje, po tym polu jeżdziły sobie 3 spychacze i dość poważne ilości ziemii przewalały z miejsca na miejsce. A obok stała cała banda wywrotek i koparek. Coś czuję że oni tam będą to szybciutko budować.
kafarek June 3rd, 2005, 05:54 PM w tle budowa Parku Handlowego ,na pierwszym planie rozpoczeła się w kwietniu budowa estakady nad trasą toruńską
http://img157.echo.cx/img157/9776/panamagoto10qg.jpg
Andrzej4001 June 4th, 2005, 07:59 AM O widze, ze logo tego centrum jest identyczne jak Parku handlowego Bielany we Wrocławiu, no czyli ten sam inwestor :)
anakin June 4th, 2005, 10:53 AM W tym miejscu na razie będzie zagęszczenie centrów handlowych. T4eren nie jest aż tak bardzo oddalony od centrum (mimo, że to granica Warszawy). Ciekawy jestem czy zacznie się w okolicah boom na budownictwo mieszkaniowe
raul June 4th, 2005, 02:43 PM O widze, ze logo tego centrum jest identyczne jak Parku handlowego Bielany we Wrocławiu, no czyli ten sam inwestor :)
Pewnie tak bo na BIelanach tereny gdzie teraz stoi Tesco czy Obi kiedyś miała IKEA
martinextra June 4th, 2005, 03:28 PM Podobnie jak C.H. Matarnia w Gdańsku :)
Petr July 11th, 2005, 12:35 PM W tym miejscu na razie będzie zagęszczenie centrów handlowych. T4eren nie jest aż tak bardzo oddalony od centrum (mimo, że to granica Warszawy). Ciekawy jestem czy zacznie się w okolicah boom na budownictwo mieszkaniowe
Boom już się zaczął. :yes:
kafarek July 11th, 2005, 04:12 PM http://www.fpa.pl/Re_1s.gif
http://213.77.89.19/images/inwestycje/rembielinska%20600.gif
Inwestycja miała burzliwy przebieg.Budowa staneła na 3 lata po bankructwie poprzedniego Developera.
Budowę przejeła wspaniała kobieta Irena Buczyńska.
Przez 3 lata rozwikłała całą sytuację prawną z wierzycielami.Wierzyciele mieli do wyboru dopłacić lub zrezygnować i dostać 70 %wkładu jaką ponieśli uwcześnie.Po trudnych rozmowach podpisała umowę z generalnym nowym wykonawcą IMO bardzo dobrym Edbudem.Lokale które teraz buduje są sprzedawane na wolnym rynku.
Budowa ruszyła pełną parą na przełomie lutego marca,kondygnacje rosna jak na drożdżach.
Lokale użytkowe,powierzchnie handlowe(ineresuje się Tesco)biurowe zostana sprzedane w przetargu który jest juz rozpisany ,niedługo rozstrzygniecie
Nowi klienci mieszkań nie wpłacaja developerowi ale bankowi który ma podpisana umowę specjalną,dopiero po otrzymaniu kluczy bank przelewa .
Budowa z kredytu jest i środków własnych wykonawcy nie tal jak kiedyś finansowało się z wpłat przyszłych mieszkańców.
opis autorski
Schemat funkcjonalny. Podstawowymi składnikami funkcjonalnymi projektowanego zespołu są: dwukondygnacyjny garaż, kompleks usługowy (w znacznej części dwukondygnacyjny), biura i część mieszkalna.
Garaż zajmuje dwie kondygnacje, poziom dolnej zlokalizowany jest ok.3 m. poniżej poziomu terenu i składa się z czterech niezależnych części. Dojazdy dwustronne. Stanowiska w garażu przeznaczone są dla mieszkańców i pracowników lokali usługowych. Windy i klatki schodowe budynków mieszkalnych przechodzą przez kondygnacje usługowe i zapewniają dostęp do parkingu podziemnego. Stropy nad garażem zagospodarowano w formie zielonych tarasów dostępnych dla mieszkańców.
Usługi zajmują parter budynków. Rzędne podłóg pomieszczeń zawierają się pomiędzy 150 i 300 cm ponad poziomem terenu. Ich podniesienie wynika z warunków geotechnicznych, i jest zjawiskiem widocznym również w sąsiednich budynkach istniejących(no właśnie u mnie też jest podniesienie.Dlaczego?ktoż wie?o co chodzi??). Aby zminimalizować negatywne skutki oderwania poziomu handlowego od terenu autorzy stworzyli „kaskadowy” system przejść i poziomów lokali usługowych oraz strefę tarasu stanowiącego przedpole usług. Jest on przestrzenią ruchu pieszego związanego z usługami, odseparowaną od ruchu kołowego. Wszystkie poziomy udostępniono dla osób niepełnosprawnych. Większość różnic wysokościowych pokonywana jest przy użyciu łagodnych ramp, dźwigów i pochylni ruchomych. Minimalizowano znaczenie schodów terenowych. W sąsiedztwie ul. Rembielińskiej blok usługowy jest rozbudowany do dwóch kondygnacji i rozwiązany w formie krytego pasażu. Projekt stwarza możliwości lokalizacji różnorodnych funkcji usługowych o wielkości od supermarketu do małych, specjalistycznych usług.
Część mieszkalna zespołu to siedem niezależnych budynków wyrastających ze wspólnej podstawy garaży podziemnych. Ich układ i wielkość uzależniona jest od warunków nasłonecznienia i uwarunkowań urbanistycznych. Struktura obejmuje lokale od jednopokojowych o powierzchni 29,5 m2 do pięciopokojowych o powierzchni 150 m2 . W większych budynkach zlokalizowano pomieszczenia przeznaczone dla funkcji rekreacyjnych. Wszystkie posiadają wyjścia na zielone tarasy nad garażami.
Ukształtowanie przestrzenne i wyraz architektoniczny. Projektowany zespół jest położony w centralnej części Bródna – dzielnicy mieszkaniowej z lat siedemdziesiątych. W bezpośrednim sąsiedztwie dominuje budynek prefabrykowany, wysokości X – XVII kondygnacji, zamykający narożnik południowo-wschodni. Dążeniem autorów było uformowanie zabudowy w sposób odmienny. Podstawowym postulatem stało się podkreślenie kształtu, funkcji i rangi przestrzennej poszczególnych wnętrz – w tym otaczających ulic i wewnętrznych dziedzińców. Koncepcję wnętrza ul. Rembielińskiej oparto na zasadzie rytmu powtarzających się trzonów mieszkalnych powiązanego z rytmem eksponowanych wejść do pasażu. Kompozycję kształtują gęste podziały usług w parterze i różnorodność zwieńczeń punktowców mieszkalnych. Przestrzeń ul. Poborzańskiej ukształtowano inaczej. Ranga usługowego cokołu maleje w miarę oddalania się od ul. Rembielińskiej. Budynki wieloklatkowe oddzielają ulicę od strefy rekreacyjnej wewnątrz zespołu. Najistotniejszym akcentem jest w tym rejonie przeszklone wejście do pasażu handlowego. Elementem flankującym zespół od strony południowej jest biurowiec zlokalizowany w rejonie skrzyżowania ulic Rembielińskiej i Wyszogrodzkiej. Pełni on również rolę zamknięcia perspektywy ulicy. Stąd jego obrys o miękkich kształtach nawiązujących do łuku ulicy.
Fasady budynków tworzono używając podobnych form dla podobnych funkcji wewnętrznych. Zasadą obowiązującą jest trójpodział elewacji na usługowy parter (2 kondygnacje), mieszkalny trzon i wycofane od lica zwieńczenia ze zmienionym układem wewnętrznym. Wszystkie elementy kompozycji ujednolicono pod względem form detalu architektonicznego. W strefach o większym znaczeniu przestrzennym detal przybiera bardziej wyrazisty kształt.. Materiały elewacyjne i kolorystyka zostaną podporządkowane koncepcji jednorodnego wyrazu osiedla. Poszczególne części zostaną jednak wyodrębnione odcieniem i fakturą w sposób ułatwiający identyfikację
POWIERZCHNIA POMIESZCZEŃ w tym 78 800 m2
pow. pom. mieszkalnych z komunikacją, gosp., itp. 35 110 m2
pow. pom. usługowo-handlowych z komunikacją, zapl. itp. 19 055 m2
pow. pom. biurowych z kom., gosp., itp.(tylko I etap 3430 m2
pow. pom. garażowych z komunikacją, pom. techn. itp. 21 205 m2
KUBATURA 306 000 m3
ILOŚĆ MIESZKAŃ 532
ILOŚĆ MIEJSC PARKINGOWYCH W GARAŻACH 700
ILOŚĆ MIEJSC PARKINGOWYCH W TERENIE 70
Petr July 11th, 2005, 04:20 PM stan z 29 kwietnia by kafarek
http://img98.echo.cx/img98/8985/jamnik7gh.jpg
http://img95.echo.cx/img95/7488/zprzystankualeztramwajem7ep.jpg
http://img95.echo.cx/img95/4162/pirwszapan5kv.jpg
stan obecny
http://forum.rembielinska.waw.pl/foto/50705/2.JPG
http://forum.rembielinska.waw.pl/foto/50705/15.JPG
http://forum.rembielinska.waw.pl/foto/50705/18.JPG
Petr July 11th, 2005, 05:08 PM zdjęcia kafarka
Zielone Zacisze
http://www.zielonezacisze.pl/images/map-plan.jpg
etap C (ostatni) na ukończeniu
stan z kwietnia
http://img.photobucket.com/albums/v655/kafarek/brodno/b15.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v655/kafarek/st1.jpg
Park Leśny
etap I
http://img.photobucket.com/albums/v655/kafarek/brodno/b18.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v655/kafarek/brodno/pl.jpg
etap II
maj ;)
http://img154.echo.cx/img154/9677/petrnabarierce7al.jpg
Nad Strugą
http://www.startbilder.de/einzelbild.php?id=359096&quality=100&identifier=1f93c2b76e
http://www.startbilder.de/einzelbild.php?id=359095&quality=100&identifier=f7379d6ded
stan z maja
http://img154.echo.cx/img154/4708/ptoramcpo8ps.jpg
ul. Nowowincentego
odcinek dopuszczony do ruchu na poczatku tego roku
http://img.photobucket.com/albums/v433/stpiotr/Brodno_trip/b21.jpg
odcinek na ukończeniu (budowa praktycznie stanęła niewiedzieć czemu :|)
http://img.photobucket.com/albums/v433/stpiotr/Brodno_trip/b97.jpg
ciąg dalszy wkrótce :)
Petr July 11th, 2005, 09:10 PM Osiedle Samarytanki
http://www.samarytanki.pl/img/plan.jpg
http://www.samarytanki.pl/img/postep/4d.JPG
http://www.samarytanki.pl/img/postep/budynek-gotowy.JPG
http://www.samarytanki.pl/img/postep/27-maja-2005.JPG
Targówek Plaza ul. Borzymowska - J.W.Construction ;)
http://www.borzymowska.xip.pl/img_dom/2005_06_10_10.jpg
c.d.n.
rcube July 11th, 2005, 09:49 PM Niezle sie buduje :cheers: I nawet sciezka rowerowa jest z plaskiej kostki bauma :)
To zdjecie jest mega fajne :cheers:
Petr July 12th, 2005, 12:10 AM Niezle sie buduje :cheers: I nawet sciezka rowerowa jest z plaskiej kostki bauma :)
Brawo, że zauważyłeś ten szczegół. :applause: Cieszy, że ścieżki są robione z coraz większą dbałością.
http://www.startbilder.de/einzelbild.php?id=356719&quality=100&identifier=169b6f3127
To zdjecie jest mega fajne :cheers:
Zdjęcie niestety nie moje ani kafarka, ale fajne mamy pola na Bródnie co? :D
Arttera July 12th, 2005, 12:24 AM Osiedle Samarytanki
c.d.n. czy to jest na terenie PGR Brodno ?
Petr July 12th, 2005, 12:46 AM czy to jest na terenie PGR Brodno ?
Większość z tych osiedli jest na terenach PGR: Zielone Zacisze, Park Leśny i Samarytanki również.
anakin July 12th, 2005, 02:19 PM Dzięki zabudowaniu terenu po PGR zrosnie się dzielnica targówek - połaczą się Bródno z Targówkiem. Jak na arzie budownictwo mieszkaniowe bardzo ostrożnie zaczyna penetrować ten teren. Jeszcze jest bardzo wiele wolnego miejsca
Petr July 13th, 2005, 12:15 PM Dzięki zabudowaniu terenu po PGR zrosnie się dzielnica targówek - połaczą się Bródno z Targówkiem. Jak na arzie budownictwo mieszkaniowe bardzo ostrożnie zaczyna penetrować ten teren. Jeszcze jest bardzo wiele wolnego miejsca
To nie do końca tak.
Przez to pole np. ma być prowadzona nowa ulica. Zresztą, o ile dobrze pamietam, planowane są w tym miejscu obiekty publiczne, jakaś klinika chyba...
Park Leśny po wybudowaniu 3 etapu (obecnie powstaje 2) zajmie większość terenu po wschodniej stronie tego dodcinka NowoWincentego.
http://img154.echo.cx/img154/9677/petrnabarierce7al.jpg
Inwestor Zielonego Zacisza jednak nie zakończy rozbudowy osiedla na etapie C, zapowiedział jeszcze etapy D i E
Na obszarach bezpośrednio przyległych do CH Targówek (Carrefour itd.) planowana jest dalsza jego rozbudowa.
kafarek July 27th, 2005, 10:10 AM Osiedle Samarytanki
c.d.n.
Park Leśny
http://img.photobucket.com/albums/v655/kafarek/brodno/b18.jpg
^^
http://strony.aster.pl/gs78/pl2/c_kam/kam.html
Trasa Toruńska[S8 w przyszłości]
budowa wiaduktu dojazdowego do parku handlowego jeszcze w kwietniu wygladała tak
http://img157.echo.cx/img157/9776/panamagoto10qg.jpg
szalunki po prawej stronie są pod rondo na poziomie estakady,stąd następuje zjazd w 2 kierunkach do parku h.
http://img297.imageshack.us/img297/1435/wiadukt25mx.jpg
pasaż Bródnowski [fot.Jurek]
http://forum.rembielinska.waw.pl/foto/50906/09200011.jpg
..............................................................................................
zonc July 27th, 2005, 11:06 AM tez sie duzo dzieje... mam wrazenie ze w centrum najmniej :)
Fredi July 27th, 2005, 12:18 PM rozleklamowane zielone zacisze :|
http://img301.imageshack.us/img301/9707/dscn34654lt.jpg
To jest talent reklamowy, betonowe zadupie przerabiac na "zielone zacisze 5 minut od centrum" :D
Petr July 27th, 2005, 01:14 PM Chciałoby się rzec "niech się mury pną do góry". Mieszkańcy domków po drugiej stronie ulczki miny mają nietęgie. :sleepy:
Targówek Plaza ul. Borzymowska - J.W.Construction c.d.
http://img235.imageshack.us/img235/1999/jw38nf.jpg
Nieźle im idzie, skoro się już zdecydowali na etapy C i D. Chociaż z pozostałych 2 stron od Kanałku Bródnowskiego i ośrodka jeździeckiego przynajmniej widoki z okien są znacznie bardziej "zaciszne". ;)
To jest talent reklamowy, betonowe zadupie przerabiac na "zielone zacisze 5 minut od centrum" :D
rcube July 27th, 2005, 03:19 PM Bardzo fajna fotorelacja Kafarek :)
Ale mysle ze fajnie by bylo jakby ten watek mozna by bylo polaczyc z [Warszawa] Inwestycje na prawym brzegu Wisły (http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=206632) ;)
A moze nie byloby fajnie, dobra niech tak zostanie ;) Tzn tak jak Wam pasi :D
Petr July 27th, 2005, 04:00 PM ^^^^^
wrrrrr ;)
martin August 17th, 2005, 10:48 AM INWESTYCJE
Parkowe centrum handlowe
Potężne konstrukcje wyrosły nad Trasą Toruńską nieopodal centrum M1 w Markach. Równocześnie z halami handlowymi powstaje wiadukt drogowy
Nowy kompleks zajmie powierzchnię 45 hektarów
(c) KUBA KAMIŃSKI
We wrześniu na konstrukcjach zawiśnie wiecha sygnalizująca zakończenie pierwszego etapu budowy nowego kompleksu, który zajmie ponad 45 hektarów. Jesienią rozpoczną się prace wykończeniowe. - Otwarcie pierwszej części parku planujemy na wiosnę przyszłego roku - informuje Joanna Łozińska z Ikei, która jest inwestorem. Koszt całej inwestycji to 300 mln zł.
W pasażu handlowym o powierzchni 38 tys. mkw znajdą się sklepy z meblami i artykułami wykończenia oraz wyposażenia mieszkań, delikatesy, apteka i drogeria. Centrum restauracyjne zaoferuje potrawy kuchni polskiej, włoskiej, amerykańskiej, dalekowschodniej. Będzie też część klubowo-dyskotekowa. - Prawie jedna trzecia kompleksu zostanie przeznaczona na tereny zielone i rekreacyjne, boiska do gry w piłkę, lodowisko, place zabaw - opowiada Joanna Łozińska. Na nowym parkingu będzie 2000 miejsc postojowych. Najwcześniej za pół roku rozpocznie się budowa pierwszego w Polsce miasteczka samochodowego, z pełną ofertą handlową i serwisową dla zmotoryzowanych - informuje inwestor.
Jednocześnie wznoszony wiadukt pozwoli bezkolizyjnie połączyć obszar Parku Handlowego z układem drogowym miasta. Zostanie oddany do użytku wraz z pierwszym etapem inwestycji.
kafarek September 1st, 2005, 08:34 PM To jest talent reklamowy, betonowe zadupie przerabiac na "zielone zacisze 5 minut od centrum" :D
rozpoczął się kolekny etap Zielonego Zacisza.Budynki będą kompletnie odizolowane od ulic,a obecna tymczasowa droga powstała przez zlikwidowane ogródki działkowe .
http://img456.imageshack.us/img456/2894/konieiurawie6ez.jpg
kafarek September 28th, 2005, 10:26 AM W piątek, 21 października odbyła się uroczystość wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę przedszkola przy ul. Korzona 2.
Będzie to najnowocześniejszy obiekt tego typu w Warszawie.
Projekt przedszkola został wyłoniony w konkursie, w którym brali udział najbardziej znani architekci w Warszawie. Wybrany projekt autorstwa Piotra Płaskowickiego, zachwycił komisję nowatorskim podejściem i… dynią w środku.
Ta tajemnicza dynia, widoczna przez przeszklone ściany holu, będzie wykorzystywana podczas oficjalnych uroczystości, ale przede wszystkim będzie wspaniałą, ogromną zabawką.
W ramach inwestycji rozebrano stary budynek, który posiadał elementy z płyt azbestowo-cementowych. Na jego miejscu stanie nowy. wykonany z najnowocześniejszych materiałów i dostosowany do potrzeb dzieci. Jasne sale, duże okna, liczne świetliki, ciepłe wykładziny i mnóstwo elementów zabawowych – to wszystko sprawia, że dzieci na pewno będą tu przychodzić z ochotą.
Będą mogły bawić się także w ogrodzie i na wewnętrznym patio wykończonym elementami z egzotycznego drewna bagkirai. Cały teren będzie oświetlony i monitorowany. Koszt realizacji inwestycji to około 7, 9 mln złotych. Obiekt ma być gotowy już jesienią przyszłego roku.
http://www.targowek.waw.pl/archiwum/korzona_01.jpg
martin October 29th, 2005, 05:43 PM Kafarku jak tam idzie budowa parku handlowego IKEA, bardzo to już jest zaawansowane, duzo tam dźwigów ??
anakin October 29th, 2005, 06:07 PM Jeden budynek jest o ile pamięć mnie nie myli dosyć mocno zaawansowany
Petr October 29th, 2005, 07:47 PM Kafarku jak tam idzie budowa parku handlowego IKEA, bardzo to już jest zaawansowane, duzo tam dźwigów ??
Pierwszy budynek jest już faktycznie mocno zaawansowany, również budowa wiaduktu wraz z pierwszym w Polsce nadziemnym rondem szybko posuwa się do przodu.
Tutaj z kolei jest nowy plan osiedla Zielone Zacisze wraz z budowanymi właśnie etapami D i E.
http://www.zielonezacisze.pl/images/map-plan.jpg
http://www.zielonezacisze.pl/images/zz_rendering_d.jpg
http://www.zielonezacisze.pl/images/zz_wizualizacja_d.jpg
irongland October 30th, 2005, 01:13 AM Fajnie by było zobaczyć mapkę zabudowań kilka lat temu w całej dzielnicy i jak to będzie wyglądać np. za kilka lat :) Takie "Przed i Po " jak przy reklamach proszków do prania :D
kafarek October 30th, 2005, 01:39 AM Kafarku jak tam idzie budowa parku handlowego IKEA, bardzo to już jest zaawansowane, duzo tam dźwigów ??
tak jak napisali przedmówcy.
Mocno zaawansowany pierwszy budynek.
Szczerze powiem , myślałem że pójdą frontem z całością a teraz mam wątpliwości że park z wodą który szumnie zapowiadali powstanie na końcu:/
Żurawi nie ma.Pracują tylko samojezdne "mostostalowce"
Budynek jest znacznie wyzszy niz przeciętna blacha w 'miasteczku' M1
Wiadukt z rondem to istny expres firmy wykonawczej.W takim tempie to węzeł Marynarska mozna zbudować dwa razy w tym czasie:)
Fajnie by było zobaczyć mapkę zabudowań kilka lat temu w całej dzielnicy i jak to będzie wyglądać np. za kilka lat Takie "Przed i Po " jak przy reklamach proszków do prania
myślę że nie byłoby och i ach a tylko eh:=
PS
W zielonym zaciszu w ostatnim etapie dobrze że nie zastosują juz tych nieciekawych łuków spinających segmenty.Wyszło cos na plus temu osiedlu
kafarek October 30th, 2005, 08:27 PM mały update
na początek budowa drugiej jezdni ul Głębockiej przy CH Targówek
http://img440.imageshack.us/img440/1905/jezdna11jd.jpg
http://img440.imageshack.us/img440/1843/jezdnia26uy.jpg
słynne podniebne rondo przy nowej estakadzie przy budującej sie Ikei
http://img444.imageshack.us/img444/8987/pod11bi.jpg
na koniec kolosik ikejki
http://img444.imageshack.us/img444/5492/ikea34yj.jpg
http://img444.imageshack.us/img444/4348/ikea15kq.jpg
:D
http://img444.imageshack.us/img444/1155/ikea22qh.jpg
martin October 30th, 2005, 08:36 PM dzieki Kafarek !!! ostatnie zdjęcie uświadomiło mnie gdzie jest ta budowa, teraz juz wiem że po prawej stronie :D
kafarek November 16th, 2005, 12:35 PM Budowa zespołu obiektów usługowo – handlowych Centrum Targówek na terenie
działek nr ew.31/26, 31/5 i 31/19 z obrębu 4-09-28 przy ul. Głębockiej na
terenie Dzielnicy Targówek.
Obwieszczenie
W związku z art. 32 ust.1 pkt 1 oraz art. 19 ust.2 pkt 4 i art. 31 Ustawy z
dnia 27.04.2001r – Prawo Ochrony Środowiska (Dz. U. Nr 62 z 2001 r, poz.
627), podaje się do publicznej wiadomości informację o złożonym przez Centrum
Handlowe Targówek Sp. z o.o., z siedzibą: ul. Mszczonowska 2, 02-337
Warszawa, wniosku w sprawie wydania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę
poprzez zatwierdzenie projektu budowlanego zamiennego i udzielenia pozwolenia
na budowę zespołu obiektów usługowo – handlowych Centrum Targówek na terenie
działek nr ew.31/26, 31/5 i 31/19 z obrębu 4-09-28 przy ul. Głębockiej w
Warszawie. Do wniosku załączono projekt budowlany oraz raport oddziaływania
na środowisko przedmiotowej inwestycji.
Zgodnie z art. 31 w/w Ustawy każdy ma prawo zapoznać się ze sprawą oraz do
składania uwag i wniosków w przedmiotowym postępowaniu w terminie 21 dni od
dnia ogłoszenia.
Niniejsze obwieszczenie umieszcza się w publicznie dostępnym wykazie,
znajdującym się w Wydziale Administracji Architektoniczno - Budowlanej Biura
Naczelnego Architekta Miasta Urzędu m. st. Warszawy, Pl. Defilad 1, 00-110
Warszawa.
Uwagi i wnioski można składać w Wydziale Architektoniczno – Budowlanym Biura
Naczelnego Architekta Miasta Urzędu m. st. Warszawy, P.K. i N. p. XVII pok.
1719, Pl. Defilad 1, 01-110 Warszawa.
um.warszawa.pl/v_syrenka/new/?dzial=komunikaty&ak_id=5184&kat=9
zmiana/.??..jeśli tak to dobrze ,wyglada to tragicznie ze względu na ślepe ściany i to martwe
http://img368.imageshack.us/img368/1963/13hm.jpg
marek bielski November 16th, 2005, 04:33 PM ^^ czyzby posadzili trawe na dachu? ciekawe ...
kafarek November 17th, 2005, 12:35 AM ^^ czyzby posadzili trawe na dachu? ciekawe ...
napewno nie !jeśli tam bedzie trawa to prędzej mi kaktus wyrośnie.
Poprostu jest to chwyt wizualny jak "kolorowanie" fotek z lat 70.
Ogólnie "bez" czy "z" zielonym to bedziew projektanta[lub tak chciał i wymógł inwestor]
Wstydziłbym sie takie coś pokazać a napewno podpisać pod tym.
omawiana działka
http://img284.imageshack.us/img284/104/dz9wf.jpg
kafarek November 20th, 2005, 09:51 PM Malborska-Kowalskiego-kanałek Bródnowski
http://img.photobucket.com/albums/v655/kafarek/dziaka3.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v655/kafarek/dziaka2.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v655/kafarek/dziaka1.jpg
viz. Budimex
http://www.mieszkania.tabelaofert.pl/imagesrc/klient_30/thumbsX_700Y_482/wiz_malborska_budimex_0.jpg
http://www.mieszkania.tabelaofert.pl/imagesrc/klient_30/thumbsX_700Y_482/wiz_malborska_budimex_1.jpg
Petr November 20th, 2005, 10:14 PM Kolejna świetna wiadomość. To, co przez ostatnie 2 lata dzieje się na Bródnie, jeżeli chodzi o mieszkaniówkę, trudno nie nazwać boomem. Zwłaszcza, jeśli wieźmie się pod uwagę, że wszystkie te mieszkania sprzedawane są praktycznie na pniu. :cheers:
EDIT Szkoda tylko, że osiedle będzie zamknięte. :sleepy:
irongland November 20th, 2005, 11:25 PM ten cały kompleks handlowy jest blisko jakiś osiedli czy otoczony przez pole ?
Petr November 20th, 2005, 11:50 PM ^^
Kompleksy są właściwie dwa. Narazie żaden z nich nie sąsiaduje bezpośrednio z osiedlem, ale zarówno kompleksy jak i osiedla cały czas się rozrastają.
kafarek December 6th, 2005, 07:52 PM http://img.photobucket.com/albums/v655/kafarek/dziaka3.jpg
Pani Elżbieta mieszka przy ulicy Malborskiej. Jest emerytką. Dokarmia ptaki nad kanałkiem Bródnowskim, spaceruje, zajmuje się działką. Jak dziesiątki innych emerytów w tym rejonie.
W ostatnich tygodniach odcinek kanałku Bródnowskiego w okolicy Malborskiej przeżywa wielką rewolucję. Został odgrodzony od osiedla, wycinane są drzewa. Chodzą plotki, że ma zostać wyłożony betonem i zakryty. W tym miejscu, od Kondratowicza do Malborskiej miałby powstać deptak.
Wszystko zaczęło się w piątek, dwa tygodnie temu. Wokół kanałku zostały postawione drewniane słupki do złudzenia przypominające młode drzewka. Nic bardziej mylnego. Już trzy dni później całość została ogrodzona metalowym płotem, zakrywającym plac budowy. Zostały wycięte drzewa. - Nad kanałkiem karmiłam kaczki a nawet bażanty! - opowiada pani Elżbieta. Kanałek istnieje ponad 200 lat, przykryty betonem zmieni się w zwykły śmierdzący ściek - mówi wzburzona. Emocje wzbudza inwestycja prowadzona tuż nad kanałkiem. W okolicy ma powstać osiedle. Pani Elżbieta obawia się konsekwencji budowy kolejnych mieszkań. - Nasze bloki powstały w latach 70-tych. Przez intensywny ruch uliczny pękają nam ściany. Nikt nie wykonywał ekspertyz, które ukazywałyby wpływ drgań gruntu na nasz budynek - opowiada pani Elżbieta.
- Za ogrodzeniem prowadzona jest inwestycja firmy Budimex - informuje Justyna Skalska z urzędu dzielnicy. - Ma tu powstać sześć budynków pięciokondy-gnacyjnych z garażami w tzw. przyziemiu. Pozwolenie na budowę wydało Biuro Naczelnego Architekta Miasta.
Okoliczni mieszkańcy mają pretensję, że nikt ich nie poinformował o takiej inwestycji w bezposrednim sąsiedztwie.
- To nieprawda - mówi Justyna Skalska. - Spółdzielnia Mieszkaniowa "Bródno" była stroną w postępowaniu o wydanie warunków zabudowy. Jej przedstawiciele zapoznali się z koncepcją. Nikt nie oprotestował tej decyzji. Nie wiem skąd biorą się plotki o zabetonowaniu kanałku, ale nie mogę ich potwierdzić. Także przedsta-wiciele inwestora wykluczają betonowanie kanałku. Nic takiego nie ma w planach.
"Osiedle Malborska zostało zaprojektowane tak, by żyło się w nim dobrze - czytamy w ofercie inwestora skierowanej do klientów. - W pierwszym etapie pow-staną cztery czterokondygnacyjne budynki wyposażone w windy. Docelowo osiedle będzie tworzyło pięć budynków stanowiących zamknięty i chroniony kompleks. Dzieci będą mogły bawić się bezpiecznie na osiedlowym placu zabaw. Z okien wychodzących na wschód będzie widok na kanałek Bródnowski przylegający do terenu osiedla."
...............
czy to nie tynk pękł?trudno zazwać to tynkiem..to jakaś zacierka pana mietka:lol:
http://www.echo.3w.pl/misc/echo/R/2005/12_02-06-a.jpg
.............
no i na koniec typowe dla warszawskiego drogownictwa
Sześć lat i po bólu
Prace związane z realizacją inwestycji rozpoczęły się w 1999 r. wykonaniem "kompleksowej koncepcji budowy ul. Nowo Wincentego na odcinku ul. Kondratowicza - Trasa Toruńska".
Potem były zmagania z planami, liniami rozgraniczającymi, ustalaniem przebiegu jezdni, chodników i ścieżki rowerowej, sposobem odwodnienia ulicy, projektem, kosztorysem, etapami inwestycji, mostem na kanałku, inwestorami zastępczymi, wykonawcami i wieloma innymi sprawami, przez które wielu urzędników nie miało kiedy napić się herbaty.
Wreszcie po sześciu latach oddano do użytku całą ulicę, z którą władze dzielnicy wiążą nadzieję, że stanie się elementem miastotwórczym w tym rejonie i przyciągnie nowych inwestorów. Dla mieszkańców jest tymczasem wygodniejszym dojazdem do centrum handlowego i kina, przynoszącym ulgę mieszkańcom Malborskiej, od lat nie mogącym się pogodzić z tym, że ich mała uliczka stała się jedynym dojazdem na Głębocką.
1 grudnia nową ulice uroczyście oddano do użytku.
http://www.echo.3w.pl/misc/echo/R/2005/12_02-01-a.jpg
żródła tekstu i fotografia ulicy , mieszkania Echo bródnowskie
Autor: palker z forum Targówka
od września 2001 minie do 30 listopada 2005 51 miesięcy czyli 1552 dni.
W tym czasie wybudowano 1678 m ulicy.
Jak ktoś powie, że to ślimacze tempo to mu oczy wydrapię. W imieniu wszystkich
ślimaków świata obrażonych takim porównaniem. Bo slimak - wcale nie w galopie -
potrafi pokonać od 7 do nawet 50 metrów w czasie godziny. A ulica "rosła" w
tempie 1,08 metra, ale na dobę, co daje prędkość 4,5 cm na godzinę. Zważywszy
na to, że prace trwały tylko na jedną zmianę czyli 8 godzin dziennie mamy
zawrotne, iście warszawskie tempo: 13,5 cm w czasie 1 roboczogodziny!
eirik December 8th, 2005, 01:57 PM Jak już jestesmy przy tym nowym Parkowym Centrum Handlowym...
Jadąc/idąc ulicą Malborską za skrzyżowaneim z Głębocką (to już jest droga gruntowa w Parku Lesnym, dochodzi się do ogródków działkowych, po czym droga kończy się przed rowem melioracyjnym. Gdyby tak zrobić kładkę w tym miejscu, możnaby trasę miłego spaceru zakończyć przy w którejś z nowych knajp. Byłoby znacznie bliżej niż ścieżką rowerową przez CH Targówek i wzdłuż Trasy.
W tej chwili leży tam jakaś deska, po której odważni mogą przechodzić.
Petr December 8th, 2005, 02:21 PM Jak już jestesmy przy tym nowym Parkowym Centrum Handlowym...
Jadąc/idąc ulicą Malborską za skrzyżowaneim z Głębocką (to już jest droga gruntowa w Parku Lesnym, dochodzi się do ogródków działkowych, po czym droga kończy się przed rowem melioracyjnym. Gdyby tak zrobić kładkę w tym miejscu, możnaby trasę miłego spaceru zakończyć przy w którejś z nowych knajp. Byłoby znacznie bliżej niż ścieżką rowerową przez CH Targówek i wzdłuż Trasy.
W tej chwili leży tam jakaś deska, po której odważni mogą przechodzić.
Ostatnio (w listopadzie) jak byliśmy z kafarkiem tzn. Robertem przy tamtym rowie, wpadliśmy na dokładnie taki sam pomysł. :) Kładka przystosowana również do rowerów to byłby strzał w dziesiątkę.
kafarek January 13th, 2006, 06:15 PM Plan obchodu rozpoczynam od nowej inwestycji.
Rozbiórka basenu na Bródnie gdzie na jego miejscu powstanie nowy.
Gdzieś wyczytałem ze basen przyszkolny ma 40 lat. Trochę nie chce mi się wierzyć.
taki był na jesieni>
http://img328.imageshack.us/img328/9053/basen4ue.jpg
a tak jest dzisiaj
http://img81.imageshack.us/img81/7572/b19su.jpg
http://img81.imageshack.us/img81/6739/b24df.jpg
eeh ...na ten basen chodziłem setki razy za młodzika
http://img81.imageshack.us/img81/5974/b38bb.jpg
najbardziej nie lubiany i znienawidzone bloki za basenem. Przez 8 lat przechodziłem obok;) >
http://img81.imageshack.us/img81/5201/b47pd.jpg
wykonawcą jest Warbud
http://img81.imageshack.us/img81/3536/b50px.jpg
...........................
przenosimy się hen daleko na obrzeża na budowę Parku Handlowego Ikea
Pojawiły się nowe tablice
http://img81.imageshack.us/img81/2352/c14ed.jpg
i renderami
http://img81.imageshack.us/img81/1195/c26ew.jpg
na stronie inwestora są też takie>>
http://targowek.poland.iicg.dk/public/pictures/TARGOWEK/o%20nas/tak%20bedzie/1.jpg
http://targowek.poland.iicg.dk/public/pictures/TARGOWEK/o%20nas/tak%20bedzie/4.jpg
w tle za szybą nowa estakada nad przyszłą S8 za chwilę i on...
http://targowek.poland.iicg.dk/public/pictures/TARGOWEK/o%20nas/tak%20bedzie/8.jpg
http://img500.imageshack.us/img500/2386/c34ha.jpg
co za tempo nowej estakady ..niespełna 10 m-c i gotowe
http://img500.imageshack.us/img500/8860/w13vv.jpg
http://img500.imageshack.us/img500/2186/w25ni.jpg
http://img500.imageshack.us/img500/3320/w31bp.jpg
nad trasą...
http://img500.imageshack.us/img500/5795/w49eg.jpg
po drugiej stronie Białołęka nie próżnuje
http://img500.imageshack.us/img500/340/w56ak.jpg
Budimex też... http://www.mieszkania.tabelaofert.pl/imagesrc/klient_30/thumbsX_700Y_482/wiz_malborska_budimex_0.jpg
http://img500.imageshack.us/img500/6195/bud13nw.jpg
wszystkie zdjęcia inwestycji są kontynuacją z tego wątku
Petr January 13th, 2006, 06:52 PM Robert, Update pierwsza klasa. :okay: Teraz z niecierpliwością czekam na wizualizacje nowego basenu na Balkonowej. :)
Sap_ January 15th, 2006, 04:45 PM Witajcie
Z tego co mi wiadomo na temat basenu przy szkole podstawowej nr 42 na Bródnie, pieniądze na jego przebudowę znalazły się z funduszy unijnych *(tj. dostali dotacje z Unii i to nawet dosyć wysoką za dobre funkcjonowanie w dziecinie niepełnosprawności), prostując szkoła ta prowadzi klasy integracyjne *(uczą się w nich uczniowie w normie intelektualnej z orzeczeniami Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej o następujących niepełnosprawnościach:
mózgowe porażenie dziecięce,
niedosłyszące,
niedowidzące,
choroby przewlekłe)
Ponadto dla dzieci niepełnosprawnych dużym ułatwieniem jest fakt, że w tym samym budynku co szkoła mieści się Przychodnia Rehabilitacyjna, w której dzieci po lekcjach mogą korzystać z zabiegów rehabilitacyjnych i zajęć rewalidacyjnych. Zatem basen też był i będzie dla nich, pomocny w leczeniu czyli rehabilitacji.
rcube January 15th, 2006, 05:04 PM Robert, Update pierwsza klasa. :okay: Teraz z niecierpliwością czekam na wizualizacje nowego basenu na Balkonowej. :)
Mieszkasz na kafarkowym osiedlu ? :)
PS.
@Robercik: Fotki wypas :okay: Buduja tam Wam jakas kopie trasy Siekierkowskiej ;)
Petr January 15th, 2006, 05:09 PM @Sap_ dzięki za bardzo ciekawe informacje. :) Skoro basen będzie budowany z dotacją unijną, to jestem spokojny o jego realizację. Sam projekt również powinien być na poziomie. :cheers:
BTW Chodziłem tam na naukę pływania w drugiej klasie. ;)
Petr January 15th, 2006, 05:33 PM Mieszkasz na kafarkowym osiedlu ? :)
To chyba raczej kafarek mieszka na moim. :P
rcube January 15th, 2006, 05:51 PM @Petr: Mieszkasz w kwadracie nastepujacych ulic ?
-Rembielinska
-Julianowska
-Boleslawicka
-Siedzibna
:)
Petr January 15th, 2006, 06:48 PM @Petr: Mieszkasz w kwadracie nastepujacych ulic ?
-Rembielinska
-Julianowska
-Boleslawicka
-Siedzibna
;)
Kaczor January 16th, 2006, 10:49 AM Ech, szkoda że w większości powstające osiedla są zamkniete. Jak wspomniano w jakimś wątku w Warszawie jest ok 200 zamknietych osiedli a w takim Berlinie jedno...
rcube January 18th, 2006, 02:45 PM No niestety taka moda. Co inne gdy blok/wewnetrze podworko (studnia) jest zamkniete a co innego gdy spory kawal terenu.
O ile to pierwsze mysle ze jest ok o tyle zamykanie za plotem sporego terenu ( i znajdujacych sie na nim blokow/domkow) to kiepski pomysl. Nie chcialbym raczej mieszkac na takim osiedlu i niechacialbym zeby znajdowalo sie ono obok mojego miejsca zamieszkania gdyz to by oznaczalo wydluzenie drogi gdyby prowadzilo ono przez takie osiedle.
zonc January 18th, 2006, 02:48 PM ^^
Piekny avatar!!
Nie da sie zatrzymac prawnie procederu zamykania miasta?
embercadero January 18th, 2006, 05:39 PM Da się, ale ostatni moment to moment wydawania pozwolenia na budowę (warunków zabudowy w zasadzie). A najlepszy moment to moment sprzedaży działki - takie coś powinno być wpisane do aktu notarialnego działki jako tzw. służebność. Niestety miasto ma to zwykle w dupie i o to nie dba. Już nie mówiąc o sytuacji gdy deweloper kupuje działkę od prywatnego właściciela.
Po fakcie miasto jak nie chce płotu to się już tylko może z jego właścicielem sądzić - i nie jest to prosta sprawa do wygrania.
kotbehemot January 22nd, 2006, 01:44 PM Na prośbę Rcube'a zmieniam nazwę wątku
rcube January 23rd, 2006, 12:10 PM Kolejna zmiana :) Ostateczna :)
Petr January 25th, 2006, 01:58 PM Kolejną inwestycję tym razem przy ul. Kondratowicza (głównej ulicy na Bródnie) szykuje TONAGRO S.A.
http://www.tonagro.com.pl/index.php?l=pl&show=nieruchomosc&tn_id=711
http://www.tonagro.com.pl/downloads/2/2_1110461286.jpg
http://www.el-architects.pl/php/foto/pl/mieszkaniowe/03b.jpg
embercadero January 25th, 2006, 04:34 PM ^^ Paskudne niestety...
Swoją drogą Tonagro to nomenklaturowa spółka agencji własności rolnej skarbu państwa która od lat rozsprzedaje tereny po byłym PGR Bródno. Cała nowa zabudowa na tzw. zielonej Białołęce to zysk w ich kieszeni. Ale do tej pory sami bezpośrednio chyba nie "deweloperowali"
Petr January 25th, 2006, 05:01 PM ^^
Na Białołęce przy Toruńskiej pobudowali nie tak dawno osiedle Agroman.
embercadero January 25th, 2006, 05:06 PM Ale chyba zawsze do tej pory robili wszystko przez spółki zależne, sami nie budowali. Sprawa była głośna w gazetach pare lat temu - bo to wyprowadzanie kasy z państwowej instytucji do prywatnych kieszeni na dużą skalę.
Osiedle agromana znam na wylot, znajomi tam mieszkają.
Sap_ January 26th, 2006, 08:59 PM Witajcie - Nawiązując do tematu rozbiórki wraz z budową nowej krytej pływalni przy szkole nr. 42 warto dodać, że zadanie to obejmuje rozbiórkę starej pływalni i wybudowanie nowej o rozszerzonym programie rehabilitacyjnym. W roku 2005 planowano zakończenie piwnic, ale przeciągająca się procedura przetargowa spowoduje zmniejszenie zakresu robót. Zakończenie robót i przekazanie obiektu do użytkowania planowane jest na początek 2007r. Również wraz z budową nowgo basenu przewidziano modernizację SP nr 42 (w roku 2005 aktualizowana była dokumentacja projektowa obejmująca zadaszenie patia, wymianę instalacji c.o. i elektrycznej, remont i wyposażenie całego bloku sportowego i szatniowego, ocieplenie dachu i ścian zewnętrznych, budowę boisk: do piłki nożnej, koszykówki, siatkówki, stołów do ping ponga, bieżni, i terenu zabaw dla świetlicy. Rozpoczęcie robót nastąpi po uzyskaniu środków w budżecie). Co do pływalni, środki w większości będą pochodzić z środków Unii Europejskiej *(stosownych jednostek). Dodam, przy okazji, że również, że w roku 2005 rozpoczęto budowę boisk przy Gimnazjum nr 5 ul.Krasiczyńska 4/6, myślę, że i o tym warto wspomieć na tym forum. Pozdrawiam ludzi z Bródna. Sap_
Sap_ January 27th, 2006, 10:54 AM 25 LAT SZPITALA PRZY KONDRATOWICZA
Ocieplą, wyremontują, rozbudują
Szpital Bródnowski, jedną z największych placówek działających w Warszawie, czeka w tym roku gruntowna modernizacja
- Chcemy podnieść standard usług, dlatego tylko w tym roku w przebudowę naszego szpitala zainwestujemy prawie 19 mln zł. W pierwszej kolejności ocieplimy budynek. Stopniowo wyremontujemy też wszystkie sale dla chorych. W części z nich powstaną łazienki - wylicza Ryszard Olszanowski.
Dyrekcja placówki przy Kondratowicza chce także rozbudować oddział ratunkowy, pediatryczny oraz intensywnej opieki medycznej. Jak twierdzą władze szpitala zmieni się także wewnętrzna organizacja. Więcej łóżek będzie na oddziałach intensywnej opieki, mniej na okulistyce czy psychiatrycznym.
W ciągu dwóch lat dyrekcja Szpitala Bródnowskiego wyda na remont 28 mln zł. Pieniądze pochodzą m.in. z Ministerstwa Zdrowia i Urzędu Marszałkowskiego.
W Szpitalu Bródnowskim jest prawie 800 łóżek, co roku leczy się tam kilka tysięcy pacjentów.
Tekst pochodzi z źródła: www.rzeczpospolita.pl 19.01.2006
Sap_ February 2nd, 2006, 01:50 PM Najpotężniejszym zadaniem inwestycyjnym, oczywiście finansowanym przez dzielnice Targówek z jej budżetu, jest wyburzenie pływalni przy ul. Balkonowej. Jest to konieczne, gdyż stara konstrukcja nośna jest skorodowana, a niecka basenu przecieka, przestarzała jest też technologia uzdatniania wody, a ekspertyzy wykazują, że nie pomogą żadne półśrodki, typu naprawy. Nic dziwnego - basen powstał prawie 40 lat temu!
Dotychczas basen pełnił funkcje oświatowo-rehabilitacyjne. Teraz będzie tak, że mają tam powstać dwa baseny, jeden pełnowymiarowy, drugi mniejszy, przewidziany wyłącznie do celów rehabilitacyjnych - mówi naczelnik. Woda będzie ozonowana, chlorowana i naświetlana ultrafioletem. Oczywiście, powstanie także całe nowe zaplecze. Nowy basen powinien zostać oddany do użytku w ciągu 1,5 roku od momentu zaczęcia realizacji wznoszenia nowej konstrukcji, a jego koszt to prawie 18 mln zł. Na takie ceny niestety ma wpływ podniesiony dwa lata temu podatek VAT, który ogromnie podrożył teraz inwestycje. Różnica 15% (bo przedtem VAT wynosił 7%, a teraz 22%) przy wartości tego rodzaju inwestycji powoduje, że czasem trzeba z nich rezygnować lub przesuwać na dalsze terminy. "Nowa Gazeta Praska" Ewa Tucholska
megaptera February 2nd, 2006, 03:07 PM Kolejną inwestycję tym razem przy ul. Kondratowicza (głównej ulicy na Bródnie) szykuje TONAGRO S.A.
A tu jeszcze portrecik wystepujacego tam biurowca o dumnej nazwie TONAGRO TOWER :lol:
http://www.el-architects.pl/php/foto/pl/biurowe2/04b.jpg
Fredi February 2nd, 2006, 09:58 PM Tower jak w morde strzelil. Oryginalna koncepcja wysokosciowca :)
kafarek February 3rd, 2006, 01:14 AM Zdecydowanie przesadzili z wysokością :lol: .
Złożę protest .
:rofl:
Sap_ February 3rd, 2006, 01:44 PM "Ściernisko zamiast miasta"
Prawie trzysta hektarów gruntów rolnych na Białołęce i Targówku zamierza wydzierżawić Agencja Nieruchomości Rolnych. Dziś otwarcie ofert przetargowych.
Dlaczego jednak agencja atrakcyjne pola w sąsiedztwie rozbudowujących się osiedli mieszkaniowych i kompleksów handlowych dzierżawi, a nie sprzedaje?
-Chcielibyśmy je sprzedać jako tereny inwestycyjne. Ale planu zagospodarowania, który dopuszczałby budownictwo mieszkaniowe na tym obszarze, brakuje - mówi Wiesław Olewiński, dyrektor oddziału terenowego ANR w Warszawie.
- To główny problem.
Do niektórych działek zgłaszają też roszczenia byli właściciele. 65 rozproszonych po Białołęce i Targówku działek to pozostałość po PGR Bródno. Wśród nich wyróżniają się: 80-hektarowy kompleks w Białołęce przy granicy z Markami, ponad 25-hektarowa nieruchomość przy Gilarskiej vis a vis cmentarza Bródnowskiego i podobnej wielkości działka przy Centrum Handlowym M1.
- Kiedy grunty leżą odłogiem, przez nikogo nieużytkowane, często stają się dzikimi wysypiskami śmieci. Tam, gdzie uda się je zagospodarować, wysypiska nie powstają. Docelowo chcemy te tereny sprzedać pod zabudowę. Jednak śmietniska mogłyby utrudnić sprzedaż i późniejsze inwestowanie. Chcemy temu zapobiec - opowiada dyrektor Olewiński. Aby uchronić tereny przed zaśmieceniem, ANR zorganizowała przetarg dla rolników, którzy mogą tam prowadzić uprawy.
Otwarcie ofert przetargowych nastąpi dziś.
- Postanowiliśmy wydzierżawić te działki na 3 lata. Liczymy, że w tym czasie plany zagospodarowania wreszcie powstaną i będziemy mogli sprzedać te grunty pod zabudowę - informuje Olewiński. Czy w tym czasie plany powstaną?
- Gdy Białołęka była samodzielną gminą, planami objęto prawie jedną czwartą jej powierzchni - mówi Jerzy Smoczyński, burmistrz Białołęki. - Od jesieni 2002 r., kiedy miasto przejęło kompetencje gmin, uchwaliło plany tylko dla dwóch obszarów na Białołęce. Zdaniem władz dzielnicy problemy ANR i tak nie są największe.
- Wciąż nie sporządzono planów dla trasy mostu Północnego i ulicy Nowowincentego. Efekt jest taki, że jak się ktoś uprze, będzie mógł postawić tam dom. Kiedy wreszcie przyjdzie do budowy dróg, trzeba będzie wykupić i działki, i budynki. A to poważnie obciąży miejski budżet - martwi się burmistrz.
Jeszcze gorzej wygląda sytuacja sąsiada. - W czasie obecnej kadencji Rada Warszawy nie uchwaliła żadnego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla dzielnicy - informuje Marek Sadłowski z delegatury Biura Naczelnego Architekta Miasta na Targówku. Wcześniej w gminie przyjęto plany dla 41 proc. terenów.
(Michał Kozak, "Rzeczpospolita", 03-02-2006)
artykuł pobrany ze stron internetowych www.rzeczpospolita.pl
Sap_ February 3rd, 2006, 01:53 PM warszawa1
Mapka z "Rzeczpospolitej" obrazująca obszar dzielnic i grunty wystawione do dzierżawy, pobrana z tegoż artykułu.
http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_060203/warszawa_a_11.html
rcube February 4th, 2006, 02:45 AM A tu jeszcze portrecik wystepujacego tam biurowca o dumnej nazwie TONAGRO TOWER :lol:
Palce lizac :D
martin February 4th, 2006, 03:28 PM warszawa1
Mapka z "Rzeczpospolitej" obrazująca obszar dzielnic i grunty wystawione do dzierżawy, pobrana z tegoż artykułu.
http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_060203/warszawa_a_11.html
http://www.rzeczpospolita.pl/teksty/warszawa_060203/warszawa_a_11-1.F.jpg
czyli to wszystko za pare lat pójdzie pod mieszkaniówke, za 10-15 lat tam będzie gęsto jak na Ursynowie
martin February 4th, 2006, 03:38 PM KRÓTKO
Oddane hektary
Prawie trzysta hektarów pól na Białołęce i Targówku należących do Agencji Nieruchomości Rolnych znalazło opiekuna - w piątek rozstrzygnięto przetarg na ich dzierżawę. - Zgłosiła się spółka pracownicza PGR Bródno. Ma doświadczenie i sprzęt, który pozwoli gospodarować na tych terenach. Przy okazji zapobiegnie ich dewastacji - informuje ANR. O problemach z tymi gruntami pisaliśmy w piątek. Brak planów zagospodarowania nie pozwala agencji sprzedać ich z przeznaczeniem na zabudowę. Korzystają z tego śmieciarze, robiąc tam nielegalne wysypiska. Kiedy Rada Warszawy uchwali plany, ANR sprzeda te tereny deweloperom.
emk
eirik February 9th, 2006, 04:48 PM A tu jeszcze portrecik wystepujacego tam biurowca o dumnej nazwie TONAGRO TOWER :lol:
Z obrazka wynika, że budynek ten będzie stał przy Nowo-Wincentego, nie przy Kondratowicza (ewentualnie na rogu).
Mapka jakoś na kolanie zrobiona: szpital jakby trochę przysunięty, Centrum Handlowe w połowie drogi między CH Targówek a M1...
jeszcze jakbym znalazł pracę w tym biurowcu, to byłaby bajka - 300 m od domu :)
Pierwszy taki biurowiec na Bódnie.
Sap_ February 11th, 2006, 01:04 PM "Dzieci czekają na swoje superprzedszkole"
Prawie 8 mln zł będzie kosztować budowa najnowocześniejszego przedszkola w mieście. Takiego obiektu jak ten, który w błyskawicznym tempie powstaje na Targówku, nie ma cała WARSZAWA! Supernowoczesne i bezpieczne - to najkrótsza charakterystyka tej placówki. Być może już 1 września br. to miejsce rozbrzmi dziecięcym gwarem!
Budynek pnie się w góre przu ul. Korzona 2. Nowa placówka w niczym nie będzie przypominać tej, któa tu jeszcze klika lat temu stała w tym miejscu.
- Stare przedszkole przestało być bezpieczne dla maluchów. A to dlatego, że zostało zbudowane z płyt azbestowo-cementowych - mówi Romuald Gronkiewicz (57l.), burmistrz Targówka.
Jedno jest pewne - przedszkolaki pokochają to miejsce. Jasne ściany, wykładziny w ciepłych kolorach - wszystko to ma sprawić, że maluchy nie będą chciały stąd wychodzić. Z zewnątrz budynek zaprezentuje się także niezwykle. Cześć jego ścian będzie przeskzlona, ze środka dachu wyrośnie kopuła w kształcie dyni.
www.se.pl 11.02.2006
Sap_ February 11th, 2006, 01:27 PM "Dzieci czekają na swoje superprzedszkole"
Prawie 8 mln zł będzie kosztować budowa najnowocześniejszego przedszkola w mieście. Takiego obiektu jak ten, który w błyskawicznym tempie powstaje na Targówku, nie ma cała WARSZAWA! Supernowoczesne i bezpieczne - to najkrótsza charakterystyka tej placówki. Być może już 1 września br. to miejsce rozbrzmi dziecięcym gwarem!
Budynek pnie się w góre przu ul. Korzona 2. Nowa placówka w niczym nie będzie przypominać tej, któa tu jeszcze klika lat temu stała w tym miejscu.
- Stare przedszkole przestało być bezpieczne dla maluchów. A to dlatego, że zostało zbudowane z płyt azbestowo-cementowych - mówi Romuald Gronkiewicz (57l.), burmistrz Targówka.
Jedno jest pewne - przedszkolaki pokochają to miejsce. Jasne ściany, wykładziny w ciepłych kolorach - wszystko to ma sprawić, że maluchy nie będą chciały stąd wychodzić. Z zewnątrz budynek zaprezentuje się także niezwykle. Cześć jego ścian będzie przeskzlona, ze środka dachu wyrośnie kopuła w kształcie dyni.
www.se.pl 11.02.2006
kafarek February 13th, 2006, 05:52 PM Nowa Inwetycja ul Staniewicka
Inwestor Prologis
Rozpoczęto od rozbiórki zajezdni autobusowej
http://img103.imageshack.us/img103/9832/dscn60608bq.jpg
http://img406.imageshack.us/img406/9639/dscn60636dr.jpg
Przed wjazdem na budowę stoi tablica
"Uwaga Niebezpieczeństwo,rozbiórka z użyciem materiałów wybuchowych"
Niewykluczone ze to właśnie te wybuchy [prawdpodobnie kruszą płytę betonową na której stała zajezdnia] słyszane były przez mieszkańców w nocy ....
embercadero February 13th, 2006, 05:55 PM A co tam będzie? Wiadomo coś? Zadupie straszne przyznam...
Sap_ February 13th, 2006, 06:28 PM Wiecha na nowoczesnym przedszkolu na Targówku
Świetlica będzie mieć kształt gigantycznej dyni wystającej ponad dach przedszkola. W jednym z pomieszczeń stanie sztuczna żyrafa naturalnych rozmiarów. Będzie zerkać na świat. Takie bajkowe przedszkole powstaje na Targówku.
Wczoraj zawieszono na nim wiechę. Na uroczystość przyszły też dzieci - trzymały transparent: "Czekamy na nasze przedszkole"gazeta . Od września mają zajęcia w dwóch różnych placówkach. - Ale już niedługo będziemy mieć własne przedszkole, i to takie piękne - zachwyca się Elżbieta Korycińska, dyrektor nowej placówki.
Budynek zaprojektował architekt Piotr Płaskowicki. Na razie można podziwiać szkielet świetlicy o kształcie dyni. Gdy będzie gotowa, rodzice zajrzą do środka, nie przeszkadzając dzieciom w zajęciach. W "dyni" pojawią się bowiem przeszklone okienka.
W budynku będzie pięć sal oraz sala gimnastyczna ze sportowym parkietem. Przed nim powstanie nowoczesny plac zabaw z huśtawkami, zjeżdżalniami, małpim gajem i karuzelą. - To najładniejsze przedszkole, jakie widziałem - zapewnia Tomasz Cichocki, przewodniczący komisji oświaty dzielnicy Targówek. Ma być gotowe we wrześniu.
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34887,3156912.html
kafarek February 13th, 2006, 06:38 PM A co tam będzie? Wiadomo coś? Zadupie straszne przyznam...
niom,nie ciekawie tam
Sądzę po nazwie inwestora i stronie www będzie to jakiś park Logistyczny .
[]...ale jak na takiej uliczce mają jeżdzić tiry:? plus dojazd Odrowąża.
Annopol-Rozumiem ,tam jest ok ,ale tu?
Sądze że nie bagatelne znaczenie miało bliskość bocznic kolejowych które są tuż za omawianą działką.
embercadero February 14th, 2006, 02:06 AM A tam na tej Staniewickiej to chociaż jest asfalt? ;) Bo w tych rejonach to się niejednokrotnie zdarza że niekoniecznie (to znaczy sie zdarzało, z Bródnem nie jestem od paru ładnych lat na bieżąco ). Ale jakieś rejony Oliwska, Palestyńska itp - ewidentnie pamiętam kocie łby. Choć jak tam była zajezdnia to faktycznie, asfalt raczej był. Ale rzeczywiście, magazyny dla tirów z dojazdem Odrowąża to niezły joke.
kafarek February 14th, 2006, 11:03 AM A tam na tej Staniewickiej to chociaż jest asfalt? ;) Bo w tych rejonach to się niejednokrotnie zdarza że niekoniecznie (to znaczy sie zdarzało, z Bródnem nie jestem od paru ładnych lat na bieżąco ). Ale jakieś rejony Oliwska, Palestyńska itp - ewidentnie pamiętam kocie łby. Choć jak tam była zajezdnia to faktycznie, asfalt raczej był. Ale rzeczywiście, magazyny dla tirów z dojazdem Odrowąża to niezły joke.
Tak ,Na Staniewickiej jest asfalt . Chyba zawsze był jak tylko powstała tam zajezdnia...
Staniewicka łączy się z Odrowąża z 2 stron . Z jednej strony wpada łukiem w Odrowąża ,z drugiej strony łącznkiem Ul.Pożarowa.
Łącznik ten był brukowany. Ulica kilka dobrych lat temu dostała nawierzchnię i chodniki. Obok stare magazyny wyremontowała firma MILO,powstał zakład produkcyjny . Za magazynami MILO,nie zniszczalny wielki sklep meblowy który w latach 90-tych popadł w ruinę . Kilka lat temu został gruntownie wyremontowany i przebudowany. Kupiłem tam biurko i krzesło.
Polecam duzy wybór .
Wracając do Pożarowej która łączy Staniewicką.
Ulica Pożarowa przecina Staniewicką i dociera ślepo pod stację kolejową Warszawa Praga . Ten odcinek w zeszłym roku otrzymał prawdziwą nawierzchnię chodniki ,kanalizacje ,latarnie.
Kiedy na Zegrze jeżdziły pociągi ,to tędy w wekendy całe rodziny tłumnie chodziły na stację podjeżdżając tramwajem z Odrowąża. To były czasy.
W klapkach i ręcznikiem po kocich łbach....
Ul Palestyńska.-Na jesieni prowadzony był generalny remont
Ul Oliwska.Asfaltowa -powstały z dwóch stron osiedla domków wielorodzinnych
Czy na Staniewickie powstanie Park Logistyczny. Na 100% nie jestem pewny,
Wnioskuję po nazwie inwestora.....
embercadero February 14th, 2006, 03:22 PM No popatrz jak się zmienia... Ja Bródno znam głównie z przełomu 80's i 90's. Wtedy tam wszędzie były kocie łby ;) Drewniaczków pewnie już też tam się nie uświadczy, nie?
kafarek February 14th, 2006, 06:25 PM ^^ czyzby posadzili trawe na dachu? ciekawe ...
Retail Park Targówek - Warsaw
Budowa zespołu obiektów usługowo – handlowych Centrum Targówek na terenie
działek nr ew.31/26, 31/5 i 31/19 z obrębu 4-09-28 przy ul. Głębockiej na
terenie Dzielnicy Targówek.
Pojawiły sie lepsze rendery
http://www.tk-development.dk/Files/Billeder/Projekter/targowek/Web_Targowek_stor_bedst.jpg
http://www.tk-development.dk/Files/Billeder/Projekter/targowek/Web_Targowek_1_bedst.jpg
Targówek Retail Park has a prime location in Warsaw next to the Targówek shopping centre, one of the most successful shopping centres in Poland with app. 8 million visitors yearly and with Castorama DIY and Neste fuel station constantly benefiting from this location. This vibrant shopping area is situated just by the northern ringroad in the fastest growing housing area in Warsaw. Targówek Retail Park will be phased in units of 11,500 m˛ and 11,000 m˛, respectively. The project will contain large stores with a sales area over 2,000 m˛ and an additional parking lot for 650 cars. Phase I is scheduled for opening in 2006.
Inwestor TK [Duńczycy]
Housing, Targówek - Warszawa
Adres :? :?
http://www.tk-development.dk/Files/Billeder/Projekter/targowek/Web_targowek_boliger_stor.jpg
http://www.tk-development.dk/Files/Billeder/Projekter/targowek/Web_targowek_bolig_1.jpg
http://www.tk-development.dk/Files/Billeder/Projekter/targowek/Web_Targowek_bolig_plan_2.jpg
The development of TK Development's first Central European housing project will be initiated in Warsaw at the beginnning of 2006 and will serve as a pilot project for further housing projects in the region. The housing complex will be constructed in the Targówek area, Warsaw. The housing complex will be built in stages in close vicinity to existing housing and with direct access to green open space. When fully developed, the project will consist of 500 housing units, planned to be sold as condominiums.
Total project area 35,000 m˛
Number of housing units 500
Opening 2007
No popatrz jak się zmienia... Ja Bródno znam głównie z przełomu 80's i 90's. Wtedy tam wszędzie były kocie łby Drewniaczków pewnie już też tam się nie uświadczy, nie?
Zostało kilka. Niektóre się w topiły w nową zabudowę ,niektóre pozostały jako zabytek architektury .
Tu masz więcej zdjęć z Bródna z relacji która kiedyś była na FPW
http://skyscrapercity.com/showpost.php?p=4064806&postcount=1
Sap_ February 20th, 2006, 10:30 PM Witajcie
Dotarły do mnie ostatnio słuchy, że jednostka straży pożarniczej nr. 7 Zacisze na ulicy Młodzieńczej, ma zostać przebudowana, ma stać się nowoczesną jednostką ratowniczą, obecnie, park maszynowy ma tam duże probnlemy z garażowaniem, czy też brak możliwości parkowania w garażu-ach, podobno są już plany, projekty, jeśli ktoś coś wie, gdzie je można znaleść w sieci, prosze wkleicie tu je. Pozdrawiam Sap_.
Sap_ February 20th, 2006, 10:32 PM Witajcie
Dotarły do mnie ostatnio słuchy, że jednostka straży pożarniczej nr. 7 Zacisze na ulicy Młodzieńczej, ma zostać przebudowana, ma stać się nowoczesną jednostką ratowniczą, obecnie, park maszynowy ma tam duże probnlemy z garażowaniem, czy też brak możliwości parkowania w garażu-ach, podobno są już plany, projekty, jeśli ktoś coś wie, gdzie je można znaleść w sieci, prosze wkleicie tu je. Pozdrawiam Sap_. :)
eirik February 22nd, 2006, 02:19 PM Retail Park Targówek - Warsaw
Pojawiły sie lepsze rendery
http://www.tk-development.dk/Files/Billeder/Projekter/targowek/Web_Targowek_stor_bedst.jpg
http://www.tk-development.dk/Files/Billeder/Projekter/targowek/Web_Targowek_1_bedst.jpg
Oświećcie mnie, bo nie mogę zorientować tego górnego obrazka w przestrzeni. Z opisu angielskiego wynika, że będzie to po zachodniej stronie Głębockiej, po sąsiedzku z Neste (na południe). Gdzie oni tam chcą zmieścić tyle ulic? Gdzie one będą podpięte do Głębockiej/Nowo-Wincentego?
kafarek February 22nd, 2006, 05:28 PM Oświećcie mnie, bo nie mogę zorientować tego górnego obrazka w przestrzeni. Z opisu angielskiego wynika, że będzie to po zachodniej stronie Głębockiej, po sąsiedzku z Neste (na południe). Gdzie oni tam chcą zmieścić tyle ulic? Gdzie one będą podpięte do Głębockiej/Nowo-Wincentego?
Przez środek biegnie ślepa uliczka do dzisiaj z niczym nie połączona.
Zdjęcie poglądowe robione z łuku Głębockiej [widocznej na renderingu po lewej stronie] w kierunku stacji [widocznej również na renderze]
pzdr
http://img160.imageshack.us/img160/5387/dzialka3wo.jpg
Sap_ March 16th, 2006, 10:09 PM Powstaną nowe budynki komunalne
W najbliższym czasie na terenie Dzielnicy Targówek powstanie prawie 300 mieszkań komunalnych. Istniejące zasoby komunalne są niewystarczające, a stan techniczny wielu budynków jest bardzo zły. W kolejce na przydział lokalu oczekuje ponad 450 osób. W związku z tym, rozwiązanie problemu mieszkaniowego jest dla Dzielnicy jednym z priorytetowych zadań.
Aby tak się stało konieczne są kompleksowe działania polegające nie tylko na odtworzeniu zniszczonej tkanki mieszkaniowej poprzez rewitalizację, ale także na budowie nowych mieszkań komunalnych.
W tym roku rozpocznie się budowa kompleksu mieszkaniowego przy ul. Oszmiańskiej. W ramach zadania powstanie czterokondygnacyjny budynek ze 137 mieszkaniami o średniej powierzchni około 40-50 m2. Jego koncepcję architektoniczną, wyłoniono w konkursie, który wygrało Biuro Projektów Jankowski i Pulchny.
W ubiegłym roku uporządkowano teren pod inwestycję, a w najbliższym czasie prace rozpocznie wykonawca – firma Budbaum.
Zakończenie budowy planowane jest na I kwartał 2008 r., a przewidywany koszt to około 18, 5 mln zł.
Nie jest to jedyna tego typu inwestycja. W najbliższym czasie zostanie rozstrzygnięty konkurs na koncepcje budowy drugiego budynku komunalnego przy ul. Ossowskiego. W ramach tej inwestycji powstanie również około135 mieszkań.
Warte podkreślenia jest, iż oba budynki znajdują się na terenie, który Dzielnica chce objąć procesem rewitalizacji. Takie inwestycje będą bowiem służyły uporządkowaniu tkanki miejskiej i ożywieniu sąsiadującego z nimi terenu.
kafarek March 27th, 2006, 07:07 PM tak było....
a tak będzie
http://img225.imageshack.us/img225/4435/basen12ft.jpg
http://img146.imageshack.us/img146/1944/basen28dy.jpg
:nocrook:
pracownia Płaskowicki i Partnerzy http://pparchitekci.pl/
Aktualnie na budowie stoi żuraw.
Dla nie miejscowych podpowiadam ze budynek okrągły razem z zielonym łącznikiem to nowy basen.
Budynki prostokątne to szkołła i sala gimnastyczna.
Petr March 27th, 2006, 07:11 PM Nareszcie w mojej okolicy powstanie kawałek porządnej nowoczesnej architektury. :horse:
rcube March 27th, 2006, 10:39 PM Gratuluje :) Zaznaczam ze u nas na Poludniu (Goclaw) od lat stoi basen-Wodnik o podobnej architekturze :D (tylko ze ladniejszy ;) ) Ale fajnie ze na Polnocy tez cos sie dzieje ;) Choc Poludnia nie dogonice nigdy :baeh3:
Petr March 27th, 2006, 11:07 PM ^^
Tylko, że to będzie drugi nowoczesny basen na Bródnie. ;)
rcube March 27th, 2006, 11:13 PM Dopiero drugi :eek: Lepiej sie nie przyznawaj :D Bo zaraz Zonca zawolam ktory w mniejszej dzielnicy bedzie mial kryte lodowisko z trybunami na kilka tysiecy kibicow :D
kafarek March 30th, 2006, 08:47 PM info z frontu
http://img81.imageshack.us/img81/2352/c14ed.jpg
końcówka 1 fazy
http://img87.imageshack.us/img87/9914/q45xi.jpg
http://img87.imageshack.us/img87/3537/q54ak.jpg
trwa budowa Domoteki IIfaza
Widok z mapki od strony ElektroWord
Budowa graniczy z lasem
http://img230.imageshack.us/img230/9623/q17bk.jpg
http://img478.imageshack.us/img478/9596/q34cq.jpg
i na koniec z okna autobusu. Nowy wiadukt już gotowy
http://img87.imageshack.us/img87/8026/q23ry.jpg
Trwają wstępne prace pod 3 fazę która zamknie kompleks od tyłu
rcube March 30th, 2006, 09:07 PM ^^ Na Poludniu jest Promenada :) Ciesze sie ze i na Polnocy cos sie dzieje w tej sprawie ;)
kafarek March 30th, 2006, 09:14 PM ^^ Na Poludniu jest Promenada :) Ciesze sie ze i na Polnocy cos sie dzieje w tej sprawie ;)
tyle że Promenada [jeśli już oceniać takie coś] nie umywa się do północnego morza parkingów i klocków Ikei Decatlana,Elektro Word,Reala,Castoramy i nie wiem co jeszcze.
W nowej zabudowie którą ralacjonuję miał byc park i jeziorko . Czy tak się stanie na tyłach Domoteki graniczącej z laskiem ....zobaczymy. Na renderach coś tam flamastrami zaznaczyli;)
Edit
ale to głębokie przedmieścia.
Gdybym chciał iść na piechotę na osiedle to z 30-40 minut szybkim bardzo krokiem
Do Marek oczywiście bliżej:)
rcube March 30th, 2006, 09:28 PM Ja mam z buta 10 minut do Promenady :D
A co z ta inwestycja pod oknem ? ;)
kafarek March 30th, 2006, 09:47 PM A co z ta inwestycja pod oknem ? ;)
będziesz w szoku kiedy pokarzę tobie jak się zmieniło od tego ujęcia :D
http://img295.imageshack.us/img295/407/update0hm.jpg
..niby wiecha jest już, ale jeszcze to wszystko w stanie surowym półotwartym.
Od strony kuchni koparka Deawoo wkopuje się pod następny:(.
Z garkuchni też ci pokarzę:D
rcube March 31st, 2006, 10:21 AM Od strony kuchni koparka Deawoo wkopuje się pod następny:(.
Z garkuchni też ci pokarzę:D
Jak sie ma takie widoki to sie odrazu apetytu nabiera :D
Sap_ April 5th, 2006, 04:47 PM Już wkrótce K.S "Polonez" zostanie zrewitaliozwany
Rozmowa z Witoldem Rzepką, zastępcą dyrektora Ośrodka Sportu i Rekreacji Dzielnicy Targówek (Bródno)
Jak z finansowego punktu widzenia, mógłby Pan ocenić miniony rok dla OSiR Targówek? *(Bródno)
Plan finansowy, jaki został określony w 2004 na 2005 rok dla OSiR Targówek ul: Łabiszyńska, został zrealizowany.
Ponadto możemy się pochwalić coraz lepszą bazą sportową, posiadamy pełnowymiarowe boiskopiłkarskie ze sztuczną nawierzchnią z certyfikatami FIFA i UEFA. A już w maju tego roku *(2006) będziemy mieli stadion lekkoatletyczny z bieżnią tartanową, trybuny na 1 000 miejsc siedzących oraz boisko do piłki ręcznej i koszykówki, też ze sztuczną nawierzchnią.
PS: Ostatnio przechodziłem tam, i było widać ekipę robotników pracujących przy budownie miejsc siedzących, zatem prace trwają. To dobrze, że coś się zmienia na lepsze, bo stare łąwki drewniane, niespełniały żadnych wymagań czy też oczekiwań, oby tak dalej, zmian na lepsze.
rcube April 5th, 2006, 10:00 PM co za tempo nowej estakady ..niespełna 10 m-c i gotowe
http://img500.imageshack.us/img500/8860/w13vv.jpg
http://img500.imageshack.us/img500/3320/w31bp.jpg
nad trasą...
http://img500.imageshack.us/img500/5795/w49eg.jpg
Hm... jest juz ta estakada otwarta ? :)
Petr April 5th, 2006, 10:14 PM ^^
:ohno: Jak byłem tam w poniedziałek, to wylewali asfalt na drogach dojazdowych do estakady, ale nie sądzę, żeby otworzyli ją przed otwarciem pierwszej fazy Ikea Park.
rcube April 5th, 2006, 10:52 PM ^^
:ohno: Jak byłem tam w poniedziałek, to wylewali asfalt na drogach dojazdowych do estakady, ale nie sądzę, żeby otworzyli ją przed otwarciem pierwszej fazy Ikea Park.
Ikea Park :eek: Maja byc tylko meble czy cos jeszcze ? Bo meble maja fatalne :D
rcube April 5th, 2006, 11:11 PM Pasaz Brodnowski :D
http://img308.imageshack.us/img308/5695/fotki0018pi.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/6440/fotki0025bg.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/3589/fotki0034vo.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/3184/fotki0050yu.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/1654/fotki0067sv.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/4144/fotki0098nb.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/8796/fotki0109wj.jpg
>>>>>>>>>>>>
http://img308.imageshack.us/img308/9939/x27fc.jpg
>>>>>>>>>>>>
http://img308.imageshack.us/img308/3563/fotki0259oz.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/2439/fotki0233vn.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/8048/fotki0263ox.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/5893/fotki0270kn.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/131/fotki0281ha.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/4755/fotki0298gy.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/7617/fotki0318lv.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/3450/fotki0328nb.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/7498/fotki0337yn.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/1043/fotki0354ki.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/6935/fotki0369kw.jpg
Na Brodnie maja strasznie brodne okna :( I do tego jeszcze Petr wlazl mi w kadr - ten golab w prawym dolnym rogu :D
Spal i nie dalo sie go ruszyc, pewnie odsypial poprzednia noc.
Mial imo kaca mimo ze zblizala sie juz kolejna noc :D
http://img308.imageshack.us/img308/2909/fotki0501ga.jpg
http://img308.imageshack.us/img308/4953/fotki0452so.jpg
Udalo sie znalezc jakas szpare w sasiedniej klatce schodowej :D
http://img308.imageshack.us/img308/7005/fotki0497tc.jpg
Teraz czekamy az Kafarek z wlasnej kuchni zarzuci swoje fotki :D
http://img308.imageshack.us/img308/760/fotki0241ii.jpg
kafarek April 6th, 2006, 12:55 AM rcube co za super zdjęcia!!!!Szczególnie z perspektywy nie znanej
Szkoda że mnie nie było:( . :lovethem: :lol:
W razie czego sygnał i drzwi stoją dla gościa otworem:D :cheers:
Aby było śmieszniej to dziś raniutko fociłem z kuchni i pokoju:)
z kuchni:
http://img93.imageshack.us/img93/702/ff6wr.jpg
http://img301.imageshack.us/img301/4945/dede3ix.jpg
a to z pokoju
http://img82.imageshack.us/img82/6479/bbrr7dz.jpg
http://img229.imageshack.us/img229/5103/ztbrdno3aj.jpg
rcube April 6th, 2006, 01:07 AM ^^ Czad :cheers:
Sporo sie zmienilo z tej perspektywy , tzn od strony Twojej kuchni :D Szkoda ze Ci tramwaj zaslonili :(
Sap_ April 9th, 2006, 01:47 PM Warszawa wygrała z Łodzią
Procter & Gamble nie zbuduje fabryki w Łodzi, ale najprawdopodobniej w stolicy naszego kraju. Firma chciała zbudować w Łodzi zakład produkujący artykuły kosmetyczne dla dzieci. Nakłady inwestycyjne miały wynieść minimum czterdzieści milionów euro. Mówiono jednak, że Amerykanie mogą wydać nawet sto milionów. Pracę w nowej fabryce miało znaleźć minimum dwieście osób. W zarządzie Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej panowała euforia. Ze względu na inwestycje amerykańskiego koncernu strefa miała zostać powiększona o 160 hektarów. Okazało się jednak, że firma ma inne plany. Chce uruchomić zakład w Warszawie. Dokładnie na Targówku, gdzie mieszczą się już fabryka i centrum dystrybucyjne koncernu.
- Na Targówku istnieje odpowiednia infrastruktura - tłumaczy Małgorzata Mejer, rzecznik prasowy Procter & Gamble.
- Inwestycje w Warszawie należy postrzegać jako szansę, a nie zagrożenie - uważa Piotr Oleś, prezes łódzkiej strefy.
- Otwiera ona możliwości inwestowania, tym razem w Łódzkiem. Najważniejsze, żeby inwestycja Procter & Gamble pozostała w naszym kraju. A jeżeli nie będzie jej w Warszawie, nie będzie jej wcale. Wiadomo, że Polska konkuruje o tę inwestycję z kilkoma europejskimi państwami. W grę wchodzą też prawdopodobnie Chiny. Tych informacji nie chce potwierdzić rzeczniczka koncernu. Nie zdradza też, kiedy zapadnie ostateczna decyzja. Władze łódzkiej strefy liczą, że Procter & Gambie poinformuje o tym w czerwcu. Wtedy uroczyście zostanie uruchomiony w Łodzi zakład Gillette. W ubiegłym roku doszło do fuzji tych dwóch potentatów w produkcji dóbr codziennego użytku.
(Maciej Stańczyk, "Rzeczpospolita", 4-04-2006)
kafarek April 9th, 2006, 05:44 PM To tu 1 reprezentacja USA tranowała i grała..
Dziś modernizacja nawierzchni sportowych
http://img419.imageshack.us/img419/280/stadion16cw.jpg
http://img236.imageshack.us/img236/8523/stadion28cw.jpg
http://img419.imageshack.us/img419/2390/stadion36hh.jpg
rcube April 10th, 2006, 01:18 PM Powaga ? :eek: USA tutaj trenowalo :eek:
Kubster April 10th, 2006, 01:23 PM ^^ oo - w szoku jestem, ze stadion Poloneza tak odnowili. Mam z tym miejscem zwiazanych duzo milych wspomnien.
kafarek April 27th, 2006, 10:58 AM Jedenaście nowych sklepów meblowych znajdzie się w otwartej dziś pierwszej
części Parku Handlowego Targówek, którego budowa zaczęła się wiosną 2005 r.
Park Meblowy - tak będzie się nazywała nowa placówka handlowa o powierzchni 17
tys. mkw. Znajdą się w niej między innymi sklepy firm Emilia, Gawin, Arte,
Meble Rust, Mebelplast oraz Kler.
Czy sąsiadująca z Parkiem Ikea, będąca jednocześnie inwestorem Parku
Handlowego Targówek, nie tworzy dla siebie konkurencji?
- Nowe sklepy mają uzupełniać i wspierać asortyment domów meblowych Ikea -
mówi Jolanta Łozińska, rzeczniczka Ikei.
Park Handlowy Targówek nie ma być jednak tylko tradycyjnym miejscem zakupów. W
ciągu niespełna półtora miesiąca otwarta zostanie druga część inwestycji. Od
pierwszych dni czerwca klienci centrum będą mieli do dyspozycji nowy teren
rekreacyjny. Znajdą się tam m.in. olbrzymie szachy na świeżym powietrzu, plac
zabaw dla dzieci, skatepark dla młodzieży oraz stawy ze specjalnymi pomostami
umożliwiającymi zabawę modelarzom czy ćwiczenia spiningowe wędkarzom.
Równocześnie otwarty zostanie kompleks restauracyjny z ofertą dań kuchni
międzynarodowej.
http://www.rzeczpospolita.pl/teksty/warszawa_060426/warszawa_a_11-1.F.jpg
kafarek April 27th, 2006, 07:52 PM Jeszcze grzebią w ziemi po dawnej zajezdni
http://img136.imageshack.us/img136/4550/st19cv.jpg
a po drugiej stronie "Tombea" zniczsczyła pawilon ! robiąc potworka z białej blachy plus trwa dobudowa
http://img273.imageshack.us/img273/3967/sygtombea9bl.jpg
Budowa Basenu na Balkonowej trwa...
http://img167.imageshack.us/img167/4333/basen5mo.jpg
Jacek May 1st, 2006, 04:48 PM Duzo nowych zdjec z Parku Handlowego Targowek i przyleglej infrastruktury.
http://www.arbiter.pl/galeria/park.handlowy.targowek
kafarek May 1st, 2006, 05:35 PM dzięki Jacek za linka. W czwartek zobacze czy mi sie uda kupić rolety na okna.
Zobaczcie..lepszy chodnik niż przed Rondo1 !:)
http://www.arbiter.pl/files/g/2_344022778_363_6341_.jpg
fotka z linaka
kafarek May 8th, 2006, 08:50 PM Rozkręciła się budowa 3 etapu osiedla Park Leśny
http://www.park-lesny.pl/images/start_01.jpg
Mieszaknie bardzo trudno kupić.Rezerwacje odbyły się już dawno.
http://img245.imageshack.us/img245/6517/l19hl.jpg
http://img183.imageshack.us/img183/2160/l26ig.jpg
http://img183.imageshack.us/img183/3271/l31ey.jpg
Przy "Kerfurze" niestety zaczyna powstawać co było zapowiadane od kilku lat i co mi się bardzo nie podoba.
Przy Parku Handlowym wygląda kiepsko i mizernie
http://img425.imageshack.us/img425/8572/tk19vh.jpg
http://img368.imageshack.us/img368/9291/tk21qm.jpg
http://img382.imageshack.us/img382/329/tk35vv.jpg
http://img326.imageshack.us/img326/3369/tk49ai.jpg
http://img382.imageshack.us/img382/3200/tk52xf.jpg
OlekD May 8th, 2006, 10:06 PM @ Kafarku przypomnij mi jakie jest przeznaczenie tych hal kolo "Kerfura". PLS
Petr May 8th, 2006, 11:03 PM Podoba mi się ten nowy etap Parku. Zespół z APA Kuryłowicz wysilił się i wprowadził trochę urozmaicenia od strony Nowowincentego. :cheer:http://www.park-lesny.pl/images/start_01.jpg
kafarek May 8th, 2006, 11:43 PM @ Kafarku przypomnij mi jakie jest przeznaczenie tych hal kolo "Kerfura". PLS
z strony inwestora
Retail Park Targówek
Targówek Retail Park has a prime location in Warsaw next to the Targówek shopping centre, one of the most successful shopping centres in Poland with app. 8 million visitors yearly and with Castorama DIY and Neste fuel station constantly benefiting from this location. This vibrant shopping area is situated just by the northern ringroad in the fastest growing housing area in Warsaw. Targówek Retail Park will be phased in units of 11,500 m˛ and 11,000 m˛, respectively. The project will contain large stores with a sales area over 2,000 m˛ and an additional parking lot for 650 cars. Phase I is scheduled for opening in 2006.
@Petr. Ciekawe co z działką na planie po prawej stronie zaznaczonej na zielono? 4 etap?,czy jednak działka należy do kogoś innego .
Kluczowe to jest dla obrazu przyszłej zabudowy przy skrzyżowaniu NowoWincentego-Kondratowicza...a może to tu ten słynny "Tower";]
Petr May 9th, 2006, 10:05 AM @Petr. Ciekawe co z działką na planie po prawej stronie zaznaczonej na zielono? 4 etap?,czy jednak działka należy do kogoś innego .
Kluczowe to jest dla obrazu przyszłej zabudowy przy skrzyżowaniu NowoWincentego-Kondratowicza...a może to tu ten słynny "Tower";]
Wszystko, jak dotąd, wygląda jak na rzucie osiedla z góry, który jest na ich stronie od samego początku, a tam widać zarys kolejnych etapów na południe od obecnie budowanego. :>
OlekD May 9th, 2006, 12:20 PM dzieki Kafarek!
Swoja droga, cieszy mnie rozrost tego osiedla. Jak tak dalej pojdzie iedlugo Nowowincentego stanie się prawdziwie miejska ulica.
Petr May 9th, 2006, 12:24 PM ^^
ogrodzone osiedla nie są kwintesencją miejskości :| , choć lepsze to niż nic...
OlekD May 9th, 2006, 12:36 PM ^^
ogrodzone osiedla nie są kwintesencją miejskości :| , choć lepsze to niż nic...
A juz jest przesądzone, ze budynki od strony ulicy beda ogrodzone? Jesli tak to byłby to olbrzymi blad, zwłaszcza, iz ulica ta prowadzi do jednego z wiekszych warszawskich centrow handlonwych
Petr May 10th, 2006, 11:14 AM A juz jest przesądzone, ze budynki od strony ulicy beda ogrodzone? Jesli tak to byłby to olbrzymi blad, zwłaszcza, iz ulica ta prowadzi do jednego z wiekszych warszawskich centrow handlonwych
Nie tylko będą ogrodzone, ale również cofnięte w głąb. :/
kafarek May 10th, 2006, 11:29 AM render jednak trochę chyba oszukuje http://www.park-lesny.pl/images/start_01.jpg i nie pokazuje Nowowincentego która bedzie jednak bardzo blisko .
http://img132.imageshack.us/img132/7567/dscn69363oh.jpg
Petr May 10th, 2006, 12:03 PM ^^
To zdjęcie też raczej nie oddaje sytuacji. Fundamenty tych ukośnych budynków są niestety bardzo daleko od ulicy. :(
Petr May 13th, 2006, 02:00 PM http://rzeczpospolita.pl/gifs/head.gifBasen na Targówku
Akt erekcyjny pod pierwszy w województwie mazowiecki kompleks rehabilitacyjny wmurowano przy ul. Balkonowej. Obiekt ma być gotowy za rok, będzie tam nie tylko basen sportowy, ale też specjalne stanowiska do rehabilitacji dzieci niepełnosprawnych. Wartość inwestycji obliczono na 19,5 mln zł.
mgc
rcube May 14th, 2006, 01:12 PM Czy Park Leśny to jest budowa zamknieta ? :) Interesuje mnie mala architektura a z daleka tego nie widac.
tobefree May 14th, 2006, 09:29 PM trochę, głównie wizualnych informacji znajdziesz pod tym linkiem
http://parklesny2.waw.pl
kafarek May 19th, 2006, 06:12 PM http://targowek.poland.iicg.dk/public/pictures/TARGOWEK/o%20nas/tak%20bedzie/1.jpg
http://images1.fotosik.pl/69/1e066de95604a1f1.jpg
http://images2.fotosik.pl/69/3bb9a5d454ee056e.jpg
i trochę z osiedla przy lasku
http://images4.fotosik.pl/32/925db51e602fed17.jpg
http://images4.fotosik.pl/32/7207ffd2ccbdd122.jpg
http://images3.fotosik.pl/68/a26751b17945d72c.jpg
http://images3.fotosik.pl/68/f76217b097f449e0.jpg
http://images1.fotosik.pl/69/7c207e44b77f10c0.jpg
http://images3.fotosik.pl/68/c7f8daf1ff7a8b79.jpg
i Budimex przy kanałku
http://images4.fotosik.pl/32/93480ca09cc8681b.jpg
Sap_ June 22nd, 2006, 11:34 PM Na Targówku powstanie 137 mieszkań komunalnych
Zaczęła się budowa domu komunalnego na Targówku.
Wczoraj wmurowano akt erekcyjny. Za 18,5 mln zł miasto postawi czterokondygnacyjny budynek przy ul. Oszmiańskiej. Najwięcej będzie mieszkań o powierzchni do 52 m kw. (121). Powstaną też budzące kontrowersje duże mieszkania o powierzchni ponad 90 m kw. - Będą tylko cztery - dowiadujemy się w urzędzie dzielnicy Targówka. - Są przeznaczone dla rodzin wielodzietnych bądź też rodzinnych domów dziecka. Budynek zbuduje firma Budbaum sp. z o.o. Mieszkania mają być gotowe w I kwartale 2008 r. Na Targówku na przydział lokum czeka ponad 450 osób. Zaspokoi to około 30% zapotrzebowania dzielnicy na tego typu nieruchomości.
("Gazeta Wyborcza/gazeta.pl" 20-06-2006)
Petr July 4th, 2006, 05:18 PM Po kilku latach zastoju i bankructwie Spółdzielni Mieszkaniowej Targówek ruszyła znowu budowa osiedla przy ulicy Biruty przy Rondzie Żaba.
http://img295.imageshack.us/img295/57/zaba1eq.jpg
http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/316/4/316468.jpg
Architektura pozostawia wiele do życzenia, natomiast jego dużym plusem jest zintegrowanie z miastem m.in. poprzez partery handlowe i gabaryty dobrze wpisujące się w otoczenie. Osiedle leży w bezpośrednim sąsiedztwie mojego liceum. :)
Fredi July 5th, 2006, 12:09 PM No nie powiem żeby do żaby sie zbliżał książę, bardziej ropuch :)
jjarecki July 6th, 2006, 09:48 AM Po kilku latach zastoju i bankructwie Spółdzielni Mieszkaniowej Targówek ruszyła znowu budowa osiedla przy ulicy Biruty przy Rondzie Żaba.
http://img295.imageshack.us/img295/57/zaba1eq.jpg
http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/316/4/316468.jpg
Architektura pozostawia wiele do życzenia, natomiast jego dużym plusem jest zintegrowanie z miastem m.in. poprzez partery handlowe i gabaryty dobrze wpisujące się w otoczenie. Osiedle leży w bezpośrednim sąsiedztwie mojego liceum. :)
Życzę szczęścia tym ludziom, którzy kupią tam mieszkanie ;) Na detalach budownictwa to ja się nie znam dobrze, ale warunki klimatyczne mają wpływ na stan nie ukończonego budynku...
Ale na 100% znajdą się chętni z okolic zapłacić ponad 4 tyś za metr/2
Petr July 6th, 2006, 10:26 AM ^^
Budynek był właściwie doprowadzony do stanu zamkniętego, więc może nie będzie aż tak źle. :)
kafarek July 19th, 2006, 06:03 PM nowa inwestycja Edbudu
Nowa inwestycja położona w dzielnicy Targówek w Warszawie, to cztero klatkowy budynek mieszkalny położony przy ul. Motyckiej róg ul. Gościeradowskiej. Otoczony zielenią dostępną dla mieszkańców stanowić będzie, w szczególności dla matek z dziećmi i osób starszych, szczególnie atrakcyjny zakątek. Na poziomie pierwszego piętra zaprojektowany prześwit w postaci ogólnodostępnego tarasu gwarantuje doskonałe przewietrzanie przestrzeni wokół budynku. Mieszkania 1, 2, 3 i 4 pokojowych o powierzchni od 49 do 90 m2
http://213.77.89.19/images/inwestycje/motycka_500x.jpg
tej mapki nie mogę rozpracować ale ewidentnie chodzi o tą działkę:
http://img78.imageshack.us/img78/3669/jw1rv8.jpg
RobPaine July 19th, 2006, 06:54 PM nowa inwestycja Edbudu
http://213.77.89.19/images/inwestycje/motycka_500x.jpg
tej mapki nie mogę rozpracować ale ewidentnie chodzi o tą działkę:
http://img78.imageshack.us/img78/3669/jw1rv8.jpg
Nie wydaje mi sie ze to ta działka, Raczej to bedzie na posesji nr 23 tam gdzie teraz jest budynek z czerwonym dachem - wg ortofotomapy, Ten czerwony dach to jest chyba jakas hala ale moge sie mylić. Ustawienie by sie wtedy zgadzalo w stosunku do innych budynkow na renderze.
pozdrawiam
embercadero July 19th, 2006, 07:15 PM Tak czy inaczej, miejscówka jest taka że na 1 listopada obowiązkowy wyjazd na wakacje. Bo żyć się tam wtedy nie da.
A tak poza tym to spoko okolica. Nurtuje mnie co to jest to z czerwonym dachem, niby okolicę znam dobrze, Goscieradowską szedłem nie raz a jakoś nie mogę skojarzyć co to jest. Bo jeśli Edbud nie pomylił nic w swojej informacji to ani chybi to rozbiorą.
lukacio July 19th, 2006, 08:46 PM witam :) te budynki to sa hale baltony przy rogu Motyckiej i Goscieradowskiej mysle ze bedzie ten blok stal z tylu bardziej na Motyckiej bo te drugie ujecie to jest Borzymowska z goscieradowska
kafarek July 19th, 2006, 09:53 PM macie rację! To nie jest ta działka którą pokazałem. Cały czas żyłem w przekonaniu że tam są domki a nie hala...Duży plus dla okoilicy niż stan obecny..
compet_pl July 19th, 2006, 10:14 PM Witam wszystkich!
Myślę, że to jest tak:
Druga wizualizacja:
Po lewej stronie widać duży niski budynek szkoły podstawowej nr 28. Budynku Baltony nie widać, bo moim zdaniem ten nowy budynek mieszkalny (po środku „fotki) ma powstać dokładnie w miejscu, gdzie teraz jest Baltona. Po prawej stronie na górze widać nowy Targówek Plaza.
Pierwsza wizualizacja:
Popatrzcie na drugą „fotkę”. Stańcie w miejscu kępy drzew widocznej na środku, na górze, na prawo do szkoły, przy samej ulicy. Teraz skierujcie wzrok na prawo. To jest chyba widok z drugiej wizualizacji.
Fotka nr 3
To nie jest ta działka. Na zdjęciu jest chyba teren, którego fragment jest widoczny na drugiej „fotce” na samej górze, po środku.
Pozdrowienia
RobPaine July 19th, 2006, 10:50 PM Witam wszystkich!
Myślę, że to jest tak:
Druga wizualizacja:
Po lewej stronie widać duży niski budynek szkoły podstawowej nr 28. Budynku Baltony nie widać, bo moim zdaniem ten nowy budynek mieszkalny (po środku „fotki) ma powstać dokładnie w miejscu, gdzie teraz jest Baltona. Po prawej stronie na górze widać nowy Targówek Plaza.
Pierwsza wizualizacja:
Popatrzcie na drugą „fotkę”. Stańcie w miejscu kępy drzew widocznej na środku, na górze, na prawo do szkoły, przy samej ulicy. Teraz skierujcie wzrok na prawo. To jest chyba widok z drugiej wizualizacji.
Fotka nr 3
To nie jest ta działka. Na zdjęciu jest chyba teren, którego fragment jest widoczny na drugiej „fotce” na samej górze, po środku.
Pozdrowienia
Dokładnie tak jest , pisalem o tym powyzej :)
pozdr
kafarek July 25th, 2006, 06:42 PM na początek w telegraficznym skrócie skrócie budowa basenu :
http://img54.imageshack.us/img54/5933/dscn5873td0.jpg
http://img167.imageshack.us/img167/4333/basen5mo.jpg
http://img245.imageshack.us/img245/8692/dscn7700av4.jpg
A teraz przedszkole na Korzona render (http://www.targowek.waw.pl/archiwum/korzona_01.jpg) .Podobno najnowocześniejsze. Podobne ma stanąć na ul Syrokomli na Pradze
otwarcie .Wrzesień.
http://img163.imageshack.us/img163/328/dscn7705tw7.jpg
http://img105.imageshack.us/img105/2817/dscn7704sb7.jpg
Kolejne.
Zabudowa centralnego rejonu Bródna inwestycja "Pasaż bródnowski"
http://img330.imageshack.us/img330/1859/pb4final2ms.jpg
>>>>>>
http://img160.imageshack.us/img160/2841/panazparkusx1.jpg
tak było
a tak jest teraz
http://img295.imageshack.us/img295/6533/dscn7694gg3.jpg
Przy okazji widzimy remont generalny sąsiedniego budynku {elewacja,okna,klatki]
2 lata temu
http://img469.imageshack.us/img469/6564/mjdomxw0.jpg
dziś
http://img245.imageshack.us/img245/4692/dscn7699xz1.jpg
Tak przy okazji to w tym budynku rozegrała sie tragedia o której było głośno w całej Polsce .Wypadnięcie dwóch chłopców z okna:(
Zbliżenia pionów
tak było:
http://img174.imageshack.us/img174/7845/e23wg.jpg
tak jest teraz:
http://img64.imageshack.us/img64/511/dscn7691ve3.jpg
Kończy się budowa ostatniego etapu kontrowersyjnego osiedla Zielone Zacisze
http://img118.imageshack.us/img118/3903/dscn7703lp4.jpg
Na koniec Park Handlowy Ikea nocą.
Niestety tylko jedna fota.Zmartwiony musiałem wrócić.Spodziewałem się efektownie podświetlonego parku zielonego przy estakadzie ale niestety latarnie kolankowe nie działały.
Otwarte były tylko restauracje
http://img469.imageshack.us/img469/6835/n1of6.jpg
to na razie tyle. Dozobaczenia przy nastepnych ciasteczkach:) :hi:
http://img54.imageshack.us/img54/4364/dscn7657az2.jpg
embercadero July 25th, 2006, 06:51 PM Hej, Syrokomli to jest chyba na Bródnie a nie na Pradze, to nie jest gdzieś tam na starym-nowym Bródnie między Wysockiego a Rembielińską? To tak apropos tego przedszkola.
A swoją drogą - co jest kontrowersyjnego w zielonym zaciszu (poza głupią nazwą ) - jak dla mnie zwykłe bloki.
kafarek July 25th, 2006, 07:09 PM Hej, Syrokomli to jest chyba na Bródnie a nie na Pradze, to nie jest gdzieś tam na starym-nowym Bródnie między Wysockiego a Rembielińską? To tak apropos tego przedszkola.
A swoją drogą - co jest kontrowersyjnego w zielonym zaciszu (poza głupią nazwą ) - jak dla mnie zwykłe bloki.
A no tak faktyczne...Syrokomli na Bródnie.Pomyliło mi sie:)
Zielone Zacisze znam od początku .Kiedy przypominam sobie reklamę jak nazywali "Miasta w mieście" z świetnym dojazdem to chce mi się :cheers: .Postawili strasznego gargamela a cena oczywiście nie adekwatna
Dobrze ze zrezygnowali z wieży[pierwsze rendery ją pokazywały]
Największy obciach jaki zrobili to główne wejście do osiedla. Płot, brama,wejście do sklepu ale nie to jest obciachowe tylko fontanna która jest przed tym i też ogrodzona!! Wygląda naprawdę kuriozalnie. Brakuje jeszcze zasieków
Miasto w mieście :lol:
kafarek July 29th, 2006, 10:40 AM http://www.targowek.waw.pl/archiwum/balkonowa_w.jpg
Na zdjęciu: wizualizacja kompleksu przy ul.Balkonowej
Trwa rozbudowa największego w Warszawie Centrum Rehabilitacyjnego dla dzieci niepełnosprawnych. Centrum zlokalizowane zostanie przy ulicy Balkonowej 2/4 na terenie dzielnicy Targówek m.st.Warszawy. Zespół rehabilitacyjno - oświatowy obejmował będzie m.in. krytą pływalnię, przychodnię rehabilitacyjną dla dzieci oraz modernizację istniejącej szkoły nr 42 przy ulicy Balkonowej.
W ramach zadania związanego z budową pływalni przewidziano zabudowę o łącznej powierzchni użytkowej 3.837m2. Budynek pływalni złożony będzie z 2 części - hali pływalni wraz z podpiwniczeniem oraz dwu-kondygnacyjnej części szatniowo - usługowej. Główna niecka basenowa o wymiarach 16x25 m o głębokości 120-180 cm uwzględnia 6 torów pływackich oraz tzw.
tor dodatkowy o szer. 350 cm wydzielony dla potrzeb szkoleniowo – rehabilitacyjnych.
Modernizacja szkoły podstawowej przewidziana została w czterech etapach:
- zabudowa dziedzińca wewnętrznego, ocieplenie budynku remonty pomieszczeń
- remont sali gimnastycznej wraz z zapleczem
- wymiana instalacji CO
- budowa boisk szkolnych (sztuczna nawierzchnia) oraz innych elementów infrastruktury.
W budynku rozbudowywanej przychodni rehabilitacyjnej dla dzieci (o powierzchni użytkowej obiektu 1.705,2 m2) przewidziano m.in. 4 gabinety lekarskie, 2 gabinety logopedyczne, gabinetu masażu, pomieszczenia do terapii zajęciowej, 4 sal terapeutyczne dla dzieci małych, 2 duże sale do ćwiczeń, pomieszczenia do terapulsu, 3 kabiny solux, 2 kabiny leczenia polem magnetycznym, 4 kabiny laseroterapii, krioterapii, parafinoterapi i 2 pomieszczenia do hydroterapii.
Termin realizacji inwestycji:
Basen: wrzesień 2007 r. – koszt 18.500 mln zł.
Przychodnia: grudzień 2009 r. – koszt 12 mln zł.
Modernizacja szkoły + boiska: 2008 r. - koszt 13 mln zł.
Wartość środków przeznaczonych na realizację inwestycji w roku 2006 to 12.860.000 zł
Program rewitalizacji Targówka
W ostatnim czasie Dzielnica Targówek przystąpiła do przygotowania programu rewitalizacji. Jego obszar został określony na podstawie wieloczynnikowej analizy sytuacji w Dzielnicy i przyjęty Uchwałą Nr XLI/120/06 Rady Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy z dnia 27 stycznia 2006 roku.
Kierując się przesłankami zawartymi w Uzupełnieniu do Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego oraz w Lokalnym Uproszczonym Programie Rewitalizacji Miasta Stołecznego Warszawy na lata 2005-2013, określono tzw. obszar krytyczny, który obejmuje przede wszystkim tereny Targówka Przemysłowego oraz część Targówka Mieszkaniowego.
Rewitalizacja, rozumiana jako proces przemian przestrzennych, społecznych i ekonomicznych w zdegradowanych dzielnicach miast, przyczyniający się do poprawy jakości życia mieszkańców, przywrócenia ładu przestrzennego oraz do ożywienia gospodarczego i odbudowy więzi społecznych, jest zadaniem priorytetowym w kontekście stymulowania zrównoważonego rozwoju Dzielnicy i zmiany jej wizerunku.
Targówek Przemysłowy, położony pomiędzy ulicami Radzymińską i Zabraniecką, to obszar około 650 ha obejmujący prawie 20% Dzielnicy Targówek m. st. Warszawy. Jego rozwój ma więc dla Dzielnicy znaczenie strategiczne. Od XIX w. był miejscem osiedli robotniczych, fabryk i podmiejskich gospodarstw rolnych, których pozostałości można odnaleźć jeszcze dziś. Początkowo znajdowały się tu przede wszystkim składy kolejowe. W okresie PRL został on przeznaczony pod zabudowę przemysłową. W tym celu wyburzono znaczną część domów i wysiedlono wielu mieszkańców. W latach pięćdziesiątych zaczęły powstawać liczne zakłady produkcyjne - Warszawskie Zakłady Telewizyjne, bazy PKS-u i CPN-u. Niestety, nie przetrwały one zmian ustrojowych i obecnie tereny te należą do najbardziej zdegradowanych w skali całej Warszawy. To typowy obszar poprzemysłowy, który w znacznym stopniu zatracił swoje pierwotne funkcje z uwagi na wieloletnie zapóźnienia inwestycyjne, pozbawiony infrastruktury, na którym postępuje degradacja substancji mieszkaniowej. Problemem trudnym do rozwiązania jest brak infrastruktury drogowej i inżynieryjnej. Dzielnica nie jest w stanie rozwiązać tych problemów, ponieważ nie dysponuje tak dużymi środkami na inwestycje, a wiele z zadań, które należałoby przeprowadzić nie należy do jej właściwości. Obecnie mieszczą się tu siedziby wielu firm i przedsiębiorstw. Ze względu na skupienie zakładów przemysłowych, magazynów, rozbudowaną komunikację kolejową i drogową mógłby on w przyszłości pełnić rolę zaplecza logistycznego Warszawy. Planowana budowa Trasy Tysiąclecia ułatwi komunikację w tej części stolicy i sprawi, iż te tereny staną się atrakcyjniejsze pod względem inwestycyjnym.
Aby jednak te działania przyniosły planowane efekty muszą w sposób kompleksowy odpowiadać na problemy tego obszaru. Oprócz inwestycji w infrastrukturę muszą istnieć mechanizmy stymulujące rozwój gospodarczy tego obszaru. Projekt zakłada więc kompleksowe działania rewitalizacyjne mające na celu nadanie zdegradowanemu obszarowi dzielnicy funkcji miejskich i stymulowanie jego dalszego wzrostu gospodarczego, szczególnie na terenie sąsiadującym z Dzielnicą Praga Północ. Realizacja działań na obszarach sąsiadujących ze sobą dzielnic może wywrzeć efekt silniejszy niż w przypadku rozproszenia tego typu pomocy.
Targówek Mieszkaniowy jest natomiast obszarem o funkcji głównie mieszkaniowej. Przez ostatnie lata zmienił on częściowo swój wizerunek. Jednakże zapóźnienia wielu dziesięcioleci nadal są widoczne, zwłaszcza w obrębie ulic Święciańska, Barkocińska, Radzymińska. Przywrócenie tym budynkom estetycznego wyglądu, poprawa warunków życia mieszkańców i stymulowanie integracji mieszańców, to główne cele jakie mają być realizowane na tym obszarze.
Projekty jakie Dzielnica chciałaby realizować przy wsparciu funduszy unijnych miałyby na celu przede wszystkim poprawę substancji mieszkaniowej na obszarze rewitalizowanym, ale też stworzenie nowej przestrzeni miejskiej – skwerów, placów zabaw, a nawet domu kultury. Miałby on powstać w zabytkowej willi przy ul. Siarczanej.
Biorąc pod uwagę trudności komunikacyjne z jakimi borykają się mieszkańcy tych terenów, uważamy, że istnieje potrzeba utworzenia takiego obiektu, który służyłby przede wszystkim dzieciom i młodzieży. Włączenie Dzielnicy Targówek do Lokalnego Uproszczonego Programu Rewitalizacji, byłoby dużą szansą dla jej dalszego rozwoju. Właściwe przygotowanie dzielnicowego programu rewitalizacji uzależnione jest od właściwej diagnozy problemów z jakimi boryka się dzielnica i wskazanie odpowiednich rozwiązań. Aby tak się stało niezbędny jest udział w tym procesie mieszkańców, organizacji społecznych, przedsiębiorców.
ankieta- (http://www.targowek.waw.pl/archiwum/ankieta.htm)
http://www.targowek.waw.pl/archiwum/rewitalizacja_obszar.jpg
SoboleuS August 1st, 2006, 03:56 PM Informuję że nastąpiła mała zmiana nazwy i tematyki tego wątku ;) Na prośbę Petra, inwestycje na Białołęce zostały przeniesione do osobnego wątku, który znajduje się TUTAJ (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=379819) :)
Mam nadzieję że to już ostateczna zmiana i nie będę musiał tworzyć osobnego wątku dla Bródna :D
kafarek August 16th, 2006, 08:02 PM powoli zaczyna się budowa wielkiego osiedla TK przy Nowowincentego
http://www.tk-development.dk/Files/Billeder/Projekter/targowek/Web_targowek_boliger_stor.jpg
Grodzony jest teren
w tle osiedle Park Leśny[szeroko omawiany w wątku]
http://images3.fotosik.pl/128/f73135ed42e43fe6.jpg
http://images4.fotosik.pl/92/6b4cbbf9d1947fdc.jpg
po lewej os.Zielone Zacisze
http://images3.fotosik.pl/128/874b19fd34d2f91e.jpg
strona inwestora
http://www.tk-development.dk/Default.aspx?ID=110&M=Shop&PID=114&ProductID=167
bonus
http://images3.fotosik.pl/128/87ddba403547d430.jpg
http://images4.fotosik.pl/92/a1b38c5559ea98dc.jpg
http://images1.fotosik.pl/137/2b28c536accf9ee0.jpg
ps
budowa tego obiektu > Retail Park Targówek - Warsaw [wykonawca Karmar] 1 (http://www.tk-development.dk/Files/Billeder/Projekter/targowek/Web_Targowek_stor_bedst.jpg)
stoi od miesiąca i po kilku przejazdach koparek od miesiąca kompletnie nic się nie dzieje. Zdążyła juz urosnąć trawa tam gdzie ją zdarli...
Ten sam inwestor zaczyna budowe osiedla [patrz początek postu]
stare zdjęcie kiedy był jeszcze sprzęt. W obecnej chwili nie ma nic (http://images4.fotosik.pl/32/cee18c8429079b57.jpg)
RobPaine August 20th, 2006, 12:49 AM Edbud - Motycka
Aby nie było watpliwosci ze strony developera umiejscowienie budynku:
http://213.77.89.19/images/lokalizacje/motycka_3.gif
pozdr
kafarek September 8th, 2006, 07:05 PM powoli zaczyna się budowa wielkiego osiedla TK przy Nowowincentego
Grodzony jest teren
http://images3.fotosik.pl/128/874b19fd34d2f91e.jpg
strona inwestora
http://www.tk-development.dk/Default.aspx?ID=110&M=Shop&PID=114&ProductID=167
Pojawił się napis na płocie.
http://images1.fotosik.pl/164/69bad84b0ca32ffd.jpg
Wydaje się że osiedle bedzie miało swoją inną stronę www niż główna inwestora która juz prezentuje nowe rendery
http://www.tk-development.dk/Files/Billeder/Projekter/targowek/Web_Targowek_stor_ny.jpg
http://www.tk-development.dk/Files/Billeder/Projekter/targowek/Web_Targowek_1ny.jpg
The development of TK Development's first Central European housing project will be initiated in Warsaw at the beginnning of 2006 and will serve as a pilot project for further housing projects in the region. The housing complex will be constructed in the Targówek area, Warsaw. The housing complex will be built in stages in close vicinity to existing housing and with direct access to green open space. When fully developed, the project will consist of 500 housing units, planned to be sold as condominiums.
Total project area
35,000 m˛
Number of housing units
500
Opening
2007
http://www.tk-development.dk/Files/Billeder/Projekter/targowek/Web_Targowek_bolig_plan_2.jpg
Petr September 8th, 2006, 07:29 PM Po obu stronach Kanału Bródnowskiego ma być sielanka. Ciekawe jak to będzie wyglądało na prawdę. :> Mi się marzą 2 ciągi pieszo-rowerowe z kładkami co kilkaset metrów. :)
wg Budimexu:
http://www.mieszkania.tabelaofert.pl/imagesrc/klient_30/thumbsX_700Y_482/wiz_malborska_budimex_0.jpg
wg TK development:
http://www.tk-development.dk/Files/Billeder/Projekter/targowek/Web_Targowek_stor_ny.jpg
JPS September 14th, 2006, 11:14 AM @ kafarek: Voila! :D
http://img181.imageshack.us/img181/9898/agmetyy8.jpg (http://imageshack.us)
Petr September 14th, 2006, 11:32 AM ^^
Dzięki JPS. Te budynki mają po 7 pięter właściwie, więc nie pomogą chyba lamenty mieszkańców poprzednich etapów.
Rośnie Centrum Handlowe Targówek
2006-09-05
AYA
Rośnie Centrum Handlowe Targówek
TK Development, deweloper m.in. CH Targówek i Reduta w Warszawie, galerii Copernicus w Toruniu oraz CH Plejada w Bytomiu i Sosnowcu, rozbudowuje istniejące Centrum Handlowe Carrefour na warszawskim Targówku. Generalnym wykonawcą tego etapu rozbudowy jest firma Karmar. Centrum powiększy się o dwie hale, w których znajdzie się 22,5 tys. mkw. powierzchni handlowej. Na obszarze wokół centrum znajdą się również parkingi na 650 aut. Planowany termin oddania do użytku tej części to grudzień 2006 roku.
Źródło:
Archiwum Puls Biznesu
wyd. 2175 (2006-09-05), str. 6
kafarek September 14th, 2006, 11:49 AM ^^
Dzięki JPS. Te budynki mają po 7 pięter właściwie, więc nie pomogą chyba lamenty mieszkańców poprzednich etapów.
Dzięki JPS :okay:
Nie takie złe jak malują że to jakieś ogomne brzydkie bloki:)Przesadzają do kwadratu
Mieszkańcom jednak i tak chodzi że sa wyższe od nich.
Słyszałem że mają ruszyć na wiosnę
Petr -ten pierwszy ma 9 kondygnacji.
Jeśli chodzi o CH to się nie wyrobią na grudzień .
Od czasu ogrodzenia terenu w czerwcu i przejechaniu się spychacza w tą i nazat;)kompletnie nic się nie dzieje
Petr September 14th, 2006, 11:54 AM Petr -ten pierwszy ma 9 kondygnacji.
Czyli 8 pięter, ale 8 piętro to malutka nadbudówka, więc nie da się argumentować, że światło zasłoni, albo że będzie tam mieszkało 10 rodzin. ;)
obserwator September 23rd, 2006, 02:17 AM Edbud planuje kolejną inwestycję na Targówku, tym razem przy Borzymowskiej. Najpierw trochę informacji ze strony dewelopera :
Inwestycja Borzymowska jest nowym przedsięwzięciem Edbudu. Projektowany budynek mieszkalny z lokalami usługowymi w parterze oraz garażem podziemnym zostanie zlokalizowany w Warszawie w Dzielnicy Targówek, przy ulicy Borzymowskiej. Zrealizowanych zostanie VIII kondygnacji z ostatnimi piętrami w układzie kaskadowym. Parter budynku od strony ul. Borzymowskiej zajmą lokale handlowo – usługowe. Wewnętrzny dziedziniec przeznaczony dla rekreacji mieszkańców zagospodarowany zostanie zielenią. Przy mieszkaniach przylegających do terenu na parterze i do zielonego dziedzińca przewidziano indywidualne ogródki. Powierzchnie mieszkań od 32 do 96 m2. Bryła budynku zostanie urozmaicona rozrzeźbionymi elewacjami, z pionowymi akcentami oszklonych ogrodów zimowych.
I malutkie póki co wizualki :
http://213.77.89.19/images/tytulowa/borz1.jpg
Petr September 23rd, 2006, 11:57 PM ^^
Jak widać, można budować ładniej, niż to zrobiło JW Construction na Borzymowskiej. :]
http://213.77.89.19/developer/db/get_data.php?id=68
Osiedle Park Mieszkaniowy Tivoli ma już swoją stronę http://www.parktivoli.pl/
http://www.parktivoli.pl/architektura/01.jpg
http://www.parktivoli.pl/architektura/02.jpg
http://www.parktivoli.pl/architektura/03.jpg
http://www.parktivoli.pl/architektura/04.jpg
osiedle AMP Development na ul. Kondratowicza
http://www.apm-development.pl/
http://www.eoasp.pl/images/stories/inwestycje/miniatury/kondratowicza_min.gif
Inwestycja KONDRATOWICZA zlokalizowana będzie u zbiegu ulic Kondratowicza i Św. Wincentego na Targówku. 187 mieszkań zaprojektowano w dwóch 15- kondygnacyjnych budynkach, połączonych ze sobą niskim łącznikiem. Dla wygody mieszkańców miejsca parkingowe zaplanowano w dwupoziomowym garażu podziemnym, połączonym windami z wyższymi kondygnacjami. Kompleks mieszkaniowy będzie zamknięty i monitorowany. Lokalizacja zapewnia dostęp do zlokalizowanych na terenie dzielnicy centrów handlowych, rekreacyjnych i sportowych, umożliwia korzystanie z terenów zielonych – parków i Lasku Bródnowskiego. Szybkie skomunikowanie się z Centrum i innymi dzielnicami Warszawy jest możliwe dzięki gęstej siatce ulic szybkiego ruchu. W sąsiedztwie inwestycji zaplanowano także stację II linii metra.
Architektura mi się podoba. Jest modna ostatnio nieregularna fasada i nie ma
dużych jednolitych płaszczyzn tynku. W porównaniu z dotychczasową wysoką
zabudową najbliższej okolicy (przy Wicentego i przy Malborskiej) to duży postęp.
W niskim budynku na pierwszych dwóch piętrach planują chyba biura.
kafarek October 25th, 2006, 07:08 PM Rośnie Centrum Handlowe Targówek
http://images2.fotosik.pl/218/b6e21d11d44197c4.jpg
http://images3.fotosik.pl/218/154d109abb8ba6d9.jpg
http://images3.fotosik.pl/218/eda7c11238b252e9.jpg
http://images4.fotosik.pl/181/ffe70535897fca0c.jpg
http://images1.fotosik.pl/227/0a8d7c4d580696d2.jpg
http://images4.fotosik.pl/181/7a10ef7b82aa2957.jpg
...i mała aktualizacja z Centrum Bródna[pasaż Bródnowski]
Tak było....
http://images1.fotosik.pl/227/f9aca628b0eb1492.jpg
http://images3.fotosik.pl/218/8db17f96db5214cf.jpg
a tak jest dzisiaj...
http://images4.fotosik.pl/181/a5ae2865db9ef227.jpg
z bocznej perspektywy
tak było...
a tak jest dzisiaj..
http://images2.fotosik.pl/219/41ded1728e1755a6.jpg
earth intruder October 25th, 2006, 08:01 PM co budują koło centrum targówek i castoramy?
kafarek October 25th, 2006, 09:21 PM co budują koło centrum targówek i castoramy?
chyba Saturna [RTV-AGD]
Piwosz October 25th, 2006, 10:10 PM Saturn, Centrum TTW Opex, inne sklepy z wykończeniami wnętrz i ... Biedronkę. Ostatnio w jakiejś gazetce osiedlowej o tym było.
Sap_ November 14th, 2006, 10:37 PM Centrum rehabilitacji na BRÓDNIE
6 listopada 2006 zawieszona została tradycyjna "wiecha" na terenie basenu rehabilitacyjno – oświatowego przy ulicy Balkonowej :banana: Obiekt przeznaczony będzie zarówno dla dzieci i osób niepełnosprawnych jak również będzie służył dzieciom ze szkół z Bródna. Zespół rehabilitacyjno - oświatowy obejmował będzie m.in. krytą pływalnię, przychodnię rehabilitacyjną dla dzieci oraz modernizację istniejącej szkoły nr 42 przy ulicy Balkonowej.
W ramach zadania związanego z budową pływalni przewidziano zabudowę o łącznej powierzchni użytkowej 3.837m2
Budynek pływalni złożony będzie z 2 części - hali pływalni wraz z podpiwniczeniem oraz 2 kondygnacyjnej części szatniowo- usługowej. Główna niecka basenowa o wymiarach 16x25 m o głębokości 120-180 cm uwzględnia 6 torów pływackich oraz tzw. tor dodatkowy o szer. 350 cm wydzielony dla potrzeb szkoleniowo – rehabilitacyjnych.
Modernizacja szkoły podstawowej przewidziana została w 4 etapach (całkowita powierzchnia użytkowa obiektu 5.480 m2:
- zabudowa dziedzińca wewnętrznego, ocieplenie budynku remonty pomieszczeń
- remont sali gimnastycznej wraz z zapleczem
- wymiana instalacji CO
- budowa boisk szkolnych (sztuczna nawierzchnia) oraz innych elementów infrastruktury.
Rozbudowa przychodni rehabilitacyjnej dla dzieci:
Powierzchnia użytkowa obiektu 1.705,2 m2.
W budynku przewidziano m.in. 4 gabinety lekarskie, 2 gabinety logopedyczne, gabinetu masażu, pomieszczenia do terapii zajęciowej, 4 sal terapeutyczne dla dzieci małych, 2 duże sale do ćwiczeń, pomieszczenia do terapulsu, 3 kabiny solux, 2 kabiny leczenia polem magnetycznym, 4 kabiny laseroterapii, krioterapii, parafinoterapi i 2 pomieszczenia do hydroterapii.
Termin realizacji inwestycji:
Basen - wrzesień 2007 – koszt ok.20 mln.
Przychodnia - grudzień 2009 – koszt 12 mln.
Modernizacja szkoły + boiska 2008 13 mln.:)
Sap_ November 14th, 2006, 10:42 PM Dorzucam jeszcze link z wizualizacją owej wyżej wymienionej pływalni :nuts:
http://www.targowek.waw.pl/prasa/8.11.06ts2a.jpg
kafarek November 14th, 2006, 10:55 PM http://images4.fotosik.pl/210/0f6a22a95f90f568.jpg
remont sali już nawet zaczeli.
http://images3.fotosik.pl/246/1f9edc830694f448.jpg
Bardzo malo ma ten basen przeszklen...
obserwator December 7th, 2006, 01:42 PM http://retailnet.brog.pl/images/retailnet/retailnet_logo.gif
Kamień węgielny pod Zielony Park Handlowy
Na warszawskim Targówku wmurowano kamień węgielny pod powstający tam Zielony Park Handlowy. Developerem inwestycji jest duńska firma TK Development.
Retail park zgromadzi pod jednym dachem sklepy wielkopowierzchniowe i uzupełni dotychczasową ofertę handlową Targówka. - Chcemy, aby na pojawieniu się Zielonego Parku Handlowego zyskała przede wszystkim dzielnica, w której powstaje. Targówek jest jednym z najszybciej rozwijających się rejonów Stolicy i budowanych jest tu wiele mieszkań. Mamy zamiar wyjść naprzeciw oczekiwaniom obecnych i przyszłych lokatorów, którzy będą poszukiwali artykułów do aranżacji i wystroju swoich mieszkań. Chcemy im to ułatwić w miejscu, które znają z codziennych zakupów i spędzania wolnego czasu - mówi Beata Kokeli, Członek Zarządu TK Polska Operations SA.
Na ponad 9,7 ha gruntu przy ul. Głębockiej, należących do spółki, powstanie kompleks dwóch budynków retail parku o powierzchni ponad 12,3 i 12,88 tys. mkw. oraz parking na 740 samochodów. Zdecydowana większość powierzchni Zielonego Parku Handlowego została już wynajęta i od maja przyszłego roku będą otwierane pierwsze sklepy. Najpóźniej jesienią 2007 r. swoje ekspozycje udostępni klientom już 100 proc. najemców. Znajdą się wśród nich firmy o ugruntowanej pozycji rynkowej, m.in.: Saturn, TTW Opex, Meble Black Red White, Biedronka, Norauto. Z myślą o klientach urządzających i odświeżających swoje domy i mieszkania zarezerwowano część powierzchni dla firm z sektora wyposażenia wnętrz.
Plany architektoniczne Zielonego Parku Handlowego przewidują wprowadzenie funkcjonalnych rozwiązań czyli rozplanowanie wejść do sklepów bezpośrednio z parkingu, rozmieszczenie witryn zapewniające dobrą widoczność ekspozycji, dobór najemców uzupełniający obecną ofertę handlowego Targówka, wyselekcjonowanie i zebranie pod jednym dachem wyłącznie renomowanych marek produktów i usług.
Handlowy Targówek, obejmujący m.in. galerię 135 sklepów, multipleks Silverscreen i market budowlany Castorama, odwiedza rocznie 7-8 mln osób. Zielony Park Handlowy będzie więc kolejnym atutem popularnego centrum dla blisko 1.1 mln mieszkańców w zasięgu zaledwie 15 minut dojazdu. Przyłączenie retail parku do galerii handlowo – rozrywkowej umożliwi zakupy i wypoczynek całym rodzinom, gdyż każdy znajdzie w nich coś dla siebie. Wartość planowanej inwestycji wyniesie około 140 mln zł brutto. Generalnym wykonawcą Zielonego Parku Handlowego jest firma budowlana KARMAR SA.
LS 07.12.06
pan pope December 8th, 2006, 01:26 PM może troche nie na temat, ale wiecie coś może o sprawie zasypywania jakiegoś starego basenu na Bródnie gruzem z pobliskich rozbiórek? Sprzeciwiają się temu miejscowi deskorolkowcy, którzy w ramach protestu spalili już 2 (słownie dwie) koparki pracujące przy rozbórce :rofl: sprawa dość zabawna, a napewno niecodzienna :) Jesli za bardzo nie na temat to prosze o usunięcie tego postu.
kafarek December 9th, 2006, 12:01 PM Obok trzypiętrowych domów pod Laskiem Bródnowskim nowy plan zagospodarowania pozwala postawić nawet drugi Pałac Kultury. Mieszkańcy nie są w stanie poskromić apetytu inwestorów.
Jacek Osman nie chciał mieszkać w blokowisku. Dlatego kupił mieszkanie w kameralnym osiedlu Park Leśny. Dużo tu przestrzeni, zieleń, ciekawa architektura - nasz czytelnik uważa je za najpiękniejsze po prawej stronie Wisły. - I nagle gruchnęła wieść, że nasz deweloper będzie stawiał wysokie bloki - zaalarmował nas pan Jacek.
Koncepcja została zmodyfikowana
Osiedle przy ul. Kondratowicza obok Lasku Bródnowskiego rozbudowuje spółka Agmet. W nowych domach inwestor planował początkowo tylko o dwa piętra więcej. Wysokość miała rosnąć kaskadami w stronę ulicy. Spółka zmieniła jednak zdanie i szykuje pięć budynków po osiem kondygnacji każdy. Ci, którzy już mieszkają na osiedlu, nie chcą takiego sąsiedztwa. - Czujemy się oszukani - skarży się Radosław Kisieliński.
Klienci Agmetu zorganizowali się. Pod protestem przeciwko wysokim budynkom podpisało się 130 osób. Poszli na spotkanie z deweloperem, ale nic nie wskórali.
Sławomir Szyszkowski, dyrektor ds. realizacji inwestycji w spółce Agmet, przekonuje, że klienci kupujący pierwsze mieszkania w Parku Leśnym byli informowani, że koncepcja zabudowy osiedla może się zmienić. Były nawet odpowiednie zapisy w umowie odsyłające do planu miejscowego. Część klientów na żądanie dostawała nawet od firmy wyrys i wypis z planu.
- Nigdy nie składałem klientom obietnic, że nie powstaną tu wysokie budynki. Ale gdybyśmy myśleli tylko o maksymalnych zyskach, zamiast ośmiu kondygnacji moglibyśmy budować kilkanaście - twierdzi dyrektor Szyszkowski. - Rozumiem rozczarowanie mieszkańców: przyzwyczaili się przez dwa lata do kameralnej zabudowy, ale muszą pogodzić się z tym, że nasza koncepcja została zmodyfikowana.
Boom pod lasem
Mieszkańcy Parku Leśnego są zdezorientowani. W przyjętym niedawno studium rozwoju Warszawy Rada Warszawy uchwaliła, że zabudowa na całym terenie osiedla nie może przekroczyć 12 m. Co innego mówi obowiązujący plan miejscowy przyjęty w 1999 r. Okazuje się, że jest dziurawy. Dla fragmentu terenu znosi ograniczenia w wysokości zabudowy. - Jak ktoś chce, może tu postawić nawet Pałac Kultury. Po co nam taki plan? - denerwują się przeciwnicy wieżowców pod Laskiem Bródnowskim.
Krzysztof Domaradzki, urbanista: - Szkoda, że tak się zdarzyło i plan daje aż tyle swobody. Gdy w planach było mało wskaźników, było duże pole do popisu dla inwestorów. Dzisiaj przepisy idą w takim kierunku, by plany miejscowe były coraz bardziej precyzyjne. Taki sposób planowania jest bardziej cywilizowaną formą, bo wtedy dokładnie wiadomo, co może powstać na danym terenie.
Dlatego mieszkańcy nie zamierzają się poddać. - Wezwiemy urząd do zmiany planu, wskażemy na zapisy w studium. Jesteśmy gotowi, żeby pójść na drogę sądową - zapowiadają.
Bo mają kłopot nie tylko z własnym deweloperem. Pod Lasem Bródnowskim trwa prawdziwy boom budowlany, a inwestorzy reklamują się planowaną w pobliżu stacją drugiej linii metra. Tuż za płotem Parku Leśnego spółka APM Development planuje budowę dwóch 14-piętrowych wieżowców. - Osobiście uważam, że to zabudowa na sąsiedniej działce stanowić może zagrożenie dla prestiżu naszego osiedla - ocenia Sławomir Szyszkowski.
obserwator December 18th, 2006, 02:31 PM W sumie pierdoła, ale deweloper ( i pracownia ;) ) ciekawy:
http://www.rzeczpospolita.pl/gifs/head.gif
Salon Peugeota zamiast supermarketu
Pawilon wystawowy, warsztaty, biura obsługi - nowy obiekt Peugeota zajmie prawie 4 tysiące metrów kwadratowych. Będzie gotowy za półtora roku.
Centrum będzie budowane na Targówku Przemysłowym przy ul. Radzymińskiej, przy trasie wylotowej na Białystok. Deweloperem wybranym przez Peugeota jest firma Orco Property Group, która w maju tego roku kupiła od miasta 1,2 ha gruntu na Targówku. Wcześniej teren był wydzierżawiony pod supermarket, ale pomysł jego budowy upadł i grunt trafił na sprzedaż.
Zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania działka może być przeznaczona na budownictwo przemysłowe lub handlowo-usługowe. Nie można stawiać tu budynków mieszkalnych.
Orco Property wybuduje salon samochodowy i wynajmie go Peugeotowi na dziesięć lat.
Autorem projektu architektonicznego jest firma SDA Architekci. Całość budowli o powierzchni 4 tysięcy metrów kwadratowych będzie w kolorze niebieskim. Znajdzie się tam duży salon wystawienniczy, zaplecze serwisowe, stacja diagnostyczna, biura obsługi.
Inwestor jest w trakcie pozyskiwania pozwolenia na budowę. Niebieska hala powinna być gotowa w połowie 2008 r.
kafarek December 18th, 2006, 06:28 PM Ciekawe.
Jesli myślę o terenie przy Naczelnikowskiej/Radzymińska to duży sukces. Kilka lat miasto próbowało sprzedać ten wygon.
kafarek December 20th, 2006, 10:32 AM http://img406.imageshack.us/img406/9639/dscn60636dr.jpg
Transfer tekstu z wątku o nowych inwestycjach
Kolejne trzy obiekty w stolicy
2006-12-19
Agnieszka Janas
Amerykanie, zadowoleni z dotychczasowych wyników osiąganych w Polsce, zapowiadają następne inwestycje.
Notowana na nowojorskiej giełdzie spółka ProLogis, deweloper centrów logistyczno-magazynowych, potwierdziła plany budowy obiektu ProLogis Park Warsaw II na warszawskim Targówku.
Grunt to lokalizacja
Inwestycja powstaje na terenie dawnej zajezdni autobusowej. Zaletą projektu jest jego lokalizacja: 7 km od centrum miasta. Za działką biegną tory kolejowe, a za nimi znajdują się zabudowania fabryki samochodów na Żeraniu.
— Docelowa powierzchnia zespołu magazynów z powierzchnią biurową wyniesie 36 tys. mkw. w czterech budynkach. Planujemy rozpoczęcie budowy dwóch pierwszych hal w II kw. 2007 r. — informuje Marta Tęsiorowska, leasing & marketing analyst Central Europe ProLogis.
Z danych uzyskanych z urzędu naczelnego architekta miasta wynika, że deweloper ma decyzję o warunkach zabudowy, pozwalającą na taką inwestycję. W chwili obecnej zawieszone zostało, na wniosek ProLogis, postępowanie w sprawie wydania pozwolenia na budowę. Dlaczego?
— Realizujemy w Warszawie obiekt na zlecenie. Do tego dochodzi budowa 10 budynków o ponad 182 tys. mkw. w sześciu posiadanych przez nas centrach logistycznych. Na tych projektach skoncentrowaliśmy większość sił i środków. Nie występowaliśmy więc o pozwolenie na budowę na Targówku, aby nie utraciło ono ważności przed możliwą datą rozpoczęcia inwestycji — wyjaśnia Marta Tęsiorowska.
Przedstawicielka ProLogis niestety nie ujawnia ani nazwy klienta, ani szacunkowej wartości magazynów na Targówku.
Miejsce na towary
ProLogis nie zamierza poprzestać na realizacji magazynów tylko w tej dzielnicy.
— Plany na 2007 r. przewidują dalszą rozbudowę istniejących centrów oraz nowe parki logistyczne w regionie Warszawy. Oprócz wspomnianej już inwestycji będą to: ProLogis Park Warsaw III (25 tys. mkw. docelowej powierzchni magazynowej) oraz ProLogis Park Janki (84,5 tys. mkw. docelowej powierzchni magazynowej) — wylicza przedstawicielka dewelopera.
Niewątpliwie do dalszego inwestowania w kraju zachęcają inwestora wyniki osiągnięte w tym roku. Do 12 grudnia wynajął ponad 262,7 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni magazynowej. Spółka rozpoczęła też budowę nowego parku logistycznego w Gdańsku oraz kolejnego we Wrocławiu. Ponadto otworzyła pierwszą fazę nowego centrum logistycznego w Chorzowie.
Archiwum Puls Biznesu
wyd. 2249 str. 4
adamus December 27th, 2006, 09:43 AM http://www.rzeczpospolita.pl/gifs/head.gif
Z trawą na dachach
Obok centrum handlowego Targówek powstaje retail park - czyli obiekt gromadzący pod jednym dachem sklepy wielkopowierzchniowe.
Inwestycję zaplanowano przy ul. Głębockiej, na niemal 10-hektarowej działce. Zielony Park Handlowy będzie się składać z niskich pawilonów, których dachy zostaną pokryte zielenią. Powierzchnia każdego z budynków wyniesie ponad 12 tys. mkw. Projekt przewiduje parking o pow. ponad 8,7 tys. mkw. dla 740 samochodów.
Obecnie większa część Zielonego Parku Handlowego została już wynajęta. Wśród najemców znajdą się takie firmy jak: Saturn (sprzęt RTV/ AGD), TTW Opex (materiały wykończeniowe) oraz Black Red White (meble), Biedronka (artykuły spożywcze) oraz serwis Norauto. Część powierzchni zarezerwowano dla firm z sektora wyposażenia wnętrz. Pierwsze sklepy, czyli Saturn i TTW Opex, zostaną otwarte prawdopodobnie w maju 2007 r., reszta zaś - najpóźniej jesienią 2007 r.
Inwestorem przedsięwzięcia o wartości 140 mln zł brutto jest duńska spółka TK Development. Generalnym wykonawcą Zielonego Parku Handlowego jest firma budowlana Karmar.
Dlaczego inwestor zdecydował się na realizację swojego projektu na warszawskim Targówku? - Targówek jest jednym z najszybciej rozwijających się rejonów Warszawy, powstaje tu wiele mieszkań - tłumaczy Beata Kokeli, członek Zarządu TK Polska Operations.
kad
Petr January 12th, 2007, 12:40 AM źródło nieznane :|
Tivoli w Warszawie 11-01-2007
W marcu tego roku rozpocznie się na warszawskim Targówku budowa osiedla mieszkaniowego Tivoli. Oprócz mieszkań, w skład kompleksu zlokalizowanego na Targówku, wejdą jeszcze biura i powierzchnie handlowe. Łączna powierzchnia parku, którego inwestorem jest TK Operations Polska, ma wynosić 54 tys. mkw., z czego 43 tys. mkw. zajmie 280 mieszkań. Koszt całej inwestycji szacuje się na 140 mln zł. Inwestorem zastępczym projektu, którego ukończenie zaplanowano na I kwartał 2009 roku, jest firma Tebodin SAP-Projekt.
kafarek January 12th, 2007, 01:16 AM źródło nieznane :|
http://www.eurobuild.pl//en/images/eblogo.gif
Sap_ January 12th, 2007, 12:08 PM Tebodin SAP-Projekt :) by SAP
Marcelll January 13th, 2007, 09:55 PM http://www.rzeczpospolita.pl/gifs/head.gif
Z trawą na dachach
Obok centrum handlowego Targówek powstaje retail park - czyli obiekt gromadzący pod jednym dachem sklepy wielkopowierzchniowe.
Inwestycję zaplanowano przy ul. Głębockiej, na niemal 10-hektarowej działce. Zielony Park Handlowy będzie się składać z niskich pawilonów, których dachy zostaną pokryte zielenią. Powierzchnia każdego z budynków wyniesie ponad 12 tys. mkw. Projekt przewiduje parking o pow. ponad 8,7 tys. mkw. dla 740 samochodów.
Obecnie większa część Zielonego Parku Handlowego została już wynajęta. Wśród najemców znajdą się takie firmy jak: Saturn (sprzęt RTV/ AGD), TTW Opex (materiały wykończeniowe) oraz Black Red White (meble), Biedronka (artykuły spożywcze) oraz serwis Norauto. Część powierzchni zarezerwowano dla firm z sektora wyposażenia wnętrz. Pierwsze sklepy, czyli Saturn i TTW Opex, zostaną otwarte prawdopodobnie w maju 2007 r., reszta zaś - najpóźniej jesienią 2007 r.
Inwestorem przedsięwzięcia o wartości 140 mln zł brutto jest duńska spółka TK Development. Generalnym wykonawcą Zielonego Parku Handlowego jest firma budowlana Karmar.
Dlaczego inwestor zdecydował się na realizację swojego projektu na warszawskim Targówku? - Targówek jest jednym z najszybciej rozwijających się rejonów Warszawy, powstaje tu wiele mieszkań - tłumaczy Beata Kokeli, członek Zarządu TK Polska Operations.
kad
Zupełnie nie wiem po co tam Biedronka?
Zdecydowanie wolał bym jakieś "zagłebie knajpek"..
kafarek January 18th, 2007, 07:23 PM >retail park< po co im i nam trawa na dachu?
z innej beczki
http://images14.fotosik.pl/42/7afd2d5acea41cb0.jpg (www.fotosik.pl)
wystarczy poprawić kilka sygnalizacji świetlnych np skandaliczne ustawienie Budowlana-Rembielińska.
Piwosz February 3rd, 2007, 01:52 PM Tak wracając do tego niby szybkiego tramwaju. Z Budowlanej do Dw. Gdańskiego jedzie się 12 min. Po odjęciu kilku przystanków będziemy jechać ile 2 min krócej? Jak dla mnie żadna różnica, a wolę mieć możliwość wyjścia, czy to przy Wybrzeżu Helskim do ZOO co często praktykuję, czy na Parku Traugutta, gdy idę na Starówkę. Dla mnie pomysł jest zupełnie bez sensu, 2-3 min nikogo nie zbawią.
obserwator February 6th, 2007, 06:46 PM http://www.eurobuild.pl/pl/images/eblogo.gif
Orco postawi mieszkania na Targówku
Orco Property Group wybuduje na warszawskim Targówku kompleks mieszkaniowy Malborska. Osiedle złożone z 9 czteropiętrowych budynków stanie na dwóch działkach o łącznej powierzchni 1,85 ha przy skrzyżowaniu ulic Malborskiej i Św. Wincentego. Łącznie powstanie 285 mieszkań o powierzchni od 36 do 121 mkw. Początek prac budowlanych jest przewidziany na drugi kwartał 2007 roku po uzyskaniu przez firmę pozwolenia na budowę. Przekazanie obiektu mieszkańcom zaplanowano na czwarty kwartał 2008 roku. Za stronę architektoniczną inwestycji odpowiada biuro architektoniczne APA Wojciechowski.
Marcelll February 8th, 2007, 12:24 AM Zastanawiam się w którym miejscu oni to zbudują? Przecież tam są wszędzie bloki!
Petr February 8th, 2007, 12:05 PM Zastanawiam się w którym miejscu oni to zbudują? Przecież tam są wszędzie bloki!
Jest tam wystarczająco dużo miejsca między Parkiem Leśnym a Malborską. Już od ładnych paru miesięcy na tym terenie stoi tablica ORCO GROUP.
Petr February 22nd, 2007, 12:22 PM Martin chyba nigdy nie nauczy się postować artykułów w odpowiednich wątkach. :|
Warszawa: Ponad tysiąc mieszkań przy Lasku Bródnowskim
Michał Wojtczuk2007-02-21, ostatnia aktualizacja 2007-02-21 14:19
Czterech inwestorów chce budować mieszkania na Targówku, nieopodal Lasku Bródnowskiego. Większość tych mieszkań będzie w niskich, czterokondygnacyjnych blokach. Niewykluczone jednak, że z powodu luki w planie zagospodarowania obok nich wyrosną 14-piętrowe wieżowce
Co się buduje w Warszawie
Osiedle Park Tivoli powstanie na trójkątnej działce pomiędzy kanałem Bródnowskim a ulicami Malborską i Głębocką o powierzchni nieco ponad czterech hektarów. Będzie się składać z siedmiu czterokondygnacyjnych budynków, w których łącznie będzie 280 mieszkań. W pierwszym etapie, którego budowa rozpocznie się w marcu, zostaną zbudowane trzy domy, w których będzie 138 mieszkań. Zaprojektowane przez architektów z pracowni Grupa 5 budynki mają nowoczesną architekturę. Na elewacjach pojawią się elementy wykończeniowe z drewna i kamienia.
Osłonięte sklepami
Budynki mają trzy lub cztery klatki. Na piętrze jest od dwóch do czterech mieszkań. Ich metraże wahają się od 30 do 100 m kw. Pod budynkami powstaną jednokondygnacyjne parkingi. Będzie w nich ok. 400 miejsc parkingowych, a także schowki - po jednym do każdego mieszkania. Parkingi tylko częściowo będą zagłębione w ziemi. Dlatego budynki wyniesione będą o pół kondygnacji nad ziemię, a na stropie parkingu powstaną wewnętrzne ogródki przypisane do mieszkań na parterze.
- Każde mieszkanie ma balkon lub taras, większość z nich ma powierzchnię powyżej 10 m kw. - mówi Jolanta Olszewska z firmy Knight Frank prowadzącej sprzedaż mieszkań.
Balkon jest wliczony w cenę mieszkania. Koszt metra kwadratowego lokalu waha się od 6 do 8 tys. zł za m kw. brutto. Dodatkowo trzeba zapłacić za miejsce parkingowe (20,7 tys. zł).
Od strony ruchliwej ul. Głębockiej osiedle będzie częściowo osłonięte budynkami biurowo-usługowymi. W narożnikach ulic Kondratowicza i Głębockiej oraz Głębockiej i Malborskiej powstaną dwa budynki trzykondygnacyjne, a pomiędzy nimi, wzdłuż Głębockiej - pięć dwukondygnacyjnych. Znajdzie się tam m.in. bank i nieduży market. O ile cała część mieszkaniowa ma już prawomocne pozwolenie na budowę, o tyle inwestor wciąż jeszcze czeka na dokumenty niezbędne, by postawić biura i sklepy.
Inwestorem jest spółka Euro Mall Targówek należąca do duńskiego koncernu TK Operations (stąd nazwa osiedla - Tivoli Park to słynny park rozrywki w Kopenhadze). Firma ta dotąd nie zbudowała jeszcze w Polsce żadnego osiedla mieszkaniowego. Jest za to inwestorem Centrum Handlowego "Targówek".
Pierwsza faza inwestycji ma być gotowa do sierpnia 2008 r. Budowa drugiego etapu ma się zacząć jeszcze w tym roku, mieszkania będą gotowe prawdopodobnie pod koniec 2008 r.
Nisko...
Wtedy ma być gotowe osiedle Malborska, które firma Orco Property Group chce zbudować vis-a-vis Parku Tivoli, po drugiej stronie ul. Głębockiej. Osiedle projektuje pracownia APA Wojciechowski. Ma to być dziewięć czteropiętrowych budynków z parkingiem podziemnym, windami i komórkami lokatorskimi. W jednym z budynków, w pobliżu ulicy Malborskiej planowana jest powierzchnia usługowa. Łącznie w całym kompleksie znajdzie się 285 mieszkań o powierzchni od 36 do 121 m kw. Inwestor nie ma jeszcze pozwolenia na budowę, ale liczy na to, że dostanie je w najbliższych tygodniach i w drugim kwartale 2007 r. będzie mógł zacząć prace budowlane. Ceny będą oscylować od ok. 6 do ok. 7,5 tys zł za m kw.
...i coraz wyżej
Nieopodal, pomiędzy ul. Kondratowicza a Laskiem Bródnowskim, trwa budowa Osiedla Leśnego firmy Agmet. Przy samym lesie stoją czterokondygnacyjne domy, kolejne sześć budynków tej samej wysokości ma być oddanych do użytku w drugim kwartale tego roku. Pod koniec roku Agmet chce zaś rozpocząć budowę pięciu wyższych budynków, sześcio- i dziewięciokondygnacyjnych. Ma być w nich łącznie ok. 500 mieszkań o metrażach od 27 do 92 m kw. Zaprojektowane przez pracownię Stefana Kuryłowicza bloki mają stanąć przy planowanej ulicy Nowo-Wincentego. W tym miejscu plan zagospodarowania ma lukę umożliwiającą zabudowę wyższą niż 12 m. Mieszkańcy pierwszych etapów protestują przeciwko tej inwestycji i próbują ją zatrzymać. Inwestor jednak już prowadzi sprzedaż lokali (kosztują od ok. 6,7 do ok. 6,9 tys. zł. za m kw., do tego 26 tys. za miejsce w parkingu podziemnym). Zapowiada, że ta część osiedla będzie gotowa w trzecim kwartale 2008 r.
Tuż obok tych wyższych domów Parku Leśnego, ok. 100 m na wschód od skrzyżowania ul. Kondratowicza i Św. Wincentego, firma APM Development chce postawić jeszcze wyższe bloki. W dwóch 14-piętrowych budynkach połączonych pięciopiętrowym łącznikiem będzie 187 mieszkań o metrażach od 49 do 105 m kw. Wieżowce zaprojektowała Polsko-Belgijska Pracownia Architektury "Projekt". Pod budynkami ma powstać dwupoziomowy podziemny parking. Inwestor nie ma jeszcze pozwolenia na budowę. Liczy, że na wiosnę już je dostanie i będzie mógł rozpocząć sprzedaż mieszkań. Ceny mają zaczynać się od 6 tys. zł za m kw. Jeżeli rzeczywiście wkrótce dostanie pozwolenie, budowa będzie mogła zacząć się w tym roku, i skończyć się na przełomie lata i jesieni 2009 r.
http://bi.gazeta.pl/im/3/3934/z3934643X.jpg
http://bi.gazeta.pl/im/2/3934/z3934642X.jpg
Mam nadzieję, że te wysokie budynki w narożniku Nowo-Wincentego i Kondratowicza powstaną. To skrzyżowanie to idealne miejsce na dominantę współgrającą z wysokim budynkiem w przeciwległym narożniku.
http://www.eoasp.pl/images/stories/inwestycje/miniatury/kondratowicza_min.gif
http://img.photobucket.com/albums/v655/kafarek/brodno/b040.jpg
Sap_ February 23rd, 2007, 12:49 PM Warszawa: Ponad tysiąc mieszkań przy Lasku Bródnowskim
Czterech inwestorów chce budować mieszkania na Targówku, nieopodal Lasku Bródnowskiego. Większość tych mieszkań będzie w niskich, czterokondygnacyjnych blokach. Niewykluczone jednak, że z powodu luki w planie zagospodarowania obok nich wyrosną 14-piętrowe wieżowce
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34887,3935467.html :nuts:
umcy91 February 23rd, 2007, 02:07 PM z tej perspektywy wysokościowiec mieszkalny przy urzędzie dzielnicy jak kloc wygląda :bash:. oby pozostałe 14-piętrowce lepiej się prezentowały. :ohno:
Petr February 23rd, 2007, 02:31 PM ^^
Bo to jest kloc, a czego oczekujesz na Bródnie? :| Niestety w tym mieście budują jeszcze gorsze szkaradztwa, np. JWC przy Wilanowskiej.
Poza tym wolę już tego kloca od grodzonego osiedla Park Leśny
kafarek March 8th, 2007, 12:10 PM http://images21.fotosik.pl/60/b0391ed94475bee8.jpg
cichus1 March 8th, 2007, 12:38 PM ^^ bardzo mi brakuje takich hal w waw chcialbym pojsc na jakis mecz koszykowki na dobrym poziomie i jedynie na awf czasem graja
chcialbym zeby takich obiektow sportowych powstalo duzo
kafarek March 26th, 2007, 05:34 PM tak było
Budimex też... http://www.mieszkania.tabelaofert.pl/imagesrc/klient_30/thumbsX_700Y_482/wiz_malborska_budimex_0.jpg
http://img500.imageshack.us/img500/6195/bud13nw.jpg
Budimex/Teren przyszłego os.Tivoli na pierwszym planie
4http://images20.fotosik.pl/167/bbf5e28f018a261b.jpg (www.fotosik.pl)
tyły osiedla bud.
5http://images21.fotosik.pl/118/2b93a075924d0c09.jpg (www.fotosik.pl)
pierwszy plan os.budimex/w głebi os. Park Lesny
6http://images21.fotosik.pl/118/4a6ad8172a7de3a1.jpg (www.fotosik.pl)
ogrodzenie....:nuts:
7http://images20.fotosik.pl/167/e2b902b467a22075.jpg (www.fotosik.pl)
8http://images21.fotosik.pl/118/36c37917d9327d3e.jpg (www.fotosik.pl)
9http://images20.fotosik.pl/167/ee9fdea1f05f17de.jpg (www.fotosik.pl)
Basen nowy jupi:)...tylko po co ten płot!!
10http://images20.fotosik.pl/167/b5a521437fd38468.jpg (www.fotosik.pl)
11http://images22.fotosik.pl/69/b8dd12887cdc7f4c.jpg (www.fotosik.pl)
12http://images21.fotosik.pl/118/1662006a58b3508a.jpg (www.fotosik.pl)
13http://images21.fotosik.pl/118/e3c20d1ffdfc6cc6.jpg (www.fotosik.pl)
14http://images22.fotosik.pl/69/ecce88f95f026c2b.jpg (www.fotosik.pl)
15http://images21.fotosik.pl/118/4f739bc89ce14b0f.jpg (www.fotosik.pl)
16http://images20.fotosik.pl/167/cc730a2ccd626c73.jpg (www.fotosik.pl)
tak było
http://img81.imageshack.us/img81/6739/b24df.jpg
17http://images22.fotosik.pl/69/1d115197be50613a.jpg (www.fotosik.pl)
budowa nowej kładki nad tr toruńską:)
18http://images20.fotosik.pl/167/b3353512d4f621a5.jpg (www.fotosik.pl)
19http://images20.fotosik.pl/167/7b2d9751402b9887.jpg (www.fotosik.pl)
Tivoli-przygotowanie terenu
23http://images21.fotosik.pl/118/4d985b580bd16f4a.jpg (www.fotosik.pl)
24http://images20.fotosik.pl/167/621a752e7c64ad1f.jpg (www.fotosik.pl)
Orco wkrótce..
Jest tam wystarczająco dużo miejsca między Parkiem Leśnym a Malborską. Już od ładnych paru miesięcy na tym terenie stoi tablica ORCO GROUP.
Zastanawiam się w którym miejscu oni to zbudują? Przecież tam są wszędzie bloki!
25http://images20.fotosik.pl/167/abf95ae35df4dad8.jpg (www.fotosik.pl)
Zielony[blaszany]park
Conajmniej 3 strony parku to totalnie ślepa ściana z blachy
26http://images21.fotosik.pl/118/8e4bc1aab429b704.jpg (www.fotosik.pl)
27http://images21.fotosik.pl/118/749947cb54cc215f.jpg (www.fotosik.pl)
wszystkie zdjęcia inwestycji są kontynuacją z tego wątku
obserwator April 20th, 2007, 07:08 PM http://www.eurobuild.pl/pl/images/eblogo.gif
Dolcan postawi domy na Zaciszu
Warszawski deweloper Dolcan wybuduje w Warszawie przy ulicy Codziennej (Zacisze) osiedle domów w zabudowie szeregowej. Na prawie dwuhektarowej działce powstanie 48 domków z działkami o powierzchni od 200 do 500 mkw. Powierzchnia segmentu wynosi 241 mkw., jednak część domów będzie powiększona o około 60 mkw. Rozpoczęcie prac budowlanych zaplanowano na lato tego roku. Projekt osiedla przygotowała AGK Architekci.
obserwator April 25th, 2007, 02:04 PM ^^
http://bi.gazeta.pl/im/3/3765/m3765203.gif
Osiedle szeregowców powstanie na Targówku
48 domów w zabudowie szeregowej zbuduje przy ul. Codziennej na Zaciszu firma Dolcan.
Osiedle zaprojektowała pracownia AGK Architekci. Mają to być kubistyczne, nowoczesne domy z licznymi przeszkleniami. Na elewacjach pojawią się elementy m.in. z drewna i piaskowca.
Budynki mają trzy poziomy, każdy z określoną funkcją. Parter mieści salon z jadalnią oraz strefę kuchenną. Na tym poziomie znajduje się również garaż na dwa pojazdy. Na drugim poziomie rozlokowane są trzy sypialnie oraz gabinet, jedna lub dwie łazienki i obszerne garderoby. Na najwyższej kondygnacji zaplanowano 35-metrowe pomieszczenie z łazienką i wc. Będzie ono zaopatrzone w 55-metrowy, częściowo zadaszony taras.
Osiedle będzie ogrodzone, strzeżone i monitorowane. Inwestor obiecuje instalację ekonomicznych i nowoczesnych systemów ogrzewania wykorzystujących m.in. baterie słoneczne. Domy zostaną ponadto zaopatrzone w klimatyzację, wentylację z odzyskiem ciepła.
- Naszym celem jest nie tylko zapewnienie wysokiego komfortu i jakości życia, ale także zminimalizowanie kosztów związanych z codzienną eksploatacją domów na Zaciszu przez jego mieszkańców - zapewnia Sławomir Doliński z Dolcana.
Inwestor dysponuje już warunkami zabudowy dla osiedla i liczy, że pozwolenie na budowę ratusz wyda mu na przełomie czerwca i lipca. Inwestycję chce rozpocząć latem, gotowa ma być w pierwszej połowie 2009 r.
Cenę mieszkań Dolcan określi dopiero po skompletowaniu wszystkich dokumentów i wybraniu generalnego wykonawcy. Dziś podaje tylko bardzo ogólnie, że cena metra kwadratowego ma być zbliżona do średniej ceny metra w nowych inwestycjach w Warszawie - dziś jest to ok. 7,9 tys. zł.
Michał Wojtczuk
http://bi.gazeta.pl/im/1/4088/z4088331X.jpg
http://bi.gazeta.pl/im/0/4088/z4088330X.jpg
Petr April 25th, 2007, 03:00 PM Lubię taką kanciastą architekturę. :)
Blok April 25th, 2007, 03:04 PM ^^ Dziwna sprawa ale ja też ją lubie :) ale tego typu zabudowy już nie koniecznie to takie amerykańskie:ohno:
Petr April 25th, 2007, 03:10 PM ^^
A ja myślałem, że Twój nick i avatar to zupełny przypadek. ;)
Zacisze to dość odpowiednie miejsce na taką zabudowe. Tam w pobliżu stoją kanciaste szeregowce z lat 80-tych. Poza tym lepsze to, niż próby budowy na Zaciszu wśród domków jednorodzinnych osiedli kilkupiętrowych bloczków...
Van der Rohe April 25th, 2007, 06:44 PM bardzo ładne osiedle
jarem2 May 2nd, 2007, 11:44 AM Szykuje się nowy basen + zmodernizowany DKS na Targówku. :)
http://images20.fotosik.pl/292/2c9ab6f61611381f.jpg (www.fotosik.pl)
źródło: Nowa Gazeta Praska 9/2007
Dla nie zorientowanych opisywany teren znajduje się w obięciach ulic Handlowej i Kołowej oraz na tyłach teatru Rampa.
Pozdrawiam wszystkich na forum! :cheers:
Petr May 2nd, 2007, 01:30 PM Kilka dni temu odbyłem małą wycieczkę po Zaciszu i Targówku.
Oto jej owoce:
Ostatnie etapy Zielonego Zacisza - widok prawie jak z foldera ;) :
http://img242.imageshack.us/img242/7531/imgp0304as3.jpg
W jednej z uliczek odchodzących od Borzymowskiej jeden po drugim powstają bloczki w dość egzotycznym sąsiedztwie:
http://img412.imageshack.us/img412/1033/imgp0306mn7.jpg
http://img412.imageshack.us/img412/3986/imgp0309ih4.jpg
Niedawno zbudowane, znane ze swoje architektury przedszkole na Korzona:
http://img172.imageshack.us/img172/5968/imgp0311qc9.jpg
Na Targówku buduje RSM PRAGA:
http://img147.imageshack.us/img147/1200/imgp0315tf0.jpg
http://img223.imageshack.us/img223/4775/imgp0313sm9.jpg
http://img149.imageshack.us/img149/5355/imgp0316nk7.jpg
z drugiej strony budynek na szczęście tworzy pierzeję ulicy.
http://img329.imageshack.us/img329/5848/imgp0317rh0.jpg
Co prawda nie ma wizualizacji, ale jakieś pojęcie o ewentualnym wyglądzie tych budynków może dać już skończony budynek RSM Praga. Ponieważ stoi on bokiem tuż przy hałaśliwej Radzymińskiej, ciekawie rozwiązano kwestię okien - cofnięto je tworząc w ten sposób przeszklone loggie. Na parterze po obu stronach budynek na powierzchnie handlowe.
Pracownia która zaprojektowała ten dom i projektuje dla RSM Praga na Pratulińskiej: http://www.maas.com.pl/
http://img149.imageshack.us/img149/9991/imgp0321ga7.jpg
http://img407.imageshack.us/img407/545/imgp0322yf1.jpg
http://img441.imageshack.us/img441/5155/imgp0324vf1.jpg
Na Zaciszu pomiędzy domy jednorodzinne wciskają sie jakieś niewielkie bloczki:
http://img133.imageshack.us/img133/3121/imgp0327rx8.jpg
http://img95.imageshack.us/img95/9392/imgp0326if5.jpg
To wszystko z Targówka i Zacisza. :)
kafarek May 7th, 2007, 06:59 PM ...i mała aktualizacja z Centrum Bródna[pasaż Bródnowski]
Tak było....
http://images1.fotosik.pl/227/f9aca628b0eb1492.jpg
http://images3.fotosik.pl/218/8db17f96db5214cf.jpg
a tak jest dzisiaj...
http://images4.fotosik.pl/181/a5ae2865db9ef227.jpg
z bocznej perspektywy
tak było...
a tak jest dzisiaj..
http://images2.fotosik.pl/219/41ded1728e1755a6.jpg
http://images21.fotosik.pl/261/69186e211d14ec98.jpg
http://images22.fotosik.pl/108/317922ec32516e12.jpg
to wszystko z okna;)
kafarek May 13th, 2007, 10:13 PM :applause: :applause:
http://images20.fotosik.pl/341/7f8369c52ee765f4.jpg
http://images21.fotosik.pl/118/4d985b580bd16f4a.jpg
http://images20.fotosik.pl/167/621a752e7c64ad1f.jpg
obecnie 3 żurawie
Petr May 25th, 2007, 07:42 PM Pasaż Bródnowski z odsłoniętą elewacją - trochę inaczej niż na wizualizacjach.
http://217.153.167.52/developer/db/get_data.php?id=1667
http://img104.imageshack.us/img104/2091/imgp0094yi5.jpg
http://img265.imageshack.us/img265/3116/imgp0089pi4.jpg
http://img265.imageshack.us/img265/6112/imgp0099yg5.jpg
http://img265.imageshack.us/img265/8260/imgp0103co4.jpg
Historia remontów bloków: z lewej 15 lat temu, z prawej w tym roku, a po środku w międzyczasie.
http://img265.imageshack.us/img265/1058/imgp0102ax2.jpg
Dolcan przy Rondzie Żaba, po dokończeniu starej inwestycji, buduje plombę łączącą całość z przedwojenną czynszówkę. Szkoda, że kompleks tak świetny urbanistycznie (ciągła pierzeja w jednej linii, partery handlowe od Wincentego, klatki równo z fasadą) ma taką marna architekturę, ale ja stawiam w tym przypadku na urbanistykę.
http://img45.imageshack.us/img45/6637/imgp0072pz0.jpg
http://img104.imageshack.us/img104/940/imgp0082gs0.jpg
Okno May 25th, 2007, 08:25 PM Pasaż Brudnowski wygląda o wiele lepiej, niż na wizualkach... Poprzednia wersja była, hm, kiczowata? Teraz jest lepiej, wręcz okej ;)
A co do obecnych remontów bloków... Szkoda gadać! :ohno:
kafarek July 9th, 2007, 07:08 PM trochę Parku /osiedle/ Tivoli
http://images26.fotosik.pl/22/4a6e7ba4f03213a3.jpg
http://images29.fotosik.pl/22/b3ebe7a0695fadb0.jpg
http://images24.fotosik.pl/22/b765c12758107c6c.jpg
i Zielonego Parku Handlowego
http://images29.fotosik.pl/22/42a4c627f83c50a2.jpg
http://images28.fotosik.pl/22/fe4f32928c3d0b34.jpg
http://images27.fotosik.pl/22/9d227b78fd967dd4.jpg
http://images23.fotosik.pl/21/42f77aec41ad30e3.jpg
kafarek August 2nd, 2007, 02:21 PM http://images29.fotosik.pl/45/809f1acd630e31d3.jpg
http://images27.fotosik.pl/45/f9912ee81685b1a0.jpg
http://images26.fotosik.pl/45/6498685aac9a7d62.jpg
http://images29.fotosik.pl/45/4bc9a14f684a0fa5.jpg
http://images26.fotosik.pl/45/05a0af20151d7f17.jpg
http://images24.fotosik.pl/45/a4da4832649824ea.jpg
kafarek August 9th, 2007, 07:05 PM Bródno Białołęka >>>ŁĄCZCIE SIĘ!!
prawdopodobnie z piątku na sobotę:cheers: :banana: ..konstrukcja za pomocą potężnego dźwigu bedzie przeżucona w całości nad torunską
http://images25.fotosik.pl/52/d163d6eddad807b0.jpg
http://images25.fotosik.pl/52/a48690df263cb007.jpg
http://images25.fotosik.pl/52/a48690df263cb007.jpg
Eroes August 9th, 2007, 07:22 PM Lol, co to, most?
kafarek August 9th, 2007, 09:49 PM Lol, co to, most?
no,ba,żeby tylko :lol: ...wisła była taka wąska:D
Petr August 10th, 2007, 01:10 AM Jutro muszę się tam wybrać na wizję lokalną. :sly:
cichus1 August 11th, 2007, 08:36 PM czy to sa zdjecia kladki co ma takie spiralne wejscia/ wiazdy? ciekawa konstrukcja
Petr August 22nd, 2007, 12:29 PM Tak to tylko na Bródnie. :D
http://bi.gazeta.pl/im/3/4089/m4089863.gif
Pijany operator siedział w 40-metrowym dźwigu
Grzegorz Lisicki
2007-08-21, ostatnia aktualizacja 2007-08-21 23:00
3,6 promila alkoholu we krwi miał 55-letni dźwigowy Ryszard S., który pracował we wtorek na budowie przy ul. Malborskiej róg Kondratowicza na Bródnie
Dopiero ok. godz. 11 pracownicy budowy zorientowali się, że operator wysokiego na ponad 40 metrów dźwigu podaje im inne elementy, niż powinien. Doszli do wniosku, że dźwigowy źle się czuje. Jego zmiennik wspiął się do kabiny. Wtedy okazało się, że operator dźwigu jest kompletnie pijany.
Żeby ściągnąć pijanego z dźwigu, na miejsce musiała przybyć specjalna ekipa ratowników wysokościowych z jednostki przy ul. Powstańców Śląskich na Jelonkach. Dopiero z taką asekuracją dźwigowy był w stanie bezpiecznie opuścić kabinę i wrócić na ziemię. Tam czekali już na niego policjanci. Resztę dnia pracy spędził w komisariacie.
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
kafarek August 23rd, 2007, 09:33 PM Naród pije na potegę. Ciekawe gdzie podawał materiały:)
a tak pozatym zaczeli to>
December 18th, 2006, 01:31 PM
Salon Peugeota zamiast supermarketu
Pawilon wystawowy, warsztaty, biura obsługi - nowy obiekt Peugeota zajmie prawie
4 tysiące metrów kwadratowych. Będzie gotowy za półtora roku.
Centrum będzie budowane na Targówku Przemysłowym przy ul. Radzymińskiej, przy
trasie wylotowej na Białystok. Deweloperem wybranym przez Peugeota jest firma
Orco Property Group, która w maju tego roku kupiła od miasta 1,2 ha gruntu na
Targówku. Wcześniej teren był wydzierżawiony pod supermarket, ale pomysł jego
budowy upadł i grunt trafił na sprzedaż.
Zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania działka może być przeznaczona na
budownictwo przemysłowe lub handlowo-usługowe. Nie można stawiać tu budynków
mieszkalnych.
Orco Property wybuduje salon samochodowy i wynajmie go Peugeotowi na dziesięć lat.
Autorem projektu architektonicznego jest firma SDA Architekci. Całość budowli o
powierzchni 4 tysięcy metrów kwadratowych będzie w kolorze niebieskim. Znajdzie
się tam duży salon wystawienniczy, zaplecze serwisowe, stacja diagnostyczna,
biura obsługi.
Inwestor jest w trakcie pozyskiwania pozwolenia na budowę. Niebieska hala
powinna być gotowa w połowie 2008 r.
i postawili ładne latarnie kulowe przed Pasażem Bródnowskim.Otwarcie na jesieni.
embercadero August 23rd, 2007, 11:34 PM Zaczeli ale w którym miejscu? Radzymińska jest długa ;)
kafarek August 24th, 2007, 12:17 AM Zaczeli ale w którym miejscu? Radzymińska jest długa ;)
Przy Zakładach Przemysłu Tłuszczowego :)
edit
eurobuild
Orco dla francuskiego lwa
Orco Property Group rozpoczęło realizację salonu samochodowego i centrum serwisowego dla Peugeot Polska (partnerzy zawarli umowę o leasingu zwrotnym). Inwestycja stanie przy ulicy Radzymińskiej (niedaleko skrzyżowania z ulicą Gorzykowską) na warszawskim Targówku. Na działce o powierzchni 1,2 ha firma budowlana RD bud (generalny wykonawca) rozpoczęła niedawno pierwsze prace. Zakończenie inwestycji (blisko 4 tys. mkw.) planowane jest na pierwszą połowę 2008 roku.
obserwator September 6th, 2007, 04:15 PM Ze strony ORCO:
Zielone światło dla inwestycji ORCO na Targówku 06-09-2007
Orco Property Group, uznany inwestor, deweloper oraz asset manager na rynku nieruchomości i hotelarstwa w Europie Środkowej, informuje w dniu dzisiejszym o prawomocnym pozwoleniu na budowę dla swojej najnowszej inwestycji mieszkaniowej w Polsce. Na Targówku, u zbiegu ulic Świętego Wincentego i Malborskiej w pobliżu Lasu Bródnowskiego, powstanie osiedle składające się z dziewięciu czteropiętrowych budynków oferujących 283 mieszkania i apartamenty. Inwestycja zajmie powierzchnię 18,535 metrów kwadratowych.
„Naszym celem jest budowa osiedla przyjaznego mieszkańcom, będącego połączeniem nowoczesnej architektury i atrakcyjnej lokalizacji. Ofertę kierujemy przede wszystkim do młodych ludzi, którzy pragną zachować aktywny styl życia oraz cenią sobie wygodę mieszkania w mieście” – mówi Douglas Noble, Dyrektor Orco w Warszawie.
Projekt inwestycji powstał w znanym polskim studiu architektonicznym – APA Wojciechowski. Wyposażenie osiedla w plac zabaw oraz w ogródki lokatorskie zapewni zarówno rodzicom jak i dzieciom idealne miejsce do życia. Kompleks zostanie ogrodzony, a nad bezpieczeństwem mieszkańców czuwać będzie całodobowa ochrona. Ponadto projekt przewiduje wiele innych udogodnień. Mieszkańcy będą mieli dostęp do podziemnych parkingów, nowoczesnych wind, a także do specjalnych schowków na poziomie garaży i lokali mieszkalnych.
Inwestycja zlokalizowana będzie w okolicy terenów rekreacyjnych – Parku Leśnego Bródno i Fortu Lewicpol, co zapewni mieszkańcom możliwość wypoczynku i uprawiania sportów na łonie przyrody. Bliskość Trasy Toruńskiej, głównej arterii prowadzącej do centrum Warszawy w odległości 5 minut drogi od osiedla, pozwoli na szybkie i łatwe dojazdy do pracy.
Rozmiar i zakres przedsięwzięcia umożliwi jego realizację w jednym etapie, co oznacza, że wszystkie mieszkania zostaną oddane przyszłym mieszkańcom w tym samym terminie. Głównym wykonawcą budowy będzie firma KALTER. Początek inwestycji planowany jest na wrzesień br., a zakończenie budowy przewidziano na trzeci kwartał 2009 roku.
To pewnie to:
http://www.orcogroup.pl/files/public/images/orco/pl/klonowa_th.jpg
Sap_ September 11th, 2007, 11:47 AM Rehabilitacja na basenie
Od dziś tj. 10.09.2007r. przy ul. Balkonowej 2/4 na Bródnie zaczyna działać basen rehabilitacyjny Muszelka. Został wybudowany głównie z myślą o leczeniu niepełnosprawnych dzieci, ale będą z niego mogli korzystać wszyscy chętni.
- Na Targówku jest około 12 tys. niepełnosprawnych. Do tej pory nie mieli do dyspozycji basenu. Teraz nawet osoby na wózkach będą mogły popływać, bo obsługa obiektu udostępni im specjalne wózki basenowe - mówi rzecznik Targówka Rafał Lasota.
Pływać na basenie będą mogli wszyscy warszawiacy
-Jest podzielony na nieckę rehabilitacyjną dla niepełnosprawnych i sportową -tłumaczy Lasota. -Niepełnosprawni mogą pływać w obu, ponieważ cały basen jest dostosowany do ich potrzeb.
W części rehabilitacyjnej znajdują się siedziska z biczami wodnymi, pochylnie do nauki chodzenia, podnośniki i specjalne komory do masażu wodnego.
Na terenie pływalni są też: ogólnodostępna sauna, jacuzzi oraz kawiarnia. Jest również antresola widokowa i taras. :)
Basen podlega ZOZ Targówek. Wraz z położoną nieopodal szkołą z klasami integracyjnymi i wybudowaną do 2010 r. przychodnią będzie stanowił pierwszy kompleks oświatowo-rehabilitacyjny w województwie mazowieckim. :laugh:
Pływalnia kosztowała dzielnicę 19,5 mln zł. Budowa zaczęła się w maju ubiegłego roku. Basen zaprojektowało Biuro Architektoniczne Płaskowicki - Partnerzy Architekci, a wykonało konsorcjum Warbud SA i Przedsiębiorstwa Budowlano-Usługowego Vectra.
Budynek, dzięki użyciu egzotycznego drewna i pasów z blachy imitujących obręcze, przypomina beczkę.
http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_070910/warszawa_a_8.html
PS: Może ktoś z forumowiczów mógłby w wolnym czaasie zrobić fotorelację :) :cheers:
Pozdrawiam / Sap_
obserwator September 11th, 2007, 08:49 PM "Klonowa Aleja", czyli nowe osiedle ORCO raz jeszcze - wizualki ze strony APA Wojciechowski:
http://www.apa.com.pl/projekty_ilustracje/370_d.jpg
http://www.apa.com.pl/projekty_ilustracje/369_d.jpg
http://www.apa.com.pl/projekty_ilustracje/368_d.jpg
http://www.apa.com.pl/projekty_ilustracje/367_d.jpg
Bryły strasznie proste, ale raczej nie jest to wada. Budynek od strony Św. Wincentego ma mieć handlowy parter.
kafarek September 14th, 2007, 12:27 AM Nowoczesna sala ćwiczeń, wózki przystosowane do poruszania się po terenie basenu, winda z siedziskiem zjeżdżająca do wody - tym wszystkim może się pochwalić nowo otwarta pływalnia rehabilitacyjna przy Balkonowej
- Basen jest super - zachwyca się Marlena Jankowska lecząca wadę postawy. - Trzeba robić różne ćwiczenia, ale w wodzie jest łatwiej. No i można się przy tym fajnie pobawić.
Z rehabilitacji pod czujnym okiem prowadzących zajęcia i ratowników korzysta dziennie ok. 80 dzieci. Do dyspozycji mają nowoczesną salę z materacami, lampami sollux i leżankami oraz specjalnie przygotowane tory na basenie.
- To bardzo ważne w przypadku dzieci z porażeniem mózgowym - tłumaczy rehabilitant Jacek Sterniński. - Dzięki basenowi z tzw. suchym torem, nie wchodząc do wody, mam cały czas kontakt z pacjentem.
Rehabilitacja dla dzieci jest bezpłatna (jej koszty pokrywa Narodowy Fundusz Zdrowia). Od stycznia będzie oferta dla dorosłych niepełnosprawnych - szkolenie pływania, nauka nurkowania. Zaplanowano też imprezy pływackie.
- Pod koniec września będą u nas mistrzostwa Polski w pływaniu. Przyjedzie kadra olimpijska paraolimpiady i wielu innych gości - dodaje z dumą Marcin Jakubowski, kierownik basenu.
Zajęcia rehabilitacyjne dla dzieci prowadzone są od poniedziałku do piątku w godz. 8-19. Wszelkie informacje uzyskać można na pływalni (ul. Balkonowa 2/4) oraz na stronie internetowej: www.basen-muszelka.pl.
galeria
http://www.basen-muszelka.pl./index_pliki/Page1167.htm
Sap_ September 14th, 2007, 02:29 PM ,...... zakończenie budowy pływalni rehabilitacyjno – oświatowej przewidziane jest na przełomie lipca/sierpnia 2007 roku. Po zakończeniu budowy pływalni rozpocznie się przebudowa przychodni.
Przychodnia rehabilitacyjna przy ul. Balkonowej powstała w 1993 roku. Pierwszym dyrektorem przychodni (do jesieni 2001 roku) była Pani dr Joanna Cholewicka - Kadlčik. Od stycznia 2002 roku funkcję tę sprawuje Pani dr Ewa Fibiger – Bielska. Obecnie z przychodni korzysta ok. 7 tys. "czynnych" pacjentów. Zakończenie całości prac w tym zadaniu inwestycyjnym przewidziane jest na rok 2009. Koszt inwestycji ok. 32 mln zł.
http://www.targowek.waw.pl/archiwum/temat006_07.htm :)
kafarek September 28th, 2007, 05:03 PM Na Targówku przy ul. Rembielińskiej powstaje galeria handlowa. To kolejne nieduże lokalne centrum handlowe w Warszawie.
Galeria jest częścią kompleksu mieszkaniowego, w którego skład wchodzi pięć budynków i 550 mieszkań. Sklepy i punkty usługowe - ma ich być 55 - zajmą 13 tys. m kw. powierzchni; całkowity metraż galerii to 17 tys. m kw. Sprzedawcy wynajmują tam lokale, które mają od kilkudziesięciu do kilkuset metrów kwadratowych. Z niektórymi z nich zostały już podpisane umowy. Wiadomo na razie, że 1,8 tys. m kw. zajmie sklep Stokrotka Premium. Dość nietypowo znajdzie się on na piętrze centrum handlowego. Oprócz tego znajdą się tam np. apteka, kwiaciarnia, pralnia i sklepy odzieżowe, ale nie te z najwyższej półki.
- Będziemy się starali otworzyć galerię w grudniu. Ale jeżeli okaże się to niemożliwe, termin przesuniemy na luty 2008 - zapowiada Aleksandra Kalinowska z Nap Invest.
W zamyśle inwestora - firmy Nap Invest - centrum handlowe przy Rembielińskiej ma służyć przede wszystkim okolicznym mieszkańcom, choć liczy on też na to, że będą tam zaglądać osoby mieszkające na Targówku i w części Białołęki. Pięć minut powinna zająć piesza wyprawa do galerii około 8 tys. klientów; jedna czwarta z nich będzie musiała tylko zjechać windą na dół. Ponad 46 tys. osób może tam dotrzeć w ciągu kwadransa.
Budowa na Targówku będzie kosztowała firmę Nap Invest 120 mln zł.
obserwator November 7th, 2007, 01:45 AM "Róża Wiatrów", czyli planowane przez Dom Development straszydełko przy Uznamskiej:
http://domdevelopment.pl/uploads/images/inwestycje/678828.jpg
http://domdevelopment.pl/uploads/images/inwestycje/496675.jpg
|
|