View Full Version : New Acropolis Museum
Pages :
1
2
3
[ 4]
5
6
7
8
9
Lucretius January 1st, 2009, 12:47 AM @ Somataki
Το πρόβλημα είναι πως εδώ και 8 (πλέον 9-καλή χρονιά!) χρόνια, από τη στιγμή που τέλειωσε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και είχαμε ένα αποτέλεσμα θα έπρεπε μέσα σε ένα-δυο χρόνια να έχει τελειώσει και η μελέτη σε όλες τις τις λεπτομέρειες και από τότε να γίνονται συνεχείς βελτιώσεις. Όχι να φτάσουμε στο πάρα πέντε, να έχουμε εγκαίνια σε τρεις μήνες και να ψάχνουμε βάσεις, προθήκες και τα δανεισμένα των άλλων μουσείων. Και από εσωτερική πληροφόρηση που έχω, μέχρι πριν ένα χρόνο, η μουσειολογική μελέτη που είχαν, ήταν αυτή που φανταζόμασταν όλοι. Ισόγειο κλιτύες, όροφος αρχαϊκά δεύτερος μεταπαρθενώνεια - ρωμαϊκά και στον τρίτο ο Παρθενώνας. Τόση λεπτομέρεια...
somataki January 3rd, 2009, 04:18 PM Σημερινη πληροφορηση απο κατοικο της περιοχης:
Καμια νεα πλακα δεν εχει τοποθετηθει προς το παρον στη Μακρυγιαννη. Εχει γινει αφαιρεση πλακων απο το πεζοδρομιο στη μερια του Μουσειου, ενω αναμενεται να γινει το ιδιο και στην απεναντι πλευρα. Οι εξοδοι του μετρο εξακολουθουν να υφιστανται ως ειχαν (λογικα η αναπλαση τους παει περιπατο). Ο δρομος επισης στη Μακρυγιαννη δεν εχει αλλαχθει, υποθετω θα παραμεινει ενα τμημα του??? Το χειροτερο -κατα γενικη ομολογiα- ειναι η μαντρα που εφτιαξαν που χωριζει το Μουσειο απο τη Μακρυγιαννη....δεn ειναι μονο οτι δεν κολλαει αισθητικα,,ειναι οτι χανεται η ελπιδα να δημιουργηθει μια μινι πλατεια- ελευθερος χωρος μεταξυ Μουσειου και Μακρυγιαννη...που θα βοηθουσε να αναπευσει λιγο το κτηριο του Μουσειου ετσι πνιγμενο που ειναι εκει μεσα. Και τωρα με τη μαντρα και τα καγκελα,, ενα παραπανω..:-(
ELLIN January 4th, 2009, 03:55 AM Σημερινη πληροφορηση απο κατοικο της περιοχης:
Καμια νεα πλακα δεν εχει τοποθετηθει προς το παρον στη Μακρυγιαννη. Εχει γινει αφαιρεση πλακων απο το πεζοδρομιο στη μερια του Μουσειου, ενω αναμενεται να γινει το ιδιο και στην απεναντι πλευρα. Οι εξοδοι του μετρο εξακολουθουν να υφιστανται ως ειχαν (λογικα η αναπλαση τους παει περιπατο). Ο δρομος επισης στη Μακρυγιαννη δεν εχει αλλαχθει, υποθετω θα παραμεινει ενα τμημα του??? Το χειροτερο -κατα γενικη ομολογiα- ειναι η μαντρα που εφτιαξαν που χωριζει το Μουσειο απο τη Μακρυγιαννη....δεn ειναι μονο οτι δεν κολλαει αισθητικα,,ειναι οτι χανεται η ελπιδα να δημιουργηθει μια μινι πλατεια- ελευθερος χωρος μεταξυ Μουσειου και Μακρυγιαννη...που θα βοηθουσε να αναπευσει λιγο το κτηριο του Μουσειου ετσι πνιγμενο που ειναι εκει μεσα. Και τωρα με τη μαντρα και τα καγκελα,, ενα παραπανω..:-(
Somataki pou kolane afta pou les???
Exeis diavasei tin anateorimeni meleti tis Makriyianni???
Episis o fraxtis einai akrivos o idios pou ipirxe apo prin....kai exei diatirithei akeraios epi tis Mitseon...den denei oli alla einai aisthitika omorfos kathos einai ftiagmenos apo petra kai ta kagela tou einai iperoxa...
as perimenoume na teliosei kai krinoume....ta idia legame gia to idio to mouseio prin to doume na telionei....
somataki January 4th, 2009, 12:46 PM Somataki pou kolane afta pou les???
Exeis diavasei tin anateorimeni meleti tis Makriyianni???
Episis o fraxtis einai akrivos o idios pou ipirxe apo prin....kai exei diatirithei akeraios epi tis Mitseon...den denei oli alla einai aisthitika omorfos kathos einai ftiagmenos apo petra kai ta kagela tou einai iperoxa...
as perimenoume na teliosei kai krinoume....ta idia legame gia to idio to mouseio prin to doume na telionei....
Ποια ακριβως δεν σου κολλανε?? Ο φραχτης μπορει να ταιριαζει γαντι με το Βαιλερ με το Μουσειο ομως ειναι τελειως παρατερος και το εγκλωβιζει περισσοτερο μεσα στη στενοτηατ του χωρου εκει.
ELLIN January 4th, 2009, 03:16 PM Ποια ακριβως δεν σου κολλανε?? Ο φραχτης μπορει να ταιριαζει γαντι με το Βαιλερ με το Μουσειο ομως ειναι τελειως παρατερος και το εγκλωβιζει περισσοτερο μεσα στη στενοτηατ του χωρου εκει.
Ωραια και αν ταιριαζε με το Μουσειο δεν θα ταιριαζε με τοΒαιλερ...η μηπως δεν ειναι ετσι....
Ο φρακτης ειναι ομορφος και ειναι ζωντανομνημειο καθως ειναι ο ιδιος τα τελευαια 100 χρονια.....
Φταγμενοσ απο τα πιο ελληνικα υλικα,μαρμαρο και πετρα...
Δεν θα γινει πεζοδρομηση,θα μεγαλωσουν τα πεζοδρομια...
ΕΔΩ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
http://www.lifo.gr/content/x6/1211
somataki January 4th, 2009, 03:22 PM Ωραια και αν ταιριαζε με το Μουσειο δεν θα ταιριαζε με τοΒαιλερ...η μηπως δεν ειναι ετσι....
Ετσι ειναι δικιο εχεις, αλλα το Μουσειο ειναι που πρεπει να αναδειχθει και οχι το Βαιλερ.
Υποτιθεται και οι προσοψεις των πολυκατοικιων απο τα γειτονικα τετραγωνα θα βαφονταν σε συγκεκριμενα χρωματα -κατα τον Παντερμαλη- με γνωμονα να ταιριαζουν και να αναδεικνυουν το ιδιο το Μουσειο, οχι το Βαιλερ.
Θα επρεπε στη χειροτερη να βρεθει μια λυση μαντρωματος ουδετερη που να ταιριαζε και με τα δυο κτιρια. Αλλα σιγουρα αυτα τα καγκελα ειναι για να περιτρυγυρισουν καποιο νεοκλασικο σε μια εξοχη, οχι ενα μνημειο της συγχρονης αρχιτεκτονικης του 21ου αιωνα, εναν φουτουριστικο υπερ-ογκο απο γυαλι και χαλυβα. Το ειδα και γω και δεν ταιριαζει. Γενικοτερα, δεν μου αρεσει η ιδεα του μαντρωμενου Μουσειου...φανταζεσαι πως θα ηταν το Πομπιντου αν ειχε μαντροτοιχο και καγκελα περιμετρικα του?? Νομιζα πως θα δινοταν εμφαση στους χωρους γυρω απο το Μουσειο με δημιουργια ελευθερων χωρων και καποιας αρχιτεκτονικης διαμορφωσης απο τον Τσουμι και ειχα την εντυπωση πως θα εφευγαν τα καγκελα που υπαρχουν τωρα μπροστα απο το Βαιλερ, με σκοπο να ενοποιηθει ο χωρος μεριμετρικα του Μουσειου με τον πεζοδρομο της Αρεοπαγιτου. Τωρα ουτε το ιδιο το Βαιλερ (που λυσαξαμε να το διατηρησουμε)δεν φαινεται αρκετα απο την Αρεοπαγιτου. Περνας απο μπροστα και βλεπεις τη μαντρα, ψηλα καγκελα, δεντρα απο πισω και ψηλα βλεπεις τα κεραμιδια του, ενω ακομα πιο πανω το γυαλινο δωμα του Μουσειου. Δεν θα πρεπε εκει να μπορει κανεις να βλέπει ενα Βαιλερ φρεσκοβαμμενο και καλοσυντηρημενο,με μια καθαρη προσοψη χωρις εμποδια, μαντρες και σιδεριες μπροστα, και απο πισω του το απαστραπτον Μουσειο? Βεβαια υπαρχουν και αρχαιοτητες που επιβαλλουν τη φυλαξη κατω απο το Μουσειο και μαλλον γι αυτο επιβληθηκε το μαντρωμα, αλλα επιμενω πως θα μπορουσε να ειχε δημιουργηθει κατι πιο καλαισθητο παρα αυτα τα καγκελα που ειναι σαν μαντρι.
Μακαρι να φυτεψουν πολλα δεντρα τουλαχιστον διπλα στα καγκελα στη Μακρυγιαννη ωστε να μετριαζεται καπως η ασχημη εικονα.
Singidunum January 4th, 2009, 04:06 PM So will they demolish those houses that are blocking the view or not? What is the final decision?
AAL January 4th, 2009, 05:12 PM The decision from the supreme court (symvoulio tis epikrateias) has not been reached yet, but the proposition of 2 of its members when it was brought to the court was to keep them. It has been explained several times why it's not only culturally unacceptable to demolish them ,but also legally wrong, as the law for listed buildings says that a building can be un-listed ONLY IF the rational of its listing in the first place is proven worng. This is not the case here, so any thought of un-listing them is ridiculous. I thinlk the government would better spend some time stopping punks from burning Athens, instead of planning the demolition of our architectural heritage; if a demolition was to be decided, I will personally chain myself to the front door - and I know many others will do the same! This architectural cannibalism has to stop.
AAL January 4th, 2009, 05:22 PM Πολύ σωστό το άρθρο στο Lifo! To μόνιμο ελληνικό ερώτημα "που θα πάνε τα αυτοκίνητα" είναι μια γελοιότητα της τάξης του (ελληνικού) "πανεπιστημιακού ασύλου". Τα αυτοκίνητα είναι συσκευές ιδιωτικής χρήσεως και το που θα πάνε είναι, για μένα, αποκλειστική ευθύνη του κατόχου τους. Με τη λογική "που να το βάλω", μπορώ να κατεβάσω κι εγώ τον καναπέ μου στη μέση της Λ. Αλεξάνδρας και να πω "είναι μεγάλος, δεν έχω που να τον βάλω". Το αυτοκίνητο είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ υπόθεση και , ειλικρινά, δεν ξέρω γιατί πρέπει ο δήμος να ασχολείται καν. Να τα πεζοδρομήσουν όλα εκεί γύρω, εγώ λέω, και να διαπλατύνουν τα πεζοδρόμια σε όλη την κεντρική Αθήνα, ώστε το πολύ από τη μία να παρκάρουν. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω χτισίματος πάρκινγκ, θα ανταποκριθεί αυτόματα στη ζήτηση...τώρα δεν υπάρχει ζήτηση γιατί η παράνομη στάθμευση είναι τζάμπα! Του κράτους και του δήμου δουλειά δεν είναι να παρέχει χώρους για να αποθηκεύουμε τα υπάρχοντά μας (αυτοκίνητα εν προκειμένω) αλλά να παρέχει επαρκή δημόσια συγκοινωνία παντού. Ας πάρουν παράδειγμα από την Ιαπωνία...όποιος παίρνει αμάξι, να αποδεικνύει ότι έχει που να το βάλει...
TeddyAmsterdam January 4th, 2009, 08:34 PM I will agree with AAL on the parking issue.
I see what is happening here in Amsterdam for example; I live in the heart of the historical center and i know that buying a car is not an option for me, because simply there is no where to park it. I dont assume that i will buy it, and then its the city's responcibility to find parking for me.
It was my choice to live so centrally, and i was aware of the concequences. If i wanted free parking, i could choose to live outside the center. The idea of not making the streets around the museum for pedestrians because "where the home owners will park their cars" is unbelievable!
But even if they made a big parking building somehere around, and they gave free spots to all the residents around the museum, they would still complain because they cant park their cars in front of their houses, and they have to walk a couple of city blocks !!!!!!!
and i agree that the whole area, (Aeropagitou and the other streets plus the existing gardens of the new museum) sould become one big open space, no barriers, no walls, no cars.
somataki January 4th, 2009, 08:48 PM Τα αυτοκίνητα είναι συσκευές ιδιωτικής χρήσεως και το που θα πάνε είναι, για μένα, αποκλειστική ευθύνη του κατόχου τους. Με τη λογική "που να το βάλω", μπορώ να κατεβάσω κι εγώ τον καναπέ μου στη μέση της Λ. Αλεξάνδρας και να πω "είναι μεγάλος, δεν έχω που να τον βάλω". Το αυτοκίνητο είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ υπόθεση και , ειλικρινά, δεν ξέρω γιατί πρέπει ο δήμος να ασχολείται καν. Να τα πεζοδρομήσουν όλα εκεί γύρω, εγώ λέω, και να διαπλατύνουν τα πεζοδρόμια σε όλη την κεντρική Αθήνα, ώστε το πολύ από τη μία να παρκάρουν. .
Ετσι ειναι, κριμα που δεν το βλεπει και ο δημαρχος ετσι και καθεται και ασχολειται. Δεν μιλαμε για οποιαδηποτε περιοχη, προκειται για τον περιβαλλοντα χωρο ενος Μουσειου που φιλοδοξει να αποτελεσει culturall hot spot της συγχρονης Αθηνας και παραλληλα για χωρο που γειτονευει με την Ακροπολη. Ο μαντροτοιχος με τα καγκελλα και τα αγνα παρθενα ελληνικα υλικα, ιδιος που προυπηρχε και πριν 100 χρονια οπως εγραψε καποιος, σημερα δεν ταιριαζει. Τοτε περιεβαλλε 2 αγροτεμαχια και το Βαιλερ, ενα στρατιωτικο νοσοκομειο. Σημερα ομως περιβαλλει ενα συγχρονο γυαλινο οικοδομημα. Οποτε δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να προτιμησουμε αυτο το ειδος περιφραξης. Μηπως το Μουσειο ειναι απο πετρα και ειδαν οτι ταιριαζει?Πραγματικα δεν το καταλαβαινω.
ELLIN January 4th, 2009, 10:08 PM Ετσι ειναι, κριμα που δεν το βλεπει και ο δημαρχος ετσι και καθεται και ασχολειται. Δεν μιλαμε για οποιαδηποτε περιοχη, προκειται για τον περιβαλλοντα χωρο ενος Μουσειου που φιλοδοξει να αποτελεσει culturall hot spot της συγχρονης Αθηνας και παραλληλα για χωρο που γειτονευει με την Ακροπολη. Ο μαντροτοιχος με τα καγκελλα και τα αγνα παρθενα ελληνικα υλικα, ιδιος που προυπηρχε και πριν 100 χρονια οπως εγραψε καποιος, σημερα δεν ταιριαζει. Τοτε περιεβαλλε 2 αγροτεμαχια και το Βαιλερ, ενα στρατιωτικο νοσοκομειο. Σημερα ομως περιβαλλει ενα συγχρονο γυαλινο οικοδομημα. Οποτε δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να προτιμησουμε αυτο το ειδος περιφραξης. Μηπως το Μουσειο ειναι απο πετρα και ειδαν οτι ταιριαζει?Πραγματικα δεν το καταλαβαινω.
Το προβλημα δεν ειναι η περιφραξη..δεν νομιζω οτι ειναι τοσο τραγικη..υπερβαλεις.....δεν ταιριαζει αλλα νομιζω δενει με το πετρινο πεζοδρομο της Αεροπαγιτου....
Γενικα πρεπει να φυτεξουν πολλα φυτα...αυτο ειναι αληθεια...πρεπει να δουμε πως θα διαμορφωθει η Μακρυγιαννη....
somataki January 4th, 2009, 10:18 PM Το προβλημα δεν ειναι η περιφραξη..δεν νομιζω οτι ειναι τοσο τραγικη..υπερβαλεις.....δεν ταιριαζει αλλα νομιζω δενει με το πετρινο πεζοδρομο της Αεροπαγιτου.....
Και με τη νεα πλατεια στο Μοναστηρακι μπορει να δενει αλλα αυτο ειναι ασχετο. Δεν περιβαλει το Μοναστηρακι αυτη η μαντρα, ουτε τον πεζοδρομο της Αρεοπαγιτου. Ενα τεραστιο γυαλινο κτηριο περιβαλλει και την αρχιτεκτονικη αυτου του κτηριου θα πρεπε να παρακολουθει. Με το Μουσειο που περικλειει πρεπει να ταιριαζει οχι με τον πεζοδρομο. Και το θεμα οπως ειπα και πριν ειναι απο την πλευρα της Αρεοπαγιτου να μην υπηρχε καθολου μαντρα. να φαινεται καθαρα και το Βαιλερ και το Μουσειο. Καθαρες μορφες. Πχ στο σημειο που ειναι η εισοδος του Μουσειου απο την Αρεοπαγιτου εχουν βαλει γυαλινα πανελ αντι για φραχτη. Θα πρεπε να σκεφτουν κατι αναλογο για τις υπολοιπες πλευρες.
lysandros January 4th, 2009, 10:19 PM Πολύ σωστό το άρθρο στο Lifo! To μόνιμο ελληνικό ερώτημα "που θα πάνε τα αυτοκίνητα" είναι μια γελοιότητα της τάξης του (ελληνικού) "πανεπιστημιακού ασύλου". Τα αυτοκίνητα είναι συσκευές ιδιωτικής χρήσεως και το που θα πάνε είναι, για μένα, αποκλειστική ευθύνη του κατόχου τους. Με τη λογική "που να το βάλω", μπορώ να κατεβάσω κι εγώ τον καναπέ μου στη μέση της Λ. Αλεξάνδρας και να πω "είναι μεγάλος, δεν έχω που να τον βάλω". Το αυτοκίνητο είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ υπόθεση και , ειλικρινά, δεν ξέρω γιατί πρέπει ο δήμος να ασχολείται καν. Να τα πεζοδρομήσουν όλα εκεί γύρω, εγώ λέω, και να διαπλατύνουν τα πεζοδρόμια σε όλη την κεντρική Αθήνα, ώστε το πολύ από τη μία να παρκάρουν. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω χτισίματος πάρκινγκ, θα ανταποκριθεί αυτόματα στη ζήτηση...τώρα δεν υπάρχει ζήτηση γιατί η παράνομη στάθμευση είναι τζάμπα! Του κράτους και του δήμου δουλειά δεν είναι να παρέχει χώρους για να αποθηκεύουμε τα υπάρχοντά μας (αυτοκίνητα εν προκειμένω) αλλά να παρέχει επαρκή δημόσια συγκοινωνία παντού. Ας πάρουν παράδειγμα από την Ιαπωνία...όποιος παίρνει αμάξι, να αποδεικνύει ότι έχει που να το βάλει...den tha borousa na to thesw kalytera,ta eipes ola...
symfonw apolyta
ELLIN January 5th, 2009, 11:13 AM Εχω να προσθεσω κατι????
6 εκατομυρια ευρω για την φιεστα παρολα αυτα πασαληματα στην ολοκληρωση των εργων....τα σχολια δικα σας...
RelaxInPireaus January 5th, 2009, 08:00 PM here are some of my photos of the museum and #17 & #19 houses (I paid particular attention to #19 as it is Vangelis' one as you know).
they are not as good as many other posted but show quite clearly the place 5 months ago.
http://img115.imageshack.us/img115/2686/img2251ou8.th.jpg (http://img115.imageshack.us/my.php?image=img2251ou8.jpg)
http://img110.imageshack.us/img110/491/img2253dp9.th.jpg (http://img110.imageshack.us/my.php?image=img2253dp9.jpg)
http://img110.imageshack.us/img110/6346/img2254uj2.th.jpg (http://img110.imageshack.us/my.php?image=img2254uj2.jpg)
http://img243.imageshack.us/img243/670/img2280we4.th.jpg (http://img243.imageshack.us/my.php?image=img2280we4.jpg)
http://img134.imageshack.us/img134/9473/img2281vq8.th.jpg (http://img134.imageshack.us/my.php?image=img2281vq8.jpg)
http://img181.imageshack.us/img181/2753/img2284nj0.th.jpg (http://img181.imageshack.us/my.php?image=img2284nj0.jpg)
I have more photos but will upload later, sorry.
somataki January 6th, 2009, 04:10 AM H υπο κατασκευη περιφραξη του Μουσειου (flickr.com):
http://farm4.static.flickr.com/3099/3171286924_0fea06d0df_b.jpg
Στο σημειο που βλεπουμε τη βυσινη λαμαρινα θα ειναι η εισοδος των οχηματων στο χωρο του Μουσειου.
Lucretius January 6th, 2009, 04:18 PM Θα έλεγα οτι με το δείγμα που βλέπω κάποιος μας κάνει πλάκα αλλά τέλος πάντων...Προφανώς ο ρόλος του Tschumi περιορίστηκε μόνο στο μουσείο
somataki January 6th, 2009, 04:30 PM Θα έλεγα οτι με το δείγμα που βλέπω κάποιος μας κάνει πλάκα αλλά τέλος πάντων...Προφανώς ο ρόλος του Tschumi περιορίστηκε μόνο στο μουσείο
Eτσι φαινεται. δε μπορω να φανταστω τι ειδους αρχιτεκτονιες παρεμβασεις θα απαιτουσε η κατασκευη 2 πεζοδρομιων αριστερα και δεξια στη Μακρυγιαννη, ωστε να δικαιολογουσε την αναθεση της μελετης στον Τσουμι. Αν γινοταν αναπλαση σε ολο τον περιβαλλοντα χωρο, τοτε ναι. Αλλα με τα σημερινα δεδομενα... Και λογικα θα ακυρωθηκε η ανακατασκευη των εισοδων του μετρο. Δεν θα εδεναν με το καγκελακι.
AAL January 6th, 2009, 05:44 PM Νομίζω θα έπρεπε να μην υπάρχει περίφραξη και οι γύρω δρόμοι να πεζοδρομηθούν...Υποθέτω ότι αν ο παλαιός μαντρότοιχος παρουσιάζει όντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα μπορούσε να μεταφερθεί...και σίγουρα να μη μπει νέα περίφραξη! Είμαι 100% κατά των κατεδαφίσεων των κτηρίων...αλλά να πνίγεται ένα τόσο μεγάλο κτήριο από έναν τοίχο, όσο ωραίος κι αν είναι, το θεωρώ λάθος.
savas January 6th, 2009, 05:50 PM Πολύ σωστό το άρθρο στο Lifo! To μόνιμο ελληνικό ερώτημα "που θα πάνε τα αυτοκίνητα" είναι μια γελοιότητα της τάξης του (ελληνικού) "πανεπιστημιακού ασύλου". Τα αυτοκίνητα είναι συσκευές ιδιωτικής χρήσεως και το που θα πάνε είναι, για μένα, αποκλειστική ευθύνη του κατόχου τους. Με τη λογική "που να το βάλω", μπορώ να κατεβάσω κι εγώ τον καναπέ μου στη μέση της Λ. Αλεξάνδρας και να πω "είναι μεγάλος, δεν έχω που να τον βάλω". Το αυτοκίνητο είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ υπόθεση και , ειλικρινά, δεν ξέρω γιατί πρέπει ο δήμος να ασχολείται καν. Να τα πεζοδρομήσουν όλα εκεί γύρω, εγώ λέω, και να διαπλατύνουν τα πεζοδρόμια σε όλη την κεντρική Αθήνα, ώστε το πολύ από τη μία να παρκάρουν. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω χτισίματος πάρκινγκ, θα ανταποκριθεί αυτόματα στη ζήτηση...τώρα δεν υπάρχει ζήτηση γιατί η παράνομη στάθμευση είναι τζάμπα! Του κράτους και του δήμου δουλειά δεν είναι να παρέχει χώρους για να αποθηκεύουμε τα υπάρχοντά μας (αυτοκίνητα εν προκειμένω) αλλά να παρέχει επαρκή δημόσια συγκοινωνία παντού. Ας πάρουν παράδειγμα από την Ιαπωνία...όποιος παίρνει αμάξι, να αποδεικνύει ότι έχει που να το βάλει...
Δεν θα μπορούσα να το πώ καλύτερα!
savas January 6th, 2009, 06:03 PM Εχω να προσθεσω κατι????
6 εκατομυρια ευρω για την φιεστα παρολα αυτα πασαληματα στην ολοκληρωση των εργων....τα σχολια δικα σας...
Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με τα 6 εκατομύρια. Επιτέλους κάποιος κατάλαβε ότι χωρίς διαφήμηση και σωστό marketing δουλειά δε γίνεται. Σε όλους τους τομείς... Και όταν ο Παπαϊωαννου είναι ο δημιουργός της τελετής τότε τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα!
Billy8181 January 6th, 2009, 06:14 PM nai me ti diafora pos tha itan kalo kai to proion na einai andaxio tou marketing.....kai ayto to leo gia ola mas ta erga genika.
sigoura me kalo marketing poulas akoma kai fikia gia metaxotes kordeles.....ala ta fikia tha ta fame kai emeis ohi mono o xenos.
To museio mia hara einai ala gia ton perivalonda horo kai gia to esoteriko tou museiou den eho peisthei akoma.
emailspyro January 6th, 2009, 06:15 PM Perifraksi as yparxei giati den ebistevome olous tous vandalous pou exoume sthn Athina... sinfono me ton AAL oti xriazete pezodromomisi olon ton gyro dromon giati to oikopedo einai mikro.... Elpizo an ginei kati tetio na mhnn ginei olo pezodromis alla kai poli prasino giro, giro...
Gnorizei kanis an ta alla palia spitakia (Piso kai Plai apo to mousio) tha minoun h an gremistikan / tha gremistoun; Oxi tou Vangeli kai to Art Deco... ta alla...
Thanks!
Spyro
ELLIN January 6th, 2009, 09:00 PM Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με τα 6 εκατομύρια. Επιτέλους κάποιος κατάλαβε ότι χωρίς διαφήμηση και σωστό marketing δουλειά δε γίνεται. Σε όλους τους τομείς... Και όταν ο Παπαϊωαννου είναι ο δημιουργός της τελετής τότε τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα!
Ουτε εγω βλεπω....αλλα πρωτα τελιωνεις το μουσειο χωρις πασαληματα και μετα κανεις εντυπωσιακα εγκαινια...!!
Γιατι με 3 εκατομυρια ειναι αρκετα να βαφτουν ολες οι πολυκατοικιες τριγυρω και πολυ περισσοτερα...
Lucretius January 7th, 2009, 01:21 AM Eτσι φαινεται. δε μπορω να φανταστω τι ειδους αρχιτεκτονιες παρεμβασεις θα απαιτουσε η κατασκευη 2 πεζοδρομιων αριστερα και δεξια στη Μακρυγιαννη, ωστε να δικαιολογουσε την αναθεση της μελετης στον Τσουμι.
Αν ο ο αρχικός διαγωνισμός προέβλεπε και τις γύρω διαμορφώσεις (όπως γίνεται συχνά για μεγάλα project) το θέμα θα ήταν ήδη λυμένο (και για τα κάγκελα και για τις διαμορφώσεις του μετρό και για τους πεζοδρόμους. Τώρα πασαλείμματα και αν ήμαστε τυχεροί μπορεί να βγει και κάτι καλό (αν και προβλέπω μελετοκατασκευή).
somataki January 7th, 2009, 01:36 AM Mελετοκατασκευη για ποιο? Για τις εξοδους του μετρο? Μαλλον δεν θα πειραχθουν...θα ειχε νοημα μονο αν πεζοδρομειτο η Μακρυγιαννη, σε γενικοτερο σχεδιασμο και επιμελεια απο τον Τσουμι. Εγω φανταζομουν συμφωνα με οσα ελεγαν αρχικα (πριν ανακοινωθει το σχεδιο "Αγοραστε απο ενα αμαξακι στο καθε παιδι σας, θα σας βρουμε εμεις που να το παρκαρετε") εναν ελευθερο πεζοδρομημενο χωρο σαν πλατεια που θα ηταν μεταξυ Μουσειου, Βαιλερ και μετωπου πολυκατοικιων της Μακρυγιαννη και καπου στο κεντρο θα δεσποζε σαν landmark η δια χειρος Τσουμι σε αρχιτεκτονικο υφος αλλα Μουσειο Ακροπολης ανακατασκευασμενη εισοδος-εξοδος του Μετρο,,,ολα με υπεροχο φωτισμο, νεο αστικο εξοπλισμο, παγκακια, φωτιστικα γυρω απο το Μουσειο..(ισως και καποιο υδατινο στοιχειο 2-3 μικροι πιδακες νερου η κανα μεταμοντερνο συντριβανακι,,,λεω εγω τωρα,,,ενα μικρο μωρε 2χ1,5 μ., μην πλακωσουν παλι οι Ελληναρες οτι προσβαλλουμε τον ιερο βραχο!!χαχα) και αλλες τετοιες αρχιτεκτονικες πινελιες..η ο,τι τελοσπαντων ειχε να προτεινει ο Τσουμι, αν στη χωρα μας δεν λογαριαζαμε περισσοτερο που θα παρκαρει τα 3 αυτοκινητα της η καθε οικογενεια της περιοχης απο οσο λογαριαζουμε τον ιδιο. Τωρα ο χωρος στα ανατολικα του Μουσειου που θα προεκυπτε αν η περιοχη μελετουνταν και αναπλαθοταν συνολικα, οπως λεγανε αρχικα, χωριζεται στα δυο απο το καγκελο και τη μαντρουλα. Απο τη μια το Μουσειο και η εισοδος γ τα αυτοκινητα (αναθεμα αν απεμεινε εκει χωρος για 10 ψωροδεντρακια), απο την αλλη o δρομος (Μακρυγιαννη) που θα παραμενει κανονικοτατα, με τα παρκαρισμενα αμαξακια, τις εξατμισεις και τη φασαρια, εστω και με λιγο μεγαλυτερα (αλλα ανακατασκευασμένα, τρομαρα μας) πεζοδρομια, τα οποια και αυτα θα γινουν σιγα σιγα νεες θεσεις παρκινγκ για αυτοκινητα και μηχανακια...
Αντε, παει κ αυτη η ευκαιρια , τη χασαμε και τη βαλαμε μεσα στο τσουβαλι που ειχαμε παραχωσει παλιοτερα την ονειρικη καλατραβεια Νερατζιωτισσα, την -φυγε-απο-δω-παλιοσπανιολε-μεις θελουμε-Ελληνες-καλατραβεια Θεσσαλονικη, την original σχεδιαση της Ομονοιας με τα επιδαπεδια φωτιστικα, την οθονη κτλ..κατι μου λεει θα βαλουμε συντομα σ αυτο το τσουβαλι και κανα κομματακι απο το εργο του Πιανο, αν τυχει να ειναι να γινει σ σημειο που ενοχλει το παρκαρισμα μας.
Μακαρι να βγω εγω λαθος και να γινουν οντως οι εξοδο του μετρο δια χειρος Τσουμι...ας γινει τουλαχιστον αυτο. Αλλα δεν εχει πλεον κ πολυ νοημα να διαμορφωθουν διαφορετικα οι εισοδοι-εξοδοι του μετρο τωρα που ακουμπουν στα καγκελακια που εβαλαν γυρω απο το Μουσειο...Δεν πειραζει....να μας μεινει το ασπρο τους μαρμαρακι...χχααχα!:lol:
Lucretius January 7th, 2009, 01:58 AM Μελετοκατασκευή για την πεζοδρόμηση και την περίφραξη. Για τα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα. Ο κήπος θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα πρότυπα του βυζαντινού μουσείου, με μια διαδρομή ενταγμένη στο σκεπτικό του μουσείου, ανοικτός την ημέρα για ελεύθερη πρόσβαση, κλειστός την νύχτα για ασφάλεια. Απλό παράδειγμα αλλά για μένα θα ήταν το ελάχιστο.
Lucretius January 7th, 2009, 08:01 PM Glimpses of the archaic gallery.
http://farm4.static.flickr.com/3320/3176890878_4555fbd401.jpg (http://farm4.static.flickr.com/3320/3176890878_464c1d6276_o.jpg) http://farm4.static.flickr.com/3124/3176054575_7744dd0707.jpg (http://farm4.static.flickr.com/3124/3176054575_0dae02b4b2_o.jpg) http://farm4.static.flickr.com/3086/3176054295_38b87bd290.jpg (http://farm4.static.flickr.com/3086/3176054295_6af2636492_o.jpg) http://farm4.static.flickr.com/3119/3176889930_b4007ee96f.jpg (http://farm4.static.flickr.com/3119/3176889930_0412706bb9_o.jpg)
http://www.citypress.gr/media/cc5a43bd545b19715e900fb7bf6f5dcc.jpg
The last photo reminded me of the Munich Glyptothek. It's great when the sculptures are not fixed in front of a wall and you have the opportunity to study them from every angle.
http://farm4.static.flickr.com/3284/2882918289_4e2e69b9b1_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/bobalong/2882918289/sizes/o/) http://farm2.static.flickr.com/1114/1349933223_fa16e83b12_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/schlaus/1349933223/sizes/o/) http://farm2.static.flickr.com/1105/1350818180_b15c48d20c_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/schlaus/1350818180/sizes/o/)
systema magicum January 7th, 2009, 08:56 PM very impressive!!! thank you for the photos!! :)
Ares_K January 7th, 2009, 09:04 PM Ακύρωση πράξεων για κατεδάφιση κτιρίων κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης εισηγείται το ΣτΕ
Από το in.gr (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=973343&lngDtrID=244)
Ακύρωση των αποφάσεων για την μη κήρυξη διατηρητέων και την κατεδάφιση κτιρίων κοντά στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης εισηγήθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά τη συζήτηση προσφυγών κατοίκων της περιοχής και της εταιρείας Monoumenta κατά αποφάσεων του υπουργείου Πολιτισμού.
Τα κτίρια βρίσκονται στη συμβολή των οδών Χατζηχρήστου 1 και Μητσέων 10 και στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη 10 και Χατζηχρήστου 21
Ελπίζω επιτέλους να τα συντηρήσουν και αναδείξουν, γιατί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι αξιολύπητη. Η μανία με το γκρέμισμα είναι το κάτι άλλο.
Πάντως, και αυτή η υπόθεση, έρχεται να προσθέσει ένα λιθαράκι στην άποψη πως, πέρα από το ίδιο το μουσείο, δεν έγινε ποτέ κανένας σοβαρός σχεδιασμός για τον περιβάλλοντα χώρο. Προχειρότητα και αυτοσχεδιασμός όπως πάντα. Ποιος ήταν ο σχεδιασμός δηλαδή, γκρεμίζουμε τα πάντα γύρω-γύρω και βάζουμε δυό καγκελάκια?
http://i188.photobucket.com/albums/z222/Ares_K_album/skyscraper/xatz.jpg
Το νεοκλασικό Χατζηχρήστου 1 και Μητσαίων 10
@Lucretius : thx for the photos.
AAL January 8th, 2009, 01:09 AM Πολύ χαίρομαι! Αν θέλουμε να ανοίξει ο χώρος, αντί να επιλέξουμε την εύκολη και βάρβαρη λύση της κατεδαφισης, καλύτερα είναι να απομακρυνθεί ο φράχτης και να πεζοδρομηθούν όλοι οι γύρω δρόμοι έτσι ώστε το μουσείο να μοιάζει ότι βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης ζώνης περιπάτου, κι όχι ενός "εφαρμοστού" οικοπέδου. Όσο για το θέμα της ασφάλειας, να υπάρχει σοβαρή 24φύλαξη. Το μίζερο καγκελάκι θα το προστατεύσει? Απλά το "πνίγει" οπτικά...
systema magicum January 8th, 2009, 02:36 AM Απομένει να βρεθεί ένας τρόπος να αξιοποιηθούν τα 2 κτήρια αφού αποκατασταθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Πέρα από αυτό αποδεικνύεται πως οι προθέσεις για συνολική παρέμβαση στην περιοχή από τον αρχιτέκτονα του μουσείου, δεν είχαν σοβαρή βάση, δηλαδή δεν είχαν βρεθεί τα χρήματα, γιατί από εκεί ξεκινάμε…εκτός και αν αποφασίσαμε να τα διαθέσουμε με διαφορετικό τρόπο…αλήθεια αν τα εγκαίνια προγραμματίζονται για τον Απρίλιο ποτέ ακριβώς σκοπεύουν να παρουσιάσουν αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τους συντελεστές αλλά και την στρατηγική , την στόχευση των 6 εκατομμυρίων ευρώ?
Από την Kαθημερινή:
Κι αν αυτά είναι μόνο ετερόκλητες εντυπώσεις υπάρχουν τα εκατομμύρια που τις ενισχύσουν προς το χειρότερο. Εξι εκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε ο υπουργός Πολιτισμού για την προβολή των εκδηλώσεων των εγκαινίων, όταν δεν μπορεί να εξασφαλίσει δεκάρα στις κεντρικές και περιφερειακές του υπηρεσίες. Δεν θα εκταμιευθούν από τον άδειο κουμπαρά του ΥΠΠΟ, αλλά από το υπουργείο Οικονομικών που καθώς φαίνεται του περισσεύουν. Στο μεταξύ οι φήμες οργιάζουν. Εγκαίνια τριών κατηγοριών προβλέπει ο σχεδιασμός που έχουν αναλάβει εταιρείες. Από την πλευρά του ΥΠΠΟ λένε πως περιλαμβάνει τρία στάδια: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την τελετή των εγκαινίων. Την κεντρική εκδήλωση της έναρξης, το υπουργείο θέλει να έχει την υπογραφή του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Αλλωστε ο υπουργός είχε επιβεβαιώσει την άτυπη συνεργασία για την τελετή των εγκαινίων, σημειώνοντας ότι το κόστος της θα ανέλθει στα 6 εκατ. ευρώ. Ετσι άρχισαν οι προσθαφαιρέσεις και προέκυψε η φήμη περί 12 εκατ. ευρώ κόστους του κόνσεπτ, μαζί με την προβολή. Τώρα, το περιβάλλον του ταλαντούχου καλλιτέχνη διευκρινίζει πως δεν έχει δεχθεί επίσημη πρόταση για την τελετή των εγκαινίων ούτε έχει απαντήσει αν θα δεχθεί. Αλλά αν συμβεί αυτό, θα είναι αφιλοκερδώς.
Οκ μπορεί η εφημερίδα να υπερβάλει, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε και κάποια ένδειξη για το αντίθετο…Τελικά το μουσείο ποτέ θα είναι ΟΡΙΣΤΙΚΑ έτοιμο? Πως γίνεται να μην υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για τα εγκαίνια και να πηγαίνουμε σε αναβολή από μηνά σε μήνα.? Γιατί τόση βιασύνη? Λόγοι εσωτερικής κατανάλωσης? Δεν προέχει το άρτιο στήσιμο της έκθεσης και η οργάνωση της λειτουργίας του μουσείου? Γιατί δεν αφήνουμε τους ανθρώπους να κάνουνε την δουλειά τους ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα? Διακινδυνεύουμε την ουσία για τις φιέστες? Η ιστορία του μουσείου κράτησε δεκαετίες αλλά πλέον φτάνει στο τέλος της και θα αρχίσει μια νέα εποχή. Δεν νομίζω πως λίγοι μήνες παραπάνω δημιουργούν πρόβλημα ενώ θα πρέπει να αποφύγουμε τους αυτοσχεδιασμούς και τις προχειρότητες.
Lucretius January 8th, 2009, 02:45 AM Καλά όλα αυτά αλλά έρχονται και εκλογές. Αυτό νομίζω εξηγεί τα πάντα...
gm2263 January 8th, 2009, 11:13 AM Ως συνήθως οι αγράμματοι και απαίδευτοι πολιτικοί μας μπέρδεψαν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου με τη Eurovision.
Αλλά κάτσε μην πάνε οι αναρχικοί και καταλάβουν το μουσείο μαζί με τους υπουργούς την ώρα των εγκαινίων και γράψουν πάνω στα εκθέματα:
"ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΥΛΑΕΙ, ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΖΗΤΑΕΙ".
Ρε ουστ από εκεί με τους ξεφτιλισμένους φαρισαίους.
systema magicum January 8th, 2009, 01:18 PM Εισήγηση για τη διάσωση των κτιρίων γύρω από το Νέο Μουσείο
Πέμπτη, 08.01.09
«Οχι» στο γκρέμισμα των κτιρίων που βρίσκονται κοντά στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης πρότεινε χθες με σχετική εισήγησή της η σύμβουλος Επικρατείας κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ. Η δικαστική λειτουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμα όσα έχουν επισημανθεί από την Αρχιτεκτονική σχολή και τους καθηγητές μέλη συμβουλίου ότι τα συγκεκριμένα κτίρια λειτουργούν ως στοιχεία οριοθέτησης των γωνιών του οικοδομικού τετραγώνου του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και συμπληρωματικά του κτιρίου Βάιλερ, κάνοντας λόγο για πολεοδομικό ιστό της πόλης. Επίσης ανέφερε ότι πλημμελώς έχουν αιτιολογηθεί πράξεις της διοίκησης σε ό,τι αφορά την άρνησή της να χαρακτηρίσει διατηρητέα τα κτίρια τα οποία βρίσκονται επί της οδού Μητσέων 10 το ένα και τα υπόλοιπα πέντε που αποτελούν συγκρότημα στη συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου. Το δικαστήριο θα αποφανθεί εν καιρώ.
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=68958
systema magicum January 8th, 2009, 01:28 PM ^^Is this normal?
Πάντως είναι λίγο τρομαχτικό που για τέτοια θέματα αποφασίζει μια κυρία δικαστικός που κάνει και συστάσεις κιόλας …επικαλούμενη και κάποιους καθηγητές Αρχιτεκτονικής που θα μπορούσαν να της προτείνουν και το γκρέμισμα του μουσείου ή να το κρύψουμε κάπως. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί…anyway όταν αρχίζουν οι δικαστές να αποφασίζουν για τέτοια θέματα κάτι δεν πάει καλά…
Lucretius January 8th, 2009, 03:18 PM Το νεοκλασικό του Ares_K είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κτίριο αν και έχει υποφέρει αρκετά από τον τελευταίο σεισμό και ενδεχόμενη επανάχρηση θα έχει μεγάλο κόστος. Ίσως γι' αυτό και διάλεξαν την κατεδάφιση (από την άλλη σκέφτομαι και τα 6 μύρια των εγκαινίων, οπότε το κόστος είναι μάλλον πρόφαση). Από τα νεοκλασικά της απέναντι γωνίας, υπάρχει ένα εξαιρετικό μικρό νεοκλασικό και τα υπόλοιπα λιγότερα ενδιαφέροντα. Τέλος πάντων, πιθανότατα δεν θα γίνει τίποτα, όπως και με τα κτίρια της Αρεοπαγίτου.
Μερικές φωτογραφίες που ψάρεψα.
Οι κόρες της Αθήνας
http://farm4.static.flickr.com/3057/2656987332_404e4d4374.jpg (http://www.flickr.com/photos/throughnothing/2656987332/sizes/o/)
Φαίνεται οτι για την αποκατάσταση του αετώματος του ναού της Αθηνάς (του οποίου η κάτοψη ξεχωρίζει μεταξύ Παρθενώνα και Ερεχθείου) θα ακολουθήσουν την αποκατάσταση του Beyer με τον Ηρακλή και τον τρίτωνα αριστερά, τον τρισώματο δαίμονα δεξιά και τα λιοντάρια με τον ταύρο στο κέντρο. Εδώ φαίνεται και ένα σπάραγμα που μάλλον ταυτίστηκε πρόσφατα (δεν υπήρχε στην έκθεση του παλιού μουσείου).
http://farm4.static.flickr.com/3050/2955021637_35f98f0391.jpg (http://www.flickr.com/photos/matthiasbln/2955021637/sizes/l/) http://farm4.static.flickr.com/3283/2955431906_2a03876b46.jpg (http://www.flickr.com/photos/matthiasbln/2955431906/sizes/l/)
Η αίθουσα των κλιτυών
http://farm4.static.flickr.com/3005/2661386067_0d0534a501_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/75694509@N00/2661386067/sizes/l/) http://farm4.static.flickr.com/3030/2955431916_0b978cee98_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/matthiasbln/2955431916/sizes/l/) http://farm4.static.flickr.com/3164/2964347982_015337dce7_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/27903273@N05/2964347982/sizes/o/)
Νόστοι...και μια κόρη αξίας 1,5 εκ. δολαρίων
http://farm4.static.flickr.com/3102/2925675048_129f90c2a6.jpg (http://www.flickr.com/photos/madeleine_shepherd/2925675048/sizes/o/) http://farm4.static.flickr.com/3198/3082349859_59ba7f39c0_m.jpg (http://www.flickr.com/photos/frenchkerr/3082349859/sizes/o/)
Νυχτερινές
http://farm4.static.flickr.com/3146/2860742652_6a7079365d.jpg (http://www.flickr.com/photos/flovething/2860742652/sizes/o/) http://farm4.static.flickr.com/3117/3132453223_48a7ed5642.jpg (http://www.flickr.com/photos/nickandjanephotos/3132453223/sizes/l/)
gm2263 January 8th, 2009, 07:46 PM ^^Is this normal?
Πάντως είναι λίγο τρομαχτικό που για τέτοια θέματα αποφασίζει μια κυρία δικαστικός που κάνει και συστάσεις κιόλας …επικαλούμενη και κάποιους καθηγητές Αρχιτεκτονικής που θα μπορούσαν να της προτείνουν και το γκρέμισμα του μουσείου ή να το κρύψουμε κάπως. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί…anyway όταν αρχίζουν οι δικαστές να αποφασίζουν για τέτοια θέματα κάτι δεν πάει καλά…
Πολύ καλή παρατήρηση και έχω πολλές φορές αναφερθεί στο ρόλο του ΣτΕ σαν μελλοντική τροχοπέδη στο θέμα των ψηλών κτιρίων με ενδεχόμενο κίνδυνο υποκειμενικής ερμηνείας των δεδομένων μιας κατάστασης ή ακόμα και στην έκδοση αποφάσεων οι οποίες στην ουσία δρουν ως νομοθετήματα πλέον και όχι ως επίλυση δικαστικής υπόθεσης (πχ θεωρώ ότι η κατασκευή ενός κτιρίου παρά το γεγονός ότι έχει όλα τα νόμιμα εχέγγυα, είναι επιβλαβής για την όποια αισθητική θεώρηση της πόλης, ανεξαρτήτων νομικής ή μη κάλυψης της αδειοδότησης του κτιρίου το οποίο στην Ελλάδα, εάν είναι μεγαλύτερο από κοτέτσι και δε μοιάζει με πενταώροφο "συγκρότημα κατοικιών" ενδέχεται όντως να είναι παράνομο με τους ηλίθιους νόμους που αντί να προστατεύουν το πράσινο, αποτελούν δύναμη αποτροπής μιας δυναμικής νεοτερικής ανάταξης της πόλης).
Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΣτΕ σωστά κατα τη γνώμη μου γνωμοδότησε. Υποψιάζομαι ότι θέλουν να γκρεμίσουν τα κτίρια γύρω από το μουσείο γενικά όχι γιατί ενδιαφέρονται για την τέχνη, αλλά γιατί οι αγράμματοι κυβερνητικοί κόθορνοι (πως λέμε "κωθώνια" στην καθομιλουμένη) φοβούνται μην τους χαλάσει η μόστρα και η φιέστα που ετοιμάζουν.
Αυτοί είναι ικανοί να φέρουν τη Βίσση και την Παπαρίζου να τραγουδήσουν πάνω στα αρχαία, ρε δεν παίζονται οι άνθρωποι.
emailspyro January 9th, 2009, 06:09 AM Exo poles fores valei foto apo ta "alla" neoklasika gyro gyro pou prepei na sothoun! An anapaleothoun tha dixnoun poli orea.
Xoros xriazete alla borei na vrethei ean:
1.Parkodromithoun (better than pezodromithoun : ) oi gyro dromoi
2. Gremistoun oi polikatikies pou fenonde sthn foro tou Lucretius "Οι κόρες της Αθήνας".
Ma giati kanis den mila gia gremisma ton megalon polikatikion sthn Makrygianni; Prepei na figoun oso kai an einai to kostos!
AAL January 9th, 2009, 10:56 AM Ma giati kanis den mila gia gremisma ton megalon polikatikion sthn Makrygianni; Prepei na figoun oso kai an einai to kostos!
Mε τα άλλα συμφωνώ φυσικά, αλλά με αυτό το σημείο διαφωνώ! Πρώτον, οι πιο πολλές είναι ωραιότατες πολυκατοικίες των μέσων του 20ου αιώνα (οχι όμως αυτή που φαίνεται στη φωτογραφία, αυτή ομολογώ είναι μάπα...). Χρειάζονται απλά ανακαίνιση. Ύστερα, αν κατεδαφίσουν αυτό το μέτωπο τι θα βλέπουμε? Τους ακάλυπτους της πίσω μεριάς του τετραγώνου? Ή θα κατεδαφίσουμε όλο το τετράγωνο? Αν είναι να κατεδαφίζουμε τετράγωνα, δεν το κάνουμε κάπου αλλού? ΠΑΛΙ να καταστρέφουμε τα καλύτερα δείγματα μιας εποχής, αφήνοντας όλα τα φρικτά κτήρια της δυτικής ΑΘήνας, της Μεσογείων, της Βουλιαγμένης, της Λιοσίων ανέπαφα? Όχι, αν είναι να κατεδαφίσουμε οικοδομικά τετράγωνα, υπάρχουν πολύ καλύτερα σημεία να το κάνουμε αυτό...
gm2263 January 9th, 2009, 11:27 AM ...παιδιά συμφωνώ με τον AAL έστω και με μια μεγάλη δόση σκεπτικισμού.
Lucretius January 9th, 2009, 12:25 PM Εγώ συμφωνώ με τον ΑΑL απόλυτα. Αν η λύση είναι να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε, τότε προφανώς το μουσείο θα έπρεπε να γίνει αλλού. Μπορούμε να δούμε τι είναι δυνατόν να γίνει από δω και μπρος, να δοθούν ίσως κίνητρα στους ιδιοκτήτες να συντηρήσουν τις οικοδομές τους, να αφαιρέσουν κεραίες από τις ταράτσες και τς απαίσιες τέντες από τα μπαλκόνια, όπως είχε προτείνει κάποτε και ο Παντερμαλής. (καταλήξαμε να συζητάμε για προσφορά κινήτρων για να γίνουν τα αυτονόητα)
@ emailspyro
Ο όρος "αναπαλαίωση" ...απλά δεν υπάρχει. Μου κάνει εντύπωση που έχει πιάσει τόσο σε σχέση με την αποκατάσταση κτιρίων. Η σωστή λέξη είναι ανακαίνιση, αποκατάσταση ή αναστήλωση.
gm2263 January 9th, 2009, 04:14 PM Σωστός απόλυτα ο φίλτατος Luke όπως συνήθως.
systema magicum January 9th, 2009, 05:58 PM Η φωτογραφία αποτυπώνει αυτό που είναι η Αθήνα , άλλωστε και η ιδία η αρχιτεκτονική του μουσείου πηγάζει από αυτή…ο αρχιτέκτονας του έργου δεν προσπάθησε να κρύψει την σύγχρονη πόλη, δεν εστίασε μονό στα αρχαία. Η αίθουσα των αρχαϊκών είναι ένα απτό δείγμα αυτής της επιλογής και το αποτέλεσμα δείχνει γοητευτικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πόλη είναι ένας πολύπλοκος ζωντανός οργανισμός που πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, ρεαλισμό και όραμα. Σίγουρα όχι επιδερμικά ή με την λογική του φόντου…είναι καλό ή δεν είναι? Λες και οι επισκέπτες του μουσείου θα προέρχονται από άλλο πλανήτη και θα παθαίνουν σοκ μόλις δούνε την πόλη από τις αίθουσες του κτηρίου…ας σοβαρευτούμε. Είναι λογικό με αφορμή την ύπαρξη και λειτουργία του νέου μουσείου να γίνουν κάποιες εύστοχες παρεμβάσεις στην περιοχή που έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να εφαρμοστούν σε πολλές περιοχές του κέντρου. Φρεσκάρισμα και συντήρηση προσόψεων, περιορισμός και τήρηση του νόμου για τις διαφημιστικές πινακίδες, τις κεραίες καθώς και τις οποίες παρανομίες. Βέβαια αυτό αφορά και την πολιτεία αλλά και τους ανθρώπους που ζούμε στην πόλη. Όλα ξεκινούν από την αγάπη και το ενδιαφέρον που δείχνει ο καθένας προσωπικά για το σπίτι του όμως ας μην περιμένουμε ή απαιτούμε οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών να τρέξουν να βελτιώσουν τις πολυκατοικίες τους ,επειδή έγινε το μουσείο, χωρίς κίνητρα από το κράτος.
Το μείζον ζήτημα σήμερα είναι η ολοκλήρωση του στησίματος της έκθεσης και η οργάνωση του μουσείου καθώς δημιουργείται ένας νέος οργανισμός που καλείται να επιτελέσει ένα μεγάλο έργο. Ας μην αγνοούμε ότι με την έναρξη της λειτουργίας του το μουσείο θα προκαλέσει και πάλι το διεθνές ενδιαφέρον ενώ πλέον θα αξιολογείται συνολικά, τόσο για το κτήριο και την έκθεση όσο και για την λειτουργία του. Οι γύρω μπουγάδες θα είναι σε δεύτερη μοίρα, μην τρελαίνεστε. Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί πολλά θετικά άρθρα στον διεθνή τύπο. Δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει κανένα σχόλιο για τα γύρω μπαλκόνια…ή καμιά προτροπή να ισοπεδώσουμε την πόλη. Τουλάχιστον ας προσδιορίσουμε την αχτίνα δράσης…
somataki January 9th, 2009, 06:01 PM Η αίθουσα των αρχαϊκών είναι ένα απτό δείγμα αυτής της επιλογής και το αποτέλεσμα δείχνει γοητευτικό.
Μαλλον δεν δειχνει και τοσο γοητευτικο πλεον...Γι αυτο ενω για πολυ καιρο τα τζαμια επετρεπαν την προς υα εξω θεαση, πλεον το μετανιωσαν και στην κατω σειρα των τζαμιων βαλανε κατι που τα κανει πιο θολα, ετσι ωστε να μην φαινεται τιποτα απολυτως απεξω, δηλαδη οι πολυκατοικιες. Η πανω σειρα ωστοσο εμεινε ως ειχε, για να μπαινει κανονικα το φως, μιας κ απο κει φαινεται ο ουρανος κ οχι μπαλκονια.
Πριν:
http://farm4.static.flickr.com/3057/2656987332_404e4d4374.jpg
Λεπτομερεια: διακρινονται και οι πολυκατοικιες πισω και οι δορυφορικη κεραια σε μια απο αυτες! Σε αντιθεση με το μετα...
Mετα:
http://farm4.static.flickr.com/3208/2974609124_1db764b541.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3119/3176889930_0412706bb9_o.jpg
Λεπτομερεια: στην τελευταια φωτο διακρινεται μονο η δορυφορικη κεραια εκει που ξεκιναει η ανω σειρα τζαμιων(πανω δεξια)..το θεαμα της πολυκατοικιας πιο κατω λογοκριθηκε !!!!
systema magicum January 9th, 2009, 06:05 PM ^^κρίμα...:ohno:
systema magicum January 9th, 2009, 07:41 PM Μήπως έχει να κάνει με το φως και τον τρόπο λήψης της φωτογραφίας?
somataki January 9th, 2009, 07:50 PM Μήπως έχει να κάνει με το φως και τον τρόπο λήψης της φωτογραφίας?
Oχι, ειναι εμφανες απο κοντα πως κατι εχουν τοποθετησει. Αν δεις προσφατες φωτο του κτιριου απ εξω απο αυτη την πλευρα φαινεται ξεκαθαρα η διαφορα στο γυαλι.
Lucretius January 9th, 2009, 08:07 PM Επειδή την περπάτησα αρκετα αυτή την αίθουσα θυμάμαι οτι μου είπαν πως επειδή τα τζάμια βλέπουν νότια εγκατέστησαν ένα σύστημα περσίδων ώστε σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας να κατεβαίνουν αυτόματα για την προστασία των εκθεμάτων. Το ίδιο έχει γίνει και στην αίθουσα του παρθενώνα (τουλάχιστον στη νότια πλευρά). Αν και είναι αρκετά σκούρα, δεν είναι αδιαφανή. Ίσως αυτό σε συνδυασμό με την υπερέκθεση των δυο φωτογραφιών (όπου οι ανοιχτοί τόνοι είναι "καμμένοι" ) να δίνει την εντύπωση αδιαφάνειας. Είδα φωτογραφίες μιας φίλης που πήγε πριν 2-3 εβδομάδες και τα κτίρια ξεχώριζαν κανονικά. Ίσως βέβαια να το εγκατέστησαν έκτοτε.
Και η δική μου φωτογραφία
http://storeimgs.com/out.php/t14239_1001510.jpg (http://storeimgs.com/show.php/14239_1001510.jpg.html)
TeddyAmsterdam January 10th, 2009, 12:36 AM μονο εμενα δεν με ενοχλεί που έβαλαν (αν έβαλαν) αυτό το film?
Ωραία είναι να κοιτάς την θεα, αλλα από πλευράς μουσειολογιας και "experience" δεν είναι καλύτερο να μην αποσπάται ο προσοχή σου από την μπουγάδα της απέναντι όταν προσπαθείς να μπεις όσο πιο βαθιά γίνετε στην ιστορία ενός πολιτισμού και να μεταφέρεις τον εαυτό σου σε άλλες εποχές?
emailspyro January 10th, 2009, 03:25 AM AAL kai Systema, sinfono mazi sas... to gremissma ton polikatikion den xriazete kai nai, exoun kai afta istorikh kai arxitektonikh simasia. Me ena kalo vapsimo kai nikokirema endaksi einai... malista elpizo ta tzamia na mhn einai monima thola giati protimo na vleo thn thea ths Athinas....
Lucretius efxaristo gia to mathima, dikio exeis.
Lucretius January 10th, 2009, 03:50 AM Γράψτε λάθος παιδιά! Τελικά μάλλον έχουν προσθέσει μια έξτρα μεμβράνη ή άλλαξαν το σύστημα των περσίδων. Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω από την φωτογραφία. Θα είναι κρίμα αν είναι μόνιμο, γιατί μια αντιπαράθεση και προβολή των γλυπτών στην πόλη θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
http://farm4.static.flickr.com/3065/2999216334_cef08e0526.jpg (http://www.flickr.com/photos/28409795@N05/2999216334/sizes/o/)
savas January 10th, 2009, 04:21 AM http://img407.imageshack.us/img407/3254/paidhikritiouqh4.jpg
Διακρίνεται σε αυτή τη φωτογραφία πολύ καλά... Δε γνωρίζω όμως αν είναι μεμβράνη, περσίδες, μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση η οποία να σχετίζεται με την τελετή των εγκαινίων.
Η φωτογραφία είναι από την έκδοση LIFO - ΤΕΥΧΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.
http://www.dimitrispapaioannou.com/downloads/gr/
SonOfSparta January 10th, 2009, 06:02 AM Great display for the Nostoi exhibit.
http://img396.imageshack.us/img396/4845/newacropolismuseumwa1.png
BG_PATRIOT January 10th, 2009, 07:28 AM ^^
Those are some good looking hydrias :cheers:
systema magicum January 10th, 2009, 01:41 PM Έχει ενδιαφέρον πως ο φορέας που διοργάνωσε τον διεθνή διαγωνισμό και επέλεξε την πρόταση Tschumi, αποδομεί και αυτοακυρώνει συνεχώς την επιλογή του…τουλάχιστον λύνεται και το θέμα της μπουγάδας.
:scouserd:
Lucretius January 10th, 2009, 04:52 PM @ SonOfSparta.
I disagree. This is the worst way to display these magnificent vases. Even though they are painted in every cm of their surface, the curators chose to display them against the wall and dealt with the paintings of the back by simply placing a mirror. They could have done a lot better.
@ BigPatriot
The first two vases are volute craters. The third is a calyx crater.
http://en.wikipedia.org/wiki/Typology_of_Greek_Vase_Shapes
@ Systema.
Πραγματικά κρίμα αλλά συμβαίνει πολύ συχνά, κυρίως λόγο της έλλειψης συνεννόησης μεταξύ πελάτη, μουσειολόγου και αρχιτέκτονα. Το γνωστότερο παράδειγμα είναι το beaubourg αλλά και η πτέρυγα sainsbury στην πινακοθήκη του Λονδίνου κτλ.
Δεν άντεξα και ανέβασα και τις υπόλοιπες φωτογραφίες του Παπαϊωάννου
Το αέτωμα του τρισώματου με την εφαρμογή του νέου σπαράγματος
http://storeimgs.com/images.php/m282_pap5.jpg (http://storeimgs.com/images.php/i282_pap5.jpg)
Η μεμβράνη που λέγαμε
http://storeimgs.com/images.php/m278_pap1.jpg (http://storeimgs.com/images.php/i278_pap1.jpg)
Και μόνο το παιχνίδι του φωτός στις επιφάνειες των γλυπτών είναι για μένα αρκετό για την κατανόηση του αρχιτέκτονα να επιλέξει τον φυσικό φωτισμό.
http://storeimgs.com/images.php/m279_pap2.jpg (http://storeimgs.com/images.php/i279_pap2.jpg)
Το δυτικό αέτωμα.
http://storeimgs.com/images.php/m280_pap3.jpg (http://storeimgs.com/images.php/i280_pap3.jpg)
Στον τελευταίο όροφο ο επισκέπτης θα μπορεί να δεί και το πίσω μέρος των λίθων της δυτικής ζωφόρου.
http://storeimgs.com/images.php/m281_pap4.jpg (http://storeimgs.com/images.php/i281_pap4.jpg)
TeddyAmsterdam January 10th, 2009, 06:36 PM @ SonOfSparta.
I disagree. This is the worst way to display these magnificent vases. Even though they are painted in every cm of their surface, the curators chose to display them against the wall and dealt with the paintings of the back by simply placing a mirror. They could have done a lot better.
Agree with Lucretius. The displays look very dated way of museum display. They "block" the vases a lot with these heavy canopies, i prefer the ones all glass, in the rest of the space. I believe also that the black color of the bases is too heavy and bold and dont match the space and they distruct from the objects on display.
http://farm4.static.flickr.com/3102/2925675048_129f90c2a6.jpg
@ Lucretius, regarding the frosted films: They still leave all the natural light in
Lucretius January 10th, 2009, 07:33 PM Yes, but diffused, not direct. It's a different quality.
SonOfSparta January 10th, 2009, 08:16 PM I agree that having a mirror in the back of the vases takes away from the display, however I do like the choice of black and red as backdrops that picks up and amplifies the red and black pottery. Also the light panels on both the top and bottom really seem to add to the overall display of the vases without any ackward glare that would exist due to the shape of the vessels if natural sunlight was allowed in. The canopies and wall screens allow the vistor to focus on the individual works without background distractions.
Lucretius January 11th, 2009, 05:39 PM Since when is an artifact or another human "distraction"? These heavy dislplays are isolating the exhibits placing them against the walls as if they are afraid that the visitor might try to open the case and steal them. As I understand, the exhibits are exactly the same that were shown in Rome earlier in 2008 but the curators didn't have to copy every aspect of that exhibition. There are many ways to light an object without creating glare, from using optic fibers to adjusting the angle of the light source, the natural light has nothing to do with it.
Τέλος πάντων, ενα μικρό update από το αέτωμα του τρισώματου, το οποίο θα είναι και το πρώτο που θα βλέπει ο επισκέπτης ανεβαίνοντας από την ράμπα των κλυτιών. Φαίνεται οτι ενσωματώθηκε με τον ηρακλή και τον τρίτωνα και πως η τοποθέτηση του θραύσματος του λιονταριού είναι σε εξέλιξη. Ωραία λεπτομέρεια τα panel από μπετόν που κρύβουν τον σκελετό του βάθρου.
http://farm4.static.flickr.com/3415/3186860665_750c36dc39.jpg (http://www.flickr.com/photos/emzily/3186860665/sizes/o/)
Ακόμη, συνεχίζονται οι εργασίες στις Καρυάτιδες (έχουν βγει όλες από τα κουτιά τους) και τις προθήκες του διαδρόμου
http://farm4.static.flickr.com/3442/3187701200_1a82c88d15.jpg (http://www.flickr.com/photos/emzily/3187701200/sizes/o/in/set-72157612383009341/)
ELLIN January 11th, 2009, 05:41 PM In these photos we can have some very important details..
http://i215.photobucket.com/albums/cc19/athenian82/3187701200_3c2e6767e0_o.jpg
^^Here we can see that Caryatides finally will have a base, as they have at Erecthium they will not be presented alone on an independent base or just alone on the floor..the archeologists realize that must earn high from a base so to be visible from the lower floors and also they decide to make one base for the 6 of them than 6 bases for each....very good idea and represenative of the Erecthium....furthremore (ones have visit the museum already will have realize that).....the will be visible and "glorious" as they will look from the upper floor...
http://i215.photobucket.com/albums/cc19/athenian82/3186860665_1fd51bd76e_o.jpg
^^
...and here..we can see the final base from beton....exactly the same like the Parthenon room.....the position where the antiquities will toucvh the beton base will be filled from an iron - chromium zone....like the zooforos.....:)
SonOfSparta January 11th, 2009, 06:58 PM Lucretius wrote:
Since when is an artifact or another human "distraction"? These heavy dislplays are isolating the exhibits placing them against the walls as if they are afraid that the visitor might try to open the case and steal them. As I understand, the exhibits are exactly the same that were shown in Rome earlier in 2008 but the curators didn't have to copy every aspect of that exhibition. There are many ways to light an object without creating glare, from using optic fibers to adjusting the angle of the light source, the natural light has nothing to do with it.
What I ment by distraction is when you have a vase or small artifact with painted detail you might want to look at it in a space with a neutral backdrop so as to see the detail. If for example you have vases with large windows in the background as in the case of the New Acropolis Museum the light and 'busy' background space may distract the viewer looking at a smaller work of art. If on the other hand you have a large sculpture you do not necessarily lose detail due to scale. My personal favourates displays features are ones that have a partial background screen and revolve on a base, however this type of display usually only occurs with artifacts under a certain size or weight. I have also noticed the hardest items to properly display are vases due primarily to glare issues, this is why I find the Nostoi exhibit in the New Acropolis Museum as rather more appealing than a lot of other vase displays.
In regards to 'curators didn't have to copy every aspect of that exhibition,' the truth is sometimes they have little choice. Most travelling exhibits come with their own dispays and all curators do is reassemble the exhibit within their own space, if a particular museum has more money for the travelling exhibit they have more options in regards to displays. Then there is the most important factor IMO to consider, how the original piece of work was ment to be viewed. The angle, the lighting, the distance, all play a role and many museums still fail to translate that to the visitor experience. I will use the Caryatides as an example are the layed out in exactly the same way as the originals facing south and are the at the same distance in height from ground to porch? I think not looking at the photos. Now I know we have the copies on the Erechtheion so this may not be too important a point, yet it is these details that a good curator and museum architect should look at when figuring out how artifacts should be displayed.
Lucretius January 12th, 2009, 12:06 PM Μα εδώ δεν έχουμε μικρά αντικείμενα που "χάνονται" στο υπόβαθρο. Το αντίθετο μάλιστα. Τα μικρότερα τοποθετήθηκαν προς το κέντρο (περίοπτα) και τα μεγάλα αγγεία, όπως αυτοί οι κορυφαίοι απουλικοί κρατήρες με πλούσια διακόσμησε σε κάθε επιφάνεια μπήκαν περιμετρικά σε προθήκες, ακυρώνοντας στην ουσία την θέαση της δευτερεύουσας παράστασης, από την στιγμή που την βλέπεις με λανθασμένη προοπτική, πλάγια και μέσω του καθρέπτη. Με τον τρόπο που εκτίθενται αυτά τα αντικείμενα στην ουσία μετατρέπονται σε έργα τέχνης τα οποία θα πρέπει να θαυμαστούν με συγκεκριμένο τρόπο και σειρά. Κάνουμε δηλαδή αυτό για το οποίο κατηγορούμε το Getty και τα άλλα μουσεία ληστευμένων αρχαιοτήτων. Όσο για την θάμβωση, από εξωτερικές πηγές, το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να αφαιρέσουν εντελώς τον φυσικό φωτισμό και να φωτίσουν τα έργα με επιλεγμένα σποτ, μέσα και έξω από τις προθήκες. Ξέρω τα μηχανολογικά της αίθουσας και ξέρω οτι έχει αυτή τη δυνατότητα.
Σε σχέση με τους εφορους, θα επιμείνω ότι είναι θέμα τεμπελιάς ή τσαπατσουλιάς. Αυτή δεν ήταν μια απλή περιοδική έκθεση που μας ήρθε φασόν απ' έξω. Στην έκθεση της Ιταλίας δώσαμε αρκετά (πολύτιμα) αντικείμενα και θα έπρεπε να έχουμε λόγο στον τρόπο έκθεσης. Ακόμη και έτσι να ήταν, το ίδιο ίσχυε και με την έκθεση του Πραξιτέλη στο αρχαιολογικό που ήρθε από το Λούβρο αλλά όποιος είδε και τις δυο είπε οτι της Αθήνας ήταν ανώτερη λόγω τοποθέτησης και αισθητικής. Και όσοι την είδαμε δεν πιστεύαμε οτι ήμασταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό!
Σε σχέση με την αρχική οπτική των αντικειμένων, συμφωνώ εν μέρει. Πολλές φορές είναι αδύνατο να αναπαραχθούν οι συνθήκες αυτές, όπως π.χ για τη ζωφόρο του παρθενώνα και τα αετώματα, τα οποία θα είναι πρακτικά αόρατα αν τοποθετηθούν σε ύψος 12 μέτρων από το έδαφος. Και απ' όσο έχω καταλάβει, οι Καρυάτιδες θα τοποθετηθούν με παράλληλα με τον διάδρομο των κλιτυών, αρά σε σχέση 90 μοιρών με την αρχική τους θέση, ώστε να κοιτάζουν τον θεατή καθώς μπαίνει στο μουσείο. Όχι πως αυτό σημαίνει τίποτα βέβαια.
Και μόλις συνειδητοποίησα οτι έγραφα τόση ώρα στα ελληνικά. σορρυ αλλά δεν έχω κουράγιο να το ξαναγράψω.
systema magicum January 13th, 2009, 04:02 PM Στον αέρα τα εγκαίνια (ακριβά ή φτηνά)
Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
Στη διακριτική ευχέρεια του νέου υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά είναι η υλοποίηση ή μη των πανάκριβων εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ηταν άλλωστε το πρώτο που τον απασχόλησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Στην πρώτη άτυπη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους «ρώτησε» αν είναι αναγκαίο να δοθούν τόσα πολλά (6 εκατ. ευρώ) για τα εγκαίνια.
Ωστόσο, από τις 19 Νοεμβρίου 2008 έχει γίνει ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για τη «Διοργάνωση και υποστήριξη των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης». Μετά την παρέλευση 40 εργάσιμων ημερών (χρόνος υποβολής ενστάσεων) το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να ανακοινώσει την εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε το έργο, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμη.
Ο διαγωνισμός προωθήθηκε από τον Μιχάλη Λιάπη με τη σύμφωνη γνώμη του Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος, παραδόξως για μέρες λιτότητας, είχε υποσχεθεί ένα τεράστιο κονδύλι από τον τακτικό προϋπολογισμό. Ο πρώην υπουργός ουδέποτε θεώρησε υποχρέωσή του να εξηγήσει πώς προέκυψε το ποσόν των 6 εκατ. ευρώ. Γιατί τόσα και όχι λιγότερα ή περισσότερα; Ποια θα είναι και σε τι συνίσταται η δωρεάν ή «εθελοντική» συμμετοχή του Δημήτρη Παπαϊωάννου στην τελετή; Ο ίδιος ο καλλιτέχνης πάντως δήλωσε δημοσίως (απαντώντας στον καθηγητή Βερέμη στην εφημερίδα «Καθημερινή») ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την «προσφορά του ΥΠΠΟ».
Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο τηρούν «σιγήν ιχθύος» για την εταιρεία που ανεδείχθη νικήτρια. Τα ίδια και από τη διοίκηση του νέου Μουσείου Ακρόπολης. Ολοι διατείνονται ότι δεν γνωρίζουν τίποτα, «η διαδικασία έγινε από μια επιτροπή με πρόεδρο τον Δημ. Αντωνόπουλο», λένε.
Προς τι τέτοια μυστικοπάθεια; Ο κ. Λιάπης, την ημέρα της παράδοσης του υπουργείου του, δήλωσε ότι υπήρξε υπέρμαχος της διαφάνειας, ότι όλες οι αποφάσεις του αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο. Ψάξαμε, αλλά δεν τις είδαμε.
Εν τω μεταξύ εκκρεμεί ο ορισμός του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Αυτό θα επιλέξει στη συνέχεια, κατόπιν διαγωνισμού, τον πρώτο του διευθυντή. Τη θέση φημολογείται ότι διεκδικούν πολλοί αρχαιολόγοι, δεδομένου ότι προσφέρεται ελκυστικός μισθός (97.000 ευρώ ετησίως). Γι' αυτό δεν αποκλείεται να τη διεκδικήσουν και υψηλόβαθμα στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που δεν έχουν δει τέτοια χρήματα ούτε στον ύπνο τους. Ο νόμος τούς δίνει το δικαίωμα, αρκεί να παραιτηθούν προσωρινά από τα δημοσιοϋπαλληλικά τους καθήκοντα.
Στο ερώτημα πότε θα αποκτήσει το μουσείο τη νέα του υπόσταση, δηλαδή πότε από κρατικό θα γίνει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, δεδομένου ότι ο νόμος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει καμιά βιασύνη. Ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) θα παραδώσει στον νέο φορέα το μουσείο τελειωμένο.
Παραμένει ωστόσο αναπάντητο το ερώτημα, πότε θα τελειώσει το μουσείο και πότε θα οριστούν τα εγκαίνιά του, καθώς δεν υπάρχει ακόμη εγκεκριμένη μουσειολογική μελέτη. Εκπονήθηκε μεν από τους έμπειρους αρχαιολόγους της Ακρόπολης, χωρίς πάντως τη συμμετοχή ενός ειδικού μουσειολόγου, και κατατέθηκε πρόσφατα για συζήτηση στο Συμβούλιο Μουσείων. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συζητηθεί σύντομα, καθώς είναι άγνωστο αν τα γνωμοδοτικά συμβούλια του ΥΠΠΟ θα παραμείνουν ως έχουν και δεν θα «αναδομηθούν» μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας, όπως και ο γεν. γραμματέας Θ. Δραβίλλας (του Μ. Λιάπη), που προεδρεύει αυτών. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/01/2009
http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=37454012
:gaah::gaah::goodbye:
systema magicum January 13th, 2009, 04:09 PM Αυτά τα εγκαίνια ποιος θα τα κάνει;
Η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Πολιτισμού, τα 6 εκατ. ευρώ, η διαφημιστική εταιρεία και ο διευθυντής με «αυξημένα προσόντα»
ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ | Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=250202
Ναι, υπάρχει «νικητής» του διαγωνισμού για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως. Οχι, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Το μόνο γνωστό είναι ότι πρόκειται για μεγάλη διαφημιστική εταιρεία η οποία είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε αυτόν- δηλαδή διέθετε, πέραν των άλλων, τα απαραίτητα οικονομικά τεκμήρια. Με την αλλαγή της ηγεσίας στο υπουργείο Πολιτισμού όμως είναι πιθανόν η υπόθεση να αντιμετωπισθεί από την αρχή.
«Δεν είναι πολλά τα 6 εκατομμύρια ευρώ;» είχε αναρωτηθεί ο νέος υπουργός Πολιτισμού κ. Αντ.Σαμαράς την ημέρα παραλαβής του υπουργείου σχετικά με τον προϋπολογισμό των εγκαινίων. Το ποσό άλλωστε είχε θεωρηθεί υπερβολικό κυρίως για τους δύσκολους καιρούς που διάγει το ΥΠΠΟ (και όχι μόνο), οπότε η κριτική ήταν αρνητική και από ανθρώπους της κυβέρνησης. Ο κ. Μ. Λιάπης ωστόσο εμφανιζόταν άνετος, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση του κ. Γ.Αλογοσκούφη προκειμένου το ποσό αυτό να εκταμιευθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η υπόθεση λοιπόν φαίνεται ότι θα εξετασθεί από την αρχή για πολλούς λόγους. Στις προϋποθέσεις συμμετοχής του διαγωνισμού αναφερόταν σαφώς ότι κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία- ή σύμπραξη πολλών- θα έπρεπε να έχει «μέσο κύκλο εργασιών των τριών τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων μεγαλύτερο από το 400% του προϋπολογισμού τού υπό ανάθεση έργου», μεγαλύτερο δηλαδή των 24 εκατ. ευρώ. Ορος που στην πράξη απέκλειε τις ελληνικές εταιρείες, ει μη μόνον αν συνέπρατταν με κάποιους διεθνείς κολοσσούς από τους χώρους της διαφήμισης και των δημοσίων σχέσεων. Εξάλλου ουδέποτε έγινε γνωστό ποιοι συνέταξαν την προκήρυξη του διαγωνισμού- ποιος όρισε, π.χ., ότι θα πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε ακτίνες λέιζερ στην τελετή, όπως επισταμένως αναφέρεται στις προδιαγραφές. Ούτε η κριτική επιτροπή ανακοινώθηκε, στην οποία πάντως, και σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόεδρος ήταν ο κ. Δ.Αντωνόπουλος. Ερώτημα παραμένει, τέλος, η συμμετοχή ή όχι του χορογράφου Δημήτρη Παπαϊωάννου σε κάποιο στάδιο του διαγωνισμού και κυρίως στην τελετή, καθώς και η αμοιβή του.
Χωρίς να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον διευθυντή του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως- όπως ορίζεται από τον νόμο, καθώς πρόκειται για νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου- έγινε αυτός ο διαγωνισμός για τα εγκαίνια. Η λογική σειρά ανατράπηκε λόγω υπερβολικού ζήλου της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας για την τελετή των εγκαινίων, ακόμη και αν το μουσείο δεν θα είναι έτοιμο σε τρεις μήνες, ενώ βεβαίως δεν θα λειτουργεί με βάση τον νέο νόμο. Ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως (ΟΑΝΜΑ) με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Δ.Παντερμαλή, ο οποίος ολοκληρώνει την έκθεση του μουσείου, συνεργάζεται με την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τον προϊστάμενό της κ. Αλ.Μάντη στα ζητήματα που αφορούν το έργο. Και σύμφωνα με τα ισχύοντα ως σήμερα αυτό θα συνεχισθεί ως την πλήρη παράδοση του μουσείου από τον ΟΑΝΜΑ.
Σύμφωνα με τον νόμο, πάντως, εκτός από τον διευθυντή με τα αυξημένα προσόντα (τα οποία θα κληθεί να έχει) και με τη ζηλευτή αποζημίωση των 97.000 ευρώ τον χρόνο, ο υπουργός θα πρέπει να ορίσει και το διοικητικό συμβούλιο του Νέου Μουσείου. Υπό κανονικές συνθήκες μάλιστα το ΔΣ καλείται να κάνει την προκήρυξη για τον διευθυντή- άρα θα πρέπει να προϋπάρξει. Το γεγονός είναι ότι η σπουδή με την οποία αντιμετωπίστηκε ως σήμερα το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως έχει προκαλέσει αναστάτωση όσον αφορά την αποπεράτωσή του αλλά και τη μελλοντική λειτουργία του.
systema magicum January 19th, 2009, 02:17 PM Περικοπές στο… γκλάμουρ
Δευτέρα, 19.01.09
Περικοπές στο… γκλάμουρ
Στον «πάγο» του υπουργείου Πολιτισμού έχει μπει το ζήτημα των πανάκριβων εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ο διεθνής διαγωνισμός που προκηρύχθηκε για να βρεθεί η εταιρία που θα αναλάβει τη διοργάνωση της τελετής των εγκαινίων που θα προβάλει το Μουσείο στο εξωτερικό δεν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, «αξιολογήθηκαν οι τεχνικές προσφορές των ενδιαφερομένων, αλλά δεν έχουν ανοίξει ακόμα οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών».
Επανεξέταση
Το θέμα έχει μείνει στάσιμο και επανεξετάζεται, όπως συμβαίνει και με άλλες σημαντικές υποθέσεις του ΥΠΠΟ. Ο νέος υπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έδειξε ότι τον απασχολεί ιδιαίτερα η δαπανηρή τελετή των εγκαινίων και αναζητούσε πληροφορίες για το ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ που είχε εξασφαλίσει ο προκάτοχός του κ. Μιχάλης Λιάπης γι’ αυτό το σκοπό. Τα χρήματα αυτά δεν έχει προβλεφθεί να δοθούν από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ αλλά από το υπουργείο Οικονομικών. Ηταν αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ του κ. Λιάπη και του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη. Ο στόχος είναι τα εγκαίνια του Μουσείου να αποτελέσουν διεθνές γεγονός και να στείλουν ηχηρό μήνυμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το ποσό όμως χαρακτηρίστηκε «προκλητικό» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή και από άλλους φορείς. Οπως και το ποσό των εκατόν δώδεκα χιλιάδων ευρώ ως ετήσια αμοιβή του καλλιτεχνικού διευθυντή που προβλέπει ο νόμος της ίδρυσης του Μουσείου ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός έχει «παγώσει» και κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποφασίσει ο υπουργός για το συγκεκριμένο θέμα -αν και για την τελετή των εγκαινίων, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να δαπανηθούν τα έξι εκατομμύρια-, άγνωστο παραμένει και αν θα τηρηθεί και το αρχικό χρονοδιάγραμμα για εγκαίνια τον ερχόμενο Μάρτιο. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει και η συμμετοχή του Δημήτρη Παπαϊωάννου στην τελετή των εγκαινίων. Την «εθελοντική», όπως είχε πει, συνεργασία του με το ΥΠΠΟ είχε ανακοινώσει ο κ. Λιάπης.
Επέκταση σύμβασης
Τι γίνεται κατά τα άλλα μέσα στο Μουσείο; «Εγινε επέκταση της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία», σημειώνει στον ΕΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής. Οπως επισημαίνει, οι προθήκες για ορισμένα εκθέματα «είναι μεγάλες κατασκευές που επηρεάζουν την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Γίνονται μέσα στον πυρήνα του κτιρίου, με σχέδια του αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί. Δεν μπορούν να γίνουν από κατασκευαστές».
Οσον αφορά τη μουσειολογική μελέτη, ο κ. Παντερμαλής τονίζει ότι «είναι έτοιμη και έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού». Για τη μελέτη έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από την αρχαιολογική κοινότητα, η οποία δεν έχει εκφραστεί ακόμα επισήμως. Η μελέτη δέχεται κριτική καθώς στη σύνταξή της δεν συμμετείχαν μουσειολόγοι, πρακτική που συνηθίζεται σε όλα τα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το πολυδιαφημισμένο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Νέο βρετανικό «όχι»
Η προβολή του Μουσείου στο εξωτερικό συνεχίζεται. Μετά τη Χαϊδελβέργη, όπου συνεχίζεται η έκθεση με μακέτες, αντίγραφα και άλλο υλικό σχετικά με το νέο Μουσείο, σειρά έχει τον Μάιο η Βασιλεία της Ελβετίας. Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του τμήματος «Προϊστορίας και Ευρώπης» του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Γουίλιαμς είπε άλλο ένα «όχι» στο ενδεχόμενο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε ότι τα γλυπτά κατέχουν θέση-«κλειδί» για την αποστολή του Βρετανικού Μουσείου που είναι να παρουσιάσει τα πολιτιστικά επιτεύγματα όλης της ανθρωπότητας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ
Ελεύθερος Τύπος
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=70742
^^:drunk:
gm2263 January 20th, 2009, 10:13 AM Βρε πάλι καλά που τουλάχιστον αυτό το έργο έστω και αργά ολοκληρώνεται.
Duster January 20th, 2009, 04:08 PM http://www.skai.gr/master_avod.php?id=107423
Αναφέρεται στην απόφαση ΜΗ κατεδάφισης των νεοκλασσικών στις 2 γωνίες καθώς και στα ενεργειακά τζάμια του μουσείου.Highlight η "κυράτσα" που ζητάει να κατεδαφιστούνε γιατί "δεν είναι ωραίο", όπως λέει(προφανως το γκρίζο κουτί στο οποίο θα ζει αυτή είναι καλύτερο) και κλείνει και την θέα!!:nuts::nuts::nuts:
ELLIN January 22nd, 2009, 01:20 PM Lucretius mia erotisi!!!
Giati afti i diafora ????evgalan tous palious armous ton rogmon????:nuts:
http://i215.photobucket.com/albums/cc19/athenian82/347043804_dd04294987.jpg
kai afti..........
http://www.flickr.com/photos/argyrios/3216753720/
Koita tin diafora....
Lucretius January 22nd, 2009, 02:36 PM Για δυο λόγους.
1. Στις περισσότερες συγκολλήσεις τμημάτων γλυπτών (αλλά και μνημείων) που έγιναν πριν το 1970 χρησιμοποιούσαν την λιθόκολλα meyer που με τον καιρό αλλοιώθηκε και επιβάρυνε τα γλυπτά. Πλέον για τις συγκολλήσεις χρησιμοποιούν πολύ λεπτό τσιμέντο (έχω την εντύπωση Portland, αλλά δεν είμαι και σίγουρος) λευκού χρώματος.
2. Για να φαίνεται η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το γλυπτό και να ξεχωρίζουν οι σύγχρονες αποκαταστάσεις.
ELLIN January 22nd, 2009, 02:43 PM Για δυο λόγους.
1. Στις περισσότερες συγκολλήσεις τμημάτων γλυπτών (αλλά και μνημείων) που έγιναν πριν το 1970 χρησιμοποιούσαν την λιθόκολλα meyer που με τον καιρό αλλοιώθηκε και επιβάρυνε τα γλυπτά. Πλέον για τις συγκολλήσεις χρησιμοποιούν πολύ λεπτό τσιμέντο (έχω την εντύπωση Portland, αλλά δεν είμαι και σίγουρος) λευκού χρώματος.
2. Για να φαίνεται η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το γλυπτό και να ξεχωρίζουν οι σύγχρονες αποκαταστάσεις.
Ευχαριστο Lucretius!!!:)
Aν και θα μπορούσαν να καλύψουν κάπως την ρωγμή μεταγενέστερα, το έχουν κάνει με πολλά γλυπτά, έστω λευκό τσιμέντο...Η γλάυκς θα υποδέχεται τους επισκέπτες του μουσείου στην είσοδο...:)
Lucretius January 22nd, 2009, 03:28 PM Συνήθως αποφεύγουν να βάζουν περισσότερα ξένα υλικά από όσα είναι απαραίτητα. Στο νέο μουσείο επειδή η επανέκθεση είναι συνολική, σχεδόν όλα τα γλυπτά έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Αντίθετα, σε μουσεία όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό μπορείς να δεις την εξέλιξη των αρχών της συντήρησης και αποκατάστασης από το 1900 μέχρι σήμερα.
ELLIN January 27th, 2009, 01:31 PM Πέρασα πριν 4 μέρες από την Μακρύγιαννη και είδα κάτι που δεν με χαροποίησε καθόλου. Στην ανακατασκευή της οδού φαίνονται ότι διατηρούν τις τσιμεντένιες και σκουριασμένες στην κορυφή κολόνες φωτισμού....Οι οποίες είναι πραγματικά απαίσιες, φτηνιάρικες, και εγκατεστήμενες στην μαύρη αισθητικά δεκαετία '80. Έλπιζω ναι διαψευθώ και να τις ξυλώσουν, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πόσο δύσκολο είναι να τοποθετηθούν κομψές κολόνες φωτισμού...στην τελευταία πόλη της Γαλλίας τα φωτιστικά πόλεων είναι κοσμήματα....εδώ μιλάμε κάτω από την Ακρόπολη..και ενώ σχεδιάζεται εκ βάθρων η οδός Μακρυγιάνη.αν τις κρατήσουν θα είναι πραγματικά φτηνιάρηδες..:ohno:
Lucretius January 27th, 2009, 01:51 PM Συνήθως τα φωτιστικά σώματα αλλάζουν στο τέλος μιας παρέμβασης. Ελπίζω να ισχύσει και εδώ
ELLIN January 27th, 2009, 02:01 PM Συνήθως τα φωτιστικά σώματα αλλάζουν στο τέλος μιας παρέμβασης. Ελπίζω να ισχύσει και εδώ
I hope....:cool::
Almopos January 31st, 2009, 12:49 AM Read it and weap!
Http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15460&subid=2&tag=9464&pubid=5207105
EngineerGreece January 31st, 2009, 01:03 AM ^^
Tora afto einai kalo i kako? :/
Almopos January 31st, 2009, 01:17 AM I would say bad! Although the cost is high the opening of the new museum should be used to advertise Athens. I hope that Samaras has an alternative plan!
EngineerGreece January 31st, 2009, 01:26 AM ^^
Probably. I think we can have something like that which will cost less. 5.7 millions are to much, I think.
savas January 31st, 2009, 01:26 AM Αυτό σημαίνει πως σε περίπου δύο μήνες έχουμε εγκαίνια παγκόσμιας εμβέλειας και ακόμα δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδες υποδομές και τα απαραίτητα για να γίνουν εγκαίνια. Γιατί κανονικά αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να γίνονται πρόβες generale… Τέλος πάντων..
gm2263 January 31st, 2009, 10:08 AM Σε λίγο θα βλέπουν τις ξένες εταιρείες με το κιάλι οι ανίκανοι...
...άσχετα αν είναι ψηλό το κόστος. Αλλά βλέπεις η Ακρόπολη δεν είναι Eurovision...
Billy8181 January 31st, 2009, 11:48 AM kala signomi ginete na ginoun se 2 mines horis kan dokimes?......oute to 2004 den egine ayto!
malon skeftonte kati alo i pithanon pame gia ali anavoli....(?)
christos-greece January 31st, 2009, 02:44 PM Πέρασα πριν 4 μέρες από την Μακρύγιαννη και είδα κάτι που δεν με χαροποίησε καθόλου. Στην ανακατασκευή της οδού φαίνονται ότι διατηρούν τις τσιμεντένιες και σκουριασμένες στην κορυφή κολόνες φωτισμού....Οι οποίες είναι πραγματικά απαίσιες, φτηνιάρικες, και εγκατεστήμενες στην μαύρη αισθητικά δεκαετία '80. Έλπιζω ναι διαψευθώ και να τις ξυλώσουν, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πόσο δύσκολο είναι να τοποθετηθούν κομψές κολόνες φωτισμού...στην τελευταία πόλη της Γαλλίας τα φωτιστικά πόλεων είναι κοσμήματα....εδώ μιλάμε κάτω από την Ακρόπολη..και ενώ σχεδιάζεται εκ βάθρων η οδός Μακρυγιάνη.αν τις κρατήσουν θα είναι πραγματικά φτηνιάρηδες..:ohno:
Πρέπει λογικά να τις αλλάξουν με καινούργιες...
Όπως φαίνεται, θα αξιοποιήσουν τις παλίες ράγες του Τραμ (περίπου όπως στο Θησείο)
systema magicum February 9th, 2009, 08:21 PM Στην τελική ευθεία
Τοποθέτηση των γλυπτών, προθήκες, φωτισμός, όλα συζητώνται σήμερα στο υπ. Πολιτισμού
Δευτέρα, 09.02.09
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=74682
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τα χαρτιά του. Επειτα από μήνες δοκιμών, ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών για την επιλογή των εκθεμάτων και τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετηθούν μέσα στο κτίριο που σχεδίασε ο Μπερνάρ Τσουμί, η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του Μουσείου συζητώνται σήμερα στο Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Πολλά από τα ερωτήματα που, κατά καιρούς, έχουν απασχολήσει τους αρχαιολόγους και τα Μέσα Ενημέρωσης αναμένεται να απαντηθούν στη σημερινή συνεδρίαση: Πώς τελικά θα δηλώνεται η απώλεια των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο; Πόσα συνολικά αντίγραφα των «ξενιτεμένων» γλυπτών θα εκτεθούν στο Νέο Μουσείο; Σε ποιο ύψος θα τοποθετηθούν οι μετόπες του Ναού; Πώς θα αναδειχθούν τα αρχαϊκά εκθέματα μέσα στην αίθουσα του πρώτου επιπέδου του Μουσείου; Πώς θα διαμορφωθεί τελικά ο «εξώστης» των Καρυάτιδων;
Η αίθουσα του Παρθενώνα, που βρίσκεται στο τελευταίο επίπεδο του Μουσείου, έχει ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις και προσανατολισμό με τον αρχαίο Ναό. Η ζωφόρος, τα αετώματα και οι μετόπες θα εκτεθούν όπως ακριβώς βρίσκονταν πάνω στον Παρθενώνα.
Η αίθουσα των αρχαϊκών εκθεμάτων αφήνει στους μελετητές περιθώρια για ακόμα πιο δημιουργική προσέγγιση του θέματος. Στο παλαιό Μουσείο το κοινό μπορούσε να δει την Πεπλοφόρο, τον Μοσχοφόρο, τις Κόρες και τα άλλα γλυπτά μόνο από μπροστά. Πλέον θα έχει τη δυνατότητα να περιφέρεται γύρω από το γλυπτό διάκοσμο.
Στο Συμβούλιο Μουσείων αναμένεται να συζητηθούν και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως τα βάθρα των αγαλμάτων, το ύψος των γλυπτών σε σχέση με τους θεατές, ο φωτισμός τους, οι προθήκες, αλλά και η διαδρομή που θα ακολουθεί ο επισκέπτης μέσα στην αίθουσα.
Εγκριση και μετά εγκαίνια
Η έγκριση της μελέτης, με όποιους όρους επιβάλλει το Συμβούλιο, σημαίνει και την αντίστροφη μέτρηση προς τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάρτιο. Οπως όλα δείχνουν όμως, θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή μερικούς μήνες ακόμα για το μεγάλο, διεθνές γεγονός της πρεμιέρας του Μουσείου. Αν και όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες, η διαδικασία της επανέκθεσης θα συνεχιστεί και πέρα των εγκαινίων.
systema magicum February 9th, 2009, 08:22 PM the Greek way...πάντα και σε όλα.ΣΟΥΡΕΑΛ...:lol::lol::lol:
Lucretius February 9th, 2009, 08:25 PM Άσε καλύτερα να μην αρχίσω πάλι...
systema magicum February 9th, 2009, 08:49 PM Παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις, τα μέλη του συμβουλίου Μουσείων ενέκριναν ομόφωνα το εκθεσιακό πρόγραμμα του νέου Μουσείου Ακρόπολης, προτάσσοντας τον εθνικό του χαρακτήρα.
Μεταξύ άλλων οι επιστήμονες επισήμαναν ότι η αίθουσα που στεγάζει τα αρχαϊκά έχει πολλές κολώνες που "συνθλίβουν" τα εκθέματα, ενώ άσκησαν κριτική για τη συνύπαρξη αυθεντικών μαρμάρινων γλυπτών του Παρθενώνα με γύψινα αντίγραφα του Βρετανικού Μουσείου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του νέου Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτρης Παντερμαλής υποστήριξε ότι οι προδιαγραφές του Μουσείου έγιναν με βάση τα εκθέματά του και τη διευκόλυνση του κοινού.
http://www.skai.gr/master_story.php?id=110228
E κόψτε μερικές κολώνες....:lol::lol::lol::lol:
Lucretius February 9th, 2009, 09:14 PM Μια απορία, έτσι για το αστείο της υπόθεσης: Υπάρχει (έστω και ένας) μουσειολόγος μέσα στους επιστήμονες του συμβουλίου; Γιατί διαφορετικά ίσως θα έπρεπε να προσέχουν περισσότερο.
woofy February 10th, 2009, 10:58 AM Λουκρήτιε, η απάντηση είναι... οχι!
Από την Καθημερινή:
Είπαν «ναι» λόγω πίεσης χρόνου
Της Γιωτας Συκκα
Μουσειο Aκροπολης. Κραυγές και ψίθυροι. Σοβαρές ενστάσεις για το στήσιμο και τη φιλοσοφία από την οποία διέπεται η έκθεση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης είχε χθες το Συμβούλιο Μουσείων. Μπροστά στην πίεση, όμως, των επερχόμενων εγκαινίων «υπερεθνικής σημασίας», αναγκάστηκαν να μειώσουν το χρόνο και να εγκρίνουν τη μουσειολογική - μουσειογραφική μελέτη. Με παρατηρήσεις αναπόφευκτες αλλά και διαπιστώσεις που προσβάλλουν το όλο εγχείρημα. Αλλωστε, σε ποια χώρα θα συνέβαινε να μη χρησιμοποιηθεί μουσειολόγος για τη μόνιμη έκθεση ενός τέτοιου μουσείου και μάλιστα στον 21ο αιώνα;
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_10/02/2009_302786
Billy8181 February 10th, 2009, 05:35 PM ontos i aithousa me teis kolones mou fainete periergi , ala den eho bei mesa kai den boro na po akrivos. Pantos poli fasaria gia ena museio pou fandazome htistike pio poli gia to esoteriko para to exoteriko.....einai dinaton na mi kanei gia ti sosti provoli ton ekthematon?? (ti sosti leo, oute kan kati to fandasmagoriko...)
mou faniete periergo
systema magicum February 10th, 2009, 06:04 PM Είπαν «ναι» λόγω πίεσης χρόνου
Της Γιωτας Συκκα
Μουσειο Aκροπολης. Κραυγές και ψίθυροι. Σοβαρές ενστάσεις για το στήσιμο και τη φιλοσοφία από την οποία διέπεται η έκθεση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης είχε χθες το Συμβούλιο Μουσείων. Μπροστά στην πίεση, όμως, των επερχόμενων εγκαινίων «υπερεθνικής σημασίας», αναγκάστηκαν να μειώσουν το χρόνο και να εγκρίνουν τη μουσειολογική - μουσειογραφική μελέτη. Με παρατηρήσεις αναπόφευκτες αλλά και διαπιστώσεις που προσβάλλουν το όλο εγχείρημα. Αλλωστε, σε ποια χώρα θα συνέβαινε να μη χρησιμοποιηθεί μουσειολόγος για τη μόνιμη έκθεση ενός τέτοιου μουσείου και μάλιστα στον 21ο αιώνα;
Ηταν όμως και κάποιες διαπιστώσεις των εισηγητών. Οπως του Ν. Λιβιεράτου από τη Διεύθυνση Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα της αντισεισμικής θωράκισης των Καρυατίδων και των μεγάλων αγαλμάτων. Και βέβαια το σπουδαιότερο: ότι η μουσειολογική μελέτη ήρθε στο Συμβούλιο, αφού τα εκθέματα έχουν στηθεί.
Οι αντιρρήσεις είχαν να κάνουν με το μεγάλο ύψος της αίθουσας των αρχαϊκών, με το «δάσος κιόνων» διαμέτρου 2 μ. στο οποίο χάνονται τα μικρά αριστουργηματικά αρχαία γλυπτά, την ανύψωση των μετόπων και αντίθετα το χαμηλό ύψος των αετωμάτων αλλά και τη μεγάλη χρήση εκμαγείων στην αίθουσα του Παρθενώνα.
«Αναρωτιέμαι αν οι αρχιτέκτονες αγνόησαν τις προδιαγραφές ή οι προδιαγραφές ήταν λάθος;» έθεσε το θέμα η Ασπασία Λούβη, ενώ ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ν. Καλτσάς έδωσε το στίγμα της χθεσινής βραδιάς με δυο κουβέντες: «δεν απαντήθηκαν οι ερωτήσεις, αλλά αιτιολογήθηκαν τα τετελεσμένα».
«Το κτίριο καταπίνει τα εκθέματα», διαφώνησε η Ιωάννα Παπαντωνίου, αντιδρώντας για τις «τρύπες της εισόδου» και την ανηφορική ράμπα που θυμίζει «την κατηφόρα του μετρό», ενώ αντίθετα η Αννα Καφέτση ήταν ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα.
«Μα, τι επίθεση είναι αυτή; Ελεος», είπε πριν αποχωρήσει ο πρόεδρος του ΟΑΝΜΑ, Δ. Παντερμαλής. Βέβαια, αν άκουγε τις περισσότερες διαφωνίες θα καταλάβαινε ότι κανείς δεν είχε αντίρρηση με τη λειτουργία του μουσείου. «Βεβαίως, σέβομαι τον αγώνα τους», υπογράμμισε ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Δ. Κωνστάντιος στηρίζοντας όσους εργάστηκαν, θυμίζοντας παράλληλα ότι επανειλημμένα έχει αρθρογραφήσει υπέρ του μουσείου και πολλές φορές έφτασε ώς τον εισαγγελέα γι’ αυτό. Ωστόσο, «το περιμένει η παγκόσμια κοινότητα. Για να δει πώς οι Ελληνες διαβάζουν το παρελθόν τους. Τώρα πια δεν μπορεί να γίνει τίποτα, αλλά δεν μπορώ και να μην τα πω».
Ολα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η μουσειολογική μελέτη είχε κατατεθεί νωρίτερα, πριν από το στήσιμο των αρχαίων. Αν στη σύνταξή της εκτός από τους αξιόλογους αρχαιολόγους, είχαν χρησιμοποιηθεί και μουσειολόγοι. Γιατί τώρα, οι παρατηρήσεις διατυπώθηκαν, όμως οι αλλαγές που καλούνται να κάνουν (οι Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ και η ομάδα του μουσείου), στο παρά πέντε, υπό τον εκβιασμό των εγκαινίων, υπάρχει ο κίνδυνος να είναι βιαστικές.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_10/02/2009_302786
ok όλα αυτά αλλά την άιθουσα των αρχαικών χθές την ανακάλυψαν?
Οι αντιρρήσεις είχαν να κάνουν με το μεγάλο ύψος της αίθουσας των αρχαϊκών, με το «δάσος κιόνων» διαμέτρου 2 μ. στο οποίο χάνονται τα μικρά αριστουργηματικά αρχαία γλυπτά
τι να σχολιάσει κανείς για αυτό...«Το κτίριο καταπίνει τα εκθέματα», διαφώνησε η Ιωάννα Παπαντωνίου, αντιδρώντας για τις «τρύπες της εισόδου» και την ανηφορική ράμπα που θυμίζει «την κατηφόρα του μετρό»,
systema magicum February 10th, 2009, 06:31 PM «Η αίθουσα του Παρθενώνα θα δείχνει το διαμελισμό…»
«Πυρά» για τις κολόνες στην τεράστια αίθουσα των αρχαϊκών και τις βιτρίνες.
Τρίτη, 10.02.09
«Η αίθουσα του Παρθενώνα θα δείχνει το διαμελισμό…»
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=74932
Και τώρα το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης βαδίζει ολοταχώς για την πρεμιέρα του. Παρά τις αντιρρήσεις μελών του Συμβουλίου Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, τις ενστάσεις και τον προβληματισμό που κατέθεσαν πάνω σε διάφορα ζητήματα, η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης εγκρίθηκε ομόφωνα, με ορισμένες παρατηρήσεις.
Το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου πήρε τελικά το πράσινο φως χθες έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση που κράτησε τρεισήμισι ώρες και στην οποία ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις τόσο για πρακτικά όσο και για θεωρητικά ζητήματα που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστούν τα μοναδικά γλυπτά της Ακρόπολης μέσα στο κτίριο που σχεδίασε ο Μπερνάρ Τσουμί.
Βροχή ερωτήσεων
Την παρουσίαση των μελετών στα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων έκανε ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Μουσείου, συνοδευόμενος από αρχαιολόγους της Εφορείας Ακροπόλεως.
Μετά την παρουσίαση, ο κ. Παντερμαλής δέχτηκε σειρά ερωτήσεων. Οι περισσότερες αφορούσαν την αίθουσα των αρχαϊκών εκθεμάτων στο πρώτο επίπεδο του Μουσείου, στην οποία τα γλυπτά παρουσιάζονται μέσα σε πλήθος από μεγάλες κολώνες του κτιρίου. «Ηξεραν οι κατασκευαστές του κτιρίου ότι στην αίθουσα των αρχαϊκών θα μπουν μικρά γλυπτά;», ρώτησε ο κ. Νικόλαος Καλτσάς, διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. «Οι κολόνες συντρίβουν τις Κόρες», είπε η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. «Το κτίριο καταπίνει τα εκθέματα», σημείωσε η κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου, πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, ενώ άλλες ερωτήσεις εστιάστηκαν στο αν ο αρχιτέκτονας αγνόησε τις προδιαγραφές του Μουσείου ή αν οι προδιαγραφές ήταν λάθος κυρίως για τα τεράστια ύψη στην αίθουσα των αρχαϊκών γλυπτών. «Η αίθουσα θέλει να δώσει αέρα στα αρχαϊκά γλυπτά, να αναπνεύσουν. Αυτό είναι το μεγαλείο του Μουσείου», απάντησε ο κ. Παντερμαλής. «Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε καινούργιες αντιλήψεις. Να δώσουμε χρόνο σε αυτό το νέο Μουσείο», πρόσθεσε η κυρία Αννα Καφέτση, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Δεν ήταν μόνο η αίθουσα των αρχαϊκών που δέχτηκε τα «πυρά» μελών του Συμβουλίου. Στην αίθουσα του Παρθενώνα προβληματισμός υπήρξε για την τοποθέτηση των μετοπών και των αετωμάτων, αλλά και την πληθώρα και το χρώμα των εκμαγείων. «Θέλουμε να δείξουμε το διαμελισμό των γλυπτών. Η αίθουσα του Παρθενώνα θέλει να φωνάξει ότι δεν είναι τελειωμένη. Αυτό εντάσσεται μέσα στα μηνύματα που θέλει να στείλει το Μουσείο», επεσήμανε ο κ. Παντερμαλής.
«Το 50% των εκθεμάτων μας λείπει. Για την αποκατάσταση της ενότητας των μύθων της ζωφόρου του Παρθενώνα θα εκτεθούν και εκμαγεία, από λευκό γύψο. Δεν πρέπει να εξαπατούμε τον επισκέπτη».
Ελλειψη μουσειολόγου
Οι βιτρίνες (σε ορισμένες περιπτώσεις μικρά αντικείμενα εκτίθενται πιο ψηλά από το βλέμμα του επισκέπτη), ο φωτισμός, τα αντισεισμικά βάθρα των Καρυάτιδων αλλά και η έλλειψη μουσειολόγου από την ομάδα που συνέταξε τη μελέτη ήταν ορισμένα από τα σημεία τριβής στο Συμβούλιο. «Ηρθαμε να εγκρίνουμε το τετελεσμένο. Η μελέτη έρχεται στο Συμβούλιο αφού εφαρμόστηκε», παρατήρησε ο κ. Καλτσάς.Στην «εξωστρέφεια» του Μουσείου αναφέρθηκε ο κ. Παντερμαλής: «Ανοίγεται προς το περιβάλλον, εισάγει τον αρχαιολογικό χώρο και το φυσικό φως μέσα στο κτίριο».
Πριν από τη συνεδρίαση, προηγήθηκε ολιγόλεπτη συζήτηση, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με το ρόλο του Συμβουλίου Μουσείων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ
Ελεύθερος Τύπος
«Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε καινούργιες αντιλήψεις. Να δώσουμε χρόνο σε αυτό το νέο Μουσείο», πρόσθεσε η κυρία Αννα Καφέτση, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
ευτυχώς υπήρξαν και λιγότερο φοβικές προσεγγίσεις...
«Οι κολόνες συντρίβουν τις Κόρες», είπε η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα...
α βρε Μαρίνα πως τα λες...αν πιάσουμε τους αυτοσχεδιασμούς και τις αυθεραισίες στο στήσιμο της μόνιμης συλλογής της πινακοθήκης θα πέσει πολύ γέλιο....
πάντως η έλλειψη μουσειολόγου είναι απαράδεκτη όπως και η έγκριση την τελευταία στιγμή αλλά από την άλλη πλευρά εκτός απο διευθυντές μουσείων υπάρχει μουσειολόγος και αρχιτέκτονας στο συμβούλιο?
ELLIN February 10th, 2009, 10:04 PM «Η αίθουσα του Παρθενώνα θα δείχνει το διαμελισμό…»
«Πυρά» για τις κολόνες στην τεράστια αίθουσα των αρχαϊκών και τις βιτρίνες.
Τρίτη, 10.02.09
«Ηξεραν οι κατασκευαστές του κτιρίου ότι στην αίθουσα των αρχαϊκών θα μπουν μικρά γλυπτά;», ρώτησε ο κ. Νικόλαος Καλτσάς, διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. «Οι κολόνες συντρίβουν τις Κόρες», είπε η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. του Μουσείου», απάντησε ο κ. Παντερμαλής. «Θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε καινούργιες αντιλήψεις. Να δώσουμε χρόνο σε αυτό το νέο Μουσείο», πρόσθεσε η κυρία Αννα Καφέτση, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
NΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΘΗΚΗ???
ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΛΤΣΑ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΙΔΙΑΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΚΟΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ..ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΥΛΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΓΟΗΤΡΟΥ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ
Lucretius February 11th, 2009, 02:53 PM Όπως έγραψες systema δεν υπάρχει μουσειολόγος στο Συμβούλιο. Συμφωνώ και με τον Ellin για τα προϊστορικά αλλά η συλλογή της Θήρας είναι μια φωτεινή εξαίρεση. Αν μπορείς μη γράφεις με κεφαλαία γιατί είναι κάπως δυσανάγνωστα.
ELLIN February 11th, 2009, 09:47 PM Όπως έγραψες systema δεν υπάρχει μουσειολόγος στο Συμβούλιο. Συμφωνώ και με τον Ellin για τα προϊστορικά αλλά η συλλογή της Θήρας είναι μια φωτεινή εξαίρεση. Αν μπορείς μη γράφεις με κεφαλαία γιατί είναι κάπως δυσανάγνωστα.
OK Lucretius....αυτό που πραγματικά είναι απαράδεκτο στην συλλογή της Σαντορίνης ειναι οι plasma τηλεοράσεις της Hyundai...πραγματικά φτηνές και το αστείο είναι οτι τονίζουμε οτί είναι δωρεά...της εταιρίας....το σαγρέ λευκό της αίθουσας έγινε στην προσπάθεια να θυμίζει Σαντορίνη...αν και δεν έχει καμμία σχέση με την προιστορία του νησιού ούτε καν με την σύνχρονη...αφού το παραδοσιακό χρώμα της Σαντορίνης είναι το ροζ σαν της Οίας...το λευκό σαγρέ είναι επιβολή του Μεταξά...ωραίο στα νησιά μας..αλλα δεν ξερω τη σχέση έχει με την γεμάτο ζωντάνια και χρώμα προιστορική περίοδο του νησιού...πιο πολύ ταβέρνα στην Περίσσα θυμίζει....στριμογμένη και χωρίς χαρακτήρα παρόλο που αποτελεί μία ελληνική Πομπηία σε πλούτο και ευρήματα...
Όσο για την εικόνα του μουσείου με τα υπέροχα χάλκινα στοιβαγμένα σε στυλ ότι παρεις εκατό, τι να πώ¨...
Έχουμε αγάλματα μνημειώδη...το Λούβρο αφιερώνει μια ολόκληρη αίθουσα μόνο στην Αφροδίτη και εμείς έχουμε το απίστευτο άγαλμα του Ποσειδώνα σε μια αίθουσα στριμογμένη με δεκάδες ευρήματα και κουφώματα της δεκαετίας του 60΄' με μανιβέλα τέντας ως μηχανισμό....
Αυτή είναι η διαφορά με το Νέο Μουσείο Ακρόπολης....δίνει στα ευρήματα και στα έργα τέχνης το ύψος, το φώς και την θέση εκείνη που τα καθιστά αυτόνομα και πρωταγωνιστές σε αντίθεση με το Αρχαιολογικό μουσείο που είναι σαν αποθήκη αρχαιοτήτων....όπου άσχετοι και κουρασμένοι υπάλληλοι του Υπουργείου πολιτισμού περιφέρονται....
Για αυτό νευριάζω με τις κριτικές του κ.Κάλτσα.....γιατί εκεί που έχει αυτός ευθύνη επικρατεί μία κουρασμένη και παρακμιακή κατάσταση...και μην μου πείτε ότι είναι θέμα χρημάτων..γιατί δεν ξέρω πόσο στοιχίζει ένας κήπος στο αίθριο με φύτα σύμβολα της αρχαίας Ελλάδος σε σχέση με τις πλαστικές γλάστρες με είδη Ινδονησίακης χλωρίδας γραφείου και τη λέξη λουλούδι πολυτέλια....
Lucretius February 11th, 2009, 09:56 PM Μακάρι το μοναδικό πρόβλημα του υπόλοιπου μουσείου να ήταν το σαγρέ λευκό (εμένα μου είχε φανεί περισσότερο μπεζ) και οι οθόνες. Έχουν μετατρέψει τις συλλογές των προϊστορικών, των κλασικών και των αγγείων σε φεστιβάλ προθήκης. Χάλια φωτισμοί, καμιά πορεία, ατέλειωτα κείμενα. Έπρεπε να έρθει ο Πραξιτέλης για να δούμε έκθεση της προκοπής.
ELLIN February 13th, 2009, 01:20 PM Ορίστηκε η ημερομηνία
Στις 20 Ιουνίου τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης
Στις 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Ο ελληνικός πολιτισμός είναι η μεγαλύτερη πηγή πλούτου για τη χώρα μας και, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την οικονομία μας, οφείλουμε να την αναδείξουμε και να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν, λόγω της οικονομικής κρίσης, θα περιοριστούν τα κονδύλια για το υπουργείο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα γίνουν περικοπές απ' όπου είναι απαραίτητο, αλλά «οι βασικές ανάγκες θα ικανοποιηθούν πλήρως».
Μία από τις πρώτες αποφάσεις του υπουργού Πολιτισμού σχετικά με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ήταν να ματαιώσει τον διαγωνισμό για τα πολυδάπανα -ύψους 6 εκατ. ευρώ- εγκαίνιά του.
Με εγκεκριμένο το μουσειολογικό πρόγραμμα του Μουσείου, το μόνο που εκκρεμούσε ήταν να οριστεί η νέα ημερομηνία των εγκαινίων.
Το μουσειολογικό πρόγραμμα εγκρίθηκε στις 9 Φεβρουαρίου από το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, εν μέσω σοβαρών παρατηρήσεων.
Τις προδιαγραφές του Μουσείου υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, σημειώνοντας ότι το μουσείο σχεδιάστηκε με βάση τα εκθέματα και τη διευκόλυνση του κοινού.
Βάσει του μουσειολογικού προγράμματος, μεγάλο βάρος δίνεται στην εξυπηρέτηση του κοινού με τη διαμόρφωση ειδικών χώρων υποδοχής (φουαγιέ, καταστήματα, εστιατόριο, αμφιθέατρο, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων κτλ.) και την παροχή πληροφοριών, έτσι ώστε να είναι απολύτως ενημερωμένο για ό,τι έχει σχέση με την Ακρόπολη και τα μνημεία της, με το μουσείο και τα εκθέματά του.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=255090
SKLAVENITIS February 14th, 2009, 08:03 AM **
SKLAVENITIS February 14th, 2009, 09:18 AM *
Moved post to Acropolis Restoration
savas February 14th, 2009, 04:34 PM http://i269.photobucket.com/albums/jj60/elsavas/teleti.png
Ο κύβος ερρίφθη. Τελικά τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης αποφασίστηκε να γίνουν στις 20 Ιουνίου, όπως δήλωσε χθες, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Το θέμα των εγκαινίων αυτού του πολύπαθου, βέβαια, Μουσείου, είχε καταντήσει κάτι σαν ανέκδοτο. Ημερομηνία για τη μεγάλη μέρα, έχει εξαγγελθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές όσοι και οι υπουργοί Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 και έπειτα. Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς αφενός περίμενε την πρόσφατη (την περασμένη Δευτέρα) έγκριση του εκθεσιακού προγράμματος του νέου Μουσείου, αφετέρου την καθοριστική συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ανακοινώσει την ημέρα διεξαγωγής των εγκαινίων.
Φαίνεται ότι το «εθνικό χαρτί» που λέγεται Νέο Μουσείο Ακρόπολης αποτελεί ένα καλό επικοινωνιακό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης που αυτή τη στιγμή βάλλεται εκ νέου από εσωκομματικές έριδες, ατέρμονες συζητήσεις περί διαδοχής και αρνητικές δημοσκοπήσεις. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης που θα δώσει ο υπουργός τη Δευτέρα, αναμένεται να διευκρινιστούν περισσότερα σχετικά με το περιεχόμενο της τελετής, τους άξονες της διεθνούς προβολής της αλλά και το κόστος του εγχειρήματος. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΥΠΠΟ ακύρωσε τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο προκάτοχός του κ. Μ. Λιάπης, σχετικά με μια πανάκριβη τελετή εγκαινίων ύψους 6 εκ. ευρώ!!!
Εως 3,5 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο υπουργός Πολιτισμού δεν προτίθεται να δαπανήσει για το σκοπό αυτό, κονδύλι που θα ξεπερνά τα 3,5 εκ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως δεν επιθυμεί μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις που θα προκαλέσουν το κοινό αίσθημα, δεδομένης της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας. Η λειτουργία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης αποτελεί μόνη της διεθνή είδηση, συνηθίζει να λέει στους συνεργάτες του ο κ. Σαμαράς.
Αυτή την ημέρα, θα δοθεί έμφαση στο κομμάτι της φιλοξενίας ξένων προσκεκλημένων (διπλωματικές αντιπροσωπείες, πολιτικοί, επιστήμονες). Ασφαλώς και κάνουμε τις αναγκαίες περικοπές, εκεί που μπορούμε, αλλά από την άλλη πλευρά οι βασικές ανάγκες θα ικανοποιηθούν απολύτως», απάντησε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό τον οποίο ενημέρωσε για θέματα που αφορούν τα οικονομικά του υπουργείου του. Αλλά και τις προτεραιότητες που θέλει να θέσει στην πολιτική την οποία θα χαράξει στο ΥΠΠΟ και θα ανακοινώσει μεθαύριο.
Αλλωστε όπως είπε: «Ο ελληνικός πολιτισμός είναι η πηγή πλούτου για τη χώρα μας και οφείλουμε ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες ώρες, τις κρίσιμες για την οικονομία μας, να τον αναδείξουμε ακόμα περισσότερο και να τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο». Χαμογελαστός και ήρεμος, διάβηκε για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και ερωτηθείς σχολίασε: «αισθάνομαι μία χαρά», τονίζοντας πως με τον πρωθυπουργό είχαν μια συνάντηση ουσίας και αποτελέσματος. Ο κ. Σαμαράς, έχει ενημερωθεί για τα ζητήματα που αποτελούν αγκάθια στο υπουργείο, τα οποία σχετίζονται στην έλλειψη προσωπικού αλλά και σε θέματα όπως η «καθημερινότητα» σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία τα οποία θέλει να τακτοποιήσει.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100061_14/02/2009_303479
gm2263 February 14th, 2009, 05:28 PM http://i269.photobucket.com/albums/jj60/elsavas/teleti.png
Ο κύβος ερρίφθη. Τελικά τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης αποφασίστηκε να γίνουν στις 20 Ιουνίου, όπως δήλωσε χθες, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Το θέμα των εγκαινίων αυτού του πολύπαθου, βέβαια, Μουσείου, είχε καταντήσει κάτι σαν ανέκδοτο. Ημερομηνία για τη μεγάλη μέρα, έχει εξαγγελθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές όσοι και οι υπουργοί Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 και έπειτα. Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς αφενός περίμενε την πρόσφατη (την περασμένη Δευτέρα) έγκριση του εκθεσιακού προγράμματος του νέου Μουσείου, αφετέρου την καθοριστική συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ανακοινώσει την ημέρα διεξαγωγής των εγκαινίων.
Φαίνεται ότι το «εθνικό χαρτί» που λέγεται Νέο Μουσείο Ακρόπολης αποτελεί ένα καλό επικοινωνιακό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης που αυτή τη στιγμή βάλλεται εκ νέου από εσωκομματικές έριδες, ατέρμονες συζητήσεις περί διαδοχής και αρνητικές δημοσκοπήσεις.
***********************************************[/B]
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100061_14/02/2009_303479
Εεεεε... πότε είπαμε ότι είναι οι Ευρωεκλογές; :D
gaelic2008 February 14th, 2009, 09:50 PM http://www.bdonline.co.uk/story.asp?sectioncode=429&storycode=3129742&c=2
Nick3dz February 16th, 2009, 03:12 PM Είναι σίγουρο για τις 20 Ιουνίου???
ReiAyanami February 16th, 2009, 03:25 PM Από χθες:
http://img26.imageshack.us/img26/4827/p1010245px1.jpg
nastyathenian February 16th, 2009, 04:15 PM Το ευχάριστο είναι ότι η υπογραφή που έβαλα για να μη γκρεμιστούν τα 2 κτίρια δεν πήγε χαμένη. :)
AAL February 16th, 2009, 04:30 PM Kι εγώ αυτό ακριβώς σκέφτηκα βλέποντας αυτή την εικόνα...ευχάριστο και για τα κτήρια αλλά και για το δρόμο που διατηρεί τη φυσιογνωμία του.
SouthernEuropean February 17th, 2009, 10:41 AM Κατασκευαστικές αστοχίες στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης «βλέπουν» οκτώ αρχιτέκτονες:
Αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, με την οποία ζητούν ελεγχθεί η ασφάλεια που θα παρέχουν στους επισκέπτες τα γυάλινα δάπεδα στον προθάλαμο της αίθουσας του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, κατέθεσαν οκτώ αρχιτέκτονες.
«Το κατασκευασμένο ως επί το πλείστον από υαλοπίνακες δάπεδο του προθαλάμου του Παρθενώνα παρουσιάζει ταλάντωση αρκετά έντονη και μπορεί να δημιουργεί από απλό αίσθημα ανασφάλειας και ιλίγγους σε άτομα με σχετικά προβλήματα μέχρι και αίσθημα πανικού (για τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν οι ανελκυστήρες)» αναφέρουν οι αρχιτέκτονες.
Σύμφωνα με τα Νέα, οι ίδιοι πιστεύουν ότι υπάρχουν (ανεπιβεβαίωτες) ενδείξεις για την ύπαρξη και άλλων, μικρότερων κατασκευαστικών αστοχιών και ζητούν να γίνει έρευνα και να καταλογιστούν ευθύνες στους αρμόδιους φορείς.
Την καταγγελία υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Έρικα Βασιλά, Ουρανία Γαζέπη, Μιχάλης Γρηγορίου, Αντώνιος Μαούνης, Μυρτώ Μυριαλή, Μαρία Παπασυμεών, Χρυσούλα Λαχανά και Αναστάσιος Σουγιούλ in.gr
5 apo tous 8 gynaikes btw,:|
woofy February 17th, 2009, 10:47 AM Εξωφρενικο!:bash:
Lucretius February 17th, 2009, 10:59 AM Και ελαφρώς γελοίο. Δεν έχω χρόνο για να σχολιάσω αλλά το βράδυ θα επιστρέψω με αναλυτικότερη τοποθέτηση.
nastyathenian February 17th, 2009, 12:07 PM Η εξήγηση είναι απλή. Στην Ελλάδα όσοι δεν τρώνε από κάποιο έργο έχουν την κακή συνήθεια να το διαβάλουν. Σε αυτή την περίπτωση προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω. :(
somataki February 17th, 2009, 12:42 PM Egw ena tha pw. Na tan i zilia psora....vgenei o kathe xarokamenos arxitektonas pu den exei sxediasei pote kati perissotero ao 2orofi mezoneta kai vriskei astoxia sto neo museio to oti kapios mporei na zalistei....Kai gw zalizomai otan vgenw sto balkoni mu. Katse na kanw mia minisi ston arxitektona tis polikatoikias!!!!
Billy8181 February 17th, 2009, 01:24 PM to heirotero einai pos kapioi, kapou, tous dinoun kai simasia....
gm2263 February 17th, 2009, 02:02 PM Εγώ θέλω να διαβάσω το σχόλιο του Λουκρήτιου πριν τοποθετηθώ. Βέβαια, είμαι inclined to believe ότι μπορεί και να έχουμε να κάνουμε με το σύνδρομο του "γαϊδάρου του γείτονα" αλλά δεν θέλω να το πιστέψω πριν ακούσω ένα expert opinion.
ReiAyanami February 17th, 2009, 02:23 PM Έλεος, δηλαδή δεν μπορούνε μερικοί να αντιληφθούν την έννοια της κατανόησης και της συναίνεσης σε κάτι; Τουλάχιστον για το μουσείο της ακρόπολης θα έπρεπε να συμφωνήσουν! Με το να κάνουν τέτοιες δηλώσεις, σε τι θα βοηθήσουν; Να το ρίξουμε και να το φτιάξουμε από την αρχή; Να το δώσουμε σε αυτούς μήπως να το κάνουν καλύτερα; Εμ, είναι λογικό να συμβαίνει αυτό στη χώρα που ένας Περικλής χρειαζόταν να εξαντλήσει την ρητορική του ικανότητα για να κτηστεί η Ακρόπολη, ενώ ουκ ολίγοι διαφωνούσαν....
Lucretius February 17th, 2009, 09:33 PM Γρηγόρη, συγνώμη για την αργοπορία, αλλά το ανηψάκι έπρεπε να μάθει κλάσματα οπότε....
Από όσο μπορώ να καταλάβω, η καταγγελία βασίζεται σε ένα άρθρο που εμφανίστηκε στο περιοδικό του ΣΑΔΑΣ (σύλλόγου αρχιτεκτόνων, δείτε το εδώ (http://www.sadas-pea.gr/ARXITEKTONES_70.pdf)) όπου λίγο-πολύ αναφέρονται τα ίδια πράγματα. Περιττό να γράψω πως ΜΟΝΟ οι έλληνες αρχιτέκτονες της ομάδας που επισκέφτηκε το μουσείο διαπίστωσαν ταλάντωση και κακοτεχνίες, καθώς σε ΚΑΝΕΝΑ review που έχω διαβάσει στα ξένα μέσα (και θέλω να πιστεύω οτι τα έχω διαβάσει όλα) δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Ακόμη όμως και αν ράγισε μια πλάκα, είναι ενδιαφέρον πως οι πλάκες αυτές αντέχουν ακόμη και διαμπερείς ρωγμές. Μια γυάλινη πλάκα που είναι τοποθετημένη στο ωδείο της αρχαίας αγοράς της θεσσαλονίκης ήταν σχεδόν αδιαφανής από τις ρωγμές και όμως άντεχε το βάρος τριών ενηλίκων.
Σχετικά με την ταλάντωση, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, παρατηρείται κυρίως σε κατασκευές που δεν είναι πακτωμένες σε όλο τους το μήκος σε κάποια σταθερή βάση (π.χ. γέφυρες). Όπως φαίνεται στα παρακάτω σχέδια και τη φωτογραφία, οι υαλοπίνακες στο νέο μουσείο είναι τοποθετημένοι σε δοκούς από μπετόν, που με την σειρά τους είναι πακτωμένοι στον πυρήνα του κτιρίου. Δείτε και την φωτογραφία της οροφής. Πως είναι δυνατόν να ταλαντωθούν οι πλάκες;
http://www.greekarchitects.gr/images/news/fvtiades.15.jpg
http://www.greekarchitects.gr/images/news/fvtiades.6.jpg
Σχετικά με τον ίλιγγο να προσθέσω πως η πρόσβαση σε όλους τους χώρους του μουσείου είναι δυνατή με ανελκυστήρες και χωρίς να πατήσεις ούτε μια πλάκα γυαλιού. Απλά, η επίσκεψη των αρχιτεκτόνων έγινε με γκρουπ, πριν το άνοιγμα της αίθουσας του Παρθενώνα και φαντάζομαι οτι η παθούσα ακολούθησε τους υπόλοιπους.
Αντί επιλόγου, ενα παλιότερο άρθρο του Βατόπουλου από την Καθημερινή:
(οι υπογραμμίσεις δικές μου)
"Για τους περισσότερους πολίτες, ο Μπερνάρ Τσουμί δεν είναι ο δημιουργός του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ενός από τα μεγαλύτερα δημόσια αρχιτεκτονήματα στην Αθήνα, αλλά ο άνθρωπος που συμβάλλει στην καταστροφή δύο διατηρητέων κτιρίων στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Δεν εκπλήσσει αυτή η παραδοξότητα. Είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας, η οποία με συνέπεια εμφανίζεται ανέτοιμη και συμπλεγματική απέναντι στο «νέο». Παρόμοια στάση είχε τηρηθεί απέναντι στα ολυμπιακά έργα του Καλατράβα ασχέτως που σήμερα αν για κάτι μνημονεύεται διεθνώς η Αθήνα του 2004 είναι ακριβώς γι’ αυτά τα έργα. Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα κριθεί από τον χρόνο και από την υποδοχή της διεθνούς κοινότητας. Η Αθήνα το προσφέρει στον κόσμο, δεν είναι ένα ακόμη κτίριο στα πολλά που έχει η πρωτεύουσα και τα οποία παραδόξως τυγχάνουν ασυλίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αθήνα είναι μία συντηρητική πόλη. Ποτέ δεν αγκάλιασε καμιά πρωτοπορία και ασφαλώς το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν ανήκει στην αβαν γκαρντ. Είναι ένα κτίριο με ένα γενικώς παραδεκτό σκοπό, ένα κτίριο που έπρεπε να υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Αν η άφιξή του προκαλεί αμηχανία και νευρικότητα σε μερίδα της κοινής γνώμης, αυτό περισσότερο οφείλεται στην ομφαλοσκόπηση που αναδεικνύεται σε εθνικό σπορ. Η Αθήνα θα κερδίσει τη διεθνή προσοχή χάρη στο Μουσείο επειδή ακριβώς έχει μοναδικότητα, προσοχή που δεν έχει κερδίσει με κανένα νεοκλασικό από την ίδρυσή της ώς τώρα. Αλλά ακόμη και για αυτό το πατροπαράδοτο θαμπό στίγμα της στον διεθνή χάρτη, τα ίδια αίτια πρέπει να αναζητηθούν"
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_09/10/2007_244392
Ελπίζω να σας κάλυψα...
Καλή νύχτα...
...και καλή τύχη.
AAL February 18th, 2009, 11:25 AM Δεν είμαι μηχανικός, αλλά από όσο καταλαβαίνω με βάση αυτά τα στοιχεία που δίνει ο Lucretius μου φαίνεται αδιανόητο να υπάρχει ταλάντωση...μήπως είχαν καπνίσει κανένα μπάφο και ζαλίζονταν?!? :nuts:
Όσο για το Βατόπουλο...ενώ γενικά τον εκτιμώ πολύ, δε μου αρέσει αυτό το γραπτό του.
Για τα κτήρια της Δ Αρεοπαγίτου ΟΡΘΩΣ αντέδρασε ο κόσμος. Η αντίδραση δεν ήταν ενάντια στον Τσουμί, άλλωστε δεν είναι δική του δουλειά η διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς της Αθήνας. Η αντίδραση είναι ενάντια στο (διαχρονικά) γελοίο κράτος μας...
Επίσης ...
" Η Αθήνα θα κερδίσει τη διεθνή προσοχή χάρη στο Μουσείο επειδή ακριβώς έχει μοναδικότητα, προσοχή που δεν έχει κερδίσει με κανένα νεοκλασικό από την ίδρυσή της ώς τώρα."
Δε νομίζω. Η νεοκλασική τριλογία της Πανεπιστημίου θεωρειται το σπουδαιότερο νεοκλασικό συγκρότημα του κόσμου.
woofy February 18th, 2009, 12:44 PM Δε νομίζω. Η νεοκλασική τριλογία της Πανεπιστημίου θεωρειται το σπουδαιότερο νεοκλασικό συγκρότημα του κόσμου.
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω - τόσο έγω προσωπικά, όσο και όλα σχεδόν τα συγγράμματα για την παγκόσμια ιστορία της τέχνης του 19ου αιώνα.
Ωραία η τριλογία, κι εμένα μ'αρέσει πολύ, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί (με κριτήρια αντικειμενικά) ότι κατέχει μια ιδιαίτερα σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη της νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής.
AAL February 18th, 2009, 12:57 PM Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω - τόσο έγω προσωπικά, όσο και όλα σχεδόν τα συγγράμματα για την παγκόσμια ιστορία της τέχνης του 19ου αιώνα.
Ωραία η τριλογία, κι εμένα μ'αρέσει πολύ, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί (με κριτήρια αντικειμενικά) ότι κατέχει μια ιδιαίτερα σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη της νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής.
"Η Τριλογία δεν αποτελεί απλώς το κορυφαίο αρχιτεκτονικό σύνολο κλασικιστικής τεχνοτροπίας σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και μοναδικό σημείο αναφοράς του Πολιτισμού και της Ιστορίας μας"
Από το άρθρο του Ακαδημαϊκού Αθανάσιου Φωκά
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_14/12/2008_296062
Billy8181 February 18th, 2009, 01:21 PM kala simandiki einai, ala tha protimousa na to evlepa se kanena arthro ektos ellados....
Lucretius February 18th, 2009, 01:46 PM H τριλογία είναι όντως σημαντική για τον νεοκλασικισμό, αλλά δεν νομίζω οτι είναι και το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς ακούγοντας τις λέξεις "αρχιτεκτονική" και "ελλάδα". Το άρθρο που παρέθεσα δεν λέει οτι δεν υπάρχουν αξιόλογα κτίρια στην Ελλάδα, απλά πως το νέο μουσείο είναι μοναδικό. Δεν αμφισβητεί την αξία των νεοκλασικών.
christos-greece February 22nd, 2009, 01:20 PM Renovation of Makrygianni street, infront of the new Acropolis Museum has started...
ELLIN February 22nd, 2009, 01:25 PM Renovation of Makrygianni street, infront of the new Acropolis Museum has started...
1 month ago..
savas February 22nd, 2009, 01:43 PM http://i269.photobucket.com/albums/jj60/elsavas/akropoli.png
Στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης μπορεί να κρύβεται το «μυστικό» των πρόωρων εκλογών. Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο ΕΤ.Κ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να δώσει χαρακτήρα εθνικής γιορτής στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου, τα οποία ορίστηκαν για τις 20 Ιουνίου. Λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές, δηλαδή. Η απόφαση αυτή δεν είναι ίσως άσχετη με τον εκλογικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού. Εκ πρώτης όψεως, η απόφαση Καραμανλή συνδέεται με τη βούλησή του για την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας, η οποία επλήγη τον περασμένο Δεκέμβριο (όλοι θυμόμαστε άλλωστε ότι ο Ιερός Βράχος χρησιμοποιήθηκε από αριστεριστές για προπαγάνδα με πανό). Για το λόγο αυτόν, ο πρωθυπουργός θα αποστείλει στους είκοσι επτά ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρόσκληση προκειμένου να παραστούν στην τελετή εγκαινίων του Νέου Μουσείου, ώστε να δοθεί στην όλη εκδήλωση χαρακτήρας «φιέστας». Οι προετοιμασίες στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν ήδη αρχίσει και είναι πυρετώδεις. Το κονδύλι που θα διατεθεί για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως θα ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και, όπως αποφάσισε ο Αντώνης Σαμαράς, θα «πέσει» όλο στην πραγματική οικονομία του Λεκανοπεδίου (ξενοδοχεία, καταστήματα κ.λπ.) και όχι σε άσκοπη διαφήμιση. Στόχος της κυβέρνησης θα είναι η διοργάνωση ενός «event» το οποίο θα αποκαταστήσει την εικόνα της πρωτεύουσας στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης ως «ασφαλούς πόλης» αλλά και θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως διαφήμιση για την προσέλκυση τουριστών στην πατρίδα μας. Πέραν, όμως, της προφανούς εθνικής στόχευσης, η ημερομηνία των εγκαινίων ενδεχομένως κρύβει και εκλογικά «μυστικά».
(...)
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=76981
Lucretius February 22nd, 2009, 01:47 PM Ωχ ρε Σάββα, μου έκανες την καρδιά περιβόλι. Ακριβώς αυτό που φοβόμουν....
somataki February 22nd, 2009, 02:54 PM http://i269.photobucket.com/albums/jj60/elsavas/akropoli.png
Το κονδύλι που θα διατεθεί για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως θα ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και, όπως αποφάσισε ο Αντώνης Σαμαράς, θα «πέσει» όλο στην πραγματική οικονομία του Λεκανοπεδίου (ξενοδοχεία, καταστήματα κ.λπ.) και όχι σε άσκοπη διαφήμιση. Στόχος της κυβέρνησης θα είναι η διοργάνωση ενός «event» το οποίο θα αποκαταστήσει την εικόνα της πρωτεύουσας στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης ως «ασφαλούς πόλης» αλλά και θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως διαφήμιση για την προσέλκυση τουριστών στην πατρίδα μας.
Kαι παρα πολυ καλα θα κανουν.
gm2263 February 22nd, 2009, 04:41 PM Δυο παρατηρήσεις εν τάχει:
1. Ότι ο ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ ενώ οπωσδήποτε έχει και αξιόλογα μέλη, φαίνεται να υποκύπτει σε μια ομφαλοσκοπική προσέγγιση των πραγμάτων και ήθελα να ακούσω τη γνώμη του Λουκρήτιου γιατί είναι πιο ορθολογιστής από εμένα και δε χρειάζεται να γράψει τρία σεντόνια όπως εγώ για να εξηγήσει τα αυτονόητα.
Πολύ φοβούμαι ότι η αντίδραση των αρχιτεκτόνων είναι στρατευμένη και απηχεί συγκεκριμένου πολιτικού και κοινωνικού προσανατολισμού τοποθετήσεις (καί μεγάλα κτίρια, φαραωνικό μέγεθος μουσείου, φραγκοφονιάδες και φαταούλες εργολάβοι που έκαναν κακοτεχνίες και σούπερσταρ καπιταλιστές αρχιτέκτονες, τα γνωστά... "πίσω από τις λέξεις, κρύβεται ο Αλέξης" που λέγανε κάποτε και οι Olympians... :D ).
2. Ότι αν τολμήσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα εγκαίνια του μουσείου για προεκλογικούς λόγους, εκτός από το ότι θα γίνει ρεζίλι, θα μας εκθέσει και διεθνώς, και θα αποδείξει την εξάρτηση της από παλαιοδεξιά βλαχοσύνδρομα σαν κι' αυτά που βλέπουμε στις Ελληνικές ταινίες του 60 (Μαυρογιαλούροι υπουργοί να κόβουν κορδέλες).
Ελπίζω να μην υπάρχει μέσα τους τόση ευτέλεια...
Lucretius February 22nd, 2009, 11:18 PM 1. Γρηγόρη, τα ξέρεις και εσύ και είμαι σίγουρος οτι δεν περιμένεις να το ακούσεις από εμένα. Έξι χρόνια τωρα συζητάμε για αυτό το κτίριο (από εδώ http://stadia.proboards16.com/index.cgi?board=general&action=display&thread=112&page=1 μέχρι και εδώ http://www.stadia.gr/forum/viewtopic.php?t=38&postdays=0&postorder=asc&start=25) και λίγο-πολύ ξέρουμε όλοι τι έχει συμβεί. Δεν θα γράψω τίποτα δικό μου, θα παραθέσω ένα τμήμα από παλιότερο ποστ του Yps.
"Αρχικά εξειδίκευσα την αντίρρησή μου σχετικά με τις συνεχείς προσφυγές, μόνο στην περίπτωση του Μουσείου που εξετάζουμε εδώ. Να διευκρινίσω λοιπόν, πως η απαράδεκτη γενίκευση περί των πολιτών που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, μόνο «απαράδεκτη» και μόνο «γενίκευση» δεν είναι, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Είμαστε αντιδραστικοί και δικομανείς, ναι ή όχι;
Εννοείται πως θα ήμασταν χαμένοι αν ζούσαμε σε μια αποστειρωμένη κοινωνία όπου θα δεχόμασταν τα πάντα χωρίς αντίδραση, εκείνο όμως που μου κάνει φοβερή εντύπωση, είναι ότι οι Έλληνες δεν ξέρουν καν να διεκδικούν. Και θυμούνται τις διεκδικήσεις τους όταν μιλάμε για έργα της κλίμακας ενός μουσείου, του μετρό, ενός σταδίου κλπ κλπ. Με αυτά που γίνονται κάθε μέρα γύρω τους (και που οι ίδιοι μόνον αμέτοχοι δεν είναι), δεν είδα ποτέ μια σοβαρή και συντονισμένη αντίδραση. Δεν είδα πχ να βομβαρδίζεται το Επικρατείας από αγωγές πολιτών για την εδώ και τώρα αποκατάσταση της πλατείας Ομονοίας. Όσο προστατεύεται ο μικρόκοσμός τους, τα πάντα είναι περίπου δεδομένα και τα καταπίνουν αμάσητα επειδή κάποια στιγμή θα επωφεληθούν και οι ίδιοι. Κι όταν μιλάμε για έργα ανάπτυξης ή πολιτισμού, ξεθάβουμε το καριοφίλι κι όποιον πάρει ο χάρος.
Εν συνεχεία θυμόμαστε το Συμβούλιο Επικρατείας (διότι εμπιστευόμαστε την ανεξάρτητη δικαιοσύνη), κι όταν αυτό γνωμοδοτεί υπέρ του επίμαχου έργου, τότε δεν μας αρέσει ούτε αυτό και καταδικάζουμε την επίορκη και κατευθυνόμενη δικαιοσύνη! Μονά-ζυγά δικά μας, και για την ουσία, τσιμουδιά!! Στο τέλος μένει η εντύπωση ότι ζούμε σε μια αποδομημένη και φασίζουσα κοινωνία, μόνο και μόνο επειδή δεν έγινε το χατήρι μερικών!!
Σχετικά με το μουσείο λοιπόν, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον από κάπου πρέπει να ξεκινήσει, όσο μικρό κι αν είναι σε έκταση το επίμαχο αντικείμενο. Ναι αλλά εδώ δεν καταπατήθηκε ελεύθερη έκταση για να χτιστεί το Μουσείο, δεν έγινε το ίδιο που έγινε με το κτήμα Θων ή το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο πάρκο Ριζάρη που κι εμένα με βρίσκουν αντίθετο (για το δεύτερο δεν έχω σιγουρευτεί ακόμα). Έτσι όπως έχει καταντήσει η Αθήνα, δυστυχώς (το παραδέχομαι κι εγώ) πρέπει να σπάσεις αυγά για να κάνεις ομελέτα. Αλλιώς κάθεσαι στην πείνα και δεν κάνεις τίποτα. Θέλω να πω ότι προκειμένου να χτιστεί κάποιο κοινωφελές έργο, δύο λύσεις υπάρχουν, μια απαράδεκτη και μια επιβεβλημένη: Ή θα καταστραφεί πράσινο, ή θα γκρεμιστούν παλιά κτίρια. Στην περίπτωσή μας έγινε το δεύτερο. Γιατί είναι τόσο κακό; Υπήρχε εναλλακτική;
Δέκα ρημαδο-κτήρια της προκοπής έχει όλα κι όλα αυτή η πόλη, κι όλα είναι του 19ου αιώνα. (Κοινοβούλιο, τριλογία νεοκλασσικών στην Πανεπιστημίου, Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό θέατρο, Αρσάκειο στη Σταδίου, Ζάππειο, Εθνική τράπεζα στην Κοτζιά και 2-3 ακόμα). Για πάνω από 100 (!) χρόνια, έργα ανθρώπων δεν έχει δει αυτή η έρημη πόλη, κι αυτό είναι πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο! Για την ακρίβεια, είναι ντροπή για εμάς, είναι σκέτη ξεφτίλα και δείχνει ποιοί είμαστε και πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη, τη κουλτούρα και την ευζωία μας ως λαός.
Μην τα αναγάγουμε λοιπόν όλα σε κόμπλεξ ή μεγαλοϊδεατισμό, ή επικοινωνιακά τερτίπια μόνο για τις εντυπώσεις. Αυτά είναι εύκολα λογάκια που δεν λένε πια τίποτα και σε κανέναν. Μα έτσι κι αλλιώς, το μουσείο από μόνο του δεν είναι κανένα μεγαθήριο, ούτε αποσκοπεί στην ανάτασή μας ως έθνος και πίτσες μπλε. Είναι ένα μέσης έκτασης εξαιρετικά λιτό αρχιτεκτόνημα, που θα μείνει στις επόμενες γενιές, και το σημαντικότερο, θα σώσει οριστικά τα μάρμαρα του Παρθενώνα (παράμετρος για την οποία όλοι σφυρίζουν αδιάφορα, λες και τα μάρμαρα είναι μικροκεραμικά της πλάκας).
Δεν καταλαβαίνω γιατί η στάση ζωής “think big” θα πρέπει να αφορά όλους τους άλλους λαούς του κόσμου εκτός από εμάς τους Έλληνες. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα να δούμε μια φορά τα πράγματα και με λίγο ρομαντισμό εκτός από τον ρεαλισμό που είδαμε πού μας οδήγησε. Ούτε καταλαβαίνω γιατί αρνούμαστε από τον εαυτό μας τη χαρά της ουτοπίας, που χρειάζεται κι αυτή, γιατί χωρίς αυτήν δεν θα προχώραγε ο κόσμος και δεν θα υπήρχε η τέχνη στη ζωή μας. Και τέλος, μου είναι αδύνατον να καταλάβω γιατί πρέπει μια ζωή εμείς οι Έλληνες να συμβιβαζόμαστε με «ταπεινές προτάσεις», με μίζερες κλίμακες, με μικρά πραγματάκια και ανέμπνευστα-«σεμνά» έργα, στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου «μέτρου» που ούτε για να ζήσουμε, ούτε για να πολιτευθούμε το μεταχειριζόμαστε. Το θυμόμαστε μόνο έτσι και τολμήσουμε και σηκώσουμε λίγο το κεφάλι...
Τόσο πολύ έχει περάσει στο κύτταρό μας ότι εκτός από μικροί είμαστε και κακομοίρηδες;"
2. Μα το μουσείο Ακρόπολης ήταν πάντα το κατ' εξοχήν πεδίο άσκησης πολιτικής. Από τις μηνύσεις του Τατούλη, τις ξεναγήσεις Βουλγαράκη και τα εγκαίνια Λιάπη, φτάσαμε στον Σαμαρά. Θα καλέσει λέει τους 25 πρωθυπουργούς της ευρωπαϊκής ένωσης. Ελπίζω μόνο να θυμηθεί να καλέσει και κανένα διευθυντή μεγάλου μουσείου πριν τελειώσουν τα λεφτά.
Lucretius February 23rd, 2009, 03:20 AM Και μια νυχτερινή...
http://farm4.static.flickr.com/3301/3293912480_5f60d2d8d6_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/reinholdbehringer/3293912480/sizes/o/in/set-72157614077249007/)
gm2263 February 23rd, 2009, 07:53 AM Απλή αντιγραφή από ένα σημείο του συνδέσμου που παραθέτεις και από δικό σου post κιόλας: http://www.stadia.gr/forum/viewtopic...r=asc&start=25
Posted: Wed Feb 25, 2004 1:28 pm Post subject: Reply with quote
Από τα "ΝΕΑ"
Tο Nέο Mουσείο Aκροπόλεως χάνει το ραντεβού με τους Ολυμπιακούς Aγώνες του 2004, εξαιτίας (δικαστικών κυρίως) καθυστερήσεων
:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
Και είμαστε στο 2009!!!!! :bash:
Billy8181 February 23rd, 2009, 05:47 PM kala apo tetia an thes kanoume lista...horis kakia, apla gia plaka. Kai pou xereis, polla matia tha anoixoun. Ego o idios de xero tin istoria pollon ergon kai poles fores eho harei me engenia mathainontas argotera ti tragiki proistoria.....
:)
christos-greece February 23rd, 2009, 08:05 PM 1 month ago..
Yea... but the real progress started few days ago, i pass by this area every day
woofy February 24th, 2009, 05:29 PM Κι ενώ οι δικοί μας αρχιτέκτονες κόπτονται και ωρύονται για τις "αστοχίες" του μουσείου, εκείνο συνεχίζει να μας βγάζει ασπροπρόσωπους, μέχρι και στη μακρινή Νέα Ζηλανδία!\
Ancients modernised at New Acropolis (http://www.stuff.co.nz/4858474a34.html)
The British will have to come up with a new excuse to hang on to the Parthenon frieze sculptures known as the Elgin Marbles. With the polished spaces of Athens' New Acropolis Museum about to open, there can be no suggestion Greece lacks an appropriate stage to show off the ancient marble reliefs.
[...] The museum's beauty is its simplicity. There's nothing flashy, just gorgeously airy uncluttered spaces almost 10 times the size of its predecessor on the Acropolis.
The work of Swiss-French architect Bernard Tschumi, the plans were selected after no fewer than four design competitions.
Sited on third, fourth and seven-century ruins, the museum was controversial from its conception. Tschumi found a way around that by designing a glass floor over much of the site that both protected and exposed the archaeological dig below: a fantastic concept, but a nightmare in practical terms. The excavations took seven years, only to have to be filled in with truckloads of chip for protection during construction. They are being painstakingly uncovered again for the museum's opening.
There are other winning touches. The building's upper gallery, which houses the all- important marble relief, matches exactly the dimensions and orientation of the frieze's old home, the Parthenon. Visitors can also see the Parthenon itself through the glass gallery, and even reflected in the windows from the balcony. [...]
By NIKKI MacDONALD - The Dominion Post | Wednesday, 25 February 2009
Και μια ωραία λεπτομέρεια:
* Nikki Macdonald travelled to Greece courtesy of the Greek National Tourism Organisation.
ELLIN February 24th, 2009, 10:24 PM Yea... but the real progress started few days ago, i pass by this area every day
I pass 3 times a week..you know better:lol:but they have already started 2 weeks ago the real progress...
Παρεπιπτόντως δηλώνω περήφανος γιατί εξαιτίας μου έχουν απομακρύνθει γύρω από το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως 2 εγκαταλελειμμένα παραγκοαυτοκίνητα και 3 διαλυμμένα μηχανάκια...ΠΩΣ????
Όχι δεν δουλεύω στο Δήμο Αθηναίων αλλα χρησιμοποιώ την φόρμα αιτησεών του και μπορώ να πω οτι εώς τώρα έχουν ανταποκριθεί σε όλα τα αιτηματά μου....:)
Το συστήνω ανεπυφύλακτα (Καθαριότητα, εγκαταλελειμμένα και πάσης φύσεως αιτήματα καθαριότητας)
http://www.cityofathens.gr/el/kathariotita
και συμπληρώνω η εικόνα της πόλης είναι υπόθεση όλων μας, η μάχη κατά της γυφτίας, ακαλαισθησίας και παρακμής είναι συλλογική.....δεν είναι θέμα πόρων, είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας.
gm2263 February 24th, 2009, 10:31 PM Πολύ χρήσιμο αγαπητέ Ellin, νάσαι καλά. :)
lysandros February 25th, 2009, 12:41 AM bravo re ellin!!!
makari na eimastan oloi san kai sena..
bravo ksana
ELLIN February 25th, 2009, 09:17 AM bravo re ellin!!!
makari na eimastan oloi san kai sena..
bravo ksana
Paides...oli san kai emena eisaste kai ego san esas.......
as paroume tin poiotita tis zois mas sta xeria mas....!!!:)
kostya February 25th, 2009, 09:31 AM Υπάρχει αντίστοιχο για την θεσσαλονίκη;
ELLIN February 25th, 2009, 09:53 AM Υπάρχει αντίστοιχο για την θεσσαλονίκη;
Den nomizo..distixos to site tou dimou Thessalonikis einai tragiko!!!:ohno:
cinemac February 25th, 2009, 08:08 PM ......
Billy8181 February 26th, 2009, 11:53 AM krima giati ton athinon (mi po kai alon poleon) einai simbathitika...
einai krima na sindiazete i thessaloniki (adikos i ohi) me anorganosi, ellipsi fandasias kai aniparxia ergon.....(kai ayta ta akuo apo katoikous den einai mono exoteriki idea...
elpizo ta nea erga na dimiourgisoun ales antilipsis (kai ston psomiadi...).
savas February 26th, 2009, 04:36 PM Κάπου είχα διαβάσει πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει καινούργια ιστοσελίδα. Δεν θυμάμαι όμως που. (sorry για το off topic)
AEK February 27th, 2009, 08:50 PM Συνεχίζουν τον αποκλεισμό της Ακρόπολης.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2534737
ELLIN March 6th, 2009, 11:40 AM Ancients modernised at New Acropolis
The British will have to come up with a new excuse to hang on to the Parthenon frieze sculptures known as the Elgin Marbles. With the polished spaces of Athens' New Acropolis Museum about to open, there can be no suggestion Greece lacks an appropriate stage to show off the ancient marble reliefs.
Conceived 30 years ago, the museum was to have opened before the 2004 Olympic Games, but it is only now nearing completion. The 130 million euro ($325m) building at the foot of the Acropolis, the imposing rocky outcrop bearing the Parthenon temple, is finished. The reception space is open, but the upper galleries remain cordoned off, except to us.
At the top of the wide central staircase, you arrive in an expansive hall marrying ancient and modern: smooth marble floors and polished concrete pillars. Soft light filters through the glass wall, throwing a golden glow on to the statues.
The idea is to keep conditions as close to those of the original Acropolis as possible - sunlight and no glass showcases. If the sunshine becomes too intense, automatic blinds drop to protect the delicate antiquities.
It's clearly a work in progress. Some statues have not yet been hoisted on to their marble plinths. Others are still stacked in crates in the corners, taped with A4 sheets bearing photos and identification numbers for the artefacts inside.
The museum's beauty is its simplicity. There's nothing flashy, just gorgeously airy uncluttered spaces almost 10 times the size of its predecessor on the Acropolis.
The work of Swiss-French architect Bernard Tschumi, the plans were selected after no fewer than four design competitions.
Sited on third, fourth and seven-century ruins, the museum was controversial from its conception. Tschumi found a way around that by designing a glass floor over much of the site that both protected and exposed the archaeological dig below: a fantastic concept, but a nightmare in practical terms. The excavations took seven years, only to have to be filled in with truckloads of chip for protection during construction. They are being painstakingly uncovered again for the museum's opening.
There are other winning touches. The building's upper gallery, which houses the all- important marble relief, matches exactly the dimensions and orientation of the frieze's old home, the Parthenon. Visitors can also see the Parthenon itself through the glass gallery, and even reflected in the windows from the balcony.
Athens holds only about 40 per cent of the remaining marble sculptures, believed to depict the annual procession to the Acropolis to present a new garment to the goddess Athena. Most of the rest of the collection is housed in the British Museum, having been removed by Lord Elgin in the early 19th century.
The Greek government hopes the new museum will spur Britain to return the antiquities. In the meantime, the Elgin Marbles are represented by plaster casts, their shallow depth and starker white face distinguishing them from the marble originals.
* Nikki Macdonald travelled to Greece courtesy of the Greek National Tourism Organisation
http://www.stuff.co.nz/travel/1756244
ELLIN March 28th, 2009, 03:37 PM Έντελως λανθασμένη η ανάπλαση της οδού Μακρυγιάννη.....σχεδόν απογοητευτική.....στρώνεται το σύνολο της επιφάνιας με κατάλευκο αντιολησθιτικό σαγρέ μάρμαρο.....το οποίο σε λιγότερο από 3 μήνες θα έχει γίνει κατάμαυρο και άσχημο....και για να καθαρήσει αν ασχοληθούν με αυτό δηλαδή θέλει πανάκριβα πλυστικά μηχανήματα.....δεν μπορώ να καταλάβω πόσο κουτοί μπορει να έιναι να στρώνουν με λευκό μάρμαρο πεζοδρόμια.....όπου περνούν χιλίαδες πεζοί κάθε μέρα και υπάρχουν δεκάδες καφέ και ταβέρνες.....στην περιοχή.......χάθηκε να γίνει με τα ίδια υλικά της Διονυσίου Αεροπαγίτου...;;;;
Που κολλάει το ταφομάρμαρο που βάζουν......;.....το οποίο διατηρείτε καθαρό απλά τις πρώτες μέρες....:ohno:
ΒΛΑΚΕΣ.......^^
gaelic2008 March 28th, 2009, 07:55 PM Με αφορμή ένα άρθρο του Τάση Παπαιωάννου που αναδημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο greekarchitects.gr, (http://www.greekarchitects.gr/index.php?maincat=26&newid=2101) θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με ένα κοινό μοτίβο του φόρουμ δηλ. το κοινό όνειρο όλων εδώ (φαντάζομαι) να δουν την Αθήνα να κινείται μπροστά αρχιτεκτονικά, να γίνεται πιο όμορφη. Αλλά που δεν...
Θα ήθελα να τονίσω ότι το συγκεκριμένο άρθρο το παίρνω κυρίως ως αφορμή επειδή το είδα σήμερα...άλλοι έχουν πει άλλα, χειρότερα ενώ σε σημεία του συμφωνώ. Επίσης, δεν ξέρω αν παλιότερα έχει συζητηθεί το άρθρο μιας και πρωτοδημοσιεύτηκε το 2007.
Παρατήρηση 1η:
Πολλοί δημοσιολογούντες περί της αρχιτεκτινικής (αρχιτέκτονες, καθηγητές, πολιτικοί) με έντονα δραματικό κι εν πολλοίς λαικίστικο φρασεολόγιο μεταθέτουν συχνά την προσοχή αλλού... σε κορμοράνους, σε ρύπανση, σε αττικά τοπία και παρακαταθήκες προπαππούδων. Αστηριχτα επιστημονικά λογύδρια μεν, πιασάρικα δε.
Παρατήρηση 2η:
Παραδόξως αγνοούμε το γεγονός ότι τα εκθέματα της ακρόπολης έπρεπε να μεταφερθούν σε μεγαλύτερο χώρο για να αποσυμφορηθούν και να εκτεθούν με μια μουσειολογική αντίληψη του 21ου κι όχι του 19ου αιώνα. φαντάζομαι υπήρχαν κι άλλες ανα΄γκες όπως π.χ. επικουρικοί χώροι για το επιστημπνικό προσωπικό, αποθήκες κτλ.
Παρατήρηση 3η:
Επίσης, τεχνηέντως αγνοούμε πριν κατηγορήσουμε τον Τσουμί, ότι το μουσείο χτίστηκε κι ως το αντεπιχείρημα απέναντι στο μόνο λογικό επιχείρημα των Βρετανών ότι οι Έλληνες δεν έχουν κατάλληλο χώρο έκθεσης (όντως δεν είχαν). Ότι το μουσείο έπρεπε να γίνει αφού καλώς ή κακώς η επιστροφή των μαρμάρων αποτέλεσε πολιτιστικό στρατηγικό στόχο της χώρας.
Παρατήρηση 4η:
Σε πολλούς κύκλους υπάρχει ακόμα η ρομαντική αντίληψη να κρατάγαμε τη μικρή μπουτίκ του παλιού μουσείου στο βράχο.
Παρατήρηση 5η:
Η ισοπέδωση του νέου μουσείου συνεχίζεται με την ενόχληση πολλών για το ότι επιδιώκεται απρόσκοπτη θέα των θαμώνων, με το ότι το κτίριο δεν εντάσσεται στο περιβάλλον του, και ότι δεν έχει μέτρο.
Παρατήρηση 6η:
Κι όλα αυτά από ανθρώπους ή άσχετους ή που έχουν βραβευθεί για κτίρια τους που άμα τα δεις θα κατανοήσεις το χαμηλό επίπεδο της ελληνικής αρχιτεκτονικής (αφού βραβεύεται κατι τέτοιο ως καλύτερο από τα υπόλοιπα - που μπορεί να είναι- υπάρχει πρόβλημα)... ε
|