View Full Version : New Acropolis Museum
Pages :
1
2
3
4
[ 5]
6
7
8
9
dromeas April 28th, 2009, 06:54 PM Γιατί θελω να ξέρω με τι κριτήρια επιλέγεται κάποιος. Αν αξίζει την θέση ο κ. Παντερμαλής να την πάρει, αλλά μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες! Αν δεν υπάρχει διαφάνεια στη λήψη μίας απόφασης, θα μου επιτρέπετε να διατηρώ κάποια ερωτηματικά! Τέλος πάντων, το σημαντικό ζήτημα τώρα είναι οι κατεδαφίσεις! Το ΣτΕ πότε πήρε απόφαση υπέρ των κατεδαφίσεων βρε παιδιά;
Aggelos April 28th, 2009, 09:22 PM Παντως τον εχω ακουσει και δει να μιλαει και ειναι σοφος ανθρωπος και όχι ψευτοκουλτουριαρης(σπανιο για το χωρο των τεχνων κλπ..)...αλλα προσπαθει απλα να μαθει τον αρχαιο πολιτισμο στους ελληνες..
ELLIN April 28th, 2009, 11:46 PM ...........
Lucretius April 28th, 2009, 11:53 PM Δεν δικαιολογούνται όμως ούτε σχόλια σαν το αμέσως παραπάνω. Ο καθένας μας έχει τις απόψεις του και πρέπει να τις εκφράζει κόσμια.
ELLIN April 28th, 2009, 11:55 PM Δεν δικαιολογούνται όμως ούτε σχόλια σαν το αμέσως παραπάνω. Ο καθένας μας έχει τις απόψεις του και πρέπει να τις εκφράζει κόσμια.
Orea...as skotothoume tora..
Klasiko galatiko xorio..
Galatiko eipa???
dromeas April 29th, 2009, 10:57 AM Νομίζω ότι όλοι είμαστε λίγο κουρασμένοι και στεναχωρημένοι με τις νέες εξελίξεις και γι'αυτό ίσως χρησιμοποιούμε λίγο έντονο λεξιλόγιο! Το καλύτερο φάρμακο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ένα :grouphug:
Billy8181 April 29th, 2009, 11:46 AM ola einai shetika....ama thelo ego na sou parousiaso to museio os to megalitero epitevma ston kosmo tha to kano kai tha po kai ena "ola einai shetika" kai eklise......opos ta sokakia pou ginonde xafnika grafika kai omorfa, to apolito haos pou ginete goiteia....kai ala kala.
i alitheia einai pos nai, to museio sto gimno mati einai kouti (exalou o skopos tou den einai na endiposiazei)....kai akomi perisotero se adiaforous perastikous.
Den einai omos toso provlimatiko oso parousiazete, kai eimai sigouros pos mesa einai ipersinhrono (ayto elipe to k***** mou na ginei politeleia kai ayto..). Kai pano ap'ola omorfo i ashimo einai orosimo pistevo.
apla epidi den ehoume kai polla stin athina, apogoitevomaste, irthe kai to kouti tou renzo piano kai fagane merikoi dipli sfaliara.
Distihos ehoume tasi pros to ipersinhrono kai leitourgiko, ala katalaveno pos polloi tha thelan kai kanena ktirio orosimo kai epivlitiko...
Oso na'hei ta ktiria den einai mono gia aytous pou benoun mesa.......
systema magicum April 29th, 2009, 03:56 PM ειδικά οι Ελληνες έχουν αυτό το πρόβλημα...δεν μπαίνουν μέσα, ακούνε μουσείο και τρέχουν, ίσως το νέο μουσείο να αλλάξει αυτήν την κατάσταση...
Billy8181 April 29th, 2009, 05:10 PM sta trendy museia sta opia ipoklinete olos o planitis benoune sigoura pantos.....:ohno:
ego pantos enousa pos ta ktiria einai KAI gia aytous pou ta thavmazoun apo makria kai ginonde kommati teis kathimerinotitas tous, ohi mono gia aytous pou benoun mesa.
lysandros April 29th, 2009, 05:55 PM sta trendy museia sta opia ipoklinete olos o planitis benoune sigoura pantos.....:ohno:
Exw episkeftei to mouseio tou louvrou, to vretaniko mouseio,to mouseio van gogh sto amsterdam,ola ta alla to londinou kai merika alla mikrotera se evropaikes alla kai ellhnikes polis.
To pio "trendy" pou exw episkeftei pote htan to arxeologiko mouseio a8hnwn me diafora.
Ena mouseio sxedon apoklistika mono8ematiko.Arxea ellada kai mono.
Vgenontas hmoun sofoteros,apekthsa mia plhrh eikona tou politismou kai ton texnon ths xwras pou genhse ton dytiko politismo.
To vretaniko mouseio kai to louvro sygoura einai monadika alla kai salates taftoxrona.Ligo apo ola.
Gia mena to AMA einai apo ta pio "trendy" tou kosmou,den yparxei dikaiologia gia kanenan ellhna na mhn exei perasei oute mia fora apo ekei.
Btw gnorizete oti sxedon to ena tetarto ths syloghs tou vretanikou mouseiou einai ellhnikes arxaiothtes?Kai epishs oti h noumero ena sylogh tou einai ta "elginia" marmara?Ala 8a mou peis afto einai londino,akougete pio cool...
File billy dysthxos etsi opos ta les einai,tou ellhna tou aresei to trendy.....
Tromara mas...:ohno:
somataki April 29th, 2009, 06:07 PM File billy dysthxos etsi opos ta les einai,tou ellhna tou aresei to trendy.....
Tromara mas...:ohno:
Μην ξεχναμε οτι μουσεια οπως το Βρετανικο και το Λουβρο, αν και κτισμενα πολυ παλαιοτερα σημερα λειτουργουν με το marketing του 2009 και οχι του 1970 οπως τα ελληνικα. Στο Λουβρο θα πας, θα δεις τα εκθεματα, θα φας, θα πιεις τον καφε σου, θα μπεις και στα μαγαζια...οποτε και κανενα ενδιαφερον να μη εχεις για τα εκθεματα, το να περασεις ενα απογευμα εκει μεσα για βολτα ειναι μια καλη ευκαιρια να δεις και καποια πραγματα.
Τα ελληνικα μουσεια ειναι αποθηκες που αφορουν μονο τους αρχαιολογους, λιγους αρχαιολατρες και πληθη βαριεστημενων μαθητων που τους σερνουν εκει με το ζορι. Καλο το εθνικο, αλλα αν δεν ημουν αρχαιολογος δεν νομιζω να μου κανε ιδιαιτερη αισθηση να μπω μεσα. Και ουτε η καφετερια που λειτουργει εκει προσφερει κατι το ιδιαιτερο περα απο τα βιολογικα της προιοντα.
Για ποιο λογο να παει εκει ενας εφηβος που δεν τον ενδιαφερει η αρχαιοτητα? Ας ειχε και το εθνικο μια υπογεια επεκταση αλα Λουβρο με Σταρμπακς και μαγαζια, και οποιος πηγαινε θα ειχε και μια πιθανοτητα βλεποντας καποια αφισα που να διαφημιζει καποια εκθεση που φιλοξενειται στο Μουσειο, να μπει και παραμεσα και να δει και τα εκθεματα.
Δυστυχως η ευτυχως, τα μουσεια ετσι λειτουργουν σημερα. Πρεπει να ειναι πολος ελξης και αυτο -δοκιμασμενα- δεν επιτυγχανεται μονο με τα εκθεματα. Οι αριθμοι επισκεψιμοτητας των ελληνικων μουσειων ολο και μειωνονται.
Billy8181 April 29th, 2009, 06:11 PM an theoreis ta korifea ekthemata enos museiou trendy na ta hairese....
ego enousa trendy os moda....diladi pigente oloi giati anoixame kai mas vlepoun.:ohno: kai de nomizo ta elginia (pera apo touristes kai ton arheologiko horo) na einai kai pangosmia moda se sholikes tsandes pou lei o logos....halaroste.
Sta ala museia opios ehei efharistisi....
Kai telos, ta museia salates einai salates epidi ehoun kai ALA ekthemata apo ton kosmo(theos filaxei..), tora an ayto einai kako gia na anevei kaneis psihika einai shetiko. Alios pame oloi monothematika kai teliose. gousta einai.
Vevea kai ayta ta museia an ta dei kaneis san polla enomena se ena isos voithisei.
lysandros April 29th, 2009, 06:47 PM Ellhniko Kafeneion "H SYNENOHSH"....... :lurker:
kostya April 30th, 2009, 07:22 AM Εμένα που δεν είμαι αρχαιολόγος ή κάτι παρόμοιο να μου (παρντον) το μονοθεματικό μουσείο που δεν έχει ένα ευχάριστο περιβάλλον και είναι σαν αποθήκη που είπε και κάποιος φίλος πιο πάνω. Γιατί δηλαδή τα μπουζούκια θεωρούνται έξοδος(σκ**α ποιότητας αλλά τεσπα) ενώ η επίσκεψη σε ένα μουσείο να είναι από αγγαρεία μέχρι δε ξέρω κ γω τι. Γιατί ακριβώς το περιβάλλον δεν προσελκύει τον μέσο πολίτη. Πρέπει να γίνουν τα μουσεία μόδα για να επιβιώσουν και λυπάμαι γι'αυτό αλλά δεν βλέπω άλλον τρόπο. Σαν το τρέξιμο ένα πράγμα που έγινε lifestyle και γουστάρω :)..
Lucretius April 30th, 2009, 12:13 PM Το πρόβλημα δεν είναι αν το μουσείο είναι μονοθεματικό, διαθεματικό, εγκυκλοπαιδικό ή όπως αλλιώς χαρακτηριστεί. Το πρόβλημα υπάρχει στην αισθητική, στην παρουσίαση και την οπτική μέσα από την οποία παρουσιάζονται τα εκθέματα. Γιατί, κακά τα ψέμματα, το Εθνικό Αρχαιολογικό απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε αρχαιολόγους και η έκθεσή του είναι στην ουσία μια λίγο μπογιατισμένη εκδοχή της έκθεσης που άνοιξε μετά τον Β' Π.Π. Τα ίδια εκθέματα στις ίδιες αίθουσες -και σε πολλές περιπτώσεις με τις ίδιες λεζάντες. Μόνο οι προθήκες εκσυγχρονίστηκαν κάπως. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα δημόσια μουσεία της χώρας, αν και υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, πχ. το αρχαιολογικό και το Βυζαντινό της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός πύργος κ.τ.λ.
Και δυστυχώς ο Kostya έχει δίκιο όταν λέει πως τα μουσεία πρέπει να γίνουν μόδα για να επιβιώσουν, αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.
Billy8181 April 30th, 2009, 06:19 PM sigoura, pantos tha prostheta kati......ta museia pou einai moda (ta pio polla) eginan gia to kiros pou apektisan mesa apo megethos/ipiresies kai ala, ohi mono diafimisi. Kai vevea steis ipiresies anoikoun kai ta estiatoria, i dorean eisodos kai ala kala.
Pera apo ayto, tha elega pos stin athina enas mikros isos logos pou ta museia den ehoun terasteia perasi einai pos pera apo ta arhaia epikrati ena mikro haos. Ta museia einai polla, ala kano lathos an po pos to 90% einai arhaia?
Hathike ena megalo museio aytokiniton, fisikis istorias, technologias, ena enidreio......?
akoma kai to poli oraio idrima ellinismou pali me arhaia asholeite.
ego tha pigena aneta se ayto pou lene tha ginei sti viktoria me thema ta aytokinita.
Lucretius May 1st, 2009, 06:47 PM Δεν υπάρχουν μόνο αρχαιολογικά μουσεία. Υπάρχουν και πινακοθήκες και μουσείο φυσικής ιστορίας, ισλαμικής τέχνης, βυζαντινό, πολεμικό, και διάφορες γκαλερί. Υπάρχει μια υστέρηση στη σύγχρονη τέχνη αλλά κάποια στιγμή το γιαπί του Ζενέτου θα επιτέλους τελειώσει.
AAL May 1st, 2009, 09:39 PM ego tha pigena aneta se ayto pou lene tha ginei sti viktoria me thema ta aytokinita.
Θα είμαι από τους πρώτους!!! Είμαι proud owner μιας "Θεάς" (Citroen DS ) και έχω μεγάλη αγάπη στα κλασικά αμάξια! :cheers:
EngineerGreece May 2nd, 2009, 04:55 AM Και εγώ επίσης. Αν και εγώ λατρεύω άλλες ''Θεές''... Κουκλάρες και με φινέτσα.
Alfa Romeo.
Δυστυχώς όμως δεν έχουμε κάποια παλιά αλλά καινούριες. Και σαν καλός Alfisti που είμαι έχω ένα όνειρο, να βρω μια 6C 2300B Touring σε άριστη κατάσταση και να την βάλω στο σαλόνι μου!!!
systema magicum May 2nd, 2009, 05:59 PM είμαι στο σωστό μέρος? είναι το thread για το ΝΜΑ? πολύ αμάξι.....:lol::lol::lol:
ωραίο όμως δε λέω....
υπάρχει και η Εθνική πινακοθήκη που παρουσιάζει έστω στριμωγμένα ένα χορταστικό πανόραμα ελληνικής ζωγραφικής και μερικά διαμαντάκια δυτικοευρωπαικής, το μουσείο Φρυσίρα στην Πλάκα έχει μια αξιόλογη συλλογή παραστατικής ζωγραφικής ελλήνων και ξένων δημιουργών...ακόμα και το ΕΜΣΤ κάτι προσπαθεί να κάνει στη νέα του προσωρινή στέγη στο Ωδείο Αθηνών...το γεγονός πως Μεγάλη Πεμπτη απόγευμα είχε καμιά πενηνταριά άτομα για τα ελληνικά δεδομένα ήταν κατι παραπάνω από θετικό...το ΝΜΑ θα γίνει μόδα και θα συμπαρασύρει και τα άλλα σταδιακά φτάνει να υπάρξουν και οι ανάλογες έξυπνες πρωτοβουλίες...αν π.χ το ΕΜΣΤ δεν εκμεταλευτεί την γειτνίαση της μόνιμης στέγης του με το νέο μουσείο της ακρόπολης θα είναι ανόητοι αν και γνωρίζω πώς ήδη το σκέφτονται...αλλά για να δούμε πόσο σημερινό και καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα θα είναι το νέο μουσείο της ακρόπολης στο θέμα της λειτουργίας του...εισιτήριο ή δωρεάν είσοδος?
οκ το κτίριο, το στήσιμο των εκθεμάτων, η διαμόρφωση του κήπου και όλα τα άλλα...πώς όμως θα λειτουργεί το νέο μουσείο? τι καινούργιο ή διαφορετικό θα προσφέρει? πόσο ανοιχτό στο σήμερα θα φανεί? θα δούμε έκθεση μη αρχαιολογικού περιεχομένου? το ωράριο? κάθε μέρα ανοιχτό? κάποιες νύχτες μεχρι τις δέκα σαν το Μπενάκη? ηλιοβασίλεμα στην αίθουσα του παρθενώνα...super, cant wait!!!!
Lucretius May 2nd, 2009, 06:27 PM Θα ηταν καλό να είναι δωρεάν για κανένα εξάμηνο, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η έκθεση. Και μετά το συνηθισμένο εισιτήριο - ίσως και φτηνότερο, με ισχύ σε όλα τα μνημεία και δημόσια μουσεία της Αθήνας. Καλό θα ήταν να είναι ανοικτό μέχρι το βραδάκι - αλλά δύσκολο το βλέπω.
systema magicum May 2nd, 2009, 07:34 PM φτιάξε με τώρα...η θείτσα απομένει με το whatever ντύσιμο και το Τηλέραμα στο χέρι να περιμένει να περάσει η ώρα και όταν ξυπνά με τα άψογα αγγλικά της να αρχίζει τα...dont touch dont touch :lol::lol:
by far το καλύτερο μου έχει συμβεί το 2000 νομίζω, στο παλίο κτίριο του Βυζαντινού μουσείο στην Αθήνα όπου η θέιτσα - φύλακας βλέποντας μια φίλη μου να σκύβει για να δει μια λεπτομέρεια από μια εικόνα, είπε το αλησμόνητο...μην ασπάζεσθαι....:lol::lol::lol::lol::lol:
από την άλλη μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία το βυζαντινο του σήμερα μοιάζει να ήρθε από άλλο πλανήτη, πόσο μάλλον τώρα που τελειώνει και η επανέκθεση του β μέρους της μόνιμης συλλογής, σύντομα το εστιατόριο - καφέ, το κεντρικό κτήριο κλπ...καλή και η γκρίνια μα να λέμε και τα καλά, μερικά μουσεία προσπαθούν και κάνουν καλή δουλειά...πάντως τα φώτα πέφτουν πάνω στο ΝΜΑ και περιμένουμε μια φρέσκια πρόταση...αν δεν μπορούν ούτε 2 μέρες να λειτουργούν μέχρι τις 22.00 δεν αρχίζουμε καλά..στην περίπτωση που υπάρξει εισιτήριο ελπίζω να έχουν free μια μέρα έστω το απόγευμα...και ένας συνχρονισμός των μεγάλων μουσείων σε αρκετά θέματα...αν στο Βερολίνο όλα τα μουσεία κάθε Πέμπτη από τις 17.00 μέχρι τις 22.00 είναι free για το κοινό δεν καταλαβαίνω γιατί είναι δύσκολο για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη...
lysandros May 2nd, 2009, 11:59 PM by far το καλύτερο μου έχει συμβεί το 2000 νομίζω, στο παλίο κτίριο του Βυζαντινού μουσείο στην Αθήνα όπου η θέιτσα - φύλακας βλέποντας μια φίλη μου να σκύβει για να δει μια λεπτομέρεια από μια εικόνα, είπε το αλησμόνητο...μην ασπάζεσθαι....:lol::lol::lol::lol::lol:
:lol::lol::lol:
To pio periergo pantos 8a htan na ths elege "skypse evloghmenh"...:)
Lucretius May 3rd, 2009, 12:44 AM Έχω καλύτερο. Σε ένα σημείο του εκκλησιαστικού Θεσσαλονίκης υπάρχει ένα κηροπήγιο με ένα κερί μέσα σε μια "κόγχη" από βινύλιο. Μια θείτσα άναψε το κερί, το οποίο ξεκίνησε αμέσως να λιώνει το βινύλιο και το σποτάκι που το φώτιζε. Να βλέπεις τρεις παπάδες να πολεμάν με τον πυροσβεστήρα...priceless!
TeddyAmsterdam May 3rd, 2009, 01:54 AM φτιάξε με τώρα...η θείτσα απομένει με το whatever ντύσιμο και το Τηλέραμα στο χέρι να περιμένει να περάσει η ώρα και όταν ξυπνά με τα άψογα αγγλικά της να αρχίζει τα...dont touch dont touch :lol::lol:
by far το καλύτερο μου έχει συμβεί το 2000 νομίζω, στο παλίο κτίριο του Βυζαντινού μουσείο στην Αθήνα όπου η θέιτσα - φύλακας βλέποντας μια φίλη μου να σκύβει για να δει μια λεπτομέρεια από μια εικόνα, είπε το αλησμόνητο...μην ασπάζεσθαι....:lol::lol::lol::lol::lol:
από την άλλη μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία το βυζαντινο του σήμερα μοιάζει να ήρθε από άλλο πλανήτη, πόσο μάλλον τώρα που τελειώνει και η επανέκθεση του β μέρους της μόνιμης συλλογής, σύντομα το εστιατόριο - καφέ, το κεντρικό κτήριο κλπ...καλή και η γκρίνια μα να λέμε και τα καλά, μερικά μουσεία προσπαθούν και κάνουν καλή δουλειά...πάντως τα φώτα πέφτουν πάνω στο ΝΜΑ και περιμένουμε μια φρέσκια πρόταση...αν δεν μπορούν ούτε 2 μέρες να λειτουργούν μέχρι τις 22.00 δεν αρχίζουμε καλά..στην περίπτωση που υπάρξει εισιτήριο ελπίζω να έχουν free μια μέρα έστω το απόγευμα...και ένας συνχρονισμός των μεγάλων μουσείων σε αρκετά θέματα...αν στο Βερολίνο όλα τα μουσεία κάθε Πέμπτη από τις 17.00 μέχρι τις 22.00 είναι free για το κοινό δεν καταλαβαίνω γιατί είναι δύσκολο για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη...
Sto Amsterdam mia fora ton xrono, diorganonete to "Museum Night" (Museumnacht - N8.nl) opou ola ta mouseia tis polis eine anoixta mexri tis 2 to proi, me events, live music, free drinks klp, kai eisodo me ena eisitirio gia ola (€14 nomizo). O vasikos skopos eine na proselkysoun neous sta mouseia, stis galleries, operes etc. Kai kathe mouseio diorganonei diafora events, workshops etc me poly fan, dimiourgika, arketa xaza kai katholou sovarofani oste ontos oli h polh eine sto podi ekeino to vrady trexontas apo mouseio se mouseio, vlepontas men ta ekthemata alla vasika diaskedazontas.
DJ's kai lounging sto Vag Gohg, "create your own Rembrand" sto Rijksmuseum, kai den symazevetai.
Tin nyxta afti dimiourgoune eidikes grammes/diadromes tram kai leoforeion pou enonoun ta mouseia metaksy tous, dorean, kai malista vgazoun stous dromous pampalaia antikes tram, mexri kai ksilina me to kampanaki...
Kai epeidi fisika den prolaveneis na deis sovara ta mouseia kai ta ekthemata, me to idio eisitirio mporeis na ksana pas se ena apo ola afta ta mouseia, gia tous epimenous 2 mines.
Exo akousei oti polles poleis exoun arxisei na diorganonoun "museum nights" pleon, kai pistepse me eine foveri idea pos na anoiksoun ta mouseia se ena evrytero koino.
Episeis exo dei se polles poleis tin idea an kapoia simantika mouseia einai konta, (bleve px. NMA & EMST) me to eisitirio apo to ena na mpaineis kai sto allo.
Kai den sizitao oti ta politiria oxi mono kanoun trelles poliseis alla eine to kyrio meros gia souvenir... Se polla mouseia stin Ellada blepo pos eno exoun tromeris poiotitas antigrafa kai simantikis aisthitikis komatia, eine sinithos aplisiasta gia ton aplo epistepth, ellina h kseno. Den monizo pos tha itane kai toso kako to politirio tou NMA na poulaei akoma kai muggs h mousepads... Alla den nomizo na vrisko kai pollous symfonous.
Lucretius May 3rd, 2009, 11:41 AM Το αντίστοιχο στην Ελλάδα συμβαίνει στην πανσέληνο του δεκαπενταύγουστου. Πέρσι είχε κουαρτέτο εγχόρδων στον κήπο του αρχαιολογικού, συναυλία τζάζ στο αίθριο του βυζαντινού, και αυτοσχεδιαστικό θέατρο στην αρχαία αγορά.
ΚΑι για να σε φτιάξω, το ΝΜΑ θα έχει δυο πωλητήρια. Με κάτι θα πρέπει να τα γεμίσουν ;)
systema magicum May 3rd, 2009, 03:52 PM πάντως και εδώ κάποια μουσεία είναι free σε μόνιμη βάση, πχ στο Μπενάκη κάθε Πεμπτη από 5 μέχρι 10 το βράδυ η μόνιμη συλλογή, στο EMST ισχύει το ίδιο, για όποια έκθεση και αν έχει...το ισλαμικής τέχνης κάθε Τετάρτη, δεν θυμάμι ώρες...απλά όλα αυτά είναι αποσπασματικά, χρειάζεται κάτι πιο οργανωμένο και φυσικά αυτό αφορά πολλά θέματα.Οι special νύχτες είναι οκ μα είναι κάτι άλλο, μιλάμε για την κανονική λειτουργία των μουσείων...
systema magicum May 3rd, 2009, 04:33 PM Tschumi’s Acropolis Museum in Athens to Open June 20
http://www.bustler.net/index.php/article/tschumis_acropolis_museum_in_athens_to_open_june_20/
The historic masterpieces of the New Acropolis Museum—from the archaeological remains of ancient Athens left visible beneath the building to the glorious Parthenon frieze installed at the top— will be displayed in total for the first time when the Museum celebrates its much-anticipated official opening on Saturday, June 20, 2009.
Designed by Bernard Tschumi Architects of New York/Paris with Michael Photiadis of Athens as local associate architect, the Museum has presented a number of temporary exhibitions in a lower-floor gallery over the past year. With the official opening, visitors will at last view the full suite of galleries, presented in a dramatic architectural experience designed explicitly for this collection.
With more than 150,000 square feet of exhibition space—ten times more than the previous Acropolis museum—the New Acropolis Museum will display surviving antiquities from the Acropolis and serve as a catalyst for strengthening international interest in the classical world. The 226,000 square foot Museum is both a defining cultural project for Greece and a key reference point for the art community around the globe.
To present the unparalleled collection, architect and lead designer Bernard Tschumi created a deliberately non-monumental structure whose simple and precise design invokes the mathematical and conceptual clarity of ancient Greek architecture.
“The form of the building arose as a response to the challenges of creating a structure that was worthy of housing the most dramatic sculptures of Greek antiquity, and doing so in an overwhelmingly historic and monumental setting,” explains Tschumi. “The site at the foot of the Acropolis confronted us with the Parthenon itself, one of the most influential buildings in Western civilization. At the same time, we had to consider the sensitive archaeological excavations, the presence of the contemporary city and its street grid, and the special challenges of the hot climate in Athens and an earthquake region.
Located in Athens’s historic area of Makryianni, the New Acropolis Museum stands less than 1,000 feet southeast of the Parthenon, at the entrance of a network of pedestrian walkways that link the key archaeological sites and monuments of the Acropolis. This location was carefully selected to enable a dialogue between the Museum’s exhibition spaces and the Acropolis buildings. Tschumi won the commission in 2001 as the result of a design competition judged by a prestigious jury of architects, engineers, and archaeologists, chaired by Santiago Calatrava.
“The design was chosen for its simple, clear, and beautiful solution that is in accord with the beauty and classical simplicity of the Museum’s unique exhibits and that ensures a museological and architectural experience that is relevant today and for the foreseeable future,” stated Professor Dimitrios Pandermalis, President of the Organization for the Construction of the New Acropolis Museum.
During pre-construction, archaeologists discovered the remains of an ancient Athenian city, excavating over 43,000 square feet. These remains have been preserved and integrated into the Museum design and are an important part of the visitor experience.
The building is articulated in three layers, with a base, a middle zone, and a top. The base hovers over the excavation site on more than 100 slender concrete pillars, which have been individually positioned with the help of experts so as not to disturb the delicate remnants. This level contains the main entrance lobby and temporary exhibition spaces, as well as openings and glass floors looking onto archaeological excavations.
A glass ramp leads to a double-height space in the middle section, which accommodates the permanent collection galleries from the Archaic to the late Roman period, and a mezzanine level with catering venues and a public terrace.
The building culminates in the Parthenon Gallery, a rectangular, glass-enclosed, sky-lit space that is rotated 23 degrees from the rest of the building so as to align with the Parthenon. The gallery’s glass outer walls allow visitors uninterrupted, 360-degree views of the ancient temple and the surrounding city. In the center of the Parthenon Gallery, the rectangular concrete core of the Museum serves as the wall on which the Parthenon frieze is exhibited, placed in the exact same arrangement and orientation as when it adorned the monument.
The route through these layers forms a three-dimensional loop, guiding visitors through the collection, which is installed in chronological sequence. Beginning with the archaeological excavations, visible through the glass floor in the entrance gallery, the sequence reaches a programmatic high point with the Parthenon Frieze, set in a gallery at the top of the building against dramatic views of the Acropolis, and then loops down to finish in the Roman Empire galleries below. The sequence of movement through the Museum’s exhibitions is designed to be of the utmost clarity and to accommodate the large groups of visitors expected daily.
The collection of the New Acropolis Museum consists principally of sculptures, many of which originally decorated the monuments of the Acropolis. These works were created to be viewed in daylight, illuminated by subtle changes in light throughout the day. Extensive use of glass in the building’s design allows the integration of natural light into the galleries, thus ensuring similar exhibition conditions. Ambient natural light floods the top-floor Parthenon Gallery and is filtered through the gallery’s glass-floored atrium into the floors below. Skylights, walls of shaded glass, and rectangular openings also help light flow through the building.
Throughout the New Acropolis Museum, glass, concrete and marble have been used to complement the simplicity of the overall design. Concrete provides the main building structure and acts as a neutral backdrop for the artwork. Circular holes have been placed at intervals throughout the concrete walls in order to absorb sound. Local marble has been used on the floors, with dark stone used for circulation and light beige for the galleries.
The New Acropolis Museum features galleries for the permanent collection, galleries for special exhibitions, a 200-seat auditorium, a multimedia space, a Museum store, a bar and restaurant, and support facilities. It is surrounded by 75,000 square feet of landscaped gardens. The overall project budget for the Museum was €130 million, or approximately $175 million.
New Acropolis Museum Collection
The rich collections of the New Acropolis Museum, dating from prehistoric times through to the Archaic, Classical, Hellenistic and Roman periods and up to late Antiquity (1,000 B.C. to 700 A.D.), will provide visitors with a comprehensive picture of the centuries-old human presence on the sacred site that represents the essence of classical culture in antiquity. With approximately 4,000 objects, of which at least 300 are considered major masterpieces, the opening of the New Acropolis Museum marks the first time that the collection will be displayed together in one museum, telling the complete story of the Athenian Acropolis and its foothills. At the same time, the extensive remains of the ancient Athenian city revealed on the Museum site by pre-construction archaeological excavations will also grace the museum exhibition program with rare, original testimonies of the private lives of the ancient Athenians who lived in the shadow of the Acropolis.
gm2263 May 3rd, 2009, 05:06 PM ...there will be years and years to understand the significance of this museum in its entirety.
asot May 3rd, 2009, 07:12 PM Λοιπόν σήμερα το Μουσείο μου φανηκε στις ομορφιές του, καθαρό και λαμπερό. Τι να πω, μπορεί να μην είμαι τελείως καλά..Επίσης στο κτήριο στην γωνία της Μητσαίων ηταν κάποιος μέσα. Τον ρωτάω "Θα γκρεμιστεί?" και μου απαντά "Όχι βέβαια". Ελπίζω να μου είπε την αλήθεια. :banana:
nastyathenian May 3rd, 2009, 07:59 PM Σήμερα έκανα μια βόλτα γύρω-γύρω όλο το τετράγωνο. Ανάλογα με τη γωνία, το μουσείο άλλοτε μου φαινόταν σαν βιομηχανική αποθήκη και άλλοτε σαν υπόστεγο για αεροπλάνα. :tongue3:
Δεν μετράει όμως η δική μου γνώμη. Αν αρέσει στους επισκέπτες της Αθήνας, εγώ πάω πάσο. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος: να προσελκύσουμε τουρίστες. Βλέπετε ο μέσος Αθηναίος έχει να πατήσει σε μουσείο από τα μαθητικά του χρόνια.
christos-greece May 4th, 2009, 07:15 PM ^^ Μέσα στο καλοκαίρι σκοπεύω να "πατήσω" στο Μουσείο... και να τραβήξω και καμια φωτογραφία...
asot May 4th, 2009, 07:47 PM Εγώ είχα μπει μέσα (2 φορές), στην έκθεση "Ριξτε μια ματιά". Το ισόγειο που είδα ήταν εντυπωσιακότατο, ειδικά το διαφανές πάτωμα. Φυσικα ο πάνω όροφος με τα σημαντικά εκθέματα ήταν κλειστός.
Ο χώρος έξω από το μουσείο θέλει πολλή δουλειά. Και φυσικά τα νεοκλασικά να ανακαινισθούν και να μείνουν στην θέση τους. Επίσης η τσιμεντένια εξέδρα λίγο με τρομάζει, αλλά οταν θα μπουν ομπρέλες (ή ό,τι άλλο) ίσως μου φανεί πιο normal.
Lucretius May 4th, 2009, 08:56 PM Από τα Νέα http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4514876
" Πρωτόγνωρη τεχνολογία για την Ακρόπολη
...Η μεταλλική αυτή κατασκευή, στη βάση των μεγάλων κιόνων στήριξης του μουσείου, απορροφά τους κραδασμούς σε περίπτωση σεισμού
Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης κρύβει κατασκευαστικές καινοτομίες και στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, βασισμένα σε υπερσύγχρονη και πρωτόγνωρη τεχνολογία
Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, συνολικής έκτασης 23.000 τ.μ. με 14.000 τ.μ. εκθεσιακών χώρων, σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα των Μπερνάρ Τσουμί στη Νέα Υόρκη και Μιχάλη Φωτιάδη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εξήντα ομάδων ειδικών συμβούλων - εκτός από τους στατικούς και τους μηχανολόγους-, ώστε να είναι αντισεισμικό, άνετο και να έχει καλή θερμική και ηχητική μόνωση...."
systema magicum May 4th, 2009, 09:05 PM H παρουσίαση του μουσείου στο dezeen, μερικές φωτογραφίες είναι πολύ ωραίες...υπάρχουν πολλά σχόλια πάντως και αναμενόμενο βλέπεις τα πάντα.
http://www.dezeen.com/2009/04/10/new-acropolis-museum-by-bernard-tschumi-architects/
μια ματιά λοιπόν στα σχόλια....
# armeyn Says:
April 10th, 2009 at 3:52 pm
Wow!! so bernard Tschumi is “still Alive” ???
bravo..
# rolka Says:
April 10th, 2009 at 3:53 pm
Volumes themselves are coherent to each other, as well as relations of dimensions and materials….somehow they seem to be aesthetic, considering the building itself.
However, trying to have an opinion from an amateur point of view, the image, where the buliding is placed in to the city raster…just seems to ignore the history, rather than respect it.
I understand the economic reasons, but…is it all that matters in architecture?…It sure appears to.
# Ioseb Says:
April 10th, 2009 at 6:40 pm
:((
I would have loved to see how H&deM would have done here.
# Tyler Says:
April 10th, 2009 at 6:57 pm
I think this structure is absolutely exquisite. I do think that, as Rolka says, it does tend to ignore the surrounding history, however the way the fenestration works on the lower level, it echoes an ancient colonnade in a very contemporary, rather than post-modern way. Bravo!
# Joe Says:
April 10th, 2009 at 7:16 pm
It seems to acknowledge the classical style somehow, while staying painfully contemporary.
# Niels Says:
April 10th, 2009 at 7:27 pm
I don’t think that the building ignores the history of the city. The scale of the project is bigger than that of the buildings in it’s environment but I don’t even know for sure if that’s troublesome. I think Tschumi doesn’t copy architecture from Athens’ history but rather tries the develop a new architecture in line with the old by consequently using repetition, mass, symmetry and a complex experience of inside/outside. I think the design is a beautiful answer to it’s context.
# slater Says:
April 10th, 2009 at 8:12 pm
I suppose I’ll just have to make another trip to Athens to see this first hand, well done!
# windbag Says:
April 10th, 2009 at 9:35 pm
.
DYNAMITE IT! NOW!
# jorgca Says:
April 10th, 2009 at 10:28 pm
I agree with Niels.
The image where the Acropolis reflects in Tschumi’s facade and almost “stretches” itself is beautiful.
Great job
# Max Rockbin Says:
April 11th, 2009 at 2:33 am
The staircase with the be-holed walls looks exactly like the “Portal” game hallways/stairs.
# al_Khemist Says:
April 11th, 2009 at 4:12 am
Looks like a big corporate building which we can see on any suburban sprawl around developping countries.
# Cherry Says:
April 11th, 2009 at 7:10 am
This scale seems to me a contemporary version of Parthenon which wants to be the city centre of what Parthenon used to be in ancient time…
# claude.mallia Says:
April 11th, 2009 at 1:37 pm
Finally some Architecture with a capital A
massive, masculine, volumes,
thanks to the godS.
and btw..
fu-k previous comment, H&deM would have made another blunder!
# rober1000x Says:
April 11th, 2009 at 2:56 pm
its a great building…the scale……the new contemporary image….just according with what is it
# Edmund Sumner Says:
April 11th, 2009 at 2:59 pm
hmmmmmmm
no…….
# mil Says:
April 11th, 2009 at 8:13 pm
żlooks like an airport?
# snow Says:
April 12th, 2009 at 6:37 am
from all the drawings and renderings i thought this would be a disaster but the finished product, at least in these images, looks remarkably crisp and considered. bravo.
# abdulqadirabas Says:
April 12th, 2009 at 6:54 am
I’m not preferring the size and numbers of the columns,not to mention the mass and solid of the building.I think it should be in turn of respecting and minimising impacts of the museum to the site, so it will reveals more of the actual history and site below it.Anyway tschumi has his own design’s strategy.It is a beautiful-beautiful building, i love it so much if it’s not been there.I wonder what will happen if herzog/de meuron and SANAA collaborate together putting something overthere! :p
Beautiful work.
# One Says:
April 12th, 2009 at 9:05 am
Big Chanky design, a master work of an French-Swiss architect who practice in NYC… Symbolic, but not retro active….
# Ioseb Says:
April 12th, 2009 at 6:19 pm
claude.mallia _ things have changed since 1950’s. Someone’s falling behind..
# Adf Says:
April 13th, 2009 at 8:37 am
There is very contextually…
# bob Says:
April 13th, 2009 at 1:07 pm
simple question really - what about the context?
# Brian Says:
April 13th, 2009 at 2:34 pm
Dudes,
If you knew the site problems, as well as how dense the living is there, you would not be complaining so!
It is a very linear result- yes, however the grandeur evoked is very impressive.
What do you think it should have been make out of- meat?
# huh? Says:
April 13th, 2009 at 9:36 pm
you can make all these conclusions from a few pictures?
# Erik Says:
April 14th, 2009 at 4:34 pm
Completely horrific. A spaceship among its context. A tin box among daimonds.
# N Says:
April 14th, 2009 at 6:38 pm
I have not seen the interiors which are rumoured to be exquisite. However, the building’s exterior is IMHO too aggressive and dominating. The scale is all wrong as is the location of the site, although through no fault of Tschumi’s. I expected something more contextual, somehow echoing the Acropolis without in any way copying it, evoking a sense of lightness and interacting with the brilliant light of Athens while at the same time employing a novel vocabulary. I did not anticipate a Guggenheim effect of any kind but I do think that the Acropolis Museum is a lost opportunity for a city badly lacking in good contemporary architecture.
# Pranav Says:
April 19th, 2009 at 11:03 am
Brillant design….look at it, the built form is morphing with the surrounding
# Tp Says:
April 22nd, 2009 at 2:35 pm
What a respect to the past…
Bravo.
# Michael Finlan Says:
April 25th, 2009 at 12:22 pm
They forgot toilets.
αυτό είχε πολύ γέλιο:
Wow!! so bernard Tschumi is “still Alive” ???
bravo..
emailspyro May 4th, 2009, 10:28 PM Den katalavno giati den valane Green roof pano pano alla kai sto piso meros opou yparxei magalo "balkoni" pou den exei kamia xrisi... tha borousan aneta na valoun thamnous kai louloudia pano sto mousio... etsi, tha ekane "blend in" kalitera, eidika apo psila.
Malon den htan tis modas otan egine o diagonismos... krimas pantos pou den anthorisan ta sxedia na prostheoun kai liga prasina elements.
Pantos den einai arga... Ti nomizete;
Lucretius May 4th, 2009, 10:35 PM Η οροφή δεν αντέχει επιπλέον βάρος, δεν είναι απλή τσιμεντοκατασκευή. Η πίσω εξέδρα λειτουργεί και ως έξοδος κινδύνου, εξ' ου και οι σκάλες. Δεν είμαι σίγουρος οτι επιτρέπεται να φυτευτεί.
Διαβάστε και την άποψη του χουρμουζιάδη http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11933&subid=2&tag=8953&pubid=2504824
"Θα το έχετε παρατηρήσει ότι έχει διαμορφωθεί πλέον ως επίσημη τακτική στα δημόσια «πράγματα» η «ομοφωνία» να προκύπτει από μια δεδηλωμένη διαφωνία, που πολλές φορές εκφράζεται με έντονο τρόπο και συγκεκριμένα επιχειρήματα. Πολλοί επώνυμοι πολίτες ή απλώς συμμέτοχοι σημαντικών διαβουλεύσεων, ενώ διαφωνούν με τη συζητούμενη πρόταση, στο τέλος ομοφωνούν και αυτοί, υποκύπτοντας στην αφανή, πλην όμως ευνόητη, απειλή της πλειοψηφίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι περίφημοι κομματικοί αντάρτες, οι οποίοι, αφού συγκεντρώσουν, «διαφωνώντας», στο πρόσωπό τους τα εκτυφλωτικά σχόλια των ΜΜΕ, στο τέλος, με μικρά, κόσμια ωστόσο, πηδηματάκια, υποχωρούν ομοφωνώντας.
Φυσικά, τέτοια παραδείγματα εκδηλώνονται καθημερινά σε πολλές περιοχές της δημόσιας ζωής μας, θα ήθελα όμως να αναφερθώ στην ομόφωνη απόφαση που πήρε το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και που αφορούσε την έγκριση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης για τη μόνιμη έκθεση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Διατυπώθηκαν, αναφέρουν οι σχετικές ειδήσεις, βασικές διαφωνίες για τις μελέτες αυτές. Ακόμα και για τις πολλές κολόνες των αιθουσών, που σε μερικές περιπτώσεις εμποδίζουν τη σωστή προβολή των εκθεμάτων. Ωστόσο, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να αναφέρονται οι ειδήσεις αυτές σε όλη την έκταση των μελετών, με βάση τις οποίες στήνεται το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, για να μάθουμε ότι εκτός από τις καλλιμάρμαρες αίθουσες, τους υποβλητικούς φωτισμούς και την εθνική συγκίνηση και ανατριχίλα που προκαλούν τα εκτιθέμενα, όπως θα σχολιάσουν όλα τα ΜΜΕ την ημέρα των εγκαινίων, το νέο αυτό μουσείο είναι και μια σύγχρονη, συγκλονιστική μουσειολογική πρόταση. Μια πρόταση που θα μαθαίνει στους επισκέπτες ποια πρέπει να είναι η δημιουργική σχέση μουσείου και κοινού. Που θα μαθαίνει πως τα ωραία αγάλματα δεν είναι «ωραία» επειδή τα κατασκεύασαν σπουδαίοι τεχνίτες, αλλά επειδή με τις πλαστικές τους διατυπώσεις αποκαλύπτουν το βαθύ νόημα της ανθρώπινης δημιουργίας, που εμπνέεται από την ομορφιά και την ελευθερία, όπως έγραψε και ο Μαρξ. Γιατί μόνο έτσι θα μάθουμε όλοι εμείς, που στο κάτω κάτω πληρώνουμε για να στηθεί αυτό το μουσείο, ότι τα μουσεία δεν πρέπει να στήνονται με βάση τις συμβατικές «ομοφωνίες» των συμβουλίων, αλλά συγκεκριμένες μουσειολογικές προτάσεις που θα υπηρετούν τις αλήθειες ενός πολιτισμού."
somataki May 8th, 2009, 01:32 AM http://farm4.static.flickr.com/3414/3510592401_00a18d8a9a_b.jpg
Prosfati nyxterini lipsi. Nomizw diakrinetai ston ekswsti mia metaliki kataskevi, profanws to ypo kataskevi stegastro pu sxediase o Tschumi gia na prostethei ekei, symfwna me dilwseis Pantermali, wste na min einai amesa orata apo tin Akropoli ta trapezakia tis kafeterias.
asot May 8th, 2009, 08:45 AM ^^Ωραίο!
nastyathenian May 8th, 2009, 09:00 AM http://farm4.static.flickr.com/3414/3510592401_00a18d8a9a_b.jpg
Prosfati nyxterini lipsi. Nomizw diakrinetai ston ekswsti mia metaliki kataskevi, profanws to ypo kataskevi stegastro pu sxediase o Tschumi gia na prostethei ekei, symfwna me dilwseis Pantermali, wste na min einai amesa orata apo tin Akropoli ta trapezakia tis kafeterias.
Ωραίο εργοστάσιο! Τι παράγει; :tongue3:
Billy8181 May 8th, 2009, 10:09 AM :lol: distihos i foto to adikei, den tha sou fainetai ergostasio an to deis live.
thelo na elpizo fos o fotismos kai to giali tha sou dinoun ali eikona, malista eimai sigouros.
ego malista tha alaza kai hromata ala pame se ales katastaseis meta kai einai epikindino gia tin litotita tou olou thematos! :nuts:
Lucretius May 8th, 2009, 11:10 AM Ωραίο εργοστάσιο! Τι παράγει; :tongue3:
Πολιτισμό. Μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτόν.
Billy8181 May 8th, 2009, 11:30 AM politismiki litotita? :banana:
humour kanoume humour :lol:
emena mou aresei, piga kai ida kai ta erga apo konda kai i pezodromisi prohoraei poli grigora, tha prolavei teis 20 iouniou? emena mou fainete pos nai! :)
somataki May 8th, 2009, 11:43 AM politismiki litotita? :banana:
humour kanoume humour :lol:
emena mou aresei, piga kai ida kai ta erga apo konda kai i pezodromisi prohoraei poli grigora, tha prolavei teis 20 iouniou? emena mou fainete pos nai! :)
E logika nai. Me ta neoklasika stis gwnies dn kserume ti tha gieni akrivws??Alloi lene tha pesun, alloi oti tha parameinun. Ostoso, an itan ontws na parameinun dn tha prepe na xan arxisei ergasies sulupwmatos vapsimata ktl??Tha nai diladi to museio apastrapton kai afta me pesmenus sovades?
christos-greece May 8th, 2009, 06:26 PM http://farm4.static.flickr.com/3414/3510592401_00a18d8a9a_b.jpg
Great night photo of the museum and the surroundings... :cheers:
TeddyAmsterdam May 10th, 2009, 02:01 AM ERT.GR
"Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παρουσιάζεται από τις 12 Μαίου, στη Γλυπτοθήκη της Βασιλείας, στην Ελβετία, η έκθεση για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η οποία προαναγγέλλει στην Ευρώπη την έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, στην Αθήνα, από τον Ιούνιο 2009.
Η έκθεση οργανώθηκε από τον Οργανισμό Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ). Αναφέρεται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και στην ανασκαφή που έγινε στο οικόπεδό του για την προετοιμασία της θεμελίωσης.
Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα πρόπλασμα που παρουσιάζει τη σχέση του Νέου Μουσείου με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και με το αστικό περιβάλλον στο οποίο έχει ενταχθεί. Ενα δεύτερο πρόπλασμα που δείχνει τη θεμελίωση του μουσείου και την προσαρμογή του στον ανασκαφικό χώρο.
Την έκθεση συμπληρώνουν τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα, λήκυθοι του 5ου π.Χ αιώνα, οινοχόοι, κάνθαροι, κύλικες, θραύσματα με παραστάσεις από συμπόσια, παιδικά παιχνίδια. Ακόμη τέσσερα εκμαγεία αρχαίων γλυπτών που βρέθηκαν στην ανασκαφή: δυο προτομές του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, χαρακτηριστικές για την παρουσία και δράση των φιλοσόφων σε αυτή την περιοχή της αρχαίας Αθήνας και δυο αγάλματα θεοτήτων της Ανατολής, του Δία Ηλιοπολίτη και της Ισιδας Πανθέας, που φανερώνουν την είσοδο της λατρείας τους σε ιδιωτικά σπίτια της Αθήνας.
Διάρκεια έκθεσης από 12 Μαίου έως 10 Ιουνίου 2009
http://www.skulpturhalle.ch/ausstellungen/ausstellungen.html
Lucretius May 13th, 2009, 08:04 AM Μια καινούρια
http://farm4.static.flickr.com/3643/3525985413_7522de2a9f_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/ikarosmatsoukas/3525985413/sizes/o/)
christos-greece May 13th, 2009, 07:07 PM ^^ More gorgeous from the previous one :cheers:
EngineerGreece May 13th, 2009, 08:38 PM Agree... I always say that Athens is waaaaaaay more beautiful at night. I just love the atmosphere.
systema magicum May 15th, 2009, 04:16 PM όντως είναι ωραίο το νέο μουσείο την νύχτα καθως το χαζεύεις από τον λόφο του Φιλοπάππου...οι ελιές στον περίβολο είναι όμορφες, η αναπλαση της Μακρυγιάννη είναι μια χαρά...πανέτοιμη και ασταφτερή να φιλοξενήσει τα αυτοκίνητα των κατοίκων και όχι μόνο...ίσως για τα προσχήματα να την προσέξουν μέχρι τα εγκαίνια του μουσείου...πάντως από την γωνία της Μακρυγιάννη μέχρι την συμβολή της Αεροπαγίτου με την Αμαλίας υπάρχουν σε καθημερινή βάση παρκαρισμένα τουριστικά πούλμαν, ταξί, αυτοκίνητα ιδιωτών...και περιπολικά της δημοτικής αστυνομίας που τους κάνουν παρέα...εύχομαι να γίνει αυτό που αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΧΑ στα ΝΕΑ:
"Δεν είναι λίγα τα έργα της ΕΑΧΑ, που αν και έγιναν ευρέως αποδεκτά αφέθηκαν στην τύχη τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που συχνά- πυκνά παραβιάζεται από μηχανάκια και αυτοκίνητα και η Κορεάτικη Αγορά απέναντι από την «Τεχνόπολι» που τα βράδια μετατρέπεται σε πάρκιγνκ. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο φθορά των έργων, αλλά και αλλοίωση της ταυτότητάς τους. «Το πρόβλημα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι μεγάλο» παραδέχεται ο πρόεδρος της ΕΑΧΑ Κυριάκος Γριβέας. «Δυστυχώς, ξηλώθηκαν επανειλημμένως τα μεταλλικά ή μαρμάρινα κολονάκια. Γι΄ αυτό και ετοιμαζόμαστε να κατεβάσουμε μπάρα». Τα κολονάκια φαίνεται πως έχουν κάνει εν μέρει τη δουλειά τους στην Κορεάτικη Αγορά, αλλά από την κάτω πλευρά της πλατείας τα πούλμαν εξακολουθούν να παρκάρουν."
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4510856
;πόσο τους πήρε να καταλάβουν ότι στην πόλη αυτή ζούνε ζώα?
2 σημεία εισόδου - εξόδου με μπάρες και φύλαξη από την άχρηστη δημοτική αστυνομία μπορεί να μας γυρίσει στις πρώτες μέρες του έργου, όταν ήταν αληθινός πεζόδρομος...μετά κάποιος πρέπει να ξεφορτωθεί τις παράγκες των εκδοτών....άλλη αθλιότητα κάθε χρόνο.
lysandros May 16th, 2009, 01:19 AM Pistevw pos h syzhthsh peri tou an to NMA htan swsth epilogh ktl kapou edw prepei na klhsei... Apostolh e3eteles8ei me 100%epityxia,evge arista bravo zhto ktl!!
Na to xeromaste to NMA kai as elpisoume syntoma na fylo3enhsei kai ta 3enitemena marmara.
Wrea na milame kai gia epityxies kapou kapou,katapolemaei thn httopa8eia.
Billy8181 May 16th, 2009, 10:20 AM sigoura, an kai akoma den ehoume dei to teliko apotelesma esoterika kai leitourgika, oute ton olokliromeno perivalonda horo.
pandos megalo museio thelame, kai egine opote einai kalo.......:)
os sinithos den petihame sto hronodiagrama ala ayta pios ta thimate se 5 hronia....:ohno:
christos-greece May 16th, 2009, 11:40 AM όντως είναι ωραίο το νέο μουσείο την νύχτα καθως το χαζεύεις από τον λόφο του Φιλοπάππου...οι ελιές στον περίβολο είναι όμορφες, η αναπλαση της Μακρυγιάννη είναι μια χαρά...πανέτοιμη και ασταφτερή να φιλοξενήσει τα αυτοκίνητα των κατοίκων και όχι μόνο...ίσως για τα προσχήματα να την προσέξουν μέχρι τα εγκαίνια του μουσείου...
DEN NOMIZO (GIA TIN ODO MAKRYGIANNI)... EINAI KPIMA NA TIN XALASOYN
systema magicum May 17th, 2009, 12:08 PM Ξενάγηση στο... χρόνο
Ο ΕΤ.Κ αποκαλύπτει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ένα μήνα πριν ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.
Κυριακή, 17.05.09
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=90044
Στις 20 Ιουνίου, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Θέλετε να κάνουμε την υπέρβαση και να «τρυπώσουμε» πρώτοι στο εσωτερικό του; Ακολουθήστε μας... Στην είσοδο μην ξαφνιαστείτε με τα γυάλινα δάπεδα. Κάτω από τα πόδια μας βρίσκεται μια αρχαία γειτονιά της Αθήνας, που είχε ζωή από την κλασική μέχρι και τη βυζαντινή εποχή. Κοιτάμε την ανασκαφή από ψηλά, βλέπουμε τα σπίτια των αρχαίων, τα δάπεδα, τα λουτρά τους…
Περνάμε την είσοδο και ανεβαίνουμε τη ράμπα του Μουσείου, ανηφορίζουμε σαν να ανεβαίνουμε πάνω στο βράχο της Ακρόπολης. Δεξιά και αριστερά μας βλέπουμε εκθέματα που ήρθαν στο φως από τις πλαγιές του Ιερού Βράχου.
Συνεχίζουμε την άνοδό μας στο πρώτο επίπεδο, με τους θησαυρούς από την παλιά Ακρόπολη, τα μνημεία και τα ευρήματα που προϋπήρξαν της κλασικής εποχής του Παρθενώνα. Είναι η μεγάλη αίθουσα των Αρχαϊκών. Εδώ ξεχωρίζουν τα αναθήματα, τα μικρά αγάλματα, πασίγνωστα σε όλο τον κόσμο για την ομορφιά τους. Απολαμβάνουμε το κόκκινο χρώμα στο άγαλμα της Πεπλοφόρου. Προσέξτε τα μάτια, τις βλεφαρίδες, την έκφραση του προσώπου και τα ρούχα στις Κόρες της Ακρόπολης, το βλέμμα του Ξανθού Εφηβου…
Πομπή των Παναθηναίων
Στο τελευταίο επίπεδο, στην Αίθουσα του Παρθενώνα, ξετυλίγεται στα μάτια μας η πομπή των Παναθηναίων, της μεγάλης γιορτής της αρχαίας Αθήνας. Είναι το θέμα της ζωφόρου του Παρθενώνα, της μεγάλης γλυπτικής σύνθεσης (είχε μήκος 160 μ.) που διακοσμούσε το ναό. Βλέπουμε τις πομπές των ιππέων και την πομπή της θυσίας, τα άρματα, τους θεούς του Ολύμπου.
Εδώ βρίσκονται και τα άλλα αρχιτεκτονικά γλυπτά του ναού, οι μετόπες και τα αετώματα. Μη σας κάνει εντύπωση το διαφορετικό χρώμα πάνω στα μάρμαρα. Το 50% από τα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Ετσι, όσα γλυπτά δεν φαίνονται «παλιά» είναι γύψινα αντίγραφα των αυθεντικών. Με τις σκέψεις της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα αρχίζει η κάθοδός μας.
Σε ειδικό εξώστη, σε δικό τους μπαλκόνι στο πρώτο επίπεδο, βρίσκονται τα διασημότερα γλυπτά του Μουσείου: οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου.
Στην κάθοδο βλέπουμε αρχιτεκτονικά μέλη από τα Προπύλαια, γλυπτά του ναού της Αθηνάς Νίκης, αλλά και μεταγενέστερα έργα που κατασκευάστηκαν μετά τον Παρθενώνα. Ο ημιώροφος του Μουσείου είναι αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στον επισκέπτη. Εδώ μπορούμε να πάρουμε ανάσες, να δούμε από ψηλά την αίθουσα των Αρχαϊκών, να ψωνίσουμε βιβλία και αντίγραφα γλυπτών, να απολαύσουμε τον καφέ μας ή ένα γεύμα στο εστιατόριο του Μουσείου.
Το όραμα της επιστροφής
Ηλειτουργία του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης επαναφέρει δυναμικά το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Στο τελευταίο επίπεδο του Μουσείου τα αυθεντικά γλυπτά του Παρθενώνα από τη ζωφόρο, τα αετώματα και τις μετόπες του ναού θα εκτίθενται δίπλα σε αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται στα μουσεία του κόσμου και κυρίως στο Βρετανικό Μουσείο.
Ο διαμελισμός του μνημείου θα είναι περισσότερο από εμφανής στα μάτια των επισκεπτών. Το θέμα απασχολεί και τα βρετανικά ΜΜΕ, καθώς σε πρόσφατο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Telegraph» αναφέρθηκε στη θέση του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά ότι «δεν μπορεί να σταθεί πλέον το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου πως η Ελλάδα δεν έχει Μουσείο για να στεγάσει τα Μάρμαρα».
Πριν από την κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης η έλλειψη κατάλληλου κτιρίου ήταν το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου.
Με τη νέα πραγματικότητα οι Βρετανοί επικαλούνται και νέα επιχειρήματα: «Καθήκον του Βρετανικού Μουσείου είναι να προβάλει την παγκοσμιότητα των γλυπτών», επανέλαβε στην «Telegraph» ο διευθυντής του Μουσείου κ. Νιλ Μακ Γκρέγκορ. Και ο διευθυντής του τμήματος «Προϊστορίας και Ευρώπης» του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Γουίλιαμς απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα σημείωνε παλαιότερα σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι τα γλυπτά κατέχουν θέση - «κλειδί» για την αποστολή του Βρετανικού Μουσείου που είναι να παρουσιάσει τα πολιτιστικά επιτεύγματα όλης της ανθρωπότητας. Σύμφωνα πάντως με τον ΕΤ.Κ (26/4/2009), η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών ακόμα και με προσφυγή σε νομικά μέσα. Γι’ αυτό το λόγο σκέπτεται να απευθυνθεί σε δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου προκειμένου η προσφυγή να γίνει στα βρετανικά δικαστήρια.
Η κατασκευή του κτιρίου
Ποια είναι τα μυστικά του νέου σπιτιού των γλυπτών του Παρθενώνα, των Καρυάτιδων και των άλλων αριστουργημάτων της Ακρόπολης;
Βλέποντας το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης από μακριά ξεχωρίζουν δύο παράμετροι: η κυριαρχία του γυαλιού και η αισθητή διαφορά του τελευταίου επιπέδου (αίθουσα του Παρθενώνα), το οποίο έχει στρίψει λίγο σε σχέση με το υπόλοιπο κτίριο. Αυτό συμβαίνει γιατί η παραλληλόγραμμη «στέψη» του Μουσείου ακολουθεί τον προσανατολισμό του Παρθενώνα.
Από το εσωτερικό της αίθουσας με τη ζωφόρο, τις μετόπες και τα αετώματα φαίνεται ο ναός πάνω στον Ιερό Βράχο, ενώ το φυσικό φως κυριαρχεί. Ακόμα και αν έξω έχει καύσωνα, στην αίθουσα η θερμοκρασία παραμένει στους 23 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, το Μουσείο είναι σχεδιασμένο με βάση τη βιοκλιματική τεχνολογία ενώ, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αντέχει σε σεισμό ακόμα και 10 ρίχτερ.
Εκτός από το γυαλί, το κτίριο είναι κατασκευασμένο από χάλυβα, μπετόν και μάρμαρο, το οποίο φαίνεται σε όλα τα δάπεδα. Εντυπωσιακοί είναι και οι αριθμοί που συνοδεύουν την κατασκευή: Το Μουσείο διαθέτει συνολικά 14.000 τ.μ. εκθεσιακών χώρων, από τους οποίους 3.200 τ.μ. είναι η έκταση μόνο της αίθουσας του Παρθενώνα, ενώ η αίθουσα των Αρχαϊκών καταλαμβάνει επιφάνεια 1.500 τ.μ. Στην ίδια αίθουσα ξεχωρίζουν οι 25 κολόνες από μπετόν με διάμετρο 1,20 μέτρα και ύψος 8,50 μέτρα.
Εγκαίνια παγκόσμιας ακτινοβολίας
Τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου αποτελούν μεγάλο διεθνές γεγονός με πολιτικές διαστάσεις. Οπως έγραψε ο ΕΤ.Κ (22/2/2009), ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να δώσει στα εγκαίνια χαρακτήρα εθνικής γιορτής, γι’ αυτό θα προσκληθούν και οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά ότι μέσω του Μουσείου θα ανακάμψει η διεθνής εικόνα της χώρας και θα ενισχυθεί ο τουρισμός. Για τα μεγάλα εγκαίνια, μάλιστα, του Μουσείου θα διατεθούν περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Αναμένουμε μια λιτή γιορτή που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα κρατήσει μόνο ένα 24ωρο. Στις 18 Ιουνίου, άλλωστε, θα γίνει ένα πρώτο «άνοιγμα» του Μουσείου με προσκεκλημένους τα ΜΜΕ, υπηρεσιακά στελέχη και ανθρώπους του πολιτισμού. Για τα εγκαίνια θα προσκληθούν ξένοι ηγέτες και αρχηγοί κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευθυντές μεγάλων μουσείων του εξωτερικού, προσωπικότητες του πνεύματος, εκπρόσωποι των διεθνών ΜΜΕ. Οπως επίσης έχει γράψει ο ΕΤ.Κ (26/4/2009), έχουν προσκληθεί για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ
systema magicum May 17th, 2009, 01:02 PM Μάνος Στεφανίδης
«Διαβατήριο» στην πρωτοπορία
Ελεγε ο Γιώργος Βακιρτζής, πολυεπίπεδος δημιουργός, ενεργός πολίτης και πρόδρομος εκείνων των πορτρέτων που αργότερα θα έκαναν διάσημο τον Αντι Γουόρχολ: Ποιος είναι ο καλύτερος χορευτής; Εκείνος που μπορεί να ερμηνεύσει την εποχή του ξεπερνώντας την. Καθιστώντας τα προσωπικά του βιώματα, την ιδιαιτερότητα της εφηβείας ή της γειτονιάς του πανανθρώπινη συνείδηση.
Εξάγοντας, εν τέλει, νόημα από το μηδέν ή το θάνατο και καθιστώντας την Τέχνη μεγαλειώδη μεταφορά της ύπαρξης. Και μάλιστα της ύπαρξης του καθενός. Αφού εδώ έγκειται το πιο βαθύ μυστικό της δημιουργίας: στη μνημείωση της μονάδας, αυτής της έννοιας που απώλεσαν οι μεγάλες επαναστάσεις ομνύοντας στα πλήθη και στις μάζες. Ενώ στην πραγματικότητα την Ιστορία αλλάζουν τα πρόσωπα εκείνα που συνεργάζονται με τις εξίσου προσωποποιημένες συλλογικότητες.
Για να το πω απλά: Οταν ένα παιδί κλαίει κάπου στον πλανήτη, ο παγκόσμιος πολιτισμός ηττάται. Κι όταν πεθαίνει, καταργείται.
Εν τω μεταξύ, η χώρα ετοιμάζεται, εν μέσω ευρωεκλογών αλλά και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, δηλαδή ακυβερνησίας, να εγκαινιάσει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Δηλαδή ένα διεθνές πολιτιστικό γεγονός, η αληθινή δυναμική του οποίου πιθανόν ακόμη να μας διαφεύγει. Ο κ. Σαμαράς επί του παρόντος τα πηγαίνει καλά. Οπως και ο κ. Παντερμαλής, παρά τα τεράστια προβλήματα. Επαρκούν όμως αυτοί; Τα εγκαίνια θα έπρεπε να κινητοποιήσουν ολόκληρο τον κοσμοπολιτικό ελληνισμό, τους «διασπόρους» που θα έλεγε ο Γιάννης Κουνέλλης. Αγωνίσθηκα για να μας εκπροσωπήσει φέτος ο Λουκάς Σαμαράς, γόνος Καστοριάς - κάτοικος Νέας Υόρκης, στη Βενετία, ως οφειλή στον πολιτισμό της Διασποράς.
Αρα στην τελετή θα ήθελα μόνο ένα ποίημα της Κικής Δημουλά ή του Nάνου Βαλαωρίτη και βέβαια τη μουσική του Νίκου Σκαλκώτα. Διαρκές διαβατήριό μας στην πρωτοπορία του 21ου αιώνα.
Ολα τα άλλα θα ήσαν lifestyle φαντασμαγορίες, κατώτερες της στιγμής. Επειδή το ηρωικό παρελθόν μόνο με το αίτημα ενός ηρωικού παρόντος μπορεί να ισοφαριστεί.
Οπως στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου....
http://blogs.e-tipos.com/stefanidis/entry/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1
Billy8181 May 17th, 2009, 01:05 PM siga siga plisiazei!
EngineerGreece May 17th, 2009, 02:59 PM Άντε να δούμε...
emailspyro May 19th, 2009, 12:38 AM Exeis kanis nees photo apo thn Makrygianni; Pos pane ta erga giro giro; Oi polikatikies vaftikane;
asot May 19th, 2009, 08:47 AM Exeis kanis nees photo apo thn Makrygianni; Pos pane ta erga giro giro; Oi polikatikies vaftikane;
Η Μακρυγιάννη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί..Θα φυτευτούν και νέα δεντρα..θα 'ναι πολυ ωραία! Καμία πολυκατοικία δεν έχει πρόσφατα βαφτεί, αναρωτιέμαι και εγώ τι λέγανε κάποτε για facelift της περιοχής. Τα νεοκλασικά είναι στην θέση τους, με εξαίρεση το κομμάτι που κατεδαφίσανε. Τα κάγκελα γύρω από το Μουσείο είναι μαύρα μεταλικά και θυμίζουν κάγκελα άλλης εποχής. Εμένα μου αρέσουν αλλά αναρωτιέμαι μήπως σε ένα ultra modern κτήριο ταίριαζε κάτι αλλο, ας πουμε περίφραξη από γυαλί. Ταιριάζουν όμως με το δρόμο. Anyway, τέλος η γκρίνια με το Μουσείο, στο τέλος όλα θα ναι super!:)
Duster May 19th, 2009, 12:19 PM Exeis kanis nees photo apo thn Makrygianni; Pos pane ta erga giro giro; Oi polikatikies vaftikane;
Αυτο το πραγμα με τις πολυκατοικιες ειναι απαραδεκτο.Σε ενα μηνα ειναι τα εγκαινια και κανενας δεν ενδιαφερθηκε να σουλουπωθουν τα γυρω κτιρια;Γιατι τιποτα δεν μπορει να γινει σωστα for once σε αυτη τη χωρα;Ηταν τοσο δυσκολο να εχουν προβλεψει να εχει γινει και βαψιμο των πολυκατοικιων και αποκατασταση των νεοκλασσικων μεχρι τα εγκανια;Δεν θελω να ακουγομαι μιζερος αλλα ΓΙΑΤΙ ρε γμτ;;!
AAL May 19th, 2009, 02:14 PM ^^ Eν τω μεταξύ στη Μακρυγιάννη είναι πραγματικά ωραίες μεσο/μεγαλοαστικές παλιές πολυκατοικίες, που απλώς έχουν...κάτι κιλά βρωμιά από πάνω. Αν βαφτούν θα γίνουν πολύ όμορφες - και δεν είναι κανένα τεράστιο project...Στη δικιά μου την πολυκατοικία που είναι τέρας (42 διαμερίσματα), κάπου 35000 κόστισε καθαρισμός/βαφή/αποκατάσταση-στερέωση μαρμαρων/απομάκρυνση κεραιών+εργασίες όπως εσωτερικό βάψιμο και αντικατασταση αποχετεύσεων...Οπότε, πόσες είναι, 10? Ας πούμε 350000...και βέβαια αρκετά παραπάνω η αποκατάσταση των νεοκλασικών, γιατί εκεί θα θέλουν και στατικές εργασίες, αλλά είναι πολύ λίγα τον αριθμό....Εδώ μιλάγανε για 6 εκατομμύρια για τη φιέστα, η φιέστα μεσα στη βρώμα και τα ερειπωμένα σπίτια θα γινόταν? :bash: Τώρα βέβαια τους έπιασε το πνεύμα της οικονομίας και αρχισαν τις περικοπές...:nuts:
asot May 19th, 2009, 03:43 PM ^^Έλα ντε!!! Σιγά το δύσκολο έργο! Και όντως είναι πολυκατοικίες καλής ποιότητας, με βάψιμο και σουλούπωμα θα είναι αξιοπρεπέστατες! Άλλωστε φαίνονται και από το εσωτερικό του μουσείου + το ότι είναι η πρώτη και τελευταία εικόνα του επισκέπτη. Επίσης αναρωτιέμαι πότε θα ολοκληρωθεί η πολυκατοικία (μαλλον γραφείων) γωνια με Αρεοπαγίτου? Προχωράει πολυ αργά!
AAL May 19th, 2009, 04:38 PM ^^ Πρόκειται για ολική ανακατασκευή παλαιότερης εγκαταλελειμένης πολυκατοικίας. Noμίζω θα ξαναγίνει πολυκατοικία, όχι γραφεία, αλλά δεν είμαι και σίγουρος. Pas mal, ένα ρετιρέ σε αυτή τη γωνία, έχω να πω! :)
asot May 19th, 2009, 09:55 PM ^^ Πρόκειται για ολική ανακατασκευή παλαιότερης εγκαταλελειμένης πολυκατοικίας. Noμίζω θα ξαναγίνει πολυκατοικία, όχι γραφεία, αλλά δεν είμαι και σίγουρος. Pas mal, ένα ρετιρέ σε αυτή τη γωνία, έχω να πω! :)
είχα διαβάσει σε παλιότερο άρθρο της lifo ότι θα γίνει γραφεία
http://www.lifo.gr/content/x8/41
Μπορεί όμως τα ρετιρέ να είναι διαμερίσματα. Προτιμώ πάντως την χρήση ως κατοικία στην συγκεκριμένη περιοχή.
Για μένα pas mal και ένα ισόγειο! Να έμενα Αρεοπαγίτου και ας ζούσα με ψωμί και ελιές!:)
somataki May 20th, 2009, 12:27 AM http://farm3.static.flickr.com/2203/3540534516_0eb29b514f_b.jpg
Se afti tin prosfati foto apo to flickr fenetai kathara i metaliki kataskevi-stegastro pu kataskevazete panw stin eksedra tis kafeterias tu museiou. Entypwsi prokalei oti exei to idio sxima me tin trypa pu vrisketai katw apo tin eksedra sto epipedo tu isogeiou, apo tin opoia fenontai ta arxaia.
Kserei kaneis giati allazun pali tis gyalines plakes tis orofis??Den ypotithete oti eixe teleiwsei ekei i kataskevi?
Kai epitelus, mpikan skalwsies kai sto vrwmo-Weiler!!!Ante na sulupwthei k afto ligo!!!
http://farm3.static.flickr.com/2069/3539687959_1d21442fbf_b.jpg
AAL May 20th, 2009, 01:13 AM ^^ Δεν είναι ιδιαίτερα βρώμικο, θα έλεγα ότι είναι πολύ καθαρότερο από όλα τα γύρω κτήρια το Weiler! Αλλά ασφαλώς κάθε καθαρισμός ευπρόσδεκτος - στο Παρίσι το κάνουν ανα 10ετία, μακάρι να το καθιέρωναν κι εδώ αυτό...
EngineerGreece May 20th, 2009, 01:14 AM Αυτό το Weiler είναι το πέτρινο μου φαίνεται στην φωτογραφία; Επίσης είναι κάτι συγκεκριμένο η κατοικία;
somataki May 20th, 2009, 01:18 AM ^^ Δεν είναι ιδιαίτερα βρώμικο, θα έλεγα ότι είναι πολύ καθαρότερο από όλα τα γύρω κτήρια το Weiler! Αλλά ασφαλώς κάθε καθαρισμός ευπρόσδεκτος - στο Παρίσι το κάνουν ανα 10ετία, μακάρι να το καθιέρωναν κι εδώ αυτό...
Teleftea fora pu to eixa dei apo konta ekane poli asximi entypwsi me tis kutsulies apo ta peristeria, ta ksethoriasmena vamena tmimata tu kai kati ksexarvalwmenus swlines pu kremontusan ekei, opwsdipote ena sulupwma einai efprosdekto!
Αυτό το Weiler είναι το πέτρινο μου φαίνεται στην φωτογραφία; Επίσης είναι κάτι συγκεκριμένο η κατοικία;
Afto einai. Einai ta grafeia tu organismu anegersis tu museiou, to grafeio tu Pantermali kai xwros prosorinwn ekthesewn.
EngineerGreece May 20th, 2009, 01:20 AM Α ευχαριστώ σωματάκι... :D
AAL May 20th, 2009, 01:41 AM ^^ To πρώτο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, ίσως το πρώτο δημόσιο κτήριο που έχτισε το ελεύθερο ελληνικό κράτος, το 1834, ένα μόλις χρόνο μετά την αποχώρηση των τελευταίων Οθωμανών! Από τα ιστορικότερα κτήρια της πρωτεύουσας.
asot May 20th, 2009, 02:13 PM http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1015645&lngDtrID=253
Billy8181 May 20th, 2009, 02:24 PM ayta ta engenia diafmizonte katholou i tha to mathi o touristas .....ton ioulio pigenondas se kamia mikono?
EngineerGreece May 20th, 2009, 02:36 PM Λογικά πρέπει να διαφημίζεται το όλο μουσείο μαζί με το The true experience τα σποτάκια και τις αφίσες ανά τον κόσμο του υπουργείου τουρισμού. Όπως αυτά εδώ.
Εδώ φαίνεται το μουσείο στην αρχή του σποτ:
RPEcfX45KRU
Gw8r_BzJSHk
Billy8181 May 20th, 2009, 03:09 PM oraia spotakia ala edo fainete ena museio gia 2 deyterolepta......oute imerominies, oute peri tinos proketai..
elpizo na doume diafimisi stin aegean klp. sto aerodromio kai se ala polla...
EngineerGreece May 20th, 2009, 03:40 PM ^^
Μα αυτά είναι παλιά 2007-2008. Η τουριστική περίοδος τώρα αρχίζει. Δεν έχω βρει ακόμα τα φετινά σποτάκια στο youtube αλλά είμαι σίγουρος ότι στο εξωτερικό είδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται. Έχω δει εδώ στο Aberdeen αφίσες στους δρόμους σε λεωφορεία και άλλα. Δεν έχω τύχει να δω σποτάκι επειδή δεν βλέπω τηλεόραση αλλά είμαι σίγουρος ότι έχουν βγει. Αν κάποιος έχει δει τα φετινά ας μας διαφωτίσει :)
Duster May 20th, 2009, 04:25 PM Nομίζω το ενδιαφέρον κομμάτι στο ποστ του asot βρίσκεται εδώ:
Σύμφωνα με τον υπουργό, εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς των δύο κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου σε παρακείμενα οικόπεδα που προβλέπεται να αποκτήσει το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να βρεθεί μια «σολομώντεια λύση» να διατηρηθεί, δηλαδή, η αξία των σπιτιών και να μην εμποδίζουν οι προσόψεις τους τη θέα του Μουσείου προς τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως.
asot May 20th, 2009, 04:46 PM ^^Ναι, το αναφέρει στο τέλος, πρέπει να έγινε update το άρθρο. Θα ήταν τεράστια βλακεία! Αντί να βελτιώσουν την εικόνα την περιοχής σκέφτονται τέτοια projects! Άλλωστε ποια οικόπεδα?? Υπάρχουν οικόπεδα? Τα κτήρια είναι όμορφα εκεί ακριβώς που είναι, οποιαδήποτε επέμβαση μόνο κακό θα κάνει. Anyway, πιστευω πως δεν θα τολμήσουν να τα πειράξουν....
somataki May 20th, 2009, 06:09 PM Τα κτήρια είναι όμορφα εκεί ακριβώς που είναι, οποιαδήποτε επέμβαση μόνο κακό θα κάνει. Anyway, πιστευω πως δεν θα τολμήσουν να τα πειράξουν....
Eκει που τωρα ειναι ειναι μια αηδια και μιση και ακυρωνουν ολη τη φιλοσοφια του Μουσειου αλλα και του περιβαλλοντος χωρου του που θα μπορουσε αν δεν υπηρχαν αλλα κτισματα γυρω γυρω να διαμορφωθει και αυτος στη λογικη του Μουσειου. Δεν ειναι τοσο τραγικο να μεταφερθουν οι πολυκατοικιες επι της Αρεοπαγιτου παλι 50-60μετρα πιο κατω στο οικοπεδο που θα εξασφαλισει το Υπουργειο. Ας μην υπερβαλουμε, δεν προκειται για παρθενωνες, ουτε θα ειναι ιεροσυλια η μεταφορα τους. Δυο απλες ομορφες πολυκατοικιες του 20ου αιωνα ειναι, που θα εξακολουθουν να ειναι το ιδιο ομορφες εστω και λιγα μετρα πιο περα στον ιδιο δρομο. Και αφου θα ειναι πλεον και ανεμποδιστη η θεα απο το Μουσειο και θα αναπνευσει κιολας, τοτε οποιαδηποτε μεταφορα τους μονο καλο θα κανει..μακαρι να γινει συντομα μονο.
dromeas May 20th, 2009, 06:22 PM Είμαι υπέρ της μεταφοράς, καθώς πίστευα και πιστεύω ότι οι όποιοι αποχαρακτηρισμοί είναι επικίνδυνοι, διότι δημιουργούν προηγούμενο! Να και η απάντηση του υπουργού σχετικά με το που θα πάνε τα κτίρια, αν συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες φυσικά (συγγνώμη κάνω editing καθώς διαβάζω το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης):
"Σας είπα ότι έχει γίνει μια πρόταση. Αυτό θα πρέπει να το δουν οι τεχνικοί. Όπως βλέπετε από την πλευρά του Μουσείου προς την Ακρόπολη και είναι μπροστά τα κτήρια, μιλάμε για μια κίνηση προς τα αριστερά προς την ανηφόρα. Δηλαδή λίγο μετά, αν θυμηθείτε και το δείτε που είναι η Ισπανική Πρεσβεία, βλέπετε τη σημαιούλα της, λίγο μετά σε εκείνο το σημείο υπάρχει το δικό μας οικόπεδο."
Επίσης, ο Παντερμαλής αναλαμβάνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου. Αυτό είναι το σχετικό χωρίο με τη σύσταση του Δ.Σ. του ΝΜΑ:
"Τέλος, θα ήθελα να σας ανακοινώσω και τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που Πρόεδρο θα έχει τον κ. Παντερμαλή. Θα μετέχει ex officio, όπως προβλέπεται από το νόμο, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης, την ΕΣΜΑ, ο κ. Χαράλαμπος Μπούρας. Θα μετέχει ex officio ως Έφορος της Ακρόπολης, όπως πάλι ορίζεται από το νόμο, ο Αλέκος Μάντης.
Εγώ θα ήθελα να ορίσω, και ο επόμενος Υπουργός να θυμηθεί να το κάνει, ex officio κι αυτό, κάθε φορά τον Δήμαρχο της Αθήνας. Επομένως θα είναι ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Εγκαινίων ο Κώστας Μπούρας και Γενικός Γραμματέας θα μετέχει επίσης.
Ο Ακαδημαϊκός και ζωγράφος ο Παναγιώτης Τέτσης μας έκανε την τιμή να δεχθεί να συμμετάσχει και εκείνος. Θα είναι η κα Ηλιοπούλου Ιουλία, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου. Ο κ. Νικόλαος Δαμαλίτης, ο Πολιτικός Μηχανικός και η Κατερίνα Παράσχη, η Αρχιτέκτων."
nastyathenian May 20th, 2009, 07:11 PM Το ευχάριστο είναι ότι το εισιτήριο για το 2009 θα είναι 1 ευρώ! :happy:
Το 2010 θα πάει στα 5. Είναι μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούμε το μουσείο. Με 1 ευρώ δεν πίνεις ούτε φραπέ στα όρθια! Αν επρόκειτο να δώσω 5 θα το σκεφτόμουν. :tongue4:
asot May 20th, 2009, 07:34 PM Eκει που τωρα ειναι ειναι μια αηδια και μιση και ακυρωνουν ολη τη φιλοσοφια του Μουσειου αλλα και του περιβαλλοντος χωρου
Βασικά το κτήριο του μουσείου ακυρώνει την φιλοσοφία της ιστορικής περιοχής...αλλά δεν θέλω να γυρίσω στις παλιές συζητήσεις. Είμαι κατά της μεταφοράς γιατί αμφιβάλλω αν θα γίνει σωστά. Φοβάμαι θα τα κατεδαφίσουν, θα κρατήσουν μερικά κομμάτια από την πρόσοψη, θα κτίσουν ένα ψευτομοντέρνο κτήριο και θα κάνουν paste τα κομμάτια αυτά.
Για αυτό πρέπει να μας παρουσιάσουν τον τρόπο μεταφοράς. Αλλά και πάλι, εκει που είναι δρουν ως στολίδια ανάμεσα στον Παρθενώνα και στην μπρουταλιστική τσιμεντένια εξέδρα του μουσείου! Καλό κάνουν.
LEAFS FANATIC May 20th, 2009, 07:55 PM Το ευχάριστο είναι ότι το εισιτήριο για το 2009 θα είναι 1 ευρώ! :happy:
Το 2010 θα πάει στα 5. Είναι μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούμε το μουσείο. Με 1 ευρώ δεν πίνεις ούτε φραπέ στα όρθια! Αν επρόκειτο να δώσω 5 θα το σκεφτόμουν. :tongue4:
Even 5 Euro is nothing! Here we have to pay minimum $20 for entry to musuems and art galleries.
somataki May 20th, 2009, 07:59 PM Even 5 Euro is nothing! Here we have to pay minimum $20 for entry to musuems and art galleries.
On the other hand, people have to pay NOTHING, if they want to see the rest of the Parthenon Marbles in the British Museum in London :angel::angel::angel:
dromeas May 20th, 2009, 08:37 PM ^^
This is why they made sure they are charging such a low price. On the other hand, the British Museum map/floor plan costs Ł2, something that in Greece is included in the museum ticket price ;)
somataki May 20th, 2009, 08:40 PM ^^
On the other hand, the British Museum map/floor plan costs Ł2, something that in Greece is included in the museum ticket price ;)
Maps only for the lucky visitors who will have the honour to receive one from the tickets issue of each museum...The sweet old ladies in National Arch. Museum's reception are always are so sorry , that there are no more floor plans available...(and I 've asked for one at least 4 times, in every visit there).
dromeas May 20th, 2009, 09:03 PM Maps only for the lucky visitors who will have the honour to receive one from the tickets issue of each museum...The sweet old ladies in National Arch. Museum's reception are always are so sorry , that there are no more floor plans available...(and I 've asked for one at least 4 times, in every visit there).
I must have been lucky then... :lol::lol: Visit Greek museums in Winter time! It's much better. Nobody goes, there are loads of floor plans left and you even get to talk to the members of staff :)
Billy8181 May 21st, 2009, 09:51 AM If you are implying there is no winter tourism I agree lol
that's what i hope can be changed.....so people will stop visiting athens on the way to some beach, but will come just for athens all year long.
ELLIN May 21st, 2009, 02:23 PM Εδώ φαίνεται καθαρά η κατασκευή σκίασης,θα μπορούσε να ήταν λίγο μεγαλύτερη για να μην φαίνεται σαν αγγούρι αλλά το ύψος είναι πολύ καλά μελετημένο ωστε να μην είναι ορατό στους πεζούς....
http://i215.photobucket.com/albums/cc19/athenian82/assets_LARGE_t_420_3743071_type1149.jpg
Κατά τα άλλα τα τραπεζοκαθίσματα στην Μακρυγίαννη εχουν καταλάβει όλο το πεζοδρόμιο στα δεξιά....:ohno:
Billy8181 May 21st, 2009, 04:49 PM sygnomi ala eho hasei episodia......giati iparhei ayto to prama?? den eihan skeftei pos tha vazane dithen trapezia ekei?
omologo tora xipnisa....den eiha skeftei kan ti tha skepaze tin orofi....!
EngineerGreece May 21st, 2009, 05:11 PM Δυο χιλιάδες χρόνια ιστορία με ένα ευρώ
source: http://www.sport-fm.gr/article/177708
Το Μουσείο που εκφράζει την πεμπτουσία του κλασικού πολιτισμού, θα εγκαινιαστεί με τον τρόπο που του ταιριάζει και όχι με πυροτεχνήματα και εφήμερες εκδηλώσεις, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς δίνοντας το "στίγμα" των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως που θα ανοίξει επισήμως τις πόρτες του στις 17 Ιουνίου.
Οι εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του μουσείου θα διαρκέσουν μια εβδομάδα και θα κορυφωθούν στις 20 Ιουνίου, με την άφιξη στη χώρα μας αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών και προσωπικοτήτων από τη διεθνή πολιτιστική σκηνή.
Την ίδια ημέρα σε παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη αναμένονται οι μουσειακές αποκαλύψεις και η παρουσίαση όλων των εκθεμάτων με έναν τρόπο αναπάντεχο, όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Το κόστος των εγκαινίων αναμένεται να μην ξεπεράσει το μισό των έξι εκατομμυρίων που είχε αναγγελθεί αρχικά.
Στις 21 Ιουνίου το Μουσείο θα ανοίξει για τους επισκέπτες με την τιμή του εισιτηρίου στο 1 ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
somataki May 21st, 2009, 06:25 PM Την ίδια ημέρα σε παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη αναμένονται οι μουσειακές αποκαλύψεις και η παρουσίαση όλων των εκθεμάτων με έναν τρόπο αναπάντεχο, όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Tha yparxei ontwn kapoia pragmatiki ekpliksi, i i ekpliksi tha einai oti kai kala oi Karyatides tha vriskontai ektos prothikwn ektetheimenes? Afto to kserume idi...makari na yparxun ontws alithines ekplikseis pu den gnwrizume ws twra...Egw pantws krataw mikro kalathi gia na min apogoitefthw.
EngineerGreece May 21st, 2009, 08:40 PM ^^
Ότι ακριβώς λέγαμε και πριν τους Ολυμπιακούς. Νομίζω ότι κάτι θα κάνουν δεν μπορεί....
gm2263 May 21st, 2009, 10:05 PM να κάνω μια πρόβλεψη ότι το μουσείο θα βουλιάξει στον κόσμο;
Και όχι μόνον επειδή είναι το μουσείο "της Ακρόπολης"
...αλλά επειδή είναι και ένα μεγάλο αστικό έργο από αυτά που τόσο έχει ανάγκη ο λαός μας που τον τελευταίο καιρό λαχταράει από το να βγει από το βούρκο που ντε και καλά πάνε να τον βάλουν οι ταγοί του.
Δεν αμφιβάλλω ότι κάποιοι - πάω στοίχημα, λίγοι και μικρόψυχοι μέσα στην ανάταση των πολλών για το νέο πολιτισμικό μας απόκτημα, θα μιλήσουν για "μουσείο με νοοτροπία mall", και τα συναφή. Ξέρω όμως ότι οι περισσότεροι σχετικοί και μη, θα είναι παρόντες στη μεγάλη γιορτή και πέρα από τις φανφάρες των απελπισμένων ολίγιστων που θα επενδύσουν ενδεχόμενα και την πολιτική τους σωτηρία στο μουσείο όπως και στις ασφάλτους και τα τσιμέντα -αμ δεν είναι μόνο οι λειψές κιόλας, κατασκευές που φέρνουν την άνοιξη και τις ψήφους ευλογημένοι!!!
Μεγάλο γεγονός, σημείο μέγα που θα λέγανε και οι Θεολόγοι. Ο Θεός της Ελλάδας τελικά δεν τη ξεχνάει άσχετα αν οι υπόλοιποι την έχουμε γράψει στα παλιά μας τα παπούτσια.
Μεγάλο γεγονός. ¨
EngineerGreece May 21st, 2009, 10:34 PM Ο Θεός της Ελλάδας
Ο Δίας; :D
Μεγάλο γεγονός.
Τεράστιο. Άντε να δούμε...
ELLIN May 22nd, 2009, 01:43 AM sygnomi ala eho hasei episodia......giati iparhei ayto to prama?? den eihan skeftei pos tha vazane dithen trapezia ekei?
omologo tora xipnisa....den eiha skeftei kan ti tha skepaze tin orofi....!
Einai i pergola ton trapezokathismaton pou tha to pothetithoun stin apsida tis eisodou.....
dromeas May 22nd, 2009, 11:42 AM Τελικά το τρικ του 1 ευρώ έπιασε! Νομίζω πως ήταν μια έξυπνη διαφημιστική κίνηση:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&tag=8796&pubid=3804763
AAL May 22nd, 2009, 03:19 PM Tραπεζοκαθίσματα από τη μια...ένα art deco κι ένα νεοκλασικό κτήριο από την άλλη...το γελοίο κράτος μας προτιμά τα πρώτα...αλλά τι περιμένεις από το κράτος που έβλεπε την Αθήνα να καίγεται και δεν έκανε τίποτα? Γραικύλοι. Έπρεπε ακόμα και αυτό το ιστορικό γεγονός της ανέγερσης ενός τοσο μοναδικού μουσείου να το αμαυρώσουν με κάτι. Τέλος πάντων, let's think positive! Τα κτήρια δε θα πάνε πουθενά...και το Μουσείο είναι ήδη εδώ! Ανυπομονώ να μπώ μέσα! :cheers:
Billy8181 May 22nd, 2009, 03:26 PM sigoura, apla de mou aresei ayto to "baloma" stin orofi.......afou ftiahtike gia na dehete trapezia giati den evale o Tschumi kapia dikia tou orofi?
Mou thimizei to giali pou valan sto podilatodromio tou calatrava...
ma kala de ta sizitane ayta metaxi tous epitelous?? :ohno:
somataki May 22nd, 2009, 03:55 PM sigoura, apla de mou aresei ayto to "baloma" stin orofi.......afou ftiahtike gia na dehete trapezia giati den evale o Tschumi kapia dikia tou orofi?
Afto to "baloma" o idios o Tschumi to sxediase, den einai katholu ksekarfwto. Akoma den einai etoimo, einai ypo kataskevi kai afto pu vlepume einai mono o skeletos tu. Den exei sxesi me to gyali sto podilatodromio, pu prostethike poly argotera kai den anikei sto sxediasmo Calatrava.
Opws episis, o idios o tschumi sxediase kai to logotypo pu tha exei to neo mouseio, kai to opoio tha parusiastei ligo prin ta egeneia.
Billy8181 May 22nd, 2009, 04:14 PM to leo epidi sti maketa de diakrino tipota tetio......opote ti na ipothesoume?
makari na vgei oraio.
somataki May 22nd, 2009, 04:32 PM O idios o Tschumi eixe dilwsei se mia synentefksi oti sxediaze ena metaliko ypostego gia tin eksedra tis kafeterias.
Utws i allws, o arxikos sxediasmos diaferi arketa apo afto pu exume simera
Pisw opsi:
http://*************************/athens/jpgs/acropolis_museum_btua1.jpg
http://pinelopi.files.wordpress.com/2008/11/6.jpg
2 klimakes antikrystes anti gia mia
Prosopsi:
http://*************************/athens/jpgs/acropolis_museum_btua3.jpg
http://farm2.static.flickr.com/1266/1393356688_828718c289_o.jpg
Aithusa arxaikwn:
http://grhomeboy.files.wordpress.com/2007/09/new_acropolis_museum.jpg
http://www.newacropolismuseum.gr/eng/building_gallery/iwebalbumfiles/abf972d116554f8d9ffefe26bac4a153.jpg
Megales gyalines plakes stin orofi anti gia mikra tetragwna fatnwmata
EngineerGreece May 22nd, 2009, 07:51 PM Εγώ πάντως νομίζω ότι θα με καταπλήξει περισσότερο απ'ότι μπορώ να φανταστώ αυτή την στιγμή. Ανυπομονώ να το επισκεφτώ.
lysandros May 22nd, 2009, 10:56 PM Eκει που τωρα ειναι ειναι μια αηδια και μιση και ακυρωνουν ολη τη φιλοσοφια του Μουσειου αλλα και του περιβαλλοντος χωρου του που θα μπορουσε αν δεν υπηρχαν αλλα κτισματα γυρω γυρω να διαμορφωθει και αυτος στη λογικη του Μουσειου. Δεν ειναι τοσο τραγικο να μεταφερθουν οι πολυκατοικιες επι της Αρεοπαγιτου παλι 50-60μετρα πιο κατω στο οικοπεδο που θα εξασφαλισει το Υπουργειο. Ας μην υπερβαλουμε, δεν προκειται για παρθενωνες, ουτε θα ειναι ιεροσυλια η μεταφορα τους. Δυο απλες ομορφες πολυκατοικιες του 20ου αιωνα ειναι, που θα εξακολουθουν να ειναι το ιδιο ομορφες εστω και λιγα μετρα πιο περα στον ιδιο δρομο. Και αφου θα ειναι πλεον και ανεμποδιστη η θεα απο το Μουσειο και θα αναπνευσει κιολας, τοτε οποιαδηποτε μεταφορα τους μονο καλο θα κανει..μακαρι να γινει συντομα μονο.Mia xara ta les.Symfonw
AAL May 23rd, 2009, 12:43 AM Ας μην υπερβαλουμε, δεν προκειται για παρθενωνες, ουτε θα ειναι ιεροσυλια η μεταφορα τους. Δυο απλες ομορφες πολυκατοικιες του 20ου αιωνα ειναι,
Zεις στην Αθήνα?!? Γιατί αν ζούσες στο Παρίσι, θα το δικαιολογούσα. Στην Αθήνα (και Ελλάδα) που έχει πνιγεί στα κτήρια-σκουπίδια, ομολογώ δε σε καταλαβαίνω.
Όσο γιατη φράση "δεν προκειται για Παρθενώνες", συνοψίζει όλα αυτά που μας εμποδίζουν να δούμε την αρχιτεκτονική με πιο καθαρά μάτια σε αυτή τη χώρα...
Ναι, ούτε η Βουλή, η Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο, η Βιβλιοθήκη είναι Παρθενώνας. Σίγουρα ο Λευκός Πύργος (μια παλιά φυλακή) δεν είναι Παρθενών. Και λοιπόν?
Για τις διαφορες με τα renderings: δε θα αποκατασταθούν? Αυτά τα απαίσια μεταλλικα΄πάνελ είναι μόνιμα? Στα renderings δεν τα βλέπω, βλέπω γυαλί, που είναι πολύ όμορφο. Είχα μείνει με την εντύπωση ότι τα μεταλλικά πάνελ είναι προστατευτικά κι ότι κάποτε θα φύγουν και θα αποκαλυφθεί το γυαλί. Ξέρει κανείς τελικά τι θα γίνει?
somataki May 23rd, 2009, 01:13 AM Zεις στην Αθήνα?!? Γιατί αν ζούσες στο Παρίσι, θα το δικαιολογούσα. Στην Αθήνα (και Ελλάδα) που έχει πνιγεί στα κτήρια-σκουπίδια, ομολογώ δε σε καταλαβαίνω.
Όσο γιατη φράση "δεν προκειται για Παρθενώνες", συνοψίζει όλα αυτά που μας εμποδίζουν να δούμε την αρχιτεκτονική με πιο καθαρά μάτια σε αυτή τη χώρα...
Αυτο που εννοω ειναι οτι δεν προκειται δα και για ιεροσυλια αν μεταφερθουν 2 πολυκατοικες 50 μετρα πιο περα. Στο κατω κατω στο ιδιο οικιστικο context και στον ιδιο δρομο θα βρισκονται. Και την ιδια θεα και αξια θα εχουν. Δεν χαθηκε και ο κοσμος. Σε σχεση με αυτο που θα προκυψει, δηλαδη ενα μουσειο με απροσκοπτη θεα στην Ακροπολη χωρις ενοχλητικες πισω οψεις με κλιματιστικα και μπουγαδες, η ιδεα να μεταφερθουν αντι να γκρεμιστουν ειναι οτι πρεπει.
Και επειδη βλεπω την αρχιτεκτονικη με "καθαρα ματια",πιστευω οτι οι πολυκατοικιες αυτες εκει που ειναι τωρα ειναι σαν να αφηνουν ανολοκληρωτο το μουσειο, και αυτη ειναι η εικονα που αποκομιζω καθε φορα που το επισκεπτομαι....Ειδικα οταν στεκεται κανεις στην κυρια εισοδο του μουσειου και προβαλλουν οι πισω τοιχοι των πολυκατοικιων, με τους μεγαλους ογκους σε αποσταση αναπνοης και τις σκιες τους που ριχνουν, ειναι σαν να μην εχει ολοκληρωθει το κτηριο του μουσειου, σα να ειναι λειψο...Το να βλεπεις δηλαδη απο κει τους ασχημους τοιχους και απο πανω τις κορφες τον δεντρων και να ξερεις οτι εκει πισω ειναι και η Ακροπολη αλλα να πρεπει να μετακινηθεις για να τη δεις...Δεν ξερω, ειναι μια αισθηση που δεν μπορει να αποδοθει με καμια φωτογραφια οσες φορες κ αν το παρατηρησει κανεις,παρα μονο αν βρεθει εκει στον προαυλιο χωρο της εισοδου..Πολλοι μπορει να μη συμφωνουν μαζι μου και να μην τους κανει τοσο μεγαλη εντυπωση αυτο και να τους αρκει οτι ανεβαινοντας στην αιθουσα του Παρθενωνα η στην εξεδρα επιτελους φαινεται η Ακροπολη..ωστοσο εμενα με ενοχλει και πιστευω οτι αν μετακινηθουν τα κτηρια αυτα λιγα μετρα θα ειναι και η πιτα ολοκληρη και ο σκυλος χορτατος.
Για τις διαφορες με τα renderings: δε θα αποκατασταθούν? Αυτά τα απαίσια μεταλλικα΄πάνελ είναι μόνιμα? Στα renderings δεν τα βλέπω, βλέπω γυαλί, που είναι πολύ όμορφο. Είχα μείνει με την εντύπωση ότι τα μεταλλικά πάνελ είναι προστατευτικά κι ότι κάποτε θα φύγουν και θα αποκαλυφθεί το γυαλί. Ξέρει κανείς τελικά τι θα γίνει?
Νομιζω θα μεινουν ως εχουν...Οι διαφορες με τις μακετες προκυπτουν οσο προχωραει σε βαθος ο σχεδιασμος του κτηριου...και καποια στοιχεια μπορει να τροποποιουνται, αλλα να εξαλειφονται ενω μπορει να προστιθονται και καποια αλλα, οπως η μεταλικη κατασκευη-σκιαδιο στον εξωστη της καφετεριας.
Bluedome May 23rd, 2009, 06:09 AM Is the rest of the museum surrounded by breathtaking beauty that these buildings are considered so horrible? If they think they need to tear down those beautiful homes then what do they think they need to do with the rest of the neighborhood? A lot of it frankly looks like shit.
Billy8181 May 23rd, 2009, 11:29 AM if they had any innovative inspiration (or guts) they would have worked on the back of the buildings (for example like putting screens showing the road...); but this involves too much technology I guess to be bothered.
christos-greece May 23rd, 2009, 11:40 AM O idios o Tschumi eixe dilwsei se mia synentefksi oti sxediaze ena metaliko ypostego gia tin eksedra tis kafeterias.
Utws i allws, o arxikos sxediasmos diaferi arketa apo afto pu exume simera
Pisw opsi:
http://*************************/athens/jpgs/acropolis_museum_btua1.jpg
http://pinelopi.files.wordpress.com/2008/11/6.jpg
2 klimakes antikrystes anti gia mia
Prosopsi:
http://*************************/athens/jpgs/acropolis_museum_btua3.jpg
http://farm2.static.flickr.com/1266/1393356688_828718c289_o.jpg
Aithusa arxaikwn:
http://grhomeboy.files.wordpress.com/2007/09/new_acropolis_museum.jpg
http://www.newacropolismuseum.gr/eng/building_gallery/iwebalbumfiles/abf972d116554f8d9ffefe26bac4a153.jpg
Megales gyalines plakes stin orofi anti gia mikra tetragwna fatnwmata
Gegonos einai oti yparxoun kapoies allages se sxesi me to project/model...
EngineerGreece May 23rd, 2009, 12:54 PM Πω πω γκρίνια. Χαρείτε το και λιγάκι...
dromeas May 23rd, 2009, 12:57 PM Συμφωνώ με τον EngineerGreece! Ας περιμένουμε τα εγκαίνια και μετά ας δούμε πώς το όλο εγχείρημα "περπατάει" στην πράξη! For the time being, I give them the benefit of the doubt! :)
EngineerGreece May 23rd, 2009, 01:06 PM Μα είναι καρμπόν με τους Ολυμπιακούς. Τα ίδια λέγαμε και τελικά άλλα είδαμε και νιώσαμε περήφανοι. Περιμένετε και μην κρίνετε από την καρέκλα. Καταντά κουραστικό όλα αρνητικά πια. Αυτό θα μπορούσε να είναι έτσι και το άλλο αλλιώς. Ε και μένα αν η γιαγιά μου είχε....!!!
Billy8181 May 23rd, 2009, 01:24 PM ipervalete....den einai grinia ala mia kouventa na pei kaneis xehnionte ola ta kala pou ipothikan (edo mesa giati exo apo to forum simfono peftei mizeria..).
Mi xehname kai to alo akro, logo elipsis ergon to 90% ton ergon pou ginonte kai einai toulahiston apo metria eos kala tous vgazoume to kapelo......distihos omos xehname pos polla lefta dothikan, hronia perasan, kai me ayta ta lefta simera polla ginonde apo erga.
Kai telos kalo to ergo, ala kathe ergo ehei kai kapia extra: tin provoli, ton esoteriko horo, ti diatirisi , to perivalon........olos o kosmos elpizei na dei ola ayta mazi...ohi ena skouriazmeno OAKA px.
enoite to museio me ikanopii....eiha tipote alo prin? kai einai sigoura pano apo to metrio, ala kratao mikro kalathi giati ehoume dei polla.
Alo kritiki kai alo grinia i na stekome embodio stin proodo.....vlepe ta skinika me ton votaniko.
EngineerGreece May 23rd, 2009, 01:36 PM Είναι πολύ πάνω από το μέτριο. Η όλη κατασκευή είναι ένα masterpiece της μηχανικής. Το μουσείο είναι σαν να επιπλέει πάνω από έναν αρχαιολογικό χώρο και αυτό σε συνδυασμό με την πανέξυπνη χρήση του γυαλιού δημιουργεί κάτι μαγικό.
Για την συντήρησή του να μην έχεις καμία απολύτως αμφιβολία. Είδες εσύ την γέφυρα Ρίου Αντιρίου να παθαίνει τπτ;;;; Είδες το αεροδρόμιο να παθαίνει τπτ;;; Μήπως την Αττική οδό;;; Όχι γιατί είναι κάτι τα καθημερινά, σε διαρκή χρήση. Όταν κάτι είναι σε διαρκή χρήση δεν παθαίνει τίποτα. Επίσης το μουσείο (μετά την Ακρόπολη) θα είναι κάτι σαν η βιτρίνα της Αθήνας και της Ελλάδας ολόκληρης. Κόσμος θα το βλέπει από παντού.
Μην ανησυχείτε δεν θα πάθει απολύτως τίποτα και θα είναι υπέροχο. Δεν γίνεται να μην είναι. Όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ και μου θυμίζουν τις απίστευτες μικρότητες των συνδικαλιστών και των υποτιθεμένων αριστερών "επαναστατών".
AAL May 23rd, 2009, 01:44 PM Tο Μουσείο είναι καταπληκτικό, δε χωρά αμφιβολία. Όλες οι, καλοπροαίρετες θέλω να πσιτεύω, συζητήσεις εδώ είναι γύρω από σχετιζόμενα θέματα, αλλά την αξία του Μουσείου δε νομίζω να την αμφισβητει κανείς. Προσωπικά, όπως είπα, ανυπομονώ να ανοίξει!:cheers:
Billy8181 May 23rd, 2009, 01:50 PM ehete dikio, pantos oson afora ti vitrina teis athinas epitrpstemou na diafoniso....efoson katalixame pos einai leitourgiko design para fantasmagoriko theoro pos borei na ginei simvolo eos steki gia xenous kai mi, ala de to vlepo os orosimo i kati pou tha apomnimoneve kaneis efkola apo to taksidi tou (exoterika diladi).
EngineerGreece May 23rd, 2009, 01:59 PM Πως μπορείς να το κρίνεις αυτό; Κάνε του μια επίσκεψη πρώτα, δες το τελειωμένο και μετά ότι και να πεις θα έχεις δίκιο. Μπορεί τώρα να μην σου γεμίζει το μάτι, αλλά μετά να σε αφήσει ακόμα και άναυδο.
Billy8181 May 23rd, 2009, 02:21 PM sigoura, ala ta ktiria den einai mono gia osous benoun mesa......kai opos vlepoume fotografies apo xena forum kai entiposiasomaste einai logiko pos de hreiazete analisi gia na shimatisi kaneis mia proti entiposi.
ali proti entiposi kai alo mia olokliromeni embiria, ala i embiria den einai gia olous.
asot May 23rd, 2009, 11:02 PM Πως μπορείς να το κρίνεις αυτό; Κάνε του μια επίσκεψη πρώτα, δες το τελειωμένο και μετά ότι και να πεις θα έχεις δίκιο. Μπορεί τώρα να μην σου γεμίζει το μάτι, αλλά μετά να σε αφήσει ακόμα και άναυδο.
Πράγματι όταν μπήκα μέσα εντυπωσιάστηκα από το ισόγειο που γινόταν η έκθεση "ρίξτε μια ματιά". Ειδικά το διαφανές δάπεδο πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο είναι φοβερό σαν εμπειρία.
Αλλά όπως λέει και ο Billy8181 τα κτήρια είναι και για αυτούς που τα βλέπουν εξωτερικά. Υπάρχουν στοιχεία στο κτήριο που δεν ενθουσιάζουν αρχιτεκτονικά, όπως η τσιμεντένια εξέδρα, η ήδη βρώμική 70's πλευρά επί της Μακρυγιάννη καθώς και ο περιβάλλοντας χώρος που θέλει πολύ δουλειά ακόμα. Δύσκολο να αλλάξει η εικόνα αυτή πριν τα εγκαίνια. Σίγουρα όμως η ύπαρξη του μουσείου είναι μέγα γεγονός.
christos-greece May 24th, 2009, 11:49 AM Σίγουρα όμως η ύπαρξη του μουσείου είναι μέγα γεγονός
+1
SKLAVENITIS May 25th, 2009, 07:32 AM *
Elgin Marbles question renewed as Athens museum opens
http://www.independent.co.uk/travel/europe/elgin-marbles-question-renewed-as-athens-museum-opens-1689481.html
*
AAL May 25th, 2009, 03:58 PM *
Elgin Marbles question renewed as Athens museum opens
http://www.independent.co.uk/travel/europe/elgin-marbles-question-renewed-as-athens-museum-opens-1689481.html
*
Excellent article! :cheers:
EngineerGreece May 26th, 2009, 12:50 AM Indeed...
And to all of you who haven't visited the New Acropolis web page yet http://www.newacropolismuseum.gr/eng/
See the photos and watch the videos. I think that the museum is an excellent in all aspects building. I can't wait to visit it.
savas May 26th, 2009, 01:43 PM A great article! I also have to say that the "1 Euro entrance charge" for the New Acropolis Museum has been on the News here in Germany also.
Now they need a new website. Dont forget that the website is the gate for the visitors from all iver the world.
dromeas May 26th, 2009, 05:09 PM They are launching a new website savas, which will be ready a week before the museum opening.
SKLAVENITIS May 26th, 2009, 08:33 PM *
...while the're at it maybe they can create a website for that other little Athens museum - ( National Archeological )
*
savas May 26th, 2009, 09:20 PM They are launching a new website savas, which will be ready a week before the museum opening.
ah, thanks for the info. Where do you got this from? thanks:)
dromeas May 27th, 2009, 02:56 PM I am good at reaserching Savas :lol::lol: Ι got the information from Samara's transcribed interview:
"Με την παρουσίαση δηλαδή του νέου website του Μουσείου μια εβδομάδα προ των εγκαινίων, το κοινό θα μπορεί μέσω ηλεκτρονικής κράτησης να επισκεφθεί το Μουσείο σε τρεις χρονικές ζώνες, που θα βάλουμε για κάθε ημέρα, για τις 21, 22 και 23, στις 9 το πρωί, στις 11 το πρωί και στις 6 το απόγευμα και για κάθε ζώνη θα έχουμε 250 άτομα."
SonOfSparta May 28th, 2009, 05:04 AM article from bloomberg.com by Maria Petrakis
Return Elgin Marbles, Says Acropolis Museum Creator: Interview
May 27 (Bloomberg) -- Bernard Tschumi can afford a smile as he looks around at his new creation, the New Acropolis Museum, after an eight-year campaign to get it designed and built.
The Swiss-born architect has been on a Greek odyssey to get the $177 million structure ready, visiting Athens frequently to balance demands of conservationists, planners and archaeologists.
The museum officially opens on June 20 and is Greece’s answer to the British argument that there’s nowhere in its capital to house the Elgin Marbles, the sculptures taken from the Parthenon’s frieze to the British Museum. Tschumi argues that the stones should be the centerpiece of his gleaming concrete and glass building, which was constructed to house them and to boost the Greek case for their return. Replicas of the London stones will sit next to those left in Greece.
“You can have a Van Gogh at the Metropolitan and another at the Louvre,” Tschumi says. But, the Parthenon Marbles are “one story. It’s got to be together at the same place and there’s no better place than here.”
Successive U.K. governments have repeatedly declared that the marbles will not be returned. The British Museum’s director Neil MacGregor, in a 2007 interview, said objects in the collection could in theory be loaned for three or six months, though this would be impossible while the Greek government refused to acknowledge that his trustees are the legal owners of the stones.
Gods, Giants
The fifth-century B.C. frieze depicts gods, giants, Greeks and centaurs in the annual Panathenaic procession. The new museum’s rectangular shape marks the continuity and narrative with the Parthenon temple on the top of a hill 300 meters above it.
Tschumi, 65, says that some archaeologists didn’t want him to build above an ancient city. He had to negotiate over where to put the concrete pillars that support the three-story museum. At the entrance, some of the pillars are just four inches (10 centimeters) away from millennia-old walls. All had to be built to be able to withstand earthquakes.
“I was caught between a rock and a hard place,” said Tschumi, who has longish graying hair. “I had my structural engineers who wanted to put a lot of walls and beams and, on the other hand, the archaeologists who said ‘touch nothing.’ I spent days walking and saying can we put it here; let’s move it a little bit to the left.”
Three Decades
The museum will open more than three decades after the 1976 first call for a design, and 10 years since the discovery of an ancient city forced the Greeks to seek a new one, incorporating the excavations. The final concrete and marble geometric design, by Tschumi in collaboration with Greek architect Michael Photiadis, was chosen after a competition in September 2001.
The glass gallery is the main event, swiveled at an angle to the rest of the building. With the temple above, excavations and archaeologists underfoot, and constrained by a small plot surrounded by apartment buildings, Tschumi says the design is inspired more by Pythagoras, the 6th-century B.C. mathematician, than by Phidias, the master-sculptor of the time who oversaw the construction of the temple.
“There’s no way at the beginning of the 21st century you can try to imitate even superficially the art of 2,500 years ago,” he says. The “precision of the concept was really what counted and we were not going to do little design games.”
On the Move
Tschumi is constantly on the move: talking to a glazier who says he has invented a new kind of glass for one of the displays, greeting workmen and discussing angles of a promotional shot with a photographer.
He designed Paris’s Parc de la Villette and is a former dean of Columbia University’s school of architecture. Tschumi has spent longer on this construction site than on any other project, working on everything from decor to structure.
“A lot of time” was used by testing glazing for the middle section, the archaic gallery. It was important to blur the view of “people putting out their washing, broken refrigerators left on the balcony,” he says.
Now, as visitors wind their way amid the freestanding statues of gods, fragments and busts, there’s only outlines of the modern city and the apartment terraces just meters away. Tschumi calls them “the ghosts of Athens.”
Artisans and builders are swarming over the structure and paving the streets outside. A dilapidated building still sits on one corner of the plot, testimony to the court challenges from residents and homeowners that helped delay construction. Tschumi says the museum will be ready.
“I’m not worried about it,” he shrugs. “The Greek way.”
He won’t be drawn into the latest debate over the museum, whether two historic buildings facing the Acropolis should be torn down to provide an uninterrupted view and archaeologists’ access to more ruins.
“Polemic is a Greek word,” he says.
For more information on the museum, go to http://www.newacropolismuseum.gr/eng/.
To contact the writer on the story: Maria Petrakis in Athens at mpetrakis@bloomberg.net
1821 May 28th, 2009, 09:55 AM I think I read somewhere that the budget for the museum has already been cut? Sorry if this has come up already I haven't read every post.
dromeas May 28th, 2009, 11:22 AM No, it is the budget for the inauguration ceremony that has been halved.
somataki May 31st, 2009, 12:54 AM http://farm4.static.flickr.com/3388/3575647833_b844158256_b.jpg
To neoklasiko sth gwnia Xatzixristu kai Mitsaiwn gremistike i me gelun ta matia mu??An deite tin eikona megethymeni ekei sti gwnia vriskete kati san bulntoza...ektos k an kovetai apo ti foto to ktirio k gi afto isws na mi fgenetai...alla ti duleia exei i bulntoza ekei???
Bluedome May 31st, 2009, 01:17 AM http://farm4.static.flickr.com/3388/3575647833_b844158256_b.jpg
To neoklasiko sth gwnia Xatzixristu kai Mitsaiwn gremistike i me gelun ta matia mu??An deite tin eikona megethymeni ekei sti gwnia vriskete kati san bulntoza...ektos k an kovetai apo ti foto to ktirio k gi afto isws na mi fgenetai...alla ti duleia exei i bulntoza ekei???
Instead of them worrying abut the look of the neoclassic building next to the museum maybe they should take down those three "gems" with their beautiful dirty tentes and stunning architecture. :rollseyes:
SonOfSparta May 31st, 2009, 04:52 AM I can't see why they can't simply move those art deco and necoclassical buildings nearby and perhaps replace the ugly 1950 &60s structures that take up space behind the museum.
woofy June 3rd, 2009, 09:53 AM The Acropolis Museum website is underway: :)
http://www.theacropolismuseum.gr/
Billy8181 June 3rd, 2009, 10:03 AM oraio! kai kali enimerosi prosferei kato kato......de xero pos tha einai sto telos ala pros to paron fainete sovaro kai organomeno.
dromeas June 3rd, 2009, 06:54 PM Very good news, indeed! :banana: Thank you woofy :)
savas June 3rd, 2009, 07:52 PM well you were right dromeas and I am very glad about it!!! ;) nice news
olahtipota June 4th, 2009, 03:19 PM απίστευτη προχειρότητα χαρακτηρίζει την περιοχή γύρω απο το κόσμημα, το μουσείο ακρόπολης δηλαδη.
Η πεζοδρόμηση της μακρυγιάννη δεν δένει με τους γύρω κάθετους δρόμους. την νύχτα υπάρχει μια απίστευτη κι απαράδεκτη παραφωνία στον φωτισμό. ένας δρόμος είναι λευκός, κι άλλος κίτρινος. απαράδεκτη κι απαίσια επιλογή ιστών φωτισμού (πανύψηλοι ιστοί φωτισμού σαν να πρόκειται για αυτοκινητόδρομο) με τα καρφιά να εξέχουν (φαινεται απαίσιο. δείχνει σαν να ξέχασαν να βάλουν φώτα και στο τέλος να τα κάρφωσαν όπως-όπως επάνω στις πλάκες)
dromeas June 5th, 2009, 11:12 AM Have you got any pic, please?
potiz81 June 7th, 2009, 06:06 AM Nea foto apo tin kathimerini:
http://photo.kathimerini.gr/kathnews/photos/05-06-09/05-06-09_1288715_11.jpg
Episis stin parakatw foto apo tin Eleftherotypia, fenetai oti i ekswteriki skala tis pisw plevras prostatevetai apo metalika panel. Otan ta eixa dei apo konta prin 2 vdomades eixan idi skuriasei, kai fenetai k s afti ti foto kapws i skuria.
http://www.enet.gr/resources/2009-06/12-13f18-thumb-large.jpg
systema magicum June 7th, 2009, 07:39 AM Tο Mουσείο που αλλάζει την Aθήνα
Tα γλυπτά του Παρθενώνα και οι μοναδικές αρχαιότητες της Aκρόπολης κάνουν παγκόσμια πρώτη στη νέα τους στέγη στις 20 Iουνίου
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/news/civ__490KathiLev&xml/&aspKath/civ.asp?fdate=07/06/2009
http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/graph/07-06-09/s1B.pdf
Με το βλέμμα στο νέο Μουσείo
Εγκαίνια διεθνούς εμβέλειας το Σάββατο 20 Ιουνίου
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_07/06/2009_317727
Στις 20 Ιουνίου τα βλέμματα όλου του κόσμου θα στραφούν στην Αθήνα, στα διάσημα αριστουργήματα του Ιερού Βράχου και στο καινούργιο τους «σπίτι». Η λειτουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που υπολογίζεται να δέχεται έως και 10.000 επισκέπτες ημερησίως και περίπου 2 εκατ. τον χρόνο, δημιουργεί νέες προσδοκίες και δεδομένα. Και όσο η εξωτερική όψη του γυάλινου θηρίου διχάζει κάποιους, η ανάγκη για ένα νέο εθνικό στοίχημα ικανό να τονώσει το ηθικό μας ξεπερνάει κάθε γκρίνια. H «Κ» σας ξεναγεί στο Μουσείο που αλλάζει την Αθήνα.
Θησαυροί της Ακρόπολης με ένα ευρώ
Νέα δεδομένα και προσδοκίες δημιουργεί η λειτουργία του μουσείου, που υπολογίζεται να δέχεται 10.000 επισκέπτες ημερησίως
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100002_07/06/2009_317323
Της Γιωτας Συκκα
Αλλάζει ο χάρτης των μουσείων της Αθήνας, αλλάζει και η ίδια η πόλη. Η λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, που υπολογίζεται να δέχεται 10.000 επισκέπτες ημερησίως και περίπου δύο εκατομμύρια το χρόνο, δημιουργεί νέες προσδοκίες και δεδομένα. Δεν είναι μόνο ότι συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου με μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης και την τελευταία του αίθουσα, γυάλινη και διάφανη, με τα γλυπτά του Παρθενώνα να συνδέεται νοητά με τον Ιερό Βράχο. Είναι ότι η λειτουργία του θα αποτελέσει την αρχή για τον εκσυγχρονισμό κι άλλων μουσείων της χώρας.
Τα εγκαίνιά του, όμως, συνδέονται και με την αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής. Πεζοδρομήσεις, ακριβές βιτρίνες, δένδρα, έχουν ήδη αλλάξει την εικόνα της θορυβώδους μέχρι πρότινος Μακρυγιάννη, η οποία φαίνεται να χτυπάει στις τιμές ακινήτων το Κολωνάκι και τα βόρεια προάστια.
Εικόνες από τη ζωφόρο
Οσο τα συνεργεία βάζουν τις τελευταίες πινελιές, ο δήμος ετοιμάζεται για την ετοιμασία της πόλης, που θα ξεκινήσει σε δυο – τρεις μέρες: τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, τα τρόλεϊ και οι συρμοί του μετρό θα «φορέσουν» παραστάσεις από τη ζωφόρο του Παρθενώνα. Εκθέματα από τις αίθουσες του μουσείου θα προβάλλονται και σε μπάνερ στις κεντρικές λεωφόρους, ενώ το μουσείο θα φωτίζεται το βράδυ με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνονται από μακριά οι επιβλητικοί κούροι και οι κόρες, τα αρχιτεκτονικά γλυπτά, που θα στέκονται μπροστά κι ανάμεσα στους κίονες από την αρχαϊκή Ακρόπολη.
Κι όσο η εξωτερική όψη του γυάλινου θηρίου που μπήκε στη ζωή μας διχάζει κάποιους, η ανάγκη για ένα νέο εθνικό στοίχημα, ικανό να τονώσει το ηθικό μας όπως τότε με τους Ολυμπιακούς του 2004, ξεπερνά κάθε γκρίνια και επιφύλαξη.
Αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, επίτροποι της Ε.Ε., επιστήμονες και εκπρόσωποι των διεθνών ΜΜΕ θα ξεναγηθούν αυτό το τετραήμερο εκδηλώσεων, που θα ξεκινήσει στις 17 του μηνός και θα κορυφωθεί στις 20. Το επόμενο τριήμερο σειρά θα έχει το κοινό, που θα εξασφαλίσει θέση με το σύστημα του e-ticketing αυτή την εβδομάδα από το νέο σάιτ του μουσείου, και εν συνεχεία όλοι.
Το εύρημα του εισιτηρίου
Το πιο επιτυχημένο επικοινωνιακό εύρημα είναι η είσοδος στο μουσείο με το αντίτιμο του ενός ευρώ μόνο για ένα χρόνο και των πέντε ευρώ για το 2010. «Είναι μουσείο όλων των Ελλήνων» – το σχόλιο του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατάφερε να περιορίσει τα σπάταλα εγκαίνια των 6 εκατ. που είχε προαναγγείλει ο προκάτοχός του, αλλά και να φέρει τον κόσμο κοντά σε αυτό τον νέο οργανισμό.
Κανένα μουσείο στον κόσμο τέτοιου βεληνεκούς δεν έχει τόσο χαμηλό εισιτήριο και κανένα βέβαια δεν διαθέτει τέτοια έργα. Κομψές κόρες, γυμνούς εφήβους, ιππείς που «κινούνται» σε ένα χώρο 1.500 τ.μ. και λίγο πιο πάνω, η μεγαλύτερη γλυπτική σύνθεση όλων των εποχών: η ζωφόρος του Παρθενώνα.
Στο Λούβρο, που συχνά ζηλεύουμε, η είσοδος κοστίζει 14 ευρώ, στο Μουσείο της Περγάμου 10 και στο Μετροπόλιταν 20 δολάρια. Από τα ελληνικά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το «πρώτο» της χώρας όπως λέγαμε έως τώρα, το εισιτήριο κοστίζει 7 ευρώ.
Oι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου της Ακρόπολης, που σχεδίασαν ο Μπερνάρ Τσουμί και ο Μιχάλης Φωτιάδης (τον οποίο ξεχνούν να αναφέρουν), είναι 15.000 τ.μ., με άλλα 10.000 τ.μ. υπόγεια γραφεία και αποθήκες. Εχει αναψυκτήριο, μεγάλο ρεστοράν με θέα την Ακρόπολη, βιβλιοπωλεία, πωλητήριο και χώρους πολυμέσων. Αμφιθέατρο 204 θέσεων και βεστιάριο, χώρο 500 τ.μ. για περιοδικές εκθέσεις, κέντρο πληροφόρησης. Στόχος είναι να αγαπηθεί από τους Ελληνες, που όλοι γνωρίζουν πως δεν σκοτώνονται πια και για το ποιος θα επισκεφθεί τα μουσεία μας.
Το νέο μουσείο της Ακρόπολης φαίνεται να αιωρείται πάνω από μια πιλοτή. Τον αρχαιολογικό χώρο, που από τη μια δίχασε για το πώς μπορεί να «αντέξει» επάνω του ένα κτίριο, από την άλλη όμως αυτό ακριβώς αποτέλεσε και το ατού του. Ο επισκέπτης θα μπορεί να βλέπει στα πόδια του την ανασκαφή, που έδωσε χιλιάδες ευρήματα καλύπτοντας χρονολογικά μια διαδρομή από τα προϊστορικά χρόνια έως τον 12ο αι. μ.Χ.
Πολυδιαφημιζόμενος και ο τελευταίος του όροφος. Ο Μπ. Τσουμί μιλάει με συγκίνηση «για την επανένωση της ζωφόρου του Παρθενώνα, που τώρα βρίσκεται διάσπαρτη σε μουσεία του εξωτερικού», έστω και με εκμαγεία στη θέση των γλυπτών που μας λείπουν. Η διαφορά είναι ότι εδώ θα φωτίζονται από το αθηναϊκό φως.
Για το φως, τη θερμότητα, μιλάει και ο Μ. Φωτιάδης, ο οποίος καθησυχάζει όσους αγωνιούν: «Και 40 βαθμούς να έχουμε έξω, η θερμοκρασία στην αίθουσα του Παρθενώνα είναι 23». Σύγχρονες τεχνολογίες στο γυαλί μειώνουν την αντηλιά, ενώ υφασμάτινα ρολά σκίασης με αισθητήρες προστατεύουν τις εκτεθειμένες πλευρές του κτιρίου. Οσο για τους σεισμούς, αντέχει ακόμη και 10 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο περιβάλλων χώρος
Αλλαγμένος και ο περιβάλλων χώρος, με τις αιωνόβιες ελιές που φυτεύθηκαν πρόσφατα και τις νεραντζιές. Ολα αυτά βέβαια δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες. Ηδη οι εκπρόσωποι του νέου μουσείου μιλούν για 2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο! Τους διπλάσιους δηλαδή απ’ αυτούς του Ιερού Βράχου. Κατά πόσο είναι εφικτό; Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας παρουσιάζουν για το 2007 (Ιανουάριος – Αύγουστος) 1.792.275 επισκέπτες στα μουσεία, ενώ για την ίδια περίοδο το 2008 περίπου 1.330.482. Η πτώση υπολογίζεται στο 25,8% για τα μουσεία.
Η αλήθεια είναι πως η λειτουργία του νέου μουσείου Ακρόπολης θα κάνει πολλά ελληνικά μουσεία να επαναπροσδιοριστούν. Θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων, λένε στο ΥΠΠΟ. Ηδη, το ωράριο διαμορφώθηκε 8 το πρωί με 8 το βράδυ, όσο για τους φύλακες, θα φορέσουν (επιτέλους) στολές. Ευκαιρία να πράξουν το αυτονόητο και στα άλλα μουσεία και, το κυριότερο, να εκπαιδευτούν.
142 προσφυγές και πολλές αντιρρήσεις
Οι πρώτες αντιρρήσεις αφορούσαν τη χωροθέτηση του μουσείου στο οικόπεδο Μακρυγιάννη και συνεχίστηκαν εντονότερες όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται ευρήματα μιας αρχαίας γειτονιάς. Κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή, παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδοι «συναντιούνται» σε αυτή την έκταση και για ένα διάστημα έγιναν το βασικό επιχείρημα όσων ήταν αντίθετοι με την ανέγερση του μουσείου και με τις απαλλοτριώσεις που προηγήθηκαν. Συνολικά, οι προσφυγές που κατατέθηκαν στο ΣτΕ υπολογίζονται γύρω στις 142, ενώ πολλοί αρχαιολόγοι και έφοροι αρχαιοτήτων σύρθηκαν άδικα στα δικαστήρια.
Αντιρρήσεις υπάρχουν και σήμερα. Αφορούν κυρίως το αρχιτεκτόνημα. Το κτίριο από γυαλί, μπετόν και ανοξείδωτο χάλυβα, που ντύθηκε με λευκό μάρμαρο Ελικώνα και μαύρο μάρμαρο Μακεδονίας και γκρι Μαγνησίας δεν πείθει όλους τους Αθηναίους. Η έλλειψη χώρου ώστε να «ανασαίνει» το οικοδόμημα είναι το βασικό επιχείρημα, όπως και η συνύπαρξή του με το κτίριο Βάιλερ (χτίστηκε το 1836) που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
Οι γυάλινες μεγάλες επιφάνειες, λένε οι διαφωνούντες, αλλοιώνουν κάποιες λεπτομέρειες αγαλμάτων. Χάνεται επίσης η πραγματική τους διάσταση. Οπως στην αίθουσα των αρχαϊκών, που είναι διάστικτη από τσιμεντένιους κίονες οι οποίοι σε συνδυασμό με το μεγάλο ύψος της αίθουσας, δίνουν λανθασμένη εντύπωση στον επισκέπτη για το μέγεθος των αγαλμάτων. Ενστάσεις υπήρξαν και για την τοποθέτηση των Καρυάτιδων στον εξώστη, καθώς δεν φαίνονται καλά όπως ανεβαίνει ο επισκέπτης.
Τα γυάλινα μέρη στα δάπεδα μπορεί να είναι ένα έξυπνο εύρημα στην είσοδο του μουσείου όπου «βλέπει» στα πόδια του ο επισκέπτης την ανασκαφή, ωστόσο όσο ανεβαίνει, προκαλεί τη δυσάρεστη αισθηση της υψοφοβίας. Δυστυχώς από υψοφοβία πάσχουν πολλοί.
Το βασικό βέβαια επιχείρημα που τονίστηκε επανειλημμένα στο Συμβούλιο Μουσείων, ήταν ότι δεν συστήθηκε ομάδα από εξειδικευμένους επιστήμονες ώστε να συντάξουν μουσειολογική μελέτη αντάξια της σημασίας του μουσείου. Εγινε μουσειολογικό πρόγραμμα, δίχως ωστόσο τη συμβολή μουσειολόγου παρότι βρισκόμαστε στον 21ο αι.
Αδυναμία είναι και η έλλειψη πάρκινγκ. Την απόσταση Δ. Αρεοπαγίτου (θα γίνεται η αποβίβαση) - Φαληρικό Δέλτα και Φαληρικό Δέλτα - Διόνυσος (επιβίβαση), δεν θα τη χαρακτήριζε κανείς μικρή. Αν όμως έτσι θα εξυπηρετούνται οι επισκέπτες με τα πούλμαν, εκείνοι με τα Ι.Χ. θα πρέπει να το ξεχάσουν. Το μετρό είναι η καλύτερη λύση. Εξω ακριβώς από το μουσείο.
Η μεγάλη βραδιά των εγκαινίων
Το κοινό θα εισέρχεται στο χώρο του μουσείου από δύο εισόδους, της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Μητσαίων, όπου θα ελέγχονται οι αποσκευές με ακτίνες Χ. Εκατό φύλακες αποτελούν την ασφάλεια του κτιρίου, ενώ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών εφαρμόζεται το πιλοτικό πρόγραμμα των φροντιστών.
Την τηλεοπτική κάλυψη των εγκαινίων έχει αναλάβει η ΕΡΤ με σκηνοθέτη τον Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλο. Η μετάδοση της μεγάλης βραδιάς (20ή Ιουνίου) θα αρχίσει στις 8 μ.μ. με σχολιαστές τον Αλέξη Κωστάλα και τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ενώ 24 κάμερες θα επιστρατευθούν γι’ αυτόν το σκοπό. Και μία επιπλέον στην Ακρόπολη.
Δεν είναι εγκαίνια πυροτεχνημάτων. «Το μουσείο της Ακρόπολης είναι αυτοδιαφημιζόμενο». Λόγια του Αντώνη Σαμαρά σε κείνους που ονειρεύονταν ακριβές φιέστες. Την καλλιτεχνική εκδήλωση, που θα στηρίζεται στα οπτικά εφέ, έχει αναλάβει η Αθηνά Τσαγκάρη, που είχε δουλέψει και για τους Ολυμπιακούς του 2004. Ισως δεν είναι τυχαίο. Οι άνθρωποι που εργάζονται για τα «θυρανοίξια» του μουσείου επικαλούνται συχνά εκείνες τις ημέρες. Σαν να ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία για να φτιάξει λίγο η στραπατσαρισμένη εικόνα μας. Ποιος ξέρει, ίσως να είμαστε τυχεροί.
Η Μελίνα Μερκούρη, πάντως, θα γελάει ικανοποιημένη από ψηλά. Ποιος να το φανταζόταν όταν χτυπούσε με πάθος τη γροθιά στο τραπέζι φωνάζοντας σε μας τους δύσπιστους, «το μουσείο της Ακρόπολης θα γίνει και τα Μάρμαρα θα γυρίσουν πίσω», ότι το πρώτο τουλάχιστον θα γινόταν πραγματικότητα.
systema magicum June 7th, 2009, 08:02 AM Ενα μουσείο, πολλά οφέλη
Μια πρόκληση που πρέπει να αξιοποιηθεί στην πολιτιστική πολιτική και την κοινωνική ζωή της Αθήνας
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=51425
Επιτέλους! Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η καινούρια στέγη για τα γλυπτά του Ιερού Βράχου που επί δεκαετίες έμοιαζε με όνειρο, εγκαινιάζεται σε λίγες μέρες επίσημα, στρέφοντας τα μάτια όλου του κόσμου στη χώρα μας, κι αυτή τη φορά μόνο για καλό.
Οι αντιπαραθέσεις για το σημείο όπου ανεγέρθηκε, οι καταγγελίες για καταστροφές αρχαιοτήτων στα θεμέλιά του, ο δικαστικός κυκεώνας μέσα απ' τον οποίο προχώρησε η υλοποίησή του, όλα πια ανήκουν στο παρελθόν.
Παραμονές μιας λαμπρής, παρ' ότι «οικονομικής», γιορτής κι ενώ οι φωνές όσων διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την αισθητική ή για τη μελλοντική λειτουργία του μουσείου δεν έχουν κοπάσει τελείως, ευκαιρία να υπογραμμίσουμε τα θετικά της όλης υπόθεσης, χωρίς όμως ν' αγνοήσουμε και κάποια... ανθεκτικά σημεία τριβής.
Παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό
«Αν η Ακρόπολη συμβολίζει την κορυφαία στιγμή της ανθρώπινης μεγαλοφυΐας, αν είναι ορόσημο αισθητικής και πολιτισμού, αξεπέραστο χρέος της πολιτείας είναι να προστατεύσει και ν' αναδείξει την πολύτιμη αυτή κληρονομιά όχι μόνο απέναντι σε αυτούς που τη δημιούργησαν αλλά και απέναντι στη σημερινή ανθρωπότητα, στην οποία ανήκει». Αυτό το χρέος, όπως το συνόψισε το '89 η Μελίνα Μερκούρη, προκηρύσσοντας τον πρώτο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το νέο μουσείο, εκπληρώθηκε. Χιλιάδες αριστουργήματα που τα 'τρωγε ώς τώρα το σκοτάδι, βγήκαν στην επιφάνεια λουσμένα στο αττικό φως.
Ενα μουσείο για τον 21ο αιώνα
Με εκθεσιακούς χώρους 14.000 τ.μ. (έναντι 1.800 τ.μ. του παλιού μουσείου), το κτίριο που σχεδίασαν οι Μπερνάρ Τσουμί και Μιχάλης Φωτιάδης είναι ένα μοντέρνο, ασύμμετρο οικοδόμημα από ανοξείδωτο χάλυβα, γυαλί, μάρμαρο και μπετόν, που «συνομιλεί» απευθείας με τον Παρθενώνα, ενώ ταυτόχρονα αιωρείται πάνω από μια αρχαία γειτονιά της Αθήνας, η οποία έχει ενταχθεί σ' αυτό ως επιτόπιο έκθεμα.
Με βιοκλιματικό σχεδιασμό που εξασφαλίζει σωστές συνθήκες φωτισμού και θέρμανσης, εξοπλισμένο με μπετονένια πανό που απορροφούν τους θορύβους κι οχυρωμένο απέναντι σε σεισμούς έως και 10 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το ΝΜΑ διαθέτει ό,τι απαιτείται στις μέρες μας για να λειτουργήσει ως ζωντανός οργανισμός: από αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, εργαστήρια και αποθήκες, μέχρι αμφιθέατρο εκδηλώσεων, καταστήματα δώρων και διεθνές βιβλιοπωλείο, σνακ μπαρ και εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών.
Νέο αθηναϊκό τοπόσημο
Οσο στριμωγμένο κι αν είναι πλάι στο κτίριο Βάιλερ, το ΝΜΑ βρίσκεται πάνω σ' έναν υπέροχο πεζόδρομο, της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σε απόσταση λίγων μέτρων από την είσοδο της Ακρόπολης, δίπλα ακριβώς στην ομώνυμη στάση του μετρό, και φέρει την υπογραφή ενός από τους πιο καταξιωμένους διεθνώς αρχιτέκτονες που συλλέγει εύσημα από τον ξένο τύπο επειδή απέφυγε να επιδείξει ένα ναρκισσιστικό «εγώ».
Λογικά, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι από μόνο του ικανό ν' αναθερμάνει το ενδιαφέρον για την Αθήνα, ως ένα καινούριο σημείο αναφοράς πολιτιστικού τουρισμού. Οπως, άλλωστε, υπολογίζεται, θα υποδέχεται γύρω στα 2 εκατ. επισκέπτες ετησίως, τους διπλάσιους δηλαδή απ' όσους ανηφορίζουν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης..
Μόνο ένα ευρώ!
Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού, ώς το τέλος του 2009 η τιμή του εισιτηρίου θα 'ναι μόλις 1 ευρώ, ενώ το 2010 θ' αυξηθεί στα 5 ευρώ. Και τότε όμως θα υπάρξει μέριμνα για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού -παιδιά, ηλικιωμένους, φοιτητές, οικογένειες, άτομα με αναπηρία κ.ο.κ. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό της Αθήνας η είσοδος κοστίζει σήμερα 7 ευρώ, ενώ για το Λούβρο απαιτούνται τα διπλάσια.
Ο "κήπος" με τ' αγάλματα
Στο ΝΜΑ δεν υπάρχουν βιτρίνες. Δίχως φόντα πίσω τους, τα γλυπτά στέκονται ως αυθυπόστατες μονάδες εν μέσω άφθονων κιόνων από μπετόν, επιτρέποντας στον επισκέπτη να κινείται άνετα ανάμεσά τους και να τ' αντικρίζει απ' όλες τις μεριές. Οπως έχει επισημάνει ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος σήμερα του δ.σ. του μουσείου, πουθενά αλλού δεν εκτίθενται τόσα πολλά αγάλματα με ζωγραφιστή την «επιδερμίδα» τους, πουθενά αλλού δεν καθίσταται τόσο σαφές ότι ο κόσμος των αρχαίων γλυπτών δεν ήταν λευκός, αλλά πολύχρωμος.
Ανοιγμα στην κοινωνία
Στο άκουσμα της λέξης μουσείο, ανακαλούμε συνήθως μια τακτοποιημένη αποθήκη σπουδαίων εκθεμάτων προορισμένη για μια ελίτ καλλιεργημένων πολιτών. Το ΝΜΑ υπόσχεται ν' ανατρέψει αυτήν την εικόνα.
Η πληροφόρηση που θα παρέχεται στους επισκέπτες θα είναι απλή, ουσιαστική και σε πρώτη φάση τηλεγραφική. Οποιος θέλει να πάει σε βάθος, θα κάνει χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κι όποιος έχει να λύσει κι άλλες απορίες, θα μπορεί ν' απευθύνεται στους επιτόπιους «φροντιστές», τους νεαρούς αρχαιολόγους και ιστορικούς τέχνης που στελεχώνουν μια καινοτόμο υπηρεσία του μουσείου, ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό.
Ευελιξία και αυτοτέλεια
Το ΝΜΑ είναι το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο της Ελλάδας που απέκτησε μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει δυνατότητα απεμπλοκής του από τα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας και της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας, καθώς και μια διόλου ευκαταφρόνητη οικονομική αυτοτέλεια.
Μπορεί, μ' άλλα λόγια, ν' αναπτύξει με μεγαλύτερη ελευθερία από τα επιστημονικά ή εκδοτικά του προγράμματα μέχρι μια πολιτική προσέλκυσης κοινού και χορηγιών. Δύο δείγματα των δυνατοτήτων του, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας (8.00 π.μ -8.00 μ.μ.) και η αναμενόμενη πρόσληψη 100 γλωσσομαθών φυλάκων με ειδική στολή.
www.theacropolismuseum.gr
Σε μία βδομάδα, για την ακρίβεια στις 15 Ιουνίου, τίθεται σε λειτουργία το σάιτ του μουσείου -μια υπηρεσία που εξακολουθεί να σπανίζει στη χώρα μας. Αλλη μια πρωτιά εδώ, η εισαγωγή του e-ticketing που επιτρέπει στον καθένα να εξασφαλίζει ηλεκτρονικά το εισιτήριό του από οποιαδήποτε γωνιά της Γης.
Για την επιστροφή των Μαρμάρων
Η λειτουργία του νέου μουσείου θ' αποτελεί εφεξής το ισχυρότερο επιχείρημα για την επιστροφή των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο, καθώς αντί για... υπομνήματα, η ελληνική πλευρά μπορεί να επιδείξει πλέον κάτι απολύτως χειροπιαστό.
Η σπονδυλική στήλη του μουσείου δεν είναι άλλη από την ορθογώνια, γυάλινη αίθουσα του Παρθενώνα στο υψηλότερο σημείο του, κι εκεί θα μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς τι σημαίνει να διαμελίζεται ένα καλλιτεχνικό αριστούργημα όπως η γλυπτική σύνθεση της ζωφόρου. Τα κομμάτια που λείπουν θα συμπληρώνονται από λευκά εκμαγεία, κι όλες οι απώλειες θα υπογραμμίζονται από ενημερωτικές πινακίδες και βιντεο-προβολές.*
christos-greece June 7th, 2009, 11:41 AM Have you got any pic, please?
In next few days i will take some photos from Makrygianni street...
Billy8181 June 7th, 2009, 11:52 AM oraia pramata!
pantos i ataka teis merkouri de paizete....xehase na pei "megaliteri stigmi teis anthropotitas sto parelthon....kai sto mellon!" etsi tha edene...
:ohno:
to e-ticketing einai efharisti ekplixi! elpizo na xerei o kosmos ti ginete mi pane oloi horis e-ticket kai arhisoun oi fones...:nuts:
christos-greece June 9th, 2009, 07:34 PM Simera to mesimeri eida synergeio tou dimou na katharizei tis plakes stin odo Makrygianni... gegonos einai oti xreiazotan, oi plakes asprisan arketa
savas June 9th, 2009, 10:12 PM ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | 08-06-09
Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων το Vanity Fair
Στην αρχαιολογική και ιστορική αξία του Παρθενώνα, αλλά συνάμα και στην «ελληνοβρετανική διαμάχη» για τα Μάρμαρα, κάνει εκτενή αναφορά ο Βρετανός δημοσιογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς στο περιοδικό «Vanity Fair».
Ο κ. Χίτσενς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα, με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, σε τετρασέλιδο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «The Lovely Stones», χαρακτηρίζει τον Παρθενώνα «απόλυτα ορθό» ως οικοδόμημα της κλασικής αρχαιότητας.
Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, αντλώντας από τη σύγχρονη επικαιρότητα, κάνει λόγο για τον «Περίκλειο Κεϋνσιανισμό», ο οποίος οδήγησε στην κατασκευή του Παρθενώνα ως «πακέτο ενίσχυσης» της ταλαιπωρημένης από τους Περσικούς πολέμους Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ., ενώ ξεχωρίζει ως επιπλέον στοιχείο μοναδικότητας του Παρθενώνα, το γεγονός ότι δε χτίστηκε από σκλάβους, όπως άλλα σπουδαία μνημεία, αλλά αποτελεί «δημιούργημα της πρόθυμης συλλογικής εργασίας ελεύθερων πολιτών».
Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στην «ελληνοβρετανική διαμάχη» για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο κ. Χίτσενς απαριθμεί και καταρρίπτει τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου υπέρ της παραμονής των Μαρμάρων στο Λονδίνο.
Αναφερόμενος στο «εκπληκτικό Νέο Μουσείο της Ακρόπολης», όπως τονίζει χαρακτηριστικά, δικαιολογεί την καθυστέρηση της ολοκλήρωσής του, λόγω του «πλούτου των θησαυρών που ανακαλύφθηκαν κατά τις σχετικές εκσκαφές για την κατασκευή του κτιρίου».
Επίσης, ο κ. Χίτσενς επισημαίνει και την «επιτυχή ιδέα» της παρουσίασης των αυθεντικών γλυπτών που βρίσκονται στην Αθήνα, δίπλα σε αντίγραφα των γλυπτών που παραμένουν στο Λονδίνο, ώστε να έχει ο επισκέπτης του μουσείου τη συνέχεια της ιστορίας που διηγείτο η ζωφόρος του Παρθενώνα.
Στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά στη στάση άλλων ευρωπαϊκών μουσείων και γκαλερί που «έχουν κατανοήσει τη σημασία της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, σε αντίθεση με το Βρετανικό Μουσείο».
Τέλος, ο κ. Χίτσενς εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «κάποια μέρα θα υπάρξει μια συμφωνία για να γίνει το ορθό, όπως αρμόζει στο πλέον ορθό οικοδόμημα του κόσμου».
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/06/2009_283428
ELLIN June 9th, 2009, 11:11 PM paides sto thread pou exo kanei gia to mouseio...exoun dimosiefthei dio fotos apo ton isogeio xoro...pragmatika panemorfos...to aetoma tou arxaikou prthenona kai oi gialines prosthikes tou diadromou sin ta didima agalmata ton aggelon einai apsoga topothetimena...mpravo:):banana::banana:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=537580&page=12
http://www.enet.gr/resources/2009-06/16-17-4-thumb-large.jpg
http://www.enet.gr/resources/2009-06/16-17-1-thumb-large.jpg
EngineerGreece June 10th, 2009, 01:14 AM ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | 08-06-09
Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων το Vanity Fair
Στην αρχαιολογική και ιστορική αξία του Παρθενώνα, αλλά συνάμα και στην «ελληνοβρετανική διαμάχη» για τα Μάρμαρα, κάνει εκτενή αναφορά ο Βρετανός δημοσιογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς στο περιοδικό «Vanity Fair».
Ο κ. Χίτσενς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα, με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, σε τετρασέλιδο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «The Lovely Stones», χαρακτηρίζει τον Παρθενώνα «απόλυτα ορθό» ως οικοδόμημα της κλασικής αρχαιότητας.
Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, αντλώντας από τη σύγχρονη επικαιρότητα, κάνει λόγο για τον «Περίκλειο Κεϋνσιανισμό», ο οποίος οδήγησε στην κατασκευή του Παρθενώνα ως «πακέτο ενίσχυσης» της ταλαιπωρημένης από τους Περσικούς πολέμους Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ., ενώ ξεχωρίζει ως επιπλέον στοιχείο μοναδικότητας του Παρθενώνα, το γεγονός ότι δε χτίστηκε από σκλάβους, όπως άλλα σπουδαία μνημεία, αλλά αποτελεί «δημιούργημα της πρόθυμης συλλογικής εργασίας ελεύθερων πολιτών».
Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στην «ελληνοβρετανική διαμάχη» για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο κ. Χίτσενς απαριθμεί και καταρρίπτει τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου υπέρ της παραμονής των Μαρμάρων στο Λονδίνο.
Αναφερόμενος στο «εκπληκτικό Νέο Μουσείο της Ακρόπολης», όπως τονίζει χαρακτηριστικά, δικαιολογεί την καθυστέρηση της ολοκλήρωσής του, λόγω του «πλούτου των θησαυρών που ανακαλύφθηκαν κατά τις σχετικές εκσκαφές για την κατασκευή του κτιρίου».
Επίσης, ο κ. Χίτσενς επισημαίνει και την «επιτυχή ιδέα» της παρουσίασης των αυθεντικών γλυπτών που βρίσκονται στην Αθήνα, δίπλα σε αντίγραφα των γλυπτών που παραμένουν στο Λονδίνο, ώστε να έχει ο επισκέπτης του μουσείου τη συνέχεια της ιστορίας που διηγείτο η ζωφόρος του Παρθενώνα.
Στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά στη στάση άλλων ευρωπαϊκών μουσείων και γκαλερί που «έχουν κατανοήσει τη σημασία της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, σε αντίθεση με το Βρετανικό Μουσείο».
Τέλος, ο κ. Χίτσενς εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «κάποια μέρα θα υπάρξει μια συμφωνία για να γίνει το ορθό, όπως αρμόζει στο πλέον ορθό οικοδόμημα του κόσμου».
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/06/2009_283428
Πολύ όμορφο άρθρο. Άντε μπας και κοπάσει λίγο η γκρίνια που μας έχει φάει εδώ μέσα. :ohno:
woofy June 10th, 2009, 09:34 AM Είδα κι εγώ τις αφίσες στους σταθμούς του μετρό σήμερα. Απλές και καλαίσθητες. :)
Μετρό, τρόλεϊ και λεωφορεία στη γιορτή για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1022225&lngDtrID=253)
savas June 10th, 2009, 01:27 PM http://www.enet.gr/resources/2009-06/27b-thumb-large.jpg
Billy8181 June 10th, 2009, 01:30 PM oraia duleia :)
to museio hreiazete ena logotipo , kati na anagnorizete (akoma kai to OAKA ehei an prosexete tin selida tou, i to karaiskaki)......giati de borei oles i diafimiseis na einai fotos apo arhaia.
sigoura tha doume kati sindoma.:)
dromeas June 10th, 2009, 04:08 PM Υπάρχει λογότυπο, το οποίο το έχει σχεδιάσει ο Tschumi. Θα το δούμε συντόμως! :)
ELLIN June 10th, 2009, 05:31 PM Υπάρχει λογότυπο, το οποίο το έχει σχεδιάσει ο Tschumi. Θα το δούμε συντόμως! :)
nomizo exei idi sxediastei to logotipo....
apla den to exete prosexei..einai minimalistiko opos to mouseio...:lol:
http://i215.photobucket.com/albums/cc19/athenian82/header_img.jpg
potiz81 June 10th, 2009, 05:41 PM Υπάρχει λογότυπο, το οποίο το έχει σχεδιάσει ο Tschumi. Θα το δούμε συντόμως! :)
Mήπως ειναι αυτη η γραμμη που σχηματιζει μια γωνια στο μεσο της??Γιατι παιζει παντου εδω και κατι μερες, στις αφισες, στο σαιτ του Μουσειου, στα λεωφορεια κ.ο.κ.
http://www.enet.gr/resources/2009-06/27a-2-thumb-large.jpg
dromeas June 10th, 2009, 06:07 PM Νομίζω πως έχετε δίκιο παίδες. Πολύ μινιμαλιστική δεν είναι; :nuts::nuts:
Billy8181 June 10th, 2009, 06:27 PM e, ma, fagothikame me ta proterimata ton minimalistikon ktirion toso kairo......parte loipon mia grammi gia logotipo. :ohno::lol:
elpizo kai pistevo na min einai to teliko apotelesma, malon kati alo tha doume.
ELLIN June 10th, 2009, 06:36 PM e, ma, fagothikame me ta proterimata ton minimalistikon ktirion toso kairo......parte loipon mia grammi gia logotipo. :ohno::lol:
elpizo kai pistevo na min einai to teliko apotelesma, malon kati alo tha doume.
den nomizo na deis kati allo....afto einai...emena pados mou aresei...den einai apla grammi..einai i gonia tou mouseio stin odo chatzixristou.....aplo...me ta xromata ton marmarinon dapedon tou mouseiou..........
dromeas June 11th, 2009, 11:55 AM Έχουν κάνει φανταστική δουλειά με το αέτωμα του Τρισώματου (το αέτωμα που βλέπουμε, καθώς εισερχόμαστε στην αίθουσα των Αρχαϊκών)! Η σχετική φωτογραφία του Ellin είναι απίστευτη! Ανυπομονώ να δω το νέο μουσείο από κοντά! :banana::banana:
Almopos June 11th, 2009, 12:35 PM Λίφτινγκ στη γειτονιά του Μακρυγιάννη
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ήταν η αφορμή για να γίνει ο δρόμος πεζόδρομος
Πέμπτη, 11.06.09
Ενας δρόμος-εργοτάξιο είναι τις τελευταίες μέρες η οδός Μακρυγιάννη στην Πλάκα. Η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης δεν ήταν μόνο η αφορμή για να μετατραπεί ο δρόμος σε πεζόδρομο, αλλά έδωσε και το έναυσμα σε καταστηματάρχες της γειτονιάς να ανανεώσουν την αισθητική και τον εξοπλισμό των μαγαζιών τους, για να τα κάνουν πιο ελκυστικά στους επισκέπτες του Νέου Μουσείου.
Περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άτομα το χρόνο εκτιμάται ότι θα παρελαύνουν από την οδό Μακρυγιάννη με προορισμό την είσοδο του Μουσείου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. «Τα τουριστικά πούλμαν θα σταματούν επί της οδού Χατζηχρήστου, στην οποία επίσης γίνονται έργα στο πεζοδρόμιο», εξηγεί η υπάλληλος ενός κοσμηματοπωλείου στη Μακρυγιάννη. «Ηδη, πάντως, πολλοί είναι οι τουρίστες που περνούν από εδώ και ρωτούν για το Νέο Μουσείο».
O δρόμος κατακλύζεται από τους εργάτες που φτιάχνουν τον πεζόδρομο, τουρίστες ρωτούν αν μπορούν να μπουν στο Μουσείο. «Θα μείνουμε στην Αθήνα τέσσερις μέρες και μετά θα πάμε στη Σαντορίνη», λέει ο Τζον από τις ΗΠΑ που έχει έρθει για διακοπές. «Τώρα μόλις μάθαμε ότι δεν θα πετύχουμε ανοιχτό το μουσείο και είμαστε πολύ απογοητευμένοι. Τουλάχιστον, θα ανεβούμε στην Ακρόπολη».
Η γειτονιά προσπαθεί να φανεί αντάξια του Νέου Μουσείου και ετοιμάζεται πυρετωδώς. Μια πολυκατοικία φτιάχνει το πλατύσκαλο, ένα ζαχαροπλαστείο μόλις τοποθέτησε την καινούργια του ταμπέλα, ένα μαγαζί με είδη βυζαντινής τέχνης το ίδιο, το περίπτερο στο κέντρο του δρόμου άλλαξε κιόσκι. Ασφαλώς το ελληνικό κιτς καλά κρατεί. Οι διαφημιστικοί κάδοι σκουπιδιών από το περίπτερο και τα τοστάδικα, οι διαφημιστικές τέντες, τα χρώματα στα τραπεζομάντιλα, οι φωσφοριζέ πλαστικές καρέκλες.
«Ο δρόμος αυτός πριν αρχίσουν τα έργα ήταν ένα τεράστιο πάρκινγκ», λέει και η υπάλληλος του κοσμηματοπωλείου. «Εβλεπες παντού διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και τις μηχανές πάνω στα πεζοδρόμια. Τώρα ευτυχώς το τοπίο άλλαξε, ελπίζουμε πως θα αλλάξει και η νοοτροπία των Ελλήνων...».
Τραπεζοκαθίσματα
Οι εστιάτορες της γειτονιάς προβληματίζονται ως συνήθως για την έκταση που θα καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα. «Δεν ξέρουμε ακόμη τίποτε», λέει ο Βαγγέλης, ιδιοκτήτης εστιατορίου επί της Μακρυγιάννη. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μπουν διαφημιστικές τέντες και ότι τα τραπέζια θα φτάνουν μέχρι τα δέντρα. Είναι σίγουρο,πάντως, ότι οι λωρίδες-οδηγοί τυφλών θα περνάνε ανάμεσα από τα τραπέζια. Εγώ είχα ήδη αλλάξει τέντα και δέκα μέρες μετά μας είπαν να βάλουμε όλοι ίδιες. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι τραπέζια να πάρω, τι καρέκλες, τίποτα. Ολοι θέλαμε εδώ και καιρό να κάνουμε καλύτερα τα μαγαζιά μας. Μας είπαν ότι θα μας βοηθήσουν οικονομικά, αλλά πότε;». Οπως λέει και ο ιδιοκτήτης κ. Γιώργος, «επτά χρόνια περιμένουμε να αλλάξει ο δρόμος. Μόνο εγώ ξέρω πόσα δάνεια πήρα για να κρατήσω το μαγαζί και να μείνει για τα παιδιά μου. Περιμένουμε βέβαια να δουλέψουμε φέτος, πήραμε περισσότερο προσωπικό. Αλλά το Μουσείο έχει εστιατόριο και καφετέρια. Πόσο να ανέβει η δουλειά;», λέει με παράπονο.
ΤΖΟΥΜΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ
Ελεύθερος Τύπος
And a nice picture of the near finished result:
http://www.e-tipos.com/Image.ashx?fid=181676&w=750&v=0&q=80&h=750
Billy8181 June 11th, 2009, 03:10 PM oraio, ala einai pezodromos......i dromos kai gia pezous :)
vas8 June 11th, 2009, 04:01 PM Περασα και εγω πριν 1 εβδομαδα από τη Μακρυγιάννη και μου άρεσε αυτό που έχει γίνει. Οι φανοστάτες είναι αχαροι....συμφωνω με το σχόλιο πιο πάνω. Μαλλον έγιναν χωρίς πρόβλεψη και βιαστικά. Ελπίζω να βάλουν κάτι καλυτερο στο μέλλον.
Ξέρει κανεις γιατι τοποθέτησαν ράγες; θα περάσει τραμ μελλοντικά;
potiz81 June 11th, 2009, 05:19 PM Πιο πολυ με ενοχλει το χαλι με τις προθηκες των free press εκει στον πεζοδρομο που φαινονται παρα οι φανοστατες που ειναι ιδιοι με της Διονυσιου Αρεοπαγιτου. Οι γραμμες του τραμ υπηρχαν απο παλια και αποκαλυφθηκαν παλι τωρα που σκαφτηκε ο δρομος για να γινειπεζοδρομος.
dromeas June 11th, 2009, 05:36 PM ^^
Συμφωνώ απόλυτα! Μα καλά, είναι τόσο δύσκολο να κατασκευασθούν μόνιμα free press stands στο ίδιο μέγεθος και σε χρώματα που να ταιριάζουν με το μουσείο και με τα υλικά της πεζοδρόμησης; :bash:
christos-greece June 11th, 2009, 06:40 PM ^^
Συμφωνώ απόλυτα! Μα καλά, είναι τόσο δύσκολο να κατασκευασθούν μόνιμα free press stands στο ίδιο μέγεθος και σε χρώματα που να ταιριάζουν με το μουσείο και με τα υλικά της πεζοδρόμησης; :bash:
Logika afta ta news free press stands tha fygoun apo ekei... :dunno:
Kai to logotypo tou mouseiou einai pragmatika yperoxo :)
savas June 11th, 2009, 11:10 PM http://i269.photobucket.com/albums/jj60/elsavas/newacropolismuseum.jpg
savas June 11th, 2009, 11:14 PM ΣΚΑΪ | 11/06/09
Ελληνική αντιπρόταση για τα
γλυπτά του Παρθενώνα
http://www.skai.gr/files/temp/32BC494B3B477E8853F48A0885C35C83.jpg
Ο έλληνας υπουργός Πολιτισμού προχώρησε
σε αντιπρόταση για τα μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο
Οριστική επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και πρόγραμμα
πολιτιστικών ανταλλαγών με το Βρετανικό Μουσείο αντιπροτείνει ο
υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς στη διευθύντρια επικοινωνίας
του Μουσείου.
Η Χάννα Μπόλτον πρότεινε, μέσω του ΣΚΑΪ, να δανειστεί η Ελλάδα τα
γλυπτά για τρείς μήνες, με την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να
αναγνωρίσει ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο και να φροντίσει για
την ασφαλή μεταφορά τους στη χώρα μας.
Ο υπουργός Πολιτισμού ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα μακροχρόνιου
δανεισμού των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα, πρόταση
που είχε βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Ευάγγελος Βενιζέλος
κατά τη θητεία του ως υπουργός Πολιτισμού.
"Ο δανεισμός των μαρμάρων θα ήταν νομιμοποίηση της υφαρπαγής"
δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.
http://www.skai.gr/articles/news/culture/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%80%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CE%B1/
EngineerGreece June 12th, 2009, 03:06 AM ^^
Άκου εκεί. Καλά το είπε ο Σαμαράς.
systema magicum June 12th, 2009, 10:55 AM Εκδήλωση για το νέο Μουσείο της Ακρόπολη στην Ελβετία
Διάλεξη του αντιπροέδρου του Ερυθρού Σταυρού Olivier Vodoz για τη επιστροφή των «Μαρμάρων του Παρθενώνα».
Διάλεξη με θέμα: «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Μία ευκαιρία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα;» διοργάνωσε την Τρίτη η Alliance Francaise της Βέρνης, ενώπιον πολυπληθέστατου ελβετικού κοινού .
Ομιλητής ήταν ο κ. Olivier Vodoz, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και Αντιπρόεδρος της ελβετικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ο κ. Vodoz παρουσίασε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και τη φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής του, εξέθεσε το ιστορικό και νομικό πλαίσιο του θέματος και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν μέχρι στιγμής καταβληθεί και συνεχίζουν να καταβάλλονται τόσο από την ελληνική πολιτεία όσο και από τη Διεθνή Επιτροπή για την επιστροφή των Μαρμάρων.
Τονίζοντας τη σημασία που έχει η επιστροφή των Μαρμάρων για την παγκόσμια κοινότητα, ο ομιλητής εξέφρασε την ελπίδα ότι, με την ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης καθώς και με την θετική εξέλιξη του διεθνούς δικαίου στον τομέα αυτό, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στο μοναδικού χαρακτήρα ιστορικό τους περιβάλλον.
Τη διάλεξη προλόγισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Καθηγητής κ. Ντούσαν Σιντζάνσκι, ενώ ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βέρνη, κ. Αναστάσιος Κωνσταντινόπουλος ευχαρίστησε θερμά, εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, τους διοργανωτές.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/06/2009_284039
vas8 June 12th, 2009, 11:57 AM Ο έλληνας υπουργός Πολιτισμού προχώρησε
σε αντιπρόταση για τα μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο[/B]
Οριστική επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και πρόγραμμα
πολιτιστικών ανταλλαγών με το Βρετανικό Μουσείο αντιπροτείνει ο
υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς στη διευθύντρια επικοινωνίας
του Μουσείου.
Η Χάννα Μπόλτον πρότεινε, μέσω του ΣΚΑΪ, να δανειστεί η Ελλάδα τα
γλυπτά για τρείς μήνες, με την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να
αναγνωρίσει ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο και να φροντίσει για
την ασφαλή μεταφορά τους στη χώρα μας.
Ο υπουργός Πολιτισμού ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα μακροχρόνιου
δανεισμού των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα, πρόταση
που είχε βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Ευάγγελος Βενιζέλος
κατά τη θητεία του ως υπουργός Πολιτισμού.
"Ο δανεισμός των μαρμάρων θα ήταν νομιμοποίηση της υφαρπαγής"
δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.
Γνωρίζοντας τη νοοτροπία των Αγγλων, δυσκολα θα δεχτούν επιστροφή χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς να τους κολακεύει καπως οποιαδήποτε συμφωνία γίνει.
Ισως να διευκόλυνε την μόνιμη επιστροφή, εάν ο τελευταίος όροφος του ΝΜΑ οριζόταν ως εν μέρει παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου, χωρίς να τεθεί θέμα ιδιοκτησίας των μαρμάρων. Θα μπορεούσε ίσως και το Βρ. Μουσείο να συμμετάσχει και στην διοίκηση του ΝΜΑ με πολλαπλά οφέλη και για τις 2 πλευρές, όπως ανταλλαγές συλλογών για παροδικές εκθέσεις.
Εδώ το Αμπου Ντάμπι πληρωσε τα άπειρα πετροδολάρια για να πάρει άδεια και να φτιάξει παράρτημα του Λούβρου.
Κάτι παρόμοιο με αυτό που γράφω, είχει προταθεί από κάποιον ξένο ακαδημαϊκό (δε θυμάμαι το όνομά του). Δεν είναι 100% δική μου πρόταση.
Billy8181 June 12th, 2009, 12:38 PM kala to parartima sto abu dhabi einai thema dikeomaton, den einai epistrofi antikeimenon...
oso gia liseis pou kolakevoun...den einai ayto pou psahnei kathe hora ston kosmo distihos?
ego pistevo i lisi tou monimou daneismou einai endiaferousa, diladi daneismos pou me ton hrono kai me ligi piesi tha alaze se monimopoiisi.
As erthoun kai meta polla ginonte, vevea an dosoume kai kati os antalagi tote to pazari prepei na einai meletimeno....giati i axia ton pragmaton einai sinesthimatiki ala kai praktiki/hrimatiki.
potiz81 June 12th, 2009, 01:22 PM Μα ουτως η αλλως οι οποιες προτασεις εχουν γινει απο την ελληνικη πλευρα στο Βρετανικο, περιλαμβανουν αφενος δωρεα στο Βρετανικο ποιοτικων εκμαγειων των μαρμαρων του Παρθενωνα και αφετερου συνεχη δανεισμο αλλων, ισης αξιας ελληνικων αρχαιοτητων που θα ανανεωνονται ανα μικρα η μεγαλα διαστηματα. Με αυτο τον τροπο το Βρετανικο δεν θα βγει ζημιωμενο, γιατι μπορει να χασει τα μαρμαρα του Παρθενωνα αλλα θα εχει την ευκαιρια να φιλοξενει π.χ. τον Ποσειδωνα του Αρτεμισιου ή τοιχογραφιες απο τη Θηρα η τον Χρυσο των Μυκηνων κτλ κτλ .
Ακομα και αν ερθουν τα μαρμαρα σε μονιμο δανεισμο και με καθεστως ιδιοκτησιας Βρετανικου Μουσειου, λιγο με ενδιαφερει. Εμενα με ενδιαφερει να ειναι ολα μονιμα ενωμενα στο νεο μουσειο της Ακροπολης και να εκτιθονται απο δω και περα διπλα στην Ακροπολη και με αμεση οπτικη επαφη με τον Παρθενωνα, για τους αιωνες που θα ακολουθησουν..
Απλα οτι ειναι να γινει, θελει πολιτικους προθυμους να κινητοποιηθουν απο τα ποστα τους για να γινει..με ευχολογια δν κανουμε τιποτα.
systema magicum June 12th, 2009, 01:36 PM ο χρυσός των Μυκηνών και οι τοιχογραφίες της Θήρας μάλλον μοιάζουν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ως αντάλλαγμα για τα γλυπτά....επίσης το Εθνικό Αρχαιολογικο Μουσείο θα έχει διαφορετικη γνώμη. Δεν θα ξεγυμνώσουμε τα μεγάλα μας μουσεία για να έρθουν τα γλυπτά από το Βρετανικό μουσείο.Γενικά ας επικεντρωθούμε στα εγκαίνια και την άρτια λειτουργία του νέου μουσείου και ας αφήσουμε τον χρόνο και το μουσείο να δουλέψει για εμάς...
lysandros June 12th, 2009, 01:51 PM Αν ήταν στο χέρι μου αυτό που θα έκανα είναι να μοιράζω φυλλάδια με την ιστορία τον γλυπτών του παρθενώνα και το τι πιστεύουν οι μεγάλοι διεθνής οργανισμοί για το θέμα έξω από το βρετανικό μουσείο. Έτσι απλά. Είμαι σίγουρα πως πολλοί θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν κάτι τέτοιο εθελοντικά,εγώ θα το κάνα άνετα μια φορα την βδομάδα για μερικές ώρες.
Καλές οι αντιπροτάσεις υπουργόν αλλα αυτά δεν αγγίζουν το βρετανικό μουσείο,χρειάζεται κάτι πιο δραστικό ώστε να νιώσουν την πίεση.Και επίσης μια φορα τον χρόνο διαδηλώσεις έξω από το μουσείο. Για αυτό μην έχετε καμια αμφιβολία ότι θα βρεθούν άνθρωποι να πάρουν μέρος. Εγώ πρώτος θα με. Μονο έτσι εγώ πιστεύω τα γλυπτά θα γυρίσουν στην ελλάδα.
Τα εγκαίνια του NΜΑ και οι ολυμπιακοί αγώνος του Λονδίνου είναι σημεία ορόσημα.Αν δεν γυρίσουν μέχρι τότε τα γλυπτά... δεν τα βλέπω να έρχονται για πολλά χρονια.
christos-greece June 12th, 2009, 07:27 PM Some photos from Makrygianni street (pedestrian now):
http://i588.photobucket.com/albums/ss329/christos-greece/DSC00481.jpg
http://i588.photobucket.com/albums/ss329/christos-greece/DSC00482.jpg
http://i588.photobucket.com/albums/ss329/christos-greece/DSC00484.jpg
http://i588.photobucket.com/albums/ss329/christos-greece/DSC00485.jpg
http://i588.photobucket.com/albums/ss329/christos-greece/DSC00486.jpg
http://i588.photobucket.com/albums/ss329/christos-greece/DSC00490.jpg
http://i588.photobucket.com/albums/ss329/christos-greece/DSC00492.jpg
Bluedome June 12th, 2009, 11:02 PM I wish someone could take a sledgehammer and break off all those hideous balconies that sweep around the entire building. That alone would improve the location ten fold.
savas June 12th, 2009, 11:33 PM http://i269.photobucket.com/albums/jj60/elsavas/myalo.pnghttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&tag=8784&pubid=4020811
Ares_K June 14th, 2009, 07:39 AM A video showing the glass floor.
bgrvzUgHyaU
Also here http://www.in.gr/video/default.aspx?videoID=85175 , another video about the preparation of the exhibits. There is a very interesting shot of the two Dion. Areopagitou street buildings in this video. They do not seem to obstruct the view at all.
systema magicum June 14th, 2009, 01:22 PM Λαμπρά εγκαίνια χωρίς... κορδέλα και ψαλίδι
Κυριακή, 14.06.09
Στις πρωτοπορίες του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης περιλαμβάνεται ακόμα και η τελετή των εγκαινίων. Το μουσείο θα εγκαινιαστεί χωρίς κορδέλα, ψαλίδι και άλλες συνηθισμένες διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση της κορδέλας θα έχουμε το «πέρασμα» των επισκεπτών πάνω από αρχαίο αγγείο, που θα είναι τοποθετημένο σε γυάλινη προθήκη στο δάπεδο. Με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο θα σηματοδοτηθεί η έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου.
Στο Μουσείο οι ρυθμοί δουλειάς είναι πυρετώδεις ώστε όλα να είναι έτοιμα για τα τετραήμερα εγκαίνια, που αρχίζουν την Τετάρτη 17 και κορυφώνονται το Σάββατο 20 Ιουνίου με την επίσημη τελετή. Σε αυτήν έχουν προσκληθεί και αναμένεται να δώσουν το «παρών» αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και βασιλείς, διεθνείς προσωπικότητες. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην τελετή των εγκαινίων χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso και ο γενικός διευθυντής της UNESCO κ. Koichiro Matsuura. Θα ακολουθήσει ξενάγηση ανά ομάδες και η τελετή θα ολοκληρωθεί με δείπνο.
Η αρχή στην αλυσίδα των εγκαινίων θα γίνει την Τετάρτη με τους Ελληνες δημοσιογράφους. Ακαδημαϊκοί, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, διευθυντές μουσείων και άλλες προσωπικότητες θα δουν το Μουσείο την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή είναι η σειρά των ξένων δημοσιογράφων. Το Μουσείο ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από την Κυριακή 21 Ιουνίου.
Την τελετή θα μεταδώσει η ΝΕΤ σε σκηνοθεσία Β. Βλαχοδημητρόπουλου με παρουσιαστές τον Αλ. Κωστάλα και τη Μ. Μυτιληναίου. Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου η Μ. Χούκλη θα παρουσιάσει ειδικό αφιέρωμα. Στις 8 τη σκυτάλη θα παραλάβει η Π. Γαβρά.
Χρονολογιο
1976, 1979. Οι χρονιές των δύο άκαρπων, πρώτων πανελλήνιων αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στο οικόπεδο Μακρυγιάννη.
1989. Η Μελίνα Μερκούρη ως υπουργός Πολιτισμού είχε θέσει στόχο ζωής τη δημιουργία του Μουσείου και την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Προκηρύσσει νέο διεθνή πλέον διαγωνισμό. Προτείνονται τρεις χώροι, στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, στην περιοχή του Διονύσου και στου Φιλοπάππου. Μετά από συμμετοχή 400 γραφείων, το διαγωνισμό κέρδισε το ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο των Μανφρέντι Νικολέτι και Λούτσιο Πασαρέλι, οι οποίοι πρότειναν την κατασκευή στην περιοχή Μακρυγιάννη.
1993. Επειτα από ενστάσεις και διαφωνίες, το ΣτΕ κηρύσσει άκυρο και αυτόν το διαγωνισμό λόγω παρατυπιών.
1994. Την ίδια χρονιά που έφυγε από τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη ιδρύεται ο Οργανισμός Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ). Γίνεται απευθείας ανάθεση του έργου στους Ιταλούς αρχιτέκτονες.
1995. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο οικόπεδο Μακρυγιάννη οδηγούν σε νέες δικαστικές περιπέτειες.
1999. Νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
2000. Προκήρυξη του 4ου και τελευταίου διαγωνισμού για το οικόπεδο Μακρυγιάννη, που ανέδειξε ένα χρόνο μετά νικητή το αρχιτεκτονικό γραφείο του Μπερνάρ Τσουμί.
2003, 2004. Εγκρίνεται από το υπ. Πολιτισμού η οριστική μελέτη. Με νόμο από τη Βουλή εκδίδεται η άδεια για την κατασκευή του Μουσείου, το οποίο θεμελιώνεται τον Ιανουάριο του 2004. Νέες αντιδράσεις . Τον Ιούλιο του 2004 εκδίδεται η τελική απόφαση του Σ.τ.Ε που επιτρέπει την ανέγερση.
2007. Τον Ιούλιο έκλεισε για το κοινό το παλιό Μουσείο της Ακρόπολης. Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007 ξεκίνησε η μεταφορά των εκθεμάτων από την Ακρόπολη , η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2008.
2008. Το ισόγειο του Μουσείου ανοίγει για το κοινό, φιλοξενεί μεταξύ άλλων και την περιοδική έκθεση «Νόστοι».
2009. Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης εγκαινιάζεται στις 20 Ιουνίου 2009http://www.e-tipos.com/newsitem?id=95014
systema magicum June 14th, 2009, 01:23 PM Eνα μουσείο, πολλές πρωτιές
Τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα αποκαλύψουν μοναδικά αριστουργήματα
Κυριακή, 14.06.09
Το στιγμιότυπο είναι βίαιο. Δύο λιοντάρια κατασπαράζουν έναν πεσμένο ταύρο. Σώζονται σπαράγματα από τα πόδια και τα νύχια των λιονταριών πάνω στο νικημένο ζώο. Στα αριστερά βλέπουμε μια άλλη σκηνή: ο Ηρακλής παλεύει με τον Τρίτωνα, το θαλάσσιο τέρας με την ουρά ψαριού. Στα δεξιά τους είναι ο τρισώματος δαίμονας, ίσως ο Νηρέας. Και τα τρία συμπλέγματα ανήκουν στο δυτικό πώρινο αέτωμα του Εκατομπέδου, του αρχαιότερου σημαντικού οικοδομήματος της Ακρόπολης που βρισκόταν στη θέση του Παρθενώνα το 570 π.Χ. Για πρώτη φορά, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης το πώρινο αέτωμα θα εκτεθεί σε πλήρη ανάπτυξη (φτάνει τα 20 μέτρα) στην κορυφή της ράμπας ανόδου.
Είναι η πρώτη σύνθεση που υποδέχεται τους επισκέπτες στην αίθουσα των αρχαϊκών αριστουργημάτων, στο πρώτο επίπεδο του κτιρίου.
Δεν είναι όμως η μόνη «πρωτιά» του Νέου Μουσείου. Πολλά εκθέματα που στο παλιό μουσείο, πάνω στον Ιερό Βράχο, ασφυκτιούσαν λόγω έλλειψης χώρου, θα «αναπνεύσουν» στην τεράστια αρχαϊκή αίθουσα. Οπως το ανατολικό αέτωμα της Γιγαντομαχίας από τον «Αρχαίο Ναό» της Αθηνάς (τελευταίο τέταρτο 6ου αιώνα π.Χ.). Στο κέντρο της σύνθεσης που απεικονίζει τη μάχη των θεών του Ολύμπου εναντίον των εξεγερμένων γιγάντων ξεχωρίζει η ένοπλη Αθηνά. Πρωτοστατεί στη μάχη και κινείται προς τα δεξιά στο αέτωμα, μπροστά από τους πεσμένους γίγαντες. Και αυτό το σύμπλεγμα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε πλήρη ανάπτυξη στο Νέο Μουσείο.
Εκεί όμως που πραγματικά οι πρωτιές του Νέου Μουσείου συγκλονίζουν είναι η αίθουσα του Παρθενώνα. Στο τελευταίο επίπεδο του Μουσείου θα εκτεθεί το σύνολο του γλυπτού διακόσμου του ναού, τα αυθεντικά γλυπτά μαζί με αντίγραφα των ξενιτεμένων που βρίσκονται σε άλλα μουσεία και κυρίως στο Λονδίνο, καθώς το Βρετανικό Μουσείο κατέχει πάνω από το 50% των γλυπτών του Παρθενώνα.
Οι βόρειες μετόπες, με σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο, κατέβηκαν πρόσφατα από το ναό και επίσης θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά. Οπως και θραύσματα των νότιων μετοπών και των δύο αετωμάτων. Ξεχωρίζει το «Σύμπλεγμα του Κέκροπα» από την άκρη του δυτικού αετώματος που επίσης αποχωρίστηκε πρόσφατα τον Παρθενώνα, συντηρήθηκε με λέιζερ και θα παρουσιαστεί στο Νέο Μουσείο. Το δυτικό αέτωμα εικόνιζε την έριδα Αθηνάς και Ποσειδώνα. Στην αριστερή γωνία ο βασιλιάς Κέκροπας, γενάρχης των Αθηναίων, απεικονίζεται καθιστός σε βράχο, ενώ δίπλα του βρίσκεται κουλουριασμένο φίδι. Τον αγκαλιάζει από τους ώμους η κόρη του Πάνδροσος.
Και φτάνουμε στη ζωφόρο του Παρθενώνα. Ποτέ άλλοτε και σε κανένα μουσείο δεν είχε εκτεθεί το σύνολό της, 130 από τα 160 αρχικά μέτρα, όλη η γλυπτική σύνθεση, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη εικόνα της πομπής των Παναθηναίων και να μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξή της. Για πρώτη φορά θα δούμε στο σύνολό της και τη δυτική ζωφόρο μετά την καταβίβασή της από το ναό και τη συντήρησή της με λέιζερ. Από τη δυτική πλευρά ξεκινά η πομπή της ζωφόρου, με τους ιππείς που ανεβαίνουν στα άλογά τους. Η πομπή συνεχίζεται στις μακρές πλευρές, τη βόρεια και τη νότια του ναού, με κατεύθυνση την ανατολική πλευρά όπου οι Αθηναίοι συναντούν τους θεούς του Ολύμπου και παραδίδουν το πέπλο της Αθηνάς.
Οι πρωτιές του Μουσείου δεν σταματούν εδώ. Οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη «χαμένη», έκτη Καρυάτιδα, που σώζεται μόνο από θρα
|