View Full Version : New Acropolis Museum

Pages : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9

AAL
June 21st, 2009, 02:27 AM
Τέλεια τα εγκαίνια και πάρα πολύ καλή (και εύστοχη) η ομιλία του Σαμαρά. Νομίζω ήταν η καλύτερη που ακόυστηκε.

Όσο για το Μουσείο, απλά εκπληκτικό. Κι επειδή το πήρε το μάτι μου παραπάνω..

....Για κάθε έργο αρχιτεκτονικής, it takes two (σ.σ.: χρειάζονται δύο). Δεν αρκεί ο αρχιτέκτονας, χρειάζεται ο “ιδιοκτήτης”, ενώ τον πολιτισμό “των δύο” εκπροσωπεί το κτίσμα. Στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης η αμφιθυμία του “ιδιοκτήτη”, τα συνεχή πισωγυρίσμτα, θέλω- δε θέλω, διατηρώ- κατεδαφίζω δημιούργησαν μία ασταθή βάση για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής πρότασης. Ένας “ιδιοκτήτης” ο οποίος δεν τολμά, φοβάται, δεν ξεκαθαρίζει, “διατηρεί” το κτίριο Βάιλερ (σιγά τα αυγά), δεν είναι ο ιδανικός “ιδιοκτήτης” για να βοηθήσει την ανάπτυξη μίας νέας αρχιτεκτονικής. Τολμώ σημαίνει ρισκάρω. Κάθε ρίσκο εκτιμάται εκ των υστέρων. Είτε τα θετικά στοιχεία είτε τα λάθη βοηθούν να προχωρήσει κανείς μπροστά.
.....

Πέσ'τα Χρυσόστομε!

To μουσείο είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! Και συμφωνώ ότι είναι ανοησία το βάφτισμα ως "φασιστικής" της μεγάλης κλίμακας - και οι αρχαίοι πρόγονοί μας σε μεγάλες κλίμακες έφτιαξαν τα αριστουργήματά τους.

Αλλά όποιος νεαρός αρχιτέκτονας που έγινε γνωστός επειδή μετασκεύασε ένα παλιό εργοστάσιο σε εκθεσιακό χώρο, λέει "σιγα τ' αυγά" για το κτήριο Weiler, νομίζω είναι απλά ανιστόρητος. Το κτήριο Weiler είναι από τα πρώτα κτήρια που έχτισε το ελέυθερο Ελληνικό Κράτος, σίγουρα το πρώτο αυτου του μεγέθους. Μιλάμε για το 1834- μόλις πριν 3 χρόνια είχαν φύγει οριστικά οι Οθωμανοί! Γιατι δε μας αφήνουν να χαρούν το υπέροχο μουσείο και πρέπει κάθε μέρα να τσακωνόμαστε για τα αυτονόητα με εξυπνάκηδες? Ποιος θα θυμάται τον κο Κούρκουλα και το μετασκευασμένο του εργοστάσιο μετά 180 χρόνια? Ας αφήσει το Weiler ήσυχο...

lysandros
June 21st, 2009, 04:17 AM
To μουσείο είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! Και συμφωνώ ότι είναι ανοησία το βάφτισμα ως "φασιστικής" της μεγάλης κλίμακας - και οι αρχαίοι πρόγονοί μας σε μεγάλες κλίμακες έφτιαξαν τα αριστουργήματά τους.

Acropolis,faros kai vivlio8hkh ths alexandrias,kolossos ths rodou,to agalma tou Dia sth Olympia,o naos ths Artemhs sthn Epheso kai to agalma ths 8eas A8hnas sto esoteriko tou Par8enona meta3y allon....
Ola fasistika ektromata ektos an8ropinhs klimakas...
ELEOS....

EngineerGreece
June 21st, 2009, 06:07 AM
Everything was just Fantastic....

What a beautiful grand opening. They could not do any better. I think they did a fantastic work. Even NET was excellent... Can't wait to visit. :)

alexaus
June 21st, 2009, 07:57 AM
Has anyone got a link to the opening ceremony of the museum as I missed it here in Australia. Also, can anyone tell me if the museum will retain the visual effects on the exterior or was it just for the opening. By the way, does the museum have self guiding audio tours. ie what type of new technology have they used for the new museum experience.

WhiteMagick
June 21st, 2009, 10:43 AM
Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος το πρόβλημα τον Σκανδιναβών με την Ελλάδα; Γιατί είναι τόσο ενάντιων μας; Διαβάζω τα βρετανικά άρθρα για τα εγκαίνια και σχεδόν όλα τα σχόλια από Σκανδιναβούς λένε ότι τα κλεμμένα μάρμαρα του παρθενώνα στο ''βρετανικό'' ''μουσείο'' πρέπει εκεί να παραμείνουν χρησιμοποιώντας τις ίδιες δικαιολογίες (και μερικές φορές χειρότερες) όπως το Βρετανικό Μουσείο.

Εκπλάγηκε κανείς που ο Ερντογαν ακύρωσε την άφιξη του στα εγκαίνια; χαχαχα Ίσως άρχησε να καταλαβαίνει ότι η σύγχρονη Ελλάδα είναι παραγωγική όπως την Μεσαιωνική και την Αρχαία.

Billy8181
June 21st, 2009, 10:56 AM
.

Εκπλάγηκε κανείς που ο Ερντογαν ακύρωσε την άφιξη του στα εγκαίνια; χαχαχα Ίσως άρχησε να καταλαβαίνει ότι η σύγχρονη Ελλάδα είναι παραγωγική όπως την Μεσαιωνική και την Αρχαία.

ayto pistevo prepei na tou xefige......ala an boreis na apodeixeis ayti ti paragogikotita tha itan poli efharisto neo gia olous emas pou psahnoume kati tetio :ohno:

mou fainete tora me to museio tha perasoume meres thriamvou tipou 2004 mehri na epanelthoume stin pragmatikotita...(?)

oso gia ton erdogan..an den ithele na erthei tha to eihe akirosei apo tin arhi glitonondas ta skinika, iparhi kai i pithanotita apla na etihe kati...exalou den einai proti fora pou sinandionde oi 2 hores.

Oso gia tous skandinavous, epihirimata einai kai ayta....de ginete opios de mas agapaei na einai agramatos palianthropos....ola ta epihirimata prepei na exetazonte, kai an de mas embistevonte na dosoume diapisteftiria. I retsinia de kolaei apo moni teis ,oute xekolaei :)

Telos, ande kaloriziko to oraio museio, kai me tin efhi na mi xanahreiastoume 30 hronia gia ena ergo.....

systema magicum
June 21st, 2009, 11:14 AM

Αλλά όποιος νεαρός αρχιτέκτονας που έγινε γνωστός επειδή μετασκεύασε ένα παλιό εργοστάσιο σε εκθεσιακό χώρο, λέει "σιγα τ' αυγά" για το κτήριο Weiler, νομίζω είναι απλά ανιστόρητος. Το κτήριο Weiler είναι από τα πρώτα κτήρια που έχτισε το ελέυθερο Ελληνικό Κράτος, σίγουρα το πρώτο αυτου του μεγέθους. Μιλάμε για το 1834- μόλις πριν 3 χρόνια είχαν φύγει οριστικά οι Οθωμανοί! Γιατι δε μας αφήνουν να χαρούν το υπέροχο μουσείο και πρέπει κάθε μέρα να τσακωνόμαστε για τα αυτονόητα με εξυπνάκηδες? Ποιος θα θυμάται τον κο Κούρκουλα και το μετασκευασμένο του εργοστάσιο μετά 180 χρόνια? Ας αφήσει το Weiler ήσυχο...

^^
αδυνατώ να κατανοήσω το πρόβλημα με το Weiler καθώς πέρα από την ιστορική του σημασία ως το πρώτο σημαντικό δημόσιο κτήριο της νέας πρωτεύουσας, πιστέυω πώς αναπτύσει με το νέο μουσείο έναν άκρως ενδιαφέροντα διάλογο ενώ συμβάλει τόσο στην αίσθηση της έκπληξης του να ανακαλύπτεις σταδιακά το νέο κτήριο του μουσείου όσο και στην μοναδικότητα του τόπου ως ένα αρχιτεκτονικό σύνολο από διαφορετικές εποχές, μαρτυρίες ζωής και δημιουργίας.
Από την άλλη δεν μπορώ να υποθέτω ποιός θα θυμάται τι σε 180 χρόνια πάντως το νέο μουσείο Μπενάκη είναι από τα ωραιότερα νέα αποκτήματα της πόλης με μια πολύ αξιόλογη αρχιτεκτονική πρόταση και ποιότητα στον σχεδιασμό του. Το να μετασκευάσεις ένα κτήριο πολλές φορές είναι πολύ δυσκολότερο από το να σχεδιασεις ένα από την αρχή...και σίγουρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποτιμητικά, αν υποθέσουμε πώς αυτό συμβαίνει παραπάνω.

mauder
June 21st, 2009, 11:15 AM
Επόμενο ραντεβού στο Φάληρο με το Κέντρο Πολιτισμού του Renzo Piano...

systema magicum
June 21st, 2009, 11:18 AM
η τελετή ήταν όμορφη και λιτή, τα πλάνα από το νεό μουσείο εντυπωσιακά και η δουλειά της Αθηνάς Τσάγκαρη εκπληκτική και νομίζω πώς άξιζε περισσότερη τηλεοπτική προβολή...καλή αρχή λοιπόν!!!:):):):)

systema magicum
June 21st, 2009, 11:24 AM
Επόμενο ραντεβού στο Φάληρο με το Κέντρο Πολιτισμού του Renzo Piano...

^^φυσικά αν και θα προηγηθεί το πολιτιστικό κέντρο του Ελληνικού κόσμου που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι ετοιμο νωρίτερα από το έργο του Πιάνο.Να μην ξεχνάμε και το νέο κτήριο του Ιδρύματος Ωνάση ή το κτήριο του Ε.Μ.Σ.Τ

dromeas
June 21st, 2009, 01:45 PM
Περιμένουμε εναγωνίως να μας πει ο Ellin τις εντυπώσεις του από το νέο μουσείο. Τώρα πια επόμενος μεγάλος σταθμός του νέου μουσείου θα είναι η έκθεση της ανασκαφής στα θεμέλιά του, η οποία θα είναι έτοιμη σε έναν χρόνο περίπου! :)

gm2263
June 21st, 2009, 01:53 PM
Τώρα που κατακάθησε ο κουρνιαχτός επιτρέψτε μου να παραθέσω κι' εγώ ορισμένες μου σκέψεις:

Θα συμφωνήσω με τον systema όσον αφορά το μουσείο Μπενάκη και την υπεράσπιση του Κούρκουλα. Το Μουσείο Μπενακη είναι ωραίο μέσα στην λιτή του παρουσία στην Πειραιώς. Από την άλλη, νομίζω ότι ο κύριος Κούρκουλας στην περίπτωση του κτιρίου Βάιλερ λάθεψε λίγο, και εδώ συντάσσομαι ΚΑΙ με τον AAL.

Το κτίριο Βάϊλερ δεν ήταν απλά μια αποθήκη ή ένα άψυχο κέλυφος το οποίο μετασκευάστηκε αλλά ένα ζωντανό κτίριο το οποίο βρίσκεται σε χρήση χρόνια τώρα, και επιπλέον έχει και αυτό κάποια θέση στην αρχιτεκτονική και όχι μόνον ιστορία της Αθήνας. Η σημασία του είναι ανάλογη (και όχι ή ίδια αλλά, ανάλογη) των νεοκλασικών της Αρεοπαγίτου, απλά με διαφορετικό μείγμα παραγόντων σημαντικότητας (η αξία είναι περισσότερο ιστορική και λιγότερο αρχιτεκτονική σε αντίθεση με τα νεοκλασικά που συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο). Οπότε καλώς παρέμεινε και ο αγαπητός κος Κούρκουλας του οποίου το έργο έχω επισκεφθεί άπειρες φορές, θα έπρεπε ίσως να το ξανασκεφθεί.

Πιστεύω ότι with some gives and takes, το νέο μουσείο κρίνεται σε πρώτη ανάγνωση επιτυχές. Επιτρέψτε μου να πω σε αυτό το σημείο πως η επιτυχία ενός μεγάλου κτιρίου είναι κατά πρώτον μεν θέμα πρωτογενούς εντύπωσης, κατά δεύτερον δε, θέμα μεταγενέστερων ζυμώσεων με το ευρύτερο περιβάλλον και την περιοχή του. Στην μεν πρωτογενή εντύπωση το μουσείο κερδίζει στα σημεία εφόσον
καταφέρνει να εκπληρώσει την απαίτηση για την δημιουργία ενός μουσείου πρώτα απ' όλα σε κοντινή απόσταση και σε αντίστιξη με τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως,
καταφέρνει να εκπληρώσει την απαίτηση για τη δημιουργία μεγάλης έκτασης ανοδομής και εκθεσιακών χώρων σε ένα τόσο πυκνοδομημένο και αρχιτεκτονικών αντιφατικών απαιτήσεων περιβάλλον (ανάγκη ανάδειξης του κτιρίου αλλά όχι εις βάρος του Ιερού Βράχου, με το σκοπό το κτίριο να προβάλλει μεν αλλά όχι και να προκαλεί -κατά το δυνατόν- με τον όγκο του).
να μην τραυματίσει συμβολικά και πραγματικά τον πλούτο του υποχώρου και υπεδάφους πάνω από τον οποίο δημιουργείται (και τα γυάλινα δάπεδα αυτό ακριβώς κάνουν) και
να μην εξοβελίσει ή να εξοβελίσει όσο το δυνατόν λιγότερα από τα προϋπάρχοντα με συμβολική αξία κτίσματα της περιοχής (τα νεοκλασικά της Αρεοπαγίου, τα άλλα στις παρόδους, όπως και το κτίριο Βάϊλερ.

Νομίζω ότι αυτοί οι στόχοι επετεύχθησαν.

Τώρα όσον αφορά τα υλικά κατασκευής, εκεί θα διαφωνήσω λίγο. Νομίζω τι το γυαλί καλώς επελέγη αλλά όχι και η μεταλλική και τσιμεντένια κάλυψη του κελύφους. Θα έπρεπε να επιλεγεί ένα υλικό τι οποίο να αναδεικνύει το γήινο ή το λευκό χρώμα του Αττικού περιβάλλοντος. Κατ' αυτό τον τρόπο, δε θα υπήρχε αυτή η χρωματική αντίθεση του κτιρίου με το δομημένο περιβάλλον του όπως φαίνεται και από την Ακρόπολη. Μήπως όμως αυτός ήταν ένας από τους σκοπούς των αρχιτεκτόνων;

Επιπλέον, νομίζω πως το κτίριο θα έπρεπε να έχει κολώνες (όχι αρχαϊκών ρυθμών προς Θεού), έτσι ώστε να θυμίζει λίγο την γενικότερη ατμόσφαιρα του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται.

Η μη ύπαρξη των ανωτέρω δεν είναι όμως κατά τη γνώμη μου αιτία απόρριψης, όπως δεν ήταν η ακραιφνής πρωτοπορία του Beaubourg αιτία απόρριψης από τον Παρισινό περίγυρο. Θα αποτελέσει όμως σίγουρα αιτία μιας βραδύτερης διαδικασίας ζύμωσης και αφομοίωσης του κτιρίου από τον περιβάλλοντα χώρο. Τουτο δε κατ' αντιδιαστολή με τους εσωτερικούς χώρους και την διαλεκτική τους με το περιβάλλον όπου ενώ από απέξω το κτίριο δείχνει ένα συμπαγές κέλυφος, από μέσα αντίθετα δείχνει άκρως εξωστρεφές και ανοικτό στην οπτική διάδραση και εναλλαγή εντυπώσεων των εντός με τα εκτός. Είναι όντως σαν τα εκθέματα να εκτίθενται στην ίδια την Ακρόπολη. Και αυτό αποτελεί με τη γνώμη μου άλλη μια επιτυχία.

Πιστεύω εν κατακλείδι ότι το νέο Μουσείο θα επιτύχει το σκοπό του. Για να μην πω και την άποψη μου ότι η ολοκλήρωση του ισοδυναμεί και ενδεχομένως ξεπερνάει την ολοκλήρωση της νέας βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας κυρίως όσον αφορά το συμβολικό σκέλος.

Τέλος θα ήθελα να σταθώ και σε μια φράση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είπε ότι μας πήρε τόσο καιρό να ολοκληρώσουμε το νέο μουσείο λόγω των αντιδράσεων και του "Συμβουλίου της Επικρατείας" κλπ, αλλά αυτό αποτελεί συστατικό της λειτουργίας της Δημοκρατίας.

Να συμφωνήσω ότι η δημοκρατία είναι ιερή αλλά θα διαφωνήσω με τη συγκεκριμένη εκδοχή της και θα προσυπογράψω τα λεχθέντα από τον κο Κούρκουλα όπως μας μεταφέρθηκαν από τον αγαπητό μας αρχιτέκτονα:

Για κάθε έργο αρχιτεκτονικής, it takes two (σ.σ.: χρειάζονται δύο). Δεν αρκεί ο αρχιτέκτονας, χρειάζεται ο “ιδιοκτήτης”, ενώ τον πολιτισμό “των δύο” εκπροσωπεί το κτίσμα. Στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης η αμφιθυμία του “ιδιοκτήτη”, τα συνεχή πισωγυρίσμτα, θέλω- δε θέλω, διατηρώ- κατεδαφίζω δημιούργησαν μία ασταθή βάση για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής πρότασης.

και

Θα σταθώ σε ένα επιμέρους κρίσιμο ζήτημα. Το ζήτημα της κλίμακας. Η καταγγελία της μεγάλης κλίμακας του μουσείου απέναντι στη μικρή της πολυκατοικίας και του νεοκλασικού, όπως και ο χαρακτηρισμός της μεγάλης κλίμακας ως φασιστικής ευτελίζουν ένα από τα ουσιαστικότερα ζητήματα της αρχιτεκτονικής και του νοήματός της. Κάθε ουσιαστική προσέγγιση αυτού του ζητήματος μας υποχρεώνει να παρακάμψουμε τα εύκολα κλισέ για να ανακαλύψουμε το κρυφό νόημα που προκύπτει μέσα από τις εντάσεις της αρχιτεκτονικής κλίμακας. Αυτά χρειάζονται ψυχραιμία και συζήτηση.

Σίγουρα η περίπτωση της Αθήνας είναι ιδιάζουσα εφόσον η πόλη μεγάλωσε πολύ γρήγορα και αποτελείται κατά τα 3/4 από μετοίκους οι οποίοι ακόμα νοσταλγούν "το χωριό" (γιαυτό και τρέχουν "να αποδράσουν από την τσιμεντούπολη" η οποία όμως έγινε έτσι λόγω των αναγκών στέγασης τους), οπότε η επιταγή για "ανθρώπινες κλίμακες" όπου "η κατοικία και οι ανθρώπινες λειτουργίες δεν πρέπει να στεγάζονται σε κτίρια που υπερβαίνουν το επίπεδο των τριών ορόφων, ώστε να υπάρχει διάδραση των στεγαζόμενων ανθρώπων με το επίπεδο του δρόμου, και άλλα παρόμοια τα οποία απλά δεν αντέχουν σε οποιαδήποτε κριτική για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει επιλέξει να ζει σε μια πόλη τεσσάρων με πέντε εκατομμυρίων κατοίκων -έστω κακή όπως η Αθήνα. Και εγώ το σκέφτομαι να μετακομίσω εκτός Αττικής για τα γεράματά μου, μη σας πω ότι μπορεί να καταλήξω πχ και στην Ιρλανδία ή την Μεγ. Βρετανία που λέει ο λόγος εκτός μεγάλως πολεων όπου δόξα τω Θεώ εκεί έχει ΚΑΙ πράσινο ΚΑΙ μικρές κλίμακες.

Από την άλλη, δεν γίνεται ΚΑΙ να ζεις σε μητρόπολη (με ή χωρίς εισαγωγικά) πέντε εκατομμυρίων κατοίκων και να θέλεις να αγνοείς τα διεθνή δεδομένα, να πολιτικοποιείς τη συζήτηση περί ανάπτυξης πόλεων, να σαμποτάρεις ή να ανέχεσαι το σαμποτάρισμα ΟΛΩΝ μα ΟΛΩΝ των προτεινόμενων μεγάλων έργων ανεξαρτήτως σκοπού, και αυτό να γίνεται στο όνομα -λες- της Δημοκρατίας. Και το τρελό, το ασύλληπτο: αν και όταν κάποιο από αυτά τα έργα τελειώσει, αυτό να κατακλύζεται και να... βουλιάζει από επισκέπτες είτε είναι μουσείο, είτε είναι εμπορικό κέντρο, είτε θα είναι -εκεί να δείτε- ένας μελλοντικός και καλής κατασκευής και σχεδιασμού ουρανοξύστης. Και μάλιστα εκείνη τη στιγμή της μέθεξης των όποιον εγκαινίων όλοι να ρωτάνε: "Καλά βρε παιδιά, που είναι αυτοί οι μαχητικοί αντιδρούντες, τα τάγματα εφόδου που σταματούσαν το έργο επί δεκαετίες";

Έλα ντε;

Πλέον αυτή η σχιζοφρένεια έχει καταντήσει εκτός από γραφική να γίνεται και ασφυκτική για την πόλη.

Δυστυχώς, όπως έχω ξαναγράψει με την ταπεινή μου ηλεκτρονική γραφίδα, για τα ερωτήματα που θέτει ο κος Κούρκουλας, έστω και ετεροχρονισμένα, φταίνε και οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες οι οποίοι εδώ και καιρό όφειλαν να έχουν θέσει επιτακτικά και σε διάλογο με την κοινωνία το ερώτημα "τελικά τι είδους πόλεις θέλουμε, εφόσον με την εσωστρέφεια τους συνέβαλαν και αυτή στη σχιζοφρένεια μεταξύ ενός μικροαστικού αρχοντοϊδετισμού όταν ολοκληρώνεται ένα κτίριο όπου οι πάντες επαίρονται και θυμούνται τα γονίδια της φυλής (κάτι σαν την πρώτη θέση στη Eurovision ή το Eurobasket ένα πράγμα) χωρίς να γνωρίζουν καν τι είναι αυτό για το οποίο επαίρονται, και μιας βουκολικής εσωστρέφειας μέχρι τη στιγμή της ολοκλήρωσης του έργου και σχεδόν αυτιστικών αντιδράσεων.

Και φταίνε οι αρχιτέκτονες διότι η ακαδημαϊκή τους κοινότητα προτίμησε μια ελιτίστικη διαλεκτική όπου από το βάθρο τους είτε συναινούν στην αυτοαναίρεση του επαγγέλματός τους (ανθρώπινες κλίμακες, μην αλλάξετε τίποτα, μην πειράζετε τίποτα κακώς έγινε ότι έγινε οπότε ας μη γίνει τίποτε, α, και λίγο,πολιτική για τα κυκλώπεια κατασκευάσματα των καπιταλιστών - δε θα γίνει Ντουμπάϊ η Αθήνα - λες και ακόμα και αν ήθελε να μπορεί :lol: - δηλαδή να χτίσει κτίρια 500 και 800μ ύψους :hilarious) , είτε κατακεραυνώνουν όσους θέτουν "ναΐφ" αρχιτεκτονικά αιτήματα, ενώ η πλειοψηφία των μαχίμων αρχιτεκτόνων απλά σιωπά και είτε αποδέχεται τα κακώς κείμενα και απλώς διεκπεραιώνει συμβατικό αρχιτεκτονικό έργο για απαίδευτους πελάτες, είτε μεγαλουργεί όσο μπορεί μέσα στα επιτρεπτά όρια, δοξαζόμενη εκτός των τειχών από τους συναδέλφους της του εξωτερικού βλέποντας τα έργα της να τυγχάνουν προβολής έστω και σαν αστερίσκοι -και όχι μόνο- σε διεθνείς επιθεωρήσεις, και λοιδωρούμενη από τους καθηγητάδες σαν "μιμούμενη τις γραφές του διεθνούς σταρ-σύστεμ όπου η αρχιτεκτονική γίνεται υποχείριο του αστικού κενού και η εκκωφαντική κενότητα μνημείο ενός ντυμένου από γυάλινους καθρέφτες βωβού αρχιτεκτονικού λόγου"(*).

Εμ, δεν σταματάει το καθήκον μας στην στηλίτευση της κακοδαιμονίας, θέλει και προτάσεις το πράγμα, δεν πάμε μπροστά έτσι...

Το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως πέραν των άλλων επανέφερε τον αρχιτεκτονικό διάλογο την καρδιά της πόλης σχετικά με το τι πόλη θέλουμε. Αυτό και μόνο είναι ένα τεράστιο άλμα για την αρχιτεκτονική και αστική πραγματικότητα της Αθήνας.
-----------------

Σημ: (*) εκτός από την έκφραση "βωβού αρχιτεκτονικού λόγου" την οποία θυμάμαι από κάποια αρχιτεκτονική δημοσίευση -της οποίας κόβω το κεφάλι μου ότι ο συγγραφέας θα ήθελε πολύ την λέξη "βωβού" να την είχε με κεφαλαίο αρχικό γράμμα :D, ποιός ξέρει τι φοβήθηκε- την υπόλοιπη φραση την έβγαλα από το μυαλό μου.

Έτσι για να αποδείξω ότι παπαριές μπορεί να γράφει ο καθένας. Το δύσκολο είναι να πιάσει κάποιος τον υπολογιστή και να σχεδιάσει, να προτείνει και να αντιπαρατεθεί αντί να γράφει λεξίλαγνες αλλά ανούσιες κριτικές.

AAL
June 21st, 2009, 02:28 PM
Πάντως κι εγώ έχω επισκεφτεί αρκετές φορές το κτηριο της Πειραιώς και το θεωρώ πολύ επιτυχημένο. Απλώς μου τη δίνει η αλαζονία μερικών...

Συμφωνώ επίσης με το Systema ότι η συνύπαρξη κτηρίων διαφορετικών εποχών (Μουσείο/Weiler/Νεοκλασικά/Art Deco/ Ακρόπολη) τελικά είνια πολύ όμορφη στο συγκεκριμένο πλαίσιο! Mηπως στην Αγορά δε βλέπουμε αρχαία, βυζαντινά, οθωμανικά πλάι πλάι? Το Μουσείο στο συγκεκριμένο οικόπεδο είναι απλά άλλη μια (λαμπρή) στρώση στη μακρά ιστορία της Αθήνας, και ειδικά αυτή η εικόνα που το δείχνει βράδυ μαζί με την Ακρόπολη και το Weiler είναι μαγική! Ο τελευταίος όροφος, όπως φαίνεται το βράδυ με τα γλυπτά φωταγωγημένα είναι πολύ ομορφότερος από ό,τι θα είχα φανταστεί. Σα να αιωρούνται μέσα στη νύχτα τα γλυπτά στις σωστές τους θέσεις και διαστάσεις, λιγες εκατοντάδες μέτρα από τον Παρθενώνα.

ΚΑΜΜΙΑ "μικρή κλίμακα" δε μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο - όπως καμμιά "μικρή κλίμακα" δε μπορούσε να φτιάξει την Ακρόπολη. Ο πολιτισμός είναι, συχνά, η ΕΠΙΒΟΛΗ του ανθρώπου στο περιβάλλον: κόντρα στην ασθένεια φτιάχνει θεραπείες, κόντρα στην αταξία φτιάχνει τάξη...αν στην ανθρωπότητα είχαν επικρατήσει τα διάφορα ιδεολογήματα, μέρος των οποίων είναι και η όλη φιλολογία περί "κλιμάκων", ακόμα θα πεθαίναμε "φυσικά" από την παραμικρή λοίμωξη - και βέβαια ο λόφος της Ακρόπολης δε θα είχε ισοπεδωθεί για να ανοικοδομηθεί απ' άκρη σ' άκρη με τα αριστουργηματα που ακόνα θαυμάζουμε. Θα είχαν φτιάξει καμμιά "ελαφρια" και "διακριτική" κατασκευή, που θα είχε εξαφανιστεί εδώ και πολλούς πολλούς αιώνες...

kostya
June 21st, 2009, 06:21 PM
Εξάλλου άνθρωπος είναι αυτός που κοιτάει ψηλά ;). Πολύ ωραία η τελετή, την είδα αποσπασματικά και μόνο κάποια σημεία. Στα μεγαλύτερα τηλεοπτικα δίκτυα εδώ στην ρωσία είναι στα 3-4 πρώτα θέματα στις ειδήσεις. Αλήθεια, αυτό που γράφει ο Νίκος Δήμου για την τελετή ισχύει; ότι δηλαδή δεν αναφέρθηκαν (καραμανλής και σαμαράς) στους αρχιτέκτονες του έργου;;;

lysandros
June 21st, 2009, 06:41 PM
Has anyone got a link to the opening ceremony of the museum as I missed it here in Australia. Also, can anyone tell me if the museum will retain the visual effects on the exterior or was it just for the opening. By the way, does the museum have self guiding audio tours. ie what type of new technology have they used for the new museum experience.
I would like to ask exactly the same things...

systema magicum
June 21st, 2009, 07:20 PM
Εξάλλου άνθρωπος είναι αυτός που κοιτάει ψηλά ;). Πολύ ωραία η τελετή, την είδα αποσπασματικά και μόνο κάποια σημεία. Στα μεγαλύτερα τηλεοπτικα δίκτυα εδώ στην ρωσία είναι στα 3-4 πρώτα θέματα στις ειδήσεις. Αλήθεια, αυτό που γράφει ο Νίκος Δήμου για την τελετή ισχύει; ότι δηλαδή δεν αναφέρθηκαν (καραμανλής και σαμαράς) στους αρχιτέκτονες του έργου;;;

^^^^ναι ισχύει, είδα όλη την τελετή και ονόματα δεν αναφέρθηκαν, πράγμα απαράδεκτο...

christos-greece
June 21st, 2009, 07:26 PM
Time for few photos...
http://farm4.static.flickr.com/3301/3646564641_9a6700995e_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3646564641/

http://farm4.static.flickr.com/3542/3647355890_ab7f98ae00_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3647355890/

http://farm4.static.flickr.com/3350/3647359108_423559f7e4_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3647359108/

http://farm4.static.flickr.com/3368/3646508777_575bb2b0d4_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3646508777/

http://farm3.static.flickr.com/2449/3646476717_c163b27b8f_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3646476717/

http://farm4.static.flickr.com/3312/3646539647_c531599770_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3646539647/

http://farm4.static.flickr.com/3659/3647341846_263aa694c0_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3647341846/

http://farm4.static.flickr.com/3320/3647350012_d89db94be4_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3647350012/

http://farm4.static.flickr.com/3410/3646499425_6603dda994_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3646499425/

http://farm4.static.flickr.com/3334/3645539052_11681c249c_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/marianthipop/3645539052/

http://farm4.static.flickr.com/3576/3647308726_ca95201d62_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3647308726/

http://farm4.static.flickr.com/3331/3647297508_15ae54c986_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3647297508/

http://farm3.static.flickr.com/2424/3646495631_792c4f9170_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3646495631/

http://farm4.static.flickr.com/3404/3646506111_bd0312ec12_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3646506111/

http://farm4.static.flickr.com/3400/3646487755_7ba737f9f6_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3646487755/

http://farm4.static.flickr.com/3334/3647290648_3dc6e64e63_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3647290648/

http://farm3.static.flickr.com/2426/3647286426_2c7b326b16_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3647286426/

http://farm4.static.flickr.com/3355/3644133475_79a2747598_o.png
http://www.flickr.com/photos/pintong/3644133475/

http://farm4.static.flickr.com/3031/3643051199_4601fac6ea_o.jpg
http://www.flickr.com/photos/garethbee/3643051199/

http://farm3.static.flickr.com/2472/3641298442_a56a426472_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/39228582@N05/3641298442/

dromeas
June 21st, 2009, 08:06 PM
Βιντεάκια βάλαμε; Δεν βάλαμε... :lol::lol::lol:

http://www.youtube.com/watch?v=_rrTsjpbmEY

http://www.youtube.com/watch?v=veIrKOxh5yw

Thalassa
June 21st, 2009, 08:19 PM
Christos, those are great photos! :cheers:

Although I wish the Museum website would continue the live web cam. It was so beautiful to see!

Billy8181
June 21st, 2009, 08:25 PM
thanks! poli omorfes fotografies!! :)

osoi bikate mesa poso megalo einai telika to museio? she shesi me ta megala museia tou exoterikou px.?

opos rotisan kai alloi, san embiria ehei kati to kainourio ? (audio?)

SouthernEuropean
June 21st, 2009, 08:40 PM
really beautiful museum. such a fantastic legacy to the countries history and culture. fantastic contrast against the acropolis. havent been in myself yet, but aim to very soon.

Lucretius
June 21st, 2009, 11:07 PM
καλησπέρα και πάλι. Όντως, εντυπωσιακά τα εγκαίνια του μουσείου αλλά για να πω την αμαρτία μου η σκηνοθεσία με χάλασε απίστευτα, ειδικά στο απαιτητικό κομμάτι της ξενάγησης του Παντερμαλή. Ο άνθρωπος περιέγραφε τα εκθέματα και η κάμερα έδειχνε πότε τον παρθενώνα, πότε την Νατάσα, πότε τον Γιωργάκη, ξάνα-ματα παρθενώνα και πάμε μετά στο επόμενο. Επίσης, δεν φάνηκαν καθόλου τα αετώματα, και είδαμε ένα ελάχιστο τμήμα της ζωφόρου. κρίμα γιατί θα μπορούσε να έχει γίνει πολύ καλύτερη δουλειά.

Ares_K
June 21st, 2009, 11:11 PM
Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, ήθελες να δείχνουν λιγότερο τους "επίσημους" και περισσότερο τα ίδια τα εκθέματα..

(παει..τον χάνουμε αυτόν.. κάποιος να φωνάξει ένα γιατρό..)

Lucretius
June 21st, 2009, 11:27 PM
Θα ήθελα να συμβαδίζει η αφήγηση με την εικόνα. Αν κατάλαβα εγώ καλά, ήταν τα εγκαίνια του μουσείου, όχι δεξίωση πολιτικών.

Olympios
June 21st, 2009, 11:32 PM
Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος το πρόβλημα τον Σκανδιναβών με την Ελλάδα; Γιατί είναι τόσο ενάντιων μας; Διαβάζω τα βρετανικά άρθρα για τα εγκαίνια και σχεδόν όλα τα σχόλια από Σκανδιναβούς λένε ότι τα κλεμμένα μάρμαρα του παρθενώνα στο ''βρετανικό'' ''μουσείο'' πρέπει εκεί να παραμείνουν χρησιμοποιώντας τις ίδιες δικαιολογίες (και μερικές φορές χειρότερες) όπως το Βρετανικό Μουσείο.

Μπορείς να δώσεις ένα link ωστε να διαβάσουμε τα επιχειρήματά τους;

gm2263
June 21st, 2009, 11:32 PM
Όντως, εντυπωσιακά τα εγκαίνια του μουσείου αλλά για να πω την αμαρτία μου η σκηνοθεσία με χάλασε απίστευτα, ειδικά στο απαιτητικό κομμάτι της ξενάγησης του Παντερμαλή. Ο άνθρωπος περιέγραφε τα εκθέματα και η κάμερα έδειχνε πότε τον παρθενώνα, πότε την Νατάσα, πότε τον Γιωργάκη, ξάνα-ματα παρθενώνα και πάμε μετά στο επόμενο. Επίσης, δεν φάνηκαν καθόλου τα αετώματα, και είδαμε ένα ελάχιστο τμήμα της ζωφόρου. κρίμα γιατί θα μπορούσε να έχει γίνει πολύ καλύτερη δουλειά.

Ρε εδώ μαλλιοτραβηχτήκανε αλληλοϋβριζόμενοι σαν τις πλύστρες του Κολωνού τότε που κατοικούσαν οι γονείς μου εκεί, τι να λέμε τώρα; Τόση ευτέλεια, μικρότητα, μικροψυχία, ποταπότητα ψυχής, χαμηλό επίπεδο πολιτικής και κυρίως πολιτισμού απέναντι σε μια στιγμή της οποίας η σημασία υπερβαίνει ενδεχόμενα κατά τη γνώμη μου και αυτή των Ολυμπιακών αγώνων.

Τι παλιάνθρωποι είναι αυτοί, Θεέ μου...

Ares_K
June 21st, 2009, 11:38 PM
Θα ήθελα να συμβαδίζει η αφήγηση με την εικόνα. Αν κατάλαβα εγώ καλά, ήταν τα εγκαίνια του μουσείου, όχι δεξίωση πολιτικών.

Όχι, όσο τους αφορά, ήταν δεξίωση πολιτικών. Τα υπόλοιπα τα έχουν γραμμένα. Αν τους αφορούσε το θέμα, τα χθεσινά εγκαίνια θα είχαν γίνει εδώ και χρόνια.

Στην πλάτη του μουσείου κονταροχτυπιόντουσαν αλύπητα για χρόνια.. Τώρα τους έπιασε η ευαισθησία?
Ο Τατούλης πολέμησε το Μουσείο αλύπητα μέχρι που έγινε υφυπουργός. Μετά άλλαξε πορεία 180 μοιρών. Και σήμερα δίνει μαθήματα πολιτικής ηθικής.... Σιγά μην έχαναν την ευκαιρία για τηλεοπτική προβολή. Ο σκηνοθέτης θα πηγαινε πετώντας σπίτι του αν έκανε καμιά βλακεία.

Lucretius
June 21st, 2009, 11:58 PM
Ακριβώς. Δεν είναι τυχαίο οτι στις ομιλίες αναφέρθηκαν μόνο ο Καραμανλής (θείος) και Μερκούρη, λες και αυτοί έβγαλαν τα σχέδια και έτρεχαν για τις μελέτες. Γιατι, αν δεν γνώριζε κανείς την ιστορία του κτιρίου, κάτι τέτοιο θα καταλάβαινε.

lysandros
June 22nd, 2009, 01:13 AM
Ποιος τους γ***ει κι αυτούς τώρα...
Καλο πολιτικο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα ναι.
Άποψη για τα περί ιστορίας κτλ.... άσχετοι
Σιγά μην ασοληθουμε και με την άποψη τον Σουηδών για τα γλυπτά του Παρθενώνα,αστούς να λένε ότι θέλουν.

Θα ήθελα να συμβαδίζει η αφήγηση με την εικόνα. Αν κατάλαβα εγώ καλά, ήταν τα εγκαίνια του μουσείου, όχι δεξίωση πολιτικών.Καλά εσύ που ζεις?
Ολόκληρος Καραμανλής και Νατάσσα ήταν εκεί,τι ήθελες να σου δείχνει ο σκηνοθέτης ντουβάρια και κοτρόνες..?:runaway:

Άλλο... παιδιά όλη αυτή η σύνδεση του Μουσείου με την Μελίνα Μερκούρη εμενα δεν μου αρέσει.
Δεν λέω σημαντική καλλιτέχνης για την χωρα μας,έδωσε πράγματι αγώνες για την επιστροφή τον γλυπτών κτλ αλλα το μουσείο και η σημασία του ξεπερνάει την Μελίνα και την κάθε Μελίνα. Η ιδέα για την δημιουργία του μουσείου δεν είναι πνευματική ιδιοκτησία κανενός. Αυτονόητο ήταν πως έπρεπε να χτιστεί ένας χώρος να στεγάσει τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Το έργο αυτό είναι πολύ μεγάλο για να το συνδέουμε με οποιονδήποτε,και η σημασία του τους ξεπερνάει όλους. Τιμή τους όσοι συνέβαλαν στην δημιουργία του αλλα ως εκεί.

Ρε εδώ μαλλιοτραβηχτήκανε αλληλοϋβριζόμενοι σαν τις πλύστρες του Κολωνού τότε που κατοικούσαν οι γονείς μου εκεί, τι να λέμε τώρα; Τόση ευτέλεια, μικρότητα, μικροψυχία, ποταπότητα ψυχής, χαμηλό επίπεδο πολιτικής και κυρίως πολιτισμού απέναντι σε μια στιγμή της οποίας η σημασία υπερβαίνει ενδεχόμενα κατά τη γνώμη μου και αυτή των Ολυμπιακών αγώνων.

Τι παλιάνθρωποι είναι αυτοί, Θεέ μου...

GM μην μπερδεύεσαι φιλε,δεν είναι παλιάνθρωποι απλοί άνθρωποι σαν και μας είναι και μάλιστα οι περισσότεροι θα ήθελαν να κάνουν και κάτι καλο για τον τόπο,έχουν καλές προθέσεις.
Απλά το πρόβλημα είναι πως σε μια χωρα-κοινωνία που γενικά ξεχωρίζουν μονο τα λαμόγια και αυτοί που έχουν της υπόγειες διασυνδέσεις ενώ οι πραγματικά ικανοί άνθρωποι τρώνε σφαλιάρες,μοιραίο είναι και στην πολιτική αυτοί που ξεχωρίζουν να μην είναι οι πιο ικανοί αλλα αυτοί που έχουν τους.... τρόπους και τους θείους.
Το ηθικό δίδαγμα είναι πως μια άχρηστη κοινωνία μοιραίο είναι να κυβερνάται και από άχρηστους πολιτικούς.Αν και στην συγκεκριμένοι περίπτωση πιστεύω πως οι συγκεκριμένοι παραείναι άχρηστοι

dromeas
June 22nd, 2009, 01:23 AM
Μα υπάρχουν επιτροπές και στην Σουηδία και στη Φινλανδία που κάνουν φοβερή δουλειά στις χώρες τους σχετικά με τον επαναπατρισμό. Κάπως έτσι μας έστειλε και μία Σουηδέζα πριν από κάποια χρόνια το μικρό κομματάκι (πώς να το πω δεν ξέρω :lol:) από το Ερέχθειο. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Σήμερα, έχασα όλο το απόγευμά μου εκθέτοντας τα επιχειρήματά μου στο αγγλικό κομμάτι του forum σχετικά με την επανένωση. Χαλάλι! Πού θα μου πάνε! Θα τους κάνω πλύση εγκεφάλου! :lol::lol::lol:Σας καληνυχτώ! :)

Lucretius
June 22nd, 2009, 01:41 AM
Δείτε και τις υπέροχες βιντεοπροβολές

http://www.youtube.com/watch?v=IaGdJrbOKes

new-sk
June 22nd, 2009, 02:09 AM
apla katapliktiko mouseio

dromeas
June 22nd, 2009, 02:46 AM
Greece's New Acropolis Museum opens to visitors
11 hours ago

ATHENS, Greece (AP) — The new Acropolis Museum opened its gates Sunday to hundreds of visitors eager to explore its vast collection of sculptures and artifacts from ancient Greece.

The museum holds more than 4,000 ancient works, including some of the best surviving classical sculptures that once adorned the Acropolis.

The public opening came a day after a lavish ceremony attended by foreign dignitaries including European Commission President Jose Manuel Barroso, UNESCO Director-General Koichiro Matsuura, and foreign heads of state and government.

Conspicuously, there were no government officials from Britain, which has repeatedly refused to repatriate dozens of 2,500-year-old sculptures from the Parthenon temple that are held in the British Museum.

About 200 visitors had lined up early before the official opening on Sunday, even though they had all pre-booked their tickets online. The first week — with the exception of a few tickets available for Friday — is already completely sold out through Internet sales.

Chryssa Salamanou, from Athens, was first through the doors onto the museum grounds, along with her husband and child.

"We felt that today, with our child, we had to be the first ones here to admire the masterpieces which finally found such a worthy, such an important home," she said.

Paige Moore, a visitor from Houston, Texas, said she was very excited to see the museum on the first day.

"I've been waiting for the last couple of months to come. And so I timed it just so I could come to this," Moore said.

Once inside, visitors were impressed both by the exhibits and the layout of the ultramodern building, which includes a glass hall designed to showcase all the surviving Parthenon sculptures in their original alignment.

The Greek government hopes that the euro130 million ($180 million) concrete and glass museum will reinforce the case for the return of the sculptures pried off the Parthenon in the 19th century by British diplomat Lord Elgin and currently displayed in London's British Museum.

The museum's top floor displays the section of the frieze that Elgin's agents left behind, joined to plaster casts of the 90-odd works in London. The display is deliberately set to reinforce the fact that there are missing pieces.

Entry to the museum is set at a nominal charge of euro1 ($1.40) until the end of the year, when it will increase to euro5. According to the museum's management, a typical visit could take up to three hours, not including possible stops for food and refreshments.

Source: http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5jV-NVZV8UFR6OU5x4iVmD9lNZVogD98V2ES00

dromeas
June 22nd, 2009, 11:09 AM
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΧΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 750 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Οι κομμώσεις από τις Καρυάτιδες θα γίνουν μόδα
Τόσα χρόνια δεν τις είχαμε προσέξει. Τώρα που βλέπουμε τις Κόρες του Ερεχθείου απ' όλες τις πλευρές, τις τυπώσαμε σε μπλουζάκια, που γίνονται ανάρπαστα στο πωλητήριο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ
Κυριακή πρωί. Είναι η πρώτη μέρα που το νέο Μουσείο της Ακρόπολης υποδέχεται τους πολίτες. Οι κοπέλες στην είσοδο προσπαθούν να εξηγήσουν με χαμόγελο σε παρέες Ελλήνων και με οξφορδιανή προφορά αγγλικών σε τουρίστες ότι δεν μπορούν να μπουν στο μουσείο.
«Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους είχαν κάνει κράτηση εισιτηρίου μέσω Ιντερνετ. Από την Τετάρτη το πρωί μπορείτε, όμως, να παίρνετε εισιτήριο από τα εκδοτήρια του μουσείου», επαναλάμβαναν για να αντικρίσουν την απογοήτευση όσων νόμιζαν ότι μπορούν, τελευταία στιγμή, να το επισκεφτούν. Μέχρι τις 11 χθες το πρωί είχαν περάσει, πάντως, την είσοδό του οι πρώτοι 600 τυχεροί. Ωστόσο ακόμη και χωρίς εισιτήριο μπορεί κάποιος να περάσει ελεύθερα στον ισόγειο χώρο και να θαυμάσει την πρώτη εντυπωσιακή αίθουσα, να δει από μακριά τις Καρυάτιδες, να πιει καφέ με θέα την αρχαιολογική ανασκαφή, να επισκεφτεί το πωλητήριο.

«Ημασταν από τους πρώτους που προσπάθησαν να βγάλουν ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου δεν τα καταφέραμε. Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ», μας λέει ο κ. Μαρκογιαννόπουλος, ενώ ο μικρός του γιος παίζει στο γυάλινο προαύλιο του μουσείου. Ηρθε με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά τους από τον Βόλο. «Ανεβήκαμε, όμως, στην Ακρόπολη».

Οσοι μπήκαν, αμέσως μετά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, χωρίστηκαν σε ομάδες και ακολούθησαν τη διαδρομή με τις πρώτες δωρεάν ξεναγήσεις. Μαζί με μια ομάδα σταθήκαμε για λίγο στο πρώτο πωλητήριο του ισογείου, γεμάτο καρτ ποστάλ, μικροαντικείμενα, παιδικές εκδόσεις για το νέο μουσείο, και περπατήσαμε την πρώτη αίθουσα με τα ευρήματα από τις πλαγιές του Βράχου της Ακρόπολης. Το γυάλινο πάτωμα κάτω από τα πόδια μας κάνει ορατή την αρχαιολογική ανασκαφή στα θεμέλια του μουσείου και δημιουργεί, ανεπαισθήτως, ένα αίσθημα ιλίγγου. Ισως γι' αυτό ορισμένοι από τους επισκέπτες να διέσχισαν με το κεφάλι ψηλά τον χώρο ρίχνοντας κάποιες κλεφτές ματιές μόνο στο «απειλητικό» κενό. Για όσους έχουν πρόβλημα με το... ύψος υπάρχουν ασανσέρ, κυλιόμενες σκάλες και ράμπες για άτομα με αναπηρίες.

Μπροστά στο αέτωμα της Γιγαντομαχίας ρωτώ τη νεαρή υπάλληλο του μουσείου ποια είναι ακριβώς τα καθήκοντά της. Η Κωνσταντίνα Κοτσαρίνη δεν βρίσκεται εκεί απλώς για να κατευθύνει τον κόσμο. Είναι πανέτοιμη να λύσει και απορίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αφού είναι και η ίδια αρχαιολόγος. Ευτυχώς, γιατί σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και της Ελλάδας οι υπάλληλοι είναι, συνήθως, βαριεστημένοι μεσήλικες που λαγοκοιμούνται σε καρέκλες.

Ο γιος του Κροάτη δημοσιογράφου Γιούριτσα Κόρμπλερ περιχαρής στο νέο μουσείο
Το πρωινό φως δίνει μια γαλήνια όψη στα αγάλματα καθώς η γυάλινη περιβολή της αίθουσας του πρώτου ορόφου παρέχει το ιδανικό φως για τα γλυπτά, αλλά αποτρέπει την ξεκάθαρη θέα προς τις πολυκατοικίες με τις κεραίες και τις κυριακάτικες μπουγάδες στις ταράτσες. Επιφωνήματα θαυμασμού σε μια άγνωστη γλώσσα, και μια μητέρα με το μωρό της στο παιδικό καρότσι να τρέχει αποσπά την προσοχή μας. Ανακαλύπτει συγκλονισμένη τις Καρυάτιδες. Παρατηρεί τις περίτεχνες κομμώσεις, τις πτυχώσεις των φορεμάτων και μοιράζεται με τον σύντροφό της το θέαμα. «Είναι το πιο όμορφο μουσείο του κόσμου», μας λέει εκείνος, ο Γιούριτσα Κόρμπλερ εκδότης του κροατικού περιοδικού «Vjesnik». Ανάλογες απόψεις μοιράστηκαν κι άλλοι. Η Τζιν Ταραντίνο, καλλιτέχνις από το Σαν Φρανσίσκο, δεν σταματά να εκφράζει τον θαυμασμό της για τον ευφυή τρόπο με τον οποίο το μουσείο ενσωματώνει τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους, την καθημερινή ζωή της αρχαιότητας με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. «Δέος, αυτό νιώθω για τα εκθέματά του», μας λέει η νεαρή Δέσποινα Κουζιώκα. Στην ορθογώνια αίθουσα του Παρθενώνα η Ελβετή μουσειολόγος Κλερ Χάλμος λέει απροσποίητα: «Μπράβο σας. Τα καταφέρατε. Φτιάξατε ένα υπέροχο μουσείο».

Στο καφέ-εστιατόριο του δεύτερου ορόφου η θέα της Ακρόπολης κόβει την ανάσα. Σε κάθε τραπέζι υπάρχει κι ένα λευκό γλαστράκι με βότανα της ελληνικής γης, δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, δίκταμο κ.ά. Ελληνικές θα είναι και οι γεύσεις (κρύα πιάτα προς το παρόν) που θα σερβίρει το εστιατόριο μέχρι και τις 8 το βράδυ. Τραπέζια του εστιατορίου υπάρχουν και στον τεράστιο εξώστη (700 τ.μ.) στον δεύτερο όροφο, τον οποίο αγκαλιάζουν από ψηλά ο Ιερός Βράχος και η Ακρόπολη. Εκεί, κάτω από το μεταλλικό σκιάδιο -σχεδιασμένο ώστε να μην καλύπτει τη θέα προς τον Ιερό Βράχο- οι πρώτοι επισκέπτες απόλαυσαν χθες εσπρέσο και χυμούς, δωρεά του μουσείου τις τρεις πρώτες ημέρες της λειτουργίας του.

Ελληνικό χρώμα υπάρχει, ακόμα, και στις μινιμαλιστικού σχεδιασμού άνετες τουαλέτες του εστιατορίου. Πλένεις τα χέρια σου δίπλα σε γλάστρες με ελιές και δεντρολίβανο.

Το ενδιαφέρον του κόσμου δεν απέσπασαν μόνο τα εκθέματα αλλά και οι σταρ του νέου μουσείου, ο Δημήτρης Παντερμαλής και ο Μπερνάρ Τσουμί. Ο κόσμος τούς κύκλωνε και ζητούσε επίμονα να υπογράψουν το λεύκωμά τους με τα σχέδια και τις φωτογραφίες του νέου μουσείου. Οταν ο Τσουμί ρωτήθηκε για την αίσθηση του γεμάτου με κόσμο μουσείου δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του. «Είναι θαυμάσιο», είπε.

Ενας από τους πιο πολυσύχναστους χώρους ήταν και το πωλητήριο του δεύτερου ορόφου. Ανάμεσα στις εκδόσεις και τα άλλα μικροαντικείμενα εντοπίσαμε και τα νέα σύμβολα που γέννησε το νέο μουσείο. Δεν κυριαρχεί πια μόνον η Ακρόπολη: οι κομμώσεις από τις Καρυάτιδες και η αρχιτεκτονική κάτοψη του νέου μουσείου είναι τυπωμένες σε δεκάδες αντικείμενα και μπλουζάκια.

«Το συμβολικό εισιτήριο του 1 ευρώ στερεί από το μουσείο έσοδα απαραίτητα», σχολίαζε πάντως ο Ν. Δαμαλίτης, εντεταλμένος τεχνικός σύμβουλος του μουσείου. «Μόνο για την αντικατάσταση των τεσσάρων ειδικών φίλτρων που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και προστατεύουν τα γλυπτά απαιτούνται 100.000 ευρώ ετησίως». *

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=56530

Aggelos
June 22nd, 2009, 11:14 AM
Καλο πολιτικο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα ναι.

Η Παπαριζου ειπε οτι ο πατερας της πεθανε στη Σουηδια ,γιατι δεν βρισκοταν αστυνομικο οχημα για να συνοδευσει το ασθενοφορο ετσι ωστε να περασει απο μια κακοφημη γειτονια!τι να πειραξει κανεις απο ενα ασθενοφορο?..αδιανοητα πραγματα ειδικα για την ελλαδα...
χρηματαποστολη ειναι?

Να το χαιρονται το "κοινωνικο" τους κρατος!

woofy
June 22nd, 2009, 11:31 AM
Δείτε και τις υπέροχες βιντεοπροβολές

http://www.youtube.com/watch?v=IaGdJrbOKes

Καταπληκτική, απίστευτη δουλειά! Καλλιτεχνικά άρτια και συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά με τον πιο κομψό τρόπο.

Μπράβο, μπράβο και πάλι μπράβο!

ellis896
June 22nd, 2009, 12:22 PM
pragmatika iperoxo!!!!!!!!!!!evge!

savas
June 22nd, 2009, 02:28 PM
this gives me goosebumps, it is more then beautiful... It should be displayed every night,.. it should be a trademark for the museum,.. every, around the acropolis, around its museum the antiquity comes to life.. How wonderful is this... I think we should write to the museum and ask them for this to happen

dromeas
June 22nd, 2009, 02:59 PM
Sava, I have been told that a lot of people have already asked for something like that to continue. However, I have heard that renting the projectors has costed them a hell lot of money. My proposal would be to buy the projectors (what the hell? the new acropolis museum has costed €130 million), make sure we keep the museum open once a week until 12 at night and show those beautiful hologramms then. In order not to have any problems with the residents of the area, I would propose no sound, unless you are in the museum and the museum restaurant, where the museum sound arrangements could be used. Easy peasy. Imagine being able to have a drink or dinner at the restaurant on a Friday night and be lucky to see all this. They would just make a fortune out of it and the event would be a MUST in all travel guides of Athens. :)

savas
June 22nd, 2009, 05:08 PM
Well, it would be great the projections to be permanent... Lets wait and see,...

In the meanwhile:

Εξώδικο από Vangelis

Την παραμονή των εγκαινίων το μουσείο έλαβε ένα εξώδικο. Το έστειλε ο διεθνούς φήμης Ελληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, διαμαρτυρόμενος, γιατί λέτε; Γιατί χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά του ο πίσω τοίχος του σπιτιού του για τις προβολές των εγκαινίων. Είναι μία από τις δύο πολυκαιτοικίες της Διον. Αρεοπαγίτου που εμποδίζουν τη θέα του μουσείου προς την Ακρόπολη. Τον ενόχλησε, όπως φαίνεται, τον κ. Παπαθανασίου ότι ανοιγόκλεισαν τα βλέφαρά τους οι Κόρες, στριφογύρισαν οι Καρυάτιδες, πέταξαν πουλιά και κάλπασαν άλογα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα στα ακαλαίσθητα οπίσθια της πολυκατοικίας του. Επίσης, την ώρα που οι ξένοι προσκεκλημένοι έτρωγαν στο εστιατόριο του μουσείου και έβλεπαν τις προβολές ο κ. Παπαθανασίου έδινε το δικό του πάρτι κάτω από μια πάνινη τέντα στην ταράτσα του.

http://www.enet.gr/?i=news.el.parthenon-marbles&id=56536

Billy8181
June 22nd, 2009, 05:17 PM
we actually need to tell them all this??

AAL
June 22nd, 2009, 06:22 PM
Well, it would be great the projections to be permanent... Lets wait and see,...

In the meanwhile:

Εξώδικο από Vangelis

Την παραμονή των εγκαινίων το μουσείο έλαβε ένα εξώδικο. Το έστειλε ο διεθνούς φήμης Ελληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, διαμαρτυρόμενος, γιατί λέτε; Γιατί χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά του ο πίσω τοίχος του σπιτιού του για τις προβολές των εγκαινίων. Είναι μία από τις δύο πολυκαιτοικίες της Διον. Αρεοπαγίτου που εμποδίζουν τη θέα του μουσείου προς την Ακρόπολη. Τον ενόχλησε, όπως φαίνεται, τον κ. Παπαθανασίου ότι ανοιγόκλεισαν τα βλέφαρά τους οι Κόρες, στριφογύρισαν οι Καρυάτιδες, πέταξαν πουλιά και κάλπασαν άλογα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα στα ακαλαίσθητα οπίσθια της πολυκατοικίας του. Επίσης, την ώρα που οι ξένοι προσκεκλημένοι έτρωγαν στο εστιατόριο του μουσείου και έβλεπαν τις προβολές ο κ. Παπαθανασίου έδινε το δικό του πάρτι κάτω από μια πάνινη τέντα στην ταράτσα του.

http://www.enet.gr/?i=news.el.parthenon-marbles&id=56536

Δε νομίζω ότι πραγματικά τον πείραξε η προβολή. Απλά χτυπάει αυτούς που φέρθηκαν με τόσο βρώμικο τρόπο ως τώρα. Το κτήριο του Βαγγέλη δεν είναι πολυκατοικία, είναι μονοκατοικία, δικό του είναι όλο. Είναι το θαυμάσιο γωνιακό νεοκλασικό. Από μικρό παιδί θυμάμαι με μάγευε η τεράστια καμπύλη είσοδός του... Οι προβολές ήταν ωραιότατες, δεν έχει κανείς αμφιβολία.

stereo-d
June 22nd, 2009, 09:21 PM
Ακόμα και απόλυτο δίκιο να είχε, αυτό είναι μικρότητα που δεν ταιριάζει σε κανέναν άνω των 12 ετών.

(ΥΓ Ευχαριστώ που βάλατε τις φωτογραφίες μου :))

ELLIN
June 22nd, 2009, 11:24 PM
Paidia imoun mesa extes...ena sas leo ...apla iperoxo..kapios xenos to onomase to simadikotero oikodomima tis Athinas ta teleftea 2000 xronia.,..ipervolko isos....alla molis eida ton Patermanli sto cafe apla den mporousa na kratitho apo to na tou sfixo to xeri kai na tou po deka fores sinxaritiria...!!!:)

dromeas
June 22nd, 2009, 11:46 PM
Τι; Αυτό ήταν όλο Ellin; Θέλουμε λεπτομερή αναφορά!!! :)

ELLIN
June 22nd, 2009, 11:58 PM
Παίδες τι να πώ....ήταν στιγμές ανατριχίλας και περηφάνιας,
δεν θέλω να γίνω λεπτομέρής για να πάτε όλοι να το δείτε πρώτα και να λατρέψετε τις λεπτομέριες αυτού του κτιρίου.
Με 4 λέξεις.
Φώς, Αρχιτεκτονική, Θέα, Μεγαλείο.
Είναι πράγματι κάτι ανώτερο από του Ολυμπιακούς....το πληρώσαμε και μας έμεινε, πολαπλοσασιαστικά......
Αναβαθμίζοντας το ξεχασμένο και παρατημένο πλεονέκτημα της χώρας...ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ...
Ένα μεγάλο μπράβο όχι μόνο στου συντελεστές αλλά και σε εμάς που πιστέψαμε σε αυτό.... το καταλάβαμε, το αγαπήσαμε και μας δικαίωσε, πέρα απο την μιζέρια και την γρουσουζία των επίσης αδελφών εκ αρχαίων χρόνων τραγοποδαρών μας...:lol:

Billy8181
June 23rd, 2009, 02:45 AM
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΧΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 750 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

«Το συμβολικό εισιτήριο του 1 ευρώ στερεί από το μουσείο έσοδα απαραίτητα», σχολίαζε πάντως ο Ν. Δαμαλίτης, εντεταλμένος τεχνικός σύμβουλος του μουσείου. «Μόνο για την αντικατάσταση των τεσσάρων ειδικών φίλτρων που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και προστατεύουν τα γλυπτά απαιτούνται 100.000 ευρώ ετησίως». *

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=56530

giati de vriskoun sponsores ta mouseia mas epitelous? tha linane ola ayta ta provlimata kai tha itan kai dorean..........:weird:

sm987
June 23rd, 2009, 03:06 AM
Beautifull opening for a great museum!!!
well done Athens!!!:cheers:

sadly nothing absolutely nothing of it was mentioned here in australia :ohno:

anyway I love this pic :)

http://farm4.static.flickr.com/3406/3642677823_454d5d2a25_o.jpg

stereo-d
June 24th, 2009, 09:15 AM
http://www.flickr.com/photos/stereo/

http://farm4.static.flickr.com/3350/3647304601_efbcac038a_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3647304601/

http://farm4.static.flickr.com/3402/3655722073_774b6ed507_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3655722073/

http://farm4.static.flickr.com/3549/3655704705_135e7a8bb7_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3655704705/

http://farm4.static.flickr.com/3652/3656499468_1648982c83_b.jpg
http://www.flickr.com/photos/stereo/3656499468/

christos-greece
June 24th, 2009, 07:48 PM
I went today to take 2 tickets to visit the museum in the next couple days; the museum is absolutely great, stunning...

Demis
June 24th, 2009, 08:56 PM
sadly nothing absolutely nothing of it was mentioned here in australia
and of curse in the land of the thieves England

WhiteMagick
June 24th, 2009, 09:11 PM
Μπορείς να δώσεις ένα link ωστε να διαβάσουμε τα επιχειρήματά τους;

Δυστυχώς η εφημερίδα κατέβασε το άρθρο της από το διαδύκτιο. Τα σχόλια τους ήταν περί ότι οι νεοέλληνες δεν έχουνε δικαίωμα στα μάρμαρα γιατί δεν είναι οι απογόνοι των αρχαίων, ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τους αρχαίους έλληνες κτλ. Καλά δεν ξαφνιάστηκα απο την συμπεριφορά αυτή αφού είναι μεγάλοι τουρκόφιλοι. Απλώς με τρώει η περιέργεια για το τι είναι αυτό που τους κάνει να μας μισάνε.

Ίσως είναι η φυσική ομορφία της Ελλάδος, ο πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και ο καλός καιρός που είναι μερικά απ' τα πράγματα που τους λείπουνε σαν έθνη και χώρες! Από Δανούς έχω ακούσει ότι η Κοπενχάγη έχει καλύτερο κλίμα (περισσότερη ηλιοφάνεια και λιγότερη βροχή από νοτιοευρωπαϊκές πόλεις). Όταν ο άλλος σκάζει απ' την ζήλεια του...τρελλένεται!

WhiteMagick
June 24th, 2009, 09:14 PM

Ε καλά η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι απλώς περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπως οι Σκανδιναβικές χώρες και το Η.Β. πολιτεία των Η.Π.Α. Όλοι κλέφτες εδώ και αιώνες (Βρετανική Αυτοκρατορία, Βίκινγκς). Δεν τους συμφέρει να δείχνουνε ότι οι χώρες απο τις οποίες κλέψανε θέλουνε την πολιτιστική τους περιουσία πίσω.

Olympios
June 24th, 2009, 09:36 PM
Νομίζω ότι αδικείς τους Σκανδιναβούς...Οι περισσότεροι είναι αρκετά απλοί άνθρωποι και έχουν αυτογνωσία, ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που ήρθε στα εγκαίνια του Μουσείου ήταν ο Φινλανδός, όλοι οι υπόλοιποι ηγέτες έκαναν τις κότες. Ούτε Τουρκόφιλοι είναι (π.χ. οι Δανοί έχουν αρκετά προβλήματα με αυτούς τελευταία), απλώς θα πρόκειται για trolls.

υ.γ. Η Κοπεγχάγη όντως έχει καλό κλίμα και είναι μακράν η πιο κοσμοπολίτικη περιοχή της Β. Ευρώπης. :)

Billy8181
June 24th, 2009, 10:16 PM
Ίσως είναι η φυσική ομορφία της Ελλάδος, ο πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και ο καλός καιρός που είναι μερικά απ' τα πράγματα που τους λείπουνε σαν έθνη και χώρες! Από Δανούς έχω ακούσει ότι η Κοπενχάγη έχει καλύτερο κλίμα (περισσότερη ηλιοφάνεια και λιγότερη βροχή από νοτιοευρωπαϊκές πόλεις). Όταν ο άλλος σκάζει απ' την ζήλεια του...τρελλένεται!

elpizo na kaneis plaka......proton ilio ehoune, kai deyteron i zoi de peristrefete giro apo ton kairo (ase pou i zestes den aresoun se olous oute eimaste kamia tropiki hora..).

apla, horis kakia, polis kosmos variete tin epithetikotita.......osoi kananan politismeno kai semno dialogo kerdisan; osoi petane kati diamandia peri anoterou politismou ginonte grafikoi kai misitoi distihos. apla.

otan o kosmos tragoudaei long live the queen i born in the USA (leme) giati gelate? sta dika mas omos de gelame? :?

NickyF
June 25th, 2009, 03:31 AM

Demis, with respect, where have you been for the last two months.....???

The new acropolis museum has received ample coverage in the print and electronic media here is Australia........and things are just starting to heat up !

The head of the International committee for the return of the Marbles, Mr David Hil (an Australian) is doing his utmost to apply pressure where it is needed most to ensure the speedy return of the marbles.

In the next couple of months, a new intensified worldwide campaign will be rolled out....yes, that's right.

The new campaign will be titled "Why Not" , and will use this simple question to sway public opinion on the issue with the aim of further pushing the Trustees of the British Museum into a corner.

The following major Australian newspapers have all had extensive coverage of the new museum and the city of Athens....have a closer look:

Do a search under "New Acropolis Museum", you will be surprised.

http://www.smh.com.au/
http://www.theaustralian.news.com.au/
http://www.news.com.au/dailytelegraph/

Both State run channels SBS1 and ABC1 reported on the opening.

Lets stop playing the victim for once. Some Ellinarades here in Australia should perhaps spend less time on Zembekika and have a look at what is happening around them, everynow and then.....elleos pia !

Australia (both at a political and community level) is doing its fair share to push Britain to return the Parthernon Marbles !

Cerises
June 25th, 2009, 05:45 AM
The projection images were fantastic and the museum is stunning!!! :banana:

Thalassa
June 25th, 2009, 05:49 AM
Elgin Marble Argument in a New Light
The New York Times
June 24, 2009
By Michael Kimmelman
http://www.nytimes.com/2009/06/24/arts/design/24abroad.html?ref=todayspaper

ATHENS — Not long before the new Acropolis Museum opened last weekend, the writer Christopher Hitchens hailed in this newspaper what he called the death of an argument.

Britain used to say that Athens had no adequate place to put the Elgin Marbles, the more than half of the Parthenon frieze, metopes and pediments that Lord Elgin spirited off when he was ambassador to the Ottoman Empire two centuries ago. Since 1816 they have been prizes of the British Museum. Meanwhile, Greeks had to make do with the leftovers, housed in a ramshackle museum built in 1874.

So the new museum that Bernard Tschumi, the Swiss-born architect, has devised near the base of the Acropolis is a $200 million, 226,000-square-foot, state-of-the-art rebuttal to Britain’s argument.

From certain angles it has all the charm and discretion of the Port Authority terminal in Manhattan. Neighbors have been complaining all the way to the bank, housing values having shot up because of it.

Inside, however, it is light and airy, and the collection is a miracle. Weathered originals from the Parthenon frieze, the ones Elgin left behind, are combined with plaster casts of what’s in London to fill the sun-drenched top floor of the museum, angled to mirror the Parthenon, which gleams through wraparound windows. The clash between originals and copies makes a not-subtle pitch for the return of the marbles. Greece’s culture minister, Antonis Samaras, on the occasion of the opening last week, said what Greek officials have been saying for decades: that the Parthenon sculptures, broken up, are like a family portrait with “loved ones missing.” Mr. Samaras’s boss, Greece’s president, Karolos Papoulias, spoke less metaphorically: “It’s time to heal the wounds of the monument with the return of the marbles which belong to it.”

Don’t bet the British will agree.

Inside the museum visitors ascend as if up the slope of the Acropolis via a glass ramp that reveals, underfoot, ancient remains excavated during the building’s construction. (They will eventually be opened to the public.) It’s a nice touch. On the second floor archaic and early classical statues mill about a big gallery like a crowd in an agora, a curatorial and architectural whimsy that risks visitors missing works like the “Kritios Boy,” which nearly hides to one side.

As for the caryatids from the Erechtheion and the sculptural remains of the Temple of Athena Nike, including the sexy “Sandal Binder,” works of textbook import, they look a bit stranded on a balcony and in a passageway because the museum, save for the Parthenon floor, doesn’t have regular spaces. Free circulation puts everything on equal footing (this is the birthplace of democracy, after all), but the flip side of this layout is the failure to make priorities clear, which art museums exist to do.

That said, Athens needs new modern landmarks. The city is choked by slapdash buildings thrown up after the junta fell during the early 1970s. Public monuments ape ancient palaces, badly. Nikos Dimou, a prominent writer here, recalled that when a show of the British modern sculptor Henry Moore arrived years ago: “People complained about bringing monstrous forms to the land of beauty. Ninety percent of cultured Greeks even today live with this classical sensibility.”

A generation or two of well-traveled, environmentally conscious, globally wired Greeks has since come of age, and the Elgin Marbles debate now represents a kind of luxury that Greece has earned. It began with the actress Melina Mercouri during the 1980s, her publicity campaign coinciding with the rise of a populist leader, Andreas Papandreou, whose slogan was “Greece for the Greeks.” It has evolved into a less glamorous tangle of diplomatic and legal maneuverings, with Greece lately recovering some 25 antiquities from various countries, including some additional stray fragments from the Parthenon.

“This issue unifies us,” Dimitris Pandermalis, the Acropolis Museum’s director, said the other day, never mind that surveys show how few of them actually bother to visit the Acropolis past grade school.

As to whether Elgin had legal authority to remove the marbles, the Ottomans being the ruling power, as the British maintain, Mr. Pandermalis paused. “The problem is not legal,” he decided. “It’s ethical and cultural.” George Voulgarakis, a former culture minister, wasn’t so circumspect when asked the same question. He said, “It’s like saying the Nazis were justified in plundering priceless works of art during the Second World War.”

“I understand what museums fear,” Mr. Voulgarakis added. “They think everything will have to go back if the marbles do. But the Acropolis is special.”

That’s what the Greeks have insisted for years when arguing why the marbles belong to Greece, but they also say the marbles belong to the world when pointing out why they don’t belong to the British. The marbles in fact belonged to the Parthenon, a building here and nowhere else, the best argument for repatriation, except the idea now is not to reattach them where they came from but to move them from one museum to another, from the British Museum to the new Acropolis Museum, albeit next door — a different matter, if not to the Greeks.

“It’s the fault of a German,” Mr. Dimou said about Greek pride in this cause. He was referring to Johann Winckelmann, the 18th-century German art historian whose vision of an ancient Greece “populated by beautiful, tall, blond, wise people, representing perfection,” as Mr. Dimou put it, was in a sense imposed on the country to shape modern Greek identity.

“We used to speak Albanian and call ourselves Romans, but then Winckelmann, Goethe, Victor Hugo, Delacroix, they all told us, ‘No, you are Hellenes, direct descendants of Plato and Socrates,’ and that did it. If a small, poor nation has such a burden put on its shoulders, it will never recover.”

This myth required excavators on the Acropolis during the 19th century to erase Ottoman traces and purify the site as the crucible of classicism. The Erechtheion had been a harem, the Parthenon a mosque. “But Greek archaeology has always been a kind of fantasy,” Antonis Liakos, a leading Greek historian, noted the other day. The repatriation argument, relying on claims of historical integrity, itself distorts history.

For their part, the British also point out that the marbles’ presence in London across two centuries now has its own perch on history, having influenced neo-Classicism and Philhellenism around the globe. That’s true, and it’s not incidental that the best editions of ancient Greek texts are published by British, French, Americans and Germans, not Greeks. But imperialism isn’t an endearing argument.

So both sides, in different ways, stand on shaky ground. Ownership remains the main stumbling block. When Britain offered a three-month loan of the marbles to the Acropolis Museum last week on condition that Greece recognizes Britain’s ownership, Mr. Samaras swiftly countered that Britain could borrow any masterpiece it wished from Greece if it relinquished ownership of the Parthenon sculptures. But a loan was out.

Pity. Asked whether the two sides might ever negotiate a way to share the marbles, Mr. Samaras shook his head. “No Greek can sign up for that,” he said.

Elsewhere, museums have begun collaborating, pooling resources, bending old rules. The British Museum, the Metropolitan Museum of Art, the Louvre and other great public collectors of antiquity have good reason to fear a slippery slope if the marbles ever do go back, never mind what the Greeks say.

At the same time the Acropolis Museum plays straight to the heart, sailing past ownership issues into the foggy ether of a different kind of truth. It’s the nobler, easier route.

Looting antiquities obviously can’t be tolerated. Elgin operated centuries ago in a different climate. The whole conversation needs to be reframed. As Mr. Dimou asked, “If they were returned, would Greeks be wiser, better? Other objects of incredible importance are scattered around Greece and no one visits them.” Mr. Liakos put it another way: “It’s very Greek to ask the question. Who owns history? It’s part of our nationalist argument. The Acropolis is our trademark. But the energy spent on antiquity drains from modern creativity.”

The new museum finally casts Melina Mercouri’s old argument in concrete.

The opportunity is there.

http://graphics8.nytimes.com/images/2009/06/23/arts/acropslide1.jpg
Photographs of the "Kritios Boy" statue were projected onto the walls of the new museum in honor of its opening.

http://graphics8.nytimes.com/images/2009/06/23/arts/acropslide10.jpg
Visitors walk around the marble statue "Kritios Boy" during the opening.

http://graphics8.nytimes.com/images/2009/06/23/arts/acropslide12.jpg
At the opening, a visitor views panels of the Parthenon frieze. The bronzed original sculptures stand in contrast to the white reproductions of the part of the frieze now displayed in the British Museum.

http://graphics8.nytimes.com/images/2009/06/23/arts/acropslide8.jpg
The bronze marble head is shown after its placement on the frieze.

http://graphics8.nytimes.com/images/2009/06/23/arts/acropslide7.jpg
Statues from the frieze are also displayed in the Parthenon Marbles Hall.

http://graphics8.nytimes.com/images/2009/06/23/arts/acropslide3.jpg
A visitor to the museum stands behind the Caryatids. The empty space in front of the visitor denotes the absence of a Caryatid now on display at the British Museum in London.

http://graphics8.nytimes.com/images/2009/06/23/arts/acropslide9.jpg
Visitors in the Parthenon Marbles Hall.

dromeas
June 25th, 2009, 10:16 AM
Έχω ζήσει στη Δανία και τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι Δάνοι είναι πολύ φιλέλληνες και είναι από τις λίγες χώρες που έχουν μάθημα ελληνικής μυθολογίας/αρχαία ελληνικής ιστορίας στα σχολεία τους. Επίσης, όντως είναι ρατσιστές, αλλά με τους Άραβες και τους Τούρκους. Σε σημείο μάλιστα που για να "βγάλουν" γκόμενα οι τελευταίοι λένε πως είναι Έλληνες. :nuts:Δεν μου αρέσει να γίνομαι άδικος. Τώρα όσον αφορά τα δημοσιεύματα, υπήρχαν πάρα μα πάρα πολλά στην Αγγλία όπου ζω τώρα. Άσχημη εντύπωση μου έκανε η αρνητικότητα του BBC. Αυτό ειλικρινά δεν το περίμενα. Όμως υπήρχαν δημοσιεύματα που κάλυπταν όλο το εύρος: Από απαξιωτικά μέχρι και ενθουσιώδη για το νέο μουσείο και την επιστροφή των μαρμάρων.

nals
June 25th, 2009, 10:41 AM
[QUOTE=Thalassa;38758990]Elgin Marble Argument in a New Light
The New York Times
June 24, 2009
By Michael Kimmelman

“It’s the fault of a German,” Mr. Dimou said about Greek pride in this cause. He was referring to Johann Winckelmann, the 18th-century German art historian whose vision of an ancient Greece “populated by beautiful, tall, blond, wise people, representing perfection,” as Mr. Dimou put it, was in a sense imposed on the country to shape modern Greek identity.

“We used to speak Albanian and call ourselves Romans, but then Winckelmann, Goethe, Victor Hugo, Delacroix, they all told us, ‘No, you are Hellenes, direct descendants of Plato and Socrates,’ and that did it. If a small, poor nation has such a burden put on its shoulders, it will never recover.”

This myth required excavators on the Acropolis during the 19th century to erase Ottoman traces and purify the site as the crucible of classicism. The Erechtheion had been a harem, the Parthenon a mosque. “But Greek archaeology has always been a kind of fantasy,” Antonis Liakos, a leading Greek historian, noted the other day. The repatriation argument, relying on claims of historical integrity, itself distorts history.

Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει 100% "καθαρός" λαός στις μέρες μας, σε καμμία χώρα του κόσμου, ποιός θα αμφισβητούσε ότι παρά τις οποιεσδήποτε προσμίξεις, ότι οι νεο-έλληνες δεν είμαστε οι απόγονοι των αρχαίων, ότι οι σημερινοί Ιταλοί δεν ειναι οι απόγονοι των αρχαίων Ρωμαίων και Ετρούσκων, ότι οι Ιρανοίθ δεν είναι οι απόγονοι των αρχαίων Περσών, ότι οι Περουβιανοί δεν είναι οι απόγονοι των αρχαίων Ινκα, ή ότι οι Μεξικάνοι δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Αζτέκων; Ολα αυτά παρά τις οποιεσδήποτε επιμηξίες. Ηθελα να ήξερα, ποιός είναι αυτός ο τύπος ονόματι Δήμας, και που τον βρήκε ο συντάκτης του άρθρου, ή τι ιδιότητα έχει αυτός ο Δήμας για να λέει ότι ειμαστε "Αλβανόφωνοι Ρωμαίοι" και δεν ξέρω και εγώ τι αλλο; Μάλιστα ο "εξυπνάκιας" φτάνει στο σημείο να λέει οτι ήμασταν άσχετοι με τους έλληνες και ότι μας "έφτοιαξαν" οι Γερμανοί; Μήπως το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να διαβάσει αυτό το αρθρό και να του βάλει κανα κ_λόχερο; :bash:

woofy
June 25th, 2009, 10:56 AM
Ουρές για το μουσείο, πραγματικές και ψηφιακές (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=57448)
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=57448

http://www.enet.gr/resources/2009-06/25-23-thumb-large.jpg

Για δείτε κι αυτό από το πιο πάνω άρθρο :) Καλο!

Στο σημείο της πόλης με τη συγκλονιστικότερη θέα, το κοινό θα απολαμβάνει τον φθηνότερο καφέ και φαγητό. «Είδατε τις τιμές μας;», ρωτούσε ο Αντώνης Σαμαράς. «Θα δημιουργήσουν κατάσταση και στη γύρω περιοχή». «Είναι η απάντηση στους κερδοσκόπους της», προσέθεταν άνθρωποι του υπουργείου. «Η λογική του Μουσείου είναι να είναι προσιτό σε όλους του Ελληνες πολίτες, να αισθάνονται σ' αυτό σαν στο σπίτι τους».

Τα πειστήρια: η μπίρα έχει 1,7 ευρώ, το αναψυκτικό και το ποτήρι κρασί 2 ευρώ. Ασυναγώνιστη στη χώρα του ακριβότερου καφέ και η τιμή των ροφημάτων: ο εσπρέσο 1,8 ευρώ, ο καπουτσίνο 2 και ο φρέντο 2,2 ευρώ.

Μια τετραμελής οικογένεια με 20 ευρώ μπορεί να απολαύσει τα κρύα πιάτα του εστιατορίου μαζί με ποτό. Στον κατάλογο (υπέροχα τα μινιμάλ σουπλά με την κάτοψη του Παρθενώνα) θα βρείτε εκλεκτά σάντουιτς (από 2,8 έως 3,5 ευρώ) και ελληνικά πιάτα που θα ικανοποιήσουν τον απαιτητικότερο γκουρμέ (με την υπογραφή της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων). Κοπανιστή Μυκόνου με καρπούζι (3 ευρώ), δροσερή σούπα με αγγούρι, γιαούρτι και δυόσμο (4 ευρώ), πατατοσαλάτα με αντζούγιες Καλλονής (5 ευρώ), αυγοτάραχο Αιτωλικού με αποξηραμένα σύκα (το ακριβότερο πιάτο, 9 ευρώ).

Για την ώρα, χωρίς εισιτήριο δεν μπορείτε να εισέλθετε στο εστιατόριο και το εκπληκτικό μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου, παρά μόνο στο καφέ του ισογείου (υπάρχει η υποδομή να εξυπηρετούνται 500 καθιστά άτομα). Τελικός στόχος είναι το εστιατόριο να λειτουργήσει ανεξάρτητα από το Μουσείο ώς τις 12 το βράδυ, με περισσότερα πιάτα.*

AAL
June 25th, 2009, 01:25 PM
The New York Times
June 24, 2009
By Michael Kimmelman

Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει 100% "καθαρός" λαός στις μέρες μας, σε καμμία χώρα του κόσμου, ποιός θα αμφισβητούσε ότι παρά τις οποιεσδήποτε προσμίξεις, ότι οι νεο-έλληνες δεν είμαστε οι απόγονοι των αρχαίων, ότι οι σημερινοί Ιταλοί δεν ειναι οι απόγονοι των αρχαίων Ρωμαίων και Ετρούσκων, ότι οι Ιρανοίθ δεν είναι οι απόγονοι των αρχαίων Περσών, ότι οι Περουβιανοί δεν είναι οι απόγονοι των αρχαίων Ινκα, ή ότι οι Μεξικάνοι δεν είναι απόγονοι των αρχαίων Αζτέκων; Ολα αυτά παρά τις οποιεσδήποτε επιμηξίες. Ηθελα να ήξερα, ποιός είναι αυτός ο τύπος ονόματι Δήμας, και που τον βρήκε ο συντάκτης του άρθρου, ή τι ιδιότητα έχει αυτός ο Δήμας για να λέει ότι ειμαστε "Αλβανόφωνοι Ρωμαίοι" και δεν ξέρω και εγώ τι αλλο; Μάλιστα ο "εξυπνάκιας" φτάνει στο σημείο να λέει οτι ήμασταν άσχετοι με τους έλληνες και ότι μας "έφτοιαξαν" οι Γερμανοί; Μήπως το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να διαβάσει αυτό το αρθρό και να του βάλει κανα κ_λόχερο; :bash:

Είναι πράγματι λυπηρό ότι όλα στην Ελλάδα διολισθαίνουν προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Ο Νίκος Δήμου, μια φωνή ορθολογισμού επί δεκαετίες, προφανώς ηδονίζεται τόσο πολύ πλέον να αποτελεί εξαίρεση και να ενοχλεί for the sake of it, που δε διστάζει να λέει τέτοιες ανοησίες. Κρίμα. Κι από την άλλη έχεις ένα σωρό θερμοκέφαλους που πιστέυουν ότι η ελληνική είναι "η μητέρα των γλωσσών του κόσμου", οι πίθηκοι στα δέντρα μιλάγαν ελληνικά και άλλα τέτοια...
Γιατί δε μπορούμε να είμαστε ισορρππημένοι και να εκτιμούμε τη μοναδικη πολιτιστική παράδοση της οποίας είμαστε κληρονόμοι, στο πραγματικό της μέτρο?
Nals, συμφωνώ 100% με ό,τι έγραψες, είναι αυτό που ένας άνθρωπος μορφωμένος και χωρίς εμπάθειες γνωρίζει. Δυστυχώς στα media κυριαρχούν οι αμόρφωτοι και οι εμπαθείς...κρίμα που ο Δήμου, αν και μορφωμένος, επέλεξε να ενταχθεί στους εμπαθείς... Το "Ρωμιοί" είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον - δείχνει το πως οι Έλληνες αυτοκατανοούνται και ως κληρονόμοι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Όσο για τις βλακείες του Δημου ότι μιλάγαμε ΑΛβανικά - ασφαλώς, όπως λες, όλοι οι λαοί είναι γεματοι προσμίξεις, και οι Αλβανόφωνοι ήταν όντως πάρα πολλοί. Αλλα ξεχνά τη δημοτική ποίηση που έρχεται μέσα από αιώνες με μιαν ελληνική γλώσσα εντελώς ζωντανή και κατανοητή? Ξεχνά τους λογίους του Βυζαντίου και τα γραπτά τους? Τι να πει κανείς...Δε με ενοχλεί επειδή είμαι Έλληνας, το ίδιο θα με ενοχλούσε αν τα έλεγε για τους Ιταλούς ή τους Πέρσες. Με ενοχλεί η εξυπνακίστικη παραπληροφόρση:ohno:

WhiteMagick
June 25th, 2009, 01:34 PM
Νομίζω ότι αδικείς τους Σκανδιναβούς...Οι περισσότεροι είναι αρκετά απλοί άνθρωποι και έχουν αυτογνωσία, ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που ήρθε στα εγκαίνια του Μουσείου ήταν ο Φινλανδός, όλοι οι υπόλοιποι ηγέτες έκαναν τις κότες. Ούτε Τουρκόφιλοι είναι (π.χ. οι Δανοί έχουν αρκετά προβλήματα με αυτούς τελευταία), απλώς θα πρόκειται για trolls.

υ.γ. Η Κοπεγχάγη όντως έχει καλό κλίμα και είναι μακράν η πιο κοσμοπολίτικη περιοχή της Β. Ευρώπης. :)

Oi Finlandoi den 8ewroun tous eautous tous ws Skandinavous kai exw milisei me arketous Finlandous gia to 8ema. Epi to pleisto antipa8oune tous Skandinavous (Danous, Souhdous, Norvhgous, Islandous).

Oi souhdoi synexws ypostirizoune tous Tourkous oso afora to 8ema ths Kyprou kai meta thn aporripsh tou sxediou Anan apo tous E/k ekanan ekstrateia legwntas oti eimaste pseutes ktl. Episis o ypourgos twn e3wterikwn ths Souhdias prosfata eipe oti den yparxei logos gia na mhn mporei h Tourkia na ginei melos ths EE afou h Kypros einai aplws ena nhsi kapou stis aktes ths Syrias. Kai h pio kosmopolitikh polh ths Voreias eurwphs einai to Londino.

@Billy8181

Eipa istoria, koultoura kai politismo kai oxi mono kairo alla profanws den ta diavases. Ti na peis.

Telwspantwn. To 8ema einai to mouseio edw.

nals
June 25th, 2009, 01:59 PM
[QUOTE=nals;38766822]

Είναι πράγματι λυπηρό ότι όλα στην Ελλάδα διολισθαίνουν προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Ο Νίκος Δήμου, μια φωνή ορθολογισμού επί δεκαετίες, προφανώς ηδονίζεται τόσο πολύ πλέον να αποτελεί εξαίρεση και να ενοχλεί for the sake of it, που δε διστάζει να λέει τέτοιες ανοησίες. Κρίμα. Κι από την άλλη έχεις ένα σωρό θερμοκέφαλους που πιστέυουν ότι η ελληνική είναι "η μητέρα των γλωσσών του κόσμου", οι πίθηκοι στα δέντρα μιλάγαν ελληνικά και άλλα τέτοια...
Γιατί δε μπορούμε να είμαστε ισορρππημένοι και να εκτιμούμε τη μοναδικη πολιτιστική παράδοση της οποίας είμαστε κληρονόμοι, στο πραγματικό της μέτρο?
Nals, συμφωνώ 100% με ό,τι έγραψες, είναι αυτό που ένας άνθρωπος μορφωμένος και χωρίς εμπάθειες γνωρίζει. Δυστυχώς στα media κυριαρχούν οι αμόρφωτοι και οι εμπαθείς...κρίμα που ο Δήμου, αν και μορφωμένος, επέλεξε να ενταχθεί στους εμπαθείς... Το "Ρωμιοί" είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον - δείχνει το πως οι Έλληνες αυτοκατανοούνται και ως κληρονόμοι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Όσο για τις βλακείες του Δημου ότι μιλάγαμε ΑΛβανικά - ασφαλώς, όπως λες, όλοι οι λαοί είναι γεματοι προσμίξεις, και οι Αλβανόφωνοι ήταν όντως πάρα πολλοί. Αλλα ξεχνά τη δημοτική ποίηση που έρχεται μέσα από αιώνες με μιαν ελληνική γλώσσα εντελώς ζωντανή και κατανοητή? Ξεχνά τους λογίους του Βυζαντίου και τα γραπτά τους? Τι να πει κανείς...Δε με ενοχλεί επειδή είμαι Έλληνας, το ίδιο θα με ενοχλούσε αν τα έλεγε για τους Ιταλούς ή τους Πέρσες. Με ενοχλεί η εξυπνακίστικη παραπληροφόρση:ohno:

Συμφωνω φιλε μου...αλλά πάλι, αυτός ο Δήμου πρέπει με κάποιον τρόπο να φαει το κ_λόχερο που του πρέπει. Πραγματικά πρέπει και επίσης να τον ξεφτυλίσουν...Διαστρεβλώνει την ιστορία με βάση ορισμένα ημι-αληθή γεγονότα για να γίνεται "πιστευτός".
Επίσης, απο την άλλη, απαιχθάνομαι οντως τους "ελληνάρες" που δεν έχουν ιδέα απο τον πλανήτη που ζούμε και τους πολιτισμούς που εχουν εμφανισθεί στη διάρκεια της ιστορίας του και θεωρούν ότι είτε όλα είναι "ελληνικά", ή ότι μόνο οτιδήποτε ελληνικό "έχει αξία" τη στιγμή που λαμπρότατοι πολιτισμοί έχουν φωτίσει την ανθρωπότητα.

nals
June 25th, 2009, 02:23 PM
Oi Finlandoi den 8ewroun tous eautous tous ws Skandinavous kai exw milisei me arketous Finlandous gia to 8ema. Epi to pleisto antipa8oune tous Skandinavous (Danous, Souhdous, Norvhgous, Islandous).

Oi souhdoi synexws ypostirizoune tous Tourkous oso afora to 8ema ths Kyprou kai meta thn aporripsh tou sxediou Anan apo tous E/k ekanan ekstrateia legwntas oti eimaste pseutes ktl. Episis o ypourgos twn e3wterikwn ths Souhdias prosfata eipe oti den yparxei logos gia na mhn mporei h Tourkia na ginei melos ths EE afou h Kypros einai aplws ena nhsi kapou stis aktes ths Syrias. Kai h pio kosmopolitikh polh ths Voreias eurwphs einai to Londino.

@Billy8181

Eipa istoria, koultoura kai politismo kai oxi mono kairo alla profanws den ta diavases. Ti na peis.

Σωστά!
Γιάυτό υπάρχει ο όρος NORDIC Countries που αποτελείται από τις τέσσερεις ΣκανδιναΒικές ΣΥΝ την μη-ΣκαδιναΒική Φινλανδία.

Και μιας που το αναφέραμε θυμήθηκα και το Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελειται από τη Βρετανία και τη Βόρειο Ιρλανδία.

Η Βρεττανία, επίσης, ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "Αγγλία" καθώς η Βρεττανία απότελείται από τρεις χώρες: την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλλία.

Ειναι σοβαρό λάθος και δείχνει ΑΓΝΟΙΑ το να αποκαλείται είτε η Βρεττανία, είτε το Ηνωμένο Βασίλειο ως "Αγγλία" τη στιγμή που η Αγγλία είναι μόνο μία από τις τέσσερεις χώρες. Είναι σαν να ονομάζαμε την πρώην Γιουγκοσλαβία "Σερβία" ή "Κροατία" η "Βοσνία" πριν τη διάλυσή της. Δηλαδή με το όνομα μιας εκ των δημοκρατιών που την αποτελούσαν. Δυστυχώς πολλοί έλληνες "δημοσιογράφοι" (που πάσχουν από άγνοια και ημι-μάθεια) κάνουν συχνά αυτό το λάθος.

Billy8181
June 25th, 2009, 05:03 PM
@Billy8181

ta diavasa ala pou na proto estiasoume :)

emene me berdevei ti enoite me politismo kai koultoura....an singroume 2 hores to 2009 (kanontas mia volta pou lei o logos) de vlepo pou einai oles aytes oi kravgalees diafores anamesa se agrianthropous kai politismenous (pou theloun parepiptontos na efarmosoun to....skandinaviko modelo!).

Oso gia politismo-klironomia......shetiko einai kai ftaei o mesos danos gia tin klironomia? kliros einai.......den einai epitevma teis genias tou 2000.

Distihos istories kai koultoures de metrionte efkola, opote tha kathomaste monimos na zigizoume.,.....afiste pou politismos einai na exerevneis ohi na ipovathmizeis.

Alios o agapitos megalexandros tha kathotan spiti na lei "siga mi pao ekei kanei krio/zesti kai trone me ta heria..."

dromeas
June 25th, 2009, 08:05 PM
Για δείτε κι αυτό από το πιο πάνω άρθρο Καλο!

Στο σημείο της πόλης με τη συγκλονιστικότερη θέα, το κοινό θα απολαμβάνει τον φθηνότερο καφέ και φαγητό. «Είδατε τις τιμές μας;», ρωτούσε ο Αντώνης Σαμαράς. «Θα δημιουργήσουν κατάσταση και στη γύρω περιοχή». «Είναι η απάντηση στους κερδοσκόπους της», προσέθεταν άνθρωποι του υπουργείου. «Η λογική του Μουσείου είναι να είναι προσιτό σε όλους του Ελληνες πολίτες, να αισθάνονται σ' αυτό σαν στο σπίτι τους».

Τα πειστήρια: η μπίρα έχει 1,7 ευρώ, το αναψυκτικό και το ποτήρι κρασί 2 ευρώ. Ασυναγώνιστη στη χώρα του ακριβότερου καφέ και η τιμή των ροφημάτων: ο εσπρέσο 1,8 ευρώ, ο καπουτσίνο 2 και ο φρέντο 2,2 ευρώ.

Μια τετραμελής οικογένεια με 20 ευρώ μπορεί να απολαύσει τα κρύα πιάτα του εστιατορίου μαζί με ποτό. Στον κατάλογο (υπέροχα τα μινιμάλ σουπλά με την κάτοψη του Παρθενώνα) θα βρείτε εκλεκτά σάντουιτς (από 2,8 έως 3,5 ευρώ) και ελληνικά πιάτα που θα ικανοποιήσουν τον απαιτητικότερο γκουρμέ (με την υπογραφή της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων). Κοπανιστή Μυκόνου με καρπούζι (3 ευρώ), δροσερή σούπα με αγγούρι, γιαούρτι και δυόσμο (4 ευρώ), πατατοσαλάτα με αντζούγιες Καλλονής (5 ευρώ), αυγοτάραχο Αιτωλικού με αποξηραμένα σύκα (το ακριβότερο πιάτο, 9 ευρώ).

Για την ώρα, χωρίς εισιτήριο δεν μπορείτε να εισέλθετε στο εστιατόριο και το εκπληκτικό μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου, παρά μόνο στο καφέ του ισογείου (υπάρχει η υποδομή να εξυπηρετούνται 500 καθιστά άτομα). Τελικός στόχος είναι το εστιατόριο να λειτουργήσει ανεξάρτητα από το Μουσείο ώς τις 12 το βράδυ, με περισσότερα πιάτα.*

Το σημαντικότερο είναι να ξαναγαπήσει ο Έλληνας τα μουσεία (αλήθεια, τα αγάπησε ποτέ; ) και να αρχίσει να ρωτάει και να μαθαίνει για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και όχι μόνο. Το νέο μουσείο κάνει θραύση σε επισκεψιμότητα τις πρώτες μέρες της λειτουργίας τους! Χαμός και με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια που από ό,τι φαίνεται είναι εξαιρετική καινοτομία και πρέπει να επεκταθεί και στα άλλα μουσεία. :)

Edit: Συγγνώμη woofy. Δεν πρόσεξα πως το έχεις ήδη αναρτήσει το συγκεκριμένο άρθρο! (blush)

christos-greece
June 26th, 2009, 07:36 PM
^^ Οι τιμές στο Restaurant του Μουσείου είναι γεγονός πάρα πολύ καλές, συμπεριλαμβανομένου των καφέδων. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα κανάλια λενε ότι ένας καφές κοστίζει 8 ευρώ;
Συμφωνώ με το παραπάνω ότι πρέπει να βάλουν και άλλα πιάτα, και να κλείνει το εστιατόριο πιο αργά...

menelaos
June 26th, 2009, 07:45 PM
Λένε ότι κοστίζει 8€ ο καφές σε κάποια καφέ εκεί γύρω, όχι στο μουσείο. Βασικά όμως αυτό χρειάζεται. Να τον έχουν 2€ στο μουσείο, να πηγαίνουν όλοι οι τουρίστες εκεί και να λυσάξουν μέχρι να κατεβάσουν την τιμή οι απαράδεκτοι οι γείτονες:bash::bash::bash:

ELLIN
June 27th, 2009, 01:20 AM
Λένε ότι κοστίζει 8€ ο καφές σε κάποια καφέ εκεί γύρω, όχι στο μουσείο. Βασικά όμως αυτό χρειάζεται. Να τον έχουν 2€ στο μουσείο, να πηγαίνουν όλοι οι τουρίστες εκεί και να λυσάξουν μέχρι να κατεβάσουν την τιμή οι απαράδεκτοι οι γείτονες:bash::bash::bash:

Ναι...ο καφές στο Διόνυσο..στοιχίζει τόσο εδώ και 6 χρόνια...και τίποτα δεν έχει γίνει για αυτό...ο Καραμανλής έκανε το δείπνο εκεί στο Πούτιν πριν δύο χρόνια και μία μέρα πριν οι άνθρωποι του Πούτιν βρήκαν στα ψυγεία λυγμένα τρόφιμα.......είναι εδώ και χρόνια ο Διόνυσος πολιτικό καφενείο....

skyduster
June 27th, 2009, 05:30 AM
The New York Times
June 24, 2009
By Michael Kimmelman

Nals, συμφωνώ απόλυτα,

And I'll say this in English, since the NYT article is in English:

This reminds me of how -when something happens in Greece and it appears on the news here in the US- people ask me what's going on, as if I'm supposed to have a streaming news ticker in my head of everything that's constantly going on back home. Despite the easy and wonderful world of online news, people are too dumb, stupid, and lazy to do any research/reading/fact-checking of their own, and that includes reporters for the New York Times. Some random μαλάκα -not a trained historian- gave the NYT his distorted view of history, and the NYT -of course- publishes it as expert opinion. He's Greek, therefore is qualified to discuss anything Greek, from current affairs to history. :nuts: That's good enough for the NYT... Too bad for such a respectable news organization.

Whoever this "writer" Nikos Dimou is, with his talk on distorted history, he needs to open a history book, and perhaps challenge his own distortion of history. Greek national consciousness was preserved throughout the Ottoman and Venetian eras by several means and through several channels, which I won't go into (but perhaps I should in an email to the NYT). This notion that the Greek national consciousness was created by a German is completely baseless, and his use of the term "tall, blonde, beautiful people" promotes the racist concept that the majority of Southern Europeans, who have darker hair colors, are somehow inferior to Northern Europeans and are to be considered less attractive. Shame on him.

skyduster
June 27th, 2009, 06:56 AM
edit

SKLAVENITIS
June 27th, 2009, 09:35 AM
*
My immediate reaction to the New York Times article was disbelief that Nikos Dimou would say such things. My gut feeling was right:

From http://www.ndimou.gr/newsarticle_gr.asp?news_id=374

Δεν ξαναδίνω συνέντευξη!

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του Μουσείου έδωσα μία δίωρη συνέντευξη στον Michael Kimmelman, culture guru των New York Times. Από αυτήν πήρε μερικά αποσπάσματα και τα χρησιμοποίησε σε άρθρο που έγραψε για τους ΝΥΤ. Σήμερα το αναδημοσίευσε και η International Herald Tribune στην έκδοσή της που τυπώνεται στην Ελλάδα.

Ανάμεσα σε άλλα εκεί φέρομαι να λέω: “We used to speak Albanian and call ourselves Romans, but then Winckelmann, Goethe, Victor Hugo, Delacroix, they all told us, ‘No, you are Hellenes, direct descendants of Plato and Socrates,’ and that did it. If a small, poor nation has such a burden put on its shoulders, it will never recover.”

Φυσικά δεν είπα αυτό. Είπα ότι εκείνους τους χρόνους οι περισσότεροι κάτοικοι της Αττικής μιλούσαν Αρβανίτικα (που είναι γεγονός) και αυτοαποκαλούνταν Ρωμιοί. Αλλά για να κάνει την έμφασή του, ο αρθρογράφος γενίκευσε…

Τώρα περιμένω τους λίθους του αναθέματος που θα πέσουν βροχή επάνω στον «ανθέλληνα» Δήμου ο οποίος μας είπε όλους Αλβανούς, κλπ.

Είναι η δεύτερη φορά που την πατάω μέσα σε μία εβδομάδα. Ο μόνος τρόπος να αποφεύγει κανείς την παρεξήγηση, είναι να πάψει να μιλάει.

Υ. Γ. Ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.nytimes.com/2009/06/24/arts/design/24abroad.html?_r=1

*

gaelic2008
June 27th, 2009, 11:10 AM
^^

eyxaristoume polu gia afth ti dieykrinisi. tha itan krima ki apogoitefsi o dimou na eixe pei afta ta pragmata. mesa se olh thn anaviwsh twn progonopliktwn kravgwn logw mouseiou, xairesai pou uparxoun anthrwpoi psyxraimoi.

oson afora sto mouseio pantws kai ti sizitisi pou gennise (oxi edw sto SSC)...
diavazontas sxolia sto internet, h apogoitefsi gia tous neoellines einai katholikh. opou diavaza - prin oloklirwthei - oi polloi to thavane, oloi eixane apopsi me kwmikotragika sxolia. gia metra, klimakes (apo eidikous) gia elleipsi ellinikotitas (apo opoiondipote) ktl.

twra pou eidane ta fwta kai to glamour to latreyoune. san thampwmena paidakia pou eidan ena kainourgio paixnidi.

fysika einai mia paratirisi entelws genikeymeni...h aisthisi diavazontas ta sxolia genika.

syneiditopoieis me ta sxolia pou synodeyoyn to thaymasmo omws oti o kyrios logos einai giati tous voithise na kompasoun pws einai apogonoi twn ellinwn pou otan xtizane parthenwnes oi alloi itan sta spilaia...

kai mesa se ola ayta KANEIS den eida na pei bravo ston Tschumi (enw kapoioi asxetoi synexizoun na ton vrizoun... me distagmo pleon vevaia).

to mono pou tha ithela na pw loipon einai sygxaritiria ston anthrwpo pou eftiaxe isws to stoxastikotero ergo sthn nea ellada. wres wres skeftomai oti itan to mono ergo pou tha mporouse na ginei epitrepto ekei. de ginotan alliws. bravo!

Billy8181
June 27th, 2009, 01:01 PM
pedia opos polla erga einai ftiagmeno me lefta teis EE kai apo xeno arhitektona gia na parousiasei erga enos makrinou politismou.....:lol:

kati san tin opera (idiotika lefta kai xenos arhitektonas..).

hmmm, nai ontos o rolos mas einai olofaneros......ektos ean to na skefteis na ftiaxeis museio (gia 30! hronia) sto no.1 arheologiko sou horo einai epitevma.:ohno:

gm2263
June 27th, 2009, 02:15 PM
Athens Voice Editorial
Tου Φώτη Γεωργελέ - 24.06.2009
http://www.athensvoice.gr/editorial/av,18107,Edito.html

Σάββατο βράδυ, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει τις πόρτες του, 300 επίσημοι προσκεκλημένοι στα εγκαίνια και η τηλεόραση μεταδίδει ζωντανά σε όλους τους Έλληνες που θέλουν να δουν, να νιώσουν σαν να είναι και οι ίδιοι μέσα. Λόγοι, μεγάλα λόγια, όπως πάντα, πανηγυρικοί δεκάρικοι κι άλλα λόγια, πρόεδροι κι άλλοι πρόεδροι. Τα αναπόφευκτα. Μετά αρχίζει το ενδιαφέρον κομμάτι, ο πρόεδρος του μουσείου ξεναγεί τους επίσημους καλεσμένους στις πτέρυγες, δείχνει τα εκθέματα.
Ξέρει τη δουλειά του, ξέρει να μιλάει, ζωντανεύει ιστορίες, εξηγεί. Εδώ δεν υπάρχουν δισταγμοί, δεν υπάρχουν διλήμματα, κάθε σκηνοθέτης, κάθε κάμεραμαν, κάθε τηλεοπτικό κανάλι έχει μόνο μια επιλογή. Να δείξει η κάμερα ό,τι βλέπουν τα μάτια των καλεσμένων, να μεταφέρει σε κάθε Έλληνα τις εικόνες που βλέπουν την ίδια στιγμή όσοι τυχεροί βρίσκονται μέσα στο μουσείο και ακούνε τον κ. Παντερμαλή. Κάθε μέσο ενημέρωσης του κόσμου μπορεί να κάνει μόνο αυτό, τίποτε άλλο. Κάθε μέσο ενημέρωσης του κόσμου, εκτός από την ελληνική τηλεόραση. Η οποία δύο ώρες δεν δείχνει τα εκθέματα που δείχνει ο πρόεδρος του μουσείου, αλλά δείχνει τον πρόεδρο του μουσείου, τον πρόεδρο της κυβέρνησης, τον πρόεδρο του κράτους, τον πρόεδρο της βουλής, τους υπουργούς. Οι ηλίθιοι κοιτάνε το δάχτυλο που δείχνει το φεγγάρι. Η ελληνική τηλεόραση αποποιείται το ρόλο της, δεν είναι πια μέσο ενημέρωσης. Δεν δείχνει αυτό που βλέπουν οι επίσημοι, δείχνει τους επίσημους.

Και κάνει πολύ καλά. Η εικόνα χωρίς να το θέλει αποκαλύπτει έτσι, δολοφονικά, ποιο είναι το ρεπορτάζ, ποιο είναι το πραγματικό θέμα. Δεν είναι το νέο Μουσείο, δεν είναι καν τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Είναι οι επίσημοι, η χωροταξία στις σειρές καθισμάτων, είναι μια κυβέρνηση που αγωνιά να παρουσιάσει έργο, οι δελφίνοι που υποδέχονται μετά της συμβίας, σαν στο σπίτι τους, τους επισήμους στη δικιά τους τελετή-πρόκριμα αρχηγίας, η επανεκλογή του Μπαρόζο. Ιδρωμένα κοστούμια υποδέχονται άλλα ιδρωμένα κοστούμια, κοινοτοπίες διαδέχονται κλισέ, το δέος συναντά το μεγαλείο. Τόσο πολύ μεγαλείο πώς βγάζει άθροισμα τόσο πολύ άγχος και μιζέρια;

Θαμπώθηκε η ανθρωπότητα, γράφουν οι τίτλοι των εφημερίδων αποκαλύπτοντας με τη σειρά τους τους κρυμμένους μηχανισμούς, το άγχος που δεν καλύπτεται, τον πραγματικό στόχο. Φτιάξαμε ένα μεγάλο μουσείο, όπως αυτά που έχουν οι μεγάλες πόλεις. Έστω και αργά. Το ’φτιαξαν μεγάλοι δημιουργοί, όπως αυτοί που φτιάχνουν τα εμβληματικά κτίρια που αναδεικνύουν τις πόλεις. Όμως δεν μπορούμε να το χαρούμε. Τον Τσουμί δεν τον δείχνουν καν στα εγκαίνια, βγάζουν λόγο οι πρόεδροι, κάθε πρόεδρος κι ένα λόγο αφόρητης ματαιοδοξίας και κοινοτοπίας, αλλά ο κατασκευαστής του μουσείου, ο δημιουργός, δεν μιλάει, δεν φαίνεται πουθενά. Γιατί το θέμα δεν είναι το μουσείο, δεν είναι ούτε καν τα μάρμαρα. Σκασίλα τους και τα μάρμαρα. Το θέμα είναι η νέα μεγάλη ιδέα, να βρεθεί άλλος ένας εθνικός στόχος, ένας ενοποιητικός στόχος που θα επιβεβαιώνει άλλη μια φορά το ρεπερτόριο της περήφανης μειονεξίας: Εμείς καλοί, οι ξένοι κακοί, μας ζηλεύουν, μας επιβουλεύονται, μας παίρνουν το όνομα, τα μάρμαρα, το μεγαλείο.

Και όπως σε κάθε ιδεολογική κατασκευή, το αποτέλεσμα είναι πάντα ήττα. Το μουσείο είναι ένα μνημείο της πόλης, τα μάρμαρα μιλάνε μόνα τους, ζητάνε μόνα τους τα κομμάτια που τους λείπουν. Δεν χρειάζεται να πεις τίποτα. Υπάρχει και μια αξιοπρέπεια στον τρόπο να ζητάς, δεν χρειάζεται να το πεις χίλιες φορές, αρκεί μία. Η αυτοπεποίθηση των έργων δεν υπάρχει, εδώ υπάρχει μόνο η γκρίνια, το κλαψούρισμα του loser. Που βαφτίζεται τώρα και πάντα «διεκδίκηση από τους ισχυρούς».

Μόνο που αυτά όλα είναι τόσο διάφανα που το καταλαβαίνουν όλοι. Και δεν είναι κανείς διατεθειμένος να παίξει τα δικά μας παιχνίδια. Ξέρουν ότι θα τους χρησιμοποιήσουν, γι’ αυτό δεν έρχεται κανένας. Και η λαμπρή τελετή περιορίζεται στους πολιτικούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Μολδαβίας, της Κύπρου και του Μαυροβουνίου, λες και είναι τριτοκοσμική τελετή της Eurovision.

Η Αθήνα απόκτησε το δικό της μουσείο, που θα μπει στα Μεγάλα Μουσεία του κόσμου. Αλλά σ’ αυτή τη γιορτή της Τέχνης και του Πολιτισμού δεν υπήρχαν προσκεκλημένοι από την Τέχνη και τον Πολιτισμό, δεν υπήρχαν μεγάλοι άνθρωποι, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, η δημιουργία ήταν απούσα από τα εγκαίνια. Γιόρταζε ένας χώρος πολιτισμού και ο χώρος έμοιαζε με σύνοδο υπουργών, αξιωματούχοι συνέχαιραν άλλους αξιωματούχους βήτα διαλογής σε μια φτηνιάρικη τελετή.

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι μια γιορτή για την πόλη. Όλη η Αθήνα έπρεπε να γιόρταζε το βράδυ του Σαββάτου. Ο κόσμος να είχε πλημμυρίσει την Αρχαία Αγορά, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου η αρχαία τέχνη να συναντούσε τη σύγχρονη, παραστάσεις στο Ηρώδειο, ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση, ομιλίες, Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες μαζί, πυροτεχνήματα στον ουρανό, μια ολόκληρη πόλη να γιορτάζει τη γιορτή της αιώνιας δημιουργίας.

Αντί για γιορτή και χαρά, παρωχημένες σεμνές τελετές. Καθωσπρεπισμός, άγχος, μικροπολιτικές στρατηγικές, υστεροβουλία. Ιδρώτας, πρωτόκολλο και σφιγμένες γραβάτες. Ανταγωνισμοί και αισθήματα μειονεξίας, δεν ήρθε ο Ερντογάν. Μας πούλησε ο Σαρκοζί. Χωρίς καμία χαρά.

Η Ελλάδα δεν είναι χαρούμενη. Η Ελλάδα ό,τι και να κάνει δεν παίρνει χαρά, δεν παίρνει πια χαρά από πουθενά, ακόμα κι αν τα καταφέρνει, ακόμα κι όταν κάνει ένα όμορφο, μεγάλο μουσείο. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, το αληθινό πρόβλημα.

Η Ελλάδα δεν είναι χαρούμενη.

Και το σχόλιο μου (δεν το γράφω στα Αγγλικά για να μη δίνουμε τροφή στους καλοθελητές):

Βρίστε με, κακολογήστε με, πέστε μου ότι θέλετε, αλλά όντως, κάτι δε μου πήγαινε καλά σε αυτή την τελετή.

Άκουσα και τις μικρόψυχες αν και δίκαιες παρατηρήσεις της "μείζονος αντιπολίτευσης" σχετικά με την μη προσέλευση σημαντικών ηγετών και πολιτικών (ρε παιδιά λίγη υπομονή, δεν είναι ανάγκη να ψάχνετε γωνία στο δεκάρικο θα γίνετε κυβέρνηση, το γλειφιτζούρι δεν το χάνετε, μην κάνετε σαν τη χήρα στο κρεβάτι), αν και εν γένει δεν είμαι σίγουρος τι προβλέπεται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Άκουσα και τις εξίσου κουτοπόνηρες και μικρόψυχες κραυγές της κυβέρνησης που αφού επί πέντε χρόνια κλοτσούσε συνεχώς την καρδάρα με το γάλα, τώρα στα τελευταία προσπαθεί με την ψυχή στο στόμα να γαντζωθεί στην εξουσία και να παρουσιάσει έργο αν και όπως έλεγε ο Αλεξανδρινός ποιητής "Αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια που χάνεις". Το πουλάκι πέταξε.

Δυστυχώς, μετά από μια βδομάδα μετά από τα πολύ ωραία εγκαίνια ενός από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, ανακάλυψα τι μου έφταιγε μέσω του σημαντικού editorial του Φώτη Γεωργελέ, με τον οποίο πολλές φορές μπορεί να μη συμφωνώ ΑΛΛΑ εδώ πιστεύω ότι πέτυχε διάνα:

Στην πιο σημαντική μας στιγμή και μετά από πέντε χρόνια συνεχών απογοητεύσεων και κατρακύλας (ΑΧΧΧΧΧ, Κωστάκη, είναι πολλά τα κρίματα αγόρι μου, δεν μπόρεσες....), φαινόμαστε να είμαστε κακιασμένοι, υστερικοί, μικρόψυχοι, αναξιοπρεπείς και εσωστρεφείς. Όπως άκρως συμπλεγματικοί φάνηκαν και οι Βρετανοί με τα απύθμενης βλακείας μικρόψυχα δημοσιεύματα τους για ένα μουσείο που ανήκει στην κλάση της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και του αρχαιολογικού μουσείου των Αθηνών και του Καϊρου.

Με ενοχλεί όμως και από τη μεριά μας αυτή η έλλειψη διπλωματικότητας από μέρους μας, αυτή η τραχύτητα και η αγαρμπίλα που αναδύεται σε κάθε εθνικό στόχο που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια. Και εγώ κάπως πιστεύω ότι το θέμα της επιστροφής των γλυπτών έφτασε σε κάποια φάση ωρίμανσης. Από την άλλη, θα είναι ΒΑΡΥ το πλήγμα για το Βρετανικό Μουσείο και λογικό είναι να αντιδράσουν λυσσαλέα παρά το δίκιο μας και τους αδέξιους συναισθηματισμούς μας. Θυμηθείτε πχ το Σημίτη με τα broken English που απευθυνόταν στον Blair λέγοντας του σαν το αποπαίδι της παρέας "έρχονται και εκλογές στην Ελλάδα, κάνε κάτι βρε Τόνυ, δώσε κάτι να βγώ"... Τα ξεχάσαμε; Που πήγε ο λυρισμός της Μελίνας, αναποτελεσματικός μεν αλλά σημαντικότατος στην επικοινωνία του;

Άραγε δε θα έπαιρναν το μήνυμα αν βάζαμε ένα τεράστιο Video Wall (υπάρχει η τεχνολογία) το οποίο να έδειχνε Live εικόνα από τη αίθουσα των γλυπτών του Βρετανικού μουσείου, και το ίδιο να έκαναν και αυτοί με την εικόνα των δικών μας γλυπτών; Μα θα μου πεις, αν υπάρξει τέτοιου είδους συνεργασία, τότε νομιμοποιείται η υφαρπαγή. Πιθανόν. Αν όμως το χρησιμοποιήσεις έξυπνα και ευέλικτα και διπλωματικά τότε το αίτημα, εκτός από την όποια πίεση θα αναδυθεί από μόνο του. Ας φερθούμε στοχευμένα, ας κάνουμε το homework μας, και ο υπόλοιπος κόσμος θα ακολουθήσει.

Δεν φταίει ο τελευταίος Άγγλος John Doe στο Βρετανικό πανεπιστήμιο που σπουδάζουμε ή στο νησί που παραθερίζουμε για το ότι ο Έλγιν έκλεψε τα μάρμαρα οπότε το να βρίζουμε ποδοσφαιρικά και με broken English επιπέδου τρίτης τάξης Αγγλικών Στρατηγάκη μας κάνει περίγελο και όχι αξιοσέβαστους διαπραγματευτές και διεκδικητές αν όχι στα μάτια των "Άγγλων" αλλά στα μάτια των τρίτων που θα θέλαμε να πουν μια καλή κουβέντα.

Στο κάτω-κάτω, και οι Βρετανοί χρησιμοποιούν τα φιρμάνια ή έστω τις αποφάσεις του Σουλτάνου με τον ίδιο τρόπο που και οι δικοί μας καταπατητές δασών χρησιμοποιούν παρόμοια έγγραφα για να δικαιολογήσουν τις απαιτήσεις τους. Γιατί μας χαλάει όταν κάποιοι μας αντιγράφουν;

Δεν ξέρω, καλό είναι να επικρατεί ψυχραιμία. Όπως έγραψαν και πολλοί ξένοι αρθρογράφοι, το καλύτερο επιχείρημα για την επιστροφή είναι το ίδιο το μουσείο.

Και μια υποσημείωση: Κάποιες ανόητες γραφίδες μίλησαν πάλι για μουσείο-σουπερμάρκετ-εμπορικό κέντρο, έκαναν παραλληλισμούς με τα malls, κοκ. Για μια ακόμα φορά δεν αντιλαμβάνονται ότι ένα τέτοιο έργο σε μια μεγάλη πόλη μοιραία θα αποκτήσει μια έκφανση μαζικότητας και πύκνωσης ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, πράγμα σύνηθες, αναμενόμενο και ίσως και επιβεβλημένο για μια μεγαλούπολη των πέντε και βάλε εκατομμυρίων νάναι καλά οι "οικονομικοί μετανάστες". Και ναι, αποτελεί και αυτό την απαρχή ενός ψηφιδωτού αστικών δημιουργημάτων το οποίο περιλαμβάνει ΚΑΙ μουσεία, ΚΑΙ χώρους πολιτισμού, ΚΑΙ στάδια με χώρους αθλητισμού, ΚΑΙ πάρκα ΚΑΙ αγορές - εμπορικά κέντρα (φέρτε ένα νερό, κάποιοι ζαλίζονται...) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ.... ταράμ, ταράμ.... ναι, καλά το καταλάβατε, ΚΑΙ ουρανοξύστες (τζιιιιιιιζζζζζ, μαζικά τα εμφράγματα :D:D:D).

Τεσπα, καλορίζικο το νέο μουσείο που σε πείσμα των ολίγιστων που φεύγουν αλλά και των επερχόμενων επιτηδείων που τροχίζουν από τώρα τα μαχαιροπίρουνα, αυτό έχει τη δική του δυναμική και μας θυμίζει το τι μπορούμε να κάνουμε όταν ΘΕΛΟΥΜΕ.

KouFa.
June 27th, 2009, 03:57 PM
this is soooooo true

AAL
June 27th, 2009, 05:56 PM
*
My immediate reaction to the New York Times article was disbelief that Nikos Dimou whould say such things. My gut feeling was right:

From http://www.ndimou.gr/newsarticle_gr.asp?news_id=374

Δεν ξαναδίνω συνέντευξη!

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του Μουσείου έδωσα μία δίωρη συνέντευξη στον Michael Kimmelman, culture guru των New York Times. Από αυτήν πήρε μερικά αποσπάσματα και τα χρησιμοποίησε σε άρθρο που έγραψε για τους ΝΥΤ. Σήμερα το αναδημοσίευσε και η International Herald Tribune στην έκδοσή της που τυπώνεται στην Ελλάδα.

Ανάμεσα σε άλλα εκεί φέρομαι να λέω: “We used to speak Albanian and call ourselves Romans, but then Winckelmann, Goethe, Victor Hugo, Delacroix, they all told us, ‘No, you are Hellenes, direct descendants of Plato and Socrates,’ and that did it. If a small, poor nation has such a burden put on its shoulders, it will never recover.”

Φυσικά δεν είπα αυτό. Είπα ότι εκείνους τους χρόνους οι περισσότεροι κάτοικοι της Αττικής μιλούσαν Αρβανίτικα (που είναι γεγονός) και αυτοαποκαλούνταν Ρωμιοί. Αλλά για να κάνει την έμφασή του, ο αρθρογράφος γενίκευσε…

Τώρα περιμένω τους λίθους του αναθέματος που θα πέσουν βροχή επάνω στον «ανθέλληνα» Δήμου ο οποίος μας είπε όλους Αλβανούς, κλπ.

Είναι η δεύτερη φορά που την πατάω μέσα σε μία εβδομάδα. Ο μόνος τρόπος να αποφεύγει κανείς την παρεξήγηση, είναι να πάψει να μιλάει.

Υ. Γ. Ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.nytimes.com/2009/06/24/arts/design/24abroad.html?_r=1

*

Πολύ χαίρομαι! Θα ήταν κρίμα ο Δήμου, μια σπάνια φωνή ορθολογισμού στη χώρα, να είχε παρασυρθεί, όπως κι εγώ και πολλοί άλλοι νομίσαμε, από κάποιου είδους εμπάθειες...

Lucretius
June 27th, 2009, 06:21 PM
Athens Voice Editorial
Tου Φώτη Γεωργελέ - 24.06.2009
http://www.athensvoice.gr/editorial/av,18107,Edito.html
... αρχίζει το ενδιαφέρον κομμάτι, ο πρόεδρος του μουσείου ξεναγεί τους επίσημους καλεσμένους στις πτέρυγες, δείχνει τα εκθέματα.
Ξέρει τη δουλειά του, ξέρει να μιλάει, ζωντανεύει ιστορίες, εξηγεί. Εδώ δεν υπάρχουν δισταγμοί, δεν υπάρχουν διλήμματα, κάθε σκηνοθέτης, κάθε κάμεραμαν, κάθε τηλεοπτικό κανάλι έχει μόνο μια επιλογή. Να δείξει η κάμερα ό,τι βλέπουν τα μάτια των καλεσμένων, να μεταφέρει σε κάθε Έλληνα τις εικόνες που βλέπουν την ίδια στιγμή όσοι τυχεροί βρίσκονται μέσα στο μουσείο και ακούνε τον κ. Παντερμαλή. Κάθε μέσο ενημέρωσης του κόσμου μπορεί να κάνει μόνο αυτό, τίποτε άλλο. Κάθε μέσο ενημέρωσης του κόσμου, εκτός από την ελληνική τηλεόραση. Η οποία δύο ώρες δεν δείχνει τα εκθέματα που δείχνει ο πρόεδρος του μουσείου, αλλά δείχνει τον πρόεδρο του μουσείου, τον πρόεδρο της κυβέρνησης, τον πρόεδρο του κράτους, τον πρόεδρο της βουλής, τους υπουργούς. Οι ηλίθιοι κοιτάνε το δάχτυλο που δείχνει το φεγγάρι. Η ελληνική τηλεόραση αποποιείται το ρόλο της, δεν είναι πια μέσο ενημέρωσης. Δεν δείχνει αυτό που βλέπουν οι επίσημοι, δείχνει τους επίσημους....

... για να πω την αμαρτία μου η σκηνοθεσία με χάλασε απίστευτα, ειδικά στο απαιτητικό κομμάτι της ξενάγησης του Παντερμαλή. Ο άνθρωπος περιέγραφε τα εκθέματα και η κάμερα έδειχνε πότε τον παρθενώνα, πότε την Νατάσα, πότε τον Γιωργάκη, ξάνα-ματα παρθενώνα και πάμε μετά στον επόμενο. Επίσης, δεν φάνηκαν καθόλου τα αετώματα και είδαμε ένα ελάχιστο τμήμα της ζωφόρου...

...όταν τα έλεγα εγώ! Αλλά πέρα από τα πρόσκαιρα πανυγύρια, περιμένω με ανυπομονησία τους έλληνες αρχιτέκτονες που σιγά-σιγά θα αρχίσουν να επαινούν το έργο που έβριζαν πριν πέντε χρόνια. Η ώρα του ξεμπροστιάσματος έρχεται λαμόγια!

Billy8181
June 27th, 2009, 09:00 PM
afou ola ayta einai olofanera kai ta xeroume...giati vrizoume monimos tin koultoura/paedeia ton alon....? :weird:

gm2263
June 27th, 2009, 09:18 PM
^^

Μαζί σου Luke. Όντως, ξαφνικά άρχισαν οι διθύραμβοι ενώ ακόμα και πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες είχαμε καταιγίδα προσφυγών και πολλοί αρχιτέκτονες έγραφαν ότι τους κατέβαζε η γκλάβα τους. :D

Αλλά όπως γράφει και ένας φίλος μου, το Ιντερνετ είναι ένα μεγάλο βιβλίο που ποτέ δεν ξεγράφει. Ιδίως αν έχεις κάνει καταχώρηση σε χώρο που δεν επιτρέπει περαιτέρω διαχείριση των γραπτών σου. Εκεί να δεις γέλια.

Θα ήθελα να βρούμε έτσι όλα αυτά τα δημοσιεύματα για το "Φαραωνικό" μουσείο, το μουσείο με αισθητική mall και κάτι τέτοιες παπαριές που έχω διαβάσει κατά καιρούς.

Olympios
June 27th, 2009, 11:07 PM
Πολύ χαίρομαι! Θα ήταν κρίμα ο Δήμου, μια σπάνια φωνή ορθολογισμού στη χώρα, να είχε παρασυρθεί, όπως κι εγώ και πολλοί άλλοι νομίσαμε, από κάποιου είδους εμπάθειες...

Ε, καλά, ο Δήμου δεν είναι ακριβώς μια ''φωνή ορθολογισμού'', ας μην ξεχνάμε το μυθικό ''η Ελλάδα πρέπει να φανεί γενναιόδωρη με τους Βόρειους γείτονες της και να τους χαρίσει το ονομα Μακεδονία''. Ουσιαστικά αυτό είπε απλώς τα μαζεύει τώρα:

Όπως επίσης και το κομμάτι που έλεγε για τους Γερμανούς. Κατά τα άλλα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας άσχετος με το θέμα άνθρωπος λέει άσχετα με το θέμα πράγματα (ακόμα και εαν έχει δίκιο) σε μια Αμερικάνικη εφημερίδα.

lysandros
June 28th, 2009, 11:15 AM
Πολύ χαίρομαι! Θα ήταν κρίμα ο Δήμου, μια σπάνια φωνή ορθολογισμού στη χώρα, να είχε παρασυρθεί, όπως κι εγώ και πολλοί άλλοι νομίσαμε, από κάποιου είδους εμπάθειες... Τον καημενούλη τον κύριο Δήμου...
Φωνή ορθολογισμού όταν απευθύνεται σε Ελληνικό ακροατήριο για να μην ερεθίζει ίσος.
Όταν απευθύνεται σε διεθνή μέσα δεν έχει λόγους να είναι ορθολογιστής?
Γιατί έχω την εντύπωση πως
δεν μπορεί ο αρθρογράφος να τα έχει βγάλει όλα από το μυαλό του?
Και επίσης αυτή είναι η αντίδραση κάποιου που εξαπατήθηκε? Απλά λέει εγώ δεν ξαναμιλάω σε εφημερίδες?
Δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι πιο δραστικό για να αποδείξει πως τον εξαπάτησαν?

Τώρα το άρθρο έχει δημοσιευτεί και διαβαστεί από πολλούς. θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ντοκουμέντο από κάποιους για να υποστηρίζουνε σενάρια επιστημονικής φαντασίας και μάλιστα με πόλους εδώ στο forum να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα τον απόψεων του κυριου Δήμου.

Την δουλειά του την έκανε ο κύριος Δήμου. Τώρα απλά κάνει τον Κινέζο που λένε.

ps. Αλήθεια αυτή η συζήτηση τι σχέση είχε με τα εγκαίνια του μουσείου?Αμφιβάλλω αν αυτά τα θέματα ενδιέφεραν κανέναν Αμερικανο. Είναι προφανές πως ο κύριος Δήμου επέλεξε την θεματολογία...

gaelic2008
June 28th, 2009, 11:54 AM
lysandre

an mporeis mia dieykrinisi... poia einai h douleia pou ekane o dimou kai twra kanei ton kinezo?

Lucretius
June 28th, 2009, 12:02 PM
Λύσανδρε, γίνεσαι άδικος. Αν μη τι άλλο, ο άνθρωπος είναι συνεπης στις θέσεις του και δεν έχει πρόβλημα να τις υποστηρίξει -έχει παραιτηθεί από την σύνταξη αρκετών εφημερίδων γι' αυτόν τον λόγο. Ο άρθρογράφως σίγουρα δεν τα έβγαλε όλα από το μυαλό του αλλά χρησιμοποίησε κομμάτια της -δίωρης-συνέντυξης για να πουλήσει το θέμα του. Με κόψε-ράψε μπορείς να κάνεις τα πάντα. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο Δήμου; Μήνυση; Το διαψεύδει, δίνει την εκδοχή του και το προσπερνά.

p.s. Προφανώς τα θέματα ενδιαφέρουν τους αμερικανους ώστε να στέλνουν ρεπόρτερ στην Ελλάδα. Το πως επέλεξαν τον Δήμου δεν το ξέρω, αλλά ο άνθρωπος έχει μεγάλο συγγραφικό, δημοσιογραφικό και φιλοσοφικό έργο, και είναι από τους ελάχιστους έλληνες συγγραφείς που δίνει ελεύθερα πολλά από τα κείμενά του ήδη από το 97-98. Αν θες, ρίξε μια ματιά στην ιστοσελίδα του. (ndimou.gr)

Billy8181
June 28th, 2009, 01:12 PM
telika mipos borei kaneis na mas perigrapsei to museio kai ti periehei i embiria? (apo ekthemata mehri tehnologia...?)
:)

to vrikate megalo? mikro?

nastyathenian
June 28th, 2009, 01:41 PM
Χτες πέρασα από το σταθμό Ακρόπολη του μετρό. Πρώτη φορά είδα τόσο κόσμο. Πριν παραδοθεί το μουσείο αυτός ο σταθμός υπολειτουργούσε. Να λοιπόν που το μουσείο έκανε και κάτι ωφέλιμο στην περιοχή. :tongue3:

christos-greece
June 28th, 2009, 02:20 PM
^^ Oxi mono sto stathmo tou Metro (sxetika me ton kosmo) :)

Lucretius
June 28th, 2009, 03:59 PM
Πριν αρκετό καιρό είχα γράψει για τον φυσικό φωτισμό των γλυπτών. Μερικές φωτογραφίες

http://farm3.static.flickr.com/2440/3649650593_332f62a510_o.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2437/3649567101_c4165350af_o.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3583/3654376814_765245aafb_b.jpg http://farm4.static.flickr.com/3378/3654371560_4123ffc52c_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3392/3654358950_c38703a2c6_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3366/3656311801_e9cb75e3cc_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3650/3661270734_8a3b5f1d9d_o.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3362/3656322211_c5f50e82d1_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2435/3664846150_fe733ccab4_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3341/3664034077_280b7afe71_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3589/3664838714_4a758dcd72_b.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3264/3664845214_cc7291043b_b.jpg

AAL
June 28th, 2009, 05:32 PM
Τον καημενούλη τον κύριο Δήμου...
Φωνή ορθολογισμού όταν απευθύνεται σε Ελληνικό ακροατήριο για να μην ερεθίζει ίσος.
Όταν απευθύνεται σε διεθνή μέσα δεν έχει λόγους να είναι ορθολογιστής?
Γιατί έχω την εντύπωση πως
δεν μπορεί ο αρθρογράφος να τα έχει βγάλει όλα από το μυαλό του?
Και επίσης αυτή είναι η αντίδραση κάποιου που εξαπατήθηκε? Απλά λέει εγώ δεν ξαναμιλάω σε εφημερίδες?
Δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι πιο δραστικό για να αποδείξει πως τον εξαπάτησαν?

Με κάθε επιφύλαξη, δηλαδή το σχόλι'α μου ισχύει αν ο Δήμου λέει αλήθεια και ο αρθρογράφος ψέματα. Γιατί αν ισχύει το αντίθετο...ισχύει το προηγούμενο post μου!:soapbox:

Απλά επειδή συχνά οι δημοσιογράφοι κόβουν/ράβουν κείμενα σε βαθμό που να αλλάζει το νόημα, μπορεί πράγματι να παραποιήθηκαν τα λεγόμενά του.

Billy8181
June 28th, 2009, 05:49 PM
σίγουρα, εφόσον θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια γενικά....οπιοία και αν είναι αυτή, συμφέρει δε συμφέρει.

γιατί αν ο στόχος μας και του forum είναι η προώθηση της ελλάδος και τον ελλήνων τeλεια και παύλα ,τότε είναι λάθος.δε λέω, καλή η άμυνα(?) και η διπλωματία αλλα έχει και όρια, και σε αυτή τι περίπτωση, θα τα είχαμε ξεπεράσει.

christos-greece
June 28th, 2009, 07:23 PM
Please enter here (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=590116&page=23) to see photos from the New Acropolis Museum... :)

Olympios
June 28th, 2009, 11:06 PM
σίγουρα, εφόσον θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια γενικά....οπιοία και αν είναι αυτή, συμφέρει δε συμφέρει.

γιατί αν ο στόχος μας και του forum είναι η προώθηση της ελλάδος και τον ελλήνων τeλεια και παύλα ,τότε είναι λάθος.δε λέω, καλή η άμυνα(?) και η διπλωματία αλλα έχει και όρια, και σε αυτή τι περίπτωση, θα τα είχαμε ξεπεράσει.
Pardon???

http://farm4.static.flickr.com/3378/3654371560_4123ffc52c_b.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3366/3656311801_e9cb75e3cc_b.jpg

Periergo, alla auto to pragma den sigkrinetai me tipota me tin aithousa tou vretanikou mouseiou. WTF, den mporousan na kanoun mia kaliteri kai pio psili pseudorofi (?). Episis, ta ekthemata se autes tis photo fainetai san na ''apothoun'' to ena to allo.

ReiAyanami
June 29th, 2009, 12:06 AM
^^Αφού ρε olympios, αυτα δεν είνα αγάλματα και έργα τέχνης που βρίσκεις σε μουσεία και γκαλερί, είναι αρχιτεκτονικά μέλη ενός κτηρίου που καλώς ή κακώς πρέπει να στεγαστούν εκτός αυτού.

dromeas
June 29th, 2009, 12:28 AM
Η αίθουσα είναι άκρως μινιμαλιστική σε ένα μινιμαλιστικό μουσείο. Το βάρος πέφτει στα εκθέματα και όχι στον γύρω διάκοσμο. Εμένα μια χαρά μου φαίνεται. Όμως, επιφυλάσσομαι μέχρι να κατέβω τον Σεπτέμβρη και να τα δω όλα από κοντά. Χρήστο και Λουκρήτιε, ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες. :)

somataki
June 29th, 2009, 01:01 AM
H αιθουσα του Παρθενωνα ειναι και παρα πολυ ψηλη, και παρα πολυ ευρυχωρη. Πριν την επισκεφθω διατηρουσα και εγω τις επιφυλαξεις μου. Πιστευα οτι ειναι καπως στενα εκει μεσα, ειδικα μεταξυ των αετωματων και της εξωτερικης τζαμαριας, ομως αυτο δεν εχει καμια σχεση με την πραγματικοτητα. Νομιζω οι φωτογραφιες που εχω δει αδικουν παρα πολυ την αισθηση που εχει κανεις οταν βρισκεται εκει..Την ωρα που ημουν εκει ηταν μαζι πολλα γκρουπ τουριστων περιμετρικα της αιθουσας με εκατονταδες ανθρωπους και παρολα αυτα σου εδινε την αισθηση οτι υπηρχε τοση απλα ακομα και για να παιξεις ποδοσφαιρο εκει μεσα. Βοηθαει βεβαια και το φως που ερχεται απλετο απεξω και δινει την εντυπωση πως προκειται για υπαιθριο χωρο, που ενωνεται με το περιβαλλον εξω, παρα για κλειστη αιθουσα μουσειου. Και αυτο ειναι επισης κατι που οσες φωτογραφιες και αν δει κανεις, δεν μπορει να καταλαβει πως ειναι στην πραγματικοτητα με τοσο φυσικο φως που ερχεται απο τα τεσσερα σημεια του οριζοντα. Μοναδικη εμπειρια, ισως η καλυτερη αιθουσα μουσειου που εχω επισκεφθει ποτε στη ζωη μου... φως απο παντου και τα εκθεματα..

Billy8181
June 29th, 2009, 02:14 AM
to (megalo) kostos tou museiou, me oti simberilamvanei, pistevete einai dikeologimeno?

Den eimai idikos, ala panta anarotieme pros ti 3 ekat.eyro px. gia mia teleti, kai to idio gia ola ta erga genika..........:nuts:

gm2263
June 29th, 2009, 09:19 AM
@ Billy:

Πιστεύω ότι το μουσείο δεν κόστισε περισσότερα από όσα αξίζει. Είναι τέτοιες οι ειδικές απαιτήσεις ενός μουσειακού χώρου (δεν είναι κάποιο mall πχ) που στην ουσία προορίζεται να φιλοξενήσει αρχαιολογικά ευρήματα, που δεν εκπλήσσομαι καθόλου.

Αυτό που έχω εδώ πέρα (και νομίζω ότι ο φίλος Λουκρήτιος θα ενδιαφερόταν τα το διαβάσει, αν και τα τεκταινόμενα ήδη τα ξέρει) είναι το εάν στέκουν τα όσα λέει ο κος Τατούλης εδώ πέρα http://e-rooster.gr/06/2009/1412 σχετικά με το μουσείο της Ακροπόλεως όπου προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ενέργειες του στις οποίες προέβη το 2003 και οι οποίες κατά πολλούς επιβράδυναν την κατασκευή αυτού του σπουδαίου έργου.

Η εντύπωση μου για τον Τατούλη είναι ότι πρόκειται για ένα εν πολλοίς ιδιόρρυθμο και συμπλεγματικό άτομο το οποίο καλύπτει αυτή την ιδιορρυθμία του πίσω από μια νομικίστικη αντίληψη περί δικαίου, και το οποίο προσπαθεί συνεχώς να βρει γωνία στο δεκάρικο.

Ελπίζω να έχω άδικο.

BG_PATRIOT
June 29th, 2009, 09:51 AM
After 6 months to 1 year, the Museum should disclose the # of tourists that have visited it. I am sure it will be pretty high and this could be an extra argument for the return of the marbles.

AAL
June 29th, 2009, 12:13 PM
Η εντύπωση μου για τον Τατούλη είναι ότι πρόκειται για ένα εν πολλοίς ιδιόρρυθμο και συμπλεγματικό άτομο το οποίο καλύπτει αυτή την ιδιορρυθμία του πίσω από μια νομικίστικη αντίληψη περί δικαίου, και το οποίο προσπαθεί συνεχώς να βρει γωνία στο δεκάρικο.

Ελπίζω να έχω άδικο.

Δε νομίζω ότι έχεις άδικο - νομίζω αντίθετα ότι αυτή είναι η ακριβέστερη δυνατή περιγραφή της προσωπικότητας του συγκεκριμένου πολιτικού!!! :lol:

dromeas
June 29th, 2009, 12:19 PM
Περίπου το 1/3 του κόστους του έργου ήταν απαλλοτριώσεις πολυκατοικιών. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε!

mat8iou
July 1st, 2009, 04:22 PM
After 6 months to 1 year, the Museum should disclose the # of tourists that have visited it. I am sure it will be pretty high and this could be an extra argument for the return of the marbles.

They have already revealed the figures for the first 7 days were over ninety thousand.

http://www.elginism.com/20090630/2193/

If this is sustained for a year then it ends up at about 4.6 million. Unlikely that it would continue at this rate though. However, the first few days the ticket numbers were limited to reduce crowding - I'm not sure whether this will continue or whether 90k per week is the maximum capacity of the building.

At the end of the day visitor numbers aren't everything if the crowds end up destroying the overall visitor experience.

nastyathenian
July 1st, 2009, 04:50 PM
Έτσι που βλέπω τους επισκέπτες χύμα, χωρίς ξεναγό, απορώ τι πάνε να δούνε, αφού δεν πρόκειται να καταλάβουν τίποτα, εκτός αν έχουν σπουδάσει οι ίδιοι αρχαιολογία. :)

Billy8181
July 1st, 2009, 05:42 PM
pithanon na ehei epigrafes? pollois kosmos paei se museia horis xenago.

I audio-xenagisi telika iparhei?

dromeas
July 1st, 2009, 10:42 PM
Πείτε μας τελικά αν, όντως, υπάρχει audio ξενάγηση ή αν την έφαγε η μαρμάγκα της... siemens, όπως και στα λοιπά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Επίσης, δεν χρειάζεται απαραιτήτως ξεναγός. Πρώτον, υπάρχουν ταμπέλες, δεύτερον υπάρχουν guidebooks με τα εκθέματα σε όλα τα μεγάλα μουσεία (και στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης υποθέτω) και τρίτον ας ξεστραβωθούμε όλοι και ας διαβάσουμε και κανένα βιβλίο για την κλασική Αθήνα ή για την Ακρόπολη πριν πάμε επίσκεψη. Καλό θα κάνει, κακό δεν θα κάνει... :)
Ένα εξαιρετικό βιβλίο για τον Παρθενώνα είναι το κάτωθι:
Neils, Jenifer (ed.) (2005). The Parthenon: From Antiquity to the Present, Cambridge: Cambridge University Press.
Το βιβλίο αυτό είναι, όμως δύσχρηστο και κάπως δύσκολο. Ένα μικρότερο και σαφώς πιο ευκολοδιάβαστο βιβλίο είναι της M. Beard.
Beard, Mary (2002). The Parthenon. Croydon: Profile Books.
Προφάνως υπάρχουν πολλά ακόμα στα ελληνικά και στις άλλες γλώσσες τα οποία είμαι βέβαιος πως θα έχουν στο πωλητήριο του μουσείου.
Τα μουσεία τέλος δεν είναι μόνο για τους ειδικούς. Είναι για όλο τον κόσμο. Ένα και μόνο έκθεμα να κάνει κάποιον να σκεφτεί ή να βοηθήσει να αποκτήσει μία άλλη αισθητική παιδεία είναι μεγάλο κέρδος από μόνο του πιστεύω. :)

christos-greece
July 2nd, 2009, 12:20 PM
^^ Se ola ta agalmata, glypta kai otidipote allo yparxei sto mouseio, synodevetai apo epigrafi pou leei akrivos ti einai to kathe ti (sta Ellinika & English)

Lucretius
July 2nd, 2009, 01:02 PM
Καλησπέρα από Κοζάνη. Σε συμπλήρωση του τελευταίου ποστ του Δρομέα, να προσφέρω το βιβλίο της Mary Beard για την διαχρονική ιστορία του παρθενώνα:
Κατεβάστε το από εδώ http://rapidshare.com/files/238278188/The_Parthenon__Temple__Cathedral__Mosque__Ruin__Icon.rar

woofy
July 3rd, 2009, 12:41 AM
An unusual and brilliant photo of the Museum!

http://i1.trekearth.com/photos/95190/800_img_1855.jpg

http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/photo1096632.htm

menelaos
July 3rd, 2009, 12:46 AM
Πωπω, τι αίσχη υπάρχουν εκεί γύρω.... Και μετά τους πείραζε λέει το μουσείο που δε σέβεται την περιοχή...

Lucretius
July 3rd, 2009, 11:07 PM
Update...

http://farm3.static.flickr.com/2545/3674132085_1f49ddfa60_b.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2653/3674941686_53bf649af0_b.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2471/3674970452_cb04077d58_b.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3618/3685012468_9ea038e072_b.jpg http://farm4.static.flickr.com/3643/3685011924_ea4ff59123_b.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2536/3683059102_69fed6c9f4_b.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3584/3677991147_74396f6775_b.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3590/3674939424_f32c7c4f71_b.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2522/3675146075_a42ff3ea9b_b.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2531/3675155707_3fdd72738c_b.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2507/3674968956_8b0a72e093_b.jpg

Ares_K
July 3rd, 2009, 11:20 PM
http://farm3.static.flickr.com/2653/3674941686_53bf649af0_b.jpg

Υποθέτω πως η φούστα, ως ενδυματολογική επιλογή για την επίσκεψη στο μουσείο, θα πρέπει να αποφεύγεται..

Lucretius
July 3rd, 2009, 11:37 PM
Μπα, σε τέτοια απόσταση και με τον ουρανό να θαμπώνει δεν φαίνεται και τίποτα

(τσεκαρισμένο)

Thalassa
July 3rd, 2009, 11:43 PM
Υποθέτω πως η φούστα, ως ενδυματολογική επιλογή για την επίσκεψη στο μουσείο, θα πρέπει να αποφεύγεται..

:lol: Yes. Skirts should be avoided, unless one is looking for an easy date. :lol:

dromeas
July 3rd, 2009, 11:53 PM
http://farm4.static.flickr.com/3577/3684751091_c6333815fc.jpg

I AM LOVING the Kore statue that has its middle part missing. I also really like the way they have presented it. Is this the first time it is being exhibited? It looks absolutely stunning!!!

http://farm3.static.flickr.com/2451/3684755787_79462a2698_o.jpg

And wasn't this bust at the National Archaeological Museum before? Amazing craftmanship! :)

Lucretius
July 4th, 2009, 05:28 AM
No Dromeas, This well known Kore (Efthidikos Kore) was exhibited at the old museum but in a very old-fashioned way (the upper part on a polychrome base and the legs in front of it) that made it very difficult to appreciate it's beauty. I also love the way they decided to display it.
http://img200.imageshack.us/img200/8276/88284851.jpg

As for the bust, yes, it was displayed at the National Arc. Museum.

dromeas
July 4th, 2009, 10:13 AM
Thanks Lucretius. The new display reveals the beauty of the statue. :)
As for the bust, I was positive I had seen it in the National Archaeological and I am sure it is one of your favourites. :cheers:

christos-greece
July 4th, 2009, 12:28 PM
Very nice photos @Lucretius, thanks for posting them :cheers:

Billy8181
July 4th, 2009, 07:02 PM
@lucretius

thanks! otan eheis ena agalma tou opiou i mesi leipei, pos ipologizoun to sinoliko ipsos akrivos?

dromeas
July 4th, 2009, 08:33 PM
Είναι αλήθεια ότι από σήμερα απαγορεύτηκε η φωτογράφηση στο μουσείο εκτός από τον τρίτο όροφο; Κάποιος μόλις το ανέφερε στο facebook γκρουπ που έχει σχηματιστεί για το νέο μουσείο. Ελπίζω να μην είναι αλήθεια! :(

SonOfSparta
July 5th, 2009, 05:36 AM
I agree the kore figure is much better displayed

Lucretius
July 6th, 2009, 12:42 AM
@ Dromeas
You are right. It was displayed on the roman section of the first floor.

@ Billy

Ο αρχαϊκός γλύπτης υπάκουε σε κάποιες συμβάσεις για να υπολογίσει τις αναλογίες του έργου του. Μια από αυτές συσχετίζει το μήκος της κεφαλής με το ύψος του σώματος και για την εποχή στην οποία τοποθετείται η κόρη, αυτή η αναλογία είναι περίπου 1/6.5

christos-greece
July 6th, 2009, 01:38 PM
Είναι αλήθεια ότι από σήμερα απαγορεύτηκε η φωτογράφηση στο μουσείο εκτός από τον τρίτο όροφο; Κάποιος μόλις το ανέφερε στο facebook γκρουπ που έχει σχηματιστεί για το νέο μουσείο. Ελπίζω να μην είναι αλήθεια! :(
Den nomizo afto na einai alithia...

Alkis
July 7th, 2009, 11:00 AM
Είναι αλήθεια. Απαγορεύεται η φωτογράφηση εκτώς από τον τρίτο όροφο.

Για να πω και εγώ την γνώμη μου για το Μουσείο, είναι εκπλήκτικό αρχιτεκτονικά και πολύ εντυπωσιακό. Ωστόσο βρήκα την παρουσίαση των αρχαίων εκθεμάτων μέσα πολύ μέτρια, χωρίς καλές ταμπέλες και χωρίς ξεκάθαρη λογική στη χωροθέτηση. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχαν καθόλου ταμπέλες.

Επίσης οι βιντεοπροβολές στον 3ο όροφο ήταν λίγο προχειροφτιαγμένες:
1) Δεν υπήρχε ταμπέλα που να λέει τι γίνεται (ή τουλάχιστον εγώ δεν την είδα). Με αποτέλεσμα πολλοί ξένοι που περνούσαν να άκουγαν την ταινία στα ελληνικά χωρίς να ξέρουν ότι ακολουθούσε αμέσως μετά στα αγγλικα.
2) Δύσκολο είναι να βάλουν αγγλικούς υπότιτλους στην ελληνική έκδοση (και ελληνικούς στην Αγγλική) έτσι ώστε όλοι να μπορούν να παρακολουθήσουν όλες τις προβολές;
3) Το βιντεάκι δεν είναι και το καλύτερο και δεν καλύπτει καθόλου την ακρόπολη πριν τον Περικλή.
4) Η αίθουσα προβολής είναι εντελώς ανοικτή προς το διάδρομο / σκάλα με αποτέλεσμα να έχει πάρα πολύ φασαρία και να δυσκολεύεται κανείς να ακουσει την ταινία. Συν και οι συχνές ανακοινώσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος και φωτογραφίας που κατέστρεφαν την ταινία εντελώς...

Επίσης, επιτέλους πρέπει να φτιάξουν και τα νεοκλασσικά στις 2 γωνίες και να σουλοπώσουν λίγο τις πίσω όψεις των νεοκλασσικών μπροστά αντί να χάνουμε χρόνο και φαιά ουσία για ατέρμονες συζητήσεις για την κατεδάφιση τους που (σωστά) δεν θα γίνει ποτέ για οικονομικούς και νομικούς λόγους.

Αλλά όλα αυτά είναι μικροπράγματα - το μουσείο είναι εκπληκτικό και η πεζοδρόμηση της Μακρηγιάννη πολύ πετυχημένη!:banana:

AAL
July 7th, 2009, 04:39 PM
Επίσης, επιτέλους πρέπει να φτιάξουν και τα νεοκλασσικά στις 2 γωνίες και να σουλοπώσουν λίγο τις πίσω όψεις των νεοκλασσικών μπροστά αντί να χάνουμε χρόνο και φαιά ουσία για ατέρμονες συζητήσεις για την κατεδάφιση τους που (σωστά) δεν θα γίνει ποτέ για οικονομικούς και νομικούς λόγους.

E, βέβαια! Θα είχε γίνει η ανακαίνιση τόσον καιρό που έχουμε φάει συζητώντας με τους εραστές της μπουλντόζας...

christos-greece
July 7th, 2009, 08:36 PM
^^ Prepei na anakainistoun

Lucretius
July 10th, 2009, 09:11 PM
Μερικές ακόμη

http://farm3.static.flickr.com/2512/3706404645_90a002a691_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2659/3706403785_45bac1e588_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2613/3706404507_b13aba4623_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3659/3647341846_263aa694c0_b.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3576/3647308726_ca95201d62_b.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2465/3704589743_97c90695b1_b.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3458/3703930346_c967e54032_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2481/3678830544_7a8d77b3bf_b.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3557/3678009563_c386fa9434_b.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2470/3676948804_708dc398b5_b.jpg

christos-greece
July 11th, 2009, 12:39 PM
Very nice photos once again @Lucretius :)

charmalarm
July 12th, 2009, 05:45 AM
Yes, amazing photos. Do we know who the bust of the bearded man is supposed to represent? And I've never seen that large decorative, swirling "ornament" (for lack of a better term) before ... the one with only two small original pieces. Incredible how they managed to reconstruct the complete piece. Does anyone know what that is supposed to be??

charmalarm
July 12th, 2009, 05:46 AM
From today's Toronto Star. Belated review of the museum from local architectural critic - good review:

http://www.thestar.com/article/663624

dromeas
July 12th, 2009, 10:49 AM
And I've never seen that large decorative, swirling "ornament" (for lack of a better term) before ... the one with only two small original pieces. Incredible how they managed to reconstruct the complete piece. Does anyone know what that is supposed to be??

This is a reconstruction of the central Parthenon Akroterion (with a few small original pieces in place). It reaches the height of 4m. In the Parthenon there was originally one or two central akroteria with floral design and four more lateral akroteria (of which only the bases have survived) with figural designs (most possibly).

kostya
July 12th, 2009, 12:08 PM
Απίστευτο μουσείο, απίστευτες φωτογραφίες!!! Σκοπεύω να κατέβω Αθήνα τις επόμενες μέρες για να το δω και από κοντά :D :okay:

dromeas
July 13th, 2009, 02:07 AM
Breaking news: Το ΣτΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση για άρση προστασίας της οικείας Κουρεμένου, ενώ δεν ενέκρινε προστασία για το οικιστικό σύνολο Μακρυγιάννη/Χατζηχρήστου. Συνεπώς, το κτίριο στην Αρεοπαγίτου 17 μένει, ενώ το κτιριακό σύνολο στη γωνία Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου πέφτει...

Απόφαση ΣτΕ για τα κτίρια στην Μακρυγιάννη, κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος) εξέδωσε δύο αποφάσεις που αφορούν κτίρια στην περιοχή του Μακρυγιάννη και ειδικότερα κοντά στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και για τα λόγο αυτό ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) είχε ασκήσει παρεμβάσεις και στις δύο υποθέσεις.

Με την υπ΄ αριθμ. 2335/2009 απόφαση (εισηγήτρια η Κατερίνα Σακελλαροπούλου) έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της περιοχής του Μακρυγιάννη με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η από 30.8.2007 απόφαση υπουργού Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η ολική άρση προστασίας του χαρακτηρισμένου ως μνημείου ακινήτου επί της οδού Διονύσου Αρεοπαγίτου 17 (οικοδομικό τετράγωνο 440). Το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1978 με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και ως έργο τέχνης από το 1988. Το κτίριο αυτό γειτνιάζει με το Νέο Μουσείο Ακρόπολις και δημιουργεί, σύμφωνα με την διοίκηση, προβλήματα στην οπτική επαφή με το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως.

Το Ε΄ Τμήμα αφού ερμήνευσε την Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην Ευρώπη που έχει κυρωθεί από την χώρα μας με το Ν. 2039/1992, το άρθρο 24 και ειδικά τις παραγράφους 1 και 6 του άρθρου αυτού που καθιερώνει την αυξημένη προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος (μνημείων κλπ.) και την νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιά, έκρινε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση «δεν αιτιολογείται νομίμως» και κατά συνέπεια είναι ακυρωτέα.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι το επίμαχό κτήριο μαζί με το πλέγμα των κτιρίων που βρίσκονται επί της οδού Δ. Αρεοπαγίτου συνιστούν ένα ενιαίο μέτωπο και ένα αρχιτεκτονικό σύνολο που εμπίπτει στην προστασία του αρχαιολογικού νόμου και της Σύμβασης της Γρανάδας.

Με την δεύτερη απόφασή του το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ(υπ΄ αριθμ. 2339/2009), απέρριψε αίτηση της Αστικής Εταιρείας «Monumenta» που ζητούσε να ακυρωθεί: 1) η από 1.4.2008 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία αποφασίστηκε ο μη χαρακτηρισμός ως μνημείου του κτιριακού συνόλου στην συμβολή των οδών Μακρυγιάννη 10 και Χατζηχρήστου 21, 2) οι από 17.7.2008 και 24.7.2008 αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ με τις οποίες κρίθηκε ότι το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο και 3) οι από 5.8.2008 δύο άδειες κατεδάφισης του Δήμου Αθηναίων που αφορούν το σύνολο του κτιριακού συγκροτήματος.

Η Αστική Εταιρεία υποστηρίζει ότι η κατεδάφιση του κτιριακού συγκροτήματος θα υποβάθμιση το οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και θα στερήσει από τους Αθηναίους αξιόλογα στοιχεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Το Ε΄ Τμήμα (εισηγήτρια και πάλι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου) αφού και πάλι ερμήνευσε την Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας, το άρθρο 24 και ειδικά τις παραγράφους 1 και 6 του άρθρου αυτού και την νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιά, έκρινε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, όπως και οι άλλες συμπροσβαλλόμενες αποφάσεις αιτιολογούνται νομίμως και επαρκώς. Κατόπιν αυτών απορρίφθηκε η αίτηση της προσφεύγουσας εταιρείας.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/07/2009_288409

asot
July 13th, 2009, 09:50 AM
Breaking news: Το ΣτΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση για άρση προστασίας της οικείας Κουρεμένου, ενώ δεν ενέκρινε προστασία για το οικιστικό σύνολο Μακρυγιάννη/Χατζηχρήστου. Συνεπώς, το κτίριο στην Αρεοπαγίτου 17 μένει, ενώ το κτιριακό σύνολο στη γωνία Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου πέφτει...

Απόφαση ΣτΕ για τα κτίρια στην Μακρυγιάννη, κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος) εξέδωσε δύο αποφάσεις που αφορούν κτίρια στην περιοχή του Μακρυγιάννη και ειδικότερα κοντά στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και για τα λόγο αυτό ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) είχε ασκήσει παρεμβάσεις και στις δύο υποθέσεις.

Με την υπ΄ αριθμ. 2335/2009 απόφαση (εισηγήτρια η Κατερίνα Σακελλαροπούλου) έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της περιοχής του Μακρυγιάννη με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η από 30.8.2007 απόφαση υπουργού Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η ολική άρση προστασίας του χαρακτηρισμένου ως μνημείου ακινήτου επί της οδού Διονύσου Αρεοπαγίτου 17 (οικοδομικό τετράγωνο 440). Το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1978 με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και ως έργο τέχνης από το 1988. Το κτίριο αυτό γειτνιάζει με το Νέο Μουσείο Ακρόπολις και δημιουργεί, σύμφωνα με την διοίκηση, προβλήματα στην οπτική επαφή με το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως.

Το Ε΄ Τμήμα αφού ερμήνευσε την Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην Ευρώπη που έχει κυρωθεί από την χώρα μας με το Ν. 2039/1992, το άρθρο 24 και ειδικά τις παραγράφους 1 και 6 του άρθρου αυτού που καθιερώνει την αυξημένη προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος (μνημείων κλπ.) και την νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιά, έκρινε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση «δεν αιτιολογείται νομίμως» και κατά συνέπεια είναι ακυρωτέα.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι το επίμαχό κτήριο μαζί με το πλέγμα των κτιρίων που βρίσκονται επί της οδού Δ. Αρεοπαγίτου συνιστούν ένα ενιαίο μέτωπο και ένα αρχιτεκτονικό σύνολο που εμπίπτει στην προστασία του αρχαιολογικού νόμου και της Σύμβασης της Γρανάδας.

Με την δεύτερη απόφασή του το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ(υπ΄ αριθμ. 2339/2009), απέρριψε αίτηση της Αστικής Εταιρείας «Monumenta» που ζητούσε να ακυρωθεί: 1) η από 1.4.2008 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία αποφασίστηκε ο μη χαρακτηρισμός ως μνημείου του κτιριακού συνόλου στην συμβολή των οδών Μακρυγιάννη 10 και Χατζηχρήστου 21, 2) οι από 17.7.2008 και 24.7.2008 αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ με τις οποίες κρίθηκε ότι το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο και 3) οι από 5.8.2008 δύο άδειες κατεδάφισης του Δήμου Αθηναίων που αφορούν το σύνολο του κτιριακού συγκροτήματος.

Η Αστική Εταιρεία υποστηρίζει ότι η κατεδάφιση του κτιριακού συγκροτήματος θα υποβάθμιση το οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και θα στερήσει από τους Αθηναίους αξιόλογα στοιχεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Το Ε΄ Τμήμα (εισηγήτρια και πάλι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου) αφού και πάλι ερμήνευσε την Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας, το άρθρο 24 και ειδικά τις παραγράφους 1 και 6 του άρθρου αυτού και την νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιά, έκρινε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, όπως και οι άλλες συμπροσβαλλόμενες αποφάσεις αιτιολογούνται νομίμως και επαρκώς. Κατόπιν αυτών απορρίφθηκε η αίτηση της προσφεύγουσας εταιρείας.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/07/2009_288409

θλιβερό. Χαίρομαι για το 17, αλλά στεναχωριέμαι που θα φύγουν τα νεοκλασικά της γωνίας. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι εμποδίζουν, ίσα ίσα κάνουν τον πεζόδρομο πιο ατμοσφαιρικό...Το 19 τι θα γίνει?

stereo-d
July 13th, 2009, 11:14 AM
θλιβερό. Χαίρομαι για το 17, αλλά στεναχωριέμαι που θα φύγουν τα νεοκλασικά της γωνίας. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι εμποδίζουν, ίσα ίσα κάνουν τον πεζόδρομο πιο ατμοσφαιρικό...Το 19 τι θα γίνει?

Το 17 ή το 19 είναι του μουσικού;

AAL
July 13th, 2009, 11:40 AM
"έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της περιοχής του Μακρυγιάννη με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η από 30.8.2007 απόφαση υπουργού Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η ολική άρση προστασίας του χαρακτηρισμένου ως μνημείου ακινήτου επί της οδού Διονύσου Αρεοπαγίτου 17 (οικοδομικό τετράγωνο 440)."
...."Στην απόφαση αναφέρεται ότι το επίμαχό κτήριο μαζί με το πλέγμα των κτιρίων που βρίσκονται επί της οδού Δ. Αρεοπαγίτου συνιστούν ένα ενιαίο μέτωπο και ένα αρχιτεκτονικό σύνολο που εμπίπτει στην προστασία του αρχαιολογικού νόμου και της Σύμβασης της Γρανάδας."

Το 17 είναι το art deco. Το νεοκλασικό του Παπαθανασίου είναι το 19. Από τη διατύπωση μάλλον εννοεί ότι προστατεύονται και τα δυο, αλλιώς το "πλέγμα" θα καταστρεφόταν...αλλά δεν είναι σαφές.

AAL
July 13th, 2009, 11:40 AM
θλιβερό. Χαίρομαι για το 17, αλλά στεναχωριέμαι που θα φύγουν τα νεοκλασικά της γωνίας. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι εμποδίζουν, ίσα ίσα κάνουν τον πεζόδρομο πιο ατμοσφαιρικό...

Συμφωνώ

charmalarm
July 13th, 2009, 05:21 PM

Hi Dromeas, for the benefit of those of us who are less fluent in Greek any chance you can sum up what was said in English? My Greek is only at conversational leve and would need to consult my dictionary for at least every other word :) Thanks.

dromeas
July 13th, 2009, 06:47 PM
Hey, charmalarm, there's no problem at all. The State Council has issued a verdict on (some of) the buildings surrounding the museum. The art deco building at 17 Areopagitou street cannot be demolished since the court has annulled the ministry decision to de-list the building. On the other hand, the house complex at the corner of Makriyanni and Hatzichristou streets is not listed and the court has decided that the decision to demolish them holds. That basically means that the art deco building stays and the corner complex is demolished. There is still confusion regarding the neoclassical buildings at 19 Areopagitou str. and the one at the corner of Mitseon and Hatzichristou str. A law interpretation implies that the 19 Areopagitou str. building stays, whereas the other one possibly goes. Too many buildings, I know... :nuts:

SonOfSparta
July 14th, 2009, 04:21 AM
I really don't understand why the art deco building and the neoclassical building next door cannot be moved to a location nearby and so the museum visitors can have an unobstructive view of the Acropolis. God knows there are plent of ugly 1950s and 1960s structures that can be torn down and replaced with the art deco building currently on 17 Areopagitou.

asot
July 14th, 2009, 10:12 AM
I really don't understand why the art deco building and the neoclassical building next door cannot be moved to a location nearby and so the museum visitors can have an unobstructive view of the Acropolis. God knows there are plent of ugly 1950s and 1960s structures that can be torn down and replaced with the art deco building currently on 17 Areopagitou.

Because this beautiful art deco building protects Acropolis from an "airport style" concrete restaurant structure. This is where it belongs.

stereo-d
July 14th, 2009, 11:24 AM
Because this beautiful art deco building protects Acropolis from an "airport style" concrete restaurant structure. This is where it belongs.

Then we definitely need something as well, to protect the visitors of the museum from the atrocity that is the buildings' back sides, ESPECIALLY the not art deco one's.

Since, as it seems, we can't be protected from its owner's attitude.

asot
July 14th, 2009, 12:23 PM
Then we definitely need something as well, to protect the visitors of the museum from the atrocity that is the buildings' back sides, ESPECIALLY the not art deco one's.

Since, as it seems, we can't be protected from its owner's attitude.

All we need is tall trees! It's simple!
Owners were NOT allowed to renovate their own buildings because the Ministry of Culture had decided to demolish them and rejected any request for renovation.

NickyF
July 27th, 2009, 03:43 AM
Scene cut from Athens museum film after protests
By DEMETRIS NELLAS (AP) – 26 July 2009

ATHENS, Greece — A scene from an animated film shown to visitors at the new Acropolis Museum that depicts Christian priests destroying parts of the Parthenon has been deleted following protests by the Greek Orthodox Church.

The creator of the segment, Greek-born French filmmaker Constantin Costa-Gavras, has demanded that his name be taken off the film credits in protest.

"The priests used to destroy ancient temples. Now they want to remove scenes from a film," Costa-Gavras told Greece's Mega TV channel. "This is the kind (of censorship) that used to happen in the former Soviet Union."

Costa-Gavras, known mainly for French-language films with political themes, such as "Z" and "State of Siege", shared an Academy Award in 1983 for best screenplay adaptation for the English-language film "Missing," starring Jack Lemmon, a film Costa-Gavras also directed.

Costa-Gavras' 1-minute, 40-second segment depicting the damage done to Parthenon over the centuries — from marauding Germanic warriors in 267 A.D. to the removal of a large part of the frieze by British diplomat Lord Elgin in early 19th century — was part of a larger piece produced for the 2004 Athens Olympics and had been incorporated into a 13-minute film shown to museum visitors, narrating the history of the Parthenon from its inception to the present day.

The animated segment showed figures clad in black climbing up ladders and destroying part of the Parthenon frieze; the scene referred to well-documented episodes of destruction that took place in the early Byzantine period (5th-8th centuries A.D.), when Christians often demolished monuments and temples belonging to the old pagan era. Many parts from those temples were used to build churches. The Parthenon itself suffered some damage but was spared a worse fate by being converted into a church.

Church officials contended the film misrepresented the attitude of the Greek Orthodox Church toward Greece's ancient heritage.

Greek media reported the segment was excised after the intervention of Culture Minister Antonis Samaras.

A Church of Greece spokesman denied there was any "formal or informal" protest lodged with the Culture ministry but said that the church's Holy Synod took up the matter at its latest meeting on July 21.

"The issue was discussed at the meeting, but no protest was made, either in writing or orally," said press officer Haris Konidaris.

The Holy Synod's press release mentions that the church will "finance the research and writing of a study on the Church's contribution to preserving the Ancient Greek heritage (monuments, texts)."

Museum director Dimitris Pantermalis acknowledged the Greek Church's displeasure and, while he tried to minimize the importance of the episode, appeared irritated at those who objected.

"The segment that was cut was no more than 12 seconds long and the accompanying narration has been left intact," he told the Associated Press. "The film depicted a historical fact — that some early Christians destroyed, or tried to destroy, ancient monuments, and this fact remains. ... I cannot understand those who said that (in) showing figures clad in black robes, we depicted priests. That's what people were wearing in the Byzantine period, not trousers," he said.

Pantermalis later released a statement defending the cuts in the film as "an effort to eliminate misunderstanding and not censorship at all."

The Acropolis Museum, which opened on June 20, now receives an average of 11,000 visitors daily, Pantermalis said.

Copyright © 2009 The Associated Press.

Numerous accounts exist of Christians destroying pagan temples, sculpture etc......let's not shy away from the truth.

Censorship has no place in the Acropolis Museum......

Reinstate Gavras' original film ..................

ReiAyanami
July 27th, 2009, 09:24 AM
ΕΞΩ ΟΙ ΡΑΣΣΟΦΟΡΟΙ ΑΠ'ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

:lol::lol::lol::lol:

menelaos
July 27th, 2009, 01:01 PM
No matter how many museums we build, no matter how good and pretty they are, this kind of behavior will always place us among the most conservative and frightened people in the world. It takes much more than a museum to change this kind of thing... It's really a shame... We don't ever deserve what's left behind on that hill....

Billy8181
July 27th, 2009, 01:12 PM
like many, many other uptight countries we need to start relaxing......the atmosphere is so thick you can cut it with a knife sometimes..! :)

as for the dolce vita ,zorba the greek easy-going lifestyle it's good for the movies and selected people, reality is a little different.

kostya
July 27th, 2009, 01:31 PM
menelaos: it's secularism which Greece lacks.

savas
July 27th, 2009, 02:13 PM
Μνημείο διεθνούς... λογοκρισίας

Εποχές που ελληνικές κυβερνήσεις διαφήμιζαν «νέους Παρθενώνες» θυμίζει η
λογοκρισία φιλμ του Κ.Γαβρά που προβάλλεται στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως,
για να μην θιχτεί η Εκκλησία. «Τότε ακρωτηρίαζαν αγάλματα, τώρα κόβουν
εικόνες» λέει ο σκηνοθέτης

http://media2.feed.gr/filesystem/images/20090727/engine/assets_LARGE_t_420_2435227_type11495.jpg

Σε φιάσκο πρώτου μεγέθους για την διοίκηση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης αλλά
και την πολιτική ηγεσία της, δηλάδή τον νέο υπουργό Πολιτισμού Αντ.Σαμαρά και την
κυβέρνηση, εξελίσσεται η απόφαση να κοπούν αποσπάσματα από ταινία του Κώστα
Γαβρά, τα οποία προβάλλονται στον προθάλαμο της γυάλινης αίθουσας με τα γλυπτά
του Παρθενώνα, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση παραβιάζει κατάφωρα τη νομοθεσία για τα πνευματικά
δικαιώματα των δημιουργών (Droits d'Auteur), σημειώνει σε επιστολή διαμαρτυρίας του
ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, καθώς αυτή απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε αλλαγή σε
μία κινηματογραφική ταινία χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη.

Τα επίμαχα πλάνα παρουσίαζαν τις φθορές που προκάλεσαν οι φανατικοί χριστιανοί της
παλαιοχριστιανικής περιόδου στον Παρθενώνα και τα γλυπτά, κυρίως στα αετώματα του
ναού και όπως καταγγέλλει ο Κ.Γαβράς «ο ελληνικός κλήρος ζήτησε στη Διοίκηση
του Μουσείου της Ακρόπολης όπου προβάλλεται η ταινία να κόψει αυτή τη
σκηνή. Η ιστορία επαναλαμβάνεται: οι θρησκόληπτοι που άλλοτε ακρωτηρίαζαν
τα αγάλματα, σήμερα επεμβαίνουν και κόβουν τις εικόνες».

«Σκοπός μου ήταν να δείξω - βασιζόμενος σε αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα - ότι η
σταδιακή " συρρίκνωση " του Παρθενώνα δεν πρέπει να αποδοθεί σε τυχόν φθορές
μέσα στο χρόνο ή σε ενδεχόμενες αδυναμίες της κατασκευής του αλλά αντίθετα
οφείλεται στον φανατισμό των ανθρώπων καθώς και στην βαρβαρότητα των διαδοχικών
εισβολέων, χωρίς να ξεχνά κανείς τις ασύστολες λεηλασίες του λόρδου Eλγιν, πρέσβη
της Μεγάλης Βρετανίας», σημειώνει ο σκηνοθέτης, που κλείνει επαναλαμβάνοντας ότι
«κύριος σκοπός της ταινίας μου είναι να αποδειχθεί ότι ο λόρδος Eλγιν κατέστρεψε
μέρος του ναού και έκλεψε τα αγάλματά του για κερδοσκοπικούς λόγους: ο αγοραστής -
δηλαδή ο κλεπταποδόχος - ήταν το αγγλικό κράτος. Τα αγάλματα αποτελούν
αναπόσπαστο στοιχείο του Παρθενώνα».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=4914917

***********************************************************************************

Αυτό που μας διαφήμισε τώρα μας δυσφημεί

(...) κάποιοι αποφάσισαν να παρέμβουν και να αλλοιώσουν, επί της ουσίας, ένα
καλλιτεχνικό έργο -πράξη απαράδεκτη σ' ένα δημοκρατικό πολίτευμα, συνηθισμένη σε
θεοκρατικά και ανελεύθερα καθεστώτα- χωρίς καν να ρωτήσουν τον δημιουργό του. Και
μάλιστα για να απαλείψουν από αυτό στοιχεία ιστορικά αποδεδειγμένα. Είναι
αξιοσημείωτο, επίσης, ότι ακόμα και μετά την οργισμένη αντίδραση του Κώστα Γαβρά
με δηλώσεις του στην «Ε» και το «Μέγκα», οι υπεύθυνοι του Μουσείου συνεχίζουν να
τον αγνοούν. Ο ίδιος μίλησε για «απαράδεκτη λογοκρισία, λυπηρή για την Ελλάδα», για
«πρακτικές Σοβιετικής Ενωσης» και ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά του από το
απόσπασμα αφού δεν είναι πλέον δημιούργημά του. Παρ' όλα αυτά, το όνομά του
υπήρχε χθες στους τίτλους τέλους του βίντεο.

Οσοι λογόκριναν το φιλμ του Γαβρά μάλλον δεν πρέπει να έχουν πλήρη συναίσθηση
του μεγέθους της πράξης τους. Αν μπορούσαν να φανταστούν τον αντίκτυπό της στα
διεθνή μέσα ενημέρωσης, δεν θα είχαν πειράξει ούτε χιλιοστό από το φιλμάκι. Η είδηση
κάνει, κυριολεκτικά, τον γύρο του κόσμου. Ο Κώστας Γαβράς δεν είναι κάποιος
δημιουργός της περιφέρειας. Ο σκηνοθέτης του «Ζ» έχει τιμηθεί με αρκετά διεθνή
βραβεία, ανάμεσά τους και Οσκαρ το 1983 για τη διασκευή σεναρίου στον
«Αγνοούμενο». Εκτός από τη Γαλλία έχει γυρίσει ταινίες και στην άλλη πλευρά του
Ατλαντικού, στην Αμερική. Δεν υπάρχει σοβαρό μέσο ενημέρωσης του πλανήτη
(«Λε Μοντ», Ασ. Πρες, Γαλλικό Πρακτορείο, «Νουβέλ Ομπσερβατέρ», «Νιου Γιορκ
Τάιμς») που να μη φιλοξενεί τη «λο&