View Full Version : [Gdańsk] Autobusy

Pages : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10

Damhan
February 9th, 2008, 09:45 PM
PIKeRs: Nie spieram się, bo w tym wypadku pewnie masz bardziej dokładną wiedzę. Mówiłem tylko, że pamiętam jak wtedy mówiono, że tej starej wersji już nie ma w produkcji, miłośnicy łódzcy spekulowali na TWB, że przyjdzie nowa wersja, a tu stara. Tak więc pewnie Łódź miała wielkiego pecha dostając brzydszą wersję tego samego autobusu.

Sorry za OT, ale musiałem doprecyzować. W takim razie czekamy na rozstrzygnięcie przetargu.

muszyn
February 9th, 2008, 10:32 PM
Bzdura. Neoplany z powodu stanu technicznego już nie robią brygad całodziennych (dwa przeglądy w ciągu dnia), natomiast O405GN nie mają z tym problemów. Warto odróżnić Berlińczyki od wozów z Aachen. Berlin bierze autobusy w leasing i średnio o nie dba, stąd ich kiepski stan. Pojazdy z Aachen natomiast są w wyśmienitym stanie i jeszcze długo pojeżdżą po gdańskich ulicach.

Ok, może ja cały czas trafiam na berlińskie, ale człowieka już cholera bierze. W jednym świrowały kasowniki, w innym drzwi kierowca zamykał ręcznie, w trzecim trzeba było resetować elektronikę co przystanek, w czwartym kierowca co chwila poprawiał nad pierwszymi drzwiami... Już wolę ikarusy :lol:

A co do przetargu to chciałbym żeby to były lion'sy lub Mercedesy. Solarisy też są fajne ale mamy ich już trochę więc czas na coś innego :)

Solos
February 9th, 2008, 10:48 PM
Ok, może ja cały czas trafiam na berlińskie, ale człowieka już cholera bierze. W jednym świrowały kasowniki, w innym drzwi kierowca zamykał ręcznie, w trzecim trzeba było resetować elektronikę co przystanek, w czwartym kierowca co chwila poprawiał nad pierwszymi drzwiami... Już wolę ikarusy :lol:

A co do przetargu to chciałbym żeby to były lion'sy lub Mercedesy. Solarisy też są fajne ale mamy ich już trochę więc czas na coś innego :)

Siur, ja proponuje Jelcze one mają jeszcze mniej elektorniki.

trams
February 9th, 2008, 11:45 PM

Moim zdaniem lepiej ujednolicać tabor. Solarisy są w porządku :)

muszyn
February 10th, 2008, 02:21 PM
Siur, ja proponuje Jelcze one mają jeszcze mniej elektorniki.

Jasne... Może od razu wróćmy do tramwajów konnych? ;)

brzesiu
February 11th, 2008, 09:48 AM
Wy to macie problemy.

co do merców to kolega na pewno trafiał na berlinki w pozostałych już nie ma problemów w dżwiami.
Co do elektroniki to fakt jazdy były nieziemskie ale to tylko i wyłacznie dlatego ze nasze sterowniki wyswietlaczy i kasowników kłuciły sie z już zamontowanym sprzętem, w zupelnie nowych busach nie wyobrazam sobie takiej mozliwości.

Zauważcie ze beliny to buzy na ful wypasie jak na 10 latki jezdżą lepiej niż nowe słoneczka.
Na dzien dziesiejszy to wsio ryba co wygra byłe nie solaris na merce szkoda kasy bo jakość nie ta samo ca kilka lat temu a cena nadal wysoka.

muszyn
February 11th, 2008, 03:46 PM
A co jest takie złe w Solarisach? Bo mi w nich nic nie przeszkadza...

przyb
February 12th, 2008, 10:16 AM
Mnie to również zastanawia. Poza tym jestem zwolennikiem ujednolicenia taboru, dzięki czemu można obniżyć koszty utrzymania pojazdów.

brzesiu
February 12th, 2008, 10:21 AM

Jakość wykonania.

Ta firma powstała tylko i wyłącznie dlatego ze Neoplan podziękował im za współprace.

GeorgeGdansk
February 12th, 2008, 01:31 PM
jakoś trudno mi w to uwierzyć. Tym bardziej, że wiele miast "zachdniej" Europy zdecydowało się na zakup Słoneczek. Nie sądzę, żeby przy złej jakości wykonania nadal wybierali oferty Solarisa

trams
February 12th, 2008, 03:08 PM
W Dubaju na pewno muszą oszczędzać dlatego kupili te gorzej wykonane Solarisy... ;) Nie gadajcie bzdur, to dobre maszyny i co by nie mówić polski towar eksportowy.

PIKeRs
February 12th, 2008, 07:08 PM
Nie udawajcie, że nie wiecie, iż Solniczki na eksport są dużo lepsze od tych dla polskich odbiorców :).

beretissimus2046
February 12th, 2008, 11:11 PM
Niech wybiora Citaro. Ciekawe co bedziecie na ich temat mowic za 5 lat:lol:
Te wozy wydaja sie byc strasznie delikatne. O405N uwazam za swietna, solidna konstrukcje ale Citaro od poczatku mi sie nie podobalo. Zreszta Citaro na Polski rynek tez chyba w Turcji skladaja...

ml2200
February 13th, 2008, 12:10 AM
...
Ta firma powstała tylko i wyłącznie dlatego ze Neoplan podziękował im za współprace.

No z tego co pamiętam to prezes neoplan polska wykupił pakiet akcji od neoplana.
Takie pytanko - co się stało z marką neoplan - bo jakoś nie widzę nic z tym szyldem poza maszynami które niedługo pójdą osiągną swój wiek.

brzesiu
February 13th, 2008, 10:12 AM
No z tego co pamiętam to prezes neoplan polska wykupił pakiet akcji od neoplana.
Takie pytanko - co się stało z marką neoplan - bo jakoś nie widzę nic z tym szyldem poza maszynami które niedługo pójdą osiągną swój wiek.

Neoplan został wykupiony podajże przez Mana nie dam sobie reki uciąć.
Co do jakości to fakt te eksportowe wydaja sie lepiej zrobione do tego mozna dodać inny stan dróg.
Solarki sa dosyć delikatne zresztą jak wszystkie niskopodłogowce(tylko ze to w solarkach szyby i dzwi na wybojach wypadają).

Damhan
February 13th, 2008, 04:21 PM
Nikt nie powiedział, ze Merce na polski rynek nie będą gorzej wykonane. Przypominam, że w PKS Wejherowo jeden już się spalił, a w Łodzi chyba też nie są do końca zadowoleni, ale niech ktoś lepiej zorientowany się wypowie.

muszyn
February 13th, 2008, 05:56 PM
@ Brzesiu
Jeśli mamy tak się czepiać to w MAN-ach woda ciągle wlewa się między szyby. Każdy autobus ma wady. Według Ciebie kto powinien wygrać przetarg?

J_J
February 13th, 2008, 06:30 PM
Rzeczywiscie. Efekt jest niesamowity z ta woda w szybach. Normalnie jak w oceanarium, gdyby jeszcze rybki plywaly. W MAN-ach jednak klimatyzacja dziala lepiej. Nie zwrocilem akurat uwagi, czy w gdanskich byla kurtyna powietrzna, ale w Lionsach to juz jest. W Solarkach niestety nie ma tego istotnego nawiewu.

trams
February 13th, 2008, 06:44 PM
@ Brzesiu
Jeśli mamy tak się czepiać to w MAN-ach woda ciągle wlewa się między szyby.

Wlewa? A nie skrapla para wodna z powietrza? Już słyszałem różne wersje :)

gdynianin8
February 13th, 2008, 07:33 PM
Neoplan został wykupiony podajże przez Mana nie dam sobie reki uciąć.
Co do jakości to fakt te eksportowe wydaja sie lepiej zrobione do tego mozna dodać inny stan dróg.
Solarki sa dosyć delikatne zresztą jak wszystkie niskopodłogowce(tylko ze to w solarkach szyby i dzwi na wybojach wypadają).

Na bazie Neoplana Polska powstal Solaris.

Grzesiek R.
February 13th, 2008, 10:24 PM

Witam,

Pozwolę sobie odpowiedzieć bardzo krótko: MAN (Nutzfahrzeuge) wykupił znaczącą część udziałów Neoplana (a konkretnie właściciela tej marki - Gottlob Auwaerter) tworząc koncern NeoMAN, w ramach której marka Neoplan (generalnie) koncentruje się wokół autobusów dalekiej turystyki i międzynarodowych, a MAN to nieco mniej prestiżowa marka (autobusy miejskie, regionalne, międzymiastowe). Podobno jednak Centrolinery dla Dubaju są sprzedawane jako NeoMAN (dotych. Neoplan).

Olszowscy wykupili udziały w Neoplan Polska używając przejściowo, między innymi, pieniędzy BRE Banku. Wykorzystali zarówno problemy finansowe dotychczasowego (współ-)właściciela, jak i jej niezdecydowanie w kontekście planowanej (w 1999 r.) współpracy z MANem.

Citara z początkowych lat produkcji paliły się wszędzie - tylko w Londynie spłonęło ich podobno siedem, co sprawiło, że dłużej pojeździły double-deckery (odstawiono wszystkie pozostałe, które miały je zastąpić). :) W Istanbule też nie było różowo.

persy
February 14th, 2008, 07:43 AM
Wlewa? A nie skrapla para wodna z powietrza? Już słyszałem różne wersje :)
Przy tych ilościach wody, jakie czasem są między szybami, zwłaszcza po większych deszczach sądzę, że przynajmniej w niektórych egzemplarzach jest to po prostu przeciek. I faktycznie, zawsze mnie korci, zeby wpuścić tam jakies rybki dla podkreślenia morskich tradycji Gdańska. :)

brzesiu
February 14th, 2008, 10:14 AM
A solarkach nie ma wody bo nie ma szyb zespolonych, te akwaria to akurat feler fabryczny a po trochy nasz stan dróg.
Na moje powinien wygrać Man aczkolwiek tak po cichu kibicuje Volvo i Scani.
Nie lubie solarisów moim zdaniem sa brzydkie po kilku miesiącach na naszych wybojach wszystko w nich lata i stuka a silniki ktore w nich wstawiaja to chyba z odpadów produkcyjnych.
Dlaczego 10 letni merc pracuje ciszej niż 2 letni solaris.

przyb
February 14th, 2008, 11:37 AM
^^To akurat wynika wg. mnie z umiejscowienia silnika, ale dzięki temu Solaris uzyskał 100% nieskiej podłogi, nawet z tyłu. I nie ma tam tak jak w np. MANach schodów o które można się zabić przy wsiadaniu...

muszyn
February 14th, 2008, 01:56 PM
^^ To że w wszystko w nich lata i stuka to też efekt naszych dróg, bo tak się dzieje nie tylko w Solarkach.

Mógłby ktoś zapodać zdjęcia autobusów jakie są w stanie zaoferować Scania i Volvo?

Damhan
February 14th, 2008, 04:14 PM
@brzesiu: Scania i Volvo? Jeszcze czego. I tak mamy niezły bałagan w taborze i należałoby już po trosze go poukładać wokół jakiś maks. dwóch marek, a nie wymyślać coraz to nowe. Ja poprzestałbym na Solarisach i MANach i Mercedesach jako używki.

PIKeRs
February 14th, 2008, 04:56 PM
http://img403.imageshack.us/img403/5945/bdffca2a337635674ce3491oe4.th.jpg (http://img403.imageshack.us/my.php?image=bdffca2a337635674ce3491oe4.jpg) http://img134.imageshack.us/img134/7367/8353f93e3dc945f7e793e31yq6.th.jpg (http://img134.imageshack.us/my.php?image=8353f93e3dc945f7e793e31yq6.jpg)

Fotki Volviaków pochodzą z transporama.be, natomiast fotki Scanii możecie obejrzeć tu (http://www.phototrans.eu/autobusy.php?s=1014&nr=100&ticket=681) i tu (http://www.phototrans.eu/autobusy.php?s=1014&nr=100&ticket=276).

Moim zdaniem powinien wygrać Mercedes. O ile oczywiście będą to Citaro, a nie Connecto LF. Te pierwsze bowiem są montowane w Niemczech, natomiast te drugie - w Turcji.

Niestety, większość pojazdów produkowanych w naszym kraju jest jakościowo do kitu. Spójrzcie na gdańskie O405N z 1994 roku, i nieco młodsze Jelczedesy...

@Damhan: A ja proponuję wyoutować Neoplany i MANy. Te pierwsze wiadomo dlaczego, natomiast te drugie niezbyt dobrze znoszą gdańskie drogi. Na mojej trasie O405GN prują, natomiast NG313 musi zwolnić do 30-40KM/h i dalej trzeszczą :P.

PS. Tak, wiem, nie powinienem tutaj podawać linków ale wiecie - prawa autorskie do fotek ;).

muszyn
February 14th, 2008, 05:27 PM
Scania nigdy w życiu!
Volvo... chciałbym zobaczyć fotomontaż w gdańskich barwach, choć nie podoba mi się wykonanie dachu.

Ogólnie moimi faworytami Citaro i Lion's.
Kiedy rozstrzygnięcie przetargu?

krzysiu_
February 14th, 2008, 05:39 PM
Citaro ftw

Damhan
February 14th, 2008, 07:32 PM
PIKeRs: Jak to wyoutować? My już mamy te autobusy czy tego chcesz czy nie, a wprowadzać zupełnie nowy model to jednak co innego. Mercedes jeszcze, bo w sumie mamy ich trochę, ale absolutnie żadnych Volvo i Scani.

PIKeRs
February 14th, 2008, 10:42 PM
No pozbyć się ich kiedy będzie taka możliwość - to znaczy w pierwszej kolejności :). Zawsze w sumie można sprzedać (jak MPK Łódź) ;).

biker_1978
March 13th, 2008, 12:08 PM
z trojmiasto.pl , kiedyś jechałem autobusem auchanowym i się zapalił po zjechaniu ze Słowaka :) tyle że to był stary rzęch, a tu proszę Neoplan

Spłonął Neoplan na ul. Kartuskiej

Neoplan spłonął na ul. Kartuskiej w Gdańsku. Dzięki szybkiej reakcji kierowcy nikomu nic się nie stało, ale autobus spalił się niemal doszczętnie.

Autobus linii 168 obsługiwanej przez Zakład Komuniakcji Miejskiej jechał ok. godz. 9 ul. Kartuską. W pewnym momencie jego kierowca zauważył wydobywający się z silnika ogień. Natychmiast zatrzymał pojazd i ewakuował wszystkich pasażerów.

Ogień rozprzestrzeniał się bardzo szybko i wkrótce objął cały autobus. Pomimo prób, kierowca nie był w stanie ugasić go samemu.

Na miejsce przyjechały cztery zastępy straży pożarnej z JRG-2 w Sródmieściu. Strażacy ugasili pożar, ale autobus uległ niemal doszczętnemu zniszczeniu.

ms

Możej
March 13th, 2008, 12:39 PM
No ładnie - moja linia :)

http://img.trojmiasto.pl/zdj/fotki/12900/z12933.jpg
http://img.trojmiasto.pl/zdj/fotki_duze/12900/z12934.jpg
http://img.trojmiasto.pl/zdj/fotki_duze/12900/z12935.jpg
http://img.trojmiasto.pl/zdj/fotki_duze/12900/z12936.jpg

PIKeRs
March 13th, 2008, 01:43 PM
No, to jeden Neochłam z bani :nuts:.

GeorgeGdansk
March 13th, 2008, 03:41 PM
^^ dokładnie to samo chciałem napisać. Niestety jeszcze troszkę ich mamy, ale może by tak na Ukraine sprzedać, albo Białoruś?

paszczakoss
March 13th, 2008, 05:53 PM
Wiadomo jaki to był numer? Chodzi mi nie o numer linii na jakiej jechał tylko ten jego stały, zkm-owski numer 20XX?

Eurotram
March 13th, 2008, 05:54 PM
^^ dokładnie to samo chciałem napisać. Niestety jeszcze troszkę ich mamy, ale może by tak na Ukraine sprzedać, albo Białoruś?
Tylko że ten już przedstawia wartość = 0,czyli nie da się go sprzedać już nigdzie :no: ... i nic za niego kupić :(

muszyn
March 13th, 2008, 06:08 PM
Wczoraj skończył się okres nadsyłania ofert co do przetargu na niskacze. Wie ktoś kiedy będzie wiadomo kto się zgłosił i z czym?
--------------------------------------------------------
Na rzecz jakości
ISO dla Zakładu Komunikacji Miejskiej w Gdańsku Sp. z o.o.

Certyfikat ISO dla ZKM
Wysoki poziom świadczonych usług przez naszą firmę został potwierdzony przyznaniem ISO 9001:2000. 6 marca 2008r. odbyła się uroczystość wręczenia certyfikatu Zarządowi firmy.

Biuro Certyfikacji Polskiego Rejestru Statków S.A. było pierwszą firmą w kraju, która otrzymała prawa do przyznawania dokumentów, poświadczających wprowadzanie międzynarodowych systemów zarządzania normami w różnych gałęziach gospodarki.

- Firmę sprawdzali jedni z najostrzejszych audytorów - powiedział podczas spotkania Bogdan Przybylski, dyrektor Biura Certyfikacji Polskiego Rejestru Statków S.A. - Nikt nie jest doskonały, ale wasza firma ma poważne sukcesy na koncie. Jako pierwsi w Polsce wprowadziliście niskopodłogowe autobusy, klimatyzacje i system łączności Tetra.

Certyfikat ISO dla ZKM
Wdrożenie Systemu Zarządzania Jakością (SZJ) obliguje firmę do nieustannego podnoszenia jakości świadczonych usług. SZJ kryje w sobie nie tylko wymagania stawiane przez pasażerów, ale także lepszą koordynację pracy między poszczególnymi komórkami w firmie. Otrzymany certyfikat ma ważność do 19.02.2011 r. Jednak co roku będzie odbywała się specjalna kontrola utrzymująca w mocy ten dokument.

- Wy będziecie się doskonalić, a my będziemy to monitorować - dodał Bogdan Przybylski. Zarząd Zakładu Komunikacji Miejskiej Gdańsku Sp. z o.o. zapewnił, że firma nie stanie w miejscu, jest i będzie przykładem do naśladowania dla pozostałych firm w regionie.

- Podpisaliśmy kontrakt z Dortmundem na 44 składy tramwajowe i już wkrótce przyjedzie pierwszych 9 - wyliczał Jerzy Zgliczyński, prezes zarządu ZKM w Gdańsku Sp. z o.o. -Właśnie ukazał się przetarg na 45 nowych, niskopodłogowych autobusów, które dotrą do Gdańska jeszcze w tym roku. Będzie to przełomowy rok w komunikacji gdańskiej. Zarówno przedstawiciele PRS S.A., jak i gdańskiego ZKM byli zgodni, że do pełni sukcesu potrzebne jednak jest zaangażowanie wszystkich pracowników bez wyjątku.

trams
March 13th, 2008, 06:22 PM
TVN24 - spłonął kolejny gdański autobus. Z tego co widziałem na filmie, był to Neoplan.

przyb
March 13th, 2008, 06:33 PM
^^ Kolejny, czy to podwojony news?

PIKeRs
March 13th, 2008, 09:17 PM
Wiadomo jaki to był numer? Chodzi mi nie o numer linii na jakiej jechał tylko ten jego stały, zkm-owski numer 20XX?
Z tego co mi wiadomo - 2608. I to nie jest "stały numer" tylko zwyczajny numer taborowy. ZKM ma zakresy #1XXX (tramwaje) oraz #2XXX (autobusy) :).

A co do przetargu sam się zastanawiam. Wczoraj o 10 miało być otworzenie ofert i ogłoszenie zwycięzcy, a tu lipa. Coś tam się przeciąga, jakieś niejasności były. Pewnie ktoś oprotestuje wynik ;).

muszyn
March 13th, 2008, 09:54 PM
Co do oznaczeń to czy to jest tak:
20XX - nowe niskopodłogowe autobusy 12-metrowe;
21XX, 22XX - stare przegubowe ikarusy;
23XX - stare, krótkie ikarusy;
25XX - nowe przegubowce;
26XX - 15-metrowe neoplany;
27XX - używane, krótkie niskacze?

Damhan
March 13th, 2008, 10:31 PM
^^ Prawie tak, bo 26xx to jeszcze używane przegubowce, no i są jeszcze Jelcze M11- 24xx

A ten news, który wkleił trams to na pewno podwojony. Na tvn24.pl cały czas informacja o tym zdarzeniu z ranka wraz z filmem.

PIKeRs: Ale czy otwarcie ofert nie jest równoznaczne z wybraniem zwycięzcy, nie mówiąc już o podpisaniu umowy? Zresztą już przekładali ten termin, więc nie wiem czy ten wczorajszy był ostatecznym.

PIKeRs
March 13th, 2008, 10:42 PM
Hmm... No to lecimy:

Ikarus 280: 2101 - 2299
Ikarus 260: 2300 - 2361
Jelcz M11: 2400 - 2476
MAN NL2X3: 2043 - 2066
MAN NG313: 2501 - 2503
Mercedes O405N: 2001 - 2015, 2701 - 2727 (z wyłączeniem 2722)
Mercedes O405GN: 2615 - 2640
Mercedes O530 "Citaro": 2722
Neoplan N4016: 2016 - 2038
Neoplan N4020: 2601 - 2611
Solaris Urbino 12: 2039 - 2042, 2067 - 2091
Solaris Urbino 18: 2504 - 2517

Jak się mylę, to mnie poprawcie (pisane z pamięci; tylko w sprawie Sralisów podparłem się notatkami :) ).

@Damhan: Nie koniecznie, ogłaszający przetarg musi się wytłumaczyć z wyboru oraz odpowiedzieć na wszelkie zadane przez oferentów pytania. Jest jeszcze jedna możliwość - nie dostali jeszcze tej oferty, którą mieli dostać ;).

trams
March 13th, 2008, 10:59 PM
A ten news, który wkleił trams to na pewno podwojony. Na tvn24.pl cały czas informacja o tym zdarzeniu z ranka wraz z filmem.

Nic nie wklejałem ;) Tylko napisałem co zobaczyłem w TV.

muszyn
March 13th, 2008, 11:06 PM
Czułem że o czymś zapomniałem i faktycznie były to jelcze i używane przegubowe merce.
A czy MAN-y o numerach 2063-2066 czymś różnią się od reszty oprócz drobnych zmian w wyglądzie (pomaranczowe wyświetlacze, żółte poręcze, itp)? Pochodzą z innego przetargu czy jak?

PIKeRs
March 13th, 2008, 11:16 PM
Są nowsze. Rocznik 2004 jak mnie pamięć nie myli. Nie mają podwójnych szyb, mają fotele z logiem MAN'a, ładniejszą obudowę wyświetlacza wewnętrznego (ogólnie nowocześniejszy wystrój) i chyba większą pojemność silnika...

Z zkm.pl:
W związku z wprowadzonymi przez Zamawiającego modyfikacjami Specyfikacji
Istotnych Warunków Zamówienia, przesuwa się termin składania ofert z 19.03.2008r.
na 26.03.2008r. godz. 10:30. Otwarcie ofert nastąpi 26.03.2008r. o godz. 11:00 (zgodnie z art. 38
pkt 6 ustawy – Prawo zamówień publicznych z dnia 29 stycznia 2004r. ( tekst jednolity Dz.U.
z 2007r. nr 223, poz. 1655)).

Maci
March 14th, 2008, 02:22 PM
...Wczoraj o 10 miało być otworzenie ofert i ogłoszenie zwycięzcy, a tu lipa. Coś tam się przeciąga, jakieś niejasności były. Pewnie ktoś oprotestuje wynik ;).

Nie chcę się mądrzyć ale mogło być co najwyżej odczytanie ofert a nie ogłoszenie zwycięzcy. Od otwarcia ofert do rozstrzygnięcia postępowania długa droga (oczywiście w przypadkach zamówień takiego rodzaju). Jeszcze dłuższa droga do podpisania umowy. Polskie prawo, niestety

PIKeRs
March 14th, 2008, 02:32 PM
No z tego co pamiętam, to wszystko powinno się odbyć w obecności przedstawicieli referentów :)... Nie wiem, nie jestem prawnikiem ;).

Maci
March 14th, 2008, 02:53 PM
No z tego co pamiętam, to wszystko powinno się odbyć w obecności przedstawicieli referentów :)... Nie wiem, nie jestem prawnikiem ;).

Dokładnie to wygląda tak:
Otwarcie ofert jest jawne, może przyjść każdy. Zamawiający podaje kwotę jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia i odczytuje ceny ofert, nazwy oferentów itd.
Od tego momentu teoretycznie oferty są jawne i Wykonawcy mogą je przeglądać, fotografować, prosić o kopie itd. W praktyce muszą zlożyć wniosek pisemny o wgląd i czekać na wyznaczenie terminu (sensowne, szkoda żeby konkurencja ryła oferty w czasie kiedy powinna je oglądać komisja przetargowa. W niektórych krajach czas na oglądanie ofert konkurencji jest ograniczony nawet do jednej godziny :banana:).
Od momentu otwarcia, komisja ocenia oferty od strony formalnej i merytorycznej, to może trwać długo w zależności od stopnia skomplikowania zamowienia.
Następnie Zamawiający rozstrzyga postępowanie czyli wybiera, odrzuca, wyklucza lub unieważnia cały przetarg :). I od tej chwili leci siedem dni na protest, potem ewentualne odwołanie a potem może jeszcze sąd. :)
Poza nielicznymi przypadkami Zamawiającemu nie wolno zawrzeć umowy z wybranym wykonawcą do czasu ostatecznego rozstrzygnięcia protestu.
A oprotestować można każdą czynność Zamawiającego :bash:, inną sprawą jest oczywiście zasadność takich protestów.
Ostatnia nowelizacja podniosła znacznie wysokość wpisu od odwołania ale przy takich zamówieniach jak zakup autobusów są to kwoty, że się tak wyrażę drobne.

Przepraszam wszystkich za ten przydlugi OT ale moze komus sie przyda taka informacja.

PIKeRs
March 14th, 2008, 03:06 PM
Dzięki bardzo, mnie się przydała ;). No cóż, nie sądziłem, że to aż tak dziwnie przebiega... To trochę zmuszanie do zakupu tego, czego się nie chce...
A tak swoją drogą - skoro otwarcie ofert jest jawne, to (teoretycznie) nawet ja mógł bym pójść?

Maci
March 14th, 2008, 03:33 PM
Dzięki bardzo, mnie się przydała ;). No cóż, nie sądziłem, że to aż tak dziwnie przebiega... To trochę zmuszanie do zakupu tego, czego się nie chce...
A tak swoją drogą - skoro otwarcie ofert jest jawne, to (teoretycznie) nawet ja mógł bym pójść?

W mojej ocenie nie ma żadnych racjonalnych powodów dla których zamawiający mógłby utrudnić uczestnictwo w otwarciu ofert komukolwiek. (dotyczy to oczywiście trybów podstawowych czyli przetarg nieograniczony i ograniczony). Dodatkowo jest jeszcze ustawa o dostępie do informacji publicznej itd.
Z tym zakupem to jest tak, że cały widz jest w prawidlowym opisie przedmiotu zamówienia, czyli korzystnym dla zamawiającego a zarazem niepodlegającym oprotestowaniu przez konkurencję :lol: i tu jest pies pogrzebany :nuts:
Dodatkowo zamawiający moze ustalać różne kryteria oceny ofert czyli np. cena 60%, parametry techniczne 20%, gwarancja i serwis 20%.

Prawo zamówień w formie obecnej jest wg mnie słabe, ciągnące się protesty blokujące postępowania to zmora i marnotrastwo, dwa przykłady:
1. Hala Gdańsk-Sopot, przeciąganie procedur odwoławczych przez bijące się o kontrakt firmy opóźniło budowę o wiele miesięcy i podrożyło koszty inwestycji o kwotę liczoną chyba w dziesiątki milionów zlotych. :ohno:
2. Sprawa sprzed kilkudziesięciu dni bodajże z Wrocławia (roboty budowlane) gdzie przez nie wpisanie w kosztorys kilku elementów o wartości kilkudziesięciu złotych, odrzucono ofertę najtańszą i wybrano droższą o ponad sto milionów :nuts:
Masakra... w normalnym kraju gdzie szanowane są pieniądze publiczne nie do pomyślenia.
Ale to oczywiście dyskusja nie na to forum, sory za OT.

japan
March 15th, 2008, 06:09 PM
Bardzo żałuję, że spłonął, jak to niektórzy piszą neochłam, a nie któryś z ultranowoczesnych (maski włóż!) Ikarusów lub Jelczy.:bash:

PIKeRs
March 16th, 2008, 12:32 PM
Tylko pamiętaj - to stan techniczny Neochłamów a nie Ikarów czy Jelczy uniemożliwia robienie nimi całodziennych brygad...

japan
March 16th, 2008, 08:20 PM
^^Jakieś tam całodzienne brygady akurat mnie mało interesują. interesuje mnie natomiast fakt, że jadąc za Ikarusem (a nie neochłamem) można zabłądzić w kłębach czarnego dymu, które mu się z rury wydobywają, i także w Ikarusie (nie neochłamie) daje się zaobserwować rzadkie gdziekolwiek w komunikacji autobusowej zjawisko: kiedy się siedzi, i spojrzy się pod nogi, można zauważyć przez wyrdzewiałe w podłodze dziury, jak pod autobusem przesuwa się jezdnia (żeby nie być gołosłownym dodam, że zjawisko to widywałem na liniach 106 i 158).

muszyn
March 16th, 2008, 10:36 PM
^^ Ja też żałuję, że spłonął Neoplan. Może to nie szczyt techniki ale chyba lepsze niż Jelcze. A co do Ikarusów moim hitem są przeciekające przeguby :D

zonc
March 17th, 2008, 09:25 AM
Chciałem Was pocieszysz. Nie martwcie się waszymi Neochłamami. Prywatny przewoźnik w mieście Bydgoszcz zakupił ostatnio... MAZY.

przyb
March 17th, 2008, 11:34 AM
^^ Właśnie wróciłem z dwudiowego pobutu w Bydgoszczy i muszę przyznać, że macie tam całkiem ciekawy tabor autobusowy. Ogólnie byłem bardzo mile zaskoczony całym miastem. :) Taki mały OT.

Solos
March 18th, 2008, 09:52 PM
Nowe autobusy trafią do Gdańska
MJ
2008-03-18, ostatnia aktualizacja 2008-03-18 19:10

Do końca tego roku Zakład Komunikacji Miejskiej w Gdańsku chce wymienić wszystkie swoje autobusy na niskopodłogowe. Ważnym krokiem w tym kierunku będzie zakup 45 fabrycznie nowych pojazdów, na których zakup ogłoszono już przetarg.
Co roku na gdańskie ulice wyjeżdża coraz więcej niskopodłogowych autobusów. Obecnie ZKM posiada 225 pojazdów, z czego 172 są niskopodłogowe.

- Pojazdy z niską podłogą to 75 proc. naszego taboru. Do końca roku planujemy, aby było to 100 proc. - informuje Izabela Kozicka-Prus, rzecznik ZKM Gdańsk.

W ramach przetargu ogłoszonego na początku lutego, ZKM kupi 35 autobusów przegubowych oraz 10 normalnych, 12-metrowych. Tradycyjnie wszystkie muszą być wyposażone w klimatyzację oraz być pomalowane na kolory: czerwony i kości słoniowej.

Co ciekawe, o wyborze dostawcy w 65 proc. zadecyduje cena, a aż w 35 proc. spełnienie warunków określonych w specyfikacji. Większe szanse mają np. producenci, którzy wyposażą nowe autobusy w silniki EURO-5, spełniające bardzo surowe normy dotyczące emisji spalin i hałasu.

Rozstrzygnięcie przetargu ma nastąpić 26 marca. Szacunkowy koszt nowych autobusów to 41 mln zł (bez VAT). Z nieoficjalnych informacji wynika, że największe szanse na dostarczenie Gdańskowi 45 nowych autobusów mają EvoBus Polska, który sprzedaje autobusy marki Mercedes, oraz Solaris Bus & Coach, produkujący autobusy Solaris Urbino. Pojazdy tych firm w chwili obecnej w największym stopniu spełniają warunki zawarte w specyfikacji przygotowanej przez ZKM.

Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto

przyb
March 18th, 2008, 10:09 PM
Jeśli decyduje cena to co? Solaris? :)

PIKeRs
March 18th, 2008, 10:18 PM
Mam nadzieję, że wygra Evobus. Poprzednich przetargów raczej szans wygrać nie miał, bo za duży nacisk był kładziony na cenę. Teraz, gdy w 35% decyduje spełnienie warunków postawionych przez ZKM, Evobus ma spore szanse. Nie, żebym coś sugerował, ale największe...

@przyb: Jak na polskie warunki, jeżeli w 65% decyduje cena, to bardzo mało. W większości przetargów to kryterium ma minimum 80-85%. A nie wszędzie wygrywa Solaris, czyż nie? ;).

trams
March 18th, 2008, 10:18 PM

Jest napisane, że cena to nie jest całe kryterium. Anyway, nie będzie starych rzęchów :)

muszyn
March 18th, 2008, 10:32 PM
Nie jestem pewien, ale czy to nie jest tak, że tylko Solaris produkuje autobusy z Euro-5?
Ja też liczę na Mercedesa, choć Ikarusów żal :D

opo
March 18th, 2008, 11:08 PM
^^
Parę ikarusów zostanie pewnie jako pojazdy zabytkowe...

trams
March 18th, 2008, 11:19 PM
Do diabła z Ikarusami! Jeśli zabytki to tylko jako przykład jak nie budować autobusów.

PIKeRs
March 18th, 2008, 11:45 PM
@muszyn: Pierwszym autobusem z Euro5 był Mercedes Citaro. Autobusy koncernu ze Stuttgartu posiadają także EEV.

brzesiu
March 21st, 2008, 01:46 PM
Do diabła z Ikarusami! Jeśli zabytki to tylko jako przykład jak nie budować autobusów.

A moim zdaniem ikarus był bardzo udanym autobusem w przeciwieństwie do Jelcza

japan
March 21st, 2008, 03:00 PM
^^Słuszne stwierdzenie. Z akcentem na był

Eurotram
March 21st, 2008, 08:48 PM
To,że cena to tylko 65%,IMHO nie jest dobrą wiadomością dla Solarisa.Zresztą też pamiętam,że gdyby nie jeden poznański narwaniec,to dziś po Gdańsku jeździłaby ładna ilość Lions'ów;a zamiast tego przyjechały Solarisy,które od razu po przyjeździe zaczęły gubić szyby :D Widać ktoś postanowił zadbać o to,by sytuacja się nie powtórzyła.A ZKM lubi Merce,jedno Citaro już nawet mają :lol:

muszyn
March 21st, 2008, 10:52 PM
^^ Co to za historia "O poznanskim narwańcu"? :D

rulezzz01
March 21st, 2008, 11:18 PM
Jeśli dobrze pamiętam to okazało się, że przed rozstrzygnięciem przetargu w fabryce man'a stały już gotowe dla Gdańska (w naszych barwach) autobusy. Liczyli na to, że chyba wygrają i byli już przygotowani... Okazało się, że wygrał jednak Solaris a man musiał komuś innemu opchnąć te autobusy (chyba Warszawa je kupiła?). Czy może chodzi o jeszcze inną historię?

PIKeRs
March 21st, 2008, 11:53 PM
Cześć tych wozów poszła na zachód. Także uważam, że tylko 65% cena to nie jest dobra wiadomośc dla Solarisa.

Swoją drogą, nasze stare jak węgiel Citaro spisuje się lepiej od dwuletnich Sralisów...

Usama05
March 22nd, 2008, 02:20 AM
Jeśli dobrze pamiętam to okazało się, że przed rozstrzygnięciem przetargu w fabryce man'a stały już gotowe dla Gdańska (w naszych barwach) autobusy. Liczyli na to, że chyba wygrają i byli już przygotowani... Okazało się, że wygrał jednak Solaris a man musiał komuś innemu opchnąć te autobusy (chyba Warszawa je kupiła?). Czy może chodzi o jeszcze inną historię?

Całkiem prawdopodobne, od czasu do czasu zdarza mi się ujrzeć kremowo-czerwonego mana na stołecznych ulicach

Eurotram
March 22nd, 2008, 08:17 AM
Przetarg był na 8 przegubów i (już nie pamietam ile,bo bardziej interesowały mnie PN-y) 33 króciaki.Warszawa wzięła 4 PN-y za psi grosz (bo bańka za przegubowego Lions's to przecież jest psi grosz),pozostałe 4 wziął PKS Wieś. Jak się rozeszły króciaki,to nawet za bardzo nie wiem (jednego wzięła Viola i po Gdyni na S-ce jako 4064 pomykał;obecnie śmiga na 510).
PZDR

MichałT
March 22nd, 2008, 12:40 PM
Może dodam jako współautor zamieszania, że MAN tłumaczył się, że to autobusy dla "krajów zamorskich" :D. Niedoszłego gdańskiego Lionsa z Wejherowa miałem nawet okazję prowadzić i co ciekawe, miał nawet w komputerze wyświetlacza wszystkie linie z GD. A pod niebieskio - białym lakierem po mazaniu paznokciem wychodzi czerwony :)

Eurotram
March 22nd, 2008, 01:39 PM
Może dodam jako współautor zamieszania, że MAN tłumaczył się, że to autobusy dla "krajów zamorskich" :D. Niedoszłego gdańskiego Lionsa z Wejherowa miałem nawet okazję prowadzić i co ciekawe, miał nawet w komputerze wyświetlacza wszystkie linie z GD. A pod niebieskio - białym lakierem po mazaniu paznokciem wychodzi czerwony :)
Istotnie Michał: współ-zamieszałeś i to zdrowo :ohno:

PIKeRs
March 22nd, 2008, 02:02 PM
Tylko po co? :(
Gdyby nie to zamieszanie to prawdopodobnie jeździli byśmy Lionsami, a nie Sralisami (które są de facto gorsze). Swoją drogą - nie wolno już budowac autobusów przed wygraniem przetargu? Przecież jest wymóg "nie starsze niż..." (z reguły 0,5 lub 1 rok)...

J_J
March 22nd, 2008, 02:37 PM
Nie wiem czym te Lionsy są takie wspaniałe. Mniej wygodne od Solarek vel Sralek jak to je inteligentnie nazywasz. Pomijając kwestie kratownic.

Eurotram
March 22nd, 2008, 02:52 PM
Nie wiem czym te Lionsy są takie wspaniałe. Mniej wygodne od Solarek vel Sralek jak to je inteligentnie nazywasz. Pomijając kwestie kratownic.
Mniej wygodne?Mówisz o tych Osralisach z siedzeniami bez gąbki (tymi twardymi jak ławka)? Jeśli tak,to :lol: bo akurat (w odróżnieniu od powyższych) w MANach siedzonka są wygodne. Jeśli chodzi o konstrukcję tyłu,to wieża też ma swoje minusy (ostatnirząd siedzeń koło wieży jest niestety nie dla mnie);alpinarium wbrew pozorom nie jest złe :)
PZDR

J_J
March 22nd, 2008, 02:58 PM
Wiesz, sa tez solarisy z gabkami (wszystko zalezy od zamawiajacego), a skoro wasz przewoznik sobie przyoszczedzil to coz. Wiec tak nie smiej sie, a pojezdzij solarisami w innych miastach. Np. te co ma Mobilis w W-wie.
Nikt mi nie powie, ze lazacy silnik to dobre rozwiazanie. Wystarczy przejechac sie o newrlaginczych porach.
Po drugie gadasz juz jak rafael o pesie :P
A jeszcze co do miekkich foteli w Lionsach, to w Poznaniu jezdzi pare solowek i tez maja siedzenia jak deski. Nie wiem czy to nie byly przypadkiem te dla Gdanska, ale zostaly przemalowane, wiec mit wygodnych siedzien w manach tez wloz miedzy bajki. Jak zamowisz bez siedzien, to zrobia bez siedzien i tyle. W Bialymstoku np. stekaja na lionsy, ze male okna maja, a wszystko to wina tego, kto kupowal.

MT
March 22nd, 2008, 07:34 PM
Mógłby mi ktoś wyjaśnić jakim cudem MAN wygrałby przetarg, gdyby nie wykryto tych już gotowych Lionsów? W przetargu był jakiś zapis o ciszy medialnej, czy jak?

PIKeRs
March 23rd, 2008, 01:24 AM
To Ty nie wiesz? Jak by wygrał MAN to wszyscy inni producenci zaraz zrobili by wielki szum, że przetarg był ustawiony, że to oszustwo itd. Jedno jest pewne - nic przyjemnego by z tego nie wynikło.

A że ja tak zapytam - w czym wieża jest lepsza? Przecież (szczególnie w Sralisach, gdzie jest ona duża) to miejsce zmarnowane. W sumie lepsze siedzenia na które trzeba się wdrapać po kilku stopniach, niż wieża :). Bo o tym, że MANy są 100% niskopodłogowe nie trzeba wspominać (tylko ostatni rząd siedzeń jest wyżej niż w Sralisach)?

J_J
March 23rd, 2008, 02:49 PM
Masz 15 lat, ze do ekspresji mysli potrzebujesz przerabiac slowa na pochodne obstrukcji? Jak nie wiesz w czym wieza lepsza, to przejedz sie o takich porach, kiedy jest ciasno, bo chyba nie jezdzisz. Za to klecznik w manach to jest takie swietne rozwiazanie, ze ludzie w ciasnocie spadaja z tego. Tak eksponiujesz ten 100% LF w manach, jakby to byl jakis wyjatek. Po drugie i tak najlepsze rozwiazanie ma tutaj Scania, a nie solaris, czy man.
Po trzecie w Poznaniu ( nie tylko) kratownice w manach na tyle sie sypia, ze nie wiadomo co z nimi robic. Tak propo trwalosci mana i onanizmu nad nia.

To Ty nie wiesz? Jak by wygrał MAN to wszyscy inni producenci zaraz zrobili by wielki szum, że przetarg był ustawiony, że to oszustwo itd. Jedno jest pewne - nic przyjemnego by z tego nie wynikło.

Biedny man :( Wszyscy sprzysiegli sie przeciw niemu :lol:

Damhan
March 23rd, 2008, 02:56 PM
^^ Sorry, ale moglibyście się trochę pohamować w tych określeniach autobusów. To jest poważne forum i wypada używać prawidłowych nazw i konstruktywnie oceniać dane produkty czy budynki, a nie wymyślać określenia o wydźwięku pejroatywnym. Aż się nie chce czytać potem takich postów...

J_J
March 23rd, 2008, 02:59 PM
Wlasnie mowie o tym, a chlopcy robia piaskownice z jakimis sralisami.:wallbash:

Eurotram
March 23rd, 2008, 03:48 PM
Jak nie wiesz w czym wieza lepsza, to przejedz sie o takich porach, kiedy jest ciasno, bo chyba nie jezdzisz. Za to klecznik w manach to jest takie swietne rozwiazanie, ze ludzie w ciasnocie spadaja z tego. Tak eksponiujesz ten 100% LF w manach, jakby to byl jakis wyjatek. Po drugie i tak najlepsze rozwiazanie ma tutaj Scania, a nie solaris, czy man.
Po trzecie w Poznaniu ( nie tylko) kratownice w manach na tyle sie sypia, ze nie wiadomo co z nimi robic. Tak propo trwalosci mana i onanizmu nad nia.
Zapominasz chyba,że my też jeździmy na co dzień jednym i drugim i mamy okazję do (więcej niż pobieżnych) porównań. Mnie naprawdę wygodniej w ostatnim rzędzie w MANie niż w Solarisie (w Solarce po prostu się tam nie wciskam);Scania zaś to swego rodzaju mieszanka obu stylów i tu się zgodzę:bardziej pomyśleli niż w Bolechowie ;) .A stan wozów?Solarisy z wcześniejszych roczników to już też nie rewelacja;tutaj akurat średnio żadna z tych marek (Merc,MAN,Solar) nie odstaje i trwałością żadnego nie ma się co specjalnie zachwycać (też daje znać o sobie nierównomierne gospodarowanie taborem;nie oszukujmy się,najwcześniejsze niskacze są najbardziej dobite,bo praktycznie w każdym polskim mieście przewoźnik stara się zmaksymalizować ich udział w przewozach - np. gdy w Gdyni swego czasu niskacze stanowiły 50% taboru,to miały udział w przewozach równy 80% (!) wozokilometrów.Teraz w Gdyni niskopodlogowe trolejbusy stanowią trochę ponad 40% taboru PKT,a w weekendy robią 3/4 przewozów (w dni powszednie ich udział też znacznie przekracza udział w ogólnej ilości taboru przewoźnika).

Proszę,nie udawaj mało rozgarniętego. Doskonale wiesz,że tak by bylo niezależnie od przewoźnika.Zresztą ten numer nie dotyczy tylko świata komunikacji;zawsze,gdy pojawia się zarzut stronniczości na korzyść danego produktu,to rozstrzygający po prostu boi się wybrać ten produkt nawet jeśli on by normalnie wygrał - po prostu chce sobie oszczędzić megasmrodu,kłopotów i całych ryz papieru tłumaczenia się tej decyzji :)

J_J
March 23rd, 2008, 04:42 PM
Bynajmniej nie pisze o "sralisach" jak 15 latek, a rowniez jezdze tylko chyba nie wszyscy tutaj jezdza w godzinach szczytu i moze dlatego oltarz mana moze wzbudzac sympatie. Jak dla mnie najgorsze rozwiazanie. A wlasnie. W Citaro jest podobnie, wiec tu przeszkadza to samo przeszkadza, w innym miejscu juz nie? Nie twierdzie, ze ostatni rzad obok wieszy jest super, tylko dlaczego rownie zle albo nawet gorsze rozwiazanie jest wychwalane po niebiosa. Inna rzecz, nie wiem jakies masz gabaryty ale mam 185 cm wzrostu i jakos sie mieszcze w ostatnim rzedzie obok wiezy, nawet ksiazki sobie czytam.

Eurotram
March 23rd, 2008, 05:51 PM
Bynajmniej nie pisze o "sralisach" jak 15 latek, a rowniez jezdze tylko chyba nie wszyscy tutaj jezdza w godzinach szczytu i moze dlatego oltarz mana moze wzbudzac sympatie. Jak dla mnie najgorsze rozwiazanie. A wlasnie. W Citaro jest podobnie, wiec tu przeszkadza to samo przeszkadza, w innym miejscu juz nie? Nie twierdzie, ze ostatni rzad obok wieszy jest super, tylko dlaczego rownie zle albo nawet gorsze rozwiazanie jest wychwalane po niebiosa. Inna rzecz, nie wiem jakies masz gabaryty ale mam 185 cm wzrostu i jakos sie mieszcze w ostatnim rzedzie obok wiezy, nawet ksiazki sobie czytam.
Po pierwsze, MANami jeżdżę praktycznie WYŁĄCZNIE w godzinach szczytu (dla dokładności w połowie przypadków wracam nim z roboty) i jest mi wygodniej (w przypadku Solarisa to dokładnie mówiąc nie mogę wcisnąć stopy (może Ty masz bardziej płaskie?) między szybę a podłogę,nie mogę także zmieścić stopy na długość;nie mieszczą się też moje nogi (mam 187 cm,ale akurat nogi długie jak u kogoś co najmniej wysokiego na 1,95 m;ci,którzy mnie znają lub widzieli potwierdzą).Citaro... no cóż,jak z nich korzystałem,to zawsze trzymałem się bliżej przegubu ;)
PZDR

MT
March 23rd, 2008, 05:57 PM
Nie no, nie róbmy sobie jaj. Ktoś próbuje sugerować że komisja wybrała Solarisa zamiast MANa mimo iż ten drugi miał więcej punktów w przetargu. Jaki wpływ miała owa afera medialna na przyznawanie punktów w kryterium np. ceny?

MichałT
March 23rd, 2008, 09:34 PM
^^

Eurotram, nie miej do mnie żalu - nikogo o łapówki nie oskarżyłem. Opisałem ciekawe zjawisko - autobusy produkowane przed przetargiem. Prawdę napisałem, a MAN staną do przetargu i okazał się droższy - tyle. Przegrał z Solarką i mamy Solarki. A że tak naprawdę było zupełnie inaczej nie musiałem wiedzieć. De facto jak było dowiedziałem się parę miesięcy po całej operacji.

Nawiasem mówiąc przy obecnym przetargu też możnaby zadymić, bo wiadomo o co chodzi. Jak orientujesz się jak Evobus sprzedaje swoje pojazdy w PL, jeśli śledzisz informacje z branży (np. Częstochowa) to wszystko dla Ciebie jest jasne. Ale tym razem sobie darowaliśmy ten temat, bo ileż można maltretować ten biedny ZKM, który zaraz będzie musiał się zmierzyć z zewnętrznym NR-em, karami, itp. Poza tym poprawili się - w 105N pojawiły się znowu cewki luzownikowe w hamulcach. :)

Eurotram
March 24th, 2008, 12:33 PM
^^

Eurotram, nie miej do mnie żalu - nikogo o łapówki nie oskarżyłem. Opisałem ciekawe zjawisko - autobusy produkowane przed przetargiem. Prawdę napisałem, a MAN staną do przetargu i okazał się droższy - tyle. Przegrał z Solarką i mamy Solarki. A że tak naprawdę było zupełnie inaczej nie musiałem wiedzieć. De facto jak było dowiedziałem się parę miesięcy po całej operacji.
Ech,szkoda że w warszawskim dodatku nie pisałeś (tak BTW:jak Solaris montował te wozy przed przetargiem,to już publikowałeś?Bo nie pamietam :D)

Nawiasem mówiąc przy obecnym przetargu też możnaby zadymić, bo wiadomo o co chodzi. Jak orientujesz się jak Evobus sprzedaje swoje pojazdy w PL, jeśli śledzisz informacje z branży (np. Częstochowa) to wszystko dla Ciebie jest jasne. Ale tym razem sobie darowaliśmy ten temat, bo ileż można maltretować ten biedny ZKM, który zaraz będzie musiał się zmierzyć z zewnętrznym NR-em, karami, itp. Poza tym poprawili się - w 105N pojawiły się znowu cewki luzownikowe w hamulcach. :)
O rany,nie mów że Gdańsk źle wyjdzie na Citaro,nawet jak bedą ciut droższe.W końcu trzeba jakoś bronić się przed idiotyzmami regulaminu przetargów...? :D
PZDR

PIKeRs
March 24th, 2008, 12:46 PM
Masz 15 lat, ze do ekspresji mysli potrzebujesz przerabiac slowa na pochodne obstrukcji?
Argumentów brakuje, że sięgasz już po wiek? Jeżeli chcesz wiedzieć jestem MKM i używam nazw potocznych jak Bomba (Bombardier), Sralis vel Osralis (Solaris) czy koniec końców Banan (O405GN "Berlińczyk"). To żadna złośliwość tylko odruch...
Jak nie wiesz w czym wieza lepsza, to przejedz sie o takich porach, kiedy jest ciasno, bo chyba nie jezdzisz. Za to klecznik w manach to jest takie swietne rozwiazanie, ze ludzie w ciasnocie spadaja z tego. Tak eksponiujesz ten 100% LF w manach, jakby to byl jakis wyjatek. Po drugie i tak najlepsze rozwiazanie ma tutaj Scania, a nie solaris, czy man.
Tak się składa, że codziennie jeżdżę różnymi wozami po Gdańsku i właśnie rozwiązanie MAN'a jest, w mojej subiektywnej opinii, najlepsze. Bo lepsze chyba siedzenia na które trzeba wejść po dwóch schodkach, niż wieża która sama zajmuje sporo miejsca. I żeby nie było - sam jestem fanem Mercedesa, a nie MANa czy Solarisa.

No popatrz, taki pechowiec z niego ;).

^^

Eurotram, nie miej do mnie żalu - nikogo o łapówki nie oskarżyłem. Opisałem ciekawe zjawisko - autobusy produkowane przed przetargiem.
Bo ja wiem czy takie ciekawe? Powszechne.
Prawdę napisałem, a MAN staną do przetargu i okazał się droższy - tyle. Przegrał z Solarką i mamy Solarki. A że tak naprawdę było zupełnie inaczej nie musiałem wiedzieć. De facto jak było dowiedziałem się parę miesięcy po całej operacji.
W dwóch przetargach na solówki wcześniej też był droższy. I co z tego? Nie przeszkadzało mu to wygrać :). Nie samą ceną człowiek żyje.

No jak sprzedaje? I chodzi mi o potwierdzone informacje, a nie bzdury opowiadane przez konkurencję/miłośników pojazdów konkurencji...

J_J
March 24th, 2008, 01:40 PM
Nie brakuje, tylko dodawanie przedrostka sra nie swiadczy o glebokim stanie wiedzy. Po prostu ja tego nie lubie, i zwracam uwage. Z reszta padlo słowo klucz. Subiektywna opinia.
Co do samych Manow najwyrazniej mamy inne zdanie i tyle, choc zeby byla jasnosc i te autobusy lubie. Uwazam jednak, ze te ataki na solarisa byly mocno przesadzone.

Eurotram
March 24th, 2008, 02:10 PM
Nie brakuje, tylko dodawanie przedrostka sra nie swiadczy o glebokim stanie wiedzy. Po prostu ja tego nie lubie, i zwracam uwage. Z reszta padlo słowo klucz. Subiektywna opinia.
Akurat "osralis" (może nie jako klasyczny anagram,ale na pewno w wyniku przestawienia liter w nazwie orginalnej) nie został utworzony przeze mnie,lecz przez osobe znacznie bardziej znaną i cenioną w światku miłośniczym (Michał na pewno wie,przez kogo;dla równowagi,pewien znany gdyński miłośnik ochrzcił Citaro mianem "shitaro",co nie przeszkadzało mu uważać O530G za najlepsze wozy w sieci ZKM Gdynia;tu Michał też z pewnością zna autora),tak więc nie przesadzaj z tą "dziecinadą"
Co do samych Manow najwyrazniej mamy inne zdanie i tyle, choc zeby byla jasnosc i te autobusy lubie. Uwazam jednak, ze te ataki na solarisa byly mocno przesadzone.
Mamy inne zdanie,to fakt. Nie jestem zupełnie przeciw Solarisowi,ale to też nie jest ani konstrukcja bez wad ani o niesamowitej trwałości -ot,dobry autobus,ani badziew ani no 1 w Europie.
Raczej zauważyłem,że to zwolennicy Solarisa nadzwyczaj tendencyjnie jadą po autobusach innych marek :)

PZDR

J_J
March 24th, 2008, 02:16 PM
Też uważam, że są lepsze busy. Z resztą w Solarisach najbardziej lubię wygląd zew. a nie środek. Moim ideałem rozplanowania wnętrza jest jednak Scania. Wieża z prawej strony wg mnie sprawdza się najlepiej. Do tego ma chyba najlepiej działającą klimatyzację. Fakt, że daje to troche ogórkiem, ale na długą trasę do czytania książek itd. te busy uważam za najlepsze.

Patryjota
March 24th, 2008, 03:57 PM
Też uważam, że są lepsze busy. Z resztą w Solarisach najbardziej lubię wygląd zew. a nie środek. Moim ideałem rozplanowania wnętrza jest jednak Scania. Wieża z prawej strony wg mnie sprawdza się najlepiej. Do tego ma chyba najlepiej działającą klimatyzację. Fakt, że daje to troche ogórkiem, ale na długą trasę do czytania książek itd. te busy uważam za najlepsze.

Scania jak umieści na nadkolu z przodu siedzenia (do strony drzwi te pierwsze) to będzie miało idealnie rozplanowane wnętrze - obecnie brak tych siedzeń bije w oczy

PIKeRs
March 24th, 2008, 11:09 PM

Jezuuuu.... Sralis jest skrótem słowa Osralis które to z kolei jest anagramem wyrazu Solaris. Jak pewnie zauważyłeś, dużo nazw potocznych powstaje w ten sposób. Zero w tym złośliwości. Sam używam nazw takich jak Neochłam, Lajkonik czy Shitaro... Nie jest to zatem żaden atak na Sra.. tfu, Solarisa :).

EDIT: Setny post :).

ostryczosnek
March 25th, 2008, 10:46 PM
niech bedzie sobie nawet sradupis i fiucialis, naprawde, nazywaj je kazdy jak chcesz, ale u siebie w domu, na forum nazywajmy jednak solarisy solarisami zeby wszyscy wiedzieli o co kaman i dajmy temu juz spokoj:nuts:

PIKeRs
March 26th, 2008, 02:34 PM
To już dzisiaj (tym razem nie przełożyli) :D. Jak myślicie, kto wygra?

MichałT
March 26th, 2008, 07:11 PM
Evobus z Citaro

Patryjota
March 26th, 2008, 07:19 PM
Może ktoś ma info kto w ogóle (jakie marki) stanął do przetargu

Eurotram
March 26th, 2008, 08:04 PM
Evobus z Citaro
Jakby ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości :lol:

Birr Krystian
March 26th, 2008, 08:30 PM
Również stawiam na Citaro. Niby w grę wchodzi Solaris, ale wątpię...

hen_j
March 26th, 2008, 10:16 PM
słuchajcie.... ale jak to jest? W przetargu jest mowa o silniku ustawionym pionowo, a w citaro silnik jest polozony wzdłużnie. Czy w takim razie jeśli wygra evobus nie bedą to czasem mercedesy Conecto?

PIKeRs
March 26th, 2008, 10:59 PM
Mercedesy dla Łodzi mają wieże. Tak więc wszystko da się ustalić ;).

A więc - do przetargu stanęły Irisbus, MAN, Solaris i Mercedes - w kolejności od najdroższego do najtańszego :). Tak więc chyba nikt już nie ma wątpliwości :lol:.

hen_j
March 26th, 2008, 11:37 PM
mercedes tańszy od solarisa? świat staje na głowie ale jeśli to sie sprawdzi to wypijmy za mercedesy:cheers:
a dziekuje za odpowiedz , nie widziałem tych łudzkich

rulezzz01
March 26th, 2008, 11:51 PM
Trzeba jakoś walczyć o klienta.. Hm teraz sie okaże bo zawsze się mówi, że tańsze to znaczy gorsze, ale nie znaczy że tak musi być. Już nie mówię o wygodnych siedzeniach bo to można jeszcze jakoś przeboleć (to już gorzej dla tych co hemoroidy maja..) ale niech wnętrze będzie rozplanowane przynajmniej tak jak w Solaris'ach. Najgorzej jest w tych sprowadzanych mercedesach (ale nawet nie ma ich co porównywać do nowych autobusów) gdzie za przegubem jest jedno wejście i do tego mało miejsca. Fajne rozwiązanie jest w tych nowszych Man'ach przegubowych gdzie przy drzwiach za przegubem jest wydzielone miejsce (bez siedzeń). Pozdrawiam.

Nie wiem po co tyle o tym piszę. :ohno:

PIKeRs
March 27th, 2008, 12:59 AM
Banany (trój drzwiowe O405GN Berlina) są idealne na niemieckie warunki, gdyż u nich się wsiada wyłącznie pierwszymi drzwiami ;). A tak poza tym to fajne autobusy; wygodnie się nimi jeździ.

Mercedes jest najtańszy na papierze - założę się, że w cenę wliczone jest krótsze wsparcie techniczne, mniej części zamiennych itd. Jednak ja bym się nie martwił - paradoksalnie najlepszymi solówkami w ZKM obecnie są starawe gdańskie Mercedesy oraz te ściągane zza zachodniej granicy.

@rulezzz01: Drugą rzeźnię możesz sobie zamówić :).

Grzesiek R.
March 27th, 2008, 01:08 AM
(...)
A więc - do przetargu stanęły Irisbus, MAN, Solaris i Mercedes - w kolejności od najdroższego do najtańszego :). Tak więc chyba nikt już nie ma wątpliwości :lol:.

Drobna korekta - do przetargu stanęła Kapena (z Irisbus Citelisami) i Evobus (z MB Citarami).

Oczywiście, że ma. :) Różnica w całkowitej cenie między Solarisem a Evobusem to niecałe 100 000 zł brutto. Między Evobusem a Kapeną różnica w cenie to raptem 5% całej punktacji więc teoretycznie możliwe do nadrobienia lepszymi warunkami technicznymi. MAN np. złożył ofertę z silnikami Euro 4 (bez użycia roztworu mocznika); Solaris z kolei być może zmuszony był do przeprojektowania podłogi, by uzyskać w jednym z kryteriów technicznych maksimum punktów (nie wiadomo, czy to zrobił). Nie wiadomo, jaką komplementację zaproponowali poszczególni oferenci. Na 100% pójdą zatem protesty, niezależnie od tego, która oferta zostanie wybrana. Wcale nie zdziwiłbym się, gdyby do Gdańska przyjechały Irisbusy - po wyeliminowaniu pozostałych ofert po protestach i odwołaniach od rozstrzygnięć protestów.

PIKeRs
March 27th, 2008, 01:10 AM
Nawet tak nie mów! Wszystko, tylko nie te Irisbuble :/. Jechałem tym gratem - ja już wolę Ikarusy...
A wybór powinien być oczywisty, bo Mercedesy sprawiają najmniej problemów. A to ważne.

Grzesiek R.
March 27th, 2008, 01:43 AM
(...) A wybór powinien być oczywisty, bo Mercedesy sprawiają najmniej problemów. A to ważne.
To trzeba było tak skonstruować specyfikację - np. żądając przeprowadzenia długodystansowych testów albo wybrać model warszawski (wieloletnia gwarancja i obsługa przez producenta). BTW, nie wierzę, by wizyta Olszowskiej dwa tygodnie temu była wyłącznie kurtuazyjna. :)

(...)założę się, że w cenę wliczone jest krótsze wsparcie techniczne, mniej części zamiennych itp. (...)
Wszystkie wymogi opisane zostały w SIWZ. Kryteria ocen preferowały m.in. pojazdy wyposażone w mocne silniki, dużą liczbę miejsc siedzących bez podestów oraz wieżę (czyli bez drugiej rzeźni :/).

PIKeRs
March 27th, 2008, 01:53 AM
Odwiedzić to sobie może każdy, nawet ja czy Ty :). Przedstawiciele Evobusa czy MANa także pojawiają się w ZKM...

przyb
March 27th, 2008, 12:25 PM
A czy dla samoego operatora (ZKM) nie byłoby lepszym rozwiązaniem ujednolicanie taboru - pójście w Solarisy? Niższe koszty obsługi, utrzymania itp...

hen_j
March 27th, 2008, 12:56 PM
^^masz racje , ale w takim razie idzmy w mercedesy, tak mi sie wydaje ze mamy ich wiecej niz solarisów ? niech ktos sprostuje jeśli nie prawde pisze:)

Grzesiek R.
March 27th, 2008, 06:48 PM
Odwiedzić to sobie może każdy, nawet ja czy Ty :). Przedstawiciele Evobusa czy MANa także pojawiają się w ZKM...
Dla mnie EOT, bo nie wszystko można napisać publicznie. 45 wozów w niemal identycznej komplementacji to wystarczająco, by uzyskać efekt skali.

Możej
April 3rd, 2008, 02:55 AM
I jak się w końcu skończył ten przetarg na autobusy? Bo zakończenie miało być 26 marca ale coś dziwnie cicho tutaj... We Wrocławiu przetarg na 100 autobusów wygrał Evobus z Citaro.

PIKeRs
April 3rd, 2008, 04:14 PM
Minimum dwa tygodnie na rozstrzygnięcie.

Możej
April 3rd, 2008, 09:59 PM
Ok dzięki, w takim razie czekamy :)

PIKeRs
April 3rd, 2008, 11:54 PM
Wygrał Irisbus! Dali najdłuższą gwarancję cwaniaki... No to mamy kaszanę... To badziewie ma silnik umieszczony jak w Ikarusach 417 i wyje jak Jelcz M11 :/.

Spóźnione Prima Aprilis! MSPANC :).

przyb
April 4th, 2008, 12:23 AM
^^Dżizus! Zabiję! Ale się zestresowałem...

J_J
April 4th, 2008, 01:33 AM
Spóźnione Prima Aprilis! MSPANC :).
Już chciałem składać kondolencje. Nie strasz :lol:

DarioB
April 6th, 2008, 02:02 AM
Lekki OT.
Węzeł przesiadkowy na Łąkowej.
Nie korzystam z tego przystanku ale krew się ścina.
Ile to już czasu tak funkcjonuje pół roku? I nadal 1 Toi-Toi dla kierowców autobusów a dla pasażerów wiata pod drzewem. ŻENADA - cóż są inne priorytety.
http://lh3.google.pl/dario.gdansk/R_gQ7qQMOfI/AAAAAAAADEQ/o56pli2DH08/Lakowa_przystanek_1.JPG.jpg?imgmax=800

http://lh6.google.pl/dario.gdansk/R_gQ8aQMOgI/AAAAAAAADEY/cBD7qfVIGuI/Lakowa_przystanek_2.JPG.jpg?imgmax=640

macias86
April 16th, 2008, 05:20 PM
Czy ktos ma jakies info w sprawie rozstrzygniecia przetargu?

PIKeRs
April 16th, 2008, 07:31 PM
Jak na razie konkretnych informacji brak.

muszyn
April 21st, 2008, 07:17 PM
Dziś jechałem Neoplanem 2035 i przed zamknięciem drzwi z głośników leciał komunikat: "Uwaga, drzwi się zamykają". Ktoś wie czy to było nagrane przez kierowcę czy to nowy standard w ZKM?

ps. Coś wiadomo w sprawie przetagu?

Grzesiek R.
April 22nd, 2008, 09:05 AM
Dziś jechałem Neoplanem 2035 i przed zamknięciem drzwi z głośników leciał komunikat: "Uwaga, drzwi się zamykają". Ktoś wie czy to było nagrane przez kierowcę czy to nowy standard w ZKM?(...)
8-10 lat temu takie nagrane zapowiedzi w Neoplanach nie były niczym dziwnym. :)

rulezzz01
April 22nd, 2008, 04:12 PM
Dzisiaj na Kołobrzeskiej widziałem Berlińskiego (a przynajmniej takie miał malowanie) najnowszego Mana.. Bardzo dobrze się prezentował, niestety nigdzie się nie zatrzymywał po prostu przejechał. Wie ktoś może o co chodzi? Jestem ciekawy co on tu robił.

bialy111
April 22nd, 2008, 04:18 PM
Nie Mana, tylko Mercedesa Citaro i przyjechał tu na testy, będzie na 171 jeździł. Ja też go dzisiaj widziałem, tyle że na Grunwaldzkiej koło manchatanu krótko po godzinie 12

biker_1978
April 22nd, 2008, 07:29 PM
Dzisiaj na Kołobrzeskiej widziałem Berlińskiego (a przynajmniej takie miał malowanie) najnowszego Mana..

Ciekawe czy najnowsze Many też mają okna wypełnione wodę. To jest jakaś porażka z tymi Manami. Jechałem 127 2045 i 6 okien było wypełnionych wodą, w niektórych już części uszczelek pływają, kamień się poosadzał na szybach, brakuje tylko plastikowych rybek. Na skrzyżowaniu z GB podjechał obok 116 i to samo i te same okna wypełnione wodą. Kiedyś już w sumie widziałem tą wodę w oknach, ale myślałem że to wada w jednym egzemplarzu, a tu widzę że to taki manowski standard :nuts:

Birr Krystian
April 22nd, 2008, 07:44 PM
2063-66 (2004 r.) nie mają już podwójnych okien. Nie mają takiego problemu.

brzesiu
April 23rd, 2008, 10:11 AM
Patent z szybami zespolonymi jest bardzo dobry ale sprawdza sie tylko na równych drogach, u nas sie za szybko to roszczelnia.
Tak więc nie uważam tego za porażkę.

bialy111
May 7th, 2008, 01:27 PM
No i przetarg wygrał Solaris

biker_1978
May 7th, 2008, 01:48 PM
bo Mercedes miał za małe przejścia pomiędzy nadkolami :(

dla leniwych
http://www.zkm.pl/visualsys/przetargi/przetarg07022008/wybor2.pdf

http://www.zkm.pl/visualsys/przetargi/przetarg07022008/wyborzal1.pdf

http://www.zkm.pl/visualsys/przetargi/przetarg07022008/wyborzal2.pdf

http://www.zkm.pl/visualsys/przetargi/przetarg07022008/wyborzal3.pdf

MT
May 7th, 2008, 03:20 PM
biker - pierwszy link nie działa...

Damhan
May 7th, 2008, 05:01 PM
^^Powinno być wybor2.pdf .

Ogólnie jednak cieszę się z rozstrzygnięcia. Mam tylko nadzieję, że tym razem autobusy przyjadą z miękkimi siedzeniami.

Możej
May 7th, 2008, 05:24 PM
Irisbus.......578,48
Mercedes...682,50
Solaris.......684,88
MAN..........626,43

Jak widać o wygranej Solarisa nad Mercedesem zadecydowało 2,38 pkt.

PIKeRs
May 7th, 2008, 05:45 PM
^^Powinno być wybor2.pdf .

Ogólnie jednak cieszę się z rozstrzygnięcia. Mam tylko nadzieję, że tym razem autobusy przyjadą z miękkimi siedzeniami.
Fakt - mogło być gorzej (Irisbus)...

Na miękkie siedzenia nie licz - specyfikacja była ustawiona pod Merceda, a ten miękkie siedzenia ma na standardzie.

Grzesiek R.
May 7th, 2008, 08:08 PM
Właśnie widać jak specyfikacja była ułożona pod Mercedesa:
- niepotrzebnie wprowadzono punkty przejście między nadkolami,
- niepotrzebnie zezwolono na montowanie klimatyzacji o niższej niż pierwotnie zapisana w SIWZ sprawności (po pytaniu ze strony jednego z wykonawców).

Niestety nie mogę nic napisać o swoich podejrzeniach bez narażania się na odpowiedzialność karną. W każdym razie spodziewam się protestów, które jednak nic nie dadzą. :)

PIKeRs
May 7th, 2008, 08:24 PM
Czemu nie chcesz nic napisać? Podejrzewać to sobie możesz ile wlezie i nikt Ci nie może nic zrobić :). O ile są to tylko podejrzenia, a nie stwierdzanie faktów...

opo
May 7th, 2008, 09:06 PM
Pocieszające jest to, że jeśli MZKZG nie obniży standardu, Irisbus (więc pewnie i Solbusy, i inne MAZy) nie mają u nas szans...

przyb
May 7th, 2008, 10:15 PM
^^ Ja tam nie wiem... rządzić będzie ekipa z Gdyni a tam chyba nie mają klimy w standardzie... Ot, taki przykład...

Co do Solarisa, to się cieszę... Ujednolicenie taboru postępuje, jako pasażer nie miałem okazji narzekać na Solarisy póki co... Siedzenia zniosę, poziom hałasu - jak wszędzie... Cieszy, że Polska myśl techniczna... :)

ChrisPL
May 7th, 2008, 10:49 PM
tez uwazam, ze to dobry wybor :)

Grzesiek R.
May 7th, 2008, 11:06 PM
^^ Ja tam nie wiem... rządzić będzie ekipa z Gdyni a tam chyba nie mają klimy w standardzie... Ot, taki przykład...(...)
Od najbliższego przetargu (181+N94+153) nówki będą musiały mieć klimę.

(...)Podejrzewać to sobie możesz ile wlezie i nikt Ci nie może nic zrobić :). O ile są to tylko podejrzenia, a nie stwierdzanie faktów...
Tak Ci się tylko wydaje. Nie mam ochoty sądzić się o zniesławienie czy narażenie dobrego imienia ZKM na szwank.

przyb
May 7th, 2008, 11:28 PM
Od najbliższego przetargu (181+N94+153) nówki będą musiały mieć klimę.
No to widzę, przelewa się... :nuts:

Eurotram
May 8th, 2008, 10:45 AM
Właśnie widać jak specyfikacja była ułożona pod Mercedesa:
- niepotrzebnie wprowadzono punkty przejście między nadkolami,
- niepotrzebnie zezwolono na montowanie klimatyzacji o niższej niż pierwotnie zapisana w SIWZ sprawności (po pytaniu ze strony jednego z wykonawców

Niestety nie mogę nic napisać o swoich podejrzeniach bez narażania się na odpowiedzialność karną. W każdym razie spodziewam się protestów, które jednak nic nie dadzą. :)

No,MAN pewnie istotnie niewiele zwojuje,ale EvoBusa bym nie przekreślał.
A z przetargami to nie tylko w Gdańsku różnie bywa;ilu gdyńskich przewoźników miało (przed ogłoszeniem przetargu na 203) nadmiar bezczynnych w niedziele midibusów o parametrach w pobliżu MANa NM1x2?

Grzesiek R.
May 8th, 2008, 09:47 PM
No,MAN pewnie istotnie niewiele zwojuje,ale EvoBusa bym nie przekreślał.
Pewnie, że Rakasz będzie protestował, ale co z tego, jeśli ZKM nie zażądał wcześniejszego wyprodukowania 100 autobusów o tej samej, co w ofercie, konstrukcji podłogi na wysokości drugiej (i trzeciej) osi? :D
Tyle ugra, że Ikarusy dłużej pojeżdżą albo ktoś zarobi na wypożyczeniu używek. Dobre i to. :)

A z przetargami to nie tylko w Gdańsku różnie bywa;ilu gdyńskich przewoźników miało (przed ogłoszeniem przetargu na 203) nadmiar bezczynnych w niedziele midibusów o parametrach w pobliżu MANa NM1x2?
Na tej zasadzie możesz zapytać ilu gdyńskich przewoźników miało jakiekolwiek MANy NMxx2 (lub równoważne) na stanie przed jakimkolwiek przetargiem na midi. :D

ZTM ogłosił postępowanie w celu zawarcia umowy ramowej z max. czterema przewoźnikami (czytaj: ZKM Gdańsk, Planeta, GUCIO, Kilian(?)) na przewozy osób niepełnosprawnych w roku szk. 2008/9. Całkiem niezły pomysł, by uelastycznić zamówienia i pogrozić Planecie (żeby kosztów nie pompowała) - w praktyce skończy się pewnie stawkami na poziomie 7-10 zł za wzkm i brakiem bieżącej kontroli miłośników. :)

Możej
May 9th, 2008, 12:27 AM
http://www.trojmiasto.pl/_img/logo/ekran/100/logo.gif

Nowe solarisy za 50 mln zł

http://img.trojmiasto.pl/zdj/fotki/14300/z14340.jpg
Jeżeli decyzja komisji przetargowej się uprawomocni, do końca roku w Gdańsku pojawi się 45 nowych autobusów marki solaris. NZ. przegubowy solaris urbino 18.

45 nowych autobusów marki solaris wyjedzie jeszcze w tym roku na ulice Gdańska. ZKM rozstrzygnął wart ponad 50 mln zł przetarg na dostawę 30 przegubowców i 15 zwykłych autobusów.

Nowe pojazdy będą w pełni klimatyzowane, wyposażone w "wieżowy" (czyli pionowy) silnik spełniający rygorystyczną normę Euro 5.

Tym samym liczba jeżdżących po gdańskich ulicach solarisów wzrośnie do 88 sztuk (połowę z nich stanowić będą "krótkie" Urbino 12, a połowę przegubowe Urbino 18).

W przetargu wystartowały firmy: Kapena, Evobus (oferująca mercedesy), Solaris i MAN. O zwycięstwo walczyły oferty Solarisa i Evobus. O włos (nieco ponad 2 pkt) wygrał Solaris, który zdobył 684,8 pkt, podczas gdy Evobus – 682,5 pkt. Wybrana przez komisję przetargową oferta warta jest 50,131 mln zł brutto.

Jeżeli konkurenci nie złożą odwołań od decyzji komisji przetargowej, Solaris będzie miał 180 dni na dostarczenie do Gdańska swoich autobusów.

Najnowsza dostawa autobusów niskopodłogowych będzie jednocześnie gwoździem do trumny dla kursujących jeszcze w barwach Zakładu Komunikacji Miejskiej ikarusów i jelczy.

ms, bm
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=27986

Eurotram
May 9th, 2008, 08:51 AM
^^ A to już ciężko było do fotki znaleźć SU18 III (czyli takie,jakie przyjadą)?Przecież więcej ich po Gdańsku jeździ niż poprzedniej generacji ;)

Pewnie, że Rakasz będzie protestował, ale co z tego, jeśli ZKM nie zażądał wcześniejszego wyprodukowania 100 autobusów o tej samej, co w ofercie, konstrukcji podłogi na wysokości drugiej (i trzeciej) osi? :D
Tyle ugra, że Ikarusy dłużej pojeżdżą albo ktoś zarobi na wypożyczeniu używek. Dobre i to. :)
W każdym razie nie tracę resztek nadziei :)

Na tej zasadzie możesz zapytać ilu gdyńskich przewoźników miało jakiekolwiek MANy NMxx2 (lub równoważne) na stanie przed jakimkolwiek przetargiem na midi. :D

Dobrze wiesz,że w rachubę wchodziły tylko PKA i Gryf;przy czym w razie zgonu na linii PKA musiałoby podstawiać SN-em.Tak więc odpowiedź jest raczej prosta :)

Grzesiek R.
May 9th, 2008, 09:03 PM
(...)
Dobrze wiesz,że w rachubę wchodziły tylko PKA i Gryf;przy czym w razie zgonu na linii PKA musiałoby podstawiać SN-em.Tak więc odpowiedź jest raczej prosta :)
No właśnie wiem - to Ty robisz z tego wielkie halo. :)

ChrisPL
June 8th, 2008, 02:54 PM
http://chris.gdapolis.pl/d/66-1

;)

japan
June 8th, 2008, 07:01 PM
^^Gdzie to?

Grzesiek R.
June 8th, 2008, 07:04 PM
Między (PGR) Barniewice a Klukowem? Konkretniej między mostem nad rzeczką a Klukowem w kier. Klukowa? :)

ChrisPL
June 8th, 2008, 09:56 PM
^^ no gdzies tak, trudno powiedziec :D

no to jeszcze dwie fotki:

http://chris.gdapolis.pl/d/68-1

http://chris.gdapolis.pl/d/77-2

no i totalny gniot przez ten durny slup :cry: ;((((

http://chris.gdapolis.pl/d/70-1

A wszystko to w ramach imprezy PSSTM-u :)

earth intruder
June 10th, 2008, 12:08 PM

;)

hehe, California pełną gęba

;)

Hyper
June 10th, 2008, 01:38 PM
;)

Mam cos podobnego :D

http://img440.imageshack.us/img440/8421/husarzgn4.jpg

japan
June 13th, 2008, 03:26 PM
http://www.zkm.pl/visualsys/indexht.php?index=3356

Przywrócenie stałych tras linii 117, 122, 143 oraz 622 na terenie miasta Sopotu

Decyzją Zarządu Transportu Miejskiego w Gdańsku, w związku z zakończeniem robót drogowych na ulicy Powstańców Warszawy i ulicy Kościuszki w Sopocie wprowadza się następujące zmiany dla linii 117, 122, 143 i 622:

Od dnia 14 czerwca 2008 roku (sobota):przywraca się stałą trasę linii 122, ulicami: ... - Niepodległości - 3 Maja - Grunwaldzka - Powstańców Warszawy - Haffnera - Niepodległości - Armii Krajowej - Niepodległości - ...

Od dnia 23 czerwca 2008 roku (poniedziałek): przywraca się stałą trasę linii 143, ulicami: ... - Bitwy pod Płowcami - 3 Maja - Kościuszki - Podjazd - Sikorskiego - Armii Krajowej - 23 Marca;

linia 117 pozostaje na dotychczasowej trasie, tj. ul.: ... - Niepodległości - Sikorskiego - Armii Krajowej - 23 Marca.

Od dnia 28 czerwca 2008 roku (sobota): linia 622 wznawia kursowanie, ulicami ... - Niepodległości - 3 Maja - Grunwaldzka - Powstańców Warszawy - Goyki - Haffnera - Mokwy - Powstańców Warszawy - Grunwaldzka - Chopina - Kościuszki - 3 Maja - Niepodległości - ...
Linia 622 funkcjonuje tylko w soboty, niedziele i święta.

:)

hen_j
June 17th, 2008, 12:30 PM
coś wiadomo o Naszych nowych autobusach? bo jakos tak ucichło :(

Damhan
July 12th, 2008, 03:19 PM
Wie ktoś może czy umowa z Solarisem na dostawę 45 autobusów do gdańska została już podpisana? Pytam, bo jakaś cisza w tej sprawie się zrobiła, a z reguły ZKM Gdańsk informował o parafowaniu ważniejszych zamówień.

PIKeRs
July 12th, 2008, 03:29 PM
Jo, w listopadzie mają być.

muszyn
July 18th, 2008, 04:55 PM
z www.trojmiasto.pl

Wciąż nie wiemy, kto dostarczy do Gdańska 45 nowych autobusów. Może się zdarzyć, że niskopodłogowce nie dojadą przed końcem roku, jak wcześniej zapowiadano.

W zakończonym w maju przetargu najkorzystniejszą ofertę złożyła polska firma Solaris Bus & Coach. Miała dostarczyć 30 przegubowców i 15 zwykłych autobusów w przeciągu 180 dni, pod warunkiem, że konkurenci nie odwołają się od decyzji komisji przetargowej. Jednak firma Evobus, która oferowała mercedesy i zajęła drugie miejsce, postanowiła ją oprotestować.

Procedura odwoławcza składa się z trzech etapów. Pierwszy obejmuje wniesienie protestu do zamawiającego, drugi odwołanie do prezesa Urzędu Zamówień Publicznych, a jeśli i to nie przyniesie rozstrzygnięć, to sprawą zajmuje się sąd.

Z informacji, jakie uzyskaliśmy wynika, że spór wszedł właśnie w ostatnią fazę. Wcześniej władze ZKM-u przygotowały uzasadnienie dla Evobusu, w którym wyjaśniały swój wybór i jednocześnie odrzucały protest firmy. To jednak nie przekonało dilera mercedesa.

- To normalna procedura w takiej sytuacji - komentuje Wiesław Cieśla, dyrektor sprzedaży autobusów miejskich Solaris Bus & Coach. - Sąd ma teraz miesiąc na wyznaczenie terminu rozprawy. Jesteśmy dobrej myśli.

Czy to opóźni wymianę całego taboru zaplanowaną do końca tego roku? - Nie sądzę – deklaruje Izabela Kozicka– Prus, rzecznik prasowy ZKM Gdańsk. - Nauczeni doświadczeniem, odpowiednio wcześnie rozpoczęliśmy wszystkie procedury. Braliśmy pod uwagę, że któryś z uczestników oprotestuje wyniki przetargu – przekonuje.

Jednak proces odwoławczy jest długotrwały, zaś polityka producentów i sprzedawców autobusów jest prosta i racjonalna. Większość z nich nie rusza z produkcją, dopóki nie zapadną ostateczny werdykt nie będzie jednoznaczny. Każde zamówienie różni się od siebie w większym lub mniejszym stopniu, dlatego rzadko zdarza się rozpoczynać realizację bez kontraktu w ręku.

Mając to na uwadze trudno jest uwierzyć, że 45 nowych autobusów dotrze do Gdańska jeszcze w tym roku.

trams
July 18th, 2008, 08:56 PM
Solaris ma doświadczenie w produkcji busów dla naszego ZKM przed ostatecznymi rozstrzygnięciami przetargów ;)

Damhan
July 18th, 2008, 09:01 PM
Solaris ma doświadczenie w produkcji busów dla naszego ZKM przed ostatecznymi rozstrzygnięciami przetargów ;)

Chyba pomyliłeś go z innym producentem autobusów, który ma fabrykę pod Poznaniem.

Eurotram
July 18th, 2008, 09:18 PM
Chyba pomyliłeś go z innym producentem autobusów, który ma fabrykę pod Poznaniem.

Dla Gdańska może nie,ale dla Warszawy jak najbardziej :lol:

lukas63
July 25th, 2008, 09:58 PM
Będę w Gdańsku i mam pytanie co do biletów komunikacji miejskiej - we Wro nie ma biletów okresowych więc to dla mnie nowość i chcę się upewnić - czy na przystankach jest podane w rozkładzie czas dojazdu do poszczególnych wszystkich przystanków???? (we wro jak jest długa linia to jest skracany rozkład i nie widać wszystkich przystanków - ale nie ma biletów czasowych)

Birr Krystian
July 25th, 2008, 11:11 PM
Jest podany czas przejazdu na każdym przystanku.
Polecam bilet całodzienny.

Możej
July 26th, 2008, 12:47 PM
Możesz też kupić 72-godzinny bilet metropolitalny (http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=28848) albo u motorniczego bilet jednoprzejazdowy (http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=28696).

bbartekgdynia
July 26th, 2008, 08:45 PM
Czas przejazdu jest podany (nie uwzględnia korków :lol:), ale cyrk zaczyna się przy biletach:

1. Bilet czasowy (15min - 2zł, 45min - 2,8zł), nabądź go w kiosku (w niektórych szansa, że jest zaopatrzony w takowe bilety wynosi pół na pół) bo w pojazdach zkm takie nie są sprzedawane,
2. Bilet jednoprzejazdowy (3zł), do nabycia u kierowcy/motorniczego,
3. Bilet całodobowy ZTM Gdansk (9,1zł)
4. Bilet całodobowy metropolitalny (12 lub 15 lub 18zł) - pożyteczny przy łączonej podróży np. tramwajem i SKM (dostępne również 72-godzinne, odpowiednie droższe),
5. Na liniach G oraz 171 obowiązują również bilety ZKM Gdynia (tylko jednoprzejazdowe 2zł w granicach Gdańska, jeśli jedziesz poza Gdańsk to 3 zł)
6. Na terenie Sopotu również możesz skasować bilet ZKM Gdynia (2zł, poza granice Sopotu 3zł)

Chyba nic nie pominąłem:nuts:, witamy w 3mieście :lol:

bialy111
July 26th, 2008, 09:12 PM
6. Na terenie Sopotu również możesz skasować bilet ZKM Gdynia (2zł, poza granice Sopotu 3zł)
Ale tylko na liniach ZKM Gdynia, jedynie dobowy ZTM Gdańsk uprawnia do przejazdów liniami ZKM Gdynia na terenie Sopotu

Możej
July 29th, 2008, 07:36 PM
http://bi.gazeta.pl/im/8/4089/m4089868.gif

Gdańska komunikacja skazana na ZKM?

Gdańsk ogłosił długo wyczekiwany przetarg na obsługę części swoich linii autobusowych. Niespodzianek jednak nie będzie - wszystko wskazuje na to, że jedynym oferentem mogącym spełnić dziś przetargowe wymagania jest należący do miasta Zakład Komunikacji Miejskiej

Nowy przetarg to owoc przekształceń w zarządzaniu komunikacją miejską w Trójmieście. Z jednej strony, wraz z końcem roku kończy się dotychczasowa długoletnia umowa z Zakładem Komunikacji Miejskiej na obsługę komunikacyjną Gdańska. Z drugiej - od 1 stycznia 2009 r. władzę nad miejskim transportem w aglomeracji ma przejąć Metropolitalny Związek Komunikacyjny Zatoki Gdańskiej - ta sama instytucja, która dotychczas koordynowała wprowadzenie wspólnego biletu. Zarząd Transportu Miejskiego w Gdańsku i Zarząd Komunikacji Miejskiej mają zostać zlikwidowane.

Od roku trwa w Gdańsku debata, w jaki sposób znaleźć wykonawcę usług komunikacyjnych na kolejne lata. Pierwsze pomysły były bardzo odważne. Odpowiedzialny za komunikację miejską wiceprezydent Gdańska Maciej Lisicki deklarował, że usługi przewozowe w mieście zostaną podzielone na kilka pakietów, a następnie na każdy z nich zostanie ogłoszony przetarg. To zapowiadało dużą konkurencję cenową i trudne czasy dla należącego do miasta ZKM-u. Równocześnie w warunkach nowych umów miały znaleźć się zapisy umożliwiające faktyczną kontrolę jakości wykonania usług przez MZKZG.

Potem sytuacja się zmieniła. Miasto pochłonął inwestycyjny szał związany z Euro 2012, zaplanowano m.in. zakup kilkudziesięciu nowych tramwajów. - ZKM musi wziąć na nie kredyt. Dostanie go tylko wtedy, jeśli będzie miał podpisaną długoletnią umowę na swoje usługi o dużej wartości - wyjaśniał wiceprezydent Marcin Szpak.

Lisicki, zapewniał równocześnie, że część usług komunikacyjnych zostanie jednak zamówiona na wolnym rynku. Tydzień temu światło dzienne ujrzały owoce tych deklaracji - Zarząd Transportu Miejskiego ogłosił przetarg na obsługę dwóch "pakietów" - jednego obejmującego obsługę linii 174, 205, 207, 209, 232, 256, 255, 574 i N5 oraz drugiego obejmującego obsługę tras 117, 122, 126, 143, 171 i 622. Do obu pakietów przewoźnicy będą musieli "dorzucić" jeden rezerwowy autobus z kierowcą.

Przetarg ogłasza ZTM, bo MZKZG nie ma jeszcze takiego prawa. Podpisana z przewoźnikiem umowa ma być wraz z przełomem roku przeniesiona na Związek. Szczęśliwie znalazły w niej zapisy umożliwiające tej instytucji w przyszłości kontrolowanie przewoźników i karanie ich np. za zły stan techniczny pojazdów.

Łącznie przetarg zakłada wykorzystanie 31 pojazdów. Wszystkie mają być prawie nowe (data produkcji - co najmniej 2007 rok) i klimatyzowane (pierwotnie o drugim zapisie zapomniano, zostało to już poprawione). Czy to nie utrudni udziału w przetargu innym firmom niż ZKM, który nowych pojazdów ma "na pęczki"?

- Nie sądzę - mówi Lisicki. - Są duże firmy, dla których kilkadziesiąt nowych autobusów to żaden problem. Np. Veolia, która jest obecna choćby w Tczewie.

Okazuje się, że Veolia rzeczywiście jest zainteresowana gdańskim przetargiem - firma zgłosiła już bowiem protest, zresztą zbieżny z naszymi wątpliwościami. - Nie ma możliwości zdobycia na rynku takiej liczby nowych autobusów - czytamy w dokumencie przesłanym do ZTM.

- Jestem pewien, że to możliwe - odpowiada Lisicki.

Termin składania ofert upływa pod koniec sierpnia.

Michał Tusk
Gazeta Wyborcza Trójmiasto
http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,5502787,Gdanska_komunikacja_skazana_na_ZKM_.html

Eurotram
July 30th, 2008, 08:41 AM
http://bi.gazeta.pl/im/8/4089/m4089868.gif

Gdańska komunikacja skazana na ZKM?

Gdańsk ogłosił długo wyczekiwany przetarg na obsługę części swoich linii autobusowych. Niespodzianek jednak nie będzie - wszystko wskazuje na to, że jedynym oferentem mogącym spełnić dziś przetargowe wymagania jest należący do miasta Zakład Komunikacji Miejskiej

Nowy przetarg to owoc przekształceń w zarządzaniu komunikacją miejską w Trójmieście. Z jednej strony, wraz z końcem roku kończy się dotychczasowa długoletnia umowa z Zakładem Komunikacji Miejskiej na obsługę komunikacyjną Gdańska. Z drugiej - od 1 stycznia 2009 r. władzę nad miejskim transportem w aglomeracji ma przejąć Metropolitalny Związek Komunikacyjny Zatoki Gdańskiej - ta sama instytucja, która dotychczas koordynowała wprowadzenie wspólnego biletu. Zarząd Transportu Miejskiego w Gdańsku i Zarząd Komunikacji Miejskiej mają zostać zlikwidowane.

Od roku trwa w Gdańsku debata, w jaki sposób znaleźć wykonawcę usług komunikacyjnych na kolejne lata. Pierwsze pomysły były bardzo odważne. Odpowiedzialny za komunikację miejską wiceprezydent Gdańska Maciej Lisicki deklarował, że usługi przewozowe w mieście zostaną podzielone na kilka pakietów, a następnie na każdy z nich zostanie ogłoszony przetarg. To zapowiadało dużą konkurencję cenową i trudne czasy dla należącego do miasta ZKM-u. Równocześnie w warunkach nowych umów miały znaleźć się zapisy umożliwiające faktyczną kontrolę jakości wykonania usług przez MZKZG.

Potem sytuacja się zmieniła. Miasto pochłonął inwestycyjny szał związany z Euro 2012, zaplanowano m.in. zakup kilkudziesięciu nowych tramwajów. - ZKM musi wziąć na nie kredyt. Dostanie go tylko wtedy, jeśli będzie miał podpisaną długoletnią umowę na swoje usługi o dużej wartości - wyjaśniał wiceprezydent Marcin Szpak.

Lisicki, zapewniał równocześnie, że część usług komunikacyjnych zostanie jednak zamówiona na wolnym rynku. Tydzień temu światło dzienne ujrzały owoce tych deklaracji - Zarząd Transportu Miejskiego ogłosił przetarg na obsługę dwóch "pakietów" - jednego obejmującego obsługę linii 174, 205, 207, 209, 232, 256, 255, 574 i N5 oraz drugiego obejmującego obsługę tras 117, 122, 126, 143, 171 i 622. Do obu pakietów przewoźnicy będą musieli "dorzucić" jeden rezerwowy autobus z kierowcą.

Przetarg ogłasza ZTM, bo MZKZG nie ma jeszcze takiego prawa. Podpisana z przewoźnikiem umowa ma być wraz z przełomem roku przeniesiona na Związek. Szczęśliwie znalazły w niej zapisy umożliwiające tej instytucji w przyszłości kontrolowanie przewoźników i karanie ich np. za zły stan techniczny pojazdów.

Łącznie przetarg zakłada wykorzystanie 31 pojazdów. Wszystkie mają być prawie nowe (data produkcji - co najmniej 2007 rok) i klimatyzowane (pierwotnie o drugim zapisie zapomniano, zostało to już poprawione). Czy to nie utrudni udziału w przetargu innym firmom niż ZKM, który nowych pojazdów ma "na pęczki"?

- Nie sądzę - mówi Lisicki. - Są duże firmy, dla których kilkadziesiąt nowych autobusów to żaden problem. Np. Veolia, która jest obecna choćby w Tczewie.

Okazuje się, że Veolia rzeczywiście jest zainteresowana gdańskim przetargiem - firma zgłosiła już bowiem protest, zresztą zbieżny z naszymi wątpliwościami. - Nie ma możliwości zdobycia na rynku takiej liczby nowych autobusów - czytamy w dokumencie przesłanym do ZTM.

- Jestem pewien, że to możliwe - odpowiada Lisicki.

Termin składania ofert upływa pod koniec sierpnia.

Michał Tusk
Gazeta Wyborcza Trójmiasto
http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,5502787,Gdanska_komunikacja_skazana_na_ZKM_.html
No cóż,tramwaje trzeba z czegoś sfinansować;na konkurencję przyjdzie czas,kiedy ZKM zostanie odpowiednio doposażony :)

A tak BTW:rocznik 2007?To już kilku przewoźników odpada:

- Gryf (albo lepiej - po przeprowadzce do Drobpolu - Złombus-Kurnik) autobusy z tego rocznika to może będzie mieć za dekadę;
- PKS Wejherowo - oni już się nainwestowali :nuts:
- Planetobus... nawet nie trzeba mówić czemu

Dla gdyńskich firm komunalnych to za duży kąsek,a Viola pewnie też odpadnie,bo nie zejdą na tyle z ceną.

Tak więc raczej Solarki z ZKM Gdańsk.Ale spokojnie,rzetelne (ale nie tendencyjne!) kontrole wystarczą :)

Birr Krystian
July 30th, 2008, 10:14 AM
Wcześniej wolałem nic nie mówić, a teraz już spokojnie mogę. W piątek została podjęta decyzja... Od dzisiaj na 112 (i na 186 też niby) można się przejechać Solarisem Urbino 18 II.

PIKeRs
July 30th, 2008, 11:19 PM
Widzę przez okno przystanek 186 (mimo, że mieszkam na drugiej stronie Wisły), ale żadnego SU18 to tam nie widziałem... Zresztą... tam marnować takie wozy? Przecież zanim zniszczy je most, to wykończy je sobieszewska hołota...

Birr Krystian
July 31st, 2008, 06:02 AM
Polecenie dotyczyło też linii 186, ale że wszystko jest możliwe to napisałem w swoim poście "niby".
Na 112 osobiście widziałem, więc śmiało piszę.
Co do niszczenia wozów przez most. A no i owszem, jednak mieszkańcy usilnie się domagali niskiej podłogi. ZTM więc uparcie, opierając się na orzeczeniu technicznym wykonanym przez firmę TRAB Mosty Projektowanie Nadzory z czerwca 2008, pytał ZKM kiedy SU18 zostaną tam wysłane.

PS. Sprawdź dzisiaj odjazd 186 z Górek Wschodnich o godzinie 23:29. Powinien być #2506, ale głowy nie daję ;-)

PIKeRs
July 31st, 2008, 01:22 PM
Jeżeli dziś jeździ, to będę musiał wziąć aparat i zwodować łódkę (na Gókrach Zachodnich mieszkam, Ty Birr Krystian chyba na Stogach?) ;).

Birr Krystian
July 31st, 2008, 02:53 PM
Jeżeli dziś jeździ, to będę musiał wziąć aparat i zwodować łódkę (na Gókrach Zachodnich mieszkam, Ty Birr Krystian chyba na Stogach?) ;).
Ano na Stogach. Lepiej się nie wysilaj, bo ja pewny nie jestem. Zawsze ktoś może wpaść na jakąś inwencję Twórczą i puści coś innego. Jeśli nie wpadnie to na ostatnim kursie na 186 pojawi się 2506 dzisiaj.

PS. Ale jaki widzisz z okna to mógłbyś spojrzeć ;-)

ziemniaki
July 31st, 2008, 08:22 PM
Witam:).
Z góry wybaczcie offtop:).
Wczoraj wróciłem z Gdańska i co mogę powiedzieć o gdańskiej komunikacji autobusowej (mając porównanie z bydgoską):
-rozkład jazdy swoją drogą,życie swoją-autobusy często jadą spóźnione i to więcej niż 3 minuty-nie tylko w szczycie
-autobusy kursują o wiele za rzadko (najczęściej 4 razy w ciągu godziny-w szczycie za rzadko)
-co prowadzi do zwiększonego tłoku w pojazdach
-system jest mało przejrzysty,linii jest dużo (to normalne,ale myślę,że sporo z nich dałoby się połączyć) i ciężko się zorientować co gdzie jeździ,do tego dochodzą jakieś dziwne konfiguracje (np.kiedy kursuje 184,nie kursuje 384 i odwrotnie-strasznie to dziwne,rozumiem,że pokrywa się trasa,no ale i tak... ;) )
-przestarzały tabor,podejrzewam że średnia wieku przekracza 15 lat,większość to stare MAN-y i mercedesy,zdarzają się nawet dawno wycofane w Bydgoszczy krótkie ikarusy z manualną skrzynią oraz Jelcze PR110.
-na obłożonych liniach np.130,184 kursują autobusy krótkie,zaś przegubowce na np.112 jeżdżą puste

uff...koniec mojej tyrady ;).myślę,że Gdańsk w tej materii musi się sporo jeszcze nauczyć,chociaż system biletowy mają trafiony (bilety czasowe).

Birr Krystian
July 31st, 2008, 08:49 PM
Ehh... Rozumiem, że takie masz wrażenie, jednak najwidoczniej za mało czasu spędziłeś w Gdańsku.
- rozkład, tutaj się kłócić nie będę, mnie się jakoś nie spóźniają zbyt często
- a to zalezy gdzie, więc też nie będę się kłócić, załóżmy, że przyznaję rację
- j/w
- raz piszesz, ze mozna połączyć, a jak sie tworzy linię łączoną (384=130+184) to mówisz, że źle. Jakby zamiast 130 i 184 jeździły same 384 to też źle, bo i trasa pozbawiona sensu i za rzadko by to jeździło. Aczkolwiek rozumiem, że układ może być trochę nieprzejrzysty (pomimo, że większosc linii jest zbudowana na zasadzie Dworzec <-> Cel. No ale dobra.
- obecnie średnia wieku to dokładnie 11 lat, a pod koniec tego roku wzrośnie o 3-4 lata; stare MANy? Hmm, no tak PKS Wejherowo ma takie na 262 - ale to tylko 6 sztuk, więc gdzie tu większość? Pozostałe MANy są z 2001 i 2004 roku... Mercedesy... najstarsze z 1994 roku - jeżdżą wyłącznie na dodatkach; Ikarusy - owszem, do końca br, ale racja; Jelcze PR110 - nie widzę takiego w sieci ZTM.
- liniami tymi jeżdżę 3 dni w tygodniu, jak nie więcej, zawsze mam gdzie usiąść... Linie te jeżdżą co 5-10 minut (każda co 10-20 min) a mają prawie tę samą trasę; Naprawdę nie widzę sensu puszczać tutaj przeguba; 112 nie no...:D Jakbyś powiedział, że jest tłok itp. to owszem, ale puste? Poza szczytem owszem - jak wszystko, jeżdżą puste.

W każdym razie dziękuję za opinię, aczkolwiek nie przepadam za takimi na podstawie 'pierwszego wrażenia', bo widać, że odpowiednio nie zapoznałeś się z warunkami na poszczególnych liniach :-)

Pozdrawiam!

Eurotram
July 31st, 2008, 09:17 PM
Witam:).
Z góry wybaczcie offtop:).
Wczoraj wróciłem z Gdańska i co mogę powiedzieć o gdańskiej komunikacji autobusowej (mając porównanie z bydgoską):
-rozkład jazdy swoją drogą,życie swoją-autobusy często jadą spóźnione i to więcej niż 3 minuty-nie tylko w szczycie
-autobusy kursują o wiele za rzadko (najczęściej 4 razy w ciągu godziny-w szczycie za rzadko)
-co prowadzi do zwiększonego tłoku w pojazdach
-system jest mało przejrzysty,linii jest dużo (to normalne,ale myślę,że sporo z nich dałoby się połączyć) i ciężko się zorientować co gdzie jeździ,do tego dochodzą jakieś dziwne konfiguracje (np.kiedy kursuje 184,nie kursuje 384 i odwrotnie-strasznie to dziwne,rozumiem,że pokrywa się trasa,no ale i tak... ;) )
-przestarzały tabor,podejrzewam że średnia wieku przekracza 15 lat,większość to stare MAN-y i mercedesy,zdarzają się nawet dawno wycofane w Bydgoszczy krótkie ikarusy z manualną skrzynią oraz Jelcze PR110.
-na obłożonych liniach np.130,184 kursują autobusy krótkie,zaś przegubowce na np.112 jeżdżą puste

uff...koniec mojej tyrady ;).myślę,że Gdańsk w tej materii musi się sporo jeszcze nauczyć,chociaż system biletowy mają trafiony (bilety czasowe).
W niektórych miejscach fakt,ale co do innych rzeczy,to bluźnisz ;)

Z rozkładami bywa różnie:część przyjeżdża o czasie,część troszkę po (pewnie żeby spóźnialscy dobiegli;ileż to razy straciłbym kurs,gdyby wszystkie jeździły punktualnie :D )

Autobusy kursują rzadziej,to fakt;za to tramwaje jeżdżą w Gdańsku częściej niż w Bydgoszczy (pomijając 3-kę):10-minutowy takt w szczycie,część kursów obsługiwana trójskładami,ŻADNYCH solówek.Tu się robi ostatnio bardzo wiele,by wzmocnić rolę tramwajów w gdańskiej komunikacji.

Co do linii 184 i 384... Nigdy nie słyszałeś o innym wariancie danej linii,kursującym pod zmienionym numerem,obsługującym jednocześnie część trasy jakiejś innej linii,kiedy ta jakaś inna linia nie kursuje (najcz. wieczorami,w soboty i niedziele)?W Gdyni masz to samo (np. 182/282),tylko numeracja nieco inna,bo Gdańsk (jako większe miasto) ma zajęte przez "podstawowe warianty" także numery 2xx.

Przestarzały tabor?Jaja sobie robisz?Część (wyłoniona w przetargach) zadań obsługiwana jest przez MAN-y NL2x2,NG2x2 lub NM1x2 takich przewoźników jak min. PKS Gdańsk,PKS Wejherowo czy Planetobus;starsze MAN-y to już tylko Planetobus jako 8xx (nie w ramach ZTM,ale na "swój rachunek") czy inna drobnica nie operująca w ramach systemu gdańskiej komunikacji miejskiej;to tak jakbyś od busiarstwa standardów wymagał ;) .Owszem,są resztki MIGów i I260/I280,ale tylko do dostawy wozów,na które kontrakt właśnie się rozstrzyga.
Merce:fabrycznie nowe z 1994,a używki kilka z 1995,reszta 1996 i nowsze.
Z zapełnieniem też jest różnie,zależy od kursu.

Gdańsk się uczy i jest coraz lepiej.I bez urazy,ale jeśli od kogo,to bynajmniej nie powinien się uczyć od Bydgoszczy,bo w wielu kwestiach to tamtejsza komunikacja jest w tyle :D

ziemniaki
July 31st, 2008, 09:26 PM
Ok,cofam to o przestarzałym taborze...może tak mi sie zdawało,bo brudne były.
No i co do tramwajów-pisałem tylko o autobusach.

Eurotram
July 31st, 2008, 10:14 PM
No i co do tramwajów-pisałem tylko o autobusach.
Dobrze,tylko chciałem Ci wyjaśnić,że komunikację tramwajową włodarze miasta (a zwłaszcza organiator komunikacji) traktują hmmm... poważniej niż w Bydzi :D Więcej:autobusy będą wykopywane z traktów tramwajowych,jak nakazują przykazania organizacji nowoczesnego transportu miejskiego (zobaczysz to na przykładzie linni chełmskiej,jak już będzie wystarczająca ilość taboru tramwajowego zdolnego tam wjechać;zresztą częściwo już to masz).
Pozdro!

ziemniaki
July 31st, 2008, 11:02 PM
I tak powinno być.
Zgodzę się,że w BDG komunikacja szynowa mocno kuleje...od 40 lat zbudowano może kilka kilometrów trasy...:/
Ale komunikacja autobusowa jest chyba jedną z najlepszych w kraju.

PIKeRs
August 1st, 2008, 09:25 AM
Tak tak, Bydgoszcz ma najlepszą w kraju, Gdynia ma najlepszą, Kraków też (tu się akurat zgadzam), Łódź też ma najlepszą... Kto następny :) ? Jak do Gdańska dojadą te nowe autobusy, to będziemy mieli jeden z najmłodszych taborów w kraju - ZKM dopiero w 2005 roku zaczął kupować używki, i to też nie tak stare jak niektórzy (w Gdyni widziałem O405G -niedobitki z 1987 roku).

EDIT: Literówka :).

persy
August 1st, 2008, 11:18 AM
Jelcze sie niestety zdarzają i to wcale nie tak rzadko. Np. na lini i 154 :(

Eurotram
August 1st, 2008, 12:01 PM
Logiczne;jeśli przetarg był na 45 niskaczy,które miały zastąpić ostatnie I280,I260 i M11,to znaczy że tych wozów troszkę jeszcze jest.Nie zmienia to faktu,że ich dni są policzone :)

PIKeRs
August 1st, 2008, 02:33 PM
Są dwa - 2410 i 2461.

A tak swoją drogą - dziś na przystanku Akademia Muzyczna w kierunku Przegaliny 112 o godzinie 13:39 jechał 2506. Szkoda wozu :(.

Birr Krystian
August 1st, 2008, 03:30 PM
Ba! Dzisiaj na 112 2505 i 2506. Na dodatek 2505 jeździ z urwanym tylnim zderzakiem, chyba nie muszę mówić gdzie się urwał...

PIKeRs
August 1st, 2008, 04:46 PM
Jaaa... już się zaczęło ;/. Dlaczego oni akurat SU18II tam puścili? Przecież to chyba najlepsze wozy w ZKM Gdańsk - SU18III się nie umywa. Nie mogli jakichś O405GN kupić i tam puścić? Mniej szkoda wozu z 1996 roku niż z 2004....

Birr Krystian
August 1st, 2008, 04:55 PM
Mam podobną opinię, ale widocznie SU18 mogą wyżej podnieść podłogę, albo jest jakiś inny powód techniczny... Przyznam, że nie wiem.

PS. SU18 II są z 2003 roku ;-)
PSS. Na mojej galeryjce (sygnatura) wrzuciłem parę fotek z Sobieszewa i z DCT ;-)

PIKeRs
August 1st, 2008, 09:04 PM
A faktycznie, to kilka NL283 jest z 2004 :). Powiem tak - SU18 II nie ma żadnych zalet względem O405GN. Waży tyle samo, ma większy nacisk na oś tylną (O405GN ma równiejszy nacisk na poszczególne osie)... chociaż nie, Sralis ma zaletę - najniżej położony element podwozia ma 2 centymetry wyżej niż Merol. Kurna, tak mi ich szkoda...

przyb
August 25th, 2008, 11:16 PM
Komunikacyjne zyski w Trójmieście
Michał Jamroż, Michał Tusk

Gdańsk organizuje pierwszy duży przetarg na obsługę niektórych linii autobusowych. Jest on jednak tak skonstruowany, że żaden prywatny przewoźnik nie jest w stanie do niego przystąpić. A konkurencja to szansa na poprawę jakości usług, zaoszczędzenie miejskich pieniędzy i oczywiście zyski przewoźników

Zdaniem wielu komunikacja miejska nie może przynosić zysków. Jednak, gdy rozróżnimy w niej organizatora przewozów oraz firmy, które świadczą usługi transportowe okaże się, że te drugie mogą na tym zarobić.

- Organizacja przewozów i jej finansowanie z definicji musi leżeć po stronie miasta i powinno być oddzielone od przewoźników - uważa Marcin Gromadzki, do niedawna rzecznik ZKM Gdynia, a dziś szef firmy konsultingowej zajmującej się komunikacją miejską.

Tak jest w Trójmieście, gdzie za organizację przewozów odpowiadają Zarząd Komunikacji Miejskiej w Gdyni i Zarząd Transportu Miejskiego w Gdańsku. Przewoźnikami są spółki komunalne. Jednak nie zawszę muszą to być spółki miejskie. Najlepiej pokazuje to przykład Gdyni. ZKM zamiast zlecić obsługę danej linii firmie komunalnej, ogłasza przetarg. Startujące firmy konkurują ceną za przejechany kilometr. Przykładowo ZKM Gdynia ogłasza przetarg na obsługę linii 181 oraz 244. W sumie autobus na tych trasach przejedzie w ciągu roku 150 tys. wozokilometrów. Przewoźnicy określają, ile chcą za każdy wozokilometr. Wygrywa ten, kto zażąda najmniej. Dzięki temu zwycięska firma nie martwi się frekwencją w pojazdach, bo ZKM płaci jej za to, ile przejadą jej pojazdy, a nie ilu pasażerów w nich będzie. Natomiast ZKM dostaję najkorzystniejszą cenę. - Dzięki konkurencji na rynku miasto kupuje przewozy u najtańszego przewoźnika, przez co zarówno firmy komunalne, jak i prywatne muszą pilnować każdej złotówki. Dodatkowo organizatorowi przewozów dużo łatwiej pilnować przewoźników, czy przestrzegają warunków umowy - tłumaczy Gromadzki.

Średni zarobek na wygranym przetargu to ok. 7 proc. jego wartości. Jednak, aby myśleć o takiej rentowności trzeba mieć własną bazę serwisową, bo serwisowanie pojazdów w firmie zewnętrznej jest kilkakrotnie droższe. Dodatkowo zawsze trzeba mieć autobus w rezerwie, na wypadek awarii któregoś z kursujących, bez względu na to, czy obsługuję się jedną trasę, czy np. dziesięć. Dlatego opłaca się obsługiwać wiele linii na raz.

- W ruchu musi być kilkadziesiąt pojazdów, aby sens miało utrzymywanie bazy serwisowej czy autobusów rezerwowych - tłumaczy Marian Kotecki, właściciel PA "Gryf", które obsługuje kilkanaście linii w Gdyni i Gdańsku.

Dlatego, aby prywatni przewoźnicy mogli zaistnieć na rynku, zarówno ZKM jak i ZTM muszą organizować jak najwięcej przetargów, w których mogliby oni konkurować z firmami komunalnymi. A z tym nie jest najlepiej. Dobrym przykładem jest tu ostatni przetarg na linie autobusowe w Gdańsku - pierwszy o tak dużej skali w Trójmieście. Łącznie miasto chce kupić od przewoźników usługi w wymiarze ponad 20 mln wozokilometrów. Zamówienie podzielono na dwie części - na pierwszą składają się linie 174, 205, 207, 209, 232, 256, 255, 574 i N5, a na drugą 117, 122, 126, 143, 171 i 622. Dlaczego akurat te? Bo wyjeżdżają poza granice Gdańska (do Sopotu, Pruszcza, Kolbud czy Chwaszczyna). Pozostałe linie zostaną zlecone w trybie bezprzetargowym należącemu do miasta Zakładowi Komunikacji Miejskiej.

Tydzień temu gdański ZTM ogłosił wspomniany przetarg już po raz drugi. Pierwszy został unieważniony po protestach przewoźników - w warunkach zapisano, że autobusy muszą być wyprodukowane w 2007 roku lub później. Przewoźnicy muszą je "zorganizować" do końca roku, bo wtedy rozpocznie się realizacja zleconych w przetargu usług.

- Na nowy autobus czeka się co najmniej 6 miesięcy. Jesteśmy w stanie je kupić, ale potrzebujemy czasu, np. okresu przejściowego, w którym moglibyśmy używać starszych pojazdów - mówi Jakub Sachse, szef firmy Planetobus. W podobnym tonie wypowiadają się pozostali przewoźnicy. Po ich protestach ZTM zmienił warunki - teraz wymagana data produkcji to przynajmniej 2005 rok.

- Ta zmiana nie ma żadnego znaczenia - komentuje Sachse. - Nikt nie sprzedaje trzyletnich autobusów.

Miasto broni się. - Chcemy na ulicach nowego taboru - mówi Maciej Lisicki, wiceprezydent Gdańska. - Wierzę, że są firmy, które bez problemu zorganizują 31 autobusów [tyle jest potrzebnych do realizacji obu zleceń łącznie - red.]. Mam zresztą podpowiedź dla trójmiejskich przewoźników. Dziś ostatecznie rozstrzygnięty zostanie przetarg na nowe autobusy dla gdańskiego Zakładu Komunikacji Miejskiej. W sądzie biją się dwie firmy - Mercedes i Solaris. Obie z pewnością już poczyniły przygotowania do produkcji, być może mają już nawet wyprodukowaną pewną partię pojazdów. To oznacza, że przegrany zostanie z pojazdami, które z pewnością odsprzeda innym chętnym.

Udało nam się jednak ustalić, że przynajmniej jedna z firm - Mercedes - w żaden sposób nie przygotowała się na razie do produkcji pojazdów dla Gdańska.

Źródło:
http://bi.gazeta.pl/im/6/5455/m5455366.jpg (http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,5627746,Komunikacyjne_zyski_w_Trojmiescie.html)

Powiedziano, że konkurecja prowadzi do poprawy usług. Owszem, zgodzę się, ale komunikacja miejska rządzi się nieco innymi prawami. Nie jest tak, że pasażer będzie mógł sobie wybrać czy pojedzie np. do Sopotu starym rzęchem, czy poczeka 5 minut i skasuje bilet w nowoczesnym klimatyzowanym pojeździe. Pojedzie najtańszym i nie będzie miał wyboru. Przetarg powinien być skonstruowany z myślą o pasażerach. Dlatego popieram np. wymóg fabrycznie nowych autobusów, dodatkowo zarządałbym klimatyzacji w każdym z nich. Nie interesuje mnie marudzenie mniejszych przewoźników, że nie mają taboru, że nie stać ich, że nie mają czasu... Jako pasażer chcę czystych, nowoczesnych, ekologicznych, punktualnych i klimatyzowanych autobusów. I takie kryteria powinno postawić w przetargu ZTM. Fakt, że mniejsi stoją na straconej pozycji, bo dotowane ZKM Gdańsk ma nowoczesny tabor, zgodzę się też, że dotacje dla jednej tylko firmy powinny być ukrócone. Tak czy inaczej głównym kryterium nie powinna być cena, tylko pakiet udogodnień, jakie dany przewoźnik może zaproponować pasażerowi.

Grzesiek R.
August 26th, 2008, 02:03 PM
Powiedziano, że konkurecja prowadzi do poprawy usług. Owszem, zgodzę się, ale komunikacja miejska rządzi się nieco innymi prawami. (...)
Bo nie pasażer wybiera przewoźnika (jak w Lublinie), lecz organizator dbający (teoretycznie) o dobro pasażera. Dlatego poprawa usług wynika z kontroli i wymagań organizatora, a nie bezpośredniego wyboru klienta końcowego.

Przetarg powinien być skonstruowany z myślą o pasażerach. Dlatego popieram np. wymóg fabrycznie nowych autobusów, dodatkowo zarządałbym klimatyzacji w każdym z nich.
Ależ tak jest. Problem w Gdańsku polega na tym, że żaden producent nie jest w stanie dostarczyć 31 autobusów w gdańskiej specyfikacji po 3 tygodniach od złożenia zamówienia (a trzeba liczyć, że przetarg rozstrzygnie się nie wcześniej niż na początku grudnia).

Nie interesuje mnie marudzenie mniejszych przewoźników, że nie mają taboru, że nie stać ich, że nie mają czasu...
Stać ich, tylko nikt nie dostarczy im nowych wozów.

[/quote] Jako pasażer chcę czystych, nowoczesnych, ekologicznych, punktualnych i klimatyzowanych autobusów. I takie kryteria powinno postawić w przetargu ZTM. [/quote]
Postawiło, przy czym punktualność to bardziej zadanie ZTMu, z którego wywiązało się dość marnie (w rozkładach są kwiatki typu kilkuminutowa przerwa w popołudniowym szczycie na 171).

Fakt, że mniejsi stoją na straconej pozycji, bo dotowane ZKM Gdańsk ma nowoczesny tabor,
To tylko złudzenie. Ciekawe, co powie mieszkańcom pan Lisicki, gdy wszystkie 35 zakupionych przez ZKM w tym roku wozów będzie jeździło po żukowskich i pruszczańskich wiochach, a w Gdańsku podstawowym modelem przegubowym będzie O405GN?

Tak czy inaczej głównym kryterium nie powinna być cena, tylko pakiet udogodnień, jakie dany przewoźnik może zaproponować pasażerowi.
Rozumiem, że przeprowadzisz referendum ws. samoopodatkowania się mieszkańców Gdańska na rzecz komunikacji miejskiej w wysokości 1000 zł rocznie na głowę? Jeśli tak, to ja obiecuję znaleźć przewoźnika, który będzie serwował każdemu pasażerowi poranną kawę i popołudniową herbatę.

Aha, samorządowcy z okolicznych gmin mają gdzieś wspieranie ZKM Gdańsk. Dla nich przede wszystkim liczy się cena, bo mając do wyboru budowę szkoły i przepłacanie ZKM Gdańsk wolą to pierwsze. Czekam na wyjście pierwszej gminy z MZK ZG lub zażądanie przez nie renegocjacji umów z ZKM.

przyb
August 26th, 2008, 02:24 PM
Bo nie pasażer wybiera przewoźnika (jak w Lublinie), lecz organizator dbający (teoretycznie) o dobro pasażera. Dlatego poprawa usług wynika z kontroli i wymagań organizatora, a nie bezpośredniego wyboru klienta końcowego.

Dlatego też popieram rygorystyczne kryteria przetargów.

Ależ tak jest. Problem w Gdańsku polega na tym, że żaden producent nie jest w stanie dostarczyć 31 autobusów w gdańskiej specyfikacji po 3 tygodniach od złożenia zamówienia (a trzeba liczyć, że przetarg rozstrzygnie się nie wcześniej niż na początku grudnia).

Rozumiem w czym tkwi problem i po dłuższym zastanowieniu stwierdzam, że wymóg fabrycznie nowych pojazdów nie jest może najlepszym rozwiązaniem. Przyznaję się, że w poprzednim poście w tej akurat kwestii dałem się ponieść. Ale całe szczęście zmieniono go na max 3 letnie pojazdy. I jeśli to nadal stanowi problem dla niektóych przewoźników, to niech nie startują w przetargu bo nie są w stanie sprostać jego kryterion. Niech zaopatrzą się w nowy tabor skoro ich stać i w ewentualnym kolejnym przetargu będą mogli spokojnie wystartować.

Aha, samorządowcy z okolicznych gmin mają gdzieś wspieranie ZKM Gdańsk. Dla nich przede wszystkim liczy się cena, bo mając do wyboru budowę szkoły i przepłacanie ZKM Gdańsk wolą to pierwsze. Czekam na wyjście pierwszej gminy z MZK ZG lub zażądanie przez nie renegocjacji umów z ZKM.

Rozumiem stawianie ceny za główne kryterium pod warunkiem, przewośnicy będą zobowiązani świadczyć usługi nie schodząc poniżej pewnych standardów ( przykłądawo, że każdy pojazd musi być wyposażony w sprawną i używaną klimatyzację).

Eurotram
August 26th, 2008, 04:17 PM
Dlatego poprawa usług wynika z kontroli i wymagań organizatora, a nie bezpośredniego wyboru klienta końcowego.
Księciuniu,podpisuję się obiema rękami!Sam widzisz,że problemem nie jest wygrana ZKM na obsługę tych linii,a to żeby ZTM (a później MK ZG) wziął się porządnie za kontrole (tak też jest i na Zachodzie).

Ale teraz jest już 2005;Viola spokojnie zdoła ściągnąć takie wózki,a nie wiem czy ktoś inny się nie znajdzie (Mobilis?).

Stać ich, tylko nikt nie dostarczy im nowych wozów.
Srutu tutu;pamiętam,jak Kotecki jeszcze startował w przetargach,gdzie wymagali nowych wozów.I jakoś zawsze jego konkurencyjność gdzieś się ulatniała :tongue:

To tylko złudzenie. Ciekawe, co powie mieszkańcom pan Lisicki, gdy wszystkie 35 zakupionych przez ZKM w tym roku wozów będzie jeździło po żukowskich i pruszczańskich wiochach, a w Gdańsku podstawowym modelem przegubowym będzie O405GN?
Tylko zapomniałeś dodać,że te linie jeżdżą w dużej mierze (a nierzadko w większości,jak np. 122) po Gdańsku.Jak 5258 robi na 146 czy R,to jakoś nikt w Gdyni włosów z głowy nie rwie :)

Rozumiem, że przeprowadzisz referendum ws. samoopodatkowania się mieszkańców Gdańska na rzecz komunikacji miejskiej w wysokości 1000 zł rocznie na głowę? Jeśli tak, to ja obiecuję znaleźć przewoźnika, który będzie serwował każdemu pasażerowi poranną kawę i popołudniową herbatę.
Odwracasz kota ogonem niczym wiesz kto ;) Nie chodziło o napoje,a o inne,mniej wyszukane rzeczy.A do czego prowadzi "100% cena",to już Gryf w Gdyni pokazał (żeby było jaśniej: przyrównajmy wymagania przetargowe do skali punktowej.Załóżmy,że autobusy ocenia się od 1 do 10;i jeśli w przetargu wymagane minimum to 3,to masz praktycznie pewność że Gryf wypuści na linie wozy o jakości 3,a maksimum 4,gdy tymczasem u "komunalnego" może się pojawić psim swędem nawet 9-10).

Ja też nie wróżę długiego żywota MZK ZG;zresztą jak jakaś rozzuchwalona wiocha zechce skakać,to pewnie dostanie kopa i krzyż na drogę.Bo ja te bym śmiechem chyba zabił,jakby takie Chwaszczyno czy Żukowo poczuło się równe Gdańskowi.Zdecydowanie uważam,że ilość głosów powinna zależeć od liczby ludności.

Eurotram
August 26th, 2008, 04:40 PM
I jeszcze jeden kawałek tego tekstu MichałaT mnie rozwalił:

W sądzie biją się dwie firmy - Mercedes i Solaris. Obie z pewnością już poczyniły przygotowania do produkcji, być może mają już nawet wyprodukowaną pewną partię pojazdów. To oznacza, że przegrany zostanie z pojazdami, które z pewnością odsprzeda innym chętnym.

Udało nam się jednak ustalić, że przynajmniej jedna z firm - Mercedes - w żaden sposób nie przygotowała się na razie do produkcji pojazdów dla Gdańska.

Czyżby autor miał jakieś sygnały,że Solaris odwala taki sam numer jak w pamiętnym przetargu dla MZA Warszawa? :D

Grzesiek R.
August 27th, 2008, 09:34 AM
Księciuniu,podpisuję się obiema rękami!Sam widzisz,że problemem nie jest wygrana ZKM na obsługę tych linii,a to żeby ZTM (a później MK ZG) wziął się porządnie za kontrole (tak też jest i na Zachodzie).
Wygrana ZKM też sprawia problemy, i to multum. Najbliższy: od 1 września do codziennej obsługi w powszedni już brakuje kilku wozów, a od 1 stycznia ZKM potrzebuje 10-11 wozów więcej (musi przejąć E, 149, 262, ...). Firma ta tkwi w maraźmie organizacyjnym i pewnie nie da sobie rady z zapewnieniem od 1 stycznia obsługi całej sieci. Nie chcę pisać o rozwiązaniach, niech MZK ZG sobie radzi.

Ale teraz jest już 2005;Viola spokojnie zdoła ściągnąć takie wózki,a nie wiem czy ktoś inny się nie znajdzie (Mobilis?).
Przecież wiesz, jak się rozgrywa takie rzeczy: wpisujesz w ofertę wozy spełniające warunki, a potem jeździsz czymś innym (Bydgoszcz) lub w ogóle nie jeździsz (Kraków). Przy okazji: nawet drobna modyfikacja SIWZ w zakresie przedmiotu zamówienia (autopoprawka ZTMu) wg części doktryny jest niedopuszczalna i kończy się unieważnieniem postępowania. :)

Srutu tutu;pamiętam,jak Kotecki jeszcze startował w przetargach,gdzie wymagali nowych wozów.I jakoś zawsze jego konkurencyjność gdzieś się ulatniała :tongue:
Masz uraz do Koteckiego, rozumiem. Nie będę próbował Cię przekonywać, że z nową (nowoczesną!) bazą w Żukowie ma zupełnie inny potencjał. Przyjmij tylko tyle, że istnieją inni przewoźnicy, którzy wystartowaliby w dobrze przygotowanym, uczciwym przetargu. Co przeszkadzało w tym, by ogłosić pierwsze podejście przetargowe w grudniu zeszłego roku (tak jak wcześniej planowano), zebrać uwagi przewoźników z protestów i pytań, unieważnić postępowanie i ogłosić porządny przetarg w lutym czy marcu?

Tylko zapomniałeś dodać,że te linie jeżdżą w dużej mierze (a nierzadko w większości,jak np. 122) po Gdańsku.Jak 5258 robi na 146 czy R,to jakoś nikt w Gdyni włosów z głowy nie rwie :)
Chcesz się przekonać? Ja pamiętam gdańskiego radnego, któremu nie spodobał się w 1998-9 r. Neoplan na 117 czy 143 w Sopocie. A brygada przetargowa PKA wymaga odpowiedniego rocznika, stąd obecność 5258 na eRce.

(...)Załóżmy,że autobusy ocenia się od 1 do 10;i jeśli w przetargu wymagane minimum to 3,to masz praktycznie pewność że Gryf wypuści na linie wozy o jakości 3,a maksimum 4,gdy tymczasem u "komunalnego" może się pojawić psim swędem nawet 9-10).
Co świadczy o tym, że komunalny nie optymalizuje kosztów i naraża swojego właściciela na konieczność spłaty strat (tak było w Gdyni) lub stosuje cross-financing (tak jest i będzie w Gdyni). To nie jest najgorsze dla pasażera: najgorsze jest to, że komunalny wrzuci wóz o jakości 1 (poniżej wymogów) i wszyscy będą udawać, że jest git (brygada gdyńska na 171 wieczorem).

(...)Bo ja te bym śmiechem chyba zabił,jakby takie Chwaszczyno czy Żukowo poczuło się równe Gdańskowi.
Chwaszczyno to gmina Żukowo. Wróć do kopania Koteckiego, to wychodzi Ci czasem nieźle. :)

Zdecydowanie uważam,że ilość głosów powinna zależeć od liczby ludności.
Liczba głosów w zgromadzeniu MZK ZG zależy od liczby ludności. Rada - jw. :)

W sądzie biją się dwie firmy - Mercedes i Solaris. Obie z pewnością już poczyniły przygotowania do produkcji, być może mają już nawet wyprodukowaną pewną partię pojazdów. To oznacza, że przegrany zostanie z pojazdami, które z pewnością odsprzeda innym chętnym.
To jest tekst Lisickiego, nie MT.

Grzesiek R.
August 27th, 2008, 09:42 AM
Rozumiem w czym tkwi problem i po dłuższym zastanowieniu stwierdzam, że wymóg fabrycznie nowych pojazdów nie jest może najlepszym rozwiązaniem. Przyznaję się, że w poprzednim poście w tej akurat kwestii dałem się ponieść. Ale całe szczęście zmieniono go na max 3 letnie pojazdy. I jeśli to nadal stanowi problem dla niektóych przewoźników, to niech nie startują w przetargu bo nie są w stanie sprostać jego kryterion. Niech zaopatrzą się w nowy tabor skoro ich stać i w ewentualnym kolejnym przetargu będą mogli spokojnie wystartować.
Rozumiem, że w polskiej szkole nie naucza się podstaw ekonomii czy logiki, ale spróbuj zastanowić się: jest przetarg -> nie możesz wystartować -> kupujesz wozy (za gotówkę, bo nie masz kontraktu, który zabezpiecza spłatę) wykładając 30 mln zł -> czekasz na kolejny przetarg (nie wiadomo kiedy zostanie ogłoszony, pewnie za 5-7 lat) -> znowu masz stare wozy, 30 mln zł mniej w kieszeni, a i tak nie możesz wystartować w kolejnym przetargu. :)

Wozy "na zapas" kupują firmy, które nie muszą martwić się rachunkiem ekonomicznym, czytaj komunalne lub państwowe.

Rozumiem stawianie ceny za główne kryterium pod warunkiem, przewośnicy będą zobowiązani świadczyć usługi nie schodząc poniżej pewnych standardów ( przykłądawo, że każdy pojazd musi być wyposażony w sprawną i używaną klimatyzację).
I tak ma być, tyle, że wyegzekwowanie odpowiedniego standardu usług od przewoźnika komunalnego jest dużo trudniejsze niż od przewoźnika prywatnego (w ostateczności np. zarząd przewoźnika podjudza związki zawodowe, które ogłaszają strajk całej komunikacji w mieście, bo przez kary dla przewoźnika kierowcom zabrano premie lub sprzątaczkom wypowiedziano umowę :) ).

biker_1978
August 27th, 2008, 11:04 AM
z trojmiasto.pl

Solaris będzie woził gdańszczan

Po serii odwołań i wyroku sądu wiemy już, że 45 nowych autobusów niskopodłogowych dla Gdańska dostarczy firma Solaris. Pozostaje tylko pytanie, czy wymiana starego taboru zakończy się zgodnie z planem, czyli do końca tego roku?

Cała sprawa rozciągnęła się w czasie po tym, jak od pierwszej, niekorzystnej dla siebie decyzji komisji przetargowej ZKM Gdańsk, odwołała się firma Evobus – diler Mercedesa. Jej oferta została oceniona nieco niżej, niż zwycięskiego Solarisa.

Tymczasem w środę rano Sąd Okręgowy w Gdańsku wydał wyrok, który utrzymał w mocy decyzję gdańskiego przewoźnika o wyborze oferty polskiej firmy.

Solaris powinien dostarczyć 30 przegubowców i 15 zwykłych autobusów w ciągu pół roku. Gdyby umowę podpisano tuż po rozstrzygniętym na początku maja przetargu, producent nie miałby żadnych problemów z dostawą w terminie. Czy trzymiesięczne opóźnienie sprawi, że nowe autobusy nie dotrą do Gdańska do końca tego roku?

- Liczymy, że termin zostanie dotrzymany – mówi Leszek Krawczyk, zastępca dyrektora ds. technicznych ZKM Gdańsk. – Od końca listopada, zgodnie z umową, Solaris będzie dostarczać nam co tydzień część autobusów. Może się zatem zdarzyć, że kilka sztuk trafi do Gdańska po nowym roku, ale większość przybędzie na czas – przekonuje.

Nowe autobusy kosztować będą miasto ok. 50 mln zł.
Portal regionalny trojmiasto.pl
autor

Michał Brancewicz

m.brancewicz@trojmiasto.pl

przyb
August 27th, 2008, 11:42 AM
Rozumiem, że w polskiej szkole nie naucza się podstaw ekonomii czy logiki, ale spróbuj zastanowić się: jest przetarg -> nie możesz wystartować -> kupujesz wozy (za gotówkę, bo nie masz kontraktu, który zabezpiecza spłatę) wykładając 30 mln zł -> czekasz na kolejny przetarg (nie wiadomo kiedy zostanie ogłoszony, pewnie za 5-7 lat) -> znowu masz stare wozy, 30 mln zł mniej w kieszeni, a i tak nie możesz wystartować w kolejnym przetargu. :)

Niekoniecznie musi być tak jak mówisz, bo po zakupie nowych wozów można je włączyć do eksploatacji na dotychzas obsługiwanej linii (np. Planetobus) wywalając tym samym część bądź całość starego taboru. Są różne podejścia do zarządzania flotą pojazdów. Jedno z nich mówi o utrzymywaniu cały czas jak najmłodszego taboru w celu obniżenia kosztów eksploatacji. Dodatkowo młody wiek pojazdów poprawia pozycję konkurencyjną na rynku. Może tędy droga...?

Eurotram
August 27th, 2008, 06:33 PM
Wygrana ZKM też sprawia problemy, i to multum. Najbliższy: od 1 września do codziennej obsługi w powszedni już brakuje kilku wozów, a od 1 stycznia ZKM potrzebuje 10-11 wozów więcej (musi przejąć E, 149, 262, ...). Firma ta tkwi w maraźmie organizacyjnym i pewnie nie da sobie rady z zapewnieniem od 1 stycznia obsługi całej sieci. Nie chcę pisać o rozwiązaniach, niech MZK ZG sobie radzi.
Przecie można wozy wypożyczyć lub/i wrzucić coś nie do końca odpowiadającego rocznikiem (co sam podałeś niżej).Ludki na bezprzetargowych chwilkę się przemęczą żeby potem było znacznie lepiej :lol:

Przecież wiesz, jak się rozgrywa takie rzeczy: wpisujesz w ofertę wozy spełniające warunki, a potem jeździsz czymś innym (Bydgoszcz) lub w ogóle nie jeździsz (Kraków). Przy okazji: nawet drobna modyfikacja SIWZ w zakresie przedmiotu zamówienia (autopoprawka ZTMu) wg części doktryny jest niedopuszczalna i kończy się unieważnieniem postępowania. :)
Ależ Ty się Mobilisu czepiasz (dlatego,że go wywołałem? ;) ) Każdy orze... Choć masz rację,KM jest sam sobie winien:jakby lepiej popracowali nad przetargiem,to dziś już pierwsze Citaro byłyby w mieście :bash:

Masz uraz do Koteckiego, rozumiem. Nie będę próbował Cię przekonywać, że z nową (nowoczesną!) bazą w Żukowie ma zupełnie inny potencjał. Przyjmij tylko tyle, że istnieją inni przewoźnicy, którzy wystartowaliby w dobrze przygotowanym, uczciwym przetargu. Co przeszkadzało w tym, by ogłosić pierwsze podejście przetargowe w grudniu zeszłego roku (tak jak wcześniej planowano), zebrać uwagi przewoźników z protestów i pytań, unieważnić postępowanie i ogłosić porządny przetarg w lutym czy marcu?
A przy jakim roczniku łaskawy pan Sachse zechciałby wystartować?Może 1993?Daj spokój,to byłoby obniżenie standardu w stosunku do tego co jest (bo przecież Solarisy III generacji pojawiają się w Sopocie).Ja wiem,że ten komunikacyjny dusigrosz (prezydent pseudo-kurortu) chciałby cokolwiek byle za psi grosz (pamiętam jego żenujące teksty podczas rozmów o przedłużeniu 31 do Sopotu),ale podobno to bogate miasteczko;a jeśli tak,to niech mniej zamożni mieszkańcy też coś z tego mają (a nie jak dotąd,że prezydent mieścinki traktuje ich jak obywateli II kategorii).Pewnie będzie mniej kasy na jego niektóre durne pomysły,ale... może to i lepiej?
Tak naprawdę większość z tych "pozostałych przewoźników" (poza komunalnymi) jest za cienka na duży przetarg na nowe lub prawie nowe wozy;i wątpię,by coś im dało nawet ogłoszenie rok przed rozpoczęciem obsługi linii :)

Chcesz się przekonać? Ja pamiętam gdańskiego radnego, któremu nie spodobał się w 1998-9 r. Neoplan na 117 czy 143 w Sopocie. A brygada przetargowa PKA wymaga odpowiedniego rocznika, stąd obecność 5258 na eRce.
Ale bezprzetargowa 146 już nie wymaga :) I o to przede wszystkim mi chodziło.

Co świadczy o tym, że komunalny nie optymalizuje kosztów i naraża swojego właściciela na konieczność spłaty strat (tak było w Gdyni) lub stosuje cross-financing (tak jest i będzie w Gdyni). To nie jest najgorsze dla pasażera: najgorsze jest to, że komunalny wrzuci wóz o jakości 1 (poniżej wymogów) i wszyscy będą udawać, że jest git (brygada gdyńska na 171 wieczorem).
Nie chcę się powtarzać,ale jeśli ma to być optymalizacja jak w wykonaniu wiadomej firmy,to jako pasażer dziękuję bardzo za coś takiego (oczywiście "dziękuję,nie")
A od tego to jest kontrola organizatora :tongue:

Chwaszczyno to gmina Żukowo. Wróć do kopania Koteckiego, to wychodzi Ci czasem nieźle. :)
Choinka,miałem na myśli Szemud,a nie Chwaszczyno (to dlatego,że z pewnych względów strategiczną linią jest dla mnie 191).Ale mea culpa :)

To jest tekst Lisickiego, nie MT.
Wyjąłeś to z kontekstu,a mnie chodziło o to zabawne zestawienie tekstu Lisickiego z niedopowiedzeniem na końcu,dającym dyskretnie do rozumienia że Solaris może i tym razem sięgnąć po sprawdzone metody :)

Eurotram
August 27th, 2008, 07:10 PM
^^ I żebyś się tak Grzesiu nie martwił,to wkleję coś na pocieszenie:

Solarisy będą wozić gdańszczan
27 sierpnia 2008, godz. 10:00 (200 opinii)

fot.trojmiasto.pl
Do końca 2008 r. do Gdańska trafi 45 nowych Solarisów: 30 przegubowych i 15 zwykłych.

Po serii odwołań i wyroku sądu wiemy już, że 45 nowych autobusów niskopodłogowych dla Gdańska dostarczy firma Solaris. Pozostaje tylko pytanie, czy wymiana starego taboru zakończy się zgodnie z planem, czyli do końca tego roku?

Cała sprawa rozciągnęła się w czasie po tym, jak od pierwszej, niekorzystnej dla siebie decyzji komisji przetargowej ZKM Gdańsk, odwołała się firma Evobus – diler Mercedesa. Jej oferta została oceniona nieco niżej, niż zwycięskiego Solarisa.

Tymczasem w środę rano Sąd Okręgowy w Gdańsku wydał wyrok, który utrzymał w mocy decyzję gdańskiego przewoźnika o wyborze oferty polskiej firmy.

Solaris powinien dostarczyć 30 przegubowców i 15 zwykłych autobusów w ciągu pół roku. Gdyby umowę podpisano tuż po rozstrzygniętym na początku maja przetargu, producent nie miałby żadnych problemów z dostawą w terminie. Czy trzymiesięczne opóźnienie sprawi, że nowe autobusy nie dotrą do Gdańska do końca tego roku?

- Liczymy, że termin zostanie dotrzymany – mówi Leszek Krawczyk, zastępca dyrektora ds. technicznych ZKM Gdańsk. – Od końca listopada, zgodnie z umową, Solaris będzie dostarczać nam co tydzień część autobusów. Może się zatem zdarzyć, że kilka sztuk trafi do Gdańska po nowym roku, ale większość przybędzie na czas – przekonuje.

Nowe autobusy kosztować będą miasto ok. 50 mln zł.

Michał Brancewicz

m.brancewicz@trojmiasto.pl

Więc chyba nie będzie dramatu :)

Grzesiek R.
August 30th, 2008, 01:05 PM
Przecie można wozy wypożyczyć lub/i wrzucić coś nie do końca odpowiadającego rocznikiem (co sam podałeś niżej).Ludki na bezprzetargowych chwilkę się przemęczą żeby potem było znacznie lepiej :lol:
Czyli co, komunalny może oszukiwać, a prywatny nie? :)

A przy jakim roczniku łaskawy pan Sachse zechciałby wystartować?Może 1993?
Ale doczytaj - chodzi tylko o okres niezbędny do wyprodukowania nowych autobusów (przy tej liczbie trzeba by liczyć 16-20 tygodni u większości producentów).
Daj spokój,to byłoby obniżenie standardu w stosunku do tego co jest (bo przecież Solarisy III generacji pojawiają się w Sopocie).
Ikarusy też pojawiają się w Sopocie, podejrzewam, że częściej niż SU III. W każdym wypadku doszłoby zatem do podwyższenia standardu obsługi Sopotu. :)

Tak naprawdę większość z tych "pozostałych przewoźników" (poza komunalnymi) jest za cienka na duży przetarg na nowe lub prawie nowe wozy;i wątpię,by coś im dało nawet ogłoszenie rok przed rozpoczęciem obsługi linii :)
I tu się mylisz, patrz: Warbus. Pod siedmioletni kontrakt dostaniesz pieniądze na autobusy, a 15 wozów to akuratny pakiecik do samodzielnego codziennego zarządzania (i serwisowania na zewnątrz) lub 30 wozów - do obsługi całkowicie we własnym zakresie.

Nie chcę się powtarzać,ale jeśli ma to być optymalizacja jak w wykonaniu wiadomej firmy,to jako pasażer dziękuję bardzo za coś takiego (oczywiście "dziękuję,nie")
1) Powtarzasz się;
2) W Gdańsku przeżywamy właśnie 20 rok optymalizacji komunikacji przez ZKM (od 3 lat wspólnie z ZTMem). Dziękuję, wybieram SKM+rower+auto; gdyby 126 zostało przejęte przez inną firmę wiedziałbym, że wieczorne kursy przynajmniej jednej z linii łączących Wrzeszcz ze Złotą Karczmą nie pojadą 5 minut przed czasem. :)

Eurotram
August 30th, 2008, 02:43 PM
Czyli co, komunalny może oszukiwać, a prywatny nie? :)
Grzesiu,nie pisz głupot;czy tylko komunalni tak robią?Sam wiesz,że nie (i sam znasz przykłady " z Polski" :)

Ale doczytaj - chodzi tylko o okres niezbędny do wyprodukowania nowych autobusów (przy tej liczbie trzeba by liczyć 16-20 tygodni u większości producentów).
Z jednej strony masz trochę racji,bo Sachse'go i innych nie wiąże konieczność ogłaszania przetargu na tabor.Z drugiej strony tym nowym taborem i zdolnością do startowania w takich przetargach... na S-ce zdaje się nie do końca finansowo poszło po jego myśli (raczej więcej go to kosztowało niż pierwotnie założył) :)

Ikarusy też pojawiają się w Sopocie, podejrzewam, że częściej niż SU III. W każdym wypadku doszłoby zatem do podwyższenia standardu obsługi Sopotu. :)
Ciekawe;co ostatnio byłem w Sopocie,to na każdego widzianego Ikara przypadały spokojnie 2 (w porywach do 3) SU III generacji przypadały;no,ale ja tylko w popołudniowym szczycie tam trafiałem :)

I tu się mylisz, patrz: Warbus. Pod siedmioletni kontrakt dostaniesz pieniądze na autobusy, a 15 wozów to akuratny pakiecik do samodzielnego codziennego zarządzania (i serwisowania na zewnątrz) lub 30 wozów - do obsługi całkowicie we własnym zakresie.
Jednak nie sądzę by właściciel Planetobusa wytrzymał.Większy jednak ciut pewniejszy.Poza tym napisałbym Ci coś więcej,ale uznałbyś to za odwracanie kota ogonem :)

1) Powtarzasz się;
2) W Gdańsku przeżywamy właśnie 20 rok optymalizacji komunikacji przez ZKM (od 3 lat wspólnie z ZTMem). Dziękuję, wybieram SKM+rower+auto; gdyby 126 zostało przejęte przez inną firmę wiedziałbym, że wieczorne kursy przynajmniej jednej z linii łączących Wrzeszcz ze Złotą Karczmą nie pojadą 5 minut przed czasem. :)
1) Bo muszę,jak nie dociera mimo kilkakrotnego napisania :D
2) Nie żałuj sobie,50-ty. A przed czasem to pojedziesz,po czasie zresztą też (sam wiesz gdzie;informacja o tym była zbyt ciężka do przełknięcia np. dla rozdętego ego Żywej Podstawki Pod Megafon Docenta. Tak BTW,to już nawet niektóry "publicyści" z Waszego kółeczka dostrzegają trudność,z jaką chłopakom Docenta przychodzi przełknięcie krytyki :)

Grzesiek R.
August 31st, 2008, 01:18 AM
(...)
Z jednej strony masz trochę racji,bo Sachse'go i innych nie wiąże konieczność ogłaszania przetargu na tabor.Z drugiej strony tym nowym taborem i zdolnością do startowania w takich przetargach... na S-ce zdaje się nie do końca finansowo poszło po jego myśli (raczej więcej go to kosztowało niż pierwotnie założył) :)
No i bardzo dobrze, że na S-ce dostał po tyłku (choć nie dołożył przecież), może się czegoś nauczył. Dlaczego gdzie indziej można spróbować, a w Gdańsku nie?

Ciekawe;co ostatnio byłem w Sopocie,to na każdego widzianego Ikara przypadały spokojnie 2 (w porywach do 3) SU III generacji przypadały
Wliczając Solarisa VTG i rezerwy z PKA to może i tyle wyszło. :)

Jednak nie sądzę by właściciel Planetobusa wytrzymał.Większy jednak ciut pewniejszy.Poza tym napisałbym Ci coś więcej,ale uznałbyś to za odwracanie kota ogonem :)
I dobrze, niech startuje większy. Mało jest przewoźników posiadających po kilkanaście-kilkadziesiąt wozów w ciągłym ruchu? Napisz więcej - na PW.

(...) A przed czasem to pojedziesz,po czasie zresztą też
Po czasie - w porządku, są korki, rozumiem. Przed czasem - skarga na ZKM nic nie daje.

(...) rozdętego ego Żywej Podstawki Pod Megafon Docenta. (...)
Nie potraficie się dogadać - Wasza sprawa; nie wciągaj mnie w to.

Tak BTW,to już nawet niektóry "publicyści" z Waszego kółeczka dostrzegają trudność,z jaką chłopakom Docenta przychodzi przełknięcie krytyki :)
A na Obłużu biją Murzynów. Nie rozumiem, po co do każdej odpowiedzi doklejasz Koteckiego i Profesora. Krzywdę Ci jakąś wyrządzili?

Eurotram
August 31st, 2008, 09:46 AM
No i bardzo dobrze, że na S-ce dostał po tyłku (choć nie dołożył przecież), może się czegoś nauczył. Dlaczego gdzie indziej można spróbować, a w Gdańsku nie?
Tak,ale obniżyło to moje przekonanie o jego zdolności do "ugryzienia większego kawałka" w stylu ostatniego gdańskiego przetargu :)

Wliczając Solarisa VTG i rezerwy z PKA to może i tyle wyszło. :)
Jaaasne... i wszystkie miały barwy ZKM Gdańsk?Ciekawe.Ale powiem Ci,skąd taki współczynnik:jednego dnia widziałem tylko jednego Ikara,innego dwa.

Po czasie - w porządku, są korki, rozumiem. Przed czasem - skarga na ZKM nic nie daje.
Chyba nie rozumiesz;jeśli sytuacja jest całkowicie powtarzalna (nawet jeśli to spóźnienie),to organiator powinien reagować (choćby przez info w rozkładzie). A przed casem te były i to min. tego samego przewoźnika; niestety nie mam w naturze pod...nia,więc nie dzwoniłem na CR :)

Nie potraficie się dogadać - Wasza sprawa; nie wciągaj mnie w to.
Z nim w ogóle coraz ciężej się rozmawia,jeśli ma się inny pogląd na sytuację niż on :)

A na Obłużu biją Murzynów. Nie rozumiem, po co do każdej odpowiedzi doklejasz Koteckiego i Profesora. Krzywdę Ci jakąś wyrządzili?
To była ciekawostka,jak najmocniej związana tym konkretnym przypadkiem,dlatego wrzuciłem.Reszta na priv.

Grzesiek R.
September 6th, 2008, 11:09 AM
Wczoraj minął termin składania protestów dotyczących treści ogłoszenia i SIWZ w przetargu ZTM na obsługę linii "pozamiejskich" ( (c) by MichałT :) ). Wniesiono trzy protesty (Planeta, PKS Wejherowo, VT Pomorze) oraz dwa przyłączenia się do protestu Planety (PKS Gdańsk, VT Pomorze). Więcej: http://ujeb.pl/przetargztm/ .

Eurotram
September 6th, 2008, 12:19 PM
Wczoraj minął termin składania protestów dotyczących treści ogłoszenia i SIWZ w przetargu ZTM na obsługę linii "pozamiejskich" ( (c) by MichałT :) ). Wniesiono trzy protesty (Planeta, PKS Wejherowo, VT Pomorze) oraz dwa przyłączenia się do protestu Planety (PKS Gdańsk, VT Pomorze). Więcej: http://ujeb.pl/przetargztm/ .
Było to do przewidzenia;nie chcę się powtarzać,ale:

- Sachse to niech się lepiej deweloperce całkiem poświęci,bo to podobno mu wychodzi (bo jeśli chodzi o komunikację,to doskonale wiemy że nawet poważnie nadszarpnął zaufanie pasażerów do swojej "flagowej" 820-ki);

- dwaj koledzy z PKS Wieś (i cała ekipa) powinni w końcu zostać wyzbyci nadziei zalania Gdańska 15-letnimi MANidłami;jak się chce zdobywać zadania z wyższej półki,to TRZEBA inwestować (i to grubą kasę);

- Viola... hmmm... Może dobrze żeby wygrała,mieszkańcy docenią po pewnym czasie ZKM Gdańsk ;)

- PKS Gdańsk - dla nich to już naprawdę za wysokie progi,zwłaszcza w obliczu przebąkiwań Orbisu o chęci wycofania z tego sektora

Ale jest dobry sposób:wycofanie tego przetargu,ogłoszenie "tymczasowego" na rok i po roku wracamy do tematu - ale z FABRYCZNIE NOWYMI wozami (lub max. 3-letnimi) :)

trams
September 7th, 2008, 12:58 PM
- dwaj koledzy z PKS Wieś (i cała ekipa) powinni w końcu zostać wyzbyci nadziei zalania Gdańska 15-letnimi MANidłami;jak się chce zdobywać zadania z wyższej półki,to TRZEBA inwestować (i to grubą kasę);

Ulica Łódzka jest tak wspaniała, że sam bym tam nie posłał nic nowszego niż te MANy ;)

Grzesiek R.
September 8th, 2008, 07:15 PM
Ulica Łódzka jest tak wspaniała, że sam bym tam nie posłał nic nowszego niż te MANy ;)
Dokładnie, podobnie Łostowicka; istnieje spora szansa, że po zakończeniu kontaktu na 262 i tak zostaną w Gdańsku, tyle, że na zadaniach bezprzetargowych. :)

Było to do przewidzenia (...)
To, że ZTM unieważni przetarg? Hmm, jakoś na początku co innego pisałeś.

nie chcę się powtarzać,ale:
To co, piszesz niżej to bełkot na poziomie ucznia gimnazjum. Rozumiem brak wiary w umiejętności organizacyjne poszczególnych przewoźników, ale z siedmioletnim kontraktem w ręku można zrobić niemal wszystko.

- dwaj koledzy z PKS Wieś (i cała ekipa) powinni w końcu zostać wyzbyci nadziei zalania Gdańska 15-letnimi MANidłami
Ale którzy dwaj? Sam pisałem, zresztą 262 to też był autorski pomysł. :)

Napiszę wprost, bo bywają tu osoby mające wpływ na zachowanie ZTMu: w materiałach przetargowych było mnóstwo formalnych błędów. Oprotestowano raptem trzy zapisy, w tym tylko jeden skutkujący bezwzględnym unieważnieniem postępowania. Zapisów o takim skutku jest więcej; co więcej, one muszą znaleźć się w takim postępowaniu, by nie wygrał go Heniu Z. albo Irek z Bachową z Przodkowa. Jeśli sprawy merytoryczne będą w porządku to nikt nie będzie się czepiał formalności (przynajmniej przed przetargiem:) ).

;jak się chce zdobywać zadania z wyższej półki,to TRZEBA inwestować (i to grubą kasę);
Chcemy inwestować. Jeśli tylko dostaniemy taką możliwość. To samo w Gdyni i Wejherowie.

Ale jest dobry sposób:wycofanie tego przetargu,ogłoszenie "tymczasowego" na rok i po roku wracamy do tematu - ale z FABRYCZNIE NOWYMI wozami (lub max. 3-letnimi)
Ale po co ten "tymczasowy"? Co on miałby zmienić? Przedłużyć życie Planety o 12 miesięcy na stawkach poniżej rozsądku? :) Dla mnie akurat bardzo dobry układ, tylko, że to samo można zrobić w ramach jednego postępowania.

Eurotram
September 11th, 2008, 05:41 PM
A tymczasem mamy nowy etap przetargu:

Gdańsk: będzie konkurencja w autobusach

Michał Tusk2008-09-10, ostatnia aktualizacja 2008-09-10 21:52

Przewoźnicy walczą o obsługiwanie m.in. linii 122 z Gdańska do Sopotu Fot. Dominik Sadowski / AG
Władze miasta przyznały rację "Gazecie" i protestującym przewoźnikom. Zamierzają "poluzować" wymogi dotyczące autobusów w nowym przetargu na obsługę linii łączących Gdańsk z ościennymi gminami. Firmy przewozowe nadal jednak nie są zadowolone z nowych warunków
O zawirowaniach wokół przetargu piszemy od ponad miesiąca. Miał on być przełomem - w zeszłym roku wiceprezydent Gdańska Maciej Lisicki obiecywał, że część usług komunikacyjnych miasto zamówi na wolnym rynku. Miało to obniżyć koszty i poprawić komfort podróżowania miejską komunikacją. Obietnice skończyły się na niewielkim kawałku tortu - ostatecznie przetarg ogłoszono na ośmioletnią obsługę zaledwie 15 linii - wybrano te, które "wyjeżdżają" poza granice Gdańska. Resztę ma dostać w trybie bezprzetargowym należący do miasta Zakład Komunikacji Miejskiej.

Jak się jednak okazało, nawet linie wystawione w przetargu miały być "skazane" na ZKM. Wszystko przez warunki postawione wykonawcom - w pierwszej wersji przetargu ogłaszający - czyli w imieniu gminy Zarząd Transportu Miejskiego - wymagał autobusów wyprodukowanych przynajmniej w 2007 r. - czyli w praktyce fabrycznie nowych. Przetarg unieważniono po protestach przewoźników, którzy stwierdzili, że takie zapisy nie mają sensu, bo żadna fabryka nie wyprodukuje pojazdów do 1 stycznia przyszłego roku (wtedy ma rozpocząć się realizacja zamówienia). Co ciekawe, tuż przed unieważnieniem postępowania stało się jasne, że nowych autobusów nie będzie miał także komunalny ZKM, bo ogłoszony przez firmę przetarg na nowe pojazdy zaczął się przedłużać z powodu protestów.

W związku z tym ZTM zmienił swój przetarg, wprowadzając możliwość obsługiwania 15 linii przez pierwsze pół roku autobusami z 2005 r. (potem przewoźnik musi używać pojazdów z 2007 r.).

- To absurd - komentował Jakub Sachse, szef firmy Planetobus. - Nikt nie sprzeda trzyletniego wozu.

Zmienione zapisy ratowały ZKM - ten ma tylko jeden - spełniający zmodyfikowane wymogi "wiekowe" - pojazd więcej niż potrzeba do realizacji zamówienia, a na wiosnę 2009 r. odbierze kolejne nowe pojazdy - pasujące jak ulał do przetargowej układanki.

ZTM ponownie został zasypany protestami od większości firm komunikacyjnych z Trójmiasta (oczywiście oprócz ZKM-u). W środę wiceprezydent Lisicki ujawnił "Gazecie", że miasto ustąpi.

- W półrocznym okresie przejściowym dopuścimy do użytku pojazdy nawet z 2000 r., czyli ośmioletnie - powiedział nam Lisicki.

Na razie nie wiadomo, czy ZTM ogłosi nowy przetarg, czy zmieni warunki trwającego.

Przewoźnicy mają mieszane odczucia. - Zdobycie 31 autobusów z 2000 r. [tyle jest konieczne do zrealizowania zamówienia - red.] jest możliwe, ale pojawia się pytanie, czy jest to opłacalne - mówi dziś Sachse.

- Nie rozumiem, dlaczego Gdańsk nie może dopuścić na ten czas jakichkolwiek pojazdów niskopodłogowych. Takie warunki będą skutkowały droższymi ofertami - dodaje Łukasz Staniszewski z PKS Wejherowo.

Jeden z miejskich urzędników zajmujących się komunikacją: - Miasto się miota, bo zapadła polityczna decyzja o wsparciu ZKM-u nowymi zamówieniami, by ten miał większą zdolność kredytową potrzebną do zakupu dziesiątek nowych tramwajów. Przetarg na linie wyjeżdżające do Pruszcza czy Sopotu trzeba było ogłosić, by przed władzami tych miast zachować pozory wolnego rynku. W praktyce ościenne gminy zapłacą za finansowe eksperymenty stolicy regionu.

Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto

Ech... jak Sachse'go nie stać,to niech się nie pcha;pożyczyć wozy zawsze może (już tak inni robili). A Ikarus znów głupa pali (pewnie w PKS Wieś naprawdę liczyli,że zdołają pojechać na 15-letnich MANidłach,jak wcześniej).

Komu naprawdę będzie zależało na tym przetargu,to już może stanąć.A co do komentarza anonimowego urzędnika,to napiszę tak:linia ratusza jest o tyle słuszna,że tramwajów musi być w mieście jak najwięcej i jak najnowocześniejszych.I dopóki nie doczekamy czasów,kiedy dodatkowe dofinansowanie przewoźnika tramwajowego kwotą np. 100 mln PLN (niezależnie od unijnej dotacji) na zakup nowego taboru nie będzie wywoływało wściekłego jazgotu stada kretynów, nie rozumiejących konieczności wzmacniania roli tramwajów w miejskiej komunikacji,to niestety takie "ukryte" wspomożenie zakupu nowych wagonów będzie konieczne!
To jest tak zwana wyższa konieczność!

PIKeRs
September 13th, 2008, 10:31 AM
PKS Wejherowo niech nawet nie marzy o obsłudze czegokolwiek w Gdańsku. Jakimś cudem udało im się wygrać 262 i wielki przewoźnik od razu...
Nie rozumiem, dlaczego Gdańsk nie może dopuścić na ten czas jakichkolwiek pojazdów niskopodłogowych. Takie warunki będą skutkowały droższymi ofertami - dodaje Łukasz Staniszewski z PKS Wejherowo.
Jakość kosztuje, podstawowe prawo rynku. Czy ktoś wyobraża sobie miny ludzi płacących krocie za bilety, zmuszonych do przesiadki z dwudziestoletniego Ikarusa do dwudziestoletniego MAN'a? No i dochodzi ryzyko tego, że już nie pożegnamy tych dwudziestoletnich MAN'ów - zdarzały się takie przypadki, że przewoźnik jeździł zupełnie czym innym niż oferował.

trams
September 13th, 2008, 11:31 AM
Jakość kosztuje, podstawowe prawo rynku. Czy ktoś wyobraża sobie miny ludzi płacących krocie za bilety, zmuszonych do przesiadki z dwudziestoletniego Ikarusa do dwudziestoletniego MAN'a? No i dochodzi ryzyko tego, że już nie pożegnamy tych dwudziestoletnich MAN'ów - zdarzały się takie przypadki, że przewoźnik jeździł zupełnie czym innym niż oferował.

Poza brakiem klimatyzacji to te autobusy są całkiem ok IMHO. Są duże, pojemne. Świetne wzmocnienie przewozów '162'. To nie są podstawowe gdańskie autobusy :)

Grzesiek R.
September 14th, 2008, 02:34 PM
(...) Czy ktoś wyobraża sobie miny ludzi płacących krocie za bilety, zmuszonych do przesiadki z dwudziestoletniego Ikarusa do dwudziestoletniego MAN'a?
Tak, na 262 i w całej Gdyni, Rumi, Redzie byli bardzo zadowoleni (z 15-25-letniego Ikarusa do 10-15-letniego MANa/Mercedesa/Neoplana). Zwykle pasażerowie byli głęboko wdzięczni, szczególnie starsi i kobiety z dziećmi.

No i dochodzi ryzyko tego, że już nie pożegnamy tych dwudziestoletnich MAN'ów - zdarzały się takie przypadki, że przewoźnik jeździł zupełnie czym innym niż oferował.
Doczytaj SIWZ (wzór umowy). Nie widzę możliwości jeżdżenia przez siedem lat za 50% stawki, która wygra w przetargu; chyba, że wygra ZKM - wtedy faktycznie kary mogą nie być naliczane i będzie jeździł 20-letnimi Mercedesami za pełną stawkę.

Swoją drogą - protesty zostały rozstrzygnięte:
1) dopuszczono rocznik 2000 i dowolne malowanie;
2) Zamawiający dokonał interpretacji zapisu dot. konsorcjum, który zadowala protestującego (ale może być podstawą odwołania);
3) Zamawiający dokonał wykładni przepisów dot. dokumentów, w sposób, którego nie jestem w stanie zrozumieć, bez przyjęcia, że komuś zależy na tym, by MZK ZG dostało to kukułcze jajo.

Czas na wniesienie odwołania do Prezesa UZP jest do 17 września, przy czym wysłanie poleconego w tym dniu (do 24:00) jest uznawane za dochowanie terminu.

trams
September 15th, 2008, 12:19 AM
Tak, na 262 i w całej Gdyni, Rumi, Redzie byli bardzo zadowoleni (z 15-25-letniego Ikarusa do 10-15-letniego MANa/Mercedesa/Neoplana). Zwykle pasażerowie byli głęboko wdzięczni, szczególnie starsi i kobiety z dziećmi.

Jeszcze a propos '262' nie można mówić o żadnej przesiadce z Ikarusów czy czegokolwiek, bo tej linii przecież kiedyś nie było. Kilkunastoletnie MANy to jedyny tabor w historii tej linii jak dotąd.

Każda zmiana z Ikarusa na niską podłogę starszą czy nowszą jest zmianą korzystną i wielu pasażerów jest z tego zadowolonych :)

diffel
September 15th, 2008, 09:02 AM
Oczywiscie! Lepsze many 262 niz stare Ikarusy.
Przy okazji w sprawie tego co obiecane a tego co jezdzi: Ilez to razy jechalem starym Ikarusem na linii 162 choc wyraznie rozklad mowil, ze powinien byc autobus niskopodlogowy.
W ZKMie na danej linii co chwile jedzie inny autobus. Wiem, bo moj syn sledzie wszystkie numery boczne.

lukas_gda
September 15th, 2008, 11:51 AM
Witam
Na stronie ZKM Gdańsk pojawiła się informacja o przetargu "na dostawę 9 sztuk używanych autobusów niskopodłogowych 15-metrowych"!!
Czyżby zwyciezcą miał zostać berliński Mercedes O530L który goscił u nas na testach pod koniec kwietnia???? była wtedy informacja jakoby BVG Berlin chciał pozbyć się tych pozjadów.

przyb
September 15th, 2008, 12:16 PM
Swoją drogą - protesty zostały rozstrzygnięte:
1) dopuszczono rocznik 2000 i dowolne malowanie;

Dlaczego tak się stało? Powinna być unifikacja, żeby nie wprowadzać pasażerów w bład...

MichałT
September 15th, 2008, 12:32 PM
Dlaczego tak się stało? Powinna być unifikacja, żeby nie wprowadzać pasażerów w bład... - zwolnienie z obowiązku malowania i 2000 rocznik obowiązuje tylko przez pół roku okresu próbnego.

Na stronie ZKM Gdańsk pojawiła się informacja o przetargu "na dostawę 9 sztuk używanych autobusów niskopodłogowych 15-metrowych"!!
Czyżby zwyciezcą miał zostać berliński Mercedes O530L który goscił u nas na testach pod koniec kwietnia???? była wtedy informacja jakoby BVG Berlin chciał pozbyć się tych pozjadów.

Uwielbiam deskorolki, a te od Merca prezentują się iście optymalnie :banana:

Grzesiek R.
September 15th, 2008, 02:03 PM
Witam
Dostawca: EvoBus. :)

Ni mniej, ni więcej, oznacza to, że mieszkańcy Gdańska będą katowani taborem niedostosowanym do linii kolejne dziesięć lat. Neoplanów można było się pozbyć w miarę szybko, a tak będzie tylko problem. Ktoś w ZKMie musi być naprawdę zdesperowany...

Eurotram
September 15th, 2008, 03:53 PM
Uwielbiam deskorolki, a te od Merca prezentują się iście optymalnie :banana:

Czyżbyś pałał PŁOMIENNYM uczuciem do Citaro L? :D

PIKeRs
September 15th, 2008, 04:10 PM
Witam
A to Ci zbieg okoliczności - akurat 9 takich wozów planuje pozbyć się BVG Berlin :banana:.
A tak serio, to są dobre wozy (wiem, bo jechałem) i się ciesze, że Citara zagoszczą w Gdańsku ;).

Solos
September 15th, 2008, 08:35 PM
Tylko Citaro!!!, czasem udaje mi się przejechać naszym rodzynkiem jak jeździ na 124 (choć już dawno go niebyło) i uważam że jest klasą samą dla siebie.

A tak apropo czy to nie długie CItaro tak ładnie się paliły?

lukas_gda
September 16th, 2008, 01:19 PM
Mnie także czasami udaje się nim przejechać gdy śmiga na 213!! Jedno co mi nie pasuje to zapasowe koło w środku pojazdu, które zajmuje sporo miejsca, a także zasłonki, które czynią z niego autobus turystyczny!! a tak poza tym bardzo mi sie podoba i pozostaje troche żal ze to nie Mercedes ze swoim Citaro wygrał przetarg na dostawe 45 autobusów!! Wtedy w naszym taborze było by ponad 100 Mercedesów!!

Eurotram
September 16th, 2008, 05:14 PM
Oczywiscie! Lepsze many 262 niz stare Ikarusy.
Przy okazji w sprawie tego co obiecane a tego co jezdzi: Ilez to razy jechalem starym Ikarusem na linii 162 choc wyraznie rozklad mowil, ze powinien byc autobus niskopodlogowy.
W ZKMie na danej linii co chwile jedzie inny autobus. Wiem, bo moj syn sledzie wszystkie numery boczne.
Przepuściłem jakoś wczoraj ten komentarz ;)

Pozwolę sobie przypomnieć,że ZKM Gdańsk rozstrzygnął przetarg na nowe niskacze;innymi słowy niska podłoga będzie tam tak czy siak.A chyba lepsza nowsza... (tym bardziej,że PKS Wieś który miałby chyba większe szanse od Architektonu,prawie na pewno nie zdołałby ściągnąć NG272 o tak bajecznych siedzeniach jak ex-duńskie).

diffel
September 16th, 2008, 10:59 PM
Oczywiscie, ze rozstrzygnal, ale za nasze pieniadze.
Ciekawe czy do konca roku znikna z ulic miasta Ikarusy...
I ciekawe w jaki sposob zkm odpowiada za niewykonanie kursu wg umowy. Np za to, ze zamiast niskacza jedzie Ikarus.
Moze ktos jeszcze odpowie mi na pytanie: Dlaczego poza szczytem np poznym wieczorem jezdza stare autobusy? Czy brakuje niskaczy?

Usama05
September 17th, 2008, 12:52 AM
Pewnie się boją, że łatwiej padną ofiarą wandalizmu, a Ikara nie szkoda tak bardzo

Grzesiek R.
September 17th, 2008, 12:25 PM
(...)
I ciekawe w jaki sposob zkm odpowiada za niewykonanie kursu wg umowy. Np za to, ze zamiast niskacza jedzie Ikarus.
Nie odpowiada. Poza tym kontrole są zapowiadane co najmniej kilka godzin wcześniej, a kontrolujący nie wnikają zbyt mocno w to, co się dzieje na linii.

Moze ktos jeszcze odpowie mi na pytanie: Dlaczego poza szczytem np poznym wieczorem jezdza stare autobusy? Czy brakuje niskaczy?
Nie brakuje (by pokryć dzień świąteczny i brygady całodzienne), ale:
1) Nikomu nie chce się kombinować z zamianą Ikarusów na niskacze po szczycie popołudniowym (czyli jeśli rano lub w ciągu dnia na brygadę całodzienną wyjedzie Ikarus to generalnie jeździ do końca dnia, chyba, że będzie miał awarię);
2) Neoplany z 1997 roku z założenia obsługują wyłącznie dodatki (czyli zadania w szczycie porannym i popołudniowym), dzięki czemu mogą być serwisowane już po kilku godzinach pracy. Jazda Neoplanami ZKM Gdańsk przez cały dzień kończyła się tragediami (zabici, ranni, zniszczone mienie dużej wartości itd.);
3) Ikarusy w ZKM Gdańsk są tańsze w eksploatacji niż niskacze, nawet wliczając konieczność przyjazdu ekipy technicznej raz dziennie.

(...)(tym bardziej,że PKS Wieś który miałby chyba większe szanse od Architektonu,prawie na pewno nie zdołałby ściągnąć NG272 o tak bajecznych siedzeniach jak ex-duńskie).
Gdyby PKSW ściągnęło NGxx2 ex-Kopenhaga (generalnie ex-Skandynawia) to byś narzekał, że rocznik nie ten i miejsca dla stojących też niewiele. Ciężko Cię zadowolić. :)

(...) Jedno co mi nie pasuje to zapasowe koło w środku pojazdu, które zajmuje sporo miejsca, a także zasłonki, które czynią z niego autobus turystyczny!!
2722 jest wytypowany do obsługi wynajmów (tak, tak, ZKM Gdańsk mimo tego, że nie ma wozów do obsługi szczytu porannego to i tak robi w tym czasie wynajmy:) ) więc zgodnie z Rozporządzeniem dot. warunków technicznych (...) musi posiadać m.in. koło zapasowe i zasłonki (choć on ma chyba szyby atermiczne więc możnaby pewnie zrezygnować z tego udziwnienia). Inna sprawa, że nikomu pewnie nie chce się wyciągać tego koła zapasowego po skończonym wynajmie...

Eurotram
September 17th, 2008, 05:23 PM
Nie odpowiada. Poza tym kontrole są zapowiadane co najmniej kilka godzin wcześniej, a kontrolujący nie wnikają zbyt mocno w to, co się dzieje na linii.
A to wina przewoźnika? Od kontroli jest ORGANIZATOR przewozów; a że się nie wywiązuje?Znasz doskonale namiary na ZTM :D

Nie brakuje (by pokryć dzień świąteczny i brygady całodzienne), ale:
1) Nikomu nie chce się kombinować z zamianą Ikarusów na niskacze po szczycie popołudniowym (czyli jeśli rano lub w ciągu dnia na brygadę całodzienną wyjedzie Ikarus to generalnie jeździ do końca dnia, chyba, że będzie miał awarię);
2) Neoplany z 1997 roku z założenia obsługują wyłącznie dodatki (czyli zadania w szczycie porannym i popołudniowym), dzięki czemu mogą być serwisowane już po kilku godzinach pracy. Jazda Neoplanami ZKM Gdańsk przez cały dzień kończyła się tragediami (zabici, ranni, zniszczone mienie dużej wartości itd.);
3) Ikarusy w ZKM Gdańsk są tańsze w eksploatacji niż niskacze, nawet wliczając konieczność przyjazdu ekipy technicznej raz dziennie.
1)Jak się organizator weźmie do roboty,to pokombinują;stara piłkarska zasada mówi "tak się gra jak przeciwnik pozwala".Innymi słowy:nie treba wcale zmieniać przewoźnika,tylko krócej go trzymać :) ;
2)Bez demagogii,proszę.Ilu było tych zabitych i rannych?Codziennie w wypadkach samochodowych w samym Gdańsku więcej ginie i odnosi rany.W ten sam sposób można napisać,że jazda PKM-owskimi N4021 grozi śmiercią bądź obrażeniami;obrażeniami grozi nawet jazda ST12AC (ileż to dzwonów już zaliczyły,w tym wydarzenia z rannymi).Poza tym ile gdańskich zdarzeń było z winy "tego drugiego"?Sam osobiście znam gościa,który przywalił bryką w gdańskiego Neochłama :)
3) Bez wątpienia;a jak jeszcze uwzględnisz,że dawno zamortyzowane... :D

Gdyby PKSW ściągnęło NGxx2 ex-Kopenhaga (generalnie ex-Skandynawia) to byś narzekał, że rocznik nie ten i miejsca dla stojących też niewiele. Ciężko Cię zadowolić. :)
Generalnie jestem przeciw:zasady to zasady,trzeba unowocześniać tabor;a PKS-owskie NG272 w okolicach Euro bedą miały już 2 dekady na karku (chyba,że wiesz coś o planach ściągnięcia przez PKS Wieś MANów III generacji na okoliczność tego przetargu...?).
A kopenhaskie wozy przywołałem ze względu na nietypową cechę,stanowiącą bardzo duży plus (tak duży,że aż przyćmiewa kilka minusów);ale faktycznie,wozy z takimi siedzonkami to rzadkość i szansa na podobne byłaby iluzoryczna. I nie leć w kulki,proszę :)
[/QUOTE]

diffel
September 17th, 2008, 10:48 PM
Jesli chodzi o bezpieczenstwo jazdy to na pewno na linii 262 jest z tym najgorzej. Kierowcy jezdza jak szaleni i czesto lamia przepisy.

muszyn
September 19th, 2008, 05:24 PM
^^ I nie zatrzymują się na przystankach, mimo że ludzie im machają.

Czy Jelcze już w ogóle nie jeżdżą? Bo kupę czsu żadnego nie widziałem.

bialy111
September 19th, 2008, 06:44 PM
^^ jeżdżą, wczoraj lub przedwczoraj jechałem #2461 na 129

muszyn
October 6th, 2008, 06:54 PM
www.trojmiasto.pl

Na skrzyżowaniu ul. Nowe Ogrody z ul. Strzelecką w Gdańsku autobus zderzył się z radiowozem. Zdaniem pani Marty, naszej czytelniczki, która była świadkiem, zawinił policjant, gdyż chciał wymusić pierwszeństwo.

Do zdarzenia doszło przed około godziną. W jego wyniku w policyjnej furgonetce został zgnieciony cały przód, a w autobusie pękła przednia szyba.

- Radiowóz wyjeżdżał z ul. Strzeleckiej i by uniknąć zderzenia z innym radiowozem, który nagle zahamował skręcił w prawo i uderzył w autobus – relacjonuje Magdalena Michalewska, rzecznik KMP Gdańsk. - Po tym uderzeniu radiowóz odbił się w lewo i uderzył w drugi samochód policyjny.

W wyniku zderzenia dwaj policjanci doznali urazów głowy i wraz z kierowcą autobusu przebywają w pobliskim szpitalu. Pasażerom nic się nie stało.

Radiowóz został zabezpieczony, a na miejscu zdarzenia jest już prokurator, który bada sprawę.

Solaris 2077, ma trochę zniszczony przód, ale z tego co widziałem chyba tylko blacharka do wymiany.

Edit: coś mi się popsuło i nie mogę wkleić fotki z trojmiasto.pl ; /

trams
October 6th, 2008, 06:59 PM
Solaris 2077, ma trochę zniszczony przód, ale z tego co widziałem chyba tylko blacharka do wymiany.

Edit: coś mi się popsuło i nie mogę wkleić fotki z trojmiasto.pl ; /

http://imggal.trojmiasto.pl./zdj/arch/16100/autobus-16156.jpg

przyb
October 6th, 2008, 07:13 PM
No to ja dodam od siebie, że widziałem dzisiaj pod Krewetką Mercedesa (padaczkę z czerwonymi rurami w środku i śmiesznym układem siedzeń w tylnej części) który miał powybijane wszystkie szyby od drugich drzwi w tył na prawym boku. Niestety nie wpadłem na to, żeby strzelić fotkę...

Grzesiek R.
October 12th, 2008, 10:43 PM
Wygląda na to, że nikt nie ma już pytań co do przetargu na pakiety zadań (Sopot, Żukowo, Kolbudy, Pruszcz Gd.). Plotki z Kielc niosą, że nie tylko pomorscy przewoźnicy są nim zainteresowani...

muszyn
October 13th, 2008, 10:55 PM
Czyżby nowa konkurencja?

Wiadomo coś o konkretniejszej dacie przyjazdu pierwszych Solarisów?

Grzesiek R.
October 14th, 2008, 09:30 AM
Wiadomo coś o konkretniejszej dacie przyjazdu pierwszych Solarisów?
Zgodnie z umową 135 dni po podpisaniu umowy, co wypada w połowie stycznia. :)

brzesiu
October 14th, 2008, 11:30 AM
Zgodnie z umową 135 dni po podpisaniu umowy, co wypada w połowie stycznia. :)

Ciekawe czy to będą już te po liftingu.

Damhan
October 14th, 2008, 12:01 PM
Może się streszczą i jeszcze w tym roku przyjdzie parę, bo takie przecież były zapowiedzi już po ostatecznym rozstrzygnięciu przetargu.

Grzesiek R.
October 17th, 2008, 11:13 AM
Pakiet północny (Sopot, Żukowo, Gdynia): Warbus;
pakiet południowy (m. Pruszcz Gd., Kolbudy): PKS Gdańsk.

Eurotram
October 17th, 2008, 12:41 PM
Pakiet północny (Sopot, Żukowo, Gdynia): Warbus;
pakiet południowy (m. Pruszcz Gd., Kolbudy): PKS Gdańsk.
Szkoda,bo wygląda na to,że teraz ZKM będzie miał nadmiar niskaczy.To się chyba skończy po prostu (w niezbyt długim czasie) opchnięciem części Neochłamów bez kupowania następców...

Birr Krystian
October 17th, 2008, 12:52 PM
No też mi się tak wydaje... Khem, sam nie wiem co o tym myśleć.

Grzesiek R.
October 17th, 2008, 01:03 PM
W sumie ważne, że nie ZKM, reszta się ułoży. Stawki ZKMu były ok. 30% wyższe niż wygrywające stawki. Pełne info wrzucę na forum zkmgdynia.pl wieczorem.

ZKM traci on raptem 25 zadań, w tym trzy nocne. :) Być może uda się wykonywać wszystkie kursy wreszcie.; być może Ikarusy odjadą do krainy wiecznych odjazdów zgodnie z zakładanym czasem.

ktosiaczek
October 17th, 2008, 01:41 PM
mieszkam w Pruszczu więc dosyć mocno ten temat mnie dotyczy i mam teraz nadzieję, że zwiększy się liczba kursów linii 207 i 209
(bez rewolucji w obecnym rozkładzie - jedynie dołożenie liczby kursów), ale przedewszystkim że w końcu będą jeździły zgodnie
z rozkładem i porządne autobusy a nie Ikarusy, które wiele razy psuły się na trasie albo jeszcze zanim wyjechały z zajedni.
A że jeżdzą dwie sztuki 207 to można sobie wyobrazić co się działo z rozkładem jak chociaż jeden się popsuł, nie mówiąc już o dwóch bo i tak się zdarzało :).

Mój rekord to ponad 60 minut czekania na 207 na dworcu PKP :D

Eurotram
October 17th, 2008, 02:46 PM
W sumie ważne, że nie ZKM, reszta się ułoży. Stawki ZKMu były ok. 30% wyższe niż wygrywające stawki. Pełne info wrzucę na forum zkmgdynia.pl wieczorem.
Typowy Vetroviec z Ciebie wylazł;ale odkąd ten klubik stał się młodzieżówką ZKM Gdynia,to czego innego się spodziewać :puke:
Doskonale wiesz,że to psim obowiązkiem ORGANIZATORA komunikacji jest kontrola jakości wykonywania przewozów;a że przewoźnik nie jest instytucją charytatywną,to robi tyle na ile go docisną (różnie z tym wtedy jest w Trójmieście:czasem nie jest wykonywany kurs,w innym miejscu przewoźnik bezczelnie wrzuca ćwierćwieczny wóz na linię... tak się gra jak przeciwnik pozwala :) ).Innymi słowy:nie trzeba ZKM-owi odbierać zadań;odpowiednia kontrola też zrobi swoje.
Swoją drogą dziwią te stawki w wykonaniu ZKM;ale mam nadzieję,że MZKZG będzie wobec zwycięzców równie konsekwentny jak swego czasu względem ALP (innymi słowy:jeśli się nie będą ŚCIŚLE wywiązywać z umowy,oczywiście do końca okresu umowy po wynegocjowanej teraz cenie,to następuje odebranie zadań połączone kilkuletnim banem na udział w tutejszych przetargach).

ZKM traci on raptem 25 zadań, w tym trzy nocne. :) Być może uda się wykonywać wszystkie kursy wreszcie.; być może Ikarusy odjadą do krainy wiecznych odjazdów zgodnie z zakładanym czasem.
Tak,ale 15% ogółu przewozów autobusowych to już nie taki pikuś;razem z tymi których ZKM JUŻ nie ma daje to podział mniej więcej taki jak obecnie w Gdyni.A od końca roku (= planowanego końca Ikarusów) do dostarczenia Solarek dość mało czasu minie;na pewno nie tyle,żeby dramatem było pozostanie ZKM na tych zadaniach.A co potem...?

pawelsypn
October 17th, 2008, 03:24 PM
mieszkam w Pruszczu więc dosyć mocno ten temat mnie dotyczy i mam teraz nadzieję, że zwiększy się liczba kursów linii 207 i 209
Rozkład nie jest żadną tajemnicą - stanowi załącznik do SIWZ.

Jasne, że trochę szkoda ZKM-u, pewnie nie obejdzie się bez zwolnień. Ale przecież te firmy też będą potrzebować kierowców, których podobno coraz mniej jest. A już zwłaszcza WARBUS, chyba nie ma tu jak do tej pory oddziału. Choć wiem, że na prywatnym nie tak dobrze, jak na państwowym.

Nadmiarem niskaczy w ZKM jakoś średnio się przejmuję - raczej cieszę się z faktu, że Ikary i Jelcze znikną z ulic Gdańska (teraz to już chyba na 100%, prawda?)

I jeszcze jedno. Czy to pewne info? Na stronie ZTM nic nie ma jeszcze. No i czy zostaną podane oferty innych przewoźników?

PS - Ciekawe, czy pojawi się u nas wschodnia technologia. Widzę, że najnowsze nabytki Warbusa, to MAZ-y ;)

Eurotram
October 17th, 2008, 05:31 PM
PS - Ciekawe, czy pojawi się u nas wschodnia technologia. Widzę, że najnowsze nabytki Warbusa, to MAZ-y ;)
Cholera,faktycznie mają SN-y i MN-y od MAZa;swego czasu nawet chyba o tym było na Infobusie,ale przeczytałem to jak ciekawostkę (tak samo jak o białostockich).I takiego perfidnego manewru nie wziąłem pod uwagę.Bo masz rację:jak już weszli w MAZ-y i muszą kupić nieco PN-ów... Ale chyba jednak nie,bo Białorusini chyba jeszcze nie wypuścili przeguba na bazie 203-ki - a był wymóg 100% niskiej podłogi :)

ktosiaczek
October 17th, 2008, 06:28 PM
Rozkład nie jest żadną tajemnicą - stanowi załącznik do SIWZ.

no właśnie rozkład póki co jest nadal tajemnicą, bo ten co jest w zamówieniu to tylko propozycja. Wiem że Pruszcz nie zgodzi się na wycięcie
kilku kursów porannych i wieczornych a tak niestety w tej propozycji jest na przykład dla linii 207. Przestudiowałem ten proponowany "rozkład"
i myślę że bardziej realny scenariusz to zostawienie bądź niewielka modyfikacja obecnych kursów plus dodanie nowych godzin kursowania.
W końcu rano wiele osób jeździ do pracy i szkoły do gdańska, a nie każdy wraca od razu potem do domu :-)

Ale nieh najpierw ta informacja będzie miała ofijalne potwierdzenie no i zawsze pozostali mogą protesty składać.

Odnośnie rozkładu mam informacje z dosyć dobrego źródła więc poczekamy zobaczymy co z tego wyjdzie

Grzesiek R.
October 17th, 2008, 09:21 PM
Zgodnie z obietnicą: http://tiny.pl/srj6

Typowy Vetroviec z Ciebie wylazł;ale odkąd ten klubik stał się młodzieżówką ZKM Gdynia,to czego innego się spodziewać :puke:
Spadaj na drzewo. Wymiotować to możesz na swoją rodzinę.

(...)jeśli się nie będą ŚCIŚLE wywiązywać z umowy,oczywiście do końca okresu umowy po wynegocjowanej teraz cenie,to następuje odebranie zadań połączone kilkuletnim banem na udział w tutejszych przetargach).
Najpierw poczytaj Pzp, przestaniesz wypisywać głupoty. Wiadomo, że kontroli nie będzie, póki doktor nie zacznie rządzić kontrolą.

mieszkam w Pruszczu więc dosyć mocno ten temat mnie dotyczy i mam teraz nadzieję, że zwiększy się liczba kursów linii 207 i 209 (...)
Jest na to szansa. ZKMu nikt by nie zmusił do rozpoczynania/kończenia zadań z Pruszcza, PKS Gdańsk może na to pójść - a to jest dodatkowy kurs rano w stronę Gdańska i dodatkowy kurs wieczorem (popołudniu) w stronę Pruszcza.

Przedstawiciel gminy miasta Pruszcz Gdański był obecny przy otwarciu ofert (jako jedyny zresztą).

(...) Jasne, że trochę szkoda ZKM-u, pewnie nie obejdzie się bez zwolnień.
Niekoniecznie, mogą przestać po prostu zatrudniać "zleceniowców".

Ale przecież te firmy też będą potrzebować kierowców, których podobno coraz mniej jest.
Dokładnie, każdy z pakietów to ok. 50-60 kierowców, południowy nieco więcej (nocki są).

I jeszcze jedno. Czy to pewne info? Na stronie ZTM nic nie ma jeszcze. No i czy zostaną podane oferty innych przewoźników?
Pewne będzie po podpisaniu umów. Na stronie ZTM pojawi się po formalnej ocenie ofert. Pozostali przewoźnicy to tylko ZKM Gdańsk.

pawelsypn
October 17th, 2008, 09:42 PM
Przestudiowałem SIWZ i jest tam mowa, że silnik musi spełniać normy EURO-4. Maz spełnia EURO-3 i jak do 30 czerwca nic nie wymyśli, to tego w Trójmieście nie uświadczymy. Na szczęście. No chyba, że w okresie przejściowym. A swoją drogą jestem w szoku, że pozostałe firmy z Pomorza nie złożyły ofert.

Eurotram
October 17th, 2008, 10:23 PM
Spadaj na drzewo. Wymiotować to możesz na swoją rodzinę.
Nie,rzygać to mi się chce jak czytam po raz kolejny Twoje zajadłe ataki na ZKM Gdańsk;bardziej zajadłe niż kogokolwiek innego,nawet gdynian.Co,liczysz że dostaniesz poparcie do zarządu klubu?Czy też liczysz że w MZKZG docenią Twój zapał? :lol:

Najpierw poczytaj Pzp, przestaniesz wypisywać głupoty. Wiadomo, że kontroli nie będzie, póki doktor nie zacznie rządzić kontrolą.

Prawo zamówień publicznych?Jedyne kontrole,o których tam mowa,to kontrole prawidłowości samego zamówienia,a nie wykonania jego warunków.

W momencie,kiedy MZKZG stanie się oficjalnie organizatorem komunikacji w zrzeszonych gminach,będzie te firmował swoim "imieniem" jej jakość.Więc szefowi tego tworu powinno zależeć,by jak najszybciej zacząć to realnie kontrolować.No,chyba że (wzorem rzecznika ZKM Gdynia) przyjmie taktykę wykrętów i krokodylich łez...