View Full Version : [Warszawa] Dom Handlowy Wolf Bracka

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10

Bartonet
September 30th, 2011, 12:03 AM
Jest pewne że budynek powstał w zgodnie z prawem budowlanym, gdyby tak nie było to, to już dawno wszyscy byśmy o tym wiedzieli.
To czy za blisko, czy czarny jest ładny i czy po 13 stej trzeba zapalać światło to już są dyskusje abstrakcyjne.

MichalJ
September 30th, 2011, 12:19 AM
Nie powstał. Prawo zabrania budować tak blisko. Dostał indywidualną zgodę na odstępstwo - na jakiej podstawie, można tylko zgadywać.

lupuslupus
September 30th, 2011, 07:15 AM
Nie powstał. Prawo zabrania budować tak blisko. Dostał indywidualną zgodę na odstępstwo - na jakiej podstawie, można tylko zgadywać.

Musi Pan uważać. Na forum nie do końca jest Pan anonimowy. Budynek nigdy nie miał i nigdy nawet nie uzyskiwał żadnych odstępstw i to w żadnym zakresie. Jest położony w zgodnej z prawem odległości od bloku, którego wspólnota wniosła odwołanie od PNB bez jakichkolwiek odstępstw. Za takie informacje i sugestie na forum publicznym może mieć Pan problemy prawne.

JeV
September 30th, 2011, 07:37 AM
A Pan powinien nieco wyluzować... może się Pan nabawić problemów zdrowotnych.

wrzesień
September 30th, 2011, 10:38 AM
Mieszkania na 100% mają okna w obydwu stron, więc po 13 na pewno mają tam jasno (jak nie wieszają zasłon to aż za jasno). Mieli super luksus, teraz mają trochę gorzej. Nadal mają okna z dwóch stron, przez zachodnie wpada bardzo dużo światła, przez wschodnie trochę mniej, ale nie wierzę, że o 13 trzeba zapalać światło.

Tylko część mieszkań w tym bloku (w przybliżeniu połowa) ma okna z obydwu stron.

MichalJ
September 30th, 2011, 11:12 AM
Musi Pan uważać. Na forum nie do końca jest Pan anonimowy. Budynek nigdy nie miał i nigdy nawet nie uzyskiwał żadnych odstępstw i to w żadnym zakresie. Jest położony w zgodnej z prawem odległości od bloku, którego wspólnota wniosła odwołanie od PNB bez jakichkolwiek odstępstw. Za takie informacje i sugestie na forum publicznym może mieć Pan problemy prawne.
Pozwij sobie Agorę S.A.:
Na żadne ustępstwa projektant i inwestor nie chcieli też pójść w sprawie usytuowania budynku wobec sąsiedniego bloku przy ul. Brackiej 11/13. Przepisy budowlane wymagały, żeby był odsunięty o 20 metrów. To zwęziłoby gmach o jedną trzecią i praktycznie uniemożliwiło zaprojektowanie funkcjonalnego obiektu. Dlatego inwestor przez prawie pięć lat walczył w sądach administracyjnych (dwukrotnie dochodząc do szczebla Naczelnego Sądu Administracyjnego) o to, by ściana domu towarowego mogła stanąć zaledwie 12,5 metra od okien bloku. Wygrał.

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10373343,Wolf_Bracka__nowy_dom_towarowy_wzbudza_kontrowersje.html

demmat
September 30th, 2011, 12:11 PM
Warto dodać także rysunek:
http://bi.gazeta.pl/im/1/10373/m10373701.jpg

t_sparrow
September 30th, 2011, 01:59 PM
Twój tekst mogę skwitować jednym słowem - ŻAL... i dołożyć życzenia byś zaliczył w swoim życiu podobną sytuację.

Dzięki, za życzenia :)

michael_siberia
September 30th, 2011, 04:21 PM
Co do zapalania światła o 13 - przecież to jest NIEMOŻLIWE, aby o tej godzinie docierało od wschodu światło słoneczne! :rofl:
A w kwestii marek - za przeproszeniem, co nas obchodzi to, czy to franczyza? Grunt, żeby ceny były takie, aby był popyt na towary sprzedawane w Wolf Bracka (a nie tak, jak kilka lat temu [przy kulturalnym kursie euro] BMW5 zaczynało się u nas od 170k, a w Niemczech od 143k PLN). Byłbym przeszczęśliwy, gdyby coś podobnego zrobił Wolf ze Skarbkiem w Katowicach (pod względem dostępnego asortymentu).

wojtek111
September 30th, 2011, 05:07 PM
moim zdaniem mniej uciazliwy dla mieszkancow bylby wezszy, za to 2 x wyzszy budynek - wieza, oddalona od budynku o 20 m + ewentualnie cos nizszego na tylach (tylko ze wysoki budynek nie nadaje sie na dom handlowy, za to idelany jest na biura, hotel, apartamenty)

http://img302.imageshack.us/img302/8470/fluid27aw.jpg

JeV
September 30th, 2011, 05:08 PM
przecież to jest NIEMOŻLIWE, aby o tej godzinie docierało od wschodu światło słoneczne! :rofl:

Fale posiadają magiczną właściwość: odbijają się

Polex
September 30th, 2011, 05:31 PM
@cyrkiel - nie sądzę, by podwyższenie budynku z jednoczesnym odsunięciem górnych pięter od sąsiedniego budynku mogło spowodować mniejszą ilość światła - należałoby to sprawdzić. Tak czy inaczej to mój gif miał być w zamyśle jedynie gorzkim żartem.
Z pewnością jednak nie powodowałoby to takich doznań jakie daje ciemna ściana tuż przed oknami.

Człowieku, nie musisz, ale powinieneś uważać. Za takie bzdury ("może mieć Pan problemy prawne") i wprowadzanie w błąd użytkowników forum ("Budynek nigdy nie miał i nigdy nawet nie uzyskiwał żadnych odstępstw i to w żadnym zakresie") możesz mieć problemy na forum.

lupuslupus
September 30th, 2011, 06:00 PM
@cyrkiel - nie sądzę, by podwyższenie budynku z jednoczesnym odsunięciem górnych pięter od sąsiedniego budynku mogło spowodować mniejszą ilość światła - należałoby to sprawdzić. Tak czy inaczej to mój gif miał być w zamyśle jedynie gorzkim żartem.
Z pewnością jednak nie powodowałoby to takich doznań jakie daje ciemna ściana tuż przed oknami.

Człowieku, nie musisz, ale powinieneś uważać. Za takie bzdury ("może mieć Pan problemy prawne") i wprowadzanie w błąd użytkowników forum ("Budynek nigdy nie miał i nigdy nawet nie uzyskiwał żadnych odstępstw i to w żadnym zakresie") możesz mieć problemy na forum.

nie są to żadne bzdury, a budynek nie miał żadnych odstępstw i o żadne nie występował twierdzę to z całą odpowiedzialnością, kto twierdzi inaczej nie ma o tym najmniejszej wiedzy, mija się z prawdą i pomawia w tym zakresie inwestora sugerując jeszcze, że te odstępstwa zostały udzielone w niejasnych okolicznościach, w świetle prawa nie ma najmniejszego znaczenia powoływanie się na nieprawdziwe informacje nawet, jeżeli pochodzą z gazety wyborczej, jeżeli ktoś chce prowadzić merytoryczną dyskusję to służę wiedzą w tym zakresie ponieważ obsługiwałem inwestycję w pewnym zakresie i doskonale znam temat, a o problemy na forum się nie obawiam

konkus
September 30th, 2011, 06:38 PM
nie są to żadne bzdury, a budynek nie miał żadnych odstępstw i o żadne nie występował twierdzę to z całą odpowiedzialnością, kto twierdzi inaczej nie ma o tym najmniejszej wiedzy, mija się z prawdą i pomawia w tym zakresie inwestora sugerując jeszcze, że te odstępstwa zostały udzielone w niejasnych okolicznościach, w świetle prawa nie ma najmniejszego znaczenia powoływanie się na nieprawdziwe informacje nawet, jeżeli pochodzą z gazety wyborczej, jeżeli ktoś chce prowadzić merytoryczną dyskusję to służę wiedzą w tym zakresie ponieważ obsługiwałem inwestycję w pewnym zakresie i doskonale znam temat, a o problemy na forum się nie obawiam

Czyli informacja w Wyborczej mija się z prawdą? Czy inwestor na drodze prawnej będzie żądał sprostowania? Było nie było, informacja w Wyborczej ma znacznie większą siłę rażenia niż wypowiedź na niniejszym forum.

Polex
September 30th, 2011, 06:41 PM
^^ ^^ Jeśli zmienisz swoją klawiaturę na sprawną tzn. z taką, która ma sprawny klawisz "." (kropka) oraz Caps Lock to wykażę ci jakie bzdury pleciesz.

lupuslupus
September 30th, 2011, 06:57 PM
Czyli informacja w Wyborczej mija się z prawdą? Czy inwestor na drodze prawnej będzie żądał sprostowania? Było nie było, informacja w Wyborczej ma znacznie większą siłę rażenia niż wypowiedź na niniejszym forum.

co zrobi inwestor tego nie wiem, jeżeli jednak wystąpi na drogę prawną przeciwko gw to na pewno wygra, nie wiem dlaczego gw tak to opisała, jak prawnicy inwestora dostana zlecenie od inwestora to sprawę mają wygraną, nie wiem dlaczego niektórzy sobie ubzdurali jakieś odstępstwa w sprawie odległości, ta odległość wynika przecież wprost z ustawy i rozporządzenia, sąd nie miał żadnych wątpliwości że tak jest stąd prawomocne PNB, taka drobnostka ale w sprawie sądowej też gw mija się z prawdą, wcale sprawa nie oparła się dwa razy o NSA

demmat
September 30th, 2011, 07:13 PM
Przed rozpoczęciem budowy było wiadomo że sąd administracyjny poszedł na ustępstwo i zezwolił na budowę budynku. Ztcp inwestor powołał się*na przykład budynku NSA, który również nie spełnia kryteriów, a został wybudowany. Sprawa była głośna kilka lat temu. Pisząc że tak nie było się*ośmieszasz.

cyrkiel
September 30th, 2011, 07:20 PM
Wuluzujcie. To czy miał odstępstwa czy nie, nie ma żadnego znaczenia. Budynek stoi, to jest fakt. Każdy go sobie może do woli oceniać, ale nie ma po co robić napinki. Jakie to ma znaczenie, czy powstał zgodnie z prawem, czy na zasadzie odstępstwa (co też jest zgodne z prawem). No chyba, że ktoś ma wiedzę, popartą dowodami, że coś zostało zrobione niezgodnie z prawem. Wtedy szybko do mieszkańców bloku, na pewno nie poskąpią za taką informacje. Według mnie napinka do usunięcia.

Polex
September 30th, 2011, 07:48 PM
Czy każdą różnicę zdań nazwiesz napinką?

Sądzę, że przy tak spektakularnej inwestycji, która budzi spore kontrowersje, dyskusja jest czymś naturalnym. Tym bardziej, że pojawiają się tu głosy, które nie powinny pozostać bez reakcji (póki co - użytkowników).

lupuslupus
September 30th, 2011, 07:54 PM
Przed rozpoczęciem budowy było wiadomo że sąd administracyjny poszedł na ustępstwo i zezwolił na budowę budynku. Ztcp inwestor powołał się*na przykład budynku NSA, który również nie spełnia kryteriów, a został wybudowany. Sprawa była głośna kilka lat temu. Pisząc że tak nie było się*ośmieszasz.

nie zdradzę wielkiej tajemnicy zawodowej jak powiem, że jestem związany z obsługą inwestora między innymi w zakresie prawnym wszystkich jego inwestycji, jak było naprawdę wiem bardzo dobrze, informacje które wszyscy powtarzają pochodzą tylko z prasy, a prasa nie miała lub nie chciała mieć bezpośredniego do nich dostępu, naprawdę nie było nigdy mowy o żadnych odstępstwach, sąd nie poszedł też na żadne ustępstwa, miał jeden bardzo prosty paragraf do sprawdzenia w tym zakresie, wszyscy którzy nie wierzą mogą mieć wgląd w urzędzie w akta tego postepowania, i nie chodzi o napinanie się tylko elementarną przyzwoitość i uczciwość w opisie stanu faktycznego i działań inwestora, a nie insynuowanie inwestorowi działań niezgodnych z prawem,

Polex
September 30th, 2011, 08:06 PM
Poprawiłeś mi humor tym prawniczym językiem, a w szczególności tą perełką

"sąd (...) miał jeden bardzo prosty paragraf do sprawdzenia w tym zakresie"
:lol:

mikulik
September 30th, 2011, 11:29 PM
sąd nie poszedł też na żadne ustępstwa, miał jeden bardzo prosty paragraf do sprawdzenia w tym zakresie, wszyscy którzy nie wierzą mogą mieć wgląd w urzędzie w akta tego postepowania,

Kolego podający się za prawnika, w jakimże to urzędzie mogę uzyskać dostęp do akt sądowych?

Sam zachęcasz do zapoznania się ze szczegółami sprawy. Skoro wiesz w jakiej kwestii sprawę rozpatrywał sąd, to ładnie prosimy o podanie nam sygnatury akt. W bazie orzeczniczej sądów administracyjnych sobie znajdziemy, będzie wtedy jasność.

ps. ja też proszę Cię o używanie wielkich liter i kropek. Ciężko się czyta to co piszesz, a poza tym, profesjonaliście za którego się podajesz, nie przystoi. Pozdrawiam.

markus1234
September 30th, 2011, 11:36 PM
Ludzie już dajcie mu spokój.

LupusLupus to stary użytkownik, kiedyś Lupus (z Wolf Immobilien). Wie o czym mówi, a jego błędem jest tylko to, ze wdaje się z wami w niepotrzebna dyskusje. Budynek stoi i jest legalny. Cala reszta nieistotna.

Przez takie zaczepki się tylko odstrasza tutaj ludzi z branży. Już nie pierwszy raz.

martin
September 30th, 2011, 11:50 PM
Lupus sorry za powyższe wpisy, dobrze wiemy kto ma racje. Jedni wola słuchać profesjonalistów z branży, inni leśnych dziadków i sensacje pismaków z wyborczej.

Pozdrowienia :cheers:

demmat
October 1st, 2011, 12:07 AM
Licz się*ze słowami. Prędzej uwierzymy w artykuł z podpisem autora niż w anonimowego użytkownika.

martin
October 1st, 2011, 12:10 AM
Licz się*ze słowami. Prędzej uwierzymy w artykuł z podpisem autora niż w anonimowego użytkownika.

Kwestia gustu i inteligencji. Najwidoczniej za krótki staż na forum by wiedzieć kim jest Lupus.

mikulik
October 1st, 2011, 12:19 AM
No tak, ale np. ja nigdzie nie stwierdziłem, że kolega lupus nie ma racji. Fajnie jest podzielić użytkowników forum na dwie grupy: tych fajnych, którzy bezkrytycznie przyjmują każde słowo insidera jak prawdę objawioną, i resztę, która w takiej wypowierdzi znajdzie nieścisłości. Post kolegi lupusa, który zacytowałem powyżej niestety nie sprawiał wrażenia profesjonalnego. Przepraszam, jeżeli z mojego postu ktoś wysnuł wniosek, że jestem przekonany, że to GW ma rację - nie wiem, chętnie się dowiem.

Sprawa mnie ciekawi od strony prawnej, i chciałbym poznać więcej szczegółów niż tylko "było odstępstwo czy nie". Serio, chętnie przeczytałbym uzasadnienie orzeczenia sądu, jeśli takowe było.

Pozdrawiam.

lupuslupus
October 1st, 2011, 12:48 AM
- markus1234, pozdrawiam, wcale mnie to nie odstrasza, bardzo dobrze się bawię w niektórych przypadkach, bomba dotycząca tego projektu to dopiero wybuchnie, wtedy większość „dziennikarzy” i użytkowników tego forum się bardzo zdziwi, boli mnie jednak jak można bez jakiegokolwiek uzasadnienia pomyje na kogoś wylewać czy to w gazetach czy na forach internetowych,
- martin, pozdrawiam pewno wiesz, ale jak nie to google (napisałeś o nich w innym wątku) przymierza się do kupna dużej kamienicy w centrum, robią teraz dd tej nieruchomości, decyzja niebawem, tam mają zrobić swoje hq, bbi natomiast podpisał tą umowę przedwstępną o której tak głośno na działkę należąca do kościoła przy emilii plater, 100% informacje, jak będę mógł więcej pomóc, to proszę - napisz,
- akta postepowania dotyczące udzielenia PNB są dostępne w urzędzie i jawne, w ich skład wchodzą między innymi wszystkie wyroki i uzasadnienia dotyczące tego postępowania, nie trzeba chodzić do sądu wystarczy do urzędu miasta - pd1, decyzja nr WRR-I/W-7144/ŚC/33/D-1554/05, tam wszystko jest, i można bez problemów sprawdzić czy było odstępstwo czy nie

Coetzee
October 1st, 2011, 10:50 AM
(...)
- akta postepowania dotyczące udzielenia PNB są dostępne w urzędzie i jawne, w ich skład wchodzą między innymi wszystkie wyroki i uzasadnienia dotyczące tego postępowania, nie trzeba chodzić do sądu wystarczy do urzędu miasta - pd1, decyzja nr WRR-I/W-7144/ŚC/33/D-1554/05, tam wszystko jest, i można bez problemów sprawdzić czy było odstępstwo czy nie

Nie bardzo rozumiem, o co jest spór. Nawet jeśli byłoby odstępstwo, to i tak wszystko byłoby w zgodzie z przepisami.

Coetzee
October 1st, 2011, 10:52 AM

Rzekł znany z imienia i nazwiska Demmat Demmatowski ;)

kdauksz
October 1st, 2011, 11:16 AM
boli mnie jednak jak można bez jakiegokolwiek uzasadnienia pomyje na kogoś wylewać (...) na forach internetowych

sorry za OT, ale chyba ktoś tu się zatrzymał w roku 1991. forum jest anonimowe, a jak działa Internet każdy (kto używa go trochę dłużej) powinien wiedzieć. lepiej, żeby było właśnie tak, bo ograniczanie wolnego słowa w imię śmiesznych korpointeresów to już tylko krok od totalitaryzmu. tym bardziej, że dobrze opłacony prawnik potrafi przykryć masą bullshitu nawet najbardziej oczywistą prawdę i poprowadzić proces w "słuszną" stronę.

ogólnie to nic nie mam do tego budynku i tego w jaki sposób został postawiony, ale skoro ludzi to interesuje, to niech na ten temat dyskutują. do czasu aż akta będą transparentne i udostępnione publicznie ucinanie dyskusji "bo tak" i "bo bomba wybuchnie" i "bo pozew" można uważać tylko i wyłącznie za jakiś lolkontent uprawiany przez ludzi z zerowym pojęciem na temat tego, jak działa sieć.

Piotrek00
October 1st, 2011, 11:23 AM
W celu rozluźnienia jakże napiętej atmosfery napiszę, że śniło mi się dzisiaj że zwiedzałem sobie Wolf Bracka :) Muszę przyznać że powierzchnie w środku bardzo ładne, naprawdę robią wrażenie. Z drugiej strony zdziwiła mnie bardzo duża ilość powierzchni przeznaczonej na gastronomię. :nuts::lol:

mikulik
October 1st, 2011, 12:11 PM

Dziękuję za informację, teraz już rozumiem. O akta sądowe pytałem, bo jest w internecie baza orzeczeń sądów administracyjnych - oczywiście zanonimizowana, ale i tak byłoby wiadomo o co chodzi. Do urzędu trzeba się kopnąć osobiście, ewentualnie spróbować wystąpić o dostęp do informacji publicznej, choćby via mail.

JPS
October 1st, 2011, 12:59 PM
W celu rozluźnienia jakże napiętej atmosfery napiszę, że śniło mi się dzisiaj że zwiedzałem sobie Wolf Bracka :)

Zrobiles jakies zdjecia..? :D

cyrkiel
October 1st, 2011, 03:16 PM
W celu rozluźnienia jakże napiętej atmosfery napiszę, że śniło mi się dzisiaj że zwiedzałem sobie Wolf Bracka :) Muszę przyznać że powierzchnie w środku bardzo ładne, naprawdę robią wrażenie. Z drugiej strony zdziwiła mnie bardzo duża ilość powierzchni przeznaczonej na gastronomię. :nuts::lol:
I jak zbieraj handlował pociągami?

Czy każdą różnicę zdań nazwiesz napinką?

A jak inaczej nazwać dyskusję:
-było odstępstwo (ło matko, złodzeje, oszukańci)
-nie było (ja wiem, a wy nie wiecie, nana nana nana)
-a właśnie, że było
-a właśnie, że nie
-było w gazecie napisali (nie używasz przecinków jesteś gupi)
-w gazecie kłamią, tylko ja mam rację
...

Przy czym pewne jest, że budynek tak czy inaczej powstał zgodnie z prawem, i że mógł powstać tylko w takiej formie w jakiej powstał.

Polex
October 1st, 2011, 08:13 PM
Choć nieco strywializowałeś odpowiedź na moje pytanie to ja pociągnę jeszcze wątek. Choćby dlatego, że niebawem wyląduje w ukończonych.

Zacznę od tego, że nie miałem, nie mam i mam nadzieję, że nie będę miał w przyszłości podejrzeń że budynek został wzniesiony z naruszeniem przepisów prawa.

Bez względu jednak na to jak ktoś chce określać Gazetę Wyborczą to artykuł wraz z rysunkiem muszą budzić zaintrygowanie. Oczywiście nie byłem w stanie zajrzeć w akta sprawy, o której pisze GW, a którą inwestor wygrał. Znalazłem jedynie w sieci takie info, które wprawdzie nie rozjaśnia całkowicie sprawy, ale rzuca dodatkowe światło

WSA właśnie wydał wyrok - tym razem po myśli inwestora.
- Zgodził się z naszą argumentacją, że odległość między budynkami należy obliczać, nie uwzględniając najniższych pięter - mówi mecenas Maciej Jamka reprezentujący Wolfa. Na parterze kamienicy, który będzie pozbawiony słońca, są lokale usługowe. Jednak ich właściciel nie protestował przeciw inwestycji.

Wprawdzie mnie, niefachowcowi w dziedzinie budownictwa, dziwi taka argumentacja, gdyż najniższe piętra są w identycznej odległości jak te wyższe, ale możliwe, że chodziło w tym wypadku o możliwość dojścia promieni słonecznych. I właśnie tym zainspirowany udałem się dziś w okolice Wolfa (nie po raz pierwszy, zresztą ;)).

Słoneczny dzień dał możliwość dokonania własnej oceny sytuacji. Pierwsze zdjęcia z Al. Jerozolimskich wykonałem ok. 10,45

http://img593.imageshack.us/img593/2528/img1405resize.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/1368/img1407resize.jpg

http://img641.imageshack.us/img641/8552/img1408resize.jpg

http://img714.imageshack.us/img714/7374/img1409resize.jpg

Jak łatwo zauważyć Bracka 11/13 jest... nasłoneczniona. I musiała być nasłoneczniona nieco wcześniej (vide cień na chodniku tego "wąwozu"), z upływem czasu tym bardziej Wolf słońca nie zakryje. A trzeba przy tym pamiętać, że dziś 1.X, więc w miesiącach letnich, kiedy słońce jest wyżej, to również we wcześniejszych godzinach słońce będzie operowało na fasadzie sąsiada Wolfa.

Potem był spacer i okazjonalne zdjęcie z Brackiej
http://img11.imageshack.us/img11/7871/img1410resize.jpg

Zaś w drodze powrotnej przeszedłem Nowogrodzką. Była ok. 11,30. Sąsiedztwo prezentowało się tak:
http://img718.imageshack.us/img718/2812/img1427rresize.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/3762/img1433resize.jpg

Tu także widać, że Wolf słońca nie zasłania. Z pewnością mieszkańcom mającym mieszkania najbliżej Nowogrodzkiej słońce zasłaniają kamienice po nieparzystej stronie tej ulicy, a nie Wolf.
Bezspornym jednak jest, że mieszkańcom Brackiej 11/13 pogorszył się widok z okien. Wprawdzie i poprzedni nie był rewelacyjny (BGK), ale nie sprawiał wrażenia ciasnoty.

Dokładam jeszcze 2 ujęcia z Brackiej
http://img11.imageshack.us/img11/8334/img1438aresize.jpg

http://img638.imageshack.us/img638/1765/img1441resize.jpg

I jeszcze takie spostrzeżenie. Tu i ówdzie czytałem o możliwości zasadzenia pnączy na ścianie Wolfa w tym "wąwozie". Przyglądałem się i nigdzie nie zauważyłem, by przy ścianie było ku temu jakieś miejsce. Czyżby uwzględniono je pod powierzchnią chodnika?

A skoro już tam byłem to nie mogłem ominąć włości PKP. I co? Ano teraz to wygląda aż miło! :okay:
http://img820.imageshack.us/img820/5523/img1444resize.jpg

http://img16.imageshack.us/img16/7323/img1443resize.jpg

LoveAgent.
October 1st, 2011, 08:18 PM
I to jest klasa! :)

ixs
October 1st, 2011, 08:51 PM
Po 3 drewniane belki z 3 stron i bedzie fajna ławeczka :)

Corrny
October 1st, 2011, 09:00 PM
Taki poziom w Śródmieściu to powinien być standard. Brawo dla inwestora.

JeV
October 1st, 2011, 09:12 PM
Jaaa....
+ 10 punktów dla PKP za ten wylot. Dogadali się :D Piękna sprawa.
(-100 za most)

lupuslupus
October 1st, 2011, 09:30 PM
Jaaa....
+ 10 punktów dla PKP za ten wylot. Dogadali się :D Piękna sprawa.
(-100 za most)

PKP palcem nie tknął w tej sprawie, nie mówiąc o sfinansowaniu tej obudowy, cały teren wokół budynku, plus cała przebudowa ulicy Brackiej i jej nowa nawierzchnia asfaltowa a nawet chodnik po przeciwnej stronie od strony BGK to inwestycja ze środków i staraniem inwestora (kilka milionów złotych), cały teren (mała architektura i nawierzchnie) mogły być jeszcze ładniejsze, ale miejscy urzędnicy nie wyrazili na takie rozwiązanie zgody

JeV
October 1st, 2011, 09:36 PM
Inwestor nie chciał tego ruszyć, bo to nie jego. Dopiero PKP PLK po pokazaniu palcem "to wasze" postanowiło coś z tym zrobić. A kto ostatecznie za to zapłacił, to inna sprawa...

NeosWarszawa
October 1st, 2011, 09:36 PM
fajnie fajnie ;) podoba mi się ;)

lupuslupus
October 1st, 2011, 09:45 PM
Inwestor nie chciał tego ruszyć, bo to nie jego. Dopiero PKP PLK po pokazaniu palcem "to wasze" postanowiło coś z tym zrobić. A kto ostatecznie za to zapłacił, to inna sprawa...

inwestor od dawna miał w planach zabudowę tych czerpni, ponieważ była ona częścią planu zagospodarowania całego terenu wokół budynku i w związku z tym nikt nikomu nic nie musiał pokazywać palcem, wykonał i sfinansował to inwestor od początku do końca a nie PKP

kdauksz
October 1st, 2011, 10:27 PM
del

cyrkiel
October 1st, 2011, 11:00 PM
Choć nieco strywializowałeś odpowiedź na moje pytanie to ja pociągnę jeszcze wątek. Choćby dlatego, że niebawem wyląduje w ukończonych.

Zacznę od tego, że nie miałem, nie mam i mam nadzieję, że nie będę miał w przyszłości podejrzeń że budynek został wzniesiony z naruszeniem przepisów prawa.

Bez względu jednak na to jak ktoś chce określać Gazetę Wyborczą to artykuł wraz z rysunkiem muszą budzić zaintrygowanie. Oczywiście nie byłem w stanie zajrzeć w akta sprawy, o której pisze GW, a którą inwestor wygrał. Znalazłem jedynie w sieci takie info, które wprawdzie nie rozjaśnia całkowicie sprawy, ale rzuca dodatkowe światło

Wprawdzie mnie, niefachowcowi w dziedzinie budownictwa, dziwi taka argumentacja, gdyż najniższe piętra są w identycznej odległości jak te wyższe, ale możliwe, że chodziło w tym wypadku o możliwość dojścia promieni słonecznych. I właśnie tym zainspirowany udałem się dziś w okolice Wolfa (nie po raz pierwszy, zresztą ;)).

Może ja źle interpretuję, ale chodzi chyba o kondygnacje podziemne. Zgodnie z tym rysunkiem są one znacznie bliżej. Jeśli artykuł brzmi jakoś "odległość od budynku musi wynosić..." to można to zinterpretować na dwa sposoby: odległość od całego budynku (razem z częścią podziemną), czy odległość tylko od części nadziemnej. Moim zdaniem sąd całkiem słusznie zdecydował, że istotna jest tylko część nadziemna. Promienie słoneczne to druga sprawa. Można się domyślać z tego cytatu, że właściciele lokali usługowych mogliby zaprotestować jednak tego nie zrobili. Chyba nie ma żadnych norm nasłonecznienia dla lokali usługowych, więc żadne normy nie zostały przekroczone.

Jak sprawa wygląda z mieszkaniami to widać na twoich zdjęciach

CrtZ
October 1st, 2011, 11:50 PM
PKP palcem nie tknął w tej sprawie, nie mówiąc o sfinansowaniu tej obudowy, cały teren wokół budynku, plus cała przebudowa ulicy Brackiej i jej nowa nawierzchnia asfaltowa a nawet chodnik po przeciwnej stronie od strony BGK to inwestycja ze środków i staraniem inwestora (kilka milionów złotych), cały teren (mała architektura i nawierzchnie) mogły być jeszcze ładniejsze, ale miejscy urzędnicy nie wyrazili na takie rozwiązanie zgody

Nie neguję tego, że inwestor zapłacił za chodniki i (prawdopodobnie) słupki wobec DT. Co do czerpni, to ZTCP, tak jak mówisz Wolf to sfinansował, a PKP jedynie wydało zgodę (bez ich zgody byłoby to nielegalne). Ale wydaje mi się, że nową nawierzchnię Brackiej i chodnik przy BGK sfinansowała dzielnica Śródmieście. Nie mam siły szukać odpowiednich materiałów, ale media tak mówią: http://www.youtube.com/watch?v=tRAD3wDhcpQ

A dziwne by było podawanie nieprawdziwej informacji w tak bezpośredni sposób. I to po raz kolejny, bo wyłaniała by się z tego wizja jakiegoś spisku przeciwko Likusom, w który kompletnie nie chce mi się wierzyć.

BTW Lupus, czy mógłbyś w wątku o remoncie Prudentialu napisać co się obecnie dzieje? Bo chyba nawet wczoraj w Faktach był ten temat poruszony, a do dzisiaj, nawet na forum nic nie wiadomo.

martin
October 2nd, 2011, 01:28 AM

No prosze, lepiej wiesz co chciał inwestor niż sam inwestor :lol::lol: A może podaj źródło swoich twierdzeń :)

lupuslupus
October 2nd, 2011, 10:28 AM
jeżeli chodzi o całą przebudowę terenu wokół budynku włączając w to przebudowę Brackiej, (jak ktoś nie zauważył to została ulica cała przebudowana a nie zmieniona tylko nawierzchnia), chodniki, słupki, czerpnie, miejsca parkingowe w tym miejsca i zatoki po stronie BGK, znaki drogowe itp. itd. to zaplanował, zaprojektował, uzgodnił (niestety z dokonanymi zmianami przez urząd) i wykonał ze środków własnych inwestor, te bzdury, niedopowiedzenie i sugestie o tym, że to drogowcy z urzędu wykonali oczywiście ujął news w gw, gdzie zostało napisane, że drogowcy remontują nawierzchnię, którą zniszczył inwestor domu towarowego podczas jego budowy, a można przecież było zadać wprost w urzędzie pytanie, kto to uzgodnił, zaprojektował i najważniejsze - sfinansował, odpowiedź byłaby jedna – inwestor, a może ktoś znał odpowiedź na to pytanie, ale było mu z tym nie po drodze że to inwestor, to pytanie zawsze można zadać w urzędzie choćby jutro, wszystkich, którzy mi nie wierzą zapraszam do urzędu lub może gw na wniosek tych którzy w to nie wierzą przeprowadzi dziennikarskie śledztwo w zakresie kto sfinansował i wykonał przebudowę ulicy Brackiej, ja już nie będę się powtarzał w tym i innych tematach, dodatkowo uprzedzam - wokół budynku kilka elementów zostanie jeszcze poprawionych, uzupełnionych i zamontowanych, teren mógł wyglądać o wiele lepiej, tylko urzędnicy nie chcieli się zgodzić na inne zagospodarowanie terenu i inne materiały

po co mam cokolwiek napisać o Prudentialu a mogę wyjaśnić dużo, jak zaraz ktoś mi wklei artykuł z gw lub innego podobnego źródła informacji, i napiszę, że kłamie, mogę wyjaśnić sprawę chodnika na Marszałkowskiej również rozrobionego przez gw, mordowanego drzewa na Brackiej również rozrabianym przez gw, o kablach wystających z chodnika również rozrabianych przez gw, o rusztowaniach na Marszałkowskiej również rozrabianych przez gw, to tylko takie przypadki i bezinteresowna miłość gw do inwestycji firmy wolf immobilien polen

tak, to co się ukazuje w prasie o rodzinie Likusów to w 99% jakieś bzdury, większość takich informacji budzi ich politowanie i śmiech, ale informacje które sugerują działania na pograniczu prawa lub wbrew prawu budzą ich zdecydowaną reakcje, większość informacji może być pewnie inspirowana niesprawdzonymi informacjami, donosami życzliwych sąsiadów,

a jak widać można się np. udać w okolice budynku i stwierdzić, że słonce do mieszkań dociera nawet w październiku i o 13.00 nie trzeba zapalać światła, że inne mieszkania zacienia nie Wolf Bracka tylko inne budynki, które powstały tam na długo przed tym budynkiem, ale po co, wystarczy dotrzeć do sąsiadów i bezkrytycznie i sensacyjnie opisać temat, co tam prawda i stan fatyczny, zacienia nie zacienia, było odstępstwo nie było odstępstwa, jest sensacja, jest biedny skrzywdzony, bogaty cwaniak i kombinator, są igrzyska i to się liczy, u nas notorycznie we wszystkich sferach życia mylona jest wolność słowa z dowolnością słowa i brakiem za niego odpowiedzialności

janex_wwa
October 2nd, 2011, 11:02 AM
Jeśli możesz, to opisz sprawę tego chodnika z Marszałkowskiej, bo była z tym mała afera kilka miesięcy temu i w końcu chyba nie wiadomo, jak sprawa się potoczyła dalej. Wolf przebudował ten chodnik bez zezwoleń, czy też je miał? W mediach pisali tylko, że zniszczono poprzedni wystrój chodnika, robiąc w jego miejscu nowy, nie pasujący do otoczenia, i że miasto będzie kazało inwestorowi przywrócić stan poprzedni. Z tego co widziałem, chodnik jest nadal taki, jaki zbudował Wolf.

hajdut
October 2nd, 2011, 11:14 AM
po co mam cokolwiek napisać o Prudentialu a mogę wyjaśnić dużo

nie poddawaj sie :)

CrtZ
October 2nd, 2011, 11:24 AM
lupuslupus - wydaje mi się, że opisana przez Ciebie niechęć (nie wiem jak to inaczej nazwać) mediów do Likusów wynika z ich polityki informacyjnej - nigdy nie udzielają żadnych informacji, nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego. Ale cóż, powtórzę prośbę - opisz sprawę Prudentialu - jest to bardzo ważne z punktu widzenia forumowiczów. Bo na forum można spotkać mniej więcej trzy rodzaje użytkowników - zainteresowanych architekturą (a architektura budynku przechodzi z jednego stylu do drugiego, i z powrotem); kochających zabytki (a Prudential jest wyjątkowym zabytkiem, prawie zniszczonym, przed wojną najwyższym budynkiem w Warszawie) i zainteresowanych nowymi inwestycjami jako takimi (a Prudential właśnie staje się ekskluzywnym hotelem). Dlatego wydaje mi się, że jest to wątek który interesuje każdego na tym forum, a informacji brak.

Bartonet
October 2nd, 2011, 01:11 PM
Jeśli lupuslupus kooperuje z inwestorem który prowadzi tego typu politykę informacyjną to nie sądzę aby miał zgodę na wyjaśnianie spraw związanych z Prudentialem.

cyrkiel
October 2nd, 2011, 03:04 PM
po co mam cokolwiek napisać o Prudentialu a mogę wyjaśnić dużo, jak zaraz ktoś mi wklei artykuł z gw lub innego podobnego źródła informacji, i napiszę, że kłamie, mogę wyjaśnić sprawę chodnika na Marszałkowskiej również rozrobionego przez gw, mordowanego drzewa na Brackiej również rozrabianym przez gw, o kablach wystających z chodnika również rozrabianych przez gw, o rusztowaniach na Marszałkowskiej również rozrabianych przez gw, to tylko takie przypadki i bezinteresowna miłość gw do inwestycji firmy wolf immobilien polen

Jeśli zachowujesz się jak panienka z fochem to się nie dziw, że ludzie się irytują. Nie wiem czy moja interpretacja tego co znalazł Polex jest słuszna. Wiem, że zamiast pisać "jeden głupi paragraf" i "możecie sobie sprawdzić w urzędzie" mógłbyś to wyjaśnić w jednym poście. Nie byłoby wtedy przepychanki i wklejania artykułów.

Wieżę, że masz wiedzę, ale to co robisz ociera się o trolling. Nikt nie wymaga od ciebie, żebyś zdradzał tajemnice, ale proste wyjaśnienie niektórych spraw chyba jest dla ciebie mniej przyjemne niż robienie z siebie milczącego wszechwiedzącego. Więc mam prośbę, albo pisz konkrety, albo śmiej się z głupot tu i gdzie indziej wypisywanych w milczeniu. Jeśli zarzucasz komuś kłamstwo, to napisz (w granicach w jakich możesz) jak jest naprawdę, bo ograniczenie się do stwierdzenia, że coś jest nieprawdą generuje tylko niechęć i nieufność wyrażaną w kolejnych postach.

Domyślam się, że jako człowiek z branży czujesz się tu jako ktoś na wyższej pozycji, jednak to tak nie działa.

demmat
October 2nd, 2011, 03:46 PM
tak, to co się ukazuje w prasie o rodzinie Likusów to w 99% jakieś bzdury, większość takich informacji budzi ich politowanie i śmiech, ale informacje które sugerują działania na pograniczu prawa lub wbrew prawu budzą ich zdecydowaną reakcje, większość informacji może być pewnie inspirowana niesprawdzonymi informacjami, donosami życzliwych sąsiadów

To w co ma wierzyć przeciętny zjadacz chleba który się*interesuje inwestycją? Skoro inwestor nic nie mówi o inwestycji, nie wyjaśnia, nie dementuje, to ludzie muszą wierzyć w prasę, która mniej więcej pisze to samo. Nikt nie jest negatywnie nastawiony do inwestora. Jednak jak olewają*prasę, czyli ludzi to trudne żeby wśród ludzi cieszyli się zaufaniem.

MichalJ
October 2nd, 2011, 04:27 PM
A jak zniszczono chodnik na Marszałkowskiej, to każdy może sobie sam zobaczyć.

lupuslupus
October 2nd, 2011, 05:08 PM
Jeśli możesz, to opisz sprawę tego chodnika z Marszałkowskiej, bo była z tym mała afera kilka miesięcy temu i w końcu chyba nie wiadomo, jak sprawa się potoczyła dalej. Wolf przebudował ten chodnik bez zezwoleń, czy też je miał? W mediach pisali tylko, że zniszczono poprzedni wystrój chodnika, robiąc w jego miejscu nowy, nie pasujący do otoczenia, i że miasto będzie kazało inwestorowi przywrócić stan poprzedni. Z tego co widziałem, chodnik jest nadal taki, jaki zbudował Wolf.

chodnik na Marszałkowskiej
- niestety prac związanych z zagospodarowaniem tego terenu do tej pory inwestor nie mógł zakończyć i to nie ze swojej winy, to co teraz wszyscy widzą to brutalnie przerwana praca przy zagospodarowaniu tego terenu,
- inwestor przy PNB ze wszystkimi uzgodnił całe zagospodarowanie terenu, miedzy innymi wymianę chodnika na całym obszarze od budynku do Marszałkowskiej i Żurawiej, z zatokami parkingowymi, małą architekturą i zielenią, zabudową skrzynek stających na chodniku itp.,
- tam mają być umieszczone meble na całym odcinku Marszałkowskiej wzdłuż budynku (zalegają magazyny inwestora od roku) takie jak, ławki, stoliki, śmietniczki, poidełka z wodą nadającą się do picia, donice na zieleń, wszystko podświetlone i zrobione z betonu architektonicznego plus stal nierdzewna, wszystkie instalacje są podprowadzone,
- a zostało to wszystko wstrzymane ponieważ, jakiś dobry obywatel zobaczył uskok w wymienianym chodniku (ten który też widać) i doniósł do mediów, media - gw - momentalnie zrobiły nagonkę pt. fuszerka budowlańców i schizofrenia inwestora, a to były roboty w połowie dopiero wykonane ponieważ ruch trzeba było potem inaczej skierować, po takiej ładnej nagonce w szczególności gw, urzędnicy zdm dostali małpiego rozumu i wstrzymali natychmiast wszystkie prace przy chodniku, napisali pisma/donosy do wszystkich instytucji w tym do pinbu zapominając że w PNB wszystko wcześniej uzgodnili, pinb wykonał kilka kontroli – inwestor dysponuje dokumentami pokontrolnymi - i nie stwierdził żadnych uchybień, wręcz stwierdził że wszystko gra co do centymetra i że wszystko było uzgodnione w PNB tylko nie jest po prostu wykonane do końca, ale zdm myśli do tej pory kiedy pozwoli łaskawie wejść inwestorowi w teren i zakończyć prace, inwestor chyba powoli traci cierpliwość i pozwie zdm,
- jak wyglądał wcześniej piękny chodnik który inwestor zniszczył można zobaczyć na odcinku pkobp,

lupuslupus
October 2nd, 2011, 05:10 PM
Jeśli lupuslupus kooperuje z inwestorem który prowadzi tego typu politykę informacyjną to nie sądzę aby miał zgodę na wyjaśnianie spraw związanych z Prudentialem.

proszę o konkretne pytania w sprawie Prudentialu, postaram się odpowiedzieć

CrtZ
October 2nd, 2011, 06:40 PM
^^ Dzięki za opisanie sprawy chodnika przy Marszałkowskiej. Nie lubię oceniać prac wykonanych w połowie, ale według mnie największą wartością starego chodnika była spójność z resztą ul. Marszałkowskiej.

Co do Prudentialu:
a) Dlaczego budowa została przerwana? (nic się tam nie dzieje)
b) Dlaczego projektanci przebudowy zostali odsunięci od dalszych prac (podobno, toczy się w sądzie sprawa z tego powodu)
c) Dlaczego inwestor nie dostarczył dokumentacji wykonawczej?
d) Kiedy możemy się spodziewać reaktywacji inwestycji?

Opierałem się na tym artykule: http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95194,10046054,Prudential_w_rocznice_Powstania_bez_flagi__Pierwszy.html
Ale czytając to co wcześniej pisałeś o mediach i ich stosunkach z Likusami, niecierpliwie czekam na wyjaśnienie.

PS A czy znasz może oficjalne powody takiej, a nie innej polityki informacyjnej stosowanej przez Wolfa?

lupuslupus
October 2nd, 2011, 07:47 PM
lupuslupus - wydaje mi się, że opisana przez Ciebie niechęć (nie wiem jak to inaczej nazwać) mediów do Likusów wynika z ich polityki informacyjnej - nigdy nie udzielają żadnych informacji, nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego. Ale cóż, powtórzę prośbę - opisz sprawę Prudentialu - jest to bardzo ważne z punktu widzenia forumowiczów. Bo na forum można spotkać mniej więcej trzy rodzaje użytkowników - zainteresowanych architekturą (a architektura budynku przechodzi z jednego stylu do drugiego, i z powrotem); kochających zabytki (a Prudential jest wyjątkowym zabytkiem, prawie zniszczonym, przed wojną najwyższym budynkiem w Warszawie) i zainteresowanych nowymi inwestycjami jako takimi (a Prudential właśnie staje się ekskluzywnym hotelem). Dlatego wydaje mi się, że jest to wątek który interesuje każdego na tym forum, a informacji brak.

to że osoba prywatna nie udziela wywiadów prasie i nie informuje o swoich planach to jej święte prawo, (ktoś tu chyba na tym forum tak bronił swobód obywatelskich, między innymi prawa do wolności słowa - nie mylić z dowolnością - istnieje przecież też coś takiego jak prawo do prywatności, każdy ma prawo chronić swoją prywatność – dlaczego tego prawa tak zagorzale nie bronicie, dziennikarz natomiast musi i jest zobowiązany do przedstawienia informacji rzetelnych i prawdziwych to jego zawód i jego obowiązek zawodowy, większość informacji w przypadku tych inwestycji mógł dziennikarz zdobyć w urzędzie gdyby tylko był osobą pracowitą, odpowiedzialną czyli profesjonalistą, nie zdobył, zgadywał, wymyślał, dopowiadał, a może nie pasowały mu one do z góry przyjętej oceny inwestora, to że ktoś nie udzielił informacji prasie, ponieważ chroni swoją prywatność nie może być powodem i usprawiedliwieniem do podawania informacji nieprawdziwych i nierzetelnych, powód braku kontaktów z prasą to przede wszystkim ochrona prywatności

wonsbelfer
October 2nd, 2011, 08:26 PM
to że osoba prywatna nie udziela wywiadów prasie i nie informuje o swoich planach to jej święte prawo,

Nie tak prędko...
Jeśli chodzi o sprawy prywatne - to "święte prawo". Ale działalność przedsiębiorcy regulują konkretne przepisy prawa. Nie czas i nie miejsce na zabawę w kauzyperdę i żonglowanie paragrafami.
Alę Prudential - mimo że prywatny - ma określone miejsce w historii, pamięci i ... sercach warszawiaków. Trzeba być wyjątkowo bezczelnym koprem by tak pogardliwie traktować bliźnich.

lupuslupus
October 2nd, 2011, 08:27 PM
^^ Dzięki za opisanie sprawy chodnika przy Marszałkowskiej. Nie lubię oceniać prac wykonanych w połowie, ale według mnie największą wartością starego chodnika była spójność z resztą ul. Marszałkowskiej.

Co do Prudentialu:
a) Dlaczego budowa została przerwana? (nic się tam nie dzieje)
b) Dlaczego projektanci przebudowy zostali odsunięci od dalszych prac (podobno, toczy się w sądzie sprawa z tego powodu)
c) Dlaczego inwestor nie dostarczył dokumentacji wykonawczej?
d) Kiedy możemy się spodziewać reaktywacji inwestycji?

Opierałem się na tym artykule: http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95194,10046054,Prudential_w_rocznice_Powstania_bez_flagi__Pierwszy.html
Ale czytając to co wcześniej pisałeś o mediach i ich stosunkach z Likusami, niecierpliwie czekam na wyjaśnienie.

PS A czy znasz może oficjalne powody takiej, a nie innej polityki informacyjnej stosowanej przez Wolfa?

a) budowa nie została formalnie przerwana, niestety z różnych powodów formalnych tempo prac bardzo mocno spadło, jak zostaną rozwiązane te problemy (mam nadzieję ze wkrótce), o których wspomnę poniżej to tempo prac wróci do normy,

b) projektanci nie zostali odsunięci od niczego, ponieważ inwestor nie miał ich od czego odsuwać, inwestor kupił od dotychczasowego właściciela budynek ze wszystkim prawami między innymi do wykorzystania na wszelkich polach eksploatacji i w pełni dokumentacji projektowej, inwestor nie miał w związku z tym obowiązku zatrudniać doczasowych projektantów i korzystać z ich usług, dotychczasowi projektanci byli związani ale z poprzednim właścicielem budynku,

c) dokumentacja jest opracowywana na bieżąco nie wiem co chodziło po głowie dziennikarzowi,

d) jak zostaną rozwiązane problemy formalne i techniczne,

- dźwig trzeba było rozebrać w zawiązku z przekładkami dla metra i pracami związanymi z metrem, dźwig nie możne zostać jednak w tym miejscu, w którym stał, będzie stał najprawdopodobniej w środku budynku, a wcześniej z niego trzeba wyprowadzić stacje trafo, w związku z brakiem dźwigu trudno wykonywać prace budowlane, to spory problem i zmiana organizacyjna budowy,

- wyprowadzenie stacji trafo ze środka budynku, rwe nie chce się zgodzić na jej wyprowadzenie,

- wcześniej odwołanie od PNB przez tv i miasto, wszystkie protesty oddalone ale to trochę trwało,

- zawiedziony poprzedni projektant, że nie dostanie kontynuacji prac za wynagrodzenie z kosmosu i z błędnym wyobrażeniem że mu się coś należy rozpoczął akcje „uprzejmie donoszę” do konserwatora, pinbu, gazet w tym tych kochających inwestora, i nie wiem do kogo jeszcze, inwestor musi to wyjaśnić z poprzednim właścicielem,

- brak flagi to zaniedbanie zarządcy i bardzo duży błąd,

po zakończeniu prac Warszawa na pewno będzie miała jeden z najpiękniejszych hoteli

lupuslupus
October 2nd, 2011, 08:35 PM
Nie tak prędko...
Jeśli chodzi o sprawy prywatne - to "święte prawo". Ale działalność przedsiębiorcy regulują konkretne przepisy prawa. Nie czas i nie miejsce na zabawę w kauzyperdę i żonglowanie paragrafami.
Alę Prudential - mimo że prywatny - ma określone miejsce w historii, pamięci i ... sercach warszawiaków. Trzeba być wyjątkowo bezczelnym koprem by tak pogardliwie traktować bliźnich.

no to czekam na ten przepis prawa zobowiązujący i nakazujący prywatnemu przedsiębiorcy do udzielania wywiadów i informacji prasie

CrtZ
October 2nd, 2011, 08:41 PM
^^ lupuslupus WIELKIE dzięki!! Fajnie, jakby ktoś przekleił Twój post do zamkniętego wątku o Prudentialu.

janex_wwa
October 2nd, 2011, 09:02 PM
lupuslupus dzięki za rozjaśnienie sytuacji. Dobrze by było, gdybyś wpadał trochę częściej, przyda się głos insidera na forum.

JeV
October 2nd, 2011, 10:11 PM
dziennikarz natomiast musi i jest zobowiązany do przedstawienia informacji rzetelnych i prawdziwych to jego zawód i jego obowiązek zawodowy

Oby było mi wybaczone....

http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/297166_700b.jpg

moosiak
October 2nd, 2011, 10:21 PM
^^ Dokładnie tak działają media, po sześciu latach zdobywania doświadczenia w ich kierunku nie chcę mieć już z nimi nic do czynienia, heh :P

kdauksz
October 2nd, 2011, 11:01 PM
no to czekam na ten przepis prawa zobowiązujący i nakazujący prywatnemu przedsiębiorcy do udzielania wywiadów i informacji prasie

Wiem, że po raz kolejny mi nie odpowiesz, ale moim zdaniem twoje (i nie tylko, bo w ten ton uderza także wielu użytkowników SSC) wypowiedzi urągają logice. Jeżeli inwestora tak bardzo bolą dziennikarskie kłamstwa i chce latać po sądach aby bronić swojego (śmieszne sformułowanie) dobrego imienia, to czemu nie poda czytelnej informacji prasowej, którą będzie można gładko i bez większej edycji opublikować? Przecież jest stuprocentowo pewne, że ludzie będą się takim tematem (drogi biurowiec obok Nowego Światu, jeden z najsłynniejszych hoteli w Warszawie) interesować. Skąd mają czerpać informacje, z rejestrów sądowych? Oczywiste jest, że z mediów. Nie jest obowiązkiem inwestora udzielać takich informacji, ale jest to czysta grzeczność. Vide: projekt Plac Unii. Ja rozumiem, że niektórzy wolą być burakami bez klasy, ale jeżeli mogę spytać, co w tym takiego fajnego?

Od razu odpowiadam na zarzuty: nie pracuję w żadnej redakcji piszącej o tych tematach i sam nigdy do tekstu związanego z WB lub Prudentialem ręki nie przyłożyłem. Dziwi mnie po prostu bezgraniczna arogancja.

Jack_Sparrow
October 2nd, 2011, 11:54 PM
^^ :applause:

Polex
October 3rd, 2011, 11:31 AM
Już tylko na podstawie dotychczasowych postów człowieka związanego z inwestorem można wysnuć wniosek, że inwestor, a tym samym ludzie z nim związani, są uczuleni na punkcie mediów, a w szczególności Gazety Wyborczej:

w świetle prawa nie ma najmniejszego znaczenia powoływanie się na nieprawdziwe informacje nawet, jeżeli pochodzą z gazety wyborczej

co zrobi inwestor tego nie wiem, jeżeli jednak wystąpi na drogę prawną przeciwko gw to na pewno wygra, (...) taka drobnostka ale w sprawie sądowej też gw mija się z prawdą, wcale sprawa nie oparła się dwa razy o NSA

informacje które wszyscy powtarzają pochodzą tylko z prasy, a prasa nie miała lub nie chciała mieć bezpośredniego do nich dostępu,

wtedy większość „dziennikarzy” i użytkowników tego forum się bardzo zdziwi, boli mnie jednak jak można bez jakiegokolwiek uzasadnienia pomyje na kogoś wylewać czy to w gazetach czy na forach internetowych

te bzdury, niedopowiedzenie i sugestie o tym, że to drogowcy z urzędu wykonali oczywiście ujął news w gw, (...)a można przecież było zadać wprost w urzędzie pytanie, kto to uzgodnił, zaprojektował i najważniejsze - sfinansował,

tak, to co się ukazuje w prasie o rodzinie Likusów to w 99% jakieś bzdury,

media - gw - momentalnie zrobiły nagonkę (...) po takiej ładnej nagonce w szczególności gw, urzędnicy zdm dostali małpiego rozumu

Nie wiem z czego wynika taka postawa, tzn. czy robi tak dla zasady ("nie, bo nie"), czy też u jej źródeł leży jakieś przykre doświadczenie z przeszłości. Jakkolwiek by nie było to sam swoją postawą przyczynia się do ew. dezinformacji. Inwestor świadomie wybrał taką taktykę postępowania, więc nie powinien się dziwić jakie efekty ona przynosi.

I na nic zdadzą się tu wskazówki udzielane dziennikarzom jak mają wykonywać swoją pracę i odwoływanie się do ochrony swej prywatności.
to że osoba prywatna nie udziela wywiadów prasie i nie informuje o swoich planach to jej święte prawo, (...) dziennikarz natomiast musi i jest zobowiązany do przedstawienia informacji rzetelnych i prawdziwych to jego zawód i jego obowiązek zawodowy, większość informacji w przypadku tych inwestycji mógł dziennikarz zdobyć w urzędzie gdyby tylko był osobą pracowitą, odpowiedzialną czyli profesjonalistą, nie zdobył, zgadywał, wymyślał, dopowiadał, a może nie pasowały mu one do z góry przyjętej oceny inwestora, to że ktoś nie udzielił informacji prasie, ponieważ chroni swoją prywatność nie może być powodem i usprawiedliwieniem do podawania informacji nieprawdziwych i nierzetelnych, powód braku kontaktów z prasą to przede wszystkim ochrona prywatności

Nie jestem dziennikarzem i nie mam z tą profesją nic wspólnego. Sam zresztą miałem w przeszłości nie najlepsze doświadczenia z przedstawicielami tej branży. Nie oznacza to jednak mam się obrażać na cały świat dziennikarski. Taka postawa (inwestora - nie moja) siłą rzeczy musi rodzić napięcia i zgrzyty. Tym bardziej, że inwestor nie jest inwestorem tuzinkowym. Dopóki więc nie zmieni swojej polityki w zakresie kontaktów z mediami i nie zechce informować o sprawach, które żywo interesują przeciętnego człowieka, dopóty będzie się narażał na medialne informacje, które określa mianem "nieprawdziwych i nierzetelnych".

wonsbelfer
October 3rd, 2011, 11:34 AM

Wygląda na to, że wyszukiwanie paragrafów w kontekście kilku ostatnich wpisów mija się z celem.

Boro
October 3rd, 2011, 04:05 PM
@lupuslupus

Co do chodnika przy Marszałkowskiej, to jestem zażenowany działaniem Wolfa. Zanim powstał tam wspomniany budynek, był tam chodnik spójny z całą resztą ulicy na odcinku Nowogrodzka-Pl. Konstytucji, wg mnie bardzo ładny. obecny jest może niebrzydki, ale zniszczył kompozycję. Tu leży problem.

bez_nazwisk
October 3rd, 2011, 04:59 PM
^^ I warto dodać, że nie ma znaczenia jakie miejskie meble tam staną, bo kompozycja została właśnie zniszczona.

wonsbelfer
October 3rd, 2011, 07:36 PM
Zupełnie nie a propos: jest takie porzekadło - "Jeśli jeden człek powie Ci, żeś świnia - nie zważaj nań. Kiedy powie Ci to drugi - nie zważaj i na niego. Kiedy trzeci powie Ci, żeś wieprz - pora wyleźć z chlewa". Zupełnie nie wiem, dlaczego przyszło mi to do głowy.

martin
October 3rd, 2011, 08:19 PM
@lupuslupus

Co do chodnika przy Marszałkowskiej, to jestem zażenowany działaniem Wolfa. Zanim powstał tam wspomniany budynek, był tam chodnik spójny z całą resztą ulicy na odcinku Nowogrodzka-Pl. Konstytucji, wg mnie bardzo ładny. obecny jest może niebrzydki, ale zniszczył kompozycję. Tu leży problem.

Przeczytaj to co napisał Lupus tylko ze zrozumieniem, jeśli ktoś coś zniszczył to urzędasy

demmat
October 3rd, 2011, 08:41 PM
Inwestor równie mocno przyczynił się*do spieprzenia chodnika co urzędnicy.

martin
October 3rd, 2011, 08:46 PM
Inwestor równie mocno przyczynił się*do spieprzenia chodnika co urzędnicy.

Inwestor chciał zrobic bardzo elegancką przestrzeń ale to urzędnicy wszystko zepsuli. Ale to tylko urzędnicy,czego oczekiwać. Na szczeście jest szansa że zakończy się to po myśli inwestora.

demmat
October 3rd, 2011, 08:59 PM
Przy okazji rozpieprzając całe założenie? Dziękuję*za taką elegancję. Marszałkowska była elegancka wcześniej inwestor doprowadził do degradacji ulicy. Całe szczęście że tylko kawałek.

martin
October 3rd, 2011, 09:05 PM
Przy okazji rozpieprzając całe założenie? Dziękuję*za taką elegancję. Marszałkowska była elegancka wcześniej inwestor doprowadził do degradacji ulicy. Całe szczęście że tylko kawałek.

Inwestor całą przestrzeń aż do ulicy ma zamiar elegancko przekształcić.
Jeśli dla kogoś elegancja to kostka bauma we wzorki to fakt było elegancko

Bartonet
October 3rd, 2011, 09:48 PM
Przypominam sobie że w podobnym tonie były posty dot. tzw. spójności na Alejach Jerozolimskich, rozumianej jako ,,kostka buma po na całości''. Uważam że trzeba jednak przewidzieć pozytywne zmiany, czasami przynajmniej na odcinku , które w następstwie wymuszają kolejne nie tylko fizyczne ale, co ważne, mentalne.
Fakt, to co dzieje się w tej chwili na Marszałkowskiej nie jest fajne - ale jeśli to prawda że jest szansa na dokończenie , to warto poczekać z ostateczną oceną. Szczerze mówiąc wolałbym aby ZDM nie kształtował nam otoczenia (przykład: blaszano-pomarańczowe kompostowniki na rondzie Dmowskiego).

demmat
October 3rd, 2011, 10:41 PM

Tak, betonowa kostka jest elegancka i lepsza wtedy, kiedy jest częścią większego założenia. I przy Brackiej i przy Marszałkowskiej chodnik jest nieodpowiedni.

martin
October 3rd, 2011, 10:43 PM
Tak, betonowa kostka jest elegancka i lepsza wtedy, kiedy jest częścią większego założenia. I przy Brackiej i przy Marszałkowskiej chodnik jest nieodpowiedni.

Czyli wszystko jasne. Ty wolisz kostke bauma bo ładna, ja wole to co proponuje Wolf bo ładne. :)

Pawrzes_PL
October 3rd, 2011, 11:25 PM
To że inwestor chce mieć dobrze urządzoną i zadbaną przestrzeń wokół swojego budynku to dobrze. Ale nie powinno być tak, że może sobie ją zagospodarować jak mu się podoba. Wolna amerykanka to wiele różnych nawierzchni i modeli mebli miejskich na jednej ulicy i jak to potem wszystko wygląda? Wystarczy spojrzeć np. na Grzybowską między Królewską a al. Jana Pawła II - na tak krótkim odcinku jest m.in. 5 różnych typów latarni. Spójność to podstawa, wystrój ulicy może być odmienny na rożnych odcinkach między głównymi przecznicami tylko jeśli jest ona długa i poszczególne odcinki mają inną zabudowę czy funkcję.
Zapewne słupków typu Syrenka czy modelu latarni konsekwentnie stosowanego przez Zarząd Terenów Publicznych dzielnicy Śródmieście inwestor by nie zastosował. Jestem ciekaw co chciał zastosować inwestor aby ocenić czy brak zgody urzędników był słuszny czy nie.

Van der Rohe
October 4th, 2011, 01:01 AM

Jaka bauma? Marszałkowska była ogarnięta całościowo, bynajmniej nie baumą. Robienie fragmentu chodnika po swojemu, nawet ze złota, to absurd i rozpieprzanie spójności przestrzeni miejskiej. I pokazuje to niestety dobitnie, jakim jesteśmy dzikim miastem.

MichalJ
October 4th, 2011, 06:23 PM
Powtórzę po przedpiścy: Chodnik na Marszałkowskiej nie był z bauma, był wg jednolitej koncepcji od pl. Konstytucji do 'Patelni'. Walnięcie w to 30 metrów innej nawierzchni, na innej wysokości, z innych materiałów, jest chamskim rozpieprzaniem przestrzeni publicznej - nawet jeśli ten nowy chodnik będzie ze złota.

Wyobrażacie sobie hotel Europejski robiący kawałek Krakowskiego Przedmieścia po swojemu? A potem ASP, potem UW, potem...

I owszem, przed PKO są w chodniku brzydkie łaty z płyt - ale tamto miejsce można naprawić w godzinę.

Petr
October 4th, 2011, 10:43 PM
chodnik na Marszałkowskiej
- niestety prac związanych z zagospodarowaniem tego terenu do tej pory inwestor nie mógł zakończyć i to nie ze swojej winy, to co teraz wszyscy widzą to brutalnie przerwana praca przy zagospodarowaniu tego terenu,
- inwestor przy PNB ze wszystkimi uzgodnił całe zagospodarowanie terenu, miedzy innymi wymianę chodnika na całym obszarze od budynku do Marszałkowskiej i Żurawiej, z zatokami parkingowymi, małą architekturą i zielenią, zabudową skrzynek stających na chodniku itp.,
- tam mają być umieszczone meble na całym odcinku Marszałkowskiej wzdłuż budynku (zalegają magazyny inwestora od roku) takie jak, ławki, stoliki, śmietniczki, poidełka z wodą nadającą się do picia, donice na zieleń, wszystko podświetlone i zrobione z betonu architektonicznego plus stal nierdzewna, wszystkie instalacje są podprowadzone,
- a zostało to wszystko wstrzymane ponieważ, jakiś dobry obywatel zobaczył uskok w wymienianym chodniku (ten który też widać) i doniósł do mediów, media - gw - momentalnie zrobiły nagonkę pt. fuszerka budowlańców i schizofrenia inwestora, a to były roboty w połowie dopiero wykonane ponieważ ruch trzeba było potem inaczej skierować, po takiej ładnej nagonce w szczególności gw, urzędnicy zdm dostali małpiego rozumu i wstrzymali natychmiast wszystkie prace przy chodniku, napisali pisma/donosy do wszystkich instytucji w tym do pinbu zapominając że w PNB wszystko wcześniej uzgodnili, pinb wykonał kilka kontroli – inwestor dysponuje dokumentami pokontrolnymi - i nie stwierdził żadnych uchybień, wręcz stwierdził że wszystko gra co do centymetra i że wszystko było uzgodnione w PNB tylko nie jest po prostu wykonane do końca, ale zdm myśli do tej pory kiedy pozwoli łaskawie wejść inwestorowi w teren i zakończyć prace, inwestor chyba powoli traci cierpliwość i pozwie zdm,
- jak wyglądał wcześniej piękny chodnik który inwestor zniszczył można zobaczyć na odcinku pkobp,
Czyli urzędnicy zrobili najpierw syf, pozwalając na przebudowę chodnika, który był elementem większej całości wyremontowanej jakieś 10 lat temu, tj. odcinka od Placu Konstytucji do Ronda Dmowskiego, a potem pod wpływem słusznego alarmu podniesionego przez GW próbowali się z tego wycofać. Tylko, skoro wymiana chodnika i małej architektury jest wpisana do PNB, to nie mają po temu odpowiedniej podstawy prawnej. Niezły burdel. Nie zmienia to faktu, że przyzwolenie na wymianę chodników na krótkich odcinkach przed pojedynczymi inwestycjami sytuuje Warszawę pośród metropolii trzeciego świata.

Bartonet
October 4th, 2011, 11:16 PM

Idąc tym tropem można położyć żużel na długości wielu kilometrów i również będzie stanowić to część większego założenia.
Trochę nie dajmy się zwariować: Marszałkowska i Aleje to inne przypadki. Już nie chce mi się powtarzać ale będąc umiarkowanym optymistą uważam że teraz pozostała część Alei w przyszłości ,choćby częściowo, dostosuje się do odcinka zaproponowanego przez inwestora co wyjdzie zdecydowanie na plus dla jednej z najgłówniejszych warszawskich ulic.

demmat
October 5th, 2011, 12:01 AM
Nie dostosuje się*do tego chodnika. Jakim prawem? Projekty tak ważnych ulic trzeba ustalać na drodze konkursowej. Jaka jest szansa że taki materiał będzie na całej ulicy? Żadna. Nie wiem jaka była sytuacja z Marszałkowską, ale zaprojektowano całe założenie. Oczywiście w dużej mierze niefunkcjonalny jest chodnik (kostka granitowa), ale jest zamysł, jest dość ciekawy projekt i była spójność.

Znalazł bym setki materiałów które pasowały by do tych ulic i były by dużo bardziej estetyczniejsze od obecnego chodnika. Jednak nie ma na razie szans na zmianę więc lepiej żeby było chociaż spójnie.

Wiele razy podkreślałem że lepszy beton na całej ulicy niż patchwork z kamienia. Widziałem kilka ulic gdzie było po kilkadziesiąt rodzajów nawierzchni i wyglądało to fatalnie. Nawet jak materiały były z najwyższej półki.

Temu miastu brakuje brak spójności. Jakby kosze, słupki, latarnie, wiaty i chodniki były w maksymalnie 2, 3 rodzajach, to miasto wyglądało by dużo lepiej.

Bartonet
October 5th, 2011, 09:51 PM
Ze wszystkim się zgadzam, piszesz o rzeczach dla mnie oczywistych dotyczących ogólnie pojmowanych zasad spójności. To są akademickie postulaty ale w realizmie powstaje pytanie: z jakich materiałów mają być wykonane chodniki i czy jest większa lub mniejsza szansa na szybszą poprawę Alei Jerozolimskich. Uważam że wobec zaistniałej sytuacji jest większe prawdopodobieństwo aby na odcinku Most - Rondo Dmowskiego dostosować się do tego co zaproponował Wolf przed swoim budynkiem. Gdyby było tak że inwestor nie zdecydował by się na poprawę jakości przestrzeni i pozostawił by ,,przepiękną'' kostkę to całkiem możliwe że w przyszłości mogła być ona zastąpiona przez ,,miasto''następną. W chwili obecnej aranżacja Alei jest żadna , ot zwykłe wyłożenie głównej ulicy , z 10 lat temu tandetnym materiałem będącym na topie.

ps. nie piszmy o Marszałkowskiej bo to inny przypadek - tam przestrzeń , faktycznie została zaaranżowana , (co prawda średnio) i to zostało na stan obecny przed biurowcem Wolf M. zachwiane .

Puchacz666
October 5th, 2011, 10:06 PM
^^ No ale przecież Aleje są właśnie w remoncie - chodniki są wykładane klasyczną betonową 50x50, robią parkingi w kostce granitowej i montują słupki, czyli estetyczne minimum a'la EP i Poznańska

markus1234
October 5th, 2011, 10:25 PM
Miasto niech najpierw zadba o swoje, a potem moze krecic nosem nad "spojnoscia przekazu" prywatnych inwestorow.

Troche to smiesznie brzmi wytykac Wolfowi brak spojnosci, gdy ogromne obszary centrum -nalezacego do miasta- to burdel na resorach. Troche to tak jakby bezdomny wytykal komus ze podarowal mu zbyt goraca zupe.

laryzbyszko
October 5th, 2011, 10:41 PM
Miasto niech najpierw zadba o swoje, a potem moze krecic nosem nad "spojnoscia przekazu" prywatnych inwestorow.

Troche to smiesznie brzmi wytykac Wolfowi brak spojnosci, gdy ogromne obszary centrum -nalezacego do miasta- to burdel na resorach. Troche to tak jakby bezdomny wytykal komus ze podarowal mu zbyt goraca zupe.

Nie, w tym wypadku to jest tak jakby wylano gorącą zupę na bezdomnego.

orangy
October 5th, 2011, 10:46 PM
Tylko, skoro wymiana chodnika i małej architektury jest wpisana do PNB, to nie mają po temu odpowiedniej podstawy prawnej. Niezły burdel.

Hola, hola. Czy określenie "wymiana chodnika" oznacza zezwolenie na zrobienie go z innego materiału ? Bo moim zdaniem nie oznacza - to normalne, że przy takiej inwestycji trzeba go zdjąć a następnie ułożyć ponownie. Czyli wymienić albo odtworzyć.

ppiprek
October 6th, 2011, 10:17 PM
[QUOTE=lupuslupus;84336856]chodnik na Marszałkowskiej
- a zostało to wszystko wstrzymane ponieważ, ... , urzędnicy zdm dostali małpiego rozumu i wstrzymali natychmiast wszystkie prace przy chodniku, napisali pisma/donosy do wszystkich instytucji w tym do pinbu zapominając że w PNB wszystko wcześniej uzgodnili, pinb wykonał kilka kontroli – inwestor dysponuje dokumentami pokontrolnymi , inwestor chyba powoli traci cierpliwość i pozwie zdm,

:lol::lol::lol:

Sluchaj no lupus-lapsus... twoje tlumaczenie nie trzyma sie kupy :ohno:
Piszesz ze likus uzgodnil chodnik ze wszystkimi. To co? Nie uzgodnil rozwiazania chodnika z ZDM? To z kim uzgodnil? Z Kolem Gospodyn Wiejskich z Zakroczymia?
ZDM to zarzadca tego chodnika wiec z nim powinien uzgodnic przede wszystkim. Ten kto robil dla likusa obsluge prawna tego tematu dal ciala...

martin
October 6th, 2011, 11:20 PM
[QUOTE=lupuslupus;84336856]chodnik na Marszałkowskiej
- a zostało to wszystko wstrzymane ponieważ, ... , urzędnicy zdm dostali małpiego rozumu i wstrzymali natychmiast wszystkie prace przy chodniku, napisali pisma/donosy do wszystkich instytucji w tym do pinbu zapominając że w PNB wszystko wcześniej uzgodnili, pinb wykonał kilka kontroli – inwestor dysponuje dokumentami pokontrolnymi , inwestor chyba powoli traci cierpliwość i pozwie zdm,

:lol::lol::lol:

Sluchaj no lupus-lapsus... twoje tlumaczenie nie trzyma sie kupy :ohno:
Piszesz ze likus uzgodnil chodnik ze wszystkimi. To co? Nie uzgodnil rozwiazania chodnika z ZDM? To z kim uzgodnil? Z Kolem Gospodyn Wiejskich z Zakroczymia?
ZDM to zarzadca tego chodnika wiec z nim powinien uzgodnic przede wszystkim. Ten kto robil dla likusa obsluge prawna tego tematu dal ciala...

troll wrócił ^^:ohno:

Boro
October 6th, 2011, 11:39 PM
^^
Czemu troll? Ma rację.

Petr
October 7th, 2011, 08:29 AM
Hola, hola. Czy określenie "wymiana chodnika" oznacza zezwolenie na zrobienie go z innego materiału ? Bo moim zdaniem nie oznacza - to normalne, że przy takiej inwestycji trzeba go zdjąć a następnie ułożyć ponownie. Czyli wymienić albo odtworzyć.
Trzeba by było zajrzeć w papiery, a nie odnosić się do PR-u lupusa ;)

orangy
October 7th, 2011, 02:36 PM
Trzeba by było zajrzeć w papiery, a nie odnosić się do PR-u lupusa ;)

Tia, to właśnie miałem na myśli

Penth
October 7th, 2011, 05:48 PM
Gdyby nie uzgodnił z ZDM, nie dostałby pozwolenia na budowę.

Polex
October 7th, 2011, 07:00 PM
Trochę zastanawiające to uzgodnienie skoro za pięć dwunasta dostrzeżono czerpnie. I nie ma tu znaczenia czyją są one własnością i kto zapłacił. Skoro bowiem inwestor wziął na siebie chodnik (uważam, że zupełnie niepotrzebnie) to dlaczego nie zainteresował się czerpniami od samego początku, a uwagę skierował na drzewko?

markus1234
October 7th, 2011, 07:12 PM
Oj gdybym ja tak upierdliwie czepial sie na FPW wszytskich detali zwiazanych ze stadionem narodowym i jego otoczeniem. Wszystkich uzgodnien, ustalen, kwestii finansowych, estetycznych itd...

A jeczcze zabawniejsze to jest, gdy sie pomysli ze tutaj inwestor stawia za swoje a nie za podatnika.

MichalJ
October 7th, 2011, 07:22 PM
Trochę zastanawiające to uzgodnienie skoro za pięć dwunasta dostrzeżono czerpnie. I nie ma tu znaczenia czyją są one własnością i kto zapłacił. Skoro bowiem inwestor wziął na siebie chodnik (uważam, że zupełnie niepotrzebnie) to dlaczego nie zainteresował się czerpniami od samego początku, a uwagę skierował na drzewko?
A skąd wiesz, jakie były plany co do czerpni? Przecież panowie L. nie chwalą się swoimi planami w ogóle - bardzo możliwe, że mieli to obmurowanie w planach od początku... To, że obmurowanie wykonał na końcu, o niczym nie świadczy.

Polex
October 7th, 2011, 07:54 PM
Nie trzeba być człowiekiem z branży, by widząc ten etap prac
http://farm7.static.flickr.com/6130/5962073054_90aba59747_b.jpg
móc powiedzieć, że czerpnie... zaskoczyły inwestora. ;) A gdyby było inaczej to mamy do czynienia z kolejnym przykładem, że przyjęta przez inwestora zasada nieinformowania nikogo o czymkolwiek przynosi właśnie takie przykłady domysłów i interpretacji. A skoro tak to nie powinien się na taki stan rzeczy obrażać.

lupuslupus
October 7th, 2011, 08:12 PM
nie można zakładać z góry złej woli inwestora (nikogo zresztą), zanim się kogoś oceni lepiej sprawdzić jak wygląda sytuacja faktyczna, tylko niektórzy w tym dziennikarze wolą pisać o domysłach i spiskowych teoriach niż iść do urzędu i coś sprawdzić, podkreślam sprawdzić, jest tam dostępna dokumentacja,
- chodnik wolf marszałkowska, wymiana na nowy/inny (nie odtworzenie starego) uzgodniony decyzjami ze wszystkimi w PNB (zdm, ztp, konserwator itp. itd.),
- chodnik wolf marszałkowska nie jest zakończony, z powodów o jakich już pisałem,
- czerpnie Wolf Bracka, miały być zawsze zabudowane i nikogo nie zaskoczyły (no może „fachowców” na forum dziennikarzy, i pkp), musiały być zabudowane na samym końcu, ponieważ podział kamienia na czerpniach dokładnie przechodzi z podziału kamienia z chodnika, w pierwszej kolejności zrobiony został chodnik, a potem dopiero można było wykonać konstrukcje na czerpnie i dociąć kamień aby fugi przeszły z kamienia chodnika na czerpnie, nawet niektórzy na forum zauważyli, że konstrukcja była zamontowana a potem jej przez chwilę nie było, była dopasowana do podziału chodnika i w miarę wyrównania dwóch donic a potem dopiero ocynkowana i przewieziona ponownie, potem dopiero cięty kamień, wyrównanie dwóch donic, nikt przy zdrowych zmysłach (jeszcze raz podkreślam) nie wykonuje otoczenia za kilka milionów złotych żeby takie czerpnie zostawić przed takim budynkiem,
- drzewo wolf bracka, nikt go nie mordował tylko donica miała iść dokładnie w linii fug kamienia z chodnika i także nawiązywać do czerpni, a jak jest każdy widzi, brakuje dwóch lub jednej linii kamienia, ponieważ prasa stwierdziła, że inwestor je morduje, a nie wyrównuje donice do podziału kamienia i czerpni

serious71
October 10th, 2011, 02:57 PM
Niestety, nie miałem jak zrobić zdjęć tych wywietrzników, ale polecam każdemu wycieczkę w to miejsce. Doznania estetyczne - w porównaniu z tym co było do tej pory - na duży plus!

t_sparrow
October 10th, 2011, 03:51 PM
Jak bardzo się zmieniło? Bo jak byłem tam ostatnio to widziałem jak zamontowali tą konstrukcję maskującą, coś dodali?

janex_wwa
October 10th, 2011, 07:27 PM
^^Już dawno były wstawiane zdjęcia z obudową z kamienia.

ppiprek
October 10th, 2011, 07:34 PM
... podkreślam sprawdzić, jest tam dostępna dokumentacja,
- chodnik wolf marszałkowska, wymiana na nowy/inny (nie odtworzenie starego) uzgodniony decyzjami ze wszystkimi w PNB (zdm, ztp, konserwator itp. itd.),

:ohno:
Zostalem nazwany trollem :cry:wiec sorry ze jeszcze raz na ten sam temat ale krecenie lapsusa dziala mi na nerwy i obraza moja inteligencje :righton:.
Z urzedami jest tak ze jesli jest cos uzgodnione to jest i koniec kropka. Nikt z urzedu nie bedzie dyskutowal ani negowal uzgodnien przychodzac na odbior, to absurd. Jesli jest inaczej to nic prostszego zeby watpiacych przekonac... niech lupuslapsus wrzuci skan uzgodnienia zdm nawierzchni nowego chodnika, zamiast wlasnie trollowac w kolko te same bzdury, pogardliwie odnoszac sie do "specjalistow z forum".
Na 99.99% zadnych uzgodnien nawierzchni chodnika w projekcie budowlanym NIE BYLO, bo by nie bylo tematu. Pieczatka zdm na planie zagospodarowania do tego nie wystarczy, trzeba miec uzgodnienie konstrukcji nawierzchni - kazdy kto to kiedys robil to wie. Jesli takie uzgodnienie jest to wejde na czterech lapach na ten chodnik i odszczekam :master:.

jozeck
October 10th, 2011, 07:55 PM
Fotki były, acz zniknęły pod gorącą dyskusją. Odkopuję.

(...)

A skoro już tam byłem to nie mogłem ominąć włości PKP. I co? Ano teraz to wygląda aż miło! :okay:
http://img820.imageshack.us/img820/5523/img1444resize.jpg

http://img16.imageshack.us/img16/7323/img1443resize.jpg

gtfokthx
October 10th, 2011, 08:53 PM
No tego to się nie spodziewałem.

t_sparrow
October 10th, 2011, 09:20 PM
Ja także, wygląda teraz całkiem elegancko :)

Jaco Zdobywca
October 10th, 2011, 09:33 PM
najlepiej jak by były równo z poziomem chodnika, ale pewnie nie dało się. Anyway jest dobrze!

kiedy300
October 11th, 2011, 12:20 AM
Jestem pod wrażeniem, bardzo dobrze im to wyszło.

serious71
October 11th, 2011, 02:11 PM
najlepiej jak by były równo z poziomem chodnika, ale pewnie nie dało się. Anyway jest dobrze!

Z tego co pamiętam nie mogło być równo z poziomem chodnika, bo nie może spływać tam deszcz.

donnie brasco
October 11th, 2011, 02:52 PM
a nie było możliwości zrobić tam czegoś do siedzenia?

aerox19
October 11th, 2011, 04:52 PM
Potwierdzona wiadomość WOLF BRACKA ZOSTANIE OTWARTA NA POCZĄTKU 2012 ROKU

aerox19
October 11th, 2011, 05:00 PM
dla potwierdzenia link http://www.warszawianki.pl/do-luksusu-coraz-blizej/

markus1234
October 11th, 2011, 05:02 PM

To jest akurat bardzo marna wiadomosc. Takie sklepy zawsze sie otwiera przed okresem świątecznym. Początek roku to okres "kaca" konsumpcyjnego. Szmaty reklamowe się z reguły zwija (bo są nieopłacalne) z fasad, a nowych sklepów tez się raczej nie otwiera. Cos poszło mocno nie tak z harmonogramem (budowy lub pozyskiwania znanych marek)...

http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-ash2/41787_214277156210_9019_q.jpg

aerox19
October 11th, 2011, 05:09 PM
Okazuje się ze wszystkie marki będą lokowane w WB w formie Franchisingu, a nie każda marka się na to godzi. Więc załatwianie formalności tak długo trwają.

Polex
October 11th, 2011, 05:15 PM
Tak czy inaczej - kolejna kuriozalna wiadomość w tym wątku.

aerox19
October 17th, 2011, 03:21 PM
Jestem ciekaw dlaczego zostały usunięte ostatnie wpisy.

markus1234
October 17th, 2011, 03:29 PM
^^http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=519825&page=52

piotr.k
October 19th, 2011, 10:08 AM
Wolf Bracka - 26. wrzesień

http://img845.imageshack.us/img845/7164/img5202i.jpg

http://img545.imageshack.us/img545/7089/img5204c.jpg

http://img812.imageshack.us/img812/7546/img5206w.jpg

http://img522.imageshack.us/img522/5006/img5207z.jpg

http://img267.imageshack.us/img267/2841/img5208o.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/6521/img5211bc.jpg

http://img847.imageshack.us/img847/6404/img5215s.jpg

http://img265.imageshack.us/img265/307/img5282t.jpg

http://img805.imageshack.us/img805/2352/img5284z.jpg

http://img824.imageshack.us/img824/1359/img5222x.jpg

http://img855.imageshack.us/img855/8775/img5223a.jpg

Pozdrawiam!:)

Puchacz666
October 19th, 2011, 11:10 AM
Świetnie wygląda na przedostatnim :cheers: Wg mnie inwestycja bardzo in plus dla tego miejsca.

orangy
October 19th, 2011, 11:16 AM

Widać wyraźnie na tym zdjęciu, że jednak Wolf - przynajmniej wczesnie rano - trochę światła zostawia dla mieszkaniówki...

piotr.k
October 19th, 2011, 11:35 AM
Widać wyraźnie na tym zdjęciu, że jednak Wolf - przynajmniej wczesnie rano - trochę światła zostawia dla mieszkaniówki...

Te zdjęcia były robione chyba koło 9, więc nie tak wcześnie. Zresztą:

http://suncalc.net/#/52.2308,21.0185,17/2011.09.26/11:04

tu widać że nie jest tak źle z tym światłem, chociaż szału nie ma:)

ixs
October 19th, 2011, 11:51 AM
Naprawde fajny ten Wolf :) przydalo by sie tylko jakies nie za wysokie, ladnie uksztaltowane drzewka posadzic pomiedzy nim a blokiem. Mysle ze taka swieza zielen fajnie by sie komponowala z ciemna minimalistyczna elewacja i przy okazji toche zmiekczyłaby okolice.

filosss
October 19th, 2011, 03:28 PM
Spacer wokół Wolfa może skutecznie ukazać jakie marki w DH spotkamy. W środku trwają intensywne prace wykończeniowe wraz z montowaniem poszczególnych "boksów", reklam itd...

markus1234
October 19th, 2011, 03:47 PM
Fajna pierzeja, fajny budynek, tylko strasznie brakuje uporządkowanej zieleni. Pas tramwajowy powinien być zielony i drzewa po obu stronach Alej od Dmowskiego do de Gaulla. A najlepiej od estakad do De Gaulla. Ale to raczej mrzonki na następne 30 lat...

kassper
October 19th, 2011, 11:48 PM
Na tych zdjęciach nie widać ale już wiadomo ze będzie Diesel i Gucci!

Getysz
October 20th, 2011, 07:44 AM
Widac gigantyczne logo Gucci w oknie od strony Brackiej, bardziej w glebi ulicy

Petr
October 20th, 2011, 07:46 AM

http://img845.imageshack.us/img845/7164/img5202i.jpg

http://img545.imageshack.us/img545/7089/img5204c.jpg

http://img812.imageshack.us/img812/7546/img5206w.jpg

http://img522.imageshack.us/img522/5006/img5207z.jpg

http://img267.imageshack.us/img267/2841/img5208o.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/6521/img5211bc.jpg

http://img847.imageshack.us/img847/6404/img5215s.jpg

http://img265.imageshack.us/img265/307/img5282t.jpg

http://img805.imageshack.us/img805/2352/img5284z.jpg

http://img824.imageshack.us/img824/1359/img5222x.jpg

Niezły retusz, żeby nie wyglądał jak trumna. ;)

piotr.k
October 20th, 2011, 09:56 AM
Niezły retusz, żeby nie wyglądał jak trumna. ;)

Nie rozumiem. Jaki retusz?

Petr
October 20th, 2011, 11:10 AM
zdjęcia wyglądają na rozjaśnione
Może były robione z jakimś filtrem. Nie znam się na tym zbytnio, ale kolory tego budynku i sąsiednich są dalekie od naturalnych.

bindulek
October 20th, 2011, 12:42 PM
Wolf Bracka prezentuje się naprawdę nowocześnie, wygląda super. Współczuję tylko tym ludziom, którzy mieszkają w bloku, będą przysłonięci przez totalnie martwą ścianę. Nawet żadnych wystaw, czy czegoś. Niemniej jednak to jedna z bardziej udanych inwestycji, żeby tylko dobór najemców był na równie światowym poziomie :)

Van der Rohe
October 20th, 2011, 10:21 PM
@rysiekone - świetne fotki!!!

janex_wwa
October 21st, 2011, 05:28 PM
Dziś.

1.
http://i1011.photobucket.com/albums/af231/janex_wwa3/DSCF1428e.jpg

2.
http://i1011.photobucket.com/albums/af231/janex_wwa3/DSCF1438e.jpg

3.
http://i1011.photobucket.com/albums/af231/janex_wwa3/DSCF1442e.jpg

bindulek
October 21st, 2011, 06:04 PM
Czyli butik Gucciego będzie dwupoziomowy, tak wynika ze zdjęć. Albo po prostu na dole będzie taka jakby "wystawa". Ciekawe ;)

filipu94
October 22nd, 2011, 08:31 AM
Logo Gucci nie da się nie zauważyć. Jak tydzień temu byłem w Warszawie to Wolf był jedną z pozycji "must see". Przyznam, że ta szklana barierka robi wrażenie. Takie burżujskie miejsce się robi :)

darols
October 22nd, 2011, 06:39 PM
Fajna pierzeja, fajny budynek, tylko strasznie brakuje uporządkowanej zieleni. Pas tramwajowy powinien być zielony i drzewa po obu stronach Alej od Dmowskiego do de Gaulla. A najlepiej od estakad do De Gaulla. Ale to raczej mrzonki na następne 30 lat...

Zgadzam się ale torowiska w centrum zdaniem władz muszą być asfaltowe bo to pas dla pojazdów jadących na sygnale (straż, pogotowie, policja itp.). Niestety asfaltowe torowisko to jedyna szansa szybkiego przejazdu karetki w godzinach szczytu kiedy Aleje stoją w korku. Czy kiedyś się to zmieni, może jak zrobią płatny wjazd do centrum to ruch zmaleje. Szpalery drzew wzdłuż chodników można posadzić już teraz tylko jakoś chęci brak. Brakuje wizjonerstwa prezydenta Starzyńskiego, który żeby miasto było przyjaźniejsze kazał sadzić drzewa na ulicach tam gdzie było wystarczająco dużo miejsca.

aerox19
October 22nd, 2011, 07:25 PM
Tak Gucci będzie dwupoziomowy. Można to zobaczyć na filmie na oficjalnej stronie wolfimmobilien.pl. Pisałem to już wcześniej ale ktoś usunął całą stronę postów.

bindulek
October 22nd, 2011, 08:14 PM
Na filmie już nie można zobaczyć, bo usunęli kawałek, gdzie były pokazane wnętrza... Ta tajemniczość z ich strony jest już co najmniej wpieniająca. Zmienili także zdjęcie, na którym pokazany był jakiś butik, na fragment tarasu.

Niefajnie.

aerox19
October 22nd, 2011, 10:31 PM
Na filmie już nie można zobaczyć, bo usunęli kawałek, gdzie były pokazane wnętrza... Ta tajemniczość z ich strony jest już co najmniej wpieniająca. Zmienili także zdjęcie, na którym pokazany był jakiś butik, na fragment tarasu.

Niefajnie.
Masz racje. Ten fragment został wycięty. Ja oglądałem 14 października i muszę stwierdzić że fajnie im to wyszło . I co najlepsze butik Gucci nie jest mały. Sądzę że ok 200- 300 m2 będzie miał.

gherdeina
October 25th, 2011, 11:59 AM
dla potwierdzenia link http://www.warszawianki.pl/do-luksusu-coraz-blizej/

Żadna informacja ze tej serii nie jest potwierdzona ani oficjalna... Tu piszą, że początek 2012, w Życiu Warszawy powoływali się na kogoś z Wolfa, kto podał datę koniec listopada br., a w prasie modowej latają reklamy Gucciego z dopiskiem "otwarcie październik 2011"...:ohno:

orangy
October 25th, 2011, 12:44 PM
Żadna informacja ze tej serii nie jest potwierdzona ani oficjalna... Tu piszą, że początek 2012, w Życiu Warszawy powoływali się na kogoś z Wolfa, kto podał datę koniec listopada br., a w prasie modowej latają reklamy Gucciego z dopiskiem "otwarcie październik 2011"...:ohno:

Bo to będzie tajny sklep w tajnym budynku tajnego właściciela. I będzie sprzedawał tajne torebki i czapki niewidki. Dostępne tylko dla wybranych i krasnoludków :gossip:

aerox19
October 28th, 2011, 08:51 AM
Pojawił się kolejny napis Bottega veneta

Bartonet
October 28th, 2011, 02:59 PM
łał!

demmat
October 28th, 2011, 04:52 PM
Kolejny tej marki, czy kolejny napis? Bo logo Bottega Veneta to już od ponad miesiąca wisi.

aerox19
October 29th, 2011, 11:49 AM
Chodzi mi o ten napis na parterze w połowie długości budynku od str gdzie są zamieszczone loga marki GUCCI. Jeżeli był on wcześniej , a zobaczyłem go wczoraj to przepraszam wszystkich forumowiczów.

bindulek
October 29th, 2011, 10:02 PM
Powołując się na informacje (potwierdzone) użytkownika michał@waw w Wolfie pojawi się także... GIORGIO ARMANI!

filipu94
October 30th, 2011, 04:18 PM
^^ NIEŹLE!
Ta tajemniczość mnie powala. Czekam na kolejne takie rewelacje.

Bastian.
October 30th, 2011, 08:34 PM
To masz jeszcze jedną. Kolejnym najemcą będzie Dojcze Banana-ekskluzywny niemiecki sklep światowej sławy projektanta tworzącego ubrania z wizerunkiem banana na przodzie ubrań.

bindulek
October 30th, 2011, 08:38 PM
Rozumiem, że to ironia, a w środku pojawi się Dolce&Gabbana? Czy jak? xD

tkoslacz
October 31st, 2011, 11:57 AM
Raczej stwierdzenie, że mało kogo to obchodzi poza wami dwoma.

Mimo, że czytam forum regularnie nie pamiętam sensacyjnej spekulacji, gdy do Zebry wprowadzał się Starbucks.

Dużo wam płacą? :)

aerox19
October 31st, 2011, 11:59 AM
To masz jeszcze jedną. Kolejnym najemcą będzie Dojcze Banana-ekskluzywny niemiecki sklep światowej sławy projektanta tworzącego ubrania z wizerunkiem banana na przodzie ubrań.

Od kiedy Dolce & Gabbana jest niemieckie?

moosiak
October 31st, 2011, 12:15 PM

Mimo, że czytam forum regularnie nie pamiętam sensacyjnej spekulacji, gdy do Zebry wprowadzał się Starbucks.

A pamiętasz wielki huk wszędzie wokół otwarcia Starbucksa na NŚu? :nuts:
Mnie osobiście na przykład ciekawi, które marki będą w Wolfie i nikt mi za to nie płaci ;)

demmat
October 31st, 2011, 12:47 PM

To widocznie coś przegapiłeś, bo było o tym mówione w przynajmniej 2 wątkach.

Jak Cię nie interesuje, to nie czytaj. To są informacje związane z inwestycją i jak najbardziej powinny się*pojawiać.

Bartonet
October 31st, 2011, 02:51 PM
^^ Wydaje mi się że nie do końca....
Zawsze można stworzyć Hyde Park i tam rozprawiać na temat mody i butików które pojawią się (lub nie) w omawianej inwestycji.

aerox19
October 31st, 2011, 02:53 PM
Tak się wszyscy podniecamy tym jakie marki przywitają do WB. Ale powiedzmy sobie szczerze kto będzie kupywał w tych sklepach. Sądzę że większość z nas przyjdzie i zobaczy kilka razy co jest w WB. A i tak żadnej rzeczy tam nie kupi.

markus1234
October 31st, 2011, 03:01 PM
^^ Ja tam wierze w warszawskich policjantow....

http://www.pressherald.com/news/ap?articleID=7858952

Bartonet
October 31st, 2011, 03:02 PM
Tak się wszyscy podniecamy tym jakie marki przywitają (...)
Wypowiadaj się proszę w swoim imieniu :lol:
pozdrawiam.

Polex
October 31st, 2011, 07:36 PM
http://img6.imageshack.us/img6/1200/img2007h.jpg

http://img89.imageshack.us/img89/4529/img2008j.jpg

http://img252.imageshack.us/img252/4909/img2010e.jpg

http://img7.imageshack.us/img7/7281/img2011tb.jpg

http://img525.imageshack.us/img525/6593/img2017m.jpg

Polex
October 31st, 2011, 08:53 PM
Zadarłem głowę i...
http://img33.imageshack.us/img33/9050/wolfresize.jpg

ArJ
October 31st, 2011, 10:15 PM
Jeżeli będzie w Wolfie Armani to ciekawe co z butikiem obok w kamieniczce Nowy Świat/Mysia.

demmat
October 31st, 2011, 10:31 PM
Ponoć ma nie mieć przedłużonej umowy.

chartsurfer
October 31st, 2011, 10:53 PM
Na Nowym Świecie jest Emporio Armani, tutaj widać logo Giorgio Armani. To są dwie różne kolekcje: Emporio - młodzieżowa, Giorgio - dla starszych, trochę droższa. Nie jest wykluczone, że będą oba butiki. W końcu jeden należy do Likusów, drugi do ParadiseGroup.

bindulek
November 1st, 2011, 09:23 AM
Nie będzie dwóch butików. PG nie przedłuży najprawdopodobniej umowy z Armanim, bo sprzedaż na Nowym Świecie nie jest zbyt zadowalająca. Niemniej, najemcy Wolfa są całkiem imponujący.

Raine
November 1st, 2011, 03:36 PM
Zagospodarowanie jest już skończone? Bo odbiega od tego co było pokazywane w zwycięskiej pracy.

demmat
November 1st, 2011, 06:45 PM
Niestety skończone. Wygląda skandalicznie.

LoveAgent.
November 1st, 2011, 08:39 PM
^^ i nic nie zamierzają z tym zrobić? no po prostu załamka :(

MichalJ
November 1st, 2011, 09:04 PM
Zagospodarowanie czego?

demmat
November 1st, 2011, 09:11 PM
Otoczenia budynku.

ArJ
November 3rd, 2011, 08:52 PM
http://img259.imageshack.us/img259/4720/1002922edytowany1.jpg

Bendor
November 3rd, 2011, 08:56 PM
Już przez chwilę myślałem, że to liny do zamontowania reklamy...

NeosWarszawa
November 3rd, 2011, 08:57 PM
a do czego to bedzie?

CrtZ
November 3rd, 2011, 09:04 PM
^^ Bluszcz

NeosWarszawa
November 3rd, 2011, 09:05 PM
to na bluszcz do dachu poczekamy z 10 lat ..

Polex
November 3rd, 2011, 09:16 PM
Pisałem już jakiś czas temu, że w chodniku nie widać żadnych oznak, by mogło tam być posadzone jakieś pnącze tak jak zakładał projekt.
Czy jest możliwe, by płyty chodnikowe przylegające do elewacji były "ruchome", a pod nimi miejsce na te nasadzenia?

stefansk
November 3rd, 2011, 09:58 PM
Moze bedzie tak jak w DTC - sztuczny bluszcz?

Polex
November 3rd, 2011, 10:10 PM
Na DTC sztuczny bluszcz był zamocowany tylko na okres przejściowy. Tm jest ziemia i zasadzono również pnącza, które miały z czasem być docelowym efektem. Niestety, te żywe nasadzenia nie przyjęły się - nie próbuję oceniać z jakich przyczyn. Dlatego po dziś dzień pozostał ten sztuczny.

wojtek111
November 3rd, 2011, 10:23 PM
mogliby zrobic cos takiego (w koncu to luksusowy dom handlowy, powinno byc ich stac na utrzymanie takiej sciany)
http://green-on-green.com/wp-content/uploads/2011/05/Vertical_Garden_03.jpg
http://green-on-green.com/blog/test-post-two/

http://druffmix.com/wp-content/uploads/2009/06/DSCN2666-1024x768.jpg
http://druffmix.com/your-worst-dj-gig-ever/

http://24.media.tumblr.com/tumblr_ldx60soS0k1qa3ho3o1_400.jpg
http://paavo.tumblr.com/page/9

http://archpaper.com/uploads/green_wall_feature_09.jpg
http://archpaper.com/news/articles.asp?id=5017

orangy
November 3rd, 2011, 10:49 PM
Moze bedzie tak jak w DTC - sztuczny bluszcz?

Noo, sztuczny kwiatek gustowny jest i praktyczny. I jak dobrze komponuje się z garniturem od Armaniego !
:)

bindulek
November 3rd, 2011, 11:24 PM
Wojtek, masz rację. Taka ściana znajduje się w Galerii Przymorze w Gdańsku, która jest zwykłą podrzędną galerią dla klasy średniej, a umieją ją utrzymać. Tutaj tym bardziej powinno być coś takiego, tym bardziej, że jak widać po najemcach Wolf będzie aż kipieć luksusem - żywa ściana byłaby strzałem w 10. Albo mogliby ją jakoś fajnie oświetlić, czy coś - tak, jak Galleries Lafayette w Paryżu. Ta "ślepa" strona wygląda masakrycznie, współczuję ludziom, którzy mieszkają w bloku obok.

Luxis
November 4th, 2011, 04:07 AM
jest zwykłą podrzędną galerią dla klasy średniej, a umieją ją utrzymać.

Helloł :nuts:

samozlo
November 4th, 2011, 12:36 PM
Świetnie wyglądają takie ściany! I z tego co pamiętam na jednej z wizualizacji Wolfa widać było zielony dywan. Wikipedia nawet pisze i tym jednym szczególnym rodzaju: http://en.wikipedia.org/wiki/Green_wall

kiedy300
November 4th, 2011, 08:21 PM
Dobra, a co z zagospodarowaniem placyku przy bloku? Lampeczki w chodniku, drzewka, ławeczki etc. Inwestor sie wycofał z tego pomysłu? Jeśli tak to naprawdę "pewien organ w pewną część ciała" krakusom. Poważnie zaczynają mnie irytować.

CrtZ
November 5th, 2011, 01:11 PM
^^ Lupus przecież o tym pisał... To nie inwestor z tego zrezygnował, tylko urzędnicy mu nie pozwolili

markus1234
November 5th, 2011, 01:28 PM
O tych zielonych ścianach oglądałem kiedyś film dokumentalny. (O ile pamiętam) wymyślił je jakiś francuz, w Paryżu jest jakaś bardzo wielka, a stworzenie i zaprojektowanie takiej ściany jest dosyć skomplikowane jeżeli chodzi o nawodnienie. Wątpię aby na wolfie coś takiego powstało. Na to nie wystarczy jakaś lekka siateczka.

demmat
November 5th, 2011, 01:41 PM
^^ Lupus przecież o tym pisał... To nie inwestor z tego zrezygnował, tylko urzędnicy mu nie pozwolili

Znalazł byś ten post.

CrtZ
November 5th, 2011, 03:41 PM
^^
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=84317462&postcount=2041

kiedy300
November 5th, 2011, 04:33 PM
Bardzo jestem ciekaw tego o co dokładnie chodzi. Jak urzędnicy nie pozwalają żeby było estetyczniej i ładniej? Nie chce mi się wierzyć... Dobrze by było to zweryfikować. Kto nie pozwolił? Nazwiska, wydziały, dlaczego...

demmat
November 5th, 2011, 10:38 PM
^^
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=84317462&postcount=2041

Ale to chodzi o teren od Brackiej i to zapewne ten przy BGK. A co z pasażem ? Tam miasto nie ma nic do gadania. Dlaczego tam nie zrobiono tego co na wizu?

kiedy300
November 5th, 2011, 10:48 PM
Mi chodzi o to. Będzie tak jak na wizu czy nie będzie?

http://www.wirtualna.warszawa.pl/files/imagecache/450x300/otoczenie-budynku-wolf-bracka-na-brackiej-1013414.jpg
http://www.wirtualna.warszawa.pl/files/imagecache/450x300/otoczenie-budynku-wolf-bracka-na-brackiej-1013417.jpg

markus1234
November 5th, 2011, 10:53 PM
Projekt znakomity ale powiedzmy sobie szczerze. Kto tam ma tak siedzieć ? Nie ta okolica. Ta ulica to nie skwer Hoovera. Tam będzie ciemno, zimno, głośno i straszny przeciąg. Szkoda ze pasaż Wiecha tak nie wygląda. Jeszcze jakies fontanny,..itd.

Z reszta jako mieszkaniec tego bloku, tez bym nie chciał żeby tam sobie wszelkiej maści element wieczorami odpoczywał prosto pod oknami.

demmat
November 5th, 2011, 11:17 PM
Mi chodzi o to. Będzie tak jak na wizu czy nie będzie?

Nie będzie. Po pierwsze jest równo. Po drugie jest zwykła kamienna nawierzchnia.

Projekt znakomity ale powiedzmy sobie szczerze. Kto tam ma tak siedzieć ? Nie ta okolica. Ta ulica to nie skwer Hoovera. Tam będzie ciemno, zimno, głośno i straszny przeciąg. Szkoda ze pasaż Wiecha tak nie wygląda. Jeszcze jakies fontanny,..itd.

Nieprawda. Nie jest bardzo ciemno. Po drugie nie ma takiego przeciągu, bo praktycznie z każdej strony jest zabudowa (Aleje po drugiej stronie są całe w pierzei i wiatr nie ma skąd przyjść).

Z reszta jako mieszkaniec tego bloku, tez bym nie chciał żeby tam sobie wszelkiej maści element wieczorami odpoczywał prosto pod oknami.

Jaki element? Luksusowy dom towarowy po pierwsze elementu nie sprowadzi, po drugie będzie dobrze chroniony.

CrtZ
November 6th, 2011, 10:45 AM
Ale to chodzi o teren od Brackiej i to zapewne ten przy BGK. A co z pasażem ? Tam miasto nie ma nic do gadania. Dlaczego tam nie zrobiono tego co na wizu?

Masz tam przeciez wymieniony m.in. teren dookola budynku.

daj_pan_spokoj
November 6th, 2011, 11:57 AM
w środku wykończeniówka idzie pełną parą. wygląda jakby jednak chcieli zdążyć przed świętami.
http://img51.imageshack.us/img51/624/20111103184126.jpg

http://img26.imageshack.us/img26/911/20111103184135.jpg

http://img823.imageshack.us/img823/4413/20111103184142.jpg

http://img585.imageshack.us/img585/2880/20111103184148.jpg

http://img573.imageshack.us/img573/1889/20111103184155.jpg

demmat
November 6th, 2011, 12:41 PM
Masz tam przeciez wymieniony m.in. teren dookola budynku.

Ale nie jest napisane dokładnie. Teren naokoło to także chodniki na Nowogrodzkiej i AJ, a tam chodniki powinny być normalne.

Na mapie miejskiej to teren wokół Wolfa jest miejski. Teoretycznie więc miasto mogło mieć coś przeciwko. Tyle że te mapy są nieaktualne.

aerox19
November 8th, 2011, 10:59 AM
Kiedy otwarcie WOLF BRACKA?

Ismat Chan
November 8th, 2011, 12:13 PM
Uwielbiam ten budynek! Brawo Warszawa! To jest architektura na miarę naszych czasów i mozliwości!:cheers:

mlody89
November 8th, 2011, 03:45 PM
Kiedy otwarcie WOLF BRACKA?
jutro

ppiprek
November 8th, 2011, 07:31 PM
No brawo! Dwa lata opóźnienia! Nieźle!

aerox19
November 8th, 2011, 08:31 PM
jutro

Mam rozumieć że to żart?

Taras Bulba
November 8th, 2011, 08:44 PM
Na ślepej ścianie widziałem dziś "kratownicę" z linek stalowych i poręczy rozciągniętą na prawie całą jej powierzchnię więc może faktycznie będzie tam jakiś bluszcz albo inne pnącza.

bindulek
November 8th, 2011, 09:13 PM
Z tym Wolfem to już lekka przesada, rozumiem miesiąc opóźnienia, ale faktycznie spóźniają się już prawie 1,5 roku czy więcej. Rozumiem, że jest to obiekt dla klasy wyższej, ale mimo wszystko powinni się wyrobić w terminie, który jest póki co sukcesywnie przesuwany i dalej nie jest podana do wiadomości żadna konkretna data otwarcia.

____

Najemcy, którzy zagoszczą w DT to:

-Giorgio Armani
-Yves Saint Laurent
-La Perla
-Gucci
-Lanvin
-Bottega Veneta
-Alexander McQueen
-Brioni
-Givenchy
-Dsquared2
-Paul Smith
-Tag Heuer
-DIESEL
-Likus Concept Store

Wszystkiego ma być w sumie 27. Sądząc po tym, że większość marek obecnych na Brackiej jest portfolio Likus Concept Store prawdopodobnie w budynku pojawią się:
-Balmain,
-Martin Margiela,
-Viktor&Rolf,
-John Galliano,
-D&G (choć na to szanse nikłe, ponieważ linia została wcielona bezpośrednio do Dolce&Gabbana),
-Ann Demeulemeester,
-Damir Doma,
-Chloe,
-Celine,
-Rick Owens,
-Cutler and Gross,
-Jimmy Choo,
-Balenciaga
-Dries Van Noten.
-Stella McCartney

Po zsumowaniu wszystkiego, nie licząc LCS wychodzi 27/28 :)

Zabawne, bo jeśli otworzą kolejny Concept Store, to będą w jednym budynku dwa punkty sprzedaży tych samych marek...

aerox19
November 8th, 2011, 10:03 PM
To są potwierdzeni najemcy? I skąd takie wiadomości? Zamieszczona są już inne loga oprócz tych podanych ostatnio.

mlody89
November 8th, 2011, 10:52 PM
wow najemcy robia wrazenie!

stuki
November 8th, 2011, 11:56 PM
Uwielbiam ten budynek! Brawo Warszawa! To jest architektura na miarę naszych czasów i mozliwości!:cheers:

niestety urbanistyka też

aerox19
November 9th, 2011, 08:34 AM
Ta pierwsza lista najemców to w jakiej formie ma powstać? Ma to być multibrand czy każda z tych marek będzie miała swój oddzielny butik jak to ma miejsce np. z marką Gucci.

bindulek
November 9th, 2011, 09:25 AM
Osobne butiki mają mieć YSL, Gucci, Bottega Veneta, Armani, Diesel, La Perla, Lanvin i Alexander McQueen. Cała reszta zajmie swoje cornery w multibrandowej przestrzeni. Najemcy z pierwszej listy są potwierdzeni, ci z drugiej niekoniecznie, choć chodzą po internecie słuchy, że te marki się pojawią. To zwykła logika - skoro upchnęli większość marek dostępnych w LCS, to pewnie pozostałe też się tam znajdą.

aerox19
November 9th, 2011, 11:19 AM
No to gwiazdy piłki nożnej przyjeżdzające na euro 2012 będą mieli w czym wybierać

aerox19
November 9th, 2011, 12:59 PM
Do pełni szczęścia brakuje: Chanel, Dior, Etro, Fendi, Hermes, Iceberg, Jil Sandler, Jimmy Choo, Loro Piana, Moschino, Prada, Salvatore Ferrgamo , Valentino, Versace.

gherdeina
November 9th, 2011, 02:13 PM
To są potwierdzeni najemcy? I skąd takie wiadomości? Zamieszczona są już inne loga oprócz tych podanych ostatnio.

To znaczy jakie?

markus1234
November 9th, 2011, 02:15 PM
Kokoszanel or Bracka did not happen.

gherdeina
November 9th, 2011, 02:17 PM
Z tym Wolfem to już lekka przesada, rozumiem miesiąc opóźnienia, ale faktycznie spóźniają się już prawie 1,5 roku czy więcej. Rozumiem, że jest to obiekt dla klasy wyższej, ale mimo wszystko powinni się wyrobić w terminie, który jest póki co sukcesywnie przesuwany i dalej nie jest podana do wiadomości żadna konkretna data otwarcia.

____

Najemcy, którzy zagoszczą w DT to:

-Giorgio Armani
-Yves Saint Laurent
-La Perla
-Gucci
-Lanvin
-Bottega Veneta
-Alexander McQueen
-Brioni
-Givenchy
-Dsquared2
-Paul Smith
-Tag Heuer
-DIESEL
-Likus Concept Store

Wszystkiego ma być w sumie 27. Sądząc po tym, że większość marek obecnych na Brackiej jest portfolio Likus Concept Store prawdopodobnie w budynku pojawią się:
-Balmain,
-Martin Margiela,
-Viktor&Rolf,
-John Galliano,
-D&G (choć na to szanse nikłe, ponieważ linia została wcielona bezpośrednio do Dolce&Gabbana),
-Ann Demeulemeester,
-Damir Doma,
-Chloe,
-Celine,
-Rick Owens,
-Cutler and Gross,
-Jimmy Choo,
-Balenciaga
-Dries Van Noten.
-Stella McCartney

Po zsumowaniu wszystkiego, nie licząc LCS wychodzi 27/28 :)

Zabawne, bo jeśli otworzą kolejny Concept Store, to będą w jednym budynku dwa punkty sprzedaży tych samych marek...

A czy to nie było czasem tak, że liczba 27 podawana była w kontekście butików właśnie, a nie marek?

bindulek
November 9th, 2011, 02:29 PM
Z tego co czytałem, to ma być 27 marek ogólnie. Nie jest sprecyzowane,czy będą to butiki czy cornery. Zresztą ja też nie konkretyzuję w poście tego, w jakiej postaci pojawią się poszczególne domy mody. Niektóre wymienione z listy prawdopodobnych) również mogą pojawić się osobno, ale podejrzewam, że na parterze nie ma tyle miejsca, a to właśnie na poziomie 0 znajdą się monobrandowe butiki.

aerox19
November 9th, 2011, 05:07 PM
A czy to nie było czasem tak, że liczba 27 podawana była w kontekście butików właśnie, a nie marek?

Chodziło ot że rodzina Likusów do WB sprowadzi 27 nowych marek których w polsce jescze nie było. Ale nie było o tym mowy czy to ma być oddzielny butik czy w formie multibrandu.

aerox19
November 9th, 2011, 05:10 PM
Z tego co czytałem, to ma być 27 marek ogólnie. Nie jest sprecyzowane,czy będą to butiki czy cornery. Zresztą ja też nie konkretyzuję w poście tego, w jakiej postaci pojawią się poszczególne domy mody. Niektóre wymienione z listy prawdopodobnych) również mogą pojawić się osobno, ale podejrzewam, że na parterze nie ma tyle miejsca, a to właśnie na poziomie 0 znajdą się monobrandowe butiki.

Nie tylko na 0 piętrze bo też znajdą się na 1 piętrze. Na 0 i 1 pietrze jest to mieszane trochę osobnych butików i też multibrandu. Bo np. Gucci zajmie 0 i 1 p.

Ismat Chan
November 9th, 2011, 07:07 PM
Kokoszanel or Bracka did not happen.
Kokoszanel is good for some Tesco in Żyrardów. Bracka needs Ewaminge!

LoveAgent.
November 9th, 2011, 07:42 PM
Do pełni szczęścia brakuje: Chanel, Dior, Etro, Fendi, Hermes, Iceberg, Jil Sandler, Jimmy Choo, Loro Piana, Moschino, Prada, Salvatore Ferrgamo , Valentino, Versace.

Valentino już jest przy Metropolitanie, wątpię by chcieli otwierać kolejny butik.

aerox19
November 9th, 2011, 08:19 PM
Valentino już jest przy Metropolitanie, wątpię by chcieli otwierać kolejny butik.

Tak jest w Moliera 2 jako multibrand a nie jako oddzielny butik. . Ale mogą zawitać do WB. Jest to bardziej prestiżowe miejsce

filipu94
November 10th, 2011, 05:32 PM
Alexander McQueen

Aaa! Jadę do Warszawy!!!

JeV
November 10th, 2011, 08:03 PM
Jadąc/idąc po zmierzchu Bracką od strony pl. Trzech Krzyży ten budynek robi piorunujące wrażenie. Ujmująca czerń wypełniona fantazyjnym oświetleniem (szczególnie te ruchome schody...) Szał.

alexanderson
November 10th, 2011, 08:40 PM
Jadąc/idąc po zmierzchu Bracką od strony pl. Trzech Krzyży ten budynek robi piorunujące wrażenie. Ujmująca czerń wypełniona fantazyjnym oświetleniem (szczególnie te ruchome schody...) Szał.

Nie dość, że ruchome schody, to jeszcze budynek jeździ wzdłuż Brackiej. Rzeczywiście szał!... ;-)

aerox19
November 10th, 2011, 09:21 PM
Nie dość, że ruchome schody, to jeszcze budynek jeździ wzdłuż Brackiej. Rzeczywiście szał!... ;-)

Muszę się z wami z godzić budynek na poziomie. Za granicą też zapewne by nim nie pogardzili. Oby więcej takich budynków w w Polsce oraz stolicy.
Ja już oczekuję na butik Diesla w WB. Mam nadzieję że będzie na takim poziomie jak we Wrocławiu w hotelu Monopol

alexanderson
November 10th, 2011, 11:29 PM
Cytujesz mnie - ale ja nie pisałem o klasie budynku (dla mnie wielka), tylko wyśmiewałem błędną, a powszechną tu konstrukcję składniową zdania jednego z moich poprzedników... ;-)

bindulek
November 11th, 2011, 08:16 AM
Ale ironia naprawdę rewelacyjna. Uśmiałem się czytając Twój post :)

aerox19
November 11th, 2011, 07:26 PM
A mi się tam podoba. Co z tego że nie ma ławek i innych rzeczy jak na projekcie. Nie można przecież mieć wszystkiego.

demmat
November 11th, 2011, 08:08 PM
Pasaż przy bloku jest tak zabrudzony, że nie chce się*patrzeć. Gumy, rysy, ślady opon, olej itp. Ledwo położyli chodnik, a już jest do czyszczenia.

Polex
November 12th, 2011, 06:25 PM
http://img510.imageshack.us/img510/1268/img2291u.jpg

sofik
November 14th, 2011, 05:25 PM
Armani znika z Nowego Światu. Otwarcie w nowym miejscu

Butik Emporio Armani przy Nowym Świecie w pobliżu pl. Trzech Krzyży zostanie zamknięty. Zniknie, gdy wyprzedane zostaną zamówione już kolekcje. Ale nowy sklep Armaniego otworzy się niebawem tuż obok: w luksusowym domu towarowym Wolf Bracka u zbiegu Brackiej i Al. Jerozolimskich

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10640641,Armani_znika_z_Nowego_Swiatu__Otwarcie_w_nowym_miejscu.html

leperd
November 14th, 2011, 06:52 PM
^^no proszę. Sklep zniknie z ulicy do galerii handlowej. Świetnie :ohno:

Czy ktoś ma zdjęcie tego (http://img510.imageshack.us/img510/1268/img2291u.jpg) miejsca przed budowaniem galerii? Ciekaw jestem, czy Aleje widać było.

bindulek
November 14th, 2011, 07:13 PM
To będzie zupełnie inny sklep. Ten przy ulicy był marki Emporio Armani, w Wolfie pojawi się marka-matka albo ojciec: Giorgio Armani :D

NeverMindPl
November 14th, 2011, 08:55 PM
Forum architektoniczno-urbanistyczne ,a wszyscy się przejmują tym jakie będą sklepy w galerii handlowej - nie rozumiem fenomenu :dunno: Zdaję sobię sprawę ,że w niektórych miejscach nie chcemy widzieć banków tylko restaurację ,aby ożywić otoczenie ,ale tutaj chyba to lekko poszło w offtop.

MichalJ
November 14th, 2011, 11:26 PM
Czy ktoś ma zdjęcie tego (http://img510.imageshack.us/img510/1268/img2291u.jpg) miejsca przed budowaniem galerii? Ciekaw jestem, czy Aleje widać było.
Na norc.pl są zdjęcia. Widać było budynek z Orbisem i drzewa między nim a Smykiem.

cyrkiel
November 14th, 2011, 11:35 PM
Forum architektoniczno-urbanistyczne ,a wszyscy się przejmują tym jakie będą sklepy w galerii handlowej - nie rozumiem fenomenu :dunno: Zdaję sobię sprawę ,że w niektórych miejscach nie chcemy widzieć banków tylko restaurację ,aby ożywić otoczenie ,ale tutaj chyba to lekko poszło w offtop.

Chyba domu handlowym, ale zgadzam się, zapewne jest wiele miejsc w sieci gdzie można się ekscytować. Choćby w specjalnym wątku w hydeparku. BTW Starbucks będzie?

serious71
November 15th, 2011, 12:00 AM
Chyba domu handlowym, ale zgadzam się, zapewne jest wiele miejsc w sieci gdzie można się ekscytować. Choćby w specjalnym wątku w hydeparku. BTW Starbucks będzie?

Starbucks będziesz miał na rogu Nowego Świata i Placu Trzech Krzyży, drugi masz na Nowym Świecie, a kolejny po linii prostej Al. Jerozolimskie i E. Plater. A jeszcze następny powstaje w remontowanym barze Zodiak. Do nasycenia nimi każdego rogu ulicy jeszcze daleko, ale z drugiej strony nie plasujmy go na jednej półce z firmami, które będą w WB :lol:

aerox19
November 15th, 2011, 12:52 AM
Armani znika z Nowego Światu. Otwarcie w nowym miejscu

Butik Emporio Armani przy Nowym Świecie w pobliżu pl. Trzech Krzyży zostanie zamknięty. Zniknie, gdy wyprzedane zostaną zamówione już kolekcje. Ale nowy sklep Armaniego otworzy się niebawem tuż obok: w luksusowym domu towarowym Wolf Bracka u zbiegu Brackiej i Al. Jerozolimskich

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10640641,Armani_znika_z_Nowego_Swiatu__Otwarcie_w_nowym_miejscu.html

Lokal nie zostanie zamknięty ani sprzedany .Na miejsce Emporio Armani wejdzie inna marka należąca do Giorgio Armaniego.

crab_79
November 15th, 2011, 07:54 AM
Forum architektoniczno-urbanistyczne ,a wszyscy się przejmują tym jakie będą sklepy w galerii handlowej - nie rozumiem fenomenu :dunno:.

wątek powinien siedzieć w zakończonych i tam niech dyskutują do woli szapocholicy :nuts:

aerox19
November 15th, 2011, 08:48 AM
wątek powinien siedzieć w zakończonych i tam niech dyskutują do woli szapocholicy :nuts:

Jeszcze nie powinien bo nie jest skończony. A że przechodzimy na temat jakie marki zawitają to chyba oczywiste. Zewnątrz jest już chyba wszystko ukończone tylko wystarczy posprzątać. Więc o czym można pisać patrząc na zewnętrzną perspektywę budynku. Zostaje tylko czekać na informacje jakie marki wejdą do WB (jeżeli kogoś to interesuje oczywiście) i co dzieje się wewnątrz budynku. No i na koniec spokojnie czekać na otwarcie, które mam nadzieje nastąpi pod koniec listopada.

Bartonet
November 15th, 2011, 02:00 PM
(...)Więc o czym można pisać patrząc na zewnętrzną perspektywę budynku. Zostaje tylko czekać na informacje jakie marki wejdą do WB (...)
I tu się z Kolegą w pełni zgodzę: czekać - na otwarcie budynku po to aby rozmawiać o ARCHITEKTURZE wnętrza: czyli wykończeniu, kolorystyce, rodzaju zastosowanych materiałów, wyposażeniu budynku, na temat rozkładu pomieszczeń i dzielić się mniej lub bardziej subiektywnym odczuciem czasem porównując go do innych podobnych obiektów na świecie.
Zamiast zaśmiecać OT-pami spokojnie mógłbyś stworzyć osobny wątek i tam prowadzić dyskusje czy np. Armani wyjdzie czy zostanie...

sofik
November 15th, 2011, 07:01 PM
Nowy ekskluzywny dom handlowy. Otwarcie w sobotę

Zakupy w ekskluzywnym domu handlowym Wolf Bracka będzie można robić od soboty. Kto będzie tam robić zakupy?

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10649209,Nowy_ekskluzywny_dom_handlowy__Otwarcie_w_sobote.html

CrtZ
November 15th, 2011, 07:22 PM
I tu się z Kolegą w pełni zgodzę: czekać - na otwarcie budynku po to aby rozmawiać o ARCHITEKTURZE wnętrza: czyli wykończeniu, kolorystyce, rodzaju zastosowanych materiałów, wyposażeniu budynku, na temat rozkładu pomieszczeń i dzielić się mniej lub bardziej subiektywnym odczuciem czasem porównując go do innych podobnych obiektów na świecie.
Zamiast zaśmiecać OT-pami spokojnie mógłbyś stworzyć osobny wątek i tam prowadzić dyskusje czy np. Armani wyjdzie czy zostanie...

... Uwaga: Jest to froum o inwestycjach. W ramach inwestycji nie tylko buduje sie budynek, ale także się go urządza, zdobywa się do niego najemców, czy też mieszkańców. Na odbiór Domu Towarego/Handlowego nie wpływa jedynie architektura, ogromnie ważne jest też to, co będzie w środku. Nie uważam, żeby rozmowa o bardzo nietypowych jak na Polskę najemcach, była mało istotna. Powiedziałbym, że w tym przypadku to oni zdefiniują ten budynek. Tak samo jak rozmowa o sprzedanych mieszkaniach w Z44 jest niesamowicie ważna (bo pokazuje stan Polskiego społeczeństwa - ile osób stać na takie mieszkanie, czy osoby zamożne chcą żyć w centrum miast, czy wolą z niego uciekać, czy wreszcie budynek będzie w nocy czarny, czy rozświetlony) tak i najemcy WB mogą sprawić, że budynek będzie świecił pustkami, lub będzie niesamowicie popularnym miejscem spotkań osób żyjących na highlifie... Tyle.

Urbanista1
November 15th, 2011, 10:21 PM
Nowy ekskluzywny dom handlowy. Otwarcie w sobotę

Zakupy w ekskluzywnym domu handlowym Wolf Bracka będzie można robić od soboty. Kto będzie tam robić zakupy?

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10649209,Nowy_ekskluzywny_dom_handlowy__Otwarcie_w_sobote.html

mam nadzieja ze Likusy beda popierac tez Polskie marki luksusowe.

decapitated
November 16th, 2011, 09:31 AM
mam nadzieja ze Likusy beda popierac tez Polskie marki luksusowe.
Likusy będą popierać to na czym można zarobić ;)

Bartonet
November 16th, 2011, 03:12 PM
... Uwaga: Jest to froum o inwestycjach. W ramach inwestycji nie tylko buduje sie budynek, (...)
Uwaga: napiszę tylko tyle że pozostanę przy swoim zdaniu ;)
Pozdr.

ppiprek
November 16th, 2011, 09:53 PM
... najemcy WB mogą sprawić, że budynek będzie świecił pustkami, lub będzie niesamowicie popularnym miejscem spotkań osób żyjących na highlifie... Tyle.

Hi hi hi :lol:
Dobre

Myślę że Bracka może się stać popularnym miejscem ... byle tylko Łopata&Familia nie zaczeli od wymiany fasady jak na Marszałkowskiej ...

Pawrzes_PL
November 16th, 2011, 10:44 PM
Takie same "kwietniki" robią w przejściu między ślepą ścianą a blokiem

http://img214.imageshack.us/img214/3483/16112011002.jpg

markus1234
November 16th, 2011, 10:50 PM
klimat jak stare dobre "opony" :D

powinni to betonem zalać bardziej nieregularnie i łagodnie, (jak w projekcie było.?)

http://img266.imageshack.us/img266/1410/50590154.jpg

Coz to za wielki problem zrobic "organiczna" forme i wlac do niej troche szlachetnego betonu...

janex_wwa
November 16th, 2011, 11:01 PM
W porównaniu do wizualek, rzeczywistość zdaje się być, delikatnie mówiąc, brutalna :P