View Full Version : [Kraków] Aleja 29 Listopada (DK7)

Pages : [1] 2

piter_vel_pior
April 7th, 2005, 09:05 PM
już wiem wkońcu co oni tam rozgrzebują :) ps jesli bylo na ten tamat to prosim skasovat ;)

Prace zasadnicze (strona zachodnia): a. naprawa istniejącej nawierzchni bitumicznej na połowie jezdni (2 pasy ruchu), b. budowa pasa włączenia/ wyłączenia (z wykorzystaniem na zatokę autobusową) do ul. Rogatka, c. korekta nawierzchni jezdni i krawężników ul. Rogatka na wlocie/wylocie do al. 29 Listopada, d. remont i regulacja wysokościowa kratek wodościekowych, e. remont nawierzchni chodników, f. wykonanie zieleńca, g. przebudowa oświetlenia ulicznego, h. wykonanie remontu i przekładek sieci uzbrojenia podziemnego: kabli energetycznych, i. wykonanie oznakowania poziomego i pionowego związanego z organizacją ruchu na przebudowanym odcinku i tarczy skrzyżowania. Pozostałe prace (po stronie wschodniej): j. korekta linii krawężnika wraz z poszerzeniem wjazdu do zatoki autobusowej na wyspie rozdzielającej ruch przy stacji paliw BP, k. naprawa nawierzchni na wjeździe do zatoki autobusowej przy stacji paliw BP, 1. korekta linii krawężnika na skrzyżowaniu ul. Prandoty/al. 29 Listopada od strony cmentarza, m. korekta linii krawężnika na skrzyżowaniu ul. Prandoty/al. 29 Listopada od strony stacji paliw BP wraz ze ściekiem i kratką wodościekową z dostosowaniem wysokościowym przyległego chodnika, n. wyprofilowanie nawierzchni jezdni na tarczy skrzyżowania ul. Prandoty/al. 29 Listopada na wlocie ul. Prandoty.

oralB
April 7th, 2005, 09:17 PM
Tak się właśnie zawsze , jak tamtędy przejeżdżałem ostatnio czy też przechodziłem , zastanawiałem , co też ci panowie ciągle tak coś majstrują przy tych chodnikach , ajkieś doły kopią , itp. - teraz już wiem :)

piter_vel_pior
April 7th, 2005, 09:27 PM
cieszy mnie ta wiadomosc bo zjazd z estakady jest tragiczny. Najbardziej ten hoop z metalowym dnem-jest to czesc chyba konstrukcji estakady. Ostatnio tak przywaliłem moją favorita ze rozbiłem butelke po browarze jeżdżaca ze mna od 2tygodni w schowku-musiala miec juz naruszona strukture-po wczesniejszych jazdach po Rakowickiej :P

aml
April 8th, 2005, 12:38 AM
Hehe, bedzie jasniej i len pozwoli pojde tam pofocic. Mieszkam dokladnie na skrzyzowaniu 29/rogatka ;)
Jak narazie zlikwidowali lewoskret w prandoty...

oralB
April 8th, 2005, 08:22 AM
Hehe, bedzie jasniej i len pozwoli pojde tam pofocic. Mieszkam dokladnie na skrzyzowaniu 29/rogatka ;)
Toż Ci prawie sąsiad jestem , gdyż bywając w Krakowie zatrzymuję się w DS AR Oaza ( to tak do wakacji , gdyż później będę szukał mieszkania w tamych okolicach - może jesteś chętny ? :) ) .

A tak wracając do tematu , to remonty i inwestycje w al. 29 Listopada powinny być o niebo większe ( może nawet powinni poszeżyć ją - choćby do wiaduktu , tym koło tej rzeczki - miejsce wydeja się , że możnaby było wygospodarować ) . Od rana w sumie do wieczora , to ciężko tą ulicą przejechać - tragedia czasem na maxa :(

Paskuda
April 8th, 2005, 09:58 AM

I oby go nigdy nie otworzyli. W końcu nie mam korków jak jade do pracy :)

PS. to widze, że niedaleko mieszkamy - ja przy estakadzie 29L/Opolska

yasioo7
April 8th, 2005, 10:57 AM
Generalnie lewoskret w Prandoty moze byc, tylko niech go zrobia na wydzielonym pasie. Od wielu lat byly takie plany i miejsca tam jest dosc na przekroj 2x3. Wzdluz torow kolejowych jest bowiem (albo byla) rezerwa na trase rownolegla do torow kolejowych, ktora miala zastapic Prandoty. Patrzac na polnoc tuz przed wiaduktem nad torami mialo byc spore skrzyzowanie laczace te 2 ulice.

piter_vel_pior
April 8th, 2005, 02:49 PM
a jam z Olszy od zawsze:) w sumie tez blisko;)

Meo
April 9th, 2005, 12:31 AM
A tak wracając do tematu , to remonty i inwestycje w al. 29 Listopada powinny być o niebo większe ( może nawet powinni poszeżyć ją - choćby do wiaduktu , tym koło tej rzeczki - miejsce wydeja się , że możnaby było wygospodarować ) . Od rana w sumie do wieczora , to ciężko tą ulicą przejechać - tragedia czasem na maxa :(
Ja myślałem że koło cmentarza Rakowickiego poszerzają ulicę o jeden pas a oni tylko remontują chodnik. Ale widocznie nie ma miejsca. Zresztą na odcinku od Prandoty do Opolskiej jest problem bo trzeba by wyciąć drzewa a i protesty byłyby wielkie (ulica znacznie przybliżyłaby się do zabudowy). Ale faktem pozostaje że 29-tka jest na granicy przepustowości a w godzinach szczytu korkuje się.

Ps. Ta rzeczka to Prądnik zwany również Białuchą :)

ANDY*krk
April 9th, 2005, 12:49 AM
A czy ten temat nie powinien być w dziale infrastruktura drogowa

piter_vel_pior
April 9th, 2005, 12:58 AM
wydaje mi sie ze jednak poszerza o ten jeden pas. to bylo by logiczne, biorąc pod uwagę fakt iż od stakady 29 jest 3pasmowa i przed swiatlami sie zweza. W takim razie po co wycinali drzewa?

Meo
April 9th, 2005, 01:06 AM
wydaje mi sie ze jednak poszerza o ten jeden pas. to bylo by logiczne, biorąc pod uwagę fakt iż od stakady 29 jest 3pasmowa i przed swiatlami sie zweza. W takim razie po co wycinali drzewa?
W tamtym miejscu to chyba jest możliwe. Zresztą teraz jest to trochę dziwne - pas włączenia dla autobusów, potem krótkie zwężenie (może 50-70 m) a potem poszerzenie (prawoskręt w Prandoty).

aml
April 9th, 2005, 02:24 PM
Jak obiecałem tak zrobiłem, fotki z dzis czyli z soboty:
skrzyzowanie 29 listopada/prandoty ze zliwkwidowanym lewoskretem
http://nbd.xon.pl/29list/01.jpg
i to samo w troche szerszym kadrze
http://nbd.xon.pl/29list/02.jpg
29 listopada w strone centrum
http://nbd.xon.pl/29list/03.jpg
http://nbd.xon.pl/29list/04.jpg
http://nbd.xon.pl/29list/05.jpg
i w strone Kielc
http://nbd.xon.pl/29list/06.jpg
Nie wyglada mi to na budowe pasa, predzej na kładzenie tych rur pod ziemie...

Paskuda
April 9th, 2005, 03:47 PM
Wygląda na to, że jednak będzie dodatkowy pas, gdyż jak widać na załączonych obrazkach drzewa już wycięli.

Należy zadać sobie jednak pytanie, dlaczego Ci ##!!!??##!!! nie pociągneli tego pasa od estakady do Prandoty, gdy prowadzone były prace w zeszłym roku (wtedy wydawało mi się, że przeszkodą są te stare drzewa - jednak jak widać teraz wycieli je bez zbędnych ceregieli).

Chyba, że pasa nie przedłużą i wtedy maja murowaną wygraną w każdym konkursie na debilizm roku.

piter_vel_pior
April 9th, 2005, 06:59 PM
tu wszystko może sie zdazyc! na nic bym sie nie napalal...ale te drzewa...:P Aml kontroluj sytuacje-wkoncu masz daleko :), a ja bede obczajal jezdzac na zajecia

Tim999
April 11th, 2005, 09:51 AM
Skoro już mowa o al 29 Listopada to mam pytanie. Wie może ktoś co ma powstać lub co jest w planie na terenie dawnego polmozbytu ( skrzyzowanie 29 Listopada z Opolską ) Nie tak dawno oczyścili ten teren ale jak na razie nic się tam nie dzieje.

yasioo7
April 11th, 2005, 11:43 AM
Dawno, dawno temu mial tam stanac Leclerc. Sprzeciwili sie temu kupcy z pl. Imbramowskiego. I nic z Leclerca nie wyszlo, mimo obietnicy budowy estakad za ich pieniadze.

oralB
April 11th, 2005, 11:59 AM
Dawno, dawno temu mial tam stanac Leclerc. Sprzeciwili sie temu kupcy z pl. Imbramowskiego. I nic z Leclerca nie wyszlo, mimo obietnicy budowy estakad za ich pieniadze.
No jeśli jakiejś firmie udałoby się wcisnąc tam hipermarket , to mieliby wypas na maxa - miejsce jest super ( niedaleko od centrum , duże osiedla wokół , itp. ) , lecz z drugiej strony konkurencja też już niemała ( Kaufland , Giant i inne ) . W sumie wszystko mi jedno co tam powstanie . Ja bardziej interesuję się tym terenem naprzeciw cmentarza Rakowickiego - mogłaby tam powstać fajna pieżejowa zabudowa z biurami i apartamentami i częścią usługową na parterze - miejsca jest dość sporo :)

juunior
April 20th, 2005, 10:23 PM
Przelozyli slupy oswietleniowe , wysypaki kruszywo , utwardzaja wiec na pewno bedzie trzeci pas :cheers: . Tylko jezeli poszcza tym pasem autobusy to przy tak duzej czestoliwosci ich kursowania moze byc tak ze zostanie zablokowany skret w Prandoty na zielonej strzalce bo autobusy bede go blokowac do jazdy na wprost.

http://img.photobucket.com/albums/v667/juunior/29-tego/20042005_s2.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v667/juunior/29-tego/20042005_s1.jpg

Paskuda
April 22nd, 2005, 09:51 PM
Potwierdzam, to na 100% będzie dodatkowy pas :cheers:
A z tymi autobusami to czort wie - myślę, że te które będą się zatrzymywały na przystanku na żądanie przy cm. Rakowickim mogą 'sprawiać problemy'. Te które się nie zatrzymują mają raczej tendencje do jeżdżenia tym pasem, który już niedługo będzie środkowym.

juunior
April 28th, 2005, 04:09 PM
Czyżby kolejna opuszczona budowa ? Jadac w poniedzialek rano widziałem ze układali krawęzniki, bylo tego polozone jakies 40-50m. Wracajc wieczorem ułozony kraweznik zniknoł wraz z zapakowanymi jescze nie polozonymi segmentami kraweznikow. Przejezdrzam tamtendy codziennie i od tamtej pory zywej duszy tam nie widzalem. Jedym słowem "Budowanie po Krakowsku"

Maff
April 28th, 2005, 04:29 PM
co to znaczy zniknoł? jesli juz to znikł.

a co do krawęznika - pewnie beda coś robili o czym sobie przypomnieli :)

orzeu
April 29th, 2005, 06:50 PM
a nie zniknął ? ;)

Eldorado
April 29th, 2005, 06:59 PM
a moze po prostu zapie***lili go? :D

p_ark
May 10th, 2005, 04:33 PM
Generalnie lewoskret w Prandoty moze byc, tylko niech go zrobia na wydzielonym pasie. Od wielu lat byly takie plany i miejsca tam jest dosc na przekroj 2x3. Wzdluz torow kolejowych jest bowiem (albo byla) rezerwa na trase rownolegla do torow kolejowych, ktora miala zastapic Prandoty. Patrzac na polnoc tuz przed wiaduktem nad torami mialo byc spore skrzyzowanie laczace te 2 ulice.

Dokladnie tak.
Miejsca jest rzeczywiscie na dodatkowe pasy po kazdej stronie ulicy, nawet na wiadukcie (gdzie kiedys stawali niebiescy przyjaciele). Poszerzenie jednego z najbardziej zakorkowanych fragmentow miasta bylo az tak oczywiste, ze nawet pare lat temu rozmawialem z Wiesławem Caderem, ówczesnym naczelnikiem Wydziału Bezpieczeństwa Ruchu ZDiK w Krakowie, ktory jako przeszkody wymienil oczywiscie kase i stare drzewa przy stacji BP.
A rozmawialismy o relatywnie tanim przebudowaniu skrzyzowania (bez zadnych estakad etc.)

Stan owczesny skrzyzowania (w sumie chyba dopiero teraz cos sie zmienia):
http://republika.pl/p_ark/images/skrzz_29list_prand00.jpg

A proponowane przeze mnie zmiany dotycza waskiego gardla od strony Kielc do centrum - glowna droga z 2 pasami przed sporym skrzyzowaniem ma nadal 2 pasy, z czego jeden to lewoskret a drugi jest blokowany przez autobusy (przystanek MPK bez zatoki, a sporo autobusow tamtedy przejezdza). Dodajemy wiec dluuugi lewoskret (od wiaduktu) i zatoke dla autobusow (na 2 ikarusy). W przeciwnym kierunku (od centrum) byla propozycja trzeciego pasa do jazdy na wprost (glownie dla autobusow, ale tez moznaby przedluzyc az do wiaduktu nad torami) i pasa wlaczenia w Prandoty.
http://republika.pl/p_ark/images/skrzz_29list_prand01.jpg

p_ark
May 10th, 2005, 04:39 PM
A teraz nawet nie slyszalem o jakichs protestach odnosnie podobnych drzew, ktore wycieli przy cmentarzu.
Dodam jeszcze ze wg mnie nie spelniaja swoje roli w pelni miejskie ulice, ktore maja przed skrzyzowaniami tyle samo pasow co na swej dlugosci bez skrzyzowan. Tam zawsze beda sie tworzyly korki - tym wieksze im dluzsze zmiany swiatel dla ulic poprzecznych.
Moznaby analogicznie przebudowac (czytaj: poszerzyc) wiele skrzyzowan w naszych miastach co znacznie poprawiloby komfort jazdy.

Krzycho
May 10th, 2005, 05:10 PM
co to znaczy zniknoł? jesli juz to znikł.

:hahaha: Miodki to z Was nie będą

grzaniec z galicji
May 10th, 2005, 06:49 PM
@P ark,
wszystko piknie tylko protesty byly, tyle ze nie o drzewa poszlo.
Ludzie ktorzy mieszkaja wzdluz ulicy w tym bloku na przeciwko BP, protestowali przeciw zabraniu chodnika na rzecz zatoki autobusowej,
a jak chcieli zabrac przystanek wogole, i zrobic gdzies dalej to znowu Ci sami ludzie plakali ze przystanek daleko i im sie zabiera dostep do komunikacji....
w kazdym razie o cos takiego poszlo, a ze dosyc dawno to bylo to mam nadzieje ze nie pokrecilem ;)

Maff
May 10th, 2005, 10:15 PM
a nie zniknął ? ;)

:hahaha: Miodki to z Was nie będą

zanim sie zaczniesz z kogos smiac, sprawdz czy masz racje.

obie formy sa poprawne zarowno "ZNIKNĄŁ" jak i "ZNIKŁ". sprawdzcie w dowolnym slowniku.

zniknać
"zniknę, znikną; zniknij; zniknął a. znikł, zniknęła a. znikła, zniknęli a. znikli; zniknąwszy; zniknąłby a. znikłby, zniknięto by"

Paskuda
May 14th, 2005, 09:50 PM
Dzisiaj kładli asfalt na dwóch pasach (przez noc powinni skończyć ), co zaowocowało tragicznymi korkami od strony Kleparza. Chodniki i tym podobne detale na ukończeniu. Teraz zobaczymy, czy to w ogole coś da, ale bez 3 pasa przed lewoskrętem w Prandoty jadąc w przeciwnym kierunku to marnie to widzę :|

grzaniec z galicji
May 14th, 2005, 11:06 PM
No mowisz o wersji w strone centrum miasta,
a tu nalezy tez sie zastanowic co dalej z tym pasem ktory teraz robia,
busy wjezdzaja w zatoke i za nia czeka je wciskanie sie na dwupasmowke-chyba zsadnym jest pomyslenie o pasie dla busow az do opolskiej tylko ...
wiadomo drzewa :/

yasioo7
May 15th, 2005, 01:07 PM
Grzaniec, jezeli mowosz o tym pasie wlaczenia dla autobusow kolo stacji BP, to tam nie ma drzew az za most nad linia kolejowa. Mozna na moscie spokojnie dolozyc 3 pas po obu stronach, ktory pozwoli autobusom na spokojne zatrzymanie sie i ponowne wlaczenie do ruchu.
Poza tym najwyzszy juz czas pomyslec o trasie rownoleglej do al. 29go Listopada wzdluz torow do stacji Krakow Batowice. Mialaby ona biec po zachodniej stronie torow kolejowych, od wezla na przedluzeniu Trasy Galicyjskiej do dra Twardego. Oczywiscie bezkolizyjna estakada nad Frycza-Modrzewskiego, Opolska i Nad Struga oraz skrzyzowanie lub bezkolizyjne wlaczenie do wylotowki na Warszawe na wysokosci Siewnej.

juunior
May 25th, 2005, 06:26 PM
Skonczyli jedna strone

http://i6.photobucket.com/albums/y230/juunior4/29/P5250324_resize.jpg

czas na druga

http://i6.photobucket.com/albums/y230/juunior4/29/P5250328_resize.jpg

http://i6.photobucket.com/albums/y230/juunior4/29/P5250327_resize.jpg

yasioo7
May 25th, 2005, 08:27 PM
Wreszcie, po tylu latach... Az trudno mi w to uwierzyc :) Mam nadzieje, ze juz za troche ponad tydzien zobacze na wlasne oczy jak to wszystko wyglada.

grzaniec z galicji
May 26th, 2005, 11:23 AM
Grzaniec, jezeli mowosz o tym pasie wlaczenia dla autobusow kolo stacji BP, to tam nie ma drzew az za most nad linia kolejowa. Mozna na moscie spokojnie dolozyc 3 pas po obu stronach, ktory pozwoli autobusom na spokojne zatrzymanie sie i ponowne wlaczenie do ruchu.
Poza tym najwyzszy juz czas pomyslec o trasie rownoleglej do al. 29go Listopada wzdluz torow do stacji Krakow Batowice. Mialaby ona biec po zachodniej stronie torow kolejowych, od wezla na przedluzeniu Trasy Galicyjskiej do dra Twardego. Oczywiscie bezkolizyjna estakada nad Frycza-Modrzewskiego, Opolska i Nad Struga oraz skrzyzowanie lub bezkolizyjne wlaczenie do wylotowki na Warszawe na wysokosci Siewnej.

Ja mialem na mysli wlasnie te drzewa za wiaduktem kolejowym ;)
do wiaduktu to i dzisiaj mogliby o tym przedluzeniu pomyslec...niestety dla niektorych chyba wlasnie robiony odcinek jest az za nadto dlugi :/

a jesli chodzi o te plany to
:eek:
taka trasa bylaby swietna alternatywa na pln Krakowa dla jadacych od r mogilskiego, ale czy realną to szczerze watpie :/ ale faktycznie ładnie zauwazyles ze za akademikami AR jest sporo "slepego" miejsca i mozna tam cos wykombinowac.

co do ostatnich zdjec to mimo ze jeszcze wiele jest do zrobienia to ciesze z kazdego metra 3 pasmowej drogi bo w koncu zaczyna 29L wygladac jak glowna trasa wylotowa :banana: :cucumber: :carrot: :pepper:

piter_vel_pior
May 26th, 2005, 06:49 PM
niby super bo ładne i nowe ale znajac nasz wspanialy land po roku te chodniki sie rozjadą a płyty popekają i bedzie krzyyywo...
a co do rozlatującego sie rynq moj ojciec jest geologiem i powiedzial ze to bedzie sie rozpadalo poniewaz podloze jest zle utwardzone i nie zostalo uzbrojone...tak wiec szlag to trafi(tak z innej bajki)

p_ark
June 20th, 2005, 04:35 PM
Co do tych trzypasmowych drog to Al.29 Listopada chyba taka nie bedzie.
Przebudowane skrzyzowanie z Prandoty wyglada tak:
Al.29 w kierunku Kielc/Wawy
- 2 pasy do jazdy na wprost
- 1 pas dla prawoskrętu w Prandoty i dla autobusow (jada prosto, przystanek przy BP)
Czyli przedluzony zostal pas wyjazdu z Wita Stwosza, ale tylko autobusy moga nim dojechac do skrzyzowania i dalej prosto, pozostale autka tak jak dotychczas musza zjechac na pozostale 2 pasy.
Skrecajacy w Prandoty tez moga poczekac na pasie prawoskretu, jesli stanie przed nimi autobus :(
Al.29 w kierunku centrum
- 2 pasy (obecnie mozliwosc jazdy tylko prosto, zakaz skretu w lewo w Prandoty)
- poszerzenie za skrzyzowaniem to nie jest dodatkowy pas tylko raczej zatoka na przystanek MPK, kończy się przed wjazdem na stację PKN.
Prandoty
- 2 pasy w lewo do centrum
- 1 pas w prawo do Kielc/Wawy
czyli tu nic sie nie zmienilo.

Podsumowujac przebudowa nieco poprawi przepustowosc skrzyzowania, szczegolnie w kierunku centrum poprzez likwidacje lewoskretu. Przydalby sie tu moze dodatkowy pas dla busow i 3 pasy od skrzyzowania z Prandoty do zjadu na ul. W.Stwosza (w kierunku nowego Dworca PKS i Ronda M. ;))

p_ark
June 20th, 2005, 04:38 PM
Zatoke na przystanek widac na 2 i 3 zdjeciu Juuniora

piter_vel_pior
June 21st, 2005, 02:42 AM
jak mozna zrobic cos takiego-zapewne tak zostanie. Odcinek od przed cpnu jakies 10-15metrow starej nawierzchni a potem znowu nowa...czy tak juz zostanie?nie mogliby wylac asfaltu na tym kawalku??myslicie ze to zrobia? moim zdaniem dobrze by bylo! a jak nie to napisze do Filomeny...

behemot
June 21st, 2005, 12:32 PM
^Wlasnie mialem o tym pisac! Dochodzi do tego taki sam odcinek chodnika-ktory jest teraz ZNACZNIE gorszy niz przed remontem bo przez 2 tygodnie jezdzil po nim ciezki sprzet! A ziemia zagrabiona, trawka posiana wiec juz tak zostanie. Milutko. :bash:

juunior
June 21st, 2005, 11:12 PM
Idiotyzmow ciag dalszy !!!

Chodzi o skret w ulice Rogatka (za Poczta a przed stacja Orlenu) tam gdzie teraz jest zatoczka.
Przypomnijmy jadac z miasta skret jest niemozliwy - zastawiono betonowymi separatorami wiec skrecic mozna tylko jadac z 29-go list. w strone miast. A tu taka niespodzianka !!!

Przy skrecie jest 15 cm kraweznik :eek2: skutecznie uniemozliwiajca lagodny skret

http://img.photobucket.com/albums/v667/juunior/29-tego/P6210606_resize.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v667/juunior/29-tego/P6210610_resize.jpg

chcec skrecic musimy sie zblizyc do osi jezdni

http://img.photobucket.com/albums/v667/juunior/29-tego/P6210609_resize.jpg

przy wyjezdzie jest juz troche lepiej

http://img.photobucket.com/albums/v667/juunior/29-tego/P6210608_resize.jpg

ale i tak trzeba zjechac na srodek co przy jednoczesnym wjazdzie bedzie wymagalo nielada menewrow.

http://img.photobucket.com/albums/v667/juunior/29-tego/P6210607_resize.jpg

a nawet na srodku jest parocentymetrowym prog.
Na za k***a inzynier to projektowal. :bash: :bash: :bash: :bash:

doctor_
June 21st, 2005, 11:54 PM
Idiotyzmow ciag dalszy !!!
Przy skrecie jest 15 cm kraweznik :eek2: skutecznie uniemozliwiajca lagodny skret

chcec skrecic musimy sie zblizyc do osi jezdni
a nawet na srodku jest parocentymetrowym prog.
Na za k***a inzynier to projektowal. :bash: :bash: :bash: :bash:

Ale za to rowery mogą łagodnie pokonać przejazd :hahaha: . A tak poważnie to :bash:

behemot
June 22nd, 2005, 11:35 AM
^Tam ma byc zakaz wjazdu. Bloki okoliczne oczywiscie protestuja, klatki obwieszone ogloszeniami ;)

Marcinkrk
June 22nd, 2005, 11:58 AM
To mi wygląda na celową robotę, więc na pewno ma jakiś cel. Jaki? Niewiem, Behemot pisze że ma tam być zakaz skrętu więc to trohę tłumaczy

grzaniec z galicji
June 22nd, 2005, 01:56 PM
^ no to jak ma byc zakaz to ja tu widze marnotrawienie materialu :/
przeciez mozna wyprofilowac skret w prawo i nie robic tego samego do jazdy pod prad w 29 listopada.

juunior
June 22nd, 2005, 04:02 PM
Nie to nie mozliwe nawet najwiekszy debil by tego nie wymyslil !!! Przeciez tam nie ma innej drogi(z jednej strony Fort z drugiej tory PKP i z trzeciej tez tory PKP rownolegle do Langiewicza) To odcieloby od swiata pare blokow, kilkadziesiat domkow jednorodzinnych oraz hotel przy Langiewicza i pare siedzib małych firm. To jest jedyna droga w te oklice. Jakbys wyjechal a bylby zakaz skretu to juz nie masz jak wrocic! Nie widze powodu dlaczego mialby byc zakaz wjazdu na ul. Rogatka jadac z 29-go w strone miasta. Wydaje mi sie ze protesty byly dlatego ze nie chcieli separatorow aby moc odrazu skrecac jadac z miasta w ul. Rogatka i nie zawracac na skrzyrzowaniu. Tak czy inaczej cos tu nie gra.

DJP
March 20th, 2006, 07:57 PM
Kwestia dotyczy Wita Stwosza, ale ze to ulica "obok" to wrzucam to tutaj.
Ulicami krakowskim jezdze "na pamiec" i dopiero teraz zauwazylem ciekawa rzecz na Wita Stwosza.
Jadac od AE do 29 listopada jest drogowskaz, ktory moim zdaniem strasznie moze zmylic osoby nie bedace z Krakowa.
Niestety nie mialem aparatu, zeby go "sfocic", ale opisze o co mi chodzi.
Na drogowskazie sa dwa kierunki: Krowodrza i Srodmiescie.
Nie bylo by w tym niczego dziwnego, gdyby nie to, ze jadac w strone "Srodmiescia" wyjezdzamy na Al. 29 listopada, czyli od Srodmiescia sie oddalamy.
I moze to ma uzasadnienie w faktycznych nazwach dzielnic, ale jest strasznie mylace.

michal-skoczen
March 21st, 2006, 06:09 PM
Kwestia dotyczy Wita Stwosza, ale ze to ulica "obok" to wrzucam to tutaj.
Ulicami krakowskim jezdze "na pamiec" i dopiero teraz zauwazylem ciekawa rzecz na Wita Stwosza.
Jadac od AE do 29 listopada jest drogowskaz, ktory moim zdaniem strasznie moze zmylic osoby nie bedace z Krakowa.
Niestety nie mialem aparatu, zeby go "sfocic", ale opisze o co mi chodzi.
Na drogowskazie sa dwa kierunki: Krowodrza i Srodmiescie.
Nie bylo by w tym niczego dziwnego, gdyby nie to, ze jadac w strone "Srodmiescia" wyjezdzamy na Al. 29 listopada, czyli od Srodmiescia sie oddalamy.
I moze to ma uzasadnienie w faktycznych nazwach dzielnic, ale jest strasznie mylace.

I osoby nie będące z Krakowa się na to łapią (dokładniej jedna osoba, bo więcej przykładów nie znam :) )

Fakt, tam jest Śródmieście, ale mogliby dołożyć do tego znaku kierunek Centrym lub Stare Miasto.

p_ark
September 29th, 2006, 03:12 PM
Nowe informacje w mediach nt. remontu na 29-tej i dalej na DK7:
[quote= dziennik polski 28.09.2006]
Północne zwężenie

KRAKÓW. Problem korków na al. 29 Listopada ma ostatecznie rozwiązać wschodnia obwodnica Krakowa

Na dużą wytrzymałość muszą przygotować nerwy kierowcy jadący al. 29 Listopada z centrum Krakowa w stronę północnych osiedli miasta, albo dalej drogą krajową nr 7 w kierunku Warszawy.

Uśmiechem reagują osoby dojeżdżające do Krakowa z przeciwnego kierunku, które na granicach miasta mogą zobaczyć tablicę świetlną z hasłem: "Szerokiej drogi".
Po wjechaniu w al. 29 Listopada na remontowanym wiadukcie droga się jednak zwęża. Ta niedogodność jest szczególnie uciążliwa dla kierowców wyjeżdżających tą trasą z miasta w godzinach szczytu. Na pierwsze problemy mogą natrafić już przed skrzyżowaniem Alej Trzech Wieszczów z ulicami Prądnicką i Długą. W tym rejonie po południu w godz. 15-17 można się spodziewać jazdy w żółwim tempie.
Dalej z każdym metrem na zapchanej ulicy robi się coraz ciaśniej. Do gęstniejącego samochodowego nurtu włączają się kolejne pojazdy jadące od strony ul. Warszawskiej. Ostatni oddech można złapać przed estakadą w rejonie politechniki. Na niej często zaczyna się już potężny korek.

Zastrzyki wzmacniające

Na estakadzie, stojąc w sznurze samochodów, wśród których nie brakuje ciężarówek, można poczuć nieprzyjemne huśtanie. Po zjedzie z estakady następuje totalna blokada. Wciskają się w nią jeszcze pojazdy skręcające w al. 29 Listopada z ul. Prandoty. Samochody powolnie posuwają się w stronę zwężonego gardła. Jest nim remontowany wiadukt nad torami kolejowymi w ciągu al. 29 Listopada. Obecnie prace prowadzone są na dwóch pasach drogi w kierunku północnym. Obustronny ruch odbywa się więc na sąsiednich dwóch nitkach jezdni.
- Remont wiaduktu był koniecznością ze względu na zły stan techniczny obiektu. W tej sprawie nakaz wydał Wojewódzki Inspektorat Nadzoru Budowlanego. W ramach remontu powstał właściwie nowy pomost, wyłożony płytą wzmacniającą, przygotowaną na zwiększające się natężenie ruchu. Pod pomostem, w miejscach pęknięć, jest też wstrzykiwany materiał wzmacniający. Z tego względu, czasowo, jednostronnie wyłączany jest ruch na torach kolejowych - informuje Piotr Snakowski, kierownik Wydziału Modernizacji i Utrzymania Infrastruktury w Krakowskim Zarządzie Dróg.
Dodaje, że wiadukt, od jego powstania w 1968 r., nie przechodził kompleksowego remontu. Na jego zniszczenie wpływ miały m.in. rury sieci wodociągowej przebiegające pod pomostem. W ramach remontu miały być one przełożone i umieszczone wzdłuż barierek. Są jednak z tym komplikacje.
- Wykonawca za prace związane z przełożeniem sieci wodociągowej zażyczył sobie zbyt duże wynagrodzenie. Nie możemy sprostać tym wymaganiom. W tej sprawie trwają negocjacje. Jeżeli zakończą się one powodzeniem, to sieć wodociągowa będzie przełożona zgodnie z planem, a rury pod pomostem zostaną wypełnione betonem i utworzą dodatkową belkę wzmacniającą konstrukcję - wyjaśnia kierownik Snakowski.
Przejazd odcinka od estakady na al. 29 Listopada do wiaduktu, w godzinach szczytu, trwa od około 15 minut do około pół godziny. Już po godz. 17 można się tam przecisnąć w ciągu 10 minut.
Nie ma zbyt wielu manewrów objazdu tej newralgicznej trasy. Istnieje możliwość jej ominięcia poprzez skręcenie z Alej Trzech Wieszczy w ul. Prądnicką, a następnie jazdę ul. Bratysławską, ponownie ul. Prądnicką do ul. Opolskiej i do al. 29 Listopada.
Około 10 minut zajął nam objazd przez ulice: Prandoty, Chrobrego, Łukasiewicza, Olszyny, Pilotów, Młyńską i Lublańską.
- Takie objazdy można zaproponować kierowcom, którzy dobrze znają Kraków. Nieraz bardziej opłaci się wybrać nieco dłuższą trasę, niż stać w korku, gdzie w tym samym czasie można zużyć więcej paliwa. W przypadku al. 29 Listopada nie zanotowaliśmy wielu skarg kierowców. Wynika z tego, że przyzwyczajają się oni do prowadzonych remontów i rozumieją ich potrzebę - mówi Mariusz Rozwadowski, zastępca naczelnika Sekcji Ruchu Drogowego Komendy Miejskiej Policji w Krakowie.
Od skrzyżowania al. 29 Listopada z ul. Lublańską na drodze robi się luźniej.

Ruch wahadłowy

Kolejne niespodzianki czekają na tych, którzy mieszkają w sąsiednich gminach, począwszy od Michałowic, albo wybierają się w dalszą podróż w kierunku Kielc czy też Warszawy i korzystają z drogi krajowej nr 7. Trwa na niej modernizacja nawierzchni na odcinku Zerwana - Michałowice o długości 7,1 km. Tablica w Węgrzcach ostrzega: "Ruchu wahadłowy". Dotyczy ona wyłączeń z ruchu jednego pasa na niektórych fragmentach drogi. Oznacza to, że przejezdny jest tylko jeden pas i ruch puszczany jest raz z jednej, raz z drugiej strony. W czasie największego jego natężenia korek zaczyna się na granicy Węgrzc i Bibic. W godzinach szczytu na stanie w nim trzeba więc zarezerwować około 30 minut.
Wyłączenia z ruchu wprowadzane są w zależności od potrzeb, ale na odcinkach nie dłuższych niż około 500 m.
W przyszłym roku zapowiada się, że podobne problemy będą na odcinku o długości 1,4 km pomiędzy Bibicami a granicą Krakowa. Na nim zaplanowano drugi etap modernizacji drogi nr 7. Na inwestycję, tak jak w przypadku pierwszego odcinka, zostanie ogłoszony przetarg "pod klucz", czyli wykonawca będzie zobowiązany do opracowania projektu i wykonania modernizacji. Na razie nie są więc znane szczegóły techniczne i koszt inwestycji.
- Modernizacja drogi nr 7, współfinansowana z pożyczki Banku Światowego, ma na celu poprawienie komfortu dojazdu do Krakowa z ościennych miejscowości. Droga nie będzie poszerzana, ponieważ w przyszłości nie jest przewidywana jako główna trasa łącząca Kraków z Warszawą. Tę rolę ma przejąć droga ekspresowa S7, planowana w ramach wschodniej obwodnicy miasta - wyjaśnia Magdalena Chacaga, główny specjalista ds. relacji publicznych Głównej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Krakowie.
Droga ekspresowa S7, omijając miasto, ma przebiegać z północy na południe i przy okazji skomunikuje ze sobą peryferyjne osiedla Nowej Huty i Podgórza. Od północy rozpocznie się ona zachodnim obejściem Słomnik o długości 11,9 km, następnie na węźle Widoma przetnie starą "siódemkę" i pobiegnie po jej wschodniej stronie granicą gmin Michałowice i Kocmyrzów - Luborzyca przez 6,5 km do węzła Michałowice - Luborzyca, a następnie przez kolejne 5 km do węzła Zastów. Następnie wejdzie w granice Krakowa i będzie prowadzić przez węzły: Okulickiego - Łowińskiego, Kocmyrzowska - Łowińskiego, Igołomska - Ptaszyckiego, Christo Botewa do węzła Bieżanowskiego. Nowa droga od początku obwodnicy Słomnik do węzła Bieżanów będzie mieć 38,4 km. Na terenie Krakowa będzie ona wykorzystywać rezerwę w planie zagospodarowania przestrzennego miasta zapisaną jako tzw. Trasa Nowohucka.
Po wybudowaniu drogi S7 ma się ostatecznie rozwiązać problemy korków na al. 29 Listopada, przez którą obecnie prowadzi ruch tranzytowy w kierunku północnym. Planuje się, że do 2009 r. powstanie pierwszy odcinek nowej "siudemki" od węzła Bieżanów do węzła Christo Botewa.

Remont wiaduktu kolejowego w ciĄgu al. 29 Listopada Koszt: 2 mln 200 tys. zł
Rozpoczęcie budowy: 10 lipca 2006 r.
Termin zakończenia prac: 15 paźdzernka 2006 r.
Inwestor: Krakowski Zarząd Dróg
Wykonawca: IMB Podbeskidzie
Modernizacja drogi krajowej nr 7 na odcinku Zerwana - Kraków Koszt: 18 mln 68 tys. zł brutto
Rozpoczęcie budowy: koniec sierpnia 2006 r.
Termin zakończenia prac: 30 listopada 2006 r.
Inwestor: Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Krakowie.
Wykonawca: POLDiM SA z Tarnowa
Etapy budowy: 2006 r. - odcinek Zerwana - Michałowice, 2007 r. - odcinek Michałowice - Kraków

Zakres robót w tym roku: Modernizacja i wzmocnienie nawierzchni oraz poprawa bezpieczeństwa pomiędzy Zerwaną a Michałowicami. Nawierzchnia drogi krajowej zostanie wzmocniona do 100 kN/oś. Wykonany zostanie remont 23 obiektów mostowych (8 mostów i 15 przepustów) oraz renowacja odwodnienia o długości 15 km. Przebudowie będzie poddanych 6 skrzyżowań. Zostaną również wprowadzone elementy uspokojenia ruchu, w Michałowicach i Słomnikach będą zamontowane sygnalizacje świetlne. Wymienione zostaną bariery ochronne. Prace obejmują też przebudowę chodników na odcinku 3,5 km oraz przebudowę lub remont 14 zatok autobusowych. Na modernizowanym odcinku ustawiona zostanie stacja monitoringu pogodowego z kamerą.

Piotr Tymczak[\quote]

Zyzio
March 9th, 2007, 09:54 AM
Ostatnio kręcą się geodeci na al. 29 Listopada i wbijają paliki...
Wygląda, że ileś tam starych drzew jednak pójdzie pod topór. Ale innej możliwości tam chyba jednak nie ma.

Wiecej o planach było tu:
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=11734797&postcount=584 (Inwestycje Infrastrukturalne)

Kononowicz K.
March 16th, 2007, 05:12 PM
to prawda, od kilku dni cos tam majstruja za kazdym razem, gdy tam jestem

Eldorado
March 16th, 2007, 05:22 PM
na 29 listopada najbardziej boli brak dodatkowych pasow do skretow w prawo i w lewo. Wystarczy ze jeden samochod chce skrecic i bec, caly pas zablokowany. Wstyd ze tak wyglada duza czesc glownego szlaku komunikacyjnego polnoc-poludnie :(. Cale szczescie ze zlikwidowali lewoskret z alei na prandoty ale to to nie rozwiazalo wszystkich problemow.

Kononowicz K.
March 16th, 2007, 07:29 PM
no wlasnie, ale lewoskrety sa najgorsze i nic sie nie da z nimi zrobic tylko zlikwidowac, bo prawoskrety poniekad beda jak zrobia ten pas trzeci, bo nie zablokuje on nic, bo dla samochodow bedzie jedynie jako prawoskret
gdyby ulica byla szeroka, to by sie zrobilo wysepke posrodku i tam osobne pasy do lewsoskretow, nie wiem jak ta ulica wygladala jak ja budowali, ze tak idiotycznie ja zrobili, przeciez mogli jakies wyburzenia zrobic na korzysc ulicy

moonlight shadow
March 16th, 2007, 08:51 PM
no wlasnie, ale lewoskrety sa najgorsze i nic sie nie da znimi zrobic tylko zlikwidowac, bo prawoskrety poniekad beda jak zrobia ten pas trzeci, bo nie zablokuje on nic, bo dla samochodow bedzie jedynie jako prawoskret
gdyby ulica byla szeroka, to by sie zrobilo wysepke posrodku i tam osobne pasy do lewsoskretow, nie wiem jak ta ulica wygladala jak ja budowali, ze tak idiotycznie ja zrobili, przeciez mozli jakies wyburzenia zrobic na korzysc ulicy

Nie mogę się powstrzymać więc muszę to napisać, że masz świetnego nicka. Tak a propos to Krzysio pochodzi z mojej miejscowości :lol:

Kononowicz K.
March 16th, 2007, 11:03 PM
ahahahah... dzieki serdeczne, rzeczywiscie tez jestes z Ketrzyna jak Krzysiu :D :D :D :D :D :D :cheers1:

adamus
April 23rd, 2007, 10:01 PM
No to zaczeła się wreszcie przebudowa Alei 29 Listopada :cheers:

Ze strony firmy Energopol:

Rozpoczęcie: Luty 2007
Realizacja do: 30.11.2007
Przebudowa Al. 29-Listopada w Krakowie wraz z opracowaniem dokumentacji projektowej.
W zakres zadania wchodzą:

- wykonanie dokumentacji projektowej
- realizacja zadania:
- remont wiaduktu,
- wykonanie poszerzenia jezdni,
- wymiana podbudowy i naprawa nawierzchni,
- przebudowa chodnika wraz z konstrukcją,
- przebudowa isniejącej infrastruktury technicznej;

Zadanie realizowane na zlecenie KZD, Kraków.

Kontrakt o wartości 26 738 925 PLN brutto

oralB
April 23rd, 2007, 10:29 PM
^^ przebudowa wg. tej informacji miała rozpocząć się już w lutym a to koniec kwietnia, czyli już na dzień dobry opóźnienie - swoją drogą jak oni mają zamiar to zrobić - zamknąć definitywnie, czy robić najpierw jedną potem drugą stronę? Jesli pierwsza opcja, to za bardzo nie wiem jak mam dojechać do centrum a jeśli druga, to musze wyjeżdżać chyba godzinę wczesniej, bo takie pewnie korki będą .

marceel
April 24th, 2007, 12:01 AM
^^ przebudowa wg. tej informacji miała rozpocząć się już w lutym a to koniec kwietnia, czyli już na dzień dobry opóźnienie (...)
bo
W zakres zadania wchodzą:
- wykonanie dokumentacji projektowej
podejrzewam, ze zaczną w okolicach wakacji

Kotlet
April 24th, 2007, 12:09 AM
To już jest trochę masakra z tymi remontami - stan 29 listopada nie jest jeszcze znowu taki tragiczny, mogli czekać do zakończenia innych remontów. Praktycznie z północy na południe Krakowa nie będzie się jak dostać - obwodnica w remoncie, 29 listopada w remoncie, mogilskie zamknięte (czy także w najbliższej przyszłości nie grzegórzeckie ma iść do remontu?). Z drugiej strony wreszcie się coś dzieje...

Kononowicz K.
April 24th, 2007, 04:23 PM
nie jest tragiczny ??? otoz jest, a poza tym za waska ta aleja jest... chyba nie wiesz co mowisz, albo pomyliles se ulice

Eldorado
April 24th, 2007, 04:56 PM
to jest uniwersalna zasada ze najpierw trzeba pocierpiec aby potem sie cieszyc :)

Kononowicz K.
April 24th, 2007, 05:11 PM
ale jaka pozniej jest przyjemnosc... ja wole cierpiec stojac w korkach, ale przynajmniej w swiadomosci, ze cierpie za cos tzn. ze po to, aby bylo lepiej

Kotlet
April 24th, 2007, 10:24 PM
nie jest tragiczny ??? otoz jest, a poza tym za waska ta aleja jest... chyba nie wiesz co mowisz, albo pomyliles se ulice
Jest wiele gorszych odcinków ulic w Krakowie, także tych głównych. Za wąska? 2x2 (albo jak kto woli 1x4 z murem) wystarczy, problemem są skrzyżowania, na których ruch się blokuje. A dodatkowy pas będzie dla autobusów, więc raczej różnicy dla Ciebie za dużej nie będzie.

mariosz
April 24th, 2007, 11:09 PM
ty kotlet wieź człowieku nie narzekać bo mi się nie dobrze robi jak czytam coś takiego jak ty napisałeś!Weź się schowaj i nie pojawiaj na forum, dość że koledzy drogowcy robią co mogą to i tak źle. Będą pasy dla autobusów to i prawoskręty, a na 29 listopada to właśnie tam robi się korek. Taki pas dla autobusów musze ci przypomnieć jest dla busów, taxi, autobusów oczywiście, PKSów i wszystkiego co miejskie i co wozi ludzi więc pozostałe dwa pasy są tylko i wyłącznie dla osobówek i ciężarówek, które będą mogły sobie śmigać na wprost przez te twoje skrzyżowania.

Kotlet
April 25th, 2007, 12:46 AM
ty kotlet wieź człowieku nie narzekać bo mi się nie dobrze robi jak czytam coś takiego jak ty napisałeś!Weź się schowaj i nie pojawiaj na forum, dość że koledzy drogowcy robią co mogą to i tak źle. Będą pasy dla autobusów to i prawoskręty, a na 29 listopada to właśnie tam robi się korek. Taki pas dla autobusów musze ci przypomnieć jest dla busów, taxi, autobusów oczywiście, PKSów i wszystkiego co miejskie i co wozi ludzi więc pozostałe dwa pasy są tylko i wyłącznie dla osobówek i ciężarówek, które będą mogły sobie śmigać na wprost przez te twoje skrzyżowania.
Może sam się nie pojawiaj skoro nie możesz przeboleć, że ktoś ma na jakiś temat odmienne zdanie od Ciebie - to jest forum dyskusyjne :)

Przecież napisałem, że dobrze że coś się dzieje, no a że miasto będzie jeszcze bardziej zakorkowane to fakt.

Po części mści się teraz opóźnienie remontu Mogilskiego, jakby nie przeklęty Guris to by już było gotowe...

Kononowicz K.
April 25th, 2007, 08:59 AM
Jest wiele gorszych odcinków ulic w Krakowie, także tych głównych. Za wąska? 2x2 (albo jak kto woli 1x4 z murem) wystarczy, problemem są skrzyżowania, na których ruch się blokuje. A dodatkowy pas będzie dla autobusów, więc raczej różnicy dla Ciebie za dużej nie będzie.

wlasnie chodzilo mi o to m. in. ze wlasnie za waska bo skrecic sie nie da bez orbienia korku, wszystko przez brak pasa do skretu a ten jest spowodowany brakiem wysepki, nie wiem jak oni budowali te ulice, a pas nowy jest dobry o tyle, ze bedzie on do skretu w prawo bez blokowania ruchu, wiec chociaz tyle

Kotlet
April 26th, 2007, 12:32 AM
wlasnie chodzilo mi o to m. in. ze wlasnie za waska bo skrecic sie nie da bez orbienia korku, wszystko przez brak pasa do skretu a ten jest spowodowany brakiem wysepki, nie wiem jak oni budowali te ulice, a pas nowy jest dobry o tyle, ze bedzie on do skretu w prawo bez blokowania ruchu, wiec chociaz tyle
Jasne, jak już będzie gotowa to na pewno będzie lepiej. Fajnie byłoby jakby też sie udało wygospodarować pasy do lewoskrętów - ma ktoś informację na ten temat?

No a jak budowano... budowano jak po Krakowie jeździło 10x mniej aut, ciężko się dziwić, że teraz takie ulice się korkują.

apoloniusz
April 26th, 2007, 12:15 PM
...(...)...Po części mści się teraz opóźnienie remontu Mogilskiego, jakby nie przeklęty Guris to by już było gotowe...

... no no ... a gdyby jeszcze Mogilskie hulało to 29 listopada była by już całkowicie zakorkowana...

Kononowicz K.
June 6th, 2007, 08:50 AM
http://www.dziennik.krakow.pl/gif/nowy/logo.gif

Uprzywilejowany ciąg

Aleja 29 Listopada będzie poszerzana o pasy przeznaczone dla komunikacji miejskiej; jeszcze w tym roku ma być tak od ul. Konopnickiej aż do Opolskiej

http://www.dziennik.krakow.pl/var/html/2007/06.06/Krakow/29tif.jpg
Za kilka dni ruszy przebudowa fragmentu al. 29 Listopada między ul. Kamienną i Żmujdzką.

Jak się dowiedzieliśmy, najprawdopodobniej pod koniec przyszłego tygodnia ruszy przebudowa al. 29 Listopada, która będzie poszerzana na odcinku od rejonu ulicy Kamiennej do Żmujdzkiej. Kierowcy muszą się liczyć z utrudnieniami do późnej jesieni.

Rozstrzygnięty został już przetarg na przebudowę tego odcinka jednej z ważniejszych krakowskich ulic; wpłynęły dwie oferty, a firmy chciały uzyskać za swoją pracę od 26 milionów 738 tysięcy 925 złotych i 64 groszy do 37 mln 826 tys. 967 zł i 64 groszy. Ponieważ obie spełniały warunki, a jedynym kryterium była cena - wybrano propozycję złożoną przez konsorcjum firm: Przedsiębiorstwa Budownictwa Inżynieryjnego Energopol Sp. z o.o. (lider) oraz Mota-Engil SA. Ponieważ jest to tzw. przedsięwzięcie pod klucz, zwycięzca przetargu musiał przygotować projekt, uzyskać wymagane decyzje, a teraz będzie budował nowe pasy. W ramach inwestycji przewidziano również m.in. przebudowę skrzyżowania z ul. Wileńską oraz remont wiaduktu nad torami kolejowymi. W Krakowskim Zarządzie Dróg powiedziano nam, że zaplanowano, by prace finiszowały przed końcem listopada tego roku.

- Aleja 29 Listopada będzie poszerzana o pasy przeznaczone dla komunikacji miejskiej. Chcemy, by dzięki temu wydzielone pasy m.in. dla autobusów były prawie na całej długości jednej z najbardziej newralgicznych krakowskich tras - od ulicy Konopnickiej (rejon rzeki Wilgi), aż do ulicy Opolskiej. Do zrobienia, prawdopodobnie także w tym roku, pozostałby jeszcze tylko odcinek ulicy Konopnickiej między rondem Grunwaldzkim a mostem Dębnickim - powiedział nam Jan Tajster, dyrektor Krakowskiego Zarządu Dróg. Po tym - przejazd komunikacją miejską tą trasą byłby znacznie bardziej płynny.

Z uzyskanych informacji wynika, że wykonawcy w tym roku najprawdopodobniej nie dostaną wynagrodzenia, gdyż takiej kwoty nie zarezerwowano w tegorocznym budżecie gminy; być może podobna sytuacja będzie także w przyszłym roku. Jak nam powiedziano - wykonawca wyraził zgodę na kredytowanie tej inwestycji. Jeśli pieniądze nie znajdą się wcześniej (a są do finansowania duże inwestycje), płatności za al. 29 Listopada zostałyby zrealizowane do końca marca 2009 roku.

Wprawdzie jest to na razie pieśń przyszłości, ale Krakowski Zarząd Dróg ogłosił już też przetarg na opracowanie przebudowy al. 29 Listopada na odcinku od ulicy Opolskiej do granic Krakowa; w tym przypadku, nim zacznie się cokolwiek projektować, trzeba będzie jeszcze m.in. zająć się sprawami własnościowymi, gdyż ulica musi zostać poszerzona.

Remont trafi też na Szlak

11 czerwca (w najbliższy poniedziałek) rozpocznie się remont ulicy Szlak - od ul. Warszawskiej do Długiej. Prace mają potrwać do 31 sierpnia - podał Jacek Bartlewicz, rzecznik prasowy Krakowskiego Zarządu Komunalnego. Wymieniana będzie cała infrastruktura podziemna - energetyczna i kanalizacyjna, a także nawierzchnia ulicy, prawdopodobnie też częściowo chodniki. W czasie remontu obowiązywać będzie jeden kierunek ruchu - od ulicy Warszawskiej w stronę Długiej.

NARESZCZIE !!!!!

Kononowicz K.
June 13th, 2007, 11:52 AM
http://img.naszemiasto.pl/grafika/nnm_GKrak_logo2.gif

Nadciąga kataklizm

http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/c4/40_738360_1_d_1057.jpg

Pierwsze poważne kłopoty na al. 29 Listopada, jednej z najbardziej zatłoczonych krakowskich ulic, czekają nas już w najbliższy poniedziałek. Kierowcy jadący Alejami Trzech Wieszczów do ul. Opolskiej, na odcinku od ul. Kamiennej do Prandoty, będą mogli się poruszać tylko jednym pasem. Na drugim pojawią się bowiem robotnicy, którzy będą budować dodatkowy, trzeci pas dla komunikacji zbiorowej.

Bez utrudnień pojadą natomiast kierowcy w kierunku przeciwnym. Ale tylko przez trzy tygodnie. W lipcu prace przeniosą się bowiem na kolejny fragment al. 29 Listopada od ul. Prandoty do Opolskiej i będą prowadzone po obu stronach alei. W związku z tym Krakowski Zarząd Dróg chce zamknąć ten odcinek dla samochodów osobowych. Wprawdzie na alejach przejezdny będzie jeden pas w każdym kierunku, ale skorzystają z niego tylko autobusy oraz mieszkańcy. Dla pozostałych kierowców zostaną wytyczone trasy objazdowe. Będą musieli nimi jeździć do końca listopada, bo dopiero wtedy zakończy się budowa dodatkowych jezdni na al. 29 Listopada.
- Jeżeli na zwężone aleje skierujemy wszystkie samochody, to powstaną tam ogromne korki i ruch stanie. Utkną tam przede wszystkim autobusy. Nie chcemy do takiej sytuacji doprowadzić - uzasadnia to rozwiązanie Iwona Król, wicedyrektorka KZD.

Droga do nikąd

Dziś możemy już przejechać przez fragment modernizowanego ronda Mogilskiego. Dzięki temu zamiast kluczyć objazdami z ul. Mogilskiej łatwo dojedziemy do al. Beliny-Prażmowskiego oraz ul. Lubomirskiego, a stąd tunelem przy Dworcu Głównym PKP do ul. Pawiej. Z otwartego dziś przejazdu będziemy się mogli jednak cieszyć tylko przez tydzień. Rozpoczynający się remont na al. 29 Listopada przekreśli szansę na to, że oddany nowy fragment ronda Mogilskiego i przejezdny od miesiąca tunel, zmniejszą korki w centrum miasta. Wyjeżdżając z tunelu trafimy bowiem od razu na poważne utrudnienia na alejach.
- Sytuacja kierowców będzie ciężka. Przede wszystkim dlatego, że prace na alejach ruszają jeszcze przed wakacjami. Przesunięcie robót o dwa tygodnie na początek lipca, kiedy wielu krakowian wyjeżdża na wakacje, na pewno byłoby dobrym posunięciem - twierdzi Ryszard Grabski, naczelnik krakowskiej drogówki.

Korki do listopada

Tego co będzie się działo na krakowskich drogach, po rozpoczęciu robót na al. 29 Listopada, bardzo obawia się Dominik Jaśkowiec, przewodniczący Dzielnicy III.
- To będzie kataklizm. Przecież nadal trwa remont ul. Powstańców. Tych utrudnień dla kierowców będzie więc bardzo dużo - twierdzi Jaśkowiec.
Już wiadomo, że przeciwko zamknięciu w lipcu al. 29 Listopada będą protestować właściciele tych sklepów, które stoją przy tej ulicy. Obawiają się, że zmniejszy to liczbę klientów, a tym samym dochody.
- Na pewno będę pytał władze KZD, czy całkowite zamknięcie tej ulicy jest konieczne - dodaje Jaśkowiec.
Kłopoty kierowców na al. 29 Listopada nie skończą się w listopadzie. KZD planuje bowiem jej dalszy remont od ul. Opolskiej aż do granic miasta. Już został ogłoszony przetarg, aby wyłonić firmę, która przygotuje wszystkie potrzebne do tego dokumenty.

Przebudowa al. 29 Listopada obejmuje:
- budowę dodatkowych jezdni dla komunikacji zbiorowej,
- przebudowę skrzyżowania al. 29 Listopada z ulicą Wileńską,
- przebudowę przejazdu przez teren stacji benzynowej BP do ul. Prandoty,
- remont wiaduktu nad torami PKP (w ciągu ulic Warszawska - Wita Stwosza).

Liczba:
27 mln zł - to koszt przebudowy al. 29 Listopada.

Kotlet
June 13th, 2007, 10:35 PM
A nie lepiej byłoby najpierw zbudować dodatkowy jeden pas, a potem do budowy pasa z drugiej strony tymczasowo wykorzystać go jako normalny pas ruchu (przesunąć murek i byłoby normalnie jak teraz po dwa pasy w jednym kierunku)?:bash:

Kononowicz K.
June 13th, 2007, 11:05 PM
wyglada na to, ze te ladniutkie drzewka z fotki beda usuniete szkoda ich bardzo

http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/c4/40_738360_1_d_1057.jpg

no ale trudno, pas wazniejszy jednak jest i to dobrze, ze ulica bedzie wreszcie szersza, od samej jej powstania taka powinna byc !!!

Kotlet
June 14th, 2007, 12:13 AM
no ale trudno, pas wazniejszy jednak jest i to dobrze, ze ulica bedzie wreszcie szersza, od samej jej powstania taka powinna byc !!!
Jak ją budowano to nikomu nawet przez myśl nie przeszło, że każdy będzie miał auto. Na tamte czasy 1x4 to była prawie rozrzutność.

Kononowicz K.
June 14th, 2007, 12:17 AM
no nie wiem, bo jakos aleje 3 wieszczow od zawsze jak pamietam mialy po 3 pasy, poza tym jak na 29 zrobili 2 pasy tzn., ze mieli na mysli duza przepustowosc skoro zrobili te 2 pasy

Kononowicz K.
June 14th, 2007, 07:24 AM

Budowa dodatkowego pasa wzdłuż al. 29 Listopada rozpocznie się tydzień później

http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/4b/40_739144_1_d_2867.jpg

Mamy dobrą wiadomość dla krakowskich kierowców. Modernizacja al. 29 Listopada, jednej z najbardziej zatłoczonych ulic w mieście, rozpocznie się z siedmiodniowym opóźnieniem. Ostatecznie zadecydowano również, że przez aleję będą mogły przejeżdżać nie tylko autobusy MPK i mieszkańcy pobliskich bloków, tak jak to początkowo planowano, ale wszyscy kierowcy.

Ulgowe 7 dni

Robotnicy na al. 29 Listopada mieli się pojawić już w najbliższy poniedziałek. Tak się jednak nie stanie. - Zdecydowaliśmy się opóźnić prace tak, aby rozpoczęły się one tuż przed wakacjami. Dzięki temu wielu krakowian zdąży już wyjechać na urlopy. Tym samym zmniejszy się liczba samochodów i skrócą się korki - tłumaczy Iwona Król, wicedyrektorka Krakowskiego Zarządu Dróg. Pierwszy etap prac, który spowoduje zamknięcie jednego pasa jezdni na al. 29 Listopada od ul. Kamiennej do Prandoty, w kierunku Warszawy, rozpocznie się więc dopiero 25 czerwca. Jeszcze dłużej bez utrudnień pojadą kierowcy w przeciwną stronę. Tam prace przeniosą się bowiem dopiero w lipcu, gdy dodatkowy pas będzie budowany po obu stronach alei, od ul. Prandoty aż do ul. Opolskiej. Ruch będzie się wtedy odbywał po jednej jezdni w każdym kierunku.

Bez ograniczeń

Jeszcze w poniedziałek dyrekcja KZD zakładała, że pojadą nim tylko pojazdy komunikacji zbiorowej oraz mieszkańcy okolicznych bloków. Miało to zapewnić stosunkowo szybki przejazd autobusom MPK. - Zakazu wjazdu na aleję dla kierowców na pewno nie będzie. Pojadą tam wszyscy.
Zrezygnowaliśmy z tego ograniczenia, ponieważ bardzo trudno byłoby nam je egzekwować. Żeby mieć pewność, że wjeżdżają tam tylko mieszkańcy, policja musiałaby zatrzymywać i sprawdzać zameldowanie każdego kierowcy. A to jest niemożliwe - tłumaczy Iwona Król. Mimo braku tego ograniczenia, dla krakowian wytyczonych zostanie kilka objazdów, dzięki którym ominą oni korki na al. 29 Listopada.

TRZY PASY W LISTOPADZIE:

Inwestycja na al. 29 Listopada obejmuje przede wszystkim budowę dodatkowego, trzeciego pasa dla komunikacji zbiorowej. Dzięki temu już w listopadzie przez aleje od ul. Kamiennej do Opolskiej autobusy MPK nie będą stać w korkach.

normalnie co za debile znowu opozniaja !!!

kZo
June 14th, 2007, 08:42 AM
no nie wiem, bo jakso aleje 3 wieszczow od zawsze jak pamietam mialy po 3 pasy, poza tym jak na 29 zrobili 2 pasy tzn., ze mieli na mysli duza przepustowosc skoro zrobili te 2 pasy

To albo jesteś baaaardzo młody albo jesteś w Krakowie od kilku miesięcy :) Aleje pełne trzy pasy mają dopiero od zeszłego roku kiedy to dodano trzeci pas na ostatnim fragmencie od ul. Piłsudskiego do Kochanowskiego. Wcześniej trzeci pas był dodawany etapami w miarę remontów poszczególnych odcinków alej. Pierwszy był chyba odcinek na Krasińskiego w stronę mostu Dębnickiego, później chyba Mickiewicza koło AGH, potem Słowackiego ale nie pamiętam dokładnie. Jeszcze kilka lat temu aleje miały trzy pasy jedynie na odcinku od Kochanowskiego do Łobzowskiej po stronie wewnętrznej alej i tam ten trzeci pas był albo dodany baaardzo dawno temu albo był od początku bo ja go pamiętam "od zawsze". :)

Kononowicz K.
June 14th, 2007, 08:57 AM
To albo jesteś baaaardzo młody albo jesteś w Krakowie od kilku miesięcy :) Aleje pełne trzy pasy mają dopiero od zeszłego roku kiedy to dodano trzeci pas na ostatnim fragmencie od ul. Piłsudskiego do Kochanowskiego. Wcześniej trzeci pas był dodawany etapami w miarę remontów poszczególnych odcinków alej. Pierwszy był chyba odcinek na Krasińskiego w stronę mostu Dębnickiego, później chyba Mickiewicza koło AGH, potem Słowackiego ale nie pamiętam dokładnie. Jeszcze kilka lat temu aleje miały trzy pasy jedynie na odcinku od Kochanowskiego do Łobzowskiej po stronie wewnętrznej alej i tam ten trzeci pas był albo dodany baaardzo dawno temu albo był od początku bo ja go pamiętam "od zawsze". :)

moze jestem mlody ale raczej nie na tyle zeby nie znac, ale pasy dla autobusow nie powstaly tak dawno, zebym nie pamietal:
wiem o dorabianiu pasow najesieni 2004 (od jubilata do skrzyzowania z pilsudskiego) i o tym rok temu (od pilsudskiego do kochanowskiego) a w reszcie miejsc to chyba nie byly dorabiane pasy, tylko przerobione z trzeciego pasa i zrobione dla autobusow (co widac po zniszczonym asfalcie, ktory powinno sie wymienic)

kZo
June 14th, 2007, 09:56 AM
Jeszcze raz to napiszę. Oprócz odcinka od Kochanowskiego do Łobzowskiej aleje zawsze miały po dwa pasy. Pas dla autobusów najczęściej powstawał poprzez likwidację kawałka zieleńca pomiędzy jezdniami i zawężenie pasów (dawniej pasy były nieco szersze).

Kononowicz K.
June 20th, 2007, 06:45 PM
Rusza modernizacja al. 29 Listopada

Od poniedziałku, 25 czerwca br. rusza modernizacja al. 29 Listopada. Do jesieni przebudowany zostanie odcinek od wiaduktu nad torami kolejowymi do ul. Opolskiej.

W pierwszej fazie, do 15 lipca br. prace będą prowadzone na odcinku od ul. Kamiennej do ul. Prandoty. Tymczasowa organizacja ruchu na czas prowadzonych prac nie przewiduje całkowitego zamknięcia alei. Zostanie wyłączony z ruchu prawy pas jezdni w kierunku Al. Słowackiego na odcinku od ul. Prandoty do ul. Kamiennej. Ruch kołowy na ww. odcinku będzie odbywał się tylko jednym pasem. Dodatkowo na ul. Prandoty zostanie zamknięty jeden pas do skrętu w lewo w Al. 29-go Listopada w kierunku Al. Słowackiego.

W ramach modernizacji al. 29 Listopada, która kosztować będzie 27,5 mln zł dobudowane zostaną dodatkowe pasy ruchu dla komunikacji zbiorowej, przebudowane skrzyżowanie z ul. Wileńską i wyremontowany wiadukt nad torami kolejowymi. Planowany termin zakończenia zadania – koniec listopada 2007 roku. (M)

Kononowicz K.
June 22nd, 2007, 10:19 PM
http://bi.gazeta.pl/im/6/3765/m3765186.gif

Al. 29 Listopada: do jesieni tylko jeden pas

http://bi.gazeta.pl/im/2/4018/z4018302X.jpg
Czy czekają nas korki takie, jak podczas remontu Ronda Polsadu?

Od poniedziałku rozpoczynają się prace przy poszerzaniu al. 29 listopada. Kierowców czeka więc przez najbliższe pięć miesięcy męcząca jazda jednym pasem.

O poszerzaniu al. 29 Listopada mówi się już od dawna. Do końca tego roku na całej długości alei - między ul. Opolską i al. Słowackiego - mają powstać dodatkowe trzecie pasy specjalnie przeznaczone dla komunikacji miejskiej.

Prace będą z pewnością uciążliwe dla każdego kierowcy - mimo pierwotnych zapowiedzi Krakowski Zarząd Dróg nie wprowadzi zakazu jazdy po alei, który nie dotyczyłby tylko okolicznych mieszkańców i komunikacji miejskiej. Rozwiązanie okazało się nierealne z dwu powodów. Po pierwsze: niemożliwe byłoby egzekwowanie zakazu wjazdu, bo policja musiałaby zatrzymywać praktycznie każde auto, by sprawdzić, gdzie mieszka jego kierowca. Drugą przeszkodą był problem z wytyczeniem odpowiednio przepustowych tras objazdowych. Krowodrza Górka i ul. Prądnicka, które mogły być alternatywną trasą dojazdu do centrum, tak są już zakorkowane z powodu przebudowy torów tramwajowych. Mimo to na ulicach pojawią się znaki sugerujące inny dojazd do centrum od północy niż tylko remontowaną al. 29 Listopada.

W poniedziałek robotnicy pojawią się na odcinku między wiaduktem nad torami kolejowymi a ul. Prandoty. - Utrudnienia będą początkowo odczuwalne tylko dla kierowców jadących w stronę ul. Opolskiej. Dla pasa ruchu przeciwnego pasy są już właściwie zrobione - wyjaśnia Iwona Król, wicedyrektorka Krakowskiego Zarządu Dróg.

Więcej problemów będzie czekać kierowców, gdy w połowie lipca rozpoczną się prace na pozostałych odcinkach al. 29 Listopada, od ul. Prandoty do skrzyżowania z ul. Opolską. Wtedy dodatkowe pasy będą budowane po obu stronach alei, a kierowcy będą mieli do dyspozycji tylko po jednym pasie ruchu w każdym kierunku. Prace na al. 29 Listopada powinny się skończyć w ostatnich dniach listopada. Być może zdarzy się tak, że prezydent przetnie wstęgę w imieniny ulicy.

boczek
June 23rd, 2007, 01:43 PM
oczywiście remont nie obejmuje wymiany nawierzchni...?
szkoda trochę bo by sie przydała nowa...

ciaperr79
June 23rd, 2007, 01:55 PM
boczek chyba sobie żartujesz !!
Oczywiście że będzie wymiana nawierzchni lub wzmocnienie istniejącej.
Zależy jak konstrukcja "wypadła w czasie badań" :) i co zaproponował projektant.

Kononowicz K.
June 23rd, 2007, 02:19 PM
nie bedzie zadnych wzmocnien (cokolwiek to oznacza), tylko wiadomo, ze wymiana, przeciez niegdzie nie ma tak ze jedne pas jest stary a drugi nowy, jak rok temu robili na alejach to tez wymieniali stara wiec to oczywiste jest i zdziwilo mnie to pytanie, wydawalo sie takie to oczywiste, ze bedzie nowy asfalt

Kononowicz K.
June 23rd, 2007, 03:36 PM

Ruszają prace na alei 29 Listopada

Od poniedziałku kierowcy jadący al. 29 Listopada w kierunku al. Słowackiego powinni poszukać sobie trasy objazdowej. Od ul. Kamiennej do Prandoty będzie tam bowiem dostępny tylko jeden pas ruchu. Na drugim pojawią się robotnicy, którzy do połowy lipca będą budować dodatkowy pas dla autobusów.

Utrudnienia pojawią się również na ul. Prandoty, z której w lewo, w al. 29 Listopada, będzie można skręcać tylko z jednego pasa.
Bez przeszkód kierowcy pojadą natomiast w stronę ul. Opolskiej i Lublańskiej. Tam utrudnienia zaczną się dopiero za trzy tygodnie, gdy modernizacja obejmie kolejny fragment alei, od ul. Prandoty do ul. Opolskiej. Spowoduje to poważne utrudnienia. Na i tak zatłoczonej arterii aż do listopada będzie bowiem dostępny tylko jeden pas ruchu w każdym kierunku.
Początkowo Krakowski Zarząd Dróg planował, że będą się po nich poruszać tylko samochody okolicznych mieszkańców i autobusy MPK. Jednak takiego ograniczenia nie będzie i al. 29 Listopada pojedziemy wszyscy. W związku z ogromnymi korkami, jakie będą się tam tworzyć, KZD wytyczy kilka tras objazdowych.

Przebudowa al. 29 Listopada obejmuje:
- budowę dodatkowych jezdni dla komunikacji zbiorowej,
- przebudowę skrzyżowania al. 29 Listopada z ulicą Wileńską,
- przebudowę przejazdu przez teren stacji benzynowej BP do ul. Prandoty,
- remont wiaduktu nad torami PKP (w ciągu ulic Warszawska - Wita Stwosza).

Kononowicz K.
June 23rd, 2007, 03:38 PM

Rusza remont al. 29 Listopada

Już od poniedziałku kierowców jadący alejami od Warszawy, w kierunku al. Słowackiego czekają spore utrudnienia. Zaczyna się tam bowiem budowa dodatkowego, trzeciego pasa dla autobusów.

W związku z tym na odcinku od ul. Prandoty do Kamiennej na już zatłoczonej al. 29 Listopada, będą mieć do dyspozycji tylko jeden pas. Ogromne korki na tej ulicy są więc nieuniknione. Dlatego podpowiadamy naszym Czytelnikom, jak jechać aby je ominąć.
- Jadąc ul. Lublańską dojeżdżamy do ronda Polsadu, następnie skręcamy w ul. Meissnera, Pilotów, Brodowicza, al. BelinyPrażmowskiego, rondo Mogilskie, ul. Lubomirskiego, Wita Stwosza i stąd tunelem dojedziemy do ul. Pawiej i al. 29 Listopada.
Jadąc ul. Opolską skręcamy w ul. Batalionu Skała, następnie w ul. Łokietka, dojeżdżamy do ul. Wrocławskiej i stąd ul. Śląską do al. Słowackiego

Kononowicz K.
June 23rd, 2007, 03:41 PM

Przedsmak kłopotów

25 czerwca zaczyna się przebudowa al. 29 Listopada; już zrobi się ciasno, ale poważne problemy czekają nas od 15 lipca

http://www.dziennik.krakow.pl/var/html/2007/06.22/Krakow/29listopadatif.jpg
Przez pierwsze trzy tygodnie poszerzany będzie
odcinek między ul. Prandoty a Kamienną

W najbliższy poniedziałek rusza przebudowa al. 29 Listopada. Niewątpliwie zaczną się poważne problemy z przejazdem, choć przez pierwsze trzy tygodnie nie będzie jeszcze tak źle jak w następnym okresie - i to aż do jesieni.

Do końca listopada ma zostać przebudowany odcinek al. 29 Listopada od rejonu ulicy Kamiennej aż do skrzyżowania z ul. Opolską.

- Od poniedziałku poszerzana będzie jezdnia prowadząca ruch w stronę centrum miasta - na odcinku od ulicy Prandoty do rejonu Kamiennej - powiedziała nam Iwona Król, wicedyrektor Krakowskiego Zarządu Dróg. - Te prace potrwają ok. 3 tygodni, a w tym czasie na przebudowywanym odcinku będzie dostępny tylko jeden pas dla samochodów. Ponadto z ulicy Prandoty będzie tylko jeden lewoskręt (teraz są dwa), gdyż samochody i tak nie mogłyby sprawnie skręcać z dwóch pasów na jeden - al. 29 Listopada - i mogłoby dochodzić do zderzeń.

Pierwszy etap zakończy się około 15 lipca. Wtedy nadejdą trudniejsze dni, gdyż na całej długości al. 29 Listopada, od ul. Prandoty do Opolskiej (i w druga stronę też, gdyż dotyczy to obu nitek) dla samochodów - bez preferencji dla komunikacji zbiorowej - zostanie tylko jeden pas, gdyż drugi zostanie zajęty na czas przebudowy. Dyrektor Król dodaje, że wykonawcy mają zapewnić wyjazd z wszystkich ulic dochodzących do al. 29 Listopada.

Przypomnijmy, że remontem alei zajmie się konsorcjum firm - Przedsiębiorstwo Budownictwa Inżynieryjnego Energopol Sp. z o.o. (lider) oraz Mota-Engil SA, które wygrały przetarg, oferując swoje usługi za 26 milionów 738 tysięcy 925 złotych i 64 grosze; zwycięzca przetargu musiał przygotować projekt, uzyskać wymagane decyzje, a teraz będzie budował nowe pasy, gdyż głównym celem modernizacji jest poszerzenie alei o pasy dla komunikacji zbiorowej. Dzięki temu wydzielone pasy m.in. dla autobusów będą prawie na całej długości jednej z najważniejszych tras - od ulicy Konopnickiej (rejon rzeki Wilgi) aż do ulicy Opolskiej (do zrobienia, być może także w tym roku, pozostanie jeszcze odcinek ulicy Konopnickiej między rondem Grunwaldzkim a mostem Dębnickim). W ramach inwestycji przewidziano również m.in. przebudowę skrzyżowania z ul. Wileńską oraz remont wiaduktu nad torami kolejowymi (u zbiegu z ul. Warszawską); prace przy wiadukcie być może rozpoczną się w lipcu, więc kłopoty dla kierowców będą na kolejnym odcinku alei.

W Krakowskim Zarządzie Dróg powiedziano nam, że według planów prace na al. 29 Listopada mają trwać do końca listopada. Dodajmy, że, choć praca ma być skończona, wykonawcy w tym roku najprawdopodobniej nie dostaną pieniędzy, gdyż takiej kwoty nie zarezerwowano w budżecie gminy; wykonawca wyraził jednak zgodę na kredytowanie tej inwestycji i płatności miałyby zostać uregulowane dopiero do końca marca 2009 roku.

Krakowski Zarząd Dróg ogłosił już też przetarg na opracowanie przebudowy al. 29 Listopada na odcinku od ulicy Opolskiej do granic Krakowa; w tym przypadku, nim zacznie się cokolwiek projektować, trzeba będzie jeszcze m.in. zająć się sprawami własnościowymi, gdyż ulica musi zostać poszerzona.

Bestrafer
June 23rd, 2007, 04:13 PM
przeciez niegdzie nie ma tak ze jedne pas jest stary a drugi nowy

to przejedz sie z Borka /Borku ?/ Fałęckiego droga na Zakopane, po 100m zmienisz zdanie ;)

ciaperr79
June 23rd, 2007, 04:47 PM
nie bedzie zadnych wzmocnien (cokolwiek to oznacza), tylko wiadomo, ze wymiana

Jak nie widziałeś projektu to nic nie wiadomo.
Są dwa sposoby remontu nawierzchni. Korytuje się całą (albo niecałą)konstrukcję i kładzie nowe warstwy. Ale jeśli badanie konstrukcji wykażą że np. nośność konstrukcji jest w porządku, to wtedy frezuje się część warstwy ścieralnej i wzmacnia o odpowiednią grubość.
To było takie potoczne tłumaczenie :)

Kononowicz K.
June 23rd, 2007, 06:55 PM
aaa tam nie wiadomo, ja tam wiem dobrze i to ze nie widzialem projektu nie znaczy, ze tego nie wiem, zreszta zobaczysz za kilka miesiecy, ze bedzie jak mowilem
przeciez tam cala nawierzchnia jest w katastrofalnym stanie, wiec zrobia cala nowa, w kocnu jest jest tak biednie, zeby nie bylo stac miasta na remont calosci

grzaniec z galicji
June 24th, 2007, 02:45 AM
no nie wiem, bo jakos aleje 3 wieszczow od zawsze jak pamietam mialy po 3 pasy, poza tym jak na 29 zrobili 2 pasy tzn., ze mieli na mysli duza przepustowosc skoro zrobili te 2 pasy

mlodziez sie udziela... a wiedzy nie ma ...:)

Czifo
June 24th, 2007, 03:07 PM
Może mało fachowe pytanie ale... czy poszerzona zostanie też estakada? Jak tak to w jaki sposób?

igorlan
June 24th, 2007, 03:41 PM
Może mało fachowe pytanie ale... czy poszerzona zostanie też estakada? Jak tak to w jaki sposób?

Nie zostanie poszerzona, niestety...

Maciej
June 24th, 2007, 05:32 PM

Przedsmak kłopotów

Krakowski Zarząd Dróg ogłosił już też przetarg na opracowanie przebudowy al. 29 Listopada na odcinku od ulicy Opolskiej do granic Krakowa; w tym przypadku, nim zacznie się cokolwiek projektować, trzeba będzie jeszcze m.in. zająć się sprawami własnościowymi, gdyż ulica musi zostać poszerzona.

A to ciekawostka....
Bo tam w zasadzie nie ma miejsca na dodatkowe pasy. Zwłaszcza na odcinku Opolska - Dobrego Pasterza. Z jednej strony kamienica i 1m chodnik - z drugiej tereny kościelne ... z których nie da się uszczknąć ani metra ( patrz estakada w ciągu opolska - lublańska ..

Pzdr Maciej

kZo
June 24th, 2007, 05:37 PM
^^ Z tym poszerzeniem to najprawdopodobniej chodzi o odcinek od Powstańców do granic miasta. Od Opolskiej do Powstańców chyba nie ma potrzeby dorabiać pasów dla autobusów.

Kononowicz K.
June 24th, 2007, 08:09 PM
tez mi sie tak wydaje, bo chyba dla strefowych chyab nie potrzeba, ale skoro mowia ciagle o 29 listopada to moze jednak to prawda, oby tak bylo, bo wjazd do krakowa od polnocy wyglada jak wjazd do wsi, taka mala waska drozka a nie przelotowa trasa

Kononowicz K.
June 24th, 2007, 08:12 PM
A to ciekawostka....
Bo tam w zasadzie nie ma miejsca na dodatkowe pasy. Zwłaszcza na odcinku Opolska - Dobrego Pasterza. Z jednej strony kamienica i 1m chodnik - z drugiej tereny kościelne ... z których nie da się uszczknąć ani metra ( patrz estakada w ciągu opolska - lublańska ..

Pzdr Maciej

mam nadzieje ze zburza ta chalpe ktora lezy na samej ulicy chyba i poszerza ulice i bedzie wygladala jak trasa przelotowa... oby !!!

boczek
June 24th, 2007, 08:29 PM
no nie wiem czy wymiana nawierzchni jest taka oczywista...studiując źródła prasowe nigdzie nie spotkałem się ze stwierdzeniem, że przebudowa 29-go obejmuje 'wymiane nawierzchni', stąd moje wątpliwościw właśnie...
mówiono tylko o dadatkowym pasie, przebudowie skrzyzowania z wileńską i remoncie wiaduktu; swoją drogą o który wiadukt chodzi? ten między wileńską a prandoty czy ten nad torami biegnącymi do dworca...?
przy tym pierwszym coś grzebali w zeszłym roku zdaje się...

Maciej
June 24th, 2007, 08:41 PM
mam nadzieje ze zburza ta chalpe ktora lezy na samej ulicy chyba i poszerza ulice i bedzie wygladala jak trasa przelotowa... oby !!!

Wątpię - to spora kamienica - właśnie remontowana ( sklepy itp. )

Pzdr Maciej

Kononowicz K.
June 24th, 2007, 09:39 PM
Wątpię - to spora kamienica - właśnie remontowana ( sklepy itp. )

Pzdr Maciej

no to ja nie wiem jak oni tam chca zrobic nowy pas, jeszcze rozumialbym gdyby chodzilo o zrobienei z obecnego pasa pas dla autobusow ale tak chyba nie bedzie, bo pisali cos ze zanim zrobi sie projekt pasow w tym miejscy to trza zajac sie sprawami gruntow, co chyba oznaczaloby wlasnie ze mieliby zajac miejsca pod trzeci pas, no bo przeciez normalnie nie byloby potrzeby tego robic, bo by bylo to w tym samym miejscu gdzie obecne pasy sa, wiec ulica by sie nie porzerzyla

niech o tym jako dowod zaswiadczy ten fragment z dziennika, ktory wkleilem kilka dni temu i jest na tej stronce:

"(...) Krakowski Zarząd Dróg ogłosił już też przetarg na opracowanie przebudowy al. 29 Listopada na odcinku od ulicy Opolskiej do granic Krakowa; w tym przypadku, nim zacznie się cokolwiek projektować, trzeba będzie jeszcze m.in. zająć się sprawami własnościowymi, gdyż ulica musi zostać poszerzona (...)"

ciaperr79
June 25th, 2007, 08:02 AM
aaa tam nie wiadomo, ja tam wiem dobrze i to ze nie widzialem projektu nie znaczy, ze tego nie wiem, zreszta zobaczysz za kilka miesiecy, ze bedzie jak mowilem
przeciez tam cala nawierzchnia jest w katastrofalnym stanie, wiec zrobia cala nowa, w kocnu jest jest tak biednie, zeby nie bylo stac miasta na remont calosci

Pewnie będzie tak jak mówisz, bo jak pisałem wyjścia są dwa, więc łatwo trafić :banana:
Ale nie mam ci zamiaru robić wykładu z nawierzchni drogowych. A po wyglądzie nie jesteś w stanie ocenić czy podbudowa jest nienośna czy warstwy bitumiczne straciły już swoje odpowiednie właściwości (zwłaszcza że się na tym zawodowo nie znasz).

kZo
June 25th, 2007, 08:21 AM
Nie wierzcie głupio w to co piszą w gazetach bo tam często bzdury wypisują albo nie do końca jasne informacje. Wystarczy trochę chęci żeby znaleźć np specyfikację techniczną do "Opracowanie wstępnego projektu wraz z materiałami do ULD w celu uściślenia zajętości terenu wymaganego do pozyskanie pod przebudowę al.29-Listopada na odcinku od ul. Opolskiej do granic Miasta Krakowa" i tam jest napisane, że 29 Listopada od Opolskiej do Strzelców ma być drogą G 2/2.

ciaperr79
June 25th, 2007, 09:55 AM
2/2 ??

Byłoby naprawdę super gdyby 2/2 było od estakady koło PK ...
Ale niestety jest ciasno ...

Kononowicz K.
June 25th, 2007, 10:04 AM
przeciez 2 na 2 tam jest teraz, wiec o co chodzi

mariosz
June 25th, 2007, 10:55 AM
2x2 ale w kiepskim stanie z lewoskrętami blokujacymi drogę i światłami, które już wogóle korkują cały dzień.

Kononowicz K.
June 25th, 2007, 02:55 PM
wlasnie i to ma niby byc trasa przelotowa normalnie smiech na sali :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

adamus
June 25th, 2007, 05:42 PM
Co było do przewidzenia dzisaj Aleje na tym odcinku się zakorkowały... Na razie zamkneli mały odcinek tną drzewa i usuwają kostke brukową z chodnika na skrzyżowaniu z Prandoty. Nie wyobrażam sobie tego remontu...

Kononowicz K.
June 25th, 2007, 08:03 PM
Co było do przewidzenia dzisaj Aleje na tym odcinku się zakorkowały... Na razie zamkneli mały odcinek tną drzewa i usuwają kostke brukową z chodnika na skrzyżowaniu z Prandoty. Nie wyobrażam sobie tego remontu...

dlaczego sobie nie wyobrazasz ?? gorsze remonty prowadzili i bylo ok wiec i tera bedzie ok
a co do kostki na skrzyzowaniu to o ktorej mowa ???

samba
June 25th, 2007, 08:13 PM
Od poniedziałku do piątku około godziny 8:00 na wlocie od strony Kielc korek na 29-tej sięgał Trzeciej Góry (jakieś 500m za granicę Krakowa). Dzisiaj korek sięgał kilometr dalej i kończył się w Węgrzcach tuż przed światłami. Nie wiem czy może być gorzej?!

Kononowicz K.
June 25th, 2007, 09:19 PM
:eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: no to chyba ze tak

Hextor
June 26th, 2007, 12:10 AM
No nie wiem czy taki korek, ja przed 15 jechałem 139 i nie było wcale jakis strasznych korków na 29 listopada.

Zyzio
June 26th, 2007, 07:51 AM
wlasnie i to ma niby byc trasa przelotowa normalnie smiech na sali :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

To nie ma być trasa przelotowa... Docelowym wylotem na Warszawę ma być Wschodnia Obwodnica Krakowa w ciągu S7 - zupełnie nowym śladem na północ - bardziej w stronę Nowej Huty. Poszerzenie obecnej al. 29 Listopada chyba nie jest możliwe....

ciaperr79
June 26th, 2007, 08:16 AM
przeciez 2 na 2 tam jest teraz, wiec o co chodzi

Ej...
Prawdziwe 2x2, a nie 1x4 z prowizoryczną barierą betonową.

Kononowicz K.
June 26th, 2007, 08:49 AM

Stanęli w korkach

Autobus linii 105 pokonywał wczoraj trasę z Prądnika Czerwonego do Dworca Głównego PKP w... 1 godzinę i 45 minut, zamiast w ciągu 20 minut

http://www.dziennik.krakow.pl/var/html/2007/06.26/Krakow/29listopada14tif.jpg
Od rana przez - normalnie i tak zatłoczoną
- al. 29 Listopada bardzo trudno było przejechać

- Miejmy nadzieję, że w następnych dniach ten ruch się jakoś rozłoży; zawsze na początku są problemy, a na tak ważnej trasie wielkie. Na razie mamy horror - powiedziano nam wczoraj po południu w dyspozytorni głównej Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego.

Zapowiadaliśmy nieuchronne kłopoty i tak się stało. Wczoraj ruszyła przebudowa al. 29 Listopada. Do grudnia ma zostać przebudowany odcinek al. 29 Listopada od rejonu ulicy Kamiennej aż do skrzyżowania z ul. Opolską. Od poniedziałku poszerzana jest jezdnia prowadząca ruch w stronę centrum miasta - na odcinku od ulicy Prandoty do rejonu Kamiennej. Te prace potrwają ok. 3 tygodni, a w tym czasie na przebudowywanym odcinku jest dostępny tylko jeden pas dla samochodów (z ulicy Prandoty jest tylko jeden lewoskręt).

Nawet stosunkowo ograniczony zakres robót I etapu spowodował wczoraj olbrzymie zawirowania komunikacyjne. W gigantycznych korkach, nie tylko na al. 29 Listopada, stanęły samochody osobowe. - Od estakady do centrum jechałem 50 minut, a przed estakadą także jechaliśmy po kilka metrów - skarżył się jeden z kierowców (mówił, że spóźnił się do pracy), ale wszyscy byli w takiej sytuacji. Były też ogromne problemy z wyjazdem z przecznic al. 29 Listopada.

Z kolei w autobusach MPK i busach utknęli pasażerowie. Autobus linii 105 pokonywał wczoraj przed południem trasę z Prądnika Czerwonego do Dworca Głównego PKP w ciągu... 1 godziny i 45 minut (w godzinach południowych było lepiej - 1 godzina 15 minut), zamiast przez około 20 minut. Te same problemy miały inne autobusy, w tym strefowe - 217, 247, 257, 137. - Te jadące od Węgrzc docierały w rejon Kleparza czasami po 120 minutach - przyznał prezes MPK Julian Pilszczek, któremu "rozleciało się" wiele rozkładów jazdy. - Przez te ogromne spóźnienia autobusy traciły 3 - 4 kursy - dodawano w głównej dyspozytorni, gdzie z niepokojem śledzono także to, co się działo w rejonie ulicy Basztowej, przy której demonstrowali związkowcy, m.in. służby zdrowia.

- Skierowaliśmy policjantów do kierowania ruchem na al. 29 Listopada (m.in. w rejonie ul. Prandoty), by choć trochę upłynnić ruch - powiedziano nam w policji drogowej.

- Liczymy na to, że w następnych dniach sytuacja się poprawi; zawsze na początku remontu są takie problemy - przyznano w MPK. Trzeba na to liczyć, gdyż na razie zamknięty jest przecież tylko kawałek jednego pasa jednej nitki. Prawdziwe problemy dopiero nas czekają.

Pierwszy etap zakończy się około 15 lipca. Wtedy nadejdą jeszcze gorsze dni, gdyż na całej długości al. 29 Listopada - od ul. Prandoty do Opolskiej (i w drugą stronę też, bo dotyczy to obu nitek) - dla samochodów zostanie wszystkim tylko jeden pas, gdyż drugi zostanie zajęty na czas przebudowy. Głównym celem modernizacji jest poszerzenie alei o pasy dla komunikacji zbiorowej. W ramach inwestycji przewidziano również m.in. przebudowę skrzyżowania z ul. Wileńską oraz remont wiaduktu nad torami kolejowymi (u zbiegu z ul. Warszawską; prace przy wiadukcie być może rozpoczną się w lipcu). W Krakowskim Zarządzie Dróg powiedziano, że prace na al. 29 Listopada mają trwać do końca listopada. Po tym terminie na odcinku od al. Słowackiego do estakady nie będzie już nic poszerzane ani remontowane - o co apelowali (by zrobić wreszcie całość - raz a dobrze) nie tylko mieszkający wzdłuż tej trasy.

Dodajmy, że Krakowski Zarząd Dróg ogłosił już także przetarg na opracowanie przebudowy al. 29 Listopada na odcinku od ulicy Opolskiej do granic Krakowa; w tym przypadku, nim zacznie się cokolwiek projektować, trzeba będzie jeszcze m.in. zająć się sprawami własnościowymi, gdyż ulica musi zostać poszerzona. Na przebudowę ostatniego fragmentu alei trzeba więc będzie jeszcze trochę poczekać.

(J.ŚW)

Cudów nie będzie

To przykre, ale prawda jest taka, że na żadne cuda nie ma co liczyć. Jedynie na to, że ruch w najbliższych dniach się unormuje, bo jeśli takie kłopoty spowodowało zamknięcie jednego pasa na 100 metrach, to lepiej nie myśleć o tym, co się stanie 15 lipca. W tej sytuacji trzeba jednak apelować o jak najszybsze zakończenie przebudowy skrzyżowania ul. Wybickiego z Doktora Twardego i Bratysławską, udrożnienie ul. Prądnickiej (na dużej części ograniczonej do jednego pasa) oraz ul. Powstańców, by w tej części miasta przynajmniej inne ważne ulice były przejezdne. Bo nagle zrobiło się za dużo przeszkód. (jś)

kojarzy ktos miejsce z fotki bo ja ne wiem ktore to ???

sir.
June 26th, 2007, 09:36 AM
[...]

kojarzy ktos miejsce z fotki bo ja ne wiem ktore to ???

Zdjecie wykonane na wysokosci stacji paliwowej "BLISKA" (znajdujacej sie miedzy ul. prandoty i kamienna) w kierunku opolskiej estakady

Kononowicz K.
June 26th, 2007, 09:58 AM
acha dzieki serdeczne, ciakawe tylko czy zrobia pas rowniez w jej miejscu, bo mial on byc az do kamiennej a nie do stacji

adamus
June 26th, 2007, 10:04 AM
acha dzieki serdeczne, ciakawe tylko czy zrobia pas rowniez w jej miejscu, bo mial on byc az do kamiennej a nie do stacji

Zrobią, właśnie dlatego zamkneli jeden pas.

Hextor
June 26th, 2007, 10:20 AM
Ja już wiem czemu korków nie było jak jechałem wczoraj 29 listopada, po prostu jechałem w tą stronę na której jeszcze nic nie robią.

Kononowicz K.
June 26th, 2007, 10:24 AM
Zrobią, właśnie dlatego zamkneli jeden pas.

wiec bedzie do samej kamiennej, wzdluz stacji tez, no to ciekawi mnie co na to wlasciciele stacji, ktorzy teraz nie maja wjazdu do swojej stacji, co widac na fotce z dziennika

mariosz
June 26th, 2007, 10:34 AM
Właściciel stacji podpisał umowę z wykonawcą, że w zamian za blokade stacji wszystkie maszyny na budowie biędą tankowane właśnie nie tej stacji:rofl:

sir.
June 26th, 2007, 11:29 AM
wiec bedzie do samej kamiennej, wzdluz stacji tez, no to ciekawi mnie co na to wlasciciele stacji, ktorzy teraz nie maja wjazdu do swojej stacji, co widac na fotce z dziennika

Jest mozliwosc wjazdu na stacje, zdjecie jest wykonane wlasnie przy zjezdzie. Maszyny budowy parkuja na stacji, to moze i tankuja :)

Kononowicz K.
June 26th, 2007, 01:26 PM
Właściciel stacji podpisał umowę z wykonawcą, że w zamian za blokade stacji wszystkie maszyny na budowie biędą tankowane właśnie nie tej stacji:rofl:

wlasciciel jak wlasciciel, chyba sie za bardzo tym nie przejmuje, bo to przeciez orlenu stacja a co do fotki to wydawalo mi sie, ze widzialem te plotki zagradzajace wjazd na stacje no ale moze sie myle

Kononowicz K.
June 26th, 2007, 10:17 PM
http://bi.gazeta.pl/im/6/3765/m3765186.gif

Jak ominąć remontowaną al. 29 Listopada

http://bi.gazeta.pl/im/3/4253/z4253983X.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/3/4253/m4253943.jpg

Korki na przebudowywanej al. 29 Listopada były do przewidzenia. Jednak sytuacja pierwszych dni prac jest gorsza, niż przewidywano.

Autobusy MPK jeżdżą po alei zapchanej przez prywatne auta trzy- lub czterokrotnie dłużej.

Ponieważ prace przy poszerzaniu al. 29 Listopada będą z tygodnia na tydzień obejmowały coraz dłuższy jej fragment i potrwają aż do końca listopada, kierowcy najprawdopodobniej sami znajdą sposób na to, by ominąć zator. Dziś jednak proponujemy im trzy rozwiązania.

Trasy opisane numerami 1 i 2 będą aktualne przez cały czas trwania przebudowy, bo omijają al. 29 Listopada na całej długości. Trasa nr 3 pomoże niestety tylko w pierwszych tygodniach - później przebudowa obejmie również odcinek pomiędzy ul. Prandoty i ul. Opolską. Kierowcy jadący od strony Nowej Huty mogą też spróbować dostać się do centrum miasta, skręcając na rondzie Polsadu w ul. Młyńską. Dalej przez ul. Pilotów powinni kierować się w stronę ronda Mogilskiego, na którym otwarty jest już fragment pozwalający dojechać do ul. Lubomirskiego.

- Kierowcy muszą sobie znaleźć jakieś dobre trasy dojazdowe. Wszystkie pomysły na ograniczenie ruchu aut prywatnych po al. 29 Listopada są niestety nierealne do wykonania - komentuje inspektor Krzysztof Burdak z krakowskiej drogówki.

Jedyne, co mogą zrobić policjanci, to ręcznie sterować ruchem na skrzyżowaniu al. 29 Listopada i ul. Prandoty. - Staramy się wpuścić jak największą liczbę aut skręcających w Prandoty. Stamtąd w miarę wygodnie da się dojechać do centrum - czy to przez Lubicz, czy przez Pawią - wyjaśnia Burdak.

Jego zdaniem nie ma też możliwości, by stworzyć specjalny pas dla autobusów komunikacji miejskiej. - Gdybyśmy tak zrobili, aleja zakorkowałaby się zupełnie. Mam nadzieję, że przez wakacje będzie trochę mniej aut w Krakowie, więc i korki będą mniejsze.

boczek
June 27th, 2007, 10:34 AM
dziś koło godziny 8 jechałem przez estakadę opolską a potem opolską i w prądnicką, poszło całkiem sprawnie więc to chyba dość dobry objazd...tylko mały koreczek był na estakadzie o dziwo. na prądnickiej ku mojemu zaskoczeniu spokój...dopiero później zaczął formować się korek

Kononowicz K.
June 27th, 2007, 05:49 PM
"prondnicką" :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2: :eek2:

boczek
June 28th, 2007, 09:55 AM
ups...sorry:bash:
już poprawiam

adamus
June 29th, 2007, 09:17 PM
wlasciciel jak wlasciciel, chyba sie za bardzo tym nie przejmuje, bo to przeciez orlenu stacja a co do fotki to wydawalo mi sie, ze widzialem te plotki zagradzajace wjazd na stacje no ale moze sie myle

Mylisz się.

woj
June 29th, 2007, 09:47 PM
A ja jechałem ta drogą w poniedziałek- pierwszy dzień remontu. Korek zaczynał się na 3 górce jeszcze przed wjazdem do Krakowa. Stałem w nim (zresztą nie tylko ja) prawie 2 godziny. Już daleko przed wjazdem do miasta powinny być ustawione znaki o zalecanych objazdach. Wówczas ci, którzy jada np na lotnisko mogliby tak zaplanować drogę aby nie wjeżdżać do miasta.

loan
June 29th, 2007, 11:52 PM
A ja jechałem ta drogą w poniedziałek- pierwszy dzień remontu. Korek zaczynał się na 3 górce jeszcze przed wjazdem do Krakowa. Stałem w nim (zresztą nie tylko ja) prawie 2 godziny. Już daleko przed wjazdem do miasta powinny być ustawione znaki o zalecanych objazdach. Wówczas ci, którzy jada np na lotnisko mogliby tak zaplanować drogę aby nie wjeżdżać do miasta.

Problem w tym, ze nie ma innego 'tej klasy' wjazdu do Krakowa od strony Kielc. Mozna probowac przez Bibice i Zielonki, ale jak ktos nie zna to odradzam. Mozna sie zgubic. Poza tym wjazd od Zielonek tez czesto jest zakorkowany. Praktycznie nie ma alternatywy. Jeszcze jedna trasa alternatywna wiedzie ze Slomnik przez Kocmyrzów, ale to tylko dla tych jadących na wschód Krakowa.

mariosz
June 29th, 2007, 11:53 PM
Niestyty to jest inwestycja miasta, a miasto nie bedzie stawiać znaków na terenie innej gminy o objazdach. Gdyby to robiła GDDKiA to by były a tak to se pomażyć możemy. Jeżeli ktoś jedzie w stronę Bronowić, Balić itp to zalecam objazd przez Skałę, ruch malutki, droga super i można smigać. Trochę dalej, ale czas się oszczędza.

Kononowicz K.
June 30th, 2007, 07:07 PM
Remont wiaduktu nad ulicami: Wita Stwosza, Warszawską i linią kolejową w ciagu Al. 29-go Listopada

Od dnia 02/03.07.07 r. rozpoczyna się remont wiaduktu nad ulicami: Wita Stwosza, Warszawską i linią kolejową w ciągu Al. 29-go Listopada.
Etap I – termin realizacji od 02/03.07.07 r. do dnia 30.08.07 r. Zajęta zostanie połowa jezdni wraz z chodnikiem po stronie zachodniej wiaduktu czyli obydwa pasy ruchu wraz z chodnikiem w kierunku Al. Słowackiego. Ruch kołowy odbywał się będzie jezdnią wschodnią po jednym pasie ruchu dla każdego kierunku. Do dnia 8.07. będzie możliwy zjazd z Al. 29-go Listopada w ul. Warszawską. Od dnia 09.07.07 r. zostanie zamknięty ww. zjazd i dojazd do ul. Warszawskiej odbywał się będzie zgodnie z prowadzonym objazdem tj. przez przełączkę w al. Słowackiego za ul. Kamienną. Prosimy kierowców o stosowanie się do zalecanych i proponowanych objazdów oraz pieszych do przechodzenia zgodnie z oznakowanymi zastępczymi ciągami dla pieszych.
Wprowadzenie II etapu remontu ww. wiaduktu planowane jest od 01.09.07 r., o czym będziemy informować w terminie późniejszym.

ANDY*krk
July 1st, 2007, 02:58 AM
Czyli jednak wiadukt tez do remontu:) I bardzo dobrze, chociaz korki beda niemilosierne:/ Ale dobrze ze robia za jednym zamachem

adamus
July 1st, 2007, 07:24 AM
Czyli jednak wiadukt tez do remontu:) I bardzo dobrze, chociaz korki beda niemilosierne:/ Ale dobrze ze robia za jednym zamachem

To akurat było wiadomo od samego początku. Radze wszystkim omijać ten odcinek miasta. Mieszkańcom Olszy II polecam wybrania pętli rakowickiej - ja tak robie od tygodnia.

ANDY*krk
July 1st, 2007, 01:18 PM
^^
No to coś mnie musiało ominąć:) Ale przynajmniej teraz mam zaskoczenie i radość;)

Eldorado
July 1st, 2007, 05:05 PM
a wiecie moze czy remont tej estakady zaklada takze jej poszerzenie??

adamus
July 1st, 2007, 06:02 PM
a wiecie moze czy remont tej estakady zaklada takze jej poszerzenie??

Jasne... że nie;). Już w piątek zaczęli rozstawiać rusztowania pod estakadą.

Hextor
July 1st, 2007, 06:48 PM
Ale przynajmniej jak ktoś będzie skręcał pod estakadą to będzie na jednej fazie światła mogło wiecej aut przejechać, bo bedę na 3 pasach a nie na 2 i sie ich wiecej zmieści.

Kononowicz K.
July 1st, 2007, 07:00 PM
przeciez nie da sie poszerzyc estakady tak samo jak i mostu

Eldorado
July 1st, 2007, 08:23 PM
Wszystko sie da :) to tylko kwestia kosztow :)

jack_bauer
July 1st, 2007, 08:26 PM
przeciez nie da sie poszerzyc estakady tak samo jak i mostu

No co ty, oczywiście, że się da. Niestety koszty przebudowy mostów są tak duże, że budowa bus-pasów na Alejach nie obejmuje takich obiektów, jak Most Dębnicki, czy estakada w ciągu Alei 29 Listopada.

Zero Cool
July 1st, 2007, 08:46 PM
Ktoś pisał kiedyś na forum, że 1 m2 mostu kosztuje średnio 6000-10000zł (to można przyjąć jako duże uproszczenie). Czy ktoś mógłby napisać jakie byłyby koszty dobudowy dodatkowego pasa (pasów) np. na moście dębnickim, albo na wyżej wymienionej estakadzie ? Czy nie taniej wyszłoby wyburzenie i wybudowanie od podstaw ?
Mam nadzieję, że ktoś kto się zna lepiej na inżynierii postara się udzielić odpowiedzi na te hardcore'owe pytania ;)
Pozdrawiam

adamus
July 1st, 2007, 10:20 PM
Ktoś pisał kiedyś na forum, że 1 m2 mostu kosztuje średnio 6000-10000zł (to można przyjąć jako duże uproszczenie). Czy ktoś mógłby napisać jakie byłyby koszty dobudowy dodatkowego pasa (pasów) np. na moście dębnickim, albo na wyżej wymienionej estakadzie ? Czy nie taniej wyszłoby wyburzenie i wybudowanie od podstaw ?
Mam nadzieję, że ktoś kto się zna lepiej na inżynierii postara się udzielić odpowiedzi na te hardcore'owe pytania ;)
Pozdrawiam

Jak na możliwości finansowe miasta jest to niemożliwe, więc dalsza dyskusja jest bezprzedmiotowa. Warto przypomnieć, że przebudowa Al. 29 Listopada jest finansowana z kredytu zaciągniętego przez Energopol a miasto zapłaci wykonawcy dopiero w 2009.

Hextor
July 1st, 2007, 11:09 PM
Na szczęscie ten most na 29 listopada ma juz zbudowane 3 pasy i nie trzba go poszerzać.

Kononowicz K.
July 1st, 2007, 11:32 PM
most ??? przeciez tam nie plynie zadna rzeka, zeby mial byc most

Hextor
July 2nd, 2007, 02:09 AM
To co to jest jak nie most?

Kononowicz K.
July 2nd, 2007, 07:25 AM
nie wiem, bo nie wiem o czym mowisz, w kazdym razie tam zadnej rzeki nie ma to mowie od razu (jest tylko przy samym skrzyzowaniu z opolska ktorego prawie nie widac i ktory nie ma 3 pasow)

adamus
July 2nd, 2007, 07:55 AM
nie wiem, bo nie wiem o czym mowisz, w kazdym razie tam zadnej rzeki nie ma to mowie od razu (jest tylko przy samym skrzyzowaniu z opolska ktorego prawie nie widac i ktory nie ma 3 pasow)

Hextor miał na myśli zapewne wiadukt nad torami - tam są po trzy pasy w każdą stronę (na razie używane są dwa).

Kononowicz K.
July 2nd, 2007, 08:34 AM
acha no to jezeli o to chodzi to rozumiem, rzeczywiscie sa tam pasy, wlasciwie na razie to zatoka autobusowa ogrodzona zrobiona przy ostatnim remoncie tego wiaduktu rok temu
no ale to trzeba nazywac rzeczy po imieniu a nie "most"

boczek
July 2nd, 2007, 11:18 AM

to chyba jakis potok raczej...

Zero Cool
July 2nd, 2007, 11:27 AM
@adamus:
Nie chodzi mi tylko o to czy miasto będzie stać na taką ewentualną przebudowę. Po prostu chciałbym wiedzieć (a może też inni forumowicze) jak przedstawiają się nawet w dużym przybliżeniu koszty takiej zabawy, żeby porównać, jak bardzo opłaca się budować nowy np. most, wiadukt, niż dobudowywać do niego pasy.

Kononowicz K.
July 2nd, 2007, 02:59 PM
to chyba jakis potok raczej...

tam plynie bialucha

grzaniec z galicji
July 2nd, 2007, 04:23 PM
rozumiem ze za 3 pas uwazacie ten wyasfaltowany chodnik?
Mozna z tego zrobic 3 pas, ale wtedy po co zejscia z wiaduktu (schodami)...?

adamus
July 2nd, 2007, 04:31 PM
rozumiem ze za 3 pas uwazacie ten wyasfaltowany chodnik?
Mozna z tego zrobic 3 pas, ale wtedy po co zejscia z wiaduktu (schodami)...?

Oj chyba dawno tam nie byłeś, w tamtym roku remontowali ten wiadukt i są tam trzy pasy, ale używane są tylko dwa.

mariosz
July 2nd, 2007, 06:04 PM
Grzaniec mówi o wiadukcie nad torami obok galerii - tam jest wyasfaltowany chodnik prawie na tym samym poziomie co jezdnia.
Adamu mówi natomiast o ty małym widukciku nad obwodnicą kolejową dworca głownego ( obok stacji BP i Cm.Rakowickiego) - tam był remont, zwiększali jego nośność do 115kN na oś i specjalnie wyasfaltowali po pasie więcej w każdą stronę.

grzaniec z galicji
July 2nd, 2007, 09:18 PM
Oj chyba dawno tam nie byłeś, w tamtym roku remontowali ten wiadukt i są tam trzy pasy, ale używane są tylko dwa.

Dokladnie tak jak pisze Mariosz :)

ten wypierdek 10-cio metrowy to pominalem, nie wydawal mi sie istotny chociaz oczywistym jest ze ma znaczenie nie male..

Chodzi mi o wiadukt kolejowy nad "1001 torow"... ;)

Kononowicz K.
July 2nd, 2007, 10:21 PM
czy jest szansa na jakies fotki z tego remontu, czy zostanie pominiety jak ten na alejach rok temu ???

mariosz
July 2nd, 2007, 11:18 PM
no nic tam ciekawego się nie dzieje narazie rury wymieniają na trawniku i od razu zrywają ok pół metra ziemi ( trochę mało jak na mój gust ) i tyle, poczekamy zobaczymy:)

Kononowicz K.
July 3rd, 2007, 08:40 AM

Zamknięto połowę jezdni

Ruch na wiadukcie w ciągu al. 29 Listopada i al. Słowackiego odbywa się od dziś jedną nitką - w obie strony; to nadal nie koniec problemów

http://www.dziennik.krakow.pl/var/html/2007/07.03/Krakow/wiadukt4tif.jpg
Remont wiaduktu ma potrwać do końca listopada

http://www.dziennik.krakow.pl/var/html/2007/07.03/Krakow/29aven4tif.jpg
Nawet bez kolejnych utrudnień na al. 29 Listopada
przez większość dnia są korki

- Można było czekać jeszcze kilka dni, tydzień, ale to i tak kierowcom niewiele by dało, gdyż korki i tak są; a wykonawca remontu musi już ruszać, by zdążyć z pracami w terminie, gdyż w tym przypadku pogoda jest bardzo ważna - mówi Iwona Król, wicedyrektor Krakowskiego Zarządu Dróg. Właśnie ruszył generalny remont wiaduktu w ciągu al. Słowackiego i al. 29 Listopada.

Tydzień temu ruszyła przebudowa al. 29 Listopada. Do grudnia ma zostać przebudowany odcinek tej trasy od rejonu ulicy Kamiennej aż do skrzyżowania z ul. Opolską. Do tej pory poszerzana była tylko jezdnia prowadząca ruch w stronę centrum miasta - na odcinku od ulicy Prandoty do rejonu Kamiennej. Te prace potrwają jeszcze około 2 tygodni, a w tym czasie na przebudowywanym odcinku jest dostępny tylko jeden pas dla samochodów. To już wystarczyło, by na całej al. 29 Listopada (i na dojazdach do niej) tworzyły się gigantyczne korki, w krótszych grzęzną samochody osobowe i pojazdy komunikacji miejskiej - pokonujące trasę nawet 4 - 5 razy dłużej niż dawniej, gdy i tak nie było dobrze.

Ten etap, jak się planuje, zakończy się około 15 lipca i właśnie wtedy miały nadejść znacznie trudniejsze dni (to możliwe), gdyż na całej długości al. 29 Listopada, od ul. Prandoty do Opolskiej (i w drugą stronę też, gdyż dotyczy to obu nitek) dla samochodów - bez preferencji dla komunikacji zbiorowej - zostanie tylko jeden pas, gdyż drugi zostanie zajęty na czas przebudowy. To dopiero nas czeka, ale - jak się okazało - od dziś powstaną kolejne problemy, a więc już teraz należy raczej omijać al. 29 Listopada.

Minionej nocy rozpoczął się bowiem remont wiaduktu nad ulicami Wita Stwosza, Warszawską i linią kolejową - w ciągu al. 29 Listopada i al. Słowackiego. - W nocy ustawiono nowe oznakowanie, gdyż zasadniczo zmienia się organizacja ruchu na wiadukcie - mówi Iwona Król. W I etapie - do 30 sierpnia - zajęta będzie połowa jezdni wraz z chodnikiem po stronie zachodniej wiaduktu, czyli obydwa pasy ruchu (wraz z chodnikiem) prowadzące ruch w kierunku al. Słowackiego. Samochody jeżdżą więc teraz jezdnią wschodnią, gdzie podzielono jezdnie na pół i wyznaczono po jednym pasie ruchu dla każdego kierunku.

Ponadto jeszcze do niedzieli (8 bm.) będzie możliwy zjazd przełączką, czyli tak jak do tej pory, z al. 29 Listopada w ul. Warszawską. Jednak od poniedziałku (9 bm.) zostanie zamknięty ten zjazd i dojazd - z al. 29 Listopada do ul. Warszawskiej - odbywał się będzie przez przełączkę w al. Słowackiego za ul. Kamienną. II etap remontu wiaduktu planowany jest od 1 września; wtedy zamknięta zostanie jezdnia po stronie wschodniej, a dwukierunkowy ruch będzie prowadzony już odremontowaną jezdnią zachodnią.

- Remont wiaduktu musiał już zostać podjęty, by skończył się w październiku, bo później wszystko mogłaby pokrzyżować pogoda - mówi dyr. Król. Prace prowadzić będzie, podobnie jak na al. 29 Listopada, konsorcjum firm - Przedsiębiorstwo Budownictwa Inżynieryjnego Energopol oraz Mota-Engil SA.

W Wydziale Modernizacji i Utrzymania Infrastruktury KZD poinformowano nas, że w ramach generalnego remontu przewidziano zabezpieczenie antykorozyjne dwóch przęseł wiaduktu (cały obiekt ma 230 metrów długości i 21,3 m szerokości, powstał w II połowie lat siedemdziesiątych) - znajdujących się nad torami kolejowymi, a także całej płyty wiaduktu. Ponadto wykonane zostanie odwodnienie obiektu (jest powierzchniowe, będzie wprowadzone do kanalizacji), zaplanowano wymianę zniszczonych dylatacji przy przyczółkach i naprawę samych przyczółków (beton uległ degradacji), zmianę izolacji na całej długości obiektu itp. Zgodnie z nowymi przepisami podwyższone zostaną - z 1,1 do 1,3 metra - bariery zabezpieczające (poręcze) na całej długości wiaduktu.

(J.ŚW)

mariosz
July 3rd, 2007, 09:39 AM
Oj będzie się działo....:ohno:

piter_vel_pior
July 3rd, 2007, 12:17 PM
BOMBA!ja niedawno szedłem z domu do dworca na nogach i zajęło mi to tyle samo czasu co jazda autem. Remont estakady był konieczny. Pamietam, że w zimie dziury wypadają zawsze w tych samych miejscach, a w nich widoczne jest stalowe zbrojenie. Tragedia. Ofiara z kierowców byc musi niestety:/

Kononowicz K.
July 12th, 2007, 10:51 AM

Ruszają prace na obu jezdniach al. 29 Listopada

W przyszłym tygodniu kierowcom jeszcze trudniej będzie przejechać modernizowaną al. 29 Listopada. Roboty, które w tej chwili trwają tylko na jednym pasie tej ulicy, na krótkim odcinku od ul. Prandoty do Kamiennej (w kierunku Nowego Kleparza), przeniosą się bowiem na obie jezdnie al. 29 Listopada. Od ul. Prandoty do aż do ul. Opolskiej robotnicy do końca listopada będą budować dodatkowy, trzeci pas dla komunikacji zbiorowej. To oznacza, że krakowianom jadącym jedną z najbardziej zatłoczonych tras w mieście, pozostanie do dyspozycji zaledwie po jednej jezdni w każdym kierunku.

Dodatkowe utrudnienia dla kierowców spowoduje również prowadzony od 9 lipca, remont wiaduktu nad torami kolejowymi, nad ul. Warszawską i Wita Stwosza, który potrwa do 30 sierpnia. W tym czasie zamknięty będzie bowiem zjazd z wiaduktu do ul. Warszawskiej.

Aby nie utknąć na alejach w wielogodzinnym korku naszym Czytelnikom zalecamy kilka tras objazdowych:
- Jadąc od Warszawy przed skrzyżowaniem al. 29 Listopada z ul. Opolską skręcamy w ul. Lublańską, dojeżdżamy do ronda Polsadu, jedziemy ul. Młyńską, Piotów, Olszyny, stąd skręcamy albo w ul. Łukaszewicza do ul. Prandoty i następnie al. 29 Listopada.

- Jadąc od Nowej Huty ul. Lublańską również przejedziemy tą trasą. Możemy jednak również wybrać inną trasę. Dojeżdżamy do ronda Polsadu, następnie skręcamy w ul. Młyńską, Pilotów, Olszyny i jedziemy prosto do ul. Brodowicza, al. Beliny-Prażmowskiego, przez rondo Mogilskie, ul. Lubomirskiego, Wita Stwosza i stąd tunelem dojedziemy do ul. Pawiej i al. 29 Listopada.

- Jadąc ul. Radzikowskiego przed rondem Ofiar Katynia skręcamy w ul. Armii Krajowej i stąd ul. Nawojki i Czarnowiejską kierujemy się w stronę al. Słowackiego.

- Jadąc ul. Jasnogórską objazd również będzie poprowadzony przez ul. Armii Krajowej do al. Słowackiego.

- Jadąc ul. Conrada skręcamy w prawo w ul. Weissa, następnie ul. Radzikowskiego dojeżdżamy do ul. Wrocławskiej, Śląskiej i wyjeżdżamy na al. Słowackiego.

- Jadąc ul. Wyki skręcamy w ul. Batalionu Skała, następnie w ul. Łokietka, Wybickiego, Dr. Twardego i jedziemy Prądnicką do Nowego Kleparza.

- Jadąc alejami od strony Jubilatu skręcamy w ul. Czarnowiejską, Nawojki, Armii Krajowej, Conrada i wyjeżdżamy na ul. Opolską.

ciaperr79
July 13th, 2007, 08:25 AM
To oznacza, że krakowianom jadącym jedną z najbardziej zatłoczonych tras w mieście, pozostanie do dyspozycji zaledwie po jednej jezdni w każdym kierunku.

Haha... A ile wcześniej było tych jezdni... po 5 ??!! :banana:
Chyba autorowi artykułu chodzi o pasy ...
Niech on lepiej pisze artykuły o kulturze czy czyms tam, na czy się zna ...

Kononowicz K.
July 13th, 2007, 08:41 AM

Tunel zastąpi wiadukt?

http://www.dziennik.krakow.pl/var/html/2007/07.13/Krakow/wiadukttif.jpg

Rozważany jest wariant zamknięcia obu jezdni w ciągu al. 29 Listopada i al. Słowackiego, by nie zostać z rozgrzebanym obiektem na zimę

Niektórzy mieszkający w pobliżu wiaduktu nad torami kolejowymi w ciągu al. Słowackiego i al. 29 Listopada skarżą się policji na hałasy spowodowane remontem obiektu, w tym także w nocy; wkrótce może być jednak jeszcze gorzej. Wykonawcy obawiają się bowiem, że przy tylko częściowym zamknięciu wiaduktu, jak jest obecnie, nie zdążą z pracami przed jesiennymi chłodami i deszczami i - jak się dowiedzieliśmy - rozważa się możliwość całkowitego wstrzymania ruchu i prowadzenia remontu czasami nawet "24 godziny na dobę".

Kilkanaście dni temu ruszył generalny remont wiaduktu w ciągu al. Słowackiego i al. 29 Listopada, a trwa już także przebudowa samej al. 29 Listopada. Do grudnia ma zostać przebudowany odcinek tej trasy od rejonu ulicy Kamiennej aż do skrzyżowania z ul. Opolską. Na razie poszerzana jest głównie jezdnia prowadząca ruch w stronę centrum miasta - na odcinku od ulicy Prandoty do rejonu Kamiennej; w związku z tym dostępny jest tylko jeden pas dla samochodów. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu na całej długości al. 29 Listopada, od ul. Prandoty do Opolskiej (i w drugą stronę też, gdyż dotyczy to obu nitek) dla samochodów - bez preferencji dla komunikacji zbiorowej - zostanie już tylko po jednym pasie ruchu w każdym kierunku. Być może jednak będzie jeszcze jedna zmiana w tym rejonie, równie poważna.

Z remontowanym wiaduktem maja problemy nie tylko kierowcy, ale też okoliczni mieszkańcy oraz wykonawca prac. - Są zgłoszenia na policję z powodu hałasu w nocy, m.in., gdy asfalt odcinany jest, specjalną technologią, od stalowej konstrukcji. To można robić, gdy jest chłodno, gdy asfalt jest twardy, a więc głównie nocą - powiedział nam Andrzej Zaborski, wicedyrektor Krakowskiego Zarządu Dróg.

Według planów - do 30 sierpnia - zajęta ma być połowa jezdni wraz z chodnikiem po stronie zachodniej wiaduktu, czyli obydwa pasy (wraz z chodnikiem) prowadzące ruch w kierunku al. Słowackiego. II etap remontu wiaduktu planowany jest od 1 września; wtedy zamknięta zostanie jezdnia po stronie wschodniej, a dwukierunkowy ruch będzie prowadzony już odremontowaną jezdnią zachodnią. Choć rozpoczęcie prac planowano nieco później - remont wiaduktu musiał zostać podjęty, "by skończył się w październiku, bo później wszystko mogłaby pokrzyżować pogoda" - argumentowano. W ramach generalnego remontu przewidziano m.in. zabezpieczenie antykorozyjne dwóch przęseł wiaduktu (cały obiekt ma 230 metrów długości i 21,3 m szerokości, powstał w II połowie lat siedemdziesiątych) znajdujących się nad torami kolejowymi, a także całej płyty wiaduktu. Ponadto wykonane zostanie odwodnienie obiektu (jest powierzchniowe, będzie wprowadzone do kanalizacji), zaplanowano wymianę zniszczonych dylatacji przy przyczółkach i naprawę samych przyczółków (beton uległ degradacji), zmianę izolacji na całej długości obiektu itp. Zgodnie z nowymi przepisami podwyższone zostaną - z 1,1 do 1,3 metra - bariery zabezpieczające (poręcze) na całej długości wiaduktu...

- Zakres prac jest bardzo duży, a do ich prowadzenia potrzebna jest dobra, umiarkowana pogoda - mówi dyr. Zaborski. - Wykonawca sygnalizuje nam, że przy takiej organizacji ruchu jak obecnie (zamknięta tylko połowa jezdni) może nie zdążyć przed jesienną zmianą pogody, a w listopadzie czy grudniu nie powinno się już prowadzić robót przy wiadukcie; są więc obawy, by nie zostać z rozgrzebanym obiektem na zimę. Z tego powodu, jak przyznał Andrzej Zaborski, rzeczywiście rozważany jest obecnie wariant całkowitego zamknięcia wiaduktu dla samochodów.

- Nie ma w tej sprawie jeszcze żadnej decyzji. Gdyby jednak doszło do zamknięcia, ruch samochodowy (objazdy) odbywałby się przez ul. Wita Stwosza, tunele pod dworcem i ul. Pawią. Są argumenty, by w zdecydowany sposób wejść na wiadukt, a jeśli byłaby taka potrzeba - prowadzić tam prace przez całą dobę, nawet gdyby trzeba było czasowo ustawić jakieś ekrany akustyczne chroniące okolicznych mieszkańców. W żadnym wariancie nie uniknie się uciążliwości, a więc jak najszybsze wyremontowanie tego ważnego krakowskiego wiaduktu byłoby korzystne dla wszystkich - powiedziano nam w KZD.

adamus
July 26th, 2007, 08:24 AM
http://bi.gazeta.pl/im/4/4089/m4089854.gif

Wiadukt na 29 Listopada zamknięty
MW
2007-07-25, ostatnia aktualizacja 2007-07-25 21:46

http://bi.gazeta.pl/im/9/4339/z4339989Z.jpg
Fot. Paweł Piotrowski / AG

W środę drogowcy zamknęli wiadukt łączący 29 Listopada z Alejami Trzech Wieszczów. Objazdy zostały poprowadzone od al. 29 Listopada poprzez ul. Wita Stwosza, tunel Rafała Kalinowskiego, ul. Pawią do al. Słowackiego. W drugą stronę od al. Słowackiego, poprzez ul. Pawią, tunel Rafała Kalinowskiego, ul. Wita Stwosza do al. 29 Listopada. Drogowcy tłumaczą, że mieli do wyboru dwie opcje: albo pracować dłużej, ograniczając ruch, albo zamknąć wiadukt i dzięki temu szybciej zakończyć remont. Ponowne otwarcie wiaduktu (po jednym pasie w każdym z kierunków) przewidywane jest dopiero na koniec sierpnia. Cały remont alei 29 Listopada ma się zakończyć za prawie cztery miesiące.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków

Eldorado
July 26th, 2007, 11:17 AM
Dzieki tunelowi brak estakady nie jest tak bardzo odczuwalny.

igorlan
July 26th, 2007, 12:31 PM
Dzieki tunelowi brak estakady nie jest tak bardzo odczuwalny.

Niemniej jednak na tunel skierowany jest cały ruch ze strony Ronda Mogilskiego więc tam na dole pod estakadą przed samym tunelem pewnie tworzą się małe koreczki oczekujących na wjazd na rondo.

juunior
July 26th, 2007, 11:02 PM
^^ Czesc kierowcow jedzie gora przez parking GK reszta tunelem. Naprawde nie ma jakies tragedii myslalem ze bedzie duzo gorzej.

Kononowicz K.
August 1st, 2007, 09:21 AM

Jedną nitką w dwóch kierunkach

http://www.dziennik.krakow.pl/var/html/2007/08.01/Krakow/29tif.jpg
Cały ruch ma się od jutra odbywać nitką
od strony cmentarza Rakowickiego

Al. 29 Listopada w połowie zamknięta

Od paru dni całkowicie zamknięty jest wiadukt w ciągu al. Słowackiego i al. 29 Listopada, która jest od kilku tygodni przebudowywana. Do tej pory prace koncentrowały się na nitce prowadzącej od ul. Opolskiej w stronę centrum miasta, która został zwężona do jednego pasa. Od czwartku czekają nas jednak kolejne zmiany w organizacji ruchu na al. 29 Listopada.

Trwa przebudowa al. 29 Listopada. Przypomnijmy, że do grudnia ma zostać przebudowany odcinek tej trasy (obie nitki) od rejonu ulicy Kamiennej aż do skrzyżowania z ul. Opolską. Do tej pory poszerzana była jezdnia prowadząca ruch w stronę centrum miasta - na odcinku od ulicy Żmujdzkiej do Kamiennej i w związku z tym dostępny jest tam tylko jeden pas dla samochodów.

Zakładano, że w tych dniach prace zostaną rozszerzone także na drugą nitkę i w stronę ul. Opolskiej trzeba będzie jechać również po węższej jezdni. Jak się dowiedzieliśmy - plany zostały właśnie zmienione. - Zdecydowaliśmy, że trzeba jednak zamknąć całą nitkę zachodnią, czyli tę, którą ruch prowadzony jest (teraz jednym pasem) w stronę centrum - powiedział nam Andrzej Zaborski, wicedyrektor Krakowskiego Zarządu Dróg. - Okazało się bowiem, że trzeba tam m.in. wzmocnić podłoże (okazało się słabsze niż przewidywano) i prace muszą być prowadzone w zdecydowany sposób, a nie po kawałku.

W związku z całkowitym zamknięciem jednej nitki - dwukierunkowy ruch będzie prowadzony od czwartku jezdnią wschodnią, czyli tą, od strony cmentarza Rakowickiego; pasy mają zostać rozdzielone separatorami. - Tak najprawdopodobniej będzie do końca sierpnia; później ruch zostanie przeniesiony na już wyremontowaną nitkę, a zamknięta zostałaby ta wschodnia - dodaje Andrzej Zaborski.

Przypomnijmy, że już całkowicie zamknięty jest dla samochodów wiadukt nad torami kolejowymi w ciągu al. 29 Listopada i al. Słowackiego, a samochody są kierowane na trasę objazdową - od al. 29 Listopada przez ul. Wita Stwosza, tunel Rafała Kalinowskiego (pod Dworcem Głównym), ul. Pawią do al. Słowackiego; w drugą stronę trasa prowadzi tymi samymi ulicami i tunelem. "Obowiązkowa" jazda przez tunel ma też trwać przynajmniej do końca sierpnia, później na wiadukcie będą udostępnione pasy (po jednym) w każdą stronę

grywald
August 3rd, 2007, 11:34 PM
no widac ze nawet im to idzie moze nawet wczesniej to skoncza ale dobrze ze bedzei ten trzeci Pas bo ruch troche sie rozlozy mimo ze nie bedzie on dla wszystkich

Zyzio
August 6th, 2007, 09:48 AM
Huh, tego jeszcze nie było, żeby kawały o remontowanych drogach powstawały:

Jedzie facet ciężarówką al. 29 Listopada w Krakowie. Widząc idącą kobietę zatrzymuje samochód i pyta:
- Podwieźć Panią?
- Nie, dziękuję - spieszę się.

Tim999
August 7th, 2007, 04:25 PM
Update z 7.VIII.2007

Ta zatoczka koło stacji benzynowej chyba (?) nie zostanie jednak zlikwidowana

http://img411.imageshack.us/img411/3060/dsc00299ua1.jpg (http://imageshack.us)

http://img409.imageshack.us/img409/186/dsc00300na2.jpg (http://imageshack.us)

Widok w kierunku centrum

http://img502.imageshack.us/img502/9227/dsc00318zz6.jpg (http://imageshack.us)

http://img401.imageshack.us/img401/3517/dsc00317jp7.jpg (http://imageshack.us)

Widok w stronę wyjazdu z miasta

http://img248.imageshack.us/img248/1480/dsc00319sh1.jpg (http://imageshack.us)

http://img292.imageshack.us/img292/1026/dsc00320hr2.jpg (http://imageshack.us)

Oraz Porsche Cabrio, częsty bywalec krakowskich dróg:)

http://img524.imageshack.us/img524/5215/dsc00316wi6.jpg (http://imageshack.us)

Kononowicz K.
August 7th, 2007, 07:00 PM
cholera nie sadzilem ze beda tu fotki jakies, dzieki ciekawe tylko czy bedzie mozna liczyc na aktualizacje, bo jak na razie sa to pierwsze

Kononowicz K.
August 13th, 2007, 10:41 PM
http://bi.gazeta.pl/im/8/4253/m4253028.jpg

Remonty na kredyt blokują rozwój

http://bi.gazeta.pl/im/0/4387/z4387340X.jpg

Mimo że co roku przybywa pieniędzy na inwestycje, w te wakacje na krakowskich ulicach prowadzi się dwa razy mniej prac niż w zeszłym roku. Remontów jest mniej, bo w budżecie brakuje pieniędzy - wydaliśmy je już w zeszłym roku.

Fot. Paweł Piotrowski / AG Minione wakacje upłynęły pod znakiem remontów na głównych krakowskich ulicach. Oprócz wielkich inwestycji na rondach Mogilskim i Polsadu przebudowywano wtedy nawierzchnie jeszcze czterech innych ważnych ulic. W tym roku remontów jest o wiele mniej. Oprócz poszerzania al. 29 Listopada oraz wiosennych prac na ul. Powstańców nie rozpoczął się ani jeden duży remont. Z nowych inwestycji ruszyła zaś tylko budowa obwodnicy Przegorzał o długości 1,5 km. Kierowcy nie powinni być zmartwieni, bo zeszłego lata stali w gigantycznych korkach. Zadowoleni być jednak też nie mogą, bo stan krakowskich ulic systematycznie pogarsza się.

Miasto nie prowadzi remontów, bo w tegorocznym budżecie nie ma na nie pieniędzy. Tych zaś brakuje, bo w dużej mierze wydaliśmy je już w zeszłym roku - prace za blisko 40 mln zł zostały zapłacone z budżetu 2007. Pieniędzy brakuje do tego stopnia, że za trwającą budowę dodatkowych pasów na al. 29 Listopada za 29 mln zł miasto zapłaci dopiero w 2009 roku - dopiero wtedy w budżecie znajdą się wolne środki.

Taka sytuacja jest niepokojąca. Kiedy miasto szukało pieniędzy na sfinansowanie ostatniego etapu prac dla linii szybkiego tramwaju, okazało się, że nie ma ich w trzech następnych budżetach. A samorządy, jeśli chcą budować na kredyt, muszą zagwarantować wypłacalność w ciągu trzech lat. Dłuższy termin kredytowania jest niedopuszczalny. Na szczęście, okazało się, że nie da się na razie zbudować hali widowiskowo-sportowej w Czyżynach i brakujące 60 mln zł na tunel zostanie zapłacone z pieniędzy na nią przeznaczonych. Na halę zarezerwowano ok. 200 mln zł, więc reszta tych pieniędzy również zostanie wydana tam, gdzie akurat będą potrzebne - np. na dokończenie budowy stadionu Wisły już teraz przeznaczono z tej kwoty ponad 20 mln zł. Za 30 mln zł z hali powstała też estakada nad rondem Polsadu.

Magistraccy urzędnicy uważają, że budowanie na kredyt to normalny stan rzeczy. Zmieniają się ceny, więc plany inwestycyjne trzeba dostosować do realiów finansowych. Przypominają, że choć nie widać tego na placach budowy, z roku na rok miasto przeznacza coraz więcej środków na inwestycje strategiczne. Tylko w tym roku w budżecie znalazło się na nie prawie 750 mln zł. To ponad dwa razy więcej niż w czasach kadencji prezydenta Gołasia - choć to jego rządy są powszechnie uznawane za czas prosperity inwestycyjnego (dwa mosty, dwie estakady).

Budowanie na kredyt ma swoje dobre i złe strony. Z pewnością prac, które zrobiono w zeszłym roku na Wielickiej, Bora-Komorowskiego, Powstańców Śląskich i Konopnickiej, w tym roku nie udało by się wykonać za te same pieniądze, bo ceny prac budowlanych szybko idą w górę. Część pieniędzy za te remonty miasto wypłaca dopiero dziś, płacąc starą cenę.

Dla porównania. Krakowski Zarząd Dróg chciałby jeszcze w tym roku dobudować trzeci pas dla autobusów między rondem Grunwaldzkim a mostem Dębnickim. To ok. dwukrotnie mniejszy zakres prac niż przy zeszłorocznej wymianie nawierzchni między rondem Grunwaldzkim a hotelem Forum. Tymczasem dziś ten sam wykonawca chce za zrobienie trzeciego pasa ok. 24 mln zł - rok temu ta suma wystarczyła z zapasem na prace między rondem a hotelem Forum.

Jednak wydawanie pieniędzy, których jeszcze nie mamy, może doprowadzić do przyhamowania przez kilka najbliższych lat wielkich remontów i budów. Chyba że Kraków zacznie się szybko bogacić lub uda mu się zdobyć znaczne pieniądze z funduszy unijnych. Już teraz wiadomo, że zupełnie nowa dwupasmówka między lotniskiem w Balicach a al. Armii Krajowej będzie musiała powstać za dotacje. Ponad 200 mln zł, bo na tyle szacuje się budowę dwupasmówki, nie uda się znaleźć w budżecie miasta wcześniej niż za pięć lat.

broman
August 20th, 2007, 01:25 PM
zapowiadaja sie jakies ruchy na polnocy miasta

Opracowanie wstępnego projektu wraz z materiałami do ULD w celu uściślenia zajętości terenu wymaganego do pozyskanie pod przebudowę al.29-Listopada na odcinku od ul. Opolskiej do granic Miasta Krakowa.

zrodlo:KRAKOWSKI ZARZĄD DRÓG W KRAKOWIE (http://www.kzd.krakow.pl/new/?d=aktualnosci&p=przetargi&id=252)

Kononowicz K.
August 20th, 2007, 01:56 PM
ale kolega odkryl... przeciez o tym od dawna wiadomo, chca poszerzyc 29 (tak jak to obecne), az do granic miasta, moze wreszcie ta aleja bedzie wygladala jak glowna trasa przelotowa przez miasto, a nie jak uliczka gdzies na prowincji

Hextor
August 20th, 2007, 03:30 PM
To by musieli jeszcze te bydynki przy niej wyremontowąc/wyburzyć... przecież tam takie rudery straszne stoją.

emzi_nh
August 20th, 2007, 04:09 PM
Ja z kolei słyszałem i widziałem mapkę, że wyjście z miasta ma być całkiem nowym śladem, jako przedłużenie Wita Stwosza...

kZo
August 20th, 2007, 05:10 PM
Docelowo ma być tak: Zaraz po wjeździe w granice administracyjne miasta od strony Węgrzc droga ma się rozdzielać: jedna część leci normalnie a druga odbija w lewo i dochodzi do ul. Strzelców i poszerzoną ulicą do 2x2 do ronda Barei i do Polsadu. Wracając do starego śladu to: jedziemy w głąb miasta i po chwili pomiędzy jednym wiaduktem kolejowym a drugim droga znów się rozdziela tyle, że tym razem odbija w prawo i cały czas wzdłuż torów kolejowych dochodzi do obecnie ślepej końcówki Wita Stwosza.

Kononowicz K.
August 20th, 2007, 05:15 PM
To by musieli jeszcze te bydynki przy niej wyremontowąc/wyburzyć... przecież tam takie rudery straszne stoją.

"Opracowanie wstępnego projektu wraz z materiałami do ULD w celu uściślenia zajętości terenu wymaganego do pozyskanie pod przebudowę al.29-Listopada na odcinku od ul. Opolskiej do granic Miasta Krakowa."

moze nie jest to doslownie napisane, ale dla w miare rozumnego czlowieka to oczywiste jest, ze z tego mozna sie dowiedziec, ze chca wykupic tereny, aby zburzyc te koszmarne chalpy i poszerzyc aleje

Hextor
August 20th, 2007, 05:42 PM
Człowieku przecież wiem, że maja wyburzać te chałpy które stoją blisko drogi i je wyburzą, aby ją poszerzyc! Mi chodziło o te które stoją dalej od jezdni, bez ich wyburzenia ta droga nadal nie bedzie wyglądać jak glowna trasa przelotowa przez miasto.

Kononowicz K.
August 20th, 2007, 05:46 PM
Człowieku przecież wiem, że maja wyburzać te chałpy które stoją blisko drogi i je wyburzą, aby ją poszerzyc! Mi chodziło o te które stoją dalej od jezdni, bez ich wyburzenia ta droga nadal nie bedzie wyglądać jak glowna trasa przelotowa przez miasto.

ale dlaczego ??? przeciez jak zburza potrzebne chalpy to po to, aby poszerzyc wystarczajaco do zbudowania wiekszej ilosci pasow (3 konkretnie)

kZo
August 20th, 2007, 05:52 PM
aby poszerzyc wystarczajaco do zbudowania wiekszej ilosci pasow (3 konkretnie)

konkretnie to 2 jezdnie po 2 pasy ruchu

Tim999
August 20th, 2007, 06:24 PM
wyburzyć te kamienice to b. dobry pomysł, nie wiem czy w nich ktokolwiek mieszka. Głównym celem jest jednak wymiana i wzmocnienie nawierzchnii, bo ta na wysokości chociażby kościoła prezentuje się tragicznie.

Kononowicz K.
August 20th, 2007, 06:55 PM
konkretnie to 2 jezdnie po 2 pasy ruchu

z tego co wiem tam tez maja byc 3 pasy z 1 oczywiscie dla komunikacji miejskiej

Kononowicz K.
August 20th, 2007, 06:56 PM
wyburzyć te kamienice to b. dobry pomysł, nie wiem czy w nich ktokolwiek mieszka. Głównym celem jest jednak wymiana i wzmocnienie nawierzchnii, bo ta na wysokości chociażby kościoła prezentuje się tragicznie.

tymbardziej, ze sa obrzydliwe i zadne z nich zabytki, tak wiec niczego nie szkoda (nawet nie wiem czy to sa kamienice, czy jakies baraki)

kZo
August 21st, 2007, 08:07 AM
z tego co wiem tam tez maja byc 3 pasy z 1 oczywiscie dla komunikacji miejskiej

Cytat ze specyfikacji technicznej: "Aleja 29 Listopada została zaliczona do klasy drogi G 2/2, a od ul. Strzelców do granic Miasta do klasy drogi G 2/3." A po drugie wydaje mi się, że na północ od Opolskiej jest mniejszy ruch i już tyle autobusów nie jeździ, żeby robić im osobny trzeci pas.

Kononowicz K.
August 21st, 2007, 09:07 AM
ale jakby tam mialy byc 2 pasy, to by nic nie musieli robic bo teraz tam sa wlasnie 2, ja slyszalem ze maja byc 3 pasy, bo po co niby chcieliby wykupywac teren zeby burzyc ???

kZo
August 21st, 2007, 09:45 AM
ale jakby tam mialy byc 2 pasy, to by nic nie musieli robic bo teraz tam sa wlasnie 2, ja slyszalem ze maja byc 3 pasy, bo po co niby chcieliby wykupywac teren zeby burzyc ???

Chyba trochę mylisz pojęcia. Droga ma mieć dwie jezdnie po dwa pasy ruchu każdy. A teraz jest tak, że od Opolskiej do Powstańców jest jedna jezdnia z czterema pasami ruchu (mało roboty jeśli chodzi o poszerzanie) a od Powstańców do granic miasta jest jedna jezdnia z dwoma pasami ruchu i tam będzie dorabiana druga jezdnia.

Kononowicz K.
August 21st, 2007, 10:24 AM
wiem co to znaczy, ale jakos nie bardzo wiem gdzie tam bedzie miejsce na robienie pasa zieleni

ciaperr79
August 21st, 2007, 10:36 AM
A jest pas zieleni na wcześniejszym odcinku ??
Nie ma !!
Jest ohydna bariera betonowa i mozna to niestety nazwać 2x2 ...

Tim999
August 21st, 2007, 06:00 PM
Wzdłuż al 29 Listopada montują podpory pod ekrany akustyczne, w wielu miejscach nawierzchnia jest już utwardzona i wywalcowana

http://img108.imageshack.us/img108/6075/dsc00601jx2.jpg (http://imageshack.us)

http://img112.imageshack.us/img112/4622/dsc00602kd7.jpg (http://imageshack.us)

http://img248.imageshack.us/img248/7159/dsc00603zq3.jpg (http://imageshack.us)

http://img505.imageshack.us/img505/9116/dsc00604oz5.jpg (http://imageshack.us)

Kononowicz K.
August 21st, 2007, 07:05 PM
zasrane ekrany... czy zawsze musza je wstawiac ??? bez sensu to jest i idiotycznie wyglada, a wie ktos czy beda tam lewoskrety na tych skrzyzowaniach ???

mariosz
August 21st, 2007, 11:23 PM
zasrane ekrany... czy zawsze musza je wstawiac ??? bez sensu to jest i idiotycznie wyglada, a wie ktos czy beda tam lewoskrety na tych skrzyzowaniach ???
W pierwszej chwili pomyślałem tak jak ty "zasrane ekrany" ale w sumie jak je postawią i zarosną jakimiś bluszczami itp. to będzie ładnie, a i mieszkańcy troche ciszej będą mieli:)

ciaperr79
August 22nd, 2007, 09:45 PM

A mieszkałeś kiedyś przy ulicy ??
To już od wyobraźni projektanta, a przede wszystkim decyzji inwestora zależy jak będą te ekrany wyglądać.
A w właśnie te obrośnięte roślinnością według mnie są super - wprowadzają więcej zieleni do krajobrazu, a poza tym grafiti byle jakie nie powstanie na nich :-) (znaczy takie typu tamten mistrz a ta kurwa... )

Kononowicz K.
August 24th, 2007, 01:45 PM
mam pytanie, czy orientuje sie ktos, czy na tych 3 skrzyzowaniach beda zrobione lewoskrety ???
czy tez nadal nie wyciagneli wnioskow jak kiedys przy budowie ulicy i nadal beda korki podczas skretu w lewo ktore doprowadza do zakorkowania skrajnego lewego pasa ???

Tim999
August 24th, 2007, 08:54 PM
mam pytanie, czy orientuje sie ktos, czy na tych 3 skrzyzowaniach beda zrobione lewoskrety ???
czy tez nadal nie wyciagneli wnioskow jak kiedys przy budowie ulicy i nadal beda korki podczas skretu w lewo ktore doprowadza do zakorkowania skrajnego lewego pasa ???

Na ostatnim zdjęciu widać, że powinien być oddzielny pas do lewoskrętu w Wileńską, ponieważ znacznie poszeżyli jezdnie na skrzyżowaniu.

mariosz
August 24th, 2007, 11:25 PM
Na ostatnim zdjęciu widać, że powinien być oddzielny pas do lewoskrętu w Wileńską, ponieważ znacznie poszeżyli jezdnie na skrzyżowaniu.

Z tego co mi wiadomo to wszystkie lewoskręty są likwidowane - w Wileńską i tak skręcało mało samochodów, a jak już to nawet jak jeden czekał na skręt to od razu za nim był korek więc nie ma sensu ich utrzymanie.:puke:

Kononowicz K.
August 24th, 2007, 11:41 PM

myslalem o tym, ale myslalem tez, ze mi sie tylko wydawalo, na fotce jednak tego tak nie widac, ale Ty byles tam wiec chyba mozesz cos powiedziec, bo widziales pewnie dokladnie a jakby zlikwidowali te skrety to bylaby najwieksza glupota, a przeciez wystarczy tylko dorobic pas i po problemie, bo miejsca raczej jest

Kononowicz K.
August 31st, 2007, 08:33 PM
Wiadukt otwarty!

W nocy, z 31 sierpnia na 1 września przywrócony zostanie ruch na wyremontowanej części wiaduktu w ciągu al. 29 Listopada.

Remont połowy jezdni wraz z chodnikiem po zachodniej stronie wiaduktu (kierunek Nowy Kleparz) trwał ok. miesiąca. Drugi etap remontu – strona wschodnia wiaduktu -rozpocznie się w pierwszym tygodniu września.

W związku z otwarciem, ruch samochodowy będzie się odbywał w obie strony po wyremontowanej części wiaduktu.

Modernizacja wiaduktu nad ul. Warszawską, Wita Stwosza i torami kolejowymi jest jednym z ważniejszych elementów przebudowy al. 29 Listopada. W ramach zadania, które kosztować będzie 27,5 mln zł dobudowane zostaną dodatkowe pasy ruchu dla komunikacji zbiorowej oraz przebudowane skrzyżowanie z ul. Wileńską. Planowany termin zakończenia zadania – koniec listopada 2007 roku /M/

www.krakow.pl

tkk
September 1st, 2007, 12:39 AM
W nocy, z 31 sierpnia na 1 września przywrócony zostanie ruch na wyremontowanej części wiaduktu w ciągu al. 29 Listopada.

Zupełnie przypadkiem, wracając do domu, miałem okazję przejechać po wyremontowanym wiadukcie (chyba tuż po otwarciu).
Nawierzchnia jest ok... ale myślałem, że zrobią coś z chodnikami - a zostało po staremu - czyli chodnik wystający ponad jezdnię może z 5 cm (albo i mniej), nie oddzielony krawężnikiem (tylko takim stalowym "czymś", w miejscu krawężnika). Dobrze, że chociaż są bariery stalowe (wymienione na nowe).

Kononowicz K.
September 13th, 2007, 06:41 PM
Zmiana organizacji ruchu w ciągu al. 29 Listopada na odcinku od ul. Kamiennej do ul. Żmujdzkiej

Zarząd Dróg i Transportu informuje o zmianie organizacji ruchu w ciągu al. 29 Listopada na odcinku od ul. Kamiennej do ul. Żmujdzkiej.

W dniu 14.09.2007 r. od godz. 5.00 do dnia 15.09.2007 r. do godz. 24.00 nastąpi wyłączenie z ruchu ul. Żmujdzkiej na skrzyżowaniu z al. 29 Listopada dla wykonania warstw bitumicznych. Dojazd do ul. Żmujdzkiej będzie możliwy od ul. Prądnickiej zgodnie z tablicami objazdowymi.

W dniu 16.09.2007 r. od godz. 23.00 do dnia 15.11.2007 r. dla wykonania remontu drugiej połowy al. 29 Listopada zostanie zamknięta jezdnia wschodnia na odcinku od skrzyżowania z ul. Prandoty do skrzyżowania z ul. Żmujdzką. W tym czasie ruch będzie się odbywała po jezdni zachodniej po jednym pasie ruchu w każdym kierunku. W dalszym ciągu będzie obowiązywał zakaz skrętu w lewo z al. 29 Listopada w ul. Wileńską oraz zakaz skrętu w lewo z al. 29 Listopada do Akademii Rolniczej.

Lokalizacja przystanków na czas realizacji II budowy:

W kierunku Warszawy:

1. Tymczasowy przystanek przed ul. Prandoty na pasie dla autobusów bez zmian.

2. Od dnia 19.09.2007 r. przystanek przy ul. Wileńskiej zostanie przeniesiony o 50 mb w kierunku ul. Brogi.

3. Przystanek wydzielony za ul. Wileńską zostanie przeniesiony na nowo wykonaną jezdnię zachodnią (wydzielony pas do lewoskrętu).

W kierunku Centrum:
1. Przystanek przed ul. Żmujdzką zostanie przywrócony w miejsce docelowe.

2. Tymczasowy przystanek przy skrzyżowaniu z ul. Wita Stwosza zostanie przywrócony na miejsce docelowe (przed stacją Bliska).

www.krakow.pl

Kononowicz K.
September 14th, 2007, 12:49 AM

Pojedziemy po nowej jezdni. Korki na Al. 29 Listopada

Szykuje się kolejna zmiana organizacji ruchu na zakorkowanej al. 29 Listopada. Od dziś do północy w sobotę będzie wyłączona z ruchu ul. Żmujdzka. Nie da się na nią wjechać z al. 29 Listopada. Dojazd ma być możliwy tylko od ul. Prądnickiej. W niedzielę od godz. 23 zostanie zamknięta wschodnia jezdnia al. 29 Listopada na odcinku od skrzyżowania z ul. Prandoty do skrzyżowania z ul. Żmujdzką.

W tym czasie ruch będzie się odbywał po wyremontowanej już jezdni zachodniej (po jednym pasie ruchu w każdym kierunku). W dalszym ciągu obowiązuje zakaz skrętu w lewo z al. 29 Listopada w ul. Wileńską oraz zakaz skrętu w lewo z al. 29 Listopada do Akademii Rolniczej. *** Zmiana organizacji ruchu nie wpłynie jednak na zmniejszenie korków tworzących się na alei 29 Listopada. W środę samochody stały już kilka kilometrów przed Krakowem. Służby miejskie nie potrafiły jednak wyjaśnić przyczyn powstania gigantycznego korka. Dopiero wczoraj udało nam się uzyskać odpowiedź. - Robimy teraz węzeł w rejonie Wileńskiej i to może być uciążliwe - mówi Andrzej Zaborski, zastępca dyrektora ds. technicznych Zarządu Dróg i Transportu. - Do tego w Krakowie zwiększa się ruch. Mieszkańcy wrócili z wakacji, każdego dnia pojawiają się studenci na sesje poprawkowe, nie powinniśmy więc dziwić się korkom. Robimy wszystko, aby już pod koniec października mieszkańcom było łatwiej przejechać al. 29 Listopada - tłumaczy Zaborski.

Kononowicz K.
September 21st, 2007, 09:48 PM
mam pytanko, czy ktorychs z kolegow orientuje sie, czy lewoskret w zmujdzka bedzie nadal istnial ???

mariosz
September 21st, 2007, 10:47 PM
Raczej tak.
Byłem dziś na remontowanym widukcie nad torami, tym niedaleko dworca, asfalcik już jest, nawet malowanie poziome już zrobili. Pozostało zamontować barirki metalowe wzdłóż jezdni i posprzątać:)pewnie niedługo puszczą tam auta.
Gorzej z wjazdem od strony Nowej Pawiej tam jeszcze troche popracują. A co do samego 29 listopada to asfalt już sfrezowany na tym niezrobionym odcinku. Praca wre....

Kononowicz K.
September 21st, 2007, 10:54 PM
Raczej tak.
Byłem dziś na remontowanym widukcie nad torami, tym niedaleko dworca, asfalcik już jest, nawet malowanie poziome już zrobili. Pozostało zamontować barirki metalowe wzdłóż jezdni i posprzątać:)pewnie niedługo puszczą tam auta.
Gorzej z wjazdem od strony Nowej Pawiej tam jeszcze troche popracują. A co do samego 29 listopada to asfalt już sfrezowany na tym niezrobionym odcinku. Praca wre....

dzieki serdeczne, coraz koszmarniej wyglada ta ulica przez te pier... ekrany, niczym autostrada w miescie, calkowicie antymiejsko ja nie wiem jak mozna bylo cos takiego zrobic, to jest takis koszmar... dobrze, ze ten lewoskret w zmujdzka pozostanie, szkoda tylko ze w prandoty juz nie

ciaperr79
September 22nd, 2007, 10:43 PM
mam pytanko, czy ktorychs z kolegow orientuje sie, czy lewoskret w zmujdzka bedzie nadal istnial ???

A wyobrażasz sobie jak wjeżdżaliby w swoje osiedle mieszkańcy Żabińca ??

ciaperr79
September 22nd, 2007, 10:46 PM
dzieki serdeczne, coraz koszmarniej wyglada ta ulica przez te pier... ekrany, niczym autostrada w miescie, calkowicie antymiejsko ja nie wiem jak mozna bylo cos takiego zrobic, to jest takis koszmar... dobrze, ze ten lewoskret w zmujdzka pozostanie, szkoda tylko ze w prandoty juz nie

Przeprowadź się tam i pomieszkaj chwilę w tym hałasie... zrozumiesz po co są te pier... ekrany.
A tak na marginesie jeszcze nie wiadomo z czego będą bo są narazie tylko słupki. Mam nadzieję że będą z siatką, na któej będzie sie pnęło coś zielonego... Ale z drugiej strony powinny być przeźroczyste, żeby nie zasłaniać światła ludziom na parterze (tylko wtedy trzeba te ekrany myć co jakiś czas... bo się brudzą i wyglądają fatalnie...)

Kononowicz K.
September 22nd, 2007, 11:15 PM
Przeprowadź się tam i pomieszkaj chwilę w tym hałasie... zrozumiesz po co są te pier... ekrany.
A tak na marginesie jeszcze nie wiadomo z czego będą bo są narazie tylko słupki. Mam nadzieję że będą z siatką, na któej będzie sie pnęło coś zielonego... Ale z drugiej strony powinny być przeźroczyste, żeby nie zasłaniać światła ludziom na parterze (tylko wtedy trzeba te ekrany myć co jakiś czas... bo się brudzą i wyglądają fatalnie...)

z czegokolwiek by bylo to i tak bedzie to idiotycznie i brzydko wygladalo, niczym autostrada w miescie, ta ulica bedzie calkowicie inaczje wygladala i o ile rozumiem jeszcze ten badziew pod samymi blokami to juz gdy sie koncza a to nadal sia ciegnie to juz nie rozumiem... a tam jest tylko trawa, wiec nie wiem czemu ma sluzyc to paskudztwo
co do lewoskretu to extra ze bedzie ale dojazd do zabinca to zadne wytlumaczenie, jakos dla mieszkancow ulic obok cmentarza rakowickiego nie zrobili lewoskretu w prandoty, ponadto slyszalem ostatnio, ze na skrzyzownaiu z wilenska ma byc cos w postaci "minoronda"

mariosz
September 22nd, 2007, 11:24 PM
Było iść na budownictwo na polibude, zostać inżynierem to byś drogi projektował i ustalał co gdzie i jak żeby ładnie było, a tak to sobie ponarzekać możesz:)

ciaperr79
September 23rd, 2007, 08:45 PM
Dokładnie... projektant dróg się znalazł... krytykuje a nawet nie wie co jest po co i dlaczego...

"z czegokolwiek by bylo to i tak bedzie to idiotycznie i brzydko wygladalo, niczym autostrada w miescie," - to co ma kur.a być ?! alejka na szerokość dwóch dorożek ?? jak natężenie ruchu jest klka albo więcej tysiecy pojazdów na dobę ??

Sloczu
September 24th, 2007, 05:29 PM
Witam
Orientujecie się może czy wjeżdżając do Krakowa al. 29 listopada dojadę bez większych problemów do skrzyżowania z Opolską czy też będę stał w długim, czasochłonnym korku? Będę jechał w piatek
Z góry dzięki za info

Zyzio
September 24th, 2007, 05:47 PM
Orientujecie się może czy wjeżdżając do Krakowa al. 29 listopada dojadę bez większych problemów do skrzyżowania z Opolską czy też będę stał w długim, czasochłonnym korku? Będę jechał w piatek

Będziesz stał.....
Alternatywa: odpowiednio wceśniej (Michałowice/Bibice/Węgrzce) zjechać w boczną drogę... Polecam dobre mapy.

PS: Ech, no właśnie zacząłem się zastanawiać skąd-dokąd chcesz dojechać...

W każdym razie:
http://www.traxelektronik.pl/pogoda/kamery/cam_rej.php?type=1&nr=12

i na 29 Listopada skrzyżowanie z ul. Kuźnicy Kołłątajowskiej:
http://www.traxelektronik.pl/pogoda/kamery/cam_hst.php?ns=472
(tam są swiatła i jak akurat nic nie jedzie, to nie znaczy że korka nie ma....)

semi-dry
September 24th, 2007, 06:45 PM
Witam
Z góry dzięki za info

Jedziesz do czy za Kraków, może coś podpowiemy?

Sloczu
September 24th, 2007, 09:42 PM
Chce się dostać do ulicy Reymonta (AGH) Zawsze wjeżdżałem aleją 29 listopada potem Słowackiego i w prawo w Reymonta Teraz szukam dobrej alternatywy Może coś doradzicie?
PS. Dzięki za odpowiedzi panowie

grzaniec z galicji
September 25th, 2007, 12:56 PM
Chce się dostać do ulicy Reymonta (AGH) Zawsze wjeżdżałem aleją 29 listopada potem Słowackiego i w prawo w Reymonta Teraz szukam dobrej alternatywy Może coś doradzicie?
PS. Dzięki za odpowiedzi panowie
ja bym sie pakowal AK, ale zyby tam sie dostac trzeba odpowiednio wczesniej skrecic z DK7 na zachod do drog wojewodzkich...np Skała (preferuje), ewentualnie Olkusz, nastepnie slimakiem w dol na azory, przejazd kolejowy, przejazd przez osiedle hitlera , myk w lewo kolo GTC i jestes na swiatlach prezy akademikach AGH ...:D

ciaperr79
September 25th, 2007, 11:13 PM
.... przejazd przez osiedle hitlera ...:D

Przez co ?? hihi ...:nuts:

Kononowicz K.
October 2nd, 2007, 03:45 PM
orientuje sie ktos jak teraz wyglada sytuacja ??? slyszalem, ze maja otworzyc w tydzien przed koncem tego miesiaca, bo juz prawie wszystko zrobili
beda tu jeszcze jakies fotki ???

Zyzio
October 3rd, 2007, 09:23 AM
orientuje sie ktos jak teraz wyglada sytuacja ??? slyszalem, ze maja otworzyc w tydzien przed koncem tego miesiaca, bo juz prawie wszystko zrobili
beda tu jeszcze jakies fotki ???

AFAIK to na razie otworzyli całkiem jedynie wiadukt na koleją...
vide: http://news.komunikacja.krakow.pl/lokalne/index.php?id=20071003

Modernizacja wiaduktu to element dobudowy na al. 29 Listopada trzeciego pasa ruchu specjalnie dla autobusów. Remont - wart 27,5 mln zł - na całej długości alei, aż do skrzyżowania z ul. Opolską, ma być zakończony ostatecznie w końcu listopada tego roku.

grzaniec z galicji
October 3rd, 2007, 11:44 PM
Przez co ?? hihi ...:nuts:
osiedle hitera... na Bronowicach... a myslisz ze na czym sie wzorowali projektanci NH? Przejdz sie, zobacz, porownaj...

mariosz
October 16th, 2007, 04:52 PM
Ruch na 29 listopada zastanie w ciągu kilku dni przeniesiony na nową jezdnię i będzie odbywał się w obydwu kierunkach od wiaduktu na torami kolejowymi koło polibudy aż do wyjazdu z Akademii Rolniczej, pozostałe 100 metrów jezdni wschodniej jest nadal w budowie.

ciaperr79
October 17th, 2007, 07:56 AM
osiedle hitlera... na Bronowicach... a myslisz ze na czym sie wzorowali projektanci NH? Przejdz sie, zobacz, porownaj...

Z góry sorry za zjazd z tematu...

Coś nie mogę znaleźć takiego osiedla... Rzuć tif'a z zumi czy czegoś :)
Chyba jednak nazwa sie zmieniła ...

Niemożliwe, żeby w Polsce było cokolwiek im. Hitlera :/

Jaracz
October 17th, 2007, 11:35 AM
no bo nigdy czegos takiego nie bylo, jakis debil wymyslil taka nazwe i juz. Zreszta nazwa ta nie jest chyba za bardzo znana, bo mieszkalem w NH ponad 20 lat i nigdy o czyms takim nie slyszalem, dopiero na tym forum :D

a co do tego, na czym wzorowali sie projektanci NH, to ja slyszalem wersje, ze osiedla byly tak budowane, by bloki tworzyly cos w stylu muru, ktory moglby przejac na siebie fale uderzeniowa po ew. zrzuceniu bomby o duzym polu razenia (atomowej?). I w sumie patrzac na ulozenie blokow na osiedlach, trudno nie oprzec sie takiemu wrazeniu ;)

np. http://www.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&time=&date=&ttype=&q=Cracow,+Poland&ie=UTF8&ll=50.098092,20.013099&spn=0.012168,0.029182&t=k&z=15&om=1

Ogolnie chyba cale Mistrzejowice to dobry przyklad ;)

pozdr

grzaniec z galicji
October 17th, 2007, 07:00 PM
Z góry sorry za zjazd z tematu...

Coś nie mogę znaleźć takiego osiedla... Rzuć tif'a z zumi czy czegoś :)
Chyba jednak nazwa sie zmieniła ...

Niemożliwe, żeby w Polsce było cokolwiek im. Hitlera :/

http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=krak%F3w%2C+rydla&Submit.x=0&Submit.y=0&Submit=Szukaj

glowy sobie uciac nie dam, ale bylo kiedys na forum o tym... no chyba ze cos pomieszalem :) Jesli tak to prosze o stosowna korekte...
i nie twierdze ze osiedle tak sie nazywa... :)

Kononowicz K.
October 24th, 2007, 04:29 PM
http://www.krakow.pl/_lib/komunikaty/getAttach.php?binId=5355

Al. 29 Listopada otwarta

Koniec kłopotów kierowców w rejonie al. 29 Listopada. Od dzisiaj (24 października) cała wyremontowana arteria na odcinku od wiaduktu nad torami kolejowymi do ul. Żmujdzkiej będzie otwarta dla ruchu.

Wcześniej niż pierwotnie planowano, bo już od dzisiejszego popołudnia, kierowcy mogą korzystać ze zmodernizowanej al. 29 Listopada. „Ważne, że pomimo krótkiego czasu, jaki był na realizację inwestycji, udało się ją zakończyć przed zbliżającym się Świętem Zmarłych”, zaznaczył Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski, który w południe przyglądał się finalizowaniu prac na arterii.

Prace związane z modernizacją kilkukilometrowego odcinka al. 29 Listopada od wiaduktu nad torami kolejowymi do ul. Żmujdzkiej prowadzone były od końca czerwca br. Najpierw remontowano odcinek od ul. Kamiennej do ul. Prandoty. Następnie drogowcy zajęli się wiaduktem nad torami kolejowymi. Równolegle modernizowano fragment od ul. Prandoty do ul. Żmujdzkiej, a także skrzyżowania i wjazd na tereny Akademii Rolniczej, która udostępniła teren pod inwestycję. W efekcie al. 29 Listopada zyskała dodatkowy pas ruchu dla komunikacji miejskiej w każdą ze stron, ułożona nawierzchnia spełnia wszelkie normy obciążenia, a płynny ruch zapewni nowoczesna sygnalizacja świetlna, oznakowanie pionowe i poziome.

Koszt modernizacji tego fragmentu drogi wyjazdowej na Warszawę wyniósł ok. 27 mln zł. W następnych latach al. 29 Listopada będzie przebudowywana na odcinku od ul. Opolskiej do granic Krakowa. Obecnie przygotowywana jest dokumentacja tej inwestycji. (M)

www.krakow.pl

mariosz
October 24th, 2007, 06:18 PM
Byłem tam przed chwilą i super im to wyszło. Ekrany wcale nie są takie straszne. Na dole do wysokości 1m są z płyt betonowych a wyżej to chyba rodzaj pleksy i dzięki temu właśnie że są przezroczyste nie ma wrażenia jakby się jechało autostradą. Widać kamienice a ulica wygląda jak miejska. Mimo tego iż zabrano po 3m z każdej strony to ludzie ze swoich domów nie wychodzą prosto w ekrany i tak zostało dużo miejsca i pieski mają gdzie odcedzić kartofelki;)Budowę oceniam na 5+.

Kononowicz K.
October 24th, 2007, 06:57 PM
Byłem tam przed chwilą i super im to wyszło. Ekrany wcale nie są takie straszne. Na dole do wysokości 1m są z płyt betonowych a wyżej to chyba rodzaj pleksy i dzięki temu właśnie że są przezroczyste nie ma wrażenia jakby się jechało autostradą. Widać kamienice a ulica wygląda jak miejska. Mimo tego iż zabrano po 3m z każdej strony to ludzie ze swoich domów nie wychodzą prosto w ekrany i tak zostało dużo miejsca i pieski mają gdzie odcedzić kartofelki;)Budowę oceniam na 5+.

jechalem dzisiaj przed 12 i jeszcze nie zrobili wszystkiego
ja bede bardziej krytyczny i uwazam ze zje... ta ulice duzo niestety...
przede wszystkim te cholerne ekrany, brak lewoskretu w prandoty (a byloby tam miejsce na to), brak pasa dla autobusow od wjazdu do wyjazdu z BP (chocby dla taksowek bo one nie staja na przystankach - czyzby przejezdzaly obok stacji ???) ogolnie mowia fajnie, ze ulica poszerzona ale szkoda, ze w zly sposob

semi-dry
October 24th, 2007, 10:41 PM
http://www.krakow.pl/_lib/komunikaty/getAttach.php?binId=5355

Al. 29 Listopada otwarta

www.krakow.pl

2 mln wyjechało a budować trzeba.

adamus
October 24th, 2007, 10:57 PM
przede wszystkim te cholerne ekrany, brak lewoskretu w prandoty (a byloby tam miejsce na to), brak pasa dla autobusow od wjazdu do wyjazdu z BP (chocby dla taksowek bo one nie staja na przystankach - czyzby przejezdzaly obok stacji ???) ogolnie mowia fajnie, ze ulica poszerzona ale szkoda, ze w zly sposob

Wcześniej też nie było lewoskrętu i zapewne zachowano zakaz skrętu ze względu na potencjalne korki.

Nie wiem gdzie nie ma pasa dla busow Twoim zdaniem- na całej długośći jest pas, koło BP odbija w prawo.

Kononowicz K.
October 24th, 2007, 11:02 PM
Wcześniej też nie było lewoskrętu i zapewne zachowano zakaz skrętu ze względu na potencjalne korki.

Nie wiem gdzie nie ma pasa dla busow Twoim zdaniem- na całej długośći jest pas, koło BP odbija w prawo.

wlansie kolo BP nie ma, nie wiem czy widzisz, ale od zjadu do BP robia sie 2 pasy dla wszystkich bo trzeci zjezdza po BP a pozniej z wyjazdu z BP ponownie wraca i sa nadal 3

a co do lewoskretu to chyba masz slaba pamiec, bo przez wiele lat byl lewoskret z prandoty (jakis rok temu jeszcze byl), pozniej zrobiono zakaz skretu wlasnie tam, a teraz zamiast ponownei go zrobic jak na skrzyzowaniu z wilenska czy zmujdzka, to oni zlikwidowali, kompletnie bez sensu

ciaperr79
October 25th, 2007, 08:07 AM

Stary, weź wyluzuj z ta nienawiścią do ekranów....
Są niezbędne, szczególnie w terenie tak gęsto zabudowanym.
Poza tym i tak na przeciwko BP sa za niskie żeby ochronić ostatnie piętra, ale dobre i to. Chronia przynajmniej na pewno 2 może 3 kondygnacje - a im wyżej tym głosniej.
No i są przeźroczyste więc ok - ludzie widzą kawałek świata no i światło dociera :-)

Tak poza tym osobiste pytanie - dlaczego według ciepie ekrany sa beznadziejne? - wiadomo jest kwestia dobrania tak aby były ładne, spełniały zadanie w danym terenie (odbijały bądź rozpraszały) i żeby współgrały z krajobrazem. I tyle.

mariosz
October 25th, 2007, 10:08 AM
Właśnie ciaperr zgadzam się w 100% z tobą i jednocześnie szanuję wypowiedź kononowicza,ale stwierdzam że ten drugi pan krytykuje wszystko co tylko w Krakowie zostaje jakoś zmienione, przebudowane lub wybudowane i trochę mnie to irytuje. Trzeba się cieszyć że budują, a jak ma się wizje czegoś lepszego to może trzeba spróbować architektury lub budownictwa na polibudzie;)

Kononowicz K.
October 25th, 2007, 11:44 AM
Właśnie ciaperr zgadzam się w 100% z tobą i jednocześnie szanuję wypowiedź kononowicza,ale stwierdzam że ten drugi pan krytykuje wszystko co tylko w Krakowie zostaje jakoś zmienione, przebudowane lub wybudowane i trochę mnie to irytuje. Trzeba się cieszyć że budują, a jak ma się wizje czegoś lepszego to może trzeba spróbować architektury lub budownictwa na polibudzie;)

nie no nie krytykuje wszystkiego, po prostu uwazam, ze mozna by lepiej zrobic ta ulice... no dobra juz uwgledniajac te koszmarne ekrany, ale reszte mozna bylo zrobic lepiej
ogolnie rzecz biorac jasne, ze ciesze sie z tej przebudowy, bo sam jestem zwolennikiem plynnosci ruchu i wiekszej ilosci pasow i extra, ze zrobili ta przebudowe, ale jak mowie skoro robi sie ja nie na rok, tylko na wiele lat to mozna bylo zrobic ja myslac perspektywicznie

SFK
October 25th, 2007, 12:36 PM
Z ekranami jedyny problem jest taki ze zamontowano w znacznej czesci odbijajace (pleksa) a nie pochlaniajace. Czyli hałas zostaje tylko fala dźwiękowa jest odbita w inną stronę. Plus nie zawsze zarządca drogi pamięta o ich oczyszczeniu...

Zyzio
October 25th, 2007, 01:34 PM
a co do lewoskretu to chyba masz slaba pamiec, bo przez wiele lat byl lewoskret z prandoty (jakis rok temu jeszcze byl), pozniej zrobiono zakaz skretu wlasnie tam, a teraz zamiast ponownei go zrobic jak na skrzyzowaniu z wilenska czy zmujdzka, to oni zlikwidowali, kompletnie bez sensu

Był lewoskręt z 29L w Prandoty, ale skasowali, jak otworzyli Wita Stwosza. I b. dobrze, bo tędy jest szybciej i szerzej.

ciaperr79
October 25th, 2007, 10:12 PM
Z ekranami jedyny problem jest taki ze zamontowano w znacznej czesci odbijajace (pleksa) a nie pochlaniajace. Czyli hałas zostaje tylko fala dźwiękowa jest odbita w inną stronę. Plus nie zawsze zarządca drogi pamięta o ich oczyszczeniu...

Jakie to są pochłaniające ??
Bo dotychczas myślałem, że sa odbijające, albo odbijająco-rozpraszające (odpowiednia tekstura trójwymiarowa)... rzuć jakieś foto...

A co do czyszczenia to rzeczywiście w Polsce - olewka... będzie zasyfione.

Hextor
October 25th, 2007, 10:24 PM
Jechałem tamtędy dzisaj i nie wiem co ten Majchrowski otwierał skoro robota jeszcze nie skończona? Chodniki nie zrobione, nie wszystkie ekrany założone. Ogólnie syf.

Kononowicz K.
October 25th, 2007, 11:27 PM
Jechałem tamtędy dzisaj i nie wiem co ten Majchrowski otwierał skoro robota jeszcze nie skończona? Chodniki nie zrobione, nie wszystkie ekrany założone. Ogólnie syf.

przeciez pisalo, ze ulica bedzie przejezdna ale beda robili jeszcze prace kosmetyczne nie wplywajace na utrudniena w ruchu

WITEKF
October 26th, 2007, 10:30 AM
jechalem dzisieaj, ekrany sa ok, nie sa wysokie, bo kamienice wdluz nie sa wysokie, sa w znacznej odleglosci tak od jezdni jak i chodnikow (nie tak jak na DTS w Katowicach :-), poszerzenie pasa jezdni jest wyrazne, leoskret w Wilenska? jest dla TAXI, MPK i jeszcze kogos (osobny sygnalizator swietlny). Ogolnie b. dobre wrazenie i o niebo lepiej niz bylo (zrobilo sie jasniej i teren jakby sie sam uporzadkowal)

kZo
October 26th, 2007, 11:58 AM
http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=krak%F3w%2C+rydla&Submit.x=0&Submit.y=0&Submit=Szukaj

glowy sobie uciac nie dam, ale bylo kiedys na forum o tym... no chyba ze cos pomieszalem :) Jesli tak to prosze o stosowna korekte...
i nie twierdze ze osiedle tak sie nazywa... :)

Osiedle o którym mówisz zostało wybudowane po koniec lat 50-tych ubiegłego wieku i z Hitlerem ma tyle wspólnego, że budynki podobne są do pierwszych osiedli Nowej Huty, czyli np Willowego czy Wandy, a te z kolei wzorowane były na budynkach wybudowanych przez Niemców w czasie II WŚ znajdujących się przy obecnej ul. Królewskiej.

ciaperr79
October 26th, 2007, 02:25 PM
jechalem dzisieaj, ekrany sa ok, nie sa wysokie, bo kamienice wdluz nie sa wysokie, sa w znacznej odleglosci tak od jezdni jak i chodnikow (nie tak jak na DTS w Katowicach

Nie zgodze się co do odpowiedniej wysokości ekranów po stronie lewej jadąc od Kleparza na odcinku od Poczty do AR.
Dla bloku naprzeciwko BP ekrany dwóch ostatnich pięter na pewno nie ochornią, w szczególności przed hałasem z pasów w stronę W-wy. (żeby ochroniły ich wysokość powinna być conajmniej do linii poprowadzonej w przekroju poprzecznym drogi od źródła hałasu (ustala się go na środku pasa ruchu na wysokości 0,5m) do górnej krawędzi budynku.
Wątpię czy jest to spełnione nawet dla bliższych pasów. A w tym bloku (tak jest oddalony), że najgłośniej będzie na 2 ostatnich kondygnacjach.

Ekrany na 29-ego sa pewnie takie ze względów ekonomicznych :ohno: - gdyby były wyższe tym wyższe byłoby obciążenie wiatrem i potrzebne wtedy by były większe (czyli droższe) fundamenty.

SFK
October 26th, 2007, 02:51 PM
Nie zgodze się co do odpowiedniej wysokości ekranów po stronie lewej jadąc od Kleparza na odcinku od Poczty do AR.
Dla bloku naprzeciwko BP ekrany dwóch ostatnich pięter na pewno nie ochornią, w szczególności przed hałasem z pasów w stronę W-wy. (żeby ochroniły ich wysokość powinna być conajmniej do linii poprowadzonej w przekroju poprzecznym drogi od źródła hałasu (ustala się go na środku pasa ruchu na wysokości 0,5m) do górnej krawędzi budynku.
Wątpię czy jest to spełnione nawet dla bliższych pasów. A w tym bloku (tak jest oddalony), że najgłośniej będzie na 2 ostatnich kondygnacjach.

Ekrany na 29-ego sa pewnie takie ze względów ekonomicznych :ohno: - gdyby były wyższe tym wyższe byłoby obciążenie wiatrem i potrzebne wtedy by były większe (czyli droższe) fundamenty.

A może w planie jest wymiana okien lub sa one juz wymienione? To jest często stosowana w miastach alternatywa dla ekranu.

SFK
October 26th, 2007, 02:58 PM
Jakie to są pochłaniające ??
Bo dotychczas myślałem, że sa odbijające, albo odbijająco-rozpraszające (odpowiednia tekstura trójwymiarowa)... rzuć jakieś foto...

A co do czyszczenia to rzeczywiście w Polsce - olewka... będzie zasyfione.

Są ekrany absorpcyjne typu zielona sciana, nie jechalem jeszcze 29ta ale gdzies mi mignely na zdjeciach stamtad. Cos w rodzaju plyty sandwich postawionej na sztorc i zamiast twardej sciany bocznej miekki material (cos ala Tyvek).

Tu jest przyklad http://www.rockdelta.com/sw66111.asp ale robi to sporo innych firm. Jedyna wada jest to ze czasami w zimie jezeli zalega na nich snieg sciagniety z jezdni i podmakaja.

SFK
October 26th, 2007, 03:01 PM
Osiedle o którym mówisz zostało wybudowane po koniec lat 50-tych ubiegłego wieku i z Hitlerem ma tyle wspólnego, że budynki podobne są do pierwszych osiedli Nowej Huty, czyli np Willowego czy Wandy, a te z kolei wzorowane były na budynkach wybudowanych przez Niemców w czasie II WŚ znajdujących się przy obecnej ul. Królewskiej.

Sorry za kontynuowanie tego OT - w ktorej czesci Krolewskiej? Tam od Wolnosci w strone skrzyzowania z Kijowska? Natomiast co do budownictwa mieszkaniowego z wczesnych lat 50tych pare razy spotkalem sie z opinia ze starano sie budowac tak aby obrona tych obiektow byla zdecydowanie ulatwiona, czworoboki, waskie bramy na dziedziniec itd

ciaperr79
October 26th, 2007, 03:10 PM
Są ekrany absorpcyjne typu zielona sciana, nie jechalem jeszcze 29ta ale gdzies mi mignely na zdjeciach stamtad. Cos w rodzaju plyty sandwich postawionej na sztorc i zamiast twardej sciany bocznej miekki material (cos ala Tyvek).

Tu jest przyklad http://www.rockdelta.com/sw66111.asp ale robi to sporo innych firm. Jedyna wada jest to ze czasami w zimie jezeli zalega na nich snieg sciagniety z jezdni i podmakaja.

Aha, czyli takie jak np. wzdłuż ul.Lublańskiej. Nie wiedziałem, że to są także pochłaniające w pewnej części hałas.
Ten rodzaj - jak na Lublańskiej - podoba mi się najbardziej ze względu na wegetację zieleni.

ciaperr79
October 26th, 2007, 03:12 PM
A może w planie jest wymiana okien lub sa one juz wymienione? To jest często stosowana w miastach alternatywa dla ekranu.

Widziałem w kamienicach bliżej AR, okna nowszego typu, ale nie iwem czy były teraz wymieniane, czy 2-3 lata temu prywatnie.
A co to tego bloku... nie wiem...
Wiesz, żeby byc pewnym na 100% tego co napisałem musiałbym zobaczyć badania hałasu, a tak to sa tylko przypuszczenia.

kZo
October 26th, 2007, 03:33 PM
Sorry za kontynuowanie tego OT - w ktorej czesci Krolewskiej? Tam od Wolnosci w strone skrzyzowania z Kijowska? Natomiast co do budownictwa mieszkaniowego z wczesnych lat 50tych pare razy spotkalem sie z opinia ze starano sie budowac tak aby obrona tych obiektow byla zdecydowanie ulatwiona, czworoboki, waskie bramy na dziedziniec itd

Jadąc od placu Wolności w stronę Bronowic stoją luzem po prawej stronie. Na nich były wzorowane wczesne osiedla NH z końca lat 40-tych i początku 50-tych. To o czym ty wspominasz to troszkę późniejszy okres NH np osiedla Centrum A itd.

adamus
October 26th, 2007, 06:00 PM
wlansie kolo BP nie ma, nie wiem czy widzisz, ale od zjadu do BP robia sie 2 pasy dla wszystkich bo trzeci zjezdza po BP a pozniej z wyjazdu z BP ponownie wraca i sa nadal 3

Jest pas dla busow - jeżdze tędy codziennie. Radze się przejechać a nie dyskutować nad czymś czego się nie widziało.

Kononowicz K.
October 26th, 2007, 06:28 PM
Jest pas dla busow - jeżdze tędy codziennie. Radze się przejechać a nie dyskutować nad czymś czego się nie widziało.

uwazasz, ze pisze cos czego nie widzialem nie iwem skad to wiesz, ale wiem co pisze i jest jak mowie, ale ok zrobie to i przejade jeszcze raz

emzi_nh
October 26th, 2007, 08:59 PM
jeju czy to dziwne że nie chcieli dublować pasa dla busów? skoro wszystkie autobusy jadą na przystanek przy BP to dlaczego nie mogą tamtędy przejechać też taksówki? zrobiliby osobny pas to byłby pusty!
o to całe halo

adamus
October 26th, 2007, 11:43 PM
uwazasz, ze pisze cos czego nie widzialem nie iwem skad to wiesz, ale wiem co pisze i jest jak mowie, ale ok zrobie to i przejade jeszcze raz

Skoro piszesz, że nie ma tam pasa to mam prawo, aby stwierdzić, że nigdy nie jechałeś autobusem al. 29 listopada od strony centrum. Nie będe już kontynuować tematu bo to nie ma sensu.

xtra2007
October 29th, 2007, 06:12 PM

Dzisiaj przechodziłam koło stacji BP i są tylko dwa pasy na wysokości BP (pas dla autobusów nie jest pociągnięty przez ten krótki kawałek) - trzeci pas dopiero zaczyna sie w postaci wyjazdu ze stacji.

Natomiast w sobotę dwóch geodetów robiło pomiary Al. 29 od estakady Rozwadowskiego w stronę Wawy (widziałam ich na wysokości ulicy Nad Strugą).