View Full Version : [Lublin] Inwestycje

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 [38] 39 40

Meski
January 12th, 2012, 03:14 PM
Fraantz robiłeś w któreś z firm które wymieniłeś? W Temacie o bialskim lotnisku jeden z userów sugerował że po reformie administracyjnej wywozili do Lublina kontkaty i papier toaletowy. Ale oczywiście słyszał to od kogoś, kogo znajomy słyszał kiedyś że... Wszyscy lubimy szukac winnych ale prawda jest taka że ze Stocka trudno coś wynieść. Za to możesz kupić po przystępnych cenach alkohol jeżeli jestes pracownikiem. Może to jest tajemnica aprowizacji w gorzałę?

Maciek Lublin
January 12th, 2012, 03:19 PM
A tymczasem kolejne oznaki ruchu w powierzchniach magazynowych w okolicy Mełgiewskiej, obwodnicy i lotniska...

http://www.thecity.com.pl/Magazyny/Wiadomosci/Ruch-i-Kolporter-wynajmuja-6700-mkw.-w-Lublinie

bista
January 12th, 2012, 03:29 PM
Osobiście znam przynajmniej 6 osób, które są w stanie załatwić(z różnych źródeł) spirytus z Polmosu- 5 litrów za cenę od 100 do 160zł...

Z targowiska a nie ze Stocka. :)

Wszyscy lubimy szukac winnych ale prawda jest taka że ze Stocka trudno coś wynieść.

True.

Konstruktor
January 12th, 2012, 03:32 PM
Było to nieuniknione:) Patrząc jak tamte rejony się rozwijają pod względem infrastruktury.

Fraantz
January 12th, 2012, 03:33 PM
Czyli na ul. Mełgiewskiej powoli kształtuje nam się takie trochę zagłębie logistyczne Polski Wschodniej? :) Ciekawe, czy równie chętnie będą się tego typu firmy osiedlać przy Poligonowej i nowej Solidarności? Chociaż w przypadku tej ostatniej może być problem, ze względu na ukształtowanie terenu... a na korzyść Mełgiewskiej przemawia dodatkowo bliskość lotniska :)

Konstruktor
January 12th, 2012, 03:35 PM
A won od Solidarności! Zbyt piękne tereny na rowerek czy spacer by bezcześcić je ogromnymi halami..

zylo
January 12th, 2012, 03:45 PM
Spółdzielczości pracy, za giełdą można tam stawiać hale :)

A na solidarnosci bym widział hotele :)

Meski
January 12th, 2012, 04:11 PM
^^ A ja drapacze chmur :P

Fraantz
January 12th, 2012, 04:16 PM
^^ radzę się raczej po główce podrapać :P Raz że nikt w Lublinie nie zainwestuje w drapacz chmur, po drugie, nikt im nie pozwoli na budowę w tym miejscu...

.kp
January 12th, 2012, 04:34 PM
Ja sugeruję spuścić nieco z tonu i przed odpowiedzią zastanowić się nad wypowiedzią innych oraz kontekstem i nacechowaniem treści komunikatu. Wyczuć intencję osoby komunikującej...

inCommunicAdo
January 12th, 2012, 05:19 PM
Wystarczyłoby ich nie zamykać. Jakoś nie widze trzydziestoparoletniego tynia sprzedającego dzinsiory.
To jest moja impresja, ja się z cudzych nieogarnięć nie nabijam.

Drogi Meski, socjalistyczne planowanie centralne zakończyło się na szczęście ponad 20 lat temu. Zakłady produkcyjne są dziś głównie prywatne i, jeżeli nie są konkurencyjne, upadają, a nie są wypierane przez galerie handlowe. Nie zależy to też o władz miasta. Powstaje to, na co w danym momencie jest popyt. Prosta i oczywista prawda.
Akurat mało kto może uwierzy, ale wg danych, na które natknąłem się kiedyś w necie (nie pamiętam gdzie, niestety), Polska ma jeden z najniższych współczynników w sensie ilości powierzchni obiektów handlu detalicznego przypadających na 1 mieszkańca.
Poza tym, większa ilość galerii, a wraz z nimi kin, sklepów itp. może tylko podnieść atrakcyjność inwestycyjną Lublina w oczach przyszłych inwestorów i kadr zarządzających, którym przyjdzie się tu przeprowadzić.

Dużego przemysłu produkcyjnego w Lublinie nie będzie, i wybijmy to sobie z głowy, za wyjątkiem może firm, które chcą produkować w UE, ale eksportować na Wschód, i szukają dogodnej lokalizacji. Takich branż jest jednak niewiele. Moim zdaniem - i tu zgadzam się z Prezydentem Żukiem - jedyna szansa Lublina w tym zakresie to wysoce kwalifikowane usługi teleinformatyczne (księgowość, przetwarzanie danych, programowanie, rozliczenia itp.). Tu mamy ogrom zalet: niskie koszty utrzymania biur i kadry, wysoka podaż mlodych wykwalifikowanych kadr, coraz lepsze skomunikowanie informatyczne ze światem. Wystarczy tylko rozsądnie i odpowiednio intensywnie promować Lublin jako świetne miejsce dla takich ośrodków.

Co zaś tyczy się wieżowców: są fajne, ale większość Lublina nie posiada planu zagospodarowania przestrzennego, zeby było wiadomo, gdzie można je budować. Typowej dzielnicy biurowo-handlowej więc długo się nie doczekamy (poza quasi-centrum przy Zana). Zależnie od koniunktury, pójdziemy raczej śladem np. Wlk Brytanii, gdzie wokół miast, przy autostradach powstało wiele "office park'ów" (patrz inwestycja Wikany w podstrefie gosp.)

Meski
January 12th, 2012, 06:16 PM
^^ radzę się raczej po główce podrapać :P Raz że nikt w Lublinie nie zainwestuje w drapacz chmur, po drugie, nikt im nie pozwoli na budowę w tym miejscu...

Sam sie podrap po główce i zastanów się nad sobą.

inCommunicAdo: Jestem zwolennikiem wolnego rynku i doskonale rozumiem jego mechanizmy. Liczę, że wzrośnie atrakcyjność miasta wśród inwestorów. Póki co w ostatnim czasie to ożywienie widoczne jest przedewszystkim w sektorze wielkopowierzchniowych obiektów handlowych. Przy czym nie przemawia do mnie statystyka mówiąca, że przypada na mnie najmniej metrów kwadratowych w Europie. Szczerze to niewiele mnie to ineresuje. W zasadzie wszystko co jest mi niezbędne i na co mnie stać mogę nabyć już teraz. A niedostępne produkty mogę nabyć dzięki sklepom wysyłkowym. Nie wierzę też, że ze względu na wiekszą konkurencję spadną ceny detaliczne. Wiekszość najemnców centrów handlowych oferuje i tak chińskie ciuchy. Sweterek, którego produkcja kosztuje ok 10-15pln sprzedawany jest w promocji za 89 pln. Bardzo liczę na przemysł i to wcale nie ciężki ale wyspecjalizowany. Byłem jedną z tych osób, które piały z zachwytu nad informacją o Grand Tigerze. Mam nadzieję na wejście sektora usług, dokładnie takiego jaki opisałeś i jaki marzy sobie Prez. Żuk. Jednak póki co zamiast firm teleinformatycznych działają firmy telemarketingowe, zamiast megaksięgowości mamy firmy ubezpieczeniowe. W upadaniu drobnego przemysłu, jaki widzimy obecnie, irytuje mnie to że i tak za jakiś czas zaistnieje potrzeba otwierania miejsc pracy w tych sektorach na nowo. Miejmy nadzieje że tym razem przez poważnych inwestorów a nie pirackie konsorcja. Miasto sie zainteresowało, Mup zaprasza zwalnianych do siebie. Tylko ze jedyna alternatywa bedzie dla nich sprzedawanie ciuchów albo podawanie kawy w jednym z nowootwartych centrów handlowych. Wśród moich znajomych bez "wykształcenia" szczytem zawodowych aspiracji jest własnie fabryka. Może nie jest to łatwa i przyjemna robota w porównaniu z układaniem bluzek na wieszaku, ale daje poczucie stabilizacji. W Rzeszowie tych kwestii nikt nie bagatelizuje i proszę bardzo z prowincjonalnego miasteczka mamy tygrysa gospodarczego. I nikt tego nie zbudował na grzaskich fundamentach z galerii handlowych.

ikrys
January 12th, 2012, 09:38 PM
z dzisiejszego KL
- Zamierzamy rozpocząć budowę wiosną 2012 roku, a otwarcie jest planowane na 2013 r. - zapowiada swoją inwestycję w Lublinie austriacka spółka Immofinanz Group. Chodzi o budowę nowej galerii handlowej w samym centrum miasta. Stanie u zbiegu al. Tysiąclecia i Unii Lubelskiej.

Immofinanz nie informuje, jak ma wyglądać kompleks handlowy. - Grupa prowadzi negocjacje z władzami Lublina o zmianie istniejącego pozwolenia na budowę, aby obiekt spełniał wymagania wysokiej klasy centrum handlowego - informuje na swojej stronie internetowej.

Austriacka spółka w lipcu ub. roku odkupiła prawie 3 ha terenów przy al. Tysiąclecia od prywatnego inwestora. Przejęła też firmę Isabeau, która dysponuje pozwoleniem na budowę w tym miejscu Galerii Zamek.

Rozpoczęcie budowy jednak może się opóźnić.

Więcej na ten temat przeczytasz w czwartkowym, papierowym wydaniu Kuriera Lubelskiego.

grochu
January 13th, 2012, 05:01 AM
Jestem zwolennikiem wolnego rynku i doskonale rozumiem jego mechanizmy.
(...)
Nie wierzę też, że ze względu na wiekszą konkurencję spadną ceny detaliczne.
Serio? Coś mi tu nie pasuje;)
Nie jestem na bierząco z wątkiem, ale tego nie mogłem sobie odpuścić, proszę traktować to jako OT.

BlogLublin
January 13th, 2012, 01:10 PM
Jako, że jest to mój pierwszy postu na forum wypada się przywitać, co też czynię. Ukłony dla szanownych koleżanek i kolegów. Na początek chcę powiedzieć Wam, że jestem bardzo zaskoczony Waszą olbrzymią wiedzą o Lublinie. Biorąc to pod uwagę, proszę o wyrozumiałe przyjęcie mnie jako nowego na forum użytkownika.

Jeżeli chodzi o mnie sam obserwuję wiele "inwestycji" przeprowadzanych na terenie naszego miasta. Jedne są wartościowe, natomiast wiele z nich są to inwestycje typowo śmieciowe. Miejmy nadzieję, że to się zmieni.
W poprzednich postach, ktoś z Was napisał o sprzedaży działki i Kina Kosmos. Cóż, dla mnie te kino to szmat wspomnień i interesujący budynek, który teraz zostanie /najprawdopodobniej/ zrównany z ziemią, a w jego miejsce postawiony zostanie budynek z miejscem dla siedzib banków i parę apartamentów. Kilku skorzysta - reszta straci.

s17lublin
January 13th, 2012, 02:04 PM
Sorry za OT
Byłem wczoraj w McDonld's na Puławskiej i zauważyłem że ten lokal w stosunku do innych w Lublinie wygląda najgorzej. Wszystko już jest nieco zniszczone a i wielkość lokalu wcale nie jest duża. Kiedyś słyszałem że do 2012 roku włącznie wszystkie MC mają być wyremontowane więc może i ten niedługo przejdzie jakiś lifting.
Choć ten jest prywatny więc ktoś pewnie odkłada remont bo to jednak duże koszty.

P.S Debiut MC w Lublinie to chyba był na Krakowskim ale który z MC był następny na Chemicznej czy na Puławskiej ??

pawelo81
January 13th, 2012, 02:06 PM
^^ Napewno nie pierwszy na krakowskim. Pierwszy był na puławskiej.

Zegarkowy
January 13th, 2012, 02:08 PM
@BlogLublin, witamy :)

Pod kinem jest schron.... nie zdążyłem i już chyba nie zdążę go zobaczyć, szkoda :(

Maciek Lublin
January 13th, 2012, 02:09 PM
A czy pierwszy MC nie był przypadkiem pod MAKRO?

Zegarkowy
January 13th, 2012, 02:10 PM
A czy pierwszy MC nie był przypadkiem pod MAKRO?

Najpierw Puławska, potem Chemiczna, Krakowskie i Sp. Pracy.

Piekarz
Kosmos idzie na 100% do rozbiórki.

hubertkm
^^ Napewno nie pierwszy na krakowskim. Pierwszy był na puławskiej.

A nie na Chemicznej?

Zegarkowy
January 13th, 2012, 02:12 PM
Kosmos ...

Ciakwe czy dałoby się zorganizować jakąś wycieczkę 'przedwyburzeniową' ?

s17lublin
January 13th, 2012, 02:14 PM
A nie na Chemicznej?

Czyli co najstarszy i jeszcze nie wyremontowany??

Piekarz
January 13th, 2012, 02:16 PM
Najpierw lapnąłem, a potem się zastanowiłem. Nie wiem, czy ta informacja powinna być upubliczniona... Zegarkowy, weź to wyedytuj i udawajże nic nie wiesz ;)

Zegarkowy
January 13th, 2012, 02:18 PM
Najpierw lapnąłem, a potem się zastanowiłem. Nie wiem, czy ta informacja powinna być upubliczniona... Zegarkowy, weź to wyedytuj i udawajże nic nie wiesz ;)

Wyedytowałem ;)

Ale że co mam wiedzieć? Ja? Ja proszę pana nic nie wiem....:dunno:

Piekarz
January 13th, 2012, 02:21 PM
Dzięki ;) Najgorsze jest to, że Kosmos wywalą w kosmos.. Szkoda, naprawdę lubiłem tamto kino...

hubertkm
January 13th, 2012, 02:23 PM
Ale czego to nie chcesz upublicznić? Mamy prawo wiedzieć! ;)
Zwłaszcza jeśli znasz jakiś termin rozpoczęcia prac - warto by zadokumentować ten obiekt.

Haveblue
January 13th, 2012, 02:26 PM
kiedy (mają go wyburzyć)?

Zegarkowy
- warto by zadokumentować ten obiekt.

...dlatego też zastanawiam się nad jakąś wycieczką w tamto miejsce. Jutro sobota, może podoba dopisze... Fajnie by było poganiać wewnątrz - tam są takie zarąbiste klimaty

krassusek12
Już jak przesądzona jest rozbiórka, to mam nadzieję, że TA firma postawi tam coś na miarę swoich możliwości, bo Ta inna firma która była zainteresowana i o której pisano w mediach to raczej by walnęła tam jakiś bloczek. ;)

Zobaczymy, tez bym z chęcią zwiedził Kosmos od backstage ;)

Piekarz
January 13th, 2012, 02:27 PM
Ale czego to nie chcesz upublicznić? Mamy prawo wiedzieć! ;)
Zwłaszcza jeśli znasz jakiś termin rozpoczęcia prac - warto by zadokumentować ten obiekt.

Kto jest inwestorem (nie ta firma o której pisały gazety). W każdym razie pewne jest, że budynek będzie wyburzony, ale nie wiadomo jeszcze co będzie w tym miejscu - czy biura, czy mieszkaniówka.

Zegarkowy
January 13th, 2012, 02:32 PM
kiedy (mają go wyburzyć)?

do końca maja (tyle ważne jest zezwolenie).

Pamiętacie jak była wyburzana w wakacje chłodnia kominowa? Dali znać o tym odpowiednio wcześniej i pomimo brzydkiej pogody obserwowały to setki osób. Mam nadzieję że zanim rozwalą Kosmos będzie go można jeszcze zwiedzić po raz ostatni.

BlogLublin
January 13th, 2012, 03:03 PM
Myślę, że z wejściem do Kina Kosmos nie powinno być problemu. Może uda się to jakoś załatwić. Z chęcią porobię kilka zdjęcia wnętrza, chociaż do końca mam nadzieję, że nie wyrobią się z jego wyburzeniem, a wówczas kolejnego nie otrzymają.
Z drugiej strony - zainwestowali /jak plotka głosi/ 5 mln zł., więc opłaci im się pośpieszyć.

hubertkm
January 13th, 2012, 03:15 PM
Kto jest inwestorem (nie ta firma o której pisały gazety). W każdym razie pewne jest, że budynek będzie wyburzony, ale nie wiadomo jeszcze co będzie w tym miejscu - czy biura, czy mieszkaniówka.

Ponawiam pytanie: dlaczego mamy tego nie wiedzieć? Przecież chodzi o przestrzeń publiczną.

szalonypl
January 13th, 2012, 03:26 PM
Z moich informacji wynika, że Kosmos kupiła bardzo znana firma - B*****x

BlogLublin
January 13th, 2012, 03:55 PM
Czyżby Budimex?

A tu artykulik jaki znalazłem na necie - wart uwagi. Wynika z niego, że zburzą kino wcześniej niż się spodziewamy.

http://nowytydzien.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=1971:%C5%9Bni-im-si%C4%99-straszny-film&Itemid=43

krassusek12
January 13th, 2012, 04:15 PM
To trochę różne informacje macie ;)

Konstruktor
January 13th, 2012, 04:18 PM
Z moich informacji wynika, że Kosmos kupiła bardzo znana firma - B*****x

Hmm w tym roku mają otwierać swoją siedzibę w Lublinie także może tam postawią sobie budynek.

Zegarkowy
January 13th, 2012, 04:24 PM
Spekulacje - zły doradca..... więc spokojnie ;)

Piekarz
January 13th, 2012, 04:32 PM
Pod kinem jest schron.... nie zdążyłem i już chyba nie zdążę go zobaczyć, szkoda :(

W swoim czasie zwiedzałem schrony pod zakładami tytoniowymi. Klimatyczne, chociaż generalnie brak konserwacji raczej wyklucza ich użycie (zardzewiałych pancernych drzwi, prawdopodobnie nie dałoby się już nawet ruszyć).

Jak byłem w Szwajcarii na nartach, zaobserwowałem, że każdy budynek (nawet jednorodzinny) ma swój schron. Paranoja zimnowojenna jeszcze żywa ??? A może w tym szaleństwie jest metoda...

A co do przecieków jeszcze, to mam informacje, że mieszkaniówka Pirelli nie ruszy przez najbliższe 50 lat, bo kupili grunty w takich cenach za m2, po jakich teraz sprzedaje się za m2 mieszkania...

Meski
January 13th, 2012, 04:56 PM
A co do przecieków jeszcze, to mam informacje, że mieszkaniówka Pirelli nie ruszy przez najbliższe 50 lat, bo kupili grunty w takich cenach za m2, po jakich teraz sprzedaje się za m2 mieszkania...

No nie mów że będziemy mieli kolejny "...w budowie". W takiej sytuacji inwestor powinien zrewidowac plany i ewentualnie sprzedać działkę by odzyskać choć część kosztów.

Za szybko pogodziliśmy się z faktem rozbiórki kina :ohno:

.kp
January 13th, 2012, 05:00 PM
Jak byłem w Szwajcarii na nartach, zaobserwowałem, że każdy budynek (nawet jednorodzinny) ma swój schron. Paranoja zimnowojenna jeszcze żywa ???

"Szwajcaria nie ma armii, Szwajcaria jest armią". Schrony są tam elementem systemu obrony cywilnej. Założono tam, że schronienie ma znaleźć 100% populacji. I nie jest to martwy cel, a konsekwentnie realizowany plan wpisujący się w politykę obronności kraju. Główne założenie jest takie - może i nie mamy regularnej, kilkusettysięcznej armii jak inni, ale nasz system obrony jest taki, że nie opłaci się wam nas zaatakować. Zdolność mobilizacyjna jest ogromna, stale szkoli się dziesiątki tysięcy osób (szkolenia trwające kilkanaście tygodni). Obowiązywały tam tez przepisy obligujące rezerwistów do posiadania broni.

rafal_sks
January 13th, 2012, 08:11 PM
Nie wiem Panowie czy wiecie, ale 12.12.2011 Agencja Mienia Wojskowego sprzedała działkę położoną przy ul. Grygowej, oznaczoną numerem 31/3, tak wiec zapewne kolejna inwestycja ujrzy światło dzienne tylko jeszcze nie wiadomo jaka, kiedy i kto został nabywcą.

Fraantz
January 13th, 2012, 08:30 PM
na ul. Grygowej zapewne oddziaływać będzie "fenomen Mełgiewskiej", więc należy się tam spodziewać również kilku innych inwestycji :)

CarlitoLbn
January 13th, 2012, 08:36 PM
A nie na Chemicznej?

Pierwszy na sto.procent byl na chemicznej pozniej pulawska, krakowskie i spoldzielczosci

zylo
January 13th, 2012, 09:58 PM
Pierwszy był na Puławskiej. !
Wiem gdzie biłem się o pracę :)

tom13
January 13th, 2012, 10:55 PM
Nie wiem Panowie czy wiecie, ale 12.12.2011 Agencja Mienia Wojskowego sprzedała działkę położoną przy ul. Grygowej, oznaczoną numerem 31/3, tak wiec zapewne kolejna inwestycja ujrzy światło dzienne tylko jeszcze nie wiadomo jaka, kiedy i kto został nabywcą.

To chyba kupił WORD, będą tam budować dwie płyty poślizgowe i tor do szkolenia.

Michu25
January 14th, 2012, 12:30 AM
To chyba kupił WORD, będą tam budować dwie płyty poślizgowe i tor do szkolenia.

Czy to jest ta działka na przeciwko siedziby MPK? Bo ostatnio została ogrodzona. Pewnie na dniach pojawi się Toi Toi:)

jacekfreeman
January 14th, 2012, 01:08 AM
Pierwszy był na Puławskiej. !
Wiem gdzie biłem się o pracę :)E tam, a ja pamiętam, że na Chemicznej, bo mieszkałem niedaleko tego na Puławskiej i pamiętam jak stawiali tam słup z tym dużym żółtym "M" i się kłóciliśmy z kumplem który jest wyższy, czy ten stary na Chemicznej czy ten nowy :P

ssc_lbn
January 14th, 2012, 01:29 AM
Czy to jest ta działka na przeciwko siedziby MPK? Bo ostatnio została ogrodzona. Pewnie na dniach pojawi się Toi Toi:)
http://imageshack.us/photo/my-images/703/dsc5716.jpg/
ToiToi już stoi :) (zdjęcia z 4-01-2012) Ale działka ta należy do Wikany chyba. Prawda?
http://img703.imageshack.us/img703/6348/dsc5716.jpg

http://img714.imageshack.us/img714/8180/dsc5717i.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/714/dsc5717i.jpg/

jacekfreeman
January 14th, 2012, 01:34 AM
Ja tam słyszałem, tak jak już tutaj napisano, że na tej działce będzie budować się płyta poślizgowa WORD więc to ich działka.

szalonypl
January 14th, 2012, 01:57 AM
^^Ja myślę, że to Wikana Biznes Park, bo w informacjach prasowych pojawia się informacja o zbiegu ulic Grygowej i Pancerniaków.

ssc_lbn
January 14th, 2012, 02:01 AM
^^ jacekfreeman jednak ma rację. Działka 1/93 jest teraz ogrodzona (jak wyżej na zdjęciach):

http://img542.imageshack.us/img542/3817/mapanowapllarge.jpg
źródło: http://www.lublin.eu/Specjalna_Strefa_Ekonomiczna-1-298-3-347.html

szalonypl
January 14th, 2012, 02:17 AM
^^W takim razie zwracam honor :) Chociaż po części tez miałem racje :)

piotr k
January 14th, 2012, 10:10 AM
No ale ta działka tak jakby należy do SSE. W jaki więc sposób miałaby tam powstać płyta poślizgowa?

jacekfreeman
January 14th, 2012, 11:17 AM
A jest tam jakaś tablica informacyjna już?

krassusek12
January 14th, 2012, 12:15 PM
Rzeczywiście w tamtym rejonie miała powstać płyta postojowa (tfu. poślizgowa), ale dziwne, że na działce SSE? Trzeba popatrzeć kto wygrał przetarg na tą działkę.

jacekfreeman
January 14th, 2012, 12:19 PM
poślizgowa :)

(za dużo lotniska ;))

krassusek12
January 14th, 2012, 12:29 PM
^^:lol: :nuts:

piotr k
January 14th, 2012, 02:17 PM
Mam. Wikana jest właścicielem wszystkich czterech działek (1/92,93,94,95) o łącznej powierzchni niewiele ponad 4 ha. Informacja o nabyciu tego terenu została opublikowana w raporcie dla inwestorów numer 48/2009. Posty można więc spokojnie przenieść do tematu o SSE ;) Płyty poślizgowej tu nie będzie.

krassusek12
January 14th, 2012, 02:35 PM
Czyli Wikana jak zapowiadała tak startuje :)

Zegarkowy
January 14th, 2012, 03:27 PM
RUCH i Kolporter w jednym centrum logistycznym w Lublinie

EP
2012-01-14 13:08:25, aktualizacja: 2012-01-14 14:09:56
Dwóch największych dystrybutorów prasy w Polsce wynajęło magazyny w tym samym centrum logistycznym w Lublinie. RUCH i Kolporter zapewniają zgodnie, że bliskie sąsiedztwo z konkurencją zupełnie im nie przeszkadza. Natomiast Centrum Logistyczne Mełgiewska czeka na kolejnych najemców. W planach ma też rozbudowę.

http://d.polskatimes.pl/k/r/4/18/d7/4f105a04e9039_p.jpg
(© CLM)

Budowa kompleksu budynków (dwa magazyny klasy A i biura) zakończyła się jesienią ubiegłego roku. - Wtedy też podpisaliśmy pierwsze umowy dzierżawy. Jesteśmy bardzo zadowoleni z klientów, których udało nam się pozyskać - mówi Marek Gromaszek z Centrum Logistycznego Mełgiewska.

Kolporter magazynuje w Lublinie produkty FMCG (produkty codziennego użytku, szybko rotujące na półkach sklepowych np.
artykuły spożywcze, kosmetyki). - Wynajęliśmy 1200 mkw powierzchni magazynowej i 200 mkw biurowej - informuje Grzegorz Maciągowski, rzecznik spółki. Kolporter ma już w Lublinie swój oddział dystrybucji prasy, przy ul. Cisowej.

Konkurencyjny RUCH utworzył go właśnie przy ul. Mełgiewskiej. - Powierzchnia wynajmowanego magazynu to niespełna 4700 mkw - informuje Izabela Cicha-Berenda z firmy Martis Consulting, która reprezentuje spółkę w kontaktach z mediami.

Centrum Logistyczne Mełgiewska stara się pozyskać kolejnych najemców. - Do wynajęcia mamy jeszcze około 5 tys. mkw. Jesteśmy na etapie ustalania szczegółów kolejnych umów - tłumaczy Gromaszek.

Firma przymierza się też do nowych inwestycji. - Rozważamy budowę kolejnych magazynów na działce o powierzchni 4 hektarów, która jest w naszym posiadaniu - mówi Gromaszek. Firma liczy na duże zainteresowanie swoimi usługami m.in. w związku z budową obwodnicy Lublina.
http://www.kurierlubelski.pl/artykul/493662,ruch-i-kolporter-w-jednym-centrum-logistycznym-w-lublinie,id,t.html

myszoman
January 15th, 2012, 12:10 AM
E tam, a ja pamiętam, że na Chemicznej, bo mieszkałem niedaleko tego na Puławskiej i pamiętam jak stawiali tam słup z tym dużym żółtym "M" i się kłóciliśmy z kumplem który jest wyższy, czy ten stary na Chemicznej czy ten nowy :P

Nie, ten na Puławskiej był sporo wcześniej przed tym na Chemicznej. Pamiętam jak budowali Makro i Maca, później OBI. Ten na Puławskiej już wtedy był.

ReneLacoste
January 15th, 2012, 12:46 AM
Nie, ten na Puławskiej był sporo wcześniej przed tym na Chemicznej. Pamiętam jak budowali Makro i Maca, później OBI. Ten na Puławskiej już wtedy był.
Pamięć masz dobrą, ale krótką. Pierwszy MC był na Bronowicach:)

lubliner_100
January 15th, 2012, 04:54 PM
Teraz już wiadomo co z inwestycją Pawłowski Logistic (przed długi okres na ssc na ten temat była cisza). Ciekawe czy RUCH zatrudni nowych pracowników czy skorzysta tylko z obecnych w Centrum Logistycznym Mełgiewska?

caltra
January 16th, 2012, 09:20 PM
Jeszcze o galerii Zamek, ale bez specjalnych nowości.

Immofinanz Group: Przygotowania terenu pod budowę Galerii Zamek

13.01.2012 Rafał Ostrowski

Immofinanz Group zapowiedziała Retailnet pl, że w lutym 2012 poinformuje o terminie rozpoczęcia prac budowlanych przy Galerii Zamek. Przypomnijmy, że inwestycja rozpoczęta przez Isabeau Polska sp. z o.o. została w zeszłym roku przejęta przez Immofinanz Group. Obecnie trwają rozmowy między inwestorem, a miastem w sprawie zmiany obecnego pozwolenia na budowę. Isabeau co prawda uzyskał pozwolenie, ale potem zmienił projekt. Miasto uznało, że inwestor musi ponownie wystąpić o wymagane dokumenty. Powstał spór, który opóźniał inwestycję. Jak dowiedzieliał sie retailnet.pl w miejskim wydziale architektury i budownictwa, sprawa jest nadal rozpatrywana.

Centrum będzie miało 40 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni GLA. Galeria powstanie na działce o powierzchni 29 tysięcy metrów kwadratowych zlokalizowanej w rejonie alei Tysiąclecia i Unii Lubelskiej. Galeria ma zostać oddana do użytku w 2013 roku. Ires Poland sp. z o.o. zajmuje się komercjalizacją obiektu.

Należąca do Immofinanz Group, Immofinanz Polska sp. z o.o. jest naszym kraju właścicielem około 356 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni brutto. 24 procent to powierzchnia handlowa. Spółka ma 456 najemców w siedmiu miastach. Najwięcej nieruchomości posiada w Warszawie. Kapitalizacja rynkowa Immofinanz wynosi 34 mld euro.
http://www.retailnet.pl/Wspolna/Wiadomosci/2012/Styczen/13/Immofinanz-Group--Przygotowania-terenu-pod-budowe.aspx

Fraantz
January 16th, 2012, 11:04 PM
40 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni GLA

Czyli będzie 2 razy większa od Plazy? Czy powierzchnia GLA to to samo, co powierzchnia użytkowa/handlowa? Powierzchnia użytkowa Plazy, to podaj 21tys m2?

Haveblue
January 16th, 2012, 11:12 PM
Gross Letable Area, to pojecie komercyjne i nie ma przelozenia na pojecie techniczne a zatem techniczne normy pomiaru powierzchni. Dlugo by tlumaczyc, ale prawda jest taka, ze powierzchnia uzytkowa to jedno a GLA, to drugie i nie ma mozliwosci porownania tych obu powierzchni do siebie.

czarny
January 17th, 2012, 11:22 AM
GLA to raczej Gross Leasable Area czyli powierzchnia komercyjna przygotowana pod najemcow do wynajecia.
Nie spotkalem sie z okresleniem Letable.

czarny
January 17th, 2012, 11:44 AM
Jeszcze odnosnie Galerii Zamek to dobrze by bylo gdyby obok powstal hotel 4 lub 5 gwiadkowy z widokiem na Stare Miasto.
Ciekawe czy miejscowy plan zagospodarowania przewidujew tym miejscu taki obiekt.
Napewno ciezko by bylo z 1-2 pietrowowego budynku bo taki raczej moze tam tylko powstac cos ciekawego ale kto wie...

dannie
January 17th, 2012, 11:54 AM
^^ Gdyby ten teren był objety mpzp to nie byłoby tej całej dyskusji i "wojny" z inwestorem.

.kp
January 17th, 2012, 12:00 PM
GLA to po prostu powierzchnia handlowa, wartość niższa od powierzchni użytkowej obiektu, ale kluczowa dla celów komercyjnych. Dla porównania:

plaza Lublin - 24 000 (68 000)
nowy olimp - 32 600 (64 750)
echo - "do 80 000" (wedle prasowych doniesień)

manufaktura - 111 690
arkadia - 110 000 (287 000)
silesia - 65 000 (86 000)
złote tarasy - 62 793 (225 000, w tym biurowiec!)
galeria mokotów - 62 000
galeria krakowska - 55 470
stary browar - 53 878 (130 000)

w nawiasie - pow użytkowa lub cąłkowita, zaleznie od dostępnych danych.

czarny
January 17th, 2012, 12:32 PM
Echo ma miec 71 500 GLA wiec bedzie to najwieksze centrum handlowe w regionie.

Fraantz
January 17th, 2012, 12:35 PM
Czyli spora będzie ta galeria zamek... Nawet można stwierdzić, że bardzo spora :D A biorąc pod uwagę chęć zagospodarowania dachu galerii na taras, który pewnie mocno podbije powierzchnie całkowitą, cyferki będą godne chwalenia się :D

Poszukałem trochę informacji o podmiocie komercjalizującym Galerię Zamek i wygląda na to, że jak dotąd nie mieli oni dużego doświadczenia, więc raczej wielkich marek bym się nie spodziewał... Komercjalizowali dotąd jedynie Galerię Szperk w Gdyni, której powierzchnia całkowita to jedynie 25tys m2, więc raczej wielkiego pola do popisu nie mieli...

Ciekawe jaki operator będzie miał kino w Galerii Zamek... obstawiam Heliosa, bądź jakiegoś mniejszego operatora...

czarny
January 17th, 2012, 01:09 PM
Wielkiego wyboru nie ma bo na rynku funkcjonuje 3 duzych operatorow:CC,Multikino i Helios oraz raczkujace Cinema Lumiere.
Ja mysle ze w GZ wogole kina nie bedzie a na pewno nie bedzie to CC ktore podpisalo umowe z Gala.

Tazor
January 17th, 2012, 01:10 PM

Według Inter Ikea Centre Group (http://www.iicg.pl/pl-pl/shopping-centres/lublin) IKEA w Lublinie ma mieć 80 000 GLA.

czarny
January 17th, 2012, 01:42 PM
^^
Echo 200 sklepow:) 71 500 GLA
Ikea 150 sklepow 80 000 GLA

Maciek Lublin
January 17th, 2012, 02:04 PM
^^
Echo 200 sklepow:) 71 500 GLA
Ikea 150 sklepow 80 000 GLA

Z tych 80 000 u szwedów pewnie około 30 000 pójdzie na sklep IKEA i kolejne 20 000 na coś typu Praktiker+market spożywczy. Reszta pójdzie na sklepy więc te pozostałe 30 000 tys nie wydaja się już aż tak wielką przestrzenią. Tak na oko daje to powierzchnie równą obecnej Plazie połaczonej z Galerią Orkana. Akurat na 150 porządnych sklepów/kina i rozrywkę.

bOol
January 17th, 2012, 03:12 PM
Weź jeszcze pod uwagę to, ile hipermarketów będzie w tej galerii i jaki procent powierzchni będą zajmowac

Maciek Lublin
January 17th, 2012, 03:28 PM
Weź jeszcze pod uwagę to, ile hipermarketów będzie w tej galerii i jaki procent powierzchni będą zajmowac

Oczywicie, że tak będzie. Tak czy inaczej ECHO i tak pewnie będzie wyglądać lepiej pod względem atrakcyjności i róznorodności sklepów w porownaniu z IKEA, bo u szwedów już na starcie 30 000 pójdzie na ich sklep. Reszta będzie pewnie taka sama w obydwu obiektach, więc kielecka firma pewnie będzie miala realnie ok 20 000-30 000 m2 powierzchni więcej niż IKEA pod kątem "zwykłych" sklepów.

Fraantz
January 17th, 2012, 03:32 PM
^^
^^ dokładnie... GLA to powierzchnia "wynajmowalna", więc jak się oddaje połowę galerii pod wielkopowierzchniowy sklep, to siłą rzeczy ta powierzchnia znacznie się zwiększa, bo w tej połowie sklepu GLA nie jest zmniejszane przez całą infrastrukturę galerii :) Dlatego też przy GLA warto również poddać powierzchnię całkowitą...

Haveblue
January 17th, 2012, 04:17 PM
leasable czy letable - jeden kij ... jest norma BOMA, jest norma TEGOVA a jak mi mówią ludzie z działu powierzchni handlowych: bardzo często handlowcy stosują swoje zasady pomiaru powierzchni i nazewnictwo ...

ja, jako budowlaniec trzymam się norm budowlanych a tam takich pojęć po prostu nie ma ...

gelob
January 17th, 2012, 06:39 PM
do danych GLA trzeba chyba podchodzić z dystansem do czasu wybudowania centrum np na stronie IKEA w innym miejscu GLA podają aż 100000 (http://www.iicg.pl/pl-pl/leasing) a dopiero w szczegółach jest 80tyś.

ardjan
January 18th, 2012, 11:03 AM
Z: http://www.mmlublin.pl/400159/2012/1/18/targ-przy-ul-wilenskiej-moze-zostac-zamkniety-powstanie-centrum-handlowe?category=news

Kompleks targowy przy ul. Wileńskiej jest zagrożony. Chce go zrównać z ziemią prezes Lubelskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Myśli, żeby w jego miejscu postawić nowy obiekt. Kupcy są oburzeni. – Przecież to nasze miejsca pracy – tłumaczą.

Prezes LSM oficjalnie przyznał, że zamierza wystąpić do magistratu o zgodę na wyburzenie pawilonów przy Wileńskiej. – Tak, najchętniej puściłbym tu spychacz – potwierdza Jan Gąbka. – Jeśli dostanę na to zgodę, zburzę te obiekty i postawię coś nowego. Nie chodzi o to, żeby z tej Kalkuty zrobić od razu Hamburg, ale warto to ucywilizować – podkreśla.

Zdaniem Gąbki, istniejący kompleks targowy jest mało funkcjonalny. – I do tego bardzo drogi w eksploatacji. To jest kurnik i takim pozostanie. Z kurnika nie zrobi się pałacu – mówi Gąbka. – Do remontu jest bardzo dużo rzeczy. Na pewno trzeba ocieplić budynki, zreperować dachy, wymienić instalację centralnego ogrzewania i wyremontować przejścia.

Kupcy są zaskoczeni. – Będziemy temu przeciwni, bo to nasze miejsca pracy. Targ tu był od dawna i niech już tak zostanie – mówi Zbigniew Wielgas, który przy Wileńskiej handluje ponad 15 lat. – Nikt nam nic nie mówił, dowiadujemy się o tych planach od was – dziwi się Krystyna Synderkiewicz z ponad 20-letnim stażem na targu.
– Będziemy się jeszcze naradzać, bo wolelibyśmy tu zostać.

Prezes zapewnia jednak, że w nowym obiekcie znalazłoby się też miejsce na targ.

– Równie dobrze może działać pod dachem. Są przecież takie przykłady – dodaje.
Pawilony przy Wileńskiej, podobnie jak całe os. Słowackiego, zostały zaprojektowane przez wybitnego architekta Oskara Hansena. Są nawet na miejskiej liście dóbr kultury współczesnej. Tyle że taki wpis nie stanowi dla budynków żadnej ochrony.

– W dzisiejszym stanie prawnym uzyskanie zgody na wyburzenie pawilonów jest realne – przyznaje Maciej Paschke, miejski konserwator zabytków. – Lista dóbr kultury współczesnej chroniłaby te budynki dopiero wtedy, gdyby jej zapisy zostały uwzględnione w planie zagospodarowania przestrzennego. Ale ta część miasta takiego planu nie ma.

– Skoro można było swego czasu (w 1999 r. – przyp. red.) zdecydować, że pomnik architektury Hansena w postaci MDK-u przy Skierki zostanie zburzony, a w jego miejscu będzie kościół, to dlaczego nie można by teraz wyburzyć niefunkcjonalnych pawilonów – zastanawia się Gąbka. Zapowiada jednocześnie, że gdyby nie dostał zgody na rozbiórkę kompleksu targowego, zabierze się za jego remont.

lubliner_100
January 18th, 2012, 02:22 PM
Miasto Lublin powinno wpisać w rejestr zabytków osiedle Słowackiego wraz z pawilonami. Wtedy nikt nie czepi się niszczenia tej części LSM.
Ciekawe czy spodoba się lublinianom ten budujący się teraz biurowiec na Zana :)

Konstruktor
January 18th, 2012, 02:34 PM
John Tower jest to architektura przyszłości!

Strzala
January 18th, 2012, 02:43 PM
A jaka jest calkowita GLA Olimpu?Bo to chyba on jest pod tym wzgledem rekordzista w Lublinie.

Mika'el
January 18th, 2012, 02:46 PM
Z tego Gąbki to niezły szkodnik jest.Najpierw upiększa Zana swoim nowoczesnym, wypaśnym biurowcem, a teraz chce zaorać część osiedla, którym zachwycają się urbaniści i architekci.Bo w swojej ignorancji i niewiedzy jest przekonany, ze to tylko zwykle budy.

A z tym wpisem do rejestru to gruba przesada.Nie powinno się wpisywać wszystkiego co wymaga ochrony i jest wartościowe.Tym powinien zająć się plan.

Haveblue
January 18th, 2012, 03:13 PM
(...) Ciekawe czy spodoba się lublinianom ten budujący się teraz biurowiec na Zana :)

o którym budynku mowa ?

.kp
January 18th, 2012, 03:17 PM
^^

Chyba o to (inwestycja spółdzielni pana Jana G. stąd John Tower dla podkreslenia mocarstwowości inwestora)

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=DW&Date=20110614&Category=LUBLIN&ArtNo=863639437&Ref=AR&border=0&MaxW=666

A jaka jest calkowita GLA Olimpu?Bo to chyba on jest pod tym wzgledem rekordzista w Lublinie.

CAŁOŚĆ
Powierzchnia całkowita – prawie 90 tys. mkw
Powierzchnia handlowa - 55 tys. mkw
Liczba punktów handlowych – około 300
Liczba miejsc parkingowych - ponad 1500

za: http://www.galeriaolimp.com.pl/miejsce/obiekt/

Ma być remont "starej" części plus kino na 2 000 mkw.

Mchl
January 18th, 2012, 03:18 PM
o którym budynku mowa ?

O tym, gdzie stawało wesołe miasteczko :P Przy ulicy Krasińskiego tutaj: http://g.co/maps/7v7tz

dannie
January 18th, 2012, 09:35 PM
Na szczęście dla tego obszaru obowiązuje mpzp. Dość starej daty, ale zawsze. Są tam też zapisy, których "można się czepić" i wydać decyzję odmowną w sprawie rozbiórki pawilonów.

Wszystko w rękach WAiB UM Lublin.

hubertkm
January 18th, 2012, 10:03 PM
Z tego Gąbki to niezły szkodnik jest.Najpierw upiększa Zana swoim nowoczesnym, wypaśnym biurowcem, a teraz chce zaorać część osiedla, którym zachwycają się urbaniści i architekci.Bo w swojej ignorancji i niewiedzy jest przekonany, ze to tylko zwykle budy.

A z tym wpisem do rejestru to gruba przesada.Nie powinno się wpisywać wszystkiego co wymaga ochrony i jest wartościowe.Tym powinien zająć się plan.

Tak w ogóle, to jestem w szoku. Argumenty prezesa Gąbki są bardzo delikatnie mówiąc, dyskusyjne.
Po dewastacji w ostatnich latach i następujacej dalej Maisteczka akademickiego Lublin nie ma równie wartosciowego dzieła architektury i urbanistyki powojennej jak Osiedle Słowackiego. Dopuszczenie do zniszczneia tego byłoby błędem monstrualnym.

A co do wpisu do rejestru - a dlaczego nie? Obiekty modernistyczne są już na Liście UNESCO, także powojenne, w innych maistach są już nierzadko wpisywane do rejestru budynki powojenne - dlaczego zatem nie?
Co do kwestii wieku, którą pewnie ktoś zaraz podniesie: elektrownię Battersea Anglicy ujęli na odpowiedniku naszego rejestru, gdy jej młodsze częsci miały nieco ponad 20 lat, a starsze trochę ponad 40. Zespół pawilonów pochodzi z k. lat 60-tych - ma podobny wiek.
Żeby posłużyć się przykładem bliższym geograficznie: bank przy Chopina został wpisany do rejestru w poł. lat 70-tych, gdy, wybudowany w poł. lat 30-tych - miał podobny wiek. Przykłady można by mnożyć.

ted mosby
January 18th, 2012, 10:50 PM
wszystko super tylko ze te pawilony jak i cale osiedle slowackiego sa w oplakanym stanie. jezeli to wszystko jest az tak wyjatkowe to dlaczego o to nie dbamy? czasami mysle ze najwieksza przysluga byloby oblepienie tego wszystkiego styropianem i pomalowanie na jakis neutralny kolor. nie przesadzalbym tez z tym "hansen wielkim architektem byl" bo niestety nie byl. tak naprawde poza granicami polski nie odniosl zadnego spektakularnego sukcesu i do konca pozostal bardziej ideowcem, do tego utopijnym. nie przewidzial np ze piekne mozaiki w przejsciach blokow na slowackiego ludzie (lub ich psy) wola obsikac niz zatrzymac sie na chwile i podziwiac. szanuje jego poglady i wiare w ludzi a samo osiedle bardzo mi sie podoba pod wzgl rozplanowania, plus ilosc zieleni.. pamietajmy tez ze u hansena najwazniejsza kwestia byl podzial przestrzeni (na mieszkalna, handlowa, itp) wiec jezeli nawet te pawilony mialyby zniknac a w ich miejsce pojawic sie inwestycja o podobym charakterze tj handlowo/uslugowym to uklad zostalby zachowany. podsumowujac z budynkami jak z facetem jedni starzeja sie ladnie inni brzydko, niestety pawilony, moim oczywiscie zdaniem, naleza do tej drugiej grupy. co do samych blokow to mysle ze da sie je uratowac, robiac to z glowa a nie chlapiac na okolo jakas oczojebna farba.

seba65536
January 18th, 2012, 11:19 PM
nie przewidzial np ze piekne mozaiki w przejsciach blokow na slowackiego ludzie (lub ich psy) wola obsikac niz zatrzymac sie na chwile i podziwiac.

Idąc tym tropem architekci Kaplicy na Zamku też byli słabi, bo nie przewidzieli, że szlachta pomaże te malowidła podpisami. Nie popadajmy paranoję, bo idąc tym tokiem myślenia w ramach obrony przed wandalizmem i niechlujstwem społeczeństwa należałoby całe miasto obłożyć glazurą, żeby łatwiej było utrzymać czystość.

reig
January 18th, 2012, 11:39 PM
wszystko super tylko ze te pawilony jak i cale osiedle slowackiego sa w oplakanym stanie. jezeli to wszystko jest az tak wyjatkowe to dlaczego o to nie dbamy? bo jesteśmy wszyscy ćwoki i nie potrafimy zadbać o to co jest wyjątkowe i tyle można powiedzieć w tym temacie. Tak samo jak o pomyśle wyburzenia.

Tazor
January 19th, 2012, 09:48 AM
W sumie taki arabski suk w centrum miasta to też atrakcja turystyczna, więc może warto jednak zachować. :)

Haveblue
January 19th, 2012, 10:27 AM
Tak w ogóle, to jestem w szoku. Argumenty prezesa Gąbki są bardzo delikatnie mówiąc, dyskusyjne.
Po dewastacji w ostatnich latach i następujacej dalej Maisteczka akademickiego Lublin nie ma równie wartosciowego dzieła architektury i urbanistyki powojennej jak Osiedle Słowackiego. Dopuszczenie do zniszczneia tego byłoby błędem monstrualnym.

A co do wpisu do rejestru - a dlaczego nie? Obiekty modernistyczne są już na Liście UNESCO, także powojenne, w innych maistach są już nierzadko wpisywane do rejestru budynki powojenne - dlaczego zatem nie?
Co do kwestii wieku, którą pewnie ktoś zaraz podniesie: elektrownię Battersea Anglicy ujęli na odpowiedniku naszego rejestru, gdy jej młodsze częsci miały nieco ponad 20 lat, a starsze trochę ponad 40. Zespół pawilonów pochodzi z k. lat 60-tych - ma podobny wiek.
Żeby posłużyć się przykładem bliższym geograficznie: bank przy Chopina został wpisany do rejestru w poł. lat 70-tych, gdy, wybudowany w poł. lat 30-tych - miał podobny wiek. Przykłady można by mnożyć.

to prawda, że targ przy wileńskiej jest dość unikalny i należy go zachować ... z drugiej strony mówić tak o całym osiedlu ... proszę, nie wynośmy na piedestały bloków mieszkalnych których architektura delikatnie rzecz biorąc nie zachwyca ... w skali całego osiedla to już co innego - faktycznie jest ładne. Może w przyszłości można by się zastanowić nad ich przebudową/zburzeniem i odbudową ale tym razem ze szczyptą gustu architektonicznego

hubertkm
January 19th, 2012, 10:36 AM
nie przesadzalbym tez z tym "hansen wielkim architektem byl" bo niestety nie byl.

A skąd taka opinia? Znacząca część historyków i teoretyków architektury ma na ten temat odmienne zdanie, a postać Hansena i jego teorie do dziś inspirują zarówno architektów, jak i innych artystów.

http://www.bergenarkitektskole.no/

http://www.team10online.org/team10/

http://www.zacheta.lublin.pl/infobiz_server.php?mod=5&ncid=3&mid=7&mref=70

http://www.culture.pl/kalendarz-pelna-tresc/-/eo_event_asset_publisher/L6vx/content/sympozjum-wobec-formy-otwartej-oskara-hansena

hubertkm
January 19th, 2012, 10:37 AM
W sumie taki arabski suk w centrum miasta to też atrakcja turystyczna, więc może warto jednak zachować. :)

Suk był jedną z inspiracji Hansena przy projektowaniu tego kompleksu.

dannie
January 19th, 2012, 10:41 AM

Tak akurat natrafiłem na wpis z Wrocławia budynku z 71 r.
http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,10983739,Albo_zabytek__albo_magazyn__Klopotliwy_skarb_PRL_u.html

kylo
January 19th, 2012, 11:01 AM
Bez tego targu to osiedle nie ma sensu. To jest jeden z jego wielkich składników części obsługującej mieszkańców.

Niestety urok osiedla Słowackiego jest trudną lekturą dla osób myślących w kategoriach dzisiejszej atrakcyjności. Uważam, że osiedle Słowackiego jest miejscem szczególnym o urokliwym charakterze architektury - wszystko jest tam jakby przeskalowane o 10% w dół. Wnętrza są urokliwe, architektura spokojna i mimo rozrzeźbienia elewacji balkonami nie nachalna. Osiedle jest inspiracją czy wręcz tematem wielu prac inżynierskich, magisterkich i semestralnych na uczelniach. Jego zagospodarowanie jest przykładem w skali międzynarodowej i mowa tu również o targu!
Stan elewacji pogarsza się, jednak sto razy lepiej wyglądają oryginalne niż te po pstrokatych remontach. Niestety taki los tego miejsca, przecież żeby zrozumieć istnienie tego miejsca trzeba by najpierw coś przeczytać. To za trudne.

Targ na Wileńskiej jest wykorzystywany do granic możliwości, zawsze jest tam pełno towaru i ludzi. Jego minusem dla łakomych zysku jest jego niewielki rozmiar - ale taki miał być! To jest targ osiedlowy a nie miejski.
Jeśli mowa jest natomiast o kosztach remontów i utrzymania to sorry.. jak się zapuszcza coś przez X lat to trzeba być idiotą by dziwić się że remont będzie kosztował.
Wydaje mi się, że gdyby Pan Gąbka dostał do utrzymania nawet i Pałac to też by za 10 lat niedbania narzekał na koszty.

Cóż począć... skoro tacy ludzie pracują w administracji osiedla. Sam z własnego doświadczenia mogę napisać, że spółdzielnia w ramach współpracy z uczelniami najbardziej zainteresowana była WYZNACZANIEM NOWYCH MIEJSC PARKINGOWYCH NA OSIEDLACH - rzeczywiście problem naukowy na poziomie uczelnianym.

Mam nadzieję, że ten chory plan się nie ziści.

Fraantz
January 19th, 2012, 11:09 AM
hehe... a najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że gdy mieszkańcy bloków na os. Piastowskim(w większości emeryci i renciści) poprosili o, obiecane jeszcze kilkadziesiąt lat temu, windy... prezes Gąbka stwierdził, że spółdzielnia nie ma pieniędzy i można zrobić windy tylko wtedy, kiedy mieszkańcy zgodzą się na dobudowanie w ich blokach dodatkowych dwóch pięter :D A na biurowiec za 20mln i postawienie centrum handlowego zamiast targu, który jest kawałem historii osiedla LSM i posiada wiele kultowych miejsc(najlepsze Gofry w mieście "u Ireny"), już kasa jest... ehh... ten facet to kawał szkodnika, który nie liczy się z mieszkańcami, tylko wszędzie widzi interes... nawet w niedołężności starszych ludzi, którym ciężko juz wchodzić po schodach....

zyclunt
January 19th, 2012, 11:30 AM
^^ Nie rozumiem Pana Jana do wyburzenia mógłyby pójść te pawilony po drugiej stronie Zana tam się dużo nie dzieje. Zresztą Prezes chyba je też chciał wyburzyć więc po co brać się za targ który utrzymuje masę ludzi. Setki najemców i sprzedawców pójdą na bruk bo się Gąbce zachciało galerii. Ech oby to nie doszło do skutku.

Fraantz
January 19th, 2012, 11:38 AM
Nie wiem czy mówimy o tych samych pawilonach po drugiej stronie Zana, ale chyba tak, bo innych nie znam, więc z tego co wiem, to nie należą one do LSM, tylko do UMCSu... Są one w fatalnym stanie...

czarny
January 19th, 2012, 12:12 PM
Moze ktos wie cos nowego w sprawie majacej powstac kamienicy na rogu Hempla i Peowiakow.
Moze prasa lubelska zaczerpnie informacji?
Glupio wyglada ten zapuszczony naroznik.

Mchl
January 19th, 2012, 12:12 PM
Nie wiem czy mówimy o tych samych pawilonach po drugiej stronie Zana, ale chyba tak, bo innych nie znam, więc z tego co wiem, to nie należą one do LSM, tylko do UMCSu... Są one w fatalnym stanie...

Nie DS tylko pawilony handlowe przy rondzie. Złoty Kurczak itp.

A co os. Słowackiego - architektury nie studiowałem, ale potrafię docenić jak konsekwentnie zostało zaprojektowane to osiedle (np to, że dachy na "suku", nieistiejącym już DK oraz przedszkolu mają tak podobne kształty) i jak bardzo zaszkodziła mu budowa kościoła, który do niczego w okolicy nie pasuje.

Tazor
January 19th, 2012, 12:15 PM
Suk był jedną z inspiracji Hansena przy projektowaniu tego kompleksu.

Akurat ja stoję na stanowisku, że każde większe osiedle powinno mieć taki mały targ, będący przeciwwagą do "shopping-centrowego" modelu robienia zakupów. Jeśli natomiast chodzi o targ wileński to wprowadził bym jedynie pewne rygorystycznie przestrzegane zasady estetyczne i surowo karał za ich nieprzestrzeganie. No i remonty, remonty.

Mchl
January 19th, 2012, 12:18 PM
Akurat ja stoję na stanowisku, że każde większe osiedle powinno mieć taki mały targ, będący przeciwwagą do "shopping-centrowego" modelu robienia zakupów. Jeśli natomiast chodzi o targ wileński to wprowadził bym jedynie pewne rygorystycznie przestrzegane zasady estetyczne i surowo karał za ich nieprzestrzeganie. No i remonty, remonty.

I zabrać ogrodzenie!

ted mosby
January 19th, 2012, 07:15 PM
A skąd taka opinia? Znacząca część historyków i teoretyków architektury ma na ten temat odmienne zdanie, a postać Hansena i jego teorie do dziś inspirują zarówno architektów, jak i innych artystów.

http://www.bergenarkitektskole.no/

http://www.team10online.org/team10/

http://www.zacheta.lublin.pl/infobiz_server.php?mod=5&ncid=3&mid=7&mref=70

http://www.culture.pl/kalendarz-pelna-tresc/-/eo_event_asset_publisher/L6vx/content/sympozjum-wobec-formy-otwartej-oskara-hansena

Staram sie oceniac ludzi po ich dokonaniach a hansen byl tylko teoretykiem w architekturze i to dosc kontrowersyjnym. zrealizowane projekty mozna policzyc na palcach obu rąk (o ktorych pewnie oprocz osiedla slowackiego nikt w lublinie nie slyszal) a to chyba troche malo jak na 50 lat dzialalnosci zawodowej. sama koncepcja Linearnego Systemu Ciaglego o ktorej pewnie slyszales tez nie jest jego autorskim pomyslem a byla w owym okresie przedstawiana w roznej formie przez szereg mniej lub bardziej znanych architektow, sam hansen zreszta to przyznawal. Zreszta czytajac o LSC mialem wrazenie ze facet w pewnym momencie swojego zycia stracil kontakt z rzeczywistoscia. moze artysta byl wybitnym ale nie architektem.

hubertkm
January 19th, 2012, 11:05 PM
Staram sie oceniac ludzi po ich dokonaniach a hansen byl tylko teoretykiem w architekturze i to dosc kontrowersyjnym. zrealizowane projekty mozna policzyc na palcach obu rąk (o ktorych pewnie oprocz osiedla slowackiego nikt w lublinie nie slyszal) a to chyba troche malo jak na 50 lat dzialalnosci zawodowej. sama koncepcja Linearnego Systemu Ciaglego o ktorej pewnie slyszales tez nie jest jego autorskim pomyslem a byla w owym okresie przedstawiana w roznej formie przez szereg mniej lub bardziej znanych architektow, sam hansen zreszta to przyznawal. Zreszta czytajac o LSC mialem wrazenie ze facet w pewnym momencie swojego zycia stracil kontakt z rzeczywistoscia. moze artysta byl wybitnym ale nie architektem.

1. Teoria - to też dokonania.
2. Bardzo wiele czytałem pism Hansena i o samym Hansenie i jego dokonaniach. Z różnych okresów, nie tylko hołdy, które złożono mu po śmierci.
3. Zrealizowanych prac Hansena jest zdecydowanie więcej niż palców obu rąk. W samym Lublinie, licząc osiedle Słowackiego jako całość - są trzy, jeszcze dwie realizacje oprócz osiedla (jedna z nich częściowo Hansena). O projektach i koncepcjach niezrealizowanych już nie mówiąc - a to też, powtórzę, są dokonania, publikowane, omawiane, inspirujące lub budzące kontrowersje - ale niewątpliwe dokonania.
4. Nie doczytałeś chyba o LSC. To był pomysł autorski, ale oparty, jak sam zauważyłeś, co Hansen podkreślał - oprócz jego własnych przemyśleń zarówno na dokonaniach innych, nie tylko architektów, a także na tradycyjnych sposobach zagospodarowania, takich, co Hansen też zaznaczał, jak pasmowe układy wsi łańcuchówek etc.
5. Biorąc pod uwagę, że dorobek Hansena to w znaczącej części prace z zakresu urbanistyki i architektury, szeroko znane i komentowane, można na ich podstawie w moim przekonaniu określić go bardziej jako wybitnego architekta niż artystę. Niewątpliwie był wizjonerem, jacy nie zdarzają się często. Co do jego dokonań artystycznych innych niż architektura - nie będę się wypowiadał, bo ich, szczerze powiem, nie znam - warto tylko w moim przekonaniu zaznaczyć, że ich wpływ i świadomość ich istnienia jest nieporównywalny w stosunku do architektonicznej części jego twórczości.
6. Zawsze mówiąc o Hansenie warto pamiętać, że przy bodaj niemal wszystkich jego pracach współautorem była jego małżonka - Zofia Hansen.
7. Co do kontaktu z rzeczywistością - wiesz, akurat tak się składa, że ja swego czau zostałem przez kilku apologetów odsądzony do czci i wiary na pewnej konferencji, bo "ośmieliłem się" zasugerować właśnie pewien może nie tyle brak kontaktu z rzeczywistością Hansena, ile raczej możliwość chęci wykorzystania jego idealizmu przez władze PRL, do czego są pewne poszlaki. Co nie przeszkadza mi uważać go za architekta i urbanistę wybitnego, o czym w moim przekonaniu świadczy zarówno oryginalność i rozmiar wizji, jak i jej konsekwencja, teoretyczna podbudowa, głęboki humanizm leżący u jej podstaw, a także znakomite efekty jej prób realizacji, choć tak niedoceniane. A w czym jest winą Hansena to, że sobie lubelscy budowlańcy nie potrafili poradzić z jego projektami? W czym jego winą jest to, że projektując mieszkania musiał się trzymać normatywów powierzchni? Że były takie, a nie inne dostępne materiały? i że przez lata po realizacji osiedla tak je zaniedbano?

Olaff
January 20th, 2012, 12:03 AM

O architekcie świadczą budynki które wybudował a nie teorie które wypisywał w publikacjach czy wygłaszał an wykładach. Zrealizował w praktyce niewiele. Znane są os. Słowackiego w Lublinie i Przyczółek Grochowski w Warszawie. To ostatnie jest dobitnym przykładem porażki jego utopijnej teorii. Inspiracja i ciekawostka dla nielicznych, udręka w codziennym życiu dla mieszkańców a getto dla większości osób postronnych.

ted mosby
January 20th, 2012, 12:26 AM
Z ta teoria jest tak ze wybitne teorie tworza tylko wybitni architekci. wybitna teorie mozna poznac po tym ze funkcjonuje ona niezaleznie zarowno za zycia jak i po smierci jej autora. tak sie nie stalo w przypadku hansena. nie liczac kilku realizacji za czasow prl spelniajacych dogmat LSC nie przypominam sobie aby pozniejsze budownictwo i sztuka architektoniczna garsciami czerpaly z tej idei. to jest chyba glowny powod dla ktorego nie postawie przy nazwisku hansen przymoitnika wybitny. poza kilkoma innymi takimi jak mala ilosc realizacji (bede sie przy tym upieral) czy brak znaczacych nagrod miedzynarodowych. samo LSC wydaje mi sie interesujace a juz na pewno intrygujace w swoich zalozeniach, zwlaszcza w ujeciu ogolnokrajowym tj miasta w pasach od gor po morze ale musisz przyznac ze to byla czysta utopia nie do zrealizowania w zadnym panstwie, no moze w korei pln bo tam maja rozne pomysly. hansen dla mnie jest takim troche bohaterem tragicznym, szanuje go za konsekwencje w przekonaniach, zreszta czytalem ze potrafil miec straszny charakter wiec pewnie bylo mu latwiej ale jednoczesnie troche mi go szkoda ze projekt jego zycia pozostal martwy. taki chyba jest los kazdej utopijnej idei.

Oczywiscie o żonie Zofii pamietamy.

Aha i zeby bylo jasne wiem ze oboje zostaniemy przy swoich racjach i nawet nie probuje Cie przekonac, zreszta nie czuje takiej potrzeby, ale dobrze ze mozna sobie tak merytorycznie podyskutowac i w pelni zgadzam sie z ostanim zdaniem w pkt7.

Haveblue
January 20th, 2012, 12:31 AM
przed chwilą wracałem sobie Zana i zatrzymałem sie na czerwonym świetle naprzeciwko targu ... powiem Wam tak:

albo faktycznie chcemy chronić targ, ale wtedy trzeba zdjąć te wszystkie szmaty, które go zasłaniają i odremontować same budynki

albo faktycznie nie ma o co kopii kruszyć, zburzyć to i zagospodarować na nowo ..

bo obecnie to faktycznie jest to spór dla samego sporu ...

ted mosby
January 20th, 2012, 12:46 AM
@Olaff: zgadzam sie, Przyczolek to jakis koszmar, zreszta w lublinie tez mamy swoj "pekin" na koryznowej i nigdy tam za rozowo nie bylo. z tloczenia ludzi do takich kolosow nigdy nie wychodzi nic dobrego, chyba ze sprzedajmy apartamenty po 20k/metr to moze wtedy mozna miec nadzieje ze nie bedize obory. najlepszy przyklad, moja dziewczyna mieszka w wiezowcu na podzamczu, norma jest ze pod oknami i na klatce jest syf ze glowa mala a kilka razy widzialem jak ktos wyrzucil sobie obsrana pieluche za okno ktora to potem sobie lezala grzecznie na krzaczkach. z czego to wynika? ano z poczucia anonimowosci, bo jak wypieprzysz taka pieluche z 10 pietra to wiesz ze pod toba jest jeszcze 9 kondygnacji i mogl to przeciez zrobic kazdy no nie? nie mowie ze w kazdym wiezowcu tak jest, wiadomo ludzie sa rozni, przedstawiam tylko takie moje skromne obserwacje socjologiczne.

zyclunt
January 20th, 2012, 11:30 AM
I jeszcze o targu:
http://www.mmlublin.pl/400260/2012/1/18/zamkna-targ-przy-ul-wilenskiej-zawrzalo-po-doniesieniach-prasowych-zdjecia-wideo?category=news
Zamkną targ przy ul. Wileńskiej? Zawrzało po doniesieniach prasowych (zdjęcia, wideo)

Doniesienia o możliwym zrównaniu z ziemią targu przy ul. Wileńskiej wywołały dużo emocji wśród pracujących tam ludzi.

Prezes spółdzielni LSM zapowiedział, że zabudowania targowe mogą wkrótce zniknąć z powierzchni ziemi. Jeżeli to się nie uda, to w planach jest remont budynków.

Największe zaskoczenie tą informacja było wśród właścicieli targowych stoisk i najemców lokali, przyległych do targu.

Oliwy do ognia dolała TVP Lublin, która przeprowadziła wywiady z przechodniami i właścicielami stoisk. Większość nie kryła zbulwersowania całą sytuacją i tym, że o sprawie dowiadują się z prasowych publikacji i od dziennikarzy telewizji.

O targu przy ul. Wileńskiej pisano już nie raz. Pojawiały się informacje o tym, że budynki niszczeją, że nie ma zadaszenia oraz o pobieraniu opłat za handel. Pieniądze od kupców nie trafiały jednak na modernizację tego miejsca.

Problem z wyburzeniem zabudowań targu jest jak najbardziej realny.

Teren należy do Lubelskiej Spółdzielni Mieszkaniowej, jednak budynkami zarządza Lubelska Spółdzielnia Spożywców i to ona posiada podpisane umowy z najemcami lokali. W kilku przypadkach właściciele mają prawo do wieczystego użytkowania gruntu. Trudności z wyburzeniem są i nie będzie to takie łatwe, jak zapowiada prezes Gąbka.

Z rozmowy z pracownikami targu wynika, że plany prezesa LSM są nierealne, a w zaistniałej sytuacji podejrzewają istnienie trzeciej strony tego całego zamieszania.

Jeden ze sprzedawców stwierdził, że przyległy do targu hipermarket ma plany, co do tego terenu. Z drugiej zaś strony teren ten jest atrakcyjny ze względu na inwestycje - budowę np. galerii handlowej.

Przyszłość targu w tym miejscu jest pod znakiem zapytania.

- Na to ma wpływ ilości produktów, jakie tutaj sprzedajemy, mam tu na myśli warzywa i owoce. Pan zobaczy ile zyska market, jeżeli nas tutaj nie będzie – mówi.

W podobnym tonie wypowiada się pan Grzegorz, najemca jednego z lokali. - Chcą to zburzyć? Co pan mówi? Przecież to nierealne. Rozumiem wyremontować, ale kto pozwoli na to, aby zburzyć te wszystkie zabudowania. Dziesiątki osób stracą pracę, a może nawet i setki. Tutaj pracują całe rodziny. Przez cały rok, bez dachu nad głową - tłumaczy pan Grzegorz.

- To co, pan Gąbka ich wygoni? Jaką ma dla nich alternatywę? Przecież można prowadzić remont bez konieczności zamykania całego targu. Jeżeli chodzi o zburzenie, to wątpię w to. Chyba, że stroną w tym całym zamieszaniu jest sąsiedni market. O taką lokalizację warto walczyć, ale czy kosztem tych wszystkich ludzi, którzy zarabiają tutaj na chleb? - dodaje.

W czasie robienia tego materiału jedna z pań zapytała, czy robię już zdjęcia do pomiarów i likwidacji targowiska.

Dzisiaj, co krok, dało się usłyszeć dyskusję wśród klientów targu o przyszłości tego miejsca. Co się stanie z targiem ,czy zostanie wyremontowany, czy zburzony - czas pokaże. Nie będzie łatwo ze względu na niejednolita sytuację prawną terenu i zabudowań. Do tego dochodzi fakt, że budynki targu są na miejskiej liście dóbr kultury współczesnej. Najbardziej rozsądnym z rozwiązań, wg. większości pracujących tu osób i najemców byłby remont całego kompleksu.

Mamy XXI wiek, a targ wygląda jak jarmark z minionej epoki.

Czyli może być prawda z tym że Leclercowi nie w smak jest ten targ. Przy tej ilości odwiedzających na samych warzywach i owocach market traci po pare tysięcy dziennie (może więcej?), a na targu są jeszcze ubrania, garmażerka, mięsny, małe spożywcze do których bliżej człowiekowi obładowanemu zakupami niż do Leclerca.

bOol
January 20th, 2012, 11:52 AM
I jeszcze o targu:
http://www.mmlublin.pl/400260/2012/1/18/zamkna-targ-przy-ul-wilenskiej-zawrzalo-po-doniesieniach-prasowych-zdjecia-wideo?category=news

Czyli może być prawda z tym że Leclercowi nie w smak jest ten targ. Przy tej ilości odwiedzających na samych warzywach i owocach market traci po pare tysięcy dziennie (może więcej?), a na targu są jeszcze ubrania, garmażerka, mięsny, małe spożywcze do których bliżej człowiekowi obładowanemu zakupami niż do Leclerca.
Nie zapominajmy też o gofrach ;) komuś ten targ musi bardzo przeszkadzać. Mam nadzieje, że ludzie nie pozwolą by zlikwidowac targ.

Mchl
January 20th, 2012, 12:11 PM
Nie zapominajmy też o gofrach ;) komuś ten targ musi bardzo przeszkadzać. Mam nadzieje, że ludzie nie pozwolą by zlikwidowac targ.

Zamiast mieć nadzieję dopisz się do listy tych "ludzi". I mnie przy okazji ;)

macche
January 20th, 2012, 02:46 PM
Ja jestem bardzo ciekawy, czy znajdą się w wystarczającej liczbie nabywcy/najemcy powierzchni w tym "biurowcu" Jan. Coś mi się wydaje, że stawki za m2 adekwatnie do budynku również zostaną ustanowione na prestiżowym poziomie.
Czy natknął się, ktoś może na jakieś dane dotyczące tej inwestycji, w których były by ujęte koszty, prognozowane przychody, okres zwrotu z inwestycji, w końcu to spółdzielnia więc powinno chyba coś być przygotowane dla jej członków.

hubertkm
January 20th, 2012, 04:03 PM
O architekcie świadczą budynki które wybudował a nie teorie które wypisywał w publikacjach czy wygłaszał an wykładach. Zrealizował w praktyce niewiele. Znane są os. Słowackiego w Lublinie i Przyczółek Grochowski w Warszawie. To ostatnie jest dobitnym przykładem porażki jego utopijnej teorii. Inspiracja i ciekawostka dla nielicznych, udręka w codziennym życiu dla mieszkańców a getto dla większości osób postronnych.

Nieprawda - i bardzo krzywdząca opinia. Dla architektów zwłaszcza - bo, może i słusznie, jeśli sami by tak twierdzili, stawiasz ich tym samym w rzędzie najprostszego rzemiosła - wykonawstwa, a - zwłaszcza dzisiaj - zarówno ich ambicje, jak i odpowiedzialność - są dużo dużo większe.
Nie sztuka realizować, sztuką jest wiedzieć po co, dlaczego i starać się w to wniknąć. A jeśli to jeszcze opiera się na głębokim humanizmie, tym bardziej krzywdzące są takie opinie.
Odnoszę wrażenie, że po prostu mało na ten temat wiesz, bo lektura pism Hansena pewnie nie zostawiła by Cię w takim lekceważącym stosunku od niego.
A to, że Ty znasz zaledwie dwie realizacje - nie znaczy, że tak jest w ogóle. Zachęcam do sięgnięcia do głębszych nieco opracowań na temat Hansena, a także do jego pism - może zrozumiesz, o co mu chodziło i jak bardzo jego podejście różniło się od miałkości światka takich, co to "dokonali" dziesiątki wielkopłytowych osiedli lub "pomo gargamelków".
Jeszcze taki drobiazg: swego czasu krąg architektów skupionych wokół Akademii Św. Łukasza stał na stanowisku, że istotny jest tylko projekt - disegno - jako wyrażenie idei artysty, a realizacja - to już sprawa drugorzędna ;) Biorąc pod uwagę liczne przypadki, gdy publikowane, choć niezrealizowane projekty i koncepcje stawały się wzorami dla późniejszych realizacji innych architektów - niebywale trudno obronić waszą tezę. Palladio mógł niczego nie zrealizować, a i tak jego traktat miałby tak samo kolosalny wpływ na europejską architekturę, jak miał. Ile zrealizował Alberti? Ile znasz realizacji Serlia? O Witruwiuszu nie wspomnę ;)

Z ta teoria jest tak ze wybitne teorie tworza tylko wybitni architekci. wybitna teorie mozna poznac po tym ze funkcjonuje ona niezaleznie zarowno za zycia jak i po smierci jej autora. tak sie nie stalo w przypadku hansena.

Nie zgodziłbym się z taką tezą. W moim przekonaniu czym innym jest ocena samej teorii - i w związku z tym jej wartość - a czym innym jej recepcja. Recepcja nie musi świadczyć o jakości. Przecież nie nazwiemy wybitnym teoretykiem twórcy polskiego gargamela z gankiem na dwóch słupach i styropianowymi skarpami w narożach ;)

czarny
January 23rd, 2012, 12:14 PM
Zrodlo Retail.net
Transhurt: w lubelskiej Galerii Olimp będzie Multikino
Kino zajmie kilka tys. mkw. powierzchni

W północnej części Galerii Olimp w Lublinie, należącej do spółki Transhurt, zostanie uruchomiony multipleks. Operatorem kina będzie sieć Multikino. Początek budowy obiektu zaplanowany został na II – III kwartał 2012 roku, natomiast zakończenie prac zaplanowane jest na początek II kwartału 2013 roku.

- Nowy obiekt będzie miał 3,5 tys. – 4,5 tys. powierzchni i będzie wyposażony w osiem lub 10 sal - informuje Izabela Wójcik z działu marketingu Galerii Olimp. Jego budowa jest częścią rozbudowy galerii, która ruszy jeszcze w tym roku. Część tego obiektu ma być także zmodernizowana.

Lubelska Galeria Olimp została uruchomiona w październiku 2000 roku. Obiekt był kilka razy rozbudowywany. Obecnie powierzchnia całej galerii wynosi ponad 90 tys. metrów kwadratowych, w tym 55 tys. mkw. powierzchni handlowej. W centrum handlowym funkcjonuje około 300 oraz punktów usługowych ulokowanych w czterech częściach Galerii. Swoje miejsce mają tu m.in. takie marki jak: Alma, Leroy Merlin, Stradivarius, KappAhl, Sisley, Mohito, Kazar, Reserved, House, Go Sport, Sephora, Empik. Obiekt dysponuje parkingiem na 1500 miejsc.

Właścicielem i administratorem obiektu jest lubelska spółka Transhurt z wyłącznie polskim kapitałem. PHUT Transhurt sp. z o.o zajmuje się wynajmem nieruchomości oraz prowadzeniem działalności handlowej, hurtowej i detalicznej. Spółka wykazała zysk za 2010 rok brutto ok. 9.6 mln zł i 7,7 mln netto.

Mister_MR.
January 23rd, 2012, 01:19 PM
Nareszcie drugie prawdziwe kino!! :)

Fraantz
January 23rd, 2012, 01:22 PM
Jeszcze będziemy rzygać tymi kinami w Lublinie:nuts: Bo to pierwsze z siedmiu zapowiadanych do 2015...

Maciek Lublin
January 23rd, 2012, 01:26 PM
Jeszcze będziemy rzygać tymi kinami w Lublinie:nuts: Bo to pierwsze z siedmiu zapowiadanych do 2015...

Jak dla mnie to nie ma szans na 7 kolejnych tego typu obiektów. Oprócz Plazy i Olimpu obstawiam, że dojdzie jeszcze góra 3-4.

Fraantz
January 23rd, 2012, 01:31 PM
Być może... ja tylko piszę o tym, ile zostało zapowiedzianych jak do tej pory... Zobaczymy czy aby na pewno wszystkim uda się podpisać kontrakt z operatorem...

Kina w swoich CHR zapowiedziały:

Gala
Illumina
Felicity
Olimp
Tarasy Zamkowe
Echo
Ikea(tej akurat nie jestem pewien czy coś wspominali, oni w ogóle mała mówią, a jeszcze mniej robią :P )

Obstawiam, że Cinema-City będzie chcialo utrzymać Status Quo i zrobi 3 multiplexy... poza Galą i Plazą, obstawiałbym jeszcze Echo dla nich... Multikino spokojnie pociągnie 2 multiplexy w Lublinie i wszystko wskazuje na to, że już się zadomowili w Olimpie i Felicity, Helios podobno podpisał już z kimś kontrakt w Lublinie, ale z kim... tego nie wie nikt :P Mówi się o Illuminie, ale do budowy tego centrum jeszcze kupa czasu, więc pewnie chodzi o inną CHR...

.kp
January 23rd, 2012, 01:35 PM
Wołałbym zamiast 10 sal w multpileksie, 5 małych kin, ale jak wiemy, to już nie wróci.

Mchl
January 23rd, 2012, 01:47 PM
Być może... ja tylko piszę o tym, ile zostało zapowiedzianych jak do tej pory...

Wiesz jak to jest z zapowiedziami... ehm.. E.Leclerc.. .ehm...

krassusek12
January 23rd, 2012, 01:56 PM
Ile tej kary dla Leclerca było ? 700tys zł ?? :lol:

Olimp - Multikino
Felicity - Multikino
Echo - Helios
Gala - Cinema City

i tyle z takich "pewniaków", którzy mają podpisane umowy przedwstępne albo wiemy z innych źródeł, chociaż i tego nie można być pewien, pamiętajmy, że w Olimpie miał być Helios jeszcze jakiś czas temu :)

czarny
January 23rd, 2012, 02:12 PM
Ile tej kary dla Leclerca było ? 700tys zł ?? :lol:

Olimp - Multikino
Felicity - Multikino
Echo - Helios
Gala - Cinema City

i tyle z takich "pewniaków", którzy mają podpisane umowy przedwstępne albo wiemy z innych źródeł, chociaż i tego nie można być pewien, pamiętajmy, że w Olimpie miał być Helios jeszcze jakiś czas temu :)

Skad wiadomo ze Helios ma byc w Echo?

krassusek12
January 23rd, 2012, 02:33 PM
^^ http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,9350052,Rada_bedzie__za__porozumieniem_z_Echo_Investment.html

Podpisanie umowy, nie znaczy, że będzie, ale na pewno jakiś konkret jest.

Cz@rek
January 23rd, 2012, 03:33 PM
^^Przeciez juz dawno o tym informowali że są dogadani z Heliosem (Echo znaczy się:))

kamyktk
January 23rd, 2012, 06:13 PM
- Nowy obiekt będzie miał 3,5 tys. – 4,5 tys. powierzchni i będzie wyposażony w osiem lub 10 sal - informuje Izabela Wójcik z działu marketingu Galerii Olimp. Jego budowa jest częścią rozbudowy galerii, która ruszy jeszcze w tym roku. Część tego obiektu ma być także zmodernizowana.

W którą stronę stara część będzie rozbudowywana? W kierunku ul. Bursaki, czy Spółdzielczości Pracy?

krassusek12
January 23rd, 2012, 07:02 PM
Z tego co pamiętam z tyłu starej części od strony Bursaki.

Olaff
January 23rd, 2012, 11:18 PM
Nieprawda - i bardzo krzywdząca opinia. Dla architektów zwłaszcza - bo, może i słusznie, jeśli sami by tak twierdzili, stawiasz ich tym samym w rzędzie najprostszego rzemiosła - wykonawstwa, a - zwłaszcza dzisiaj - zarówno ich ambicje, jak i odpowiedzialność - są dużo dużo większe.

Bardzo proszę bez manipulacji. Puszczasz oko do architektów, głaszcząc za uchem ich aspiracje a osiągasz to na bazie złośliwie rozwiniętego w dosłowny sposób sformułowania.
Budujesz swój wizerunek od kilku lat na tym forum, jesteś znany z imienia, nazwiska, wyglądu, wykonywanej pracy i zajęć z przeszłości a uciekasz się do niesmacznych chwytów.

Nie sztuka realizować, sztuką jest wiedzieć po co, dlaczego i starać się w to wniknąć. A jeśli to jeszcze opiera się na głębokim humanizmie, tym bardziej krzywdzące są takie opinie.
Odnoszę wrażenie, że po prostu mało na ten temat wiesz, bo lektura pism Hansena pewnie nie zostawiła by Cię w takim lekceważącym stosunku od niego.
A to, że Ty znasz zaledwie dwie realizacje - nie znaczy, że tak jest w ogóle. Zachęcam do sięgnięcia do głębszych nieco opracowań na temat Hansena, a także do jego pism - może zrozumiesz, o co mu chodziło i jak bardzo jego podejście różniło się od miałkości światka takich, co to "dokonali" dziesiątki wielkopłytowych osiedli lub "pomo gargamelków".

Po co to piszesz ? Hansen jest znany dla większości osób zainteresowanych właśnie z tych dwóch realizacji. Dla przeciętnego warszawiaka o ile w ogóle skojarzy kto to był O.H; będzie znany tylko z Przyczółka Grochowskiego. Mierzysz wszystko swoją miarką ze swojej bardzo subiektywnej perspektywy miłośnika i znawcy sztuki. Przeciętna osoba ocenia dzieła architektów z punktu widzenia ich estetyki, użyteczności, zgodności z otoczeniem, lokalną tradycją itp., a nie z punktu widzenia osobliwości teorii, która przyświecała twórcom. Ucieka Ci kontekst przeznaczenia i powstania dzieła-budynku. Zapominasz o mecenacie. Te kosztowne realizacje powstają na zamówienie społeczne. W naszym konkretnym przypadku zamawiającym były spółdzielnie mieszkaniowe – płacą za to zwykli ludzie. Tu nie ma miejsca na eksperymenty, tu nie ma miejsca na „kukułcze jaja” w postaci dzieł osobliwych.

Jeszcze taki drobiazg: swego czasu krąg architektów skupionych wokół Akademii Św. Łukasza stał na stanowisku, że istotny jest tylko projekt - disegno - jako wyrażenie idei artysty, a realizacja - to już sprawa drugorzędna ;) Biorąc pod uwagę liczne przypadki, gdy publikowane, choć niezrealizowane projekty i koncepcje stawały się wzorami dla późniejszych realizacji innych architektów - niebywale trudno obronić waszą tezę. Palladio mógł niczego nie zrealizować, a i tak jego traktat miałby tak samo kolosalny wpływ na europejską architekturę, jak miał. Ile zrealizował Alberti? Ile znasz realizacji Serlia? O Witruwiuszu nie wspomnę ;)

No i o czym ma to świadczyć ? Przywołujesz na początku odpowiedzialność dzisiejszego architekta a na zakończenie historyczną teorię. Żonglujesz bardzo powierzchownie pojęciami bez wzajemnej spójności. Co to za argument ? W dzisiejszych czasach architekt to przede wszystkim:
- Prawnik: pozwolenie na budowę jest weryfikowane z uwagi na zgodność z obowiązującym prawem: budowlanym, przepisami wykonawczymi do niego i szeregiem innych …
- Project manager: koordynuje wielobranżowo całe przedsięwzięcie projektowe jest front-manem w relacjach z inwestorem. Dotyczy to większości prowadzonych dużych i średniej wielkości projektów. Rzadko się obecnie zdarza (w specyficznych sytuacjach) że rolę tą pełni projektant innej branży.
- Inżynier: przywołując historyczne nurty zapominasz że obecnie architekt ma przed nazwiskiem tytuł mgr inż. arch. Skrót „inżynier” jest przed skrótem „architekt” i tak się składa że to o czymś świadczy, Oznacza to że odpowiada że techniczną poprawność i technologiczność realizacji. Odpowiada za optymalizację kosztową. Jak będzie projektował drogie w realizacji i eksploatacji cacuszka to zostanie wybitnym … bezrobotnym.
- Twórcą, artystą: czyli rola której ważności próbujesz odmówić mojej wypowiedzi a sam akcentujesz ją jako pierwszą. Ta role jest obecnie odleglejsza, ujęta w ryzy norm i przepisów, ograniczonego budżetu. Bywa że w tej wyliczance ról w jakie wciela się architekt wysuwa się wyżej ale zazwyczaj wygląda to tak jak wymieniłem. Nieliczni tacy jak Daniel Libeskind albo Zaha Hadid rozpoznawalni po wyrazistych, charakterystycznych realizacjach mogący być uznawania za idea-designerów są w istocie nazwiskami-szyldami firm. Za obróbkę ich pomysłów odpowiadają dziesiątki innych osób z którymi oni współpracują. Libeskind ma biura w Nowym Jorku, Zurychu i Mediolanie dlatego że śmiałe pomysły generują olbrzymie komplikacje i nakład pracy w adaptacji to lokalnych norm i przepisów. Praktycznie każdy taki projekt jak Złota 44 kończy się na szeregu odstępstw i indywidualnych dopuszczeń.
Nie znasz tego fachu od strony praktycznej, od kuchni …

Na koniec ciekawostka ze strony LSM-u odnośnie os. Słowackiego.

„Na projektanta wybrano uznanego w kraju i w świecie, architekta, inż. Oskara Hansena, który wraz ze swoją małżonką Zofią podjął się wykonania projektu osiedla w ramach, obowiązujących już w spółdzielczym budownictwie mieszkaniowym, tendencji oszczędnościowych polegających na zwiększeniu wskaźnika zagęszczenia mieszkańców w przeliczeniu na 1 ha. Uzyskali to w wyniku zastosowania oryginalnego, w swym projekcie, Linearnego Systemu Ciągłego z zachowaniem tzw. „formy otwartej” (…)”

Farti
January 23rd, 2012, 11:57 PM
Czyli w Lublinie będa dwa Multikina?

Fraantz
January 24th, 2012, 02:09 PM
hmm... W wątku o Galerii Olimp Czarny wrzucił info m.in. o tym, że galerię będzie komercjalizować firma Astaris, a więc postanowiłem zajrzeć na ich stronę i znalazłem to:

ASTARIS przygotuje koncepcje projektu handlowo – biurowego w Lublinie przy ul. Zbożowej
poniedziałek, 19 grudnia 2011
ASTARIS zawarł umowę z firmą W.Śliwiński, właścicielem gruntu przy ul. Zbożowej w Lublinie. Zgodnie z zawartą umową ASTARIS przygotuje we współpracy z wybranym biurem architektonicznym koncepcje projektu handlowo – biurowego na przedmiotowym terenie oraz będzie prowadzić jego komercjalizację. Planowane otwarcie obiektu to 2013/2014 rok.

ASTARIS komercjalizuje projekt handlowo – biurowy w Lublinie przy ul. Zbożowej
poniedziałek, 19 grudnia 2011
ASTARIS rozpoczyna komercjalizację obiektu handlowo-biurowego w Lublinie przy ul. Zbożowej, w znanej i dynamicznie rozwijającej się dzielnicy Sławinek. Planowany obiekt jest doskonale zlokalizowany. W obiekcie planowane są m.in. supermarket, drogeria, apteka. Planowane otwarcie obiektu to 2013/2014 rok.

źródło: http://www.astaris.pl/index.php/aktualnosci

Było już coś na ten temat? Jeśli tak, to post do usunięcia...

EDIT: Poszukałem neico więcej i znalazłem więcej informacji ;]

Obiekt handlowo-biurowy
http://www.astaris.pl/images/stories/ohb.jpg

Adres: Lublin, ul.Zbożowa

Usługi: doradztwo w zakresie koncepcji obiektu handlowo-biurowego, współpraca z wybranym architektem, komercjalizacja obiektu
Opis:
GLA 5 000 m2
Obiekt handlowo-biurowy
Planowane funkcje m.in. supermarket, drogeria, usługi
10 lokali handlowo-usługowych
Centrum o zasięgu lokalnym
Parking na ok. 100 miejsc
Planowane otwarcie 2013/2014r.

http://www.astaris.pl/index.php/w-realizacji/77-obiekt-handlowo-biurowy-

Niestety bardzo małe to zdjęcie i nic nie można tam dojrzeć..

MK Lubliner
January 25th, 2012, 04:28 AM
Garść informacji z Czechowa: "Skarbówka" odsłoniła się, nie ma już blaszanych ogrodzeń, przy Chodźki TBV szykuje się do budowy biurowca obok akademików, bo wycina akacje rosnące przy ul. W. Chodźki. "North Office" ledwie wyszło z ziemi, może za 4 lata w tym tempie powieszą wiechę...

Maciek Lublin
January 25th, 2012, 09:18 AM
Modernizacja CH Olimp:

Rozbudowa Galerii Olimp: Będzie kino i nowe sklepy

Mamy dobrą wiadomość dla miłośników kina i zakupów. W rozbudowanej Galerii Olimp pojawi się multikino oraz nowe sklepy. Prace budowlane mają ruszyć latem tego roku. Ich zakończenie zaplanowano na kwiecień 2013 roku.

- Chcemy, żeby najstarsza część galerii przypominała po modernizacji nowy Olimp - mówi Tomasz Dębiec, dyrektor ds. marketingu centrum handlowego przy al. Spółdzielczości Pracy.

W środku ma być bardziej przestronnie i nowocześnie. - Wymienimy m.in. posadzkę, dodamy klimatyzację, poszerzymy przejścia między poszczególnymi sklepami, odnowimy też elewację - wymienia.

Prace będą wykonywane w trzech etapach

- Dzięki temu unikniemy definitywnego zamykania najstarszej części galerii - tłumaczy Dębiec.

W obiekcie mają się pojawić nowe marki, także te nieobecne w tej chwili w Lublinie. Spółka Transhurt, do której należy galeria, nie zdradza ich nazw. Wstępną listę, razem z projektami zmian, zamierza ujawnić na początku przyszłego miesiąca.

Transhurt ma też w planach budowę nowego obiektu od strony ul. Bursaki, tuż obok istniejących budynków. To w nim będzie się mieściło multikino. - Planujemy utworzenie ośmiu lub dziesięciu sal. Negocjacje w tej sprawie jeszcze trwają - tłumaczy Dębiec.

Multipleks stanie na miejscu działającej obecnie myjni samochodowej, która ma być zburzona. W budynku powstanie też dodatkowa powierzchnia handlowa do zagospodarowania.

Olimp to nie jedyne centrum handlowe, które przymierza się do rozbudowy. Podobny krok ma w planach Galeria Gala "Dom i Wnętrze" (ul. Fabryczna). Jej przedstawiciele zapewniają, że jeśli wszystko pójdzie dobrze, prace ruszą jeszcze w tym roku. W galerii ma działać Cinema City (ta sama sieć obsługuje już multipleks w Centrum Handlowym Plaza przy ul. Lipowej).

Utworzenie siedmiu sal kinowych w centrum handlowym na górkach czechowskich planuje także kielecka spółka Echo Investment. Ich operatorem ma być ogólnopolska sieć Helios.

źródło: http://www.kurierlubelski.pl/artykul/497617,rozbudowa-galerii-olimp-bedzie-kino-i-nowe-sklepy,id,t.html

myszoman
January 25th, 2012, 10:31 AM
(...) przy Chodźki TBV szykuje się do budowy biurowca obok akademików, bo wycina akacje rosnące przy ul. W. Chodźki. "North Office" ledwie wyszło z ziemi, może za 4 lata w tym tempie powieszą wiechę...

To to budują na skrzyżowaniu Chodźki i Fieldorfa?

krassusek12
January 25th, 2012, 10:47 AM
Biurowiec TBV przy skrzyżowaniu Chodźki i Smorawińskiego. http://www.tbv.pl/chodzki-17-lokale-uslugowe.html

myszoman
January 25th, 2012, 11:02 AM
^^ aha, to może jakaś mieszkaniówka w takim razie.

HubiLA
January 25th, 2012, 11:06 AM
Jeśli kogoś interesuje to chyba w związku z planowaną rozbudową browaru Perły wczoraj przywiezione zostały 4 bardzo duże kadzie/silosy (szczerze to nie wiem jak to dokładnie nazywa :P).

Makary
January 25th, 2012, 12:14 PM
W artykule nie pojawiła się ta informacja, ale chodzi o Lublin (swoją drogą ciekawe dlaczego nie zostało to wspomniane).

Proama weszła po cichu

Groupama, francuski ubezpieczyciel, który działa w Polsce pod nazwą Proama, oficjalnie jeszcze nie rozpoczął sprzedaży na naszym rynku. Jednak cichaczem już można kupić jego polisy, informuje "Puls Biznesu".

Ubezpieczyciel oferuje je w kanale direct, czyli za pośrednictwem telefonu i internetu. I tak jak wcześniej deklarował, na początek dostępne są ubezpieczenia komunikacyjne. Dodatkiem do nich jest polisa NNW oraz motoassistance.

"Puls Biznesu" kontrolnie sprawdził stawki ubezpieczenia OC i casco dla trzech typowych klientów ubezpieczycieli: 30-letniego singla z dużego miasta, 45-letniego ojca dwójki dzieci z małej miejscowości oraz młodego kierowcy, który dopiero zaczyna przygodę z czterema kółkami.

Gazeta porównała oferty Proamy z propozycjami innych ubezpieczycieli działających w kanale direct. Najogólniej mówiąc ceny polis OC były zbliżone. Natomiast nowy gracz na rynku polis bije na głowę konkurencję stawkami w casco.

Szczegóły - w "Pulsie Biznesu".

http://biznes.onet.pl/proama-weszla-po-cichu,18543,5007622,1,prasa-detal

Zegarkowy
January 25th, 2012, 01:20 PM
"North Office" ledwie wyszło z ziemi, może za 4 lata w tym tempie powieszą wiechę...

Hmm, a gdzie to?
Chyba że miałeś na myśli Nord Park?

bista
January 25th, 2012, 01:39 PM
W artykule nie pojawiła się ta informacja, ale chodzi o Lublin (swoją drogą ciekawe dlaczego nie zostało to wspomniane).

http://biznes.onet.pl/proama-weszla-po-cichu,18543,5007622,1,prasa-detal

Niedługo kończy mi się ubezpieczenie, na pewno zgłoszę się do firmy która daje nowe miejsca pracy na lokalnym rynku.

aston.ms
January 25th, 2012, 01:45 PM
nie wiem z komentarzy na onecie wychodzi ze drozej niz u konkurencji

Fraantz
January 25th, 2012, 01:49 PM
Swoją drogą sporo jeszcze tych miejsc pracy mają do rozdysponowania... I mają spory rozrzut na fachowców... od inżynierów Mechaniki i budowy maszyn, przez specjalistów od oceny ryzyka, po pracowników biurowych :) Choć trzeba przyznać, że wymagania mają ogromne... ciekawe jak z zarobkami...

Gopher
January 25th, 2012, 02:33 PM
Jeśli kogoś interesuje to chyba w związku z planowaną rozbudową browaru Perły wczoraj przywiezione zostały 4 bardzo duże kadzie/silosy (szczerze to nie wiem jak to dokładnie nazywa :P).

To są tankofermentatory, tylko nie wiadomo czy one będą jako dodatkowe, czy tylko na wymianę za jakieś stare. :cheers:

Tjall
January 25th, 2012, 03:39 PM
^^ aha, to może jakaś mieszkaniówka w takim razie.

Na skrzyżowaniu Chodźki i Fieldorfa biurowiec stawiają Chmielewscy.

NIEDZWIADO
January 25th, 2012, 04:17 PM
Na skrzyżowaniu Chodźki i Fieldorfa biurowiec stawiają Chmielewscy.

Według moich skromnych informacji inwestorem jest Włodzimierz Chrzanowski, właściciel Hotelu Locomotiva przy Północnej 28C.

A tak ma wyglądać:
http://js-budownictwo.pl/foto/mini/cb_kaskada_M2.jpg

Tjall
January 25th, 2012, 04:24 PM
Według moich skromnych informacji inwestorem jest Włodzimierz Chrzanowski, właściciel Hotelu Locomotiva przy Północnej 28C.

Racja, myślałem jedno a napisałem drugie :nuts: oczywiście miałem na myśli spółkę Chrzanowscy.

WiśniaWęglin
January 25th, 2012, 05:15 PM
Kopia budynku WSEI? ten sam projektant?

JShow
January 25th, 2012, 05:30 PM
Aktualizacja optymistyczna na cały rok 2012 z uwzględnieniem tego co powinno być zaczęte.

Buildings Under Construction:

1. Rupes Building (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=784062)

http://bi.gazeta.pl/im/6/6244/z6244706X.jpg

2. Hanski Office Center

http://d.polskatimes.pl/k/r/10/e5/97/4db05cf047187_p.jpg

3. Metropolitan Park (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1381783)
Info:
Height - 54m
Floors - 18

http://www.tbv.pl/data/gallery/14/f000086649.jpg

4. Nord Park (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1382710)
Info:
Floors - 13

http://www.zana.pl//filesgallery/gallery19/album19//Widok03.jpg

5. Lublin Airport (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=168694)

http://i756.photobucket.com/albums/xx210/JShowWorld/1.jpg

6. Wikana Business Park

http://wikanainvest.pl/images/stories/galeria/05.jpghttp://www.wikanainvest.pl/images/stories/wizualizacje/wizualizacje05.jpg

7. Conference Center and New Marshal Office (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=820082)

http://www.lck.lubelskie.pl/projekty/018/plansza4.jpg

7. TBV Office Center

http://www.tbv.pl/data/gallery/44/f000032783.jpg

9. City Stadium (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=976312)

http://d.polskatimes.pl/k/r/12/5f/62/4ef070d0136ff_p.jpg

10. Theatre in Construction (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=428768)

http://i756.photobucket.com/albums/xx210/JShowWorld/csk-teatr-w-budowie.jpg?t=1314110947

11. Lublin Oncology Center (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1291211)

http://www.urbanity.pl/photos/52/66/35266.jpg

12. Shopping Centres

- Galeria Zamek (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1336505)

http://i756.photobucket.com/albums/xx210/JShowWorld/widok_ANKIETA.jpg

- Park Echo (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=201463)

http://bi.gazeta.pl/im/8/9349/z9349828Q.jpg

- Alchemia (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=705260)

http://bi.gazeta.pl/im/1/9387/z9387341X,Wizualizacja-kompleksu-Alchemia.jpg

- Felicity (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=273829)

http://d.polskatimes.pl/k/r/5/09/86/4e414f5b5f1d6_p.jpg

Buildings Planned:

1. Transhurt Building (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1078957)
Info:
Floors - 18

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=DW&Date=20100302&Category=LUBLIN&ArtNo=799544519&Ref=V1&MaxW=580&border=0&title=1

2. Podzamcze (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1014331)

http://bi.gazeta.pl/im/1/11057/z11057271Q,I-miejsce-autorstwa-Pracowni-Architektonicznej-Nowa.jpg

3. Hotel "Hotele Podolska i Spółka"

http://d.polskatimes.pl/k/r/12/89/db/4db05d359473f_p.jpg

4. Litewski Square (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=754710)

http://d.polskatimes.pl/k/r/6/8d/4c/4e3a2ee3950e7_p.jpg

5. Epsilon Center

http://www.lubforum.pl/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=594

6. Building on Kołłątaja St

http://img822.imageshack.us/img822/1857/biurowiec.jpg

7. Marina

http://bi.gazeta.pl/im/4/7385/z7385014X.jpg

8. Shopping Centers

- Illumina Park (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1148213)

http://d.polskatimes.pl/k/r/6/33/1e/4df23520e4c69_k1.jpg

- GALA (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=335179) - Second Part

- IKEA (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=655582)

- Victoria (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1207147)

http://www.strefabiznesu.dziennikwschodni.pl/system/files/PasazVictoria_1.jpg

Buildings On Hold:

Makary
January 25th, 2012, 05:47 PM
Fajne zestawienie, brakuje jeszcze uczelni, COZL i trochę mieszkaniówki. Ale fajnie się składa, że pominąłeś "biurowiec Jana" ;)

Konstruktor
January 25th, 2012, 06:02 PM
John Tower by troszkę kuriozalnie wyglądał w zestawieniu z Metropolitan.

HubiLA
January 25th, 2012, 08:55 PM
To są tankofermentatory, tylko nie wiadomo czy one będą jako dodatkowe, czy tylko na wymianę za jakieś stare. :cheers:

Dzięki za info. Tak właśnie się zastanawiałem jaka jest prawidłowa nazwa :)

rafal_sks
January 26th, 2012, 01:24 AM
Panowie jak wygląda sprawa rozbudowy Parku Naukowo-Technologicznego? Pamiętam, ze były informacje na temat rozbudowy, nawet jedna z wizualizacji przedstawiała nowe budynki, dzieje sie coś w tym kierunku? W sumie to moze być jedna z propozycji do powyższej listy

krassusek12
January 26th, 2012, 10:13 AM
Ładne zestawienie, aż się serce raduje, jak patrze jaki projekty teraz się realizują, a jakie jeszcze parę lat temu :) Nawet mieszkaniówka idzie do przodu, patrząc na ostatnie projekty Wikany o TBV nie wspominając. :cheers:

gelob
January 26th, 2012, 06:35 PM
patrząc na nazwy można pomylić kraj. Jestem przeciwnikiem wpychaniem angielskich nazw tam gdzie nie są potrzebne. Niemcy na pewno tak nie robią. A u nas wszystko co po ang to 2x lepsze bo brzmi światowo.

JShow
January 26th, 2012, 06:50 PM
Cóż lista zrobiona była nie dla nas, bo my wiemy co się u nas buduje, tylko dla innych użytkowników. Nawet jeśli lista jest engliszowa, to gdyby ją przerobić na polski, to większość nazw byłaby obcojęzyczna typu "metropolitan park, nord park, illumina park, wikana business park itp itd" :lol: Taka moda niestety.

.kp
January 26th, 2012, 06:52 PM
Mnie z tych budynków szczególnie interesuje Kołłątaja. Piszczy coś w trawie o tej inwestycji?

inCommunicAdo
January 26th, 2012, 07:21 PM
Drona uwaga: nie wiem, kto wykonywał błędne tłumaczenia typu "Center of a Meeting Cultures" albo "Victoria Passage", ale sugeruję temu komuś uprzednie konsultowanie tlumaczeń ze znawcami tematu, a nie sadzenie takich żenujących byków, zwłaszcza jeżeli to edycja nazw dla zagranicznych odbiorców.

peterski
January 26th, 2012, 09:15 PM
^^
:applause:

JShow
January 26th, 2012, 09:36 PM
Do incommunicado napisałem o tych błędach już maila, ale trzeba tutaj to powtórzyć.

Aby uniknąć właśnie takich żenujących błędów byłem za polską wersją. Rozmawiałem jednak z osobami z innego kraju tzn Niemcy, Anglia itp i chcieli koniecznie ten spis po angielsku. Prosiłbym cię o poprawienie tych błędów. Co ciekawe np "center of meeting cultures" to nazwa znaleziona gdzieś w sieci odnosząca się właśnie do projektu w Lublinie.

Przyznaję się jednak do Victoria Passage, gdyż nie wiedziałem co z tym zrobić i wpisałem w google translator. :lol:

SpeedwayFan
January 26th, 2012, 10:39 PM
^^ zrób edycję posta i wpisz poprawne nazwy :)

hubertkm
January 26th, 2012, 11:48 PM
Bardzo proszę bez manipulacji. Puszczasz oko do architektów, głaszcząc za uchem ich aspiracje a osiągasz to na bazie złośliwie rozwiniętego w dosłowny sposób sformułowania.
Budujesz swój wizerunek od kilku lat na tym forum, jesteś znany z imienia, nazwiska, wyglądu, wykonywanej pracy i zajęć z przeszłości a uciekasz się do niesmacznych chwytów.

Nie bardzo rozumiem zrzut. Zwłaszcza w kontekście "znajomości z wyglądu". I bynajmniej nie robię nic złośliwie. Napisałeś? Odpowiedziałem - skąd to zjeżenie?

Po co to piszesz ? Hansen jest znany dla większości osób zainteresowanych właśnie z tych dwóch realizacji. Dla przeciętnego warszawiaka o ile w ogóle skojarzy kto to był O.H; będzie znany tylko z Przyczółka Grochowskiego. Mierzysz wszystko swoją miarką ze swojej bardzo subiektywnej perspektywy miłośnika i znawcy sztuki. Przeciętna osoba ocenia dzieła architektów z punktu widzenia ich estetyki, użyteczności, zgodności z otoczeniem, lokalną tradycją itp., a nie z punktu widzenia osobliwości teorii, która przyświecała twórcom. Ucieka Ci kontekst przeznaczenia i powstania dzieła-budynku. Zapominasz o mecenacie. Te kosztowne realizacje powstają na zamówienie społeczne. W naszym konkretnym przypadku zamawiającym były spółdzielnie mieszkaniowe – płacą za to zwykli ludzie. Tu nie ma miejsca na eksperymenty, tu nie ma miejsca na „kukułcze jaja” w postaci dzieł osobliwych.
Powiedziałbym, że to dość kuriozalne zestawienie sformułowań - nie bierz tego do siebie. Z jednej strony zarzucasz mi mierzenie czegoś swoją miarą, a z drugiej trudno nie zauważyć, że Twoje stwierdzenie na podstawie oceny architektury przez "przeciętną osobę" - jest cokolwiek idealistyczne, by nie powiedzieć - oderwane od rzeczywistości. Jakby przeciętni Polacy oceniali na takich podstawa architekturę - nasz krajobraz wyglądałby zgoła inaczej.
Kontekst przeznaczenia mi nie ucieka - w ręcz przeciwnie, rzecz w tym, że Hansen bardzo o ten kontekst dbał - wspominałem o jego humanizmie, a że wykraczał w przyszłość na tyle daleko,ze dziś jest nierozumiany - to już nie moja wina ;)
Mylisz pojecie mecenatu z pojęciem inwestowania, a nawet prościej: finansowania. To nie to samo. W przypadku budowy spółdzielczego osiedla w l. 60-tych pojęcie "mecenat" jest grubym nadużyciem.
Z kolei mówienie o "kosztownej" realizacji jest po prostu przykrym nieporozumieniem w odniesieniu od założenia, w którym, mimo lepszego standardu wyposażenia mieszkań niż w podobnych przypadkach, osiągnięto najtańszy w tamtym okresie koszt m2 mieszkania. Właśnie dzięki uwarunkowaniom projektowym, opartym na koncepcji LSC. Ekonomiczność realizacji podkreślał zresztą sam Hansen - to nie było przypadkowe.

No i o czym ma to świadczyć ? Przywołujesz na początku odpowiedzialność dzisiejszego architekta a na zakończenie historyczną teorię. Żonglujesz bardzo powierzchownie pojęciami bez wzajemnej spójności. Co to za argument ? W dzisiejszych czasach architekt to przede wszystkim:
- Prawnik: pozwolenie na budowę jest weryfikowane z uwagi na zgodność z obowiązującym prawem: budowlanym, przepisami wykonawczymi do niego i szeregiem innych …
- Project manager: koordynuje wielobranżowo całe przedsięwzięcie projektowe jest front-manem w relacjach z inwestorem. Dotyczy to większości prowadzonych dużych i średniej wielkości projektów. Rzadko się obecnie zdarza (w specyficznych sytuacjach) że rolę tą pełni projektant innej branży.
- Inżynier: przywołując historyczne nurty zapominasz że obecnie architekt ma przed nazwiskiem tytuł mgr inż. arch. Skrót „inżynier” jest przed skrótem „architekt” i tak się składa że to o czymś świadczy, Oznacza to że odpowiada że techniczną poprawność i technologiczność realizacji. Odpowiada za optymalizację kosztową. Jak będzie projektował drogie w realizacji i eksploatacji cacuszka to zostanie wybitnym … bezrobotnym.
- Twórcą, artystą: czyli rola której ważności próbujesz odmówić mojej wypowiedzi a sam akcentujesz ją jako pierwszą. Ta role jest obecnie odleglejsza, ujęta w ryzy norm i przepisów, ograniczonego budżetu. Bywa że w tej wyliczance ról w jakie wciela się architekt wysuwa się wyżej ale zazwyczaj wygląda to tak jak wymieniłem. Nieliczni tacy jak Daniel Libeskind albo Zaha Hadid rozpoznawalni po wyrazistych, charakterystycznych realizacjach mogący być uznawania za idea-designerów są w istocie nazwiskami-szyldami firm. Za obróbkę ich pomysłów odpowiadają dziesiątki innych osób z którymi oni współpracują. Libeskind ma biura w Nowym Jorku, Zurychu i Mediolanie dlatego że śmiałe pomysły generują olbrzymie komplikacje i nakład pracy w adaptacji to lokalnych norm i przepisów. Praktycznie każdy taki projekt jak Złota 44 kończy się na szeregu odstępstw i indywidualnych dopuszczeń.
Nie znasz tego fachu od strony praktycznej, od kuchni …

Wiesz, zabawne, ale wbrew pozorom, to się wcale wiele nie różni, jeśli się w ogóle czymkolwiek różni, poza skalą działań, od tego, co robili architekci, muratorzy, cieśle etc. przez wieki. Tak samo, jak wyliczeni przez Ciebie specjaliści różnych branż działał wieki temu cechowy murator: projektował (w zgodzie z przepisami budowlanymi, jeśli takie były), był inżynierem - i odpowiadał za techniczną poprawność i technologiczność realizacji (i to osobiście w pełnym tego słowa znaczeniu - jak mu się sklepienie na łeb zawaliło - to nie było żartów), a niejednokrotnie był także artystą, choć to raczej w naszej perspektywie tak byśmy go określili. Nie przeszkadzało to wszystko znacznej części z nich być także teoretykami. Nie bardzo rozumiem, jaki to ma związek z tym, co pisałem. Biura architektoniczne to także nie jest wynalazek naszych czasów.
Tak na marginesie, nie każdy, kto przestrzega przepisów jest od razu prawnikiem. Równie dobrze możesz stwierdzić, że każdy uczestnik ruchu drogowego jest prawnikiem. Też musi przestrzegać przepisów powszechnie obowiązującego prawa ;) A co dopiero urzędnicy? Oni prawo stosują - niezależnie od kierunkowego wykształcenia - ale nie wszyscy przecież są prawnikami.

Na koniec ciekawostka ze strony LSM-u odnośnie os. Słowackiego.„Na projektanta wybrano uznanego w kraju i w świecie, architekta, inż. Oskara Hansena, który wraz ze swoją małżonką Zofią podjął się wykonania projektu osiedla w ramach, obowiązujących już w spółdzielczym budownictwie mieszkaniowym, tendencji oszczędnościowych polegających na zwiększeniu wskaźnika zagęszczenia mieszkańców w przeliczeniu na 1 ha. Uzyskali to w wyniku zastosowania oryginalnego, w swym projekcie, Linearnego Systemu Ciągłego z zachowaniem tzw. „formy otwartej” (…)”

"Ciekawostka" wyjątkowo bałamutna. Dobrze udokumentowane jest to, że osiedle było wg pierwotnych projektów znacznie mniej zagęszczone, a wskaźniki zagęszczeń, o których mowa musiał potem Hansen uwzględniać - czemu służyło dodanie, nie planowanych początkowo, sześciu budynków 11-kondygnacyjnych. Czyli paradoksalnie, budynków, które zasadniczo najmniej w tym całym układzie mają wspólnego z ideą LSC.

Kończę off top - może by ten te posty przenieść do zabytków?
Pozdrawiam bez złośliwości ;)

ardjan
January 30th, 2012, 07:00 PM
Z: http://www.strefabiznesu.dziennikwschodni.pl/artykul/%E2%80%9Epszczolka%E2%80%9D-koncentruje-produkcje-w-lublinie-77981.html

Fabryka Cukierków „Pszczółka” przenosi zakład produkcyjny z Opola Lubelskiego do Lublina.

– Połączenie dwóch fabryk w jedną pozwoli na zmniejszenie kosztów produkcji. Zatrudnieni w Opolu Lubelskim dostaną propozycję pracy w Lublinie, otrzymają także rekompensatę kosztów dojazdu do nowego miejsca pracy – informuje Marek Spuz vel Szpos, prezes „Pszczółki”.

Obecnie produkcja prowadzona jest w dwóch zakładach: w Lublinie, przy ul. Krochmalnej i w Opolu Lubelskim. Jak tłumaczy prezes generuje to znaczne koszty stałe wynikające m.in. z utrzymania podwójnych magazynów, podwójnych opłat związanych z administrowaniem terenu i budynków, ochroną środowiska, badaniami dopuszczającymi zakład do przetwórstwa spożywczego. Podział produkcji pomiędzy dwa zakłady nie pozwala na pełne wykorzystanie nowoczesnych linii technologicznych – w obu fabrykach nie pracują one z pełną wydajnością, przez co jednostkowy koszt wytworzenia cukierków jest zbyt wysoki w stosunku do cen konkurencji.

– Analizowaliśmy różne lokalizacje. Wzięliśmy pod uwagę koszty koncentracji, logistykę, zaawansowanie prac inwestycyjnych, pracochłonność przeniesienia produkcji, a przede wszystkim warunki techniczne i technologiczne oraz magazynowanie możliwości prowadzenia produkcji. W konsekwencji okazało się, że korzystniejszym i znacznie tańszym rozwiązaniem jest konsolidacja w Lublinie – mówi prezes Spuz vel Szpos.

Prace związane z koncentracją produkcji w zakładzie w Lublinie będą trwały 3 miesiące, a nakłady szacuje się na ok. 750 tys. zł. Natomiast przeniesienie produkcji w całości do Opola to inwestycja, która potrwałaby 18 miesięcy i pociągnęła za sobą koszty szacowane na około 12 mln zł. Obecnie w „Pszczółce” zatrudnionych jest 117 osób, z tego 31 w Opolu Lubelskim (18 ma umowy na czas nieokreślony).

– Zdajemy sobie sprawę, że ze względów ekonomicznych najlepszym rozwiązaniem jest koncentracja produkcji. Dla naszej organizacji związkowej najważniejsze jest jednak utrzymanie miejsc pracy – mówi Jadwiga Oleszek, przewodnicząca Związku Zawodowego Pracowników Fabryki Cukierków „Pszczółka”.

skeyba
January 30th, 2012, 09:06 PM
a wiecie co będą budować przed MPK na grygowej?
ogrodzili teren i jakieś prace tam trwają

chr.is
January 30th, 2012, 09:11 PM
^^

6. Wikana Business Park

http://wikanainvest.pl/images/stories/galeria/05.jpg

El Romano
February 4th, 2012, 02:03 PM
Czy ktos ma moze jakies info na temat budowy biurowca przy ul. Kołątaja? Jakiś czas temu miała się odbyć rozprawa w tej sprawie. Mogłaby ruszyć już ta budowa bo bardzo mnie drażni obecny obraz nędzy i rozpaczy w tej częsci miasta

zyclunt
February 6th, 2012, 11:39 AM
Co powiecie na takie bieda budynki na Dolnej 3-go Maja:
http://www.agg.lublin.pl/Oferta/Obiekty/Sprzedaz/Lublin-Srodmiescie-Dolna_3_Maja/5307
Lokalizacja Lublin, Śródmieście, Dolna 3 Maja
Rodzaj obiektu biurowiec
Pow. całkowita [m2] 1000.00 m˛
Czynsz najmu 3 000 000 PLN (3 000,00 PLN / m˛)
Poszukujemy inwestora zainteresowanego przeprowadzeniem wspólnej inwestycji na rynku nieruchomości. Posiadamy działkę budowlaną położoną w centrum Lublina przy ul. Dolnej 3-Maja 7a o pow. 340 mkw. W 2011r. zostały wydane prawomocne warunki zabudowy dla inwestycji budowlanej polegającej na realizacji budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem podziemnym na przedmiotowej działce. Warunki zabudowy przewidują m.in. wysokość zabudowy do 18,3 m, wielkość powierzchni zabudowy w stosunku do działki budowlanej do 70%. Oznacza to możliwość wybudowania budynku 6 kondygnacyjnego z garażem podziemnym. Dla przedmiotowej inwestycji opracowano już koncepcyjny projekt zabudowy mieszkalno-usługowej (orientacyjny szkic budynku przedstawiamy w galerii). Zainteresowanemu inwestorowi oferujemy przekazanie w/w działki wraz z warunkami zabudowy w zamian za prawo własności części wybudowanych lokali. NINIEJSZE OGŁOSZENIE NIE STANOWI OFERTY W MYŚL KODEKSU CYWILNEGO.
http://www.agg.lublin.pl/photos/ofs_53/offer_5307/47641_279_180_0_0_1.jpg

Wizki są mało mówiące, chodzi o teren pod Urzędem Pracy i powstały po wyburzeniu tej ceglanej kamieniczki. Tak czytając tekst to za szybko tej inwestycji ni zobaczymy.

myszoman
February 6th, 2012, 12:14 PM
^^Pamiętam, że jest taki przedsiębiorca, który ma tą działkę i od wielu lat stara się to tam wybudować. Problemem była wysokość jaką chciał uzyskać. Miasto nie chciało mu się zgodzić na nic wyższego, ale jak wynika z artykułu, w zeszłym roku dostał warunki zabudowy na budynek całkiem spory, więc to chyba nie tylko to było problemem i najwyraźniej kasa. W takim razie zapewne rzeczywiście nieszybko to zobaczymy.

MK Lubliner
February 6th, 2012, 12:22 PM
^^

To miejsce aż prosi się inwestycje. Oby jak najszybciej.

bista
February 6th, 2012, 02:08 PM
Co z ceglanym budynkiem poniżej, który jest w coraz gorszym stanie?

Marek85Lublin
February 6th, 2012, 03:01 PM
chodzi o teren pod Urzędem Pracy i powstały po wyburzeniu tej ceglanej kamieniczki.

Co z ceglanym budynkiem poniżej, który jest w coraz gorszym stanie?

No przecież napisał :)

rafal_sks
February 6th, 2012, 03:08 PM
Czy ktos ma moze jakies info na temat budowy biurowca przy ul. Kołątaja? Jakiś czas temu miała się odbyć rozprawa w tej sprawie. Mogłaby ruszyć już ta budowa bo bardzo mnie drażni obecny obraz nędzy i rozpaczy w tej częsci miasta

Właśnie wszedłem w posiadanie takiego info - inwestycja jest zawieszona na czas nieokreślony, na razie inwestor skupia sie na realizowanych obecnie inwestycjach

rafal_sks
February 6th, 2012, 03:10 PM
Panowie jak wygląda sprawa rozbudowy Parku Naukowo-Technologicznego? Pamiętam, ze były informacje na temat rozbudowy, nawet jedna z wizualizacji przedstawiała nowe budynki, dzieje sie coś w tym kierunku? W sumie to moze być jedna z propozycji do powyższej listy

Podbijam pytanko, coś słyszeliście na ten temat?

zyclunt
February 6th, 2012, 03:15 PM
^^ Kamieniczka jest opuszczona od dobrych paru miesięcy i ma tabliczkę do rozbiórki/albo ostrzegającą o możliwości zawalenia, nie pamiętam dokładnie.

DavidPL
February 6th, 2012, 11:19 PM
Zobacz, jak ma wyglądać skocznia Krokiewka

Po miesiącach starań marzenie Maksymiliana Furtaka i jego kolegów o reaktywacji skoczni narciarskiej w Lublinie jest wreszcie bliskie realizacji. W styczniu dowiedzieliśmy się, gdzie może stanąć nowy obiekt, teraz wiadomo już, jak mógłby wyglądać. Wizualizację inwestycji, którą pokazujemy jako pierwsi, przygotowała firma Inter Steel z Krakowa, która od lat wspiera skoczków z Lublina.

http://d.polskatimes.pl/k/r/10/0e/45/4f302ac70bb74_p.jpg

Dla projektantów z Krakowa praca przy skoczni nie jest czymś nowym. Realizowali już dużo większe inwestycje, m.in. pracowali przy pawilonie Wielkiej Krokwi w Zakopanem. To oni robili też projekt poprzedniej skoczni, zlokalizowanej na Węglinie.

Jak będzie wyglądała nowa Krokiewka?

- Przede wszystkim chcemy, żeby była to skocznia z prawdziwego zdarzenia - mówi Krzysztof Wójcik, właściciel firmy Inter Steel. - Możliwe są dwa warianty, których powodzenie uzależnione jest od finansów. Możemy zdecydować się na konstrukcję stalową bądź drewnianą. Obecnie jesteśmy na etapie sporządzania projektów budowlanych, chcemy z tym się uporać do końca miesiąca, a do wakacji uzyskać pozwolenie na budowę.

http://www.kurierlubelski.pl/artykul/502289,zobacz-jak-ma-wygladac-skocznia-krokiewka-wizualizacja,id,t.html

krassusek12
February 6th, 2012, 11:25 PM
Dobry kompleks sportów zimowych się robi pod globusem :)

zyclunt
February 8th, 2012, 12:00 PM
Z Dziennika Wschodniego:
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120207/LUBLIN/428827272
Ratusz: Zdążymy powstrzymać zabudowę dawnego cmentarza przy ul. Unickiej

Dodano: 7 lutego 2012, 15:15 Autor: Dominik Smaga

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=DW&Date=20120207&Category=LUBLIN&ArtNo=428827272&Ref=AR&border=0&MaxW=666
Teren po sobotniej wycince drzew. (fot. Krzysztof W. / Forum Polskich Wieżowców)
Zdążymy powstrzymać zabudowanie dawnego cmentarza przy ul. Unickiej – zapewniają władze miasta. Jeszcze w lutym do publicznego wglądu powinien być wyłożony projekt planu zagospodarowania tego terenu. Dokument ten ma blokować zabudowę gruntu.

– Spodziewamy się, że plan może zostać uchwalony w marcu – mówi Katarzyna Mieczkowska-Czerniak, rzecznik prezydenta.

Uchwała o rozpoczęciu prac nad planem zapadła 30 czerwca zeszłego roku. Na jej podjęcie nalegali mieszkańcy dzielnicy, którzy nie godzili się, by teren został zabudowany. Taka uchwała pozwalała też Ratuszowi zablokować na dziewięć miesięcy rozpatrywanie wszelkich spraw dotyczących budowy w tym miejscu supermarketu.

– Z uchwaleniem planu powinniśmy zdążyć w ciągu tych 9 miesięcy – dodaje Mieczkowska-Czerniak. Tyle, że decyzja o zawieszeniu wszelkich postępowań do czasu sporządzenia planu znalazła się wśród tych, które zostały unieważnione przez Samorządowe Kolegium Odwoławcze, bo podpisał je dyrektor z Urzędu Miasta, który nie miał do tego upoważnienia.

Podczas lutowego wyłożenia projektu zainteresowane strony będą mogły składać swoje uwagi, do których później odniesie się Rada Miasta. Dopiero wtedy będzie można ostatecznie zatwierdzić dokument. Mieczkowska-Czerniak dodaje, że nawet gdyby inwestor zaskarżył uchwałę, to do czasu rozstrzygnięcia sporu w sądzie magistrat zawiesiłby też postępowania dotyczące budowy marketu.

Ratusz tłumaczy za to, że nie miał możliwości zablokowania sobotniej wycinki drzew na tym terenie. Na wniosek właściciela terenu usuniętych zostało 71 drzew.

W poniedziałek przyszli do nas oburzeni mieszkańcy z tej dzielnicy, którzy twierdzą, że drzewa były zdrowe i wbrew temu, co było napisane we wniosku o wycinkę nie zagrażały bezpieczeństwu.
Historia miejsca

Cmentarz w tym miejscu prowadzili wspólnie katolicy obrządku rzymskiego i grekokatolicy, później tylko ci drudzy, a po likwidacji Kościoła grekokatolickiego – Kościół prawosławny. W 1971 r. cmentarz został zlikwidowany. W 1993 r. państwowy wówczas teren dostała parafia prawosławna. Proboszcz pisał wtedy, że pozwoli to na urządzenie parku i ogrodu dla pensjonariuszy diecezjalnego domu pomocy społecznej. Działka została przekazana jako rekompensata za inną, pobliską działkę, na której stanął wieżowiec.

Meski
February 8th, 2012, 01:34 PM
Budynek Probostwa 6 został zrównany z ziemią.
RIP
http://zapodaj.net/3bf61d3b5170.jpg.html

krassusek12
February 8th, 2012, 01:43 PM
Przygotowanie pod budowę hotelu TBV ?

Meski
February 8th, 2012, 01:49 PM
Tak jest.
http://zapodaj.net/3bf61d3b5170.jpg.html
W poście nr. 9433 nie wyświetliło mi się zdjęcie.

krassusek12
February 8th, 2012, 01:53 PM
http://zapodaj.net/images/3bf61d3b5170.jpg

Prew
February 8th, 2012, 06:08 PM
Centrum biznesowe, kompleks biurowców, a wreszcie "zwykły" hipermarket - takie obiekty mogą już niedługo wyrosnąć przy al. Kraśnickiej. Ratusz chce się bowiem pozbyć terenów dawnej zajezdni Helenów. Może na tym zarobić kilkadziesiąt milionów złotych.
Zamiast zajezdni MPK przy Kraśnickiej będzie hipermarket?

Ratusz chce sprzedać teren dawnej zajezdni MPK przy al. Kraśnickiej
- To jeden z ostatnich tak atrakcyjnych inwestycyjnie terenów w Lublinie - przyznaje Grzegorz Siemiński, z-ca prezydenta Lublina.

Działka przy al. Kraśnickiej ma 5,1 ha. Od lat korzysta z niej lubelskie MPK. - Tylko ją dzierżawimy - precyzuje Weronika Opasiak, rzeczniczka Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego.

Grunty są własnością miasta. - Nie powinno być kłopotów z ich sprzedażą. To teren świetnie skomunikowany z innymi obszarami Lublina.
∨ Czytaj dalej
Reklama
Dla potencjalnego nabywcy z branży handlowej nie bez znaczenia jest też to, że jest położony w sąsiedztwie zachodnich, uważanych za najbogatsze, dzielnic Lublina - ocenia Zbigniew Gołąb, właściciel Lubelskiej Giełdy Nieruchomości.

Przyszły nabywca nie będzie też musiał pytać ratusza o to, na jakie inwestycje mu pozwoli. Teren jest objęty planem zagospodarowania. - Może tu powstać centrum biznesowe z biurowcami. Ale równie dobrze kompleks handlowy, w skład którego wchodziłby hipermarket - mówi Siemiński.

Ratusz na razie nie chce spekulować, ile może zarobić na sprzedaży terenu przy al. Kraśnickiej. - Jego wartość oszacuje biegły rzeczoznawca - wyjaśnia Katarzyna Mieczkowska-Czerniak, rzeczniczka prezydenta Lublina.

- Wartość parceli można śmiało szacować na kilkadziesiąt milionów złotych. Myślę, że górną granicą jest 30 mln zł, ale o wszystkim ostatecznie zdecyduje zainteresowanie potencjalnych nabywców - twierdzi Zbigniew Gołąb.

Tereny przy al. Kraśnickiej były już na celowniku wielkich sieci handlowych. Na początku tego wieku interesowała się nimi francuska sieć Auchan. W 2009 r. zajezdnię chciało przejąć Echo Investment. Kielecka spółka szacowała wartość działki na 31,5 mln zł.

- Potrzebujemy pieniędzy na inwestycje planowane w mieście. Ale nie będziemy sprzedawać tych terenów za wszelką cenę - dodaje Siemiński.

O tym, czy zajezdnia na Helenowie ostatecznie pójdzie pod młotek, zdecydują radni. Za dwa tygodnie będą debatować na projektem uchwały w tej sprawie przygotowanym przez prezydenta.

Jest już projekt uchwały więc sprawa zaczyna nabierać konkretnego kształtu...

krassusek12
February 8th, 2012, 06:13 PM
del

Prew
February 8th, 2012, 06:17 PM
Z Dziennika Wschodniego:
Ratusz: Zdążymy powstrzymać zabudowę dawnego cmentarza przy ul. Unickiej
(http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120207/LUBLIN/428827272)

No i pewnie miasto będzie miało proces. Przy celowym blokowaniu inwestycji w taki sposób i w takim trybie wcale się nie dziwię. :bash:

krassusek12
February 8th, 2012, 06:48 PM
Potwierdzenie rozbiórki Kosmosu :(

Wyburzanie kina Kosmos może się rozpocząć już jutro. Nowy właściciel gmachu oficjalnie zgłosił rozpoczęcie prac. Rozbiórki doczekały się również budynki dawnej pralni przy ul. Probostwo. W ich miejscu powstanie hotel.

– Otrzymaliśmy zawiadomienie o rozpoczęciu rozbiórki kina – mówi Robert Lenarcik, powiatowy inspektor nadzoru budowlanego. – Złożyła je osoba prywatna. Zgodnie z przepisami, nie ma ostatecznego terminu na zakończenie prac.

Wszystko zależy więc od inwestora. – Wyburzenie Kosmosu to kwestia dwóch miesięcy – zapowiada nowy gospodarz budynku, właściciel jednej z lubelskich firm deweloperskich. Do czasu podpisania aktu notarialnego w sprawie kina, chce pozostać anonimowy. – Na razie nie wiem dokładnie, co powstanie przy ul. Leszczyńskiego. Niebawem złożymy wniosek o ustalenie warunków zabudowy i na tej podstawie przygotujemy konkretną koncepcję.

Z nieoficjalnych informacji wynika, że będzie tu nowoczesny biurowiec z apartamentami. Sprawa powinna wyjaśnić się w pierwszej połowie tego roku. Wcześniej, bo na początku marca, lubelski inwestor ma podpisać finalną umowę z poprzednim właścicielem Kosmosu - warszawską spółka Max-Film, która pod z końcem ubiegłego roku sprzedała kino za 5 mln zł.

Rozpoczęcie rozbiórki Kosmosu to kwestia dni. Tymczasem ciężki sprzęt pracuje już przy ul. Probostwo 6. Na terenie dawnej pralni Tęcza. Nowy właściciel gruntów, lubelska firma TBV zamierza zbudować tam hotel.

Trwają prace nad projektem. Wiadomo jednak, że hotel powinien dysponować miejscami dla ok. 200 gości i oferować standard trzech gwiazdek.

Nowy hotel stanie między ul. Probostwo, a al. Solidarności. Wstępna koncepcja zakłada, że będzie miał zróżnicowaną wysokość. Od frontu planowanych jest pięć kondygnacji. Na tyłach, budynek ma liczyć o dwa piętra mniej. Oprócz ok.100 pokoi, w hotelu będzie również duża restauracja i podziemny parking.

http://www.strefabiznesu.dziennikwschodni.pl/artykul/z-kina-i-pralni-zostana-gruzy-beda-biura-i-hotel-78716.html

SIMSI
February 8th, 2012, 07:49 PM
Czy jest gdzieś dostępna wizualizacja tego hotelu przy ul. Probostwo? Jakieś dodatkowe informacje? Sieciowy, czy nie?

Nic nie znalazłem w tym temacie.

Z tego co kojarzę po przeciwnej stronie Al. Tysiąclecia też miał być budowany hotel w miejscu fascynujących bud. Jakieś info?

SpeedwayFan
February 8th, 2012, 08:28 PM
1,2 mln zł ze sprzedaży Toru Lublin zostanie zainwestowana w...Tor Bydgoszcz...

- Ponieważ PZMot nie może czekać w nieskończoność podjęliśmy decyzję, żeby budować tor w innym miejscu Polski, w Bydgoszczy - tłumaczy Cezary Dorszcz, prezes PZM Holding.

Zdaniem prezesa PZM Holding w Lublinie związek nie spotkał się z pomocą ze strony władz miasta i województwa. - Inaczej było w Bydgoszczy, której prezydent od razu zaproponował pomoc, także finansową, nie przy samej rozbudowie, ale przy organizacji imprez - wyjaśnia Droszcz.

Więcej tutaj:
http://www.kurierlubelski.pl/artykul/503155,tor-lublin-pzm-inwestuje-w-bydgoszczy-nie-u-nas,id,t.html

fotel_prl
February 8th, 2012, 09:49 PM
1,2 mln zł ze sprzedaży Toru Lublin zostanie zainwestowana w...Tor Bydgoszcz...

- Ponieważ PZMot nie może czekać w nieskończoność podjęliśmy decyzję, żeby budować tor w innym miejscu Polski, w Bydgoszczy - tłumaczy Cezary Dorszcz, prezes PZM Holding.

Zdaniem prezesa PZM Holding w Lublinie związek nie spotkał się z pomocą ze strony władz miasta i województwa. - Inaczej było w Bydgoszczy, której prezydent od razu zaproponował pomoc, także finansową, nie przy samej rozbudowie, ale przy organizacji imprez - wyjaśnia Droszcz.

Więcej tutaj:
http://www.kurierlubelski.pl/artykul/503155,tor-lublin-pzm-inwestuje-w-bydgoszczy-nie-u-nas,id,t.html

a Wy sie dalej podniecajcie Zukiem.

Fraantz
February 8th, 2012, 10:12 PM
^^ Gdyby miasto nie prowadziło żadnych inwestycji, a w budżecie był nadmiar pieniędzy, to zapewne większość by się z Tobą zgodziła... Niestety, ale w Lublinie jest ogrom inwestycji, a ich budżet naciągnięty jest do granic możliwości...

Lmac
February 8th, 2012, 10:43 PM
^^ Gdyby miasto nie prowadziło żadnych inwestycji, a w budżecie był nadmiar pieniędzy, to zapewne większość by się z Tobą zgodziła... Niestety, ale w Lublinie jest ogrom inwestycji, a ich budżet naciągnięty jest do granic możliwości...

Równie dobrze możnaby powiedzieć, że gdyby był miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego i nie wydawano kolejnych pozwoleń na zabudowę mieszkaniową w sąsiedztwie Toru Lublin to i wartość samej działki radykalnie by nie wzrosła i koszty jego utrzymania z tytułu prawa użytkowania wieczystego.

A tak na marginesie kto broni nabywcy rozbudować i zmodernizowac tor i zarabiać wieczyście zamiast go zaorać pod budownictwo mieszkaniowe?

Fraantz
February 8th, 2012, 10:46 PM
Tylko co z tym ma wspólnego Żuk, który prezydentem jest od roku?

Meski
February 8th, 2012, 11:02 PM
:gunz:

krassusek12
February 9th, 2012, 12:34 AM
Tak naprawdę rozbiórka Kosmosa powinna iść do dewastacji.

A wątki inwestycje i inwestycje w realizacji można by było połączyć w jedność.

bista
February 9th, 2012, 11:10 AM
A wątki inwestycje i inwestycje w realizacji można by było połączyć w jedność.

Teraz jest ok, bo wątek inwestycje = to co się planuje, inwestycje w realizacji = to co się aktualnie realizuje.

krassusek12
February 9th, 2012, 11:13 AM
No tak, ale często toco się realizuje jest wrzucane do inwestycji, ja bym tak tego nie rozdrabniał, bo wątek w realizacji często schodzi na dalszy plan.

Mchl
February 9th, 2012, 12:19 PM
Jeśli miałyby zostać dwa wątki, to wypadałoby jeden nazwać "inwestycje w przygotowaniu" oraz jasno określić, od którego momentu inwestycję mamy "w realizacji". A moim zdaniem lepiej byłoby mieć jeden.

Konstruktor
February 9th, 2012, 12:48 PM
No tak, ale często toco się realizuje jest wrzucane do inwestycji, ja bym tak tego nie rozdrabniał, bo wątek w realizacji często schodzi na dalszy plan.

No to nauczmy się wrzucać tam gdzie trzeba.

JShow
February 9th, 2012, 01:56 PM
Chcę wreszcie dokończyć aktualizację 1 posta. Czy jest jakaś mieszkaniówka warta wrzucenia do spisu? Przypominam, że to spis ciekawych inwestycji tzn nie wszystkich. Proponuję Kraśnicką chociaż będzie słabo wyglądać jako niskie budynki w zestawieniu ze wszystkimi biurowcami i większymi inwestycjami w stylu nord park. Co jeszcze się nadaje? Może deja vu z LSMu na Czubach?
Co do uczelni to skopiuję je z postu bista (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=86488925&postcount=1659) w temacie o uczelniach, chociaż nie wiem czy to potrzebne skoro mamy oddzielny spis inwestycji uczelni. Jeśli tak, to które inwestycje są na ukończeniu, bo ich nie ma sensu wrzucać. Co z Centrum Innowacji i Zaawansowanych Technologii Politechniki Lubelskiej (na ukończeniu czy nie, bo widzę że planowane zakończenie na 2012 rok); Wschodnie Innowacyjne Centrum Architektury Politechniki Lubelskiej można wrzucić; Biblioteka UP prawie skończona; Centrum Innowacyjno ..... kurde dłuższych nazw nie mieli, nawet mi się ich kopiować nie chce ..... też niedługo będą kończyć i nie jest poza tym zbyt urodziwe; CTW jest nawet bardzo nieciekawe czytaj brzydkie; trójkąt KULu przy Kraśnickiej może być, ale też szybko skończą; Ecotech można wrzucać.

Jakieś jeszcze sugestie? Dodałem COZL i zalew. (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=87898842&postcount=9404)

@ Edit
Chyba nam się zmienił projekt Wikany, bo wywaliło zdjęcie ze spisu i szukając następnego trafiłem na tą stronę. http://www.wikanainvest.pl/

krassusek12
February 9th, 2012, 02:15 PM
Litewski możesz wyrzucić, Żuk zapowiedział, ze nie będą realizować tego projektu i będzie nowy konkurs. Victoria też zmieniła projekt.

DavidPL
February 10th, 2012, 11:37 AM
PZMot nie wycofa się z budowy toru w Lublinie? "Nie wszystko stracone"

W środę Polski Związek Motorowy ogłosił, że wycofuje się z Lublina i angażuje się w rozbudowę toru w Bydgoszczy. Nie wszystko jednak stracone. Jak się dowiedzieliśmy, jeszcze w tym miesiącu z prezesem PZMot spotka się prezydent Lublina.

W ubiegłym roku Polski Związek Motorowy sprzedał prawo do wieczystego użytkowania terenu przy ul. Zemborzyckiej w Lublinie. Za ziemię, na której dziś mieści się Tor Lublin deweloper zapłacił ok. 9 mln zł. Pieniądze miały pójść na budowę nowego obiektu tego typu w okolicach Lublina. Tak obiecywały władze miasta i województwa.

Propozycja miasta – teren dawnego wysypiska śmieci w Jawidzu (gm.Spiczyn) – nie spodobała się ani okolicznym mieszkańcom, ani użytkownikom toru. Innych ofert nie było.

Dlatego, jak napisał Kurier Lubelski, PZMot Holding zdecydował, że tor zbuduje, ale ... w Bydgoszczy. Jak tłumaczy prezes spółki Cezary Droszcz, tam związek spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony władz miasta. Zupełnie inaczej niż w Lublinie.

Ale jak udało się ustalić "Dziennikowi Wschodniemu", nie wszystko jeszcze stracone. Jeszcze w tym miesiącu Krzysztof Żuk spotka się z Andrzejem Witkowskim, szefem Polskiego Związku Motorowego.

– Prezydent ma przedstawić konkretną propozycję lokalizacji toru. Rozmowy są już bardzo zaawansowane, sprawa wygląda dobrze. Myślę, że doniesienia medialne o torze w Bydgoszczy, to próba nacisku PZM na Ratusz – mówi nasz informator.

Ratusz nie potwierdza i nie zaprzecza. – Lokalizacja toru to sprawa skomplikowana. Jedyne, co mogę powiedzieć, to że intensywnie nad nią pracujemy – mówi Katarzyna Mieczkowska-Czerniak, rzecznik lubelskiego ratusza.

– Szanse na powstanie nowego toru są raczej marne – ocenia Waldemar Czerniak, szef lubelskiego PZM. – Choć nie można wykluczyć żadnego rozwiązania – dodaje.

Grupa obrońców lubelskiego toru czuje się oszukana.

– Przed wyborami samorządowymi każdy obiecywał pomoc. Teraz słyszymy, że PZM wycofuje się z Lublina do Bydgoszczy – mówi Michał Kwaka, jeden z organizatorów ruchu obrony Toru Lublin. I zapowiada: – Nie odpuścimy sprawy. Nie po to ściągaliśmy ludzi z nocnych wyścigów na tor, aby teraz znowu wrócili na ulice. Będziemy protestować.

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120210/LUBLIN/77102922

jacek_o
February 10th, 2012, 03:04 PM
Dla ścisłości - Michal Kawka :)

Zegarkowy
February 10th, 2012, 10:40 PM
Nawet tam? :nuts:

Kolejna firma chce budować w Lublinie galerię handlową

Przy ul. Zemborzyckiej może powstać centrum handlowe. Inwestor rozpoczął już formalne przygotowania do realizacji inwestycji. W ciągu paru miesięcy dowiemy się, czy władze miasta zgodzą się na budowę.

Kompleks ma być zlokalizowany w rejonie ul. Zemborzyckiej i Uhorczaka. Inwestorem jest lubelska spółka Euro-Projekt. Na razie złożyła w Ratuszu wniosek o wydanie tzw. decyzji środowiskowej. To pierwszy krok do uzyskania pozwolenia na budowę.

– Wniosek został już skierowany do sanepidu i Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska – mówi Karol Kieliszek, z biura prasowego magistratu. – Teraz musimy czekać na opinie tych instytucji. Termin rozstrzygnięcia sprawy zależy od tego, jakie będzie ich stanowisko.

Procedury mogą potrwać parę miesięcy. Na razie nie wiadomo, kiedy inwestor planuje rozpocząć prace. Nie znane są również szczegóły projektu. Inwestor nie wypowiada się w tej sprawie.

– Wstrzymujemy się z komentarzami, do czasu wydania decyzji środowiskowej – usłyszeliśmy w siedzibie Euro-Projektu.

Z dokumentów dostarczonych do Ratusza wynika, że kompleks przy ul. Zemborzyckiej ma łączyć kilka funkcji. Od handlu i rozrywki, przez usługi, po rekreację. Powierzchnia całego obiektu powinna sięgnąć 27 tys. mkw. Z tego część przeznaczona dla klientów zajmie nieco ponad 20 tys. mkw. Planowana wysokość budynku to 15 metrów. Pod ziemią zaprojektowano parking, zdolny pomieścić 960 samochodów. Dodatkowe 94 miejsca parkingowe mają powstać przed budynkiem.

Jeśli inwestycja Euro-Projektu dojdzie do skutku oznaczać to będzie, że większość terenów między miastem a Zalewem Zemborzyckim zostanie zabudowana. Swoje osiedle rozbudowuje tam spółka Mak–Dom. Własny kompleks mieszkaniowy stawia również firma Wikana. Przy ul. Zemborzyckiej działa jeszcze tor kartingowy, ale pod koniec tego roku powinien zostać zamknięty. Teren kupił bowiem kolejny lubelski deweloper, spółka Interbud. W miejscu toru postawi nowe osiedle mieszkaniowe.

Firma Euro-Projekt nie jest znana na rynku deweloperskim. Do tej pory zasłynęła przede wszystkim przejęciem browaru w Zwierzyńcu. Wiosną ubiegłego roku wydzierżawiła obiekt od lokalnego starostwa. Umowę podpisano na 15 lat. Firma zobowiązała się, że do połowy kwietnia tego roku rozpocznie tam produkcję piwa. Zakład do tej pory nie ruszył. Możliwe więc, że starostwo zdecyduje się na rozwiązanie umowy z lubelską spółką.
http://www.strefabiznesu.dziennikwschodni.pl/artykul/kolejna-firma-chce-budowac-w-lublinie-galerie-handlowa-78891.html

JShow
February 10th, 2012, 11:26 PM
W Lublinie mamy 3 galerie handlowe (Orkana, Plaza i Olimp) na ponad 300 tysięcy mieszkańców. To ogromnie niezaspokojony rynek i patrząc na dostępność sklepów w stylu gigantów jak New Yorker, który mieści się w Radomiu i Zamościu, to jesteśmy pustynią. Czasami zastanawiam się jakim cudem w Lublinie jest tak mało galerii z prawdziwego zdarzenia + co mnie szokuje to obecność tylko jednego profesjonalnego kina. Ja na miejscu deweloperów biłbym się o Lublin i wybudował galerię jak najszybciej. Nie da się po prostu na takiej inwestycji stracić.
Co do galerii obok zalewu to ciemno widzę jej opłacalność. Chodzi mi o to, że póki będzie nowa i dostarczy nam nowych sklepów będzie ok, ale jak powstanie następne 765416874521676974561 galerii, które planowane były 6565419849874654 lat wcześniej, to będzie trudno. Co ma ludzi zwabić w tamto miejsce? Zalew? Jest to chyba najmniej odpowiednie miejsce na galerię jakie chyba było w całym LBN. Każda planowana galeria (za dużo tego słowa) jest ulokowana przy ruchliwej trasie, lub w dobrze skomunikowanym miejscu, a tam do zalewu autobusem np z Węglina nie dojadę. Zdziwiłem się trochę jak zobaczyłem tego newsa.

Chyba, że to będzie taka galeria jak Galeria Lubelska, czyli supermarket z paroma sklepami. :lol:

Michu25
February 10th, 2012, 11:44 PM
^^
Bychawa będzie miała blisko:nuts:

Prew
February 11th, 2012, 02:32 AM
Biorąc pod uwagę, że ta spółka dzierżawi browar w Zwierzyńcu, mam nadzieję, że w ewentualnej galerii czy pseudo-galerii znajdzie się miejsce na sklepik dla smakoszy :cheers:Lokalizacja faktycznie nieco dziwna. Wprawdzie mieszkaniówka ostro się rozwija, ale i tak miejsce leży w sporej odległości od największych osiedli mieszkaniowych.

radamer
February 11th, 2012, 11:03 AM
^^ Chyba wczoraj czytałem, że firma, która dzierżawi browar w Zwierzyńcu ma jeszcze 2 miesiące na uruchomienie produkcji. W przeciwnym razie umowa zostanie rozwiązana. Przez ostatnie 10 miesięcy nie zrobiono nic, więc nie licz na piwo ze Zwierzyńca, nawet jeżeli to ta sama firma ;)

krassusek12
February 11th, 2012, 02:31 PM
Jeszcze będą prosili Perłę, żeby wróciła do Zwierzyńca ;)

rafal_sks
February 11th, 2012, 03:19 PM
Wrzucam zdjęcia terenu przy ul. Zemborzyckiej gdzie ma powstać ta galeria, ot tak poglądowo:

http://img210.imageshack.us/img210/1056/img1500k.jpg

http://img402.imageshack.us/img402/9524/img1639jg.jpg

Prew
February 11th, 2012, 04:57 PM
^^
Mógłbyś oznaczyć lokalizację np na Zumi? To gdzieś przy istniejących już budynkach? :nuts: Próbuję dojść gdzie to jest, ale nie zauważam znanych mi punktów szczególnych a ustalanie gdzie będzie ta mityczna ul. Uhorczaka to już w ogóle dramat :lol:

zylo
February 11th, 2012, 05:32 PM
^^

Te druty, to będzie żeglarska ?

marcusC
February 11th, 2012, 05:32 PM
^^^^

To chyba na przeciwko toru kartingowego ???

Za bardzo na tą galerię to bym nie liczył. Czuję że to numer w stylu Isabeau i Galerii Zamek czyli robimy jakiś projekt ,załatwiamy pozwolenie na budowę a potem czekamy na prawdziwego inwestora i całą inwestycję sprzedajemy za niezłą kasę. A jak wiemy to może trwać lata albo i więcej. :ohno:

adam_lbn
February 11th, 2012, 06:08 PM
Jaby ktoś nie wiedział gdzie jest ulica Franciszka Uhorczaka: ;)
http://img689.imageshack.us/img689/108/uhoczka.jpg

aston.ms
February 11th, 2012, 06:19 PM
moze to bedzie cos w stylu orkana z jakims marketem i spa ?

Prew
February 11th, 2012, 07:08 PM
^^
Dzięki adam_lbn. :D

Jeśli ten obiekt powstanie to ja bym obstawiał, że dopiero kiedy Makdom, Wikana i Interbud podciągną swoje inwestycje. W sumie nie obraziłbym się za kino w tym miejscu, od czasów ś.p. "Robotnika" w tym rejonie zieje całkowitą pustką - ale to chyba byłby nadmiar optymizmu :ohno:

marcin1981
February 11th, 2012, 07:58 PM
tak na marginesie miasto powinno mysleć o poszerzeniu zemborzyckiej-diamentowej-janowskiej bo jak te plany galeryjno-mieszkaniowe dojdą do skutku to będziemy mieć powtórke korków z willowej. Chyba jedynnym rozwiązaniem doraźnym będzie budowa 2-go przejazdu pod linią kolejową obok tego juz istniejącego.

Dzban
February 11th, 2012, 09:18 PM
Albo może coś pokombinują z wykorzystaniem lepszej kolei ale to na razie marzenia.

.kp
February 11th, 2012, 09:45 PM
Kolej? Nierealne i niepraktyczne. Mówiąc inaczej: po co? Akurat teraz tam jest bardzo dobra komunikacja z centrum. Do linii kolejowej jest po prostu za daleko aby to było popularne rozwiązanie.

budowa 2-go przejazdu pod linią kolejową

Mas zna myśli ten odcinek Janowskiej przy rzece? Nie widzę tego w żaden sposób. Na poszerzenie Janowskiej nie ma tam miejsca. Na jakieś przebicie pod torami tak samo, wyłączenie 7ki nawet na pół roku to paraliż kolejowy. Można pofantazjować na temat pociągnięcia ulicy prosto mostem aż do Krochmalnej, ale to równie prawdopodobne jak tunel Sowińskiego. Zwłaszcza mając świadomość, że od lat nie udało się zlikwidować "ostrego" zakrętu za mostem, w Nadbystrzycką (bo tam się ona zaczyna). W pierwotnych planach, dawno temu, Janowska miała biec równolegle z torami, ale po drugiej stronie względem tego co mamy dziś. Janowska potrzebuje generalnego remontu, ale żadnej rozbudowy bym nie oczekiwał.

rafal_sks
February 12th, 2012, 12:47 AM
W uzupełnieniu mapki wrzuconej przez Adama_lbn napiszę jeszcze, że ta ulica Uhorczaka w rzeczywistości nie istnieje, jest tak jak widac na mapce czyli piaskowy ślad, w ogóle w tamtym rejonie sieć dróg pomiedzy ul.Nałkowskich a Zemborzycką jest słąbo rozwinięta.

Co do tych drutów o które pyta Zylo to jest to własnie tuż przy ul. Żeglarskiej

Meski
February 12th, 2012, 01:31 PM
Tor mógłby tam zostać.
Tak na marginesie: http://www.kurierlubelski.pl/artykul/503155,tor-lublin-pzmot-inwestuje-w-bydgoszczy-nie-u-nas,id,t.html

szalonypl
February 13th, 2012, 12:58 AM
Niedawno były tutaj informacje o torze WORDu przy ul. Grygowej.
(...) Także WORD-y oczekują od ministerstwa transportu podniesienia opłat za egzamin. - Nikt nam do działalności nie dołoży. Mamy utrzymywać się sami. Jednocześnie stawiane są przed nami nowe zadania - narzeka Kot. Na przykład lubelski ośrodek w 2013 r. musi posiadać specjalny tor, na którym kierowcy będą szlifować techniki jazdy (samochód na nim zachowuje się tak, jakby jeździł po lodzie). Miałby on znajdować się przy ul Grygowej, ale WORD myśli skąd wziąć pieniądze. (...)

Całość tutaj ---> http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11125780,Znow_beda_podwyzki__Tym_razem_za_egzamin_na_prawko.html

zyclunt
February 13th, 2012, 11:05 AM
^^ Galeria pod nowo powstające osiedle i nikogo z dalszych części miasta nie ściągną, no chyba że na zakupy na grill/piknik nad zalewem. Dobrej architektury bym się nie spodziewał no ale też żadnej dobrej w okolicy nie ma. Jeśli nie znajdą żadnego wabika na kupujących to będzie tam kolejna Galeria Lubelska (albo jeszcze gorzej Galeria Parada :nuts: ktoś to jeszcze pamięta?) i nic więcej.

Fraantz
February 13th, 2012, 11:19 AM
Przy tej ilości galerii, którą będziemy mieć za kilka lat w Lublinie, to nawet gdyby galeria powstała w miejscu samego zamku (tfu!), to i tak nikt do niej nie przyjdzie, jeśli nie będzie tego wabika, w postaci jakiegoś unikalnego sklepu albo rozrywki... Za to, jeśli takowy wabik będzie, to ta galeria ma bardzo dobrą lokalizację, bo jest to najbardziej ubogi w tego typu przedsięwzięcia teren w Lublinie... najbliżej będzie do Gali albo..... Błękitnej Galerii, a to ładnych parę kilometrów z okolic Nałkowskich i Zemborzyckiej... a gminy Głusk czy Wojciechów, to przecież też bardzo prężnie rozwijające się ośrodki domków jednorodzinnych... może nie tak atrakcyjnych jak Jastków, Konopnica czy Niemce, ale również wciąż zasiedlana...

Nadril
February 13th, 2012, 06:11 PM
Wyprowadzą biurokrację z sądu. Będzie jak w biznesie
Anna Gmiterek-Zabłocka, TOK FM 13.02.2012 , aktualizacja: 13.02.2012 16:22 A A A Drukuj
Fot. Iwona Burdzanowska / AGENCJA GAZETA

Wymiar sprawiedliwości chce być racjonalny, tak jak duże polskie firmy. Dlatego zamiast działów księgowości czy administracji w sądach w całej Polsce ma być jedno duże centrum usług, a jego siedziba będzie w Lublinie. List intencyjny w tej sprawie podpisali w poniedziałek prezydent Lublina i minister sprawiedliwości, Jarosław Gowin.

Zasada ma być prosta: dzięki zinformatyzowaniu, duża część spraw administracyjnych, księgowych czy kadrowych z sądów w całym kraju ma być załatwiana w jednym miejscu, w Lublinie. Miasto już wskazało działkę pod taki biurowiec - samo centrum miasta, przy Wieniawskiej. Pracę miałoby tam znaleźć nawet ponad 200 osób.

- Chodzi o to, by skończyć z przerostami biurokratycznymi - mówi minister sprawiedliwości. I dodaje, że pomysł ma służyć zdjęciu z sądownictwa "balastu zbytecznej biurokracji". - Te środki, które uda się zdjąć ze zbytecznych etatów administracyjnych będziemy wykorzystywać do wzmacniania pionów orzeczniczych - mówi Gowin.

To oznacza, że jeśli ktoś dziś pracuje w sądowej administracji, po zmianach będzie mógł przejść do sekretariatu i wspomóc w pracy sędziów np. na salach rozpraw. Minister zapewnia, że resort nie przewiduje żadnych redukcji kadrowych, a jedynie "roszady etatów". - Etaty dziś rozproszone w Polsce będą wykorzystywane do wspierania pracy sędziów - dodaje Gowin. Jak mówi, dziś w pionach administracyjnych pracuje za dużo osób, stąd potrzeba zmian.

Wiceminister Grzegorz Wałejko zapewnia z kolei, że nie chodzi o oszczędności finansowe. - Chodzi o to, by jak najwięcej osób przesunąć do sekretariatów, bo tam mamy niedostatek takich osób jak sekretarze sądowi czy asystenci sędziów. Te osoby pozostaną w wymiarze sprawiedliwości, tylko będą się czymś innym zajmować - wyjaśnia Wałejko.

Zmiany mają wejść w życie za 2-3 lata. Wcześniej trzeba przygotować cały system informatyczny i procedury. Dlaczego na siedzibę usług wybrano Lublin? Bo tu świetnie sprawdził się jedyny w Polsce sąd elektroniczny, a miasto już wskazało ministerstwu działkę pod budowę nowego biurowca.

Więcej... http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,11137271,Wyprowadza_biurokracje_z_sadu__Bedzie_jak_w_biznesie.html#ixzz1mHLT2jPH

BPO dla Ministerstwa Sprawiedliwości w Lublinie. To nasz wielki sukces, brawa dla prezydenta Żuka!
Nie dość, że 200 miejsc pracy to jeszcze z e-sądem tworzy nam się taki prawniczy klaster u nas w mieście. No i pokazuje to wzrost siły naszego lobbingu. Mam wrażenie, że jeszcze kilka lat temu coś takiego by nie przeszło.

Tazor
February 13th, 2012, 06:13 PM
^^
Zastanawiam się, o którą działkę przy Wieniawskiej chodzi?

DavidPL
February 13th, 2012, 06:22 PM
Świetna wiadomość :cheers: Oby to tylko nie był bubel prawny.

krassusek12
February 13th, 2012, 06:32 PM
Dobra wiadomość ! :banana:

Jeżeli chodzi o działkę to może ta z parkingiem i budynkiem Tektury? Chyba nie ma innej przy Wieniawskiej, bo działka z Biedronką, Jeszburgerem itp. nie jest miasta, a innej pustej lub do zabudowy nie ma.

Chociaż z tym biurowcem to bym się wstrzymał, pamiętamy co się stało z biurowcem PGE ;)

Tazor
February 13th, 2012, 06:36 PM
Jeżeli chodzi o działkę to może ta z parkingiem i budynkiem Tektury?

Dziennik Wschodni doprecyzował, że "chodzi o tzw. górkę, na której mieści się teraz parking i klub Tektura."

I jeszcze:

Gmach miałby mieć około 20 tys. mkw. powierzchni. – Wstępnie ustaliliśmy, że będziemy potrzebować ok. 4–5 tys. mkw. – dodaje wiceminister. – Dysponując nieruchomością poszukamy podmiotu, który w formule partnerstwa publiczno-prywatnego zbuduje biurowiec – zapowiada Krzysztof Żuk, prezydent Lublina. – Zainteresowanych taką współpracą jest kilka firm – mówi Katarzyna Mieczkowska-Czerniak, rzecznik magistratu. – Proces przygotowania dokumentacji do tej budowy może się zacząć jeszcze w tym roku – dodaje. Wczoraj w magistracie minister i prezydent miasta podpisali list intencyjny w tej sprawie.

Prew
February 13th, 2012, 06:41 PM
O kurcze! Fajnie by było gdyby to wypaliło! :banana:

Konstruktor
February 13th, 2012, 07:07 PM
No i git majonez gra muzyka, drapacz chmur poproszę:nuts:

Mchl
February 13th, 2012, 07:12 PM
^^ Byleby miał ogólnodostępny parking.

krassusek12
February 13th, 2012, 07:31 PM
A z jakiej racji? Masz przykład jakiegoś biurowca który ma ogólnodostępny parking? Ja wiem, że po wprowadzeniu strefy płatnego parkowania to będzie darmowy parking, ale nie widzę powodów, żeby robić w strefie takie dziury z darmowymi parkingami, szczególnie pod biurowcami. Tak mam samochód, tak pracuje na Wieniawskiej, żeby nie było :)

erykko
February 13th, 2012, 07:38 PM
Parkingiem niech sobie zarządza właściciel. I niech robi sobie z nim co chce.

stasiekkk
February 13th, 2012, 07:56 PM
Parking będzie musiał być bo nie sprzeda/wynajmie się powierzchni komercyjnej bez żadnego dostępnego parkingu. Poza tym nie oszukujmy się, że kilkunastu dyrektorów i wicedyrektorów na co dzień zapitala zbiorkomem. Po trzecie jeśli ma być tam ogólnopolska centrala to muszą być miejsca dla gości z zewnątrz (z poza Lublina). Dwa poziomy parkingu podziemnego na tym terenie to wg. mnie minimum, przy czym dostęp do niego winien być ściśle reglamentowany, np. przez imienne karty czipowe.

Ogólnie wiadomość jest świetna :cheers:

Strzala
February 13th, 2012, 08:05 PM
^^Świetny news:) Oby wszystko się potwierdziło. Czekamy jeszcze na przeniesienie Trybunału Konstytucyjnego i/lub Trybunału Stanu,żeby tradycji stało się zadość;)

Prew
February 13th, 2012, 08:16 PM
^^
Lepiej Konstytucyjnego, bo Stanu to się tylko obija :D

Ciekawe ile pięter walną i ile im powierzchni zostanie po rozdysponowaniu na potrzeby MS i UM ? Wysokiej klasy powierzchnia biurowa w tym miejscu to by było coś :)

SpeedwayFan
February 13th, 2012, 08:27 PM
Stanu niech powędruje do Piotrkowa ;)

Mika'el
February 13th, 2012, 10:11 PM
Gmach miałby mieć około 20 tys. mkw. powierzchni. – Wstępnie ustaliliśmy, że będziemy potrzebować ok. 4–5 tys. mkw. – dodaje wiceminister.

Przypomnę, ze Gray Office ma około 21 000 m2 powierzchni. Tak wiec to będzie podobnej wielkości biurowiec. Działka nie za duża, wiec muszą iść w górę:)
Potwierdza się, ze Lublin ma silne lobby w MS i silne środowisko prawnicze. E-sąd, który cały czas zwiększa zatrudnienie i jest oczkiem w głowie Ministerstwa Sprawiedliwości, Krajowa Szkoła Sędziów i Prokuratorów, a teraz to:)

dannie
February 13th, 2012, 10:13 PM
^^ Spokojnie, Panowie. Wszystko jest na etapie listu intencyjnego, a Wy tutaj szalejecie, jakby jakieś cuda się działy.

W Ministerstwach nie takie pomysły upadały, zmieniały się; w Lublinie nie takie inwestycje nie wychodziły; nie lada gargamele powstają przy okazji publicznych przetargów etc.

Fajnie, że coś w temacie się zadziało i że jest szansa na kolejną ogólnopolską jednostkę w naszym mieście (oprócz e-sądu, jest też Krajowa Szkoła Sądownictwa i Prokuratury).

Jednak jestem ciekawy, na ile Miasto przeanalizowało możliwości ulokowania biurowca tej skali w proponowanym miejscu, a na ile jest to działanie "na hura" a schody dopiero się zaczną. Mam na przykład wątpliwości, co do lokalizacji kolejnego biurowca w tak bliskim sąsiedztwie, a do tego w ścisłym centrum miasta. To komunikacyjnym problemom Lublina w tym rejonie na pewno nie pomoże.

Mister_MR.
February 13th, 2012, 10:18 PM
Dziennik Wschodni:

Gowin: W Lublinie powstanie centrum usług. Będzie 250 miejsc pracy (wideo)
Dodano: 13 lutego 2012, 17:00 Autor: Dominik Smaga
250 osób ma znaleźć pracę w centrum usług, które w Lublinie chce utworzyć resort sprawiedliwości. Centrum powstanie, jeśli Ratusz zbuduje w śródmieściu nowy biurowiec. W poniedziałek minister i prezydent podpisali list intencyjny w tej sprawie.

Nowa placówka nie ma jeszcze nawet nazwy, w dokumentach określana jest jako "centrum usług”. To właśnie w jednym miejscu, w Lublinie, a nie rozproszeni po różnych sądach mieliby pracować ludzie z obsługi administracyjnej sądownictwa.

– Tu byłyby świadczone usługi księgowe, oczywiście po wprowadzeniu elektronicznego obiegu dokumentów, tu trafiałyby też dokumenty kadrowe – wylicza Grzegorz Wałejko, wiceminister sprawiedliwości, który wczoraj przyjechał do Lublina. I podkreśla, że to taka sama centralizacja, jak ta odbywająca się w dużych przedsiębiorstwach. – Pracę mogliby to znaleźć głównie księgowi, kadrowi i informatycy.

Ministerstwo stworzyłoby w Lublinie nowe miejsca pracy, ale pomieszczenia dla nowej jednostki mają zapewnić władze miasta. Centrum miałoby działać w kompletnie nowym biurowcu, do którego budowy ma doprowadzić samorząd miasta. Budynek stanąłby na działce przy ul. Wieniawskiej. Chodzi o tzw. górkę, na której mieści się teraz parking i klub Tektura. Gmach miałby mieć około 20 tys. mkw. powierzchni. – Wstępnie ustaliliśmy, że będziemy potrzebować ok. 4–5 tys. mkw. – dodaje wiceminister.

– Dysponując nieruchomością poszukamy podmiotu, który w formule partnerstwa publiczno-prywatnego zbuduje biurowiec – zapowiada Krzysztof Żuk, prezydent Lublina. – Zainteresowanych taką współpracą jest kilka firm – mówi Katarzyna Mieczkowska-Czerniak, rzecznik magistratu. – Proces przygotowania dokumentacji do tej budowy może się zacząć jeszcze w tym roku – dodaje. Wczoraj w magistracie minister i prezydent miasta podpisali list intencyjny w tej sprawie.

Kierownictwo resortu sprawiedliwości liczy na to, że skupienie usług administracyjnych w Lublinie przyniesie spore oszczędności. Kwot nie podaje. – Utworzenie centrum usług służy temu, żeby zdjąć z sądownictwa balast niepotrzebnej administracji – mówi Jarosław Gowin, minister sprawiedliwości. – Te środki, które uda nam się zdjąć ze zbytecznych etatów będziemy przeznaczać na wzmocnienie działalności orzeczniczej – dodaje.

Według ministerialnych zapowiedzi rekrutacja zacznie się dopiero wtedy, gdy gotowy będzie budynek. Do nowego biurowca miałby trafić także e-sąd działający już w Lublinie przy ul. Bocznej Lubomelskiej, a także wydziały Urzędu Miasta mieszczące się w budynkach wynajmowanych od prywatnych właścicieli.

4IWYoz7gi0Y

^^ Spokojnie, Panowie. Wszystko jest na etapie listu intencyjnego, a Wy tutaj szalejecie, jakby jakieś cuda się działy.

Fakt, przypominam że centrala PGE już miała u nas być. Dostaliśmy tylko jedną komórkę tego PGE, więc na razie ostudźmy te emocje :)

zyclunt
February 14th, 2012, 09:18 AM
^^ No nie wiem czy z tą górką nie będzię pod górkę. Wiadomo że WKZ będzie się musiał na to zgodzić, druga sprawa to obecni "mieszkańcy" tamtejszych budynków, np IPN będzie trzeba coś dać w zamian za ich budynek. Wolałbym chyba aby zabudowali pustą działkę na przeciwko Urzędu Wojewódzkiego.

kylo
February 14th, 2012, 09:45 AM
Nie wiem czyja jest działka pomiędzy Urzędem Miasta a Collegium Jana Pawała II... może o tą też chodzić?

czarny
February 14th, 2012, 10:50 AM
Miejsce jest idealne pod budynek do 15 a nawet 18 pieter ,znajdowalby sie pomiedzy juz istniejacymi wysokimi budynkami UM i UW.

michal lbn
February 14th, 2012, 11:15 AM
a jak tam biurowiec centrali PGE w Lublinie, już oddany do użytku? Radził bym stonować entuzjazm, bo list intencyjny to mogą podpisać i na budowę kosmodromu. Poczekajmy na konkrety.

Mchl
February 14th, 2012, 12:13 PM
A z jakiej racji? Masz przykład jakiegoś biurowca który ma ogólnodostępny parking? Ja wiem, że po wprowadzeniu strefy płatnego parkowania to będzie darmowy parking, ale nie widzę powodów, żeby robić w strefie takie dziury z darmowymi parkingami, szczególnie pod biurowcami. Tak mam samochód, tak pracuje na Wieniawskiej, żeby nie było :)

Ogólnodostępny != darmowy. Chodzi mi o to, żeby był dostepny dla każdego, a nie tylko dla posiadaczy przepustek.

Dzban
February 14th, 2012, 02:03 PM
Tam nie powinno być takich parkingów. Im mniej miejsc parkingowych w centrum tym lepiej. Więcej osób powinno korzystać z komunikacji miejskiej. Parkingi zachęcają do podróży samochodem.