View Full Version : [Elbląg] Tramwaje

Pages : [1] 2 3 4 5 6 7

rafael
July 1st, 2005, 10:01 AM
PESA wygrała przetarg w Elblągu

Nowoczesne tramwaje, które będą jeździły po Elblągu, wyprodukuje bydgoska PESA. Spółka wygrała przetarg na dostawę sześciu pojazdów.

Elbląg potrzebuje nowych tramwajów, bo rozbudowuje sieć w mieście. - Władze otrzymały na to pieniądze z Unii Europejskiej, dzięki czemu tramwaje będą dojeżdżać do odległych dzielnic miasta - mówi Tomasz Zaboklicki, prezes PESY. - Do końca 2006 roku musimy zbudować od podstaw nowe, niskopodłogowe pojazdy.

Tramwaje będą miały ponad 20 metrów długości i aż dwa przeguby. Do środka zmieści się 122 pasażerów. Dzięki bardzo niskiej wysokości podłogi, która znajduje się zaledwie 30 cm nad ziemią, kłopotów z wejściem nie będą miały osoby niepełnosprawne i matki z dziećmi. Kontrakt jest wart prawie 35 mln zł. To kolejny już sukces bydgoskiej firmy. W tym tygodniu firma dostarczyła dwa nowe szynobusy dla województwa opolskiego. Pojazdy warte 10,5 mln zł będą kursowały po trasach Opolszczyzny, gdzie jeździ najmniej pasażerów i koszt przejazdu zwykłego pociągu jest bardzo duży. Najprawdopodobniej trafią na linię Kluczbork-Opole, na której już od kilku lat nie kursują żadne pociągi. Ruch ma być tam wznowiony 1 września.

- Wkrótce zakończą się również prace nad pierwszymi w Polsce elektrycznymi autobusami szynowymi - zapowiada Zaboklicki. - Po dwa takie pojazdy zamówiły województwa małopolskie i świętokrzyskie.

cudak
July 1st, 2005, 03:46 PM
W Elblągu jeździły 805 - czyli wąskotorowe 105-tki , ale też było sporo jak ja to nazywam "helmutów" czyli tramwajów za zachodniej granicy . Nie wiem czy nie wiekszość ? No PESA w natarciu na wszystkich frontach !
Rafael są gdzieś zdjęcia tramów z Elbląga ?

EDIT : mam , mam :)

Model GT6ZR w róznych wersjach - źródło www.komunikacja.krakow.pl

http://www.komunikacja.krakow.pl/tramwaje/polska/elblag/221/01.jpg

http://www.komunikacja.krakow.pl/tramwaje/polska/elblag/229/03.jpg

http://www.komunikacja.krakow.pl/tramwaje/polska/elblag/237/04.jpg

hal
July 1st, 2005, 04:00 PM
Te helmuty to jedna z fajniejszych rzeczy w Elblągu,tak poza tym to jednowagonowe słady 105 rozwijające zawrotne prędkości

http://www.portel.pl/fotki/duze/r36/z561.jpg

zonc
July 1st, 2005, 04:12 PM
nie chcialem robic tego watku mimo ze w bydgoskiej prasie byl wczsniej... balem sie posadzania o bydgoski fanatyzm :)

Rafalisko
July 1st, 2005, 05:00 PM
A myślisz że jeszcze nie jesteś o to posądzany ? :sleepy:

Są jakieś wizualki tych tramów??

rafael
July 1st, 2005, 08:09 PM
Należy dodać, że komunikacja tramwajowa w Elblągu rozwija się jak chyba nigdzie w kraju.

31.8.2002 - uruchomiono linie nr 4 i 5 na nowej dwutorowej trasie w ul. Płk. Dąbka, od pl. Jagiellończyka do ul. Obrońców Pokoju

10.6.2004 - uruchomiono linię tramwajową M na trasie ul.Marymoncka (Las Bażantarnia) - Królewiecka - Browarna - Obrońców Pokoju - Ogólna

2005 - budowa (przedłużenie) linii tramwajowej w ciągu ul. Ogólnej przez osiedle Nad Jarem.

Do tego dochodzą inwestycje w tabor, budowa torowisk, modernizacje skrzyżowań etc. Jak na niewielkie miasto, inwestycji jest bardzo dużo, a plany na przyszłość są jeszcze bardziej ambitne.

Obecna sieć tramwajowa wygląda tak:

http://www.gwardak.republika.pl/eltrams.jpg

Pamiętam jak jeszcze nie tak dawno temu kursowały tam 5N, bardzo lubiłem te tramwaje:

http://www.gwardak.republika.pl/eltram18.jpg

Zostały one wycofane z ruchu na koniec 1996 roku i zastąpione wagonami sprowadzonymi z Niemiec.

ChrisPL
July 2nd, 2005, 10:36 PM
bardzo sie ciesze z tego faktu. Bylem dwa tygodnie temu w Elblagu i to co widzialem to przypominalo jakies relikwie z przeszlosci ;) Do tego halasowalo niesamowicie. Faktem jest, ze linie tramwajowe w Elblagu sa niesamowice rozwiniete. Wlasciwie ida wzdluz ponad polowy ulic.

noRTH1212
July 2nd, 2005, 11:08 PM
I bdb.

JaCeK !
July 5th, 2005, 02:34 PM
Ja widzialem wizualizacje i juz gratuluje Elblagowi bo sa naprawde jak na Polske supernowoczesne.Szukam, moze znajde.
Szkoda tylko ze Bydgoszcz od swej wlasnej PESY zdolala kupic jedynie 2 tramwaje na starych podwoziach za lacznie kilka milionow, podcza gdy znacznie mniejszy Elblag kupi te sztuki o ktorych mowa w tym watku za 35 mln.

J_J
July 5th, 2005, 03:25 PM
Ciekawe w jakim stopniu te tramwaje beda niskopodlogowe...

Tommy
July 5th, 2005, 09:19 PM
Kurczę nie wiedziałem, że Elbląg ma tak rozwiniętą sieć lini tramwajowych!!!
Spodziewalem sie jednej no może góra dwóch nitek!
Ciekawe jak to sie stało, że w Elblągu zdołano utrzymać tramwaje?
Czy ktos zna historię powojennych perypetii elbląskich tramów?

JaCeK !
July 6th, 2005, 12:40 AM
Ciekawe w jakim stopniu te tramwaje beda niskopodlogowe...
Mam przed soba projekt w gazecie (szkoda ze nie mam skanera) z ktorego wynika ze w calosci beda niskopodlogowe

EDIT:
Zrobilem zdjecie aparatem z komorki, nie umiem umieszczac takich rzeczy w internecie dlatego zrobcie tak:
1. Wejdzcie na www.poczta.onet.pl
2.Jako adres przy logowaniu wpiszcie tymczasowysc@vp.pl
3.Haslo: skyscraper1
4. Wejdzcie na zalacznik w jednym z listow (znajdziecie bo nie ma tu jeszcze reklam na razie to jeden z 2 e-maili )

I juz ! Ciekawe czy nie ma prostszego sposobu- bo te konto specjalnie po to zlozylem.
Powiedzcie czy sie udalo

AGC
July 6th, 2005, 11:23 AM
^^ no fajny nawet, o tyle o ile mozna ocenic po malej fotce - inny niz w innych miastach.
a co do mejla, sposob dziala wiec jest ok. ale proponuje zalozyc konto na jakims darmowym serwerze zdjec, np. www.imageshack.us

PLL_LOT
July 6th, 2005, 01:46 PM
no musze tesz powiedec, ze nawet ladny... czekawe jaki bedze w szrodku... (??) =)

JaCeK !
July 6th, 2005, 04:03 PM
Dzieki za podpowiedz AGC

No to mamy:
http://img265.imageshack.us/img265/2093/zdjcie1219me.jpg

filosss
July 7th, 2005, 09:59 AM
Należy dodać, że komunikacja tramwajowa w Elblągu rozwija się jak chyba nigdzie w kraju.

31.8.2002 - uruchomiono linie nr 4 i 5 na nowej dwutorowej trasie w ul. Płk. Dąbka, od pl. Jagiellończyka do ul. Obrońców Pokoju

10.6.2004 - uruchomiono linię tramwajową M na trasie ul.Marymoncka (Las Bażantarnia) - Królewiecka - Browarna - Obrońców Pokoju - Ogólna

2005 - budowa (przedłużenie) linii tramwajowej w ciągu ul. Ogólnej przez osiedle Nad Jarem.

Do tego dochodzą inwestycje w tabor, budowa torowisk, modernizacje skrzyżowań etc. Jak na niewielkie miasto, inwestycji jest bardzo dużo, a plany na przyszłość są jeszcze bardziej ambitne.

Obecna sieć tramwajowa wygląda tak:

http://www.gwardak.republika.pl/eltrams.jpg

Pamiętam jak jeszcze nie tak dawno temu kursowały tam 5N, bardzo lubiłem te tramwaje:

http://www.gwardak.republika.pl/eltram18.jpg

Zostały one wycofane z ruchu na koniec 1996 roku i zastąpione wagonami sprowadzonymi z Niemiec.

Jeden egzemplarz 5N trafił do Legnicy gdzie po remoncie stanął jako relikt obecności tramwajów w Legnicy - przy byłej zajezdni.

Bez potwierdzenia: ale chyba wcześniej gdy w Legnicy likwidowano sieć tramwajów w 1968 to legnickie tramwaje właśnie do elbląga trafiły - ale to bez potwierdzenia....

stingu
April 16th, 2006, 04:16 PM
Olsztynskie tramwaje trafily do Elblaga gdy zlikwidowali je komunisci w 1965 po wodowaniu w Lynie. A bylo tak pieknie, we wtorek jade od Elblaga pojezdzic tramwajami ;-)))

Jedrzej
April 16th, 2006, 04:24 PM
A czy w Olsztynie zachowały się tory?? Chodzi mi o to, czy np. dało by się reaktywować te linie.

stingu
April 16th, 2006, 05:13 PM
Ostatni metr torow jaki zostal wykopali pol roku temu z okazji remontu wiaduktu na baltyckiej. Torow nie ma, miasto chce reaktywowac tramwaje, wiecej tutaj http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=335183

Jedyne co zostalo w miescie z dawnych czasow komunikacyjnych to slupy gdzie byla podwieszona elektryfikacja do trolejbusow... Jak ja nie lubie komunistow przez ktorych w Olsztynie zostaly tylko autobusy a tramwaje i trolejbusy poszly sie ciac...

Jedrzej
April 16th, 2006, 11:53 PM
Że taki off topic zrobie. A jak z tym jest w innych miastach gdzie zlikwidowano tramwaje?? Np. Bielsko-Biała czy Legnica. I jeszcze jedno. Jak wygląda schemat sieci tramwajowej w Grudziądzu?? Kiedys go szukałem i nigdzie znaleźć nie mogłem.

Eurotram
April 17th, 2006, 06:02 PM
Że taki off topic zrobie. A jak z tym jest w innych miastach gdzie zlikwidowano tramwaje?? Np. Bielsko-Biała czy Legnica. I jeszcze jedno. Jak wygląda schemat sieci tramwajowej w Grudziądzu?? Kiedys go szukałem i nigdzie znaleźć nie mogłem.
W B.-B. działają bardzo aktywnie,nawet opracowali plany przywrócenia tramów ( http://www.tramwaje.bielskie.pl/ ),a co do Legnicy to nie wiem,ale tam to chyba albo w ogóle nic nie starają się przywracać albo nie są tak prężni jak w niektórych innych ośrodkach.No,pomijając tą pojedynczą N-kę,ale tyle to i Inowrocław zrobił ;) ) PZDR

kaliszanin177
April 17th, 2006, 08:20 PM
Jakoś nie wierze żeby teraz w jakimś Polskim mieście zbudowano system od nowa (toteż reaktywowano go...) jestem pod wrażeniem Elbląga... naprawde... nasze kochane władze powinny brać przykład z tego miasta... jak widać można!!!:)

SFK
April 18th, 2006, 07:30 AM
W B.-B. działają bardzo aktywnie,nawet opracowali plany przywrócenia tramów ( http://www.tramwaje.bielskie.pl/ ),a co do Legnicy to nie wiem,ale tam to chyba albo w ogóle nic nie starają się przywracać albo nie są tak prężni jak w niektórych innych ośrodkach.No,pomijając tą pojedynczą N-kę,ale tyle to i Inowrocław zrobił ;) ) PZDR

Ale w BB to mrzonka... Tzn. pewnie uda się zbudować muzeum (i naprawdę na to liczę!) ale funkcjonalna linia tramwajowa wiodąca przez centrum miasta jest po prostu niemożliwa, BB ma dość wąskie i zatłoczone ulice w centrum i raczej się to nie zmieni. Za to taki mikro S-bahn byłby na pewno wykonalny.

zonc
September 13th, 2006, 09:50 PM
http://bi.gazeta.pl/im/9/3616/z3616599X.jpg

Pierwszy wyprodukowany w Polsce niskopodłogowy tramwaj typu 121N wyprodukowali bydgoszczanie. Wkrótce pojazd opuści hale fabryczne PESY i nocą pojawi się na ulicach naszego miasta. Jednak tylko na chwilę, bo docelowo trafi do Elbląga

Firma wygrała przetarg na wyprodukowanie od podstaw sześciu takich tramwajów. Pierwszy z nich jest już gotowy. - Zostały nam jedynie drobne prace kosmetyczne. W najbliższych dniach będziemy go w nocy testować na torach w Bydgoszczy. Tramwaj trzeba sprawdzić od strony technicznej bez udziału pasażerów. Natomiast od 19 do 22 września zaprezentujemy go na poważnych targach branży kolejowej i komunikacyjnej Innotrans w Berlinie - mówi Tomasz Zaboklicki, prezes PESY.

Trójczłonowy, niskopodłogowy tramwaj został od podstaw zaprojektowany i wyprodukowany w bydgoskiej firmie. To pierwszy stworzony w naszym kraju taki pojazd, który ma na całej ponad 20-metrowej długości niską podłogę. Kabina motorniczego jest klimatyzowana, a środek bardzo przestronny. Zmieszczą się w nim 122 osoby - 41 będzie mogło usiąść.

Na razie PESA ma zamówienia na kolejnych pięć tramwajów dla Elbląga. Trafią one do tego miasta w najbliższych miesiącach. PESA wygrała również prestiżowy przetarg na dostawę 15 niskopodłogowych podobnych pojazdów dla Warszawy. - Będą one miały aż cztery przeguby i długość prawie 32 metrów, a do środka wejdzie aż 211 pasażerów. Pierwszy z nich wyprodukujemy do maja przyszłego roku - informuje Jerzy Korycki, szef produkcji.

Na targach w Berlinie oprócz nowego tramwaju PESA prezentować będzie dwa inne swoje produkty - jednostkę elektryczną "Acatus", którą kupił samorząd województwa łódzkiego oraz pierwszy w Polsce szynobus elektryczny zakupiony przez władze województwa świętokrzyskiego.

:cheers: gratuluje superjednostki :)))

kafarek
September 13th, 2006, 10:11 PM
Jak bedzie już w Elblągu to z utęsknieniem czekam na zdjęcia i relacje z jazdy 121N :)

zonc
September 13th, 2006, 10:27 PM
^^

mam zamiar poscigac go po Bydgoszczy :)

Forza_imperial
September 14th, 2006, 01:04 AM
ten tramwaj bardzo mi sie spodobal (wyglad), lecz jego cechy techniczne beda najwazniejsze

widze ze kolory pojazdu jak z poznanskiego mpk ;)

blaszany
September 14th, 2006, 09:18 AM
Tramwaj 121N prezentuje sie bardzo ładnie... trzymam kciuki... Brawo PESA!!!

mch
September 14th, 2006, 01:50 PM
Polemizowałbym czy ładnie. Ta gęba jest po prostu wredna. Tramwaj jest ładny mniej więcej od pierwszych drzwi do ostatnich. Czoła to jakaś koszmarna pomyłka.

Projektant był pijany czy może za mało dioptrii w okularach miał i nie do końca był świadomy co spłodził?

ka__zet
September 14th, 2006, 02:30 PM
Polemizowałbym czy ładnie. Ta gęba jest po prostu wredna. Tramwaj jest ładny mniej więcej od pierwszych drzwi do ostatnich. Czoła to jakaś koszmarna pomyłka.

Projektant był pijany czy może za mało dioptrii w okularach miał i nie do końca był świadomy co spłodził?

Już po wizualkach mówiłem, że to wściekły tramwaj. Ale może to celowe działanie żeby kierowcy nie szli na czołowe :)

W każdym razie takiego wyglądu i kolorystyki sobie Elbląg zażyczył...

Papaj
September 14th, 2006, 03:21 PM
Rzeczywiscie od boku wyglada bardzo dobrze. Te czola sa po prostu wsciekle i bije od nich groza ;), wolalbym cos lagodniejszego. Jednak wyglad mozna zaliczyc na plus, nie wiadomo jak od strony technicznej. Kto wie, moze za jakis czas bede w Elblagu i pstrykne kilka zdjec tym tramwajom w ich docelowym miejscu.

japan
September 14th, 2006, 03:59 PM
Podoba mi się. O wiele ładniejszy i nowocześniejszy niz 105tki i te poniemieckie trupy jeżdżace po Elblągu. Byleby się tylko nie psuł za często, tak jak inne ostatnie produkty tramwajowe rodzimego pochodzenia (patrz gdańskie Citadisy)

0maniek0
September 14th, 2006, 04:12 PM
to chyba ty sie znowu schlales... bo zapominasz o dodaniu.."MOIM ZDANIEM"...powtorz!...MOIM ZDANIEM!!!

a sam tramwaj super...MOIM ZDANIEM

zonc
September 14th, 2006, 04:50 PM
Kazdy ma inny gust. Mi sie tramwaj podoba, chociaz domalowal bym mu usmiech ;) Smutas z niego...

Falubaz
September 14th, 2006, 05:11 PM
to chyba ty sie znowu schlales... bo zapominasz o dodaniu.."MOIM ZDANIEM"...powtorz!...MOIM ZDANIEM!!!

a sam tramwaj super...MOIM ZDANIEM

co sie czepiasz chłopaka. to 'MOIM ZDANIEM' jest fakultatywne, a wrzucanie tego do kazdej opini to tylko nowomoda i pseudopoprawność, wydaje mi sie, ze skoro ja mowie, ze tram jest ok to chyba logiczne ze to moje zdanie a nie czyjes inne. a tram fajny i buzka jego rzeczywiscie bije grozą. no i MOIM ZDANIEM tekst o niedoszacowanej ilośći dioptrii w okularkach jest oks.
pozrdo - ale tylko moim zdaniem ;)

Eurotram
September 14th, 2006, 06:45 PM
^^ Falubaz,MCH nigdy nie powie że tramwaj zrobiony przez Pesę jest ładny czy dobry.
Jeśli ktoś chciałby sie pozbyć z Łodzi Citków,to wystarczy wymalować na nich logo Pesy... i czekać aż MCH się w nocy zakradnie z palnikiem :D
A 121N MOIM ZDANIEM jest ładny i ma spore szanse na wzbudzenie zainteresowania na INNOTRANS 2006. A i jakość może być inna (pamiętajmy jak wyglądają np. Solarisy dla BVG i jak ładnie zaczęły się sypać zaraz po przyjeździe te z najświeższej dostawy dla ZKM Gdańsk).
PZDR

blaszany
September 14th, 2006, 06:47 PM
...malkontentów kraj nasz pełen... pierwszy raz od wieeeluuu lat coś ciekawego zaczyna się dziać w krajowym przemyśle tramwajowym, a już w pierwszej linii ustawia sie chór wytykających błędy... a ja tak się cieszę...
w końcu jest firma, która zamiast narzekać i wynajdować kolejne piętrzące się problemy, wyprodukowała tramwaj niskopodłogowy... który może najpiękniejszy na świecie nie jest... ale specjalnie brzydki też nie...

Van der Rohe
September 14th, 2006, 09:44 PM

a moim zdaniem fajnie spłodził ;-)

mmjp
September 15th, 2006, 01:17 AM
Dizajnersko nie jest to najlepszy tram na świecie, ale też nie jest spieprzony. Mi jedynie, co się nie podoba to dolna część przodu od zderzaka w dół. Wygląda jakby wycieli ją z jakiejś łodzi czy motorówki...

mch
September 15th, 2006, 07:34 PM
Może on ma zdolność pływania podczas wiosennych roztopów i stąd ta "motorówka"? ;)

mch
September 15th, 2006, 07:47 PM
^^ Falubaz,MCH nigdy nie powie że tramwaj zrobiony przez Pesę jest ładny czy dobry.

Wręcz przeciwnie. Nawet padło takie okreslenie kilka postów wyżej. Tworzysz jakieś teorie spiskowe. :P

A co do "moim zdaniem". To nie jest tylko moja opinia. Stylistykę czół w tym wagonie ewidentnie spieprzono. Jest zbyt agresywna i udziwniona. Ktoś chciał żeby było nowocześnie, a wyszło pokracznie. Życzyłbym sobie aby wagony dla Łodzi miały nieco inny wygląd, ale - niestety - w PESIE ten numer nie przejdzie. Btw, PESA wygrała drugą edycję przetargu na tabor dla ŁTR. Tak zeszli z ceny, że nie było innego wyjścia (wychodzi na to, że nieźle z nas chcieli zerżnąć kasę w pierwszym przetargu).

Czekamy na jazdy pokazowe w Łodzi - Elbląg też jest wąskotorowy. Zobaczymy, czy bydgoscy marketingowcy o tym pomyślą, czy może stwierdzą: kupiliście, to teraz nas pocałujcie w... i czekajcie na swoje wagony.

re-drum
September 22nd, 2006, 07:41 PM
Wręcz przeciwnie. Nawet padło takie okreslenie kilka postów wyżej. Tworzysz jakieś teorie spiskowe. :P

Stylistykę czół w tym wagonie ewidentnie spieprzono. Jest zbyt agresywna i udziwniona. Ktoś chciał żeby było nowocześnie, a wyszło pokracznie.

Ewidentnie spieprzono- wg Ciebie, wg mnie bardzo udany design (swoją drogą "dziób" przypomina jakiegos wkurzonego gada :) , taki zadziorny troche jest..

Eurotram
September 22nd, 2006, 08:46 PM
Wręcz przeciwnie. Nawet padło takie okreslenie kilka postów wyżej. Tworzysz jakieś teorie spiskowe. :P.
Doprawdy?To dlaczego zawsze jest jakieś "ale" w stylu"no,właściwie częściowo to nie jest najgorzej,ale ten element to dno totalne".Ale niech tam ;)
A co do "moim zdaniem". To nie jest tylko moja opinia. Stylistykę czół w tym wagonie ewidentnie spieprzono. Jest zbyt agresywna i udziwniona. Ktoś chciał żeby było nowocześnie, a wyszło pokracznie. Życzyłbym sobie aby wagony dla Łodzi miały nieco inny wygląd, ale - niestety - w PESIE ten numer nie przejdzie. Btw, PESA wygrała drugą edycję przetargu na tabor dla ŁTR. Tak zeszli z ceny, że nie było innego wyjścia (wychodzi na to, że nieźle z nas chcieli zerżnąć kasę w pierwszym przetargu). .
Stylistyka wymaga przyzwyczajenia (notabene w dziedzinie stylistyki wymagającej przyzwyczajenia celują niskacze z rodziny jeżdżącej aktualnie np. po Twoim mieście,czyli Flexity Outlook ;) ),a jak już się człowiek przyzwyczai...Przód jest faktycznie agresywny,ale może się podobać.Przypinając sobie Cobrę z Zurichu dochodzę do wniosku,że naprawdę na tą nazwę zasługuje bardziej (patrząc na przód tramwaju) 121N.
Dlaczego niby nie mieliby złagodzić czoła dla Łodzi?Jak MPK by chciało (czyt. zabuliło),to czemu nie?Jakoś szynobusom złagodzili (popatrz na pierwsze SA106 i na ostatnie wozy z serii).
No i cena... To pewnie promocja z okazji niespodziewanego pojawienia się Koncara :D

Czekamy na jazdy pokazowe w Łodzi - Elbląg też jest wąskotorowy. Zobaczymy, czy bydgoscy marketingowcy o tym pomyślą, czy może stwierdzą: kupiliście, to teraz nas pocałujcie w... i czekajcie na swoje wagony.
Eeee,coś tam pewnie będzie.Dopiero teraz pojawiają sie w końcu warunki (czyt:niskacz Pesy się zmaterializował ;) )
PZDR

blaszany
September 23rd, 2006, 08:04 PM
Tramwaj na targach w Berlinie... ze strony mkm.szczecin.pl

http://foto.mkm.szczecin.pl/big/1158955270.jpg
http://foto.mkm.szczecin.pl/big/1158958980.jpg
http://foto.mkm.szczecin.pl/big/1158954046.jpg
http://foto.mkm.szczecin.pl/big/1158954439.jpg

na teraz oceniam pozytywnie... zobaczymy w praniu... tzn. na torowisku jak się sprawdza

japan
September 23rd, 2006, 08:46 PM
^^Tylko dwa wózki, jeden pod przednim drugi pod tylnym przegubem? To co właściwie podtrzymuje ciężar tego środkowego, skoro jest on najdłuższy?

Falubaz
September 23rd, 2006, 09:42 PM
zajefakenbisty ten pomysl z siedzeniami na skos:D:D:D:D
pierwszy raz widze takie rozwiazanie. jes ok!

ChrisPL
September 24th, 2006, 12:15 AM
fajny kokpit dla motorniczego. barierki okropne :puke: nie lubie zoltych. Szybko zlazi z nich farba, a do tego wygladaja jakos tak nijako :| Wole stalowo - grafitowo - szare, jak w niektorych Solarisach.

zonc
September 24th, 2006, 12:27 AM
^^

to czy farba odlazi zalezne jest chyba od jakosci wykonania, a nie od koloru ? :)

yarro
September 24th, 2006, 12:47 PM
zajefakenbisty ten pomysl z siedzeniami na skos:D:D:D:D
pierwszy raz widze takie rozwiazanie. jes ok!

No to nie wiele w życiu, dziecko, widziałeś. PESA poniekąd zerżnęła ten pomysł z bombardier'owskiego CITYRUNNERA, ktory jeździ po Łodzi.

http://www.railfaneurope.net/pix/pl/trams/Lodz/Cityrunner/Lodz1207i_it02.jpg

mateq
September 24th, 2006, 01:46 PM
No to nie wiele w życiu, dziecko...
Niewiele* ;)
poza tym Falubaz chyba jest starszy od Ciebie.

Tram wygląda nawet nieźle, jednak strasznie plastikowy - zwłaszcza przodek.

rafael
September 24th, 2006, 07:45 PM
Zdecydowanie za ciężki w tym tramwaju wydaje się przód oraz tył. Zupełnie nie rozumiem, po co komu ten wielki gumowy zderzak? Oprócz tego, stwierdzam że wygląda nawet poprawnie.

mch
September 25th, 2006, 04:16 PM
http://foto.mkm.szczecin.pl/big/1158955270.jpg

W tym świetle i z tej perspektywy wygląda to nieco lepiej. Chociaż nadal - litości ! - te wredne światła. Po pijaku strach iśc ulicą kiedy to jedzie, bo można zawału dostać. ;)

Btw, niektórzy z was pewnie słyszeli o klockach Duplo? Zupełnie jakbym je widział, tylko w wiekszym rozmiarze. :D

Eurotram
September 25th, 2006, 05:58 PM
Po pijaku strach iśc ulicą kiedy to jedzie, bo można zawału dostać. ;)

No widzisz,nawet alkoholizm w mieście Pesy zredukują.Cud nie tramwaj :D

Oprócz tego, stwierdzam że wygląda nawet poprawnie.

Rafael,wziąwszy pod uwagę że piszesz o Pesie,to w Twoich ustach to prawdziwy komplement ;)

PZDR

zonc
September 25th, 2006, 08:48 PM
^^

wyglad juz pare razy chwalil... zapomnial tylko dopisac, ze i tak sie rozsypia :)

mch
September 26th, 2006, 10:54 AM
Btw, zauważcie, że założenia konstrukcyjne (człony ze sztywnymi wózkami, człony podwieszane, układ drzwi i okien, stylistyka wnętrza, częściowo układ siedzeń, rodzaj silników i pewnie parę innych rzeczy by się znalazło) PESA żywcem zerżnęła z Cityrunnera, dodając mu inne facjaty. Są tego dwa skutki: pierwszy - jest szansa, że skoro wykorzystano sprawdzone rozwiązania zachodniego producenta, to nie będzie to wcale taki badziew; skutek drugi - czy Bombardier się nie doczepi jeśli okaże się, że PESA coś przeoczyła i pewne rzeczy są chronione przemysłowymi prawami patentowymi.

Jakby nie było mamy polskiego Flexity Outlook vel. Cityrunnera. :D

blaszany
September 26th, 2006, 01:12 PM
ojojojojoj... tak sobie myśle, że siedzenia w tramwaju mogą być ustawione w stosunku do kierunku jazdy: przodem, tyłem, bokiem i pod kątem... więc dobrze, że PESA na wózkach zastosowała pod kątem bo gdyby czasem bokiem były ustawione można by posądzać, że żywcem przeniesiono je z RT6N1 wic pewnie tram tak samo awaryjny by był...

...jeśli PESA brała pod uwagę i analizowała nowoczesne rozwiązania stosowane w tramwajach to tylko się cieszyć...

Eurotram
September 26th, 2006, 08:47 PM
Jakby nie było mamy polskiego Flexity Outlook vel. Cityrunnera. :D
Nie chciałem Cię drażnić,więc nie wspominałem że jak zobaczyłem zdjęcia z rozładunku (LOK Report,newsy z 19.09 zdaje się),to 121N wyglądał na nich nieco Citkowato.Ale skoro sam to zauważyłeś... ;)
Poza tym wydaje mi się że Pesa nie stanowi aż takiej konkurencji dla Citka,zwłaszcza że nieco inaczej pozycjonowany produkt do zaoferowania - ot,coś jak Neoplan i Mercedes ;)
PZDR

mch
September 26th, 2006, 09:25 PM
Ty się śmiejesz. Jaja to będą w Łodzi jak przyjadą nasze. Ludzie będą gadać, że "o, Kropiwnicki był przeciwko Cityrunnerom, a teraz sam nowe dokupił". Przeciętny Kowalski nie odróżni, szczególnie po wnętrzu, które jest wybitnie podobne (z wyjątkiem zastosowanych siedzeń, bo tu widzę, że PESA dała najtańsze dostępne).

Eurotram
September 26th, 2006, 10:04 PM
Ty się śmiejesz. Jaja to będą w Łodzi jak przyjadą nasze. Ludzie będą gadać, że "o, Kropiwnicki był przeciwko Cityrunnerom, a teraz sam nowe dokupił". Przeciętny Kowalski nie odróżni, szczególnie po wnętrzu, które jest wybitnie podobne (z wyjątkiem zastosowanych siedzeń, bo tu widzę, że PESA dała najtańsze dostępne).
Akurat tutaj "Kropa" (a od razu zaznaczę że go nie cierpię!) będzie miał ręce czyste niczym pianista:
Po pierwsze - nie on kupował,tylko MPK,co więcej w wyniku przetargu,w którym to (wskutek koniecznej powtórki) udało się uzyskać bardzo korzystną cenę;
Po drugie - jesli w/w przeciętny Kowalski dojdzie do wniosku,że tramwaj wygląda tak samo jak Citek,to tym bardziej (zwłaszcza Kowalscy z jego elektoratu) będzie Kropę wychwalać za to,że nie dość że tramwaj tańszy,to jeszcze Łódź kupiła polski produkt.
Tak więc mała szansa że tego %@#&*? ZCHN-owca zjadą za ten zakup :)
PZDR

Arazzz
October 23rd, 2006, 09:23 PM
Najtansze dostepne to sa w MPK Poznan :D:D:D:D:D Plastik i tapicerka :D wychodzac musisz pamietac by zabrac tylek :D

lkmiec
October 27th, 2006, 11:42 AM
info z www.info.elblag.pl

"Już jest

PESA 121N – oznaczenie to brzmi bardzo ciekawie, ale jeszcze dla niewielu elblążan cokolwiek mówi. Jednak na przełomie listopada i grudnia pierwsi pasażerowie będą mogli przejechać się nowymi niskopodłogowymi tramwajami i na stałe oznaczenie 121N dołączy do naszego taboru obok modernizowanych polskich 805Na, niemieckich GT6, czy leciwych i używanych na specjalne okazje eNek (5N, 5ND)

Jaki jest 121N? Nowoczesny, niskopodwoziowy, nietypowy... Elbląg jest pierwszym miastem, które otrzymało zamówione w Bydgoskiej spółce PESA tramwaje. Dziś na tory zjechał z platformy pierwszy z sześciu zielono-żółtych szynobusów. Na razie będzie on wykorzystywany tylko do testów i nauki. Prezes spółki Tramwaje Elbląskie nie zdradził jednak, kto poprowadzi nowy nabytek.

Wcześniejsze pogłoski o kolorystyce tramwaju potwierdziły się i mimo iż w plebiscycie na kolor 121N zwyciężyły barwy zielone do Elbląga przyjechał pojazd z żółtymi drzwiami, choć faktycznie pozostała część tramwaju jest zielona. Mamy jednak nadzieję, że mieszkańcom spodoba się taka kolorystyka, bo o komforcie jazdy nie ma co dyskutować. Będzie ciszej, przyjemniej, przestronniej, bezpieczniej... różnice dostrzegą szczególnie osoby, które pamiętają jeszcze czasy drewnianych krzesełek w eNkach.

Dane techniczne:

Najnowocześniejsze rozwiązania zastosowane w tym pojeździe zadowolą najbardziej wymagających użytkowników. W przedziale pasażerskim zastosowano wentylację wymuszoną, natomiast w kabinie motorniczego klimatyzację.

Rodzaj pojazdu: niskopodłogowy, wieloczłonowy, jednokierunkowy, jednoprzestrzenny
Długość całkowita bez sprzęgów: 20220 mm
Szerokość: 2350 mm
Wysokość: 3400 mm
Wysokość podłogi od poziomu główki szyny: 350 mm
Rozstaw osi na wózkach: 1800 mm
Nacisk na oś przy maksymalnym napełnieniu: 100 kN
Szerokość toru: 1435 mm /1000 mm
Rozstaw wózków: 11600 mm
Całkowita ilość miejsc: (siedzące+stojące; 5 os/m2) 41+81 =122
Maksymalna prędkość eksploatacyjna: 70 km/h
Moc (silniki trakcyjne asynchroniczne): 4 x l05 kW

Wkrótce szerszy opis i galeria zdjęć."

Pozdrawiam

ka__zet
October 27th, 2006, 04:59 PM
info z www.info.elblag.pl

Dziś na tory zjechał z platformy pierwszy z sześciu zielono-żółtych szynobusów.

Nicniepowiem nicniepowiem nicniepowiem...

lkmiec
December 18th, 2006, 09:28 AM
mały update z www.portel.pl

"Puste (na razie) tramwaje

http://i38.photobucket.com/albums/e110/lkmiec/z21282.jpg

Mkną po szynach zielone tramwaje... ale, póki co, nie zabierają pasażerów, choć wielu z nich usiłuje wejść do nowych wagonów stających na przystankach. Tramwaje są testowane a prowadzący je motorniczowie muszą przejść kurs ich prowadzenia.

Nasze nowe tramwaje budzą ogromne zainteresowanie - mówią pracownicy Tramwajów Elbląskich. - Tak wielkie, że czasem zapatrzeni w nie kierowcy stwarzają zagrożenie w ruchu ulicznym. Na pętlę przy Obrońców Pokoju przychodzą całe wycieczki dzieci chętnych do obejrzenia tej atrakcji. Przychodzą też dorośli, którzy dopytują o szczegóły techniczne nowych wozów. Przechodnie robią nam nawet zdjęcia i filmy swoimi telefonami komórkowymi - śmieją się tramwajarze z tych, jakby nie patrzeć, miłych przejawów sympatii.
Nim zielone tramwaje wyjadą do pracy, muszą przejść badania techniczne. Sprawdzane i poprawiane są też tory, po których się poruszają. - Są takie odcinki torowisk, które sprawiają nam kłopoty - przyznają technicy z „ tramwajów”. - Trzeba je poprawiać. Jest to ważne ze względów bezpieczeństwa, ale także i po to, by uniknąć kłopotów.
Nasze nowe, zielone tramwaje z PESY to super nowoczesne, ale i bardzo drogie urządzenia. Każdy kosztuje 5 milionów złotych. I choć w sprawie ich zakupu zdania - szczególnie wśród internautów - są skrajnie odmienne, to ci, którzy na co dzień z tej formy transportu korzystają, nie mogą się już doczekać.
- Już się cieszę, że nie będę miała kłopotu z taszczeniem wózka z dzieckiem do środka tramwaju - mówi 26-letnia Agata, mama kilkumiesięcznego Kacpra. - Jeżdżę często „czwórką”, bo odwożę synka do opiekunki. Mam nadzieję, że nowe tramwaje będą na tej linii kursować.
Podobnego zdania są starsze panie czekające na przystanku przy rynku: - Ciężko jest nam wchodzić po wysokich schodkach do autobusów czy tych tramwajów z wąskimi wejściami.
Na pierwszą przejażdżkę nowym tramwajem trzeba będzie jeszcze poczekać. Wieść gminna niesie, że nastąpi to jeszcze przed świętami. O tym, kiedy tramwaje rozpoczną regularne kursy, z pewnością czytelników portEla poinformujemy."

Pozdrawiam

Phantom
December 18th, 2006, 07:20 PM
No mam nadzieje ze zdaza przed swietami, bo akurat wtedy wybieram sie do Elblaga! Tramwaj naparwde niezle sie prezentuje, nawet mimo tych zlosliwych swiatelek z przodu...no ale na 100% bede mogl to stwierdzic dopiero na zywo!
W kazdym razie... :cheers:

neutralny
December 18th, 2006, 07:25 PM
http://i38.photobucket.com/albums/e110/lkmiec/z21282.jpg

nie no naprawde dobrze sie ta pesa prezentuje!

poza tym przod ma fajny, taki agresywny :)

Gratki dla Elblaga :cheers:

Ernie_Ampero
December 19th, 2006, 02:36 PM
Hehe skąd ja wiedziałem, że ten tramwaj wywoła w Elblągu taką furorę :)

przyb
December 19th, 2006, 10:46 PM
Hehe skąd ja wiedziałem, że ten tramwaj wywoła w Elblągu taką furorę :)
W Gdyni wywołałby nie mniejszą furorę... :P

Eurotram
December 20th, 2006, 10:03 AM
W Gdyni wywołałby nie mniejszą furorę... :P
W Gdyni to chyba nie bardzo byłoby co zastąpić tramwajem?Może 23?Ale chyba też nie,bo pod stocznią brak miejsca na pętlę.Chociaż tak czysto teoretycznie,to fajnie byłoby zobaczyć w Gdyni choć jedną linię tramwajową.Ale to czyste SF :D

ChrisPL
December 20th, 2006, 11:39 AM
^^ troche by pozmienial uklad drogi i na Wielkopolskiej by sie zmiescil :)

Poler
December 21st, 2006, 11:07 PM
Znalazłem takie oto zdjęcie. Nie wiem kiedy to było zrobione. Czy ten odcinek został zmodernizowany?

http://img294.imageshack.us/img294/5831/805n048krolewiecka11jpgtr7.jpg

mmjp
December 22nd, 2006, 01:00 AM
Wygląda jakby się obijał o te słupy.

przyb
December 22nd, 2006, 09:05 AM
Znalazłem takie oto zdjęcie. Nie wiem kiedy to było zrobione. Czy ten odcinek został zmodernizowany?

http://img294.imageshack.us/img294/5831/805n048krolewiecka11jpgtr7.jpg

Wyżej pokazane zdjęcie jest mojego autorstwa i zostało popełnione 27 września tego roku. :)

Odcinek wzdłuż ul. Królewieckiej nie został zmodernizowany, ale zapewne w niedługim czasie zostanie poddany pracom remontowym w związku z planowanym przedłużeniem tej linii aż do pętli Nad Jarem.

Polecam także inne zdjęcia Tramwajów Elbląskich (http://www.railpictures.net/showphotos.php?railroad=Tramwaje%20Elblaskie)

lkmiec
December 22nd, 2006, 10:02 AM
kolejny update z El (www.portel.pl)

"Zmiany w komunikacji

W czwartek 21 grudnia oficjalnie otwarto nowe torowisko w ciągu ulicy Ogólnej, na trasę wyruszyły też nowe, zielone tramwaje. Zmienią się w związku z tym trasy przejazdu niektórych tramwajów i autobusów. Zmiany obowiązywać będą odpowiednio od 22 grudnia (tramwaje) i 1 stycznia 2007 r. (autobusy).

Trasy tramwajowych linii nr 1, 3, 4 i 5 zostają wydłużone o nowy odcinek w ul. Ogólnej:
linia nr 1 - Druska - Browarna - Ogólna (nowa pętla),
linia nr 3 - Saperów - Browarna - Ogólna (nowa pętla),
linia nr 4 - Druska - Płk. Dąbka - Ogólna (nowa pętla),
linia nr 5 - Saperów - Płk. Dąbka -Ogólna (nowa pętla).
Nie zmieni się natomiast trasa linii nr 2 i będzie nadal przebiegać - Marymoncka -Królewiecka - Druska.
Zmiany tras spowodowały zmianę rozkładów jazdy na wszystkich liniach. Z nowej pętli tramwajowej przy ul. Ogólnej w kierunku śródmieścia tramwaje będą odjeżdżały średnio co 6 minut - ok. 14 odjazdów w ciągu godziny. W ciągu ul. Płk. Dąbka, dzięki temu, że tramwaje na linii nr 4 będą kursować co 12 minut, poprawi się częstotliwość kursowania tramwajów linii 4 i 5, w godzinach szczytu z obecnego cyklu 15-5-15-5 minut na 12-6-6-12 minut.
Natomiast w ciągu ulic Obr. Pokoju i Browarnej poprawi się rytmiczność między odjazdami tramwajów na liniach nr 1 i 3.
Od 1 stycznia zmienią się trasy i rozkłady jazdy autobusów. Dotyczy to linii, których trasy pokrywają się z trasami tramwajowymi w nowym układzie. (...)"

Pozdrawiam

Maciej_Bydgoszcz
December 23rd, 2006, 01:24 AM
A nasz prezio w Bydgoszczy stwierdził "dla nas są za drogie"!

Eurotram
December 23rd, 2006, 11:47 AM
A nasz prezio w Bydgoszczy stwierdził "dla nas są za drogie"!

Może Pesa coś "swojemu" miastu spuści z ceny?Bo porównując,to cena dla Elbląga raczej promocyjna nie była (popatrz choćby na jednostkową cenę ponad 31- metrowego 120N dla Warszawy).A jak nie opuszczą,to będzie swoista powtórka z szynobusów dla Wielkopolski (kiedy to wieloletni dostawca tego srodka transportu dla Pyrlandii poszedł w odstawkę na rzecz... Pesy ;) ) i na bydgoskie ulice trafią... Protramy (i to bądź zadowolony jeśli będą to 206 czy nawet 205 WrAs,bo włodarze Twojego miasta mogą stwierdzić,że nie stać ich na niską podłogę i kupią 204-ki; albo w ogóle skończy się na używkach. - a wziąwszy pod uwagę "ogromne" nakłady na tramwaje w Brombergu w ciągu ostatnich kilkunastu lat,to nawet ten czarny scenarziusz jest możliwy... czego Wam nie życzę,oczywiście).
PZDR

JaBaal
December 30th, 2006, 09:44 PM
Co bystrzejsi elblążanie zauważyli, że po mieście nie jeździ nowy tramwaj, zwany wdzięcznie „ogórkiem”. Wszystko z powodu awarii torowiska na Placu Słowiańskim.
- Nie możemy ryzykować uszkodzenia nowego wagonu - usłyszeliśmy w Tramwajach Elbląskich. Po usunięciu awarii „ogórek” pojedzie w trasę.
Uszkodzony, 20-metrowy odcinek toru jest naprawiany nocami, dzisiejszej nocy prace mają być zakończone. W dzień nie można tego robić, bo wstrzymałoby to ruch tramwajowy. Jeśli wszystko się powiedzie, to „ogórek” wyjedzie w sobotę na linię nr 3, a od wtorku będzie kursować z numerem „5”.
Na bezpiecznych odcinkach od zajezdni do pętli przy Fromborskiej jeździ natomiast kolejny dostarczony przez PESĘ zielony tramwaj. Przechodzi testy, a motorniczowie mają okazję do kolejnych szkoleń. Pasażerów ten tramwaj, niestety, nie zabiera.
Mira Stankiewicz - Telewizja ElbląskaCzyżby stare tramy były bardziej 'krzywotoroodporne'? Wynika z tego, że tak. Może ma to dobre strony: zakup nowych pojazdów 'wymusza' remont torowiska.

przyb
December 31st, 2006, 08:51 AM
Czyżby stare tramy były bardziej 'krzywotoroodporne'? Wynika z tego, że tak. Może ma to dobre strony: zakup nowych pojazdów 'wymusza' remont torowiska.
Oczywiście, że tak... podobnie było w Gdańsku z Citadisami, które co chwila wykolejały się na jakichś krzywusach...

lkmiec
January 2nd, 2007, 09:45 AM
i kolejna porcja info z www.info.elblag.pl

"„Ogórek” już kursuje

W czwartek 21 grudnia uroczyście oddano do użytku nową trakcję tramwajową wzdłuż ulicy Ogólnej, która skomunikowała w ten sposób kolejne dwie dzielnice Elbląga: Nad Jarem i Kamionka. O godzinie 12.30 z nowej pętli tramwajowej przy ul. Ogólnej ruszył też pierwszy, zakupiony przez miasto nowoczesny tramwaj. Przez cały dzień elblążanie mają okazję jeździć nim za darmo.

W czwartowe samo południe na nowej pętli odbyło się otwarcie nowego, liczącego 3,39 km, odcinka trakcji tramwajowej. Przybyło na nią wielu gości, m.in. parlamentarzyści ziemi elbląskiej, radni Rady Miejskiej z przewodniczącym Januszem Nowakiem, przedstawiciele policji, straży pożarnej, straży granicznej, wojska i lokalnego biznesu, a także wykonawcy przedsięwzięcia, projektanci oraz podwykonawcy, no i oczywiście mieszkańcy.

Oficjalnego przekazania inwestycji dokonał inżynier budowy Tadeusz Brzeziński: - Zostałem wyróżniony wśród budowniczych do złożenia meldunku o zakończeniu zadania. Składała się na nie budowa trakcji tramwajowej i torowiska w ciągu ulicy Ogólnej, przebudowa tej ulicy, przebudowa zajezdni tramwajowej przy ul. Browarnej oraz przebudowa skrzyżowania ulic Płk. Dąbka – Ogólna.

Inwestycję wykonały firmy: Przedsiębiorstwo Budownictwa Kolejowego „PeBeK” Radom, Przedsiębiorstwo Dróg i Mostów z Elbląga oraz Skanska S.A z Gdańska. Pochłonęła ona 56,5 mln zł. Środki finansowe pochodziły w 75 proc. z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Zintegrowanego Programu Rozwoju Regionalnego. Pozostałe 25% miasto wyłożyło z własnego budżetu. Prace drogowo-torowe na ul. Ogólnej trwały w sumie osiem miesięcy. W tym czasie zmodernizowano cztery skrzyżowania, wybudowano ekrany akustyczne, szesnaście przejść dla pieszych i postawiono 3 komplety systemu sygnalizacji ulicznej.

- Pozostały zakres robót, tj. wykonanie nawierzchni jezdni pomiędzy skrzyżowaniami (0,95 km), przebudowę chodników i budowę ścieżek rowerowych w ciągu ul. Ogólnej (1,16 km) zrealizowano dzięki środkom z Kontraktu Wojewódzkiego o wartości około 3,5 mln zł – mówi Krystyna Dziurdź, naczelnik Wydziału Zarządu Dróg.

W imieniu prezydenta Henryka Słoniny inwestycję odebrał Witold Wróblewski, wiceprezydent Elbląga: - Jest to kolejny etap w rozwoju linii tramwajowej w Elblągu, bowiem w 2004 roku Rada Miejska przyjęła zintegrowany program rozwoju transportu publicznego, gdzie jednoznacznie określiła, że priorytetowym kierunkiem i środkiem transportu komunikacji miejskiej będzie trakcja tramwajowa.

Otwarcie nowej linii tramwajowej jest trzecim zakończonym zadaniem inwestycyjnym. W 2004 roku zmodernizowano i przebudowano odcinek trakcji na ul. Grunwaldzkiej, w bezpośrednim sąsiedztwie Placu Dworcowego i hipermarketu E'Leclerc, a w tym roku zakończono budowę nowej pętli tramwajowej przy ul. Druskiej.

- Zadanie to tworzyło montaż finansowy z trzech projektów - poinformował na uroczystości Witold Wróblewski. Jeden projekt, który jest jeszcze w trakcie realizacji, to budowa drogi dojazdowej do Modrzewiny, nowej dzielnicy. Drugi projekt to element dzisiejszej inwestycji, czyli przebudowa skrzyżowania Dąbka-Ogólna. Jest też zrealizowana nowa trakcja tramwajowa i oczywiście zakup nowych tramwajów.

Wiceprezydent zdradził także, że prezydent Słonina zabiega już o kolejne środki z Unii Europejskiej na rozwój elbląskiej trakcji tramwajowej. Planowany jest bowiem remont drogi nr 503 , od skrzyżowania ul. Tysiąclecia i Rycerskiej do ul. Mazurskiej. W rachubę wchodzi przebudowa wszystkich skrzyżowań i ułożenie nowej trakcji. Kolejnym krokiem będzie budowa linii tramwajowej wzdłuż Al. Odrodzenia oraz zakup następnych czterech tramwajów i przeznaczenie około sześciu do modernizacji.

Przypomnijmy, że elbląski samorząd za blisko 30 mln zł zakupił sześć trójczłonowych, niskopodłogowych tramwajów 121N, których produkcją zajęła się firma PESA z Bydgoszczy. Dwa z nich dotarły już do Elbląga i od dziś kursują po naszym mieście. Pozostałe pojawią się do końca tego roku. Nowe tramwaje o nowoczesnej sylwetce sprawiają, że komfort jazdy zdecydowanie wzrasta. Ergonomiczny pulpit, ręczny nastawnik jazdy oraz elektroniczny system nadzoru i diagnozowania pojazdu zapewnia również komfort pracy motorniczego. Nad bezpieczeństwem podróżujących czuwają kamery wewnętrzne z systemem rejestracji zdarzeń. Pojazd jest w pełni przystosowany do potrzeb pasażerów niepełnosprawnych na wózkach inwalidzkich (jest jedno miejsce z pasem do przypięcia wózka). Znajduje się w nim 41 miejsc siedzących, a zmieścić się w nim może nawet dwa razy tyle osób.

Przed pierwszym inauguracyjnym kursem, nowy tramwaj poświęcił ks. proboszcz Stanisław Błaszkowski. Chwilę później z pierwszymi pasażerami wyruszył na trasę. Każdy uczestnik tego wydarzenia otrzymał specjalny bilet okolicznościowy, które przygotowała firma PESA. Tramwaj, z powodu swojego wyglądu, otrzymał także nową elbląską nazwę - „ogórek”. "

jest tez kilka fotek: http://www.info.elblag.pl/index1.php?id=news_&wybrano=8308&idkat=5

Pozdrawiam

lkmiec
January 16th, 2007, 10:41 AM
mały foto-update z www.portel.pl

http://i38.photobucket.com/albums/e110/lkmiec/z21775.jpg

blix
January 18th, 2007, 04:36 PM
^^ ladne :)

timit
January 18th, 2007, 07:04 PM
nie ma nikogo z Elbląga, co by mógł upolowac trama w miescie? jakas fotorelacja? bo te pojedyncze zdjecia to mało, trudno mi wyrobic sobie zdanie o nim;)

Eurotram
January 18th, 2007, 08:03 PM
nie ma nikogo z Elbląga, co by mógł upolowac trama w miescie? jakas fotorelacja? bo te pojedyncze zdjecia to mało, trudno mi wyrobic sobie zdanie o nim;)
Na tym forum,do którego link masz poniżej,znajdziesz trochę fotek (w różnych tematach):
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20375
PZDR

JaCeK !
January 18th, 2007, 09:57 PM
Ależ to irytujące dla mnie, bydgoszczanina: PESA produkuje dla wszystkich, których się da tylko jej rodzime miasto nie potrafi niczego kupić.

I ta upokarzająca rzecz- kiedy próbnie przejechał po moim mieście nowy tramwaj- mnóstwo osób widząć go musiało się ucieszyć myśląc że miasto wzbogaciło się o nowoczesny nabytek--- niestety nie, my za biedni, to dla 3 razy mniejszego miasta :bash:

voy
January 18th, 2007, 10:31 PM
Nie tyle biedni, co wąsko myślący - jeśli chodzi o władze. Czytałem kiedyś wypowiedź bodaj prezydenta z Bydgoszczy - po co kupować tramwaje i budować trasy, i tak wszyscy jeżdżą samochodami. Żałosne w każdym calu, z takim nastawieniem nic dobrego nie wyjdzie.

JaCeK !
January 18th, 2007, 10:44 PM
Nie tyle biedni, co wąsko myślący - jeśli chodzi o władze. Czytałem kiedyś wypowiedź bodaj prezydenta z Bydgoszczy - po co kupować tramwaje i budować trasy, i tak wszyscy jeżdżą samochodami. Żałosne w każdym calu, z takim nastawieniem nic dobrego nie wyjdzie.

Tak bo to w tym "za biedni" to w tym znaczeniu że na to niby wychodzi. Przecież nikt nie broni radnym i prezydentowi podjąć decyzji o kupnie nowego taboru.

timit
January 19th, 2007, 04:03 PM
Na tym forum,do którego link masz poniżej,znajdziesz trochę fotek (w różnych tematach):
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20375
PZDR

dzieki! :)

tram prezentuje sie w miare ok, choc jak zwykle mam pare zastrzezen ;)

Phantom
January 20th, 2007, 08:38 PM
Ja jestem z Elblaga, niestety gdy bylem na swieta w domu, to mimo najszczerszych checi nowego tramwaju nie upolowalem. Widzialem go za to raz na zywo i musze przyznac ze prezentuje sie dobrze, lepiej niz na zdjeciach.

przyb
January 20th, 2007, 10:07 PM
Dzisiaj byłem w Elblągu, planowałem zapolować na 121N ale pogoda pokrzyżowała mi plany... Miełem mimo to okazję po raz pierwszy zobaczyć na żywo to cudo i muszę przyznać, że wrażenia są jak najbardziej pozytywne... :)

PL11
January 21st, 2007, 07:31 PM
Ja jestem z Elblaga, niestety gdy bylem na swieta w domu, to mimo najszczerszych checi nowego tramwaju nie upolowalem. Widzialem go za to raz na zywo i musze przyznac ze prezentuje sie dobrze, lepiej niz na zdjeciach.

A kiedy będziesz ponownie w domu, żeby zrobić hhmmm, może jakąś fotorelację?

A do teo czasu polecam: http://www.tramwaje.elblag.webd.pl/

0maniek0
January 21st, 2007, 08:32 PM
znalazlem pare ciekawych zdjec na forum gazety...autor zdjec podany w rogu fotek

http://i11.tinypic.com/4bont48.jpg
http://i18.tinypic.com/47wed0k.jpg
http://i10.tinypic.com/2hmoghg.jpg
http://i18.tinypic.com/45340pd.jpg
http://i16.tinypic.com/44b4olj.jpg

Lares
January 22nd, 2007, 01:35 AM
Podoba mi się sieć trakcyjna w Elblągu. Dlaczego na remontowanych odcinkach w Poznaniu nie można zrobic pojedynczego drutu przeciez to wygląda o niebo bardziej estetycznie no i ten kolor super nie to co ten wstrętny zielony u nas.

DJ_Pablo
January 22nd, 2007, 09:08 AM
Podoba mi się sieć trakcyjna w Elblągu. Dlaczego na remontowanych odcinkach w Poznaniu nie można zrobic pojedynczego drutu przeciez to wygląda o niebo bardziej estetycznie no i ten kolor super nie to co ten wstrętny zielony u nas.

Nie przesadzaj, zielony nie jest zły, poza tym w wielu miejscach w Poznaniu są też inne kolory i słupy.

http://www.pgk.webd.pl/data/media/50/DSC03901.jpg

http://www.pgk.webd.pl/data/media/44/20050130_407.jpg

http://img206.imageshack.us/img206/2766/pa161011zl2.jpg

Zastanawiam się jakby wyglądał tramwaj PESY z poznańskim malowaniem.

delfin_pl
January 22nd, 2007, 09:18 AM
swietnie wygladaja te elblaskie tramwaje no i to bajeranckie czarno- zielono-szare malowanie, zolto-zielone juz nie tak bardzo

PL11
January 22nd, 2007, 10:04 AM
Każdy zielony kolor wygląda świetnie :) A co do Poznania to nie prorokujcie kupowania Pesy, tylko Combino bo ile mozna typów mieć w miescie? W koncu trzeba się na coś zdecydować!

ChrisPL
January 22nd, 2007, 01:27 PM
Każdy zielony kolor wygląda świetnie :) A co do Poznania to nie prorokujcie kupowania Pesy, tylko Combino bo ile mozna typów mieć w miescie? W koncu trzeba się na coś zdecydować!
no jasne i bedziecie mieli jak w Gdansku przez 10 lat jeden rodzaj skladow :D znudzi sie Wam ;)

PL11
January 22nd, 2007, 04:07 PM
Nie chodzi o nudę, tylko o koszty: serwis, utrzymanie, konserwacja, budowa nowej zajezdni oraz o prestiż, a nie o krajankowy lunapark taborowy.

Spalony
January 22nd, 2007, 08:02 PM
Nie chodzi o nudę, tylko o koszty: serwis, utrzymanie, konserwacja, budowa nowej zajezdni oraz o prestiż, a nie o krajankowy lunapark taborowy.

ehh nie mogę się doczekać nowych Pestek w Warszawie... nareszcie coś porządnego do pracy mnie zawiezie :]

Phantom
January 22nd, 2007, 10:55 PM
W Elblagu bede za ok 1,5 tyg wiec postaram sie wyskoczyc na miasto z aparatem.
Co do poznanskiego i elblaskiego taboru - mi sie akurat bardziej podobala kolorystyka poznanska - estetyczna i co najwazniejsze konsekwentna. W Elblagu przez dlugi czas tramwaje byly poopklejane pstrokatymi reklamami i wygladalo to fatalnie. Mam nadzieje wraz z nowymi tramwajami to sie zmieni.

przyb
January 23rd, 2007, 11:28 AM
W Elblagu przez dlugi czas tramwaje byly poopklejane pstrokatymi reklamami i wygladalo to fatalnie. Mam nadzieje wraz z nowymi tramwajami to sie zmieni.
Nowych na pewno nie tkną, nie po to przecież organizowali publiczny wybór nowych barw "klubowych" Tramwai Elbląskich. Swoją drogą ciekawe jak by się prezentowały w takich kolorach 805-tki oraz GT i GT6Z. Czy są w ogóle plany przemalowania ich?

J_J
January 23rd, 2007, 08:30 PM
Po drugie jak sa na gwarancji to nie mozna obklejac. Chyba zmienie zdanie. Te tramwaje wygladaja calkiem calkiem.

lkmiec
March 7th, 2007, 04:16 PM
dla zainteresowany link do mojego postu na forum drogowym

kilka fotek z nowej linii tram w Elblagu

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=12042347&postcount=152

jozeck
March 8th, 2007, 08:30 PM
Czemu te tramwaje mają pantograf w drugą stronę? Jakoś tak dziwnie...?

przyb
March 11th, 2007, 08:44 PM
Pewnie wszyscy już się napatrzyli na te nowe cudeńka z PESY, ale w razie czego wrzucam jeszcze dwa moje zdjęcia z soboty :)

http://zur-serwer.webpark.pl/pliki/01.jpeg (http://www.railpictures.net/viewphoto.php?id=178852)

http://zur-serwer.webpark.pl/pliki/02.jpeg (http://www.railpictures.net/viewphoto.php?id=178851)

lkmiec
March 20th, 2007, 10:07 AM
co prawda foty z wycieczki przedszkolaków, ale jednak...

http://www.portel.pl/reportaz0.php3?id_rep=372&id_dz=21

Pozdrawiam

ChrisPL
March 20th, 2007, 07:37 PM
^^ "PRZEDSZKOLE NR. 17". Po nr nie stawia sie kropki :bash:

prch
December 11th, 2007, 11:34 AM
Według pewnego źródła już niebawem w Elblągu pojawią kolejne nowoczesne pojazdy szynowe: 2 wozy niskopodłogowe typy 120N z Bydgoskiej Pesy (Tzw. Ogórki)
http://pesa.pl/upload/2551_zd.jpg
oraz 10 zmodernizowanych wagonów 805Na z Chorzowskiego Konstalu - wykonawca ich modernizacji jeszcze nie jest znany.
Jedną z opcji jest taki projekt (docelowo oczywiście w barwach elbląskiej komunikacji):
http://pesa.pl/upload/983_zd.jpg

japan
December 11th, 2007, 12:19 PM
^^Te modernizacje też będą z Pesy?

Biały
December 11th, 2007, 01:36 PM
^^

oraz 10 zmodernizowanych wagonów 805Na z Chorzowskiego Konstalu - wykonawca ich modernizacji jeszcze nie jest znany.

przyb
December 11th, 2007, 04:56 PM
Według pewnego źródła już niebawem w Elblągu pojawią kolejne nowoczesne pojazdy szynowe: 2 wozy niskopodłogowe typy 120N z Bydgoskiej Pesy (Tzw. Ogórki)

A nie 121N przypadkiem? Bo 120 to są 5 członowe... chyba, że... :D

^^Te modernizacje też będą z Pesy?
Man nadzieję, że nie...

prch
December 11th, 2007, 05:56 PM
A nie 121N przypadkiem? Bo 120 to są 5 członowe... chyba, że... :D

Mój błąd... Zaczytałem się ostatnio o tych ze stolicy i pomyślałem jedno - napisałem drugie :nuts:

Man nadzieję, że nie...
Nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś narzekał na modernizację w Pesie...

I taki mały off... Ktoś wcześniej napisał, że zlikwidowane tramwaje z Olsztyna trafiły do Elbląga... Nie wiem kto pisze te bajki :ohno:

przyb
December 11th, 2007, 06:56 PM

Od technicznej strony, zapewne nie, bo wiadomo, że PESA trzyma poziom, tylko bolesny jest wygląd zewnętrzny tego 805N, którego pokazałes na fotce. Ale może PESA ma jakiś ciekawszy design dla takiej modernizacji, bo ten to w sumie jest już dość wiekowy... :)

A jak się miewają GT6 i GT6Z? Pamiętam, że jak przyjechały to były cichutkie i ogólnie fajne. Ostatnio mam wrażenie, że się "dotarły" i zaczynają brzemić jak typowy polski tabor. Są co do nich jakieś plany? Czy wraz z przyjściem kolejnych 121N coś pójdzie w odstawkę, czy póki co nie?

prch
December 11th, 2007, 07:56 PM
A jak się miewają GT6 i GT6Z? Pamiętam, że jak przyjechały to były cichutkie i ogólnie fajne. Ostatnio mam wrażenie, że się "dotarły" i zaczynają brzemić jak typowy polski tabor. Są co do nich jakieś plany? Czy wraz z przyjściem kolejnych 121N coś pójdzie w odstawkę, czy póki co nie?
Część zostanie "na wszelki wypadek", ale ze względu na wiek na modernizację raczej nie ma szans...

ww_lodz
December 11th, 2007, 09:18 PM
Chciałem się tylko tak zapytać, jakie są na tej nowej linii tramwajowej perony?
Chodzi mi o to, czy są równe z podłogą Pesy, czy trochę niżej, bo gdzieś przeczytałem, że PESA nie pozwoliła na podwyższone perony na trasie ŁTRu?:nuts:

bystrzak2000
December 11th, 2007, 09:48 PM
Trudno żebyś słyszał, skoro PESA wyremontowała aż jeden skład 805N, który więcej stał niż jeździł i PESA w końcu wzięła go na poprawki. Zobaczymy jak teraz będzie się spisywał.

Jatal
December 11th, 2007, 10:26 PM
Trudno żebyś słyszał, skoro PESA wyremontowała aż jeden skład 805N, który więcej stał niż jeździł i PESA w końcu wzięła go na poprawki. Zobaczymy jak teraz będzie się spisywał.

Pamiętać trzeba też, że Pesa zrobiła go dla siebie, do sprawdzenia swoich możliwości produkcyjnych. Nie był to też remont, lecz nowa budowa na bazie 105N, jak 204WrAs lub 123N. Potem podarowała go MZK.

Wiadomo też, że na ogół "warsztaty" nie bardzo mają wiedzę, czas i chęci na zajmowanie się jedynym skomputeryzowanym tramwajem w Bydgoszczy. Stąd jeździ on jedynie dzięki zaangażowaniu Pesy. Brak mu po prostu porządnej opieki w zajezdni i mało kto się przejmuje, co się z nim dzieje.

bystrzak2000
December 11th, 2007, 10:46 PM
Pamiętać trzeba też, że Pesa zrobiła go dla siebie, do sprawdzenia swoich możliwości produkcyjnych. Nie był to też remont, lecz nowa budowa na bazie 105N, jak 204WrAs lub 123N. Potem podarowała go MZK.
Nie jest do końca prawda, bo do budowy 805NM wykorzystano stare pudła tramwajów z całymi ich wadami (belka grzbietowa, itp.), podczas gdy 204WrAs i 123N nie mają nic wspólnego ze stopiątką, mimo że są do niej podobne.

Jatal
December 12th, 2007, 12:22 AM
Nie jest do końca prawda, bo do budowy 805NM wykorzystano stare pudła tramwajów z całymi ich wadami (belka grzbietowa, itp.), podczas gdy 204WrAs i 123N nie mają nic wspólnego ze stopiątką, mimo że są do niej podobne.

Fakt, ostoja została wykorzystana, ale czy nadal jest typową 105-tkową bez modyfikacji to nie byłbym pewny. Natomiast całe reszta, w tym pudło jest nowa.

bystrzak2000
December 12th, 2007, 01:02 PM
Fakt, ostoja została wykorzystana, ale czy nadal jest typową 105-tkową bez modyfikacji to nie byłbym pewny.
Nie zmienia to faktu, że taka modernizacja jest bardzo kosztowna i dlatego nie ma nią w ogóle chętnych, bo za podobną cenę można mieć zupełnie nowy tramwaj.

prch
December 12th, 2007, 01:22 PM
Nie zmienia to faktu, że taka modernizacja jest bardzo kosztowna i dlatego nie ma nią w ogóle chętnych, bo za podobną cenę można mieć zupełnie nowy tramwaj.

To jest nie do końca prawdą... Bo obecnie za 1 milion złotych raczej nowego tramwaju się zakupi...

skaner2000
December 12th, 2007, 03:56 PM
Nie raczej, a na pewno nie kupi się nowego tramwaju!!!

bystrzak2000
December 12th, 2007, 09:26 PM
To jest nie do końca prawdą... Bo obecnie za 1 milion złotych raczej nowego tramwaju się zakupi...
Jeden wagon 204WrAs kosztuje 1,1 mln zł., więc jednak się da ;)

mark40
December 12th, 2007, 10:25 PM
Jeden wagon 204WrAs kosztuje 1,1 mln zł., więc jednak się da ;)

Za ta kwotę można mieć zmodernizowany skład dwóch wagonów.

bystrzak2000
December 12th, 2007, 10:42 PM
Za ta kwotę można mieć zmodernizowany skład dwóch wagonów.
Można, ale nie taki, jak 805NM.

mark40
December 12th, 2007, 10:48 PM
Można, ale nie taki, jak 805NM.

A musi być akurat taki? :) Ile kosztuje skartoflenie dwóch wagonów we Wrocku?

bystrzak2000
December 13th, 2007, 09:28 PM
Ile kosztuje skartoflenie dwóch wagonów we Wrocku?
Nie wiadomo, bo MPK nie ogłasza na nie przetargów.

zonc
December 14th, 2007, 12:11 AM
Ten jeden tramwaj dostała Bydgoszcz od PESY :) Bardzo długo się psuł, potem nie jeździł wcale. Teraz jest chyba po jakimś głębszym remoncie i widzę go co dnia kilka razy. Znaczy już jest ok. To była wersja testowa. Środek jest schludny, a zewnętrznie jest o niebo lepszy niż dzieła konkurencji (IMHO).

prch
December 28th, 2007, 01:38 PM
A tutaj taka ciekawostka na temat dalszej rozbudowy sieci trakcyjnej...
Zabytek na Wyspę Spichrzów
Perspektywy rozbudowy szynowej komunikacji w Elblągu przewidują wybudowanie w ciągu ul. 12 Lutego trakcji tramwajowej. Stanie się to możliwe po rozebraniu zabytkowego budynku usytuowanego w bliskim sąsiedztwie jezdni tej ulicy.
O zamiarze przeniesienia zabytkowej budowli na Wyspę Spichrzów informowaliśmy już na naszych łamach w chwili, gdy ogłoszono przetarg na wykonanie dokumentacji projektowo-kosztorysowej tego zadania. Okazało się, że pierwszy przetarg został unieważniony. Drugi, jaki miasto ogłosiło, przyniósł rozstrzygnięcie. Po przeprowadzeniu szczegółowej inwentaryzacji zabytku znanego bywalcom przede wszystkim z oryginalnego wystroju wnętrz, a zwłaszcza pięknych boazerii, rzeźbionego sufitu i okiennego witrażu, powinny rozpocząć się przygotowania do operacji przeniesienia. Koszt inwentaryzacji zostanie pokryty z budżetu miasta. Projekt zakłada rozebranie obiektu cegła po cegle i jego odtworzenie na Wyspie Spichrzów.
Dzisiaj nie można jednoznacznie określić terminu, w którym zabytek stanie na nowym miejscu. Nad przebiegiem wszystkich prac czuwać będą konserwatorzy zabytków.

Shaki
July 26th, 2008, 09:01 PM
Dokładnie tak ma być prch, projekt przeniesienia owego zabytku mieszczącego się przy ulicy 12 Lutego 5A ma być gotowy na 20 sierpnia tego roku. Jakie będziemy mieli opóźnienie ciężko mi określić, bo nie wiem jak postępy u konstruktorów i architektów. Ja swoją branżę mam już obcykaną :D Dopieszczam powoli projekt instalacji sanitarnych, jest jeszcze kilka kwestii do obgadania z konserwatorem zabytków ale to już bardziej szczegóły.

Temat nie jest taki łatwy jak się może wydawać. Widać to było nawet po zgłoszeniach do przetargu... jak zwykle przynosi troszkę emocji :) ale będzie gites ;]

No a wracając do linii tramwajowych, to przedłużenie nitki z ul. Pułkownika Stanisława Dąbka ma przebiegać ulicami 12 Lutego, gen. Stefana Grota-Roweckiego, Grobla Św. Jerzego gdzie ma już być połączona z istniejącą nitką, niosąc za sobą likwidację odcinka torowiska przy byłym "Kinie Syrena" (planowane przedłużenie ulicy Henryka Nitschmana).

Pozdro 600 ;]

Eurotram
July 26th, 2008, 10:18 PM
No a wracając do linii tramwajowych, to przedłużenie nitki z ul. Pułkownika Stanisława Dąbka ma przebiegać ulicami 12 Lutego, gen. Stefana Grota-Roweckiego, Grobla Św. Jerzego gdzie ma już być połączona z istniejącą nitką, niosąc za sobą likwidację odcinka torowiska przy byłym "Kinie Syrena" (planowane przedłużenie ulicy Henryka Nitschmana).

To przepraszam bardzo,3-ka ma niby Królewiecką pod górę i w 12 Lutego lecieć?Pokręcone to (a obraz mam świeży,zaledwie 3 dni temu ostatnio zjeździłem sieć).I oczywiście pociągnie to za sobą likwidację odcinka zbornego wszystkich linii (od skrz. Pocztowa/Królewiecka do Apolitycznego Rogu 2-go Maja;tak BTW,czy to oficjalna nazwa?Tabliczka niby jest,ale...),z pięknym łukowym przystankiem na Pl.Słowiańskim?Kicha!

Shaki
July 27th, 2008, 12:23 PM
Właśnie znalazłem info w sieci potwierdzające moje informacje zdobyte z różnych nielegalnych źródełek :P

„Trakcja tramwajowa w ciągu ulic 12-go Lutego i Grota Roweckiego – etap II”
Projekt jest kolejnym etapem rozbudowy trakcji tramwajowej w Elblągu, w celu zwiększenia jej przepustowości.

Inwestycja planowana jest do realizacji w kilku elementach:
przebudowa trakcji tramwajowej w ciągu ul. 12-go Lutego
przebudowa ul. 12-go Lutego
budowa trakcji tramwajowej w ciągu ul. Grota Roweckiego
przebudowa ul. Grota Roweckiego
budowa trakcji tramwajowej w Pl. Solidarności, łączącej się z trakcją w ciągu ulic 1-go Maja i 3-go Maja
zakup 2 nowych wagonów
modernizacja 10 wagonów.

Dzięki realizacji projektu zostanie usprawniona komunikacja miejska, m.in. poprzez poprawę bezpieczeństwa, jak też wzrost rangi transportu ekologicznego w mieście.

Przewidywane lata realizacji projektu: 2007-2010 r.

Szacunkowe koszty projektu: 58 mln PLN

Coś napisali o Placu Solidarności, ale nie mam pojęcia gdzie i jak coś tam chcą zrobić, może im się ten plac pokręcił z placem Konstytucji co by moim zdaniem nawet składało się w całość :)

Źródło: http://www.umelblag.pl/funduszeUE/?page=articles&ShowOne=82&cat=22

Eurotram
July 27th, 2008, 01:28 PM
^^ budowa trakcji tramwajowej w Pl. Solidarności, łączącej się z trakcją w ciągu ulic 1-go Maja i 3-go Maja

Aha,czyli Plac Słowiański pozostaje głównym przystankiem przesiadkowym,a 3-ka w takim wypadku odbija na Pl.Solidarności i dalej prez Grota-Roweckiego w kierunku Saperów,tak?A co z 5-ką:jako jedyna w takim wypadku omija Pocztową,Pl.Słowiański i 1-go Maja?Chociaż szkoda nowego odcinka dla linii,która jeździ tylko w dni robocze i to z pominięciem wakacji (bo przecież trasa koło szpitala jeszcze nie tym razem)....

Shaki
July 27th, 2008, 01:39 PM
Nie mam zielonego pojęcia, chyba by trzeba było zobaczyć planowaną rozbudowę torowiska w placu konstytucji i ulicy gen. Stefana Grota-Roweckiego - to by dużo wyjasniło, bo nie wiadomo narazie co z czym chcą połączyć :/

krzynio
July 30th, 2008, 04:32 PM
Nie mam zielonego pojęcia, chyba by trzeba było zobaczyć planowaną rozbudowę torowiska w placu konstytucji i ulicy gen. Stefana Grota-Roweckiego - to by dużo wyjasniło, bo nie wiadomo narazie co z czym chcą połączyć :/

Wg projektu "Przebudowa drogi powiatowej ul. Gen. Grota Roweckiego w Elblągu..." ma to wyglądać tak: :)

http://um-elblag.samorzady.pl/att/?id=4e4d87370589e20b49fc912234f64f18

a zgodnie ze "Zintegrowanym programem rozwoju transportu publicznego w Elblągu na lata 2004-2013" tak:

http://www.umelblag.pl/urzad_m/strategia_rozw/schemat_sieci_tramwajowej_elblaga.jpg

przyb
December 15th, 2008, 04:08 PM
OStatnio miałem, po raz pierwszy w życiu, okazje przejechać się elbląska PESĄ zimowa porą roku. Do wyglądu tramwaju przyczepić się nie mogę, schludnie, czysto, dużo przestrzeni, nowocześnie... Jednak co zabolało mnie najbardziej to ziąb! W środku pojazdu było prawie tak samo zimno jak na zewnątrz! Z przerażeniem stwierdziłem, że nagrzewnice umieszczone są w suficue co czyni je zupełnie niewydajnymi! Fakt, że z nawiewu wydobywało się letnie (nie ciepłe) powietrze, ale nie docierało ono dalej niż 20cm od sufitu. Siedząc na fotelu marzło się niemołosiernie. I teraz pytanie, czy PESA skaszaniła w ten sposób wszystkie tramy, czy tylko Elbląg zamówił wersję z tego typu ogrzewaniem?

I na koniec rada dla wszystkich korzystających z tramwajów w Elblągu. Nie czekajcie 20 minut na mrozie tylko, żeby przejechać się 121N :P Wsiadajcie do kulturalnych GT6 i rozkoszujcie się ciepełkiem!

ziemniaki
December 16th, 2008, 04:34 PM
^^ No cóż,mi jeszcze nie było dane przejechać się PESĄ w porze zimowej. Jednak rzeczywiście nie trzeba być fizykiem,żeby wiedzieć,że ciepłe powietrze jest lżejsze od zimnego,w związku z czym nagrzewnica na suficie jest średnim pomysłem. Musiałbym na własnej skórze to odczuć,żeby się wypowiedzieć na temat ogrzewania akurat w PESIE.
Miejmy nadzieję,że to był jednostkowy przypadek,kiedy nagrzewnica była uruchomiona w trybie mocno oszczędnym.

Spalony
December 16th, 2008, 06:02 PM
To mnie zdziwiliście. W Warszawie w zeszłą zimę Pesy były najgorętszymi tramwajami w mieście, a ogrzewanie momentalnie po zamknięciu drzwi wyrównywało powstałą w skutek otwarcia drzwi amplitudę temperatur...
Może jeszcze nie włączyli ogrzewania w pełni? :)

semen14
December 16th, 2008, 08:28 PM
To mnie zdziwiliście. W Warszawie w zeszłą zimę Pesy były najgorętszymi tramwajami w mieście, a ogrzewanie momentalnie po zamknięciu drzwi wyrównywało powstałą w skutek otwarcia drzwi amplitudę temperatur...
Może jeszcze nie włączyli ogrzewania w pełni? :)

Potwierdzam w Warszawski Pesach jest wrecz za cieplo

ziemniaki
December 16th, 2008, 08:32 PM
^^ Czyli mróz w 121N był zapewne przypadkiem wynikającym z ustawienia nagrzewnicy na niewielki % mocy :nuts: .

przyb
December 16th, 2008, 09:11 PM
^^Nie twierdzę, że nie ;) Ale tramwaj stał na pętli około 5 minut z zamkniętymi drzwiami i włączonym ogrzewaniem i cały czas było zimno, więc wzbudziło to moje podejrzenia. Może faktycznie należało się udać do motorniczego z petycją o zwiększenie ogrzewania... ;) Ale przy najbliższej okazji jeszcze to zweryfikuję...

spox38
March 12th, 2009, 05:45 PM
Jeżeli ktoś tu jeszcze kiedyś zajrzy i interesują go elbląskie tramwaje to polecam filmiki z 2008 roku na Youtube!;) Można sie przejechac wszystkimi elbląskimi liniami tramwajowymi (w 3 odcinkach każda) nie wstając od komputera!;) Polecam;)

a to przykładowy link:

http://www.youtube.com/watch?v=aYdXLAf5-Dg&feature=related

maczek_sky
March 12th, 2009, 06:34 PM
Jeżeli ktoś tu jeszcze kiedyś zajrzy i interesują go elbląskie tramwaje to polecam filmiki z 2008 roku na Youtube!;) Można sie przejechac wszystkimi elbląskimi liniami tramwajowymi (w 3 odcinkach każda) nie wstając od komputera!;) Polecam;)

a to przykładowy link:

http://www.youtube.com/watch?v=aYdXLAf5-Dg&feature=related

Szkoda, że dla Gdańska nikt nie sfilmował ani jednej całej linii z punktu widzenia motorniczego.

ziemniaki
March 12th, 2009, 10:33 PM
^^ A w Bydgoszczy...hmm, chyba nie byłoby zbytnio czego filmować poza bardzo ciekawymi liniami 6 i 9 (bez skojarzeń :D ;ciekawa jest zwłaszcza 9, fajnie się nią jeździ ze względu na małe obłożenie). Oczywiście, jeżeli rozmawiamy o normalnym ruchu tramwajowym, o którym obecnie w Bydgoszczy nie ma mowy ze względu na remonty.

A wracając do sprawy mrozu w Pesie- kilka razy miałem okazję przejechać się naszymi 122N podczas mijającej zimy i za każdym razem było bardzo cieplutko :cheers: .

prch
March 13th, 2009, 03:51 PM
^^ A w Bydgoszczy...hmm, chyba nie byłoby zbytnio czego filmować poza bardzo ciekawymi liniami 6 i 9 (bez skojarzeń :D ;ciekawa jest zwłaszcza 9, fajnie się nią jeździ ze względu na małe obłożenie). Oczywiście, jeżeli rozmawiamy o normalnym ruchu tramwajowym, o którym obecnie w Bydgoszczy nie ma mowy ze względu na remonty.

A wracając do sprawy mrozu w Pesie- kilka razy miałem okazję przejechać się naszymi 122N podczas mijającej zimy i za każdym razem było bardzo cieplutko :cheers: .

Pojęcie mrozu rzecz względna ;-)
Mi nigdy nie było zimno w środkach komunikacji miejskiej... Ale chyba niektórzy ubierają się w byle co i jeżdżą żeby się ogrzać :-)

voy
March 13th, 2009, 06:15 PM
To na pewno nagranie z PESY? Przeokrutnie głośno chodzi, przeguby skrzypią, nie sprawia wrażenia nowego tramwaju. A że Elbląg to widać po tym, że się wlecze.

ziemniaki
March 13th, 2009, 06:20 PM
Pojęcie mrozu rzecz względna ;-)
Mi nigdy nie było zimno w środkach komunikacji miejskiej... Ale chyba niektórzy ubierają się w byle co i jeżdżą żeby się ogrzać :-)No dobra, ale możesz być ubrany jak na Alaskę, a w gębę i tak będzie zimno. Dlatego ważne jest, żeby w środkach komunikacji publicznej było w miarę ciepło.

przewoz
March 14th, 2009, 06:22 PM
To na pewno nagranie z PESY? Przeokrutnie głośno chodzi, przeguby skrzypią, nie sprawia wrażenia nowego tramwaju. A że Elbląg to widać po tym, że się wlecze.

Pesa, pesa... Charakterystyczne odgłosy pracy układu napędowego (podobnie zresztą będą pracować Solarisowe wózki, moze lepiej je wyciszą). Aczkolwiek przeguby faktycznie dość głośno piszczą, jakby kto je ze skóry obdzierał.

W zasadzie nie ma bezszelestnych tramwajów, choć w niektórych miastach u południowych sąsiadów nawet stare tatry wydają się być cichsze ;) Ale to również kwestia torowiska.

mark40
March 14th, 2009, 06:30 PM
Pesa, pesa... Charakterystyczne odgłosy pracy układu napędowego (podobnie zresztą będą pracować Solarisowe wózki, moze lepiej je wyciszą). Aczkolwiek przeguby faktycznie dość głośno piszczą, jakby kto je ze skóry obdzierał.

W zasadzie nie ma bezszelestnych tramwajów, choć w niektórych miastach u południowych sąsiadów nawet stare tatry wydają się być cichsze ;) Ale to również kwestia torowiska.Masakra. Ta Pesa wyje jak stodowójka! W solarisach ma być tak samo? To chyba jakieś nieporozumienie, zeby tramwaj tak hałasował. Krakowskie bombki jeżdżą cicho, ślaskie citadisy też (jedynie piszczą).

voy
March 14th, 2009, 09:16 PM
Jechałem nie dalej jak tydzień temu PESĄ w Warszawie (rok temu zresztą też) i różnica o 180 stopni w stosunku do tego. Wręcz wydawała mi się ta PESA wzorem ciszy i bezszelestności. A tutaj takie skrzypienie i warczenie, tak jakby powstała taka stopiątka nowej generacji :bash:. A Elblągowi potrzeba jakiejś reformy, bo ja kompletnie nie rozumiem dlaczego na torowiskach takich jak np. Dąbka tramwaje wloką się niemiłosiernie. Prędkość komunikacyjna jest po prostu straszna.

ziemniaki
March 14th, 2009, 09:25 PM
Jeżeli torowiska są zdezelowane to tramwaje się wloką i hałasują, proste. W Bydgoszczy Pesy na szczęście jeżdżą tylko po w miarę zadbanych torowiskach, ale porównując szybkość i hałas generowany przez osiemsetpiątki na np. Jagiellońskiej (zadbana) i Toruńskiej (zajeżdżona) to ciszej i szybciej jest zdecydowanie na tej pierwszej...

przyb
March 15th, 2009, 12:18 AM
^^Na Pułkownika Dąbka torowisko jest świeżynka, więc mogliby tam cisnać... Ale pewnie nikt nie wpadł, żeby ułożyć rozkład według nowych możliwości technologicznych. Tak samo w Gdańsku, torowiska nowe, czas przejazdu taki am, bądź nawet dłuzszy (ze względu na nowa sychnchronizację świateł).

ziemniaki
March 15th, 2009, 11:31 AM
^^ No to może tak dbają o te torowisko :lol: .
Rzeczywiście w takim układzie mogliby puścić te tramwaje szybciej.

spox38
March 15th, 2009, 12:13 PM
Moi drodzy jest kilka przyczyn wolnej jazdy elbląskich tramwajów;) Zacznijmy od tego, że większość torowisk jest stara i zdezelowana, trakcja tramwajowa w Elblągu jest zlokalizowana w gęstej zabudowie, przystanki często są w niewielkiej odległości od siebie, zwróćcie uwagę ile jest przejazdów i przejść dla pieszych. No i jeszcze jedno te filmiki były robione latem 2008 przy wakacyjnym rozkładzie jazdy, wnioskuje to po bujnie wyrośniętej trawie przy Ogólnej no i po braku filmików z linii nr 5 która latem ma wolne;) A co do hałasu to faktycznie strasznie skrzypią te elementy gumowe może to dlatego, że to były pierwsze „Pesy”?!;) No i ten mikrofon kamerki był bardzo czuły zwróćcie uwagę, że na filmikach słychać wyraźnie rozmowy pasażerów z tyłu, gdyby to był naprawdę głośny tramwaj to pewnie oprócz mechanicznych dźwięków nic by nie było słychać;)

spox38
March 20th, 2009, 06:34 PM
Idzie wiosna wiec coś dla miłośników "zielonych" tramwajów!;)

http://images45.fotosik.pl/88/e73d280ab84e588fmed.jpg (http://www.fotosik.pl)

http://images49.fotosik.pl/87/9fcfc9c79989f30dmed.jpg (http://www.fotosik.pl)

http://images36.fotosik.pl/84/7bfc8eaed8ed5522med.jpg (http://www.fotosik.pl)

przyb
March 21st, 2009, 03:10 AM
^^Błagam, nie wrzucajmy takich "zdjęć". W internecie jest dużo bardziej wartościowych fotografii elbląskich tramwajów...

ziemniaki
March 21st, 2009, 12:10 PM
^^ Popatrzeć na Pesę zawsze jest miło, nawet na zdjęciach kiepskiej jakości :).
Bardzo podoba mnie się ten odwrócony odbierak, dopiero niedawno zwróciłem na niego uwagę :).

esbek
April 6th, 2009, 10:04 PM
Szkoda, że dla Gdańska nikt nie sfilmował ani jednej całej linii z punktu widzenia motorniczego.
A masz jakiegoś znajomego motorniczego. Jeśli tak to mogę przyjechać i nakręcić.

spox38
April 11th, 2009, 07:21 PM
Nie wiem czy wszyscy widzieli ten schemat rozwoju trakcji tramwajowej w Elblągu? Na wszeli wypadek podaje link z jedną uwaga, trakcja na Ogólnej już oczywiście istnieje a nie jest to uwzglednione na tym schemacie!;)

http://www.umelblag.pl/urzad_m/strategia_rozw/schemat_sieci_tramwajowej_elblaga.jpg

przyb
April 11th, 2009, 07:59 PM
^^ Najbliższą inwestycją w kierunku rozwoju sieci tramajowej w Elbląga ma być budowa torów w ciągu ul. 12 Lutego czy coś się już zmieniło?

spox38
April 12th, 2009, 01:05 PM
^^ Najbliższą inwestycją w kierunku rozwoju sieci tramajowej w Elbląga ma być budowa torów w ciągu ul. 12 Lutego czy coś się już zmieniło?

Tak prawdę mówiąc to najpierw przebudują ulicę i położą tory na Grota Roweckiego przy Urzędzie Miasta i to podobno mają zacząć robić jeszcze w tym roku. Jeżeli chodzi o 12-lutego to raczej sprawa przyszłego roku. Z tym, że nie jest w tym nic „na pewno” bo te wszystkie inwestycje są uzależnione od dofinansowania ze środków UE. W Elblągu to zwykle wychodzi tak, że te szumnie zapowiadane inwestycje maja zwykle rok lub dwa opóźnienia:nuts:

ziemniaki
April 12th, 2009, 03:01 PM
^^ Cieszcie się, u nas jest to zazwyczaj 20-30 lat :lol: .

spox38
May 7th, 2009, 12:49 PM
Już miej więcej wiadomo jak ma wyglądać linia tramwajowa na 12 lutego;)

http://images48.fotosik.pl/119/97ca7c0d7bf60a31med.jpg (http://www.fotosik.pl)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/97ca7c0d7bf60a31.html

jak komuś mało to zapraszam na stronę http://um-elblag.samorzady.pl/?a=12633

Z ciekawostek najważniejsze, oprócz przeniesienia budynku z 12 lutego na Wyspę Spichrzów zostanie wyburzony budynek przy Ratuszowej 10. Trakcja tramwajowa na Królewieckiej pomiędzy Pocztową a 12lutego zostanie zlikwidowana, czyli jak się domyślacie przez 1maja będą jeździć tylko tramwaje linii 1 i 3;) Przystanki maja mieć 30 metrów długości, co umożliwi w przyszłości użytkowanie dłuższych tramwajów. Kto wie może już za 2 lata pojedziemy nową trasą;)

japan
May 7th, 2009, 01:40 PM
^^Ten obrazek jest jakiś mało czytelny, nawet w powiększeniu, w związku z czym nie mogę się dopatrzeć, czy ta nowa linia będzie w całości dwutorowa, czy po części jest tam jeden tor?

spox38
May 7th, 2009, 02:57 PM
Oczywiście, że będzie dwutorowa;) Dodam, że przystanki będą miały po 3 metry szerokości;)

Jak chcecie większy obrazek to kliknijcie na poniższy link, a potem jeszcze raz na obrazek który się wyswietli;)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d7bf60a31.html

spox38
May 7th, 2009, 03:01 PM
Sorki powyższy link nie działa ale ten powinien;)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/97ca7c0d7bf60a31.html

LUAS
May 7th, 2009, 03:36 PM
Trakcja tramwajowa na Królewieckiej pomiędzy Pocztową a 12lutego zostanie zlikwidowana, czyli jak się domyślacie przez 1maja będą jeździć tylko tramwaje linii 1 i 3;)

Strasznie szkoda mi tego odcinka. Likwidując go skazuje się ludzi jadących z elbląskich sypialni w okolice Starówki na podróż przez niezbyt urokliwe ulice Obrońców Pokoju i Browarną zamiast szybką, nową trasą wzdłuż Dąbka. Czas przejazdu wydłuża się tym samym o jakieś 2-3 min. Po za tym traci się wygodną możliwość objazdów w czasie remontów torowisk. Moim zdaniem to zły pomysł. Tory na Królewieckiej powinno się zachować i puszczać tamtędy np. 'szkolną' piątkę.

Poza tym czy ja dobrze widzę, że na całej długości ul. 12 lutego planuje się tylko dwie skrajne pary przystanków? 0,6m odległości w samym centrum miasta, kiedy na peryferiach sadzi się przystanki co 200-300m?! A co z przystankiem na przeciw 'Azalii'? Umiejscowienie go tam byłoby dla mnie na tyle oczywistym posunięciem, że aż jestem w głębokim szoku, że go tu nie widzę! Ewentualnie można byłoby przesunąć skrajny przystanek spod ul. Królewieckiej w pobliże 'Świata Dziecka' by nieco skrócić ten dystans.

spox38
May 7th, 2009, 07:58 PM
Nie należy tracić nadziei za półtora roku są nowe wybory samorządowe, więc zmieni się władza i może ocali trakcję na Królewieckiej;) Po za tym w przyszłości ma być trakcja na Armii Krajowej, więc przystanek koło I LO trochę by rozwiązał problem;) Co do przystanków to Elbląg i tak ma ich rekordową „gęstość”, te przy skrzyżowaniu z Nowowiejska musza tam być, bo obok powstanie galeria handlowa;) Ale na pewno przy Azalii przydałoby się podziemne przejście dla pieszych, ale jak znam elbląskie realia będzie „dwuetapowe przejście z sygnalizacją świetlną”;)

fifqa
May 8th, 2009, 06:52 PM
Czy ja dobrze widze i planowane sa ekrany akustyczne w centrum miasta? :ohno: Mam nadzieje, ze zle zrozumialam i nie chodzi o to :|

spox38
May 8th, 2009, 07:36 PM
Czy ja dobrze widze i planowane sa ekrany akustyczne w centrum miasta? :ohno: Mam nadzieje, ze zle zrozumialam i nie chodzi o to :|

Wyluzuj pewnie nasadzą tam drzewka i krzaczki:colgate: Mam dziwne przeczucie że pojedziemy tramwajem nowa trasa nie wcześniej jak w 2012:lol:

LUAS
May 8th, 2009, 10:05 PM
^^

Ten odcinek powinien powstać już dawno! Nawet zanim jeszcze zabrano się za Ogólną! Dzięki niemu tramwaje nareszcie uzyskają czasową przewagę nad autobusami na najważnieszych szlakach w mieście. Oczywiście jednocześnie za wprowadzeniem nowej trasy powinno iść cięcie/zmiana tras autobusowych niejako dublujących tramwaj (vide 9).

Swoją drogą tram w tym miejscu marzył mi się już za szczeniackich czasów :) Z drobną różnicą. Według moich 'planów' leciałby wzdłuż ul. Trybunalskiej. Widać wielcy architekci naszego miasta postanowili jednak inaczej. Pewnie ze względu na bliskość pseudo-zabytkowych budynków. Pomyśleć, że zaraz obok, pod ich oknami mknęła kiedyś kolej :|

spox38
May 13th, 2009, 02:44 PM
Nowe torowiska w rejonie Placu Konstytucji będą układać latem 2010 roku;)

http://www.elblag24.pl/elblag,rozpoczyna_sie_przebudowa_centrum,21328,0,0,0.html
http://www.info.elblag.pl/19,14492,Przez-18-miesiecy-czekaja-nas-utrudnienia-i-spore-zmiany.html

esbek
May 13th, 2009, 03:04 PM
Nowe torowiska w rejonie Placu Konstytucji będą układać latem 2010 roku;)

http://www.elblag24.pl/elblag,rozpoczyna_sie_przebudowa_centrum,21328,0,0,0.html
http://www.info.elblag.pl/19,14492,Przez-18-miesiecy-czekaja-nas-utrudnienia-i-spore-zmiany.html
Z artykułu wynika, że prace już się rozpoczną, a latem 2010 nastąpi przełączenie ruchu na nowe torowiska.

spox38
May 13th, 2009, 04:21 PM
Z artykułu wynika, że prace już się rozpoczną, a latem 2010 nastąpi przełączenie ruchu na nowe torowiska.

Spokojnie teraz to firma Skanska będzie robić jedynie inwestycje drogowe;) Trakcję tramwajową zawsze wykonuje inna firma jako oddzielną inwestycję, a na nią nie było ani przetargu ani nie wiadomo czy są na to pieniądze!?:nuts:

spox38
June 10th, 2009, 09:29 PM
Tak się zastanawiam, jak teraz Pesa robi dla wawy 180 pojazdów tzn. że np. Elbląg za 2 lata po przebudowie trakcji w centrum miasta nie ma szans na nowe Pesy?:nuts:

nsolak
June 11th, 2009, 12:21 AM
Ja się zastanawiam, czy można napisać coś, co nie wymaga paru minut na rozszyfrowanie. Ale zgaduję i daję odpowiedź-mimo, że ma tyle zamówień z Wa-wy, to i tak będzie startować w innych przetargach.

MisiooZG
June 11th, 2009, 02:43 PM
Ile Elbląg będzie zamawiał tramwajów? Przy tak wielkiej produkcji z 10 sztuk nie zrobi wielkiej różnicy.

reQ_
June 11th, 2009, 03:09 PM
PESA startuje do przetargów jak gdyby nigdy nic. Po prostu zostaną przesunięte moce produkcyjne. Do tej pory sporo robili dla PKP Cargo, teraz będą w to miejsce budować tramy dla wawy.

zonc
June 11th, 2009, 03:52 PM
Na pewno wystartują w przetargu na tramwaje do dworca PKP i do Fordonu w Bydgoszczy. Nie wierzę, by sobie darowali. Zresztą zawsze mogą zatrudnić większą ilość pracowników, a hal im chyba nie brakuje - ew. mają gdzie upchną kolejne.

A wszelkie remonty może przejąć ZNTK chyba z Mińska Mazowieckiego, które ostatnio kupili.

spox38
June 11th, 2009, 04:28 PM
Ile Elbląg będzie zamawiał tramwajów? Przy tak wielkiej produkcji z 10 sztuk nie zrobi wielkiej różnicy.

W sumie racja, po tej przebudowie za kilkadziesiąt baniek dwóch głównych ulic w centrum, zrobieniu zupełnie nowej trakcji, to pewnie Elbląg będzie stać zaledwie na kilka tramwajów:nuts: Tylko czy na pewno Pesa może dowolnie i szybko zmieniać moce produkcyjne?;)

LUAS
June 11th, 2009, 04:30 PM
Ile Elbląg będzie zamawiał tramwajów?
Według oryginalnych planów (to znaczy mniej więcej z okresu zakupu pierwszych 6 ogórków) miały dojść jeszcze 2 sztuki. Zakup planowano w związku z budową nowej trasy wzdłuż ul. 12-lutego. Preludium do tej inwestycji (tzn. przebudowa ul. Grota Roweckiego) właśnie startuje. Jednak z tego co ostatnio słyszałem, remont ten nie obejmuje położenia nowego torowiska, a jedynie przewiduje rezerwę na nie. Oznacza to pewnie obsuwę w początkowych planach miasta, a więc pewnie i w zakupach taboru.

Swoją drogą, nie rozumiem czemu nie włączono tych dwóch sztuk w formie opcji do poprzedniego przetargu. Skoro istniały takie plany, miasto mogło się zabezpieczyć przed nowym przetargiem, wybujałymi cenami (tylko 2 sztuki) i (co gorsza) wygraną innego niż PESA producenta (przydałoby się ujednolicenie taboru). Czy ktoś wie dlaczego tak się nie stało? Nie znam się na prawie UE, ale czy na przeszkodzie mogło stać tu współfinansowanie zakupu przez Unię, czy był to po prostu urzędniczy błąd?

spox38
June 11th, 2009, 08:14 PM
Według oryginalnych planów (to znaczy mniej więcej z okresu zakupu pierwszych 6 ogórków) miały dojść jeszcze 2 sztuki. Zakup planowano w związku z budową nowej trasy wzdłuż ul. 12-lutego. Preludium do tej inwestycji (tzn. przebudowa ul. Grota Roweckiego) właśnie startuje. Jednak z tego co ostatnio słyszałem, remont ten nie obejmuje położenia nowego torowiska, a jedynie przewiduje rezerwę na nie. Oznacza to pewnie obsuwę w początkowych planach miasta, a więc pewnie i w zakupach taboru.

Swoją drogą, nie rozumiem czemu nie włączono tych dwóch sztuk w formie opcji do poprzedniego przetargu. Skoro istniały takie plany, miasto mogło się zabezpieczyć przed nowym przetargiem, wybujałymi cenami (tylko 2 sztuki) i (co gorsza) wygraną innego niż PESA producenta (przydałoby się ujednolicenie taboru). Czy ktoś wie dlaczego tak się nie stało? Nie znam się na prawie UE, ale czy na przeszkodzie mogło stać tu współfinansowanie zakupu przez Unię, czy był to po prostu urzędniczy błąd?

Weź pod uwagę, że władze Elbląga nie robią już chyba żadnych inwestycji bez środków UE!;) A UE czasami zmienia zasady, z reszta są różne fundusze, z których miasto korzysta, różne zasady i procenty dofinansowania inwestycji.:nuts: Co do przebudowy, to cześć nowej trakcji tramwajowej z Grota Roweckiego do trakcji na 1go i 3go Maja będzie robiona już w przyszłe wakacje :banana:Ale fakt reszta tej dużej inwestycji, czyli 12lutego + GR to kwestia lat 2010-11 a może nawet 2012!:nuts:

LUAS
June 14th, 2009, 05:38 PM
Dla zainteresowanych, kolega Francuz na swojej stronie (http://www.tramwaje.elblag.webd.pl/inwestycje.html) zamieścił update podsumowujący plany inwestycyjne Tramwajów Elbląskich na najbliższe lata. Polecam!!! Sam gorąco kibicuję miastu i liczę na sprawną realizację wszystkich tramwajowych inwestycji! (no może oprócz planowanego zwinięcia torów na dolnym odcinku ul. Królewieckiej ;))

LUAS
June 14th, 2009, 05:50 PM
Według oryginalnych planów (to znaczy mniej więcej z okresu zakupu pierwszych 6 ogórków) miały dojść jeszcze 2 sztuki.

Lekki update własnego postu. Z tego co wyczytałem tu (http://www.tramwaje.elblag.webd.pl/inwestycje.html), do 2013 roku Tramwaje Elbląskie planują wzbogacić się jednak o 4 sztuki nowego taboru. Nie wiem na ile jest to pewne info. Byłoby jednak dobrze gdyby przetarg znów wygrała PESA :)

spox38
June 14th, 2009, 06:10 PM
Ciekawe te plany tylko chyba mało realne tzn., jeżeli chodzi o ulice Sienkiewicza - Mickiewicza – Żeromskiego musieliby tam wyburzyć sporo domów:nuts: Martwią mnie za to skromne plany zakupów nowych tramwajów, tym bardziej ze starsze wozy już niedługo wytrzymają!:bash:

spox38
June 14th, 2009, 07:19 PM
Lekki update własnego postu. Z tego co wyczytałem tu (http://www.tramwaje.elblag.webd.pl/inwestycje.html), do 2013 roku Tramwaje Elbląskie planują wzbogacić się jednak o 4 sztuki nowego taboru :) Byłoby w sumie dobrze gdyby przetarg znów wygrała PESA.

A ja tak sobie marzę:nuts:, że miłościwa UE w ramach walki z recesją przyzna dodatkowe fundusze na rozwój "miejskiej komunikacji ekologicznej" i Elbląg kupi 40 sztuk 30 metrowych Pesek!:lol:

LUAS
June 14th, 2009, 07:49 PM
^^
O pomyśle puszczenia tramów ulicami Sienkiewicza, Mickiewicza i Żeromskiego słyszę po raz pierwszy. Myślę że wyburzenia raczej nie wchodziłyby w grę. W wąskich miejscach raczej poprowadzono by tory w ulicy zamiast budować wydzielone torowisko. Jednak sądzę, że nie warto pchać wszędzie tramy na siłę. Mają one stanowić trzon komunikacji a nie jej całość. Według mnie akurat tam lepiej sprawdzają się autobusy.

Świetnym pomysłem jest za to powrót tramwajów na Cmentarz Agrykola. Do końca lat sześćdziesiątych sunęła tam linia numer 3 (mam gdzieś nawet fotkę tramu na Agrykoli i sunącego obok konduktu pogrzebowego (rok 1965), niestety musiałbym się mocno nagimnastykować by ją znaleźć). Z tego co wiem linia tamta nie była zakończona pętlą, a ślepym torem. Wycięto ją wraz z wycofaniem wiekowego taboru dwukierunkowego (info niepewne).

Co do taboru, to oprócz zakupu 4 (2?) nowych sztuk ogórków, TE (chyba) planują modernizacje posiadanych 805'tek do 805N/ME (czyli na wzór wagonu 058).

Eurotram
June 14th, 2009, 10:56 PM
A ja tak sobie marzę:nuts:, że miłościwa UE w ramach walki z recesją przyzna dodatkowe fundusze na rozwój "miejskiej komunikacji ekologicznej" i Elbląg kupi 40 sztuk 30 metrowych Pesek!:lol:
Nie przesadzaj;nawet licząc 10% taboru na rezerwy,to i tak nie miałbym nadziei na dobre 40 pociągów w codziennym ruchu :lol:
Obawiam się raczej tego,że znów potną rozkład.Pamiętasz jak to było dawniej? Jak były 3 linie,to jeździły w 15-minutowym takcie;jak przybyły kolejne dwie wraz z otwarciem trasy na Płk.Dąbka,to takt zmalał do 20-minutowego.I ostatni akord tej żenady:po otwarciu trasy wzdłuż Ogólnej takt na wszystkich liniach spadł do 24-minutowego,a tylko 4-ka jeździ co 12 minut.Tak się ludzi do tramwaju nie przyciągnie,a zwłaszcza do coraz bardziej kopanej 2-ki...

Arazzz:święta racja.I jak co trafi do Elbląga,to pewnie już 121Na ;)

Francuz
June 14th, 2009, 11:55 PM
Przydałoby się parę słów komentarza do mojej dzisiejszej aktualizacji:-) Dział "Inwestycje" opracowałem na podstawie dwóch obowiązujących oficjalnych dokumentów przyjętych przez Radę Miejską w Elblągu w latach 2004 i 2006. Nie wszystkie planowane przedsięwzięcia zostaną zrealizowane, nie bądźmy przesadnymi optymistami;-)

Podobnie rzecz się ma z zakupem nowych tramwajów. Wg obecnych zamierzeń powinniśmy wzbogacić się w najbliższych latach o 2 nowe tramwaje niskopodłogowe i przeprowadzić 10 modernizacji 805Na (osobiście wątpię, że modernizacjami zajmą się Tramwaje Elbląskie, skoro #059 "robią" od 2007 r., chociaż wynika to bardziej z braku funduszy).

Trwają przygotowania do nowego dokumentu. Do tej pory zamówiono pomiary ruchu (http://um-elblag.samorzady.pl/?a=11274) oraz wybrano firmę odpowiedzialną wykonanie planu rozwoju sieci drogowej z uwzględnieniem transportu zbiorowego w latach 2009-2020 (http://um-elblag.samorzady.pl/?a=12354). Zobaczymy co Fundacja "Rozwój UTP" wymyśli za niemal ćwierć mln zł ;-)

PS Już niedługo pojawi się kolejna inwestycja (12 Lutego/Grota-Roweckiego).

spox38
June 15th, 2009, 10:29 AM
Moim skromnym zdaniem, po zakończeniu inwestycji Grota Roweckiego - 12 lutego powinni się wziąć od razu za Królewiecką/Fromborską/Odrodzenia włącznie z całkowitą przebudową istniejącego już torowiska na ulicy Królewieckiej. Jestem pewien, że taka linia tramwajowa przy szpitalu wojewódzkim miałaby bardzo dużą popularność i uzasadnienie;) Mam też nadzieję, że uda się szybciej kupić większą ilość nowych tramwajów przy pomocy UE:nuts:

spox38
June 15th, 2009, 10:36 AM
A ja nie tracę nadziei, że za rok po wyborach samorządowych po 12 latach kadencji obecnego prezydenta miasta dojdzie do silnego przewietrzenia ratusza, no i bedziemy mieć nowe spojrzenie m.in. na tramwaje!!!:nuts:

LUAS
June 15th, 2009, 11:39 AM
A ja nie tracę nadziei, że za rok po wyborach samorządowych po 12 latach kadencji obecnego prezydenta miasta dojdzie do silnego przewietrzenia ratusza, no i bedziemy mieć nowe spojrzenie m.in. na tramwaje!!!:nuts:

Problem w tym, że pomijając inne, nietramwajowe aspekty prezydentury pana Słoniny, trzeba przyznać, że akurat TE jego rządy sprzyjały (nawet jeśli przyjąć, że robiły tylko za element kampanii wyborczej). Wystarczy spojrzeć na inne miasta w Polsce i stan ich infrastruktury, nie mówiąc o braku jakichkolwiek inwestycji (myślę tu o miastach o podobnej wielkości co E-g). Skrajnym przypadkiem są tu Gliwice i cyrki z panem Frankiewiczem, który notabene nie dość że jest dr hab. inż. to jeszcze z PO (a więc, wydawałoby się człowiek myślący bardziej niż wierzący). Na marginesie to własnie elbląska PO walnie przyczynia się do uwalenia przekopu Mierzei Wiślanej. Jeśli ich zdaniem takie inwestycje są niepotrzebne, to mam pewne obawy, że tramwajów też nie docenią ...

Eurotram
June 15th, 2009, 06:04 PM
Ty chyba nie wiesz co piszesz;akurat to właśnie Słoninie zawdzięczasz tramwajowe prosperity!Zapewniam Cię,że nikt na tym stołku nie będzie bardziej dbał o rozwój tramwajów niz on.I obyś nie musiał się o tym przekonać :)

Francuz
June 15th, 2009, 07:23 PM
Kolejna inwestycja do kompletu (http://www.tramwaje.elblag.webd.pl/12lutego.html)

spox38
June 16th, 2009, 08:46 PM
Ty chyba nie wiesz co piszesz;akurat to właśnie Słoninie zawdzięczasz tramwajowe prosperity!Zapewniam Cię,że nikt na tym stołku nie będzie bardziej dbał o rozwój tramwajów niz on.I obyś nie musiał się o tym przekonać :)

Zawsze mnie zastanawia wiara niektórych w obecnego prezydenta HS i w to, że jest to człowiek nie do zastąpienia!?;) Tylko czekam na post w którym ktoś napisze, że następny prezydent Elbląga nakaże likwidację komunikacji tramwajowej w mieście!:nuts:

Francuz
June 16th, 2009, 10:23 PM
Eurotram, nie przesadzaj z tą dbałością obecnego prezydenta o tramwaje. Wywalić pieniądze podatników to jedna, łatwiejsza część zadania. Gorzej to wszystko utrzymać, z czym nie jest już tak kolorowo.

Francuz
June 25th, 2009, 10:17 AM
Wczoraj wystartowała strona internetowa inicjatywy Tramwaje dla elblążan (http://www.tramwajedlaelblazan.pl), na której m.in. zbierane są podpisy pod petycją ws. sprzeciwu wobec likwidacji torowiska tramwajowego w ciągu ul. Królewieckiej na odcinku między ul. Teatralną/12 Lutego/Płk.Dąbka a ul. Pocztową.

Liczy się każde wsparcie, zarówno jeżeli chodzi o dalsze promowanie całego przedsięwzięcia, jak i nowe pomysły wzbogacające powyższy projekt. Dlatego zapraszam do odwiedzin serwisu, przesyłania własnych materiałów, a także do szerszej współpracy.

spox38
July 25th, 2009, 09:29 PM
Coś na odświeżenie wątku czyli tramwaj „weselny” w Elblągu!;)

http://images39.fotosik.pl/165/b930e2ae60e00159med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images39.fotosik.pl/165/b930e2ae60e00159m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b930e2ae60e00159.html)

http://images45.fotosik.pl/169/198c5588dfd10f09med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images45.fotosik.pl/169/198c5588dfd10f09m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/198c5588dfd10f09.html)

maczek_sky
July 25th, 2009, 10:22 PM
Wygląda okropnie.

Eurotram
July 26th, 2009, 10:36 AM
Coś na odświeżenie wątku czyli tramwaj „weselny” w Elblągu!;)

http://images39.fotosik.pl/165/b930e2ae60e00159med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images39.fotosik.pl/165/b930e2ae60e00159m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b930e2ae60e00159.html)

http://images45.fotosik.pl/169/198c5588dfd10f09med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images45.fotosik.pl/169/198c5588dfd10f09m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/198c5588dfd10f09.html)
Takie są skutki tego,że Sepsy można puścić tylko na dwóch liniach,z czego jedna (na skutek wakacji) jest aktualnie zawieszona).Efekt?Na 1,2 i 4 jeżdżą helmuty,a część Pes bezużytecznie stoi! Ile oni jeszcze z tą Grunwaldzką będą czekać?! :bash:

spox38
July 26th, 2009, 11:03 AM
Pesy pewnie oszczędzają na rok szkolny, kiedy jest większe obciążenie taboru. Nie oszukujmy się linie 3 i 5 to linie „szkolne”, w promieniu pół kilometra od pętli na Saperów jest, co najmniej 9 szkół + 2 duże szpitale i Urząd Pracy:nuts: Co do Grunwaldzkiej to nie słyszałem nawet o takich planach:ohno: W przyszłym roku skończą dopiero robić Grota Roweckiego/Plac Konstytucji, 12lutego to pewnie im zejdzie 2011/2012, więc na Grunwaldzkiej nie wcześniej niż 2012!:nuts:

Eurotram
July 26th, 2009, 11:15 AM
Pesy pewnie oszczędzają na rok szkolny, kiedy jest większe obciążenie taboru. Nie oszukujmy się linie 3 i 5 to linie „szkolne”, w promieniu pół kilometra od pętli na Saperów jest, co najmniej 9 szkół + 2 duże szpitale i Urząd Pracy:nuts: Co do Grunwaldzkiej to nie słyszałem nawet o takich planach:ohno: W przyszłym roku skończą dopiero robić Grota Roweckiego/Plac Konstytucji, 12lutego to pewnie im zejdzie 2011/2012, więc na Grunwaldzkiej nie wcześniej niż 2012!:nuts:
Bosko!Czyli jeszcze spokojnie przez 3 lata żadnych niskaczy pod dworcem? ZTCP głównym powodem ich braku w tym rejonie jest stan Grunwaldzkiej,więc to chyba powinno być priorytetem!Mają być dwa nowe niskacze.I co,puszczą 5-kę z Saperów,tym razem przez Grota-Roweckiego i 10 Lutego?I więcej Pes będzie stało latem bezczynnie.Echhhh.... :bash:

spox38
July 26th, 2009, 01:22 PM
Co prawda mają być w najbliższych latach jakieś przebudowy w okolicach tzw. Placu Grunwaldzkiego (skrzyżowanie 3maja z Grunwaldzką) tylko problemem jest raczej stan torowisk od Komeńskiego do pętli na Druskiej.:ohno: W ogóle cała Grunwaldzka powinna być przebudowana na 4 pasy ruchu aż do ronda Kaliningrad i wzdłuż niej powinno być na całej długości podwójne torowisko tramwajowe!:bash: Podejrzewam, że głównym problemem jest konieczność wyburzenia kilkunastu budynków i zapewnienia ludziom kilkuset nowych mieszkań komunalnych.:ohno: A może władze Elbląga czekają na przyłączenie Gronowa Górnego do miasta, wezmą się wtedy kompleksowo za Grunwaldzką i puszczą tramwaj do Gronowa, a może nawet wiaduktem nad siódemką do CH Rapsodia?!:lol:

mateusz.el
August 4th, 2009, 04:02 PM
Kiedyś domagaliście się zdjęć tramów z Elbląga, więc proszę bardzo.Wszystkie są mojego autorstwa i pochodzą z 2009r:
Konstal 805Na zmodernizowany w elbląskiej zajezdni
http://twojezdjecie.pl/pliki/213e7601679e7a41a4f4f3ed315f2992.jpg
Pesa niedaleko zajezdni
http://twojezdjecie.pl/pliki/03ce4d8942d957ff8c969368d627062f.jpg
Składzik-jeden z 3 w Elblągu
http://twojezdjecie.pl/pliki/96dc5802f2e10d9f3a62e87a073727f6.jpg

A przy okazji zapraszam do udziału w wątku o elbląskich autobusach: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=914248

Granite
August 4th, 2009, 04:32 PM
Kiedyś domagaliście się zdjęć tramów z Elbląga, więc proszę bardzo.Wszystkie są mojego autorstwa i pochodzą z 2009r:
Konstal 805Na zmodernizowany w elbląskiej zajezdni
http://twojezdjecie.pl/pliki/213e7601679e7a41a4f4f3ed315f2992.jpg

Sprytne. Bardzo sprytne umieszczenie dużego wyświetlacza w sposób nie szpecący tramwaju. Pogratulować :)

Eurotram
August 4th, 2009, 05:31 PM
Sprytne. Bardzo sprytne umieszczenie dużego wyświetlacza w sposób nie szpecący tramwaju. Pogratulować :)

Istotnie,zrobili to tak,że stanowi bardzo zręczną całość z wyłupkami i numerem taborowym z przodu;gorzej IMHO wyszło z bocznym numerem taborowym ;)

Co do fotek,to może i ja coś dorzucę z mojej ubiegłorocznej eskapady do Elbląga.A co do dwuskładów,to jeden śmigał wtedy na... 1-ce ;)

Eurotram
August 4th, 2009, 06:21 PM
Były autobusy,no to czas na foty tramwajowe:
http://images46.fotosik.pl/174/3be7c335498d85e2med.jpg
http://images41.fotosik.pl/170/d6c8bc7ea381c410med.jpg
http://images49.fotosik.pl/174/d22bdaed31de7df9med.jpg
http://images44.fotosik.pl/175/83b4eb2f5131190emed.jpg
http://images47.fotosik.pl/175/bef72f27dd360345med.jpg
http://images43.fotosik.pl/174/03d2d3fcf88d1a7amed.jpg
I na koniec #404 w IMHO najlepszym możliwym ujęciu:
http://images48.fotosik.pl/175/6cc77e6775edf502med.jpg

nmp
August 5th, 2009, 03:35 PM
Znalazłem na Wiki coś takiego o Elblągu :
"W samym 2006 r. kosztem 56 mln zł wybudowano tam odcinek 4,5 km toru pojedynczego i kupiono 6 nowych tramwajów niskopodłogowych PESA 121N"

Może to ktoś potwierdzić bo kwota jak dla mnie troche mała .

Eurotram
August 5th, 2009, 03:53 PM
Znalazłem na Wiki coś takiego o Elblągu :
"W samym 2006 r. kosztem 56 mln zł wybudowano tam odcinek 4,5 km toru pojedynczego i kupiono 6 nowych tramwajów niskopodłogowych PESA 121N"

Może to ktoś potwierdzić bo kwota jak dla mnie troche mała .
A niby czemu?Sześć Pes po 5 baniek daje razem 30 milionów PLN.Zostaje Ci więc 26 milionów.Idziemy dalej:szacunkowe koszty w opracowaniach mówiące o cenie za zbudowanie 1 km trasy mówią o kwocie za DWUTOROWY odcinek;tak więc te 4,5 km trzeba podzielić ca. przez 2,żeby uzyskać długość NOWEJ TRASY.Teraz już wszystko się zgadza? ;)

nmp
August 5th, 2009, 06:15 PM
Dzięki bardzo za wyjaśnienie :)

michal_z_el
September 6th, 2009, 09:58 PM
Wymiana torowiska na Obrońców Pokoju - zdjęcia z ostatniego weekendu sierpnia.
http://www.phototrans.eu//images/photos/big/18/352010.jpg

Jak napisał autor zdjęcia:

Elbląg, ul. Obrońców Pokoju. W tych kontenerach po lewej leżą kawałki starego toru.

http://www.phototrans.eu//images/photos/big/17/352009.jpg

Trwa wymiana odcinka toru połączona z objazdem, który zaowocował brakiem komunikacji miejskiej na ul. Browarnej oraz kupą pustych tramwajów na płk. Dąbka.

Eurotram
September 6th, 2009, 10:05 PM

No,ale spójrz na to z innej strony:po raz pierwszy miałeś de facto 5-kę w wakacje (choć dla niepoznaki ucharakteryzowaną na 3-kę)! :D

Wypalacz Rafał
September 6th, 2009, 10:08 PM

Jakiej długości odcinek jest remontowany?

prch
September 10th, 2009, 03:36 PM
Jakiej długości odcinek jest remontowany?

Ponawiam :-)

michal_z_el
September 10th, 2009, 05:33 PM
Ponawiam :-)

Od tego tramwaju kawałek za tą koparką:P 150m? TE raczej remontuje z potrzeby stare torowiska w całym mieście tam gdzie już naprawdę trzeba, bo kasy od miasta na kompleksowy remont póki co nie ma. Prędzej doczekamy się pewnie kolejnej nowej trasy niż kompleksowego remontu jakiegoś starego odcinka.

michal_z_el
September 23rd, 2009, 10:53 PM
Od tego tramwaju kawałek za tą koparką:P 150m? TE raczej remontuje z potrzeby stare torowiska w całym mieście tam gdzie już naprawdę trzeba, bo kasy od miasta na kompleksowy remont póki co nie ma. Prędzej doczekamy się pewnie kolejnej nowej trasy niż kompleksowego remontu jakiegoś starego odcinka.

Teraz w weekend też coś robili, ale nie było mnie jeszcze tam:P

ququ
September 24th, 2009, 01:29 PM
A ja się zastanawiam dlaczego pradziadkowe helmuty jeszcze jeżdżą po Elblągu, gdy młodsze 105ki stoją bezczynnie na zajezdni?

Wypalacz Rafał
September 24th, 2009, 03:53 PM
A ja się zastanawiam dlaczego pradziadkowe helmuty jeszcze jeżdżą po Elblągu, gdy młodsze 105ki stoją bezczynnie na zajezdni?

Bo ich eksploatacja jest TAŃSZA?

Eurotram
September 24th, 2009, 04:13 PM
Bo ich eksploatacja jest TAŃSZA?
Chyba niekoniecznie;pamiętaj jakie to roczniki,zresztą większość z nich po samych elbląskich torach jeździ juz 13 lat.I tak się składa,że informacje z Elbląga (jeszcze z ub. roku) mówiły,że akwaria będą kierowane do solidnych remontów (i to w takiej wersji jak 058),a helmuty stopniowo do kasacji :D

spox38
October 4th, 2009, 06:57 PM
Dziś tak z ciekawości przejechałem przez ul. Grota Roweckiego żeby zorientować się w postępie robót. Słupy trakcyjne już stoją od 2-3 tygodni zarówno na Grota jak i na Placu Konstytucji. :banana:Na Grota wysypali kamienie, więc szykuje się tam o ile nie pomylę nazewnictwa tzw. „węgierskie torowisko”. :bash:Moim zdaniem ładnie wyglądałaby tam trawa no, ale może kiedyś po z mianie władz Elbląga w przyszłości będzie można zmodyfikować, ważne, że obecne cos robią. Teraz najważniejsze, zauważyłem wybetonowane podłoże pod tory i składzik powyginanych w łuki szyn. Możliwe, że w nadchodzącym tygodniu będą je instalować na skrzyżowaniu Grota Roweckiego i Traugutta.:cheers:

Wypalacz Rafał
October 4th, 2009, 08:13 PM
^^Było jakiś aparat ze sobą wziąć...

spox38
October 4th, 2009, 09:19 PM
^^Było jakiś aparat ze sobą wziąć...

Nie dało rady jechałem do roboty!:ohno: Ale może jak w tygodniu wyskoczę do Ratusza to ustrzelę coś z komórki;)

ququ
October 4th, 2009, 10:18 PM
Masz dojście do ratusza, czy każdy śmiertelnik może wejść na taras?

michal_z_el
October 5th, 2009, 12:11 AM
Nie dało rady jechałem do roboty!:ohno: Ale może jak w tygodniu wyskoczę do Ratusza to ustrzelę coś z komórki;)

Jak będziesz robił zdjęcia to zwróć uwagę na układ jezdni. Zaraz za budowanym własnie przystankiem tramwajowym. Strasznie wąsko i dziwnie pod skosem.

michal_z_el
October 5th, 2009, 07:34 PM
Nowa trasa tramwajowa coraz bardziej widoczna - skrzyżowanie Grota Roweckiego i Traugutta.
http://i34.tinypic.com/zy5w77.jpg

spox38
October 6th, 2009, 10:51 PM
Spełniam obietnicę oto fotorelacja z dzisiejszej wycieczki;) A
ha sorki za jakość jak zwykle fotki robione komórką;)

Widoczek z Ratusza na rozkopaną ul. Kosynierów Gdyńskich
http://images39.fotosik.pl/207/5f8aaddf7524e799med.jpg (http://www.fotosik.pl)
jak ktoś chce większy rozmiar niech klika linki pod zdjęciami
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5f8aaddf7524e799.html

Teraz widoczek z Ratusza na ul. Grota Roweckiego
http://images42.fotosik.pl/122/61cea88307628da9med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/61cea88307628da9.html

Na kolejnych zdjęciach przebudowa północnej jezdni Grota Roweckiego i widoczny stos szyn tramwajowych.
http://images41.fotosik.pl/206/2a954a0172588d30med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2a954a0172588d30.html

http://images48.fotosik.pl/210/dc8b63ecf21636b9med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc8b63ecf21636b9.html

Na tym zdjeciu widać dobrze jak ulica jest na siłę zwężana i nagle wygięta, ciekawe ile w tym miejscu bedzie wypadków?
http://images44.fotosik.pl/210/a1237d20e62e2485med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a1237d20e62e2485.html

A tu widok na ul. Traugutta w przebudowie
http://images46.fotosik.pl/210/76fb420430e35ed2med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/76fb420430e35ed2.html

A tu juz głowne skrzyżowanie Grota roweckiego z Traugutta, juz widać betonowe "fundamenty" pod torowiska
http://images43.fotosik.pl/210/e496174ce9260815med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e496174ce9260815.html

Na wszelki wypadek dwie fotki w kierunku Ratusza;)
http://images38.fotosik.pl/206/53ce8084b5b3ce31med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/53ce8084b5b3ce31.html
http://images43.fotosik.pl/210/3cb54a8d85ca8541med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3cb54a8d85ca8541.html

Teraz widok w kierunku południowym na Grota roweckiego
http://images39.fotosik.pl/207/3c1d917411daaa41med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3c1d917411daaa41.html
http://images47.fotosik.pl/210/4b99fa359cdc6d17med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4b99fa359cdc6d17.html

Teraz czas na zdemolowany Plac Konstytucji, na kolejnych zdjęciach widać słupy trakcyjne
http://images42.fotosik.pl/122/f70967e2b457e7b4med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f70967e2b457e7b4.html

http://images48.fotosik.pl/210/1e3c5c7af27fb029med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e3c5c7af27fb029.html

http://images44.fotosik.pl/210/24fd17e7f33b4db6med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/24fd17e7f33b4db6.html

http://images38.fotosik.pl/206/f87e6f3515e812b1med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f87e6f3515e812b1.html

Na koniec torowisko które za rok zniknie i prawdopodobnie bedzie w jego miejsce taka ślepa uliczka z miejscami parkingowymi. No właściwie w "tajnych" planach ta uliczka miaął prowadzić do dwupoziomowego podziemnego parkingu na 400 samochodów pod Placem Konstytucji ale teraz to już tylko bajka na dobranoc!;)
http://images42.fotosik.pl/122/fd6204d123f7664bmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd6204d123f7664b.html

No i na koniec miejsce gdzie ma byc po przebudowie rondo;)
http://images49.fotosik.pl/210/c68996943d2f5622med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c68996943d2f5622.html

michal_z_el
October 7th, 2009, 01:04 PM
Na koniec torowisko które za rok zniknie i prawdopodobnie bedzie w jego miejsce taka ślepa uliczka z miejscami parkingowymi. No właściwie w "tajnych" planach ta uliczka miaął prowadzić do dwupoziomowego podziemnego parkingu na 400 samochodów pod Placem Konstytucji ale teraz to już tylko bajka na dobranoc!;)
http://images42.fotosik.pl/122/fd6204d123f7664bmed.jpg (http://www.fotosik.pl)

Nie prawda - parkingu nie będzie pod częścią aktualnie przebudowywaną. Parking będzie usytuowany za pomnikiem do rogu ze Związku Jaszczurczego. Drugi natomiast parking pod obecnym parkingiem koło sądu.
Poza tym ta uliczka ma też służyć jako dojazd do Galerii Handlowej i Willi Syrena - albo innych obiektów, które w ich miejscu powstaną:P

No i na koniec miejsce gdzie ma byc po przebudowie rondo;)
http://images49.fotosik.pl/210/c68996943d2f5622med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c68996943d2f5622.html

No powiedzmy, że trochę bardziej w lewo;)

spox38
October 7th, 2009, 06:13 PM
^^Michal-el a skąd ty wiesz, co gdzie będzie? Masz jakieś tajne informacje z Ratusza?:nuts: W Elblągu inwestycje są pewne dopiero po ich zakończeniu!:lol: A tak swoja droga to skoro już wiadomo, że nie będzie Willi Syrena, to miasto mogłoby obdzwonić kilka firm od centr handlowych i na obu "wiadomych działkach" (ewentualnie rozwalić jeszcze te dwie stare kamienice) można by wybudować Galerie Handlowo-Biurową "Syrena" np. z Cinema City w środku!:banana:

ququ
October 7th, 2009, 06:40 PM
Wykonawca Willi Syrena się nie wycofał i powiedział, że ma zamiar kiedyś ją zbudować, a miejsca na opustoszałej działce jest wystarczająco dużo, żeby tam postawić galerię, zresztą to było już planowane 10 lat temu w tym miejscu.

BTW. trochę nie ten dział, może jakiś moderator przeniesie?

michal_z_el
October 7th, 2009, 09:43 PM
^^Michal-el a skąd ty wiesz, co gdzie będzie?

Pilnie czytam wszystkie elbląskie fora na SkyscraperCity ;P

michal_z_el
October 14th, 2009, 05:32 PM
Z dzisiejszego dnia - pierwsze tory już leżą na swoim miejscu.
http://i33.tinypic.com/2w4n3nr.jpg

ququ
October 14th, 2009, 06:36 PM
A jakie efekty wichury? Były jakieś zatrzymania?

EDIT. Były
http://info.elblag.pl/images/galerie/glowne2/31824d.jpg

spox38
October 22nd, 2009, 06:15 PM
Wrzucam kilka fotek na ożywienie wątku;) Lokalizacja Grota Roweckiego / Plac Konstytucji;)

http://images36.fotosik.pl/105/f84ad0ba3eab16e2med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f84ad0ba3eab16e2.html
http://images47.fotosik.pl/217/84517a287beb97b4med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/84517a287beb97b4.html
http://images43.fotosik.pl/217/8b630e298f8c7e48med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8b630e298f8c7e48.html
http://images40.fotosik.pl/213/288e3f4f736b172cmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/288e3f4f736b172c.html
http://images43.fotosik.pl/217/7baf9d67f52690a4med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7baf9d67f52690a4.html
http://images39.fotosik.pl/214/2ee1fe3d9de89eb3med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2ee1fe3d9de89eb3.html

ququ
October 22nd, 2009, 06:30 PM
Super! Wygląda na to, że jeszcze w tym roku pojedziemy nowymi torami. Podoba mi się to zdjęcie z 3ma tramwajkami na skrzyżowaniu, fajny motyw :)

spox38
October 22nd, 2009, 06:40 PM
Super! Wygląda na to, że jeszcze w tym roku pojedziemy nowymi torami. Podoba mi się to zdjęcie z 3ma tramwajkami na skrzyżowaniu, fajny motyw :)

ququ wyluzuj tymi torami pojedziemy najwcześniej po wakacjach 2010!:nuts:

esbek
October 22nd, 2009, 06:43 PM
Faktycznie jak na Elbląg to nie częsty widok.

michal_z_el
October 22nd, 2009, 08:01 PM
Faktycznie jak na Elbląg to nie częsty widok.

Jak to nie?:P A na pętlach:P?

ququ
October 25th, 2009, 09:55 PM
ququ wyluzuj tymi torami pojedziemy najwcześniej po wakacjach 2010

Dlaczego? Żeby zrobić rondo i wywalić zbędne tory, będą musieli puścić tramwaje po nowych. A patrząc na tempo prac, może być to wcześniej niż po wakacjach ;)

spox38
October 25th, 2009, 10:23 PM
Dlaczego? Żeby zrobić rondo i wywalić zbędne tory, będą musieli puścić tramwaje po nowych. A patrząc na tempo prac, może być to wcześniej niż po wakacjach ;)

Zrozum, żeby zrobić to nowe skrzyżowanie tramwajowe na okres wakacji 2010 wyłączą z ruchu wszytskie linie tramwajowe w mieście, dlatego termin jest po tych wakacjach!:nuts:

Bercik_Myslowice
October 25th, 2009, 11:40 PM
Witam!

Chciałbym się dowiedzieć dlaczego w Elblągu jest taki wąski rozstaw szyn? Z czego to wynika i kiedy tramwaje pojawiły się w Elblągu?

Z góry dziękuję za odp.

michal_z_el
October 26th, 2009, 02:29 PM
Witam!

Chciałbym się dowiedzieć dlaczego w Elblągu jest taki wąski rozstaw szyn? Z czego to wynika i kiedy tramwaje pojawiły się w Elblągu?

Z góry dziękuję za odp.

Proszę tu masz całą historię
http://www.zkm.elblag.com.pl/historia.htm

A rozstaw szyn jest taki sam wąski jak w Toruniu czy Grudziądzu:P

krzynio
November 30th, 2009, 10:43 PM
rozkład przystanków po przebudowie Grota-Roweckiego i przebieg torów

http://images35.fotosik.pl/88/e447bda692d30b6e.png

będzie spora odległość od przystanku Bema (Mickiewicza) w kierunku Sądu dla linii 3 i 5, to samo w przyszłości dla linii jadących od 12 lutego w kierunku Druskiej, przystanek przy Biedronce, następny na placu Grunwaldzkim

spox38
November 30th, 2009, 11:11 PM
Coś tu jest nie tak wydaje mi się, że będzie jeszcze przystanek na Placu Konstytucji!;) No bo gdzie będą wysiadać ludzie jadący np. z Nad Jaru w kierunku Dworca a chcący wysiąść przy Placu Konstytucji, chyba nie przy Feniksie?;)

michal_z_el
November 30th, 2009, 11:12 PM
rozkład przystanków po przebudowie Grota-Roweckiego i przebieg torów

http://images35.fotosik.pl/88/e447bda692d30b6e.png

będzie spora odległość od przystanku Bema (Mickiewicza) w kierunku Sądu dla linii 3 i 5, to samo w przyszłości dla linii jadących od 12 lutego w kierunku Druskiej, przystanek przy Biedronce, następny na placu Grunwaldzkim

Mając juz na uwadze sytuacje po oddaniu 12 lutego.
Przecież nie mozliwe jest to, że tramwaj linni nr 4 nie będzie miał przystanku na Placu Konstytucji w kierunku Druska.
Tramwaj linni nr 3 w kierunku Saperów będzie zatrzymywał się na dwóch przystankach?

krzynio
November 30th, 2009, 11:56 PM
z tym przystankiem od kierunku 12 lutego w stronę dworca to takie są zatwierdzone projekty, też mnie to strasznie dziwiło... tak widać projektują nasi urzędnicy:)

a co linii do Saperów od placu Słowiańskiego to się będą zatrzymywać zarówno przy Sądzie jak i za skrzyżowaniem na Grota-Roweckiego, ale tu to myślę że to dobre rozwiązanie, często spotykane w Warszawie, gdzie są 2 przystanki dosłownie na 1 skrzyżowaniu :) 1 przed rondem, a 2gi tuż po skręcie w prawo :D

michal_z_el
December 1st, 2009, 10:40 AM
z tym przystankiem od kierunku 12 lutego w stronę dworca to takie są zatwierdzone projekty, też mnie to strasznie dziwiło... tak widać projektują nasi urzędnicy:)

a co linii do Saperów od placu Słowiańskiego to się będą zatrzymywać zarówno przy Sądzie jak i za skrzyżowaniem na Grota-Roweckiego, ale tu to myślę że to dobre rozwiązanie, często spotykane w Warszawie, gdzie są 2 przystanki dosłownie na 1 skrzyżowaniu :) 1 przed rondem, a 2gi tuż po skręcie w prawo :D

Ciekawe co za idiota to zatwierdził. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zbudowanie dwóch przystanków wyłącznie vis a vis Szkoły Muzycznej.

ququ
December 1st, 2009, 04:49 PM
Najlepszym, najprostszym, rzucającym się w oczy i logicznym. Ale oni muszą po swojemu.
A ja mam 2 pytania-zagadnienia:
1) co z taborem? Oprócz nowych 2óch ogórków [nie wiem po co, bo i tak stoją i kwitną] coś się jeszcze będzie dziać? Czy dopiero przy budowie torów na Królewieckiej?
2) jak będą jeździć linie po budowie torów na 12 lutego? Czy powstanie coś nowego? A gdy już powstanie, to jak zmieni się numeracja? Stawiam, że autobusy dostaną przedrostek 1xx

michal_z_el
December 1st, 2009, 04:58 PM
1) co z taborem? Oprócz nowych 2óch ogórków [nie wiem po co, bo i tak stoją i kwitną] coś się jeszcze będzie dziać? Czy dopiero przy budowie torów na Królewieckiej?

Jakich dwóch? Przecież ogórków jest łącznie 6. Skąd Ci się wzięły dwa? Poza tym jeżdzą cały czas.

Szczegóły:
http://www.phototrans.eu/2415,528,1038,0,f.html

spox38
December 1st, 2009, 08:54 PM
Pewnie ququ ma na mysli zakup dwóch nowych tramwajów po wybudowaniu linii na 12lutego. Z tym, że to nie będzie się wiązać z nowymi liniami, tamtedy pojadą tramwaje linii nr 2, 4 i 5. Nowe linie to powstaną dopiero po wybudowaniu torowisk na odcinku Królewiecka, Fromborska i Odrodzenia czyli znając tempo inwestycji w Elblagu to około 2020 roku.

ququ
December 1st, 2009, 08:55 PM
2 dodatkowe. http://www.umelblag.pl/funduszeUE/?page=articles&ShowOne=82&cat=22 Z tego co wiem, później modernizacja 10 wagonów się rozmyła.

michal_z_el
December 2nd, 2009, 03:26 PM
2 dodatkowe. http://www.umelblag.pl/funduszeUE/?page=articles&ShowOne=82&cat=22 Z tego co wiem, później modernizacja 10 wagonów się rozmyła.

Opis w nawiasie był mylący;)

mateusz.el
December 2nd, 2009, 07:58 PM
Mając juz na uwadze sytuacje po oddaniu 12 lutego.
Przecież nie mozliwe jest to, że tramwaj linni nr 4 nie będzie miał przystanku na Placu Konstytucji w kierunku Druska.
Tramwaj linni nr 3 w kierunku Saperów będzie zatrzymywał się na dwóch przystankach?
coś mi tu nie gra:
chodzi o przystanek tramwajowy vis a vis szkoły muzycznej dla jadących tramami z Saperów do centrum. Kostka jest już położona-wszystko prawie gotowe, ale przecież tramwaje nie będą tam jeździć skoro skręcą kilkadziesiąt metrów wcześniej w Plac Konstytucji.Wiec po co on jest?