View Full Version : [Drogi] Jak dojechać z... do...

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

miszelos
June 3rd, 2011, 04:56 PM
jechalem w poniedzialek trasa ale przez brodnice. na odcinku sierpc-brodnica (DW 560) nie bylo utrudnien, remont nawierzchni faktycznie byl niedawno, cos tam jeszcze kosmetycznie grzebal,i ale bez ograniczania ruchu.

Marek

Potwierdzam,
Nawierzchnia gładka jak stół! Pięknie się leci. Ja też leciałem na Brodnicę i dalej na Jabłonowo do Grudziądza. Fajna trasa - najgorszy odcinek to Jabłonowo - Brodnica: pełno zakrętasów i wybojów. Najgorzej jak się trafi jakiegoś tira.

Rumzais: a dlaczego zrezygnowałeś z jazdy "7"?
Czy Twoim zdaniem lepszym wariantem jest polecieć przez Golub do Świecia? Dla odmiany ja nie znam tej trasy...Kiedyś tam leciałem ale zraził mnie stan nawierzchni od Rypina do Świecia.

bewu1
June 3rd, 2011, 06:35 PM
Ja jadę zwykle Dk-10 do Kikoła, a potem DW-554 do Golubia, a potem DW-534 do Grudziądza (asfalt OK). Ale tylko do listopada tego roku, potem tylko A-1.

lechuu
June 3rd, 2011, 07:09 PM
Jaką trasę polecacie z Tarnowa do Pragi ?
Ostatnio jechałem tam i spowrotem A4 i zjazd w okolicach Krapkowic i granicę przekraczałem w Kudowej. Teraz zastanawiam się nad trasą przez BB i Brno lub przez Ostrave i Brno :)

sliwek
June 3rd, 2011, 08:42 PM
Przez BB i Brno - to dobra opcja. Większość drogi autostradą (albo drogą autostradobodobną, 2x2 "quasi" bezkolizyjną), oczywiście za wyjątkiem PL i krótkiego odcinka w okolich Frydka.
Jest trochę dalej, ale powinno być szybciej, a na pewno wygodniej.

Ewentualnie można pokusić się o A1 i Ostravę, ale to jednak sporo dalej niż przez BB.

Le52ek
June 4th, 2011, 09:05 AM
Ewentualnie można pokusić się o A1 i Ostravę, ale to jednak sporo dalej niż przez BB.
Nie można, ale trzeba. DK4 do Łapanowa, A4 do Sośnicy, A1 do świerklan, 30 km do granicy i czeską D1 Ostrawa-Ołomuniec-Brno-Praga. Tak będzie najszybciej.
Jadąc do Pragi nie ma sensu zahaczać o BB i Cieszyn.

Luki_SL
June 4th, 2011, 12:59 PM
^^Czy sporo dalej przez Ostravę to nie wiem, zapewne szybciej;)

rumzais
June 4th, 2011, 01:02 PM
Potwierdzam,
Nawierzchnia gładka jak stół! Pięknie się leci. Ja też leciałem na Brodnicę i dalej na Jabłonowo do Grudziądza. Fajna trasa - najgorszy odcinek to Jabłonowo - Brodnica: pełno zakrętasów i wybojów. Najgorzej jak się trafi jakiegoś tira.

Rumzais: a dlaczego zrezygnowałeś z jazdy "7"?
Czy Twoim zdaniem lepszym wariantem jest polecieć przez Golub do Świecia? Dla odmiany ja nie znam tej trasy...Kiedyś tam leciałem ale zraził mnie stan nawierzchni od Rypina do Świecia.

Dzięki za info - do Brodnicy się kiedyś strasznie zraziłem - jechałem trzy lata temu nad Morze i "utknąłem" w megakorku w samym centrum przy zbiegu trzech dróg. Dlatego zacząłem jeździć przez Rypin, Golub i Wąbrzeźno. Tyle że ostatnio w Brodnicy wybudowano nową przelotówkę, prawda?

Ale po przeczytaniu tych artykułów o przebudowie mostu w Golubiu (http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Polskie_drogi/Most_na_Drwecy_do_remontu,a,189776.html) i remoncie między Rypinem a Golubiem (http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Polskie_drogi/Ostatni_etap_na_DW_534,a,185817.html), mina mi nieco zrzedła >(.

A popularną "siódemką" z Wawy do Trójmiasta jeszcze nigdy nie jechałem :nuts: - odległość w zasadzie taka sama jak przez Kujawy, ale przeraża mnie przelot przez Gdańsk do obwodnicy Trójmiejskiej.

Wniosek jest chyba jeden - trzeba próbować przez Brodnicę.
A węzeł w Warlubiu już gotowy? :)

miszelos
June 4th, 2011, 02:54 PM
Ano właśnie :(
Jeżeli chodzi o Brodnicę to jest zrobiona obwodnica. Wjeżdżasz przed miastem na 1 rondzie w lewo i wylatujesz praktycznie za Brodnicą.
Węzeł Warlubie jest czynny - właśnie tam kieruj się po wyjeździe z Grudziądza.

Sam przelot przez Grudziądz jest spoko. Musieli coś dobudować bo kiedyś jechało się przez prawie całe miasto, a teraz wjeżdża się od razu na most - tam światła i jedyne większe "zatwardzenie". A za mostem już prosto na węzeł Warlubie i 14.50zł na bramkach. :)

Gorsza sprawa jest za to na obwodnicy Gdańska, ponieważ prowadzone są tam roboty drogowe (budowana obwodnica) i jest zwężenie do 1 pasa, potem do dwóch ciasnych.
Ja jechałem w sobotę rano, więc jakoś sprawnie to poszło, ale jak wracałem w tygodniu to w kierunku Gdańska był masakryczny korek.
Unikaj więc godzin szczytu.
Nie wiem czy teraz dla odmiany nie uderzę nad morze "7" . Tylko ten wariant jest weekendowy, wczesnoporanny, bo normalnie nie ryzykowałbym.
Czasy przejazdu "7" i naszą alternatywą po A1 są zbliżone.
Zauważ że okolicach Elbląga jest jakiś objazd przez wiochy 30km z racji przebudowy "7"....

Ps. Kiedy będziesz leciał, już wiesz? Bo ja też się wybieram (może na weekend tzw. boże ciało)

rumzais
June 4th, 2011, 05:32 PM
Ps. Kiedy będziesz leciał, już wiesz? Bo ja też się wybieram (może na weekend tzw. boże ciało)

Dzięki za cenne info:banana:! - nad Morze do Łeby jadę w Piątek po Bożym Ciele, ale prawdopodobnie będę jeszcze jechał do Kołobrzegu tydzień wcześniej.

strzala1500
June 4th, 2011, 07:17 PM
DK73 jest w dobrym stanie, ale tylko do mostu na Wiśle. Drogi woj na PD od Tarnowa kręte i nie wszystkie w dobrym stanie.

Rozważ drogę DK79 do Koszyc i potem przez Szczurową do Brzeska i DK75. Droga Szczurowa-Brzesko kręta, ale ogólnie może być, jest bardzo pusto. Tylko na samym dojeździe do Brzeska masakra.

Zdecydowałem się zmienić trasę. Za Twoją radą z Buska Zdroju pojadę DW973 na Nowy Korzym i stamtąd DK79 do Koszyc i potem przez Szczurową do Brzeska i DK75 na Krynicę.

Czy orientujesz się ile może trwać cała podróż z Warszawy?

pozdro
M.S

Dziubus
June 4th, 2011, 09:39 PM
Z Łódź do Gdańsk, konkretnie chodzi mi o Toruń, czy można go objechać S10 do DW552 i dalej DK1?

I ewentualnie proszę o jakieś inne rady co do obecnej trasy: DK1 i dalej A1 od Grudziądza. :P

zimek
June 4th, 2011, 10:34 PM
Czasy przejazdu "7" i naszą alternatywą po A1 są zbliżone.
Zauważ że okolicach Elbląga jest jakiś objazd przez wiochy 30km z racji przebudowy "7"....

Na pewno niezbliżone. Chyba, że po A1 bedziesz jechał 70 km/h, a DK 7 w nocy jak jest pusto :lol:

Pod Elblągiem nie ma żadnego objazdu. Był za Elblągiem, ale jakieś 4 lata temu :lol: Teraz na DK 7 od Nidzicy do Olsztynka roboty i dalej od Miłomłyna do Elblaga również.

Z tym Bożym Ciałem to sobie odpuść DK 7 definitywnie, chyba że chcesz żeby Cię szlag po drodze trafił. Podajecie tu bardzo fajne alternatywne trasy (z których również ja korzystam) więc nie szukajcie sobie problemów w nieznanych obszarach :)

Podsumowując: do Brodnicy również się ostatnio zraziłem i jeżdżę przez Golub i Wąbrzeźno...

miszelos
June 4th, 2011, 11:55 PM
Miałem na myśli te 6km objazdu przez Bogatkę w miejscowości Przejazdowo-Koszwały. Przynajmniej tak podaje Gddkia.
Tak, porównując oba warianty miałem na myśli przejazd wczesnym rankiem albo nocą.
Znając życie "7" zejdzie się znacznie dłużej i bardziej nerwowo.

Ja natomiast zraziłem się Golubiem i Wąbrzeźnem: chodzi o stan dróg. No i Kolega tu wspomniał o remontach mostu oraz odcinka drogi. Więc na mój gust nie pchałbym się tamtędy...

zimek
June 5th, 2011, 11:17 AM
^^

Ale to jest pod Gdańskiem, a nie pod Elblągiem :)

Co do tych remontów, to nie wiem jak wpływa na płynność jazdy, bo nie jechałem przez Golub i Wąbrzeźno ostatnio.

Może ma ktoś świeże wieści o tych utrudnieniach?

rumzais
June 5th, 2011, 11:26 PM
^^
Może ma ktoś świeże wieści o tych utrudnieniach?

No właśnie, ktoś coś wie? :nuts:

Podbijam temat:colbert:

ble
June 6th, 2011, 10:10 AM
Witam,
na początku sierpnia jadę w stronę Lęborka. Startuję z katowic i chcę cały czas jechać DK1 Lecz za Łodzią (aby nie jechać przez to piekło łęczyca- Daszyn, bo podejrzewam że nic z tym nie zrobią do tego czasu)odbić w Łęczycy na Kutno DK60 następnie DK2 do Krośniewic. Póżniej cały czas DK1 a przed Grudziądzem na A1 i do końca przez Rumię na Lębork. Choć pewnie przy Rumi będzie się korkowało. Ktoś ma jakieś doświadczenie i może pomóc?

EDIT: i jeszcze jedno jak stan nawierzchni we Włocławku? Bo w zeszłym roku było okropnie. Aha i wyczytałem że do końca czerwca odcinek Lęczyca- krośniewice maja zostać wyremontowane:)

wujeck
June 6th, 2011, 11:03 AM
Forumowicze,

Trasa Szczecin - Suwalki. A wlasciwie Szczecin - Elblag. Ktoredy jechac najlepiej?

1. DK10+DK22 (tak kiedys jezdzilem, ale podobniez od Chojnic mocno pogorszyl sie stan nawierzchni)?
2. DK20+DK22 (jak wyzej)?
3. DK6+DK7 (nie jechalem nigdy 7ka z Trojmiasta, spory tam ruch, utrudnienia itp)?

Jak wyglada ruch na obowdnicy trojmiasta?
Polecam za to taka (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Elblag,+Poland&daddr=54.24775,20.12885+to:Suwalki,+Poland&hl=en&geocode=FR1bOgMdyhYoASmFDt-ln0v9RjGpw5W4CTt_Wg%3BFUbBOwMdUiQzASlDBjqiDcLiRjEGrCMrSpOE6A%3BFSKtOQMdZOVdASlbjkfPOQLhRjGgnqnEvfgvkg&mra=dpe&mrsp=1&sz=8&via=1&sll=53.920516,21.165161&sspn=2.397169,4.938354&ie=UTF8&t=h&z=8) trase jesli ktos jedzie znad morza w kierunku Mazur/Suwalszczyzny. Dobre nawierzchnie (no moze poza okolicami Pieniezna), maly ruch.

Luki_SL
June 6th, 2011, 11:36 AM
Witam,
na początku sierpnia jadę w stronę Lęborka. Startuję z katowic i chcę cały czas jechać DK1 Lecz za Łodzią (aby nie jechać przez to piekło łęczyca- Daszyn, bo podejrzewam że nic z tym nie zrobią do tego czasu)odbić w Łęczycy na Kutno DK60 następnie DK2 do Krośniewic. Póżniej cały czas DK1 a przed Grudziądzem na A1 i do końca przez Rumię na Lębork. Choć pewnie przy Rumi będzie się korkowało. Ktoś ma jakieś doświadczenie i może pomóc?

EDIT: i jeszcze jedno jak stan nawierzchni we Włocławku? Bo w zeszłym roku było okropnie. Aha i wyczytałem że do końca czerwca odcinek Lęczyca- krośniewice maja zostać wyremontowane:)

Ja mogę podpowiedzieć jedno - w tej chwili moi rodzice jadą z Rudy Śląskiej nad morze, do Jastrzębiej Góry. Wraz z moim ojcem obraliśmy trasę Katowice-Częstochowa-Kamieńsk-Bełchatów(484)-Łask-Dąbie(A2)-Konin-Bydgoszcz-Świecie-A1/S6, potem już tradycyjnie na Władek;)
Po 4h i 15min jazdy zrobili już 315km i są w Strzelnie(70km do Bydgoszczy), droga bez utrudnień, a średnią prędkość jazdy póki co łatwo obliczyć;)

Luki_SL
June 6th, 2011, 06:12 PM
^^Wracając do tego co napisałem rano - to czas przejazdu Ruda Śląska - Jastrzębia Góra tą trasą wyniósł 8h10min, wliczając w to dwa krótkie przystanki. Więc jak na nasze warunki trasa godna polecenia:)

ble
June 6th, 2011, 06:19 PM
Luki_SL - dzięki za radę. A jeszcze pytanie mam jak do stanu nawierzchni?

Luki_SL
June 6th, 2011, 06:36 PM
^^Zapytam wieczorem ojca jak ocenia przejazd z Kamieńska do węzła z A2, w końcu tam są same DW:) Z krajówkami nie było źle;)

Edit: Jeśli chodzi o DW od Kamieńska do Dąbia, to jedzie się znośnie - jedynie odcinek Łask-Uniejów pozostawia wiele do życzenia, odcinek Uniejów-Dąbie jest dopiero co po remoncie:)

rediwan
June 6th, 2011, 06:45 PM
Dla wszystkich udających się do Gdańska, stanowczo odradzam pchanie sie 7, tak jak napisal miszelos czesto od elblaga zaczyna sie sajgon. zwiazane jest to z budową obwodnicy południowej miasta i faktycznie objazd wytyczony jest przez wiochy. Utrudnienia spotkamy takze na zachodniej obwodnicy (przedluzeniu A1) tam rowniez mamy zwezenia w zwiazku, z wspomnianą obwodnica poludniowa, jak i przebudowa wezla karczemki i budowa trasy WZ. Dlatego:
- jezeli tylko mozecie unikajcie godzin szczytu,
- jezeli jedziecie do samego gdańska A1,
a) proponuje zjechac wczesniej np. W rusocinie na pruszcz gdański i wtedy z pruszcza traktem św. wojciecha (DK1) dojechac do centrum (uwaga w centrum pruszcza tez w godzinach szczytu jest ciasno)
b) zjechać w Kowalach i kierowac sie swietokrzyska i malomiejska w strone centrum (korek poranny w strone centrum, popoludniowy w przeciwna)
- jezeli jedziecie na Sopot, gdynie, badz polwysep z A1 to rozwazcie przejazd przez miasto, ostatnimi czasy czesto bywa troche szybciej a nizeli zwezona obwodnica. Napotkacie na korek we wrzeszczu, gdzie remontowane jest torowisko i jest zwezenie ale powinno wyjsc niekiedy szybciej niz obwodnica (w godzinach szczytu, poza nimi raczej zostancie na obwodowej)
- jezeli jedziecie DK7 to w zasadzie trzymajcie sie objazdu, nic innego nie wymyslicie a predzej zagubicie sie gdzies w wioskach na zulawach
- jezeli kompletnie nie znacie gdanska, nie macie nawigacji, to zostancie na stalej, normalnej drodze, wyjdzie was to lepiej niz mieli byscie krazyc po miescie szukajac drogi

ble
June 6th, 2011, 07:52 PM
ok dzięki wielkie za rady:)

bosmanito
June 6th, 2011, 08:00 PM
^^Zapytam wieczorem ojca jak ocenia przejazd z Kamieńska do węzła z A2, w końcu tam są same DW:) Z krajówkami nie było źle;)

Edit: Jeśli chodzi o DW od Kamieńska do Dąbia, to jedzie się znośnie - jedynie odcinek Łask-Uniejów pozostawia wiele do życzenia, odcinek Uniejów-Dąbie jest dopiero co po remoncie:)

Pozwolę sobie doprecyzować odpowiedź:
Dabie - Uniejów- Szadek wg. forumowych kryteriów w 90% na zielono, im bliżej Szadku tym gorzej.
Szadek - Łask na pomarańczowo,
10km odcinek DK12 od Wadlewa w kierunku Łasku jest remontowany, 3 wachadła, synchro świateł w kierunku Łasku na 60-70km/h :)

Czas przejazdu Piotrków Tryb - Bydgoszcz 2.45 -4 h... zależnie od natężenia i wagi obuwia :nuts:

amilo
June 6th, 2011, 08:34 PM
Hej, mam nadzieje, że dobry wątek i mam nadzieje, że ktoś z większą wiedzą będzie mógł mi pomóc.
Będę jechać z Poznania (lub z Warszawy) do Grecji. Standardowo wszyscy polecają trasę Polska -> Czechy -> Słowacja -> Węgry -> Serbia -> Macedonia -> Grecja.
Posiada ktoś wiedzę czy obecnie nie lepiej jechać przez Rumunię i Bułgarię (wzdłuż granicy z Serbią i Macedonią)? Po przejrzeniu odpowiednich wątków dochodzę do wniosku, że żadnych nowych gotowych dróg z których mógłbym skorzystać tam nie ma jeszcze.
Ktoś mógłby to potwierdzić?
Jeśli ktoś ma jakieś rady dla mnie to byłbym wdzięczny (łącznie z noclegami na trasie - mamy 3 kierowców w samochodzie, ale nocleg i tak planujemy zrobić).

z góry dziękuje za pomoc.

Jechałem kilka lat temu na trasie Warszawa - północna Grecja, połowa drogi wypadła nam mniej więcej w Szeged "na końcu" Węgier i tam nocowaliśmy (z uwagi też na to, że to koniec cywilizacji i woleliśmy spokojnie spać bez strachu o samochody ;)

paulet
June 7th, 2011, 09:55 PM
czesc, w sierpniu bede jechac z fr do stalowej. czy DK4 od szarowa do Rzeszowa jest przejezdna od 20.00h wieczorem ?? czy sa jeszcze roboty przy mostach ? jak jest w rzeszowie, treba obwodnica zeby dotrzec na droge na Jasionki ? merci

elmo-pl
June 7th, 2011, 10:40 PM
czesc, w sierpniu bede jechac z fr do stalowej. czy DK4 od szarowa do Rzeszowa jest przejezdna od 20.00h wieczorem ?? czy sa jeszcze roboty przy mostach ? jak jest w rzeszowie, treba obwodnica zeby dotrzec na droge na Jasionki ? merci
1. Czasem są korki ale to od skrzyżowania DK75/DK4 do Łapczycy i ew. przed rondem w Brzesku
2. Obecnie nic nie robią, ponoć mają się zabrać za naprawianie osuwiska na obwodnicy Bochni, ale terminu dokładnego nie znam
3. Żeby dostać się do Jasionki jedziesz DK4 (ul. Krakowska), odbijasz w lewo na ul. Wyzwolenia (widać salon Mercedesa) i nią jedziesz aż do drogowskazu na DK19 Lublin

paulet
June 8th, 2011, 09:09 AM
Dzieki Elmo,

zastanawialem sie czy nie lepiej przez 79 na nowe brzesko, ale jak widze co sie dzieje w tarnobrzegu albo sandomierzu....

Citizen_From_TBG
June 8th, 2011, 01:01 PM
Tarnobrzeg raczej radzę unikać w godzinach 8-17. Można nabawić się nerwicy. Budowa 2 rond w samym centrum + wiele tirów + masa osobówek wtłoczonych na DW871 + zdegradowany objazd 4km(?) w Jeziórku przez tereny kopalni. (oddanie DW871 jest dopiero na jesień). Jakieś 30-40 minut dłużej w tych godzinach. Obecnie most na DK9 jest otwarty do czasu ogłoszenia przetargu na remont. Jest wahadło dla osobówek - nie czeka się strasznie długo.

Jeżeli się zdecydujesz to polecam taką trasę: http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Trasa+9%2FE371&daddr=50.5668752,21.682459+to:50.56766,21.69546+to:Trasa+871&hl=pl&geocode=FZl7AwMdW2ZIAQ%3BFduWAwMdG9lKASnxPJng-Uk9RzFsTjRUTxn2Fg%3BFeyZAwMd5AtLASk3nE9C_0k9RzEpPsGBlk4F4g%3BFVGDAwMd_7tLAQ&mra=dpe&mrsp=2&sz=15&via=1,2&sll=50.5716,21.686926&sspn=0.014609,0.042272&ie=UTF8&ll=50.531762,21.634483&spn=0.116973,0.338173&t=h&z=12

Wisłostrada 2x2 przez 8km (uważaj na Vectre RZ i policyjne motory, bo teraz w sezonie wypadów nad jezioro się uaktywniły),później omijasz wszystkie światła poza wlotowymi i wjeżdżasz w drogę nową osiedlową (dwa progi na 400m ale 50 spokojnie tam rozwiniesz - lepsze to niż jazda od świateł do świateł+ STOP przy zmianie organizacji i ciężki wyjazd z podporządkowanej) Masz nakaz skrętu w prawo od razu w objazd przez budowę wiaduktu i kierunek to Stalowa.

Ewentualnie jechać dalej DK9 peryferyjnymi osadami takimi jak Chmielów i osiedle Mokrzyszów. Droga od Chmielowa poza dwoma zakrętami dość dobra, 90 się jedzie później skręcając w Ocice/Mokrzyszów nowa nawierzchnia, 2 osobówki spokojnie się mieszczą. Jedyne zagrożenie to nocą pijani cykliści.

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Trasa+9%2FE371&daddr=Trasa+9%2FE371+to:50.5437924,21.6762275+to:Zamkowa&hl=pl&geocode=FZl7AwMdW2ZIAQ%3BFe_MAgMd2bVJAQ%3BFbA8AwMdw8BKASml-35y2Ek9RzE5_IknMh68yA%3BFX6UAwMdZmtLAQ&mra=dpe&mrsp=2&sz=13&via=2&sll=50.548563,21.710014&sspn=0.058466,0.169086&ie=UTF8&ll=50.545945,21.634483&spn=0.116938,0.338173&t=h&z=12

Przede wszystkim musisz śledzić doniesienia z GDDKiA odnośnie mostu w Nagnajowie. Jeżeli do Twojego powrotu będzie otwarty to poza godzinami szczytu jechałbym DK79 I jedną z w/w tras. Jeżeli nie to unikaj jak ognia tych rejonów Polski ;) W Sandomierzu można postać z 1h ekstra a u nas przy oczekiwaniu na prom ze 2.

Ewentualnie można atakować: Tarnów-Mielec-Kolbuszowa-DK19 do Stalowej: http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Jana+Paw%C5%82a+II&daddr=50.1485884,21.1895185+to:50.28178,21.43145+to:50.258549,21.9204879+to:50.23391,22.12168+to:50.5284,22.11264+to:50.52344,22.12848+to:Trasa+77&geocode=FWwx-wIdBppAAQ%3BFew0_QIdjlNDASkF9Y_czXY9RzFjDU1BvzR2fQ%3BFTQ9_wIdmgRHASlBYAdOZms9RzEPsrlgsXPMXw%3BFXXi_gId53pOASnnuccGex89RzEZsYMQMzyEzQ%3BFTaC_gId0IxRASkDnUpL8N08RzFYCLwEi4m35Q%3BFZAAAwMdgGlRASmftTXIoCs9RzGHUQD6YqFAbA%3BFTDtAgMdYKdRASn7HSJ1qSs9RzF-xCSZgkpFzg%3BFQX0AwMdXYpQAQ&hl=pl&mra=dvme&mrsp=3&sz=9&via=1,2,3,4,5,6&sll=50.087107,21.52771&sspn=0.94458,2.705383&ie=UTF8&ll=50.343708,21.763916&spn=0.939514,2.705383&t=h&z=9

Ale tu by trzeba było spytać w jakim stanie są owe DW.

paulet
June 8th, 2011, 02:14 PM
Wielkie dzieki "citizen" za te dokladne info.
W ostanim roku kiedy jechalem noca przez tarnobrzeg , przez ten objazd, to jakos cudem zalapelem sie na zajaca taryfiarza kktory pedzil po tych zakretach, bez niego bym wyladowal chyba w KW albo gorzej ....

jtgs
June 8th, 2011, 02:37 PM
Przede wszystkim musisz śledzić doniesienia z GDDKiA odnośnie mostu w Nagnajowie. Jeżeli do Twojego powrotu będzie otwarty to poza godzinami szczytu jechałbym DK79 I jedną z w/w tras. Jeżeli nie to unikaj jak ognia tych rejonów Polski ;) W Sandomierzu można postać z 1h ekstra a u nas przy oczekiwaniu na prom ze 2.

Gdzie dokładnie stoi się w Sandomierzu? Będę jechał tam w sobotę w okolice katedry. Zwykle jeździłem aż do Podzamcza, ale w tej sytuacji będę chyba jechał przez miasto - Ożarowską, Mickiewicza i Podwalem...

Citizen_From_TBG
June 8th, 2011, 08:36 PM
^^ w Sandomierzu stoi się jadąc od Krakowskiej i włączając się ma most w kierunku Tarnobrzega,Stalowej Woli, huty. Z podporządkowanej w godzinach szczytu ciężko wyjechać bo blokuje się skrzyżowanie kilkaset metrów dalej z powodu braku lewoskrętów i ludzie stoją aż na dwupasmówce. Od 2-3 lat utrudnień ludzie starają się tam jechać na zamek mimo braku znaków lecz czasem trzeba odstać te 10min (podczas gdy most w Nagnajowie był zamknięty trwało to 45-1h za sprawą TIRów jadących via Rzeszów/Tbg ) na końcu sznurka co jak na takie małe miasto to sporo. Ale Ciebie to raczej nie dotyczy skoro jedziesz w stronę katedry. :)

mceurytos
June 8th, 2011, 11:01 PM
W sobotę rano będę jechał z okolic Sieradza do GOPu (Ruda Śląska). I mam pytanie czy optymalnej będzie jechać DK12 do Piotrkowa i później DK1, trasa mi znana, czy też tak jak poleca Google tj. Google Maps Link (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Sieradz,+Polska&daddr=Ruda+%C5%9Al%C4%85ska,+Polska&hl=pl&geocode=FVFJEwMdO80dASl_gWp4ifUaRzFO0yaTyRK7KQ%3BFdXX_gIdkrYfASm1OZ5YJM0WRzGPz3JT9lcD6w&mra=ls&sll=50.4846,18.290863&sspn=0.488453,1.234589&ie=UTF8&t=h&z=8).

TomTom zaleca jeszcze inną trasę tj. przez Kłobuck i Częstochowę. Co wybrać? Jak wyglądają nawierzchnie na 2 i 3 propozycji?

jtgs
June 8th, 2011, 11:34 PM
@Citizen - dzięki :)

rumzais
June 9th, 2011, 08:06 AM
W sobotę rano będę jechał z okolic Sieradza do GOPu (Ruda Śląska)....
TomTom zaleca jeszcze inną trasę tj. przez Kłobuck i Częstochowę. Co wybrać? Jak wyglądają nawierzchnie na 2 i 3 propozycji?

Chyba ostatni wariant najlepszy, nie ma sensu nadkładać 40km do Piotrkowa. Z Częstochowy do Sieradza jechałem jakiś rok temu i było ok.

paulet
June 9th, 2011, 09:31 AM
Citizen i elmo, chyba jednak dla mnie najlepsza alternatywa bedzie jednak DK4 od szarowa i na rzeszow (skoro bede w krakowie kolo 20.00) i w gore na jasinki, z reszta do sierpnia mama czas na ewentualne utrudnienia

TYCZYW
June 9th, 2011, 08:44 PM
Witam szanownych kierowców,
w lipcu czeka mnie trasa Katowice - Pisz (Mazury). Zastanawiam się która droga byłaby najlepsza, biorąc pod uwagę, że gierkówka przed Warszawą jest rozkopana. Wyjazd: 2-3 w nocy. Główne kryterium to STAN NAWIERZCHNI. Mogę nadrobić nieco drogi, byle nawierzchnia była dobra.
Na podstawie forumowej mapy stanu nawierzchni dróg wymyśliłem taką trasę:
Katowice - Łódź (DK1), później na Łowicz, Sochaczew, jakoś przedrzeć przez północ Warszawy i dalej DK61 na Ostrołękę. Później niestety muszę odbić na którąś z 'czerwonych' dróg na północ. Czy ktoś wie która lepsza (mniej dziur) i czy w ogóle można wybrać lepszą trasę uwzględniającą moje główne kryterium?
Serdecznie dziękuję za pomoc,

Szerokiej drogi

Luki_SL
June 10th, 2011, 09:19 AM
W sobotę rano będę jechał z okolic Sieradza do GOPu (Ruda Śląska). I mam pytanie czy optymalnej będzie jechać DK12 do Piotrkowa i później DK1, trasa mi znana, czy też tak jak poleca Google tj. Google Maps Link (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Sieradz,+Polska&daddr=Ruda+%C5%9Al%C4%85ska,+Polska&hl=pl&geocode=FVFJEwMdO80dASl_gWp4ifUaRzFO0yaTyRK7KQ%3BFdXX_gIdkrYfASm1OZ5YJM0WRzGPz3JT9lcD6w&mra=ls&sll=50.4846,18.290863&sspn=0.488453,1.234589&ie=UTF8&t=h&z=8).

A może inna trasa?? Jedź na Łask, potem na Bełchatów i Kamieńsk do DK1, potem 1 / 86 i A4. Odcinek Łask-Kamieńsk pokonuje się dość szybko:) Przetestował to mój ojciec w poniedziałek:)

Citizen_From_TBG
June 10th, 2011, 11:47 AM
Nigdy nie jechałem w te strony Lubelszczyzny. Niby tylko 100 km ale z tego jakieś 80 w ogóle nie znane w każdym wariancie.

Trasa - Tarnobrzeg - Nałęczów.

Orientuje się ktoś w jakim stanie jest DW z tej trasy? http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Henryka+Sienkiewicza&daddr=50.6694107,21.8036924+to:50.68958,21.85408+to:50.68958,21.85408+to:50.6764888,21.9603679+to:50.92953,22.22134+to:51.033932,22.0965811+to:Na%C5%82%C4%99cz%C3%B3w&hl=pl&geocode=FRqtAwMdhtNKAQ%3BFWInBQMdrLJMASmjjuPtkcoiRzFFUGDSSxBdlg%3BFSx2BQMdgHdNASnTXr3OWsoiRzG02EOstUPRzg%3BFSx2BQMdgHdNASnTXr3OWsoiRzG02EOstUPRzg%3BFQhDBQMdrxZPASlf44iLy80iRzEIllrmg5MTYQ%3BFXofCQMdHBJTASlNjTDGRegiRzFdCI_whI_39Q%3BFUy3CgMdxSpRASljJ1EKzuwiRzETmBAFzQTn8A%3BFaaODgMdffpSASk1drUOtGEiRzGOA18Qo3S8yw&mra=dpe&mrsp=5&sz=11&via=1,2,3,4,5,6&sll=50.898269,22.100372&sspn=0.250745,0.676346&ie=UTF8&ll=50.929872,22.147064&spn=0.501147,1.352692&t=h&z=10 czy lepiej wybrać
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Na%C5%82%C4%99cz%C3%B3w&daddr=Genera%C5%82a+W%C5%82adys%C5%82awa+Sikorskiego&hl=pl&geocode=FaaODgMdffpSASk1drUOtGEiRzGOA18Qo3S8yw%3BFbOvAwMdWsxKAQ&mra=mift&mrsp=1&sz=11&sll=50.605467,21.726151&sspn=0.252318,0.676346&ie=UTF8&ll=50.976588,21.85936&spn=0.250323,0.676346&t=h&z=11 lub warian z większą ilością DK http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Na%C5%82%C4%99cz%C3%B3w&daddr=50.85157,21.65359+to:50.85157,21.65359+to:Genera%C5%82a+W%C5%82adys%C5%82awa+Sikorskiego&hl=pl&geocode=FaaODgMdffpSASk1drUOtGEiRzGOA18Qo3S8yw%3BFfLuBwMdVmhKASljpkpKyboiRzEE9EAiDhYE0A%3BFfLuBwMdVmhKASljpkpKyboiRzEE9EAiDhYE0A%3BFbOvAwMdWsxKAQ&mra=dpe&mrsp=2&sz=10&via=1,2&sll=50.805935,21.908112&sspn=0.502481,1.352692&ie=UTF8&ll=50.693848,21.739197&spn=0.503686,1.352692&t=h&z=10 ?

jtgs
June 10th, 2011, 12:14 PM
1. - pamiętaj o tym, że w Radomyślu jest prom - kiedyś 'odbiłem się' od niego stosunkowo wcześnie, chyba ok. 20. Stanu drogi nie znam.
--
edit: Czyżby jednak dorobili się mostu? Sprawdzam na mapach satelitarnych i chyba moja informacja jest nieaktualna...

2. - z tego co pamiętam DW824 nie była w najlepszym stanie, ale to informacje sprzed ok. 4-5 lat. Mogę i chciałbym się mylić :)
DW777 nie rozpieszcza (zwłaszcza w okolicach Winiar), ale tam są raczej wyboje niż dziury. Jeśli nie jedziesz Astonem na 20" felgach, to bym spróbował.

3. - te DK są w dobrym stanie, ale trochę się jednak nadkłada.

Citizen_From_TBG
June 10th, 2011, 12:19 PM
Dzięki za info :) Jakby ktoś doprecyzował stan DW824 - zależy mi na komforcie jazdy ;) bo to trasa do sanatorium z pełnym załadunkiem ludzkim i rzeczowym.

Bzyq_74
June 10th, 2011, 02:22 PM
w lipcu czeka mnie trasa Katowice - Pisz (Mazury). Zastanawiam się która droga byłaby najlepsza, biorąc pod uwagę, że gierkówka przed Warszawą jest rozkopana. Wyjazd: 2-3 w nocy. Główne kryterium to STAN NAWIERZCHNI. Mogę nadrobić nieco drogi, byle nawierzchnia była dobra.
Katowice - Łódź (DK1), później na Łowicz, Sochaczew, jakoś przedrzeć przez północ Warszawy i dalej DK61 na Ostrołękę. Później niestety muszę odbić na którąś z 'czerwonych' dróg na północ. Czy ktoś wie która lepsza (mniej dziur) i czy w ogóle można wybrać lepszą trasę uwzględniającą moje główne kryterium?

Szerokiej drogi
Wyjedź sobie o 2 w nocy.
odcinek w przebudowie PT-Mszczonów będziesz pokonywał o 3:30-4:30 więc ok.
W-we miniesz ok 5:30-6 więc przed szczytem komunikacyjnym.
Od W-wy to każda opcja jest podobna czasowo +-0,5h.

mmareckiwropl
June 10th, 2011, 06:14 PM

Szerokiej drogi

Jak wyjedziesz o 2 to Wawę o 6 przelecisz raz dwa... zwężki od Piotrkowa również...

TYCZYW
June 10th, 2011, 06:37 PM
Jak wyjedziesz o 2 to Wawę o 6 przelecisz raz dwa... zwężki od Piotrkowa również...

Hej dziękuję Wam, a jak tam z nawierzchnią? Ostatni raz na Warszawę jechałem w listopadzie ubiegłego roku i gierkówka przed stolicą kilka razy niemile mnie zaskoczyła... A za Warszawą? Planuję jechać dk61 i później odbić na północ.

Ps. wyjazd w sobotę.

Pozdrawiam

opti
June 10th, 2011, 07:26 PM
Hej dziękuję Wam, a jak tam z nawierzchnią? Ostatni raz na Warszawę jechałem w listopadzie ubiegłego roku i gierkówka przed stolicą kilka razy niemile mnie zaskoczyła... A za Warszawą? Planuję jechać dk61 i później odbić na północ.

Ps. wyjazd w sobotę.

Pozdrawiam

W Warszawie proponuję kierować się na Białystok S8/DK8 aż do Zambrowa i tam odbić na Pisz na DK63.

Pozdrawiam

Esitor
June 10th, 2011, 10:46 PM
witajcie, mam dość "specjalistyczne" pytanie i mało czasu na odpowiedź, ale spróbuję.

czy ktoś zna miejsce w Pradze w miarę blisko centrum (w sensie Starego Miasta, Małej Strany), w którym można zostawić vana 8-osobowego na 6-8 godzin podczas dnia?

oczywiście im taniej i bliżej Mostu Karola, tym lepiej.

Produkt
June 11th, 2011, 01:25 PM
Witam szanownych kolegów.
Za tydzień jadę z Warszawy do Stegny i tu moje pytanie związane z 7. Planuję nią jechać do Płońska (max. Mławy) a potem (z przystankiem w Żurominie) - Lidzbark Welski - Lubawa - Iława - Susz - Dzierzgoń - Malbork - Nowy Dwór Gdański - Stegna.
Czy mój wybór jest słuszny? Zaznaczam, że niezbędny jest przejazd przez Żuromin i zjazd z 7 najpóźniej w Mławie.
Czekam na opinie, z góry dziękuję i pozdrawiam ;)

pawel-l
June 11th, 2011, 02:43 PM
Będę jechał z Warszawy w stronę Żyliny (Słowacja) i sobie wymyśliłem, że zamiast remontowaną "8", pojadę "7" i w Jędrzejowie skręcę na DK78 i przez Zawiercie do "1". Nigdy tamtędy nie jechałem, więc pytanie czy mój plan ma sens ?
Czy lepiej przez Kraków ?

MichalJ
June 11th, 2011, 03:10 PM
Za tydzień jadę z Warszawy do Stegny i tu moje pytanie związane z 7. Planuję nią jechać do Płońska (max. Mławy) a potem (z przystankiem w Żurominie) - Lidzbark Welski - Lubawa - Iława - Susz - Dzierzgoń - Malbork - Nowy Dwór Gdański - Stegna.
Czy mój wybór jest słuszny? Zaznaczam, że niezbędny jest przejazd przez Żuromin i zjazd z 7 najpóźniej w Mławie.
Do Żuromina radzę skręcić za Mdzewem w lokalną drogę na Szreńsk, bo przez Mławę to jest nadkładanie drogi.
A dalej może być, przyjemne boczne drogi, prędkości autostradowych nie będzie, ale to już trudno. :)

pedro_kosz
June 11th, 2011, 08:10 PM
Witajcie, już za tydzień wybieram się w podróż od Koszalina do Torunia.

Chciałem się zapytać, czy nie napotkam na żadne utrudnienia jadąc tą trasą:
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Krakusa+i+Wandy&daddr=53.1820976,18.5254972+to:53.1083569,18.5159798+to:Szosa+Che%C5%82mi%C5%84ska&hl=pl&geocode=FZLLOgMdWNj2AA%3BFZF-KwMdOa0aASmDKigevy8DRzEW0Ub5x0EzFA%3BFYReKgMdC4gaASk1i57d_jADRzFgath5xaGOjw%3BFewFKQMd-McbAQ&mra=dpe&mrsp=1&sz=12&via=1,2&sll=53.173737,18.513336&sspn=0.153309,0.439453&ie=UTF8&ll=53.699349,17.327499&spn=0.151424,0.439453&z=12

sajan
June 11th, 2011, 10:55 PM
witajcie, mam dość "specjalistyczne" pytanie i mało czasu na odpowiedź, ale spróbuję.

czy ktoś zna miejsce w Pradze w miarę blisko centrum (w sensie Starego Miasta, Małej Strany), w którym można zostawić vana 8-osobowego na 6-8 godzin podczas dnia?

oczywiście im taniej i bliżej Mostu Karola, tym lepiej.

Ja zazwyczaj tu zostawiam swojego busa:
https://lh5.googleusercontent.com/-REFE5T2fQ14/TfPVgn-HLVI/AAAAAAAAAEw/H6UPgiqX75M/s1152/mapa.jpg
Tam można dodatkowo zaparkować pod estakadą.

rediwan
June 12th, 2011, 12:16 PM

ja bym do tego zuromina zjechal przed płońskiem na DK10 i potem standardowo DW 561 i DW 541, jednak dawno tamtedy nie jechalem, wedlug serwisu gddkia dk 10 do dw 561 czysta od robot. Dalej z Zuromina smignal bym po wojewodzkich 541 na lubawe, 536 do ilawy, 521 do prabut, 522 do sztumu i w koncu DK55 do malborka i nowego dworu, no i koncoweczka 502 do stegny.

bewu1
June 12th, 2011, 12:30 PM
DW-522 do była (jest ?) dramat pod względem nawierzchni. Lepszą alternatywą jest DW-515 przez Dzierzgoń.

rumzais
June 12th, 2011, 10:25 PM
Cześć,
W piątek po Bożym Ciele planuję ruszyć z Warszawy do Łeby.
O ile jazda do Grudziądza przez Sierpc i Brodnicę wydaje się być oczywista, o tyle nie wiem co dalej...
Czy dalej autostradą na samą górę i potem przez Wejcherowo do Łeby (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Trasa+1%2FE-75&daddr=Ko%C5%9Bciuszki&hl=pl&geocode=FWz6MQMdHpwcAQ%3BFcp2QwMdouwLAQ&mra=mift&mrsp=1&sz=9&sll=54.250785,18.190613&sspn=1.137699,3.56781&ie=UTF8&ll=54.00454,20.093994&spn=2.289017,7.13562&z=8)...
Czy może skrócić sobie drogę o ponad 50 km :D i polecieć poczciwą DW 214? (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Trasa+1%2FE-75&daddr=54.1220331,17.9814431+to:Ko%C5%9Bciuszki&hl=pl&geocode=FWz6MQMdHpwcAQ%3BFTHWOQMdA2ASASmD3mqfyHcCRzEfR-mSw0rBkQ%3BFcp2QwMdouwLAQ&mra=mift&mrsp=1&sz=9&sll=54.250785,18.190613&sspn=1.137699,3.56781&ie=UTF8&ll=54.081951,18.899231&spn=1.14235,3.56781&z=9&via=1)

W okolicach Grudziądza będę w piątek koło 19:00-20:00 (z Wawy chcę wyjechać o 17:00), po drugie będzie to piątek po Bożym Ciele, a zatem po pierwszej fali wczasowiczów. Co radzicie?

Dzięki z góry za pomoc!

miszelos
June 12th, 2011, 10:50 PM
Witam,
Ja z kolei planuję w sobotę rano ruszyć w w/w trasę W-wa - Dębki (Darłowo).
Nie wiem czy ten temat już był, więc proszę o pomoc.

Dzięki
Michu

Tom_89
June 13th, 2011, 01:20 AM
Cześć,
W piątek po Bożym Ciele planuję ruszyć z Warszawy do Łeby.
O ile jazda do Grudziądza przez Sierpc i Brodnicę wydaje się być oczywista, o tyle nie wiem co dalej...
Czy dalej autostradą na samą górę i potem przez Wejcherowo do Łeby (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Trasa+1%2FE-75&daddr=Ko%C5%9Bciuszki&hl=pl&geocode=FWz6MQMdHpwcAQ%3BFcp2QwMdouwLAQ&mra=mift&mrsp=1&sz=9&sll=54.250785,18.190613&sspn=1.137699,3.56781&ie=UTF8&ll=54.00454,20.093994&spn=2.289017,7.13562&z=8)...
Czy może skrócić sobie drogę o ponad 50 km :D i polecieć poczciwą DW 214? (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Trasa+1%2FE-75&daddr=54.1220331,17.9814431+to:Ko%C5%9Bciuszki&hl=pl&geocode=FWz6MQMdHpwcAQ%3BFTHWOQMdA2ASASmD3mqfyHcCRzEfR-mSw0rBkQ%3BFcp2QwMdouwLAQ&mra=mift&mrsp=1&sz=9&sll=54.250785,18.190613&sspn=1.137699,3.56781&ie=UTF8&ll=54.081951,18.899231&spn=1.14235,3.56781&z=9&via=1)

W okolicach Grudziądza będę w piątek koło 19:00-20:00 (z Wawy chcę wyjechać o 17:00), po drugie będzie to piątek po Bożym Ciele, a zatem po pierwszej fali wczasowiczów. Co radzicie?

Dzięki z góry za pomoc!

My jak jeździmy na wieś pod Kościerzynę,to kiedyś właśnie od Warlubia, i ta droga jak widzisz ta droga trochę zakrętów ma, dużo się jedzie przez małe wioski a czasem jest znak ale to głównie dla tirów że mogą o gałęzie zahaczyć od drzew bo troszkę ich jest. Jeśli w ten piątek będzie targ w Kościerzynie to całe miasto jest zapchane i stoi, ale w nocy powinno być OK
Rok temu jak jechałem do Łeby do dalej się raczej źle nie jechało. Przed Sierakowicami był odcinek w złym stanie ale chyba przed remontem i potem w dzień w Lęborku troszkę przytkane ale w nocy powinno być ok.

Pamiętam też że kiedyś jak wracaliśmy w nocy to we mgle jechaliśmy od samej Kościerzyny do Warlubia i potem DK1 aż pod Toruń, może w niektórych miejscach brak jej był. Ogólnie tą trasą chyba już z 2 lata nie jechałem więc może się coś zmieniło. A jak pierwszy wariant wygląda to nie wiem :) Może coś pomogłem :D Pozdrawiam

PYJTER
June 13th, 2011, 02:48 PM
Witam serdecznie planuję jechać w tym roku nad nasze morze.

Ruda Śląska - Kołobrzeg

Którą trasę polecacie przez Poznań tradycyjnie 11 czy Autostradą aż do Legnicy i w górę do Szczecina i potem odbić na Kołobrzeg...??

Realista_KR
June 13th, 2011, 04:05 PM
Którą trasę polecacie przez Poznań tradycyjnie 11 czy Autostradą aż do Legnicy i w górę do Szczecina i potem odbić na Kołobrzeg...??
Zdecydowanie ten drugi wariant, ze względów komfortowych i nerwowych

Luki_SL
June 13th, 2011, 09:26 PM
^^Popieram;) Wyjdzie Ci to o wiele lepiej na zdrowiu, no i w sumie na czasie:) Szerokiej drogi:)

mkuldane
June 13th, 2011, 09:36 PM
W okolicach Grudziądza będę w piątek koło 19:00-20:00 (z Wawy chcę wyjechać o 17:00)
W 2-3 godziny dojechać z Wawy do Grudziądza?? Realne??

KamilEm
June 13th, 2011, 11:14 PM
Witam,
Którędy najlepiej jechać z Grodziska Mazowieckiego do Brna (Czechy). Chodzi mi o odcinek w woj. śląskim. Po ominięciu Mysłowic lepiej pojechać prosto S1, DK1, S1 i czeskimi ekspresówkami i DK do autostrady 1. Czy lepiej zjechać z S1 na A4 i na weźle Sośnica na A1 do Świerklan, DW925, DK78 do Bohumina i czeską A1? A może jeszcze inaczej?
Bardzo proszę zorientowanych w temacie o pomoc.

mmareckiwropl
June 13th, 2011, 11:29 PM

Ruda Śląska - Kołobrzeg

Jak juz tak chcesz jechać to najlepiej niestety przez Niemcy czyli od Wrocławia A4--->A18 przejście Olszyna--->Berlin---> Ring w prawo jak na Frankfurt ale trzymaj się Ringu aż do zjazdu na Szczecin(Stetin) i jazda...

mmareckiwropl
June 13th, 2011, 11:30 PM
Witam,
Którędy najlepiej jechać z Grodziska Mazowieckiego do Brna (Czechy). Chodzi mi o odcinek w woj. śląskim. Po ominięciu Mysłowic lepiej pojechać prosto S1, DK1, S1 i czeskimi ekspresówkami i DK do autostrady 1. Czy lepiej zjechać z S1 na A4 i na weźle Sośnica na A1 do Świerklan, DW925, DK78 do Bohumina i czeską A1? A może jeszcze inaczej?
Bardzo proszę zorientowanych w temacie o pomoc.

Proponuję A1 na Swierklany... potem dobić się do DK81 bo na A1 koło Bielska roboty i korki...

rumzais
June 13th, 2011, 11:37 PM
W 2-3 godziny dojechać z Wawy do Grudziądza?? Realne??

Heh, no dobra, 2h to przesadziłem, ale 3h jak najbardziej realne. Do Kołobrzegu jechałem kiedyś 6h20m, to średnio 75 km/h.

Ruda Śląska - Kołobrzeg

Kiedyś zwykle jeździłem tędy (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=ko%C5%82obrzeg&daddr=53.44662,15.56719+to:52.9221331,15.1939032+to:52.7759849,15.3374058+to:Jaworzy%C5%84ska&geocode=Fa2oOgMdI8jtACkfV8IsmBUARzENwBT_nAKrNA%3BFdyHLwMdVontACm1tg-M0uAARzEz3-j5tdbTgQ%3BFRWHJwMdL9fnACnbejdJdyUHRzGwgXd2jnfCJA%3BFTBMJQMdvQfqACl7hQmZmd8GRzHju7LNKh2zPg%3BFV6wDAMdDsj2AA&hl=pl&mra=dpe&mrsp=2&sz=10&via=1,2,3&sll=52.893992,15.56076&sspn=0.609774,1.783905&ie=UTF8&ll=51.944265,16.75415&spn=2.492322,7.13562&z=8) - wychodziło ok 30 km krócej niż DK3, zdecydowanie szybciej i mniej TIRów (no i te walory krajobrazowe!). Z Tychów taką trasą pod sam Kołobrzeg robiłem bez postojów w 8 h z małym hakiem. Ale chyba od momentu otwarcia S3 zaryzykowałbym jazdę aż do Szczecina i potem DK6 (jeszcze tak nie jechałem, ponieważ częściej jeżdzę ostatnio z Warszawy niż ze Śląska).

Z drugiej strony, co tu ukrywać, ta droga jest jeszcze krótsza (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=ko%C5%82obrzeg&daddr=53.878844,15.7258195+to:52.62601,16.4616+to:E40&geocode=Fa2oOgMdI8jtACkfV8IsmBUARzENwBT_nAKrNA%3BFTwgNgMd-_TvACklZ1wa8lAARzG3vBpA1HujnQ%3BFVoCIwMdIC_7ACnPsS42VBgERzGtYRY4JpX0yw%3BFYLGCQMdtl0EAQ&hl=pl&mra=dpe&mrsp=1&sz=10&via=1,2&sll=53.828218,16.203461&sspn=0.596551,1.783905&ie=UTF8&ll=51.334044,17.583618&spn=2.526076,7.13562&z=8)(-60KM vs. S3!) i wcale nie taka wolna, czasowo podejrzewam wyszłoby niewiele więcej jak do Szczecina, choć teraz w Lesznie coś mają zacząć grzebać.

Jazda przez Niemcy? Moim zdaniem przy obecnej S3 - bez większego sensu, zbyt dużo się nadkłada, no i "tarka" na A18 :)

Generalnie nadrabiając te 60km, przy średniej prędkości 85 km/h na całej trasie jesteś w jakieś 8,3h, a jadąc 60km krócej przy 75 km/h jesteś w 8,5h i trochę mniej płacisz za paliwo, choć może mniej komfortowo. Decyzja trudna :)

nsolak
June 14th, 2011, 12:00 AM
Jak juz tak chcesz jechać to najlepiej niestety przez Niemcy czyli od Wrocławia A4--->A18 przejście Olszyna--->Berlin---> Ring w prawo jak na Frankfurt ale trzymaj się Ringu aż do zjazdu na Szczecin(Stetin) i jazda...

Legnica-Szczecin DK3 i S3 spokojnie, czyli bez większych przegięć z prędkością w 4-4.5 godzin zrobi, nawet z jakimiś zatorami po drodze. Nocą, bez ruchu to nawet w mniej niż 4 godziny. Ten odcinek to ok. 320km, z czego połowa to drogi ekspresowe, a jeszcze dochodzi ponad 20km 2x2, kilka fajnych obwodnic... Przez Niemcy jadąc zgodnie z przepisami, to nawet bez ekspresówek wychodziło jakieś 5 minut szybciej na tym odcinku. 140km nie jest łatwo nadrobić przy takich odległościach.

Luki_SL
June 14th, 2011, 06:18 AM
Proponuję A1 na Swierklany... potem dobić się do DK81 bo na A1 koło Bielska roboty i korki...

Dlaczego odbijać na DK81? - przecież tam do Bohumina przez "78" jest o wiele, wiele bliżej:)

snowmark
June 14th, 2011, 06:50 AM

Ruda Śląska - Kołobrzeg

Podobną trasę zaproponowano mi już w kwietniu. I skorzystam :D.

Le52ek
June 14th, 2011, 08:15 AM
Będę jechał z Warszawy w stronę Żyliny (Słowacja) i sobie wymyśliłem, że zamiast remontowaną "8", pojadę "7" i w Jędrzejowie skręcę na DK78 i przez Zawiercie do "1". Nigdy tamtędy nie jechałem, więc pytanie czy mój plan ma sens ?
Czy lepiej przez Kraków ?
Ja sugeruję jechać tak (http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=warszawa&daddr=50.84085,20.4821+to:50.28784,19.54025+to:49.8082615,18.9050116+to:%C5%BDilina,+Slovensk%C3%A1+republika&geocode=FSz2HAMdBZ9AASkBn4aaZsweRzH80-qIKr7wcg%3BFRLFBwMdNIg4ASl5bjnBGocXRzFF0p2wUCDPBg%3BFeBU_wIdGikqASlRDm74jeMWRzHiJ_t5Hocg-A%3BFYUD-AIds3cgASlbLdkJZ6cWRzEeUAvzOdzFAw%3BFc8M7wIdF_UdASm99SznpF4URzEKasPGCuSk6Q&hl=pl&mra=dpe&mrsp=3&sz=10&via=1,2,3&sll=49.868087,19.065399&sspn=0.429296,0.883026&ie=UTF8&t=h&ll=50.320916,19.782257&spn=0.425258,0.883026&z=10). Po co do Krakowa się pchać? Od Olkusza masz dwupasmówkę.

miciu10
June 14th, 2011, 08:16 AM
Rok temu jak jechałem do Łeby do dalej się raczej źle nie jechało. Przed Sierakowicami był odcinek w złym stanie ale chyba przed remontem i potem w dzień w Lęborku troszkę przytkane ale w nocy powinno być ok.

W chwili obecnej na 214 od Lęborka pod Łebę jest remont - miejscami występuje ruch wahadłowy - alternatywą jest taki objazd od Wejherowa:
Google maps (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Wejherowo&daddr=54.71932,17.802+to:%C5%81eba,+Polska&hl=pl&geocode=FYIiQQMd2TYWASlVdnVeKbr9RjHHbM8jORr-Jw%3BFVjzQgMdEKMPASn5MglffdD9RjFa_j9frVGBPw%3BFbWSQwMdWOMLASnPSQChLHj-RjHjesaz6igtNQ&mra=dpe&mrsp=1&sz=10&via=1&sll=54.65226,17.89501&sspn=0.601432,1.013489&ie=UTF8&ll=54.652385,17.896729&spn=0.601432,1.013489&z=10)
Nawierzchnia dość dobra.

dubbler
June 14th, 2011, 09:14 AM
Witam,

W piątek rano ok 8-9 wybieram się z Lublina do Wolina (zach.pomorskie), czy jest sens zjeżdżać z A2 w Poznaniu? Czy lepiej jechać do końca, do Tomyśla? Jak tam wygląda sytuacja?

Z góry dziękuje za odpowiedź
Bartek

Luki_SL
June 14th, 2011, 09:18 AM
^^Jedź do Nowego Tomyśla czasowo (ale nie finansowo) wyjdziesz na plus;)

mmareckiwropl
June 14th, 2011, 09:22 AM
Heh, no dobra, 2h to przesadziłem, ale 3h jak najbardziej realne. Do Kołobrzegu jechałem kiedyś 6h20m, to średnio 75 km/h.

Kiedyś zwykle jeździłem tędy (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=ko%C5%82obrzeg&daddr=53.44662,15.56719+to:52.9221331,15.1939032+to:52.7759849,15.3374058+to:Jaworzy%C5%84ska&geocode=Fa2oOgMdI8jtACkfV8IsmBUARzENwBT_nAKrNA%3BFdyHLwMdVontACm1tg-M0uAARzEz3-j5tdbTgQ%3BFRWHJwMdL9fnACnbejdJdyUHRzGwgXd2jnfCJA%3BFTBMJQMdvQfqACl7hQmZmd8GRzHju7LNKh2zPg%3BFV6wDAMdDsj2AA&hl=pl&mra=dpe&mrsp=2&sz=10&via=1,2,3&sll=52.893992,15.56076&sspn=0.609774,1.783905&ie=UTF8&ll=51.944265,16.75415&spn=2.492322,7.13562&z=8) - wychodziło ok 30 km krócej niż DK3, zdecydowanie szybciej i mniej TIRów (no i te walory krajobrazowe!). Z Tychów taką trasą pod sam Kołobrzeg robiłem bez postojów w 8 h z małym hakiem. Ale chyba od momentu otwarcia S3 zaryzykowałbym jazdę aż do Szczecina i potem DK6 (jeszcze tak nie jechałem, ponieważ częściej jeżdzę ostatnio z Warszawy niż ze Śląska).

Z drugiej strony, co tu ukrywać, ta droga jest jeszcze krótsza (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=ko%C5%82obrzeg&daddr=53.878844,15.7258195+to:52.62601,16.4616+to:E40&geocode=Fa2oOgMdI8jtACkfV8IsmBUARzENwBT_nAKrNA%3BFTwgNgMd-_TvACklZ1wa8lAARzG3vBpA1HujnQ%3BFVoCIwMdIC_7ACnPsS42VBgERzGtYRY4JpX0yw%3BFYLGCQMdtl0EAQ&hl=pl&mra=dpe&mrsp=1&sz=10&via=1,2&sll=53.828218,16.203461&sspn=0.596551,1.783905&ie=UTF8&ll=51.334044,17.583618&spn=2.526076,7.13562&z=8)(-60KM vs. S3!) i wcale nie taka wolna, czasowo podejrzewam wyszłoby niewiele więcej jak do Szczecina, choć teraz w Lesznie coś mają zacząć grzebać.

Jazda przez Niemcy? Moim zdaniem przy obecnej S3 - bez większego sensu, zbyt dużo się nadkłada, no i "tarka" na A18 :)

Generalnie nadrabiając te 60km, przy średniej prędkości 85 km/h na całej trasie jesteś w jakieś 8,3h, a jadąc 60km krócej przy 75 km/h jesteś w 8,5h i trochę mniej płacisz za paliwo, choć może mniej komfortowo. Decyzja trudna :)

tarkę masz tylko przy powrocie :) Do Olszyny równiutki betonik...

mmareckiwropl
June 14th, 2011, 09:25 AM
Legnica-Szczecin DK3 i S3 spokojnie, czyli bez większych przegięć z prędkością w 4-4.5 godzin zrobi, nawet z jakimiś zatorami po drodze. Nocą, bez ruchu to nawet w mniej niż 4 godziny. Ten odcinek to ok. 320km, z czego połowa to drogi ekspresowe, a jeszcze dochodzi ponad 20km 2x2, kilka fajnych obwodnic... Przez Niemcy jadąc zgodnie z przepisami, to nawet bez ekspresówek wychodziło jakieś 5 minut szybciej na tym odcinku. 140km nie jest łatwo nadrobić przy takich odległościach.

wychodzi 90 km do nadrobienia tylko:) ale patrząc na budowę S3 do Gorzowa nawet nocą nie pojedziesz tak jakbyś chciał... a dla mnie dochodzi jeszcze sprawa bezpieczeństwa... U Niemca nie wyskoczy mi żaden na czołówkę a W Polsce od Legnicy do Gorzowa niestety częęęsto :(

jadwas
June 14th, 2011, 09:43 AM

Ruda Śląska - Kołobrzeg

A może zamiast DK3 taki wariant :trasa1 (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=ko%C5%82obrzeg&daddr=53.44662,15.56719+to:52.922133,15.1939032+to:52.7759843,15.3374062+to:51.6849323,15.155783+to:Jaworzy%C5%84ska&geocode=Fa2oOgMdI8jtACkfV8IsmBUARzENwBT_nAKrNA%3BFdyHLwMdVontACm1tg-M0uAARzEz3-j5tdbTgQ%3BFRWHJwMdL9fnACnbejdJdyUHRzGwgXd2jnfCJA%3BFTBMJQMdvgfqACl7hQmZmd8GRzHju7LNKh2zPg%3BFUSmFAMdR0LnACnzrKDax58IRzENNCnwDOeIrA%3BFV6wDAMdDsj2AA&hl=pl&mra=dvme&mrsp=4&sz=8&via=1,2,3,4&sll=51.957807,16.97937&sspn=2.061528,6.344604&ie=UTF8&t=h&z=8) lub taki: trasa2 (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=ko%C5%82obrzeg&daddr=53.44662,15.56719+to:52.922133,15.1939032+to:52.7759843,15.3374062+to:51.7033231,15.2938199+to:Jaworzy%C5%84ska&geocode=Fa2oOgMdI8jtACkfV8IsmBUARzENwBT_nAKrNA%3BFdyHLwMdVontACm1tg-M0uAARzEz3-j5tdbTgQ%3BFRWHJwMdL9fnACnbejdJdyUHRzGwgXd2jnfCJA%3BFTBMJQMdvgfqACl7hQmZmd8GRzHju7LNKh2zPg%3BFRvuFAMde13pACmdaeh_Lh4GRzHTjAdNj-_XZQ%3BFV6wDAMdDsj2AA&hl=pl&mra=dvme&mrsp=4&sz=8&via=1,2,3,4&sll=51.957807,16.97937&sspn=2.061528,6.344604&ie=UTF8&t=h&z=8)

Witam,

W piątek rano ok 8-9 wybieram się z Lublina do Wolina (zach.pomorskie), czy jest sens zjeżdżać z A2 w Poznaniu? Czy lepiej jechać do końca, do Tomyśla? Jak tam wygląda sytuacja?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Bartek
Zdecydowanie polecam Nowy Tomyśl->Trzciel->Międzyrzecz

zonzi
June 14th, 2011, 10:08 AM
Witam
Planuję trasę Nadarzyn - Rowy. W zeszlym roku do Dębek nieźle się jechało DK10 -Sierpc i DK534 do Grudziądza i przez węzłem przez Nowe Marzy. Rowy to bardziej na Słupsk i nie jestem pewnie czy tamtędy jechać.
Niestety nie dam rady wyjechać wczesniej niż o 8 rano także szczyt sobotni mnie nie ominie. Zastanawiam się nad przystankami po drodze. Zamek w Golubiu warto zwiedzić z 4-latką ?

Dzieki

rumzais
June 14th, 2011, 11:23 AM
W chwili obecnej na 214 od Lęborka pod Łebę jest remont - miejscami występuje ruch wahadłowy - alternatywą jest taki objazd od Wejherowa:
Google maps (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Wejherowo&daddr=54.71932,17.802+to:%C5%81eba,+Polska&hl=pl&geocode=FYIiQQMd2TYWASlVdnVeKbr9RjHHbM8jORr-Jw%3BFVjzQgMdEKMPASn5MglffdD9RjFa_j9frVGBPw%3BFbWSQwMdWOMLASnPSQChLHj-RjHjesaz6igtNQ&mra=dpe&mrsp=1&sz=10&via=1&sll=54.65226,17.89501&sspn=0.601432,1.013489&ie=UTF8&ll=54.652385,17.896729&spn=0.601432,1.013489&z=10)
Nawierzchnia dość dobra.

Dzięki za cenne informacje, faktycznie kiszka! Polecam też tę stronę z informacjami o DW na Pomorzu
(http://www.zdw-gdansk.pl/mapa/index.php)

A może zamiast DK3 taki wariant :trasa1 (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=ko%C5%82obrzeg&daddr=53.44662,15.56719+to:52.922133,15.1939032+to:52.7759843,15.3374062+to:51.6849323,15.155783+to:Jaworzy%C5%84ska&geocode=Fa2oOgMdI8jtACkfV8IsmBUARzENwBT_nAKrNA%3BFdyHLwMdVontACm1tg-M0uAARzEz3-j5tdbTgQ%3BFRWHJwMdL9fnACnbejdJdyUHRzGwgXd2jnfCJA%3BFTBMJQMdvgfqACl7hQmZmd8GRzHju7LNKh2zPg%3BFUSmFAMdR0LnACnzrKDax58IRzENNCnwDOeIrA%3BFV6wDAMdDsj2AA&hl=pl&mra=dvme&mrsp=4&sz=8&via=1,2,3,4&sll=51.957807,16.97937&sspn=2.061528,6.344604&ie=UTF8&t=h&z=8) lub taki: trasa2 (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=ko%C5%82obrzeg&daddr=53.44662,15.56719+to:52.922133,15.1939032+to:52.7759843,15.3374062+to:51.7033231,15.2938199+to:Jaworzy%C5%84ska&geocode=Fa2oOgMdI8jtACkfV8IsmBUARzENwBT_nAKrNA%3BFdyHLwMdVontACm1tg-M0uAARzEz3-j5tdbTgQ%3BFRWHJwMdL9fnACnbejdJdyUHRzGwgXd2jnfCJA%3BFTBMJQMdvgfqACl7hQmZmd8GRzHju7LNKh2zPg%3BFRvuFAMde13pACmdaeh_Lh4GRzHTjAdNj-_XZQ%3BFV6wDAMdDsj2AA&hl=pl&mra=dvme&mrsp=4&sz=8&via=1,2,3,4&sll=51.957807,16.97937&sspn=2.061528,6.344604&ie=UTF8&t=h&z=8)

Oj, jechałem kiedyś przez Żary, daleko strasznie i nierówno, sporo się nadrabia. Przez Legnicę i Lubin naprawdę jest fajnie, za Lubinem do Polkowic jest dwupasmówka a potem jeszcze obwodnica Nowej Soli, dobrze się leci.

jadwas
June 14th, 2011, 12:17 PM
Oj, jechałem kiedyś przez Żary, daleko strasznie i nierówno, sporo się nadrabia. Przez Legnicę i Lubin naprawdę jest fajnie, za Lubinem do Polkowic jest dwupasmówka a potem jeszcze obwodnica Nowej Soli, dobrze się leci.
Droga jest OK natomiast jak tamtędy jechałem to sporo czasu straciłem w samej Legnicy i później gdzieś po drodze - osobiście wolę mniej uczęszczane drogi, nawet jeżeli są słabsze ;)

gdynianin8
June 14th, 2011, 12:27 PM
Witam,mam male pytanko. Musze dojechac z Gdyni do Warszawy na ul. Chelmska. Z tego co zauwazylem, znajduje sie ona z drugiej strony miasta jadac z trojmiasta.
Jak przejechac przez Warszawe aby nie utknac w jakims korku gigancie ?
Czy lepiej jechac S7 od trojmiasta i potem przez Warszawe (Chelmska jest gdzies w poblizu tej drogi), czy lepeij pocisnac prze Torun, Wloclawek i wjechac do Wawy od zachodu ?

jadwas
June 14th, 2011, 12:40 PM
Dużo zależy od godziny - jak nie masz zamiaru trafić w poranny szczyt to w Warszawie nie kombinuj (po namyśle: w szczycie też nie kombinuj tylko weź większy margines).
Co do trasy 3Miasto-Warszawa to popatrz we wcześniejsze posty - znajdziesz kilka wariantów, w tym wykorzystujących A1.

bewu1
June 14th, 2011, 01:07 PM
W samej Warszawie to jest jedna z najprostszych destynacji - jadąc z północy, należy jechać Wisłostradę i tylko raz skręcić w prawo :)

MichalJ
June 14th, 2011, 01:11 PM
Włocławka nie polecam. Przez Płońsk i prosto. A do Płońska jak wolisz - może być DK7, może być A1/DK10, może A1/wojewódzkimi. Co kto lubi. Korki mogą być w każdym wariancie albo w żadnym... Dużo zależy od dnia i pory.

MichalJ
June 14th, 2011, 01:13 PM
Jak teraz (znaczy w sierpniu dopiero jadę) wygląda dojazd z autostrady do Wejherowa? Przejazdu przez Rumię nie znoszę organicznie, DW218 przez las to była w zeszłym roku masakra, można jakoś inaczej? Czy na obwodnicy przy budowie węzła z Kartuską robią się korki?

gdynianin8
June 14th, 2011, 01:15 PM
Dzieki. Bede mial ze soba nawigacje wiec kombinowanie nie jest mi grozne, nie znam po prostu miasta i nie wiem, czy lepiej smignac glownymi arteriami, czy probowac przez jakies "osiedla". W Warszawie pewnie bede albo przed poludniem, albo kolo poludnia. U nas nie sa to godziny szczytu, nie wiem jak u Was ;) . Poza tym nie wiem, czy nie ma po drodze jakis wiekszych utrudnien typu remonty/przebudowy/zwezenia.
Sam wariant przejazdu przez Warszawe bedzie determinowal wariant jaki obiore dojezdzajac do samego miasta. Jesli mialbym cisnac tak naprawde jedna arteria przez Wawe, bez jakis wiekszych korkow, to wolalbym jechac S7 od poczatku do konca, natomiast jezeli lepiej wjechac od zachodu, to wole A1.

nsolak
June 14th, 2011, 01:33 PM
wychodzi 90 km do nadrobienia tylko:) ale patrząc na budowę S3 do Gorzowa nawet nocą nie pojedziesz tak jakbyś chciał... a dla mnie dochodzi jeszcze sprawa bezpieczeństwa... U Niemca nie wyskoczy mi żaden na czołówkę a W Polsce od Legnicy do Gorzowa niestety częęęsto :(

120 km więcej. W Niemczech za to możesz utknąć na berlińskiej obwodnicy, albo na kilku(?) remontach po drodze.

Przez Żary nie polecam, droga jest mocno średnia, a ruch na tej DW jest bardzo duży jak na wojewódzką.

Jeżeli chce się nadrobić sporo czasu, parę kilometrów, to polecam zjechać wcześniej na Prochowice - tam jest do DK36 15km dość dobrej drogi gminnej. Ja tak zawsze jeżdżę do Nowej Soli, jeżeli jadę A4.

Tak ta trasa wygląda: Trasa przez Prochowice (http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=E40&daddr=51.2037416,16.3484117+to:Trasa+113&hl=pl&geocode=FYLZCgMdnjv9AA%3BFZ1ODQMd-3T5ACk9dSOBJQsPRzEuWwNTs8PncA%3BFd5qMQMdatvhAA&mra=dvme&mrsp=1&sz=11&via=1&sll=51.173747,16.512451&sspn=0.240219,0.617294&ie=UTF8&z=11). Zjazd na Prochowice jest oznaczony.

W godzinach szczytu do samego Lubina wyjdzie pół godziny szybciej niż przez Legnicę.

mmareckiwropl
June 14th, 2011, 01:36 PM
120 km więcej. W Niemczech za to możesz utknąć na berlińskiej obwodnicy, albo na kilku(?) remontach po drodze.

Przez Żary nie polecam, droga jest mocno średnia, a ruch na tej DW jest bardzo duży jak na wojewódzką.

Jeżeli chce się nadrobić sporo czasu, parę kilometrów, to polecam zjechać wcześniej na Prochowice - tam jest do DK36 15km dość dobrej DW.

Tak ta trasa wygląda: Trasa przez Prochowice (http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=E40&daddr=51.18883,16.49919+to:Trasa+113&hl=pl&geocode=FYLZCgMdnjv9AA%3BFV4UDQMd9sH7ACk19Ztd0KEPRzHPdVlipHPSlA%3BFd5qMQMdatvhAA&mra=dpe&mrsp=1&sz=9&via=1&sll=51.428327,16.528931&sspn=0.955567,2.469177&ie=UTF8&ll=52.476089,17.270508&spn=3.734422,9.876709&z=7)

W godzinach szczytu do samego Lubina wyjdzie pół godziny szybciej niż przez Legnicę.

Ja przez Niemcy jeżdżę raz w roku na wczasy nad Bałtyk w zachodniopomorskie :) i nie ma dla mnie innej drogi niż przez D jak narazie... chyba że skończą S3 od Gorzowa do ZG wtedy wracam na Polskie trasy... i jest 90 bo sprawdzałem :) z tm że nie S3 Gorzów - Szczecin tylko starą nitką...

nsolak
June 14th, 2011, 01:56 PM
Nie ma szans. Jest 120km bez kilkuset metrów różnicy. Starą trójką wyjdzie jeszcze mniej. Ale jeżeli komuś nie szkoda kasy na grzanie ile fabryka wlezie, to przez Niemcy będzie szybciej. O 10 minut i 100 złotych na paliwo mniej ;)

mmareckiwropl
June 14th, 2011, 02:27 PM
Nie ma szans. Jest 120km bez kilkuset metrów różnicy. Starą trójką wyjdzie jeszcze mniej. Ale jeżeli komuś nie szkoda kasy na grzanie ile fabryka wlezie, to przez Niemcy będzie szybciej. O 10 minut i 100 złotych na paliwo mniej ;)

Nie 10 minut... trochę więcej przyoszczędzę... z Wro do Olszyny 180 km... jadąc 110 km/h wg przepisów daje mi to około 1h 45 min jazdy do granicy... Potem przez D jest kilometrów około 280km średnio jadąc przez D 160-170 km/h w miejscach w których ograniczeń brak wychodzi około 1h 45 min jazdy co daje w sumie 3,5 godziny do Szczecina... Przez Polskę minimum 5h. Wszystko w wersjach optymistycznych...

vagatrotter
June 14th, 2011, 02:41 PM
Witam, pytanie o przejazd Kraków - Poznań. Wyjazd późnym popołudniem lub wieczorem 25 czerwca, a więc jeszcze przed masowymi powrotami z długiego weekendu. Planuję kierować się na Łódź i A2, w związku z czym kilka pytań:
1. Jak wygląda DK94 przez Olkusz? Warto tam się pchać, czy jechać na A4 do Mysłowic? Ile kosztuje autostrada na tym odcinku?
2. Jak wygląda przejazd przez Łódź nocą? Ostatnio jechałem w maju o 6 rano i było dość przyzwoicie. Jeśli nie przez Łódź to objazd przez Pabianice, Konstantynów, Aleksandrów, Zgierz czy odbijać od razu z Piotrkowa Trybunalskiego na Łask i DW473 na Uniejów do A2?
3. Jeśli przez Łask to warto ścinać z Częstochowy na DW483 czy jechać DK1 na Piotrków?
4. A może w ogóle porzucić pomysł z trasą na Łódź tylko kierować się A4 na Wrocław lub na DK11?
Wszelkie sugestie mile widziane.
Pozdrawiam :)

zimek
June 14th, 2011, 02:46 PM

Bez przesady - zależy jakim autem jedziesz. Trzy razy jechałem w ostatnich 3 latach z Wrocławia do Szczecina przez Berlin i te 500 km z okładem robiłem w 4 h do max 4,5 h (bez postojów). Spalanie 6 - 6,4 ON/100 km.

mmareckiwropl
June 14th, 2011, 02:51 PM
Bez przesady - zależy jakim autem jedziesz. Trzy razy jechałem w ostatnich 3 latach z Wrocławia do Szczecina przez Berlin i te 500 km z okładem robiłem w 4 h do max 4,5 h (bez postojów). Spalanie 6 - 6,4 ON/100 km.

dokładnie dokładnie podziękował za głos poparcia...

Tom_89
June 14th, 2011, 03:37 PM
Witam, pytanie o przejazd Kraków - Poznań. Wyjazd późnym popołudniem lub wieczorem 25 czerwca, a więc jeszcze przed masowymi powrotami z długiego weekendu. Planuję kierować się na Łódź i A2, w związku z czym kilka pytań:
1. Jak wygląda DK94 przez Olkusz? Warto tam się pchać, czy jechać na A4 do Mysłowic? Ile kosztuje autostrada na tym odcinku?
2. Jak wygląda przejazd przez Łódź nocą? Ostatnio jechałem w maju o 6 rano i było dość przyzwoicie. Jeśli nie przez Łódź to objazd przez Pabianice, Konstantynów, Aleksandrów, Zgierz czy odbijać od razu z Piotrkowa Trybunalskiego na Łask i DW473 na Uniejów do A2?
3. Jeśli przez Łask to warto ścinać z Częstochowy na DW483 czy jechać DK1 na Piotrków?
4. A może w ogóle porzucić pomysł z trasą na Łódź tylko kierować się A4 na Wrocław lub na DK11?
Wszelkie sugestie mile widziane.
Pozdrawiam :)

Przez Olkusz według mnie nie jest źle, do Olkusza jeden pas a potem już dwa aż do końca. Najgorzej jak się trafi jedynie jakiś zawali droga to trzeba czekać na okazje albo za samym Olkuszem na dwóch pasach wyprzedzić.
A sama A4 o ile pamiętam to 8zł za osobowe na bramce się płaci więc 16zł za cała trasę. Czy jakieś remonty na Dk 94 albo A4 są to nie powie bo nie jechałem już chyba 3 miesiące tamtędy.

noncek
June 14th, 2011, 03:51 PM
dokładnie dokładnie podziękował za głos poparcia...
Koledzy, nie róbcie z tego wątku tematu "Czy szybsza jest A10, czy S3" :ohno:
Wiadomo, że na omawianej trasie bliżej i taniej jest przez Polskę, a przy odpowiednio szybkim samochodzie może być szybciej przez Niemcy. I to wystarczy! Każdy na podstawie takich informacji sobie podejmie decyzje co mu pasuje.

xxx4321
June 14th, 2011, 04:12 PM
Witam. Mam pytanie o najlepszą trasę ze Stalowej Woli/Niska do Tarnowa. Nie tyle chodzi mi o najkrótszą, co o najrówniejszą, bo wybieram się motocyklem. Dodam jeszcze że wolałbym uniknąć jazdy dk4 i odcinka DW984 pomiędzy Mielcem i Tarnowem, bo z tego co pamiętam tam łata na łacie chyba że się coś zmieniło? Możecie coś polecić?

zimek
June 14th, 2011, 05:18 PM
Koledzy, nie róbcie z tego wątku tematu "Czy szybsza jest A10, czy S3" :ohno:
Wiadomo, że na omawianej trasie bliżej i taniej jest przez Polskę, a przy odpowiednio szybkim samochodzie może być szybciej przez Niemcy. I to wystarczy! Każdy na podstawie takich informacji sobie podejmie decyzje co mu pasuje.

Kolego, my tego nie robimy. Ktoś uprzejmie zapytał którędy lepiej pojechać. Więc odpisaliśmy, że naszym zdaniem z Wrocławia do Szczecina via Berlin (w tym kierunku, nie odwrotnym), w zależności od tego co stawiasz wyżej przy jeździe zgodnie z przepisami:
1) komfort, bezpieczeństwo i czas przejazdu, czy (w przypadku mojego auta)
2) 6-7 litrów ON, czyli 30-35 zł.

Niech każdy odpowie sobie na to pytanie sam i wybierze właściwą trasę.

Konradek
June 14th, 2011, 05:24 PM
Witam

W piątek po 13 - jak najlepiej dojechać z Jelonka pod Poznaniem (DK11) do Torunia - Dworzec PKP, jadąc po w miarę równych drogach?

Z góry dzięki za pomoc

K.

noncek
June 14th, 2011, 06:11 PM
Kolego, my tego nie robimy. Ktoś uprzejmie zapytał którędy lepiej pojechać. Więc odpisaliśmy, że naszym zdaniem z Wrocławia do Szczecina via Berlin (w tym kierunku, nie odwrotnym), w zależności od tego co stawiasz wyżej przy jeździe zgodnie z przepisami:
1) komfort, bezpieczeństwo i czas przejazdu, czy (w przypadku mojego auta)
2) 6-7 litrów ON, czyli 30-35 zł.

Niech każdy odpowie sobie na to pytanie sam i wybierze właściwą trasę.
PYJTER pytał czy lepiej DK11 czy A4-3-S3. I dostał odpowiedź w kolejnych dwóch postach.

A potem się posypały Wasze dywagacje, czy lepiej DK3 czy przez Niemcy, kto ile, i gdzie pojedzie oraz kto, czego i za ile spali...
Sama porada (że można wziąć pod uwagę jeszcze wariant niemiecki) jak najbardziej ok, ale po co to późniejsze roztrząsanie?

PS. No i chciałabym zauważyć, że zupełnie nie wzieliście pod uwagę faktu, że jeśli ktoś akurat jedzie te trasę Bugatti Veyronem, to przez Niemcy, zgodnie z przepisami, wyjdzie jeszcze szybciej niż DK3. Natomiast np. Cinquecento już niekoniecznie ;)

Dobra EOT :cheers:

_____
Edit:
Gdyby ktoś się zastanawiał jak to jest na remontowanej DK8 Piotrków-Warszawa i czy warto objechać czy może jakoś to będzie, moje spostrzeżenia z dzisiaj. Przejazd w godzinach 2:00 - 4:00 nad ranem, w stronę Wwa.
* Gigantyczny ruch ciężarówek
* Korek (nie, to nie omamy - normalny, stacjonarny korek ok. 1 km) w Babsku w stronę Piotrkowa
* świeżo postawione znaki (jeszcze przekreślone) pt. "ruch wahadłowy" - będzie się działo :nuts:

mati_uszek
June 14th, 2011, 06:46 PM
Witam. Mam pytanie o najlepszą trasę ze Stalowej Woli/Niska do Tarnowa. Nie tyle chodzi mi o najkrótszą, co o najrówniejszą, bo wybieram się motocyklem. Dodam jeszcze że wolałbym uniknąć jazdy dk4 i odcinka DW984 pomiędzy Mielcem i Tarnowem, bo z tego co pamiętam tam łata na łacie chyba że się coś zmieniło? Możecie coś polecić?

Nie znam całej tej trasy ale mogę polecić przydatny fragment, którym omijam DK4 na trasie Rzeszów - Kraków.

Kolbuszowa - Niwiska - Tuszyma - Przecław - Radomyśl Wlk. - Radgoszcz - Dąbrowa Tarnowska

W ostatni weekend jechałem odcinkiem Niwiska - Dąbrowa Tarnowska i za wyjątkiem dwóch kilkusetmetrowych odcinków jest gładki jak stół. Geometria dobra jak na drogi powiatowe. Z Kolbuszowej do Niwisk jechałem w marcu i było znośnie. Możliwe, że tam też coś robili, ponieważ od marca pojawiła się nowa nawierzchnia na odcinku Niwiska - Tuszyma.

Kleszczu
June 14th, 2011, 07:27 PM
Warszawa - Wrocław :cheers:

Wiadomo, że DK8 chcę unikać i zasadniczo wiem jak jechać - mam tylko jedno pytanie. Jak zjadę z A2 na DW703 i tą przez Poddębice dotrę do DW473. Którędy pojechać do Warty? Przeze DW478 i wzdłuż Jeziorska czy DW479 + DW710? Dalej wiadomo - Błaszki, Grabów nad Prosną. Jak mniemam nie warto pchać się od Strykowa przez DK71 do DW710 i dalej na Szadek, Wartę?

Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Wjadę we Wrocławiu na A8 i potem A4 będę jechał na zachód w kierunku Aglomeracji Jędrzychowickiej. Gdzie będę miał ostatnią okazję do zatankowania w Polsce bez potrzeby zjeżdżania z autostrady?

mmareckiwropl
June 14th, 2011, 10:41 PM

Wiadomo, że DK8 chcę unikać i zasadniczo wiem jak jechać - mam tylko jedno pytanie. Jak zjadę z A2 na DW703 i tą przez Poddębice dotrę do DW473. Którędy pojechać do Warty? Przeze DW478 i wzdłuż Jeziorska czy DW479 + DW710? Dalej wiadomo - Błaszki, Grabów nad Prosną. Jak mniemam nie warto pchać się od Strykowa przez DK71 do DW710 i dalej na Szadek, Wartę?

Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Wjadę we Wrocławiu na A8 i potem A4 będę jechał na zachód w kierunku Aglomeracji Jędrzychowickiej. Gdzie będę miał ostatnią okazję do zatankowania w Polsce bez potrzeby zjeżdżania z autostrady?

Statoil i Orlen jest na zjeździe na Legnicką strefę chyba 54 km...

snowmark
June 15th, 2011, 07:03 AM
Panowie koledzy...
Wypadł mi nieoczekiwany wyjazd z północnej części Krakowa z okolic Zielonek do Nowego Targu.
Wyjazd w czwartek (jutro) w godzinach rannych.
Proszę o radę jak najszybciej i najmniej boleśnie przejechać przez Kraków??
Których miejsc unikać???

shaman_krakow
June 15th, 2011, 11:05 AM
Na początku chciałbym się przywitać, jako że jest to mój pierwszy post na forum. Witam wszystkich! :hi:

Nie myślałem, że tak zacznę, ale zmuszony jestem zwrócić się do Was z prośbą o pomoc w doborze najlepszej trasy dla samochodu relacji Kraków - Władysławowo.

Trasę tę pokonywałem 3 lata temu i zajęła mi ok. 14 godzin :ohno: (3 niedługie przerwy). Jechałem następująco (o ile dobrze pamiętam):
Kraków - (A4) WschodniaObwodnicaGOP -
(S1) Częstochowa - Piotrków Trybunalski - Tuszyn - Łódź - Zgierz - Łęczyca - Włocławek - Toruń - Świecie - (A1) Święte - (S6) Gdańsk - Reda - Władysławowo

Nadłużej czasu zajął mi przejazd przez Łódź.

Bardzo proszę o pomoc w doborze optymalnej trasy, z uwględnieniem obecnie prowadzonych robót drogowych. Wyjazd z Krakowa nastąpi o 4 rano w sobotę, 9 lipca.

Pozdrawiam
Grzegorz

Luki_SL
June 15th, 2011, 11:12 AM
^^Kraków - (A4) WschodniaObwodnicaGOP - (S1) Częstochowa - Kamieńsk (484) -Bełchatów- Łask - Uniejów -Dąbie (A2)-Konin(A2)- Bydgoszcz- Świecie - (A1) Święte - (S6) Gdańsk - Reda - Władysławowo. Z Rudy Śląskiej do Władysławowa w poniedziałek 6 czerwca (wyjazd o 7 rano) przejazd zajął 8godz 10minut. W tym dwie małe przerwy:)

otto_flick
June 15th, 2011, 11:17 AM
Ja jechałem tą trasą pod koniec kwietnia i wracałem na początku maja. Jechałem z małym dzieckiem i dwoma rowerami na klapie bagażnika, ergo bez szalenstw a na autostradzie nie osiagałem nawet dozwolonej prędkości maksymalnej. Niemniej ruch był w miarę umiarkowany i trasa zajęła mi jakieś 10 h(wyjazd w sobotę o 5 rano, na miejscu we Władku około 15, w tym jedna dłuższa przerwa na popas i śniadanie we Włocławku). Generalnie najgorszy był fragment DK1 za Łęczycą, gdzie są znaczne ubytki w asfalcie i ograniczenie prędkości oraz w zwiazku z budową A1 też są ograniczenia między Łodzią a Toruniem. Jeżdziłem tak wiele razy i staram się wcześnie wyjechać z Krakowa i byc jak najszybciej w Łodzi, aby uniknąć stania w korkach. Jeżeli będziesz tam w sobotę przed 8 rano, to powinienieneś dośc płynnie przejechać.

MichalJ
June 15th, 2011, 11:55 AM
Wszystko pięknie, ale w sobotę w lipcu to odcinek od zjazdu z A1 na S6 do Władysławowa może zabrać 3 godziny albo i lepiej.

kub555
June 15th, 2011, 12:08 PM
Wybieram się w Boże Ciało z Wrocławia na Hel. Planuję jechać DK 5, DK 15, DK 5, A1, S6. Wyjazd koło 3 nad ranem z Wro.
Generalnie trasę mam już zaplanowaną, ale zaniepokoiły mnie roboty zaznaczone na S6 (obwodnicy Trójmiasta). Wiecie może co tam jest robione i czy są korki? Jest jakaś alternatywa przez miasta?

I jeszcze jedno pytanie – na mapie gdaki zaznaczone są jakieś prace na wspólnym przebiegu DK 15 i DK 11 za Jarocinem. Czy ktoś wie co tam robią? W wątku DK 11 nic nie ma.

zimek
June 15th, 2011, 12:40 PM

Po pierwsze po co A2? Chyba, że jedziesz Warszawa - zadupia - Łyszkowice - Głowno - Stryków. Wtedy OK.

Ja już sobie ten wariant odpuściłem i śmigam do Łowicza i stamtąd 703 przez Łęczycę. Dalej od A2 do Poddębic masz remont na odcinku 12 km, więc może być słabo. Ja jechałem przed wahadłami więc było spoko. Teraz planuję objechać to tak:

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Wartkowice&daddr=51.8914454,18.8340919+to:Warta&hl=pl&geocode=FRIWGQMdPfUhASlrgtRlgAcbRzGO5OWt_0EqTw%3BFfXMFwMdq2IfASkTmxu27AEbRzHfn1-b7QD31g%3BFXMJFQMdLTIcASk74ND7XfAaRzEvxW3xGICAOg&mra=ls&sll=52.025459,19.204102&sspn=6.937424,19.753418&ie=UTF8&z=10&via=1

lub tak:

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Wartkowice&daddr=51.9320058,18.7618464+to:Warta&geocode=FRIWGQMdPfUhASlrgtRlgAcbRzGO5OWt_0EqTw%3BFWVrGAMddkgeASkdBpJKHwMbRzHtIerjF1Losg%3BFXMJFQMdLTIcASk74ND7XfAaRzEvxW3xGICAOg&hl=pl&mra=dvme&mrsp=1&sz=12&via=1&sll=51.906366,18.751259&sspn=0.10866,0.308647&ie=UTF8&ll=51.830686,18.71521&spn=0.435368,1.234589&z=10

Wcześniej jeździłem i po remoncie będę jeździł tak (odcinek Rossoczyca - Warta - wyremontowana prosta droga, po prostu super):

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Wartkowice&daddr=51.7909938,18.8536284+to:Warta&geocode=FRIWGQMdPfUhASlrgtRlgAcbRzGO5OWt_0EqTw%3BFZFEFgMd_K4fASk5ShTCRP8aRzFQ_QXc0lEUYQ%3BFXMJFQMdLTIcASk74ND7XfAaRzEvxW3xGICAOg&hl=pl&mra=dpe&mrsp=1&sz=10&via=1&sll=51.830686,18.71521&sspn=0.435368,1.234589&ie=UTF8&z=10

Dalej wiadomo: Błaszki, Grabów, Mikstat, Antonin, DK 25, Oleśnica i Wrocław. Bardzo fajna trasa, można z Wawy w 4,5 h spokojnie przejechać. Bez Tirów i korków, za to z pięknymi widokami i dobrą na większości trasy, nawierzchnią.

partyzantka
June 15th, 2011, 01:22 PM
Pytanie kompletnego laika:

trasa Bydgoszcz - Trójmiasto, wiem, jak wygląda, jak jechać i tak dalej, ale interesuje mnie jedna kwestia:
początkujący kierowca lepiej, żeby jechał autostradą, czy drogą krajową? W sensie, którym Waszym zdaniem bezpieczniej?

Pleppo
June 15th, 2011, 01:48 PM
Witam

W piątek po 13 - jak najlepiej dojechać z Jelonka pod Poznaniem (DK11) do Torunia - Dworzec PKP, jadąc po w miarę równych drogach?

Z góry dzięki za pomoc

K.

W Suchym Lesie przy kościele w lewo na Morasko, potem kierunek Biedrusko-Bolechowo-Murowana Goślina.

Potem z Murowanej DW 196 do Sławy Wlkp, w prawo na DW 197 przez Kiszkowo do Gniezna. Z Jelonka do Gniezna dojedziesz spokojnie w 1h, góra 1h10 min jeśli przytka się w Murowanej.
Z Gniezna chyba już DK15. Ewentualnie możesz próbować znaleźć skrót przez Pakość, ale nie znam tamtejszych dróg.

toonczyk
June 15th, 2011, 02:54 PM
początkujący kierowca lepiej, żeby jechał autostradą, czy drogą krajową? W sensie, którym Waszym zdaniem bezpieczniej?
Bez dwóch zdań autostradą.

Autostrada to też droga krajowa ;)

pedro_kosz
June 15th, 2011, 02:55 PM
Autostrada zawsze będzie bezpieczniejsza - ryzyko występuje jedynie w czasie wyprzedzania i wynikającego z tego zmieniania pasa ruchu. Autostrada to żadna filozofia - cały czas naciska się pedał gazu (szczególnie na A1).

Co do "krajówki" - szczerze mówiąc tutaj nabierzesz potrzebnego doświadczenia. Trzeba naprawdę dużego skupienia, aby zauważyć niebezpieczeństwa na drodze - np. zbyt długo wyprzedzający pojazd z przeciwnej strony. Możesz również nauczyć się wyprzedzania (w Polsce ta nauka jest niezbędna).

Wybór na leży do Ciebie - ja szczerze mówiąc wybrałbym "darmową" opcję.

przewoz
June 15th, 2011, 02:56 PM
Warszawa (Wawer) - Gliwice (Chorzowska/Dąbrowskiego).
Po pierwsze przejazd przez górę Kalwarię i dalej 50tką do Grójca i dalej:

Jaki dojazd teraz polecacie? Ja za sobą mam wypróbowane różne już warianty. Oczywiście w czasach braku remontu na ósemce - był to najszybszy warinat (po przejeździe przez Wawę), ale teraz...

Kiedyś jechałem przez Jędrzejów, tylko trochę pokręciłem w GOPie, to wyszło długo, ale normalnie jakbym jechał A4, S86 i dalej 78?
Albo ewentualnie 78 od samych Gliwic, przez Tarnowskie góry (wychodzi czasowo podobnie).

Alternatywa: przez Jędrzejów, Olkusz (94), S86, A4/DTŚ?

Przez Piotrków i Radom - roboty drogowe z wahadłami. 48-kę już też wypróbowałem kiedyś w środku nocy, nie pamiętam w jakim czasie, ale chyba niezłym.
Jak te warianty wychodzą teraz, przy problemach na ósemce?

Kleszczu
June 15th, 2011, 03:13 PM
Po pierwsze po co A2? Chyba, że jedziesz Warszawa - zadupia - Łyszkowice - Głowno - Stryków. Wtedy OK.

Ja już sobie ten wariant odpuściłem i śmigam do Łowicza i stamtąd 703 przez Łęczycę. Dalej od A2 do Poddębic masz remont na odcinku 12 km, więc może być słabo. Ja jechałem przed wahadłami więc było spoko. Teraz planuję objechać to tak:

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Wartkowice&daddr=51.8914454,18.8340919+to:Warta&hl=pl&geocode=FRIWGQMdPfUhASlrgtRlgAcbRzGO5OWt_0EqTw%3BFfXMFwMdq2IfASkTmxu27AEbRzHfn1-b7QD31g%3BFXMJFQMdLTIcASk74ND7XfAaRzEvxW3xGICAOg&mra=ls&sll=52.025459,19.204102&sspn=6.937424,19.753418&ie=UTF8&z=10&via=1

lub tak:

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Wartkowice&daddr=51.9320058,18.7618464+to:Warta&geocode=FRIWGQMdPfUhASlrgtRlgAcbRzGO5OWt_0EqTw%3BFWVrGAMddkgeASkdBpJKHwMbRzHtIerjF1Losg%3BFXMJFQMdLTIcASk74ND7XfAaRzEvxW3xGICAOg&hl=pl&mra=dvme&mrsp=1&sz=12&via=1&sll=51.906366,18.751259&sspn=0.10866,0.308647&ie=UTF8&ll=51.830686,18.71521&spn=0.435368,1.234589&z=10

Wcześniej jeździłem i po remoncie będę jeździł tak (odcinek Rossoczyca - Warta - wyremontowana prosta droga, po prostu super):

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Wartkowice&daddr=51.7909938,18.8536284+to:Warta&geocode=FRIWGQMdPfUhASlrgtRlgAcbRzGO5OWt_0EqTw%3BFZFEFgMd_K4fASk5ShTCRP8aRzFQ_QXc0lEUYQ%3BFXMJFQMdLTIcASk74ND7XfAaRzEvxW3xGICAOg&hl=pl&mra=dpe&mrsp=1&sz=10&via=1&sll=51.830686,18.71521&sspn=0.435368,1.234589&ie=UTF8&z=10

Dalej wiadomo: Błaszki, Grabów, Mikstat, Antonin, DK 25, Oleśnica i Wrocław. Bardzo fajna trasa, można z Wawy w 4,5 h spokojnie przejechać. Bez Tirów i korków, za to z pięknymi widokami i dobrą na większości trasy, nawierzchnią.

Stokrotne dzięki! Zupełnie zapomniałem o tej trasie Łowicz - Łęczyca - A2. Wstyd :dunno:

Wicked dj
June 15th, 2011, 06:06 PM
Witam,

zamierzam dzis jechac z wwa do trójmiasta. Wymyśliłem sobie trasę: Płońsk, Toruń (Lubicz). Grudziądz ( Nowe Marzy ) i A1 do 3city. Podrzućcie proszę informacje, jak wygląda sytuacja w Lubiczu jeśli chodzi o bezpośredni zjazd na DW 552. Czy sa tam jakieś utrudnienia. Jak wygląda syt. w drugą stronę ? Wiem że kiedyś był problem z bezpośrednim zjechaniem z 552 na DK 10. Będę też wdzięczny za informacje o ewentualnych innych utrudnieniach na tej trasie.
Pozdrawiam

ads82
June 15th, 2011, 06:53 PM
Jak najszybciej dojechać z Łukowa do Żywca? Łuków - Puławy - Radom - Piotrków Tryb. - Katowice - Bielsko - Żywiec czy może przez Radom -Kraków i dalej na Żywiec? Krótsza jest ta druga trasa, ale chyba szybciej będzie katowicką... Dzięki za ewentualne sugestie.

strzala1500
June 15th, 2011, 06:55 PM
Witam,

Karpacz - Świebodzin

Te trasę planuję pokonać wyjeżdżając na DW367 z Karpacza, następnie kierując się DW365 i 328 na Złotoryję. Stamtąd DW328 do A4 i A18. W Golnicach DW297 przez Szprotawę do Nowej Soli, a tam na S3 do Świebodzina.

Co sądzicie?
Proszę o sugestie.

M.S

mmareckiwropl
June 15th, 2011, 08:32 PM
Witam,

Karpacz - Świebodzin

Te trasę planuję pokonać wyjeżdżając na DW367 z Karpacza, następnie kierując się DW365 i 328 na Złotoryję. Stamtąd DW328 do A4 i A18. W Golnicach DW297 przez Szprotawę do Nowej Soli, a tam na S3 do Świebodzina.

Co sądzicie?
Proszę o sugestie.

M.S

Ja bym pocisnął ciutek dalej przez D :P

vagatrotter
June 15th, 2011, 08:48 PM
Witam,

Karpacz - Świebodzin

Co sądzicie?
Proszę o sugestie.

M.S
DW 365 i 328 ciekawa (serpentyny), ale wąska i z kiepską nawierzchnią. Jeśli zależy Ci na czasie przejazdu, z Jeleniej Góry kieruj się na Jawor, Legnicę, Lubin, Nową Sól czyli cały czas po DK3. Dołożysz 10 kilometrów (wg Google), ale czas przejazdu powinien wyjść Ci lepszy a i nawierzchnia raczej lepsza.

Maciek2207
June 15th, 2011, 10:24 PM
^^Kraków - (A4) WschodniaObwodnicaGOP - (S1) Częstochowa - Kamieńsk (484) -Bełchatów- Łask - Uniejów -Dąbie (A2)-Konin(A2)- Bydgoszcz- Świecie - (A1) Święte - (S6) Gdańsk - Reda - Władysławowo. Z Rudy Śląskiej do Władysławowa w poniedziałek 6 czerwca (wyjazd o 7 rano) przejazd zajął 8godz 10minut. W tym dwie małe przerwy:)
Taka trasa: http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Miko%C5%82%C3%B3w&daddr=50.28647,19.10469+to:51.2719822,19.399997+to:51.6246523,19.0809495+to:52.008556,18.805841+to:jantar&hl=pl&geocode=Fcqr_QId_HIgASkTfkhHCssWRzEMfp93WF3BfA%3BFYZP_wIdsoMjASmZkoxPEtAWRzEn7B67WED6Iw%3BFS5ZDgMdPQUoASljPbYFQBsaRzEAJWWDTfSVtA%3BFcy6EwMd9SYjASmfg4gcqUUaRzFEpnqdx9jQmw%3BFWyWGQMdUfQeASm5Tfun5AQbRzF4ATifkqwMhw%3BFc0ZPQMdZGwiASlbmA0-VRX9RjFoz8XNzt4Uig&mra=dpe&mrsp=1&sz=10&via=1,2,3,4&sll=50.385757,19.631195&sspn=0.729397,1.783905&ie=UTF8&ll=51.082822,21.071777&spn=11.506419,28.54248&z=6
A z jaką prędkością jechałeś? Według przepisów?
W tym roku wybieram się do miejscowości Jantar koło 3city (jadę z GOPu). Podana opcja podróży wydaje mi się ciekawą alternatywą dla pchania sie przez Łódź.
Znacie może jakieś inne trasy?

kamyk
June 16th, 2011, 10:54 AM
Pytanie kompletnego laika:

trasa Bydgoszcz - Trójmiasto, wiem, jak wygląda, jak jechać i tak dalej, ale interesuje mnie jedna kwestia:
Zdecydowanie autostrada - opcja droższa ale zdecydowanie bezpieczniejsza i warta uniknięcia zderzenia czołowego.
A nieprzyjemność nabywania doświadczenia na zwykłych krajówkach zostaw na odcinki gdzie nie ma autostrady lub ekspresówki :)

Luki_SL
June 16th, 2011, 11:03 AM
Taka trasa: http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Miko%C5%82%C3%B3w&daddr=50.28647,19.10469+to:51.2719822,19.399997+to:51.6246523,19.0809495+to:52.008556,18.805841+to:jantar&hl=pl&geocode=Fcqr_QId_HIgASkTfkhHCssWRzEMfp93WF3BfA%3BFYZP_wIdsoMjASmZkoxPEtAWRzEn7B67WED6Iw%3BFS5ZDgMdPQUoASljPbYFQBsaRzEAJWWDTfSVtA%3BFcy6EwMd9SYjASmfg4gcqUUaRzFEpnqdx9jQmw%3BFWyWGQMdUfQeASm5Tfun5AQbRzF4ATifkqwMhw%3BFc0ZPQMdZGwiASlbmA0-VRX9RjFoz8XNzt4Uig&mra=dpe&mrsp=1&sz=10&via=1,2,3,4&sll=50.385757,19.631195&sspn=0.729397,1.783905&ie=UTF8&ll=51.082822,21.071777&spn=11.506419,28.54248&z=6
A z jaką prędkością jechałeś? Według przepisów?
W tym roku wybieram się do miejscowości Jantar koło 3city (jadę z GOPu). Podana opcja podróży wydaje mi się ciekawą alternatywą dla pchania sie przez Łódź.
Znacie może jakieś inne trasy?

Jechał mój ojciec, na autostradzie trochę więcej niż przewidują przepisy (150km/h), na pozostałych trasach 100/110 poza miastem, oczywiście przy odpowiednich warunkach drogowych:)

Maciek2207
June 16th, 2011, 12:11 PM
Jechał mój ojciec, na autostradzie trochę więcej niż przewidują przepisy (150km/h), na pozostałych trasach 100/110 poza miastem, oczywiście przy odpowiednich warunkach drogowych:)
Dzięki bardzo. Chyba przekonam się do tego wariantu. ;)
A jak wyglądał stan nawierzchni na odcinku od Bełchatowa do A1?

Luki_SL
June 16th, 2011, 12:17 PM
^^Jedynie na co narzekał mój ojciec to odcinek Łask-Uniejów - tam jest trochę gorsza nawierzchnia. Oprócz tego jedzie się bez większych problemów.

noncek
June 16th, 2011, 12:21 PM
DW 365 i 328 ciekawa (serpentyny), ale wąska i z kiepską nawierzchnią. Jeśli zależy Ci na czasie przejazdu, z Jeleniej Góry kieruj się na Jawor, Legnicę, Lubin, Nową Sól czyli cały czas po DK3. Dołożysz 10 kilometrów (wg Google), ale czas przejazdu powinien wyjść Ci lepszy a i nawierzchnia raczej lepsza.
Do powyższego dodam, że również DW 297 od Golnic do Szprotawy w stanie nawierzchni bardzo słabym, plus dużo OZ.

Jedyny słaby punkt jazdy cały czas DK3 to Legnica-Lubin - tam bywa gęsto (przy czym "gęsto" oznacza przejazd 20km z prędkością ok. 50-60km/h, więc do "korka" jeszcze daleko). No i jeszcze Jawor potrafi być upierdliwy. Ale mimo wszystko to IMHO lepsza opcja.

Le52ek
June 16th, 2011, 01:30 PM
Jak najszybciej dojechać z Łukowa do Żywca? Łuków - Puławy - Radom - Piotrków Tryb. - Katowice - Bielsko - Żywiec czy może przez Radom -Kraków i dalej na Żywiec? Krótsza jest ta druga trasa, ale chyba szybciej będzie katowicką... Dzięki za ewentualne sugestie.
Raczej Radom - Kielce - Miechów - Wolbrom - Olkusz i dalej na Żywiec dwupasmową.

Le52ek
June 16th, 2011, 01:35 PM
Panowie koledzy...
Wypadł mi nieoczekiwany wyjazd z północnej części Krakowa z okolic Zielonek do Nowego Targu.
Wyjazd w czwartek (jutro) w godzinach rannych.
Proszę o radę jak najszybciej i najmniej boleśnie przejechać przez Kraków??
Których miejsc unikać???

Tędy? (http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=zielonki&daddr=50.1150139,19.8642141+to:Nowy+Targ&geocode=FTrG_AIdCfsvASk_qCLHCFoWRzGhG7Lz0QzHZw%3BFcWx_AIdlhovASlJi0HMwVkWRzEv5VP--cvLjg%3BFVn38gIdYKoxASnT1kUIluQVRzHFQ5Sokfoq7w&hl=pl&mra=dvme&mrsp=1&sz=14&via=1&sll=50.111167,19.871693&sspn=0.026696,0.055189&ie=UTF8&ll=50.109791,19.860706&spn=0.026697,0.055189&t=h&z=14)

rumzais
June 16th, 2011, 03:59 PM
Cześć, poniżej cytuję list, który otrzymałem z Zarządu Dróg Wojewódzkich w Bydgoszczy (pełen szacunek!):master:
Jego treść powinna zainteresować wszystkich "fanów" omijania Torunia w drodze do Trójmiasta:

Odpowiadając na wiadomość otrzymaną pocztą elektroniczną w dniu 14.06.2011r. w sprawie przejezdności dróg wojewódzkich na terenie województwa kujawsko-pomorskiego administrowanych przez Zarząd Dróg Wojewódzkich, Rejon Dróg Wojewódzkich w Wąbrzeźnie informuje, że:
1. Trasa nr 1 - Sierpc - Brodnica - Grudziądz (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Trasa+10&daddr=53.2500998,19.3999164+to:A1&hl=pl&geocode=FWZIIwMdFOgyAQ%3BFTOILAMd7AQoASkbmlxAbh8dRzFmk6e0WPAK8Q%3BFV8qMgMdNVkcAQ&mra=dme&mrsp=1&sz=10&sll=53.470883,18.910217&sspn=0.601628,1.783905&ie=UTF8&ll=53.070927,19.635315&spn=1.214578,3.56781&z=9&via=1)
- droga wojewódzka nr 560 na odcinku Brodnica-Rypin-granica województwa – zakończona przebudowa drogi i na dzień dzisiejszy nie są prowadzone żadne większe prace oraz ograniczenia w ruchu;
- droga wojewódzka nr 543 na odcinku Radzyń Chełmiński-Szabda-DK 15 – w ciągu najbliższych dni możliwe wykonywanie powierzchniowego utrwalenia emulsją i grysami na odc. Grzybno-Szabda (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Grzybno,+brodnicki,+Kujawsko-Pomorskie,+Polska&daddr=Trasa+15&geocode=FTwaLQMdY5QmASnrn-0WZiEdRzHRIJV8GZ5n6Q%3BFeirLAMdCGEnAQ&hl=pl&mra=mrv&sll=53.265213,19.395676&sspn=0.302269,0.891953&ie=UTF8&ll=53.280816,19.446487&spn=0.302158,0.891953&z=11);
- droga wojewódzka nr 534 na odcinku Grudziądz-Radzyń Chełmiński - na dzień dzisiejszy nie są prowadzone żadne większe prace oraz ograniczenia w ruchu.
2. Trasa nr 2 - Sierpc - Golub-Dobrzyń - Wąbrzeźno - Grudziądz (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Trasa+10&daddr=53.0690442,19.3018988+to:A1&hl=pl&geocode=FWZIIwMdFOgyAQ%3BFfTEKQMdCoYmASkrBmXLruccRzEaLttQXMEoHg%3BFV8qMgMdNVkcAQ&mra=dme&mrsp=1&sz=10&sll=53.470883,18.910217&sspn=0.601628,1.783905&ie=UTF8&ll=53.070927,19.635315&spn=1.214578,3.56781&z=9&via=1)
- droga wojewódzka nr 560 na odcinku Rypin-granica województwa – zakończona przebudowa drogi i na dzień dzisiejszy nie są prowadzone żadne większe prace oraz ograniczenia w ruchu;
- droga wojewódzka nr 534 na odcinku Grudziądz-Rypin – przebudowa drogi na odc. Cetki-Szafarnia oraz w m. Golub-Dobrzyń przebudowa mostu przez rzekę Drwęcę (ruch wahadłowy).

Myślę, że wariant nr 1 jest ok :) :cheers:

Witam,

zamierzam dzis jechac z wwa do trójmiasta. Wymyśliłem sobie trasę: Płońsk, Toruń (Lubicz). Grudziądz ( Nowe Marzy ) i A1 do 3city. [...]
Pozdrawiam
Myślę, że odpowiedź masz powyżej - ja bym się nie pchał przez Toruń - dalej i wolniej.

rumzais
June 16th, 2011, 04:13 PM

Ja bym poleciał tak (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Warszawska&daddr=51.66137,22.42179+to:51.46948,21.54126+to:50.3632932,20.0295757+to:50.36408,19.87944+to:50.3730597,19.8004554+to:50.0632747,18.9701043+to:%C5%BCywiec&geocode=FXJUGAMdRGpVAQ%3BFTpKFAMdHiFWASlb4kb9ehEiRzH_vRis6AvZsg%3BFahcEQMdjLFIASkDw_lPzY4YRzFuAe38AIyWlw%3BFZ17AAMdh6AxASmNcTw8fakXRzEaP2Hf78C-xw%3BFbB-AAMdEFYvASlTC3pm3QAXRzEENtf2G2u18w%3BFcOhAAMdhyEuASnhLrVZxAMXRzFdjFYqzO904g%3BFarn-wId-HUhASmNg6Cp0bkWRzFmaSN828mgog%3BFaQ69gIdPrMkASm7pG3HIyYURzEX8NOIU9yphQ&hl=pl&mra=dpe&mrsp=5&sz=13&via=1,2,3,4,5,6&sll=50.3551,19.795132&sspn=0.08061,0.222988&ie=UTF8&ll=50.338011,19.785004&spn=0.161278,0.445976&z=12), aczkolwiek nie odpowiadam za odcinek do Radomia (być może można skrócić i nie jechać przez Kock, trzebaby lokalsów zapytać). Za to od Radomia chyba najlepiej do Miechowa i potem odbić na Dąbrowę Górniczą.

Dwie małe uwagi:
- w Miechowie skręć od razu na początku miasta w prawo - ominiesz centrum.
- w Wolbromiu nie jedź tak jak pokazują znaki, tylko odbij przed miastem w lewo (pojedziesz przez takie fabryki, ale będzie szybciej, wyjedziesz zaraz koło przejazdu kolejowego).

marlin
June 16th, 2011, 04:26 PM
Witam. Mam nadzieję, że nie powtarzam pytania :)

Jaką trasę byście polecili z Wrocławia do Zamościa?

Ja na razie rozpatruję 3 warianty:
1) Wrocław - Piotrków (DK8) - Puławy (DK12) - Zamość (DK17). Łącznie 515km.
2) Wrocław - Kraków (A4) - Sandomierz (DK79) - Zamość (DK77/19/74). Odległość 565km.
3) Wrocław - Kraków (A4) - Rzeszów (DK4) - Zamość (DK19/74). Odległość 588km.
Zależmy mi najbardziej na czasie i wygodzie podróży.

rumzais
June 16th, 2011, 04:40 PM

2) Wrocław - Kraków (A4) - Sandomierz (DK79) - Zamość (DK77/19/74). Odległość 565km.

A ja bym pojechał tak (http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=wroc%C5%82aw&daddr=51.08288,19.55601+to:50.94155,21.35417+to:zamo%C5%9B%C4%87&hl=pl&geocode=FS3YCwMdyvwDASm_irXUwukPRzH14AXCrlYJtw%3BFYB2CwMdqmYqASnpYQ6fev4ZRzEYZ7IphPnCdg%3BFW5OCQMdutZFASlDN57jIAkYRzEaHmEn7uT5Jw%3BFRD5BQMdAcxiASl30hHarWcjRzGApfgCkkUAug&mra=dvme&mrsp=1&sz=8&via=1,2&sll=50.555325,20.115967&sspn=2.568733,7.13562&ie=UTF8&z=8), aczkolwiek wariant przez Kraków też wydaje się być ok (możesz mieć korek na bramkach w Chrzanowie).
Z Radomska do Kraśnika jeździłem już wielokrotnie - ruch niewielki, droga dobra jakościowo.
Między Piotrkowem a Sulejowem coś tam podobno grzebią, z kolei DK8 do Piotrkowa raczej będzie bardziej obciążona niż DK42.

zimek
June 16th, 2011, 04:50 PM

Jak na czasie i wygodzie to tylko ten wariant Ci pozostaje. Ale i tak droga męcząca strasznie. Współczuję.

Citizen_From_TBG
June 16th, 2011, 05:51 PM
DK79 od Łoniowa do Sandomierza jest w stanie agonalnym. Ostatnio coś dłubią (3k w samym Sandomierzu ale nie bardzo poprawia to sytuację). Poza tym wiosną w środku dnia wiele traktorów bo wiosek i sadów na tych 20 km od groma. Poza tym w związku z utrudnieniami na DK9 (zamknięty most dla >3,5t wszyscy jadą po DK79 by wrócić przez Tarnobrzeg a nie DK9). Miejsc to wyprzedzania praktycznie brak a jak są to dla kaskaderów jadących 120 po dramatycznej jezdni. Kilku takich skończyło z wizytą w sadzie lub filmowym dachowaniu. Z powodu powodzi byłem zmuszczony dojeżdżać to trasą do szkoły w Sandomierzu :nuts: - nie było to przyjemne... trasa daje w kość szczególnie jak się ma sztywne zawieszenie.

Do samego Łoniowa mniej więcej od ronda z DK73 nawierzchnia nowa.

DK42 od Końskich do Ostrowca jest w raczej dobrym stanie. Jechałem rok temu do Łodzi i no problem. Jak dla mnie dobra alternatywa DK74 i przejścia obok Kielc do momentu gdy nie będzie S74 przez to miasto.

DK77 masz obfotografowaną w odpowiednim wątku drogowym ZTCP

Citizen_From_TBG
June 16th, 2011, 06:17 PM
Panowie. Miałem jechać w poniedziałek trasę Tbg - Nałęczów. Ale wypadła mi wizyta w Rzeszowie. I nie wiem czy wracać DK9 do siebie czy jechać tak (http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Genera%C5%82a+W%C5%82adys%C5%82awa+Sikorskiego&daddr=50.53785,21.67764+to:50.0422078,22.0054997+to:50.46995,22.15304+to:50.7551142,22.305261+to:Graniczna+to:Genera%C5%82a+W%C5%82adys%C5%82awa+Sikorskiego&geocode=FfCfAwMdssVKAQ%3BFXolAwMdSMZKASml-35y2Ek9RzE4_IknMh68yA%3BFV-V-wId-8ZPASnJRs_VHPs8RzHCjvw7CUPM2w%3BFT4cAgMdUAdSASn14lqzH9Y8RzEGOntjyuJvAg%3BFSp2BgMd7VlUASm9irGPCdkiRzHx98mEpc4yBA%3BFc6YDgMdVAdTAQ%3BFW6uAwMd3stKAQ&hl=pl&mra=dme&mrsp=6&sz=11&via=1,2,3,4&sll=50.536999,21.722717&sspn=0.217336,0.676346&ie=UTF8&ll=51.032758,21.997375&spn=0.860179,2.705383&t=h&z=9). Może ktoś powiedzieć jak wygląda jazda po DK19?

mmareckiwropl
June 16th, 2011, 07:17 PM

jak dla mnie 3 ze wzgledu na czas przejazdu... do Bochni masz Autostradę więc trochę nadrobisz...

edytka mówi że chyba jednak wersja nr 2...

toffee85
June 17th, 2011, 01:09 PM
Witam,

W sieprniu bede jechal z gornego Slaska nad Balaton(polnocny brzeg) na Wegry. W zwiazku z tym mam pytanie i uprzejmie prosze o pomoc osob ktore jechaly nad Balaton, badz tez wiedza ktora drozka lepiej tam pomykac?

Zalezy mi bardziej na czasie i niz dystansie, czyli nie chcialbym jezdzic za duzo gorskimi spiralkami lub tez wlec sie za TIRami na drogach krajowych. W zwiazku z tym poki co obralem dwa warianty ale nie wiem ktory bedzie lepszy:

1. Na Rybnik - Ostava i tu juz droga nr 1 do Brna w dol na Bratyslawe droga nr 2 - Dalej M1 do Gyor i w dol krajowa nr 83 lub 82

2. Na Bielsko tudziez na Cieszyn i w dol droga nr 11 na Trinec - Zilina i dalej juz D1 az do Bratyslawy a dalej jak w punkcie pierwszym

Dzieki

Xamil
June 17th, 2011, 02:05 PM
Mam następujące pytanie, czy na odcinku Sulechów - Międzyrzecz z powodu budowy S3 występują jakieś opóźnienia? Jeżeli tak, to czy opłaca się szukać jakiś objazdów?

Le52ek
June 17th, 2011, 02:26 PM
aczkolwiek wariant przez Kraków też wydaje się być ok (możesz mieć korek na bramkach w Chrzanowie).

O jakich bramkach w Chrzanowie Waść prawisz?

Strzala
June 17th, 2011, 02:38 PM

Polecam wariant 3. Dużo też zależy o której godzinie będziesz przejeżdżał przez Kraków.Przy 3ciej opcji szybko przelecisz obwodnicą, newralgiczny punkt to odcinek od końca autostrady w Szarowie do Brzeska,potem już jedzie się dobrze,przelotka przez Rzeszów nie powinna sprawić problemów,dalej do Niska może być zwiększony ruch a potem już luzik.

W wariancie 2 musisz się przebić przez Kraków a potem do Sandomierza krętą drogą przez wsie i miasteczka i masz jeszcze remont mostu gdzie na wahadle można spędzić 30-45 minut.

Wariant 1 choć najkrótszy nie wchodzi w grę bo zajmie Ci najwięcej czasu.Sam wiesz jak podróżuje się DK8 .Potem do Puław masz względny luz,ale dalej praktycznie do Piask jak uzyskasz średnią 65km/h to będzie sukces. Musisz przebić się przez Lublin a potem dodatkowo czeka Cię kilkanaście kilometrów przebudowy DK 17 do standardu S (jedna jezdnia zwężenia,ograniczenia,korki) za Piaskami jedzie się dobrze,nawierzchnia na większości trasy była niedawno wyremontowana. Na dzień dzisiejszy jednak nie polecam.

Panowie. Miałem jechać w poniedziałek trasę Tbg - Nałęczów. Ale wypadła mi wizyta w Rzeszowie. I nie wiem czy wracać DK9 do siebie czy jechać tak (http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Genera%C5%82a+W%C5%82adys%C5%82awa+Sikorskiego&daddr=50.53785,21.67764+to:50.0422078,22.0054997+to:50.46995,22.15304+to:50.7551142,22.305261+to:Graniczna+to:Genera%C5%82a+W%C5%82adys%C5%82awa+Sikorskiego&geocode=FfCfAwMdssVKAQ%3BFXolAwMdSMZKASml-35y2Ek9RzE4_IknMh68yA%3BFV-V-wId-8ZPASnJRs_VHPs8RzHCjvw7CUPM2w%3BFT4cAgMdUAdSASn14lqzH9Y8RzEGOntjyuJvAg%3BFSp2BgMd7VlUASm9irGPCdkiRzHx98mEpc4yBA%3BFc6YDgMdVAdTAQ%3BFW6uAwMd3stKAQ&hl=pl&mra=dme&mrsp=6&sz=11&via=1,2,3,4&sll=50.536999,21.722717&sspn=0.217336,0.676346&ie=UTF8&ll=51.032758,21.997375&spn=0.860179,2.705383&t=h&z=9). Może ktoś powiedzieć jak wygląda jazda po DK19?

DK19 do Kraśnika dramat (ruch plus stan nawierzchni) za Kraśnikiem droga w bardzo dobrym i dobrym stanie dlatego IMO lepsza opcja. Jeśli chodzi o wariant A to w okolicach Opola Lubelskiego masz remont drogi i objazdy przez niezbyt ciekawe nawierzchnie.Annopol-Sandomierz zwykła DW w różnym stanie,bez rewelacji ale da się przejechać (uważaj na drogówkę w Dwikozach za torami), dalej do Rzeszowa nie wiem jak wygląda ta droga bo nie jechałem jeszcze tamtędy.

orcio
June 17th, 2011, 03:41 PM
Wariant 1 choć najkrótszy nie wchodzi w grę bo zajmie Ci najwięcej czasu.Sam wiesz jak podróżuje się DK8 .Potem do Puław masz względny luz,ale dalej praktycznie do Piask jak uzyskasz średnią 65km/h to będzie sukces.

Dorzucę jeszcze remont mostu w Przygłowie na DK12 (zaraz za Piotrkowem), czas oczekiwania na wahadełku nawet do kilkudziesięciu minut w zależności od pory dnia.

Bursztyn
June 18th, 2011, 04:09 PM
Wybieram się wkrótce w trasę ze śląska nad morze. Jadę jedynką. Zastawiam się czy jechać przez Włocławek i obwodnicę Torunia, czy przy wjeździe do Włocławka skierować się drogą nr 67 do Lipna, a potem skręcić w lewo w drogę nr 10 i nią dojechać do Lubicza gdzie trasy się łączą.

Byłbym wdzięczny jakby ktoś podpowiedział, który wariant wybrać.

myszoman
June 18th, 2011, 04:20 PM
Witam

W nocy w Boże Ciało wybieram się w trasę Lublin - okolice AAchen. Trasa jest w miarę oczywista oprócz dwóch newralgicznych odcinków 1. Radom-Stryków i 2. A2-granica pl-de. Obserwuję wątek od jakiegoś czasu i czytałem propozycje żeby objechać je i na odcinku 1. jechać Radom-Odrzywół-Nowe Miasto nad Pilicą-Rawa Mazowiecka-Brzeziny-Stryków a na odcinku 2. zjechać z 2 w Trzcielu-Międzyrzecz-Sulęcin-Ośno-Kowalów-granica. Czyli w takim przebiegu (http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=lublin&daddr=51.52259,20.575+to:51.6175,20.57302+to:51.8399668,19.6837226+to:51.90112,19.6057+to:52.44795,15.57492+to:52.44413,15.13901+to:52.45392,14.87772+to:52.40609,14.76143+to:gemmenich&hl=pl&geocode=FXb1DQMd_l1YASlhQBUeFFciRzFf6ej2eu4oVQ%3BFR4sEgMdGPM5ASl_3B6UYqgZRzH6xUtzaxDhgA%3BFdyeEwMdXOs5ASnLRooo-ggZRzHxcRKa92w5Ug%3BFd4DFwMdilksASkZdGStOM4bRzFy_cVDXvYcDw%3BFcDyFwMdxCgrASkHTxF8usgbRzFkCZURGHFQ0w%3BFc5KIAMdiKftACl3x6NKfvMGRzGYXXxh-MyjTA%3BFeI7IAMdwgDnACkpDolBxP8GRzHm-4UCsNXtPg%3BFSBiIAMdGATjACm9EchZ_gcHRzFNqEaUlaiiXA%3BFUqnHwMd1j3hACkBY5ui-6YHRzFX9Nq9kfL0hQ%3BFcBPBgMdAHdbACmJXy26kZDARzFGu0U-MmeGWQ&mra=dpe&mrsp=8&sz=9&via=1,2,3,4,5,6,7,8&sll=52.222752,15.696716&sspn=1.031385,2.90863&ie=UTF8&z=9).

W kwietniu wysłałem szwagra tą drogą i narzekał na naprawdę spore dziury na tych omijających odcinkach. Nie wiem czy to jego przyzwyczajenie do zachodnich dróg czy rzeczywiście jest to problem. Będę jechał z całą rodziną zapakowanym samochodem więc raczej spokojnie, ale jadąc w nocy nie będę w stanie wychwycić wszystkich dziur w nawierzchni. Chcę też uniknąć największych korków - w nocy po Bożym Ciele ciężarówki już będą mogły jeździć, prawda?

Do tego wszystkiego muszę wziąć jeszcze jedną rzecz pod uwagę. Muszę znaleźć jakieś miejsce do zatrzymania się na śniadanie jeszcze w PL i to takie przyjazne dzieciom. Gdzieś przy A2 albo przed granicą. Najlepiej takie z placem zabaw, coś mi się obiło o uszy o jakimś zajeździe z mini ZOO i placem zabaw przy drodze?

To jest warunek konieczny tej układanki. Więc co byście poradzili biorąc pod uwagę warunki i czas. Pytam szczególnie tych którzy podróżują z familią i się tam gdzieś zatrzymywali - doceniłbym konkretny link do miejsca.

PS. Jakiś strasznych remontów nie znalazłem na tej trasie ale może o czymś czasochłonnym wiecie.

rumzais
June 18th, 2011, 07:46 PM
Wybieram się wkrótce w trasę ze śląska nad morze. Jadę jedynką. Zastawiam się czy jechać przez Włocławek i obwodnicę Torunia, czy przy wjeździe do Włocławka skierować się drogą nr 67 do Lipna, a potem skręcić w lewo w drogę nr 10 i nią dojechać do Lubicza gdzie trasy się łączą.

Byłbym wdzięczny jakby ktoś podpowiedział, który wariant wybrać.

Kolego, spójrz kilka postów wyżej (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=79697650&postcount=2867).

Pleppo
June 18th, 2011, 09:41 PM
W kwietniu wysłałem szwagra tą drogą i narzekał na naprawdę spore dziury na tych omijających odcinkach. Nie wiem czy to jego przyzwyczajenie do zachodnich dróg czy rzeczywiście jest to problem. Będę jechał z całą rodziną zapakowanym samochodem więc raczej spokojnie, ale jadąc w nocy nie będę w stanie wychwycić wszystkich dziur w nawierzchni. Chcę też uniknąć największych korków - w nocy po Bożym Ciele ciężarówki już będą mogły jeździć, prawda?

Do tego wszystkiego muszę wziąć jeszcze jedną rzecz pod uwagę. Muszę znaleźć jakieś miejsce do zatrzymania się na śniadanie jeszcze w PL i to takie przyjazne dzieciom. Gdzieś przy A2 albo przed granicą. Najlepiej takie z placem zabaw, coś mi się obiło o uszy o jakimś zajeździe z mini ZOO i placem zabaw przy drodze?

Na A2 około 60 km od Strykowa jest McDonalds, dobre toalety itp, często tam się zatrzymuję z rodziną.

Potem jest jeszcze dobry Orlen 5 km za Koninem

Odnośnie jakości drogi: odcinek Radom-Stryków jest ogólnie dobry poza mniej więcej 10km fragmentem tuż przez Rawą Mazowiecką (jadąc przez Nowe Miasto), oraz odcinka Brzeziny-Stryków. Teraz B-S polecam jechać DW708, w większości jest wyremontowana poza ostatnimi 5km, a NIE jechać alternatywną przez Sierżnię.

Maciek2207
June 19th, 2011, 12:18 AM
Witam,

W sieprniu bede jechal z gornego Slaska nad Balaton(polnocny brzeg) na Wegry. W zwiazku z tym mam pytanie i uprzejmie prosze o pomoc osob ktore jechaly nad Balaton, badz tez wiedza ktora drozka lepiej tam pomykac?

Zalezy mi bardziej na czasie i niz dystansie, czyli nie chcialbym jezdzic za duzo gorskimi spiralkami lub tez wlec sie za TIRami na drogach krajowych. W zwiazku z tym poki co obralem dwa warianty ale nie wiem ktory bedzie lepszy:

1. Na Rybnik - Ostava i tu juz droga nr 1 do Brna w dol na Bratyslawe droga nr 2 - Dalej M1 do Gyor i w dol krajowa nr 83 lub 82

2. Na Bielsko tudziez na Cieszyn i w dol droga nr 11 na Trinec - Zilina i dalej juz D1 az do Bratyslawy a dalej jak w punkcie pierwszym

Dzieki
Jak stać Cię na 3 winiety opcja 1, jeśli oszczędasz 2... :lol:
A tak ma serio: myślę, że raczej opcja 2 - musisz tylko jakoś do Ziliny dociągnąć. Potem już tylko autostrady (kiedyś tylko jakiegoś małego kawałka brakowało. Nie wiem jak jest dzisiaj). :)
Ewentualnie: 2a - DK69/S69. ;)

Bzyq_74
June 19th, 2011, 09:10 AM
Witam,

Dzieki

Jechałem tą trasą (http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Zabrze&daddr=50.19173,18.86962+to:49.63654,18.71215+to:48.85229,17.94965+to:47.66403,17.24517+to:Balatonederics,+Magyarorsz%C3%A1g&hl=pl&geocode=FcDl_wIdt6UeASm5PHeHdjIRRzHz8KYR1itRyQ%3BFXLd_QIddO0fASktrM-3pssWRzHZ7X3ZIZUelA%3BFbxk9QIdVoYdASkLUur2bhAURzHxPhpSD68AEw%3BFUJt6QId0uMRASmP4DC5LKcURzEB9Riy0fcAEw%3BFZ5L1wId8iMHASnroSmJEvRrRzFB_yLrKMQAEw%3BFR00ygIdmDcJASkFhvVMjQNpRzFOxFCIKvJmTQ&mra=dpe&mrsp=4&sz=10&via=1,2,3,4&sll=47.549652,17.499847&sspn=0.610825,1.378784&ie=UTF8&ll=48.341646,18.81958&spn=4.812357,11.030273&t=h&z=7)
W/w odcinek jechałem 6h (nocą) - jazda zgodnie z przepisami. Jedyny postój (5min) na zakup winiety w Żilinie. Na Węgrzech nie potrzebujesz winiety jadąc w/w drogą.

los77
June 19th, 2011, 09:58 AM
Jechałem tą trasą (http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Zabrze&daddr=50.19173,18.86962+to:49.63654,18.71215+to:48.85229,17.94965+to:47.66403,17.24517+to:Balatonederics,+Magyarorsz%C3%A1g&hl=pl&geocode=FcDl_wIdt6UeASm5PHeHdjIRRzHz8KYR1itRyQ%3BFXLd_QIddO0fASktrM-3pssWRzHZ7X3ZIZUelA%3BFbxk9QIdVoYdASkLUur2bhAURzHxPhpSD68AEw%3BFUJt6QId0uMRASmP4DC5LKcURzEB9Riy0fcAEw%3BFZ5L1wId8iMHASnroSmJEvRrRzFB_yLrKMQAEw%3BFR00ygIdmDcJASkFhvVMjQNpRzFOxFCIKvJmTQ&mra=dpe&mrsp=4&sz=10&via=1,2,3,4&sll=47.549652,17.499847&sspn=0.610825,1.378784&ie=UTF8&ll=48.341646,18.81958&spn=4.812357,11.030273&t=h&z=7)
W/w odcinek jechałem 6h (nocą) - jazda zgodnie z przepisami. Jedyny postój (5min) na zakup winiety w Żilinie. Na Węgrzech nie potrzebujesz winiety jadąc w/w drogą.

Nie musisz wjeżdżać do Trzyńca. Jedź jego obwodnicą (droga nr 11).

Bzyq_74
June 19th, 2011, 10:30 AM
Oczywiście, że jechać obwodnicą. Nie spojrzałem na ten fragment.

AdStaszek
June 19th, 2011, 04:28 PM
Lepiej jechać przez A4->A1 do Świerklan i DK 78 do granicy Czech czy może A4-> S1 ->(Tychy) DK1->(Bielsko-Biała)S1 do Cieszyna? Wyjazd w czwartek 23.06, są jakieś problemy po stronie czeskiej?

Maciek2207
June 19th, 2011, 05:20 PM
Lepiej jechać przez A4->A1 do Świerklan i DK 78 do granicy Czech czy może A4-> S1 ->(Tychy) DK1->(Bielsko-Biała)S1 do Cieszyna? Wyjazd w czwartek 23.06, są jakieś problemy po stronie czeskiej?
Obowiązkowo opcja 1. Szybko, mały ruch, autostrady do Ołomuńca równe jak stół. Polecam, jechałem tak miesiąc temu! :)
Na DK 1 ostatnimi czasy są duże korki w Pszczynie...

mmareckiwropl
June 19th, 2011, 07:14 PM
Obowiązkowo opcja 1. Szybko, mały ruch, autostrady do Ołomuńca równe jak stół. Polecam, jechałem tak miesiąc temu! :)
Na DK 1 ostatnimi czasy są duże korki w Pszczynie...

w zeszłym tygodniu w BB były na rozwidleniu... asfalt zdarli i zwężka była...

snowmark
June 19th, 2011, 07:41 PM
Tędy? (http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=zielonki&daddr=50.1150139,19.8642141+to:Nowy+Targ&geocode=FTrG_AIdCfsvASk_qCLHCFoWRzGhG7Lz0QzHZw%3BFcWx_AIdlhovASlJi0HMwVkWRzEv5VP--cvLjg%3BFVn38gIdYKoxASnT1kUIluQVRzHFQ5Sokfoq7w&hl=pl&mra=dvme&mrsp=1&sz=14&via=1&sll=50.111167,19.871693&sspn=0.026696,0.055189&ie=UTF8&ll=50.109791,19.860706&spn=0.026697,0.055189&t=h&z=14)

Niestety, pojechałem prawie do Centrum i przebijałem sie Balicką do lotniska. Ale nie było źle - 20 minut ;D

orcio
June 19th, 2011, 09:15 PM
Witam,

Dzieki

W zeszłe wakacje jechałem przez Węgry drogą 82 Z Gyor do łącznika z autostradą M7 przy Balatonie i nie polecam, po drodze dużo miasteczek, do tego na długim fragmencie droga kręta i trzeba było tłuc się 60-70kmh za kamperami.
Wracałem drogą 81 i 13 (Csem - Aszar - Szekesfehervar) i było dużo lepiej, są obwodnice miasteczek a droga nie jest kręta. Zamiast drogą 13 można jechać cały czas 81 z Gyor.

Le52ek
June 20th, 2011, 08:37 AM
Niestety, pojechałem prawie do Centrum i przebijałem sie Balicką do lotniska. Ale nie było źle - 20 minut ;D

A od kilku dni masz z Modlniczki dwupasmowy łącznik do A4 ... pisząc poprzedni post jeszcze nie wiedziałem o otwarciu. Teraz wystarczy Ci tylko do Nico dojechać ...

Le52ek
June 20th, 2011, 08:41 AM
Nie musisz wjeżdżać do Trzyńca. Jedź jego obwodnicą (droga nr 11).

Akurat obwodnica Trzyńca to nie najlepszy pomysł. Prędkość terenu zabudowanego, duży ruch ciężarówek. Lepiej ciąć Trzyniec na skróty bo prawie pusto a 50 i tak trzeba jechać.

jadwas
June 20th, 2011, 09:40 AM
^^
Spróbuj Multi-Quote ;)
http://www.skyscrapercity.com/images/buttons/multiquote_off.gif
przy tych które chcesz cytować, a potem
http://www.skyscrapercity.com/images/buttons/quote.gif
DEL, jak trochę powisi ;)

Luki_SL
June 20th, 2011, 03:26 PM
Jeżeli interesuje Ciebie dosyć dobra alternatywa to polecam TĘ MAPKĘ (http://www.gddkia.gov.pl/userfiles/articles/t/trasy-alternatywne_6003/images/zachodniopomorskie-trasy-nad-morze-2010-3th.jpg)
Jest trochę stara (z zeszłego roku) bo nie pokazuje pięknej S3 z Gorzowa do Szczecina, ale objazdy są dobrze zaznaczone. Jadąc z Wrocławia wjeżdżasz na wysokości Gorzowa na wspomnianą wcześniej S3, potem dalej szlakiem S3 aż do Goleniowa. Na węźle z DW 113 zjeżdżasz jak na Świętą (będzie tabliczka "alternatywna trasa nad morze"). Dalej jedziesz jak zaznaczono na mapie kolorem zielonym - czyli przez Stepnicę, Wolin, Unin i Międzywodzie.

Ta trasa jest najlepsza, żeby ominąć Kamień Pomorski i inne "cuda", sam z niej prawdopodobnie skorzystam pod koniec lipca:)

NaczelnyFilozof
June 20th, 2011, 08:25 PM
Żywiec - Praga.

Zestaw 1.5 tony. Przelotowa 70-80km/h po płaskim. Więcej nie idzie bo reaktor by wybuchnął.

Autostrady odpadają. Płatne i szkoda nerwów, nie lubie być zawalidrogą.

Szukam drogi jaknajbardziej płaskiej, bez miast i korków. Nie chce sie pakować w Ostrawe i Ołomuniec.

No wypadałoby leciec Zywiec - Mikołów- Nysa - Kłodzko - Praga?

myszoman
June 20th, 2011, 09:41 PM
Na A2 około 60 km od Strykowa jest McDonalds, dobre toalety itp, często tam się zatrzymuję z rodziną.

Potem jest jeszcze dobry Orlen 5 km za Koninem

Odnośnie jakości drogi: odcinek Radom-Stryków jest ogólnie dobry poza mniej więcej 10km fragmentem tuż przez Rawą Mazowiecką (jadąc przez Nowe Miasto), oraz odcinka Brzeziny-Stryków. Teraz B-S polecam jechać DW708, w większości jest wyremontowana poza ostatnimi 5km, a NIE jechać alternatywną przez Sierżnię.

Okej, dzięki za konkrety. Jeszcze się zastanawiam nad odcinkiem Nowy Tomyśl-granica. Nad ranem po Bożym Ciele może nie będzie tam zbyt wiele korków. Raczej skłaniam się do nie objeżdżania tego odcinka.

mmareckiwropl
June 20th, 2011, 10:27 PM
^^

Żadne w nocy, szkoda oczu i zdrowia :)
Jeśli 2 lipca będzie taka pogoda jak teraz (zimno, pochmurno, albo deszcz na dodatek) to jedź śmiało DK3 oraz przez Kamień Pomorski.
Korków nie powinno być a jeśli już to tylko spowodowane losowo (np. przez wypadek).

Jeżeli interesuje Ciebie dosyć dobra alternatywa to polecam TĘ MAPKĘ (http://www.gddkia.gov.pl/userfiles/articles/t/trasy-alternatywne_6003/images/zachodniopomorskie-trasy-nad-morze-2010-3th.jpg)
Jest trochę stara (z zeszłego roku) bo nie pokazuje pięknej S3 z Gorzowa do Szczecina, ale objazdy są dobrze zaznaczone. Jadąc z Wrocławia wjeżdżasz na wysokości Gorzowa na wspomnianą wcześniej S3, potem dalej szlakiem S3 aż do Goleniowa. Na węźle z DW 113 zjeżdżasz jak na Świętą (będzie tabliczka "alternatywna trasa nad morze"). Dalej jedziesz jak zaznaczono na mapie kolorem zielonym - czyli przez Stepnicę, Wolin, Unin i Międzywodzie.

Bardzo dziękuję za tą mapkę:) poza tym ja niestety przez D z Wrocławia jadę ale postaram się trafić na tą drogę :)

jerzu007
June 20th, 2011, 11:08 PM
Bardzo dziękuję za tą mapkę:) poza tym ja niestety przez D z Wrocławia jadę ale postaram się trafić na tą drogę :)

Przez Niemcy? Masz tam jakiś punkt przelotowy?

mmareckiwropl
June 21st, 2011, 12:05 AM
Przez Niemcy? Masz tam jakiś punkt przelotowy?

z Wro do Szczecina normalnie via Berliner ring potem A6, S3 i zjazd na 113 dróżkę:)

jerzu007
June 21st, 2011, 08:03 AM
^^
Jeśli będziesz jechał zgodnie z przepisami to obecnie przez Niemcy:
- będzie zdecydowanie dłużej
- będzie drożej (większe spalanie)
- nie będzie szybciej

Próbowałeś DK3+S3 po oddaniu do ruchu całego odcinka Gorzów-Szczecin?

mlodyy1985
June 21st, 2011, 09:02 AM
Niestety wielu kierowców jest przyzwyczajonych, że ,,przez Niemcy szybciej" a tu po otwarciu 80km S3 tak nie jest-trzeba by gnać z 140km/h non stop(co jest trudne do utrzymania), jak wspomniano rośnie bardzo szybko zużycie paliwa a po trzecie czasami na Berliner Ring są korki i się stoi. JA już 2 znajomym mówiłem by jechali przez Polskę z Wrocka do Szczecina.

Hyper
June 21st, 2011, 09:21 AM
Na weekend przyjechali do nas wczasowicze z Jeleniej Góry. Byli bardzo miło zaskoczeni nową drogą z Gorzowa do Szczecina. Dzięki temu jechał aż/tylko 5,5 godzin. Czy to tak fatalnie? Ja pamiętam, że jak jeszcze mieszkałem we Wrocławiu, to do Pobierowa jechaliśmy tak mniej-więcej 6 godzin. Jak sprawa wygląda z Jeleniej to nie wiem zbytnio. Zumi pokazuje ok. 7 godzin.

Bzyq_74
June 21st, 2011, 10:37 AM
OT. W sobotę trasę Zabrze-Pobierowo, teście A4->DK3/S3 w 8h, a znajomi przez Niemcy 8,5h (ponad 100km dalej). - przez Niemcy się nie opłaca
Wyjeżdżam jutro w/w trasę i liczę że zmieszczę się w 7h.

mmareckiwropl
June 21st, 2011, 11:26 AM
^^
- nie będzie szybciej

Ostatnio jeździłem parę razy do Gorzowa... masakra jazda z powodu rozbudowy DK3/S3... Narazie jednak D :) Tym bardziej że w wakacje ruch 3 się zdecydowanie zwiększy...

mmareckiwropl
June 21st, 2011, 11:29 AM
Niestety wielu kierowców jest przyzwyczajonych, że ,,przez Niemcy szybciej" a tu po otwarciu 80km S3 tak nie jest-trzeba by gnać z 140km/h non stop(co jest trudne do utrzymania), jak wspomniano rośnie bardzo szybko zużycie paliwa a po trzecie czasami na Berliner Ring są korki i się stoi. JA już 2 znajomym mówiłem by jechali przez Polskę z Wrocka do Szczecina.

Nie bierzecie niestety pod uwagę aspektów bezpieczeństwa... na 3 do Gorzowa jest ciasno bardzo często wypadki i niestety duzo śmiertelnych... w D mi nikt na czołówkę mi nie pójdzie...

levy
June 21st, 2011, 12:07 PM
Jaką to alternatywę proponuje się jadącym od strony Bydgoszczy do Mielna i Sarbinowa? Przecież to jest normalna główna trasa a nie żadna alternatywa, kieruje się ich na Bobolice i najbardziej zatłoczony w sezonie odcinek DK11 do Koszalina! A tłok powstaje właśnie z powodu połączenia dwóch potoków ruchu: z Poznania i Bydgoszczy. :)
Powinno być tak: z Białego Boru na Miastko i dalej Polanów.

maluch84
June 21st, 2011, 12:15 PM
Może teraz czasowo przez PL i D wychodzi podobnie - zależy jak kto jeździ i czy ważne jest dla niego spalanie. Jednak dużo przyjemniej jedzie się jeszcze przez Niemcy. Jeżdżę dość często bo ciągnie mnie w Tatry i do czasu aż S nie dociągnie do a4 chyba się nie przekonam do podróżowania po tej stronie granicy.

^^
- nie będzie szybciej

Z tego co pamiętam za Berlinem tylko w 2 miejscach jest ograniczenie prędkości.
Ja wrocław mijam po około 3 i pół godz. Wychodzi lekko ponad 480 km od domu. Nie mówię już o komforcie jazdy drogą z więcej niż jednym pasem w jednym kierunku ;) Wyjeżdżając o odpowiedniej godzinie na ringu raczej nie staniemy w korku.

mlodyy1985
June 21st, 2011, 12:39 PM
Nie bierzecie niestety pod uwagę aspektów bezpieczeństwa... na 3 do Gorzowa jest ciasno bardzo często wypadki i niestety duzo śmiertelnych... w D mi nikt na czołówkę mi nie pójdzie...

Racja, jak dla kogoś liczy się też bezpieczeństwo to nie powinien wyjeżdżać na nasze drogi...
A poważnie, to za 2-3 lata będzie odcinek ekspresówki od Nowej Soli do Szczecina w zasadzie 2x2 ekspresówki z niewielkimi odcinkami 1x2 i wówczas bezsensem totalnym będzie jazda przez Niemcy. Od A4 do Nowej Soli droga DK3 wcale nie jest taka zła-do tego jest odcinek 2 pasmówki od Lubina do Potoczka.

WITEKF
June 21st, 2011, 12:50 PM
Racja, jak dla kogoś liczy się też bezpieczeństwo to nie powinien wyjeżdżać na nasze drogi...

W takim razie, do momentu oddania S3 do A4, ja będę śmigać nad zach. wybrzeże przez D.

Maciek2207
June 21st, 2011, 01:05 PM
^^Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to jednak przez Niemcy jest lepiej. Tam kultura jazdy jest o niebo lepsza niż w Polsce. Nikt nie jedzie za tobą 0,5m, nie miga światłami, trąbi i zajeżdża drogi... :)

jerzu007
June 21st, 2011, 01:17 PM
A poważnie, to za 2-3 lata będzie odcinek ekspresówki od Nowej Soli do Szczecina w zasadzie 2x2 ekspresówki z niewielkimi odcinkami 1x2 i wówczas bezsensem totalnym będzie jazda przez Niemcy. Od A4 do Nowej Soli droga DK3 wcale nie jest taka zła-do tego jest odcinek 2 pasmówki od Lubina do Potoczka.

Jak ktoś tak skrajnie patrzy na bezpieczeństwo to niech najlepiej zostanie w domu... Poza tym nawet jak będzie cała S3 ze Szczecina do Legnicy to i tak znajdą się tacy co będę jechali przez Niemcy bo "tam można jeździć z prędkością światła", "tam jest cywilizacja autostrada 2x3, a nie toto co u nas wyrób autostradopodobny zwany drogą ekspresową 2x2.

W takim razie, do momentu oddania S3 do A4, ja będę śmigać nad zach. wybrzeże przez D.

Nikt Ci nie zabroni.
W zeszłym roku jechałem Goleniów->Kraków (gdy S3 była tylko ze Szczecina do Pyrzyc)
Przez niemieckie autostrady zgodnie z przepisami, tam gdzie było można więcej to 130-140 km/h, w PL horror na DK18 dalej A4..

Z powrotem A4... potem DK3 dosyć wygodnie i szeroko (czasami nawet 1x4) przez zagłębie miedziowe potem S3 z okolic Nowej Soli aż za Zieloną górę.
Potem dosyć uciążliwie przez DK3.

Czasowo wyszło tak samo, a nie było wtedy odcinka S3 Gorzów - Szczecin.

Za kilka dni jadę do Wrocławia i będę jechał przez Polskę
Trasa Goleniów-Legnica to ok. 335 km, w tym 50 % (ok. 170 km) jedziemy po drogach ekspresowych. Będzie krócej, szybciej i taniej.

mmareckiwropl
June 21st, 2011, 06:33 PM

Jak będzie S od Nowej Soli to mnie w D nie zobaczycie:) ale niestety jeszcze tego lata Berliner Ring mnie czeka...

mmareckiwropl
June 21st, 2011, 06:36 PM
Jak ktoś tak skrajnie patrzy na bezpieczeństwo to niech najlepiej zostanie w domu... Poza tym nawet jak będzie cała S3 ze Szczecina do Legnicy to i tak znajdą się tacy co będę jechali przez Niemcy bo "tam można jeździć z prędkością światła", "tam jest cywilizacja autostrada 2x3, a nie toto co u nas wyrób autostradopodobny zwany drogą ekspresową 2x2.

Nikt Ci nie zabroni.
W zeszłym roku jechałem Goleniów->Kraków (gdy S3 była tylko ze Szczecina do Pyrzyc)
Przez niemieckie autostrady zgodnie z przepisami, tam gdzie było można więcej to 130-140 km/h, w PL horror na DK18 dalej A4..

Z powrotem A4... potem DK3 dosyć wygodnie i szeroko (czasami nawet 1x4) przez zagłębie miedziowe potem S3 z okolic Nowej Soli aż za Zieloną górę.
Potem dosyć uciążliwie przez DK3.

Czasowo wyszło tak samo, a nie było wtedy odcinka S3 Gorzów - Szczecin.

Za kilka dni jadę do Wrocławia i będę jechał przez Polskę
Trasa Goleniów-Legnica to ok. 335 km, w tym 50 % (ok. 170 km) jedziemy po drogach ekspresowych. Będzie krócej, szybciej i taniej.

170 km?? którędy??

mlodyy1985
June 21st, 2011, 07:02 PM
170 km?? którędy??

Pewnie miał na myśli z odcinkami jednojezdniowymi no i trochę naciągane: od węzła Klucz do Gorzowa to jest 81 km+ obwodnica Gorzowa 12 km+ Międzyrzecz 6,5 + od Sulechowa do Nowej Soli 44 km. Łącznie to 144 km z tego ponad 80km jest na dwupasmowej ekspresówce. Tak generalnie to jeżdżąc po naszych drogach najgorsze jest przejeżdżanie przez ,,tereny zabudowane" albo wiochy(nie żebym chciał kogoś obrażać, ale np. za Sulechowem do Gorzowa mija się np. Skwierzynę, rondo z DK2 i tam się traci sporo czasu. Z kolei nawet jeśli jest tylko jednojezdniowa ekspresówka to ruch idzie w miarę płynnie i jak wszyscy trzymają te 80-90km/h to na prawdę jedzie się dobrze.

Co do jazdy przez Berlin: opłaca się jak wspomniano: jak ktoś lubi śmigać z prędkością światła, ale do Szczecina bo wracając zalicza np. te 80km po starych betonowych płytach niszcząc zawieszenie co również kosztuje. Co więcej pewnie za jakichś czas południowa nitka trafi do remontu, będzie zamknięta i na północnej pojawią się ruch 1x2 co również zniechęci do przejazdu A18. Może by pohamować temperamenty kierowców i ograniczyć liczbę czołówek postawią tam radar sekwencyjny i skończy się jazda 140 km/h a trzeba będzie jechać koło 90. Do tego czasu skończą budowę kolejnych odcinków esczy i na prawdę nie widać będzie powodów za jazdą przez Niemcy.

mmareckiwropl
June 21st, 2011, 07:20 PM
Pewnie miał na myśli z odcinkami jednojezdniowymi no i trochę naciągane: od węzła Klucz do Gorzowa to jest 81 km+ obwodnica Gorzowa 12 km+ Międzyrzecz 6,5 + od Sulechowa do Nowej Soli 44 km. Łącznie to 144 km z tego ponad 80km jest na dwupasmowej ekspresówce. Tak generalnie to jeżdżąc po naszych drogach najgorsze jest przejeżdżanie przez ,,tereny zabudowane" albo wiochy(nie żebym chciał kogoś obrażać, ale np. za Sulechowem do Gorzowa mija się np. Skwierzynę, rondo z DK2 i tam się traci sporo czasu. Z kolei nawet jeśli jest tylko jednojezdniowa ekspresówka to ruch idzie w miarę płynnie i jak wszyscy trzymają te 80-90km/h to na prawdę jedzie się dobrze.

Co do jazdy przez Berlin: opłaca się jak wspomniano: jak ktoś lubi śmigać z prędkością światła, ale do Szczecina bo wracając zalicza np. te 80km po starych betonowych płytach niszcząc zawieszenie co również kosztuje. Co więcej pewnie za jakichś czas południowa nitka trafi do remontu, będzie zamknięta i na północnej pojawią się ruch 1x2 co również zniechęci do przejazdu A18. Może by pohamować temperamenty kierowców i ograniczyć liczbę czołówek postawią tam radar sekwencyjny i skończy się jazda 140 km/h a trzeba będzie jechać koło 90. Do tego czasu skończą budowę kolejnych odcinków esczy i na prawdę nie widać będzie powodów za jazdą przez Niemcy.

mówimy o drodze nad morze :) jeszcze do utrudnień dodaj wjazd z 3 na 2 koło Skwierzyny... :( Tez tam swoje odstoisz...

mlodyy1985
June 21st, 2011, 07:34 PM
mówimy o drodze nad morze :) jeszcze do utrudnień dodaj wjazd z 3 na 2 koło Skwierzyny... :( Tez tam swoje odstoisz...

No tak, ale ja liczyłem od osobnego odcinka tzn. jak będziesz jechał przez Niemcy do Szczecina to dojeżdżasz do węzła Klucz i tam się spotykasz z kimś kto śmigał przez Polskę, więc bezcelowe jest porównywanie dalszych wspólnych odcinków.
Racja, problemem jest to rondo, ale za pół roku po otwarciu A2 ruch pewnie sporo spadnie na krajowej dwójce i również na tym rondzie sytuacja się poprawi. Tak, wiem, że będą wprowadzone opłaty i część kierowców nie wybierze autostrady mimo to ruch tam się zmniejszy. Nie wycinajcie ze względu na opłaty: poza tym wielu kierowców nie wybiera autostrady bo są u nas często małe, krótkie odcinki, ale jak np. jadąc od Berlina do Łodzi będą musieli zapłacić to raczej przyzwyczają się do komfortu jazdy autostradą i skłonni będą zapłacić za 350 km jazdy autostrada.

cc1
June 21st, 2011, 08:16 PM
Weekend, wyjazd w sobotę rano.
Kryterium - raczej puste drogi i spokojna jazda, nawet kosztem paru minut czy paru km więcej.
Czy pchać się przez Warszawę, jak mówi nawigacja, czy też jest jakaś sensowna alternatywa.
Nie znam tej trasy, ale może przez Płock, DK60 Ciechanów, Maków, a dalej DK61 do Augustowa?

jerzu007
June 21st, 2011, 10:56 PM
170 km?? którędy??

ok. 123 km Goleniów->Gorzów Wlkp
ok. 40 km Sulechów-Nowa Sól

= 163 km

(ja liczyłem jeszcze ok 7 km dla obwodnicy Międzyrzecza, które nie jest oznaczone jako droga ekspresowa)

mmareckiwropl
June 21st, 2011, 11:03 PM
ok. 123 km Goleniów->Gorzów Wlkp
ok. 40 km Sulechów-Nowa Sól

= 163 km

(ja liczyłem jeszcze ok 7 km dla obwodnicy Międzyrzecza, które nie jest oznaczone jako droga ekspresowa)

Sulechów - Nowa Sól niestety jest S ale nie jest 2x2 więc ja nie zaliczam:P no koło ZG jest może w sumie 2 km 2x2...:)

Tomek 2008
June 22nd, 2011, 05:15 AM
no koło ZG jest może w sumie 2 km 2x2...:)Jest to wystarczający odcinek do wyprzedzenia wlokących się tirów oraz innego badziewia i z tego też trzeba się cieszyć ;)

Luki_SL
June 22nd, 2011, 09:20 AM
^^Pomiędzy Lubinem, a Polkowicami, też jest dość duży komfort jazdy na kilkunastu kilometrach:)

kocur75
June 22nd, 2011, 11:53 AM
Weekend, wyjazd w sobotę rano.
Kryterium - raczej puste drogi i spokojna jazda, nawet kosztem paru minut czy paru km więcej.
Czy pchać się przez Warszawę, jak mówi nawigacja, czy też jest jakaś sensowna alternatywa.
Nie znam tej trasy, ale może przez Płock, DK60 Ciechanów, Maków, a dalej DK61 do Augustowa?

Warszawy sie nie boj w sobote ok. poludnia, gdyz jest dlugi weekend wiec wtedy miasto kompletnie pustoszeje. tylko oczywiscie jedz przez Trasę Toruńską, przejedziesz się fajnym, szklanym półtunelem /budowa S8 w Wawie, a do trasy to najszybciej prosto Grójecką i w lewo, w Bitwy Warszawskiej 1920r.
Jak pojedziesz tak jak nawigacja prowadzi /chyba/ to będziesz miał okazję zobaczyć nowo budowany węzęł Aleje Jerozolimskie.
przez Marki w sobotę nie przewiduję większych problemów, a dalej piękna S8 za Wyszków

Problem to przebudowa 8ki do Wawy na kawałku nie pamiętam którym, w każdym razie min 50 km od Wawy, tam jest zwężenie do jednego pasa, ale zdaje się że w stronę Wawy i w taki dzień to nie będzie większych korków.

ale do Augustowa to chyba przez Modlińską na Augustów więc nie zobaczysz fajnych półtuneli

mjas
June 22nd, 2011, 03:35 PM
ale do Augustowa to chyba przez Modlińską na Augustów więc nie zobaczysz fajnych półtuneli

Choć znaki w Warszawie kierują na DK61 to w żadnym wypadku. Najkrócej i najszybciej jedzie się S/DK8 do Ostrowi (czyli w kierunku Białegostoku), dalej DW677 do Łomży (mimo fatalnych dwudziestu paru km i ograniczeń do 60 km/h) i następnie z Łomży DK61.

cc1
June 22nd, 2011, 05:25 PM
^^ Dzięki, na tę kombinację bym nie wpadł.

mjas
June 22nd, 2011, 10:25 PM
^^ Dzięki, na tę kombinację bym nie wpadł.

Żadna kombinacja - to jest [przyszła] Via Baltica :). Tak prawie wszyscy jeżdżą z Warszawy na Suwalszczyznę albo do wschodniej części Mazur.

miszelos
June 22nd, 2011, 11:44 PM
Żadna kombinacja - to jest [przyszła] Via Baltica :). Tak prawie wszyscy jeżdżą z Warszawy na Suwalszczyznę albo do wschodniej części Mazur.

^^

Jest jeszcze wariant przez Białystok i dalej DK65 (super się smiga - nowa nawierzchnia) albo wariant krajoznawczy ale dziurawy w Jeżewie Starym odbić na Tykocin wylecieć w Knyszynie.

Japinta
June 23rd, 2011, 12:36 AM
Jak już przez Białystok to lepiej do końca DK8 jechać. Myślę jednak, że dopóki nie ma eski Zambrów - Białystok to nie warto.

Bursztyn
June 23rd, 2011, 12:27 PM
Kolego, spójrz kilka postów wyżej (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=79697650&postcount=2867).

Dzięki.

MajKeR_
June 23rd, 2011, 01:11 PM
Wybieram się jutro z Górnego Śląska na Tarnobrzeg. Niejako naturalnym wyborem byłby szlak DK78->DW765->DK79 (odcinek Osiek - Łoniów)->DK9, ale martwię się w związku z przebudowami - mam na myśli przede wszystkim gruntowny remont DW765 (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=909410) na odcinku Chmielnik - Staszów wraz z budową obwodnicy Kurozwęk, a także sytuację na DK78 (budowa północnej obwodnicy Jędrzejowa, zasłyszane buble w Szczekocinach). Czy ktoś jest w stanie doradzić mi coś w tej kwestii? Czy Szczekociny i Jędrzejów warte są strachu (te pierwsze, gdy jechałem ostatnio tamtędy w listopadzie, z odrobiną pomyślunku i nawigacją dało się ominąć miejskimi uliczkami), a prace od Chmielnika do Staszowa wymagają objazdu przez Busko i Stopnicę - DK73->DW757 (i właśnie - czy ktoś wie, jaki jest stan techniczny tej drogi?) ? Moje zapytanie - fakt - jest dość skomplikowane, ale bardzo proszę o odpowiedź, jeśli ktoś jest w stanie to zrobić, przynajmniej częściowo. Z góry dziękuję. :)

torunianin
June 23rd, 2011, 01:13 PM
Co poradzilibyście mi w następującej kwestii - z Torunia muszę dojechać do Gostynia i rozważam 2 warianty:
- Toruń-Gniezno-Września (DK 15)-Środa Wlkp (DW 432)-Śrem-Gostyń (DW 434)
- Toruń-Gniezno-Września-Jarocin (DK 15)-Gostyń (DK12).
Nie ukrywam, że trasę chciałbym zrobić w jakiejś 3-3,5 h, która lepiej się do tego nadaje ?

bosmanito
June 23rd, 2011, 02:58 PM
Wybieram się jutro z Górnego Śląska na Tarnobrzeg. Niejako naturalnym wyborem byłby szlak DK78->DW765->DK79 (odcinek Osiek - Łoniów)->DK9, ale martwię się w związku z przebudowami - mam na myśli przede wszystkim gruntowny remont DW765 (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=909410) na odcinku Chmielnik - Staszów wraz z budową obwodnicy Kurozwęk, a także sytuację na DK78 (budowa północnej obwodnicy Jędrzejowa, zasłyszane buble w Szczekocinach). Czy ktoś jest w stanie doradzić mi coś w tej kwestii? Czy Szczekociny i Jędrzejów warte są strachu (te pierwsze, gdy jechałem ostatnio tamtędy w listopadzie, z odrobiną pomyślunku i nawigacją dało się ominąć miejskimi uliczkami), a prace od Chmielnika do Staszowa wymagają objazdu przez Busko i Stopnicę - DK73->DW757 (i właśnie - czy ktoś wie, jaki jest stan techniczny tej drogi?) ? Moje zapytanie - fakt - jest dość skomplikowane, ale bardzo proszę o odpowiedź, jeśli ktoś jest w stanie to zrobić, przynajmniej częściowo. Z góry dziękuję. :)

Utrudnienia w Jędrzejowie są niewielkie, w sumie jadąc na Chmielnik ich nie zaznasz. Buble w postaci bardzo ciasnych wysepek w Szczekocinach są dokuczliwe dla ciężarowych i lawet. No i w kilku miejscach już są spękania nawierzchni.
W połowie maja pierwszy raz jechałem Chmielnik-Staszów i dopóki nie będzie ona wyremontowana nie pojawię się na tej drodze... no jednak średnia 55-65 to za mało do tego loleiny, a właściwie to rynny, dziury, przełomy, uskoki... Fakt obwodnica Kurozwęk jest budowana ale utrudnienia są znikome, choć w ciągu 4 tygodni mogło się to zmienić.
Bardziej obawiałbym się mostu w Nagnajowie ograniczenie do 3,5 tony i ruch wahadłowy.

Ja mogę polecić TAKĄ (http://maps.google.pl/maps?saddr=Dabrowa+G%C3%B3rnicza&daddr=50.22973,19.85164+to:50.20327,20.21195+to:tARNOBRZEG&hl=pl&ie=UTF8&sll=50.467995,21.000366&sspn=1.748256,3.532104&geocode=FdTL_wIdcYklASlzSWDMBdwWRzGMpPh4nrv9-w%3BFeJx_gIdeOkuASmNaFUrVv8WRzGi1sMgCeVahg%3BFYYK_gId7mg0ASmRed2sjUwWRzFt2kHw6P7u_A%3BFWyuAwMd3stKASmxTYLYDUo9RzHzqrt_ZnUIxw&mra=dvme&mrsp=1&sz=8&via=1,2&z=8)
DK94 do Olkusza jest całkiem znośna, DW773 do Słomnik również choć odcinek Sułoszowa - Skała jest bardzo malowniczy i kręty, DW775 od Słomnik do Proszowic w sumie wzorowa droga.
Na obu jest niewielkich ruch, równa lub prawie równa nawierzchnia, znikoma ilość pojazdów ciężarowych, ograniczenie do 15ton.

EDIT: Zamiast Busko-Stopnica, rozważyłbym Kije-Pińczów-Busko-Słupia-Osiek.

Citizen_From_TBG
June 23rd, 2011, 06:32 PM
Bardziej obawiałbym się mostu w Nagnajowie ograniczenie do 3,5 tony i ruch wahadłowy.

Na trasie Łoniów-Tarnobrzeg ruch odbywa się płynnie. Wahadło na moście idzie sprawnie z wyjątkiem godzin wymiany ludności pracującej w mieście (max 5-6minut wtedy się czeka). Po wjeździe na tarnobrzeską Wisłostradę 2x2 jeżeli lubisz jeździć zgodnie z przepisami to trzymaj się prawego pasa bo prędkości standardowe przelotowe to około 150 i wolniejsi są poganiani jazdą na zderzaku, klaksonem i/lub światłami. Teraz w okresie urlopowym trzeba uważać na skrzyżowaniu z wjazdem nad Jezioro bo mimo rozbiegówki mistrze lubią wjechać od razu na prawy. Życzę bezpiecznej jazdy bez spotkania misiaków na motorach i vectry RZ65868 ;)

Jeżeli masz jakiś centralny punkt w mieście do którego musisz trafić to pisz bo utrudnień miejskich jest całkiem sporo, a lokalsi mają swoje szlaki pozwalające je skutecznie omijać i oszczędzać czas i paliwo :)

ps. dzięki za rady w sprawie tego wypadu do Nałęczowa - mi udało się wykręcić od tej podróży ale kuzyn mówi, że poza DK19 na wspomnianym lipnym odcinku było całkiem OK i sprawnie. :)

MajKeR_
June 23rd, 2011, 07:13 PM
Wielkie dzięki za odpowiedzi. Chyba jednak pojadę po staremu - dla osobówki ciasne wysepki to raczej nie problem, a DW765 w dalszym ciągu będzie najsprawniej, choć nie najwygodniej. Całe szczęście, że coś się z tą drogą zaczyna dziać, bo od paru lat dosłownie rozlatuje się w oczach...

Właściwie nie jadę do samego Tarnobrzega, ale kawałek dalej - do Nowej Dęby. Celowo jednak napisałem "na Tarnobrzeg", bo co do DK9 nie mam wątpliwości (na całym odcinku, który będę musiał przejechać, jest w niezłym stanie), a pewną alternatywą jest też DK4, ale stanowczo chciałem uniknąć jazdy tą stroną (a do wybudowania A4 nawet nie będę próbował).

Jak wrócę, to zdam relację z przejazdu. :)

Citizen_From_TBG
June 23rd, 2011, 07:21 PM
DK9 na całej długości do Łoniowa jest bardzo OK :) A ostrzeżenia o misiaczkach dla tego obszaru krajówki są aktualne ;)

Bastian.
June 24th, 2011, 07:30 PM
Interesuje mnie trasa Warszawa-Licheń. Co polecacie ?.

Luki_SL
June 24th, 2011, 07:36 PM
^^Jeśli jedziesz przed 1 lipca, to bez chwili zastanowienia kieruj się na A2 i na DK25 w Koninie;)

Przemekc1
June 26th, 2011, 08:49 PM
Którędy jechać z Bielska-Białej w stronę Budapesztu? Generalnie chodzi mi o to czy kierować się S1 w stronę Cieszyna czy też 69 w stronę Zwardonia.

Luki_SL
June 26th, 2011, 08:51 PM
^^Póki co wybierz S1:)

Przemekc1
June 26th, 2011, 08:56 PM
Ok, a w sumie to takie pytanie. Czy zaznaczony na mapie fragment można przejechać bez winietki? Bo w sumie to szkoda byłoby kupować winietę tylko na przejazd z Cieszyna do Słowacji
http://img204.imageshack.us/img204/744/clipboard01rlh.png (http://imageshack.us/photo/my-images/204/clipboard01rlh.png/)

Slavekk
June 26th, 2011, 09:24 PM
Ok, a w sumie to takie pytanie. Czy zaznaczony na mapie fragment można przejechać bez winietki? Bo w sumie to szkoda byłoby kupować winietę tylko na przejazd z Cieszyna do Słowacji
Tu masz mapkę:
http://www.ceskedalnice.cz/image/zpoplatnene-velka.gif
a tutaj opis odcinków:
http://www.ceskedalnice.cz/pro-ridice/dalnicni-znamky#useky
Obwodnica Czeskiego Cieszyna jest bezpłatna, cały odcinek do granicy CZ-SK też

Przemekc1
June 27th, 2011, 10:33 PM
Jako, że plany wakacyjne czasami ulegają zmianie... ;)
Co byście proponowali z Katowic do Koszalina/Mielna? Chodzi mi o jak najbardziej komfortową i bezpieczną drogę. Koniec lipca, wyjazd w nocy, koło 24
Mam takie 3 propozycję
1. A4->DK3/S3->DK6
2. DK1->A2-> (na wysokości Poznania) zjazd na DK11
3. DK1 aż do Torunia, później Bydgoszcz, Piła i ponownie DK11

Sączers
June 28th, 2011, 12:00 AM
w nocy z 3 na 4 lipca ( niedziela na poniedziałek ) trasa Nowy Sącz - Łeba co polecacie ?

Luki_SL
June 28th, 2011, 06:24 AM
Jako, że plany wakacyjne czasami ulegają zmianie... ;)
Co byście proponowali z Katowic do Koszalina/Mielna? Chodzi mi o jak najbardziej komfortową i bezpieczną drogę. Koniec lipca, wyjazd w nocy, koło 24
Mam takie 3 propozycję
1. A4->DK3/S3->DK6
2. DK1->A2-> (na wysokości Poznania) zjazd na DK11
3. DK1 aż do Torunia, później Bydgoszcz, Piła i ponownie DK11

Opcja numer 2 :) Tylko pamiętaj, że A2 będzie już płatna od Konina w stronę Łodzi.

miszelos
June 28th, 2011, 08:34 AM
^^Jeśli jedziesz przed 1 lipca, to bez chwili zastanowienia kieruj się na A2 i na DK25 w Koninie;)

Luki_SL: co ma się stać 1 lipca?

A ja jechałem w okolice Lichenia starą DK2 czyli Błonie Sochaczew, Lowicz i dalej na Kutno.
Tyle, że W Kłodawie odbiłem na 263 ponieważ jechałem w okolice Powidza.
Ty możesz jechać dalej prosto "2".
I powiem tak: do Łowicza jechało się średnio na jeża: TIRY, wysepki, zatwardzenia w Ożarowie, Błoniach.
Za Łowiczem trasa pusta, nowa nawierzchnia, gładko jak stół!
Ten stół kończy się parę km za Krośniewicami.
Wcześniej chyba przed Kutnem jest wahadło bo budują rondo. A tak to się śmiga luzacko.

Luki_SL
June 28th, 2011, 08:55 AM
^^Odpowiedź w poście powyżej - na A2 ma rozpocząć się pobór opłat na odcinku Konin-Stryków.

marlin
June 28th, 2011, 10:51 AM
Jako że wypad trochę mi się przełożył, to powrócę do mojego tematu, czyli trasy Wrocław-Zamość :)

Przede wszystkim dzięki za wszystkie wcześniejsze porady. Na pewno dam znać po powrocie jak wyszło.

Co do wybranych przeze mnie wariantów. Lubię urozmaicenia, a i będę jechał w niedzielę z rana, więc postanowiłem, że do Zamościa polecę trasą "krajobrazową" przez: Wieluń-Radomsko-Kraśnik.
Natomiast wracać będę w środku tygodnia i tu już nie chcę się męczyć w korkach, więc zamierzam jechać przez Rzeszów-Kraków-A4. I tu rodzi się pytanie bonusowe: Zamość - Rzeszów?
1) przez DK74 i DK19: http://maps.google.com/maps?saddr=zamo%C5%9B%C4%87&daddr=Rzesz%C3%B3w,+Polska&hl=pl&ie=UTF8&sll=50.736455,23.440704&sspn=0.571021,1.454315&geocode=FRD5BQMdAcxiASl30hHarWcjRzGApfgCkkUAug%3BFXOQ-wIdsa5PASlJ1BTM4_o8RzHtsj6zMQ0k0g&mra=ls&z=9
2) jak powyżej ale ze skrótem przez Biłgoraj: http://maps.google.com/maps?saddr=zamo%C5%9B%C4%87&daddr=50.5014116,22.6039199+to:Rzesz%C3%B3w,+Polska&hl=pl&ie=UTF8&ll=50.374372,22.546692&spn=0.575424,1.454315&sll=50.736455,23.440704&sspn=0.571021,1.454315&geocode=FRD5BQMdAcxiASl30hHarWcjRzGApfgCkkUAug%3BFSOXAgMdj-hYASk_JHbLnjQjRzGPqAXO9Hww_g%3BFXOQ-wIdsa5PASlJ1BTM4_o8RzHtsj6zMQ0k0g&mra=ls&z=10&via=1
3) jakieś DW do Przeworska i dalej DK4: http://maps.google.com/maps?saddr=zamo%C5%9B%C4%87&daddr=50.43301,22.74552+to:Rzesz%C3%B3w,+Polska&hl=pl&ie=UTF8&ll=50.363861,22.635956&spn=0.575551,1.454315&sll=50.736455,23.440704&sspn=0.571021,1.454315&geocode=FRD5BQMdAcxiASl30hHarWcjRzGApfgCkkUAug%3BFfKLAQMdsBFbASnL_QkW2LQ8RzGKmT_orxNVcQ%3BFXOQ-wIdsa5PASlJ1BTM4_o8RzHtsj6zMQ0k0g&mra=ls&z=10&via=1
4) czy wreszcie zupełnym wschodem: http://maps.google.com/maps?saddr=zamo%C5%9B%C4%87&daddr=50.1397063,22.9657352+to:Rzesz%C3%B3w,+Polska&hl=pl&ie=UTF8&ll=50.296358,22.892761&spn=1.152735,2.90863&sll=50.282319,23.035583&sspn=1.153075,2.90863&geocode=FRD5BQMdAcxiASl30hHarWcjRzGApfgCkkUAug%3BFToS_QId521eASl9_sI_Vqc8RzGWNTTzwDuONg%3BFXOQ-wIdsa5PASlJ1BTM4_o8RzHtsj6zMQ0k0g&mra=dvme&mrsp=1&sz=9&via=1&z=9

Tak jak pisałem wcześniej, priorytet to kombinacja czasu przejazdu i komfortu jazdy :)

dakoolk
June 28th, 2011, 10:26 PM
W sobotę będę leciał (osobówką) z Pruszkowa na Lipsk - czy za Nowym Tomyślem coś kombinować, czy jechać tak jak w zeszłym roku (w czerwcu) na Świecko?

vagatrotter
June 29th, 2011, 08:35 AM
Pytanie o trasę wycieczkową na odcinku jak w temacie. Czas przejazdu jest nieistotny, ale jakość dróg już tak (nie musi być płasko jak stół, ale bez jakichś większych ekscesów w postaci masakrycznych dziur). Rozważam następujące warianty:
1a) Poznań - DK5 - Świecie - DK1/DK91 - Warlubie - DW214 - Skórcz - DW222 - Starogard Gdański - DK22 - Swarożyn - A1/S6/DK6 - Reda - DW216 - Hel
1b) Poznań - DK5 - Świecie - DK1/DK91 - Warlubie - DW214 - Zblewo - DK22 - Swarożyn - A1/S6/DK6 - Reda - DW216 - Hel
2) Poznań - DW196 - Wągrowiec - DW241 - Tuchola - DW237 - Czersk - DK22 - Swarożyn - A1/S6/DK6 - Reda - DW216 - Hel
3) Poznań - DW196 - Wągrowiec - DW241 - Sępólno Krajeńskie - DK25 + DW212 - Chojnice - DW235 + DK20 - Kościerzyna - DK20 + S6/DK6 - Reda - DW216 - Hel
Proszę o uwagi do powyższych wariantów, wszelkie inne propozycje mile widziane.
Chodzi o to, żeby trasa była rekreacyjna, żadnej jazdy "na czas". Preferowane drogi przez lasy i w okolicy jezior, nad którymi można się zatrzymać na odpoczynek.
Wyjazd w środę 6 lipca w godzinach porannych (około 6, aby uniknąć korków na wyjeździe z Poznania).
Pozdrawiam! :)

MichalJ
June 29th, 2011, 09:14 AM
Jechanie przez Redę ze wszystkim mi się kojarzy, tylko nie z rekreacją... Ale może ja mam pecha. Rekreacyjnie, to ja bym pojechał bardziej na zachód, przez Lębork.

Luki_SL
June 29th, 2011, 09:29 AM
^^Chyba, że jedziesz tam w godzinach 22-6 rano;) Wtedy jest rekreacja:)

vagatrotter
June 29th, 2011, 11:23 AM
^^ Jechałem przez Redę w ubiegłym roku w pierwszy weekend września i nie było korków (fakt, że to już końcówka sezonu). Nie pamiętam też większych utrudnień w poprzednich latach nawet w szczycie sezonu, ale może faktycznie miałem szczęście.
Czy Reda korkuje się tylko na DW216 w kierunku Władysławowa, czy również w kierunku Wejherowa? Bo może warto jechać na Wejherowo i dalej na DW218 + DW215?
Jeśli wciąż polecacie Lębork to jechałbym od Chojnic - w związku z tym pytanie czy lepiej przez Bytów czy Kościerzynę?

rybenbaum
June 29th, 2011, 11:35 AM
Pytanie o trasę wycieczkową na odcinku jak w temacie.

Lepiej jedź tak, żeby uniknąć korków na wjeździe do Władysławowa - czyli dojazd w nocy. Na początku wakacji są one zawsze. Raz stałem tam 1,5 h w dzień powszedni w środku wakacji o 10 rano. Potem na samej mierzei też swoje odstoisz.

Zastanów się, czy nie lepiej zakamuflować gdzieś samochód w Gdyni i nie dojechać na Hel tramwajem wodnym. Piszę to serio. Musiałbyś się tylko rozsądnie spakować.

vagatrotter
June 29th, 2011, 02:54 PM
^^ Auto chcę mieć przy sobie, więc pozostawienie w Gdyni odpada. Wobec powyższych wizji masakrycznych korków zacząłem brać pod uwagę wyjazd ok. 2 w nocy żeby Władysławowo załatwić przed 6 rano. O tej godzinie nie będzie chyba jeszcze źle? Wtedy odpada koncepcja trasy wycieczkowej, jechałbym DK5 + A1, ale lepsze to niż stanie 2h w korku...
P.S. Czy na S6 trwają jakieś remonty / przebudowy? We wrześniu rok temu były zwężenia i trochę się korkowało.

Luki_SL
June 29th, 2011, 03:00 PM
^^Mógłbyś spróbować wyjechać nawet o 4:00, przecież o 8:00 też jeszcze nie powinno być źle w Redzie. Choć z drugiej strony może korkować się S6, w końcu przy węźle z S6, oraz przy Auchan przy węźle Karczemki mogą być zatory przez dojeżdżających do pracy w Trójmieście.

rybenbaum
June 29th, 2011, 03:32 PM
^^ Auto chcę mieć przy sobie, więc pozostawienie w Gdyni odpada. Wobec powyższych wizji masakrycznych korków zacząłem brać pod uwagę wyjazd ok. 2 w nocy żeby Władysławowo załatwić przed 6 rano. O tej godzinie nie będzie chyba jeszcze źle? Wtedy odpada koncepcja trasy wycieczkowej, jechałbym DK5 + A1, ale lepsze to niż stanie 2h w korku...
P.S. Czy na S6 trwają jakieś remonty / przebudowy? We wrześniu rok temu były zwężenia i trochę się korkowało.

Pamiętaj, że TIRy w wakacje częściej jeżdżą na noc, więc DK5 może być nimi w nocy naszpikowana.

tomekwrz
June 29th, 2011, 07:53 PM
Będę leciał niebawem w piątek 12-tka z Piotrkowa do Lublina i chciałbym się dowiedzieć:
>Ile stracę średnio w Przygłowie?
>Lecieć przez centrum Piotrkowa czy tak jak zwykle DK8 i zjazd w Rakowską? Z powodu budowy s8 pewnie są spore utrudnienia?
>Czytałem 3 ostatnie strony wątku i ktoś chyba wspominał o jakimś remoncie w Opocznie. Tam też trzeba doliczyć kilka minut czy kilkadziesiąt?
>Jeśli ktoś jechał ostatnio DK12 na całym tym odcinku to proszę o podanie newralgicznych (remontowanych) miejsc.

vagatrotter
June 29th, 2011, 10:33 PM
Pamiętaj, że TIRy w wakacje częściej jeżdżą na noc, więc DK5 może być nimi w nocy naszpikowana.

Wolę jechać z mnóstwem TIRów niż kilkoma "niedzielnymi" kierowcami, którzy wyjeżdżają raz do roku za miasto. Lubię jeździć nocą bo jest spokojniej, ale nie wiem czy przejdzie wyjazd nocną porą ze względu na pozostałych członków rodziny.
Dzięki za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam!

bosmanito
June 29th, 2011, 10:53 PM
Będę leciał niebawem w piątek 12-tka z Piotrkowa do Lublina i chciałbym się dowiedzieć:
>Ile stracę średnio w Przygłowie?
>Lecieć przez centrum Piotrkowa czy tak jak zwykle DK8 i zjazd w Rakowską? Z powodu budowy s8 pewnie są spore utrudnienia?
>Czytałem 3 ostatnie strony wątku i ktoś chyba wspominał o jakimś remoncie w Opocznie. Tam też trzeba doliczyć kilka minut czy kilkadziesiąt?
>Jeśli ktoś jechał ostatnio DK12 na całym tym odcinku to proszę o podanie newralgicznych (remontowanych) miejsc.
Wszystko zależne jest od godziny o której będziesz w Przygłowie. Jadąc w kierunku Piotrkowa najgorzej jest 5:30-7:20... o 7 zaczynają ręcznie sterować ruchem. Jadąc w kierunku Sulejowa od 14:30 do 19, a juz w piątek to katastrofa jest nieunikniona. Korek sięga ronda w Piotrkowie, najdłużej stałem 1h30min, a normalnie na tygodniu ok 50minut w podanych wyżej godzinach. W nocy 5-10minut.
W Opocznie remontowany jest most, i tu podobnie jak w Przygłowie dużo zależy od godzin wjazdu do miasta, nie powinieneś stracić więcej niż 30minut. Najgorzej między 8 a 17, w nocy płynnie.
Od czasu rozpoczęcia budowy S8 unikam jeżdzenia Rakowską. Jadąc w kierunku Łodzi, Częstochowy są trudności z włączeniem się do ruchu, na przebudowywaną DK8. Jest dość duży ruch pojazdów przywożących materiały na budowe, koparki, dzwigi... rozładunki na podboczu nawet. Osobiście zalecam prosto przez miasto, nie powinno to zając więcej jak 15minut.

EDIT:
Utrudnienia w Opocznie są nieco większe niż podczas mojego ostatniego przejazdu:

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=80540172&postcount=196

tomekwrz
June 29th, 2011, 11:11 PM
^^ Dzięki za odpowiedź.

Jeszcze nie wiem o której tam będę, ale raczej rano. Jak trasa da mi w kość to będę wracał przez Kielce. Dowiem się ewentualnie czy DK46 została już otwarta.

biver
June 30th, 2011, 10:00 PM
Czy ktoś jechał ostatnio do Chorwacji i mógłby mi zapodać na PW info jaką trasą jechać ?
Wyruszam z Łodzi.

orcio
June 30th, 2011, 11:30 PM
^^ Dzięki za odpowiedź.

Jeszcze nie wiem o której tam będę, ale raczej rano. Jak trasa da mi w kość to będę wracał przez Kielce. Dowiem się ewentualnie czy DK46 została już otwarta.

Możesz objechać ten korek zjeżdżając z obw. wschodniej Piotrkowa na ul. Wierzejską aż do wsi Koło, potem w prawo na Przygłów (nawierzchnia drogi znośna), wyjeżdżasz na DK12 przed samym wahadłem i długo nie czekasz.

http://mapa.targeo.pl/,23,19.77752,51.42496?l=1814e4774c4233ee

Jadąc w drugą stronę można odbić w Sulejowie do drogi 724 i wrócić nią do DK12, raz tak jechałem i na 724 nie było korka, chociaż na samej 724 też jest kilka wahadełek przed samym skrzyżowaniem z DK12, ale ruch tam ogólnie niewielki.

Warto też przed wyjazdem zerknąć na mapkę targeo traffic, żeby sprawdzić czy jest sens objeżdżać.

ips_on
July 2nd, 2011, 05:43 PM
Na wakacje wybieram się na wycieczkę objazdową na trasie Głogów, Ojcowski PN, Kraków, Wadowice, Zakopane, Bratysława i Wiedeń.

Trasę jazdy już mam w większości ustaloną, mam tylko pytanie do mieszkańców okolic o stan następujących dróg: DW791 Olkusz-Chrzanów; DW781 Chrzanów-Zator i Andrychów-Żywiec; DW948 Kęty-Żywiec i ew. DW957 z Makowa Podhalańskiego przez Zawoję do Jabłonki. Czy te drogi są w miarę przyzwoite czy lepiej szukać innych rozwiązań?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Hugo83
July 2nd, 2011, 05:55 PM
w nocy z 3 na 4 lipca ( niedziela na poniedziałek ) trasa Nowy Sącz - Łeba co polecacie ?

Jeżeli jedziesz w nocy to poleciłbym:
- Nowego Sącza DK75 do Brzeska,
- 4/A4 kierunek Katowice aż do S1 kierunek Częstochowa,
- S1/1/A1 do Łodzi,
- 1 do Grudziąca,
- A1 do Gdańska,
- S6 do Redy,
- 6 do Lęborka,
- 214 do Łeby

strzala1500
July 2nd, 2011, 10:06 PM
Witam,
W połowie sierpnia będę mijał na swojej drodze Busko-Zdrój. Będę poruszał się z północy DK73 i mój zamiar to dostać się na DW973. Mój pomysł to pojechać ul. Partyzantów i w Broninie skręcić w prawo na Owczary i potem prosto do DW973. Co Wy na to?

Hugo83
July 2nd, 2011, 10:23 PM
Odcinek Wrocław-Polkowice będzie tylko częścią mojej trasy ale jest to jedyny odcinek nad którym się zastanawiam.
Będę jechał w piątkowe popołudnie, w okolicach Wrocławia ok godz 16.
Który wariant polecacie?

1. Cały czas A4 do Legnicy, omijam Legnicę z lewej strony i jadę DK3 przez Lubin.
2. A4 do Budziszowa Wielkiego i następnie DW345 do DK94 na Prochowice i dalej DK36 na Lubin.
3. A4 do Kątów Wrocławskich, dalej DW346 do Środy Śląskiej i DW94 na Prochowice.

Który wariant polecają Dolnoślązacy?

cc1
July 2nd, 2011, 10:47 PM
Odcinek Wrocław-Polkowice będzie tylko częścią mojej trasy ale jest to jedyny odcinek nad którym się zastanawiam.
Będę jechał w piątkowe popołudnie, w okolicach Wrocławia ok godz 16.
Który wariant polecacie?

1. Cały czas A4 do Legnicy, omijam Legnicę z lewej strony i jadę DK3 przez Lubin.
2. A4 do Budziszowa Wielkiego i następnie DW345 do DK94 na Prochowice i dalej DK36 na Lubin.
3. A4 do Kątów Wrocławskich, dalej DW346 do Środy Śląskiej i DW94 na Prochowice.

Który wariant polecają Dolnoślązacy?

Wariant 4, z którego korzystam od lat:

A4 do Wądroża (czyli następny zjazd po Budziszowie), następnie drogą Jawor-Prochowice do Prochowic na DK94, przez Polankę, Rogoźnik, Motyczyn. Droga wąska ale pustawa, zakaz jazdy ciężarówek ponad bodajże 12 ton, wioski po drodze nieuciążliwe, trochę zakrętów. Po zimie było fatalnie, teraz przyzwoicie ponaprawiano dziury.

Warianty 2 i 3 znam dobrze - trochę więcej kręcenia w porównaniu z podanym, poza tym w Kątach się czasem popołudniami potrafi przytkać.

Najdalej, ale poza szczytem najbardziej komfortowo, przez Legnicę.

tomekwrz
July 2nd, 2011, 11:02 PM
Trasę jazdy już mam w większości ustaloną, mam tylko pytanie do mieszkańców okolic o stan następujących dróg: DW781 Chrzanów-Zator

Nie jestem mieszkańcem tych okolic ale chyba mogę odpowiedzieć? ;) Jechałem ostatnio Vectrą C GTS z twardym zawieszeniem. Nie ucierpiałem za bardzo. ;) W jednym miejscu zmieniali nawierzchnię i były dwa mocne uskoki - ale to się już mogło zmienić. Jest sporo ograniczeń do 40 a i droga jest kręta - jak wszystkie w tym rejonie.

DW791 Olkusz - Ogrodzieniec też jest w przyzwoitym stanie. Użytkownik mef444 wrzucił film z tego odcinka na YT. Możesz sprawdzić który fragment jakiej jest jakości dokładnie.

bosmanito
July 4th, 2011, 10:49 AM
W najbliższym czasie wybieram się z Grodziska Maz do Prudnika, z przyczepką wysoką na 3,6m i niestety wypadnie mi chyba ponad 3,5ton. Więc chciałbym uniknąć dróg objętych viatollem.
Oczekuje wszelkich propozycji z zachowaniem warunków: 3,6 wysokość i brak viatolla. Preferuje drogi równe i bezpieczne, no i oczywiście brak korków i przebijania się przez miasta bocznymi ścieżkami.

Le52ek
July 4th, 2011, 11:54 AM
DW781 Chrzanów-Zator

Ten odcinek jest ok, tylko jedziesz cały czas zygzakiem po terenie zabudowanym przekraczając Wisłę (między Wygiełzowem a Zatorem).

polkagris
July 4th, 2011, 04:37 PM
Za około tydzień (w sobotę/niedzielę) będę przedzierał się z Niemiec do Białej Podlaskiej.
Co radzicie - słyszałem, że na DK2/A2, od granicy do autostrady straszne korki i można utknąć na kilka dobrych godzin. Znajomi proponują jechać Zgorzelec - Wroclaw - Piotrków - Warszawa - itd. albo Zgorzelec - Opole - Częstochowa - Piotrków - Warszawa - itd.

Trasy przez Wroclaw/Opole nie znam - czy warto tędy próbować ominąć trasę DK2/A2? czy szybciej nic nie będzie (więcej DK, mniej autostrad)?
Dziękuję za rady.

punkracy
July 4th, 2011, 04:45 PM
Za około tydzień (w sobotę/niedzielę) będę przedzierał się z Niemiec do Białej Podlaskiej.
Co radzicie - słyszałem, że na DK2/A2, od granicy do autostrady straszne korki i można utknąć na kilka dobrych godzin. Znajomi proponują jechać Zgorzelec - Wroclaw - Piotrków - Warszawa - itd. albo Zgorzelec - Opole - Częstochowa - Piotrków - Warszawa - itd.

Zależy skąd z Niemiec. Taka tylko propozycja, aby jechać od granicy do A2 od Kostrzyna nad Odrą -> Skwierzyna -> Poznań (zjeżdzasz w Przeźmierowie, jak nie ma korków to 20min i jesteś na A2)

Droga od Kostrzyna do Skwierzyny jest pusta, stan drogi jest ok. Jeździłem tam z Poznania (no z Przeźmierowa) i z powrotem często i mogę powiedzieć że od 2h do 2:40 (najdłużej czy większym ruchu)

pozdrawiam

9loop3k
July 4th, 2011, 08:30 PM
Witajcie Forumowicze,
Planuje zrobić trasę ze Szczecinka do Giżycka.

-->Czarne --> Człuchów, Chojnice - któredy, przez Rzeczenicę czy Barkowo ?
dalej:
-->Czersk -22-> Starogard Gdański -22-> Tczew --> Malbork --> Elbląg -7-> Ostróda -16-> Olsztyn --> Mrągowo -16-> Ryn -59-> Giżycko

lub:
...Chojnice --> Tuchola --> Świecie -1-> Grudziądz -16-> Łasin -16-> Iława -16-> Ostróda --> ..

lub:
..Tczew --> Malbork --> Elbląg --> Pasłęk -513-> Orneta -507-> Dobre Miasto -593-> Jeziorany --> Reszel -594-> Kętrzyn -592-> Giżycko

Jeżeli nic nie powaliłem, to liczby to numery dróg.
Zastanawia mnie szczególnie odcinek na Warmii i Mazurach, czy wariant z drogami wojewódzkimi jest ok ? Co polecacie ?
Wg mapy stanu dróg odcinek Elbląg -7-> Ostróda jest remontowany. Dlatego i ze względu na spodziewany duży ruch chyba go odrzucam.
Podróż w środku tygodnia, za dnia.

jonatant
July 4th, 2011, 10:08 PM
Ja natomiast wybieram się w podróż z Oleśnicy do Włocławka i dalej do Gdańska. Z mojego miasta aż za Kalisz zalecę DK 25, potem mamy sugerują mi wjazd na A2 do okolic Koła, potem DK 2 do Krośniewic i dalej 1 do Włocławka,a potem to już A1/S10/DWW552 i znów A1 ,następie s6 nad Baltyk. Podróż w następny piatek , wyjazd 6 rano.

ew. z Koła można jechać DW 270 do Włocławka ?

Czy ta trasa jest opłacalna względem czasu przejazdu ?

f00tix
July 4th, 2011, 11:28 PM
Rozumiem, że Włocławek jest punktem obowiązkowym? Bo jeśli nie to omijać szerokim łukiem, a już szczególnie w piątek. Lepsza ścieżka przez Konin-Strzelno-Inowrocław

Co do trasy, to ja jadąc do Karpacza zawsze używałem dw 470 Koło-Kalisz przez Turek. Wspominam raczej miło, aczkolwiek z zastrzeżeniem, że nie uczęszczałem tej drogi przez ostatnie 1,5roku.

DW270 w porządku, aczkolwiek natężenie ruchu może być spore

DK2 od Koła do Krośniewic mimo iż szersza to kiepska, węzeł Krośniewice bardzo przyjemny i szybki.
DK1 od Krośniewic do granic Kujawsko-Pomorskiego bardzo dobra, potem zła (jedynie obwodnica Kowala prezentuje się dobrze. Natężenie ruchu, dosyć spore.

Na odcinku od Włocławka do A1 ruch też będzie duży, mogą być korki. A1 wiadomo, szybko, ładnie i przyjemnie. W okolicach Gdańska także należy spodziewać się przestojów.

kubazie88
July 5th, 2011, 09:35 PM
Witam. W sierpniu wybieram się z Częstochowy do Chorwacji (Jeziora Plitwickie). Przede wszystkim mam pytanie czy opłaca kupić się winietę na Słowenii (teraz kosztuje już tylko 15E, a autostrady trochę przybyło).

Trasę wybrałem trochę inną niż standardowa:
1. Zamiast tłuc się przez Tychy, Cieszyn, Frydek-Mistek wybrałem trasę przez A4-A1-Wodzisław Śląski-Chałupki-D1 (wychodzi nawet 15 km mniej)
2. Z Brna zamiast jechać na 52 Mikulov wybrałem D2 na Bratysławę, a potem zjazd na drogę 55 Breclav (wychodzi 8 km więcej, ale ile jedziemy więcej autostradą)

Plan drogi:
1 Katowice
86 Katowice
A4 Wrocław
A1 Rybnik
932 Wodzisław Śl.
78 Chałupki
=== granica -Czechy
D1 Brno / Ostrava
R35 Brno
R46 Brno (zjazd 267)
D1 Brno / Praha
D2 Bratislava (zjazd 196A)
55 Wien / Břeclav (zjazd 48)
=== granica -Austria
47 Wien
7 Wien
A5 Wien
S1 Graz
S2 Graz
A23 Graz
A2 Graz
A9 Spielfeld
=== granica -Słowenia

bewu1
July 5th, 2011, 10:08 PM
Jak najlepiej dojechać z Torunia do Słupska (remonty, nawierzchnia, itp.) ? Mogą być również drogi powiatowe :)

Le52ek
July 6th, 2011, 12:01 PM
Witam. W sierpniu wybieram się z Częstochowy do Chorwacji (Jeziora Plitwickie). Przede wszystkim mam pytanie czy opłaca kupić się winietę na Słowenii (teraz kosztuje już tylko 15E, a autostrady trochę przybyło).
Jeśli skręcasz na Zagrzeb z Mariboru (kierunek Plitwice) nie opłaca się kupować winiety na 30 km autostrady i należy pojechać na skróty bocznymi drogami. Temat wielokrotnie wałkowany na tym forum (http://forum.gazeta.pl/forum/f,201,Chorwacja_Slowenia_i_Czarnogora.html). Winieta ma sens tylko przy jeździe na Istrię.

1. Zamiast tłuc się przez Tychy, Cieszyn, Frydek-Mistek wybrałem trasę przez A4-A1-Wodzisław Śląski-Chałupki-D1 (wychodzi nawet 15 km mniej)
2. Z Brna zamiast jechać na 52 Mikulov wybrałem D2 na Bratysławę, a potem zjazd na drogę 55 Breclav (wychodzi 8 km więcej, ale ile jedziemy więcej autostradą)

I to jest słuszna koncepcja przy obecnym stanie A1.

los77
July 6th, 2011, 12:28 PM

Tydzień temu jechałem twoją trasą od Bohumina (CZ) do Wiednia i także jestem zadowolony z jazdy przez Breclav. Dobra koncepcja i dosyć szybki dojazd.
Jedyny minus to po czeskiej stronie starsze betonowe odcinki w rejonie Brna. Tam pomimo iż staram się jeździć prawym pasem to jednak zrezygnowałem. Lewy pas jest trochę równiejszy i mniej "telepie". Ogólnie trasa przejechana w 4 godziny (w tym jeden postój około 30 minut). :cheers:

Produkt
July 6th, 2011, 12:53 PM
Witajcie Forumowicze,
Planuje zrobić trasę ze Szczecinka do Giżycka.

-->Czarne --> Człuchów, Chojnice - któredy, przez Rzeczenicę czy Barkowo ?
dalej:
-->Czersk -22-> Starogard Gdański -22-> Tczew --> Malbork --> Elbląg -7-> Ostróda -16-> Olsztyn --> Mrągowo -16-> Ryn -59-> Giżycko

lub:
...Chojnice --> Tuchola --> Świecie -1-> Grudziądz -16-> Łasin -16-> Iława -16-> Ostróda --> ..

lub:
..Tczew --> Malbork --> Elbląg --> Pasłęk -513-> Orneta -507-> Dobre Miasto -593-> Jeziorany --> Reszel -594-> Kętrzyn -592-> Giżycko

Jeżeli nic nie powaliłem, to liczby to numery dróg.
Zastanawia mnie szczególnie odcinek na Warmii i Mazurach, czy wariant z drogami wojewódzkimi jest ok ? Co polecacie ?
Wg mapy stanu dróg odcinek Elbląg -7-> Ostróda jest remontowany. Dlatego i ze względu na spodziewany duży ruch chyba go odrzucam.
Podróż w środku tygodnia, za dnia.

Moim skromnym zdaniem nie ma sensu przedzierać się do Olsztyna bo - wpakujesz się w remonty na 7 a potem na 16, ruch spory i w zwykły weekend potrafi się przytkać, co dopiero w sezonie. Sugerowałbym wariant przez Pasłęk - Ornetę - Dobre Miasto - Jeziorany - Reszel - Kętrzyn. Nie ma zbyt dużego ruchu, nawierzchnia znośna, jedyny minus - sporo terenów zabudowanych, ale jeśli liczą się dla Ciebie walory widokowo-krajoznawcze i lubisz podróż zacienionymi alejami Warmii i Mazur, to wybierz tę opcję.
Pozdrawiam.

hiacynto
July 6th, 2011, 02:05 PM
Jak najlepiej dojechać z Torunia do Słupska (remonty, nawierzchnia, itp.) ? Mogą być również drogi powiatowe :)

tez jestem zainteresowany ta trasa, przy aktualnych problemach na bramkach A1 i zapchanej obwodnicy trojmiasta ciekaw jestem jakie beda opinie o tym (http://maps.google.com/maps?saddr=torun&daddr=53.7093,18.51295+to:slupsk&hl=pl&ll=53.304621,18.432312&spn=0.965063,2.870178&sll=53.682069,18.453598&sspn=0.239126,0.717545&geocode=FR7tKAMdLMobASkZ7JTZ4TQDRzHEiWpYmnJKdA%3BFfSJMwMdNnwaASlTfhKYK5UCRzG3agayp0soBw%3BFZQOPwMdgtUDASnrUZsqChr-RjEfgbHPphAx1Q&mra=dpe&mrsp=1&sz=11&via=1&z=9) wariancie trasy ?
DK1-DK55-DW214-Zblewo-Koscierzyna-DK20-Bytów-DW209-Suchorze-DK21

kawalek DW214 za wezlem warlubie to podobno jedna dluga prosta, pozostalosc po niewybudowanej przedwojennej autostradzie ?

slyszalem tez, ze w kobylnicy tuz przed slupskiem straz miejska jest baaardzo aktywna z wystawianiem fotoradarow?

torunczyk
July 6th, 2011, 03:48 PM
^^Z Torunia lepiej jechać Chełmińską na Unisław, i dalej w kierunku na Chełmno. Po drodze możesz odbić na Stolno, bądź wcześniej na Żygląd. Nawierzchnia DW553 nowiutka i na pewno nie ma tam takiego ruchu. A nie lepiej od Świecia na Tucholę i Chojnice? Chociaż ruch tam spory.

biglyk
July 6th, 2011, 03:58 PM
Mam pytanie, czy nadal nie ma możliwości zjazdu z a4 na a8 we Wrocławiu?
Jadę wieczorem na lotnisko i nie wiem jak tam zjachać na tą autostradową obwodnicę:nuts:...

kubazie88
July 6th, 2011, 04:59 PM
Jeśli skręcasz na Zagrzeb z Mariboru (kierunek Plitwice) nie opłaca się kupować winiety na 30 km autostrady i należy pojechać na skróty bocznymi drogami.

...to teraz jeszcze pytanie czy zjechać z autostrady muszę już w Austrii czy mogę wjechać na Słowenię i po 800 metrach zjechać z A1 na 437?

biglyk
July 6th, 2011, 05:04 PM
Szkoda, że nikt nie wie... Cóż czas wyjeżdżać...

toonczyk
July 6th, 2011, 05:17 PM
Jeśli skręcasz na Zagrzeb z Mariboru (kierunek Plitwice) nie opłaca się kupować winiety na 30 km autostrady
Raczej ok. 45 km, bo od granicy do Ptuja. Jadąc autostradą można zaoszczędzić ok. pół godziny, każdy musi sam zdecydować, czy jest to warte 15 euro. Co do trasy za Brnem, jazda D2 moim zdaniem wychodzi czasowo praktycznie identycznie jak na R52. Więc wedle uznania, nie ma dużej różnicy.

hiacynto
July 6th, 2011, 08:16 PM
Szkoda, że nikt nie wie... Cóż czas wyjeżdżać...

drogi kolego temat, ktory poruszasz przewinal sie (zwlaszcza) w tym topicu nascie razy, opcja search i google to najlepszy przyjaciel ;)

skrecasz na kudowe zjezdzasz na pierwszym wezle (kierunek DK35) zawracasz na rondku i jedziesz na Wawe, pogoglaj ludzie zrobili nawet mapki kolorowe cuda nie widy takze wystarczy troche checi!

mkuldane
July 6th, 2011, 11:38 PM
Jadę w sobotę z Baranowa ( k. Grodziska Maz. ) do Karwi ( nad morzem - wakacje :banana::cheers: ) Ruszam około 6-7 rano ( zależy jak się wygrzebiemy bo nie zamierzam się przed podróżą napinać ). Mam alergię na DK7 więc zawsze jeżdżę DK2 do Sochaczewa, DK50 Wyszogród, DK62 Płock, DW559 Lipno, DK10 Toruń i dalej DK1 i A1. Droga jest super i jestem z niej zadowolony. Tym razem jest tylko jedno "ale". W Lubiczu zdaje się, że wpasuję się w niezły kibel związany z budową A1. Kiedyś, kiedyś w Kikole ( jeśli tak się to odmienia ) skręciłem w DW554 i pojechałem przez Golub-Dobrzyń i DW534 Wąbrzeźno do Grudziądza, a tam już w DK1. Podobało mi się. Nie dość, że jazda spokojna; korków brak ( no może nie licząc Grudziądza - choć przy codziennych wawskich korach dało się przeżyć ); to jeszcze można dzieciakom zamek pokazać. Jednak jak wspomniałem to było dawno i nie wiem w jakiej kondycji jest ta dróżka i jakie jest tam natężenie ruchu. Przewiduję być tam około 9-10 w sobotę. Co radzicie?

bewu1
July 7th, 2011, 07:36 AM
Podobno w Golubiu Dobrzyniu jest jakiś remont. Nie wiem, jak to wpływa na przejazd przez to miasto.

Le52ek
July 7th, 2011, 09:03 AM
Kiedyś, kiedyś w Kikole ( jeśli tak się to odmienia ) skręciłem w DW554 i pojechałem przez Golub-Dobrzyń i DW534 Wąbrzeźno do Grudziądza, a tam już w DK1.
Słuszną koncepcje masz i ja bym się jej trzymał.