View Full Version : [Drogi] Jak dojechać z... do...
Lembi August 13th, 2008, 08:45 AM Proszę o pomoc i ewentualne sugestie, trasa Bielsko-Świnoujście, przejazd nocny z początkiem września z dziećmi bez paszportów (Niemcy odpadają). Planuję trasę przez DK1, DK 44 (Mikołów), Sośnicę (A4), Legnicę (DK3) (ew. Prochowice), Nową Sól, Zieloną Górę, Gorzów, Szczecin, Goleniów. Planer pokazuje ok. 10 h.
Pytanie: czy ten czas jest realny (oczywiście pomojam konieczne postoje z dziećmi) i czy można tę trasę jakoś zoptymalizować (nie znam jej od Legnicy i nie wiem jak wygląda sytuacja z remontami i inwestycjami)?
Z góry dziękuję za sugestie.:)
pmaciej7 August 13th, 2008, 09:54 AM 10 godzin? :ohno:
Od zjazdu z A4:
- Legnica ma obwodnicę, wjezdża się do niej tylko symbolicznie na 2-3 światła, dokładnie nie pamiętam.
- do Lubina droga z utwardzonym poboczem, kilka wiosek.
- Lubin - kawałek jedzie się przez miasto, w tym droga dwujezdniowa przecinająca osiedle, a potem ciasny fragment z rondem koło jakiegoś hipermarketu (tesco?),
- do Polkowic dwie jezdnie, coś ala gierkówka,
- do Nowego Miasteczka droga z poboczem, potem nowe Miasteczko
- obwodnica Nowej Soli powinna byc już czynna, zatem aż do Sulechowa jednojezdniowa eska, Sulechów ma obwodnicę,
- do Świebodzina droga to z poboczem, to bez, kilka niekłopotliwych wiosek.
- Świebodzin ma "system obwodnic", ale z uwagi na budowę ronda dk2/dk3 - korki (objazd: dojeżdzasz do dk2, skręcasz w prawo na Poznań, jedziesz kilkanaście kilometrów i w Lutolu Suchym skręcasz na Międzyrzecz, a w Międzyrzeczu na Gorzów).
- za Świebodzinem droga bez pobocza, kilka wiosek, w tym Gościkowo/Jordanowo, gdzie jest 40 i za Jordanowem niebezpieczny podjazd pod górkę,
- Międrzyrzecz ma obwodnicę,
- Skwierzyna nie ma, tam korki przed rondem,
- kilka km wytchnienia i wioski przed Gorzowem: Trzebiszewo, Brzozowiec, Deszczno oraz wjazd do Gorzowa; najlepiej jechać w sznurze samochodów, bo i tak nie ma gdzie bezpiecznie wyprzedzać,
- dalej obwodnica Gorzowa,
- potem do Lipian w zasadzie bez wiosek; w Renicach stoi policja - zawsze;
- Lipiany i Pyrzyce, pomiędzy nimi kilka wiosek, droga z poboczem;
- Szczecin dojazd do S3 prosty, początkowy odcinek ciasny ze światałmi i 40, potem dwie jezdnie
- S3 do Miękowa - dwie jezdnie, na końcu eski korek,
- Miękowo - wąskie gardło, zawsze stoi tam policja lub foto,
- DK3 na odcinku Przybiernów-Babigoszcz remont,
- do Świnoujścia już pojedyncze wioski i korek przed promem.
Polecam wątek S3 Świnoujście-Szczecin z opisem tras alternatywnych nad morze, ale przy tak długiej podroży chyba nie ma co się wikłać w objazdy wioskami.
bogusz00 August 13th, 2008, 11:10 AM Generalnie opcje sa dwie:
1. Radom-Kielce-Krakow-Zakopianka albo
2. Czestochowa-Katowice-A4-Zakopianka
Jesli jedziesz np w srodku tygodnia i nie np teraz przed dlugim weekendem to chyba nie ma co kombinowac i wybrac wariant standardowy.
Problem zaczyna sie gdy wybierasz sie tam tez wtedy gdy polowa Polski tez nagle zapragnie podziwiac gory. Wtedy polecam wariant 2 zmodyfikowany, tzn na A4 zjezdzasz na Chrzanow (dodatkowy plus ze omijasz bramke w Balicach) i jedziesz przez Zator, Wadowice, Makow Podhalanski gdzie znowu mozesz wybierac: albo pojechac protso na Skomielną Białą i wrócic na Zakopianke albo odbic w strone Zawoji przez Babia Gore, Czarny Dunajec Chocholow i wjezdzasz od drugiej strony.
Ja w zasadzie zawsze jezdze wariantem 2. z modyfikacją swoją:
Z 1 skręcam za skrzyżowanie z A4 w kierunku Oświęcimia na Imielin (DW934). Potem na DK44 do Oświecimia i z Oświęcimia DK44 na Zator - DK28 na Wadowice - Maków - DW 957 kierunek Zawoja-Zubrzyca-Jabłonka-Czarny Dunajec-Zakopane. Czyli podobnie jak pisał kolega wyżej.
Kinio August 13th, 2008, 11:57 AM Mam pytanie tego typu. Jak najlepiej dojechać z Bydgoszczy do Łodzi:
-[80] do Torunia i [1] do Łodzi
czy lepiej
-[25] do Konina i [A2] do Łodzi
fogel August 13th, 2008, 01:03 PM witam!
czy ktoś jechał już na trasie Wrocław - Wenecja?
Czy lepiej przez Czechy, czy przez Monachium?
dzieki!!
Apathes August 13th, 2008, 01:58 PM witam!
czy ktoś jechał już na trasie Wrocław - Wenecja?
dzieki!!
Jeśli nie masz nawyku jeżdżenia 120 km/h autostradą przez cały czas, to lepiej przez Monachium; jest dużo fragmentów bez ograniczenia prędkości i można skrócić czas podróży do ok. 10 godzin. Poza tym niemal cały czas (za wyjątkiem odcinka Krzyżowa-Zgorzelec) jedzie się autostradą.
pmaciej7: skończył się już remont DK3 na północ od Polkowic?
pmaciej7 August 13th, 2008, 02:38 PM pmaciej7: skończył się już remont DK3 na północ od Polkowic?
Nie mam pojęcia. Ostatnio jechałem tamtędy w maju.
Sliwuch August 13th, 2008, 02:41 PM 10 godzin? :ohno:
Od zjazdu z A4:
- Legnica ma obwodnicę, wjezdża się do niej tylko symbolicznie na 2-3 światła, dokładnie nie pamiętam.
- do Lubina droga z utwardzonym poboczem, kilka wiosek.
- Lubin - kawałek jedzie się przez miasto, w tym droga dwujezdniowa przecinająca osiedle, a potem ciasny fragment z rondem koło jakiegoś hipermarketu (tesco?),
- do Polkowic dwie jezdnie, coś ala gierkówka,
- do Nowego Miasteczka droga z poboczem, potem nowe Miasteczko
- obwodnica Nowej Soli powinna byc już czynna, zatem aż do Sulechowa jednojezdniowa eska, Sulechów ma obwodnicę,
- do Świebodzina droga to z poboczem, to bez, kilka niekłopotliwych wiosek.
- Świebodzin ma "system obwodnic", ale z uwagi na budowę ronda dk2/dk3 - korki (objazd: dojeżdzasz do dk2, skręcasz w prawo na Poznań, jedziesz kilkanaście kilometrów i w Lutolu Suchym skręcasz na Międzyrzecz, a w Międzyrzeczu na Gorzów).
- za Świebodzinem droga bez pobocza, kilka wiosek, w tym Gościkowo/Jordanowo, gdzie jest 40 i za Jordanowem niebezpieczny podjazd pod górkę,
- Międrzyrzecz ma obwodnicę,
- Skwierzyna nie ma, tam korki przed rondem,
- kilka km wytchnienia i wioski przed Gorzowem: Trzebiszewo, Brzozowiec, Deszczno oraz wjazd do Gorzowa; najlepiej jechać w sznurze samochodów, bo i tak nie ma gdzie bezpiecznie wyprzedzać,
- dalej obwodnica Gorzowa,
- potem do Lipian w zasadzie bez wiosek; w Renicach stoi policja - zawsze;
- Lipiany i Pyrzyce, pomiędzy nimi kilka wiosek, droga z poboczem;
- Szczecin dojazd do S3 prosty, początkowy odcinek ciasny ze światałmi i 40, potem dwie jezdnie
- S3 do Miękowa - dwie jezdnie, na końcu eski korek,
- Miękowo - wąskie gardło, zawsze stoi tam policja lub foto,
- DK3 na odcinku Przybiernów-Babigoszcz remont,
- do Świnoujścia już pojedyncze wioski i korek przed promem.
Polecam wątek S3 Świnoujście-Szczecin z opisem tras alternatywnych nad morze, ale przy tak długiej podroży chyba nie ma co się wikłać w objazdy wioskami.
Nie zapominaj jeszcze przecież o budowie węzła Sośnica, gdzie mogą być utrudnienia i chyba nie ma wjazdu z dk44. Ale to już na A4, a nie za...
pmaciej7 August 13th, 2008, 03:20 PM czy ktoś jechał już na trasie Wrocław - Wenecja?
Niemcy zdecydowanie.
- A4/DK4 do Zgorzelca (tylko ~50 km DK, po płaskim terenie, jednawiększa miejscowość - Bolesławiec),
- W Niemczech A4 przez Drezno do Chemnitz,
- A72 do Hofu,
- koło Hofu A9 (przez Norymbergę) lub A93 (przez Regensburg) do Monachium - polecam A93, bo mniej zatłoczona, a widoki fajne,
- koło Monachium A99, A8 i A93, a potem austriacka A12 na Innsbruck,
- za Innsbruckiem A13 przez Brenner Pass do Włoch,
- we Włoszech A22 do Verony i A4 do Wenecji.
Wariant od Monachium:
- niemiecka A8 do Salzburga,
- austriacka A10 do Villach,
- włoska A4 do Wenecji
Kurde, sam bym chętnie pojechał... :|
Wady podroży przez Czechy:
- dojazd do granicy czeskiej i do autostrady do Hradec Kralove zwykłymi drogami, przez góry,
- winietka na przejazd drogami A/S w Czechach,
- konieczność objazdu Pragi, co prawda ekspresówkami, ale jak to na obrzeżach wielkiego miasta, zakorkowanymi.
A i tak z Czech wyjeżdżasz do Niemiec na A6, A93, A9 i lądujesz na obwodnicy Monachium.
Aha, jeszcze jest możliwa droga Wrocław-Wiedeń-Graz-Villach, ale mówie o niej czysto teoretycznie, bo dróg nie znam.
-------------------------
Planuję trasę przez DK1, DK 44 (Mikołów), Sośnicę (A4)
Teraz doczytałem i się zastanawiam, czy nie lepiej DK1, DK86 i A4, bez skracania sobie drogi przez DK44 - po pierwsze, budowa węzła o której pisze Śliwuch, po drugie, moim sposobem masz cały czas drogi dwujezdniowe.
K3 August 13th, 2008, 03:41 PM Nie zapominaj jeszcze przecież o budowie węzła Sośnica, gdzie mogą być utrudnienia i chyba nie ma wjazdu z dk44. Ale to już na A4, a nie za...
jeszcze parę dni temu wjazd z DK44 na A4 w kierunku WRO był....
jedynie zamknięty jest od dłuższego czasu zjazd na A4 w kierunku KAT, oraz zjazd z A4 z WRO na DK44
http://img211.imageshack.us/img211/456/beztytuucm4.jpg
Apathes August 13th, 2008, 04:13 PM Nie mam pojęcia. Ostatnio jechałem tamtędy w maju.
Doinformowałem się: prace trwają na poboczach, przejazd jest więc możliwy bez większych utrudnień. Pozdrawiam,
fogel August 13th, 2008, 05:17 PM Niemcy zdecydowanie.
oraz Apathes - BArdzo dziękuje za odpowiedź :)
viva Italia :cheers:
EDIT: a propos @pmaciej7 - patrzylem na mape i trasa przez Salzburg wydaje sie porównywalna do tej przez Verone. Ma jakies dodatkowe zalety? Moze jest mniej zatłoczona?
pmaciej7 August 13th, 2008, 06:16 PM Drogę przez Veronę znam do Bolzano (90 km od granicy A-I) i tam wąskich gardeł nie ma. Dalej nie wiem co jest, szczególnie czy są korki koło Verony i Padovy. Tak samo nie wiem co jest na trasie salzburskiej począwszy od Villach, ale z mapy wynika, że nie mija się większych miast, co moze być plusem.
Jeśli chodzi o ogólne zatłoczenie austriackich autostrad, to różnicy wielkiej nie ma, bo obie (tak samo A9 Linz-Graz) są jedynymi trasami tranzytowymi przez Austrię, a dróg alternatywnych w zasadzie nie ma.
Trasa przez Salzburg na znanym mi odcinku ma jedną wadę - Tauerntunnel, który jest jednojezdniowy i w związku z tym korkuje się na obu wlotach. Ja w zeszłym roku stałem w korku, który o godzinie 2 w nocy (z piątku na sobotę) miał 12km długości. Podejrzewam, że poza weekendem może być lepiej, swoje też dołożył fakt, że był to 31 sierpnia/1 września.
Na obie trasy musisz kupić winietkę, poza tym za Tauerntunnel dodatkowo płaci się 10,50 euro, a za Brenner Pass - 9,00.
A widokowo... Obie trasy godne polecenia.
toonczyk August 17th, 2008, 11:22 PM Czeka mnie samochodowa wyprawa do Chorwacji, Warszawa-Split. Pokonywałem tę trasę już nie raz, ale tym razem pierwszy raz myślę, czy nie pojechać inaczej. Zawsze robiłem "standard" o tak - "Katowicka", jedynka do Cieszyna, fragment przez Czechy do granicy Słowackiej w ciągu E75, Żylina, a potem - Bratysława, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb. Ale w tym roku zastanawiam się, czy by nie pojechać z Bielska-Białej prosto na Słowację DK/S69 przez Zwardoń. Jak wygląda ta droga (po naszej i Słowackiej stronie)? Czy może lepiej korzystać z życia na oddanej do użytku S1 do Cieszyna? :) A może ktoś poleca jakąś jeszcze inną trasę?
Sliwuch August 18th, 2008, 12:22 PM Pamiętam, że X lat temu jechałem właśnie do Splitu najpierw przez Cieszyn, Brno, Wiedeń, Graz, Villach, potem kawałek przez włochy, kawałek przez Słowenię i dalej rura do Splitu. :)
zdeneksme August 19th, 2008, 12:15 AM <CUT>Ale w tym roku zastanawiam się, czy by nie pojechać z Bielska-Białej prosto na Słowację DK/S69 przez Zwardoń. Jak wygląda ta droga (po naszej i Słowackiej stronie)? Czy może lepiej korzystać z życia na oddanej do użytku S1 do Cieszyna? :) A może ktoś poleca jakąś jeszcze inną trasę?
Ja uległem pokusie pojechania DK/S69 pod koniec maja 2008 (celem był do Wiedeń via Bratysława), tydzień potem wracałem już przez Cieszyn. Ten drugi wariant była znacznie szybszy. Budowa S69 mocno ingeruje w otoczenie, drogi są w kiepskim stanie, jest sporo różnych "przeszkadzajek" (pojazdy budowy, ruch lokalny), więc wracałem już przez Cieszyn i mimo wszystko (roboty koło Cadcy) była to lepsza opcja.
Zdenek
toonczyk August 19th, 2008, 01:06 AM Dzięki, właśnie takiej informacji szukałem - czy warto się ładować na DK69. Po prostu zimą jechałem jak zwykle trasą przez Cieszyn i dalej na Żylinę czeską drogą 11 i się wściekłem, bo ruch tam duży, ograniczenia do 40, dziury... ale skoro nasza 69 jest w złym stanie jak widać nie ma innej opcji niż zacisnąć zęby i jechać...
Zresztą, to chyba najwolniejszy odcinek całej tej trasy - przez większość Polski przejeżdżam szybko po DK8, za Żyliną też się pruje autostradami. Tylko ten nieszczęsny przygraniczny odcinek 100km pokonuje się w dwie godziny...
cygan83 August 19th, 2008, 04:01 PM Mam pytanie tego typu. Jak najlepiej dojechać z Bydgoszczy do Łodzi:
-[80] do Torunia i [1] do Łodzi
czy lepiej
-[25] do Konina i [A2] do Łodzi
Za pare lat, jak zostanie dokonczona budowa zachodniej obwodnicy Konina w ciągu DK25 to myślę, że odpowiedź bedzie tylko jedna ;) Choć nie znam trasy przez Toruń, to chyba połączenie DK25 + A2 już dziś jest korzystniejsze.
Luki_SL August 28th, 2008, 11:26 AM Wybieram się na przyszły tydzień do Karwi i mam małe pytanie.
Czy lepiej jechać z Redy DW216, a potem DW213 na Karwię, czy do Władysławowa, a potem na Jastrzębią Górę, Karwię, która droga jest lepszej jakości?
przemoe August 28th, 2008, 03:21 PM DW216 do Władysławowa jest cała nowiutka i równa jak stół, dalej miejscami jest kostka, ale jedzie się przyzwoicie. DW215 jest wąska i podziurawiona, ale to dość krótki odcinek, DW213 też dość wąska, ale ruch niewielki i jest całkiem równo. Jak masz radio to najlepiej wyjeżdżając z Redy zapytać, czy na rondzie we Władysławowie nie ma korków. Jak nie ma to lepiej chyba pojechać tamtędy.
PS. DW213/215 ma tę zaletę, że możesz zahaczyć o Krokową i Żarnowiec w celach turystycznych :)
Luki_SL August 28th, 2008, 04:15 PM ^^Dzięki za szczegółowe info:)
malyniak September 8th, 2008, 09:18 PM Dwa pytanka:
1. Jak najlepiej przejechać przez Tarnów jadąc z kierunku Tarnobrzega (DK73) na Nowy Sącz (DW 975)?
2. Jak najlepiej jechać z Chabówki (gm. Rabka Zdrój) do Puław? Co prawda trasy Kraków - Puławy mam raczej opanowane, chodzi mi głównie o to, by nie władować się w jakiś korek na Zakopiance, bo (to najważniejsze) będę jechał 28 września (niedziela), wyjazd ok. 16:30. A do Zasyfanego nie jeżdżę z zasady, więc w ogóle nie znam tamtejszych objazdów i innych patentów.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
golew September 9th, 2008, 09:31 AM Dwa pytanka:
1. Jak najlepiej przejechać przez Tarnów jadąc z kierunku Tarnobrzega (DK73) na Nowy Sącz (DW 975)?
Może nie będzie to profesjonalna porada, ale się postaram :)
Na początek mapka:
http://img381.imageshack.us/img381/6172/mapawx1.jpg
Dojeżdżając do Tarnowa skręcasz w prawo w ulicę Spokojną (praktycznie zaraz za granicą miasta) po lewej mając stację paliw a na wprost piękną panoramę miasta ;) jedziesz Spokojną, która staje się Elektryczną, dojeżdżasz do większego skrzyżowania z Klikowską (droga 973) dalej na wprost (to taka mała północna obwodnica miasta), dojeżdżasz do Kwiatkowskiego, skręcasz w prawo (po prawej widzisz kopcące Zakłady Azotowe) po minięciu rzeki Białej na dużym skrzyżowaniu (po prawej zajezdnia autobusów) skręcasz w lewo, mijasz park, mijasz stadion Dwukrotnego Mistrza Polski na żużlu ;) pod mostem, dalej ulicą Czerwoną, dojeżdżasz do Krakowskiej, gdzie powinny być znaki na Kraków, więc skręt w prawo i jesteś praktycznie na czwórce. Jeszcze tylko małe utrudnienia mogą być na końcówce obwodnicy a dalej już luzik i jedziesz do Wojnicza. Tam należy uważać, aby dobrze skręcić na Nowy Sącz (miasto ma obwodnicę od zeszłego roku).
Szerokiej drogi, jak coś to pytaj jeszcze :)
marol80 September 9th, 2008, 05:01 PM Mam pytanko jak najlepiej dojechać z Olsztyna do Wejherowa
czy na DK 7 przed 3miastem korki jak w lato
a na obwodnicy lepiej zjeżdżać na Chwaszczyno czy do końca a dalej DK 6 na Wejherowo??
ps. Będę jechał rano ok 7
Japinta9 September 9th, 2008, 06:06 PM Po pierwsze to miasto nazywa się Wejherowo.
Ja jechałem z Olsztyna do Gdańska w piątek ok 10 przed południem i wybrałem wariant DK16 do Ostródy i DK7 do końca. Korków żadnych nie było a i ruch nienadzwyczajnie duży. Z Ostródy na miejsce zajęło mi 1,5 godziny czasu z niewielkim łamaniem przepisów. Jak jest na obwodnicy to się nie orientuje.
malyniak September 10th, 2008, 08:20 AM @golew - wielkie dzięki za podpowiedź! Może ktoś się orientuje co do drugiego pytania?
Luxis September 10th, 2008, 03:40 PM @marol80
przejedź całą obwodnice S6, potem już normalnie DK6 do Wejherowa. Korków w strone Wejherowa nie ma dużo, natomiast 5 minut po zjechaniu z obwodnicy jest mały remont między Gdynią, a Rumią, ale tam postoisz może z 5 minut albo wcale.
PLH September 10th, 2008, 08:04 PM ^^ Z tym staniem to różnie bywa. No i ten remont jest tylko na jezdni południowej.
Jechania przez Chwaszczyno nie polecam, bo nawierzchnia przed Wejherowem jest po prostu fatalna(naprawdę)
Luki_SL September 11th, 2008, 09:20 AM @marol80
przejedź całą obwodnice S6, potem już normalnie DK6 do Wejherowa. Korków w strone Wejherowa nie ma dużo, natomiast 5 minut po zjechaniu z obwodnicy jest mały remont między Gdynią, a Rumią, ale tam postoisz może z 5 minut albo wcale.
W ubiegły czwartek stałem na tym odcinku jakieś 30minut. Trochę bulwersujące jest to że remont trwa od bodajże 1 czerwca, do końca września, czyli w okres wakacyjny....
marol80 September 12th, 2008, 05:52 PM Dzięki za propozycje
Jak Jechałem do Wejherowa to wybrałem dojazd do Obwodnicy przez Pruszcz i na samej Obwodnicy zjazd przy centrum Osowa na Chwaszczyno ale tam trafiłem na większy samochód i był problem z wyprzedzeniem.
Z kolei jak wracałem pojechałem przez Gdynie tzn. Obwodnice od początku ale okazało się ,ze między Rumią a Gdynią jeden pas był zajęty przez drogowców i korek ogromny ;(
poz.
Japinta9 September 14th, 2008, 11:55 AM Jutro jadę z Litwy do Trójmiasta i mam w związku z tym pytanie o remont mostu w Olkowie. Dalej jest tam trasa zablokowana i jest objazd przez Młynary?
tomekwrz September 14th, 2008, 08:19 PM Witam panowie, otóż teraz ja muszę zapytać o trasę. Wybieram się w podróż z Częstochowy do Lublina, będę jechał w piątek, wyjazd z Cze-wy około 6 nad ranem. Rozważam trzy trasy przejazdu.
1. DK1 do Piotrkowa, w Piotrkowie na DK12 i cały czas do Lublina.
Czy na dwunastce są aktualnie jakieś remonty?
2. DK1 do Radomska, DK42 do Końskiego, DW749 do Przysuchy, i dalej DK12 do Lublina
Jak wygląda DK42 od Radomska do Końskiego?
3. DK46 do Szczekocin, DK78 do Jędrzejowa, DK7 do Kielc, DK74 do Kraśnika, DK19 do Lublina
Jak wygląda ta droga Od Jędrzejowa w kierunku Lublina, nigdy nią nie jechałem więc nie wiem dokładnie.
Może macie jakieś inne sprawdzone i dobre trasy? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi
Japinta9 September 15th, 2008, 07:17 PM No i okazało się, że trzeba jechać przez Młynary. Nawierzchnia tam jest tragiczna więc chyba póki nie otworzą remontowanego mostu będę jeździć przez Olsztyn. Za to odcinek Bartoszyce - Kętrzyn rewelacja. Dość szeroko, gładka nawierzchnia i umiarkowany ruch sprawiają, że przyjemnie przejeżdża się ten fragment trasy.
bewu1 September 30th, 2008, 09:31 AM Prośba o pomoc. W przyszły wtorek jadę z Warszawy do Wrocławia przez Częstochowę. Wg info dla kierowców ze strony GDDKiA, na DK-46 są roboty (dość uciążliwe).
Jak radzicie:
1) jechać przez DK-46 do A-4, niezważając na roboty ?
2) w Herbach odbić na DW-905 do Boronówa, potem na DW-907 przez Tworóg, Toszek do wezła Łany na A-4 ?
3) jechać jakąś inną trasą ?
tomekwrz September 30th, 2008, 10:38 AM 3) jeżeli jedziesz przez Częstochowę to zaproponuje ci najlepsze dotarcie do A4, W Częstochowie kieruj się na DW908 na Tarnowskie góry, później na DW907 do Tworoga, niedawno wyremontowali tą drogę, jakieś 15 km i jedzie się bardzo przyjemnie, później w Tworogu kieruj się na Kieleczke cały czas DW907, dalej na Toszek to też jest jeszcze DW907, później dojeżdżasz do DK90, skręcasz w prawo i masz pare kilometrów do A4, wpadasz na A4 i ogień :)
ps. Ja tą drogą jeżdżę do Opola i jest dłuższa bodajże o 15 km ale szybsza o 15 minut :)
bewu1 September 30th, 2008, 10:56 AM 3) jeżeli jedziesz przez Częstochowę to zaproponuje ci najlepsze dotarcie do A4, W Częstochowie kieruj się na DW908 na Tarnowskie góry, później na DW907 do Tworoga, niedawno wyremontowali tą drogę, jakieś 15 km i jedzie się bardzo przyjemnie, później w Tworogu kieruj się na Kieleczke cały czas DW907, dalej na Toszek to też jest jeszcze DW907, później dojeżdżasz do DK90, skręcasz w prawo i masz pare kilometrów do A4, wpadasz na A4 i ogień :)
ps. Ja tą drogą jeżdżę do Opola i jest dłuższa bodajże o 15 km ale szybsza o 15 minut :)
Dzięki. Czy asfalt na całej drodze jest OK?
tomekwrz September 30th, 2008, 11:03 AM w niektórych miejscach jest nie za dobrze ale ogólnie ujdzie, przed Tworogiem kładli nowy dywanik w wakacje (już wtedy mozna było szaleć, przy 140-150km/h niewielkie bujanie) Między Bruśkiem a Boronowem trochę ostrych zakrętów które wymuszają zwolnienie ale ogólnie jest puściutko, od Konopisk do Częstochowy tez jest chyba nowy dywanik. Od Tworoga do Kieleczki nie jest najlepiej ale 120km/h można utrzymać bez problemu. W Toszku ciasno ale dobrze jest, A ogólnie między Kieleczką a Bruśkiem te 8km proste odcinki, coś pięknego :)
Pozdrawiam kolege
bewu1 September 30th, 2008, 01:31 PM w niektórych miejscach jest nie za dobrze ale ogólnie ujdzie, przed Tworogiem kładli nowy dywanik w wakacje (już wtedy mozna było szaleć, przy 140-150km/h niewielkie bujanie) Między Bruśkiem a Boronowem trochę ostrych zakrętów które wymuszają zwolnienie ale ogólnie jest puściutko, od Konopisk do Częstochowy tez jest chyba nowy dywanik. Od Tworoga do Kieleczki nie jest najlepiej ale 120km/h można utrzymać bez problemu. W Toszku ciasno ale dobrze jest, A ogólnie między Kieleczką a Bruśkiem te 8km proste odcinki, coś pięknego :)
Pozdrawiam kolege
Dzięki. Sprawdzę trasę.
hose October 1st, 2008, 04:47 PM Jaką trasę polecacie z Krakowa do Kłobucka? Chodzi mi o to żeby ominąć DK1 za Siewierzem ze względu na trwający remont i nie wjeżdżać do Częstochowy żeby nie stracić za dużo czasu (chce być na miejscu około 8-9 rano).
tomekwrz October 2nd, 2008, 03:30 PM Nie wiem jak jest na DK94 za Krakowem ale możesz pojechać tak
1.Dk94 do Olkusza, na DW791 aż do DK1 w Pocześnie skręcić na Częstochowę, w samej Częstochowie około 8 ranem nie stracisz za wiele czasu a i w cze-wie kieruj się na DK43 na Wieluń. Myśle że to najlepsza trasa bo w Pocześnie nie da się przejechać skrzyżowania w poprzek żeby ominąć Cze-we bo jest tam remont
hose October 2nd, 2008, 07:36 PM Dzięki za rady, już powróciłem :) Zdecydowałem się pojechać najbardziej konwencjonalną drogą czyli A4->S1->DK1->DK43. Okazuje się że na jedynce nie ma tragedi, krótkie zwężenia raptem w trzech miejscach i jedzie się płynnie. Natomiast postawili kilka nowych masztów fotoradarowych, a nie ustawili jeszcze znaków więc miałem parę ostrzejszych hamowań :) ale mam nadzieję że póki co to tylko gołe puszki :colgate:
tomekwrz October 2nd, 2008, 09:14 PM gdzie ustawili te nowe fotoradary? :)
hose October 4th, 2008, 05:27 PM Oj niestety nie pamiętam w którym miejscu ale są conajmniej 2 nowe maszty.
Fiolet October 7th, 2008, 10:24 PM Mam pytanie o trasę:
Drogę z Bydgoszczy do Łodzi to właściwie którędy lepiej:
- DK25 B-szcz - Konin i A2 do Emili
czy
- DK 10 B-szcz - Toruń i dalej DK1
Pod względem km jest podobnie około 210- 220 km
Na korzyść jazdy przez Konin przemawia 90 km jazdy A2 i nowa obwodnica Konina.
Generalnie te trasy to chyba jedzie się ok. 3h.
bartoszp1 October 7th, 2008, 11:06 PM Bydgoszcz-Konin jedziesz ok. 2 godzin (przy dużym ruchu, szczególnie TIR-ów, może wyjść do 2,5, bo na DK 25 ciężko się wyprzedza). Z Konina do Łodzi autostradą tak z 45-50 minut, a dalej zależy od odcinka Emilia-Łódź.
michal.esz October 7th, 2008, 11:59 PM Mam pytanie do warszawiaków:
W poniedziałek ok. 15-16 (a więc godziny szczytu) muszę się dostać w okolice ul. Okopowej, na Nowolipki. Do Warszawy wjeżdżam ul. Bronisława Czecha i dalej Płowiecką.
Jaką trasę potem obrać, aby najszybciej dostać się do celu, ominąć ewentualne remonty i zapewne nieuniknione korki?
Ostrobramską i Trasą Łazienkowską? Waszyngtona i Alejami Jerozolimskimi? Mostem Świętokrzyskim i Prostą? A może Targową i al. Solidarności?
Z góry dzięki za rady :)
bewu1 October 8th, 2008, 08:07 AM w niektórych miejscach jest nie za dobrze ale ogólnie ujdzie, przed Tworogiem kładli nowy dywanik w wakacje (już wtedy mozna było szaleć, przy 140-150km/h niewielkie bujanie) Między Bruśkiem a Boronowem trochę ostrych zakrętów które wymuszają zwolnienie ale ogólnie jest puściutko, od Konopisk do Częstochowy tez jest chyba nowy dywanik. Od Tworoga do Kieleczki nie jest najlepiej ale 120km/h można utrzymać bez problemu. W Toszku ciasno ale dobrze jest, A ogólnie między Kieleczką a Bruśkiem te 8km proste odcinki, coś pięknego :)
Pozdrawiam kolege
Jechałem wczoraj. Dzięki za podpowiedź. Droga faktycznie OK, długie proste, dobry zasadniczo asfalt i pusto. Miałem tylko problem z wjazdem w Częstochowie na DW-908. Jadać od McDonalda na DK-1 nie widziałem żadnych znaków wskazujących na DW-908 (był tylko drogowskaz na Tarnowskie Góry bez nr drogi, i chyba trzeba było skręcić zgodnie z nim), tak że dojechałem DK-1 do DW-904, i tą drogą dojechałem do DW-907.
tomekwrz October 8th, 2008, 03:38 PM właśnie teraz sobie przypomniałem że już od kilku tygodni(?) nie ma numerków DW na tablicach kierunkowych w Częstochowie, są tylko Tarnowskie Góry, może to skutecznie zmylić kierowców z poza Częstochowy
camilos October 16th, 2008, 08:18 PM Oglądaliście dzisiejszy program uwaga ?? Ścigali się, kto szybciej dojedzie do granicy Polski. Według mnie całkiem fajnie zrobiony, ale bardzo mało profesjonalnie i strasznie tendencyjnie.
http://uwaga.onet.pl/1513296,archiwum.html
Nie wiem czy w dobrym miejscu wpisałem tego posta. Może w temacie [Polska] Korki ??
cichy87 October 16th, 2008, 08:25 PM Ale o co chodzi? Jak już poruszyłeś ten temat to mogleś napisać coś więcej...
czekista October 16th, 2008, 08:33 PM 2 gości miało się spotkać w Olszynie na granicy BRD/PL. 1 jechal z Suwałek, a drugi z Brukseli. Oczywiście osoba jadąca przez Niemcy sunęła 200-220km/h. a ten co przez Polskę to tylko turlał sie za TIRami. TVN oczywiście przejaskrawił sytuację bo zostało pokazane, że zaraz po wjeździe za Strykowem na autobahna są remonty i trzeba płacić. A w końcu pierwsze 100 km jest stosunkowo nowe i bezpłatne....
mati162c October 16th, 2008, 08:54 PM Mam pytanie do warszawiaków:
W poniedziałek ok. 15-16 (a więc godziny szczytu) muszę się dostać w okolice ul. Okopowej, na Nowolipki. Do Warszawy wjeżdżam ul. Bronisława Czecha i dalej Płowiecką.
Jaką trasę potem obrać, aby najszybciej dostać się do celu, ominąć ewentualne remonty i zapewne nieuniknione korki?
Ostrobramską i Trasą Łazienkowską? Waszyngtona i Alejami Jerozolimskimi? Mostem Świętokrzyskim i Prostą? A może Targową i al. Solidarności?
Z góry dzięki za rady :)
siekierkowski raczej odpada, a szkoda, chyba najlepiej - płowiecka, ostrobramska, uważaj żebyś na trasę siekierkowską nie wjechał - al. stanów zjednoczonych, most łazienkowski, t. łazienkowska, aż do skrzyzowania ze żwirki i wigury, tam w prawo w coś na k (nie pamiętam, ciagle prosto przez rondo i jesteś na towarowej, przechodzi w okopową a potem już tylko w nowolipki w prawo...
P.S. jak ktos pamięta nazwe przedłużenia zwirki i wigury to niech poda
pmaciej7 October 16th, 2008, 08:58 PM Także moim zdaniem materiał był przejaskrawiony. I to w wielu miejscach.
A najgłupszą rzeczą było to, że biedny Wojtek musiał jeść po drodze krakersy. A ten, który jechał przez Niemcy to w ogóle nic nie jadł.
Poza tym, co za skandaliczny dobór trasy.
PLH October 16th, 2008, 09:07 PM ^^ Rozumiem, że to 220 to miało na celu pokazanie ile można tam jechać, ale to bardzo wypacza cały eksperyment.
W Niemczech powiniem jechać max 150, a u nas 110 - 120(nie oszukujmy się), to wtedy miałoby to sens, a tak...
Superkot634 October 16th, 2008, 09:12 PM http://uwaga.onet.pl/1513296,4,archiwum.html
Ale pismaki, cuda na kiju normalnie
Japinta9 October 16th, 2008, 10:04 PM Faktycznie trasa jakaś strasznie dziwna. Myślę, że w 10-12 godzin można byłoby się wyrobić.
Kleszczu October 16th, 2008, 10:15 PM siekierkowski raczej odpada, a szkoda, chyba najlepiej - płowiecka, ostrobramska, uważaj żebyś na trasę siekierkowską nie wjechał - al. stanów zjednoczonych, most łazienkowski, t. łazienkowska, aż do skrzyzowania ze żwirki i wigury, tam w prawo w coś na k (nie pamiętam, ciagle prosto przez rondo i jesteś na towarowej, przechodzi w okopową a potem już tylko w nowolipki w prawo...
P.S. jak ktos pamięta nazwe przedłużenia zwirki i wigury to niech poda
Krzyckiego :)
Na 100% wpadniesz w korek na Wawelskiej. Ale on nie taki straszny. Z Okopowej nie skręcisz w Nowolipki. Gdy miniesz Rondo Kercelak (rondo tylko z nazwy) skręć na światłach w prawo w Żytnią, a potem w lewo w Smoczą. Pierwsza przecznica to Nowolipki :banana:
MHL October 17th, 2008, 10:08 AM http://moto.onet.pl/1513166,4675,1,artykul.html
moto.onet.pl
Dwa sposoby na polskie drogi
Dwa identyczne samochody, dwie kompletnie różne trasy, jeden cel. Jak najsprawniej przejechać ze Szczecina do Wrocławia. Szymon Sołtysik i Piotr Ceran ruszają nowiutkimi Skodami Superb. Pierwszy jedzie typową, polską szosą. Drugi nadkłada 130 km, by z Polski do Polski przejechać niemiecką autostradą. Kto dotrze pierwszy? Wynik zaskoczył nawet nas.
...
Okazało się, że:
Ten, który jechał przez Niemcy:
Tarcze kół w moim samochodzie są czarne od pyłu startych klocków hamulcowych. W jego Superbie czyste. Przejechałem 516 km, Skoda spaliła na całej trasie 50 l benzyny. Ultimate jest po 4,73 zł za litr, więc podróż kosztowała 237 zł. Dwa razy więcej niż w przypadku Szymona. Gorycz zwycięstwa była jeszcze większa, gdy spojrzałem na rozkład jazdy PKP. Pośpieszny ze Szczecina do Wrocławia dotarł o 5 minut szybciej ode mnie. Razem z fotografem za bilety I klasy zapłacilibyśmy 153 zł.
Ten, który jechał przez Polskę:
Pokonałem 371 km w czasie 5 godzin i 24 minuty, włączając w to 45 minut postoju. Dało to średnią 68 km/h, ale podróż okazała się wyjątkowo tania. Superb zużył tylko 26,5 litra bezołowiówki. Średnio 7,2 litra na setkę, czyli mniej niż podaje producent.
Realista_KR October 17th, 2008, 01:32 PM Według mnie całkiem fajnie zrobiony, ale bardzo mało profesjonalnie i strasznie tendencyjnie.
????!!!! Mało powiedziane!!! Przecież tam była cała masa kłamstw i niedorzeczności, trasa dobrana tak, żeby przypadkiem nie okazało się, że można szybciej, po prostu puścili to, co ciemny lud chciał usłyszeć (czyli, że cały czas jest źle i nic się nie robi). A to obłudne udawanie, ze niby mają równe szanse to już mnie kompletnie rozwaliło
C-mere October 17th, 2008, 01:59 PM Dziś ma być otworzony kolejny odcinek autostrady A1 do Grudziądza.
Czy Waszym zdaniem z Warszawy do Gdańska będzie można szybciej się dostać:
1. drogą numer 10 przez Sierpc i potem do Grudziądza (jeżeli tak, to czy jadąc przez Brodnicę i Jabłonowo czy może przez Golub i Wąbrzeźno?),
2. czy jednak nadal lepiej wybrać drogą nr 7 przez Nidzicę i Ostródę?
sirk1978 October 17th, 2008, 02:27 PM ????!!!! Mało powiedziane!!! Przecież tam była cała masa kłamstw i niedorzeczności, trasa dobrana tak, żeby przypadkiem nie okazało się, że można szybciej, po prostu puścili to, co ciemny lud chciał usłyszeć (czyli, że cały czas jest źle i nic się nie robi). A to obłudne udawanie, ze niby mają równe szanse to już mnie kompletnie rozwaliło
Ja bym to określił inaczej: program był mocno przejaskrawiony. Oczywiste jest, że stan sieci drogowej Polski i Niemiec i komfort jazdy znacznie się różni. Nie muszę dodawać, że oczywiście na korzyść Niemiec. To, że do Olszyny łatwiej jest dojechać z Brukseli niż z Budziska nie podlega dla mnie wątpliwości.
Nie fair natomiast było przedstawianie jazdy przez Polske jako drogi przez mękę i sugerowanie, że jest aż tak źle jak nie jest (co wcale nie oznacza, że nie mogłoby być lepiej). Wątpliwości budzą również kryteria jakimi się kierowano wybierając trasę przejazdu. Mogę się założyć, że niewielu spośród kierowców, którzy planowaliby przejazd zdecydowaliby się na trasę przez Białystok (bo jest to nie po drodze) i Warszawę (korki).
Wątpliwości budzi również prędkość podróżna: wszak w Niemczech nie na wszystkich odcinkach można jechać 200 km/h, zaś w Polsce nie jedzie się cały czas 50 km/h jak sugerował to program.
Dobrze natomiast, że takie tematy są poruszane i sugerowane telewidzom: dodatkowa presja na rządzących ze strony społeczeństwa nie zaszkodzi...
wojtek1414 October 17th, 2008, 04:44 PM (...)
Nie fair natomiast było przedstawianie jazdy przez Polske jako drogi przez mękę i sugerowanie, że jest aż tak źle jak nie jest (co wcale nie oznacza, że nie mogłoby być lepiej).
Niestety, tak to wygląda. Człowiek po podróży DK3, zwłaszcza w trudnych warunkach (duży ruch, albo noc) jest zmęczony jak przysłowiowy "koń po westernie". A często Wrocław to nie koniec podróży.
W minione wakacje wybrałem się ze Szczecina kawałek za Katowice, w okolice Zawiercia. Wyjechałem o 9 rano, wybrałem trasę przez Polskę. Ponieważ było to weekend, więc zazwyczaj spory ruch jeszcze się zwiększył. Po 300 kilometrach nie mogłem doczekać się wjazdu na A4 (pomijam już małą stłuczkę, kiedy kierowca jadący za mną zagapił się i uszkodził mi tył auta - godzina w plecy). Po przebyciu ponad 600 kilometrów, w tym ponad połowy po zwykłych krajówkach, nie nadawałem się do czegokolwiek poza solidnym odpoczynkiem.
Wracałem stamtąd tydzień później, wyjechałem po 19. Nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby wracać w nocy "trójką". Bez wahania wybrałem drogę przez Niemcy. Fakt, miałem trochę lepszą sytuację, bo odcinek DK18 w stronę granicy jest w świetnym stanie (w przeciwnym kierunku podobno niekoniecznie), ale i tak komfort jazdy ogrodzoną autostradą (w nocy największe ryzyko stanowią wg mnie zwierzęta) spowodował, że następnym razem nie będę się zastanawiał nad wyborem drogi. Nadłożyłem ponad 100 km. Spalanie - bez zauważalnych zmian w stosunku do przejazdu przez Polskę (czyli koszt większy o +/- 30 zł). Dużo mniejsze zmęczenie mimo długiej, nocnej podróży - prawie 750 km od 19.40 do 2.30, z wjazdem do Wrocławia.
Nie przekraczałem 150 km/h (i to głównie w Polsce na A4, bo we Wrocławiu musiałem być przed 22, w Niemczech 130-140 km/h wystarczyło).
Jak już pisałem - do czasu oddania dużej części (albo nawet całego odcinka do A4) naszej S3, dla mnie liczy się tylko wariant niemiecki.
mikel1982 October 17th, 2008, 06:46 PM Witam.
Bede jechal z Krakowa na Okęcie. Na Okęciu musze byc o godzinie 9:40. Bede jechal siódemką przez Kielce, Radom. Czy jak wyjade o 4 nad ranem to spokojnie zdaze z pewnym jeszcze zapasem ? Pytam bo tak na 7-8 pewnie bede w okolicach Janek czy gdzies na przedmiesciach Warszawy czyli wtedy kiedy wszyscy wyruszaja do pracy, a pewnie korki sa takie same jak w Krakowie.
PLH October 17th, 2008, 06:48 PM ^^ Heh, wszystko zależy od prędkości, kolego :)
cichy87 October 17th, 2008, 07:03 PM Dziś ma być otworzony kolejny odcinek autostrady A1 do Grudziądza.
Czy Waszym zdaniem z Warszawy do Gdańska będzie można szybciej się dostać:
1. drogą numer 10 przez Sierpc i potem do Grudziądza (jeżeli tak, to czy jadąc przez Brodnicę i Jabłonowo czy może przez Golub i Wąbrzeźno?),
2. czy jednak nadal lepiej wybrać drogą nr 7 przez Nidzicę i Ostródę?
Ja bym wybral mimo wszystko DK7. Jeśli chcesz jechać przez Grudziądz to wybierz wariant przez Wąbrzeźno. Ale ostrzegam że droga jest tragiczna. Zamęczyc się można
C-mere October 19th, 2008, 06:21 PM Ja bym wybral mimo wszystko DK7. Jeśli chcesz jechać przez Grudziądz to wybierz wariant przez Wąbrzeźno. Ale ostrzegam że droga jest tragiczna. Zamęczyc się można Z ciekawości pojadę kiedyś jednak przez Grudziądz i porównam. Dzięki.
tomekot October 19th, 2008, 06:42 PM Ja doychczs i tak nie jeździłem DK 7 tylko 7 Warszawa-Płońsk, 10 Płońsk-SierpcpotemBrodnica,Grudziądz i od Dragacza 1. Zawsze było szybciej i się jechało. Poza tum mniej debili którzy dopier...... 150
PLH October 21st, 2008, 07:04 PM Pytanie do Poznaniaków:
Jak z A2 jadąc od Łodzi najlepiej dostać się na:
1. ul. Zygmunta Noskowskiego 12
2. ul. Strzeszyńskiej 34
w tygodniu, około 10 - 12 rano?
\/ Dzięki :)
smar October 21st, 2008, 07:21 PM ^^najpierw zalicz Noskowskiego, później Strzeszyńską: zjedź na węźle Dębina, później prosto Dolną Wildą, w lewo na Królowej Jadwigi i w prawo Aleje Niepodleglości. Na Strzeszyńską jedź Mieszka I, Piątkowską, Juraszów i już jesteś na Strzeszyńskiej.
Poznań jest mały - trafisz ;)
Bula8 November 2nd, 2008, 12:53 AM W czwartek będę jechał do Pragi z Katowic i mam pytanko gdzie zjechać z A4, żeby do Kłodzka dojechać.
Czy:
1) W Niemodlinie i potem 46 przez Nysę do Kłodzka
2) Przy Brzegu na 39 i przez Strzelin do DK8
3) Do samych Bielan i do Kłodzka DK8??
Luki_SL November 2nd, 2008, 10:35 AM ^^Definitywnie wariant 1). Trasa z Niemodlina do Kłodzka jest bardzo przyjemna;)
C-mere November 2nd, 2008, 12:26 PM W czwartek będę jechał do Pragi z Katowic i mam pytanko gdzie zjechać z A4, żeby do Kłodzka dojechać.
Czy:
A autostradą przez Brno nie będzie szybciej? Zimą ta trasa zajęła mi ok. 5 i pół godziny, a przez Kłodzko tłukłem się kiedyś ponad 7 (mimo, że to 100 km mniej).
Kejba16 November 4th, 2008, 06:01 PM Witam, chciałbym się dowiedzieć jak najszybciej i z świetnymi widokami, przejechać trasę Piła(Polska) - Saragossa (Hiszpania)
dawid_silesia November 4th, 2008, 06:13 PM W czwartek będę jechał do Pragi z Katowic i mam pytanko gdzie zjechać z A4, żeby do Kłodzka dojechać.
Czy:
Najlepiej przez Niemodlin, chociaż teraz budują rondo na DK46 właśnie przy zjeździe z autostrady i podobno tworzą się kilkukilometrowe korki, więc polecam trase DW408 z Gliwic do K-Koźla, dalej DK40 przez Głogówek i Prudnik, dalej DK41 do Nysy i DK46 do Kłodzka. Na trasie przez większe miejscowości jedzie się obwodnicami, jedynie w K-Koźlu i Nysie może być różnie, o ile jadąc autostradą pierwsze miasto ominiesz, to Nysy nie przeskoczysz, a ruch do Nysy jest znośny.
Michu33 November 19th, 2008, 10:59 PM witam, chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej pojechać z Warszawy do Piwnicznej Zdrój? Zumi radzi - DK7 do Kielc a potem DK73 do Tarnowa - DK4 do Wojnicza a potem na Nowy Sącz i Dk86 do PZ, a mapa w komórce radzi przez Kraków, więc jak najlepiej tam dojechać? Wolałbym jechać raczej głównymi drogami bo to będzie w zimę a ze względu na możliwy śnieg taki drogi będą chyba lepiej odśnieżone od bocznych ;)
mateob November 20th, 2008, 03:13 PM ^^ Jedź tak jak radzi Zumi. Do Grójca masz standard 2x2, potem 14km remontowanej drogi, a dalej od Białobrzegów do Radomia znów 2x2. Dalej do Kielc dojedziesz w miarę szubko i płynnie mimo remontu na węźle przy obwodnicy Kielc na DK7. Miniesz Kielce i kilka km za Kielcami zaczyna sie szeroka droga, niedawno wyremontowana praktycznie do samej Wisły. Dalej jest trochę gorzej z jakością asfaltu ale jest przynajmniej szeroko. Przejedziesz przez Tarnów, dojedziesz do DK 75 i tam jest naprawdy niezły asfalt. Także polecam trasę z Zumi.
Michalus November 24th, 2008, 06:43 PM Prosiłbym o pilną odpowiedź:
W piątek zamierzam jechać do Warszawy. Czy mógłby mi ktoś doradzić jak z Tarnowa dojechać najszybciej w okolice węzła Marsa? I można w ogóle podać czas jazdy (wyjazd wcześnie rano)?
Z góry jestem wdzięczny za każdą pomoc!
Pozdrawiam,
Michaluspospolitus
pmaciej7 November 24th, 2008, 08:47 PM Witam, chciałbym się dowiedzieć jak najszybciej i z świetnymi widokami, przejechać trasę Piła(Polska) - Saragossa (Hiszpania)
Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale proponuję tak (najszybciej czyli autostradami):
Z doświadczenia:
W Polsce:
DK10 i A6 do Kołbaskowa,
W Niemczech:
A11 Szczecin-Berlin,
A10 Berliner Ring,
A9 do Gery
A4 do Erfurtu
A71 do Schweinfurtu prześliczne widoki, najdłuższy tunel w Niemczech
A70, A7 Wurzburg
A7 w kierunku Ulmu aż do A6
A6 w kierunku Heidelbergu
A5 w kierunku Basel
Za Freiburgiem A5ast albo A862 (nie wiem, które oznaczenie teraz obowiązuje) w kierunku Mulhouse, przekraczasz Ren i jesteś we Francji.
Dalej według mapy:
A36 w kierunku Dijon,
A39 (bezpłatna), A40, A42 do Lyonu,
A7 w kierunku Marsylii
A9 w kierunku Montpelier/Perpignan
Dalej hiszpańska A7 przez Barcelonę,
A2 do Saragossy.
Trasa alternatywna: niemiecką A5 do Basel, dalej szwajcarską A2 i A1 do Genewy, stamtąd francuską A40 do Lyonu. Ten wariant jest o tyle lepszy, że cały czas jedziesz przez Alpy.
Kleszczu November 24th, 2008, 09:13 PM Prosiłbym o pilną odpowiedź:
W piątek zamierzam jechać do Warszawy. Czy mógłby mi ktoś doradzić jak z Tarnowa dojechać najszybciej w okolice węzła Marsa? I można w ogóle podać czas jazdy (wyjazd wcześnie rano)?
Z góry jestem wdzięczny za każdą pomoc!
Pozdrawiam,
Michaluspospolitus
Jeśli będziesz jechał od Radomia DK7 po wjechaniu do Warszawy miniesz pętlę tramwajową na Okęciu, a potem skręcisz w prawo w Hynka (przy wiadukcie). Potem prosto kieruj się na Terespol :) (ew. przy Galerii Mokotów nie skręcaj w prawo tylko pojedź na rondzie prosto w al. Wilanowską - po minięciu dużego skrzyżowania z Puławską (tramwaje) ulica będzie prowadzić z górki i na dużym skrzyżowaniu ze światłami w lewo - znaki systemu informacyjnego chyba kierują tam na Stegny ;) ). Przygotuj się na utrudnienia w Raszynie i na Marynarskiej.
tomekot November 25th, 2008, 05:44 PM Jeśli będziesz jechał od Radomia DK7 po wjechaniu do Warszawy miniesz pętlę tramwajową na Okęciu, a potem skręcisz w prawo w Hynka (przy wiadukcie). Potem prosto kieruj się na Terespol :) (ew. przy Galerii Mokotów nie skręcaj w prawo tylko pojedź na rondzie prosto w al. Wilanowską - po minięciu dużego skrzyżowania z Puławską (tramwaje) ulica będzie prowadzić z górki i na dużym skrzyżowaniu ze światłami w lewo - znaki systemu informacyjnego chyba kierują tam na Stegny ;) ). Przygotuj się na utrudnienia w Raszynie i na Marynarskiej.
Ja bardzo często jeżdżę z Białobrzeg do Marek, więc trasa sprawdzona. Koniec obwodnicy Białobrzeg kirunek Warka DW 730, następnie kierunek Góra Kalwaria, na rondzie w Górze w prawo do następnego ronda w Sobiekursku Drogą nr 50. Na rondzie w lewo w DW 801 kierunek Warszawa. Gdy już będziesz na ul. Wał Miedzeszyński to albo poprzez ul. Trakt Lubelski albo przez trasę Siekierkowską dojedziesz do węzła Marsa.
Z Białobrzeg jedzie się ok. 1h 15min
jacknn November 25th, 2008, 05:54 PM ^^
Potwierdzam, najlepsza trasa. Ja mieszkam na Marysinie Wawerskim i tez obieram tę drogę, a często jeżdżę do Szydłowca. Często tez obieram trasę z Góry Kalwarii na Kozienice i z Kozienic na Radom i powiem szczerze, że pomimo dłuższej trasy czas przejazdu jest chyba krótszy.
Michalus November 25th, 2008, 07:20 PM Wielkie dzięki za szybką pomoc!
Pozdrawiam,
Michaluspospolitus
saksończyk November 30th, 2008, 07:59 PM Cześć,
mam następujące pytanie:
gdzie w bliskości A4 między Bolesławcem a Legnicą jest jakiś strzeżony parking?
Będę jechał tamtędy pojutrze (od Zgorzelca) i zabieram kolegę, który pojedzie z kierunku Olszyny. Chcemy się spotkać jak najbliżej węzła Krzywa, zostawić jedno auto na parkingu (dobrze byłoby, gdyby był strzeżony, bo to będzie Audi na niemieckich blachach) i pojechać dalej jednym.
Dzięki z górki.
Saksończyk
bewu1 November 30th, 2008, 09:11 PM Cześć,
mam następujące pytanie:
gdzie w bliskości A4 między Bolesławcem a Legnicą jest jakiś strzeżony parking?
Będę jechał tamtędy pojutrze (od Zgorzelca) i zabieram kolegę, który pojedzie z kierunku Olszyny. Chcemy się spotkać jak najbliżej węzła Krzywa, zostawić jedno auto na parkingu (dobrze byłoby, gdyby był strzeżony, bo to będzie Audi na niemieckich blachach) i pojechać dalej jednym.
Dzięki z górki.
Saksończyk
Może w Kliczkowie ? http://www.kliczkow.com.pl/
Dzwonsson December 7th, 2008, 12:33 PM ^^ Właśnie szlag mnie jasny trafił... Jeszcze kilka dni temu rozmawiałem ze znajomym i oznajmiłem, iż na wakacjach 2009, pewnie gdzieś w lipcu wreszcie będę mógł samochodem całą drogą z pod Amsterdamu do Opola przemierzyć autostradą... A tu bum i taki news... Czemu kiedy z radością przeglądam tematy związane z siecią inwestycji na Śląsku czy w Warszawie, to w drogowych coś musi mi na siłę udowodnić beznadziejność związaną z budową autostrad w Polsce?
Maya83 December 7th, 2008, 01:17 PM z Amsterdamu przez Zgorzelec?? czemu nie przez Olszyne?
kris02 December 7th, 2008, 01:27 PM z Amsterdamu przez Zgorzelec?? czemu nie przez Olszyne?
Domyślam się że z powodu poklawiszowanej nawierzchni którą trzeba przejechać te 60 parę kilometrów i zniszczyć troche zawieszenie w samochodzie
Alti71 December 7th, 2008, 02:02 PM ^^ Właśnie szlag mnie jasny trafił... Jeszcze kilka dni temu rozmawiałem ze znajomym i oznajmiłem, iż na wakacjach 2009, pewnie gdzieś w lipcu wreszcie będę mógł samochodem całą drogą z pod Amsterdamu do Opola przemierzyć autostradą... A tu bum i taki news... Czemu kiedy z radością przeglądam tematy związane z siecią inwestycji na Śląsku czy w Warszawie, to w drogowych coś musi mi na siłę udowodnić beznadziejność związaną z budową autostrad w Polsce?
Nie wiem jak Ty jeździsz ale ZTCP to w okolicach Bad Oeynhausen masz kawałek drogi która nie jest autostradą. Poza tym jeździ się przez Olszynę a nie Zgorzelec więc w PL masz autostradę od początku do końca...
Wojtek
Dzwonsson December 7th, 2008, 02:32 PM ^^ Owszem, w Niemczech kilkanaście minut trzeba poświęcić na jazdę po drogach innych niż autostrady, właśnie w Bad Oeynhausen... Co zaś do Olszyny, to przypominam, iż tam autostrada ciągnie się ledwie jedną nitką, mam tu na myśli tą wiodącą w kierunku Niemiec... Bo chyba kolega tych płyt betonowych w tragicznym stanie pamiętających czasy III Rzeszy nie nazywa autostradą. :nuts:
flush2 December 7th, 2008, 10:37 PM Czy Wy obaj naprawdę wierzycie w te bzdury, które tu piszecie?
Jeśli chodzi Ci o dwa powyższe posty, to spróbuj sam pojechać najpierw 60 a później 100. Nie zapomnij podzielić się z nami wrażeniami z jazdy :)
kamilbuk December 7th, 2008, 10:43 PM Proszę państwa. To jest wątek o A4, nie o A18 i stanie jej nawierzchni!
Wawrzyniec Pruski December 7th, 2008, 10:44 PM Co do licznych ubolewań nad posthitlerowską jezdnią południową DK18, odc. Olszyna-Golnice (70 km), to przypominam, że 3 miesiące temu wydano DŚU (już
z uwzględnieniem protestów ekologów) i przez zimę (do marca) Transprojekt Warszawa będzie modyfikować projekt na remont "najdłuższych schodów nowoczesnej Europy" do standardu A18 (jezdnia S). Ogłoszenia przetargu na wykonawstwo robót budowlanych i ich rozpoczęcia możemy spodziewać się w 2009/2010 roku. Sorry za OT.
dajart December 9th, 2008, 11:18 AM Witam,
jak ominac korek w wykrotach?
(jadac ze zgorzelca)
Dzieki za info
Fabrykant December 9th, 2008, 11:32 AM Najlepiej DK30 przez Lubań a później przez Gościszów i Ocice. Będziesz miał 2w1 - ominiesz korek w Wykrotach a także przed Bolesławcem.
Pozdrawiam
dajart December 10th, 2008, 09:17 AM Witam Fabrykant,
znalazlem cos na MAP24, wiec jesli to jest ta trasa to chyba bedzie wygladac nastepujaco:
- A4 (te stare 2km)
- kierunek na luban (DK30)
- w Lubaniu kierowac sie na "Uniegoszcz", "Radostow Sredni", "Msciszow"
- dojechac do "Gosciszow"
- w "Gosciszow" kierowac sie na "Ocice"
- w "Ocice" kierowac sie na "Kraszowice?, "Otok", "Rakowice"
- lub tez kierowac sie na "Mierzwin?
Poinformuj mnie czy tak bedzie oK?
Fabrykant December 10th, 2008, 10:24 AM Witam Fabrykant,
znalazlem cos na MAP24, wiec jesli to jest ta trasa to chyba bedzie wygladac nastepujaco:
- A4 (te stare 2km)
- kierunek na luban (DK30)
- w Lubaniu kierowac sie na "Uniegoszcz", "Radostow Sredni", "Msciszow"
- dojechac do "Gosciszow"
- w "Gosciszow" kierowac sie na "Ocice"
- w "Ocice" kierowac sie na "Kraszowice?, "Otok", "Rakowice"
- lub tez kierowac sie na "Mierzwin?
Poinformuj mnie czy tak bedzie oK?
W Lubaniu będzie znak na Gościszów, a w Gościszowie chyba na Bolesławiec lub Ocice (przez Kraszowice, Otok, Rakowice) - nie skręcaj na Mierzwin!!! Wyjedziesz w centrum Bolesławca omijając korki na moście nad Bobrem i rondem obok Orlenu.
Miłej drogi
dajart December 10th, 2008, 10:54 AM OKI,
wydrukowalem sobie ta cala trase, bedzie z tego mala mapka, do czasu az pojedzie sie nowa A4 :-)
dzieki za korekture
Stratocaster December 10th, 2008, 01:10 PM A można by czwórką do Godzieszowa, DW296 i na Gierałtów - Nowogrodziec - Ocice - Bolesławiec?
Fabrykant December 10th, 2008, 01:48 PM A można by czwórką do Godzieszowa, DW296 i na Gierałtów - Nowogrodziec - Ocice - Bolesławiec?
Tak też można, ale nie za bardzo pamiętam stanu drogi od Godzieszowa przez Gierałtów, Nowogrodziec do Ocic. Coś mi świta, że z Nowogrodźca do Ocic asfalt jet w bardzo dobrym stanie, ale droga jest bardzo wąska.
Pozdrawiam
klasyk30 December 10th, 2008, 10:23 PM Tak też można, ale nie za bardzo pamiętam stanu drogi od Godzieszowa przez Gierałtów, Nowogrodziec do Ocic. Coś mi świta, że z Nowogrodźca do Ocic asfalt jet w bardzo dobrym stanie, ale droga jest bardzo wąska.
Pozdrawiam
Z Gierałtowa do Nowogrodźca jest trochę wyboista droga, ale mało samochodów w zamian :)
Champion December 13th, 2008, 11:53 AM W przyszłym tygodniu wybieram się do Austrii (konkretnie Innsbruck). Jaką trasą najlepiej pojechać? Na razie planuję jechać trasą Cieszyn-Ołomuniec-Brno-Wiedeń-Linz-Salzburg-Kitzbuhel-Innsbruck. Może ktoś jeździ często w tamte strony i może polecić mi lepszą drogę lub ma jakieś wskazówki/uwagi co do wyznaczonej przeze mnie trasy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
PLH December 13th, 2008, 12:00 PM wersja 1 - tak jak piszesz, tylko nie jedż przez Wiedeń, bo stracisz dużo czasu, al przez Bratysławę, cały czas po autostradzie.
wersja 2 - Wrocław - Zgorzelc - Monachium
co do drugiej wersji to trzeba mieć ciężką nogę, żeby się opłaciło
Champion December 13th, 2008, 01:32 PM Czyli Wiedeń nie ma obwodnicy od strony północnej? Jeśli pojadę przez Bratysławę to od południa będę mógł ominąć Wiedeń obwodnicą ??? Przyszedł mi do głowy też wariant przez Pragę, Pilzno i całycczas autostradą do Monachium.
Kleszczu December 13th, 2008, 02:06 PM ^^ Tak. Wiednia nie objedziesz obwodnicą od płn-zach. Ja z Innsbrucka polecałbym pojechać do Linzu i potem A7 i B310 do granicy z Czechami. Z Czeskich Budziejowic jest bardzo sympatyczna (mały ruch) droga do Brna. Jechałem tak 2 lata temu - bardzo miło i przyjemnie :)
toonczyk December 13th, 2008, 02:32 PM Co roku robię trasę Warszawa - Zillertal (nartki!), niedaleko Innsbrucka. Zawsze jeździliśmy przez Wiedeń, ale w zeszłym roku zrobiliśmy eksperyment i się opłaciło. W tym roku powtórzymy tę trasę. Pojechaliśmy do A2 -> Świecko -> Berlin -> Lipsk -> Norynberga -> Monachium -> na Innsbruck. Wyszło pewnie ze 100km dalej niż przez Wiedeń, w benzynie pewnie też dużo drożej, ale dużo bardziej komfortowo i szybciej. To ostatnie osiągalne pewnie tylko przy ciężkiej nodze, ale autobahny w tej kwestii są wyrozumiałe. Najgorszy odcinek tej trasy to Nowy Tomyśl - Świecko, ale jadąc w nocy nie jest źle.
PLH December 13th, 2008, 02:43 PM ^^ Potwierdzam, bardzo przyjemnie się jedzie, a to że jest dalej nie ma przełożenia w czasie podróży.
Kri$u December 21st, 2008, 12:01 AM Witam. W najbliższych dniach chciałbym się wybrać w trasę Wrocław-Wiedeń-Praga-Wrocław zahaczając po drodze o Bratysławę.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z koniecznosci kupowania winietek - na pewno w Czechach nie podlega to dyskusji, bo jak sobie policzylem to droga przez Olomouc, Brno w pierwsza strone i powrotna przez Brno do Pragi i Hradec Kralove to wychodzi okolo 500km, wiec winieta jak najbardziej sluszny zakup.
Co jednak mam robic jesli chcialbym zahaczyc zarowno o Bratyslawe jak i Wiedeń?
Jak liczylem, to w kazdym z panstw jest to po ~150km (jesli wybieralbym autostrady) wiec kupowanie winiety za rownowartosc 30zl tylko, zeby przejechac 150km to troche drogo...
Co zatem proponujecie? Czy przy granicy czesko-slowackiej moge zjechac na jakas darmowa droge rownolegla do autostrady D2 granica-Bratyslawa czy moze ona tez jest platna?
Jak rozwiazac sprawe poruszania sie w trojkacie Brno-Bratyslawa-Wieden?
Bo ze w drodze powrotnej jak chce zahaczyc o Prage, to lece D1 z Brna do Pragi i potem D11 do Hradca Kralove i do Kudowy to akurat juz wiem :) Mam tylko problem jak sie poruszac na pograniczu slowacko-austriackim :) Z gory dziekuje za pomoc.
Luki_SL December 21st, 2008, 12:35 AM ^^Ja bym kupił winietkę za 30 złotych i nie kombinował w szukaniu drogi równoległej do D2;) Główne drogi są dobrze oznaczone, ale na małych znakach na drogach "drugorzędnych" łatwo się zgubić;)
PLH December 21st, 2008, 10:36 AM Oczywiście - płacisz 30 zł, a oszczędzasz paliwo, czas i nerwy. Nie warto.
Kri$u December 21st, 2008, 11:52 AM Chodzilo mi o to, ze w Czechach zrobie na winietce za 30zl okolo 500-600km, a zarowno w Austrii i na Slowacji za podobna cene wjade na moment i tylko zrobie ok.100km autostradami :) 30zl to przy obecnych cenach paliwa co najmniej 8 litrow :) a moim autem za 8 litrow moge przejechac ~150km :) Chyba zdecyduje sie na winietke w Czechach i na Slowacji, a jakos miedzy Bratyslawa a Wiedniem juz sobie na spokojnie przejade B9 :)
Dzieki mimo wszystko za dobre checi :)
PS. Ja niestety na autostradzie wiecej spalam niz na zwyklych krajowkach :)
cichy87 December 21st, 2008, 02:36 PM którędy z Rzeszowa do Starogardu Gdańskiego? Przyjeżdza do mnie rodzina na święta w poniedziałek i się zastanawiają którędy jechać. Wyszukałem takie trasy:
1. Rzeszów - Opatów - Radom - Grójec - Sochaczew - Wyszogród - Płock - Włocławek - Toruń - A1 - Pelplin - Starogard
2. Rzeszów - Opatów - Radom - Grójec - Sochaczew - Wyszogród - Płońsk - Toruń - A1 - Starogard
3. Rzeszów - Opatów - Kielce - Piotrków Trybunalski - Łódź - Toruń - A1 - Starogard
wariant 3 jest najkrótszy, ale który bedzie najwygodniejszy i najszybszy? Spodziewać się korków w Łodzi, jak się jedzie przez Kielce?
Luki_SL December 21st, 2008, 02:39 PM ^^Wariant 3) W Łodzi możesz załapać się na korki, ale to zależy od godziny, kiedy będziesz przejeżdżał przez to miasto;)
semi-dry December 22nd, 2008, 10:01 AM Jeżeli macie jakieś sprawdzone miejsca to się podzielcie nimi na forum:)
Dziękuję i pozdrawiam
bewu1 December 23rd, 2008, 10:07 PM Trasa Płońsk - Toruń (DK-10). Wg serwisu GDDKiA nie ma już świateł na remontowanym odcinku. Czy jest to prawda? Jechał ktoś ostatnio?
pan_tomas December 29th, 2008, 08:17 PM Którędy lepiej jechać w nocy na trasie Kielce-Sanok? DK9 przez Rzeszów czy DK73 przez Tarnów?
Michalus December 30th, 2008, 03:54 PM Którędy lepiej jechać w nocy na trasie Kielce-Sanok? DK9 przez Rzeszów czy DK73 przez Tarnów?
Osobiście polecam DK73. Stosunkowo mały ruch, tylko czasem zniszczona nawierzchnia...
Pozdrawiam,
Michalus
rybenbaum January 2nd, 2009, 05:02 PM Jadę pod koniec stycznia do Krynicy-Zdrój z Warszawy
Jak na razie jeden pewnik to DK75 od Brzeska. A wcześniej, która z opcji wydaje Wam się najlepsza?
1. Gierkówka -> S1 -> A4 -> DK4 do Brzeska
2. DK/S7 do Kielc -> DK73 do Tarnowa -> DK4 do Brzeska
3. DK/S7 do Kielc -> DK73 do Słupii -> DK79 -> DW768 do Brzeska
Zastanawiam się przede wszystkim nad stanem DK79 i DW768, zwłaszcza pod kątem zimowych warunków pogodowych. To, co mogłem, sprawdziłem w fotorelacjach (szczególnie DK73) lub znam.
Ze względu na bezpieczeństwo pewnie wybrałbym opcję 1, ale jak sprawdziłem, że to prawie 100 km dalej... to już nie jestem tak przekonany.
PLH January 2nd, 2009, 05:16 PM ^^ Opcja pierwsza opłaca się tylko jak będziesz jechał cały czas 130, inaczej stracisz tylko czas.
smiodus January 2nd, 2009, 05:37 PM Trasa Płońsk - Toruń (DK-10). Wg serwisu GDDKiA nie ma już świateł na remontowanym odcinku. Czy jest to prawda? Jechał ktoś ostatnio?
ja jechałem 31.12.2008 i nie było już wahadeł
pozdr
S
Michalus January 2nd, 2009, 06:30 PM Warszawa - Krynica - najlepszsa trasa to:
- DK7/S7 do Kielc
- DK73 do Tarnowa
- DK4 do Wojnicza
- DW975 do Zakliczyna
- DW980 do Jurkowa
- DK75 do Krzyżówki
- DW981 do Krynicy
Tą opcję wybieram niemal zawsze jadąc do Krynicy - ostatnio we wtorek, ponownie w niedzielę. Gwarantuje dobrą jakość drogi (z wyjątkiem DK73 Szczucin - Tarnów i 15km DW975 ora oczywiście DK75 Nowy Sącz - Krzyżowka) i wygodny przejazd.
Pozdrawiam,
Michalus
bol0 January 4th, 2009, 05:26 PM Witam,
Poznań - Rawicz. Która opcja lepsza?
S5/DK5: Poznań-Stęszew-Kościan-Leszno-Rawicz S11/DK11: Poznań-Kórnik; DW434: Kórnik-Śrem-Dolsk-Gostyń-Krobia-Rawicz
Chodzi oczywiście o nawierzchnię, natężenie ruchu, czas przejazdu, "filmotekę klatkową" :) Generalnie unikam DK, dlatego pytam jak jest z DW434?
Pozdrawiam.
smar January 4th, 2009, 06:02 PM ^^ Z mojego doświadczenia opcja druga to gorsza nawierzchnia, mniejsze natężenie ruchu, trochę dłuższy czas przejazdu. Jeśli nie jechałeś - polecam (zobaczysz obwodnicę Kórnika, Śremu, wyobrazisz sobie obwodnice Gostynia i Krobii ;)
W razie opadów śniegu lepsza opcja pierwsza.
PLH January 4th, 2009, 06:18 PM Jak najlepiej ominąć Wiedeń jadąć z Brna do Salzburga? (tylko nie przez Bratysławę, bo za daleko)
Gajeś January 4th, 2009, 06:28 PM Na Twoim miejscu (widze w profilu, że jesteś z Łodzi) to bym nie jechał przez Chechy tylko przez Niemcy :-) A jeśli już chcesz przez Wideń to chyba nie ma alternatywy. Wieżdżasz do Wiednia i kierujesz się na autostradę z tunelem pod miastem. Potem na A1 na Salzburg.
PLH January 4th, 2009, 06:39 PM Na Twoim miejscu (widze w profilu, że jesteś z Łodzi) to bym nie jechał przez Chechy tylko przez Niemcy :-)
Na swoim miejscu też bym tak zrobił, ale mam sprawę do załatwienia w Bielsku:(
Myślałem nad tym, żeby przed Wiedniem gdzieś(tylko gdzie?) odbić i dostać się na A22 koło Stockerau i dalej S5 do Krems, S33 do St. Pölten i A1 do Salzburga
bol0 January 4th, 2009, 06:47 PM @ smar - przejazd w porze bezśniegowej :) Ze względu na ogólnie mniejsze natężenie na DW, często udawało mi się przejechać dany odcinek w krótszym czasie. W jakim stopniu nawierzchnia jest gorsza? Wieczne dziury/koleiny, czy da się przeżyć? :)
smar January 4th, 2009, 06:56 PM ... Wieczne dziury/koleiny, czy da się przeżyć? :)Ostatni raz jechałem tam w maju - nie było tragedii. Jeśli lubisz nowe trasy - polecam! :)
PLH January 4th, 2009, 08:47 PM Jak najlepiej ominąć Wiedeń jadąć z Brna do Salzburga? (tylko nie przez Bratysławę, bo za daleko)
Odpowiedż od gościa z Wiednia, może komuś się przyda:
I would suggest Brno - Znojmo - Haugsdorf - Hollabrunn - Stockerau - S5 - Krems. Fastest solution, I would say - you will still spend pointless hours in Lower Austria, though.
rybenbaum January 12th, 2009, 03:11 PM Warszawa - Krynica - najlepszsa trasa to:
- DK7/S7 do Kielc
- DK73 do Tarnowa
- DK4 do Wojnicza
- DW975 do Zakliczyna
- DW980 do Jurkowa
- DK75 do Krzyżówki
- DW981 do Krynicy
Tą opcję wybieram niemal zawsze jadąc do Krynicy - ostatnio we wtorek, ponownie w niedzielę. Gwarantuje dobrą jakość drogi (z wyjątkiem DK73 Szczucin - Tarnów i 15km DW975 ora oczywiście DK75 Nowy Sącz - Krzyżowka) i wygodny przejazd.
Pozdrawiam,
Michalus
wielkie dzięki! a co sądzisz o trasie DK79 > DW768 do Brzeska, tak na wszelki wypadek?
Michu33 January 12th, 2009, 03:36 PM ^^ A po co jechać DK73 aż do Tarnowa jak można w Dąbrowej Tarnowskiej (chyba tak się odmienia ;)) zjechać na DW975 i dojechać do Wojnicza ;) Jechałem tamtędy w zeszłym roku i jest gites, mały ruch, nawierzchnia spoko :D
golew January 13th, 2009, 11:08 AM ^^
w Dąbrowie Tarnowskiej :)
bendzji February 4th, 2009, 04:04 PM Może mały offtopic ale którym zjazdem najlepiej zjechać z A2 do Łodzi. Będę jechał do Łodzi 14 lutego w godzinach rannych tj. koło 8-9. Muszę dojechać do ul. Kopcińskiego i Zastanawiam się czy lepiej zjechać w Zgierzu czy w Strykowie?
Wesoły Romek February 4th, 2009, 04:35 PM Może mały offtopic ale którym zjazdem najlepiej zjechać z A2 do Łodzi. Będę jechał do Łodzi 14 lutego w godzinach rannych tj. koło 8-9. Muszę dojechać do ul. Kopcińskiego i Zastanawiam się czy lepiej zjechać w Zgierzu czy w Strykowie?
Zjedz w na węzle w Strykowie, a potem prosto kieruj się DK 14 na Łódź, potem gdy wjedziesz do miasta cały czas prosto, tylko na rondzie Solidarności skręcasz w lewo w kierunku na Sieradz i lotnisko :)
pzdr
RootOnRails February 4th, 2009, 04:35 PM To do wątku "którędy".
Prosto na Kopcińskiego wjeżdżasz DK14 od Strykowa, gdzie od grudnia powinien być luz na zjeździe.
bendzji February 4th, 2009, 05:10 PM ok dzięki za pomoc no właśnie bałem się że w Zgierzu mogą być korki , czyli od strony Strykowa powinien być luz? Bo ktoś mnie nastraszył że są straszne zatory.
TBG_Citizen February 7th, 2009, 10:27 PM jaki przebieg proponujecie na Tarnobrzeg-Gliwice interesują mnie warianty ekonomiczny, wygodny=bezpieczny, najszybszy. wyjazd z 16/17 luty lub w nocy 17 w zależności od warunków (śniegi mogą wrócić itp itd ) i w Gliwicach na 10:00 rano i jak by można to jaki stan dróg można po drodze spotkać
Luki_SL February 8th, 2009, 10:24 AM ^^Najkrótszy Tarnobrzeg-DK79-Kraków-A4-Gliwice.(A4 płatna)
Ekonomiczny: Tarnobrzeg-Staszów-Chmielnik-Jędrzejów-Siewierz-Katowice-Gliwice.
TBG_Citizen February 8th, 2009, 01:34 PM DK79 przez NH to koszmar... można tam koło zostawić... jak by można to ominąć by sensownie dojechać do A4 ?
Kleszczu February 8th, 2009, 02:05 PM Może przez Niepołomice i Wieliczkę?
amg_ns February 10th, 2009, 12:07 PM DK-75 do Niepołomic, potem skręt w drogę wojewódzką przez ochmanów i podłężę i wyjeżdża się na Dk-4, trzeba przejechać obwodnice wieliczki(pare sygnalizacji, w szycie są tam korki)i wjeżdża się na dwupasmówkę i potem wjazd na a4
hose February 10th, 2009, 02:18 PM Możesz też w Nowym Brzesku skręcić w lewo na Ispinę, przejechać przez wąski most na Wiśle, i potem w Niepołomicach tak jak pisze amg_ns
jaceq February 10th, 2009, 02:45 PM W przyszłym tygodniu robię kółko: Wwa >> Dębica >> Kalisz >> Bytów >> Wwa. Interesuje mnie głównie odcinek Dębica >> Kalisz - wymyśliłem sobie pojechać DK4, A4 aż do Brzegu, potem DK38 do Kępna i na koniec DK11 do Kalisza. Czy na A4 będą kłopoty na G. Śląsku? Rozumiem że węzeł Sośnica, a coś poza tym? w Katowicach? Wiozę zagranicznego gościa, chciałem pokazać kawałek kraju (infrastruktury, he he).
Luki_SL February 10th, 2009, 02:59 PM W przyszłym tygodniu robię kółko: Wwa >> Dębica >> Kalisz >> Bytów >> Wwa. Interesuje mnie głównie odcinek Dębica >> Kalisz - wymyśliłem sobie pojechać DK4, A4 aż do Brzegu, potem DK38 do Kępna i na koniec DK11 do Kalisza. Czy na A4 będą kłopoty na G. Śląsku? Rozumiem że węzeł Sośnica, a coś poza tym? w Katowicach? Wiozę zagranicznego gościa, chciałem pokazać kawałek kraju (infrastruktury, he he).
Trasa z Dębicy do Kalisza przez GOP, poprzez Brzeg, Namysłów to dość fajny pomysł:) Na A4 w Katowicach(węzeł Murckowska) i na węźle Sośnica nie powinieneś zwolnić bardziej niż do 80km/h;) DK39też jest w dobrym(bardzo) stanie.
TBG_Citizen February 10th, 2009, 03:05 PM jak zamierzasz zrobić Wwa >> Dębica ??
Odradzam fragment Mielec - Dębica - fatalna nawierzchnia... planują tam remont
Może lepiej kierować się na Tarnów(DK7/S7>>DK73>>DK4) albo z Wwa do Rzeszowa DK7>>DK9(dobra nawierzchnia w woj. podkarpackim, choć ruch duży ) ? i z Rzeszowa DK4 dalszą trasą :)
poza tym zgadzam się z Luki_SL
jaceq February 10th, 2009, 03:43 PM jak zamierzasz zrobić Wwa >> Dębica ??
Odradzam fragment Mielec - Dębica - fatalna nawierzchnia... planują tam remont
Może lepiej kierować się na Tarnów(DK7/S7>>DK73>>DK4) albo z Wwa do Rzeszowa DK7>>DK9(dobra nawierzchnia w woj. podkarpackim, choć ruch duży ) ? i z Rzeszowa DK4 dalszą trasą :)
poza tym zgadzam się z Luki_SL
planowałem faktycznie Mielec (tamże nocleg w hotelu), ale kusi mnie Kielce-Busko-Tarnów, DK73 jest w większości bardzo dobra i dobrze mi znana. Nie wiem jeszcze gdzie spać w okolicach Dębicy, znam parę hoteli w Tarnowie i w Mielcu, ale nic szczególnego. Interesują mnie głównie drogi, którymi jeszcze nie jechałem
^^ dzięki Luki - pojadę przez Brzeg i Namysłów.
RootOnRails February 11th, 2009, 08:31 PM (jeśli jest międzynarodowy wątek "jak dojechać" proszę o przeniesienie)
Planuję podróż Poznań-Budapeszt. Google Maps podpowiada niezłą trasę do Boboszowa i kawałek dalej już autostradami przez Ołomuniec, Brno, Bratysławę do Budapesztu. Czy jest sens jechać alternatywnie przez Śląsk i Żylinę?
sector February 11th, 2009, 08:50 PM ... i na koniec DK11 do Kalisza.
Bedzie to trudne, bo DK11 nie przechodzi przez Kalisz :lol:
Brzeg DK39 - Kepno DK11 - Ostrów Wielkopolski i DK25 do Kalisza.
PLH February 11th, 2009, 09:03 PM (jeśli jest międzynarodowy wątek "jak dojechać" proszę o przeniesienie)
Planuję podróż Poznań-Budapeszt. Google Maps podpowiada niezłą trasę do Boboszowa i kawałek dalej już autostradami przez Ołomuniec, Brno, Bratysławę do Budapesztu. Czy jest sens jechać alternatywnie przez Śląsk i Żylinę?
Jak dla mnie to tylko Łódź -> Cieszyn -> Brno -> Bratysława -> Budapeszt
No chyba że chcesz wyznaczyć trasę przy użycu linijki i portfela, ale wtedy to nie wiem ;)
zest February 13th, 2009, 02:46 PM Zamierzam jechać z Koszalina do Wisły.
Wariant z Zumi.pl pokazuje mi, bym jechał przez DK11-Poznań-A2-Łódź-DK1/S1, 739km, teoretycznie 13h podróży.
Wariant maps.google.pl pokazuje mi, bym jechał przez...Niemcy, DK6, na obwodnicę Berlina, niemiecką A15, polską A4 i dalej na DK1, 911km, teoretycznie 10h podróży.
Jak myślicie, która trasa będzie szybsza, biorąc pod uwagę obecną pogodę (śnieg) i korki w rejonach większych miast?
Luki_SL February 13th, 2009, 02:49 PM Zamierzam jechać z Koszalina do Wisły.
Wariant z Zumi.pl pokazuje mi, bym jechał przez DK11-Poznań-A2-Łódź-DK1/S1, 739km, teoretycznie 13h podróży.
Wariant maps.google.pl pokazuje mi, bym jechał przez...Niemcy, DK6, na obwodnicę Berlina, niemiecką A15, polską A4 i dalej na DK1, 911km, teoretycznie 10h podróży.
Jak myślicie, która trasa będzie szybsza, biorąc pod uwagę obecną pogodę (śnieg) i korki w rejonach większych miast?
Trasa przez Polskę 739km do przejechania. Teraz tylko wszystko zależy od pogody.
RootOnRails February 15th, 2009, 08:33 PM Zamierzam jechać z Koszalina do Wisły.
Weź pod uwagę weekendy, terminy ferii w Niemczech - autobahny potrafią się zatkać w krytycznych momentach. Plus pędzenie dłuższą drogą może oznaczać sporo więcej paliwa. Poza tym wariant niemiecki nienajgorszy, a DK6 wg mnie jest luźniejsza od DK11 i DK5.
Proponowane poprawki do trasy w PL: rozważ jazdę do Wrocka i dalej A4. Z Poznania wal na S11, w Kórniku na Rawicz (fajny skrót, mały ruch) chyba, że spadło dużo śniegu, wojewódzka 434 może być w gorszym stanie. W Katowicach skręć na DK86 - wygodna 2x2 do Tych zamiast remontowana w okolicy Mysłowic S1. Zwróć uwagę na to, o której będziesz w Poznaniu, Łodzi, a szczególnie we Wrocławiu - w godzinach szczytu dodatkowa próba cierpliwości.
j-cube February 19th, 2009, 01:48 AM każda S jest ważna - ale dla lepszego rozwoju Polski to drogi na wschodzie są ważniejsze bo zwiększy się atrakcyjność wschodniej ściany Lublin, Białystok albo Rzeszów to nie są jakieś dziury tylko wojewódzkie miasta a jak będą mieć dobry dojazd to inwestorzy się pewnie sami znajdą bo pomimo tego, że jest kryzys to on sam się kiedyś skończy. Oprócz tego niech wybudują s od południa bo chciałbym zobaczyć Lublin - ponoć ładne miasto - tylko dojazd z Krakowa jest lipny - jedynie przez Sandomierz - a do niego dojazd jest 1x2 przez same wiochy, a jak wybudują A4 to nawet zapłace im kasę i do Rzeszowa a później s19 - oczywiście jak tego dożyję bo w naszym pięknym kraju z budową dróg jest wiadomo jak .
Mister_MR. February 19th, 2009, 01:54 AM Oprócz tego niech wybudują s od południa bo chciałbym zobaczyć Lublin - ponoć ładne miasto - tylko dojazd z Krakowa jest lipny - jedynie przez Sandomierz - a do niego dojazd jest 1x2 przez same wiochy
Zapraszamy oczywiście do Lublina :cheers:
A co do dojazdu to mam rodzinę niedaleko Krakowa i jak jeździmy tam to unikamy tego rzeczywiście "lipnego" dojazdu przez Sandomierz (na pięć ostatnich podróży tylko raz tamtędy jechaliśmy- tylko po to by po drodze zwiedzić to warte obejrzenia miasteczko). Lepiej jest dodać trochę kilometrów (dużo nie wychodzi bo kilkadziesiąt) i jechać z Krakowa drogą nr 4 (przyszłą A) a potem w Rzeszowie skręcić na 19 do Lublina (przyszłą S). :) Nawet dziś lepiej tak jechać niż przez Sandomierz.
reig February 19th, 2009, 10:40 AM Zapraszamy oczywiście do Lublina :cheers:
A co do dojazdu to mam rodzinę niedaleko Krakowa i jak jeździmy tam to unikamy tego rzeczywiście "lipnego" dojazdu przez Sandomierz (na pięć ostatnich podróży tylko raz tamtędy jechaliśmy- tylko po to by po drodze zwiedzić to warte obejrzenia miasteczko). Lepiej jest dodać trochę kilometrów (dużo nie wychodzi bo kilkadziesiąt) i jechać z Krakowa drogą nr 4 (przyszłą A) a potem w Rzeszowie skręcić na 19 do Lublina (przyszłą S). :) Nawet dziś lepiej tak jechać niż przez Sandomierz. Ja do Krakowa jezdzilem przez Pulawy-Radom-Kielce, chyba jest najszybciej, mimo ze wtedy kawalek tej trasy byl w remocnie ale teraz na pewno juz drogowcy z tych odcinkow sie przaeniesli (byc moze na inne na tej samej drodze,nie wiem). Teraz dodatkowo jest nowy most w Pulawach, przed starym troche musialem odstac. A wiec polecam ta droge.
myszoman February 19th, 2009, 10:53 AM ^^ Potwierdzam ja, tak jeżdżę do Katowic.
SIMSI February 19th, 2009, 02:22 PM Ja do Krakowa najczęściej jeździłem przez Kielce DK 74, a potem DK 7
rafikx February 20th, 2009, 08:56 AM Szykuje mi sie jutro trasa W-wa - Bydgoszcz. Proszę o informację, jak lepiej obecnie jechać: Płońsk - Sierpc - Toruń (DK10) czy Płock - Włocławek - Toruń? Jak wygląda sytuacja z ruchem wahadłowym na modernizowanych odcinkach DK10?
Pozdrawiam
Rafał
Nordowy February 20th, 2009, 04:29 PM A ja poprosze o info na temat trasy 3M - Wroclaw. Zawsze jezdzilem DK1, DK5 do Gniezna, pozniej DK15 do Trzebnicy, znowu DK5 prosto do Wrocka. Tyle, ze ze 3 lata juz nie jechalem ta trasa. Moze ktos ma inny patent?
toonczyk February 20th, 2009, 06:45 PM Szykuje mi sie jutro trasa W-wa - Bydgoszcz. Proszę o informację, jak lepiej obecnie jechać: Płońsk - Sierpc - Toruń (DK10) czy Płock - Włocławek - Toruń? Jak wygląda sytuacja z ruchem wahadłowym na modernizowanych odcinkach DK10?
O ile nie ma już wahadeł na DK10, to ta trasa moim zdaniem lepsza.
los77 February 20th, 2009, 07:10 PM Wasze propozycje na trasę :
Olsztyn - Cieszyn
trasa najszybsza.
Mam własny typ, kiedyś nim często jeździłem ale byćmoże zmieniły się warunki więc proszę brać drogową o pomoc !
maciek2000 February 21st, 2009, 11:32 AM Wybieram się dziś/jutro z okolic Szczecina do Krakowa - czy podróż taka (myślę, że DK3 i A4) jest obecnie samobójstwem, czy nie? Mam oczywiście niezłe opony zimowe, łańcuchy w bagażniku i kilkaset tysięcy na karku, ale również dziecko w foteliku...
Luki_SL February 21st, 2009, 12:42 PM ^^DK3> A4 bez dwóch słów, jeśli jedziesz dzisiaj to od śniegu odsapniesz, bo ma nie padać (przynajmniej w ciągu A4), jedyne co ma być to dość znaczny mróz.
kflis February 21st, 2009, 01:03 PM Wybieram się dziś/jutro z okolic Szczecina do Krakowa - czy podróż taka (myślę, że DK3 i A4)
Z ciekawości: nie lepiej przejechać na niemiecką stronę (A11/A13/A15?), a następnie wrócić i DK18/A18/A4 dojechać do Krakowa?
Tak jak mówię, pytam z ciekawości, nie mam zupełnie orientacji jak wygląda opłacalność takiego przejazdu w porównaniu z DK3/A4.
Realista_KR February 21st, 2009, 01:16 PM Z ciekawości: nie lepiej przejechać na niemiecką stronę (A11/A13/A15?), a następnie wrócić i DK18/A18/A4 dojechać do Krakowa?
Tak jak mówię, pytam z ciekawości, nie mam zupełnie orientacji jak wygląda opłacalność takiego przejazdu w porównaniu z DK3/A4.
Teraz już się nie opłaca, bo standard DK3 wzrósł dzięki obwodnicom, do tego dochodzi większe zużycie paliwa i hitlerowskie płyty na DK 18 w stronę Krakowa
BRV February 21st, 2009, 01:39 PM Witam :)
jakie drogi polecacie na trasę Katowice - Wałcz?
zastanawiam się nad:
* Katowice - Bytom - Kluczbork - Poznań - Piła - Wałcz
(czyli właściwie cały czas DK 11, potem DK 10)
* Katowice - Wrocaław - Poznań - Piła - Wałcz
(czly A4, DK5, DK 11 i DK 10)
* Katowice - Częstochowa - Łodź - Toruń - Piła - Wałcz)
(DK 1, DK 10)
fajnie wygląda drugi wariant, tylko zastanawiam się, co z "przebiciem się" przez Wrocek.
maciek2000 February 21st, 2009, 01:58 PM Witam :)
jakie drogi polecacie na trasę Katowice - Wałcz?
zastanawiam się nad:
* Katowice - Bytom - Kluczbork - Poznań - Piła - Wałcz
(czyli właściwie cały czas DK 11, potem DK 10)
* Katowice - Wrocaław - Poznań - Piła - Wałcz
(czly A4, DK5, DK 11 i DK 10)
* Katowice - Częstochowa - Łodź - Toruń - Piła - Wałcz)
(DK 1, DK 10)
fajnie wygląda drugi wariant, tylko zastanawiam się, co z "przebiciem się" przez Wrocek.
Ostatnio ślepo posłuchałem się nawigacji, która pokierowała mnie z Poznania północ na DK11 (chciałem jechać w kierunku na Stargard Szczeciński). DK11 w okolicach Poznania to porażka (często tam nie bywam, może nie zawsze tak jest) - pojechałem na szagę przez miasto do DK92 (na zachód) i poczułem ulgę... :)
smar February 21st, 2009, 02:50 PM ... DK11 w okolicach Poznania to porażka (często tam nie bywam, może nie zawsze tak jest) - W godzinach nocnych jest ok ;), więc ogólnie odradzam. Dlatego tak kibicuję ZOP (po DK11 dojeżdżam do pracy).
Ringstand February 21st, 2009, 04:07 PM Chciałbym zwrócić uwagę, że w związku z budową A2 może utrudnić się dojazd z Poznania do Świecka. Już teraz "stara dwójka" jest przeciążona, a każde roboty drogowe powodują spore korki, czego przykładem jest budowa ronda w Świebodzinie.
Czyli po kolei:
wymiana nawierzchni na istniejącej A2 od Komornik do prawie NT
budowa węzła Nowy Tomyśl
budowa wiaduktu w Brójcach
budowa wiaduktów w okolicy Poźrzadła w celu odsunięcia A2 od Łagowa
dobudowa drugiej jezdni od Rzepina + budowa PPO
Dla mnie każdy z tych punktów znaczy zwężenie albo by-pass, czyli ograniczenie prędkości, przez co TIRy zbijają się w długie kolumny, które trudno wyprzedzić przez kolejne 20 km.
Od czasu Schengen jadę z Poznania na Pniewy -> Skwierzynę -> Ośno Lubuskie -> Słubice = 2 godziny ;) Planowany remont istniejącej A2 na zachód od Poznania jeszcze bardziej mnie w tym utwierdzi.
Może znacie jeszcze inny wariant w tym kierunku, aby możliwie szybko dotrzeć do Świecka? Jadąc do Antwerpii albo Strasbourga każde pół godziny się liczy......
Zipacna February 21st, 2009, 10:24 PM Proszę o wskazanie rozsądnego przebiegu trasy z Lublina do Poznania. Dziękuję.
P.S. Już wiem, że fragment Radom-Tomaszów Maz. jest wąski, dość kręty i beznadziejny. W przypadku opadów i TIR-ów na drodze trzeba się za nimi ciągnąć. Uwzględnijcie to proszę, choć wielkiej alternatywy poza trasą przez W-wę nie widzę.
tomekwrz February 21st, 2009, 11:12 PM Ja mogę ci zaproponować trasę taką, po części sprawdzoną DK17 -> DK12 -> kawałek za Opocznem w prawo na DW713 -> Tomaszów (cały czas DW713) -> później w prawo na DW716 -> później droga zmienia numer na DW715 i jedziesz do Brzezin- > W Brzezinach na DW708 do Strykowa i na A2 do Poznania.
DK12 na całym odcinku jest w miare przyzwoita, jechałem bodajże w październiku to były dwa około 10-kilometrowe remonty nawierzchni z wysepkami itp. ale ogólnie droga na dobrym poziomie
marol80 February 22nd, 2009, 03:25 PM Witam <
Mam takie pytanko :
w tygodniu będę jechał do Gliwic ( z Olsztyna)
Jakie macie propozycje???
Wyjazd planowałem wczesnym rankiem ,zeby w Warszawce w korkach nie stać (czy może warto ją ominąć)
Ps. Jaki będzie szacunkowy czas przejazdu
poz.
los77 February 22nd, 2009, 04:18 PM Witam <
Mam takie pytanko :
w tygodniu będę jechał do Gliwic ( z Olsztyna)
Jakie macie propozycje???
Wyjazd planowałem wczesnym rankiem ,zeby w Warszawce w korkach nie stać (czy może warto ją ominąć)
Ps. Jaki będzie szacunkowy czas przejazdu
poz.
Do Warszawy się nie pchaj !!!
Z siódemki w płońsku skręcasz na pięćdziesiątkę i nią do gierkówki a potem już z górki.
Orientacyjny czas to ok 5.5h-6 h. W Częstochowie uważaj na fotoradary !!
Zipacna February 22nd, 2009, 09:17 PM Ja mogę ci zaproponować trasę taką, po części sprawdzoną DK17 -> DK12 -> kawałek za Opocznem w prawo na DW713 -> Tomaszów (cały czas DW713) -> później w prawo na DW716 -> później droga zmienia numer na DW715 i jedziesz do Brzezin- > W Brzezinach na DW708 do Strykowa i na A2 do Poznania.
DK12 na całym odcinku jest w miare przyzwoita, jechałem bodajże w październiku to były dwa około 10-kilometrowe remonty nawierzchni z wysepkami itp. ale ogólnie droga na dobrym poziomie
Dzięki.
rumzais February 24th, 2009, 01:09 PM Witam,
niebawem wybieram się w trasę z Warszawy do Giżycka, trasa niby krótka, ale chciałbym poznać wasze opinie na temat tych propozycji:
1) Pułtusk - Przasnysz - Szczytno - Mrągowo
2) Pułtusk - Ostrołęka - Myszyniec - Mrągowo
3) Wyszków - Ostrów Mazowiecka - Łomża - Kolno - Pisz
Czy na którejś z tych dróg planowane są / realizowane są jakieś remonty? Ostatnim razem jechałem przez Ostrołękę i pamiętam, że walczyłem z uciążliwymi "wahadełkami" w okolicach Mrągowa.
Dzięki z góry, pozdrawiam
Yaper February 25th, 2009, 12:34 PM Odkad otwarto obwodnice Wyszkowa i dwie jezdnie Radzymin-Wyszkow, to chyba trasa przez Ostrow Mazowiecką, potem DW677 na Łomżę i dalej DK63 jest najbardziej optymalna.
marol80 February 25th, 2009, 04:56 PM rumzais ostatnia trasa chyba odpada ,sporo km trzeba nadrabiać a odcinek Pisz -Giżycko jest chyba najgorszy>
A z pozostałych jako odcinek War-Maz wybrałbym ten pierwszy wariant ,a i tak przed Mrągowem wpada się w jedną drogę.W samym Mrągowie była przebudowa skrzyżowania na rondo w centrum ale korków raczej nie bedzie.
rumzais February 25th, 2009, 06:58 PM rumzais ostatnia trasa chyba odpada ,sporo km trzeba nadrabiać a odcinek Pisz -Giżycko jest chyba najgorszy
najgorszy tzn? ruch, dziury? W sumie ostatnim razem jechałem właśnie wariantem pierwszym i było okej ale droga strasznie się dłużyła.
Hryhir February 25th, 2009, 09:25 PM Dla mnie zdecydowanie wariant 3 najlepszy. Polecam, jako że często sie tą drogą przeprawiam.
nessah February 25th, 2009, 10:26 PM imho opcja 3 w ciagu dnia
Jak po ciemku to lepiej do zambrowa osemka, a potem przesiadka na 63
Duzo wolniej nie bedzie, a na pewno bezpieczniej.
PitiMaur February 27th, 2009, 11:24 AM Niedługo będę musiał jechać z Miechowa (woj. małopolskie) do Władysławowa. Jaką trasę byście mi polecili?
Ja myślałem nad taką:
DW783 do Olkusza, DK94 do Dąbrowy G., potem S1/DK1 do Łodzi (to jest główny mankament tej trasy :P) i dalej DK1 i potem A1 do Gdańska, S6, no i dalej już wiadomo.
Uważacie, że to dobra trasa? A może polecicie mi lepszą? ;)
Z góry dzięki za pomoc.
Luki_SL February 27th, 2009, 11:48 AM ^^Dobra trasa, nie ma okresu letniego, więc nie powinno być źle;) Szczególnie jeśli chodzi o korki pod Władysławowem:D
stasu February 27th, 2009, 12:22 PM dk 1 jest szybsza niż się wydaje pomimo dużego ruchu na odcinku Katowice Łódź Do łodzi wiedź przed 7 lub ok 9 .
ja jadąc 2 lata temu omijałem świecie skręcając na dk 55 w Stolnie przez most w Grudziądzu i za mostem w prawo wzdłuż Wisły do Nowego ruch znikomy
cygan83 March 1st, 2009, 02:30 PM Witam,
W nocy z wtorku na środę bede jechał z Konina do Warszawy (na Okęcie dokładnie) i tak sie zastanawiam nad trasą:
1. Konin (A2) - Stryków (DK14) - Łowicz (DK2) - Warszawa Okęcie, długość 232km, czas ok. 3h 8min czy może całą trasę walić DK2 czyli:
2. Konin (DK2) - Łowicz - Warszawa Okęcie, długość 207km, czas 3h 22min
Dane za google maps i tak to wygląda w teorii, a może wie ktoś jak to wygląda w praktyce? Co się bardziej opłaca? Zaznaczam że nad ranem wracam z powrotem bo tylko odwoze rodzicow na lotnisko. Licze głównie na Poznaniakow bo pewnie czesto jezdza tą trasą ;)
tomekot March 1st, 2009, 03:16 PM Witam,
W nocy z wtorku na środę bede jechał z Konina do Warszawy (na Okęcie dokładnie) i tak sie zastanawiam nad trasą:
1. Konin (A2) - Stryków (DK14) - Łowicz (DK2) - Warszawa Okęcie, długość 232km, czas ok. 3h 8min czy może całą trasę walić DK2 czyli:
2. Konin (DK2) - Łowicz - Warszawa Okęcie, długość 207km, czas 3h 22min
Dane za google maps i tak to wygląda w teorii, a może wie ktoś jak to wygląda w praktyce? Co się bardziej opłaca? Zaznaczam że nad ranem wracam z powrotem bo tylko odwoze rodzicow na lotnisko. Licze głównie na Poznaniakow bo pewnie czesto jezdza tą trasą ;)
Jeśli Stryków to potem Brzeziny , Rawa Maz. i dk 8 do Warszawy (wjazd od strony lotniska).Ja osobiście bym wybrał w nocy jazdę cały czas 2, choć trzeba uważać na duże wozy.
stasu March 1st, 2009, 10:38 PM ^^ chyba najszybciej w strykowie na brzeziny jedź nie 708 tylko jest taka równoległa droga gminna przez Sierżnie mniejszy ruch bez tirów i cały czas prosto (przy dobrej widoczności powinno być widać 2 kominy w łodzi :))
cygan83 March 1st, 2009, 11:01 PM Pragnę zwrócić również uwagę, że nie koniecznie liczy się dla mnie czas, ale też aspekt ekonomiczny więc dla zyskania kilkunastu minut nie chce robić dodatkowych kilkudziesięciu kilometrów. Biore tez pod uwage ilosc fotoradarów, jako ze to bedzie noc a trasy nie znam, nie chce z zaskoczenia zostac umieszczonym w policyjnym albumie ;) ale dzieki za propozycje, narazie wszystkie biorę pod uwagę :)
los77 March 1st, 2009, 11:06 PM Wasze propozycje na trasę :
Olsztyn - Cieszyn
trasa najszybsza.
Mam własny typ, kiedyś nim często jeździłem ale byćmoże zmieniły się warunki więc proszę brać drogową o pomoc !
Dziękuję wszystkim za mnogość propozycji. Myślę że wyborę z nich wariant optymalny. :cheers:
PLH March 4th, 2009, 03:17 PM Łódź - Zamość
Kryteria wybory według ważności:
1. Nawierzchnia
2. Jak największa ilość poboczy
3. Długość
Google maps proponuje coś takiego
http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=%C5%82%C3%B3d%C5%BA&daddr=Zamo%C5%9B%C4%87,+Zamo%C5%9B%C4%87,+Lubelskie&hl=pl&geocode=&mra=mr&mrcr=0&sll=51.555728,20.871277&sspn=0.639528,1.779785&ie=UTF8&ll=51.217207,22.423096&spn=1.288552,3.55957&z=9
ale ostrasza mnie odcinek Łódź - Rawa, więc może lepiej tak:
http://mapy.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=%C5%82%C3%B3d%C5%BA&daddr=51.356346,19.882507+to:Zamo%C5%9B%C4%87,+Zamo%C5%9B%C4%87,+Lubelskie&hl=pl&geocode=&mra=dpe&mrcr=0&mrsp=1&sz=9&via=1&sll=51.658927,20.604858&sspn=1.276152,3.55957&ie=UTF8&z=9?
A może cały czas DK74?
Luki_SL March 4th, 2009, 04:01 PM ^^DK74 między Kielcami a Annopolem jest w świetnym stanie, potem nie wiem, czy jest aż tak dobrze;)
Nordowy March 10th, 2009, 07:53 AM Szykuje mi sie wyjazd 3M - Lichen (tak, tak, wlasnie ten). I moje pytanie jest takie: jade przez Bydgoszcz czy przez Torun (wlasciwie obwodnica Torunia)? Odleglosc wg google podobna. Bede jechac w czwartek, wyjazd ok. 6 rano.
kodens1979 March 10th, 2009, 11:52 AM Mam pytanko odnośnie Wrocławia potrzebuje dojechać do ul: Piotra Skargi/od Autostrady.
Czy w pobliżu są jakieś parkingi strzeżone lub coś takiego ,
Ostatni raz we Wrocku bylem 8 lat temu i teraz nie pamietam.
A jak sprawa wygląda z parkingiem przy Galeri Dominikańskiej?
Wawrzyniec Pruski March 15th, 2009, 10:00 PM Wrzucam ciekawy artykuł na temat stanu DW708 na odcinku między Strykowem a Brzezinami:
http://www.powiat-brzeziny.wici.pl/index11.php?page=aktualnosci&do_wyswietlenia=673&cen=1&PHPSESSID=0dff5389c72a6bd9042acc71ce3ff25e
Zwróciła ona moją uwagę zupełnie przypadkowo, gdy zdałem sobie sprawę,
że przecież kończąc jazdę A2 od zachodu pod Strykowem nie trzeba koniecznie kierować się na DK14 do Łowicza (i dalej do Warszawy), lecz można skręcić w prawo ze wschodniej obwodnicy Strykowa (DK14,
w przyszłości A1) na DW708 i w ten sposób dojechać do DK72 Łódź-Rawa Mazowiecka w Brzezinach, którą następnie można kierować się w stronę Warszawy (od Rawy Maz. mamy dwujezdniową DGP8-"gierkówkę"). W ten sposób wjeżdżamy do Warszawy nie przez Sochaczew i Błonie (starą "poznańską" DK2), lecz przez Janki. Wówczas jedyny felerny odcinek między Poznaniem i Nowym Tomyślem a Warszawą to Stryków-Brzeziny-Rawa Mazowiecka. Jak bardzo jest on jednak katastrofalny, pokazuje poniższy artykuł:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/zgineli_na_trasie_brzeziny_strykow_bo_droga_byla_dziurawa_45422.html
I jeszcze bardzo smutne potwierdzenie tego stanu rzeczy na Wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Droga_wojew%C3%B3dzka_nr_708
bewu1 March 15th, 2009, 10:24 PM Jedyny feralny odcinek to Stryków - Brzeziny, za Brzezinami do Rawy Maz. jest DK z wymienionym asfaltem (wyprzedzać za bardzo nie można). Ze Strykowa do Brzezin mozna albo DW 708, albo nieoznaczoną drogą asfaltową (stan również fatalny, ale ruch mały).
Jezier March 15th, 2009, 10:36 PM Stan nieoznaczonej odrobinę lepszy i ograniczenia do 40 nie ma. Jest za to ograniczenie tonażowe więc nie ma tirów.
phantom_x March 15th, 2009, 10:58 PM To nie jest nowość. Z tego rozwiązania korzysta od momentu otwarcia autostrady tysiące kierowców. Ja nigdy nie korzystam z drogi 708. Określenie "dantejskie sceny" z artykułu jest (wyjątkowo:)) bardzo trafne. Na odcinku Stryków - Brzeziny jeżdżę nieoznaczoną drogą asfaltową o gorszej nawierzchni ale o dużo mniejszym ruchu i bez ciężarówek.
Wawrzyniec Pruski March 15th, 2009, 11:20 PM Dla mnie to jednak jest nowość, bo zawsze akcentowano w mediach, że się zjeżdża z A2 pod Strykowem na DK14 do Łowicza (i na odwrót), a mnie właśnie zainspirował wariant przez Rawę Mazowiecką (nie jeżdżę tamtędy, ale fascynuję się geografią-to moje wielkie hobby). Wariant przez Rawę Maz. jest lepszy, jeśli spojrzymy z tego punktu widzenia, że od Rawy Maz. do samej Warszawy mamy już drogę dwujezdniową (zwykłą 2x2, ale jednak), czego na trasie przez Łowicz i Sochaczew nie zaznamy nigdzie (chyba za wyjątkiem wlotu do Wa-wy z Błonia i Ożarowa Maz.) Dzięki za info, że DK72 Brzeziny-Rawa Maz. jest w dobrym stanie. A ta nieoznakowana droga alternatywna względem DW708, o której piszecie, brzmi bardzo tajemniczo.
bewu1 March 15th, 2009, 11:30 PM Bo na mapach 1:200.000 nie ma numeru. W Strykowie skręca się w ulicę koło szkoły. W Brzezinach ulicę koło cmenatarza. Znaków - chyba - nie ma. I dobrze. Jeździ, kto wie :)
koszatek March 15th, 2009, 11:35 PM Ta droga alternatywna Stryków-Brzeziny ma nienajlepszą nawierzchnię, ale ja wolę jechać tędy, niż przez Łowicz - przynajmniej od Rawy są 2 jezdnie, a DK72 faktycznie jedzie się też całkiem nieźle. Zabawne jest tylko to, że jadąc ze Szczecina do Warszawy wjeżdżam do niej od południa :D
Rusonaldo March 16th, 2009, 01:24 PM Droga w stanie bardzo złym ale nie ma tirów. Po zjeździe w Strykowie po 15 minutach ląduje się w Brzezinach .
jadwas March 16th, 2009, 03:39 PM No i jest prosta ;)
RootOnRails March 16th, 2009, 05:13 PM Prosta jak strzała ;)
http://eol.astronet.pl/wrinnov/ssc/708bis.png
Yaper March 16th, 2009, 05:49 PM Ale najlepiej i tak jedzie sie taka trasa:
http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Stryk%C3%B3w,+Zgierski,+%C5%81%C3%B3dzkie,+Polska&daddr=Trasa+704+to:Trasa+70+to:52.153978,20.339127+to:Droga+bez+nazwy+to:warszawa&hl=pl&geocode=%3BFX4DGQMdn5YvAQ%3BFcx_GgMdrCoyAQ%3B%3BFWZLHAMddAM6AQ%3B&mra=dme&mrcr=0&mrsp=3&sz=14&via=1,2,3,4&rtol=0,1,2,4,5&sll=52.152767,20.352602&sspn=0.037759,0.077248&ie=UTF8&ll=52.195665,20.610867&spn=1.207103,2.471924&z=9
Szczególnie teraz jak pomiędzy Sochaczewem a Teresinem zaczęli remont.
Trasa rowna, szeroka, zero TIRów, idzie prawie śladem przyszłej A2. :)
DrOzda March 16th, 2009, 05:58 PM 114 kilometrów 2 godziny 42 minuty samochodem Masakra ;0
stasu March 16th, 2009, 06:22 PM co do trasy Yapera testowana polecam kiedyś w błoniach mijał mnie rządowy konwój oni jechali starą trasą ja omówionym skrótem przed Strykowem 2 raz mnie mijali :) minus czasami suszą :) w krzakach
2:42 długawo przeważnie 2- 2:15 4 lata temu wawa rondo onz - łódź łupkowa (rogi) starym transitem 1:45 :)
Kpc21 March 16th, 2009, 11:44 PM przecież kończąc jazdę A2 od zachodu pod Strykowem nie trzeba koniecznie kierować się na DK14 do Łowicza (i dalej do Warszawy), lecz można skręcić w prawo ze wschodniej obwodnicy Strykowa (DK14,
w przyszłości A1) na DW708
O ile wiem, to z obwodnicy Strykowa nie da się zjechać na DW708. Chyba, że masz na myśli wariant DK14 przez Stryków.
Bo na mapach 1:200.000 nie ma numeru. W Strykowie skręca się w ulicę koło szkoły. W Brzezinach ulicę koło cmenatarza. Znaków - chyba - nie ma. I dobrze. Jeździ, kto wie :)
A nie czasem na światłach (wzdłuż zalewu), jakby wynikało z map Google?
-----------------------------------------------------
W planach jest kolejna, wojewódzka obwodnica Strykowa :)
Choć z tego co wiem to nie ma być połączona z tą istniejącą (w ciągu przyszłej A1 i A2).
Ponadto DW708 ma być remontowana.
http://www.nowylowiczanin.pl/index.php?s=130&id=23057#
W tym roku projekt północnej obwodnicy Strykowa
http://nowylowiczanin.pl/uploaded/glowno_i_strykow/f2L708-1.jpg
W tym roku kontynuowana będzie przebudowa drogi wojewódzkiej 708 relacji Ozorków- Brzeziny przez Stryków. W kwestii łączonej z tym zadaniem północnej obwodnicy Strykowa najbliższych dwanaście miesięcy ma przynieść opracowanie projektu oraz zgromadzenie niezbędnych uzgodnień środowiskowych.
Droga jest wąska, straszy dziurawymi poboczami, rozjeżdżonymi przez tiry kierujące się na nią z autostrady A-2. Uszkodzenia nadwozia i kolizje mijających się samochodów są tu na porządku dziennym. Sejmik województwa łódzkiego w tegorocznym budżecie zarezerwował 14,7 mln zł na przebudowę trasy na odcinku od Niesułkowa do Brzezin. Będzie to kontynuacja wykonanego w roku 2007 przejścia przez Niesułków oraz w roku ubiegłym odcinka do granicy powiatu brzezińskiego. Pieniądze, które zarezerwował sejmik wykorzystamy w cyklu dwuletnim na przebudowę odcinka o długości 9 km.
Prace zakończą się w 2010 roku - mówi Mirosław Szychowski pełniący obowiązki dyrektora Zarządu Dróg Wojewódzkich. Obecnie trwa aktualizacja map projektowych. Ogłoszenie przetargu na wykonawcę nastąpi nie wcześniej jak pod koniec marca. Roboty na drodze w kierunku Brzezin, ale już poza granicą gminy Stryków, teoretycznie mogą rozpocząć się w połowie tego roku.
Natomiast w ubiegłym tygodniu Zarząd Dróg Wojewódzkich ogłosił przetarg na wykonanie projektu budowlanego i wykonawczego dla obwodnicy Strykowa oraz geodezyjnego podziału 164 działek, na których zlokalizowana ma być ta inwestycja. W przyszłym roku o tej samej porze można spodziewać się przetargu na budowę obwodnicy. Przedsięwzięcie to zostało wpisane do indykatywnego planu inwestycyjnego województwa łódzkiego na lata 2007-2013 i oszacowane na 184 mln zł, z czego 111 mln pochodzić będzie z Unii Europejskiej.
(ljs)
mmareckiwropl March 17th, 2009, 05:55 PM Jeżdżę co roku do Dziwnowa na wczasy z rodzinką... :) Z Wrocławia do Szczecina jadę przez Niemcy potem "S"3 do Parłówka... korki?? o 7 rano jeszcze nie ma :) Ale mam inne pytanie czy można dojechać po stronie niemieckiej aż do Świnoujścia i potem przez Międzyzdroje dostać się do Dziwnowa?? tzn czy jest Autostrada ew S po zachodniej stronie granicy do Świnoujścia?? Pozdrawiam
Miły March 17th, 2009, 07:17 PM Wszystko widać na załączonym skanie.
Droga z autostrady A20 jest zwykłą drogą bez utwardzonych poboczy i prowadzi przez Niemieckie miejscowości. Do tego nadrabiasz sporo kilometrów.
Przejazd do Świnoujścia jest dobry, tylko potem stracisz na przeprawie promowej pół dnia ;)
http://i685.photobucket.com/albums/vv219/miloniu/Trasa.jpg
pmaciej7 March 17th, 2009, 07:20 PM ^^ Jeśli bardzo chcesz, to z A11 skręcasz na A20, dojeżdżasz do węzła Anklam, potem B199 do Anklam i B100 do Ahlbecku. Ale droga jest dłuższa i musisz przeprawiać się promem w Świnoujściu.
Edit: O właśnie tak.
billy-the-kid March 17th, 2009, 07:20 PM ^^ W sumie cała zabawa niewarta zachodu. Wszystkie drogi nad wybrzeże zachodnie prowadzą przez Szczecin. :|
mmareckiwropl March 17th, 2009, 07:29 PM Dzięki serdeczne już przynajmniej nie mam wątpliwości i rozterek... :) Więc znowu wyjazd 3 rano Szczecin 6 Dziwnów 7 :) z popasem na Shellu przed zjazdem na Gdańsk :)
rumzais March 18th, 2009, 01:22 PM Słuchajcie, jak najepiej omijać Janki i Raszyn? Jadę gierkówką ze Śląska, chcę dojechać w okolice Placu Narutowicza (czyli normalnie jechałbym aleją Krakowską i Grójecką). Wiem, że jadąc w kierunku Ursynowa skręca się przed Raszynem koło tego jeziorka w prawo. Ale do centrum? Podpowie ktoś?
rybenbaum March 18th, 2009, 01:31 PM Słuchajcie, jak najepiej omijać Janki i Raszyn? Jadę gierkówką ze Śląska, chcę dojechać w okolice Placu Narutowicza (czyli normalnie jechałbym aleją Krakowską i Grójecką). Wiem, że jadąc w kierunku Ursynowa skręca się przed Raszynem koło tego jeziorka w prawo. Ale do centrum? Podpowie ktoś?
Najlepiej trasą Salomea-Wolica (S7/8)
A tak serio - spróbuj przez Pruszków. W Nadarzynie w lewo 720, zaraz w prawo w ul Pruszkowską i dojeżdżasz do Jerozolimskich.
Kleszczu March 18th, 2009, 01:35 PM Słuchajcie, jak najepiej omijać Janki i Raszyn? Jadę gierkówką ze Śląska, chcę dojechać w okolice Placu Narutowicza (czyli normalnie jechałbym aleją Krakowską i Grójecką). Wiem, że jadąc w kierunku Ursynowa skręca się przed Raszynem koło tego jeziorka w prawo. Ale do centrum? Podpowie ktoś?
W sumie można skręcić w Nadarzynie na Pruszków (względnie w Jankach na Pęcice) i potem telepać się alejami Jerozolimskimi do Zachodniego.
wojtor March 18th, 2009, 01:49 PM W obu przypadkach czas dojazdu jest porównywalny. Jest szybsza alternatywa drogami gruntowymi, ale w kierunku na Ochotę zaoszczędzisz góra 5min.
rybenbaum March 18th, 2009, 04:19 PM W obu przypadkach czas dojazdu jest porównywalny. Jest szybsza alternatywa drogami gruntowymi, ale w kierunku na Ochotę zaoszczędzisz góra 5min.
Porównywalny, jak nie ma korka w Jankach. Jak jest, a w al. Jerozolimskich jakimś cudem mniejszy ruch, taka trasa się opłaca czasowo.
Ludzie często walą przez Magdalenkę (słynna "Przyjazna 721), ale potem ląduje się na Puławskiej i trza się przez Poleczki / Marynarską przebijać na Ochotę. Także na Ochotę to jednak lepiej przez Pruszków albo po prostu przecierpieć ten Raszyn.
mmareckiwropl March 20th, 2009, 12:13 PM Tak ale za Magdalenką w lewo potem zaraz w prawo przez osiedla ale asfaltem i wylatujesz w połowie Puławskiej na wysokości McDonalda... Tak mnie kiedyś poprowadził dobry człowiek na CB i na prawdę jestem mu do dzisiaj wdzięczny, Nie podam nazw ulic bo jeżdżę na pamięć... :) Wyjazd z Wawy szczególnie w piątek przez Dawidy z tym że teraz za salonem chyba to jest Mitsubishi w prawo jest zamknięty (remont) ale jest objazd oznakowany :)
Glowartosz1 March 29th, 2009, 02:41 AM Pod koniec kwietnia mam jechac z Tarnobrzega do Chojnic i wybrałem trasę do Łodzi DK 74 i 1, autostradą A2, DK 25 przez Bydgoszcz i DW 212. Po prześledzeniu wątku chyba mogę zaryzykowac przejazd DK 25 od Konina do Bydgoszczy i dalej w stronę Chojnic bez obaw o stan nawierzchni?
hans_quattro March 29th, 2009, 08:34 AM jak juz chcesz jechac przez Łódź to smigaj dalej DK1 do Torunia , tam przed toruniem zjezdzasz na DK10 i jedziesz to skrzyzowania w ksztalnie litery T gdzie masz do wyboru w lewo DK10 - Szczecin , w prawo DK80 - Bydgoszcz, krecisz na Bydgoszcz i po przejechaniu okolo 5 km docierasz do wezla zachodniego gdzie krecisz w lewo na DK25 i po 2 km wylatujesz z Bydgoszczy. Omijasz Bydgoszcz i Inowrocław a odcinek Konin - Inowrocław i czesciowo Inowrocław - Bydgoszcz nie naleza do komfortowych drog. DK1 pojedziesz szybciej i zrobisz mniej kilometrow
Inna sprawa i to dosc istotna to jezeli juz to smigaj na Radom DK9, dalej na Warszawe DK7 i w Grójcu odbij na Mszczonów, Sochaczew na DK50 kierujac sie w kierunku Wyszogrodu, Płocka. Miniesz Sochaczew i we wsi Ruszki na rondzie odbijasz na DW577 i kierując die do miejscowości Łąck odbijasz w kierunku na Gostynin na DK60. W gostyninie odbijasz na DW 265 w kierunku Kowala gdzie dobijasz do DK1.
Jeżdze ta trasa do Rzeszowa i w porownaniu do trasy przez Kielce jest o wiele mniej ruchliwa i w owiele lepszym stanie na wiekszosci dystansu.
Japinta9 April 2nd, 2009, 10:18 AM Wkrótce niestety czeka mnie przeprawa przez Warmię i Mazury. Konkretnie chodzi o trasę Gdańsk - Augustów.
Wstępnie planuję DK7 do Pasłęka, DW527 do Olsztyna i DK16 do końca.
Mam jednak wątpliwości co do dwóch odcinków. Lepiej do Olsztyna jechać tak jak to napisałem wyżej czy może DK7 do Ostródy i DK16?
Oraz czy opłaca się z Olsztyna do Augustowa jechać objazdem przez Ruciane-Nida i Szczuczyn?
Wyjazd ok 9 rano w dzień powszedni.
TomekB April 2nd, 2009, 12:09 PM Praktykowane przez moich kolegów z 3 miasta i Olsztyna:
Gdańsk - Ostróda - Olsztyn - Mrągowo - Piecki - Ruciane-Nida - Pisz - Szczuczyn - Grajewo - Augustów.
Napewno chcesz ominąć DK16 Mrągowo - Orzysz :)
los77 April 2nd, 2009, 05:01 PM ^^TomekB podał ci najlepsze rozwiązanie.
Ja jednak jeżdże odcinkiem Mrągowo - Orzysz - Ełk. Tam możesz dosłownie odczuć "bliskość przyrody".
K3 April 2nd, 2009, 08:04 PM Rozważam dwa warianty...
- proponowany przez GoogleMaps: Hamburg/Lubeka - E22 - E251 - E28, a potem DK10, czyli Lubeka - Rostok - Szczecin - Bydgoszcz
- mój: Hamburg/Lubeka - Berlin - Poznań - Września - Bydgoszcz....
O ile drogi w D to nie problem, to jak to wygląda w PL (porównanie ww. odcinków). Jest sens pchać się na te strzępki A2 ??
kajetanek April 2nd, 2009, 08:10 PM Najlepiej z Bydgoszczy DK10 na Szczecin i potem w DE już A11 w Niemczech i potem z A11 na A20 zmieniasz. Najszybszy wariant i z małym ruchem. Zawsze jak jadę do HH do jade tak jak napisałem. Naprawdę szybciej niż pchać się na Poznań.
Pozdrawiam
mmareckiwropl April 2nd, 2009, 08:20 PM Proponuję jak wyżej omijaj Poznań
marol80 April 2nd, 2009, 09:36 PM Wkrótce niestety czeka mnie przeprawa przez Warmię i Mazury. Konkretnie chodzi o trasę Gdańsk - Augustów.
Wstępnie planuję DK7 do Pasłęka, DW527 do Olsztyna i DK16 do końca.
Mam jednak wątpliwości co do dwóch odcinków. Lepiej do Olsztyna jechać tak jak to napisałem wyżej czy może DK7 do Ostródy i DK16?
Oraz czy opłaca się z Olsztyna do Augustowa jechać objazdem przez Ruciane-Nida i Szczuczyn?
Wyjazd ok 9 rano w dzień powszedni.
Powiem tak: jak lubisz jazdę wśród przydrożnych drzew to w Pasłęku możesz jechać przez Morąg ale odcinek Pasłęk -Morąg to kiepska nawierzchnia :bash:
Ogólnie większość wybiera jazdę przez Ostródę (wygoda ) ale jest tam dużo TIR-ów więc jak Masz słabe auto i nie czujesz się pewnie w "walce o życie " na krajowej siódemce polecam Pasłęk- Morąg -Olsztyn.
Tylko jest jeszcze jeden minus tej trasy ,w Olsztynie wpada się z kiepskiej strony (dużo samochodów i po jednym pasie przez 7 km).
Dalej za Olsztynem spotkają Cię roboty drogowe na odcinku 18 km (Barczewo -Biskupiec) ale jest spokojnie bez wahadeł i zatrzymywania ruchu ,tylko ograniczenie i zakaz wyprzedzania.
Polecam trasę przez Mrągowo i Mikołajki ,tylko jak jedziesz sam to nie rozglądaj się za dużo na boki :lol:
poz.
wojtek1414 April 5th, 2009, 12:44 AM Pod koniec kwietnia mam jechac z Tarnobrzega do Chojnic i wybrałem trasę do Łodzi DK 74 i 1, autostradą A2, DK 25 przez Bydgoszcz i DW 212. Po prześledzeniu wątku chyba mogę zaryzykowac przejazd DK 25 od Konina do Bydgoszczy i dalej w stronę Chojnic bez obaw o stan nawierzchni?
A nie lepiej DK1 dojechać do Świecia (oczywiście omijając Toruń przez Grębocin, Łysomice), stąd już prościutko do Chojnic DW240? Sam kiedyś wielokrotnie jeździłem z Chojnic tą drogą na południe kraju, jak chyba większość mieszkańców tamtejszych rejonów. To chyba najlepszy wariant?
juryyy.pl April 5th, 2009, 08:47 PM Witam,
W środę koło południa muszę wyjechać z Łodzi do Wrocławia, w tamtą stronę będę jechał pierwszy raz i zastanawiam się która trasa jest najlepsza.
Wariant 1. DK14 do Walichnowy, później DK8 do samego Wrocławia. Z tego co się orientuję to jest dosyć dużo robót prowadzonych w okolicach Łasku i Sieradza i boję się że mogą tworzyć tam się korki.
Wariant 2. DW710 do Błaszek, później DW449 do Grabowa, kawałek DW447 do Antonina, stamtąd DK25 do DK8 i do Wrocławia.
Czy może jest jakaś inna lepsza możliwość?
mmareckiwropl April 6th, 2009, 10:57 AM Ja z Łodzi jadę do Łasku potem odbijam na Widawę. W Widawie przez BURZENIN do Złoczewa następnie Walichnowy i DK8... Od Widawy do Złoczewa taka sobie ale za to pusta i bez misiaków :) Sprawdź na mapie bo GPS tamtędy nie poprowadzi :)
kub555 April 6th, 2009, 11:10 AM Witam,
W środę koło południa muszę wyjechać z Łodzi do Wrocławia, w tamtą stronę będę jechał pierwszy raz i zastanawiam się która trasa jest najlepsza.
Wariant 1. DK14 do Walichnowy, później DK8 do samego Wrocławia. Z tego co się orientuję to jest dosyć dużo robót prowadzonych w okolicach Łasku i Sieradza i boję się że mogą tworzyć tam się korki.
Wariant 2. DW710 do Błaszek, później DW449 do Grabowa, kawałek DW447 do Antonina, stamtąd DK25 do DK8 i do Wrocławia.
Czy może jest jakaś inna lepsza możliwość?
W czwartek jechałem z Wrocławia do Uniejowa, a w piątek wracałem. W jedną stronę testowałem Wariant 2 i jest ok. – wyszło 2 h 30 min.
Wracając jechałem z Grabowa na Ostrzeszów i Syców i ten wariant jest jeszcze lepszy – 2 h 15 min. Drogi są wąskie, miejscami dziurawe (ale mało), ale nie ma tirów i ruch bardzo mały. W obu opcjach odległość porównywalna. W drodze przez Syców wyjeżdżasz wcześniej na DK 8, a od Sycowa do Oleśnicy jest ona całkiem przyzwoita i nie ma miejscowości więc można przycisnąć. Polecam, oczywiście o ile jedziesz osobówką lub małym dostawczakiem, bo na większe auta za wąsko.
4doniak April 6th, 2009, 05:41 PM Witam . W piątek wybieram się do Strzelec Krajeńskich niedaleko Gorzowa Wielkopolskiego z Bydgoszczy. Mam jedno pytanie . Jaka trasa jest najlepsza? DK 10 następnie obwodnicą Piły do Wałcza i DK 22 ? Czy też przez Piłę DW 179? Jak tam korki na tej trasie w godzinach od 15 do 20 ?? Za pomoc z góry dzieki . Pozdrawiam
rybenbaum April 14th, 2009, 05:08 PM w jaki sposób szybciej i bezpieczniej przejechać ten odcinek w nocy?
1. DK8 do Zambrowa + DK66
2. czy DK8, a potem przez Brok, Małkinię, Ciechanowiec DW694+681?
Kilometrowo lepiej wychodzi opcja 2. Ale ponieważ będę jechał po ciemku, wolałbym jak najwięcej przejechać lepszą drogą. Dlatego przychylam się do DK8-DK66. Ale wiem, że na DK66 jest remont. Czy zwężenia na tyle mnie zablokują, że opłaca mi się jechać węższymi DW?
Slavekk April 19th, 2009, 11:52 AM W dzień powszedni ok. 07:00 wyjazd, jak lepiej:
- A2 do Konina i dalej DK25
- DK1 do Torunia i na Bydgoszcz
??
Jak się jedzie DK 25?
Rozważam jeszcze "borem-lasem" Łęczyca-Kłodawa-Sompolno ale tu też się ląduje na DK25 więc pytanie o tą drogę dalej aktualne
PitiMaur April 19th, 2009, 11:58 AM W dzień powszedni ok. 07:00 wyjazd, jak lepiej:
- A2 do Konina i dalej DK25
- DK1 do Torunia i na Bydgoszcz
??
Jak się jedzie DK 25?
Jadąc A2+DK25 masz dość spory odcinek autostrady, a dalej DK25, która, jeśli dobrze pamiętam, ma na sporej części nową nawierzchnię (dobrze gdyby ktoś to mógł potwierdzić), choć z drugiej strony na drodze jest Inowrocław, w którym traci się sporo czasu. Ja mimo wszystko wybrałbym A2+DK25, autostrada mnie przekonuje. ;)
bartoszp1 April 19th, 2009, 04:15 PM Jadąc A2+DK25 masz dość spory odcinek autostrady, a dalej DK25, która, jeśli dobrze pamiętam, ma na sporej części nową nawierzchnię (dobrze gdyby ktoś to mógł potwierdzić),
Zgadza się. Jest zrobiony odcinek od Konina do wsi Wronowy niecałe 10 km przed Strzelnem, potem następuje najgorszy odcinek właśnie do Strzelna i za Strzelnem w stronę Inowrocławia jest spory kawałek świeżo wyremontowany (i postawiona 70 nie wiadomo po co - droga równiuteńka i prosta, jak strzała), za Inowrocławiem też nie jest najgorzej.
choć z drugiej strony na drodze jest Inowrocław, w którym traci się sporo czasu.
Bez przesady. Aczkolwiek rzeczywiście zjawiska zielonej fali tam chyba nie znają. Jak się ma pecha, to można stracić trochę czasu na przejazdach kolejowych miedzy Inowrocławiem a Bydgoszczą (są 2).
Ogólnie DK 25 nie jest zła.
stefanik April 20th, 2009, 05:52 PM Witam,
proszę dajcie mi Kierowcy wskazówki którędy najlepiej (kompromis między najkrótszym czasem podróży, dobrą jakością drogi i małym ruchem samochodowym) dojechać z Krakowa (Nowa Huta) do Kazimierza Dolnego nad Wisłą. Planuję wyjazd na weekend majowy samochodem i prosiłbym Was o pomoc jak tam najlepiej dotrzeć,
dzięki :)
mati162c April 20th, 2009, 06:01 PM mam pytanie, jak najlepiej zza obwodnicy płońska dojechać do nowych marzów i wolałbym ominąć dk 10, bo wahadła nie są dla mnie?!
rumzais April 20th, 2009, 10:26 PM mam pytanie, jak najlepiej zza obwodnicy płońska dojechać do nowych marzów i wolałbym ominąć dk 10, bo wahadła nie są dla mnie?!
Ja latem leciałem z Warszawy w kierunku Kołobrzegu - Płońsk mijasz dołem, lecisz Drobin - Sierpc - Rypin - Golub Dobrzyń - Chełmża - Świecie. Droga praktycznie do samej Chełmży całkiem dobra i niezakorkowana, ewentualnie możesz spróbować końcówkę samą przez Wąbrzeźno - Radzyń Chełmiński i Grudziądz.
Ostatnio jednak słuchy mnie doszły o planowanym remoncie drogi 534 ale mogę się mylić
Pzdr
Maryx April 21st, 2009, 12:49 PM Ja latem leciałem z Warszawy w kierunku Kołobrzegu - Płońsk mijasz dołem, lecisz Drobin - Sierpc - Rypin - Golub Dobrzyń - Chełmża - Świecie. Droga praktycznie do samej Chełmży całkiem dobra i niezakorkowana, ewentualnie możesz spróbować końcówkę samą przez Wąbrzeźno - Radzyń Chełmiński i Grudziądz.
Ostatnio jednak słuchy mnie doszły o planowanym remoncie drogi 534 ale mogę się mylić
Pzdr
W weekend majowy czeka mnie wyjazd nad morze i też się zastanawiam nad tą opcją żeby dojechać do Nowych Marz i wskoczyć na A1. Myślicie że będzie szybciej i bezpieczniej niż na DK7?
OziMa April 21st, 2009, 04:23 PM ^^ jestem tego pewny :)
cichy87 April 21st, 2009, 04:56 PM nie wiem jak wygląda DK10 w okolicach Lipna, bo jeśli nadal sa wahadła i się stoi po kilkanaście minut to DK7 może nawet być szybciej
PLH April 21st, 2009, 05:01 PM Wszystko zależy od stylu jazdy. Jak chcesz jechać bezpiecznie, to do A1 dojedź bokami, gdzie jest mały ruch.
Patrząc po moich znajomych wiem, że jazda mniej uczęszczanymi drogami na dłuższych odcinkach wcale nie jest opłacalna (pomijając ekstremalne przypadki jak korek czy wahadła na krajówce)
Podam przykład pana X i pana Z: Pan Z jedzie z Łodzi do Gdańska DK 1 i A1(wtedy od Swarożyna) cały czas 110 - 120 i na autostradzie 140 i wychodzi mu ten sam czas co panu Z jadącemu bocznymi drogami cały czas 120 - 130 w porywach do 160 :nuts:. Nie opłaca się.
rumzais April 21st, 2009, 08:38 PM Problem dotyczy tutaj wyjazdów weekendowych, kiedy ruch jest wyjątkowo wzmożony, zatem jazda po drogach krajowych z prędkością 100 km/h to czysta fikcja, najczęściej tłoczymy się za tirami jadąc w porywach 70 km/h. Jedyną alternatywą są wtedy drogi wojewódzkie.
Droga przez Rypin i Golub do Chełmży jest jak najbardziej ok, odradzam wariant przez Brodnicę (kilka dróg krzyżuje się w centrum miasta, na światłach stoimy wieczność).
Jadąc poza sezonem i pod wieczór lub w nocy wolałbym oczywiście DK7.
mati162c April 21st, 2009, 08:55 PM dziękuje pięknie za pomoc...
kilimand123 April 22nd, 2009, 11:42 PM Trasa Sosnowiec- Ujście (koło Piły) Co proponujecie Przeważnie jadę DK11 najkrótsza 426km.Chcę jechać w piątek po 18stej i pytanie czy wybrać trasę przez łódź -poznań -ujście czy może wrocław poznań ujście a może przez częstochowę kawałek za częstochową skręcam na dk 483 i dalej do łasku następnie 473 do Dąbia na A2 ZA2 do wrześni dalej 15 do gniezna a później wągrowiec Budzyń i na DK11.Nie znam trasy przez łódź do strykowa a po za tym wszystkimi już jechałem kilkanaście razy(przez wrocław tylko raz bo spędziłem o 7 rano 50 minut w tym uroczym mieście).Co uważacie za optymalne?
rumzais April 23rd, 2009, 12:52 AM Trasa Sosnowiec- Ujście (koło Piły) Co proponujecie Przeważnie jadę DK11 najkrótsza 426km.Chcę jechać w piątek po 18stej i pytanie czy wybrać trasę przez łódź -poznań -ujście czy może wrocław poznań ujście a może przez częstochowę kawałek za częstochową skręcam na dk 483 i dalej do łasku następnie 473 do Dąbia na A2 ZA2 do wrześni dalej 15 do gniezna a później wągrowiec Budzyń i na DK11.Nie znam trasy przez łódź do strykowa a po za tym wszystkimi już jechałem kilkanaście razy(przez wrocław tylko raz bo spędziłem o 7 rano 50 minut w tym uroczym mieście).Co uważacie za optymalne?
1) Jako że od dziecka dosyć często podróżuję między Tychami a Kołobrzegiem, to wyjeżdżając wieczorem poleciłbym Ci drogę przez Wrocław - o tej porze nie powinno być już tam korków, poza tym nie leć przez centrum tylko zachodnią obwodnicą. Później szeroką 5tką do Poznania (wpadniesz nocą, ruch zerowy) i dalej na Piłę przez Oborniki.
2) Wariant przez Częstochowę, Wieluń, Złoczew, Błaszki, Kalisz, Pyzdry, Wrześnię, Gniezno i Wągrowiec również jest ciekawy, natomiast stan dróg wojewódzkich w okolicach Wielunia pozostawia wiele do życzenia (dalej jest już ok), ale w nocy nie radziłbym Ci cisnąć się po mniejszych miejscowościach (szczególnie w "Łykend")
3) Wariant przez Łódź to zdecydowanie zbyt dużo kilometrów i kolejne wielkie miasto do przejechania
4) DK11 - jechałem nią tylko raz, pamiętam że prześladował nas jeden i ten sam pociąg, na przejściu kolejowym staliśmy chyba ze 3 razy.
rybenbaum April 23rd, 2009, 09:37 AM W weekend majowy czeka mnie wyjazd nad morze i też się zastanawiam nad tą opcją żeby dojechać do Nowych Marz i wskoczyć na A1. Myślicie że będzie szybciej i bezpieczniej niż na DK7?
Wczoraj miałem okazję jechać służbowo z Wawy do Gdańska. Jechałem
- tam: Płońsk 7 -> Sierpc 10 -> Golub-D. 560+534 -> Grudziądz 534 -> A1 czas przejazdu: 5,5 h (!) UWAGA: nie jedźcie tą drogą. Za Golubiem droga 534 jest w przebudowie i to rozkręcającej się. Gdzieniegdzie trwają już prace, na większości odcinka "czyszczą" pobocze z krzaków, kopią rowy, robią pomiary. Podejrzewam, że za 1-2 miesiące będzie tam już totalny koszmar. Niby wiedziałem o tym remoncie, ale postęp prac nieco mnie zaskoczył. Jeśli już, to z Golubia do Świecia, jak pisał rumzais
- z powrotem: siódemką ok 4h po ciemku. TIRy+kamikadze, ale jest świetnie oznakowana i moje ulubione 3 pasy do wyprzedzania.
stefanik April 23rd, 2009, 11:57 AM Witam,
proszę dajcie mi Kierowcy wskazówki którędy najlepiej (kompromis między najkrótszym czasem podróży, dobrą jakością drogi i małym ruchem samochodowym) dojechać z Krakowa (Nowa Huta) do Kazimierza Dolnego nad Wisłą. Planuję wyjazd na weekend majowy samochodem i prosiłbym Was o pomoc jak tam najlepiej dotrzeć,
dzięki :)
pomoże ktoś?
rybenbaum April 23rd, 2009, 12:43 PM pomoże ktoś?
Ponieważ nikt nie odpowiada, to spróbuję pomóc. Od razu zastrzegam, że nie jechałem nigdy dokładnie tak, jak ty zamierzasz, ale znam większość dróg, którymi możesz potencjalnie jechać.
Masz więc opcje:
1. Polecana przez Googlemaps, czyli DK79 za Sandomierz, DK74 przez Wisłę i potem drogami wojewódzkimi 259 km
2. Ale ja bym chyba wolał DK7 do Radomia i DK12 do Puław - 271 km po znacznie lepszych drogach
Mniejszy ruch samochodowy będzie na DK79. Ale stan tej drogi jest w większości słaby. Na DK7 w długi weekend oczywiście będzie spory ruch, ale nie koniecznie w Twoim kierunku.
Marcin_GWE April 23rd, 2009, 03:40 PM mam pytanie, jak najlepiej zza obwodnicy płońska dojechać do nowych marzów i wolałbym ominąć dk 10, bo wahadła nie są dla mnie?!
Polecam trasę 7 - Płońsk - Sierpc - Rypin - Gołub Dobrzyń - Chełmża - DK1 (A1)...
Reda - Warszawa - niecałe 4,5 h, (wyjazd 15:30, przez Gdańsk nie byłoby szans na taki "wynik")
Warszawa - Reda zajęło mi (przy bezpiecznej prędkości) niecałe 5 godzin... (12:00 - 16:45) - w tym krążenie po Płońsku w kółko bo się KFC po drodze zachciało...
Fevon April 23rd, 2009, 03:46 PM Trasa Sosnowiec- Ujście (koło Piły) Co proponujecie Przeważnie jadę DK11 najkrótsza 426km.Chcę jechać w piątek po 18stej i pytanie czy wybrać trasę przez łódź -poznań -ujście czy może wrocław poznań ujście a może przez częstochowę kawałek za częstochową skręcam na dk 483 i dalej do łasku następnie 473 do Dąbia na A2 ZA2 do wrześni dalej 15 do gniezna a później wągrowiec Budzyń i na DK11.Nie znam trasy przez łódź do strykowa a po za tym wszystkimi już jechałem kilkanaście razy(przez wrocław tylko raz bo spędziłem o 7 rano 50 minut w tym uroczym mieście).Co uważacie za optymalne?
Tylko w Częstochowie przygotuj się na niemałe korki jakie się tam tworzą w piątek po południu ;)
|
|