View Full Version : [Drogi] Jak dojechać z... do...
HTP July 22nd, 2005, 10:49 PM Znajomi (Niemcy) jadą do Mielna, oczywiście drogi nie europejskiego standardu, co polecacie?:
1. A4 - Legnica - Gorzów Wlkp - kOSZALIN
2. A4 - Legnica - Zielona góra - Poznań - koszlin.....
3. GOP - A4 - Opole - Kluczbork - Kępno - Ostrów wielkopolski - Kalisz - Konin - Strzelno - Inowrocław - Bydgoszcz - Człuchów - Biały Bór - Koszalin
ALBO COŚ INNEGO?
Pulse July 23rd, 2005, 12:23 AM Kup im atlas drogowy (poradzą sobie) i każ im nie słuchać Twoich propozycji :D;)
Luki_SL July 23rd, 2005, 09:10 AM Najszybciej(mam to sprawdzone)
Katowice-Częstochowa(1)-Łódź(1)-Włocławek(1)-Toruń(1)-Świecie(1)-Tuchola(240)-
Chojnice(22)-Człuchów(22/25)-Biały Bór(25)-Bobolice(11/25)-Koszalin.Czasowo jest o wiele szybciej niż przez Poznań lub Konin
RuffRyders1 July 23rd, 2005, 12:06 PM Olesno, Kluczbork, Kepno, Ostrow Wlkp, Jarocin, Poznan, Pila, Koszalin----> taka trasa zawsze jezdze.. :)
Rafalisko July 23rd, 2005, 01:10 PM Olesno, Kluczbork, Kepno, Ostrow Wlkp, Jarocin, Poznan, Pila, Koszalin----> taka trasa zawsze jezdze.. :)
To jest dobra trasa, droga jest w naprawdę dobrym stanie. przynajmniej od Piły jest odremontowana.
ALESSANDRO February 8th, 2006, 12:32 PM Witam,
pytanie do podróżujących po EU: do niedawna jedyną najszybszą trasą z Polski do Bremy (bliżej z Wawy, niż z 3M) była droga przez Berlinerring i albo na Hannover i na północ A27, albo od razu z Berlina na NNE A24 na Hamburg i na SE na A1 na Bremen.
Zastanawiam się, czy orientujecie się, czy nie krócej byłoby teraz jechać z 3M na Szczecin A6->A11 na północ w nowopowstałą A20 przez Rostock, Wiesmar, Lubekę, Hamburg i A1 na Bremę.
Dla mnie bez znaczenia, czy jadę z 3M czy z Wawy.
Ktoś ma jakieś przemyślenia?
Wielkie dzięki!!!
A
japan February 8th, 2006, 01:17 PM ^^^^ Gdybym jechał z 3M w kierunku Hamburga, Flensburga, Lubeki czy Kilonii, to bym pojechał autobaną nr 20. jednak jeśli chodzi o Bremę, to po mojemu zbytnie nadkładanie drogi na północ, skoro miasto to położone jest na pd zach od HH i ma dobre połaczenie autostradowe z Hanowerem i A2. Nowa A20 odbija ostro od Autobahnkreuz Ueckermark/Prenzlau na Neubrandenburg-Greifswald-Rostock-Wismar. Poza tym jeszcze Hamburg nie ma ringu, więc istnieje ryzyko korków i straty czasu przy przebijaniu się przez miasto. Tak więc do Bremy jechałbym dotychczasową trasą na Berliner Ring => A2: Magdeburg, Braunschweig, Hanower => A7/A27
ALESSANDRO February 8th, 2006, 01:49 PM Wygląda na to, że to najlepsze wyjście - a że będę chyba w takim razie jechał z Wawy (jeszcze bliżej) i to w okolicach 1 czerwca, kto wie, może A2 będzie bliżej Wawy już? Pytanie czy i o ile:)
Wielkie dzięki za odpowiedź.
Serdeczności!
Zyzio February 13th, 2006, 01:07 PM Witam,
Jeśli chodzi o miejsca położone przy autostradzie, albo chociaż główniejszych drogach krajowych - to wiadomo - jedzie się stosunkowo prosto i łatwo (co najwyżej omijając dziury).
Ale jak w polskich warunkach łatwo/szybko/przyjemnie przejechać między miastami niepołączonymi bezpośrednio?
No ja mam taki prosty przypadek, który mnie nurtuje i zacznę ten wątek właśnie takim zapytaniem:
Którędy z Krakowa do Lublina?
jester February 13th, 2006, 01:15 PM Polecam http://www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/tpl/hme/MaHomePage.htm
Sprawdza się również w polskich warunkach.
Zyzio February 13th, 2006, 01:30 PM Polecam http://www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/tpl/hme/MaHomePage.htm
Wbrew pozorom, nie chodzi mi o takie oczywistości. :)
Chodzi o porozmawianie o tym, kto jaką trasę wybrałby, dlaczego tamtędy a nie np. taką trasą którą właśnie viamichelin pokazuje, i gdzie oczywiście winno sie jakiś kawałek wybudować, żeby było lepiej.
Zyzio February 13th, 2006, 01:41 PM Wbrew pozorom, nie chodzi mi o takie oczywistości. :)
Zresztą nawet viamichelin potrafi strzelić byka...
Np. w tej relacji najszybszą trasę pokazuje... przez Radom.
A najkrótszą przez Igołomię/Dwikozy - czyli w sumie drogami gorszej klasy, ale różnica w czasie przejazdu to jest kilka minut! (nawet nie wiem czy nie dwie).
No i? ViaMichelin nie powie Ci gdzie robią remont, gdzie zrobili, gdzie lubia stać "niebiescy", itp...
jester February 13th, 2006, 01:53 PM Racja, ale wiele razy póbowalem "go" ( via michelin) przechytrzyć i marne skutki to przynosiło. A co do trasy Kraków-Lublin to dziś chyba wariant DK7/DK12. Ale jak oddadzą A4 Kraków- Tarnów to pewnie: Tarnów/Mielec/Tarnobrzeg/Lublin. A kilka lat później może A4/S19, no ale wtedy powinna być gotowa S7 i może kawałek S12 więc zabawa z wyborem trasy zacznie się od nowa. No ale to za kilka lat.
fairhair26 February 13th, 2006, 01:55 PM Ja bym jechał DK79, DK74, DK19 - najbliżej,
Zyzio February 13th, 2006, 01:57 PM Racja, ale wiele razy póbowalem "go" ( via michelin) przechytrzyć i marne skutki to przynosiło. A co do trasy Kraków-Lublin to dziś chyba wariant DK7/DK12.
Planuję taki wypad gdzieś wiosną tego roku, widać pasuje mi w jedną stronę jechać jedną trasą - a z powrotem drugą - oczywiście zrobić foty i opisać wrażenia "po" - ale nie obiecuję. ;)
Aha, jeśli się znajdzie jeszcze ktoś co ma do doania co do tej relacji (a także innych) to chętnie przeczytam.
Zyzio February 13th, 2006, 01:59 PM Ja bym jechał DK79, DK74, DK19 - najbliżej,
O, liczyłem na Ciebie! :)
Nie wiem co robisz, ale na pewno kupę km po kraju. Dzieki!
ALESSANDRO February 13th, 2006, 02:32 PM Tylko małe 2gr ode mnie: viamichelin może było fajne kilka lat temu, teraz ma bardzo niewiele wspólnego z rzeczywistością. Nie ma tam ani A4 pod GOPem ani chyba A2 do Tomyśla (choć za to 2gie nie dam sobie nic uciąć ).
I tak jak napisaliście - nie uwzględnia kompletnie warunków w danym momencie - remontów, radarów, złych nawierzchni, które 'lekko' korygują prędkość przelotową itd itp....
Serdeczności
ZielonyGP February 13th, 2006, 02:40 PM Polecam http://www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/tpl/hme/MaHomePage.htm
Fajny program, ale chyba nie uwzglęnia jakości polskich dróg.
Mnie najbardziej interesuje przejazd na trasie Gdynia - Białystok.
najszybciej jest niby przez Mazury (Olsztyn- Grajewo), lecz droga jest tam kręta i niebezpieczna, ja wole jeździć przez Mławę.
W ogóle przejechać z Pomorza na wschód przez Mazury to jest koszmar:
http://www.lo.olecko.pl/copy/wims.jpg
Wszystko przez ten lodowiec :) ;)
eirik February 13th, 2006, 03:03 PM Swego czasu często za PRL-u jeździliśmy z Płocka do Piszu (Mazury). Wariantów dróg było kilka:
1. Wariant "handlowy". wariant ten zakładał zatrzymywanie się w każdym większym mieście w celu polowania na trudnodostępne towary luksusowe (papier toaletowy itp.). Przebiegał trasą: Płock - Ciechanów - Różan - Ostrołęka - Łomża - Pisz. Z tamtych czasów pamiętam różową kostkę miedzy Ciechanowem a Różanem. Ten wariant był do wykorzystania również zimą.
2. Wariant "opłotkowy" zakładał omijanie większych miast ;-) gdyż syrenka miała problemy z wolnymi obrotami i nie chciała sie odpalać po przypadkowym zgaśnięciu. Wariant jak przystało na opłotki, biegł nie tylko drogami krajowymi, ale i wojewódzkimi, a nawet gminnymi: Płock - Ciechanów - Przasnysz - Myszyniec - Pisz. tutaj był odcinek gruntowy między wioskami Karpa i Łączki. Ten wariant był najkrótszy, ale wymagał dobrej mapy.
3. Wariant "ekspresowy". Syrenka umarła, pojawił się fiat 126p i to nie za stary, więc można było pomyśleć także o prędkości: Płock - Glinojeck - Nidzica - Szczytno - Pisz. Ten wariant po jednokrotnym przejechaniu syrenką został zaszufladkowany jako niebezpieczny z uwagi na ostre zakręty pomiędzy Szczytnem na Rucianem-Nidą i został odkurzony dopiero po zmianie auta. Jechałem tamtędy po wielu latach i o mało nie wypadłem z takiego zakrętu. To jest niby droga krajowa teraz (58) ale profile zakrętów są tak ciasne, że przejechanie z prędkością > 60-70 km/h (fiat seicento) jest bardzo niebezpieczne. To jedno z niewielu miejsc, gdzie znaki ograniczające prędkość do 50 mają głeboki sens.
W dzisiejszych czasach zmieniło się tyle, że jest wyremontowana na całej prawie długości DK 61. W każdym razie ja polecam wariant 3, również z uwagi na malownicze widoki...
Fiolet February 13th, 2006, 03:30 PM Mnie najbardziej interesuje przejazd na trasie Gdynia - Białystok.
najszybciej jest niby przez Mazury (Olsztyn- Grajewo), lecz droga jest tam kręta i niebezpieczna, ja wole jeździć przez Mławę.
W ogóle przejechać z Pomorza na wschód przez Mazury to jest koszmar:
Ja w jedną stronę jechałem przez Olsztyn-Szczytno-Ostrołeka, a wracałem Ostorłęka-Szczytno-Olsztynek. Tak naprawdę to najgorszy jest odcinek Szczytno-Olsztynek lub Szczytno-Olsztyn-DK7, reszta do przeżycia.
Pozdrawiam
ZielonyGP February 13th, 2006, 04:07 PM ^^^Twoim zdaniem lepiej jechać przez Olsztyn czy Olsztynek?
Lmac February 13th, 2006, 04:08 PM Kraków-Lublin
Najkrócej przez Sandomierz DK79, DK74 (do Kraśnika) i DK19 (szlak Kraków-Lublin-Wilno).
Najczęściej przez Kielce, rzadziej przez Radom, choć do Radomia sie droga poprawila, do Kielc technicznie popsuła.
Nie polecam przez Rzeszów, ani z odbijaniem w Tarnowie na DK73 do DK79.
michal-skoczen February 13th, 2006, 06:08 PM A jak byście dojechali z Krakowa do Oleśnicy. Moja rodiznka uparcie jeżdzi przez Namysłów zjeżdżajać z A4 juz koło Brzegu :( Przeciez to jezt nieporozumienie. Przeciez lepiej chyba dojechać do samego Wrocka A4 i potem ejchac dobrą DK8 2x2 GP. Jeszcze mi ciotka mówi ze jestem chory bo czekam na obwodniecę Wrocka, ze ona w życiu nie będzie nadkładac 30km. No to prosze bardzo niech sie tłucze 60km drogami wojewódzkimi, ja tam będę wolał na ponad 300km dołożyć te 30km i jechać cały czas drogą S i A.
jacekq February 13th, 2006, 06:18 PM Póki nie ma A8 to chyba przebijanie się przez sam Wrocław nie jest najlepszym pomysłem. A jeszcze lepiej będzie, gdy powstanie obwodnica wschodnia - wtedy tuż przed Wrocławiem śmigniesz do Długołęki i chyba nic nie będziesz nadrabiał :)
jester February 13th, 2006, 06:53 PM Kraków-Lublin
Najkrócej przez Sandomierz DK79, DK74 (do Kraśnika) i DK19 (szlak Kraków-Lublin-Wilno).
Cofam wcześniejszą propozycję DK7/DK12. @Lmac jest najlepsza chyba.
Patryjota February 13th, 2006, 07:03 PM http://www.lo.olecko.pl/copy/wims.jpg
Czy ja dobrze widze DK 22 Elbląg- granica z Rosją - jest autostradą ??:D
kbc February 13th, 2006, 07:51 PM :angel1: :angel1: :angel1: SCIENCE-FICTION. Oj marzy mi się taka nadwiślańska (S-??) ekspresówka która by się zaczynała w Krakowie na przyszłościowym węźle S-7 z ulicą igołomską pózniej przed Nowym Brzeskiem przeszła przez wisłe i pózniej przez cały czas biegła po południowej stronie wisły przez powiśle dąbrowskie,Szczucin do Tarnobrzega. Z Tarnobrzega przez wschodnią część Sandomierza rzeke san zachodnią część lasów lipskich (dawnej puszczy solskiej) do Kraśnika gdzie połączyła by się z przyszłą S-19 :weird:
japan February 13th, 2006, 08:42 PM A dopóki nie ma A8/AOW to jaki byłby najlepszy pomysł na trasę Gdańsk-Jelenia Góra lub Zgorzelec z pominięciem Wrocławia? Ja bym pojechał do Poznania przez Chojnice i Piłę ale ze Poznaniem jak jechać? Skręcić w Lesznie na Głogów i potem do DK3?
colocolo February 13th, 2006, 10:35 PM Do Michala...
"Przeciez lepiej chyba dojechać do samego Wrocka A4 i potem ejchac dobrą DK8 2x2 GP."- to wszystko zalezy od godziny o ktorej masz przejechac Wroclaw (najgorzej miedzy 15 a 19 jak sa powroty z pracy)
"No to prosze bardzo niech sie tłucze 60km drogami wojewódzkimi, ja tam będę wolał na ponad 300km dołożyć te 30km i jechać cały czas drogą S i A."- oczywiscie,ze lepiej bedzie nadlozyc te kilomtery niz jechac przez Namyslow
colocolo February 13th, 2006, 10:47 PM Do Japana
"Ja bym pojechał do Poznania przez Chojnice i Piłę ale ze Poznaniem jak jechać? Skręcić w Lesznie na Głogów i potem do DK3?"- trasa dobra,za Legnica w strone Jeleniej i tak nie ma zadnej drogi z poboczami dlatego lepiej jezdzic główną, bo z bocznymi w zimie różnie tam bywa.
A jesli chciałbys ominac Poznan i Pile to polecam droge ktora do gory przebywam nad morze. Jest sprawdzona i polecam(nie wiem tylko jak w zimie). Patrzac od ciebie: to 22 dojechac do Wałcza, nastepnie 178 do Czarnkowa, dalej 182/185 do Szamotuł, potem 187 na Pniewy, chwile 2 i potem na 305 do Wolsztyna i potem Wschowy (fajna droga bardzo mały ruch i ładne widoki: jeziorka,łąki itp) a potem juz na Głogów i do 3
barbapapa February 13th, 2006, 11:16 PM A dopóki nie ma A8/AOW to jaki byłby najlepszy pomysł na trasę Gdańsk-Jelenia Góra lub Zgorzelec z pominięciem Wrocławia? Ja bym pojechał do Poznania przez Chojnice i Piłę ale ze Poznaniem jak jechać? Skręcić w Lesznie na Głogów i potem do DK3?
Jakiś czas temu wybrałem drogę z ominięciem Poznania i Wrocławia. Do Bydgoszczy "normalnie". Dalej Gniezno, Września, Jarocin, Krotoszyn, Rawicz, Ścinawa (most na Odrze), Lubin, Legnica, Jawor, Jelenia.
michal-skoczen February 13th, 2006, 11:43 PM Póki nie ma A8 to chyba przebijanie się przez sam Wrocław nie jest najlepszym pomysłem. A jeszcze lepiej będzie, gdy powstanie obwodnica wschodnia - wtedy tuż przed Wrocławiem śmigniesz do Długołęki i chyba nic nie będziesz nadrabiał :)
Ta wschodnia obwodnica ma być GP? Bo na S się chyba nie zanosi :( Taki sam bezsens jak z północną obwodnicą Krakowa.
Fiolet February 14th, 2006, 08:16 AM ^^^Twoim zdaniem lepiej jechać przez Olsztyn czy Olsztynek?
Proponuję jak są złe warunki atmosferyczne (zima, ulewy) to jechać Ostróda-Olsztyn-Szczytno - szersza droga, ale większy ruch. Natomiast gdy jest ładnie to Olsztynek-Szczytno - tylko ten odcinek jest najgorszy bo kręty.
Fiolet February 14th, 2006, 08:25 AM Do Michala...
"Przeciez lepiej chyba dojechać do samego Wrocka A4 i potem ejchac dobrą DK8 2x2 GP."- to wszystko zalezy od godziny o ktorej masz przejechac Wroclaw (najgorzej miedzy 15 a 19 jak sa powroty z pracy)
Też uważam, że zależy o jakiej porze się jedzie, najlepiej jest wcześnie rano lub późno po południu.
Co do trasy to ja jednak proponuję jechać Leszno-Głogów-Lubin-Legnica, jest tam odcinek 2x2 od przed Polkowicami do Lubina oraz nowa obwodnica Legnicy - więc jedzie się przyjemnie.
Fiolet February 14th, 2006, 08:30 AM Do Japana
"Ja bym pojechał do Poznania przez Chojnice i Piłę ale ze Poznaniem jak jechać? Skręcić w Lesznie na Głogów i potem do DK3?"- trasa dobra,za Legnica w strone Jeleniej i tak nie ma zadnej drogi z poboczami dlatego lepiej jezdzic główną, bo z bocznymi w zimie różnie tam bywa.
A do Chojnic którędy proponujesz, bo ja jeżdżę Żukowo-Kościerzyna-Brusy. całkiem przyjemna droga, tylko odcinek Kalisz Brusy ma dość kiepską nawierzchnię, a reszt jest ok.
Tomasek February 14th, 2006, 11:38 AM Cześć, mam pytanie odnośnie połudnowej Małopolski. Planuję wyjazd na narty i będąc w Zakopcu chciałem zrobić wypad do Tytra i Wierchomli. ViaMichelin sugeruje trasę z Zakopanego przez Słowację tzn. Łysa Polana - Spisska Bela - St. Lubovna - Piwniczna. Trasa 106 km czas 1h37. Ja zastanawiam się jednak czy nie szybciej jest jechać drogą 969 przez Krościenko i Stary Sącz. Może ktoś z Was miał okazję jechać którąś z tych tras i mógłby polecić szybszy/dogodniejszy dojazd to chętnie skorzystam z rady.
Do Fiolet: wariant do Chojnic który wymieniłeś wg. mnie też jest najlepszy.
raul February 14th, 2006, 05:12 PM A do Chojnic którędy proponujesz, bo ja jeżdżę Żukowo-Kościerzyna-Brusy. całkiem przyjemna droga, tylko odcinek Kalisz Brusy ma dość kiepską nawierzchnię, a reszt jest ok.
To chyba najprostsza i w dodatku bardzo malownicza droga. Można też jechać chyba przez Bytów ale wydaje mi się że jedzie sie wtedy odrobine dłużej.
raul February 14th, 2006, 05:14 PM A dopóki nie ma A8/AOW to jaki byłby najlepszy pomysł na trasę Gdańsk-Jelenia Góra lub Zgorzelec z pominięciem Wrocławia? Ja bym pojechał do Poznania przez Chojnice i Piłę ale ze Poznaniem jak jechać? Skręcić w Lesznie na Głogów i potem do DK3?
Chyba najlepiej w Rawiczu skrecić na DK 36 do Lubina a potem juz DK 3 przez Legnice do Jeleniej G. Na Głogów nie ma co jechac bo jedziesz na około a drogi jakościowo śa podobne o ile dobrze pamietam...
japan February 14th, 2006, 07:44 PM Jakiś czas temu wybrałem drogę z ominięciem Poznania i Wrocławia. Do Bydgoszczy "normalnie". Dalej Gniezno, Września, Jarocin, Krotoszyn, Rawicz, Ścinawa (most na Odrze), Lubin, Legnica, Jawor, Jelenia.
Właśnie jeżdże do Poznania przez Piłę, bo to chyba lepsza opcja niż przebijanie się przez Bydzię. Mniej się na to czasu traci. Co do samego Poznania to o dziwo nie narzekam nigdy na przelot przez to miasto w ciagu DK11 i DK5 (prosta droga od Suchego Lasu, omijamy centrum od zachodu i w Górczynie wydostajemy się na trasę do Wrocławia)
Co do opcji Gdańsk-Chojnice tez niezła jest przez Starogard i Czersk. od Starogardu berlinka jest nawet w lepszym stanie niz między Chojnicami a Podgajami.
kbc February 14th, 2006, 09:51 PM #31 Jeśli chodzi omnie to polecam ci zdecydowanie jazdę przez naszych braci Słowaków jest bardzo interesująca droga a przy okazji zobaczysz ich zaplecze narciarskie jakieś 11km za Łysą polaną w pięknym skalistym tatrzańskim pleneże a powrót przez Stary Sącz acha i czeba pamiętać że w odróżnieniu od Polski apteczka jest obowiąskowa??? Oto 3 fotki z tej miejscowości ''diar"
http://img127.imageshack.us/img127/1585/03zdiarzima3ja.jpg (http://imageshack.us)http://img115.imageshack.us/img115/5989/zdiar30ac.jpg (http://imageshack.us)http://img115.imageshack.us/img115/7737/zdiar13el.jpg (http://imageshack.us)
ALESSANDRO April 25th, 2006, 12:11 PM Witam,
pomyślałem sobie, że zamiast zakładać za każdym razem nowy temat, moglibyśmy swoje zapytania o najlepsze połączenia wrzucać tu, do jednego wątka.
To ja zacznę:
Warszawa-Zielona Góra - lepiej lecieć A2 tylko do węzła w Komornikach i na połdunie DK5 przez Grodzisk Wlkp, Sulechów i Cigacice, czy lepiej "po mojemu" czyli A2 do końca do Nowego Tomyśla. A jeśli tak, to lepiej skręcić na północ na DK2 i jechać przez Trzciel, Świebodzin i na połdunie DK3, czy może z Nowego Tomyśla 'żółtą' dróżką na południe przez miasto Nowy Tomyśl, Kuźnice Zbąską do Wolsztyna i dalej przez Sulechów i Cigacice?
Wyjeżdżam z Wawy w piątek w nocy, żeby uniknąć korków na DK2 przed Koninem.
RSVP
PS. Dzięki za podpięcie - nie znalazłem wcześniej tego tematu. Baa, nawet założyłem ten sam ponownie... za dużo słońca na raz. Moderatorów przepraszam - mea maxima culpa.
ALESSANDRO April 25th, 2006, 01:50 PM Witam - zamiast za każdym razem rozpoczynać nowy wątek, proponuję, żebyśmy tu wpisywali swoje zapytania, prośby o rady, jak najlepiej dojechać z p-ktu A do p-ktu B. Już kiedyś pytałem o wyższość DK86 od DK1 na Śląsku i o drogi w Chorwacji. Wrzućmy to wszystko tu, oki?
Zaczynam :)
Droga Wawa-Zielona Góra -
a) lepiej z A2 odbić na węźle w Komornikach na południe i DK5-->DK32 przez Gdodzisk Wlkp, Sulechów i Cigacice, czy
b) A2 do końca i na DK2 przez Trzciel, Świebodzin i DK3 na południe, czy
c) A2 do końca i na południe na miasto Nowy Tomyśl, przez Kuźnice Zbąską do DK 33 i Wolsztyn i dalej jak w pkcie a)..?
rsvp
AAARRRGGHHH sorry chyba niepotrzebnie powtarzam temat. Choć tamten jest tylko o PL, a przydałoby się też w ogóle o Europie? Skasujecie ten temat albo coś;]
jacekq April 25th, 2006, 02:10 PM Taki wątek już jest: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=8190637#post8190637
EDIT: Chodziło mi o http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=317428&page=2, nie wiem, czemu wskoczył inny link, no ale już to sam znalazłeś...
ALESSANDRO April 25th, 2006, 02:40 PM yyy no mnie wyskoczył temat o S8..?
jjarecki April 25th, 2006, 02:49 PM Proponuje skorzystać z
http://www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/tpl/hme/MaHomePage.htm
ALESSANDRO April 25th, 2006, 03:17 PM jjarecki, chętnie, ale już dawno przestałem poważnie traktować tę stronkę - je st kompletnie nieaktualna i połowy dróg tam nie ma...
z resztą, o dziwo, jest powód, dla którego pytanie zadaję na forum - nieraz dostałem wiele ciekawych info zwrotnych od tych z was, którzy więcej jeżdżą i są w stanie pomóc. To do Was to pytanie.
thx
Luki_SL April 25th, 2006, 03:42 PM Ja bym wybrał ten wariant"DK2 i jechać przez Trzciel, Świebodzin i na połdunie DK3" :)
familok April 25th, 2006, 04:23 PM Trochę aktualniejsze mapy posiada strona http://www.de.map24.com/ - jest tam już DTS-ka, ale A4 dalej jest urwana przy Gliwicach. Można się pobawić bajerami: widok perspektywiczny (3D-Ansicht) i jeśli wyszuka się jakąś trasę, można się nad nią przelecieć (Routenflug)- elementy sterujące są oznakowane jak w magnetofonie. Nie polecam przy wolnym podłączeniu do internetu!
adas April 30th, 2006, 10:03 AM Jaka jest najlepsza droga z Pabianic do Warszawy?
Są 4 opcje
1.Pabianice-Łódz-Rawa-Gierkówka
2.Pabianice-Łódz-Łowicz-Wawa
3.Pabianice-Tomaszów-Gierkówka
4.Pabianice-Piotrków-Gierkówka
Wariant 2 odpada ponieważ to droga 1x2 bez poboczy
Wariantu 1 też nie lubie(trzeba się pchać przez łódż,nowosolną i brzeziny)
Wariant 3 jest fajny-Mały ruch przez małe miejscowości
Wariant 4 czyli wariant szybki-90% trasy ma przekrój 2x2 i 2x3,z drugiej strony jednak duży ruch.
Która opcja według was jest najlepsza???
eirik July 20th, 2006, 08:29 PM Pora odkurzyć ten wątek.
W tym roku będę miał przyjemność pokonania trasy z południowego Tyrolu, z okolic Meranu (konkretnie Solda) do Splitu.
Wariant 1. Niby oczywista trasa wiedzie przez Włochy: Meran - Bozen - Trento - Verona - Mestre - Triest - Rijeka i dalej Jadranką. Ale to po pierwsze duża odległość (droga znacznie odbiega od linii powietrznej) i wysokie opłaty, a poza tym mordęga wzdłuż Adriatyku.
Wariant 1a. Do Rijeki jak w wariancie 1, potem półautostradą do Bosiljeva i dalej autostradą do Splitu. To jest jeszcze dalej, ale za to (chyba) szybciej.
Wariant 2. Meran - Brixen - Toblach - Lienz - Villach - Ljubljana - Novo Mesto - Karlovac - Split. To jest najkrócej, ale wymaga przejechania ok. 180 km zwykłą drogą przez Tyrol (płd i wsch) - niby z mapy wynika, że cały czas jedzie się wzdłuż rzeki szeroką doliną i jest tylko jedna niezawysoka przełęcz (1100m).
Najgorzej, że internetowe routery (to znaczy ja korzystam z viamichelin) "nie widzą" nowych odcinków autostrad w Chorwacji i Słowenii i nie liczą prawidłowo odległości.
Który wariant wybrać? A może jest jakiś jeszcze lepszy wariant? Co Wy o tym sądzicie?
Acha, jeżdżę focusem 1.8, ale nie lubię szybko jeździć :) (góra 130km/h).
ALESSANDRO July 25th, 2006, 03:36 PM Nie znam tych dróg.
Jeśli chodzi o HR to proponuję 2 rzeczy: na pewno omijać malowniczą drogę wzdłuż Adriatyku. Chyba, że estetyka ponad wszystko;) Drogi aktualne dokładnie opisane masz np. pod www.hac.hr - jest wersja EN, są autostrady, opłaty, warunki klimatyczne itd. Pożyteczne przy planowaniu podróży. Ze swej strony proponowałbym ten ostatni wariant. Drogi lokalne w Austrii są bez zarzutu, musisz tylko przestrzegać przepisów ruchu drogowego. Wielu Polaków ma z tym kłopoty. I trzymaj się Hrvatskich autostrad - są bardzo dobre, choć drogie.
Pzdr i szerokiej drogi!
connex July 25th, 2006, 03:51 PM Witam,
Czesto jezdze z Bielska-B na Bialystok/Olsztyn. Trasa do stolycy jaka jest kazdy wie...problem zaczyna sie u bram miasta. Gdy dojezdzam do Wawy jest ok 9-10 rano, korek zaczyna sie albo juz w Nadarzynie, ew w Jankach...tak czy inaczej stania na ok 1..3h
Jak juz doczolgam sie do trasy Torunskiej przy DW Zachodnim to do Marek 10 min i po krzyku... :runaway:
Probowalem kiedys jechac przez Nadarzyn, ale pozniej laduje tak czy inaczej w korku na Alejach Jerozolimskich :tongue3:
Przy wariancie na Olsztyn omijam kompletnie miasto jadac z Mszczonowa na Sochaczew - Plonsk(DK50), niestety jadac na Bialystok nadklada sie tyle drogi ze wychodzi na to samo co przez wawe...
Droga przez Grodzisk - Blonie - Nowy Dwor wiecznie zakorkowana i dziurawa na maxa :(
Czy ktos ma jakas sprawdzona trase ktora pozwoli mi ominac to waskie gardlo od poludnia i pomknac na polnocny-wschod ??
ALESSANDRO November 22nd, 2006, 02:21 PM Witam znawców tematu "budowane i planowane drogi w PL i ich teoretyczny a praktyczny due date". Mam pytanie, zobrazowane mapką. :banana:
Czy tak będzie wyglądało najlepsze połączenie samochodowe 3M-Alpy austriackie? Naniosłem stan dróg A i S planowany na AD 2010. Czy z czymś przeadziłem, cos jest niewykonalne i na pewno nie powstanie do tego czasu, a może znacie lepszą drogę 3M-Monachium...?
http://images2.fotosik.pl/258/639b0919ee2ac5b6.jpg (www.fotosik.pl)
nsolak November 22nd, 2006, 02:35 PM ^^
Gdansk-Bydgoszcz-Poznan-Zielona Gora-Legnica-Zgorzelec-Drezno-Miasto Karola Marksa-Monachium
Powstanie jeszcze wiele drog ktore nie naniosles i ktore juz istnieja. Np. S3, a juz obecnie DK3 Sulechow-Legnica jest w bardzo dobrym stanie... Chyba ze chcesz najkrotsza, a nie teoretycznie najszybsza, to namaluje taka ze ci kregoslup wytrzesie ale bedziesz szybciej.
ALESSANDRO November 22nd, 2006, 02:48 PM :) Dzięki za prędką odpowiedź.
Wręcz przeciwnie:
chodzi mi o jak najbezpieczniejszą więc i najszybszą trasę.
Tak, żeby droga 3M-np. Soelden zajęło mi 13-14h a nie 22h [jadąc nocą z Wawy, stojąc pod Monachium w przedpołudniowym korku 4h w miejscu].
A więc jak najwięcej jak naszybszych autostrad, nie wąskich objazdów na których zgubię zawieszenie i przejazdów przez wólki albo dróg S 1x2, na których nie pojadę szybciej niż na DK7 czy DK1.
A drogi o jakich mówisz, Bydgoszcz-Legnica, jeśli powstaną, to na większości długości, jako S1x2, prawda? Z ruchem lokalnym, bez ogrodzenia... Zastanawiałem się jeszcze nad pojechaniem DK6 do Szczecińskiej A6 i dalej już niemieckimi autostradami, ale układ A1-S5-A2-Berlinerring wydaje mi się szybszy...? :cheers:
PS Możesz dorysować co jeszcze powstanie? Drogi S, na pomarańczowo? Ale tak realnie, nie wg. premiera itp.
EDIT#2: sorry, doczytałem końcówkę wątku o S3, w którym się udzielasz. Wynika, że S3 ma być autostradopodobną drogą eskpresową, rozumiem, że 2x2. Ale czy zdążą przed tą umowną datą 2010?
Właściwie to sprawi, że opcji będzie wiele i to podobnych:
a) tak jak zaznaczyłem A1-S5-A2-potem A13 na Drezno, Chemnitz, Norymbergę;
b) tak samo, ale w Niemczech kawałek dalej na zachód Berlinerringiem i dopiero A9 i na południe;
c) A1-S5-A4 do Drezna;
d) A1-S5-A2-S3-A4 do Drezna, ale to takie esyfloresy raz nabierasz wysokości, raz cofasz się na wschód...chyba bez sensu;
e) DK6 [Trasy Lęborskiej nie zrobią pewnie do 2010r] do Szczecina i stamtąd nie A11 jak pisałem wcześniej, tylko np. S3, ale znów, S3 kieruje się bardziej na wschód, bardziej na Czechy, a droga na Monachium jest znacznie na zachód od PL i omija od zachodniej strony całe Czechy....
W związku z powyższym, najlepiej chyba jak najszybciej nabrać wysokości czyli albo do Szczecina i A11 w stronę Berlina, albo S5 do A2 i w stronę Berlina. Choć to bardzo cieszy, że te wszystkie drogi S powstają i powstaną. Przydadzą się do innych połączeń...
Cyceron November 22nd, 2006, 05:17 PM Skoro jest taki wątek to moje pytanie:
Jak dojechać do Les Deux Alpes (k. Alpe d'huez)(inauguracja sezonu :D) Przez Znojmo dalej na Wiedeń Salzburg, Innsbruck, Przełęcz Brenner, Verona, Mediolan, Turyn i Les Deux Alpes czy tak jak proponuje ViaMichelin przez Niemcy ??
Czekam także na inne propozycje.
ALESSANDRO November 22nd, 2006, 08:11 PM Słuchaj: koniec końców i tak oczywiście każdy jedzie jak uważa za stosowne [taka dola kierowcy, podejmować decyzje :) ] ale moja opinia jest taka:
to nie jazda autem ma być przyjemnością, tylko szusowanie po pistach.
Dlatego sprowadzam wszystkie tego typu dalekie podróże autem do prostego wniosku: im krócej jadę, tym bezpieczniej. Dlatego autostrady, dlatego jak najszybciej wyjechać z PL, dlatego jechałbym zdecydowanie A4 do Niemiec i dalej na południe. Po prostu mogę tam jechać bezkolizyjnie i szybko. Jazda jest mimo wielu km i różnych warunków po prostu znośna i bezpieczna.
I tak odstoisz swoje w Kufstein hehe...
AD2020 kiedy będzie A1 cała i sieć autostrad w Czechach od granicy do granicy a Austriacy nie będą na złość nie budować dobrego połączenia do Czech czy SŁowacji - wtedy może sens miałoby jechanie tak jak mówisz. A i to zależy skąd...
Szerokiej drogi i zdaj raport jak było! :cheers:
bewu1 November 22nd, 2006, 08:21 PM Słuchaj: koniec końców i tak oczywiście każdy jedzie jak uważa za stosowne [taka dola kierowcy, podejmować decyzje :) ] ale moja opinia jest taka:
to nie jazda autem ma być przyjemnością, tylko szusowanie po pistach.
Dlatego sprowadzam wszystkie tego typu dalekie podróże autem do prostego wniosku: im krócej jadę, tym bezpieczniej. Dlatego autostrady, dlatego jak najszybciej wyjechać z PL, dlatego jechałbym zdecydowanie A4 do Niemiec i dalej na południe. Po prostu mogę tam jechać bezkolizyjnie i szybko. Jazda jest mimo wielu km i różnych warunków po prostu znośna i bezpieczna.
I tak odstoisz swoje w Kufstein hehe...
AD2020 kiedy będzie A1 cała i sieć autostrad w Czechach od granicy do granicy a Austriacy nie będą na złość nie budować dobrego połączenia do Czech czy SŁowacji - wtedy może sens miałoby jechanie tak jak mówisz. A i to zależy skąd...
Szerokiej drogi i zdaj raport jak było! :cheers:
Ja bym pojechał A1 do granicy (będzie już gotowa), potem przez Czechy do Brna (autostrada będzie już gotowa) a potem do Wiednia (ekspresowa do Mikulowa ma być gotowa, a droga do Wiednia będzie w znacznej części albo w całości gotowa). W 2010 - będzie połączenie autostradowe w 90-95% tej drogi, w 2011 - w 100%.
Jaracz November 22nd, 2006, 10:09 PM Ja bym pojechał A1 do granicy (będzie już gotowa),
Mialo byc realnie, a 2010 to jest dla A1 jednak data z kosmosu, w ktora i tak nikt nie wierzy :D
pozdr!
Jaro25 November 22nd, 2006, 10:13 PM Mialo byc realnie, a 2010 to jest dla A1 jednak data z kosmosu, w ktora i tak nikt nie wierzy :D
pozdr!
Ale bedzie S1 i czeska R48. Bedzie brakowalo tylko odcinka Tychy - Bielsko, ale tam jest przynajmniej dwupasmowa DK1.
Pozdrawiam
ALESSANDRO November 28th, 2006, 04:32 PM Ile dziś jedzie się Wawa-Pń?
Proszę o Wasze czasy przejazdu na trasie Wawa-DK8-DK72-DK708-A2-Pń.
Czas i pora przejazdu. Thx!
nsolak November 28th, 2006, 04:59 PM Heh. Przedzial od 3h do Xh :D
Ostatnio do Wa-wy 3:45, ale wyjechalem o 2 w nocy z Nowej Soli. Podaje czas z Wawy do okolic Okecia.
A jak wracalem to byla masakra. O 17 wyjechalem(wyjezdzalem) z Okecia to o 22:30 bylem pod Poznaniem(Komorniki dokladnie). Jakies korki, wypadek, droga remontowana czy cos itd.
Czas na tej trasie zalezy, od wieluuuuuu czynnikow...
lipek112 November 29th, 2006, 04:03 PM 3M-REDA-GOLENIÓW-SZCZECIN-KO?BASKOWO-POMELLEN-BERLINER RING-A9-NORYMBERGIA-MONACHIUM
Sorki ze tak pó?no ale troche przyspa?em
Bartas2004 November 29th, 2006, 04:22 PM Witam znawców tematu "budowane i planowane drogi w PL i ich teoretyczny a praktyczny due date". Mam pytanie, zobrazowane mapk?. :banana:
Czy tak b?dzie wygl?da?o najlepsze po??czenie samochodowe 3M-Alpy austriackie? Nanios?em stan dróg A i S planowany na AD 2010. Czy z czym? przeadzi?em, cos jest niewykonalne i na pewno nie powstanie do tego czasu, a mo?e znacie lepsz? drog? 3M-Monachium...?
http://images2.fotosik.pl/258/639b0919ee2ac5b6.jpg (www.fotosik.pl)
Na tej mapce autostrady w Polsce wygladaja jakby byly budowane pod niemcow i dla niemcow. wszystko tak zeby Berlin mial dobre polaczenie z krajem warty... najgorsze jest to, ze ta mapka moze byc jak najbardziej aktualna a jedyne czego na niej nie bedzie to czesci odcinkow A1:bash:
ALESSANDRO November 29th, 2006, 04:37 PM ^^
..w pewnym sensie, tak chyba w?a?nie jest. Dlaczego? Nie wiem.
Dla mnie liczy si? by A1 doci?gni?to do A2 bo ja nie pisa?em o jechaniu do Karpacza czy Tatrza?skiej ?omnicy, gdzie rzeczywi?cie lepiej jecha? przez PL i SK lecz o je?dzi w Alpy przez Kufstein. Nale?y spojrze? na map? gdzie to jest i nie proponowa? bezsensownego t?uczenia si? przez PL czy SK czy CZ.
Oczywi?cie alternatyw? idealn? [ze wzgl. na dobry stosunek jako?ci do cen dróg w Niemczech] by?oby szafni?cie S/A6 na odcinku 3M-Szczecin...
ALESSANDRO November 29th, 2006, 04:39 PM 3M-REDA-GOLENIÓW-SZCZECIN-KO?BASKOWO-POMELLEN-BERLINER RING-A9-NORYMBERGIA-MONACHIUM
Sorki ze tak pó?no ale troche przyspa?em
Pytanie czy przy A1 do Grudzi?dza, frgmetów S5 do Pnia i A2 do ?wiecka - nie bedzie szybciej i bezpieczeniej ni? DK6 do Szczecina...?
Luki_SL November 29th, 2006, 04:40 PM ... najgorsze jest to, ze ta mapka moze byc jak najbardziej aktualna a jedyne czego na niej nie bedzie to czesci odcinkow A1:bash:
Te odcinki A1 ,które s? zaznaczone to ju? raczej b?d? zbudowane.
GyL January 12th, 2007, 11:21 PM Którędy proponujecie przejechać przez Wiedeń jadąc z Brna w kierunku Linz.
Sam znalazłem kilka wariantów:
- B7->centrum Wiednia->A1 najkrótsza, tylko czy najszybsza, nie chce stac w korkach.
- B7->A22->A23->fragment bez autostrady->A1
- B7->A22->A23->A2->A21->A1
- B7->A22->S5->S33->A1
Kleszczu January 12th, 2007, 11:36 PM Wiesz co- spróbuj nie E461 tylko z Brna na Znojmo i E59, a potem 19 doE60- ominiesz Wiedeń- może trochę nadrobisz, ale ominiesz cały Wiedeń.
Gajeś January 13th, 2007, 11:56 AM Znacie jakąs mape internetową typu www.viamichelin.com ale bardziej aktualną ??? Najlepiej taką zeby A2 Konin - Stryków była zaznaczona.
ALESSANDRO January 25th, 2007, 12:24 PM Gajeś - nie znam. Nawet moje ulubione Google Maps nie mają. Ale to nie kłopot. Wiesz, że ma 100km, wiesz, gdzie jest więc luz:)
A propos mam pytanie ad gremium:
jak lepiej jechać Wawa-Monachium?
Rawa Maz - Stryków - A2 - Świecko - Berlinerring, czy lepiej GOP - A4 - ścieżka na Bolesławiec - Zgorzelec?
Różniece w km niewielkie ale wydaje się, że przez Wlkp jest lepsza droga i nie jedziesz niepotrzebnie na południe, żeby potem A4 znów gnać na północny zachód. Co myślicie?
HTP January 25th, 2007, 07:17 PM Chyba ta 2nd. 1st wariant płacisz za A2 i masz "ścieżkę" do granicy dł ~100 km. Na DK4 ta ścieżka ma około 50km.
Gajeś January 28th, 2007, 12:19 PM Ja bym pojechał DK2 do Łowicza i na sryków do A2 i potem do Niemiec na A12 -> A10 -> A9. Według mnie to jest najlepsze rozwiazanie bo słyszałem ze droga Rawa Maz. - Łodz jest fatalna...
Paskuda January 28th, 2007, 04:12 PM Kraków-Lublin
Najczęściej przez Kielce, rzadziej przez Radom, choć do Radomia sie droga poprawila, do Kielc technicznie popsuła.
Nie polecam przez Rzeszów, ani z odbijaniem w Tarnowie na DK73 do DK79.
Dodam jeszcze, iż w Sandomierzu w zimie po opadach śniegu lepiej nie ulegać znakom, które skierują nas na drogę wojewódzką 777 (skończy się to jazdą po zbitym śniegu i lodzie) i rzeczywiście lepiej pojechać DK79 do Ożarowa - DK74 do Kraśnika - DK19 do Lublina.
Jak jest sucho można śmiało zaoszczędzić jeszcze 10 km jadąc DK79 do Sandomierza - 777 do DK74 - DK74 do Kraśnika i DK19 do Lublina.
Slavekk January 28th, 2007, 04:56 PM Jaka jest najlepsza droga z Pabianic do Warszawy?
Są 4 opcje
1.Pabianice-Łódz-Rawa-Gierkówka
2.Pabianice-Łódz-Łowicz-Wawa
3.Pabianice-Tomaszów-Gierkówka
4.Pabianice-Piotrków-Gierkówka
Która opcja według was jest najlepsza???
Piąta...;-)
Pabianice-Rzgów-Wola Rakowa-Andrespol-Brzeziny-Rawa-Gierkówka
Kalkstein January 28th, 2007, 08:52 PM Dodam jeszcze, iż w Sandomierzu w zimie po opadach śniegu lepiej nie ulegać znakom, które skierują nas na drogę wojewódzką 777 (skończy się to jazdą po zbitym śniegu i lodzie) i rzeczywiście lepiej pojechać DK79 do Ożarowa - DK74 do Kraśnika - DK19 do Lublina.
Jak jest sucho można śmiało zaoszczędzić jeszcze 10 km jadąc DK79 do Sandomierza - 777 do DK74 - DK74 do Kraśnika i DK19 do Lublina.
Zgadza się, zimą odcinek DW777 od Sandomierza do miejscowości Maruszów (skrzyżowanie z DK 74 przed mostem w Annopolu) jest paskudny: to kwestia odsnieżania i podjazdu w Dwikozach. Ale też DK 79 od Sandomierza do Krakowa miejscami pozostawia wiele do życzenia.
Poznańczyk January 28th, 2007, 10:55 PM Dzisiaj przetestowałem trasę z Poznania do Krakowa przez Łódź. Z Poznania do Strykowa A2 (1h 25min bez wariowania). Ze Strykowa DK 14 ominąć z prawej strony Łódź. I dalej przez Piotrków, Częstochowę, Sosnowiec do A4. Cała trasa zajęła 4 godziny 15 minut praktycznie nie jadąc szybciej niż 140km/h prawie cały czas drogami dwujezdniowymi. Komfort i bezpieczeństwo o wiele lepsze niż jadąc przez Wrocław czy przez Kępno :) Jedyną wadą tej trasy jest to, że zalicza się wszystkie polskie płatne autostrady :/
cudak January 29th, 2007, 08:02 PM Ile dziś jedzie się Wawa-Pń?
Proszę o Wasze czasy przejazdu na trasie Wawa-DK8-DK72-DK708-A2-Pń.
Czas i pora przejazdu. Thx!
Ja często jeżdże z W-wy do Poznania .
Mieszkam w Piasecznie k/W-wy - dojeżdżam do "trasy katowickiej" ( nie będę się rozpisywał , jak omijam korki w Magdalence na DW721 ) - dalej do Rawy - obwodnica miasta i DK72 do Łodzi - dojeżdżam do Brzezin ale nie skręcam w DW 708 do Strykowa tylko w kilkaset metrów dalej jest taka powiatowa droga z Brzezin do Strykowa ok. 14 km - praktycznie sama prosta , może nie najlepsza , ale mały ruch - w Strykowie mam tylko do pokonania jedne światła w przeciwnym kierunku DK 14 niż cała Polska która wali z A2 do Strykowa i dalej na Łowicz - ja zawijam się na A2 i prosto do Poznania .
Z Piaseczna na parking przy M1 w Poznaniu zajmuje mi równo 3 godziny .... tylko , że niestety mocno przekraczam prędkość na A2 mam na liczniku non stop 180 km/h . Czyli można , ale nie ma się czym chwalić , proszę nie naśladować :) . Jak mniemam 4 godzny to możliwy do wykręcenia czas bez specjalnego naginania .
W przeciwnym kierunku staram się po zjechaniu z A2 nie jeździć przez Stryków tylko jadę przez Łódź i ul. Brzezińską - 3,5 godziny .
ALESSANDRO January 30th, 2007, 04:41 PM Mała kompilacja Waszych postów.
@ HTP - na 4ce to jest autentyvcnie ścieżka i przy 1500km trasie do wykręcenia jest to najbardziej niebezpieczny kawałek imho. A DK2 od Nowego Tomyśla do granicy to łądna, nowa szeroka 1x2 - bez porównania z 4ką.
@ Gajeś i Cudak - jechałem z Pnia do Wawy przez Stryków i DK8, jadąc na A2 130kmh [co innego Wawa-Pń, co innego Wawa-Alpy - raczej na A musiałbym trzymać ww prędkość], spokojnie na trasie - góra 20kmh ponad i 50 w mieście i zrobiłem to w 3,5h. Było PUSTO. Ani jednego korka. Nigdzie. Co prawda to był 1 stycznia 2007 roku gdy wsyzscy leczyli kaca, może dlatego... hehe.
Bardzo Wam dziękuję za odp. choć nadal nic nie wiem. Każdy mówi co innego i każdy ma rację...:lol:
mac_s January 30th, 2007, 04:52 PM Znacie jakąs mape internetową typu www.viamichelin.com ale bardziej aktualną ??? Najlepiej taką zeby A2 Konin - Stryków była zaznaczona.
tutaj jest pare (http://iww.web.de/de/themen/motor/routenplaner/index.wjsp)
pozdro
maciek
dominobb September 27th, 2007, 06:08 PM ^^ najlepiej jest zjechac na Olawe-Strzelin
i potem przez Olawe, Jelcz-Laskowice i do Olesnicy
gicek_b September 27th, 2007, 10:59 PM Którędy najlepiej pojechać z Wieliczki do lublina ?? przez Sandomierz czy może przez Opatów ??czy jakoś inaczej
stasiekkk September 28th, 2007, 12:41 AM ^^^
1. Niepołomniece, Sandomierz, Zawichost, Kraśnik > Lublin
2. omijasz Kraków z lewa lub prawa dalej Kielce, Opatów, Kraśnik > Lublin
v2 jest o 30km dłuższa ale mniej kręcenia
hosemaria October 1st, 2007, 12:51 PM Wybieram się niedługo na wesele do Radymna. Będe jechał od Dąbrowy Górniczej pewnie przez Olkusz. obwodnica krakowa, Tarnów, Rzeszów.
Czy po drodze czekają na mnie jakieś niespodzianki? Mam zamiar ciąć cały czas drogą DK40 do Krakowa.
Z tego co widze to chyba nie ma innej alternatywy. Chyba że się mylę?..
fairhair26 October 1st, 2007, 02:02 PM Wybieram się niedługo na wesele do Radymna. Będe jechał od Dąbrowy Górniczej pewnie przez Olkusz. obwodnica krakowa, Tarnów, Rzeszów.
Czy po drodze czekają na mnie jakieś niespodzianki? Mam zamiar ciąć cały czas drogą DK40 do Krakowa.
Z tego co widze to chyba nie ma innej alternatywy. Chyba że się mylę?..
nie DK40 a co najwyżej E-40 lub DK4. Ja bym sobie pojechał do Sieniczna tam skręcił w lewo na Skałę DW773 aż do Słomnik potem w prawo na DW775 potem do Szczurowej aż do Żabna i tam skręcić a Tarnów DW973 a potem już jechać DK4 aż do Radymna. W ten sposób ominiesz remontowany odcinek DK94 o długości 8 km, ominiesz zatłoczony niemiłosiernie Kraków, jego obwodnicę oraz remontowany i zatłoczony odcinek DK4 Targowisko - Tarnów.Dk4 na Radymno ma czasami przekrój 1x4 więc jedzie się dość szybko ale za to mamy Ropczyce, Rzeszów, Jarosław i Przeworsk bez obwodnic co może być problemem. Można z Żabna też jechać na Dąbrowę Tarnowską do Radomyśla Wielkiego i potem przez Mielec, Kolbuszową, Sokołó Małoplski aż do Leżajska drogą DW785 a potem w Leżajsku skręcić w prawo na DK77 do Jarosławia i stamtąd DK4 na Radymno
Luki_SL October 2nd, 2007, 04:37 PM Mam pytanko, poczynając od węzła Bielany Wrocławskie na A4, czy na Wałbrzych lepiej pojedzie się DK35 na Świebodzice i potem Wałbrzych, czy mniejszy ruch jest jadąc w stronę węzła Kostomłoty i potrem dalej DK5 na Strzegom-Świebodzice-Wałbrzych??
hosemaria October 2nd, 2007, 11:41 PM nie DK40 a co najwyżej E-40 lub DK4. Ja bym sobie pojechał do Sieniczna tam skręcił w lewo na Skałę DW773 aż do Słomnik potem w prawo na DW775 potem do Szczurowej aż do Żabna i tam skręcić a Tarnów DW973 a potem już jechać DK4 aż do Radymna. W ten sposób ominiesz remontowany odcinek DK94 o długości 8 km, ominiesz zatłoczony niemiłosiernie Kraków, jego obwodnicę oraz remontowany i zatłoczony odcinek DK4 Targowisko - Tarnów.Dk4 na Radymno ma czasami przekrój 1x4 więc jedzie się dość szybko ale za to mamy Ropczyce, Rzeszów, Jarosław i Przeworsk bez obwodnic co może być problemem. Można z Żabna też jechać na Dąbrowę Tarnowską do Radomyśla Wielkiego i potem przez Mielec, Kolbuszową, Sokołó Małoplski aż do Leżajska drogą DW785 a potem w Leżajsku skręcić w prawo na DK77 do Jarosławia i stamtąd DK4 na Radymno
Dzieki za odpowiedź.
Zastanawia mnie czy gra jest warta świeczki. To ok 300 km. A widze że większość tych dróg jest źółta na mapie. Mam wątpliwości czy nie wpadne z deszczu pod rynnę.Będę jechał w Sobotę z rana ok 5 wyruszam. Czy te remonty są az tak uciązliwe że lepiej jest jechać tymi drogami?
Czy jeździłeś tymi drogami i jesteś w stanie powiedzieć z jaką prędkością można na nich jechać tzn. nie przepisowe 50 km:lol: ale czy da się coś wiecej wycisnąć i jaki jest ruch?
Z tego co piszesz to wartoby pojechać do Żabna a potem od Tarnowa już E40. Remonty DK94(8 km) i od Targowiska do Tarnowa(sporo :P) to spory kawałek drogi.Czy przejazd z Żabna przez Tarnów na E40 jest w miarę znośny?
A jak najlepiej przejechać Rzeszów. Widze że jest taka niby obwodnica dwupasmowa ale nadrabia się drogi. czy lepiej przez samo centrum po lini prostej?
Nigdy nie byłem w tej części Polski, stąd tyle pytań...
fairhair26 October 3rd, 2007, 12:42 PM ^^ Jeśli będziesz jechał o 5:00 rano to nie ma sensu jechać taka trasą jak podałem tylko DK94 do Krakowa potem przez Kraków a potem cały czas DK4. Przez Rzeszó możesz jechać miejską obwodnicą 2x2. Jedzie się tam sprawnie
Zyzio October 3rd, 2007, 01:52 PM ^^ Jeśli będziesz jechał o 5:00 rano to nie ma sensu jechać taka trasą jak podałem tylko DK94 do Krakowa potem przez Kraków a potem cały czas DK4. Przez Rzeszó możesz jechać miejską obwodnicą 2x2. Jedzie się tam sprawnie
Dobrze gada, do godz. 7 rano jak wjedziesz w Kraków, to spoko przejedziesz. Po 7:30 zaczynają się kłopoty DUŻE.
Nie pchaj się tylko na obwodnicę/autostradę (w remoncie), a lepiej chyba jednak na DK75 (przez Nową Hutę/Niepołomice/Targowisko).
Potem jest tylko problem jak ominąć remontowaną DK4 Bochnia/Brzesko i dalej...
(może by tak nie przez Niepołomice, a właśnie Szczurowa?)
paulet October 3rd, 2007, 02:03 PM to DK 79 przez Nowa hute, nie ?
hosemaria October 3rd, 2007, 08:32 PM Wg tego co mówicie aby ominąć remonty na DK4 mozna by się się pokusić o trasę Kraków(Dk79) aż do Nw. Brzeska potem drogę do Szczurowej, Żabno i na Tarnów coby wjechać na Dk4. Wymyśliłem coś takiego aby w samym Tarnowie aby nie pchać się do centrum skręcić zaraz za mostem kolejowym za Klikowem w prawo (ulice Elektryczna i Spokojna (dobrze wróży:P)) i jechać na DK 73 potem kierować się już cały czas na Rzeszów drogą DK4. Jak widzicie ten manewr. Opinie ludzi z Tarnowa mile widziane:)
hosemaria October 3rd, 2007, 08:37 PM Wymyśliłem coś takiego aby w samym Tarnowie aby nie pchać się do centrum skręcić zaraz za mostem kolejowym za Klikowem w lewo!! (error się zakradł)(ulice Elektryczna i Spokojna (dobrze wróży:P))
ALESSANDRO January 16th, 2008, 04:00 PM Jeszcze nim te posty zostaną pokasowane, chciałem podziękować ty z Was, którzy okazali dobrą wolę. DD to nie koniec trasy, bo jadę do Słowacji, tyle tylko, że dawno tego nie robiłem. Jeszcze raz dzięki i sorry za OT! :cheers:
Czesc,
Proponuje jechac "jedynka" do BB. Mi to za zwyczaj zajmowalo ok. 8-9h. Kiedys walnalem rekord moim 20 letnim sprzetem 7h, ale mocno sie spieszylem i ruch byl malutki.
Powodzenia.
Czas przejazdu DK1:
Trójmiasto(S6) - Łódź(Zgierz) - 4,5 h (kiedy jeszcze nie było A1)
Łódź - 40 - 60 min
Łódź - Katowice(S1) - 2 h
Katowice - BB - 1 h -1,5 h
Suma - 8 - 9 h
Ja bym proponował zapytać o jakiej porze jechać?
Ja jeździłem DK1. Teraz to masz nawet 2 odcinki A1 po drodze :)
A najlepiej jechać tak aby w BB być 1-2 w nocy od około 20-21 masz luźniej na drodze, a przy okazji nie jesteś tak późno w nocy na miejscu.
Ostatnio tak jechałem do Tychów.
DK 6 > A6 > S3 > DK3 > A4 > S1 > DK1 :cheers:
Przeniosłem to tu, żeby nie dostać po łapkach.
Rozumiem, że lepiej mijać Toruń kawałkiem DK10>S10>DK1, jadąc północy dalej na Łódź i Słowację?
PLH January 16th, 2008, 04:07 PM Rozumiem, że lepiej mijać Toruń kawałkiem DK10>S10>DK1, jadąc północy dalej na Łódź i Słowację?
Zależne jest to od kilku czynników:
1. Jeśli masz zamiar jechać S10 przepisowo 100km/h, a potem DW552 90/70/50 km/h to w większości przypadków szybciej raczej wyjdzie przz miasto
2. Jeśli szybciej(130/110), to wiadomo ;)
3. Poza niedzielą na DW552 można się natknąć na kolumny TIRów, a tam jest pełno wiosek i zakrętów, więc nie ma jak wyprzedzić :(
4. Czasami bardzo długo czeka się na światłach w Łysomicach do skrętu(wjazd na DW552)
ALESSANDRO January 16th, 2008, 04:20 PM Sorry za błąd w zapisie, nie przyjrzałem się mapce, oczywiście chodziło o DW552.
Chciałbym wyjechać koło 2000hrs z 3M więc planuję tam być koło 2130-2200hrs w dzień powszedni typu czwartek/piątek.
Ale mam jeszcze większą zagwostkę: jak dojechać do Veľká Lomnica pod Popradem i nie stracić 5h na wizytówce polskiego myslenia: Zakopiance.
Czy ktoś z Was wie, w jakim stanie są drogi, które pozwoliłyby mi jechać dalej na południe DK1>DK69 przez Żywiec>DW945 do granicy>SK>ichniejszą 521>520>59>584>do czegoś co wygląda jak słowacka S1 i dalej na zachód?
Ktoś to przerabiał?
PLH January 16th, 2008, 04:27 PM ^^ Ja nie, ale z mapy wygląda, że czasowo wyjdzie podobnie, nawet z korzyścią dla Zakopianki
Zresztą niech wypowiedzą się ci, co jechali
ALESSANDRO January 16th, 2008, 04:39 PM ^^
No słyszałem, że sama Zakopianka teraz, w okresie ferii, dodaje 5h jazdy z wariatami. I wiem to i z opowiadań i z pierwszej ręki, od kumpla który wracał z Sylwestra do Wawy 15hrs! Ja jadę z 3M, a to nieco dalej:)
Byłem na stronie słowackiej infry i tam jest autostrada D1 pełną gębą aż pod Poprad. Pytanie jak długo zajmuje i jak wygląda kawałek między granicą a Liptovsky Mikulas...?
Dzięki za pomoc PLH!
ALESSANDRO January 17th, 2008, 01:25 PM Nikt? Żaden użytkownik forum z Południowej Polski? Nic? :)
pmaciej7 January 17th, 2008, 01:29 PM Od Chyżnego do Liptowskiego jest droga 1x2, bez poboczy. Trochę jedzie się przez wioski, a trochę jednojezdniowymi bezkolizyjnymi (nie wiem czy są oznaczone jako eski) - Dolny Kubin, Oravski Podzamok. Zdjęcie tej ostatniej jest w wątku o słowackich autostradach.
PLH January 17th, 2008, 01:32 PM ^^ Mówisz o drodze przez Dolny Kubin(70) czy Zuberec(584) ??
EDIT: Chyba jednak przez Zuberec:) Na odcinku ok 15 km droga jest całkiem stroma i kręta, ale da się wytrzymać
Dalej - wiadomo autostrada D1 oraz DK 18 do Popradu
Luki_SL January 17th, 2008, 01:44 PM Ja zawsze jeżdzę 59 do Ruzembroka, potem 18/D1 w stronę Popradu,droga o niebo lepsza niż przez Zuberec(szybsza).
marc123 January 17th, 2008, 02:31 PM A ja mam pytanie o trasę Warszawa - Świnoujście.
1. DK 2 - DK 14 - A2 - DK 2 - A12 (Niemcy) - A10 - A11 - A20 - droga na wyspę Uznam - Świnoujście
2. DK7 - DK 10 - DK3
pmaciej7 January 17th, 2008, 02:44 PM ^^ DK(A)2, DK3
PLH January 17th, 2008, 02:47 PM ^^ A może DK2 - 14 -A2 - Świebodzin - DK3 ??
Na prawdę trudno jest udzielić jednożnacznej odpowiedzi. Ważne jest czy jeździsz przepisowo(niektóre legendy wpominają o takich)
ALESSANDRO January 17th, 2008, 03:11 PM Ja zawsze jeżdzę 59 do Ruzembroka, potem 18/D1 w stronę Popradu,droga o niebo lepsza niż przez Zuberec(szybsza).
^^ Mówisz o drodze przez Dolny Kubin(70) czy Zuberec(584) ??
EDIT: Chyba jednak przez Zuberec:) Na odcinku ok 15 km droga jest całkiem stroma i kręta, ale da się wytrzymać
Dalej - wiadomo autostrada D1 oraz DK 18 do Popradu
Od Chyżnego do Liptowskiego jest droga 1x2, bez poboczy. Trochę jedzie się przez wioski, a trochę jednojezdniowymi bezkolizyjnymi (nie wiem czy są oznaczone jako eski) - Dolny Kubin, Oravski Podzamok. Zdjęcie tej ostatniej jest w wątku o słowackich autostradach.
OK. To już prawie wszystko jasne. A jak wygląda droga z BB do Korbielowa, DW945?
PLH January 17th, 2008, 03:17 PM OK. To już prawie wszystko jasne. A jak wygląda droga z BB do Korbielowa, DW945?
Wprawdzie nie wiem, ale czy nie lepiej byłoby jechać z Żywca do Milówki S69, tam skręcić na Rajczę i Glinkę i jechać przez dawne przejście gr. Ujsoły?
Sprawdzona, całkiem fajna trasa, od Milowki praktycznie zero ruchu
jadwas January 17th, 2008, 03:35 PM ^^ A może DK2 - 14 -A2 - Świebodzin - DK3 ??
Na prawdę trudno jest udzielić jednożnacznej odpowiedzi. Ważne jest czy jeździsz przepisowo(niektóre legendy wpominają o takich)
W Trzcielu na DW137 do Międzyrzecza.
No i ta wielowariantowość wyjazdu z Warszawy
ALESSANDRO January 18th, 2008, 10:07 AM Wprawdzie nie wiem, ale czy nie lepiej byłoby jechać z Żywca do Milówki S69, tam skręcić na Rajczę i Glinkę i jechać przez dawne przejście gr. Ujsoły?
Sprawdzona, całkiem fajna trasa, od Milowki praktycznie zero ruchu
Na Googlemaps nawet nie ma takiej drogi:):nuts:
PLH January 18th, 2008, 12:55 PM ^^ Czy nie masz zwykłego atlasu/mapy w domu?
Jeśli nie, to: http://www.viamichelin.fr/viamichelin/int/dyn/controller/Cartes-plans?mapId=-t2oztw0v94k3ep&initialMap=mapid&dx=599&dy=408&empriseW=1350&empriseH=682
PLH February 2nd, 2008, 02:09 PM Trasa na dziś to Łódź - Wrocław
Co lepsze:
1. DK 14 --> DK 8
2. DK 1 --> Piotrków Tryb. --> DK 8
3. inne
Biorę pod uwagę czas od chwili wyjazdu z Łodzi, przejazd przez miasto mnie nie interesuje:)
Przy wyborzę trasy bardzo proszę o uwzględnienie tolerancji + 20 km/h :) oraz ilość fotoradarów przy drodze
colocolo February 2nd, 2008, 03:00 PM Na poprzedniej stronie kolega Luki, pytał się o drogę z Wrocławia do Wałbrzycha. Dam rade dla tych,którzy może będą kiedyś mieli podobny dylemat. W dzień radzę jechać A4 i DK5 i potem skręcić koło Strzegomia na DW374,ponieważ nie ma tam prawie żadnych miejscowości po drodze,są długie proste z łagodnymi zakrętami,no i prawie 30km jedzie się autostradą.W nocy radzę jechać DK35 mimo,że jest tam sporo wiosek,to ruch wieczorem jest tam mniejszy,droga jest dobrze oznakowana,na sporej długości jest wymieniona nawierzchnia(ale utwardzonych poboczy brak) no i jeśli jedzie się po ciemku np.autostradą od strony Krakowa to lepiej zjechać koło Wrocławia żeby nie popaść w monotonię:)
Luki_SL February 2nd, 2008, 03:17 PM ^^Potwierdzam, słowa kolegi;) Od czasu zadania tego pytania tą trasą jechałem już z 10razy tam i spowrotem:) Faktycznie droga oprócz kilku km trochę gorszej nawierzchni jest świetna;)
bebe.2006 February 2nd, 2008, 03:26 PM Trasa na dziś to Łódź - Wrocław
Co lepsze:
1. DK 14 --> DK 8
2. DK 1 --> Piotrków Tryb. --> DK 8
3. inne
...
Byla kiedys mowa o drodze: DK14 Lodz-Lask, DW481 Lask-Wielun i DK8 Wielun-Wroclaw. Omija sie Zdunska Wole i Sieradz.
Nie znam tej drogi w praktyce.
Teoretycznie mozna jeszcze skrot Widawa-Zloczew i dalej DK14 do Walichnowy.
PLH February 2nd, 2008, 04:02 PM Byla kiedys mowa o drodze: DK14 Lodz-Lask, DW481 Lask-Wielun i DK8 Wielun-Wroclaw. Omija sie Zdunska Wole i Sieradz.
Nie znam tej drogi w praktyce.
To brzmi zachecająco - względnie mała ilość wsi po drodze
Zostają tylko dwie sprawy:
1. W jakim stanie jest DW 481 oraz ewentualnie ten skrót Widawa - Złoczew
2. Jak wygląda przejazd przez Wieluń
Strzala February 21st, 2008, 05:21 PM Który wariant Lublin-Olsztyn lepszy/szybszy?
1.DK17--->DK7--->DK51
2.DK17--->DK61--->DK57--->DK53
3.DK 19--->DK63---> DK58--->DK53
http://images34.fotosik.pl/151/2b70152c4f1a3bf6.jpg (www.fotosik.pl)
other_side February 21st, 2008, 05:46 PM IMHO najlepszy jest wariant 3. (omija się Warszawę i DK17), najgorszy jest pierwszy. Drugi też nie jest zły (można ominąć prawie całą Warszawę po DW631), tylko co z tą DK17…
Strzala February 21st, 2008, 06:36 PM Wariant pierwszy (do Płońska) znam praktycznie na pamięć i to jest jego duży atut.Z drugiej strony wyjazd będzie w następny piątek ok. 16 czyli DK17 mam całkowicie zapchaną("Warszawiacy" wracają do domów).Przejazd przez samą Warszawę to nie problem,zwłaszcza około 17:30-19
Z wariantów 2 i 3 kompletnie nie wiem w jakim stanie są DK61,DK57,DK53,DK63,DK58- czy dużo jedzie się przez wioski i miasteczka,jaki jest stan nawierzchni itp. także prosiłbym ewentualnie o jakieś sugestie.
19Dako20 February 21st, 2008, 10:38 PM ciekawa rzecz:
http://maps.google.com/
zakładka "pokaż dojazd"
:)
PLH March 19th, 2008, 10:05 PM Cała trasa to Łódź - Gdańsk, natomiast interesuje mnie odcinek DK1 na wys. Grudziądza - A1
Czy lepiej będzie:
1. Normalnie DK1 i DK22
2. W Warlubiu na DW 214 do Skórczu i dalej DW 222 do Stargardu i 22 do A1
Jesli ktoś jechał droga nr. 2, to czy można tam na większości odcinów utrzymywać prędkość ok. 100 - 110 km/h?
pmaciej7 March 19th, 2008, 10:16 PM Z Warlubia do Skórcza jest w zasadzie prosty odcinek - kilka łagodnych łuków i ze dwie wioski. W kilku miejscach są nierówności naiwerzchni i jadąc za szybko można "szurnąć". I przed samym skórczem jest śliczny zakręt 90 stopni. Od Skórcza do A1 jest już gorzej - wioski i zakręty. Ale to kilaknaście kilometrów i mimo tego jest lepiej niż na DK1, bo nie ma ciężarówek i ruch znacznie mniejszy.
I ważne, jaką porą będziesz jechał. W dzień przez Skórcz, nocą lepiej jedź DK1.
PLH March 19th, 2008, 10:26 PM ^^ Dzięki wielkie.
Jeszcze tylko jestem ciekaw jak wyglada przejazd przez Stargard
pmaciej7 March 19th, 2008, 10:33 PM DK 22 w Starogardzie jest chyba odnowiona, gdzieś były fotki, poszukaj.
PLH March 19th, 2008, 10:54 PM ^^ Jest, widziałem zdjecia. Raczej chodziło mi o to, czy przejazd jest jakoś szczególnie kłopotliwy, ale chyba nie jest
cichy87 March 19th, 2008, 11:09 PM I przed samym skórczem jest śliczny zakręt 90 stopni.
bez przesady, max 45 st ;)
Od Skórcza do A1 jest już gorzej - wioski i zakręty. Ale to kilaknaście kilometrów i mimo tego jest lepiej niż na DK1, bo nie ma ciężarówek i ruch znacznie mniejszy.
I ważne, jaką porą będziesz jechał. W dzień przez Skórcz, nocą lepiej jedź DK1.
Zgadza się. Mimo wszystko polecam ten wariant, zamiast pchać się zatłoczoną "jedynką".
Jeszcze tylko jestem ciekaw jak wyglada przejazd przez Stargard
Starogard. Nie jest tak źle, pół roku temu było gorzej. Zależy jeszcze którędy pojedziesz przez Starogard. Bo jeśli pojedziesz wg znaków (tzn na pierwszym rondzie po wjezdzie od strony Skórcza skrecisz w lewo) w godzinach szczytu to mozesz nadziać się na korek przy skrecie w DK22 i na niej samej. Wszystko zalezy czy skonczyli juz robic drugi pas i ruch odbywa się normalnie czy nadal wahadłowo (a nie wiem bo dawno nie byłem). W każdym bądź razie nie powinieneś w Starogardzie stracić zbyt wiele czasu:)
Czifo March 20th, 2008, 12:06 PM Mógłby ktoś polecić jakąś sprawną trasę przejechania przez Wrocław?:) Wjazd od strony A4 z Opola a wyjazd 5 w Stronę Poznania
smar March 20th, 2008, 12:53 PM Mógłby ktoś polecić jakąś sprawną trasę przejechania przez Wrocław?:) Wjazd od strony A4 z Opola a wyjazd 5 w Stronę Poznaniaja zawsze jeżdżę DK5 :) Powstańców->Hallera->Klecińska->Na Ostatnim Groszu->z Mostu w Osobowicką i dalej Bałtycka i Żmigrodzka.
cichy87 March 21st, 2008, 06:41 PM Jeszcze tylko jestem ciekaw jak wyglada przejazd przez Starogard
Jeśli jeszcze nie jest za późno to chciałem ostrzec, że w Starogardzie znowu potężne korki można napotkać. Są objazdy i ruch wahadłowy na odcinku DK22. Wszystko zależy o jakiej porze dnia pojedziesz - jeśli w środku dnia i na dodatek przed świętami to musisz liczyć się z tym że trochę postoisz. O każdej innej porze nie powinno być tak źle
PLH March 21st, 2008, 06:49 PM ^^ :) Nie, nie jest za późno - bede jechał dopiero w czerwcu
Naszło mnie teraz jak się dowiedziałem o rozszerzeniu programu Drogi Zaufania
jahu_pl March 21st, 2008, 07:25 PM ja zawsze jeżdżę DK5 :) Powstańców->Hallera->Klecińska->Na Ostatnim Groszu->z Mostu w Osobowicką i dalej Bałtycka i Żmigrodzka.
Zależnie od pory dnia można omijać korki tworzące się na tej drodze.
Np jak jest korek na wlocie do Wrocławia to omijam: zjeżdżam na auchan -> Czekoladowa -> Krzycka -> Skarbowców -> Hallera
Potem np. na korki na Osobowickiej mam skrót -> za mostem Milenijnym skręcam w prawo w kierunku Osobowic, potem skrót przez pola irygacyjne (ćwiczebna i kominiarska) i po 10 minutach jestem już za Wrocławiem. Cały Wrocław możesz pokonać w 30-60 min zależnie od godziny.
Uyncior March 22nd, 2008, 11:53 PM a ja mam pytanie czy jadac od strony sosnowca zjade bez problemu na a4 w strone gliwic w katowicach na wezle murckowska
Luki_SL March 22nd, 2008, 11:58 PM ^^A kiedy chcesz tam jechac?? Bo przez święta powinno być płynnie:) W ciągu tygodnia zależy to od godziny, choć nigdy nie stoi się dłużej niż 5-7 minut;)
mkarta March 23rd, 2008, 12:14 AM ja zawsze jeżdżę DK5 :) Powstańców->Hallera->Klecińska->Na Ostatnim Groszu->z Mostu w Osobowicką i dalej Bałtycka i Żmigrodzka.
Ja wolę Osią Inkubacji (od dużego ronda za Auchan), a potem albo Grabiszyńską, albo Avicenny (mimo nowej estakady).
Po dojechaniu do Obwodnicy Śródmiejskiej tak samo.
mkarta March 23rd, 2008, 12:18 AM Potem np. na korki na Osobowickiej mam skrót -> za mostem Milenijnym skręcam w prawo w kierunku Osobowic, potem skrót przez pola irygacyjne (ćwiczebna i kominiarska) i po 10 minutach jestem już za Wrocławiem.
Ciekawe, a jaka jest nawierzchnia na Ćwiczebnej i Kominiarskiej?
Czifo March 23rd, 2008, 01:43 AM Jechałem dziś w okolicach południowych, chwilę się postało w okolicy mostu Milenijnego, a tak to ok.
Mr X March 25th, 2008, 03:15 AM Mam takie pytanie jak dojechać ze Zgorzelca do Warszawy?
1) w ciągu dnia;
2) po zmroku.
Niby wiadomo, że A4 i DK8, ale przejazd przez Wrocław, a później jednojezdniowa 8 z całą masą atrap fotoradarów, sporym ruchem, miejscowościami... Tymczasem A4 w stronę Opola dość mocno kusi...
Jadąc po zmroku wybrałem A4 i DK46. DK46 od A4 za Opole była całkiem dobra, później więcej miejscowości. Ogólnie był bardzo mały ruch, a światła miały akomodację także w zasadzie jechałem bez zatrzymania. Ciekawostką była nieoficjalna obwodnica Lublińca. Najgorsza nawierzchnia zdecydowanie w Częstochowie.
Mlody May 9th, 2008, 09:01 PM Czas: Przyszły długi weekend środa 19:00
Trasa: Katowice -> Tatrzańska Łomnica
Jak jechać ??
Sponsor May 9th, 2008, 09:47 PM Czas: Przyszły długi weekend środa 19:00
Jak jechać ??
No tu już masz chyba tylko jeden dylemat: DK44/28 czy A4/DK7. I to już twój wybór ale myślę, że przyjemniej będzie autopką (mimo tego ze jest remontowana), DK28 z Wadowic do Rabki ostatnio mnie strasznie wymęczyła na majówce, nonstop 50 km/h, górka, górka, zakret, zakręt, TIR, las.
miw May 9th, 2008, 11:27 PM Czas: Przyszły długi weekend środa 19:00
Jak jechać ??
Katowice - Bielsko - Żywiec - Ujsoły - Glinka (granica) - Namestovo - Tvrdosin - Zuberec - Lipt. Mikulas - Poprad - St. Smokovec - Tatr. Lomnica
:)
Wypróbowane na 1-dniowych wycieczkach w Tatry z Gliwic tudzież Katowic...
Luki_SL May 9th, 2008, 11:32 PM ^^Ja mam inną, chyba szybszą opcję, też wypróbowaną kilkakrotnie;)
Katowice - Bielsko - Żywiec - Korbielów - Namestovo - Oravsky Podzamok - Dolny Kubin - Ruzemberok - Lipt. Mikulas - Poprad - St. Smokovec - Tatr. Lomnica ;)
igor_k May 10th, 2008, 01:56 PM Pilne. Chodzi mi o podróż od końca A2 w Strykowie do Łomży, jaką waszym zdaniem wybrać drogę, gdzie są dzisiaj remonty?
wojtor May 10th, 2008, 06:48 PM Informacje o remontach znajdziesz tu:
http://www.gddkia.gov.pl/article/serwis_dla_kierowcow/lista_remontow//index.php?id_item_tree=ede5a9c7b381e366d357f012bd4a7984
Mlody May 10th, 2008, 11:47 PM ^^Ja mam inną, chyba szybszą opcję, też wypróbowaną kilkakrotnie;)
Katowice - Bielsko - Żywiec - Korbielów - Namestovo - Oravsky Podzamok - Dolny Kubin - Ruzemberok - Lipt. Mikulas - Poprad - St. Smokovec - Tatr. Lomnica ;)
Myślałem o tym ale nie byłem pewien czy to dobrzy pomysł :D Ile przejazd tą trasą zajmuje czasu?
PS. Dlaczego „;)”
Luki_SL May 11th, 2008, 08:42 AM ^^Zwykle jedzie się około 3 godzin lub trochę ponad:) Wszystko zależy od tego czy po drodze nie załapiesz się na więcej niż jedną ciężarówkę przewożącą drewno. NO i jeszcze ważna rzecz-jeśli jedziesz przez Słowację w nocy, to możesz liczyć na dużą dawkę adrenaliny, oznaczenia zakrętów w górach są naprawdę emocjodajne :D
pan_banan May 11th, 2008, 09:58 PM Wybieram sie z Krakowa do Klagnefurtu i rozważam 2 koncepcje trasy:
1) Z Krk na Cieszyn, Olomuniec, Brno, Wieden do Klagenfurtu
1') j.w. ale z Brna na Bratyslawe a potem Wiedeń i Klagenfurt
2) Z Krk na Słowację do Bratysławy, potem przeskok do Wiednia i dalej na Klagenfurt.
O ile trasę przez Brno i Wiedeń pokonywalem jakies 3 lata temu i mniej wiecej pamietam jak wyglada, to zastanawiam sie nad sensownosia jazdy przez Slowacje. Wszelka pomoc mile widziana.
ALESSANDRO May 12th, 2008, 08:18 AM Uważam, że jazda przez SK jest znacznie przyjemniejsza, niż przez Czechy. S1 do granicy masz, potem kawałek gorzej, a potem już wysokiej klasy nowe autostrady, łącznie z nową łączącą Bratysławę z Wiedniem. Czychy są "100 lat za murzynami" z jakościa dróg. Jedź przez SK. :)
hose May 20th, 2008, 07:11 AM Wybieramy się w czwartek ze znajomymi w trasę z Krakowa do Okuninki (jezioro Białe, okolice Włodawy). Najbardziej oczywisty wybór to DK79 do Kraśnika, a potem DK74 do Kraśnika, DK19 - Lublin, i na końcu DK82 do Włodawy.
Może ktoś częsciej jezdzi tymi trasami i moze polecic cos lepszego? Nie wiem jak tam sytuacja remontowa w Lublinie, no i jeśli chodzi o te trasy krajowe - może być spory ruch. Wyjezdzamy w czwartek rano.
Zyzio June 12th, 2008, 11:04 AM Wrocław przez Bydgoszcz nad Morze (Władysławowo/Jastrzębia Góra).
Wygląda, że od Wrocławia DK15, później DK5 do Bydgoszczy - tak by to wyglądało z mapy.
A może jednak nie tędy - może ktoś polecić inną trasę?
Będziemy wyjeżdżali np. ok. 10 rano z Wrocławia.
A z Bydgoszczy - poniedziałek rano, też np. o 10, jest sens pchać się do A1?
Torrr June 12th, 2008, 12:53 PM A nie lepiej Dk 15 do Torunia i obwodnicą autostradowa ((Nieszawka-wezeł DK15 z S10))-S10-A1-DW552-Dk1(Łysomice) ) i dalej jedynką do Gdańska?
pmaciej7 June 12th, 2008, 12:55 PM Ale z postu Zyzia wynika, że ma nocleg w Bydgoszczy. A na przejeździe wokół Torunia tylko nadkłada kilometrow, bo jakość drogi jest porównywalna.
Torrr June 12th, 2008, 01:11 PM Jezeli nie jest to nocleg wymuszony przeciskaniem sie przez miasto to zgoda
Zyzio June 12th, 2008, 01:36 PM Jezeli nie jest to nocleg wymuszony przeciskaniem sie przez miasto to zgoda
Rodzinę tam mam :)
ExGliwice June 12th, 2008, 03:21 PM wybieram sie w weekend Gliwice-Nowy Sacz.. zwykle jechalem A4 na Krakow, potem zakopianka, i odbijalem na limanowa/mszane .. Teraz sie boje ;-) tamtedy jechac, bo zakopianka rozkopana kolo myslenic/obwodnica Krakowa tez slabo.. Jakies inne alternatywy ktos cwiczyl moze?
pozdr.ExGliwice
Zyzio June 12th, 2008, 04:09 PM wybieram sie w weekend Gliwice-Nowy Sacz.. zwykle jechalem A4 na Krakow, potem zakopianka, i odbijalem na limanowa/mszane .. Teraz sie boje ;-) tamtedy jechac, bo zakopianka rozkopana kolo myslenic/obwodnica Krakowa tez slabo.. Jakies inne alternatywy ktos cwiczyl moze?
Nu, A4 do Krakowa, ale na Radzikowskiego - nie na obwodnice, bo utkniesz w korku na długo. Potem DK79 (Pasternik, Conrada, Opolska, Bora Komorowskiego = wszystko 2x2, potem Łowińskiego i pod Hutą, Igołomska) odbijasz na DK75 na Niepołomice/Szarów i w Targowisku wypadasz na DK4, Bochnia, Brzesko i odbijasz na N.Sącz.
Jeśli tylko nie zdarzy się wypadek czy inny korek to trasa od Krakowa do Brzeska winna zająć ok. 1h do 1h15min.
Inna wersja: po Pasterniku na rondzie Ofiar Katynia skręcasz w prawo w Armii Krajowej (DK94) i telepiesz się potem środkiem miasta - Aleje!!! - Kamieńskiego/Wielicka.
Nie polecam - na Kamieńskiego zwężenie, robią wiadukt/tunel do nowego Centrum Handlowego.
damiantychy June 12th, 2008, 04:55 PM TYCHY-BARTOSZYCE
S1-1-8(do Radziejowic)-579(do Nowego Dworu Maz.)-S7-7(do Olsztynka)-51
Wyjechałem w sobote o 3 rano -na miejscu 10.10(7godz.10 minut spod domu do domu).Powrót sobota od 13.30 do 20.10 (6godz.40minut spod domu do domu).W tym jakieś 3 przerwy po 10 minut.Trasa ok najgorzej dla mnie to odcinek z radziejowic do now.dw.maz i droga 51 u wylotu z Olsztyna na Bezledy.Ale całkiem spore kawałki sa już wyremontowane(droga 51) i poszerzone i jedzie sie w miare i z wyprzedzaniem nie ma problemów na tych wyremontowanych odcinkach.Dla mnie droga ok.Mam zamiar wypróbować jazde taka trasa do gdańska -ciekawe czy możliwe jest osiagniecie 7h.
damiantychy June 12th, 2008, 04:56 PM ?
?
ExGliwice June 12th, 2008, 11:08 PM Nu, A4 do Krakowa, ale na Radzikowskiego - nie na obwodnice, bo utkniesz w korku na długo. Potem DK79 (Pasternik, Conrada, Opolska, Bora Komorowskiego = wszystko 2x2, potem Łowińskiego i pod Hutą, Igołomska) odbijasz na DK75 na Niepołomice/Szarów i w Targowisku wypadasz na DK4, Bochnia, Brzesko i odbijasz na N.Sącz.
no, brzmi niezle.. na mapie wyglada tez nie najgorzej.. Kilometrowo to samo co po A4-obwodnicy.
Jedno jeszcze pytanie w samym Krakowie, z Bora Komorowskiego, nie warto czasem np. jechac Andersa/Ptaszyckiego? czy tez Łowinskiego/Igołomska jest szybciej? Bede jechal w sobote kolo 10-12.
Dzieki. ExGliwice
Zyzio June 13th, 2008, 05:29 PM Jedno jeszcze pytanie w samym Krakowie, z Bora Komorowskiego, nie warto czasem np. jechac Andersa/Ptaszyckiego? czy tez Łowinskiego/Igołomska jest szybciej? Bede jechal w sobote kolo 10-12.
Zdecydowanie Łowińskiego.
Andersa/Ptaszyckiego to centrum Nowej Huty, wprawdzie też w większości 2x2, a Łowińskiego jest 1x2 i duży ruch ciężarówek, ale w sobotę ruch będzie mniejszy, a w centrum masz więcej świateł po drodze. No i oznakowanie gorsze, trzeba wiedzieć gdzie jaki pas ruchu zająć - jeśli nie znasz tych rejonów - możesz się zaplątać.
Wierz mi, ja z Nowej Huty pochodzę :D
A jak na Łowińskiego żadnej ciężarówy nie ma, to i szybko się całkiem tamtędy jeździ.
----
Jedynym minusem tej trasy (całej, a nie odcinka w Nowej Hucie) jest Łapczyca....
Dawniej można było jechać przez Szarów-Kłaj-Stanisławice-Proszówki-Bochnia, ale z racji kilkuletniej przebudowy wiaduktu pod linią kolejową - odradzam absolutnie!
---
I jeszcze jeden skrót był: w Bochni dobijało się na Nowy Wiśnicz, Stary Wiśnicz, Kobyle, Uszew - jak były roboty na DK4 między Bochnią a Brzeskiem, to był rewelacyjny skrót - ale obecnie tam teraz robią roboty i też nie polecam kombinować.
A co do samej trasy: Bochnia-N.Wiśnicz-Muchówka-Młynne-Limanowa i dalej DK28 - to nie mam pojęcia - nigdy nie jechałem.
acmario June 14th, 2008, 12:10 AM no, brzmi niezle.. na mapie wyglada tez nie najgorzej.. Kilometrowo to samo co po A4-obwodnicy.
Jedno jeszcze pytanie w samym Krakowie, z Bora Komorowskiego, nie warto czasem np. jechac Andersa/Ptaszyckiego? czy tez Łowinskiego/Igołomska jest szybciej? Bede jechal w sobote kolo 10-12.
Dzieki. ExGliwice
A ja bym nie kombinował z ta jazdą przez Kraków. W sobotę o tej porze korków na obwodnicy nie ma i jedzie sie średnio 60 km/h co przez miasto nie jest do uzyskania ze względu na mnóstwo świateł. Nie wiem, może ostatnio coś się zmieniło ale ja zdecydowanie wybrałbym obwodnice no a póżniej DK4 i na rondzie na obwodnicy Brzeska na Nowy Sącz.
Zyzio June 16th, 2008, 03:27 PM W sobotę o tej porze korków na obwodnicy nie ma i jedzie sie średnio 60 km/h co przez miasto nie jest do uzyskania ze względu na mnóstwo świateł.
E, tam. Pracuję nieopodal ronda Ofiar Katynia i kawałek z domu/do domu dojeżdżam właśnie Conrada/Opolską. Kiedy nie ma korków to się trafia na zieloną falę i można nawet 80-90km/h jechać (jest ograniczenie do 70). A w sobotę o tej porze to i tu nie ma korków.
Niemniej jak się trafi na autostradzie na korek - to stoisz i nie zrobisz nic (zakaz wyprzedzania). A tu masz 2x2 a gdzie indziej spokojnie wyprzedzisz.
Korki na Conrada są:
* rano od 7 do 9:30/10
* od 13:30/14 do 17/18.
A poza tym się śmiga że hej...
Japinta9 June 17th, 2008, 09:10 AM Gdynia - Suwałki
Planuję jechać następująco:
Jadę obwodnicą trójmiejską, zjeżdzam na DK7 i jadę w stronę Warszawy.
W Ostródzie skręcam na DK16 i jadę w stronę Olsztyna i dalej do Mrągowa.
Jako, że dalej podobno DK16 jest w marnym stanie, odbijam w górę i jadę przez Ryn do Giżycka i dalej przez Olecko do Suwałk.
Wprowadzilibyście jakieś poprawki?
Alternatywą byłaby jazda górą wzdłuż granicy z Rosją przez Pasłęk, Lidzbark Warmiński, Bartoszyce, Kętrzyn. Mam jednak dziwne przeczucie, że drogi te mogą być kręte i w kiepskim stanie. Może jednak się mylę?
Japinta9 June 17th, 2008, 09:10 AM Gdynia - Suwałki
Planuję jechać następująco:
Jadę obwodnicą trójmiejską, zjeżdzam na DK7 i jadę w stronę Warszawy.
W Ostródzie skręcam na DK16 i jadę w stronę Olsztyna i dalej do Mrągowa.
Jako, że dalej podobno DK16 jest w marnym stanie, odbijam w górę i jadę przez Ryn do Giżycka i dalej przez Olecko do Suwałk.
Wprowadzilibyście jakieś poprawki?
Alternatywą byłaby jazda górą wzdłuż granicy z Rosją przez Pasłęk, Lidzbark Warmiński, Bartoszyce, Kętrzyn. Mam jednak dziwne przeczucie, że drogi te mogą być kręte i w kiepskim stanie. Może jednak się mylę?
Zyzio June 17th, 2008, 11:49 AM Bede jechal w sobote kolo 10-12.
Napisz, jak jechałeś i jak Ci poszło ;)
Białostoczanin June 17th, 2008, 12:27 PM W Ostródzie skręcam na DK16 i jadę w stronę Olsztyna i dalej do Mrągowa.
Pomiędzy Ostródą a Olsztynem droga jest w części wyremontowana i wyprostowana, ale prace toczą się dalej. Za Olsztynem drogowcy pracują na całego (okolice Barczewa), nie wiem czy rozpoczęły się prace na odcinku do Biskupca. Trasa Mrągowo-Giżycko: wiem że była remontowana bodajże w latach 2006-2007, ale szczegółów nie znam
Pomiędzy Bartoszycami i Kętrzynem droga jest wyremontowana, Kętrzyn-Giżycko: wąsko, kręto, stan drogi dobry, pełno przydrożnych drzew w odległości 30 cm od lusterka, Giżycko-Olecko: duża część drogi niedawno remontowana i równa jak stół, kręto, drzewa przydrożne są ale tylko w okolicach Olecka.
pmaciej7 June 22nd, 2008, 10:38 AM Jadę z Wrocławia do Katowic. Chcę zjechać na węźle z ulicą Bocheńskiego.
1. Jaką ten węzeł nosi nazwę?
2. Czy można zjechać bezpośrednio z A4, czy trzeba wcześniej dostać się na jakąś jezdnię zbiorczą - tak by wynikało ze zdjęć satelitarnych, a jeśli tak jest, to przed jakim węzłem się ona zaczyna? Batorego?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Luki_SL June 22nd, 2008, 11:24 AM Jadę z Wrocławia do Katowic. Chcę zjechać na węźle z ulicą Bocheńskiego.
1. Jaką ten węzeł nosi nazwę?
2. Czy można zjechać bezpośrednio z A4, czy trzeba wcześniej dostać się na jakąś jezdnię zbiorczą - tak by wynikało ze zdjęć satelitarnych, a jeśli tak jest, to przed jakim węzłem się ona zaczyna? Batorego?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Może zacznijmy od punktu 2. Należy zjechać na jezdnię zbiorczą za 331km autostrady są tam drogowskazy na Chorzów i Katowice-Os.Witosa(3pasy autostrady+2prawoskręty na zbiorczą). Należy jechać jezdnią zbiorczą aż do 335km i potem skręcić na ślimak, to jest zjazd na ul.Bocheńskiego (są tam drogowskazy na Poznań,Gliwice).
1.Ten węzeł nie jest strikte oznaczony, gdyż zjeżdża się na niego z jezdni zbiorczej. Charakterystyczne jest to, że od razu po przejechaniu pod wiaduktem (nad jest ul.Bocheńskiego) skręcasz w prawo.
miszelos June 22nd, 2008, 09:24 PM Witajcie,
Mam zamiar wyjechać z Warszawy do Rowów. Będe jechał o 3:00 rano z Wawy w sobotę.
Jaką trasę polecacie? zaznaczam ze bede jechał z 10 miesięcznym dzieckiem.
Pozdrawiam,
Michał
mgnat1 June 23rd, 2008, 05:13 PM Witajcie,
Mam zamiar wyjechać z Warszawy do Rowów. Będe jechał o 3:00 rano z Wawy w sobotę.
Jaką trasę polecacie? zaznaczam ze bede jechał z 10 miesięcznym dzieckiem.
Pozdrawiam,
Michał
Ja bym pojechał tak:
DK7 przez Gdańsk, do Żukowa,
z Żukowa DW211 przez Kartuzy, Sierakowice, Czarną Dąbrówkę do DK6,
DK6 do Słupska,
w Słupsku DW213 (na Łebę) do Lubuczewa, tam w lewo na Rowy
wgrzeg June 23rd, 2008, 07:11 PM Zamierzam podróżować z Wiednia do Bydgoszczy. Ma ktoś może typy na tą trasę? Planery i nawigacje odcinek w Czechach do PL granicy proponuja drogami gminnymi - nie wiem jaki jest ich stan a nie chcialbym rozwalic swoich niskoprofilowych opon i 16" felg. Macie jakies Typy? Dziękuję.
smar June 23rd, 2008, 07:22 PM Zamierzam podróżować z Wiednia do Bydgoszczy. Ma ktoś może typy na tą trasę? Planery i nawigacje odcinek w Czechach do PL granicy proponuja drogami gminnymi - nie wiem jaki jest ich stan a nie chcialbym rozwalic swoich niskoprofilowych opon i 16" felg. Macie jakies Typy? Dziękuję.ja jechałem z Wiednia na Mikulov, dalej Brno, później drogą 43 przez Svitavy do Boboszowa. Dalej standard: Wrocław, Poznań.
Jechałem nocą i trochę trasa problematyczna, bo dużo zakrętów i dośc wąsko (w Czechach), ale nawierzchnia w miarę ok.
Gajeś June 23rd, 2008, 07:33 PM Ja bym pojechał przez Brno, Cieszyn, i dalej S1, DK1, Gierkówka, aż do Torunia i potem DK10 na Bydgoszcz.
Michał Ch. June 23rd, 2008, 08:08 PM Jechałem 2 razy z Wiednia do Bydgoszczy. Raz przez Bratysławę, Zwardoń, Katowice, Łódź, Toruń, a drugi raz autostradami w kierunku Niemiec ( na Linz ) a w Niemczech to A3 do węzła z A9, potem A9 do ringu Berlina no i potem to już na Poznań, Wrześnię i na Bydgoszcz.
wgrzeg June 23rd, 2008, 11:55 PM ja jechałem z Wiednia na Mikulov, dalej Brno, później drogą 43 przez Svitavy do Boboszowa. Dalej standard: Wrocław, Poznań.
Jechałem nocą i trochę trasa problematyczna, bo dużo zakrętów i dośc wąsko (w Czechach), ale nawierzchnia w miarę ok.
Ile czasu zajeła Ci trasa do Wrocka?
luck.ass June 24th, 2008, 09:51 PM Jak dojechać z Krakowa do Pyrzowic ??
Wystarczy skręcić z A4 na S1 na Sosonowiec a droga poprowadzi pod samo lotnisko czy może są tam po drodze jakieś obiazdy i inne utrudnienia ??
smar June 24th, 2008, 09:54 PM Ile czasu zajeła Ci trasa do Wrocka?niestety nie jestem w stanie określić dokładnie, bo wracałem z Czarnogóry, ale we Wrocławiu byłem ok 4 nad ranem, a do Wiednia wjeżdżałem po ciemku (lipiec, 22.30-23.30). Jeżdżę przepisowo :)
DJP June 25th, 2008, 10:49 PM Jak dojechać z Krakowa do Pyrzowic ??
Wystarczy skręcić z A4 na S1 na Sosonowiec a droga poprowadzi pod samo lotnisko czy może są tam po drodze jakieś obiazdy i inne utrudnienia ??
Zaraz za "katowickimi" bramkami skrecasz na S1 na Lodz/Warszawe i jedziesz caly czas prosto, na wezle Podwarpie sa wyrazne oznaczenia w strone lotniska.
Bula8 July 2nd, 2008, 12:47 AM Przenoszę dyskusję do odpowiedniego tematu
W czwartek będę jechał z Wawy do 3M, mówisz, że lepiej przez Toruń??
^^ Z Katowic jedź od razu DK1 przez Łódz przecież masz bliżej.
Problem w tym, że muszę jechać przez Wawe
Zdecydowanie przez Toruń:) Lecisz 60km z Warszawy do Płońska potem wpadasz na wyremontowaną DK 10 i ciśniesz do Sierpca na równej i dobrej drodze.Potem troszeczke gorzej,w Lubiczu skręcasz na Gdańsk lecisz DK1 i potem A1 i jesteś na miejscu.Jak wybudują autostdradę do Grudziądza to będzie już bajka.
To wszystko jest trochę nie na temat. Ale skoro już jest nie na temat, to dodam: na DK10 w kilku miejscach mogą być korki na 20 minut stania (albo więcej), bo jest ruch wahadłowy w związku z modernizacją drogi.
No właśnie i tu się zastanawiam, czy przez te remonty jednak szybciej nie będzie normalnie 7-mką??
cichy87 July 2nd, 2008, 01:37 AM a na dk7 żadnych remontów nie ma przypadkiem?
Bula8 July 2nd, 2008, 02:03 AM Z tego co wiem za Elblągiem już wszystko skończone co przemawia za wyborem DK7, ale możliwe że nawet pomimo remontów i dalszej odległości przez Toruń jest szybciej. Nie wiem dlatego pytam :)
miszelos July 2nd, 2008, 01:21 PM Z tego co podaje http://www.gddkia.gov.pl/article/serwis_dla_kierowcow/mapa_planowania_podrozy/index.php to w okolicach Elbląga jest kibel...
Teraz pytanie czy wart tam się pchać?
MOże ktoś jechał z Wawy do Gdańska i wie jak wygląda "7"?
Ostatnio nie było tam ciekawie.
Ja chce wyjechać z Wawy o 3:00 w sobotę - mam nadzieję że nie zastanę jakiś większych utrudnień o tej porze?
mkaminski July 7th, 2008, 09:03 AM Wywoze tesciow do sanatorium i mam dylemata ktoredy jechac. wariantow jest kilka, kazdy porownywalny co do odleglosci, ale ktory z nich bedzie najlepszy w kontekscie braku korkow, remontow i innych utrudnien.
Wyjazd w czwartek popoludniu ok 16-ej z poludniowej Warszawy (Ursynow)
Opcje sa takie: (wg viamichelin'a)
1. "Szybka" - Lomianki - Zakroczym - Wyszogrod - Plock - Wloclawek- Ciechocinek - 209 km,
2. "Tania" - Sochaczew - Wyszogrod - Plock - Wloclawek- Ciechocinek - 215 km
3. "Polecana" - Sochaczew - Lowicz - Kutno - Wloclawek- Ciechocinek - 230 km
4. "wg forumiczow Skyscrapercity" - .........
Generalnie obawiam sie ze najwiecej czasu zajmie wydostanie sie po poludniu z samej W-wy, tak wiec czy wpadne w korek na Wislostradzie czy na Polczynskiej to chyba nie bedzie wielkiej roznicy. Bardziej mnie interesuja drogi w dalszej czesci trasy gdyz sa to rejony dla mnie prawie "dziewicze". 2-ke znam jedynie do Blonia a 7-ke do Zakroczymia.
Pomozecie?
ExGliwice July 7th, 2008, 10:22 AM Napisz, jak jechałeś i jak Ci poszło ;)
jechalem tak jak zalecales, i bez wiekszych przeszkod, poszlo gladko.. i pratycznie puste drogi. Dzieki bardzo za rady
pioter76 July 7th, 2008, 10:51 AM Czy ktoś próbował już jechać ze Szczecina do Świnoujścia przez Niemcy?
Chyba w przyszłym tygodniu sprawdzę tę trasę. Ciekaw jestem, czy można przejechać z Dobieszczyna do Hintersee i dalej na Ahlbeck.
Czy może lepiej jechać przez Lubieszyn i Pasewalk?
Byłbym wdzieczny za rady :)
orcio July 7th, 2008, 12:34 PM Wywoze tesciow do sanatorium i mam dylemata ktoredy jechac. wariantow jest kilka, kazdy porownywalny co do odleglosci, ale ktory z nich bedzie najlepszy w kontekscie braku korkow, remontow i innych utrudnien.
Wydaje mi się, że droga przez Błonie i Sochaczew to kiepskie rozwiązanie, duży ruch tirów, we wszystkich mijanych miastach tworzą się korki, ja zwykle omijam tę drogę z daleka.
Polecam do rozpatrzenia drogę 575 przez Kazuń, Wyszogród, Słubice do Płocka, a potem 62 do Włocławka. Droga od Kazunia do Płocka ile razy tamtędy nie jeździłem była praktycznie pusta, problemem może być momentami zły stan nawierzchni na odcinku Kamion - Wyszogród, dalej w stronę Płocka jest już ok. Trudno mi porównać korki w samej Warszawie na Wisłostradzie i Połczyńskiej, ale wyjeżdżając na północ można spróbować objeżdźać przez Bemowo i Wólkę Węglową, a potem w Łomiankach jechać bocznymi drogami przez miasto.
Bula8 July 8th, 2008, 09:54 PM Co do moich pytań o drogę W-wa - 3miasto
Zatem jeśli miałbym polecać to polecam przez Elbląg, a nie przez Toruń
Jadać w stronę 3miasta, za Płońskiem DK10 rzeczywiście rewelacyjna, ale za Sierpcem remonty i to jak na DK na ogromną skalę, jeden wykop to chyba miał z 10m. Wiążą się one z ruchem wahadłowym i staniem w korku, u mnie gdzieś pół godziny stania razem, no i bardzo wolna jazda. Następne 40 minut stracone na włączeniu w DK1 w Toruniu.
Powrót był przez Elbląg i tak przez sam Gdańsk w miarę bezproblemowo, lekki korek przy wyjeździe z Gdańska, potem DK7 do Elbląga z fragmentami S-ek miodzio, potem różnie jeśli chodzi o nawierzchnię ale generalnie spoko i korków brak. Ruch im dalej od Elbląga tym mniejszy.
bebe.2006 July 12th, 2008, 02:30 PM Sorry jesli juz bylo: Jak lepiej jechac z Krakowa do Warszawy? DK7 czy A4-DK1-DK8?
DJP July 12th, 2008, 03:05 PM W kilometrach wychodzi oczywiscie lepiej przez 7, czasowo mi z reguly wychodzi tyle samo. Plusem jazdy przez gierkowke jest duzo wyzszy komfort jazdy (przynajmniej moim zdaniem), tj. mniej terenow zabudowanych i mozliwosc wyprzedzania caly czas, minusem sa wieksze koszty.
cichy87 July 13th, 2008, 01:28 AM Jak najlepiej dojechać z okolic Płońska do Piaseczna? Będę jechał ze Starogardu Gd przez Grudziądz, potem DK10 do Płońska. Ostatnio jechałem przez całą Warszawę (Wisłostrada, Czerniakowska, Służewiecka?, Puławska). Czy można dojechać jakoś szybciej albo z ominięciem Warszawy? Będę jechał w godzinach porannego szczytu.
other_side July 13th, 2008, 02:15 AM Koło Nowego Dworu Maz. na DW579, w Błoniu na DW720 albo w Lesznie w lewo w DW580 i w prawo na DW888 i potem DW700 do DW720, w Nadarzynie w lewo w DK8, potem w prawo w DW721 i do Piaseczna.
Minusy:
- nie wiem, jaka jest DW579
- jedzie się kawałeczek po DK2 (spójrz na mapę)
- DK8 może być ciut zatkana, DW721 może (a raczej będzie) być zakorkowana (nie na całym odcinku)
Przez Warszawę możnaby najpierw skręcić w Łomiankach w ul. Trenów czy jak się nazywa ta droga do Wólki Węglowej (aczkolwiek jakość nawierzchni niska, a ruch mimo wszystko spory) i albo Radiową do Powstańców Śląskich, a później Dźwigową, Kleszczową i Łopuszańską do al. Krakowskiej (przeciwpotok) i potem przez Dawidy albo DW721 do Piaseczna, albo z Trenów przez Mościska, Stare Babice i DW701 do Pruszkowa i przez Nową Wieś do Nadarzyna
cichy87 July 13th, 2008, 08:20 PM Koło Nowego Dworu Maz. na DW579, w Błoniu na DW720 albo w Lesznie w lewo w DW580 i w prawo na DW888 i potem DW700 do DW720, w Nadarzynie w lewo w DK8, potem w prawo w DW721 i do Piaseczna.
Minusy:
- DK8 może być ciut zatkana, DW721 może (a raczej będzie) być zakorkowana (nie na całym odcinku)
Przez Warszawę możnaby najpierw skręcić w Łomiankach w ul. Trenów czy jak się nazywa ta droga do Wólki Węglowej (aczkolwiek jakość nawierzchni niska, a ruch mimo wszystko spory) i albo Radiową do Powstańców Śląskich, a później Dźwigową, Kleszczową i Łopuszańską do al. Krakowskiej (przeciwpotok) i potem przez Dawidy albo DW721 do Piaseczna, albo z Trenów przez Mościska, Stare Babice i DW701 do Pruszkowa i przez Nową Wieś do Nadarzyna
Dzięki. Zobaczę jak się będzie jechało i może zaryzykuję jakiś altetnatywny wariant. A jak by się miała droga przez Konstancin? Bo z mapy wynika, że ciut dalej by było, ale nie wiem jak się tam ma sprawa z korkami.
bogusz00 July 13th, 2008, 09:04 PM Koło Nowego Dworu Maz. na DW579, w Błoniu na DW720 albo w Lesznie w lewo w DW580 i w prawo na DW888 i potem DW700 do DW720, w Nadarzynie w lewo w DK8, potem w prawo w DW721 i do Piaseczna.
Minusy:
DW579 od S7 do Leszna jest po remoncie i jedzie się elegancko. DW580 w strone Wa-wy (z Leszna) też po remoncie i też nieźle się jedzie, ale ciągle teren zabudowany. Jednak płynnie sie jedzie. DW888 nie pamiętam niestety.
Co do wawy: Dźwigowa-Kleszczowa lekko przytkane, prawie zawsze.
rano w Łomiankach też możesz postać...
Ja bym chyba wybrał DW579 itd..
sirk1978 July 13th, 2008, 09:09 PM Koło Nowego Dworu Maz. na DW579, w Błoniu na DW720 albo w Lesznie w lewo w DW580 i w prawo na DW888 i potem DW700 do DW720, w Nadarzynie w lewo w DK8, potem w prawo w DW721 i do Piaseczna.
Minusy:
DW 579 jest wyremontowana praktycznie do samego Błonia. Kilka uwag technicznych:
- wjeżdzając do Błonia, zaraz za mostkiem na Utracie (przy bazie Pekaesu) najlepiej jest skręcić na rozwidleniu w lewo w ul. Lesznowską (jest równa i łatwiej wyjechać na DK2)
- aby dojechać do DW 720, po skręcie z Lesznowskiej w Błoniu w lewo w DK2 po około 200 m należy skręcić przed stacją Orlenu w prawo
- w Brwinowie stoi tablica o objeździe ul. Pszczelińskiej (która jest częścia DW 720). Można pojechać objazdem wg znaków (przez DW 719 - dłużej), albo tę tablicę 'olać' i skręcić w Pszczelińską, dojechać po 3 km do znaku 'ślepa uliczka' i przed nim skęcić w prawo. Po ok 50 m w lewo i jesteśmy na DW 719. Po 100 m objazd się kończy, DW 720 na Nadarzyn idzie w prawo.
bogusz00 July 13th, 2008, 09:16 PM DW 579 jest wyremontowana praktycznie do samego Błonia.
Za Lesznem jest zrobiona? Nie wiedziałem, dawno tam nie jechałem (Leszno-Błonie).
sirk1978 July 13th, 2008, 09:33 PM ^^ Kawałek za Lesznem:) Wyremontowany kawałek kończy się przed Białutami jadąc od Leszna. Ale stamtąd do Błonia już niedaleko.
cichy87 July 13th, 2008, 10:06 PM Dzięki wszystkim. Pojadę więc przez Błonie:)
stasu July 13th, 2008, 11:35 PM moim zdaniem lepiej chyba przepchnąć się przez wawe wisłostradą zwłaszcza jak ktos nie jechał nigdy wyżej opisaną trasą strasznie pokręcona nie zawsze dobrze widoczne znaki można się zgubić na mapie wygląda przyjemnie w praktyce już nie :)
Realista_KR July 15th, 2008, 02:56 PM Witam wszystkich.
Mam pytanie o trasę z Krakowa do Pragi. Co lepsze:
1. A4/46/8 Kraków - Katowice - Nysa - Kłodzko - Kudowa Słone, potem Hradec Kralowe i Praha
2. A4/S1 Kraków - Mysłowice - Bielsko-Biała - Cieszyn i potem Olomouc, Brno, Praha
3. Jeszcze lepszy wariant ?
Zyzio July 15th, 2008, 03:34 PM 1. A4/46/8 Kraków - Katowice - Nysa - Kłodzko - Kudowa Słone, potem Hradec Kralowe i Praha
Ja do Pragi nie jeżdżę, ale w okolice Kłodzka. O ile wcześniej często jeździłem DK46 (od A4), tak ostatnio parę razy wypróbowałem jechać A4 pod Wrocław (Kąty) i tam odbić na np. DK35 (bo ja jadę w okolice Nowej Rudy, a nie do samego Kłodzka). DK8 odradzają - bo duzy ruch TIRów.
W każdym razie jadąc dłużej A4 zyskuje się na czasie i komforcie jazdy.
O innych/dalszych trasach nie powiem, bo nie znam.
Realista_KR July 15th, 2008, 11:20 PM Jest to jednak duże nadkładanie ale przemyślę to, dzięki.
acmario July 15th, 2008, 11:27 PM Chyba lepiej na S1. Ogólnie masz więcej dwupasmówek zarówno w Polsce jak i w Czechach. DK46 i 8 kręte, strome podjazdy a i po stronie czeskiej dużo dróg takich jak te nasze krajówki.
citytours July 16th, 2008, 07:17 AM Chyba lepiej na S1. Ogólnie masz więcej dwupasmówek zarówno w Polsce jak i w Czechach. DK46 i 8 kręte, strome podjazdy a i po stronie czeskiej dużo dróg takich jak te nasze krajówki.
W zasadzie to w wariancie "A4/S1 Kraków - Mysłowice - Bielsko-Biała - Cieszyn i potem Olomouc, Brno, Praha" jest nie tyle "więcej" dwupasmówek, co "non stop dwupasmówka" (z wyjątkiem nawet nie wiem czy kilkanaście km za Frydkiem Mistkiem). Zresztą w większości są to drogi klasy S lub A, więc można też powiedzieć że bardziej się "wyjeździ" winietkę ;)
Minusem który możesz odczuć jest miejscami nie najlepszy stan D1 (może nie jest to jeszcze to co było między Wrocławiem a Legnicą, ale mnie irytuje to wyraźne, słyszalne i odczuwalne "dup-dup-dup-dup-dup-dup...").
michal2609 July 20th, 2008, 03:51 PM prosba o pomoc- chodzi mi o dojazd z Łodzi do Koloni Rybackiej (koło Wegorzewa). Moze byc nawet z nadłozeniem drogi jesli droga bylaby bezpieczniejsza lub oferowala jakies fajne widoki z punktu widzenia forumowicza;)
Polus July 20th, 2008, 08:46 PM czesc!!! Mam pytanko dotyczące trasy z Bielska-Białej do Kołobrzegu... Jak najlepiej jechac??? Rozważam 3 trasy:
1. Na Wrocław A4 - Poznań DK5 - Piła - Koszalin
2. DK11 - Bytom - Poznań itd
3. DK1 - Katowice- łódź- Toruń - Świecie - Tuchola - Chojnice- Koszalin
Z góry dziękuję
dgreg138 July 20th, 2008, 09:16 PM Ja polecam wariant nr 3 - jechałem kilka razy - przy czym zawsze w nocy - wyjazd ze Skoczowa koło 24 - 1 w nocy - bez długich przystanków można zajechać nawet w 7 godzin - i to bez szaleństwa na drodze
pmaciej7 July 20th, 2008, 09:23 PM W trzeciej wersji słabe punkty to:
- Łódź;
- odcinek dk1 Łódź-Kajew (za Krośniewicami) - dużo miasteczek;
- Włocławek;
- odcinek dw522 (chyba) Lubicz-Łysomice (obwodnica Torunia) - wioski, 40, ciężarówki, ciasno;
- odcinek dk1 Stolno-Chełmno - bardzo niebezpieczny kawałek - wioski, zakręty, górki;
- odcinek dw240 Tuchola-Chojnice - dużo wiosek, kręta droga;
- odcinek dk22 Chojnice-Człuchów - droga pofalowana, dużo ciężarówek.
Łatwe odcinki:
- gierkówka (no powiedzmy);
- Krośniewice - Włocławek;
- Włocławek-Toruń;
- Łysomice-Stolno;
- Chełmno-Tuchola.
Od Świecia do Człuchowa droga bez poboczy.
Od Człuchowa do Koszalina drogi nie znam, więc nie wiem, jak tam jest.
Edit: 7 godzin to jakieś żarty...
matisek_AG July 20th, 2008, 09:49 PM Witam!
Interesuje mnie trasa z Wejherowa(3Miasto) do Osieka nad Notecia (okolice Pily).Jak najszybciej tam dojechac i aby droba byla w miare przyzwoitym stanie.
co_rnholio July 20th, 2008, 09:54 PM Mam pytanie. We wrześniu będę jechał z Gdyni do Szczawnicy. No i wydaje mi się, że najlepsza trasa to DK1 do Katowic, później A4 do Krakowa, a dalej zakopianką do Mszany Dolnej > Szczawnica. Jednak kolega twierdzi, że lepiej wybrać DK7. Jakieś sugestie?
Pozdro.
tomekwrz July 20th, 2008, 10:04 PM Jeżeli pojedziesz DK1 to przejazd od Piotrkowa do Częstochowy jest przyjemny dalej na południe to lepiej nie mówić, trafisz na złą zmianę świateł albo będziesz jechał za kolumną samochodów to więcej niż 110km/h nie pojedziesz, za Częstochową, w Poczesnej przebudowują skrzyżowanie i można stracić dobre pół godzinki a czasami nawet z 1,5h, proponuje objazd we Wrzosowej na światłach w Prawo, przez Hute starą i do Poczesny, wyjeżdżasz z powrotem na DK1 i stoisz tylko 200 metrów w koreczku
Wesoły Romek July 20th, 2008, 10:08 PM czesc!!! Mam pytanko dotyczące trasy z Bielska-Białej do Kołobrzegu... Jak najlepiej jechac??? Rozważam 3 trasy:
Z góry dziękuję
Ja bym wybrał wariant 1 ale to juz twoja decyzja, przejazd przez Łódź jest troszke uciązliwy bo duży ruch i troche świateł ale stan dróg w strone morza w mieście się polepszył :)
pmaciej7 July 20th, 2008, 10:16 PM Witam!
Interesuje mnie trasa z Wejherowa(3Miasto) do Osieka nad Notecia (okolice Pily).Jak najszybciej tam dojechac i aby droba byla w miare przyzwoitym stanie.
Wyboru wielkiego nie masz. 3M-Bydgoszcz-Wyrzysk-Osiek.
3m to oczywiście S6-A1. Od końca A1 do Warlubia są dwie możliwości (obie przetestowane w ostatni piątek, polecam drugą, bo jest szybciej i wygodniej):
- DK22+DK1, ale tam jest potężny ruch i ciężarówki;
- DK22+DW222+DW214 - po zjeździe z A1 kierujesz się na Starogard Gd. (na światłach za bramkami w lewo, kierują na DK22 Człuchów. W Starogardzie na pierwszym rondzie w lewo na Skórcz, objeżdżasz Starogard bokiem (nie wjeżdzaj głębiej do Starogardu, bo w centrum jest remont i stracisz dużo czasu w korku); w pewnej chwili nie ma oznakowania, ale jeśli jedziesz koło jakichś elewatorów czy innej fabryki, to jesteś na dobrej drodze; za fabryką na skrzyżowaniu gdzie droga się kończy skręcasz w lewo. W Skórczu kierujesz się na dw 214 na Toruń. W Warlubiu wjeżdzasz na DK1. Między Starogardem a Skórczem (20 km) droga jest kręta i wąska, ale za to ciężarówek znikoma ilość.
Dalej niezależnie od wariantu DK1 na łódź a na obwodnicy Świecia na Bydgoszcz. W Bydgoszczy DK10 na Szczecin.
Można jeszcze S6-A1-DK22 do Jastrowia-DK11 do Piły-DK10 do Wyrzyska, ale to jest spore nadkładanie drogi, raczej nie warto. W Bydgoszczy nie ma aż tak dużych korków, by trzeba było ją omijać drogami alternatywnymi.
co_rnholio July 20th, 2008, 10:23 PM Jeżeli pojedziesz DK1 to przejazd od Piotrkowa do Częstochowy jest przyjemny dalej na południe to lepiej nie mówić, trafisz na złą zmianę świateł albo będziesz jechał za kolumną samochodów to więcej niż 110km/h nie pojedziesz, za Częstochową, w Poczesnej przebudowują skrzyżowanie i można stracić dobre pół godzinki a czasami nawet z 1,5h, proponuje objazd we Wrzosowej na światłach w Prawo, przez Hute starą i do Poczesny, wyjeżdżasz z powrotem na DK1 i stoisz tylko 200 metrów w koreczku
Ok, dzięki za info. Dodam, że będę jechał w niedzielę. Czy wówczas rózwnież lepiej skorzystać podanego przez Ciebie objazdu, czy też lepiej pojechać prosto DK1?
Pozdro
tomekwrz July 20th, 2008, 10:36 PM To znaczy z tego co zauważyłem to ogromne korki są w piątki i soboty kiedy ludzie jadą w góry lub nad morze, wracają itp. Ale jeżeli będzie to we Wrześniu, i na dodatek w niedziele to myślę że nie będzie korku. Jak nie będzie korku we Wrzosowie na światłach to jedź DK1, a jak będzie to proponuje ci wyżej wymieniony objazd. A teraz kilka porad > Uważaj na fotoradary na południe od Częstochowy, jest ich tam kilka, między Piotrkowem a Częstochową jest też kilka, głównie na skrzyżowaniach, czasami We Wrzosowie i Pocześnie śmiga czarna Vectra i Meganka z wideorejestratorami. Czasami stoją z suszarkami we Wrzosowie i kontrolują w kierunku na południe, stoją w miejscu niewidocznym za drzewami a mają sporo miejsca do zatrzymania pojazdu, kiedyś stałem wraz z policjantami i przyglądałem się jak pracują ta w godzine sypnęło się 12 mandatów po 500zł i 10 punktów karnych tym którzy najszybciej wystartowali ze świateł > to była taka ciekawostka :)
co_rnholio July 20th, 2008, 10:49 PM To znaczy z tego co zauważyłem to ogromne korki są w piątki i soboty kiedy ludzie jadą w góry lub nad morze, wracają itp. Ale jeżeli będzie to we Wrześniu, i na dodatek w niedziele to myślę że nie będzie korku. Jak nie będzie korku we Wrzosowie na światłach to jedź DK1, a jak będzie to proponuje ci wyżej wymieniony objazd. A teraz kilka porad > Uważaj na fotoradary na południe od Częstochowy, jest ich tam kilka, między Piotrkowem a Częstochową jest też kilka, głównie na skrzyżowaniach, czasami We Wrzosowie i Pocześnie śmiga czarna Vectra i Meganka z wideorejestratorami. Czasami stoją z suszarkami we Wrzosowie i kontrolują w kierunku na południe, stoją w miejscu niewidocznym za drzewami a mają sporo miejsca do zatrzymania pojazdu, kiedyś stałem wraz z policjantami i przyglądałem się jak pracują ta w godzine sypnęło się 12 mandatów po 500zł i 10 punktów karnych tym którzy najszybciej wystartowali ze świateł > to była taka ciekawostka :)
Ok, jeszcze raz wielkie dzięki!!!
Masz u mnie :cheers:.
Pozdro
strzelec July 20th, 2008, 11:01 PM Czy jechał ktoś może z Trójmiasta do Wrocławia (lub w przeciwna strone)? Albo kursuje na tej trasie, ile mniej wiecej trwa podróż średniej klasy autem, czy są jakieś skróty albo miejsca które lepiej omijać. Sprawdzałem sobie różne warianty na viamichelin, ale chetnie poznałbym zdanie kogoś z doświadczeniem z w/w trasy.
WITEKF July 21st, 2008, 11:37 AM czesc!!! Mam pytanko dotyczące trasy z Bielska-Białej do Kołobrzegu... Jak najlepiej jechac??? Rozważam 3 trasy:
Z góry dziękuję
Ja jechalem z zeszlym roku czterokrotnie na odcinku: Kraków-Kołobrzeg przez... Berlin :-)
8h jazdy, jakies 800 km spokojnej jazdy po autostradach A4, A18 (pusta), niemieckiej (pusta), A6 i czesciowo DK 3 i 6. Jazda za dnia, puste drogi, non stop predkosc circa 110-130 km/h. Bezpiecznie. Dla mnie rewelacja. DK1 - mam jej dosc, DK 3 via Zielona Gora - rowniez.
Polus July 21st, 2008, 01:32 PM dziękuje za informacje. A jak wygląda sytuacja z winietami oraz przewozem psa za naszą zachodnią granica???
Dess July 21st, 2008, 04:16 PM Ja z kolei mam inne pytanie. Jak najkorzystniej dojechac z Gliwic do Rzeszowa? Co jakis czas jezdze ta trasa i czesto zmieniamy kurs, jednakze ciezko powiedziec, ktory jest najlepszy.
Najczesciej wybieram wariant taki: z Gliwic na autostrade A4, potem zjazd na polnoc na DK1, po kilkunastu km w prawo na DK94 i do Krakowa przez Olkusz. Przejazd przez Krakow (centrum, niestety czeste korki) i dalej juz czworka do Rzeszowa.
Zastanawialem sie nad mozliwoscia jechania od Gliwic DK44 do Krakowa przez Mikolow, Tychy, Oswiecim, Zator i Skawine, potem na obwodnice Krakowa i wylatuje sie w Wieliczce, niemniej nie mam pojecia, czy na tej obwodnicy w tym miejscu sa prowadzone jakies roboty remontowe? Jak w ogole wyglada DK44 za Mikolowem (dziury, zakrety, mozliwosc zatankowania?)?
AiRMech July 21st, 2008, 08:55 PM Co poradzicie na trase Leszno -> Dąbrowa Górnicza
W tej chwili automapa pokazuje 2 alternatywy:
DK5 przez wrocław do A4 (potem wiadomo)
lub
Olesnica - Namyslow-Kluczbork-Lubliniec-Pyrzowice(S1)
Zastanawiam się czy ominac Wrocław i dobic przez Oławe do A4
Podróź typowo biznesowa i musze przejechac trase w ok. 4 godz (sic!)
Mickey79 July 22nd, 2008, 07:16 AM ^^ Jeżeli pojedziesz przez Wrocław to stracisz około 1h. Chyba, że przejazd przez to miasto planujesz w nocy.
Wariant 2.
Między Trzebnicą a Oleśnicą sporo zakrętów i górek, więc trzeba uważać zwłaszcza w nocy. Dalej trasa jest niespotykanie spokojna (w porównaniu do DK5)
Zyzio July 22nd, 2008, 09:25 AM Ja z kolei mam inne pytanie. Jak najkorzystniej dojechac z Gliwic do Rzeszowa? (...)
Zastanawialem sie nad mozliwoscia jechania od Gliwic DK44 do Krakowa przez Mikolow, Tychy, Oswiecim, Zator i Skawine, potem na obwodnice Krakowa i wylatuje sie w Wieliczce, niemniej nie mam pojecia, czy na tej obwodnicy w tym miejscu sa prowadzone jakies roboty remontowe? (...)
Tak, na obwodnicy autostradowej Krakowa są prowadzone roboty, ruch jedną nitką - nie pchaj się tam.
Nie wiem jak jeździsz przez Kraków, ale ja polecam moją trasę, którą już parę stron wcześniej podawałem: A4 Balice -> DK79/DK7 Radzikowskiego/Conrada/Opolska/Lublańska-> Okulickiego!!! -> Łowińskiego -> Ujastek -> Igołomska DK79 -> DK75.....
bebe.2006 July 22nd, 2008, 09:47 AM Sorry, nie ten watek.
stasu July 22nd, 2008, 11:08 AM czesc!!! Mam pytanko dotyczące trasy z Bielska-Białej do Kołobrzegu... Jak najlepiej jechac??? Rozważam 3 trasy:
Z góry dziękuję
dk1>łódź A2>konin dk25>strzelno dw255>pakość dw251>barcin dw254>łabiszyn dw246>nakło nad notecią dw241>sępólno krajenskie dk25>bobolice dk11 kołobrzeg
przyjemna droga zwłaszcza za koninem dużo ładnych pocztówek do zrobienia:)
Polus July 22nd, 2008, 11:25 AM dzieki- mam teraz do niedzieli temat do przemyslenia...W sumie 4 trasy mi polecono:) Pozdrawiam
Zyzio July 22nd, 2008, 11:52 AM dk1>łódź A2>konin dk25>strzelno...
Wracałem ostatnio z Bydgoszczy do Krakowa, różne "trasery" mi pokazały ->Konin->A2->Łódź->DK1.... Pojechałem i nie żałuję, chociaż by się mogło wydawać, co za głupota, że jadąc z północy na południe wybrać drogę w "poprzek"....
No i można zaliczyć "A2" ;)
bartoszp1 July 22nd, 2008, 03:03 PM konin dk25>strzelno dw255>pakość dw251>barcin dw254>łabiszyn dw246>nakło nad notecią dw241>sępólno krajenskie dk25>bobolice
A to nie lepiej jechać z Konina do Bobolic DK 25? Między Koninem a Bydgoszczą droga jest w miarę dobra, przejazd przez Bydgoszcz to też raczej nic trudnego i korków bym się specjalnych nie spodziewał, a jak za Bydgoszczą, szczerze mówiąc, nie pamiętam. Może i wychodzi trochę dalej, ale przynajmniej bez kombinowania. Tylko między Inowrocławiem a Złotnikami Kujawskimi jest remont, więc jak się źle trafi, to można stać w korku (jest ruch wahadłowy).
AiRMech July 22nd, 2008, 05:26 PM ^^ Jeżeli pojedziesz przez Wrocław to stracisz około 1h. Chyba, że przejazd przez to miasto planujesz w nocy.
Wariant 2.
Między Trzebnicą a Oleśnicą sporo zakrętów i górek, więc trzeba uważać zwłaszcza w nocy. Dalej trasa jest niespotykanie spokojna (w porównaniu do DK5)
Przejazd jak najbardziej w dzień ok.12 wiec na szybki przejazd przez Wrocław nie licze. Trasa z trzebnicy do Olesnicy juz jechalem wiem ze trzeba uwazac.
Jestem natomiast ciekawy czy jest sens pchac sie do A4 przez Oławę.
radiks July 23rd, 2008, 10:41 AM Przejazd jak najbardziej w dzień ok.12 wiec na szybki przejazd przez Wrocław nie licze. Trasa z trzebnicy do Oleśnicy juzjechalem wiem ze trzeba uwazac.
Jestem natomiast ciekawy czy jest sens pchac sie do A4 przez Oławę.
Nie bardzo ma to sens. jak chcesz ominąć Wro to po powiatowych drogach tez się straci sporo czasu. Chyba, że bardzo dobrze się zna wszystkie zakręty i inne 'pułapki' typu nieoznakowane skrzyżowania... A jakby jechać Trzebnica-Oleśnica-Bierutów-Oława to już lepiej pociąć dalej na Kluczbork.
Ja trasę Wrocław (ze śródmieścia) do Częstochowy (do Alei JP II) Właśnie przez Olesnicę, Namysłów, Kluczbork, Olesno, Przystajń robię w ~2h20min (w dzień).
Teraz niestety trwa to ~15 min dłużej bo są żniwa i kręci się sporo traktorów po drodze za to TIRów bardzo mało.
Wizard82 July 23rd, 2008, 05:27 PM Może mi ktoś doradzi. Którędy najlepiej jechać z Kielc do Koszalina ? :)
Pozdrawiam
tomekwrz July 23rd, 2008, 06:13 PM Ja bym pojechał > DK74 do Sulejowa, DK12 do Piotrkowa, DW716 do Koluszek, DW715 do Brzezin, DW708 do Strykowa, DK14 do skrzyżowania z A2, wjeżdżasz na A2, Zjeżdżasz we Wrześni na DK92 i kierujesz się na DK15 do Gniezna na 15 jest mały ruch, W Gnieźnie kierujesz się na DW190 w kierunku Wągrowca > droga w nie najlepszym stanie ale daje rade, W Wągrowcu kierujesz się na nadal na DW190, Mijasz Margonin, Szamocin, Dojeżdżasz do skrzyżowania z DK10 i kierujesz się nadal na DW190 na Krajenkę, dojeżdżasz do Krajenki i kierujesz się na DW 188 na Złotów, w Złotowie kierujesz się na DW189 do Jastrowia, później już na DK11 i do Koszalina :) Pozdrawiam
stasu July 24th, 2008, 12:30 AM Może mi ktoś doradzi. Którędy najlepiej jechać z Kielc do Koszalina ? :)
Pozdrawiam
lub tak
dk74>piotrków
dk1>łódź A2>konin dk25>strzelno dw255>pakość dw251>barcin dw254>łabiszyn dw246>nakło nad notecią dw241>sępólno krajenskie dk25>bobolice dk11 kołobrzeg
przyjemna droga zwłaszcza za koninem dużo ładnych pocztówek do zrobienia:)
szybkaosa July 24th, 2008, 10:12 PM ---
Michalus July 24th, 2008, 10:17 PM Mógłby ktoś polecić drogę z Krynicy-Zdroju do Krempnej? Zaplanowałem sobie wstępnie tak: Krynica-Zdrój - Tylicz -DK75- Muszynka - Kurov -I/77- Bardiów -I/77- Nizna Polianka - Ożenna -DW992- Krempna. Zależy mi na drogach asfaltowych i w dość dobrym stanie (byle nie "rozpłynięte"). I co z drogami w okolicach Bardiowa, gdzie podobno pozalewało okolicę?
Pozdrawiam,
Michaluspospolitus
lukas63 July 26th, 2008, 11:05 PM Jak radzicie?
Trasa Wrocław-Rewal
1) przez Poznań
2) czy być może s3
billy-the-kid July 27th, 2008, 06:08 PM Jak radzicie?
Trasa Wrocław-Rewal
1) przez Poznań
2) czy być może s3
Wydaje się, że S3 to lepsza trasa, ale ostatnio jedzie się tam bardzo długo, ze względu na roboty drogowe, wzmożony ruch turystyczny, brak obwodnicy w NS, korki w Pyrzycach i Skwierzynie, itp. Mi zajęło 7 godzin dojechanie z okolic Rewala do Legnicy (w tym 45 min. przerwy obiadowej). W zależności od dnia tygodnia i pory dnia, trasa przez Poznań może się okazać lepsza. Z drugiej strony odcinek trasy Wrocław - NS wydaje się być znacznie lepsza niż Wrocław - Poznań :|
Podsumowując, chyba jednak wybrałbym S3.
pioter76 July 27th, 2008, 10:51 PM Czy ktoś próbował już jechać ze Szczecina do Świnoujścia przez Niemcy?
Chyba w przyszłym tygodniu sprawdzę tę trasę. Ciekaw jestem, czy można przejechać z Dobieszczyna do Hintersee i dalej na Ahlbeck.
Czy może lepiej jechać przez Lubieszyn i Pasewalk?
Byłbym wdzieczny za rady :)
Moje pytanie nie spotkało się z dużym odzewem. Więc podziękować mogę chyba tylko sobie...
Myślę, że temat jest dość ciekawy w szczególności patrząc na to co dzieje się na ''trójce'' od Szczecina w kierunku morza latem...
Dla wszystkich jadących do Świnoujścia jak najbardziej plecam jazdę przez Lubieszyn, Pasewalk, Anklam, Usedom do Świnoujścia. Jechałem z północnych dzielnic Szczecina. Jadąc tradycyjnie przez Polskę mam około 110 km. Jechałem tak we wtorek. Jechało się pięknie, jako że nie było korków. Półtorej godziny do przeprawy w Karsiborze. Ale co z tego, że tylko półtorej godziny, jak na przeprawie promowej straciłem następne półtorej godziny... Razem trzy!!
W piątek wypróbowałem trasę przez Niemcy. Odległość z tego samego miejsca 130 km. Czas przejazdu 2 godziny. Minimum. Bo ruch też jest spory, a jeżeli jeszcze trafisz na ciężarówkę, albo traktor to jest bieda, bo wyprzedzać ciężko. Drogi wąskie. Poza tym Niemcy jadą do bólu przepisowo i jeżeli będziesz chciał wyprzedzać, gdzie nie wolno, mogą być problemy.
Tak czy inaczej, porównując obie trasy, trasa do Świnoujścia przez Niemcy wydaje się lepsza. Dojeżdzasz do samego centrum, odpada przeprawa promowa. Jedzie się wolniej, ale według mnie bezpieczniej.
Ciekaw jestem jak to wyglada w weekend taki jak ostatnio. Według lokalnych mediów, dojazd nad morze trójką ze Szczecina trawał kilka godzin.
Może macie swoje doświadczenia w tej sprawie. Może ktoś jechał przez Niemcy do Świnoujścia w weekend? Czy też są takie straszne korki jak w Polsce?
igor_k July 31st, 2008, 02:24 PM Drodzy podróżnicy,
Jutro jadę z Łomży do Rabki-Zdrój. Czy Warszawa-Radom-Kielce-Kraków-Rabka jest dobra trasą? Jakie remonty mogą mnie czekać. Jaka trasę Wy polecacie?
yahogroup August 1st, 2008, 11:31 AM Jeżdże tą drogą zawsze i moim zdaniem jest to najlepsza alternatywa pozwalająca na bezstresową jazdę w niewielkim ruchu. Można jeszcze skręcić za Szymanowem na Błonie (nowa wyremontowana nawierzchnia na większości 17 km odcinka). Wbrew pozorom jest to najkrótsza trasa Warszawa - Łódź. Na trasie na której jeżdzę (tj okolice Teofilowa w Łodzi i Tarchomin w Warszawie) rano przejazd zajmuje mi około 2 godzin a w ciągu dnia 2 h 20 min. Jest to 142 km, a ten sam odcinek przez Rawę Mazowiecką 156 km. Nie wiem jak przez Łowicz bo nigdy nie jechałem ze względu na TIRY.
Nawierzchnia momentami nie najlepsza, ale trasa w wielu miejscach przecina przebieg autostrady A2. I ciągle mam nadzieję, że jeżdżąc tamtędy będę mógł robić fotorelacje z budowy.
Witam,
A jak najlepiej z Otwocka do A2 - czy pchać się przez DK50 do Mszczonowa potem kierunek Rawa Maz, następnie kierunek Brzeziny DK50 i Stryków [708] lub druga wersja Warszawa - Sochaczew - Kutno potem z obwodnicy na DK60 a w Łęczycy na 703 i na autostradę? Wyjazd mam w nocy z piątku na sobotę.
Pozdrawiam,
Robert
A2 August 1st, 2008, 12:43 PM Witam,
A jak najlepiej z Otwocka do A2 - czy pchać się przez DK50 do Mszczonowa potem kierunek Rawa Maz, następnie kierunek Brzeziny DK50 i Stryków [708] lub druga wersja Warszawa - Sochaczew - Kutno potem z obwodnicy na DK60 a w Łęczycy na 703 i na autostradę? Wyjazd mam w nocy z piątku na sobotę.
Pozdrawiam,
Robert
NAjlepiej jak bys dał na Wawe potem Sochaczew, Łowicz, Kutno i dalej do Koła i tam na A2. Ale musze Ci powiedzieć, że od Kutna do samej Kłodawy naliczyłem ok 7 fotoradarów a jest 32 km dokłądnie. Nie wiem jak z utrudnieniami w łowiczu i Sochaczewie ale zdaje się ze remontują DK 2. pzrez Mszczonów, Rawe Maz i dalej na Brzeziny wydaje mi się że za dużo kręcenia. Po za tym jak wjedziesz do Brzezin odbijasz na DW 708 dojeższasz do Strykowa i tam musisz odbić znowu na DK 14 do Łodzi, żeby dojechać do węzła z A2. No a jak bys chciał jechać od siebie i wjechać na A2 w Wartkowicach to tez za dużo kręcenia mimo ze ja tak jezdze ale od siebie na A2 mam 36 km. Jedź pzrez Koło i tam sobie odbijesz na A2 :)
PS: Przenieście to do odpowiedniego wątku
yahogroup August 1st, 2008, 02:22 PM Drodzy podróżnicy,
Jutro jadę z Łomży do Rabki-Zdrój. Czy Warszawa-Radom-Kielce-Kraków-Rabka jest dobra trasą? Jakie remonty mogą mnie czekać. Jaka trasę Wy polecacie?
Witaj,
W zeszłym roku jechałem dokładnie w to samo miejsce. Niestety tak jak napisałeś wyżej, teraz wiem o remontach na obwodnicy Grójca, potem są już po dwa pasy aż do Radomia następnie duże roboty koło Kielc - potem chyba nic się nie dzieje aż do Krakowa. Przejechać Kraków - w dzień koszmar - chyba że w nocy lub bardzo bardzo rano (4 -5; wtedy max 30 min) za Krakowem roboty aż do Myślenic.
Pod tym adresem znajdziesz w miarę aktualną informację o remontach:
http://www.gddkia.gov.pl/article/serwis_dla_kierowcow//index.php
Pozdrawiam,
yahogroup
pietreck August 1st, 2008, 03:56 PM Facet jedzie w środku nocy. Niech więc jedzie normalnie najkrótszą drogą do Strykowa bez żadnych kombinacji.
PS. Tak, przenieście to do odpowiedniego wątku ;)
tomekwrz August 9th, 2008, 09:52 AM Panowie teraz moje pytanie > Jaką drogą jechać do Krynicy Morskiej z Częstochowy, DK1, później DK55, DW502 i DW501? ? ? Będę wyjeżdżał w nocy (ok. 2)w środku tygodnia, czy warto jechać przez Łódź, ominąć ją? A może macie jakieś inne propozycje co do dalszej trasy?
Luki_SL August 9th, 2008, 10:00 AM ^^Jeśli będziesz jechał przez Łódź ok 4 rano, to nawet nie zauważysz że przejeżdżasz przez miasto;)
Wesoły Romek August 9th, 2008, 11:24 AM Pozatym na większości skrzyżowaniach będzie mrugało pomarańczowe światło :) więc przejazd jak przez pustynie :)
jozeck August 9th, 2008, 01:50 PM A jak jechać z Wawy (konkretnie z Piaseczna, więc możliwa jazda od południa) do Bydgoszczy? Mam dylemat pomiędzy DK10, a DK62, raczej bym wybrał DK62, wg GDDKiA na 10 są remonty.
Kleszczu August 9th, 2008, 04:40 PM Jechałem na początku lipca z Bydgoszczy do Warszawy "dziesiątką" i nie będę miło wspominał tej podróży. Poleciłbym jednak DK62 (aczkolwiek do niej proponowałbym się dostać raczej przez Sochaczew, Gąbin, Łąck, Soczewkę.)
Apathes August 10th, 2008, 12:04 AM Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jestem z Głogowa, wybieram się prawdopodobnie w najbliższym czasie do Berlina. Którą z poniższych tras sugerujecie (lub macie własne propozycje):
1. Głogów-Przemków-Szprotawa-Żagań-Żary-A15-A13,
2. Głogów-Nowa Sól-Zielona Góra-Krosno Odrzańskie-Frankfurt-A12,
3. Głogów-Przemków-Buczek (DW 297)-A18-A15-A13 [czy w razie wyboru tej drogi lepiej wrócić inną trasą ze wzgl. na remont generalny jezdni południowej?]?
Mam jeszcze wątpliwości dotyczące kwestii zezwolenia (środowiskowego?) koniecznego do przemieszczania się samochodem po centrum Berlina. Ile to kosztuje, jak to zdobyć, jaki obszar jest wyłączony z ruchu i czy lepiej przerzucić się na komunikację miejską po centrum, jeśli zamierza się w Berlinie spędzić jeden dzień?
Z góry dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam.
pmaciej7 August 10th, 2008, 08:28 AM Tutaj (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=559343) znajdziesz niezbędne informacje o zielonej nalepce.
Droga do A18 (wersja 3) jest bardzo powolna - dużo wiosek, ciasnych zakrętów. Na pewno też 3 trasą nie warto wracać z uwagi na stan południowej jezdni A18.
Apathes August 10th, 2008, 08:39 AM Droga do A18 (wersja 3) jest bardzo powolna - dużo wiosek, ciasnych zakrętów.
Zwykle tamtędy jeżdżę udając się do Drezna (i dalej do Frankfurtu a.M.) i przynajmniej mam pewność, że nie pobłądzę. ;-) Niemniej, dzięki za radę (zwłaszcza w sprawie nalepki!).
pmaciej7 August 10th, 2008, 10:21 AM ^^ Do Drezna jeździłem DK12+DW297, ale też Głogów-Polkowice-Lubin-Chojnów-Bolesławiec, ta druga droga jest moim zdaniem lepsza.
czarbox August 12th, 2008, 09:31 AM czy macie jakies propozycje / sugestie jak sprawnie dojechac w tatry?
mkaminski August 13th, 2008, 08:11 AM Generalnie opcje sa dwie:
1. Radom-Kielce-Krakow-Zakopianka albo
2. Czestochowa-Katowice-A4-Zakopianka
Jesli jedziesz np w srodku tygodnia i nie np teraz przed dlugim weekendem to chyba nie ma co kombinowac i wybrac wariant standardowy.
Problem zaczyna sie gdy wybierasz sie tam tez wtedy gdy polowa Polski tez nagle zapragnie podziwiac gory. Wtedy polecam wariant 2 zmodyfikowany, tzn na A4 zjezdzasz na Chrzanow (dodatkowy plus ze omijasz bramke w Balicach) i jedziesz przez Zator, Wadowice, Makow Podhalanski gdzie znowu mozesz wybierac: albo pojechac protso na Skomielną Białą i wrócic na Zakopianke albo odbic w strone Zawoji przez Babia Gore, Czarny Dunajec Chocholow i wjezdzasz od drugiej strony.
|
|