View Full Version : НОВИ САД - праћење градилишта | NOVI SAD - construction updates
Posmatrač September 20th, 2008, 06:29 PM Da, tek cu poceti da pisem o izgradnji... Nadovezao sam se samo na deo teme koja je zapoceta a odnosi se na regulaciju saobracaja. Ista ta regulacija sprecava ili dozvoljava mogucnost izgradnje (uz iznimke!!!). Famozna rec - interpolacija! Pogledam Vikipediju i tamo upisano pojasnjenje: Interpolacija je uopsteno pojam koji se odnosi na postupak umetanja izmedju dve vrednosti. Da li? Ali, ako krenemo kroz proslost uvek su neke trscare, brvnare i potleusice stradale zarad vecih, sirih i lepsih. Npr. Adamoviceva palata (izgradjena 1911.) takodje je zauzela mesto na kojem nije dotad bila pusta poljana. Tako gledajuci, nemam nista protiv toga. Ali imam protiv "nesmenjivog" koji svojevremeno izjavi da je "napredak sto smo naterali investitore da se drze propisanih gabarita (sic! - kao da to nije odredjeno Pravilnikom i zakonima), pa eto, ako i promase neku boju nije neko zlo." Izjava je data na upit novinara posle farbanja gardijeve zgrade u Pap Pavla u serpa plavu! Da budem sarkastican - dobar je orijentir!
U zemlji u kojoj skoro da se nista ne privredjuje nicu velelepni trzni centri basnoslovnih cena zakupa koji pucaju nedugo po otvaranju (prosetajte Pariskim magazinom...). Pogledajte koliko ih je tek u izgradnji a veliki evropski distributivni lanci kao Cora, Coop, Spaar, Bauhaus, Obbi, nisu ni presli granicu nase zemlje. Naposletku ce se grad pretvoriti u veliki shopping mol i ostace da prodavci prodaju jedni drugima. U nesrecnim godinama bum je doziveo Segedin i prakticno je ziveo od kupaca iz Srbije. Njih sada skoro da i nema. Neka kolega iz Subotice kaze kako je sada tamo?
Mislim da bi grad mogao duplo vise da obnavlja i gradi kada ne bi bilo namestenih tendera i naduvanih cena. Poslednji primer je uredjenje limanskog parka - podizvodjac (znate o kome se radi) je naduvao cene toliko da se uz limanski mogao kompletno renovirati i futoski park.
Iz tog razloga ce i dalje da se postavljaju isti lezeci policajci, da se ugradjuje isti behaton, da se menjaju (zasto?) isti rasvetni stubovi....
Postoje ljudi koji u Novom sadu stanuju ali u njemu ne zive. Takvih ljudi je u svim gradovima nase zemlje. Njima je svejedno! Pre par meseci su grcevito isti takvi branili "parkic" na Bulevaru Oslobodjenja a nikome od njih ne bi palo na pamet da pokrenu da se isti uredi. Da vlasnici pasa ociste za sobom, da se ne baca djubre kroz prozor. U pozadini svega je bilo - ne zelim da mi novi objekat zaklanja pogled!
A primere arhitektonskih abortusa cu poceti da postiram cim fotkam!
lexaNS811 September 21st, 2008, 10:29 PM Kako stvari stoje(na terenu) meni deluje da HR street nece uopste imati razdelno ostrvo,a kamo li ostrvo sirine 4m.Mislim da ce biti spojene 4 trake sa prosirenjima za bus stanice i izlazima za sporedne ulice.
djomla September 23rd, 2008, 01:34 AM Novosadjani evo vesti. Postali ste pravo potrosacko drustvo.Ko nema gde novac da potrosi taj nije za zivot.:lol:
Najava izgradnje tržnih centara u Novom Sadu
- Slovenačka kompanija Tuš (supermarket na Bulevaru Jovana Dučića, izgradnja je u toku)
- Kompanija „Rodić MB” (market „Roda”, na Temerinskom putu, radovi su u toku)
- Delta siti (trebalo bi da se gradi se u industrijskoj zoni)
- Austrijska kompanija Supernova (moderni trgovački centar na 100.000 kvadrata, vrednost investicije oko 100 miliona evra, a lokacija se traži)
- Izraelska kompanija „Plaza” (veliki šoping centar - rokovi, lokacija i vrednost investicije nisu poznati)
A i Spar je najavio izgradju kod vas.
Deki September 23rd, 2008, 12:55 PM uf koliko marketa samo cekaj da pocne izgradnja svih ...
El Camino SS September 23rd, 2008, 01:49 PM trzni centri i mega marketi su lepa stvar ali realno ne toliko bitna, oni su posledica ne uzrok, licno, vise me interesuju mostovi, auto put i novi blokovi zgrada...
urbaNS September 23rd, 2008, 03:27 PM Novosadjani evo vesti. Postali ste pravo potrosacko drustvo.Ko nema gde novac da potrosi taj nije za zivot.:lol:
A i Spar je najavio izgradju kod vas.
Ako sve te poznate firme imaju racunicu da grade trzne centre od desetina hiljada kvadrata i pored takve konkurencije onda je to ozbiljan kompliment za NS. Mislim da ima dosta mesta i na sremskoj strani za neke od njih.
neusatz! September 23rd, 2008, 04:50 PM trzni centri i mega marketi su lepa stvar ali realno ne toliko bitna, oni su posledica ne uzrok, licno, vise me interesuju mostovi, auto put i novi blokovi zgrada...
Kad izgrade prva dva ili tri, kasnije postane malo monotono. mene interesuje i izgradnja novih muzeja, pozorišnih sala, bioskopa, koncertnih dvorana... što je po meni bitnije za gradove od gomile tržnih centara. Recimo izgradnja muzeja savremene umetnosti na Limanu mio je interesantnija od izgradnje svih novih tržnih centara. Ili ona stara pričao muzeju starih zanata, zbirka već postoji u privatnim rukama koje bi to donirale samo je potreban prostor...
Deki September 23rd, 2008, 06:52 PM da ali ljudi kod nas idu dosta vise u markete potrose ono malo para nego u muzeeje nije to kod nas bas interesantno ....
El Camino SS September 23rd, 2008, 09:48 PM sve to stoji ali ja se slazem sa neusatzom i urbansom, ne treba zaboraviti da trzni centri nisu nista novo u novom sadu,pa samim tim i ne privlace veliku paznju, spens je sagradjen pre skoro 30 godina i bio je jedini pravi mall u zemlju i jedan od prvih u evropi, nsadisti su se odavno navikli na takav nacin kupovine. nismo mi kg... ;) :lol: ( da se ne uvrede )
djomla September 24th, 2008, 01:54 AM Kad izgrade prva dva ili tri, kasnije postane malo monotono. mene interesuje i izgradnja novih muzeja, pozorišnih sala, bioskopa, koncertnih dvorana... što je po meni bitnije za gradove od gomile tržnih centara. Recimo izgradnja muzeja savremene umetnosti na Limanu mio je interesantnija od izgradnje svih novih tržnih centara. Ili ona stara pričao muzeju starih zanata, zbirka već postoji u privatnim rukama koje bi to donirale samo je potreban prostor...
^^ Svaka cast. Ulagane u kulturu, sport, obrazovanje cini jedno naselje gradom.
podvodni September 24th, 2008, 08:32 AM Павличић: Град без атрактивних локација за инвеститоре
Павличић: Град без атрактивних локација за инвеститоре
24. септембар 2008. | 00:40
НОВИ САД - Град Нови Сад за сада располаже само са две атрактивне локације на којима би инвеститори могли да граде - простор око Спенса и плац на Кеју, прекопута некадашњег понтонског моста. Када ће ова земљишта бити стављена на лицитацију још није познато јер се чека на план о детаљној регулацији. Још увек није у понуди ни земљиште код стадиона Војводине, за које су заинтересовани холандски "Вондел капитал", израелска "Плаза" и Мишковићева "Делта".
Градоначелник Игор Павличић рекао је за "Блиц" да постоји мањак грађевинског земљишта у урбаним деловима града и да су у току преговори са Војском око измештања морнарице на Лиману као и касарни на Мајевици и Транџаменту, као и са Железницом око померања ранжирне станице на Детелинири.
www.rtv.co.yu
everson September 24th, 2008, 10:09 AM E bas mi je drago sto nema "atraktivnih lokacija za investitore"! To ce mozda naterati neke ljude da razmisle o planskom rusenju krseva, ili jos bolje krsevitih blokova, uredjivanju postojeceg, kao i sirenje grada ...
Sto se tice TC i ostalih shoppingmania objekata, pun mi ih je k. Sto se mene tice, ne moraju ni da dolaze.
posmatrac September 24th, 2008, 11:56 AM Evo u istom danu se dva medija bave novim mostom
Prvo BLIC
Zadaci projektantima prelaza na Dunavu
Dva tunela ispod Tvrđave uz čelični most
Autor: Žarko Bogosavljević | 24.09.2008. - 11:25
Konstrukcija drumsko-pešačkog mosta, koji gradske vlasti nameravaju da izgrade do 2012. godine na stubovima bivšeg „Franca Jozefa“, trebalo bi da bude od čelika, a da vizuleno podseća na Varadinski most.
U konkursnoj dokumentaciji Zavoda za izgradnju grada namenjenoj projektantima, u koju je „Blic“ imao uvid, planirano je da most ima oko 500 metara i probijena dva tunela od oko 335 metara u Petrovaradinskoj steni, ispod Tvrđave, a saobraćajnica od 1.270 metara spajala bi Bulevar cara Lazara i Preradovićevu ulicu.
U dokumentaciji za izradu preporučeno je da čelična kontrukcija bude u obliku kontinualne grede, kao sadašnji Varadinski most, da bi se sačuvao širi pogled na Tvrđavu sa novosadske strane. Sa ovim predlogom su se složili i zaštitari. Zbog gradnje nove saobraćajnice predviđeno je da budu porušeni delovi bedema Tvrđave kod „Lovotursa“. Gradski urbanisti naveli su da žele saobraćajnicu sa po dve trake u oba smera i razdelnim ostrvom, pri čemu bi jedna traka bila široka najmanje tri metra, koliko i staze za bicikliste, kao i dva metra široke pešačke staze po obodu. Saobraćajnica široka oko 22 metra protezala bi se celom dužinom mosta, a da na ulazu u tunele i kroz njih ostanu samo četiri trake za automobile.
Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika se nisu posebno izjašnjavali oko bušenja dodatnog tunela, sem što su zatražili da se sačuva izgled Petrovaradinske stene i obezbedi i sačuva sva nadzemna i podzemna građevinska struktura Tvrđave od vibracija, buke i zagađenja. Pored toga, zaštitari su u svom nalazu zatražili maksimalno očuvanje svih delova fortifikacije, uz napomenu da se posebno protive bilo kakvom daljem rušenju podunavskog bedema zbog gradnje mosta.
Oni su zatražili i da se posebno ispita način, i obezbedi očuvanje delova bedema kod „Lovotursa“, gde će biti izlaz iz tunela, pri čemu će prema konkursnoj dokumentaciji pojedini delovi bedema morati da budu ukonjeni zbog nove saobraćajnice.
Konačni izgled i odluku o tome da li će se i kakve intervencije obavljati, Novosađani će moći da saznaju u decembru kada se okonča međunarodni tender i komisija Zavoda za izgradnju grada odabere firmu koja će projektovati novi most, tunele i okolne saobraćajnice sa petljama kod parka ispred Filozofskog fakulteta na keju i „Lovotursa“ sa petrovaradinske strane.
Gradnja mosta bi, prema predračunima gradskih službi, trebalo da košta od 30 do 40 miliona evra.
Zaštitari protiv gondole ili lifta
Pred projektante je postavljen zadatak i da nađu način da budući most i gornji plato povežu za prolazak pešaka, jer se zaštitari Tvrđave protive bušenju stene i bedema, što bi verovatno bilo neophodno ako bi se gradila gondola ili lift. U konkursnoj dokumentaciji se ne navodi direktno ideja da se projektuje lift ili gondola, nego samo da je potrebno ispitati mogućnosti i načine da pešačke komunikacije između mosta i gornjeg platoa vizuelno i fizički ne ugroze dominantnu vizuru Tvrđave.
i Radio 021
JOŠ JEDAN TUNEL ISPOD TVRĐAVE?
10:15 - Najbolje idejno rešenje za most na stubovima Franca Jozefa trebalo bi da bude izabrano početkom naredne godine, a gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić istakao je da će izgradnja početi paralelno sa izradom glavnog projekta.
O tome da li će ispod Tvrđave, nakon izgradnje mosta, pored postojećeg biti bušen još jedan tunel, odlučiće tim na čelu sa Nikolom Hajdinom. Gradonačelnik Igor Pavličić kaže da bi, prema njegovom mišljenju, izgradnja još jednog tunela bilo bolje rešenje.
"Verovatno će se ići na dva tunela, jer Novi Sad ima između 300 i 400 hiljada stanovnika i nama treba više mostova i moraćemo da pravimo kompromise oko nekih drugih stvari. To je ono što je nužno, a neće uticati na narušavanje celine i autentičnosti Tvrđave", kaže Pavličić.
Gradske vlasti će u ovom mandatu sigurno započeti izgradnju dva mosta, železničkog na mestu nekadašnjeg Žeželjevom mosta i mosta na stubovima Franca Jozefa, za čiji idejni projekat je raspisan konkurs. Treći most, iza Danubiusa, koji bi omogućio obilaznicu oko Petrovaradina, takođe bi mogao biti započet narednih godina. Pavličić, najavio je da će izgradnja mosta na postojećim stubovima početi naredne godine, a realno je da se u 2009. godini počne i sa izgradnjom železničkog mosta.
"To je nadležnost i železnice i grada, železnica je htela da to bude samo železnički, a grad se zalaže za to da bude drumsko - železnički most. Oko 70 metara iznad Danubiusa treba da bude izgrađen još jedan most, a u sledećoj godini bi trebalo da uđemo u fazu projektovanja", izjavio je gradonačelnik.
Novi most bi trebalo da bude gotov za 33 to 36 meseci od početka izradnje, odnosno do 2012. godine. Izgradnja sva tri mosta prema Pterovaradinu trebalo bi da izmesti celokupni teški saobraćaj iz centra i rešilo probleme zaštite podgrađa Tvrđave i probleme stanovnika. (Milena Jerkov)
posmatrac September 24th, 2008, 12:01 PM E evo jos nesto sa YouTube...pre neki dan je bila prezentacija u pokrajni.
Projekat banatskog poluautoputa..nama zanimljiv zbog mosta kod Petrovaradina i tunela kroz Frusku goru
posmatrac September 24th, 2008, 12:02 PM http://www.youtube.com/watch?v=7yJPbw35GPw
Deki September 24th, 2008, 01:03 PM lepo lepo jos samo da vidimo oceli poceti izgradnja :)
Kot Behemot September 24th, 2008, 01:07 PM Kakav je to most "70 metara iznad Danubiusa" ?
Iznad je pretpostvaljam uzvodno, a ako je 70 metara uzvodno od danubiusa, onda on povezuje ulicu bajci Zilinskog i... sta? Petrovaradinski rit?
Ili je to most koji preko kanala ide ka naselju Shangaj?
Ili je to veslacki klub "Danubius" pa tek onda to nema smisla?
Kakva je to obilaznica oko Petrovaradina koja prolazi pored Danubiusa? :bash:
Ili ja ne razumem ili se neko posteno nalupao.
Novosadian September 24th, 2008, 02:45 PM Ali zasto kao Varadinski?
everson September 24th, 2008, 05:38 PM ^^ Slazem se. OK, ne treba nesto sto ce strcati, odudarati od tvrdjave, zaklanjati, bosti oci, ..., ali ne mora kao Varadinski.
makimax September 26th, 2008, 03:11 PM ^^ Slazem se. OK, ne treba nesto sto ce strcati, odudarati od tvrdjave, zaklanjati, bosti oci, ..., ali ne mora kao Varadinski.
Potpuno se slazem i ja.Neka se odredi u kom pravcu da ide izgled mosta pa neka puste arhitekte da rade svoj posao,pa posle neka odluce.
nsblues September 28th, 2008, 03:46 AM Sta se trenutno desava sa trzistem stanova u Novom Sadu ,tj ima li nekih "znakova" pada cijena? Nakon ovih raznoraznih kolapsa na svjetskom trzistu i pada cijena u pojedinim zemljama(nekretnina) do 50 %,pa me interesuje da li ce se to odraziti i kod nas ?
Interesantno je to da se u par zadnjih godina prica da je potraznja ogromna u odnsu na ponudu,mada ja listajuci nekretnine,tj oglase uocavam sasvim suprotno i to drasticno suprotno,ogromna ponuda ,cijene extremne a potraznja minorna u odnosu na ponudu,npr
Gradjanski oglasnik..6 stranica cijelokupne potraznje svih stanova ,a samo ponuda garsonjera 33 stranice,da ne govorim o jednosob,jedno i posob,dvosobnim,trosobnim,cetvero i dvorisnim
everson September 28th, 2008, 10:54 AM ^^ Nema to nikakve veze sa stvarnom potraznjom. Otkud ti takva ideja??
nsblues September 28th, 2008, 12:44 PM Ako te mogu razumjeti ,"stvarna potraznja",u tom smislu se ne moze samo gledati kroz ovaj moj navedeni primjer iz lokalnih novina,nadam se citanih. Pa ne moze , i upravu si ,ako se to bukvalno shavti samo kroz to ,ali moram reci da je i to jedan od parametara kroz koji se gledaju ,novine ...sedmicno dvaput ,u njima su i agencije,skoro sve,reklame gradjevinskih firmi ,preduzetnika-investititora,i mislim da vecina ljudi dolazi do informacija o nekretninama ,kao i vecina agencija upravo iz njih.E sad sta je to,stvarna potraznja,vjerovatno nesto suprotno od ovoga sto sam ja naveo.
A ako si mislio na ovaj krah na americkim berzama, i trzistem stanova,...pa ima veze jer je to sve povezano sa bankama,a banke posudjuju jedna drugoj,daju kredite po cijlom svijetu, i zive od toga. Trziste nekretnina je pocelo da dozivljava krah , odnosno pad ,(jutros gledam i u Italiji Irskoj do 30 posto) i sto je najgore kamate ce rasti ,one varijabilne ,jer se banke tako funkcionisu..Ko je na fiksnoj najvjerovatnije nece.
Nije valjda da svi u Srbiji kupuju za kes. Ako je tako onda ce ih to mimoici.
Ako je tvoj stav ispravan-tacan, tom smislu da je potraznja veca od ponude,da sve se proda ,tj ode na trzistu, zasto se toliki oglasi ponavljaju po sest mjeseci i to bezbroj stranica. Valjda neko treba da okrene tog urednika novina da ne baca papir.
neusatz! September 28th, 2008, 03:38 PM Ako te mogu razumjeti ,"stvarna potraznja",u tom smislu se ne moze samo gledati kroz ovaj moj navedeni primjer iz lokalnih novina,nadam se citanih. Pa ne moze , i upravu si ,ako se to bukvalno shavti samo kroz to ,ali moram reci da je i to jedan od parametara kroz koji se gledaju ,novine ...sedmicno dvaput ,u njima su i agencije,skoro sve,reklame gradjevinskih firmi ,preduzetnika-investititora,i mislim da vecina ljudi dolazi do informacija o nekretninama ,kao i vecina agencija upravo iz njih.E sad sta je to,stvarna potraznja,vjerovatno nesto suprotno od ovoga sto sam ja naveo.
A ako si mislio na ovaj krah na americkim berzama, i trzistem stanova,...pa ima veze jer je to sve povezano sa bankama,a banke posudjuju jedna drugoj,daju kredite po cijlom svijetu, i zive od toga. Trziste nekretnina je pocelo da dozivljava krah , odnosno pad ,(jutros gledam i u Italiji Irskoj do 30 posto) i sto je najgore kamate ce rasti ,one varijabilne ,jer se banke tako funkcionisu..Ko je na fiksnoj najvjerovatnije nece.
Ako je tvoj stav ispravan-tacan, tom smislu da je potraznja veca od ponude,da sve se proda ,tj ode na trzistu, zasto se toliki oglasi ponavljaju po sest mjeseci i to bezbroj stranica. Valjda neko treba da okrene tog urednika novina da ne baca papir.
Ono što ja znam je to da se stanovi rasprodaju već u predugovaranju. Ono što ostane su obično veći stanovi i garaže. Ne znam da li je to tako za sve lokacije, ali sve ovo naGrbavici i bliže centru tako ode u predugovaranju.
raqn September 28th, 2008, 04:24 PM Čitao sam nedavno neki izveštaj, tj stručnu predikciju na tržište nekretnina u Srbiji, bio je i osvrt na NS. Stanovi sigurno neće padati (cene) još minimum par godina, em dok se ne izjednače ponuda i tražnja, em dok cene nekretnina ne dođu na neki evropski nivo. Čak su naveli (izveštaj je izašao u sredini leta, mislim), da će samo do kraja godine da cene porastu za 10-15%.
Takođe su za NS predvideli veliki porast gradnje supermarketa i šoping centara i, kroz godinu, dve i kvalitetnog poslovnog prostora (uostalom, to važi i za veći deo Srbije).
lexaNS811 September 28th, 2008, 07:24 PM Ja uopste ne verujem da ce cena nekretnina padati u skorije vreme,a posebno ne verujem u neki dramatican pad.
Kad sam kupovao stan na Detelinari cena m2 je bila 840e,u centru oko 1050e.U predugovaranju na Detelinari je bilo oko 670e m2.To je bio kraj 2003 godine,za 1.1.2004. najavljeno je bilo uvodjenje pdv 18% umesto dotadasnjeg poreza od 5%,to se i dogodilo.Trziste je u prvom kvartalu 2004 bilo izuzetno nestabilno pa se i desio kratkorajni pad jer ljudi nisu hteli da kupuju zbog veceg poreza.sredinom godine se trziste stabilizovalo na novom,vecem nivou cena...i od tada konstantno raste.
Moj savet ti je da ako imas vremena kupis stan u predugovaranju,naravno,pod uslovom da nadjes pouzdanog investitora/graditelja jer je to najveci problem..zaradis novac i sa njim kupis stan u centru(koliko sam shvatio tamo zelis da investiras).
U gradu istina ima puno slobodnih stanova,ali ti ljudi sto poseduju te stanove nigde ne zure,stan donosi pare ako se izdaje..podatak da u Rimu ima blizu 400 000 stambenih jedinica u kojima niko ne zivi dovoljno govori sta hocu reci.
I jos jedan podatak,kod nas se zgrade prave individualno,znaci to nisu kompleksi poput Novog Naselja,Limana,Novog Beograda,i sl...takav investitor kod nas ne postoji,a ni jedan od manjih igraca nece se odreci svoje ekstra zarade koje nudi trziste samo po sebi.
everson September 28th, 2008, 08:18 PM Ako te mogu razumjeti ,"stvarna potraznja",u tom smislu se ne moze samo gledati kroz ovaj moj navedeni primjer iz lokalnih novina,nadam se citanih. Pa ne moze , i upravu si ,ako se to bukvalno shavti samo kroz to ,ali moram reci da je i to jedan od parametara kroz koji se gledaju ,novine ...sedmicno dvaput ,u njima su i agencije,skoro sve,reklame gradjevinskih firmi ,preduzetnika-investititora,i mislim da vecina ljudi dolazi do informacija o nekretninama ,kao i vecina agencija upravo iz njih.E sad sta je to,stvarna potraznja,vjerovatno nesto suprotno od ovoga sto sam ja naveo.
Nisam mislio na americke berze niti bilo sta slicno. Samo sam dao komentar da ne mozes na osnovu oglasa u rubrici Potraznja ocenjivati nivo potraznje. To, jednostavno, nije nikakav reper. Uopste i ne znam cemu sluze ti oglasi. Ako nesto trazis, izvoli, obilazi agencije, listaj, ... Jer, ako cekas da ce neko da te zove na tvoj oglas u kome trazis stan, ... :ohno: Mozes samo da ocekujes neke krseve, sumnjive papire, ... ili narodski receno ono sto niko nece pa aj da uvalimo ovoj budali sto "potrazuje stan" preko oglasa, mora da je neka veverica.
everson September 28th, 2008, 08:22 PM I jos jedan podatak,kod nas se zgrade prave individualno,znaci to nisu kompleksi poput Novog Naselja,Limana,Novog Beograda,i sl...takav investitor kod nas ne postoji,a ni jedan od manjih igraca nece se odreci svoje ekstra zarade koje nudi trziste samo po sebi.
O da, ima. Pa jel Miskovic pravi onaj Belville (ili kako se vec zove) na NBG.
I mislis da se ne bi pojavili novi, sitniji udruzili, dosli strani, ... kad bi se tako postavila pravila igre?
nsblues September 29th, 2008, 12:09 PM Ja uopste ne verujem da ce cena nekretnina padati u skorije vreme,a posebno ne verujem u neki dramatican pad.
Moj savet ti je da ako imas vremena kupis stan u predugovaranju,naravno,pod uslovom da nadjes pouzdanog investitora/graditelja jer je to najveci problem..zaradis novac i sa njim kupis stan u centru(koliko sam shvatio tamo zelis da investiras).
U gradu istina ima puno slobodnih stanova,ali ti ljudi sto poseduju te stanove nigde ne zure,stan donosi pare ako se izdaje..podatak da u Rimu ima blizu 400 000 stambenih jedinica u kojima niko ne zivi dovoljno govori sta hocu reci.
I jos jedan podatak,kod nas se zgrade prave individualno,znaci to nisu kompleksi poput Novog Naselja,Limana,Novog Beograda,i sl...takav investitor kod nas ne postoji,a ni jedan od manjih igraca nece se odreci svoje ekstra zarade koje nudi trziste samo po sebi.
Hvala na savjetu Lexa,ali ,ja sam skoro sve zavrsio sa kupovinom u N.Sadu i to na vise lokacija,i sada se to namjerava prodati. Ja sam od jednog jevreja naucio da se nekretnine kupuju kad je najgore, kadih ih niko nece,rat i sl. Oni su se svi brzo vratili kroz rentu ,i sad je samo mnozenje.Ne volim pad,ali i ne vjerujem u vas optimizam ,i jako bih volio kako neko rece da cijene idu gore do 10 %,ali mislim da je mrka kapa, jer se sad trziste pocelo tumbati(jos ne u Srbiji,nadam se). Pa ,zar se ne prodaju najvise garsonjere, i to je kvadratura koja prolazi,ponajvise.,velike stanove sve manje prave jer se ne mogu lako prodati,uslovno receno. Sad se pojedini prodaju po 2000 eura po m2,pa za 26m2 traze i po 56 hiljada.
Citiracu onu jednu smijesnu recenicu iz filma Vratice se rode ,kad kaze ,pravi zgradu krcatu garsonjerama od 13-15 m2,smjesno jeste a skoro pa realno.
Neko je pomenuo izjednacavanje sa cijenama poput onih u Evropi,tj na evropski nivo. e tebe treba prijatelju poslusati . Prodati sve sto mozes u Novom Sadu ,i pravac Bec ,"periferija" i tamo kupiti vise kvadrata nego u N.Sadu.Razlog ,prvo je jeftinije,a renta je najmanje tri puta veca.
brzumil September 29th, 2008, 01:08 PM Cene novih stanova ne mogu da padnu, a samim tim cene stanova uopste, upravo sam kupio jednu garsonjeru od poznanika koji pravi zgrade i kada mi je objasnio koliki su troskovi gradnje, dozvola, komunalija, a da ne pricam koliko traze ljudi na cijem se placu gradi, jednostavno njega stan izadje vise od 1000 evra po kvadratu, jos mu na kraju zveknu porez na dobit i njegova zarada se svodi na jedan mali stancic u sopstvenoj zgradi, ako i toliko! Doduse on je jedan od onih koji bez neke vece kolicine novca ulazi u gradnju, pa mu i raznorazni podizvodjaci uzimaju stanove umesto novca, pa i tu jos puca vise nego sto bi da ima kes, ali koliko sam ja shvatio 90% njih su takvi, sitni investitori!
everson September 29th, 2008, 02:49 PM Pa sad, ... nije bas da ne mogu da padnu. Jasno je da ako sve ostane kako jeste sada (cene kredita, rast standarda, kolicina novih izgradjenih stanova ...) - cene stanova mogu samo gore. Medjutim, ako se desi nesto nepredvidjeno,bilo na lokalnom bilo na globalnom nivou, itekako cene mogu ici dole. Recimo, drasticno poskupe krediti (o cemu se vec prica), pa se zaustavi ovaj tempo uzimanja stanova na kredit, da vidis kako ce taj sto prodaje plac da spusti cenu ;)
brzumil September 29th, 2008, 04:08 PM Ma nije samo taj sto prodaje plac kriv za visoke cene, najvise je kriv grad, uzasno su se zahalavili, pa uzimaju citavo bogastvo za komunalne dozvole i prikljucke! Recimo za zgradicu od ~600 kvm, treba platiti komunalne troskove nekih 100000 evra, i to na detelinari, koja je neka peta-sesta zona, koliko li onda tako nesto kosta u centru!?
lexaNS811 September 29th, 2008, 04:42 PM Hvala na savjetu Lexa,ali ,ja sam skoro sve zavrsio sa kupovinom u N.Sadu i to na vise lokacija,i sada se to namjerava prodati. Ja sam od jednog jevreja naucio da se nekretnine kupuju kad je najgore, kadih ih niko nece,rat i sl. Oni su se svi brzo vratili kroz rentu ,i sad je samo mnozenje.Ne volim pad,ali i ne vjerujem u vas optimizam ,i jako bih volio kako neko rece da cijene idu gore do 10 %,ali mislim da je mrka kapa, jer se sad trziste pocelo tumbati(jos ne u Srbiji,nadam se). Pa ,zar se ne prodaju najvise garsonjere, i to je kvadratura koja prolazi,ponajvise.,velike stanove sve manje prave jer se ne mogu lako prodati,uslovno receno. Sad se pojedini prodaju po 2000 eura po m2,pa za 26m2 traze i po 56 hiljada.
Citiracu onu jednu smijesnu recenicu iz filma Vratice se rode ,kad kaze ,pravi zgradu krcatu garsonjerama od 13-15 m2,smjesno jeste a skoro pa realno.
Neko je pomenuo izjednacavanje sa cijenama poput onih u Evropi,tj na evropski nivo. e tebe treba prijatelju poslusati . Prodati sve sto mozes u Novom Sadu ,i pravac Bec ,"periferija" i tamo kupiti vise kvadrata nego u N.Sadu.Razlog ,prvo je jeftinije,a renta je najmanje tri puta veca.
Zgrade moraju imati jasnu strukturu,znaci odredjen broj garsojera,jednosobnih,jednoiposobnih,dvosobnih,itd.Kada bi se sami investitori pitali verovatno bi sve zgrade bile pilicarnici,ali to na njihovu zalost nije moguce.
Sto se tice zarade od preprodaje u Srbiji ima perspektivu prodaja zemljista blizu velikih gradova.Po gen.urb. planu grada najavljeno je sirenje grada na sremsku stranu,izgradnja mostova,puteva,kanalzicaione/vodovodne mreze...pametnom dosta,ali treba cekati.
Sto se tice šokova i udara na trziste,mislim da smo mi jos uvek poluzatvorena privreda i da se ti šokovi na nas nece odraziti do ulaska u EU sto znaci do 2055 godine...
everson September 29th, 2008, 05:01 PM Ma nije samo taj sto prodaje plac kriv za visoke cene, najvise je kriv grad, uzasno su se zahalavili, pa uzimaju citavo bogastvo za komunalne dozvole i prikljucke! Recimo za zgradicu od ~600 kvm, treba platiti komunalne troskove nekih 100000 evra, i to na detelinari, koja je neka peta-sesta zona, koliko li onda tako nesto kosta u centru!?
Opet, to je nekih 170-ak EUR po kvadratu ...
nsblues September 30th, 2008, 12:15 AM Mislim da mnogi od vas jako pametno razmisljaju,i ova zadnja o sremskoj strani i ulaganjima u nju se i meni cini ,i ranije mnogo puta cinila vrlo interesantna,cak vise nego sami Novi Sad,volio sam nekako popeti se na Miseluk i gledati Dunavi i Novi Sad sa vece nadmorske visine,uzivanje. Moja prva interesovanja su bila upravo Petrovaradin,staro jezgro,i onda sam shvatio da bi ulaganja bila velika,a nije na cijeni, a toliko mi se dopao. I zapravo da se vise isplati neki salonski u centru ,koji ce drzati cijenu a i rentu u poredjenju sa sremskom stranom.Ja sam taj Petro-V,dozivio isto kao i centar,ali ga ovi ljudi, agenti, iz Novog Sada tako nisu dozivljavali. Danas se pokazalo da su bili u pravu,i cijene to jasno pokazuju,kao i interesovanja,mada vjerovatno meni i samo meni je puno ljepsa ta sremska obala,ali je urbanisticki daleko ispod Novog Sada. Nazalost. Ta predvidjanja o mostovima ,putevima zasigurno daju bolju vezu ,i nadu da siri i povezuje taj dio ,tj utapa u cijelinu Novog Sada.
Neke je spomenuo cijene placeva,troskova izgradnje i troskova prema drzavi,i tu nema dileme da su cijene maximalno otisle ,ne sumnjam, ali ne vjerujem puno da je cigla i ostalo otislo 3,4 puta vise,kao i radna snaga,da su mi digli plate ,tj da sve bas prati taj rast trzista. Bas iz tog razloga ,sremska je interesantna i cijene stanovas bi bile nize,i samim tim se brze prodavali,tj konkurentniji ovim trenutno skupim u gradu.
Investitori vjerovatno svuda pricaju svoju pricu,ali se smatra da se na ulozeni dio U GRADJEVINARSTVU,recimo 100 uzima 300,sto znaci investitoru 200,tj 1:3. E sad da je skoro 3:3 ,nekako ne vjerujem puno , pa po njihovoj prici ce svi ispasti siroti ribari,koji jedva da ulove danas nesto da prezive,a samo se najvjerovatnije prebaciju sa lokacije na lokaciju.
neusatz! September 30th, 2008, 01:59 AM Mislim da mnogi od vas jako pametno razmisljaju,i ova zadnja o sremskoj strani i ulaganjima u nju se i meni cini ,i ranije mnogo puta cinila vrlo interesantna,cak vise nego sami Novi Sad,volio sam nekako popeti se na Miseluk i gledati Dunavi i Novi Sad sa vece nadmorske visine,uzivanje. Moja prva interesovanja su bila upravo Petrovaradin,staro jezgro,i onda sam shvatio da bi ulaganja bila velika,a nije na cijeni, a toliko mi se dopao. I zapravo da se vise isplati neki salonski u centru ,koji ce drzati cijenu a i rentu u poredjenju sa sremskom stranom.Ja sam taj Petro-V,dozivio isto kao i centar,ali ga ovi ljudi, agenti, iz Novog Sada tako nisu dozivljavali. Danas se pokazalo da su bili u pravu,i cijene to jasno pokazuju,kao i interesovanja,mada vjerovatno meni i samo meni je puno ljepsa ta sremska obala,ali je urbanisticki daleko ispod Novog Sada. Nazalost. Ta predvidjanja o mostovima ,putevima zasigurno daju bolju vezu ,i nadu da siri i povezuje taj dio ,tj utapa u cijelinu Novog Sada.
Neke je spomenuo cijene placeva,troskova izgradnje i troskova prema drzavi,i tu nema dileme da su cijene maximalno otisle ,ne sumnjam, ali ne vjerujem puno da je cigla i ostalo otislo 3,4 puta vise,kao i radna snaga,da su mi digli plate ,tj da sve bas prati taj rast trzista. Bas iz tog razloga ,sremska je interesantna i cijene stanovas bi bile nize,i samim tim se brze prodavali,tj konkurentniji ovim trenutno skupim u gradu.
Investitori vjerovatno svuda pricaju svoju pricu,ali se smatra da se na ulozeni dio U GRADJEVINARSTVU,recimo 100 uzima 300,sto znaci investitoru 200,tj 1:3. E sad da je skoro 3:3 ,nekako ne vjerujem puno , pa po njihovoj prici ce svi ispasti siroti ribari,koji jedva da ulove danas nesto da prezive,a samo se najvjerovatnije prebaciju sa lokacije na lokaciju.
Zioda se već i u Petrovaradinu, konkretno u Patrijarha Rajačića mislim da sam video da zidaju zgradu ili dve. Verovatno će i tamo krenuti neka intenzivnija izgradnja, dok u Sadovima, recimo, nije dozvoljeno dizati zgrade već je dopuštena samo individualna gradnja. Gradić će doživeti neke izmene izgradnjom novog mosta i altiviranjem tunela, te tako izmeštanjem saobraćaja iz Gradića. Ugovor sa vojskom je potpisan da ona iseli kasarnu, vojska je mislim dobila umesto toga Ratno ostrvo, pretpostavljam da bolnica ostaje mada mislim da bi i za nju trebalo naći neko adekvatno rešenje, budući da je ta zgrada skroz stara, tako da će ceo sadašnji prostor kasarne, a to je ogromna parcela, biti priveden nekoj drugoj nameni. Kakvoj ne znam tačno, ali se pričalo da je namera da Gradić postane nešto kao beogradska Skadarlija sa malo više etno obeležja. Dakle riblji i vojvodjanski restorani, pivnice, galerijski prostori, prodavnice suvenira i sl. Takodje, bilo je priča, još krajem devedesetih, da se pored železnoičkog mosta na petrovaradionskoj strani, planira hotel. Sad šta će i kako biti radjeno u Petrovaradinu ja stvarno ne znam.
nsblues September 30th, 2008, 06:14 AM ali se pričalo da je namera da Gradić postane nešto kao beogradska Skadarlija sa malo više etno obeležja. Dakle riblji i vojvodjanski restorani, pivnice, galerijski prostori, prodavnice suvenira i sl. Takodje, bilo je priča, još krajem devedesetih, da se pored železnoičkog mosta na petrovaradionskoj strani, planira hotel.
Ovo da se restaurira stari dio grada komletno sa fasadama,i pretvori u nesto atraktivno sa ovom gore pomenutom ponudom a i sire, bi bilo fenomenalno ,i stvorila bi se neka cijelina sa tvrdjavom,narocito ta turisticka. Samo je opet veliko pitanje , koliko realno neko ima sluha za to. To je bio po meni prioritet i prije deset i dvadeset i trideset i bog zna koliko godina,a narocito danas uz ovaj exit. Kod nas vecinom ljudi ostanu na pustoj prici,narocito ti opstinski misevi, i mislim da je to grad trebao da uradi,ne oslanjajuci se ni nakoga,ako nista nekim planom pa pomalo iz godine u godinu dok se ne sredi. Vidjecemo,nadajmo se naboljem,iskreno bih volio.
Ne znam kakve ce biti cijene stanova u Patrijarha Rajacica ali ako budu nize od ovig "Bulevarskih" to ce sigurno otici kao na tanjiru. Primjetih da se sve vise nudi Telep,i da je cijena od 1000 do 1150 sto nije lose za kupce ,a tu bi mozda bio i ovaj Varadin po cijenama ,doduse samo predpostavjam,nikad se izgleda ne zna.
ivan21000 September 30th, 2008, 11:51 AM IZMEŠTANJE RANŽIRNE STANICE 30.09.2008.
10:50 - Ugovor gradskih vlasti i "Železnica Srbije" o izmeštanju stare Ranžirane stanice i pretvaranju ovog prostora u građevinsko zemljište biće potpisan do kraja godine, piše "Blic".
Osim 30 hektara građevinskog zemljišta, tim ugovorom Novi Sad će dobiti mogućnost probijanja Subotičkog bulevara, a Železnica najmanje 800 miliona dinara. - Novi sastanak planiran je u oktobru, a uklanjanjem stare stanice dobija se mogućnost da se otvori još 30 hektara građevinskog zemljišta između Detelinare i Novog naselja, rekao je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.
Nova Ranžirana stanica već postoji u nastavku Glavne železničke stanice, a prostor nekadašnje stanice, prema gradskom planu, trebalo bi da bude pretvoren u kompleks sa muzejskim eksponatima, stambenim zgradama i poslovnim objektima. (021)
lexaNS811 September 30th, 2008, 02:27 PM IZMEŠTANJE RANŽIRNE STANICE 30.09.2008.
10:50 - Ugovor gradskih vlasti i "Železnica Srbije" o izmeštanju stare Ranžirane stanice i pretvaranju ovog prostora u građevinsko zemljište biće potpisan do kraja godine, piše "Blic".
Osim 30 hektara građevinskog zemljišta, tim ugovorom Novi Sad će dobiti mogućnost probijanja Subotičkog bulevara, a Železnica najmanje 800 miliona dinara. - Novi sastanak planiran je u oktobru, a uklanjanjem stare stanice dobija se mogućnost da se otvori još 30 hektara građevinskog zemljišta između Detelinare i Novog naselja, rekao je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.
Nova Ranžirana stanica već postoji u nastavku Glavne železničke stanice, a prostor nekadašnje stanice, prema gradskom planu, trebalo bi da bude pretvoren u kompleks sa muzejskim eksponatima, stambenim zgradama i poslovnim objektima. (021)
hocu park :bash:
Kot Behemot September 30th, 2008, 02:44 PM hocu park :bash:
Hocu i ja!
Kontam da su i peticije i bilo sta slicno jalov posao... :ohno:
... posebno kad su ovako veliki novci u pitanju.
neusatz! September 30th, 2008, 02:57 PM Hocu i ja!
Kontam da su i peticije i bilo sta slicno jalov posao... :ohno:
... posebno kad su ovako veliki novci u pitanju.
Nije to zgodna površina za park, da budem iskren i ja sam to prvi pomislio, ali tu parcelu seče novi bulevar po pola. Ono što je odlično je to što je predvidjeno da stara stanica bude pretvorena u muzejski prostor. A park može da bude, recimo, izmedju, recimo, Novog Naselja i Veternika. Berlin, koji mene oduševljava, ima parkove izmedju delova grada koji su nekad bili zasebne celine. Kada je nastajao Berlin kao grad nisu najčešće zgradama spajali te odvojene delove već su tu pravili parkove i to izuzetno lepo i funkcionalno deluje. Dakle ja bih pre Detelinaru i Naselje obradovao parku na području sadašnjeg vojnog poligona, dakle oni vode pregovore sa vojskom oko kasarne Majevica - ako sve to pretvore u oblast sa tržnim centrima meni to malo bezveze. Meni bi tu lepše bilo da deo te površine bude jedan veliki park. Inače, koliko sam video po GUP-u izmnedju Kisaćke i Kraljevića Marka, dakle preko puta škole Kosta Trifković, je predvidjen park. U Kisačkoj bi bio red zgrada, u Kraljevića Marka isto sa izuzetkom onih nekoliko kuća pokrivenih trskom koje bi bile pretvorene u etno centar u kojem bi se dešavale razne kulturne aktivnosti. a u zaledjini tih kuća sve do Kisačke park. Sad kad to planiraju da i ostvare nemam pojma.
Pripadnik September 30th, 2008, 03:07 PM U okolini ložionice bio bi napravljen park, a ostatak zemljišta bio bi iskorišćen za gradnju
Pitanje koliko jeovo realno ali evo čitave vesti iz blica
http://www.blic.co.yu/vojvodina.php?id=58977
lexaNS811 September 30th, 2008, 03:51 PM ma nas vode kreteni.
kaze Novakovic za HR street
Građani ne treba da trpe neprofesionalnost
- Nismo došli ovde da bi samo obišli radove, već i da popravimo njihov kvalitet. Bilo je mnogo primedbi građana na neobezbeđeno gradilište i nedostatak prilaza zgradama i očekujem od izvođača to da isprave - kazao je direktor Zavoda za izgradnju grada Borislav Novaković prilikom obilaska rekonstrukcije Hadži Ruvimove ulice. On je kazao da ako već građani trpe zbog radova, ne moraju da trpe neprofesionalnost izvođača radova.- Radovi koje finansira “Toplana” napravili su najviše problema, jer nisu obezbedili rovove - kazao je Novaković i dodao da će ubuduće biti aktivirane klauzule koje predviđaju penale za izvođače koji ne rade posao po propisima.
Novaković je kazao da će u narede četiri godine ZIG uložiti više novca u Novu Detelinaru i ulice oko Hadži Ruvimove.
Direktor “Toplane” Janko Čobrda kazao je pak da su izvođači radova “Tvrđava nova” i “Južna Bačka” ispravili propuste i da će radovi biti završeni na vreme, odnosno krajem naredne nedelje.
Broj 40
Novaković je kazao da ne može da se čeka da svi imovinsko-pravni poslovi budu rešeni pre početka rekonstrukcije ulica, aludirajući na kuću na broju 40 čiji vlasnik nije prodao zemljište gradu.
- Vlasnik traži 18 miliona dinara, a stručnjaci su procenili vrednost kuće na 12 miliona dinara. Ne želimo da platimo šest miliona više - kazao je Novaković.
Građani koje smo sretali pitali su nas ko je to došao da obilazi “sitan horor”, a ulicom, inače zatvorenom za saobraćaj, prolazila su vozila stanara i vlasnika radnji, često parkirana tako da ometaju radove. Valjda zbog toga je juče nasipan zemljom put kod pružnog prelaza, kako tuda ne bi više prolazili automobili koji su napravili kaljugu kroz koju pešaci teško prolaze.
Ukupna vrednost radova iznosi preko 122 miliona dinara, a rok za završetak je 24. oktobar. Oko 850 metara ulice imaće novu kanalizaciju i vodovod, rasvetu, bicviklističke staze široke dva metra, dve kolovozne i četiri saobraćajne trake i obostrane kose parkinge.
6 miliona din=70 000e
a kad je trebalo prikupljati porez na nekretninu bili su vrlo azurni.
sramota.:bash:
Kot Behemot September 30th, 2008, 05:12 PM Radovi u HR ulici:
http://img89.imageshack.us/img89/7421/hrulicaua2.jpg
http://img89.imageshack.us/img89/9403/hrulica5wl3.jpg
Na pocetku i na kraju ulice, dakle i prema Novom Naselju i prema Sajmu vidi se da se osa nove ulice smice prema osama stare za nekih metar, metar i po, pa ce na ulascima u ulicu postojati blage S krivine... Da li je to previd u planiranju ili sta... ne znam.
Kot Behemot September 30th, 2008, 05:18 PM Skadar na Bojani propale firme Si-Partner nastavlja da gradi Dinamika:
http://img217.imageshack.us/img217/6160/jovanaducica3tl4.jpg
Ovako to treba da izgleda:
http://img217.imageshack.us/img217/7687/jovanaducica2nr8.jpg
I evo nekog "plana" sa produzenim Bulevarom Jovana Ducica prema Veterniku, i nekim buducim kompleksom:
http://img217.imageshack.us/img217/2528/jovanaducicamp2.jpg
Nadam se da vam ne smeta "Tour de stambenjaci"...
Ja sam se danas promuvao po gradu i fotkao sto-sta.
Kot Behemot September 30th, 2008, 05:30 PM E, evo malo kranova:
http://img246.imageshack.us/img246/5283/kranovicq1.jpg
http://img246.imageshack.us/img246/2833/dizalice3rc7.jpg
http://img246.imageshack.us/img246/8126/kranovi2ui1.jpg
za one koji vole da vide kranove na gomili :lol:
Kot Behemot September 30th, 2008, 05:37 PM Nevidljivi dundjeri zidaju polagano manastir na svetom Novom Naselju...
http://img246.imageshack.us/img246/6536/crkvahi4.jpg
http://img246.imageshack.us/img246/8169/crkva2mh6.jpg
Nisam prosao pored te crkve vec neko vreme i evo sad vidim da su krenuli da oblazu krov bakrom... a ja sam mislio da tamo nema nikoga i da radovi stoje :shifty:
Nisam neki ljubitelj crkava ali ako mogu da biram izmedju nezavrsene crkve i zavrsene... daj zavrsenu.
Kot Behemot September 30th, 2008, 05:53 PM Zonedkinja:
http://img204.imageshack.us/img204/4361/zoned3kq0.jpg
http://img91.imageshack.us/img91/71/zoned4wh9.jpg
Kot Behemot September 30th, 2008, 06:13 PM Malo podsecanje na Suboticki "bulevar":
http://img91.imageshack.us/img91/5/suboticki1ce8.jpg
http://img91.imageshack.us/img91/7421/suboticki2vx3.jpg
http://img91.imageshack.us/img91/4559/suboticki4si1.jpg
http://img91.imageshack.us/img91/2100/suboticki3so5.jpg
http://img221.imageshack.us/img221/7245/subotickikrajdq2.jpg
http://img221.imageshack.us/img221/50/subotickisredch9.jpg
http://img221.imageshack.us/img221/9296/subotickisred1gl9.jpg
http://img221.imageshack.us/img221/1764/subotickisred2hz8.jpg
http://img261.imageshack.us/img261/3441/subotickisred3bl5.jpg
http://img232.imageshack.us/img232/7770/nradonjicajj3.jpg
..nista posebno...
Kot Behemot September 30th, 2008, 06:24 PM Irkinja:
http://img232.imageshack.us/img232/476/irkinja1np9.jpg
Ne znam da li mi se pricinjava ili je projekat promenjen... taj prednji, poslovni deo zgrade nize spratnosti je trebao biti celom duzinom, ne?
Kot Behemot September 30th, 2008, 06:39 PM Pricali smo o Temerinskoj i Kisackoj ulici kao sledecim mogucim zonama intenzivne gradnje.
Pa, nije jos intenzivna, ali je intenzivirana...
Evo nekih zgradilista:
http://img232.imageshack.us/img232/4043/podbaramv6.jpg
http://img258.imageshack.us/img258/9403/podbara2sz6.jpg
http://img258.imageshack.us/img258/5453/podbara1wq8.jpg
http://img204.imageshack.us/img204/8248/podbara3ix8.jpg
http://img204.imageshack.us/img204/3456/podbara4qz0.jpg
http://img204.imageshack.us/img204/8742/podbara5vr2.jpg
Ima jos 4-5-6 buducih gradilista ali mi se nesto nije dalo da slikama prazne placeve, polusrusene kuce i ograde... u svakom slucaju, mislim da u ovom kraju to nece ici tako brzo.
Kot Behemot September 30th, 2008, 06:46 PM Inace, u okolini HR ulice sam izbrojao preko 20 aktivnih gradilista, a ima i praznih parcela kojekude, i jos sasvim dovoljno kucica za rusenje. Fotkao sam, ali sad me mrzi da kacim na net... ^^ ono sa prethodne strane je dosta za sad :)
Pripadnik September 30th, 2008, 07:09 PM Iako stvarno mislim da se intenzitet izgradnja malo smanjio u poslednjih godinu dana, kada pogledam ove slike ovako na gomili uopšte ne izgleda tako!
Moguće da je nama koji ovde živimo nekako sva ta izgradnja ušla u život pa nam je noramlno.
Hvala ti Kot Behemot na ovim slikama!
El Camino SS September 30th, 2008, 07:34 PM @ Kot Behemot
svaka cast,bas si se nasetao ;)
@ pripadnik
moguce je da sve slabije primecujes gradnju jer je svugde i nije vise ogranicena samo na jedan ili dva dela grada...mislim, jel neko moze da zamisli ns sklyline brz kranova? ;)
neusatz! September 30th, 2008, 07:44 PM Iako stvarno mislim da se intenzitet izgradnja malo smanjio u poslednjih godinu dana, kada pogledam ove slike ovako na gomili uopšte ne izgleda tako!
Moguće da je nama koji ovde živimo nekako sva ta izgradnja ušla u život pa nam je noramlno.
Hvala ti Kot Behemot na ovim slikama!
Navikne se čovek i počne da gleda samo neke veće i kapitalnije zgrade. Sem toga, dobar deo do sada najatraktivnijih lokacija je već izgradjen, tako da su oni najuočljiviji delovi grada već završeni. Ja recimo jako retko idem Avgusta Cesarca i tim manjim uličicama. Ovih dana sam prolazio, izmedju ostalog i danas, tako da sam video da celu ulicu sredjuju, stavljaju uredjene trotoare, a u ulici se izidalo par zgrada kojesu pred useljenjem, dok se iza ćoška završavaju dve, a počinje još jedna. Prolazim na par desetina metara odatle, ali jako retko što skrenem tu i to ne bih ni video. Takvih gradilišta ima po celom gradu, samo ih mi ne primećujemo. Čujem da se zida po Salajci - ja tamo nisam zašao godinama. Nemam pojma na šta sad to liči. Da ovde nisam video da se zida onaj novi bulevar na Telepu, ne bih to ni znao. Ko ne zalazi u Bore Šrodanovića neće primetiti nekoliko zgrada koje se zidaju u onoj pobočnoj ulici. Jednostavno Novi Sad postaje veliki urbani centar i mi jednostavno ni ne primećujemo urbanizacijju nekih pobočnih ulica - ovde recimo nije bilo slika Zgrade kod Socijalnog kojoj već sredjuju fasadu. A već počinju gradnju na drugom ćošku Žitnog Trga gdesu tri kuće već porušene. To je samo 10 minuta peške od Zmaj Jovine, dakle širi centar. Nije bila ni slika zgrade koja se završava na Žitnom trgu preko putaLoline šlkole. Ni slike dve zgrade koje se zidaju u Kraljevića Marka, jedna preko puta škole, druga pored Kralja Petra, odmah kod Doma zdravlja. Ko tuda ne prolazi to jednostavno ne primeti :yes:
alexalex October 1st, 2008, 02:18 AM Da li neko zna sta se desava sa onim zgradama na Novom Naselju-Jugovicevu sto je pocela da ih gradi Direkcija za obnovu zemlje jos 1999. godine?
Nasao sam sliku na google earth-u. U pitanju je gradiliste na pocetku Bulevara Slobodana Jovanovica..
Tamo je bio plan da nikne neko energetski efikasno naselje Suncana Strana sa modernim zgradama.
Zamolio bih kolege iz nadleznih sluzbi da podele nesto sa nama ako znaju.
http://img253.imageshack.us/img253/5777/novonaseljexe8.jpg (http://imageshack.us)
Deki October 1st, 2008, 12:57 PM Zoned Zgrada bas velika !
djoledjole October 1st, 2008, 01:52 PM Evo svezih slika sa bulevara
http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/b1.jpg
http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/b2.jpg
Deki October 1st, 2008, 05:04 PM jdeva cekam da se ovo zavrsi :)
everson October 1st, 2008, 05:59 PM Sve nesto mislim da ce "pojesti" ceo kraj ... Ogromna je i zauzima ceo plac ...
El Camino SS October 1st, 2008, 06:39 PM realno, tek je sad na nekoj polovini...
http://img177.imageshack.us/img177/5545/bulevar3le4.jpg
a i takve gradjevine podizu standarde, samo interesuje me kako ce se ( i sa cime ) nadmasiti standardi tri poslednja takva objekta u ns ( zoned,park city i ovaj bulevar centar )...
Novosadian October 1st, 2008, 06:42 PM Zar nije planirano da se oko ranzirne napravi parkic od 1,nesto hektara? Mislim da je tako nesto pisalo u onom prvom tekstu sa tramvajskom obilaznicom.Nije bas velik, ali za grad je verovatno previse da otkupi taj plac i samo jos dodatno potrosi na podizanje parka.
i ja sam primetio da je Irkinja drugacija od onog rendera i nadam se da ce tako i ostati, ovako zasad izgleda zaniimljivija.
Novosadian October 1st, 2008, 06:49 PM Ne bi to moralo da bude prevelik problem, El Camino,ako se zemlja i grad budu lepo razvijali. Ne znam jesi li video sta se sve (g)radi po Bratislavi?
everson October 1st, 2008, 07:30 PM re:bulevar centar
Ne samo sto je znatno visi od svega ostalog u okolini, vec sto ide skroz do trotoara. Posebno ce biti problem u N.Sajma - nece moci da se prodje izmedju bus stajalista i zgrade.
Da ne pricam o onim jadnim ljudima sto imaju stanove u onim crvenim zgradama iza - sto su videli sunca - videli su
podvodni October 1st, 2008, 07:38 PM ^^ sto se sunca tice, bojim se da ce biti kriticno i na bulevaru :)
jos uvek ne mogu da se naviknem na ovu tvrdjavu... svaki put se iznenadim kad prodjem....
slazem se i mislim da bi bilo bolje da su forsirali suboticki bulevar pa tamo potrpali u niz ovakve mastodontske zgrade, tako da bi se u buducnosti dobio jedan jako mocan potez...
p.s. verujem da ce autobusko stajaliste pomeriti malo dize niz ulicu novosadskog sajma
podvodni October 1st, 2008, 07:51 PM Израелски трговински центар ускоро у Новом Саду
01. октобар 2008. | 18:14
НОВИ САД - Градоначелник Новог Сада Игор Павличић најавио је данас да ће до краја године у Новом Саду бити реализоване три велике инвестиције и казао да је главни циљ градске власти стварање повољне инвестиционе климе.
"Наредних дана ћемо имати прву велику страну инвестицију, пошто ће израелска компанија Биг почети изградњу трговинског центра вредног 70 милиона евра, у којем ће посао наћи 1.000 људи", казао је Павличић на конференцији за новинаре поводом 100 дана рада градске владе.
Он је најавио да ће до краја године бити реализоване још две велике стране инвестиције, али није желео да износи више детаља док се не постигне коначан договор.
Недостатак саобраћајница и инфраструктуре
Оно што се већ зна јесте намера произвођача пива Хајнекена да у Новом Саду изгради регионални дистрибутивни центар, а известан је и долазак аустријске "Супернове" и неколико познатих словеначких и италијанских компанија, казао је Павличић.
Према његовим речима, највећи проблем за привлачење инвестиција је недостатак саобраћајница и инфраструктуре јер капитал и роба, како је истакао, желе брзо да дођу и брзо да оду.
Павличић је додао да би због тога у граду у наредне четири године требало да буду изграђена чак три моста, обилазница, Суботички булевар, као и тунел кроз Фрушку гору.
izvor: www.rtv.rs
sale_kg October 1st, 2008, 08:01 PM ^^svaka cast NS!!! Samo napred!!!
Ja ovo za Heineken preko mog brata potvrdjujem... To im je zelja i bice razgovora sa gradskim celnicima ovih dana... Inace Heineken je vlasnik MB pivare postao skoro,a Heineken South East Europe je vlasnistvo (nije pravo vlasnistvo ali kao da jeste) Coca Cola HBC... Taj centar ce postati centar za Balkan za pivo... Za gazirana pica ce im ostati u Zemunu,a za vodu (Rosu) ce na jugu negde,ne zna se lokacija...
El Camino SS October 2nd, 2008, 11:46 AM za vesti o investicijama u vojvodinu, ovo je sajt VIP-a
http://www.vip.org.yu/index.aspx?lang=sr-SP-Latn&langid=2
neusatz! October 2nd, 2008, 02:32 PM KCNS privremeno u Kralja Petra
Kancelarije Kulturnog centra Novog Sada preseljene su iz Katoličke porte u Bulevar Kralja Petra 126, u privremeni prostor koji su dobili od grada na korišćenje, dok se zgrada Kulturnog centra bude renovirala.
Pored rekonstrukcije postojećih prostorija, biće dograđeno i novih 500 kvadratnih metara, a investicija će koštati 80 miliona dinara. Mala galerija u prizemlju biće povećana, bioskopska sala će biti multifunktionalna jer će u njoj moći da se igraju i pozorišne predstave, a na drugom spratu će biti mala bioskopska sala. Na prvom spratu će se nadograditi 120, a na drugom 380 metara kvadratnih. „Art-klub" se proširuje i seli na drugi sprat, s tim što će imati projekcionu salu i veliku terasu. Kulturni centar neće prekidati sa radom, do završetka renoviranja prostorija u Katoličkoj porti, a moguće je da će biti i projekcija filmova u Amfitetatru Spensa.
Vlada Srbije polovinom januara donela je odluku o utvrđivanju starog jezgra Novog Sada za prostornu kulturno-istorijsku celinu, što znači da ubuduće neće moći da se gradi ništa što je suprotno uslovima gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, odnosno da će izgled fasade KCNS-a ostati isti
izvor: 24sata
neusatz! October 2nd, 2008, 02:40 PM Pavličić najavio za par dana veliku investiciju, tačnije izgradnju šoping mola izraelske kompanije "Big", dolazak austrijske "Supernove" i Hajnekena, o tome je već pisano ovde, obznanio da se pregovara sa investicionim fondovima oko izgradnje prečistača otpadnih voda, zatim pričao standardnu i već poznatu priču o izgradnji obilaznice, mosta i tunela, o dovršenju subotičkog bulevara (sve u naredne četiri godine), te o novim atraktivnim lokacijama za investiranje koje će sestvoriti iseljenjem vojske sa Trandžanmenta i područja kasarne "Majevica".
Dakle u narednih nekoliko godina grad bi trebalo da se drastično izmeni i proširi :cheers:
lexaNS811 October 2nd, 2008, 03:47 PM za vesti o investicijama u vojvodinu, ovo je sajt VIP-a
http://www.vip.org.yu/index.aspx?lang=sr-SP-Latn&langid=2
nije lose za pocetak,mada sam se odma uhvatio za glavu kad sam video postupak za osnivanje preduzeca:bash:
mogli bi da osnuju preduzece na nivou cele Vojvodine koje bi se bavilo ovim pitanjima...nesto kao www.hitro.hr kako bi se ubrzale procedure..pise da je vreme potrebno da se osnuje doo 19 dana..sto je tacno,ali 19 radnih dana,sto je u realnom vremenu mesec dana.Pa mene koji sam odavde boli glava kad vidim sta sve treba da obidjem da bi osnovao neki doo a kamo li nekog stranca kome u njegovoj drzavi treba 2 dana da pocne posao.
Kot Behemot October 2nd, 2008, 07:07 PM Zar nije planirano da se oko ranzirne napravi parkic od 1,nesto hektara? Mislim da je tako nesto pisalo u onom prvom tekstu sa tramvajskom obilaznicom.Nije bas velik, ali za grad je verovatno previse da otkupi taj plac i samo jos dodatno potrosi na podizanje parka.
1 i nesto hektara je 100x100 metara. Ako ne moze nista bolje nek' bude to, ali neka ga ne zovu park :lol: N. Naselje je i samo poprilicno zeleno pa mozda i ne treba park, ali kad pomislim na nove blokove na Detelinari koji su go beton, najezim se. Gradovi u Siriji ce biti zeleniji od Novog Sada. Meni je to najsmislenije mesto za neki park. Posto je vec podeljeno bulevarom, nek bude jedna od te dve polovine. Park prema Veterniku mi je besmislen. U tom kraju je niskogradnja, sa dvoristima i zelenim povrsinama ispred kuca. Sasvim relaksiran prostor.
Park na prostoru Majevice je takodje besmislen posto nikome ne bi sluzio tako udaljen od svega.
Sto se intenziteta gradnje tice,definitivno je veci nego sto mislimo. U okolini Socijalnog se zavrsava par (5-6) zgrada a nekoliko parcela je ocisceno i ogradjeno. Na Podbari i Salajci nicu minijaturne zgradice sa od 8 do 20 stanova koje imaju dva-tri sprata i zavrse se za 6 meseci. Ni ne primeti covek kad su nikle. Iako su mahom neugledne verujem da cine mnogo veci procenat novo-useljivog prostora nego sve tri mastodontske zgrade zajedno.
I na Grbavici se nesto jos uvek zida.
Posmatrač October 2nd, 2008, 09:20 PM Evo citam danasnje novine i razmisljam: U Novom Sadu je nemoguce da dodje do hapsenja kao u Zrenjaninu. Naprosto se u ovom gradu sve zida legalno, sumnjam da postoji namestanje tendera. Mislim da gradjevinska inspekcija odlicno radi svoj posao a da u urbanizmu projekte ne odobravaju neki elektroinzinjeri vec gradjevinci i arhitekte.
Mislim da firme koje zaprimaju zavrsene objekte kvalitetno obavljaju posao a isto tako da nadlezne sluzbe proveravaju sve to.
raqn October 2nd, 2008, 10:13 PM Čisto da prokomentarišem slike sa gradilišta na prethodnim stranama: čini mi se da se više gradi nego inače, a objekti su sve kvalitetniji i lepši. Nadam se da će se trend nastaviti:)
Jedan off: gde se u NS održavaju veći koncerti i sl. na zatvorenom? Pitam, jer mi se ona velika betonska hala na izlazu iz grada prema Zrenjaninskoj petlji (preko puta Tempa) čini kao savršen prostor za takve stvari.
podvodni October 2nd, 2008, 10:21 PM Evo citam danasnje novine i razmisljam: U Novom Sadu je nemoguce da dodje do hapsenja kao u Zrenjaninu. Naprosto se u ovom gradu sve zida legalno, sumnjam da postoji namestanje tendera. Mislim da gradjevinska inspekcija odlicno radi svoj posao a da u urbanizmu projekte ne odobravaju neki elektroinzinjeri vec gradjevinci i arhitekte.
Mislim da firme koje zaprimaju zavrsene objekte kvalitetno obavljaju posao a isto tako da nadlezne sluzbe proveravaju sve to.
:D
dabome...i onda je mrmot zamotao sta je zamotao....
podvodni October 2nd, 2008, 10:22 PM Čisto da prokomentarišem slike sa gradilišta na prethodnim stranama: čini mi se da se više gradi nego inače, a objekti su sve kvalitetniji i lepši. Nadam se da će se trend nastaviti:)
Jedan off: gde se u NS održavaju veći koncerti i sl. na zatvorenom? Pitam, jer mi se ona velika betonska hala na izlazu iz grada prema Zrenjaninskoj petlji (preko puta Tempa) čini kao savršen prostor za takve stvari.
odrzavaju se u velikoj sali spensa.... velika betonska hala je kompleks 'agrohema' ali bojim se da tu bas nema neke akustike.......
Kot Behemot October 3rd, 2008, 12:33 AM odrzavaju se u velikoj sali spensa.... velika betonska hala je kompleks 'agrohema' ali bojim se da tu bas nema neke akustike.......
Cenis?
Kad bi se ocistila i doterala, verujem da bi zvonila kako ni jedno drugo mesto o gradu. Al' to necemo docekati naravno nego cemo gledati jos jedan trzni centar...
Posmatrač October 3rd, 2008, 10:06 AM Evo da vidite kako je to Nasa (njihova???) Maja pokusala da sredi u NS, pa nije vise gradonacelnik:
Kako zaustaviti urbanistički nered?
- Građevinska mafija je ozbiljna pretnja razvoju grada. Fokusiraću se na borbu protiv korupcije. Ako mediji ne budu spremni da mene i moje sugrađane podrže, nećemo se obeshrabriti. Internet je moćan medij. Dovoljno otvoren da na stub srama stavimo i one koji nude mito i one koji primaju mito.
Kojim problemima ćete se prioritetno posvetiti ako ponovo opstanete gradonačelnica?
- Pred nama je vreme izazova. Novi Sad je veliki i značajan grad, a nema gradsku bolnicu. Do 2012. godine će je imati. Udahnućemo život napuštenim objektima s desetinama hiljada već izgrađenih kvadrata kao što su: stara ranžirna stanica, objekti na Tvrđavi, podgrađe... Imamo i neiskorišćenu obalu reke koja povezuje pola Evrope.
Preuzeto sa: http://www.24sata.co.yu/novisad.php?id=25474
I sad da mi neko kaze da nema borbe protiv korupcije.... Elem, primer za koji znam: plac povrsine 650 m2, namenjen za porodicni stambeni objekat sadrzi oko 900 m2 . Stepen izgradjenosti je oko 1,5. Po UTU dozvoljene 4 jedinice. A u "najavi" ih ima 12. Horizontalni i vertikalni serklazi za vrata izliveni, valjda "privremeno", da se radnici ne sudaraju na jednim vratima :) .
Ako koga budu interesovale slike, neka kaze... U medjuvremenu pogledajte malo sta zakon kaze: http://www.nsurbanizam.co.yu/?id=40
Ocito da niko ovde ne pominje zelene povrsine, parkove, drvece..... A gde ce deca da Vam se igraju?
everson October 3rd, 2008, 11:40 AM A gde ce deca da Vam se igraju?
U nekom od mall-ova, verovatno :)
Gospodji pomiluj, kuda ide ovaj svet :ohno:
Pripadnik October 3rd, 2008, 11:53 AM Nažalost, izgleda da se priprema polovično rešenje za stadion. A sva je prilika i da su tajkuni pobedili u borbi za svaki milimetar slobodnog prostora, ili grad nije sposoban da zauzme stav i napravi nešto što je neophodno, kako hoćete. Svakako mislim da nije dobro da investitori budu prioritet prioriteta u svim planovima, trebalo bi ipak malo više računa povesti o gradu u budućnosti...
Primer stadion i okolina:
...Gradska preduzeća se neće međusobno sporiti pa ćemo tako sledeće godine ponuditi kupcima najatraktivniji plac u gradu, kod stadiona "Karađorđe" – objasnio je Pavličić...
...Projekti u vezi s rekonstrukcijom tribina stadiona su započeti, s tim što će jedna biti srušena, a druga proširena. Problem je predstavljala VIP loža na stadionu, koja treba da se vrati pod ingerenciju grada...:ohno:
...U sklopu tih radova obnoviće se i Đačko igralište, koje će dobiti tartan stazu. Svi radovi na stadionu biće gotovi do početka prvenstva...
Ceo tekst povodom 100 dana nove vlasti. Nove vesti i planovi...
http://www.gradjanski.co.yu/navigacija.php?vest=30311&naslovna=1
podvodni October 3rd, 2008, 03:41 PM ^^
Projekti u vezi s rekonstrukcijom tribina stadiona su započeti, s tim što će jedna biti srušena, a druga proširena.
šta ovo treba da znači?
Drecun October 3rd, 2008, 04:02 PM Koliko vidim u NS se gradi se na svakom koraku.
Koliko ce spratova imati Zonedova zgrada?
Deki October 3rd, 2008, 05:25 PM 11-12 spratova...
Kot Behemot October 3rd, 2008, 05:37 PM To je diskutabilno. Na tom uglu su spratovi vece spratne visine nego oni sto se nalaze na drugom delu zgrade. Zasto, nemam pojma.
Tako za 5 spratova spreda imas 6 pozadi.
Kod Irkinje je to smicanje jasno, prednji deo zgrade je cisto poslovni, zadnji ce verovatno biti stanovanje. Kod Zoneda ne znam.
Mislim da bi merodavnija bila informacija koliko je zgrada visoka (u metrima).
Ovo su spratovi:
P+Mez+4+Pk do P+Mez+10+Pk
Ako racunas da su P+Mez 8 metara + 10x3,5 + jos recimo 2x3,5 to mu dodje nekih 50 metara sto i nije nesto puno. Toliko ce visoka biti i Aleksandrova zgrada na Bulevaru...
Pripadnik October 3rd, 2008, 06:17 PM ^^
Projekti u vezi s rekonstrukcijom tribina stadiona su započeti, s tim što će jedna biti srušena, a druga proširena.
šta ovo treba da znači?
To znači da su već isplanirali da malu jugoistočnu tribinu od kapije do kućice, sruše, i ponovo izgrade u nivou zapadne i severne tribine, a istočnu, pošto moraju da pomere unazad zbog zaletišta za skok u dalj, da "rekonstruišu" (pomere) prema napolje i podignu je do visine severne i nove jugoistočne.
Na toj novoj jugoistočnoj planiran je veliki ulaz u teren a ispod kancelarijski prostor neophodan za održavanje EP. Ispod istočne je planiran prostor za treninge (atletičari hoće malu stazu), a šta će biti pitanje je. I uopšte šta znači rekonstrukcija na istočnoj tribini? Novosađani dobro znaju kako izgleda istok!
Prema mojim informacijama organizatori su hteli tartan stazu na pomoćnom terenu ali po svemu sudeći to se neće desiti. Ne bi to bio problem pošto je đačko planirano kao druga solucija. Međutim, na đačkom ne postoji dovoljno prostora za veliku stazu tako da će najverovatnije novi tartan tamo imati 6 staza!?!
Znači može služiti samo za zagrevanje i za studente ali ne i za takmičenja.
I opet se vraćamo na priču o vizijama...
Protumači malo ovaj plan, e to se razrađuje!
http://www.ejchnovisad2009.com/images/stories/slike/stadion.gif
podvodni October 3rd, 2008, 06:27 PM ^^
a rok je jun 2009?
meni to razbucavanje stadiona vise lici na "srusicemo istocnu tribinu i, posto necemo moci da zavrsimo na vreme, necemo ni graditi novu..." ostavice se tako raskupusano, privremeno... do nekih boljih vremena koja nikad ne dodju
kao i kad su nam skinuli reflektore prilikom prethodne rekonstrukcije...
voleo bih da gresim... ali mi nije jasno kako misle da zavrse sve to za nekoliko meseci koliko je preostalo do pocetka prvenstva...
Kot Behemot October 3rd, 2008, 06:29 PM Nije mi jasno kako se nisu setili onu kucu da sruse. To je bas sramota...
Deki October 3rd, 2008, 06:53 PM pa to verovatno neko ne da da se srusi opet dozvole i papiri upitanju....
Pripadnik October 3rd, 2008, 06:55 PM Podvodni, ma najgore je što te radove oni i mogu da završe u tom periodu, ali toliko je nedorečenih stvari... Davno sam ja rekao da je upravni odbvor fkv mogao (hteo ali nisu dali) da to završi za 3 meseca. Prvi sam se bunio jer je bolje (ozbiljnije) da grad to radi ali izgleda da sam se zajebao.
Po mojim informacijama, samo se čeka kada će početi sa radovima na maloj (jugistočnoj) tribini i plan je da se završi do nove godine + semafor, a da se od nove građevinske sezone nastavi sa istokom. Čeka se rebalans. Reflektori :bash:!?
Biće to slično kao u podgorici :lol: , ne znam da li znate ali tamo se od silnih radova u etapama, sa gornje tribine sever i jug ne vidi bliži gol!!! A istok još nisu dobili!?!?
KotBehemot, kućica sama po sebi nije problem nego je problem zgrada(privremeni objekat?) suda iza. Mnogo je problema tamo a izgleda, da izvinete, niko nema muda!
Posmatrač October 3rd, 2008, 10:22 PM Ma nek izmeste ranzirnu i kasarnu pa ce biti prostora koliko hocete. Tu moze da se uredi naselje nalik Bistrici, da lici necemu a da ima prostora i za zivot a ne samo za stanovanje.
Eh da, za ovih sto dana jel se asfaltirala koja ulica koja dosad nije imala asfalt??? Btw, ni ovo sto sada rade mi ne izgleda da ce da bude dugog veka. Gde god ostave saht na ulici potpisujem da ce za manje od godinu da propadne sve oko njega. Fuseraj!
smokiboy October 4th, 2008, 09:38 PM Pa zar nije pre 2-3 godine stadion bio renoviran? I sad se troši neznam koliko za sređivanje ponovo. A u mesto da mane atletsku stazu i naprave intimniji stadion samo za fudbal, oni sređuju i atletsku stazu itd. A za šta? Za margionalno takmičanje koje će trajati nekoliko dana. A posle? Ko će koristi te staze ... ni v od vizije
Deki October 5th, 2008, 01:40 PM a ko ce toliko dolaziti da gleda fudbal kada na stadionu bude malo navijaca ovako moze makar i za atletiku...
gimu October 7th, 2008, 12:32 PM http://img225.imageshack.us/img225/2930/cp1zq7.jpg
http://img89.imageshack.us/img89/1520/cp2wb0.jpg
gimu October 7th, 2008, 12:56 PM http://img530.imageshack.us/img530/7830/rd1er2.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/7523/rd2fn7.jpg
http://img147.imageshack.us/img147/7404/rd4vu8.jpg
http://img530.imageshack.us/img530/6861/rd3nz7.jpg
http://img139.imageshack.us/img139/5525/rd5bh3.jpg
gimu October 7th, 2008, 01:15 PM http://img216.imageshack.us/img216/9535/za1lq8.jpg
http://img216.imageshack.us/img216/4389/za2te3.jpg
Pripadnik October 7th, 2008, 03:00 PM gimu, hvala na slikama. Baš sam hteo da vidim šta se dešava na ovim lokacijama i bogami si me prijatno iznenadio :cheers: .
Kao što možete da primetite radi i novi sajt www.parkcity.rs i prilično je dobro urađen. Eto još jedna novina pošto do sada nismo baš bili u prilici da vidimo sajtove gradlišta...
Aj ako je neko u prilici, u centru grada na zidu bazara a preko puta tramvaja "trčike" nalazi se jambo plakat na kome se vidi novi projekat objekta forma ideale i lokacija, da slika i postavi.
Pripadnik October 7th, 2008, 03:45 PM Pa zar nije pre 2-3 godine stadion bio renoviran? I sad se troši neznam koliko za sređivanje ponovo. A u mesto da mane atletsku stazu i naprave intimniji stadion samo za fudbal, oni sređuju i atletsku stazu itd. A za šta? Za margionalno takmičanje koje će trajati nekoliko dana. A posle? Ko će koristi te staze ... ni v od vizije
Poslednja rekonstrukcija je podrazumevala samo sređivanje terena i tartan staze. U okviru tih radova bilo je i radova na tribinama ali samo zbog toga što je bilo neophodno skratiti tribine zbog staze. Bilo je obećanja u to vreme da je projekat tribina urađen ali sad vidimo da ništa od toga nije realno.
Što se tiče intimnijeg stadiona za fudbal i malog atletskog, mislim da je na tome trebalo da se radi. Tačnije, pametnije bi bilo da je na mestu pomoćnog terena napravljen novi stadion engleskog tipa za nekih 15 do 20 hiljada a da je ostali prostor isplaniran tako da uz bulevar bude planirani hotel i kancelarisjki prostor a da se preostali deo placa sredi kao parkovski prostor, šetalište (ima tu mnogo ideja). Naravno atletski stadion sa svim sadržajima i kapacitetom oko 5000 bi se mogao smestiti, spajanjem parcela, na limanu kod đačkog igrališta (idealno mesto). NAravno za to je trebalo imati plan na vreme jer sada vreme curi...
Naravno sve su ovo lepe želje a šta će biti ostaje nam da vidimo.
deki:
a ko ce toliko dolaziti da gleda fudbal kada na stadionu bude malo navijaca ovako moze makar i za atletiku...
Nije pitanje kakva je poseta trenutno, nego kakve će sve sadržaje celokupan prostor ponuditi jer niko ne živi samo od prodatih ulaznica i posete jednom nedeljno. Realno, ni atletika ne privlači veliki broj ljudi...
Čujem da se u gradu pominje (prilično ok razmišljanje) da se napravi objekat u koji bi se smestile sve gradske službe a da se postojeće (neke od njih se iznajmljuju) prostorije ustupe drugim gradskim ustanovama (biblioteke, ...).
Eto, da ima pameti idealna lokacija za tako nešto je prostor kod teniskih terena prema bulevaru oslobođenja. Ali, pošto vizija ne postoji a i teško je odoleti velikim investitorima, najlakše je prodati plac nekome pa šta bude:ohno:. A nekoliko godina kasnije,...
Bilo bi lepo videti neki skyscraper tamo, u kome bi bile sve gradske službe, konačno na jednom mestu a?
El Camino SS October 7th, 2008, 04:00 PM drago mi je da vidim da se nesto radi na temerinskoj petlji, jako velik i jako bitan projekat i ozbiljan cvor i raskrsnica...
sa druge strane, danas sam video Službeni list Autonomne Pokrajine Vojvodine koji izlazi u okviru Sluzbenog Glasnika RS i u njemu donete odluke Skupstine grada u vezi parcele u luci novi sad. time su i poslednje prepreke otklonjene da pocne izradnja onog izraelskog trznog centra od 100 000 kvadrata sa marinom i 2500 parking mesta, na mestu Agrohema. iako ne znam kad gradnja treba da pocne, ljudi bliski investitorima kazu da im se jako zuri...
ovo je lokacija:
http://img84.imageshack.us/img84/4935/agrohemqt2.jpg
bez obzira na to da ce sa 100 000 kvadrata ovaj tc biti najveci, licno mi je daleko interesantnije sto je je objekat na vodi i sto se sa tog mesta moze videti dunav, tvrdjava i sto je pogled prema uscu kanala u dunav fantastican, osim toga, doci camcem u soping je prilicno ekskluzivna stvar, daje potpuno novu dimenziju shopingu :)
Park City je super a i brosura im je svetska...da li neko zna sta je sa zgradom poreske uprave, par stotina metara nize, ispod irske zgrade?
Novosadian October 7th, 2008, 04:01 PM Bilo bi lepo videti taj skyscraper skoro bilo gde ako gradu treba bas toliko prostora. A sto se TC tice, naravno da im se zuri kad je oko 4, 5 otprilike tolikih vec u najavi
neusatz! October 7th, 2008, 04:09 PM Šta se planira u ostatku industrijske zone? Znam da je carina već izmeštena. valjda, na Rimske Šančeve, a gledam sad taj potez i to je veoma ekskluzivna lokacija. Da su pametni na špicu bi izgradili most kojim bi se rafinerija, Šangaj, kać i Budisava praktično spojili sa gradom, a okolna površina bi mogla da postane trgovačko-poslovna zona. Ima dovoljno mesta za parking prostor, a i grad bi bio bliži stanovnicima sa one strane kanala. Pitanje - koji je projekt veći, taj izraelski ili onaj američki koji se planira na prostoru azotare? Izgleda da će Novi Sad imati dva najveća šoping mola u Vojvodini :cheers:
El Camino SS October 7th, 2008, 05:23 PM obzirom da se planira most posle oficirca kojim bi se tranzitni pravac povezao sa auto putem, jos jedan most tu nema toliko smisla. taj tc je izraelski izgleda da iza njega stoji izraelsko/americki kapital, tako da nece biti dva nego jedan, taj ;)
e sad, cela bivsa industrijska zona polako pocinje da prerasta u poslovni komplex, znam za nekoliko firmi koje su vec preselile kancelarije u zgrade u okolini tempa a izgradnja ovog ( i ko zna jos kojih ) objekata na toj lokaciji ce sigurno povuci investitore. licno, ubio bi za kancelariju na ovoj lokaciji: ;)
http://img216.imageshack.us/img216/1322/rtgg8.jpg
ja strasno volim nautiku i dunav pa to i govori iz mojih postova ali zamisli da ides na posao ( i u shoping ) gliserom :)
druga lokacija za taj trip je ribarsko ostrvo ali nekako bi mi bilo zao kad bi ga dirali...
Deki October 7th, 2008, 09:01 PM radis pored obale reke hehe :)
neusatz! October 7th, 2008, 09:07 PM ta dva mosta ne bi povezivali iste obale. Most preko kanala, na samom mestu ulivanja u Dunav, bi direktno doprineo atraktivnosti šrica, a Kać, Budisavu, Šangaj i Kovilj za nekoliko kilometara približio gradu. Meni to tako bar deluje.
Pripadnik October 8th, 2008, 11:01 AM Evo izgleda da se pokušava jednim udarcem rešiti dva problema. Skyscraper ili ne, ali bilo bi dobro srediti ovaj objekat.
SLEDEĆE GODINE OBNOVA RADNIČKOG? 07.10.2008.
19:16 - Pitanje zgrade Novosadskog otvorenog univerziteta trebalo bi da bude rešeno do donošenja gradskog budžeta za narednu godinu, izjavio je za Radio 021 direktor NOU, Mirko Karakaš.
http://www.radio021.info/radio021new/front/uimages/image32.gif
Novosadski otvoreni univerzitet je sa Gradom počeo pregovore o renoviranju pre devet godina izgorele trinaestospratnice u Vojvođanskih brigada 7, o osnivačkim pravima i zaostalim dugovanjima Grada, kaže Karakaš. On ponavlja da je NOU i dalje u dugovima i izražava nadu da će se tužba u kojoj se od Grada traži nadoknada preko 44 miliona dinara prethodnih dugova završiti poravnanjem.
Karakaš očekuje da će se NOU i Grad dogovoriti tako da obe strane budu zadovoljne, što bi značilo da bi rekonstruisanu zgradu u Vojvođanskih brigada trebalo da koriste i Grad i Novosadski otvoreni univerzitet. (M.J.)
I još malo lepih vesti:
Obnovljena fontana
http://www.dnevnik.co.yu/modules/htmlarea/upload58/admin_279.gif
http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=45305 (http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=45305)
Skejt park
Skejt park kakav Novi Sad zaslužuje
http://www.dnevnik.co.yu/modules/htmlarea/upload59/admin_68.gif
Budući skejt park, prema proceni stručnih sužbi Zavoda za izgradnju grada, gradiće se na površini od oko 1.100 kvadratnih metara u Limanskom parku, a po dimenzijama spadaće u kategoriju velikih skejt parkova. Vrednost budućeg skejt parka znaće se tek pošto se završi postupak javne nabavke i izabere najpovoljniji izvođač radova.
http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=45445
Kuća od plastike :cheers: :)
http://www.dnevnik.co.yu/modules/htmlarea/upload59/admin_69.gif
http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=45452
Što se tiče ove priče oko poslovanja duž kanala, apsolutno sam za i moje ideje i razmišljanja idu u pravcu neke vrste poslovnog distrikta sa obe strane kanala, celom dužinom. Zamislite, mali čikago :nuts: !?!
Kot Behemot October 8th, 2008, 11:52 AM Ideja za most od Danubiusa prema Shangaju je vec postojala, ali se pricalo o nekom pesacko/biciklistickom mostu. To i ne bi bilo lose, mogla bi da se napravi biciklisticko-pesacko-trkacka staza po dolmi sve do Kovilja a onda kad se jednog dana skloni mornarica iz Dunavca, staza bi mogla da ide od Futoga do Kovilja (i koviljskog rita). Jos ako bi se tu i tamo pojavili neki sadrzaji tipa manji sportski tereni i klubovi, trim staze i slicno (naravno u delovima blizim naseljima)... ihaaaaj! Promocija ekologije...
Mada, ne vidim civilizacijski nivo potreban da bi se odradilo nesto takvo, od cega nema velike materijalne KORISTI.
gimu October 8th, 2008, 03:57 PM Sta ce biti u ovoj zgradi preko puta Futoske pijace?
http://img225.imageshack.us/img225/148/fpxg4.jpg
neusatz! October 8th, 2008, 04:00 PM Sta ce biti u ovoj zgradi preko puta Futoske pijace?
Ono što je bilo i do sada. Dole lokali, gore stanovi, a u nadgradnji verovatno stanovi. Sumanjm da će biti kancelarijski prostor.
ivicasu October 8th, 2008, 09:23 PM bez obzira na to da ce sa 100 000 kvadrata ovaj tc biti najveci, licno mi je daleko interesantnije sto je je objekat na vodi i sto se sa tog mesta moze videti dunav, tvrdjava i sto je pogled prema uscu kanala u dunav fantastican, osim toga, doci camcem u soping je prilicno ekskluzivna stvar, daje potpuno novu dimenziju shopingu :)
Sorry druže, ali bez obzira na sam projekat, moram reći da me sve više iznenađuješ sa ovakvim glupostima, ali svaka čast za maštovitost :)...Pričamo o motherfucking TC-u, a ne ekskluzivnoj zgradurini gde bi iz apartmana mogao videti ušće i tvrđavu, a i priča o šopingu na vodi je više nego smešna. Opet kažem, da me neko ne shvati pogrešno, ne pišem ništa na račun projekta nego samo tebi skrećem pažnju ;)
El Camino SS October 8th, 2008, 09:51 PM 1. nisam tvoj drug
2. gluposti su tvoja specijalnost
3. ni ne znas o cemu se govori
4. nemoj da mi skreces paznju
hvala!
ivicasu October 8th, 2008, 10:02 PM ^^ Takođe hvala i tebi :D
neusatz! October 8th, 2008, 10:04 PM Mislim da ste obojica na neki način u pravu. Prilaz čamcima, gliserima i rečnim jahtama nije od neke velike komercijalne bitnosti. Mnogo je bitnije da jedan veliki TC ima ogroman parking. Sa druge strane. gradovi poput Beča, Budimšešte i Novog Sada imaju poseban oidnos prema Dunavu, vožnji po njemu i svemu vezanom za isti. Tako da činjenica da će biti pristanište za čamce znači mnogo više na jednom simboličnom, ekonomskom i estetskom planu nego što se to može razumeti ako neko nije odrastao uz Dunav. Činjenica da je Novi Sad u svom velikom delu odsečen od Dunava, tj nije na pravi način izašao na reku je jedna sasvim druga tema, no ono što je povezuje sa ovom je to da je svaki izlazak grada na Dunav nešto što će Novosadjani gromoglasnim aplauzom da pohvale. :cheers:
Stormwatch153 October 8th, 2008, 11:44 PM osim toga, doci camcem u soping je prilicno ekskluzivna stvar, daje potpuno novu dimenziju shopingu
:lol::lol::lol::lol::lol: :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: Davno se nisam ovako nasmejao, jbt u kom stadijumu nalazis nalazis inspiraciju za ovakve gluposti, u zagadjenosti Dunava, nije malo hladno za kupanje u Oktobru? Ono, klasican dan porodice koja zivi na camcu...ajde Savo dizi sidro pa da otplovimo po paklo cigara u Rodic, ups...shopping ima i novu dimenziju....dubinu Dunava...:lol::lol::lol::lol::banana::banana::banana:
El Camino SS October 9th, 2008, 12:16 AM samo sam tebe cekao...
nije mi jasno sto se ti i tvoj decko opet javljate a nemate nikakav pametan update ili korisnu informaciju? provokacija, dosada... ili samo cista zavist prema nautickim leptama i mogucnostima novog sada, obzirom da subotica obitava na barici zvanoj palic...? ne, ne trudi se da odgovoris...
sergio-m October 9th, 2008, 09:02 AM Sta ce biti u ovoj zgradi preko puta Futoske pijace?
ima li bilo gde slika projekta?? ko to "nadogradjuje"?? sta je smisao nadograditi ovu sirotu modernisticku zgradu staru oko 70 godina??!! skrnavluk! jel se to opet nekom novopecenom bogatasu nadiglo da gradi nesto "eskluzivno" (bez k )
na eskulizivnoj lokaciji??!!:bash::bash::bash:
Stormwatch153 October 9th, 2008, 12:44 PM samo sam tebe cekao...
nije mi jasno sto se ti i tvoj decko opet javljate a nemate nikakav pametan update ili korisnu informaciju? provokacija, dosada... ili samo cista zavist prema nautickim leptama i mogucnostima novog sada, obzirom da subotica obitava na barici zvanoj palic...? ne, ne trudi se da odgovoris...
:lol::lol::lol::lol: Postajes sve smesniji, mislim da si ti pogresio zanimanje...hmmm...u stvari pravnici su uvek bili komedijasi, malo posla a mnogo talackanja. :banana:
Veternik October 9th, 2008, 05:43 PM [QUOTE=Stormwatch153;26367830]:lol::lol::lol::lol: Postajes sve smesniji, mislim da si ti pogresio zanimanje...hmmm...u stvari pravnici su uvek bili komedijasi, malo posla a mnogo talackanja. :banana:[/QUOTE
pozdrav svima,
pratim ovaj forum vec dosta dugo i stvarno mogu reci da ima odlinih komentara, ali ljudi odstranite ovog lika (Stormwatch153), izuzetno je naporan. Sta tebe briga da li neko ide camcem u prodavnicu?! U ime svih normalnih ljudi: PREKINI DA BUDES KRETEN!!!
posmatrac October 9th, 2008, 06:38 PM E da pitam, jel neko cuo da ruse Novosadsku banku u Narodnih heroja?
Cujem juce od komsije da su banku iselili da ce do kraja meseca da pocnu radovi i da ruse zgradu.
Mislim stvarno nije u redu da ruse jos jednu staru zgradu, valjda bar Banka ima para da ulaze u odrzavanje.
I da jel neko zna kako ce da izgleda nova zgrada?
Kot Behemot October 9th, 2008, 07:35 PM Postojao je konkurs, u kom je bilo navedeno kao uslov da se ocuva ta prednja fasada banke. Imao sam negde neke rendere (2 ili 3) ali ne mogu ni jedan da nadjem. Uglavnom, trebala je da se radi neka interpolacija...
neusatz! October 9th, 2008, 08:46 PM Evo, gledam intervj usa gradonačelnikom. Na Ribljoj pijaci će da se uredjuje trg, ispod njega podzenna garaža. 5. decembra se odlučuje rešenje za novi most koji se počinje zidati sledeće godine. Žeželjev takodje kreće kreće sledeće godine, a u ovom mandatu gradska vlast planira da započne i treći most koji bi bio negde kod Danubijusa i koji bi zapravo bio deo obilaznice oko Petrovaradina. Sutra dolazi delegacija železnice da se cenkaju oko ranžirne stanice. Otkupljivaće zemljište oko Novog Sada i širiti gradsku zonu.
Inače izgleda da Pap Pavla, koja je do sada bila relativno netaknuta sem na jednoj strani ka Bulevaru, počinje da se zida. Kuća kod kafane Valjevo se upravi ruši. Pap Pavla je meni jedna od zanimljivijih ulica jer se njenom eventualnom urbanizacijom potez izmedju Bulevara i centra i funkcionalna počinje uklapati u celinu centra koji se zaokružuje na području od Riblje piojace do Aleksandrove zgrade.
El Camino SS October 9th, 2008, 09:04 PM na sve te vesti samo jedan komentar.... napokon! :)
projekat riblje pijace je star par godina i nije los, predvidja izmestanje pijace i uredjivanje celog prostora. koliko se secam, planirane su neke fontane, klupe ovo ono a prva asocijacija kad sam video crteze mi je bila rimska Piazza Navona, naravno, samo na "novosadski" nacin, jer su oba trga slicnih dimenzija, u centru su i okruzena su starijim i istorijski bitnim gradjevinama... :lol:
Javna garaza je nov dodatak, kapiram da ce sa tom namenom biti ugrozena zamisao trga i setalista koje je taj stari plan imao ali sta je tu je...mozemo bez setanja ali ne i bez kola... ;)
najvise bi voleo nesto u ovom fazonu, kako je prvobitno i zamisljeno...
http://www.johnlumea.com/images/piazza_navona_2.jpg
riblja pijaca
http://img360.imageshack.us/img360/5972/aaabt5.jpg
neusatz! October 9th, 2008, 09:50 PM Koliko sam ja shvatio odlučili su da idu na podzemne garaže. Svojevremen oje bio plan, od kojeg se očigledno odustalo, da podzemna garaža ide ispod celog Trga Slobode, što znači da površina Trga ne mora da trpi previše. Na tvoju i moju žalost koliko sam shvatio pijaca ostaje, uredjuje se samo deo gde je bila autobuska stanica. Sad da li bi garaža išla samo ispod tog dela ili i spod pijace ne znam. Montažnu garažu će privremeno stavit inegde kod Muzeja Vojvodine, dakle u onom delu Dunavske ka Keju.Ono što nije rekao i što ja čekam više od uredjenja Riblje pojace je kada će odlučiti da srede Trifkovićev trg koji je ruglo. Uložiće i pare u prečistač, a prioritet im je tuneč ispod Fruške gore koji bi put od Novog Sada do Rume skratio na 20 do 25 minuta što je meni onako najbolja vest i što najviše i čekam, naravno u paketu sa novim mostom koji ide uz tuneč. Još je pričao o sredjenju deponije, te o izgradnji velikog spa centra u Vrdnku zbog čega uvode nove linije gradskog prevoza do tamo. Subotički i Somborski bulevar završetak za dve do dve i po godine. Mislim da nije pomenuo proširenje Vršačke što je isto stvar koja je planirana i koja će biti jako potrebna zbog rasterečenja saobraćaja. Zatim bio je revoltiuran što Pećinci, Indjija i Zrenjanin imaju veće strane investicije od glavnog grada i rekao da će se potruditi da dovedu još više investitora u Novi Sad kako bi to popravili. Simpatije mi je stekao pitanjem "dokle ti šoping molovi", aludirajući da je Novom Sadu potrebna i izgradnja drugih velikih sadržaja koji nisu namenjeni samo masovnoj potrošnji para. Dakle kao prioritete je naveo mostove, tunel i prečistač otpadnih voda, koji će biti skup, a sve ostalo, dakle uredjenje ulica, kanalizacija na klisi, trgovi i ostalo, kao propratne investicije. E da, dopalo mi se što je rekao da su pregovor isa železnicom takvi da gledaju da prodju sa što manje para, a i to što plate da obavežu železnicu da ulože u nešto u Novom Sadu, sad dal novu ranžirnu stanicu, ili za onaj planirani muzej mislim da trenutno nije nikom jasno.
BTW, kako reče pre par godina je cena parcele pored stadiona bila par miliona evra. Sad je ne daju bez minimum 50.
brzumil October 9th, 2008, 09:54 PM Vest o sredjivanju trga je stvarno nesto fantasticno, prostor je ogroman, ali ima jedan neresiv problem, zgrade na trgu su odvratne, a to se neda tako lako promeniti!
everson October 9th, 2008, 10:22 PM ... Simpatije mi je stekao pitanjem "dokle ti šoping molovi" ...
U, svaka cast! Jako lepa prica! Bez greske!
Al` da ne ostane na prici ...
miregrobar October 10th, 2008, 06:04 AM Sad sam onako prelistao temu i vidim sta se sve gradi i planira i prosto se ne mogu nacuditi.Kad prosetam gradom i kad zadjem u neke nove delove kao da nisam u svom rodjenom gradu.Kolko mi je sve to dobro (razvitak grada i sl) toliko me i plasi da neki pomahnitali politicar ne pocne da rusi sve redom.
I da.Jedno pitanje.Sta je sa onom zgradom onim skadrom na bojani sto se 'gradi' od kad vecina nas rodjenih 80-tih zna da je to 'gradiliste'.Mislim na zgradu preko puta Norka?To je najvece ruglo centra vec jako dugo.
neusatz! October 10th, 2008, 06:13 AM Sad sam onako prelistao temu i vidim sta se sve gradi i planira i prosto se ne mogu nacuditi.Kad prosetam gradom i kad zadjem u neke nove delove kao da nisam u svom rodjenom gradu.Kolko mi je sve to dobro (razvitak grada i sl) toliko me i plasi da neki pomahnitali politicar ne pocne da rusi sve redom.
I da.Jedno pitanje.Sta je sa onom zgradom onim skadrom na bojani sto se 'gradi' od kad vecina nas rodjenih 80-tih zna da je to 'gradiliste'.Mislim na zgradu preko puta Norka?To je najvece ruglo centra vec jako dugo.
To je trebalo da bude poštanska štedionica. Mislim da su par puta pokrenuli postupak da se to oduzme od sadašnjih investitora i da se da nekom drugom, no ovi valjda svaki put ulože žalbu i to ometu. Kako stvari stoje do daljnjeg to će stajati tako nakaradno. Već smo to pominjali na forumu, pa pretraži malo teme unazad.
Inače, ona zgrada pored Crkve na početku Pap Pavla što se zida, jedan sprat i prizemlje, je enormno ružna po mom ukusu.
Pripadnik October 10th, 2008, 09:02 AM Nisam gledao emisiju od početka, pa ako neko može da mi kaže da li je bilo još neke priče o stadionu?
Što se tiče ovih ostalih tema samo da dodam da je rečeno da se do kraja okotbra očekuje početak radova na tom nekom tržnom centru kompanije "BIG" iza mlekare.
Ne bih da budem pesimista ali ni ova vlast mi ne daje signale da će biti kvalitetnih iskoraka u smislu onih dobrih vizija o kojima pričamo. Sve se i dalje svodi na strane i domaće investitore a ideje o kapitalnim gradskim investicijama se svode na podršku pokrajine i republike (sreća pa je ista vlast na svim nivoima). Saobraćajna infrastruktura se podrazumeva, zato i ne govorim o tome.
Voleo bih da grešim, ali kako oni misle da rade ozbiljno ako nisu sposobni da putem javnog konkursa zaposle direktore javnih preduzeća, nego još uvek to rade na staromodan način...politički! A za uzvrat javna preduzeća samo prave dugove koje svi mi plaćamo sada.
Imam utisak, da je ns iako se to ne vidi jako, dosta usporio za proteklih 4-5 godina a da je, na primer bg jako lepo napredovao.
P.S. Ne smem ni da vam kažem, ipak izvor još nije potvrdio 100%, ali od 2 ideje oko pitanja stadiona od kojih je jedna ok a druga smešna, čini se da će proći ova druga. Nemojte se iznenaditi ako istočna tribina stadiona bude, verovali ili ne, montažna!!!
djoledjole October 10th, 2008, 11:54 AM E kad je vec prica o ribljoj pijaci.....
tu je blizu i muzej revolucije u kome je i muzej sav. umetnosti... Ja bih njega srusio i tu napravio zelenu povrsinu koja bi isla od keja i pogled bi isao na muzej vojvodine cija fasada sa te strane je prelepa (kad bi se obnovila).???
Pripadnik October 10th, 2008, 12:30 PM ^^ Ne bih ja tu ništa rušio, eventualno onih par najnovijih zgrada kod same gimnazije:lol: .
Tamo bi sve tako savršeno moglo da izgleda, ali stvarno, samo da ima pameti. Čak bi i pijaca "na točkovima" prepodne čučnula, ma to je najbolji prostor u gradu i treba pametno to uraditi. To je novi centar grada!
Nego evo ja uspeo da pronađem ove jevreje što planiraju da grade iza mlekare, a kako vidim već su kupili i plac u jagodini. Tamo je plaćen 2,8 mil.eur a u ns 16 miliona eur.
Ovako to izgleda tamo a više informacija na sajtu. Sve u svemu ništa posebno ali sasvim ok za tu lokaciju... jedan od onih običnih molova.
kliknuti na reš big (dole levo):nuts:
http://www.bigcenters.co.il/
INače u indiji su uveliko radili tako da pogledajte indijski sajt big
http://www.bigshoppingcentres.co.in/index.asp
Ovo je jedan od projekata u Indiji
http://www.bigshoppingcentres.co.in/images/thane_currentprojects.jpg
a bilo bi dobro da to izgleda ovako. Isto jedan od novih projekata u indiji
http://www.bigshoppingcentres.co.in/images/baglore_currentprojects.jpg
A few of “BIG’s” International Customers
Toys R Us, Office Depot, Ace, Auto-Depot. Super-Pharm, TIV TAAM. Golf & Co H&O Burger King, McDonald’s, Motorola, Orange, TNT etc.
Pripadnik October 10th, 2008, 01:54 PM Po planu, počele su pripreme za rušenje jugoistočne tribine stadiona.
http://img522.imageshack.us/img522/498/buldozerje8.jpg
Kot Behemot October 10th, 2008, 02:17 PM Cujem da se izmestaju Vatrogasni dom iz ulice Vuka Karadzica i garaza hitne pomoci iz ulice Save Djisalova (Salajka), pa ce se graditi novi objekti negde u gradu. Zna li neko nesto o tome? Nisam nasao nista na netu.
Takodje se ponovo aktuelizuje prica oko "Elektroporcelana" i Kvantaske pijace. Ceo kvart je predvidjen za rusenje, a Podbarci insistiraju da se tamo ne grade javne garaze nego zelene povrsine i sportski tereni, kojih ruku na srce na Podbari nema uopste.
Gradonacelnik prica li prica, i najavljuje. Nadam se da ce nesto od toga i da se desi...
Kot Behemot October 10th, 2008, 02:22 PM E kad je vec prica o ribljoj pijaci.....
tu je blizu i muzej revolucije u kome je i muzej sav. umetnosti... Ja bih njega srusio i tu napravio zelenu povrsinu koja bi isla od keja i pogled bi isao na muzej vojvodine cija fasada sa te strane je prelepa (kad bi se obnovila).???
Meni je taj objekat odlican. Pripada vremenu koje je proslo, to je tacno, ali onaj odlican atrijum, i vrlo pristojan izlozbeni prostor ne bih nikako dirao. Cak, u nekom trenutku, kad se Muzej Savremene konacno preseli u svoju zgradu, ovaj muzej bi vratio staroj nameni. Ponovo bi bio muzej Revolucije. Nikad mi nije bilo jasno zasto bi se toga stideli. Svuda po bivsim komunistickim zemljama ti muzeji su promenili namenu, eto, mogli bismo biti izuzetak, i imati atrakciju. A ta komunisticka ikonografija je... nemam sa cime da je uporedim :lol:
El Camino SS October 10th, 2008, 04:26 PM stara terentna stanica je objekat koji zasluzuje daleko vise paznje i nikako se ne sme srusiti ali mu se namena ozbiljno mora menjati... davno su pokrenute price o Transportnom Muzeju Vojvodine, koji bi obuhvatio sve sto je u ovom gradu ( i pokrajni ) letelo, plivalo i kotrljalo se ( sto po sinama sto po putevima ) a toga je zaista mnogo i ns ima ozbiljnu tehnicku istoriju ( npr. prvi automobil u srpskim rukama jos 1892 god, prva fabrika aviona, brodogradilista, karoseristi... ). ne znam da li je neko upoznat ali stari tramvajski depo u berlinu je pretvoren u veoma interesantan interaktivni muzej automobila koji ne samo da izlaze automobile nego posetiocima daje priliku da ih provozaju, rade na njima i zagledaju daleko temeljnije nego u ostalim slicnim institucijama. zove se Meilenwerk i veoma brzo je postao jedan od simbola Berlina a pored tog sadrzaja ima i kafice, giftshopove, knjizare i sl... Iskreno, mislim da je novsadski Meilenwerk najbolje resenje za tu lokaciju, puko rusenje zarad trznog centra i auto puta bi bila ogromna steta...
ovako to izgleda u berlinu:
http://www.meilenwerk.de/meilenwerk_berlin_fakten.htm
Alex_ZR October 10th, 2008, 08:14 PM Projekat iz 2002. za tada Novosadsku, sada Erste banku...
http://i135.photobucket.com/albums/q138/alexzr88/HPIM1733.jpg
ivan21000 October 11th, 2008, 08:40 AM IZMEŠTANJE VATROGASNOG DOMA 10.10.2008.
17:49 - Vatrogasni dom i Služba za hitnu medicinsku pomoć trebalo bi da budu izmešteni sa sadašnjih lokacija, koje nisu funkcionalne.
Vatrogasci prilikom intervencije ulaze direktno u saobraćajnu gužvu u centru grada, a u sličnoj situaciji je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je smešten u Limanskoj ambulanti, Vršačkoj ambulanti i ulici Save Đisalova.
Stoga su urbanisti predvideli izmeštanje ove dve službe na Telep, između ulica Vardarske i Tihomira Ostojića ali, kako piše Blic, ne zna se kada bi gradnja mogla početi. Osim na Telepu, postoje planovi za Vatrogasni dom na Mišeluku, nedaleko od srušene zgrade RTV Novi Sad, a u obzir dolazi i kasarna "Jugovićevo", kada vojska bude izmeštena iz tog objekta. (021)
neusatz! October 11th, 2008, 06:26 PM IZMEŠTANJE VATROGASNOG DOMA 10.10.2008.
17:49 - Vatrogasni dom i Služba za hitnu medicinsku pomoć trebalo bi da budu izmešteni sa sadašnjih lokacija, koje nisu funkcionalne.
Vatrogasci prilikom intervencije ulaze direktno u saobraćajnu gužvu u centru grada, a u sličnoj situaciji je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je smešten u Limanskoj ambulanti, Vršačkoj ambulanti i ulici Save Đisalova.
Stoga su urbanisti predvideli izmeštanje ove dve službe na Telep, između ulica Vardarske i Tihomira Ostojića ali, kako piše Blic, ne zna se kada bi gradnja mogla početi. Osim na Telepu, postoje planovi za Vatrogasni dom na Mišeluku, nedaleko od srušene zgrade RTV Novi Sad, a u obzir dolazi i kasarna "Jugovićevo", kada vojska bude izmeštena iz tog objekta. (021)
Dobro, to je logično. Takozvani požarni put ulicom Vuka Karadžića je oduvek bio veoma uzak i potrebno je da to izmeste odatle. Ono što mene interesuje je da li planiraju rušenje Vatrogasnog doma, ili samo promenu namene objekta? To je velika zgrada koja, ako se ne varam, izlazi na dve ulice. Vuka Karadžića i Jovana Subotića.
Kot Behemot October 11th, 2008, 07:12 PM Dobro, to je logično. Takozvani požarni put ulicom Vuka Karadžića je oduvek bio veoma uzak i potrebno je da to izmeste odatle. Ono što mene interesuje je da li planiraju rušenje Vatrogasnog doma, ili samo promenu namene objekta? To je velika zgrada koja, ako se ne varam, izlazi na dve ulice. Vuka Karadžića i Jovana Subotića.
Varas se. Vatrogasni dom izlazi samo na ulicu Vuka Karadzica. Velika zuta kuca sa druge strane (u ulici Jovana Subotica) je stambeni objekat u dva nivoa sa dvadesetak stanova, relativno novih, pa se to sigurno nece rusiti. A grad ce verovatno zgradu vatrogasnog doma vec prodati. Lokacija je odlicna, pare bi mogli da upotrebe za deo buduceg vatrogasnog doma.
Pametno bi bilo, kad vec to rade, da naprave decentralizovani sistem vatrogasnih stanica, pa po jednu manju stanicu u Sremu, na Klisi, u Futogu i jednu vecu koja bi opsluzivala centar grada. No, videcemo...
Pripadnik October 11th, 2008, 11:01 PM Krenuli su radovi, a šta će biti, čuće se...toliko je konfuzije oko ovog posla da sam sad već jako uveren da je u pitanju neka mućka i zajebancija :ohno:
...Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je sve rešeno i da će Novi Sad biti domaćin najboljim evrospkim atletkim juniorima u julu sledeće godine, kao i da naglasim da već sledeće nedelje krećemo s realizacijom radova. Prošli smo kritičnu fazu organizacije i dobili određen garancije. Najpre će se raditi jugo-istočna tribina stadiona “Karađorđe”, ispod koj će biti smešteni magacini i prostori za sve prateće aktivnosti. Zatim je na redu istočna tribina, pa novi kolor semafor, postavljane nove staze, sređivanje Đačkog igrališta, koje će nam poslužiti za treninge i zagrevanje takmičara - rekao je Zorić...
http://dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=45608
Slike sa lica mesta, od juče i danas. Danas je već skinut semafor i metalne ograde...
http://img369.imageshack.us/img369/751/dscf8111ap3.jpg
http://i159.photobucket.com/albums/t132/gari_sa_limana/DSCF8112.jpg
Pripadnik October 11th, 2008, 11:04 PM Projekat iz 2002. za tada Novosadsku, sada Erste banku...
http://i135.photobucket.com/albums/q138/alexzr88/HPIM1733.jpg
Danas sam video natpis na vratima ove banke, koji kaže da je banka iseljena i da se uskoro očekuju radovi. Meni je dovoljno da ovo izgleda kao na ovom projektu ali ajde da sačekamo da vidimo nešto novije...
posmatrac October 12th, 2008, 12:44 AM E hvala za banku, nadam se da ce ocuvati ovaj predni deo, kao i zid koji je ostao od Jermenske crkve...
Nego sto se tice Vatrogsaca..bio je teksta u Blicu, pa cu vidim da ga iskeniram..ali inace znam da se vatrogasci nece seliti iz Jovana Subotica, nego ce dobiti jos jednu stanicu na Telepu i Miseluku i mozda Jugovicu. Odnosno imace 4 lokacije ili ti stanice..cime se postize da je grad bolje pokriven. Dakle Vatrogasni dom u centru nije ni planiran za rusenje (mada vatrogasci koji rade kazu da treba bar rekonstrukcija) i koliko znam ima neku vrstu zastite.
posmatrac October 12th, 2008, 12:46 AM Evo i jedan zanimljiv tekst iz Blica
Novosađani se bune protiv ideja urbanista
Neće nove garaže, traže više parkova
Iako se Novosađani često bune kako bi sprečili izgradnju javne garaže umesto parka ili zgrada umesto kuća, retko kad su uspeli da ubede urbaniste da su u pravu. Građani kažu da ih urbanisti ne slušaju i rade sve da bi ispunili želje investitora, a urbanisti tvrde da građani istovremeno traže i više parking mesta i više zelenila.
Stanovnici Podbare već nekoliko nedelja pokušavaju da nateraju gradske urbaniste da iz regulacionog plana izbace predlog o gradnji garaže na prostoru sadašnje fabrike "Elektroporcelana", a da na tom prostoru naprave park od 9.000 kvadrata. Petar Jovanović iz MZ "Podbara" kaže da su oni svesni da gradu nedostaje parking prostora i garaža, ali da bi urbanisti trebalo da slušaju predloge građana.
- Naš predlog kako da se uredi taj prostor, sa podzemnim garažama ispod budućih zgrada, nisu prihvatili, kao ni našu ideju da garažu naprave na prostoru "Univerzala" u Vanizelusovoj ulici. Predloge odbijaju bez jasnog obrazloženja, a ako nešto i kažu to je da mi nismo stručni - kaže Jovanović.
On dodaje da urbanistima oni ne daju arhitektonska rešenja, već samo predloge u kojima objašnjavaju šta bi bilo najbolje za one koji tu žive.
- Na njima je da naprave projekat. Oni su stručni za to. Ali sve ulice nam se ovde pretvaraju u kanjone jer dozvoljavaju da zgrade idu sve više u visinu, a pritom sužavaju saobraćajnicu i pešačke staze sa 20 na 15 metara - priča Jovanović.
Slično pričaju i predstavnici ostalih mesnih zajednica. Kažu da jako teško predlozi i primedbe građana prolaze, kao i da se najveći njih odnosi na planove za gradnju javnih garaža i nedostatak zelenila.
- Građani se najviše bune protiv izgradnje garaža umesto parkova. Ne bih rekao da urbanisti rade planove samo za investitore, ali mislim da bi trebalo da više pažnju obrate na želje građana - priča predsednik Saveta MZ "7. jul" Nikola Babić.
Njegova koleginica iz MZ "Prve vojvođanske brigade" Snežana Krgović kaže da je zaista teško promeniti nešto u planovima.
- Iako su građani sa naše teritorije uspeli da spreče izgradnju garaže u Vojvođanskih brigada, to je bila jedna od retkih inicijativa koja je prošla. Inače, skoro je nemoguće promeniti ono što urbanisti odluče da naprave. Problem nije odbijanje zahteva već to što urbanisti ne komuniciraju sa stanovnicima - priča Krgovićeva.
Direktor "Urbanizma" Aleksandar Jevtić kaže da urbanisti slušaju primedbe građana, ali da su i sami zahtevi često međusobno suprotstavljeni jer jedni traže više prostora za parkiranje,a drugi da se ne gradi garaža.
- Naši građani imaju dvostruke standarde, pa traže i više zelenila i više parkinga, pri čemu bi najbolje bilo da garaže ne budu u njihovom komšiluku. Eto imali smo i primer da je čovek u prigovoru tražio da se na njegova parcela predvidi za stambeni objekat, a komšijina parcela za zelenu površinu - navodi Jevtić.
Prema njegovim rečima, dosta planova prođe i bez primedbi, a opet, na primer, plan Almaškog kraja imao je toliko primedbi da je vraćen na ponovnu izradu.
- To govori da građani imaju mogućnost da učestvuju u celoj proceduri - kaže Jevtić.
urbaNS October 12th, 2008, 02:47 PM Mnogo se nerviram oko stadiona, umesto da pronadju univerzalno resenje oni od njega prave objekat koji ce da zadovoljava potrebe EP-a, a kada se isto zavrsi ostace stadion koji se skoro pa iskljucivo koristi za fudbal a sluzi atletici (sve sa tim udaljenim istokom i predugackim zaletalistima). Ono sto najvise boli su reflektori, koji su uslov za odigravanje lige uefa. FK Vojvodina ima realne sanse sledece sezone da se plasira u ovo takmicenje (pogotovo sto ce se ono reorganizovati) ali u tom slucaju utakmice bez reflektora u NS-u bi se morale igrati negde u Beogradu.
Hocu da gledam Voshu u Novom Sadu pod reflektorima, kao sto sam je gledao pod istim usloima kad sam bio klinac !
lexaNS811 October 13th, 2008, 10:50 AM Mnogo se nerviram oko stadiona, umesto da pronadju univerzalno resenje oni od njega prave objekat koji ce da zadovoljava potrebe EP-a, a kada se isto zavrsi ostace stadion koji se skoro pa iskljucivo koristi za fudbal a sluzi atletici (sve sa tim udaljenim istokom i predugackim zaletalistima). Ono sto najvise boli su reflektori, koji su uslov za odigravanje lige uefa. FK Vojvodina ima realne sanse sledece sezone da se plasira u ovo takmicenje (pogotovo sto ce se ono reorganizovati) ali u tom slucaju utakmice bez reflektora u NS-u bi se morale igrati negde u Beogradu.
Hocu da gledam Voshu u Novom Sadu pod reflektorima, kao sto sam je gledao pod istim usloima kad sam bio klinac !
hocu i ja iako sam navijac Partizana.(vise sam kosarkaski nastrojen)
Mislim da navijaci Vojvodine treba da otpocnu kampanju i potpisivanje peticije u gradu da se ovo pitanje tavi na dnevni red gradske vlasti.
Vojvodina je novosadski klub i kao takav zasluzuje svu paznju.
Svaka cast OK Vojvodina,VK Vojvodina,KK Vojvodina...ali fudbal je danas marketinski najisplativiji sport..jedna slika punog Karadjordja pod reflektorima..neprocenjivo.
alexalex October 15th, 2008, 12:27 AM Da li je neko primetio da cene nekretnina idu dole zbog ove krize???
Sve novine pisu kako ce cene ici dole, pa me zanima ako ovde ima agenata za nekretnine, kakvo je stanje na trzistu???
neusatz! October 15th, 2008, 12:30 AM Da li je neko primetio da cene nekretnina idu dole zbog ove krize???
Sve novine pisu kako ce cene ici dole, pa me zanima ako ovde ima agenata za nekretnine, kakvo je stanje na trzistu???
Zato što su mediji sugerisali ljudima da sad ne kupuju stanove. već da čekaju da cene krenu na dole. U Beogradu se već cena kvadrata, na nekim lokacijama, ozjednačila sa cenama u velikim svetskim centrima. U stvari možda je i veća. Neko vreme je potrebno da se sad vidi kako stoje stvari. Ima i ljudi koji se sad boje da uzmu stambeni kredit, ali ovo traje tek nekoliko dana, još uvek je sve to jako kratko za bilo kakvu analizu ili zaključak.
nsblues October 15th, 2008, 07:43 AM Predpostavljam da su se svi zakovali sa ovako visokim cijenama,narocito kod nas,tj ne prodaje se kako su mislili da ce se prodavati ,npr najobicniji stan od 50-60 m2 traze 100 000 ,Obicno kad raste polako se penje a kad pada moze biti naglo,mislim pad...saznacemo uskoro
Ne znam kako vi gledate na cijene ali su za mene preskupe ,narocito one preprodavacke,agencijeske i ostalo ....Cijene su svakako trebale rasti ,(ali ne ovoliko),i to je u redu,jer kod nas ljudi nemaju mjeru ,svi su se poceli gadjati ciframa,tipa 19 m2 za 43 hiljade eura, tj garsonjera ili 5000 eura po m2 ,lokal na prvom spratu(,dobra lokacija,bulevar(zavucen,bar po meni ) izadje po kvadraturi negdje oko 280 000 eura. Shvatam ljude koji kupe nekretninu ali gdje je tu ekonomska isplativost,a s druge strane koja je realna cijena ulozena u tu garsonjeru(stan),lokal...
Uglavnom prije da ce padati nego da ce ici gore,koliko ce padati ,vjerovatno je tesko prognozirati,i po meni je bolje sacekati,i logicnije da mozda i padnu, i onda se kreditno zaduzite ,,nego sad po velikoj cijeni.. Ja ne znam koliko je od vas ljudi uzimalo stan ili stamb.kredit,ili kupovalo za kes,samo bih ovim putem zelio prijateljski i najiskrenije buducim kupcima da sugerisem da izbjegavaju ,izgradnju ,narocito agencije, i ciljano da idu na uknjizene pa koliko kosta da kosta...RAZLOG za to,licni primjer,jedna od mojih nekretnina u Sadu,uzeta u izgradnji prije 3 godine ,u centru ,od """ POUZDANOG"""" investitora prema agencijama,mislim nazido se zgrada po Novom Sadu,ustvari Lopov-prevarant-mafija,vuce preko 50 stanara za nos u jednoj zgradi,trikovima sudjenjima,i sl . a sve ima uredne papire,dok je bilo u izgradnji a sad ne moze da prodje tehnicki prijem,tj u papirima 54 m2 realno prodato po 57, prosirio hodnik ,nije uradio lift ... i sta da vam pricam ,svi uredno platili ,agenti ga hvale,trljaju ruke ... zemlja je regularna ,projekti su regularni a investiitori pokvareni,gladni para,e sad toboze radi novi projekat sa stanjem kakvo jeste...Nesumnjivo da je stan vas,da ga mozete koristiti,ali kad ga treba prodati ,ili uzeti na njega hipotekarni kredit, i bas to ,sto je najzalosnije sve je moguce pa i to cak u zemlji nasoj,ima i kredit na neuknjizene nekretnine...prilagodjeno zakonski ovim lopovima,da ih ne navodim javno....usput da kazem i ovo,na sve agente cete naici ugladjne ,dotjerane,toboze poslovne,a moj savjet ne vjerujte im jer sto posto lazu,oni nemaju pristup nikakvim informacijama ,gruntu i sl( tj oni dobiju od prodavca informacije i takve ih plasiraju), I jedino ispravno, samo advokata angazovati i platiti za uknj.nekret.
Moram i ovo reci ,za kupce bitno, Agencije ustavri nabijaju nerealnu cijenu kod nas ,tj investitor prodaje za 1500,oni za 1600,on vidi da oni to rade padigne i on na 1600,a oni na 1700 i sve tako dok ima musterija...i na kraju price svi agenti puste supljikat-LAZ,tipa ovi iz inostranstva, Crne gore i sl nabijaju cijenu...pa ko bi sam sebi nabijao cijenu,nije izgorio po glavi... i sto je najgore,najzalosnije ovi bivsi agenti,lihvari- sverceri ,su danas postali djelom i investititori,zidaju manje zgrade...Ne bih da me svi bulvalno shvate,ali ima i firmi koje su pozitivne,poput Aleksandra i jos nekolicina njih,odmah po kupovini uknjizba,ali je kod njih kvadrat u startu puno veci,i to je bolnija ,ali i bolja opcija,bar za kupca
roki October 15th, 2008, 01:26 PM Predpostavljam da su se svi zakovali sa ovako visokim cijenama,narocito kod nas,tj ne prodaje se kako su mislili da ce se prodavati ,npr najobicniji stan od 50-60 m2 traze 100 000 ,Obicno kad raste polako se penje a kad pada moze biti naglo,mislim pad...saznacemo uskoro
Ne znam kako vi gledate na cijene ali su za mene preskupe ,narocito one preprodavacke,agencijeske i ostalo ....Cijene su svakako trebale rasti ,(ali ne ovoliko),i to je u redu,jer kod nas ljudi nemaju mjeru ,svi su se poceli gadjati ciframa,tipa 19 m2 za 43 hiljade eura, tj garsonjera ili 5000 eura po m2 ,lokal na prvom spratu(,dobra lokacija,bulevar(zavucen,bar po meni ) izadje po kvadraturi negdje oko 280 000 eura. Shvatam ljude koji kupe nekretninu ali gdje je tu ekonomska isplativost,a s druge strane koja je realna cijena ulozena u tu garsonjeru(stan),lokal...
Uglavnom prije da ce padati nego da ce ici gore,koliko ce padati ,vjerovatno je tesko prognozirati,i po meni je bolje sacekati,i logicnije da mozda i padnu, i onda se kreditno zaduzite ,,nego sad po velikoj cijeni.. Ja ne znam koliko je od vas ljudi uzimalo stan ili stamb.kredit,ili kupovalo za kes,samo bih ovim putem zelio prijateljski i najiskrenije buducim kupcima da sugerisem da izbjegavaju ,izgradnju ,narocito agencije, i ciljano da idu na uknjizene pa koliko kosta da kosta...RAZLOG za to,licni primjer,jedna od mojih nekretnina u Sadu,uzeta u izgradnji prije 3 godine ,u centru ,od """ POUZDANOG"""" investitora prema agencijama,mislim nazido se zgrada po Novom Sadu,ustvari Lopov-prevarant-mafija,vuce preko 50 stanara za nos u jednoj zgradi,trikovima sudjenjima,i sl . a sve ima uredne papire,dok je bilo u izgradnji a sad ne moze da prodje tehnicki prijem,tj u papirima 54 m2 realno prodato po 57, prosirio hodnik ,nije uradio lift ... i sta da vam pricam ,svi uredno platili ,agenti ga hvale,trljaju ruke ... zemlja je regularna ,projekti su regularni a investiitori pokvareni,gladni para,e sad toboze radi novi projekat sa stanjem kakvo jeste...Nesumnjivo da je stan vas,da ga mozete koristiti,ali kad ga treba prodati ,ili uzeti na njega hipotekarni kredit, i bas to ,sto je najzalosnije sve je moguce pa i to cak u zemlji nasoj,ima i kredit na neuknjizene nekretnine...prilagodjeno zakonski ovim lopovima,da ih ne navodim javno....usput da kazem i ovo,na sve agente cete naici ugladjne ,dotjerane,toboze poslovne,a moj savjet ne vjerujte im jer sto posto lazu,oni nemaju pristup nikakvim informacijama ,gruntu i sl( tj oni dobiju od prodavca informacije i takve ih plasiraju), I jedino ispravno, samo advokata angazovati i platiti za uknj.nekret.
Moram i ovo reci ,za kupce bitno, Agencije ustavri nabijaju nerealnu cijenu kod nas ,tj investitor prodaje za 1500,oni za 1600,on vidi da oni to rade padigne i on na 1600,a oni na 1700 i sve tako dok ima musterija...i na kraju price svi agenti puste supljikat-LAZ,tipa ovi iz inostranstva, Crne gore i sl nabijaju cijenu...pa ko bi sam sebi nabijao cijenu,nije izgorio po glavi... i sto je najgore,najzalosnije ovi bivsi agenti,lihvari- sverceri ,su danas postali djelom i investititori,zidaju manje zgrade...Ne bih da me svi bulvalno shvate,ali ima i firmi koje su pozitivne,poput Aleksandra i jos nekolicina njih,odmah po kupovini uknjizba,ali je kod njih kvadrat u startu puno veci,i to je bolnija ,ali i bolja opcija,bar za kupca
:master::master::master::master::master:
El Camino SS October 15th, 2008, 04:05 PM iako ovo nije "gradjevinska" vest na kakvu ste navikli ipak joj je mesto ovde... ;)
vec danima vidjam nove zute Mack MR Concrete Pump kamione oko gradilista na Limanu. ja sam veliki fan americke auto ( i svake druge ) industrije pa me je ovo jako obradovalo pogotovo sto je taj kamion jedna od najboljih ( i najskupljih ) svetskih masina za potrebe mobilnog betona sa jos brdom propratnih fukncija. Navodno kupljena su dva komada a planira se jos nekoliko Mack kamiona za gradjevinske poslove.
http://img263.imageshack.us/img263/5594/autowprumackmr8me7.jpg
e sad, nadam se da ce najmodernija svetska oprema pratiti i najvise standarde gradnje u ns... ;)
http://pic.51windows.net/logos/M/Mack_Trucks_logo.gif
alexalex October 15th, 2008, 04:07 PM to sto kazes uknjizba odmah pri kupovini se zove nista drugo nego korupcija..
u gradu gde se uknjizba ceka po par godina regularnim kanalima, nego dobije uknjizbu odmah po zavrsetku gradnje i zbog toga moze da nabudzi cenu kvadrata, tj. ima direktnu korist.. naravno da je za tako nesto morao nekom u upravi dobro da podmaze..
Pripadnik October 15th, 2008, 06:25 PM Nemam više snage da razmišljam o temi stadiona (šta bi bilo kad bi bilo), bar neko vreme. Naravno to me ne sprečava da pratim radove, a evo i da podelim sa vama slike...
Danas
http://i232.photobucket.com/albums/ee176/redfirm/02-12.jpg
http://i232.photobucket.com/albums/ee176/redfirm/03-13.jpg
http://i232.photobucket.com/albums/ee176/redfirm/04-13.jpg
Dnevni "update" na ovom linku, koga zanima
http://www.red-firm.ns.co.yu/forum/viewtopic.php?t=1705&start=10
Još jedna vest o pregovorima grada i železnice
800 MILIONA ZA RANŽIRNU STANICU 15.10.2008.
11:50 - Iz budžeta grada biće izdvojeno 800 miliona dinara za otkup stare Ranžirne stanice i okolnog zemljišta od kompanije ''Železnice Srbije''.
http://www.radio021.info/radio021new/front/uimages/image19237.jpg
Reč je o lokaciji površine 32 hektara, koja je neophodna za nastavak gradnje Subotičkog bulevara. Očekuje se da ugovor o preuzimanju zemljišta bude potpisan do kraja godine, a u Zavodu za izgradnju grada najavljuju da će se sporazum biti postignut za mesec dana. Prema rečima direktora tog preduzeća, Borislava Novakovića, za sada je u osnovi dogovoren otkup 12 hektara zemljišta na kom će ići buduća trasa Bulevara, za oko 340 miliona dinara. (021)
everson October 15th, 2008, 06:33 PM to sto kazes uknjizba odmah pri kupovini se zove nista drugo nego korupcija..
u gradu gde se uknjizba ceka po par godina regularnim kanalima, nego dobije uknjizbu odmah po zavrsetku gradnje i zbog toga moze da nabudzi cenu kvadrata, tj. ima direktnu korist.. naravno da je za tako nesto morao nekom u upravi dobro da podmaze..
Zesca korupcija!
Sto je najgore, niko se tome ne cudi, niko da postavi pitanje, ... A svi znaju da kod njega "na kljucevima" dobijes uknjizbu!
Drecun October 15th, 2008, 10:32 PM iako ovo nije "gradjevinska" vest na kakvu ste navikli ipak joj je mesto ovde... ;)
vec danima vidjam nove zute Mack MR Concrete Pump kamione oko gradilista na Limanu. ja sam veliki fan americke auto ( i svake druge ) industrije pa me je ovo jako obradovalo pogotovo sto je taj kamion jedna od najboljih ( i najskupljih ) svetskih masina za potrebe mobilnog betona sa jos brdom propratnih fukncija. Navodno kupljena su dva komada a planira se jos nekoliko Mack kamiona za gradjevinske poslove.
http://img263.imageshack.us/img263/5594/autowprumackmr8me7.jpg
e sad, nadam se da ce najmodernija svetska oprema pratiti i najvise standarde gradnje u ns... ;)
http://pic.51windows.net/logos/M/Mack_Trucks_logo.gif
Ne znam sta te tu odusevljava, ali samo da ti kazem da zivim u USA vec 10 godina i da vozim kamion vec 8 godina.
Vozio sam i Mack-a, Freightliner-a, Konworth-a, ali od kako sam poceo da vozim Volvo bolji kamion nisam vozio.
Americki kamioni su grubi i duva sa svih strana.
Ljeti ne mozes rashalditi kabinu, a zimi nikako da je ugrijes.
Da ne govorimo o tome kako su kruti i nudobni, osjetis svaki kamencic pod tocokvima.
Volvo, Scania i MAN su zakon.
El Camino SS October 15th, 2008, 10:40 PM ne znam, moguce, nikad nisam vozio kamion...
Drecun October 15th, 2008, 10:47 PM Evo slika Volvo 780 koji vozim , inace 2006. godiste.
Pozdrav.
http://img520.imageshack.us/img520/5580/volvo780gr9.jpg (http://imageshack.us)
http://img520.imageshack.us/img520/volvo780gr9.jpg/1/w800.png (http://g.imageshack.us/img520/volvo780gr9.jpg/1/)http://img119.imageshack.us/img119/6167/volvo780slika2is7.jpg (http://imageshack.us)
http://img119.imageshack.us/img119/volvo780slika2is7.jpg/1/w800.png (http://g.imageshack.us/img119/volvo780slika2is7.jpg/1/)
Drecun October 15th, 2008, 10:50 PM Mi smo sad otisli od teme pa neka nam moderator ne zamjeri.
Moze i da obrise slike ako hoce, necemo se ljutiti.
Pozdrav.
Svima.
neusatz! October 15th, 2008, 10:57 PM Nije aktuelna izgradnja, ali eto možda nekog interesuje da je Istorijski arhiv grada Novog Sada izdao jednu lepu knjigu:
http://img369.imageshack.us/img369/6246/naslovnawr3.jpg
Nekad je potrebno znati i kako se grad razvijao da bi vrednovali ono što se sada radi. A evo i jedne slike iz knjige na kojoj vidimo kako je nekada izgledao centralni gradski trg:
http://img207.imageshack.us/img207/2857/trgdw2.jpg
Jeste da to ne zadovoljava potrebe jednog modernog grada kakav je Novi Sad sada, ali ja jednostavno moram da priznam da je ova zelena površina u centru Novog Sada ipak bila lepša od ovoga što imamo danas.
sergio-m October 16th, 2008, 08:16 AM ^^moze li se knjiga kupiti? gde? posto? hvala
neusatz! October 16th, 2008, 08:22 AM ^^moze li se knjiga kupiti? gde? posto? hvala
Verovatno može, ali ne znam detalje. Raspitaću se, ja je pozajmio pa ne znam.
Posmatrač October 16th, 2008, 08:43 AM Bas lepo sto ste postavili slike kamiona....a sad da mi kazete mogu li u usa da kamioni puni blata sa gradilista da izidju na asfalt? Mogu li da se pretovaraju kao sto to vidimo svakodnevno na ulici? Da ulaze u delove grada gde im je zabranjen saobracaj? Da "ladno" blokiraju saobracaj u ulici "samo dok momci utovare/istovare...".
Poceli smo da pratimo svetske trendove na balkanski nacin, iliti u prevodu: nista se ne moze i sve se moze. Pre nekoliko vidim radnike na sanaciji zgrade u centru gde je investitor grad. Od zastitne opreme su imali majicu kratkih rukava gde je na ledjima bio ispisan naziv firme koja je izvodjac.
I onda mi prateci ovaj forum nikako nije jasno cemu tolika odusevljavanja? Malo je autorskih projekata vrednih paznje. Grohotom sam se nasmejao Jefticevoj izjavi pre neki dan da ce "od sada morati da se povede racuna o zelenim povrsinama". Mislim, sta reci.....
U kojoj od novijih zgrada biste zeleli da zivite? I zasto? (npr. imam slobodan prilaz, deca mogu da se igraju, imam parking mesto/garazu, pogled u komsijsku kuhinju,u "centru" sam etc.)
neusatz! October 16th, 2008, 08:49 AM Bas lepo sto ste postavili slike kamiona....a sad da mi kazete mogu li u usa da kamioni puni blata sa gradilista da izidju na asfalt? Mogu li da se pretovaraju kao sto to vidimo svakodnevno na ulici? Da ulaze u delove grada gde im je zabranjen saobracaj? Da "ladno" blokiraju saobracaj u ulici "samo dok momci utovare/istovare...".
Poceli smo da pratimo svetske trendove na balkanski nacin, iliti u prevodu: nista se ne moze i sve se moze. Pre nekoliko vidim radnike na sanaciji zgrade u centru gde je investitor grad. Od zastitne opreme su imali majicu kratkih rukava gde je na ledjima bio ispisan naziv firme koja je izvodjac.
I onda mi prateci ovaj forum nikako nije jasno cemu tolika odusevljavanja? Malo je autorskih projekata vrednih paznje. Grohotom sam se nasmejao Jefticevoj izjavi pre neki dan da ce "od sada morati da se povede racuna o zelenim povrsinama". Mislim, sta reci.....
U kojoj od novijih zgrada biste zeleli da zivite? I zasto? (npr. imam slobodan prilaz, deca mogu da se igraju, imam parking mesto/garazu, pogled u komsijsku kuhinju,u "centru" sam etc.)
Molio bih da mog garija Jeftića ostavite na miru...jeste da se nismo videli jedno 10 godina, a da se ne družimo jedno 20 i kusur godina, ali svirali smo zajedno u limansko-vrdničkom bendu tako da ... :)
Posmatrač October 16th, 2008, 09:09 AM A da u istoj grupi nisu svirali bas gitaru Zeljko Mitrovic a klavijature Nenad Canak? I jos Dinkic pride kao solo..... :)
Da, super za razvodniti temu!
neusatz! October 16th, 2008, 09:12 AM A da u istoj grupi nisu svirali bas gitaru Zeljko Mitrovic a klavijature Nenad Canak? I jos Dinkic pride kao solo..... :)
Da, super za razvodniti temu!
Nedaj Bože... ovo bila gradsko prigradska varijanta...
Drecun October 16th, 2008, 04:21 PM Bas lepo sto ste postavili slike kamiona....a sad da mi kazete mogu li u usa da kamioni puni blata sa gradilista da izidju na asfalt? Mogu li da se pretovaraju kao sto to vidimo svakodnevno na ulici? Da ulaze u delove grada gde im je zabranjen saobracaj? Da "ladno" blokiraju saobracaj u ulici "samo dok momci utovare/istovare...".
Isto ti je i u USA.
Kamion kad je natovaren izadje na ulicu i iznese blato. Normalno je da nece niko prati tockove da ide cistih tockova na ulicu.
Pretovaraju ih kao i kod nas i jos vise jer prave kipere sa tri glavne + tri do cetiri pomocne osovine.
U Americi teret kontrolisu samo kamioni koji vuku slepe i njihova tezina ne smije preci 80 hiljada paundi ili 36320kg, u Kanadi 45000kg.
Te kontrolne vage su postavljene obicno na ulazu iz jedne drzave u drugu i na izlazu, a svi oni koji ne prelaze preko vaga mogu da voze tereta koliko hoce. Niko ih ne kontrolise. Mnogi zaobilaze vage kad mogu.
U Americi su vozaci nedisciplinovai i lakse dodju do vozacke dozvole nego kod nas pa se desi da udju u stroge centre gradova i naprave zastoj i haos, narocito veliki sleperi koji se zaglave pa policija mora da zaustavi zaobracaj i zove slep sluzbu da ih cupa u rikverc.
Dosta puta sam i sam naisao na nizak most ispod kojeg nisam mogao proci , a u direkcijama je pisalo da idem tuda, pa sam zvao policiju u pomoc i pravio guzvu u saobracaju.
Da bi neko polozio za mala kola potrebno je samo da odgovori na 20 pitanja i da provoza jedan krug kolima kroz par ulica i to je to.
Automobili su 99% automatici pa se ni tu ne treba truditi da se savlada saltanje, a saobracajni znakovi su uglavnom pisani slovima jer im je lakse kad mu pise suzenje sa desne strane ili zabranjeno parkiranje i zadrzavanje nego da mu stavi znak sa slikom ( mada ima i znakova sa slikom) , nece niko da razmislja sta slika predstavlja, pa kad procita suzenje sa desen stranei drzi se lijevo ili zabranjeno parkiranje itd on lakse shvati sta treba da radi.
U Americi svako vozi kola, babe od 85 godina, djaci, invalidi, zene, muskarci, napola coravi i napola gluvi pa nije ni cudo sto je opsti haos u saobracaju, zastoj i guzva, policija jedino gleda da nekom ne curi gorivo iz kamiona ili ulje jer to im je kao nesto najgore , ekolosko zagadjivanje i onda zovu ekipe koje to uklanjaju inace ova saobracajna guzva i haos, na to niko ne obraca paznju.
nsblues October 17th, 2008, 06:14 AM Drecun ,zaustavi li te katkad policajac, pa priupita za prvu pomoc,rezervnu gumu,sijalice i ostalo ,ananmnezu generalno?
Btw,da nisi prije rata zivio u Sarajevu,Cengic Vili?
podvodni October 17th, 2008, 10:49 AM ^^ offtopic... molim vas, nastavite diskusiju preko privatnih poruka...
Posmatrač October 17th, 2008, 11:56 AM Eeee, dobro da i ovo znam...pa nije ni cudo da ce vas u ameriki tajfuni oduvati :)
Mislio da je ta zemlja uredjenija...
Aleksandar lupio ogradu, u Krilovu se skoro vise nece moci uci sa Bulevara. Postavio i tablu. su+p+g+6+1... to ja kad zbrojim ispadne devet, jel tako? Jel nije lakse da kazu da maksimalna visina moze da bude 30 meteri pa se ti uklapaj sa spratovima kako oces a ne te gluposti tipa galerija,potkrovlje,prizemlje,visoko prizemlje, poviseno prizemlje iznad zemlje, hehe!
Gledam juce na novos.razglednicama direktora parking servisa. garaze. podzemne-nadzemne, stagod. Sta fali podzemnim? Osim podzemnih voda. Ali, ako hidrasi kazu da je ok i ako se to ljudski odradi, nema problema. Iskopao bi celu riblju pijacu, uradio garazu i gotovo. Izmestio pod hitno kvantasku pijacu, na unutrasnjem delu uradio ogromnu nadzemnu garazu a na prednjem prema Dunavu poslovni prostor.
Postoje tri stvari koje su mi se svidele kod nove vlasti: smakli nacelnicu inspekcijske sluzbe, ulaze u kupovinu 10 autobusa na gas i sto ce da zabrane zatvaranje mosta slobode. Ajde barem da krenemo odnekud.
Pripadnik October 17th, 2008, 12:13 PM Iako nema baš veze sa realnim gradskim planovima, radi se o studentskom radu, hteo sam da podelim ovo sa vama. Tražeći po netu neke informacije u vezi stadiona naleteo sam na ovo, pa eto ako ništa drugo malo da uživamo.
Kamo sreće da se na zvaničnim sajtovima grada nalaze ovakve stvari...
http://www.architekk.net/modules/tinymce/tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/imagemanager/files/2500-koncept.jpg
Više na sledećoj adresi...
http://www.architekk.net/projects/rekonstrukcija,-revitalizacija-transformacija-fragmenta-novog-sada
Deki October 17th, 2008, 12:55 PM eh ovako bi bas bilo lepo :)
Drecun October 17th, 2008, 03:30 PM Drecun ,zaustavi li te katkad policajac, pa priupita za prvu pomoc,rezervnu gumu,sijalice i ostalo ,ananmnezu generalno?
Btw,da nisi prije rata zivio u Sarajevu,Cengic Vili?
izvinjavam se podvodnom, ali jos samo par rijeci pa cu i ja nazad na temu.
ustavljala me policija. kvarni su . sacekuju u zaklonima, u sumi, iza usjeka itd. ne traze rezervnu gumu ni hitnu pomoc nikada samo trokutove i protupozarni aparat. Imaju cesto inspekcije na putevima radnim danima i kad resi da ti da kaznu dobices je. nadju oni neku glupost za koju kao imaju razlog da daju kaznu, ako ne vozacu bar onda firmi.
nisam nikad bio ni zivio u Sarajevu.
Da se vratim na temu kad je rijec o spratnosti cudno mi je to kad pisu na tabli pored puta su+pr+mz+6+potkrovlje.
To se brate stavi broj nivoa i gotovo.
9 nivoa ili etaza i to bi bilo to.
Ona velika zgrada Bulevar Centar koliko vidim ima 14 nivoa, a po njihovom ispade 12 spratova.
Koliko sam na Zapadu mogao da vidim da niko ne spominje prizemlje, galerije i ostalo vec samo broj nivoa ili level-a.
El Camino SS October 17th, 2008, 03:44 PM ustavljala me policija. kvarni su..
pa naravno da su kvarni, zato i rade u policiji :)
kerovi su svuda isti, nema veze da li si u srbiji, americi ili na marsu, u svakom drustvu,oni su najveci olos... ;)
ajmo sad svi zajedno, u glas...Fuck Tha Police!!! :lol:
1M8vei3L0L8
posmatrac October 18th, 2008, 08:12 PM Kanda ce biti i malo uklanjanja spomenika. Evo samo Blic,a ako vas zanima ima i u Dnevniku, Gradjanskom, 021...
Jaša Tomić biće uklonjen ako je to jedino rešenje http://www.blic.co.yu/_customfiles/Image/slike/2008/10_oktobar/18/vojvodina/spomenik_v.jpg
Novosadske vlasti će narednih nedelja pokušati da nađu kompromisno rešenje oko spomenika Jaše Tomića kako bi Efraem Zurof, direktor Centra “Simon Vizantel” i poznati lovac na naciste, prihvatio da bude počasni građanin Novog Sada. Gradonačelnik Igor Pavličić kaže da bi uklanjanje spomenika iz centra bila krajnja mera i da je potrebno naći rešenje koje bi imalo podršku celokupne javnosti.
Odluka Efraima Zurofa da zatraži od novosadskih vlasti vreme kako bi razmislio da li da prihvati titulu počasnog građanina grada u kome se, na centralnom mestu, nalazi spomenik Jaši Tomiću, poznatom antisemiti i osuđenom ubici, podstakao je rasprave u Novom Sadu šta raditi sa spomenikom koji su Maja Gojković i SRS postavili 9. novembra 2006. godine.
Gradonačelnik Igor Pavličić kaže da je razgovarao sa Zurofom, kao i predsednicom Jevrejske opštine Anom Frenkel i da je njegov stav da je uklanjanje spomenika krajnja mera i da se mora ići na postizanje rešenja koje bi podržala najšira novosadska javnost.
- Taj spomenik je sporan jer je i postavljen bez opšte podrške novosadske javnosti i mi sada treba da izbegnemo istu situaciju. Planiram da, pošto se Ana Frenkel početkom novembra vrati u Novi Sad, održim sastanak sa njom i bivšom gradonačelnicom Majom Gojković, što je i želja gospodina Zurofa, kako bi zajednički našli najpogodnije rešenje za sve. Mislim da postoji mnogo načina da rešimo ovu situaciju jer ni Zurof nije tražio ili uslovljavao prihvatanje počasti isključivo uklanjanjem spomenika - navodi Pavličić.
Gradonačelnik kaže i da će biti dovoljno vremena da se sve uredi jer svečana dodela titule Efraimu Zurofu ne mora da bude urađena narednih dana već može i na Dan grada 1. februara ili drugom pogodnom prilikom.
Predsednik Skupštine Aleksandar Jovanović slaže se da je potrebno naći rešenje da Zurof prihvati titulu i da će, kako je već najavio od početka sledeće nedelje razgovarati sa koalicionim partnerima kako bi se postigla politički konsenzus i zauzeo zajednički stav.
Autor knjige “Racija – zaboravljeni genocid” Aleksandar Veljić i osoba koja je inicirala da Zurof dobije titulu počasnog građanina kaže da nije očekivao da će njegova inicijativa dovesti do pokretanja pitanja oko spomenika Jaši Tomiću.
- Nisam očekivao da će se sve ovako razviti, ali potpuno razumem Zurofa, jer samo pomislite kako bi se neko od nas osećao da mu izraelski grad dodeli titulu, a tamo postoji spomenik čoveku koji je pisao grozote o srpskom narodu. Naravno da Jaša Tomić ima svoje zasluge u istoriji, ali je žalosno što je autor antisemitskog dela “Jevrejsko pitanje”, da ne ulazimo u priču o ubistvu Jaše Dimitrijevića. Moram reći i da Novi Sad mora da odluči šta će sa svojim velikanima: Naprimer, jedan Tomićev savremenik Ignjat Pavlas potpuno je zapostavljen, a imao je važnu istorijsku ulogu - priča Veljić.
On dodaje da mu lično ne smeta spomenik Jaši Tomiću kada je već sada postavljen, ali da se ne sme dozvoliti da samo njemu bude posvećena tolika pažnja pored toliko drugih značajnih istorijskih ličnosti.
Efraim Zurof odbio nagradu Novog Sada (od petka tekst)
Efraim Zurof, direktor centra “Simon Vizental” u Jerusalimu, zatražio je od novosadskih vlasti vreme da razmisli da li da prihvati titulu počasnog građanina u gradu u kome se, na centralnom mestu, nalazi spomenik Jaši Tomiću, poznatom antisemiti i osuđenom ubici.
- Moram da napomenem da sam izuzetno počastvovan i dirnut ovakvom odlukom Novog Sada. Nisam odbio titulu, samo sam zatražio vremena da razmislim o njoj. Novi Sad je meni drago mesto i jedini razlog zbog kojeg sam rezervisan prema tituli počasnog građanina, jeste postavljanje spomenika Jaši Tomiću, antisemiti i osuđenom ubici - rekao je za “Blic” Efraim Zurof.
On je dodao da se nada da je njegov stav razumljiv.
- Moram da ovo razmotrim, da razgovaram sa predsednicom Jevrejske opštine u Novom Sadu Anom Frenkel, sadašnjim gradonačelnikom i bivšom gradonačelnicom Novog Sada - rekao je Zurof
Kako napominje, svoju odluku o prihvatanju ili neprihvatanju titule počasnog građanina neće uslovljavati, niti ona treba da se protumači kao uslovljavanje uklanjanjem spomenika. Njegova je želja, napominje, da razgovorom dođu do pozitivnog rešenja.
- Stav gospodina Zurofa za mene je krajnje prihvatljiv i ja ga pozdravljam. Prisetimo se da je, i u vreme postavljanja spomenika Jevrejska zajednica reagovala, i to iz jedne jedine želje - da se Novi Sad distancira od antisemitske delatnosti gospodina Jaše Tomića. Naravno da mi ne odlučujemo o tome kome će spomenik biti postavljen i gde, niti imamo takve namere, ali smo želeli da grad ogradi od jedne ideje – kaže i Ana Frenkel, predsednica Jevrejske opštine Novi Sad, i dodaje da je i sama sretna zbog odluke grada da uvaži mišljenje jednog dela novosadske javnosti i oda priznanje Zurofu titulom počasnog građanina.
Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić kaže da ne sme biti prepreka da se direktor Centra “Simon Vizental” i čoveku koji je pronašao ratnog zločinca Šandora Kepira Efraimu Zurofu dodeli titula počasnog građanina, ali da za sada ne može da kaže da će spomenik biti uklonjen ili premešten.
- Imaćemo sastanak sa gospodinom Zurofom, bivšom gradonačelnicom Majom Gojković, predstavnicima Jevrejske zajednice i sa svima kojima mogu da pomognu da se uklone prepreke koje postoje - kaže Pavličić.
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović navodi da ne može da iznese stav grada oko spomenika Jaše Tomića jer bi tek trebalo da razgovaraju, ali da je njegov, kao i stav LSV-a isti kao i 2006, a to je da ovaj spomenik trebalo da bude uklonjen.
- Oni koji zastupaju antisemitske ideje ne mogu da imaju obeležje u Novom Sadu. Ipak, moram reći i da je vrelo nepolpularno uklanjati spomenike ili menjati imena ulica kakvi oni bili. - naveo je Jovanović.
Jaša Tomić
Spomenik srpskom radikalu Jaši Tomiću (1856–1922) otkriven je 9. novembra 2006.
godine na Svetski dan borbe protiv fašizma, a u prisustvu tadašnje gradonačelnice
Maje Gojković i vrha novosadskog SRS. Najpoznatije antisemistko delo Jaše Tomića
je “Jevrejsko pitanje”, nezaobilazno štivo srpskih neonacista. Tomić je zbog mnogih sporna
istorijska ličnost jer je ubio svog političkog
protivnika Mišu Dimitrijevića 1889. godine.
El Camino SS October 18th, 2008, 09:10 PM - Oni koji zastupaju antisemitske ideje ne mogu da imaju obeležje u Novom Sadu. Ipak, moram reći i da je vrelo nepolpularno uklanjati spomenike ili menjati imena ulica kakvi oni bili....
bas tako...
ali kako ja znam Jasa i Misa su se pobili oko nekih poker aparata...to nema veze sa antisemitizmom...
Alex_ZR October 18th, 2008, 10:54 PM Miša je Jaši uvredio ženu i ovaj ga roknuo nožem na železničkoj stanici... Mada je tadašnja novosadska javnost bila na strani Jaše Tomića, jer je "branio čast svoje supruge".
neusatz! October 18th, 2008, 11:06 PM Sano da kažem jednu stvar. Stavili su spomenik Jaši Tomiću, a hteli da maknu spomenik Janiki Balažu. Janiku smo odbranili, a spomenik Jaši ćemo da uklonimo. I to tako i treba da bude!
posmatrac October 18th, 2008, 11:27 PM i kad sav vec stavio ovu vest da kazem i svoje misljenje
jasi tomicu nije mesto u Dunavskoj...licno ga nebi stavio nigde jer je bio antisemita ("Jevrejsko pitanje" imate na svim domacim naci sajtovima i neman uopste tolerancije prema fasistima bilo kom narodu pripadali), sovinista i ubica, ali opet ima dosta njih koji kazu da je i pored toga pomogao puno da Srbi opstanu u Austro-ugarskoj i tako dalje..znaci ako vec mora da ima spomenik nek ga stave u neku slepu ulicu daleko od ociju pa da mu se Maja i Mirovic i ostala bratija klanjaju (i ostali fasiti, jer da vas podsetim prosle godine je Davidovic i Nacionalni stoj su planirali svoj Srpski mars u NS i to sa polaznom tackom od spomenika Jasi)
pored toga spomeniku u na onom mestu u Dunavskoj uopste nije mesto, jer kvari podleg na ulicu kad dolazite iz pravca Keja..umesto da vidite lepo ulicu ispred stoji neki spomenik
i da treba da promene glupost da Jasa kao ubica ima bulevar, a Misa kao ubijeni ima samo ulicu totalna glupost koja je nastala kada su radikali 1993. Jasi dali ulicu,a do tada je i nije imao u Novom Sadu, dok je Misa ulicu imao vec godinama
neusatz! October 18th, 2008, 11:38 PM To je dobro pitanje - šta staviti umesto spomenia? Ako jeuopšte išta potrebno staviti? Neku primerenu i nižu fontanu možda?
posmatrac October 19th, 2008, 12:14 AM To je dobro pitanje - šta staviti umesto spomenia? Ako jeuopšte išta potrebno staviti? Neku primerenu i nižu fontanu možda?
ne znam..meni je bilo lepo i dok nista nije bilo (narucito behatona :lol:)
mada mozda neka fontanica umesto jase u duginim bojama (ali prvo konkurs i ozbiljan rad,a ne ko ono u katolickoj porti) bi prosla
neusatz! October 19th, 2008, 12:30 AM ne znam..meni je bilo lepo i dok nista nije bilo (narucito behatona :lol:)
mada mozda neka fontanica umesto jase u duginim bojama (ali prvo konkurs i ozbiljan rad,a ne ko ono u katolickoj porti) bi prosla
Fointana koja bi uspostavila neku vizuelnu vezu sa onom fontanom u parku koja je vidljiva odatle? Plus što ako se iseli pijaca i iza ugla bude neki trg, ili drugi javni prostor, taj ugao bi imao veći značaj zbog toga što bi to onda postala sve jedna povezanija celina? A što se tiče konkursa, ja sam ne samo za konkurse već i za stručnu komisiju koja bi odobravala, rigorozno, svaki novi projekt koji se radi u gradu. Od fontana, preko restauracija fasada, pa do zidanja novih zgrada.
El Camino SS October 19th, 2008, 01:35 AM Miša je Jaši uvredio ženu i ovaj ga roknuo nožem na železničkoj stanici... Mada je tadašnja novosadska javnost bila na strani Jaše Tomića, jer je "branio čast svoje supruge".
ja sam cuo da je bilo oko poker aparata... ;)
Kot Behemot October 19th, 2008, 10:38 AM Moram da priznam da mi pomalo smeta sto se tek sad prica o uklanjanju tog spomenika i to zbog skretanja paznje direktora centra "Simon Vizental". Nama uvek treba neko da nam skrece paznju... to smo trebali sami da uradimo. Eto, mogu da ga premeste ispred sedista SRS-a ili Mircicu u dvoriste hotela/carde u Karlovcima. :bash:
Druga stvar, koja je potpuno neverovatna je da su oni taj spomenik otkrili bas na dan borbe protiv fasizma. Koliko je to slucajno a koliko rezultat necije obesne perfidnosti?
Treca stvar... Sestra mi kaze da je videla asfalt na Temerinskoj petlji ali ne moze da kaze da je 100% sigurna. Jel' prolazio neko tuda?
jimmy spong October 19th, 2008, 01:29 PM pa naravno da su kvarni, zato i rade u policiji :)
kerovi su svuda isti, nema veze da li si u srbiji, americi ili na marsu, u svakom drustvu,oni su najveci olos... ;)
ajmo sad svi zajedno, u glas...Fuck Tha Police!!! :lol:
1M8vei3L0L8
to brate
ljudi shvatite , policajci vam nisu prijatelji , oni su tu da vas kontrolisu u ime ovih iz fotelja
ajmo , svi
ajde digni jedna srednjak uvis...:)
Kot Behemot October 19th, 2008, 02:05 PM Ja ovaj forum vidim kao vrlo usko specijalizovan + mislim da je ovaj thread pokriva jos uze polje.
Ne bih da ispadnem grub, ili kreten, ali za te vase price o policiji, o kamionima, automobilima, o cemugod sto nije vezano za izgradnju i perspektive izgradnje u Novom Sadu, imate divne svastarske forume Krstarice, SerbianCafea, HappyNoviSad... i jos gomilu slicnih. Pogledam thread, i taman se obradujem time sto je neko dodao neku novu informaciju o necemu, neku fotku ili render, neko zapazanje, bilo sta sto ima veze sa temom, i naidjem na ovakve stvari.
Dakle molim vas najuljudnije da prestanete da troll-ujete. Neka thread stoji prazan i neazuriran ali nek ono malo informacija koje se nalaze na njemu budu kvalitetne.
U krajnjem slucaju, otvorite thread za sve i svasta. Nemam nista protiv da tamo piskarate o bilo cemu.
Ventilator_BGD October 19th, 2008, 02:24 PM i kad sav vec stavio ovu vest da kazem i svoje misljenje
jasi tomicu nije mesto u Dunavskoj...licno ga nebi stavio nigde jer je bio antisemita ("Jevrejsko pitanje" imate na svim domacim naci sajtovima i neman uopste tolerancije prema fasistima bilo kom narodu pripadali), sovinista i ubica, ali opet ima dosta njih koji kazu da je i pored toga pomogao puno da Srbi opstanu u Austro-ugarskoj i tako dalje..znaci ako vec mora da ima spomenik nek ga stave u neku slepu ulicu daleko od ociju pa da mu se Maja i Mirovic i ostala bratija klanjaju (i ostali fasiti, jer da vas podsetim prosle godine je Davidovic i Nacionalni stoj su planirali svoj Srpski mars u NS i to sa polaznom tackom od spomenika Jasi)
Ajde, brate, kakav nacionalni stroj, kakva netolerancija, ko je spomenuo fasiste? Necu da politicarim, ali se ovde uvek prica u simbolima koji izazivaju nekakav negativan naboj, prouzrokovan medijskom manipulacijom. Tako je "antisemitizam", uvek nepravedno vezan za fasizam. A pitam se gde je tu antisrbizam i antirusizam? Nema, izgubljeni u ugnjetavanju u 21 veku, od strane svih tih medjunarodnih faktora teorije zavere. I nemoj nacionalizam da vezujes za nacizam, takvih pacijenata mi je na vr' glave. I mislim da ne postoji tolerantniji covek od mene prema ljudima drugih nacija, ali tolerancija treba da bude zasnovana na logici, i da bude obostrana. A logika nalaze minorizaciju takvih idiota poput nacionalnog stroja, a na zalost, oni imaju prilicnu javnu ekspanziju. Na zalost, mislim da su i takve organizacije isprogramirane kod nas od spolja, jer je nasa vlast prilicno blaga prema njima, u duhu "tolerancije". :bash:
posmatrac October 19th, 2008, 02:39 PM Ajde, brate, kakav nacionalni stroj, kakva netolerancija, ko je spomenuo fasiste? Necu da politicarim, ali se ovde uvek prica u simbolima koji izazivaju nekakav negativan naboj, prouzrokovan medijskom manipulacijom. Tako je "antisemitizam", uvek nepravedno vezan za fasizam. A pitam se gde je tu antisrbizam i antirusizam? Nema, izgubljeni u ugnjetavanju u 21 veku, od strane svih tih medjunarodnih faktora teorije zavere. I nemoj nacionalizam da vezujes za nacizam, takvih pacijenata mi je na vr' glave. I mislim da ne postoji tolerantniji covek od mene prema ljudima drugih nacija, ali tolerancija treba da bude zasnovana na logici, i da bude obostrana. A logika nalaze minorizaciju takvih idiota poput nacionalnog stroja, a na zalost, oni imaju prilicnu javnu ekspanziju. Na zalost, mislim da su i takve organizacije isprogramirane kod nas od spolja, jer je nasa vlast prilicno blaga prema njima, u duhu "tolerancije". :bash:
da ne nastavljam pricu, ali samo bi rekao i da ova nasa rasprava pokazuje da spomenik nije trebalo postaviti dok se o tome nije uradila prava analiza i ne samo urbanisticka, nego i svaka druga ..kako bi se izbegla svaka rasprava..e sad na kraju krajeva ovo je dokaz kakvi su radikali (a i druge stranke) boli njih za narod
Veternik October 19th, 2008, 07:03 PM Treca stvar... Sestra mi kaze da je videla asfalt na Temerinskoj petlji ali ne moze da kaze da je 100% sigurna. Jel' prolazio neko tuda?
Ja sam ga licno video!!!! postavljen je sloj asfalta, ali samo preko nadvoznjaka, ostatak petlje je jos na cekanju.:bash:
nsblues October 20th, 2008, 03:37 AM Ja bih postavio pitanje ,Sta je to Novom Sadu toliko bitan Efraem Zurof ,narocito sad ?
Ovaj je navodno lovac na naciste,Je li taj Jasa Tomic-germanskog porijekla,tj bio nacista,pa ovaj ucjenjuje citav jedan grad?
Kad god se desi promjena vlasti u bivsoj YU,jedni ruse a drugi grade, i sve tako u krug. Kao toboze uvijek bolji oni koji su sad na vlasti,a cine identicne stvari ,grerske kao i predhodnici,i ne mogu da shvatim ni jedne ni druge. Idemo na bolje ,rusimo,likujmo pobjedi. Nisam radikal,a ni oni drugi,ali ako unistimo bilo sta sto su jedni ili drugi gradili,ne cinimo dobro nasem gradu. Volio bih da vidim te mostove koje je obecala nova vlast ,da je fokusirana na izgradnji grada a ne rusimo ili palimo sto su drugi radili,u ovom slucaju ti radikali .
Posmatrač October 20th, 2008, 08:24 AM Kote Behemote, svaka ti na mestu!
Ma, ima mesta za sve spomenike. Ta, i on je deo arhitekture, jelte? Ajmo sve redom da ih povadimo: i Jovu i Miletica i sve. Pa u onaj neuredjeni deo limanskog parka sa sve Titom i revolucionarima. Napravimo Hyde park, naplacujemo ulaznice. Pljuvaonica ukljucena!
Ma, dosta mi i radikala i demokrata. Ima li neko da mi kaze sta u jednom semaforu kosta tri miliona dinara, koliko se ko tu ugradjuje? Koliko kosta motor cas npr. bagera kad radove izvode javna preduzeca? Zasto je ista firma izvodila radove na pijacama? I jos hiljadu pitanja... Kad mi odgovorite na to, saznacete zasto ceste propadaju nakon prve kise i hiljadu drugih odgovora cete da dobijete. Garantujem: da vi i ja imamo uvid u troskovnike i kalkulacije izvodjaca, u ovom gradu bi se za istu kolicinu novca uradilo najmanje dva puta vise.
Ovako, koja god vlast da dodje sindrom domino efekta sprecava da se ozbiljno pozabavimo nesavesnim trosenjem budzetskih sredstava grada. Svi su povezani kao creva, ako jedan padne automatski povlaci jos dosta njih. I zato je status quo.
Eh da, trenutno mi se koce prsti dok kuckam jerbo je gas poskupeo a ne znam zasto. Pa se malkicu smrzavam :)
Zelim nam sto vise suncanih dana!
Pripadnik October 20th, 2008, 11:17 AM Da nastavimo...
Nadam se da će ovo biti istina...
Erste banka uvažila zahtev Zavoda za zaštitu spomenika prilikom rušenja i obnove svoje zgrade
Deo fasade i šalter sala sačuvaće stari izgled
http://www.blic.co.yu/_customfiles/Image/slike/2008/10_oktobar/20/vojvodina/banka-v.jpg
http://www.blic.co.yu/vojvodina.php?id=61674
neusatz! October 20th, 2008, 12:03 PM Da nastavimo...
Nadam se da će ovo biti istina...
http://www.blic.co.yu/vojvodina.php?id=61674
Tako je i u Pešti. Možeš da izidaš iza stare fasade poslovnu zgradu svu u mermeru i čeliku, ali fasada ne sme da se menja. I to je dobro.
Ventilator_BGD October 20th, 2008, 12:17 PM Kote Behemote, svaka ti na mestu!
Ma, ima mesta za sve spomenike. Ta, i on je deo arhitekture, jelte? Ajmo sve redom da ih povadimo: i Jovu i Miletica i sve. Pa u onaj neuredjeni deo limanskog parka sa sve Titom i revolucionarima. Napravimo Hyde park, naplacujemo ulaznice. Pljuvaonica ukljucena!
Ma, dosta mi i radikala i demokrata. Ima li neko da mi kaze sta u jednom semaforu kosta tri miliona dinara, koliko se ko tu ugradjuje? Koliko kosta motor cas npr. bagera kad radove izvode javna preduzeca? Zasto je ista firma izvodila radove na pijacama? I jos hiljadu pitanja... Kad mi odgovorite na to, saznacete zasto ceste propadaju nakon prve kise i hiljadu drugih odgovora cete da dobijete. Garantujem: da vi i ja imamo uvid u troskovnike i kalkulacije izvodjaca, u ovom gradu bi se za istu kolicinu novca uradilo najmanje dva puta vise.
Ovako, koja god vlast da dodje sindrom domino efekta sprecava da se ozbiljno pozabavimo nesavesnim trosenjem budzetskih sredstava grada. Svi su povezani kao creva, ako jedan padne automatski povlaci jos dosta njih. I zato je status quo.
Eh da, trenutno mi se koce prsti dok kuckam jerbo je gas poskupeo a ne znam zasto. Pa se malkicu smrzavam :)
Zelim nam sto vise suncanih dana!
Dobro dosao u kapitalizam :lol: :cheers:
posmatrac October 20th, 2008, 01:40 PM Vidim da su neki vec postovali,ali da prenesem ceo tekst.
E a bas am pre neki dan na forumu pitao sta ce biti sa Novosadskom bankom.
Erste banka uvažila zahtev Zavoda za zaštitu spomenika prilikom rušenja i obnove svoje zgrade
Deo fasade i šalter sala sačuvaće stari izgled
http://www.blic.co.yu/_customfiles/Image/slike/2008/10_oktobar/20/vojvodina/banka-v.jpg
NOVI SAD - Zgrada Erste banke ulici Narodnih heroja, uskoro će biti srušena, ali će graditelji ispoštovati zahteve Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pa će deo fasade i šalter sala biti sačuvani u originalu. Na taj način će ovo staro zdanje, u kome je prethodno bila smeštana Novosadska banka, bar delimično preživeti.
Zgrada Erste banke će biti obnovljena slično kao kuća na uglu Zmaj Jovine i Laze Telećkog, gde je spoljašnost ostala gotovo istovetna, a unutrašnjost je uređena da služi potrebama 21 veka. Kako kažu u banci, na zahtev Zavoda za zaštitu spomenika kulture, biće očuvan prednji deo zgrade koji gleda ka Glavnoj pošti.
Dragan Arsić, direktor Sektora upravljanja imovinom Erste banke kaže da će zgrada samo biti delimično srušena.
- Planira se gradnja objekat modernog arhitektonskog izraza u koji će biti uklopljen deo postojeće zgrade sa elementima stare arhitekture. Biće očuvana ulična fasada sa svim originalnim elementima eksterijera, te šalter sala sa bogatom dekoracijom od gipsa - navodi Arsić.
U Erste banci očekuju da će, ukoliko sve protekne bez problema oko izdavanja dozvola, radovi početi početkom 2009. godine, a na lokaciji se trenutno izvode istraživanja, na osnovu kojih će biti
propisane mere zaštite vezane za ovaj projekat.
U poslednjoj deceniji srušeno je mnogo starih zgrada u centru grada. Na mestu gde su stajali biseri arhitekture iz 19. veka nikli su objekti sa stakleno-metalnom konstrukcijom. To se dogodilo sa „Pariskim magazinom“ u ulici Kralja Aleksandra i Tržnim centrom „Lupus“ u Dunavskoj ulici.
Boda Tajson October 20th, 2008, 02:22 PM Vidim na projektu da ce i deo fasade prema bulevaru biti uradjen kao strana prema posti sto mi se posebno svidja :)
Znate li kako ce se resiti prostor do zgrade interservisa?
posmatrac October 20th, 2008, 04:50 PM pa prema regulacionom planu iz 2007 (na sajtu je urbanizma, kao blok oko zezeznicke stanice) se kaze da treba da tu i dalje bude spomenik Jermenskoj crkvi, odnosno treba da bude prostor za buducu rekonstrukciju Jermesnek crkve..tako da samo mozemo da pretpostavimo sta ce biti...verovatno se sada ovi iz grada i banke moraju dogovoriti oko tih detalja
alexalex October 20th, 2008, 06:29 PM Tesko da se moze reci da je kuca koja je srusena da bi se izgradio Pariski magazin bila biser arhitekture iz 19. veka.
U Erste banci očekuju da će, ukoliko sve protekne bez problema oko izdavanja dozvola, radovi početi početkom 2009. godine, a na lokaciji se trenutno izvode istraživanja, na osnovu kojih će biti
propisane mere zaštite vezane za ovaj projekat.
U poslednjoj deceniji srušeno je mnogo starih zgrada u centru grada. Na mestu gde su stajali biseri arhitekture iz 19. veka nikli su objekti sa stakleno-metalnom konstrukcijom. To se dogodilo sa „Pariskim magazinom“ u ulici Kralja Aleksandra i Tržnim centrom „Lupus“ u Dunavskoj ulici.
Alex_ZR October 20th, 2008, 08:06 PM Tesko da se moze reci da je kuca koja je srusena da bi se izgradio Pariski magazin bila biser arhitekture iz 19. veka.
Slazem se...:yes:
http://i135.photobucket.com/albums/q138/alexzr88/UlicakraljaAleksandrauNovomSadu-1.jpg
makimax October 20th, 2008, 08:41 PM ^^Sto? Meni se svidja. :)
posmatrac October 21st, 2008, 12:55 AM Slazem se...:yes:
http://i135.photobucket.com/albums/q138/alexzr88/UlicakraljaAleksandrauNovomSadu-1.jpg
i meni se svidjalo, jer ovo cudo u kralja aleksandra je sad je verovatno jedna od najruznijih i najnefukcionalnijih zgrada u gradu I kad je iko od vas nesto kupio u tom pariskom magazinu? ja ne (ne racunam jedan jedini put dok je Lush bio u prizemlju pa sam jednom zbog poklona za rodjus uzeo neke kreme i sapune) i kad vidite odgovor na to pitanje videcete koliko je ova zgrada nepotrebna
Posmatrač October 21st, 2008, 04:27 PM Devojcica propala kroz autobus....a, oni sredjeni, kao. Btw, tramvaji, Novi Sad. Da ili ne?
Sarajevo -da! Zagreb-da da! Osijek-da! Novi Sad - da da da! Mislite li o tome? Bezmalo necujni! Emitovanje stetnih gasova - nula (0)! Bezbednost - ogromna! Projekat? Ne budimo smesni! Za veoma kratko vreme moze da bude uradjen. Ustede bi bile enormne! Ne porediti sa Beogradom, nikako! Da li ste za?
Uzgred...Kancelariji gradonacelnika za cetiri meseca podneseno 700 predstavki (jucerasnje dnevne novine - dodatak Novi Sad). Od toga 90% se odnosi na protekciju pri zaposljavanju! Racunam: 700 x 90% = 630. Dakle, njih bacimo u vetar jerbo nije gradonacelnik Sluzba za zaposljavanje. Ostaje nam 70 predmeta. I 120 dana tj. 4 meseca. Znaci: 120 : 70 = 1,714 predmeta dnevno. Upravo toliko predmeta su Igorovi trebali da rese za cetiri meseca. I moj je bio jedan od tih. Da li je resen? Ne znam! Da li je u postupku? Ne znam! U cemu je kvaka? Ne znam! Jel moze da bude bolje? Sumnjam!
Mislite da ovo nema veze sa arhitekturom? Ooooo, ima, itekako!
neusatz! October 21st, 2008, 06:35 PM Tesko da se moze reci da je kuca koja je srusena da bi se izgradio Pariski magazin bila biser arhitekture iz 19. veka.
Slažem se, ali to ne znači da ovo što je izgradjeno nije ruglo.
Pripadnik October 22nd, 2008, 11:51 AM Lepe vesti:
http://www.24sata.co.yu/_customfiles/Image/2008/10%20Oktobar/22/NS/vesti_T.jpg
Dogodine 39 stanova za mlade naučnike
Z. Čonkaš - 22.10.2008. - 21:31
Fond za kapitalna ulaganja obezbedio novac i za izgradnju centralne zgrade Novosadskog univerziteta koja bi trebalo da bude završena do kraja 2010...
Centralna zgrada Novosadskog univerziteta trebalo bi da bude završena do kraja 2010. godine, a do novembra sledeće godine Novi Sad će dobiti i „Apart hotel“ sa 39 stanova za mlade naučne radnike. Ove dve investicije ukupno su vredne više od 320 miliona dinara.
http://www.24sata.co.yu/_customfiles/Image/2008/10%20Oktobar/22/NS/vesti.jpg
UGOVORI - Na jučerašnjem sastanku u Izvršnom veću Vojvodine pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović i rektorka Novosadskog univerziteta Radmila Marinković Nedučin potpisali su ugovore o dodeli sredstava za pomenute investicije, koje je obezbedio Fond za kapitalna ulaganja rebalansom pokrajinskog budžeta.
Za izgradnju Centralne zgrade već je izdvojeno 150 miliona dinara, a naredne godine biće izdvojeno još 120 miliona, dok je za „Apart hotel“, pored inicijalnih 15,2 miliona dinara, potrebno još 40 miliona koji će takođe biti obezbeđeni naredne godine. Prema najavama, radovi na izgradnji ovih objekata trebalo bi da počnu već za mesec dana.
- Centralna zgrada Univerziteta će se prostirati na 4.300 metara kvadratnih. Istovremeno gradi se i 39 novih stanova u „Apart hotelu“ u okviru Kampusa Univerziteta za naučnike i istraživače koji imaju nameru da se vrate iz inostranstva. Deo stanova će biti namenjen najtalentovanijem mladom naučno-istraživačkom kadru sa našeg Univerziteta starosti do 40 godina - rekao je Petrović.
Kako su predvideli projektanti, u suterenu Centralne zgrade nalaziće se prostori za radionice, arhiv univerziteta, ali i garaže. Pored toga, tu će biti i celokupan informacioni sistem. U prizemlju će biti veliki amfiteatar uz galerijski prostor, sa bibliotekom i internet centrom koji će raditi 24 sata i prostorijama za Studentski parlament i Univerzitetski klub. Na drugom spratu biće rektorat sa radnim službama univerziteta, dok će na trećem spratu biti naučni centri pokrajinske administracije.
Rektorka: Zaokružen Kampus Univerziteta
Prema rečima rektorke UNS-a, ovim projektima, uz sredstva Fonda za kapitalna ulaganja, završava se ideja zaokruženja Kampusa Novosadskog univerziteta koji će u sebi sadržati sve ono što je neophodno za rad savremenih visoko obrazovnih institucija. „Oba projekta će na svoj način omogućiti da Univerzitet u Novom Sadu, posle 50 godina postojanja, i sa tradicijom visokog obrazovanja dugom 230 godina, dobije dodatne mogućnosti da bude uspešna institucija i da odgovori svim zahtevima okruženja i vremena“, kazala je Radmila Marinković Nedučin.
lexaNS811 October 22nd, 2008, 12:43 PM mislim da ce se od ponedeljka pustiti u saobracaj H. Ruvimova ulica:)
Nije jos sve gotovo(trotoari+biciklisticke+deo rasvete)...ali put je over za dan-dva.
edit: radi se i na rasciscavanju trase su bulevara (deo izmedju N Naselja i Detelinare )..to je deo izmedju pruge i ulice V Maslese.
Zgembo October 22nd, 2008, 03:02 PM cujem najzad ponovo krenuli radovi na skadru na dunavu poznatijem kao stadion karadjordje.ima li neko informacija?slike?
Pripadnik October 22nd, 2008, 03:40 PM Za nastavak SU bulevara, iako bih iskreno jako voleo, mislim da je još rano za radove i nisam siguran da su postignuti dogovori ali ajde, ne smem da tvrdim.
Što se tiče stadiona imaš foto priču na prethodnim stranama :cheers: da ne ponavljam, nemam snage :ohno::ohno:.
lexaNS811 October 22nd, 2008, 05:55 PM Za nastavak SU bulevara, iako bih iskreno jako voleo, mislim da je još rano za radove i nisam siguran da su postignuti dogovori ali ajde, ne smem da tvrdim.
Što se tiče stadiona imaš foto priču na prethodnim stranama :cheers: da ne ponavljam, nemam snage :ohno::ohno:.
jbga,ne vidim razlog da se neko igra sa kamionima i bagerima na tom potezu?
mozda vezbaju?:lol:
pitao sam radnike i oni su mi potvrdili da rade na spremanju terena.
U petak se pusta u saobracaj H Ruvimova..
napokon:master:
Boda Tajson October 22nd, 2008, 06:44 PM cujem najzad ponovo krenuli radovi na skadru na dunavu poznatijem kao stadion karadjordje.ima li neko informacija?slike?
Koliko videh juce, potpuno je uklonjen mali jug. To je sve za sada.
Pripadnik October 23rd, 2008, 11:18 AM Lexa, u pravu si... moram da oriznam da, iako sam već skoro zaboravio, ali ovi ipak ozbiljnjnije rade od onih prethodnih.
Boda Tajson, rok za rušenje malog juga je bio 12 dana. to je ispoštovano i sada se čeka izvođač za izgradnju. Verovatno će opet biti mala nabavka pa će i ta procedura da se ubrza!
Inače, trenutno stanje:
http://i232.photobucket.com/albums/ee176/redfirm/03-15.jpg
http://i232.photobucket.com/albums/ee176/redfirm/02-14.jpg
http://i232.photobucket.com/albums/ee176/redfirm/01-16.jpg
brzumil October 23rd, 2008, 04:45 PM Cuo sam jutros na radiju da ce H. Ruvimova biti svecano otvorena danas u 15h, evo sad je 16.45 i nista od toga!
Pripadnik October 23rd, 2008, 05:24 PM ^^Sutra, sutra
:cheers:
lexaNS811 October 23rd, 2008, 06:32 PM Uskoro sporazumni raskid
Mrkonjić je najavio konačni sporazumni raskid koncesionog ugovora za izgradnju autoputa Horgoš-Požega i to tako da ni država Srbija ni konzorcijum Alpina Por neće imati štetu.
On je naveo da je sporazum bolji od međunarodnu arbitraže jer bi na arbitraži obe strane imale štetu.
"Očekujem, i ovo govorim u ime Vlade Republike Srbije, da ćemo u narednih 10 dana uspešno završiti pregovore sa koncesionarom i da ćemo obeštetiti koncesionara, a mi sami raspisati tendere I nastaviti realizacijutog projekta", rekao je on.
"Neće nas koštati ništa - vratićemo ljudima garanciju, daćemo one pare koje su uložili u pripremu projektne dokumentacije, eksproprijacije... Obeštetićemo naše partnere i nastaviti da radimo dalje", rekao je on.
Pripreme za put kroz Vojvodinu
Izvršno veće Vojvodine ovlastilo je danas predsednika veća Bojana Pajtića da formira stručni tim koji će učestvovati u pripremi i izgradnji puta od Rume do rumunske granice, imajući u vidu strateški značaj za pokrajinu te saobraćajnice, koja spaja koridore 10 i četiri.
Veće je razmotrilo Informaciju o Nacionalnom planu izgradnje putne i železničke infrastrukture Srbije do 2012. godine, čiji je nacrt pripremljen u organizaciji kabineta potpredsednika Vlade Srbije (Mlađana Dinkića) i ministarstava ekonomije i regionalnog razvoja i životne sredine i prostornog planiranja.
Tim planom su predviđeni i značajni projekti na teritoriji Vojvodine, saopšteno je sa sednice pokrajinskog Izvršnog veća .
Pokrajinska vlada usvojila je i Studiju izvodljivosti o obrazovanju Regionalnog centra za standardizaciju i sertifikaciju zaduživši Pokrajinski sekretarijat za privredu da pripremi odluku o formiranju tog centra.
izvor:b92
lexaNS811 October 23rd, 2008, 06:37 PM @Pripadnik
jel ta kucica na jugu ostaje?:bash:
ako nije problem jel mozes staviti konacan projekat stadiona?
neusatz! October 23rd, 2008, 07:50 PM Izgradnja autoputa s tunelom kroz Frušku goru kreće u martu
Izgradnja autoputa (dugog oko 110 kilometara) od Novog Sada do Zvornika sa tunelom kroz Frušku goru počeće u martu sledeće godine izjavio je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić. Po njegovim recima, gradnja će trajati tri godine i biće uloženo oko 180 miliona evra.
- U program Vlade ušla je izgradnja autoputa od Novog Sada, preko
Iriga, Rume, Šapca i Loznice, do Zvornika. Upravo počinje izrada projekta i sigurno je da će već na proleće radovi početi. Prve računice pokazuju da za ovaj projekat treba obezbediti oko 180 miliona evra - rekao je Mrkonjić.
Inače, gradnja ovog putnog pravca počela je pre dve godine izgradnjom zaobilaznice oko Iriga. Tada je u planu „Srbija puteva"
bilo da se od Novog Sada do Zvornika gradi magistralni put sa dve kolovozne trake, ali zbog gustine saobraćaja, posebno teretnog, to nije dovoljno pa je odlučeno da se pravi autoput.
Snimanjem saobraćaja 2006. godine, utvrđeno je da ovim putnim pravcem dnevno prolazi od 10.000 do 30.000 vozila, od čega su više od polovine teški šleperi i kamioni.
Izvor: 24časa
neusatz! October 23rd, 2008, 08:23 PM Od sutra brzo i lako kroz Hadži Ruvimovu
Nakon skoro dva meseca radova, Hadži Ruvimova ulica biće puštena u saobraćaj sutra u 15 sati, najavio je juče direktor Zavoda za izgradnju grada Borislav Novaković. Ova saobraćajna „žila kucavica" trebalo bi da resi problem gužvi i da ubrza protok vozila iz Novog Naselja i Nove Detelinare ka ostalim delovima grada.
http://img110.imageshack.us/img110/5845/hadzibb0.jpg
Kada uradimo Hadži Ruvimovu stvaramo pretpostavke da uradimo ulice Veselina Masleše, Branka Bajića, Janka Čmelika, Janka Veselinovića i, ono što je takođe važno ulicu dr Svetislava Kasapino-vića jer je ona u najgorem stanju. Reaiizujua posao na tim ulicama i u ulici Joakima Vujića, praktično završavamo radove u ćelom ovom kvartu - objašnjava Novaković.
Prema njegovim recima, priori¬tet ZIG-a i ostalih gradskih struk¬tura u narednom periodu jeste izgradnja Somborskog bulevara i pripremni radovi za Subotički.
- U ovom trenutku rešena je većina imovinsko-pravnih odnosa kada je u pitanju Somborski bulevar, ali kada je u pitanju Subotički još nismo postigli saglasnost sa Železnicama Srbije oko izmeštanja ranžirne stanice - kaže Novaković uz napomenu da tek tada mogu da počnu radovi na izgradnji ovog putnog pravca.
Kao što je i predviđeno projektnim rešenjem, u Hadži Ruvimovoj su izgrađene po dve saobraćajne trake u oba pravca, razdvojene raz-delnim ostrvom širine četiri metra. Takođe, izgrađeni su i obostrani kosi parkinzi širine pet metara, pešačke staze različitih širina i biciklističke staze širine dva metra.
Na raskrsnici Hadži Ruvimove i Ilije Birčanina postavljen je semafor, koji je zbog koordinacije povezan sa semaforom na raskrsnici Ruvimove sa Rumenačkom, a koji će biti uključen nakon dobijanja upotrebne dozvole. Odvodnjavanje sa kolovoza rešeno je putem slivnika u postojeću kanalizaciju,
a izgrađena su i dva autobuska stajališta na raskrsnici sa ulicom Ilije Birčanina i Janka Čmelika. Prema recima direktora ZIG-a, utrošena sredstva za izgradnju
ove saobraćajnice nisu premašila projektovanu sumu od oko 132
miliona dinara. Z. Čonkaš
Osvetljenje će biti gotovo do ponedeljka
Prema recima direktora ZIG-a, JKP „Put" se „sticajem okolnosti" sedam dana kasnije uključilo u radove, tako da će do petka biti gotovi kolovoz, biciklističke i pešačke staze i dobar deo parking prostora. ,,U narednih sedam dana treba da završe posao oko parking prostora i oko pešačkih staza, a javno osvetljenje će biti gotovo do 27. tiktobra i onda ostaju samo sitniji radovi na ozeljenjavanju, odnosno hortikulturnom uređenju", kaže Novaković.
Osmica" se vraća na staru trasu
Autobusi na liniji broj osam, koji su zbog zatvaranja Hadži Ruvimove delom išli trasom „sedmice", uskoro se vraćaju na svoju staru putanju, tako da će to dodatno rasteretiti saobraćaj i olakšati i ubrzati putovanje građanima. Novosađani moraju da obrate pažnju da će zbog toga biti ukinuta privremena stajališta na raskrsnici ulica Veselina Masleše i Kornelija Stankovića. Do povratka na staru trasu doći će verovatno već za vikend ili početkom naredne nedelje.
Izvor: 24sata
neusatz! October 23rd, 2008, 08:25 PM Samo da dodam da se ja sećam ove ulice kada u njoj nije bilo asfalta, kad su se
tu deca igrala po sred puta lopte jer bi kola prošla jednom u pola sata, a mi išli tuda jedino zbog prečicedo Novog naselja, sve sa preskakanjem vagona koji su bili izmedju :lol:
Pripadnik October 23rd, 2008, 11:28 PM @Pripadnik
jel ta kucica na jugu ostaje?:bash:
ako nije problem jel mozes staviti konacan projekat stadiona?
Ostaje :ohno:. Iskreno, muka mi je te priče oko stadiona ali evo na ovom sajtu imaš nešto što je valjda "projekat" - konačan projekat ne postoji :bash: u javnosti. Videćemo šta će biti, uskoro kreću neki razgovori građana sa vlastima pa se nadam da će nešto da se desi jer ovo što čujem da planiraju, bolje da ne rade uopšte...
To mišljenje dele i ljudi iz organizacije EP, to je ono što znam.
http://www.ejchnovisad2009.com/images/stories/slike/stadiont.gif
http://www.ejchnovisad2009.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=12&Itemid=64
Da ne davim imaš sve ovo na prethodnim stranicama, prelistaj...
posmatrac October 24th, 2008, 01:22 AM Stvarno nisam znao da je ovako u losem stanju...
„Spens“ bi morali da zatvore da nema spretnih majstora
NOVI SAD - Sportsko-poslovni centar „Vojvodina“ bi, zbog opasnosti od dotrajalih instalacija i opreme, prokišnjavanja i ruiniranosti, bio jednostavno zaključan da u tehničkoj službi ne rade iskusni majstori, zahvaljujući čijoj domišljatosti ceo sistem još radi. Oni uspevaju i da obezbede posetioce i da omoguće da se takmičenja održavaju po svetskim standardima, ali u upravi ističu da se više ne mogu oslanjati na improvizacije i traže od grada novac za kompletnu obnovu.
„Spens“ je posle tri decenije od kako je izgrađen sve samo ne reprezentativan objekat, a desetine hiljada ljudi koji kroz njega svakodnevno prođu jedva da imaju predstavu o tome koliko napora tehnička služba ulaže da bi izbegli stavljanje katanca na zgradu. Tehnički direktor Radiša Vičević navodi da ne može da odredi šta je veći problem. Da li su to dotrajale elektro, vodovodne i kanalizacione instalacije, rashladni sistem, ruinirani krov ili održavanje higijene. Na sve to, „Spens“ ne štede ni golubovi i vandali.
- Ne bih izdvajao nešto kao posebno kritično jer u svakom segmentu ima manjih ili većih problema. Najveći problem nam je najpre nedostatak rezervnih delova za opremu. U centar je ugrađena oprema iz sedamdesetih godina prošlog veka, pa se sada nalazimo i u situacijama preduzeće koje je to proizvodilo više i ne postoji - priča Vičević. On pokazuje kako su popucale cevi ispod bazena zakrpili smolom i drugim materijalom koji im se našao pri ruci. U mašinskom i drugim odeljenjima se mogu videti mašine popravljene tako što su majstori sa „Spensa“ sami pravili elektronska kola koja se više ne proizvode. Kvarove na jednoj mašini popravljaju tako što uzmu ispravni deo sa ranije rashodovane opreme. Tehnički direktor kaže da im rezervni delovi za opremu najviše i nedostaju, pa se zato, pored ostalog, i polovina od 62 klime uključuje ručno umesto automatski.
- Problema imamo na mnogim mestima i zbog prodora vode. Prvo, krov na mnogim mestima popušta, a hidroizolacija na platoima oko objekta je već dotrajala, pa voda prodire i na tim mestima. U trafo-stanicama smo napravili neke priručne krovove da voda ne bi kapljala po njima, nego se slivala preko tih drvenih ploča do odvoda - priča Vičević.
Zaposlenima velike nevolje prave i golubovi koji se gnezde u krovnoj konstrukciji, a njihovo proterivanje ne daje efekta. Čak su, navodi Vičević, to bezuspešno pokušali i sa emitovanjem glasova orlova preko zvučnika. Pojedini korisnici usluga, kaže, lome slavine, tuševe, kvake, stolariju i drugi nameštaj, kradu opremu i razbacuju smeće.
- Tehnička služba sasvim dobro radi imajući u vidu nedostatak sredstava. Oni svaki dan, pomoću „štapa i kanapa“ krpe, popravljaju i nalaze rešenja i njihova me domišljatost svaki dan oduševljava - kaže Aleksandar Ivić, direktor „Spensa“.
On kaže da će 70 miliona dinara iz budžeta grada, prvobitno predviđenih za završetak otvorenih bazena, iskoristiti za pojedine hitne popravke, kao što je sanacija dela krova, obnovu hidroizolacije iznad trafo stanice i popravke dela mašinskog odeljenja i klime. Ivić dodaje i da to nije dovoljno i uzda se u najavu gradonačelnika Igora Pavličića da će se raspisati međunarodni tender za projekat revitalizacije „Spensa“.
NEDOSTACI:
1.instalacije ugrožene vlagom
2.curenje bazenske vode u podbazenski prostor, čime se ugrožavaju elektro i druge instalacije
3.prokišnjavanje krova i uništena hidroizolacija u drugim delovima centra, kao i prodor vode na platoima i podrumima
4.oštećena krovna kostrukcija iznad bazena i ledene dvorane
5.zastareli automatski sistemi za koje nema rezervnih delova
6. naprsline na zidovima zbog sleganja terena
7.ptice koje se gnezde u krovnoj konstrukciji
8.vandalizam i nemar korisnika usluga
9.kupole, laterne i staklene površine leti više zagrevaju objekat nego što sprečavaju prodor toplote
10 loše projektovana rasveta
Stefan1 October 24th, 2008, 12:07 PM bio sam pre 2 ipo godine u Spensu, nije na mene ostavio neki narocit utisak ali ne mogu da verujem da je toliko propao... uzas
lexaNS811 October 24th, 2008, 01:21 PM ja ne mogu da verujem sta ce napraviti od stadiona.
bolje da izgubimo domacinstvo tog ep nego da nam ostane to nereseno pitanje u gradu.
nije mi jasno zasto navijaci FK Vojvodina ne pokrenu inicijativu da se to pitanje razresi...neku peticiju u gradu..verujem da bi brzo sakupili potrebne potpise da pokretanje ovog pitanja.
da li zbog nekog atletskog prvenstva za juniore NS i FK Vojvodina treba da izgube pravo na bilo kakvo domacinstvo u Evropi na stadionu Karadjordje.Za one koji ne znaju,stadion ni sada ne ispunjava uslove UEFE i stadion Karadjordje dobija dozvole samo za predtakmicenja evrokupova.
Koristi od rekonstrukcije stadiona bile bi visestruke kako za grad tako i za FK Vojvodina..to je valjda ocigledno,da nabrojim samo neke-mogucnost FK Vojvodina da igra medjunarodne utakmice kuci(prva pretpostavka stvaranja modernog kluba),odigravanje meceva u vecernjim terminima(veci prihod od marketinga),organizovanje medjunarodnih(kako takmicarskih tako i prijateljskih utakmica) selekcije Srbije u svim kategorijama(direktna dobit za grad),organizovanje velikih koncerata,dobijanje novog poslovnog prostora ispod tribina stadiona,povecanja atraktivnosti kako zemljista tako i okolnih postojecih objekata,itd.
STRASNO je koliko su neki u gradu SLEPI.
Pripadnik October 24th, 2008, 03:49 PM ^^ LexaNS811, svako normalan razmislja na ovaj način, ali...
To je isto kao recimo razmišljanje: žel.stanica je krš, pa ne treba nam, ionako ne idu ti vozovi, baš, a i spori su, kome treba stanica, bolje tržni centar ili ovako da je malo po malo rasturamo!?!?!?
Sutra će novosađane dočekati ista priča i sa spensom, pa ne znam kako će vlast objasniti građanima da spens ne treba nikome?
bolje da izgubimo domacinstvo tog ep nego da nam ostane to nereseno pitanje u gradu.
Ovo je vrlo realno, jer do sada inspekcije u nekoliko navrata davale lošu ocenu organizatorima, naravno to niko ne sme da kaže javno. Poslednji put je bilo gadno i rečeno im je da ukoliko, kada sledeća inspekcija dođe, a radovi nisu počeli... kao univerzijada!
nije mi jasno zasto navijaci FK Vojvodina ne pokrenu inicijativu da se to pitanje razresi...neku peticiju u gradu..verujem da bi brzo sakupili potrebne potpise da pokretanje ovog pitanja.
Nešto se već radi, ali veliki je problem kada postoji zid ćutanja, ali uvek uz smešak i lepe želje a bez konkretnog plana...
STRASNO je koliko su neki u gradu SLEPI.
Iako verujem da je realno moguće da gradonačelnik izgura ovo, prosto ne mogu da verujem da je oko stadiona toliko problema da niko neće da se petlja, izgleda da nema volje i vizije.
Sawovsky October 24th, 2008, 04:43 PM A jel mogu zapravo da se dobiju konkretne informaciju shta se to (bilo dobro ili loshe) radi ili se planira raditi na Karadjordju?
Ja koliko sam chuo u planu je rekonstrukcija iz temelja cele istochne tribine,delom i severne,kao i pravljenje potpuno nove juzne tribine.Tako da kada se zavrshi stadion ce biti mahom pokriven i imace ~24-5 hiljade mesta.
Shta je tu tachno loshe?
posmatrac October 24th, 2008, 06:35 PM E da nesto kazem o stadionu.
Koji kur..ce nam uopste stadion. Kad pogledate u poslednjih 20 godina na njega ne ide niko (sem kad igraju ona dva gov....kluba iz bgd) i zapravo stoji tamo i zauzima prostor koji bi mogao bolje da se iskoristi.
Dakle ja sam da se to sve srusi i zavrsi prica oko Gradskog stadiona (ne priznajem ime Karađorđe i zato nepisem, a razlog je jer Vojvodina i Novi Sad nemaju nikakve veze sa propalom kraljevskom dinastijom, a jos manje fudbal u Novom Sadu ima dodirnu tacku i bolje da se zove Vujadin Boskov nego ovako)
Pripadnik October 24th, 2008, 06:39 PM Ako pregledaš malo stranice unazad videćeš da konkretnih informacija nema, tačnije sve se svodi na informacije iz jednog mail-a od zig-a koji stiže svakome ko se interesuje. U tome je i problem, nema projekta nema plana (osim onog od organizatora gde se vidi šta njima treba).
Ne znam odakle tebi informacije ali evo ja ti kažem da se to što ti kažeš, 99% neće dogoditi do prvenstva (jul.2009.)!
To što si ti čuo, čitao, to su lepe priče glasačima...
Da ne davim, nadam se da će se dozvati pameti.
Za budućnost se ne brinem... :):)
http://imgcash2.imageshack.us/Himg98/scaled.php?server=98&filename=image041vr7.jpg&xsize=640&ysize=480
lexaNS811 October 24th, 2008, 06:54 PM E da nesto kazem o stadionu.
Koji kur..ce nam uopste stadion. Kad pogledate u poslednjih 20 godina na njega ne ide niko (sem kad igraju ona dva gov....kluba iz bgd) i zapravo stoji tamo i zauzima prostor koji bi mogao bolje da se iskoristi.
Dakle ja sam da se to sve srusi i zavrsi prica oko Gradskog stadiona (ne priznajem ime Karađorđe i zato nepisem, a razlog je jer Vojvodina i Novi Sad nemaju nikakve veze sa propalom kraljevskom dinastijom, a jos manje fudbal u Novom Sadu ima dodirnu tacku i bolje da se zove Vujadin Boskov nego ovako)
u sta da se pretvori?u zgrade?gde si ti video moderan grad bez stadiona?jel postoji to?
Stadion bi se napunio kada bi postojali uslovi da odes na stadion bez gledanja u pasulj hoce li pasti kisa ili nece,hoces li moci sesti na svoje mesto ili neces,hoces li imati prilike na ekranu videti gol ako si propustio,hoces li moci otici u wc ako ti se ne daj Boze pripisa,hoces li moci parkirati kola blizu stadiona,itd.
Sto se tice imena stadiona to mu je ime jos od kad je izgradjen 1924.,dakle,nije to nikakvo pomodarstvo ili novo ime.Sto se tice same Vojvodine kao naziva kluba,opet ima veze jer je Vojvodina,tacnije Srpstvo Vojvodstvo,a kasnije Vojvodina prisjedinjenje sa Srbijom ostvarila 1918. kada je Karadjordjeva dinastija vladala Srbijom,tj kraljevinom SHS..znaci,vise nego ocigledni razlozi kako za nazive kluba,tako i za naziv stadiona.
Pripadnik October 24th, 2008, 06:56 PM E da nesto kazem o stadionu.
Što se tiče ovog prvog dela:
To je isto kao recimo razmišljanje: žel.stanica je krš, pa ne treba nam, ionako ne idu ti vozovi, baš, a i spori su, kome treba stanica, bolje tržni centar ili ovako da je malo po malo rasturamo!?!?!?
A što se tiče drugog dela, najbolje bi bilo da pročitaš istoriju FK Vojvodina pa će ti biti jasno i zašto se stadion zove "Karađorđe" a i zašto se FK zove "Vojvodina". A ako naprave novi stadion nemam ništa protiv da se zove Vujadin Boškov.
Moram da ti kažem isto tako da navijači osim ideje (koja je posle 10 godina ostvarena) o vraćanju imena stadionu (prvo ime 1924.godine) imaju dugogodišnju ideju da se tribinama na novom rekonstruisanom stadionu daju imena zaslužnih fudbalera (V.Boškov, Silvester Takač, Toza Veselinović,...).
Inače, ako se i desi povratak nacionalizovane imovine vlasnicima, onda bi trebalo očekivati da se i stadion vrati klubu koji je za kupio plac od grada koji je tada, rekao bih imao daleko bolji odnos prema svom klubu. Ovo poslednje samo informativno ali nije realno očekivati :cheers:
posmatrac October 25th, 2008, 12:33 AM eto reko sam iskreno sta mislim o stadioni i tako je i nebi sada da dodajem detalj o huliganima i ostalom......
samo da dodam za karadjordja i ime. po meni je to glupost koja je prosla 2006. ili 2007. samo zato sto su radikali bili na vlasti u NS,a ne zato sto je to staro ime ili sta vec. (pri cemu su u kraljevini, kao i u vreme Tita, svemu davali ime po kralju ili dinastiji) .II Sveski rat je gotov, kralj je ko kukavica pobegao 1941 i od 1945 smo republika, i pri tome smo 2006. godine kada je donet nov ustav potvrdili smo da smo republika i stvarno mislim da je dosta tih imena koja imaju veze sa propalim dinastijama koje ama bas nista nisu donele dobro ovom narodu (pa nek atu bude uvrscen i Tito-kao crveni monarh)..evo onaj karadjordjevic sedi u BGD i gledam ga pre dve nedelje na faksu u NS kad je otvarao neke prostorije nema pojma covek srpski da govori i posle 18 godina kako se vratio,a kinez (podstanar kod komsija u zgradi) evo posle dve godine bolje i od mene govori srpski
posmatrac October 25th, 2008, 12:39 AM E da sad zbog cega smo svi ovde...
Hadzijeva je otvorena,ali ima jos da se radi na pesackim, biciklistickim stazama i parkinzima, javnoj rasveti i naravno nema mesta za zelenilo (slikacu za vikedn pa okaciti). I da broj 40 je ostao, podsecam da je direktor ZIG-a reko da valsnik trazi 18 milioan,a oni daju samo 12 milioan dinara.
E da cuo sam da u ponedeljak Grad i izraelci (mislim Big) potpisuju ugovor o gradnji onog supermarketa, pa tada moyemo da ocekujemo i neke konretne informacije, a evo i ovo od danas sa sajta grada.
Потписан Меморандум о разумевању између Министарства правде РС и града Новог Сада
У циљу побољшања услова за рад органа града Новог Сада и правосудних органа и заједничког решавања проблема недостатка пословног простора, градоначелник Новог Сада Игор Павличић и министарка правде Снежана Маловић потписали су данас, у Градској кући, Меморандум о разумевању између Министарства правде Републике Србије и града Новог Сада о заједничком финансирању у изградњи новог пословног објекта за потребе рада органа Града и правосудних органа.
- Органи града и правосудни органи тренутно су смештени на пет локација за које град плаћа закуп. Таква ситуација отежава рад градске управе и правосуђа али прави проблем и грађанима. Изградњом јединственог пословног објекта значајно ће се повећати ефикасност државног система - истакао је градоначелник Павличић.
Министарка правде Снежана Маловић изразила је задовољство због потписивања меморандума о сардањи између Министарства и града Новог сада и напоменула да ће се на тај начин такође унапредити реформа правосудног система.
Меморандумом је договорена изградња новог пословног објекта у Радничкој 2, у Новом Саду.
lexaNS811 October 25th, 2008, 10:56 AM E da sad zbog cega smo svi ovde...
Hadzijeva je otvorena,ali ima jos da se radi na pesackim, biciklistickim stazama i parkinzima, javnoj rasveti i naravno nema mesta za zelenilo (slikacu za vikedn pa okaciti). I da broj 40 je ostao, podsecam da je direktor ZIG-a reko da valsnik trazi 18 milioan,a oni daju samo 12 milioan dinara.
.
rasveta funkcionise,a sto se tice zelenila,horti uredjenje ce uslediti nakon zavrsetka svih parkinga,trotoara i biciklistickih...ima prostora kod parkinga i na razdelnom ostrvu...i da,zaista ima delova ostrva koje je sirine blizu 4m.
Ona kuca je ostala i zaista jadno izgleda:bash:
lexaNS811 October 25th, 2008, 11:03 AM eto reko sam iskreno sta mislim o stadioni i tako je i nebi sada da dodajem detalj o huliganima i ostalom......
samo da dodam za karadjordja i ime. po meni je to glupost koja je prosla 2006. ili 2007. samo zato sto su radikali bili na vlasti u NS,a ne zato sto je to staro ime ili sta vec. (pri cemu su u kraljevini, kao i u vreme Tita, svemu davali ime po kralju ili dinastiji) .II Sveski rat je gotov, kralj je ko kukavica pobegao 1941 i od 1945 smo republika, i pri tome smo 2006. godine kada je donet nov ustav potvrdili smo da smo republika i stvarno mislim da je dosta tih imena koja imaju veze sa propalim dinastijama koje ama bas nista nisu donele dobro ovom narodu (pa nek atu bude uvrscen i Tito-kao crveni monarh)..evo onaj karadjordjevic sedi u BGD i gledam ga pre dve nedelje na faksu u NS kad je otvarao neke prostorije nema pojma covek srpski da govori i posle 18 godina kako se vratio,a kinez (podstanar kod komsija u zgradi) evo posle dve godine bolje i od mene govori srpski
meni je smesna ta prica.pa sta sad,ni komunizam nije doneo nista bolje pa jel treba sad FK Partizan da bude FK Chetnik ili FK 5 oktobar a CZ da bude FK Ravnogorac ili FK Otpor?I kakve veze radikali imaju sa kraljevskom porodicom?Pa oni su valjda isprofilisana republikanska stranka,odnosto antimonarhisticka.
neusatz! October 25th, 2008, 04:47 PM u sta da se pretvori?u zgrade?gde si ti video moderan grad bez stadiona?jel postoji to?
Stadion bi se napunio kada bi postojali uslovi da odes na stadion bez gledanja u pasulj hoce li pasti kisa ili nece,hoces li moci sesti na svoje mesto ili neces,hoces li imati prilike na ekranu videti gol ako si propustio,hoces li moci otici u wc ako ti se ne daj Boze pripisa,hoces li moci parkirati kola blizu stadiona,itd.
Sto se tice imena stadiona to mu je ime jos od kad je izgradjen 1924.,dakle,nije to nikakvo pomodarstvo ili novo ime.Sto se tice same Vojvodine kao naziva kluba,opet ima veze jer je Vojvodina,tacnije Srpstvo Vojvodstvo,a kasnije Vojvodina prisjedinjenje sa Srbijom ostvarila 1918. kada je Karadjordjeva dinastija vladala Srbijom,tj kraljevinom SHS..znaci,vise nego ocigledni razlozi kako za nazive kluba,tako i za naziv stadiona.
Ime da se vrati, jer ja ne idem na stadion dok nosi ovo ime. Ta lokacija jednostavno nije više dobra za stadion. Nema dovoljno parkinga okolo, a ta lokacija jemesto za neke poslovne objekte, moderne i funkcionalne. Stadion može kod kanala, može na mesto gde je sada Majevica, ako je isele...
nsblues October 26th, 2008, 08:03 AM Sto ljudi ,sa raznoraznim politickim motivima i bez ikakve potrebe,kad se promjeni vlast,zele da mjenjaju imena ulica, gradova,pa i stadiona,? Sta im smeta,ne zele Vojvodina, ili bilo sta sto je bilo predhodno, i zasto vezivati sport za pojedinacna politizirana misljenja? Zar se ne ide na stadion da se uziva u igri ,vec treba da se razmislja kako ze zove taj stadion,ili kako ce se zvati? Moje je licno misljenje,kako god se zvao,oni koji ne znaju i ne vole sport,nece nikada na njega ni ici,ma gdje bio,,,,moze i u Finskoj.
sergio-m October 26th, 2008, 09:23 AM jel to niko od forumasa iz ns nema foto aparat?!!??
Kot Behemot October 27th, 2008, 01:20 PM Pretpostavljam da ste vec culi, ali eto, ipak:
- Izraelska kompanija ''CEE Big'', građevinska firma ''Neimar'' i preduzeće ''Constructing team'' potpisaće danas u Gradskoj kući ugovor o izgradnji prvog šoping mola u Novom Sadu.
Ovo je ujedno i prva strana investicija koja je stigla u Novi Sad, a čijom realizacijom će, kako je najavljeno, biti otvoreno blizu hiljadu radnih mesta za Novosađane. Šoping mol će biti izgrađen na zemljištu Novosadske mlekare i zauzimaće deset hektara ovog zemljišta. U projekat će biti utrošeno najmanje 70 miliona evra.
Prema najavama gradonačelnika Igora Pavličića, radovi bi trebali da otpočnu odmah nakon potpisivanja ugovora, kada će se otpočeti sa pripremnim radovima na parceli na Sentandrejskom putu. Inače, ovo je prvi od najmanje tri šoping mola koji bi trebalo da se izgrade u Novom Sadu. Do kraja godine očekuju se i investitori iz Belgije i Holandije, čime bi obim investicija premašio 100 miliona evra. (021)
caki October 27th, 2008, 10:29 PM dokle je stigao aleksandar na bulevaru oslobodjenja
http://img84.imageshack.us/img84/162/img0921dy8.jpg
ivicasu October 28th, 2008, 12:42 AM ^^ Video sam je juče...Čovek prosto stane ispred zgrade sa nekim strahopoštovanjem (dobro malo preuveličavam :D)...Stvarno će biti ogromna, ali je isto toliko nebulozno što neće imati podzemnu garažu, a morala bi imati barm 3 etaže, želim sreću ljudima koji će ovde stanovati i raditi....
Majevčan October 28th, 2008, 12:59 AM ^^ Video sam je juče...Čovek prosto stane ispred zgrade sa nekim strahopoštovanjem (dobro malo preuveličavam :D)...Stvarno će biti ogromna, ali je isto toliko nebulozno što neće imati podzemnu garažu, a morala bi imati barm 3 etaže, želim sreću ljudima koji će ovde stanovati i raditi....To treba biti standard za svaki veci objekat joji se gradi:ohno:Inace zgrada mocno izgleda.
neusatz! October 28th, 2008, 01:10 AM Jeste velika zgrada, ona na Limanu kod parka će isto biti velika, ali ljudi... nije to zbilja ništa preterano veliko. Samo smo mi navikli na male zgrade, nadam se da ćemo vidjati i veće objekte ne samo u Novom Sadu već i u drugim gradovima.
Zemljište postaje sve skuplje, tako da mislim da će to biti neminovnost.
Majevčan October 28th, 2008, 01:21 AM Nisam rekao da je pretjerano velika naprotiv meni bas odgovaraju dimenzije i nadam se da ce takvih zgrada i u buducnosti biti sve vise i vise.
Pripadnik October 28th, 2008, 02:05 AM PRVI ŠOPING MOL 27.10.2008.
17:15 - Prvi šoping centar izraelske kompanije ''Big CEE'' u Evropi biće izgrađen sledeće godine u Novom Sadu.
Ta investicija, vredna 70 miliona evra, biće prva u nizu ulaganja u Srbiju, izjavio je generalni direktor korporacije ''Big CEE'' Robert Jahav. Po njegovim rečima, ubuduće će biti izgrađeno dvadesetak takvih centara u Srbiji. Ovaj, prvi, imaće površinu od 30.000 kvadratnih metara, uz upravnu zgradu od oko 12.000 kvadrata.
Novi šoping centar biće na Sentandrejskom putu broj 11, kod ''Novosadske mlekare'', a u izradi projekta i njegovoj izgradnji biće angažovana novosadska preduzeća.
Gradnja će početi na startu sledeće građevinske sezone, a očekuje se da objekat bude otvoren do kraja 2009. godine, što bi trebalo da obezbedi oko 1.000 novih radnih mesta. (A.V.)
Prema onome što sam uspeo da vidim na tv-u ne izgleda loše za tu lokaciju. Jedino što stvarno upada u oči je prevelik parking.
Za sada samo ove sličice...
http://www.panonija.tv/vesti-foto/Soping-mol-2710.jpg
http://www.radio021.info/radio021new/front/uimages/image19378.JPG
posmatrac October 28th, 2008, 06:25 PM Da ne bude da ne pratimo investicije u gradu, evo dokle je stigla nova autobuska stanica. Posle dve godine od otvaranja od danas (28.oktobar) u 11:00 zatvoren ATP. Na stanici stoji natpis ne radi,a kroz ogradu se moze videti bar 30 parkiranih autobus (verovatno i vise, ali kroz ogradu se nevidi se deo gde su garaze).na tel se niko nejavlja...
sve u svemu devic doveo ATP do propasti, a nama sada ostaje ruglo na senandrejskom putu
brzumil October 28th, 2008, 08:15 PM ^^ Nije to ruglo, ta stanica kakva, takva, bolja je milion puta od one stare!
ivicasu October 29th, 2008, 12:18 AM ^^ Da na njoj ne piše velikim slovima autobuska stanica, pomislio bih da je u pitanju neki polumontažni supermarket, toliko o kvalitetu...S druge strane se slažem, od stare je svakako bolja (mada bi se renoviranjem sigurno dalo napraviti nešto normalno od nje), ali mi je lokacija skroz neprimerena, što je još jedan minus....
posmatrac October 29th, 2008, 01:12 AM ^^ Nije to ruglo, ta stanica kakva, takva, bolja je milion puta od one stare!
da da jeste bolja,ali i ja sam pre 10 godina bio mladji...
nsblues October 30th, 2008, 06:15 AM Prica li se,kolike li ce cijene kvadrata biti u ovoj zgradi(Alexandar). Na ovoj slici mi lici kao
titanik. Sta li ce biti ponudjeno buducim stanarima za parking ako nemaju te garaze,,,kako neko rece,,,,jer po slici ovo je ogroman broj stanova.
Da ne bude kao u Becu kad je ,cuveni arhitekta,napravio zgradu a nije predvidio nijedan toalet.
Pripadnik October 30th, 2008, 10:08 AM Konačno neka vest sa autoputa...
Obilaznica gotova za 10 meseci
http://i38.tinypic.com/27xevm.jpg
Petlja “Centar”, poznatija kao Temerinska petlja, biće puštena u saobraćaj do polovine novembra, saznaje “Dnevnik” u JP “Putevi Srbije”. U ovom preduzeću kažu da je petlja trebalo da bude gotova u avgustu ove godine, mada se završetak radova najavljivao čak i tokom januara.Kako se navodi u odgovorima “Puteva Srbije”, razlozi za kašnjenje su kompleksni i odnose se pre svega na rešavanje imovinsko pravnih odnosa, dodatnu sanaciju terena, zaštitu arheoloških nalazišta, a izvođač radova morao je dodatno da se potrudi i zaštiti trasu naftovoda i gasovoda u zoni izgradnje autoputa.
Ova petlja deo je izgradnje deonice autoputa kod Novog Sada duge devet kilometara, takozvani lot 1.1. U okviru tih radova biće izgrađena nova kolovozna traka autoputa, dve petlje “Centar” i “Sever”, servisne saobraćajnice, naplatni platoi i novi mostovi u trupu i preko autoputa. Takođe, biće rekonstruisana Kaćka petlja kao i mostovi preko i u trupu autoputa.
Vrednost ovih radova iznosi oko 3,5 milijarde dinara, dok je završetak radova predviđen, po revidiranom planu, za avgust naredne godine. S. K.
Novosadian October 30th, 2008, 01:35 PM Pre dva dana 24 sata su kroz tekst o tom izraelskom trznom centru provukle i da bi supernova gradila trzni centar na potezu ranzirne stanice, cim se potpise ugovor sa zeleznicom
ivan21000 October 30th, 2008, 06:49 PM Novi Sad konkurisao za više od 9 milijardi dinara iz NIP-a
A. Vukovac - 30.10.2008. - 23:06
Za planirani Naučno-tehnološki kamp zatraženo je 1,3 milijardi dinara. Uz to, oko 125 miliona iznosi rekonstrukcija ...
Ministarstvu za Nacionalni investicioni plan na konkursu za sredstva u 2009. godini predato je 59 projekata iz Novog Sada i okoline, u ukupnoj vrednosti nešto većoj od devet milijardi dinara. Među investicijama, između ostalog su i tri javne garaže, nastavak izgradnje Subotičkog bulevara, ali i najveća, izgradnja Naučno-tehnološkog parka na Novosadskom univerzitetu.
SREDSTVA - Za planirani Naučno-tehnološki kamp zatraženo je 1,3 milijardi dinara. Uz to, oko 125 miliona iznosi rekonstrukcija nastavnog prostora na Tehnološkom, odnosno računarske mreže na Prirodno-matematičkom fakultetu.
Ako projekti prođu, naredne godine radiće se projektna dokumentacija za izgradnju tri javne garaže - na uglu Šafarikove i ulice Pap Pavla, na Trgu Republike (ispod Riblje pijace) i u Njegoševoj ulici. Takođe, novac je iz republičkih sredstava zatražen i za sanaciju puteva u gradu (208,5 miliona), nastavak Subotičkog bulevara od ulice Kornelija Stankovića do Futoške (410 miliona), odnosno rekonstrukciju Sentandrejskog puta od Primorske ulice do Zmajevačkog puta (515 miliona dinara).
Jedan od prioritetnih projekata za budućnost grada, izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda konačno dolazi na red. Za izradu glavnog projekta iz NIP-a je potrebno 30 miliona dinara, dok grad nije konkurisao za izgradnju mosta na stubovima starog Mosta Franca Jozefa, jer će troškovi u prvoj fazi biti podmireni iz budžeta.
Ustanove kulture konkurisale su za svoj deo sredstava i to za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju Muzeja Savremene umetnosti Vojvodine, rekonstrukciju i modernizaciju Srpskog narodnog pozorišta i Pozorišta mladih, kao i sanaciju i dogradnju tavana Novosadskog pozorišta. Među projektima, koji se odnose na Novi Sad u gradu i pojedinim okolnim naseljima je i ulaganje od čak 380 miliona dinara u dobrovoljne vatrogasne jedinice, izgradnja multifunkcionalne optičke mreže, kao pretpostavka informacionog povezivanja ustanova, ali i laboratorije za dijagnostikovanje zaraznih bolesti životinja, nove Policijske akademije, ali i Nacionalnog centra za razvoj olimpijskog mačevanja.
Projekat Tražena sredstva
Izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena 285.000.000
Izgradnja zgrade Gradske biblioteke 420.000.000
Izgradnja kolektora GC1-GC2 sa pretećim objektima 472.000.000
Izgradnja multifunkcionalne i multiservisne optičke mreže 180.000.000
Izgradnja ŠOSO „Milan Petrović“ 356.000.000
Kulturni centar Novog Sada 117.000.000
Naučno-tehnološki park Univerziteta 1.300.000.000
Nova Policijska akademija u Sremskoj Kamenici II faza 153.500.000
Postrojenje za pripremu vode za piće „Petrovaradinska ada“ 360.000.000
Rekonstrukcija emisionog objekta Iriški
Venac i sistema radiorelejnih veza 401.936.000
Rekonstrukcija i modernizacija objekta Srpskog narodnog pozorišta 772.783.449
Rekonstrukcija Toplane SEVER 250.000.000
Rekonstrukcija toplane SEVER (faza 1) 120.000.000
Tehničko-tehnološka modernizacija i opremanje RTV-a 459.980.000
Uvođenje vozila na zemni gas 400.000.000
* iznosi su u dinarima
ivan21000 October 30th, 2008, 08:51 PM ZIG UKLONIO KONSTRUKCIJU U OŠ „JOVAN POPOVIĆ”
Betonska konstrukcija koja je stajala u dvorištu O.Š. “Jovan Popović”, u Ilije Đuričića, napokon je srušena. Ovog leta ZIG je odlučio da se objekat sruši, jer se jednim delom nalazi na gradskom zemljištu i ne uklapa se u regulacioni plan grada. Konstrukcija je postavljena 1954. godine, i trebalo je da u njoj bude fiskulturna sala. Od tog vremena do danas na objektu nije ništa rađeno.
Škola je pokušavala da reši to pitanje i da dovrši zgradu, ali zbog ruiniranosti konstrukcije i nedostatka novca to nije izvedeno.
ZIG je ponudio upravi škole da sruši konstrukciju. Po rečima direktorke škole Dragice Plačkov, uprava je dala saglasnost i tražila da se skoni građevinski šut i ogradi školsko dvorište. Deo zemljišta koji pripada gradu, biće pretvoren u parking prostor. M. K. V. V.
Posmatrač October 31st, 2008, 12:56 AM Neverovatnu gomilu gluposti isčitavam samo na ovoj strani!
Molim za pojašnjenje iz kog razloga je lokacija nove (čitaj: normalne i primerenu gradu kakav je Novi Sad) autobuske stanice "neprimerena"?
Zagreb je brojem satanovnika dva puta premašio broj stanovnika NS. U ZG se autobuska stanica desetljećima nalazi dislocirana od železničke stanice. Apsolutno niko nije sredinom osamdesetih (pri izgradnji sadašnje) postavljao pitanje "vezanosti" saobraćaja.
Mene je Sramota (sa velikim S!) sačekivati bilo koga na sadašnjoj "stanici". Nesposobnost, javašluk, nemar! Ne terajte me da upotrebim grublje reči!
Drugo: Aleksandrov centar ima nedostatak parking prostora a budući šoping mol višak. Pa, hajde onda da devićevi autobusi razvažaju stanare... npr. parkiraju kod Mlekare pa onda busom do Bulevara, šta li?
Treće: Skadar na Bojani zvan Temerinska petlja. To je takva sramota da bi izvođačima trebalo zabraniti da ikada više polože jedan metar šljunka ili asfalta, nijedan prefabrikat, ivičnjak, ništa. Dati im nešto bele tehnike (čitaj: koze) i srećno, što dalje - to bolje! Nema opravdanja jer ne mogu se naknadno rešavati imovinsko pravni odnosi, zatvarati finansijska konstrukcija, pronalaziti "zaturene" gasovode i cevovode! To je hohštapleraj!
Samo još da moja malenkost doda: nisam znao da je zrenjaninska građevinska mafija najopasnija u zemlji...... vidim da posle njih nikome da zafali dlaka sa glave... kanda su oni bili najopasniji!
Kot Behemot October 31st, 2008, 01:01 AM ZIG UKLONIO KONSTRUKCIJU U OŠ „JOVAN POPOVIĆ”
Betonska konstrukcija koja je stajala u dvorištu O.Š. “Jovan Popović”, u Ilije Đuričića, napokon je srušena. Ovog leta ZIG je odlučio da se objekat sruši, jer se jednim delom nalazi na gradskom zemljištu i ne uklapa se u regulacioni plan grada. Konstrukcija je postavljena 1954. godine, i trebalo je da u njoj bude fiskulturna sala. Od tog vremena do danas na objektu nije ništa rađeno.
Škola je pokušavala da reši to pitanje i da dovrši zgradu, ali zbog ruiniranosti konstrukcije i nedostatka novca to nije izvedeno.
ZIG je ponudio upravi škole da sruši konstrukciju. Po rečima direktorke škole Dragice Plačkov, uprava je dala saglasnost i tražila da se skoni građevinski šut i ogradi školsko dvorište. Deo zemljišta koji pripada gradu, biće pretvoren u parking prostor. M. K. V. V.
Zar nije tu trebao da se gradi Gradjevinsko-Arhitektonski fakultet? Cek, negde sam video i taj projekat, srednje ocajan pokusaj...
podvodni October 31st, 2008, 01:25 AM ^^ otisao limanski partenon :(
urbaNS October 31st, 2008, 01:32 AM Taj kostur je stvarno plasio decu, nije bio cak ni da se zaigra paintball na njemu, steta samo beton nije celik pa da se pretopi ponovo, neko je tu puko ozbiljan kesh :nuts:
Mogao bi Matijevic da pocne da radi zgradu u centru, nekako sam nestrpljiv da vidim kako ce to da ispadne samo da ne gledamo onaj prasnjavi parking.
Jel zna neko u koju ce namenu biti preuredjen prostor u new norku? Cuo sam nesto za verano...
Brat koji radi u RT Vojvodine kaze da ipak nema nista od njihovog "privremenog" preseljenja u Aleksandrovu zgradu na bulevaru.
posmatrac October 31st, 2008, 01:45 AM Neverovatnu gomilu gluposti isčitavam samo na ovoj strani!
Molim za pojašnjenje iz kog razloga je lokacija nove (čitaj: normalne i primerenu gradu kakav je Novi Sad) autobuske stanice "neprimerena"?
Zagreb je brojem satanovnika dva puta premašio broj stanovnika NS. U ZG se autobuska stanica desetljećima nalazi dislocirana od železničke stanice. Apsolutno niko nije sredinom osamdesetih (pri izgradnji sadašnje) postavljao pitanje "vezanosti" saobraćaja.
Mene je Sramota (sa velikim S!) sačekivati bilo koga na sadašnjoj "stanici". Nesposobnost, javašluk, nemar! Ne terajte me da upotrebim grublje reči!
Drugo: Aleksandrov centar ima nedostatak parking prostora a budući šoping mol višak. Pa, hajde onda da devićevi autobusi razvažaju stanare... npr. parkiraju kod Mlekare pa onda busom do Bulevara, šta li?
Treće: Skadar na Bojani zvan Temerinska petlja. To je takva sramota da bi izvođačima trebalo zabraniti da ikada više polože jedan metar šljunka ili asfalta, nijedan prefabrikat, ivičnjak, ništa. Dati im nešto bele tehnike (čitaj: koze) i srećno, što dalje - to bolje! Nema opravdanja jer ne mogu se naknadno rešavati imovinsko pravni odnosi, zatvarati finansijska konstrukcija, pronalaziti "zaturene" gasovode i cevovode! To je hohštapleraj!
Samo još da moja malenkost doda: nisam znao da je zrenjaninska građevinska mafija najopasnija u zemlji...... vidim da posle njih nikome da zafali dlaka sa glave... kanda su oni bili najopasniji!
Prvo ovo nije Zagreb, ovo je Novi Sad
Drugo ako nisi znao ideja o gradnji MAS-a je data 1954 (ili 1955) sa sve time da tu bude i Zeleznicaka stanica, Bulevar oslobodjenja i itd i tek je sagradjena 1967 (pri cemu je u tih preko 10 godina bilo par rasprava da li ide ili ne)
Trece ATP stanicu je Devic najavio u januaru 2005, 2 meseca po pobedi radikala, a da do tada niko nije o tome ikad cuo
Cetvrto Poceo je gradnju bez gradjevinske dozvole i podrsku radikala koji su na sve moguce nacine pokusavali da zatvore MAS...(da ne ponavljam sve, vec smo o tome toliko puta pisali,a i ima na netu)
Peto 2002. godine je donet plan o potpunoj rekonstrukciji i obnovi MAS-a,ali zbog promene vlasti to nije uradjeno i radikali su jos vise isli ka tome da je uniste pa sada tako izgleda (Mada kad sam vec kod toga da te pitam, sta ti i ocekujes u Srbiji, da stanice bude ko u Berlinu, Becu, Rimu, .., pa ove dve novosadske stanica i BAS i LASTA i jos lice na stanice, a ostalo u Srbiji su samo obicne betonske povrsine i po kojom nastresnicom), i sada se ocekuju ti radovi (bio tekst u Blicu u prosli petak ili cetvrtak)
DAKLE MENE SA VELIM N NIJE SRAMOTA MAS-A I CELOG KOMPLEKSA
|
|