View Full Version : НОВИ САД - праћење градилишта | NOVI SAD - construction updates

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56

liman_drzava
January 22nd, 2009, 07:11 PM
^^Pa da... Prati postojecju zakrivljenost tribina. Hvala za post!:cheers: Vecj sam se zabrino shto to stoji toliko da se ne radi nishta...

liman_drzava
January 22nd, 2009, 07:11 PM
Ne mogu da zamislim ceo stadion nashta cje da izadje kad ga zavrshe. Ostaje taj snizheni deo tako bezveze... Shta je sa reflektorima?

http://img149.imageshack.us/img149/1396/29830082222kq1.jpg

@ Sawovsy: Da ne opterecjuem thread poshto sam greshkom poslao 3 posta umesto jednog... ovaj editujem sa fotkom

liman_drzava
January 22nd, 2009, 07:19 PM
Da li neko ima informaciju shta se desilo sa halom i da li sam neshto propustio, poshto je to chini mi se bio jedan od uslova za prvenstvo, i silno se pregovaralo oko lokacije a sad ni rechi nigde ni o chemu?

Sawovsky
January 22nd, 2009, 07:27 PM
885 mesta? Ja mislio bre rade neku tribinchinu, a oni prave ovaj prcoljak :ohno:

Koji je ovo zapravo deo stadiona, jel moze neko na nekoj slici stadiona da zaokruzi shta ova "tribina" obuhvata?I zashto chak dva izlaza na tako malu tribinu?

Kada ce da se rade istochna i cela juzna?

liman_drzava
January 24th, 2009, 12:50 PM
Dnevnik:
GRAD UVODI RED NA OBALAMA DUNAVA
Preostali pontoni nekadašnjeg mosta na baržama, definitivno će biti uklonjeni u toku ove godine, kazao je za “Dnevnik” član Gradskog veća zadužen za saobraćaj Siniša Bubnjević. On je rekao da će to biti učinjeno u sklopu čišćenja obala od nelegalnih objekata.
- Čekamo procenu stručnjaka i nakon toga krećemo da uklanjamo pontone. Treba tačno utvrditi šta je čije. Rrecimo, grad je vlasnik konstrukcije barže, barže su preduzeća “Heroj Pinki”, a i “Mostogradnja” je učestvovala u njihovom sklapanju - kazao je Bubnjević.
Bubnjević je naveo da će se, nakon što se uvede red na obali i osnuje čuvarska služba, steći uslovi da se uz obalu vežu brodovi sa različitim sadržajima i to uzvodno od Varadinskog mosta, sve do Ribarca i Kameničke ade. Bubnjević je kazao da će biti uklonjeni svi splavovi jer ne ispunjavaju bezbednosne uslove.
- Treba da razmišljamo i o gradskoj marini i plovnoj benzinskoj pumpi, koja bi na ekološki bezbedan način snabdevala rečna plovila - rekao je Bubnjević.S.

R021:
Novi pod za manje od dva meseca
Za nepuna dva meseca, Sportsko poslovni centar ''Vojvodina'' će dobiti kompletno novu podlogu. Umesto dosadašnjeg behatona, starog skoro tri decenije, koristiće se moderne granitne ploče, najavljuje za Radio 021 direktor Spensa Aleksandar Ivić.

''Na taj behaton, takav kakav jeste, najviše su se žalili zakupci lokala, u smislu da je, pored toga što ne izgleda primereno, težak za održavanje. Izvođač radova je firma ''Raca komerc'' iz Novog Sada, ljudima verovatno poznatija kao ''Porcelanosa'', a vrednost prve faze radova, koja startuje sutra, iznosi 10 miliona dinara'', dodao je Ivić, navodeći da će početkom februara biti izabran i izvođač radova na sanaciji krovne konstrukcije Spensa, koja propada već godinama.

Nastavlja se epopeja zvana Muzej
Obećanje nadležnih da će nakon četiri decenije Muzej savremene umetnosti Vojvodine napokon dobiti svoju zgradu, odnosno izložbeni i radni prostor, sve je dalje od realizacije. Naime, dogovor koji je postignut sa prethodnom gradskom upravom o prenosu prava na korišćenje lokacije kraj Limanskog parka na Muzej, ne može da se ostvari jer, kako je izjavio gradonačelnik Igor Pavličić, to zemljište je u stvari u vlasništvu Republike Srbije, dok je Grad samo delom korisnik.

Mada se skoro dve godine priča da će se nova zgrada Muzeja savremene umetnosti Vojvodine graditi u Kineskoj četvrti na Limanu, tek kada se u medijima pojavila priča da se već četiri meseca čeka da gradonačelnik Igor Pavličić potpiše prenos prava na korišćenje zemljišta, iz Gradske uprave je stiglo saopštenje da je ta lokacija u stvari u državnom vlasništvu, kao i da se na tom zemljištu nalazi još 30 objekata.

Kustoskinja odeljenja za arhitekturu Ljubica Milović podseća da je još 2005. godine pokrajinska vlada, kao osnivač ove ustanove, odobrila da se uprava Muzeja pozabavi rešavanjem prostornih problema. "Konkurs za idejno arhitektonsko rešenje nove zgrade Muzeja raspisan je 2007. godine. Žiri je jednoglasno odlučio da prvu nagradu dodeli radu grupe autora koje je vodio kanadski arhitekta Robert Klejborn. Od jula 2007. na različite načine radimo na razvoju investiciono-projektne dokumentacije. To se dosta sporo odvija ali nije čak ni neuobičajeno sporo, imajući u vidu da smo državna institucija, da je zemljište za koje je raspisan konkurs izgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini i da bi trebalo da se promeni korisnik i imajući u vidu da se radi o kapitalnom objektu od 10.000 kvadrata".

Ljubica Milović dodaje da je iz pokrajinskog budžeta za sprovođenje ovog konkursa obezbeđeno četiri miliona dinara, mimo redovnih sredstava za finansiranje Muzeja koja su korišćena za pripremu investiciono-tehničke dokumentacije. Sem što su utrošeni milioni za projekat zgrade za koju se ispostavilo da nema gde da se gradi, problem je što postoje i obaveze prema projektantima.

"Imamo obavezu da u roku od najviše 18 meseci po završetku konkursa sa autorom prvonagrađenog rada ili sklopimo ugovor o nastavku saradnje ili da mu isplatimo odštetu u iznosu od 10 odsto od predugovorene vrednosti projektovanja. Naša saradnja sa Robertom Klejbornom je izuzetno dobra, on razume da radi sa budžetskom institucijom, a ne sa korporacijom ili privatnim finansijerom i nadam se da s te strane neće biti problema čak i ako probijemo rokove koje imamo prema pravilniku Međunarodnog udruženja arhitekata", kaže Ljubica Milović.

Na koji način i kojim tempom Grad, budući da Pokrajina ne poseduje zemljište u Novom Sadu, planira da reši problem sa lokacijom za Muzej, nismo uspeli da saznamo, jer medijima još nije prosleđeno saopštenje sa sastanka koji su u petak pre podne članovi gradskog veća za urbanizam i kulturu Jelena Atanacković Jeličić i Andrej Bursać održali sa upravom Muzeja. Zanimljivo je da je gradska uprava, bar kako stoji u regulacionom planu iz 2007. godine, upravo u Kineskoj četvrti predvidela kulturno-sportski kompleks sa ugostiteljskim objektima i hotelom.
Smiljana Milinkov

urbaNS
January 25th, 2009, 07:35 PM
evo dva zanimljiva objekta koji se grade u NS

http://www.city365.rs/Pages/Advertise/NewProjectsDetail.aspx?id=18696

http://www.city365.rs/Pages/Advertise/NewProjectsDetail.aspx?id=15186

Goxy
January 26th, 2009, 09:58 AM
Pre neki dan prolazim pored azotare i vidim kako iz onog najveceg hangara izvlace ogroman mlin!!!:goodbye: Pa jel to znaci da je napokon pocelo rusenje AZOTARE????

Kot Behemot
January 26th, 2009, 12:30 PM
Mislis na Agrohem?

http://img102.imageshack.us/img102/8526/crw49252yy.jpg

Nadam se da nije to... sad jeste odvratno, ali ta zasvodjena hala bi bila jako mocna kad bi se rekonstruisala i kad bi joj se promenila namena... moze da bude bilo sta. Kratkovido je skloniti takav i toliki objekat.

_Wuk_
January 26th, 2009, 01:59 PM
^^
Stvarno je odvratna ta zgrada.
Valjda će je srušiti i napraviti neki tržni centar sa marinom :nuts::nuts::nuts:

liman_drzava
January 26th, 2009, 02:22 PM
^^
Stvarno je odvratna ta zgrada.
Valjda će je srušiti i napraviti neki tržni centar sa marinom :nuts::nuts::nuts:

Ne vuci nas za jezik... :)

Bob Rock
January 26th, 2009, 03:30 PM
neka to srede i naprave nesto poput onog u dizburgu. bio sam tamo na jednoj LAN party (3000 igraca) i stvarno je fenomenalno (bilo i) izgledalo ! :banana:

http://farm4.static.flickr.com/3224/2814587825_623cae4b2f_b.jpg

http://www.landschaftspark.de/img/event-location/geblaesehalle-1.jpghttp://www.landschaftspark.de/img/event-location/foyer-2.jpghttp://www.landschaftspark.de/img/event-location/giesshalle-1.jpghttp://www.landschaftspark.de/img/event-location/kraftzentrale-1.jpghttp://www.landschaftspark.de/img/event-location/foyer-1.jpghttp://www.landschaftspark.de/img/event-location/kompressorenraum-1.jpg

http://www.landschaftspark.de/en/eventlocations/index.html

liman_drzava
January 26th, 2009, 03:47 PM
^^ :bow: E o tome sam prichao! Nemci... :cheers:

Novosadian
January 26th, 2009, 04:28 PM
E, to bi bio posao! Ovo u Duizburgu je sjajno, posebno unutra, a ova nasa industrija izgleda bolje spolja.

Sawovsky
January 26th, 2009, 04:30 PM
O M G daj ljudi poshaljite to tamo gradskim vlastima!

makimax
January 26th, 2009, 06:34 PM
Covece,ali to dobro izgleda :nuts: !

neusatz!
January 26th, 2009, 06:46 PM
OK, nemojte da maštate. Konkretni projekti koji se realizuju su ok, ono šta bi mi voleli... to je lični doživljaj koji ne govori o stvarnom stanju stvari u gradu. Da li neko zna da li će se rušiti zgrada gde je bilo Jugodrvo na uglu kisačke i preko puta Trga Marije Trandafil? To je ona visoka, mislim zelena , zgada, a kad se iz Kisačke udje u tu ulicu pored nje su porušene kuće. Tu nema trotoara, a tuda izlaze vatrogasna vozila, tako da me interesuje da li će se tu ulica proširivati?

Sawovsky
January 26th, 2009, 07:15 PM
OK, nemojte da maštate. Konkretni projekti koji se realizuju su ok, ono šta bi mi voleli... to je lični doživljaj koji ne govori o stvarnom stanju stvari u gradu. Da li neko zna da li će se rušiti zgrada gde je bilo Jugodrvo na uglu kisačke i preko puta Trga Marije Trandafil? To je ona visoka, mislim zelena , zgada, a kad se iz Kisačke udje u tu ulicu pored nje su porušene kuće. Tu nema trotoara, a tuda izlaze vatrogasna vozila, tako da me interesuje da li će se tu ulica proširivati?

Da, ali znash koliko bi ovako neshto upotpunilo turistichku ponudu grada, da se eto recimo tradicionalno svake godine posle exita organizuje veliki lan party, pod imenom "ENTER" naprimer, jer veliki broj tih ljudi koji dodje na exit su verovatno i gejmeri, pa bi to dodatno zadrzalo ljude i privuklo nove,a Novi Sad bi se dodatno promovisao kao grad mladih ljudi i modernih tokova.

Zamisli onakav ambijent sa ovih slika u tim pogonima!

neusatz!
January 26th, 2009, 07:23 PM
Da, ali znash koliko bi ovako neshto upotpunilo turistichku ponudu grada, da se eto recimo tradicionalno svake godine posle exita organizuje veliki lan party, pod imenom "ENTER" naprimer, jer veliki broj tih ljudi koji dodje na exit su verovatno i gejmeri, pa bi to dodatno zadrzalo ljude i privuklo nove,a Novi Sad bi se dodatno promovisao kao grad mladih ljudi i modernih tokova.

Zamisli onakav ambijent sa ovih slika u tim pogonima!

Sve je to super, svi bi mi voleli od naših gradova da naprave futurističke idile, ali nažalost to se neće dogoditi. Ima dovoljno projekara koji se već realizuju, juče naPark Sitiju rade punom parom po kiši recimo...hajde da vidimo štaseradi, šta počinju da rade, a šta završavaju?

Sawovsky
January 26th, 2009, 08:01 PM
^^Shto je najbolje od svega, ovo u Nemachkoj je chista kreativnost, nikakav luksuz i totalno ne bi bilo skupo da se realizuje u Novom Sadu.

everson
January 26th, 2009, 08:21 PM
^^ Od gejmera nema masne provizije ;)

liman_drzava
January 26th, 2009, 08:31 PM
^^Shto je najbolje od svega, ovo u Nemachkoj je chista kreativnost, nikakav luksuz i totalno ne bi bilo skupo da se realizuje u Novom Sadu.

Nisam hteo da bacam hejtu, nego se nerviram sam sa sobom ceo dan, ali... Josh ranije sam totalno ispizdeo kad sam chuo da je to gotova stvar i da se gradi taj mall, ali sve se nada chovek. Em mrzim te copy/paste mallove i gadi mi se kako ih turaju gde stignu (i preko chega stignu), a kao vrhunac - srushiti Azotaru, a pored cje biti i Delta City... :bash: Shta oni zamishljaju ko cje sve tu kupovati? I chemu to??? Goddam! Shta cje Novi Sad dobiti, a da nema i da mu treba? Samo cjemo nepovratno izgubiti! A Azotara je stvarno sjajna za kakvav god poduhvat, i kad vecj postoji morala bi se sanirati i transformisati. Mi nemamo ni koncertnu dvoranu!? Alo! Da ne pricham u shta bi josh moglo da se pretvori. Strashno je rushiti tako stihijski, zbog lokacije. Samo u jadnoj tranzicijskoj zemlji ovo mozhe da se radi, i naravno da se nema pameti za kulturu i turizam! Da citiram mog dedu: Puc'o bi! :gaah: Stidi se Novi Sade, ti vishe nisi urban grad :fiddle:

everson
January 26th, 2009, 10:01 PM
Bas sam pre neki dan prolazio tuda i shvatio kako to fantasticno izgleda!
Al, jbg, ovo je Srbija, balkanska zemlja u tranziciji ... ne treba ocekivati da ce nesto pametno uraditi, s obzirom da vazi pravilo 'kolko sam ja tu $ dobar' ...

Sawovsky
January 26th, 2009, 10:06 PM
Neka poshalje neko predlog vlastima ako nije kasno, ajde novosadjani ozbiljan sam!

Ali je to vec neko kupio? :(

raqn
January 26th, 2009, 10:48 PM
Neka poshalje neko predlog vlastima ako nije kasno, ajde novosadjani ozbiljan sam!

Ali je to vec neko kupio? :(

Predlog vlastima bi bilo gubljenje vremena, jedini način da se ovo zaustavi je da se mediji angažuju.

liman_drzava
January 26th, 2009, 11:01 PM
Koliko se ja secjam iz pisanija ovde, ta lokacija je prodata josh ranije jer je firma prsla, i buducji investitor planira mall sa sve marinom. Ne znam po kom sad osnovu bi se moglo protestovati kad je to vecj zatvoreno, i kako bi se eventualno obeshtetili ulagachi? Btw, NS glas javnosti ne postoji, ovde se ljudi ni u svom razredu ne znaju dogovoriti i organizovati, a kamoli na krupnijem planu... :ohno:

everson
January 26th, 2009, 11:46 PM
Btw, NS glas javnosti ne postoji, ovde se ljudi ni u svom razredu ne znaju dogovoriti i organizovati, a kamoli na krupnijem planu... :ohno:

Ako mislis da je NS po tome specifican - varas se ...

Goxy
January 27th, 2009, 11:19 AM
Veliki mlin je izvucen iz tog najveceg hangara do kackog mosta.
Secam se kao kroz maglu da ce na toj lokaciji da grade amerikanci+izraelci veliki kompleks trznih centara, bioskop, bazen itd.
Sve od kackog mosta (azotara, bivsa carina...) pa do danubiusa mislim da je bila rec o lancu TARGET ali nisam siguran!!!

posmatrac
January 27th, 2009, 08:19 PM
Azotaru, tj. Argohem je kupila Delta i rusi je delta. Tamo ce biti njihov soping mol, manji nego u BGD,,ali bice svega.

liman_drzava
January 27th, 2009, 08:53 PM
Azotaru, tj. Argohem je kupila Delta i rusi je delta. Tamo ce biti njihov soping mol, manji nego u BGD,,ali bice svega.

Ne, Delta je uela sve oko Tempa, znachi preko puta, i tu cje biti Delta City, a ovo je druga kompanija 100%. Inache, ceo taj deo i jeste predvidjen za trgovachko/sportski, pa se time sve oprvdava. Bile su skice ranije na ovom threadu, neko je lepo u GE oznachio granice shta je chije, ali ovo definitivno nema veze sa Deltom, nego sa tim judeo-amerima...

neusatz!
January 28th, 2009, 12:10 AM
U četvrtak sastanak zainteresovanih strana i gradskih struktura, temarazgovora aerodrom na Čeneju ...
Ove godine bi trebalo da se krene u izradu projekta uredjenja oslobodjene površine izmeštanjem stanice sa Riblje pijace...Trifkovićev Trg i planirani polukruni trg iza pozorišta gde je sad garaža niko i ne pominje...

PlanAktStatus
January 28th, 2009, 01:47 AM
U četvrtak sastanak zainteresovanih strana i gradskih struktura, temarazgovora aerodrom na Čeneju ...
Ove godine bi trebalo da se krene u izradu projekta uredjenja oslobodjene površine izmeštanjem stanice sa Riblje pijace...Trifkovićev Trg i planirani polukruni trg iza pozorišta gde je sad garaža niko i ne pominje...

pa izvestavaj...

bilo bi lepo kad bi nekom, kao sledeci korak, palo na pamet da podrzi pokrivanje grda i okoline nekiim WiFi ili slicnim. yo bi uvecalo "appeal" grada znacajno
ko pre krene pre ce biti na cilju, a krenuti ranije je sasvim ok
a onda i metan ("gas", CNG) za gradske autobuse (i sve ostale).....

ivan21000
January 28th, 2009, 02:47 AM
Školi "Milan Petrović" 300 miliona dinara
Novinar: N.R, Fotoreporter:

Izgradnja nove Škole za osnovno i srednje obrazovanje za decu sa smetnjama u razvoju "Milan Petrović" trebalo bi da počne najkasnije u aprilu. Kako objašnjavaju u "Poslovnom prostoru", koji će finansirati ove radove, završene su gotovo sve pripreme za početak gradnje. Ostalo je još da gradska uprava raspiše konkurs za izvođača radova, nakon čega realizacija projekta može početi. Objekat će se graditi na Novom naselju, a zemljište za ovu namenu obezbedio je Zavod za izgradnju grada. Prema projektu, biće to zgrada P+1 sa oko 7.500 metara kvadratnih.

Zamenik direktora "Poslovnog prostora" Marko Cvijan rekao je za GL kako očekuje da će veći deo građevinskih radova biti završen ove godine, a za ovu namenu preduzeće planira da izdvoji 330 miliona dinara. Inače, ukupna vrednost nove škole je oko 450 miliona dinara. Ideja o izgradnji, prema rečima Cvijana, potekla je od same škole.

– Zbog velikog broja učenika različitog uzrasta i tipa ometenosti, škola ima potrebu da na jednom mestu razvija programske aktivnosti kako bi udovoljila potrebama dece. Naime, problem je u tome što je škola "Milan Petrović" na 13 različitih lokacija. Pritom je polovina tog prostora, po urbanističkom planu, predviđena za rušenje kako bi se zemljište moglo privesti nameni. Stoga smatramo da je neracionalno i nesvrsishodno ulagati u renoviranje i saniranje objekata koji su za rušenje – objašnjava Cvijan.

To je i navedeno u zahtevu škole "Milan Petrović" upućenom "Poslovnom prostoru", gde piše da je hroničan problem rada ove specijalizovane obrazovne ustanove nedostatak prostora, tim pre što su pojedine kuće predviđene za rušenje te je neophodno izgraditi nov objekat.

Pored ovog projekta, "Poslovni prostor" ove godine planira i završetak druge faze radova na zgradi Kulturnog centra grada, za šta će biti izdvojeno 50 miliona dinara, kao i dogradnju jednog sprata na objektu Centra za socijalni rad u ulici Zmaj Ognjena Vuka. Vrednost ove investicije je 13,4 miliona dinara.

posmatrac
January 28th, 2009, 03:10 PM
Ne, Delta je uela sve oko Tempa, znachi preko puta, i tu cje biti Delta City, a ovo je druga kompanija 100%. Inache, ceo taj deo i jeste predvidjen za trgovachko/sportski, pa se time sve oprvdava. Bile su skice ranije na ovom threadu, neko je lepo u GE oznachio granice shta je chije, ali ovo definitivno nema veze sa Deltom, nego sa tim judeo-amerima...

Kad napisem Delta, mislima na Miskovica. Tako da sad kako mu se zovu sve ofsor firme koje kupuju mislim da niko ziv sem njega ne zna..ono sto sam cuo u Urbisu je da su izmene regulacionog plan tog placa koji ide na sledecu skupstinu grada radili zbog Miskovica,a ne zbog nekih "judeo-amera" ili drugih stranaca....

liman_drzava
January 28th, 2009, 04:05 PM
Kad napisem Delta, mislima na Miskovica. Tako da sad kako mu se zovu sve ofsor firme koje kupuju mislim da niko ziv sem njega ne zna..ono sto sam cuo u Urbisu je da su izmene regulacionog plan tog placa koji ide na sledecu skupstinu grada radili zbog Miskovica,a ne zbog nekih "judeo-amera" ili drugih stranaca....

Heheh... Pa onda ti znash vishe nego shto bi trebalo :) Sigurno se secjam da je Delta posle odustajanja od lokacije za DC na Bulevaru dijagonalno od Merkatora, uzela sve oko Tempa, a javnosti je bio spominjan taj neki "judeo-americhki" (:hilarious, stvarno je glupo!) lanac koji planira mega-giga mall na lokaciji Azotare. Sad, naravno da su sve kombinacije mogucje... :nuts:

ivan21000
January 28th, 2009, 06:19 PM
Novi Sad uskoro dobija novu termoelektranu-toplanu
28.01.2009. - 02:36

TENDER Državni sekretar u Ministarstvu energetike Srbije Nikola Rajaković najavio je da će uskoro biti raspisan tender za gradnju nove termoelektrane-toplane u Novom Sadu. Prema ranijim najavama poslovodstva „Panonskih termoelektrana”, tender za gradnju gasno-parnog bloka termoelektrane-toplane u Novom Sadu, snage 480 megavati električne i 300 megavati toplotne snage, trebalo bi da bude raspisan u januaru. Poslovodstvo je navelo da bi nova termoelektrana-toplana, vredna 200 miliona evra, trebalo da bude izgradena do 2012. ako na tenderu bude izabran strateški partner. Rajaković je rekao da će tender biti raspisan „za koju sedmicu, čak možda i za koji dan”.

Veternik
January 28th, 2009, 09:26 PM
Novi Sad uskoro dobija novu termoelektranu-toplanu

Da li je to ona ista termoelektrana-toplana, za koju je Maja potpisala ugovor, pre 3 godine? :ohno::ohno: ako se dobro secam gradili su je iza rafinerije... pa koga oni non-stop lazu? dokle vise ta prazna obecanja???

posmatrac
January 29th, 2009, 04:50 PM
Da li je to ona ista termoelektrana-toplana, za koju je Maja potpisala ugovor, pre 3 godine? :ohno::ohno: ako se dobro secam gradili su je iza rafinerije... pa koga oni non-stop lazu? dokle vise ta prazna obecanja???

ne nije to ta majina..nego rekonstrukcija postojece sa gradnjem novog bloka

Goxy
January 30th, 2009, 11:34 AM
Pre par dana sam pitao vozaca Viskolovih kamiona koji svaki dan nasipavaju teren prema Rumenki sa leve strane iz pravca Novog Sada, sta ce biti tu!
Odgovor je bio Kvantaska pijaca!!!
Pa sad ne znam imali ko informaciju da se slucajno nije Miskovic umesao prste i u prostor sadasnje kvantaske pijace, da je sto pre iseli pa da napravi 584-ti shoping mall u Novom Sadu????? :ohno:

Veternik
January 30th, 2009, 11:42 AM
^^

koliko se ja secam, kvantaska pijaca ce se seliti na neku lokaciju prema zrenjaninu... iza kacke petlje. Tamo treba da se gradi velika zelena pijaca, za snabdevanje cele Vojvodine. I to je bilo najavljeno za 2011, cini mi se. ali kako se sve odvija kod nas, ovo ne bi bilo nista novo... ipak i Miskovic ima svoje potrebe :bash:

Kot Behemot
January 30th, 2009, 12:06 PM
^^ čekaj, zar nije trebala da se gradi kombinovana pijaca, kvantaš+najlon (veletržnica?!?) negde na budućoj severnoj obilaznici? Ako to nisam sanjao onda mi je Goxy-jeva informacija skroz logicna...

Veternik
January 30th, 2009, 02:53 PM
moguce je, ali ja sam citao pre nekih godinu dana, u dnevniku, da ce se ona nalaziti na putu za zrenjanin... tada je razlog bio povezivanje sa auto putem, ali ako se izgrade servisne saobracajnice uz auto put, onda je i ova lokacija dobra.

posmatrac
January 31st, 2009, 01:13 AM
bio u cetvrtak pres u trznici i pitali direktora bajica novinari o veletrznici i on rekao da jos nista nije dogovreno i da imaju 3 parcele o kojima razmisljaju..nije hteo da kaze koje..samo je navo da nije sredjeno finasiranje projekta..sto kako je ekonomska kriza i nije cudno jer gde sad graditi veletrznicu i ulagati par stotina miliona, a proizvodnja i kupovina opadaju, tako da ce iygleda postojeca i dalje biti na istom mestu

caki
January 31st, 2009, 04:35 PM
Matijevic izgleda odlucio da krene da gradi objekat na uglu jevrejske i bul.Mihajla Pupina,postavljena je zastitna ograda

posmatrac
February 1st, 2009, 12:18 AM
po milioniti put o postanskoj stedionici

Vredni placevi skriveni na starim gradilištima
Autor: Ž. Bogosavljević | Foto:J.Jarić | 31.01.2009. - 10:19
NOVI SAD - Zavod za izgradnju grada godinama ne uspeva da sudskim putem preuzme zemljište i nezavršenu zgradu Poštanske štedionice na novosadskom Pozorišnom trgu. Ni posle rešenja iz 2006. i 2007. godine, grad nije povratio 596 kvadrata objekta koji se gradi 20 godina, jer su se na odluku Gradske uprave za komunalne poslove Ministarstvu finansija žalili PTT Srbija i suinvestitori.
- Ovi postupci su dvostepeni, što znači da ih na drugoj istanci rešava Ministarstvo finansija. Pošto je gradnja objekta Poštanske štedionice započeta, nadležno Ministarstvo je naložilo da se proceni u kojoj je fazi gradnja zgrade i koliko je za nju utrošeno – kažu u Zavodu za izgradnju grada. Gradnja zgrade je počela 1988. godine, kada su pravni prethodnici Zavoda za izgradnju grada, PTT saobraćaj Srbije i Poštanske štedionice, potpisali ugovor o davanju placa. Radovi su počeli pet godina kasnije, a kao suinvestitor uključio se „Investdom”.
Sredinom devedestih radovi su prekinuti, a Novosađani su posle toga na toj lokaciji mogli da vide samo građevinske skele i započete radove. Lokalna vlast je, pozivajući se na zakon, prema kojem svaki objekat mora da bude završen u roku od dve godine, pokrenula postupak da se parcela vrati gradu.
Prvo rešenje o oduzimanju lokacije doneto je 2006. godine, ali je na njega uložena žalba u kojoj su Pošta, Poštanska štedionica i „Investdom” naveli da je zgrada građevinski završena, ali da tehnički pregled zgrade nije urađen zbog krađe stolarije 2004. godine.
Ministarstvo je usvojilo žalbu i naložilo veštačenje. Krajem 2007. godine utvrđeno da objekat nije završen pa ne može dobiti upotrebnu dozvolu i na osnovu toga je Gradska uprava poništila pravo korišćenja zemljišta.
Dok ovaj postupak traje u nedogled Zavod za izgradnju grada je uspeo da povrati neke lokacije od investitora koji nisu završili objekte.Tako je Duvanskoj industriji Niš poništen zakup placa na lokaciji Male privrede u Bistrici. Ta parcela je na javnom nadmetanju ustupljena DOO „Res trade”. Na istoj lokaciji je oduzet plac od DOO „Security” i dodeljen na javnom nadmetanju DOO „Univerzal”.
Posle isteka roka za izgradnju, poništena je dodela placa „Mc donald´s-u” u Bulevaru Jaše Tomića.

liman_drzava
February 1st, 2009, 02:14 PM
po milioniti put o postanskoj stedionici
Prvo rešenje o oduzimanju lokacije doneto je 2006. godine, ali je na njega uložena žalba u kojoj su Pošta, Poštanska štedionica i „Investdom” naveli da je zgrada građevinski završena, ali da tehnički pregled zgrade nije urađen zbog krađe stolarije 2004. godine.

:hilarious Kako grbave! Napravishe nam ruglo od grada, i josh se sprdaju... Sramota, kakva drzhava :bash:

liman_drzava
February 2nd, 2009, 05:06 PM
Pronashao sam kljucheve od krova pa sam odmah otishao da bacim pogled kako napreduje Park City :banana: Radi se punom parom :cheers:
http://img407.imageshack.us/img407/633/img0108oz6.jpg

A evo i zanimljiva panorama Limanskog parka, ovako bez lishcja se mogu videti uradjene staze i gde je shta posecheno/poshumljeno:
http://img135.imageshack.us/img135/9852/img0107tu4.jpg

podvodni
February 2nd, 2009, 07:01 PM
tek iz ove perspektive se vidi da je park city bas - city :)

urbaNS
February 3rd, 2009, 01:31 AM
Super su ti slike Park City-a, nisam davno prolazio tuda brzo rade, svaka im cast. Vidi se da ce zgrada na uglu biti dosta visoka sto mi se svidja (izgradili su tek 3 etaze iznad prizemlja a planirano je 7-8). Zavidim svakom ko ce da ima gajbu u ovom kompleksu.

http://www.parkcity.rs/impress.html

Dokle je stigla Irska zgrada?

Majevčan
February 3rd, 2009, 01:42 AM

E ovo vec lici na nesto:banana:

smokiboy
February 3rd, 2009, 03:47 AM
liman_drzava, odlične slike. Jel to slikano sa Narodnog fronta 22?

neusatz!
February 3rd, 2009, 03:54 PM
Dobro, u konkretnom sluchaju se ne pravi poslovni centar grada u sred bloka, u pitanju je moderna verzija Commija ispred pravih old-school Commija, i nemoj ih nazivati rushevinama, to sve ima svoju vrednost i mesto u gradu!

Poslovni centra grada je planiran da bude, u užem smislu, deo oko Futoške pijace
koja je bila u planu da se sasvim drugačije renovira, da bude zatvorena, a pored njeda bude tržno-posliovni centar na nekoliko spratova i sa podzeknom garažom.Ceo Bulevar se sa koncentracijom banaka u stvari pretvara u poslovni centar, u koji su trebalo da se uklope SPENS, planirana zgrada oibjedinjenih gradskih službi iza njega i Delta Kula/Delta Siti, sve do Naftagasa. Park Siti je na obodu tog poslovnog centra, a vidimo da su i oko muzeja mahinacije jer bi i od Kineske četvrti da prave jedan blok poslovne namene. To sve Limanu daje jednu posvenovu dimenziju stavljajući ga tik do poslovne zone grada...

liman_drzava
February 3rd, 2009, 04:16 PM
Poslovni centra grada je planiran da bude, u užem smislu, deo oko Futoške pijace
koja je bila u planu da se sasvim drugačije renovira, da bude zatvorena, a pored njeda bude tržno-posliovni centar na nekoliko spratova i sa podzeknom garažom.Ceo Bulevar se sa koncentracijom banaka u stvari pretvara u poslovni centar, u koji su trebalo da se uklope SPENS, planirana zgrada oibjedinjenih gradskih službi iza njega i Delta Kula/Delta Siti, sve do Naftagasa. Park Siti je na obodu tog poslovnog centra, a vidimo da su i oko muzeja mahinacije jer bi i od Kineske četvrti da prave jedan blok poslovne namene. To sve Limanu daje jednu posvenovu dimenziju stavljajući ga tik do poslovne zone grada...

Ma nishta to nije sporno, samo je ispalo da se divljachki gradi poslovni kompleks u sred bloka "u skladu sa balkanskom tranzicijom", shto nije tako - u prizemlju cje biti poslovni deo (normalno), a ostalo je za stanovanje. Od Delta Cityja se odustalo na to toj lokaciji kod Spensa, ali da je to izuzetan plac za novi poslovni deo, sa sve bez stadiona, slazhem se i prichao sam o tome :)

liman_drzava
February 3rd, 2009, 05:11 PM
Trotoar cje biti normalne propisane shirine kao shto je i u okolini, a za travu i saksije - pravac park preko puta... Evo na slici iz ptichije perspektive:
http://img17.imageshack.us/img17/9046/img01082222xe4.jpg

edit: Sorry neusatz, nisam video da si u medjuvremenu pojasnio situaciju. I da, Oslo bash i nije neki velik grad, po mojim kriterijumima :)

ivan21000
February 3rd, 2009, 05:15 PM
Na mestu Agrohema Ameri grade tržni centar
Novinar: D. Ig, Fotoreporter:

Savet za urbanizam, poslovni prostor i stambena pitanja Skupštine grada jednoglasno je na jučerašnjoj sednici usvojio odluke o izradi četiri plana detaljne regulacije. Najzanimljivije su izmene i dopune plana detaljne regulacije "Sever 3", koje podrazumevaju da se zemljištu gde se nalazi "Agrohem" menja namena i omogućuje izgradnja tržnog centra. Planirani kompleks, koji će se graditi nakon rušenja "Agrohema", sastojaće se od dva prostorno povezana objekta – tržnog centra i garaže, spratnosti VP+1, uz mogućnost povećanja do VP+2 u pojedinim delovima, i to na maksimalnih 30 odsto površine. Drugu celinu ovog regulacionog plana čini kompleks "Centroslavije", gde će se graditi tržni centri i poslovni objekti.

Kako je "Građanski list" pisao još minulog proleća, najzad će se rušiti najveći novosadski ekološki zagađivač – fabrika veštačkog đubriva "Agrohem", a na njenom mestu trebalo bi da nikne tržni kompleks kakav nije viđen u Srbiji, koji će graditi američka kompanija na prostoru od 6,42 hektara građevinskog zemljišta. Budući objekat biće veličine oko 80.000 metara kvadratnih poslovnog prostora. Prema projektu, tržni centar će građanima nuditi trgovinske usluge u megamarketu, raznim prodavnicama i buticima. Međutim, ono što je kod nas neviđeno to je što će ovaj centar imati niz dodatnih zabavnih sadržaja, kuglanu i slične sportsko-rekreativne ponude. Promena plana uklapa se u Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2021. godine, kojim je predviđeno da ulaz u grad ima upravo trgovinsku ponudu, a da se industrija i zagađivači životne sredine potpuno izmeste iz naselja.

Drugi tržni kompleks u okolini "Tempa" gradiće "Delta holding". Na toj lokaciji trebalo bi da se gradi tržni centar s opremom za kuću i bašte i alatom, nešto slično onome što nudi slovenački "Merkur", ali će ovaj objekat biti dvaput veći od slovenačkog, a spratnost je P+2. U planu je i otvaranje auto-salona "Verano motorsa".

– Decenijama pokušavamo da izmestimo najvećeg zagađivača i drago mi je da će ovaj plan biti usvojen jer ovo je zdrav način da iselimo ekološku pretnju. Izgradnja podzemne garaže nije moguća zbog zaštitnog nasipa i pruge i jasno je definisano koliko objekat mora biti udaljen od obale kanala DTD – rekao je direktor "Urbanizma" Aleksandar Jevtić.

Pored ovog plana, u izradu su otišli i planovi detaljne regulacije Šumica 1 i 2, ulaznog pravca kod Gradskog groblja i ulaznog pravca uz Rumenački put.

Vrtić umesto poslovnog objekta

Savet juče nije razmatrao izmene regulacionog plana blokova između Radničke, Stražilovske i Bulevara cara Lazara iako će se ova tačka po hitnom postupku naći na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine grada. Članovi saveta nisu imali materijal pa nisu ni raspravljali o ovoj tački. Po Jevtićevim rečima, najvažnija izmena je to što će se umesto poslovnog objekta na Bulevaru cara Lazara pored perionice kola graditi vrtić "Radosnog detinjstva". Takođe, urađena je korekcija za planirani poslovni prostor u Radničkoj ulici jer Generalni urbanistički plan daje mogućnost do 30 odsto izgradnje za stanovanje.

neusatz!
February 3rd, 2009, 05:22 PM
Drugi tržni kompleks u okolini "Tempa" gradiće "Delta holding". Na toj lokaciji trebalo bi da se gradi tržni centar s opremom za kuću i bašte i alatom, nešto slično onome što nudi slovenački "Merkur", ali će ovaj objekat biti dvaput veći od slovenačkog, a spratnost je P+2. U planu je i otvaranje auto-salona "Verano motorsa".

Što znači da Mišković verovatno nije odustao od izgradnjne novosadskog Delta Sitija kod SPENS-a, ili na nekom drugom mestu?

Podgoricanin
February 3rd, 2009, 05:22 PM
Prvo, pogledajte dobro sliku zbog koje je rasprava i počela:

To što je u pitanju gradilište ne skreće valjda toliko pažnju sa činjenice da, kad se uporedi sa dužinom auta ili širinom saobraćajne trake, trotoar ima barem 6-7 metara širine, sa sve drvoredom!

To je jedan sasvim dovoljan prostor za pješake, nikakva skučenost! E sad, to što se skuplje zemljište efikasnije koristi, pa nema omanje šume i par redova parkinga između ulice i zgrade, nije ništa loše! Uglavnom, ja volim veći stepen izgrađenosti u širem centru grada, a razbacano može da bude na periferiji.

liman_drzava
February 3rd, 2009, 05:29 PM
Što znači da Mišković verovatno nije odustao od izgradnjne novosadskog Delta Sitija kod SPENS-a, ili na nekom drugom mestu?

Pa sad sam i ja u chudu?! Koliko se secjam, josh od priche oko one hale koja je trebala da dodje na to mesto, nije mu se dozvolilo da radi DC kod Spensa, te je preshao na Tempo, a sad vidimo da cje graditi samo "DeltaBauhaus", a ne DC... Bolje i da nemamo DC, nego da oskrnave Bulevar sa trzhinim centrom. A za ove "judeo-amere" - :soapbox:! Ne znam da li cju ikada prezhaliti azotaru, ma kako da projekat bude dobar...

liman_drzava
February 3rd, 2009, 06:28 PM
Evo pocheli radovi na tribini... Slikano danas:
http://img19.imageshack.us/img19/74/img0121mr7.jpg

http://img19.imageshack.us/img19/2281/img0124dh9.jpg

http://img525.imageshack.us/img525/9028/img0125mv6.jpg

http://img509.imageshack.us/img509/5110/img0126gi1.jpg

ivicasu
February 3rd, 2009, 09:48 PM
Gde si molim te ovu sliku iskopao, umro samod smeha :lol::lol::lol: Skroz je odbra scena...

http://img3.imageshack.us/img3/9312/nasukanibrod01nstzj5.jpg

liman_drzava
February 3rd, 2009, 10:13 PM
Gde si molim te ovu sliku iskopao, umro samod smeha :lol::lol::lol: Skroz je odbra scena...

Zato sam i stavio :lol: Evo nastavak, opshta drama je bila na Bulevaru, nekom liku ispala ladja sa prikolice :nuts:
http://img16.imageshack.us/img16/5808/nasukanibrod02nstaf2.jpg
Stvarno se ne secjam gde sam ih povukao, mozhda neke flickr galerije ili tako neshto, nadam se da se autor necje ljutiti... :cheers:

posmatrac
February 4th, 2009, 01:46 AM
Brod je Ivanka i mislim da je gornja moja slika sa neta...

pogledacu da nadjem u arhivi kad je bilo i gde sam okacio sve slike..

podvodni
February 4th, 2009, 02:00 AM
@liman
nece autor, ali hoce sergio-m :)
secam se ovoga... odlicne fotke... dokaz da je novi sad najmediteranskiji panonski grad :)

Singidunum
February 4th, 2009, 03:41 PM
Kontradikcije oko očuvanja simbola grada
Zaštita Tvrđave ne mora da čeka iseljenje kasarni (http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=77421)
Autor: Žarko Bogosavljević | 04.02.2009. - 11:56

NOVI SAD - Petrovaradinska tvrđava će još godinama morati da čeka upisivanje na preliminarnu listu svetske kulturne baštine, a potom i zaštitu Uneska jer je, sem izjava političara i zaštitara da je to njihova želja, malo šta urađeno na tom projektu. Pored toga, i stavovi gradskih čelnika se dijametralno razlikuju: dok u Gradskoj kući tvrde da je elaborat o zaštiti već prosleđen republičkim službama, predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović kaže da on nikada nije ni urađen.

Jovanović kaže da će pokrenuti inicijativu da grad osnuje komisiju čiji će jedini zadatak biti da pripremi uslove da se Tvrđava kandiduje za zaštitu svetske organizacije. Na ovaj potez se, objašnjava on, odlučio jer „niko ne radi na tome, a priče da je osnovni problem iseljavanje vojske samo izgovor”, pošto je to jedna od poslednjih faza u celom postupku. Šef gradskog parlamenta napominje da čak ni elaborat, zbog čijeg izostanka je Tvrđavi smanjen stepen zaštite 2007. godine, još nije urađen.

- Po pitanju stavljanja Tvrđave na listu svetske baštine se ništa ne dešava. Jednostavno ništa. Imamo neke priče da je tu vojska sporna ili da je republička komisija za saradnju sa Uneskom namerno Tvrđavu svrstala u kategoriju kulturnog dobra od velikog značaja umesto od izuzetnog značaja, a zapravo je potrebno uraditi veliki naučnoistraživački posao da bi se dotle stiglo - kaže Jovanović.
Prema njegovim rečima, do kandidovanja na listu svetske baštine potrebna su i značajna ulaganja u Tvrđavu, koji se posle mogu vratiti novcem ubiranim od poseta turista.
On navodi da grad mora da požuri jer se može desiti da se vojska i potpuno iseli, a da grad nema sve što je potrebno da Tvrđava bude kandidovana za zaštitu Uneska.
S druge strane, u Gradskoj kući imaju sasvim druge informacije o stavljanju jedne od najbolje očuvanih fortifikacionih objekata u svetu na listu svetske baštine. Šef kabineta gradonačelnika Aleksandar Bašić kaže da Novi Sad preduzima „određene korake”, a da je elaborat - urađen.
- Sprovodi se postupak pred republičkom komisijom koja Unesku dostavlja predloge za stavljanje na listu. Ne znam tačno kada, ali elaborat je poslat za Beograd i čeka se na odluku da bude stavljen na listu objekata od izuzetnog značaja. Grad takođe pregovara i sa Vojskom Srbije i Ministarstvom odbrane o iseljavanju njihovih objekata - naveo je Bašić.
Prema ranijim izjavama gradskih čelnika poznato je i da je Vojska izrazila spremnost da u prvom krugu napuštanja kasarni i drugih prostora bude iseljena kasarna na Trandžamentu koja je većim delom prostoru Tvrđave, dok o Vojnoj bolnici i objektima u okolini još nije postignut jasan dogovor. Inače, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Milan Ćeran nije imao vremena da za „Blic” kaže ni da li je elaborat koji je trebalo da bude urađen još 2007. godine završen ili nije.

Dokumentacija u arhivu u Beču
- Navodni elaborat, koji je nedostajao 2007. kada je nacionalna komisija za saradnju sa Uneskom smanjila stepen zaštite do danas nije urađen. Osim toga, to nije jedini dokument koji nam je potreban. Novi Sad mora da prikupi građu koja će pokazati istorijski, arhitektonski, etnološki, arheološki i uopšte kulturološki značaj tvrđave. Mnogi i ne znaju da Novi Sad skoro da nema nijedan dokument o Tvrđavi i zato se mora ići u ratni arhiv u Beču. Potreban je multidisciplinarni pristup i to ne može da uradi samo gradski Zavod za zaštitu spomenika, nego i Muzej grada, Istorijski arhiv i drugih gradskih, pokrajinskih i republičkih institucija, kao i svih koji mogu da pomognu, poput naših prijatelja iz italijanskog grada Ferare, koji već ima objekte na listi svetske kulturne baštine - kaže Aleksandar Jovanović.

Neophodno vraćanje autentičnog izgleda
Postupak za stavljanje spomenika na listu svetske baštine traje nekoliko godina, pa čak i decenija. Sem što je potrebno pripremiti dokumentaciju koja će dokazati kulturološko-istorijski značaj spomenika, stavljanje na listu podrazumeva i velika ulaganja u njegovo održavanje, a pre svega i potvrdu da je objekat zadržao izgled kakav je bio kad je sagrađen. Ovo bi značilo da bi grad morao da zida objekte srušene proteklih decenija, ali i da sruši novosagrađene. Ulaganja bi se gradu vratila jer bi mogao da se naplaćuje ulaz na Tvrđavu, jer ovaj objekat godišnje obiđe desetine hiljada ljudi, ne računajući posetioce „Egzita”.

ivan21000
February 4th, 2009, 05:39 PM
Pavličić: Pare od NIS-a samo za kapitalne gradske projekte
A. Vukovac - 04.02.2009. - 02:02
Govorimo o izgradnji mostova, prečistaču otpadnih voda, gradskoj deponiji...
Od 400 miliona evra koliko je ruska kompanija „Gaspromnjeft“ uplatila za kupovinu Naftne industrije Srbije, 200 miliona bi trebalo već danas da se nađe u pokrajinskom budžetu. Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić za „24 sata“ kaže da će taj novac u Novom Sadu biti investiran isključivo u kapitalne projekte.

INVESTICIJE - Novi Sad se opredelio da se u narednom periodu baviti prioritetnim projektima, koji imaju važnost ne samo za naš grad, već i za Pokrajinu, pa i celu državu. Govorimo o izgradnji mostova, prečistaču otpadnih voda, gradskoj deponiji, Somborskom bulevaru, izgradnji zgrade gradske uprave u Radničkoj broj 2, otkupu zemljišta od Vojske Srbije, izgradnji tunela kroz Frušku goru i gradskoj marini. Neki od projekata su već započeti, a neki su u fazi planiranja - kaže Pavličić.

Put Temišvar- Novi Sad-Ruma
Izvršno veće Vojvodine odlučilo je da izradi studiju opravdanosti s generalnim projektom za put Temišvar-Novi Sad-Ruma. Tender je raspisan i očekuju se ponude. Tada će se znati ko će raditi studiju opravdanosti i generalni projekat, u kojem roku i po kojoj ceni. U sklopu projekta radiće se i tunel kroz Frušku goru.
Procenjena vrednost radova: nepoznato.

Centralni prečistač otpadnih voda
U toku je i izrada idejnog projekta za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda na levoj obali Dunava kod Novog Sada. Prečistač će se graditi severoistočno od Novog Sada, u području radne zone Sever IV uz autoput Beograd-Subotica i stari put Novi Sad-Kać, na parceli od oko 20 hektara.
Procenjena vrednost radova:
Od 15 do 100 miliona dinara.

Somborski bulevar
Jedan od najvećih projekata ZIG-a za ovu godinu je izgradnja dela saobraćajnice budućeg Somborskog bulevara. Reč je o trasi od raskrsnice Futoškog puta sa Bulevarom kneza Miloša do ulice Jožef Atile, u dužini od oko 1.850 metara. Uz to, radiće se i na drugom delu trase Subotičkog bulevara.
Oko 900 miliona dinara.

Gradska marina
Projekat silaska Novog Sada na Dunav, koji je već decenijama jedna od osnovnih polaznih tačaka u razvoju turizma našeg grada, biće zaokružen projektovanjem velike marine za pristanak brodova, gradnjom hotela i drugih turističkih kapaciteta, na području Kameničke ade, Ribarskog ostrva i dela Mornarice i Štranda.
Procenjena vrednost radova: nepoznato.

Gradska deponija
Gradska deponija više ne može da prima otpad i potrebno je da se izgradi nova, uz projekat za centralni prečistač otpadnih voda. Po Pavličićevim rečima, u toku su razgovori sa nekoliko stranih kompanija od kojih se traži da ponude najbolje i najjeftinije rešenje.
Više od 800 miliona dinara.

Novi most na stubovima Franca Jozefa
Novi most preko Dunava, na stubovima starog mosta Franca Jozefa, gradiće se po projektu firme „Ponting“ iz Maribora. Most će imati oblik kontinualne grede i plitki luk, a projektanti iz Slovenije imaju rok od 200 dana da odrede konačan izgled sa pristupnim putevima i brojem tunela ispod Petrovaradinske tvrđave.
Procenjena vrednost radova: 121.705.000 dinara.

liman_drzava
February 4th, 2009, 08:27 PM
Na mestu Agrohema Ameri grade tržni centar
Novinar: D. Ig, Fotoreporter:
(...)
Budući objekat biće veličine oko 80.000 metara kvadratnih poslovnog prostora. Prema projektu, tržni centar će građanima nuditi trgovinske usluge u megamarketu, raznim prodavnicama i buticima. Međutim, ono što je kod nas neviđeno to je što će ovaj centar imati niz dodatnih zabavnih sadržaja, kuglanu i slične sportsko-rekreativne ponude.

:hilarious Kakvi novinari! Mislim da je Novi Sad to definitivno video josh 1980. izgradnjom Spensa... Strashno :bash:

podvodni
February 4th, 2009, 11:39 PM
...kako stvari stoje, iza "judeo-americkog" konzorcijuma ipak stoji delta...

НОВИ САД - За ревизију градског буџета биће ангажован независни ревизор, а на месту "Агрохема" ће нићи тржни центар, тако да ће после Београда и Нови Сад добити свој "Делта сити".

На данашњој седници Скупштине града усвојени су и регулациони планови блока код Синагоге, у коме ће се наћи места за јавну гаражу, као и околине Стражиловске улице, у којој ће се градити ново обданиште.

izvor: www.rtv.rs

liman_drzava
February 5th, 2009, 12:09 AM
^^ Bio si u pravu... Znachi praktichno dobijamo DeltaLand! :lol:

posmatrac
February 5th, 2009, 12:44 AM
:hilarious Kakvi novinari! Mislim da je Novi Sad to definitivno video josh 1980. izgradnjom Spensa... Strashno :bash:

potpuno se slazem..pa Spens je i danas po kvadraturi veci i od Miskovic sitija u BGD...a i na celom Balkanu

alexalex
February 5th, 2009, 02:32 AM
Rusi dolaze!

http://img3.imageshack.us/img3/9312/nasukanibrod01nstzj5.jpg

Goxy
February 5th, 2009, 10:09 AM
Kažu iz saobraćajne policije da je dat predlog na razmatranje za premeštanje poligona za obuku vozača sa parkinga na Klisi na Mišeluk!!!
Jel zna neko gde bi mogla biti lokacija??????

urbaNS
February 5th, 2009, 04:35 PM
...kako stvari stoje, iza "judeo-americkog" konzorcijuma ipak stoji delta...

НОВИ САД - За ревизију градског буџета биће ангажован независни ревизор, а на месту "Агрохема" ће нићи тржни центар, тако да ће после Београда и Нови Сад добити свој "Делта сити".

На данашњој седници Скупштине града усвојени су и регулациони планови блока код Синагоге, у коме ће се наћи места за јавну гаражу, као и околине Стражиловске улице, у којој ће се градити ново обданиште.

izvor: www.rtv.rs

Kakvi su nasi novinari ne bi me cudilo da spekulisu kao i obicno i da pojam "trzni centar" automatski povezuju sa Deltom bez predhodne provere ko u stvari stoji iza te lokacije.
Da li neko zna na tacno na kojoj ce se parceli graditi onaj Izrealski trzni centar (mislim da se zove BIG) ?

liman_drzava
February 5th, 2009, 05:26 PM
Ljudi, kako napreduje onaj dodatak Rodicj Megamarketa? Nije bilo slika iz tog kraja jako dugo... Ako neko mozhe da uslika kad bude prolazio, bash me zanima u kojoj su fazi.

posmatrac
February 5th, 2009, 08:13 PM
Kakvi su nasi novinari ne bi me cudilo da spekulisu kao i obicno i da pojam "trzni centar" automatski povezuju sa Deltom bez predhodne provere ko u stvari stoji iza te lokacije.
Da li neko zna na tacno na kojoj ce se parceli graditi onaj Izrealski trzni centar (mislim da se zove BIG) ?

Na Naeimarovom zemljistu kod kanala DTD imas sve o tome vec na forumu idi jedno 10 strana unazad

brzumil
February 5th, 2009, 08:20 PM
Ljudi, kako napreduje onaj dodatak Rodicj Megamarketa? Nije bilo slika iz tog kraja jako dugo... Ako neko mozhe da uslika kad bude prolazio, bash me zanima u kojoj su fazi.

Taj Rodicev trzni centar izgleda potpuno isto kao i krajem jula 2008. Znaci nista se ne radi!

ivicasu
February 5th, 2009, 08:58 PM

Uze mi reči iz usta, kod nas novinari, kad su u pitanju mallovi, znaju samo za Delta city i Plazu, bez obzira ko je investitor i kako će se to na kraju uopšte zvati :bash:

neusatz!
February 6th, 2009, 12:22 AM
Matijević ne samo da je ogradio ono zemljište na uglu Jevrejske, već su stavili i render. I jako je ružno. Meni, najiskrenije, liči na one metalne kontejnere za prevoz robe brodovima...

podvodni
February 6th, 2009, 12:47 AM
^^ ako je u pitanju prvonagradjeno resenja sa konkursa (B. Mitrovic... a prema mojim informacijama, projekat je uradjen prema tom resenju) i ako budu dosledni u izvodjenju, bice odlicno i daleko od ruznog...

neusatz!
February 6th, 2009, 12:54 AM
Ne znam ja danas video iznad ograde tablu i ne svidja mi se... možda će to uživo da izgleda mnogo lepše, ali na slici je ... meni odvratno.

liman_drzava
February 6th, 2009, 01:52 PM
Matijević ne samo da je ogradio ono zemljište na uglu Jevrejske, već su stavili i render. I jako je ružno. Meni, najiskrenije, liči na one metalne kontejnere za prevoz robe brodovima...

Ja prolazio prekjuche i zagledao sam, ali ga josh nije bilo... Ako mozhe neko da uslika kad je blizu, ja se uopste ne secjam kako izgleda projekat.

posmatrac
February 7th, 2009, 01:56 AM
http://24sata.rs/_customfiles/Image/2009/2FEBRUAR/06/delta.jpg
„Delta pauer centar“ na ulazu u Novi Sad
A. Vukovac - 06.02.2009. - 01:03
Površina zemljišta na kojoj će se nalaziti kompleks je 9,5 hektara...
Ulaz u Novi Sad iz pravca Zrenjanina, odnosno industrijska zona Sever 3, ali i saobraćajnice i objekte u tom delu grada, u narednih pet godina očekuje restrukturiranje i drastična promena izgleda. Kompanija „Delta holding“ planira da u okolini megamarketa „Tempo“, s desne strane puta M-7, sagradi veliki ritejl centar, odnosno pravi mali šoping grad.

MOĆ - „Delta holding“ je postao vlasnik hladnjače „Centroslavije“ i dela praznog građevinskog zemljišta koje je pripadalo Zavodu za izgradnju grada. Novi prodajni objekat će biti nazvan „Delta pauer centar“ - kaže za „24 sata“ direktor preduzeća „Delta realastate“ Dejan Racić.
Prema njegovim rečima, ono što je najvažnije jeste da je lokacija strateški pozicionirana na važnoj raskrsnici između Temerinske ulice, koja povezuje centar Novog Sada sa severnim delom grada i izlaska na autoput Beograd-Novi Sad (E70). Površina zemljišta na kojoj će se nalaziti ovaj kompleks je 9,5 hektara.
Kako dalje navodi Racić, sadržaj „Delta power centra“ u Novom Sadu, pored postojećeg „Tempa“, čine radnja elektro opreme i bele tehnike (prizemlje + mezzanine nivo), restoran brze hrane, nekoliko malih radnji kao što su knjižara, prodavnica računarske opreme, drogerija, dva auto salona kompanija „Verano motors“ i „Delta motors“, zatim nekoliko prodavnica obuće i odeće, prodavnice nameštaja i opreme za kuću, sportska radnja, radnja za decu i velika prodavnica takozvane „uradi sam“ opreme i alata. Ukupna površina objekata iznosi oko 57.000 kvadratnih metara.
Prema rečima arhitekte „Urbanizma“ Jelene Bogdanović, promena detaljne regulacije tog dela grada apsolutno je u skladu sa Generalnim urbanističkim planom do 2021. godine, kojim se predviđa da ulaz u grad ima izgled trgovinskog centra i izmeštanje industrije i ekoloških zagađivača van naselja. Prema rečima čelnicika kompanije „Delta holding“, ovaj gigant planira da do kraja 2009. godine, ostvari promet od dve milijarde evra, investira 200 miliona evra u izgradnju novih objekata u regionu i zaposli 1.390 radnika u Srbiji i 1.740 u regionu.

Kvadratura objekata u budućem „Power centru“
Objekat kvadratura
Radnja elektro
opreme i bele tehnike 7.500
Restoran brze hrane 900
Knjižara, prodavnica
računarske opreme, drogerija 2.100
Auto salon „Verano motors“ 3.000
Auto salon „Delta motors“ 3.000
Prodavnice obuće i odeće 5.100
Prodavnice nameštaja
i opreme za kuću 10.700
Sportska radnja 2.700
Radnja za decu 1.400
Prodavnica „uradi sam“ 8.500

brzumil
February 7th, 2009, 03:23 AM
^^ Znaju li se rokovi?

sergio-m
February 7th, 2009, 09:58 AM
http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=50494

liman_drzava
February 7th, 2009, 12:14 PM
^^ Fin tekst. Evo par vesti sa R021:

Ugovor u utorak
- Milena Jerkov
petak, 06 februar 2009 20:28

U utorak će biti potpisan ugovor između Zavoda za izgradnju grada i mariborskog preduzeća "Ponting" o izradi idejnog projekta za izgradnju mosta na stubovima bivšeg mosta Franca Jozefa, izjavio je direktor Zavoda, Borislav Novaković.

Zaštitu prava ponuđača u javnim nabavkama je u jednom momentu zatražio drugoplasirani na tenderu, beogradski CIP, ali je prigovor brzo povučen. Projekat koji je izabran je skuplji od drugoplasiranog, ali su drugi kriterijumi bili njemu u korist, kaže Novaković. Rukovodilac priprema investicija u ZIG-u, Zorica Ninić Stupar, kaže da su te dve ponude jedine bile u potpunosti ispravne.

Nakon isteka roka, biće raspisan međunarodni tender za izvođača radova i izradu glavnog projekta, a pobednici na tenderu će biti poznati krajem 2009. godine.

Useljenje u aprilu
- Radio 021
petak, 06 februar 2009 19:30
Novi studentski dom na Limanu 3 trebalo bi da bude gotov ovog meseca, iako je rok za završetak građevinskih radova bio u januaru.

Rok je produžen zbog nepovoljnih vremenskih uslova u decembru, objasnio je direktor Studentskog centra "Novi Sad", Jovan Bjelobaba. Prema njegovim rečima, studenti će se useliti u aprilu.

Novi dom ima 180 savremeno opremljenih soba, a oko 350 miliona dinara za izgradnju obezbedio je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Cene stanova u neznatnom padu
Novi Sad
- G.M.
petak, 06 februar 2009 12:05

I pored slabe potražnje, ne može se očekivati veliki pad cena stanova u Novom Sadu, saznajemo u agencijama za nekretnine.

Prodaja stanova je opala, pa je trenutno ponuda veća od potražnje. Ipak, kako za 021 kaže vlasnica "Budućnost nekretnine", Eleonora Vasović, za razliku od decembra "u kojem se apsolutno ništa nije dešavalo", jer su ljudi čekali da vide kakva će dalje biti situacija na tržištu, u januaru su počeli da se raspituju.
Prema njenim rečima, cene su bile nerealno visoke i bilo je za očekivati da će prodaja opasti. Slaba tražnja utiče i na smanjenje cena, ali one ipak ne padaju drastično. Sada su niže za 100 do 200 evra po kvadratu u odnosu na kraj novembra. Eleonora Vasović očekuje da će se cene još smanjiti, ali ne mnogo. "To sigurno neće biti duplo, kako neki kupci očekuju. Nije realna cena da kvadrat u Novom Sadu košta 1.800 evra, ali nije realno ni da bude ispod 1.300 u centru", kaže ona.

Trenutno se stanovi na Adicama i Telepu mogu naći po ceni od 750 do 1.000 evra po kvadratu, a stan u centru, veličine od 40 do 50 kvadrata, za oko 1.500 evra. Zbog bankarskih kredita, cena novog stana je nešto veća ako je on uknjižen. Iz istog razloga, precenjeni su i stanovi u staroj gradnji.

Eleonora Vasović kaže da će se stanovi i dalje, naravno, kupovati, ali se neće ponoviti navala kao prošle i pretprošle godine. "Uslovi bankarskih kredita biće možda nepovoljniji nego prošle godine i stambeni krediti su sada skuplji nego kada je počelo njihovo odobravanje, ali ljudi moraju da rešavaju svoje stambeno pitanje", navodi ona.

nsblues
February 7th, 2009, 03:52 PM
Izgleda da su svi na oprezu , a sta ce biti s nekretninama vidjecemo na proljece... licno smatram
da je bolje i spustiti cijenu da se sredstva dalje mogu obrtati,nego sve zakociti i biti gubitnik. Negdje procitah da je novembar/decembar 08 bio dosad najgori po pitanju prodaje u BG/NS,ako im je vjerovati. Doslo je vrijeme da su se poceli probajavati da ne padne cijena ispod 1300 u centru NSada , sto je zanimljivo i sto potvrdjuje ove navode o padu.
Bas me zanima da li se prave manje zgrade na telepu/adicama pored dunava-riverfront, to bi bilo zanimljivo i privlacno za mnoge..niska cijena

Bob Rock
February 7th, 2009, 04:04 PM
novi sad u high resolution na live.com

http://maps.live.de/LiveSearch.LocalLive?cp=45.25602353218658~19.841480255126942&style=h&lvl=15&dir=0&tilt=-90&alt=-1000

Ranko Su NS
February 7th, 2009, 10:41 PM
Ova skica iz 024 je proizvoljna i novinar je negde iskopao. Taj potez duž Temerinske i Temerinskog puta će dobiti na značaju. Rekonstrukcijom puta do Rodića se već sad puno dobilo. Ima se utisak da se ulazi u grad a ne kao do sad u neku prljavu palanku.

neusatz!
February 7th, 2009, 11:11 PM
Ova skica iz 024 je proizvoljna i novinar je negde iskopao. Taj potez duž Temerinske i Temerinskog puta će dobiti na značaju. Rekonstrukcijom puta do Rodića se već sad puno dobilo. Ima se utisak da se ulazi u grad a ne kao do sad u neku prljavu palanku.

Temerinska ulica je široka i kada se urbanizuje, uredi trotoar, parkinzi i zelena površina, od ulice koju sada izbegavam će postati veoma bitan gradski pravac koji će voditi do ta dva planirana skupa objekata na mestu Centroslavije i Azotare. Evo ga slika, sa sajta investitora, zgrade koja se završava u Temerinskoj ulici

http://www.mc-invest.co.rs/izgradnja/u_izgradnji/temerinska_30-32/slike/temerinska_20090201.jpg

Kada se cela ulica ovako završi to će biti proužetak centra...

Ranko Su NS
February 7th, 2009, 11:12 PM
Negde pročitah opravdanje ZIG-a za izgradnju puta Temišvar NS Ruma da će se skratiti put od NS do aerodroma Surčin na 47 km. Baš me interesuje koji to projekat to obezbeđuje, kada je vazdušna (najkraća moguća) udaljenost 60 km.
A možda je ovo i moguće ipak je to Pavličić i DS. Oni sve mogu.

posmatrac
February 8th, 2009, 12:45 AM
novi sad u high resolution na live.com

http://maps.live.de/LiveSearch.LocalLive?cp=45.25602353218658~19.841480255126942&style=h&lvl=15&dir=0&tilt=-90&alt=-1000

to su ti iste slike kao i na google earth.. (ako mi ne verujes zumiraj teniske terene kod spensa i na oba ces videti isti cirkus)

posmatrac
February 8th, 2009, 12:47 AM
Je..im ma...nemogu bre ni most da naprave a da nesto ne smuljaju...cuo sam neku pricu da je bilo namestanja,a sad sam siguran...

Beogradski CIP povukao prigovor
„Ponting“ projektuje idejno rešenje za most
Autor: Žarko Bogosavljević | 07.02.2009. - 05:00
„Ponting“ projektuje idejno rešenje za most

Zavod za izgradnju grada će u utorak potpisati ugovor sa slovenačkim „Pontingom“ o izradi idejnog rešenja budućeg mosta na stubovima „Franca Jozefa“ na Dunavu. Gradske vlasti juče su, 20 dana nakon saopštavanja rezultata konkursa, potvrdile da se biralo samo između ponuda projektnog biroa iz Maribora i Saobraćajnog instituta CIP, a odlukom beogradske firme da odustane od ranije uloženog prigovora stekli su se uslovi da se tender zakonski zaključi.

Čelnici Zavoda za izgradnju grada negirali su juče priče da je bilo sporenja oko izbora najbolje ponude, odbacujući kao netačno i da je stručna komisija ovog preduzeća odbila da potpiše zapisnik sa otvaranja ponuda jer, navodno, niko osim CIP-a nije podneo validnu dokumentaciju.
Generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović potvrdio je da su oni prvobitno podneli prigovor, ali da su ipak odustali.
- Imali smo osnova za prigovor, ali smo ipak odustali jer zapravo ne vidimo da će to išta promeniti i naša firma nema vremena da sada plaća advokata i povlačimo se po sudovima i treba da radimo i zarađujemo. Jednostavno nemam ni živaca više da ulazim u sporove oko raznih tendera i dokazujemo da smo u pravu. Novi Sad je doneo takvu odluku i mi smo je prihvatili, a naravno i dalje ćemo se javljati da radimo u ovom gradu jer ovo nije jedini projekat - naveo je za „Blic“ Ignjatović.
Ignjatović nije želeo da precizira na šta se prigovor odnosio, ali potvrdio je da su „Ponting“ i CIP jedini od šest ponuđača imali ispravne ponude, kao i da je ponuda njegovog preduzeća bila za 50 miliona dinara manja. Slovenci su za izradu projekta novog mosta tražili 121.705.000 dinara, a CIP 72.800.000 dinara.
- Ne vidim razlog da komentarišem prigovor CIP-a, jer i ne znam na šta se tačno odnosio i to su radile stručne službe, Ipak mogu reći da su u neformalnoj komunikaciji sa nama dobili objašnjenja i nesporazumi su rešeni, tako da su otklonjene pravne nedoumice - naveo je Novaković.
Njegova saradnica, rukovodilac priprema investicija Zorica Ninić, ujedno i član komisije za izbor najbolje ponude, takođe je odbacila kao istinite informacije da je stručna komisija ZIG-a odbila da potpiše zapisnik.
- Sve je jednoglasno potpisano, a na otvaranju su bili i predstavnici ponuđača koji nisu imali prigovore na postupak. Što se tiče razlike u ceni, ti bodovi su donosili 20 poena i nisu imali veliki uticaj jer je „Ponting“ imao 58 bodova, koje je dobio od stručnog žirija i to je bilo daleko više od drugog učesnika - kaže Ninićeva.
Nakon potpisivanja ugovora 10. februara, počeće da teče rok od 200 dana za izradu idejnog projekta.

neusatz!
February 9th, 2009, 03:29 PM
Zavod za izgradnju grada pozvao je arhitekte iz Srbije i sveta da učestvuju na konkursu za idejno rešenje uređenja Trga Republike sa Ribljom pijacom. Konkurs traje do 27. aprila, a ponuđači će morati da izrade projekte za pijacu, objekte javne namene i podzemnu garažu ispod Trga. Žiri će do 16. maja doneti odluku o pobedniku i dodeliti tri nagrade, a pobednicko rešenje će biti nagrađeno sa milion dinara. Gradje posebno pozvao arhitekte iz kompanija „Miralles Tagliabue EMBT" iz Barselone, „Joubert Architecture" iz Roterdama i „Foreign Office Architects" iz Londona. Predsednik žirija je gradonačelnik Igor Pavličić.

Izvor 24 časa

liman_drzava
February 9th, 2009, 03:45 PM
Jako me je zanimalo kako cje izgledati Matijevicjeva zgrada, pa kad josh niko nije okachio ovde, morao sam ja sa Limana da se zavlachim... u taj centar :lol: Moram priznati da mi se dopada projekat, i da se nadam da cje isposhtovati materijalizaciju i izvesti kvalitetno, po meni je jedino to osetlji deo.
http://img23.imageshack.us/img23/4797/img0141ct2.jpg

Za one koji ne znaju plac se nalazi na pochetku Jevrejske ulice, preko puta Pozorishta s jedne, i Norka s druge strane...
http://img153.imageshack.us/img153/8747/img0143qx8.jpg

A evo i ovo smo dozhiveli - menjanje onih odvratnih betonskih kocki na Spensu! Stigli su do one raskrsnice kod pasazha sa tezgama - sada se radi deo kod Salatine.
http://img25.imageshack.us/img25/6289/img0136fm2.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/4785/img0140cu6.jpg

http://img517.imageshack.us/img517/4549/img0139dn0.jpg
:cheers: :cheer:

Kot Behemot
February 9th, 2009, 03:45 PM
^^ Evo iste vesti ali sa O21.
Ovde se pominje i podzemna garaza ispod Trga Slobode ako sam dobro razumeo. Nekako sam sumnjicav po tom pitanju.

Zavod za izgradnju grada raspisao je konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Trga Republike sa Ribljom pijacom. Učesnici bi trebalo da daju odgovore na pitanja kako na ovom prostoru mogu najbolje smestiti pijacu, objekte javne namene i podzemnu garažu ispod trga. U toku godine će biti raspisan i konkurs za uređenje Trga slobode i Pozorišnog trga, a direktor ZIG-a, Borislv Novaković, kaže da će se takođe tražiti rešenje koje podrazumeva podzemnu garažu.

Novaković kaže da bi konkurs za uređenje Trga slobode, ulice Modene i Pozorišnog trga trebalo da odgovori na pitanje da li je moguće da u samom centru grada budu i Trg i podzemna garaža.

Konkurs za uređenje Trga republike je otvoren do 27. aprila, posle čega će žiri do 16. maja odlučiti ko je pobednik, a prvonagrađeni će dobiti milion dinara. Očekuje se da bi novac za uređenje gradskih trgova mogao da bude obezbeđen iz gradskog budžeta za 2010. godinu, kažu u ZIG-u.

liman_drzava
February 9th, 2009, 03:48 PM
Zavod za izgradnju grada pozvao je arhitekte iz Srbije i sveta da učestvuju na konkursu za idejno rešenje uređenja Trga Republike sa Ribljom pijacom. Konkurs traje do 27. aprila, a ponuđači će morati da izrade projekte za pijacu, objekte javne namene i podzemnu garažu ispod Trga. Žiri će do 16. maja doneti odluku o pobedniku i dodeliti tri nagrade, a pobednicko rešenje će biti nagrađeno sa milion dinara. Gradje posebno pozvao arhitekte iz kompanija „Miralles Tagliabue EMBT" iz Barselone, „Joubert Architecture" iz Roterdama i „Foreign Office Architects" iz Londona. Predsednik žirija je gradonačelnik Igor Pavličić.Izvor 24 časa

Hvalim te Bozhe!

liman_drzava
February 9th, 2009, 03:57 PM
Ovde se pominje i podzemna garaza ispod Trga Slobode ako sam dobro razumeo. Nekako sam sumnjicav po tom pitanju.

Ma debili, pucjicje(mo) gomilu para, umesto da se odradi normalana nadzemna garazha iza Pozorishta mladih :bash: Ako bi se konstrukcija lepo maskirala, to uopshte ne bi bilo problematichno...

brzumil
February 9th, 2009, 03:59 PM
^^ I na krovu te garaze iza pozorista mladih naprave isti rukometni teren kakav i sad postoji!

liman_drzava
February 9th, 2009, 04:10 PM
^^ I na krovu te garaze iza pozorista mladih naprave isti rukometni teren kakav i sad postoji!

Naravno, a i on se jako retko koristi anyways... Kad god prolazim je prazno i tako zvrji prazan plac u centru grada opushteno, a imamo haos sa parkiranjem... Bash sam ispizdeo kad su se svi digli protiv toga, shatro kako pored kulturnog spomenika garazha?, upropasticje zgradu, ma ajde, ionako sve shto je vredno na Sokolskom domu nije sa zadnje strane definitivno... A i sama garazha, kako se danas rade, mozhe da bude fino uradjena, npr. nekom opekom i da odgovara ambijentu.

neusatz!
February 9th, 2009, 04:10 PM

Nekoliko nadzemnih garaža je predvidjeno u centru. Preko puta Uspenske crkve, u Šafarikovoj, na uglu je predvidjena garaža za 300 do 400 mesta. Ova montažna iza pozorišta ima samo 98 mesta koliko znam. Uklanjanjem te iza pozorišta, uzgradnjom ovih nadzemnih i jedne montažne kod muzeja, što je još sporno, deo gdejesad ta montažna jepredvidjen da bude polukružni Trg
koji bi skoro bio spojen satrifkovićevim trgom koji će takodjedase uredi nakon izgradnje garaža. Podzemna garaža ispod Trga Slobode je trebalo da se radi još pre par godina, ali su bili neki problemi sa stranim investitorima. Po onome što ja znam prethodna vlast se pokazala kao nepouzdana u nekim slučajevima i onda nisu imali poveenje istih, a idejao garaži ispod trga meni ne smeta pod uslovom da to urade kako treba. U Zagrebu su radili traljavo i pola ulice je propalo u zemlju...u svakom slučaju gde god je moguće jabih radio podzemne garaže i površinu oslobadjao za zelene površine ...
Što se tiče ovog matijevićevog projekta ja ne znam kako nešto tako kockasto i maltene fašistički nekom može biti lepo?

liman_drzava
February 9th, 2009, 04:59 PM
Što se tiče ovog matijevićevog projekta ja ne znam kako nešto tako kockasto i maltene fašistički nekom može biti lepo?

Rekoh da mi se dopada, i imam bar josh nekoliko kriterijuma osim "lepog", da bih zakljuchio da je projekat korektan. Ti si ga predstavio kao nabacane transportne kontejnere, zato me je i iznenadilo, jer je po meni mnogo vishe od toga. Naravno da je moglo bolje i vishe razraditi fasadu, ali shta sad. Kod ovog shto je izabrano, ako zaseru sa materijalima, sve je upropashcjno, a sam izraz mi ne smeta i nije bash "tako kockast" - pogledaj Pk1 i Pk2 koji su uvucheni i prave terase, a i ulaz iz Uspenske je dobijen uvlachenjem dela fasade...

Johnny_kgc
February 9th, 2009, 05:59 PM
"Ocean Atlantic International" investira 80 mil EUR u izgradnju tržnog centra u Novom Sadu

Odbornici Skupštine grada Novog Sada su na sednici, održanoj krajem prošle nedelje, usvojili značajnu odluku kojom će biti omogućen brži razvoj grada, a građanima obezbeđena zdravija i čistija životna sredina. Naime, promenom Detaljnog urbanističkog plana, u doskorašnjoj industrijskoj zoni, na samo 2 km od centra Novog Sada, omogućena je izgradnja savremenog tržnog centra.

Novi tržni centar, sa prodajnom površinom od 39.000 m2, biće prvi i najveći u pokrajini.

Investitor je međunarodna kompanija "Ocean Atlantic International", koja osim ulaganja od 80 mil EUR i otvaranja oko 1.500 novih radnih mesta, u našu zemlju donosi iskustvo i praksu sa najrazvijenijih svetskih tržišta, navedeno je u sopštenju te kompanije.

- Odluka "Ocean Atlantic International" da investira u Novi Sad je konačna. Odbornici Skupštine grada Novog Sada, gradonačelnik i sve gradske službe su prepoznale važnost ove investicije i time doprinele da se ovaj deo posla završi u kratkom roku, tako da je početak gradnje tržnog centra sada tehničko pitanje koje zavisi od dinamike izdavanja neophodnih dozvola za početak radova - izjavio je Aleksandar Zavišić, generalni direktor kompanije "Ocean Atlantic International".

On je dodao da će prema očekivanjima te kompanije izgradnja tržnog centra početi do kraja 2009. godine.

eKapija

Nadam se da ova vest nije postovana ovde...

:cheers:

podvodni
February 9th, 2009, 06:38 PM
Rekoh da mi se dopada, i imam bar josh nekoliko kriterijuma osim "lepog", da bih zakljuchio da je projekat korektan. Ti si ga predstavio kao nabacane transportne kontejnere, zato me je i iznenadilo, jer je po meni mnogo vishe od toga. Naravno da je moglo bolje i vishe razraditi fasadu, ali shta sad. Kod ovog shto je izabrano, ako zaseru sa materijalima, sve je upropashcjno, a sam izraz mi ne smeta i nije bash "tako kockast" - pogledaj Pk1 i Pk2 koji su uvucheni i prave terase, a i ulaz iz Uspenske je dobijen uvlachenjem dela fasade...

nekako sam sklon da ne verujem da ce brana mitrovic dozvoliti da mu iskasape projekat u izvodjenju... bar ne fasadu :)

neusatz!
February 9th, 2009, 06:57 PM

To je uže gradsko jezgro. Na par desetina metara od Uspenske Crkve, a od toga se vidi katedrala. To nije izgled objekta koji je primeren toj lokaciji. Ravne linije, siromaštvo detalja, jednostavno tome nije mesto tu...

Kot Behemot
February 9th, 2009, 07:20 PM
^^
Ako bih birao izmedju toga i jos jednog "Apolo centra" ili jos jedne postanske stedionice, ili Pariskog Magazina, ili ne daj boze Lupus Centra, izabrao bih to, a sve ove su gradjene u uzem centru grada.
Te zgrade sa "detaljima" su umesto da istaknu one stare zgrade pored njih samo izasle u prvi plan sa necim sto je neoprsotivo u svakom smislu. Sa trash dekoracijama koje su preprofilisane, nedosledne u stilu (stil, turbo-klasika) zgrade koje danas mahom zvrje prazne, koliko su dobro isplanirane.
Sta imas na umu za to mesto?
Meni je do sada jedino prihvatljivo resenje tipa nadogradnje Matice Srpske od tih sa "detaljima".
Ovo svojim nedostatkom detalja nece konkurisati ni jednoj fasadi koja ih ima razradjene, a sto se kockastosti tiche, tu su mu Nork i SNP kao podrska. I naravno, ovaj projekat je blize duhu vremena. Na stranu sto od Brane Mitrovica jos nemamo nista reprezentativno u gradu (ako se ne varam, pobedio je i na konkursu za poresku upravu).

neusatz!
February 9th, 2009, 07:32 PM
Ne takvim detaljima zaboga. SNP i Pariski magazin takodje nije trebalo da se tu nalaze. A onaj Skadar na Bojani od poštanske štedionice jepotrebno što pre srušiti. Ono čega se ja plašim jeste na štga će ličiti zgrada na mestu sadašnje Novosadske banke, a preko puta pošte. To što postoji kooncentracija neprimerenih objekata ne znači da ih treba praviti još više. Detalji umereno, stil retro i to bi bilo to... uklopivo sa trouglom Sinagoga, Uspenska crkva i katedrala. Ono što se lepo uklopilo na obod tog i takvog centra koji ma izlau naTvrdjavu definitivno jeste Banovina. Te varijante "primerene duhu vremena" koje je Matijević hteo tipa pasarela koja bi njegovu zgradu spojila sa NORK-om su po meni horror u estetskom smislu. Potom, to po meni uopšte nije mesto za poslovnu zgradu. Tu se izgradi galerija, iii muzej, ili šta god već slično tome, sa adekvatnom cvetnom površinom ispred, eventualno nekom skulpturom ili manjom fontanom. A Matijević ako hoće poslovnu zgradu za svoju industriju mesa onda za to ima mesta na Telepu ili Klisi ili gde već bi to i trebalo da ide.

urbaNS
February 9th, 2009, 07:48 PM
Meni se matijeviceva zgrade svidja, fasada ima nenametljiv a dovoljno efektan izgled za lokaciju na kojoj se nalazi. Vise bi je posmatrao kao deo bulevara Mihajla Pupina i Uspenske (sto ona u stvari i jeste) nego kao deo najuzeg centra grada , samim tim ona se dobro uklapa i sa pozoristem, postom, norkom, bazarom pa i banovinom. Cak SNP uz ovakav objekat konacno dobija vizuelni smisao koji mu je nedostajao u okruzenju starih zgradica uzeg centra. Slazem se da funkcija nije najsjajnija i da bi na ovom mestu trebala da se nalazi pre neka javna kulturna ustanova, ali ko zna jednog dana.. mozda se namena objektu promeni.

neusatz!
February 9th, 2009, 08:37 PM
Ok, a da recimo počnu da nove zgraee prilagodjavaju onome što u centu viševalja, umesto onome što liči na zgrade inspirisane kutijom za cipele? Hoćemo li tom logikom doći dotle da neko zida tako da prilagodi projekt Pariskom magazinu?

podvodni
February 9th, 2009, 10:55 PM
^^ mislim da su ti u prethodnim postovima odgovorili ljudi koji su uglavnom u arhitektonskoj struci... i veruj mi da su im stavovi ispravni...
zgrada je ok i savrseno se uklapa na tom mestu... ono sto je u tom kraju problematicno je postanska stedionica, apolo centar i rekonstrukcija "norka"...

ovo resenje nije resenje koje je birao matijevic, vec mu je "nametnuto" jer je izgradnja na toj lokaciji bila uslovljena raspisivanjem arhitektonskog konkursa. ovo je prvonagradjeno resenje i nema nikakve veze sa matijevicevom vizijom sa pasarelama... cak sam nacuo da je matijevic bio zgrozen, posto je on ocekivao neke stubove i reflektujuce staklo... i nije poslovna zgrada nego prevashodno hotel sa nekim poslovnim sadrzajima...

neusatz!
February 9th, 2009, 11:03 PM
Arhitekte i šta onda? Hoćeš da ti pokažem neke zgrade po Limanima kojesu projektovale arhitekte koje čak predaju po fakultetu, pa su ipak ovde bile kritikovane? Meni ceo SNP smeta, ako ćemo iskreno, tako da mislim da je to drastično naružilo grad - a veruj mi sećam se dobro te ulice pre rušenja.

podvodni
February 9th, 2009, 11:11 PM
^^ za SNP se slazem... rusenje jevrejske ulice je urbanisticki promasaj veka...

posmatrac
February 9th, 2009, 11:17 PM
"Novi tržni centar, sa prodajnom površinom od 39.000 m2, biće prvi i najveći u pokrajini." napisase ovi na e-kapiji i lupise

pa Spens je najveci ...

posmatrac
February 9th, 2009, 11:18 PM
^^ za SNP se slazem... rusenje jevrejske ulice je urbanisticki promasaj veka...

kakav promasaj veka, to je bre promasaj milenijuma..

podvodni
February 9th, 2009, 11:19 PM
nego... idemo dalje... konacno ozbiljan medunarodni konkurs u srbiji, i to u novom sadu...
poziv za ucesce su prihvatili mirallesov studio, foreign office architects i marc joubert (ex MVRDV)
:nuts::nuts::nuts:

JП ЗАВОД ЗА ИЗГРАДЊУ ГРАДА НОВИ САД РАСПИСУЈЕ

КОНКУРС ЗА ИДЕЈНО УРБАНИСТИЧКО - АРХИТЕКТОНСКО РЕШЕЊЕ
ТРГА РЕПУБЛИКЕ СА РИБЉОМ ПИЈАЦОМ

КАРАКТЕР КОНКУРСА
Према учесницима конкурс је међународни.
По врсти конкурс је јавни - општи са позивом.
Према задатку конкурс је пројектни.
По облику конкурс је једностепени.
Према начину и предаји рада конкурс је анонимни.

ЗАДАТАК И ЦИЉ КОНКУРСА
Задатак конкурса је израда Идејног урбанистичко - архитектонског решења за простор Трга Републике са Рибљом пијацом.
Циљ конкурса је да се добије што квалитетније урбанистичко- архитектонско решењe и да се преиспитају основне урбанистичке поставке концепта уређења предметног простора, као и потреба за реализацојом објеката у функцији јавне намене (културни и информативни центар), као и могућност проширења зоне подземне гараже испод Трга. Приликом дефинисања просторног концепта обавезно је предвидети фазност изградње, независну реализацију трга са подземном гаражом и комплекса пијаце.

ПРЕУЗИМАЊЕ ПРОГРАМА И ПОДЛОГА
Конкурсни програм и конкурсне подлоге учесници Конкурса могу преузети и наручити у ЈП Заводу за изградњу града Нови Сад, Стевана Брановачког број 3 у Новом Саду, уз потврду о уплати износа од 2.000,00 динара на текући рачун ЈП Завода за изградњу града број 840 – 351647 - 62
На конкурсу могу учествовати само они аутори који су званично подигли оригиналне подлоге – конкурсни материјал:

На А4 формату – Распис Конкурса и Урбанистичке услове.
На CD-у – Распис Конкурса, Урбанистичке услове, Фотографије, Графичке подлоге, Правилник о конкурсима из области архитектуре и урбанизма.
Две празне обележене коверте.
УЧЕСНИЦИ КОНКУРСА
Право учешћа на конкурсу имају урбанисти, архитекти и студенти архитектуре са територије Србије, као и других земаља, као и аутори са позивом.
Позвани учесници су:

Miralles Tagliabue EMBT, Barselona
Joubert Architecture, Rotterdam
Foreign Office Architects, London

САДРЖАЈ КОНКУРСНОГ РАДА И ТЕХНИЧКО-ОБЛИКОВНА ОПРЕМА
Учесници конкурса су обавезни да дају следеће прилоге:
Текстуални прилози:

Предлог програмског садржаја са образложењем просторног и урбанистичко- архитектонског решења са посебним освртом на концепт, фукционалност, обликовност, саобраћајно решење подземне гараже, назнаком и наменом простора и функционалних целина по етажама са исказом површина, примењене материјале, начин обраде, (12 примерака).
Графички прилози:

Ситуацију са приказом просторног концепта урбанистичко- архитектонско решења за уређење простора Трга Републике и Рибље пијаце у размери 1:500
Основу подземне етаже, гаражу, број паркинг места, саобраћејне токове, евентуалне магацине и коморе Пијаце у размери 1:200,1:250
Основу Трга Републике и Рибље пијаце са детаљном представом решења партерног уређења са назнаком свих појединачних предлога намена, садржаја и обликовног решења просторних елемената, са приоритетом реализације уређења површина у размери 1:200, 1:250
Нивелационо решење Трга Републике и Рибље пијаце у размери 1:200,1:250
Детаље обраде простора Трга Републике око свих предложених примарних просторних елемената у основи и пресеку (изгледу) у размери 1:50
Карактеристичне пресеке са апсолутним нивелетама простора и просторних елемената као и приказом крошњи стабла при старости од 20 год. У размери 1: 200, 1:250
Основе објеката са приказом решења фасада и карактеристичним пресецима у размери 1: 200, 1:250
Изглед кoмплекса са планираним и најближим суседним објектима у размери 1: 200, 1:250
3D визуелизацију простора у софтеру по избору (Archi CAD, 3dsMax и сл.) дату у формату : .pdf, .jpg, .tif. и сл.
Опрема рада:

Графички прилози конкурсног рада треба да буду технички обрађени, презентовани на материјалу који је погодан за излагање и рад жирија.
За потребе штампе каталога радова потребно је доставити све графичке прилоге решења на CD-у (не веће од А4 формата у 300dpi, у jpg. или tif. формату)
Конкурсни рад могуће је доставити на српском или енглеском језику.
Сви прилози треба да су формата 70/100cm.
Сваки графички прилог мора бити означен шифром у горњем десном углу коју чини број од шест цифара и редним бројем у доњем десном углу.
Шифра се мора налазити и на свим осталим прилозима рада.
Сви прилози конкурсног рада морају се предати у запечаћеном омоту.
Уз конкурсни рад прилажу се и две запечаћене коверте (које даје Расписивач заједно са конкурсним подлогама).
Коверат са ознаком "АУТОР" мора да садржи име аутора (ауторског тима), адресу аутора и начин поделе награде, бројеве жиро-рачуна за уплату награде (односно дела награде и у ком проценту за рад сваког појединачно у ауторском тиму) уколико рад буде награђен.
Коверат са назнаком "АДРЕСА ЗА ПОВРАЋАЈ РАДА" мора да садржи адресу за повраћај рада (ако рад не буде награђен или откупљен) и изјаву у којој се аутор или ауторски тим изјашњава о томе да ли жели да се на јавној изложби рад изложи под шифром (анонимно) или под именом аутора.
НАЧИН ДОСТАВЉАЊА КОНКУРСНОГ РАДА – ПРЕДАЈА РАДА
Учесници конкурса ће своје радове, под шифром и у запечаћеном омоту са назнаком "Конкурс за урбанистичко-архитектонско решење Трга Републике са Рибљом пијацом" доставити најкасније до 27.априла.2009. године до 17 часова непосредно на адресу:
ЈП Завод за изградњу града Нови Сад
21000 Нови Сад, ул. Стевана Брановачког бр. 3.

При предаји рада путем поште на (исту адресу), веродостојна је потврда (жиг поште) о слању пошиљке са датумом дефинисаним за предају конкурса, а учесници су дужни да телеграмом обавесте примаоца да су рад послали (назначити датум и час предаје) и рад мора стићи примаоцу најкасније до 28.априла 2008.године.

РОКОВИ
Конкурс почиње да тече од 7. фебруара 2009.године.
Рок за регистрацију и преузимање подлога за конкурс је 9.март 2009. године.
Учесници могу постављати питања у вези са овим конкурсом најкасније до 9.марта 2009. године. Постављена питања слати на адресу расписивача ЈП Завод за изградњу града Нови Сад, 21000 Нови Сад, ул. Стевана Брановачког бр. 3 или на факс 021 488 93 42.
Одговор Жирија на постављена питања Расписивач ће послати свим учесницима најкасније до 13.марта 2009.
Крајњи рок за предају радова је 27.април 2009. год. до 17 часова.
Рок завршетка рада Жирија је 16. мај 2009.
Објављивање резултата конкурса и датума одржавања изложбе радова и округлог стола уследиће у року од 7 дана од дана доношења одлуке Жирија.

НАГРАДЕ И ОТКУПИ
Инвеститор је за овај конкурс предвидео следеће награде и откупе у нето износима и то:
I НАГРАДА - 1.000.000,00 динара
II НАГРАДА - 700.000,00 динара
III НАГРАДА - 500.000,00 динара
Два откупа по 200.000,00 - 400.000,00 динара
Обештећења за позване учеснике - 3 х 200.000,00 динара
Сви учесници равноправно конкуришу за награде на Конкурсу.

ЖИРИ
Жири који оцењује радове, на основу расписа Конкурса, Правилника о конкурсима, опште признатих правила струке, и свог личног професионалног убеђења, чине:

Председник Жирија:
- Игор Павличић, Градоначелник Новог Сада
Заменик председника Жирија:
- Проф. др Јелена Атанацковић Јеличић, дипл.инж.арх., члан
Градског већа,
Чланови:
- Проф. Борис Подрека, дипл.инж.арх., Atelier Podrecca, Беч;
- Проф. др Клаус Болингер, дипл.инж.грађ. Bollinger und Grohmann и Универзитет у Франкуфурту
- Александар Џелебџић, дипл.инж.арх., представник ДаНС-а, члан
- Донка Станчић, историчар уметности, Завода за заштиту споменика културе Нови Сад, члан
- Дарко Полић, дипл.инж.арх., ЈП "Урбанизам" Завод за урбанизам
Нови Сад
- Мр Милица Костреш, дипл.инж.арх., Факултет техничких
наука - Департман за архитектуру и урбанизам Нови Сад
- Србислав Гуглета, дипл.инж.саоб., ЈП Завод за изградњу града
Нови Сад

СТРУЧНИ ИЗВЕСТИОЦИ
За стручне известиоце на конкурсу одређени су:
1. Славица Ликић, дипл.инж.арх., ЈП Завод за изградњу града Нови Сад
2. Милан Барбул, дипл.инж.арх., ЈП Завод за изградњу града Нови Сад

СЕКРЕТАР КОНКУРСА
1. Вања Вукадиновић, дипл.инж.арх., ЈП "Урбанизам" Завод за урбанизам Нови Сад

ВРЕДНОВАЊЕ КОНКУРСНИХ РАДОВА - КРИТЕРИЈУМИ
Прва фаза - РАЗЛОЗИ ЗА ЕЛИМИНАЦИЈУ:

Уколико учесник конкурса не преда рад у предвиђеном року и на предвиђени начин биће елиминисан.
Уколико учесник конкурса не достави све неопходне прилоге предвиђене садржајем конкурсног рада биће елиминисан.
Уколико учесник конкурса не испоштује клаузулу анонимности.
Друга фаза – ВРЕДНОВАЊЕ РАДОВА:
У другој фази конкурсни радови који нису елиминисани биће рангирани на основу следећих критеријума:

Оригиналност идејног решења
Техничко – технолошко решење и фукционалност, искоришћеност надземног и подземног простора, постигнути капацитет подземне јавне гараже
Архитектонска решења објеката и партерног уређења
Естетичност (форма, облик у корелацији са елементима који формирају урбане вредности заштићеног подручја)
Економичност и стандарди предложених материјала партерног уређења и урбане опреме
ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ

Исплатом награда ауторима конкурсног рада инвеститор стиче право да награђени рад користи у целини или делимично, а исплатом откупа само делимично.
Инвеститор је обавезан да аутора (ауторе) првонаграђеног рада укључи као консултанта на изради техничке (планске) документације за предметни локалитет.
Предајом рада сваки учесник прихвата пропозиције овог Конкурса.
Конкурс се расписује у складу са Правилником о конкурсима из области архитектуре и урбанизма, који је саставни део конкурсних услова.
У случају спора у вези са овим Конкурсом у првом степену надлежна је Арбитражна комисија Расписивача, а у другом степену надлежан је Суд части Инжењерске Коморе Србије.
Све додатне информације се могу добити код Расписивача – ЈП Завод за изградњу града Нови Сад, 21000 Нови Сад, ул Стевана Брановачког бр. 3, на телефон 021 4889 228 (www.zigns.rs), или на e-mail секретара конкурса vanja.vukadinovic@nsurbanizam.rs

posmatrac
February 9th, 2009, 11:21 PM
nego... idemo dalje... konacno ozbiljan medunarodni konkurs u srbiji, i to u novom sadu...
poziv za ucesce su prihvatili mirallesov studio, foreign office architects i marc joubert (ex MVRDV)
:nuts::nuts::nuts:

JП ЗАВОД ЗА ИЗГРАДЊУ ГРАДА НОВИ САД РАСПИСУЈЕ

КОНКУРС ЗА ИДЕЈНО УРБАНИСТИЧКО - АРХИТЕКТОНСКО РЕШЕЊЕ
ТРГА РЕПУБЛИКЕ СА РИБЉОМ ПИЈАЦОМ

КАРАКТЕР КОНКУРСА
Према учесницима конкурс је међународни.
По врсти конкурс је јавни - општи са позивом.
Према задатку конкурс је пројектни.
По облику конкурс је једностепени.
Према начину и предаји рада конкурс је анонимни.

ЗАДАТАК И ЦИЉ КОНКУРСА
Задатак конкурса је израда Идејног урбанистичко - архитектонског решења за простор Трга Републике са Рибљом пијацом.
Циљ конкурса је да се добије што квалитетније урбанистичко- архитектонско решењe и да се преиспитају основне урбанистичке поставке концепта уређења предметног простора, као и потреба за реализацојом објеката у функцији јавне намене (културни и информативни центар), као и могућност проширења зоне подземне гараже испод Трга. Приликом дефинисања просторног концепта обавезно је предвидети фазност изградње, независну реализацију трга са подземном гаражом и комплекса пијаце.

ПРЕУЗИМАЊЕ ПРОГРАМА И ПОДЛОГА
Конкурсни програм и конкурсне подлоге учесници Конкурса могу преузети и наручити у ЈП Заводу за изградњу града Нови Сад, Стевана Брановачког број 3 у Новом Саду, уз потврду о уплати износа од 2.000,00 динара на текући рачун ЈП Завода за изградњу града број 840 – 351647 - 62
На конкурсу могу учествовати само они аутори који су званично подигли оригиналне подлоге – конкурсни материјал:

На А4 формату – Распис Конкурса и Урбанистичке услове.
На CD-у – Распис Конкурса, Урбанистичке услове, Фотографије, Графичке подлоге, Правилник о конкурсима из области архитектуре и урбанизма.
Две празне обележене коверте.
УЧЕСНИЦИ КОНКУРСА
Право учешћа на конкурсу имају урбанисти, архитекти и студенти архитектуре са територије Србије, као и других земаља, као и аутори са позивом.
Позвани учесници су:

Miralles Tagliabue EMBT, Barselona
Joubert Architecture, Rotterdam
Foreign Office Architects, London

САДРЖАЈ КОНКУРСНОГ РАДА И ТЕХНИЧКО-ОБЛИКОВНА ОПРЕМА
Учесници конкурса су обавезни да дају следеће прилоге:
Текстуални прилози:

Предлог програмског садржаја са образложењем просторног и урбанистичко- архитектонског решења са посебним освртом на концепт, фукционалност, обликовност, саобраћајно решење подземне гараже, назнаком и наменом простора и функционалних целина по етажама са исказом површина, примењене материјале, начин обраде, (12 примерака).
Графички прилози:

Ситуацију са приказом просторног концепта урбанистичко- архитектонско решења за уређење простора Трга Републике и Рибље пијаце у размери 1:500
Основу подземне етаже, гаражу, број паркинг места, саобраћејне токове, евентуалне магацине и коморе Пијаце у размери 1:200,1:250
Основу Трга Републике и Рибље пијаце са детаљном представом решења партерног уређења са назнаком свих појединачних предлога намена, садржаја и обликовног решења просторних елемената, са приоритетом реализације уређења површина у размери 1:200, 1:250
Нивелационо решење Трга Републике и Рибље пијаце у размери 1:200,1:250
Детаље обраде простора Трга Републике око свих предложених примарних просторних елемената у основи и пресеку (изгледу) у размери 1:50
Карактеристичне пресеке са апсолутним нивелетама простора и просторних елемената као и приказом крошњи стабла при старости од 20 год. У размери 1: 200, 1:250
Основе објеката са приказом решења фасада и карактеристичним пресецима у размери 1: 200, 1:250
Изглед кoмплекса са планираним и најближим суседним објектима у размери 1: 200, 1:250
3D визуелизацију простора у софтеру по избору (Archi CAD, 3dsMax и сл.) дату у формату : .pdf, .jpg, .tif. и сл.
Опрема рада:

Графички прилози конкурсног рада треба да буду технички обрађени, презентовани на материјалу који је погодан за излагање и рад жирија.
За потребе штампе каталога радова потребно је доставити све графичке прилоге решења на CD-у (не веће од А4 формата у 300dpi, у jpg. или tif. формату)
Конкурсни рад могуће је доставити на српском или енглеском језику.
Сви прилози треба да су формата 70/100cm.
Сваки графички прилог мора бити означен шифром у горњем десном углу коју чини број од шест цифара и редним бројем у доњем десном углу.
Шифра се мора налазити и на свим осталим прилозима рада.
Сви прилози конкурсног рада морају се предати у запечаћеном омоту.
Уз конкурсни рад прилажу се и две запечаћене коверте (које даје Расписивач заједно са конкурсним подлогама).
Коверат са ознаком "АУТОР" мора да садржи име аутора (ауторског тима), адресу аутора и начин поделе награде, бројеве жиро-рачуна за уплату награде (односно дела награде и у ком проценту за рад сваког појединачно у ауторском тиму) уколико рад буде награђен.
Коверат са назнаком "АДРЕСА ЗА ПОВРАЋАЈ РАДА" мора да садржи адресу за повраћај рада (ако рад не буде награђен или откупљен) и изјаву у којој се аутор или ауторски тим изјашњава о томе да ли жели да се на јавној изложби рад изложи под шифром (анонимно) или под именом аутора.
НАЧИН ДОСТАВЉАЊА КОНКУРСНОГ РАДА – ПРЕДАЈА РАДА
Учесници конкурса ће своје радове, под шифром и у запечаћеном омоту са назнаком "Конкурс за урбанистичко-архитектонско решење Трга Републике са Рибљом пијацом" доставити најкасније до 27.априла.2009. године до 17 часова непосредно на адресу:
ЈП Завод за изградњу града Нови Сад
21000 Нови Сад, ул. Стевана Брановачког бр. 3.

При предаји рада путем поште на (исту адресу), веродостојна је потврда (жиг поште) о слању пошиљке са датумом дефинисаним за предају конкурса, а учесници су дужни да телеграмом обавесте примаоца да су рад послали (назначити датум и час предаје) и рад мора стићи примаоцу најкасније до 28.априла 2008.године.

РОКОВИ
Конкурс почиње да тече од 7. фебруара 2009.године.
Рок за регистрацију и преузимање подлога за конкурс је 9.март 2009. године.
Учесници могу постављати питања у вези са овим конкурсом најкасније до 9.марта 2009. године. Постављена питања слати на адресу расписивача ЈП Завод за изградњу града Нови Сад, 21000 Нови Сад, ул. Стевана Брановачког бр. 3 или на факс 021 488 93 42.
Одговор Жирија на постављена питања Расписивач ће послати свим учесницима најкасније до 13.марта 2009.
Крајњи рок за предају радова је 27.април 2009. год. до 17 часова.
Рок завршетка рада Жирија је 16. мај 2009.
Објављивање резултата конкурса и датума одржавања изложбе радова и округлог стола уследиће у року од 7 дана од дана доношења одлуке Жирија.

НАГРАДЕ И ОТКУПИ
Инвеститор је за овај конкурс предвидео следеће награде и откупе у нето износима и то:
I НАГРАДА - 1.000.000,00 динара
II НАГРАДА - 700.000,00 динара
III НАГРАДА - 500.000,00 динара
Два откупа по 200.000,00 - 400.000,00 динара
Обештећења за позване учеснике - 3 х 200.000,00 динара
Сви учесници равноправно конкуришу за награде на Конкурсу.

ЖИРИ
Жири који оцењује радове, на основу расписа Конкурса, Правилника о конкурсима, опште признатих правила струке, и свог личног професионалног убеђења, чине:

Председник Жирија:
- Игор Павличић, Градоначелник Новог Сада
Заменик председника Жирија:
- Проф. др Јелена Атанацковић Јеличић, дипл.инж.арх., члан
Градског већа,
Чланови:
- Проф. Борис Подрека, дипл.инж.арх., Atelier Podrecca, Беч;
- Проф. др Клаус Болингер, дипл.инж.грађ. Bollinger und Grohmann и Универзитет у Франкуфурту
- Александар Џелебџић, дипл.инж.арх., представник ДаНС-а, члан
- Донка Станчић, историчар уметности, Завода за заштиту споменика културе Нови Сад, члан
- Дарко Полић, дипл.инж.арх., ЈП "Урбанизам" Завод за урбанизам
Нови Сад
- Мр Милица Костреш, дипл.инж.арх., Факултет техничких
наука - Департман за архитектуру и урбанизам Нови Сад
- Србислав Гуглета, дипл.инж.саоб., ЈП Завод за изградњу града
Нови Сад

СТРУЧНИ ИЗВЕСТИОЦИ
За стручне известиоце на конкурсу одређени су:
1. Славица Ликић, дипл.инж.арх., ЈП Завод за изградњу града Нови Сад
2. Милан Барбул, дипл.инж.арх., ЈП Завод за изградњу града Нови Сад

СЕКРЕТАР КОНКУРСА
1. Вања Вукадиновић, дипл.инж.арх., ЈП "Урбанизам" Завод за урбанизам Нови Сад

ВРЕДНОВАЊЕ КОНКУРСНИХ РАДОВА - КРИТЕРИЈУМИ
Прва фаза - РАЗЛОЗИ ЗА ЕЛИМИНАЦИЈУ:

Уколико учесник конкурса не преда рад у предвиђеном року и на предвиђени начин биће елиминисан.
Уколико учесник конкурса не достави све неопходне прилоге предвиђене садржајем конкурсног рада биће елиминисан.
Уколико учесник конкурса не испоштује клаузулу анонимности.
Друга фаза – ВРЕДНОВАЊЕ РАДОВА:
У другој фази конкурсни радови који нису елиминисани биће рангирани на основу следећих критеријума:

Оригиналност идејног решења
Техничко – технолошко решење и фукционалност, искоришћеност надземног и подземног простора, постигнути капацитет подземне јавне гараже
Архитектонска решења објеката и партерног уређења
Естетичност (форма, облик у корелацији са елементима који формирају урбане вредности заштићеног подручја)
Економичност и стандарди предложених материјала партерног уређења и урбане опреме
ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ

Исплатом награда ауторима конкурсног рада инвеститор стиче право да награђени рад користи у целини или делимично, а исплатом откупа само делимично.
Инвеститор је обавезан да аутора (ауторе) првонаграђеног рада укључи као консултанта на изради техничке (планске) документације за предметни локалитет.
Предајом рада сваки учесник прихвата пропозиције овог Конкурса.
Конкурс се расписује у складу са Правилником о конкурсима из области архитектуре и урбанизма, који је саставни део конкурсних услова.
У случају спора у вези са овим Конкурсом у првом степену надлежна је Арбитражна комисија Расписивача, а у другом степену надлежан је Суд части Инжењерске Коморе Србије.
Све додатне информације се могу добити код Расписивача – ЈП Завод за изградњу града Нови Сад, 21000 Нови Сад, ул Стевана Брановачког бр. 3, на телефон 021 4889 228 (www.zigns.rs), или на e-mail секретара конкурса vanja.vukadinovic@nsurbanizam.rs

ozbiljan? pa pogledaj ko sedi u ziriju...pa oni nas sve redom zajebavaju

urbaNS
February 10th, 2009, 01:08 AM
^^
Sa kim imas problem u ziriju?
Ja licno imam poverenja, i verujem da ce se izabrati najbolje resenje za Trg, ako ne naravno da cemo ga kritikovati. Nervira me taj nas mentalitet, kritikovanje uvek i po svaku cenu cak i pre nego sto se nesto desilo :ohno:

raqn
February 10th, 2009, 11:35 AM
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=02&dd=10&nav_category=9&nav_id=344144

Između ostalog se spominje izmeštanje novosadske železničke. Gde bi ona trebala da se izmesti?

podvodni
February 10th, 2009, 11:46 AM
^^ verovatno je bilo reci o izmestanju ranzirne stanice koja se decenijama ne koristi i cijom trasom treba da prodje produzetaak subotickog bulevara... cak mislim da je grad otkupio zemljiste od zeleznice... izmestanje glavne stanice je prilicno besmisleno...

Ranko Su NS
February 10th, 2009, 01:58 PM
Raskrsnica kod Norka je najružniji deo centra. I bilo koja zgrada je bolja nego ono ruglo od parkinga. Čini mi se da će Matijevićev objekat biti mnogo bolji u stvarnosti nego na panou. U Nišu ima ispod glavne ulice podzemna ulica dugačka preko 600 metara - pravi mali grad. I to jako lepo sređen sa životom, puno prodavnica i kafića. Predlažem da se Novosadski podzemni prolaz produži od pošte do Matijevićeve zgrade. To bi sa novim objektom bilo u skladu i rešilo bi onu ružnu raskrsnicu. Podzemni prolaz je neophodan i kod Futoške pijace.

neusatz!
February 10th, 2009, 02:19 PM
Raskrsnica kod Norka je najružniji deo centra. I bilo koja zgrada je bolja nego ono ruglo od parkinga. Čini mi se da će Matijevićev objekat biti mnogo bolji u stvarnosti nego na panou. U Nišu ima ispod glavne ulice podzemna ulica dugačka preko 600 metara - pravi mali grad. I to jako lepo sređen sa životom, puno prodavnica i kafića. Predlažem da se Novosadski podzemni prolaz produži od pošte do Matijevićeve zgrade. To bi sa novim objektom bilo u skladu i rešilo bi onu ružnu raskrsnicu. Podzemni prolaz je neophodan i kod Futoške pijace.

Ne slažem se sa je logika bolje bilo ta nego ono što sad jeste dobra logika. Resursi postoje da bi se najkvalitetnije iskoristili, pri čemu ne sporim da je jako lako moguće da će zgrada biti lepša nego narenderu. Recimo, ja sam danas prošao pored Park Citija i on mi, sad kad je već naslutljiv kako izgleda u stvarnosti, čak i lepši nego na renderu. No, to ne znači da sad svi moramo da dignemo sve četiri u vis u znak zadovoljstva jer kapital diktira gde će se šta zidati. Muzej ne prave jer je očigledno neko bezecovao Kinesku četvrt za neki poslovni sadržaj. Videćemo da li će od ranžirnestanice napraviti muzej ili će neko uleteti sa parama da napravi neku modernu staklenu zgradu poslovne namene? Matijević je, koliko znam, bio kupio štampariju Budučnost baš zato da tamo, dakle na Podbari, napravi svoju poslovnu zgradu. Onda odjednom pravi u centru na mestu gde bi mnogo bolje pristajala zgrada mnogo drugačije namene. Pozorišni muzej u Novom Sadu nema zgradu. Muzej Matice srpske nema svoju zgradu. Arhiv nema adekvatnu zgradu u gradu. Bilo bi lepo da je neka od tih institucija preseljena na tu lokaciju u zgradu koja bi bila primerena ambijentu i na dobrobit novosadjanima i onima koji tu dolaze? Decenijama pričaju da Narodna biblioteka mora da seseli iz Dunavske jer se guši u onom malom prostoru. Ta lokacija bi, po meni, bilaodlična za jednu veliku i funkcionalnu zgradu biblioteke. A ne da dižu apoteozu privatnoj mesarskoj imperiji.

liman_drzava
February 10th, 2009, 02:37 PM
Predlažem da se Novosadski podzemni prolaz produži od pošte do Matijevićeve zgrade. Podzemni prolaz je neophodan i kod Futoške pijace.

To za produzhenje podzemnog je izgleda svima logichno osim onima iz ZIGa, a za Futoshku je bilo rechi pre par meseci da se radi studija opravdanosti. Oba podzemna na tim raskrsnicama su neophodna!

Ranko Su NS
February 10th, 2009, 02:52 PM
Biblioteci uopšte nije mesto na tako bučnoj i saobraćajem zagušenoj raskrsnici. Mesto biblioteci i muzejima je u mirnijoj zoni pored parkova i šetališta. Pored Muzeja i arhiva Vojvodine (u Dunavskoj preko puta parka i Žarka Vasiljevića) se može naći mesta za kulturne ustanove. Tu na uglu Dunavske i Žarka Vasiljevića je Komanda brigade. Njoj je mnogo svrsishodnije da bude tamo gde i Vojska u kasarni. Uvek su komande brigada bile uz Vojsku. To je divan objekat. Pa i Klub Vojske na Keju je lep objekat i lepa lokacija. Ali nije lepa lokacija za Vojsku. Kasarna je na Majevici i treba nešto da se organiuje vojnicima a oni preko celog grada idu na Kej. To je nekad bilo u redu kad je bilo vojske i na Trandžamentu a sad je sva Vojska na Majevici. Raskrsnica Jevrejske i Bulevara M Pupina je za poslovnu i trgovačku namenu.

liman_drzava
February 10th, 2009, 03:06 PM
^^ Slazhem se... A ovo za rekonstrukciju vojnih zgrade je mnogo logichnija ideja, jer su i formom i lokacijom primerenije kulturnim ustanovama. Narochito ona u Dunavskoj, to bi bash bio odlichan potez, da se nastavi zona. Chini mi se da je grad vecj vecj pregovarao o preuzimanju one kasarne u Futoshkoj? I ovo cje docji na red...

neusatz!
February 10th, 2009, 03:16 PM
Biblioteci uopšte nije mesto na tako bučnoj i saobraćajem zagušenoj raskrsnici. Mesto biblioteci i muzejima je u mirnijoj zoni pored parkova i šetališta. Pored Muzeja i arhiva Vojvodine (u Dunavskoj preko puta parka i Žarka Vasiljevića) se može naći mesta za kulturne ustanove. Tu na uglu Dunavske i Žarka Vasiljevića je Komanda brigade. Njoj je mnogo svrsishodnije da bude tamo gde i Vojska u kasarni. Uvek su komande brigada bile uz Vojsku. To je divan objekat. Pa i Klub Vojske na Keju je lep objekat i lepa lokacija. Ali nije lepa lokacija za Vojsku. Kasarna je na Majevici i treba nešto da se organiuje vojnicima a oni preko celog grada idu na Kej. To je nekad bilo u redu kad je bilo vojske i na Trandžamentu a sad je sva Vojska na Majevici. Raskrsnica Jevrejske i Bulevara M Pupina je za poslovnu i trgovačku namenu.

A zašto biblioteci nije mesto pored pozorišta? Na komandu grada zaboravi jer vojska, po onome što znam, ni ne želi da razgovara da je nekom ustupi. Poslovni deo grada je Bulevar, sa koncentracijom na područje oko pijace. Od Sinagoge pa katedrali bi trebalo da bude uredjeno kao kulturni deo grada.

Ranko Su NS
February 10th, 2009, 03:29 PM
Pa tu je pozorište višak i greška. Šta ćemo sa Norkom- da ga rušimo? A Vojska je kooperativna i sve je moguće. Pregovori su u toku. I za nju je bolje da bude barem Van centra ako ne van grada. Jer bio je predlog da se van NS pravi baza. Ali sad je samo Majevica u igri. A i u Gradiću u Petrovaradinu vojska jedva čeka da se preseli u pravu kasarnu da ne kažem bazu, koja zadovoljava kriterijume. Ovako ni njoj ni Egzitu ni gradu ni turizmu nije dobro. Najbolje bi bilo da grad na primerenoj lokaciji pomogne izgradnju baze a za uzvrat dobija MNOGO (Komandu brigade, Klub Vojske, Trandžament, objekte u Gradiću, Mornaricu Futošku i drugo).

liman_drzava
February 10th, 2009, 03:35 PM
A zašto biblioteci nije mesto pored pozorišta? Na komandu grada zaboravi jer vojska, po onome što znam, ni ne želi da razgovara da je nekom ustupi. Poslovni deo grada je Bulevar, sa koncentracijom na područje oko pijace. Od Sinagoge pa katedrali bi trebalo da bude uredjeno kao kulturni deo grada.

Da, mozhda kad bi se saobracjaj oterao ispod zemlje, i napravio veliki trg na toj raskrsnici, da lezhimo na travi i chitamo knjige... I ja imam svoj savrshen svet, ali... Sada je to jedno od najprljavijih i zagushenijih mesta u gradu. To shto se tu nalazi pozorishte nije relevantno jer je celina za sebe, i sam si ga kritikovao. Oko ove raskrsnice (kroz koju btw prolaze svi koji idu starim putem za BGD...), su i Poshta i BUS terminal i Nork, Sinagoga je utopljena u Jevrejsku, ni ne razmishljam o njoj kad sam tamo, a to shto se vidi toranj Katedrale... je lepo i nishta vishe. Taj deo grada odavno odishe drugim tempom, a sama bibloteka, ako se vecj nje drzhish, ne mozhe tu da stane jer bi morala biti 5 puta vecja od tog placa, ili bi ishta u nebo... Mozhda ona lokacija iza ozorishta gde se planira parking ili josh zgrada (bozhe ko kupuje stanove u tom kvartu?), ali na toj raskrsnici po meni nikako... I Matijevic cje izgledati bolje nego na renderu, budi bez brige :)

neusatz!
February 10th, 2009, 03:38 PM
Pa tu je pozorište višak i greška. Šta ćemo sa Norkom- da ga rušimo? A Vojska je kooperativna i sve je moguće. Pregovori su u toku. I za nju je bolje da bude barem Van centra ako ne van grada. Jer bio je predlog da se van NS pravi baza. Ali sad je samo Majevica u igri. A i u Gradiću u Petrovaradinu vojska jedva čeka da se preseli u pravu kasarnu da ne kažem bazu, koja zadovoljava kriterijume. Ovako ni njoj ni Egzitu ni gradu ni turizmu nije dobro. Najbolje bi bilo da grad na primerenoj lokaciji pomogne izgradnju baze a za uzvrat dobija MNOGO (Komandu brigade, Klub Vojske, Trandžament, objekte u Gradiću, Mornaricu Futošku i drugo).

Pregovori su u toku, ali po onome što sam ja čuo ne odnose se na zgradu komande u Dunavskoj. Čak nisam siguran ni da li je vojska voljda da ustupi Dom na Keju. Mislim da i o tome neće da razgovaraju. Vojska je kooperativna u onim stvarima gde želi da bude, ako nešto neželi tu onda jednostavno nema priče. ja lično bih Dom vojske na keju recimo pretvorio u džez klub sa letnjom pozornicom u bašti i sa tribinama koje bi išle od jedne strane ograde da se i tu može sedeti, ali mene niko ništa naravno ne pita...

neusatz!
February 10th, 2009, 03:50 PM
Da, mozhda kad bi se saobracjaj oterao ispod zemlje, i napravio veliki trg na toj raskrsnici, da lezhimo na travi i chitamo knjige... I ja imam svoj savrshen svet, ali... Sada je to jedno od najprljavijih i zagushenijih mesta u gradu. To shto se tu nalazi pozorishte nije relevantno jer je celina za sebe, i sam si ga kritikovao. Oko ove raskrsnice (kroz koju btw prolaze svi koji idu starim putem za BGD...), su i Poshta i BUS terminal i Nork, Sinagoga je utopljena u Jevrejsku, ni ne razmishljam o njoj kad sam tamo, a to shto se vidi toranj Katedrale... je lepo i nishta vishe. Taj deo grada odavno odishe drugim tempom, a sama bibloteka, ako se vecj nje drzhish, ne mozhe tu da stane jer bi morala biti 5 puta vecja od tog placa, ili bi ishta u nebo... Mozhda ona lokacija iza ozorishta gde se planira parking ili josh zgrada (bozhe ko kupuje stanove u tom kvartu?), ali na toj raskrsnici po meni nikako... I Matijevic cje izgledati bolje nego na renderu, budi bez brige :)

Tih nekoliko spratova je sasvim dovoljno za Narodnu bniblioteku. To nijeveća površina od one na kojoj su mislili da je grade, naime na mestu medjumesne autobuske stanice na Ribljoj pijaci, sve sa fontanom ispred i parkom izmedju nje i pijace. Spratnost koliko ima i zgrada izam a to je mislim 4 ili 5 spratova, plus podrum, je i previše za narodnu biblioteku. U svakom slučaju 10 puta više neggo što sada ima...a to što taj deo grada pretvaraju u nešto drugo ne znači da je dobro. Mogli bi da ga prilagode i nekoj normalnijoj nameni, a da su i taj prostor i mesto gde stoji nezavršena poštanska štedionica, kao i onu parcelu dijagonalnu od Banovine, pored parkinga za taksiste, a gde su sada trafike i koji je trebalo nekad da bude ustupljen nikad izgradjenom domu omladine koji bi bio sa titovom bistom ispred, namenili nekoj civilizovanoj nameni koja ne bi bila diktirana time koliko neko ponudi para, centar bi bio mnogo humaniji. Nije to moj idealni svet, to je jednostavno samo odsustvo hrabrosti gradske vlasti da grad usmeravaju u jednom normalnom pravcu, a ne u pravcu želja onih koji nude pare. Da nekima dozvole da sruše Miletića ne sumnjam da bi i tu bilo onih koji bi zidali samo da se što više istaknu... zaboga oni zidaju u centru ?!?

liman_drzava
February 10th, 2009, 04:25 PM
^^ Kad se vozish kolima od raskrsnice Z.Zrenjanina i M.Pupina ka Jevrejskoj, levo pogled i imash Skupstinu grada, jednu banku, drugu banku, jedno osiguravajucje drustvo, pa neke kancelarije, pa trecju banku, petu banku, pa Postu, pa Nork i opa: "nenamenski postavljena poslovna zgrada Matijevicja u sred centra"?! Hocju da kazhem da se ne radi nishta skrnavo i korumpirano, nego se oplemenjuje jedan potez i daje kontinuitet u nameni koja je zacrtana '60, a ne od Maje ili ovih sada... Svidjalo se to nama ili ne, to je realsnost i normalan proces i nije mi jasna logika da je sledecje pravljenje kazina umesto katedrale ako ih neko podmiti?

neusatz!
February 10th, 2009, 04:46 PM
^^ Kad se vozish kolima od raskrsnice Z.Zrenjanina i M.Pupina ka Jevrejskoj, levo pogled i imash Skupstinu grada, jednu banku, drugu banku, jedno osiguravajucje drustvo, pa neke kancelarije, pa trecju banku, petu banku, pa Postu, pa Nork i opa: "nenamenski postavljena poslovna zgrada Matijevicja u sred centra"?! Hocju da kazhem da se ne radi nishta skrnavo i korumpirano, nego se oplemenjuje jedan potez i daje kontinuitet u nameni koja je zacrtana '60, a ne od Maje ili ovih sada... Svidjalo se to nama ili ne, to je realsnost i normalan proces i nije mi jasna logika da je sledecje pravljenje kazina umesto katedrale ako ih neko podmiti?

Grad se proširio od šezdesetih. Kako rekoh, poslovni deo grada se koncentrisao na Bulevaru, zašto onda ne bi staro jezgro postalo koncentracija nekih drugih sadržaja? To bi moglo da bude tako kad bi neko osmišljavao grad urbanistički, a ne da se svakom ko ima pare dozvoli da zida gde hoće i šta hoće. Smisle da muzej bude u Kineskoj četvrti, projekt se završi i onda se odlaže zato što neko zamašesa svotom... to tako jednostavno ne vodi ničemu pametnom, već samo vodi u urbanistički haos.

posmatrac
February 10th, 2009, 07:28 PM
^^
Sa kim imas problem u ziriju?
Ja licno imam poverenja, i verujem da ce se izabrati najbolje resenje za Trg, ako ne naravno da cemo ga kritikovati. Nervira me taj nas mentalitet, kritikovanje uvek i po svaku cenu cak i pre nego sto se nesto desilo :ohno:

pa prvo koji ku..igor je predsednik zirija? sta on zna uopste, a drugo sta ce ova dva stranca? po kom osnovu su oni izabrani? i da nesirim to je u 90 posto isti sastav komisije kao i za most. zar ti nije malo sumnjivo da isti ljudi biraju najbolje resenje za dve postupno razlicite stvari.
lepo ds smislio nesto i sad to teraju..a cim politicari urade nesto da rade jasno je da tu nesto ne valja

posmatrac
February 10th, 2009, 07:33 PM
imam jos sliak pa cu ih kasnije staviti, kao i snimak ali ne znam kako da ga prikacim na net pa ako neko ima savet nek posalje privatnu poruku

ПОТПИСАН УГОВОР ИЗМЕЂУ ЈП ЗАВОД ЗА ИЗГРАДЊУ ГРАДА НОВИ САД
И DOO PONTING MARIBOR
10.2.2009.

Дана 10. фебруара 2009. године, у просторијама ЈП Завод за изградњу града потписан је уговор између Завода и doo Ponting Maribor из Словеније (заједничка понуда са АД Центар за путеве Војводине из Новог Сада и doo "DDC" Ljubljana из Словеније) о изради идејног пројекта и других студија за изградњу новог моста преко Дунава у Новом Саду. Уговор су потписали директор Завода, Борислав Новаковић и директор doo Ponting, Виктор Маркељ.

Потписивању су присуствовали испред doo Ponting још и Душан Рожич унив. дипл. инж. град., затим г. Антон Шполар из "DDC" Ljubljana и из Центра за путеве Војводине Бранислава Јаковљевић, генерални директор, Радомир Јаковљевић, технички директор и Марина Комад, руководилац филијале Београд.
http://www.zigns.rs/a2009/0902_04.jpg
http://www.zigns.rs/a2009/0902_05.jpg
http://www.zigns.rs/a2009/0902_07.jpg
http://www.zigns.rs/a2009/0902_06.jpg

liman_drzava
February 10th, 2009, 08:38 PM
pa prvo koji ku..igor je predsednik zirija? sta on zna uopste, a drugo sta ce ova dva stranca? po kom osnovu su oni izabrani? i da nesirim to je u 90 posto isti sastav komisije kao i za most. zar ti nije malo sumnjivo da isti ljudi biraju najbolje resenje za dve postupno razlicite stvari.
lepo ds smislio nesto i sad to teraju..a cim politicari urade nesto da rade jasno je da tu nesto ne valja

Ma daj, ja ne mislim da Igor tu stvarno ima neku funkciju, to je chista formalnost poshto grad stoji iza projekata. Bar se nadam :) A Podreka izgleda zaseo pa ne ustaje :nuts: On je chovek skroz na mestu i profesionalac i drago mi je da su ga ubacili u zhirije, i za Donku znam i da korektno radi i mnogo zna, tako da se nemoj plashiti, bicje to OK. Za kachenje filma ja jedino znam da ga stavim na rapidshare i prosledim link. Javi se ako ti niko ne pomogne sa jednostavnijim servisom i postovanjem na sajt. Jedva chekam i fotke i film, jako mi se svidja most :banana: Zanima me kako su reshili prilaze sa novosadske strane...

Ranko Su NS
February 10th, 2009, 09:09 PM
I meni se ne sviđa praksa da se u žiri stavljaju austrijanci i da se komisija sastaje u Beču a ne u NS. Kao da u Beogradu nema arhitekata pa iz našeg glavnog grada nema nijednog stručnjaka. Nego nešto se ne sećam dali je ikad u istoriji u nekoj komisiji u Austriji bio neko iz Srbije. Smeo bi da se kladim da nije i da NEĆE ni biti.

everson
February 10th, 2009, 10:18 PM
posmatrac, snimak digni na youtube ;)
jedva cekam da vidim!

liman_drzava
February 10th, 2009, 10:19 PM
I meni se ne sviđa praksa da se u žiri stavljaju austrijanci i da se komisija sastaje u Beču a ne u NS. Kao da u Beogradu nema arhitekata pa iz našeg glavnog grada nema nijednog stručnjaka. Nego nešto se ne sećam dali je ikad u istoriji u nekoj komisiji u Austriji bio neko iz Srbije. Smeo bi da se kladim da nije i da NEĆE ni biti.

Pretpostavljam da mislish na Podreku pod "austrijanac". Ako ti je to vecj bitno, chovek je Slovenac, koji je rodjeni Beogradjanin i ima dosta veze sa nashim prostorima. Npr, pobedio je na konkursu za Muzej tehnike u BGD, a ovde u NS nije za Modernu umetnost... Znachi, bavi se Srbijom i radi i ovde, nije pao s krushke, ako je tvoj revolt bio utemeljen na tome, nadam se da nije bilo iz nekih drugih razloga, jer za to nemam razumevanja, najmanje u umetnosti. Proguglaj malo i videcjesh da je veoma kvalitetan arhitekta, u svim svetskim tokovima je. U zhiriju je josh jedan inzhenjer iz Frankfurta, a svi ostali su nashe gore list, a ima ih i previshe. Ne razumem zashto bi konkurs bio pravedniji bez tih dvoje ljudi?

Ranko Su NS
February 10th, 2009, 11:15 PM
Pretpostavljam da mislish na Podreku pod "austrijanac". Ako ti je to vecj bitno, chovek je Slovenac, koji je rodjeni Beogradjanin i ima dosta veze sa nashim prostorima. Npr, pobedio je na konkursu za Muzej tehnike u BGD, a ovde u NS nije za Modernu umetnost... Znachi, bavi se Srbijom i radi i ovde, nije pao s krushke, ako je tvoj revolt bio utemeljen na tome, nadam se da nije bilo iz nekih drugih razloga, jer za to nemam razumevanja, najmanje u umetnosti. Proguglaj malo i videcjesh da je veoma kvalitetan arhitekta, u svim svetskim tokovima je. U zhiriju je josh jedan inzhenjer iz Frankfurta, a svi ostali su nashe gore list, a ima ih i previshe. Ne razumem zashto bi konkurs bio pravedniji bez tih dvoje ljudi?
Znači zato je pobedio projekat skuplji za 50 miliona,a da je nekompletan jer nije uopšte objasnio prilaze mostu. Hoću da kažem da samo naša zemlja dozvoljava jeftin odliv deviza. Kad se pravio most koji povezuje Dansku i Švedsku uslov je bio da izvođači budu iz tih zemalja. Ali verovatno je to zato što smo mi jako bogati i veliki kosmopoliti. Činjenica je da su oni (sve razvijene zemlje sa zapada) te koje prave razliku. Samo mi smo velikodušni. Prvo nam sruše most pa im onda mi plaćamo projekte a oni su izvođači radova. Sad razumem zašto su nam zverski srušili naše lepotane. Zato da bi dobili nove poslove i zaradili na nama.

liman_drzava
February 10th, 2009, 11:39 PM
^^ Ne razumem vezu sa ovim shto pishesh i citatom... Kazhem da je Podreka isto Austirjanac koliko i Slovenac ili Beogradjanin, i da je to irelevantno za struchnost, a ti spominjesh most, koji je izmedju ostalog i pobedio zbog predvidjenih odlichnih prilaza kako je obrazlozheno. Shto se izvodjacha tiche, mi nismo Skandinavija ili neka razvijena zemlja pa da postavljamo takav uslov, jer nam firme ne rade po 20 i kusur godina i nishta ne izvode, nemaju sredstava ni mehanizacije za modernu i efikasnu gradnju i naravno da gube na tenderima jer nisu konkurentni. To se zove trzhishe, i imao bih problem da drzhava forsira nashe u tom sluchaju! Danas od domacjih firmi ne znam pored EuroGardija ko radi na mostovima i dobija na tenderima, oni imaju reference i time pobedjuju - izvodili u poslednjih 5 godina! Trenutno zavrshavaju most u Adi preko Tise (pogledaj thread o mostovima http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=763824&page=8), a radicje i na novom mostu u Beogradu. Pricha ti ne stoji, kako god da krenesh i okrenesh...

Ranko Su NS
February 10th, 2009, 11:58 PM
ОК да не залутамо у економију. Мада је сад и економија све више усмеравана државним одлукама, па и ми уводимо кредите за куповину домаћих производа.
Оваквом неодговорном политиком ћемо наш новац поделити сиромашном западу а наше фирме и даље неће моћи да конкуришу. У тој кратковидости смо прваци света. А имамо потенцијала и добри смо у градитељству. Али није рад створио капитал него капитал ствара рад. Зато смо ту где јесмо. Имамо капитал и дајемо га другоме да упосли своје фирме. Такав луксуз они себи не дозвољавају.

nsblues
February 11th, 2009, 05:44 AM
^^ APSOLUTNO TACNO
Ni meni to nikad nece uci u glavu,kakav mentalni sklop je to,da mu je sve bolje i prece od vlastitog,koje je na dohvat ruke...Jedino u slucaju da nema takvih, ima logike i smisla traziti sa strane....i to se filtrira na zapadu ko voda,ako je taj slucaj

Ranko Su NS
February 11th, 2009, 09:53 AM
Jel zna neko da mi objasni zašto se ne popravlja zgrada Otvorenog univerziteta, a ujedno se planira izgradnja poslovne zgrade za potrebe službi Grada NS u Radničkoj?

podvodni
February 11th, 2009, 10:04 AM
^^
to je neka komplikovana prica... mislim da NOU vise nije gradsko preduzece, a zgrada valjda pripada republici (republickoj direkciji za imovinu), a ne gradu... republika nije zainteresovana, grad nema interesa da ulaze u objekat koji nije u njegovom vlasnistvu, a NOU je u velikim dugovima... zgrada tako zjapi ruinirana skoro deset godina... poslednji je za zgradu bio zainteresovan DDOR pre nekoliko godina, ali se i to izjalovilo...

Zgrada Radničkog u zamenu za zgradu DDOR-a
Datum: 02.03.2006
Rubrika: Novosadska hronika

Zgrada Novosadskog otvorenog univerziteta u Ulici vojvođanskih brigada 7, izgorela u požaru aprila 2000. godine, mogla bi uskoro da postane poslovna zgrada DDOR - a, ukoliko republička Direkcija za imovinu pozitivno odgovori na predlog Radničkog univerziteta i ove osiguravajuće kompanije da zamene nepokretnosti, saznaje “Dnevnik”. Tako bi NOU, koji se, otkako je zgrada izgorela, preselio u Radničku ulicu, bio preseljen u Železničku ulicu 5, u poslovnu zgradu DDOR - a.

U nacrtu ugovora o zameni nepokretnosti, do kojeg je “Dnevnik” došao, stoji da su ugovorne strane republička Direkcija za imovinu, jer vlasnik zgrade je Republika i Akcionarsko društvo za osiguranje i reosiguranje DDOR Novi Sad, koje zastupa generalni direktor Bogdan Kuzmanović.

Novosadski otvoreni univerzitet menja nedovršenu poslovnu zgradu od 6.285 metara kvadratnih, koja ima podrum, prizemlje i 13 spratova za zgradu od 2.667 metara kvadratnih, sa suterenom, prizemljem, četiri sprata i potkrovljem. Ugovorene strane jedna drugoj dozvoljavaju da se bez njihovog daljeg pitanja i odobrenja u katastarskim i zemljišnim knjigama uknjiži promena vlasništva u korist novog vlasnika, s tim što će Republika pravo korišćenja dati Novosadskom otvorenom univerzitetu.

Sada već nekadašnji direktor NOU Živko Bingulac, za čijeg je mandata pokrenuta cela priča o zameni zgrada, na pitanja zašto su izabrali baš zdanje DDOR - a i zašto su se odlučili za postupak pogađanja bez prethodnog objavljivanja, rekao je za “Dnevnik” da ne može da daje nikakve informacije. Na pitanje zbog čega, novinaru je prekinuo telefonsku vezu i više nije odgovarao na pozive. Nezvanično smo saznali da bi razlog ostavke mogao biti taj što nije želeo da na ugovoru stoji njegovo ime, odnosno da on bude jedan od potpisnika, Bingulac u junu i podneo ostavku na funkciju direktora, ali je ona tek nedavno aktivirana.

Kada je reč o tome zašto je odbaran baš DDOR, u dokumentima do kojih je “Dnevnik” došao stoji da je NOU Upravi za javne nabavke poslao dopis u kojem se, između ostalog, kaže da na osnovu Elaborata o proceni tržišnih vrednosti navedenih poslovnih zgrada, koju je načinio Fakultet tehničkih nauka, proizilazi da konstrukcione karakteristike zgrade DDOR - a odgovaraju njihovim zahtevima. Kao prednosti ove zgrade, navodi se da su pregradni zidovi u zdanju u Železničkoj ulici montažni, pa je moguće povećanje ili smanjenje prostorija, odnosno učionica. Osim toga, kako se navodi, ova zgrada poseduje potrebnu površinu kao i kompletnu infrastrukturu koja u potpunosti zadovoljava potrebe Novosadskog otvorenog univerziteta. Postavlja se, međutim, pitanje da li je moguće da u gradu ne postoji više nijedna zgrada za ovakvim karakteristikama?

Generalni direktor DDOR - a Kuzmanović kazao je da cela stvar još uvek nije gotova, te da se još uvek čeka odgovor republičke Direkcije za imovinu koji bi trebalo da stigne sledeće sedmice.

- Javnog nadmetanja nije moralo da bude, jer je reč o zameni, a ne prodaji tako da bi to mogli uporediti sa zamenom stana za stan, za šta nije potrebno treće lice - rekao je Kuzmanović, a na pitanje da bi možda i neka druga firma bila zainteresovana za zamenu da je znala za takvu mogućnost, on je odgovorio da je DDOR prvi pokazao zainteresovanost.

Pokušali smo juče da dobijemo komentar i direktora Direkcije za imovinu Milana Tomića, ali nam je sekretarica kazala da je juče i danas na službenom putu, a njegov zamenik Srboljub Panić bio je službeno odsutan.

Kuzmanović je najavio da je ideja da DDOR od, kako je rekao, rugla grada napravi poslovnu zgradu i tako bi ovaj deo Novog Sada, a uz Radnički univerzitet se gradi i Metals banka, postao finansijski centar.

liman_drzava
February 11th, 2009, 12:20 PM
Nisam znao da se radi dekorativno osvetljenje Banovine?! Evo reche chovek na http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=805672 :banana:

9/10 for now, and soon will be 10/10, becose in this moment we work on decorative lighting of this building ( our company - Kompanija Blagojević Novi Sad is authorized importer of PHILIPS bulbs and lamps and with these bulbs will light Banovina )

posmatrac
February 11th, 2009, 07:52 PM
Jel zna neko da mi objasni zašto se ne popravlja zgrada Otvorenog univerziteta, a ujedno se planira izgradnja poslovne zgrade za potrebe službi Grada NS u Radničkoj?

gradska vlast se jos nije ugradila...cim nadju nacin da nesto zarade s astrane popravice ce zgradu

posmatrac
February 11th, 2009, 07:54 PM
Nisam znao da se radi dekorativno osvetljenje Banovine?! Evo reche chovek na http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=805672 :banana:

mislim da sam o tome cuo jos dok je mirovic bio direktor ziga..

liman_drzava
February 11th, 2009, 08:59 PM
Posmatrac, jesi okachio film? :| Daj da ti neko pomogne kako da ga uploadujesh pa da vidimo...

ditrih
February 11th, 2009, 11:18 PM
ajde malo fotoaparat u ruke i da vidimo šta to novo ima u Novom Sadu...ajde, ajde

posmatrac
February 12th, 2009, 12:29 AM
Kao sto sam obecao..posle dosta problema sa netom
Novi most preko Dunava na stubovima Franca Jozefa

http://www.youtube.com/watch?v=IgqPpDs6L90

slike cu sutra ako stignem..imao sam dosta posla

[URL="http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/02_februar/11/vojvodina/tunel-v.jpg[/URL]

Potpisan ugovor za novi most
11.02.2009. - 11:15
Proširuju tunel ispod Tvrđave

NOVI SAD - Projektanti slovenačkog „Pontinga”, koji će raditi idejni projekat novog mosta na stubovima mosta Franca Jozefa, predvideli su da se već postojeći tunel ispod Petrovaradinske tvrđave proširi za potrebe buduće saobraćajnice. Predstavnik „Pontinga” Viktor Markelj je, prilikom jučerašnjeg potpisivanja ugovora u Zavodu za izgradnju grada, naveo da su odlučili da se postojeći tunel, sagrađen 1882. godine za potrebe železničkog saobraćaja, proširi i da je to rešenje, uz konsultacije sa gradskim službama, izabrano kao najbolje.

- Neće se praviti novi tuneli na mestu starog ili skretanje mosta ka nova dva tunela udaljenih nekoliko desetina metara od postojećeg. Dogovorili smo se da postojeći tunel proširimo na dve trake sa po sedam metara i pešačkom stazom. Tunel će deliti moderan veštački stub - naveo je Markelj.
Zaštitari spomenika se, podsetimo, protive radovima u tunelu zbog mogućeg uticaja na Tvrđavu, pozivajući se na studiju Instituta za građevinarstvo iz 2006. godine koja preporučuje da se prilikom radova obavlja miniranje. Građevinci u studiji ističu da je uslov za to da se uradi posebna studija uticaja miniranja na objekte Tvrđave u idejnom projektu. To će sada takođe biti posao „Pontinga”.
Odgovarajući na primedbe da je na konkursu ponuđen nacrt koji je „Ponting” već koristio u slovenačkim mestima Renče i Mozirje, Markelj je naveo da Novi Sad neće imati „most blizanac”, jer su ti prelazi „samo slični”.
- Nije u pitanju gradnja „ blizanca”, iako mostovi liče. Most sa lukom je poznato rešenje koje se dugo koristi i ovaj projekat je originalno rešenje. Mostovi će ličiti, kao što svi mostovi koji imaju luk liče jedan na drugi - zaključio je predstavnik „Pontinga”.
Borislav Novaković, direktor ZIG-a, i Viktor Markelj iz „Pontinga” potpisali su ugovor vredan 121,7 milion dinara, a slovenačka firma ima rok od 200 dana da završi idejni projekat.
U septembru se očekuje i konkurs za izradu generalnog projekta i izbor izvođača radova. Gradske vlasti, koje još nisu obezbedile novac za gradnju, očekuju da radovi počnu 2010. godine i da budu završeni tokom 2012. godine.

podvodni
February 12th, 2009, 12:48 AM
^^ vrlo kulturno...

neusatz!
February 12th, 2009, 12:54 AM
^^ vrlo kulturno...

Sada mi se mnogo više dopada nego na onom renderu koji je postavljan ovde. Samo imam jednu nedoumicu, Pavličić je rekao da će bušiti dva tunela, a da će treći, postojeći, biti otovoren za pešake i bicikliste. Taj treći i nije dovoljno širok da kroz njega ide saobraćaj, nedostaje pobočni slobodan prostor u slučaju neke moguće katastrofe i eventualne potrebe za evakuacijom iz tunela. tako je bar bilo rečeno ranije. Svuda se na slikama i ovom snimku vide samo dva tunela, da li to znači dasu odustali od otvaranja i trećeg?

posmatrac
February 12th, 2009, 12:59 AM
citat "Dogovorili smo se da postojeći tunel proširimo na dve trake sa po sedam metara i pešačkom stazom. Tunel će deliti moderan veštački stub - naveo je Markelj."

mislim da je covek sve objasnio..znaci postojeci prosiruju

e sad sta ja mislim o tome..vec sam rekao ranije..glupost, kao i cela ideja o gradnji ovog mosta

podvodni
February 12th, 2009, 01:01 AM
pa gore u tekstu koji je citirao posmatrac pise da ce samo prosiriti jedan postojeci tunel... dve trake po 7 metara (sto bi trebalo da budu dve saobracajne po 3,5m) i kolonada izmedju...

neusatz!
February 12th, 2009, 01:04 AM
pa gore u tekstu koji je citirao posmatrac pise da ce samo prosiriti jedan postojeci tunel... dve trake po 7 metara (sto bi trebalo da budu dve saobracajne po 3,5m) i kolonada izmedju...

Izvinjavam se, promaklo mi je to. Meni se više dopadala ideja da ima i treći biciklističko-pešački tuneč, no šta je tu je :(

Boda Tajson
February 12th, 2009, 01:08 AM
da li mi se cini ili nema silaz na kej?

podvodni
February 12th, 2009, 01:11 AM
^^ koliko sam ja razumeo, ima petlja i odvajanje malo nize, a jos nize, na uglu bulevara c.lazara i stevana musica je predvidjen kruzni tok...

Boda Tajson
February 12th, 2009, 01:12 AM
e sad sta ja mislim o tome..vec sam rekao ranije..glupost, kao i cela ideja o gradnji ovog mosta

Ovo bih se slozio, cini mi se da ima vecih prioriteta za resavanje. Prvo mi na pamet pada zeleznicki most samo ne znam da li grad uopste ima nadleznost za resavanje tog problema.

podvodni
February 12th, 2009, 01:15 AM
^^ nema... zeleznicki most je u nadleznosti republike... mada mislim da ce i grad i pokrajina tu da ucestvuju... pricao je nesto mrkonjic o tome...

posmatrac
February 12th, 2009, 01:24 AM
Ovo bih se slozio, cini mi se da ima vecih prioriteta za resavanje. Prvo mi na pamet pada zeleznicki most samo ne znam da li grad uopste ima nadleznost za resavanje tog problema.

pogodio si sta sam hteo da kazem..bolje da grad da 50 miliona evra za novi zezelj i tako podeli troskove sa republikom, nego da ceka da republika nadje sve pare (ne vezano od cele price oko busenja tunela i drugih spornih stvari sa ovim mostom)

liman_drzava
February 12th, 2009, 01:35 AM
Kao sto sam obecao..posle dosta problema sa netom
Novi most preko Dunava na stubovima Franca Jozefa

http://www.youtube.com/watch?v=IgqPpDs6L90

slike cu sutra ako stignem..imao sam dosta posla

:applause: Hvala za film! Mislim da je most opravdan i potreban jer grad zheli da prebaci saobracjaj na Bulevar Cara Lazara i dalje na Subotichki i Somborski, a da rastereti Bulevar oslobodjenja i sam centar kroz koji svi moraju da prodju ako zhele u Srem i starim putem do BGD. Da ne idemo dalje koliko se ostavlja prostora za razvijanje Podgradja i Tvrdjave...

Boda Tajson
February 12th, 2009, 02:07 AM
Znaci, ceka nas ovako nesto samo uvecano

Renčah
http://www2.arnes.si/~ljijs30/images/Novi-most-julij05.jpg

vise slika... http://www2.arnes.si/~ljijs30/foto4.htm

posmatrac
February 12th, 2009, 11:42 AM
Znaci, ceka nas ovako nesto samo uvecano

Renčah
http://www2.arnes.si/~ljijs30/images/Novi-most-julij05.jpg

vise slika... http://www2.arnes.si/~ljijs30/foto4.htm

Bas tako..i u prospektu Pontinga imaju slika oba mosta, a na sajtu jos sliku ya most koji nije sagradjen a na istom principu je npravljen...
po meni vrlo amaterski mogli su malo da se potrude, jer CPV radi prilazne puteve i projektuje ih,a oni bre uzeli vec projektovan i malo ga uvelicali

Ranko Su NS
February 12th, 2009, 12:17 PM
tuga. Za takav je projekat svaka NS porodica dala po 15 evrića.

Ranko Su NS
February 12th, 2009, 06:13 PM
A šta je sa otvorenim bazenom na Spensu? Kao ne treba nam!

posmatrac
February 12th, 2009, 06:22 PM

u gde se ti seti sad bazena???

ali ako nisi pratio forum..grad, kao i spens su doneli odluku da se to stopira do daljnjeg jer nema novca, a i Tus krece sa bazenom na Naselju,a i na Vidovdanskom naselju je PP sagradio uz halu mali bazen. Tako da bazeni na Spesnu stoje dok bar ne naprave master plan popravke Spensa, a to ce biti gotovo tek mozda 2010

liman_drzava
February 12th, 2009, 07:01 PM

Hm, uopshte nije uporedivo ni po znachau ni po tezhini, a drugo i kad bi se postavilo takvo pitanje: most vs. bazen? Most vs. bazen? Hm, pa ne znam... Ajmo na referendum? Mislim :doh: Chemu ovo bacanje hejte na most? I to shto si izrachunao da nas koshta 15 evra po porodici, je 5 evra na godinu, shto je neosetno... Budimo ozbiljni, projekat je od izuzetnog znachaja i menja se saobracjajna situacja grada... Grad tvrdi da se ima i za pochetak Somborskog i za nastavak Subotishkog, tako da ni oni ne trpa, a to su projekti kojima mozhesh mozda dati primat ako ti most toliko smeta i nije nam potreban, ali bazen??? A klizalishte>? Sad kad razmislim, jebe* most, treba mi par klupa ovde na Limanu! :lol:

podvodni
February 12th, 2009, 07:47 PM
pogodio si sta sam hteo da kazem..bolje da grad da 50 miliona evra za novi zezelj i tako podeli troskove sa republikom, nego da ceka da republika nadje sve pare (ne vezano od cele price oko busenja tunela i drugih spornih stvari sa ovim mostom)

evo, sveza vest...

Извршно веће Војводине издваја 20 милиона евра за Жежељев мост

12. фебруар 2009. | 13:29

www.rtv.rs

НОВИ САД - Извршно веће Војводине усвојило је на данашњој седници Информацију о значају изградње новог друмско-жељезничког моста на Дунаву у Новом Саду. У усвојеним Закључцима каже се да је изградња новог друмско-жељезничког моста представља инвестицију од капиталног значаја за АП Војводину и Републику Србију и предложило Фонду за капитална улагања Војводине да издвоји од 20 милиона евра за ову намену.

У усвојеним Закључцима каже се да је изградња новог друмско-жељезничког моста представља инвестицију од капиталног значаја за АП Војводину и Републику Србију и предложило Фонду за капитална улагања Војводине да издвоји од 20 милиона евра за ову намену.

Наиме, за изградњу новог моста потребно је укупно 6О милиона евра, а поред покрајинског Фонда за капитална улагања, у трошковима његове изградње учествоваће Град Нови Сад са 10 милиона евра и Европска комисија са износом од 30 милиона евра.

Ranko Su NS
February 12th, 2009, 07:55 PM
Limancu: 15 jevreja po svakoj porodici Novog Sada je za projekat a ne za izgradnju. A za izgradnju će svaka NS porodica dati po 500 evra. A svakako nisu obezbedili sredstva tako da ćemo svakako platiti samo projekat.
A pitanje o bazenu je potpuno nevezano za most. Žao mi je jer je bazen na Spensu je dobra ideja.

podvodni
February 12th, 2009, 08:01 PM
15 jevreja po svakoj porodici Novog Sada je za projekat a ne za izgradnju. A za izgradnju će svaka NS porodica dati po 500 evra.

to bi bilo tako kad bi se gradska kasa punila putem harača...
srećom, društvo je malo evoluiralo poslednjih vekova pa je i formiranje budžeta i punjenje gradske kase nešto složenija matematika...

liman_drzava
February 12th, 2009, 08:17 PM
srećom, društvo je malo evoluiralo poslednjih vekova pa je i formiranje budžeta i punjenje gradske kase nešto složenija matematika...

Ma opusti se... Meni je ovo sve jako zabavno :lol: :cheers:

KB-Novi Sad
February 12th, 2009, 09:25 PM

kako koja garnitura dođe na vlast,tako se doseti i novih načina za uzimanje harača. Ne brinem ja za njih...Više me brine što će ovaj most izgledati malo bezlično,nekako je prazan,nema dušu....deja vu.

neusatz!
February 12th, 2009, 10:16 PM
kako koja garnitura dođe na vlast,tako se doseti i novih načina za uzimanje harača. Ne brinem ja za njih...Više me brine što će ovaj most izgledati malo bezlično,nekako je prazan,nema dušu....deja vu.

Opšte je poznata stvar da bih ja Novi Sad arhitektonski voleo da vidim retro, dakle veoma arhaičan stil gradnje i most poput londonskog kula-mosta...ali na snimku ova jmost sasvim nenametljivo i dobro deluje. Šta više kadsegleda animacija mnogo mi se više dopada od onih prvih rendera.

Stormwatch153
February 13th, 2009, 12:33 AM

Moj post nema veze sa mostom ali mogu samo da pohvalim ulicu u kojoj ti je firma, Izvidnicka je ulica kakvih je sve manje u Novom Sadu, izuzetno lepo mesto za zivot jos uvek dovoljno daleko od skarabudznih zgradurina koje su polako ali sigurno pocele da izjedaju Telep.

neusatz!
February 13th, 2009, 12:52 AM
Zgrade su za grad, lepekućeodvojene travnjacima od komšijskih su za predgradje i srednju klasu koja to želi. Vile su za ekskluzivne delove gradova, a ušoorene prizemljuše su odlike sela. Ono što se dešava u ovdašnjim gradovima, dakle delu Novog Sada, u Kragujevcu i sl. Dakle gradovi se urbanizuju, ne vidim šta tu nije jasno? To znači da će Telep, nadam se što pre, da se potpuno izgradi i urbanizuje...

roki
February 13th, 2009, 01:36 AM
Evo vesti sa B92, ne znam da li je neko vec ovo postavio

TC u Novom Sadu od 80 miliona evra
12. februar 2009. | 15:21
Američka kompanija Ocean Atlantic International objavila je da će uložiti 80 miliona evra u izgradnju tržnog centra u Novom Sadu.

Maketa stambenog objekta u Galerija apartmanima
Tržni centar će imati prodajnu površinu od 39.000 kvadratnih metara, a planirano je da u njemu posao dobije 1.500 ljudi, saopšteno je iz te kompanije. Kako se nezvanično saznaje, izgradnja bi trebalo da počne u septembru ove godine po najvišim svetskim standardima, a biće završena do kraja sledeće godine.

Iako je Skupština grada Novog Sada krajem prošle nedelje promenila Detaljni urbanistički plan i time ovu investiciju učinila mogućem, ipak nisu dobijene sve dozvole potrebne za početak gradnje, a njihovo izdavanje se očekuje uskoro, kako bi izgradnja počela na jesen.

Inače, Ocean Atlantic International je deo istoimene američke kompanije koja u Srbiji posluje od 2006. godine i u Beogradu privodi kraju izgradnju poslovno-stambenog kompleksa Galerija apartmani.

U regionu posluje i u Hrvatskoj i Sloveniji.

KB-Novi Sad
February 13th, 2009, 12:56 PM
Ne mogu da zamislim ceo stadion nashta cje da izadje kad ga zavrshe. Ostaje taj snizheni deo tako bezveze... Shta je sa reflektorima?

http://img149.imageshack.us/img149/1396/29830082222kq1.jpg

@ Sawovsy: Da ne opterecjuem thread poshto sam greshkom poslao 3 posta umesto jednog... ovaj editujem sa fotkom

Ništa. Ne rade se. Da čovek ne poveruje. Ja sam prvobitno načuo da će se stavljati osvetljenje gore po obodima nalik modernim stadionima, ali ništa od toga.

Veternik
February 13th, 2009, 01:25 PM
evo, sveza vest...

Извршно веће Војводине издваја 20 милиона евра за Жежељев мост

12. фебруар 2009. | 13:29

www.rtv.rs

НОВИ САД - Извршно веће Војводине усвојило је на данашњој седници Информацију о значају изградње новог друмско-жељезничког моста на Дунаву у Новом Саду. У усвојеним Закључцима каже се да је изградња новог друмско-жељезничког моста представља инвестицију од капиталног значаја за АП Војводину и Републику Србију и предложило Фонду за капитална улагања Војводине да издвоји од 20 милиона евра за ову намену.

Usvojili Informaciju o znacaju izgradnje mosta?! Interesuje me sta ce tacno ta Informacija da uradi? Jel to nekoga obavezuje da pocne gradnja, posto se glavni projekat, kako ovde pise, radi vec 2 godine. Mislim da je ovde previse obecanja, sada odjednom grade 2 mosta. Nikako mi nije jasan taj pojam informacije.

A sto se tice reflektora na stadionu, trenutno je u izgradnji jugo-istocna tribina. Kada ona bude gotova, trebalo bi da se rusi kuca, kod juzne, i da se izgradi nova juzna i jugo-zapadna tribina. Nakon toga sledi renoviranje istocne i njeno pokrivanje, pa tek potom postavljanje reflektora po celom krovu stadiona. Nece to bar jos 3 godine biti zavrseno.

posmatrac
February 14th, 2009, 01:07 AM
Pomak u gradnji prelaza na reci
Pokrajina daje novac za novi Žeželjev most
Autor: Ž. B. | 13.02.2009. - 10:03

NOVI SAD - Pokrajinska vlada zatražila je na jučerašnjoj sednici od Fonda za kapitalna ulaganja 20 miliona evra za gradnju novog Žeželjevog mosta. Gradnju drumsko - železničkog prelaza na Dunavu finansiraće i grad Novi Sad sa 10 miliona, a Evropska komisija za rekonstrukciju sa još 30 miliona evra.
- Drumsko-železnički most na Dunavu ima veliki značaj, jer je neophodan za uspešno regulisanje tranzitnog saobraćaja na evropskom Koridoru 10 - saopšteno je nakon sednice u Banovini.
Odluka o finansiranju radova doneta samo nekoliko nedelja pred istek roka od 22 meseca, koji je Evropska komisija ostavila stručnjacima italijanske firme „Italfer” da izradi generalni projekat mosta. Pokrajinske vlasti nisu precizirale detalje oko toga kada bi mogla da počne gradnja. Procenjuje se da bi za ceo posao bilo potrebno tri godine i da bi, ako izvođač radova čiji se izbor na tenderu očekuje za nekoliko meseci, počeo gradnju 2009., most mogao biti završen 2012. godine.
Kako je ranije najavljivano, novi prelaz bi trebalo da dugačak oko 470 i širok 20 metara. Prema idejnom projektu, predviđeno je arhitektonsko rešenje sa duplim lukom, po uzoru na originalnu strukturu, samo što se umesto betonskog predlaže postavljanje čeličnog lučnog mosta, koji bi se oslonio na postojeće stubove. Predviđeno je da lukovi ne budu paralelni, nego nakošeni.
Mostu će imati jedan železnički kolosek i dve trake za automobile, sa idejom da, kada grad bude imao još jedan putnički prelaz na Dunavu, novi Žeželjev most bude korišćen isključivo za prelazak vozova.

liman_drzava
February 14th, 2009, 06:12 PM
Da li postoji render mosta koji cje se praviti?

dejan_b88
February 14th, 2009, 10:20 PM
Ljudi, grad vam je stvrno lijep... Nema sta, Novi Sad je definitivno najljepsi grad u Srbiji...:)
Pozdrav iz Republike Srpske...

esseker91
February 14th, 2009, 11:57 PM
Čuo sam puno lijepih riječi o Novom Sadu nadam se da ću ga jednom i posjetiti:okay:

posmatrac
February 15th, 2009, 02:05 AM
Da li postoji render mosta koji cje se praviti?

pazi za novog zezelja nema ni 1 , ali ni 1cak ni skice kako bi mogao da izgleda
italijani kriju ko da je neko zlato,a vec se po onomo sto je cip radio (idejni) se otprilike zna kako bi trebao da izgleda e sad u cipu neznam nikog tamo ko bi mogao da mi da..

a evo iz dnevnika

Deset godina otkako je, u NATO-bombardovanju naše zemlje, porušen železničko-drumski most preko Dunava u Novom Sadu, obezbeđen je novac za izgradnju novog. Pokrajina je odlučila da izdvoji 20 miliona evra, grad deset miliona, a Evropska komisija platiće još 30 miliona, ukupno 60 miliona evra. Kako u martu ističe rok od 22 meseca na koji je italijanskoj firmi “Italfer” u maju 2007. poverena izrada glavnog projekta, s nestrpljenjem se očekuje tender za izbor izvođača radova i početak izgradnje.

Rušenje Žeželjevog mosta prekinulo je železnički saobraćaj na glavnom evropskom Koridoru 10, a Evropska agencija za rekonstrukciju nije imala previše sluha za obnovu ovog objekta, od strateškog značaja ne samo za Srbiju već i za Evropu, koja je sve do izgradnje privremenog železničko-drumskog mosta robu transportovala zaobilaznim koridorima. Uprkos tome što je program CARDS bio namenjen obnovi ratom porušenih objekata, Evropska agencija za rekonstrukciju izdvojila je samo dva miliona evra za izradu glavnog projekta, pa je železnički i drumski saobraćaj bio prepušten krhkom privremenom mostu.

Ukoliko pare nisu izdvojene samo na papiru, nego su opipljive, izgradnja mosta mogla bi početi već u drugoj polovini ove godine, nakon što se sprovede međunarodni tender za izbor izvođača radova. Kako je još ranije procenjeno da će za radove biti neophodno oko tri godine, to znači da bi Novi Sad mogao da dobije novog “žeželja” do kraja 2012. godine.

Novi most će, prema dosadašnjim najavama, biti dug 470 i širok 20 metara. Predviđeno je da lukovi ne budu paralelni, nego nakošeni, što se tumači kao savremenije rešenje. Umesto betonskog, predlaže se postavljanje čeličnog lučnog mosta, koji bi se oslonio na postojeće stubove. U planu je da se niveleta mosta podigne metar i po u odnosu na onu kod porušenog, kako bi brodovi mogli nesmetano prolaziti i da ne bi zapinjali za njegov donji deo. Predlaže se izgradnja dve drumske saobraćajne trake i železničkog koloseka, s tim što bi bio napravljen tako da u perspektivi sve trake postanu železničke, jer se planira izgradnja dvokolosečne pruge Horgoš–Beograd i novi most na koji bi se premestio drumski saobraćaj. U unutrašnjost budućeg mosta bi se vratile instalacije vodovoda i rezervnog gasovoda, jer je glavni spušten na dno Dunava još posle rušenja mosta.

Evropska komisija je, ipak, nakon dugo vremena, shvatila značaj Žeželjevog mosta, koji se nalazi na ukrštanju saobraćajnih koridora 10 i 7 (reka Dunav), kojim je plovidba otežana zbog privremenog drumsko-železničkog mosta koji ne zadovoljava standarde. Menadžer za infrastrukturu u Evropskoj komisiji Enriko Malja još je krajem prošle godine, prilikom boravka u našoj zemlji, objasnio da je za normalnu plovidbu neophodna širina plovnog puta od 180 metara, a stubovi privremenog mosta nisu razmaknuti ni 100 metara. Isto je i s visinom od donjeg dela mosta do vodene površine, koja mora da iznosi, kako je rekao, najmanje 9,5 metara, a kod sadašnjeg mosta je samo 6,2.

Kako je obećano, tender za izbor izvođača za izgradnju novog mosta pripremaće se u okviru CARDS projekata, a kroz IPA projekte će se organizovati nadzor. Kako dosadašnja Evropska agencija za rekonstrukciju, koja je pomagala obnovu zemlje, više neće raditi, od sada je Delegacija EU odgovorna za svu pomoć zemlji preko programa CARDS i IPA fondova.

R. Dautović

liman_drzava
February 15th, 2009, 11:04 AM
^^ Hvala... I meni je chudno shto se ne objavljuje render, ali poshto je sve izvesnije da cjemo do 2013. imati josh dva mosta, ne mogu da se ne radujem :banana2:

neusatz!
February 15th, 2009, 11:39 AM
^^ Hvala... I meni je chudno shto se ne objavljuje render, ali poshto je sve izvesnije da cjemo do 2013. imati josh dva mosta, ne mogu da se ne radujem :banana2:

U Dnevniku danas pominju još jedan most u blizini Šangaja. Nisam siguran, ali čini mi se da nisu rekli do kada bi trebalo da bude gotov.

posmatrac
February 15th, 2009, 03:22 PM
U Dnevniku danas pominju još jedan most u blizini Šangaja. Nisam siguran, ali čini mi se da nisu rekli do kada bi trebalo da bude gotov.

pa to je onaj za banatsku magistralu...a i u GUP-u stoji nacrtan vec 20 godina..nista novo

posmatrac
February 16th, 2009, 12:37 PM
Ja prosto nemam komentar na ovu vest iz Blica...

Stopirana izrada elaborata za Unesko
Most sprečava zaštitu Tvrđave

NOVI SAD - Zbog mogućnosti da bi stavljanje Petrovaradinske tvrđave na listu svetske kulturne baštine i pod zaštitu Uneska dovelo do zabrane izgradnje novog mosta i proširenja tunela, gradske vlasti zaustavile su pripremu elaborata o zaštiti ovog spomenika.
- Imajući u vidu da je izgradnja ovog saobraćajnog pravca u prioritet Novog Sad, molimo vas da povučete iz procedure (ukoliko je pokrenut) predlog za utvrđivanje Petrovaradinske tvrđave za nepokretno dobro od izuzetnog značaja kako bi se mere zaštite samo u ovom segmentu izmenile i na taj način napravio kompromis između potreba najvišeg stepena zaštite Petrovaradinske tvrđave i Podgrađa, s jedne strane, i rešavanja saobraćaja sa druge strane - piše u dopisu „Urbanizma“ poslatom Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada 25. jula prošle godine.
Dopis je poslat zato što je predloženim merama zaštite Tvrđave isključena mogućnost proširenja postojećeg tunela i izgradnja novog koji bi prihvatio saobraćaj sa četiri trake novog mosta.
Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Milan Ćeran ne negira postojanje dopisa, ali kaže da nema šta da komentariše o njemu.
- Zavod priprema dokumentaciju potrebnu da Petrovaradinska tvrđava bude zaštićena višim stepenom, što je i prvi uslov da Srbija predloži Tvrđavu za listu svetske kulturne baštine Uneska - kaže Milan Ćeran.
On objašnjava da Zavod još od 2007. godine, kada je Komisija za saradnju sa Uneskom skinula Tvrđavu sa liste predloga, priprema materijal i da je ostalo još da se završi prikupljanje dokumenata o imovini.
- Nijedno kulturno dobro u Srbiji nikada nije menjalo stepen zaštite, pa procedura nije baš poznata. Tvrđava je 1949. proglašena kulturnim dobrom, ali kada je 1991. godine obavljena podela spomenika na one visokog i izuzetnog značaja, Tvrđava je završila na nižem stupnju. Zbog toga sarađujemo sa republičkim Zavodom za zaštitu spomenika i Ministarstvom kulture da vidimo kako da formulišemo odluku da kasnije ne bi bilo problema - dodaje Ćeran.
Direktor „Urbanizma“ Aleksandar Jeftić kaže da dopis poslat Zavodu nije zabrana već samo obaveštenje.
- Mi smo Zavod samo obavestili da pri izradi elaborata zaštite ne zaborave da tu postoji tunel i da je tu nekada bio most, kao i da će tu most ponovo biti izgrađen. Naime, Zavod u zaštiti nigde ne navodi da to postoji, a protive se izgradnji tunela, iako on tu postoji od 1883. godine. Osim toga, nisu imali ništa protiv mosta kada je planiran 2000. i njegovim izmenama 2006. godine. Zavod ništa ne sprečava da priprema odluku potrebnu za zaštitu Tvrđave, a jasno je da Tvrđavi neće biti ništa jer ako je nije oštetio prolazak vozova, neće je oštetiti ni prolazak automobila - tvrdi Jeftić.U Gradskoj kući već su rekli da je predlog odluke potreban za povećanje nivoa zaštite već urađen i poslat u Beograd, dok je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović tvrdi da se ne radi na zaštiti Tvrđave i da će uskoro predložiti formiranje posebnog tela ili komisije koja bi radila na ovom poslu.

liman_drzava
February 16th, 2009, 01:49 PM
^^ Fino shto su izvestili da znamo zashto stojimo u mestu po tom pitanju. S druge strane, nemam nishta protiv toga da se stopira ako treba da izgubimo Exit, a i most i reshavanje saobracjaja (koji najvishe i koristi Podgradju i kompleksu). Jedino shto mi smeta jeste da u Srbiji Tvrdjava nije pod najvecjim stepenom zashtite, kao najochuvanija evropska tvrdjava. Nashi propisi sigurno nisu tako kruti, a i konkurencija je drastichno manja, tako da je ovo stvarno blam i politikanstvo. A shto se Uneska tiche, neka me neko ispravi ako greshim, ali shta Unesko daje osim marketinga? Ok, sigurno postoje neke sluzhbe za konzervaciju koje vode rachuna da se, ne znam, sme ovo, ne sme ovo u skladu sa..., ali nisu ni nashi struchnjaci nepismeni. Kako smo do sad mogli, mocji cjemo i dalje i bicje samo bolje. Ako se i dobijaju neka sredstva, so what? Pa turizam cje se sigurno dovoljno razviti sa afirmacijom Podrgadja, a i nikakva lista Uneska necje za Tvrdjavu uraditi vishe nego sto je Exit preko kojeg za nju ceo svet zna, i to ne samo kao spomenik, nego sjajno mesto za provod, zhurke i kreativnost!

Codara
February 16th, 2009, 08:21 PM
Ovo je neki projekat koji sam skinuo jos pre sigurno dve godine, a tice se mosta na mestu Zezeljevog.
Sad vidim da projekat nije jos poznat:?:
Ipak, po onim gore opisima moglo bi da bude nesto slicno.

http://img504.imageshack.us/img504/753/mostmb1.jpg (http://imageshack.us)

http://img104.imageshack.us/img104/2658/most2ro2.jpg (http://imageshack.us)

Codara
February 16th, 2009, 08:41 PM
Evo i par danasnjih sa rekonstrukcije tribine na Karadjordju

http://img149.imageshack.us/img149/9908/dsc07685ef3.jpg (http://imageshack.us)

http://img178.imageshack.us/img178/4341/dsc07684fd5.jpg (http://imageshack.us)

Sawovsky
February 16th, 2009, 09:44 PM
Most je prelep,daj boze da bude taj projekat!

posmatrac
February 17th, 2009, 01:01 AM
Ovo je neki projekat koji sam skinuo jos pre sigurno dve godine, a tice se mosta na mestu Zezeljevog.
Sad vidim da projekat nije jos poznat:?:
Ipak, po onim gore opisima moglo bi da bude nesto slicno.

http://img504.imageshack.us/img504/753/mostmb1.jpg (http://imageshack.us)

http://img104.imageshack.us/img104/2658/most2ro2.jpg (http://imageshack.us)

Nisam siguran, ali ovo je ustvari jedna od predloga koji se pojavio jos pre idejnog projekta koji je uradi CIP. Mislim da je to nesto sto je Karic radio sa nekim Rusima pa u predsednickoj kampanji u NS obecavao novi most koji ce sagraditi, pa da su to te slike..ali opet mozda i gresim.

liman_drzava
February 17th, 2009, 01:56 AM
^^ Po opisima mozhe biti to. Jako mi se svidja reshenje, nadam se da cje na toj podlozi raditi! Hvala za slike Codara! :cheers:

Kot Behemot
February 17th, 2009, 02:28 PM
I meni se svidja, mada mi nije jasno kakva je to struktura izmedju lukova gore... Nisam video nikad nista slicno. Ocekivao bih na tom mestu neku resetku.
Rekao bih i ja da je to to resenje o kom se prica. Jos kad je bio raspisan konkurs za novo resenje mosta, bio je jedan koji je bio slican starom, samo sa "kosim" stubovima i iskosenim lukovima za koji smo navijali. Ne mogu da kazem sa 100% sigurnosti ali mislim da je to to.

Boda Tajson
February 17th, 2009, 03:51 PM
Ja sam nostalgican. Voleo bih isti kao stari sa razlicitim lukovima, pa makar i ne bio od prednapregnutog betona. Vise traka se podrazumeva.

posmatrac
February 18th, 2009, 12:41 AM
Ajd da se malo vratimo sa reke u grad,evo nesto novo sto nam sprema gospon Jevtic i ekipa iz Urbanizma. U toku je javni uvid plana Branka Bajica..i deo sadasnjeg sajma planiraju za 10 spratnicu i tako dalje..sve u svemu pogledajte na sajtu NACRT PLANA DETALjNE REGULACIJE DELA GRADSKOG CENTRA IZMEĐU ULICE BRANKA BAJIĆA I NOVOSADSKOG SAJMA U NOVOM SADU(JAVNI UVID od 6.02.2009. do 9.03.2009.)
a evo slikica

http://img201.imageshack.us/img201/9602/brankabajica1pi2.jpg (http://imageshack.us) http://img201.imageshack.us/img201/brankabajica1pi2.jpg/1/w1157.png (http://g.imageshack.us/img201/brankabajica1pi2.jpg/1/)

posmatrac
February 18th, 2009, 12:45 AM
evo i ostale 3 slike

http://img5.imageshack.us/img5/8823/brankabajica2ed6.jpg (http://imageshack.us) http://img5.imageshack.us/img5/brankabajica2ed6.jpg/1/w814.png (http://g.imageshack.us/img5/brankabajica2ed6.jpg/1/)

http://img10.imageshack.us/img10/5364/brankabajica3us3.jpg (http://imageshack.us) http://img10.imageshack.us/img10/brankabajica3us3.jpg/1/w708.png (http://g.imageshack.us/img10/brankabajica3us3.jpg/1/)

http://img5.imageshack.us/img5/3548/brankabajica4ob6.jpg (http://imageshack.us) http://img5.imageshack.us/img5/brankabajica4ob6.jpg/1/w1024.png (http://g.imageshack.us/img5/brankabajica4ob6.jpg/1/)

sizif
February 18th, 2009, 07:04 PM
Mocno izgleda. Ako gradnja bude kvalitetna NS ce dobiti jedan lep urbani marker.

Ranko Su NS
February 18th, 2009, 07:24 PM
Gledajte sutra Novosadske razglednice u 18 casova. Najavili su eminentne zvanicnike i razgovor u vezi novog mosta i uticaja velike sirine tunela na izgled tvrdjave (tunel ce imati 4 trake). Bice zvanicnih saopstenja.

posmatrac
February 19th, 2009, 01:43 AM
Gledajte sutra Novosadske razglednice u 18 casova. Najavili su eminentne zvanicnike i razgovor u vezi novog mosta i uticaja velike sirine tunela na izgled tvrdjave (tunel ce imati 4 trake). Bice zvanicnih saopstenja.

kad sutra? 19. ili 20.?
i ko su im ti najavljeni? Bora? Igor?

Ranko Su NS
February 19th, 2009, 09:53 AM
kad sutra? 19. ili 20.?
i ko su im ti najavljeni? Bora? Igor?

Pa napisao sam u 18 h. A bice iz ZIG-a i Skupstine grada, a mozda dodje i Igor.

posmatrac
February 19th, 2009, 08:10 PM
Pa napisao sam u 18 h. A bice iz ZIG-a i Skupstine grada, a mozda dodje i Igor.

i sta su rekli? jel neko gledao?

Ranko Su NS
February 19th, 2009, 10:03 PM
Ni ja nisam gledao. Bio sam sprečen, a planirao sam. Baš me zanima da li su rekli nešto pametno.

liman_drzava
February 20th, 2009, 12:34 AM
^^ Ma bezveze, bio je samo jedan chovek, misilm iz ZIGa, i razgovor je trajao mozhda 5 minnuta, gde su samo izvrteli vecj poznate stvari, nishta konkretno i vredno pomena... Pre toga je ishao ovaj prilog: http://www.youtube.com/watch?v=ghXPJkyhm1I&eurl=http://www.rtv.rs/sr_ci/vesti/vojvodina/novi_sad/2009_02_19/vest_114713.jsp&feature=player_embedded

Ranko Su NS
February 20th, 2009, 08:53 AM
http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=50990

posmatrac
February 20th, 2009, 07:44 PM
^^ Ma bezveze, bio je samo jedan chovek, misilm iz ZIGa, i razgovor je trajao mozhda 5 minnuta, gde su samo izvrteli vecj poznate stvari, nishta konkretno i vredno pomena... Pre toga je ishao ovaj prilog: http://www.youtube.com/watch?v=ghXPJkyhm1I&eurl=http://www.rtv.rs/sr_ci/vesti/vojvodina/novi_sad/2009_02_19/vest_114713.jsp&feature=player_embedded

ma izvlace se, kao nisu ...novinari su ih provalili i sada se izvlace nista drugo,a evo sad mogu da se kladim da do 2012. godine i zavrsetka mosta i tunela (i rusenja dela bedema kod izlaza u tunel zbog saobracajnice, sto je i problem jer se time skrnavi autenticnost objekta) Tvrdjava nece biti proglasena za kulturno dobro od nacionalnog znacaja, jer grad te dokumente nece ni poslati ili ako ih i posalje ljudi iz DS ce se pobrinuti da to stoji u fioci u BGD dok most ne bude gotov. jer kad most bude gotov, kad prosire tunel i sruse deo bedema Unesko ce defakto morati da prihvati takvo stanje, jer nikad se ne trazi da se nesto ponovo vrati u stanje od preko 100 ili 1000 godina ako je zbog "objektivnih" okolnosti nemoguce, a to bi znacilo da bi morali da ruse most i zatrpaju tunel

liman_drzava
February 21st, 2009, 05:41 PM
Case closed...

Prodat Hotel "Putnik"
- N.V.
subota, 21 februar 2009 09:24

Kupac Hotela "Putnik", Nebojša Jestrović, rekao je da je to preduzeće kupio u ime srpsko-crnogorskog konzorcijuma.

"Putnik" je prodat danas, na sedmoj aukciji, za oko 203 miliona dinara, odnosno 2,15 miliona evra, kolika je bila početna cena, kaže za 021 Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju. "Kupac je konzorcijum A.D. "Palić" iz Subotice i privrednog društva "Maestral turs" iz Budve", naveo je Belanović.

Predstavnik naslednika hotela, Nikola Tanurdžić, kaže za 021 da je država pokazala svoju neozbiljnost tako što je ovom prodajom "defakto" drugi put nacionalizovala Hotel "Putnik". "Reagovaćemo svim pravnim sredstvima, kako pred domaćim pravosudnim organima, tako i inostranim", dodao je Tanurdžić.

Novi vlasnik novosadskog "Putnika" se obavezao da će uložiti 80 miliona dinara, ali su prema rečima Nebojše Jestrovića potrebna mnogo veća ulaganja.

sergio-m
February 22nd, 2009, 10:52 AM
^^ kakva kaubojstina!! neko je ovde debelo podmazan....tenurdzic je u pravu!:ohno:

Ranko Su NS
February 24th, 2009, 09:07 AM
U programu uređivanja građevinskog zemljišta za ovu godinu predviđeno je da se pripremi tehnička dokumentacija za Trifkovićev trg, i to glavni projekti za parterno uređenje, saobraćajne površine, vodovod i kanalizaciju, javno osvetljenje i hortikulturalno uređenje. U Zavodu za izgradnju grada smatraju da će se ovim projektima zaokružiti svi infrastrukturni radovi, a bitno je istaći da će svi projekti biti oslonjeni na idejno rešenje Trifkovićevog trga, koje je izabrano javnim konkursom još početkom 2005. godine. Ostaje nejasno zašto četiri godine ništa nije urađeno iako je bilo garancija ljudi iz ZIG-a da će se 2006. godine raditi parterno uređenje trga. Kako je za "Građanski list" objasnio pomoćnik direktora za tehničke poslove u ZIG-u Đorđe Kuljančić, ispod Trifkovićevog trga je potencijalno arheološko nalazište pa zato ništa nije rađeno na brzinu. Situacija je slična kao i u Katoličkoj porti, gde su radovi trajali znatno duže jer su arheolozi prvo morali da obave svoj deo posla. S obzirom na to da će se ove godine raditi glavni projekti, stvaraju se svi uslovi da se dogodine krene s radovima, ali ostaje jedno veliko možda, jer to najviše zavisi od budućih planova rukovodstva ZIG-a i aktuelne gradske vlasti.

Završna izložba konkursa za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Trifkovićevog trga bila je početkom 2005. godine i tom prilikom nagrađena su tri, a otkupljena dva rada. Prvonagrađeni rad autorskog tima, koji čine Nataša Vojvodić, Vladimir Borisavljević i Velibor Vojvodić, stekao je pravo na izvođenje. Oni vide trg kao pešačku zonu, oplemenjenu zelenilom i vodenim površinama. Tako je predviđeno da trg ima kulturnu, obrazovnu i poslovnu namenu. Idejnim rešenjem planiraju se gradska biblioteka, hotel na mestu zgrade u Njegoševoj 5, gde se nekad nalazila inspekcija, dečji kulturni centar, knjižare, galerije, a saobraćaj bi trebalo da se smanji izgradnjom garaže u bloku ulica Njegoševe i Josipa Runjanina.

Svakako je osnovna ideja da se tom trgu vrate svojstva trga. Urbanisti smatraju da okolni objekti koji uokviruju trg treba da budu oplemenjeni funkcionalnim sadržajima koji će privlačiti i zadržavali šetače. Trifkovićev trg ima i istorijski preduslov da funkcioniše kao trg jer je tu nekad bio teatar plac. Po rečima stručnjaka, pun pogodak bi bio kada bi se taj trg konceptualno objedinio s Katoličkom portom, a značajna prednost Trifkovićevog trga je i bliska veza sa Zmaj Jovinom kroz ulicu Laze Telečkog, koja je poslednjih godina izuzetno oživela.

Ranko Su NS
February 24th, 2009, 09:10 AM
Ovo je iz gradjanskog. Mislim da bi to bio dobar potez da se Trg poveze sa Zmaj Jovinom.

neusatz!
February 24th, 2009, 01:05 PM
U programu uređivanja građevinskog zemljišta za ovu godinu predviđeno je da se pripremi tehnička dokumentacija za Trifkovićev trg, i to glavni projekti za parterno uređenje, saobraćajne površine, vodovod i kanalizaciju, javno osvetljenje i hortikulturalno uređenje. U Zavodu za izgradnju grada smatraju da će se ovim projektima zaokružiti svi infrastrukturni radovi, a bitno je istaći da će svi projekti biti oslonjeni na idejno rešenje Trifkovićevog trga, koje je izabrano javnim konkursom još početkom 2005. godine. Ostaje nejasno zašto četiri godine ništa nije urađeno iako je bilo garancija ljudi iz ZIG-a da će se 2006. godine raditi parterno uređenje trga. Kako je za "Građanski list" objasnio pomoćnik direktora za tehničke poslove u ZIG-u Đorđe Kuljančić, ispod Trifkovićevog trga je potencijalno arheološko nalazište pa zato ništa nije rađeno na brzinu. Situacija je slična kao i u Katoličkoj porti, gde su radovi trajali znatno duže jer su arheolozi prvo morali da obave svoj deo posla. S obzirom na to da će se ove godine raditi glavni projekti, stvaraju se svi uslovi da se dogodine krene s radovima, ali ostaje jedno veliko možda, jer to najviše zavisi od budućih planova rukovodstva ZIG-a i aktuelne gradske vlasti.

Završna izložba konkursa za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Trifkovićevog trga bila je početkom 2005. godine i tom prilikom nagrađena su tri, a otkupljena dva rada. Prvonagrađeni rad autorskog tima, koji čine Nataša Vojvodić, Vladimir Borisavljević i Velibor Vojvodić, stekao je pravo na izvođenje. Oni vide trg kao pešačku zonu, oplemenjenu zelenilom i vodenim površinama. Tako je predviđeno da trg ima kulturnu, obrazovnu i poslovnu namenu. Idejnim rešenjem planiraju se gradska biblioteka, hotel na mestu zgrade u Njegoševoj 5, gde se nekad nalazila inspekcija, dečji kulturni centar, knjižare, galerije, a saobraćaj bi trebalo da se smanji izgradnjom garaže u bloku ulica Njegoševe i Josipa Runjanina.

Svakako je osnovna ideja da se tom trgu vrate svojstva trga. Urbanisti smatraju da okolni objekti koji uokviruju trg treba da budu oplemenjeni funkcionalnim sadržajima koji će privlačiti i zadržavali šetače. Trifkovićev trg ima i istorijski preduslov da funkcioniše kao trg jer je tu nekad bio teatar plac. Po rečima stručnjaka, pun pogodak bi bio kada bi se taj trg konceptualno objedinio s Katoličkom portom, a značajna prednost Trifkovićevog trga je i bliska veza sa Zmaj Jovinom kroz ulicu Laze Telečkog, koja je poslednjih godina izuzetno oživela.

Ne uredjuju taj trg iz veoma jednostavnog razloga. Taj trg je sad veliki parking i dok se ne reši pitanje javnih garaža u okolini centra sumnjam da će i početi da ga uredjuju. Inačer da ideja da se na neki način Porta i Trifkovićev trg je neminovnost jer je Laze Telečkog, skupa sa Portom već glavno mesto za izlaske mladih, iliti ono što se nekad zvalo "štrafta", a Trifkovićev Trg ćese već i onako povezati i sa polukružnim trgom koji će se urediti na mestu sadašnje garaže iza pozorišta.
Da li neko zna gde na Trifkovićevom trgu planiraju Gradsku biblioteku?

Ranko Su NS
February 24th, 2009, 02:46 PM
Ne uredjuju taj trg iz veoma jednostavnog razloga. Taj trg je sad veliki parking i dok se ne reši pitanje javnih garaža u okolini centra sumnjam da će i početi da ga uredjuju. Inačer da ideja da se na neki način Porta i Trifkovićev trg je neminovnost jer je Laze Telečkog, skupa sa Portom već glavno mesto za izlaske mladih, iliti ono što se nekad zvalo "štrafta", a Trifkovićev Trg ćese već i onako povezati i sa polukružnim trgom koji će se urediti na mestu sadašnje garaže iza pozorišta.
Da li neko zna gde na Trifkovićevom trgu planiraju Gradsku biblioteku?
Ovo je toliko logično i verujem da je to ključ rešenja. A nadam se da će i rešiti te parkinge.
Nego video sam ogradili su plac na uglu Subotičkog bulevarai Futoške. Samo ne znam šta prave, nema slike

liman_drzava
February 24th, 2009, 03:38 PM
Nego video sam ogradili su plac na uglu Subotičkog bulevarai Futoške. Samo ne znam šta prave, nema slike

Trebalo bi hotel.

neusatz!
February 24th, 2009, 03:43 PM
Trebalo bi hotel.

To tamo gde je bila ona "fensi" fotokopirnica? Inače, skroz nevezano za to, konačno su srušili onaj "mondenski" objekt na uglu Kraljevića Marka i Kralja Petra.

Boda Tajson
February 24th, 2009, 04:34 PM
Godinama cekam sredjivanje Trifkovica. Trg ima strasan potencijal :)

neusatz!
February 24th, 2009, 04:45 PM
Godinama cekam sredjivanje Trifkovica. Trg ima strasan potencijal :)

Ono što je dobro je to da su predvideli tu Biblioteku, Dečiji kulturni centar, knjiara, galerija i sl. Poslovni deo grada bi trebalo da bude daleko od centra. JA ću biti dosadan, ali mene interesuje gde će parkirati kola zaposleni u Matijevićevoj poslovnoj zgradi i poslovni partneri i klijenti koji će u tu zgradu dolaziti? Planiraju garažu iza, ali da li će ta gharaža biti velikim delom popunjena
novim korisnicima, dakle onima koji će raditi u toj poslovnoj zgradi i dolaziti tu, a oni za koje je bila namenjena - gde će oni parkirati? Bilo bi logično da deo uz jkanal gde je sada industrijska zona i koji je blizu dva planirana tržna centra gde će biti sve što nekom u blizinu zaposlenom može zatrebati na jednom mestu i uštedeti mu vreme, dakle i restorani i frizeri i fitnes i trgovačka delatnost. Mišković je hteo kod SPENS-a Delta Siti i Delta poslovnu kulu na 30 spratova? Gde bi zaposleni u toj kuli, recimo 1000 ljudi minimum na 30 spratova, te svi koji tu idolaze poslom, parkirali? I zato ja i govorim da sve u uem centru i delu koji mu gravitira bi trebalo da se prilagodi kulturnim, opbrazovnim i zabavnim sadržajima, a poslovni deo bi trebalo graditi tamo gde ima mogućnost da se napravi dovoljno parking mesta... i zato mi se dopada što je neko došao pameti da trifkovićev Trg prilagodi kulturnim sadržajima...

liman_drzava
February 24th, 2009, 04:48 PM
Da li je ovo to reshenje iz 2005. po kojem cje se raditi?

http://img525.imageshack.us/img525/642/trifkovicevtrgdandw0.jpg

neusatz!
February 24th, 2009, 04:56 PM
Da, s tim što misli mda taj projekat planira rušenje jedne kuće, msilim one preko puta one ozidane trafike u kojoj su neke dve radnje i u koja i onako ulazi na trotoar, ako se dobro sećam, te je potrebna nivelacija. Verovatno,su tu predvideli pomenutu biblioteku.

brzumil
February 24th, 2009, 05:31 PM
^^ Kakva je ono nova zgrada sa prolazom na celu? Tu se sada nalazi stara kuca u kojoj je savez slepih i slabovidih, ako se ne varam! Oce li to srusiti, pa zidati ovo sa rendera?

Goxy
February 25th, 2009, 11:53 AM
Koliko ja znam lokaciju na uglu Subotickog bulevara i Futoske ulice je otkupio Matijevic da pravi hotel!!!:bash: Valjda nece kreciti fasadu hotela u stilu svojih mesara???

posmatrac
February 25th, 2009, 01:53 PM
Koliko ja znam lokaciju na uglu Subotickog bulevara i Futoske ulice je otkupio Matijevic da pravi hotel!!!:bash: Valjda nece kreciti fasadu hotela u stilu svojih mesara???

da matijevic gradi..kupio je tj.zakupio na 80 godina plac od ziga 2007. godine

ali ono sto me nervira sto je NS grad u kome mesari grade hotele!!!!! joj sta li je sledece?

Boda Tajson
February 25th, 2009, 08:27 PM
Poplocavanje platoa tvrdjave je zavrseno prosle godine. Ovako sada izgleda :)

http://i534.photobucket.com/albums/ee350/mpetar/tvrdjava/ns94.jpg

http://i534.photobucket.com/albums/ee350/mpetar/tvrdjava/ns3.jpg

http://i534.photobucket.com/albums/ee350/mpetar/tvrdjava/ns4.jpg

http://i534.photobucket.com/albums/ee350/mpetar/tvrdjava/ns6.jpg

http://i534.photobucket.com/albums/ee350/mpetar/tvrdjava/ns7.jpg

Sawovsky
February 25th, 2009, 08:50 PM
izuzetno prijatna textura i boja

posmatrac
February 26th, 2009, 01:25 AM
http://i534.photobucket.com/albums/ee350/mpetar/tvrdjava/ns94.jpg

jel se meni cini ili su malo ciglice kao nekako da se mogu izvaditi bez malo truda..ocu reci nekako mi ne izgledaju stabilno...

Kot Behemot
February 26th, 2009, 01:39 AM
Čuo sam jedan "trač" danas. Pod znacima navoda je zato što ima šanse da je to tačno.
Priča se o tome da je potez između studentskih domova (A i B) i mosta (Kinesku četvrt i fabriku betona) bezecovala kompanija DMS Telvent, koja sarađuje sa FTN-om, i da će tamo graditi neki mini tehnološki park. Inače, ta kompanija je kupila celu "malu Daltonku". (ko ne zna, to je zgrada preko puta stadiona i spensa u smeđem kamenu sa vertikalno iskošenim spratovima.
Eto, možda ipak nije Vondel taj zbog kog se neće graditi MSU na predviđenom mestu.

djoledjole
February 26th, 2009, 01:58 AM
urgentni
http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/Picture1005.jpg

alexander the great
http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/Picture1006.jpg
http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/Picture1007.jpg

nova zgrada kod skole sveti sava preko puta futoske
http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/Picture1008.jpg
http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/Picture1009.jpg

kod cuvene spasilde se ogradilo gradiliste :)
http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/Picture1010.jpg

sergio-m
February 26th, 2009, 09:55 AM
^^jel moguce??!! urgentni zavrsen?!!??
jel ovo kod spasilde gde je nekada bio kafe cepelin? sta se gradi? ima li table?

liman_drzava
February 26th, 2009, 10:40 AM
jel ovo kod spasilde gde je nekada bio kafe cepelin? sta se gradi? ima li table?

Ma di je zavrshen?! :) Ali odlichno rade tamo, i nedeljom, bio sam pre Nove godine, i bili su u fazi grubih radova i instalacija... Ova ograda na Bulevaru stoji vecj par meseci, nadam se da cje uskoro izbaciti render.

podvodni
February 26th, 2009, 10:12 PM

zar nije na mestu cepelina gardijeva plava zgrada?

neusatz!
February 26th, 2009, 10:21 PM
zar nije na mestu cepelina gardijeva plava zgrada?

Pored nje je taj novi raskrčeni plac. U stvari sa obe je strane budući da je srušena ona jednospratnica koja je stajala pored gardijeve zgrade, ali iz Danila Kiša. Tako sada taj novi plac iizlazi na dve ulice, na Bulevar i na Danila Kiša, a to znači da jedva čekamo da vidimo šta će tu zidati i kako će render izgledati. Moždabude i jedna zgrada koja izlazi na dve ulice?

podvodni
February 26th, 2009, 10:26 PM
nova zgrada kod skole sveti sava preko puta futoske
http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/Picture1008.jpg

jbt... na sta ce ovaj deo bulevara da lici... sve gore od goreg...

Ranko Su NS
February 26th, 2009, 10:47 PM
Pored nje je taj novi raskrčeni plac. U stvari sa obe je strane budući da je srušena ona jednospratnica koja je stajala pored gardijeve zgrade, ali iz Danila Kiša. Tako sada taj novi plac iizlazi na dve ulice, na Bulevar i na Danila Kiša, a to znači da jedva čekamo da vidimo šta će tu zidati i kako će render izgledati. Moždabude i jedna zgrada koja izlazi na dve ulice?

http://img16.imageshack.us/img16/3102/dsc02397q.jpg
po slici se vidi da je to jedan objekat. Slikao sam iz Danila Kisa

Ranko Su NS
February 26th, 2009, 11:20 PM
Evo malog raporta sa gradilista po Grbavici.
Zgrada na uglu B race Ribnikar i Futoske
http://img6.imageshack.us/img6/8938/dsc02385.jpg (http://imageshack.us)
Gardijeva zgrada ugao Brace Ribnikar i Doz Djerdja
http://img6.imageshack.us/img6/4466/dsc02389n.jpg (http://imageshack.us)
Gogoljeva
http://img16.imageshack.us/img16/3554/dsc02393i.jpg (http://imageshack.us)

posmatrac
February 27th, 2009, 01:32 AM

joj :bash::bash::bash::bash::bash::bash:

pazi te ime "bogdanic co..":nuts::nuts::ohno::ohno::ohno::ohno:

uzas , uzas...to ej lik koji je srusio celu ulicu petra drapsina valjda ili kako se zove kod Bulevara oslobodjenja desno posle Gaje i izgradio one tuzne zgrade ..i ima nas taksi

e a za kinesku cetvrt...100 posto VONDEL...samo jos da eftic pokrene izmenu GUP-a i sve krece, jer sad ne moze jer je prostor namenjen za sve drugo samo ne za EKSKLUZIVNE STANOVE sto ce ovi graditi...:)

cornacum
February 27th, 2009, 02:41 AM
Ne svidja mi se ova ALEKSANDAR GRADNJA na Bulevaru.

S'ozbizrom da je tolika zgradetina pored toliko utucenog betona moglo je estetski bolje da izgleda jer je ipak na bulevaru.

Ne vidim nista moderno osim ovog polukruga sto je nabio na cosak. Da nema toga, kao da je citava stambena zgrada.

Boda Tajson
February 27th, 2009, 03:02 AM
jel se meni cini ili su malo ciglice kao nekako da se mogu izvaditi bez malo truda..ocu reci nekako mi ne izgledaju stabilno...

Samo ti se cini, savrseno su cvrste :)

Zaista je deo bulevara od Futoske do N. sajma unakazen. Ovaj Bogdanovic, boze me sacuvaj...

neusatz!
February 27th, 2009, 03:03 AM
Pored Dnevnika su srušili onu montažmu kuću, zma li neko šta se tu planira?

liman_drzava
February 27th, 2009, 08:31 PM
^^ bozhe, ta kucjica :bash: nadam se da je samo uklanjaju, i da nam necje neki "bogdanicj" neshto sagraditi :ohno:

posmatrac
February 27th, 2009, 11:39 PM
Pored Dnevnika su srušili onu montažmu kuću, zma li neko šta se tu planira?

verovatno ce neki boganic neku mnogo lepu zgradu da sagradi :nuts::nuts:

liman_drzava
February 28th, 2009, 04:52 PM
Evo jedne malo kvalitetnije fasade u Alekse Shanticja, fino se uklopila. Jedva chekam klime...:ohno:
http://img502.imageshack.us/img502/6568/img0159.jpg

I Aleksandrovo gradilishte na Bul. cara Lazara i produzhetku Balzakove, josh uvek u fazi pripreme.
http://img410.imageshack.us/img410/525/img0160.jpg

smokiboy
February 28th, 2009, 06:18 PM
znači pripreme su krenuli za produžetak Balzakove ulice?

liman_drzava
February 28th, 2009, 07:23 PM
^^ Ova zgrada se naslanja na buducju ulicu, a na toj trasi koja treba da se probije ima nekih 5-6 kucja do Mishe Dimitrijevicja, tako da ko zna kada cje pocheti da je rade... Ali definitivno je u planu :)

smokiboy
February 28th, 2009, 09:15 PM
Zna li neko do kog sprata su stigli na Park City-u?

liman_drzava
February 28th, 2009, 09:25 PM
^^ Danas se mislim sipao shesti, odnosno sedmi, ne znam kako se posmatra ono visoko prizemlje :) A ona dva objekta dalje prema Opshtini su dobili aluminijumsku podkonstrukciju za stakla, ali josh nema probnih... Slikacju sa krova opet ovih dana, da vidimo shta su napravili za mesec dana :cheers:

posmatrac
March 1st, 2009, 01:20 AM
Evo ministra pre roka koji lupeta o Zezeljevom mostu..prema onome sto je juce izjavio DANAS U nedelju 1.marta su poceli radovi na gradnji novog mosta..ovo molim vas da zapamtite i da ce biti gotovi 2011...(da li treba da vas podsecam da projekat koji italiajni rade jos nije ni gotov,a kamoli tender za izvodjaca radova)

Mrkonjić: Sutra počinju radovi na 12 gradilišta
Autor: Tanjug | 28.02.2009. - 16:11

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavio je za sutra početak radova na svih 12 lokacija na putnom i železničkom Koridoru 10. Na tim gradilištima, od kojih su četiri već u funkciji, biće uposleno oko 45.000 radnika, čime će država na pravi način pokazati kako se bori protiv recesije, "koja će upravo na tom projektu biti i slomljena", rekao je Mrkonjić.

Za te radove predviđeno je 380 miliona evra, od kojih je 120 obezbeđeno iz domaćih sredstava, a 260 iz međunarodnih kredita. Prema oceni Mrkonjića, dokaz da je taj projekat izuzetno dobar i značajan predstavlja i interesovanje međunarodnih banaka da ulažu u Koridor 10. On je najavio da bi za realizaciju tog projekta tokom godine trebalo da stigne milijardu i po evra međunarodnih kredita. "Punom parom već radimo na mostu 'Beška', na obilaznici oko Begrada, na mostu 13 kod Orlovače i na deonici dugoj 21 kilometar između Levosoja i Preševa", naglasio je Mrkonjić.
Sutra će, prema njegovim rečima, započeti izgradnja dve deonice po 10 kilometara autoputa od Horgoša i od Novog Sada, kao i osam petlji na tom putu. Radiće se i na izgradnji "Žeželjevog mosta u Novom Sadu, a započeta je i izgradnja dva tunela i nekoliko kilometara puta prema Bugarskoj granici. Na železničkom koridoru biće izgrađen deo pruge između Batajnice i Golubovaca (24 km), kao i između Jovca i Chuprije (10,5 km), sa mostom preko Morave, dužine 320 metara.
Mrkonjić je precizirao da svi ti radovi treba da budu završeni do 1. juna iduće godine, sem "Žeželjevog mosta" u Novom Sadu, koji bi trebalo da bude gotov do 2011. godine. Prema njegovim rečima, ukupno će ove godine biti urađeno 50 kilometara autoputa i započeto još toliko. On je najavio da će iduće nedelje biti raspisani tenderi za dve deonice, od Horgoša i od Novog Sada. Već se, prema njegovim rečima, radi priprema eksproprijacije za obilaznicu oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca, kao i kompletna projektna nedostajuća dokumentacija za ceo Koridor. "Do 1. juna imaćemo uređene sve projekte i izvršenu eksproprijaciju na celoj trasi", obećao je Mrkonjić i istakao da je Vlada dala saglasnost na taj program, a da je sa njim upoznata i Skupština.

makimax
March 1st, 2009, 02:34 PM
Mrka i njegovi projekti..............."sledeca faza-razvoj" :lol:

Ranko Su NS
March 1st, 2009, 04:36 PM
Danas sam prosetao do Karadjordja, i rade nesto. Evo nekoliko slika.

http://img16.imageshack.us/img16/8779/dsc02421.jpg

http://img16.imageshack.us/img16/5230/dsc02423.jpg

http://img16.imageshack.us/img16/3175/dsc02424e.jpg

Ranko Su NS
March 1st, 2009, 05:03 PM
evo malo Hadži Ruvimove:
Ovo je Markoni gradnja ugao H Ruvimove i S Kasapinovića:

http://img16.imageshack.us/img16/9149/dsc02410.jpg

a evo dve slike renovirane Hadži Ruvimove:

http://img16.imageshack.us/img16/3392/dsc02414j.jpg

http://img16.imageshack.us/img16/8217/dsc02411.jpg

Ranko Su NS
March 1st, 2009, 05:12 PM
Proradila garaža na 2. i 3. spratu Maxtona. Više parking mesta u ovom delu grada.

http://img16.imageshack.us/img16/7805/dsc02435.jpg

posmatrac
March 1st, 2009, 05:26 PM
Proradila garaža na 2. i 3. spratu Maxtona. Više parking mesta u ovom delu grada.

http://img16.imageshack.us/img16/7805/dsc02435.jpg

a kad je proradilo? ma znaju li o cak ljudi koji zive u tom kraju?
koja je cena?

Ranko Su NS
March 1st, 2009, 05:43 PM
Proradila je pre desetak dana. Ima više obaveštenja-reklama oko Maxtona. Cenu ne znam.

Ranko Su NS
March 1st, 2009, 05:53 PM
Nov studentski dom star 73 godina (Feješ Klara na Grbavici).

http://img8.imageshack.us/img8/6162/dsc02438s.jpg

http://img8.imageshack.us/img8/5370/dsc02437.jpg

Ranko Su NS
March 2nd, 2009, 09:14 AM
Preozeto iz 24 časa:
U Galeriji „Velja Macut“, na prvom spratu Spensa, otvorena je izložba radova sa javnog konkursa za idejno rešenje novog mosta preko Dunava, na stubovima starog „Franca Jozefa“ koju će Novosađani moći da pogledaju do 8. marta.

IZLOŽBA - Na konkursu koji je izazvao veliku pažnju javnosti, jednoglasnom odlukom međunarodnog žirija, prva nagrada pripala je rešenju koje su zajednički izradila preduzeća DOO „Ponting“ iz Maribora, AD „Centar za puteve Vojvodine“ iz Novog Sada i DOO „DDC“ iz Ljubljane.
- Pred nama je bio veliki izazov, jer je trebalo premostiti nekih 200 metara prostora preko postojećih stubova, a da u isto vreme ne konkurišemo po izgledu panorami Tvrđave - kaže za „24 sata“ Petar Gabrijelčić, dekan ljubljanskog Fakulteta za arhitekturu i jedan od učesnika u realizaciji idejnog rešenja mosta.
- Postojale su različite varijante, ali bi te prve ideje poremetile sam pejzaž, a upravo to smo morali da izbegnemo. Došli smo na ideju da čitavu građevinu povežemo sa „mostovnom gredom“ koja liči na luk, ali ustvari to nije. Luk je trebalo da ima visinu 75 metara, a mi smo napravili nešto što izgleda kao luk, a ima visinu svega 14 metara - priča Gabrijelčić.
Prema njegovim rečima, to je jedna „drska linija u prostoru“ koja predstavlja veoma inovativno rešenje i sasvim novi tipološki izraz u arhitektonskom dizajnu.
- Ovaj most će biti upisan u anale svetske arhitekture, jer mislim da ovako kompleksnog zadatka do sada nije bilo. Da se most gradi na stubovima starog, da se nastavlja kroz postojeći tunel koji prolazi kroz velelepnu Tvrđavu, a da se ne naruši pejzaž, što ovu građevinu zaista čini potpuno jedinstvenom na svetu. Koliko ja znam, takvih slučajeva do sada nije bilo - uveren je Gabrijelčić.
Grad će sa pobednikom konkursa zaključiti ugovor od 121,7 miliona dinara, uz PDV od oko 22 miliona, sa rokom izrade projektne dokumentacije od 200 dana (do 17. septembra).

Otkupljeni svi radovi sa konkursa
Pored odabranog idejnog rešenja za izgled mosta, u konkurenciji je bilo još pet predloga. Druga nagrada od 1.200.000 dinara pripala je idejnom rešenju „Unitef-Ceha“ iz Budimpešte. Preostala četiri projekta grad je otkupio za 480.000 dinara po radu, iako je prvobitna varijanta bila da samo trećeplasirani dobije 800.000 dinara. Otkupljeni su projekti „Eurogradi grupe“ iz Novog Sada, „Ove arup e partners international LTD“ iz Londona, „Saobraćajnog instituta CIP“ iz Beograda i zajednička ponuda „Mostoprojekta“ i „Delfin inženjeringa“ iz Beograda.

Završetak do 2012.
Direktora ZIG-a Borislava Novakovića kaže da će uskoro biti raspisan konkurs za izradu generalnog projekta i pratećih dokumenta, koji bi trebalo da bude okončan za 200 dana. Potom, u septembru, biće raspisan tender za izvođača radova, a do kraja godine će i on biti poznat. „Do sada smo rokove ispoštovali i uveren sam da će Novosađani dobiti novi most do kraja 2012. godine“, rekao je Novaković.

Činjenice
Dužina: oko 170 metara
Širina: 25 metara
Visina luka: 14 metara
Razdelno ostrvo: četiri metra
Materijal: beton (putna konstrukcija) i čelik („konzola“ i luk)
Stubovi: most će stajati na tri stara stuba, koji će biti nadzidani samo onoliko koliko mora prema propisima Dunavske komisije
Procenjena cena: 30 do 40 miliona evra

Most se završava tunelom ispod Tvrđave, koji će biti proširen kako bi stale četiri saobraćajne trake. Komunikacija sa Gornjim gradom je predložena liftom, ali je odložena za dodatno razmišljanje.
Predloženo rešenje za ukrštanje saobraćajnice mosta sa saobraćajnicama na novosadskoj strani je kružni tok, čime je izbegnuto projektovanje velike petlje u Univerzitetskom parku.U Galeriji „Velja Macut“, na prvom spratu Spensa, otvorena je izložba radova sa javnog konkursa za idejno rešenje novog mosta preko Dunava, na stubovima starog „Franca Jozefa“ koju će Novosađani moći da pogledaju do 8. marta.

IZLOŽBA - Na konkursu koji je izazvao veliku pažnju javnosti, jednoglasnom odlukom međunarodnog žirija, prva nagrada pripala je rešenju koje su zajednički izradila preduzeća DOO „Ponting“ iz Maribora, AD „Centar za puteve Vojvodine“ iz Novog Sada i DOO „DDC“ iz Ljubljane.
- Pred nama je bio veliki izazov, jer je trebalo premostiti nekih 200 metara prostora preko postojećih stubova, a da u isto vreme ne konkurišemo po izgledu panorami Tvrđave - kaže za „24 sata“ Petar Gabrijelčić, dekan ljubljanskog Fakulteta za arhitekturu i jedan od učesnika u realizaciji idejnog rešenja mosta.
- Postojale su različite varijante, ali bi te prve ideje poremetile sam pejzaž, a upravo to smo morali da izbegnemo. Došli smo na ideju da čitavu građevinu povežemo sa „mostovnom gredom“ koja liči na luk, ali ustvari to nije. Luk je trebalo da ima visinu 75 metara, a mi smo napravili nešto što izgleda kao luk, a ima visinu svega 14 metara - priča Gabrijelčić.
Prema njegovim rečima, to je jedna „drska linija u prostoru“ koja predstavlja veoma inovativno rešenje i sasvim novi tipološki izraz u arhitektonskom dizajnu.
- Ovaj most će biti upisan u anale svetske arhitekture, jer mislim da ovako kompleksnog zadatka do sada nije bilo. Da se most gradi na stubovima starog, da se nastavlja kroz postojeći tunel koji prolazi kroz velelepnu Tvrđavu, a da se ne naruši pejzaž, što ovu građevinu zaista čini potpuno jedinstvenom na svetu. Koliko ja znam, takvih slučajeva do sada nije bilo - uveren je Gabrijelčić.
Grad će sa pobednikom konkursa zaključiti ugovor od 121,7 miliona dinara, uz PDV od oko 22 miliona, sa rokom izrade projektne dokumentacije od 200 dana (do 17. septembra).

Otkupljeni svi radovi sa konkursa
Pored odabranog idejnog rešenja za izgled mosta, u konkurenciji je bilo još pet predloga. Druga nagrada od 1.200.000 dinara pripala je idejnom rešenju „Unitef-Ceha“ iz Budimpešte. Preostala četiri projekta grad je otkupio za 480.000 dinara po radu, iako je prvobitna varijanta bila da samo trećeplasirani dobije 800.000 dinara. Otkupljeni su projekti „Eurogradi grupe“ iz Novog Sada, „Ove arup e partners international LTD“ iz Londona, „Saobraćajnog instituta CIP“ iz Beograda i zajednička ponuda „Mostoprojekta“ i „Delfin inženjeringa“ iz Beograda.

Završetak do 2012.
Direktora ZIG-a Borislava Novakovića kaže da će uskoro biti raspisan konkurs za izradu generalnog projekta i pratećih dokumenta, koji bi trebalo da bude okončan za 200 dana. Potom, u septembru, biće raspisan tender za izvođača radova, a do kraja godine će i on biti poznat. „Do sada smo rokove ispoštovali i uveren sam da će Novosađani dobiti novi most do kraja 2012. godine“, rekao je Novaković.

Činjenice
Dužina: oko 170 metara
Širina: 25 metara
Visina luka: 14 metara
Razdelno ostrvo: četiri metra
Materijal: beton (putna konstrukcija) i čelik („konzola“ i luk)
Stubovi: most će stajati na tri stara stuba, koji će biti nadzidani samo onoliko koliko mora prema propisima Dunavske komisije
Procenjena cena: 30 do 40 miliona evra

Most se završava tunelom ispod Tvrđave, koji će biti proširen kako bi stale četiri saobraćajne trake. Komunikacija sa Gornjim gradom je predložena liftom, ali je odložena za dodatno razmišljanje.
Predloženo rešenje za ukrštanje saobraćajnice mosta sa saobraćajnicama na novosadskoj strani je kružni tok, čime je izbegnuto projektovanje velike petlje u Univerzitetskom parku.

everson
March 2nd, 2009, 01:04 PM
Zavrsava se zgrada u Micurinovoj 52:

http://i44.tinypic.com/14earuo.jpg
http://i41.tinypic.com/qq8f2x.jpg

U nastavku zgrade na broju 54 (od istog investitora):

http://i43.tinypic.com/rr8u3o.jpg