View Full Version : НОВИ САД - праћење градилишта | NOVI SAD - construction updates

Radukin
December 12th, 2006, 12:06 PM
PREDIZBORNI PROGRAM ZIG-a
09:06 - Zavod za izgradnju grada sledeće godine će najviše investirati u delove grada gde SRS ima najveću podršku, saznaje Radio 021. Mada su sredstva u programu veća za oko 660 miliona dinara (3,5 milijardi) radova će biti manje nego ove godine.

Skoro dve trećine sredstava biće izdvojeno za troškove rada preduzeća, plaćanje obaveza iz ove godine i pravljenje tehničke dokumentacije za buduće radove. U programu se prvi put ne navodi koliko je tačno planirano da se upotrebi za određene investicije, već se navode ukupne sume, što je suprotno prethodnoj praksi kada se čak navodilo koliko se izdvaja za administrativne takse za prijavu radova. (2006 i 2007)

Jedine dve novine u prioritetima su rekonstrukcije dela Bulevara Mihajla Pupina i Hadži Ruvimove ulice, a ponavljaju se investicije koje nisu uradjene ove godine - izrada tehničke dokumentacije za parterno uredjenje preostalih ulica u pešačkoj zoni, proširenje ulice Jovana Subotića, kao i rekonstrukcija ulice braće Ribnikar. Od ostalih radova, novina je da ZIG planira 47 miliona dinara za Petrovaradinsku tvrdjavu u koju se prethodnih godina nije ulagalo. Izdvojiće se i novac za postavljanje behatona na keju, što je povezano sa radovima koji se finansiraju iz Nacionalnog investicionog plana.

Takodje, plan za magistralno opremanje saobraćajnica predvidja pet puta manje novca nego ove godine, pri čemu nema novih radova, nego se plaćaju raniji radovi i pravljenje nove tehničke dokumentacije. I u delu programa (1 i 2) koji se odnosi na opremanje gradjevinskog zemljišta (832,7 miliona) ponavljaju se ulice koje ove godine nisu uradjene (181 milion), dok se o tome za šta će se upotrebiti 550 miliona navodi samo da su to ugovorene obaveze, a ta stavka je duplo veća nego u ovogodišnjem programu.

Poseban deo programa su radovi na teritoriji mesnih zajednica (581,7 miliona) i iz njega se najbolje vidi da će se mnogo više ulagati u delove grada i prigradska naselja gde SRS ima podršku. Skupština grada će o programu raspravljati naredne nedelje.

Izvor: Radio 021

caki
December 12th, 2006, 10:23 PM
Da se primetiti kako nema nekih velikih i znacajnih projekata,sve ovo je mazanje ociju

lindenthaler
December 12th, 2006, 10:28 PM
PREDIZBORNI PROGRAM ZIG-a
09:06 - Zavod za izgradnju grada sledeće godine će najviše investirati u delove grada gde SRS ima najveću podršku, saznaje Radio 021. Mada su sredstva u programu veća za oko 660 miliona dinara (3,5 milijardi) radova će biti manje nego ove godine.

Skoro dve trećine sredstava biće izdvojeno za troškove rada preduzeća, plaćanje obaveza iz ove godine i pravljenje tehničke dokumentacije za buduće radove. U programu se prvi put ne navodi koliko je tačno planirano da se upotrebi za određene investicije, već se navode ukupne sume, što je suprotno prethodnoj praksi kada se čak navodilo koliko se izdvaja za administrativne takse za prijavu radova. (2006 i 2007)

Jedine dve novine u prioritetima su rekonstrukcije dela Bulevara Mihajla Pupina i Hadži Ruvimove ulice, a ponavljaju se investicije koje nisu uradjene ove godine - izrada tehničke dokumentacije za parterno uredjenje preostalih ulica u pešačkoj zoni, proširenje ulice Jovana Subotića, kao i rekonstrukcija ulice braće Ribnikar. Od ostalih radova, novina je da ZIG planira 47 miliona dinara za Petrovaradinsku tvrdjavu u koju se prethodnih godina nije ulagalo. Izdvojiće se i novac za postavljanje behatona na keju, što je povezano sa radovima koji se finansiraju iz Nacionalnog investicionog plana.

Takodje, plan za magistralno opremanje saobraćajnica predvidja pet puta manje novca nego ove godine, pri čemu nema novih radova, nego se plaćaju raniji radovi i pravljenje nove tehničke dokumentacije. I u delu programa (1 i 2) koji se odnosi na opremanje gradjevinskog zemljišta (832,7 miliona) ponavljaju se ulice koje ove godine nisu uradjene (181 milion), dok se o tome za šta će se upotrebiti 550 miliona navodi samo da su to ugovorene obaveze, a ta stavka je duplo veća nego u ovogodišnjem programu.

Poseban deo programa su radovi na teritoriji mesnih zajednica (581,7 miliona) i iz njega se najbolje vidi da će se mnogo više ulagati u delove grada i prigradska naselja gde SRS ima podršku. Skupština grada će o programu raspravljati naredne nedelje.

Izvor: Radio 021

Užas.. :(

caki
December 12th, 2006, 10:32 PM
Kada su lokalni izbori?:)

Pripadnik
December 13th, 2006, 08:08 PM
Planovi detaljne regulacije koji se nalaze trenutno na javnom uvidu u urbanizmu.

http://www.nsurbanizam.co.yu/frames-vazeci.htm

I evo jedna vest sa limanske pijace.

POSTAVLJA SE KROVNI POKRIVAČ

Nakon postavljanja krovne konstrukcije na Limanskoj pijaci, u toku su završni radovi na pokrivanju ove pijace. Naime, na krovnu konstrukciju postavlja se krovni pokrivač, što znači da se radovi nastavljaju prema predviđenom planu.
Projektom je predviđeno izvođenje radova u dve faze. Svaka faza predstavlja celinu za sebe. Trenutno se izvode radovi na prvoj fazi natkrivanja pijace iznad robnog dela i dela zelene pijace. Površina koja se natkriva je 1400m2.
Krov će se sastojati od kupole površine 600m2 pokrivene prozirnim leksanom, što će omogućiti prodiranje dnevnog svetla na plato pijace. Preostali veći deo krovne konstrukcije biće pokriven tegolom, kako bi se što bolje uklopio u već postojeće objekte na Limanskoj pijaci i svojom celom dužinom će natkrivati krov postojećih objekata u širini od 2m i na razmaku od oko pola metra, kako bi se izbeglo slivanje vode na plato pijace i istovremeno omogućila dobra ventilacija pijace.
Podsetićemo na reči direktora JKP “Tržnica” mr Saše Stevanovića povodom početka radova na natkrivanju Limanske pijace:
“Ovo će biti prva pokrivena pijaca u Novom Sadu od osnivanja Preduzeća 1952. godine. Polovina pijačnog platoa će biti pokrivena do kraja ove, a preostali deo tokom naredne godine. Radove na natkrivanju namerno smo podelili u dve faze, kako pijaca ne bi prestala sa radom."
Završetak radova planira se za sredinu decembra.

http://www.nstrznica.co.yu/vesti/slike/liman/Limaska-krovni%20pokrivac%202.JPG

http://www.nstrznica.co.yu/pijace/galerija/liman/Limanska%20ulaz.JPG

gagigmaz
December 15th, 2006, 12:10 PM
pozdrav svima,
moj prijatelj Caki me zarazio ovim siteom. Ja cu kritikovati stvari u gradu koje mnogi smatraju minornim a meni jako bodu oci, naravno dokumentovano slikama.

Radukin
December 15th, 2006, 12:53 PM
Dobro nam dosao!! :)

lindenthaler
December 15th, 2006, 01:05 PM
dobrodošo, uskoro ćete i nas beogradjane da preteknete :D

Radukin
December 16th, 2006, 07:02 PM
ENERGIJA IZ DEPONIJE

14:57 - Na novosadskoj deponiji smeća biće izgradjeno prvo postrojenje u Srbiji koje će koristiti gas sa deponije za proizvodnju toplotne i električne energije, saznaje Radio 021.

Za izgradnju ovog mini postrojenja, snage oko 5 megavata, zainteresovana je poznata austrijska kompanija, kaže za Radio 021 pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku Tomislav Papić. Pregovori o izgradnji ovog postrojenja izmedju austrijske kompanije i pokrajinske administracije su u toku, a početak izgradnje očekuje se naredne godine. Deo sredstava u ovu investiciju, oko 20%, uložiće pokrajinska vlada, rekao je Papić.

Prva bespovratna sredstva, od blizu 6 miliona dinara, za korišćenje otpadne bio mase iz poljoprivrede, pokrajinska administracija dodelila je u petak predstavnicima šest firmi iz Vojvodine. Sredstva su dobile privatne firme i preduzetnici koji, umesto klasičnih energenata (struje, nafte, gasa) koriste slamu, kukuruzovinu i drugi bio otpad u svojoj proizvodnji, kao i firme koje u svoja postrojenja uvode biomasu kao energent. Iskoristiće ih za remont postrojenja ili nabavku opreme. Firme su dobile izmedju 400 hiljada i 2 miliona dinara.

Pokrajinska vlada će naredne godine izdvojiti 150 miliona dinara za podršku razvoju alternativnih izvora energije. Papić kaže za 021 da je veliki pritisak stranih investitora zainteresovanih za izgradnju mini hidroelektrana i vetrogeneratora u Vojvodini.

"Najverovatnije će prva takva mini hidroelektrana, jačine 0,9 megavata, biti izgradjena u blizini Bele Crkve", kaže Papić. On procenjuje da će najkasnije do marta naredne godine biti završena Strategija u oblasti energetike, usvojene izmene Zakona i da će tada moći da startuju investitori.

izvor: radio 021 www.radio021.info

Singidunum
December 16th, 2006, 08:23 PM
Inace stanica je trebala da bude zavrsena u julu

Pripadnik
December 17th, 2006, 08:16 PM
Ne mogu da verujem kojom brzinom se radi na novosadskom merkatoru. Znači ljudi rade non-stop, u životu nisam video da se tako radi. U ovom trenutku pretpostavljam da će završiti "pre roka", koji je zakazan za septembar sledeće godine.:nuts:

Radukin
December 17th, 2006, 09:06 PM
Slazem se sa tobom!Stvarno su brzi.Svaka cast za to!
Ali jos uvek mi nije jasno kako nigde ne moze da se nadje rendering ili neki teh podaci i planovi!Postoji samo ono sto je na tabli gradilista!Cak sam i pisao mejl Merkatoru ali mi jos uvek nisu odgovorili!

lindenthaler
December 17th, 2006, 09:26 PM
potrazio sam i ja ali nema nista sem ovoga sto je neko fotografisao tablu na gradilistu...

http://img73.imageshack.us/img73/13/mercatores3.jpg

rendering deluje čudno.

Boda Tajson
December 17th, 2006, 09:27 PM
potrazio sam i ja ali nema nista sem ovoga sto je neko fotografisao tablu na gradilistu...

Radukin
December 17th, 2006, 09:38 PM
Ne znam.I mene jako zbunjuje

(eto i moj 100-ti post)

Boda Tajson
December 17th, 2006, 09:50 PM
rendering deluje čudno.

kako tvoji odgovori idu ispred mojih postova? :cheers:

mozda ti cudno deluje jer je fotka slikana iz vise fotki kao panorama, pa deluje iskrivljeno? ili si nesto drugo mislio?

lindenthaler
December 17th, 2006, 09:51 PM
kako tvoji odgovori idu ispred mojih postova? :cheers:

mozda ti cudno deluje jer je fotka slikana iz vise fotki kao panorama, pa deluje iskrivljeno? ili si nesto drugo mislio?

ne znam, i mene to zbunjuje :) možda sam ja neobjašnjeni fenomen pa to, tipa čovek iza svog vremena :D

podvodni
December 17th, 2006, 10:38 PM
ma nije cudan rendering, nego je zgrada ruzna... jasno se vidi da su vertikale na naftagasovoj zgradi - VERTIKALE... a u maxu se treca tacka perspektive vrlo lako ublazi... postoje dva resenja... ili je vizuelizaciju radio neki diletant, a zgrada je zadovoljavajuca... ili ce zgrada biti neobicno ruzna, a vizuelizaciju je opet radio diletant....

takodje se nadam da ce se odustati od ove zuto-oker kombinacije...

caki
December 18th, 2006, 12:40 AM
boja je uzas,zna se kakve boje su zgrada nis-a i pumpe i sop sop centra,a ako ova merkatorova zgrada bude u ovoj boji sve ce ovo liciti na cirkus

gagigmaz
December 18th, 2006, 12:48 AM
Verovatno je vec pisano na tu temu kako su se slovenci za sitne pare domogli najbolje lokacije u gradu zahvaljujuci nasim alavcima u lokalnoj vlasti koji razmisljaju samo u svom kratkorocnom interesu. Neko bi trebao da odgovara za to..

Vrachar
December 18th, 2006, 09:28 AM
^^
Apsolutno se slažem. Kada sam video gde će se graditi novi Merkator u NS prosto nisam mogao da verujem da su dobili tako dobru lokaciju u gradu. Prava je šteta da tu bude prodajni prostor, po mom mišljenju više dolikuje poslovni jer su Naftagas, Elektrovojvodina, banke u neposrednoj blizini.

Radukin
December 18th, 2006, 10:06 AM
To zemljiste je bilo prodato Slovencima za 3 miliona eura i tada je to bilo proglaseno za najskuplje prodato zemljiste u istoriji grada!

Belgrade city
December 18th, 2006, 03:38 PM
Ako takav bude merkator bice po meni odvratan ... uopste mi se ne svidja lepsi mi je beogradski merkator ...

lindenthaler
December 18th, 2006, 03:47 PM
Ako takav bude merkator bice po meni odvratan ... uopste mi se ne svidja lepsi mi je beogradski merkator ...

čekaj prvo da se završi pa sudi... nije ni BG merkator nešto posebno, kvadratasti objekat sa par malih oblina i to je to...

MtlCrue
December 18th, 2006, 08:00 PM
Ma meni je totalno glupo sto objekat takve namene prave na toj lokaciji...Ja bih tu pre ,kao sto je ,mislim, neko gore rekao ,pustio da se sazida neka poslovna zgrada...

Radukin
December 18th, 2006, 10:16 PM
Prolazio sam tamo sinoc i nesto mi je upalo u oko.Naime na otprilike 2 tecine objekta izlivena je ploca na 1. spratu(veoma visok sprat) a na ostatku obekta takodje pocinja da se lije plona prvom spratu ali duplo niza od onog drugog dela.Gledajuci sliku sa gadilista totalno sam zbunjen i nije mi jasno da li ce jedan deo objekta imati 2 sprata a drugi 1 i to u isto visini ili ce na sve to ici jos jedan sprat,ili nesto trece???
Nisam strucnjak pa mozda i pogresno ocenjujem!!

Singidunum
December 18th, 2006, 10:23 PM
^^
Beogradski merkator ima 3/4 donjeg dela za parking a 1/4 za hol + neka prodavnica namestaja. Na spratu su hipermarket i prodavnice a izmedju ova dva nalaze se skladista.

Belgrade city
December 18th, 2006, 10:35 PM
čekaj prvo da se završi pa sudi... nije ni BG merkator nešto posebno, kvadratasti objekat sa par malih oblina i to je to...

pa dobro ja kazem ako i bude takav kad se sagradi da ce biti ruzan i znam da Bg merkator i nije nesto ali bi mi lepsi bio nego merkator u NS ako bude onakav ^^^

Radukin
December 18th, 2006, 11:22 PM
^^
Beogradski merkator ima 3/4 donjeg dela za parking a 1/4 za hol + neka prodavnica namestaja. Na spratu su hipermarket i prodavnice a izmedju ova dva nalaze se skladista.

Da,znam za to .Bio sam.Moguce da i u NS preve neku vrstu magacina pa prave 2 nivoa na jednom spratu.Inace mislim da ce parking ovde biti u podrumu posto su temelji bili veoma duboki.

Belgrade city
December 19th, 2006, 12:07 AM
Jao mi o ovom Meraktoru pricamo ko da je ne znam sta .... tako kad su oni trazili loakicu da izgrade merkator u Bg nase vlasti su im dodelili vrlo atraktivnu lokaciju a kad je trebala srpska firma da otvori svoju radnju u Ljubljani nisu nam odobrlili da gradimo i mi sad treba da tu nesto raspravljamo o njima .... i njihovom merkatoru bolje da raspravljamo o svojim marketima kao sto su Tempo, MAXI, hiper maxi, mini maxi, cmarket, pekabeta ....... i uvek tezimo ka tome da sve sto je tudje da je i bojle sto UOPSTE nemora da znaci ...

Radukin
December 19th, 2006, 01:52 AM
Pa jeste....

Homer Jay
December 19th, 2006, 04:20 PM
@Belgrade city

"Maxi", "Tempo" i sl. su TVOJI hipermarketi samo, i ponavljam samo, ukoliko se zoves Miroslav Miskovic!

Belgrade city
December 20th, 2006, 12:39 AM
Jao koji si bukvalista !!!!!!
Mislim na to sto poticu iz Srbije !!!!

lindenthaler
December 20th, 2006, 12:42 AM
Jao koji si bukvalista !!!!!!
Mislim na to sto poticu iz Srbije !!!!

Kako si naivan, to sto poticu iz srbije nema nikakve veze, ophodice se prema tebi i trzistu isto kao i firme iz HR, iz zimbabvea itd... ovo cak nije ni "srpsko", tja ni maxi ni tempo ne pripadaju drzavi nego kao sto HJ kaze - Miskovicu tako da nije ni "tvoj" ni srpski nego miskovicev.

Pripadnik
December 20th, 2006, 01:53 PM
^^
Apsolutno se slažem. Kada sam video gde će se graditi novi Merkator u NS prosto nisam mogao da verujem da su dobili tako dobru lokaciju u gradu. Prava je šteta da tu bude prodajni prostor, po mom mišljenju više dolikuje poslovni jer su Naftagas, Elektrovojvodina, banke u neposrednoj blizini.

Imam utisak da je vama u BG puno lakše kada su takve investicije u pitanju. Vi lepo sve te investicije usmerite na Novi Beograd i tamo ne treba puno dozvola i uslova o izgledu objekata. Ovde je situacija nešto drugačija. Ovaj prostor bulevara oslobođenja od mosta do negde raskrsnice sa M.Gorkog je koliko sam ja upoznat predviđen da bude biznis centar grada. E sada pošto jedan dobar deo tog prostora još nije izgrađen, a živimo u takvom vremenu pitanje je kako će se to dalje razvijati. No u svakom slučaju, ja lično mislim da se taj biznis centar ionako proširio na ceo bulevar, tako da će sada biti borba za svaki prazan prostor duž bul. Međutim merkator je, pošto nije dobio lokaciju kod spensa, morao i da menja projekat ne bi li se uklopio u taj biznis centar grada. Za razliku od svih ostalih merkatora ovaj NS je zatvoren sa dve strane u nivou prizemlja, odnosno ne vidi se parking sa bul.oslob. i bul. C.Lazara a sigurno će i sa bojom morati da se uklopi. Tako da ne verujem u ovu boju na slici. U svakom slučaju ubrzo ćemo videti.

Prolazio sam tamo sinoc i nesto mi je upalo u oko.Naime na otprilike 2 tecine objekta izlivena je ploca na 1. spratu(veoma visok sprat) a na ostatku obekta takodje pocinja da se lije plona prvom spratu ali duplo niza od onog drugog dela.Gledajuci sliku sa gadilista totalno sam zbunjen i nije mi jasno da li ce jedan deo objekta imati 2 sprata a drugi 1 i to u isto visini ili ce na sve to ici jos jedan sprat,ili nesto trece???
Nisam strucnjak pa mozda i pogresno ocenjujem!!

Imam sliku od pre neki dan pa ću postaviti kad stignem baš da prokomentarišemo. Ja mislim da će objekat imati dva sprata, tako izgleda, mada stvarno prvi nivo izgleda dosta viši od drugog. Postojaće i sasvim sigurno lokali koji gledaju ka bulevarima u prizemlju.

Interesuje me da li neko zna nešto u vezi izjave A.Jevtića iz urbanizma od pre neki dan u građanskom listu u vezi lokacije preko puta elektrovojvodine. Nisam pročitao a kažu mi da je predviđeno rušenje teniskih terena i pola pomoćnog terena a da se pominjao Mišković i njegov delta grad?!? Ne bi me čudilo da se Mišković direktno upusti u borbu preko puta glavnog konkurenta. Ne daj bože da im opet padne na pamet priča o izmeštanju stadiona.

Radukin
December 20th, 2006, 03:07 PM
Ja sam citao.Rekao je da je po GUP-u predvidjena izgradnja velikom shoping mol-a na toj lokaciji(teniski tereni i pomocni stadio Vojvodine),ali to jos treba da usvoji gradska skupstina.
Inace u danasnjem gradjanskom je objavljen intervju sa presdsednikom atletskog saveza(zaboravio sam mu ime) koji to veoma kritikovao rekavsi da je NS kandidovan za juniorsko atletsko prvenstvo Evrope 2009. god i da je plan da se na toj lokaciji izdradi atletska hala,a Jevtic ocigledno nije bio informisan o tome.
Jevtic je rekao na konto toga daon stvarno nema tu inf. i da je glupo da se na toj lokaciji gradi sportska hala nego je bolje da se to izgradi negde drugde.
Znaci oko ovoga ce jos biti polemisanja,svadjanja i prepucavanja!!!

Belgrade city
December 20th, 2006, 03:14 PM
Kako si naivan, to sto poticu iz srbije nema nikakve veze, ophodice se prema tebi i trzistu isto kao i firme iz HR, iz zimbabvea itd... ovo cak nije ni "srpsko", tja ni maxi ni tempo ne pripadaju drzavi nego kao sto HJ kaze - Miskovicu tako da nije ni "tvoj" ni srpski nego miskovicev.

Ne kapiras sta hocu da ti kazem ......

Radukin
December 20th, 2006, 03:26 PM
@Pripadnik Ajde shibaj te slike pa da malo divanimo i razjasnimo tu misteriju zvanu Mercator.Meni digitalac kod drugarice,nikako da se nakanem i setim da ga pokupim :(

Pripadnik
December 20th, 2006, 04:56 PM
Hocu prijatelju samo da stignem kući, nemam slike na poslu. Noćne su slike ali mislim da će pomoći.

Evo nekih svežih vesti:

POKRIVEN DEO PIJACE 20.12.2006.

11:59 - Danas je završeno pokrivanje dela Limanske pijace sa neprehrambenim proizvodima, a iz "Tržnice" su ranije najavili da će deo sa poljoprivrednim proizvodima biti pokriven početkom naredne godine.
Ova pijaca je tako postala prva pokrivena u Novom Sadu, nakon više od pola veka. (021)

VEŠERAJ I MAGACIN U ATELJEIMA 20.12.2006.
10:34 - Tri ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi, koja se nalaze u suterenu hotela "Varadin", trebalo bi da budu zatvoreni, kako bi prostorije bile preuređene u hotelski vešeraj i magacin. U hotelu očekuju da se umetnici uskoro isele, kako bi renoviranje bilo završeno u roku, odnosno do aprila naredne godine.
Međutim, vlasnici ateljea tvrde da se neće iseliti dok im grad ne ponudi odgovarajuću zamenu za ateljee ili ime ne vrati uložena sredstva, piše "Građanski list". Vlasnici podsećaju da su sadašnje prostorije dobili u zamenu za ateljee koje su ustupili Muzeju grada.
U "Poslovnom prostoru" tvrde da više nemaju veze sa ateljeima, ali i da umetnici nemaju nikakve ugovore o njihovom korišćenju. Član gradskog veća zadužen za kulturu, Radovan Jokić, nije želeo da odgovori na pitanje kako će biti rešen problem umetnika, nakon što je grad na 30 godina dao u zakup hotel na Petrovaradinskoj tvrđavi. (021)

Tiče se ove vesti iznad a informacija je krajnje interesantna. Znači novi vlasnik hotela Varadin odlučio je da po svaku cenu postavi žičaru sa keja do petrovaradinske tvrđave odnosno do hotela. Vest je iz novina ali potvrđena od strane PR HTUP "Park" (vlasnika). Pošto je u prvom momentu odbijen predlog da se postavi žičara preko preko dunava sa osloncem na stubove bivšeg mosta franca jozefa novi vlasnik je rešio da se žičara pomeri u stranu i da se ne oslanja na stubove. Grad planira da u skorijoj budućnosti napravi most na mestu starog mosta f.jozefa i probije stari tunel kroz tvrđavu i tako izmesti regionalni saobraćaj iz podgrađa, tako da je ta varijanta otpala zbog stubova. Međutim od ideje se ne odustaje, videćemo šta će grad da uradi. Sve u svemu plan je da se hotel otvori do aprila naredne godine.

Pripadnik
December 20th, 2006, 05:13 PM
Ja sam citao.Rekao je da je po GUP-u predvidjena izgradnja velikom shoping mol-a na toj lokaciji(teniski tereni i pomocni stadio Vojvodine),ali to jos treba da usvoji gradska skupstina.
Inace u danasnjem gradjanskom je objavljen intervju sa presdsednikom atletskog saveza(zaboravio sam mu ime) koji to veoma kritikovao rekavsi da je NS kandidovan za juniorsko atletsko prvenstvo Evrope 2009. god i da je plan da se na toj lokaciji izdradi atletska hala,a Jevtic ocigledno nije bio informisan o tome.
Jevtic je rekao na konto toga daon stvarno nema tu inf. i da je glupo da se na toj lokaciji gradi sportska hala nego je bolje da se to izgradi negde drugde.
Znaci oko ovoga ce jos biti polemisanja,svadjanja i prepucavanja!!!

Ne znam ali taj Jeftić me nervira. Videćemo šta će biti, realno to jeste možda najskuplja lokacija u gradu ali da li je vredno praviti nešto novo na lokaciji koja je oduvek bila predviđena za sportski kompleks povezan sa spensom (Stadion, pomoćni tereni, bazeni, hotel pa i teniski tereni,...). Ova sportska priča mi je realnija i više sam za nju. Opet potpuno je realno da se prodaju najskuplje površine u gradu prodaju ali svi znamo kako današnji stadioni i sportski kompleksi mogu da izgledaju i kakve sve sadžaje mogu da imaju. A i krajnje je vreme da se prekine sa pričom o izmeštanju stadiona i da on konačno postane simbol grada kao u svakom ozbiljnom gradu na svetu. Svi se busaju kako je sport najveći srpski brend a onda dozvolimo da u jednom novom sadu imamo ruiniran stadion. Glupost je neuništiva.

lindenthaler
December 20th, 2006, 05:19 PM
ipak mislim da je za NS i njegovu lokaciju stadiona najbolje imati britanski tip stadiona koji bi bio dosta zbijen i samo za fudbal, ne mora da bude veliki, tako kulturnih 25-30k je dovoljno. A i biće mesta da se sagradi i dvorana i poslovni prostor + jedan manji atletski stadion u blizini grada.

Pripadnik
December 20th, 2006, 05:24 PM
Pa to ja pričam. Kada se već toliko priča o brendovima a ti imaš brend u gradu iz 1920. i neke, imaš i ime stadion "Karađorđe" i klub iz 1914.godine a ne radiš na tome pa to je glupost. Mogli bi pare da uzimaju na tome, ma da ne pričam više samo se iznerviram...

lindenthaler
December 20th, 2006, 05:30 PM
Pa to ja pričam. Kada se već toliko priča o brendovima a ti imaš brend u gradu iz 1920. i neke, imaš i ime stadion "Karađorđe" i klub iz 1914.godine a ne radiš na tome pa to je glupost. Mogli bi pare da uzimaju na tome, ma da ne pričam više samo se iznerviram...

Opušteno, valjda što si navijač a mene bole p... :) Ako će ti biti lakše, stadioni i gradjevine su prolazni, klubovi ostaju :okay: Ja bi zaista, čisto sa urbanog nivoa voleo da NS ima reprezentativni stadion gde bi mogla reprezentacija da igra, a sadašnja lokacija je savršena za tako nešto.

Pripadnik
December 20th, 2006, 05:43 PM
...Ja bi zaista, čisto sa urbanog nivoa voleo da NS ima reprezentativni stadion gde bi mogla reprezentacija da igra, a sadašnja lokacija je savršena za tako nešto.

Pa sa urbanog nivoa i ja gledam, samo živim tamo pa ima još razloga i zato sam malo raširio priču.

Radukin
December 20th, 2006, 05:56 PM
U sustini bilo bi super da se pored stadiona sagradi atletska hala,da se stadion renovira(al onako,na nivou),pa da se zajedno sa spensom zaokruzi celina.Al opet,istina je da je to jedna od najskupljih i najboljih lokacija u gradu,tako da kontam da ce kapital preovladati,narocito zbog Mercatora,shop shop-a,elekrovojvodine i karingtonke.Cuo sam cak da se planira izgradnja mozda i najvislje zgrade u gradu,tacno na cosku,jer je prekoputa pentagonka pa bi se uklopilo.Kao sto sam i rekao,bice tu otimanja oko toga a vec pocinje da se zakuvava.

lindenthaler
December 20th, 2006, 11:27 PM
evo otprilike sam ovako razmišljao da bude:

http://www.imagehost.ro/pict//202326034589aa6b8e86e.jpg

S bi bio stadion, H - atletska hala, P - veliki parking (i za stadion i za Spens), a plavo obojeno - poslovno stambeni prostor ;)

Pripadnik
December 20th, 2006, 11:34 PM
Ma ima mesta za sve samo je pitanje da li ćemo uspeti da zadržimo nešto od onoga što je tradicija ili autentično naše ili ćemo da nađemo najboljeg kupca i da kreiramo nove urbane celine. Ja sam za ono prvo mada po gradu ima primera i ovog drugog.

Elem evo one obećanih slika merkatora u izgradnji, nadam se da nisu jako loše pošto su slikane noću i po magli.

http://i12.************/4gjgxsx.jpg

http://i13.************/2dgt54x.jpg

lindenthaler
December 20th, 2006, 11:36 PM
^^ ovako su čak i "autentičnije", hvala super super :D

Pripadnik
December 21st, 2006, 12:34 AM
http://dnevnik.co.yu/modules/htmlarea/upload16/admin_185.gif

LIMANSKA PIJACA DELIMIČNO POD KROVOM
Pokriveni deo Limanske pijace otvoren je juče uz prisustvo gradskih čelnika. U pokrivanje 1.400 kvadratnih metara prodajnog prostora na Limanskoj pijaci, uloženo je ukupno 28 miliona dinara, a izvođač radova bila je novosadska građevinska firma „Omega“.
- Krov se sastoji od kupole, površine 600 kvadratni metara, koji je pokriven prozirnim leksanom, što će omogućiti prodiranje dnevnog svetla na plato pijace - objasnio je direktor JKP „Tržnica“ Saša Stevanović.
Preostali, veći, deo krovne konstrukcije, kaže Stevanović, pokriven je tegolom, koja će sprečiti slivanje vode na plato i omogućiti ventilaciju pijace. Sedeće godine biće natkriven i drugi deo pijace od 2000 kvadratnih metara, gde se prodaju uglavnom poljoprivredni proizvodi, za šta je gradskim budžetom za 2007. godinu predviđeno 20 miliona dinara.
Stevanović očekuje da će u proleće naredne godine, kada bude završen javni tender i izabran izvođač radova, početi i druga faza natkrivanja Limanske pijace, što će biti gotovo, najverovatnije za dva meseca.

Uskoro moderna veletržnica

- Pokrivanje pijace na Detelinari planirano je za sledeću godinu, ali će biti sređene i Futoška i Riblja pijaca. Na mestu gde se nalazi Kvantaška pijaca - kaže Stevanović - očekujemo da ćemo dobiti novi prostor gde ćemo izgraditi modernu veletržnicu. On je podsetio da je u prethodne dve godine u Najlon pijacu uloženo 60 miliona dinara, te da je proširen za 4,5 hiljade kvadratnih metara.

Radukin
December 21st, 2006, 03:45 AM
cek sad malo sam se napio :)
Kanda cu morati sutra da pisem nesto pametno

Pripadnik
December 21st, 2006, 09:50 AM
cek sad malo sam se napio :)
Kanda cu morati sutra da pisem nesto pametno

Aj neka si! Blago tebi a ja kitim jelku celu noć, žena napala.

http://www.radio021.info/radio021new/front/uimages/image13563.jpg

Radukin
December 21st, 2006, 11:35 AM
Ma ima mesta za sve samo je pitanje da li ćemo uspeti da zadržimo nešto od onoga što je tradicija ili autentično naše ili ćemo da nađemo najboljeg kupca i da kreiramo nove urbane celine. Ja sam za ono prvo mada po gradu ima primera i ovog drugog.

Elem evo one obećanih slika merkatora u izgradnji, nadam se da nisu jako loše pošto su slikane noću i po magli.

http://i12.************/4gjgxsx.jpg

http://i13.************/2dgt54x.jpg

Ne mogu da verujem koliko se samo izgradilo odkad si ti slikao ovo.Znaci za samo par dana.
Nesto mi se cini da ce prvi sprat u jednom delu obekta biti visi a u drugom nizi.KOd drugog sprata situacija je obnuta.To bi znacilo da imamo 4 nivoa:

__________________________________ prizemlje

Nisam bas kreativan,ali na brzinu sam samo povukao linije.Nadam se da je jasno sta sam mislio :)

Pripadnik
December 21st, 2006, 11:52 AM
Da i ja sam ne razumem kako će to da izgleda. Možda nas iznenade sa spratnošću, kao dva sprata a ustvari tri. Samo da nas iznenade sa bojom, bilo bi dobro da ne bude kao ova na slici.

Radukin
December 21st, 2006, 12:13 PM
Jeste,boja je stvarno odvratna!Ma bice neka druga garant.
Meni se nesto cini da oni to i ne rade po renderingu koji je na tabli kod gradilista,tako da nas mozda i debelo iznenade!

Pripadnik
December 21st, 2006, 05:04 PM

E malopre sam prolazio pored gradilišta i malo sam zagledao sa strane. Mogu vam reći da se sada već vidi da je objekat sa svih strana zaobljen, tako da ova slika možda i izgleda prirodno :nuts: . Ne daj bože da boja ostane ovakva. Što se tiče unutrašnjosti, radukin je skroz u pravu. Znači apsolutno mi nije jasno kako će objekat da izgleda iznutra (izgleda baš onako kako je radukin "nacrtao")

Evo još malo vesti:

PROŠIRENJE JOVANA SUBOTIĆA 21.12.2006.
12:29 - Proširenje ulice Jovana Subotića biće jedna od najvećih investicija lokalne uprave u 2007-oj, pošto tokom ove godine nije realizovana zbog nerešenih imovinskih odnosa.
Predviđeno je da se sem proširenja, zamene kanalizacione i vodovodne cevi u dužini od kilometar i to od ugla Temerinske i Almaške ulice do ulice Pap Pavla.
Ulica Jovana Subotića se ne proširuje dalje od Miletićevce, jer nije doneta odluka o tome da li će grad moći da zauzme deo parcele Grkokatoličke crkve.
Vrednost investicije za sada nije poznata jer ZIG u programu za 2007. nije naveo taj podatak, a u ovogodišnjem programu je, pre nego što se odustalo od njega, pisalo 71 milion dinara. Sem ZIG-a, u finansiranju će učestvovati i Vodovod koji će izvojiti 63,8 miliona dinara. (021)

Boda Tajson
December 21st, 2006, 11:02 PM
evo otprilike sam ovako razmišljao da bude:

http://www.imagehost.ro/pict//202326034589aa6b8e86e.jpg

S bi bio stadion, H - atletska hala, P - veliki parking (i za stadion i za Spens), a plavo obojeno - poslovno stambeni prostor ;)

Atletsku halu tu bas i ne bi mogao da uklopis, parking si stavio preko vec izgradjenih(nepotpuno) otvorenih bazena :) , a bogami i ovaj stambeni i posl. prostor mi bode oci. Mislim da ovo ipak treba sacuvati za sportske namene. Koliko god ovo zemljiste bilo vredno ipak se ne moze sve pretvoriti u zgrade. Ovde treniraju fudbaleri, atleticari(kugla, disk, koplje), ragbisti, amer. fudbaleri, bejzbolasi :), teniseri...

http://img330.imageshack.us/img330/9067/spcvojvodinabj3.jpg

SAKBAZ
December 22nd, 2006, 12:41 AM
ovo je resenje koje je predlozila AIK banka... nadam se da se sa promenom investitora zanavek odustalo od njega...

http://img53.imageshack.us/img53/6311/norkzf5.jpg (http://imageshack.us)

p.s. ne verujem da je onaj prvi rendering 'aleksandar'....nije zeleno :lol:

ovo je jedina lijepa zgrada koja bi trebala da se gradi u novom sadu.
ima u sebi inovaciju i identitet.
ostale su samo losa kopija vec vidjenih stilova i 90ih.

SAKBAZ
December 22nd, 2006, 12:43 AM
plus jedna sa sivim, svijetlo plavim i bijelim bojama. odlicno su se boje uklopile.
ne mogu sad da je najdem medju prvim stranicama je.

MilosObilic
December 22nd, 2006, 11:57 AM
Treba mi jedna slika....ako neko moze da je nadje, bio bi mu zahvalan.
Trg Slobode, Nova Godina 2005 ili 2006...secam se da je bila velika masa ljudi na slici, ali nigde vise ne mogu da je nadjem:(

Pripadnik
December 22nd, 2006, 04:36 PM
Mozda ovo 05/06...

http://www.dnevnik.co.yu/modules/gallery/albums/album90/TRG_10_FBakic.sized.jpg

...ili ova...
http://www.dnevnik.co.yu/modules/gallery/albums/album90/TRG_19_FBakic.sized.jpg

...sigurno je ova

http://www.dnevnik.co.yu/modules/gallery/albums/album90/TRG_Vatromet_03_FBakic.sized.jpg

Boda Tajson
December 22nd, 2006, 04:57 PM
To je taj dogadjaj ali nisu te slike. Mislim da Obilic :) misli na onu panoramnu fotku slikanu sa Tanurdziceve gde se vide i trg i Zmaj Jovina krcate ljudima. Ni ja ne mogu da je nadjem, a video sam je milion puta.

Dziggy
December 22nd, 2006, 06:30 PM
Znam i ja tu sliku...Mislim da ima na Slikama Novog Sada na SSSSlike

podvodni
December 23rd, 2006, 12:11 PM
ovo je jedina lijepa zgrada koja bi trebala da se gradi u novom sadu.
ima u sebi inovaciju i identitet.
ostale su samo losa kopija vec vidjenih stilova i 90ih.

sta znaci 'lepa zgrada'?... nikako se ne uklapa u okruzenje, ni geometrijom ni materijalizacijom...takodje, materijali su medjusobno neuksladjeni, a sama zgrada je bespotrebno nakicena nekim detaljima koji su bili u trendu pre deset i vise godina (plitko zalucena fasada.... velika, prepustena nadstresnica sa kosim nosacima koja je bila hit krajem devedesetih kada je brana mitrovic radio zepter i zgradu u kumanovskoj u BG....zatim, ne vidim sa cime se uklapa onaj lucni svod gore, na uglu gradjevine....
sve u svemu potpuno prevazidjena i neuskladjena arhitektura...

podvodni
December 23rd, 2006, 12:25 PM
Atletsku halu tu bas i ne bi mogao da uklopis, parking si stavio preko vec izgradjenih(nepotpuno) otvorenih bazena :) , a bogami i ovaj stambeni i posl. prostor mi bode oci. Mislim da ovo ipak treba sacuvati za sportske namene. Koliko god ovo zemljiste bilo vredno ipak se ne moze sve pretvoriti u zgrade. Ovde treniraju fudbaleri, atleticari(kugla, disk, koplje), ragbisti, amer. fudbaleri, bejzbolasi :), teniseri...

http://img330.imageshack.us/img330/9067/spcvojvodinabj3.jpg

ja smatram da bi stadion trebalo rekonstruisati, ili, jos bolje, izgraditi novi, britanskog tipa, na postojecoj lokaciji, resiti parking u podzemnim nivoima, a pomocne i okolne sportske terene premestiti na drugu lokaciju. fudbaleri imaju odlican centar za treninge na veterniku, tako da je pomocni teren bespotreban, ako izuzmemo bejzbolase i ostale... njima treba dati adekvatan prostor na drugoj lokaciji... novi sad je prerastao koncepciju monocentricnog grada... izmestanje sportskih terena je najjeftinije, mislim da bi bilo odlicno da se na ovoj lokaciji nadju neke centralne gradske funkcije (trgovina, poslovanje, hotel...) tada bi postojala logicna dijagonala od mosta slobode, bulevara kao novog poslovnog sredista, novih shopping mallova (mercator, shopshop), preko spensa do starog gradskog jezgra... temeljnom rekonstrukcijom i izgradnjom jevrejske ulice, futoske pijace i onog sarengrada gde su sad one kladionice, zaokruzila bi se jedna solidna celina koja bi se mogla nazvati centrom grada... da prestanemo da dozivljavamo kao centar grada samo zmaj-jovinu, dunavsku i trg.... jer je novi sad to odavno prerastao...

Radukin
December 23rd, 2006, 01:48 PM
^^^
Apsolutno se slazem!

Pripadnik
December 23rd, 2006, 04:54 PM
^^ Mudro zboriš podvodni.

gagigmaz
December 23rd, 2006, 05:31 PM
^^ i ja se slazem sa svim sto si rekao

Pripadnik
December 23rd, 2006, 06:12 PM
Podzemni put na Bulevaru oslobođenja

Zbog povećanja kapaciteta raskrsnice Bulevara oslobođenja i Jevrejske ulice, preporučuje se izgradnja podzemne saobraćajnice – tunelske cevi, koja bi se pružala duž Bulevara oslobođenja. Ovo rešenje predviđeno je regulacionim planom novog gradskog centra, severno od Futoške ulice, koji je Skupština grada usvojila na poslednjoj sednici. Podzemna trasa bila bi namenjena za kretanje vozila od Železničke stanice ka Mostu slobode i obrnuto, a gradski saobraćaj odvijao bi se preko površinske raskrsnice, dok je procena da bi dužina tunela iznosila oko 400 metara, s maksimalnim nagibom od pet odsto.

Planom je predviđena i izgradnja tri garaže, s 1.340 parking mesta, proširenje Gajeve ulice na širinu od približno 16 metara, da se Ulica Kosančić Ivana produži od Ćirpanove do Futoške ulice i da se definiše kao nova kružna ulica u vidu zelenog venca u produžetku Ulice Lilike Bem. Način izgradnje zadržava koncept ivične izgradnje objekata u neprekinutom nizu, organizovanih kao atrijumski ili poluatrijumski. Spratnost objekata je od P+ 3 + Pk do, izuzetno P + 5 + Pk na Bulevaru oslobođenja, odnosno Ulici Ognjena Price.
U ulicama gde nema drvoreda, planira se podizanje novog, dok lođe nisu dozvoljene u zoni Jevrejske, Futoške i Šafarikove ulice. Konkursno rešenje kompleksa “Futoška pijaca” ugrađeno je u plan, a kompleks se sastoji od dva međusobna spojena dela – poslovno trgovačkog na uglu Jevrejske ulice i Bulevara oslobođenja i višespratne garaže za potrebe kompleksa u Gajevoj ulici.
Takođe, plan predviđa mogućnost nadogradnje objekta štamparije “Dnevnika” za jednu etažu, a visina može biti maksimalno 3, 50 metara, kao i proširenje vrtića “Radosnog detinjstva” u Ulici Pap Pavla. Za radove na uređenju saobraćajnica i izgradnju javne komunalne infrastrukture potrebno je približno milijardu dinara, ali je procena urađena pre godinu dana.
Nepoznanica ostaje, kada će se saobraćaj na Bulevaru oslobođenja rasteretiti i kada će Futoška pijaca osvanuti u novom ruhu.

Regulacioni plan http://www.nsurbanizam.co.yu broj 1305 važeći planovi

http://dnevnik.co.yu/modules/htmlarea/upload16/admin_256.gif

Pripadnik
December 23rd, 2006, 06:45 PM
NOVI KULTURNI CENTAR 23.12.2006.

09:40 - Nakon tri decenije od osnivanja, počeli su radovi na proširenju Akademije umetnosti, koja je smeštena u staroj zgradi u ulici Djure Jakšića. Projektom je predvidjena izgradnja atrijumskog prostora, gde bi trebalo da se obezbedi dvorana, galerija, učionice i klupski prostor. Prema rečima dekana Dušana Todorovića, za ovaj mali kulturni centar potrebno je 78 miliona dinara, od čega je 38 miliona obezbedila pokrajinska vlada, a isto toliko obećao je i ministar prosvete Srbije Slobodan Vuksanović.
Radovi na dogradnji Akademije umetnosti biće završeni naredne jeseni, dok za rekonstrukciju stare zgrade tek treba da se obezbede sredstva. Dekan Todorović napominje da je za fasadu, koja je u veoma lošem stanju, odgovorna gradska vlast, pošto je zgrada pod zaštitom kao spomenik kulture.
"Tražili smo pomoć od grada, tražićemo i dalje, jer ovaj objekat koliko je važan za Pokrajinu, toliko je važan i za Grad. Centar Novog Sada je umiven, a ova zgrada stara 250 godina je takodje od značaja. Ovde je bila prva bolnica u kojoj se čak i Vuk Karadžić lečio, a posle toga i jedna od prvih crtaonica za decu i omladinu onog doba, što je znak da je i tada postojala klica današnje namene Akademije", naveo je Dušan Todorović. (021)

http://www.radio021.info/radio021new/front/uimages/image7296.jpg

Pripadnik
December 23rd, 2006, 11:12 PM
IZ NIP VIŠE OD MILION EVRA ZA RAZVOJ TURIZMA

Radovi na izgradnji pristana za velike brodove i rekonstrukciji Beogradskog keja, dva projekta u okviru Nacionalnog investicionog plana iz oblasti turizma u Novom Sadu, treba uskoro da počnu, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare pomoćnika ministra trgovine, turizma i usluga Vlade Srbije Radivoja Pirgića.
Objašnjavajući kako je došlo do odabira projekata, Pirgić je kazao da je u saradnji sa gradskom vlasti ocenjeno da je Novom Sadu potreban još jedan pristan. On je naveo da će pristan, dužine oko 50 metara, biti postavljen na mesto starog pristana, gde se trenutno nalazi Luka Novi Sad, naspram Novosadske kapetanije.
Pirgić je dodao da su već odabrani izvođači radova za korito pristana te da će nakon toga uslediti izgradnja nadstrešnice i krova. On je rekao da je izgradnja pristana značajan investicioni projekat zato što u Novom Sadu polovina turista dolazi iz inostranstva i preko Dunava. Dodao je da izgradnja pristana košta 505 hiljada evra.

Prilaz fruškogorskim manastirima

Pirgić je izjavio da je Ministarstvo turizma izdvojilo 1,95 miliona evra za uređenje drumova koji vode do fruškorskih manastira. U okviru ovih radova, sređivaće se i parkirališta ispred manastira jedine vojvođanske planine.

Objašnjavajući drugi projekat, rekonstrukcija Beogradskog keja, Pirgić je izjavio da su izvođači radova odabrani, a da se čeka početak. Za ovaj posao, iz NIP-a je izdvojeno 800 hiljada evra.

Pirgić je još dodao da su u toku pregovori za Gradskim zelenilom o izgradnji marine, a da je za taj posao gradsko preduzeće tražilo od ministarstva 40 miliona dinara. Ipak, još uvek nije sigurno da li će se marina graditi.

Pomoćnik ministra je rekao da je za Vojvodinu ove godine izdvojeno sedam miliona evra, namenjenih za razvijanje turizma, a investicirano je u Palić, Apatin, Novi Sad, Bački Petrovac, Kanjiža.

http://dnevnik.co.yu/modules/htmlarea/upload16/admin_278.gif

Inače, novi restoran na vrhu RK Bazaar je jako dobar za fotografisanje panorame grada a koliko sam čuo na poslednjem spratu zgrade "Dnevnik" na bul.Oslobođenja uređuje se još jedan restoran sa panoramskim pogledom na grad. Tako da eto pošto ovde ima fotografa možda ove informacije budu nekome korisne.

Radukin
December 24th, 2006, 04:04 AM
Samo nek se radi!Obecanja nikad dosta!!!

SAKBAZ
December 24th, 2006, 09:37 PM
sta znaci 'lepa zgrada'?... nikako se ne uklapa u okruzenje, ni geometrijom ni materijalizacijom...takodje, materijali su medjusobno neuksladjeni, a sama zgrada je bespotrebno nakicena nekim detaljima koji su bili u trendu pre deset i vise godina (plitko zalucena fasada.... velika, prepustena nadstresnica sa kosim nosacima koja je bila hit krajem devedesetih kada je brana mitrovic radio zepter i zgradu u kumanovskoj u BG....zatim, ne vidim sa cime se uklapa onaj lucni svod gore, na uglu gradjevine....
sve u svemu potpuno prevazidjena i neuskladjena arhitektura...

:) nije bio neki izbor, pa odudara od sveg novog sto se gradi.
barem meni.

No1
December 25th, 2006, 01:31 AM
GRADNJA DRUMSKO-ŽELEZNIČKOG MOSTA U NOVOM SADU - NA POLEDICI
Iz Javnog preduzeća “Putevi Srbije” upravo je obećano da bi se do kraja 2007. godine mogao raspisati tender za izgradnju novog drumsko-železničkog mosta preko Dunava kod Novog Sada. Kako je to jedno u nizu obećanja nanizanih proteklih godina, građani s nevericom pitaju da li je to još jedan predizborni trik ili ima nade da Novi Sad dobije trajno rešenje za prelaz preko velike reke, na pravcu evropskog saobraćajnog Koridora 10.

Državni sekretar za saobraćaj Miodrag Jocić izjavio je za “Dnevnik” da izgradnja novog drumsko-železničkog mosta preko Dunava u Novom Sadu nije na listi projekata koji će se realizovati ove i sledeće godine u okviru Nacionalnog investicionog plana. Razlog je, kako je pojasnio, složena proceduri za izradu dokumentacije, koja će, kako očekuje, trajati još najmanje godinu-dve, tako da pre 2008. nije realno razgovarati o izgradnji novog mosta. Deo projektne dokumentacije finansira Evropska agencija za rekonstrukciju preko programa KARDS, koji je bio namenjen obnovi, a mi nismo uspeli da ga ozbiljnije iskoristimo za obnovu Žeželjevog mosta porušenog u NATO bombardovanju pre sedam godina.

Član novosadske komisije za mostove dr Zoran Florić kaže da je EAR izdvojila 2 miliona evra za izradu glavnog i idejnog projekta, međutim, izgradnja se procenjuje na oko 40 miliona evra. Da bi se raspisao tender za izbor izvođača mosta, najprije mora biti poznat investitor projekta. Još polovinom septembra bilo je u planu raspisivanje međunarodnog tendera za izradu glavnog izvođačkog projekta po kome će se graditi budući most. Međutim, tek ovih dana se završavaju pretkvalifikacije za izbor najpovoljnijeg ponuđača, što vodi EAR. Kako dolaze praznici, imena pretkvalifikovanih firmi znaće se najverovatnije početkom 2007.
Florić objašnjava da posle toga sledi konačan izbor između pretkvalifikovanih firmi, a izabrani projektant će raditi i glavni i idejni projekat mosta. Za ovaj posao je potrebno oko godinu dana, tako da će se cela 2007. potrošiti za projektovanje. Ako se u međuvremenu ostvare obećanja direktora UJP “Putevi Srbije” Branka Jocića i tokom sledeće godine s Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom reši pitanje finansiranja izgradnje mosta, moguće je da se odmah po izradi projektne dokumentacije raspiše tender.

CIP je uradio generalni projekat drumsko-železničkog mosta, koji je sličan onom porušenom, samo se umesto betonskog predlaže izgradnja čeličnog lučnog mosta, koji bi se oslonio na postojeće stubove. U planu su dve drumske saobraćajne trake i železnički kolosek, s tim što bi bio tako izgrađen da se u perspektivi sve trake premeste u železničke, jer se planira izgradnja dvokolosečne pruge Horgoš - Beograd. Međutim, kako izgradnja novog mosta nije našla mesta u novom investicionom planu, Novosađanima ostaje gorak okus velikih obećanja. A vozovi i kamioni još uvek se naizmenično propuštaju privremenim mostom, koji ne odgovara ni pravilima Dunavske plovidbe, pa ga malo-malo zakači kakvo plovilo.
-------------------------
Zakazala Vlada

Iako je iz Nacionalnog investicionog plana za ovu i sledeću godinu za saobraćajnice planirano 339 miliona evra, među planiranim brojnim infrastrukturnim objektima čak se izgradnja Žeželjevog mosta ni ne spominje. O njegovoj obnovi se uglavnom priča, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je obećao njegovu izgradnju odmah posle izbora za ministra, a i kasnije je često spominjao kako je ovaj most prioritetan, jer se nalazi na saobraćajnom Koridoru 10, kao što govori i direktor Javnog preduzeća “Putevi Srbije” Branko Jocić. Mnogi smatraju da je u obnovi Žeželjevog mosta najviše zakazala upravo Republička vlada i resorno ministarstvo, jer su imali čvrste argumente da je most porušen nasilno i trebalo je s Evropskom agencijom za rekonstrukciju postići dogovor o donaciji ili bar delimičnom finansiranju izgradnje mosta. A mi smo izvukli samo mrvice.

Boda Tajson
December 25th, 2006, 02:18 AM
CIP je uradio generalni projekat drumsko-železničkog mosta, koji je sličan onom porušenom, samo se umesto betonskog predlaže izgradnja čeličnog lučnog mosta, koji bi se oslonio na postojeće stubove.

A stubovi su tako rasporedjeni da ih svaki treci dan po jedan brod udari, a brzina je zbog ostecenja ogranicena na 10kmh(sto zbog toga, sto zbog generalno loseg stanja) :ohno: Trebalo je ostaviti most na barzama i dalje naplacivati prolaz... bar dok se ne skupi novac za izgradnju mosta :bash:

Radukin
December 25th, 2006, 02:56 AM
GRADNJA DRUMSKO-ŽELEZNIČKOG MOSTA U NOVOM SADU - NA POLEDICI
Iz Javnog preduzeća “Putevi Srbije” upravo je obećano da bi se do kraja 2007. godine mogao raspisati tender za izgradnju novog drumsko-železničkog mosta preko Dunava kod Novog Sada. Kako je to jedno u nizu obećanja nanizanih proteklih godina, građani s nevericom pitaju da li je to još jedan predizborni trik ili ima nade da Novi Sad dobije trajno rešenje za prelaz preko velike reke, na pravcu evropskog saobraćajnog Koridora 10.

Državni sekretar za saobraćaj Miodrag Jocić izjavio je za “Dnevnik” da izgradnja novog drumsko-železničkog mosta preko Dunava u Novom Sadu nije na listi projekata koji će se realizovati ove i sledeće godine u okviru Nacionalnog investicionog plana. Razlog je, kako je pojasnio, složena proceduri za izradu dokumentacije, koja će, kako očekuje, trajati još najmanje godinu-dve, tako da pre 2008. nije realno razgovarati o izgradnji novog mosta. Deo projektne dokumentacije finansira Evropska agencija za rekonstrukciju preko programa KARDS, koji je bio namenjen obnovi, a mi nismo uspeli da ga ozbiljnije iskoristimo za obnovu Žeželjevog mosta porušenog u NATO bombardovanju pre sedam godina.

Član novosadske komisije za mostove dr Zoran Florić kaže da je EAR izdvojila 2 miliona evra za izradu glavnog i idejnog projekta, međutim, izgradnja se procenjuje na oko 40 miliona evra. Da bi se raspisao tender za izbor izvođača mosta, najprije mora biti poznat investitor projekta. Još polovinom septembra bilo je u planu raspisivanje međunarodnog tendera za izradu glavnog izvođačkog projekta po kome će se graditi budući most. Međutim, tek ovih dana se završavaju pretkvalifikacije za izbor najpovoljnijeg ponuđača, što vodi EAR. Kako dolaze praznici, imena pretkvalifikovanih firmi znaće se najverovatnije početkom 2007.
Florić objašnjava da posle toga sledi konačan izbor između pretkvalifikovanih firmi, a izabrani projektant će raditi i glavni i idejni projekat mosta. Za ovaj posao je potrebno oko godinu dana, tako da će se cela 2007. potrošiti za projektovanje. Ako se u međuvremenu ostvare obećanja direktora UJP “Putevi Srbije” Branka Jocića i tokom sledeće godine s Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom reši pitanje finansiranja izgradnje mosta, moguće je da se odmah po izradi projektne dokumentacije raspiše tender.

CIP je uradio generalni projekat drumsko-železničkog mosta, koji je sličan onom porušenom, samo se umesto betonskog predlaže izgradnja čeličnog lučnog mosta, koji bi se oslonio na postojeće stubove. U planu su dve drumske saobraćajne trake i železnički kolosek, s tim što bi bio tako izgrađen da se u perspektivi sve trake premeste u železničke, jer se planira izgradnja dvokolosečne pruge Horgoš - Beograd. Međutim, kako izgradnja novog mosta nije našla mesta u novom investicionom planu, Novosađanima ostaje gorak okus velikih obećanja. A vozovi i kamioni još uvek se naizmenično propuštaju privremenim mostom, koji ne odgovara ni pravilima Dunavske plovidbe, pa ga malo-malo zakači kakvo plovilo.
-------------------------
Zakazala Vlada

Iako je iz Nacionalnog investicionog plana za ovu i sledeću godinu za saobraćajnice planirano 339 miliona evra, među planiranim brojnim infrastrukturnim objektima čak se izgradnja Žeželjevog mosta ni ne spominje. O njegovoj obnovi se uglavnom priča, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić je obećao njegovu izgradnju odmah posle izbora za ministra, a i kasnije je često spominjao kako je ovaj most prioritetan, jer se nalazi na saobraćajnom Koridoru 10, kao što govori i direktor Javnog preduzeća “Putevi Srbije” Branko Jocić. Mnogi smatraju da je u obnovi Žeželjevog mosta najviše zakazala upravo Republička vlada i resorno ministarstvo, jer su imali čvrste argumente da je most porušen nasilno i trebalo je s Evropskom agencijom za rekonstrukciju postići dogovor o donaciji ili bar delimičnom finansiranju izgradnje mosta. A mi smo izvukli samo mrvice.
:bash: :ohno: :bash:
Katastofa,ne mogu da verijem,kako se oni grbave i vade a vazno da Velja oce da napravi autoput do svoje baste po svaku cenu i ne bira sredstva(da se razumemo,podrzavam izgradnju autoputa,ali bolja politika bi ubrzala radova i bilo bi ih na vise frontova).
Ako,ako,eto njega jos samo mesec dana na vlasti!!!

Pripadnik
December 25th, 2006, 12:26 PM
Na ovakvim primerima se ustvari vidi u kakvoj državi mi živimo. Sve se zasniva na političkim igrama i uslugama a ne na ozbiljnim projektima.

Evo jedan primer: Pre jedno tri meseca priča mi drugar da je grad Hag kontaktirao novosadsku upravu sa željom da kao grad, koji je kod nas prilično nepopularan, želi da bude donator za rekonstrukciju novosadskih parkova. Ne bi li se predstavio u Srbiji kao grad prijatelj a ne ona druga konotacija Hag je hteo da preuredi nekoliko parkova u gradu. Međutim šta se onda dešava, lokalna vlast zatvara sva vrata i ćuti iz samo njima poznatih razloga (čitaj:političkih). Pre nekoliko dana na tv-u vest da grad Hag donira sredstva za uređuje parka u Sremskim Karlovcima. Šta reći!!!

Pripadnik
December 25th, 2006, 12:31 PM
Evo novih gradskih vesti:

GDE ZIG ZIGA U 2007 25.12.2006.

10:08 - Zavod za izgradnju grada će naredne godine više raditi na tehničkoj dokumentaciji, nego što će graditi, a i ono što se bude radilo biće uglavnom izvan centra grada. Ocene su da je program investicija lošiji nego prethodnih godina jer je većina radova samo prepisana iz ovogodišnjeg programa pošto nisu bile realizovane, a pri tome je program koncipiran da pomogne u predizbornoj kampanji SRS-a. Najveće investicije će biti behatoniranje keja i probijanje ulice Jovana Subotića, koje je trebalo da bude uradjeno ove godine.

ZIG će 2007. godine na raspolaganju imati 3,4 milijarde dinara. Od te sume, pola milijarde će otići za plate i troškove rada preduzeća, 700 miliona za izradu tehničke dokumentacije i otkup zemljišta, a preko 600 miliona za rezervu i uredjenje lokacija na osnovu ugovora sa investitorima. Odnosno ZIG će zapravo imati tek nešto više od milijardu i po za investiciona ulaganja. To su podelili tako da oko pola milijarde ide za prioritete, skoro 600 miliona za radove na teritoriji mesnih zajednica i oko 250 miliona za ostale radove.

Pomenute cifre su i jedine koje se mogu videti u programu ZIG-a, pošto je prekinuta praksa da se navodi koliko tačno vredi koja investicija i šta će se tačno radi i tako je transparetnost u radu ovog preduzeća značajno smanjenja.

Iz prioriteta se može videti da će se raditi na behatoniranju Keja, probijanje ulice Jovana Subotića, uredjenju dela Bulevara Mihajla Pupina od zgrade Banovine do Varadinskog mosta, dela ulice Braće Ribnikara, kao i Hadži Ruvimove ulice. ZIG će uložiti i 47 miliona dinara u Petrovaradinsku tvrdjavu, što je novina jer se prethodnih godina nije skoro ništa izdvajalo.

Za radove na Mostu slobode, pravljenje dokumentacije za gradnju budućeg mosta na stubovima bivšeg mosta Franca Jozefa i radove na Varadinskom most će otiči 82 i po miliona dinara. U programu se navodi i da će biti i nekih radova na Rumenačkom putu i putu izmedju Veternika i Futoga. Za nastavak radova na rekonstrukciji javne rasvete namenjeno je 92 i po miliona dinara, a 30 miliona dinara za dečija igrališta, sportske terene i školska dvorišta.

Radova će biti i u ulicama Avgusta Cesarca, Danila Kiša, Puškinovoj, Cara Dušana, Djordja Servickog, Čika Stevinoj i Hajduk Veljkovoj. Ostale ulice koje su nabrojane predstavljaju samo nastavak radova iz 2006. Predvidjeni su radovi i na Sabornoj crkvi,kao i na crkvama u Novim Ledincima i Šangaju.

Poseban deo programa su radovi na teritoriji mesnih zajednica i iz njih se najviše vidi da je program napravljen da pomogne SRS u predizbornoj kampanji. Naime, predvidjeno je da na teritoriji mesnih zajednica, gde SRS nema podršku, bude izvedeno 20 investicija, a tamo gde imaju podršku 51 investicija. (Žarko Bogosavljević, 021)

Radukin
December 25th, 2006, 02:17 PM
Nemam reci vise......sta vise reci.......sve loshije od loshijeg......ubise nas ovi radikali!!!!!

Pripadnik
December 26th, 2006, 03:48 PM
Kako deluje ova vest sada, posle onog saznanja od gore :bash: da je Hag nudio da ovo uradi o svom trošku, zarad popravljanja sopstvenog imidža. S tim što je ovo održavanje a ne rekonstrukcija. A gradu stvarno nedostaju rekonstruisani parkovi a što ne i novi.

ZA PARKOVE 62 MILIONA 26.12.2006.

12:17 - Lokalna vlast će u 2007. godini za održavanje osam novosadskih parkova izdvojiti oko 62 miliona dinara.

Najviše novca, polovina predvidjene sume, uložiće se u Futoški park koji je od ove godine stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode treće kategorije. Iz programa održavanja javnih gradskih funkcija će se izdvojiti skoro 14 miliona dinara, a Gradsko zelenilo će izdvojiti još 15 miliona za popravku pešačkih staza, ograde i rasvete.

Za održavanje Dunavskog parka biće izdvojeno 14 i po miliona dinara, a ista suma će otići za Limanski park, park kod Železničke stanice, Omladinski park, Goranski park i park na Novom naselju.

Prvi put grad će izdvojiti novac i za Kamenički park, koji je od ove godine stavljen pod upravu Gradskog zelenila. Tri i po miliona dinara će se dati za održavanje zelenila u najvećem parku u gradu i gradnju prilazne rampe, kako bi se sprečio ulazak vozila. (021)

Radukin
December 26th, 2006, 06:55 PM
Hehehe....da se ja pitam sve bi ja njih u ...... :) mogli bi lepo tih 62 miliona da uloze u neke druge goruce problebe u gradu,a Hag bi finansirao parkove (mnogo bolje nego oni )

No1
December 26th, 2006, 11:58 PM
ATP „VOJVODINA” ZAVRŠAVA AUTOBUSKU STANICU

Izgradnja Međumesne autobuske stanice između Sentandrejskog puta, Partizanske i Ulice Kornelija Stankovića, u neposrednoj blizini Novosadske mlekare, pri samom je kraju i ukoliko ATP „Vojvodina“ kao investitor objekta nastavi s intezivnim radovima kao u protekloj sedmici, objekat bi mogao da počne da radi u januaru naredne godine.

Juče smo se uverili da je na gradilištu više izvođača paralelno radilo unutar objekta kao i na prilaznim putevim oko stanice. Međutim, u gradskoj Upravi za saobraćaj i veze nisu mogli da nam saopšte da li će uskoro biti izmenjen režim saobraćaja u gradskom prevozu, niti kada će se stanica sa Železničke stanice preseliti na novu lokaciju.

Inače, JP „Urbanizam“ radio je analizu odvijanja gradskog prevoza i prema tom projektu, saznajemo, trase na liniji 4 Železnička stanica - Liman 4 - Železnička stanica i linija 70 za Insitut za kardiovaskularne bolesti u Sresmkoj Kamenici biće produžene.
„Četvorka“ bi trebalo, čuli smo od Aleksandra Jevđevića iz „Urbanizma“, od Železničke stanice da ide Bulevarom Jaše Tomića, onda Kisačkom ulicom, pa oko okretnice na Almaškom groblju Kisačkim putem i Ulicom Novosadskog partizanskog odreda da stigne do stanice.

Sa autobuske stanice „četvorka“ će voziti Sentandrejskim putem, ući u Kisačku ulicu, pa desno skrenuti na Bulevar Jaše Tomića i onda voziti levo do Bulevara oslobođenja, pa nastaviti postojećom trasom. Linija 70 za Institut ići će istom trasom, samo što neće skrenuti na Bulevara oslobođenja, već će produžiti Bulevarom Jaše Tomića.

Ranije smo pisali da će MAS imati oko 20 perona, šalter za prodaju karata, više kancelarija za autoprevoznike, nekoliko lokala za izdavanje, dok je svojevremeno vlasnik „Vojvodine“ Ilija Dević najavljivao da će u sklopu objekta izgraditi i manji hotel.

Pripadnik
December 27th, 2006, 10:40 AM
Nema ništa od otvaranja autobuske stanice dok se izbori ne završe zbog eventualnog pljuvanja u kampanji ^^ pred izbore.

Stanica podelila prevoznike

Izgradnja stanice, na početku radova, da podsetimo, naišla je na kritike opozicije koja tvrdi da će Dević kao finansijer SRS uvesti monopol na prevoz i dovesti u nepovoljan položaj druge autoprevoznike. I oni su nedavno podigli glas protiv izmeštanja stnaice, kao i deo radnika u Gradskom saobraćajnom preduzeću „Novi Sad“, u čijem je sastavu Međumesna autobuska stanica na Železničkoj stanici. Procenjuje se da će gradski prevoznik godišnje izgubiti oko milion evra, koliko zaradi od naplate staničnih usluga. Vlasnik nekoliko autobuskih preduzeća Mile Jerković rekao je da će, ukoliko se stanica preseli, izgraditi stanicu za svoje autobuse.

Pripadnik
December 27th, 2006, 02:40 PM
E pošto na ovoj stranici nema baš fotografija ajde da presečemo ovako, makar i maštajući. Ovo je jedna od ideja koja je pobedila na nekom konkursu, nisam upućen u priču možda neko može da pojasni. Pogađate radi se o projektu kompletnog centralnog gradskog bloka sa najvećim trgom u gradu koji je trenutno parking i pijaca a ja bih voleo da u bližoj budućnosti izgleda bar otprilike ovako.

http://www.dnevnik.co.yu/modules/gallery/albums/album76/09_A3_novhro.sized.jpg

Veliki format
http://www.dnevnik.co.yu/modules/gallery/albums/album76/09_A3_novhro.jpg

caki
December 28th, 2006, 12:09 AM
cini mi se da objekti koji su roze ne postoje i verovatno treba da se grade kao i nadogradnja postojecih.

Pripadnik
December 28th, 2006, 10:15 AM
Novi turistički autobus koji će prevoziti turiste u panoramsko razgledanje grada po određenim maršrutama :banana: . Dobar potez, prilično dobra tura

http://www.radio021.info/radio021new/front/uimages/image13614.jpg

podvodni
December 28th, 2006, 12:58 PM
Ovo je jedna od ideja koja je pobedila na nekom konkursu, nisam upućen u priču možda neko može da pojasni.

Veliki format
http://www.dnevnik.co.yu/modules/gallery/albums/album76/09_A3_novhro.jpg

da... u pitanju je jedna vizija studenata arhitekture novosadskog univerziteta... urbanisticko resenje i projekat pijace je zapravo diplomski rad arh. aleksandra vicka u koje su utkani projekti nekoliko tadasnjih studenata arhitekture, danas arhitekata... (nikola carevic-rekonstrukcija muzeja revolucije, marko bacanin-nadogradnja arhiva vojvodine, gordana marjanovic-prosirenje biblioteke u gimnazijskoj ulici)
projekat je dobio prvu nagradu na konkursu IFHP (medjunarodna federacija za urbanizam i stanovanje) u rimu, 2005. godine....
u pitanju je vizija, tako da se izgledi da dodje do realizacije svode samo na teorijsku mogucnost...

Pripadnik
December 28th, 2006, 04:34 PM
U svakom slucaju svaka vama cast, ljudi. Po nekim mojim razmisljanjima ovo sto ste vi uradili je ono sto ja ocekujem da se dogodi na tom prostoru koji je inace fenomenalan. Ne bih voleo da vidim greske na toj lokaciji i ovo sto ste vi uradili treba da bude putokaz onim politicarima koji budu na vlasti.

Elem, idemo dalje. Ovi na spensu su resili da zavrse zapocet spoljasnji bazen posle ko zna koliko godina stopiranih radova.

POČINJE GRADNJA BAZENA NA SPENSU? 28.12.2006.

12:36 - Rukovodstvo Spensa očekuje da sledeće godine započne gradnja novih bazena. Direktor Miloje Jakovljević kaže da su procenili da će za gradnju olimpijskog bazena, manjeg bazena za neplivače, dečijeg bazena i akva parka, a potom i njihovo pokrivanje, biti potrebno 282,2 miliona dinara. Očekuje se da se gradnja završi 2008. godine. Jakovljević kaže da će deo novca sami obezbediti, dok će ostatak dobiti iz budžeta grada, Nacionalnog investicionog plana i od kredita ili donacija. Pošto u budžetu nije predvidjeno izdvajanje za gradnju bazena, Jakovljević kaže da će se iz rebalansa budžeta obezbediti novac.

Jakovljević kaže i da je u prethodnih 25 godina bilo više pokušaja da se sagrade preostali bazeni na Spensu, ali to nije učinjeno prvenstveno iz finansijskih razloga. On je dodao da, sem završetka bazena, očekuje ulaganja i u rekonstrukciju Spensa, pošto je oprema na izmaku snage. Procena je da bi rekonstrukcija 80 hiljada kvadrata ovog objekta u proseku koštala od 100 do 200 evra po kvadratu. (021)

http://www.radio021.info/radio021new/front/uimages/image13613.jpg

Pripadnik
December 31st, 2006, 01:00 AM
Evo ja malo slikao i pored neverovatnih gužvi ovih dana, što saobraćajnih što šoping. Više puta mi je padao na pamet onaj tunel na bulevaru dok sam čekao na semaforima :nuts: . Idem na par dana u Bratislavu pa će biti slika i odande.

Update Merkator 28-12-2006

http://img201.imageshack.us/img201/5178/merkator1ea5.jpg (http://imageshack.us)

http://i16.************/2q39di0.jpg

http://i16.************/47ryqnt.jpg

Nova zgrada u Sremskoj ulici. Kako sam nedavno čuo biće jedna od najluksuznijih.

http://i16.************/2hncowi.jpg

http://i16.************/3zm2x42.jpg

Stambeno-poslovni objekat na bulevaru, pri kraju.

http://i12.************/4i2vewj.jpg

http://i12.************/29bfrdf.jpg

A i "Minakva" napreduje...

http://i11.************/4detlbl.jpg

Dom zdravlja na bul.M.Pupina. Rekonstrukcija u toku...NIP

http://i14.************/2v27bev.jpg

Ovo je stambeno poslovni objekat Zoned na bulevaru završen ranije ali ne sećam se da je bila slika.
http://i17.************/48mm72a.jpg

caki
December 31st, 2006, 03:50 PM
odlicne fotke:crazy2:

PyRoMaNiAc
December 31st, 2006, 03:56 PM
Stambeno-poslovni kompleks - Novi Sad
http://www.eurogardigroup.co.yu/vgradnja_pr07.html

Does anyone know more about this?

ivicasu
December 31st, 2006, 04:00 PM
Sviđa mi se ona nova poslovna zgrada na bulevaru, jedina mi je zamerka što je visina taman a jako je uska,baš kao i Dalton centar, a nije loš ni onaj stambeno poslovni objekat Zoned,ali ma koliko bila luksuzna ona zgrada u Sremskoj,arhitektura je više nego očajna :down:. Da nema onih iskošenih zidova možda bi čak i ličila na nešto,ovako me samo podseća na onu "modernu" arhitekturu za vreme komunizma kada su ti iskošeni zidovi bili veliki hit.

Radukin
January 1st, 2007, 06:27 AM

:wtf:

MtlCrue
January 1st, 2007, 02:39 PM

Kol'ko sam skontao ,taj kompleks treba da se gradi na Novom Naselju u produzetku Bul. Jovana Ducica...S tim sto ni taj produzetak bulevara jos nije izgradjen. Mada su neke zgrade vec pocele da se grade u tom delu.

Pripadnik
January 5th, 2007, 08:10 PM
NOVA STANICA OD 18. JANUARA 04.01.2007.

13:35 - Nova Međumesna autobuska stanica, koja se nalazi prekoputa Novosadske mlekare, na placu ATP "Vojvodina", biće otovrena 18. januara.

U funkciji će biti 24 perona, s tim što postoji mogućnost izgradnje dodatnih, izjavio je za "Građanski list" direktor "Vojvodine", Pero Lazukić. On kaže da će nova autobuska stanica, u okviru koje će se nalaziti više desetna lokala, biti najveća u Srbiji i najmodernija u regionu.

Radio 021 podseća da se stanica gradi uz saglasnost gradske vlasti i da će kada bude počela da radi doći do zatvaranja postojećeg MAS-a i promene trasa pojedinih linija GSP-a.

Novu stanicu gradi vlasnik ATP Vojvodina Ilija Dević, za koga opozicija tvrdi da je finansijer SRS-a. Otvaranju novog MAS-a se, pored gradske opozicije, protive i sindikati GSP-a, udruženje prevoznika i deo novosadske javnosti.

Opozicija i GSP ističu da će zatvaranjem postojećeg MAS-a grad gubiti i do dva miliona evra prihoda godišnje, dok prevoznici smatraju da će ATP imati monopol na prevoz. Podsećamo i da je gradnja stanice u prvo vreme bila protivzakonita i bez dozvola, a da je Skupština grada letos donela regulacioni koji je omogućio da ATP Vojvodina konačno dobije gradjevinske dozvole.

Urbanistički planovi do dolaska SRS na vlast, nisu ni predvidjali gradnju nove autobuske stanice. (021)

http://www.radio021.info/radio021new/front/uimages/image13512.jpg

podvodni
January 5th, 2007, 11:10 PM
na stranu politiku, ona me ne zanima...ali, arhitektura stanice je kriticna...
cvetkova bi trebalo zabraniti statutom grada....

Radukin
January 6th, 2007, 03:17 AM
Stanica je blagi uzas!!!!

No1
January 10th, 2007, 12:13 AM
Novogradnja važnija od praistorije
Apsurdno je da je u gradu u kojem se sve više priča o kulturi i razvoju turizma arheologija na poslednjem mestu, te prošle godine za nju iz budžeta nije bio izdvojen ni jedan dinar, po informacijama koje smo dobili od arheologa-kustosa Muzeja grada Radovana Bunardžića. Možda je Novi Sad, za razliku od manjih gradova u zemlji, još i u dobroj poziciji, ali je činjenica da se sve manje novca izdvaja za ova istraživanja, a investitori svako pojavljivanje arheologa na terenu smatraju za nepogodu i gnjavažu.
ostatak na http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=18605

Pripadnik
January 10th, 2007, 10:54 AM
NOVA ZGRADA MATICE 10.01.2007.

07:12 - Nova zgrada Biblioteke Matice srpske, koja čini celinu s postojećom zgradom te ustanove, trebalo bi da bude završena do marta. Za dovršetak nove zgrade biblioteke iz Nacionalnog investicionog plana izdvojeno je 718.000 evra.

Biblioteka Matice srpske, koja se vodi kao centralna biblioteka za AP Vojvodinu, ima više od tri miliona publikacija. U novi prostor već su useljeni trezori Muzejske zbirke Vojvodine i posebnih zbirki. (021)

http://www.radio021.info/radio021new/front/uimages/image476.gif

Radukin
January 10th, 2007, 08:40 PM
Bio sam malo vredan juce pa evo par fotki :)

Zavrsena zgrada Meridijan Banke,slikana sa krova moje zgrade....

http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1090018.jpg

http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1090019.jpg

Jos malo slika sa Merkatorovog gradilista,ince ovaj objekat me iznenadjuje iz dana u dan......

http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1090032.jpg

http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1090033.jpg

http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1090034.jpg

http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1090035.jpg

U pozadini je i shop-shop koji je skoro gotov a radovi jos uve stoje

http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1090036.jpg

Nova daltonka napreduje,mada je mislim da joj nikako nije ovde mesto

http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1090037.jpg

http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1090038.jpg

I zgrada Metals banke je pri kraju.....

http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1090039.jpg

http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1090040.jpg

I za kraj,osvezenje gradu u vidu otvorenog klizalista na terenu Partizana

http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1090041.jpg

:cheers:

No1
January 10th, 2007, 11:30 PM
RAZMIRICE MEĐU PREVOZNICIMA ZBOG NOVE AUTOBUSKE STANICE

Od Uprave za saobraćaj i puteve prekjuče je stigao dopis Gradskom saobraćajnom preduzeću „Novi Sad“ da izmeni trasu kretanja linije 4 Liman 4 - Železnička stanica - Liman 4 i linije 70 Železnička stanica - Institut u Sremskoj Kamenici, zbog početka rada nove Međumesne autobuske stanice, kod Novosadske mlekare, čije je otvaranje najavljeno za 18. janaur. Ovaj zahtev treba da razmatra Upravni odbor preduzeća i odluči kojim će se trasama kretati autobusi na ovim linijama.

Međumesna autobuska stanica kod Železničke stanice pripada Gradskom saobraćajnom preduzeću, ali, gradski prevoznik ne zna još kada će stanica prestati da radi, odnosno kada će autobuskim prevoznicima biti naloženo da koriste novu stanicu.

Direktor Poslovnog udruženja autobuskih preduzeća „Pan trans“ Živojin Mrkonjić ponovio je od ranije stav Udruženja, da se zalažu da u gradu postoje dve stanice, a da se prevoznici samostalno odlučuju koju će koristiti. Ni „Pan trans“, kaže Mrkonjić, nije dobio obaveštenje o izmeštanju stanice.

Ukoliko čelnici grada, ne prihvate da se u Novom Sadu grade dve stanice, kazao je, članice udruženja autoprevoznika blokiraće puteve.
Vlasnik četiri autobuska preduzeća Mile Jerković izjavio je za „Dnevnik“ da će početi gradnju stanice, ukoliko grad ne prihvati predlog „Pan transa“.
-----------------------
Uređuje se put

Radnici „Bačka Puta“ ovih dana uređuju raskrsnicu kod Novkabela i „Metroa“, uoči otvaranja novoizgrađene Međumesne autobuske stanice. Prema rečima direktora ovog preduzeća Aleksandra Stanojevića radovi su počeli u novembru i bili su predviđeni da se završe u martu. Međutim, pošto je putare poslužilo vreme, stekli su se uslovi za rad i intenzivno se privodi kraju uređenje ovog kolovoza.
Dnevnik Novi Sad

I hoce li biti nesto od stanice Novosadjani?

podvodni
January 10th, 2007, 11:38 PM
@ radukin
bravo, odlicne slike...
da li je to centrala meridian banke?

@ No1
stanica se pocinje sa radom 18.01... radovi su pri kraju, izgleda kako izgleda (kicasto), lokacija je kakva jeste, ja verujem da ce zaziveti zato sto je stara zaista dotrajala, ali videcemo...

Alexandar
January 11th, 2007, 12:23 AM
Fino napreduje NS samo tako neka nastavi!:banana:

Radukin
January 11th, 2007, 03:12 AM
@ podvodni
Jeste,to je buduca centrala Meridijan banke!
Burazer mi radi tamo i kaze da ce oni(programeri....) ipak ostati u staroj centrali banke kod satelitske pijace.Tako da ce verovatno taj tehnicki deo ostati tamo a ostali se premestaju u ovaj novi objekat.

Radukin
January 11th, 2007, 03:13 AM
sto se tice stanice,tu ce tako da leti perje :(

Pripadnik
January 12th, 2007, 04:06 PM
Evo da dodam i ja par slika.

Zgrada Metals banke sa ledja se vidi da su pri kraju sa postavljanjem stakla na spoljasnjem stepenistu, a u prvom planu se vidi bager na prostoru koji gleda na ulicu M.Gorkog. Pricali smo o toj lokaciji ranije a evo vidimo da pocinju sa radovima.
http://i135.photobucket.com/albums/q155/pripadnik/DSC09233.jpg
Krov na limanskoj pijaci je postavljen na jednom delu, uskoro ce biti postavljen i drugi deo
http://i135.photobucket.com/albums/q155/pripadnik/DSC09219.jpg

Pocetak obnove novosadskog pozorista (spoljni radovi skoro gotovi ocekuju se unutrasnji)
http://i135.photobucket.com/albums/q155/pripadnik/DSC09236.jpg

Zgrada akademija umetnosti koju ocekuje rekonstrukcija
http://i135.photobucket.com/albums/q155/pripadnik/DSC09242.jpg
http://i135.photobucket.com/albums/q155/pripadnik/DSC09247.jpg

Davno izgradjena zgrada u samom srcu grada, mozda novosadjani znaju neku pricu o njoj
http://i135.photobucket.com/albums/q155/pripadnik/DSC09248.jpg

Pripadnik
January 13th, 2007, 07:31 PM
Slucajno sam nasao neke info u vezi pariskog magazina, ne znam da li je to bilo nekada ovde, ali u svakom slucaju interesantno je videti kakva su sve bila predvidjena resenja u projektantskoj kuci koja je radila objekat. Ustvari trazio sam slike one zgrade na uglu preko puta caffe "Opera", pošto je ista firma projektovala i tu zgradu a nisam je nasao, pa evo pogledajte ovo.

http://www.altergroup.co.yu/zel-slike21.html

podvodni
January 13th, 2007, 08:28 PM
^^ jos je dobro i ispalo kako je moglo da bude...

inace, nije mi jasno ko daje tim kasapima iz kikinde da grade objekte na najatraktivnijim lokacijama u novom sadu....

Pripadnik
January 15th, 2007, 10:34 AM
Na uglu rumenačke ulice i kornelija stankovića krece izgradnja TC "Merkur". Gledacu da slikam ako budem stigao, pošto nema slika na zvaničnom sajtu.

Radukin
January 15th, 2007, 11:55 AM
^^
Zar nije Merkur trebao da se gradi na zemljistu pre kacke petlje,cak se secam i da su ga kupili!?

Pripadnik
January 15th, 2007, 12:31 PM
Ma jesu kupili su tamo, ali tamo će da grade upravnu zgradu i valjda neki tržni centar za zakup, veliki, a ovde baš njihov tržni centar. I ja sam bio zbunjen, ali mi je jedan prijatelj rekao to još kada je projekat bio gotov (on radi u jednoj arhitektonskoj kući). Videću ako bude još nekih info, javiću vam.

Pripadnik
January 15th, 2007, 03:21 PM
Evo i slika.

Tabla ispred gradilista
http://i135.photobucket.com/albums/q155/pripadnik/DSC09352.jpg

Pogled na okolne ulice
http://i135.photobucket.com/albums/q155/pripadnik/DSC09346.jpg

http://i135.photobucket.com/albums/q155/pripadnik/DSC09353.jpg

http://i135.photobucket.com/albums/q155/pripadnik/DSC09348.jpg

Po meni je ok, s obzirom na to u kom delu grada se nalazi. E sad ovde ima vise strucnjaka pa bi mogli da cujemo i vase misljenje.

Radukin
January 15th, 2007, 07:49 PM
Nije los,s obzirom na lokaciju,valjda ce sad taj cosak lepse izgledati.TC nije mnogo velik,cini mi se da ce biti na dva nivoa.Jel znas mozda kvadraturu?
U svakom slucaju,pozdravljam izgradnju ali mene mnogo vise zanima sta ce biti kod kacke petlje,to je mnogo velik prostor!

Pripadnik
January 16th, 2007, 10:15 AM
^^ Raspitaću se, i ja bih voleo da znam i za kvadraturu i za kaćku petlju.

GSP KUPUJE 36 AUTOBUSA 15.01.2007.

14:53 - U GSP-u su danas potpisani ugovori o isporuci 36 novih autobusa. Beogradska firma "FFB Komerc" će isporučiti 25 niskopodnih solo autobusa marke "Neobus- Volvo", dok će "Autoglobal" iz Priboja isporučiti 11 zglobnih niskopodnih autobusa marke Ikarbus.

GSP će 25 solo buseva platiti 323 miliona dinara, a 11 zglobnih 204 miliona dinara.

U saopštenju GSP-a nije navedeno u kom roku će autobusi biti isporučeni. (021)

podvodni
January 16th, 2007, 06:12 PM
ok je merkur...
nista spektakularno, ali za detelinaru je sasvim ok...
sto se kacke petlje tice, sasvim logicna parcela za shopping mall... bolja ideja nego sopstveni prodajni prostor....
nadam se da se za gradnju nece cekati nekoliko godina, kao sto je bio slucaj sa merkatorom...
sta se desava sa delta city-jem?... kad su otvorili baza(a)r, prosle godine, najavili su da imaju u planu otvaranje velikog shopping malla u NS

Pripadnik
January 16th, 2007, 06:47 PM
Pa za petlju ide tako neka prica, neka poslovna zgrada ili mall ali to se jos nista ne zna. I ja se nadam da se nece cekati kao sa merkatorom zbog vremenskog roka u kome je investitor obavezan da krene u izgradnju. Nisam siguran ali mislim da je taj rok 3 godine, bar je tako bio slucaj sa merkatorom. Oni su krenuli bukvalno poslednji dan kada istice rok. E sad jedino ako nasi nisu doveli u funkciju lokaciju kod petlje pa da je taj rok produzen.

A zivo me interesuje sta ce se desavati sa delta city projektom, tu ce se verovatno jos lomiti koplja oko lokacije.

caki
January 16th, 2007, 11:38 PM
^^
Informacija koju ja imam je ta da je Delta vec "dogovorio" zemljiste kod spensa za svoj Delta-city".Poznajem coveka koji je trener tenisa i ima svoju skolu na terenima pored spensa,receno im je da ce morati da se sele tj teniski tereni ce biti prebaceni na liman 1 ali za sve to imaju rok do pocetka 2008 kada se ocekuje da ce poceti radovi na izgradnji citya,do tada se ocekuje da ce biti resen zakon o gradjevinskom zemljistu( i ostala papirologija) koji je dosta aktuelan u poslednje vreme.Culi ste da se Ns sa druge strane sprema za kandidaturu za organizaciju evropskog juniorskog prvenstva u atletici 2009 a da bi dobio organizaciju mora najmanje godinu i po dana pre pocetka prvenstva imati gotove objekte za njegovo odrzavanje,znaci vec u 2008.S obzirom da je ovde vec govoreno o tome da se zastupaju dva stava o zemljistu pored spensa ,ne znam sta ce ispasti na kraju i kako ce sve biti dogovoreno al izgleda da "bitka 'polako pocinje.

No1
January 17th, 2007, 12:53 AM
RATKO BUTOROVIĆ O NOVOM PROJEKTU NA TVRĐAVI

Žičara - gondola, koja će povezivati Beogradski kej i Petrovaradinsku tvrđavu, a čiju izgradnju će finansirati zakupac objekata na tvrđavi i vlasnik hotela „Park“ Ratko Butorović, trebalo bi da proradi u maju, ukoliko radovi blagovremeno počnu i ukoliko investitor dobije sve dozvole, najavljeno je na prezentaciji ovog projekta u hotelu „Park“.

Žičara će, kako je rečeno, biti dugačka 540 metara, preko nje će prelaziti četiri kabine, sa po osam mesta, a jedna vožnja trajaće oko tri minuta. Animacija, koja je emitovana na prezentaciji, pokazuje da će gondole kretati iz kućica postavljenih na Petrovaradinskoj tvrđavi, ispred ateljea, i na Keju, naspram broda „Cepelin“, s tim što je moguća promena predviđene maršute, objasnio je Butorović.

- Projekat će koštati oko tri miliona evra, a žičara će najverovatnije raditi tokom celog dana i noću - rekao je Butorović, a na pitanje koliko će koštati jedna vožnja on je odgovorio da postoji mogućnost da bude besplatna. Butorović je za „Dnevnik“ izjavio da će, kada žičara počne da radi, biti otvoreno oko 50 radni mesta.

Butorović je istakao da od grada očekuije „samo malo sluha i dobru volju“, a da pare od njih ne traži.
Za izradu ovog projekta angažovana je austrijska kompanija „Doppelmayr“, koja je do sada uradila 13.000 ovakvih žičara, dok je u poslednje tri godine u Srbiji je uradila 9 žičara, rekao je regionalni direktor te kompanije Majkl Biterl.

Butorovićev glavni arhitekta Radoje Cvetkov izjavio je za „Dnevnik“ da će kućice za žičaru, na Petrovaradinskoj tvrđavi i na Keju, najverovatnije biti staklene, ukoliko gradske institucije ne budu insistirale na drugom materijalu.

-----------------------------------

Grad ignorisao poziv

Na prezentaciju žičare - gondole pozvani su gradski arhitekta Vesna Prosenica i gradski menadžer Dragan Dunčić, potom predstavnici ZIG-a, Zavoda za izgradnju grada, Vode Vojvodine, pokrajinski sekretarijat za urbanizam i mnogi drugi, ali se niko nije pojavio. U gradskoj upravi niko nije želeo da komentariše takav gest. Prezentaciji u hotelu „Park“ prisustvovali su predstavnici i Zavoda za urbanizam, Poslovnog prostora i Privredne komore Vojvodine.

--------------------------------------

Nadogradnja odbija UNESKO

Pre nego što radovi počnu, neophodno je da Butorović dobije dozvole gradskih, pokrajinskih i republičkih institucija. U gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture tvrde da im nikakav zahtev nije stigao. Butorović je to demantovao.
- Pre mesec dana podneli smo zahtev za dobijanje dozvole, ali zvaničan odgovor još uvek nismo dobili - rekao je Butorović.
Kako je rekao direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Đorđe Srbulović, Petrovaradinska tvrđava neće moći da bude pod zaštitom UNESKO, ukoliko se bilo kakvi objekti na njoj budu dograđivali, jer će time biti narušena njena autentičnost.
S druge strane, Ratko Butorović kaže da mu apsolutno nije jasno zbog čega je sada sporna žičara, kada nisu bili sporni radovi prethodnih decenija. On je demantovao i nezvanične informacije da je materijal za žičaru već dopremljen u Novi Sad i napomenuo da nikakve radove neće počinjati i rizikovati, dok ne dobije sve dozvole za rad.
Dnevnik NS

urbaNS
January 17th, 2007, 03:23 AM
Jako cu da se iznerviram ako jedna od najboljih lokacija u gradu (teniski tereni pored spensa) odu u ruke nekom ko neće realizovati dobro arhitektonsko urbanističko rešenje, gradske vlasti moraju da za ovaj deo raspišu međunarodni konkurs! Ovaj deo grada zaslužuje da bude novi gradski centar, i vizuelno mora da zadovolji u tolikoj meri da bude konkurentan najboljim svetskim primerima.

Što se žičare na tvrđavi tiče, nisam pristalica takve ideje, u kombinaciji sa varadinskom dugom, te sajle i korpe na jednom mestu kvariće pogled koji se pruža sa terasa đave.

Pripadnik
January 17th, 2007, 10:10 AM
Evo i slika žičare-gondole sa prezentacije.

http://www.dnevnik.co.yu/modules/htmlarea/upload18/admin_81.gif

Evo i link proizvođača http://www.doppelmayr.com

Ja sam mislio da je ovo sa sa prvenstvom već rešeno ali svakako velike su šanse. Načuo sam da se radi projekat stadiona jer mora objekat da se sredi pre prvenstva. Još ćemo doživeti da se tuku ko će da pravi stadion

ATLETIKA: Inspekcija za juniorsko EP

DELEGACIJA EAA POSETILA NOVI SAD

Novosadski i srpski atletski radnici, na čelu s direktorom ASS Dragutinom Topićem, juče su ugostili visoku delegaciju Evropske atletske asocijacije (EAA). Najviši atletski zvaničnici , na čelu sa članom Saveta EAA Žoržom Salcedom, direktorom sektora za velike mnanifestacije Ivanom Kadabahom i njegovim pomoćnikom Marselom Vakimom, u Novi Sad su došli da obave inspekciju stadiona, smeštajnih kapaciteta, organizacije transporta i da dobiju garancije da Grad, Pokrajina i država stoje iza organizacije Evropskog juniorskog prvenstva 2009. godine, za koju je kandidaturu naš grad podneo.

http://www.dnevnik.co.yu/modules/htmlarea/upload18/admin_91.gif
Evropski atletski zvaničnici veoma pažljivo su analizirali svaki detalj na Gradskom stadionu, tražeći precizna objašnjenja od domaćina - Stevana Zorića, direktora AK Vojvodina, Nebojše Vujkova, direktora Zavoda za sport AP Vojvodina i Ivice Matijevića, sekretara za međunarodne odnose AS Srbije - za svaki detalj koji ih je zanimao. Naravno, sve su pedantno zabeležili i preneće svoje utiske i zapažanja članovima Saveta EAA, čijih 17 članova, 5. marta u Birmingemu, treba da odluče kojem gradu će dodeliti organizaciju juniorskog EP 2009. godine. Pored Novog Sada, da podsetimo, kandidovao se i finski grad Turk.

Po okončanju posete Gradskom stadionu, delegaciju EAA primio je predsednik Izvršnog veća AP Vojvodina mr Bojan Pajtić.

Tekst i foto: A. Predojević

Koga interesuje, sveže slike stadiona iznutra na ovoj adresi http://www.akvojvodina.com/ser/galerija/galerija.php?gal_id=11

Pripadnik
January 17th, 2007, 10:49 AM
Evo još jedna vest u vezi stadiona

Novi Sad kandidat za juniorsko EP

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić razgovarao je sa predstavnicima Evropske atletske federacije (EAA) o kandidaturi Novog Sada za organizaciju atletskog juniorskog prvenstva Evrope 2009. godine.

Pajtić je podržao kandidaturu Novog Sada i obećao da će u pokrajinskom budžetu biti predvidjena i sredstva za tu namenu.

Član Saveta EAA Žorž Salcedo rekao je da je veoma važno poštovanje rokova koji su postavljeni kada su u pitanju dogradnja i rekonstrukcija stadiona u Novom Sadu, kao i pratećih objekata na kojima će se takmičenje održavati.

"Zbog loših iskustava sa nekim zemljama organizatorima ranijih takmičenja, svi objekti moraju biti gotovi godinu i po dana pre datuma zvaničnog otvaranja prvenstva, dakle već 2008. godine", kazao je Salcedo.

Sastanku su prisustvovali i direktor Atletskog saveza Srbije Dragutin Topić, direktor Atletskog kluba Vojvodina Stevan Zorić i direktor Zavoda za sport Vojvodine Nebojša Vujkov.

Predstavnike Evropske atletske federacije primila je i gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković.

Još jedna vest

NOVI SAD MUZIČKA PRESTONICA ISTOČNE EVROPE
Novi Sad je dobitnik prestižnog priznanja - Švajcarske nagrade za turizam za 2007. godinu. Izborna komisija odabrala je grad Novi Sad u kategoriji Gradovi muzike i pozorišta za Kosmopolitsku muzičku prestonicu istočne Evrope, mesto koje je posvećeno razvoju turizma, saopšteno je iz kabineta gradonačelnice Maje Gojković. Ova nagrada važno je međunarodno priznanje i dodeliće se u švajcarskom gradu Luganu, početkom novembra 2007. godine. Nagrada ima za cilj da promoviše turističke potencijale Novog Sada. Glavni grad Vojvodine je priznanje dobio zbog gostoljubivosti, živog i kreativnog kulturnog života i mnogobrojnih muzičkih događanja u proteklom periodu. R. D.

A situacija sa stanicom se ozbiljno zakuvava. Elem, evo kako izgleda stanica samo par dana pre otvaranja.

http://img204.imageshack.us/img204/3872/fotodaz4.jpg (http://imageshack.us)

Pripadnik
January 17th, 2007, 07:32 PM
Evo konacno slika nove MAS NS.

http://radio021.info/radio021new/front/udocuments/document1835.jpg

http://radio021.info/radio021new/front/udocuments/document1839.jpg

http://radio021.info/radio021new/front/udocuments/document1840.jpg

Servis setra i mercedes u okviru stanice

http://radio021.info/radio021new/front/udocuments/document1841.jpg

http://radio021.info/radio021new/front/udocuments/document1842.jpg

http://radio021.info/radio021new/front/udocuments/document1843.jpg

http://radio021.info/radio021new/front/udocuments/document1846.jpg

http://www.radio021.info/radio021new/front/uimages/image13758.jpg

Otvaranje sutra!!!

podvodni
January 17th, 2007, 07:39 PM
^^ arhitektura stanice je kriticna... pogotovo ona kupa, ona zakrivljena fasada i onaj PLAVI LEKSAN na peronima :bash: :bash: :bash:

lindenthaler
January 17th, 2007, 07:47 PM
jbt... ovaj plava plastika uništava doživljaj, kladim se da će to kroz par godina izgledati jadno :(

podvodni
January 17th, 2007, 07:52 PM
^^ vec sada izgleda jadno... a stanica ce da izgleda prejadno kad zakupci lokala polepe one njihove zute i crvene i svakakve folije na stakla....srbijo!

urbaNS
January 17th, 2007, 08:05 PM
Natpisi, leksan, kupa, pa ta antena na njoj ... a najzanimljivija je kupa kad se gleda iz dvorišta, tj. perona.
Onaj ko je projektovao ovo čudo uopšte se nije proslavio.

Dragan
January 17th, 2007, 08:16 PM
U svakom slucaju je bolja nego prethodna ali ova kupola :nuts:

Pripadnik
January 17th, 2007, 09:41 PM
Ukratko, nije dostojna grada.

Radukin
January 18th, 2007, 03:17 AM
Nemam reci....jadno...

Galeb
January 18th, 2007, 06:38 AM
Iako se naravno slazem sa vecinom forumasa sto se tice izgleda stanice (moglo je to mnogo bolje) , moram da kazem nesto....dodjite vi lepo u Toronto, pa kad vidite nasu stanicu ovde, novosadska Vam vise nece smetati:yes:

Pripadnik
January 18th, 2007, 09:43 AM
Ajde sibni sliku ovde da nam bude lakše.^^

Radukin
January 18th, 2007, 12:23 PM
^^
Ajde da nam bude lakse!

Pripadnik
January 18th, 2007, 01:12 PM
Citam danas u novinama da je raspisan tender za izgradnju novog mosta na dunavu i tunela kroz petrovaradinsku tvrdjavu. Pise da je u okviru istog posla planirana izgradnja prilaznih petlji i sa novosadske strane i u petrovaradinu. Otvaranje ponuda je 5.marta ove godine a ja i dalje ne razumem zasto nema medjunarodnog konkursa za buduci most i tunel.

Boda Tajson
January 18th, 2007, 01:49 PM
Pre 5-6 godina sam naleteo na jedan sajt www. ns-bridge. nesto. Tu je bio render tog mosta. Izmedju ostalog planirana je pesacka staza po sredini mosta koja bi kod ulaska u mosta u tunel nastavila pokretnim stepenistem na plato tvrdjave. Posto tog sajta vise nema, Ima li neko slike toga, cija je to uopste zamisao... itd?

Boda Tajson
January 18th, 2007, 01:57 PM
Meni stanica i nije toliko losa. Mislim, u poredjenju sa prethodnom je odlicna :D

gagigmaz
January 18th, 2007, 04:42 PM
Serpa plavi leksan je uzasan, ne znam sta im je to trebalo, sad stanica izgleda jos jeftinije.

gagigmaz
January 18th, 2007, 04:43 PM
Ne znam da li znate, cena kvadrata u novoj Daltonci u Sremskoj je 1600 E u izgradnji.

caki
January 18th, 2007, 10:17 PM
stanica mozda nije u skladu sa tim sto je vecina ljudi ocekivala,licno i ja mislim da je moglo mnogo bolje al bolje i ovo nego ono sto smo do sada imali.Ne znam kakav je kvalitet izgradnje ,svaki dan prolazim pored i cini mi se da je sve uradjeno na brzinu i da tu ima dosta propusta samo eto da bi se pokazalo zarad izbora da je stanica napravljena.:dunno:

Pripadnik
January 19th, 2007, 10:11 AM
List danas

Novosadski ZIG čeka ponude za izradu projektno- -tehničke dokumentacije za most preko Dunava

Drumski most kroz tvrđavu

Novi Sad - Zavod za izgradnju grada uputio je javni poziv za dostavljanje ponuda za izradu Generalnog projekta i Prethodne studije opravdanosti za izgradnju novog drumskog mosta preko Dunava na trasi bivše železničke pruge sa tunelom ispod Petrovaradinske tvrđave, od Preradovićeve ulice u Petrovaradinu do Bulevara cara Lazara u Novom Sadu.
Saobraćajna povezanost delova grada na levoj i desnoj obali Dunava zahteva izgradnju još jednog drumskog mosta, što je u skladu sa Generalnim planom grada Novog Sada do 2021. godine, napominju u ZIG-u. Izgradnjom novog mosta i izmeštanjem saobraćaja koji prelazi preko postojećeg mosta Petrovaradinska duga, smanjiće tranzit vozila kroz kulturno-istorijski kompleks Petrovaradinske tvrđave i podgrađa i u značajnoj meri doprineti njihovom očuvanju.
Budući most preko Dunava, u dužini od oko 450 metara, imaće četiri saobraćajne trake, pešačke i biciklističke staze. Planira se i proširenje postojećeg tunela na četiri saobraćajne trake ili proširenje na dve saobraćajne trake, kao i izgradnja paralelnog tunela dužine 370 metara.
Za realizaciju ovog projekta do sada je urađena Analiza mogućnosti izgradnje mosta, Saobraćajna analiza i izvršena su geološka i geomehanička ispitivanja. Na osnovu Programa uređivanja građevinskog zemljišta za 2007. godinu, nakon izrade Generalnog projekta i Prethodne studije opravdanosti, uslediće aktivnosti na raspisivanju konkursa za idejno rešenje. R. D.

Aj da vidimo.

Radukin
January 19th, 2007, 11:00 AM
Ala bi bilo lepo da se ostvari!

Pripadnik
January 19th, 2007, 01:44 PM
Da li neko zna sta se desava sa planom muzeja savremene umetnosti vojvodine da gradi novi objekat u kineskoj cetvrti? Danas nesto citam u blicu o tome a bilo je i ranije reci. Ovo je zvanicni sajt http://www.msluns.org.yu/# ima neki arhitektonski konkurs da nije to to.

Pripadnik
January 19th, 2007, 04:32 PM
Konacno sam nasao sliku! Novi restoran u ulici Modene. Tu se nekada nalazio popularni Grill, videcemo da li ce popularnost "Foody" da dostigne grill :lol: .
Obratite paznju na font slova u reklami restorana.

http://img178.imageshack.us/img178/8728/foodyrl9.jpg

http://img61.imageshack.us/img61/2771/foody1py5.jpg

:bash:
http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/ww/beta/y3.gif

Pozajmljeno sa interesantnog bloga http://www.personalmag.co.yu/blog/?sectionid=19

urbaNS
January 19th, 2007, 08:04 PM
Sad je u novosadskim razglednicama, bio gost, upravnik muzeja savremenih umetnosti u Novom Sadu. Pričao je o gradnji novog objekta muzeja. Konkurs je počeo ovih dana, biće internacionalnog karaktera i posle 2.5 meseca će se prikupiti svi radovi idejnog rešenja. Najzanimljivije je da će žiri biti isključivo sastavljen ljudima iz struke, a predsednik žirija je arhitekta iz Francuske. Želja je da se u gradu sagradi atraktivan objekat "koji će služiti narednih 100 god", a lokacija gradnje je pored mosta slobode uz limanski park. Gradnja počinje dve i osme (što bi rekao zvonko sekener :) ) A ja se nadam da ćemo tada dibiti novi gradski ukras.

podvodni
January 19th, 2007, 08:20 PM
^^
verovatno najatraktivniji arhitektonski konkurs ove godine u regionu...
kada su iz DaNS-a (drustvo arhitekata novog sada u cijoj organizaciji je konkurs), kontaktirali borisa podreku (poznati austrijski arhitekta) sa predlogom da bude predsednik zirija, on je odgovorio: "hvala vam, ali ne zelim da budem u ziriju za vas konkurs, zelim da ucestvujem na njemu"...

tako da... nadam se da ce se cela ta prica oko izgradnje nove zgrade muzeja savremene umetnosti obistiniti i da ce novi sad napokon dobiti jedan zaista kvalitetan arhitektonski objekat...

caki
January 19th, 2007, 10:23 PM
strava!:tongue4:

Pripadnik
January 20th, 2007, 02:35 PM
Izvor: dnevnik.co.yu

Raspisan konkurs za zgradu

Već nekoliko decenija Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu traga za rešenjem svog izložbenog i radnog prostora, bilo je raznih planova, obećanja, pa i konkursa, ali sve se to vremenom izjalovilo. No, čini se da je svim tim dilemama i traganjima došao kraj, jer je MSUV sa Društvom arhitekata Novog Sada upravo raspisao međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko i urbanističko rešenje zgrade MSUV koji će biti otvoren od danas do 7. februara 2007.

Kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, Pokrajinsko izvršno veće kao osnivač Muzeja izdvojilo je četiri miliona dinara za urbanističke uslove, raspisivanje konkursa, rad žirija, nagrade i konkursnu izložbu. Računa se da će u aprilu ove godine biti poznat pobednik konkursa, nakon čega sledi izvođački konkurs i realizacija zgrade Muzeja, što bi sve potrajalo još oko pet-šest godina.
Planirani kompleks budućeg MSUV sastojao bi se od zgrade površine oko 9.000 kvadratnih metara, prilaznog platoa, parking prostora i muzejskog parka, a dobijena lokacija je na levoj obali Dunava, između kupališta “Štrand” i Limanskog parka.

Konkurs je reginalnog karaktera i u njemu pravo učešća imaju svi arhitekti ili timovi sa licencom za obavljanje stručne prakse iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije, Slovačke i Češke.

Prva nagrada za idejno arhitektonsko i urbanističko rešenje MSUV iznosi 800.000 dinara, druga nagrada 400.000 i treća 200.000 dinara. O nagradama odlučuje međunarodni žiri na čelu sa Odil Sejer iz Francuske, a čini ga još osam članova. U maju ove godine, nakon objavljivanja rezultata konkursa, biće izloženi svi predlozi koji budu stigli na konkurs.

Potreba za zgradom MSUV postala je očiglednija samom činjenicom da se u okruženju naše zemlje trenutno gradi dvadesetak muzeja savremene umetnosti, i da je jedan grad nemoguće zvati gradom ako nema ustanovu ove vrste. Kao argument za neophodnost gradnje MSUV je činjenica da je danas postalo nemoguće dovesti bilo kakvu značajniju izložbu iz sveta bez adekvatnog izlagačkog prostora.

Osim toga MSUV ima ambicije da svoju stalnu postavku znatno koncepcijski proširi u želji da sveobuhvatnije prikaže sve aspekte stavaralaštva i kulture u Vojvodini, što je bez moderne, funkcionalne i arhitektonski prepoznatljive zgrade Muzeja nezamislivo.

A. Tišma

Lokacija idealna, ako sve prodje kako treba biće ovo sjajna stvar.

podvodni
January 20th, 2007, 03:44 PM
^^ ukoliko se zaista izabere i realizuje najbolje resenje bice to velika stvar za novi sad...
kao prvo, grad ce dobiti jos jednu znacajnu instituciju, kao drugo, dobice jedno kvalitetno arhitektonsko delo (zgrade muzeja su prilicno slobodna tema i ne ogranicavaju autora, za razliku od mnogih drugih arh. programa), sto ce mozda pomeriti nacin shvatanja arhitekture lokalnog stanovnistva...
ali, mozda vaznije od svega toga je da ce izgradnja jednog takvog kompleksa kao sto je muzej savremene umetnosti na toj lokaciji znaciti konkretan izlazak novog sada na dunav... vec sada je evidentno da se nova centralna zona novog sada siri duz juznog dela bulevara oslobodjenja. izgradnjom kompleksa muzeja savremene umetnosti na obali dunava, pored mosta slobode, ova prica ce se se na pravi nacin zaokruziti...
nadam se da sve to nece ostati samo na papiru... kao sto je sa prethodnim velikim arh. konkursima u novom sadu bio slucaj...

podvodni
January 20th, 2007, 03:55 PM
http://img154.imageshack.us/img154/4149/mercator6403we.jpg (http://imageshack.us)

slike gradilista mercator centra koji nice na limanu mozemo komotno da postavljamo na dnevnoj bazi... danas sam primetio da su postavili metalnu resetku za poslednju etazu, tako da uskoro mozemo da ocekujemo da se predje na finije radove... ne znam koliko se jasno vidi metalna konstrukcija, posto je slikano u pokretu...

ivicasu
January 20th, 2007, 11:49 PM
Nisam mogao ranije da se uključim u raspravu jer sam imao problema sa internetom,no sve jedno,ja bih prokomentarisao stanicu,deluje mi jako "buvljačka" tj. jeftina. Mislim sama boja i one silne plastike su odvratne. Ovaj projekat nije ni blizu ispunio isčekivanja jer, napominjem, da su novosadski novinari najavljivali kako će ovo biti jedna od najlepših stanica u Evropi :nuts: . Naravno unapred sam znao da se radi o jednom od novosadskih preuveličavanja,a da ne pominjem da je jednom u Blicu pisalo da će koštati 25 miliona evra.:lol:

Dragan
January 21st, 2007, 12:46 AM
sto nisi uslikao tu stanicu kad si bio u Novom Sadu?

lindenthaler
January 21st, 2007, 01:35 AM
^^ pa imaš superdetaljne fotke na prethodnoj strani :)

urbaNS
January 21st, 2007, 03:16 AM
Po meni je od izgleda zanimljivija sudbina te stanice, jer kako su najavili prevoznici, niko sem ATP Vojvodine neće svoje putnike dovoziti i odvoziti sa nove stanice. Šta će od toga biti, videćemo. Srpska posla...

No1
January 22nd, 2007, 03:34 AM
Četvrti most ponovo u igri

ZIG RASPISUJE KONKURS ZA OSNOVNI PROJEKAT MOSTA NA STUBOVIMA MOSTA FRANCA JOZEFA

Oglas za dostavljanje ponuda za izradu generalnog projekta za gradnju mosta na stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa, nedavno je objavio Zavod za izgradnju grada. Ovaj projekat, kako „Dnevnik“ saznaje iz svojih izvora, predstavlja prvi korak u dobijanju konačnog idejnog rešenje za premošćavanje Dunava na ovom potesu, čime bi Novi Sad dobio četvrti most.

Ipak, ne treba očekivati da će se nakon prikupljanja ponuda za izradu glavnog projekta odmah početi sa gradnjom mosta. Naprotiv, za ovakve obimne i složene poslove treba i vremena i naravno - novca. Glavni projekat, u čijoj će se dokumentacija naći i projekti prilaznih puteva i tunela ispod Petrovaradinske tvrđave, kasnije će stručnjacima služiti za izradu ostalih projekata vezanih za izgradnju mosta.

Javnosti je poznata priča o izgradnji mosta na nekadašnjim stubovima mosta Franca Jozefa. Novembra 2002. godine Zavod za izgradnju grada, Urbanizam, agencija „Hamer“ i arhitekta Laslo Silađi prvi put su izašli pred novinare sa mogućim konceptom takvog mosta. Tada je predstavljen viseći most modernog izgleda, napravljen od legura čelika i plastike. Most bi imao dve kolovozne trake sa svake strane, a između njih pešačku stazu natkrivenu providnim materijalom.

Pored ovog, u februaru 2003. godine javnosti je predstavljen još jedan istraživački projekat „Izlaz Novog Sada na Dunav - primena koncepta agenda 21“, koji su sastavili profesori arhitektonskog fakulteta na čelu sa dr Rankom Radovićem i dr Slobodanom Krnjetinom. Prema tom projektu, izgradio bi se pešački most, koji bi na stubovima imao dva kružna vidikovca. Most bi takođe bio viseći, nalik Mostu slobode a preko njega bi prelazili samo pešaci.

U oba koncepta, vozila, odnosno pešaci, bi se penjali na most sa Bulevara cara Lazara, dok bi se na petrovaradinskoj strani proširio već postojeći tunel podno tvrđave, tako da bi vozila s mosta „izbijala“ u Petrovaradinu kod „Lovotursa“. Treba napisati da su ovo samo koncepti a ne konačna idejna rešenja, jer za tako nešto još nije raspisan ni konkurs. Javnost je takođe upoznata da su u martu 2003. godine obavljena ispitivanja izdržljivosti stubova.

Na kraju, činjenica je da bi se svaka garnitura vlasti interesovala za izgradnju mosta na stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa, ali je pitanje koliko bi bilo koja gradska vlast bila spremna da se upusti u tako složen i pre svega skup posao.
--------------------------------------------
Novac, nepremostiva prepreka

Svakako da je novac glavna prepreka izgradnji mosta. Odgovor na pitanje koliko bi koštao jedan takav projekat danas se ne može precizno dati jer nema konačnog rešenja mosta. Ipak, u proteklom periodu mnogi su procenjivali koliko bi Novosađane koštao ovaj poduhvat. Tako, viseći most sa po dve kolovozne trake koštao bi od 12 do 15 miliona evra, dok se išlo i sa procenama da bi most sa svim prilaznim putevima, tunelima ispod Petrovaradinske tvrđave i ostalim sadržajima stajao Novosađane i do 25 miliona evra.
Dnevnik NS

Boda Tajson
January 22nd, 2007, 03:46 AM
http://www.vojvodina.com/images/foto16/hom021107-05.jpg

Nije realno ocekivati gradnju tog mosta s obzirom da zeleznicki most koji je x puta neophodniji nije ni blizu realizacije.

Pripadnik
January 22nd, 2007, 09:59 AM
Ne mislim da nije realno. Ustvari takav stav nije prihvatljiv. Pa setićeš se kada je onaj pomoriški obećao obnovu svih fasada u centralnim ulicama. Pa to je tada bilo nezamislivo, mislim da je sve realno samo treba raditi jedno po jedno, praviti konkurse i u saradnji sa nekim investitorima sve je izvodljivo.

Radukin
January 22nd, 2007, 12:21 PM
Lepa ideja!Jedino me brine to zato sto smatram da je sadasnja gradska vlast totalno nesposobna da takvu stvar kvalitetno uradi!
Zeleznicki most valjda republika treba da finansira a ne grad.

Pripadnik
January 23rd, 2007, 12:08 AM
Od sutra vozić na Gradskom groblju

Posetioce Gradskog groblja od sutra će prevoziti vozić, čija će polazna stanica biti na glavnom pešačkom ulazu, pored prodajno-izložbenog salona „Lisja“. Vozić će prolaziti kroz sva grobna polja, sem kroz osmo, imaće 13 stajališta, a na ulazu u groblje nalazi se mapa sa rasporedom mesta na kojima će se voz zaustavljati. Trebalo bi da budu izrađene i male mape, kao i red vožnje koji će će deliti građanima.
Vozić će, kako su ranije najavili iz „Lisja“, saobraćati svaki dan, tokom cele godine, najverovatnije od 7.20 ujutro do 18 časova zimi, odnosno 19 sati leti. Polasci će biti na svakih 40 do 45 minuta. Vozić ima dva vagona i lokomotivu, pokriven je, a u jednoj vožnji će moći da se preveze oko 35 osoba. Prevoz će, bar prema najavma iz „Lisja“, do proleća sigurno biti besplatan, a sva je prilika da će tako ostati i ubuduće.

Voz je nabavljen iz Austrije, polovan je, star godinu dana, a koštao je oko šest miliona dinara. Ostali troškovi su oko 3,5 miliona dinara. Ovaj novac uložen je u izgradnju natkrivenog polaznog stajališta sa klupama, kao i ostalih 13 koji će takođe imati klupe i kante za smeće.

Novac je iskorišćen i za obnovu i proširenje pojedinih staza kojima će vozić prolaziti.
Prema informacijama iz „Lisja“, vozić ne postoji ni na jednom groblju u Srbiji, kao ni u jednoj od država bivše Jugoslavije, a ovakav način prevoza primenjuje se u svega nekoliko evropskih zemalja.

D. L.
foto: R. Hadžić

http://dnevnik.co.yu/modules/htmlarea/upload18/admin_233.gif

Pripadnik
January 23rd, 2007, 12:53 PM
Malo o zicari opet. Nije mi bas jasna ova prica oko unesco-a, ustvari ne mogu da verujem da nigde na svetu ne postoje primeri postavljanja zicare, uspinjace i slicno na ovakvim zasticenim objektima.

Predlog Bata Kan-Kana podelio novosadsku javnost
Žičara ili Unesko?
Vlasnik "Parka" predložio povezivanje žičarom Petrovaradina i Keja žrtava racije. Stručnjaci smatraju da bi tvrđava time izgubila šansu da bude stavljena pod zaštitu Uneskoa

NOVI SAD - Prezentovani projekat za izgradnju žičare koja bi povezala Kej žrtava racije i Petrovaradinsku tvrđavu podelio je stručnu, pa i političku javnost u Novom Sadu. Iza projekta stoji vlasnik hotela "Park" i zakupac hotela na Tvrđavi Ratko Butorović, poznatiji kao Bata Kan-Kan.

On očekuje od gradskih vlasti da mu odobre izgradnju žičare, što, kako smatraju dobri poznavaoci prilika u Novom Sadu, ne bi trebalo da bude problem, sve dok projekat ne dođe na odobravanje u Zavod za zaštitu spomenika kulture, pošto ova ustanova ima drugačije planove za najznačajni objekat ovakve vrste na čitavom toku Dunava.

Direktor Zavoda Đorđe Srbulović potvrdio je da se ova ustanova protivi izgradnji žičare jer bi Petrovaradinska tvrđava na taj način izgubila šansu da u doglednoj budućnosti, zajedno sa svojim podgrađem, bude stavljena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

NEMA SUKOBA

- Nema nikakavih sukoba sa zakupcem hotela na Tvrđavi, mada neki insinuiraju na tu temu, kao i na temu moje ostavke. Imali smo dva susreta na temu žičare, i izneli svoje stavove bez bilo kakvog konflikta. Naš je stav da o tome prethodno treba da se izjasne sve nadležne gradske službe, pa da tek onda i mi kažemo svoje - ističe Srbulović.

Republičke institucije su Petrovaradinsku tvrđavu stavile na preliminarnu listu objekata koje bi trebalo da budu stavljene pod zaštitu Uneskoa (zajedno s Beogradskom i Smederevskom tvrđavom), i sada predstoji opsežan postupak verifikacije, za koji bi, tvrdi Srbulović, bilo pogubno kada bi Tvrđava dobila žičaru.

- Unesko zahteva autentičnost i nikakva nova izgradnja ne dolazi u obzir, a projekat žičare predviđa gradnju novih objekata na Petrovaradinskoj tvrđavi. To smo rekli i u razgovoru sa investitorom - rekao je Srbulović.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture smatraju da drugi veliki projekat kojim se "zadire" u Petrovaradinsku tvrđavu, a to je ponovno otvaranje (sada zatvorenog) tunela ispod Tvrđave i izgradnja mosta preko Dunava, može da "prođe" u Uneskou, zato što je takav tunel izgrađen još u drugoj polovini 19. veka, pa bi se i to moglo tretirati kao deo nasleđa.

Na taj način se indirektno ohrabruju gradske vlasti da nastave realizaciju projekta izgradnje novog mosta, koji bi služio za putnički saobraćaj i bio postavljen na stubovima nekadašnjeg železničkog mosta. Zavod za izgradnju grada je započeo proceduru za izradu generalnog projekta novog mosta, koji bi bio dug oko 450 metara, i preko kojeg bi, zahvaljujući tunelu ispod Tvrđave, bila uspostavljena veza između Bulevara cara Lazara u Novom Sadu i Preradovićeve ulice u Petrovardinu, što bi smanjilo saobraćaj kroz samo Podgrađe.
R. Kukobat

Izvor:glas javnosti

Ovde mozete pogledati kako izgleda javni poziv za tender www.zigns.co.yu, javne nabavke.

NEWWORLD
January 25th, 2007, 09:29 AM
Novom Sadu treba jedan most kao naprimer jedan od mostova u Budimpesti, pogotovo tu ispod tvrdjave.

urbaNS
January 26th, 2007, 03:18 AM
Da li neko zna šta se dešava sa najavom gradnje gasne elektrane u Novom Sadu koju su najavili radikali pre oko godinu dana kao gradska vlast, uz podpisivanje ugovora sa nekom ruskom i švajcarskom firmom. Spominjali su da je vrednost investicije više stotina miliona evra i u to vreme se vodila polemika oko toga u Srbiji, da li nam je to potrebno itd... Skeptičan sam uvek bio prema toj vesti.

Pripadnik
January 26th, 2007, 11:29 AM
^^ Mislim da ce ta prica da se zavrsi nesto kao i ova sa stanicom. Naravno ne mislim da ce se uopste poceti radovi. Najiritantnije to sto se promenom politickih struktura menjaju i projekti sto je potpuno besmisleno ili jos gore stopiraju se postojeci. Jebiga zivimo u takvom vremenu, nadam se da ce to vreme uskoro biti iza nas.

Evo jedan za sada jako dobar primer kako se to radi. Na ovoj adresi pronaci ce te informacije o arhitektonskom konkursu za novi muzej savremene umetnosti u novom sadu http://http://www.msluns.org.yu/arhitecture/architecture.html. Evo i par slika sa lokacije.

http://img408.imageshack.us/img408/7106/5850zd7.jpg (http://imageshack.us)

http://img408.imageshack.us/img408/4776/5852hh6.jpg (http://imageshack.us)

http://img408.imageshack.us/img408/5909/6000engsb2.jpg (http://imageshack.us)
http://img206.imageshack.us/img206/8120/6000srpvb6.jpg

http://img206.imageshack.us/img206/3672/5851si4.jpg (http://imageshack.us)

http://img206.imageshack.us/img206/8919/5853zs8.jpg (http://imageshack.us)

urbaNS
January 26th, 2007, 03:31 PM
Ribarsko ostrvo je ogroman neiskorišćeni potencijal. Ako bi se iselilo brodogradilište i neimarove barake negde na kanal, ovaj deo grada bi bio najinteresantniji za nove investicije. Pogotovo što će u blizini biti probijen novi bulevar sa novim mostom.

Radukin
January 26th, 2007, 06:04 PM
Preterane slike,super odradjeno!
Znaci leti RST i Route 66!

Pripadnik
January 26th, 2007, 10:09 PM
Leti, leti ali imace jos neko vreme. Ustvari ja se nadam da ce ovaj projekat biti prekretnica, naravno ako se sve zavrsi onako kako je pocelo.

Na ovim slikama tek vidim koliko je dobar taj prostor tzv.kineska cetvrt. A i uopšte koliki je potencijal tog dela grada uz dunav (ribarsko ostrvo, brodogradiliste, kasarna mornarice, "ns time" objekat, dunavska obala uopšte,...)

caki
January 26th, 2007, 10:51 PM
lokacija jeste super i ja podrzavam ideju za muzej,bilo bi super kad bi se to sve odradilo al imam neki osecaj da bi ovi iz grada mogli da malo uspore sve to jer grad od kineske cetvrti ubira prihode a to im svakako odgovara,znam da je "manual" uzeo jednu halu skoro kako bi mogao da radi svoje proizvode od koze,ako je covek imao predstavu sta ce se desavati sa prostorom ne znam da li bas tu uzeo halu.A sto se tice rst -a,neka leti nije mu tu mesto kao ni drugim lokalima.

podvodni
January 26th, 2007, 11:18 PM
^^ industriju je najlakse iseliti, a proizvodne hale je najjednostavnije i najjeftinije izgraditi...
vece je pitanje... ko ce i kako obezbediti sredstva za realizaciju atraktivne zgrade muzeja u gradu u kojem klinicki centar, rektorat, univerzitetska biblioteka itd zjape nedovrseni godinama...
ok, za klinicki centar je zaduzena APV, za rektorat valjda univerzitet, tj republika, ali...
ipak, nadam se da ce biti odabrano zaista najkvalitetnije resenje, i da ce ono zaista biti realizovano, i da ce novi sad napokon izaci na dunav na pravi nacin...

Pripadnik
January 28th, 2007, 12:50 AM
Prosetao sam danas pored merkator gradilista, na žalost nisam imao aparat. Znači definitivno je parking pod zemljom a najverovatnije i nekako centralni deo prizemlja izgleda kao spreman za parking. Delovi prizemlja prema bulevarima su zatvoreni zidovima sa verovatno lokalima prema ulici. Nekako mi sada TC izgleda do jaja. Sve u svemu čini se da će imati 4 sprata/nivoa i garaža ispod nivoa zemlje. Mislim da je glavni ulaz sa bul.Oslobođenja na sredini, lokali levo i desno a malo napred stepenice za gore, na obe strane. Krov je postavvljen 80 %. Treba uraditi update sa slikama pa da vidimo da li sam u pravu.

podvodni
January 28th, 2007, 02:39 AM
evo i slika...jucerasnjih...
zaista se brzo gradi...

http://img77.imageshack.us/img77/8896/dsc00559sp3.jpg (http://imageshack.us)

http://img77.imageshack.us/img77/43/dsc00556ep4.jpg (http://imageshack.us)

caki
January 28th, 2007, 11:42 AM
Video sam ovih dana prolazeci pored nezavrsene zgrade postanske stedionice da se sklanjaju skele koje su tu stajale godinama,da li neko zna da li ce se nesto desavati u buducnosti sa ovom zgradom,da li je to najava da bi mogli poceti radovi na zavrsetku objekta,nork je takodje zivnuo,unutrasnji radovi su vec poceli,preko puta u jevrejskoj ulici rusi se stara zgrada "iskre" i pocinje izgradnja novog objekta ,jos kad Matijevic krene sa svojim objektom (nadam se nekom dobrom resenju za tu lokaciju a ne neko crveno -zuto sranje)zivnuce ceo taj kraj.

Radukin
January 28th, 2007, 01:27 PM
Ovih dana cu uzeti foto aparat pa cu uslikati!!

Radukin
January 28th, 2007, 01:32 PM
Novi sajt.......novi sajt......:banana: :cheers:
Nas vredni Steva nam je omogucio i sajt o NS!!
Narednih par dana ce biti u fazi sredjivanja i namestanja ali ukoro svi podaci o gradilistima u NS na jednom mestu!!! :) :banana:

http://*******.x-build.net/

Gospoda
January 28th, 2007, 02:44 PM
Novi sajt.......novi sajt......:banana: :cheers:
Nas vredni Steva nam je omogucio i sajt o NS!!
Narednih par dana ce biti u fazi sredjivanja i namestanja ali ukoro svi podaci o gradilistima u NS na jednom mestu!!! :) :banana:

http://www.beobuild.net/
http://banjaluka.x-build.net/
http://*******.x-build.net/index.php

Ovo je bas extra!!!! :banana:

samo jos fali sajt za NIS ili Centralnu Srbija :nuts: :lol:

ivicasu
January 28th, 2007, 02:51 PM
Još kada bi tamo bilo i nekih update-ova sa gradilišta nekih velikih projekata bilo bi još bolje, ovako ćemo više čitati o prepucabanjima u vezi žičare,mosta i sl. :)

Ali super je stvar.

Radukin
January 28th, 2007, 03:47 PM
Bice Ivice,ne brini!Ideja je da bude ko beobuild!Ali tek smo juce krenuli sa njim pa je Steva postavio neke vesti cisto da ima nesto na sajtu.
U sledecih par dana ce biti i fotografija!

Boda Tajson
January 28th, 2007, 07:08 PM
svaka cast na enesbildu :)

http://img292.imageshack.us/img292/8126/blaaa1jk4.jpg

http://img292.imageshack.us/img292/8780/blaaa2vr0.jpg

:toilet::toilet::toilet:

lindenthaler
January 28th, 2007, 07:09 PM
^^ zar nisi i ti u ekipici, čekam te na messengeru :naughty:

Boda Tajson
January 28th, 2007, 07:20 PM
^^ zar nisi i ti u ekipici, čekam te na messengeru :naughty:
javicu se nadleznima :)

Pripadnik
January 28th, 2007, 08:40 PM
Kako to dobro zvuči, "nadležnima" :) .

Da li neko zna koja je najviša zgrada u NS i koje su to visine uopšte?

Pripadnik
January 28th, 2007, 08:44 PM
Umalo da zaboravim da prokomentarišem novu zgradu u jevrejskoj ulici. Ustvari dovoljan je bodin komentar. Pitanje je kako će ovaj deo grada izgledati za par godina pošto su dozvolili gradnju u tom delu.

MtlCrue
January 29th, 2007, 12:18 AM
^^ Ma samo da ne izgradi neko opet neku "plavu zgradu" iz Pap Pavla. :)) Cuo sam da su tog lika ,investitora valjda ,pitali zasto si ofarbao zgradu u takvu boju ,a on je rekao nesto u fazonu: "Ma dosta mi je vise da ljude upucujem ,nisam mogao nikako da im objasnim gde se zgrada nalazi ,tako da sad samo kazem plava zgrada u Pap Pavla i svi odma' znaju." !!!! :) Al boja je stvarno genijalna u pm.

podvodni
January 29th, 2007, 12:30 AM
uzasnut sam izgledom zgrade u jevrejskoj ulici
po meni je jaaaaaaaako vazno da objekti tamo budu reprezentativni.... jevrejska je ipak sam centar grada, sve zgrade su zrele za rusenje...ona povezuje istorijski centar sa novim poslovnim centrom - bulevarom oslobodjenja....a uz to je i jedan od bitnijih ulaza u grad...tj produzetak ulaza... dakle, jevrejska ulica mora da bude reprezentativni bulevar sa zgradama spratnosti P+6 minimalno....kao bulevar oslobodjenja
a ova jeftina prigradska arhitektura... ne znam ko je to uopste dozvolio...

Boda Tajson
January 29th, 2007, 12:38 AM
uzasnut sam izgledom zgrade u jevrejskoj ulici
po meni je jaaaaaaaako vazno da objekti tamo budu reprezentativni.... jevrejska je ipak sam centar grada, sve zgrade su zrele za rusenje...ona povezuje istorijski centar sa novim poslovnim centrom - bulevarom oslobodjenja....a uz to je i jedan od bitnijih ulaza u grad...tj produzetak ulaza... dakle, jevrejska ulica mora da bude reprezentativni bulevar sa zgradama spratnosti P+6 minimalno....kao bulevar oslobodjenja
a ova jeftina prigradska arhitektura... ne znam ko je to uopste dozvolio...
ja sam se zgrozio kad sam video... nemam reci...

Bob Rock
January 29th, 2007, 12:49 AM

:banana:

MtlCrue
January 29th, 2007, 01:08 AM
ja sam se zgrozio kad sam video... nemam reci...

Iskreno ,nisam ni ocekivao nesto bolje....Strasno je kako ljudi nemaju ideje ,nemaju pojma ni o cemu....Samo im je da izgrade zgradu i sto pre prodaju stanove i lokale i pokupe svoj cash...J**e im se kako ce to da izgleda i kako ce se uklapati u okolinu....:ohno:

ivicasu
January 29th, 2007, 01:19 AM
^^ Baš tako, u NS je skoro sva novogradnja ružna i ne primerena (sem par izuzetaka), ne znam šta ste očekivali, to je samo jedna od mnogobrojnih u nizu.

Radukin
January 29th, 2007, 02:15 AM
Mnogo jadno!Trend ruznih zgrada se nazalost nastavlja(nije nikad ni prestajao)!!

urbaNS
January 29th, 2007, 04:05 AM
Katastrofa na prvi pogled, ali ajde malo da se tesimo.
-Mozda nismo shvatili autora
-Mozda ce biti lespa nego na tom jadnom renderu iz keda
-Mozda nas zezaju, a iza tog plakata je novi plakat koji treba da nas iznenadi svojim kvalitetom :nuts:
-Mozda mi ne znamo a oni znaju bolje kako to treba
:ohno:

Dosta sarkazma za sada, sad ozbiljno... Moram da priznam da je na toj lokaciji prilicno tesko osmisliti zgradu kvalitetnog izgleda, preko puta se nalazi sinagoga, pored, trosne kucice sa pocetka proslog veka, malo dalje skockan centar, a u blizini i novi bulevar sa modernim fasadama, tesko je pomiriti sve te faktore, ali ovaj ih bas nije pomirio... Ua za investitore!!!

Pripadnik
January 29th, 2007, 11:07 AM
Slušao sam nekog stručnjaka koji kaže da je sreća pa takvi investitori koriste nekvalitetne boje koje se svakako za par godina isperu i dobiju normalan izgled :lol: . Nešto mi ona zgrada u pap pavla ima super kvalitetnu boju:ohno: . Stvarno, i je mislim da je užasno važno kako će izgledati jevrejska u skorijoj budućnosti.

Evo jedna vest u vezi tendera za novi most. Nešto ne verujem da će evropsak agencija da učestvuje dok su ovi na vlasti. Nisu ni do sada hteli da imaju veze sa ovima.

I ČETVRTI MOST 29.01.2007.

08:20 - Tender za projekat četvrtog mosta preko Dunava, koji će biti izgradjen na stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa, biće zatvoren za dvadesetak dana. Najkasnije za godinu i po grad bi trebalo da raspiše medjunarodni tender za izgradnju mosta sa četiri saobraćajne trake.

Blic prenosi da će novi drumski most koštati više od 35 miliona evra, a sredstva bi trebalo da obezbede Grad, Republika, a očekuje se i pomoć od Evropske agencije za rekonstrukciju. I prethodna novosadska vlast je imala plan za izragradnju ovog mosta, ali njihovo rešenje je odbačeno. (021)

ivicasu
January 29th, 2007, 12:39 PM
^^ Za godinu i po dana međunarodni tender, pa onda o ovom mostu više nema smisla diskutovati. Do tada mogu 15 puta da menjaju planove i projekte, a i pošteno ćemo se načekati. :ohno:

posmatrac
January 29th, 2007, 03:31 PM
Evo da se javim..trazio nesto na netu i naisao na vas..posto vidim da raspravljate o mojoj omiljenoj temi a to je NS odlucio sam da vam se prikljucim, a plus posto ste vec stavljali moje slike mislim da je red i da ja ucestvujem:) :)

lindenthaler
January 29th, 2007, 03:35 PM
^^ dobrodošao,ali opet šta je vama novosadjanima, pola vama nickovi počinju na p i imaju skoro isti broj slova :laugh:

pripadnik
podvodni
posmatrac

još malo pa ću da pomislim da ste iz iste porodice, :cheers:

posmatrac
January 29th, 2007, 03:39 PM
e kako da stavim slike?

MtlCrue
January 29th, 2007, 03:45 PM
^^ Odes na www.imageshack.us ,tamo ih uploadujes ,copiras onaj box gde pise "direct link to image" i pastujes ga ovde i stavis izmedju i :)

Boda Tajson
January 29th, 2007, 03:51 PM
i smanjis sliku na 750-800px zbog onih koji koriste rezolucije 1024x.. :)

posmatrac
January 29th, 2007, 04:12 PM
ovo sam danas slikaohttp://img266.imageshack.us/img266/1466/aleksandri1ef5.jpg

posmatrac
January 29th, 2007, 04:14 PM
jel znate koja je kuca u pitanju?

Pripadnik
January 29th, 2007, 04:56 PM
^^ Naravno da znamo, jos samo da vidimo kako ce izgledati onaj unutrasnji deo u L.Teleckog. Izgleda da ce da bude mali TC.

Dobrodosao!

RADOVI SE PRIVODE KRAJU 29.01.2007.

13:14 - Radovi na rekonstrukciji kuće na uglu Zmaj Jovine i ulice Laze Telečkog polako se privode kraju. Grubi gradjevinski radovi su uglavnom gotovi i može se videti da je investitor održao reč i zadržao stari spoljašnji izgled zgrade.

Prošle godine je, prilikom započinjanja radova, medijima rečeno da će se u najvećoj meri zadržati stari izgled zgrade, u kojoj će biti lokali i poslovni prostor. (021)

http://www.radio021.info/radio021new/front/uimages/image13843.jpg

Ivice, opusti se, ti bi izgleda sve odmah. Nismo mi ni mislili da ce radovi na mostu krenuti sutra. Naravno da je ovo prica pred izbore (lokalni uskoro) ali nije zgoreg da se prica, mozda i bude nesto. Mislim da se vreme tih ozbiljnijih radove blizi.

posmatrac
January 29th, 2007, 05:11 PM
Ma od mosta nece biti nista.. To radikali lupetaju jel slede izbori. Verujte mi znam celu pricu. isto je sa mostom pricao i Pomoriski pred izbore 2004, pa nista nije bilo. ZIG sad cak ponavlja konkurs koji je tada radjen.

Ovo je pogled iz Laze Teleckog...http://img177.imageshack.us/img177/5430/p1290013bt3.jpg

ivicasu
January 29th, 2007, 05:58 PM
Ivice, opusti se, ti bi izgleda sve odmah. Nismo mi ni mislili da ce radovi na mostu krenuti sutra. Naravno da je ovo prica pred izbore (lokalni uskoro) ali nije zgoreg da se prica, mozda i bude nesto. Mislim da se vreme tih ozbiljnijih radove blizi.

Veruj mi meni je već stvarno dosta tih predizbornih praznih obećanja. Kod nas ista stvar, nastavlja se izgradnja obilaznice oko SU,tri nove pristupne petlje sa autoputa, velika podzemna garaža ispod Trga Cara J. Nenada....ne vredi ni nabrajati. Zato sam se ja i odlučio da postiram samo one projekte koji se 100% realizuju u roku od max. pola godine. Mislim slušati te priče šta će se dešavati za dve godine je besmisleno. Još gore kada to postane tema No1 u gradu i svi se gadno prime, a na kraju ništa. Vidim da u NS-u ima isto toliko gluposti. No ja kao vojvođanin verujem da će se u našoj prestonici gradske vlasti ubrzo uozbiljiti, ili još bolje, da će sadašnja izgubiti na sledećim lokalnim izborima. :cheers:

Radukin
January 29th, 2007, 06:25 PM
Dobrosao posmatrac na ssc! :)
Bas sam pre 10min prosao pored te kuce,za sada bice ok al ostaje nam da jos vidimo kako ce izgledati taj poslovni prostor!

podvodni
January 29th, 2007, 06:47 PM
^^ ja sam cuo da ce gore biti neki klub.... od kako je proradio giardino, svi teze da otvaraju lokale na visini...sto je i logicnije, jer poznavajuci novosadjane, ovde nema sanse da zazivi lokal koji je vise od 60cm iznad nivoa ulice... eventualno u bazaru funkcionise..

Radukin
January 29th, 2007, 06:54 PM
Pa pravi se neki kafic u toj kuci sa strane Laze Teleckog,tamo gde je bio onaj butik valjda se zvao kokolo ili tako nesto ali to je u prizemlju i mali je prostor.Pre neki dan su postavljali metalna vrata i video sam unutra da je izidan sank!

podvodni
January 29th, 2007, 06:58 PM
^^ tu se radi mali pab...green pub... oko 40m2... moji prijatelji rade enterijer pa sam upoznat...
ali navodno gore, na spratu...iznad happeninga bi trebalo da bude neki klub... veci...

posmatrac
January 29th, 2007, 07:00 PM
kako su krenuli da otvraju te klubove i kafice u laze teleckog bolje da ulici promene ime u "Kafanska" ili tako nesto

podvodni
January 29th, 2007, 07:03 PM
^^meni se to jako dopada... to daje veliku zivost tom delu centra koji je do pre par godina bio potpuno po strani

posmatrac
January 29th, 2007, 07:04 PM
ma ok je sto ima gde da se izadje, ali opet koliko je to uopste potrebno, mislim 15-20 kafica, restorana i klubova 150-200 metara dugoj ulici. svi bre jedan pored dgurog, neznas vise u koji si usao

posmatrac
January 29th, 2007, 07:07 PM
a i unisice onako lep behaton sto ga zigor letos stavio :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Boksa1
January 29th, 2007, 07:12 PM
moj predlog vam je da sva ta tri sajta spojite u jedan sa podsekcijama BG, NS, BL, i mozda NI i KG u buducnosti, povecao bi se broj poseta sajtovima a na jednom mestu bi se naslo sve sto nekoga interesuje da se gradi u srpskim gradovima, jer u BL i u NS nema toliko projekata koliko mi se cini da ceo sajt bude posvecen samo njima, na BL sajtu cesto dugo nema novih informacija sto nije samo u vezi sa azururanjem sajta vec i sa nedostatkom ili malim brojem projekata relativno poredeci sa BG-om npr.
Samo dobronameran predlog:)

lindenthaler
January 29th, 2007, 07:16 PM
^^ predlog ima smisla, otprilike nešto slično i nameravam da uradim. Na ns.u stoji samo jedan projekat pošto se ekipa još uigrava da radi na tome. Za početak će forumi biti spojeni :)

posmatrac
January 29th, 2007, 07:30 PM
E jel mogu nekako da vam pomognem oko tog sajta..mislim iz ns sam pa reci sta treba.

Radukin
January 29th, 2007, 08:08 PM
Sto vise slikaj i trazi podatke o projektima pa cemo postavljati na sajt.Sve to mezes postaviti ovde pa cemo mi to sibnuti na sajt.Na PM cu ti poslati moj mail pa mozes i tamo.Naravno slike gradilista su primarna.
Unapred hvala na pomoci

posmatrac
January 29th, 2007, 08:56 PM
vazi...ako imas neka posebna gradilista reci

Radukin
January 29th, 2007, 09:16 PM
Izbor ostavljam na tebi,sta god ti se cini zanimljivo :)
Navescu par po meni intesantnih:Mercator,Metals banka,Merkur,Dalton,cini mi se i da ce Nork uskoro krenuti(unutra se uveliko rasciscava),....ma svako iole vece gradiliste....
Nego ljudi gledam ovu jucerasnju sliku Mercatora,danas sam prolazio i ne mogu da verujem koliko su jos uradili za 24 sata.Stvarno moze dnevni update

SRC
January 30th, 2007, 01:05 AM
Delegacija Grada putuje u Novi Sad

Novi Sad Gradonačelnik Banje Luke, Dragoljub Davidović i član Kabineta zadužen za međunarodnu saradnju, Milan Balaban, posjetiće 01. februara ove godine Novi Sad, gdje će prisustvovati obilježavanju Dana grada.

Tom prilikom, razgovaraće sa rukovodstvom Grada Novog Sada o dosadašnjoj i unapređenju saradnje između Banje Luke i Novog Sada.

Inače, u martu prošle godine potpisan je Protokol o saradnji između Banje Luke i Novog Sada, s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa između gradova, te uzajamnog prijateljstva i saradnje na principima dobre volje i zajedničkih interesa za uspostavljanjem neposrednih kontakata na kulturnom, obrazovnom, sportskom i privrednom polju.

Posjeta Novom Sadu i prisustvo proslavi Dana grada biće prilika da se delagacija Banje Luke susretne i sa predstavnicima drugih gradova kako sa ovih prostora tako i iz Evrope.

podvodni
January 30th, 2007, 01:14 AM
Nego ljudi gledam ovu jucerasnju sliku Mercatora,danas sam prolazio i ne mogu da verujem koliko su jos uradili za 24 sata.Stvarno moze dnevni update

fora je zato sto ovih dana montiraju metalnu konstrukciju koja je unapred pripremljena u nekom pogonu, tako da se tek sada vidi napredak
ali da se gradi brzo i organizovano...skidam kapu...

urbaNS
January 30th, 2007, 03:25 AM
:banana: nema me na forumu 12 sati i vec 2 nova clana, drago mi je sto napredujemo :) Merkator rastura kako brzo napreduje, ali to je vec prezvakana tema, ne bi me iznenadilo da sutra kad budem isao na fax vidim vec postavljenu fasadu :lol: ... E sad sam se setio vica koji sam procitao u dnevniku pre jedno mesec dana :
Vozi se amer taxijem po Novom Sadu i prolaze pored Master Centra, kaze taxista ameru : " vidis ovu zgradu, napravljena je za 12 meseci", amer mu odgovara: " pa kod nas takve zgrade naprave za 4 meseca"... Voze se dalje i dodju do keja, pita amer taxistu misleci na tvrdjavu :"sta vam je ovo?", taxista mu odgovara: " u jebote ovoga nije bilo jutros" :lol:

Ona zgrada na uglu L. Teleckog i Chike Jove se prilicno dugo renovira, skele ispred nje stoje sigurno godinu dana, ne bi trebalo da se dozvoljava investitorima da prljaju i zauzimaju centar duze nego sto moraju !

Dragan R.
January 30th, 2007, 08:02 AM
Novi Sad bi do maja mogao da dobije modernu žičaru
preko Dunava, projekat vredan 3 mil EUR

Predsednik turističko-ugostiteljskog preduzeća "Park" Ratko Buturović najavio je da bi Novi Sad trebalo da dobije žičaru-gondolu preko Dunava do početka majskog Poljoprivrednog sajma, ukoliko grad i nadležne institucije izdaju sve dozvole za realizaciju tog projekta.

Žičara će prevoziti 229 osoba na sat, imaće četiri kabine i u svaku će moći da stane osam osoba, rekao je Buturović i dodao da će se ona pružati od vidikovca na Petrovaradinskoj tvrđavi do Beogradskog keja, pored nekadašnjeg mosta na baržama, u dužini od 540 metara.

Ova investicija, za čiju realizaciju smo angažovali austrijsku kompaniju "Doppelmayer" koštaće nešto više od 3 mil EUR, a sve što od grada očekujemo jeste da imaju dobru volju i malo sluha za nas, a pare ne tražimo - rekao je Buturović.
http://www.ekapija.com/website/sr/page.php?doc=86830

Pripadnik
January 30th, 2007, 04:53 PM
Zicara nisa za sada ali nikad se ne zna. Evo jos jedna vest o kojo smo pisali ranije. Nisam siguran da li je to realno.

RADOVI POČINJU U JULU? 30.01.2007.

14:24 - Izgradnja tri bazena na Spensu trebalo bi da počne u julu, do kada će biti obezbeđena projektno-tehnička dokumentacija. Direktor Spensa, Miloje Jakovljević, kaže da je realno očekivati da kupanje na novom zatvorenom bazenu bude moguće do kraja 2008, a u dva otvorena bazena već sledećeg leta.

Jakovljević nije precizirao kada će doći do rebalansa budžeta, iz kojeg treba obezbediti veći deo od oko 175 miliona dinara, potrebnih za radove u ovoj godini. Procenjuje se da će za nove bazene na Spensu ukupno biti potrošeno 285 miliona dinara, najviše iz budžeta grada, ali će se radovi i oprema delom finansirati i iz Nacionalnog investicionog plana, sredstava preduzeća i kredita. (021)http://www.radio021.info/radio021new/front/uimages/image1690.gif

posmatrac
January 30th, 2007, 05:09 PM
ma od bayena nece biti nista jer nemaju novca...ovo je isto propaganda ybog iybora kao i most. naime da pojasnim. njihova maja je 2004. na iyborima obecala 1 novi most i zavrsetak bazena. E sad krene kampanja oni ce pricati da jeste bilo obecano ali nisu zavrsili jel je proslo tek tri godine od iybora a ne 4 koliko je mandat, ale eto oni su ipak nesto poceli. SPENS je posebna prica inace, ovaj objekat treba potpuno rekonstruisati jel propda i nema dobru protivpozarnu zastitu. ukoliko bi se zapalio izgoreo bi za pola sata. za rekonstrukcija kazu treba vise stotina milona evr,a ovi nisu dali ni dinara.

posmatrac
January 30th, 2007, 05:10 PM
izvinte na pravopisu ...brzo sam kucao

posmatrac
January 30th, 2007, 07:16 PM
e na uglu Maksima Gorkog i Straziloske poceli su radoi na gradsnji trznog centra. koliko se secam gradi neki Milorad Buha (kaze nije u srodstvu sa radikalskim direkorom Lisja koji se isto tako zove). Za sada nemam nekih drugih podataka.
Evo slika, inace vec su unistili trotoar sa masinama. Uzas!
http://img217.imageshack.us/img217/937/p1300012cd4.jpg
http://img295.imageshack.us/img295/1595/p1300014hw5.jpg

Boda Tajson
January 30th, 2007, 07:45 PM
zasto imam osecaj da ce biti neko remek delo kao TC Planeta i slicno? :?

lindenthaler
January 30th, 2007, 07:58 PM
^^ našta liči tc planeta? ima ko fotku?

Boda Tajson
January 30th, 2007, 08:11 PM
vaki je http://www.virtualnigrad.com/?cd=26239 :)

Singidunum
January 30th, 2007, 09:31 PM
Jel poceo Hypo radove na onoj zgradi koju su otkupili...ona nedovrsena

Boda Tajson
January 30th, 2007, 10:05 PM
nisam primetio, a juce sam prosao pored...

posmatrac
January 31st, 2007, 12:00 AM
hipo i nece pocinjati jer se nisu sa gradom dogovorili oko arhitekonskog resenja objekta.bar je to navodno zvanicna prica,a nezvanicno u pitanju je prosto receno "mito". mi vama pare vi odobrite.

posmatrac
January 31st, 2007, 12:09 AM
Završetak radova na zgradi Poštanske štedionice na Pozorišnom trgu još uvek nije izvestan. Radnici koji su predhodnih dana uklanjali skele i postavljali novu zaštitnu ogradu, medjutim, to je rađeno po nalogu inspekcije da bi se pojačala bezbednost gradilišta.

Od ranije je poznato da ovaj novosadski "Skadar na Bojani" služi kao mesto za okupljanje beskućnika i narkomana, pa su verovatno zbog toga ponovo popravljeni ograda i skele. Podsećamo da zgrada Poštanske štedionice ni posle desetak godina nije završena zbog nerešenih odnosa oko vlasništva. (021)
http://www.radio021.info/radio021new/front/uimages/image13842.jpg
Grobar stila 1-.-0.2007, 30: 1
Mhm, ima mlađih i dobrih. Pa baš me interesuje kako će proći konkurs za Muzej savremene umetnosti, i da li će se opet naći neki pametnjaković koji će i mimo konkursa da odabere projekat koji će da se izvodi.

mig29 1-.-0.2007, 30: 0
Čika Slavko čuveni! Pa dvorski arhitekta SPS-a i SRS-a! Ma cela ta matora ekipa je užas, treba to sve razjuriti... ovi mlađi još su i dobri! Pustimo ih neka rade, ovi db-ovci su se naradili i oskrnavili mi grad... 50 godina takve gluposti gledam da je to da ne verujes...

Grobar stila 1-.-0.2007, 30: 0
Županski nije nikad ništa valjano projektovao. To je neki pseudoistorijski antistil. Uopđte mi nije jasno ko dozvoljava da se takvi objekti nađu u srcu grada...

Kristijan 1-.-0.2007, 30: 0
A sta cemo s gradilistem u Pasicevoj, pored bivse RK "Fruska Gora"?

Zoltan 1-.-0.2007, 30: 0
Bez obzira ko je trenutno na vlasti, stvarno bi treblao da postoji neko ili neko telo koje proverava da ce nesto zapoceto bit i dovrseno. Zar to nije ZIG? Ova zgrada je definitvno neciji DEBAKL, a to nije onaj ko gradi, vec ko je dozvolio gradnju bez osiguranja. Da neko pripreti rusenjem, odmah bi se svi 'vlasnici' dogovorili.

mig29 1-.-0.2007, 30: 0
Bravo Milane!!! Nego, slucajne li popudarnosti, sve sto si nabrojao, a skrnavi mi grad projektovao je isti covek Arhitekta SLAVKO ŽUPANSKI!!! A čovek i dalje važi za znalca, pobogu... napravimo mu spomenik za života da ga pamte generacije, pošto nisu bila dovoljna dva sramna objekta nego još i fontana. Šta li sledeće radi arhitekta ŽUPANSKI?

Novosadista 1-.-0.2007, 30: 0
To mesto koje spominjete je u planu za vraćanje imovine. No ni danas naši vrli pametni oci ne mogu da reše da vrate starim vlasnicima plac na kojoj je bila kuća ali srušena iako je bila pod zaštitom .Još uvek živimo u komunizmu pa i dalje otimamo. OTETO PROKLETO

Rušitelj 1-.-0.2007, 30: 0
Da dodamo tome i dve velelepne građevine iz perioda Bore ? PARISKI i Narko Pumpu na detelinari ?

- 1-.-0.2007, 30: 0
i ovako nedovršena, zgrada je oličenje kiča. novosadske arhitekte su generalno najveće neznalice bez trunke mašte, vizije i mimo svih svetskih tokova

milan ns 1-.-0.2007, 30: 0
sto se mene tice, rusito to ruglo!!! a usput srusite i Apolo kai i nadgrobnu plocu u kombinaciji sa grand show-om tkzv. "fontanu" u kat. porti.. ccc. na sta nam grad lici..sraaamota!!!!

posmatrac
January 31st, 2007, 12:10 AM
Jel neko zna ko je taj Slavko Zupanski koga spominju na 021?

podvodni
January 31st, 2007, 07:57 PM
^^
da... novosadski arhitekta starije generacije... ako pogledas temu "zgrade koje treba srusiti u vasem gradu" (ili tako nekako), i pogledas one koje sam ja pobrojao...e, sve njih je projektovao doticni zupanski...
apolo centar, ta postanska stedionica, zuta zgrada na uglu kosovske i one male sto vodi pored zmaj jovine gimnazije, fontana u porti... uglavnom, sve ono sto ne lici na arhitekturu, ruzi grad, a nalazi se na vaznim mestima...
i sve sto je u gornjoj diskusiji receno o njegovoj arhtekturi, stoji...

p.s. u istu grupu "arhitekata" bih svakako svrstao i radoja cvetkova...

Pripadnik
February 1st, 2007, 08:34 PM
http://www.radio021.info/radio021new/front/uimages/image13867.jpg

Opet gradjevinci blokiraju saobraćaj

Pripadnik
February 2nd, 2007, 10:34 AM
Jedan fin tekst u novosadskom dnevniku u vezi sa gradnjom u jevrejskoj ulici.

Udžerice ustupaju mesto zgradama

Nekadašnja „Iskrina“prodavnica u Jevrejskoj ulici 14, postaće stambeno-poslovna zgrada, koja će s jedne strane izlaziti na Jevrejsku ulicu, ali će biti pasažom povezana i sa Ulicom Pavla Papa. Investitor je Stambena zadruga „Astra plan“, a završetak izgradnje očekuje se tokom 2008. godine.

- Zgrada će prema Jevrejskoj ulici imati tri sprata i potkrovlje, a u dvorištu će biti dva krila, sa lokalima u prizemlju i stanovima na spratu. Površina stanova biće od 24 do 110 metara kvadratnih, a lokali u prizemlju biće od 10 do 129 metara kvadratnih. U suterenu će se nalaziti garaža sa 16 mesta, kao i pet mesta za parkiranje - kazao je direktor i vlasnik „Astra plana“ mr Milorad Živković. Dodao je da će fasada zgrade biti primerena okruženju i staroj novosadskoj gradnji, a boja će se uklopiti u preovlađujuću bež boju zgrada u Jevrejskoj ulici.

Iz Zavoda za urbanizam grada kažu da je
za celu Jevrejsku ulicu predviđeno da zgrade imaju suteren, prizemlje i tri sprata s potkrovljem, a dvorišni deo imaće samo jedan sprat. Za zgradu u Jevrejskoj važe urbanistički uslovi iz starog regulacionog plana ovog dela grada, dok je novi plan detaljne regulacije bio na javnom uvidu, i sada se nalazi u proceduri za usvajanje na jednoj od sednica Skupštine grada.

Novi plan detaljne regulacije za Jevrejsku ulicu predviđa svedeniju i smireniju arhitekturu, zgrade bez krovnih prozora, na šta je uticala i Sinagoga. Urbanisti predlažu da u gradnji ne sme biti upotrebljavano mnogo veštačkih materijala, kao što su staklo i čelik.

Mada je Jevrejska ulica veoma atraktivan građevinski prostor, upućeni u ovu oblast kažu da je zainteresovansot investitora za gradnju u ovom delu grada veoma mala. razlog leži tome što je veliki broj dvorišnih stanova, suvlasnika na parcelama, neregulisanih pravno-imovinskih odnosa te da je isplativost investiranja uz takve preduslove i propisanu spratnost mala. Stoga će, zgrada u Jevrejskoj 4, pored tržnog centra Planeta 021 i zgrade na broju 22, biti tek treća novi objekat na neparnoj strani Jevrejske ulice.

http://www.dnevnik.co.yu/modules/htmlarea/upload18/admin_547.gifhttp://www.dnevnik.co.yu/modules/htmlarea/upload18/admin_548.gif

NEWWORLD
February 2nd, 2007, 08:53 PM
stvarno steta sto nisu mogli lepsu zgradu da nadju, ali jebiga vazno je da se nesto gradi.

posmatrac
February 2nd, 2007, 10:49 PM
"ali jebiga vazno je da se nesto gradi."

ne bi se bas slozio sa tim. na to foru su planetu, pariski magazin, lupus onu zgradurinu od stakla na trifkovicevom trgu...
treba imati meru

Radukin
February 3rd, 2007, 07:40 PM
SRUŠILA SE DIZALICA 03.02.2007.

15:17 - Dizalica na gradilištu "Merkatora" u Podgoričkoj ulici srušila se oko 11 sati. U incidentu nije bilo povređenih jer je ulica i pre toga, zbog radova, bila zatvorena za saobraćaj. Nije povređen ni vozač dizalice.

Na gradilištu kažu da se dizalica prevrnula zbog težine tereta. Tlo u okolini je podrhtavalo zbog pada, a na momenat je nestalo struje na benzinskoj pumpi "Mala pečurka". (021)

urbaNS
February 3rd, 2007, 09:53 PM
dobro je da niko nije povredjen, trebalo bi odgovorne sankcionisato pre nego sto neko nastrada. Sve je to cena zelje da se sto pre zavrsi, nadam se da ce se posle ovoga investitori malo urazumiti.

podvodni
February 4th, 2007, 12:45 AM
"ali jebiga vazno je da se nesto gradi."

ne bi se bas slozio sa tim. na to foru su planetu, pariski magazin, lupus onu zgradurinu od stakla na trifkovicevom trgu...
treba imati meru

ne bih nikako u isti kos trpao novu poslovnu zgradu na trifk. trgu sa ovim nazovi trznim centrima...
zgrada levi9 na trifk. trgu je jedan od boljih primera moderne arhitekture u gradu...

Pripadnik
February 4th, 2007, 02:17 PM
^^ Ne bih ni ja. Slažem se.

Pripadnik
February 4th, 2007, 02:18 PM
^^ Ne bih ni ja. Slažem se.

Na ovom sajtu pogledajte projekat i ostale informacije vezane za izgradnju novog hostela u NS, http://www.novisadhostel.com .

http://www.novisadhostel.com/html/slike/08.jpg

podvodni
February 4th, 2007, 03:20 PM
^^ mislim da je u pitanju samo studentska vizija...

posmatrac
February 5th, 2007, 12:03 AM
ne bih nikako u isti kos trpao novu poslovnu zgradu na trifk. trgu sa ovim nazovi trznim centrima...
zgrada levi9 na trifk. trgu je jedan od boljih primera moderne arhitekture u gradu...

ma zgrada jeste lepa, ali joj tamo nije mesto. i ne vidi se i strci.

podvodni
February 5th, 2007, 12:14 AM
^^ planom je predvidjena kompletna rekonstrukcija trifkovicevog trga koji sledece godine treba da postane pesacka zona... takodje, sve zgrade bi trebalo da idu na nivo ovog objekta (P+2+Pk)... e, sad, sto je ova zgrada otvorila sezonu, ne treba joj suditi... u svakom slucaju, mala, ali trenutno najatraktivnija nova zgrada u gradu...

Pripadnik
February 5th, 2007, 11:45 AM
^^ mislim da je u pitanju samo studentska vizija...

Jeste, ali koliko sam ja upoznat podrška je dobijena od vlasti pošto je hostel potreban a i lokacija je planirana za hotel (uz novi somborski bulevar).

A što se tiče zgrade na trifkovićevom trgu mislim da je ok i da će još više doći do izražaja (pozitivnog) kada trg bude sređen kako treba. Ne mogu da dočekam da se to desi jer meni je taj trg možda čak i najbolji u gradu, nažalost trenutno je parking.

No1
February 7th, 2007, 11:34 PM
Grad u gradu na 80.000 kvadrata
„DELTA” NAJAVILA MILIONSKO ULAGANJE U NOVI SAD

Kompanija „Delta“ planira da u narednih nekoliko godina u Novi Sad uloži više desetina miliona evra, kaže za „Dnevnik“ PR menadžer „Delte“ Branislava Milunov. Predviđena je izgradnja tri velika objekta – šoping mola, poslovne kule i „pauer centra“. – „Delta siti šoping mol“ biće pravi trgovinski grad. U prvoj fazi biće izgrađen na 53.000 kvadrata, da bi naknadno bio proširen za još 27.000 kvadratnih metara. Šoping mol će, uz prodavnice i butike, imati i bioskop, restorane i brojne druge zabavne sadržaje – najavljuje Branislava Milunov, napominjući da je vrednost ove investicije 75 miliona evra. „Delta siti šoping mol“ trebalo da bude izgrađen do 2009, odnosno 2010. godine.

„Ofis tauer“ ili poslovna kula druga je velika investicija koju kompanija Miroslava Miškovića planira da realizuje u glavnom gradu Vojvodine u narednom periodu. Reč je o ulaganju teškom 25 miliona evra, a ova poslovna zgrada ukupne površine 26.000 kvadratnih metara po ugledu na slične objekte na zapadu trebalo bi da nikne do 2011.

„Pauer centri“, odnosno veliki prostori u kojima će se održavati izložbe, saloni i druge manifestacije, biće podignuti u Novom Sadu, ali i Kragujevcu i Nišu, i to na ukupno 100.000 metara kvadratnih. „Delta“ planira da ove objekte izgradi u naredne dve godine, a ukupna vrednost te investicije u sva tri grada biće 85 miliona evra. U „Delti“ nisu mogli da nam kažu na kojim lokacijama će biti građeni ovi objekti, niti da li su te lokacije u ovom momentu poznate.

Podsetimo, „Delta“ je ovih dana predstavile svoje planove za naredni period, navodeći da želi da zaposli još oko 2.000 radnika, kao i da uloži u zemlji i regionu preko milijardu evra u izgradnju 1,1 miliona kvadratnih metara objekata u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji.
Dnevnik NS

Pripadnik
February 8th, 2007, 12:22 AM
Da, da. Priča se o tome već neko vreme, tačnije od kada je u jednim lokalnim novinama objavljena vest o tome kako je planirana izgradnja poslovnog nebodera i šoping mola po GUP-u na toj lokaciji. Neko je počeo još pre mesec dana da priprema teren za ovo. S jedne strane lepa je to vest a sa druge strane tužno je što političari još uvek prave sranja rešavajući najbitnije stvari umesto stručnjaka i javnosti, naravno računajući i njihov interes, lični ili stranački, svejedno.

Naravno, zna se lokacija iako oni tvrde da nije poznata (za narodne mase). U pitanju je prostor teniskih terena između bulevara cara lazara i bulevara oslobođenja u zaleđu spensa a po dijagonali od merkatora. Tačnije "spens" pored spensa.

urbaNS
February 8th, 2007, 04:16 AM
Pa dobro, bitno je da se gradi, i drago mi je sto je investitor domaca firma. E sad dolazimo do problema koji mene najvise interesuju:
1. kako ce da izgledaju ti objekti
2. koja je lokacija predvidjena za njih (naravno da sumnjam na neke vec pomenute)
3. da li je namena i povrsina tih objekata adekvatna i pazljivo proucena.
ako bi ova 3 uslova zadovoljila, radujem se deltinoj investiciji

Pripadnik
February 8th, 2007, 04:33 PM
^^ Ok domaci investitor, mada mislim da srbija nije zrela za "domaceg investitora", tacnije trenutno je nama bolje da to ipak bude strani investitor ali ok. Bice to ok.

Nego hteo sam da kazem da se sprema sredjivanje jos jednog gradskog trga. U pitanju je pozorisni trg kompletan. Reparacija, popravka platoa, zidica oko stepenica, zamena ploca, rekonstrukcija rasvete i naravno fontana :banana: radovi ce obuhvatiti i put od ulice kralja aleksandra do trga. Sta da kazem, videcemo, nadam se da ovo nece biti jos jedno razocaranje i da ce neko to ovaj put odraditi posteno i kvalitetno. Da ne bi menjali sve ovo za 5 godina.

Pripadnik
February 8th, 2007, 04:42 PM
^^ Ok domaci investitor, mada mislim da srbija nije zrela za "domaceg investitora", tacnije trenutno je nama bolje da to ipak bude strani investitor ali ok. Bice to ok.

Nego hteo sam da kazem da se sprema sredjivanje jos jednog gradskog trga. U pitanju je pozorisni trg kompletan. Reparacija, popravka platoa, zidica oko stepenica, zamena ploca, rekonstrukcija rasvete i naravno fontana :banana: radovi ce obuhvatiti i put od ulice kralja aleksandra do trga. Sta da kazem, videcemo, nadam se da ovo nece biti jos jedno razocaranje i da ce neko to ovaj put odraditi posteno i kvalitetno. Da ne bi menjali sve ovo za 5 godina.

http://happyness4ns.tripod.com/slike/ns-pozoriste_1.jpg

http://www.danas.co.yu/20030217/images/kultura_1.jpg

urbaNS
February 8th, 2007, 07:07 PM
U današnjem dnevniku piše da se uklanjaju kiosci na uglu ulica Pap Pavla i Jevrejske gde je Matijević kupio plac. Izmeđuostalog kaže se da će poslovna zgrada na tom mestu imati prizemlje, 3 sprata i biti u visini ostalih objekata. Želja Matijevića je da: 'izgradi lep objekat koji će biti pečat grada za pokoljenja'. Arhitekta Radoje Cvetkov radi na projektu, i treba da ukopi novu gradnju sa robnom kućom Nork , SNP-om i zgradom pošte.

Ništa od nekog konkursa kao i što smo predpostavili, ne znam zašto toliko daju tom Cvetkovu da radi, videli smo kako je "uklopio" novu autobusku stanicu sa okolinom koja nije bila toliko zahtevna. Kako će se onda tek snaći sa mnogo težim zadatkom?

caki
February 8th, 2007, 11:35 PM
e na uglu Maksima Gorkog i Straziloske poceli su radoi na gradsnji trznog centra. koliko se secam gradi neki Milorad Buha (kaze nije u srodstvu sa radikalskim direkorom Lisja koji se isto tako zove). Za sada nemam nekih drugih podataka.
Evo slika, inace vec su unistili trotoar sa masinama. Uzas!
http://img217.imageshack.us/img217/937/p1300012cd4.jpg
http://img295.imageshack.us/img295/1595/p1300014hw5.jpg

sa strane zastitne ograde postavljena je tabla o pocetku izgradnje objekta,spratnosti...bez slike kako ce izgledati a pise da ce objekat imati su+pr+5 +pk i p +3+pk,sada me ne drzite za rec da li sam dobro napisao ali sam hteo da skrenem paznju na slovo "i" izmedju visine objekta sto bih ja protumacio da ce tu biti 2 objekta ustvari ili se varam?zna li neko nesto preciznije ili je to nesto tipa objekat na objektu?

Dziggy
February 9th, 2007, 01:13 AM
Novi Sad jos malo pa kao Zagreb :)