View Full Version : НОВИ САД - праћење градилишта | NOVI SAD - construction updates

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58

liman_drzava
September 2nd, 2009, 12:44 AM
^^ Pa da, definitivno! To svakako mozemo, i sto kazes, stvari se tako pokrecu ako ne idu same... Ono za Muzej je bilo nerealno, jer se tice premalog broja ljudi i u ovoj bedinji sigurno niko nece da stane iza kulture, ali ako su projekti od znacaja sire mase (tipa (ne)estetika zgrada, pothodnik, javne garaze... sa agrohemom smo zakasnili - tu je biznis bio brzi) sigurno ima sanse da dodje do medija, a tako i do kancelarije nadleznih - ako je to nacin da se sa necim krene i odgovori na pitanja. Ako im treba putokaz - napravicemo ga :) Ko bi se jos ovde bavio tim? Dajte predloge, da se sastavi i posalje...

everson
September 2nd, 2009, 02:02 AM
Podrzavam 100%. A gde bi bio ulaz za taj 'pothodnik'?

liman_drzava
September 2nd, 2009, 10:35 AM
^^ Pa taj o kojem mastamo meni logicno kod Norka, SNP i Matijevica, a bilo bi odlicno kad bi ga spojili sa onim kod Bazara. Za Futosku ce valjda uraditi normalan na sve 4 strane...

Nego, evo jos vesti :bash:
Za rekonstrukciju Gradske kuće 30 miliona
- Radio 021
sreda, 02 septembar 2009 09:25
Uprava "Poslovnog prostora" raspisala je javnu nabavku za rekonstrukciju delova Gradske kuće, a vrednost nabavki je 30 miliona dinara.

Predviđeno je da se obnovi podrum, gde se uz arhivu nalazi i restoran za zaposlene. Takođe bi trebalo da se obnove ukrasna plastika koja otpada sa krova i fasade.

Osim ovih radova, planira se preuređenje gradonačelnikovog kabineta i kancelarija sekretarice.

Ovo je peta rekonstrukcija Gradske kuće u poslednjih sedam godina.
Izvor: http://021.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=12797:za-rekonstrukciju-gradske-kue-30-miliona&catid=13:novi-sad&Itemid=9

A onda procitam ovo:
Spomenici opasni za šetače
Autor: HANA DUNĐEROV | Foto: S. Vojinović | 01.09.2009. - 11:53
Novi Sad - Najmanje 10 zgrada u samom centru Novog Sada proglašeno je opasnim jer sa fasada na trotoar i prolaznike padaju delovi maltera, a zidovi i rubni delovi svakog trenutka bi mogli da se obruše. Među njima se nalaze se i spomenici kulture, ambulante, pa i nove građevine poput trgovinskog centra "NewNork". Iako su vlasnici upoznati sa stanjem, a građevinska inspekcija je na objekte stavila tablu sa natpisom "opasno po život i zdravlje", oni su u najboljem slučaju zaklonjeni skelom ili žutom trakom.

Prema podacima građevinske inspekcije, samo u poslednjih godinu i po dana osam zgrada proglašeno je opasnim zbog otpadanja maltera i betona sa fasada. Među njima su ambulanta na uglu Miletićeve i Grčkoškolske, Adamovićeva plata, zgrada JAT-a na Bulevaru Mihajla Pupina 18, zgrada u Maksima Gorkog 38, kuće u Josipa Runjanina 2, Veljka Petrovića 6 i Jevrejskoj 10, pa i Tržni centar "NewNork" koji je "Aleksandar gradnja" obnovila pre samo dve godine. Opasnim su zbog pretnje obrušavanjem proglašene i zgrade u Pašićevoj 33, koja bi mogla da padne na Francuski kulturni centar, i Beogradskoj 3, u kojoj se deo dvorišnog objekta urušio pre samo par nedelja. Da time spisak nije ni blizu konačnog najbolje potvrđuje podatak da je juče, dok je ekipa "Blica" boravila u građevinskoj inspekciji, jedan inspektor izašao na teren da bi istražio zbog čega se sa kuće u Kisačkoj ulici na trotoar sručio malter.

- Činimo sve što je do nas. Čim utvrdimo opasnost izdajemo zabranu korišćenja objekta i nalažemo da se postavi zaštitna ograda ili skela, a potom i da se ukloni nedostatak. Prema važećem zakonu objekat bi trebalo da saniraju stanari, zbog čega i dolazi do problema. Većina stanara nije upoznata sa ovom odredbom ili odbija da je prihvati i ispoštuje, a u većini zgrada ljudi čak otvoreno kažu da za to nemaju novca - priča Milka Tanasić, glavni građevinski inspektor.

Radovi će uskoro početi i na zgradi u kojoj se nalazi poslovnica JAT, dodaje ona, ali je zato gotovo nemoguće ugovoriti popravku zgrada za stanovanje. Za većinu stanara dva miliona dinara, koliko košta samo sređivanje kritičnog dela fasade, predstavljao ogroman izdatak čak i kada se podeli na račune objedinjene naplate i na višemesečne rate. Još ako je u pitanju spomenik kulture za koji se moraju ispoštovati i posebni uslovi zaštite, cena može da dostigne i 20.000 evra za popravku jednog balkona.
- Mi smo 10 godina upozoravali da preti opasnost od rušenja, i pisali da nemamo novca, ali niko nam nije izašao u susret. Ni sada, kada se srušilo, mi novca za popravku nemamo - kažu stanarke Verica Miljković, Margita Grbić i Vesna Stanković, koje sa još osam porodica dele zgradu u Beogradskoj 3.
Iz uprave "Stana" ranije je predlagano da se ove godine osnuje Fond za hitne slučajeve.
- Ideja o osnivanju Fonda je naišla na našu podršku, ali u ovom trenutku u budžetu zaista nema novca za njegovo ostvarivanje - kažu u Gradskoj kući.
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/01/vojvodina/spomenici.jpg
Izvor:http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=108785

I ovo!
Rektorat ostaje ruglo
Autor: Ivana Kupek | Foto: j. lukić | 01.09.2009. - 11:38
Novi Sad - Uprkos tome što je novi projekat gradnje Centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu nedavno završen i optimističnim najavama čelnika ove obrazovne ustanove da bi od jeseni mogli da počnu i prvi radovi, sadašnji betonski kostur Rektorata neće biti pretvoreno u lepu, funkcionalnu zgradu još sigurno dve godine.
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/01/vojvodina/rektorat-x.jpg
Prema rečima pokrajinskog sekretara za nauku Dragoslava Petrovića, uprava Univerziteta nije dostavila reprojekat nove zgrade Rektorata, niti je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine opredelio novac za gradnju tog objekta, što će čak i pripremu radova odložiti bar za 2010. godinu. Ugovor o početku radova na Centralnoj zgradi Univerziteta i “Apart” hotela sa apartmanima za mlade naučnike potpisali su još u oktobru 2008. godine Petrović i odlazeća rektorka Radmila Marinković - Nedučin. Nastavak gradnje Rektorata, betonskog kostura na koji su Novosađani pre toga upirali prstom kao u jedno od najvećih rugla u gradu, trebalo je da počne još u novembru iste godine. Međutim, došlo je do komplikacija.
- Zajednička radna grupa je prošle godine u oktobru utvrdila da je neophodno reprojektovanje postojećeg plana. Tu ulazi izmena namene prostora i njegovo prilagođavanje. Posao je poveren Fakultetu tehničkih nauka i čak su stigle informacije da je taj posao završen, ali dok Univerzitet ne pošalje taj detaljan plan i Fond za kapitalna ulaganja ne opredeli sredstva, ne mogu početi ni radovi. Nadam se da će Fond dati novac za Rektorat sledeće godine i da će radovi početi - kaže Petrović.

Problem sa zgradom rektorata će od 1. oktobra preći u ruke novog rektora UNS-a Miroslava Veskovića i tek tada se očekuje, saznaje “Blic”, da se ozbiljnije pristupi pripremama za gradnju. Pa, čak i da se tada sklope svi preduslovi, projekat bude prosleđen istog časa, a Fond u rekordno kratkom roku obezbedi novac, zgrada Rektorata neće biti brzo završena, jer sama gradnja će, napominje Petrović, trajati oko godinu i po dana.
- Odluka našeg Upravnog odbora postoji. Projekat je sada na Univerzitetu i kada nam oni dostave potrebnu dokumentaciju, Fond će, u skladu sa finansijskom situacijom, pokrenuti tender za izbor izvođača radova. Tek kada oni budu uradili svoj deo posla, mi ćemo moći da pokrenemo sve neophodne korake za početak radova - navodi i portparol Fonda Nebojša Milenković, dodajući da će za ove namene iz Fonda stići 150 miliona dinara.
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/01/vojvodina/rektorat-xa.jpg
Amfiteatar u prizemlju, spratovi za naučnike
Centralna zgrada Univerziteta, prema planu predstavljenom pre gotovo godinu dana, prostiraće se na 4.300 kvadrata. Prema zamisli tvoraca idejnog rešenja, u suterenu bi se nalazio prostor za radionice, arhiv univerziteta, celokupan informacioni sistem i garaže. Prizemlje je rezervisano za veliki amfiteatar, uz galerijski prostor, sa bibliotekom i internet-centrom otvorenim 24 sata i prostorijama za Studentski parlament i Univerzitetski klub. Na drugom spratu bio bi Rektorat sa radnim službama univerziteta, dok bi se treći sprat koristio za naučne centre pokrajinske administracije.
Izvor:http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=108779

Mislim da bi prva adresa za ta pitanja (u ovom slucaju pothodnik) trebao da bude ZIG? Da vidimo odgovor, pa onda predloziti novinarima da naprave neku reportazu, sa sve anketom besnih gradjana :naughty:

Veternik
September 2nd, 2009, 10:41 AM
Revolucija kuca na vrata... me like it :cheers:

Kabacum
September 2nd, 2009, 11:18 AM
^^ Pa taj o kojem mastamo meni logicno kod Norka, SNP i Matijevica, a bilo bi odlicno kad bi ga spojili sa onim kod Bazara. Za Futosku ce valjda uraditi normalan na sve 4 strane...

To znači još jedan + jedan postojeći kod pošte jeste dva na razdaljini od 200 m, mislim da je to nerealno!

liman_drzava
September 2nd, 2009, 11:31 AM
^^ Pa koliko cesto prelazis tu raskrsnicu kod SNP? To sto su blizu, ne znaci da su nerealni. Ono resenje sa dopola i odpola semaforima i sa ostrvom od 0.5 m gde treba po 15-20 ljudi da stoji sa kolicima, biciklima i ostalim je tragicno i sve samo ne funkcionalno. Ja sam tu za podzemni koji bi imao tri izlaza (rekoh ti gde) i da se spoji ako moze sa sadasnjim. Drugi naravno kod Futoske pijace, koliko ljudi tamo gube vreme... Evo iskopao sam vesti, pa saglasno i postove ovde koje se ticu te teme:
Sve se vrti oko famozne price o busenju Bulevara (iz 2006, Pripadnik pise)
Podzemni put na Bulevaru oslobođenja

Zbog povećanja kapaciteta raskrsnice Bulevara oslobođenja i Jevrejske ulice, preporučuje se izgradnja podzemne saobraćajnice – tunelske cevi, koja bi se pružala duž Bulevara oslobođenja. Ovo rešenje predviđeno je regulacionim planom novog gradskog centra, severno od Futoške ulice, koji je Skupština grada usvojila na poslednjoj sednici. Podzemna trasa bila bi namenjena za kretanje vozila od Železničke stanice ka Mostu slobode i obrnuto, a gradski saobraćaj odvijao bi se preko površinske raskrsnice, dok je procena da bi dužina tunela iznosila oko 400 metara, s maksimalnim nagibom od pet odsto.

A onda u 2008 smo komentarisali ovu vest iz Danasa:
Raskrsnica Bulevara oslobođenja sa ulicama Jevrejskom i Futoškom jedna je od najopterećenijih raskrsnica gradu, s tim što je saobraćaj na Bulevaru oslobođenja znatno veći od onog koji ide Futoškom i Jevrejskom ulicom, pošto veliki broj vozila na toj raskrsnici skreće levo, pa se prave saobraćajne gužve. U cilju rasterećenja saobraćaja u zoni ove raskrsnice, pre godinu-dve produžene su trake za leva skretanja i na taj način smanjivan je protok vozila na tom pravcu. Tom intervencijom stanje je poboljšano, međutim kako bi se trajno otklonile saobraćajne gužve na ovom delu potrebno je izgraditi denivelisanu raskrsnicu koja će to i omogućiti.

Potrebno je uraditi saobraćajnu studiju za period od 20 godina i odrediti saobraćajno opterećenje, proveriti postojeće podzemne instalacije, naročito kanalizacioni kolektor i utvrditi da li ga treba izmestiti levo ili desno od sadašnjeg položaja. Zbog podzemnih voda neophodno je obratiti pažnju na hidroizolaciju i sistem prihvata i odvoda površinskih voda iz najnižih delova tunelske cevi. Urbanističkim uslovima određene su širine i broj saobraćajnih traka na Bulevaru oslobođenja i to po dve za svaki smer kretanja kroz tunelsku cev i po dve u nivou raskrsnice. Takođe, potrebno je izraditi i studiju opravdanosti izgradnje prolaza za pešake.
Izvor: http://www.danas.rs/vesti/srbija/novi_sad/rasterecenje_raskrsnice_bulevara_oslobodjenja_i_futoske_ulice.40.html?news_id=146226&action=print

Samo u poslednjoj recenici se spominje studija o podzemnom i koliko ja vidim, oni su ovo sve gurnuli u fioku, posto je stvarno preogromna investicija, a sa tim i bilo kakvo bavljenje ovom raskrsnicom?

Codara
September 2nd, 2009, 11:33 AM
To znači još jedan + jedan postojeći kod pošte jeste dva na razdaljini od 200 m, mislim da je to nerealno!

Ta razdaljina nije ni 200 m nego ja mislim i manje od 100m tako da se sasvim realno da se ta dva (postojeci i eventualni buduci) spoje, sto bi stvarno resilo saobracaj od gore, a i podiglo bi atraktivnost lokala u istim, posto bi frekvencija ljudi u prolazu u tom slucaju bila mnogo veca.

Kabacum
September 2nd, 2009, 11:33 AM
I sve to meni ne smeta, nego to sto se ovi nasi pale, a verujem da ce i ovde biti spremnih za napalu! Sad kad krene, sjajno, strava...

Ne budi toliko rezigniran. Kao prvo nije apsolutno lose imati objekat takve namene u jednoj gradskoj sredini koja pokušava da uhvati korak sa savremenim civilizacijskim tokovima da ne kažem zapadnjačkim (sada ih više ima na istoku nego na zapadu :). Kao i svuda u svetu tako će i ovde uvek biti onih koji će puniti takav objekat svojim prisustvom i/ili svojim finansijama. I iako lično smatram lošim u pitanju je savremeni koncept celog jednog života objedinjenog pod istim krovom... dakle, sa svim njegovim manama ali i prednostima (kojih takođe ima).

everson
September 2nd, 2009, 12:54 PM

Za Futosku sam pitao. Ona nadogradjena zgrada mi deluje kao veliki problem ...

Gogbor
September 2nd, 2009, 01:09 PM
Evo teksta iz danasnje Politike:

Четврти новосадски мост на чекању
Иако се увелико одмакло са припремама за премошћавање Дунава градњом моста на стубовима некадашњег моста „Франц Јозеф”, предност ипак дата изградњи трајног железничког моста на међународном коридору
За сада само у плановима: овако би према идејном решењу требало да изгледа четврти новосадски мост

Нови Сад – Иако смо увелико одмакли са припремама за изградњу четвртог моста на Дунаву код Новог Сада, на стубовима некадашњег моста „Франц Јозеф“, тај подухват ће морати да сачека боље дане, јер је изградња трајног железничког моста, на месту срушеног „Жежељевог“, приоритетнија и за град, и за покрајину и републику, поред осталог и зато што се налази на међународном коридору – изјавио је за „Политику“ градоначелник Новог Сада Игор Павличић, објашњавајући да је оваквом престројавању кумовала општа економска криза и редуковање буџета, а укидање трансферних прихода из републичке касе знатно погађа и Нови Сад.

– Одлучили смо да пројекти за све капиталне инвестиције које смо предвидели буду припремљени како је и договорено, али ће реализација неких од њих за извесно време бити стопирана, односно неки ће бити грађени по фазама – објашњава Павличић.

Према његовим речима, изградња новог „Жежеља“, односно трајног моста, биће финансирана заједничким приходима републике, покрајине и града. Још раније је саопштено да ће овај подухват коштати око 40 милиона евра. Наш саговорник каже да компанија „Итал-фер“ приводи крају идејни пројекат, након чега ће бити расписани тендери. Изградња би требало да почне 2010. а трајаће око три године. Имаће два железничка колосека, две друмске траке и две пешачке стазе.

– Садашњи монтажно-демонтажни железничко-друмски мост знатно отежава функционисање друмског саобраћаја на том правцу, а не одговара ни железници, нити пловном саобраћају. Као што се зна, мост је неколико пута био обнављан како би био безбеднији за кориснике, па је сасвим разумљиво због чега мора имати приоритет – додаје Павличић.

Подсетимо, прошла је тачно година дана од када је новосадски Завод за изградњу града расписао међународни конкурс за идејно решење и пројекат моста на стубовима бившег моста „Франц Јозеф“, што подразумева и реконструкцију некадашњег тунела кроз Петроварадинску тврђаву који се деценијама не користи. Посао су добили мариборски „Понтинг“, Центар за путеве Војводине и фирма ДДЦ у Љубљани, који су поднели заједничку понуду. Најновија процена је да би овај мост, укључујући и пратеће радове на инфраструктури, коштао око 40 милиона евра.

– Градња четвртог новосадског моста директно ће зависити од начина финансирања радова на будућем трајном објекту на месту „Жежеља”, јер се смањењем трансферних средстава из републичке касе Новом Саду умањује и могућност да се из градског буџета финансира више капиталних објеката који коштају по више десетина милиона евра. Градска власт тренутно преговара са Европском банком за обнову и развој, Развојном банком Немачке и још неким финансијским институцијама како би обезбедила што повољније кредите за дугорочни развој Новог Сада – истиче градоначелник Игор Павличић.

Codara
September 2nd, 2009, 02:08 PM
Za Futosku sam pitao. Ona nadogradjena zgrada mi deluje kao veliki problem ...

Kad se pogleda iz ugla tog podzemnog kao i te denivelacije Bulevara ( koji su apsolutno neko dugorocnije resenje za tu raskrsnicu), vidi se sva lucidnost te nadogradnje i celog tog krivljenja linije Bulevara. :bash:
Pa tu da je stojala mnoooogo znacajnija zgrada od te morala se rusiti, a ne stambena dvospratnica :ohno:

everson
September 2nd, 2009, 02:33 PM
^^ Apsolutno!

everson
September 2nd, 2009, 02:54 PM
Protest zbog farme (http://www.021.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=12778:protest-zbog-farme&catid=13:novi-sad&Itemid=9)

Dvadesetak građana Čeneja danas je protestovalo ispred Gradske kuće i Izvršnog veća, zbog toga što se u ovom naselju gradi farma pilića.

Jedan od žitelja, Petar Đuričić, tvrdi da ti objekti ugrožavaju opstanak salaša i da nisu planirani regulacionim planom.

"Postoji industrijska zona gde je predviđeno da se grade takvi objekti, ali tamo kvadratni metar košta od oko 20 do 50 evra, pa zato ti ljudi ne grade tamo jer im je skupo, nego podižu zgrade na poljoprivrednom zemljištu", priča on.

Žitelji Čeneja zahtevaju da se poštuje regulacioni plan, da se preispitaju svi novoizgrađeni industrijski i drugi objekti, kao i da se ponište UTU uslovi koji nisu u skladu sa planom. Pored toga, smatraju da direktor "Urbanizma" Aleksandar Jevtić treba da podnese ostavku.

Oni su svoje zahteve predali gradonačelniku Igoru Pavličiću i predsedniku Izvršnog veća Bojanu Pajtiću. Ukoliko gradske vlasti ne ispoštuju njihove zahteve, žitelji Čeneja će nastaviti sa protestom.

sale_kg
September 2nd, 2009, 04:32 PM
A njihovi transparenti juce su bili bas kreativni... :D

Ranko Su NS
September 2nd, 2009, 06:24 PM
V maslese i Su bulevar su bas blizu.
http://i31.tinypic.com/30sja6o.jpg

Veselina Maslese je bas uska:
http://i31.tinypic.com/2qnxq13.jpg

a bulevar sirok:
http://i28.tinypic.com/doqniv.jpg

i bice lep:
http://i31.tinypic.com/34y4f12.jpg

Novogradnja na staroj Detelinari:
http://i29.tinypic.com/k13qcj.jpg

Ovo sto laprda gradonacelnik ne treba objavljivati, a on da ima malo mozga ne bi lupetao o mostovima, vec bi to prebacio na boru.

U vezi pothodnika u Nišu ima pothodnik ulica ispod Obrenoviceve dugačka skoro km, a u ns samo kod pošte. tuga.

Ranko Su NS
September 2nd, 2009, 06:26 PM
Limanac jel sam dobro obriso mašinu:)

everson
September 2nd, 2009, 06:53 PM
a bulevar sirok:

:cheers:
I valjda ce ga uraditi kako treba sto se tice kvaliteta ...

liman_drzava
September 2nd, 2009, 06:58 PM
Limanac jel sam dobro obriso mašinu:)
:yes: Limanac jako zadovoljan slikama :okay: Fino napreduju radovi, a s obzirom na malu razdaljinu Subotickog i V.Maslese, logicno je da ce samo posaditi zelenilo i to je ok. Za podzemni i onu ukletu zgradu na cosku, resenje je pomaci ulaz/izlaz ka Cirpanovoj 10m ;) E sad, posto se nista tu ne radi zbog tog tunela, sta god, prica sa podzemnim nije ni definisana, koliko je realno da se sastavi pismo i kaze - mi zelimo podzemni prolaz? :lol: Tu bi se moralo ici angazovanije, da se skrene paznja medijima, da ljudi pisu peticije, da se menjaju planovi...

EDIT: Sad sam obratio paznju na zgrade u V. Maslese, ono sve posto ne sme dinamitom - zagraditi visokim, gustim zelenilom, jadne su zgrade!

NIXIVOJE_NS
September 2nd, 2009, 07:04 PM
TRAMVAJ

Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2021. godine predviđa da će se sistem javnog prevoza
putnika razvijati u dva vida: kao autobuski i tramvajski. Prvi, koji je dostigao izuzetno visok nivo
usluga (pokrivenost grada linijama, kvalitet usluga prevoza, intervali putovanja u uslovima
normalnog snabdevanja gorivom, cene prevoza...), funkcionisaće, pretpostavlja se, do 2015.
godine, kada se očekuje uvođenje šinskog prevoza na značajnim koridorima.
Ti koridori su: Liman - centar, Liman - Železnička stanica, Novo naselje - centar - Petrovaradin,
odnosno Bulevarom cara Lazara, Stražilovskom ulicom, Bulevarom oslobođenja, Bulevarom
kneza Miloša, Futoškim putem, Futoškom ulicom, Jevrejskom ulicom, Bulevarom Mihajla Pupina,
preko Varadinskog mosta, Beogradskom ulicom, Preradovićevom ulicom, preko Mosta slobode i
dr.
Pored toga, GUP-om je predviđeno izmeštanje terminala na Ribljoj pijaci na lokaciju kod
Železničke stanice ili na ranžimu stanicu (na trasi Subotičke pruge) koja se može planirati i za
izgradnju tramvajskog depoa. Planirana lokacija tramvajskog depoa, inače, je u blizini postojećeg
autobuskog depoa na Futoškom putu. Napominje seda je u međuvremenu neophodno da se
izrade Studija opravdanosti i idejni projekti za uvođenje tramvaja u Novi Sad.

Ranko Su NS
September 2nd, 2009, 07:14 PM
nema glupleg prevoznog sredstva nego tramvaji. Kad nestane struje svi tramvaji stoje a i ovako su kočničari saobraćaja. Velika investicija, te pruge samo sužavaju kolovoze, oni nefunkcionalni itd. To se nekad planiralo kao ekološki su. Sad je drugo vreme, uvodiće se autobusi na baterije i ekološka goriva i to je kraj tramvajima svuda u svetu. Sem ako je atrakcija i tradicija. A NS se oprostio sa tradicijom tramvaja. To je možda šteta dirati u Osijeku i sl a Novom Sadu ne trebaju te skalamerije.

sale_kg
September 2nd, 2009, 07:25 PM
bulevar

U covece al' ovde ima mesta sa strane za dooobre poslovne zgrade... :okay:

TRAMVAJ

Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2021. godine predviđa da će se sistem javnog prevoza
putnika razvijati u dva vida: kao autobuski i tramvajski. Prvi, koji je dostigao izuzetno visok nivo
usluga (pokrivenost grada linijama, kvalitet usluga prevoza, intervali putovanja u uslovima
normalnog snabdevanja gorivom, cene prevoza...), funkcionisaće, pretpostavlja se, do 2015.
godine, kada se očekuje uvođenje šinskog prevoza na značajnim koridorima.
Ti koridori su: Liman - centar, Liman - Železnička stanica, Novo naselje - centar - Petrovaradin,
odnosno Bulevarom cara Lazara, Stražilovskom ulicom, Bulevarom oslobođenja, Bulevarom
kneza Miloša, Futoškim putem, Futoškom ulicom, Jevrejskom ulicom, Bulevarom Mihajla Pupina,
preko Varadinskog mosta, Beogradskom ulicom, Preradovićevom ulicom, preko Mosta slobode i
dr.
Pored toga, GUP-om je predviđeno izmeštanje terminala na Ribljoj pijaci na lokaciju kod
Železničke stanice ili na ranžimu stanicu (na trasi Subotičke pruge) koja se može planirati i za
izgradnju tramvajskog depoa. Planirana lokacija tramvajskog depoa, inače, je u blizini postojećeg
autobuskog depoa na Futoškom putu. Napominje seda je u međuvremenu neophodno da se

:okay: :banana: Mada kao sto rece Podgoricanin na temi o gradskom saobracaju mozda je prava solucija preskociti tramvaje i ici na LRT soluciju... Narocito u centralnom gradskom jezgru... Znam da je zeznuto zbog zemljista i busenja,ali vredelo bi istrpeti... A i nekako ovo predvidjeno za 2015. tramvaj resenje nije sjajno jer zamislite koliko ce se grad rasiriti do 2015. ...

@ Ranko ... Danasnji tramvaji imaju mesoviti pogon tako da to nije problem... Nijedan moderan i veliki grad je nista bez gradskog sinskog sistema...

Kot Behemot
September 2nd, 2009, 07:48 PM
Tri livade, tek po koja zgrada,
I Telep će biti deo grada (kanda). :lol:

Somborski "bulevar", danas.
http://img71.imageshack.us/img71/9166/desno.jpg
http://img259.imageshack.us/img259/5963/levo.jpg
http://img406.imageshack.us/img406/4236/fejes.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/1893/odgore.jpg

Tamna strana "Zoneda".
http://img136.imageshack.us/img136/2258/zonedizdaleka.jpg

Panorama vazdušne banje koja nestaje
http://img297.imageshack.us/img297/4951/panoramal.jpg

Bio sam u frci, pa sam fotkao na brzaka. Kvalitet nije neki, ali možete da naslutite o čem se radi :) U dobrom delu buduće ulice su već postavljeni ivičnjaci.

Wuxa
September 2nd, 2009, 07:50 PM
Sta mislite, hoce li se na novom bulevaru napraviti guzve ili....? I da li posle to treba da se povoze autoputem?
Ovako:

http://i586.photobucket.com/albums/ss303/Wuxa/google.jpg

Kot Behemot
September 2nd, 2009, 07:58 PM
:okay: :banana: Mada kao sto rece Podgoricanin na temi o gradskom saobracaju mozda je prava solucija preskociti tramvaje i ici na LRT soluciju... Narocito u centralnom gradskom jezgru... Znam da je zeznuto zbog zemljista i busenja,ali vredelo bi istrpeti... A i nekako ovo predvidjeno za 2015. tramvaj resenje nije sjajno jer zamislite koliko ce se grad rasiriti do 2015. ...

@ Ranko ... Danasnji tramvaji imaju mesoviti pogon tako da to nije problem... Nijedan moderan i veliki grad je nista bez gradskog sinskog sistema...

Ako se ima para za LRT (a neće biti para za to još 25 godina) onda se ima para i za pre-metro, LRT čiji su tuneli dovoljno veliki da jednog dana može da se unapredi u full-metro.
E sad... ova njihova priča sa tramvajima je debilna... vrlo. Postavili bi oni šine na već postojeće saobraćajne trake i samo zakrčili saobraćaj. Po meni mesta za tramvaj ima samo duž Subotičkog Bulevara, negde na Novom Naselju i duž budućeg bulevara Despota Stefana na Limanu (tuda može sve do Univerziteta uz kej, i ne bi se puno mešao sa ostalim saobraćajem).

liman_drzava
September 2nd, 2009, 08:06 PM
Sta mislite, hoce li se na novom bulevaru napraviti guzve ili....? I da li posle to treba da se povoze autoputem?

Da, zato se i pravi da bi izasao na autoput (cini mi se do 2015), a jos u produzetku prema jugu ce se praviti most i jednog dana spojiti sa obilaznicom oko Kamenice.

Vas dvojica ko da ste podelili zadatke :cheers: :okay: Hvala za slike, sa Somborskog ih dugo nije ni bilo, a ja iskreno tamo nikad nisam ni prolazio pa mi sve zanimljivo :)

everson
September 2nd, 2009, 09:50 PM
Ovaj citat koji je Nixivoje poslao deo je veceg teksta, sa vibilie (http://www.vibilia.rs/srpski/izvestaj/0303/laki%20metro_081007.pdf) (pdf):
Linije novosadskog metroa

Osim Beograda, uvođenje lakog metroa planira se i u Novom Sadu, gde je to, međutim, i dalje na nivou dugoročnog plana. Tako, u Projektu odvijanja javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika iz 2004, procenjuje se da će nakon 2010. godine u Novom Sadu, sa stanovišta prevoznih zahteva, početi da se ispoljava potreba za postepenim uvođenjem kombinovanog autobusko-
tramvajskog vida prevoza. Uvođenje tramvaja (koji se u ovom dokumentu označava skraćenicom LRT) predviđa se na trasama gde su prognozirani prevozni zahtevi veći od 1.500 putnika u jednom smeru po satu, što se smatra donjom granicom ekonomične eksploatacije tramvaja, kao i njegovo uvođenje u pešačku zonu.

U prigradskom saobraćaju, s druge strane, predviđa se da će autobuski vid ostati, barem do 2021. najprihvatljiviji. Veća eksploatacija železnice za prigradski prevoz putnika, iako na izgled zbog izgrađene mreže pruga ona ima potencijal, trenutno nema perspektivu pre svega zbog položaja železničkih stanica u prigradskim naseljima, tehnološke zastarelosti i tehničkog stanja pruga. Ipak, ostavlja se mogućnost da, imajući u vidu koncepciju LRT i mogućnost korišćenja istih koloseka i napojnih vodova kao i na železnici, taj vid javnog transporta bude upotrebljen i u prigradskom prevozu.

Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2021. godine predviđa da će se sistem javnog prevoza putnika razvijati u dva vida: kao autobuski i tramvajski. Prvi, koji je dostigao izuzetno visok nivo usluga (pokrivenost grada linijama, kvalitet usluga prevoza, intervali putovanja u uslovima normalnog snabdevanja gorivom, cene prevoza...), funkcionisaće, pretpostavlja se, do 2015. godine, kada se očekuje uvođenje šinskog prevoza na značajnim koridorima.

Ti koridori su: Liman - centar, Liman - Železnička stanica, Novo naselje - centar - Petrovaradin, odnosno Bulevarom cara Lazara, Stražilovskom ulicom, Bulevarom oslobođenja, Bulevarom kneza Miloša, Futoškim putem, Futoškom ulicom, Jevrejskom ulicom, Bulevarom Mihajla Pupina, preko Varadinskog mosta, Beogradskom ulicom, Preradovićevom ulicom, preko Mosta slobode i
dr.

Pored toga, GUP-om je predviđeno izmeštanje terminala na Ribljoj pijaci na lokaciju kod Železničke stanice ili na ranžimu stanicu (na trasi Subotičke pruge) koja se može planirati i za izgradnju tramvajskog depoa. Planirana lokacija tramvajskog depoa, inače, je u blizini postojećeg autobuskog depoa na Futoškom putu. Napominje seda je u međuvremenu neophodno da se

LRT je tek jedan šraf u sistemu ali najvažniji i, po meni, najurgentniji za rešenje problema saobraćaja u Novom Sadu, ističe Aleksandar Vicko. Međutim, samo uvođenje lakog metroa neće biti od velike koristi za grad ako njega ne prati izgradnja obilaznice oko grada, "park and ride" garaže, gde bi bilo moguće ostaviti automobil u velikoj garaži pored LRT trase, i to van zone
centra grada. Uz to je naravno potrebna i striktna politika i strategija oko ograničavanja parkiranja u samom centru.

Sagovornik našeg magazina zagovara, inače, da se prevoz putnika u budućnosti obavlja u dva tipa lakog metroa: sa tri, odnosno četiri kupea. Kada je reč o trasama, njegov je predlog da ih bude ukupno šest. Prva bi išla od Begeča, preko centra grada, do Kaća; druga, od autoputa kroz Temerinsku ulicu, preko Petrovaradina, do Sremskih Karlovaca; treća, od Rumenke do Limana 4; četvrta od Železničke stanice, preko Mosta slobode, do Sremske Kamenice; peta, od kasarne na Futoškom putu, preko Bulevara Mihajla Pupuna do Štranda. Šesta linija bi se takođe kretala od kasarne na Futoškom putu, ali bi njena trasa išla preko pešačke zone u centru grada, u pravcu Varadinskog mosta i završavala bi se na sredini Preradovićeve ulice u Petrovaradinu.
izvor: em na kvadrat (http://www.stanart.co.yu/)

Tramvaj nikako!

neusatz!
September 2nd, 2009, 10:40 PM
Ovaj citat koji je Nixivoje poslao deo je veceg teksta, sa vibilie (http://www.vibilia.rs/srpski/izvestaj/0303/laki%20metro_081007.pdf) (pdf):

Tramvaj nikako!

To bi bilo kao kada bi pustili tramvaj kroz Knez Mihajlovu u Beogradu. Ako i misle da ga postavljaju neka ide nekim novim bulevarima, ne i sadašnjim ulicama. Sticajem okolnosti sam pre dosta godina pričao sa nekim profesorima sa saobraćajnog fakulteta koji se zalažu za uvodjenje ramvaja. Bože me saćuvaj te argumentacije i te logike... a što se tiče metroa, ja bih voleo onaj pravi, podzemni, koji bi spojio sve od Begeča i Kamenice, Petrovaradina i Karlovaca do Temerina i Kaća. Ovo nadzemno jedino ako će ići nekim nadzemnim konstrukcijama bar 30 metara iznad ulice.

NIXIVOJE_NS
September 2nd, 2009, 11:31 PM
To bi bilo kao kada bi pustili tramvaj kroz Knez Mihajlovu u Beogradu. Ako i misle da ga postavljaju neka ide nekim novim bulevarima, ne i sadašnjim ulicama. Sticajem okolnosti sam pre dosta godina pričao sa nekim profesorima sa saobraćajnog fakulteta koji se zalažu za uvodjenje ramvaja. Bože me saćuvaj te argumentacije i te logike... a što se tiče metroa, ja bih voleo onaj pravi, podzemni, koji bi spojio sve od Begeča i Kamenice, Petrovaradina i Karlovaca do Temerina i Kaća. Ovo nadzemno jedino ako će ići nekim nadzemnim konstrukcijama bar 30 metara iznad ulice.

puno je bre 30 metara visine

Kot Behemot
September 2nd, 2009, 11:43 PM
Ovo je pre za "novosadsku kafanu", ali eto, da vam zagolicam maštu. Recite mi šta mislite... možemo celu priču da prebacimo tamo... pa da raspravljamo. Meni je to vrlo, veoma i jako zanimljivo. Ovako bi po meni izgledala mreža gradske/prigradske železnice za NS, otprilike.

http://img10.imageshack.us/img10/5527/thenetwork3.jpg

Ima neka tema "fictional metro maps", pa sam tamo postovao, ali nisam radio ovu mapicu za to :D Neću još otkriti za šta...

posmatrac
September 3rd, 2009, 12:09 AM
Ovo je pre za "novosadsku kafanu", ali eto, da vam zagolicam maštu. Recite mi šta mislite... možemo celu priču da prebacimo tamo... pa da raspravljamo. Meni je to vrlo, veoma i jako zanimljivo. Ovako bi po meni izgledala mreža gradske/prigradske železnice za NS, otprilike.

http://img10.imageshack.us/img10/5527/thenetwork3.jpg

Ima neka tema "fictional metro maps", pa sam tamo postovao, ali nisam radio ovu mapicu za to :D Neću još otkriti za šta...

SVE JE OVO LEPO
ALI (uvek ima ali)
sve je to neizvodljivo, ne do 2021 nego do 2121 godine.
jednostavno...nije u pitanju novac (kojeg uzgred NS nema, a tesko da ce neki privatnik ili neka kompanija to graditi posto puno kosta i trebale bi decenije i decenije da se pocene poslovanje sa profitom, uzgred procena GRADA je da je za 1 km tramvajske pruge , u sta ulazi i troskovi kompozicija, gradnje mreze, depoa, obuka ljudstva i svega ostalog, minimum 2 miliona evra. Pri cemu za pocetak u NS treba sagraditi bar minimum 10 km, ako ne i citavih 20 km trase..pa sami vidite koliko je to novca. Mislim nije preterano..toliko kosta ona glupost od novog mosta ispod tvrdjave,ali grad nema novca i to je to. DAKLE glavni problem je nereseno pitanje prostora za prolaz tramvaja, jer su moroni uspeli da negde ostave prostora za tramvaj (npr vecina Bulevara), ali u vecini ulica nema mesta pa bi moralo dosta gradjevinski da se radi, ruse kuce, prosiruju ulice i dalje..sve u svemu godine i godine radova i povecanja troskova (npr. niko nije na Subotickom i Somborkom ostavio mesta za tramvaj, sem ako ne misle da razdelana ostrva od po 5 metara koriste za to). KONACNO, sto se tice metroa ili lakog sinskog, kako god da hocemo da to zovemo..tu bi trebalo dosta busenja pod zemljom, a to je tek problem zbog visokog nivoa podzemnih voda.
E da..i na kraju vecina lljudi koja odlucuje u NS i ne razmislja o tramvaju ili metrou. Iovako misle na smao svoje dupe (izvinte na izrazu),a sami vidite sta sad rade GSP-u sa ovom debilnom akcijom "Red je" i otvranjem samo prednjih vrata za ulazak,pri cemu visedeceniska statistika GSP-a kaze da je NS grad sa najmanje svercera u Srbiji oduvek, jedva 2-3 procenta ukupnih putnika i to uglavnom klinaca-srednjoskolaca koji se tako mangupiraju.

Kot Behemot
September 3rd, 2009, 12:20 AM
Vidi Posmatrač, nemoj ništa da se brineš. Nema ništa ni od mosta, ni od tramvaja a kamo li od metroa ili nečeg sličnog. Pisaćemo o menjanju kanalizacionih cevi kako stvari stoje i farbanju igrališta.
Svi znamo gde živimo... ali eto, negde, jednom, u nekoj suludo srećnoj budućnosti, kad Srbija bude deo EU (ili AU, kao Azijske unije) pa bude imala pristup fondovima, a Novi Sad bude prešao 500.000 stanovnika (HA! :lol: ) svašta može da se desi. Most, neki novi park, pa možda i koji tramvaj!!! :lol:
Što se bušenja pod zemljom tiče... ni tu nemoj da se brineš :D Sve to može da se reši.
Ispod Novog Sada (izuzevši sremsku stranu) se nalazi:
0-1 m - nasuto zemljište i šut
1-2 m - aluvijalna prašina
2-25 m - aluvijalni sedimenti Dunava (peskovi i šljunkovi)
25-100 m - glina

Pretpostavimo da se metro radi ispod tih 25m i podzemne vode neće biti veliki problem. Uostalom, ako se radi full-metro, pliće od toga ni nije poželjno. Samo optimistično i optimalno :lol: Mda... Mađari su radili metro u Pešti, koja se takođe nalazi na aluvijumu, i evo, sad rade drugu liniju ispod Dunava... tako da nije nerešivo, iako je u praktičnom smislu nemoguće jer živimo tu di živimo.

bojanst
September 3rd, 2009, 01:23 AM
Vidi Posmatrač, nemoj ništa da se brineš. Nema ništa ni od mosta, ni od tramvaja a kamo li od metroa ili nečeg sličnog. Pisaćemo o menjanju kanalizacionih cevi kako stvari stoje i farbanju igrališta.
Svi znamo gde živimo... ali eto, negde, jednom, u nekoj suludo srećnoj budućnosti, kad Srbija bude deo EU (ili AU, kao Azijske unije) pa bude imala pristup fondovima, a Novi Sad bude prešao 500.000 stanovnika (HA! :lol: ) svašta može da se desi. Most, neki novi park, pa možda i koji tramvaj!!! :lol:
Što se bušenja pod zemljom tiče... ni tu nemoj da se brineš :D Sve to može da se reši.
Ispod Novog Sada (izuzevši sremsku stranu) se nalazi:
0-1 m - nasuto zemljište i šut
1-2 m - aluvijalna prašina
2-25 m - aluvijalni sedimenti Dunava (peskovi i šljunkovi)
25-100 m - glina

Pretpostavimo da se metro radi ispod tih 25m i podzemne vode neće biti veliki problem. Uostalom, ako se radi full-metro, pliće od toga ni nije poželjno. Samo optimistično i optimalno :lol: Mda... Mađari su radili metro u Pešti, koja se takođe nalazi na aluvijumu, i evo, sad rade drugu liniju ispod Dunava... tako da nije nerešivo, iako je u praktičnom smislu nemoguće jer živimo tu di živimo.

meni se dopada :D samo nisam siguran da je nsu potreban metro. ravnicarski je grad i dosta razrudjen tako da sinski sistem na povrsini ne bi bio toliko strasan, a razlika u cijeni jeste :D U svakom slucaju neki sinski sitem treba poceti sto ranije :D
ono sto se odmah da primijetiti na ovoj mapi je da pruga prolazi kroz novi sad na vrlo zgodnim mjestima, te bi uz dogradnju jedne trase koja bi isla od zeljeznicke kroz centar i spajala se opet na prugu na drugoj strani dunava i jedne trase do veternika novi sad vec imao lijepu osnovnu mrezu za lrt.

a sto se tice love nije to toliko strasno. kao sto sam vec napisao: trecina grad, trecina neki fondovi(EU, drzavni...), trecina privatna kompanija(npr. ako se da njoj da upravlja onda ona da obezbjedi vozila) i eto :)

@posmatrac: vidim ima mnogo ljudi koji protestvuju zbog ulazaka na prednja vrata... u cemu je problem? ja sam bio u dosta gradova vecih od novg sada gdje je takodje ulazak samo na prednja vrata i nema problema. zbog cega je to onda problem u nsu?

liman_drzava
September 3rd, 2009, 01:27 AM
Ej Kot, ti bi to S-bahnom kod tetke u Jarak? ;) Svidja mi se, svidja... Dobro si zamislio i ovo po gradu, izbalansirano je sve - mada bih lobirao za zutu kao prioritet :okay: Bas je trip gledati ovo, cist SF! :nuts:

Kabacum
September 3rd, 2009, 11:03 AM
Pa tu da je stojala mnoooogo znacajnija zgrada od te morala se rusiti, a ne stambena dvospratnica :ohno:

Ta stambena dvospratnica je zakonom zasticen spomenik kulture i arhitektonsko blago moderne. Zalosno je samo sto su je revitalizacijom unistili...

Semper Fidelis
September 3rd, 2009, 03:09 PM
OSIJEK I NOVI SAD ZAJEDNO PREMA IPA - FONDOVIMA

Nakon zajedničkog nastupa prema IPA pretpristupnom fondu s projektima za enegretsku učinkovitost, gradovi Osijek i Novi Sad predložit će još četiri projekta prema sličnom modelu.
Riječ je o realizaciji Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije kroz projekte "Zajednička kulturna baština", "Očuvanje sredine za budućnost "Dva grada - jedna destinacija" i projekt "Investicije za budućnost". U pripremama i izradi zajedničkih projekata sudjelovat će Povijesni arhivi, Turističke zajednice, potporne institucije gospodarstvu te komunalna poduzeća. Rok za nominiranje projekata je 16. listopada 2009. godine.

:okay:

Pripadnik
September 3rd, 2009, 04:13 PM
Šta se dešava sa proširivanjem autoputa oko NS od kad je pukla firma koja je radila? Jel to neko preuzeo ili? Pitam pošto sam danas prolazio nakon mesec dana tuda i video sam da su malo asfaltirali nove trake (valjda prvi sloj, negde kod MB pivare i Temerinske? petlje), ali nisam video mašine i radnike...I mene zanima ova tematika ali pošto stvarno informacija o tome nema aj da probam sa nekim mojim zaključcima... I ja sam video mašine i radove, stvarno je postavljen asfalt celom dužinom i na servisnim saobraćajnicama međutim čini mi se da je to prvi sloj asfalta kojim su želeli da zaštite ono što je do sada rađeno. Čak se i pre neki dan radilo i na nadvožanjaku desno od kaćke petlje. Verovatno isto zaštita od vremenskih uslova pošto neće biti radova preko zime.
Radovi su definitivno stali i sada se očekuje odluka države da se posao prepusti našoj firmi koja je bila u konzorcijumu koji je izvodio radove. Ovi su nešto snimali, uradili zaštitu i sada se čeka odluka o nastavku. Sve to, ajde recimo, ne bi bio problem da se nema ovog nesporazuma oko toga ko treba da investira izmeštanje gasnih i valjda vodovodnih instalacija koje su na pravcu AP. Ja ni ne gde su te instalacije?! Čini se da su veliki problem jer se pominje visoka cifra.
V maslese i Su bulevar su bas blizu.
a bulevar sirok:
Meni ne izgleda da je blizu. Ne znam kako bi mogli da definišemo to "blizu" ali na ovoj slici se vidi da su saobraćajne trake na desnoj strani slike a ova leva gde je kamion je tu samo za dopremu i odnošenje materijala. Kada tako gledam, čini mi se da ima sasvim dovoljno prostora do V.Masleše (daleko više nego na bul.OSlobođenja) i da komotno može jedan ozbiljniji drvored da se posadi. Inače, čini mi se da će bulevar "ispraviti" taj pravac, pa će tako u jednom delu biti bliže a u drugom dosta dalje od stambenih zgrada.
Ovako:

http://i586.photobucket.com/albums/ss303/Wuxa/google.jpg
Što se tiče gužve, prema dosadašnjim iskustvima, to neće biti problem u prvom periodu. Dok ljudi ne premene navike, a nakon toga s obzirom na gustinu saobraćaja u tom delu grada realno je za očekivati da će biti ali ne prevelike ipak je planiran veliki bulevar. Ja se više brinem neodgovornih vozača koji čim osete "pravac" noga ne miruje. Na postojećoj trasi SU bulevara ubrzo nakon izgradnje bilo je čak i pogibija! Naravno, suština cele priče je na proširenju kapaciteta, izgradnjom ta dva bulevara pa je realno da će gužve biti smanjene uopšte u gradu. Iako ovi putevi koji se "nigde ne završavaju" mogu napraviti probleme na nekim drugim mestima!?

Što se tiče priče o tramvajima mislim da se zaboravlja jedna jako važna činjenica. U celoj diskusiji niste se dotakli možda i najvažnijeg argumenta uveđenja tramvaja, bilo gde na svetu. Osim ekologije, to je i pitanje kapaciteta i saobraćanja... Tramvaj ima daleko veći kapacitet putnika i nezavisno saobraća u odnosu na ostala prevozna sredstva. Znači, recimo, poveze nekoliko puta više putnika od autobusa a može da uđe direktno u centar grada! Zato mislim da je razmišljanje KOT-a i ovaj plana skroz na mestu, s tim što je plan da se klasičnim vozom dolazi do grada a onda u gradu ti putnici bivaju prihvaćeni tramvajem, LRT ili nešto treće, nebitno. Tako je u svakoj normalnoj državi.
Ta priča o tramvajima na ulicama NS nije realna isključivo zbog trenutnog stanja u državi, da je pameti nikada ne bi ni bili uklonjeni. Generalno, Novi Sad još uvek pokušava (manje ili više uspešno - bilo koja vlast!) da uradi ono što godinama nije urađeno i tako će biti još neko duže vreme. Dakle, nema tu razvoja nego podizanja nivoa infrastrukturnih kapaciteta - ono što nije urađeno prethodnih 20-tak godina i zato se i dalje stiče utisak da je smešno ono što se radi. Jednostavno, grad nije infrastrukturno ispratio povećanje broja stanovnika i sada kaska!

Kabacum
September 3rd, 2009, 04:51 PM
Da li bi neko mogao da napise zbog cega su i kada tacno uklonili tramvajski prevoz u NS-u?

Pripadnik
September 3rd, 2009, 05:16 PM
Da li bi neko mogao da napise zbog cega su i kada tacno uklonili tramvajski prevoz u NS-u?
Pogledaj ovde
http://www.gspns.co.yu/istorija.php

raqn
September 3rd, 2009, 06:38 PM
I mene zanima ova tematika ali pošto stvarno informacija o tome nema aj da probam sa nekim mojim zaključcima... I ja sam video mašine i radove, stvarno je postavljen asfalt celom dužinom i na servisnim saobraćajnicama međutim čini mi se da je to prvi sloj asfalta kojim su želeli da zaštite ono što je do sada rađeno. Čak se i pre neki dan radilo i na nadvožanjaku desno od kaćke petlje. Verovatno isto zaštita od vremenskih uslova pošto neće biti radova preko zime.
Radovi su definitivno stali i sada se očekuje odluka države da se posao prepusti našoj firmi koja je bila u konzorcijumu koji je izvodio radove. Ovi su nešto snimali, uradili zaštitu i sada se čeka odluka o nastavku. Sve to, ajde recimo, ne bi bio problem da se nema ovog nesporazuma oko toga ko treba da investira izmeštanje gasnih i valjda vodovodnih instalacija koje su na pravcu AP. Ja ni ne gde su te instalacije?! Čini se da su veliki problem jer se pominje visoka cifra.

Hvala na odgovoru, dosta si mi razjasnio... ;)

Što se tiče tramvaja, mislim da bi to bila velika glupost, jednostavno nema gde da se ugura po većini trasa koje su zamislili. Ali bi definitivno trebalo, ako ništa drugo, onda makar početi praviti planove za neki vid podzemnog gradskog šinskog prevoza. Da ne dođete u situaciju sličnu Beogradskoj jednog dana...

Novosadian
September 3rd, 2009, 08:42 PM
U vezi pothodnika u Nišu ima pothodnik ulica ispod Obrenoviceve dugačka skoro km, a u ns samo kod pošte. tuga.
Ne znam kako to izgleda u Nisu, ali ja na te pothodnike gledam kao na nuzno zlo i gradio bih ih samo tam gde su bas neophodni kao kod Norka, gde se zbog saobracajnog resenja ceka svako malo i uopste ne zalim zbog jednog takvog resenja, posebno ne u duzini od 1km.
Ako se ima para za LRT (a neće biti para za to još 25 godina) onda se ima para i za pre-metro, LRT čiji su tuneli dovoljno veliki da jednog dana može da se unapredi u full-metro.
E sad... ova njihova priča sa tramvajima je debilna... vrlo. Postavili bi oni šine na već postojeće saobraćajne trake i samo zakrčili saobraćaj. Po meni mesta za tramvaj ima samo duž Subotičkog Bulevara, negde na Novom Naselju i duž budućeg bulevara Despota Stefana na Limanu (tuda može sve do Univerziteta uz kej, i ne bi se puno mešao sa ostalim saobraćajem).
Koliko god voleo tramvaje, sa ovim se apsolutno slazem. Ne dao nam bog tramvaj ni na Bulevaru O., a ne u ulicama kao sto su Jevrejska, Strazilovska ili Vojvode Bojovica, bez kojih tramvaj prakticno ne bi imao smisla. a kad bi ga i uvodili, poslednje mesto na kome bih voleo da ga vidim je pesacka zona!:nuts:

Eversone, hvala ti puno za ovaj prosireni Nixivojev clanak, bas puno toga razjasnjava! Znao sam da postoje pruge i do Beocina i do Futoga, koje se ne koriste i mislio sam da kada bi se one spojile novim Zezeljevim i eventualno nekad mostom Futog-Beocin, NS bi na relativno lak nacin dosao do prigradske zeleznice koja bi prolazila kro vecinu sadasnjih (pri)gradskih naselja (pa i buduci Miseluk), ali se na Kotovoj mapi (koja je :drool:) lepo vidi da bi vecinu njih u stvari jedva tangirala i da bi moralo jos mnooogo da se radi da bi zaista bila funkcionalna.

Ranko Su NS
September 3rd, 2009, 09:51 PM
Ne znam kako to izgleda u Nisu, ali ja na te pothodnike gledam kao na nuzno zlo i gradio bih ih samo tam gde su bas neophodni kao kod Norka, gde se zbog saobracajnog resenja ceka svako malo i uopste ne zalim zbog jednog takvog resenja, posebno ne u duzini od 1km.
im se apsolutno slazem. Ne dao nam bog tramvaj ni na Bulevaru O., a ne u ulicama kao sto su Jevrejska, Strazilovska ili Vojvode Bojovica, bez kojih tramvaj prakticno ne bi imao smisla. a kad bi ga i uvodili, poslednje mesto na kome bih voleo da ga vidim je pesacka zona!

U Nišu je pothodnik mnogo lepši nego u NS čistiji i životniji, mnogo više prodavnica i kafića i lepo je to sve uklopljeno a na svakih stotinak metara izlaz na Korzo tj Obrenovićevu. Meni se sviđa.

podvodni
September 3rd, 2009, 11:22 PM
U Nišu je pothodnik mnogo lepši nego u NS čistiji i životniji, mnogo više prodavnica i kafića i lepo je to sve uklopljeno a na svakih stotinak metara izlaz na Korzo tj Obrenovićevu. Meni se sviđa.

Nisam nikad bio u Nišu, ali na osnovu ovoga imam utisak da je niški pothodnik zapravo podzemni tržni centar ispod centralne pešačke ulice, a ne denivelisana komunikacija koja razdvaja pešački i kolski saobraćaj...

Ranko Su NS
September 3rd, 2009, 11:26 PM
Nisam nikad bio u Nišu, ali na osnovu ovoga imam utisak da je niški pothodnik zapravo podzemni tržni centar ispod centralne pešačke ulice, a ne denivelisana komunikacija koja razdvaja pešački i kolski saobraćaj...

tako je, dobro si to primetio, nema namenu regulacije saobraćaja, i po tome je drugačiji od NS.

Boda Tajson
September 3rd, 2009, 11:38 PM
Koliko se ja secam, a bese davno, u pitanju je i jedno i drugo. Pothodnik postoji ispod centralne saobracajnice, a na njega se nastavlja prolaz(trzini centar) ispod pesacke zone

http://i31.tinypic.com/312e7g1.jpg

everson
September 3rd, 2009, 11:44 PM
^^ Jeste, mada pesaci mnogo vise vole da prelaze preko pesackog tu, a panduri znaju cesto da vrebaju iza coska :)

Boda Tajson
September 3rd, 2009, 11:53 PM
nisam siguran koliko sam pogodio velicinu postojeceg dela, ali ovo je otprilike nas nesretni prolaz sa sokacima u koje se retko zaluta :)

http://i25.tinypic.com/211tf9y.jpg

tanke linije bi po meni bile sasvim dobro resenje (uz dodavanje jos par ulicica)

Novosadian
September 4th, 2009, 12:14 AM

Kakav god da je, meni je jedina razlika i izmedju ovog naseg, ovakvog kakav je, i praznog moskovskog betonskog tunela u tome sto ovaj deluje bezbednije i lepse mirise. A sve ostalo-samo projurim i kroz jedan i drugi i nemam nikakvu zelju da tamo kupujem, a jos manje pijem kafu.

podvodni
September 4th, 2009, 01:14 AM
^^ upravo to... za ono cemu je namenjen, odlican je... i sasvim je pristojan...

neusatz!
September 4th, 2009, 01:31 AM
^^ upravo to... za ono cemu je namenjen, odlican je... i sasvim je pristojan...

A tada kada je pravljen, koliko se ja sećam to je bilo propraćeno objašnjenjem da je podzemni istovremeno i privremeno sklonište od vazdušnih napada. U istu svrhu služile su i stanice metroa u drugom svetskom ratu po nekim evropskim gradovima. To danas nije više neki prioritet tako da je to jedan razlog manje da planiraju podzemne prolaze. Mada bih ja voleo nekoliko, kod pozorišta, kod Banovine na uglu sa Žarka Zrenjanina, te kod Futoške pijace. Ako bi neke od njih spojili to bi bio lepa mikro komercijalna zona sa lokalima, te u tom smislu mislim da je ideja liman države odlična. Pogotovo što su neke od tih raskrsnica sasvim nezgodne za pešake.

posmatrac
September 4th, 2009, 10:53 AM
meni se dopada :D samo nisam siguran da je nsu potreban metro. ravnicarski je grad i dosta razrudjen tako da sinski sistem na povrsini ne bi bio toliko strasan, a razlika u cijeni jeste :D U svakom slucaju neki sinski sitem treba poceti sto ranije :D
ono sto se odmah da primijetiti na ovoj mapi je da pruga prolazi kroz novi sad na vrlo zgodnim mjestima, te bi uz dogradnju jedne trase koja bi isla od zeljeznicke kroz centar i spajala se opet na prugu na drugoj strani dunava i jedne trase do veternika novi sad vec imao lijepu osnovnu mrezu za lrt.

a sto se tice love nije to toliko strasno. kao sto sam vec napisao: trecina grad, trecina neki fondovi(EU, drzavni...), trecina privatna kompanija(npr. ako se da njoj da upravlja onda ona da obezbjedi vozila) i eto :)

@posmatrac: vidim ima mnogo ljudi koji protestvuju zbog ulazaka na prednja vrata... u cemu je problem? ja sam bio u dosta gradova vecih od novg sada gdje je takodje ulazak samo na prednja vrata i nema problema. zbog cega je to onda problem u nsu?

Ma kretni uveli sad pravilo samo ulaz na prednja vrata kao radi kontrole svercera. A to prakticno yanci da stoji na stanici dok svi nudju u prepun bus, sto je nekad neiyvodljivo, a vrata yaiylayak ne otvara dok svi neudju..neopisive guzve.. evo danas sam na dve stanice stajali po pet minuta..umesto lepo da povecaju broj kontrolora koji ulaye u bus i kontrolisu karte..oni ovako sve maltertiraju

posmatrac
September 4th, 2009, 10:59 AM

Pa posto sam svojevremeno radio nekeo istrazivanje, nacitao sam se spisa iz tog perioda. Iako i dalje mislim da je to bila glupost, realno gledajuci u tom momentu je bilo najbolje resenje. Tramvaju su bili potpuno rashodovani i raubovani, a gradu je hitno trebao novi sistem javnog prevoza. Bilo je ideja da bude trolebus, ali se od toga odustali i stvarno nigde nisam nasao jasno obrazlozenje zasto su od toga odustali. Ima samo izvestaj sa nekog sastanka komisije gde se kaze da se odbija ponuda (mislim neke hrvatske firme) o uvodjenju trolebusa da to uradi i potom nista. Inace, ako uspes imao u Matici Srpskoj i ponekoj antikvarnici da se nadje monografija gsp-a povodom 80 ili 90 godina preduzeca gde bas ima jedno 20-30 strana teksta posvecena bas problematici izbacivanja tramvaja, pa je tu u osnovi sve receno.
Samo jos i ovo da navedem, tada, kao i danas gradski celnici bili za to da se jednog dana vrate tramvaju...ali eto proslo pola veka i jos nista.

posmatrac
September 4th, 2009, 11:00 AM
Evo nesto pametno od ove gradske valsti

Učestale pritužbe na bahatost građevinaca
Kaznama uvode red na gradilišta
Autor: Žarko Bogosavljević | Foto: j. lukić | 03.09.2009. - 11:28

Novi Sad - Neograđena gradilišta, klimave skele, šut na zelenilu, neobezbeđene rupe na trotoarima, građevinski materijal izručen na parkiralište ili prašina u stanovima najčešći su motivi zbog kojih se Novosađane sve češće obraćaju gradskoj inspekciji. Pošto prijave zbog bahatosti građevinaca stižu jedna drugu, navode gradski inspektori, odlučili su da angažuju sve raspoložive službenike, sprovedu pojačanu kontrolu na svih 550 mesta u Novom Sadu gde se trenutno gradi i kaznama privole sve koji se ne pridržavaju propisa da gradilišta dovedu u red.

- Kao neko ko je stalno na ulicama, mogu da kažem da bi čak 90 odsto graditelja već danas moglo biti kažnjeno zbog toga što nema adekvatnu ogradu ili zastor, da ne idemo dalje od toga - ocenjuje Željko Radulović, načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove.
On navodi i da će u akciji biti angažovani građevinski, komunalni, saobraćajni i ekološki inspektori, da će svako sprovoditi kontrole iz svog domena, i to bez obzira na to da li gradilišta pripadaju privatnim investitorima ili su za njih nadležni grad i državne ustanove. Inspektori očekuju da će pojačanim prisustvom i kaznama uspeti da navedu, ako ne sve, a ono bar većinu bahatih investitora i izvođača radova da počnu da se pridržavaju osnovnih propisa kao što je ograđivanje gradilišta i prekinu praksu da se materijal stavlja van gradilišta, ometajući prolaznike i saobraćaj.
Kontrole dozvola i radova su, navode u inspektoratu, i do sada bili redovne, ali je u poslednje vreme počelo da im stiže sve više prijava sugrađana, što je upalilo lampicu za pokretanje opsežne akcije. Prijave se, dodaju inspektori, ne odnose samo na privatne preduzimače, nego i na gradska preduzeća, odnosno njihove podizvođače. Gotovo su svakodnevne primedbe stanara u okolini budućih bulevara, Somborskog i Subotičkog, sa zahtevima da neko reaguje zbog toga što kamioni tutnje ka ovim gradilištima rasipajući teret ulicama, koji potom niko ne čisti, kao i da se postave oznake i ograde na mestima na kojima ih nema. Inspektori će pojačanu akciju zato početi baš u ovim delovima grada, a danas će im se, kako je najavljeno iz Gradske kuće, na uglu Vardarske i Somborskog bulevara priključiti i gradonačelnik Igor Pavličić. Spisak je, međutim, znatno duži.
- Veoma su intenzivirani radovi na mnogim gradilištima. U našoj evidenciji imamo 550 gradilišta i sva će obići naši inspektori. Pre svega će biti proveravano da li je i kako gradilište obezbeđeno ogradom ili skelama, kao i način i mesto deponovanja materijala - navodi Radulović.
On ocenjuje da će najviše posla imati komunalna i saobraćajna inspekcija, koji će kontrolisati i da li se građevinski materijal deponuje unutar gradilišta ili na okolnim javnim površinama, što je inače i najčešći prekršaj. Pored toga, posebno će se proveravati način transporta materijala, a pisaće se kazne i za građevince ako ne čiste oko gradilišta.
Za bilo koji prekršaj Odluke o uređenju grada preduzeća se kažnjavaju sa 5.000 do 500.000 dinara, privatni preduzetnici od 2.500 do 250.000 dinara, a odgovorna i fizička lica od 250 do 2.500 dinara. Visina kazne zavisi od odluke sudije za prekršaje.
U inspektoratu nisu želeli da izdvajaju gradilišta na kojima je posebno uočljivo nepoštovanje propisa, navodeći da će javnost sa tim upoznati po okončanju akcije. Dovoljno je otići, kažu oni, u delove Detelinare, Podbare ili Grbavice, gde se često ne može ni proći ulicama od šuta, građevinskog materijala ili mašina parkiranih van gradilišta. Na spisku inspektora su i ulice Janka Čmelika, Koste Racina, Veselina Masleše i, u centru, Vojvode Bojovića. Novosađani su se žalili ovih dana i na radove na Bulevaru oslobođenja se rekonstruiše vrelovod za potrebe „Toplane“, navodeći da izvođač radova nije dobro postavio ogradu. Primer efikasne reakcije je prošlogodišnja rekonstrukcija Hadži Ruvimove, kada je nakon brojnih primedaba stanara da u ulici nisu postavljeni mostići i ograde. Tada je iz Zavoda za izgradnju grada hitno naloženo da se ulica i prolazi propisno obezbede.
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/03/vojvodina/gradnja-x.jpg
Ograde i zastori jeftiniji od plaćanja zbog prekršaja
Investitori i izvođači radova su, prema republičkim i gradskim propisima, dužni da postave stabilnu ogradu od čvrstog, neprovidnog materijala, a skele pokriju zategnutim zastorima.
- Ovoga se jako mali broj njih pridržava i pored toga što naši inspektori i u redovnim kontrolama to od njih traže i pišu im kazne. Nadamo se da ćemo pojačanim kontrolama naterati građevince da ograde gradilišta, jer je to i njima u interesu. Manje košta stavljanje propisne ograde, nego kazna - kaže Željko Radulović.

posmatrac
September 4th, 2009, 11:02 AM
Nego obratite paznju o podatku inspekcije. Kazu 550 aktivnih gradilista[/SIZE]...
po meni je to nesto puno...ali ko ce znati sta sve spada pod to..
pretpostavljam da tu ima i radova na kucama, postavljanju instalacija, kao i gradnji zgrada

Pripadnik
September 4th, 2009, 11:27 AM
A tada kada je pravljen, koliko se ja sećam to je bilo propraćeno objašnjenjem da je podzemni istovremeno i privremeno sklonište od vazdušnih napada. U istu svrhu služile su i stanice metroa u drugom svetskom ratu po nekim evropskim gradovima. To danas nije više neki prioritet tako da je to jedan razlog manje da planiraju podzemne prolaze. Mada bih ja voleo nekoliko, kod pozorišta, kod Banovine na uglu sa Žarka Zrenjanina, te kod Futoške pijace. Ako bi neke od njih spojili to bi bio lepa mikro komercijalna zona sa lokalima, te u tom smislu mislim da je ideja liman države odlična. Pogotovo što su neke od tih raskrsnica sasvim nezgodne za pešake.

^^ :lol: Da, u pravu si imao je i namenu atomca... Čak je u periodu dok sam ja tamo išao u školu bio privremeno sklonište đaka za vreme evakuacije zbog lažnih dojava i podmetanju bombi u školi, pošti,...

Ne znam, nisam protiv podzemnih prolaza na tim određenim lokacijama, dobro bi došao između norka i pozorišta ali ne vidim razlog da bude povezan sa postojećim. Mislim, radovi pod zemljom su dosta skuplji a praviti još jedan tržni centar ispod zemlje, čini mi se, nema perspektivu. Slažem se da podzemni prolaz treba da bude komforan i uredan uz eventualno, neke sadržaje ali odgovarajućeg tipa trafika, suveniri, toaleti,...
Kada je u pitanju podzemni kod futoške pijace ukoliko postoji plan, ideja, želja, potreba, šta god, da se ta raskrsnica deniveliše saobraćajno za vozila, onda nema potrebe a ni mogućnosti za pešački podzemni prolaz.
Trenutno, bolje podzemni nego nadzemni prolazi (nork-matijević:lol:) !

lexaNS811
September 4th, 2009, 01:25 PM
Poz ljudovi.
Izgleda da neko i cita ovaj forum.Naime,danas u H. Ruvimovoj postavljaju stubcice kako bi cobane i budale sprecile da parkiraju svoja jebena kola na trotoare i zelene povrsine.
Masina cisti ceo dan prasinu sa puta.Konacno da vidim da inspekcije rade svoj posao.
Jos samo park...eh..pusti snovi...

everson
September 4th, 2009, 03:38 PM
danas u H. Ruvimovoj postavljaju stubcice kako bi cobane i budale sprecile da parkiraju svoja jebena kola na trotoare i zelene povrsine.
Bilo je jasno ko dan da ce bez stubica biti blata na sve strane. Znaci, konacno se neko setio da ih stavi ...

Kabacum
September 4th, 2009, 03:44 PM
Ma kretni uveli sad pravilo samo ulaz na prednja vrata kao radi kontrole svercera. A to prakticno yanci da stoji na stanici dok svi nudju u prepun bus, sto je nekad neiyvodljivo, a vrata yaiylayak ne otvara dok svi neudju..neopisive guzve.. evo danas sam na dve stanice stajali po pet minuta..umesto lepo da povecaju broj kontrolora koji ulaye u bus i kontrolisu karte..oni ovako sve maltertiraju

Hvala za upute oko tramvaja. Sto se tice gsp-a i ulazenja na prednja vrata ja se apsolutno slazem sa takvim kriterijumom sve dok svi ali apsolutno svi u ovom gradu koji je nekada znacio kulturu ne preformiraju svoje zivotinjske i da ne kazem kakve sve manire! Nekada se znalo da prednja vrata sluze za ulaz u prevoz a ostala za izlaz! Besan sam pri pomisli na narod koji poput stoke bez grama vise mozga hrli, gazi, melje, gura, urla, trlja, smrdi, prdi... zaista je sve postalo tako ljigavo a za to uopste ne bi trebalo imati povoda. Samo da hoce svoj primitivizam, i nevaspitanje koje nose iz porodice iz sredina iz koji su imigrirali u ns da promene ili da se bar potrude.

Tako da ako treba i narednih 5 god neka bude ovako. Pa nek svi kasne na posao, na faks, u skolu, kod lekara... nek svi pizde ali ce se valjda dovesti u red. I mislim da nije uredu da ako ja imam samo 50 din u dzepu i odvojim tih 40 din i platim kartu (jer znam da idem taxijem tu destinaciju bih platio 200 din) onda bi i svi ostali mogli da razmisljaju drugacije. Ovo je po meni dakako i nacin da se vrati jedan kulturniji milje gradu.

Kabacum
September 4th, 2009, 03:51 PM
A gradjevinci su zaista postali bahati do granica netolerancije.. Pored svega sto ste naveli dodao bih da umesto da se bave svojim poslom koji CESTO odrade ofrlje, zajebavaju, ponizavaju i ismevaju ljude koji stanuju u okruzenju. Nekoliko puta sam prisustvoavo kada se to dogadjalo... Nebitno je da li su mladi ili stari, scene su vceoma neprijatne i ruzne.. ONI!! Pa ko su ONI!!?? Zaista bi u ovoj propaloj drzavi neko i tim aspektom ponasanja na radnom mestu trebao da se pozabavi. Da nadzire i sankcionise.

posmatrac
September 4th, 2009, 06:30 PM
Hvala za upute oko tramvaja. Sto se tice gsp-a i ulazenja na prednja vrata ja se apsolutno slazem sa takvim kriterijumom sve dok svi ali apsolutno svi u ovom gradu koji je nekada znacio kulturu ne preformiraju svoje zivotinjske i da ne kazem kakve sve manire! Nekada se znalo da prednja vrata sluze za ulaz u prevoz a ostala za izlaz! Besan sam pri pomisli na narod koji poput stoke bez grama vise mozga hrli, gazi, melje, gura, urla, trlja, smrdi, prdi... zaista je sve postalo tako ljigavo a za to uopste ne bi trebalo imati povoda. Samo da hoce svoj primitivizam, i nevaspitanje koje nose iz porodice iz sredina iz koji su imigrirali u ns da promene ili da se bar potrude.

Tako da ako treba i narednih 5 god neka bude ovako. Pa nek svi kasne na posao, na faks, u skolu, kod lekara... nek svi pizde ali ce se valjda dovesti u red. I mislim da nije uredu da ako ja imam samo 50 din u dzepu i odvojim tih 40 din i platim kartu (jer znam da idem taxijem tu destinaciju bih platio 200 din) onda bi i svi ostali mogli da razmisljaju drugacije. Ovo je po meni dakako i nacin da se vrati jedan kulturniji milje gradu.

Ne pogresno mislis...nisu gradjani krivi nego GSP.
Evo sam ovaj podatak
1990 godine u NS je vozilo 202 autobusa na manjem broju linija i bilo je prema procenama (da neracunamo cistu statistiku koja kaze da je jedva bilo 200.000 ljudi) oko 250.000 stanovnika
2009 godine imamo 220 autobusa na jos vise linija (pored 9 i 8, uvedeno je jos nekoliko koje opet nemaju toliko polazaka ali ih ima) a grad ima skoro 400.000 stanovnika (na sajtu Informatike samo pise 360.000 i za brojeve da napomen da GSP vozi i ka okolnim opstima i da gomila odatle dolazi na posao)
sumarum...
2, 4 i ostali i dalje voze po redu voznje od pre 3 decenije kada je bilo i manje putnika jer je bilo manje stanovnika i umesto da su nesto uradili i povecali broj vozila i tako izbegli guzve i u busevima oni nista nisu uradili i sada jos sve nas maltetiraju...
i samo da se zna ja imam markicu od skole eto vec vise deceniski staz

kovja.nick
September 4th, 2009, 09:54 PM

Podrzavam potpuno uvodjenje reda... a bahati nek se bune (ili krenu ranije na posao).
Kako ljudima nije jasno da bi nam svima bilo bolje i lakse, kad bi se samo postovala pravila. Pa ako je pravilo da se ulazi na prednja vrata, ne vidim razlog da ja udjem na srednja - sta ce se desiti ako stanem u red i sacekam svoj red da udjem u vozilo?
A sto se tice tramvaja, mogu da ih sprovedu onom krajnjom desnom trakom svakog bulevara, gde sabani "samo na 5 minuta" parkiraju da bi otisli do kladionice ili na "vazan poslovni sastanak"...

neusatz!
September 4th, 2009, 10:03 PM
Podrzavam potpuno uvodjenje reda... a bahati nek se bune (ili krenu ranije na posao).
Kako ljudima nije jasno da bi nam svima bilo bolje i lakse, kad bi se samo postovala pravila. Pa ako je pravilo da se ulazi na prednja vrata, ne vidim razlog da ja udjem na srednja - sta ce se desiti ako stanem u red i sacekam svoj red da udjem u vozilo?
A sto se tice tramvaja, mogu da ih sprovedu onom krajnjom desnom trakom svakog bulevara, gde sabani "samo na 5 minuta" parkiraju da bi otisli do kladionice ili na "vazan poslovni sastanak"...

Za jedno pet godina ti bulevari će biti potpuno saobraćajno zagušeni. Ako su mislili da uvode tramvaje, onda je trebalo da recimo na ovim novim bulevarima, tipa Suboticki i Somborski, već unapred ostave trake za tramvaje, slično biciklističkim stazama. Isto važi i za Žeželjev most. Ako hoće da uvode tramvaje onda bi sad trebalo da misle o tome. Ko bi pustio na Bulavar oslobodjenja tramvaje. veoma brzo bi žestoko psovao kad bi došlo do totalnog saobraćajnog kolapsa kod Futoške pijace i kod žel. stanice.

posmatrac
September 5th, 2009, 12:27 AM
tekst iz gradjanskog nije nesto posebno novo receno,ali je fotka kacke petlje iz vazduha ekstra
http://gradjanskilist.co.rs/cms/mestoZaUploadFajlove/petlja_820.jpg
Kaćka petlja dom privrede
Novinar: D. Ignjić, Fotoreporter:

Placevi u Futogu i na Kaćkoj petlji od 10 odnosno 100 hektara, čim se srede pravno-imovinski odnosi, biće infrastrukturalno opremljeni kako bi se stekli uslovi za formiranje industrijskih zona, izjavio je za "Građanski list" zamenik gradonačelnika Saša Igić.

On je naglasio da će se u zonama nalaziti srednja i veća preduzeća jer se za mala preduzeća pokreće poslovni inkubator, koji će privrednicima olakšati pokretanje biznisa i plasiranje proizvoda na tržište.

– Uglavnom će to biti delatnost koja neće uticati na životnu sredinu. Nedavno je u Novom Sadu bila kineska delegacija, a njeni predstavnici su istakli da su zainteresovani za industrijsku zonu, ali zasad još nema ozbiljnih razgovora. Trenutno je jedina izvesna investicija, koja će zaživeti naredne godine, otvaranje tržnog centra izraelske kompanije "Big", iza Neoplante. Vrednost investicije je 70 miliona evra, a otvoriće se i hiljadu radnih mesta. Ekonomska kriza je uticala da banke ne daju tako olako kredite pa su investitori malo usporili s ulaganjima. Međutim, mi ne sedimo skrštenih ruku i spremamo podlogu da investitori imaju sve uslove, pa zato i stvaramo industrijsku zonu. Naš grad ima sve preduslove za ekonomski napredak, od geografskog položaja do turizma – rekao je Igić.
Igić nije mogao da prognozira kada će industrijski parkovi zaživeti jer sve zavisi od papirološke procedure. Po njegovim rečima, nikakvih problema nema s rešavanjem pravno-imovinskih odnosa jer, kako kaže, samo je reč o prevođenju namene zemljišta, a ne o otkupu placeva.
– To su utrine i pašnjaci, koji su u vlasništvu odnosno nadležnosti mesnih zajednica, pa samo treba vremena da se oni privredu drugoj nameni. S obzirom da to ide preko republičke Direkcije za imovinu, procedura je duža, ali smatram da bi se sve moglo završiti do kraja godine. Čim se taj deo posla završi, kreće se u opremanje zemljišta, što nije velik posao jer na Kaćkoj petlji ima struje, a slično je i u Futogu. U krajnjem slučaju, može se opremati i deo po deo zemljišta kako bi se ponudio investitorima – zaključio je Igić.

nastavak price oko gradilista
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/04/vojvodina/bulevar-x.jpg
Započeta provera bezbednosti na 550 gradilišta
Budući bulevar iza ograda
Autor: Ž. B. | Foto: j. lukić | 04.09.2009. - 11:53

Novi Sad - Radnici preduzeća angažovanih na izgradnji Somborskog bulevara juče su postavili zaštitnu ogradu oko gradilišta i potrebne mostiće za prelazak pešaka. Gradski inspektori time su započeli obilazak oko 550 novosadskih gradilišta i kontrolu da li su ona propisno obezbeđena.
- Svi će biti kontrolisani i neće se praviti razlika u tome da li su izvođači radova gradska ili privatna preduzeća. Odluka o uređenju grada propisuje kako treba da se ponašaju investitori i izvođači radova i mora se poštovati, a svi smo svedoci da to nije tako. To što kamioni sa gradilišta raznose pesak i šljunak na puteve ne predstavlja problem samo stanarima u blizini, već ugrožava saobraćaj i može da izazove nesreće širih razmera. Zato nameravamo da, u saradnji sa policijom i gradskim inspekcijama, rigoroznijim kontrolama tome stanemo na put - rekao je gradonačelnik Igor Pavličić, posetivši gradilište na Somborskom bulevaru.
Šef gradske inspekcije Željko Radulović naveo je da su izvođači radova na Somborskom bulevaru korigovali veće nepravilnosti, s tim da su komunalni inspektori ustanovili da se i dalje ne poštuju mere koje sprečavaju rasipanje rastresitog građevinskog materijala iz kamiona po ulici.
I načelnik Policijske uprave Miladin Kostrešević ponudio je pomoć oko neuređenih gradilišta, navodeći da je poslednjih godina zabeležen i veći broj incidenata, i najavio da će policija dati punu podršku inspekciji i asistirati u slučajevima gde se prekršioci ponesu bahato prema gradskim službama.

neusatz!
September 5th, 2009, 04:06 AM
Ako je nekome slučajno promaklo, kao što se to meni desilo, evo vesti od pre nekoliko dana, a koja se odnosi na tunel ispod Fruške gore:

Prilikom razgovora srpskog predsednika Borisa Tadića sa domaćinima u Pekingu, govorilo se i o učešću kineskih građevinara u gradnji tunela kroz Frušku goru. U pitanju je projekat koji je, posle višegodišnje pauze, lane izvučen iz arhive, ali se u njegovoj izradi nije odmaklo.

U prostornom planu Fruške gore, donetom pre pet godina, planiran je tunel koji bi ulazio kod Paragova, dok bi izlaz bio kod Iriga.
Postoje dve varijante ove kapitalne investicije. Po prvoj, fruškogorski tunel bio bi dugačak 1.223 m. Cena gradnje bi bila, okvirno, 30 mil EUR. Duži tunel, od 2.790 m, koštao bi 10 mil EUR više.

Saobraćajni stručnjaci smatraju da bi budući tunel, ne samo skratio put od Novog Sada do Rume, već bi značajno tu deonicu učinio bezbednijom.

O značaju fruškogorskog tunela govori podatak da bi veza Novog Sada i severnih opština sa zapadnom Srbijom i jadranskom magistralom bila mnogo kraća i brža. Sa druge strane, buduća deonica bi se u Sremu ukrštala sa autoputem Beograd - Zagreb.
Predsednik pokrajinskog Izvršnog veća Bojan Pajtić najavio je prošle godine i gradnju poluautoputa kroz Vojvodinu koji bi povezao Rumu i granicu prema Rumuniji. To je podrazumevalo i izgradnju tunela kroz Frušku goru.

Ta magistrala, duga 165 km, omogućila bi spajanje dva putna koridora - "Koridora 10" kroz Srbiju i "Koridora 4" kroz Rumuniju. Poluautoput bi iz pravca Temišvara polazio od Međe na srpsko-rumunskoj granici, prolazio bi kroz srednji Banat kraj Zrenjanina, odakle bi se prostirao ka Novom Sadu. Odatle bi tunelom kroz Frušku goru izlazio na sremsku ravnicu.

KILOMETRAŽA

49 kilometara bi bio dug put do Aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu za građane Novog Sada, ukoliko bi se izgradio tunel kroz Frušku goru.

nsblues
September 5th, 2009, 05:16 AM
49 kilometara bi bio dug put do Aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu za građane Novog Sada, ukoliko bi se izgradio tunel kroz Frušku goru.
Koliko ima sada do Surcina, tj koja je razlika u km?

hfusion
September 5th, 2009, 08:04 AM
Koliko ima sada do Surcina, tj koja je razlika u km?

Pusti to, opet politicari pricaju gluposti, a novinari prenose kao papagaji, bez dodatne provere. Vazdusnom linijom od centra Novog Sada do parkinga na aerodromu ima oko 60 kilometara (ranije je ovde neko stavio tacnu cifru), tako da je nemoguce da bilo kakav put to skrati na manje od 50km.

Ranko Su NS
September 5th, 2009, 09:00 AM
Pusti to, opet politicari pricaju gluposti, a novinari prenose kao papagaji, bez dodatne provere. Vazdusnom linijom od centra Novog Sada do parkinga na aerodromu ima oko 60 kilometara (ranije je ovde neko stavio tacnu cifru), tako da je nemoguce da bilo kakav put to skrati na manje od 50km.
Od mosta slobode do aerodroma vazduhom je 58 km, tako da ne može biti kraće od te cifre, ili ako neki Ajnštajn ne izmisli kraći put od prave linije. Ovo govori o gluposti i neodgovornosti novinara i teksta.

nsblues
September 5th, 2009, 10:11 AM
^^Od mosta slobode do aerodroma vazduhom je 58 km, tako da ne može biti kraće od te cifre, ili ako neki Ajnštajn ne izmisli kraći put od prave linije. Ovo govori o gluposti i neodgovornosti novinara i teksta.

Hvala obojici, (hfusion i Ranko), ja nisam bio jednostavno siguran za precizan podatak u km, vozio sam se vise puta od aerodroma do centra ,taksijem,
i to autoputem ,pa onda starim putem, i jedanput ,cini mi se da je taxista rekao da ima 70km, ali to mi nekako izgleda okruglo, odokativno...smatrajuci ako je to tacno ,49, onda je ogromna usteda(21)...u svakom smislu

Ranko Su NS
September 5th, 2009, 10:19 AM
ja sam merio idem često na surčin
starim putem 75km, autoputem 90 km, preko rume 80 km,
a ovo 58 km vazdusnom linijom to sam preko GE izmerio

nsblues
September 5th, 2009, 10:35 AM
Isao sam i ja autoputem ali zaista nisam ni razmisljao o kilometrima, dok ovi taxisti , zadnji upravo to rece , kad ga upitah zasto starim i losijim putem, a on kao krace je i nema putarine,i kao navikao tim pravcem... meni nekako logicnije autoputem, svejedno mi... pa po toj racunici ako bi se pravio tunel to bi bila vise nego znacajna razlika...tj ogromna usteda u vremenu,gorivu itd

Ranko Su NS
September 5th, 2009, 11:04 AM
pa ako prave novi put i tunel i taj novi put nema nijednu krivinu samo pravo ide do surcina onda je daljina 58 ili 60km a starim putem 15 km dalje. to i nije neka razlika. Bolje da poprave stari put od karlovaca do indjije. ako prave tunel i prikljuce se na put za rumu onda bi skratili put do aerodroma samo za 5-6 km [to bi dobili izbegavanjem serpentina po planini.

posmatrac
September 5th, 2009, 12:12 PM
stvarno sta vas nekoliko imate protiv novinara?? ako mislite da lose rade idite i vi budite novinari pa pisite sve tacno...
ja i nevidim u cemu je tu neko pogresio, jer u tekstu nigde i ne stoji odakle se meri razdaljina. od centra Novog Sada, od Miseluka, od tunela..od negde ?? i gde je kraj ...surcin, naseljeno mesto ili aerodrom..bitna razlika i tako tu imate bar 5 kilometara plus minus..
i ako mislite da nesto nije istinito..lepo napisite e-mail rts, b92,beti, tanjugu, novostima, politici, blicu ili ko je vec objavio pa im javite, a ne samo pricate kako su to neznalice..mislim da li mislite da dopisnik tanjuga ili bete ili bilo koji novinar koji je bio u Pekingu ili jos bolje neki novinar iz BGD koji mozda nikad nije putovao od NS za BGD ili Surcin zna koja je razdaljina????
I eto primera..jel znate odma sad kad ovo procitate da kazete koliko ima od Nisa do aerodroma u Nisu ili evo lakse, Koliko ima od NS do aerodroma Cenej???

nsblues
September 5th, 2009, 12:36 PM
^^ Daj, malo se opusti, niko nista negetivno nije rekao protiv(novinara ), i decko (hfusion)ima pravo na svoje misljenje, tj da politicari obecavaju(pricaju gluposti) a u realnosti se malo ostvari. To sto novinari prenose sta ovi kazu ,ne znaci da neko dize hajku i kampanju protiv nekog novinara, a ti odmah ustanes kao da te je neko iglom ubo. Prica je vise ako bi to zaista bilo ,bilo bi dobro za grad,a sad ko zna uopste hoce li i biti sta od toga.
Sto je tebe to tako pogodilo,,da nisi "novinar"? Ne vidim razlog, mislim da nisi ni blizu shvatio poentu njegovog pisanja. Ljutis se bez razloga, nemas potrebe.

Kabacum
September 5th, 2009, 04:10 PM
stvarno sta vas nekoliko imate protiv novinara?? ako mislite da lose rade idite i vi budite novinari pa pisite sve tacno...
ja i nevidim u cemu je tu neko pogresio, jer u tekstu nigde i ne stoji odakle se meri razdaljina. od centra Novog Sada, od Miseluka, od tunela..od negde ?? i gde je kraj ...surcin, naseljeno mesto ili aerodrom..bitna razlika i tako tu imate bar 5 kilometara plus minus..
i ako mislite da nesto nije istinito..lepo napisite e-mail rts, b92,beti, tanjugu, novostima, politici, blicu ili ko je vec objavio pa im javite, a ne samo pricate kako su to neznalice..mislim da li mislite da dopisnik tanjuga ili bete ili bilo koji novinar koji je bio u Pekingu ili jos bolje neki novinar iz BGD koji mozda nikad nije putovao od NS za BGD ili Surcin zna koja je razdaljina????
I eto primera..jel znate odma sad kad ovo procitate da kazete koliko ima od Nisa do aerodroma u Nisu ili evo lakse, Koliko ima od NS do aerodroma Cenej???

Mislim da nije uredu da malo pa malo nekoga "sabotiras" na forumu. Pre svega treba da naucis da svako ima prava da napise svoje misljenje i to treba da uvazavas a ne da ponidastavas. Ukoliko se ne slazes sa tim misljenjem to je sasvim ok jer na to imas pravo ali ga mozes izneti a da predhodno i ne ponizavas tudje!

Sto se tice tvog poslednjeg teksta.. mislim da forumase ne mozes da poistovecujes sa novinarima jer posao novinara jeste da ako pisu o necemu temu prethodno istraze, provere iz najmanje dva izvora, budu neutralni, objektivni... a to apsolutno nije obaveza forumasa. Forumas se bavi neobaveznom razmenom misljenja i ne mora da zna ali novinar koji na taj nacin zaradjuje sebi za hleb i te kako bi trebao to mu jeste obaveza posla!

Kabacum
September 5th, 2009, 04:26 PM
Ne pogresno mislis...nisu gradjani krivi nego GSP.
Evo sam ovaj podatak
1990 godine u NS je vozilo 202 autobusa na manjem broju linija i bilo je prema procenama (da neracunamo cistu statistiku koja kaze da je jedva bilo 200.000 ljudi) oko 250.000 stanovnika
2009 godine imamo 220 autobusa na jos vise linija (pored 9 i 8, uvedeno je jos nekoliko koje opet nemaju toliko polazaka ali ih ima) a grad ima skoro 400.000 stanovnika (na sajtu Informatike samo pise 360.000 i za brojeve da napomen da GSP vozi i ka okolnim opstima i da gomila odatle dolazi na posao)
sumarum...
2, 4 i ostali i dalje voze po redu voznje od pre 3 decenije kada je bilo i manje putnika jer je bilo manje stanovnika i umesto da su nesto uradili i povecali broj vozila i tako izbegli guzve i u busevima oni nista nisu uradili i sada jos sve nas maltetiraju...
i samo da se zna ja imam markicu od skole eto vec vise deceniski staz

Slazem se sa tobom oko price o povecanju broja stanovnika i sledstveno tome potrebi za porastom broja vozila ali i dalje sam pri misljenju ( KOJE MISLIM DA NIJE POGRESNO) da nedostaje kulture u ponasanju ljudi koji se stecenih pogresnih navika grcevito drze bez trunke volje da ih se odreknu. Mnogo je primera ali evo dva:
Dva muskarca srednjih godina cekaju da vozac otvori srednja vrata,i dok jedan kaze "ajmo na prednja" drugi ce "ma zabole me, ako hoce da proverava kartu nek prodje autobusom" (pri cemu je autobus poluprazan).
Zena ulazi na prednja vrata kod abc marketa u Rumenackoj i svojoj prijateljici koja kaze "idemo ka sredini" ova ce "ne ja cu ovde, izlazim u Ptrovaradinu" ( sve sa dve ogromne torbe, nasadila se na sam ulaz da je svako morao preskakati, posle je opomenuo i vozac da prodje dalje ali to do izlaza nije ucinila).

sergio-m
September 5th, 2009, 05:37 PM
^^ :lol: vec vidjeno....
ista prica pocetkom ´90 godina proslog veka...

http://img4.imageshack.us/img4/7249/dsc9.jpg (http://img4.imageshack.us/i/dsc9.jpg/)

http://img4.imageshack.us/img4/4639/dsc8.jpg (http://img4.imageshack.us/i/dsc8.jpg/)

sergio-m
September 5th, 2009, 05:46 PM
a ovako je to bilo nekada u gradu :)
http://img188.imageshack.us/img188/4480/dsc0f.jpg (http://img188.imageshack.us/i/dsc0f.jpg/)

sergio-m
September 5th, 2009, 05:49 PM
neko je pitao kada su tramvaji otisli zauvek iz ns..evo iz knjige 80godina gradskog saobracaja novog sada 1911-1991...

http://img30.imageshack.us/img30/6761/dsc1d.jpg (http://img30.imageshack.us/i/dsc1d.jpg/)
http://img30.imageshack.us/img30/2770/dsc2h.jpg (http://img30.imageshack.us/i/dsc2h.jpg/)
http://img3.imageshack.us/img3/5549/dsc3.jpg (http://img3.imageshack.us/i/dsc3.jpg/)

sergio-m
September 5th, 2009, 05:51 PM
a evo sta se sve vozilo ulicama grada nakon tramvaja...

http://img44.imageshack.us/img44/8249/dsc4f.jpg (http://img44.imageshack.us/i/dsc4f.jpg/)
http://img44.imageshack.us/img44/4070/dsc5k.jpg (http://img44.imageshack.us/i/dsc5k.jpg/)
http://img44.imageshack.us/img44/1007/dsc6.jpg (http://img44.imageshack.us/i/dsc6.jpg/)
i za kraj svima dobro znani dabldeker :)
http://img32.imageshack.us/img32/5719/dsc7.jpg (http://img32.imageshack.us/i/dsc7.jpg/)

podvodni
September 5th, 2009, 06:54 PM
pa ako prave novi put i tunel i taj novi put nema nijednu krivinu samo pravo ide do surcina onda je daljina 58 ili 60km a starim putem 15 km dalje. to i nije neka razlika. Bolje da poprave stari put od karlovaca do indjije. ako prave tunel i prikljuce se na put za rumu onda bi skratili put do aerodroma samo za 5-6 km [to bi dobili izbegavanjem serpentina po planini.

Da, ali nije poenta izgradnje tog tunela i (polu)autoputa konekcija Novog Sada sa aerodromom (iako će to Novosađani najviše osetiti)... Trenutno je taj pravac kao jedina veza zapadne Srbije i RS sa Vojvodinom uzasno opterecen i svakako da postojeća saobraćajnica ne odgovara potrebama. Druga stvar je što bi taj "vojvođanski autoput" bio najkraća prečica koja povezuje Rumuniju (koja je ipak deo EU) i Italiju i jedna takva saobraćajnica bi sigurno značajno uticala na privredni razvoj mesta i gradova na tom pravcu koji bi postali interesantni za investiranje. Ekonomski bi živnuli i Ruma i Zrenjanin, kao i centralni Banat, a Novi Sad bi posebno dobio na značaju kao čvorište dva važna drumska pravca (konekcija sa E70, odnosno veza sa Zagrebom, Ljubljanom, Italijom, Austrijom...), međunarodnog železničkog koridora i Dunava...

Skraćenje putovanja do aerodroma sa 50 minuta na 35 bi osetili samo Novosadjani... Inače, i sadašnjih 50 minuta koliko nas deli od aerodroma je vremenski manje nego što je potrebno iz centra bilo koje ozbiljnije metropole do aerodroma (ako se ne varam, međunarodni aerodrom u Sao Paolu je udaljen 92km od centra tog megapolisa)

everson
September 5th, 2009, 08:25 PM
^^ I tih 50 minuta je cesto krace nego za nekog sa Rakovice/Cukarice ;)

sale_kg
September 5th, 2009, 08:27 PM
^^ I tih 50 minuta je cesto krace nego za nekog sa Rakovice/Cukarice ;)

Sto mu nije argument da se Cenej ne sredi za civilni saobracaj :D ... :okay:

neusatz!
September 5th, 2009, 08:52 PM
Sto mu nije argument da se Cenej ne sredi za civilni saobracaj :D ... :okay:

Naravno. Beograd će, nadamo se, dobiti još jedan civilni aerodrom, Batajnicu. I to je dobro. Ali bi bilo dobro da i hradovi poput Novog Sada i Kragujevca dobiju manje medjunarodne aerodrome. hrvatska ima preko deset takvih aerodroma, dakle govorimo samo o onima koji su medjunarodnog karaktera. Mislim da je čak zahtev nekih low cost kompanija bio da se takvi aerodromi otvaraju u Srbiji. Zatim tu je slketanje i privatnih aviona, recimo kada dolaze investitori da pregovaraju o investicinama i slično, što je i za Novi Sadi ia Kragujevac koji će očigledno biti sve interesantniji za strane poslovne ljude, veoma bitno. Sve u svemu manji medjunarodni aerodromi u nekim gradovima kod nas postaju sve neophodniji.
Dakle, budući da ja nisam odustao od poistavljanja pitanja medijima i gradskoj upravi, mislim da bi pitanje šta se planira i radi kada je reć o čenejskom aerodromu jedno od prvih koje bih ja uputio na takve adrese. Na pitanja kada će srediti Trifkovićev trg, koje me više interesuje, svi znamo odgovor. Kada izgrade javne garaže, a one su u planu, samo da nabave pare. I tu je kraj priče o tome. A drugo pitanje koje mene živo interesuje je šta će sad biti sa onim eko parkom i botaničkom baštom u Petrovaradinu? Pričali su o tome, pare su bile uložene, nadam se da postoji opšta saglasnost medju nama da bi bilo super da takav park i bašta postoje u Novom Sadu. Sad kad su to obećali i kad su pare potrošene ne bi ih trebalo pustiti da to ne urade.

Ranko Su NS
September 5th, 2009, 09:30 PM
Put sa tunelom od NS ka autoputu ka Zagrebu je odlična stvar, baš kao i do Rumunije, i to treba podržati. Ja samo ističem pogrešan argumenat o 49 km od aerodroma do NS. I smatram da novinar ne sme tako da se frlja sa podacima.
Ima puno ideja i za aerodrom na Bikovu za sever Bačke, Banata i Suboticu zatim vojni aerodrom kod Sombora kao i Čenej za Novosadsku regiju, ali svi su oni ekonomski neisplativi. Pa i Niški ne radi a nema u okolini konkurenciju. Lično mislim i nadam se da će analize pokazati da bi Čenej bio ekonomski isplativ zbog ipak velikog NS ali i cele Vojvodine.

neusatz!
September 5th, 2009, 10:07 PM
Put sa tunelom od NS ka autoputu ka Zagrebu je odlična stvar, baš kao i do Rumunije, i to treba podržati. Ja samo ističem pogrešan argumenat o 49 km od aerodroma do NS. I smatram da novinar ne sme tako da se frlja sa podacima.
Ima puno ideja i za aerodrom na Bikovu za sever Bačke, Banata i Suboticu zatim vojni aerodrom kod Sombora kao i Čenej za Novosadsku regiju, ali svi su oni ekonomski neisplativi. Pa i Niški ne radi a nema u okolini konkurenciju. Lično mislim i nadam se da će analize pokazati da bi Čenej bio ekonomski isplativ zbog ipak velikog NS ali i cele Vojvodine.

Nisam siguran da su takve analize uopšte radjene, a što se tiče niškog to je već verovatno pitanje nesposobnosti JAT-a i njegovog menadžmenta. Da li je nešto isplativo ili nije jeste pitanje na koje se odgovor dobije tek kada se završi ispitivanje. A studija izvodljivosti nije radjena za čenejski aerodrom. U Vršcu već postoji aerodrom koji ima medjunarodnu dozvolu. Somborski je u planu za promenu namene iz vojnog u civilni. Subotički aerodrom je bio planiran, ali se posle posete delegacije iz Segedina gde se planira proširenej aerodroma i dizanje na viši nivo od toga se odustalo. Po onome što sam ja čuo u Subotici su procenili da im je potreban aerodrom, kako zbog prevoza ljudi, tako i tereta. Umesto da to sve ide do beograda. pa da se onda drumskim saobraćajem vraća do Subotice što i poskupljuje i produžava ceo taj proces. No, valjdasu iskalkulisali da je u uslovima ulaska u EU najfunkcionalnije da koriste Segedinski aerodrom koji je pri traženju EU fondova pretpostavljam računao i na subotički deo putnika. Sve u svemu, ako se želi privući i zadržati strane investitore, onda je potrebno tim strancima omogućiti najveću moguću udobnost i funkcionalnost koju trebaju za svoj posao, ali i za život. Ako je nekom potrebno da boravi u Srbiji zbog posla, a u Novom Sadu, Kragujevcu ili Subotici ne može da školuje svoje dete na engleskom, onda je logično da će on otići u Beograd gde tu mogućnost ima. To je jedna mala sitnica koja nama možda deluje nebitno, ali nekome može da bude veoma bitna.

NIXIVOJE_NS
September 6th, 2009, 01:15 AM
tekst iz gradjanskog nije nesto posebno novo receno,ali je fotka kacke petlje iz vazduha ekstra
http://gradjanskilist.co.rs/cms/mestoZaUploadFajlove/petlja_820.jpg
Kaćka petlja dom privrede
Novinar: D. Ignjić, Fotoreporter:

Placevi u Futogu i na Kaćkoj petlji od 10 odnosno 100 hektara, čim se srede pravno-imovinski odnosi, biće infrastrukturalno opremljeni kako bi se stekli uslovi za formiranje industrijskih zona, izjavio je za "Građanski list" zamenik gradonačelnika Saša Igić.

On je naglasio da će se u zonama nalaziti srednja i veća preduzeća jer se za mala preduzeća pokreće poslovni inkubator, koji će privrednicima olakšati pokretanje biznisa i plasiranje proizvoda na tržište.

– Uglavnom će to biti delatnost koja neće uticati na životnu sredinu. Nedavno je u Novom Sadu bila kineska delegacija, a njeni predstavnici su istakli da su zainteresovani za industrijsku zonu, ali zasad još nema ozbiljnih razgovora. Trenutno je jedina izvesna investicija, koja će zaživeti naredne godine, otvaranje tržnog centra izraelske kompanije "Big", iza Neoplante. Vrednost investicije je 70 miliona evra, a otvoriće se i hiljadu radnih mesta. Ekonomska kriza je uticala da banke ne daju tako olako kredite pa su investitori malo usporili s ulaganjima. Međutim, mi ne sedimo skrštenih ruku i spremamo podlogu da investitori imaju sve uslove, pa zato i stvaramo industrijsku zonu. Naš grad ima sve preduslove za ekonomski napredak, od geografskog položaja do turizma – rekao je Igić.
Igić nije mogao da prognozira kada će industrijski parkovi zaživeti jer sve zavisi od papirološke procedure. Po njegovim rečima, nikakvih problema nema s rešavanjem pravno-imovinskih odnosa jer, kako kaže, samo je reč o prevođenju namene zemljišta, a ne o otkupu placeva.
– To su utrine i pašnjaci, koji su u vlasništvu odnosno nadležnosti mesnih zajednica, pa samo treba vremena da se oni privredu drugoj nameni. S obzirom da to ide preko republičke Direkcije za imovinu, procedura je duža, ali smatram da bi se sve moglo završiti do kraja godine. Čim se taj deo posla završi, kreće se u opremanje zemljišta, što nije velik posao jer na Kaćkoj petlji ima struje, a slično je i u Futogu. U krajnjem slučaju, može se opremati i deo po deo zemljišta kako bi se ponudio investitorima – zaključio je Igić.

nastavak price oko gradilista
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/04/vojvodina/bulevar-x.jpg
Započeta provera bezbednosti na 550 gradilišta
Budući bulevar iza ograda
Autor: Ž. B. | Foto: j. lukić | 04.09.2009. - 11:53

Novi Sad - Radnici preduzeća angažovanih na izgradnji Somborskog bulevara juče su postavili zaštitnu ogradu oko gradilišta i potrebne mostiće za prelazak pešaka. Gradski inspektori time su započeli obilazak oko 550 novosadskih gradilišta i kontrolu da li su ona propisno obezbeđena.
- Svi će biti kontrolisani i neće se praviti razlika u tome da li su izvođači radova gradska ili privatna preduzeća. Odluka o uređenju grada propisuje kako treba da se ponašaju investitori i izvođači radova i mora se poštovati, a svi smo svedoci da to nije tako. To što kamioni sa gradilišta raznose pesak i šljunak na puteve ne predstavlja problem samo stanarima u blizini, već ugrožava saobraćaj i može da izazove nesreće širih razmera. Zato nameravamo da, u saradnji sa policijom i gradskim inspekcijama, rigoroznijim kontrolama tome stanemo na put - rekao je gradonačelnik Igor Pavličić, posetivši gradilište na Somborskom bulevaru.
Šef gradske inspekcije Željko Radulović naveo je da su izvođači radova na Somborskom bulevaru korigovali veće nepravilnosti, s tim da su komunalni inspektori ustanovili da se i dalje ne poštuju mere koje sprečavaju rasipanje rastresitog građevinskog materijala iz kamiona po ulici.
I načelnik Policijske uprave Miladin Kostrešević ponudio je pomoć oko neuređenih gradilišta, navodeći da je poslednjih godina zabeležen i veći broj incidenata, i najavio da će policija dati punu podršku inspekciji i asistirati u slučajevima gde se prekršioci ponesu bahato prema gradskim službama.

pa to na slici uopste nije kacka petlja

posmatrac
September 6th, 2009, 01:36 AM
pa to na slici uopste nije kacka petlja

jest kacka petlja...idi na google ...a i vidi se oni zemljani radovi za prosirenje..

Veternik
September 6th, 2009, 11:55 AM
Evo malo dobrih vesti iz Dnevnika:

„Сименс” мерка Нови Сад

КРИЗА СУЗИЛА СПИСАК ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ СТРАНИХ УЛАГАЧА, АЛИ...

Предузеће “Сименс Србија” заинтересовано је за изградњу фабрике за производњу малих кућних апарата,

али наш град није једини у којем “Сименс”има планове о улагањима - изјавио је заменик градоначеника Саша Игић, додајући да ће почетком јесени бити још сусрета с представницима “Сименса”.
До сада, казао је Игић, био је један састанак на тему улагања “Сименса” у новосадску привреду.
Игић признаје да је по доласку нове градске власти пре више од годину дана на чело Новог Сада било доста заинтересованих компанија да улажу у наш град, али да је временом то интересовање нестало.
Сматра да је за то крива криза капитала у свету, а да никако није по среди неспосбност челника Новог Сада да привуку страни капитал.
За сада је извесно, подвукао је заменик градоначелника да ће израелска комапнија БИГ ЦЕ градити Тржни центар вредан око 70.000 евра на Сентандрејском путу и да тај пројекат треба да крене ускоро, а да се изградња заврши крајем наредне године.
Од одласка новосадске делегације у Кину, у град побратим Чангчун, Игић очекује доста, тим пре што су и кинески представници из тог града били овде и изразили жељу да улажу у аутомобилску индустрију и у фабрику за производњу пољопривредних машина.
- Док странци не доћу покушавамо да обновимо саобраћајну и комуналну инфраструктуру, јер је то битно за долазак страног капитала. Странци хоће да приликом улагања капитала имају добро развијену инфраструктуру - рекао је Игић. Због тога је, каже, почела изградња саобраћајнице на Суботичком булевару, а извесна је и изградња новог Жежељевог моста.
Када ће мост почети да се гради, Игић није сигуран. Пројекат је измењен па је скочила и цена.
- Мост ће бити четири метра широк, имаће две друмске траке, два железничка колосека и две пешачке стазе - рекао је Игић.
З. Делић

Nema nista da brinemo ljudi, stize Simens, Big i most sirok cetiri metra!

Ja mislim da su i ljudi sa ovog foruma sposobniji od sadasnje vlasti... ajde da napravimo zajednicku listu za sledece izbore. Da vidimo da li je moguce da ne moze bolje od ovoga!?... kakva kriza kakvi bakraci, lopov do lopova, neznalica do neznalice, oni vode ovaj grad.

Plus sto gospodin Igor nemam veze sa zivotom Pavlicic priprema prodaju Vodovoda i ostalih javnih gradskih preduzeca... ima i o tome tekst u dnevniku, ali nemam zivaca.

lexaNS811
September 6th, 2009, 05:28 PM
Lokalno bi jako tesko nesto uradili.
Ali vredi pokusati:lol:
Nego,tesko je razbiti taj vez partijskih knjizica kao polise za zaposljavanje u javnim preduzecima.Na jednog coveka iz privatnog sektora dodje jedan penzioner i jedan iz administracije..to nigde ne moze..ali zivimo u zemlji cuda.
Dokle god covek koji gradi skijalista o drzavnom trosku na planini koja nema pristupne puteve i nema mesec dana snega na godinu dana vodi ekonomiju ove zemlje nema nama ni sunca ni meseca,a kamo li normalne drzave.
Sve kreten do kretena.
Ali,cenim da smo MI GORI od njih,kad sve to gledamo kao TUKE.

FutogCORE
September 6th, 2009, 05:47 PM
Lokalno bi jako tesko nesto uradili.
Ali vredi pokusati:lol:
Nego,tesko je razbiti taj vez partijskih knjizica kao polise za zaposljavanje u javnim preduzecima.Na jednog coveka iz privatnog sektora dodje jedan penzioner i jedan iz administracije..to nigde ne moze..ali zivimo u zemlji cuda.
Dokle god covek koji gradi skijalista o drzavnom trosku na planini koja nema pristupne puteve i nema mesec dana snega na godinu dana vodi ekonomiju ove zemlje nema nama ni sunca ni meseca,a kamo li normalne drzave.
Sve kreten do kretena.
Ali,cenim da smo MI GORI od njih,kad sve to gledamo kao TUKE.

U potpunosti se slažem s tobom... Ako ste ikada bili politički aktivni ili poznajete nekog takvog, znate po kakvim se burazerskim šablonima sve radi... I to bez obzira koja stranka je u pitanju :ohno:.
Nego, nije mi jasno, kako most može biti širok 4m!? Jbt, moja dnevna soba je široka 7m :bash:

ivicasu
September 6th, 2009, 07:00 PM
^^ Manje više to, on reče da je izmenom projekta povišena i sama vrednost investicije...Ako su most suzili sa jedno 20m na 4m, kako može biti veća cena, ma čist lopovluk :bash:

neusatz!
September 6th, 2009, 07:14 PM
Dve pešačke i dve kolovozne trake su 4 trake. 4 trake u četiri metra? Plus još dva železnička koloseka? To eventualno može ako prave most za dečije voziće i automobiliće...

Kabacum
September 6th, 2009, 07:17 PM
Kako u Subotici ima lepe arhitekture... Odusevljen sam Rajhlovom palatom..

http://www.subotica.rs/sr/650/subotica-centar-grada

Boda Tajson
September 6th, 2009, 07:18 PM
most od 4m je zasenio trzni centar od 70.000 evra :)

aleksandar skoro zastakljen
http://i31.tinypic.com/1zmckuw.jpg

neusatz!
September 6th, 2009, 07:33 PM
E da, ne preterano bitno, sem u smislu koliko je zaokruživanje urabnizacije Nove Detelinare zanimljivo, no na placu na uglu Hadži-Ruviimove i Ilije Birčanina konačno su krenuli sa zidanjem i trenutno rade temelje.

ivicasu
September 6th, 2009, 07:38 PM
Kako u Subotici ima lepe arhitekture... Odusevljen sam Rajhlovom palatom..

http://www.subotica.rs/sr/650/subotica-centar-grada

Hvala :)...ali ipak je ovo tema o Novom Sadu

most od 4m je zasenio trzni centar od 70.000 evra :)

Ma most od 4m je glavni :D...Nego, oko tog TC-a, ja lično nisam shvatio čoveka ozbiljno. Kao prvo, koliko se ja sećam, taj centar je bio pominjan još pre godinu dana, tada je vrednost bila nekih 40 mil. evra a kompleks valjda 20+20k m2 (mall + hotel + poslovni prostor)...a i kad mi neko kaže da nešto kreće uskoro, to je u ovakvom specifičnom trenutku jako relativno...

Kabacum
September 6th, 2009, 07:56 PM
Na kojoj parceli ce tacno big cee graditi trzni centar? Ima li neko render?

NIXIVOJE_NS
September 6th, 2009, 10:16 PM
jest kacka petlja...idi na google ...a i vidi se oni zemljani radovi za prosirenje..
OVO JE KACKA PETLJA

http://img179.imageshack.us/img179/7664/kacka.jpg (http://img179.imageshack.us/i/kacka.jpg/) http://img179.imageshack.us/img179/kacka.jpg/1/w1028.png (http://g.imageshack.us/img179/kacka.jpg/1/)

OVO JE IZDVAJANJE ZA AUTOPUT BEOGRAD SUBOTICA

http://img136.imageshack.us/img136/8441/13919434.jpg (http://img136.imageshack.us/i/13919434.jpg/) http://img136.imageshack.us/img136/13919434.jpg/1/w1028.png (http://g.imageshack.us/img136/13919434.jpg/1/)

ILI MOZDA BOLJE OVAKO

http://img246.imageshack.us/img246/639/50752701.jpg (http://img246.imageshack.us/i/50752701.jpg/) http://img246.imageshack.us/img246/50752701.jpg/1/w1028.png (http://g.imageshack.us/img246/50752701.jpg/1/)

Ranko Su NS
September 6th, 2009, 10:24 PM
Nixivoje to jeste kaćka petlja na autoputu BG NS SU, a ono tvoje je kaćka petlja na putu NS ZR. Obe su Kaćke petlje i posmatračeva i tvoja.

NIXIVOJE_NS
September 6th, 2009, 10:26 PM
aha kontam :)

Ranko Su NS
September 6th, 2009, 10:49 PM
Matijević
http://i30.tinypic.com/30naq2f.jpg
Kod Socijalnog
http://i30.tinypic.com/6qim2s.jpg
i zgrada pored
http://i31.tinypic.com/j7gmea.jpg
i kod picerije ćao (sad će da se useljava)
http://i28.tinypic.com/jtp24o.jpg
ove zadnje tri jedna pored druge a sve tri vrlo slicne

neusatz!
September 6th, 2009, 11:04 PM
Kad smo već kod te zadnje pričalo se o sredjivanju parkinga ispred, postavljanja klupa i spomenika žitu, tj drugim rečima uredjenje tog prostora da stvarno bude omanji trg. Da li neko zna da li je to u planu za ovu godinu kako je to Bora Novaković obećavao?

posmatrac
September 7th, 2009, 12:37 AM
Nixivoje to jeste kaćka petlja na autoputu BG NS SU, a ono tvoje je kaćka petlja na putu NS ZR. Obe su Kaćke petlje i posmatračeva i tvoja.

lepo je covek objasnio

posmatrac
September 7th, 2009, 12:39 AM
Kad smo već kod te zadnje pričalo se o sredjivanju parkinga ispred, postavljanja klupa i spomenika žitu, tj drugim rečima uredjenje tog prostora da stvarno bude omanji trg. Da li neko zna da li je to u planu za ovu godinu kako je to Bora Novaković obećavao?

ko jos veruje bori?

inace..nema niceg od toga u planu

Ranko Su NS
September 7th, 2009, 03:03 PM
ugao brace ribnikar i doze djerdja:

http://i27.tinypic.com/33oqjhj.jpg
dva gradilista, jedno se zavrsava drugo se otvara:
http://i28.tinypic.com/x1lkw2.jpg

nsblues
September 8th, 2009, 06:44 AM
Ta prva je bila nesto zastala sa gradnjom, pricalo se okolo svasta, ,,drago mi je ako je zavrse...Ranko znas li sta je s onom od Domisnusa iza nje u produzetku (D Djerdja), pricalo se,,navodno da su se (prevareni )kupci samoorganizovali i nastavili da rade sami , da pokusaju da usele ...
Bulevar je ko titanik, gura dobro...super fotka

Ranko Su NS
September 8th, 2009, 07:34 AM
Pa nesto se mota poneki radnik, ali spolja je ista već godinu dana. Čuo sam da je Budućnost preuzela sve objekte Dominusa i da će ih završiti uz doplatu kupaca stanova. Ali to je neprovereno.

Ranko Su NS
September 8th, 2009, 07:59 AM
Moram ovo da kopiram, fin tekst sa sajta www.gradjanski.rs:

Projekat za nadvišenje keja, od Bulevara cara Lazara do ušća kanala DTD u Dunav, koji podrazumeva izdizanje linije nasipa, Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" je završilo. Projektom je predviđeno zidanje novog zaštitnog betonskog zidića od pola metra i uređenje nebranjenog dela nasipa, od zida prema Dunavu, tačnije, rekonstrukcija obale.

Novi zaštitni zidić biće nešto širi nego stari i imaće ugrađene ankere, na koje će se moći montirati užlebljeni stubovi, u koje će se postavljati mobilna odbrana od visokih voda.

Šetalište potpuno novo

Takođe, biće uklonjen asfalt sa staze za šetanje, koja će biti nasuta i nivelisana i takođe izdignuta za pola metra. Ovih dana trebalo bi da "Vode Vojvodine" potpišu ugovor s izvođačem radova pošto je tender završen. Javnu nabavku za ove radove sprovodi pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja.

JKP "Vodovod i kanalizacija" u četvrtak počinje rekonstrukciju magistralnog vodovoda u zoni od budućeg betonskog zida na nasipu do kolovoza duž keja.

Zamena cevovoda radiće se od Bulevara cara Lazara do srušenog Žeželjevog mosta, u dužini od 1.700 metara. Od Dunavske ulice do ulice Marka Miljanova menjaće se cevi u dužini 560 metara, te će biti zamenjena oprema u zatvaračnicama na dovodniku sirove vode, ali bez zamene cevovoda. Javnu nabavku za ove radove sprovodi Vodovod i kanalizacija.

– Parterno uređenje šetališta u dužini od oko 2,3 kilometra u nadležnosti je Zavoda za izgradnju grada. Projekat je urađen i on predviđa potpunu rekonstrukciju šetališta od Sunčanog keja do kanala i radiće se nakon zamene vodovodne infrastrukture i nivelacije terena, te kad se završi uređenje površine od izgrađenog betonskog zida do kolovoza – kazao je pomoćnik direktora za tehničke poslove u Zavodu za izgradnju grada Đorđe Kuljančić.

Budući izgled keja biće upotpunjen dvema autobuskim nišama za turističke autobuse na mestima dva pristana za brodove, i to kod Luke i kod pristana Gradskog zelenila. Parking mesta za putničke automobile biće napravljena na uštrb zelene površine, ali u delu uz kolovoz prema Dunavu niže od Dunavske ulice, gde i sada nema ni uređene staze za pešake.

Staza za bicikle

Buduće šetalište biće izgrađeno duž celog keja, računajući i biciklističku stazu. Na celom prostoru od Bulevara cara Lazara do kanala DTD biće postavljene klupe.

– Dopunom projektne dokumentacije definisana je i projektovana trasa trim-staze, koja se pruža od Dunavske ulice do uliva kanala u Dunav. Trim-staza će biti od guminizirane podloge, poput tartana. Pored ovih radova, na istom potezu planira se i postavljanje urbanog mobilijara i javnog osvetljenja. Staza za šetanje biće kombinacija betonskih ploča i klinkera, nešto slično onome što je postavljeno na Petrovaradinskoj tvrđavi, dok će staza za bicikle biti od asfalta – objasnio je Kuljančić.

Prema njegovim rečima, u toku je postupak javne nabavke za ove radove, a izbor izvođača, ugovor i uvođenje izvođača u posao očekuju se do kraja septembra. Radovi nadvišenja istovremeno će krenuti na nekoliko tačaka na keju, a kako nivelacija terena bude odmicala, tako će se parterno uređivati šetalište. Naravno, pre nego što počnu radovi na nadvišenju keja, neophodno je ukloniti ostatke pontonskog mosta. Trenutno je u toku izbor izvođača radova i do kraja septembra trebalo bi da počne realizacija i tog posla.

Spomenik u amfiteatru

Uređenje spomeničnog kompleksa na Keju žrtava racije treba da se definiše do kraja godine, kada se očekuje završetak projekta, kaže Kuljančić.

– Spomenički kompleks ostaće na istoj koti, a prilaz sa šetališta biće rešen stepenicama. Praktično, ceo kompleks ambijentalno će izgledati kao amfiteater. Zavod za zaštitu spomenika kulture dao je uslove koji se uklapaju u glavni projekat, a praktično se ništa neće izmeniti, osim što će biti rešeno parterno uređenje – kaže Kuljančić i dodaje da bi u rano proleće trebalo da se završe svi poslovi uređenja i spomeničkog kompleksa.

Goxy
September 8th, 2009, 09:52 AM
Da vidimo koji bulevar brze napreduje! Pa sve zavisi ko je izvodjac kod jednog a ko kod drugog!!! Koliko ja znam izvodjac Subotickog je Putevi Uzice, a Somborskog Borovica. E sad koliko ja znam samo se gradjnstvo oko Somborskog bulevara zalilo na iznosenje i protivpravno i nepotrebno rasipanje rastresitog materijala?!?! Ono gradjanstvo cije ce nekretnine dobiti na ceni kad se zavrsi bulevar. Ako vas put navede da prodjete pored higijenskog zavoda pa preko raskrsnice od centra prema futogu primeticete da je u desnoj traci nemoguce voziti auto zbog blata, peska i drugog protivpravno i nepotrebno rasutog materijala. Koliko ja znam mozda gresim ranije je iza Borovice stajala Borka Vucic znaci SPS, znaci mozda gresim!!! U kontrolu im dolaze clanovi DS ili DSS ko ce ih znati! Ko stoji iza Puteva Uzice kad njih niko nezeza??? Nije da se zalim bulevari lepo napreduju ali pokusavajucu da nikoga ne favorizujem vidim da pocetne pozicije nisu iste!!! Svestan sam toga da na Telepu ima mnogo prasine i buke ali kada se zavrsi bulevar u Novembru cene tih kucica, koje ce se najverotnije rusiti u okolini bulevara, ce biti duple onda se stanari nece zaliti? Moramo biti svesni da Novi Sad veliko gradiliste i da prasine mora biti ko me se nesvidja postoji dosta alternitivnih lokacija sa lepom borovom sumom i prirodom, doduse malo dalje od Novog Sada!!!

Veternik
September 8th, 2009, 10:37 AM
Da vidimo koji bulevar brze napreduje! Pa sve zavisi ko je izvodjac kod jednog a ko kod drugog!!! Koliko ja znam izvodjac Subotickog je Putevi Uzice, a Somborskog Borovica. E sad koliko ja znam samo se gradjnstvo oko Somborskog bulevara zalilo na iznosenje i protivpravno i nepotrebno rasipanje rastresitog materijala?!?! Ono gradjanstvo cije ce nekretnine dobiti na ceni kad se zavrsi bulevar. Ako vas put navede da prodjete pored higijenskog zavoda pa preko raskrsnice od centra prema futogu primeticete da je u desnoj traci nemoguce voziti auto zbog blata, peska i drugog protivpravno i nepotrebno rasutog materijala. Koliko ja znam mozda gresim ranije je iza Borovice stajala Borka Vucic znaci SPS, znaci mozda gresim!!! U kontrolu im dolaze clanovi DS ili DSS ko ce ih znati! Ko stoji iza Puteva Uzice kad njih niko nezeza??? Nije da se zalim bulevari lepo napreduju ali pokusavajucu da nikoga ne favorizujem vidim da pocetne pozicije nisu iste!!! Svestan sam toga da na Telepu ima mnogo prasine i buke ali kada se zavrsi bulevar u Novembru cene tih kucica, koje ce se najverotnije rusiti u okolini bulevara, ce biti duple onda se stanari nece zaliti? Moramo biti svesni da Novi Sad veliko gradiliste i da prasine mora biti ko me se nesvidja postoji dosta alternitivnih lokacija sa lepom borovom sumom i prirodom, doduse malo dalje od Novog Sada!!!

Druze, jel znas ti o cemu pricas? Od Veternika do Novog Sada ne mozes voziti normalno, pogotovo ako vozis skuter i sl. To nije prosuta prasina, to su nanosi peska po asfaltu. Zakonom je to jasno regulisano, nema prosipanja bre! Samo sto je tebi cudno kada neko pozove na primenu zakona, moram priznati da sam i ja iznenadjen!! Traktor kada izlazi na asfaltiran kolovoz mora da ocisti tockove, (inace po zakonu placa kaznu) a pogotovo kamioni koji razbacuju teret. Nemas pojma koliko se od sljunkare Karin komerca prosipa peska... to izuzetno ugrozava bezbednost saobracaja, jel treba neko da pogine da bi tebi bilo jasnije?

Goxy
September 8th, 2009, 11:16 AM
Ma ja se bavim saobracajem i jasno je meni da je to opasno i da je kaznjivo kao i da se nepostuje. Ali kako jedan izvodjac mora da postavi resetku pre nego sto mu vozila izadje sa gradilista i da pere gume a drugi ne mora? Slazem se ja sa tobom da svi moraju da postuju pravila ali ona vaze za sve slozices se! Sto se tice Telepa kao i ostalih delova grada gde se izvode neki radovi uglavnom se zali par starosedeoca koji su navikli na mir i tisinu pa im sada sve ovo sto se desava oko njih smeta ili se zale novi stanari koji se nisu bunili kada se npr. zidala njihova zgrada! Primer je jedan lik koji je zvao policiju svaki put kada se radila prva,druga,treca... ploca na zgradi na detelinari, a kada se njegova zgrada radila stojao je po ceo dan ispred gradilista i spopadao sefa da sporo rade i da bi trebalo da se radi i nocu!!! Novi Sad je veliko gradilste, a buka i prasina idu uz to!

makimax
September 8th, 2009, 05:10 PM
aleksandar skoro zastakljen
http://i31.tinypic.com/1zmckuw.jpg
Jedva cekam da vidim kako ce to da izgleda kada skinu skele. :cheers:

Boda Tajson
September 8th, 2009, 06:01 PM
Skinuli su skele sa poslednja 2 nivoa. Al nema slika :)

Ranko Su NS
September 8th, 2009, 07:03 PM
Skinuli su skele sa poslednja 2 nivoa. Al nema slika :)

pa slikaj bodo:)

Veternik
September 8th, 2009, 08:23 PM
Ma ja se bavim saobracajem i jasno je meni da je to opasno i da je kaznjivo kao i da se nepostuje. Ali kako jedan izvodjac mora da postavi resetku pre nego sto mu vozila izadje sa gradilista i da pere gume a drugi ne mora? Slazem se ja sa tobom da svi moraju da postuju pravila ali ona vaze za sve slozices se! Sto se tice Telepa kao i ostalih delova grada gde se izvode neki radovi uglavnom se zali par starosedeoca koji su navikli na mir i tisinu pa im sada sve ovo sto se desava oko njih smeta ili se zale novi stanari koji se nisu bunili kada se npr. zidala njihova zgrada! Primer je jedan lik koji je zvao policiju svaki put kada se radila prva,druga,treca... ploca na zgradi na detelinari, a kada se njegova zgrada radila stojao je po ceo dan ispred gradilista i spopadao sefa da sporo rade i da bi trebalo da se radi i nocu!!! Novi Sad je veliko gradilste, a buka i prasina idu uz to!

Dobro, nisam upoznat sa tim selektivnim kaznjavanjem. Ti pojedinci koji se bune zbog buke i raznih gluposti, njih ne treba ni komentarisati... za sve postoje propisi i za buku i za prasinu, svi znamo koliko se to kod nas postuje. Taj izlaz sa sljunkare Karin komerca na futoski put, to je strasno, kubici peska leze na asfaltu... mada priznajem da je poslednjih dana puno bolja situacija.

Evo jedan tekst sa monda:

Pola Novog Sada bez vode
Utorak, 8. septembar 2009. 20:08

Zbog oštećenja vodovodne cevi na Somborskom bulevaru, u Novom Sadu, skoro pola grada je ostalo bez vode, saopštilo je JKP "Vodovod i kanalizacija" u utorak.

Bez vode su ostali potrošači Novog naselja, Satelita, Telepa, Adica, Veternika i Futoga, prenosi RTV Vojvodina.

Radnici vodovoda su na terenu i otklanjaju havariju, a cisterne sa pijaćom vodom postavljene su u centru Futoga i Veternika.

treci put u poslednje dve nedelje preseku neku cev i nemam vode po ceo dan! Pa jel to neka dece sede u bagerima na somborskom?!
Neverovatno koliko sam besan!!!!!!!!!!

Marco Materazzi
September 8th, 2009, 09:24 PM
Pa nesto se mota poneki radnik, ali spolja je ista već godinu dana. Čuo sam da je Budućnost preuzela sve objekte Dominusa i da će ih završiti uz doplatu kupaca stanova. Ali to je neprovereno.
:bash:
drugar mi je kupio (bar je mislio) stan od Dominusa, i kaze da ovo sigurno nije tacno, neka patka.
Jbg.ga da bar imaju neko resenje, decko je odlepio, nema para nema ni stana, sad ce valjda sa novim zakonom da bude to reseno, da ne moze bas svako da pravi zgradu, prodaje...

raqn
September 8th, 2009, 10:23 PM
Moram ovo da kopiram, fin tekst sa sajta www.gradjanski.rs:

Projekat za nadvišenje keja, od Bulevara cara Lazara do ušća kanala DTD u Dunav, koji podrazumeva izdizanje linije nasipa, Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" je završilo. Projektom je predviđeno zidanje novog zaštitnog betonskog zidića od pola metra i uređenje nebranjenog dela nasipa, od zida prema Dunavu, tačnije, rekonstrukcija obale.
......

Ovo je sjajna vest:cheers:

posmatrac
September 9th, 2009, 12:02 AM
Dobro, nisam upoznat sa tim selektivnim kaznjavanjem. Ti pojedinci koji se bune zbog buke i raznih gluposti, njih ne treba ni komentarisati... za sve postoje propisi i za buku i za prasinu, svi znamo koliko se to kod nas postuje. Taj izlaz sa sljunkare Karin komerca na futoski put, to je strasno, kubici peska leze na asfaltu... mada priznajem da je poslednjih dana puno bolja situacija.

Evo jedan tekst sa monda:

Pola Novog Sada bez vode
Utorak, 8. septembar 2009. 20:08

Zbog oštećenja vodovodne cevi na Somborskom bulevaru, u Novom Sadu, skoro pola grada je ostalo bez vode, saopštilo je JKP "Vodovod i kanalizacija" u utorak.

Bez vode su ostali potrošači Novog naselja, Satelita, Telepa, Adica, Veternika i Futoga, prenosi RTV Vojvodina.

Radnici vodovoda su na terenu i otklanjaju havariju, a cisterne sa pijaćom vodom postavljene su u centru Futoga i Veternika.

treci put u poslednje dve nedelje preseku neku cev i nemam vode po ceo dan! Pa jel to neka dece sede u bagerima na somborskom?!
Neverovatno koliko sam besan!!!!!!!!!!

ispravaka 4 put i to su uradili ovi iz Borovice koje gore spominju oko kontrole. najbolji fazon je sto su ovi iz Vodovoda otkrlili da su ovi cim su pokidali cev povukli se sa gradilista i prkinuli rad i otisli i kazu nisu oni neko je drugi nisu nista videli..uzas....evo ponoc je a jos se ne zna kad ce biti otklonjen kvar

posmatrac
September 9th, 2009, 12:07 AM
Evo par zanimljivih stvari iz Blic...nebi komentarisao..ali daju jasnu sliku o tome sta se desava u gradu...huligani divljaju, industrija propada, a jkp ne znaju sta je cije i pri tome sto nedosateje u tekstu a danas je posebno objavljeno ponistili su tender za kupovinu buseva...dakle tekstovi

Opljačkali bunar, Petrovaradin bez vode
Autor: Žarko Bogosavljević | 08.09.2009. - 09:16
Opljačkali bunar, Petrovaradin bez vode

Novi Sad - Nepoznati vandali su u noći između subote i nedelje provalili u prostorije Velikog ratnog bunara na Petrovaradinskoj tvrđavi, tako što su prethodno presekli vodovodnu cev. Veliki ratni bunar je potpuno poplavljen, a svi objekti u Gornjem gradu su ostavili bez vode, a u opasnosti od poplave su i podzemne vojne galerije.Siniša Jokić, kustos Muzeja grada Novog Sada, kaže da je šteta ogromna, i da je to direktan napad na vodovodnu mrežu jer su vandali mogli da ugroze živote Novosađana. Incident se karakteriše kao ozbiljna sabotažu ili diverzija uz upozorenje da je potrebno postaviti novi sistem obezbeđenja objekata na Tvrđavi zbog učestalih nasrataja na neprocenljivo kulturno-istorisko blago.
Ekipe „Vodvoda“ koje su izašle na teren odmah po pozivu Hotela „Leopold“ nisu u prvom momentu ustanovile razlog za nestašicu vode i tek je portir Muzeja grada primetio da voda izlazi iz donjeg ulaza Velikog ratnog bunara, iz Inoćentijevog bedema kuda je i provučena glavna vodovodna cev. Kada su radnici „Vodovoda“ i Muzeja ušli unutra videli su da je Rimski bunar, dubok 75 i širok pet metara pun vode i da se ona iz njega prelivala po ostalim delovima Tvrđave. Ubrzo je oštećene sanirano i uspostavljeno redovno snabdevanje vodom.
U Muzeju ističu da je ovo već ko zna koji put da nepoznate osobe oštećuju objekte na Tvrđavi, konkretno Ratni bunar. U poslenjih nekoliko dana prvo su nestala vrata od kovanog gvožđa na donjem ulazu u bunar, pa sada nestala i druga kovana vrata koja se nalaze u samom prostoru bunara. Da se radi o organizovanim diverzijama i saobotažama, govori i podatak da su počupani električni kablovi i da su nestali uklopni sat, prekidači, armatura od neonskog osvetljenja i čelični okviri za muzejske ilustracije, pri čemu je u prostoru bunara nađena i zidarska oprema.
- Ova sabotaža na vodovodnoj mreži je opasna stvar i policija sprovodi istragu. Šteta je velika i trebaće vremena da se sve sanira iako se voda već povukla - kaže Siniša Jokić.
U Muzeju navode da je posle sve češćih oštečenja i nasrtaja izvesno da je potrebno uvesti stalnu čuvarsku službu na Tvrđavi, a smatraju i da je potrebno da se Bunar preda njima na upravljanje, jer se trenutno nalazi pod upravom Poslovnog prostora.
Zatvoren za turiste
Ratni bunar nije otvoren za turiste i prema ranijem predlogu Muzeja grada on bi napokon trebalo da bude otvoren za javnost. Muzej ima plan da se bunar podzemnim tunelom, tzv. vodenim putem, poveže sa zgradom muzeja i dalje do pumpne stanice koja se nalazi unutar „Leopoldovog bastiona“, ispred umetničkih ateljea. Tuneli su na osam metara ispod zemlje i smatra se da bi otvaranjem bunara i pratećih tunela Tvrđava dobila još jednu atrakciju.

U halama propalih fabrika otvaraju magacine
Autor: Žarko Bogosavljević | Foto:J.Jarić | 08.09.2009. - 09:33
U halama propalih fabrika otvaraju magacine

Industrijska zona, nekadašnje sedište velikih kompanija i izvozničkih preduzeća, danas je puna napuštenih skladišta i praznih fabričkih hala. Neke od fabrika su propale, druge još zvanično postoje, ali godinama ne rade, a uz retke velike firme koje su uspele da prežive, tu još posluju mahom mala i srednja preduzeća. Gradski čelnici, svesni da zona ne služi svrsi zbog koje je građena, navode da izmenama regulacionih planova nastoje da prostor prilagode za nove investicije, slažući se sa privrednicima i sindikatima i u tome da je otvaranje više malih i srednjih preduzeća njena budućnost.

Koliko je Industrijska zona sada prazna vidi se i po tome što su parkinzi ispred preduzeća pusti, a iza ograda, u krugovima mnogih preduzeća, nema nijednog radnika.
Podaci gradske Privredne komore pokazuju da se u industrijskoj zoni, podeljenoj kanalom DTD na severnu i južnu, trenutno nalaze sedišta 58 firmi. Iako prema tim podacima većina firmi posluje, činjenica je i da se zapravo radi uglavnom o malim ili srednjim preduzećima, a da kompanije koje su nekada zapošljavale i po nekoliko hiljada ljudi ne rade ili su u stečaju. Ne rade HINS, „Novopak“, ATP „Vojvodina“, NIT ili „Agrohem“, a mnoge, poput fabrike „Petar Drapšin“ jedva posluju ili rade sa minimalnim kapacitetima. Od velikih preduzeća, prema zvaničnim podacima, nakon privatizacija, često uz smanjenje broja radnika i ponekim ugašenim pogonom, posluju „Neoplanta“, „Neimar“, „Novosadska mlekara“, „Novkabel“, „Motins“, „Albus“, „Neobus“, i „Budućnost“.
Dobar broj malih preduzeća smešten je u halama i magacinima koji su nekada pripadali ugašenim gigantima. Da je zona skoro mrtva kaže i predsednik gradskog Samostalnog sindikata Drago Đokić.
- To je, nažalost, deo grada koji svaki dan umire. Odavno su sindikati govorili da ćemo to doživeti i skoro ništa nije urađeno da se to zaustavi. Firme su propadale, a ne treba zaboraviti da su Novosađani platili da se ta postrojenja izgrade, i komunalno i infrastrukturno opreme, a sada ničemu ne služe. Nije to samo krivica grada, koji ništa skoro nije preduzimao da spreči propast industrije, nego i drugih državnih službi i loše privatizacije - navodi Đokić.
Da se Industrijska zona sve teže tako može zvati potvrđuje i gradonačelnik Igor Pavličić. Međutim, on očekuje da će grad uspeti da sa novim vlasnicima i budućim investitorima dođe do rešenja da zone ožive.
On se nada da će zona oživeti, prvenstveno kroz rad malih i srednjih preduzeća, ocenjujući i da ona neće više biti sedište teške industrije. I Đokić, uz nadu da će grad pomoći, misli slično.
- Sadašnju zonu kroz 10 godina vidim kao mesto gde se nalazi više desetina malih i srednjih preduzeća, koja se prvenstveno bave uslužnim delatnostima, sa velikim brojem magacina - kaže Đokić.
Nadu da će zona oživeti on vidi i u posebnoj strategiji privrednog razvoja, kakva se sada izrađuje u Gradskoj kući, uz opasku da bi svaka vlast trebalo da se drži jednog takvog dokumenta, a ne da se sa smenom na čelu grada uvek pišu novi planovi.
Privrednici nisu zadovoljni činjenicom da zona tavori, navodeći da njena budućnost nije izvesna, tim pre što je nastupila kriza. Većini malih i srednjih preduzeća otežano je poslovanje, pojedini vlasnici prinuđeni su i da ih ugase, ali su drugi opet u zoni videli svoju šansu. Firma „Intereksim“, koja se bavi uvozom i distribucijom mašina za brizganje plastike i alatima za rad ovim materijalom, preselila se u maju sa Detelinare u Primorsku ulicu zbog boljih uslova rada.
- Dok se neki gase i prazne zonu, mi solidno poslujemo i radimo sada sa većim kapacitetom. Imamo i veći prostor i bolje uslove rada. Sem, možda, slabije povezanosti autobusima sa gradom, primedaba na uslove u zoni nemamo - kaže Tihomir Sančanin iz ove firme.
U kompaniji za proizvodnju i trgovinu repromaterijalom za prehrambenu industriju „Mit end trejd“ takođe su zadovoljni uslovima rada u zoni.
- Mada se stiče utisak da niko ne radi u zoni, nije baš tako. Sem manjih preduzeća poput nas, ima još velikih firmi u kojima rade stotine radnika. Dosta toga je ugašeno ili radi sa minimumom kapaciteta i čini mi se da sve nekako tavori u poslednje vreme. Ne ide se napred, a ni nazad, jer je uglavnom završena privatizacija i ono što je zatvoreno je zatvoreno, dok drugi pokušavaju da pokrenu proizvodnju ili prostor iskoriste za druge namene bilo proizvodne ili skladišne - kaže Radomir Nešić iz ove kompanije.
Međutim, u jednom od manjih preduzeća, posvećenom proizvodnji rezervoara, daleko su od optimizma.
- Oglasili smo prodaju zemljišta i objekata i preduzeće se gasi. Ostalo je tek par radnika da završe ugovorene poslove i kraj. Preživeli smo sankcije, bombardovanje i druge krize, ali više ne možemo. Oko nas su ionako samo ugašene firme i mi ćemo biti samo još jedna u nizu. Zona više ne postoji i varamo se kada verujemo da ima neke proizvodnje. Oni što rade su zapravo samo preduzeća za skladištenje robe. U tim magacinima radi samo po par radnika i koliko je malo ljudi zaposleno u zoni, ne vidi se samo po praznim halama i parkinzima, nego i autobusima GSP-a. Nekad su išli zglobni autobusi prepuni ljudi, a sada samo par puta dnevno solo autobusi sa par putnika - kaže rukovodilac u ovoj firmi, uz molbu da se njeno ime ne pominje „jer ionako više neće postojati“.
Izmenom planova do bržeg ulaganja
- Ne možemo mnogo da utičemo na rad privatnih preduzeća, ali možemo da pomognemo onima koji žele da investiraju da to i realizuju. Možemo promeniti regulacione planove, kako bi investitori na tim prostorima gradili objekte koje smatraju neophodnim, kao što je slučaj sa prostorom „Agrohema“, gde će biti poslovni centar, odnosno sa parcelom u okviru „Neimara“ gde će izraelska kompanija graditi šoping-mol - kaže gradonačelnik Igor Pavličić.

Prave i gasnu pumpu za štedljive autobuse
Autor: Aleksandar Savanović | 07.09.2009. - 09:15
Prave i gasnu pumpu za štedljive autobuse

Uprava Gradskog saobraćajnog preduzeća trebalo bi do kraja nedelje da izabere jednu od tri ponude pristigle na tender za kupovinu 10 autobusa na gas, za šta je u kasi preduzeća planirano 190 miliona dinara. Štedljivija vozila će se, ako ne bude prigovora, u voznom parku naći do kraja godine, a nakon tromesečnog prekida ubrzano se završava i punionica za gas u krugu preduzeća i očekuje se da ona proradi od novembra.

Prva javna punionica gasa u Novom Sadu u garaži GSP-a trebalo je već da bude završena, ali su radovi mirovali gotovo tri meseca zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, saznaje “Blic”. Naime, prema tvrdnjama obaveštenih izvora bliskih GSP-u, parcela gde se gradi nova gasna punionica za autobuse i automobile nije u celini gradsko, odnosno zemljište GSP-a. Ovakve navode su odbacili u upravi GSP, navodeći da zastoja nije bilo, dok u firmi “Novi Sad - Gas”, koja će postaviti punionicu kažu da su radovi bili obustavljeni, ali nisu mogli da preciziraju razlog.
- Sve teče po planu. Jeste malo sporije nego što se očekivalo, ali punionica će biti završena i stavljena u funkciju. Istina, bilo je problema jer smo prilikom kopanja postolja punionice naišli na telefonski kabl, a zbog već poznatog problema sa nedostatkom katastra podzemnih instalacija morali smo da budemo vrlo oprezni da se ne napravi šteta - zvanično je saopšteno iz GSP-a.
Inače, punionica gasa će biti smeštena pored benzinske stanice u krugu preduzeća, a investiciju vrednu oko milion evra zajednički realizuju “Novi Sad - Gas”. Distributer gasa je zadužen za ugradnju postrojenja, dok GSP finansira izradu priključaka, postolja za kompresore i nadstrešnice. Posao je, kako se očekivalo, trebalo da bude završen još početkom godine, ali je kriza odložila tender za kupovinu autobusa, ali i realizaciju projekta izgradnje punionice. Da je posao “zapeo” potvrđuje i direktor “Novi Sad-Gasa” Jovo Vujanović.
- Gradnja pumpe je bila stala, ali je nastavljena i očekujemo da će proraditi krajem oktobra. Punionica neće biti samo za autobuse GSP-a, već i za treća lica - rekao je on.

Isplativiji na duge staze
Kupovinu autobusa na gas veću i do 20 odsto u odnosu na isto vozilo na dizel u GSP-u pravdaju računicom da ih cena pogonskog goriva i način održavanja generalno čine jeftinijim. Gradski prevoznik je još 2005. godine kupio od “Ikarbusa” jedan autobus na gas, za probu ovog modela. Ovo vozilo saobraća na liniji jedan, a u tehničkoj službi kažu da se jako dobro pokazalo jer je bolja kontrola potrošnje goriva i jednostavniji je za održavanje.

nsblues
September 9th, 2009, 06:16 AM
:bash:
drugar mi je kupio (bar je mislio) stan od Dominusa, i kaze da ovo sigurno nije tacno, neka patka.
Jbg.ga da bar imaju neko resenje, decko je odlepio, nema para nema ni stana, sad ce valjda sa novim zakonom da bude to reseno, da ne moze bas svako da pravi zgradu, prodaje...

Da je TO samo ta zgrada, cak se prica da ima deset kojekuda... a sve u poluzavrsenom obliku,(nezvanicno oko 3,5 miliona eura u dzepu cistih),,Neka mu je dragi bog na pomoci(taj drugar), a to je ,sto je najtuznije ona svercersko-prevarantska kombinacija,do jeftinijeg stana u izgradnji...:ohno: Kako li je tim ljudima, sro rece ni para,ni krova nad glavom, a zakon, na strani "INVESTITORA" i to 100%
Najsmijesnije je to ,kao sad ovjerava 70% neuknjizenih od cjelokupne izgradnje , i pricali smo o tome vise puta, ono sto je nespojivo, nakon prekrsaja(krivicnog djela) oni mu izdaju dozvolu za slijedecu zgradu,i tako iz godine u godinu , dok KAO NE PUKNE...sto JASNO govori da je sve u saradnji sa drzavom. evo jedan podatak APSOLUTNO TACAN i NEVJEROVATAN( ali kod nas sasvim normalan,svakodnevan), Sud na SPENSU ovjerava ugovore nelegalnih stanova, sta dalje da govorimo, znaci sve moze..drzava ovjerava za ( bijednu) proviziju a sluzbenici uz mito... (svakodnevno) javno to zavrsavaju...pazi mita(1000 din):lol:
Materazi ,kakva je utjeha za sve one postene gradjane, koji su prevareni ili ce biti, ako sutra donesu zakon, a ja mislim da i sada ima zakon, samo ga niko ne postuje..to je obicna farsa i bacanje prasine u oci ovim ocajnicima, kao sutra oni ce bolje, zaista izgrugivanje sa stanovnistvom,,, i ovi preprodavci-agencije, sve je to u istom kolu, samo se trazi zrtva, za klanje..jedini spas ,u provjerene gradj.firme sa ugledom i reputacijom, bez mrlja , pa koliko kosta da kosta..

liman_drzava
September 9th, 2009, 10:46 PM
Postavlja se javna rasveta na Tvrđavi

sreda, 09 septembar 2009 20:36
Izgradnja i rekonstrukcija javne rasvete na gornjem platou Petrovaradinske tvrđave je u toku.

Kako je za Radio 021 izjavila Zorica Milić Stupar iz ZIG-a, radovi su krenuli početkom ove nedelje.

"Radovi obuhvataju izgradnju osvetljenja na pešačkim stazama i u tunelima do sata. Radi se i na gornjoj pešačkoj stazi i na platou ispred muzeja, kao i na platou ispred hotela i na terasi oficirskog paviljona", kaže ona.

Izgradnja nove rasvete će trajati oko mesec dana, a u sklopu toga u toku su i arheološka iskopavanja. Vrednost svih radova iznosi oko 15 miliona i 700 hiljada dinara.

Izvor: http://021.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=13043:postavlja-se-javna-rasveta-na-tvravi&catid=13:novi-sad&Itemid=9

Konacno! Kako me je uzasavala ta nemarnost i oni tuneli u mrklom mraku... Jos kad bi se malo poigrali sa unutrasnjim bedemima, mogu se super efekti tu izvuci, ali dobro je i ovo za sad.

posmatrac
September 9th, 2009, 11:45 PM
:bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash:
Greška putara ostavila bez vode 100.000 ljudi
Autor: Aleksandar Savanović | Foto:J.Lukić | 09.09.2009. - 11:25
Greška putara ostavila bez vode 100.000 ljudi
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/09/vojvodina/havarija-v.jpg
Radnici u bageru - rovokopaču, angažovanom za putarske radove na uglu Vršačke ulice i novog Somborskog bulevara, greškom su pokidali magistralni vod prečnika 400 milimetara, zbog čega su ubrzo bez vode ostali potrošači na Novom naselju, Satelitu, Telepu, Adicama, u Veterniku i Futogu. Razmere havarije su takve, utvrdili su radnici “Vodovoda”, da se očekuje da oko 100.000 ljudi vodu dobije najverovatnije tek danas pre podne.

Telefoni kol-centra “Vodovoda i kanalizacije” usijali su se od brojnih poziva, s obzirom na to da je iznenada bez vode ostalo gotovo 100.000 ljudi. Dispečeri, međutim, nisu mogli da odgovore na njihova pitanja kade će voda ponovo poteći kroz slavine u zapadnom delu grada.
Odmah po incidentu na velikom gradilištu na budućem bulevaru ekipa za hitne intervencije “Vodovoda i kanalizacije” izašla je na teren, ali je konstatovala da je priroda kvara takva da se neće moći brzo sanirati. Jedino što su mogli da urade jeste da zatvore cevovoda iz kojeg se već izlila velika količina vode, čime je obustavljena isporuka vode potrošačima. Za potrebe stanovnika Veternika i Futoga poslate su i cisterne sa pijaćom vodom.
- Prema prvim informacijama, cevovod nije samo pokidan, već i smrvljen u jednom delu, tako da ga je nemoguće krpiti. Auto-cisterne sa pijaćom vodom postavljene su u centru Futoga i Veternika - rečeno nam je u Službi za odnose sa javnošću “Vodovoda i kanalizacije”.
Na mestu havarije formirano je veštačko jezero široko desetak i duže od 30 metara, a gradilište je obišao i direktor “Vodovoda” Branko Bjelajac.
- Vrlo teško je dati konkretnu procenu kada će kvar biti saniran, jer treba prvo utvrditi o kakvoj se havariji tačno radi, da bi se mogla adekvatno tretirati - rekao je Nikica Ivić, rukovodilac službe vodovodne mreže “Vodovoda”.
Ovo je treći kvar u nepune dve nedelje na Somborskom bulevaru koja bez vode ostavlja više hiljada Novosađana, ali je ova havarija najgora u poređenju sa dosadašnjim. Kako je moglo da dođe do kvara koji je bez vode ostavio gotovo trećinu grada juče nije bilo poznato. Radove na rekonstrukciji dovodnika vode, izgradnje sekundarnog vodovoda i sekundarne kanalizacije na Somborskom bulevaru je Zavod za izgradnju grada kao investitor nakon tendera poverio preduzeću “Graditelj NS”. Međutim, iz ove građevinske firme juče nije bilo moguće dobiti bilo kakav komentar o incidentu na gradilištu.

Naplatiti štetu od odgovornih
Novi Sad
- Radio 021
sreda, 09 septembar 2009 18:29

somborski_bulevar1Gradonačelnik Igor Pavličić doneo je odluku da će u buduće broj oštećenja prilikom radova odlučivati o konkurentnosti izvođača na tenderima za dobijanje poslova koje finansira grad Novi Sad.

Zavod za izgradnju grada, kao nadzorni organ i ugovorna strana, dužan je da preduzme sve mere kako bi od preduzeća odgovornog za havariju na vodovodnoj mreži na Somborskom bulevaru bila naplaćena šteta, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Havariju su u utorak izazvali radnici firme ''Borovica- Invest'' iz Sremske Mitrovice prilikom radova na izgradnji saobraćajnice, ustanovila je komunalna inspekcija.

Veliki deo Novog naselja, Satelita, Telepa, Adica, kao i Veternik i Futog, ostali su u utorak popodne bez vode zbog tog oštećenja vodovodne cevi. Prema rečima Maje Milenković iz "Vodovoda", kvar je saniran u toku noći.

"Tokom noći je svima stigla voda. Kvar je nastao oko pola pet kada su bageristi pokidali cev koja je dovodnik za deo naselja Veternika i Futoga, ali na tom kraku su i Adice i deo Telepa", kaže Milenkovićeva.

Ovo je treća havarija na vodovodnoj mreži na Somborskom bulevaru u poslednje dve nedelje.

liman_drzava
September 10th, 2009, 11:10 AM
Majstori se vratili u Kulturni centar
Autor: Ivana Kupek | 10.09.2009. - 10:06

Rekonstrukcija zgrade Kulturnog centra Novog Sada započeta je pre godinu dana, a nakon nekoliko pauza i prekida postalo je već neizvesno kada će Novosađani konačno moći da ponovo gledaju filmove, predstave i koncerte i druge programe u ovom prostoru. Međutim, majstori se danas vraćaju na gradilište, a završetak radova očekuje se 27. novembra.

Posao na tenderu „Poslovnog prostora“ za drugu fazu radova na obnovi jedne od najvažnijih ustanova kulture u gradu dobilo je novosadsko preduzeće „Best gradnja“ i radnici su započeli posao.
- Prva faza radova na zgradi Kulturnog centa u Katoličkoj porti je završena prema dogovoru i nakon toga smo mi raspisali tender za druge fazu. To je trajalo nešto duže jer su pojedina preduzeća, među više od 10 prijavljenih ponuđača, jedna drugima osporavala izbor. Sada je to završeno i koliko ja znam na osnovu ugovora koji je juče potpisan sa preduzećem „Best izgradnja“, oni već danas treba i da započnu radove - kaže Marko Cvijan, v.d. direktora JP „Poslovni prostor“.
Do sada je u prvu fazu radova na ovom objektu, poverenih preduzeću „Jugomont“, uloženo 44.431.812 dinara. Ugovorena vrednost radova na unutrašnjosti zgrade KCNS je 64.476.641 dinara, bez obračunatog PDV-a, a rok za finiširanje rekonstrukcije je 78 kalendarskih dana.
- Mi ćemo zgradu predati Kulturnom centru čim radovi budu kompletno završeni. Njima onda sledi ambijentalno uređenje i unošenje opreme, pa će u tom trenutku samo od njih i zavisiti kada će početi i zaista da koriste prostor - kaže Cvijan.
Druga faza rekonstrukcije podrazumeva instalaterske i enterijerske radove, novac za ovaj projekat su gradske vlasti izdvojile još 2007. godine, a radovi su počeli prošlog oktobra. Dograđeno je 500 kvadratnih metara, a po projektu Ksenije Karadžić i Miroslava Šilića iz „Studija K“, Novosađani će na ovom mestu dobiti pet sala, veću Malu galeriju u prizemlju i multifunkcionalnu bioskopsku salu, gde će se igrati i pozorišne predstave. Ovu salu će, zbog dodate platforme, bez poteškoća moći da koriste i sugrađani s posebnim potrebama.
„Art-klub“ će biti proširen i na drugi sprat, gde će biti smeštena i mala bioskopska sala. Prema planovima arhitekata, svima dobro poznata zgrada iz 1938. godine će sa spoljne strane ostati skoro nepromenjena. Do kraja novembra i završetka radova, zaposleni u KCNS će koncerte, izložbe i književne promocije organizovati u Studiju M, Malom likovnom salonu, „Američkom kutku“ i drugim prostorima u gradu, a bioskop, sada jedini u Novom Sadu, radiće i dalje na „Spensu“.

Izvor: http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=110154

posmatrac
September 11th, 2009, 12:09 AM
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/10/vojvodina/bara-v.jpg
Cev na bulevaru pukla pod kamionima
Autor: Žarko Bogosavljević | Foto:J.Lukić | 10.09.2009. - 10:14
Cev na bulevaru pukla pod kamionima

Radnici firme „Borovica“, kojoj je poveren deo radova na gradnji budućeg Somborskog bulevara, odgovorni su za havariju koja je prekjuče ostavila gotovo pola grada bez vode, saopšteno je juče iz Gradske kuće. Preduzeće će morati da nadoknadi štetu nastalu zbog havarije na vodovodu, a odlukom gradonačelnika Igora Pavličića uvedeno je i pravilo da od sada svako izazivanje havarije povlači i negativne bodove izvođačima radova na tenderima za buduće poslove u gradu.

Radnici „Vodovoda“ uspeli su tek nakon osam sati i noćnog rada pod reflektorima preksinoć i juče ujutro da saniraju havariju na uglu Somborskog bulevara i Vršačke ulice, zbog koje je u utorak oko 16.30 sati bez vode ostalo 100.000 potrošača na Novom naselju, Satelitu, Telepu, Adicama, Veterniku i Futogu. Ovo je već treća velika havarija na gradilištu budućeg Somborskog bulevara, a inspektori navode da su i ranijih puta odgovorni bili građevinci, uglavnom zbog prolaska teških kamiona preko cevi, a da vodovodnu mrežu nisu oštećivali bageristi, kako se u prvi mah pretpostavljalo.
Komunalni inspektori su, kako je navedeno iz Gradske kuće, utvrdili da je do poslednje havarije došlo prilikom radova na izgradnji saobraćajnice, a Zavod za izgradnju grada, kao potpisnik ugovora i nadzorni organ, dužan je da preduzme sve mere kako bi od odgovornog preduzeća bila naplaćena sva materijalna šteta. Iako su u prvi mah iz Gradske kuće saopštili, pozivajući se na inspekciju, da je izvođač radova firma „Borovica-invest“ d.o.o. iz Sremske Mitrovice, u Zavodu za izgradnju navode da je ugovor sklopljen sa preduzećem „Borovica-transport“ iz Rume. Na sajtu Agencije za privredne registre nije upisana firma „Borovica-invest“, dok je „Borovica-transport“ poznati izvođač putarskih radova.
U firmi „Borovica-transport“ nismo juče uspeli da dobijemo komentar na ovaj incident, jer radnici na gradilištu nemaju odobrenje da daju izjave, upućujući nas na sedište preduzeća u Rumi, a tamo, kako nam je rečeno, nije bilo osobe ovlašćene za kontakt sa javnošću.
Gradonačelnik Igor Pavličić kaže i da se znalo gde se nalaze instalacije, a da loše uređen katastar komunalne infrastrukture (Kat-kom) nije opravdanje za greške, ali potvrđuje da mu je preneto da je incident posledica i toga što cevi nisu bile na propisanoj dubini. Prema njegovim rečima, službe nadzora u ZIG-u posebno kontrolišu planove i proveravaju gde se nalaze instalacije, kako ne bi dolazilo do prekida vodovodnih, kanalizacionih, elektro, telefonskih i drugih instalacija pod zemljom. Pavličić je podsetio i da inspekcija već danima proverava da li se na gradilištima poštuju propisi o obezbeđenju radova, što takođe treba da utiče na to da se ne dešavaju havarije i incidenti.

Nastavak izrade katastra podzemnih instalacija
Gradske vlasti najavile su i nastavak uređenja katastra komunalne infrastrukture, započetog prošle godine, kako bi se kvarovi iz neznanja i prekidi vodosnabdevanja, struje ili grejanja prilikom izvođenja radova sveli na najmanju moguću meru.
- Kat-kom nije rešen i to se mora urediti. Grad radi na tome, ali ne može bez pomoći republičkih ministarstava i Geodetskog zavoda. Radi se zajedno sa njima kako bi se napravio plan podzemnih instalacija i to je postupak koji ipak mora da traje. Za sada smo uradili ono što možemo, pojačali smo nadzor - kaže gradonačelnik Igor Pavličić.

http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/10/vojvodina/kamion-v.jpg
Bolji asfalt na ulicama iz laboratorija putara
Autor: A. Savanović | Foto:J.Jarić | 10.09.2009. - 10:17
Bolji asfalt na ulicama iz laboratorija putara

Dobijanje sertifikata Akreditacionog tela Srbije za dve laboratorije u okviru asfaltne baze u Rumenki, stručnjacima "Puta" omogućeno je da kontrolišu asfalt i drugim preduzećima, ali i da koriste bolju podlogu za novosadske saobraćajnice. U upravi "Puta" nadaju se da će uz tehnološke inovacije povećati obim posla i van grada, što bi trebalo da poboljša i nezavidnu finansijsku situaciju u firmi.

– Laboratorije za geomehaniku i asfalt, koje su se koristile samo za potrebe "Puta", od sada će moći da pružaju usluge i trećim licima. Već su potpisani ugovori sa "Vodovodom", "Informatikom" i nekoliko privatnih preduzeća - naveo je Predrag Radmilović, direktor "Puta".
On navodi da je do sada za kontrolu proizvedenog asfalta, i pored sopstvene, "Put" plaćao druge akreditovane laboratorije. Tako će osim uštede na vremenu, preduzeće uštedeti i na troškovima, a i zaraditi, jer će im se drugi proizvođači asfalta sada obraćati za kontrolu kvaliteta.
Laboratorija "Puta" osnovana je sedamdesetih godina za potrebe tadašnjeg preduzeća. Laboratorija i danas obavlja tekuća i kontrolna ispitivanja iz oblasti geomehanike, te proizvodnje i ugradnje asflatne mase na izgradnji saobraćajne infrastrukture. Modernizacija laboratorije započeta je još 2006. godine nabavkom najsavremenije opreme, tako da je u pojedinim delovima do danas jedna od bolje opremljenih u Srbiji.
- Laboratorija raspolaže potrebnim resursima i kompetentnim osobljem, a primenjuje međunarodne ISO standarde. Nabavka savremene opreme da bi se laboratorije akreditovale koštala je preduzeće 1,3 miliona dinara, ali se nadamo da će nam se ta ulaganja ubrzo vratiti, kako kroz uštedu tako i kroz ugovore sa trećim licima - kaže Radmilović.
Pored proizvodnje asfalta za potrebe grada Novog Sada, "Put" sa "Energoprojektom" ima ugovorenu proizvodnju 80.000 tona asfalta za deonicu autoputa Beograd - Subotica kod Novog Sada, još 10.000 za potrebe zrenjaninskog "Vojvodina puta" i za druga preduzeća u Novom Sadu oko 2.000 tona.

NIXIVOJE_NS
September 11th, 2009, 12:16 AM
http://i32.tinypic.com/2me7ptu.jpg

NASH CHUWENI BULEVAR CENTAR

liman_drzava
September 11th, 2009, 12:24 AM
^^:righton: I hvala za sliku!

nsblues
September 11th, 2009, 12:42 AM
Nixivoje, moze li jos jedna kad je skroz skinu?

NIXIVOJE_NS
September 11th, 2009, 12:46 AM
ovih dana ce valjda skinuti sve pa cu uslikati,a imam i update Subotickog, sad cu staviti

NIXIVOJE_NS
September 11th, 2009, 12:47 AM
^^:righton: I hvala za sliku!

bice ih josh jedva cekam da se otvori ovo chudo :) :) :) :) :)

NIXIVOJE_NS
September 11th, 2009, 12:55 AM
Pre neki dan sam bio na casu voznje i prolazio pored Somborskog a ulica na trasi bulevara josh je bila chitava sada je vishe nema to je kraj jedne ulice
http://i31.tinypic.com/16iireu.jpg

iskreno mi je zao ovih ljudi koji zive u toj ulici secam se samo kaka je mir bio tamo

NIXIVOJE_NS
September 11th, 2009, 01:08 AM
Suboticki (peta avenija)

potez H. Ruvimova-K. Stankovica tu vec imaju i bankine al se ne vidi ,i ono sto sam primetio je da je razdelno ostrvo jako siroko i jako lepo izgleda

http://i32.tinypic.com/124dea9.jpg

i H.Ruvimova-Futoska

http://i32.tinypic.com/2607lma.jpg

smokiboy
September 11th, 2009, 02:19 AM
Nixivoje, slike su ti odlične ... može i još.
Ali mi Subotički više liči na autoput nego na bulevar. Tako široko i toliko udaljeno od zgrada. hmmm ...

neusatz!
September 11th, 2009, 02:30 AM
Nixivoje, slike su ti odlične ... može i još.
Ali mi Subotički više liči na autoput nego na bulevar. Tako široko i toliko udaljeno od zgrada. hmmm ...

Budući da bi u neku ruku to i trebalo da u budućnosti bude autoput kroz grad, sve sa tim nadvožnjacima i sl, logično je ili da bude udaljen od stambenih zgrada, ili da oko njega budu poslovne zgrade, veliki šoping centri, restorani, fast food i slično što može ići uz auto put. Ja bih lično više voleo ovo drugo, ali šta je tu je.

smokiboy
September 11th, 2009, 04:50 AM
Da, znam ja da je tu predviđeno neki 'gradski autoput' ali mislim da to nije dobra idea. Za gradovi veličine Novog Sada autoputevi bi trebalo da bude samo na periferije. Znači da se napravi 'ring road' ili prsten oko NS-a. (Slično onome u Ljubljani). Već postoji seveni i donekle zapadni deo prstena. A kompletiranje tog prstena bi pomoglo nepotrebno širenje predgrada (suburbia).

NIXIVOJE_NS
September 11th, 2009, 10:39 AM
danas u toku dana josh slika Aleksandra,Subotickog,Somborskog i,Zoneda

liman_drzava
September 11th, 2009, 10:47 AM
^^:banana: I slobodno kragujevackom metodom izdetaljisi ;)

liman_drzava
September 11th, 2009, 11:00 AM
Predstavljanje nove Arene
petak, 11 septembar 2009 08:10

Predstavljanje idejnog rešenja rekonstrukcije bioskopa "Arena" biće održano danas u podne u kafe galeriji "Izba", u Železničkoj ulici.

Beogradska kompanija "Art vista", koja je zakupila bioskop Arena na 15 godina, zvanično je preuzela od Poslovnog prostora ključeve novosadskog bioskopa, kojim će upravljati u narednom periodu.

Zakupac je u obavezi da otvori novi bioskop najkasnije 1. aprila. Novosađani će danas biti u prilici da vide kako će nakon renoviranja i otvaranja šest sala, "Arena" biti pretvorena u moderan multipleks bioskop.

Evo i iz Dnevnika malo o bulevarima:
Нове осовине града расту по плану

Радови на Суботичком и Сомборском булевару напредују по плану. Како смо сазнали у Заводу за изградњу града до сада су урађени сви ископи и насипи од песка на Суботичком булевару, где је постављен и, такозвани, пешчани тампонски слој на делу од Улице Корнелија Станковића до Хаџи Рувимове, испод кога се налазе сви доводи за подземне инсталације. Такође, на истом делу трасе урађено је и 300 метара ивичњака.
Од Улице Корнелија Станковића према правцу аутопута ископан је песак на месту где ће пролазити једна коловозна трака, док је за другу исти посао одрађен до пола. Такође, некадашња зграда „Ротора“, која се налазила тачно на траси будућег булевара је уклоњена да би се посао обављао несметано.
У Заводу за изградњу града су нам казали да су канализација и водоводни прикључци према зградама на Сомборском булевару 95 посто готови, док је израда главног доводника воде, који се простире од Суботичке до Илирске улице, завршена, а он је и тестиран. Такође, израђено је и 600 метара другог доводника, а цеви за преосталих 500 метара ових дана треба да стигну из Француске. Истовремено, на Сомборском булевару одрађена је припрема за изградњу саобраћајница и део ивичњака.

Codara
September 11th, 2009, 11:28 AM
Nixivoje, hvala na slikama:cheers:. Jedva cekam nastavak...
Nadam se da cu i je uskoro stici nesto da fotnem. Vec dugo nisam...posao, zena, deca :gaah: :lol: ...

gimu
September 11th, 2009, 12:23 PM
Koliko ce biti dugi ovi bulevari, Suboticki i Somborski? Inace, putna infrastruktura u Novom Sadu je za svaku pohvalu. Cak je i Podgorica pocela da se ugleda na vas. Radimo bulevare na sve strane :cheers:

Boda Tajson
September 11th, 2009, 12:46 PM
Oba su oko 2.5 km. Kad se (ako se) suboticki produzi do petlje Sever, bice oko 8.

Veternik
September 11th, 2009, 03:28 PM
Nesto se vidi i naoko, ali evo zvanican tekst:

Park siti uskoro gotov
Novi Sad
- Radio 021
petak, 11 septembar 2009 14:51

Park_siti_2Najveća građevinska investicija u Vojvodini, kompleks zgrada "Park siti" na uglu ulica Narodnog fronta i Šekspirove biće završen do kraja godine.

Dve, od ukupno četiri zgrade su završene i useljenje prvih stanara očekuje se u narednih mesec dana.

Za sada je poznato da će u ovom kompleksu na Limanu 3 svoj market otvoriti slovenački TUŠ, potom nemački DM, lanac restorana italijanske kuhinje Vapiano, novosadski kafe Makijato i mnogi drugi. Kompletnu zgradu A kupila je novosadska kompanija DMS, a polovinu zgrade B firma Micronas, takođe iz Novog Sada. Interensantno je da i prodaja stanova ide odlično u ovom "prestižnom" kompleksu uprkos ekonomskoj krizi, pa je tako od čak 50 luksuznih apartmana sa površinama većim od 150 kvadrata, u izgradnji prodato već 30!

"Smatramo da je ovako visok postotak prodatih nekretnina pravi podvig u vreme ekonomske krize koja žestoko pogađa sektor građevine, ali i pokazatelj da uvek ima kupaca koji su spremni da ulože u vrhunski kvalitet. Uspeli samo u našoj nameri da uložimo u najkvalitetniji nivo opreme, radova i dizajnerskih rešenja, kako spoljašnjeg izgleda, tako i unutrašnjeg prostora što je verovatno kupce i usmerilo na potražnju u Park sitiju", rekao je direktor Vladimir Gogoljev.

Park_siti_1"Park siti" je najveća je građevinska investicija u Vojvodini ukupne vrednosti od skoro 90 miliona evra i sa preko 60.000 m˛, ima 280 stanova i luksuznih apartmana (od 420 do 30 m˛), kao i podzemnu garažu sa oko 400 garažnih mesta.

Zemljište na ovoj parceli je zakupljeno na 80 godina po ceni od oko 500 miliona dinara.

posmatrac
September 11th, 2009, 06:15 PM
dobio sam dvd na prezentaciji Art viste o Areni..pa cu da vidim da okacim sve slike i video zapis za vikend...
licni utisak je da ce sve biti lepo

NIXIVOJE_NS
September 11th, 2009, 06:43 PM
za par minuta stizu sveze slike

vlada_Ilina_h2o
September 11th, 2009, 09:00 PM
^^:banana: I slobodno kragujevackom metodom izdetaljisi ;)
Eh,ne moze to niko kao ja.:D

Ajde NIXIVOJE kaci te slike....:cheers:

Codara
September 11th, 2009, 09:05 PM
Izgleda je Nixivoje pokusao KG metodom, pa negde zaglavio...:lol:

posmatrac
September 11th, 2009, 11:47 PM
Kao sto sam naveo..nabavio sam CD sa promocije Art Viste novog bioskopa Arena (u novinama imate izvestaje, ali u osnovi narednog aprila stize bioskop) i evo sta je bilo na njemu
http://img38.imageshack.us/img38/818/39627027.jpg
http://img132.imageshack.us/img132/4294/53760010.jpg
http://img25.imageshack.us/img25/1664/80223403.jpg
http://img44.imageshack.us/img44/3786/18772165.jpg
http://img132.imageshack.us/img132/7337/32285110.jpg
http://img151.imageshack.us/img151/4662/11389369.jpg
http://img43.imageshack.us/img43/7884/28417474.jpg
http://img411.imageshack.us/img411/8968/55363581.jpg
http://img406.imageshack.us/img406/1326/99037327.jpg
http://img411.imageshack.us/img411/4272/34260532.jpg
http://img30.imageshack.us/img30/1023/76752571.jpg
http://img42.imageshack.us/img42/5330/22942714.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/5213/28595623.jpg
http://img406.imageshack.us/img406/186/12409350.jpg

posmatrac
September 11th, 2009, 11:49 PM
i naravno poslastica

http://www.youtube.com/watch?v=rUXw4Fyx1ho

Ranko Su NS
September 12th, 2009, 12:22 AM
свака ти част на мултимедији Арене. Биће врх. Супер извештај!

deemee3ye
September 12th, 2009, 02:36 AM
Stvarno lepo deluje! I mnogo je bolja varijanta sa više malih sala, nego dve veće, kao što je sad slučaj. Iskreno, nisam nikada ni bio u punoj velikoj sali "Arene".

secam se kad sam gledao godzillu da sam jedvda dosao do karte....

ja bih radije isao u arenu kakva je uvek bila, makar je ostavili takvu sa pocepanim stolicama nego u neki moderan multiplex...arena ima dusu i nikad necu prezaliti ovo sto ce uraditi

liman_drzava
September 12th, 2009, 04:26 AM
Izgleda je Nixivoje pokusao KG metodom, pa negde zaglavio...:lol:

Kanda... :lol:

@ Posmatrac - hvala na prezentaciji! Meni ovo deluje skroz pristojno, mnoge su prednosti ove adaptacuje, a ne vidim da ce se puno izgubiti u tom osecaju "arene" jer ostaje ta jedna veca sala :cheers:

NIXIVOJE_NS
September 12th, 2009, 05:07 AM
za par minuta stizu sveze slike

izvinjavam se zbog slika internet mi nije radio stizu

NIXIVOJE_NS
September 12th, 2009, 05:20 AM
Aleksandar
http://i30.tinypic.com/10elk44.jpg

Suboticki od K. Stankovica odavde se ne vidi koliko je razdelno ostrvo siroko zato sto se pri kraju suzava ali sirina je pristojna profil bulevara je idealan pravi mali autoput

http://i31.tinypic.com/2gy3a1d.jpg

kod tusa i dalje sve stoji samo dva tri radnika sa bagerima simuliraju da se nesto radi strasno moglo je vec biti gotovo ne bukvalno ali grubi radovi da, teren je ogradjen jos u januaru ili decembru

http://i27.tinypic.com/1zvcvw6.jpg

i jedno pitanje da li ce tush stavrno biti i u park city-u jel to sigurno ?

NIXIVOJE_NS
September 12th, 2009, 05:27 AM
ovo sam pokusao da uslikam somborski na uglu sa futoskom ali mi radnici nisu dali da pridjem

http://i29.tinypic.com/2m6sxg3.jpg

http://i30.tinypic.com/k9ju3t.jpg

NIXIVOJE_NS
September 12th, 2009, 05:28 AM
cini mi se da na Somborskom malo zabusavaju

NIXIVOJE_NS
September 12th, 2009, 05:31 AM
Kao sto sam naveo..nabavio sam CD sa promocije Art Viste novog bioskopa Arena (u novinama imate izvestaje, ali u osnovi narednog aprila stize bioskop) i evo sta je bilo na njemu

svaka cast i tebi za slike,i projektantu za doprinos modernizaciji naseg grada

nsblues
September 12th, 2009, 05:32 AM
Niksivoje kaci slike u 5 i 20 ujutru, ,,on je ovo stvarno ,ozbiljno shavtio...Momak ti zasluzujes neku profi masinu,da dobijemo najboljeg fotografa na forumu. Svak ti cast ,a i na slikama.

NIXIVOJE_NS
September 12th, 2009, 05:35 AM
Niksivoje kaci slike u 5 i 20 ujutru, ,,on je ovo stvarno ,ozbiljno shavtio...Momak ti zasluzujes neku profi masinu,da dobijemo najboljeg fotografa na forumu. Svak ti cast ,a i na slikama.

ma volim ovo jednostavno volim NS i volim da gledam kako napreduje

NIXIVOJE_NS
September 12th, 2009, 05:37 AM
novi aparat uskoro kupujem ,najverovatnije sledeceg meseca,pa ce biti josh vishe slika

NIXIVOJE_NS
September 12th, 2009, 05:38 AM
poslovne zgrade da, a ovo ostalo i nije bas za autoput.
soping molovi i rastorani vise prilice bulevarima gdje je lakse prici.
bar je tako u americi i kanadi i to mi se vise dopada.

ovo je neki pola bulevar pola auto-put tako da moze i infrastruktura da bude mesana,samo se bojim da ga ne uniste sa ne ukusnom gradnjom

nsblues
September 12th, 2009, 07:49 AM
ma volim ovo jednostavno volim NS i volim da gledam kako napreduje
Samo tako, i treba, bez toga i ne bilo slika. Sve najbolje kad budes uzimao novu masinu, sad je ponuda velika ,a i zavisi od dubine dzepa. U svakom slucaju sa srecom,sta god da uzmes,Canon ,Nikon, a i Pentax nije za odbaciti..

neusatz!
September 12th, 2009, 08:10 AM
poslovne zgrade da, a ovo ostalo i nije bas za autoput.
soping molovi i rastorani vise prilice bulevarima gdje je lakse prici.
bar je tako u americi i kanadi i to mi se vise dopada.

Nekada ljudima kada sidju sa auto puta je potreban i restoran ili fast food. U čemu je stvar sa šoping molovima? Taj prostor, i ovaj postojeć i onaj koji će se otvoiriti kad produže bulevar na područje sadašnjeg vojnog poligona, je ogroman. Šoping mol, po mom razumevanju, smišljen je da štedi vreme. Znači sve je na jednom mestu što bi nekom moglo da zatreba, po cenama koje su niže nego u malim radnjama. I onda neko iz recimo Zrenjanina, ko je radio cele nedelje i ko želi da sa porodicom ode u kupovinu tokom vikenda, sedne u auto i autoputem dodje do Novog Sada. Sa auto puta se spusti i tu je šoping mol, sa ogromnim parkingom da primi sve koji diolaze iz tog istog Zrenjanina, iz Bačke Palanke ili šta ja znam sve odakle, Taj dalji prostor gde je vojni poligon ima mesta da se na njemu izgradi jedan takav funkcionalan šoping mol, ili više njih. Ovako je besmisleno da ja srećem ljude koji su krenuli do Merkatora da kupe kesicu čipsa, to jednostavno nije namenjeno takvim sitnim kupovinama. Dakle veličina lokacije koja se otvara kad se produži auto put preko vojnog poligona, te činjenica da nema puno skretanja gradskim ulicama do željenog odredišta već se jednostavno sidje sa auto puta, meni izgleda kao plus za šoping mol na jednom takvom mestu. Ono što mi ne ide u glavu su stambene zgrade i to u onom delu gde je recimo Zoned. Prave zgradu u kojoj reklamiraju stanove za život na visokoj nozi, a šta ćemo sa bukom i zagadjenjem koje pravi autoput? U poslovnoj zgradi neko provede samo radno vreme, klima reguliše provetravanje tako da se tokom radnog vremena prozori ni ne otvaraju, no živeti tu nisam siguran da će biti baš preterano prijatno?

sergio-m
September 12th, 2009, 09:44 AM
park city

http://www.021.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=13131:park-siti-uskoro-gotov&catid=13:novi-sad&Itemid=9

Supaplex
September 12th, 2009, 03:19 PM

A jel se planira izgradnja u skorije vreme sa desne strane?

NIXIVOJE_NS
September 12th, 2009, 04:02 PM
Preti opasnost da se barža otkači
Novi Sad
- Radio 021
subota, 12 septembar 2009 14:46
Izvođač radova na uklanjanju ostataka pontonskog mosta trebalo bi da bude izabran sledeće nedelje.

bubnjevic_sinisaRadove je potrebno obaviti hitno, pa će se odabir izvođača obaviti po skraćenom postupku, a ne putem tendera, kaže član Gradskog veća zadužen za saobraćaj, Siniša Bubnjević. On objašnjava da se jedan od četiri nosača barže s bačke strane otkačio od čelične konstrukcije, te da preti opasnost da se i preostala tri nosača odvale, kao i da se barža otkači i slobodno pluta Dunavom.

Bubnjević kaže da će cena posla zavisiti od nivoa Dunava, jer će se radovi obavljati s vode, te da će u cenu biti uračunata čelično-betonska konstrukcija, koje će se Grad odreći u korist izvođača radova, što će dosta pojeftiniti posao.

Wuxa
September 12th, 2009, 07:06 PM
Danas sam bio u NS. Vidim da su skinuli skele na Alexandriji. Ima neko slike? :cheers:

NIXIVOJE_NS
September 12th, 2009, 07:30 PM
ja sam hteo danas da idem da slikam ali kisa me omela

posmatrac
September 12th, 2009, 09:14 PM

A jel se planira izgradnja u skorije vreme sa desne strane?

tacno tu desno je prem aregulacionom planirano da se grade 18 spratnice, koje su nedavno smanjene na samo 10 spratnice...sada kada ce biti radovi..pa ko zna..grad je vlasnik pa gad odluci da proda placeve..verovatno vec sledece godine jer im je budzet prazan

Supaplex
September 12th, 2009, 11:48 PM
A to je koliko sam shvatio novi bulevar koji je u izgradnji?

sale_kg
September 13th, 2009, 07:18 AM
tacno tu desno je prem aregulacionom planirano da se grade 18 spratnice, koje su nedavno smanjene na samo 10 spratnice...sada kada ce biti radovi..pa ko zna..grad je vlasnik pa gad odluci da proda placeve..verovatno vec sledece godine jer im je budzet prazan

A sto je smanjeno na 10?! :dunno: :ohno: 18 bi bas leglo... :okay:

liman_drzava
September 13th, 2009, 05:31 PM
^^ Verovatno su razmisljali da ce se lakse naci neko ko bi investirao u zgrade sa 10 nego 18 spratova, zbog fundiranje koje je tako dosta jeftinije...

Deki
September 13th, 2009, 05:50 PM
ne mogu da verujem pa bas bi lepo izgledalo 18 spratova... volim visoke zgrade ne znam sto prave toliko problem oko toga....

FutogCORE
September 13th, 2009, 06:22 PM
Kakvi sve burazeri grade zgrade danas i bolje je da budu maximum 10 spratova. Zamislite samo ove nove rugobe, kao što su npr. na novoj Detelinari, sa 18 spratova.... Iz celog grada bi se videle, a ne bi ličile ni na šta :ohno:

NIXIVOJE_NS
September 13th, 2009, 08:05 PM
BULEVAR CENTAR BY NIGHT:):):):):dance:

http://i29.tinypic.com/258xc0p.jpg

http://i29.tinypic.com/313k6z8.jpg

enemy
September 13th, 2009, 08:08 PM
Woooooooooow! Jezivo izgleda.
E ovakav objekat treba da ima 20+ spratova!

Nixivoje, bravo za trud.

sale_kg
September 13th, 2009, 08:13 PM
Bravo Nixivoje... :applause: Pomoci cu ti ja od skoro,ali ti da dizes slike na net jer je meni ogranicen protok. :D

Inace,stvarno izgledo fino... :okay:

Jesu li vec izdate neke kancelarije u centru? Jel se zna cije bi kancelarije tu mogle biti itd?

Wuxa
September 13th, 2009, 08:22 PM
:banana: fenomenalno

deemee3ye
September 13th, 2009, 08:54 PM
najbolje izgleda kada se ide drugom stranom bulevara od futoske! ali nemam tu sliku
http://i411.photobucket.com/albums/pp196/deemee87/DSC09998.jpg

jel zna neko sta se desava sa ovom zgradom na uglu?
http://i411.photobucket.com/albums/pp196/deemee87/ugao.jpg

djoledjole
September 13th, 2009, 09:48 PM
aleksandar izgleda brutalno... konacno nesto veliko a dobro! :)

Wuxa
September 13th, 2009, 11:48 PM
Sto se tice vecih zgrada u NS-u, meni se svidjaju ove iz Moskve samo druge boje naravno:

http://img-fotki.yandex.ru/get/3702/bochkarev009.22/0_12d28_3badb00b_XL.jpg

http://img-fotki.yandex.ru/get/3702/bochkarev009.23/0_12d2c_abec5031_XL.jpg

http://img-fotki.yandex.ru/get/3704/bochkarev009.23/0_12d2b_1aea4102_XL.jpg

Ali ipak meni NS nije za velike zgrade.

Marco Materazzi
September 14th, 2009, 12:08 AM
Sto se tice vecih zgrada u NS-u, meni se svidjaju ove iz Moskve samo druge boje naravno:
...

Ali ipak meni NS nije za velike zgrade.

A mani me druge boje, ovo vec imamo u gradu... ima tamo silosa u luci, samo sto ce ovde da budu ljudi a ne zito! Mislim, stvarno... To mozda ne bi bilo lose na Novom Beogradu, ionako ima gomile soc.realisticnih gadosti... Ovako nesto zaista mislim da bi bilo sramno da se dozvoli u bilo kom gradu koji drzi do sebe! Imas ovakvih gluposti i po Kini koliko hoces a to su slozicemo se ipak drustva koja nisu bas preterano i edukovana u urbanom smislu i nemaju neku kulturu stanovanja u poslednjih 5-tak godina. E sad, jeste dobro pitanje da li bilo koji od nasih gradova moze da drzi do sebe u ovom momentu... sta ako dodje neka dileja od Rusa invrestitora ili nekog petorazrednog Izrelskog ili boze me prosti Turskog arhitekte i nasvrlja ovo... ili sta ako cika Misko vidi tvoje fotke, sta ako mu se svidi ... pa mu se di.ne na ovo... Aaaaaa? Opasna rabota druze!

NE!!! Novi Sad jeste za velike zgrade, ali uz pazljive analize i ne bilo kakve VELIKE zgrade - verovatno si mislio na VISOKE ZGRADE! A velikih imamo poprilicno: Spens, Master, NIS, Park City, Banovina, Alexandar...

da me ne razumes pogresno... ali ovo vec nije pitanje ukusa, cisto struka, a ona bi se smejala na to da je ovo lepo! Ajd menjajte temu!

Wuxa
September 14th, 2009, 12:15 AM
^^ Nisam bre ja sve to napisao :sly: I mislio sam visoke :|

posmatrac
September 14th, 2009, 12:22 AM
http://i411.photobucket.com/albums/pp196/deemee87/DSC09998.jpg

joj sto je meni ovo ruzno..mislim ne ruzno toliko kao objekat..sve je to nekako u skladu sa savremenim trendovima i slicno..ali nekako..mislim sve mi izgleda kao da su ugurali ogromnu zgradurinu i tako sve ...ma moglo je i gore da bude...
sada jo sda vidim ko ce da se useli uunutra...cuo sam da Bata KK ima na ovom uglu ceo sprat

NIXIVOJE_NS
September 14th, 2009, 02:10 AM
Bravo Nixivoje... :applause: Pomoci cu ti ja od skoro,ali ti da dizes slike na net jer je meni ogranicen protok. :D

Inace,stvarno izgledo fino... :okay:

Jesu li vec izdate neke kancelarije u centru? Jel se zna cije bi kancelarije tu mogle biti itd?
:):):):)

NIXIVOJE_NS
September 14th, 2009, 02:26 AM
Ewo malo Subotickog

kao sto sam rekao i ranije ,lepo siroko razdelno ostrvo

http://i29.tinypic.com/2ldzr5z.jpg

uspeo sam da udjem na bulevar i napravim par fotki

http://i25.tinypic.com/2db5gmv.jpg

http://i25.tinypic.com/14x1j6w.jpg

http://i25.tinypic.com/x56250.jpg

NIXIVOJE_NS
September 14th, 2009, 02:30 AM
ovo mi deluje privlachno,mislim nagrada koja se spominje

Vojislav Gajić istakao je da će „Aleksandar bulevar centar” biti jedan od novih građevinskih simbola Novog Sada i najavio da će raspisati i konkurs za zvanično ime ovog objekta. Pobednika konkursa očekuje vredna nagrada, možda čak i stan u ovom kompleksu, ali Gajić kaže da to još nije potvrđeno.

NIXIVOJE_NS
September 14th, 2009, 02:40 AM
jel zna neko sta se desava sa ovom zgradom na uglu?
http://i411.photobucket.com/albums/pp196/deemee87/ugao.jpg

i mene zanima ta zgrada

NIXIVOJE_NS
September 14th, 2009, 04:56 AM
ewo malo mog zezanja u photoshopu

http://i26.tinypic.com/16bhtte.jpg

nsblues
September 14th, 2009, 05:17 AM
ewo malo mog zezanja u photoshopu

http://i26.tinypic.com/16bhtte.jpg

NIXIVOJE, ti se opasno ZEZAS, super izgleda, i jos ce biti bolje kad legne nova makina,postaces majstor za razglednice..

Ko vjeruje u ovo,Pobednika konkursa očekuje vredna nagrada, možda čak i stan u ovom kompleksu, ali Gajić kaže da to još nije potvrđeno.
Ti si skroz dobro i vrijedno djete, ne vjeruj u sve sta drugi kazu,,znas onaj vic...bajke su na trecem spratu, e tako i za taj konkurs...

nsblues
September 14th, 2009, 06:28 AM
cuo sam da Bata KK ima na ovom uglu ceo sprat

Napsiah li ja negdje prije tri mjeseca, da su sve preuzeli drugi,to jeste ( hotelijer)- bata k)kad je prica bila o bankrotu, i da bi bilo super da ga zavrse...
Nije ceo , nego sve je njegovo,samo je ime ostalo ono A , nista se nece mjenjati...tako ti jeto kad udjes u kolo, bar sto se tice BC, tako sam bar ja cuo..a eto sad i ti...

Ranko Su NS
September 14th, 2009, 08:17 AM
Ja ne verujem u to da je Bata sve uzeo. Mislim da je Alexandar takva firma kakva se prikazuje u javnosti. Ali ko zna...:gossip:

Iz gradjanskog o nadam se drugom multiplexu:
Rekonstrukcija zgrade Kulturnog centra Novi Sad (KCNS) nastavljena je posle nekoliko dužih prekida. Pauze su trajale nešto duže vreme, jer su pojedina preduzeća jedna drugima osporavala izbor, pa je usledio niz žalbi. "Best izgradnja" je izabrana kao najbolji ponuđač da sredi unutrašnjost zgrade, odnosno da obavi sve instalaterske i enterijerske radove, a ugovorena vrednost radova je 64,5 miliona dinara, dok je rok za završetak 78 kalendarskih dana, odnosno kraj novembra.

Dograđeno 500 kvadrata

Po završetku ovih radova, "Poslovni prostor" će zgradu predati Kulturnom centru, kojem onda preostaje da prenese opremu i uredi novi prostor.

Dosad je u rekonstrukciju KCNS uloženo 44,4 miliona dinara, što je bila prva faza, koja je podrazumevala grube radove kao što su rušenje međuspratne konstrukcije, podizanje krova i slično.

Taj posao obavio je "Jugomont" iz Novog Sada, a dograđeno je 500 kvadratnih metara po projektu Ksenije Karadžić i Miroslava Šilića iz "Studija K". To znači da će "novi" KCNS imati veću Malu galeriju u prizemlju, bioskopska sala biće multifunkcionalna i u njoj će moći da se odigravaju i pozorišne predstave, a bez poteškoća koristiće je i ljudi s posebnim potrebama, jer će postojati specijalna platforma.

Na prvom spratu je nadograđeno 120, a na drugom 380 metara kvadratnih. Art-klub se proširuje i seli na drugi sprat, s tim što će imati projekcionu salu i veliku terasu. Na drugom spratu nalaziće se i mala bioskopska sala.

Papirologija

Inače, rekonstrukciju KCNS pompezno je najavio još 2007. godine bivši gradski ministar za kulturu Radovan Jokić, rekavši da će novo zdanje biti gotovo na proleće 2008. godine. Međutim, čitava procedura od dokumentacije do odabira izvođača se odužila i biće dobro ako ponovo ne zapne oko papirologije i KCNS oživi narednog proleća.

Direktor Poslovnog prostora Marko Cvijan naglasio je da će fasada zadržati pređašnji izgled i da je sve urađeno u skladu s merama Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Naime, Vlada Srbije je početkom prošle godine donela odluku o utvrđivanju starog jezgra Novog Sada za prostornu kulturno-istorijsku celinu, što znači da ubuduće neće moći da se gradi ništa što je suprotno uslovima gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, te da u centru neće moći da se postavlja ništa bez znanja i saglasnosti zavoda.:banana:

Otpala letnja bašta?

Grad je od Vlade Srbije tražio izuzeće Letnjeg bioskopa iz privatizacije "Zvezda filma", ali kako trenutno stvari stoje, taj zahtev aktuelne gradske vlasti nije prošao.

Ovaj proces grad je pokrenuo s idejom da letnja bašta pripadne Kulturnom centru. Tada bi se od tog prostora napravio veliki amfiteatar u kojem bi mogli da se odigravaju mnogi programi. Poznato je da Novi Sad nema ni gradsku galeriju ni dvoranu, pa bi ovaj prostor služio za to kad vemenski uslovi dozvoljavaju.

Ta katolicka porta moze biti kao Trg republike u BG, a to znaci centar kulturnih zbivanja

Novosadian
September 14th, 2009, 11:24 AM
^^ Verovatno su razmisljali da ce se lakse naci neko ko bi investirao u zgrade sa 10 nego 18 spratova, zbog fundiranje koje je tako dosta jeftinije...
Trabali su onda staviti spratnost od 10-18 spratova, ionako visoke zgrade cesto bolje izgledaju kad nisu bas 'pod konac', pa kome se isplati neka gradi, kad vec nisu sposobni da naprave neki kvalitetan urbanisticki plan za to podrucje.
Kakvi sve burazeri grade zgrade danas i bolje je da budu maximum 10 spratova. Zamislite samo ove nove rugobe, kao što su npr. na novoj Detelinari, sa 18 spratova.... Iz celog grada bi se videle, a ne bi ličile ni na šta :ohno:

:lol:Pa ne bi valjda isto sranje razvukli na 18 spratova i to u onoj 'veseloj' narandzastoj boji, koja izgleda kao da svetli u mraku.

A za onu zgradu na uglu za koju su pitali Nixivoje i Dimitrije, ja sam cuo da je bilo nekih problema sa sleganjem, ali sada da li je to tacno, ne znam.

liman_drzava
September 14th, 2009, 11:59 AM
A za onu zgradu na uglu za koju su pitali Nixivoje i Dimitrije, ja sam cuo da je bilo nekih problema sa sleganjem, ali sada da li je to tacno, ne znam.

To sam i ja cuo + neki problem sa investitorom (mozda Neimar :dunno:), ne secam se... Ali se ne radi nista, niti ima nagovestaja, a sve se da srediti i odraditi, i ovde najvise krivim drzavu/sistem sto se dozvoljavaju "skadrovi na bojani" i slicna skrnavljenja u gradkom pejzazu, pod geslom - nije u nasoj nadleznosti :bash:

nsblues
September 14th, 2009, 01:38 PM
Ja ne verujem u to da je Bata sve uzeo. Mislim da je Alexandar takva firma kakva se prikazuje u javnosti. Ali ko zna...

Gradske price, rekla,kazala, i ja cuo(kao i ti nesta ne vjurem sto svojim ocima ne vidim)...ne odnosi se na firmu samu, vec samo na BC,vise je bio zal za AG, kao dobar momak u nekim pogresnim(fudbalskim)vodama ,istina,jest nije ,zaista ne znam,,isto rekla kazala,po dogovoru on je odmah kao prepustio ovo a prebacio se na novu zgradu u bul.C.Lazara cini mi se...nebitno,bitno je da je zavrsen BC..a i da Aleksandar nastavi da gradi

NIXIVOJE_NS
September 14th, 2009, 01:55 PM
NIXIVOJE, ti se opasno ZEZAS, super izgleda, i jos ce biti bolje kad legne nova makina,postaces majstor za razglednice..

Ko vjeruje u ovo,Pobednika konkursa očekuje vredna nagrada, možda čak i stan u ovom kompleksu, ali Gajić kaže da to još nije potvrđeno.
Ti si skroz dobro i vrijedno djete, ne vjeruj u sve sta drugi kazu,,znas onaj vic...bajke su na trecem spratu, e tako i za taj konkurs...

stize uskoro nova makina tako da ce da bude jos fotki :) a sto se tice Aleksandra i meni je cudno al reko ajde mozda se desi neki izuzetak pa neko bude posten

neusatz!
September 14th, 2009, 03:33 PM
Ja ne verujem u to da je Bata sve uzeo. Mislim da je Alexandar takva firma kakva se prikazuje u javnosti. Ali ko zna...:gossip:

Iz gradjanskog o nadam se drugom multiplexu:
Rekonstrukcija zgrade Kulturnog centra Novi Sad (KCNS) nastavljena je posle nekoliko dužih prekida. Pauze su trajale nešto duže vreme, jer su pojedina preduzeća jedna drugima osporavala izbor, pa je usledio niz žalbi. "Best izgradnja" je izabrana kao najbolji ponuđač da sredi unutrašnjost zgrade, odnosno da obavi sve instalaterske i enterijerske radove, a ugovorena vrednost radova je 64,5 miliona dinara, dok je rok za završetak 78 kalendarskih dana, odnosno kraj novembra.

Dograđeno 500 kvadrata

Po završetku ovih radova, "Poslovni prostor" će zgradu predati Kulturnom centru, kojem onda preostaje da prenese opremu i uredi novi prostor.

Dosad je u rekonstrukciju KCNS uloženo 44,4 miliona dinara, što je bila prva faza, koja je podrazumevala grube radove kao što su rušenje međuspratne konstrukcije, podizanje krova i slično.

Taj posao obavio je "Jugomont" iz Novog Sada, a dograđeno je 500 kvadratnih metara po projektu Ksenije Karadžić i Miroslava Šilića iz "Studija K". To znači da će "novi" KCNS imati veću Malu galeriju u prizemlju, bioskopska sala biće multifunkcionalna i u njoj će moći da se odigravaju i pozorišne predstave, a bez poteškoća koristiće je i ljudi s posebnim potrebama, jer će postojati specijalna platforma.

Na prvom spratu je nadograđeno 120, a na drugom 380 metara kvadratnih. Art-klub se proširuje i seli na drugi sprat, s tim što će imati projekcionu salu i veliku terasu. Na drugom spratu nalaziće se i mala bioskopska sala.

Papirologija

Inače, rekonstrukciju KCNS pompezno je najavio još 2007. godine bivši gradski ministar za kulturu Radovan Jokić, rekavši da će novo zdanje biti gotovo na proleće 2008. godine. Međutim, čitava procedura od dokumentacije do odabira izvođača se odužila i biće dobro ako ponovo ne zapne oko papirologije i KCNS oživi narednog proleća.

Direktor Poslovnog prostora Marko Cvijan naglasio je da će fasada zadržati pređašnji izgled i da je sve urađeno u skladu s merama Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Naime, Vlada Srbije je početkom prošle godine donela odluku o utvrđivanju starog jezgra Novog Sada za prostornu kulturno-istorijsku celinu, što znači da ubuduće neće moći da se gradi ništa što je suprotno uslovima gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, te da u centru neće moći da se postavlja ništa bez znanja i saglasnosti zavoda.:banana:

Otpala letnja bašta?

Grad je od Vlade Srbije tražio izuzeće Letnjeg bioskopa iz privatizacije "Zvezda filma", ali kako trenutno stvari stoje, taj zahtev aktuelne gradske vlasti nije prošao.

Ovaj proces grad je pokrenuo s idejom da letnja bašta pripadne Kulturnom centru. Tada bi se od tog prostora napravio veliki amfiteatar u kojem bi mogli da se odigravaju mnogi programi. Poznato je da Novi Sad nema ni gradsku galeriju ni dvoranu, pa bi ovaj prostor služio za to kad vemenski uslovi dozvoljavaju.

Ta katolicka porta moze biti kao Trg republike u BG, a to znaci centar kulturnih zbivanja

I evo dobar razlog da se zainteresovani gradjani bune pismima i peticijama, ili bar da tražeobjašnjenje. Ideja da letnja bašta pripadne Kulturnom centru je odlična.

neusatz!
September 14th, 2009, 03:35 PM
Ja ne verujem u to da je Bata sve uzeo. Mislim da je Alexandar takva firma kakva se prikazuje u javnosti. Ali ko zna...

Gradske price, rekla,kazala, i ja cuo(kao i ti nesta ne vjurem sto svojim ocima ne vidim)...ne odnosi se na firmu samu, vec samo na BC,vise je bio zal za AG, kao dobar momak u nekim pogresnim(fudbalskim)vodama ,istina,jest nije ,zaista ne znam,,isto rekla kazala,po dogovoru on je odmah kao prepustio ovo a prebacio se na novu zgradu u bul.C.Lazara cini mi se...nebitno,bitno je da je zavrsen BC..a i da Aleksandar nastavi da gradi

Kad smo već kod gradskih priča ja od jedne crnogorke čuo da suu BC stanove pokupovali Crnogorci i daga već od milošte po gradu zovu "Malom Crnom Gorom".

Ranko Su NS
September 14th, 2009, 04:30 PM
Spasilda
http://i25.tinypic.com/vnktxg.jpg

Spasilda iz D Kiša
http://i28.tinypic.com/fwhisz.jpg

BC iz daljine
http://i27.tinypic.com/34opls4.jpg

makimax
September 14th, 2009, 06:01 PM
cini mi se da na Somborskom malo zabusavaju
stvarno nije u redu........:).

Veternik
September 14th, 2009, 07:01 PM
Ko pravi ovu zgradu sto je zovete spasilda? jel opet ona ili je tako zovete zato sto je istom tom mestu?

neusatz!
September 14th, 2009, 07:04 PM
Ko pravi ovu zgradu sto je zovete spasilda? jel opet ona ili je tako zovete zato sto je istom tom mestu?

Nije čak ni na istom mestu. Spasildina apoteka još stoji na Bulevaru, a ova zgrada je odmah pored nje.

posmatrac
September 14th, 2009, 11:54 PM
joj a jel se secate rusenja spasilde? imam jos negde te fotografije koja je to komedija bila..i na kraju je nisu celu srusili...
i kad smo vec kod nelegalne gradnje
evo nesto iz danasnjeg blica
nemaju para da ruse:bash::bash::bash:

Nemaju novca za rušenje 1.209 nelegalnih objekata
Autor: Žarko Bogosavljević | 14.09.2009. - 09:58

U Gradskoj upravi za urbanizam napisano je 1.209 rešenja o rušenju građevinskih objekata na području grada, jer ih je nemoguće legalizovati po bilo kojoj osnovi, a još oko 2.500 građevina, prema podacima inspekcije, nalazi se u raznim fazama postupka koji mogu rezultovati time da se i one nađu na spisku. Ali, uprkos negodovanjima Novosađana zbog divlje gradnje, značajnih rušenja ove godine neće biti jer građevinski inspektori očekuju da tek 2010. godine za ove namene bude obezbeđeno više novca u gradskoj kasi.
Po nalogu građevinskih inspektora je od početka godine porušeno nekoliko desetina nelegalno sagrađenih objekata. I inspektori sami, međutim, navode da se uglavnom radilo o manjim objektima, poput šupa, pomoćnih prostorija, pregradnih zidova, „kandži“ za zauzeće parkinga i slično. Jedini veći srušeni objekat je montažna kuća kod „Dnevnika“ na Bulevaru oslobođenja, kao i kućica sagrađena u ulici Branka Bajića na parceli u vlasništvu Zavoda za izgradnju grada. Ovakav skor u inspektoratu objašnjavaju manjkom novca za ove namene.
Naime, u budžetu grada je predviđeno samo 16,7 miliona dinara za razne poslove inspekcije, pri čemu tu sumu dele građevinski, komunalni, saobraćajni i ekološki inspektori.
- Raspolažemo određenom količinom novca koja jednostavno nije dovoljna i radimo samo po prioritetima. Konkretno, to su objekti koji smetaju razvoju grada ili je javnost veoma zainteresovana za lokacije na kojima se nalaze. Tako je, na primer, montažni objekat kod „Dnevnika“ srušen da bi grad parcelu mogao da izda, a za objekte „Delfin Washa“ u Ulici Stojana Novakovića stigao nam je veliki broj prijava građana, pa i zvanična obraćanja preko mesne zajednice i odbornika tog dela grada - navodi Željko Radulović, šef gradske inspekcije.
U inspekciji podsećaju i na novi zakon o planiranju i izgradnji, koji će omogućiti legalizaciju dosta sada nelegalnih objekata, pa aktivnosti inspektora treba gledati i kroz tu prizmu. Radulović dodaje da je veliki problem i pronaći firmu koja bi se bavila rušenjem, jer taj posao nije omiljen među građevincima, a grad za to nema potrebnu opremu. On očekuje da će tek 2010. godine, kada budu poznate odredbe novog zakona, moći više da urade na uklanjanju nelegalnih građevina, te da će gradska vlast usvojiti njihov zahtev da im se značajno poveća novac za te i druge poslove iz njihove nadležnosti.

smokiboy
September 15th, 2009, 12:32 AM
Nikad mi neće biti jasno zašto je leva traka šira od ostalih. Jer u desnoj traci se ljudi stalno zaustavljaju, bez obzira što ne bi trebali. eto.

podvodni
September 15th, 2009, 12:51 AM
^^ verovatno je projektovana za veću brzinu nego ostale...

NIXIVOJE_NS
September 15th, 2009, 01:16 AM
Ewo malo Zoneda

http://i25.tinypic.com/99qae1.jpg

http://i29.tinypic.com/312xsgi.jpg

NIXIVOJE_NS
September 15th, 2009, 01:24 AM
najbolje izgleda kada se ide drugom stranom bulevara od futoske! ali nemam tu sliku

imam ja

http://i30.tinypic.com/1586qnd.jpg

NIXIVOJE_NS
September 15th, 2009, 01:32 AM
MATIJEVIC

http://i32.tinypic.com/103zey0.jpg

deemee3ye
September 15th, 2009, 01:59 AM
MATIJEVIC

http://i32.tinypic.com/103zey0.jpg

uvek slikas po nekom oblacnom vremenu :D

sto se tice one slike aleksandra, mislio sam jos dalje kad stanes...uploadovacu sutra

nsblues
September 15th, 2009, 08:35 AM
Kad smo već kod gradskih priča ja od jedne crnogorke čuo da suu BC stanove pokupovali Crnogorci i daga već od milošte po gradu zovu "Malom Crnom Gorom".

Ma salila se malo...:lol: ipak su to sve kumovske veze ,,nastavak KUMA epizoda ??, sta se sve neda oprati, jel tako,
A prvi sprat kazu da je njegov,,AKO JE ISTINA...mislim po logici,da je to prizemlje gdje su lokali , a ne prvi sprat...

Nixivoje, tebe nema GDE nema..svaka cast ,pravi si lutajuci reporter, moracemo ti poceti obracunavati platu ako ovim tempom nastavis

Wuxa
September 15th, 2009, 04:22 PM
Ewo malo Zoneda

U bog te mazo :)

Ne mogu da verujem da u Srbiji jos uvek prave visoke zgrade :banana:

izvestac
September 15th, 2009, 04:32 PM
ovaj zoned i nije tako lose ispao kao sto je krenulo :) mislim da se razumemo, da su uradili onako kako je na renderu bilo bi odlicno, ali kad su krenuli tu da mrljaju i brljaju sa fasadom mislio sam da ce skroz zeznuti stvar, al eto nisu totalno zeznuli, jos da vidimo onaj okrugli deo kako ce to da odrade pa da komentarisemo :)

sto se BC-a tice zgrada je stvarno grandiozna i odlicno odradjena, medjutim najvise bih voleo, jel kad bih mogao da biram, da zivim u Park City-ju. To je za npr. porodicnog coveka po meni najbolji izbor! mirno, lepo, park blizu, dunav blizu pa sto da ne i fruska gora blizu :)

Ulicni_Hodac
September 15th, 2009, 08:48 PM
Ewo malo Zoneda

http://i29.tinypic.com/312xsgi.jpg

Zgrada ruzna do bola !!!!

Ne znam da li mi vise lici na zatvor ili fabriku ili propalo vojno odmaraliste...

Ulicni_Hodac
September 15th, 2009, 08:52 PM
imam ja

http://i30.tinypic.com/1586qnd.jpg

Ovo je vec nesto!

Da ne bude da sam negativac :)

gimu
September 15th, 2009, 08:54 PM
Zgrada ruzna do bola !!!!

Ne znam da li mi vise lici na zatvor ili fabriku ili propalo vojno odmaraliste...

De gustibus non disputandum est. - O ukusima ne vrijedi raspravljati. :)

Ulicni_Hodac
September 15th, 2009, 09:09 PM
De gustibus non disputandum est. - O ukusima ne vrijedi raspravljati. :)

Znas kako, ponekad sam ostriji na recima, kad su u pitanju Beograd i Novi Sad!

Jer nekad kad vidim neke ne bas najidealnije skrojene zgrade po centralnoj Srbiji uvek uzmem u obzir ekonomski momenat i cinjenicu da se protezu koliki im je jorgan !
I u tim situacijama i nije na mestu nesto zakerati, dok ekonomski ne ojacaju.

Ali kad vidim u Novom Sadu ili Beogradu koji su ipak ekonomski jaki, da se prave ruzni novi objekti e onda stvarno...

Mislim sad eto treba da mi je WOW jer ima 10-15 spratova, a pri tome ne znam sto je ovo, neka Retro-Soc-real-post-moderna ili top lista nadrealista ili sta???

Wuxa
September 15th, 2009, 09:24 PM
^^ Pa ovo je Srbija jbt :)

Ulicni_Hodac
September 15th, 2009, 09:34 PM
^^ Pa ovo je Srbija jbt :)

Do Tokija brate ! :)

NIXIVOJE_NS
September 15th, 2009, 10:02 PM
Ma salila se malo...:lol: ipak su to sve kumovske veze ,,nastavak KUMA epizoda ??, sta se sve neda oprati, jel tako,
A prvi sprat kazu da je njegov,,AKO JE ISTINA...mislim po logici,da je to prizemlje gdje su lokali , a ne prvi sprat...

Nixivoje, tebe nema GDE nema..svaka cast ,pravi si lutajuci reporter, moracemo ti poceti obracunavati platu ako ovim tempom nastavis

hehe ja se nebih bunio :)

NIXIVOJE_NS
September 15th, 2009, 10:09 PM
Hotel Putnik otpozadi iz pasaza,a i odnapred postavljaju skele

http://i29.tinypic.com/34xi14l.jpg

NIXIVOJE_NS
September 15th, 2009, 10:14 PM
Jel zna neko sta ce ovde u Radnickoj biti ? Bilo je reci da ce biti RTV

http://i32.tinypic.com/2mwtbbs.jpg

http://i27.tinypic.com/27ybqf8.jpg

NIXIVOJE_NS
September 15th, 2009, 10:19 PM
evo malo zgrade prekoputa Zoneda

http://i27.tinypic.com/2ia3a7n.jpg

posmatrac
September 15th, 2009, 11:39 PM
Jel zna neko sta ce ovde u Radnickoj biti ? Bilo je reci da ce biti RTV

http://i32.tinypic.com/2mwtbbs.jpg

http://i27.tinypic.com/27ybqf8.jpg

vrtic i stambene zgrade..imas na sajtu urbanizma (valjda) plan koji je jos uvek u javnoj raspravi

dimnjak ostaje kao spomenik industriskog razvoja grada i secanje na to da je tu nekada bila industirska zona (do otpriliek polovine sedamdesetih godina proslog veka)

posmatrac
September 15th, 2009, 11:40 PM
mislim ne znam sta reci....sem uzas (posebno jeftic) :ohno::ohno::ohno:

http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/15/vojvodina/ulica-ver.jpg

Kvartovi niču bez zelenila, igrališta, korpi ili parkinga
Autor: Žarko Bogosavljević | 15.09.2009. - 14:42

Novi Sad - Novi Subotički bulevar neće imati nijedno mesto za kontejnere, a pre samo nedelju dana hitnom reakcijom čelnika „Gradskog zelenila“ i „Vodovoda“ sprečeno je da Kej gotovo potpuno ostane bez zelenila. Propusti urbanista i projektantskih kuća, čiji bi planovi trebalo da poboljšaju i razviju grad, postale su toliko česte da se u Novom Sadu mogu naći čitave ulice bez parkinga, mesta za kante za smeće i zelenila, ali se zato može naići i na staze za slepe koje nikuda ne vode.

U Ulici Jovana Subotića i kraj „Spensa“ staze za slepe ne vode praktično nikuda, odnosno vode direktno na put ili pravo u telefonsku govornicu. Ulice Novosadskog sajma i Cara Dušana su najpre asfaltirane, pa se onda otkrilo da nema zelenila zbog čega su nanovo raskopavane, a u Limanskom parku, gde je za zelenilo plaćeno 27 miliona dinara, nije planiran zalivni sistem koji bi omogućio njegovo održavanje. Čitavi kvartovi poput Grbavice, novi deo Detelinare, delovi Podbare, okolina zgrade Socijalnog ostali su bez korpi za otpatke, parkinga i dečjih igrališta.
Poslednji primer je rekonstukcija Keja, gde je zamalo posečeno svih 166 stabala, ali je to obustavljeno na predlog „Zelenila“ i „Vodovoda“. Zbog toga je direktorka „Zelenila“ Snežana Repac i javno pozvala urbaniste i planere da izađu ponekad na ulicu i vide šta je na terenu, a ne samo sede u kancelarijama i crtaju planove koji ne odgovaraju situaciji na terenu.
- Urbanisti bi definitivno trebalo da povedu više pažnje o tome šta se planira. Novi Sad ima manje od pet odsto zelenih površina, a standard EU je petina ukupne površine i mi sa sadašnjim planiranjem ne možemo dostiči taj procenat. U gradu je posebno kritična Grbavica i nova Detelinara, odnosno delovi grada gde je primetna stambena izgradnja - kaže portparol „Zelenila“ Ivan Nožinić.
Glavnog krivca u urbanistima vide i u upravi „Čistoće“, navodeći da su primorani da kontejnere drže na kolovozu, a čak i u „Urbanizmu“ priznaju da se ovi problemi javljaju, ali da oni ne snose krivicu, jer projekte rade i kuće angažovane tenderom, a i investitori i graditelji često odstupaju od planova.
Ipak, dok propuste investitora inspekcija još i može da otkloni, propusti urbanista sadašnjem sistemu ne mogu da se isprave. Jer, ne postoji nijedna ustanova koja bi ih kontrolisala: svako preduzeće nadzire svoj sektor na terenu, kat - kom ne postoji, i u takvim uslovima „zaboravljanje“ kontejnera, zelenila ili klupa prestaje da bude retkost.
Čak i članica Gradskog veća Jelena Atanacković-Jeličić priznaje da problem postoji, kao i da je češća kontrola inspektora jedino što grad može da učini.
- Često se dešava da između plana i realizacije bude izmena. Nekada je to opravdano, zbog nepredviđenih okolnosti poput neobeleženih instalacija, a nekada dolazi i do grešaka. Inspekcija je ta koja može i treba da iskontroliše da li se planovi sprovode– navodi članica Gradskog veća zadužena za urbanizam.

Jeftić: Nije tačno da planeri ne idu na teren
- Mi izdajemo UTU uslove, a onda se radi glavni projekat i tada projektanti, da li naši ili privatnih firmi, odlaze na teren i vide šta je tamo zapravo, tako da nema priče oko toga da se crta bez izlaska iz kancelarije. U svakoj ulici imamo predviđen prostor za zelene površine, kao i druge sadržaje, ali ima odstupanja jer se ispostavi da situacija na terenu ne odgovara planu - navodi direktor „Urbanizma“ Aleksandar Jeftić, koji tvrdi da bi ovakve probleme mogla da otkloni jedino inspekcija, koja bi naterala investitore i izvođače da ispoštuju planove.

NIXIVOJE_NS
September 15th, 2009, 11:53 PM
vrtic i stambene zgrade..imas na sajtu urbanizma (valjda) plan koji je jos uvek u javnoj raspravi

dimnjak ostaje kao spomenik industriskog razvoja grada i secanje na to da je tu nekada bila industirska zona (do otpriliek polovine sedamdesetih godina proslog veka)

HVALA NA INFORMACIJI :cheers:

NIXIVOJE_NS
September 15th, 2009, 11:58 PM

jedva cekam da tu pocne da se gradi na to cekam 11 godina koliko sam ovde ,bio sam klinja prvi-drugi razred kada su tu bile rusevine starih kuca, pa smo se tu igrali bukvalno na smetlistu,dok nije izgardenja crvena zgrada pored ,tu je bila neka vrsta deponije koju su vise puta cistili ali bezuspesno,na kraju je sve dobro ispalo ali me ipak parking malo iritira posto je uzasno uradjen a napacuju ga.

Wuxa
September 15th, 2009, 11:58 PM
Jel moze neko da mi da slike svih poslovnih i lux stambenih zgrada iz bulevara Oslobodjenja. :D
Molim vas :master:

NIXIVOJE_NS
September 15th, 2009, 11:59 PM
Posmatrac vidim da dosta znas o tim lokacijama jel znas sta se mozda planira u Strazilovskoj u starim kucam na tom potezu gde je pre bio restoran Gard?

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 12:00 AM
Jel moze neko da mi da slike svih poslovnih i lux stambenih zgrada iz bulevara Oslobodjenja. :D
Molim vas :master:

imam ja dosta slika,ali dosta njih je sa interneta nisam ih ja fotografisao

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 12:00 AM
ali ti mogu sutra ja fotografisati

Wuxa
September 16th, 2009, 12:02 AM
^^ Ajde mi posalji na mail

vozdovcanin@hotmail.com :)

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 12:03 AM
^^ Ajde mi posalji na mail

vozdovcanin@hotmail.com :)

ok

Wuxa
September 16th, 2009, 12:04 AM
ok

Hvala ti puno...
Svaka ti se dala :)

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 12:06 AM
ovo sto ti sad trenutno saljem su sa interneta i nesto mojih ,sutra dobijas moje fotke

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 12:08 AM
Hvala ti puno...
Svaka ti se dala :)

Nishta i drugi put :):cheers:

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 12:11 AM
Poslao sam ti pogledaj inbox

Wuxa
September 16th, 2009, 12:13 AM
^^ Stigle su. Thanks ;)

Zgrada od Meridian banke je odlicna.

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 12:16 AM
da i meni se jako svidja ta zgrada,

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 12:18 AM
Aleksandar Cara Lazara

http://i31.tinypic.com/29381lv.jpg

posmatrac
September 16th, 2009, 12:18 AM
Posmatrac vidim da dosta znas o tim lokacijama jel znas sta se mozda planira u Strazilovskoj u starim kucam na tom potezu gde je pre bio restoran Gard?

vis stvarno na gard sam zaboravio da je zatvoren vec duze. pa pazi nemoras ni gledati planove da bi znao sta ce tamo biti mozes i sam zakljuciti po okolini sta je sagradjeno da ce i tamo da bude jos jedan stambena zgrada, mada opet mozda nas iznenade i naprave decije igraliste :)

neusatz!
September 16th, 2009, 12:22 AM
vis stvarno na gard sam zaboravio da je zatvoren vec duze. pa pazi nemoras ni gledati planove da bi znao sta ce tamo biti mozes i sam zakljuciti po okolini sta je sagradjeno da ce i tamo da bude jos jedan stambena zgrada, mada opet mozda nas iznenade i naprave decije igraliste :)

Ta kuća je u kojoj je bio Gard, koliko znam, vlasništvo poslovnog prostora. Da li ti, znajući o kome je reč, misliš da bi oni takvu lokaciju prepustili nekoj društveno korisnoj svrsi koja im neće doneti neki teški benefit?

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 12:22 AM
bilo bi super da je igraliste ili mozda neka niza zgrada,da mi nebi zaklonili i to malo pogleda sto imam,ona zgrada sto je sagradjena izmedju Lovcenske Strazilovske i C Lazara em mi je zaklonila pogled,em je ruzna do zla boga,em je toliko lose odradjena da sve fasada otpada sa nje jos od prve godine kad su je izgradili,a ima joj nekih dobrih 5-6 godina

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 12:23 AM
Ta kuća je u kojoj je bio Gard, koliko znam, vlasništvo poslovnog prostora. Da li ti, znajući o kome je reč, misliš da bi oni takvu lokaciju prepustili nekoj društveno korisnoj svrsi koja im neće doneti neki teški benefit?

znaci jos jedna ruzna stambeno poslovna ako ne i samo poslovna zgrada po mogucstvu neko stakleno cudoviste poput lupusa

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 12:30 AM
ja sam mozda malo dosadan ali me zanim jos jedna lokacija ugao Z Zrenjanina i Mike Antica zgrada gde je bio stari prostor poceto je rusenje a objekat pored u Mike Antica je vec srusen i nesto se radi sta bi tu moglo biti ,mislim znam da ce biti stambena zgrada,ali da li se zna ko je vlasnik

evo i slika objekta pored
http://i28.tinypic.com/2lixzq8.jpg

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 12:35 AM
i jos jedna sa Subotickog

http://i29.tinypic.com/9jd8yd.jpg

Novosadian
September 16th, 2009, 12:39 AM
ja sam mozda malo dosadan ali me zanim jos jedna lokacija ugao Z Zrenjanina i Mike Antica zgrada gde je bio stari prostor poceto je rusenje a objekat pored u Mike Antica je vec srusen i nesto se radi sta bi tu moglo biti ,mislim znam da ce biti stambena zgrada,ali da li se zna ko je vlasnik

evo i slika objekta pored
http://i28.tinypic.com/2lixzq8.jpg

E,ovo i mene jako interesuje, posto su vec skinuli krov sa ove crvene, a danas sam video da su skinuli krov i sa ove u Mike Antica levo od kamiona. Za ovu crvenu je vec bilo price da ce je srusiti, ali nece valjda u kompletu i ovu levo?

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 12:42 AM
u svakom slucaju lokacija je vrlo primamljiva

neusatz!
September 16th, 2009, 12:43 AM
Ček, ček ... jel to znači da su počel ida ruše i zgradu gde je bio Prostor ili ruše pored nje?

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 12:45 AM
pa valjda je prostor u toj crvenoj bio ? ili sam se ja zabunio

Novosadian
September 16th, 2009, 02:02 AM
Ček, ček ... jel to znači da su počel ida ruše i zgradu gde je bio Prostor ili ruše pored nje?
Ne, ta zgrada gde je bio prostor isto stoji onako bez krovnog pokrivaca kao jos negde od marta. A da skidaju krov sa ove druge zgrade je novo, bar za mene
pa valjda je prostor u toj crvenoj bio ? ili sam se ja zabunio
Jeste, tamo je bio prostor, nisi se zbunio

neusatz!
September 16th, 2009, 02:08 AM
Ne, ta zgrada gde je bio prostor isto stoji onako bez krovnog pokrivaca kao jos negde od marta. A da skidaju krov sa ove druge zgrade je novo, bar za mene

Jeste, tamo je bio prostor, nisi se zbunio

E sad, pitanje je hoće li da je ruše ili samo da menjaju krov, ili da možda nadogradjuju?

Novosadian
September 16th, 2009, 02:16 AM
:dunno:Zato i pitam, ako neko zna. I jos nesto, da li se odustalo od onih denivelisanih raskrsnica na Subotickom bulevaru?

NIXIVOJE_NS
September 16th, 2009, 03:47 AM
ja mislim da se nije odustalo nego to nije u planu da se radi sad nego kasnije kad se ceo bulevar zavrsi i poveze sa autoputem