View Full Version : НОВИ САД - праћење градилишта | NOVI SAD - construction updates
neusatz! November 16th, 2009, 01:46 AM Slažem se za behaton i na žalost vidim po temama o drugim gradovima da ga i tamo stavljaju, što je krajnje loše. No, nije direktno izgradnja, ali je ipak zanimljivo:
Besplatan vajrles net u centru
16.11.2009. - 00:15
APOLO - JP „Gradski informativni centar” Apolo pustio je u rad besplatan bežični pristup internetu u centru grada. Besplatna „vajrles“ veza koju pruža „Apolo“ za sada je moguća na Trg slobode, Pozorišnom trgu, zatim u delovima ulice Modene, Zmaj Jovine i Jevrejske, kao i na Trgu mladenaca.
Direktor Apola Andreja Tomašević kaže da je građanima omogućena stabilna konekcija od 2 megabita u sekundi, što bi trebalo da bude dovoljno da veći broj ljudi istovrmeno koristi internet.
- Svi one koji imaju adekvatnu tehničku opremu mogu da koriste bežični internet. Ovo jeste iznenađenje za Novosađane, ali nismo o tome govorili jer nismo bili sigurni da ćemo uspeti da postavimo sistem - rekao je za „Blic“ Tomašević.
On navodi i da ovo nije konkurencija projektu koji već sprovodi JKP „Informatika“, koja upravo istalira opremu za bežični internetu u centu. Prema njegovim rečima, građanima, kao i turistima i gostima grada će samo koristiti to što će imati mogućnost da imaju dva izvora za besplatan pristup internetu. „Informatika“ planira da uključi besplatan interenet u Dunavskoj, Zmaj Jovinoj, ulici Modene, Kralja Aleksandra, delovima Njegoševe ulice, Miletićeve i Laze Telečkog.
Izvor: 24sata
neusatz! November 16th, 2009, 01:49 AM I još malo o izgranji škole MIlan Petrović:
Jedinstvena škola u Srbiji
Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić položio je kamen temeljac za izgradnju novog objekta škole „Milan Petrović“, ustanove čiji je vaspitno obrazovni program rada i rehabilitacije namenjen deci i mladima uzrasta od 15 do 27 godina sa ometenošću u razvoju.
http://www.24sata.rs/_customfiles/Image/2009/11NOVEMBAR/16/sk.jpg
Zbog specifičnosti programa rada koji će se odvijati u objektu, on će biti sačinjen od nezavisnih, ali u isto vreme i povezanih, celina-blokova koji će biti smešteni u prizemlju: učionički blok za realizaciju nastave, fiskulturni kojeg čine sala i bazen za rehabilitaciju, radionički blok koji se sastoji od frizerske, kulinarske, grafičko-tekstilne, molersko-stolarske i mašinske radionice, a na spratu će biti pozicionirani administracija škole i internat. Ovaj jedinstveni objekat kakvog nema u Srbiji gradi se u ulici Bate Brkića bb i zauzimaće 7.245 kvadratnih metara. Rok za završetak radova je početak sledeće školske godine.
neusatz! November 16th, 2009, 01:53 AM I opet manje više prežvakano o šoping molovima i Izraelcima:
„Big CEE” počinje izgradnju stvarno velikog šoping mola
Z. Čonkaš - 16.11.2009. - 00:21
U sklopu tržnog centra biće napravljeni razni propratni sadržaji za celu porodicu...
Izraelska grupa „Big CEE“ počinje izgradnju prvog šoping mola u Novom Sadu. Ovaj ogromni tržni centar biće izgrađen na Sentandrejskom putu i prostiraće se na 32.000 kvadratnih metara. Imaće supermarket veličine 4.000 metara kvadratnih, prodavnice najnovijih svetskih brendova iz domena elektronike, nameštaja, „uradi sam“ proizvoda, garderobe...
http://www.24sata.rs/_customfiles/Image/2009/11NOVEMBAR/16/a1.jpg
Big CEE (Big Central European Estates Group) je još prošle godine zakupila površinu od 90.000 metara kvadratnih i iz te kompanije najavljuju da će radovi na izgradnji tržnog centra vrednog oko 60 miliona evra biti gotovi do kraja naredne godine i „da će biti najveći u Srbiji“. Robert Jahav, direktor Big CEE grupe, ističe da će izgradnja ovog „pionirskog projekta“ u Novom Sadu izmeniti kompletnu potrošačku scenu u zemlji.
- Verujemo da smo na kraju ekonomske krize i da je sada pravo vreme za investicije. Cilj nam je da ponudimo građanima Srbije opušteno i prijatno iskustvo kupovine, pružajući kupcima sve od najosnovnijih namirnica do ekskluzivnih brendova i autleta po najpovoljnijim cenama - najavljuje Jahav.
On smatra da će takvi tržni centri, smešteni na obodima gradova, biti još dugo jedna od najvećih atrakcija na tržištu i da će zbog toga njegova kompanija, nakon Novog Sada, graditi šoping molove i u Beogradu, Nišu, Subotici, Jagodini i drugim gradovima u Srbiji. Vrednost ukupno planiranih investicija te kompanije u našu zemlju procenjuje se na oko pola milijarde evra.
U sklopu tržnog centra biće napravljeni razni propratni sadržaji za celu porodicu kao što su igraonice, kafići... a planirana je i izgradnja parkinga sa više od 1.500 parking mesta.
Direktor ZIG-a Borislav Novaković nedavno je za izjavio i da poslovna grupacija „Ocean Atlantic“ namerava da investira i to na mestu bivše fabrike „Agrohem“.
- Reč je o šoping-molu veličine „Spensa“, na površini od 86.000 kvadrata. I „Delta korporacija“ je najavila da će na mestu bivše zgrade „Centroslavije“ graditi poslovne objekte. To su prvi ozbiljni nagoveštaja da će Novi Sad u narednim godinama imati ozbiljne investicije - zaključio je Novaković.
Stižu „Ikea“ i „Simens“
Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić otkrio je da su interesovanje za investiranje u Novi Sad pokazale i dve svetski poznate kompanije „Simens“ i „Ikea“. „Pregovori su u toku, ali je sa zainteresovanim investitorima dogovoreno da se detalji ne iznose u javnost, pre nego što se ne okončaju“, kratak je bio Pavličić u izjavi novinarima, uz napomenu da su sve investicije u Novi Sad dobrodošle jer podrazumevaju otvaranje novih radnih mesta
Izvoor: 24sata
Steve McQueen November 16th, 2009, 02:13 AM Interesantno je da je Delta imala, ako se ne varam, najbolju startnu poziciju za mega mall od sve tri kompanije. Medjutim, svi ostali su vec pred kamenom temeljcem dok Delta nije ni definisala sta ce da radi.
neusatz! November 16th, 2009, 02:34 AM Interesantno je da je Delta imala, ako se ne varam, najbolju startnu poziciju za mega mall od sve tri kompanije. Medjutim, svi ostali su vec pred kamenom temeljcem dok Delta nije ni definisala sta ce da radi.
Ako se ja dobro sećam to što Delta tamo planira jeste neki specijalizovan poping mol tipa sve za kuću - dakle konkurencija već postojećem Merkuru. Što se mene tiče, ovaj izraelski šoping mol i to je za Novi Sad dosta. Šta će nam više šoping molova? Razumem da mnogo veći Beograd ima potrebu za odredjenom količinom takvih objekata, ali mislim da je ovo za Novi Sad ipak optimalno. Mi nemamo kompleks malog mesta jer već živimo u gradu, šta više u glavnom gradu Pokrajine, tako da nam nije potrebna iluzija šoping molova da bi imali iluziju grada. Ono što je nama potrebno da se taj grad unapredjuje u jednom funkcionalnom smislu. Ono št omi se dopada je to što će posle izgradnje ovog izraelskog mola i te Delte verovatno krenuti ubrzanije urbanizacija Temerinske ulice, tako da možemo očekivati da se od trga Marje Trandafil do kanala sredi jedan trgovinsko-uslužni potez sa uredjenim trotoarima i parkinzima gde bi ljudi šetali, kupovali, sedeli u kafeima i jednostavno na taj način celu Temerinsku ulicu koja je meni danas totalna katastrofa potpuno prevrednovali u jednu modernu i dinamičnu ulicu kojom je prijatno šetati i koja negde smisleno i vodi ne samo one koji žive u nejnom produžetku, već i one kojima su tamo potrebne neke usluge.
Steve McQueen November 16th, 2009, 03:00 AM Sve je to tacno. Tri 30 000 + mall-a u gradu je mnogo ali ne i previse. Ako pogledas planove tih mallova, videces da su to tri ipak razlicite koncepcije malla. Jedan ( Delta ) je DIY raj na zemlji, sto je ok, to jos nismo u toj meri imali kod nas, mada Uradi Sam na Naselju je sasvim pristojno mesto. Ocean Atlantic ( Agrohem ) i Big Cee su klasicni mallovi, sa time sto Ocean ide na malo exkluzivniju ponudu i vise zabavnog sadrzaja, dok Big Cee ide na masovnost. Trebali bi i drugaciji brendovi da budu zastupljeni. Dakle, siguran sam da niko tu nije slucajno i da su svi pazljivo ispitali trziste i njegove mogucnosti. Cak je i lokacija tih mallova dobro procenjena.
Sa druge strane, ti i ja, posmatramo ovo iz perspektive ljudi koji zive u NS. Ogroman broj ljudi dolazi sa svih strana da kupuje, pa tako ti ogromni kapaciteti, nisu samo za novosadste, nego i zrenjanince, kikindjane, somborce, suboticane... Ako si isao u Rodic ( na autoputu - koji, btw, pravi i sam veliki mall ali sa hotelom zbog tranzita ), mogao si da vidis da 50% tablica na parkingu nisu novosadske. Tako da i to treba uzeti u obzir.
To nas opet dovodi do tvrdnje da grad, pored svojih stanovnika, na neki nacin privlaci jos toliko ljudi ali ta tema je govno na koje se skupljaju muve tako da bolje da to ne diram... :D
neusatz! November 16th, 2009, 03:30 AM Sve je to tacno. Tri 30 000 + mall-a u gradu je mnogo ali ne i previse. Ako pogledas planove tih mallova, videces da su to tri ipak razlicite koncepcije malla. Jedan ( Delta ) je DIY raj na zemlji, sto je ok, to jos nismo u toj meri imali kod nas, mada Uradi Sam na Naselju je sasvim pristojno mesto. Ocean Atlantic ( Agrohem ) i Big Cee su klasicni mallovi, sa time sto Ocean ide na malo exkluzivniju ponudu i vise zabavnog sadrzaja, dok Big Cee ide na masovnost. Trebali bi i drugaciji brendovi da budu zastupljeni. Dakle, siguran sam da niko tu nije slucajno i da su svi pazljivo ispitali trziste i njegove mogucnosti. Cak je i lokacija tih mallova dobro procenjena.
Sa druge strane, ti i ja, posmatramo ovo iz perspektive ljudi koji zive u NS. Ogroman broj ljudi dolazi sa svih strana da kupuje, pa tako ti ogromni kapaciteti, nisu samo za novosadste, nego i zrenjanince, kikindjane, somborce, suboticane... Ako si isao u Rodic ( na autoputu - koji, btw, pravi i sam veliki mall ali sa hotelom zbog tranzita ), mogao si da vidis da 50% tablica na parkingu nisu novosadske. Tako da i to treba uzeti u obzir.
To nas opet dovodi do tvrdnje da grad, pored svojih stanovnika, na neki nacin privlaci jos toliko ljudi ali ta tema je govno na koje se skupljaju muve tako da bolje da to ne diram... :D
Evo lista iz maja ove godine:
http://www.politika.rs:8080/uploads/rubrike/85956/i/2/e05dbrojevi.jpg
Rodić ne plaća porez, kakve on onda ima da pravi hotele i šoping molove?
Što se tiče ovoga što kažeš mi već imamo Merkur koji je DIY mega šop. Dakle nije da Novi Sad to nema pa sad čeka neki Deltin potrošački raj. A što se ostaloga tiče ja ovde već napisah da nisam siguran da postoji navika, kao ni spremnost, potencijalnih kupaca iz Sombora, Kikinde i Subotice da dolaze u NS da kupuju? Subotilni i ovi iz Topole recimo će po meni pre ići da kupuju u Segedin. Bliže im je, a možda i jefnitine, baš kao što će kupovati u Subotici kad se tamo otvore još neki trgovački lanci. Ako nisi primetio Izraelci i tamo planiraju da grade, baš kao recimo i u Zrenjaninu, svoje molove. Sa druge strane koliko ti znaš Novosadjana da redovno sednu u auto i da odu u Beograd da šopinguju? Ja baš i ne znam puno. Jednostavno bojim se da to neće tako ovde funkcionisati i da će neki od tih molova jednostavno zvrjati prazni. Pogledaj samo situaciju sa tržnim centrima koji su otvarani u centru, dakle na mnogo boljoj lokaciji. Više od pola njih su se ispostavili finansijski neuspešni i ljudi tu jednostavno ne kupuju. Rex, Apolo, NORK...to sve nije zaživelo. Čini mi se da je i Merkator na spratu prilično mršav posao... zašto bi onda svi ti molovi koji se otvore bili pretpostavljeno uspešni?
Steve McQueen November 16th, 2009, 03:40 AM .. zašto bi onda svi ti molovi koji se otvore bili pretpostavljeno uspešni?
Naravno da nema garancije da ti mallovi uspeju, ali mislim da imaju sanse. Sa druge strane, to sve ozbiljne firme i ogromna ulaganja, mislim da ne bi srljali tek tako.
Rodic je poznat po finansijskim problemima a sta ce biti sa onim tamo, ne znam. Bilo je nekih prica o preuzimanju od strane Merkatora. Informaciju o hotelu kod Rodica sam cuo od lika koji radi u Merkatoru jer ta kompanija ima hotel u Ljubljani, pa su razmisljali o istoj investiciji ovde.
nsblues November 16th, 2009, 10:37 AM Ovaj park city ,pravi Alkatraz,,, mozda je ogroman ,a na sta ce ispasti vidjecemo.
Gently, ima dosta ovih sajtova a jedan od njih je spomenuo Ranko...mada najrealnije i najsvjezije ponude i cijene stizu iz Gradjanskog oglasnika, izlazi dva put nedeljno ,mislim da mozes isto da psotavis pretrazivanje sa djelom grada i cijenama...msilim da je Beograd skuplji narocito centar..
Vucko November 16th, 2009, 10:55 AM Hvala,samo sam radoznao,koliko sam video cene su nize za 300-500 eura.Mnogo mi se svidja kod NS-a sto je manji grad i so je uredjen sto se tice saobracaja,u BG-u je kao sto svi znate uzasno,a pogotovu ako se ide GSP-om sa jednog kraja na drugi grada.
raqn November 16th, 2009, 11:18 AM Pogledaj samo situaciju sa tržnim centrima koji su otvarani u centru, dakle na mnogo boljoj lokaciji. Više od pola njih su se ispostavili finansijski neuspešni i ljudi tu jednostavno ne kupuju. Rex, Apolo, NORK...to sve nije zaživelo. Čini mi se da je i Merkator na spratu prilično mršav posao... zašto bi onda svi ti molovi koji se otvore bili pretpostavljeno uspešni?
Slično je i u Beogradu. Manji šoping centri po centru (nebitno dal stariji ili noviji) zvrje prazni. Neki čak imaju i veliki procenat praznih lokala. Dok su Ušće i Delta city po pravilu krcati stalno. Izgleda da je taj koncept velikih, klasičnih molova pobedio. Verujem da će tako biti i u NS.
Ranko Su NS November 16th, 2009, 11:46 AM Ovaj park city ,pravi Alkatraz,,, mozda je ogroman ,a na sta ce ispasti vidjecemo.
a ja se mislim na sta me podseca. Idealan opis:ohno:
albukerki November 16th, 2009, 12:46 PM a ja se mislim na sta me podseca. Idealan opis:ohno:
stvarno ne razumem tu potrebu da se grad koji ima "beskonacan" prirodni potencijal za sirenje koncentrise i zbija gradnju...
po mom skromnom misljenju ova zgrada je ubila "duh Limana" sa velikim zgradama, velikim zelenim povrsinama oko njih i velikim i pristupacnim parkinzima
nsblues November 16th, 2009, 01:11 PM Izvinjamvam sa ali nemoj da me neki pogrsno shvate,, sto se tice i molova i sopinga...ja se jezim na te ustanove,tipa pobijmo sve male da par nas zivi kao multimilioneri...ali ne bitno ,opisacu moj utisak iz novog sada, odem na klopu u merkator,(expres kuhinja zadnji sparat) svako jelo probam i ostavim( bez ikakvog ukusa), izadjem i ostavim sve, nije za ljudsku upotrebu, iako restoran izgleda fency idilicno, dotjerano ,prijatno jednom rijecju ,ali nije ekskluziv...isti slucaj se dogodio i u centru ,malo bolja verzija u odnosu na merkator,moram priznati ,,,foody- ljudi se dave u ovom, guzva skoro pa uvijek...samo se jede, ulazi i izlazi, uzivanja nikakvog, kao na traci...ne bih dao komentar na hranu..ali zato i postoji Novi Sad ,hvala bogu pa ima mali milion dobrih manjih restorancica, restorana i hotela gdje se moze osjetiti pravi dozivljaj , j...sh koka kolu
liman_drzava November 16th, 2009, 03:07 PM stvarno ne razumem tu potrebu da se grad koji ima "beskonacan" prirodni potencijal za sirenje koncentrise i zbija gradnju...
po mom skromnom misljenju ova zgrada je ubila "duh Limana" sa velikim zgradama, velikim zelenim povrsinama oko njih i velikim i pristupacnim parkinzima
Pa 'provejava novi duh' :) A i ovakve lokacije nisu bas beskonacne, slozices se ;)
liman_drzava November 16th, 2009, 03:18 PM Kulturni centar u Porti od proleća
ponedeljak, 16 novembar 2009 14:03
Kulturni centar Novog Sada će na proleće početi s radom u svojoj renoviranoj zgradi u Katoličkoj porti.
Nakon završetka građevinskih radova, početkom sledeće godine biće raspisan tender za unutrašnje opremanje zgrade. Obnovljeni centar imaće dve sale u kojima će se emitovati filmovi, a direktor ove ustanove Laslo Blašković je najavio da će po tom pitanju biti sporovođena posebna kulturna politika.
"Kulturni centar jednog grada mora da ima ovakvu uredničku politiku što se tiče bioskopa - da pušta art filmove, takozvane autorske filmove i filmove domaćih autora. To znači da ćemo blokbastere i holivudske premijere prepustiti nekim drugim institucijama koje se time isključivo bave", kaže on.
Nova zgrada proširena je za 500 kvadrata. Velika bioskopska sala kapaciteta 200 mesta biće višenamenska, pa će se u njoj odvijati i drugi programi Kulturnog centra. Na drugom spratu će biti mala bioskopska sala, kao i "Art klub" koji je proširen i sada ima veliku terasu.
Blašković je takođe izrazio nadu da će Letnja bašta biti izuzeta iz procesa privatizacije "Zvezda filma" i pripojena Kulturnom centru. Kako kaže, to bi otvorilo mogućnosti za nove programe u okviru ove ustanove, poput sopstvene pozorišne produkcije. "Kad bismo sledeće godine napravili jednu letnju scenu i kad bismo mogli da u centru grada imamo jedan kulturni centar i prostor za izvođenje umetničkih događaja, onda bismo već ličili na neki evropski grad", ocenio je Blašković.
Trenutno ne postoje planovi Kulturnog centra da nastave zakup "Art bioskopa" nakon što se usele u novu zgradu. Za opremanje Kulturnog centra biće izdvojeno 50 miliona dinara iz budžeta grada.
Izvor:http://021.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=15409:kulturni-centar-u-porti-od-prolea&catid=13:novi-sad&Itemid=9
Steve McQueen November 16th, 2009, 04:10 PM stvarno ne razumem tu potrebu da se grad koji ima "beskonacan" prirodni potencijal za sirenje koncentrise i zbija gradnju...
svi veliki gradovi na dunavu ( bec, budimpesta, beograd ) su ravnomerno razvijali obe obale. ns nije. predpostavljam da je to zbog toga sto im je bilo lakse da grade u ravnici nego na brdu... :)
sale_kg November 16th, 2009, 04:13 PM Za sta je Siemens zainteresovan?
posmatrac November 16th, 2009, 07:02 PM Za sta je Siemens zainteresovan?
za jeftinu radnu snagu :)
sale_kg November 16th, 2009, 10:43 PM za jeftinu radnu snagu :)
Sto znaci za proizvodnju a ne za poslovno predstavnistvo? :)
neusatz! November 16th, 2009, 10:50 PM Ispravite me ako grešim, no zar Siemens već nije u Novom Sadu sa Jugodentom imao neku poslovnu saradnju oko proizvodnje medicinske opreme? zar im nije najjednostavnije da recimo kupe Jugodent, ako to još postoji i nije već privatizovano, te da tu rade šta im je već potrebno?
sale_kg November 16th, 2009, 10:55 PM ^^ Ako je samo to onda sam razocaran... ocekivao sam nesto vise... Jbt,Bora najavio kao da celu proizvodnju hoce da presele...
p.s. Ranko,ja nisam razocaran,ja sam fakat razocaran. :D
neusatz! November 16th, 2009, 11:08 PM ^^ Ako je samo to onda sam razocaran... ocekivao sam nesto vise... Jbt,Bora najavio kao da celu proizvodnju hoce da presele...
Ma nemam ja pojma o čemu je tu reč, ja se samo sećam da je Jugodent radio sa Siemensom. Ali radio je i Ei NIš i još neko u Beogradu, pa od toga sad nema ništa. Ako bi po toj logici išli šta je bilo onda je Siemens ovde prisutan od 188-neke kad su uradili prvu javnu rasvetu u Beogradu. Šapcu i Nišu, pa onda mislim 1900. osvetlili narodno pozorište u BGD, onda neke hidroelektrane radili po Srbiji, pa prvi rendgen aparat u Srbiji, zatim prve tramvaje u Beogradu i tako dalje. Mislim da je Jugodent bio u igri do sankcija, plus mius koju godinu. Trenutno mislim da je Siemens prisutan u nekoj investiciji u Subotici, ne znam kako se zove kompanija. Za šta su sad u Novom Sadu zainteresovani nemam pojma, znamo da su ranije raidli sanitetsku i zubarsku opremu, a ovo ćemo da sačekamo da vidimo hoće li išta od toga biti, a ako hoće šta će to biti?
Ranko Su NS November 16th, 2009, 11:21 PM ^^ Ako je samo to onda sam razocaran... ocekivao sam nesto vise... Jbt,Bora najavio kao da celu proizvodnju hoce da presele...
Ma bum bil bolje Sale. Nemaš kaj bit razočaran.
podvodni November 16th, 2009, 11:25 PM Ako se ja dobro sećam to što Delta tamo planira jeste neki specijalizovan poping mol tipa sve za kuću - dakle konkurencija već postojećem Merkuru. Što se mene tiče, ovaj izraelski šoping mol i to je za Novi Sad dosta. Šta će nam više šoping molova?
Delta je planirala da izgradi power centar na mestu "Centroslavijine" hladnjače (odnosno retail park) što je koncepcija poput ovog izraelskog "Big CEE", dakle jedan ogroman parking oko kojeg bi bilo nekoliko hala - sve za kuću, nameštaj, tehnika, garderoba, supermarket...
Prvi pravi mall u NS bi trebalo da bude taj "Ocean's Eleven" :) u luci...
"Merkur" je nešto drugo (u odnosu na "River Plazu" i na "Big CEE"...i kad smo kod njega, "Merkur" planira izgradnju još jednog (dosta većeg od postojećeg) centra u NS, na autoputu, kod kaćke petlje. Taj centar bi trebalo da bude nešto poput retail parka, s tim da bi imao i odeljak sa metalurgijom... Mislim da je projekat već urađen (prema informacijama koje imam)...
posmatrac November 17th, 2009, 01:13 AM Ispravite me ako grešim, no zar Siemens već nije u Novom Sadu sa Jugodentom imao neku poslovnu saradnju oko proizvodnje medicinske opreme? zar im nije najjednostavnije da recimo kupe Jugodent, ako to još postoji i nije već privatizovano, te da tu rade šta im je već potrebno?
Ne Simens od 1992. i sankciaj niej radio sa Jugodentom,a i pre toga se saradnja odvijala u tome sto je Jugodent kupovao njihove delove i ovde sklapao i lepio nalepnicu Jugodent i prodavao po komunistickim i drugim drzavam gde simens nije mogao da prodje, a jugo firma jeste... zato je Jugodent i propao kad su dosle sankcije..
sada je Jugodent prodat..ali ne znam kome i sta..ali eto propada i to je sada samo jedan prazan industriski kompleks pri cemu su neki maganici iznajmljeni
neusatz! November 17th, 2009, 03:17 AM Radovi u Areni kreću za 7 dana
17.11.2009. - 00:56
Iako je bioskop Arena u septembru dobio novog zakupca, beogradsku „Art vistu“, i obećanje da će do 1. aprila postati najlepši multipleks u Srbiji, radovi na rekonstrukciji još nisu počeli zbog brojnih gradskih propisa. Ipak, direktor „Art viste“ Zoran Cvetanović kaže za naš list da sve teče po planu i da će radovi u Areni početi najkasnije za sedam dana.
- Ispunili smo sve zahteve tako da zaista realno očekujemo da uskoro počnemo sa radovima. Deo dozvola je dobijen i moram priznati da sam prezadovoljan saradnjom sa preduzećem „Poslovni prostor“, koje nam je maksimalno izašlo u susret i ubrzalo čitavu proceduru - ističe Cvetanović.
Prema njegovim rečima, nakon idejnog rešenja koje su promovisali početkom septembra, sačekala ih je izrada detaljnog projekta kao i podnošenje celokupne dokumentacije za dobijanje više dozvola bez kojih se radovi ne mogu započeti.
- To su tokovi koji su i očekivani, a zajednički interes i nas i „Poslovnog prostora“ i svih Novosađana je da „Arena“ zaživi u roku koji je predviđen - kaže Cvetanović.
U „Poslovnom prostoru“ su takođe optimisti i veruju da će sve biti rešeno u najkrećem roku i da će Novosađani već u aprilu gledati od 12 do 15 filmova dnevno u multipleksu sa šest sala i ukupno 1.015 sedišta.
NIXIVOJE_NS November 17th, 2009, 04:31 AM meni sad nije jasno,pise da se kod Agrohema gradi ocean eleven.zar nije tamo planiran River Plaza ?
Ranko Su NS November 17th, 2009, 09:04 AM Irac se farba:
http://i35.tinypic.com/33bzg4w.jpg
Vidim da rade skejt u Limanskom parku:
http://i38.tinypic.com/vrpon6.jpg
Ovo mi se svidja.
U centru Novog Sada danas se otvara multimedijalna knjižara „BoBo“ koja se nalazi u ulici Svetozara Miletića 45. Ova zasebna zona za nepušače je posebno koncipiran deo Radio kafea. Time će biti zaokružene kulturne aktivnosti koje 021 neguje u Miletićevoj i gde mušterije ubuduće, osim međusobno, mogu da se druže i sa knjigom. Novosađani u novom, specifičnom prostoru u gradu mogu pronaći veliki izbor popularnih knjiga i ekskluzivnih izdanja, umetnička dela slikara iz Čuruga Đorđa Kovačeva, kao i kreativne poklone. Otvaranje je u 17 sati.
Ranko Su NS November 17th, 2009, 09:09 AM Ovu sliku sam zaboravio. Park city sa uli;ne strane:
http://i38.tinypic.com/kbvaxy.jpg
neusatz! November 17th, 2009, 09:55 AM Ovu sliku sam zaboravio. Park city sa uli;ne strane:
http://i38.tinypic.com/kbvaxy.jpg
Ček stani, ja po slici još uvek ne mogu da procenim da li se zastakljuje do stubova, ili ostaje otvoren prostor ispod zgrade? Računam prošao si pored i video, pa si možda zapamtio kako to rade?
podvodni November 17th, 2009, 10:49 AM meni sad nije jasno,pise da se kod Agrohema gradi ocean eleven.zar nije tamo planiran River Plaza ?
To je to... Kompanija koja gradi se zove OCEANS INTERNATIONAL, a sam mall bi trebalo da se zove RIVER PLAZA
Ranko Su NS November 17th, 2009, 11:51 AM Ček stani, ja po slici još uvek ne mogu da procenim da li se zastakljuje do stubova, ili ostaje otvoren prostor ispod zgrade? Računam prošao si pored i video, pa si možda zapamtio kako to rade?
Pa na slikama na 338. strani se vidi da su stubovi unutra a stakla spolja. Pretpostavljam da je tako i sa ove strane zgrade.
liman_drzava November 17th, 2009, 12:07 PM Jeste, ne ide se do stubova :) Sad, samo se nadam da ne zeznu to, jer se jezim farbanog betona, i bojim se da to moze bas da naruzi kompletan utisak...
liman_drzava November 17th, 2009, 12:14 PM http://www.dnevnik.rs/node/11702
Око споменика ново рухо кроје у децембру
За уређење комплекса око споменика Жртвама рације у Завод за изградњу града стигле су четири понуде које ће наредних дана разматрати
Комисија за јавне набавке. Комисија ће одлучити коме ће посао бити поверен, а у Заводу кажу да би уговор са извођачем могао да буде закључен до краја месеца, што значи да би почетком децембра могло да почне уређење терена око споменичког комплекса.
Споменик се уређује у склопу надвишења шетне стазе и надзиђивања бедема, а тренутно се на овом делу обале Дунава замењују дотрајале водоводне цеви. Како је за “Дневник” рекао портпарол “Водовода и канализације” Давор Сантрач мењају се доводници сирове воде и чисте воде, а досадашњи радови су протекли без иједне препреке.
- Нисмо имали потешкоћа карактеристичних за ову врсту радова, што значи да није било оштећене инфраструктуре и за сада све иде како смо и зацртали – каже Сантрач.
Напомиње да ће по завршетку радова који најављује за крај месеца, проблеми са водоснабдевањем нестати. Подсетимо реч је о послу у којем заједнички учествују Покрајина и Град.
За надвишење насипа задужене су “Воде Војводине” док ће ЗИГ реконструисати саобраћајнице. На Београдском и Кеју жртава рације биће изграђене привремене саобраћајне површине – аутобуске нише за туристичке аутобусе, као и паркинг за путничке аутомобиле уз коловоз према Дунаву. Кеј ће бити богатији за пешачку, бициклистичку и трим стазу, а биће изграђен и простор на којем ће по завршетку радова бити постављене клупе, корпе и нови цветни засади. За реализацију овог обимног пројекта биће потребно око пола милијарде динара, а прва фаза радова коштаће 361 милион динара. У овој фази ради се реконструкција насипа на десној обали канала Нови Сад – Савино село, од ушћа у Дунав па до Булевара цара Лазара.
Nastavak uređenja dva bulevara
nzx_c1JxprI
NIXIVOJE_NS November 17th, 2009, 06:18 PM Matijevic i njegov "stil"
http://i36.tinypic.com/2j2uc8o.jpg
Zgrada je katastrofa sa sve ovim zutim detaljima,a o promasenom renderu da ne pricamo
NIXIVOJE_NS November 17th, 2009, 06:25 PM renoviranje Putnika napreduje
http://img163.imageshack.us/img163/5175/17112009126.jpg (http://img163.imageshack.us/i/17112009126.jpg/) http://img163.imageshack.us/img163/17112009126.jpg/1/w800.png (http://g.imageshack.us/img163/17112009126.jpg/1/)
http://img256.imageshack.us/img256/7513/17112009127.jpg (http://img256.imageshack.us/i/17112009127.jpg/) http://img256.imageshack.us/img256/17112009127.jpg/1/w800.png (http://g.imageshack.us/img256/17112009127.jpg/1/)
http://img134.imageshack.us/img134/6697/17112009128.jpg (http://img134.imageshack.us/i/17112009128.jpg/) http://img134.imageshack.us/img134/17112009128.jpg/1/w800.png (http://g.imageshack.us/img134/17112009128.jpg/1/)
http://img688.imageshack.us/img688/5889/17112009130.jpg (http://img688.imageshack.us/i/17112009130.jpg/) http://img688.imageshack.us/img688/17112009130.jpg/1/w800.png (http://g.imageshack.us/img688/17112009130.jpg/1/)
NIXIVOJE_NS November 17th, 2009, 06:34 PM Evo kako bi trebalo da bude stanje sa soping molovima i mega i hiper marketima za 2-3 godine
Merkator-postojec
Delta-kod hladnjace
River Plaza-Agrohem
Izraelski retail-kod mlekare
Metro-postojeci
Merkur-postojeci
Merkur 2-autoput
Rodic-postojeci
Tempo-postojeci
Tus-postojeci
Tus Centar-naselje
Ikea-autoput
i Eventualno bi po mom misljenju trebalo da se privuce Tesco ili slican lanac da izgradi svoj market u Novom Sadu .
i jedno pitanje cija je firma Ocean Inernational koja gradi River Plazu,i ciji Hipermarket ce biti tamo?
Boda Tajson November 17th, 2009, 06:44 PM + rodicev kostur pored postojeceg
Sumnjam u drugi merkur jer mi se cini da ni ovom ne cvetaju ruze ali valjda oni znaju sta rade. Poslednji put kad sam bio pre 3 meseca, na spratu je bilo posetilaca koliko i zaposlenih.
Danas u prolazu uslikao Matijevica :ohno:
http://i34.tinypic.com/2mfjbk0.jpg
http://i34.tinypic.com/25k6gqe.jpg
Boda Tajson November 17th, 2009, 06:53 PM i zoned
http://i36.tinypic.com/2isuxbl.jpg
http://i35.tinypic.com/mlla2x.jpg
http://i36.tinypic.com/sq43h0.jpg
NIXIVOJE_NS November 17th, 2009, 07:08 PM + rodicev kostur pored postojeceg
[/img]
ja mislim da od tog Rodica nema nista,zato ga nisam ni stavio
neusatz! November 17th, 2009, 07:09 PM Još dok je bio samo render rekao sam šta imam o Matijevićevoj zgradi. Meni je to ružno, a sad kad vidim i ova natpis iznad... kao ogromna staklena kutija za sladoled koju je neko ispustio u sred centra.
Zoned kuku i lele... ova drvena fasada spolja, majko rodjena kakav je to kič? Samo još nedostaju jelenske glave sa rogovima po fasadi :down:
NIXIVOJE_NS November 17th, 2009, 07:17 PM Još dok je bio samo render rekao sam šta imam o Matijevićevoj zgradi. Meni je to ružno, a sad kad vidim i ova natpis iznad... kao ogromna staklena kutija za sladoled koju je neko ispustio u sred centra.
Zoned kuku i lele... ova drvena fasada spolja, majko rodjena kakav je to kič? Samo još nedostaju jelenske glave sa rogovima po fasadi :down:
sad jos samo cekamo veliku mesaru u sred centra
liman_drzava November 17th, 2009, 08:19 PM Pa ovaj Matijevic je grozan! Sta napravise?! :puke:
Sam render je po meni imao potencijala zbog one maske od veritkalnih profila, sto bi bio dobar efekat, ali su je ovde izgleda iskulirali, ili sam ja to samo umislio da nece biti staklea glupava kutija - sa sve zutim (koja simbolika :bash:) momentima. Jos reklama gore k'o u Vegasu :ohno:
Da se podsetimo:
http://i49.tinypic.com/rw1mz6.jpg
vs.
http://i34.tinypic.com/2mfjbk0.jpg
:gaah:
Gogbor November 17th, 2009, 08:31 PM ^^katastrofa od zgrade. Dodatno je narusen izgled s reklamom na njoj.:bash: Tako je to kad arhitekta nema ideje (mada se ovde verovatno vise pitao investitor), raspali staklo i tako sve resi!:nuts:
Boda Tajson November 17th, 2009, 08:46 PM nekako sam sklon da ne verujem da ce brana mitrovic dozvoliti da mu iskasape projekat u izvodjenju... bar ne fasadu :)
ipak iskasapise
Veternik November 17th, 2009, 08:50 PM Matijevic- nidje veze. Ovo je stvarno uzas! :ohno:
podvodni November 17th, 2009, 09:06 PM ipak iskasapise
Čuo sam da se Brana Mitrović povukao iz posla i odrekao projekta zbog nesuglasica... Inače, Petar Matijević je jedini čovek o kome sam iz različitih izvora čuo mnogo različitih priča, ali ama baš nijednu lepu reč... Doduše, kad malo bolje razmislim, ni o Brani Mitroviću nisam čuo neke posebno lepe reči :)
Ranko Su NS November 17th, 2009, 09:17 PM meni je super zgradica
sizif November 17th, 2009, 09:31 PM Ја мислим да ће ове вертикалне профиле ставити преко. Стакло је испод и у пројекту. Хајде да не пљујемо унапред, већ да сачекамо окончање радова.
hfusion November 17th, 2009, 11:27 PM Otvoren je proširen prelaz preko pruge u Hadži Ruvimovoj, ali nisu još napravljene bankine.
Wuxa November 17th, 2009, 11:39 PM Joj, pa jel ta zgrada u blizini Srpskog narodnog pozorsita?
Tuga, strah i bol za centar Novog Sada.
nixy November 17th, 2009, 11:54 PM Taj Matijevic pravi ubedljivo najruznije objekte... Mada mi bi pevali kada bi tako nesto pravili kod nas umesto ovoga sto prave:
http://i31.tinypic.com/mv6icy.jpg
:ohno:
Wuxa November 17th, 2009, 11:54 PM ^^ Boze
Vucko November 18th, 2009, 12:26 AM Reci?
Wuxa November 18th, 2009, 12:31 AM Reci?
:hahano:
posmatrac November 18th, 2009, 01:24 AM Taj Matijevic pravi ubedljivo najruznije objekte... Mada mi bi pevali kada bi tako nesto pravili kod nas umesto ovoga sto prave:
http://i31.tinypic.com/mv6icy.jpg
:ohno:
sta je ovo boze????
neusatz! November 18th, 2009, 02:24 AM Joj, pa jel ta zgrada u blizini Srpskog narodnog pozorsita?
Tuga, strah i bol za centar Novog Sada.
Najgore je što kad stojiš kod katedralle i gledaš ka gradskoj kući pogled ti se završi baš na ovom ruglu koje zatvori pogled. Nemam reči kojima bih opisao koliko mene ta zgrada ovako realizovana iritira. Da su tu izidali muzej, galeriju, biblioteku... bilo šta primereno skakutao bih od radosti. Ovako, već oguglao na urbanističke gluposti, mogu samo da slegnem ramenima i da kažem da nije ni prvo, a na žalost ni zadnje, ružno zdanje na pogrešnom mestu koje je izidano u ovom gradu.
Inače i oni izidani apartmani pored Kulturnog centra u Porti su, koliko znam, Matijevićevi.
neusatz! November 18th, 2009, 02:25 AM sta je ovo boze????
Verovatno je to mutirani virus matijevićevskog gripa zahvatio i Kragujevac?
alexalex November 18th, 2009, 03:20 AM ja sam cuo neku pricu, doduse ovo je neprovereno, da je tom matijevicu neko blizak u porodici arhitekta. cini mi se da je rec o njegovom sinu.
moguce da ovo nije tacno, ali bi objasnilo mnogo stvari u slucaju da jeste :)
neusatz! November 18th, 2009, 04:29 AM Suzbijanje divlje gradnje
18.11.2009. - 01:21
Građevinska inspekcija krenula je u akciju sprečavanja divlje gradnje i do sada je zapečatila pet gradilišta. Istu sudbinu očekuje još dvadesetak gradilišta u narednih nekoliko dana ukoliko ne nabave potrebne dozvole ili sami ne obustave radove. Svima onima koji se ogluše o zabranu daljeg rada i skinu službene oznake sa gradilišta u kojima se nalaze i oprema i mašine, sledi krivična prijava uz moguću kaznu zatvora i do godinu dana.
neusatz! November 18th, 2009, 04:30 AM Radovi na Keju usporavaju saobraćaj do 15. decembra
18.11.2009. - 01:21
Zbog radova na rekonstrukciji vodovodne mreže na Beogradskom keju, u sklopu radova na nadvišenju Keja, privremeno je izmenjen režim saobraćaja tako da će doći do naizmeničnog propuštanja vozila. Radovi će se odvijati u tri faze - do 22. novembra se preseca kolovoz Beogradskog keja kod Dunavske ulice, od 23. do 29. novembra se radi kod ulice Marka Miljanova i od 30. novembra do 15. decembra biće zabranjena leva skretanja sa Beogradskog keja. U ovom periodu brzina kretanja vozila biće ograničena na 40 kilometara na sat.
Takođe, počela je i druga faza radova na Bulevaru Evrope i Somborskom bulevaru gde se uređuju pešačke i biciklističke staze, odnosno parking mesta. Dužina pešačke staze na Bulevaru Evrope je 1.600 metara, a na Somborskom 1.853 metra.
- Na Somborskom bulevaru predviđena su mesta za deset autobuskih stajališta. Autobus na liniji 12 trebalo bi da saobraća ovim bulevarom, međutim Gradska uprava za saobraćaj i puteve još nije donela odluku, tako da „12-ica“ još vozi starim ulicama - kaže Aleksandar Kocan iz Zavoda za izgradnju grada.
Završetak druge faze radova na novim bulevarima planiran je za kraj novembra.
Ranko Su NS November 18th, 2009, 08:44 AM A da je ovakav matija nebi bio loš (mislim da je ova zgr u Temišvaru)
http://i45.tinypic.com/efl8qw.jpg
kojigod November 18th, 2009, 09:50 AM Čuo sam da se Brana Mitrović povukao iz posla i odrekao projekta zbog nesuglasica... Inače, Petar Matijević je jedini čovek o kome sam iz različitih izvora čuo mnogo različitih priča, ali ama baš nijednu lepu reč... Doduše, kad malo bolje razmislim, ni o Brani Mitroviću nisam čuo neke posebno lepe reči :)
Prije nego sto bilo koga osudimo treba da se upitamo o svojim vlastitim vrednostima... npr koliko ljudi egzistira na mom radu ili koliko to ja ljudi zaposljavam ( ??? ) da bi mogao reci nesto o matijevicu koji zaposljava nekoliko hiljada ljudi ( direktno indirektno i vise ) e sad sto matijevic ima novca a drugi nemaju to je vec plodan teren za zlobu, zavist itd. matijevic placa dobro i kod njega se radi puno ( ko nam je kriv sto nam socijalizam nije valjao ) - nikada nije u isplatama za nikog kasnio ni jedan jedini dan i to takodjer treba reci... e sad sto nije pristupacn, komunikativan sa svakim i drag na prvi utisak - to je nacin da se zastiti jer svi imaju svoje spiskove zelja i potreba kad se nadju u blizini bogatih i svi bi nekako da se priblize i traze ...moze nam se ne svidjati ali trebamo postovati barem ono sto je za postovanje a od ljudi ocekivati savrsena, velika - bozija djela - pa tada bi vec zivili u raju a ne na zemlji
belgrey November 18th, 2009, 10:57 AM Prije nego sto bilo koga osudimo treba da se upitamo o svojim vlastitim vrednostima... npr koliko ljudi egzistira na mom radu ili koliko to ja ljudi zaposljavam ( ??? ) da bi mogao reci nesto o matijevicu koji zaposljava nekoliko hiljada ljudi ( direktno indirektno i vise ) e sad sto matijevic ima novca a drugi nemaju to je vec plodan teren za zlobu, zavist itd. matijevic placa dobro i kod njega se radi puno ( ko nam je kriv sto nam socijalizam nije valjao ) - nikada nije u isplatama za nikog kasnio ni jedan jedini dan i to takodjer treba reci... e sad sto nije pristupacn, komunikativan sa svakim i drag na prvi utisak - to je nacin da se zastiti jer svi imaju svoje spiskove zelja i potreba kad se nadju u blizini bogatih i svi bi nekako da se priblize i traze ...moze nam se ne svidjati ali trebamo postovati barem ono sto je za postovanje a od ljudi ocekivati savrsena, velika - bozija djela - pa tada bi vec zivili u raju a ne na zemlji
Ako je njemu ovaj grad omogućio da stekne bogatstvo i da zaposli hiljadu ljudi onda bi moglo malo više poštovanja sa njegove strane prema arhitektonskom nasleđu i prema budućnosti ovog grada. To što je bogat (pošteno ili ne, neka sude drugi) mu ne daje za pravo da trajno oskrnavi centar Novog Sada i da od njega napravi palanku. Izvinjavam se gospodinu Matijeviću, kralju butkica i vlasniku džinovskog frižidera pored pozorišta, hranitelju hiljadu novosadskih porodica ali on kod mene zaslužuje onoliko poštovanja koliko je i sam pokazao prema ovom gradu.
kojigod November 18th, 2009, 11:22 AM Ako je njemu ovaj grad omogućio da stekne bogatstvo i da zaposli hiljadu ljudi onda bi moglo malo više poštovanja sa njegove strane prema arhitektonskom nasleđu i prema budućnosti ovog grada. To što je bogat (pošteno ili ne, neka sude drugi) mu ne daje za pravo da trajno oskrnavi centar Novog Sada i da od njega napravi palanku. Izvinjavam se gospodinu Matijeviću, kralju butkica i vlasniku džinovskog frižidera pored pozorišta, hranitelju hiljadu novosadskih porodica ali on kod mene zaslužuje onoliko poštovanja koliko je i sam pokazao prema ovom gradu.
Apsolutno se slazem ali nevolim osude, generaliziranje, kritiku bez licnih kompetencija (sto vuce na zavist) plus prenosenje " losih glasova" bez da licno, pa i interesno ili iskustveno imas bilo koja saznanja o nekome. svakom mozes nakaciti etiketu ali ko sam ja? ili ko si ti? da sebi uzimamo za pravo suditi... u sta naravno nespedaju ostale polemike vezane za estetiku gradjevine cemu sluzi ovaj forum. ja sam cuo da si peder, da ti se mama prostituise, da si kriminalac ili sl.... to je vec za dr forume
Ranko Su NS November 18th, 2009, 02:44 PM Ako je njemu ovaj grad omogućio da stekne bogatstvo i da zaposli hiljadu ljudi onda bi moglo malo više poštovanja sa njegove strane prema arhitektonskom nasleđu i prema budućnosti ovog grada. To što je bogat (pošteno ili ne, neka sude drugi) mu ne daje za pravo da trajno oskrnavi centar Novog Sada i da od njega napravi palanku. Izvinjavam se gospodinu Matijeviću, kralju butkica i vlasniku džinovskog frižidera pored pozorišta, hranitelju hiljadu novosadskih porodica ali on kod mene zaslužuje onoliko poštovanja koliko je i sam pokazao prema ovom gradu.
njemu je najvise omogućila njegova inteligencija da stekne bogatstvo i da zaposli hiljadu ljudi, a ne novi sad. On je pomogo Novom Sadu jer je sklonio hiljade socijalnih slučajeva sa NS ulica i sa NS socijalnih fondova. Eh kad bi jedno desetak matija došlo u grad da nam iskoreni nezaposlenost, a da ti koje on maltretira primaju redovno plate i da im se uplaćuju doprinosi. Gde bi nam bio kraj.
A to sto on gradi kod NORK-a, uredno je papreno na tenderu platio taj komad zemlje, sve legalizovo, postavio projekat na renderu u skladu sa urbanistickim uslovima i napravio zgradu. spasao nas one rupe i onih odvratnih kineskih kioska.
Živeo Matija
Eh što bi voleo da sam pametan ko Matijević!
PS: Da mi je da ja toliko poreza plaćam ovoj državi kao on. I ja i ostali u Srbiji bi bili sretniji.
sizif November 18th, 2009, 05:47 PM @Ранко Су НС
:applause:
neusatz! November 18th, 2009, 06:46 PM njemu je najvise omogućila njegova inteligencija da stekne bogatstvo i da zaposli hiljadu ljudi, a ne novi sad. On je pomogo Novom Sadu jer je sklonio hiljade socijalnih slučajeva sa NS ulica i sa NS socijalnih fondova. Eh kad bi jedno desetak matija došlo u grad da nam iskoreni nezaposlenost, a da ti koje on maltretira primaju redovno plate i da im se uplaćuju doprinosi. Gde bi nam bio kraj.
A to sto on gradi kod NORK-a, uredno je papreno na tenderu platio taj komad zemlje, sve legalizovo, postavio projekat na renderu u skladu sa urbanistickim uslovima i napravio zgradu. spasao nas one rupe i onih odvratnih kineskih kioska.
Živeo Matija
Eh što bi voleo da sam pametan ko Matijević!
PS: Da mi je da ja toliko poreza plaćam ovoj državi kao on. I ja i ostali u Srbiji bi bili sretniji.
Tu bi moglo svašta da se kaže, ali to jednostavno nije tema ovog foruma. Tema je gradnja i urbanizam. Ma ko da je u pitanju nesme da se bahati po pitanju gradnje. I nije tu problem u Matijeviću, problem je u vremenu u kojem se samo jure pare i koje omogućujeda ko dovoljno plati može i da skrnavi gde god hoće. Ovi novi Bulevari, objektivno gledano, trenutno ne vode nigde. Dok se ne završe oni nemaju prevelik funkcioinalni značaj na nivou celog grada, sem u slučju Somborskog za ljude konkretno naseljene oko njega, niti će ga imati dok se ne realizuju celom dužinom. Ta realizacija u slučaju Somborskog ćese otegnuti dok ne smisle kako da najbolje naprave kraj tog bulevara, bez kruznog toka koji bi im zauzeo previše njima dragocene teritorije koju misle da prodaju kao ekskluzivne lokacije. Dakle jedina stvarna svrha, u ovom momentu, tih bulevara zbog kojih su oni napravljeni je da grad proda skupo zemljište pored njih. U ovom slučaju, po mom mišljenju, bil oje nedopustivo uopšte dati tu lokaciju nekome za poslovnu zgradu. Poslovne zgrade bi trebalo da idu u poslovne delove grada, a ne da se svaome sa parama dozvoli da gde god hoće gradi šta god hoće. Setimo se samo da je on hteo da pravi i neke pasarele, da tu svoju zgradu spaja sa NORK-om i ko zna kakve sve egzibicije ne da radi.
Kot Behemot November 18th, 2009, 07:02 PM Žao mi je što je Matijević umesto dobar primer ispao loš.
To je trebao da bude prvi objekat posle X godina koji je u Novom Sadu izveden po konkursnom rešenju (ispravite me ako grešim).
Samo 100m dalje je ona odvratna Dinamikina zgrada (bebi roze-plavo) koja je u užem centru, a nije bilo konkursa. Preko puta nje je Alubond loš citat zgrade doma zdravlja u Njegoševoj ( ili šta god da je citirao), u Jovana Subotića i Pašićevoj nekoliko užasa, na Trgu Republike (Riblja pijaca) sve sam go užas... a to je sve centar grada. Setimo se još i Pariskog Magazina i one Godzile od Lupus-a i eto cele ekipe iz Noći Veštica.
Ja sam ipak za to da se sačeka i vidi da li će biti postavljeni ti brisoleji... donekle se slažem sa Rankom.
Što se tiče bulevara, treba se samo provozati njima i izbrojati automobile... da nisu tu, ti automobili bi bili u nekim drugim ulicama. Slažem se sa pričom o skupljem gradskom građevinskom zemljištu, ali mislim da su bulevari itekako potrebni i korisni.
NIXIVOJE_NS November 18th, 2009, 07:07 PM kad smo vec kod urbanistickih propasti prosao sam danas Subotickim i frapirao se kad sam video ovo chudo,zgrad je ok al boja:bash::bash:
na slici jos izgelda dobro al uzivo je katastrofa :bash:
http://i45.tinypic.com/2z3ulom.jpg
http://i46.tinypic.com/dzgh9h.jpg
NIXIVOJE_NS November 18th, 2009, 07:12 PM ova zgrada po renderu i velicini obecava :)
Prezident ugao Suboticki-Futoska
http://i49.tinypic.com/wu3143.jpg
http://i49.tinypic.com/x6j7ec.jpg
http://i46.tinypic.com/34xknmd.jpg
NIXIVOJE_NS November 18th, 2009, 07:14 PM prekoputa Zoneda
http://i45.tinypic.com/x3cpbq.jpg
http://i50.tinypic.com/v5k3z6.jpg
neusatz! November 18th, 2009, 07:18 PM Žao mi je što je Matijević umesto dobar primer ispao loš.
To je trebao da bude prvi objekat posle X godina koji je u Novom Sadu izveden po konkursnom rešenju (ispravite me ako grešim).
Samo 100m dalje je ona odvratna Dinamikina zgrada (bebi roze-plavo) koja je u užem centru, a nije bilo konkursa. Preko puta nje je Alubond loš citat zgrade doma zdravlja u Njegoševoj ( ili šta god da je citirao), u Jovana Subotića i Pašićevoj nekoliko užasa, na Trgu Republike (Riblja pijaca) sve sam go užas... a to je sve centar grada. Setimo se još i Pariskog Magazina i one Godzile od Lupus-a i eto cele ekipe iz Noći Veštica.
Ja sam ipak za to da se sačeka i vidi da li će biti postavljeni ti brisoleji... donekle se slažem sa Rankom.
Što se tiče bulevara, treba se samo provozati njima i izbrojati automobile... da nisu tu, ti automobili bi bili u nekim drugim ulicama. Slažem se sa pričom o skupljem gradskom građevinskom zemljištu, ali mislim da su bulevari itekako potrebni i korisni.
Nisam ja rekao da ti bulevari nemaju značaj, već da se njihov trenutni značaj koji će u svom funkcionalnom smislu postojati kada se Subotički spoji sa auto putem, a sombortski sa Cara Dušana, Cara Lazara i Subotičkim, u ovom momenti jako pumpa kako bi lokacije dobile još više na vrednosti i grad uzeo što više para za njih. I ja se plašim da će oni dozvoliti raznorazna rugla i duž tih bulevara samo ako neko dovoljno plati. U čemu je tu stvar? U tome da mi sad dodjemo i kažmo "da, ta nadogradnja kod Futoške je monstrum, da Matijević u ovom momentu deluje kao ruglo, ali...od ranije postoji i ruglu tu, kao i tu, baš kao i u i sve to u centru". Neke stvari koje su bile presedani sad su postale uobičajene. Danas i sutra je u Beogradu još uvek dan žalosti. Ako neko to prekrši i održi koncert, on će sasvim izvesno dobiti kaznu od 50 do 200 hiljada dinara. Za običan koncert na kojem se možda obrne 50 ili 60 hiljada dinara. Ako neko pak odustane od projekta, napravi ruglo i naruši ambijentalnu celinu u Novom Sadu, ili u nekom drugom gradu nebitno, neće se dogoditi baš ništa sem što ćemo mi ovde da se, jelte, sablažnjavmo. I to je, po meni, problem.
NIXIVOJE_NS November 18th, 2009, 07:27 PM Suboticki zgrada Zlatibor Investa
http://i49.tinypic.com/zkfo9k.jpg
Render
http://i46.tinypic.com/qppjyw.jpg
sa ugla
http://i46.tinypic.com/24xl8qg.jpg
NIXIVOJE_NS November 18th, 2009, 07:29 PM zgrada pored Zoneda cini mi se da je investitor neki Bor Invest il tako nesto
http://i49.tinypic.com/2qxpy78.jpg
NIXIVOJE_NS November 18th, 2009, 07:35 PM a ewo malo i cuvenog Zoneda po izgledu sa preda rekao bi da je tu celu stranu zakupio pinokio,ili na nekom stovaristu nisu znali sta ce sa drvetom pa su ga poklonili Zonedu :)
http://i47.tinypic.com/ratbvn.jpg
http://i48.tinypic.com/9rj2vb.jpg
http://i49.tinypic.com/2u8e0cp.jpg
sale_kg November 18th, 2009, 07:36 PM Koji si bus ono danas cekao? :naughty: Video sam te 'tico... :D
NIXIVOJE_NS November 18th, 2009, 07:53 PM Koji si bus ono danas cekao? :naughty: Video sam te 'tico... :D
Mene ? gde si me video tacno ?
sale_kg November 18th, 2009, 07:55 PM Mene ? gde si me video tacno ?
Negde oko pola 10 kod univerziteta... ;) Cekao si po mojoj slobodnoj pretpostavci cetvorku... :D
NIXIVOJE_NS November 18th, 2009, 07:56 PM i nesto oko rasprave o imenu bulevara Evrope
ovo je jedna od ulica u Pragu,mada vise lici na bulevar,pogledajte ime :),a obratite paznju i na okolne ulice sve po drzavama,katastrofa
http://i48.tinypic.com/34do1ad.jpg
ali to i nije toliko zanimljivo koliko je zanimljivo gde bulevar izlazi
http://i47.tinypic.com/2v28sph.jpg
a ima i kruzni tok
http://i50.tinypic.com/2euic92.jpg
sale_kg November 18th, 2009, 07:59 PM Nemoj samo da pocnu imena kao u Skopju... :lol:
Vucko November 18th, 2009, 08:00 PM Koliko zelenila,bog te mazo!
NIXIVOJE_NS November 18th, 2009, 08:02 PM Negde oko pola 10 kod univerziteta... ;) Cekao si po mojoj slobodnoj pretpostavci cetvorku... :D
aha,osmicu sam cekao isao sam nesto do skole da pomognem profesorici oko nekog sajta
NIXIVOJE_NS November 18th, 2009, 08:04 PM Nemoj samo da pocnu imena kao u Skopju... :lol:
sto u Skoplju ?
sale_kg November 18th, 2009, 08:08 PM aha,osmicu sam cekao isao sam nesto do skole da pomognem profesorici oko nekog sajta
Moje ostro oko nista ne propusta... :colgate: Vredan momak,nema sta... :okay:
sto u Skoplju ?
Pa tamo se bulevari zovu po svim okolnim drzavama i regijama,pa ima i izmedju ostalog Bulevar Vojvodina valjda... Znam da su Bulevar Srbija skorije renovirali/asfaltirali...
NIXIVOJE_NS November 18th, 2009, 08:47 PM Moje ostro oko nista ne propusta... :colgate: Vredan momak,nema sta... :okay:
Pa tamo se bulevari zovu po svim okolnim drzavama i regijama,pa ima i izmedju ostalog Bulevar Vojvodina valjda... Znam da su Bulevar Srbija skorije renovirali/asfaltirali...
to Bulevar Vojvodina mi se svidja
NIXIVOJE_NS November 18th, 2009, 08:54 PM video sam da cu poceli da renoviraju onaj podzemni wc kod Gradske kuce.
neusatz! November 18th, 2009, 10:18 PM Od sutra Futoška prohodna
sreda, 18 novembar 2009 18:29
Radovi na kolovozu u Futoškoj gotovi do sutraDeo Futoške ulice između ulice Cara Dušana i Bulevara Evrope u četvrtak bi, nakon tri meseca delimičnog zatvaranja, trebalo da u potpunosti bude prohodan za saobraćaj. Portparolka JKP "Put", Jelena Stojsavljević, kaže da je u sredu završeno asfaltiranje dela Futoške ulice na kome se radilo proteklih meseci. "Onaj deo poslova koji se tiče raskopanih javnih površina, mi ih zatvaramo. To trenutno radimo na više lokacija u gradu, ali je ovo bio jedan poveliki posao i trajao je zaista dugo", objašnjava Stojsavljevićeva za 021.
Portparol "Vodovoda i kanalizacije", Davor Santrač, navodi da ostaje da se obave radovi koji neće remetiti kretanje pešaka i vozila. "Gradsko zelenilo će urediti zeleni pojas, a nama je ostalo nekoliko priključaka koje bi trebalo da rešimo, ali to građani neće osećati ni na koji način. Saobraćaj i trotoari će funkcionisati normalno", tvrdi Santrač.
Neucrtane instalacije uzrok kašnjenja
U "Vodovodu" kao razlog za dvomesečno kašnjenje navode neucrtane, stare podzemne instalacije na koje su naišli izvođači radova. Troškovi su zbog toga povećani sa 70 na 80 miliona dinara.
Početkom decembra trebalo bi da budu završene i pešačke i biciklističke staze na Somborskom i Bulevaru Evrope, navode u Zavodu za izgradnju grada. U delu Hadži Ruvimove, od bulevara do ulice Stojana Novakovića, izgrađeni su parkinzi i gotovo sve biciklističke i pešačke staze dužine od 1.600 metara, a završeno je i proširenje pružnog prelaza.
Na Somborskom bulevaru trenutno se gradi 10 autobuskih stajališta, a na toj trasi saobraćaće autobusi broj 12. Iako je bilo najavljeno za početak novembra, autobusi na ovoj liniji još nisu krenuli, jer Gradska uprava za saobraćaj nije potpisala potrebno rešenje, ali i zato što nisu izgrađena stajališta.
Izvor: radio021
posmatrac November 19th, 2009, 01:21 AM Koliko zelenila,bog te mazo!
da ne poverujes da ... kako god da im se zovu ulice..jako lepo izgleda
posmatrac November 19th, 2009, 01:21 AM Najgore je što kad stojiš kod katedralle i gledaš ka gradskoj kući pogled ti se završi baš na ovom ruglu koje zatvori pogled. Nemam reči kojima bih opisao koliko mene ta zgrada ovako realizovana iritira. Da su tu izidali muzej, galeriju, biblioteku... bilo šta primereno skakutao bih od radosti. Ovako, već oguglao na urbanističke gluposti, mogu samo da slegnem ramenima i da kažem da nije ni prvo, a na žalost ni zadnje, ružno zdanje na pogrešnom mestu koje je izidano u ovom gradu.
Inače i oni izidani apartmani pored Kulturnog centra u Porti su, koliko znam, Matijevićevi.
koji apartmani??
posmatrac November 19th, 2009, 01:24 AM Najgore je što kad stojiš kod katedralle i gledaš ka gradskoj kući pogled ti se završi baš na ovom ruglu koje zatvori pogled. Nemam reči kojima bih opisao koliko mene ta zgrada ovako realizovana iritira. Da su tu izidali muzej, galeriju, biblioteku... bilo šta primereno skakutao bih od radosti. Ovako, već oguglao na urbanističke gluposti, mogu samo da slegnem ramenima i da kažem da nije ni prvo, a na žalost ni zadnje, ružno zdanje na pogrešnom mestu koje je izidano u ovom gradu.
koji apartmani??
e i slazem se za pogled
bas danas cekam nekog na trgu slobode i gledam prema snp i vidim matijevica..strasno ruzno...bas sam se razocarao mislio sam bice nesto ipak je konkurs kao ono uzas..ma nemos a da negledas u zemlju samo da negledas kako je lose ispalo
Vucko November 19th, 2009, 01:28 AM Pitam li se koliko li je tamo kvadrat :)
Cuh od druga koji je ziveo u Pragu da im je jezik uzasan i da su nasi tamo blagi uzas.
Sto se tice NS-a.Matijevic nema ukus za estetiku ali radi posteno i profitibalno i zaposljava puno ljudi sto je moracete se sloziti retka stvar!
neusatz! November 19th, 2009, 01:37 AM koji apartmani??
e i slazem se za pogled
bas danas cekam nekog na trgu slobode i gledam prema snp i vidim matijevica..strasno ruzno...bas sam se razocarao mislio sam bice nesto ipak je konkurs kao ono uzas..ma nemos a da negledas u zemlju samo da negledas kako je lose ispalo
Odmah pored Kulturnog centra je izidana zgrada, dole su lokali, a koliko se sećam te priče bar jedan ili dva sprata su poslovni apartmani. Na to sam mislio.
neusatz! November 19th, 2009, 01:46 AM Pitam li se koliko li je tamo kvadrat :)
Cuh od druga koji je ziveo u Pragu da im je jezik uzasan i da su nasi tamo blagi uzas.
Sto se tice NS-a.Matijevic nema ukus za estetiku ali radi posteno i profitibalno i zaposljava puno ljudi sto je moracete se sloziti retka stvar!
Nije forum o tome, tako da nije ni mesto da se priča o tome kako ovi, ili oni, posluju. To ne znači da možda ne bi imalo šta da se kaže o tome, možda i ne bi i možda si ti potpuno u pravu, ali ma ko da je u pitanju ne sme da ima privilegiju da narušava ambijentalnu celinu u gradu. Već smo nešto slično videli sa Pariskim magazinom. Pitam se samo šta je sledeće, da li ćemo nekog monstruma videti u Žarka Zrenjanina, tamo na uglu preko puta srednje škole? Nemam ništa ni protiv modernoga, kao ni protiv jednogklasičnog pristupa koji je po meni primereniji centru Novog Sada, ali bilo koji pristup da se primeni neka to bude kako valja. Isto kao što je Apolo, a o nezavršenoj pooštanskoj štedionici da i ne govorimo, blagi užas u svom lošem i jetfinom kopiranju okolnih starih zgrada, toliko je i Matijević ne tiha već vrišteća jeza bar po ovome što se za sada može videti. A ova žuta boja na zgradi je konac koji delo krasi...
neusatz! November 19th, 2009, 03:04 AM GSP menja trasu linije broj 12, građani Telepa protiv
A. Vukovac - 19.11.2009. - 03:02
Upravni odbor Gradskog saobraćajnog preduzeća doneo je odluku da promeni trasu linije broj 12, prema kojoj će ova vozila ići Somborskim bulevarom do okretnice na Novom naselju. Međutim, građani iz sve tri mesne zajednice na Telepu pokrenuli su inicijativu protiv ovog plana, a za večeras su zakazali javnu tribinu u MZ „Bratstvo Telep“ (18 sati).
Kako saznajemo, postoje planovi da se Telepčanima izađe u susret, ali će na rešenje građani ovog naselja morati da pričekaju. Šef gradskog saobraćaja u GSP-u Đorđe Basarić za „24 sata“ objašnjava da će linija broj 12 promeniti trasu čim stigne rešenje od Gradske uprave za saobraćaj. Najpre je potrebno je da se završe pristupni sadržaji na novom bulevaru – biciklističke staze, stajališta i slično - pa će novi režim moći da se ustanovi i građanima Telepa olakša prevoz.
- Druga priča je ona koju smo pričali sa ljudima iz mesnih zajednica da, kada se u potpunosti završi Somborski bulevar, tako da izađe do Bulevara cara Lazara i spoji se sa Subotičkim bulevarom, linija broj 12 tada pokriva južni deo Telepa, linija broj 7 ide kroz Somborski, a nova linija, broj 13, da spaja Studentski grad i Detelinaru preko Subotičkog bulevara - kaže Basarić, napominjući da je to ipak samo rešenje za budućnost i da bi moglo da bude primenjivo sledeće godine ako se bulevar završi do kraja.
Zbog izmene linije 12, koja sledi, pojedini Novosađani će morati do najbliže stanice da pešače i više od kilometra, pa su predstavnici mesnih zajednica „zatrpani“ javljanjima građana koji traže da se ovakva odluka ne donese ili da se uvede nova linija za njihove potrebe. Predsednica Saveta MZ „Južni Telep“ Mirjana Nedinić kaže za „24 sata“ da će tim povodom večeras od 18 sati biti organizovana tribina u MZ „Bratstvo Telep“, na kojoj će prisustvovati predstavnici GSP, Zavoda za izgradnju grada i Gradske uprave za saobraćaj.
- Iz dosadašnje komunikacije sa Gradom i GSP shvatili smo da je najveći problem što su brojne ulice neadekvatne i neasfaltirane za prolazak autobusa. Nadam se da ćemo pronaći neko kompromisno rešenje - ističe Nedinićeva.
http://www.24sata.rs/_customfiles/Image/2009/11NOVEMBAR/19/gsp.jpg
Preko Telepa minibusom
U gradu kažu da se planira poboljšanje prevoza na Telepu, ali da je prvo potrebno srediti saobraćajnu mrežu i stvoriti druge uslove za prolazak autobusa ulicama u ovom delu grada. Prema planovima, uređenje prevoza u ovom naselju bilo bi moguće i uvođenjem linija sa minibusevima, koje se planira već nekoliko godina. Minibusi će lakše moći da prolaze kroz uske ulice na Telepu i to bi bilo jedno od trajnih rešenja.
neusatz! November 19th, 2009, 03:07 AM Pravne zavrzlame koče Pozorište mladih
Z. Čonkaš - 19.11.2009. - 03:08
Ako ne bude novih poteškoća, radovi će biti završeni do kraja godine...
Vatrogasna inspekcija je još u februaru tražila da se Pozorište mladih zatvori jer je zbog zastarelosti elektroinstalacija nebezbedno za zaposlene i posetioce. Upravi je, ipak, dat rok da do polovine novembra počne sa radovima. Ovih dana trebalo je da počne rekonstrukcija instalacija u Maloj sali, ali je odložena. U međuvremenu su obavljeni neki drugi radovi u teatru.
http://www.24sata.rs/_customfiles/Image/2009/11NOVEMBAR/19/1.jpg
Projekat za rekonstrukciju elektroinstalacija u Maloj sali je gotov i plaćen. Završena je i javna nabavka za ponuđača radova, ali jedan od ponuđača podneo je zahtev za zaštitu prava. Postupak je u toku, pa se ne zna ni ko ni kada će početi sa radovima - kaže za naš list Tijana Delić iz Pozorišta mladih zadužena za odnose sa javnošću.
U međuvremenu su završeni grejački i sitniji građevinski radovi u garderobi Male sale, radionici, holu i još nekim delovima zgrade, gde je to bilo neophodno. Pre svega, zamenjeni su radijatori i prozori. Prikupljene su i potrebne dozvole za pokretanje javne nabavke za postavljanje rampe i elektrolifta za hendikepirane, a završena je javna nabavka za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju Velike sale i zaleđa.
- U toku je potpisivanje ugovora. Očekujemo dobijanje neophodnih sredstava, koja su planirana prethodnim rebalansom finansijskog plana za ovu godinu, da bismo platili tražene akontacije, odnosno sve završili do kraja godine. Naravno, ako ponovo ne bude nekih prigovora ili drugih poteškoća - ističe Delićeva.
Od sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Pozorište mladih zatražilo je produženje roka za otklanjanje nedostataka. Bezbednost je, ipak, na višem nivou nego ranije, postavljanjem novog sistema za automatsku dojavu požara, podsećaju iz Uprave pozorišta. Radovi u Maloj sali trajaće oko mesec dana. Za to vreme, sve predstave biće izvođene na Velikoj sceni. U Maloj sali pre nekoliko godina postavljena su nova sedišta, a slično bi trebalo da se uradi i u Velikoj sali.
Na insistiranje publike, predstave se igraju
Grad je za rekonstrukciju Pozorišta mladih izdvojio devet miliona dinara, od kojih četiri za projekat, a preostalih pet za rekonstrukciju. Ostalo je, kao i uvek, samo da se reše „administrativni poslovi“. Ipak, zaposleni u Pozorištu ne mogu da čekaju niti da se opru pritisku publike, tako da se i dalje igraju predstave. Večeras, od 18 sati, na repertoaru je komad „Tri praseta“, koji je nedavno imao premijeru.
SSJ5 November 19th, 2009, 05:54 AM Izvor: 24sata
Auh, po meni je ovo potpuni promashaj. 3 autobusa na telepu nikako nisu potrebna. Gde kod da idem na telepu mogao sam doci sedmicom ili sesticom za jako kratko vreme. Recimo da bih sedmicu ostavio da saobraca na sadashnjoj liniji, ne samo zbog toga shto nema potrebe da ide na telep, nego i zato shto ni jedan autobus sada nece ici trasom sa futoskog puta (i onda oko grasa) osim 5X autobusa koji su uvek prepuni vec kod pokrajinske bolnice i choveku koji hoce da se vozi gradom su praktichno beskorisni vec tu.
Takodje, umesto da linija 13 krece sa detelinare, mnogo je bolje i pametnije izmeniti (produziti, oko fakulteta, kroz strazilovsku, i onda preko bulevara) trasu linije 14, koja moze jako dobro da se iskoristi, ali trenutno vrshi istu funkciju kao i linija 5 shto po meni nema nikakvog smisla.
Mislim, ovo je neko moje vidjenje :)
Ranko Su NS November 19th, 2009, 10:22 PM Hvala k.r.u!
www.enovisad.rs:
Radovi na Futoškoj ulici konačno su završeni i obe kolovozne trake su potpuno prohodne, čime je okončan i saobraćajni kolaps koji je trajao gotovo četiri meseca
Iako je planirano da radovi budu završeni još krajem septembra, nakon niza komplikacija, rekonstruisana je kanalizaciona mreža u dužini od 1.300 metera, kao i deo vodovodne mreže. Takođe, kanalizaconi kolektor na uglu Ulica Cara Dušana i Futoške prilagođen je potrebama Kliničkog centra Vojvodine. Vrednost radova je 80 miliona dinara, što je i najvredniji posao „Vodovoda i kanalizacije“ u ovoj godini.
neusatz! November 20th, 2009, 12:29 AM Sutra otvaranje Detelinarske pijace
četvrtak, 19 novembar 2009 15:51
Gradski čelnici sutra će simbolično obeležiti početak rada renovirane Detelinarske pijace. Radovi na generalnoj adaptaciji ove pijace, u vrednosti oko 20 miliona dinara, počeli su 30. septembra, a obuhvatali su izgradnju novog platoa, krova, magacina, uvođenje struje i vode, klimatizaciju, grejanje, uređenje hala i lokala.
U okviru adaptacije, koja je preduzeta prvi put od otvaranja pijace šezdesetih godina, takođe su postavljeni reflektori, kao i jedna automatska i jedna mehaničko-roto vrata.
Izvor: Radio021
liman_drzava November 20th, 2009, 01:36 PM http://www.rtv.rs/sr/vesti/vojvodina/novi_sad/2009_11_19/vest_163276.jsp
Jovanović u Beču zatražio kopije dokumenata o tvrđavi
19. novembar 2009. | 17:33 | Izvor: Beta
NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović upoznao je danas zvaničnike Beča o nameri Novog Sada da uzme kopije dokumenata o Petrovaradinskoj tvrđavi iz Ratnog arhiva Beča, saopštila je Informativna služba Skupstine grada.
Kako se navodi, to je i bio cilj trodnevne posete Jovanovića Beču, jer bi dobijanjem tih dokumenta ona bila od koristi stručnjacima koji rade na zaštiti Petrovaradinske tvrđave.
Jovanović se sastao danas s predsednikom Skupštine glavnog grada Austrije Harijem Kopicom i razgovarao o mogućoj parlamentarnoj i međugradskoj saradnji.
"Više od 300 austrijskih firmi posluje u našoj zemlji i neke od njih imaju svoja sedišta u Vojvodini i Novom Sadu. Saradnja s vlastima Beča važna je za nas, ne samo iz privrednih razloga već i zato što se veliki broj mladih ljudi iz Vojvodine školuje u Beču", rekao je Jovanović.
Kako se navodi, predsednik novosadske skupštine je zajedno sa direktorom Istorijskog arhiva grada Novog Sada Bogoljubom Savinom posetio gradske i državne arhive u Beču, a prethodno su posetili i državni arhiv i gradski arhiv u Budimpešti.
http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=121555
Ateljei ostali kafići i prostorije za svadbe
Autor: Ž. Bogosavljević | Foto:J. Jarić | 20.11.2009. - 09:53
Gradski čelnici su, nakon što je utvrđeno da stotinak ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi uz umetnike koriste i brojni privrednici i ugostitelji, odlučili da osnuju komisiju sa zadatkom da proveri kriterijume po kojima je ovaj prostor dodeljivan i ko ih i kako sada koristi. Komisija je trebalo da počne da radi još 1. septembra i reviziju okonča do kraja godine. Međutim, ona još nije ni osnovana, saznaje „Blic“, a neki od ateljea se i dalje iznajmljuju kafedžijama i za žurke i svadbarske proslave.
Ateljei na Tvrđavi su poslednji put dodeljivani umetnicima na korišćenje pre više od 20 godina i grad nema podataka o tome ko su korisnici, da li imaju ugovore i pod kojim uslovima. Ni „Poslovni prostor“, preduzeće koje nominalno raspolaže ateljeima, nema u evidenciji tačne podatke o tome.
- Mi smo Gradskoj upravi za kulturu poslali predlog još u julu da se osnuje stručna komisija i da u nju uđu naša dva člana, jedan pravnik i jedan arhitekta. Ne znam dokle se stiglo, ali se zalažemo da što pre počne sa radom. Formiranje komisije je važno da bi se videlo koji umetnici se nalaze u ateljeima, te da se utvrde pravila ko umesto vlasnika koji nisu živi ili su do prostora došli na neki drugi način može da ih koristi i da se ateljei predaju nekim novim umetnicima - kaže Marko Cvijan, direktor „Poslovnog prostora“.
Na pitanje zašto još nema rezultata, ni u Gradskoj kući ne može se dobiti jasan odgovor. Član Gradskog veća zadužen za kulturu Andrej Bursać nije želeo da na to odgovori, upućujući nas na gradsku Upravu za kulturu. U Upravi za kulturu, opet, kažu da još rade na pripremama i prikupljanju informacija relevantnih za rad komisije.
- Komisija koja treba da utvrdi ko sve koristi atelje i pod kojim uslovima još nije formirana, a kada će biti, to ne znam, jer je za to zadužena načelnica Tijana Pavlov koja je trenutno na bolovanju. Kada se vrati, moći će da na to odgovori jer je ona na sebe preuzela taj posao - kaže Dejana Šranc, zamenica načelnice. Tijana Pavlov upravo je za „Blic“ letos najavila osnivanje komisije za 1. septembar, uz očekivanje da ona završi rad do kraja godine.
Posebno je zanimljivo to što je predsednik Udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug“ Borivoje Popržan, jedan od onih koji su tražili da se komisija osnuje, kaže da ovo telo već radi.
- Komisija je formirana i radi, ali je dogovoreno da sve informacije za javnost daje uprava za kulturu, tačnije načelnica Tijana Pavlov i zato ja ne mogu ništa o tome da govorim - rekao je kratko Popržan.
Popržan je ranije izjavljivao da mnogi umetnici neopravdano koriste ateljee, uz uverenje da prethodne gradske vlasti, kao ni sadašnje, nisu pokazivale nameru da reše spor oko ateljea.
Ateljee na Petrovaradinskoj tvrđavi, prema dostupnim podacima, koristi oko 120 slikara, vajara, muzičara, arhitekata i pisaca. Ovaj prostor dodeljivan je u sedmoj i osmoj deceniji 20. veka, uz obavezu da gradu ostavljaju deo svojih radova umesto zakupnine. Neki od umetnika su u međuvremenu preminuli, pa ateljee koriste i njihova deca ili unuci. Jedan broj ateljea je, prema tvrdnjama umetnika, dat u podzakup ugostiteljima, koji su u njima otvorili kafiće ili prostore, prepravljene i preuređene bez dozvole, iznajmljuju za žurke i svadbe, što im donosi vikendom i po 2.000 evra profita.
Nicisyyo November 20th, 2009, 05:38 PM Novi Sad digitalna prezentacija
Tonykzr November 20th, 2009, 05:43 PM gde je?
posmatrac November 20th, 2009, 07:38 PM Novi Sad digitalna prezentacija
:wtf::wtf::wtf:
neusatz! November 20th, 2009, 11:38 PM Na Bulevaru, preko puta Aleksandrovog Bulevar Centra. Skoro je završena u visinu:
http://img697.imageshack.us/img697/5105/42255961.jpg
Na uglu Njegoševe i Šafarikove, skroz neuklapajuća zgrada tu, ali šta je tu je... počeli su da sredjuju fasadu...
http://img30.imageshack.us/img30/9977/56291802.jpg
neusatz! November 20th, 2009, 11:43 PM Obnovljena Detelinarska pijaca
petak, 20 novembar 2009 20:02
U petak je otvoren obnovljeni deo Detelinarske pijace. Detelinarska pijaca adaptirana posle skoro 50 godinaDirektor "Tržnice", Dušan Bajić, očekuje da će uskoro grad dobiti još dve pijace.
"Mi se danas nalazimo na jednoj od osam gradskih pijaca i iskreno se nadam da će već sledeće godine grad dobiti još dve. Pod tim podrazumevam sremsku stranu, Petrovaradin i Sremsku Kamenicu, jer je ta strana što se tiče pijaca delimično zapostavljena", navodi Bajić.
Adaptacija ove pijace počela je 30. septembra, a obuhvatala je izgradnju novog platoa, krova, magacina, uvođenje struje i vode, klimatizaciju, grejanje, uređenje hala i lokala. U okviru uređenja, koje je preduzeto prvi put od otvaranja pijace šezdesetih godina, postavljeni su i reflektori, kao i jedna automatska i jedna mehanička roto vrata.
Vrednost radova je 20 miliona dinara.
Izvor: Radio 021
FutogCORE November 21st, 2009, 02:44 AM gde je?
Gledaš u nju :lol:
SSJ5 November 21st, 2009, 04:06 AM Auh, po meni je ovo potpuni promashaj. 3 autobusa na telepu nikako nisu potrebna. Gde kod da idem na telepu mogao sam doci sedmicom ili sesticom za jako kratko vreme. Recimo da bih sedmicu ostavio da saobraca na sadashnjoj liniji, ne samo zbog toga shto nema potrebe da ide na telep, nego i zato shto ni jedan autobus sada nece ici trasom sa futoskog puta (i onda oko grasa) osim 5X autobusa koji su uvek prepuni vec kod pokrajinske bolnice i choveku koji hoce da se vozi gradom su praktichno beskorisni vec tu.
Takodje, umesto da linija 13 krece sa detelinare, mnogo je bolje i pametnije izmeniti (produziti, oko fakulteta, kroz strazilovsku, i onda preko bulevara) trasu linije 14, koja moze jako dobro da se iskoristi, ali trenutno vrshi istu funkciju kao i linija 5 shto po meni nema nikakvog smisla.
Mislim, ovo je neko moje vidjenje :)
I da se samo nadovezem na ovo shto sam rekao
http://www.gspns.co.rs/anketamala.php?pitanjeid=17&pitanje=JGSP%20Novi%20Sad%20planira%20uvo%F0enje%20linije%20broj%2013%20%3Ca%20href=dokumenti/linija13.swf%3Evideti%20ovde%3C/a%3E,%20koja%20bi%20povezivala%20naselje%20Bistricu%20sa%20fakultetima.%20Na%20osnovu%20predlo%9Eene%20trase%20kretanja%20vozila%20smatrate%20da:
Iako je 75% gradjana bilo za datu trasu, onu su je ipak tako drastichno izmenuli (mislim na polazenje sa naselja) ... Mislim, ako ih ne interesuje sta gradjani misle shto onda uopshte pitaju?
Dodatna informacija, preshachke staze na bulevaru Evrope su gotove samo sa jedne strane. Sa druge strane je odradjeno 2 metra staze i tu su stali. A rade stvarno jako sporo. Vidim jutros sedi njih 6-7 dok jedan radi. I tako se menjaju.
Ranko Su NS November 21st, 2009, 10:13 AM sinoc sam proso delom so bulevara. jako slab saobracaj, kao da nije otvoren
Steve McQueen November 21st, 2009, 10:16 AM verovatno zbog toga sto je sinoc bila takva magla da nisi mogao da vidis gde se nalazis ;)
Ranko Su NS November 21st, 2009, 10:29 AM I ja se nadam, ajde ovi sto tu stanuju neka nam kazu kakva je situacija na so bulevaru.
A ovo je iz dnevnika:
[quota]Још реквизити, па акробације почињу
- У наредних десет дана завршићемо прву фазу изградње скејт парка, односно припремање подлоге. У току је јавна набавка за реквизите,
очекујемо да прође без већих проблема и, уколико се то догоди, успешно приводимо крају градњу скејта парка у Лиманском парку – изјавио је директор Завода за изградњу града Борислав Новаковић, приликом јучерашњег обиласка градилишта у јужном делу Лиманског парка.
Завршена је подлога на терену од 33 пута 34 метра, граде се прилазне стазе ширине шест метара, а све ће осветљавати 12 рефлектора постављених на четири стуба. Скејта парк ће опасивати ограда висока три метра, а около ће бити постављено осам клупа.
Председник Удружења “Мегданс”, које окупља новосадске скејтере и бајкере, Милош Вукотић рекао је јуче да је отворен профил на Фејсбуку “скејтетпарк”, на којем је организован наградни конкурс.
- Да бисмо некако остали под тензијом, објављен је конкурс који ће помоћи свима који могу да се изразе креативно да пошаљу фтографије вожње скејта и трикова или неких својих графика, а њима ће бити додељене награде при отварању скејт парка, то јест скејтови, опрема и све што је потребно за вожњу. Конкурс је отворен месец дана, а надамо се да ће тад бити и завршен скејт парк – навео је Вукотић.
Први скејт парк у граду гради фирма “Боровица-транспорт” из Руме, која прави подлогу и пешачке стазе за 10.826.382 динара, док ће јавну расвету поставити “Неон” из Новог Сада за 1.495.131 динар. Оба предузећа имају рок од 45 дана, почевши од 16. октобра.С. К.[/quote]
Ranko Su NS November 21st, 2009, 10:32 AM verovatno zbog toga sto je sinoc bila takva magla da nisi mogao da vidis gde se nalazis ;)
nadam se, neka nam kazu ovi koji tamo stanuju, da li je zazivio saobracaj na so bulevaru.
A ovo je iz dnevnika
Још реквизити, па акробације почињу
- У наредних десет дана завршићемо прву фазу изградње скејт парка, односно припремање подлоге. У току је јавна набавка за реквизите,
очекујемо да прође без већих проблема и, уколико се то догоди, успешно приводимо крају градњу скејта парка у Лиманском парку – изјавио је директор Завода за изградњу града Борислав Новаковић, приликом јучерашњег обиласка градилишта у јужном делу Лиманског парка.
Завршена је подлога на терену од 33 пута 34 метра, граде се прилазне стазе ширине шест метара, а све ће осветљавати 12 рефлектора постављених на четири стуба. Скејта парк ће опасивати ограда висока три метра, а около ће бити постављено осам клупа.
Председник Удружења “Мегданс”, које окупља новосадске скејтере и бајкере, Милош Вукотић рекао је јуче да је отворен профил на Фејсбуку “скејтетпарк”, на којем је организован наградни конкурс.
- Да бисмо некако остали под тензијом, објављен је конкурс који ће помоћи свима који могу да се изразе креативно да пошаљу фтографије вожње скејта и трикова или неких својих графика, а њима ће бити додељене награде при отварању скејт парка, то јест скејтови, опрема и све што је потребно за вожњу. Конкурс је отворен месец дана, а надамо се да ће тад бити и завршен скејт парк – навео је Вукотић.
Први скејт парк у граду гради фирма “Боровица-транспорт” из Руме, која прави подлогу и пешачке стазе за 10.826.382 динара, док ће јавну расвету поставити “Неон” из Новог Сада за 1.495.131 динар. Оба предузећа имају рок од 45 дана, почевши од 16. октобра.С. К.
vladulns November 21st, 2009, 11:52 AM У СЕПТЕМБРУ ИЗДАТО ЗА 29,1 ОДСТО МАЊЕ ГРАЂЕВИНСКИХ ДОЗВОЛА
БЕОГРАД – У септембру ове године у Србији су издате 753 грађевинске дозволе, што је за 29,1 одсто мање у односу на исти месец 2008. године, показују подаци Републичког завода за статистику.
Од јануара до септембра 2009. године издато је за 18,1 одсто грађевинских дозвола мање него у истом периоду прошле године.
Према броју дозвола издатих у септембру, пријављена је изградња 1.417 станова, што је за 7,7 одсто мање него у септембру 2008. године.
Просечна површина станова који су пријављени за изградњу износила је 67,1 метара квадратних.
Највећа грађевинска активност, посматрано по окрузима, забележена је у граду Београду и износи чак 36,9 одсто од предвиђене вредности радова новоградње, потом у Сремском округу (13,1 одсто), Јужнобачком округу (7,1 одсто), Јужнобанатском округу (шест одсто) и Пчињском округу (5,3 одсто).
Учешће осталих округа је мало и креће се од 0,1 одсто до 3,4 одсто.
Танјуг
Tonykzr November 21st, 2009, 11:56 AM I ja se nadam, ajde ovi sto tu stanuju neka nam kazu kakva je situacija na so bulevaru.
situacija je takva da je po jedna traka sa obe strane, koliko je i prohodno, sasvim dovoljna.
trenutno su spore trake zauzete, materijalom i mašinama za trotoare, parkinge i biciklističke.
i poprilično brzo to rade, kad krenu.
kao i na SU, i ovde jedan radi, tj. slaže ploče, ali mu ostali dobacuju iste u lancu, i baš brzo ide. jedino što su spori u finiširanju (ostaju prostori oko šahtova i spojeva raznih), valjda ne čekaju da sve bude gotovo.
verovatno ih muči što imaju samo jednu "seckalicu" za krojenje.
biciklistička u mom delu već ima 2 sloja asfalta, verovatno ni ne ide više.
saobraćaj ni neće biti nešto gust, dok se sve ne probije, to je bar jasno.
a desilo mi se da budem i 5. na semaforu
i taksisti su krenuli "masovno" da ga koriste
neusatz! November 21st, 2009, 02:11 PM sinoc sam proso delom so bulevara. jako slab saobracaj, kao da nije otvoren
To je ono što sam ja govorio. Ti Bulevari jesu bitni u smislu potencijala, ali trenutno, dakle dok se ne produže i dok se ne izgrade novi mostovi, oni su svega 5 ili 10 % (odoka onako odvaljeno) u funkciji. Ta predimenzionirana priča o njima je samo zato da bi se napumpala cena gradjevinskog zemljišta pored njih. Ostale atraktivne lokacije po gradu su uglavnom istrošene, Grbavica skoro završena, a što je ostalo ili gazde neće da im se ruše kuće, ili traže previše. A ovako zgrade će da se zidaju intenzivno uz SUbotički, grad će tu dauzima silne pare od gradjevinskog zemljišta, a da ne govorim koliko će da se opare prodajom lokacija uz Subotički. I to je sasvim OK, ali to što je to OK ne znači da su ti Bulevari u potpunosti i zaživeli u saobraćajnom smislu.I nisu baš previše, baš kao što ni saobraćaj na produžetku Kralja Petra nije još uvek onog potencijala kojeg će biti kad se Dositejeva proširi i kad se napravi taj pravac, kao prečica, ka Keju.
neusatz! November 21st, 2009, 02:18 PM У СЕПТЕМБРУ ИЗДАТО ЗА 29,1 ОДСТО МАЊЕ ГРАЂЕВИНСКИХ ДОЗВОЛА
БЕОГРАД – У септембру ове године у Србији су издате 753 грађевинске дозволе, што је за 29,1 одсто мање у односу на исти месец 2008. године, показују подаци Републичког завода за статистику.
Од јануара до септембра 2009. године издато је за 18,1 одсто грађевинских дозвола мање него у истом периоду прошле године.
Према броју дозвола издатих у септембру, пријављена је изградња 1.417 станова, што је за 7,7 одсто мање него у септембру 2008. године.
Просечна површина станова који су пријављени за изградњу износила је 67,1 метара квадратних.
Највећа грађевинска активност, посматрано по окрузима, забележена је у граду Београду и износи чак 36,9 одсто од предвиђене вредности радова новоградње, потом у Сремском округу (13,1 одсто), Јужнобачком округу (7,1 одсто), Јужнобанатском округу (шест одсто) и Пчињском округу (5,3 одсто).
Учешће осталих округа је мало и креће се од 0,1 одсто до 3,4 одсто.
Танјуг
I to je realna slika, u beogradu se 5x više gradi nego u Novom Sadu. Ono što je meni bilo neočekivano je to da se u Sremu, pretpostavljam da se misli na Indjiju, gradi više nego u Južnobačkom okrugu. I to potvrdjuje moje mišljenje da je za razvoj gradova kod nas najbitniji menadžment koji njima upravlja. Gledao sam neke planove za razvoj Indjije, ono što oni planiraju vezano za sportsku i rekreativnu infrastrukturu do 2015. je veoma zanimljivo i pohvalno.
ivicasu November 21st, 2009, 05:27 PM ^^ Priča oko Inđije je malo prenaduvana...Šta se uopšte tamo realizovalo od većih projekata, a kad si već pomenuo sport, vidim da stoji i sportska dvorana...Nego, generalno, Srem se baš dosta gradi i najajktivnija je regija, barem po mojoj proceni...Evo da ti dam najprostiji primer, kreneš starim E-5 putem od SU do BG...Između SU i NS-a se ama baš ništa ne gradi, dobro je ako vidiš da se neka kuća zida, sve mrtvo...Znači sva gradnja je skoncentrisana u samom NS-u, odnosno u severnobačkom, samo u SU. Kada prođeš NS, u Sremu ti se i u najvećoj zabiti nešto gradi, sve uz magistralni put je aktivno, a verovatno i šire...Sad ne znam kako je u Rumi i Mitrovici, nisam već godinama tamo bio...Kada se sve to skupi, dobiješ i toliki procenat...Mene npr. iznenađuje procenat u južnobanatskom okrugu, nikada nisam bio na toj strani, ne znam kakva je situacija na terenu...
podvodni November 21st, 2009, 05:41 PM ^^ Srem u dobroj meri izvlače i lokacije nadomak BG, a uz autoput prema Zagrebu - Šimanovci, Krnješevci... Odnosno prema Novom Sadu - Stara Pazova, Banovci...
Gde se gradi dosta industrijskih i trgovinskih objekata
Kad smo već kod industrijskih i trgovinskih objekata, hajde ko bude išao u pravcu Zrenjanina i Beograda da poslika ovo što se izgradilo oko kaćke petlje... Pre neki dan je otvoren Porsche Novi Sad (odlično izgleda), pre dve nedelje novi Toyotin showroom, nova zgrada PINsofta... Urađena je i servisna saobraćajnica duž tog prilaznog puta prema petlji... U svakom slučaju, mislim da zaslužuje više pažnje nego ove zgradice po Grbavici i Salajci o kojima diskutujemo....
Ranko Su NS November 21st, 2009, 06:41 PM I to je realna slika, u beogradu se 5x više gradi nego u Novom Sadu. Ono što je meni bilo neočekivano je to da se u Sremu, pretpostavljam da se misli na Indjiju, gradi više nego u Južnobačkom okrugu. I to potvrdjuje moje mišljenje da je za razvoj gradova kod nas najbitniji menadžment koji njima upravlja. Gledao sam neke planove za razvoj Indjije, ono što oni planiraju vezano za sportsku i rekreativnu infrastrukturu do 2015. je veoma zanimljivo i pohvalno.
Te brojke su diskutabilne i varljive. I neproverene, jer tekstove pise svako. Ja sam postavio prosle nedelje podatak da u ns ima vise stanova za kredite od beograda.
A bg i treba 5x vise da se gradi od ns, jer je 5x veci
Moguce je da se u sremu vise gradi, ali poslovnih objektata, hala i tako to, ali stambenih zgrada ni u ludilu. u sremu se gradi 5x manje od ns, sem ako pod srem ne racunaju novi beograd i zemun
neusatz! November 21st, 2009, 09:40 PM ^^ Priča oko Inđije je malo prenaduvana...Šta se uopšte tamo realizovalo od većih projekata, a kad si već pomenuo sport, vidim da stoji i sportska dvorana...Nego, generalno, Srem se baš dosta gradi i najajktivnija je regija, barem po mojoj proceni...Evo da ti dam najprostiji primer, kreneš starim E-5 putem od SU do BG...Između SU i NS-a se ama baš ništa ne gradi, dobro je ako vidiš da se neka kuća zida, sve mrtvo...Znači sva gradnja je skoncentrisana u samom NS-u, odnosno u severnobačkom, samo u SU. Kada prođeš NS, u Sremu ti se i u najvećoj zabiti nešto gradi, sve uz magistralni put je aktivno, a verovatno i šire...Sad ne znam kako je u Rumi i Mitrovici, nisam već godinama tamo bio...Kada se sve to skupi, dobiješ i toliki procenat...Mene npr. iznenađuje procenat u južnobanatskom okrugu, nikada nisam bio na toj strani, ne znam kakva je situacija na terenu...
Hajdemo redom. Indjija je spustila ove godine zakup za radjevinsko zemljište za 30%. Misli mda se trenutno gradi više od 10 privrednih pogona, a u narednih pola godine se očekujeotvaranje fabrika slovenačke Plastike. nemačkog Tisen Krupa, Grunfos, CInkarna Celje... a koliko sam čuo neka indijska kompanija je uzela 220 hektara za izgradnju IT Centra gde bi do 2014 ili 15-te trebalo da se zaposli preko 25ooo ljudi. Dakle radi se tamo, usporeno zbog krize zbog čega su i spustili cene zakupa, ali se radi. U Novom Sadu se mnogi žale na sporu birokratiju, sa druge strane meni su mnogi hvalili brzinu kojom u Indjiji sredjuju administrativne poslove. I to nešto znaći kad je posao u pitanju. Da li se u Indjiji zidaju stambene zgrade i u kojoj meri nemam pojma. Što se tiče sportskih objekata, ja rekoh da sam video neke planove za narednih recimo 5 godina i to deluje veoma lepo i pohvalno. Oni imaju tu sportsko-rekreativnu zonu na ulazu iz pravca Novog Sada i po svemu sudeći žele da to i unaprede što je sasvim pohvalno. Da li će to i uraditi nemam pojma, videćemo?
Južnobanatski okrug? vršac je jedna od najrazvijenijih opština u Srbiji, mislim da je čak u prvih 10. Tamo su nedavno probili novi bulevar u dužini od 1600 metara, a sad koliko je to uredjen bulevar i da li se zida duž njega ne znam? Ali očigledno se i tamo nešto investira.
U Mitrovici sam bio pre jedno dve godine, tu i tamo nešto sitno se radi. Nisam siguran da se išta promenilo, a ni u Rumi mi nije delovalo da se nešto preterano razmahuju sa gradnjom. No, ja ne bih govorio samo o stambenoj izgradnji. I svi oni pogoni i hale i koji se zidaju u Dobanovcima, to je takodje gradnja u Beogradu. Dakle u Novom Sadu i Subotici je uglavnom stambena izgradnja. Dodju studenti u Novi Sad, upoznaju se sa nekim, venčaju i oboje ostanu tu. Onda ili kupe ili iznajme stan, a posao kako se snadju. U Indjiji pak će da prave IT centar za 25ooo radnih mesta, pretpostavljam da će najveći deo biti ne-Indjijaca. Onda će postojati i potreba da se izida neko novo naselje sa stanovima za one koji bi da žive u Indjiji. I meni je to mnogo bolji pristup - da se prvo otvore radna mesta i da se onda oni koji se tu zaposle nasele u Indjiji, nego da se samo zidaju stanovi u kojima će da žive neki koji će da se pate kako da nadju posao što je slučaj u Novom Sadu.
Steve McQueen November 21st, 2009, 10:09 PM Razvijena i izgradjena Indjija, Stara i Nova Pazova i eto spojenog NS i Bg...
vladulns November 21st, 2009, 10:21 PM ZIG i CIP potpisali ugovor o izmeštanju stare ranžirne stanice
21. novembar 2009. | 17:51 | Izvor: RTV
NOVI SAD - Nakon završetka prve faze izgradnje Bulevara Evrope Novi Sad dobija još jednu kapitalnu investiciju. Reč je o izmeštanju stare ranžirne stanice, za šta planovi postoje već 53 godine. Video prilog se nalazi u okviru vesti
Ugovor o poslu, koji će biti završen do 1. marta, potpisali su predstavnici Zavoda za izgradnju grada Novog Sada i predstavnici beogradskog Saobraćajnog instituta CIP.
Koristi od ovog projekta imaće i grad i železnica.
www.youtube.com/watch?v=ypgmMwJJ-Jc
Ranko Su NS November 21st, 2009, 10:23 PM ^^^^Neusatz odlicno si sve to naveo. potpuno sa slazem. izuzetan nesklad izmedju stambene i privredne izgradnje u ns je sigurno na stetu grada. pravi razvoj je razvoj privrede i tu je zaledje beograda daleko odmaklo. ovakav rad ove vlasti u ns je nedopustiv, isto kao i majin. sem par megamarketa ili molova nista se nije uradilo po tom pitanju zadnje decenije ili dve. bio sam u ind zoni pre neki dan. ono je pakao.
to je resenje za sve nas ne samo u novom sadu. neophodno je da se dovuce moderna tehnologija, a ostalo ce se samo ostvarivati.
samo to je lakse reci nego ostvariti. ko zna kakve su sve prepreke tu.
ali nesto je sigurno - moze se bolje i to mnogo bolje. na su forumu sam reko neka dovedu jesica u suboticu umesto onog sase vucinica i neka ga plate 3 puta skuplje, imace deset puta vecu korist. bome sve se bojim da to vazi i za ns.
neusatz! November 21st, 2009, 10:26 PM ZIG i CIP potpisali ugovor o izmeštanju stare ranžirne stanice
21. novembar 2009. | 17:51 | Izvor: RTV
NOVI SAD - Nakon završetka prve faze izgradnje Bulevara Evrope Novi Sad dobija još jednu kapitalnu investiciju. Reč je o izmeštanju stare ranžirne stanice, za šta planovi postoje već 53 godine. Video prilog se nalazi u okviru vesti
Ugovor o poslu, koji će biti završen do 1. marta, potpisali su predstavnici Zavoda za izgradnju grada Novog Sada i predstavnici beogradskog Saobraćajnog instituta CIP.
Koristi od ovog projekta imaće i grad i železnica.
www.youtube.com/watch?v=ypgmMwJJ-Jc
Ovo je stvarno fenomen. U gradu su 53 godine planirali da se to uradi?!? Mislim stvarno...
liman_drzava November 21st, 2009, 10:44 PM ^^ Da :bash: A pre vise od 200 godina trebalo je od pismenog predloga za pocetak izgradnje Velikog backog kanala do pozitivnog odgovora iz carske Vijene samo 12 dana! Kakvi smo mi ovde Indijanci... :ohno:
ivicasu November 21st, 2009, 10:45 PM .... Dakle u Novom Sadu i Subotici je uglavnom stambena izgradnja. Dodju studenti u Novi Sad, upoznaju se sa nekim, venčaju i oboje ostanu tu. Onda ili kupe ili iznajme stan, a posao kako se snadju. U Indjiji pak će da prave IT centar za 25ooo radnih mesta, pretpostavljam da će najveći deo biti ne-Indjijaca. Onda će postojati i potreba da se izida neko novo naselje sa stanovima za one koji bi da žive u Indjiji. I meni je to mnogo bolji pristup - da se prvo otvore radna mesta i da se onda oni koji se tu zaposle nasele u Indjiji, nego da se samo zidaju stanovi u kojima će da žive neki koji će da se pate kako da nadju posao što je slučaj u Novom Sadu.
E ovo si jako dobro rekao...U SU i NS se prvo grade stanovi i tržni centri pa se tek onda razmišlja o privredi, u stvari, pitanje da li se uopšte i razmišlja...Ljudi se samo doseljavaju, zadovolje se nekim glupim poslom u trgovinskoj radnji, kladionici, menjačnici koje se bukvalno svakodnevno otvaraju i u stvari su i produkt povećanog broja stanovništva, a sama proizvodnja stoji...Ovakvim planiranjem ćemo za posledicu (u stvari već to i imamo) imati razvoj malih preduzeća i uslužne delatnosti, posla neće biti za visokoobrazovani kadar (sem nešto malo u tom uslužnom sektoru)...Nema više onoga kao nekada da prvo ljudima obezbediš posao, pa onda logično dolazi na red stambeno pitanje. Ali tu mislim na kvaliltetne poslove, u struci...Ja prvi ne bih išao u veći grad ako mi ne nudi zaposlenje u svojoj struci i posao za koji sam se školovao/školujem, ali ne razmišlja svako tako, mnogi idu sa onim ma daj šta daš, posle ću već naći nešto...Ali ako se nešto ne bude menjalo, ti dotični to nikada neće ni pronaći...
Zato Inđija i može svima nama da posluži kao odličan primer...Jedino što me možda nisi dobro razumeo, nisam ja osporavao razvoj i gradnju u toj opštini, već da je apsurd reći da se u Sremu više gradi negu u južnobačkom okrugu zbog Inđije. Ona je najsvetliji primer, ali nije situacija takva kakva se prikazuje u medijima. Moj stav je da se tamo više postavilo kamena temeljaca nego što se stvarno izgradilo...Naravno, kriza je tu učinila svoje...Ali je sigurno da će u sledećem naletu stranih investicija biti opet na vrhu liste..
vladulns November 21st, 2009, 10:49 PM Нови железнички чвор, ново лице града
Уговор о изради идејног пројекта и студије оправданости друге етапе новосадског железничког чвора, потписали су у Заводу за изградњу града,
директор тог предузећа Борислав Новаковић и генерални директор Саобраћајног института ЦИП из Београда Милутин Игњатовић. Вредност пројекта је 39.800.000 динара, рок за њихову израду је 1. март 2010. године. Новаковић је истакао да су измештање ранжирне станице и изградња Булевара Европа две најважније дугорочне инвестиције у граду. Нова ранжирна станица биће саграђена на потезу од железничке станице према Каналу Дунав-Тиса-Дунав.
- Генералним урбанистичким планом из 1956. године било је планирано измештање свих железничких капацитета из градског подручја. Прва етапа је урађена 1970. године градњом друмско-жечезничког моста, а друга је почела 1992. године изградњом нове ранжирне станице и 12 километара пруге. Међутим данас је она нефункционална и са застарелом опремом – објаснио је Новаковић.
Како је рекао од 1985. до 2008. године, по овом питању није много урађено, те сматра да је изгубљено много година. Међутим 26. децембра прошле године дошло је до прекретнице када је потисан уговор са Железницом Србије.
- Измештање ранжирне станице битно ће изменити изглед Новог Сада, а омогући ће и даљу лакшу изградњу Булевара Европа. Наставак изградње булевара очекује се наредне године, где ће се радити етапа од 1.820 метара односно од улице Корнелија Станковића до Руменачке – предочио је директор ЗИГ-а и додао да ће се након тога булевар изградити од Руменачке до аутопута Београд – Нови Сад.
Милутин Игњатовић рекао је да измештањем ранжирне станице Нови Сад добија бољу комуналну, урбану и економску перспективу.
Љ. Натошевић
Steve McQueen November 21st, 2009, 11:38 PM Ako se planovi Simensa i Ikea-e za otvaranje proizvodnih postrojenja ostvare, onda ce to doprineti da se privredna slika grada izmeni na bolje. Sa druge strane, dolazak tako bitnih svetskih kompanija ce sasvim sigurno privuci jos neka zvucna imena...
Slazem se da je poslednjih godina akcenat bio na stambenoj gradnj i da je privreda uglavnom pratila ovu vrstu razvoja. Medjutim, kao i sve drugo u NS i ta slika se menja brzo...
Steve McQueen November 21st, 2009, 11:41 PM Kad smo već kod industrijskih i trgovinskih objekata, hajde ko bude išao u pravcu Zrenjanina i Beograda da poslika ovo što se izgradilo oko kaćke petlje... Pre neki dan je otvoren Porsche Novi Sad (odlično izgleda), pre dve nedelje novi Toyotin showroom, nova zgrada PINsofta... Urađena je i servisna saobraćajnica duž tog prilaznog puta prema petlji... U svakom slučaju, mislim da zaslužuje više pažnje nego ove zgradice po Grbavici i Salajci o kojima diskutujemo....
http://retailer.toyota.rs/Images_rsb/salon_main_tcm637-864618.jpg
http://retailer.toyota.rs/dealers/D63E7A5A-9E96-4BBB-968A-FA0CEBC87BC5/Extra/extra_5.aspx
http://www.porsche-novisad.rs/Haendler/Y11070/cs/hdlr/unternehmen/Y11070_1258634036609.gif
http://www.porsche-novisad.rs/
neusatz! November 22nd, 2009, 12:04 AM Ako se planovi Simensa i Ikea-e za otvaranje proizvodnih postrojenja ostvare, onda ce to doprineti da se privredna slika grada izmeni na bolje. Sa druge strane, dolazak tako bitnih svetskih kompanija ce sasvim sigurno privuci jos neka zvucna imena...
Slazem se da je poslednjih godina akcenat bio na stambenoj gradnj i da je privreda uglavnom pratila ovu vrstu razvoja. Medjutim, kao i sve drugo u NS i ta slika se menja brzo...
Tu postoji više faktora. Najpre, novosadska administracija je alava na pare i zemljište je u Novom Sadu skupo. „Immo Industry Group" je, recimo, kupio zemljište u Staroj Pazovi za izgradnju industrijskog parka iz jednostavnog razloga što je tu zemljište mnogo jeftinije od zemljišta u Novom Sadu, a i mnogo je bliže Beogradu. Zatim u Novom Sadu administracija je po svemu sudeći prilično spora. Videćemo kako će biti posle novog zakona o gradnji, kažu da će se sve dozvole tada svuda dobijati na jednom šalteru i to veoma brzo, no za sada je ovako. A taj zakon bi trebalo da garantuje i sigurnost stranim investitorima što bi moglo da poveća interes za investiranje u celu državu, a za sada kažu da je najprivlačniji Srem, tj bar jedan njegov deo, te Kragujevac. Novi Sad nisam baš video da se pominje, kao ni nešto preterano sam Beograd koji je po cenama zemljišta, kažu, izjednačen sa mnogim evropskim državama i to baš nije stimulans za investitore. Više im se isplati da uzmu u recimoi Indjiji zemljoište i odna putuju oz Beograda u Indjiju. I onako stignu pre nego da iz jednog dela beograda idu u drugi.
Ranko Su NS November 22nd, 2009, 12:31 PM Da sam ja investitor reko bi jebite se odo ja sa svojim parama u bugarsku, albaniju ili bilo gde drugo.
iz dnevnika:
Инвеститори између чекића и наковња
Инвеститори који намеравају да граде у Србији дуго су чекали нови Закон о планирању и изградњи, који је, између осталог, требао да омогући брже добијање
грађевинске дозволе, на коју се до сада чекало и до три године. Међутим, инвеститори ће се, изгледа, још начекати јер у Министарству за животну средину и просторно планирање објашњавају да се најпре мора прецизирати својина над земљиштем и донети бројна планска документација.
Министар за животну средину и просторно планирање Оливер Дулић изјавио је како се од инвеститора тражи да уђу у легалну процедуру за издавање грађевинске дозволе, иако ни држава ни локална самоуправа нису завршиле свој део посла. Министар поручује да нови закон неће моћи да се примени у потпуности још две године, све док се не израде регионални и локални просторни планови и сви урбанистички планови. Он је најавио да ће ресорно министарство почети обуку запослених у секретаријатима за урбанизам и надлежним службама, како би се упознали с новим прописима који омогућавају да се грађевинска дозвола добије на једном шалтеру за најдуже 90 дана.
Иако је ресорно министарство проследило локалним самоуправама детаљна упутства за примену новог закона, у општинским надлежним службама кажу да ће се грађевинске дозволе и надаље добијати тешко, док год се не реши власништво над земљиштем, јер по новом пропису право коришћења земљишта конвертује се у право својине. Док се не реши питање својине над земљиштем неки секретаријати за урбанизам ће инвеститорима који су предали захтеве за градњу по старом пропису издавати одобрења за изградњу која ће важити две године, у коме року морају да прикупе комплетну документацију како би добили грађевинску дозволу. Међутим, инвеститорима то мало шта значи, зато се и жале на спорост приликом издавања грађевинске дозволе. Проблем је, очито, обимна документација коју треба сакупити и за сада је немогуће предати потпун захтев за издавање дозволе, све док се не реше бројна питања. Да би инвеститори могли брзо да сакупе све неопходне папире мораће, очито, да још чекају, све док се службе надлежне за тај посао не обуче и док се не реши питање власништва над земљиштем, уколико се, у међувремену, нешто не промени, јер су у ресорном министарству већ споменули могућност измене новог закона.
Помоћница министра за просторно планирање Александра Дамњановић - Петровић каже да су уочили пропусте у овом закону и најавила измене и допуне. Она оцењује да је новим законом решавање имовинско-правних односа крајње либерализовано, сада основ за признавање имовинско-правног основа на земљишту може бити и уговор о наслеђивању, и судска пресуда, али и конвалидација једне посебне врсте уговора (оснажење рушљивог уговора). Та могућност односи се и на раније сопственике који су од 1968. до 2003. продавали градско грађевинско земљиште, па се сада ти уговори конвалидују.
Покрајинска секретарка за архитектуру, урбанизам и градитељство Душанка Сремачки каже да нема инвестирања без добро осмишљеног просторног плана и добро припремљених урбанистичких планова и планова регулације простора. Добро планиран и добро уређен простор претпоставка је да инвеститори развијају своје идеје и свој бизнис. Али, како наглашава, планирање које је одрживо у смислу животне средине, које је енергетски ефикасно и које подразумева очување свих ресурса, а не омета развој. Зато је, према њеним речима, изузетно значајан нови Закон о планирању и изградњи који имплементира европске директиве као предуслове развоја. Донета је стратегија просторног развоја Србије као подлога за израду просторног плана Републике, Покрајински секретаријат је у припремним активностима за израду регионалног просторног плана, а општине имају обавезу да донесу одлуке о изради нових просторних планова до децембра.
Ранка Даутовић
Уместо идејног само главни пројекат
Уз захтев за издавање грађевинске дозволе прилаже се локацијска дозвола, главни пројекат у три примерка са извешатјем о техничкој контроли (идејни пројекат више није потребан), доказ о праву својине, односно, праву закупа на грађевинском земљишту, доказ о уређивању односа у погледу плаћања накнаде на уређење грађевинског земљишта и доказ о уплати административне таксе. Грађевинска дозвола садржи нарочито податке о инвеститору, објекту (габарити, спратност, укупна површина и предрачунска вредност), назначену катастарску парцелу на којој се гради, рок важења и рок завршетка изградње и документацију на осову које се издаје. Постоји могућност преносивости грађевинске дозволе.
Базенчићи без папира
Нови закон је предвидео да за изградњу једноставних објеката није потребна грађевинска дозвола. То су објекти који се граде на истој катастарској парцели на којој је саграђен главни објекат, као што су вртна сенила до 15 квадрата, стазе, платои, вртни базени и рибњаци до 12 квадрата и дубине један метар, надстрешнице основе до 10 квадрата, дечја игралишта, дворишни камини површине до 1,5 метар и висине до три метра и сличне објекте који се изводе тако да не ометају суседе.
Ranko Su NS November 22nd, 2009, 12:41 PM http://i47.tinypic.com/vieexk.jpg
Nakon poslednjeg ročišta u Trgovinskom sudu, ATP "Vojvodina" je mnogo bliža bankrotu nego reorganizaciji, od koje su tri od četiri velika poverioca odustala.
Plan reorganizacije ranije je podržala "Banka inteza", a odbila Poreska uprava, dok su se sada protiv izjasnile "Kredi agrikol" i "Komercijalna banka", kaže stečajni upravnik "Vojvodine", Nikola Pavlović.
"Ja lično mislim da su ove dve banke do juče bile u dilemi šta da urade. I one su očekivale signal od nekakvih faktora koji, objektivno, drže u ruci rešanje problema. Ne znam hoće li Grad menjati Generalni urbanistički plan, hoće li rušiti stanicu ili šta će raditi. Pošto se niko nije izjasnio, banke su, pretpostavljam, izgubile nadu", kaže Pavlović za Radio 021.
Sud je na zahtev preduzeća "Mankop" ostavio rok od 30 dana da se dopune planovi za reorganizaciju, tako da će konačna odluka o tome da li "Vojvodina" ide u bankrot ili reorganizaciju najverovatnije biti doneta 20. decembra.
Kako gradske vlasti neće da se uključe u rešavanje ovog problema, Pavlović smatra da bi bankrot mogao da se izbegne još jedino ako autobuska stanica, koju je izgradio Ilija Dević, pređe u vlasništvo prevoznika koji saobraćaju na linijama do Novog Sada. (D.S.)
vladulns November 22nd, 2009, 05:14 PM Сурфовање под ведрим небом
На задовољство свих Новосађана и путника намерника, предузеће “Информатика” је поставила бежични интернет у ужем центру, сазнаје “Дневник”.
Цео пројекат је осмислило и финансирало ово предузеће, а вредан је око милион динара. Помоћник директора за техничке послове у том предузећу Владимир Кнежевић рекао је јуче да је бежични интернет постављен у Дунавској, Змај Јовиној и у улици Модене, те на Тргу слободе и у Католичкој порти.
- Овај бежични интернет је бесплатан. Коришћење је врло једноставно, сви који имају лап-топ и желе да користе интернет у овом делу града, могу да седну у кафић или на клупу да се улогују, и да га користе као да су код куће. Предвиђен је за сурфовање и гледање мејлова, а може да се оде и на најпопуларнији сајт Фејсбук. Није предвиђен за пословне кориснике, а преко њега не може да се уђе ни на порно сајтове, јер је приступ забрањен – објашњава Кнежевић додавши да је име мреже "градновисад", а корисничко име и лозикна "гост – гост".
У овом предузећу кажу да ће наставити и друге делове града да покривају бесплатним бежичним интернетом, пошто имају одличне услове за то, а у блиској будућности планира се постављање на Кеју, Петроварадинској тврђави, Студентском граду и на Штранду. Бежични интернет у центру део је пројекта развоја телекомуникационе инфраструктуре у Новом Саду, у оквиру којег би до краја године по граду требало да буде постављено и 700 камера за видео надзор. Љ. На.
Iz Dnevnika
Steve McQueen November 22nd, 2009, 05:56 PM преко њега не може да се уђе ни на порно сајтове, јер је приступ забрањен
fuck
Sawovsky November 22nd, 2009, 06:48 PM Koji je smisao onda interneta? :D :D :D
kojigod November 22nd, 2009, 09:07 PM i npr. svi stranci ce se ulogovati sa gost - gost samo neznam kako???
Sawovsky November 22nd, 2009, 09:19 PM i npr. svi stranci ce se ulogovati sa gost - gost samo neznam kako???
Raspitace se?
neusatz! November 23rd, 2009, 05:41 AM Počela završna faza pred izmeštanje Ranžirne stanice
A. Vukovac - 23.11.2009. - 03:12
Izmeštanjem Ranžirane stanice oslobodiće se 30 hektara atraktivnog građevinskog zemljišta...
Novosadski Zavod za izgradnju grada potpisao je ugovor sa beogradskim Saobraćajnim institutom CIP o izradi idejnog projekta za drugu etapu Novosadskog železničkog čvora, koji predviđa izmeštanje stare Ranžirne stanice.
KONAČNO - Direktor ZIG-a Borislav Novaković istakao je da taj posao i nastavak izgradnje Bulevara Evrope predstavljaju dugoročno najznačajnije investicije za Novi Sad, koje će gradu omogućiti da se komunalno, urbano i investiciono najsnažnije razvija od svih gradova u državi.
Reč je o poslu koji je započet pre 53 godine. Naime, urbanističkim planom grada iz 1956. godine planirano je izmeštanje svih železničkih kapaciteta iz gradskog područja. Prva etapa završena je do 1970. godine, izmeštanjem Drumsko-železničkog mosta, putničke i robne stanice, odnosno izgradnjom 30 kilometara novih koloseka radi povezivanja pruge. Druga faza je započeta izradom investicionog programa početkom osamdesetih. Deceniju kasnije je postavljena nova Ranžirna stanica, uz novih 12 kilometara pruge. Zavod za izgradnju grada i Železnice Srbije su prošle godine potpisali protokol o realizaciji Sporazuma iz 1985. godine, o zajedničkom finansiranju izgradnje druge etape Novosadskog železničkog čvora. Tako će Grad dobiti deo zemljišta za nastavak izgradnje Bulevara Evrope, kao i 30 hektara slobodnog građevinskog zemljišta, kao izuzetno važan strateški potencijal.
S druge strane, Železnice Srbije će zaokružiti tehnološki proces kompletnog namirivanja i servisiranja vozila, dobiće savremene kapacitete površine preko 21 hiljadu kvadratnih metara i smanjiti troškove i vreme. Izgradiće se nedostajući objekti na novoj Ranžirnoj stanici, kao što su lokomotivski depo, tehničke putne stanice i kolske radionice. Vrednost projekta je oko 39 miliona dinara, a rok za njihov završetak je 126 radnih dana.
Ponešto će ostati kao eksponat
Urbanisti planiraju uklanjanje pruge u delu stare Ranžirne stanice i rušenje dela objekata. Ložionica bi trebalo da ostane kao kulturno dobro, kao i još nekoliko objekata, poput vodotornja. Rekonstruisana ložionica bi služila kao muzej tehnike ili železnice, eventualno i kao multimedijalni centar s ateljeima. Okolni prostor bi bio iskorišćen za veliki park, a ostatak za trgovinu, turizam i ugostiteljstvo. Gradski planovi predviđaju i da se prostor pored Bulevara Evrope, neposredno uz Ranžirnu stanicu, iskoristi za gradnju stambenih objekata.
Spomenik prevozu
Stara Ranžirna stanica izgrađena je 1912. godine.
Osnovna namena: Manevarski, ranžirni i poslovi napajnja, kontrola tehničke ispravnosti, održavanje i popravke sredstava vuče.
Postojeće stanje: Objekti su devastirani, zastareli, dotrajali, nefunkcionalni, nepovoljno smešteni i ekološki neprimereni.
neusatz! November 23rd, 2009, 05:45 AM Ne vidim da baš nešto intenzivno rade na tih 20% zelenih površina...
Ko je posekao drveće?
Novi Sad - D.P.
nedelja, 22 novembar 2009 19:16
Osam breza posečeno je u Ulici Vuka Karadžića u centru grada pre pola godine, i još uvek se ne zna ko je to učinio.
Ivan Nožinić iz Gradskog zelenila kaže za Radio 021 da ovo preduzeće nije imalo u planu da ukloni ta stabla, a za počiniocima se još traga.
"U poslednje vreme Gradsko zelenilo tamo nije obaralo stabla, ali mi pokušavamo da saznamo ko je uklonio ove breze. Moguće je da su pomenuta stabla posekli građani ili investitori koji tamo grade", istakao je Nožinić.
Količina zelenila se u proteklom periodu smanjila u Novom Sadu na ispod pet procenata. Po evropskom standardu grad treba da ima minimum 20 odsto zelenih površina
Izvor: radio021
neusatz! November 23rd, 2009, 06:13 AM Ne znam je li bila na forumu slika projekta rektorata? Objavljena je još u septembru u Blicu:
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/01/vojvodina/rektorat-xa.jpg
Ranko Su NS November 23rd, 2009, 08:36 AM Raspitace se?
nema sta da se raspitaju vide raspolozive mreze na laptopu ili mobu i izaberu otkljucanu
ili:
Javno preduzeće „Informatika” omogućilo je svim zainteresovanim Novosađanima da potpuno besplatno koriste bežični internet u užem centru grada. Svi koji imaju laptop i nettop računare i žele da koriste internet u ovom delu grada dovoljno je da se uloguju i koriste ga kao kod kuće. Potrebno je samo ukucati ime mreže „gradnovisad”, kao i korisničko ime i lozinku koji glase „gost - gost”. Ova mreža je dovoljno „jaka”, tako da će svima omogućiti da nesmetano „surfuju”, provere svoj mejl, pošalju poruku, ali i posete jedan od najomiljenijih sajtova mladih: Fejsbuk. Iz preduzeća „Informatika” najavljuju da će nastaviti s ovom akcijom.
kojigod November 23rd, 2009, 09:11 AM nema sta da se raspitaju vide raspolozive mreze na laptopu ili mobu i izaberu otkljucanu
ili: Potrebno je samo ukucati ime mreže „gradnovisad”, kao i korisničko ime i lozinku koji glase „gost - gost ????????
Ranko Su NS November 23rd, 2009, 11:57 AM Potrebno je samo ukucati ime mreže „gradnovisad”, kao i korisničko ime i lozinku koji glase „gost - gost ????????
pa to je receno gore.
renoviraju maticu srpsku:
http://i48.tinypic.com/dqhuvt.jpg
http://i48.tinypic.com/23hu9gp.jpg
novi bolji semafori za pesake:
http://i50.tinypic.com/2wd0jl5.jpg
kojigod November 23rd, 2009, 07:27 PM Potrebno je samo ukucati ime mreže „gradnovisad”, kao i korisničko ime i lozinku koji glase „gost - gost ????????
pa to je receno gore.
to sto je receno gore i jeste problem - bilo je rijeci o potrebi logovanja pod gost gost sto je s obzirom na jezicne barijere - nemoguca misija za nekog van naseg jezicnog podrucja - problem je u 'bespotrebnoj potrebi' logovanja... ja jesam policajac a ti si mozda kolega kad je tako bas zapelo iako je samnom lako jer nikad ne mislim niti mi je stalo da sam u pravu vec da bude kako jeste
Ranko Su NS November 23rd, 2009, 07:35 PM Potrebno je samo ukucati ime mreže „gradnovisad”, kao i korisničko ime i lozinku koji glase „gost - gost ????????
pa to je receno gore.
to sto je receno gore i jeste problem - bilo je rijeci o potrebi logovanja pod gost gost sto je s obzirom na jezicne barijere - nemoguca misija za nekog van naseg jezicnog podrucja - problem je u 'bespotrebnoj potrebi' logovanja... ja jesam policajac a ti si mozda kolega kad je tako bas zapelo iako je samnom lako jer nikad ne mislim niti mi je stalo da sam u pravu vec da bude kako jeste
ok
Kot Behemot November 23rd, 2009, 08:48 PM Izgleda da će na "Matijeviću" ipak biti brisoleja. Vide se nosači koji vire između stakala, a na par mesta su spojeni nekim horizontalnim "lajsnama". Nisam imao foto-aparat pa slika izostaje...
Sve to uliva nadu da neće biti baš toliko strašno :lol:
NIXIVOJE_NS November 23rd, 2009, 08:49 PM ajde pliz nemojte vise o netu raspravljati ,idite na kafanu !
sizif November 23rd, 2009, 10:49 PM @кот бехемот
Па написах ја пре пар страна да је ово стакло ваљда испод уздужних профила и да се надам да ће извођење бити по пројекту. А неки навалили ко мутав на телефон: "Страшно, страшно!" Дај Боже да ће испасти како треба.
Ranko Su NS November 24th, 2009, 01:05 AM Izgleda da će na "Matijeviću" ipak biti brisoleja. Vide se nosači koji vire između stakala, a na par mesta su spojeni nekim horizontalnim "lajsnama". Nisam imao foto-aparat pa slika izostaje...
Sve to uliva nadu da neće biti baš toliko strašno :lol:
ma ja sam danas 5x proso pored matije i zagledam iz kola i ne vidim nikakve drzace i nastavke. uplasio sam se da nece ovako da ostane. sad si me obradovo. mada ja mislim da matija nije lud. jer to i njemu koristi lep objekat. ko ce jos da ide u rugobu od hotela. izgled te zgrade je imidz i same firme. da nije tako svi bi onda stedeli na izgledu da to nema znacaja.
neusatz! November 24th, 2009, 04:25 AM Renoviranje Arene počinje sutra
Renoviranje bioskopa „Arena“ trebalo bi da počne sutra, najavio je direktor preduzeća za filmsku, televizijsku i video distribuciju „Art Vista“ Zoran Cvetanović. Radovi na rekonstrukciji najvećeg novosadskog bioskopa trebalo je već da počnu, ali su kasnili zbog dobijanja raznih dozvola.
- Očekujemo da ćemo, po planu, početkom aprila otvoriti vrata „Arena sinepleksa“. Radovi su vrlo obimni, pa ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo koliko će trajati. Govorim o nepredviđenim situacijama i problemima na koje možemo da naiđemo - kaže Cvetanović, čija „Art Vista“ drži beogradske „Roda“ bioskope.
Kompanija „Art Vista“ je zakupila bioskop „Arena“ na 15 godina, i prema projektu planira da izgradi šest sala sa nešto više od 1.000 mesta, kafe bar i galeriju. Bioskop će biti opremljen digitalnim projektorima sa dodacima za 3D projekcije, koji će omogućiti gledanje filmova snimanih najsavremenijim tehnologijama, a kada je reč o zvuku, najavljeno je postavljanje „dolby digital“ sistema. „Art Vista“ ima obavezu da uredi objekat s najmanje šest multipleks sala kapaciteta 1.015 sedišta i uloži najmanje 1,75 miliona evra, od kojih 886.000 evra u objekat, a oko 865.000 evra u projektore, zvučnike, platna, sedišta i drugu opremu.
neusatz! November 24th, 2009, 04:44 AM Ja već rekioh da se meni to Matijevićevo ne dopada ni sada, a ne verujem da će mi se dopasti ni da tu okače neke rešetke ili šta već po projektu stoji. No, nebitno, to je moj ukus. U Branimira Ćosića privode grube radove kraju na zgradi koja se neće ralikovati puno od svih tih u nizu na toj strani ulice. Zbog groblja iza nije ni dozvoljeno da se ide više u visinu po pitanju spratnosti, no mogli su bar da ih projektuju da ne liče toliko sve jedna na drugu:
http://img25.imageshack.us/img25/2227/76882468.jpg
neusatz! November 24th, 2009, 04:46 AM A evo dokle je stigla nadogradnja Petefi Šandor škole:
http://img692.imageshack.us/img692/7217/50046076.jpg
neusatz! November 24th, 2009, 04:52 AM Park City, mnogo će lepo ovo izgledati kad se prolazi pored:
http://img269.imageshack.us/img269/1430/43396848.jpg
neusatz! November 24th, 2009, 04:58 AM Skejt Park, ovako to izgleda kad se gleda sa staze Limanskog parka. Mrzelo me da idem po blatu do samog terena da slikam, a i tamo neke mašine rade...buldožer, valjda, koji se nazire na obeslike, ali bolje na onoj gde se vidi tabla postavljena da obavesti o radovima na izgradnji parka...
http://img692.imageshack.us/img692/2151/35528691.jpg
http://img691.imageshack.us/img691/6590/98451712.jpg
everson November 24th, 2009, 11:53 AM no mogli su bar da ih projektuju da ne liče toliko sve jedna na drugu
Ne mogu da shvatim ovo zaista ...
Pa, ja bih zakonom odredio da moraju sve da budu iste u jednom redu/ulici!
Pa, zar nije bolje da su slicne (ili jos bolje iste) nego da svaka fura svoj fazon???
FutogCORE November 24th, 2009, 12:08 PM Ne mogu da shvatim ovo zaista ...
Pa, ja bih zakonom odredio da moraju sve da budu iste u jednom redu/ulici!
Pa, zar nije bolje da su slicne (ili jos bolje iste) nego da svaka fura svoj fazon???
Slažem se u potpunosti. Baš zbog toga mi Branimira Ćosića lepo izgleda... Ne treba tu zakon. To samo grad treba da donese uredbu i da napravi pravu estetsku komisiju, koja će raditi svoj posao.
neusatz! November 24th, 2009, 03:42 PM Ja ne volim. Ne kažem da trebaju da budu neuskladjene, ali mislim da bi svaka trebalo da ima svoj identitet koji je naravno uskladjen sa ostalim zgradama u ulici, ali isto tako naravno zadržava svoj specifikum. A uniformnost me pomalo užasava...
Supaplex November 24th, 2009, 04:47 PM Kod nas u Pancevu ima preko 500+ skejtera a ni naznaka o skejt parku.A Pancevo je prvi grad po brojnosti ljudi koji se bave tim sportom.NEPRAVDA
FutogCORE November 24th, 2009, 04:57 PM Kod nas u Pancevu ima preko 500+ skejtera a ni naznaka o skejt parku.A Pancevo je prvi grad po brojnosti ljudi koji se bave tim sportom.NEPRAVDA
Valjda će ga i kod vas napraviti. Nisam znao da je tako u Pančevu, ali ovde ih baš ima dosta. Znam jako puno ljudi koji voze i ovo će ih sve obradovati. Naročito zbog toga što ih teraju gde god se pojave.
FutogCORE November 24th, 2009, 04:59 PM Ja ne volim. Ne kažem da trebaju da budu neuskladjene, ali mislim da bi svaka trebalo da ima svoj identitet koji je naravno uskladjen sa ostalim zgradama u ulici, ali isto tako naravno zadržava svoj specifikum. A uniformnost me pomalo užasava...
Nije niko mislio na potpunu uniformisanost.... Već da to liči na nešto, da se ulice i kvartovi grade kao celine i da se na taj način razmišlja.... Naravno, ne treba sve da budu iste, ali ni potuno različite (to ume jako bzvz da ispadne).
Novosadian November 24th, 2009, 05:05 PM ma ja sam danas 5x proso pored matije i zagledam iz kola i ne vidim nikakve drzace i nastavke. uplasio sam se da nece ovako da ostane. sad si me obradovo. mada ja mislim da matija nije lud. jer to i njemu koristi lep objekat. ko ce jos da ide u rugobu od hotela. izgled te zgrade je imidz i same firme. da nije tako svi bi onda stedeli na izgledu da to nema znacaja.
Postoje 100%, valjda nisu stavljeni pre svadje sa arhitektom.
Kod nas u Pancevu ima preko 500+ skejtera a ni naznaka o skejt parku.A Pancevo je prvi grad po brojnosti ljudi koji se bave tim sportom.NEPRAVDA
Steta, ali kakve to veze ima sa nama? :dunno:
neusatz! November 24th, 2009, 05:13 PM Nije niko mislio na potpunu uniformisanost.... Već da to liči na nešto, da se ulice i kvartovi grade kao celine i da se na taj način razmišlja.... Naravno, ne treba sve da budu iste, ali ni potuno različite (to ume jako bzvz da ispadne).
Da, to se možemo složiti. Nešto drugo meni smeta, a to je da jedan investitor kao da jednom plati neki projekt i onda sve zgrade gradi po tom jednom projektu. Ili ga minimlano i potpuno nebitno modifikuje, a sve to da bi uštedeo što više. Jednostavno te zgrade onda i vizueln odeluju kao otaljavnaje, a nema ni malo ličnog pečata na bilo kojoj od njih... sve su kao od lego kockica i kao da su one tipske montažne kuće...
Alex_ZR November 24th, 2009, 05:14 PM Kod nas u Pancevu ima preko 500+ skejtera a ni naznaka o skejt parku.A Pancevo je prvi grad po brojnosti ljudi koji se bave tim sportom.NEPRAVDA
Sta ces kad je NS "glavni grad"... :nuts:
Steve McQueen November 24th, 2009, 05:18 PM pa pokrajnsko ministarstvo za sport mora da brine o svim sportistima u pokrajni, kao i da promovise sportske aktivnosti kod mladih. skejteri, bmx manijaci, rolerasi...sve su to sportisti, X games, covek se obratio glavnom gradu :D
Novosadian November 24th, 2009, 05:20 PM Sta ces kad je NS "glavni grad"... :nuts:
Alex, ovakve izjave bi imale smisla samo kad bi na tabli pisalo da je izvrsno vece Vojvodine finansijer parka ;)
neusatz! November 24th, 2009, 08:59 PM Alex, ovakve izjave bi imale smisla samo kad bi na tabli pisalo da je izvrsno vece Vojvodine finansijer parka ;)
Sralno se vrtimo u krug i to oko besmislenih stvari. Novi Sad se veoma gradi, ali se gradi zato što neki investitori vide svoj interes da uzmu lokaciju u Novom Sadu, da plate gradu komunalne takse i sve ostalo, te da onda tu zidaju stambenu zgradu na komercijalnim osnovama. Izmedju ostalog i od tih para koje grad ubere prave se razni projekti, poput ovog skejt parka. Dakle te pare nisu iz pokrajinskog i republičkog budžeta. To što se negde ne asfaltiraju ulice, što se ne zidaju skejt parkovi ili šta već, neka se oni koje to žulja obrate svojim gradskim vlastima. Koliko je menadžment u nekom gradu sposoban, toliko se u taj grad i investira. Niko nije nama kriv što je Ješić u Indjiji i što tamo pravi pare i razvija Indjiju. To se mora poštovati, a ne zavideti Indjiji. A što pre svi shvatimo da je prošlo vreme da se stalno čeka neka državna sisa na koju će se svi nakačiti pa musti. Sada je vreme da se prave pare i da se onda tako finansiraju razne gradske potrebe.
NIXIVOJE_NS November 24th, 2009, 09:26 PM Ja već rekioh da se meni to Matijevićevo ne dopada ni sada, a ne verujem da će mi se dopasti ni da tu okače neke rešetke ili šta već po projektu stoji. No, nebitno, to je moj ukus. U Branimira Ćosića privode grube radove kraju na zgradi koja se neće ralikovati puno od svih tih u nizu na toj strani ulice. Zbog groblja iza nije ni dozvoljeno da se ide više u visinu po pitanju spratnosti, no mogli su bar da ih projektuju da ne liče toliko sve jedna na drugu:
http://img25.imageshack.us/img25/2227/76882468.jpg
meni je Branimira Cosica bas extra :)
NIXIVOJE_NS November 24th, 2009, 09:34 PM kad ce vise poceti ovaj River Retail centar da se gradi,tamo se bas nista ne desava
Ranko Su NS November 24th, 2009, 10:01 PM Kod nas u Pancevu ima preko 500+ skejtera a ni naznaka o skejt parku.A Pancevo je prvi grad po brojnosti ljudi koji se bave tim sportom.NEPRAVDA
Pitam se sto Pancevo nema svoj thread. Ipak je Pančevo treći, cetvrti grad u vojvodini, veci od Sombora, Vrsca...
vladulns November 24th, 2009, 11:54 PM Сутра почињу радови у „Арени”
Реновирање биоскопа „Арена“ почеће сутра, најавио је за „Дневник“ директор предузећа за филмску, телевизијску и видео дистрибуцију „Арт Виста“ Зоран Цветановић.
- Имајући у виду да су радови обимни, не може се са прецизношћу рећи да ли ће све бити готово до планираног рока, мада ми немамо сумње да ће ту бити потешкоћа - рекао је за наш лист Цветановић.
Планирано је да се комплетна реконструкција заврши до априла 2010. године, што је и предвиђено условима тендера. Тако да је могуће очекивати да ће почетком пролећа почети са радом нов и модеран биоскоп.
Предузеће „Арт Виста“ закупила је „Арену“ на 15 година, и обавезно је уговором да у 2.000 метара квадратних пословног простора изгради шест мултиплекс сала укупног капацитета 1.015 седишта. Нови закупац биоскопа уложиће близу два милиона евра, од чега ће само око 800.000 евра бити инвестирано у објекат, а остатак новца ће бити усмерен у набавку опреме. Поред овога, „Арт Виста“ ће плаћати 102 динара по метру квадратном закупа сваког месеца. Биоскоп ће бити опремљен дигиталним пројекторима, који ће имати могућност приказивања триде филмова, а што се тиче звука биће постављен нови долби дигитал системом озвуке.
Директор „Арт Висте“ раније је у медијима изјавио да Нови Сад можда неће имати највећи, али ће свакако имати најлепши биоскоп у држави. - „Арена“ ће бити другачија од америчких синеплекс биоскопа, она ће имати душу- рекао је Цветановић новинарима на презентацији пројекта за биоскоп. Ова компанија управља београдским биоскопима“Рода цинеплекс“, „Шумадија“ и „Рода 2“.
izvor: Dnevnik
vladulns November 24th, 2009, 11:54 PM Банкарске ињекције гураће инвестиције
- Због смањеног прилива новца у буџет, Град ће наредне године располагати са свега дванаест милијарди динара што је за скоро трећину
мање од основног буџета са којим је Нови Сад стартовао ове године – рекао је за “Дневник” члан Градског већа задужен за финансије Живко Макарић. Да мањак новца не би отписао још неке од капиталних пројеката најављених за следећу годину градски челници ће новац потражити код развојних банака те се у 2010. години планира задуживање код четири финансијске институције.
- Недостатак новца покушаћемо да надоместимо код Европске инвестиционе банке, Европске банке за обнову и развој, КФВ-а и Светске банке – рекао је Макарић.
Он објашњава да ће се Град уколико донесе одлуку о задуживању позајмицу узети за пројекте водоснабдевања и грејања, али и за неке друге.
- Новац ће се преусмеравати за фабрику за прераду воде на сремској страни, резервоар који је у летњим месецима заиста потребан Новосађанима, повезивање црпних станица али и умрежавање Топлане са Термоелектраном- топланом – наводи и највљује да би за најкасније две недеље требало да буду одређени приоритетни пројекти и начини финансирања.
Европске развојне банке су институције код којих је град и раније позајмљивао новац, а какви ће бити нови аранжмани Макарић не жели да прејудицира. Задуживање је пак, по свему судећи неопходно, погову кад се зна да зимски месеци не могу да побољшају прогнозе када је реч о приходима, напротив.
- Прилив новца који је од почетка године у паду прешао је двадесет пет процената али још увек није достигао трећину. Нажалост, то ће се највероватније десити у предстојећим зимским месецима када се свакако бележи пад прихода – оцењује Макарић и подсећа да Нови Сад од 31.12. 2008. године нема ни динара дуга.
Највећи пад у градску касу забележили су приходи од накнаде за уређење грађевинског земљишта и продаје плацева. С друге стране (због преноса надлежности са Републике) Град је од јуна повећао приходе од наплате пореза на имовину. Макарић тврди да се од лета до данас новооснованој Пореској управи пријавило девет хиљада грађана који до сада нису измиривали ту обавезу, а у 2010. години очекује се да се евидентира још 40.000 грађана. По овом основу он очекује да се приходи повећају за 40 одсто. Штампање пореских решења је почело и Макарић каже да су их у неким деловима града грађани већ добили, а до краја требало би да стигну свима.
- Крајем децембра знаћемо прецизније колико су новца грађани уплатили, а следећа година показаће колико ће градска каса убудуће имати користи од нове Пореске управе – рекао је Макарић.
Л. Никовић
Осим вртића, без нових поскупљења
- Осим повећање цена за боравак деце у вртићима о којем се још увек расправља Новосађани до краја године не би требало да страхују од других поскупљења – рекао је Живко Макарић.
По његовом личном мишљењу има разлога да вртић посклупи али не и да сви грађани буду у истој мери субвенционисани. Он сматра да би цена требало да буде одређена према финансијским могућностима родитеља.
izvor: Dnevnik
FutogCORE November 25th, 2009, 02:41 AM Pitam se sto Pancevo nema svoj thread. Ipak je Pančevo treći, cetvrti grad u vojvodini, veci od Sombora, Vrsca...
Ne treba im thread. Vidiš i sam da im treba skate park. :lol:
liman_drzava November 25th, 2009, 02:41 AM Ozelenjavanje promenade na Bistrici pri kraju
24. novembar 2009. | 14:27 | Izvor: RTV
NOVI SAD - Radnici JKP "Gradsko zelenilo" privode kraju hortikulturno uređenje zelenih površina promenade na Bistrici V, na površini koja se nalazi u delu između ulica Momčila Tapavice i Mileve Marić, duž ulice Stanoja Stanojevića, površine 8.600 kvadratnih metara, saopšteno je iz JKP Gradsko zelenilo.
Osnovna koncepcija ozelenjavanja je alejno zelenilo sa postavkom duplog drvoreda duž pešačkih staza. Najviše je zastupljeno tzv. lalino drvo (oko 100 stabala), a posađen je i određen broj breza, hrasta i graba. Cvetne gredice na promenadi trenutno krase viole, a posađene su i lukovice lala.
Projekat i izvođenje radova povereni su "Gradskom zelenilu", a akciju finansiraju Uprava za zaštitu životne sredine Grada i JP "Zavod za izgradnju grada", dodaje se u saopštenju.
Radove su danas u prepodnevnim časovima obišli potpredsednica Skupštine grada Marija Vrebalov, članica Gradskog veća zadužena za urbanizam i zaštitu životne sredine Jelena Atanacković-Jeličić, načelnica Uprave za zaštitu životne sredine Grada Aleksandra Jovanović-Galović , rukovodilac Službe investicija "Zavoda za izgradnju grada" Aleksandar Kocan i rukovodilac Sektora "Zelenila" u "Gradskom zelenilu" Biserka Svetić.
Tom prilikom Aleksandra Jovanović - Galović izrazila je zadovoljstvo kvalitetom radova koji su do ovog trenutka završeni i istakla da se uverila u opravdanost investicije, vredne 2,4 miliona dinara.
Ona je dodala da je teško naći takvu površinu za ozelenjavanje u gradu, kao i da će Uprava za zaštitu životne sredine nastaviti da radi na povećavanju površina koje su pod zelenilom. Na taj način biće smanjena komunalna buka i poboljšan kvalitet vazduha i života uopšte.
http://www.rtv.rs/sr/vesti/vojvodina/novi_sad/2009_11_24/vest_164054.jsp
Mrzim kad mi Novo Naselje zovu "Bistrica"! :bash: Hocu referendum! :lol:
I da, mogao bi neko od tamo komsija da uslika ovo, i sta se radi po Naselju. Prolazio sam pre neki dan Subotickim, i staze deluju onako tuzno bez ikakvog mobilijara, a od Futoske do Hadzi Ruvimove je falio jos jedan sloj na biciklistickoj. Moram reci da su po onoj magli u 6 uvece radili :cheers:
Novosadian November 25th, 2009, 03:09 AM U,bre, znas ti gde je Stanoja Stanojevica? :D
A za Bistricu se slazem, bas me u subotu drugarica, koja je prakticno odavde, pitala gde se nalazi...:ohno:
Ranko Su NS November 25th, 2009, 08:57 AM jeste li primetili da se uopste ne pominje toliko izvikan most na stubovima.
neusatz! November 25th, 2009, 09:20 AM jeste li primetili da se uopste ne pominje toliko izvikan most na stubovima.
Mislim da su ga pominjali za sledeću godinu, ali pošto će budžet grada biti za trećinu manji... a pitanje je i koliko će se para namaći od gradjevisnkog zemljišta, bojim se da to neće biti medju prioritetima. Koliko se sećam prioriteti su vezani za izvorište vode, povezivanje toplane i termoelektrane i produženje bulevara. Tako da para neće biti, ali su rekli da će krenuti dase zadužuju kod banaka i da realizuju što mogu više projekata. Sad ako sam nešto pobrkao izvinjavam se.
Steve McQueen November 25th, 2009, 12:37 PM jeste li primetili da se uopste ne pominje toliko izvikan most na stubovima.
tacno, ne spominje se. medjutim, spominju zezeljev most koji je skuplji, veci i komplikovaniji projekat. tako da jedan most i dalje ostaje u igri
FutogCORE November 25th, 2009, 12:39 PM Sve nešto mislim da ćemo dosta čekati i na jedan i na drugi....
Steve McQueen November 25th, 2009, 12:47 PM moguce da postoji povezanost izmedju dokapitalizacije gradskog budzeta od strane banaka i biranja da se prvo napravi zezeljev most. zeljeznicki most na dunavu je bitan element koridora 10 i s obzirom na napore da se taj pravac ozivi i dovede do evropskih standarda, verovatno su mislili da tom projektu daju prioritet, iako je skuplji i veci.
ipak, prvobitne najave su da ce se paralelno graditi oba mosta, sto je veoma ambiciozno ali jako sumnjam da ce tako i biti....
http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=85002
Steve McQueen November 25th, 2009, 12:52 PM mala foto retrospektiva istorije zezeljevog mosta:
1959 - gradnja
http://www.vojvodinacafe.com/forum/galerija/files/1/0/2/3/3/Scan10006.JPG
198?
http://img522.imageshack.us/img522/5381/zezeljevmostnocufx7.jpg
1999 - vise puta bombardovan i napokon srusen
http://img258.imageshack.us/img258/3986/zezeljev57qf.jpg
http://vojvodina.srbija-info.yu/posledice/mostovi/zezelj_srusen.jpg
20?? - novi most
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/03_mart/24/vojvodina/zezeljev-v.jpg
neusatz! November 25th, 2009, 01:04 PM Nisam siguran, ali mislim da Žeželjev most nikad zvanično nije ni dobio upotrebnu dozvolu, ili kako se to već zove? U neku ruku su nam učinili uslugu, ma koliko to ružno zvučalo, jer ćemo konačno dobiti most koji neće biti potencijalna opasnost za bezbedan saobraćaj.
FutogCORE November 25th, 2009, 01:10 PM ^^
Prvi put čujem za to. Znam da je bio kritikovan projekat, kako nije održiv (to je ono što sam čuo, nisam građevinac :)), ali da baš nikad nije dobio upotrebnu dozvolu.... Malo mi to neverovatno zvuči, čak i za naše prilike...
Steve McQueen November 25th, 2009, 01:14 PM na kraju, NATO je dao poslednu rec o kvalitetu mosta... nisam siguran, ali se spominje neka cifra od 19 napdada ( bombardovanja ) do unistenja, tako da... ;)
liman_drzava November 25th, 2009, 01:17 PM Nase prilike su bile mnogo drugacije tad od danasnjih, tako da mi je to neverovatno. Most je bio sigurno korektno izveden, sta vise, resenje je bilo revolucionarno i bio je rekorder u svojoj klasi, o njemu se i dan danas prica i uci! Jedino ako se nesto administrativno zakocilo, mada se tad to sigurno mnogo odgovornije radilo, pa sam bas u cudu :dunno: S druge strane, najbolji dokaz da nije bio 'pretnja za bezbedan saobracaj' je to sto su ga ne znam koliko puta picili raketama i nije se dao :)
Edit: Stevan me preduhitrio u konstataciji ;)
neusatz! November 25th, 2009, 01:23 PM Onda sam ja verovatno pogrešno čuo i živeo sa pogrešnom informacijom 20 godina. Ili sam pobrkao nešto što sam čuo o varadinskom mostu? U svakom slučaju izvinjavam se što sam očigledno lupio ...
Novosadian November 25th, 2009, 02:14 PM ^^Ja sam davno cuo da je Varadinski bio prenizak i da je trebao ionako da se srusi jer je ometao saobracaj na Dunavu, tako sto pri visokom vodostaju brodovi nisu mogli da prodju, mozda si to cuo
Ranko Su NS November 25th, 2009, 03:19 PM ^^Ja sam davno cuo da je Varadinski bio prenizak i da je trebao ionako da se srusi jer je ometao saobracaj na Dunavu, tako sto pri visokom vodostaju brodovi nisu mogli da prodju, mozda si to cuo
ja mislim da su to proturene glasine kako bi se opravdali fasisti koji su rusili mostove. a mi naivni u to verujemo.
znaci nemoguce je da se u ono vreme gradio most koji nije visok po propisu. to su budalastine i specijalni rat i jos malo pa cemo velicati fasiste jer su nam pomogli da srusimo zemlju jer zaboga zemlja nije valjala. tezak kretenizam
Novosadian November 25th, 2009, 03:27 PM ^^Rekoh sta sam cuo, ne da je to i tacno, za slucaj da je to ono na sta je i neusatz mislio:)
Duja November 25th, 2009, 03:30 PM ja mislim da su to proturene glasine kako bi se opravdali fasisti koji su rusili mostove. a mi naivni u to verujemo.
znaci nemoguce je da se u ono vreme gradio most koji nije visok po propisu. to su budalastine i specijalni rat i jos malo pa cemo velicati fasiste jer su nam pomogli da srusimo zemlju jer zaboga zemlja nije valjala. tezak kretenizam
A da malo smanjiš teorije zavere? :ohno:
Varadinski most (tj. most Maršala tita) građen je 1946, na brzaka, pošto su prethodni most na tom mestu srušili Nemci pri povlačenju 1944. Pošto tada grad nije imao nikakav most, nešto ne verujem da se u tim okolnostima previše vodilo računa o tome koliku visinu propisuje Dunavska komisija (za koju ne verujem ni da je tad postojala) i slične estetske detalje. Prosto, okolnosti su bile takve.
...i da, nije imao propisanu visinu. Evo šta kaže "fašistički" RTV: (http://www.rtv.rs/sr/vesti/vojvodina/novi_sad/2009_04_01/vest_122938.jsp)
Sagrađen je u rekordnom vremenu - za 160 dana, i bio je prvi stalni čelični most izgrađen posle Drugog svetskog rata u Evropi. Gradila ga je grupa inženjera koju su činili Miodrag Živković, Panta Jakovljević i Sava Atanacković, a dobio je oblik proste grede po sistemu čelične rešetke.
Za rad su korišćeni nemački zarobljenici koji su za nagradu po završetku mosta pušteni kućama.
...
1999. godine je bilo predviđeno njegovo podizanje na propisanu visinu, međutim, 1. aprila 1999. u zoru, tačnije u 4,55 časova, NATO avijacija ga je sa nekoliko projektila gađala i u 5,05 časova srušila.
Ranko Su NS November 25th, 2009, 03:37 PM e nisam znao hvala fasistima i za 44. to im je izgleda navika da rokaju po nasim mostovima. mozda misle da je ns neko streliste
Steve McQueen November 25th, 2009, 03:48 PM Varadinski most je jedno vreme funkcionisao i kao zeljeznicko drumski a potom je postao samo drumski most. Posto je pravljen na frku i zamisljen kao privremeni most, nije se mnogo obracala paznja na dimenzije i visinu ( sto kaze Duja ). Postojali su planovi, 90tih, da se on podigne zbog brodova ali je NATO bio brzi. Ne znam da li se secate ali taj most je, poslednjih godina, bio u veoma losem stanju. Da nije srusen, cekala bi ga ozbiljna rekonstrukcija...
http://img260.imageshack.us/img260/9035/starimost18rf.jpg
Po meni, Varadinska duga je mnogo lepsa. Najteze sam podneo kad su srusili Most Slobode i njegovoj rekonstrukciji sam se najvise i obradovao.
http://img146.imageshack.us/img146/7305/trimosta4dj.jpg
Ovo su NS mostovi ( ako ne racunamo jos 3 nad DTD ) do 1999. Nadam se da ce im se ubrzo pridruziti jos koji ( sve u svemu, jos 4 su najavljivana a koliko ce ih biti realizovano, to samo nebo zna... ;) )
Duja November 25th, 2009, 04:12 PM e nisam znao hvala fasistima i za 44. to im je izgleda navika da rokaju po nasim mostovima. mozda misle da je ns neko streliste
Ne bih da branim fašiste, ali istini za volju oni su taj i sagradili. :) Prethodni je srušila jugoslovenska vojska u povlačenju 1941. :)
posmatrac November 26th, 2009, 12:54 AM Dakle ovako
Most Marsala Tita t. Varadinski most od 1992.godine nije imao dovoljnu visinu i jos od sedamdesetih godina, a i ranije okolne zemlje koje koriste plovni put su trazili da se podigne.
da nije bilo ratova devedeseih radovi bi usledeli oko 92/93.. na kraju sve je odlagano i odlagano i dosla 1999...
Zezeljev most nikad nije dobio "stalnu" upotrebnu dozvolu, nego privremunu. Iz nepoznatog razloga nikada nije uradjena konacna provera i data upotrebna dozvole,a godine su prolazile.
Most slobode onaj iz 1980, kao i novi iz 2005 ima sve dozvole, ali jedva zbog klizista. To kliziste i dalje je aktivno i svake godine grad daje po par miliona dinara za merenja i sitne popravke. godisnje oko par santimetara klizi...
neusatz! November 26th, 2009, 03:51 AM Uskoro klizalište na Štrandu
26.11.2009. - 02:13
LED U sledećih nekoliko dana trebalo bi da se otvori klizalište na Štrandu. Još uvek se ne zna tačno kada će početi sa radom, ali ono što je sigurno je da će ove godine klizalište dobiti nadstrešnicu. Na ovaj način Novosađani će moći da klizaju bez obzira na vremenske uslove, a kao i prošle sezone biće otvoren i kafić na Štrandu. Cene iznajmlivanja klizaljki i ulaza ostaće iste kao i prethodne godine, a biće organizovani i popusti za grupe. Prošle godine cena karte bila je 150 dinara, iznajmljivanje klizaljki 100 dinara, a smene su trajale sat i po vremena.
Ranko Su NS November 26th, 2009, 09:23 AM lepa vest iz dnevnika:
http://i45.tinypic.com/28cfvib.jpg
Официрски павиљон на Петроварадинској тврђави ускоро ће бити потпуно обновљен, јер је Град преко „Пословног простора“ определио око 48 милиона динара за ову намену. Скеле су потпуно опасале овај објекат, а како је за „Дневник“ испричао инжењер задужен за надзор радова из „Пословног простора“ Дејан Рапајић ради се конструктивно затезање и спречавање слегања објекта који је повукао влагу, почео да пуца и тоне. Сви ови радови неће угрожавати „Титове салоне“ који су реновирани пролетос. Инвеститор радова је „Пословни простор“, извођач „Бест изградња“, док је пројекат израдио „Студио К“. Рок за завршетак радова је 120 дана, међутим, Рапајић наводи да би тај рок могао да буде и краћи.
FutogCORE November 26th, 2009, 12:08 PM Čitam danas u "Dnevniku" da je počela obnova "Arene". Piše da bi sve trebalo biti gotovo u aprilu sledeće godine i da će ukupno biti investirano 2 000 000 eura, od čega 800 000 u građevinske radove, a ostatak u opremu. Lepa vest, sve u svemu. Samo da ne otegnu sa rokovima....
Steve McQueen November 26th, 2009, 01:30 PM Ne znam da li je neko kacio ovaj klip ali ovako bi trebao da izgleda buduci most na stubovima F. Jozefa ( i nadam se da ce mu smisliti neko prikladnije ime )
IgqPpDs6L90
Čitam danas u "Dnevniku" da je počela obnova "Arene". Piše da bi sve trebalo biti gotovo u aprilu sledeće godine i da će ukupno biti investirano 2 000 000 eura, od čega 800 000 u građevinske radove, a ostatak u opremu. Lepa vest, sve u svemu. Samo da ne otegnu sa rokovima....
rUXw4Fyx1ho
Ranko Su NS November 26th, 2009, 02:23 PM super klipovi, bice to docekacemo te mostove i bioskope
Ranko Su NS November 26th, 2009, 11:23 PM ovo mi obecava. sutrasnji dnevnik
http://i48.tinypic.com/2s9pses.jpg
Ново лице КЦНС-а тек крајем године
Радови у Културном центру Новог Сада биће завршени до краја године, сазнаје лист "Дневник". Рок за завршетак радова требао је
да буде данас, али је због кашњења опреме поручене из иностранства, одложен за крај децембра, речено нам је у предузећу "Пословни простор", које управља тим објектом.
- Тренутно су у току радови на унутрашњем уређењу, подним облогама, зидовима и плафону. Ради се и фасада, климатизација и грејање, електроинсталације, уређење пасажа, монтира се лифт и надстрешница на кровној тераси - изјавила је за наш лист Гордана Костић из службе за инвестиције и одржавање ЈК "Пословни простор".
- По завршетку радова у објекту у Католичкој порти руководству КЦНС остаје да поради на опремању сцене, на сценској расвети, намештају, рачунарској опреми - рекла је Гордана Костић.
У првој фази радова на објекту уложено је око 44 милиона динара, а уговорена вредност радова на унутрашњости зграде КЦНС је око 64 милиона динара, без обрачунатог ПДВ-а. Новосађани ће на овом месту добити пет сала, већу Малу галерију у приземљу и биоскопску салу, у којој ће се играти и позоришне представе.Ову салу ће, због додате платформе, без потешкоћа моћи да користе и особе са инвалидитетом. "Арт-клуб" ће бити проширен и на други спрат, где ће бити смештена и мала биоскопска сала. До краја децембра и завршетка радова, запослени у КЦНС ће концерте, изложбе и књижевне промоције организовати у Студију М, Малом ликовном салону, "Америчком кутку" и другим просторима у граду
o uredjenju jevrejske, iz 24sata. Ovo prvi put cujem:
Plan izgradnje u Jevrejskoj ulici
Na dnevnom redu današnje sednice gradskog parlamenta biće i nekoliko planova detaljne regulacije, a jedna od najinteresantnijih tema je, definitivno, detaljna regulacija bloka oko Sinagoge. Jevrejska ulica će skoro u potpunosti promeniti izgled. Od broja 1, pa do broja 19, odnosno od Tržnog centra „New Nork“ do zgrade Katastra, sa izuzetkom Baletske škole, Sinagoge i Jevrejske opštine, na mestu sadašnjih zgrada nići će novi poslovno-stambeni blok, a u tom kvartu će se praviti i javna garaža okružena zelenilom.
neusatz! November 27th, 2009, 10:11 AM Podvučeno i boldovano je ono što mene interesuje. Nemam ništa protiv da jevrejska menja izgled, ali se samo plašim kako će to izvesti?
Skupština o Exitu, zaradama, novcu...
A. Vukovac - 27.11.2009. - 03:34
Pred odbornicima u Skupštini grada danas će se naći 21 tačka dnevnog reda, kao i još osam tačaka koje je poslalo Gradsko veće i koje se u dnevni red uvrštavaju po hitnom postupku. Među svim tačkama dnevnog reda najviše pažnje izaziva najava da će Udruženje Exit podneti izveštaj o poslovanju ove godine.
Izveštaj Exita se odnosi na pedeset miliona dinara koje je festival dobio od Grada. U njemu se navodi po stavkama na šta je potrošen novac, ali nema dokaza o potrošnji para, odnosno toku novca. Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović kaže da ovaj izveštaj ni ne mora da sadrži takve cifre, kao i da Exit ne mora nikakav izveštaj da podnosi odbornicima jer nije reč o gradskom preduzeću.
- Ideja je bila da se odbornici informišu o radu Exita, pa će tako imati priliku i da postavljaju pitanja nakon što predstavnik festivala bude prezentovao izveštaj. Ovde nije reč o standardnoj proceduri, pošto Exit ovo uopšte ne mora da radi. Bilo je tenzija u javnosti oko toga zbog čega je Udruženje dobilo toliko para, pa se oni obraćaju odbornicima kako bi svoj rad učinili vidljivijim i razrešili nedoumice - objasnio je Jovanović.
U izveštaju se ne spominje 30 miliona dinara koje je Grad dao festivalu za uređenje eko-parka i kampa na Oficirskoj plaži. Međutim, među stavkama na koje je potrošeno 50 miliona dinara spominje se i uređenje Oficirske plaže. Jovanović nije mogao da obrazloži činjenicu da ne postoji izveštaj za obe svote novca datih festivalu, niti je mogao da komentariše šta se sve nalazi u izveštaju Exita koji će danas biti predstavljen odbornicima.
Osim o Exitu, odbornici će, između ostalog, raspravljati i o gradskom dočeku Nove godine, a odlučiće i tome da li će i koliko poskupeti boravak dece u vrtićima.
Takođe, trebalo bi i da se razmatra predlog Gradskog veća o smanjenju zarada zaposlenih u gradskoj administraciji za 30 do 50 odsto. Ovakav predlog usledio je nakon što je republička budžetska inspekcija utvrdila da se zarade u poslednje tri godine isplaćuju mimo zakona.
Plan izgradnje u Jevrejskoj ulici
Na dnevnom redu današnje sednice gradskog parlamenta biće i nekoliko planova detaljne regulacije, a jedna od najinteresantnijih tema je, definitivno, detaljna regulacija bloka oko Sinagoge. Jevrejska ulica će skoro u potpunosti promeniti izgled. Od broja 1, pa do broja 19, odnosno od Tržnog centra „New Nork“ do zgrade Katastra, sa izuzetkom Baletske škole, Sinagoge i Jevrejske opštine, na mestu sadašnjih zgrada nići će novi poslovno-stambeni blok, a u tom kvartu će se praviti i javna garaža okružena zelenilom.
neusatz! November 27th, 2009, 10:35 AM Ista vest iz drugog izvora i par novih detalja:
Zaseda Skupština grada
petak, 27 novembar 2009 06:14
Na XIX sednici Skupštine grada danas će se pred odbornicima naći 29 tačaka dnevnog reda, od čega je njih osam uvršteno u dnevni red po hitnom postupku tokom poslednja dva dana.
Pričaće se i o privrednoj strategiji grada, kao i o planovima detaljne regulacije više gradskih kvartova.
Među najzanimljivijima je plan regulacije bloka oko Sinagoge. Osim što će u ovom delu grada biti napravljena javna garaža, okružena zelenilom, Jevrejska ulica će skoro u potpunosti promeniti izgled. Naime, nestaće kuće od broja 1 do broja 19, sa izuzetkom Jevrejske opštine, Baletske škole i Sinagoge, a na njihovom mestu će se pojaviti poslovno-stambene zgrade. Darko Polić iz Zavoda za urbanizam kaže da je reč o atraktivnoj lokaciji koja je sada prvi put uređena i koja će sigurno biti zanimljiva investitorima.
"Koliko ja znam postoji jedan ili dva investitora koji su se raspitivali i to nije zabranjeno. Svako može da se raspituje i traži realizaciju objekata na određenom mestu. Međutim, od raspitivanja do realizacije je jako dugačak put", objasnio je Polić i napomenuo kako ovu odluku prvo mora da usvoji Skupština, potom će biti objavljena u Službenom listu Novog Sada i tek nakon toga investitori mogu da započnu posao prikupljanja dokumentacije koja prethodi gradnji.
Među odlukama će se naći i ona o eventualnom poskupljenju boravka dece u vrtiću. Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Milan Đukić, kaže da se još uvek ne zna na koji način će se obračunavati cena.
"Razmišlja se i raspravlja o varijanti linearnog povećanja cena, o takozvanoj varijanti "skala", a treća bi podrazumevala uvođenje još jednog kriterijuma, a to je kategorizacija objekata", napomenuo je Đukić.skupstina_grada_2009
Direktor Predškolske ustanove Borislav Samardžić ranije je izjavio kako je neophodno da se cena boravka poveća jer bez toga "Radosno detinjstvo" pravi gubitke. Roditelji plaćaju 20 odsto cene, dok ostatak od 80 posto, što je oko 12.000 dinara, nadomešta gradski budžet. Nova cena bi prema ranijim najavama mogla da bude oko 4.000 dinara.
Razgovaraće se i o tome koliko para će biti izdvojeno za proslavu Nove godine. Član Saveta za kulturu Miloš Pankov je kazao kako ovo radno telo Skupštine usvojilo odluku da Kulturni centar grada dobije oko 20.000.000 dinara, što je približno sumi od prošle godine.
"Kulturni centar je uštedeo na raznim projektima deset miliona dinara, što bi se dodalo sumi od osam i po miliona dinara koja je već namenjena ovoj ustanovi za organizaciju dočeka. Za sada se još uvek ne zna ko će biti izvođači. Poznato je samo da će biti organizovan veliki koncert na Trgu slobode", rekao je Pankov.
Na dnevnom redu su i odluke o izmenama programa poslovanja nekih gradskih preduzeća, među kojima su "Gradsko zelenilo", "Informatika" i Ustanova za izradu tapiserija "Atelje 61". (Ljubica Petrović)
liman_drzava November 27th, 2009, 10:49 AM Ja bih prvi proterao buldozer kroz celu Jevrejsku, nista sem ove tri zgrade koje su naveli nije vredno i ne zasluzuje da bude u centru grada, samo se bojim da Srbija 2010. nije u stanju da iznese bilo kakvu kvalitetnu rekonstrukciju. Ovako krupne i binte stvari ne bi smele da idu van konkursa ni u snu, zamislite da svoj 'Braci Bogdanic' i slicnima dozvole njhove omiljene zgradice poput one preko puta Sinagoge :ohno:
neusatz! November 27th, 2009, 10:58 AM Definitivno je rekonstrukcija Jevrejske, a naročito ugla sa Bulevarom, veoma bitna. Taj ugao je dno dna, a kad se ta strana ulice uredi tada će se definitivno Centar proširitii do tog ugla. U toj ulici postoje ogromna dvorišta koja nisu iskorištena. Ta dvorišta mogu postati veoma zanimljiva trgovačka zona, odnosno zona sa zabavnim sadržajima. Naravno ako pametno pristupe tim prostorima, čak ako ih možda i medjusobno povežu. Ono čega se plašim je to da će to biti prepušteno nekim gradjevinskim kasapima koji će imati dovoljno para da plate, a nimalo ideje i osećaja za korisno i lepo.
Steve McQueen November 27th, 2009, 12:00 PM Ja bih prvi proterao buldozer kroz celu Jevrejsku, nista sem ove tri zgrade koje su naveli nije vredno i ne zasluzuje da bude u centru grada
Napokon!
Problemi mogu da budu "Braca Bogdanic", sto bi rekao gari i exproprijacija silnih dvorisnih stanova kojih je puna jevrejska ulica... Od Norka do Sinagoge neka ostane, sa Zemljisnim knjigama i onaj deo preko puta Sinagoge ( gde su Dominos nekretnine bile )... sve ostalo za rusenje
Izgleda da se nesto jako ozbiljno planira. Pre neki dan sam cuo za plan o regulaciji saobracaja u centru koji predvidja da ceo futoski put/jevrejska ulica bude jednosmerna ( 6 traka ) ka centru. Ne znam za sve detalje plana ali to moze da ima smisla.
neusatz! November 27th, 2009, 12:20 PM Napokon!
Problemi mogu da budu "Braca Bogdanic", sto bi rekao gari i exproprijacija silnih dvorisnih stanova kojih je puna jevrejska ulica... Od Norka do Sinagoge neka ostane, sa Zemljisnim knjigama i onaj deo preko puta Sinagoge ( gde su Dominos nekretnine bile )... sve ostalo za rusenje
Izgleda da se nesto jako ozbiljno planira. Pre neki dan sam cuo za plan o regulaciji saobracaja u centru koji predvidja da ceo futoski put/jevrejska ulica bude jednosmerna ( 6 traka ) ka centru. Ne znam za sve detalje plana ali to moze da ima smisla.
A kuda će onda da idu autobusi koji idu ka Naselju, Futogu i sličnim odredištima?
Steve McQueen November 27th, 2009, 12:26 PM valjda, okolo :D
mislim da nece ceo futoski put biti u tom rezimu, nego deo od futoskog parka ka centru.
kazem, samo sam cuo za plan, raspitacu se oko svih detalja.
ipak, dobro je sto se razmislja oko regulacije saobracaja, pre ili kasnije, bice to neophodno.
FutogCORE November 27th, 2009, 01:53 PM Napokon!
E baš napokon!
Stvarno, nek ostanu sinagoga, naravno, i još par objekata, a ostalo bager.
Gde si čuo za taj plan regulacije saobraćaja?
Lično mislim da bi bila dobra ideja. Ionako busevi prema Veterniku i Futogu idu sa Bulevara u Futošku ulicu i mogu se preusmeriti recimo kroz Novosadskog sajma, pa od bolnice da nastave Futoškom dalje. A deo Futoške od bolnice do Jevrejske i sama Jevrejska da budu jednosmerne. Mislim da bi to dosta olakšalo prilaz centru.
everson November 27th, 2009, 02:09 PM Samo buldozer Jevrejsku spasava!
Ranko Su NS November 27th, 2009, 02:18 PM to mi mirise da se vec zna i sta ce biti i ko ce to praviti. lepo je receno ostaje baletska skola, sinagoga i jevrejska opstina. Ove ostale kucerine i dvorista ne vrede kilo duvana.
a predvidjam de ce biti nesto veliko nalik bulevar centru.
Steve McQueen November 27th, 2009, 02:25 PM ta ideja o jednosmernom futoskom putu je neformalna i znacemo ako bude bilo nesto od nje.
inace, takva regulacija bi omogucila prilicno opusten tok saobracaja sa minimalnim zastojima. to i jeste u skladu sa modernim doktrinama saobracajnog planiranja. sredjivanje jevrejske ulice bi trebalo i da obuhvati neku regulaciju saobracaja
kasko November 27th, 2009, 03:46 PM hmmmmm, to mi nije palo na pamet!
i onda jos samo 1 podvoznjak iz Jevrejske u Futosku i voila!!! Slobodan Bulevar!
kasko November 27th, 2009, 03:53 PM (ne znam kako da obrisem ovu dupliranu poruku, izvinjavam se)
Ranko Su NS November 27th, 2009, 04:04 PM (ne znam kako da obrisem ovu dupliranu poruku, izvinjavam se)
pa smisli drugu misao:):)
kasko November 27th, 2009, 04:58 PM Nemoj molim te, Petak je :P
Evo da se iskupim poslacu najkasnije sutra par slika Somborskog novog trotoara :D
Steve McQueen November 27th, 2009, 05:17 PM vec godinama se prica o podvoznjak/nadvoznjak kombinaciji za raskrsnice futoskog puta/jevrejske ulice i bulevara oslobodjenja, kao i kralja petra i bulevara oslobodjenja. ko zna, mozda se ti projekti, u kombinaciji sa jednosmernim avenijama i ostvare...
neusatz! November 27th, 2009, 09:03 PM I znači za sad su sigurni samo u produživanje Bulevara i u uredjenje Keja. A mostovi i garaže se ne pominju kao sigurni?!? :ohno:
Nije prošlo samo smanjenje plata
petak, 27 novembar 2009 18:27
Odbornička većina na sednici Skupštine grada nije prihvatila predlog svojih partijskih kolega iz Gradskog veća o smanjenju plata zaposlenima u gradskoj administraciji.
Usvojili su Strategiju privrednog razvoja grada i čuli izveštaj koji je podneo generalni menadžer Udruženja "Egzit".
Predlog o smanjenju plata nije prihvaćen iako je republička inspekcija nedavno utvrdila da gradske vlasti isplaćuju plate mimo zakona. To znači da će gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić, umesto 104 hiljade dinara i dalje primati 30.000 dinara veću platu, a članovi Gradskog veća oko 107 hiljada, umesto 83 hiljade dinara koliko je bilo predviđeno predlogom o smanjenju zarada.
Tako će se do sledećeg preispitivanje zarada čekati bar do rešenja po žalbi koju je republičkim vlastima uputio Grad. Na takvu odluku najviše je uticala najava štrajka od strane sindikata, koji su pripremajući se na takav potez najverovatnije imali na umu plate zaposlenih s osnovnom školom. One bi sa postojećih 20 hiljada, bile smanjene na ispod 14 hiljada dinara, kaže predsednik sindikata zaposlenih u gradskoj upravi, Lazar Škorić: "Da se ovo primenilo mi bismo bili neka vrsta socijalne ustanove. Ispod socijale".
Ispod socijale bili bi ipak samo zaposleni sa najnižom stručnom spremom, ali bi načelnicima plate sa 71, bile smanjene na skoro 55 hiljada, što uopšte nije loše u odnosu na pad budžetskih prihoda u ovoj godini, ali ni u odnosu na privatna preduzeća koja iz krize ne mogu da se izvlače na teret poreskih obveznika.
Strategija - spisak lepih želja
Upravo poreske obveznike trebalo bi da obraduje usvajanje Strategije privrednog razvoja grada, jer se planira izgradnja kapitalnih objekata koji će koristiti građanima, poput dva mosta na Dunavu, javnih garaža u centru grada i drugih sadržaja o kojima se godinama priča.
Gradonačelnik Igor Pavličić prihvata kritiku opozicije da je reč o spisku lepih želja, tvrdeći da od želja mora da se krene u planiranju, te da takav plan ne bi bio dobar, ukoliko bi se u potpunosti realizovao. On napominje da je Strategija bazirana na realnim osnovama, jer će uz izdvajanja Grada realizacija projekata biti finansirana i iz drugih izvora.
Uz ogradu da je u ovakvim ekonomskim uslovima teško govoriti o rokovima, gradonačelnik na pitanje novinara Radija 021 ipak navodi koji bi projekti trebalo da budu realizovani u narednoj godini. U pitanju je nastavak izgradnje Somborskog i Bulevara Evrope, te radova na uređenju keja.
Opozicioni odbornici nisu štedeli reči kritikujući Strategiju, a jedna od glavnih zamerki odnosila se na nesrazmerna ulaganja u centralne delove grada, nasuport prigradskim naseljima.
Opozicija traži detaljan izveštaj
Bar toliko pažnje i vremena za kritiku, opozcija je posvetila i izveštaju koji je odbornicima podneo generalni menadžer Udruženja "Egzit", Bojan Bošković, o tome kako je potrošeno oko 50 miliona dinara koje je Grad izdvojio za održavanje istoimenog muzičkog festivala.
Šef radikala u Skupštini grada, Đurađ Jakšić, napominje da izveštaj ne obuhvata još toliko novca koji Grad izdvaja, između ostalog, angažovanjem JKP "Čistoća" u svakodnevnom sređivanju Tvrđave za vreme festivala. Ne sporeći značaj "Egzita", Jakšić insistira da umesto reklamiranja festivala izveštaj sadrži detalje kako i gde je potrošen gradski novac. "Izveštaj ne liči ni na šta. Da je bilo ko drugi dostavio izveštaj u ovoj formi, moja je procena, da ni predstavnici pozicije za takav izveštaj ne bi glasali", kaže Jakšić.
Radikali gradskim vlastima zameraju i što su u godini krize za festival izdvojili više novca nego što su to oni činili za sve četiri godine vlasti u Novom Sadu. Odbornica ove stranke, Snežana Mušicki, tvrdi da "Egzit" ostvaruje profit, te da s toga nema potreba da Grad festival finasira u tolikoj meri. "Svaki treći stanovnik ovog grada je u nekoj vrsti socijalne ugroženosti. I samo kada bi se pročitao izveštaj Uprave za socijalnu zaštitu, videli biste koliko se građana Novog Sada javilo za neku vrstu pomoći u ovoj godini. A ova Skupština je putem više odluka, preko sto miliona dinara dala privatnom preduzeću koje će ostvariti profit", tvrdi Snežana Mušicki.
Gde je još 30 miliona za Eko kamp?
A kako je i da li je potrošeno još 30 miliona dinara gradskog novca za ugređenje "Eko parka" uz sremsku obalu Dunava, nije poznato ni nakon ove sednice Skupštine grada, a to nije mogao da objasni ni gradonačelnik Igor Pavličić.
"Pa to nije pitanje za mene. Trideset miliona o kojima se priča je uloženo u uređenje tog prostora. A za uređenje tog prostora treba mnogo više i zato će to trajati duže", kaže gradonačelnik. Pavličić dodaje da trošenje novca za kamp u Petrovaradinu nema ni formalne ni pravne veze s organizatorima "Egizta" i napominje da će taj park biti uređen naredne godine. (D.S.)
kasko November 28th, 2009, 11:43 AM Kao sto sam obecao, radovi na trotoaru Somborskog.
http://i929.photobucket.com/albums/ad138/kaskons/th_DSC03765.jpg (http://s929.photobucket.com/albums/ad138/kaskons/?action=view¤t=DSC03765.jpg)
http://i929.photobucket.com/albums/ad138/kaskons/th_DSC03766.jpg (http://s929.photobucket.com/albums/ad138/kaskons/?action=view¤t=DSC03766.jpg)
http://i929.photobucket.com/albums/ad138/kaskons/th_DSC03777.jpg (http://s929.photobucket.com/albums/ad138/kaskons/?action=view¤t=DSC03777.jpg)
http://i929.photobucket.com/albums/ad138/kaskons/th_DSC03782.jpg (http://s929.photobucket.com/albums/ad138/kaskons/?action=view¤t=DSC03782.jpg)
http://i929.photobucket.com/albums/ad138/kaskons/th_DSC03791.jpg (http://s929.photobucket.com/albums/ad138/kaskons/?action=view¤t=DSC03791.jpg)
Bojim se da ce kontejneri ili ostati na putu ili zauzeti parking mesto. Drugo resenje ne vidim.
kasko November 28th, 2009, 11:44 AM Najbolje ponude gradskom prevozniku na tenderu za nabavku šest solo autobusa na gas dao je Mercedes Benc doo iz Beograda.
http://021.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=16055:gras-odabrao-mercedese&catid=13:novi-sad&Itemid=9
Tonykzr November 28th, 2009, 02:53 PM kontejneri mogu u ćoškove, mada bi tu pre trebalo neko zelenilo.
a što je toliko prostora na samim parkinzima prazno?
par parking mesta, pa bankina i pola mesta do sledeće.
jel to neophodno?
Steve McQueen November 28th, 2009, 11:25 PM Nazalost, ne mogu da postavim link ali u ovonedeljnom broju NINa je interviju sa Robertom Jahavom, direktorom Big Cee kompanije. Potvrdjuje ulaganje od 500 mil $ u Srbiju i najavljuje otvaranje prvog trznog centra u NS za godinu dana ( 32 000 m2 i 60 mil dolara ). Znam da to treba da bude negde kod mlekare ali jel neko zna tacnu lokaciju?
Sa druge strane, mislim da je u ponedeljak izglasavanje statuta Vojvodine. Nasao sam ga na ovoj adresi ali nisam siguran da li je nacrt ili konacna verzija u pitanju:
http://www.puma.vojvodina.sr.gov.yu/dokumenti/zakoni/Statut_APV.pdf
Vecina od 50 clanova je suva birokratija ali clan 21 moze da bude dosta bitan za ovu pricu. U tom clanu se definisu mogucnosti Skupstine i izmedju ostalog se kaze da Skupstina moze "raspisati javni zajam i odlucivati o zaduzivanju Pokrajne". Mozda je to akt na koji Skupstina Grada igra kada kaze da ce se zaduzivati kod banaka da popune budzet i ispune obecanja o projektima vezanim za grad?
V_E_J_Z_I_K November 28th, 2009, 11:26 PM Ne znam da li je neko kacio ovaj klip ali ovako bi trebao da izgleda buduci most na stubovima F. Jozefa ( i nadam se da ce mu smisliti neko prikladnije ime )
IgqPpDs6L90
:ohno::ohno::ohno:
Ne d'o Bog nikad....
Wuxa November 28th, 2009, 11:33 PM Fuj ^^
Kako odvratan render.
Posto taj most prolazi ispod tvrdjave trebao bi imati dizajn slican onima u Budimpesti.
Steve McQueen November 28th, 2009, 11:33 PM Most je skroz ok. Ime je fuj ali kad ga naprave, sigurno se nece tako zvati
sale_kg November 28th, 2009, 11:39 PM Mozda je to akt na koji Skupstina Grada igra kada kaze da ce se zaduzivati kod banaka da popune budzet i ispune obecanja o projektima vezanim za grad?
Bilo koja gradska skupstina ili grad se i do sada mogao kod banaka zaduziti... ;)
Wuxa November 28th, 2009, 11:39 PM Most je skroz ok. Ime je fuj ali kad ga naprave, sigurno se nece tako zvati
Ma cini ti se
V_E_J_Z_I_K November 28th, 2009, 11:45 PM Most je skroz ok. Ime je fuj ali kad ga naprave, sigurno se nece tako zvati
Sto bas mu je ime "fensi",onako u skladu sa novim "tendencijama",a "edukovane" arhitekte,ionako su sav "potencijal" potrosile na "projektovanje"...
Meni je NS neka vrsta svetinje i onda OVO :ohno::ohno::ohno:
Da bar maknu i one stubove iz Dunava,tunel iskoriste na drugi nacin i mirna Backa...
Bolje da se bave zezeljevim...
Steve McQueen November 28th, 2009, 11:57 PM Bilo koja gradska skupstina ili grad se i do sada mogao kod banaka zaduziti... ;)
Ne kod medjunarodnih i ne bez dozvole skupstine.
Ovo konkretno znaci da Vojvodina moze da koristi EU fondove za razvoj, na primer. Odnosno, da po svom nahodjenju trazi zajmove ( i da ih vraca ) bez Republicke Skupstine. Nisam siguran ali predpostavljam da Skupstina Vojvodine moze da sama kontaktira i sa MMF-om oko eventualnih dugorocnih kredita za razvoj ili sta god...
Wuxa November 28th, 2009, 11:58 PM Ne kod medjunarodnih i ne bez dozvole skupstine.
Ovo konkretno znaci da Vojvodina moze da koristi EU fondove za razvoj, na primer. Odnosno, da po svom nahodjenju trazi zajmove ( i da ih vraca ) bez Republicke Skupstine. Nisam siguran ali predpostavljam da Skupstina Vojvodine moze da sama kontaktira i sa MMF-om oko eventualnih dugorocnih kredita za razvoj ili sta god...
Ali zato ce ih vracati cela Srbija. Znam ja te price
Steve McQueen November 28th, 2009, 11:58 PM Ma cini ti se
Jel zaista mislis da bi "most Franca Jozefa" mogao da postoji u Srbiji? :D
Wuxa November 28th, 2009, 11:58 PM Jel zaista mislis da bi "most Franca Jozefa" mogao da postoji u Srbiji? :D
Nem pojma. Ne znam ni ko je bio taj Franc. :lol:
sale_kg November 28th, 2009, 11:59 PM Ne kod medjunarodnih i ne bez dozvole skupstine.
Strasno,mili Boze... :ohno:
Steve McQueen November 29th, 2009, 12:00 AM Ali zato ce ih vracati cela Srbija. Znam ja te price
Ajde nemoj te price, molim te. Ne postoji ni jedan zakonski osnov da za dug koji Vojvodina napravi, opteretis neku drugu regiju. To sto pricas su gluposti, zaista. Nemoj da se uvredis, ali lupio si...
Sta je strasno, Salence, cega se plasis? :D
V_E_J_Z_I_K November 29th, 2009, 12:01 AM Nem pojma. Ne znam ni ko je bio taj Franc. :lol:
:lol::lol::lol:
E dobar si,hahahahah...
Ma u "Srbiji" mozda ne moze,ali u "Vojvodini",hahahhahaha....:lol:
Wuxa November 29th, 2009, 12:05 AM :lol::lol::lol:
E dobar si,hahahahah...
Ma u "Srbiji" mozda ne moze,ali u "Vojvodini",hahahhahaha....:lol:
Nemoj tako sad.
Steve McQueen November 29th, 2009, 12:09 AM Ne brinem se za ime mosta, smislice mu nesto neutralno i normalno. Interesantno, od svih mostova u NS a bilo ih je, najduze su preziveli Francovi subovi, sve ostali mostovi su se "resetovali" pa i nekoliko puta! :D
podvodni November 29th, 2009, 12:21 AM Ali zato ce ih vracati cela Srbija. Znam ja te price
pirot, raška i homolje?
Wuxa November 29th, 2009, 12:23 AM pirot, raška i homolje?
Cacak, Kragujevac, BEOGRAD (centar Srbije, ma sveta bre)...
V_E_J_Z_I_K November 29th, 2009, 12:25 AM Cacak, Kragujevac, BEOGRAD (centar Srbije, ma sveta bre)...
Kragujevac,obavezni s"u"stojak.... :lol:
Steve McQueen November 29th, 2009, 12:26 AM Nekako mislim da je tvoj strah, da ce Vojvodina da uvali Srbiju u dugove, potpuno neosnovan...
Dosadasnje iskustvo nas uci obrnutno... ;)
liman_drzava November 29th, 2009, 12:27 AM :lol: Kako moze neko tako da lupi opusteno, hahahah... Da nema Wuxe, trebalo bi ga izmisliti ;)
podvodni November 29th, 2009, 12:30 AM Cacak, Kragujevac, BEOGRAD (centar Srbije, ma sveta bre)...
Hahaaa... Već vidim Velju Ilića kako vadi Vojvodinu iz govana...
Uzgred, kakav Beograd, pa zar nismo ustanovili da je Kragujevac centar sveta? :D
Steve McQueen November 29th, 2009, 12:31 AM I onda se javi Palma, da proda par majmuna i 3 zirafe da plati vojvodjanski ceh pred MMFom... :D
Wuxa November 29th, 2009, 12:32 AM Ah, da da....
Zato cemo sad morati i mi Beogradjani da placamo novu drzavu u drzavi.
Wuxa November 29th, 2009, 12:33 AM Hahaaa... Već vidim Velju Ilića kako vadi Vojvodinu iz govana...
Uzgred, kakav Beograd, pa zar nismo ustanovili da je Kragujevac centar sveta? :D
Prvi put cujem. :)
Steve McQueen November 29th, 2009, 12:33 AM Ajde molim te objasni mi kako?
Kako ce Beograd da plati Vojvodjansku autonomiju?
Znaci, extremno me interesuje kako si to zamislio?
Wuxa November 29th, 2009, 12:34 AM Ajde molim te objasni mi kako?
Kako ce Beograd da plati Vojvodjansku autonomiju?
Znaci, extremno me interesuje kako si to zamislio?
Lako. Pa nece se sve izdvajati iz Vojvodjanskog budzeta sigurno. Ako tako mislis onda vi gubite.
liman_drzava November 29th, 2009, 12:35 AM Strasno,mili Boze... :ohno:
Sto bre? Pa zar se ne zalazes sve vreme za decentralizaciju i razvoj zemlje, a ove opcije su savrseno logicne i normalne ako cemo da pricamo o tome, zar ne?
Johnny_kgc November 29th, 2009, 12:38 AM Ajde nemoj te price, molim te. Ne postoji ni jedan zakonski osnov da za dug koji Vojvodina napravi, opteretis neku drugu regiju. To sto pricas su gluposti, zaista. Nemoj da se uvredis, ali lupio si...
... jer druge regije i ne postoje. ;)
... i onda dodju neki clanovi foruma iz KGa, da se osvrnu na ovakve provokacije, pa nastane neki konflikt, pa vi kukate kako vam zagadjujemo temu, a vi prvi poceli.
Cemu? :dunno:
Pricamo OVDE o Novom Sadu.
:cheers:
Wuxa November 29th, 2009, 12:40 AM Malo smo off. Singi otkljucaj nam thread o decentralizaciji, pa tamo da skoknemo :)
Steve McQueen November 29th, 2009, 12:41 AM Ok, pricamo o NS ali pricamo i o decentralizaciji koja je bitna tema za celu drzavu, ciji je Kg, neosporni centar ;) A to sto druge regije ne postoje, to nikako nije Vojvodjanska krivica
|
|