Ranko Su NS
January 15th, 2010, 02:33 PM
Bome ovi Izraelci su ozbiljni. Onda bi trebalo da vidimo gradilište za nekih mesec dana. Držim im palčeve da to urade sa bioskopom ili bez njega.
|
View Full Version : НОВИ САД - праћење градилишта | NOVI SAD - construction updates Pages :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
[32]
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
Ranko Su NS January 15th, 2010, 02:33 PM Bome ovi Izraelci su ozbiljni. Onda bi trebalo da vidimo gradilište za nekih mesec dana. Držim im palčeve da to urade sa bioskopom ili bez njega. NIXIVOJE_NS January 15th, 2010, 02:38 PM ljudi sta se ovde gradi ?,video sam render danas kad sam prosao,al bio sam u kolima pa nisam uslikao,lici na neki trzni centar ugao Sentandrejskog puta i Partizanske. http://i48.tinypic.com/2mgtu2o.jpg Pripadnik January 15th, 2010, 02:49 PM Nažalost ništa se ne gradi stoji tako već skoro dve godine. Trebalo je da bude manji tržni centar međutim izgleda da se odustalo... Od toga ko će kupiti lokaciju i zavisi šta će na njoj biti! Davno smo pričali o tome. Fleetwood Brougham January 15th, 2010, 03:45 PM @ Pripadnik U pravu si, bolja formulacija i nekakav plan podrazumeva mrezu saobracajnica prema ovoj skici: Plavo vec postoji, crveno se ocekuje... http://i50.tinypic.com/1ikgec.jpg Ranko Su NS January 15th, 2010, 04:02 PM tu bi ja dodao prilicno vazan pravac Žeželjev most, koji je i drumski i spaja zaobilaznicu, tj Partizansku sa Petrovaradinom i isto rasterećuje Gradić. Sada ljudi zaobilaze ovaj privremeni most jer se ceka na rampi. Ali kad se izgradi a bice siri od mosta Slobode onda je to druga prica. To sto je taj most na koridoru je garancija da ce se i uraditi. A ovaj Rodnijev pitanje je kad ce biti i dal ce biti. Fleetwood Brougham January 15th, 2010, 04:07 PM Naravno, Zezeljev most je bitan za ceo region zbog zeljeznice i tranzitne uloge. Sawovsky January 15th, 2010, 04:20 PM Naravno da je potreban a u slucaju da do planirane rekonstrukcije Podgradja dodje i da ono bude pretvoreno u pesacku zonu Ovo bi bilo fenomenalno. Vucko January 15th, 2010, 06:47 PM @ Pripadnik U pravu si, bolja formulacija i nekakav plan podrazumeva mrezu saobracajnica prema ovoj skici: Plavo vec postoji, crveno se ocekuje... http://i50.tinypic.com/1ikgec.jpg Moze usluga,baguje mi komp i nece da ucita nikako tu sliku vise od polovine ,pa ako nije frka da reuploaduje neko tu fotku,hvala puno:) Ranko Su NS January 15th, 2010, 07:00 PM poslo sam ti mejlom Vucko January 15th, 2010, 07:13 PM Nece ponovo,ako nije frka na email gently5210@yahoo.com da pusti neko Izvinjavam se sto sam naporan ali prosto nece krntija da procita sliku :( Pripadnik January 15th, 2010, 11:33 PM Bome ovi Izraelci su ozbiljni. Onda bi trebalo da vidimo gradilište za nekih mesec dana. Držim im palčeve da to urade sa bioskopom ili bez njega. Ozbiljni su izraelci i ja se nadam da će biti od toga nešto, mada ne očekujem nešto preterano. Ipak je to, po mojoj proceni neka vrsta... bojim se da to ne postane pijaca kao što mi nekada izgleda tempo... Nego kako vam se sviđa to što se nekako popunjava taj kej na kanalu? Iako sam ja imao drugačiju viziju kanala (Chicago:lol:) dobro će se to popuniti i saobraćajno povezati od budućeg mosaic mall-a preko tempa (budućeg power centra) i onog objekta pored pa ispod drugog mosta do neimara i big-a... Ostaje još potencijal na drugoj strani... makimax January 16th, 2010, 12:14 AM Pitanje. 1.Ovaj usvojen predlog mosta bi na kraju ipak treba biti bez ovih spiralnih odvajanja ako se dobro secam ? :) 2.Kad se prica o planovi o pesackoj zoni u gradicu jer se misli na ukidanje saobracaja u potpunosti pa i na samom mostu (ovo mi deluje preterano) ili? podvodni January 16th, 2010, 12:57 AM Moze usluga,baguje mi komp i nece da ucita nikako tu sliku vise od polovine ,pa ako nije frka da reuploaduje neko tu fotku,hvala puno:) mislim da ova slika kompletnije (+somborski bulevar) prikazuje planiranu saobracajnu situaciju... http://i45.tinypic.com/11cawx5.jpg Codara January 16th, 2010, 10:44 AM Pitanje. 1.Ovaj usvojen predlog mosta bi na kraju ipak treba biti bez ovih spiralnih odvajanja ako se dobro secam ? :) 2.Kad se prica o planovi o pesackoj zoni u gradicu jer se misli na ukidanje saobracaja u potpunosti pa i na samom mostu (ovo mi deluje preterano) ili? Na samom mostu (Duga) ce naravo ostati saobracaj, koji ce se racvati levo i desno, sto je svakako korisno za stanovnike Ribnjaka, Kamenice, nekih delova Petrovaradina itd. Kroz Gradic bi, prema nekim planovima koliko ja znam isle samo neke, ili cak jedna, autobuska linija i ti busevi bi obavezno bili na gas ili neku drugu eko varijantu. liman_drzava January 16th, 2010, 11:44 AM ^^ A mozda i samo tramvaj :| Voleo bih to da dozivim... Fleetwood Brougham January 16th, 2010, 11:54 AM Jedna od najvecih gresaka je zanemarivanje sinskog saobracaja u Vojvodini. Ne govorim samo o tramvajima nego o vozovima i sinobusima koji su skoro nestali. Cela Vojvodina a pogotovo okolina NS je premrezena prugom koja je postojala cak i pre nego sto su postojali putevi. Za NS bi bilo idealan nekakav inter city rail koji bi povezao sva okolna mesta brze, bolje, sigurnije, jeftinije i urednije nego bilo koje autobuske linije... Medjutim, kad nam dodje iz dupeta u glavu, cela prica ce da bude duplo skuplja i zeznutija za izvodjenje nego da smo cuvali i odrzavali postojece pruge... Sto se tramvaja u NS tice, ne vidim kako bi se to izfinansiralo, obzirom da je ulaganje preogromno. Medjutim, bilo bi interesantno kada bi izveli samo jednu tramvajsku liniju duz Varadinskog mosta na relaciji centar - podgradje, cisto kao turisticku atrakciju... :) liman_drzava January 16th, 2010, 12:02 PM ^^ Slazem se, S-bahn rulez :rock: Inace, u mojim najvlaznijim snovima, taj tramvaj se sa Duge ukopa u zemlju, ima 3 podzemne stanice do Futoske (Dunavski-Centar/pod.prlolaz-Fut.pijaca), gde izlazi napolje i Futoskom moze da pici za Naselje, ima mesta na povrsini. I tu se uvek probudim, ne stignem da razradim nista dalje :lol: Fleetwood Brougham January 16th, 2010, 12:14 PM Odprilike, ono to je u rangu wet dream-a :D Svako kopanje u NS, dublje od podzemnog prolaza podseca na kakvom je tlu izgradjen grad. Medjutim, interesantno je to da je dobar deo podgradja i pezosa izgradjen na kamenu tako da je tamo kopanje nesto sigurnije ( tunel kroz tvrdjavu ) Sredjivanje podgradja, mostovi i masovno razvijanje sremske strane su dugorocni ciljeviNSa Inter rail sistem bi doneo neverovatne prednosti, iz mesta kao je Temerin ( 20 km - 30 min voznje ) bi stizao direktno u grad za 5-10 min. Cak i iz daljih opstina ( B.Palanka, B.Petrovac ) bi se stizalo za smesno kratko vreme. neusatz! January 16th, 2010, 05:41 PM Odprilike, ono to je u rangu wet dream-a :D Svako kopanje u NS, dublje od podzemnog prolaza podseca na kakvom je tlu izgradjen grad. Medjutim, interesantno je to da je dobar deo podgradja i pezosa izgradjen na kamenu tako da je tamo kopanje nesto sigurnije ( tunel kroz tvrdjavu ) Sredjivanje podgradja, mostovi i masovno razvijanje sremske strane su dugorocni ciljeviNSa Inter rail sistem bi doneo neverovatne prednosti, iz mesta kao je Temerin ( 20 km - 30 min voznje ) bi stizao direktno u grad za 5-10 min. Cak i iz daljih opstina ( B.Palanka, B.Petrovac ) bi se stizalo za smesno kratko vreme. Da je ovo normnalna zemlja to bi sve bila Metro Area, tako da bi sve od Bačke Palanke do Temerina išlo ispod zemlje i stizalo se od tačke A do tačke B za veoma kratko vreme. liman_drzava January 17th, 2010, 11:17 PM Skinute reklame s hotela "Centar" i zgrade SDK nedelja, 17 januar 2010 15:32 matijevic_bRez_kobasice Velike reklame sa hotela "Centar" i zgrade Poreske uprave uklonjene su pošto je komunalna inspekcija utvrdila da ruže izgled grada. Do sada je napravljeno preko 600 zapisnika, a oko 1.000 preduzetnika je prijavilo svoje reklame za odobrenje u Zavodu za izgradnju grada. Do 15. marta biće donete odluke o svim ovim zahtevima. Glavni komunalni inspektor, Srđan Jakovljev, kaže za Radio 021 da vlasnici čiji su zahtevi odbijeni do tada imaju rok da uklone svoje reklame. "Apelujemo na sve ostale subjekte koji imaju reklamne poruke da poštuju odluku ukoliko ne dobiju odobrenje za njih. Na taj način neće sebi stvarati dodatne troškove prinudnog uklanjanja, a nepoštovanje odluke je takođe osnov i za pokrtanje preskršajnog postupka", rekao je on. Novi pravlnik o reklamama u gradu ne predstavlja samo komunalno, već i urbanističko pitanje. Članica Gradskog veća za urbanizam, Jelena Atanacković Jeličić, ocenila je da će gradska arhitektura izgledati mnogo bolje nakon ove akcije. "Na jako velikom broju objekata u Novom Sadu, pre svega u širem centralnom okruženju, vi jedva mozete da vidite šta su arhitektonske karakteristike zato što su dobrim delom prekrivene različitim brojem oznaka", kaže ona za 021. Kazne za nezakonito držanje reklama iznose 500.000 dinara za preduzeća, 250.000 za preduzetnike i 25.000 za građane. Kako kaže Jakovljev, od polovine marta prioritet za uklanjanje biće reklame u najužem centru grada i velike reklamne poruke. Hahahah, ovako su imenovali fotku! A sta je bilo na zgradi SDK? :) Mozda cu se sad ispaliti, ali stao mi mozak stvarno? Jel neko bio na licu mesta? "Jelen pivo" je na SPS, CARNEX skrnavi na Tanurdzicu, dok je Frikom na Radiju, cini mi se :dunno: Sve bih ja to dole, kao i bilborde, bar po centru grada, ali sta da radimo, trajace tranzicija :ohno: I ovo je bitno da se krene regulisati, narocito ono sarenilo po pasazima :bash: NIXIVOJE_NS January 18th, 2010, 12:06 AM pogledajte ovo mnogo je dobro http://www.zonedgradjevinar.com/penthouse/ Ranko Su NS January 18th, 2010, 12:13 AM njihov sajt. Imaju ga od kako prodaju stanove za zonedovu zgradurinu. Vrhunski je. Svaka čast tome koji im je radio. Vucko January 18th, 2010, 12:22 AM Slazem se!Odusevljen sam,dobih i ideje za sredjivanje svog stana gledajuci ove fotke brandnew_99 January 18th, 2010, 05:00 PM Укрстиће се Сомборски и Булевар Европе Завод за изградњу града(ЗИГ) ове године инвестираће у завршетак изградње Сомборског булевара од Улице Јожеф Атиле до Улице браће Груловић Može li neko da mi pojasni kako će to Somborski bulevar da se spoji sa ulicom braće Grulović? Zar ne bi trebalo da se bulevar nastavi trasom Somborske ulice i spoji se sa Bulevarom Cara Lazara? Ranko Su NS January 18th, 2010, 09:51 PM Trotoari: SO bulevar http://i48.tinypic.com/2uoopyh.jpg Bulevar oslobođenja: http://i49.tinypic.com/2zjc1hf.jpg SU bulevar: http://i50.tinypic.com/a9xthu.jpg http://i50.tinypic.com/vhf60y.jpg http://i49.tinypic.com/2q8664m.jpg http://i45.tinypic.com/4rygys.jpg Ranko Su NS January 19th, 2010, 09:14 AM 24sata.rs: U 2010. gradiće se nova termoelektrana A. Vukovac - 19.01.2010. - 03:04 Novi Sad će u naredne tri godine dobiti novi blok Termoelektrane-toplane, koji bi trebalo da obezbedi mnogo bolje, ali i jeftinije grejanje potrošača u glavnom gradu Vojvodine. Na javni poziv za dostavljanje pisama o zainteresovanosti javilo se 16 energetskih kompanija iz Evrope i Severne Amerike. GREJANJE - Broj zainteresovanih kompanija iznenadio je i same organizatore javnog poziva, preduzeće „Energija Novi Sad”, koje su zajednički osnovali Grad Novi Sad i Elektroprivreda Srbije. Projekat vredan preko 200 miliona evra trebalo bi da počne sa realizacijom u prvoj polovini ove godine, kada se završi javni tender za izbor strateškog partnera. - Prijavljene kompanije postavile su lestvicu kvaliteta na vrlo visok nivo, pa se očekuje veliki broj interesenata i na tenderu koji bi trebalo da se realizuje do sredine sledeće godine - kažu u preduzeću „Energija Novi Sad”. Za učešće u međunarodnom tenderu za izbor strateškog partnera za ulaganje u modernizaciju i proširenje TE-TO Novi Sad interesovanje su pokazale kompanije iz Slovačke, Italije, Rusije, Grčke, Češke, Slovenije, Velike Britanije, Austrije, Kine, Kanade i Srbije. - Među kompanijama ima i nekoliko svetski poznatih. One su dostavile ne samo vrlo detaljna obrazloženja za svoje namere, već i svoj portfolio, na šta nisu bile obavezne u ovoj fazi. To nam budi nadu da je iza ovakvog odziva i pristupa tih kompanija zaista ozbiljna namera da učestvuju u tenderskoj utakmici - navodi Zoran Manasijević, predsednik Upravnog odobra ENS-a. Sledeći potez očekuje se sledeće nedelje. Tada će kompanijama koje ispune zahteve iz tenderske dokumentacije, biti upućeno pismo sa pozivom da otkupe tendersku dokumentaciju. Gas umesto mazuta Ovaj investicioni projekat podrazumeva izgradnju savremenog bloka za proizvodnju toplotne energije, sa potencijalom za proizvodnju struje od 400 do 500 megavata. Nova elektrana će obezbediti sigurno grejanje za više od 80.000 domaćinstava i poslovnih korisnika u Novom Sadu. U EPS-u ističu da će novi blok Toplane značajno poboljšati i zaštitu životne sredine jer će se korišćenjem gasa umesto mazuta smanjiti emisija štetnih materija. i još: Kako buduće arhitekte vide kulturno-zabavnu zonu grada Z. Čonkaš - 19.01.2010. - 03:06 Radovi će široj javnosti biti prezentovani na izložbi koja bi trebalo uskoro da bude organizovana... Na Fakultetu tehničkih nauka juče je održana prezentacija arhitektonskih radova studenata master studija Departmana za arhitekturu i urbanizam te obrazovne institucije koji predstavljaju zanimljiva rešenja za novu kulturno-zabavnu zonu Novog Sada. PROJEKTI - Tema radova je kompleksni kulturni distrikt koji uključuje programe Manual muzeja zaboravljenih umetnosti, otvorene galerijske prostore, apartmane za studente umetnosti, arhitekture, starih zanata, ugostiteljske objekte, prostore za rekreaciju i susrete i veliki broj drugih sadržaja. Radovi će široj javnosti biti prezentovani na izložbi koja bi trebalo uskoro da bude organizovana, a prema rečima direktora Departmana za arhitekturu i urbanizam Darka Rebe, ovo je prvi put da studenti imaju investitora i konkretan zadatak da na postojećem prostoru u gradu, koji se nalazi u naselju Telep, oivičen Somborskim bulevarom, Bulevarom Evrope i Dalmatinskom ulicom, realizuju svoje ideje. - Radi se zapravo o istraživačko-urbanističkim projektima koje je radilo po petoro studenata u 12 grupa, tako da je konačan rezultat 12 zanimljivih rešenja i ideja koje mogu da posluže kao dobra podloga za izradu projektne dokumentacije - objašnjava Reba u izjavi za naš list. On ističe da je ovo i zanimljiva i lepa vežba za studente koji su radili u „konkretnim” okolnostima. - Želja nam je bila da studenti imaju konkretne lokacije i prave ljude koji su spremni da možda jednog dana i realizuju njihove ideje, da osete tu komunikaciju sa investitorima koja ih čeka u budućem radu, kada im neko kaže da mu se određeni deo projekta ne sviđa, da promeni jednu stvar, da doda drugu... Studenti su morali da se naviknu da rade u velikim grupama, da se prilagođavaju, ali i da se bore za svoje ideje - kaže Reba. Sami studenti zadovoljni su svojim radom jer je, kako kažu, ovaj projekat bio za njih izazov zato što su pored izrade urbanističke koncepcije celog bloka, morali da urade i projekte konkretnih programa, kao što su muzej, proizvodni proces, hotel, stambeni i poslovni prostori... Izvesna realizacija projekata Suvlasnik firme Manual Siniša Žarin kaže da se ta firma zalaže za ideje mladih i kreativnih ljudi. „Ovakva tematika zri u Manualu dugo godina i ovo je rezime ’kulturnog’ rada i sigurni smo da će se neki od ovih projekata realizovati. Probaćemo da dokažemo nadležnima da gradu pored stambenih zgrada nedostaju i ovakvi prostori, kojima ćemo se ponositi”, priča Žarin. liman_drzava January 19th, 2010, 01:16 PM http://www.dnevnik.rs/node/15490 Кеј опет расте Према речима руководиоца Службе за одбрану од поплава на територији Војводине у предузећу „Воде Војводине“ Мирка Галоње радови надзиђивања бедема на кеју, који су пред крај прошле године привремено прекинути због ниских температура, настављени су пре неколико дана и од тада је избетонирано око 150 метара зида на кеју. По његовим речима посао се наставља све док су температуре погодне за рад. На десној обали канала, на потезу Нови Сад - Савино Село, где се, такође, реконструише одбрамбена линија посао и даље стоји. Како каже Галоња, тренутно се преговара са извођачима радова о наставку посла. У делу на Телепу где се одбрамбена линија обнавља, јуче је отворено градилиште а почетак радова зависи од водостаја Дунава. Посао ће кренути када река опадне за 40 центиметара. Подсећамо, до привременог обустављања посла на кеју извођач радова конзорцијум „Хидросрем“ из Сремске Митровице уклонио је шетну стазу дужине 1345 метара као и хумус. Ископан је ров за темељ одбрамбеног зида дужине 1220 метара а избетонирана је је и „стопа“ зида. Потом, на три места у дужини од 260 метара бетониран је такозвани „АБ“ зид и шест степенишних силаза. На око 500 квадрата је сређена облога насипа и поправљена је ножица насипа. Како смо сазнали, у току поменутих радова све је текло по плану. За надвишење насипа задужене су “Воде Војводине” док ће Завод за изградњу града реконструисати саобраћајнице. На Београдском и Кеју жртава рације биће изграђене привремене саобраћајне површине – аутобуске нише за туристичке аутобусе и то код два пристана за бродове, као и паркинг за путничке аутомобиле уз коловоз према Дунаву. Кеј ће бити богатији за пешачку, бициклистичку и трим стазу а биће изграђен и простор на којем ће по завршетку радова бити постављене клупе, корпе и нови цветни засади. Након ове реконструкције и поправке одбрамбене линије на десној обали канала Нови Сад - Савино село, град ће добити одбрамбену линију која ће га штитити од вода које се јављају једном у сто година. Да би се то постигло, ове године санирају се и она места на којима би могло доћи до продора воде, као што је, подсећамо, случај на Телепу где се поправљају пукотине на одбрамбеној линији. Овај посао биће настављен и узводно према Челареву. Može li neko da mi pojasni kako će to Somborski bulevar da se spoji sa ulicom braće Grulović? Zar ne bi trebalo da se bulevar nastavi trasom Somborske ulice i spoji se sa Bulevarom Cara Lazara? Ja verujem da su se novinari malo ispalili, cak i da su hteli da daju samu deonicu, pogresili su i trebalo se reci od J. Atile do Sime Matavulja se radi i spaja sa Bulevarom Cara Lazara. Mene zanima kako ce sad u toj fazi izvesti raskrsnicu i spajanje kod Subotickog bulevara... Pripadnik January 19th, 2010, 03:41 PM ...Ja verujem da su se novinari malo ispalili, cak i da su hteli da daju samu deonicu, pogresili su i trebalo se reci od J. Atile do Sime Matavulja se radi i spaja sa Bulevarom Cara Lazara. Mene zanima kako ce sad u toj fazi izvesti raskrsnicu i spajanje kod Subotickog bulevara... Ја не знам баш све те улице, како се која зове и да ли ће постојати када булевар буде комплетиран али једно је сигурно а то је да је булевар правац према будућем мосту. То практично значи да цела она деоница која излази према лиманима уствари и није булевар, него привремено саобраћајно решење како би се спојио права са лиманима. Зато је и тако сужена улица у делу пре раскрснице. Будуће решење раскрснице предвиђа другачију организацију саобраћаја па су ово они, у време наше Маје, овако извели. Е сад све ово пишем зато што ми у суштини сада ни не знамо одакле почиње булевар или где се завршава, како год. Можда је то и браће Груловић, јер он се можда ту негде диже на надвожњак?! Биће занимљиво видети како ће они то да реше и што је најзанимљивије где ће тај спој (кружни ток) да сместе... Стварно је незгодна ситуација јер оба булевар излазе укосо, а ако је план да се споји СО са Ц.Душана и Ц.Лазара онда не остаје пуно места за кружни ток (који је свакако привремено решење)?! Логичније је да кружни ток буде на зеленој површини у правцу СУ булевара али онда се не уклапају ова три друга правца... У сваком случају биће интересантно, надам се не и лоше решење. Fleetwood Brougham January 19th, 2010, 07:20 PM I mene jako interesuje kako ce izgledati resenje spajanja svih bulevara. Iskreno, nadam se da ce biti u pitanju neka petlja i to ozbiljnija ( petljetina :D ) jer ne vidim kako bi drugacije i efektnije mogle da se ukrste sve te velike saobracajnice, pogotovo kada za godinu dana budu nosile vecinu saobracaja u gradu. Padaju mi na pamet 2 kruzna toka, jedan u nivou i jedan na stubovima. Mislim da bi samo jedan ogroman kruzni tok ucinio vise stete nego koristi jer kolicinia automobila i broj ulica koje se spajaju slicna Slaviji a nema smisla praviti nesto sto ce u startu biti nedovoljno. Ranko Su NS January 19th, 2010, 08:27 PM Ukc_2lOVtNw Fleetwood Brougham January 19th, 2010, 11:00 PM Ranko je pokazao kako izgleda poljana i to live a ovako izgleda iz vazduha: http://i46.tinypic.com/27y4g7t.jpg Dakle, to je mesto spajanja cak 6 bitnih ulica ( ako racunamo i Narodnog Fronta koja ima 6 traka i vecina njenog saobracaja zavrsi tu ). Docrtana zuta linija je Somborski bulevar kome fali jos mozda 200 m da dodje do kraja. Ako se uzme u obzir da je jedan kraj Subotickog bulevara na E75 auto putu a donji deo bi trebao da se nastavlja na most i dalje kao veza do E 70 auto puta, onda se svom gradskom saobracaju mora dodati i ogroman deo tranzita i zbog toga mislim da je jedna petljetina jedino adekvatno resenje... FutogCORE January 19th, 2010, 11:03 PM Jel ima tu mesta za petlju? Nisam baš siguran.... podvodni January 19th, 2010, 11:07 PM Jel ima tu mesta za petlju? Nisam baš siguran.... ima... pod uslovom da se ne polakome, isparcelisu i krenu sa izgradnjom stambeno-poslovnih objekata P+6+Pk... Fleetwood Brougham January 19th, 2010, 11:08 PM Ima sasvim dovoljno mesta za ono sto nama treba, medjutim, pitanje je sta ce biti dok se bude gradila, kakav ce saobracajni kolaps onda da nastane... neusatz! January 20th, 2010, 01:40 AM Ima sasvim dovoljno mesta za ono sto nama treba, medjutim, pitanje je sta ce biti dok se bude gradila, kakav ce saobracajni kolaps onda da nastane... Moram da kažem da sam veoma skeptičan po tom pitanju. Neki je moj utisak, moram da naglasim potpuno subjektivan što znči da samo pretpostavljam ovo što ću reći, da oni zapravo imaju problem ne kako da nadju najbolje saobraćajno rešenje, već kakvo-takvo rešenje koje bi im ostavilo što više kvadratnih metara oko tog ukrštanja. Te lokacije mogu da prodaju veoma dobro i bojim se da će najviše o tome misliti, dakle kako da što više zakinu od ukrštanja kako bi im ostalo što više zemljišta za prodaju. Daj bože da grešim. neusatz! January 20th, 2010, 03:17 AM Kuća Mileve Marić uskoro vlasništvo Grada Stanari kuće Mileve Marić Ajnštajn uskoro će moći da se presele u stan koji će im Zavod za izgradnju grada ustupiti u zamenu za kuću. Tek tada će, po želji vlasnika Bernarda Cezara Ajnštajna, kuća pripasti Gradu. U ovom trenutku, vlasnik ovog stana u Kisačkoj ulici broj 20 je potomak Alberta Ajnštajna, Bernard Cezar Ajnštajn. Međutim, porodica Kecman ima stanarsko pravo i u kući Mileve Marić živi preko 40 godina. Da bi vlasnik poklonio ovu kuću Gradu, najpre se moraju razrešiti imovinsko pravni odnosi sa stanarima. Prema rečima Marijana Petrića iz Zavoda za izgradnju grada, porodica Kecman je otvorena za saradnju. Njima će u zamenu za 100 kvadrata ovog prostora biti ustupljen drugi stan. "Iz fonda stanova kojima raspolaže Zavod za izgradnju grada, pokušaćemo da nađemo stan koji ima određenu lokaciju i kvadraturu, a sve to isključivo u dogovoru sa nosiocima stanarskog prava", kaže on za Radio 021. http://www.021.rs/images/stories/mileva_maric_kuca.jpg U 100 kvadrata kuće u Kisačkoj 20 živi bračni par Kecman sa dva sina i njihovim suprugama. Oni u zamenu za ovaj prostor zahtevaju tri stana koja bi pokrila ovu kvadraturu. Kako kaže Milena Kecman za Radio 021, tokom 40 godina života u domu Mileve Marić, uložili su mnogo novca u održavanje zgrade. Međutim, kuća neminovno propada, jer novca za veću obnovu nemaju. Prema njenim rečima, kuću su posećivali brojni turisti, delegacije i novinari iz Japana, Australije i Francuske. "Svi oni znaju o tome. Slikali su, uživali su, gledali - ovde je spavao, ovde je jeo, tamo su se deca igrala. To je nešto što mi nismo znali da cenimo. Ja sam zaista srećna što će grad dobiti ovaj muzej jer Mileva Marić to zaslužuje", rekla je ona. Nakon pregovora, izrada projektne dokumentacije Ona će detaljno definisati kako će rekonstrukcija Milevine kuće izgledati. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da je izvesno da će se tokom obnove težiti što izvornijem izgledu. Direktor Zavoda, Milan Ćeran, pozdravio je ovu akciju Grada, istakavši da ovakva rešenja treba primenjivati i u drugim sličnim slučajevima. http://www.021.rs/images/stories/mileva_maric_kuca_2.jpg Ovo je po meni izuzetno bitno jer imamo dom gde je rođena naučnica svetskog glasa, a taj objekat stoji i propada jer stanari nisu u finansijskoj moći da ga održavaju. Mislim da je ovo odlična inicijativa u kojoj će grad jednim agilnim projektom dobiti novi muzej", kaže Ćeran za 021. Kako saznajemo, detalji o izgledu i izloženim predmetima u Muzeju Mileve Marić biće poznati na leto. U samoj kući su sačuvani kaljeva peć, ornamenti na stubovima i Milevin monogram na ulaznim vratima. Muzej grada Novog Sada poseduje Ajnštajnovu lulu, Milevin foto-aparat, fotografije i 30 njenih pisama. Ove vredne stvari im je ustupio Đorđe Krstić, koji je proučavao život ovih tvoraca teorije relativiteta. Izvor: Radio021 Kot Behemot January 20th, 2010, 01:09 PM 021 pise: Iako je još pre šest i po godina gradskoj Upravi za urbanizam podnesena prijava bespravno izgrađenog objekta u strogom centru grada, poslovnog centra "Lupus" u Zmaj Jovinoj 28, sudbina ovog tržnog centra još nije zvanično rešena. lupusKako je za Radio 021 potvrđeno u kabinetu gradonačelnika, Uprava za urbanizam će podnosioca prijave za legalizaciju, Vukašina Egića, obavestiti da u propisanom roku podnese zahtev za izdavanje naknadne građevinske dozvole, uz upozorenje da će ukoliko to blagovremeno ne učini zahtev za legalizaciju biti odbačen. Podsetimo da je sredinom 2006. godine, Uprava za urbanizam obavestila vlasnika, odnosno podnosioca prijave, da objekat može biti legalizovan, te mu dala rok od 60 dana da podnese zahtev za izdavnje naknadne dozvole za izgradnju, uz obaveštenje koju dokumentaciju treba da priloži. U Gradskoj kući navode da je stranka krajem jula 2007. godine primila dopis, ali da do danas nije podnela zahtev za izdavanje naknadnog odobrenja za izgradnju. Međutim, Zakon o planiranju i izgradnji koji je stupio na snagu u septembru prošle godine dopušta da se prijave podnesene po ranije važećem zakonu rešavaju po odredbama novog, odnosno da imaju karakter zahteva za legalizaciju. (D.S. Kad vidim da su počeli da ruše ovo i recimo onaj Mexico pasaž između Dunavske i Riblje pijace, počeću da verujem da u ovom gradu može da se desi neki napredak... Nešto imam utisak da će to đubre ipak biti legalizovano. liman_drzava January 20th, 2010, 01:13 PM :lol: Ko o cemu - Kot o Lupusu :okay: Bas te nervira? ;) Nisam znao da to nije legalizovano :? Kad bolje razmilism, i kako bi?, ali sta znam, Srbija... A Mexico pasaz je stvarno vrhunac, slazem se :ohno: Pripadnik January 20th, 2010, 01:30 PM Ranko je pokazao kako izgleda poljana i to live a ovako izgleda iz vazduha: http://i46.tinypic.com/27y4g7t.jpg Dakle, to je mesto spajanja cak 6 bitnih ulica ( ako racunamo i Narodnog Fronta koja ima 6 traka i vecina njenog saobracaja zavrsi tu ). Docrtana zuta linija je Somborski bulevar kome fali jos mozda 200 m da dodje do kraja. Ako se uzme u obzir da je jedan kraj Subotickog bulevara na E75 auto putu a donji deo bi trebao da se nastavlja na most i dalje kao veza do E 70 auto puta, onda se svom gradskom saobracaju mora dodati i ogroman deo tranzita i zbog toga mislim da je jedna petljetina jedino adekvatno resenje... http://www.nsurbanizam.rs/maps/pdr/1570/1570-preview.gif Pa upravo to sam mislio, dakle taj SO bulevar treb da savije prema C.Lazara (po planu) a Su ide pravo. Na tom mestu ima malo prostora pa sam zato mislio da će morati da se menja nešto ili da se pravi privremeno deo puta i jednog i drugog. VIdi se na ovoj planu oko C.Dušana kako izgleda i gde izlazi SO bulevar... tako da to što si ti obeležio (taj veliki prostor za istrčavanje pasa :lol:) nije ni na jednom pravcu, prema trenutnim mogućnostima. I iako bi bio idealno mesto bojim se da se uklapa? Kako da objasnim drugačije... čini se da bi se SO i SU bul.spojili pre tog velikog prostora tj. tačno tamo između dve perionice, ako znate na šta mislim!? Bojim se da neće biti to neka "petljetina"? Iz današnje "Politike" Нови булевари пресецају Нови Сад Да би и у овој години потврдили статус средине која се у Србији инвестиционо најбрже развија, у новосадском Заводу за изградњу града планирају значајне пројекте који ће привући инвеститоре http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Novi-bulevari-presecaju-Novi-Sad.sr.html doboj January 20th, 2010, 02:23 PM PREČICU od BULEVARA EVROPE DO ULICE NOVOSADSKOG SAJMA Jel nekom palo napamet da se ove dve ulice povežu makar pješačkom zonom pa da sajmište postane novi Centar..pogledajte na karti kako se od ranžirne stanice stiže do recimo hotela Park- sve okolo naokolo, još kad bi Sajam proširio namjenu i otvorio se,kao SPENS..eto nam kompleksa (mislim sportsko-poslovnog) vlada_Ilina_h2o January 20th, 2010, 02:24 PM 20. 01. 2010.| 13:45 "Arhis" i "NS inženjerig" projektuju deo budućeg izgleda Pozorišta mladih u Novom Sadu http://i47.tinypic.com/2wbucsl.jpg Pozorište mladih u Novom Sadu, nakon višemesečnih rekonstrukcija i sanacija, još uvek nije zasijalo u punom sjaju. Krajem prethodne godine urađena je sanacija male sale i uveden protivpožarni sistem, a velika sala još uvek čeka na obnovu. Za sada je poznato da će projektni biroi "Arhis" i "NS inženjering" iz Novog Sada izraditi idejne i glavne projekte sanacije i adaptacije velike sale, pozornice i prostora iza pozornice. Vrednost izrade idejnih i glavnih projekata je 1.359.000 dinara. Ekapija (www.ekapija.com/website/sr/page/287675) Pripadnik January 20th, 2010, 03:19 PM PREČICU od BULEVARA EVROPE DO ULICE NOVOSADSKOG SAJMA Jel nekom palo napamet da se ove dve ulice povežu makar pješačkom zonom pa da sajmište postane novi Centar..pogledajte na karti kako se od ranžirne stanice stiže do recimo hotela Park- sve okolo naokolo, još kad bi Sajam proširio namjenu i otvorio se,kao SPENS..eto nam kompleksa (mislim sportsko-poslovnog) Planirano je da se ulica Novosadskog sajma produži pravo pored hotela "Sajam" pa iznad sajma da se preko petlje poveže sa ulicom Branka Bajića i tako spoji sa Bul.Evrope. A delimično si pogodio i kada je u pitanju sajam jer planovima je predviđeno njegovo "otvaranje" prema bul.Evrope preko nove hale, trga, korišćenja novih hala za druge namene u toku cele godine itd. Tako da, planovi su dobri po meni jedino realizacija da bude ok i sve super! neusatz! January 21st, 2010, 03:33 AM Da se primetiti da su iz ovog plana izostavili Jevrejsku ulicu: Plan za zaštitu starog jezgra grada gotov za tri meseca U planu će se utvrditi namena zemljišta, pravila uređenja i pravila građenja... Urušavanje izgleda centralnog gradskog jezgra Novog Sada, čiji smo svedoci već decenijama, moglo bi konačno da bude zaustavljeno izradom i usvajanjem plana detaljne regulacije, koji će obuhvatiti stari centar i pešačku zonu. Skupština grada je usvojila predlog za izradu ovog dokumenta, koji će urbanisti uraditi u naredna tri meseca. Ovim planom će stari centar, koji je već zaštićen odlukom Vlade Srbije kao kulturno-istorijska celina, biti detaljno „pretresen”, definisaće se izgled i načini za njegovo očuvanje. Članica Gradskog veća zadužena za urbanizam Jelena Atanacković-Jeličić kaže da će donošenjem plana biti obuhvaćen deo grada oivičen Bulevarom Mihajla Pupina, Šafarikovom, Jovana Subotića, Svetozara Miletića, Pašićevom i ulicom Žarka Zrenjanina. - U planu će se utvrditi namena zemljišta, pravila uređenja i pravila građenja, obaviće se podela na zone i posebne celine, a daće se ekonomska analiza i procena ulaganja iz javnih sektora. Takođe, definisaće se lokacije za koje se predviđa izrada posebnih urbanističkih planova - navodi Jeličićeva. Prema njenim rečima, ideja je da se više od deset regulacionih planova uklope u jedan krovni, pri čemu će se obaviti i neophodno usklađivanje sa novim zakonom o izgradnji, kao i gradskom Odlukom o zaštiti centra i utvrđivanju starog jezgra. Tom odlukom je utvrđen poseban režim izgradnje objekata i uređenja prostora, kao i opšte i posebne mere zaštite, posebni uslovi očuvanja ambijenta i vrednosti arhitektonskog i urbanog nasleđa. - Kako je većina planova kojima je obuhvaćen ovaj prostor doneta pre stupanja na snagu navedene odluke, koja je u mnogim segmentima propisala strožije uslove izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije, neophodno je za ovu celinu doneti jedan plan koji će biti usklađen s utvrđenim merama zaštite, kako ne bismo dolazili u situaciju da se nešto gradi ili rekonstruiše mimo propisa - kaže Jelena Atanacković-Jeličić. Lupus „pod lupom” Jedna od zgrada čija gradnja je proteklih godina bila osporavana je i Tržni centar „Lupus”, u Zmaj Jovinoj ulici. Ta građevina je pre šest i po godina prijavljena Gradskoj upravi za urbanizam kao bespravno izgrađena, ali je na neki volšeban način to prošlo bez zvanične reakcije. Prema aktuelnim informacijama, vlasnik „Lupusa” je podneo novu prijavu za legalizaciju, a Uprava ga je upozorila da će ona biti odbačena ako blagovremeno ne podnese i zahtev za izdavanje naknadne građevinske dozvole, budući da je deo objekta zahvatio zonu pod strogom zaštitom države. Izvor: 24sata Vucko January 21st, 2010, 11:25 AM To je naravno lose jer je izostavise? liman_drzava January 21st, 2010, 11:40 AM ^^ Pa u skladu je sa buducim planovima za tu ulicu, jer se sve rusi i menja spratnost i namena, samo je problem sto nisu propisali nikakve druge kriterijume osim gabarita objekata, pa je veliko pitanje da li je bolje ostaviti ovo ruglo sad, ili dobiti potencijalno novo :bash: Ja cisto sumnjam da ce se u narednih par godina, ne dok se parkinzi i garaze ne srede, tu nesto poceti aktivnije raditi, tako da ima nade da ce nekome u medjuvremenu sinuti da i te kako moze i mora da se mesa u estetiku i projektovanje takve ulice, a ne sve prepustiti investitorskoj arhitekturi da zagadi. liman_drzava January 21st, 2010, 12:05 PM Jeftini stanovi lydhbolWhAs (ima dosta snimaka gradilista :D) neusatz! January 21st, 2010, 03:50 PM To je naravno lose jer je izostavise? Ono što je loše je to što je nisu uneli u plan koji bi propisao na koji na se način ona štiti i na koji način sesmeju vršiti korekcije. Dakle dasu uspostavili neke standarde koji bi posle morali da se ispoštuju. Izmedju opcija da je ne diraju i da je pretvore u novokomponovano arhitektonsko ruglo, prva je jedino prihvatljiva jer to ostavlja mogućnost da se jednom naprave korekcije na jedan kvalitetan način. Ništa ne bi bilo gore, po meni. od toga da jevrejsku pretvore u recimo novu Ćirpanovu. nsblues January 22nd, 2010, 05:07 AM Jeftini stanovi lydhbolWhAs (ima dosta snimaka gradilista :D) E sto je ovo "dobra vijest " za investitore, a nartocito one sto prodaju kvdrat iznad 1500 e. Sad se drzva udruzuje sa onim ko ima kes, tj ona daje lokaciju ( a dobila je dzaba) I u blicu procitah , najskuplji kvdrat ce biti 1100 ev u zoni 1 ,u Novom Sadu. Iskreno ja nisam vjerovao u ovo,ali drzava namirisala gdje su pare. Zna li neko koje su to lokacije ,ili se radi o onoj vojnoj imovini,kasarnam i sl.. Vucko January 22nd, 2010, 12:30 PM Moze li mi neki novosadjanin pomoci,kontaktirao me je covek sa salasa iz Ceneja,evo sta se desava tamo,pa ako neko moze da mi pojasni sta treba tamo da se gradi i.t.d.Koliko shvatam pravice neku industriju i prosirivace cenejski aerodrom sto ce uticati na njihove salse? Potpuno vas razumem. nama je juce stiglo obavestenje da se nasa zalba odbija i da su utu jp urbanizam za izgradnju farme uredni. pravni lek je tuzba pred okruznim sudom u novom sadu. svi pricaju o ruralnom razvoju i seoskom turizmu, ali to su samo prazne price. zao mi je samo i ako dodju naprednjaci preletaci ce samo promeniti stranacke boje i sve ce se nastaviti po starom. idemo dalje, videcemo sta ce biti. jos uvek se ne predajemo, iako smo svi bili prilicno potreseni ovom odlukom. odluka je donesena 22.12.2009., a nas advokat je tek pre dva dana obavesten. puna podrska u borbi protiv gamadi koja zeli da unisti celu srbiju. Nas problem je u tome sto je lokacija za predvidjenu farmu zona grupisanih salasa, a ne industrijska zona gde je po planu i predvidjena izgradnja takvih objekata. to mozete procitati u spoileru, a takođe i pogledati na sajtu jp urbanizam. takođe u tom delu ne postoji kanalizacija, vodovod. vodu crpimo iz podzemnih bunara. u krugu od 500 metara ima oko 20 salasa, koji su svi nastanjeni i svi su potpisali peticiju protiv izgradnje farme. pokrajinska vlada je davala bespovratna sredstva za razvoj ruralnog turizma. izgradnja ovog objekta narusice tradicionalnu ambijentalnu celinu, koja je ionako delimicno narusena jer uz put su ljudi gradili i kuce, a ne samo salase. od turizma ce ostati samo mrtvo slovo na papiru. u tom krugu je i brkin salas, salas koji postoji vec vise od jednog veka. vlasnici vec sada pruzaju turisticke usluge. prvi komsija je u postupku organizovanja organske proizvodnje na parceli pored mesta predvidjenog za izgradnju farme. preko puta je pista sportskog aerodroma cenej. ne znam sta bih jos mogao da navedem i objasnim kako je to jos jedan pogresan potez gradskih celnika. svi pricaju o salasima, turizmu, a rade naopako. ne predajemo se i nadamo se da ce nas koncept organske proizvodnje i seoskog turizma pobediti. jer je to jedini ispravan nacin. mislim da je mnogo lakse napraviti farmu na drugoj lokaciji, nego izgraditi 20tak salasa, jer je to prosto nemoguce. salasi su ostaci nekadasnjeg zivota i treba ih cuvati i ne mogu se ponovo izgraditi. Planovi generalne regulacije naselja u opstini novi sad http://www.nsurbanizam.rs/?id=36# IZVODI IZ SLUŽBENOG LISTA GRADA NOVOG SADA GODINA XXV/5, 09.02.2005 PLAN GENERALNE REGULACIJE NASELJA ČENEJ 2. Potrebe i mogućnost razvoja 2.4. Dugoročna projekcija razvoja i prostornog uređenja Planiranom izgradnjom aerodroma pogoršaće se uslovi života na okolnim salašima duž Međunarodnog puta, gde se usmerava razvoj usluga, a zabranjuje dalja izgradnja i parcelacija poljoprivrednih površina. (str.82) 3. Pravila uređenja na području plana 3.1. Namena, opšti urbanistički uslovi i bilans površina rubnog predela Na području poljoprivrednog zemljišta usmerava se proces uređenja prostora za revitalizaciju postojećih pojedinačnih i grupisanih salaša. Utvrđuju se sledeće zone grupisanih salaša: a) potez „Severno od Čeneja“, koji obuhvata lokalitete ka Kisaču i Stepanovićevu, Milankovo, Kuzmanovići, Šumice 1 i Šumice 2; b) potez „Južno od Čeneja“, koji obuhvata lokalitete Matica, Vlaovići, Plačkovi i deo uz Zmajevički put; c) potez „Istočno od Međunorodnog puta“, koji obuhvata lokalitet uz čenejsku crkvu, ka Bačkom Jarku i prema eorodromu; d) potez „Zapadno od Međunarodnog puta“, koji obuhvata lokalitet Šumice 3 i deo lokaliteta Aerodrom 1 i Aerodrom 2. (str.83) Planira se postepeno formiranje radne zone od maksimalno 88 ha duž 2,2 km dugog lokalnog „Kosog“ puta, kojim se od salaša kod crkve skreće sa Međunarodnog puta i ulazi u naselje, u Partizansku ulicu. Granice zone nisu precizno definisane, već se pružaju maksimalno do 200 m od puta, što je u skladu sa dimenzijama postojećih ekonomija. Na ovim površinama stimuliše se razvoj primarnog sektora privrede, odnosno izgradnja salaša, objekata za poljoprivrednu proizvodnju, preradu i skladištenje, a pogotovo mini farmi, u svemu prema uslovima definisanim Prostornim planom područja namenjenog poljoprivredi Grada Novog Sada („Službeni list Grada Novog Sada“, broj 11/87). Minimalna površina parcele je 2500 m2. (str. 84). Preostali, veći deo obradivih površina rubnog predela zadržava se u vidu voćnjaka, oranica i bašta, čiji način korišćenja se usmerava na ukrupnjavanje poseda, navodnjavanje i primenu savremenih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju, odnosno na organsku poljoprivredu kao segment održivog razvoja. Na ovim površinama moguće je zadržati postojeće pojedinačne salaše, poljoprivredne ekonomije i mini farme, a nova izgradnja se ne preporučuje zbog cene infrastrukturnog opremanja. Radi zaštite poljoprivrednog zemljišta ne dozvoljava se njegova parcelacija i preparcelacija u cilju igradnje nepoljoprivrednih sadržaj, izuzev onih koji su od opšteg interesa ili izuzetno onih kojima se formiraju kompleksi za preradu poljoprivrednih proizvoda i od posebnog interesa (hipodrom, manastirski konaci, rasadnici, zdravstveni, turistički i sportsko-rekreativni kompleksi, infrastrukturni objekti), a čije građevinsko zemljište će se utvrđivati urbanističkim projektima. (str. 84) 3.2. Namena, opšti urbanistički uslovi i bilans površina građevinskog reona naselja Čenej Utvrđene su površine za stanovanje na 128 ha ili 71% građevinskog područja. Sastoje se iz površina za porodično stanovanje, koje se planira duž postojećih ulica, te za stanovanje sa poljoprivrednom proizvodnjom, na periferiji naselja, u pravcu grupacija salaša. Izgradnja poslovnih objekata i legalizacija postojećih radionica u zonama preovlađujućeg porodičnog stanovanja uslovljava se primenom mera za obavljanje delatnosti koje ne ugrožavaju životnu sredinu. (str. 86) 3.4. Trase, koridori i kapaciteti infrastrukture 3.4.3. Hidrotehnika Snabdevanje vodom katastarske opštine Čenej obavlja se delom preko postojeće vodovodne mreže, a delom preko bušenih bunara na parcelama korisnika bez potrebne sigurnosti u kvalitet zahvaćene vode, jer se bunarima zahvata plitka vodonosna izdan koja je podložna zagađenju sa površine, a naročito u uslovima kada se otpadne vode odvode preko septičkih jama sa upijajućim bunarima. (str. 89) liman_drzava January 22nd, 2010, 03:14 PM Ja sam jako protiv bilo kakve izgradnje na Ceneju i to sto sad hoce da izguraju je neshvatljivo glupo! Svi koji znaju za Cenej sigurno ce biti protiv ovog i mora se reagovati! Ja npr. imam i porekla odatle, dedini su ziveli na salasima, a kupujemo stalno organsku hranu koju ljudi tamo proizvode i to je ogroman potencijal za NS, a unistiti sve tako nepromisljeno nekom farmom pilica je skandalozno! Toliko lokacija, a oni bas u tu mikro celinu da osrknave :ohno: Gde sta treba da se potpise - tu sam! Znam, zvucim kao da sam iz 'zelenih', ali sad razumem da nekad i imaju pravo :cheers: Fleetwood Brougham January 22nd, 2010, 03:25 PM sta ce mo sa aerodromom tu? ako ista bude bilo od toga, to ce sigurno sa poremeti nekakve ekolosku ravnotezu, zar ne? Vucko January 22nd, 2010, 03:53 PM Dakle dzaba im sve jer im je aerodrom tu?Da li ima namere da se prosiri i to? Novosadian January 22nd, 2010, 03:58 PM Fejtov mlin (ime sam garant pogresio, ispravka je dobrodosla:) ) je skoro rekonstruisan, ocigledno klimatizovan i verovatno spreman za neko poslovanje http://i46.tinypic.com/1r2oso.jpg http://i47.tinypic.com/v594hu.jpg http://i45.tinypic.com/29w7hqb.jpg liman_drzava January 22nd, 2010, 04:04 PM Poljoprivredni aerodrom koji je za sad tu im ne smeta i sa druge strane je, vise od 2-3km od salasa i ima svoju funkciju :) Nemam pojma koji su i da li postoje neki planovi za konkretan dalji razvoj :dunno: NS definitivno ima potrebu za nekim manjim aerodromom, business i low-cost kategorije (dace bog!), ali da li da bude bas tu, samo zato sto postoji neka travnata pista, nisam siguran? @Novosadian: Opet ja, ali gde je to? :D PVC je odvratan :ohno: Novosadian January 22nd, 2010, 04:17 PM Sam ugao Kisacke i Temerinske, u produzetku Pasiceve liman_drzava January 22nd, 2010, 04:27 PM ^^Hvala, nisam prepoznao ni po cemu lokaciju, ni objekat takodje, cudno... Nego, tema oko aerodroma je bas zanimljiva, mogli bi ko zeli ovde da damo predloge i stavove? Sta kazete na ideju za razvoj Cenejskog? Ili koje su druge solucije po vama? Mozda previse laicki, pa i sebicno razmisljam, ali zbog razloga iz proslog posta, dakle proizvodnje organske ghrane, turizma, nase bashtine, specificnosti tih zajednica i udruzivanja ljudi, ne bih voleo da vidim sve to kako nestaje... Po meni nema problema da ostane taj mali poljoprivredni/sportski, za potrebe atara, a neka se sibne neki manji aerodrom dalje od salasa i naselja. Njiva bar imamo :cheers: Mozda iznad RUmenke, blize auto-puto ili uz Kanal malo dalje :dunno: Koliko je realno sve to, ima li neko predstavu uopste? Znam da je Steva Popov, pilot poznati, svojevremeno vrteo tu pricu, ali je ispizdeo na grad i administraciju i otisao u Zr da nesto napravi. On je i kupio salas/kucicu tik uz sadasnju pistu, racunajuci valjda i na neku odstetu :D Vucko January 22nd, 2010, 04:31 PM Izgleda da hoce u Ceneju da prave neku industriji kako ovaj covek rece,pa me ne bi cudilo ni da budze Cenejski aerodrom kad ce vec skristi ove salase. :( Fleetwood Brougham January 22nd, 2010, 09:11 PM @ Limanac gari Aerodrom je visedecenijska prica vezana za Novi Sad, do sada, ocigledno, nista se na tom polju nije uradilo. Aerodrom se cesto spominjao i u raznim predizbornim govorima, poslednji koji ga je potegao je bio Pomoriski, pre nekoliko godina... Istorijski, Novi Sad je bio grad u kome je osnovan "Ikarus A. D. - prva srpska industrija aeropalna, automobila i strojeva Kovačević i drugovi" jos 1923 godine. To je bila prva srpska fabrika aviona. Cak mislim da nije bila jedina fabrika aviona u NS i da je nekih fabrika bilo i pre ( i kasnije ) ali ne poznajem dobro istoriju avijacije da bi mogao da tvrdim. Istovremeno, pored Ceneja postojao je jos jedan aerodrom a Avijaticarsko Naselje je dobilo ime prema aerodromu koji je postojao nekad na toj lokaciji... Dakle, tradicija postoji. U Vojvodini trenutno postoje dve ozbiljne aerodromske piste. Vrsac sa pilotskom skolom i vojna baza u Somboru, koja je za nijansu manja od Batajnice. ( slike Somborskog aerodroma su ovde: http://www.mycity-military.com/Ostalo/Vojni-objekti-bivse-Yuge-Google-Earth_6.html ) Navodno, postoji manji vojni aerodrom na F.Gori, sto nije nemoguce ali nije ni potvrdjeno. Aeroklubova i travnatih pisti ima nekoliko, osim Ceneja, tu je i Subotica, Zrenjanin, Ruma ili S. Mitrovica... Imati ozbiljan civilni aerodrom sa medjunarodnim letovima u Vojvodini, ima logike i ekonomske isplativosti ali se postavlja pitanje kako i gde ga napraviti. Iskoristiti neku od postojecih ozbiljnih pista i komplexa je logican put ali posto je jedna lokacija Sombor ( i ona je off limits jer je vojna ) a druga Vrsac ( i ona je skola a ne komercijalni aerodrom ), postavlja se pitanje sta dalje. Bilo bi mega cool imati civilni aerodrom na F. Gori ali to je naucna fantastika. Najlogicnije ali i najskuplje i najbrze je napraviti od Ceneja manji komercijalni aerodrom, slican Rjeckom, Dubrovackom i takvim turistickim aerodromima. Cak bi bilo dobro pomeriti aerodrom jos koji km severnije da bude u nekakvom geografskom centru Vojvodine. Batajnica je od NS nekih 70tak km ali je skoro 200 od Subotice ili Sombora i preko 100 km od Zr, tako da manji aerodrom kod NS ima smisla. Ako se pogleda kolicina turista koja godisnje dodje i prodje kroz NS, takav projekat je definitivno isplativ jer samo 50 000 stranaca dolazi na Exit. Kada bi imali mogucnost da dolete sa nekom low cost kompanijom, svi bi bili presrecni! Sa druge strane, tim projektom bi se uticalo na region, jer Batajnica radi sa smanjenim kapacitetom, klepaju sa taxama a NS aerodrom bi bio blizak i ljudima koji hoce da putuju iz Bosne, cele Vojvodine pa i dela Hr. Moderan aerodrom u NS bi mozda mogao i da preuzme nesto posla od Osjeckog... Organizaciono i pravno gledano, ne postoje vece prepreke, Pokrajnska Vlada ima ovlascenja i uredno moze da napravi tako nesto a opet da ne bude pod monopolom JATa i da eventualni NS aerodrom bude kocen kao sto JAT koci Niski aerodrom. Naravno, ostaje prica finansiranja, projektovanja, koncesija, expropriacija.... ali ideja kao ideja je odlicna, osnovana i perspektivna neusatz! January 22nd, 2010, 09:33 PM @ Limanac gari Aerodrom je visedecenijska prica vezana za Novi Sad, do sada, ocigledno, nista se na tom polju nije uradilo. Aerodrom se cesto spominjao i u raznim predizbornim govorima, poslednji koji ga je potegao je bio Pomoriski, pre nekoliko godina... Istorijski, Novi Sad je bio grad u kome je osnovan "Ikarus A. D. - prva srpska industrija aeropalna, automobila i strojeva Kovačević i drugovi" jos 1923 godine. To je bila prva srpska fabrika aviona. Cak mislim da nije bila jedina fabrika aviona u NS i da je nekih fabrika bilo i pre ( i kasnije ) ali ne poznajem dobro istoriju avijacije da bi mogao da tvrdim. Istovremeno, pored Ceneja postojao je jos jedan aerodrom a Avijaticarsko Naselje je dobilo ime prema aerodromu koji je postojao nekad na toj lokaciji... Dakle, tradicija postoji. U Vojvodini trenutno postoje dve ozbiljne aerodromske piste. Vrsac sa pilotskom skolom i vojna baza u Somboru, koja je za nijansu manja od Batajnice. ( slike Somborskog aerodroma su ovde: http://www.mycity-military.com/Ostalo/Vojni-objekti-bivse-Yuge-Google-Earth_6.html ) Navodno, postoji manji vojni aerodrom na F.Gori, sto nije nemoguce ali nije ni potvrdjeno. Aeroklubova i travnatih pisti ima nekoliko, osim Ceneja, tu je i Subotica, Zrenjanin, Ruma ili S. Mitrovica... Imati ozbiljan civilni aerodrom sa medjunarodnim letovima u Vojvodini, ima logike i ekonomske isplativosti ali se postavlja pitanje kako i gde ga napraviti. Iskoristiti neku od postojecih ozbiljnih pista i komplexa je logican put ali posto je jedna lokacija Sombor ( i ona je off limits jer je vojna ) a druga Vrsac ( i ona je skola a ne komercijalni aerodrom ), postavlja se pitanje sta dalje. Bilo bi mega cool imati civilni aerodrom na F. Gori ali to je naucna fantastika. Najlogicnije ali i najskuplje i najbrze je napraviti od Ceneja manji komercijalni aerodrom, slican Rjeckom, Dubrovackom i takvim turistickim aerodromima. Cak bi bilo dobro pomeriti aerodrom jos koji km severnije da bude u nekakvom geografskom centru Vojvodine. Batajnica je od NS nekih 70tak km ali je skoro 200 od Subotice ili Sombora i preko 100 km od Zr, tako da manji aerodrom kod NS ima smisla. Ako se pogleda kolicina turista koja godisnje dodje i prodje kroz NS, takav projekat je definitivno isplativ jer samo 50 000 stranaca dolazi na Exit. Kada bi imali mogucnost da dolete sa nekom low cost kompanijom, svi bi bili presrecni! Sa druge strane, tim projektom bi se uticalo na region, jer Batajnica radi sa smanjenim kapacitetom, klepaju sa taxama a NS aerodrom bi bio blizak i ljudima koji hoce da putuju iz Bosne, cele Vojvodine pa i dela Hr. Moderan aerodrom u NS bi mozda mogao i da preuzme nesto posla od Osjeckog... Organizaciono i pravno gledano, ne postoje vece prepreke, Pokrajnska Vlada ima ovlascenja i uredno moze da napravi tako nesto a opet da ne bude pod monopolom JATa i da eventualni NS aerodrom bude kocen kao sto JAT koci Niski aerodrom. Naravno, ostaje prica finansiranja, projektovanja, koncesija, expropriacija.... ali ideja kao ideja je odlicna, osnovana i perspektivna Samo mala ispravka, vrpački aerodrom je medjunarodni aerodrom, a ne samo škola. Čenejski aerodrom nije samo pista, tu bi okolo morao da se izida i hotel, pomoćne zgrade i još što šta. Tako da bi to moralo da oduzme okolnog zemljišta. JA nisam za izgradnju fabrika i sličnog po Čeneju, ali za aerodrom jesam. Pogotovo ako bi se produžetkom Subotičkog bulevara i mostom na kanalu taj aerodrom još više približio Novom Sadu. Low cost kompanije i recimo letovi do Banja Luke, Crne Gore i recimo Budimpešte pretpostavljam da bi mogli da budu veoma atraktivni za Novosadjane i sve koji bi gravitirali tom aerodromu. A i strane poslovne delegacije bi kad slete za svega desetak minuta, zahvaljujuću Subotičkom bulevaru i tom mogućem mostu na kanalu, bile u centru novog Sada od momenta kad predju carinsku kontrolu. Meni to deluje veoma primamljivo i isplativo. Fleetwood Brougham January 22nd, 2010, 09:44 PM Naravno, takav turisticko-poslovno-tranzitni aerodrom bi mnogo profitirao od usluga, trznog centra, duty free shopova, eventualnog hotela, raznih sadrzaja... Bez obzira na tacnu lokaciju aerodroma, 10-20 min do centra je ogromna prednost koja se ne sme zaboraviti. Na kraju krajeva, mozda bi aerodrom imao smisla ako bi se pravio negde pored E75 auto puta i bio povezan jednim krakom sa gradom. To bi bilo logisticki opravdano... makimax January 22nd, 2010, 10:00 PM Iskoristiti neku od postojecih ozbiljnih pista i komplexa je logican put ali posto je jedna lokacija Sombor ( i ona je off limits jer je vojna ). Vojska nije nikakav problem u Somboru jer u sustini aerodrom zvrji prazan jer to odavno vise i nije vazduhoplovna baza,niti ima aviona niti plavaca.Od vojske na tom ogromnom kompleksu jedino imas mali broj pesadije sve ostalo zvrji prazno.Vojska nema nista protiv civilnog aerodroma,pitanje je to para i samim tim politicke odluke negde tamo ili amo..... kasko January 22nd, 2010, 10:15 PM Od Cenejskog aerodroma nema nista. Na losoj poziciji je sto se tice ruze vetrova a i urbanisticki - moralo bi dosta okoline da se menja i rusi da bi se izgradila pista za bar 1200 a da ne pricamo 2000+metara. ZR i SO imaju vece sanse i bolje lokacije mada je SO opet pitanje zbog blizine Osijeckog koji opet ne moze da ostvari ni promet ni profit ma ni u pismu... Ono tipa 10km od centra NS aerodrom je losa logika jer ako ce se orijentisati na NS onda nece biti vise od 10 ljudi prometa dnevno niti isplativo. Uglavnom, da se spustimo na zemlju, imacemo aeorodom najranije 5 godina nakon sto se izgradi most kod mornarice a pogadjajte kada ce to biti :) Fleetwood Brougham January 22nd, 2010, 10:17 PM Ruza vetrova jeste veoma bitna stvar prilikom razmisljanja na ovu temu, zbog toga je okolina NS nesto bolja jer ima F. Goru kao zavetrinu. SO aerodrom tehnicki dobra varijanta ali je problem blizina Osjeckog a i sama geografija Sombora, od svega je daleko... neusatz! January 22nd, 2010, 10:25 PM Od Cenejskog aerodroma nema nista. Na losoj poziciji je sto se tice ruze vetrova a i urbanisticki - moralo bi dosta okoline da se menja i rusi da bi se izgradila pista za bar 1200 a da ne pricamo 2000+metara. ZR i SO imaju vece sanse i bolje lokacije mada je SO opet pitanje zbog blizine Osijeckog koji opet ne moze da ostvari ni promet ni profit ma ni u pismu... Ono tipa 10km od centra NS aerodrom je losa logika jer ako ce se orijentisati na NS onda nece biti vise od 10 ljudi prometa dnevno niti isplativo. Uglavnom, da se spustimo na zemlju, imacemo aeorodom najranije 5 godina nakon sto se izgradi most kod mornarice a pogadjajte kada ce to biti :) Mislim da je Stevan Popov veoma dobro argumentovao zašto je Čenej pogodan da bude aerodrom tih dimenzija. 10 minuta od Novog Sada, 25 od Zrenjanina. Subotičani će i onako koristiti Segedinski, tako da je, po meni, Čenej jako dobra lokacija jer samo Novi Sad i Zrenjanin mogu u velikoj meri da isplate taj aerodrom. Plus, nemojmo zaboraviti da Beogradjani organizovano kombijima idu na jeftinije letove u Budimpeštu. Čenej im je mnogo bliži, dakle ako bude omogućavao low cost letove verovatno bi i dobar deo Beogradjana koristio taj aerodrom. kasko January 22nd, 2010, 10:41 PM Ma Batajnica ce u najboljem slucaju biti drugi i pravi low cost aerodrom. Nista se ne brini da ce izaci nesto vam Beograda :D Ja nemam iluzila da ce se jednog dana iz NS a ne iz BG leteti do Milana, Pariza, Londona... pusti snovi. Ako bi smo imali norveski standard, pa da svaki gradjanin ima para da leti, mozda. Ali bi bilo lepo... Fleetwood Brougham January 22nd, 2010, 11:23 PM I jos jedan adut za aerodrom... U gradu postoji nekoliko ljudi koji poseduju svoje avione. Ne samo male Utve i Pipere, nego i 2 helikoptera a ko provodi dosta vremena na reci, zna za privatni Galeb G4 u brisucem letu... Cak je i domaca akrobatska grupa Letece Zvezde ( ako se i dalje tako zovu ), bazirana na Ceneju a covek koji ih je tamo ponovo oformio je izrazio interes u ulaganje u moderan aerodrom i razvijanje aeronautike... sergio-m January 23rd, 2010, 09:21 AM za sve nepopravljive optimiste ovde na forumu losa vest - nista od rekonstrukcije riblje pijace ove godine....ovo mi mirisi na istu pricu u 90 godinama proslog veka ...:ohno: http://www.021.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=17917:nita-od-rekonstrukcije-riblje-pijace&catid=13:novi-sad&Itemid=9 Pripadnik January 23rd, 2010, 02:05 PM ^^ Ja mislim da ovo nije vezano za veliki projekat kompletne rekonstrukcije trga, ako si na to mislio. Ovo je vezano za JKP"Tržnicu" i radove poput onih na drugim pijacama kao što su sređivanje štandova, krovova, parterno možda i slično. Po meni to i nije neki proioritet s obzirom da se time ne postiže mnogo odnosno taj trg je neophodno rešiti kompletno a ne parcijalno. sergio-m January 23rd, 2010, 04:03 PM nemaju para ni za minimalno odrzavanje a ne onako glomazne i glamurozne projekte.... ^^ Ja mislim da ovo nije vezano za veliki projekat kompletne rekonstrukcije trga, ako si na to mislio. Ovo je vezano za JKP"Tržnicu" i radove poput onih na drugim pijacama kao što su sređivanje štandova, krovova, parterno možda i slično. Po meni to i nije neki proioritet s obzirom da se time ne postiže mnogo odnosno taj trg je neophodno rešiti kompletno a ne parcijalno. Fleetwood Brougham January 24th, 2010, 03:14 PM Mali update o NS mall-ovima... Pocelo je rasciscavanje placa kod Sentandrejskog mosta na kome treba da bude Big Cee trzni centar. Kapiram da se vrlo brzo moze ocekivati kopanje temelja i ozbiljni radovi. Ovo je lokacija: http://i50.tinypic.com/2vwte1d.jpg 90 000 m˛ površine placa 30 000 m˛ prostora za iznajmljivanje 1500 besplatnih parking mesta detalji su ovde: http://www.bigcenters.rs/sr/tekuci-projekti.html Isto tako, na ovoj lokaciji, na kojoj je najavljen Delta Power Centar se takodje rasciscavaju rusevine pa je moguce da ce i tu poceti gradnja uskoro http://www.deltainvest.rs/index.php#pageId,82 http://i46.tinypic.com/9fo386.jpg Sto se tice treceg i najveceg najavljenog mall-a u NS, koji bi trebao da bude u luci, nema novih informacija iako je prikupljena sva dokumentacija i dozvole za rusenje i gradnju... Ovde su detalji o "River Plazi Novi Sad" kako su je nazvali i ocekivani zavrsetak radova u jesen 2010...veoma sam skeptican... http://www.avciarchitects.com/Projects/ProjectDetails.aspx?page=Novi-Sad http://serbia.eastreal.net/tabid/620/language/en-US/Default.aspx http://i45.tinypic.com/dt938.jpg Na mapi tog ( severnog ) dela grada, to izgleda ovako... http://i50.tinypic.com/4sxvdi.jpg Pripadnik January 24th, 2010, 08:21 PM ^^ Ovaj BIG kreće definitivno uskoro a moja pretpostavka je i da delta kreće ove godine. Mislim da nisi dobro obeležio, delta radi ceo plac zajedno sa hladnjačom. A kada je u pitanju "River Plaza" ili ti novo ime "Mosaic" na nekoj od prethodnih strana sam stavio i novi sajt tog shoping malla i tamo piše da je predviđeno otvaranje jesen 2011, dakle pomereno je sve, tako da ostaje njima dovoljno prostora da krenu u toku ove godine. Ipak za takav mall godinu danai malo preko je optimalan rok. Nadamo se da će tako i biti. Na ovom linku sa leve strane je link ka MOSAIC-u, i ko može da otvori neka pogleda http://www.oainternational.com/, ili direktno na http://www.mosaic-citymall.com/:cheers: Vucko January 24th, 2010, 08:26 PM Da nisu preblizu ova dva desno? neusatz! January 24th, 2010, 08:44 PM Uskoro završetak skejt parka Zavod za izgradnju grada privodi kraju radove na izgradnji prvog Skejt parka u Novom Sadu. Trenutno su zbog loših vremenskih uslova radovi obustavljeni, dosad je završena izgradnja podloge, ograde, postavljene su klupe, a sa početkom lepših dana nastaviće se radovi na izgradnji javnog osvetljenja i prilazne staze. Izvor: Radio021 Fleetwood Brougham January 24th, 2010, 09:00 PM @ Pripadnik To je to, na sajtu ( http://www.mosaic-citymall.com/ ) se vide i planovi koje sam imao u rukama letos. Razmisljao sam se da li da ih slikam za forum ali posto je sve tad bilo nepotvrdjeno, onda nisam ali dobro je sto sad mogu da se lepo vide. Bice to odlican mall, zamislili su ga kao najboljeg u zemlji. Interesantna lokacija i odlicna ponuda... :okay: NIXIVOJE_NS January 24th, 2010, 09:48 PM covece za kratko vreme cemo dobiti tri soping mall-a to je extra,a nadam se uskoro i nekim planovima za zemljiste pored stadiona pa da i tu dignu soping mall,a mogli bi i Rodic i Tus da se zavrse :) Fleetwood Brougham January 24th, 2010, 10:03 PM Ako mislis na plac kod Spensa, to apsolutno nije za mall. Suvise skupa i bitna ( centralna gradska ) lokacija da bi bila shoping centar. U ostalom, ovo je sasvim dovoljno mall-ova za NS, ne treba preterivati. Sa druge strane, na toj lokaciji kod Spensa, voleo bi da vidim komplex poslovnih zgrada, neki od svetskih hotela, NS Arenu ili koncertnu dvoranu... nesto od kapitalnih objekata tog tipa... Sawovsky January 24th, 2010, 10:13 PM Sa druge strane, na toj lokaciji kod Spensa, voleo bi da vidim komplex poslovnih zgrada, neki od svetskih hotela, NS Arenu ili koncertnu dvoranu... nesto od kapitalnih objekata tog tipa... Sa svim se slazem osim arene, koji ce k arena odmah pored spensa? Fleetwood Brougham January 24th, 2010, 10:17 PM U pravu si, mozda bi to bilo previse a sa druge strane, mozda i ne bi, taman koncentrises sve u jedan kvart... :) Sa druge strane, na toj lokaciji kod Spensa, voleo bi da vidim komplex poslovnih zgrada, neki od svetskih hotela, NS Arenu ili koncertnu dvoranu... nesto od kapitalnih objekata tog tipa... Obzirom da je dosta velika povrsina u pitanju, mozda ima prostora za sve ovo zajedno... vladulns January 24th, 2010, 11:31 PM Зграда Радничког остаје скелет http://www.dnevnik.co.yu/node/15865 NShronika January 25th, 2010, 01:07 AM a mogli bi i Rodic i Tus da se zavrse :) Evo kako "napreduje" izgradnja sportsko-poslovnog centra Tuš na Novom naselju - temelji izviruju i bazeni vec napunjeni vodom :) liman_drzava January 25th, 2010, 01:57 AM Sa druge strane, na toj lokaciji kod Spensa, voleo bi da vidim komplex poslovnih zgrada, neki od svetskih hotela, NS Arenu ili koncertnu dvoranu... nesto od kapitalnih objekata tog tipa... Potpisujem sve sem Arene, ja bih zrtvovao sve sportske sadrzaje sa tog (ogromnog) placa, dakle i stadion i pomocni i naravno teniske, i bukvalno sve odradio kao 'korporativnu meku' :D Nadam se da ce urbanisti izmeniti planove i prepoznati realan potencijal tog zemljista, po meni je to najveci NS kapital u buducnosti i mora se mudro igrati... @NSHronika: Da li se na tom gradilistu nesto radilo skoro? Nisam ni dugo prolazio i ne deluje mi kao da je nesto promenjeno od letos :dunno: Fleetwood Brougham January 25th, 2010, 02:05 AM Iskreno, najvise od svega voleo bi tu da vidim jednu veliku lepu koncertnu dvoranu, onako za ozbiljne dogadjaje. Da kad dodje ponovo Eros ili Sting ili tako neko, sviraju na adekvatnom mestu. Znaci, nesto kao novosadska sidnejska opera... :D Ostatak parcele neka budu toweri i staklo-celik-betnon fore... ;) liman_drzava January 25th, 2010, 02:14 AM Gradu defnititivno jako fali konc. dvorana! Mozda kad se otklone problemi sa vodovodom i bude dozvoljeno graditi onaj plac direkt preko puta Tvrdjave, gde Bul. cara Lazara savija u Kej, tu staviti neku 'landmark' dvoranu, mesto planiranog hotela ;) Tada bi tek bio Sidney momenat :D A na placu gde je sad Metals banka kod Radnickog, znam da je bilo pre ideja da tu dodje nas 'Lisinski', ali nista od toga, i ostade tako parking decenijama... Kad nema Cire - dobar i Spens :lol: Fleetwood Brougham January 25th, 2010, 02:22 AM Metals banka je dobro uletela, tu nije bilo prostora za bas bas ozbiljnu dvoranu. Cak mislim da ga nema ni na tom cosku kod keja ( ne zaboravi da tu mora da bude malo prostora oko da bi zgrada sinula u punom svetlu, koji drvored, parking, osvetljenje ovo ono ). Novi Sad postaje sve zbijeniji i zbijeniji a za koncertnu dvoranu tog tipa jedino postoji taj prostor kod spensa. Cosak keja je za hotel dusu dao, odlican pogled, moze u visinu, park sa jedne a dunav sa druge stane i blizina centra... Nesto mi je palo na pamet, konc. dvorana u Kineskoj cetvrti ( zbog vode da potenciramo sidnej momenat! :D ) ili na miseluku ( kad miseluk bude poceo da se masovno naseljava )...? Fleetwood Brougham January 25th, 2010, 02:27 AM Koncertna dvorana na Subotickom bulevaru mozda....? Hmmm, novi bulevar, novi momenti u razvoju grada, nova dvorana, novi sad... :D NShronika January 25th, 2010, 03:23 AM @NSHronika: Da li se na tom gradilistu nesto radilo skoro? Nisam ni dugo prolazio i ne deluje mi kao da je nesto promenjeno od letos :dunno: Nesto sitno se radilo. Prosle godine im je inspekcija zabranila dalju gradnju dok ne skupe papire (kao zabranila, mozda su jedva i cekali da ih prekinu). kasko January 25th, 2010, 10:02 AM Mda, samo nam treba rupa bez dna tipa Beogradske Arene. Koncertna hala mora da bude iznajmljena svaki treci dan u punom kapacitetu da bi bila isplativa. Ljudi ni privreda nemaju trenutno para za tako nesto. Eto, ako je dozvoljeno da i ja malo sanjarim, pustio bi rafineriju "niz Dunav" i na njenom mestu i mestu preko puta izmedju Zezelja i Duge rao video takav poslovni kompleks koji je spominjan gore. Nista lepse od reda hotela i lepih poslovnih oblakodera (ali da ne naruse izgled tvrdjave) uz Dunav. Ja se bas radujem najavljenom svetioniku i pesackom mostu na uscu. Takvi reperi u gradu nam bas trebaju. Pripadnik January 25th, 2010, 10:14 AM Da nisu preblizu ova dva desno?Pa nisu, u suštini razlika između njih je velika. Prvi (levi) je Delta park i biće daleko manji i sa drugačijim sadržajem a drugi je klasičan veliki shoping mall. Dakle, čisto sumnjam da će jedan drugom smetati a drugo veoma je dobro da se ta lokacija razvije sa takvim sadržajima, mislim da je to odlična lokacija i da nisu pogrešili u svojim procenama... Radnički, u narodu poznat i kao "koledž" :lol: http://i50.tinypic.com/ngpnx2.jpg sergio-m January 25th, 2010, 10:39 AM ^^ Зграда Радничког остаје скелет dnevnik 25.1.2010. Новосадски отворени универзитет (НОУ) прошле године је као „подстанар“ прославио 90 година постојања, а како тренутно ствари стоје, и десетогодишњица трагичног пожара у згради изгорелој 6. априла 2000. године проћи ће без видљивих трагова реконструкције и без јасних планова шта ће се десити с архитектонским скелетоном и највећим руглом у центру града. Из Градске куће пре више од шест месеци стигла су уверавања да се на решавању десетогодишњег проблема интензивно ради и да се „убрзо очекују конкретни резултати“, међутим, директор ове институције Мирко Каракаш за „Дневник“ је изјавио да не постоје никакви напреци и да он у овом тренутку не може ни да претпостави датум када ће се грађевински радници поново појавити у изгорелој згради у Улици Војвођанских бригада. Такође, обнављање овог простора не спомиње се у програму рада за 2010. годину ниједног градског јавног предузећа. Додуше, обнављање изгореле дванаестоспратнице почело је две године после пожара, али се с радовима убрзо стало. Видљиво је једино да су са спољашње стране објекта изграђене степенице за случај опасности - управо оно што је пре пожара недостајало. Градилиште на којем се ништа не гради обрасло је у коров, а у јавности се у међувремену појавио незванични податак да је за завршетак радова потрбно око три и по милиона евра. Према досадашњим сазнањима, ватрена стихија је кренула из просторија које је користила РТВ „Дуга“, за кривично дело изазивања опште опасности оптужен је био њен власник Душан Морача. Он је у првостепеном поступку ослобођен одговорности, али та пресуда није потврђена и процес се још увек води у новосадском Основном суду. Кочницу у будућој обнови „Радничког“, како га и даље највећи број Новосађана зове, могу представљати и чудни и испреплетани односи у вези са оснивањем НОУ. На сајту града стоји да је некадашњи Раднички универзитет „Радивој Ћирпанов“ основан 1952. године, али да је наследник Народног универзитета основаног 1919. Своју коначну форму, наводно, добио када је ушао у састав Културно-инвормативног центра града 1968. и постао организација за опште и стручно образовање и културно информисање „деце, грађана и радника“. Од оснивања до данас кроз универзитет је прошло више од два и по милиона полазника. Д. Апро liman_drzava January 25th, 2010, 11:48 AM Metals banka je dobro uletela, tu nije bilo prostora za bas bas ozbiljnu dvoranu. Cak mislim da ga nema ni na tom cosku kod keja ( ne zaboravi da tu mora da bude malo prostora oko da bi zgrada sinula u punom svetlu, koji drvored, parking, osvetljenje ovo ono ). Novi Sad postaje sve zbijeniji i zbijeniji a za koncertnu dvoranu tog tipa jedino postoji taj prostor kod spensa. Cosak keja je za hotel dusu dao, odlican pogled, moze u visinu, park sa jedne a dunav sa druge stane i blizina centra... Nesto mi je palo na pamet, konc. dvorana u Kineskoj cetvrti ( zbog vode da potenciramo sidnej momenat! :D ) ili na miseluku ( kad miseluk bude poceo da se masovno naseljava )...? Ima dosta lokacija za razmisljanje, ali sve su mi ipak losije od ove premijum na keju. Prostora cenim da ima, plac moze da da bar 100x100m, a jos kad bi se pasarelama preslo na kej i reku i tu stavili dodatni sadrzaji (npr. umesto Zeppelina neki pontonski restoran/bar, skroz u kontekstu zgrade i celog kompleksa) to bi po meni bilo idealno... Arhitektura objekta bi morala biti na visini zadatka, jer to bi bila verovatno prva vizura svakog ko nam dodje, da ne pricam o fotografijama :) Zato mi malo zao da bude neka hotelcina, mada sve je bolje od pasnjaka, jer je hotel samo hotel, a ovo je mnogo vise i zasluzuje takvu poziciju :cheers: A potreba definitivno postoji, tako da ne bih to samo posmatrao kao sto Kasko radi kroz isplativost... Takav prostor se moze koristiti i za druge potrebe, narocito nekim zanimljivim arh. resenjem i dignuti ponudu grada drasticno... Odoh ja daleko u mastanja, izvinjavam se ako sam smorio :lol: Sto se tice Radnickog, nocni render mi se svidja, i nadam se da ce odraditi restoran na vrhu, pogled na grad je stvarno fenomenalan :cheers: Voleo bih da su u okviru konstrukcijskih radova sanacije (kad je jos bio kran montiran) imali viziju i para da ga izdignu kao CK za jos par praznih spratova, cisto kao gradski repera da deluje vitkije i mocnije... :banana2: sizif January 26th, 2010, 07:38 PM Iskreno, najvise od svega voleo bi tu da vidim jednu veliku lepu koncertnu dvoranu, onako za ozbiljne dogadjaje. Da kad dodje ponovo Eros ili Sting ili tako neko, sviraju na adekvatnom mestu. Znaci, nesto kao novosadska sidnejska opera... :D Ма, за овакве концерте Нови Сад и сада има капацитета (СНП, СПЕНС, вероватно још понека дворана). Проблем су ригидни и неактивни људи који би требало да организују концерте. Из прве руке могу ти рећи да је Нови Сад могао у децембру да буде домаћин њујоршком Харлем Госпел Оркестру, за ситне паре (реда величине 10 хиљада евра), јер се указала рупа у распореду. Амери су имали два одлична распродата концерта у Сава центру и Нишу, желели су да пре одласка у Будимпешту певају и у Новом Саду, а само захваљујући неспособним и незаинтересованим људима из овог града, којима је било мало месец дана да организују понуђени концерт, остали сте без могућности да слушате најзначајнији госпел хор данашњице. Fleetwood Brougham January 26th, 2010, 08:10 PM Ne znam nista o tome ( mislim, znam da je taj gospel hor gostovao u Srbiji ) ali verujem da je bas tako i bilo, ne bih se iznenadio uopste... Sa jedne strane, neki novi koncertni prostor u gradu bi imao smisla i imao cime i sa kime da se napuni, dok sa druge strane, neke vec postojece manje koncertne prostore ( studio M na primer ) grad retko koristi. Cak ima i nekih sasvim modernih lokacija za koje gradjani i ne znaju, jer se skoro nikad ne koriste. Takva je i sala ( i bioskop ) u okviru NIS zgrade koja se samo ponekad koristila za Sterijino Pozorje... Opet, sve to nema nikakvog smisla ako tako nesto vode nesposobni ljudi... enemy January 26th, 2010, 10:04 PM Jel neko upoznat sa ovim projektom? http://img690.imageshack.us/img690/6761/mostnovisad1.jpg Našao na sajtu www.omni-structure.com ljubaznošću CrazySerb-a Ranko Su NS January 27th, 2010, 07:54 AM Nova zgrada uprave čeka novi budžet Z. Čonkaš - 27.01.2010. - 03:04 Nova zgrada pravosudnih organa i gradske uprave u Radničkoj 2, koja se već duže vreme pompezno najavljuje, možda ni ove godine neće početi da se gradi zbog nedostatka sredstava. U gradskom budžetu nije planirana izgradnja, nego samo raspisivanje tendera za izbor glavnog projektanta objekta, koji će imati oko 25.000 kvadrata. KRIZA - Očekuje se da će do kraja godine biti završen glavni projekat, posle čega će uslediti i izbor izvođača radova. Skupština grada je na prethodnoj sednici usvojila regulacioni plan ovog kraja i tako omogućila da se pokrene postupak izrade glavnog projekta, a potom i izdavanje svih potrebnih dozvola za gradnju. U Gradskoj kući objašnjavaju da se za dve godine došlo tek do izrade dokumentacije, jer sa ministarstvom pravosuđa nije sve regulisano oko finansiranja izgradnje, a da je dodatne probleme donela ekonomska kriza. - Projekat nove zgrade uprave će se oslanjati na prvonagrađeno rešenje na arhitektonskom konkursu - navodi članica Gradskog veća zadužena za urbanizam Jelena Atanacković-Jeličić. Prema njenim rečima, ukoliko se ekonomska situacija poboljša i sa Republikom bude sve dogovoreno, novac za narednu fazu bi bio obezbeđen rebalansom budžeta. Ako ne u punom iznosu, onda u onom koji je potreban za početak radova, a ostatak u budžetu za 2011. godinu. Podelom prostora ukupne veličine 25.350 kvadratnih metara predviđeno je da sedam hiljada kvadrata pripadne gradu, devet hiljada pravosudnim organima, dve hiljade kvadrata Geodetskom zavodu, pet hiljada pokrajinskim organima, dok će ostalih, skoro 3.000 kvadrata, tek biti preraspoređeno drugim državnim organima. Pored zgrade, na mestu sadašnje garaže Spensa sa 180 mesta će se nalaziti garaža od 10.850 kvadrata sa dve podzemne i pet nadzemnih etaža i 600 parking mesta. Sedmospratnica od 25.000 kvadrata U Radničkoj 2 gde bi trebalo da nikne nova zgrada gradske uprave, su trenutno smeštene Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu i Uprava za urbanizam. Nova zgrada prema projektu trebalo bi da bude sedmospratnica, sa dve podzemne i pet nadzemnih etaža, veličine 25.350 kvadrata, a rad je arhitekte i univerzitetskog profesora Borisa Podreka iz Beča. iz www.24sata.rs kasko January 27th, 2010, 10:27 AM Jel neko upoznat sa ovim projektom? Našao na sajtu www.omni-structure.com ljubaznošću CrazySerb-a Predpostavljam da je to njihov idejni projekat novog Zezeljevog mosta koji po poslednjih informacijama pocinje da se gradi u Junu. focha January 27th, 2010, 09:15 PM Meni su lepe sve ove zgrade,sto si ti wuxa stavio!Jel to ludilo znaci da je ludilo koliko su dobre ili koliko su lose?:nuts: focha January 27th, 2010, 09:17 PM MENI SE SVIDJAJU OVE ZGRADE,U CEMU JE PROBLEM SA NJIMA? Kot Behemot January 27th, 2010, 10:13 PM Predpostavljam da je to njihov idejni projekat novog Zezeljevog mosta koji po poslednjih informacijama pocinje da se gradi u Junu. Da nema to čudo u sredini, možda, ovako je jezivo... kao neki mutant dva konstruktivna sistema koja su se slučajno sparila. Wuxa January 27th, 2010, 11:15 PM Meni su lepe sve ove zgrade,sto si ti wuxa stavio!Jel to ludilo znaci da je ludilo koliko su dobre ili koliko su lose?:nuts: Meni su solidne, a to ,,ludilo,, sam napisao zasto sto je u Novom Sadu veliki boom stambeno - gradnje. MENI SE SVIDJAJU OVE ZGRADE,U CEMU JE PROBLEM SA NJIMA? Jel tebi dobro? U zgradama nije nikakav problem, kazem vec da su solidne. Sto komentarises slike od pre 100 god.? Ranko Su NS January 27th, 2010, 11:29 PM Jel tebi dobro? U zgradam nije nikakav problem, kazem vec da su solidne. Sto komentarises slike od pre 100 god.? Ko zna ko je focha:ohno:. Ja se sad setih, pa ti si to komentariso prosle godine, i to u pozitivu:ohno: Wuxa January 27th, 2010, 11:31 PM Ko zna ko je focha:ohno:. Ja se sad setih, pa ti si to komentariso prosle godine, i to u pozitivu:ohno: Ja sam i postavio te slike. Novosadian January 28th, 2010, 02:08 AM Meni su solidne, a to ,,ludilo,, sam napisao zasto sto je u Novom Sadu veliki boom stambeno - gradnje. Jel tebi dobro? U zgradama nije nikakav problem, kazem vec da su solidne. Sto komentarises slike od pre 100 god.? Ko zna ko je focha:ohno:. Ja se sad setih, pa ti si to komentariso prosle godine, i to u pozitivu:ohno: A ja sam mislio da se covek zapucao i greskom umesto u BGthread-u postovao kod nas, tek sam sad skontao na sta misli:lol: NIXIVOJE_NS January 28th, 2010, 02:03 PM o kakvim slikama je uopste rec ? Wuxa January 28th, 2010, 02:16 PM o kakvim slikama je uopste rec ? Ma slike onih novih zgrada koje sam ubacio, pa kada si ti napisao ,,svidja mi se ovo severna prestonica,, NIXIVOJE_NS January 28th, 2010, 03:43 PM aha to :) Ranko Su NS January 28th, 2010, 09:02 PM ja mislim da cemo mi sledece tri godine visiti na Keju: CzvYcghWApc Fleetwood Brougham January 28th, 2010, 09:47 PM Ovaj rendering mi skroz "kineski" deluje, primereniji je za Sangaj nego za NS. Kapiram da je to resenje najmanje verovatno. Za sad, ovo je najcesce spominjana varijanta, klasican Zezelj ali modernizovan: http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/03_mart/24/vojvodina/zezeljev-v.jpg Medjutim, i ovo mi se svidja: http://www.rtv.rs:81/files/20090314/zezeljev_most_wide.jpg E sad, imam jedno tehnicko pitanje. Dok bude trajala konstrukcija novog mosta, sta se desava sa starim? Da li ce ostati u upotrebi jer ne moze da se prekine saobracaj a novi most ce se praviti odmah do starog ili kako? liman_drzava January 28th, 2010, 10:14 PM ^^ Dovoljno su udaljeni da ne smetaju jedan drugom pri izgradnji/prevozu, mislim nekih 70m. Cini mi se da ce se ici na onu prvu varijuantu koju si postavio, 'Italijanski', sa tim celicnim lukovima, i bas mi se svidja :cheers: Pripadnik January 28th, 2010, 10:20 PM Pa stari ostaje tu gde je, a novi na mestu starog žeželja... Pa ovaj sad što imamo izgrađen je malo uzvodno i kada bude gotov taj novi ovaj se skida... tako se i zove montažno-demontažni?! Nego, da li neko zna da li postoji neki plan za onu drugu obalu kanala (klisansku)? Ne mislim sad neki Čikago:lol:, nego tamo je tv kanal9 sa novim studiom pa me zanima ima li tamo nekih planova poput ove druge strane? NIXIVOJE_NS January 29th, 2010, 03:11 PM Jel neko upoznat sa ovim projektom? http://img690.imageshack.us/img690/6761/mostnovisad1.jpg Našao na sajtu www.omni-structure.com ljubaznošću CrazySerb-a Sta predstavlja ovo cudo na vrhu ? Sawovsky January 29th, 2010, 03:32 PM Verovatno neki vidikovac/restoran smokiboy January 29th, 2010, 04:53 PM mada, i dođeš gore -- spoljašnim merdevinima! ma to je "time travel machine" ko uspe da se popne gore vidi menhatn. liman_drzava January 29th, 2010, 05:59 PM Meni deluje kao da ga je Mira Markovic crtala '99, u jeku obnove zemlje, a sve inspirisana ruskim konstruktivizmom :ohno: :mad2: NIXIVOJE_NS January 29th, 2010, 06:26 PM pa da nisi ni daleko,vidi se da je most projektovan jos davne 2000 :),tako bar pise na njihovom sajtu liman_drzava January 29th, 2010, 06:30 PM pa eto :lol: to je ta skola ;) NIXIVOJE_NS February 1st, 2010, 05:13 AM ljudi sta je ovo,sta ste se ulenjili,ako ovako nastavimo Beogradjani ima da nas stignu sa postovima :) Ranko Su NS February 1st, 2010, 07:19 PM Sretan vam dan grada Novosadjani liman_drzava February 1st, 2010, 07:21 PM ljudi sta je ovo,sta ste se ulenjili,ako ovako nastavimo Beogradjani ima da nas stignu sa postovima :) Sto jes' - jes'! :deadthrea Bas smo se uspavali :ohno: Mrtva sezona... Evo da malo razbijem sa jednom zgradicom koja nije bila, a skoro je zavrsena: http://i49.tinypic.com/10z1xqd.jpg Maksima Gorkog, ex-Zvono, svidja mi se, ima nekakav dijalog sa okolnim zgradama, volim jako tu soc-realisticku stanogradnju i detalje, a i za NS pojmove nema napadnu i neukusnu fasadu :cheers: PS: Da, i srecan nam Dan grada! :tyty: NIXIVOJE_NS February 1st, 2010, 08:10 PM kao i Zezeljev most kao da je konstruisala Mira Markovic :) Jul skola :) liman_drzava February 2nd, 2010, 01:16 AM Dva duza teksta o Tvrdjavi: Tvrđava pod zaštitom do kraja godine (http://021.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=18614:tvrava-pod-republikom-zatitom-ove-godine&catid=13:novi-sad&Itemid=9) Postavljaju ograde i kamere na Tvrđavi (http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/174780/Postavljaju-ograde-i-kamere-na-Tvrdavi) liman_drzava February 2nd, 2010, 12:04 PM Opet ja sa vestima: http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/174948/Hoce-da-obnove-zgradu-Radnickog-univerziteta Hoće da obnove zgradu Radničkog univerziteta Žarko Bogosavljević | 02. 02. 2010. - 10:40h | Uz odluku Skupštine grada da deo dugovanja „Dnevnik holdinga“ prema lokalnoj samoupravi naplati preuzimanjem 10 odsto vlasništva nad zgradom Radničkog univerziteta, gradske vlasti su spremne da počnu i pregovore sa upravom Novosadskog otvorenog univerziteta oko nastavka obnove višespratnice oštećene u dramatičnom požaru pre 10 godina. Dajući saglasnost da se preuzme deo Radničkog univerziteta, odbornici Skupštine grada napravili su, praktično, prvi korak ka nastavku obnove ove zgrade od 13 spratova. Za nekoliko nedelja biće tačno 10 godina od kako je zgrada izgorela. Iako je obnova zgrade odmah započeta novcem od osiguranja, svi poslovi su ubrzo obustavljeni jer odšteta nije bila dovoljna da se oni i završe. Uprava Novosadskog (nekad Radničkog) otvorenog univerziteta, ustanove koja je tu decenijama bila smeštena i gradski čelnici potom nisu mogli da pronađu rešenje za dalje ulaganje, jer nisu do kraja bili razjašnjeni imovinsko-pravni odnosi. U osnovi, grad nije želeo da ulaže novac, a da za to nema vlasništvo nad delom zgrade u vrednosti ekvivalentnoj visini ulaganja u obnovu. Pored toga, deo zgrade je svojevremeno tražio i gradski sindikat, pozivajući se na izvesnu dokumentaciju iz vremena njene izgradnje. Pošto je sada, nakon preuzimanja 10 odsto udela od „Dnevnika“, pitanje vlasništva izvesnije, i gradski čelnici i uprava NOU veruju da će uspeti da postignu dogovor o obnovi. - Ovim će grad postati vlasnik dela višespratnice i time će se otvoriti mogućnost da se reši pitanje obnove zgrade Radničkog univerziteta. Nama će predstojati pregovori sa NOU-om oko svega i rano je još govoriti o detaljima. Što se tiče obnove, nerealno je očekivati da se išta dogodi pre 2011. godine, ali smo joj sada korak bliže - kaže Živko Makarić, član Gradskog veća. Direktor NOU-u Mirko Karakaš je iz medija saznao da će grad preuzeti deo zgrade od „Dnevnika“, kaže, i to smatra potezom napred ka rešavanju pitanja statusa NOU-a, kao i višespratnice. - Zgrada je 90 posto u našem vlasništvu i ako je tačno da grad preuzima deo od „Dnevnika“, onda će oni imati 10 odsto i biće lakše pregovarati o obnovi. Mi smo sa gradskim vlastima imali neke neformalne razgovore oko pitanja obnove, ali ništa konkretno i zvanično nije urađeno. Ovaj potez grada smatram pomakom u rešavanju pitanja statusa NOU-a i obnove zgrade. Očekujem da će nas i zvanično pozvati na razgovore i predočiti nam planove - navodi Karakaš. On razume da grad nije sada bio spreman da uloži u obnovu zgrade jer ima i drugih prioriteta, ali dodaje da ni ovo pitanje ne može da ostane „zauvek otvoreno“. NOU je, inače, do 2006. godine bio na listi ustanova kulture kojima je osnivač grad, ali je tadašnja gradska vlast odlučila da se Novi Sad odriče osnivačkih prava, pa je NOU praktično postao sam sebi osnivač. Za obnovu zgrade Radničkog univerziteta je, prema ranijim procenama, potrebno više od tri miliona evra. Do sada je oko milion evra, dobijenog od osiguranja, uloženo u raščišćivanje zgarišta nakon požara, izradu projektne dokumentacije, pojačavanje statike objekta i gradnju protivpožarnih stepenica. Iz NOU su ranije procenili im je u zgradi od oko 6.000 kvadrata potrebna bar trećina prostora, a da ostalo može biti predato onome ko je spreman da uloži u obnovu zgrade. http://www.dnevnik.rs/node/16486 На плацевима жетва 500 милиона Звезда прелазног рока, фудбалским речником речено, бар што се тиче првог дела сезоне продаје грађевинског земљишта за Завод за изградњу града, свакако је земљиште на Булевару ослобођења 29. Како наводи за “Дневник” помоћник директора за грађевинско земљиште Татјана Гашовић, за плац од 515 квадрата који је прошле године продат па одузет “Александар градњи”, јер није уплатила излицитарних 115 милиона динара (троструко већу цену од почетне), сада ће, вероватно већ ове недеље, бити расписан конкурс с почетном ценом од око 93 милиона динара. - У првој половини године припремили смо 16 локација, а планирамо да од продаје у градску касу унесемо 500 милиона динара, али очекујемо и више. Како је првобитно планирано да од продаје земљишта у току целе године зарадимо 600 милиона динара, због амбициозних планова мењаћемо и програм, јер ћемо свакако премашити план. Прве лицитације одржаћемо почетком марта – рекла је Гашовић. За привреду је намењено пет плацева, пословање ће се наћи на три, за куће је обезбеђено пет локација, а пословно-стамбене зграде градиће се на три плаца. Гашовић каже да ће бити занимљиве лицитације за Митровачку улицу и Улицу Милана Савића на Телепу, где ЗИГ дуго није продавао земљиште. Она наглашава да постоји велико инетересовање и за три плаца у Улици хероја Пинкија, где је предвиђено подизање пословно-стамбених зграда. Највећа почетна цена, од око 140 милиона динара, дата је земљишту намењеном пословању од око 4.800 квадрата, на самом уласку у Улицу Бајчи-Жилинског с Пута Шајкашког одреда, преко пута “Темпа”, где је могуће градити зграду од око 12.000 метара квадратних. За пословање је предвиђен и велики плац од око 6.000 квадрата на Римским шанчевима, крај Сентандрејског пута, који ће на лицитацију изаћи с почетном ценом од око 49 милиона динара. Привредим делатностима намењена су и три плаца у зони Север 2, с просечном почетном ценом од око 30 милиона динара. По речима Татјане Гашовић, могуће је да ће “пролећна” понуда бити допуњена земљиштем на Каћкој петљи од 1,8 хектара, на којој је могуће изградти објекат од 30.000 квадрата. - Цене су нешто веће него раније, јер се сада земљиште продаје, а не издаје у закуп. За сада продајемо земљиште по тржишним ценама, а ускоро очекујемо уредбу Владе за јефтинију или бесплатну продају земљишта оним инвеститорима чија делатност ће имати позитиван утицај на град – закључила је помоћник дирекотра за грађевинско земљиште Завода за изградњу града Татјана Гашовић. sizif February 2nd, 2010, 04:05 PM Sto jes' - jes'! :deadthrea Bas smo se uspavali :ohno: Mrtva sezona... Evo da malo razbijem sa jednom zgradicom koja nije bila, a skoro je zavrsena: http://i49.tinypic.com/10z1xqd.jpg Maksima Gorkog, ex-Zvono, svidja mi se, ima nekakav dijalog sa okolnim zgradama, volim jako tu soc-realisticku stanogradnju i detalje, a i za NS pojmove nema napadnu i neukusnu fasadu :cheers: PS: Da, i srecan nam Dan grada! :tyty: И мени се свиђа, али није у питању соцреализам. Суседне зграде су класичан пример модерне с краја тридесетих година ХХ века. sizif February 2nd, 2010, 04:06 PM Наравно, обе су одвратно надзидане. liman_drzava February 2nd, 2010, 05:30 PM И мени се свиђа, али није у питању соцреализам. Суседне зграде су класичан пример модерне с краја тридесетих година ХХ века. Nazalost nisu originali, to je ono sto su zeleli da mislis ;) Ta ulica se razvijala tek nakon WW2, a sjajno je sto zgrade imaju tu estetiku, kruzne prozore i neke detalje inspirisane pravom modernom '30 :cheers: Posto je i mene zanimalo da sad potkrepim ono sto sam mislio, iskopao sam par slika, i ispada da su mahom izgradjene '60, a evo kako je ulica izgledala kroz te dve decenije: 1953. http://i47.tinypic.com/k9sy7b.jpg http://i46.tinypic.com/3483ucj.jpg 1960. Pruga je tu skretala i do tad isla ulicom Cara Lazara (posta kod Limanske pijace je bila Z.stanica), a 1963. se izmestila na novi Zezeljev most i Z. stanicu kao i danas http://i49.tinypic.com/al0u9i.jpg 1968. vidi se da je desna strana jos uvek u P+1 kucama, kao i ostaci pruge i vozovi (a zgrada Agrovojvodine se gradi :)) http://i50.tinypic.com/2liimgi.jpg 1969. http://i49.tinypic.com/25jxgeu.jpg Novosadian February 2nd, 2010, 06:07 PM Nazalost nisu originali, to je ono sto su zeleli da mislis ;) Ta ulica se razvijala tek nakon WW2, a sjajno je sto zgrade imaju tu estetiku, kruzne prozore i neke detalje inspirisane pravom modernom '30 :cheers: Posto je i mene zanimalo da sad potkrepim ono sto sam mislio, iskopao sam par slika, i ispada da su mahom izgradjene '60, a evo kako je ulica izgledala kroz te dve decenije: Uposte nisam siguran u ovo. Duz te ulice i danas ima puno zgrada sa reljefima i pratecim detaljima moderne za koje bih se zakleo das u iz '30tih, a ima ih i u narednom bloku duz Radnicke (i to i u gornjem delu prema Spensu (ukoso od muzicke) i u donjem postoji bar jedna Tabakoviceva kuca, siguran sam da znas za nju :), a postoje i u ulicama koje ih spajaju (Strazilovska, Stevana Musica cini me se da je ova druga), tako da mi nema logike da ova ulica nije ni postojala pre II sv. rata :dunno: Moguce je da je bila ovakva sa rupama, . http://i47.tinypic.com/k9sy7b.jpg pa da je kasnije popunjavana, ali bi me stvarni iznenadilo da su se zbog urbanizma gradile zgrade nalik na predratnim,gradjanskim, tim pre sto ih uglavnom okruzenje nije ometalo, gdegod nove zgrade bile . http://i49.tinypic.com/25jxgeu.jpg Evo ovde se npr savrseno dobro prepoznaje svaka zgrada koja je sagradjena nakon rata, kao skola npr, ova do skole,ova u donjem levom uglu sa ravnim krovom, ova u prvim planu kod zasecenog dela iza 'kule' u Maksima Gorkog koja se tek gradi cini mi se... liman_drzava February 2nd, 2010, 06:23 PM ^^ Kula je cini mi se bila pogodjena u bombardovanju, a tad se izgleda popravljala (negde sam procitao). Ulica je postojala svakako, ali taj deo je bio jako slabo izgradjen, sam kraj grada i teska industrijska zona (Albus, kozare...), pruga. Postojao je po koji objekat, ali su bili usamljeni i ne daju utisak skladne blokovske gradnje iz '30 :) Sam front sa visespratnim zgradama, ja bih rekao da je mahom od '60, a konkretno za zgradu u jednom dvoriste izmedju Maksima Gorkog i Radnicke (30 cini mi se) znam da je izradjena 1965-6, tada se taj kraj izgradjivao, pretezno sa stanovima za partijske funkcionere i aktiviste... Usporedjuuci tu zgradu sa okolnim, zakljucujem da je danasnji izgled M. Gorkog tada utemeljen, i sto bi bilo nemoguce da ih nisu zeleli ukrasiti nekom modernistickom ornamentikom, pa Tito je na vreme rekao istorijsko NE! :) sizif February 2nd, 2010, 07:11 PM Извини, али ја просто не верујем да су те две зграде зидане после Другог светског рата. Био би то прави преседан у времену када су са зграда попут Поште 2 у Београду скојевци лупали све украсе и остављали само равне зидове, да би наши градови што више личили на Новосибирск. Ако је, пак, тачно да су оне из '50-их, архитекти и инвеститору треба постхумно доделити орден за храброст. А оне који су тако фино надоградили поткровља обесити за муда, како би послужили за пример осталој стоки без трунке срама, спремној да скрнави све чега се дотакне. Novosadian February 2nd, 2010, 07:19 PM ^^ Kula je cini mi se bila pogodjena u bombardovanju, a tad se izgleda popravljala (negde sam procitao). Ulica je postojala svakako, ali taj deo je bio jako slabo izgradjen, sam kraj grada i teska industrijska zona (Albus, kozare...), pruga. Postojao je po koji objekat, ali su bili usamljeni i ne daju utisak skladne blokovske gradnje iz '30 :) Sam front sa visespratnim zgradama, ja bih rekao da je mahom od '60, a konkretno za zgradu u jednom dvoriste izmedju Maksima Gorkog i Radnicke (30 cini mi se) znam da je izradjena 1965-6, tada se taj kraj izgradjivao, pretezno sa stanovima za partijske funkcionere i aktiviste... Usporedjuuci tu zgradu sa okolnim, zakljucujem da je danasnji izgled M. Gorkog tada utemeljen, i sto bi bilo nemoguce da ih nisu zeleli ukrasiti nekom modernistickom ornamentikom, pa Tito je na vreme rekao istorijsko NE! :) Hoces da kazes da je tu bila kula i pre rata?:uh: Pokusao sam da nadjem nesto na netu vezano za izgradnju M.Gorkog, ali nisam uspeo. Donji deo Radnicke je bio stvarno malo izgradjen i preko se nalazila industrija, ali stvarno mislim da je sa Maksima Gorkog bila druga situacija. Sam taj pocetak kodStrazilovske je bio izgradjen najvise, zatim na sredini kod bifea Student :D je isto i bilo par zgrada (cak mislim da sm negde procitao da je tu bio neki fond) a kod Keja se stvarno ne secam, ali cini mi se da i tu ima neceg. A 'drugovi' su posle popunili plombe i eto nama ul. fronta :) liman_drzava February 2nd, 2010, 07:26 PM Извини, али ја просто не верујем да су те две зграде зидане после Другог светског рата. Био би то прави преседан у времену када су са зграда попут Поште 2 у Београду скојевци лупали све украсе и остављали само равне зидове, да би наши градови што више личили на Новосибирск. Ако је, пак, тачно да су оне из '50-их, архитекти и инвеститору треба постхумно доделити орден за храброст. А оне који су тако фино надоградили поткровља обесити за муда, како би послужили за пример осталој стоки без трунке срама, спремној да скрнави све чега се дотакне. A oluk kako je tek kulturno ukomponovan tek?! :bash: :gaah: Slazem se da je ova konkretno zgrada pored najverovatnije iz nekh '30, ali takve su u manjini. Kad sam govorio o detaljima i dijalogu, mislio sam na siru sliku, jer ta ulici obiluje zgradama sa zanimljivim svetlarnicima, detaljima po ulazima, radnicki mreljefima, a vecina ih je po mojoj oceni iz tog peroioda stanogradnje '60, kad su dizali spratnost i popunjavali praznine. Mozda sam ih sve nesmotreno satavio u isti kos, pa je nastao nesporazum oko toga sta je tu od kad i sta me najvise dojmi u toj ulici i sta prepoznajem. Dakle, volim te soc-detalje (nadam se da se razumemo na sta mislim), a gde jos uleti po koji modernisticki predratni objekat, bude samo toplije oko srca ;) Hoces da kazes da je tu bila kula i pre rata?:uh: Pokusao sam da nadjem nesto na netu vezano za izgradnju M.Gorkog, ali nisam uspeo. Donji deo Radnicke je bio stvarno malo izgradjen i preko se nalazila industrija, ali stvarno mislim da je sa Maksima Gorkog bila druga situacija. Sam taj pocetak kodStrazilovske je bio izgradjen najvise, zatim na sredini kod bifea Student :D je isto i bilo par zgrada (cak mislim da sm negde procitao da je tu bio neki fond) a kod Keja se stvarno ne secam, ali cini mi se da i tu ima neceg. A 'drugovi' su posle popunili plombe i eto nama ul. fronta :) Za kulu se nadam da ce neko da potvrdi, ja se uopste ne secam gde sam to nasao, ali sam zato i zapamtio, bas je wow :) I nismo se ljudi razumeli, sa slika se vidi da nema toliko 'tipicnih primera moderne', meni su najbitnije tu upravo 'plombe' kojih ispada da je bilo vise nego zuba :lol: I te 'plombe' sad cine taj ambijent u koji mislim da sa onakvom arhitekturom od gore moze da se ulazi, dok su nadogradnje odvratne i nedopustive! A plombe su tad koketirale sa nekim modernistickim obelezjima, kao i sad neke novogradnje u tog kraju (Nesic u Radnickoj npr.), i to je sjajno :) Novosadian February 2nd, 2010, 07:56 PM Za kulu se nadam da ce neko da potvrdi, ja se uopste ne secam gde sam to nasao, ali sam zato i zapamtio, bas je wow :) I nismo se ljudi razumeli, sa slika se vidi da nema toliko 'tipicnih primera moderne', meni su najbitnije tu upravo 'plombe' kojih ispada da je bilo vise nego zuba :lol: I te 'plombe' sad cine taj ambijent u koji mislim da sa onakvom arhitekturom od gore moze da se ulazi, dok su nadogradnje odvratne i nedopustive! A plombe su tad koketirale sa nekim modernistickim obelezjima, kao i sad neke novogradnje u tog kraju (Nesic u Radnickoj npr.), i to je sjajno :) I ja se nadam, to bi bas bilo otkrice. I ako je stvarno tako, steta sto je nisu obnovili u izvornom obliku. A sto se ostalog tice, bitno je da se sad razumemo. ;) liman_drzava February 2nd, 2010, 08:30 PM ^^ Ipak se ne bih zaletao, mozda je samo bilo nestrucno preneto u fazonu 'i obnovljena je kula koja je bila ostecenja u saveznickom bombardovanju', a to pre bila neka obicna zgrada koja je pogodjena, bez ikakve ugaone kule, ili neke manje :dunno: Sva je prilika da je krajem '60 nikla u ovom obliku, a sta je pozadina ne bih tvrdio dok ponovo ne nadjem sliku i to objasnjenje... Fleetwood Brougham February 2nd, 2010, 09:07 PM Mislim da se ovo kvalifikuje kao vest iz izgradnje... Ovim bi i javno hteo da se izvinim svima koje sam zezao a koji su mi pricali da Ameli Morezmo ima ribu u NS. Naime, korpulentna Francuskinja, koja ne krije lezbijsko opredeljenje, odlučila je da investira u novosadsku tenisku akademiju, saznaje Alo!. Kako je planirano, sportski centar će, pored najmanje šest terena, imati i hotel. Morezmova se već duže vremena nalazi u vezi sa devojkom iz Novog Sada, pa se tokom prethodne dve godine zaljubljeni par često mogao videti na ulicama "srpske Atine" http://www.sportal.rs/news.php?id=20108 http://img101.imageshack.us/img101/7758/24sata071009051.jpg Alex_ZR February 2nd, 2010, 10:09 PM Ove zgrade su zaista zidane '30-ih (neke je cak projektovao i Djordje Tabakovic), isti slucaj je i sa Radnickom, ali je u tom delu gde Mali Liman prelazi u Veliki dosta intervenisano posle WWII. Sto se tice bombardovanja 1944, pominje se da je zgrada na uglu Maksima Gorkog i Sonje Marinkovic, a kasnije obnovljena ali i prepravljena. Bilo bi lepo kada bi okacili jos ovakvih slika Novog Sada, do sada retko vidjene. :) NIXIVOJE_NS February 2nd, 2010, 10:26 PM Mislim da se ovo kvalifikuje kao vest iz izgradnje... Ovim bi i javno hteo da se izvinim svima koje sam zezao a koji su mi pricali da Ameli Morezmo ima ribu u NS. http://www.sportal.rs/news.php?id=20108 http://img101.imageshack.us/img101/7758/24sata071009051.jpg Gde ce se to graditi ???? Brko February 3rd, 2010, 12:05 AM Komšije jel ima kod vas ikakvih planova o uređenju i proširenju keja i obaloutvrda na Dunavu ? Jel se planira kakva nova gradnja na obali Dunava i kakav je generalni stav grada i vas forumaša o uređenju prostora uz Dunav ? Da li su stanovi uz Dunav najskuplji i najpoželjniji za stanovanje ili su to ipak novogradnje na nekim drugim lokacijama ? Jel imate možda slike samog keja iz pješačke perspektive ? Fleetwood Brougham February 3rd, 2010, 12:32 AM Sad si naceo ogromnu temu, prijatelju... ;) Idemo deo po deo... :) 1. Planovi za gradnju u blizini Dunava obuhvataju 2 velika mosta ( od kojih jedan pocinje da se gradi ove godine - prelistaj poslednjih par stranica ove teme ) a upravo je u toku zavrsavanje sredjivanja keja ( slike kad se zavrsi ). Izgradnje stambenih objekata uz Dunav nema ( sve je vec izgradjeno ) niti ima slobodnih parcela za to ( mozda 1-2 ). Tokom ove godine se planira pocetak gradnje 2 velika trzna centra na kanalu Dunav-Tisa-Dunav koji se uliva u Dunav na kraju Keja. 2. Sto se tice cene stanova pored reke, to ne bi znao da ti kazem, nisam upucen u trziste nekretninama ali pored samog Keja postoji nekoliko lokacija ( Ribnjak, Kamenjar, Sr. Kamenica ) gde su vile uz samu vodu ili u blizini vode i koje su veoma prijatne za stanovanje i prilicno skupe 3. Ne bih mogao da govorim o globalnom stavu NS forumasa ali moj licni stav ( i verujem stav vecine ) je da je NS grad na jednoj od najvecih svetskih reka i da taj potencijal treba u potpunosti da iskoristi, kao i da razvija sremsku stranu grada ( Petrovaradin i Miseluk )... Brko February 3rd, 2010, 12:45 AM ^^ Hvala na odgovoru. 1. Pratim ovu dretvu koliko stignem (Novi Sad je jako zanimljiv grad svima nama koji živimo u gradovima na rijekama) pa znam za projekt mostova. Za sređivanje keja nisam znao. Šta se konkretno radi (šminkanje, rekonstrukcija ili produžavanje) ? Nisam znao da uz Dunav više nema slobodnog prostora za izgradnju. Gledajući panoramske slike NS čini mi se da na samoj obali fali nekoliko landmark reprezentativnih građevina (npr. bilo bi do jaja stanovati u zgradi kao Aleksandar bulevar centar s pogledom na Dunav). Robne kuće možda i nisu najsretniji izbor za lokaciju ušća. 2. Po meni bi stanovi uz rijeku trebali biti elitna zona stanovanja. 3. Slažem se s tobom i mislim da NS tu ima veliki neiskorišteni potencijal. Tražio sam po ssc forumu dobre primjere za izgradnju rječnih obala u gradovima, ali kao da su svi pobjegli od svoje rijeke ili su obalu zatrpali bezličnim građevinama. Laku noć do sutra. :goodnight NIXIVOJE_NS February 3rd, 2010, 01:39 AM ima i ideja da se na keju izgradi luxuzni hotel,mislim da smo pricali o tome na forumu. NIXIVOJE_NS February 3rd, 2010, 01:45 AM po meni je ova lokacija totalno bzv iskoriscena tu je ona skranava pumpa i neka bzv kockasta zgrada,a mogao je tu biti neki dobar poslovno stambeni obekat,poput Bulevar Centra,to je moje misljenje :) http://i47.tinypic.com/xppy8g.jpg liman_drzava February 3rd, 2010, 01:47 AM Malo cu da uskocim sa slikama i sa po kojim pojasnjenjem: Iduci od severa, prvo dolazi vikend-naselje Kamenjar, veoma prijatno i opusteno, rostilji, kotlici, uzivancija, camci, plaze... http://www.mojdunav.com/?q=system/files/images/kamenjar.preview.jpg (malo elitniji deo Kamenjara) Onda dolazi Ribarsko ostrvo (Ribarac) i to je pravi neobruseni dijamant :) Ignorisati zaokruzeno na mapi, Ribarac je ono skroz uz glavni tok. Sad tu ima dosta restorana, cardi, motela :naughty:, plaza, kamp, jako je gusto u zelenilu i super za izlete. Ne zna niko konkretno koji su planovi grada za ovaj deo, prica se o hotelima, bazenima, raznim sportskim sadrzajima. Ne bih ga po svaku cenu kultivisao da se ja pitam, stvarno je greota da se nepromisljeno unistiti... Odmah iza je i Brodogradiliste, a izmedju su jaht-klubovi i kucice na vodi :D http://i49.tinypic.com/o76hja.jpg http://i49.tinypic.com/qsutzs.jpg Preko puta, na sremskoj strani je Kamenicki park, prostran je, ali nedovoljno kultivisan, i uglavnom se koristi za prvomajska rostiljanja. Takodje, ovde ne moze nista da se gradi. Iza mosta, jos na sremskoj strani je Ribnjak koji je spomenut http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/RibnjakNoviSad.jpg/800px-RibnjakNoviSad.jpg Naspram Ribnjaka, na NS strani je nasa velika i glavna plaza "Strand" http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Strand_Novi_Sad.jpg http://www.novisad.cc/slike/data/media/30/strand-novi-sad-13.jpg http://i46.tinypic.com/1zqbqs1.jpg Iduci nizvodno od Stranda, ima jos par divljih plaza, i park oko Univerziteta (zezanje za vreme Exita :cheers:) http://i49.tinypic.com/ok64i8.jpg Sto se keja tice, on nema nekih posebnih sadrzaja (jedan brod-restoran) i samo ga koristimo kao setaliste, dzogiranje, bajs... Ide prakticno od Ribarca pa do usca kanala DTD u Dunav (ceo grad opasuje), a sad je u toku nadzidjivanje jednog dela zbog odbrane i sredjivanje pesacke i izgradnja trim staze. http://i49.tinypic.com/2ptbgh0.jpg http://i49.tinypic.com/sfb9jm.jpg http://static.panoramio.com/photos/original/24679271.jpg Ovde se dobro vidi veci deo keja koji se sad nadzidjuje http://i48.tinypic.com/2j3g0oh.jpg Jedini plac koji stoji neiskoriscen, a idealan je za neki 'land-mark' je ovaj ovde, i tu se spominje da dolazi hotel. Direktno je naspram Tvrdjave :cheers: http://i46.tinypic.com/2n99nc7.jpg Malo zgrada oko platoa sa spomenikom Zrtvama racije http://i47.tinypic.com/161jdzo.jpg I to se sad sredjuje... http://i49.tinypic.com/fp8j1w.jpg http://i49.tinypic.com/9a7kmf.jpg A od lepih primera spustanja na vodu i iskoristavanja obala, pogledaj luku u Hamburgu i novi Hafen City koji prave, a dosta starih skladista su pretvorili u loftove i izgleda fenomenalno (Speicherstadt). PS: Sad sam se setio da je bilo reci o izgradnji Marine, neka neko da vise detalja ako zna NIXIVOJE_NS February 3rd, 2010, 03:32 AM Grad Novi Sad najkasnije do 2021. godine dobiće marinu na Dunavu, a prema GUP-u, isti projekat predviđa i produžetak izlaska prestonice Vojvodine na obalu ove reke. Prema rečima arhitekata iz Zavoda za izgradnju Novog Sada, Vladana Varićaka i Miljana Janjuševića, planovi detaljne regulacije su završeni, a u toku je pribavljanje i otkup parcela, koje su samo delom u vlasništvu Grada. - Marina na Dunavu obuhvata tri dela koja su definisana različitim planovima. Kada se kaže "Marina", mislimo na celokupni izlazak grada na Dunav, a idejni projekat, između ostalog, podrazumeva i izgradnju marine kao pristaništa. Zapravo, na tom prostoru predviđena je izgradnja dve marine. Jedne kod Mornarice, a druga će biti u na teritoriji sadašnjeg kupališta "Šodroš" – kažu naši sagovornici. Kako su naglasili Varićak i Janjušević, predviđeni produžetak izlaska Grada Novog Sada na obalu Dunava obuhvata područja Kameničke ade, Ribarskog ostrva i dela između Mornarice i kupališta "Štrand". Jedna Marina, kako naglašavaju naši sagovornici, treblo bi da bude podignuta na prostoru između kupališta "Štrand" i Mornarice, neposrednu uz samu obalu. - Još se ne zna ukupna vrednost projekta, jer sve je još na novou ideje, ali ono što je sigurno, jeste da bi čitav projekat, prema planu, trebalo da bude završen do 2021, ali se mi nadamo da će sve biti gotovo mnogo pre. U toku je pribavljanje parcela i taj posao iziskuje vreme – naglasio je Varićak. Kako je naglasio Janjušević, izlazak Novog Sada na Dunav podrazumevaće izgradnju sportsko-rekreativnih objekata, hotela, komercijalno-poslovnih sadržaja... - Na Kameničkoj adi trebalo bi da se grade komercijalno-poslovni centar, hotelski kompleks, kao i marina, koja je uslovljena nasipanjem središnjeg dela Ade. To je i prostor predviđen za jahting klub, jedriličarski klub, sportove na vodi, eventualno klizalište, jer nam je cilj da jedan ovakav kompleks "živi" cele godine – objašnjava Janjušević i dodaje da je prostor Ribarskog ostrva predviđen za tri osnovne namene - turizam, sport i rekreaciju - a u okviru slobodne neizgrađene površine akcenat je stavljen na uređenje prostora sa neznatnom izgradnjom objekata. Postojeća izgrađenost i planirana namena, kako naglašavaju naši sagovornici, odredila je da se celo Ribarsko ostrvo podeli u četiri celine. Prvi prostor je između auto-kampa i Kanala "Šodroš", prostor namenjen auto-kampu planiran je kao druga prostorna celina, park-šuma treća, a naselje Ribarac četvrta. - Kad je u pitanju Ribarsko ostrvo, trebalo bi naglasiti da tu neće biti posečeno ni jedno drvo, ni jedan novi objekat neće biti izgrađen, dok će u prostoru marine biti dosta promena – naglašavaju naši sagovornici. Inače, investitor celog projekta je Grad Novi Sad. http://i46.tinypic.com/2a6lafa.jpg izvor: ekapija.com liman_drzava February 3rd, 2010, 11:01 AM ^^ E to, to, fala, i ja sam hteo da se podsetim, ali do 2021.!? :nuts: Nadao sam se da je nesto konkretnije, a ne samo po GUP-u... Brko February 3rd, 2010, 12:02 PM ^^ Limanac puno ti hvala na ovako opširnom i slikovitom predstavljanju Novog Sada uz Dunav. Svaka čast komšija. :bow::bow::bow::bow::bow: Koliko sam iz tvog posta mogao zaključiti NS je u punom smislu riječi grad koji živi sa svojom rijekom. Čini mi se da ipak imate još dosta prostora za gradnju novih gradskih landmarka. Prostor oko "skrnave pumpe", Ribarac i sav prostor oko njega na obje obale Dunava pa i prostor nasuprot Petrovaradinske tvrđave s tim što bih ja, govoreći kao netko sa strane i bez emocija i dragih uspomena, srušio i onaj park koji se vidi na slici s tvrđavom i čitavi taj prostor planski popunio zgradama. Sviđa mi se što to kod vas sve nekako ipak izgleda skladno i tematski odvojeno. Mislim da Novom Sadu treba još jedna velika hotelčina s 4-5 zvjezdica (znam da imate jedan hotel s 5 zvjezdica, ali mu se ne mogu sjetiti imena ?) i kad bi se to skupa s planiranim mostovima napravilo gradska panorama bi se znatno poboljšala. Hamburg je odličan, ali nama neprikladan primjer s obzirom na veličinu i financijsku moć naših gradova. Htio bih vam pokazati kakvo je stanje po pitanju izgrađenosti i uređenosti prostora uz rijeku Savu u mom gradu, ali ne bih vam htio spamati dretvu pa mi dajte neki link na za to prikladno mjesto, vjerovatno imate svoju kafanu ili nešto slično ? Brod je drugi najveći grad u Slavoniji i iako smo oko 4 puta manji grad od NS mislim da će vam biti zanimljivo pogledati kakvo je stanje kod nas. Fleetwood Brougham February 3rd, 2010, 12:59 PM Dunav jeste sastavni deo Novog Sada ali mogu da ti kazem, kao neko ko mnogo vremena provodi na reci, da Novi Sad koristi tu prednost samo 40 %... Potencijali su ogromni! Ako bi hteo da pokazes kako se to radi u S.Brodu, mozda je najbolje da okacis linkove sa vase teme ili postavi to u ovoj temi ( Novosadska kafana II ): http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=51201385#post51201385 Novi Sad ima 2 hotela sa 5 * ( Hotel Park i Hotel Leopold I ) i 3 hotela sa * i jos dosta hotela sa 3 *...mada mislim da bi jedan Sheraton, Hayat ili Kampinski bio sasvim adevkatan. Brko February 3rd, 2010, 01:18 PM Nisam znao da i hotel Leopold ima 5*. Kad stignem stavit ću vam slike i rendere iz Broda u tu vašu kafanu. Fleetwood Brougham February 3rd, 2010, 01:52 PM http://www.leopoldns.com/ Leopold jeste luxuzan i na jednoj od najboljih lokacija u gradu ali mi je licno tezak kic... ali neko i to voli... Videcemo sta ce biti sa Hotelom Putnik, koji se sredjuje trenutno. I tu se ocekuje jedno 4 zvezdice... NShronika February 3rd, 2010, 03:19 PM Verovali ili ne ZIG je posle vise od mesec dana zvanicno obznanio Program uredjivanja gradjevinskog zemljista za 2010. http://www.zigns.rs/misc/program2010.pdf lepo da vidimo sta nam planiraju... NShronika February 3rd, 2010, 03:24 PM http://www.leopoldns.com/ Leopold jeste luxuzan i na jednoj od najboljih lokacija u gradu ali mi je licno tezak kic... ali neko i to voli... Ne znam da li ste primetili da na sajtu pise "Leopold I, car Rimskog carstva"!?! On nije bio car Rimskog carstva vec, Svetog rimskog carstva! :) http://sr.wikipedia.org/wiki/Леополд_I_Хабзбуршки liman_drzava February 3rd, 2010, 03:28 PM ^^ Ma Iran - Irak, to ti je to... :lol: NIXIVOJE_NS February 3rd, 2010, 08:14 PM ... NIXIVOJE_NS February 3rd, 2010, 08:19 PM Verovali ili ne ZIG je posle vise od mesec dana zvanicno obznanio Program uredjivanja gradjevinskog zemljista za 2010. http://www.zigns.rs/misc/program2010.pdf lepo da vidimo sta nam planiraju... pise Most slobode pripremni radovi ? NShronika February 3rd, 2010, 09:53 PM pise Most slobode pripremni radovi ? Pise "nastavak radova po ugovoru" to se odnosi obicno na odrzavanje ili ispitivanje sleganja zemljista oko stubova mosta itd. NShronika February 3rd, 2010, 09:56 PM Evo i budzeta Novog Sada za 2010. http://www.novisad.rs/files/NS-Budzet-2010.pdf ne odnosi se direktno na temu, ali odluke u njemu govore sta ce se raditi/graditi u Novom Sadu u 2010. godini. vladulns February 3rd, 2010, 10:21 PM Сомборски булевар до циља кроз 24 парцеле http://www.dnevnik.co.yu/node/16633 Ranko Su NS February 3rd, 2010, 11:07 PM www.24sata.rs Grad obnavlja zgradu Radničkog univerziteta 03.02.2010. - 00:21 KONAČNO - Uz odluku Skupštine grada da deo dugovanja „Dnevnik holdinga” prema lokalnoj samoupravi naplati preuzimanjem deset odsto vlasništva nad zgradom Radničkog univerziteta, gradske vlasti su izrazile spremnost da obnove taj objekat. U Gradskoj kući kažu da su sada korak bliži rekonstrukciji, ali da je nerealno očekivati da se išta dogodi pre 2011. godine. Za obnovu zgrade je potrebno više od tri miliona evra. Do sada je oko milion evra, dobijenog od osiguranja, uloženo u raščišćavanje zgarišta nakon požara, izradu projektne dokumentacije, pojačavanje statike objekta i gradnju protivpožarnih stepenica. Podsetimo, ova zgrada je izgorela u požaru pre deset godina. NIXIVOJE_NS February 3rd, 2010, 11:26 PM Сомборски булевар до циља кроз 24 парцеле http://www.dnevnik.co.yu/node/16633 J*bali ih semafori liman_drzava February 3rd, 2010, 11:40 PM Sad i ja citam, evo ga citat da znamo na cemu smo Сомборски булевар биће део јужног транзита кроз град, повезујући саобраћај из правца Бачке Паланке са Булеваром цара Лазара, све до будућег моста на стубовима бившег Моста Франца Јозефа, и даље ка Петроварадину. Тиме ће се растеретити Футошка улица и центар града. На укрштању Сомборског булевара, Булевара цара Лазара и Булевара Европе биће изграђена раскрсница са семафорима, а урбанисти већ разрађују планове да се касније на том раскршћу постави петља у више ниова. Ma nema se para da se to sredi kako bog zapoveda, nego ce se tako doradjivati i nadogradjivati, a i to je pitanje kad... E Srbijo, polu-bulevari i polu ukrstanja, to nam je sudbina :ohno: NIXIVOJE_NS February 3rd, 2010, 11:41 PM izgradice petlju,ali juce Fleetwood Brougham February 4th, 2010, 12:41 AM Sad i ja citam, evo ga citat da znamo na cemu smo Ma nema se para da se to sredi kako bog zapoveda, nego ce se tako doradjivati i nadogradjivati, a i to je pitanje kad... E Srbijo, polu-bulevari i polu ukrstanja, to nam je sudbina :ohno: Sta ce da se desi kad se sve te velike ulice sliku u jednu tacku, na semafore... :ohno: pa busevi, pa kamioni.... :ohno: ja se selim na ribnjak, jebes ti ovo NShronika February 4th, 2010, 01:41 AM izgradice petlju,ali juce I na citavom Bulevaru Evrope su planirane petlje na ukrstanjima, pa su za "pocetak" postavljeni semafori. Sumnjam da ce Novi Sad ikada dobiti vertikalno uzidizanje putne infrastrukture. kovja.nick February 4th, 2010, 11:17 AM Nazalost nisu originali, to je ono sto su zeleli da mislis ;) Ta ulica se razvijala tek nakon WW2, a sjajno je sto zgrade imaju tu estetiku, kruzne prozore i neke detalje inspirisane pravom modernom '30 :cheers: Posto je i mene zanimalo da sad potkrepim ono sto sam mislio, iskopao sam par slika, i ispada da su mahom izgradjene '60, a evo kako je ulica izgledala kroz te dve decenije: 1953. 1960. Pruga je tu skretala i do tad isla ulicom Cara Lazara (posta kod Limanske pijace je bila Z.stanica), a 1963. se izmestila na novi Zezeljev most i Z. stanicu kao i danas 1968. vidi se da je desna strana jos uvek u P+1 kucama, kao i ostaci pruge i vozovi (a zgrada Agrovojvodine se gradi :)) 1969. 1941. http://img692.imageshack.us/img692/6535/aviosnimaknovisad1941.jpg By null (http://profile.imageshack.us/user/null) at 2010-02-04 liman_drzava February 4th, 2010, 11:45 AM Hvala za sliku, sjajna je! Novosadianu se izvinjavam za dusevni bol koji ce pretrpeti i sto sam ga potresao za predratnu 'kulu', i mene je ovo pogodilo :) Ipak je bila samo obicna zgrada koja je bila ostecena, pa joj dodata kula - pffff! Vidi se dobro dole i to stovariste za vozove, a malo i Most Franca Jozefa i ceo Mali Liman :banana: :) BIo sam ubedjen da je to bilo formiranije naselje u to doba... Dakle, sve u svemu, po mojoj proceni tu ima nekih 30% predratne gradnje i 70% soc.realizma i post-ratne stanogradnje :D Case closed! Pripadnik February 4th, 2010, 04:05 PM izgradice petlju,ali juce Pa rekao sam vam da mi je sumnjivo, a jeste Bora govorio o kružnom toku! NEmojte ni ovo uzimati za ozbiljno promene oni plan očas posla :lol:... NEgo realno, nije tamo ni predviđen kružni tok a planirana je petlja u nivoima. Naravno petlja u nivoima nije sada prioritet (ne postoji most na koji se nastavlja su bul.) i mnogo bi poskupela radove bespotrebno a za kružni tok izgleda, izmerili, nema mesta. Da se ja pitam probao bih da nađem rešenje i da ipak bude kružni tok ali verovatno savetnici kažu ipak nema mesta ili je skupo zato što bi bulevare morali mnogo da pomeraju! Možda bude kompromis, kružni sa semaforima :) zbog lakše pešačke komunikacije!? Fleetwood Brougham February 4th, 2010, 04:16 PM Ovde je situacija prilicno egzaktna, jedino resenje koje bi bilo adekvatno je petlja i tacka. To sto grad sad pokusava da smisli nesto drugo me podseca na onu situaciju gde se nekom ne svidja sto je 2+2 = 4 pa pokusava da 2+2 ispadne 3.5... E pa nece da moze! Ako naprave kruzni tok ili obicnu raskrsnicu, najebali smo, bukvalno, voznja tim bulevarima ce biti ko djuskanje po minskom polju! Novosadian February 4th, 2010, 06:05 PM Hvala za sliku, sjajna je! Novosadianu se izvinjavam za dusevni bol koji ce pretrpeti i sto sam ga potresao za predratnu 'kulu', i mene je ovo pogodilo :) Ipak je bila samo obicna zgrada koja je bila ostecena, pa joj dodata kula - pffff! Vidi se dobro dole i to stovariste za vozove, a malo i Most Franca Jozefa i ceo Mali Liman :banana: :) BIo sam ubedjen da je to bilo formiranije naselje u to doba... Dakle, sve u svemu, po mojoj proceni tu ima nekih 30% predratne gradnje i 70% soc.realizma i post-ratne stanogradnje :D Case closed! :no: Ona slika mi je neverovatna, ne mogu da verujem da su popunili onaj blok oko Strazilovske (ukljucujuci i onu crvenu bez krova sto treba da se rusi) i galerije Matice srpske za par meseci.:nuts: Ili sam se ja samo zaje*ao u orijentaciji. Novosadian February 4th, 2010, 06:09 PM Ma nije, fali i Radomira Putnika i zgrada do Radnickog doma sigurno. Kontam da je 'fotograf' izgrbavio godinu na starijoj slici. podvodni February 4th, 2010, 07:35 PM buduci da na slici nema tanurdziceve palate (ili ima samo deo do bioskopa rex), a banovina je u zavrsnoj fazi izgradnje, ova fotografija je nastala izmedju 1936. i 1939. (blize 1939, sudeci prema banovini) Ranko Su NS February 4th, 2010, 09:30 PM Mali update Nove Detelinare: sve slike su J. Čmelika, K. Racina i Cankareva http://i47.tinypic.com/2hhg2o5.jpg Nova Detelinara je jedno ogromno gradilište. Nije mi poznato nešto slično u Srbiji. Koliko se izgradila za nekoliko godina. http://i46.tinypic.com/2mqtci1.jpg http://i50.tinypic.com/j6shgn.jpg http://i48.tinypic.com/68smmb.jpg http://i49.tinypic.com/288xfrd.jpg http://i49.tinypic.com/4ki64x.jpg http://i48.tinypic.com/2v9d66d.jpg http://i48.tinypic.com/727s6c.jpg http://i49.tinypic.com/21l7601.jpg http://i47.tinypic.com/2mxiy2w.jpg http://i45.tinypic.com/110azj9.jpg http://i46.tinypic.com/2wgu2pl.jpg http://i48.tinypic.com/2gxfg9y.jpg http://i48.tinypic.com/x1hnpu.jpg http://i48.tinypic.com/2egd2rt.jpg http://i49.tinypic.com/wray4x.jpg http://i45.tinypic.com/t0sw76.jpg http://i49.tinypic.com/2i0c46d.jpg http://i46.tinypic.com/wrlwro.jpg http://i50.tinypic.com/2prskk2.jpg Terazije February 4th, 2010, 09:46 PM Zgrade nisu lose i naselje izgleda bas veliko ali zasto su sve zgrade razlicitih boja.Nigde nisam video dve susedne zgrade da su iste boje. liman_drzava February 4th, 2010, 09:57 PM Ranko, hvala za update :cheers: Nije se dugo niko setao... Za ovu poslednju si morao neku najavu da napravis, da se pripremim, mal' mi srce nije stalo! I peta od dole (ne da mi se quotovati je), ona sa balustradicama - bas bombona :bash: Ko kupuje tu stanove?! Ima kriticne novogradnje, a deo je 'moz da prodje' gde se vec nalazi, pricali smo o tome ranije, necu da se ponavljam i komentarisem, ali u svakom slucaju, radi se i slazem se sa tobom za N. Detelinaru da se jako brzo urbanizovala i izgradila kao naselje... Na nekim slikama se vidi jos po koja prizemna kuca i neverovatno da je pre 5 ili 6 god tako sve izgledalo :) NIXIVOJE_NS February 5th, 2010, 12:11 AM meni se jako svidja N.detelinara ,ma da ima i zgrada koje su totalni promasaji NIXIVOJE_NS February 5th, 2010, 12:23 AM malo je offtopic,ali samo da vas obavestim o svom novom thread-u http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=51336027#post51336027 liman_drzava February 5th, 2010, 12:24 AM Nova svetlost podzemnih vojnih galerija - priča Petrovaradinske tvrđave 84Wi_n9-9UA Novosadian February 5th, 2010, 01:40 AM buduci da na slici nema tanurdziceve palate (ili ima samo deo do bioskopa rex), a banovina je u zavrsnoj fazi izgradnje, ova fotografija je nastala izmedju 1936. i 1939. (blize 1939, sudeci prema banovini) Sto volim kad sam u pravu:) Hvala, Podvodni! Zgrade nisu lose i naselje izgleda bas veliko ali zasto su sve zgrade razlicitih boja.Nigde nisam video dve susedne zgrade da su iste boje. Uglavnom zbog razlicitih investitora, jbg Ranko, hvala za update :cheers: Nije se dugo niko setao... Za ovu poslednju si morao neku najavu da napravis, da se pripremim, mal' mi srce nije stalo! I peta od dole (ne da mi se quotovati je), ona sa balustradicama - bas bombona :bash: Ko kupuje tu stanove?! Ima kriticne novogradnje, a deo je 'moz da prodje' gde se vec nalazi, pricali smo o tome ranije, necu da se ponavljam i komentarisem, ali u svakom slucaju, radi se i slazem se sa tobom za N. Detelinaru da se jako brzo urbanizovala i izgradila kao naselje... Na nekim slikama se vidi jos po koja prizemna kuca i neverovatno da je pre 5 ili 6 god tako sve izgledalo :) +1 Zabole ljude... A ja bih te balustrade i kovane ograde zabranio na 50 km od naseljenog podrucja liman_drzava February 5th, 2010, 01:44 AM Sto volim kad sam u pravu:) Hvala, Podvodni Pravi ste detektivi, heheheh :cheers: I ja volim sto sam u pravu kad kazem da je Mali Liman ipak i dalje deficitaran sa originalnom modenom iz '30 ;) liman_drzava February 5th, 2010, 11:50 AM Hehehe, ovo je neverovatno: Zaustavljeni radovi u Areni - Radio 021 petak, 05 februar 2010 07:25 Izvođači radova na rekonstrukciji bioskopa Arena pronašli su delove ljudskog skeleta na prostoru nekadašnje Velike sale. Nađeno je nekoliko kostiju i deo lobanje, zbog čega su radovi privremeno obustavljeni. Policija je zapečatila gradilište sve dok se ne utvrdi koja je starost skeleta i da li se na tom prostoru možda nalazi još ljudskih ostataka. Bioskop je izgrađen sedamdesetih godina prošlog veka na mestu gde je oko 100 godina bila smeštena Katolička gimnazija, dok je u ranijem periodu na tom mestu bila granica tadašnjeg Jermenskog nasipa koji je štitio najstariji deo grada od Dunava. Prema nezvaničnim podacima, arheolozi na toj lokaciji nisu pronalazili tragove grobnica ili naselja, a ne treba zanemariti da su na oko 200 metara dalje, na prostoru današnje Katoličke porte, pronađeni tragovi naselja starog oko hiljadu godina i veliki broj grobnica iz tog perioda. Novi vlasnik, preduzeće "Art vista", bi trebalo da renovira najpoznatiji novosadski bioskop do maja, ako ne bude neplaniranih odlaganja radova. Zakupac se obavezao da izgradi nekoliko sala sa preko 1.000 mesta. Fleetwood Brougham February 5th, 2010, 12:02 PM Profesor matematike iz te gimnazije se zamerio nekome.... ;) Terazije February 5th, 2010, 02:50 PM Da li je istina to sto sam nedavno cuo da u Novom Sadu trenutno nema nijedan bioskop koji je u funkciji? SSJ5 February 5th, 2010, 03:04 PM Da li je istina to sto sam nedavno cuo da u Novom Sadu trenutno nema nijedan bioskop koji je u funkciji? Nije tacno. Radi Jadran. Mada jedno vreme nije radio nijedan. Pripadnik February 5th, 2010, 03:32 PM Radi i onaj mali na spensu ali suština je da ako neko želi da ode u bioskop verovatno će se odlučiti da ode do ušća il DC nego u ova dva, tako da može se reći nisi loše čuo :ohno:. Nicisyyo February 5th, 2010, 08:31 PM http://www.youtube.com/watch?v=Q5XZZeXbZV8 ja ovo prvi put vidim jel uvek tako ili je uvek jednobojno i nepomicno/ bas je super Tonykzr February 5th, 2010, 08:56 PM verovatno ima onaj kineski čip za igračke, pa kako zapadne :) liman_drzava February 5th, 2010, 09:33 PM http://www.youtube.com/watch?v=Q5XZZeXbZV8 ja ovo prvi put vidim jel uvek tako ili je uvek jednobojno i nepomicno/ bas je super Bude i ovako, a bude i jednobojno i nepomicno ;) Ima neki ritam kako se menja, valjda rano uvece kad je najvise setaca po keju bude cesce razigrano... Fleetwood Brougham February 5th, 2010, 09:35 PM verovatno ima onaj kineski čip za igračke, pa kako zapadne :) Disco most :D zoranns February 5th, 2010, 09:41 PM Verovali ili ne ZIG je posle vise od mesec dana zvanicno obznanio Program uredjivanja gradjevinskog zemljista za 2010. http://www.zigns.rs/misc/program2010.pdf lepo da vidimo sta nam planiraju... a jel zna neko sta ce se raditi na miseluku 3 ove godine?ovde nisam nista nasao!!! Fleetwood Brougham February 5th, 2010, 09:51 PM bio sam danas u bg, dosta je aktivna kacka petlja, dosta masinerije i nanete zemlje albukerki February 6th, 2010, 12:16 AM Prati "ritam zivota grada",mislim da je ovako do nekih 23h a posle ide sve sporije i sporije http://www.youtube.com/watch?v=Q5XZZeXbZV8 ja ovo prvi put vidim jel uvek tako ili je uvek jednobojno i nepomicno/ bas je super Novosadian February 6th, 2010, 02:36 AM Ipak je nece rusiti...:ohno: Пролеће васкрсава градњу новосадског Скадра После деценијске запуштености и пропадања радови на згради „Поштанске штедионице“ на Позоришном тргу највероватније ће поново почети на пролеће, потврђено је за „Дневник“ у Заводу за изградњу града. Изградња овог објекта озваничена је још 1988. године, радови су стартовали 1992. када се у целу причу, као суинвеститор, укључила фирма „Инвестдом“, али су средином деведесетих прекинути и од тада бетонска конструкција представља највеће ругло у центру града. Ипак, руководилац правне службе у ЗИГ-у Милана Сучовић јуче је изјавила да је поступак за престанак права коришћења обустављен на иницијативу ЈП „ПТТ Саобраћај Србије“ и „Поштанске штедионице“, те да се почетком грађевинске сезоне могу очекивати почетак радова. - Инвеститори су добили решење од Градске управе за комуналне послове и поново ће почети да граде, односно завршавају зграду објекат на локацији на Позоришном тргу 8. Имамо информације да они имају озбиљне намере, да су затворили финансијску конструкцију и приказали банкарске гаранције. Почетак радова очекујемо већ на пролеће, а рок за завршетак је између 10 и 11 месеци. После тога можемо се надати да ће град добити зграду „Поштанске штедионице“ какву заслужује - казала је наша саговорница. У међувремену, док је скела око неугледног градилишта годинама служила за лепљење плаката, локална власт је позивајући се на законске одредбе да грађевине морају бити завршена за две године покренула поступак за повраћај парцеле. Побијано је неколико решења, а у арбитражу је, као другостепени орган, било укључено и Републичко министарство финансија. Прво решење о одузимању локације из јула 2006. године, министарство је поништило, јер је ПТТ у својој жалби тврдио да је зграда завршена, али да технички преглед није обављен због крађе столарије две године раније. После тога, наложено је вештачење и стручњаци из министарства су крајем 2007. установили да објекат не може добити употребну дозволу, јер није завршена. Фебруара 2008. Градска управа поново је донела решење о престанку права, па је ПТТ поново упутио жалбу... И тако све до коначног обустављања процеса. Како сада стоје ствари, ситуација је другачија. У ЗИГ-у сматрају да ће радови почети заједно са топлијим временом и да ће завршетак зграде трајати мање од годину дана. Уколико се неки од тих планова поново изјалови, судбина будуће „поштанске штедионице“ поново ће постати неизвесна и решење ће се тражити кроз дуге и компликоване административне процесе. Д. Апро http://www.dnevnik.co.yu/node/16766 NIXIVOJE_NS February 6th, 2010, 02:36 AM ide na svakih sat vremena Novosadian February 6th, 2010, 02:41 AM A evo resise i problem onog profesora matematike, izgleda:) Наставак радова у „Арени” Реконструкција биоскопа "Арена" наставља се данас под надзором стручњака из Завода за заштиту споменика Новог Сада, сазнао је "Дневник" од компаније "Арт Виста". До прекида радова је дошло када су у четвртак око 17 часова радници у темељу ископали посмртне остатке, за које се сумња да су делови људског скелета. Небојша Ћетковић, директор маркетинга "Арт Висте" која је закупац биоскопа, рекао је за наш лист да се још не зна шта је тачно ископано у четвртак послеподне. - У понедељак ћемо добити званичан налаз стручњака Завода за заштиту споменика Новог Сада о томе шта је тачно ископано и на којој дубини - изјавио је Ћетковић. Колико ће овај непланирани фактор утицати на пробијање рокова реконструкције, како каже Небојша Ћетковић, у овом тренутку прерано је прогронозирати. Он је још нагласио и да је "нажалост, у медијима објављено доста полуинформација око овог догађаја". - Било је доста спекулација око тога шта се дешавало на градилишту, пошто су пронађени остаци. Сви радови су одмах прекинути по проналаску костију, али је један део радника накратко наставио с радом на сасвим другом делу објекта, што је вероватно проузроквало конфузију - истакао је Ћетковић. Биоскоп "Арена" је изграђен крајем шездесетих година прошлог века, на месту где је око 100 година била смештена Католичка гимназија, док је раније на том месту била граница Јерменског насипа који је штитио тај део града од Дунава. Подесећамо да се сличан случај догодио при партерном уређењу Католичке порте, када су радници пронашли трагове насеља старог око хиљаду годину и велики број гробница из тог времена. (a onda su odlucili da ga samo zatrpaju i sacekaju bolje vreme i vise para:ohno:) Н. Вуковић Ban.BL February 6th, 2010, 08:35 AM Zgrade nisu lose i naselje izgleda bas veliko ali zasto su sve zgrade razlicitih boja.Nigde nisam video dve susedne zgrade da su iste boje.da se zna gdje jedna pocinje a druga zavrsava:) Smijesno i kicasto sve to izgleda, da su se dogovorili investitori i napravili isti izged zgrada to bi MNOGO bolje izgledalo! Ranko Su NS February 6th, 2010, 08:49 AM smiješne su i kičaste neke zgrade koje je Limanac nabrojao, ali ne sve. Ostale su sasvim ok. Ban.BL February 6th, 2010, 09:12 AM da ali i zgrade koje izgledaju sasvim ok u takvoj kombinaciji dobiju na kicu. Zaista ima ok zgrada, ali kad stave jednu do druge do trece cetvrte.... i svaka u najmanje 2 razlicite boje onda to izgleda lose, jer su sve spojene. mozda da nisu spojene ne bi tako izgledalo. Ranko Su NS February 6th, 2010, 09:33 AM ne izgleda loše, nema ništa gore od sumorne jednoobraznosti boja. Živim u delu koji je sličan sa koloritom. Nikad mi to nije smetalo, naprotiv smeta mi kad su sve iste, istih boja oblika i ostalo. Ovo je super što ima raznovrsnosti. Samo je problem što se tu nađu neke blago rečeno odvratne fasade o kojima i previše diskutujemo. Pa one kvare utisak. Tu u tim naseljima je drugo problem. Nema dovoljno parking mesta, svaka porodica sad ima od jednog do tri auta i to je enigma, kako to rešiti, bez obzira što svaka zgrada ima podzemnu garažu, parkinge u dvorištima, opet je nedovoljno. Drugi je problem nedostatak sadržaja za decu, za odmor, što bi moglo da se reši uređenjem unutar blokova. Zelenih površina nema niti će biti, to je loše. A različitost fasada je po meni super stvar, ako ne uleti neka stvarno kitnjasta kao neke na ovim mojim slikama. Ban.BL February 6th, 2010, 09:44 AM O ukusima se ne raspravlja. Te ostale mane ne smijem ni pomenuti, jer biste me ovdje razapeli za primjer drugima. Ranko Su NS February 6th, 2010, 10:30 AM Smešna je tvoja averzija prema Srbiji. Idi na CRO forume pa se divi i uživaj. Ban.BL February 6th, 2010, 01:42 PM ^^Eto muslimani misle da imam averziju prema Bosni, Hrvati prema Hrvatskoj, ti prema Srbiji. U principi ste vi nezreli za bilo kakvu kritiku, cim ti sebi uzimas za pravo da mene trjeras sa foruma, jer kazem da se zgrade ne uklapaju :nuts: Ranko Su NS February 6th, 2010, 04:54 PM Nemas ti pojma o RS tako da ti savjetujem da je se ostavis, a pogotovo da ne tvrdis sa sigurnoscu kako ti to radis. Drzi se tih vojvodjanskih sela u koja se razumijes. ti mene teras sa foruma, a ne ja tebe, ili si zaboravan. A hrvati misle suprotno, "da im se divis" sto su i lepo rekli, zna se gde Hmmm. Moram priznati, bane, ti si nešto previše opterećen Zagrebom, Hrvatskom i Hrvatima. Jel ti liježeš uvečer i budiš se ujutro s HRT, Novom, RTL-om, Indexom, Netom, Večeranjakom, Jutarnjim...?:lol::lol::lol: ;) bijesnivrabac February 6th, 2010, 05:04 PM Izgledaće to mnogo bolje kada se posade aleje drveća, naprave šire ulice, popločaju trotoari i useli narod. bijesnivrabac February 6th, 2010, 05:05 PM Nisi shvatio taj Krstin post, to je šala. Ban.BL February 6th, 2010, 05:48 PM ti mene teras sa foruma, a ne ja tebe, ili si zaboravan. A hrvati misle suprotno, "da im se divis" sto su i lepo rekli, zna se gde Znam ja da si ti to rekao, jer je Cross to rekao. Sam sigurno nisi smislio, ali nisi hvatio da je Cross to rekao na racun Bob-a koji stalno govori to svima koji nisu iz Srbije, a Srbi su. Drugi put malo skupi informacije, pa onda blebetaj, mozda onda i shvatis fazon. NIXIVOJE_NS February 6th, 2010, 06:59 PM dosta ljudi sa nacionalistickim ispadima Ranko Su NS February 6th, 2010, 07:28 PM Nisi shvatio taj Krstin post, to je šala. Shvatio sam ja zajebanciju. I ovo je zezanje. Ajde Vrabac premotaj BL forum i vidi od prvog dana do danas dali je upao neko iz NS i pljuvo po BL. A ovaj je redovan, te je NS smešan, te je prljav te se ne gradi te je mali. Pa ko ga pita. To isto radi i Podgoričanima. I učinio bi svima sa ovog therda da ne zalazi na desnu obalu Drine i Tare. Idi tamo Ban gde su ti lepe zgrade i slike i uživaj do kraja života. liman_drzava February 7th, 2010, 11:21 AM :shifty: Новосађане гледа 800 електронских очију Предузеће „Информатика“ завршило је постављање планираних 200 камера за надозор улица, рекао је за „Дневник“ технички директор тог предузећа Владимир Кнежевић. - Сада је постављено 800 камера на 92 локације у граду. Планирамо да у овој години поставимо камере на 12 основних и средњих школа, 19 вртића и три дечја игралишта. Такође, нови видео уређаји ће се наћи и на осам новосадских раскрсница, неколико паркинга и пешачких зона - додао је Кнежевић. Ово предузеће ће проширити систем видео надзора на јавним местима постављањем камера на још 47 нових локација. Центром за мониторинг видео надзора којим управља „Информатика“ и који је почео да ради пре скоро две године, повезане су камере у граду које 24 сата бележе све што се дешава на терену. Камере су висококвалитетне, отпорне на ударце и имају опцију ноћног снимања. Оно што је најбитније јесте квалитет слике коју шаљу у мониторинг центар, што много олакшава посао полицији у идентификацији преступника. Посебна прича је софтвер смештен у центру, који прати рад свих камера у граду и чије су могућности практично неограничене. Овој изузетно интелигентној машини могу се задати разне обавезе. Тако је, на пример, софтвер добио наредбу да у двориштима појединих школа прати сва кретања после 21 час. Уколико се после тог периода неко појави у школском дворишту, оператерима у Центру појавиће се црвени сигнал, што ће бити знак да почну да прате оно што се дешава на тој локацији. Директор Предшколске установе „Радосно детињство“ Борислав Самарџић потврдио је за „Дневник“ да је с Градом потписан уговор о постављању камера и објаснио да је ово јако добар потез градских власти и „Информатике“. - Још увек не знам којим ће се редоследом постављати камере, али ће ово свакако појачати безбедност и деце и запослених у вртићима. До пре неколико година у вртићима је било и крађа, а од када имамо војнике на служењу цивилног војног рока, крађа је искорењена из наше установе. Са овим камерама само ће се појачати безбедност, тако да лопови више неће моћи да користе прилику – каже Самарџић. Између осталог, камере за видео надзор надгледају саовраћај дуж читавог Булевара ослобођења, укрштање Булевара Михајла Пупина с Улицом Жарка Зрењанина и Јеврејском улицом, те раскрснице на Темеринском путу с Приморском и Улицом Јована Андрејевића. Снима се и Темерински мост преко Канала ДТД, угао Темеринске и Партизанске улице, Партизанске и Сентандрејског пута, Максима Горког и Сутјеске улице и Булевара цара Лазара и Шекспирове улице... Како сазнајемо у Полицијској управи Нови Сад, тренутно се спроводе припреме да се додатно обучи особље које ће исто радити са специјалним камерама, које бележе све неправилности на улицама Новог Сада. Посебну улогу „паметне“ камере ће имати у доказним поступцима. http://www.dnevnik.rs/node/16829 Ban.BL February 7th, 2010, 03:17 PM Shvatio sam ja zajebanciju. I ovo je zezanje. Ajde Vrabac premotaj BL forum i vidi od prvog dana do danas dali je upao neko iz NS i pljuvo po BL. A ovaj je redovan, te je NS smešan, te je prljav te se ne gradi te je mali. Pa ko ga pita. To isto radi i Podgoričanima. I učinio bi svima sa ovog therda da ne zalazi na desnu obalu Drine i Tare. Idi tamo Ban gde su ti lepe zgrade i slike i uživaj do kraja života.:nuts: pitaj podgoricane da li to radim ili nadji gdje to radim. sujeta je cudo! Btw ja jesam tamo gdje su lijepe zgrade i uzivam. neusatz! February 7th, 2010, 08:08 PM Ipak je nece rusiti...:ohno: Пролеће васкрсава градњу новосадског Скадра После деценијске запуштености и пропадања радови на згради „Поштанске штедионице“ на Позоришном тргу највероватније ће поново почети на пролеће, потврђено је за „Дневник“ у Заводу за изградњу града. Изградња овог објекта озваничена је још 1988. године, радови су стартовали 1992. када се у целу причу, као суинвеститор, укључила фирма „Инвестдом“, али су средином деведесетих прекинути и од тада бетонска конструкција представља највеће ругло у центру града. Ипак, руководилац правне службе у ЗИГ-у Милана Сучовић јуче је изјавила да је поступак за престанак права коришћења обустављен на иницијативу ЈП „ПТТ Саобраћај Србије“ и „Поштанске штедионице“, те да се почетком грађевинске сезоне могу очекивати почетак радова. - Инвеститори су добили решење од Градске управе за комуналне послове и поново ће почети да граде, односно завршавају зграду објекат на локацији на Позоришном тргу 8. Имамо информације да они имају озбиљне намере, да су затворили финансијску конструкцију и приказали банкарске гаранције. Почетак радова очекујемо већ на пролеће, а рок за завршетак је између 10 и 11 месеци. После тога можемо се надати да ће град добити зграду „Поштанске штедионице“ какву заслужује - казала је наша саговорница. У међувремену, док је скела око неугледног градилишта годинама служила за лепљење плаката, локална власт је позивајући се на законске одредбе да грађевине морају бити завршена за две године покренула поступак за повраћај парцеле. Побијано је неколико решења, а у арбитражу је, као другостепени орган, било укључено и Републичко министарство финансија. Прво решење о одузимању локације из јула 2006. године, министарство је поништило, јер је ПТТ у својој жалби тврдио да је зграда завршена, али да технички преглед није обављен због крађе столарије две године раније. После тога, наложено је вештачење и стручњаци из министарства су крајем 2007. установили да објекат не може добити употребну дозволу, јер није завршена. Фебруара 2008. Градска управа поново је донела решење о престанку права, па је ПТТ поново упутио жалбу... И тако све до коначног обустављања процеса. Како сада стоје ствари, ситуација је другачија. У ЗИГ-у сматрају да ће радови почети заједно са топлијим временом и да ће завршетак зграде трајати мање од годину дана. Уколико се неки од тих планова поново изјалови, судбина будуће „поштанске штедионице“ поново ће постати неизвесна и решење ће се тражити кроз дуге и компликоване административне процесе. Д. Апро http://www.dnevnik.co.yu/node/16766 To ruglo bi trebalo srušiti, a u priču da će nastaviti gradnju "čim otopli" ne znam ko još može da poveruje? Fleetwood Brougham February 8th, 2010, 10:38 AM Uz stedionicu, bojim se da radnicki ne postane jos jedan skadar na bojani... a to su neke od prime lokacija u gradu... :ohno: liman_drzava February 8th, 2010, 11:07 AM http://021.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=18827:eko-park-kapitalna-investicija&catid=13:novi-sad&Itemid=9 Eko-park kapitalna investicija Zavod za izgradnju grada najavljuje za ovu godinu pripremne radove i izradu tehničke dokumentacije za petrovaradinski Eko-park. Ovaj park je, prošle godine najavljen kao zajednički projekat Egzita i Grada. Tada je izdvojeno i 30 miliona dinara za uređenje parka na Petrovaradinskoj adi, gde je u isto vreme počelo i uređenje festivalskog kampa. Dunav je, međutim, narastao i preplavio kamp, te je on preseljen na Trandžament, a propalo je skoro sve što je urađeno na Oficircu. Gradonačelnik Igor Pavličić je ranije za Radio 021 izjavio da će se nastaviti izgradnja Eko-parka na Petrovaradinskoj adi, a da je 30 miliona utrošeno na dotadašnje uređenje. Još uvek nije poznato koliko će novca biti izdvojeno za Eko-park ove godine, a u programu ZIG-a taj posao je uvršten u kapitalne investicije, uz ulaganje u nove bulevare, mostove i Tvrđavu. Za kapitalne investicije ukupno je iz gradskog budžeta izdvojeno oko 1,4 milijarde dinara. Ranko Su NS February 8th, 2010, 12:15 PM Radnički će se opraviti, sto posto, a štedionica, evo ja ću da pomognem da se sruši. Dosta je tri kile trotila Fleetwood Brougham February 8th, 2010, 05:46 PM I previse... 250g za svaki potporni stub i to je to Cak mozes da ga postavis po kisi i losem vremenu, voda mu nece nista ali nosi rukavice, kazu da oce da iritira kozu... smokiboy February 8th, 2010, 07:18 PM Jel ima neki 'apdajt' u vezi produžetak Balzakove ulice? liman_drzava February 8th, 2010, 07:49 PM Ne, samo je prostor ispred nove zgrade rasciscen, a odmah do vec stoji preprecena jedna prizemna kuca, tako da jos nista o probijanju... smokiboy February 9th, 2010, 01:40 AM Hvala Limac. može neku fotku? :) liman_drzava February 9th, 2010, 10:37 AM Evo je Rankova do pre mesec-dva http://i45.tinypic.com/207ozzb.jpg A kad sam trazio u mom SSC folderu, naleteh na ovu odlicnu perspektivu Matijevica s pocetka gradnje, mislim da je isto Ranko bio umetnik :cheers: http://i50.tinypic.com/2qsujhs.jpg Bilo bi sjajno kad bi ponovo videli danasnje stanje sa Norka :D Ne znam da li pustaju :dunno: smokiboy February 9th, 2010, 04:49 PM Baš ti hvala Limac, sad tek vidim pravac nove ulice. Izgleda da tu ima još malo za rušenje. Pretpostavljam da će nova ulica imati samo dve trake. Kad pogledam na GE vidim da još malo pa na Grbavici ni jedna jedina kuća ... hmmm ... liman_drzava February 9th, 2010, 08:24 PM Malo opsirniji tekst - Bez obnove Radničkog ove godine (http://021.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=18929:bez-obnove-radnikog-ove-godine&catid=13:novi-sad&Itemid=9) MFL Djole February 9th, 2010, 08:30 PM evo naše arene Najmanje dve grobnice otkrivene su ispod velike sale „Arena“ prilikom zemljanih radova na rekonstrukciji ovog bioskopa. Obnova zgrade, prekinuta pre četiri dana nakon pronalaska dela ljudskog skeleta, nastavljena je juče, ali pod nadzorom arheologa gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture U Zavodu navode da je za sada utvrđeno da su pronađene kosti stare najmanje 200 godina, a naknadno su otkrivena i dva grobna mesta. blic 09.02.2010 link http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/175958/Ispod-bioskopa-nasli-najmanje---dve-grobnice ima i slika trenutnih radova skeleti su nađeni ispod prvog reda sedišta :lol::nuts: Ranko Su NS February 9th, 2010, 08:44 PM Ja ne mogu da verujem da ovi bolidi iz Gradske vlasti nisu jos skinuli ukrase od Nove godine iz centra. liman_drzava February 9th, 2010, 08:48 PM Dizalice nece da sjebu, vec su jednu kao pokvarili posto je hidraulika osetljiva na niske temp, tako da cekaju toplije dane :lol: To sam negde procitao pre par dana, i meni bi smesno kad sam video da sve komplet stoji... A mozda je i kineski lobi odradio svoje :dunno: Ranko Su NS February 9th, 2010, 08:59 PM Raste u Železničkoj: http://i48.tinypic.com/2ahcggm.jpg Vidi se kako će "spasilda" da izgleda http://i46.tinypic.com/11aae1l.jpg Fleetwood Brougham February 9th, 2010, 11:58 PM evo naše arene Najmanje dve grobnice otkrivene su ispod velike sale „Arena“ prilikom zemljanih radova na rekonstrukciji ovog bioskopa. Obnova zgrade, prekinuta pre četiri dana nakon pronalaska dela ljudskog skeleta, nastavljena je juče, ali pod nadzorom arheologa gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture U Zavodu navode da je za sada utvrđeno da su pronađene kosti stare najmanje 200 godina, a naknadno su otkrivena i dva grobna mesta. blic 09.02.2010 link http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/175958/Ispod-bioskopa-nasli-najmanje---dve-grobnice ima i slika trenutnih radova skeleti su nađeni ispod prvog reda sedišta :lol::nuts: Sta mislis, da li je ekipa koja je nekad pravila staru Arenu znala za grobnice? Ili su se napravili ludi i zalili betonom pa neka se neko drugi igra arheologije. Mislim, kad su kopani temelji za zgradu, morali su znati za to... neusatz! February 10th, 2010, 05:29 AM Dom zdravlja rekonstruiše ambulante i sa manje para TENDER - Dom zdravlja „Novi Sad” dobiće ove godine 82 miliona dinara iz gradskog budžeta, što je za oko 40 miliona manje nego prošle godine. Pomoćnica direktora za finansije Jasmina Paulja-Vukobratović kaže da će 43 miliona dinara biti uloženo u dogradnju dve ambulante, u Sremskoj Kamenici i Šangaju. - Ambulanta u Šangaju ima 150 kvadratnih metara i dobiće sada još 250, a ambulanta u Sremskoj Kamenici ima oko 400 kvadrata i sada će biti dograđeno još oko 350 kvadratnih metara - kazala je Peulja-Vukobratović. Saglasnost za dogradnju ambulanti trebalo bi da stigne narednog meseca, a nakon toga će biti raspisan tender za javne nabavke i ubrzo će početi i da se gradi. Od preostalih 39 miliona dinara biće kupovana oprema, pre svega devet ginekoloških stolova od kojih je jedan za osobe sa invaliditetom, dva ultrazvučna aparata i savremena rendgen dijagnostika. Izvor: 24sata liman_drzava February 10th, 2010, 10:22 PM Jos losih vesti od mene Ništa od nove zgrade RTV-a u 2010. Iako je bilo više najava da će se do polovine godine znati lokacija nove zgrade Radio televizije Vojvodine, to pitanje će ostati nerešeno u toku 2010, saznaje Radio 021. Takođe, plac na Mišeluku neće biti prodat u skorije vreme. Trenutno je najverovatnija opcija da će RTV sa sainvestitorom uzeti jednu zgradu u zamenu za plac na Mišeluku i zgradu Radija Novi Sad. Generalni direktor RTV-a, Blažo Popović, kaže za Radio 021 da su u toku pregovori s nekoliko investitora o različitim lokacijama, ali da o tome ne može ništa detaljnije da kaže. "Ne bih želeo da nešto pominjem, pa da ispadnem neozbiljan kad od toga ne ispadne ništa, s obzirom na to da smo i ranije izlazili u javnost s nekim informacijama za koje smo mislili da će biti definitivno realizovane, pa na kraju ništa nije bilo od toga. Ne bih želeo da kalkulišem na temu gde će biti nova zgrada RTV-a", rekao je on. Iznajmljivanje prostora televiziju Vojvodine košta oko 750.000 evra godišnje. Izvor (http://021.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=18730:nita-od-nove-zgrade-rtv-a-u-2010&catid=13:novi-sad&Itemid=9) Ranko Su NS February 11th, 2010, 11:51 AM Gj7arT3wYug goran83 February 11th, 2010, 12:41 PM [QUOTE=Ranko Su NS;51413223]smiješne su i kičaste neke zgrade koje je Limanac nabrojao, ali ne sve. Ostale su sasvim ok.[/QUO Zakon zgrada je preko puta dif-a:nuts: goran83 February 11th, 2010, 12:44 PM Ima li ko fotku pa da potvrdimo? goran83 February 11th, 2010, 12:58 PM E ljudi, kako se stavlja slika na profil...? goran83 February 11th, 2010, 01:02 PM Sta mislis, da li je ekipa koja je nekad pravila staru Arenu znala za grobnice? Ili su se napravili ludi i zalili betonom pa neka se neko drugi igra arheologije. Mislim, kad su kopani temelji za zgradu, morali su znati za to... Nikad nisam sedo u prvim redovima:banana::skull: liman_drzava February 11th, 2010, 01:12 PM E ljudi, kako se stavlja slika na profil...? Imas PM :) NIXIVOJE_NS February 11th, 2010, 01:23 PM [QUOTE=Ranko Su NS;51413223]smiješne su i kičaste neke zgrade koje je Limanac nabrojao, ali ne sve. Ostale su sasvim ok.[/QUO Zakon zgrada je preko puta dif-a:nuts: moja zgrada http://i49.tinypic.com/f2pr8p.jpg http://i50.tinypic.com/2u90jfk.jpg goran83 February 11th, 2010, 05:23 PM [QUOTE=goran83;51716957] moja zgrada http://i49.tinypic.com/f2pr8p.jpg http://i50.tinypic.com/2u90jfk.jpg ma ne ta, vec ona crno-bela. 11 stanova ukupno u zgradi ta je po meni za:applause: liman_drzava February 11th, 2010, 05:41 PM Cuo sam da su tu unutra stanovi mega luksuzni i vrhunski opremljeni, sve custom-made po izboru, zato se tako dugo i ceka na useljenje... I da, cestitam nam jubilarnu 400. stranu, malo li je!? :cheers: :grouphug: Vucko February 11th, 2010, 06:14 PM Osnovano Javno preduzeće za upravljanje Fruškom gorom NOVI SAD, (Beta-Ecotopia) - Vlada Vojvodine usvojila je danas usvojila predlog o osnivanju Javnog preduzeća za upravljanje Nacionalnim parkom Fruška gora, sa sedištem u Sremskoj Kamenici. Srecno Vojvodjani! :) Kot Behemot February 11th, 2010, 07:10 PM Mislili ste na ovu zgradu? http://img684.imageshack.us/img684/1588/fasadastambenezgradeobj.jpg Vrlo čudna... nekako i kič i nije kič, izgleda kao da je vrlo kvalitetno odrađena. Da se pitam, takvu nikad ne bih projektovao/gradio/dozvolio gradnju, ali ipak mi ne smeta puno, ne kao one dve pored, ona roza i žuta čija se slika pojavila pre par postova. Kot Behemot February 11th, 2010, 07:15 PM Evo i te roze: http://img203.imageshack.us/img203/1588/fasadastambenezgradeobj.jpg Naspram nje i one žute sa kiblicama, ta crno-bela je odmerena i skladna. Eto, to je ulični niz, za one koji nisu iz Novog Sada... Prvo crno-bela, pa roza, pa ona velika žuta. Fleetwood Brougham February 11th, 2010, 09:05 PM Osnovano Javno preduzeće za upravljanje Fruškom gorom NOVI SAD, (Beta-Ecotopia) - Vlada Vojvodine usvojila je danas usvojila predlog o osnivanju Javnog preduzeća za upravljanje Nacionalnim parkom Fruška gora, sa sedištem u Sremskoj Kamenici. Srecno Vojvodjani! :) To je lepa vest, jel znas jos neke informacije, projekte, planove... FGora ima velik turisticki potencijal, nije bas dorasla zimskim sportovima ( osim sankanja :D ) ali je idealna za wellnes centre i slicne stvari... Tu su i manastiri, jezera... Vucko February 11th, 2010, 09:25 PM samo to stoji na sajtu ecotopie www.ecotopia.rs U svakom slucaju samo moze biti bolje nego do sada :vops: Boda Tajson February 11th, 2010, 09:47 PM Steta sto je ledincako jezero vec isuseno. Ima li jos koje jezero unutar NP, a da nije ona bara na Popovici? goran83 February 11th, 2010, 09:48 PM Mislili ste na ovu zgradu? http://img684.imageshack.us/img684/1588/fasadastambenezgradeobj.jpg Vrlo čudna... nekako i kič i nije kič, izgleda kao da je vrlo kvalitetno odrađena. Da se pitam, takvu nikad ne bih projektovao/gradio/dozvolio gradnju, ali ipak mi ne smeta puno, ne kao one dve pored, ona roza i žuta čija se slika pojavila pre par postova. Da.Hvala za sliku. Meni se bas svidja, ravne linije i to... Nije losa ni ona na uglu Radnicka,Strazilovska :) goran83 February 11th, 2010, 09:53 PM Cuo sam da su tu unutra stanovi mega luksuzni i vrhunski opremljeni, sve custom-made po izboru, zato se tako dugo i ceka na useljenje... I da, cestitam nam jubilarnu 400. stranu, malo li je!? :cheers: :grouphug: :grouphug: Fleetwood Brougham February 11th, 2010, 09:55 PM Steta sto je ledincako jezero vec isuseno. Ima li jos koje jezero unutar NP, a da nije ona bara na Popovici? Ima, i to vise nego sto sam mislio. Vecina su bare verovatno, mada cujem da su neka odlicna za pecarose. Ledinackog jezera mi je jako zao... :ohno: http://www.bosskovic.com/pln/jezera.php Mislim da sam negde video i mapu sa oznacenim jezerima, proguglaj Boda Tajson February 11th, 2010, 10:28 PM Nisam imao pojma da ih toliko ima, pogotovo ona velika na zapadu. Inace taj deo FG slabo poznajem Kot Behemot February 11th, 2010, 11:23 PM Hehehehe... Bošković mi je drugar, inače čovek je valjda pronašao i sve vodopade (to su vrlo mali vodopadi) na Fruškoj gori, one za koje se znalo od ranije, i one koje valjda niko nikad nije našao. To mu je prastar sajt, novi nikako da napravi a ima materijala toliko koliko ne možete ni da zamislite. Ova jezera sam obišao, i ima baš lepih, taman da se prekrati letnji vikend sa kupkom, ali na žalost, većina njih je van granica Nacionalnog Parka, i čak dosta daleko od onoga što smatramo Fruškom Gorom. Što se Ledinačkog tiče, to je sramota za sve nas. Išao sam u par navrata sa planinarima, biciklistima i Ledinčanima, čak smo i razvalili kapiju jednom, ali nema vajde, stoka je navalila da eksploatiše kamen i to je to... Inače, na južnoj strani FG postoji jezero koje se zove Beli Kamen, blizu Bešenova. To jezero je takođe u kopu, kao što je bilo i Ledinačko, samo je teren malo manje lep... http://static.panoramio.com/photos/original/21438897.jpg Voda je genijalna, jezero i dalje pripada cementari... Meni samo nije jasno kako nema niko pametan da iskoristi to na pravi način... Izvinjavam se za offtopic. Boda Tajson February 11th, 2010, 11:37 PM ladno nisam skontao da je njegov sajt :) Beli kamen je vec predaleko od grada i cini mi se da ima potencijala za uredjenje, zbog pitomijih obala. Al jedno je Ledinacko...:ohno: mogao bi moderator da prebaci ovo u kafanu NIXIVOJE_NS February 11th, 2010, 11:40 PM Cuo sam da su tu unutra stanovi mega luksuzni i vrhunski opremljeni, sve custom-made po izboru, zato se tako dugo i ceka na useljenje... I da, cestitam nam jubilarnu 400. stranu, malo li je!? :cheers: :grouphug: u toj zgradi zivi Kosanovic iz FK Vojvodine Fleetwood Brougham February 12th, 2010, 12:05 AM gde je beli kamen??? da li moze neko da mi oznaci na karti i objasni kako da dodjem do tamo, ja to moram da vidim ( i da se kupam )!!! Ranko Su NS February 12th, 2010, 12:24 AM negde kod Sremske Mitrovice http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=135&status=jedna&vest=151024&title_add=Divlja%20pla%C5%BEa%20pretnja%20deci&kword_add=sremska%20mitrovica,%20jezero%20beli%20kamen Boda Tajson February 12th, 2010, 12:38 AM Po ovom tekstu ispade da opasnost predstavlja dubina jezera. Izmedju ostalog nabrojanog. Nemam pojma kako doci do njega. Mozda na Vrdnik, Jazak pa do Besenova. Ne nzma te lokalne puteve. Evo ga. http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=besenovo,+serbia&sll=37.0625,-95.677068&sspn=53.080379,113.818359&ie=UTF8&hq=&hnear=Be%C5%A1enovo,+Sremski+district,+Vojvodina,+Serbia&ll=45.103486,19.713807&spn=0.023354,0.055575&t=h&z=15 Ranko Su NS February 12th, 2010, 12:50 AM 31 km http://i47.tinypic.com/mrv9t5.jpg neusatz! February 12th, 2010, 02:15 AM Mislili ste na ovu zgradu? http://img684.imageshack.us/img684/1588/fasadastambenezgradeobj.jpg Vrlo čudna... nekako i kič i nije kič, izgleda kao da je vrlo kvalitetno odrađena. Da se pitam, takvu nikad ne bih projektovao/gradio/dozvolio gradnju, ali ipak mi ne smeta puno, ne kao one dve pored, ona roza i žuta čija se slika pojavila pre par postova. Stanovi na ćošku imaju po 180 kvadrata, a valjda lift ide direktno od stana do garaže. Ako se bar dobro sećam, ali sve u svemu kad ne tešti neki koncert Ace Lukasa iz diskoteke na SPENS-u mislim da je to super lokacija za život. I u samom centru i malo uvućeno. |