View Full Version : НОВИ САД - праћење градилишта | NOVI SAD - construction updates

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 [39] 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56

izvestac
May 31st, 2010, 06:45 PM
mali off, a možda i nije

treba mi savet, povodom problema sa stanom.
pa ako neko hoće da pomogne, ili ima iskustva/znanja neka mi se javi na PM

hvala.

kakav problem sa stanom? Reci u kratkim crtama da ljudi znaju o cemu se radi pa da vide da li mogu pomoci..

Tonykzr
May 31st, 2010, 09:05 PM
nije bitno više, snašao sam se.
nisam hteo da smaram pa nisam ni detaljisao.

Bad_Hafen
May 31st, 2010, 09:42 PM
http://i47.tinypic.com/yf7kk.jpg:nuts:

Ja sam video ovu kuću odavno, vidim seno, kokoške u sred detelinare. I opet Inspekcija nije kriva, ona radi ali eto čovek ceo život čuva krave u sred grada. Jbg nisu videli, a stvarno su vredni
<object width="980" height="765"><param name="movie" value="http://www.youtube-nocookie.com/v/jUlo4kMIllE&hl=en_US&fs=1&color1=0x5d1719&color2=0xcd311b&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube-nocookie.com/v/jUlo4kMIllE&hl=en_US&fs=1&color1=0x5d1719&color2=0xcd311b&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="980" height="765"></embed></object>
:nuts:

Ranko Su NS
May 31st, 2010, 11:53 PM
Bulevar centar ima garaže na tri nivoa
http://i49.tinypic.com/2nbukbr.jpg
http://i50.tinypic.com/5oe41u.jpg

kojigod
June 1st, 2010, 08:19 AM
[QUOTE=Ranko Su NS;57858099]Bulevar centar ima garaže na tri nivoa

stanara cini mi se slabo

goran83
June 1st, 2010, 10:02 AM
Sta nam je sa Holidej-inom? Stvrno me interesuje sta sada cekaju? :( :( :(

goran83
June 1st, 2010, 10:25 AM
B92 Biz Vesti Srbija

Ikea gradi u Srbiji već ove godine?
12. maj 2010. | 16:10 | Izvor: B92
Beograd -- Dugo najavljivani dolazak kompanije Ikea u Srbiju uskoro bi mogao da postane stvarnost, nakon nedavnih najava ambasadora Švedske Kristera Bringeusa.

On je nedavno izjavio da biIkea narednih godina trebalo da uloži u našu zemlju oko 1,2 milijarde evra. Otvaranje Ikeinog šoping mola već za ovu godinu najavljuje ministar trgovine Slobodan Milosavljević. Od premijera, preko ministara, pa do ambasadora, skoro da nema političara u Srbiji koji bar jednom nije najavio dolazak kompanije Ikea na tržište Srbije.

Samo je ministar trgovine i usluga pomenuo švedsku kompaniju i njenu spremnost da investira i dođe u Srbiju, od 2008 godine do danas, najmanje šest puta. Činjenica je, da je do sada sve ostalo na pričama. Možda se do kraja godine, ipak nešto promeni.

"Ja sam pre dve nedelje imao sastanak sa menadžmentom Ikee. Oni su me informisali da se Srbija nalazi u njihovom strateškom planu do 2015. godine, sa planom da se otvori pet šoping molova. Ja očekujem da će ove godine krenuti da grade prvi šoping mol u Beogradu“, objašnjava ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

Ikea bez komentara

Ikea ima predstavništvo u Srbiji. Pitali smo ih dokle se tačno stiglo u pregovorima o ulaganju u našu zemlju. Rekli su nam da ne žele da komentarišu bilo kakve navode dok ne budu znali nešto konkretno. Za sada se još ništa ne zna.

Osim kupovine i trgovine, za poslovanje Ikee vezuje se i proizvodnja kvalitetnog, a jeftinog nameštaja i raznih potrepština za kuću. Jedan od ciljeva jeste i da, osim tržnih centara, švedska kompanija bude prisutna i u industriji. Upravo ta industrijska dimenzija Ikee u Srbiji pregovore čini teškim.

"Mi jednostavno želimo da to bude mogućnost da se ne otvori samo jedan trgovinski centar, nego da to bude jedna podrška i za našu drvnu industriju, koja bi omogućila da Ika postane veći investitor. To nije u njihovim navikama, oni su trgovac, nisu industrijalac, i u tom smislu imamo teške pregovore“, kaže potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Očigledno je, dolazak svetski poznatog brenda u Srbiju ne ide željenom brzinom. Jedan od prvih konsultanata koji je nekada radio sa "Ikeom" u Srbiji je profesor Milan Kovačević. On kaže da je ekonomski sistem Srbije jedan od osnovnih razloga nedolaska ove kompanije na naše tržište. Sa njim se slažu i mnogi stručnjaci.

"Na koncu, tu se previše meša država, na progrešan način, misleći da treba nagovoriti Ikeu da to uradi. A Ikea to najčešće radi tako što nađe domaće preduzetnike koja onda finansijski ispomaže, a ne da ona ulaže“, kaže Kovačević.

"Administracije su i ti problemi verovatno najveći problem, posebno kada dođe strani invetitor pa ne zna s kim priča. Ko je nadležan, to je dosta frustrirajuće“, objašnjava bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić.

everson
June 1st, 2010, 07:16 PM
^^ Sto stavi ovo na ovaj thread? Ja ne videh nigde NS ...

Kabacum
June 1st, 2010, 10:03 PM
A sta ceka taj new nork? toliko odugovlace da je to strasno.. zar je moguce da objekatr u centru grada toliko dugo stoji prazan, a mogao bi dobro da posluje...

kojigod
June 2nd, 2010, 12:00 AM
holidej-in, aleksandar bulevar centar,new nork... bice da je voja gajic zaspao kada se toliko raspitujete za njegove objekte...
za hotel izvodjac radova jugo- mont, pripremaju plac za pocetak gradnje

goran83
June 2nd, 2010, 10:49 AM
holidej-in, aleksandar bulevar centar,new nork... bice da je voja gajic zaspao kada se toliko raspitujete za njegove objekte...
za hotel izvodjac radova jugo- mont, pripremaju plac za pocetak gradnje

Ma to znam, samo sto vidim da plac stoji pripremljen vec par dana :colbert:.
Sada kad su sve lepo postavili nista se nedesava pa se malo brinem da nije u pitanju :goodbye:

Ranko Su NS
June 2nd, 2010, 11:34 AM
ne brini Gorane za Gajića. Ni on ne brine za tebe. Krenuće on, kiša je a i nije to baš tako jednostavno. To je kompleksan posao i organizacija. Bolje duže pripreme a brža gradnja, nego da je već iskopo rupu a da posle stane na pola

Tonykzr
June 2nd, 2010, 11:37 AM
....

Kabacum
June 2nd, 2010, 12:32 PM
Da li postoje projekti ili planovi za ozeljenjavanje povrsina u gradu ili izgradnju parkova na podrucju grada za neki naredni period?

kovja.nick
June 2nd, 2010, 03:13 PM
Ugao Hadži Ruvimove i Ilije Birčanina.
Ne stigoh da uslikam pano... u pokretu obećava!
http://img257.imageshack.us/img257/2244/slikka141resize.jpg

NIXIVOJE_NS
June 2nd, 2010, 09:17 PM
da nije Gajica ovaj grad ne bi imao nijednu normalnu zgradu :)) i milim da je Gajic jedan od retkih investitora koji nije uprljao ruke :)),ako znate na sta mislim :)

Ranko Su NS
June 3rd, 2010, 08:43 AM
Kampus je nešto najvrednije što NS ima a što drugi gradovi nemaju. U pravu su ovi iz rektorata
Неприхваљиво цепање кампуса
Сенат Универзитета у Новом Саду јуче је разматрао планска решења ЈП "Урбанизам" Завод за урбанизам прилазне саобраћајне петље мосту на траси бившег моста "Франца Јозефа" и,
с тим у вези, прихватио закључак Одбора за одржавање и развој кампуса УНС-а, о чему ће се коначно изјаснити Савет УНС-а. Универзитет инсистира да се помере границе регулационог плана како би обухватиле и универзитетски парк (у којем ће се градити централна зграда УНС-а) чиме би се територија кампуса разматрала у целини, "а не неоправдано и тенденциозно подељена на два дела".
Ректор Мирослав Весковић указао је да урбанистичко решење кампуса мора бити капитално и обухватити његов дугорочни развој. Став УНС-а је да би изградња моста на стубовима порушеног и саобраћајне петље која би захватила приличан део територије кампуса, значајно умањило развојне капацитете Универзитета. Такође је за УНС неприхватљиво планирано спајање улица Др Зорана Ђинђића и Јиричекове јер би то омогућило транзитни саобраћај кроз најлепши део кампуса и "неповратно разорило основни, дуго креирани идентитет и карактер Кампуса као тихе зоне". УНС инсистира и да се овде не зидају предвиђене спратне гараже, нити било који други "неуниверзитетски" објекти. Закључено је и да УНС у догледно време треба да тражи проширење територије Кампуса на уски појас обале Дунава преко насипа.
Усвајајући закључке Одбора за развој кампуса, Сенат их је допунио предлогом да у блиској будућности и Академија уметности треба да добије адекватан простор унутар кампуса.

Veternik
June 3rd, 2010, 09:58 AM
Blic:
Blokiraće bulevar zbog vode i blata
I. Kupek - Lj. Popadić | 03. 06. 2010. - 00:02h | Foto: S. Vojnović | Komentara: 1

Stanari pet ulica na Telepu blokiraće saobraćaj na Bulevaru Evrope ukoliko nadležni ne reše problem s vodom i blatom koji imaju zbog građevinskih radova u okolini, naročito u periodu obilnih kiša.
Stanara se žale da više ne mogu da se izbore s vodom, koja u periodu obilnih kiša nema gde da otiče

Predsednik Saveta Mesne zajednice „Nikola Tesla“ Pete Karolj navodi da više od mesec dana pozivaju Zavod za izgradnju grada, inspekcije, gradonačelnika, a kako niko ništa nije uradio, stanovnici su rešeni i da blokiraju saobraćaj na Bulevaru Evrope. Problem je što se, kako kaže, ulice godinama raskopavaju radi uvođenja gasa, telefona, kanalizacije i druge infrastrukture u novim obližnjim zgradama, a asfalt se nikada ne obnavlja.

Svaki pljusak za stanovnike telepske Mesne zajednice „Nikola Tesla“ znači da im predstoji poplava vode i blata i da će do automobila moći da stignu samo uz pomoć merdevina.

- Već drugi put se danas okupljamo zbog neprohodnosti ovih ulica, kroz neke se ni peške ni vozilima ne može proći. Tu su Vardarska, Cvećarska, Polgar Andraša, Tihomira Ostojića i Milutina Bojića. Na nekim mestima je visina vode čak 80 centimetara. Ove ulice su raskopane još prošle godine i samo je nasuto malo zemlje. Ljudi se snalaze kako umeju, prave sami čak i privremene mostove, a neki su i automobile oštetili na oštrim ivicama asfalta - kaže Pete Karolj.
Stanara se žale da više ne mogu da se izbore s vodom, koja u periodu obilnih kiša nema gde da otiče.

- Komšija je kačio i pumpu da izvlači vodu, ali sada nije vredelo. Čak se ni Hitna pomoć ne usuđuje da uđe u našu Cvećarsku ulicu, a i kamion „Čistoće“ stane ovde na Bulevaru i ne ulazi u ulicu. Ima tu dosta i mladih žena s bebama koje kolicima nikuda ne mogu, ali i baš starih ljudi, koji ne mogu da obilaze ceo blok da bi izašli na ovaj novi bulevar, a ni kroz vodu ne smeju - kaže Novosađanka Dušanka Munjin, koja stanuje u ovom delu grada već 50 godina.

Stanari često zaobilaze čitav kvart da bi došli do Bulevara, iako je on samo desetak metara od njihovog stana.

- Stanujem u Vardarskoj i tuda se više ne može proći. Evo, sad dok sam izlazila iz kuće pokušala sam da se provučem između ograde i parkiranog kombija i poderala sam pantalone na armaturi. Inače, stalno idem okolo jer ulicom ne mogu ni kada je suvo, zbog rupa. Na nekim mestima su toliki krateri da se ljudi automobilima zaglavljuju i stalno neko izlomi prednju masku na vozilu - kaže Novosađanka Lujza Nikolić.

Komunalni i građevinski inspektori tvrde da na tom delu Telepa za njih nema posla.

- Obilazili smo ulice u tom delu, zgrade se tu legalno grade. Na Zavodu za izgradnju grada je da se srede te ulice, a sada ne znam kada su oni planirali to da urade - kaže glavni građevinski inspektor Slavica Lazov.

goran83
June 3rd, 2010, 09:59 AM
Neznam, ali nekako volim ovog NIXIVOJA :)

NIXIVOJE_NS
June 3rd, 2010, 03:56 PM
hahahha :)

Fleetwood Brougham
June 3rd, 2010, 07:57 PM
Vozio sam se juce severno od NS na E75 auto putu nekih 30km ka Subotici i primetio sam da ima dosta aktivnosti na izgradnji one petlje. Nisam slikao jer je vreme bilo jezivo i morao sam da zurim ali ima dosta mehanizacije, jedan deo puta ima 6 traka i pusten je u saobracaj, postavljeni su i stubovi za nadvoznjake, neki delovi su i asfaltirani a bilo bi super kad bi neko postavio kako bi to trebalo da izgleda kad bude bilo gotovo.

liman_drzava
June 4th, 2010, 10:30 AM
Пнеуматски чекићи ору по „Арени”

Радови у биоскопу „Арена“ настављају се према планираном распореду и према ранијима најавама реконструисани мултиплекс биоскоп могао би
да прими прве посетиоце у септембру. Екипа репортера „Новосадске хронике“ посетила је јуче градилиште.

Унутар велике сале се радови се изводе на бетонској грубој шкољци између будућих мањих сала. Раднике смо затекли како раде на зидовима будућег кафе бара, који ће се наћи у понуди новог биоскопа. Велики део прашине која је правила благу сиву измаглицу направили су пнеуматски чекићи за бетон јер се руши један део некадашњег балкона, како би се направио простор за нову бетонску контрукцију за две од шест нових сала. Завршетак радови био је планиран за прошло пролеће, али због пронађених скелета из давних времена реконструкција је била стала на кратак период. На градилишту је раније било доста проблема док су трајали припремни радови због лоше ажуриране документације објекта „Арене“. „Пословни простор“ који управља биоскопом дозволио је закупцу, београдској фирми „Арт Виста“ продужетак рокова за реконструкцију.

„Арт Виста“ је закупила „Арену“ на 15 година и уговор да у 2.000 метара квадратних пословног простора изгради шест мултиплекс сала укупног капацитета 1.015 седишта. Нови закупац биоскопа уложиће близу два милиона евра, од чега ће само око 800.000 евра бити инвестирано у објекат, а остатак новца ће бити усмерен у набавку опреме. Поред овога, „Арт Виста“ ће плаћати 102 динара по метру квадратном закупа сваког месеца. Биоскоп ће бити опремљен дигиталним пројекторима, који ће имати могућност приказивања триде :lol: филмова, а што се тиче звука биће постављен нови долби дигитал системом озвуке.

izvor: http://www.dnevnik.rs/node/24342

Veternik
June 4th, 2010, 11:59 AM
...i izgleda da cemo da vidimo od cega je taj zid na keju :)

Pripadnik
June 4th, 2010, 02:21 PM
Da, izgleda da je došlo vreme za testiranje... Mene ustvari više brine onaj deo koji se radi na kanalu?! Da tamo ne odnese voda sve one kocke :).
Mislim da nismo skoro pisali o tome ali obala kanala se sređuje i tamo se radi možda i intenzivnije nego na dunavskom keju. Tačnije od kaćkog mosta pa negde do ispred Tempa je popločana cela obala.

kasko
June 5th, 2010, 01:29 PM
Otkupljena tenderska dokumentacija

Kompanije iz Rusije, Italije, Slovačke i Slovenije otkupile tendersku dokumentaciju za projekat modernizacije Termoelektrane - toplane Novi Sad, rekao pomoćnik generalnog direktora EPS-a Zorana Manasijevića.

Pomoćnik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Zoran Manasijević rekao je da su četiri kompanije iz Rusije, Italije, Slovačke i Slovenije otkupile tendersku dokumentaciju za projekat modernizacije Termoelektrane - toplane (TE-TO) Novi Sad.
TE-TO-Novi-Sad-050610.jpg

"Zadovoljni smo, jer smo računali da će četiri ili pet kompanija otkupiti dokumantaciju. To je sasvim dovoljna garancija da će tenderska trka biti sasvim neizvesna i uspešna", rekao je Manasijević.

Manasijević je najavio da bi određeni rokovi i završetak tendera, koji je bio planiran za sredinu ove godine, mogli da budu pomereni u skladu sa zahtevima kompanija koje su otkupile tendersku dokumentaciju, jer je u pitanju obiman posao.

Pomoćnik generalnog direktora EPS-a rekao je da očekuje da će u toku ove godine biti izabran strateški partner za TE-TO Novi Sad koja bi, modernizovana, trebalo da bude u pogonu 2013. godine.

Taj projekat obuhvata modernizaciju TE-TO Novi Sad i izgradnju savremenog bloka za kombinovanu proizvodnju toplane i električne energije. Instalisana snaga tog postrojenja za dobijanje struje iznosiće od 400 do 500 megavata, a za proizvodnju toplotne energije 300 megavata.

Ukupna investiciona sredstva za modernizaciju TE-TO Novi Sad procenjena su na oko 200 miliona evra.

EPS i Grad Novi Sad osnovali su sredinom prošle godine Društvo za kombinovanu proizvodnju termoelektrične i toplotne energije "Energija Novi Sad", koje će sa izbranim strateškim partenerom izvršiti modernizaciju te termoelektrane-toplane.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/719508/Otkupljena+tenderska+dokumentacija

gently5210
June 5th, 2010, 06:41 PM
^^
Kogeneracija je najbolji nacin proizvodnje struje sto se tice cene a i dobija se topla voda
:cheers:

neusatz!
June 6th, 2010, 02:51 AM
Nije direktno o Novom Sadu, dakle off topic je, ali mislim da je opravdano da se ovde stavi i da će biti interesantno. Ja lično podržavam ovo, mada ne podržavam glomaznu birokratsku proceduru i cene da se te dozvole izvade, a interesuje me šta misle ostali? Po meni, odlično je da je krenuo da se polako uvodi red...inače tekst je iz današnjeg Blica:

Nema krečenja bez dozvole države

Svi koji žele da zastakle terasu, promene WC šolju, okreče stan ili zamene dotrajala vrata i prozore, po novom Zakonu o planiranju i izgradnji moraju da dobiju dozvolu za investiciono održavanje. Za tu dozvolu mora da se prikupi na desetine dokumenata, za šta treba da se izdvoji oko 500 evra i provede više od mesec dana u borbi sa opštinskom administracijom na šalterima.
Čim čuju majstore, komšije zovu inspekciju

Zakonom o izgradnji predviđeno je da se građevinske dozvole za sanaciju, adaptaciju, investiciono održavanje dobijaju u opštinskim službama. U svakoj opštini postoji spisak potrebnih dokumenata za radove, pa se tako za investiciono održavanje, uz zahtev, mora dostaviti idejni projekat koji je izdala licencirana projektantska kuća, izvod iz zemljišnih knjiga, kopija plana parcele, saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika i dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi.

- Sakupila sam novac i krenula da zastakljujem terasu, kako bih zimi mogla da je koristim kao dodatnu prostoriju. Međutim, nakon nekoliko sati rada, građevinski inspektor mi je došao na vrata i tražio dozvolu. Objasnila sam mu da su sve terase zastakljene, da se ja ne proširujem već samo prilagođavam svoju prostoriju, ali rekao mi je da je takav zakon i da je on došao po prijavi komšiluka. Nakon toga provela sam sate i dane da dobijem tu dozvolu i još uvek na nju čekam - priča Marija Rončević (36) iz Ulice Čarli Čaplina u Beogradu.

To znači da ćete, ako se držite zakona, morati da provedete minimum mesec dana na šalterima ili da radite na svoju ruku i rizikujete da će neko da vas prijavi. To obično rade komšije, pa nije retko da vam na vrata zakuca građevinski inspektor i zatraži dozvolu. Ukoliko je nemate, moraćete da prekinete sa radovima i porušite sve što ste uradili.

- Imamo veliki broj prijava za takvu vrstu radova. Recimo, pojedini zovu čim vide da je ušao majstor u neki stan, ili čim čuju bušilicu i čekić u komšiluku. Naša obaveza je da izađemo na teren, načinimo zapisnik i naredimo prekid radova dok se ne dostavi dozvola za radove. Međutim, često nailazimo na opšte iznenađenje ljudi. Ali takav je zakon. Dešavalo nam se da čovek hoće da menja prozore, mi izađemo po prijavi, pa dok on dobije dozvolu prođe sezona pa mora da čeka sledeću godinu za sanaciju - priča jedan građevinski inspektor iz glavnog grada.
Kako objašnjavaju u Ministarstvu za prostorno planiranje, postoje dva glavna razloga što su u novom zakonu insistirali na ovoj dozvoli. Prvi je, da je dozvola za investiciono održavanje osnov za dobijanje potrošačkog kredita, jer banke moraju imati osnov po kom klijentu isplaćuju novac. Drugi je da postoji mnogo nesavesnih i bahatih izvođača radova, pa neretko, prilikom rekonstrukcije stana pojedini krenu sa rušenjem nosećeg zida, ili pokušaju da premeste radijatore pa prekinu celu vertikalu i zgrada ostane bez grejanja.

- Neki zakonopisci su bili zagovornici teze da se traži dozvola za investiciono održavanje, kako bi na osnovu tog papira mogli da dobiju potrošački kredit od banke. Projektna dokumentacija jeste novina, ali to nije ništa posebno, to su četiri kucane strane. Morali smo i da se zaštitimo od ljudi koji prelaze obim radova ili krše građevinske propise - priča Aleksandra Damjanović-Petrović, zamenica ministra za prostorno planiranje.

Potrebna dokumenta Investiciono održavanje (izdaje opština):

- Idejni projekat u tri primerka koji je uradila licencirana projektantska kuća (od 300 do čak 1.000 evra)
- Izvod iz zemljišnih knjiga
- Kopija plana parcele ne starija od šest meseci
- Saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika
- Dokaz o uplati republičke takse (oko 300 dinara)

Građevinska dozvola za rekonstrukciju (izdaje Sekretarijat za urbanizam)
- Projekat
- Kopija plana parcele
- Izvod iz zemljišnih knjiga
- Urbanistička dozvola i urbanistička saglasnost
- Tri primerka projektne dokumentacije

- Saglasnosti svih javnih komunalnih preduzeća
- Mora da se dobije dozvola od arhitekte koji je radio projekat

Potrebne dozvole
Dozvola za investiciono održavanje:
- Kad se vrši zamena crepova na porodičnim kućama, dotrajalih prozora, promena dasaka na plafonu, vrata, oluka, postavljanje i menjanje pločica u kupatilu, parketa, zamena svih sanitarnih uređaja, elektroinstalacija, krečenje, malterisanje, postavljanje španskog zida, menjanje radijatora, cevi ili bilo čega što u stanu ima veze sa grejanjem, zastakljivanje terasa, čak i ukoliko neko želi u podrumu da zameni drvenu pregradu.

Građevinska dozvola za rekonstrukciju:
- Kada se izvode bilo kakvi građevinski radovi, odnosno rušenje zidova, menjanje strukture stana, dograđivanje, pregrađivanje, probijanje novih prozora, vrata, premeštanje elektro i vodovodnih instalacija, betoniranje staze u dvorištu, postavljanje izolacije.

NIXIVOJE_NS
June 6th, 2010, 04:38 AM
sa oprostenjem mogu da mi se sagnu :)

nsblues
June 6th, 2010, 07:53 AM
Nije direktno o Novom Sadu, dakle off topic je, ali mislim da je opravdano da se ovde stavi i da će biti interesantno. Ja lično podržavam ovo, mada ne podržavam glomaznu birokratsku proceduru i cene da se te dozvole izvade, a interesuje me šta misle ostali? Po meni, odlično je da je krenuo da se polako uvodi red...inače tekst je iz današnjeg Blica:

Bas da je to neki red ,,pretjerivanje,,pa da trazis dozvolu za besmislene stvari u svom vlasnistvu, NEVJEROVATNO, mislim na unutrasnje radove, krecanja i sl.. stana ili kuce.Neko treba da postavi sliku na zidu, pa po dozvolu kod ovih ,neradnika zaljnih para .Sto se tice vanjskog djela stambenih zgrada, mjenjanja izgleda u smislu zastakljivanja balkona, apsolutno podrzavam, cak bi ih kaznio debelo...ali sad je pola gradova debelo sareno...sa raznoraznim rekonstrukcijama..tako da ovo djeluje uvodjenje neke diktature bez zdravog razuma i logike...Pametnije bi im bilo da uvedu red za ovaj sljam od investitora sto rade sta hoce, zidaju kako hoce,nikakvog reda,cak ih ima i nemaju registrovanu firmu... i na kraju uz mito dobijaju dozvole..i sve preko korupcije zavrsavaju..cast izuzetcima ,mada su oni u mnajini...

kasko
June 6th, 2010, 11:00 AM
Juce su poceli radovi u M. Pupina. Za promenu, lepo iznenadjenje da se radi Subotom.

Nasip na keju je zavrsen, nova stepenista isto (mogli su da ih naprave malo manje strme kada su vec radili), a poplocavanje jos nije uradjeno od Admiraliteta do Filozofskog. Imam jednu sliku materijala koji je postavljen za nasip, stavicu sliku malo kasnije.

Kontejneri na Somborskom su malo uvuceni u parking, mada ne celim putem, ali kao da me je neko cuo (jos uvek to nije dovoljno!).

kasko
June 6th, 2010, 11:18 AM
Ili ono sto nas ceka ako pozivimo do 2050. ;)

Gradnja tri nova mosta u Novom Sadu trebalo bi da zaokruži saobraćajni prsten i kamione ostavi izvan grada, najavljuje Aleksandar Jevtić, direktor JP „Urbanizam“. Planira se, precizira Jevtić, da jedan most poveže Petrovaradin sa autoputem Beograd - Subotica. Drugi most trebalo bi da nikne na stubovima nekadašnjeg železničkog mosta, a treći da poveže Somborski i Bulevar Evrope sa Sremskom Kamenicom.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=06&dd=06&nav_id=436746

hfusion
June 6th, 2010, 12:12 PM
Meni nekoliko stvari nije jasno u vezi sa tim tekstom u Blicu, ali ću krenuti od prve i osnovne. Koji je izvor informacija koristio novinar koji je pisao taj tekst? Zakon o planiranju i izgradnji nije sigurno, jer se tamo te dozvole ni ne spominju, u šta se možete i lično uveriti:

Zakon o planiranju i izgradnji (http://www.parlament.gov.rs/content/lat/akta/akta_detalji.asp?Id=85&t=Z)
Uredba o održavanju stambenih zgrada i stanova (http://www.ekoplan.gov.rs/src/2-4-Uredbe-42-document.htm)

Pošto u tekstu ima dosta nelogičnosti i mislim da novinar nije objektivno pisao članak, interesuje me gde mogu lično da pročitam propise na osnovu kojih je pisan tekst?

neusatz!
June 6th, 2010, 12:19 PM
Bas da je to neki red ,,pretjerivanje,,pa da trazis dozvolu za besmislene stvari u svom vlasnistvu, NEVJEROVATNO, mislim na unutrasnje radove, krecanja i sl.. stana ili kuce.Neko treba da postavi sliku na zidu, pa po dozvolu kod ovih ,neradnika zaljnih para .Sto se tice vanjskog djela stambenih zgrada, mjenjanja izgleda u smislu zastakljivanja balkona, apsolutno podrzavam, cak bi ih kaznio debelo...ali sad je pola gradova debelo sareno...sa raznoraznim rekonstrukcijama..tako da ovo djeluje uvodjenje neke diktature bez zdravog razuma i logike...Pametnije bi im bilo da uvedu red za ovaj sljam od investitora sto rade sta hoce, zidaju kako hoce,nikakvog reda,cak ih ima i nemaju registrovanu firmu... i na kraju uz mito dobijaju dozvole..i sve preko korupcije zavrsavaju..cast izuzetcima ,mada su oni u mnajini...

Ali ljudi, to nije ništa novo u Evropi. Ne možeš u npr Švedskoj da menjaš pločice u kupatilu bez dozvole. Hajde da razdvojimo ideju od realizacije, ja podržavam to kao ovo prvo, a korupciju, visinu taksi i ostalo ne komentarišem. Komentarisati to u Srbiji je uzaludno. Dakle kao ideja da se tu uvede reda, ja to podržavam. Redove, milion formulara i visinu taksi ne podržavam... ali me to ni ne čudi uzimajući u obzir gde živimo.

kimi78
June 6th, 2010, 12:35 PM
Ljudi a jel zna neko nesto o tim tramvajima? Hoce li ikada biti nesto od toga? Znam da kosta al ko ga j...nek se zaduzi grad.

Fleetwood Brougham
June 6th, 2010, 01:34 PM
Nece skoro a i nema sanse da se uskoro skupe tolike pare koliko kosta jedan posten tramvajski sistem za grad dimenzija NS. Jedino ako krenu da forsiraju prava stecena autonomijom pa grad/pokrajna krene da se zaduzuje kod svetskih banaka...

@ kasko

Ne znam koliko je to lepo ali sam se sinoc pola sata vozio od jednog da drugog semafora...

PlanAktStatus
June 6th, 2010, 04:09 PM
Tramvaj Novom Sadu definitivno ne treba.

Fleetwood Brougham
June 6th, 2010, 05:42 PM
Treba.

PlanAktStatus
June 6th, 2010, 05:56 PM
Treba.

Onda mozda i treba?! Samo jos da neka studija izvodljivosti da bar priblizno pozitivan zakljucak

Fleetwood Brougham
June 6th, 2010, 06:32 PM
Ovo je clanak od 3 godine ali daje okvirno objasnjenje:

http://www.gradnja.rs/tramvaj-u-novom-sadu-i-dalje-neizvestan/

Postoji potreba, postoje preduslovi, postoji zelja, postoji cak i tradicija ali nazalost, ne postoji i novac koji je potreban...

kimi78
June 6th, 2010, 06:58 PM
Pa evo ovako ..neko rece da nam ne treba tramvaj..hm a jel mozes reci zasto?
Evo ja cu reci zasto treba.
Sem toga da smo davnih dana imali tram kad je grad bio 3x manji... ..znaci sama logika govori da nam treba i sada.
Pogledaj malo okolne drzave pa ces videti da negde i gradovi poput Temerina imaju tram.
Ako ih uvedu sta se desava.. bice manjih guzva u samom prevozu jel uvek mogu da povecaju kompoziciju po potrebi,ne zagadjue se vazduh ,tram ima svoju putanju tako da vozaci kola ne treba da razmiljaju bar o tome dok voze..
Autobusi koji ce automatski biti visak ce se preusmeriti ka Futogu Veterniku Rumenci Sremskoj strani pa i Kacu i Budisavi tako da ljudi koji tamo zive mogu imati bolji prevoz.
A i sam tram gradu daje posebam shmeck ,zar ne? Mesta za njega ima na pretek ,hvala bogu pa su neki unapred razmisljali kad su pravili nase ogromne bulevare..e to se zove plan! A ne ko ovi u BG koji oce da prave metro u 21. veku.
Madjari su to jos uradili u 19 i evo sad grade valjda 4 liniju koja kosta haha.. 200 milijardi evra :)
A sto se tice finansiranja tram SAMO grad bez drzave bez AP .. to je iskljucivo nasa stvar ,dakle nek se grad zaduzi i na posoo ko sto bi Ekrem reko :)
Nije u redu da i ostali gradjani Vojvodine i Srbije placaju nas tramvaj isto kao sto ne treba da placaju ni BG metro.

neusatz!
June 6th, 2010, 07:50 PM
Što se tiče tramvaja pitanje je kuda bi on išao? Posle jednog diplomskog na saobraćajnom, pričao sam sa tamošnjim profesorom. Tada mi je rekao da je ideja da tramvaj ide kroz Zmaj Jovinu i Dunavsku, po meni je to katastrofalno loša ideja. I već rekoh ranije, novi bulevari i kej deluju kao odlične trase za tramvaj, kao i kroz gradić kad se tu ukine saobraćaj. Ali onda je trebalo o tome mislit ina vreme i ostaviti putanje za njih i za stajališta. Sad je bojim se kasno.

neusatz!
June 6th, 2010, 07:52 PM
Deo kliničkog centra kod porodilišta se vuče i nikak oda ga završe:

http://img202.imageshack.us/img202/8785/20988702.jpg

neusatz!
June 6th, 2010, 07:56 PM
Ugao Sremske i Vase Stajića, pričalo se ovde o ovoj crvenoj kući gde su se bili Romi uselili. Očigleno je neće skoro rušiti, jer je u prizemlju otvorena pekara. Noćni je snimak po kiši tako da se izvinjavam zbog lošeg kvaliteta:

http://img707.imageshack.us/img707/2610/16903088.jpg

neusatz!
June 6th, 2010, 07:58 PM
Početak Pap Pavla, budući uska jako je nezgodna ulica za slikanje, počeli su da stavljaju prozore:

http://img408.imageshack.us/img408/417/62172278.jpg

neusatz!
June 6th, 2010, 08:01 PM
Stevana Sremca, dakle ulica koja spaja Slovačku i Pap Pavla. Deo koji je praktično deo centra, a još nije adekvatno urbanizovan:

http://img251.imageshack.us/img251/4233/90276381.jpg

neusatz!
June 6th, 2010, 08:03 PM
U Slovačkoj ulici Vizija opet gradi, svaki put kada sa prodje tuda vidi se napredak:

http://img6.imageshack.us/img6/4466/57008027.jpg

neusatz!
June 6th, 2010, 08:07 PM
Ugao Jaše Tomića i ulice za koju ne znam tačno kako se zove, dal je Bačka, ili je paralelna sa njom. Ruše kuće koje se nalaze na tom uglu, a šta će da grade nemam pojma:

http://img709.imageshack.us/img709/7256/61667191.jpg

http://img339.imageshack.us/img339/8423/38060338.jpg

http://img229.imageshack.us/img229/3280/81452185.jpg

neusatz!
June 6th, 2010, 08:08 PM
Rumenačka, otprilike preko puta ABC Centra:

http://img709.imageshack.us/img709/8149/93252695.jpg

izvestac
June 7th, 2010, 09:36 AM
Novi Sad - Izgradnja poluautoputa kroz Vojvodinu, od Međe na granici s Rumunijom do Rume, odnosno do autoputa Zagreb - Beograd, preko Zrenjanina i Novog Sada sve je izvesnija. Najatraktivniji i svakako najskuplji deo ove magistrale biće izgradnja tunela kroz Frušku goru.

http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/192755/Tunel-kroz-Frusku-goru

Milovac
June 7th, 2010, 12:06 PM
Jel zna neko deonicu Koridora 10 oko Novog Sada? Zanima me deonica oko Kaća? Da li prave izlaz sa autoputa levo prema Starom kaćkom putu i desno prema rafineriji il će se i dalje ići Zrenjaninskim putem?

kasko
June 7th, 2010, 12:25 PM
Starim, Zrenjaninskim. Jednog dana ce biti odvajanje pre Rafinerije ali to tek u sklopu petrovaradinske obilaznice.

http://www.novisad.rs/content/kapitalne-saobra-a-nitse

Fleetwood Brougham
June 7th, 2010, 01:30 PM
Da vidim ovih 10 mostova ( Dunav i DTD ) pa d'umrem... ;)

http://www.novisad.rs/files/imagecache/640x480/kapitalne-investicije/saobracajnice.jpg

Za sad ima 6, dakle, jos 4 ( jedan na DTD a 3 na Dunavu )...

kasko
June 7th, 2010, 01:37 PM
Mozes da racunas i da ih ima 5 posto ce Zezelj tek da se gradi a ovaj privremeni sklanja.

Novi varadinski je, cini mi se, skoro tu da se resi: pitanje prilaznih puteva i novca.
Ostali (jos "samo" 3 :) ) nisam siguran da su u ingerenciji grada, jer su na vezi sa magistralnim pravcima.

Ja bih posle tih mostova jos da pozivim onu AP vezu za BP koja se nazire na ovom planu od severne petlje. E onda ja mogu da mrem :colgate:

gently5210
June 7th, 2010, 01:39 PM
Starim, Zrenjaninskim. Jednog dana ce biti odvajanje pre Rafinerije ali to tek u sklopu petrovaradinske obilaznice.

http://www.novisad.rs/content/kapitalne-saobra-a-nitse

Super ideja valjda je realizuju i jednog dana,jedino mi je ovo sa ski stazom idiotski.:nuts:

Fleetwood Brougham
June 7th, 2010, 01:47 PM
Ozbiljan magistralni put koji bi povezivao Backu Palanku sa NS je odavno planiran, trebao je da se nastavlja do Vukovara ( jedan krak ) i drugi na sever uz Dunav do Sombora. Medjutim, kad je Hrvatska postala inostranstvo, ceo projekat je stopiran na neodredjeno. Maja Gojkovic je kao izborno obecanja napravila deo do Futoga ali je ostalo jos nekih 20 km da se uradi do Palanke. Obzirom da je Backopalanacka opstina velika ( i po povrsini i po stanovnistvu-60 000 ljudi - opstina ) i da fukncionise kao malo dalje predgradje NS, cela prica ima velikog smisla.

Sto se mostova tice, Zezeljev je veoma potreban, kapitalan i skup i tu nema diskusije. Licno, pored Mosta Slobode najdrazi mi je ovaj kroz Tvrdjavu, jedva cekam da ga naprave a nadam se da ce uskoro jer nije nesto skup ( 30 mil u odnosu na preko 100 mil za Zezelja )

kasko
June 7th, 2010, 01:52 PM
To nije taj magistralni pravac, vec je u buducnosti planirana obilaznica svih mesta do BP severno od N.Naselja, Veternika i Futoga.

Zezelj krece na Leto... Varadinski, cenim, pre sledecih izbora ;)

Fleetwood Brougham
June 7th, 2010, 02:05 PM
Izbori su 2012 a to znaci da bi mogli uskoro da nesto urade na tom planu... ;)

Sto se tice obilaznice, normalno da ce da idu na sever jer su divljom gradnjom uspeli da sjebu idealan pravac koji bi se nastavljao na bul Vojvode Stepe...

Podbarac
June 7th, 2010, 02:50 PM
Odlučio sam da se priključim forumu i dam svoj doprinos praćenju izgradnje našeg lepog grada... Pa ako me primate, biće mi drago.

Fotografije keja, od raskrsnice sa ulicom Kozačinskog, do raskrsnice sa ulicom Marka Miljanova (Kvantaš)

http://img16.imageshack.us/img16/4504/image1489.th.jpg (http://img16.imageshack.us/i/image1489.jpg/)

http://img13.imageshack.us/img13/3475/image1495.th.jpg (http://img13.imageshack.us/i/image1495.jpg/)

http://img696.imageshack.us/img696/5825/image1492.th.jpg (http://img696.imageshack.us/i/image1492.jpg/)

http://img243.imageshack.us/img243/2923/image1496.th.jpg (http://img243.imageshack.us/i/image1496.jpg/)

http://img72.imageshack.us/img72/2077/image1500.th.jpg (http://img72.imageshack.us/i/image1500.jpg/)

http://img59.imageshack.us/img59/2862/image1501.th.jpg (http://img59.imageshack.us/i/image1501.jpg/)

http://img412.imageshack.us/img412/8276/image1491t.th.jpg (http://img412.imageshack.us/i/image1491t.jpg/)

http://img294.imageshack.us/img294/5564/image1499.th.jpg (http://img294.imageshack.us/i/image1499.jpg/)

http://img404.imageshack.us/img404/1189/image1490.th.jpg (http://img404.imageshack.us/i/image1490.jpg/)

http://img31.imageshack.us/img31/6544/image1498.th.jpg (http://img31.imageshack.us/i/image1498.jpg/)

http://img404.imageshack.us/img404/9776/image1497.th.jpg (http://img404.imageshack.us/i/image1497.jpg/)

http://img199.imageshack.us/img199/2618/image1493u.th.jpg (http://img199.imageshack.us/i/image1493u.jpg/)

http://img138.imageshack.us/img138/6630/image1503.th.jpg (http://img138.imageshack.us/i/image1503.jpg/)

http://img684.imageshack.us/img684/9057/image1502.th.jpg (http://img684.imageshack.us/i/image1502.jpg/)

možda bi mogli da urede i prostor ispod šetališta

http://img714.imageshack.us/img714/8612/image1494m.th.jpg (http://img714.imageshack.us/i/image1494m.jpg/)

Završava se zgrada u ulici Marka Miljanova, preko puta toplane "Istok", pored Don Perignon-a :)

http://img8.imageshack.us/img8/9470/image1515.th.jpg (http://img8.imageshack.us/i/image1515.jpg/)

http://img37.imageshack.us/img37/6295/image1516.th.jpg (http://img37.imageshack.us/i/image1516.jpg/)

http://img717.imageshack.us/img717/8559/image1514.th.jpg (http://img717.imageshack.us/i/image1514.jpg/)

Skadar na Bojani... a preko puta pijace (Marka Miljanova)

http://img72.imageshack.us/img72/1710/image1507.th.jpg (http://img72.imageshack.us/i/image1507.jpg/)

Budućnost se priprema da započne radove u svom delu Podbare

http://img693.imageshack.us/img693/1204/image1518e.th.jpg (http://img693.imageshack.us/i/image1518e.jpg/)

http://img25.imageshack.us/img25/9472/image1521.th.jpg (http://img25.imageshack.us/i/image1521.jpg/)

http://img72.imageshack.us/img72/244/image1523.th.jpg (http://img72.imageshack.us/i/image1523.jpg/)

U Kosovskoj ulici "niče" nova zgrada

http://img576.imageshack.us/img576/4128/image1526.th.jpg (http://img576.imageshack.us/i/image1526.jpg/)

http://img188.imageshack.us/img188/9218/image1527.th.jpg (http://img188.imageshack.us/i/image1527.jpg/)

Renovirana je i saobraćajna

http://img198.imageshack.us/img198/1070/image1536.th.jpg (http://img198.imageshack.us/i/image1536.jpg/)

http://img20.imageshack.us/img20/8246/image1534c.th.jpg (http://img20.imageshack.us/i/image1534c.jpg/)

U Mark trade delu Podbare (Šumadijska ulica) završena je još jedna zgrada

http://img718.imageshack.us/img718/4998/image1528.th.jpg (http://img718.imageshack.us/i/image1528.jpg/)

isti investitor ne gubi vreme, nego preko puta gradi još jednu zgradu

http://img692.imageshack.us/img692/1209/image1531.th.jpg (http://img692.imageshack.us/i/image1531.jpg/)

http://img717.imageshack.us/img717/9119/image1530a.th.jpg (http://img717.imageshack.us/i/image1530a.jpg/)

a priprema i plac na uglu Šumadijske ulice i ulice Đorđa Jovanovića, na mestu kafane "Jazavac"

http://img339.imageshack.us/img339/4269/image1535.th.jpg (http://img339.imageshack.us/i/image1535.jpg/)

pozdrav svim forumašima od Baće sa Podbare.

liman_drzava
June 7th, 2010, 03:14 PM
To Baco, dobrodosao i hvala za fotke, narocito sa keja :okay: Ja bas idem dole do parka i da slikam malo kraj, a da imam bajs svrnuo bih i do keja, al sad ne moram ;)

Kabacum
June 7th, 2010, 03:19 PM
To nije taj magistralni pravac, vec je u buducnosti planirana obilaznica svih mesta do BP severno od N.Naselja, Veternika i Futoga.

Zezelj krece na Leto... Varadinski, cenim, pre sledecih izbora ;)

Kako sad Varadinski :cheer:

Ranko Su NS
June 7th, 2010, 03:57 PM
.. Pa ako me primate, biće mi drago.

Ne primamo te ako ćeš take sličice da nam serviraš. :)
Postavi ih normalno kao i svi mi da ih možemo i mi videti.:cheers:

liman_drzava
June 7th, 2010, 04:57 PM
Nemoj tako odma' na kolegu, samo klikni na sliku pa ce biti veca, ovo je super za prvi put... ;)

Evo je Irska, mislim da jos nije useljena, mada su sa jedne terase visili peskiri. Idea u prizemlju radi vec mesec dana.
http://i48.tinypic.com/33ej0g5.jpg

http://i46.tinypic.com/11j6b08.jpg

http://i47.tinypic.com/2jbtnxf.jpg

http://i45.tinypic.com/kb63oy.jpg

http://i50.tinypic.com/aqh77.jpg

http://i47.tinypic.com/fvk5s8.jpg

http://i45.tinypic.com/vpdv2w.jpg

liman_drzava
June 7th, 2010, 05:35 PM
Park City

http://i46.tinypic.com/a0dypw.jpg

http://i47.tinypic.com/2wm47ds.jpg

http://i46.tinypic.com/2r78ow1.jpg

http://i49.tinypic.com/3025tmw.jpg

http://i47.tinypic.com/2nrdb2q.jpg

http://i45.tinypic.com/11qgs40.jpg

http://i48.tinypic.com/3358rxd.jpg

http://i45.tinypic.com/241s86g.jpg

Loklali su stvarno ogromni, jako me zanima sta ce sve biti u PC
http://i47.tinypic.com/29dwiu1.jpg

http://i48.tinypic.com/8xo2nt.jpg

http://i46.tinypic.com/30a5sic.jpg

Generalan utisak je da unutar kompeksa uopste nije skuceno, uvlacenjem se dobila pristojna udaljenost od komsija i ni o kakvom 'Alkatrazu' nema govora, bar po meni kao Limancu :) Nadam se samo jos oplemenjivanju ovog prostora klupama i nekim zelenilom, a lampe su cool :cheers:
http://i47.tinypic.com/4tpy52.jpg

http://i49.tinypic.com/20hpzdi.jpg

http://i45.tinypic.com/j9nfog.jpg

http://i46.tinypic.com/2mqlyix.jpg

http://i47.tinypic.com/2mqst1j.jpg

http://i45.tinypic.com/2yyzccg.jpg

http://i50.tinypic.com/2rwx4ar.jpg

http://i48.tinypic.com/jjn246.jpg

http://i50.tinypic.com/21k9t8p.jpg

http://i46.tinypic.com/71nt5x.jpg

http://i48.tinypic.com/2iru0oy.jpg

http://i46.tinypic.com/178o5k.jpg

Jedino je los utisak izmedju objeta C i B i sa druge strane gde se nastavlja objekat D, tu su se bas zblizili maksimalno, mada ne verujem da je puno ljudi osteceno time
http://i49.tinypic.com/123urs8.jpg

http://i50.tinypic.com/fnahc8.jpg

Sto se trotoara tice, na delu kod objekata A i B deluje vrlo stisnuto zbog visine lokala koji su odmah do. Mislim da i na drugim deovima N. fronta profil nije siri, ali sa strane je cesto zelenilo i utisak nije ovako klaustrofobican. Kod zgrade C (one sa stubovima) situacija je bolja, pod uslovom da ne iznesu stolove...
http://i45.tinypic.com/r74r37.jpg

http://i50.tinypic.com/24ebz88.jpg

http://i46.tinypic.com/16k1ik8.jpg

http://i50.tinypic.com/21k9t8p.jpg

http://i46.tinypic.com/16k1ik8.jpg

http://i45.tinypic.com/65d26v.jpg

http://i47.tinypic.com/14uxbsy.jpg

Ranko Su NS
June 7th, 2010, 05:45 PM
useljena je, tj dati su ključevi pre dve nedelje

liman_drzava
June 7th, 2010, 05:52 PM
I da vas castim: Limanski Skate Park,
istorijske slike, pa jos kragujevackom metodom! :D

http://i50.tinypic.com/2ith7nl.jpg

http://i50.tinypic.com/10rmp0i.jpg

http://i45.tinypic.com/30ndx5s.jpg

http://i49.tinypic.com/2r27hc6.jpg

http://i50.tinypic.com/1zv49rt.jpg

http://i50.tinypic.com/22xhmu.jpg

http://i48.tinypic.com/15qojnd.jpg

http://i46.tinypic.com/2ls775u.jpg

http://i49.tinypic.com/1j4369.jpg

http://i49.tinypic.com/30a45yx.jpg

http://i46.tinypic.com/zx9zc0.jpg

http://i49.tinypic.com/2naic1v.jpg

http://i49.tinypic.com/2wowqqt.jpg

http://i49.tinypic.com/2w6f6nb.jpg

http://i45.tinypic.com/258s7f5.jpg

http://i45.tinypic.com/f0qhif.jpg

http://i46.tinypic.com/nbccwz.jpg

http://i50.tinypic.com/1zc1qio.jpg

http://i46.tinypic.com/az9vko.jpg

http://i49.tinypic.com/2czafrm.jpg

http://i47.tinypic.com/2zf26a1.jpg

http://i46.tinypic.com/30tjacl.jpg

Fleetwood Brougham
June 7th, 2010, 06:02 PM
Skate park je odlican i slike su fantasticne! :okay:
Cini mi se da je najavljeno neko interesantno otvaranje za koji dan?

Ranko Su NS
June 7th, 2010, 06:07 PM
svaka čast Limanac

Tonykzr
June 7th, 2010, 06:35 PM
19. jun je otvaranje, sa nekim profi skejterima

Ranko Su NS
June 7th, 2010, 06:38 PM
jel si to kupio aparat?:)

NShronika
June 7th, 2010, 06:39 PM
Cini mi se da je najavljeno neko interesantno otvaranje za koji dan?

Otvaranje skejt parka 19. juna

Prvi novosadski skejt park biće otvoren 19. juna u Limanskom parku. Posle deset godina čekanja, napravljene su staze prilagođene bmx biciklima, skejtovima i rolerima.

Do sada je izgrađena podloga, javna rasveta, ograda i postavljene su klupe, a u toku je postavljanje rekvizita i popločavanje prilazne staze. Na samom ulazu u park biće postavljena tabla sa pravilima korišćenja i ponašanja, a u parku će biti postavljen video-nadzor. Pored toga što će ljubitelji ekstremnih sportova ovde moći da se rekreiraju, u parku su planirana i takmičenja.

Na dan otvaranja, najbolji vozači Francuske, Hrvatske, Makedonije, i Bosne posetiće naš grad. U izgradnju parka je uloženo 24,5 miliona dinara.

Izvor: Radio 021

NShronika
June 7th, 2010, 06:43 PM
Da vidim ovih 10 mostova ( Dunav i DTD ) pa d'umrem... ;)

Za sad ima 6, dakle, jos 4 ( jedan na DTD a 3 na Dunavu )...

+ most Futog - Beocin

+ jos jedan most kod Backe Palanke ka Sremu... ali to vec nije Grad Novi Sad.

liman_drzava
June 7th, 2010, 07:02 PM
jel si to kupio aparat?:)

Ne, samo ga forsiram dok izdrzi :) Nesto me je jebavao prosle nedelje na putu, valjda javlja da je svoje odsluzio...

Icicu na to otvaranje Skate Parka ako nesto ne iskrsne, bas volim vratolomije na daskama :cheers:

urbaNS
June 7th, 2010, 07:52 PM
Nisam neki strucnjak za skate, ali zar nije lakse i lepse voziti se na tockicima kada ispod sebe imas jednodelnu podlogu a ne ovakvu sitnodascanu?

liman_drzava
June 7th, 2010, 07:56 PM
Ja kapiram da se to jos oblaze necim kad zavrse oblikovanje... :dunno:

kimi78
June 7th, 2010, 08:19 PM
Moram reci da sam blown away! Fantazija kako dobro izgleda i Park City i Skate Park!
Bicu na otvaranju parka sem ako me nesto nepredvidivo spreci mpr. ako to bude prepodne.
Nadam se da ce biti jos slicnih porjekata tipa Park City-ja a sto se tice skate parka da naravno da na sve ovo ide tanka fina i glatka dashcica, samo to verovatn ostavljaju za kraj.
Inace nadam se da nece sve proci ko u BG ,njihov posle godinu dana izgleda kao da je 10g star... ali eto valjda ce te kamere naterati diletante da 2 puta razmisle pre nego sto bi napravili neku glupost.
E sad se nadam da cemo mozda biti domacini i nekih street style tour-a ,nabaciti montazne tribine za to ..bilo bi extra.

kojigod
June 7th, 2010, 09:22 PM
ako ne postave cuvara, i ne zakljucavaju preko noci ( kad su vec ogradili ) Skate Park nece potrajati dugo, okolo su vec hrpe konzervi i plastike piva a pozicija je kao stvorena za tzv. okupljalista problematicnih grupa. Ako boravite u limanskjom parku poznate su vam scene kada konzumenti droge sacekuju svog spasitelja koji im razdjeli po kesicu iz ranca i uredno i mirno prebroji prikupljen novac ( tik pored djecijeg igralista koje takodjer nebi postojalo da ga ne cuvaju 24h radnici gradskog zelenika ) Kamere su dim zenskog dijela tjela

Sawovsky
June 7th, 2010, 11:28 PM
Park City je ispao apsolutno fantasticno :master:

Sa druge strane, skate park, rampe od drvenih dasaka, lol :ohno:

ako ne postave cuvara, i ne zakljucavaju preko noci ( kad su vec ogradili ) Skate Park nece potrajati dugo, okolo su vec hrpe konzervi i plastike piva a pozicija je kao stvorena za tzv. okupljalista problematicnih grupa.

Kakva glupa predrasuda.

Ekipice koje sede i duvaju su jedno hiljadu puta manji problem od pijanih neizivljenih sabana.

liman_drzava
June 7th, 2010, 11:37 PM
Heheh, ja cenim da su svi Skate Parkovi tako izgledali u jednom trenutku, i da su samo na kraju lepo presvuceni...

Primeri
http://blog.islandreal.com/wp-content/uploads/2008/04/skate-park2.jpg

http://www.gladwin.org/Skate%20Park_files/Skate%20Park%20Pic%20-%201.JPG

Jbmga, nisu imbecili pa da ne znaju kako se to radi, a i skateri su ucestvovali u projektovanju, tako da se ja ne bih ni plasio niti skrnavio.

NShronika
June 8th, 2010, 10:19 AM
Da li ce nastavak Subotickog bulevara prema Rumenackom putu imati 2 + 2 ili kao sada 3 + 3 trake?

kojigod
June 8th, 2010, 10:38 AM
Kakva glupa predrasuda

Sreca da si ti iz Prizrena stigao sa uticajima kulture, tolerancije i iskustvom zajednickog suzivota

Armed I must come there one day
I doci ces tamo ti naoruzan - nikada a kopito ili metla koje si dobio - zapitaj se iskreno jel do kraja ne zasluzeno ( slicno i ja iz pokojne krajine )

kasko
June 8th, 2010, 11:07 AM
Sve je ovo gore lepo, samo to bi bilo to sto se tice biciklistike staze u N. Fronta...

kasko
June 8th, 2010, 11:50 AM
Kej - materijal

http://i47.tinypic.com/51f0k2.jpg

Ranko Su NS
June 8th, 2010, 11:55 AM
to je nešto od brašna umešanog u vodu:ohno:

Kot Behemot
June 8th, 2010, 12:39 PM
^^ Tu na krajevima zidića, tj. na otvorima su ostavljeni žljebovi da bi mogla da se ugradi mobilna oprema za zatvaranje otvora. Ja sam to tako shvatio. Otud taj stiropor.

Sawovsky
June 8th, 2010, 02:14 PM
Sreca da si ti iz Prizrena stigao sa uticajima kulture, tolerancije i iskustvom zajednickog suzivota

Armed I must come there one day
I doci ces tamo ti naoruzan - nikada a kopito ili metla koje si dobio - zapitaj se iskreno jel do kraja ne zasluzeno ( slicno i ja iz pokojne krajine )

1. Ja nisam iz Prizrena, ja sam iz Jagodine, 2. koleno. Moji sa caletove strane su poreklom iz Prizrena, tj iz Sredacke Zupe,a deda je dosao u Jagodinu pocetkom 60-tih, kada se i rodio moji otac.

2. Opet pravis predrasude, ovog puta prema izbeglicama sa Kosova i Metohije. :ohno:

3. To sto si citirao i sto mi stoji u signaturi je: http://sr.wikipedia.org/sr/Онамо,_'намо

4. Kakva metla, kakvo kopito?

albukerki
June 8th, 2010, 03:25 PM
^^ Tu na krajevima zidića, tj. na otvorima su ostavljeni žljebovi da bi mogla da se ugradi mobilna oprema za zatvaranje otvora. Ja sam to tako shvatio. Otud taj stiropor.

Slazem se :)

ljudi mnogo ste bre negativni,opustite se malo uzivajte,:cheers:
evo samo danas ovo je vec druga bespotrebna polemika:
-skejt park nece biti uradjen od dasaka i zid na keju nije od stiropora ni od brasna :lol:

kasko
June 8th, 2010, 03:43 PM
Ovi krajevi su od stiropora. Sta je inace, treba naci u opisu projekta.
Ja sam nasao za sada samo ovo
http://www.novisad.rs/sh/content/zastita-novog-sada-od-poplava

ivan21000
June 8th, 2010, 07:01 PM
Saobraćajnice sporne u planu Univerziteta

univerzitet_novi_sadKoncept saobraćajnica koje predviđa detaljni plan regulacije Univerzitetskog kampusa nije definitivan, ali svakako neće ugrožavati njegove svakodnevne aktivnosti, kažu za Radio 021 u Zavodu za urbanizam. Planom je predviđeno rasterećenje saobraćaja na univerzitetu i oko njega, a tome će doprineti spajanje Ulice Zorana Đinđića i Jirečekove, tvrde urbanisti. Osim promena u saobraćaju, arhitekta Marko Stojanović najavio je i izgradnju devet novih objekata.

"Najveća dva poteza izgradnje se predviđaju na uglu Fruškogorske i Ilije Đuričića i na trenutnoj poziciji laboratorije Mašinskog fakulteta. To je jedna ozbiljna rekonstrukcija desetina hiljada kvadrata za potrene Mašinskog i Fakulteta tehničkih nauka", kaže on za 021.

Nove objekte trebalo bi da dobiju Fakultet tehničkih nauka, Poljoprivredni fakultet, Prirodno matematički fakultet, a planira se i izgradnja poslovnog objekta za potrebe univerziteta i novog doma za smeštaj mladih naučnika. Stojanović za 021 ističe da je u planu i izgradnja novog Studentskog kulturnog centra.

"Objekat SKC će biti polifunkcionalan sa amfiteatrom i galerijskim prostorom. To je nešto što će biti korisno i za građanstvo, a ne samo za potrebe Univerziteta", rekao je on.

Na poslednjoj sednici Senata novosadskog Univerziteta, doneto je negativno mišljenje vezano za izgradnju prilazne saobraćajne petlje na trasi bivšeg mosta Franca Jozefa. Kako kažu u Senatu, postoji strah da bi ova saobraćajnica loše uticala na aktivnosti u univerzitetskom kampusu. Kružni tok koji vodi ka mostu bi uključivao ugao Ulice Zorana Đinđića i Bulevara cara Lazara, ali urbanisti tvrde da on ne bi remetio izgled kampusa, niti njegove aktivnosti. (Asja Francisti)

NIXIVOJE_NS
June 8th, 2010, 09:16 PM
kupio sam novu makinu,bice slikanja :)

http://images.bidorbuy.co.za/user_images/173/1436173_091210172103_nikon_coolpix_l20_black_metallic_77777.jpg

kojigod
June 8th, 2010, 09:25 PM
Sawovsky
sve ok nemam nista protiv nikog i niceg a ne mislim da treba da raspravljamo licne stvari, komunikacija pa i ova podrazumjeva uvazavanje tudjeg misljenja a za ne slaganje koristiti rijec "glupo" nije preporucivo jer kvalifikacija se veze za osobu a ne pojam - konkretno nije glupa predrasuda nego onaj ko predrasudjuje... vratimo se temi
PS cestitam ti 4000 post i dajem sebi za pravo koje nebi treba imati da ti preporucim manje virtualnog a vise realnog zivota

Sawovsky
June 8th, 2010, 09:39 PM
Predrasuda je ajde onda da kazemo stereotipna. "Oh ne, oni duvaju i piju pivo na ulici, mora da su bahata stoka i delikventi!"

Nego, vecina mojih postova je bustovana zbog photo thredova sirom ovog foruma gde sam radio na pretstavljanju zemlje i nasih gradova. Pravog, hardcore virtualnog zivota moze se reci da nemam jos od srednje skole :D

SSJ5
June 8th, 2010, 09:50 PM
Predrasuda je ajde onda da kazemo stereotipna. "Oh ne, oni duvaju i piju pivo na ulici, mora da su bahata stoka i delikventi!"

Nego, vecina mojih postova je bustovana zbog photo thredova sirom ovog foruma gde sam radio na pretstavljanju zemlje i nasih gradova. Pravog, hardcore virtualnog zivota moze se reci da nemam jos od srednje skole :D
Istina je, ekipa koja se okuplja oko skate parka (ako su skejteri u pitanju) su uglavnom dobri momci. E sad, sto je beskrupulozna propaganda oznacila svakog ko pusi marihuanu kao nekoga ko ce te opljackati i izbosti samo ako prodjes na par metara od njega je druga stvar. Ljudi umesto da misle za sebe i da se usude da upoznaju nekoga od tih ljudi, beze glavom bez obzira, jer se boje, naravno uglavnom bez razloga. Ali odosmo u offtopic, samo sam to hteo da kazem.

NIXIVOJE_NS
June 9th, 2010, 01:29 AM
u i taj je extra :) (izvinite svi za off) :)

Ranko Su NS
June 9th, 2010, 08:54 AM
Valjda se svaka NS osnovna škola proširuje i nadograđuje. Evo i ova:
www.24sata.rs
OŠ „Duško Radović“ dobija novu zgradu
av - 09.06.2010. - 00:45
MODERNIZACIJA - Predstavnici Vlade Srbije i Evropske investicione banke potpisali su sporazum vredan 100 miliona evra o nastavku finansiranja programa modernizacije škola u Srbiji. U sklopu sporazuma, u Novom Sadu će se rekonstruisati OŠ „Kosta Trifković“ i „Svetozar Marković“, dok će „Duško Radović“ dobiti potpuno novi objekat.
Nova škola „Duško Radović“ gradiće se iza stadiona FK Borac na Klisi. Objekat će biti urađen po najsavremenijim standardima, a na taj način će se nastava normalizovati, jer će konačno biti ukinuta treća smena. Škola „Kosta Trifković“ biće dograđena, dok će se na OŠ „Svetozar Marković“ raditi nadogradnja. Ove škole je za ulazak u program rekonstrukcije odabrala Gradska uprava za obrazovanje, a osnovni kriterijum je bila prekobrojnost dece i održavanje nastave u više od dve smene.
Inače, u velikom projektu modernizacije škola u Srbiji, polovina novca je zajam od Evropske investicione banke uzet na 25 godina, a polovinu sredstava obezbediće Srbija. Gradske vlasti planiraju da ove godine finansiraju iz budžeta grada i prvu fazu dogradnje OŠ „Dositej Obradović“.

I rade u tri smene. To govori o velikom prilivu građana u NS i kapacitet škola ne može da prati taj trend.

Evo i malo opširnije o tome na www.021.rs
Novac za tri novosadske škole

Ugovorom Evropske investicione banke i Vlade Srbije o pozajmici 50 miliona evra za modernizaciju škola, potpisanim danas u Beogradu, obuhvaćene su i tri novosadske škole.

Tim novcem izgradiće se nova škola "Dušan Radović" na Klisi, dok će "Kosta Trifković" i "Svetozar Marković Toza" biti nadograđene, kaže za Radio 021 član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Milan Đukić: "Mi se iskreno nadamo da će krajem ove ili početkom sledeće godine, ako sve bude redovno teklo u republičkom parlamentu, početi radovi. Mislim da je to jedan od naših najvećih uspeha do sada, jer su u trci za sredstva Evropske investicione banke svi gradovi i opštine u Srbiji".

Ove škole su odabrane prvenstveno jer su u delovima grada u kojima ima više dece u odnosu na druge delove, odnosno u cilju ukidanja trećih smena, kaže Đukić. Ipak, na Detelinari novac dobija Tozina škola, ali ne i "Dositej Obradović" u koju godinama nije ulagan novac. Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje kaže da će se to promeniti, te da će obnova te, ali i još nekih drugih škola, biti finansirana iz gradskog budžeta sa 200 miliona dinara.
"To je veliki broj škola. Ono što mogu da vam kažem, a što se tiče srednjih škola, jeste da će se uraditi druga faza u Građevinskoj školi u Ulici braće Ribnikar. I od većih investicija, predviđena je Osnovna škola "Dositej Obradović" na Detelinari", kaže Đukić.

Novca međutim neće biti za opremanje škole za decu sa smetnjama u razvoju na Novom naselju, za šta je potrebno 100 miliona dinara. Kako za taj projekat ove godine nisu odobrena sredstva iz Nacionalnog investicionog plana, gradske vlasti će pokušati da školu specifičnom opremom opreme u nekoliko faza.
Prioritet prilikom konkurisanja za sredstva, u budućnosti će imati Srednja muzička škola "Isidor Bajić", čija je zgrada, postupkom restitucije, vraćena rimokatoličkoj crkvi. (D.S.)

EagleX
June 9th, 2010, 09:03 AM
Juce sam prosao prvi put Bulevarom Evrope (Suboticki) i zajedno sa zgradom Zoned i Klinickim centrom reakcija mi je bila:eek2:

Ranko Su NS
June 9th, 2010, 09:13 AM
A ja sam posle par dana prošo Somborskim. I Somborski se vidi da je bulevarčina, samo da se produži, a popunjavaće se ubrzano samo da krene gradnja.

EagleX
June 9th, 2010, 09:15 AM
Da li na ukrstanju Futoskog sa Evropom treba da se gradi Holiday inn?

Ranko Su NS
June 9th, 2010, 09:36 AM
da

Tonykzr
June 9th, 2010, 11:12 AM
jedan polu-off

čekali smo "Arenu" da možemo da gledamo 3D filmove, kad ono "Jadran" :)
i to već sutra

nije neki blokbaster, ali i dokumentarac je nešto: "Svet okeana 3D"
pomislio sam prvo da će samo pustati film "obično", ali lepo piše 150din + naočare

http://www.021.rs/Novi-Sad/Vodic/3D-film-Svet-okeana-u-Jadranu.html

Pripadnik
June 9th, 2010, 02:19 PM
Ima li neko informaciju ili, još bolje slike, kako igleda taj javni toalet kod gradske kuće? Uskoro je otvaranje a baš me zanima kako je to zamišljeno i da li će biti nešto od tog lifta. Nisam u prilici da odem tamo ovih dana...

liman_drzava
June 9th, 2010, 02:31 PM
Zadnji put kad sam prolazio, jedino se mogla i videti lift kucica, tarabe su jos okolo. Lift je onaj klasicni kao sto postoje iznad metro stanica, s tim sto je peskirano/zamagljeno staklo, bolje bi bilo da su ostavili da se vidi konstrukcija, bar ja to volim :D

Pripadnik
June 9th, 2010, 02:48 PM
To me i zanima, hvala. Bila je neka priča da će lift biti kasnije pa mi nije bilo jasno kako će se silaziti. Mada mi ni sada nije jasno ali ajde, nema veze ionako nije bilo nikakvih slika, projekata i slično. Mislio sam da je neko bio pa da provalimo ali uskoro je otvaranje pa ćemo ga " overiti " :lol:

kojigod
June 9th, 2010, 02:54 PM
kao visedeceniski policaj ulicar patroldzija, osim brojnih predrasuda kojima sam moguce natopljen, imam i realnu sliku o dobru i zlu. Svako dobro trazi trud, strpljenje, vreme a zlo boze sad, brzo i odmah...ne imanje mentalnog otpora prema marihuani cak i nikotinu je, u kombinaciji sa devastiranim moralnim vrednostima oko nas - otvoren put raznim stetnim oviosnostima, ne sigurnostima, propastima...Ne moze nesto biti malo lose, ili je lose ili nije - onaj ko pusi marihuanu ne znaci da ce postati ovisnik o teskim drogama ali njegov put ka tome je puno izvjesniji...Jeste skejteri su ok ali sto sam pisao znam detalje i nije produkt iskrivljene percepcije, nema cuvara nema skejt parka a sve ostalo manje vise

neusatz!
June 9th, 2010, 03:29 PM
kao visedeceniski policaj ulicar patroldzija, osim brojnih predrasuda kojima sam moguce natopljen, imam i realnu sliku o dobru i zlu. Svako dobro trazi trud, strpljenje, vreme a zlo boze sad, brzo i odmah...ne imanje mentalnog otpora prema marihuani cak i nikotinu je, u kombinaciji sa devastiranim moralnim vrednostima oko nas - otvoren put raznim stetnim oviosnostima, ne sigurnostima, propastima...Ne moze nesto biti malo lose, ili je lose ili nije - onaj ko pusi marihuanu ne znaci da ce postati ovisnik o teskim drogama ali njegov put ka tome je puno izvjesniji...Jeste skejteri su ok ali sto sam pisao znam detalje i nije produkt iskrivljene percepcije, nema cuvara nema skejt parka a sve ostalo manje vise

I tu se ja sa tim slažem. Jer ako vidimo kako prolaze dečija igrališta, onda zašto bismo mogli da pretpostavimo da će i skejt park biti poštedjen vandalizma?

SSJ5
June 9th, 2010, 04:12 PM
Naravno da je logicno da neko ko uzme neki laki opijat moze lakse uzeti nesto teze. Ali ti garantujem da onaj ko vec duze vreme pusi samo marihuanu, i nije uzeo nesto drugo, nece u zivotu uzeti tesku drogu. Takodje ti garantujem da ta ekipa nece rasturiti skejt park, jer ce znati da cene sta su dobili. Veruj mi znam kroz sta su bili (nisam deo tog drustva, ali znam puno takvih ljudi) i sta ih je snalazilo. Pre bih se brinuo za ove navijacke tipove (ekstremiste) koji su provereno destruktivni. Znaci, samo kazem da oni (skejteri) nece biti ti koji ce rasturiti taj park.

Ranko Su NS
June 9th, 2010, 04:39 PM
pošto je jedini, pošto je dugo čekan, pošto je namenjen njima, oni će ga čuvati sto posto. Živi bili pa videli.

neusatz!
June 9th, 2010, 05:04 PM
Uopšte nije bitno ko bi mogao da ošteti skejt park, činejnica je da će to neko sasvim izvesno uraditi ako ne bude čuvara. I zato je čuvar tu potreban.

kojigod
June 9th, 2010, 05:39 PM
sve su nesporazumi - pisao sam o rasturanju teskih droga u limanskom parku, pa je to neko pogresno povezao sa marihuanom, tako da nisam mislio da ce oni koji puse "zelene ili vesele cigare" da rasture skejtpark ( znam i da oni nisu agresivni ), i nije bitno ko ce to da uradi iz siroke lepeze tome sklonih likova - ako ne bude cuvan.A da ga sami cuvaju ( entuzijazam ne osporavam) to je moguce dok su fizicki prisutni ali ne i 24h dnevno.

kasko
June 9th, 2010, 06:14 PM
Једни раде, други се бахате

Сређивање Булевара Михајла Пупина почело је протеклог викенда, а први део радова обавља се на делу од раскрснице а Улицом Жарка Зрењанина према Јеврејској.
Како сазнејемо у "Путу", радови теку по плану, али путарима проблем представљају несавесни возачи који по сваку цену, по навици, желе да се паркирају код тржног центра "Сад Нови Базар", упркос чињеници да је део булевара затворен.
Тако се догодило да су новопостављени ивичњаци руинирани тек што су постављени, па ће полиција док траје поменути посао појачано контролисати возаче у овом делу центра. За време радова саобраћај се одвија довосмерно у једној траци, а посао почиње у 7 и траје до касних поподневних часова. Радови би требало да буду готови до 23. јуна, а до продужетка може доћи због лошег времена. Након овог посла, требало би да уследе радови на раскрсници Јеврејске и Успенске улице и Булевара Михајла Пупина као и у Јеврејској од Шафарикове до Успенске. Радови на раскрсници Булевара ослобођења и Булевара цара Лазара следе након послова на већ поменутим саобраћајницама. Б. М.

http://www.dnevnik.rs/node/24602

kasko
June 9th, 2010, 06:17 PM
Насипи јачи од велике воде (видео)

- Успећемо да се одбранимо од поплава. Пола Европе плива у води, а код нас је у протеклих две и по године изграђено или реконструисано око 107 километара насипа, што није урађено

http://www.dnevnik.rs/node/24600

ivan21000
June 9th, 2010, 09:21 PM
Otvoreni bazen na Spensu iduće godine

bazeni_na_SpensuOtvoreni bazen na Spensu, čija izgradnja je počela pre 30 godina, mogao bi da bude gotov sledeće godine.

Direktor Spensa, Zvonimir Kaprocki, kaže za Radio 021 da je Ministarstvo sporta i omladine obezbedilo 65 miliona dinara za ovaj projekat uz uslov da Grad obezbedi još toliko novca.
"Očekujemo da sledeće nedelje Ministarstvo da nalog za nabavku opreme za bazen, a tender očekujemo da bude raspisan polovinom jula, kada će već biti gotov glavni projekat. Ukoliko sve bude išlo po planu, očekujemo da će radovi započeti najkasnije 1. septembra", objašnjava Kaprocki.

Za kompletnu izgradnju i opremanje bazena potrebno je 3 meseca i dodatnih 50 miliona dinara koje uprava Spensa planira da traži od Grada sledeće godine.

neusatz!
June 10th, 2010, 12:20 AM
Jedan od razloga zašto je Novi Sad grad:

Akcija za kupovinu lifta za osobe s invaliditetom

Prva od nekoliko akcija prikupljanja novca, novosadskog Lajons kluba "Neoplanta", za ugradnju lifta za osobe s invaliditetom na Spensu, održaće se u petak na Štrandu. Svi građani koji nakon devet sati uveče dođu u kafe "Špic" moći će da kupovinom bedža daju svoj doprinos realizaciji investicije koja bi osobama s invaliditetom trebalo da prvi sprat Spensa učini dostupnim.

Predsednik Lajons kluba "Neoplanta", Zoran Tadić, kaže da će cena jednog bedža biti sto dinara, ali da postoji mogućnost značajnije pomoći nabavci lifta. "Mi imamo pripremljene donatorske ugovore, koji su jednostavno najdirektniji način da određena institucija ili privatno lice uplati sredstva na naš račun. Poslovanje našeg kluba je vrlo javna stvar, tako da će sve uplate biti uredno zavedene, a šira javnost će imati uvid u to kako će se koristiti sredstva koja budu uplaćena", objašnjava predsednik kluba. Finansijska konstrukcija investicije još nije zaokružena, a Tadić dodaje da će samo za kupovinu lifta biti potrebno između 12 i 15 hiljada evra.

Akcija prikupljanja novca trebalo bi da se okonča do kraja godine, a lift za osobe s invaliditetom na Spensu trebalo bi da bude u funkciji na proleće naredne godine. Time će Novi Sad bar delom postati humanije mesto za život, jer ovakvi liftovi u našem gradu sada postoje samo u Vladi Vojvodine i školi za decu sa smetnjama u razvoju "Milan Petrović".

Dodajmo da je Lajons klub "Neoplanta" ogranak organizacije Lajons internešnl, koja se predstavlja kao najveća humanitarno-elitistička organizacija na svetu, osnovana 1917. godine i koja ima svog predstavnika u Ujedinjenim nacijama. U Srbiji trenutno postoje tri ovakva kluba, a u svetu više od 45.000. (D.S.)

Izvor: radio 021

SSJ5
June 10th, 2010, 12:53 AM
sve su nesporazumi - pisao sam o rasturanju teskih droga u limanskom parku, pa je to neko pogresno povezao sa marihuanom, tako da nisam mislio da ce oni koji puse "zelene ili vesele cigare" da rasture skejtpark ( znam i da oni nisu agresivni ), i nije bitno ko ce to da uradi iz siroke lepeze tome sklonih likova - ako ne bude cuvan.A da ga sami cuvaju ( entuzijazam ne osporavam) to je moguce dok su fizicki prisutni ali ne i 24h dnevno.
Ok, pogresno sam razumeo.

liman_drzava
June 10th, 2010, 01:03 AM
Evo vracam se malo pre iz grada, kad ono skinuta tabla kod WC :D Ko da su znali da smo ih spominjali... Slike su sa mobilnog pa su zato ocajne, al moze da se stekne utisak. Ono sto moram da dodam je to da je lift oblozen nekim skrnavim, klimavim pleksiglasom (iz daleka sam mislio da je ono peskirano staklo) i nadam se da je to neka privremena zastita posto jako kvari utisak i nema bas nikakvu poentu... osim da mozda polepe reklame :bash: Videcete po danu, izgleda bas kriticno :ohno:

http://i50.tinypic.com/2enqjpf.jpg

http://i46.tinypic.com/vr7akh.jpg

http://i47.tinypic.com/1z6vac7.jpg

http://i49.tinypic.com/21tu0o.jpg

http://i49.tinypic.com/2r47bed.jpg

Pripadnik
June 10th, 2010, 08:26 AM
Evo vracam se malo pre iz grada, kad ono skinuta tabla kod WC :D Ko da su znali da smo ih spominjali... Slike su sa mobilnog pa su zato ocajne, al moze da se stekne utisak. Ono sto moram da dodam je to da je lift oblozen nekim skrnavim, klimavim pleksiglasom (iz daleka sam mislio da je ono peskirano staklo) i nadam se da je to neka privremena zastita posto jako kvari utisak i nema bas nikakvu poentu... osim da mozda polepe reklame :bash: Videcete po danu, izgleda bas kriticno :ohno:

Pre neki sam proitao negde da je skinuta ograda, zato sam i pitao. Nego, jesi li ti video lift unutra ili...? Vrlo je verovatno da će lift kasnije da se radi i da je vo samo zaštita?!
Interesovalo me da li je urađen novi i kakav je ulaz, tako da hvala ti na slikama... Na kraju krajeva, konačno javni toalet u centru grada!

LaneNS
June 10th, 2010, 11:29 AM
Za deset dana prikupljena sredstva za 200 platana

A. V. | 10. 06. 2010. - 00:02h | Komentara: 1
U prvih deset dana akcije “Dar za Bulevar” obezbeđeno je 200 platana za Bulevar kralja Aleksandra. Nedostaje još 215 sadnica, pa da sa starih 68 stabala bude konačan broj platana, koji će na jesen ponovo ukrasiti najduži Bulevar prestonice.

Donacije za platane do sada su obezbedili pojedinci i firme iz Srbije, ali i iz Italije, Hrvatske, SAD-a.

Na jesen posle završetka radova na infrastrukturi u Bulevaru kralja Aleksandra, biće ukupnu 483 platana.

- S obzirom da akcija traje tek deset dana odziv građana je fenomenalan. Već imamo oko 200 platana, za koje su novac obezbedili različite firme i pojedinci - kaže za “Blic” Radovan Draškić, direktor ”Zelenila - Beograd”.

Na Bulevaru će od oktobra biti za 60 sadnica više nego pre rekonstrukcije tramvajskih šina, a kako kaže direktor Gradskog zelenila, donacije rastu iz sata u sat.

- Po ceo dan zvone telefoni, a najviše se javljaju ljudi iz Srbije, ali i iz inostranstva, iz Italije, Hrvatske, Amerike. Preduzeće “Energoprojekt” obezbedilo je do sada najviše sadnica čak 60, dok je Komercijalna banka donirala sredstva za 40 platana - dodaje Draškić.

Na svakom platanu biće istaknuta pločica sa imenom onoga ko je finansirao njegovo postavljanje, a donacije se prijavljuju „Zelenilu Beograd“ na broj 2602 186, ili na mejl bulevar@zelenilo.rs. Cena jedne sadnice platana je oko 1.000 evra. Stabla će biti postavljena sa već formiranim krošnjama, sa obimom oko 45 centimetara i visinom do 10 metara. Obavezan uslov je da su u rasadniku presađivana najmanje šest puta, što znači da je njihova starost oko 18 godina.

Ljudi,kakvo misljenje imate o ovom odlicnom resenju beogradskog gradonacelnika?!
Mogli bi i ovi nase da se ugledaju, umesto sto sade ova drvca koja se posle malo jaceg vetra sva jadna iskrive...

LaneNS
June 10th, 2010, 11:30 AM
Za deset dana prikupljena sredstva za 200 platana

A. V. | 10. 06. 2010. - 00:02h | Komentara: 1
U prvih deset dana akcije “Dar za Bulevar” obezbeđeno je 200 platana za Bulevar kralja Aleksandra. Nedostaje još 215 sadnica, pa da sa starih 68 stabala bude konačan broj platana, koji će na jesen ponovo ukrasiti najduži Bulevar prestonice.

Donacije za platane do sada su obezbedili pojedinci i firme iz Srbije, ali i iz Italije, Hrvatske, SAD-a.

Na jesen posle završetka radova na infrastrukturi u Bulevaru kralja Aleksandra, biće ukupnu 483 platana.

- S obzirom da akcija traje tek deset dana odziv građana je fenomenalan. Već imamo oko 200 platana, za koje su novac obezbedili različite firme i pojedinci - kaže za “Blic” Radovan Draškić, direktor ”Zelenila - Beograd”.

Na Bulevaru će od oktobra biti za 60 sadnica više nego pre rekonstrukcije tramvajskih šina, a kako kaže direktor Gradskog zelenila, donacije rastu iz sata u sat.

- Po ceo dan zvone telefoni, a najviše se javljaju ljudi iz Srbije, ali i iz inostranstva, iz Italije, Hrvatske, Amerike. Preduzeće “Energoprojekt” obezbedilo je do sada najviše sadnica čak 60, dok je Komercijalna banka donirala sredstva za 40 platana - dodaje Draškić.

Na svakom platanu biće istaknuta pločica sa imenom onoga ko je finansirao njegovo postavljanje, a donacije se prijavljuju „Zelenilu Beograd“ na broj 2602 186, ili na mejl bulevar@zelenilo.rs. Cena jedne sadnice platana je oko 1.000 evra. Stabla će biti postavljena sa već formiranim krošnjama, sa obimom oko 45 centimetara i visinom do 10 metara. Obavezan uslov je da su u rasadniku presađivana najmanje šest puta, što znači da je njihova starost oko 18 godina.

Ljudi,kakvo misljenje imate o ovom odlicnom resenju beogradskog gradonacelnika?!
Mogli bi i ovi nase da se ugledaju, umesto sto sade ova drvca koja se posle malo jaceg vetra sva jadna iskrive...

gently5210
June 10th, 2010, 01:13 PM
Lane,radi se o tome da su isekli zdravo drvece i da sade identicnu vrstu drveta,a sami ne ulazu,dakle pranje novca.

Platani su najbolje drvo za drvorede,ako se ne varam neko je postavljao slike u Novom Sadu ih ima u Bulevaru Oslobodjenja.

LaneNS
June 10th, 2010, 01:57 PM
Ima ih i na bulevaru, ima ih i na Futoskom putu,gde su jos lepsi i hteli su isto da ih seku zbog menjanja cevovoda, ali smo uspeli da ih sacuvamo ;)
Znam ja da nisu trebali da ih seku, to je bar svima jasno ali mi se svidja ta varijanta da se pozovu drustveno odgovorne firme i uloze novca...
Na nove bulevare koje su izgradili zadnjih par godina sade drvca od po jedan metar koja nece za deset godina hlada praviti a jos usput ih siledzije cupaju ili gaze kolima :(
Ovakvo drvo koje je deset metara i staro 15 godina nema sanse da neko pocupa a i pravi odmah hlad... Mislim da je to dobra ideja...

neusatz!
June 11th, 2010, 02:55 AM
Kampus će se „širiti“ na 245.000 kvadrata

Univerzitetski grad sa svojih 45.000 stanovnika uskoro bi trebalo da dobije devet novih objekata sa raznim nastavno-naučnim sadržajima i pratećom saobraćajnom infrastrukturom. Kako kažu urbanisti, prema planu detaljne regulacije, postojeći kapaciteti kampusa će se udvostručiti, pa će se nakon izgradnje prostirati na čak 245.000 kvadratnih metara.

http://www.24sata.rs/_customfiles/Image/2010/06JUN/11/kamp.jpg

Deo novca za planirane investicije u univerzitetskom kompleksu, u kom je smešteno sedam fakulteta, trebalo bi da bude obezbeđen od Evropske investicione banke. Rektor Miroslav Vesković kaže da je Novosadski univerzitet kod nadležnih državnih institucija konkurisao sa nekoliko projekata vrednih 25 miliona evra.
- Reč je o pomoći u izgradnji centralne zgrade Univerziteta, naučno-tehnološkog parka, zgrade Apart hotela za mlade istraživače unutar kampusa i projekat koji se odnosi na postrojenje Instituta za prehrambene tehnologije. Takođe, očekujem da će novac dobiti i druge istraživačke ustanove u Vojvodini - kaže Vesković uz napomenu da će se sa realizacijom projekata krenuti odmah po odobrenju sredstava.
Nove objekte trebalo bi da dobiju i FTN, PMF, Poljoprivredni i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, a planira se i izgradnja poslovnog objekta za potrebe Univerziteta. Urbanisti kažu da će se, izgradnjom tih objekata, morati menjati i koncept saobraćajnica, a planom je predviđeno i rasterećenje saobraćaja na univerzitetu i oko njega. Tome će doprineti spajanje ulica Zorana Đinđića i Jirečekove, a rekonstrukcijom terena na uglu uglu Fruškogorske i Ilije Đuričića, gde se trenutno nalaze laboratorije Mašinskog fakulteta, stvoriće se desetine hiljada kvadrata i za potrebe FTN-a.
Kampus će imati i dve podzemne garaže, koje su obavezujuće u svim novim objektima Univerziteta, a koje će se nalaziti na obodu stambene zone Liman I. Među predviđenim investicijama je i izgradnja objekta društvenog prostora studenata, kao i objekat Studentskog kulturnog centra.

Petlja ka mostu neće ugroziti aktivnosti

Članovi Senata Novosadskog univerziteta ne odobravaju ideju izgradnje prilazne saobraćajne petlje na trasi bivšeg mosta Franca Jozefa, jer strahuju da bi ona loše uticala na aktivnosti u kampusu. Međutim, urbanisti tvrde da kružni tok, koji vodi ka mostu i koji bi uključivao ugao ulice Zorana Đinđića i Bulevara cara Lazara, ne bi remetio izgled kampusa, niti njegove aktivnosti.

Izvor: 24sata

Sawovsky
June 11th, 2010, 03:54 AM
Univerzitetski grad sa svojih 45.000 stanovnika

Kaj?

albukerki
June 11th, 2010, 09:34 AM
Kaj?

Ovde su "stanovnici" ustvari studenti,nemam predstave koliko ih ima,verujem da ih ima manje od ovog broja,
ali sam cuo da FTN ima 10.000,verovatno tu ima dosta "neaktivnih" ali,tim nekim sumiranjem moze se stici do nekih 30-40.000 :)

Kot Behemot
June 11th, 2010, 09:47 AM
^^ FTN bi trebalo da je najmnogoljudniji fakultet u zemlji. Bilo je priče da će ga rasparčati na više manjih fakulteta i napraviti TU Novi Sad. Ove godine upisuje 1000 studenata.
Neaktivni studenti će biti počišćeni do 2013, pa će se brojka od 45.000 smanjiti na realnu, na negde oko 30-35.000.
Novinari, po običaju unose zabunu...
Studentski domovi su razbacani po gradu i svi zajedno ne primaju više od

Bajić - 374 x 2 = 748
Vlahović - 175 x 2 = 350
Feješ Klara - 150
Cesarec - 191
Dom A - 186 x 2 = 372
Dom B - 186 x 2 = 372
Dom C ~ 350
Sajmište - 262

Ukupno: 2795

Lično mislim da fali bar još 2-3 doma jer ovako tek svaki deseti aktivni student ostaje u domu.
U Novom Sadu ne postoji studentski grad u onom smislu u kom postoji u Beogradu ili Zagrebu. Postoji kampus u kom je većina državnih fakulteta... eto, da ne bude zabune.

vectom
June 11th, 2010, 10:09 AM
mali off-topic,
FTN u Novom Sadu ima katedre za shta sve? Tj, koje sve oblasti i smerovi spadaju pod FTN? Da li je to i elektrotehnicki (sa informatickim naukama), i mashinski, i gradjevinski, i arhitektura, ili je to nekako razdvojeno u NS?

elem, zvanicni broj studenata na Univerzitetu u Novom Sadu za 2007. godinu bio je oko 38000 ako se dobro secam. Za Beograd je broj varirao od 45-47000, za Nis oko 28000, Kragujevac oko 14000, itd
izvor ne mogu da nadjem sad, al otprilike su to te brojke bile

Ranko Su NS
June 11th, 2010, 10:19 AM
@vectom

Vidi se da u BG ima neznatno više studenata. Ja verujem u tu priču, iz prostog razloga što ogromna većina Vojvo]ana studira u NS, a bome ih ima i iz KG, ŠA, NK itd itd.
A kad prolaziš gradom vidi se da je to studentski grad. Svuda ih ima sem u amfiteatrima i učionicama. Nema zgrade u NS gde ne luduju do zore.

kasko
June 11th, 2010, 10:44 AM
Kampus će se „širiti“ na 245.000 kvadrata

Univerzitetski grad sa svojih 45.000 stanovnika uskoro bi trebalo da dobije devet novih objekata ...

...
Deo novca za planirane investicije u univerzitetskom kompleksu, u kom je smešteno sedam fakulteta, trebalo bi da bude obezbeđen od Evropske ..

.... Takođe, očekujem da će novac dobiti i druge istraživačke ustanove u Vojvodini

...Nove objekte trebalo bi da dobiju i FTN, PMF, Poljoprivredni i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, a planira se i izgradnja poslovnog objekta za...

Jao ljudi koliko potencijala u svim ovakvim vestima, autoputevi, mostovi, tuneli, avioni. Jako sam smoren.
:ohno:

albukerki
June 11th, 2010, 10:51 AM
mali off-topic,
FTN u Novom Sadu ima katedre za shta sve? Tj, koje sve oblasti i smerovi spadaju pod FTN? Da li je to i elektrotehnicki (sa informatickim naukama), i mashinski, i gradjevinski, i arhitektura, ili je to nekako razdvojeno u NS?

elem, zvanicni broj studenata na Univerzitetu u Novom Sadu za 2007. godinu bio je oko 38000 ako se dobro secam. Za Beograd je broj varirao od 45-47000, za Nis oko 28000, Kragujevac oko 14000, itd
izvor ne mogu da nadjem sad, al otprilike su to te brojke bile

FTN sadrzi sledece studijske oblasti:
* Arhitektura
* Energetika, elektronika i telekomunikacije
* Geodezija i geomatika
* Grafičko inženjerstvo
* Građevinarstvo
* Industrijsko inženjerstvo i menadžment
* Inženjerstvo zaštite životne sredine
* Mašinstvo
* Mehatronika
* Računarstvo i automatika
* Saobraćaj

vectom
June 11th, 2010, 11:24 AM
hvala na odgovoru

hm, lepo bi to moglo da se razdvoji u posebne fakultete

gledam u Nishu, poseban je Elektronski fakultet (Racunarstvo i informatika, telekomunikacije, energetika, mikroelektronika, automatika, elektronika), Mashinski fakultet (pojma nemam smerove), Gradjevinsko-Arhitektonski fakultet, Fakultet zastite.. tako nekako bi trebalo da bude.
bilo bi skroz fino i za NS, jos kad bi svaki od njih imao posebnu zgradu i laboratorije.

Kot Behemot
June 11th, 2010, 11:34 AM
^^ pa bilo bi super samo što još uvek nije. U zgradama je uvek gužva, slobodnih učionica nikad nema, svakom odseku fali prostora i sede jedni drugima na glavama, a svi se neverovatno vole... NOT!
Napravljen je projekat zgrade Građevinskog fakulteta, a u izradi je i projekat zgrade Elektro fakulteta.
FTN trenutno koristi kompleks jedan kompleks od 5 zgrada + još dva odvojena manja kompleksa.

http://www.ftn.uns.ac.rs/media/images/map.jpg

TMD (Tvornica Mašinskih Delova :lol: ) već godinama čeka rušenje, a na njegovom mestu će biti novi Elektro fakultet.

Alex_ZR
June 11th, 2010, 01:47 PM
elem, zvanicni broj studenata na Univerzitetu u Novom Sadu za 2007. godinu bio je oko 38000 ako se dobro secam.

Da li su tu uracunati i studenti koji studiraju na fakultetima u Subotici, Somboru i Zrenjaninu, koji su takodje deo Univerziteta u Novom Sadu?

kasko
June 11th, 2010, 01:57 PM
Idite u kafanu pa se ispricajte oko broja studenata.

http://www.dnevnik.rs/node/24842
Начекаћемо се нових бусева
Још није расписан тендер за набавку нових аутобуса јер Градско саобраћајно предузеће "Нови Сад" чека ребаланс буџета, када ће знати колико ће добити новца из градске касе,
казао је председник Управног одбора градског превозника Богдан Коларски.
Седница Скупштине града заказана је за 25. јуни и на том заседању треба да се између осталог нађе и ребаланс, подсетио је Коларски, понављајући мишљење од раније, да се залаже за обједињавање јавног конкурса за куповину шест аутобуса на гас, 14 соло возила и пет мини бусева.
Наиме, планом пословања ове градске фирме планирано је да се ове године обнови возни парк са 19 аутобуса, односно купи 14 соло и пет мини бусева. За то је предвиђено 203 милиона из градске касе. Прецизније, толико је пара планирано да се потроши за куповину шест соло аутобуса и један мини бус. За осталу набавку фирма треба да подигне кредит у висини од 300 милиона динара. Коларски подсећа да је фирма обавезна да пре расписивања позива за прикупљање најбољих понуда има одобрење од оснивача града, као и да им је потребна дозвола за нова задуживања, путем кредита или лизинга.
Градски превозник није лане купио шест аутобуса на гас , мада је било планирано да се у гаражи паркирају десет возила. За то је из буџета лане било намењено 190 милиона динара, али се касније установило да је та сума довољна за свега шест аутобуса. Инвестиција на жалост није још остварена. А у међувремену је домаћа валута пала у односу на евро што ће вероватно утицати на обим ове набавке аутобуса, мада у предузећу тврде супротно.
Тендер за ову куповину више пута је понављан а разлог није баш познат. Сумња се у неукост чланова Комисије за тендер у Градском саобраћајном предузећу "Нови Сад" , али се криви и републичка Комисија за заштиту права понуђача, због спорог рада, што иначе у Градском саобраћајном предузећу наводе као основни разлог што још нису купљени аутобусу на гас.
З. Делић

Последње надметање у децембру
Последњи тендер је био затворен у децембру 2009. године када је Комисија за тендер изабрала фирму "Мерцедес бенц" да буде продавац аутобуса на гас. Тендер је поништила републичка Комисија за заштиту права понуђача, пошто су остали учесници у јавном конкурсу уложили приговор.

SSJ5
June 11th, 2010, 08:11 PM
Idite u kafanu pa se ispricajte oko broja studenata.

http://www.dnevnik.rs/node/24842
Jel ovo znaci da se jos uvek nece uvoditi linija 13?

Ranko Su NS
June 11th, 2010, 11:19 PM
Zoned je useljen deo ka Bulevaru. Teretni lift radi, panoramski lift nije još postavljen, bazen na 7. spratu se još postavlja, podstanari se useljavaju.
http://i48.tinypic.com/w6tke8.jpg

kojigod
June 12th, 2010, 09:20 AM
Ta potreba da se svaki metar placa pretvori u kvadrate za stanovanje proizvela je te "E, V, U" oblike koji u unutrasnjosti stvaraju klaustrofobicnost ili u najmanju ruku narusavaju privatnost stanara s obzirom na blizinu komsija. Ne znam iznutra kako stanovi izgledaju ali pogled iz dvorista ostavlja utisak ne bas velike kvalitete gradnje a kada investitor u sve stanove nakaci i te klime na kile, tek to mi govori da hoce nesto da prikrije pa se kupcu moze desiti isti dozivljaj kao otreznjenom ljubavniku koji pored sebe ugleda ljepoticu od prethodne veceri koja je pod dnevnim svetlom to prestala da bude.
Dali neko zna grube procjene koliko je u tim ogromnim objektima stanova prodano?

gently5210
June 12th, 2010, 10:54 AM
Wow,zoned ima 13 spratova!Mozda prvi soliter iznad 8 spratova u celoj zemlji u zadnjih ne znam koliko godina

Fleetwood Brougham
June 12th, 2010, 11:08 AM
Bice taj EU Bulevar interesantno mesto za par godina...Holliday Inn, Zoned, kad i ako nesto urade sa onom starom stanicom... Da ne govorimo koliko ce to vazan pravac biti kad izadje na E-75, sa jedne, i buduci most, sa druge strane...

FutogCORE
June 12th, 2010, 01:08 PM
Baš izgleda impozantno ovaj Zoned

liman_drzava
June 12th, 2010, 02:57 PM
rR9ASjIP5yU

http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/za-pet-dana-otvaranje-skejt-parka-u-novom-sadu_194674.html

neusatz!
June 12th, 2010, 04:19 PM
Ovo ne kapiram oko tog fitness centra u Limanskom parku? Gde će to biti i na šta će to ličiti?

kojigod
June 12th, 2010, 04:40 PM
Pobrkao je trim stazu i fitness centar, nije mu to bliska tematika sto je lako vidljivo

FutogCORE
June 12th, 2010, 06:04 PM
Ja sam čuo da će biti neka teretana na otvorenom...
Malo da se razdvoje pravi bilderi od onih koji vole da "pomažu" u dizanju tegova. :lol:

Kabacum
June 12th, 2010, 09:36 PM
Ja sam čuo da će biti neka teretana na otvorenom...
Malo da se razdvoje pravi bilderi od onih koji vole da "pomažu" u dizanju tegova. :lol:

Hmm po Evropi je to vec poodavno trend ima ih dosta i po Hrvatskoj.

Tonykzr
June 12th, 2010, 09:42 PM
ima tako nešto i u Zrenjaninu. i to na dva mesta.

trim-staza sa gomilom "prepreka" usput, tj. pored, pa ko voli.
drveno sve (osim tegova), kombinacija teretane i vojnog poligona.

neusatz!
June 12th, 2010, 10:22 PM
Dobro, ok sve to. Ali gde to planiraju, tj u kom delu Limanskog parka? pored skejt parka, to bi bilo super ako ima prostora da je blizu zbog lakšeg čuvanja noću.

kasko
June 12th, 2010, 11:00 PM
To se napravi za 2000e u normalnom svetu, kod nas ce se neko obogatiti na tome, ako ga bude. Tri puta dve metalne sipke za grudi, ledja i ramena i dve drvene sprave za ledja, stomak, istezanje.

PlanAktStatus
June 13th, 2010, 12:59 AM
Buše tunel kroz Frušku Goru
Blic - Pre 56 minuta

Pre dve godine najavljeni projekat izgradnje poluautoputa kroz Vojvodinu od Međe na granici s Rumunijom do Rume, preko Zrenjanina i Novog Sada sa tunelom kroz Frušku goru, stigao je na red za gradnju. Saobraćajnica od 162 kilometra koštala bi 40 miliona evra. Put bi išao od Međe na granici s Rumunijom do Rume, preko Zrenjanina,

Novog Sada, Fruške gore

O neophodnom početku gradnje pre desetak dana govorio je Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu. Pošto je ovaj putni pravac ekonomski isplativ Mrkonjić je naveo da se za njegovu gradnju očekuje pomoć stranih investitora i da će i deo novca od prodaje Telekoma Srbije biti investiran u ovu putnu deonicu. Dan kasnije Bojan Pajtić, predsednik vojvođanske vlade, pozvao je ambasadore zemalja Evropske unije, koji su posetili pokrajinsku administraciju, da podrže projekat izgradnje tunela kroz Frušku goru.

Istraživanja o mogućnostima proboja tog tunela obavljena su još sredinom devedesetih, a u prostornom planu Fruške gore, donetom pre pet godina, planirano je da ulaz u njega bude kod Paragova, predgrađa Sremske Kamenice, a izlaz kod Iriga. Studiju izvodljivosti projekta finansirao je pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja. Prema projektu koji je "Blic nedelje" imao na uvid izgradnja kompletnog putnog pravca u dužini od 162 kilometra uključujući i tunel kroz Frušku goru, kroz koji bi vodila magistrala istog profila, koštala bi oko 40 miliona evra.

Na tunelskom gradilištu, prema projektu, treba angažovati oko 300 radnika koji će radili u tri smene. I na kraju nakon prokopavanja trase na odlagalištu će "narasti" brdo od oko 250.000 kubnih metara iskopanog materijala. To brdo materijal bi na Fruškoj gori bilo lepa ski staza.

Za tunel su, prema projektu, planirane dve varijante: prva predviđa dužinu od 1.233 metra, a druga 2.790 metara. Autor projekta, inženjer Bogdan Đurđević, sugerisao je drugu opciju jer bi efekat bio veći, i u saobraćajnom i u ekološkom smislu. Prvo, od Paragova do ispod Iriga u dužini od 11,5 kilometara ne bi bilo uspona većeg od četiri procenta, a uštede samo na gorivu isplatile bi troškove izgradnje cele trase za 16 godina.

Najvažniji značaj ovog tunela je što bi se zauvek rešio ogroman problem prolaska teretnjaka preko Fruške gore i Iriga, kroz koji prolazi najprometnija saobraćajnica u Srbiji, gde je dnevni prosek prolaska 10.000-12.000 vozila. Studija je pokazala da je izgradnja tunela najbolji način da se zaštiti Nacionalni park "Fruška gora".

Završetak ovog projekta donosi i druge višestruke koristi: postojeći put bi služio kao turistički za obilazak istorijskih znamenitosti i planine, a uštedelo bi se i na gorivu jer bi tunel "ispeglao" uspone. Put do Novog Sada do Rume bio bi kraći i bezbedniji i uštedelo bi se u vremenu. Istovremeno smanjilo bi se zagađenje Nacionalnog parka.

Glavni inženjer za podzemne radove Dragoljub Vojinović navodi da u slučaju gradnje dužeg tunela, bušenje treba istovremeno da počne s obe strane jer to pojeftinjuje posao. Ako bi se kopao samo s jedne strane, izgradnja bi trajala bezmalo tri godine, a sa obe, ceo posao bi bio gotov za najviše 18 meseci.

Čvršća stena, lakša gradnja

Naizgled je paradoksalno, ali što je stena čvršća, izgradnja tunela je lakša i jeftinija jer nema zarušavanja i lakše je zaštititi prokopani deo. Pošto geologija određuje metodu izgradnje, za fruškogorski tunel primenjiva je takozvana "nova austrijska". Njenu srž čini gradnja u dva nivoa - najpre gornji deo, koji čini oko 30 odsto visine tunela, a onda se svakih 60 metara radnici vraćaju da bi završili i donji deo. Inače, prema projektu zanimljiv je i podatak da bi visina tunela trebalo da bude istovetna širini isprojektovanog puta. Paralelno s iskopavanjem tunela neophodno je i podgrađivanje - osiguravanje iskopa od zarušavanja. Za to je predviđena armaturna mreža, koja se učvrsti na stenu pomoćnim ankerima (metalnim šipkama dugim oko 60 centimetara koje na kraju imaju rascepku da se bolje uhvate za podlogu).

Cena puta i sigurnost

- sa tunelom od 1.223 metra cena bi bila oko 30 miliona evra

- sa tunelom od 2.790 metara cena je veća deset miliona evra

- u svakoj varijanti kao najveća prednost izgradnje navodi se da bi put Ruma - Novi Sad postao mnogo bezbedniji

neusatz!
June 13th, 2010, 03:22 AM
To neka greška ili kraći za deset miliona skuplji od dužeg? Takodje, kakva je to nebulozna ideja o ski stazi? Samo ako budu koristilii veštački sneg...inače mislim da je to iluzorno

Ranko Su NS
June 13th, 2010, 06:18 AM
sa kraćim tunelom je cena 30, a sa dužim 40 miliona. Nisi dobro pročitao.

neusatz!
June 13th, 2010, 09:32 AM
sa kraćim tunelom je cena 30, a sa dužim 40 miliona. Nisi dobro pročitao.

U pravu si, moja je greška. Izvinjavam se.

NIXIVOJE_NS
June 13th, 2010, 10:04 PM
hahahha Ski staza i Pajtic Chuck Noris :)

neusatz!
June 14th, 2010, 02:01 AM
Ako ne bude čuvara, sumnjam da će od video nadzora biti velike vajde. Super je što će biti osvetljen, pa će moći da se koristi i noću.

U subotu otvaranje prvog NS skejt parka

A. Vukovac - 14.06.2010. - 00:12

Radovi se privode kraju – Skejt-park prostiraće se na 1.200 kvadrata...
Ljubitelji ekstremne vožnje, skejtborderi, biciklisti, roleraši... i svi koji život provode na „točkićima“ posle višegodišnjeg korišćenja najrazličitijih gradskih površina, od bulevara do platoa ispred SNP-a, dočekali su otvaranje „svog“ poligona. Prvi novosadski skejt-park, koji se gradi već duže od godinu dana, biće otvoren u subotu 19. juna.

http://www.24sata.rs/_customfiles/Image/2010/06JUN/14/ska.jpg

Do sada je završena izgradnja podloge, javne rasvete i ograde, a postavljene su i klupe. U toku je završno montiranje rekvizita i popločavanje prilazne staze u Limanskom parku, gde se skejt-park nalazi. Nosilac ove investicije je ZIG, a, prema rečima direktora Borislava Novakovića, radovi su pri samom kraju.
- Znam da će još neko vreme, stepenište kod SNP-a biti mesto okupljanja i znam da će ih emocije vući na to mesto. Zato apelujem: Za pet dana ovo igralište biće gotovo i pozivam sve te ljude da koriste teren za skejtere u Limanskom parku - poručio je Novaković.
Povodom otvaranja planiran je i sportski program, a predviđeno je i takmičenje u vožnji skejtova, rolera i BMX bicikala. Uz to biće organizovani i koncerti, kao i nastupi di-džejeva.
- Planirali smo otvaranje na koje će doći više od 300 takmičara iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Mađarske, naravno i Srbije. Dovodimo i četiri profesionalna skejtbordera iz Francuske, koji će pokazati sve mogućnosti ovakvog objekta - najavio je Miloš Vukotić iz Skejtbord kluba „Megdans“, čiji su članovi učestvovali u planiranju novosadskog skejt-parka.
Skejt-park će imati 15 rampi, specijalnu podlogu za ekstremne sportove i biće bezbedan za sve posetioce. Teren u Limanskom parku namenjen je skejterima, rolerašima i biciklistima, koji će moći da vežbaju na 1.200 kvadratnih metara. Na ulasku u park biće postavljena info tabla, a montiraće se i video nadzor.

Još sadržaja u parku
U Zavodu za izgradnju grada najavili su i otvaranje fitnes terena na otvorenom u Limanskom parku. „Ja zaista verujem da će uz dečje igralište, skejt-teren i fitnes na otvorenom Limanski park biti najvažnije mesto okupljanja mladih Novosađana“, kaže Novaković. Skejt-park će biti osvetljen, tako da će ljubitelji ekstremnih sportova moći da ga koriste i tokom noćnih sati.

neusatz!
June 14th, 2010, 02:02 AM
Proširena OŠ Žarko Zrenjanin

OŠ „Žarko Zrenjanin" dobila je novo krilo škole površine 550 kvadratnih metara i rekonstruisanu fiskulturnu salu. Ovaj potez urađen je zbog smanjenog kapaciteta škole koja postoji već 30 godina te je postala „tesna”. Oni će sada moći da koriste još dve učionice, kabinet za informatiku i salu.

Ranko Su NS
June 14th, 2010, 12:09 PM
Kod Futoške pijace
http://i46.tinypic.com/f21z0y.jpg
http://i49.tinypic.com/21j6235.jpg
http://i47.tinypic.com/2hyjc0p.jpg
meni je to dobra stvar

Nicisyyo
June 14th, 2010, 03:24 PM
^^Još da ima neku nadstrešnicu,jer kada je kiša onda je ne upotrebljivo.
http://i50.tinypic.com/2jusz4.jpg

Tonykzr
June 14th, 2010, 03:53 PM
ti pijačni i ne moraju da imaju.
neće niko dugo. a ko dolazi po kiši, onda mu je svejedno :)

onaj kod štranda je pokriven

NIXIVOJE_NS
June 14th, 2010, 08:21 PM
ovo u NY bi ljudi mesali sa stanicom za bus,vec vidim,dolazi baba pita nekog biciklistu,"izvini sinko jel prosla osmica" :)

NShronika
June 15th, 2010, 05:37 AM
Danas je 15. jun da vidimo da li ce danas poloziti kamen temeljac u univerzitetskom kampusu.

neusatz!
June 15th, 2010, 06:00 AM
Uklanjanje grafita dok ima novca

Uklanjanje grafita s fasada u Katoličkoj porti, gradske vlasti planiraju neposredno pred otvaranje renovirane zgrade novosadskog Kulturnog centra.

Načelnica gradske Uprave za komunalne poslove, Lidija Tomaš, kaže za Radio 021 da tačan datum još nije određen, ali da je preduzeće zaduženo za uklanjanje grafita, već sredilo fontanu u porti. Međutim, fasade u ovom delu Centra neće biti tretirane antigrafitnom zaštitom, što znači da je gotovo izvesno da će gradski novac uložen u njihovo sređivanje biti uzaludno potrošen. Lidija Tomaš objašnjava da se antigrafitna zaštita ne može naneti na neobnovljene fasade, a da je pitanje hvatanja i kažnjavanja onih koji ispisuju grafite, stvar policije.

U policiji kažu da su angažovani na tome, ali konkretne podatke ne navode, kaže načelnica gradske Uprave ze komunalne poslove. "Mi možemo samo da apelujemo na policiju da to rade. Postoji pokrivenost video nadzorom i u onom momentu kada se primeti da neki izgrednik šara, najbliža patrola se upućuje na lice mesta. Ali s obzirom da su to najčešće maloletnici, njih zakon na neki način ne tereti u punoj meri", kaže Lidija Tomaš.

Ona dodaje da su tokom ove godine uz nanošenje antigrafitne zaštite, uklonjeni grafiti sa zgrade Srpskog narodnog pozorišta: "Tako da se preko toga više ne može šarati, odnosno kada se ispisuju grafiti, dovoljno je samo mlazom vode oprati. Dalje se nastavilo, tako da je sređena Skupština grada, potom Ulica Modene, gde je odrađen mermerni zid ceo i radilo se u podnožju Varadinske duge". Sređena je i javna česma na Bulevaru cara Lazara, kao i deo zgrada u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici, kaže Lidija Tomaš i dodaje da će se dalje raditi na Bulevaru Mihajla Pupina, te u širem području centra grada, dok se ne potroši novac.

Iz gradskog budžeta za uklanjanje grafita, ove godine izdvojeno dva i po miliona dinara, a procenjuje se da će ta suma biti dovoljna za tretiranje oko pet i po hiljada kvadratnih metara fasada. Podsetimo da je prošle godine izdvojena ista suma, a da je novac potrošen već u septembru. I ove, kao i prošle godine, posao uklanjanja grafita poveren je preduzeću "Eurokom", koje je putem javne nabavke, dostavilo najbolju ponudu. (D.S.)

Izvor: Radio021

Nicisyyo
June 15th, 2010, 01:40 PM
ovo u NY bi ljudi mesali sa stanicom za bus,vec vidim,dolazi baba pita nekog biciklistu,"izvini sinko jel prosla osmica" :)

:lol::lol::lol:

NIXIVOJE_NS
June 15th, 2010, 02:50 PM
danas sam video onu masinu za pobijanje sipova na gradilistu Holiday inn-a :)

Ranko Su NS
June 15th, 2010, 04:28 PM
makara, to je dobra vest nixivoje

izvestac
June 15th, 2010, 04:35 PM
evo neke slike koje sam bio zaturio pa kacim sa malim zakasnjenjem :)

slikano sa krova Aleksandrovog Bul. Centra

http://i46.tinypic.com/2vmbvdg.jpg

http://i46.tinypic.com/wmwxs.jpg

http://i47.tinypic.com/2h2jqsl.jpg

http://i47.tinypic.com/54t56t.jpg

http://i46.tinypic.com/2l9ilch.jpg

Kabacum
June 15th, 2010, 04:49 PM
Fontana u Katoličkoj porti je juče 14. 06. još uvek bila žabokrečina, koja ne radi!
A grafiti zaista naružuju lepa zdanja u porti. Nije mi jasno kako ne postave na nekoliko mesta u porti kratko obaveštenje da je trg pod video nadzorom, da je zabranjeno pisanje po zgradama koje su pod zaštitom države i da ce svi koji to budu činili biti privođeni i adekvatno kažnjavani!!!
Besan sam kada vidim da se tako olako toleriše ovakva vrsta vandalizma!
Takođe bi gradska čistoća mogla malo češće da zalazi na trg kako bi čistila ploče i zidove vrednih zdanja jer se neretko mogu naći različite ljudske izlučevine na istima. Tkđ bi zaduženi mogli malo više da oplemene prostor cvećem. Tkđ bi se malo češće moglke održavati različite kulturne manifestacije. Tada bi možda ovaj prostor i zaživeo u punom kapacitetu i ne bi bio samo tamo neko mesto iza glavnog trga koje je mračno, zabačeno, uglavnom zapušteno, pretežno za okupljanje delikvenata, žutokljunaca...
Tada bi mu se vratio život i smanjila mogućnost pojave trenutnih problema.

vladulns
June 15th, 2010, 08:01 PM
Izvestac, odlicne slike, steta sto nije bio suncan dan....

kimi78
June 15th, 2010, 10:21 PM
Dojajne slike :) Steta sto je shugavo vreme bilo pa su slike malo sumorne al nema veze ..
Ne znam dal` ste videli ovaj klip mozda i jeste neko stavio ranije ako je sorry.

http://www.youtube.com/watch?v=VfXLbXXX1G8&feature=related

ps ima li neko info dal se sprema nesto konkretno da se grad preseli i na Miseluk? I da..jel moze neko da okaci slike sa otvaranja skate parka u subotu?

Ranko Su NS
June 15th, 2010, 10:41 PM
na ovom videu se vidi koliko je ustvari to velik i nabudžen grad. Da ne znam mislio bi da je to neki milionski grad. A baš je star snimak, nema pola grada

Ranko Su NS
June 15th, 2010, 10:47 PM
nixivoje misliš na ovu mašinu
http://i46.tinypic.com/jtw4ck.jpg

kimi78
June 15th, 2010, 11:18 PM
Ranko bas tako..mi koji smo tu znamo sve manje vise pa nam ne deluje veliko .. a to ovaj snimak demantuje.
Treba napomenuti da je ovo sigurno bar 6g star snimak fale dosta novih objekata.
A mozemo videti i to da na snimku nema telepa novog naselja detelinare i klise.. dakle pola grada nije snimljeno! Jos ako tu dodamo Petrovaradin a ne samo tvrdjavu kao na snimku..Kamenicu Futog Veternik..pff.. :) Mislim da smo previse skromni.
Vidi se da je sve veoma gusto gradjeno nema brisanog prostora medju zgradama cak vise nema ni gde da se gradi sem ako se predhodno nesto ne srusi,tako da smo stvoreni da se preselimo i na Miseluk.
Po meni mi smo u rangu sa recimo Bratislavom samo naravno oni imaju vise para glavni su grad drzave pa je i vizuelno vise picnut grad a i ima vecu tradiciju.

liman_drzava
June 15th, 2010, 11:29 PM
^^ Skroz se slazem sa tobom i poredjenje sa Bratislavom je na mestu :okay: Voleo bih da neko sad uzme igracku i snimi sve ponovo ovako - ovde je Grbavica tek u zacetku, a Nova Detelinara tad nije prakticno ni postojala i da je snimljena :yes: Jako dobar klip, covek se u kolotecini zaboravi sta ima i gde zivi... :cheers:

Evo da ga ponovo sharujem i ubacim da lepo stoji :)
VfXLbXXX1G8

NIXIVOJE_NS
June 16th, 2010, 03:26 AM
@Ranko da :)

Tonykzr
June 16th, 2010, 09:11 AM
slikaću ja otvaranje skejt parka, ako ne bude pljuska :)

goran83
June 16th, 2010, 09:33 AM
Fontana u Katoličkoj porti je juče 14. 06. još uvek bila žabokrečina, koja ne radi!
A grafiti zaista naružuju lepa zdanja u porti. Nije mi jasno kako ne postave na nekoliko mesta u porti kratko obaveštenje da je trg pod video nadzorom, da je zabranjeno pisanje po zgradama koje su pod zaštitom države i da ce svi koji to budu činili biti privođeni i adekvatno kažnjavani!!!
Besan sam kada vidim da se tako olako toleriše ovakva vrsta vandalizma!
Takođe bi gradska čistoća mogla malo češće da zalazi na trg kako bi čistila ploče i zidove vrednih zdanja jer se neretko mogu naći različite ljudske izlučevine na istima. Tkđ bi zaduženi mogli malo više da oplemene prostor cvećem. Tkđ bi se malo češće moglke održavati različite kulturne manifestacije. Tada bi možda ovaj prostor i zaživeo u punom kapacitetu i ne bi bio samo tamo neko mesto iza glavnog trga koje je mračno, zabačeno, uglavnom zapušteno, pretežno za okupljanje delikvenata, žutokljunaca...
Tada bi mu se vratio život i smanjila mogućnost pojave trenutnih problema.

Slazem se u potpunosti! I kao nemogu da postave jednog cuvara da kao sto u parku cuva cvece da se ne bere isto tako cuva fontanu saksije:bash: koje razbijaju vec neznam koji put, one pored porte! Mozda stvar uskoro resi nova takozvana KOMUNALNA POLICIJA, od kad ono bese stupaju na teren?:no::shifty::no:

Novosadian
June 16th, 2010, 02:24 PM
Vidi se da je sve veoma gusto gradjeno nema brisanog prostora medju zgradama cak vise nema ni gde da se gradi
Ima ono poljance pored NISa na kome je danas Mercator:)

Treba napomenuti da je ovo sigurno bar 6g star snimak fale dosta novih objekata.
I stariji, znam po onoj zgradi u kojoj je Hotel Panorama Garni, ugao Bulevara/Futoske, koja se uveliko gradila kad sam ja bio 2.-3. gimnazije (2002-2003) pored koje sam prolazio busom skoro svaki dan, a koja ovde nije ni u zacetku. Nema ni zgrade Meridijan Banke i celog tog reda do OTP banke, Metals banke (koja je izgradjena kasnije), ex Tunel jeftinoce (kakvo ime, to su samo komunisti mogli smisliti:nuts:) je jos u svom izvornom obliku, Dalton je na nivou prvog sprata:shocked:, a i ona zgrada preko puta stanice kod hotela NS u kojoj je Wiener Stadtische se tek gradi.

^^ a Nova Detelinara tad nije prakticno ni postojala i da je snimljena :yes:
:sly: Nova Detelinara postoji jos od kasnih '80tih i to njen bolji deo (oko ABCa, Pasterove, S. Mokranjca ;) ), al' taj deo o kome ti pricas nije, jer je taman u to vreme (2002-2003) probijena H. Ruvimova sto je uslovilo njenu veliku izgradnju u toku onog famoznog gradjevinskog BOOMa 2004 i kasnije. A steta sto nije snimljena, interesuje me u kojoj je fazi bio master centar

Novosadian
June 16th, 2010, 02:30 PM
[QUOTE=liman_drzava;58369001]Evo vracam se malo pre iz grada, kad ono skinuta tabla kod WC :D Ko da su znali da smo ih spominjali... Slike su sa mobilnog pa su zato ocajne, al moze da se stekne utisak. Ono sto moram da dodam je to da je lift oblozen nekim skrnavim, klimavim pleksiglasom (iz daleka sam mislio da je ono peskirano staklo) i nadam se da je to neka privremena zastita posto jako kvari utisak i nema bas nikakvu poentu... osim da mozda polepe reklame :bash: Videcete po danu, izgleda bas kriticno :ohno:

http://i50.tinypic.com/2enqjpf.jpg

http://i46.tinypic.com/vr7akh.jpg

Ja sam ubedjen da ce skinuti taj pleksiglas (uostalom donji deo je vec bio skinut kad sam ja bio u gradu), ispod postoji staklo nema smisla da ga ostave, a i ova ograda je staklena. Pristojno to izgleda, nadam se da neki mozak nece pokazati koliko je jak razbivsi ga:ohno:

NIXIVOJE_NS
June 16th, 2010, 03:04 PM
napisao je covek koji je nakacio na youtube da je u pitanju 2003. godina :)

Novosadian
June 16th, 2010, 05:47 PM
napisao je covek koji je nakacio na youtube da je u pitanju 2003. godina :)

Pa dobro i nisam bas omasio, iako sam bio ubedjen da je bar godinu stariji.
Nisam pre napisao, ali nisam znao da je ona nesrecna ruzicasta zgrada preko puta futoske pijace vec tada izgradjena, mislio sam da je novija.

Novosadian
June 16th, 2010, 08:48 PM
Kad smo vec kod Bratislave, da prebacim iz teme Mostovi link na kome se vide za mene novi renderi Zezeljevog mosta (kontam da ne prate svi). Fino izgleda, ali i pomalo previse podseca na bratislavski. Evo, zahvaljujuci potyo-u 2.
http://www.magyarszo.com/fex.page:2010-04-10_Regi_helyen_uj_ivek.xhtml
Evo ga i bratislavski http://www.slovak-republic.org/pictures/bridge.jpg

neusatz!
June 17th, 2010, 12:45 AM
Imam jedno pitanje o nečemu što sam nedavno čuo, nisam siguran da je istina, a to je da je originalni projekt SNP predvidjao još jedan sprat gde bi bile sale za probe i sl. Da li je to istina i ako jeste da li negde postoji javno dostupan taj projekt? Hvala unapred.

EagleX
June 17th, 2010, 12:52 AM
^^^
Ja sam cak cuo da je SNP trebalo da bude citavo od stakla pa je zbog manjka finansija stavljen mermer.

NShronika
June 17th, 2010, 03:56 AM
Mozda stvar uskoro resi nova takozvana KOMUNALNA POLICIJA, od kad ono bese stupaju na teren?:no::shifty::no:

Kao na jesen, ali nemoj da se nadas da ce ti oni nesto poboljsati i uciniti sigurnim zivot u NS. Bice ih za pocetak 40, a kroz godinu dve kad vide kako sve funkcionise povecace na 60-80 - tih 40 ljudi treba da se podele u 4 smene i vikende (jer grad zivi 24h 7 dana u nedelji) pa ti vidi sta mogu oni da urade, nece moci centar da pokriju, a ne prigradska naselja u kojima cveta komunalni nered.

NShronika
June 17th, 2010, 04:02 AM
Biciklistička staza povadila višegodišnja stabla
Objavljeno 15.06.2010

http://www.nacionalnigradjanski.com/wp-content/uploads/2010/06/01-seca-topola-2-300x224.jpg

Na Beogradskom keju na najužem delu šetališta, između Kapetanije i Varadinskog mosta, radnici su u toku jučerašnjeg dana posekli stabla topole. Seča višegodišnjeg drveća, kako smo saznali od Novosađanke koja živi u blizini keja, počela je još tokom vikenda. Prema njenim rečima, topole su potpuno zdrave, a majstori su ih sekli kao da će stabla koristiti za potpalu. Takođe, nezvanično smo saznali da su radnici po nalogu Zavoda za izgradnju grada uklanjali stabla, a sve zbog izgradnje biciklističke staze.

Sve po projektu
U “Gradskom zelenilu” nadležni su nam potvrdili tu vest, objasnivši da su radnici uklanjali stabla jer je tako predviđeno projektom uređenja šetne i biciklističke staze. Međutim, osim ženskih topola, posečen je i jedan ringlov. Sve bi to bilo prihvatljivo objašnjenje da na keju ima iole hlada. Problem je i taj što zbog komunalne infrastrukture nikada nije bila dozvoljena sadnja bilo koje drvenaste biljke kraj šetališta, pa je izvesno da više nikada neće ni biti posađeno išta drugo osim trave i možda koje cvetne leje. Zanimljivo je i to da su prema planu nadležnih za seču bile predviđene isključivo ženske topole zbog dosadnih maca, a kako bi se sačuvali platani. Pitanje je samo zašto onda nisu sekli topole pre cvetanja nego su građani prvo pretrpeli napast od maca, a potom ostali i bez hlada.

Kiseonik je manje važan
I taman kada su krošnje dobile na širini, pomalo zasenile najlepše šetalište kraj Dunava, projekat je kazao da priroda i kiseonik nisu toliko bitni – važno je da biciklisti imaju džadu. Samo da se po toj džadi ne voze i motorići i motorine jer, sudeći po akcijama saobraćajaca po centru, biciklisti moraju van. Valjda je neko rešio da ih zauvek izbaci iz centra i pešačke zone.
Vodovodžije sačuvale stabla, a svima je laknulo jer je drveće prolistalo, bacilo cvet i ostalo da živi, te da bakama, dekama i mališanima pravi hlad. Ipak, radost je trajala do minulog vikenda jer su putari stigli do Beogradskog keja nadomak Varadinskog mosta i stali sa izgradnjom i popločavanjem budućeg šetališta jer stazu za dvotočkaše nemaju gde da smeste.
M. M. I. T./ S. A

Džaba menjali projekat
Kako je “Nacionalni građanski” pisao, početak radova na zameni vodovodne instalacije na šetalištu od Sunčanog keja do ušća kanala DTD u Dunav kasnio oko četiri meseca, a razlog je što se projekat rekonstrukcije vodovodne mreže menjao kako bi se višedecenijsko drveće zasađeno na Keju žrtava racije sačuvalo. Vodovodna infrastruktura nalazi se ispod zelenog pojasa keja i prema prvom projektu rekonstrukcije mreže trebalo je da se poseku 162 stabla.
Međutim, promenom projekta planirano je da radnici poseku svega 22 i to one dosadne ženske topole, a ostalo drveće bilo bi spaseno. Nadležni su tada tvrdili da se topole koje će biti uklonjene nalaze na najužem delu zelenog pojasa, te da će platani biti zaštićeni.

Izvor: Nacionalni Gradjanski

PRptOK6T0zs

Izvor: RTVojvodine

Bas sam prolazio pre neki dan i vidim nesto mi cudno, nekako brisan je prostor.
A hvalili su se kako ce sve biti sacuvano i bivsa direktorica Zelenila i direktor Vodovoda!

NShronika
June 17th, 2010, 04:10 AM
Zatvoreno 16 gradilišta
Sreda, 16. Juni 2010. 11:45 Autor: Biljana Krupinski

Od početka godine u Novom Sadu je zatvoreno 16 gradilišta, saznaje „Apolo“ TV u Gradskoj građevinskoj inspekciji.

Primenom Zakona o planiranju i izgradnji gotovo da ne radi ni jedno gradilište, kažu u inspekciji.Bilo je slučajeva da su investitori ,uprkos postavljenoj nalepnici da je gradilište zatvoreno, nastavljali započeti posao. U tim slučajevima interveniše policija, kažu u inspekciji. Inače, zaprećena kazna za neovlašćeno otvaranje gradilišta je godina dana zatvora.

Izvor: ApoloTV

nsblues
June 17th, 2010, 09:29 AM
Izvor: ApoloTV

Izvrsna vijest,, da su ovako ranije radili, ne bi imali haos, anarhiju, kao i 75 % neuknjizenih stanova. Svastarima treba stati na rep, dovesti ih u red, i za sve ce biti bolje. Nikako ne mogu da vjerujem kad jednom napravi pogresno, ne bude kaznjen, i cak sta vise godinama grade na principu korupcije, tj nastave da otvaraju nova gradilista... a drzava ovjerava , kupoprodajne ugovore koje niiko i ne bi smio pogledati da ovjeri ako nije sve u redu...i njih treba,sud, poptpuno reformisati i uvesti red..a za svaki nelegalan ugovor , na robiju...

Kabacum
June 17th, 2010, 11:19 AM
A hvalili su se kako ce sve biti sacuvano i bivsa direktorica Zelenila i direktor Vodovoda!

Razočaran i ogorčen skroz naskroz! U ovom gradu svako radi šta šta hoće. Dole vlast!

Kot Behemot
June 17th, 2010, 11:49 AM
Članak je krajnje tendenciozan.
Budući da aktivno biciklam, uvređen sam istim. Sad su odjednom biciklisti krivi za seču drveća...
Planiranje ovog grada je u potpunosti retardirano. Isterali su bicikliste iz centra, ali se zato žuti porše, još nekoliko automobila i motorčine i dalje vozikaju po sred pešačke zone jer zaboga imaju neke dozvole!?! Pa moja drugarica koja živi u Tanurdžićevoj palati nije mogla da dobije tu dozvolu.
Onda poseku drveće na keju navodno zbog biciklističke staze.
Gradonačelnik povede akciju "Vratimo Novi Sad biciklistima" a onda krenu da kažnjavaju ljude.
Zbog spleta jednosmernih ulica i zabranjene zone sa Podbare na Liman biciklom može da se ide samo kejom ili preko Socijalnog!!! Par klinaca koji su divljali po centru biciklima stvarno treba da dobiju batine, ali čemu zlostavljanje svih ostalih?
A za primer, evo civilizacije, ne toliko daleko od Novog Sada:

Sremska Mitrovica
http://img823.imageshack.us/img823/4469/sremskamitrovica.jpg
Crveno je biciklistička staza, ostalo regularna pešačka zona.

NIXIVOJE_NS
June 17th, 2010, 01:14 PM
da kad su njima prazne ulice,a kroz Zmaj Jovinu nemozes da prodjes :))

nsblues
June 17th, 2010, 01:30 PM
Ranko , da li znas ko je investitor ove zgrade u B.Radicevica.. ne znam broj
slika je iz dvorista, a fasada je nadam se iste boje

http://i174.photobucket.com/albums/w90/bluesky_021/POGLEDNAZGRADUIZDVORISTA.jpg

neusatz!
June 17th, 2010, 02:21 PM

Po vesti iz 24sata sečenje je zbog vodovodnih instalacija i biće zasadjeno novo drveće:

Kej ostaje bez četvrtine stabala

Radovi na rekonstrukciji Keja ovih dana su obuhvatili i seču drveća, a, kako kažu u Gradskom zelenilu, reč je o stablima koja se nalaze na trasi vodovodnih instalacija. Ipak, kako uveravaju, neće biti posečeno svo drveće.
Portparol Zelenila Ivan Nožinić kaže da će od ukupno 162 stabla, biti sačuvano tri četvrtine.
- Reč je uglavnom o ženskim topolama, koje su ionako bile planirne za obaranje. Posle putarskih radova sledi hortikulturno uređenje keja. Projekat je gotov, čeka na usvajanje, nakon čega će biti predstavljen javnosti - istakao je Nožinić.
On je dodao da će, ukoliko projekat hotrikulturnog uređenja bude usvojen, na Keju uz nove sadnice drveća, biti posađeno i ukrasno šiblje i cveće. Novi Sad već godinama ima veliki problem sa nekontrolisanom sečom drveća, a i obnova zelenila koju sprovodi grad ide veoma sporo i zasad je fond novih stabala izuzetno siromašan.

Tonykzr
June 17th, 2010, 03:06 PM
topole su svakako trebale da lete, ali ne "za potpalu" kako reče onaj.
mnogo problema prave svuda.

nego, jel zna neko nešto o gradilištu preko puta Manuala u somborskoj?
meni deluje da je ta nova zgrada na sred puta nastavka bulevara.
početa je skoro, mislim da će krenuti 1. sprat ovih dana.

ne sećam se tačno, ali bulevar verovatno malo vuče nalevo kad se ide ka centru, pa preko pomenutog Manuala, da se spoji sa SU bilevarom, tamo gde je već sužen.
koja je zvanična trasa?
ko je uopšte imao taj plan u potpisu, i što se ne javlja ovih dana? :)
ili što je promenio potpis?

Ranko Su NS
June 17th, 2010, 03:18 PM
Ovako vi pišete:
Bio sam danas na Keju, nešto rade, ali nisam imo aparat da slikam, pa ću drugi put.

A ovako ja: Bio sam na Keju dragi forumaši, nepropisno se parkiro uprašinio cipele da bi za vas napravio ovaj izveštaj

http://i50.tinypic.com/2yngyrk.jpg
http://i47.tinypic.com/2i8ajpz.jpg
http://i49.tinypic.com/eug51s.jpg
http://i48.tinypic.com/2vtnr04.jpg
što kaže ranko brašno
http://i46.tinypic.com/344f3x2.jpg
http://i46.tinypic.com/2m3iagi.jpg
eno ga kot behemot, već se vozi bajsom

http://i50.tinypic.com/2z6ze68.jpg
http://i48.tinypic.com/282l6py.jpg
http://i49.tinypic.com/33vk9p5.jpg
и мало бродова
http://i49.tinypic.com/w9h0lg.jpg
http://i45.tinypic.com/ap8ysh.jpg

@nsblues
ne znam koja je to zgrada, sve su iznutra iste

Kabacum
June 17th, 2010, 03:24 PM
Budući da aktivno biciklam, uvređen sam istim. Sad su odjednom biciklisti krivi za seču drveća...
Planiranje ovog grada je u potpunosti retardirano. Isterali su bicikliste iz centra, ali se zato žuti porše, još nekoliko automobila i motorčine i dalje vozikaju po sred pešačke zone jer zaboga imaju neke dozvole!?! Pa moja drugarica koja živi u Tanurdžićevoj palati nije mogla da dobije tu dozvolu.
Gradonačelnik povede akciju "Vratimo Novi Sad biciklistima" a onda krenu da kažnjavaju ljude.
Zbog spleta jednosmernih ulica i zabranjene zone sa Podbare na Liman biciklom može da se ide samo kejom ili preko Socijalnog!!! Par klinaca koji su divljali po centru biciklima stvarno treba da dobiju batine, ali čemu zlostavljanje svih ostalih?
A za primer, evo civilizacije, ne toliko daleko od Novog Sada:

Sremska Mitrovica
http://img823.imageshack.us/img823/4469/sremskamitrovica.jpg
Crveno je biciklistička staza, ostalo regularna pešačka zona.

I ja sam biciklista, ne sada posebno aktivan ali od marta do oktobra ga često vozim. I meni smetaju izgovori pod kojim se izvršila seča. I ajde neka mi neko zabrani da biciklom prođem Njegoševom, Modene, Trgom, Kralja Aleksandra, Zmaj Jovinom ili Dunavskom!
Bolje bi im bilo da se posvete sređivanju Katoličke porte i ostalih zanemarenih delova centra ili zavođenjem istog tretmana za sve.

neusatz!
June 17th, 2010, 03:25 PM
Hvala Ranko za slike. Ono što mi je uvek malo smetalo na Keju, pri čemu ne kažem da je i izvodljivo drugačije, a što je i dalje ostalo isto je to što su stepenice ostale veoma strme.

liman_drzava
June 17th, 2010, 04:23 PM
:okay:@Ranko, super slike! Da li neko zna za sta ce biti ove dve staze - jedna za bicikle, druga za trcanje? :dunno:

NIXIVOJE_NS
June 17th, 2010, 06:56 PM
jedno je pesacka,jedno trim,a jedno biciklisticka :)

djurkeb
June 17th, 2010, 09:33 PM
Dragi forumasi,
zavrsio sam gradjevinski fakultet i trazim posao u NS, ako imate neku informaciju za mene..slobodno je podelite sa mnom na mail djurkeb@yahoo.com.
Hvala!

vladulns
June 17th, 2010, 09:58 PM
Каменички парк добија ново рухо

Републички фонд за заштиту животне средине уложио је 20 милиона динара у Каменички парк, а „Градско зеленило“ је тај новац инвестирало

у обнову механизације која им је потребна за одржавање; посебно дела парка према Дунаву, где је велика низбрдица.
- Сем тога, новац је искоришћен за крчење подраста и шибља, као и за уклањање 48 престарелих стабала за које је процењено да су опасна по безбедност грађана. До сада је оборено 39 стабала. Током ове године требало би обавити и послове геодетског снимања биоеколошке основе, додати парковски мобилијар, обележити вредне примерке стабала, израдити мапу парка и додатно појачати рад чуварске службе – рекао је за "Дневник" портпарол у “Зеленилу” Иван Ножинић.
Када је у питању чуварска служба, њен рад је још током прошле године проширен са осам на 24 часа, што је већ дало прве резултате, јер су у више наврата, у сарадњи са новосадском полицијом, имали интервенције на спречавању крађе дрва из парка. Према речима саговорника, велику пажњу посвећују и чистоћи парка, као и уклањању дивљих депонија из приобаља и језера.
- Важно је напоменути да је и Управа за комуналне делатности ове године знатно повећала улагања за одржавање и обнову Каменичког парка. За разлику од прошле године, када је Управа за комуналне делатности издвојила 1,27 милиона динара, сада је та сума знатно већа и износи осам милиона динара – истиче Ножинић, подсећајући и да је лане за крчење подраста у овом парку на 26.000 квадратних метара Град дао три милиона динара.
Иначе, Каменички парк је подигнут око дворца породице Марцибањи де Пухо, који је грађен од 1797. до 1811. године и реконструисан и дограђен од 1834. до 1836. године, када је уређен на површини од око 28 хектара. Организован је у мешовитом стилу, са веома малим, класично уређеним партером око саме зграде дворца и пространим пејзажним делом на коме су заступљени масиви високих стабала, већином аутохтоних врста дендрофлоре који су испресецани пространим травњацима. Подигнут је на нагнутом терену и свим својим елементима је прилагођен пластици терена. Очуваност планске организације простора према првобитном пројектантском решењу, богатство дендрофлоре и остаци очуваних оригиналних вртно-архитектонских елемената чине парк јединственим и представљају његову основну вредност.
Izvor Dnevnik

MFL Djole
June 17th, 2010, 10:54 PM
Kad smo već kod bicikla odnosno biciklizma.
Bio sam ovih dana u Beču i oduševio se koliko se tamo ulaže u biciklizam.
Glavna prevozna sredstva su metro(U bahn) i bicikli.
Na svakoj većoj raskrsnici, kod svakog značajnijeg objekta i kod svake stanice metroa nalaze se parkizi za city bike.

Svako može da koristi city bike ko se registruje i preko platne kartice Banke Austia plati doživotnu članarinu od 1 (jedan) euro.

Unošenjem svoje šifre na automatu otključavte željeni bicikl, koji možete voziti besplatno sledećih sat vremena, posle tog vremena plaća se 1.2 eura po satu.

Ali kontam da ti je sat vremena dovoljno da bilo gde stigneš pa čak i na posao i na sledećem odnosno tada najbližem city bike parkingu vratis bicikl. Posle posla ili popijene kafe u gradu ponovo dođeš do najbližeg parkinga užmeš bicikl ili neki drugi i opet ga sat vremena voziš džabe.

Evo uslikao sam jednog kineza ili japanca u akciji

http://i49.tinypic.com/2rdcflx.jpg

http://i50.tinypic.com/288ttoj.jpg

http://i45.tinypic.com/2d7g7kz.jpg

http://i47.tinypic.com/30m0s5d.jpg

http://i50.tinypic.com/96z2ub.jpg

goran83
June 18th, 2010, 12:22 PM
:okay:@Ranko, super slike! Da li neko zna za sta ce biti ove dve staze - jedna za bicikle, druga za trcanje? :dunno:

Pa ja verujem da ce biciklisti ici u oba smera:lol:

liman_drzava
June 18th, 2010, 12:49 PM
Nadam se da je za one bangave nove 'skejtove'... Jako me nerviraju! :bash: A zna li se da li ce trim stazu asfltirati ili ce se ZIG otvoriti za neku primereniju podlogu?

NIXIVOJE_NS
June 18th, 2010, 04:04 PM
Izvijavam se za off,ali moram

SRBIJAAAAAAAAAAAAA

:banana::banana::banana::banana::banana::cheers::dance:

Fleetwood Brougham
June 18th, 2010, 04:11 PM
Imam i ja 2 offa :D

1. Milan Jovanovic mi je bio prvi komsija dok je igrao u Vojvodini, mislim da negde imam i njegov tadasnji mobilni. Nismo se druzili ali smo se uredno raspricavali u ulazu :D

2. Sedeo sam na petrovaradinskoj terasi na kafi kad je pao prvi go. Neverovatno je kao je ceo grad ispod poceo da bruji, puca, vristi...kao da je poceo da fizicki pulsira, ludnica!!!

NIXIVOJE_NS
June 18th, 2010, 04:25 PM
:)))))

Ranko Su NS
June 18th, 2010, 07:28 PM
sutra se otvara skejt park

Tonykzr
June 18th, 2010, 11:09 PM
ima li neki konkretan termin?

Nicisyyo
June 19th, 2010, 09:19 AM
http://www.youtube.com/watch?v=1pjremLXL9s
:bash:Ovo sam i ja primetio...strasno "kao" imamo staze za slepe a u stvari....

Tonykzr
June 19th, 2010, 10:45 AM
našao. otvaranje za dva sata :)

Danas otvaranje skejt parka

Prvi skejt park biće otvoren danas u 13 časova u Limanskom parku. Atmosferu će upotpuniti nastupi didžejeva, a biće organizovano i takmičenje na skejtovima, rolerima i bmx-ima.

Ubuduće će ljubitelji ekstremnih sportova u parku moći da se rekreiraju kao i da učestvuju u brojnim takmičenjima koja će se ovde organizovati.

Park ima osvetljenje, video-nadzor, pristup bežičnom internetu, a na ulazu je postavljena info tabla sa pravilima ponašanja unutar ograđenog prostora. U izgradnju je uloženo 25 miliona dinara, a u planu je da se do kraja godine u Limanskom parku izgradi i fitnes centar za decu.

nosim aparat kao što rekoh.

FutogCORE
June 19th, 2010, 02:55 PM

Nije to zlostavljanje. U Zakonu o bezbednosti u saobraćaju je zabranjena vožnja biciklistima u pešačkim zonama, osim deci do 9 godina (čini mi se). Nema logike da se voziš biciklom kroz sam centar, tj. pešačku zonu, kad već imaš toliko biciklističkih staza u celom gradu.

NIXIVOJE_NS
June 19th, 2010, 03:22 PM
ajde to o biciklima,prebacite u kafanu :)))

Tonykzr
June 19th, 2010, 06:59 PM
bio na otvaranju. slikao ponešto, biće kasnije slike.
prevelika gužva je bila na terenima, pa sam morao kroz ogradu da slikam.
predveče je još bila hrpa majstora tamo, ima još par rampi da se zatvori sa strane i sl. sitnice.
iznenadio sam se koliko je bilo penzionera i dece u kolicima tamo danas.

Tonykzr
June 19th, 2010, 10:23 PM
evo i sličica, nisu nešto preterano, ali toliko sam uspeo.
http://img46.imageshack.us/img46/909/img7812l.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/2492/img7796.jpg
http://img269.imageshack.us/img269/7725/img7797o.jpg
http://img29.imageshack.us/img29/1444/img7798k.jpg
http://img688.imageshack.us/img688/4694/img7799q.jpg
http://img535.imageshack.us/img535/2180/img7802j.jpg
http://img62.imageshack.us/img62/6553/img7803z.jpg
http://img130.imageshack.us/img130/2513/img7808i.jpg

kimi78
June 19th, 2010, 11:50 PM
Tonykzr ,hvala,steta sto je bio pljusak ... :(

podvodni
June 20th, 2010, 12:23 AM
^^ ne izgleda loše... dopada mi se ferobeton... nego, jel ono pavličić u dresu? :)

neusatz!
June 20th, 2010, 12:34 AM
U novom skejt parku nema foliranja (foto)

Danas je svečano otvoren prvi novosadski skejt park koji se nalazi u Limanskom parku.

Predsednik skejtbord kluba "Megdans", Miloš Vukotić, kaže da je skejt park kvalitetno napravljen.
"Elementi su savršeno uklopljeni i napravljen je dobar kompromis terena za skejtere, roleraše i bajkere. Prema gruboj proceni, u Novom Sadu ima oko 200 skejtera, ali na osnovu primera iz Beograda, gde se godinu dana nakon izgradnje skejt parka taj broj udvostručio, i mi očekujemo ovde sličan rezultat", kaže Vukotić.

On najavljuje da je u planu da svake godine 15. septembra bude takmičenje u ekstremnim sportovima u koje bi bile uključene sve zemlje sa Balkana.

Gradonačelnik Igor Pavličić rekao je da je u planu da se u okviru trenutnih radova na Keju napravi i jedno košarkaško igralište, kao i teretana na otvorenom.

http://www.021.rs/images/stories/Skejt_park_otvaranje5.jpg

http://www.021.rs/images/stories/Skejt_park_otvaranje2.jpg

http://www.021.rs/images/stories/Skejt_park_otvaranje3.jpg

http://www.021.rs/images/stories/Skejt_park_otvaranje4.jpg

kimi78
June 20th, 2010, 11:33 AM
Jel ima jos slika? :) hehe
E ljudi al ozb. malo slika se kaci... zar je moguce da se nista ne gradi u NS?
Evo ljudi rade bul. Mihajla Pupina ,zar ni jedna slika ...?
Kad smo vec kod ulica to mi je najveca zamerka za ovu gradsku vlast.. jako malo ulica se obnavlja ,rupe na putevima su krpili 2-3 mesesca po zavrsetku zime a mali milion ulica nema horizontalnu signalizaciju a to nikad nije bilo tako..barem od kad sam ja vozac! uaa!

Tonykzr
June 20th, 2010, 03:35 PM
^^ ne izgleda loše... dopada mi se ferobeton... nego, jel ono pavličić u dresu? :)

pa ko drugi?
nisam hteo još i "legendu" da pišem.

imam od danas još par slika, malo detalja i akcije.
videcu kasnije da proberem i to malo.

neusatz!
June 21st, 2010, 05:31 AM
Tek na jesen u „novi“ KCNS

Grubi građevinski radovi na zgradi su gotovi i sad se čeka novoac od grada za finiširanje rekonstrukcije...
Kulturni centar Novog Sada, nakon nekoliko pauza i prekida u radovima, useliće se u rekonstruisanu zgradu početkom jeseni. Prognoze gradskih čelnika da će zgrada u Porti biti završena do kraja juna pale su u vodu zbog sporog punjenja budžeta. Na narednoj sednici Skupštine grada, zakazanoj za petak, trebalo bi da rebalansom budžeta budu odobrena potrebna sredstva kako bi radovi bili gotovi do septembra.

U prilog tome da bi Kulturni centar Novog Sada stvarno mogao da počne sa radom na jesen, govori i ohrabrujuća vest iz te institucije da su grubi građevinski radovi na zgradi u potpunosti gotovi i da bi taj objekat skoro odmah mogao da bude pušten u rad.
Problem predstavlja neophodna oprema za bioskopsku salu, kancelarije i druge prostorne sadržaje za koju još nije raspisan tender, jer nema sredstava. Rebalansom budžeta trebalo bi da u te svrhe bude izdvojeno oko 50 miliona dinara, nakon čega se može pristupiti raspisivanju tendera i izboru najboljeg ponuđača. U rekonstrukciju jedne od najvažnijih institucija kulture u gradu do sada je uloženo oko 170 miliona dinara.
U Kulturnom centru dograđeno je 500 kvadratnih metara, jer je svojim programskim aktivnostima i delatnošću odavno prerastao postojeći prostor koji je postao tesan. Takođe, po projektu Ksenije Karadžić i Miroslava Šilića iz „Studija K“, Novosađani će na ovom mestu dobiti pet sala, veću Malu galeriju u prizemlju i multifunkcionalnu bioskopsku salu, gde će se igrati i pozorišne predstave. Ovu salu će, zbog dodate platforme, bez poteškoća moći da koriste i sugrađani s posebnim potrebama. „Art-klub“ će biti proširen i na drugi sprat, gde će biti smeštena i mala bioskopska sala. U dvorištu objekta će kao i pre biti smešten letnji kafe-bioskop „Porta“, koji je u martu izuzet iz privatizacije. Ovaj „open air“ bioskop koji je korišćen i kao prostor za koncerte proradiće najranije sledeće godine.
Prema planovima arhitekata, svima dobro poznata zgrada iz 1938. godine će sa spoljne strane ostati skoro nepromenjena. Podsetimo, ovo je prvo ulaganje u rekonstrukciju tog objekta nakon 70 godina.

Kad uđete... nema izlaska više sati

Prema najavama nadležnih iz KCNS, rekonstrukcijom postojećeg objekta želeli su da naprave prostor u kojem će se gosti koji u njega uđu zadržati više sati. Gosti bi birali da li će da pogledaju film, da odu na džez radionicu, promociju knjige, izložbu... ili da popiju kafu i pojedu sendvič u prijatnoj atmosferi. Novosađanima jedino ostaje da se nadaju da će ovaj prostor biti „naseljen“ pravom i bogatom kulturnom ponudom, a da sumnjaju u to nemaju razloga, jer se rukovodeći kadar te institucije pokazao kao veoma odgovoran i sposoban.

goran83
June 21st, 2010, 01:10 PM
Cuo sam da su poceli radovi na Holidy inn, SLIKE???

LaneNS
June 21st, 2010, 01:21 PM
Jos uvek se samo priprema gradiliste i nesto buse,nema nekih velikih radova bar za sada...

NShronika
June 21st, 2010, 04:11 PM
Gradonačelnik Igor Pavličić rekao je da je u planu da se u okviru trenutnih radova na Keju napravi i jedno košarkaško igralište, kao i teretana na otvorenom.

Na Keju ili u Limanskom parku? Nesto mi tu ne stima - gde na keju da bude teren za basket??

TFEvq3o05F4

izvestac
June 21st, 2010, 04:18 PM
Cuo sam da su poceli radovi na Holidy inn, SLIKE???

Koliko vidim za sad buse sipove.. evo i slike. Malo sam se raspitivao, i koliko sam saznao spustaju nivo vode (buse bunare) i pobijaju sipove za stabilizaviju terena posto se ukopavaju cca 10m sto bi znacilo min 2 etaze pod zemljom. Ne znam da li je istina ali tako sam nacuo. Ima li neko bilo kakav info vezano za taj Holiday Inn.

Da li neko zna sta se desava sa onom zgradom pored prezidentove, na uglu?Vidi se na slici jedan deo, i tako stoji vec duzi period.

http://i49.tinypic.com/28jh6w1.jpg

Ovo sam jos slikao na Subotickom bulevaru, koliko sam primetio jedino aktivno gradiliste u tom delu.

http://i46.tinypic.com/b6yf0z.jpg

http://i48.tinypic.com/1zvzzat.jpg

http://i48.tinypic.com/1038lg6.jpg

i u blizini Zoned.. ne izgleda lose... mada sam ocekivao mnogooo vise

http://i49.tinypic.com/2zylmxj.jpg

NIXIVOJE_NS
June 21st, 2010, 05:12 PM
oce ta traka koja se sad koristi na tom delu Subotickog biti srusena ili ce biti iskoriscena,kada se bude prosirivao bulevar ?

Kabacum
June 21st, 2010, 06:09 PM
Po meni je Zoned ubijen tom sivom fasadom... Mnogo efektnije bi bilo da je urađena u zelenom ili crnom staklu.

albukerki
June 21st, 2010, 06:47 PM
bice iskoriscena kao desna traka gledano od futoskog puta ka limanu:)

oce ta traka koja se sad koristi na tom delu Subotickog biti srusena ili ce biti iskoriscena,kada se bude prosirivao bulevar ?

NIXIVOJE_NS
June 21st, 2010, 08:42 PM
bice iskoriscena kao desna traka gledano od futoskog puta ka limanu:)

aha :)

liman_drzava
June 21st, 2010, 08:53 PM
Po meni Zoned ima prolaznu ocenu, mada ga nisam uzivo video jedno pola godine, jos kad su krenuli sa panelima, samo ovako sa slika... A ova zgrada pored mi se bas dopada, nema nekih vecih odstupanja sa rendera, i ako ovako bude lepo ce se koloritno uklopiti sa Zonedom :okay:

NIXIVOJE_NS
June 21st, 2010, 09:11 PM
jesu oni sigurni da ce ove godine da grade nastavak Su bulevara do Rumenacke

kimi78
June 21st, 2010, 10:05 PM
I meni se svidja Zoned izlgeda bas mocno a i ta zgrada pored izgleda dobro moderno, jednostavno drugacije od ostatka grada.
Tipovi ovig zgrada prilice jednom tako velikom bulevaru kakav ce to biti kad se zavrsi.
Neko rece ranije da Zoned odstupa od okoline zato sto je ogroman.. msm smesno sta sad.. zabraniti da se grade velike zgrade?
Daj boze pa da ceo taj bulevar bude opkoljen takvim objektima cak sto vise..i poneki oblakoder poslovnog tipa da nikne jer to mesto je stvoreno za tako nesto.
Neki ljudi moraju da shvate da je ovo grad a ne varosica ili selo .. kome se ne svidjaju zgrade ko zeli da izmedju svake kuce bude 100m trave i drveca (da ne kazem parkova) pa boze.. taj nek se preseli na Frusku Goru u neki ranch i nek uziva tamo.
Meni se bas svidja sto je svaki deo grada drugaciji ,mi ovde imamo svega..i kuca na telepu i zgrada bez zelenila na novoj detelinari ,pa NN i Limane gde ima i zgrada i zelenila pa centar pa wall street pardon.. bul oslobodjenja :).. znaci za svaciji ukus pa izvolte.

ps jel moze neko da se "popne" na Zoned i napravi koju slikicu?

izvestac
June 21st, 2010, 10:28 PM
ps jel moze neko da se "popne" na Zoned i napravi koju slikicu?

Pentrao sam se ja :nuts: kacio sam ranije al ajde stavicu jos neke nece da skodi :)

http://i45.tinypic.com/2vmhf8j.jpg

http://i46.tinypic.com/rti9fo.jpg

http://i46.tinypic.com/j0ie84.jpg

na ovoj slici se vidi ona zgrada iz mog predhodnog posta..

http://i47.tinypic.com/24mx3rr.jpg

hfusion
June 21st, 2010, 10:49 PM
jesu oni sigurni da ce ove godine da grade nastavak Su bulevara do Rumenacke

Ovih dana su kod Majevice na Detelinari sekli bašte koje su na putu bulevara, a čuo sam i da su vlasnici tih bašti i privremenih objekata dobili rešenje o rušenju.

kimi78
June 21st, 2010, 11:17 PM
Izvestac zahvaljujem, bog te.. tek sad vidim koliko mi jos kucica imamo...cak i dominiraju na ovim slikama.

sakiboy
June 22nd, 2010, 10:44 AM
U ulici Laze Lazarevica u juznom Telepu ima placeva za gradnju oko 500 do 700 mkv, ali nemogu da se vide ,a tamo se gradi neka opsta bolnica koja stoji ,mislim bar se gradila,sada je napusteno gradiliste,dali neko zna zasto stoji ruglo.

Pripadnik
June 22nd, 2010, 01:09 PM
Izgradnja te bolnice je stala još pre godinu dana zbog nedostatka sredstava. Investitor je ostao bez para iako je lepo i baš brzo išlo. Nažalost, verovatno ni ove godine neće nastaviti radove i sad gradilište izgleda potpuno napušteno, bez ograde, goli zidovi, .... Inače, to bi trebalo da bude privatno porodilište i nalazi se na, u perspektivi, odličnom mestu. U tom delu, negde kod bolnice je planirana ulica paralelna sa Heroja Pinkija...

Love ZG
June 22nd, 2010, 02:06 PM
Šteta što se nove zgrade grade sa crvenim krovovima, pa iz zraka ne izgleda urbano...:cheers:

stormwatchforever
June 22nd, 2010, 02:24 PM
Izvestac zahvaljujem, bog te.. tek sad vidim koliko mi jos kucica imamo...cak i dominiraju na ovim slikama.

Nemoj da kudiš najlepši deo Novog Sada posle Avijacije, Telep je bio i ostao NS trademark. :cheers:

Ranko Su NS
June 22nd, 2010, 05:07 PM
evo malo Keja
http://img203.imageshack.us/img203/818/20100621110051.jpg (http://img203.imageshack.us/i/20100621110051.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Ranko Su NS
June 22nd, 2010, 05:10 PM
http://img443.imageshack.us/img443/2292/20100621110139.jpg (http://img443.imageshack.us/i/20100621110139.jpg/)

vladulns
June 22nd, 2010, 06:56 PM
И Нови Сад добио хипермаркет "Месје Бриколаж"
22. јун 2010. | 10:03 | Извор: Танјуг

Француски ланац хипермаркета "Месје Бриколаж" (Mr.Bricolage), после Ниша, данас је у Новом Саду отворио други продајни објекат по принципу "уради сам" у Србији.

У хипермаркету "Месје Бриколажа" површине око 2.000 квадратних метара, биће запослено 35 радника, а грађанима Новог Сада и околине биће омогућена куповина више од 20.000 артикала за уређење куће и баште.

Први објекат француског ланца "Месје Бриколаж", вредан око девет милиона евра, отворен је 8. децембра прошле године у Нишу, а према информацијама инвеститора, компаније "Брико спец" из Београда, у хипермаркету, у којем се продају алат, грађевински материјал и опрема, на 5.800 квадратних метара запослено је 75 радника.

"Брико спец", који послује у оквиру француско-бугарске компаније "Довери брико", најавио је да ће "Месје Бриколаж" у наредне три године отворити још четири хипермаркета у Србији, чиме ће укупне инвестиције у објекте достићи 40 милиона евра.

"Довери брико" има десетогодишнији уговор о франшизингу са матичном француском компанијом "Месје Бриколаж".

Трговински ланац "Месје Броколаж" послује кроз мрежу од 705 "уради сам" хипермаркета и запошљава око 11.000 људи широм света.

Ranko Su NS
June 22nd, 2010, 07:14 PM
Ova zgradurina u Cara Dušana izrasla. Baš je velika
http://img715.imageshack.us/img715/9126/20100622183433.jpg (http://img715.imageshack.us/i/20100622183433.jpg/)

Ranko Su NS
June 22nd, 2010, 07:44 PM
Zoneda, ovu gradi Budućnost i to veoma uzurbano
http://img251.imageshack.us/img251/517/novisadgradnja5large.jpg (http://img251.imageshack.us/i/novisadgradnja5large.jpg/)

ova ima zelen krov, preko puta Zoneda, slikano sa Zoneda
http://img267.imageshack.us/img267/5061/novisadgradnja1large.jpg (http://img267.imageshack.us/i/novisadgradnja1large.jpg/)

i ova u Danila Kiša na Grbavici se radi ubrzano.
http://img708.imageshack.us/img708/1553/20100619095238.jpg (http://img708.imageshack.us/i/20100619095238.jpg/)

NShronika
June 23rd, 2010, 01:31 AM
Kultura, obrazovanje i socijala profitirali
Objavljeno 22.06.2010

http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/02_februar/20/vojvodina/novi-sad-x.jpg

Rebalansom budžeta, koji je u petak usvojilo Gradsko veće, predviđeno je umanjenje gradskog budžeta za oko 600 miliona dinara. Tako će, umesto planiranih 15,5 milijardi dinara, ovogodišnji gradski budžet iznositi 14,495 milijardi dinara.

Član Gradskog veća za finansije Živko Makarić objašnjava da je bilo neophodno uraditi rebalans zbog za oko 20 odsto manjeg priliva u gradsku kasu, ali i zbog suficita od 911 miliona dinara koji se pojavio u budžetu po završnom računu iz prošle godine. Da nije bilo tog suficita, umanjenje budžeta predloženim rebalansom bilo bi daleko veće.
– To je sad budžetski okvir iz svih prihoda koje imamo na raspolaganju, uključujući i prošlogodišnji suficit od 911 miliona dinara – kazao je Makarić.
Rebalansom neće biti uskraćena izdavanja koja su u ovoj godini planirana za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i kulturu, ali će zato kresanje budžeta osetiti javna gradska preduzeća, kojima će za oko 25 odsto biti umanjene subvencije za tekuće i kapitalne investicije.

Štaviše, izdvajanja za uprave za kulturu i obrazovanje biće nešto veća, dok su uprave za socijalnu zaštitu i zdravstvo ostati na planiranom nivou. Tako će kultura dobiti dodatnih oko 25 miliona, a obrazovanje oko 80 miliona dinara. Predškolska ustanova “Radosno detinjstvo” takođe će dobiti dodatnih oko 40 miliona dinara za završetak započetih investicija.
– Suština novog budžeta je da će osnovne funkcije u gradu biti sačuvane. Niko neće biti uskraćen, nego će samo pojedini projekti u gradu biti odloženi – kazao je Makarić.
N. Radivojević

Eksproprijacija pa Somborski
Izvesno je, kaže Makarić, da se od kapitalnih investicija u gradu ove godine neće raditi Somborski bulevar, eventualno će za tu namenu biti urađena eksproprijacija zemljišta, ali će se zato uraditi ispravljanje Bulevara Evropa, takozvane kifle, na raskrsnici Bulevara cara Lazara, ulice Cara Dušana i Bulevara Evrope. Takođe, gradiće se i druga traka Bulevara Evropa od Futoške ulice do raskrsnice s Bulevarom cara Lazara.

Evo gradski oci nam saopstavaju ono sto smo i naslucivali, a to je da nema nikakvih velikih javnih investicija ove godine u NS (a ko moze i da ocekuje nesto kad je gradjevinska sezona uveliko pocela).

NShronika
June 23rd, 2010, 01:39 AM
Urgentni sitno broji
Objavljeno 22.06.2010

http://www.nacionalnigradjanski.com/wp-content/uploads/2010/06/01-klinicki-urgentni-centar-NS-12-foto-Ivan-Dervisevic-300x200.jpg

Novi Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine, najveća pokrajinska investicija u zdravstvo, biće otvoren u petak, najavili su iz ove medicinske ustanove. Valjda odlaganja otvaranja više neće biti, pa će se završiti višedecenijsko čekanje građana Novog Sada i Vojvodine, kao i zaposlenih u Kliničkom centru Vojvodine da umesto podrumskih prostorija konačno dobiju savremeni centar.
U novom Urgentnom centru, koji će otvoriti predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, biće zaposleno oko 400 zdravstvenih i oko 100 nezdravstvenih radnika. Manji broj već zaposlenih biće preraspoređen, a ostatak predviđenog broja biće dopunjen zapošljavanjem novog kadra – poručili su iz Kliničkog centra.

Sve na jednom mestu
Otvaranju će uz pokrajinsko rukovodstvo i rukovodstvo Kliničkog centra prisustvovati brojne diplomate, nekoliko ambasadora stranih zemalja, predstavnici firmi čija se oprema našla u odajama impozantne zgrade, a koji će učestvovati u kontroli probnog rada medicinskih aparata. To implicira da će proći još neko vreme dok se beli mantili ne stave na raspolaganje pacijentima.
Urgentni centar će, na 8.000 kvadratnih metara, biti opremljen po najsavremenijim standardima. Deo medicinske opreme nabavljen je u protekle dve godine i instaliran u starim objektima. Po završetku radova oprema je premeštena u novo zdanje. Urgentni centar će pod jednim krovom moći da pruži sve ono što je neophodno za zbrinjavanje hitnih pacijenata.
Tu će biti smeštene hirurške službe, intenzivne jedinice, internističke službe, tzv. male hirurgije, odnosno oftalmologija i ORL, kao i pulmološka i kardiološka ambulanta.

Pametna zgrada
U prizemlju su urgentna laboratorija, šest soba za hitne hirurške slučajeve, kao i još desetak prostorija za internističku, neurološku i druge specijalističke službe. Tu je i desetak ordinacija za manje zahvate koji ne zahtevaju prijem na druga odeljenja. Na prvom spratu su sobe za smeštaj oko 100 pacijenata na poluintenzivnoj nezi. Na drugom spratu su sobe za intenzivnu negu, a na trećem četiri operacione sale s najmodernijom opremom.
Niz novina trebalo bi da se nađe u ovim salama, od rasvete koja obasjava podjednako celu salu bez senke, do najsavremenije opreme za izvođenje operacija. To će biti i prva državna ustanova u Srbiji smeštena u pametnoj zgradi. U njoj će se rasveta, liftovi, ventilacija, grejanje… kontrolisati kompjuterski, što će doprineti energetskoj efikasnosti.
Branislav Laušević

Tople veze
Do 2012. godine trebalo bi da se završi i izgradnja novog Kliničkog centra Vojvodine, koji će se prostirati na 24.000 kvadratnih metara. Planirane su operacione sale koje nisu za urgentna stanja, intenzivna jedinica, hirurgija, anestezija, ORL, oftalmologija, neurologija, dermatovenerologija, centar za dijalizu… Toplim vezama B i C lamele Urgentnog centra biće povezane s Internom klinikom, Poliklinikom i Klinikom za infektivne bolesti, tako da će to biti potpuno funkcionalni kompleks. U novom prostoru biće smeštena i radiologija i centralna laboratorija. Od 24 miliona evra, koliko će republika izdvojiti za izgradnju Kliničkog centra Vojvodine, trebalo bi da se rekonstruišu stari delovi Kliničkog centra koji neće ući u novu zgradu, kao što su logističke službe i Klinika za ginekologiju i akušerstvo.

neusatz!
June 23rd, 2010, 02:08 AM
Evo gradski oci nam saopstavaju ono sto smo i naslucivali, a to je da nema nikakvih velikih javnih investicija ove godine u NS (a ko moze i da ocekuje nesto kad je gradjevinska sezona uveliko pocela).

Meni je super i samo da ove godine urade bar tu drugu traku Subotičkog na limanskoj strani. Taj deo na kraju Limana IV će biti sasvi mtransformisan time, biće to nda po sadržajima potpuno drugačiej nego do sada i život ljudi će se tamo potpuno promeniti na bolje :cheers:

Ranko Su NS
June 23rd, 2010, 07:29 AM
i kad bi i Somborski bulevar spojili. To je jako mala deonica. Ali jbg moraju nešto da ostave za predizbornu godinu.

lijena komunjara
June 23rd, 2010, 07:55 AM
A iduće godine, tunel kroz FG, autoput Ruma-Temišvar, mostovi na Dunavu, Somborski bulevar, Riblja pijaca, marina na Dunavu, aerodrom, autoput, zgrada u Radničkoj, Bulevar Evrope do auto puta, i verujem još 5-6 bulevara. Frka narodnjaci ojačali.

Fleetwood Brougham
June 23rd, 2010, 11:14 AM
Inace, izgleda da se nesto zaista radi oko aerodroma...prolazio sam tamo pre neki dan i video 2 mesalice i jednu dizalicu...hmmm, ako su moje informacije tacne i ako to bude simbioza grad/privatni investitor, moguce je da nas aerodrom sve iznenadi dosta brzo...

Ranko Su NS
June 23rd, 2010, 11:16 AM
ona zgradurina u Cara Dušana iz dvorišta
http://i47.tinypic.com/2z6uubm.jpg
i u Aranji Janoša (sporedna uličica između Su bulevara i Cara Dušana ka Limanima)
http://i47.tinypic.com/wgrkwg.jpg

Ranko Su NS
June 23rd, 2010, 11:24 PM
Interesantna slika Bulevara cara Lazara
http://i46.tinypic.com/zkpzt5.jpg

To je ono zbog čega neki svršavaju, upoređujući NS sa Tiranom

neusatz!
June 23rd, 2010, 11:45 PM

Jezici zluradi, a što ne recimo sa Amsterdamom? ^^

EagleX
June 24th, 2010, 12:02 AM
Interesantna slika Bulevara cara Lazara
http://i46.tinypic.com/zkpzt5.jpg

Meni su boje ocajne ali me je iznenadilo sto su sve te nove zgrade visinski prilagodjene. Sam Novi Sad (po meni) nema neki preteran problem sa zgradama ciji je dizajn los vec su na nekim boje krajnje debilske.:)

neusatz!
June 24th, 2010, 12:07 AM
Prva pametna zdravstvena ustanova (Foto)

Urgentni centar biće najsavremenije opremljena zdravstvena ustanova u Srbiji izjavio je danas, prilikom obilaska ovog objekta, direktor Kliničkog centra Dragan Drašković.

http://www.021.rs/images/stories/Novi_Urgentni_eksterijer.jpg

"Građani Vojvodine dobijaju jedan kvalitativni iskorak koji nije napravljen u Srbiji za poslednjih 20 godina u zdravstvu u Vojvodini. Dobijaju sve službe Urgentnog centra na jednom mestu", tvrdi Drašković.

On napominje da će ovo biti prva takozvana pametna zgrada, budući da je potpuno kompjuterizovana, energetski efikasna i pokrivena video nadzorom. Omogućeno je uvođenje elektronskih zdravstvenih kartona, a plan je da on preraste i u centralni sistem celog Kliničkog centra.

http://www.021.rs/images/stories/Novi_Urgentni_01.jpg

Novi Urgentni imaće tri sprata, hirurški i nehirurški intenzivni blok i četiri operacione sale. Sve su napravljene tako da je prostor u njima sterilan sve do nivoa ispod operacionog stola, što nijedna ustanova kod nas nema. Zidovi su obloženi materijalom koji je nezapaljiv, otporan na zračenje i neće biti izvor zaraze.

http://www.021.rs/images/stories/Novi_Urgentni_02.jpg

Drašković kaže da će ovde dnevno moći da se zbrine oko 500 pacijenata i misli da se neće dogoditi situacija da ne mogu da prime sve pacijente. Što se tiče zaposlenih, potreba za zapošljavanjem novih 200 ljudi ima, ali to sada nije moguće, objašnjava on. Neophodno bi bilo oko 50 lekara i 120 sestara, dok bi ostalih tridesetak ljudi bili tehničko osoblje. "Trenutno nismo dobili odobrenje za povećanje broja zaposlenih, taj zahtev je poslat republičkom Ministarstvu zdravlja, videćemo hoće li se oni odazvati našoj molbi odnosno zahtevu", objašnjava Drašković. U međuvremenu će raditi preraspodeljeni, već zaposleni, lekari i osoblje.

http://www.021.rs/images/stories/Novi_Urgentni_03.jpg

U nedovršenim lamelama B i C nalaziće se stacionarni kapaciteti i jedan operacioni blok. Njima koordiniše republičko Ministarstvo zdravlja i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj. Budući da su u stanju u kojem se Urgentni nalazio pre oko dve godine, teško da će njihova potpuna izgradnja uskoro biti završena.

U novi Urgentni centar pokrajinska Vlada uložila je oko 3, 7 miljardni dinara, što podrazumeva građevinske radove i opremanje objekta.

Prvi pacijenti biće primljeni sredinom jula, a zvanično otvaranje je u petak. Načelnik novog Urgentnog centra biće doktor Zoran Đermanov, koji je rukovodio i starim.