sergio-m
November 25th, 2007, 02:27 PM
e bas je problem u tim pozadi ove prve dve su tek uradjene pa i nisu lose jedino vizuelno ne pasu u okruzenje
|
View Full Version : НОВИ САД - праћење градилишта | NOVI SAD - construction updates Pages :
1
2
3
4
5
[6]
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
sergio-m November 25th, 2007, 02:27 PM e bas je problem u tim pozadi ove prve dve su tek uradjene pa i nisu lose jedino vizuelno ne pasu u okruzenje sergio-m November 25th, 2007, 02:29 PM nekada.... http://img406.imageshack.us/img406/6629/221mg6.jpg (http://imageshack.us) sergio-m November 25th, 2007, 02:30 PM ..je bila bela....levo na slici iza drveca http://img339.imageshack.us/img339/4417/ungarnland88ik2.jpg (http://imageshack.us) sergio-m November 25th, 2007, 02:31 PM ...i danas....:ohno: http://img99.imageshack.us/img99/1301/dscn6805smallxj5.jpg (http://imageshack.us) mojaBL November 25th, 2007, 02:33 PM obnovice je, sto si toliko pesimistican, ne moze sve od jednom. sergio-m November 25th, 2007, 02:37 PM pesimizam=realizam! kada znas li kada je renovirana poslednji put!? mislim da se nisi ni rodio! ok nije adamoviceva palata najbitnija pogledaj oko sebe grad na sta lici? ili ste dole svi vec toliko navikli i oguglali na sve da je to postalo normalno?! mojaBL November 25th, 2007, 02:42 PM ^^ ja nisam bio u NS 4 godine, tako da NS mogu suditi samo po slikama, a ono sto sam vidio na slikama jeste da je centar bas sredjen i da su sve fasade obnovljene. Za druge dijelove grada nemam pojma. Po toj logici smatram da ce i ta zgrada doci na red. Pa i bec renovira fasade jednom u 100 godina, ne radi se to svaki dan. sto se tice pesimizam=relaizam to je naravno za pesimiste tako. sredina je izmedju. a i nije ti reprezentativno da nadjes tri kese smeca i da ocrnis citav grad i zemlju na osnovu toga. mogu i ja minhen suditi po vecerima kad je oktobar fest, kad je grad zatrpan smecen. sergio-m November 25th, 2007, 02:51 PM vidi ! ziveo sam 30 godina u novom sadu i nikada ovako nije izgledao! od kada sam otisao posecujem ga jednom godisnje najmanje! mislim da imam pravo vise od tebe da procenjujem od tebe koji kazes nisi bio tamo 4 godine i ne znam dal si uopste u ns ziveo! to sto se ovde pokazuje jesu samo ofarbane fasade u gradu u najuzem centru sto nije tesko s obzirom da moj grad ima tri glavne ulice u centru! ja sam samo pokazao realnu sliku bez ulepsavanja svidjalo se to nekome ili ne! pored toga ne mogu da prodjem zatvorenih ociju! a vidis ti tolerises smece koje je vidljivo iz zmaj jovine tj glavne pesacke zone jer djubre lezi iza " katedrale" oprosti ne smatram se nemcem niti imam nameru ne branim ih ali ovde djubre pobacano iza glavne crkve neces naci a ne verujem ni nigde u hriscanskom svetu!!! ^^ ja nisam bio u NS 4 godine, tako da NS mogu suditi samo po slikama, a ono sto sam vidio na slikama jeste da je centar bas sredjen i da su sve fasade obnovljene. Za druge dijelove grada nemam pojma. Po toj logici smatram da ce i ta zgrada doci na red. Pa i bec renovira fasade jednom u 100 godina, ne radi se to svaki dan. sto se tice pesimizam=relaizam to je naravno za pesimiste tako. sredina je izmedju. a i nije ti reprezentativno da nadjes tri kese smeca i da ocrnis citav grad i zemlju na osnovu toga. mogu i ja minhen suditi po vecerima kad je oktobar fest, kad je grad zatrpan smecen. mojaBL November 25th, 2007, 02:54 PM nisam nikad zivio u NS, samo kazem utiske sa slika o obnovi fasada. a mislim da si se ti previse navikao na minhenske fasade, pa si zaboravio kako je to izgledalo u NS. ne tolersim smece nigdje, ali uslikati kese smeca i citav grad ocrniti, mi je isto kao kad neko kad prikazuje slike samo lijepih stvari. a osim toga ni tvoje slike nisu relane, jer samo pokazuju lose strane. istina je negdje na sredini. sergio-m November 25th, 2007, 02:57 PM ok sta si se uvatio fasada pogledaj ostale slike koje sam postavio! nije to jedini primer! nisam nikad zivio u NS, samo kazem utiske sa slika o obnovi fasada. a mislim da si se ti previse navikao na minhenske fasade, pa si zaboravio kako je to izgledalo u NS. ne tolersim smece nigdje, ali uslikati kese smeca i citav grad ocrniti, mi je isto kao kad neko kad prikazuje slike samo lijepih stvari. a osim toga ni tvoje slike nisu relane, jer samo pokazuju lose strane. istina je negdje na sredini. mojaBL November 25th, 2007, 02:59 PM ostalo se slazem sa tobom, a za fasade ne, pa zato sam se uhvatio njih :) sergio-m November 25th, 2007, 03:05 PM a odakle si ti inace oslo ili banja luka? ostalo se slazem sa tobom, a za fasade ne, pa zato sam se uhvatio njih :) novosadjanin November 25th, 2007, 04:05 PM Da li ću uspeti da ovaj fini forum poštedim politike? Sasvim normalna fraza je "ovi imaju takvu i takvu urbanističku politiku", znači neizbežna je. Poenta je da sam po stanju grada video kakvi su "ovi". Ili bar mislio da vidim. Progledao sam posle "krađe zida" na tvrđavi. Saznao sam među komentarima da se kradu statue da bi se prodao metal. Spomen-ploče sa građevina, ploče sa nadgrobnih spomenika. Na jednom forumu čovek je kao primer koliko je nedopustivo da nestane onaj zid, pomenuo da je to kao odneti parče ograde sa mostova, skulpture sa fasada i sve u tom stilu. Ali! To je očigledno dopustivo. Nadam se da se niko neće setiti da počne da odnosi fasade iz centra na svoje novogradarije. Ne smem dalje, stvarno će lopovi shvatiti da niko ništa ne čuva? Naissus November 25th, 2007, 04:32 PM Daj bre Sergio ako mozes prestani vise da mi strapaciras zivce. Ako ti se nista ne svidja ovde sto se postavlja ovde onda prestani vise da ga posecujes. Valjda i kada gledas TV i provalis da je neka serija odvratna prestajes vise da je gledas,ili je gledas sto duze zato sto ti se ne svidja,malo je nelogicno. Slazem se da ima dosta da se radi u nasoj zemlji i u nasim gradovima,i da treba da se ugledamo na druge koje to bolje rade, ali ja sam za to da izvucemo ono dobro sto je za nas najbolje a ne sve, izmedju ostalog uporedjujes Minhen jedan od najbogatih gradova u nemackoj i barvarska najbogatije podrucije sa vojvodinom i Novi sad koja je tek u razvoju.Ne razumem.Koliko gradova u nemackoj ima koja se ugledaju na minhen,i koliko samo u italiji i u spaniji zgrada ima cije su fasade za renoviranje. Koliko naselja u Londonu i u Parizu su strokava i prljava pa i sam Berlin kao Kreuzberg itd. Koliko zemalja ima koja su gore od nas,evo moja zena je iz juzne amerike i dosla je u srbiju pre 2 meseca i rekla je da je ovde 3 puta bolje nega u nekolikim zemljama kod nje. Koliko Nemaca dok sam ziveo tamo su mi rekli ``A bre ako ti se ne svidja Nemacka i ako kukas samo na njih onda idi odavde,a ne samo meni nego i drugima. Zasto toliko ljudi idu iz Nemacke kao sto mozes da gledas Goodbye Deutschland Auf und davon zato sto su im fasade bolje i zato sto je cisto. Nadji bre neku sredinu kao sto je i Moja Bl rekao jer je nerealno da ti se nista ne svidja,nigde nije idealno i mani se coravih posla i da gledas sve crno i belo. sergio-m November 25th, 2007, 04:40 PM vidi prijatelju ako umes da citas ja minhen ni u jednom jedinom kontekstu ne pomenuh!!!pobrkao si me sa nekim drugo ja imam pravo da o mom gradu ovako pisem jer sam tamo ziveo i to me boli da kojekakve seljacine lopine i nepismen polusvet ruinira i ruralizuje sve sto su generacije pre toga stvarale! pravis mi paralelu sa tv serijama alo bre covece zivot nije pink !!! sve dok ljudi dole zive kao sto je i televizija dotle ce nam tako biti ruse tvrdjave kradu biste ispred matice i slicno a ti se uvatio fasada jebes fasade!! nije sve fasada kontajte da treba sve iznutra da se menja ne samo spolja!!! pa sta mislis sto sam pobego iz srbije da radim ovde jer mi je dole bilo lepo!!?? Daj bre Sergio ako mozes prestani vise da mi strapaciras zivce. Ako ti se nista ne svidja ovde sto se postavlja ovde onda prestani vise da ga posecujes. Valjda i kada gledas TV i provalis da je neka serija odvratna prestajes vise da je gledas,ili je gledas sto duze zato sto ti se ne svidja,malo je nelogicno. Slazem se da ima dosta da se radi u nasoj zemlji i u nasim gradovima,i da treba da se ugledamo na druge koje to bolje rade, ali ja sam za to da izvucemo ono dobro sto je za nas najbolje a ne sve, izmedju ostalog uporedjujes Minhen jedan od najbogatih gradova u nemackoj i barvarska najbogatije podrucije sa vojvodinom i Novi sad koja je tek u razvoju.Ne razumem.Koliko gradova u nemackoj ima koja se ugledaju na minhen,i koliko samo u italiji i u spaniji zgrada ima cije su fasade za renoviranje. Koliko naselja u Londonu i u Parizu su strokava i prljava pa i sam Berlin kao Kreuzberg itd. Koliko zemalja ima koja su gore od nas,evo moja zena je iz juzne amerike i dosla je u srbiju pre 2 meseca i rekla je da je ovde 3 puta bolje nega u nekolikim zemljama kod nje. Koliko Nemaca dok sam ziveo tamo su mi rekli ``A bre ako ti se ne svidja Nemacka i ako kukas samo na njih onda idi odavde,a ne samo meni nego i drugima. Zasto toliko ljudi idu iz Nemacke kao sto mozes da gledas Goodbye Deutschland Auf und davon zato sto su im fasade bolje i zato sto je cisto. Nadji bre neku sredinu kao sto je i Moja Bl rekao jer je nerealno da ti se nista ne svidja,nigde nije idealno i mani se coravih posla i da gledas sve crno i belo. Naissus November 25th, 2007, 05:07 PM Izvini ali vidim da si usijana tikva i nisi me dobro razumeo, a ovo drugo razumem te sto si duboko razocaran,ali ne vredi da samo kukamo,u tom pogledu si pravi srbin i ni malo zapadnjacki nego trebamo napred da idemo. Ja sam ziveo 24 godine u Nemackoj a ovo je moja 5 god . u srbiji i sada tvoja recenica Pa sta mislis sto sam otisao iz Nemacke da radim ovde jer mi je gore bilo lepo!!?? Znam dobro sta je Nemacka. Uzivaj bratance od sada preskacem tvoje recenice i nema problema. sergio-m November 25th, 2007, 05:11 PM ova ti je najbolja! sve si objasnio: "Koliko zemalja ima koja su gore od nas,evo moja zena je iz juzne amerike i dosla je u srbiju pre 2 meseca i rekla je da je ovde 3 puta bolje nega u nekolikim zemljama kod nje." zalosno je sa cime nas poredis ali si realan jebi ga u evropi nam nema pandama!! sergio-m November 25th, 2007, 05:14 PM vidim ovde se slabo osudjuje postupak rusenja tvrdjave jel to normalno ili su svi ravnodusni na taj gest?? Naissus November 25th, 2007, 05:27 PM Pa sta sam ja iz Cecenije pa da ne osudjujem to,normalno da osudjujem to,ja bi njih licno zgazio isto tako kada vidim da ruse klupe u parku u Nisu ili svrljaju gde stizu,i rekao sam ti da se slazem oko dosta toga ,da jos dosta treba da se uradi kao na primer atronomske kazne za bacanje smeca, za vandalizam itd. jer covek se najbolje kazni kada ga udaras po dzepu. Jer su uveli u deutsch kazne za bacanje pikavca na ulici kako bi izgledao singapur da nisu tolike kazne. Neznam kako Topola izgleda posto su tamo uveli takve kazne a i suska se da u Nisu treba da bude tako. sergio-m November 25th, 2007, 05:31 PM ma jok nedaju svabama nigde vise da puse ili srpski receno popusili su ga! sad stoje po snegu smrzavaju se i cuclaju cigare po ulicama al nadam se da ce i tamo to da zabrane...tako da je i pikavaca manje ivicasu November 25th, 2007, 05:39 PM sergio-m, složiću se sa ostalima, ne možeš sve gledati crno na belo. NS je grad koji se nabrže razvija u našoj zemlji, takođe se i najbrže gradi....to što si slikao blato i ruševine, pa to je dobra stvar. Nije ovo Nemačka, tu se u infrastrukturu nije ulagalo 30 i više godina, što znači da je super ako je sve raskopano, radi se...ruševine takođe, pa čim investitori dobiju dozvole gradiće nove objekte...e sad, sam kvalitet tih novih zgrada ne vredi komentarisati, mislim da ti je dovoljan ovaj forum da vidiš da je taj kič boljka cele zemlje :ohno:. Sve mi se čini da ti očekuješ suviše od svog grada, ali to je i dalje Srbija! Dobro i ja sam se tako razočarao kada sam posle dve god. posetio NS jer se i na medijima, a i tu na forumu prikazivalo samo ono najbolje, ali ubrzo sam se navikao...ovo što si zapeo za vreće sa smećem, razlupane billboardove....složiću se sa BL-om, ne možeš naspram toga osuđivati ceo grad. Budala ima svugde...ako ti je za utehu, kod nas u "kulturnoj" Subotici su razbili fontanu na novom trgu samo 5 dana nakon njegove rekonstrukcije (dobro ubrzo su je i sanirali), a i oduševio bi se koliko je sve raskopano, pa pozorište nam srušeno...ali to znači da se radi i ide napred. Mi se svi nalazimo na početku, tu se sve mora iznova...tih betonskih konstrukcija takođe imaš svugde koliko hoćeš, gomila projekata je pukla tokom '90-tih, a danas se ne zna kome pripadaju, nema zakonske osnove da se pokrene rušenje... Ako je nešto za najstrožiju osudu, to je rušenje ograde na Petrovaradinu. I mene čudi što na forumu niko ne reaguje, a u isto vreme niko nije toliko gup da poveruje da su "nepoznati počinici" došli sa kompletnom mehanizacijom, srušili sto metara ograde, sve to lepo natovarili u kamione, a niko ništa ne zna...mislim da time vređaju inteligenciju novosađana, ali ajd nema veze...ne živim tamo pa neću puno ni da serem, mada mi je baš žao... Sve u svemu, nemoj gledati sve tako crno, imaj na umu, ako je ovako u NS-u, kako je tek u ostalim gradovima (nadam se da se neko nije uvredio na ovu izjavu) :cheers: I ja sam samo realan :) . Ali u svakom slučaju ide se napred i sve je bolje... Naissus November 25th, 2007, 06:02 PM :applause: Bravo Ivice sve si lepo rekao ajde dosta je reci sada cu da pustim neke slike o Nisu pa procenite sami dali vam se svidja ili ne,nisu bas neki projekti ali dobro. Sergio baci i ti pogled pa da vidimo koje kritike mogu da ocekujem :lol:,salim se nadam se da se ne ljutis ;):cheers1: sergio-m November 25th, 2007, 06:07 PM ma ljudi ne ljutim se nego mi krivo sta nam rade nesposobni od zemlje i gradova!! natrpase po svojim dzepovima a narod ko narod cuti sleze ramenima i jebi ga tako mora! a ne mora! ok lako je meni sad da pizdim kad sam preko al mi jednostavno krivo nisam onda nista mogao a sada mogu odavde jos manje! :( mojaBL November 25th, 2007, 06:33 PM sergio iz BL sam. novosadjanin November 25th, 2007, 07:38 PM Velika je razlika između blata na Trifkovićevom trgu i blata u npr. Braće Ribnikar. Jedno je (za sada, suštinski) parking, drugo gradilište. sergio-m November 25th, 2007, 07:40 PM da iz bl si ali zivis li u bl ili si u oslu? sergio-m November 25th, 2007, 07:44 PM da na zalost trifkovicev trg je danas parking pa cak i na delu gde je zelena povrsina nekada bila..davno u istoriji tu bese pozoriste pa park a onda busko okretiste sada je kaljavi parking vrlo nedostojno mesto da evocira uspomenu na prvo ili jedno od prvih pozorista u gradu! za pohvalu je da se radi ulica brace ribnikar...Velika je razlika između blata na Trifkovićevom trgu i blata u npr. Braće Ribnikar. Jedno je (za sada, suštinski) parking, drugo gradilište. sergio-m November 25th, 2007, 07:48 PM tekst iz dnevnika 29 septembar 2004 : " ZAVOD ZA IZGRADNJU GRADA Biće uređen Trifkovićev trg Idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Trifkovićevog trga u Novom Sadu bilo je tema nedavno objavljenog javnog konkursa, a na inicijativu Društva arhitekata Novog Sada i investitora Zavoda za izgradnju grada. Nakon konkursa će biti organizovana izložba radova svih učesnika, u okviru koje će biti proglašeni dobitnici nagrada. ZIG se kao investitor opredelio za dodelu tri nagrade i dva otkupa. Programom uređenja građevinskog zemljišta u ovoj godini za konkursa je planirano milion i po dinara. Na osnovu rezultata konkursa, u skladu sa njegovim uslovima i zakonskim propisima, uslediće izrada tehničke dokumentacije. Rok za predaju radova je 3. decembar do 14 sati. Adresa je Miletićeva ulica broj 20 - prostorije Društva arhitekata Novog Sada. Da podsetimo, prostor na Trgu je potpuno komunalno opremljen, ali neuređen, zapušten, pretvoren u parkiralište sa drvenim kioscima u sredini. Reč je o lepom, dragocenom prostoru jer se nalazi u starom gradskom jezgru, te zaslužuje da mu se posveti stručna pažnja, što je i uticalo da se ZIG odluči za raspisivanje konkursa." Pripadnik November 25th, 2007, 11:44 PM Иначе, радови на првој фази уређења Улице браће Рибникар који подразумевају изградњу саобраћајних површина, јавног осветљења и водоводне и канализационе мреже, од Булевара ослобођења до Улице Данила Киша теку планираном динамиком, тако да ће и поред лоших временских услова бити завршени до половине децембра. Комплетним завршетком радова у Улици браће Рибникар, од Булевара ослобођења до Футошке улице, Нови Сад ће добити нову, модерну улицу булеварског типа у центру града. Izvor:zigns.co.yu http://www.zigns.co.yu/a2007/0711_03.jpg Dragan November 26th, 2007, 12:03 AM nadam se da ce ova ulica da izgleda dobro Radukin November 26th, 2007, 12:44 AM Juce je leva traka prema bulevaru bila asfaltirana.Uskoro ce pustiti saobracaj pa ce tek onda raditi one finalne stvari (pesacke staze,parkinzi,rasveta) podvodni November 26th, 2007, 12:48 AM ^^ u svakom slucaju, sigurno ce rasteretiti bulevar od raskrsnice sa futoskom do raskrsnice sa b.ribnikar... Radukin November 26th, 2007, 12:56 AM To u svakom slucaju ali tek kad se zavrsi kompletno do futoske sto se iskreno nadam da ce biti sledece godine,jos puno kuca oni treba da sruse ce bi se dobile po 2 trake sa svake strane mojaBL November 26th, 2007, 03:22 AM da iz bl si ali zivis li u bl ili si u oslu? nemam veze s oslom, norveska zastava i ovo u potpisu je cisto zato sto sam napisao reportaze iz norveske. kad budem pisao iz drugih zemalja stavicu te zastave. Pripadnik November 26th, 2007, 12:19 PM Sergio evo lepih vesti :lol: :cheers: Vojvodina Pokrajina odobrila novac za zgradu MSUV Za novi muzej 12 miliona evra Autor: Sava Stefanović | 26.11.2007 - 10:33 http://www.blic.co.yu/_customfiles/Image/slike/2007/novembar/26/vojvodina/muzej-v.jpg Pokrajinska vlada odlučila je da iz Fonda za kapitalna ulaganja izdvoji 10 do 12 miliona evra za gradnju dugo očekivane nove zgrade Muzeja savremene umetnosti u Kineskoj četvrti. Fond će odmah finansirati izradu idejnog projekta zgrade na prostoru između Limanskog parka i Dunava, a kompletna suma biće izdvajana sukcesivno do 2011. godine, do kada bi radovi trebalo da budu završeni. - Na sastanku sa direktorom Fonda za kapitalna ulaganja Momčilom Milovićem, kome je prisustvovao i predsednik Upravnog odbora Fonda i pokrajinski premijer Bojan Pajtić, potvrđeno nam je da će pokrajina stati iz projekta. Očekujemo da će takva odluka ubrzati imovinsko-pravne procese sa gradom, kao i izradu elaborata, preparcelaciju, snimanje postojeće stanje tla i priprema postojećih zakupaca da se krajem 2008. isele sa prostora gde će biti izgrađen muzej - kaže za „Blic“ arhitekta Ljubica Milović, rukovodilac projekta. Ona ističe da bi bi po toj dinamici gradilište moglo da se otvori na proleće s početkom građevinske sezone, a da bi u idealnim uslovima novi muzej svečano mogao biti otvoren tri godine kasnije godine. - Izgradnja je planirana fazno i, ako se ostvare obećanja, već sledeće godine bismo mogli da koristimo neke već postojeće objekte na toj lokaciji koji će biti samo rekonstruisani - objašnjava Milovićeva, dodajući da već postoji projekat otvaranja izložbenog prostora „Gradilište“. Po projektu kanadskog arhitekte Roberta Klejborna nići će dve nove zgrade gde će biti smešten izložbeni prostor i depoi MSUV, a od već postojećih objekata na lokaciji osteće tri nekadašnje fabričke hale, gde će nakon adaptacije biti apartmani, ateljei i kancelarijski prostor. Koliko će ukupno koštati izgradnja muzeja biće poznato tek kada se finalizuje izvođački projekat, za sada se zna da će se kompleks prostirati na 9.500 kvadratnih metara, a da gradnja 1.000 kvadrata košta više od milion evra. Apartmani za studente u postojećim zgradama - Želeo sam da sačuvam već postojeće zgrade jer ne treba uvek potpuno počistiti prostor i reći „šta je bilo, bilo je“. U njima će biti smeštene biblioteka, apartmani za studente, kancelarije i restoran. One će biti konzervirane i ojačane, a istovremeno sam znao da izložbeni prostor i depo muzeja moraju biti zgrade 21. veka - rekao je za „Blic“ arhitekta Robert Klejborn i dodao da je jedan od razloga za takvu odluku bila i ušteda, odnosno konkursom zadati budžetski okvir. Kot Behemot November 26th, 2007, 01:23 PM Svaka cast Ljubici! :applause: Pomislio sam da ce to biti jos jedan od konkursa koji zavrse u fijoci... Radukin November 26th, 2007, 01:47 PM Ovo je za pohvalu.Inace,cuo sam od ljudi koji rade u kineskoj cetvrti da je to vec gotova stvar i da se uveliko prave planovi gde ce se ko seliti. Dobra vest u svakom slucaju Naissus November 26th, 2007, 07:23 PM Kompanija „Delta" planira da do 2012. godine uloži 100 miliona evra u izgradnju tržnog centra „Delta City" i eksluzivnog poslovnog prostora „Business Tower" u Novom Sadu. http://i214.photobucket.com/albums/cc263/Naissus1980/1349.jpg Radovi na šoping-molu „Delta City”, u neposrednoj blizini stadiona FK Vojvodina, počeće sledeće godine i trajaće do 2012. U okviru kompleksa novosadskog „Delta sitija" biće izgrađen i moderan kancelarijski prostor kao „Business Tower". Početak izgradnje 26.000 kvadratnih metara poslovnog prostora vrednih 25 miliona evra planiran je za 2011. godinu. Delta City tržni centar Površina: 80.000 kvadratnih metara Vrednost: 75 miliona evra Izgradnja: 2008 - 2012. godine Business Tower poslovni toranj Površina: 26.000 kvadratnih metara Vrednost: 25 miliona evra Izgradnja: 2011 - 2012. godine Jeste da znamo dosta toga ali mislim da ima par novih inf.( gde ce da se gradi i kolika ce povrsina da bude,mislio sam da ce ipak manje da bude Radukin November 26th, 2007, 07:31 PM 80 hiljada kvadrata!Pa to je iste velicine kao DC u BG-u! Odakle ti inf.? Po NS kolaju razne price pa ne znam sta da verujem a ovo su vec neke konkretne inf.(velicina i rokovi) Singidunum November 26th, 2007, 07:39 PM Nije bas vest sa gradilista ali ajde „24 sata” od danas i u Novom sadu 24h |||| - 26.11.2007. - 23:08 Posle Beograđana, i Novosađani su dobili svoje izdanje prvih visokotiražnih besplatnih dnevnih novina u Srbiji... Posle Beograđana, i Novosađani su dobili svoje izdanje „24 sata”, prvih i jedinih visokotiražnih besplatnih dnevnih novina u Srbiji. Od danas, na više od 50 lokacija u Novom Sadu, građani „srpske Atine” će svakog radnog dana besplatno moći da uzmu svoj primerak „24 sata”. NARANDŽASTO - Iz beogradskog iskustva znamo šta Novosađane u ovom trenutku najviše zanima - cena. Cene nema ni za njih ni za vas, jer su „24 sata" osmišljene kao besplatne novine, napravljene kao besplatne novine i uvek će ostati besplatne novine. Pa, kako funkcionišemo? Besplatne dnevne novine su uglavnom namenjene mlađoj populaciji, urbanim generacijama koje su navikle da do informacija stižu za džabe, putem televizije ili interneta, zbog čega i nisu redovni kupci „klasičnih" novina. Čak 70 odsto čitalaca besplatnih novina u svetu mlađe je od 45 godina. Pošto na taj način privlače novu publiku, besplatne dnevne novine i njihov koncept marketinški su veoma atraktivni i pokrivaju troškove prodajom oglasa. Istorija besplatnih dnevnih novina u Srbiji počela je 18. septembra 2006, kada su se na beogradskim ulicama pojavile „24 sata". Beograd se tada priključio privilegovanim evropskim i svetskim metropolama koje mogu da se pohvale besplatnim dnevnim novinama. Od danas to može i Novi Sad! Pojavom „24 sata" svako je dobio nešto novo. Prepoznatljivi smo po tome što prezentujemo kratke, jasne i sadržajne informacije koje se čitaju od prve do poslednje reči. Čitalačka publika dobija informacije iz svog grada, Srbije i sveta, predstavljene kroz svež i moderan dizajn strana koje su dinamične, a opet pregledne i lake za čitanje. Marketinški klijenti dobili su izdanje takvo da im ponudi najmodernije vidove oglašavanja koji su širom sveta praktično rezervisani za besplatne dnevne novine. Vidimo se i sutra ujutru! Radukin November 26th, 2007, 07:40 PM Nasao sam,sa www.24sata.co.yu je tako da neznam pouzdanost Dogodine počinje gradnja novosadskog „Delta sitija” V. Latas |||| - 26.11.2007. - 23:59 Radovi na šoping-molu „Delta City", u neposrednoj blizini stadiona FK Vojvodina, počeće sledeće godine... Kompanija „Delta” planira da do 2012. godine uloži 100 miliona evra u izgradnju tržnog centra „Delta City” i eksluzivnog poslovnog prostora „Business Tower” u Novom Sadu. Ova kompanija u naredne četiri godine ima nameru da uloži više od dve milijarde evra u izgradnju najmodernijih objekata u regionu, čija je ukupna površina skoro dva i po miliona kvadratnih metara. DŽIN - Radovi na šoping-molu „Delta City", u neposrednoj blizini stadiona FK Vojvodina, počeće sledeće godine i trajaće do 2012. U okviru kompleksa novosadskog „Delta sitija" biće izgrađen i moderan kancelarijski prostor kao „Business Tower". Početak izgradnje 26.000 kvadratnih metara poslovnog prostora vrednih 25 miliona evra planiran je za 2011. godinu. Investitori smatraju da će radovi na tom objetktu trajati godinu dana. Još se ne zna šta će sve posetioci moći da vide u najvećem tržnom centru u Vojvodini, ali sudeći po njegovom imenjaku u Beogradu će to biti mesto koje je prilagođeno potrebama cele porodice. U beogradskom „Delta sitiju" raznovrsnu ponudu proizvoda nude vodeće svetske marke u 130 lokala. Pored ekskluzivnih stranih proizvođača odeće, obuće, nameštaja, satova, luksuznih parfimerija, u molu se nalazi i hipermarket „Super Maxi" sa 26.000 uglavnom prehrambenih artikala. Trećina brendova čiji se proizvodi nalaze u „Sitiju" prvi put su se pojavili na domaćem tržištu, a među njima su „Marks end Spenser", „Stardivarijus", „Berška", „Pul end ber", „Masimo Duti", „Orsay", „Motivi", „Mothercare", „Aksesoriz", „Etam"... Tu je i parfimerija „Safora", ali i brza hrana „KFC - kentucky fried chicken". Pored prodavnica, „Delta siti" u Beogradu sadrži multipleks bioskop, salu za kuglanje, igraonicu, restorane, frizerske radnje, banke, turističke agencije, hemijsko čišćenje, pa treba očekivati isti asortiman i u Novom Sadu. sergio-m November 26th, 2007, 08:21 PM nista ja u to ne verujem dok ne vidim zavrsenu i useljenu zgradu...ko misli da sam pesimista nek pogleda par stranica u nazad i tekst o vecitom gradilistu na bulevaru oslobodjenja... Sergio evo lepih vesti :lol: :cheers: sergio-m November 26th, 2007, 08:24 PM i opet ne kontam sada ce na jednom mestu biti spens kao preteca svih soping centara zatim merkator i odma izmedju njih delta city?? pa nije li malko previse na jednom mestu 3 iste stvari? ko da u ns nema drugih lokacija za iste namene? a i novosadjani puni kesa pa samo sopinguju!!! Radukin November 26th, 2007, 09:09 PM Meni je ok da se trzni centri koncentrisu u jednom delu grada a ne da su rastrkani pa da bi otisao od jednog do drugog treba da obidjes pola grada.Mislim da se tako radi i u Evropi. E sad dali je bas pametno da se koncentrisu na ovoj lokaciji je veoma diskutabilno,ali to je najskuplje zemljiste u gradu tako da grade oni koji imaju para i kojima je u interesu da prave ovakve stvari. Sad kad malo razmislim mozda i nece biti tako lose kad se zaokruzi ta celina.Znaci kad se pored NS mall-a i bussines zgrade zavrse bazeni,izgradi hotel na mestu MB Bus-a(koji je iseljen pre koju nedelju) i kompletno izrenovira stadion (sa rusenjem odvratne zelene zgrade suda i skladista NS toplane).To sve realno moze da se desi u skorijoj buducnosti i kontam da ce to ok izgledati i da ce naravno biti dovoljno parkinga. sergio-m November 27th, 2007, 09:52 AM jebote koja smo mi to zemlja!!!:bash::ohno: danas 27.11.2007 u dnevniku: "Odluka oko toga kako će izgledati nova ograda na Petrovaradinskoj tvrđavi na mestu srušenog bedema još uvek nije doneta, kao ni to ko će izvoditi radove. Kako smo saznali u Zavodu za zaštitu spomenika kulture projekat konačnog rešenja ograde će tek da rade, a o izvođačima će odlučivati Grad. Stručnjaci Zavoda prikupljaju dokumentaciju o pređašnjem izgledu tog dela ispred Duge kasarne u arhivama Pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Muzeju grada. Prošlo je jedanaest dana od rušenja bedema, petog dana od tada je uhapšen čovek koji je upravljao rovokopačem, nakon nedelju dana je postignut dogovor čija je nadležnost postavljanje ograde, te je i postavljena privremena montažno-demontažna, a krajem prošle nedelje privedeni nije otkrio ime nalogodavca. Još je jedna nedoumica ostala nerazjašnjena...Gde su nestale cigle porušenog bedema? Odgovor ne znaju ni u jednoj instituciji, a čini se da se niko ni nije raspitivao. Da podsetimo, nakon što je bedem srušen, vlasnik HTUP „Park“ i Hotela „Leopold“ Ratko Butorović je ponudio da njegovo preduzeće izgradi ogradu po uslovima koje propiše Zavod za zaštitu spomenika kulture." Pripadnik November 27th, 2007, 10:15 AM Evo jedan dobar tekst u vezi ovog ^^ Mirović bi da tvrdi pazar, Maja neodlučna Novinar: M. M. Idei-Trifunović, Fotoreporter: Najave da će najveći srpski biznismen Miroslav Mišković već u narednoj godini početi da gradi "Delta city", tržno-poslovni grad – poput onog nedavno otvorenog u Beogradu – i to pored gradskog stadiona "Karađorđe", nisu izvodljive kad je u pitanju zakon i opredeljenje gradskih vlasti, kaže direktor Zavoda za izgradnju grada Igor Mirović. Najranije kad se može očekivati gradilište kod stadiona i Spensa jeste 2009, a još realnije 2010. godina, tvrdi Mirović. – Neodlučnost kabineta gradonačelnice, skupštinskih odbornika i svih nadležnih u gradu stopira prodaju najskupljeg građevinskog zemljišta, čime bi budžet grada bio bogatiji za 20 miliona evra. To je polovina potrebnog novca za izgradnju mosta na starim stubovima. Jedini sam koji otvoreno govori o prodaji tog građevinskog zemljišta, a svi ćute i niko ne podržava projekat poslovno-tržnog objekta koji bi se uklopio u sportski kompleks – objašnjava Mirović. Prema njegovim rečima, zakonsko ograničenje svodi se na dokument, takozvani regulacioni plan koji rešava sadržaj tog dela grada, a koji nije izrađen. Dosad je samo načinjen program za izradu plana, koji takođe nije usvojen u skupštini, pa kao da ni taj dokument ne postoji. – Inače, sem kompanije "Delta", za tu lokaciju zainteresovani su "Arka-dom" iz Mađarske, dve slovenačke firme i nemačka kompanija. Svi su kontaktirali s nama i kad se načini detaljni regulacioni plan koji će konkretno opredeliti budući sadržaj tog placa, raspisaće se tender, sličan kao za prodaju DDOR-a Novi Sad. Nikako se taj plac neće prodavati direktnim ugovaranjem. Osnovni uslov za prodaju tog zemljišta biće takmičenje više kompanija kako bi se postigla najbolja cena. Zato o skorom početku gradnje nema govora jer se nisu stekli uslovi – kaže Mirović. Prema idejnom projektu kompanije "Delta", dostavljenom nadležnima u gradu pre skoro dve godine, kaže Mirović, budući poslovno-tržni centar prostirao bi se na celom placu, ali ne bi ugrozio proširenje istočne tribine gradskog stadiona "Karađorđe", jer stadion ima svoje zemljište. Na pitanje novinara GL šta će se dogoditi ukoliko Nacionalni investicioni plan dodeli pare za izgradnju atletske dvorane kod gradskog stadiona "Karađorđe" Mirović je rekao da su u toku neformalni pregovori s Ministarstvom sporta i Atletskim savezom. – Sugerisao sam ministarstvu i atletičarima da dvoranu izgrade na manje atraktivnom građevinskom zemljištu, ali podjednako dobrom za treniranje. Ovaj predlog opravdavam time što je pomenuto zemljište izuzetno dragoceno za grad i izgradnjom dvorane grad bi puno izgubio, iako nismo protiv njene izgradnje – rekao je Mirović. Za predstojeće prvenstvo u atletici 2009. godine ispod jugozapadne tribine na 400 metara kvadratnih izgradiće se nove svlačionice i ostave. Takođe, kaže Mirović, iduće godine planira se montaža najbolje rasvete za stadion te veličine koja će zadovoljiti sve potrebe elitnih sportskih takmičenja. – Neophodno je kupiti i nov semafor, i to je u programu za 2008. godinu – kazao je Mirović. Kafić "NS bus" smeta hotelu Rušenje kafića "NS bus", tvrdi Mirović, nema nikakve veze s najavama izgradnje budućeg poslovno-tržnog centra, nego se kafić nalazio na zemljištu gde je Generalnim urbanističkim planom do 2021. godine predviđeno da se izgradi hotel. Pravi razlog uklanjanju njemu je nepoznat, odnosno, kako kaže Mirović, nije upućen da li je vlasnik imao dozvole za rad. – I za hotel ne postoji izrađen detaljni regulacioni plan, ali s obzirom na to da je u planu GUP-a, mogu se na osnovu tog dokumenta dati uslovi za izgradnju hotela. I za to zemljište i njegovu prodaju sigurno će biti organizovana licitacija – rekao je Mirović urbaNS November 27th, 2007, 02:13 PM GRADI SE REKTORAT 27.11.2007. 10:37 - Zgrada rektorata Univerziteta u Novom Sadu biće urađena po projektu nekog od studenata arhitekture, a konkurs za radove otvoren je do 5. maja. Uslov za konkurs je da studenti koriste postojeću strukturu, a kompleks koji se sastoji iz centralne zgrade, univerzitetske biblioteke, prilaznog platoa i parking prostora trebalo bi da bude izgrađen u parku između doskorašnjeg "Gradilišta" i keja. Rezultati konkursa za izgradnju novog Rektorata biće objavljeni 28. juna naredne godine. (021) http://img150.imageshack.us/img150/7383/image9389sb3.jpg (http://imageshack.us) Kot Behemot November 27th, 2007, 08:23 PM Da, a uslovi konkursa su da se koristi ArchiCAD i kao rendering program Artlantis... Licno nisam ljubitelj ni jednog ni drugog, a posto je konkurs koliko sam shvatio samo za studente diplomce, vidim da ce se prijaviti manje od 5 studenata... Nagrade su originalne verzije ArchiCAD-a i Artlantisa (sa razlicitim licencama)... urbaNS November 27th, 2007, 09:33 PM Nema vece nagrade za arhitektu pocetnika nego da se izvede nesto sto je zamislio. Mozda se i prijavim na konkurs :) Kot Behemot November 27th, 2007, 10:18 PM Nema vece nagrade za arhitektu pocetnika nego da se izvede nesto sto je zamislio. Mozda se i prijavim na konkurs :) Slazem se :) Ako sam dobro razumeo, to se radi u formi diplomsklog rada... Onda, procitao sam i ko ce biti u ziriju... i tu ima dosta ljudi koji nisu strucni da budu ziri na arhitektonskom konkursu. Druga stvar, ArchiCAD je poprilicno ogranicavajuc program, i ne dozvoljava potpunu slobodu... i to malo smara... A ti Igore prijavi se pa da navijamo! :rock: Pripadnik November 28th, 2007, 09:37 AM Građanski list ...Kad su u pitanju planovi u vezi s idejnim rešenjem, prof. Srđan Kolaković rekao je da je osmišljeno da nova centralna zgrada ima prostor za Rektorat, veliki amfiteatar u dve etaže, galeriju odnosno višefunkcionalnu salu. Ova galerija bi posebno dobro došla Univerzitetskom klubu, koji ima tri hiljade članova – nastavnika i saradnika. Takođe, predviđeno je da se napravi biblioteka i prostorije za studentski parlament, svečana sala na drugom spratu, centar za preduzetništvo, učionički prostor za određena predavanja, Unesko katedra... Zgrada bi trebalo da se prostire na 4.500 metara kvadratnih. Što se tiče novca, na Univerzitetu kažu da će on zavisiti od projektnog rešenja... Trenutno stanje... http://www.gradjanski.co.yu/cms/mestoZaUploadFajlove/kostur_274.jpg Preduzeće "Delfin wash" je na uglu ulica Stojana Novakovića i Radomira – Raše Radujkova već počelo izgradnju privremene samouslužne perionice na zemljištu površine 2.634 metra kvadratna koje je u julu zakupilo za pet miliona dinara, a početna cena je iznosila 2.474.906 dinara. To znači da će se cela ledina površine 7.554 metra kvadratna pretvoriti u uređeni kompleks s tri sportske hale i perionicom... – Autoperionica bi trebalo da se otvori za 20 dana. Imaće deset boksova, biće instalirani aparati s programima za pranje i ispiranje, a žetoni će se prodavati za 50 dinara. Za pranje auta srednje klase otpilike će biti potrebna dva žetona, a još nisam odredio vreme trajanja jednog žetona. Korišćenje usisivača posebno će se naplaćivati. Izgradnja sportskih hala je zahtevna investicija i trenutno jedino mogu reći da će najkasnije za godinu dana biti gotova montaža i onda će moći da se koriste. Uglavnom, korisnicima će biti na raspologanju tereni za više sportova, uključujući i tenis – rekao je za "Građanski list" direktor preduzeća "Delfin wash" Rade Radeka... http://www.gradjanski.co.yu/cms/mestoZaUploadFajlove/perionica_274.jpg sergio-m November 28th, 2007, 09:46 AM meni ovo sa konkursom smrdi nece da plate pa kao aj da nagrade studente! stipse! al ok za studenta je dobra referenca... sergio-m November 28th, 2007, 09:47 AM dnevnik danas 28.11.2007 "KLISANSKI MOST PROPADA, ALI BUKVALNO Na Klisi zaista nemaju sreće. Veliko poboljšanje bezbednosti pešaka na Temerinskom putu, bar su tako najavljivani “ležeći policajci”, više ne postoje ili postoje u tragovima, koji više ugrožavaju saobraćaj nego što ga drže u bezbednim granicama. A kad se krene Klisanskim mostom peške, čovek ne zna da li će preći na Salajku ili propasti u kanal, kao što je naš čitalac dobro primetio u SMS-u. Pa čak i ako slučajni prolaznik propadne kroz rupu na trotoaru na sred mosta, njegovim mukama tu sigurno nije kraj, jer osim hladne vode, kanalom teče i neka sluzava, masna pena, kroz koju se provlače neke bele niti, koje nimalo ne doprinose estetskom doživljaju plivanja u hladnom kanalu, a o zdravstvenim aspektima kupanja u ovakvoj vodi još se niko nije zvanično oglasio. Od stanara kanala, riba (ako ih tamo uopšte ima), još niko nikada nije uspeo da uzme izjavu. ko hoce da vidi fotka je ovde http://www.dnevnik.co.yu/index.php.htm El Camino SS November 28th, 2007, 03:01 PM Jeste da znamo dosta toga ali mislim da ima par novih inf.( gde ce da se gradi i kolika ce povrsina da bude,mislio sam da ce ipak manje da bude da nisi razocaran? ;) Da li iko zna sta se pravi u Balzakovoj ulici, gde su ukinuli veliki parking izmedju zgrada ( i taxi stajaliste ) i ogradili gradiliste...? Trzni centar, poslovna zgrada...sta? urbaNS November 28th, 2007, 07:44 PM ^^ Milsim da je u pitanju "stambeno poslovna zgrada" El Camino SS November 28th, 2007, 08:19 PM jel postoji rendering ili nekakva slika? koliko spratova, parking? urbaNS November 28th, 2007, 08:21 PM Nemam pojma, trebalo bi da postoji tabla sa tim podacima i renderom na samom gradilistu, ali ja je nisam primetio. Ti si Limanac, trebalo bi bolje da znas :) El Camino SS November 28th, 2007, 08:35 PM nisam je ni ja primetio a tuda prolazim kolima medjutim, Vrhovni Limanski Savet za Urbanizam nije objavio tacne podatke, tako da moram da se raspitujem...:lol: sergio-m November 28th, 2007, 08:41 PM ja imam ovu verziju iz 1991! malko je zastarela al mozda nije bila losa?:) http://img127.imageshack.us/img127/1082/dscn6900smallol2.jpg (http://imageshack.us) sergio-m November 28th, 2007, 09:24 PM kad sam se vec uvatio limana evo izbunarih jos nesto prastaro ovako su tada davne 1985 zamisljali lokaciju na kojoj je sada merkator.. http://img517.imageshack.us/img517/5514/dscn6904smallva8.jpg (http://imageshack.us) http://img517.imageshack.us/img517/5514/dscn6904smallva8.9a4bc93d2e.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=517&i=dscn6904smallva8.jpg) sergio-m November 28th, 2007, 09:26 PM malko uvecano ( jbg kvalitet je malko u dupe konja jer sam sliko malim digitalnim iz neke stare knjige) http://img148.imageshack.us/img148/8657/dscn6901smallza2.jpg (http://imageshack.us) Johnny_kgc November 28th, 2007, 09:29 PM ^^ ovo je trebalo da bude neki komercijalni objekat ili....? sergio-m November 28th, 2007, 09:44 PM to se tako nekad zvalo u vreme komunizma komercijalni objekt!! danas je to trzni ili soping centar! :) ali ok komunisti su pod komercijalne sadrzaje trpali sve i svasta samo da se nekaze kao sto je na zapadu... Johnny_kgc November 28th, 2007, 10:09 PM to se tako nekad zvalo u vreme komunizma komercijalni objekt!! danas je to trzni ili soping centar! :) ali ok komunisti su pod komercijalne sadrzaje trpali sve i svasta samo da se nekaze kao sto je na zapadu... Pa i sam si rekao da je objekat iz 80ih... komunizam ili socijalizam - komercijalni objekat! :) sergio-m November 28th, 2007, 10:18 PM ne projekat je iz 1985 a zgrada nisa vec postoji u novom sadu to ti je ova veca dupla na projektu ova niza prostrana je trebala da bude na mestu na kom se danas nalazi merkator novi sad... Pa i sam si rekao da je objekat iz 80ih... komunizam ili socijalizam - komercijalni objekat! :) Kot Behemot November 28th, 2007, 11:14 PM Jao Sergio gde si ovo iskopao ? Sjajno! Koliko se ja secam ( a secam se samo prica koje su mi pricali) taj centar je trebalo da ima i neke bioskope, pozoriste, sale koje bi se iznajmljivale... Ili sam pobrkao to sa salama koje vec postoje u zgradi NIS-a... U svakom slucaju, voleo bih da su oni koji su projektovali Merkator, malo vise misle na to kako taj objekat korespondira sa postojecom zgradom NIS-a i onim prolazom. To je mogla da bude jos dodatna prednost... Zao mi je sto projektani tih tipskih objekata tretiraju gradove kao pustinje... Kao da nista ne postoji... sergio-m November 29th, 2007, 09:08 AM da u pravu si to je bila prvobitna ideja ....da tipski objekti supermarketa su svuda isti a objekti tipa hipermarket su uglavnom na periferijama grada... e sad ne znam kako se kategorizuje merkator u ovoj prici ako je trzni centar onda ne mora da bude uniformisan i izgleda bezveze i bezdusno kao svaka hala, ali ako je hipermarket onda ne treba da je u unutrasnjem delu grada kao sto nisu metro, cora, tempo i sta vec sad ima sve dole...ali avaj...:bash: Jao Sergio gde si ovo iskopao ? Sjajno! Koliko se ja secam ( a secam se samo prica koje su mi pricali) taj centar je trebalo da ima i neke bioskope, pozoriste, sale koje bi se iznajmljivale... Ili sam pobrkao to sa salama koje vec postoje u zgradi NIS-a... U svakom slucaju, voleo bih da su oni koji su projektovali Merkator, malo vise misle na to kako taj objekat korespondira sa postojecom zgradom NIS-a i onim prolazom. To je mogla da bude jos dodatna prednost... Zao mi je sto projektani tih tipskih objekata tretiraju gradove kao pustinje... Kao da nista ne postoji... Pripadnik November 30th, 2007, 09:54 AM Vesti sa pijace:lol: Lokali useljivi pred Novu godinu Novinar: M. M. Idei-Trifunović, Fotoreporter: A. Ramovš http://www.gradjanski.co.yu/cms/mestoZaUploadFajlove/lokali_276.jpg Radovi na Futoškoj pijaci su usporeni i završetak izgradnje dvadesetak lokala kasniće oko 15 dana jer vreme nije poslužilo izvođače posla iz preduzeća "Omega". Izgradnja jednoobraznih lokala s lica Bulevara oslobođenja učiniće da najposećenija novosadska pijaca izgleda modernije u jednom od najurbanijih delova grada, te se stoga vredi strpeti, poručio je direktor "Tržnice" Saša Stevanović, s obzirom na to da će biti urađena i nova infrastruktura. – Imali smo malih problema s rušenjem prodavnice pića, a i kiša i sneg su nas omeli da ispoštujemo rokove. Potpuno su promenjene vodovodne i kanalizacione cevi koje su bile u stanju raspadanja. Struja je obnovljena i gradi se nova trafostanica u krugu pijačnog prostora. Trenutno se betoniraju podovi budućih lokala i postavljaju se aluminijumski ramovi i izlozi. Zidovi će biti od gipsanih ploča između kojih će biti ugrađena toplotna i zvučna izolacija. Ono što je činjenica jeste da će gradnja biti izvedena kvalitetno, a posao će biti gotov pred Novu godinu – rekao je Stevanović. No, to što će rokovi biti probijeni ne bi bilo toliko strašno da zakupci, čije su tezge izmeštene, ne rade u nehigijenskim uslovima. Kiša, sneg, pa poslednjih dana i mraz zagorčavaju trgovinu pijačarima čije su tezge izmeštene na bulevar, na zelenu površinu. Nedeljama su trgovci osuđeni na rad u blatu, ali ni kupci ne prolaze bolje. Najgore od svega je što za poboljšanje kupovine i prodaje nema mogućnosti sve dok tezge ne budu vraćene na plato unutar pijace. – Imali smo dve mogućnosti: ili da rade u ovim uslovima, tj. da im izmestimo tezge van pijačnog prostora, pa makar i u blato, i tako im omogućimo prodaju, ili da sklonimo tezge i da uopšte ne trguju – kaže Stevanović. Rušiće se i unutra Proteklih dana u "Tržnici" je završen program i budžet preduzeća za narednu godinu. – Nameravamo da konačno uredimo Temerinsku pijacu. Prvenstveno komunalno da je opremimo, a moraćemo i popločavati jer su platani potpuno uništili parter. Druga investicija je uređenje pijačnog platoa na Futoškoj. Osim infrastrukture koju ćemo potpuno promeniti, izgradićemo nove lokale umesto starih. Nećemo zatvarati pijacu, nego ćemo rekonstrukciju raditi u dve faze bez prekida. Tačnije, pola tezgi biće sklonjeno, a na drugom delu pijačnog platoa zakupci će nesmetano raditi. Koliko će koštati ovi radovi nije još definisano, ali ono što je sigurno jeste da će to biti zajedničko ulaganje grada i preduzeća – najavio je za "Građanski list" Stevanović. sergio-m November 30th, 2007, 10:31 AM eto ni barake ni kisoke ne mogu da zavrse na vreme!!! a ne nesto od tvrdjeg materijala! pa da kad nisu pare krive krivo je vreme!!! :) sergio-m December 2nd, 2007, 10:21 AM donka stancic vrlo pametna zena inace istoricar umetnosti za dnevnik: "Arhitektura jednog grada, bilo poslovna, stambena, privatna ili ona “zvanična” gde se smeštaju institucije, ne može i ne bi trebalo da bude samo volja investitora i projektanta, kao što je često slučaj u Novom Sadu. Ovom tvrdnjom Donka Stančić, nekadašnji direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, počela je razgovor o novom dobu arhitekture i građevinarstva u vojvođanskoj prestonici. Naglašava da se ukus projektanta često ne poklapa s ukusom investitora, ali da on ipak povlađuje volji investitora zarad tri, četiri do pet hiljada evra, koliko iznosi honorar za jedan projekat. - Honorari projektanata su više nego minorni u poređenju sa ukupnom investicijom, a mnogi od njih, u trci da zarade i te pare, potcenjujući svoj kreativni rad i sebe kao autora projekta, skloni su da udovoljavaju investitoru i da, radeći na takav način, prave objekte koji direktno da utiču na mentalno zdravlje građana - kaže Donka Stančić. Ona smatra da nas zgrade na Bulevaru oslobođenja svakodnevno podsećaju na ispuštene šanse koje je Novi Sad imao. Naime, postojala je ideja i realna mogućnost da se od tog dela grada napravi “novosadski siti”, odnosno da to postane glavna gradska komunikacija. - Nije se ostvarilo moje viđenje da treba napraviti takmičenje arhitekata kroz konkurse, čime bi stvorili arhitekturu karakterističnu za kraj XX i početak XXI veka. Tek pri kraju Bulevara oslobođenja, prema Mostu slobode, primetna je savremena i nešto kvalitetnija arhitektura, pre čemu je veliki doprinos svakako dala zgrada NIS-a. Na žalost, u srednjem potezu ima toliko skandaloznih rešenja serijske arhitekture, kakvu bi svaki student arhitekture, kada diplomira, mogao da projektuje - smatra ova istoričarka umetnosti. Naša sagovornica uporedila je mogućnosti arhitekture na novosadskom Bulevaru oslobođenja sa „staklenim gradom“ na Novom Beogradu, koji će zahvaljujući dobro promišljenim kreativnim rešenjima, za nekoliko godina biti od izuzetne vrednosti. Ona misli da nije slučajno što su tri kapitalna savremena arhitektonska dela u Novom Sadu projektovali beogradski arhitekti. Naime, zgradu NIS-a projektovao je arhitekta Aleksandar Keković sa timom, a potom je bračni par Darko i Milenija Marušić projektovao vojnu zgradu na Bulevaru oslobođenja. Oni su i autori projekta Metals banke u Stražilovskoj ulici. - Zgrada Metals banke je jedno od najsavršenijih dela u Novom Sadu. Autori su je odlično uklopili u ambijent i ugao dveju ulica. Za razliku od tog objekta, kojim bismo trebali da se ponosimo, na kraju te iste Stražilovske ulice imamo primer promašene investicije, skandaloznog arhitektonskog rešenja i dokaz kako se koriste skupe lokacije u gradu. Umesto da iskoristimo tu repernu tačku i napravimo svojevrsnu urbanističko-arhitektonsku kapiju, koja će označiti ulazak u stari deo grada, dobili smo najstrašniju arhitekturu, karakterističnu za neku sredinu gde ne postoji urabnizam, već se samo postupa po volji onoga koji ima para, što je verovatno i ovde bio slučaj - kaže Donka Stančić. Čelnici sa sto lica Novom Sadu je više nego potreban kvalitetan gradski arhitekta, jer trenutno se čini kao da ga i nemamo, a većina građana verovatno i ne zna ko je na toj funkciji, kaže Donka Stančić. - Ali zato, dok nemamo snažnog gradskog arhitetktu, njega “zamenjuje” direktor ZIG-a, i onda to postaje jedan začarani krug iz kojeg nema povratka. Kada govorimo o ovoj temi, svoje mišljenje trebalo bi da da i gradski ministar za kulturu, kojeg takođe, veoma slabo čujemo. U njega se, međutim, veoma često transformiše gradonačelnik Novog Sada. Sve dok gradski čelnici tako budu funkcionisali i međusobno zamenjivali funkcije, u Novom Sadu teško da će se bilo šta promeniti na bolje. Ona tvrdi da na novosadsku školu arhitekture velikog uticaja imaju mala sredina i vladavina uskih krugova, i, kako kaže, podrška koju dobijaju preko DANS-a (Društva arhitekata Novog Sada) u vidu „dodeljivanja nagrada onim autorima čiju arhitekturu možemo proglasiti lošom“. U ovom Društvu, kaže Donka Stančić, često se dešavalo da dodeljuju nagrade i pišu pozitivne kritike o određenim autorima samo zato što je dotični njihov član. - Druga nevolja je što malo-malo imamo izbore i menjamo vlast u gradu, a gradska vlast je ta koja određuje direktore javnih ustanova i odobrava urbanističke planove. Stoga, kad god stigne nova vladajuća ganitura, tu su i ideje novih ljudi koji često nisu iz struke. Upravo zbog toga stalno kaskamo. Iza svake vlasti ostaju nepromišljeni poslovi - naglašava sagovornica „Dnevnika“. Jedan od primera tih poslova je novosadsko naselje Grbavica, gde su ulice izuzetno uske i nikako ne odgovaraju visokoj spratnosti, na kojoj investitori u poslednje vreme insistiraju. - Interesuje me ko je dozvolio da se u tim uskim ulicama grade zgrade sa četiri sprata i potkrovljem. Dakle, koriste se sve mogućnosti da se dobije veći broj kvadrata, pa se u krovove ugrađuju čak i po dva sprata. Ulica Petra Drapšina je primer pravljenja pravih klanaca, gde od spavaće sobe neke zgrade do spavaće sobe u zgradi preko puta imamo razdaljinu u vazdušnoj liniji od 5 do 6 metara. Tu se postavljaju pitanja zdravlja, provetravanja i mnogih drugih parametara koji se tiču humanosti stanovanja - kaže Donka Stančić. Drugi primer nepromišljene gradnje je na kraju Ulice Jovana Subotića, gde su na levoj strani te ulice sagrađene dve zgrade. Na njima se, smatra Donka Stančić, najbolje pokazuje perfidnost investitora i arhitekata koji im povlađuju. - Investitor i projektant su te dve zgrade postavili na liniju ulične regulacije, a potom su, da bi dobili veću kvadraturu, od prvog sprata napravili ispust, tako da sada praktično imamo spavaće sobe iznad kolovoza. Zaista ću da pratim da li će tu neko da stanuje, jer to znači da će neko ko bude spavao u toj sobi, direktno udisati izduvne gasove automobila - rekla je Donka Stančić. Ona je zaključuje da osnovni problem urbanističkih službi u gradu nije toliko u struci, koliko u tome što su one često izložene uticaju politike, ali i ozbiljnim ucenama. - Dešava se - tako će autorka kapitalne knjige “Novi Sad od kuće do kuće” - da su urbanisti ucenjeni da sprovedu neka planska dokumenta koja i protiv svoje stručne savesti, a bilo je situacija kada je urbanistima naređeno da tako rade. Naša sagovornica misli da Novom Sadu nedostaje građanska inicijativa. - Dokle god bude izostajao građanski bunt protiv promašaja za naše pare, odnosno za odluke koje se donose u naše ime i za naše pare, ovde se neće stvari pokrenuti sa mrtve tačke“ - naglašava Donka Stančić. pisala:Sanja Ignjatović" montesky December 2nd, 2007, 04:31 PM Kompanija „Delta" planira da do 2012. godine uloži 100 miliona evra u izgradnju tržnog centra „Delta City" i eksluzivnog poslovnog prostora „Business Tower" u Novom Sadu. http://i214.photobucket.com/albums/cc263/Naissus1980/1349.jpg Radovi na šoping-molu „Delta City”, u neposrednoj blizini stadiona FK Vojvodina, počeće sledeće godine i trajaće do 2012. U okviru kompleksa novosadskog „Delta sitija" biće izgrađen i moderan kancelarijski prostor kao „Business Tower". Početak izgradnje 26.000 kvadratnih metara poslovnog prostora vrednih 25 miliona evra planiran je za 2011. godinu. Delta City tržni centar Površina: 80.000 kvadratnih metara Vrednost: 75 miliona evra Izgradnja: 2008 - 2012. godine Business Tower poslovni toranj Površina: 26.000 kvadratnih metara Vrednost: 25 miliona evra Izgradnja: 2011 - 2012. godine Jeste da znamo dosta toga ali mislim da ima par novih inf.( gde ce da se gradi i kolika ce povrsina da bude,mislio sam da ce ipak manje da bude kad vec pominjete i tower...u okviru DC u PG bi se trebao takodje izgraditi toranj, ali ne u ovoj fazi koja ce biti zavrsena do proljeca. ima li ko kakvu info kad ce i oce li uopste se on gradit kod nas? Radukin December 3rd, 2007, 03:16 AM Pitaj na Podgorickom thread-u.Ovo su NS pracenje gradilista box021 December 4th, 2007, 02:38 AM Ne znam da li postavljam ovu temu na pravo mesto, premestajte ako je zalutala, zanimaju me podaci oko sledecih objekata pa ako neko moze da pomogne, hvala mu unapred. Ne mogu da saznam ko su arhitekti, a i svaka dodatna informacija je takodje veoma dobrodosla. Hvala, hvala. 1. Stambeni niz u Balzakovoj 43-55 http://img230.imageshack.us/img230/2531/img1190tf3.th.jpg (http://img230.imageshack.us/my.php?image=img1190tf3.jpg) 2. Stambeni niz Sekspirova 2-6 i Bul. Cara Lazara 57-65 http://img230.imageshack.us/img230/3796/img1381gm5.th.jpg (http://img230.imageshack.us/my.php?image=img1381gm5.jpg) http://img503.imageshack.us/img503/8460/img1333kf6.th.jpg (http://img503.imageshack.us/my.php?image=img1333kf6.jpg) 3. Stambene kule na uglu Balzakove i Bul. Cara Lazara http://img211.imageshack.us/img211/2040/img1254wy9.th.jpg (http://img211.imageshack.us/my.php?image=img1254wy9.jpg) sergio-m December 4th, 2007, 10:39 AM pa vidi to nisu karakteristicne zgrade samo za liman nego ih imas npr i na bul oslobodjenja iza pap pavla ka bul. kralja petra to su tzv tipske zgrade s kraja 70 i pocetka 80 godina...ne mora da znaci da su projektovane samo za ns jer se u to vreme tipski gradilo u celoj SFRJ ali sigrno ces informaciju naci u urbisu koji se nadam jos postoji jer su oni tada radili sve u gradu....:cheers: Ne znam da li postavljam ovu temu na pravo mesto, premestajte ako je zalutala, zanimaju me podaci oko sledecih objekata pa ako neko moze da pomogne, hvala mu unapred. Ne mogu da saznam ko su arhitekti, a i svaka dodatna informacija je takodje veoma dobrodosla. Hvala, hvala. 1. Stambeni niz u Balzakovoj 43-55 http://img230.imageshack.us/img230/2531/img1190tf3.th.jpg (http://img230.imageshack.us/my.php?image=img1190tf3.jpg) 2. Stambeni niz Sekspirova 2-6 i Bul. Cara Lazara 57-65 http://img230.imageshack.us/img230/3796/img1381gm5.th.jpg (http://img230.imageshack.us/my.php?image=img1381gm5.jpg) http://img503.imageshack.us/img503/8460/img1333kf6.th.jpg (http://img503.imageshack.us/my.php?image=img1333kf6.jpg) 3. Stambene kule na uglu Balzakove i Bul. Cara Lazara http://img211.imageshack.us/img211/2040/img1254wy9.th.jpg (http://img211.imageshack.us/my.php?image=img1254wy9.jpg) Pripadnik December 4th, 2007, 11:30 AM Evo malo da se podsetimo šta je planirano, na kako piše u tekstu, mestu buduće najveće gradske avenije. Pravac između novog naselja i detelinare na kome je jedina prepreka trenutno ranžirna stanica. Građanski list Dve decenije spoticanja o Ranžirnu stanicu Novinar: M. M. Idei-Trifunović, Fotoreporter: http://www.gradjanski.co.yu/cms/mestoZaUploadFajlove/stanica_279.jpg Više od dve decenije urbanisti planiraju da se Ranžirna stanica izmesti i da se na toj trasi probije bulevar, dok gradski čelnici o svemu tome pregovaraju sa "Železnicama Srbije". Javnosti ni do dan danas nije jasno šta je kamen spoticanja u tim pregovorima. Železnica verovatno tvrdi pazar kad je reč o vrednosti tog zemljišta, mada im je svaka prethodna gradska vlada, navodno, uvek nudila alternativno rešenje za Ranžirnu stanicu, a verovatno i neko stimulativno novčano obeštećenje. U svakom slučaju, ma koliko izgradnja tog bulevara bila presudna za normalizaciju saobraćaja u gradu, dogovor je uvek izostajao. Prema najavama direktora Zavoda za izgradnju grada Igora Mirovića, gradska vlada nikada nije bila bliža konačnom dogovoru s vlasnikom zemljišta o ustupanju dela trase na kojoj se nalazi Ranžirna stanica, kojom bi trebalo da prolazi buduća najmodernija novosadska avenija. Bulevar će biti za 30 metara širi od zasad najveće ulice tog profila u gradu (Bulevara oslobođenja) i iznosiće 90 metara. Ono što je još važnije, spajaće Limane i Rumenački put preko Novog naselja i Detelinare. A, prema proračunima saobraćajnih stručnjaka, novi bulevar trebalo bi da rastereti saobraćaj u centru gradu. – Dosad smo imali četiri sastanka sa "Železnicama Srbije", gde smo im predočili koliko je bitno da nam ustupe deo trase za budući Subotički bulevar od Futoškog do Rumenačkog puta. Naime, tražili smo da nam daju deo zemljišta koji preduzeće "Železnice Srbije" ne koristi i na kojoj nema svoju infrastrukturu za izgradnju produžetka Subotičkog bulevara, a da se Ranžirna stanica izmesti krajnje levo, bliže Novom naselju. Naredne godine bismo izradili glavni projekat i gradnja bi počela 2009. godine – najavio je Mirović. Taj dogovor i ustupanje trase budućeg bulevara funkcionisao bi na konceptu samoupravnog sporazuma, a u drugoj fazi potpuno bi se izmestila Ranžirna stanica, kaže Mirović. Prema njegovim rečima, drugi segment i iseljenje Ranžirne stanice jeste komercijalni potez koji treba dobro osmisliti. Jer, potencijal tog zemljišta je velik u smislu sadržajnih i urbanističko-arhitektonskih rešenja, a zemljište pripada "Železnicama", te tako i novac. No deo zarade išao bi i u budžet grada, jer će on ustupiti drugu parcelu za Ranžirnu stanicu. – Za početak bi se uradio projekat bulevara u dužini od dva i po kilometara ka Rumenačkom putu od Futočke ulice. Takođe, pravna služba ZIG-a uveliko rešava pravno-imovinske odnose na već delimično izgrađenom Subotičkom bulevaru ka Limanima, gde je zapravo urađena samo jedna strana ulice – kaže Mirović. mojaBL December 4th, 2007, 11:47 AM pa vidi to nisu karakteristicne zgrade samo za liman nego ih imas npr i na bul oslobodjenja iza pap pavla ka bul. kralja petra to su tzv tipske zgrade s kraja 70 i pocetka 80 godina...ne mora da znaci da su projektovane samo za ns jer se u to vreme tipski gradilo u celoj SFRJ ali sigrno ces informaciju naci u urbisu koji se nadam jos postoji jer su oni tada radili sve u gradu....:cheers: iskreno nisam vidio takve, mislim identicne zgrade nigdje drugdje u SFRJ. Bar ih nema u BL. Zna li neko je li bilo kod nas tih tipskih zgrada? ivicasu December 4th, 2007, 12:08 PM ^^ Ima sigurnu, mislim da sam u Splitu video kule slične onim limanskim Singidunum December 4th, 2007, 02:18 PM NOVO OSVETLJENJE MOSTA NOVI SAD - Varadinski most u Novom Sadu uskoro bi trebalo da dobije dekorativno osvetljenje, koje će zameniti postojeće reflektore. Kako napominju iz Zavoda za izgradnju grada, glavni projekat za dekorativno osvetljenje Varadinskog mosta urađen je u duhu svetskih trendova, u skladu sa urbanističkim uslovima i propisima koji važe za dekorativno osvetljavanje ove vrste objekata. Za realizaciju ovog projekta predviđeno je postavljanje 144 svetiljke i osam reflektora sa sijalicama od 2.000 vati. Pozivi su upućeni svim podobnim izvođačima radova, a otvaranje ponuda zakazano je za danas. ivicasu December 4th, 2007, 02:31 PM Ova vest je već bila više puta postavljena, ali mislim da sada ima nekih novina, pa evo je ponovo: Urbanisti odobrili studiju Instituta CIP Buše dva tunela ispod Tvrđave Autor: Sava Stefanović | 04.12.2007 - 12:49 http://blic.co.yu/_customfiles/Image/slike/2007/decembar/04/vojvodina/tvrdjava_v.jpg Ispod Petrovaradinske tvrđave će biti probušena još dva tunela, a već postojeći proširen da bi se napravio put sa četiri trake, potvrđeno je „Blicu“ u Zavodu za izgradnju grada. Tuneli će biti produžetak novog mosta sa četiri trake i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane. U plan je ucrtan i lift nosivosti dve tone, te gondola na šinama za povezivanje keja i platoa Tvrđave. Stručnjaci zabrinuti za očuvanje simbola grada su, međutim, osudili ovu nameru i zatražili javnu raspravu o celom projektu. Saobraćajni institut CIP iz Beograda je u studiji definisao pet rešenja, u kombinaciji sa dve i četiri saobraćajne trake. Zaposleni u ZIG-u su, opet, kao naracionalniji i najrentabiliniji ocenili predlog da se izgrade četiri trake i uvrstili tu investiciju u prioritete. - Skoro je nemoguće dati saglasnost da se kopa još jedan tunel, a saobraćajni problem grada ne može se rešavati kroz Tvrđavu. Ako hoće autostradu, to će morati na javnu raspravu i ZIG će morati da objasni šta hoće. Nismo ni protiv mosta, ni protiv tunela, ali ne želimo autostradu ispod Tvrđave - kategoričan je arheolog Radovan Bunardžić, koji se godinama bavi iskopavanjima na Tvrđavi. U Društvu arhitekata Novog Sada kažu da nemaju zvanične informacije o probijanju tunela. Arhitekta Lazar Kuzmanov takođe insistira na široj stručnoj proveri, te da u donošenje konačne odluke budu uključeni i Novosađani. - Voleo bih da dobijemo taj projekat i spremni smo da angažujemo najistaknutije zaštitare da ga provere, jer ne možemo stvari prepuštati slučaju. Činjenica je da je i ranije voz išao ispod Tvrđave i možemo i sad da prihvatimo laki šinski prevoz kao internu komunikacija između Novog Sada i Petrovaradina. Zalažemo se da tvrđava postane dostupna Novosađanima, a ne javnom saobraćaju - kaže za „Blic“ Milan Paroški, direktor Muzeja grada. On ističe i da je javna rasprava i prezentacija projekta neophodna jer „ne treba da se radi u pomrčini“. Nova saobraćajnica bi povezala Bulevar cara Lazara i Preradovićevu ulicu u Petrovaradinu i stvorila uslove za preraspodelu saobraćaja u centru grada (Futoška i Jevrejska ulica), a, pored toga, povezala bi i najgušće zone stanovanja sa južnim delovima grada i desnom obalom Dunava, te dalje prema magistralnim putevima ka Beogradu i Rumi. Lift za 656 ljudi do Bastiona Marije Terezije Planirana saobraćajnica ucrtana je na oko dva kilometra, most na stubovima bivšeg mosta „Franca Jozefa I“ bi bio dug 540 metara, a tunel sa dve tunelske cevi ispod Petrovaradinske tvrđave bio bi dugačak 355 metara. Uz ta dva tunela, bio bi izgrađen i 21 metar pešačko-biciklističkog tunela. Biće izgrađen i lift nosivosti dve tone, sa visinom dizanja od 27 metara, koji će voditi do Bastiona Marije Terezije. Lift će biti projektovan je za prevoz 656 osoba na sat. Direktor bez komentara na plan U Zavodu za zaštitu spomenika kulture, ustanovi koja jedina može da zabrani ili dozvoli radove na Tvrđavi, juče nismo mogli da dođemo do komentara direktora Đorđa Srbulovića. Na insistiranje „Blica“, njegova sekretarica ljubazno je odgovorila da direktor „na tu temu ne daju izjave“. Izvor: Blic sergio-m December 4th, 2007, 02:33 PM Evo malo da se podsetimo šta je planirano, na kako piše u tekstu, mestu buduće najveće gradske avenije. Pravac između novog naselja i detelinare na kome je jedina prepreka trenutno ranžirna stanica. Građanski list ovaj projekt je s pocetka 90 proslog veka... http://img148.imageshack.us/img148/4785/dscn6908smallec4.jpg (http://imageshack.us) sergio-m December 4th, 2007, 02:39 PM takodje matora prica do sada nista nije uradjeno a i sumnjam da ce biti to je takozvano mazanje ociju pred izbore...prodaju stare ideje kao nove! to bi bio toliko skup projekt da bi mogla dva nova zezeljeva mosta da se naprave! kad smo vec kod privremenih mostova sta je sa onim zeleznickim vidim ba ga grade:ohno: cekaju da se srusi sam od sebe pa ce onda nesto valjda da urade!!!:bash::bash: Ova vest je već bila više puta postavljena, ali mislim da sada ima nekih novina, pa evo je ponovo: ivicasu December 4th, 2007, 02:46 PM takodje matora prica do sada nista nije uradjeno a i sumnjam da ce biti to je takozvano mazanje ociju pred izbore...prodaju stare ideje kao nove! to bi bio toliko skup projekt da bi mogla dva nova zezeljeva mosta da se naprave! kad smo vec kod privremenih mostova sta je sa onim zeleznickim vidim ba ga grade:ohno: cekaju da se srusi sam od sebe pa ce onda nesto valjda da urade!!!:bash::bash: Isto i ja mislim...projekat je sigurno vredan minimum 100 miliona evra, pa je malo glupo i raspravljati o tome....ali opet, možemo maštati i planirati za neka bolja vremena :) sergio-m December 4th, 2007, 03:00 PM valjda cemo i doziveti ta bolje vremena!! Boda Tajson December 4th, 2007, 03:13 PM Pricaju, pricaju, a najveci prioritet ne spominju vec 8 godina. Od Backe Palanke do Beograda postoji jedan jedini most preko Dunava za teretna vozila. Preko ovog u NS je zabranjen saobracaj za vozila sa preko 3T/osovini, svaki mesec slepovi udaraju u stubove zbog cudnog polozaja, struja... a oni pricaju o apsolutno bespotrebnom, bar u ovom trenutku, mostu i tunelu kroz tvrdjavu :ohno: Pripadnik December 4th, 2007, 03:29 PM valjda cemo i doziveti ta bolje vremena!! Tako te volim, aj :cheers: . P.S. Hvala ti za ove stare planove. Davno sam to gledao negde i baš je dobro prisetiti se. El Camino SS December 4th, 2007, 04:03 PM Ne znam da li je neko skoro bio na Ranžirnoj stanici ali to mesto je istovremeno i jezivo i jako interesantno ;) Jezivo je zbog toga sto je zapusteno, sivo i u pocetnoj fazi raspada, sa polupanim oknima, napustenim vagonima zaraslim u travu. Ako bi jos dodali ogradu od bodljikave zice, dobili bi perfektnu scenografiju za neki logoraski film. A zbog svega toga je i interesantno... :) Tamo ima i nekih starih zgrada, gde ljudi zive kao i niz tipskih kuca... Verovatno porodice ljudi zaposlenih na zeljeznici... Pra par godina, ta lokacija ( hale i bivsi depoi za vagone ) su spominjanji kao prostor za Transportni muzej Vojvodine. Odlican projekat, koji bi bio poseceniji i jaci ( po exponatima ) nego Muzej moderne umetnosti ( koji ce pre biti napravljen ) jer je na ovim prostorima vozen prvi automobil u srpskim rukama, prva fabrika aviona, prvi parobrodi, prvi doubble decker busevi, tramvaji.....sve osim space shoutla.. :lol: Dosta tih exponata ja i sacuvano kao i dokumentacija pa bi bio red da se tome dodeli neki prostor. Idealno mesto bi bila Ranžirnu stanica a cuveni berlinski Milenwerk ( auto muzej ) e napravljen bas na takvom mestu a situacija je bila slicna, grad nije mogao da resi problem starog komplexa za zeljeznicu pa se neko dosetio da napravi muzej. Tacno, Ranžirna stanica tacno na pravcu bulevara ali mozda bi bilo vredno da se sacuva,da joj se da nova namena a bulevar neka zaobilazi preko naselja... ;) sergio-m December 4th, 2007, 05:47 PM [QUOTE=El Camino SS;16890401]Ne znam da li je neko skoro bio na Ranžirnoj stanici ali to mesto je istovremeno i jezivo i jako interesantno ;) Jezivo je zbog toga sto je zapusteno, sivo i u pocetnoj fazi raspada, sa polupanim oknima, napustenim vagonima zaraslim u travu. Ako bi jos dodali ogradu od bodljikave zice, dobili bi perfektnu scenografiju za neki logoraski film. A zbog svega toga je i interesantno... :) Tamo ima i nekih starih zgrada, gde ljudi zive kao i niz tipskih kuca... Verovatno porodice ljudi zaposlenih na zeljeznici... verovao ili ne tu je sniman film sa logoraskom temom u leto 2003 i ceo komplex sa par zgrada i starom polukruznom "garazom" za vozove...filmnije doziveo neki uspeh koliko se secam a zvao se memo ili tako nekako...posto sam radio doku fotke na filmu pokusacu par da nadjem pa da ih postavim ovde...:cheers: sergio-m December 4th, 2007, 06:29 PM jbg ne nadjoh slike sa snimanja logoraskog filma ma staroj ranzirnoj stanici ali zato sam nasao ova dva texta iz 2002 godine...vidis neke teme su bas "nove"!!:ohno::bash: http://img139.imageshack.us/img139/5407/mostdnevnikclanaksmallmj1.jpg (http://imageshack.us) http://img249.imageshack.us/img249/7646/novosticlanak9112002smafr7.jpg (http://imageshack.us) El Camino SS December 4th, 2007, 10:50 PM verovao ili ne tu je sniman film sa logoraskom temom u leto 2003 i ceo komplex sa par zgrada i starom polukruznom "garazom" za vozove...filmnije doziveo neki uspeh koliko se secam a zvao se memo ili tako nekako...posto sam radio doku fotke na filmu pokusacu par da nadjem pa da ih postavim ovde...:cheers: znaci nisam jedini kome je razirna stanica bila istovremeno jeziva i interesantna...:) mojaBL December 4th, 2007, 11:24 PM nas narod uvijek nezadovoljan. koliko je mostova izgradjene preko dunava u NS u zadnjih 7 godina? Rumunija i bugarska na onolikoj granici dunavom, imaju samo jedan most, a drugi grade vec 20 godina (tj. pricaju o gradnji), a vi nezadovoljni novim sadom. Boda Tajson December 5th, 2007, 01:07 AM nas narod uvijek nezadovoljan. koliko je mostova izgradjene preko dunava u NS u zadnjih 7 godina? Most slobode je obnovljen krajem 2005. Varadinski i Perosevic(ili kako se zove, nemam pojma) 2000.g. mojaBL December 5th, 2007, 01:15 AM Znaci 3. mosta, pa to je za svaku pohvalu Radukin December 5th, 2007, 02:08 AM Sto bi se poredili sa losijima od sebe El Camino SS December 5th, 2007, 02:35 AM a ta tri mosta ni izdaleka nisu dovolja.. ako uzmemo da ce da naprave taj pesacki most od keja do djave, sta je sa mostom desno od mosta slobode, onaj kod ribarca, nekada davno predvidjen gup/om...? sergio-m December 5th, 2007, 10:16 AM novi sad je skoro uvek u svojoj istoriji imao 2 ili 3 mosta jedan za kolski i pesacki saobracaj a jedan zeleznicki..u 20 veku ih je bilo 3 a planirano je da ih bude 5 ... ne brojeci mostove na kanalu dtd nego samo na dunavu... ne mozes porediti mostove koji su van urbanih sredina i mostove u gradovima jer im je funkcija u gradovima prevashodno lokalna pa tek onda od sireg znacaja... veliki gradovi na dunavu imaju mnogo vise mostova bec i budimpesta oko 10 a beograd sa dunavom i savom oko 5....samo mi koji smo 1999 ostali bez mostova znamo sta jednom gradu znace mostovi!! nije prijatno voziti se skelom preko dunava veruj mi!! takodje moras znati da je sledeci most juzno ka bg tek kod beske a uzvodno tek kod backe palanke! sto je prilicno daleko.. na zalost nismo u istoriji imali srece s mostovima pa su uvek na istom mestu pravljeni novi i novi evo samo u poslednjih 200 godina koliko su puta svi mostovi ruseni i ponovo gradjeni ...da su svi ostali u zivotu imali bi smo ih ko bec i pesta ali avaj...evo ti foto primera samo ovog mosta!! http://img444.imageshack.us/img444/7295/novikompletcopysmallys9.jpg (http://imageshack.us) nas narod uvijek nezadovoljan. koliko je mostova izgradjene preko dunava u NS u zadnjih 7 godina? Rumunija i bugarska na onolikoj granici dunavom, imaju samo jedan most, a drugi grade vec 20 godina (tj. pricaju o gradnji), a vi nezadovoljni novim sadom. urbaNS December 5th, 2007, 01:13 PM nas narod uvijek nezadovoljan. koliko je mostova izgradjene preko dunava u NS u zadnjih 7 godina? Rumunija i bugarska na onolikoj granici dunavom, imaju samo jedan most, a drugi grade vec 20 godina (tj. pricaju o gradnji), a vi nezadovoljni novim sadom. I treba da bude narod nezadovoljan i sebi ostvaruje bolje standarde zivljenja, ne znam zasto bi trebalo da se ugledamo na Bugare i Rumune? Novi Sad trenutno ima 6 mostova (3 preko Dunava i 3 Preko kanala DTD), a da bi saobracaj normalno funkcionisao potrebno je da se napravi jos jedan preko kanala (produzetak subotickog bulevara), Preko Dunava (takodje produzetak subotickog bulevara) i jos jedan preko Dunava (izmedju Futoga i Dunava, gde kamione trenutno prevozi skela) mojaBL December 5th, 2007, 02:22 PM vi ocigledno ne kontate sta ja pricam. napljuvali ste onaj tekst i rekli kako od tih mostova nema nista, kako u NS je katastrofa za mostove, sto je po meni nerealna slika, jer za 7 godina izgraditi 3 mosta na dunavu je veliki poduhvat. mojaBL December 5th, 2007, 02:31 PM vi ocigledno ne kontate sta ja pricam. napljuvali ste onaj tekst i rekli kako od tih mostova nema nista, kako u NS je katastrofa za mostove, sto je po meni nerealna slika, jer za 7 godina izgraditi 3 mosta na dunavu je veliki poduhvat. Radukin December 5th, 2007, 03:32 PM Bolje da ne pricam kako su ta tri mosta izgradjena.Most Slobode izuzimam,on je stvarno ponos ali ga nismo mi ni finansirali,onaj krs od motazno demontazne budjotine nije dobar ni za kamione,ni vozove ani brodove i totalno ne vrsi svoju svrhu,varadinski je na brzinu sagradjen posle bombardovanja jer je Sloba dokazivao narodu nasu moralnu pobedu i superiornost u obnovi zemlje a i bez njega grad nebi mogao da funkcionise jer tad nije bilo ni jednog mosta.NS su veoma bitni mostovi zbog geogafskog polozaja grada jer je siri centar grada maltene na dunavu i gde god da krenes u ili iz grada ceka te Dunav. Goruce su potrebna jos minimum 3 mosta (na Dunavu iza toplane prema Petrovaradin,kod Ribarca i preko DTD kanala) da bi iole kakva saobracajna infrastuktura mogla da se uspostavi.To nije sad neki hir to je POTREBA.Ko zivi u NS shvatice o cemu pricam pa bio to poduhvat ili ne situacija nalaze tako.A u NS je stvarno katastrofa sa mostovima,pa ne idu dzabe kamioni 100km okolo da bi usli u grad jer im se tako hoce i ne lupaju brodovi u stubove samo zbog pijanih kapetana. sergio-m December 5th, 2007, 04:06 PM radukin je na zalost u pravu jedini kvalitetnije uradjen tj obnovljen je most slobode ali koliko znam on nije predvidjen za teski transport tj kamione zbog vibracija...onaj varadiski ili kako se sad vec zove je sklepo milosevic na brzaka posle bombardovanja a osim sto je gadan videcemo koliko ce drzati!! onaj privremeni na mestu zezeljevog sramno je i nazivati mostom!!:bash: Boda Tajson December 5th, 2007, 04:55 PM Nemojte tako. Sta fali Varadisnkom mostu? Nije lep, nije ruzan ali radi posao i x puta je bolji od onog starog krsa sto je predstavljao problem za brodove cim malo poraste Dunav. Ovaj zeleznicki je zaista dno dna. Sto zbog sirine od 3,5 metra sto zbog cudnih raspona stubova. sergio-m December 5th, 2007, 05:52 PM meni je od svih najlepsi bio most kraljevica tomislava... posmatrac December 6th, 2007, 03:46 PM E da pitam. Jel neko nesto znao o Manuelovoj zgadi na Telepu. Neki muzej ili tako nesto. Mislim da bi trebalo da bude izmedju somborskog, subotickog bulevara i dalmatinske ulice???? ivan21000 December 6th, 2007, 04:34 PM Sprema se bager za arhitektonsku lepoticu? Novinar: M. M. I. T. – S. A., Fotoreporter: Zatvorena je i iseljena fotokopirnica iz zgrade na uglu ulica Žarka Zrenjanina i Mike Antića, koja je pre dve decenije otvorena u gradu. Nezvanično saznajemo da je zgrada prodata i da će na njenom mestu uskoro nići još jedno gradilište. Zgrada jeste ruševna i već duže vreme nije nastanjena, a u njoj je poslednjih godina radila samo fotokopirnica. Zgrada u Mike Antića 9 deo je ambijentalne celine izgrađene u prvoj polovini prošlog veka. Zaštitari kažu da je kuća pod prethodnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture a da će biti srušena jer je novi vlasnik odlučio da tu pravi poslovnu zgradu. Nije poznato hoće li ličiti na modernu zgradu, poput one preko puta u kojoj se nalazi Metals banka. Prema detaljnom regulacionom planu, proletos usvojenom u Skupštini grada, investitor može porušiti objekat u ulici Mike Antića 9 i u istim gabaritima nazidati nov trospratni. Dosad, nadležni u Upravi za urbanizam i stambene poslove nisu dobili zahtev za rušenje, niti su nam mogli reći ko je novi vlasnik kuće. – Prošle godine, nekoliko puta se menjao vlasnik, međutim, zasad nemamo pismena saznanja ni zahteve upućene Upravi za izdavanje dozvola za rušenje i izgradnju – kazala je zamenica načelnika u Upravi za urbanizam i stambene poslove Svetlana Birvalski. Građani koji žive u ulici Mike Antića, pre nekoliko meseci, prikupljali su potpise za peticiju protiv rušenja ove zgrade, kazala nam je Snežana Krgović, predsednica Mesne zajednice "Prva vojvođanska brigada". Naime, na teritoriji te mesne zajednice nalazi se pomenuti objekat, a, kako Krgovićeva napominje, peticija je prosleđena i Skupštini grada i gradonačelnici Novog Sada. – Pre nekoliko meseci, tražili smo od nadležnih da se zaštiti to staro građevinsko nasleđe, koje ima izuzetnu arhitektonsku vrednost. Podsećamo da je na snazi nova odluka o komunalnom uređenju grada, po kojoj vlasnici kuća moraju održavati fasade. Naš savet podržava tu odluku, ali je bitno pomenuti da vlasnici kuća koje su od kulturnog značaja nemaju novca za održavanje fasada. Zbog toga smo tražili od gradskih vlasti da izdvoje određena sredstva za uređenje fasada kuća koje su pod prethodnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, rekla je Krgovićeva. Međutim, peticija kao da nije ni postojala, pa su građani novu uložili na plan detaljne regulacije blokova oko Železničke ulice, u okviru kojeg se nalazi i sporna zgrada. Tada su zahtevali da se zgrada u ulici Miroslava Antića 9 sačuva od rušenja. Prema rečima Snežane Krgović, objekat je bio pod prethodnom zaštitom, ali je na sednici Komisije za planiranje na kojoj se raspravljalo o regulacinom detaljnom planu rečeno da je zaštita skinuta. Primedbe građana nisu bule uvažene, a urbansiti su predlagali da na mestu stare zgrada osvane poslovno-stambeni objekat. Ukoliko su glasine o tome da će uskoro početi gradnja na spornom mestu tačne, građani će, tvrdi Krgovićeva, protestovati. sergio-m December 6th, 2007, 07:36 PM pa lepo vandalizam bas uzima maha u novom sadu nece me cuditi da nastave sa rasciscavanjem tvrdjave ili neko kupi plac di je banovina pa nadogradi ili porusi da napravi trzni centar!!! jbte vise nikome nista nije sveto!! nesmem da zamislim na sta ce novi sad da lici za 10 godina!!! strah me! :ohno::ohno::ohno:Sprema se bager za arhitektonsku lepoticu? Novinar: M. M. I. T. – S. A., Fotoreporter: Zatvorena je i iseljena fotokopirnica iz zgrade na uglu ulica Žarka Zrenjanina i Mike Antića, koja je pre dve decenije otvorena u gradu. Nezvanično saznajemo da je zgrada prodata i da će na njenom mestu uskoro nići još jedno gradilište. Zgrada jeste ruševna i već duže vreme nije nastanjena, a u njoj je poslednjih godina radila samo fotokopirnica. Zgrada u Mike Antića 9 deo je ambijentalne celine izgrađene u prvoj polovini prošlog veka. Zaštitari kažu da je kuća pod prethodnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture a da će biti srušena jer je novi vlasnik odlučio da tu pravi poslovnu zgradu. Nije poznato hoće li ličiti na modernu zgradu, poput one preko puta u kojoj se nalazi Metals banka. Prema detaljnom regulacionom planu, proletos usvojenom u Skupštini grada, investitor može porušiti objekat u ulici Mike Antića 9 i u istim gabaritima nazidati nov trospratni. Dosad, nadležni u Upravi za urbanizam i stambene poslove nisu dobili zahtev za rušenje, niti su nam mogli reći ko je novi vlasnik kuće. – Prošle godine, nekoliko puta se menjao vlasnik, međutim, zasad nemamo pismena saznanja ni zahteve upućene Upravi za izdavanje dozvola za rušenje i izgradnju – kazala je zamenica načelnika u Upravi za urbanizam i stambene poslove Svetlana Birvalski. Građani koji žive u ulici Mike Antića, pre nekoliko meseci, prikupljali su potpise za peticiju protiv rušenja ove zgrade, kazala nam je Snežana Krgović, predsednica Mesne zajednice "Prva vojvođanska brigada". Naime, na teritoriji te mesne zajednice nalazi se pomenuti objekat, a, kako Krgovićeva napominje, peticija je prosleđena i Skupštini grada i gradonačelnici Novog Sada. – Pre nekoliko meseci, tražili smo od nadležnih da se zaštiti to staro građevinsko nasleđe, koje ima izuzetnu arhitektonsku vrednost. Podsećamo da je na snazi nova odluka o komunalnom uređenju grada, po kojoj vlasnici kuća moraju održavati fasade. Naš savet podržava tu odluku, ali je bitno pomenuti da vlasnici kuća koje su od kulturnog značaja nemaju novca za održavanje fasada. Zbog toga smo tražili od gradskih vlasti da izdvoje određena sredstva za uređenje fasada kuća koje su pod prethodnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, rekla je Krgovićeva. Međutim, peticija kao da nije ni postojala, pa su građani novu uložili na plan detaljne regulacije blokova oko Železničke ulice, u okviru kojeg se nalazi i sporna zgrada. Tada su zahtevali da se zgrada u ulici Miroslava Antića 9 sačuva od rušenja. Prema rečima Snežane Krgović, objekat je bio pod prethodnom zaštitom, ali je na sednici Komisije za planiranje na kojoj se raspravljalo o regulacinom detaljnom planu rečeno da je zaštita skinuta. Primedbe građana nisu bule uvažene, a urbansiti su predlagali da na mestu stare zgrada osvane poslovno-stambeni objekat. Ukoliko su glasine o tome da će uskoro početi gradnja na spornom mestu tačne, građani će, tvrdi Krgovićeva, protestovati. sergio-m December 6th, 2007, 07:57 PM ako nastave ovako da svaka dzudza koja ima kesa kupi sta hoce u novom sadu i onda radi takodje sta hoce nebi me cudilo da novi sad za par godina izgleda ko diznilend mada je na dobrom putu na zalost!:bash::ohno::bash::ohno: http://img502.imageshack.us/img502/6057/diznilendsmalldd7.jpg (http://imageshack.us) http://img502.imageshack.us/img502/6057/diznilendsmalldd7.9b84157ad2.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=502&i=diznilendsmalldd7.jpg) nero December 6th, 2007, 09:38 PM ^^ E to je tvrđava a ne ovo sad :rofl: Dziggy December 6th, 2007, 10:00 PM ^^ to je zamak :D mojaBL December 6th, 2007, 10:36 PM bas super tvrdjava:) Boda Tajson December 6th, 2007, 11:19 PM vrh brate :nuts: :lol: Kot Behemot December 7th, 2007, 12:41 AM pa lepo vandalizam bas uzima maha u novom sadu nece me cuditi da nastave sa rasciscavanjem tvrdjave ili neko kupi plac di je banovina pa nadogradi ili porusi da napravi trzni centar!!! jbte vise nikome nista nije sveto!! nesmem da zamislim na sta ce novi sad da lici za 10 godina!!! strah me! :ohno::ohno::ohno: Slazem se sa tobom. Nekultura i nepostovanje... Vise mi se svidjalo kad nije bilo para da se bilo sta gradi, nego sada kada pare imaju samo seljacine. Svaki put se ponadam da ce se nesto promeniti na bolje, kad ono... A ovo sto s uradili sa skidanjem zastite, za to ima samo jedno ime... Izdaja! BTW, nedavno sam cuo da je investitor zgrade na uglu Maksima Gorkog i Strazilovske direktor JKP lisja, i predsednik novoizabrane skupstine Republike Srpske Krajine u izgnanistvu ili tako nesto... ako je nekog zanimalo posto table nigde nema... Radukin December 7th, 2007, 04:53 AM ^^ Ma da! Neki,preziva se Švonja!Nesto se on bio ekponirao pa su ga malo sutnulli u budzak ali ti iz zasede su najgori mojaBL December 8th, 2007, 10:54 AM seljaci primitivci :lol: Kot Behemot December 9th, 2007, 12:38 AM Koja je prica sa ovim kandelabrima u Dunavskom parku? Uzorci za novo osvetljenje parka? Ovaj je italijanski: http://img142.imageshack.us/img142/7821/kandelabr1wm0.jpg http://img147.imageshack.us/img147/1241/kandelabr2ki8.jpg A ovi su iz pogona "Modelar-a": http://img147.imageshack.us/img147/1484/kandelabri1yy8.jpg http://img86.imageshack.us/img86/2803/kandelabri2op8.jpg http://img86.imageshack.us/img86/1460/kandelabri3iv7.jpg U parku stoje na cudnim mestima kao da su reklama. Kot Behemot December 9th, 2007, 12:43 AM A evo i zgrade za rušenje za one koji ne znaju o čemu se radi... Na vratima bivše fotokopirnice u suterenu piše da je ista preseljena zbog rušenja zgrade... http://img258.imageshack.us/img258/1139/zarusenjecg3.jpg Majevčan December 9th, 2007, 12:55 AM ^^nemoze se sanirati? Kot Behemot December 9th, 2007, 12:57 AM Zgrada na uglu Maksima Gorkog i Stražilovske... http://img518.imageshack.us/img518/7274/nova1td2.jpg http://img518.imageshack.us/img518/2491/nova2rw9.jpg Odmah da se demantujem. Investitor ipak nije kontroverzni direktor "Lisja", već čovek koji ima isto prezime i vrlo slično ime. Poslednji sprat je trebao biti u staklu, međutim, iz "razumljivih" razloga je ovakav kakav je (čitaj investor se "dogovorio" sa arhitekticom da je staklo ipak preskupo) Kot Behemot December 9th, 2007, 12:59 AM ^^nemoze se sanirati? Pa naravno da se može sanirati... pitanje je zašto za to nema interesa... Ja se i dalje nadam da je neće srušiti... Majevčan December 9th, 2007, 01:07 AM Jos ljudi nisu saznali da se klima uredjaji mogu postaviti na krovu?!:bash: Kot Behemot December 9th, 2007, 01:16 AM Jos ljudi nisu saznali da se klima uredjaji mogu postaviti na krovu?!:bash: :lol: :lol: :lol: Čekaj, čovek nije hteo da da novce za staklo... zašto bi dao za klima uređaje kad mu i ovako izgledaju sasvim ok... :ohno: Ima sa klima uređajima užasan primer iz podgrađa Petrovaradina... tip je "instalirao" klima uređaj na fasadu zakonom zaštićene zgrade tako što je hiltijem izburgijao zid i namontirao neku gomilu kablova i creva... a onda je tu i sigurnosna kamera (ili satelitska antena, ne sećam se)... ako nađem postovaću fotku... prva liga primerak za "srbovanje"... sergio-m December 9th, 2007, 11:21 AM naravno da moze da se sanira!! ako mu se ne dopada neka ostavi fasadu a u unutrasnjosti i u dvoristu gde ima mnogo mesta nek zida sta hoce!! tako rade ovde ostave zgradu spolja a iznutra je potpuno novi objekt...nisam na zalost bio nikada u zgradi jer su to bili privatni stanovi..ali steta je rusiti zgradu koja je deo te celine izgradjene na malom limanu pre drugog svetskog rata! odmah preko puta je kuca poznatog novosadskog arhitekte djordja tabakovica...ne mogu da zamislim tu kucu pored neke "moderne" skrnavuse balkanskog nedefinisanog kic folk "stila"!!!:bash::bash::bash: A evo i zgrade za rušenje za one koji ne znaju o čemu se radi... Na vratima bivše fotokopirnice u suterenu piše da je ista preseljena zbog rušenja zgrade... http://img258.imageshack.us/img258/1139/zarusenjecg3.jpg sergio-m December 9th, 2007, 11:25 AM zgrada nije losa ali se opet ne uklapa u celinu tj okolinu! kao prvo nadvisila je sve u okruzenju predratne dvo i trospratne zgrade...pasovala bi pre u neki drugi deo grada....i klasicni hronicni problem pesacki deo izmedju zgrade i trotoara je klaustrofobican kao i uvek nigde mesta za nesto sto se zove zelenilo i onda kada se jos neki majmun parkira tu jer mora da skokne da kupi pljesku ili cigare e onda nastaje poznati novosadki haos jer je bas tad naisao bus i ne moze da predje tuda.....:bash::bash::bash: Zgrada na uglu Maksima Gorkog i Stražilovske... http://img518.imageshack.us/img518/7274/nova1td2.jpg http://img518.imageshack.us/img518/2491/nova2rw9.jpg Odmah da se demantujem. Investitor ipak nije kontroverzni direktor "Lisja", već čovek koji ima isto prezime i vrlo slično ime. Poslednji sprat je trebao biti u staklu, međutim, iz "razumljivih" razloga je ovakav kakav je (čitaj investor se "dogovorio" sa arhitekticom da je staklo ipak preskupo) Stormwatch153 December 9th, 2007, 12:45 PM ^^ Ovo je strasno!!!! :ohno: mojaBL December 9th, 2007, 03:01 PM steta za tu zgradu, bas bi bila lijepa kad bi je sanirali. Kako su ljudi kratkovidi, kada ruse takve zgrade. Pripadnik December 9th, 2007, 07:22 PM Koja je prica sa ovim kandelabrima u Dunavskom parku? Uzorci za novo osvetljenje parka? Ranije smo već pisali o tome, ali evo da se podsetimo... Eurobank EFG Štedionica (Eurobank) i Grad Novi Sad potpisali su Ugovor o donaciji koja će biti uložena u obnovu i modernizaciju Dunavskog parka u Novom Sadu. Vrednost ovog projekta je procenjena na 150.000 evra, pri čemu će Eurobank donirati 70 odsto, a Grad Novi Sad, preostalih 30 odsto. Program uređenja parka u Novom Sadu predstavlja nastavak projekta „Eurobank EFG PARKOVI“, koji je do sada uspešno implementiran u Požarevcu (Sunčani park), Pančevu (Narodna bašta), Jagodini (Park Učiteljskog fakulteta) i Beogradu (Botanička bašta). Na ovaj način Eurobank EFG Štedionica kao društveno odgovorna kompanija nastoji da, pored uspešnog poslovanja u Novom Sadu u svojih pet filijala, doprinese i obezbeđivanju zdrave životne sredine. Stanovnici Novog Sada, koju su i do sada svoje slobodno vreme voleli da provode u svom najlepšem, Dunavskom parku, moćiće da uživaju u još modernijem ambijentu i zelenilu ovog jezgra vojvođanske prestonice. Projekat koji bi trebalo da bude realizovan za oko sedam meseci, u skladu sa tenderskom procedurom, podrazumeva postavljanje nove dekorativne i funkcionalnije rasvete u celom parku koja će se uklopiti sa postojećim ambijentom. Dekorativne svetiljke, jedinstvene kao takve u zemlji, predstavljaju originalan dizajnerski proizvod francuske kompanije „Petitjen“, i pored toga omogućiće gradu Novom Sadu i značajniju uštedu električne energije. http://www.eurobankefg.co.yu/repository/photos/NSanimacija.gif http://www.eurobankefg.co.yu/Page/default.aspx?xml_id=/sr-SP-Latn/About/efgdrustvenidoprinos/02/04/ Pripadnik December 9th, 2007, 08:48 PM Eto... S bulevara se nazire lepši prizor Novinar: M. M. Idei-Trifunović, Fotoreporter: A. Ramovš http://www.gradjanski.co.yu/cms/mestoZaUploadFajlove/futa1_283.jpg Izgradnja lokala na Futoškoj pijaci ulazi u završnu fazu, pošto su majstori iz preduzeća "Omega" počeli da montiraju zidove i pregrađaju buduće poslovne prostore. Prethodno su graditelji završili ugradnju nove komunalne infrastrukture, vode, kanalizacije i struje. Doskorašnje arhitektonsko ruglo jedne od najstarijih novosadskih tržnica zameniće lokali savremenog izgleda, te će se lice bulevara uklopiti u ambijentalnu celinu okolnih modernih zdanja. Najkasnije do kraja decembra, 25 lokala biće useljivo, tako da će stari zakupci nastaviti s radom, dok će domaćice opet pazariti kod svojih trgovaca. – Metalna konstrukcija čini kostur budućih 25 savremeno opremljenih lokala, koji se pregrađuju takozvanim sendvič panelima. Ti zidovi su od čeličnog plastificiranog lima i ispunjeni su kamenom vunom, koja funkcioniše kao termo i zvučni izlotor – rekao je direktor "Tržnice" Saša Stevanović. Mada je kao rok za završetak radova najavljen 15. decembar, posao će potrajati duže jer su loši vremenski uslovi sprečili majstore da zemljane radove izvedu na vreme. Ipak, Stevanović naglašava kako je najvažnije da budući lokali budu urađeni dobro, makar bili završeni kasnije nego što je planirano. Da podsetimo, nedavno je "Građanski list" pisao o investicijama "Tržnice" za narednu godinu – prema planu nadležnih iz tog preduzeća, već na proleće će početi da se radi rekonstrukcija platoa Futoške pijace. Takođe, planira se da se svi lokali unutar tržnice poruše i zamene novim, što podrazumeva zamenu dotrajale komunalne infrastrukture. Dok traju radovi, svi sugrađani moći će da se snabdevaju na tržnici. Radovi će biti podeljeni u dve faze. Najpre će se rekonstruisati polovina, a onda i ostatak pijačnog platoa. Tezge će najverovatnije biti iseljene na bulevar, tako da će zakupcima biti omogućeno da trguju, a gužve koje slede lakše će se podnositi budući da će biti proleće. Pripadnik December 9th, 2007, 10:32 PM Našao sam još jednu vest večeras. Nadam se da će biti ozbiljnih investitora i da nije sve rađeno na frku... Izvor:zigns.co.yu АВНИ ОГЛАС ЗА ДАВАЊЕ У ЗАКУП ОСТАЛОГ НЕИЗГРАЂЕНОГ ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА ЗА ИЗГРАДЊУ ЗОНСКОГ ЦЕНТРА НА ЛИМАНУ III НА УГЛУ УЛИЦА НАРОДНОГ ФРОНТА И ШЕКСПИРОВЕ У НОВОМ САДУ, ПУТЕМ ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА ЛОКАЛИТЕТ: Нови Сад, угао улица Народног фронта и Шекспирове ПАРЦЕЛЕ: Зонски центар на Лиману III састоји се од 4 (четири) грађе- винске парцеле: 3928/41; 3928/42; 3928/43 и 3928/44 к.о. Нови Сад II КАРАКТЕР ОБЈЕКАТА: сталан ПЛАНИРАНА НАМЕНА ПАРЦЕЛА: Према Плану детаљне регулације Лиман III у Новом Саду ("Сл. Лист Градa Новог Сада" број 19/04 и 6/06) је за изградњу зонског центра Лимана III са планираним пословним садржајима и вишеспратном гаражом за потребе зонског центра,међусобно повезаних пешачким комуникацијама-јавним површинама у јединствену обликовно-функционалну целину Парцела бр. 3928/41 к.о. Нови Сад II, површине 2200м2: планирана је изградња трговинско-услужног и канцeларијског простора у оквиру пословно-тржног центра, спратност Су+П+3 Парцела бр. 3928/42 к.о. Нови Сад II, површине 1987м2: планирана је изградња трговинско-услужног и канцeларијског простора у оквиру пословно-тржног центра, спратност Су+П+3 Парцела бр. 3928/43 к.о. Нови Сад II, површине 2107м2: планирана је изградња вишеспратне гараже за потребе зонског центра, спратност Су+П+3 Парцела бр. 3928/44 к.о. Нови Сад II, површине 2986м2: планирана је изградња пословно-тржног објекта, робне куће или хотела, спратност Су+П+6 Грађевинско земљиште се даје у закуп на рок од 80 година. Почетни износ закупнине за давање у закуп осталог грађевинског земљишта према Одлуци о давању у закуп грађевинског земљишта ("Сл. лист Града Новог Сада" бр. 11/2003, 9/2004, 10/05 и 11/06) и Правилника о критеријумима за утврђивање тржишне вредности земљишта у поступку давања у закуп грађевинског земљишта ("Службени лист града Новог Сада" број 35/05 и 15/06) износи 207.672.138,09 динара. Обавезе закупца: Спровођење архитектонског конкурса приликом пројектовања и изградње сутеренске етаже потребно је да обезбеди постојећу лиру вреловода и да уколико буде неопходно, измештање изведе у сарадњи са надлежним јавним комуналним предузећем ЈКП "Новосадска топлана" приликом пројектовања и изградње потребно је да обезбеди постојећу канализацију и да уколико буде неопходно, измештање изведе у сарадњи са надлежним предузећем ЈКП "Водовод и канализација" приликом пројектовања и изградње потребно је да обезбеди постојећи електро вод и да уколико буде неопходно,измештање изведе у сарадњи са надлежним јавним предузећем ЈП "Електровојводина" све остале инсталационе водове који нису приказани у Копији плана водова, измештање или њихово обезбеђење изведе у сарадњи са надлежним предузећима да изврши припрему парцеле која му се даје у закуп (уклањање растиња, равнање и насипање терена). III Јавно надметање одржаће се у присуству Комисије и заинтересованих инвеститора дана 21.12.2007. године у сали ЈП Завод за изградњу града Нови Сад, Стевана Брановачког број 3 са почетком у 12,00 часова. http://www.zigns.co.yu/zemljiste/071206_liman3.jpg http://www.zigns.co.yu/k_p/ps-03c-p.jpg http://www.zigns.co.yu/k_p/ps-03c-p.jpg http://www.zigns.co.yu/k_p/ps-03b-p.jpg Radukin December 10th, 2007, 03:21 AM Hmmm..... Veoma interesantna lokacija! Mislim da ce interesovanje biti veliko......samo da ne unakaze sa necim ruznim. sergio-m December 10th, 2007, 09:31 AM evo nesto na tu temu ni malo aktuelno bajato i budjavo! godina 1991... http://img339.imageshack.us/img339/8695/dscn6900smallqs2.jpg (http://imageshack.us) Kot Behemot December 10th, 2007, 12:43 PM E da pitam. Jel neko nesto znao o Manuelovoj zgadi na Telepu. Neki muzej ili tako nesto. Mislim da bi trebalo da bude izmedju somborskog, subotickog bulevara i dalmatinske ulice???? Imas pricu u danasnjem Blicu. Ne mogu da nadjem clanak na netu... Kaze da prema planu u centralnom delu muzeja treba da bude radionica nalik na baziliku. Kroz nju bi prolazio koridor za posetioce koji zele da vide rucnu proizvodju koze na licu mesta. Taj prostor bi bio opasan vodom sa nizom plovila napravljenih izmedju dva rata, a okolo, duz ulica, predvidjen je centar starih zanata. U prizemlju bi bili restorani, kafici, poslasticarnice, uz uslov da proizvode ili sluze po starom receptu. Jedan deo kompleksa predvidjen je i za stanove u kojima bi ziveli studenti arhitekture i likovnih umetnosit, a ispod celog kompleksa bi bila iygradjena podzemna garaza. Povrsina je oko 40.000 kvadrata, a vredi oko 40 miliona evra. Manual poseduje oko 70% placa na kom muzej treba da se gradi. Gradske vlasti se tome protive, posto bi to znacilo i menjanje regulacionog plana posto je zemljiste na Telepu predvidjeno za izgradnju stambenih objekata... Ja sam projekat te ili neke vrlo slicne ideje video ako ne ovde, na ovom forumu, onda u nekom DANS-u, Metru Kvadratnom, AG magazinu ili na TV-u... Ako nadjem, postovacu... Ako je to to cega se secam, izgleda poprilicno eklekticno... mozda malo kicasto... mozda i malo vise... ivan21000 December 11th, 2007, 12:34 AM Za veletrgovinu fale samo pare Novinar: M. M. Idei-Trifunović, Fotoreporter: Kompleks veletržnice bio bi poput onih evropskih, a ukoliko bi se izgradila tržnica s hladnjačama za skladištenje i dozrevanje voća, Novi Sad bi, što se tiče ekonomskog i poslovnog plana, dospeo u vrh gradova regiona. Direktor "Urbanizma" Aleksandar Jeftić i direktor "Tržnice" Saša Stevanović razgovarali su o parcelama koje bi se eventualno mogle iskoristiti za buduću veletržnicu. Gradonačelnica je takođe dala podršku "Tržnici" u njenim nastojanjima da investira u veletržnicu, iako bi to bio zajednički finansijski poduhvat grada i preduzeća, rekao je Stevanović. – Najbitnije je da "Urbanizam" i grad opredele parcelu, ne manju od 12 hektara, a poželjno bi bilo da je zemljište u komadu oko 15 hektara, s mogućnošću da se proširi. Veoma je važno da parcela bude komunalno opremljena – da ima vodu, struju, kanalizaciju i da je blizu neke veće saobraćajnice. Neću da licitiram niti da zahtevam konkretnu parcelu, ali bilo bi poželjno da se što pre odluči gde će se graditi veletržnica. Ako bi se taj deo posla uradio početkom godine, "Tržnica" bi mogla odmah pristupiti izradi idejnog i glavnog projekta i početi da pribavlja dozvole za gradnju. Računamo da bismo do jeseni mogli udariti i prvi temelj, a gradnja bi se započela najkasnije 2009. godine – najavio je za GL Stevanović. Prema njegovim rečima, u okviru veletržnice roba bi se prodavala na malo i veliko, ali na kamionu, a ne kao sada na Kvantašu – u malim radnjicama. U prvoj fazi gradnje uradila bi se saobraćajna infrastruktura. – Projekat veletržnice bio bi kompletno urađen, ali bi gradnja tekla u fazama. Pre svega, izgradio bi se plato za kvantašku pijacu i parking prostor za građane – kupce. Za poslovanje su najvažnije komunikacijske saobraćajnice, koje moraju biti dobro osmišljene i projektovane, ako se uzimu u obzir svi sadržaji koji će se fazno graditi. Od objekata, prvo bi se izgradila hladnjača za dozrevanje banana. Ona je trenutno najprofitabilnija jer južno voće stiže zeleno. Plan je da se izgradi i hala u kojoj bi se mogle skladištiti veće količine hrane za prodaju – objasnio je Stevanović. "Tržnica" bi novac za realizaciju projekta tražila od Fonda za kapitalna ulaganja. Na prvom konkursu novac nije odobren. S obzirom na to da je reč o projektu šireg značaja, preduzeće se obratilo republičkim fondovima, ali i gradu. Osim toga, Stevanović je kazao da je "Tržnica" spremna da zatraži kredit od banaka koje podržavaju razvojne projekte uz nisku kamatu na više godina, s obzirom na to da na taj način dosad nije opterećivala budžet firme. Koliko će koštati izrada projekta – Stevanović nije mogao reći jer sve zavisi od toga hoće li parcela biti komunalno opremljena. – Kada zemljište za veletržnicu bude poznato, znaće se i okvirne cene za prvu fazu njene izgradnje – rekao je Stevanović. Da podsetimo, ove godine je "Urbanizam" odredio pet lokacija i osam parcela koje bi možda grad grad mogao ustupiti za izgradnju veletržnice. El Camino SS December 11th, 2007, 03:33 AM ta prica je stara par godina, mislim da prostor postojeceg kvantasa nije dovoljan za tako velik projekat... Pripadnik December 11th, 2007, 10:20 AM ...Kaze da prema planu u centralnom delu muzeja treba da bude radionica nalik na baziliku. Kroz nju bi prolazio koridor za posetioce koji zele da vide rucnu proizvodju koze na licu mesta. Taj prostor bi bio opasan vodom sa nizom plovila napravljenih izmedju dva rata, a okolo, duz ulica, predvidjen je centar starih zanata. U prizemlju bi bili restorani, kafici, poslasticarnice, uz uslov da proizvode ili sluze po starom receptu. Jedan deo kompleksa predvidjen je i za stanove u kojima bi ziveli studenti arhitekture i likovnih umetnosit, a ispod celog kompleksa bi bila iygradjena podzemna garaza. Povrsina je oko 40.000 kvadrata, a vredi oko 40 miliona evra. Manual poseduje oko 70% placa na kom muzej treba da se gradi. Gradske vlasti se tome protive, posto bi to znacilo i menjanje regulacionog plana posto je zemljiste na Telepu predvidjeno za izgradnju stambenih objekata... Ja sam projekat te ili neke vrlo slicne ideje video ako ne ovde, na ovom forumu, onda u nekom DANS-u, Metru Kvadratnom, AG magazinu ili na TV-u... Ako nadjem, postovacu... Ako je to to cega se secam, izgleda poprilicno eklekticno... mozda malo kicasto... mozda i malo vise... ^^ Video sam projekat na jednoj izložbi u muzeju tokom, ja mislim noći muzeja, ako se ne varam, i mislim da projekat i nije loš. Po mom mišljenju, amaterskom, ok je priča u startu ali mislim da treba prvo struka da da mišljenje pa da onda komentarišemo. Nažalost na netu nema nikakvih informacija o tome, tražio sam u nekoliko navrata još pčetkom godine ali ništa. Evo par svežih slika od juče... Dakle u izgradnji je još jedan hotel na obali dunava. Malo nezgodna lokacija ali pitanje šta je plan na tom prostoru i da li ima budućnosti za hotel. Biće jo slika ovih dana, gradi se na svakom ćošku... http://img85.imageshack.us/img85/3056/dsc02321hd0.jpg (http://imageshack.us) http://img85.imageshack.us/img85/420/dsc02323tn5.jpg (http://imageshack.us) ivan21000 December 11th, 2007, 11:30 PM Bedem s Tvrđave pao u Ribnjak Novinar: M. M. Idei-Trifunović, Fotoreporter: A. Ramovš Vremešne opeke od zaštitnog bedema završile su u Ribnjaku na placu Studija DAG, Donji put 55, nezvanično saznaje "Građanski list". Takođe, priča se da se sin vlasnika rovokopača koji je porušio 200 metara zidane ograde ponovio kupivši auto. Moguće je i da je sve to slučajnost i da se ranije planirana kupovina samo poklopila s poslom zbog kog mu je otac u pritvoru već tri sedmice. Kada će i kakva ograda biti na mestu srušenog zida – javnost će znati kada bude gotov projekat za nju, a trebalo bi da ga uradi Zavod za zaštitu spomenika kulture. Važno je istaći da su nadležni u gradu odlučili kako nema potrebe raditi dve ograde, privremenu i stalnu, nego samo jednu. To može biti pohvalno kao racionalno razmišljanje i ušteda novca poreznika, a možda se nadležni nadaju da će se stišati strasti dok projekat ograde ne bude gotov, te da će je uraditi kako je ranije planirano. Za petnaestak dana trebalo bi da se završi popločavanje nešto više od 3.500 kvadratnih metara pešačke staze na gornjem platou. Parterno uređenje šetnih staza, planirano za početak decembra, kasni zbog niskih temperatura i snega. Prinudna pauza u radovima na popločavanju trotoara produžila se zbog vandalskog rušenje zaštitnog bedema, te će se zbog toga i radovi na uređenju Tvrđave, bisera kulturnog nasleđa, produžiti za dvadesetak dana. Trenutno se radi staza kraj porušenog zaštitnog bedema, i to poslednjih 80 metara. Radnici preduzeća "Put invest" koji postavljaju klinker u nivou srušenog bedema potpuno su zaštićeni, jer se na mestu nekadašnjeg bedema nalazi ograda. Ispred sat-kule postavljena je gvozdena ograda napravljena u istoj zanatskoj radionici kao i ona što se letos našla na terasi restorana. To se moglo zaključiti na osnovu istovetnosti motiva zastupljenih na ogradi. Takođe, popločan je ceo plato, napravljeni su ivičnjaci, a kod sata je ostavljena mala zelena površina, kako je i bilo ranije, gde će se verovatno saditi sezonsko cveće. Do restorana sa staze ispred bivše diskoteke "Đava" vodiće stepenice, a kako je ranije najavljeno, napraviće se i rampa koju će koristiti majke s decom i osobe s posebnim potrebama. Nekad su postojale stepenice i između dva ispusta na šetnoj terasi carice Marije Terezije ispred ateljea, a sada su nivoi tih dveju staza ispred kasarne, odnosno hotela potpuno jednaki – ne postoje ni nagib ni stepenice. Kako nezvanično saznajemo, tu je stazu još pre četiri godine nasulo preduzeće "Mostogradnja" prilikom izvođenja radova na instalacionom tunelu, te je nivo trotoara podignut za oko 70 centimetara. Sudeći po tome što je taj deo već popločan, nivo šetne staze neće biti vraćen u prvobitno stanje. Reporeter "Građanskog lista" primetio je da se tu bedem iz navedenih razloga nije ni morao rušiti jer je u istoj ravni sa stazom. Radnici "Put investa" popravili su sve slivnike i šahtove i nivelisali ih da služe svrsi duž pešačkih staza, to jest da prikupljaju atmosferske padavine. Jer, kako saznajemo na terenu, voda se i pored slivnika zadržavala na površini. Inače, umetničke i neimarske instalacije poput terasa i vidikovaca ispred ulaza u ateljee a izgrađene na zelenoj površini – još niko od autora nije srušio. Tek toliko o brižnim umetnicima koji jesu za očuvanje iskonske Tvrđave, ali samo ako nije u pitanju njihovo dvorište, tačnije, stvaralaštvo. Radukin December 12th, 2007, 02:37 AM Pozar u hotelu Putnik!!!! Uzas!! Radukin December 12th, 2007, 02:43 AM Evo mojih slika sa lica mesta.Uzasni pozar u centru NS.Za sada samo znam da ima 8-oro povredjenih ali ni to nije zvanicno.Slike su sa mobilnog :ohno: http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/DSC00018.jpg http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/DSC00017.jpg http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/DSC00016.jpg http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/DSC00015.jpg http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/DSC00014.jpg http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/DSC00013.jpg No1 December 12th, 2007, 03:00 AM Urbanisti završavaju plan za Tvrđavu Probijanje tunela ide na javni uvid http://www.blic.co.yu/_customfiles/Image/slike/2007/decembar/11/vojvodina/vrdjava-v.jpg Gradski Zavod za urbanizam ubrzao je izradu Plana detaljne regulacije Petrovaradinske tvrđave sa okolinom, na osnovu projekta kojim se planira gradnja novog mosta sa četiri saobraćajne i dve pešačke trake, ali i proširenje postojećeg, te probijanje velikog i još jednog malog tunela ispod simbola grada. Urbanisti nisu ni razmatrali jedan od predloga stručnjaka da se, izgradnjom leve i desne obilaznice oko Tvrđave, izbegne probijanje tunela. - Nema urbanističkih smetnji za realizaciju pomenutog projekta. Tunel je godinama korišćen kao železnički, a železnica izaziva mnogo više vibracija od drumske saobraćajnice. Pored toga, probijanje tunela nema veze sa Tvrđavom, jer on prolazi kroz granitnu stenu, a ne kroz Tvrđavu - tvrdi za „Blic“ Aleksandar Jevđenić, rukovodilac službe za saobraćaj Zavoda za urbanizam. On dodaje da nije ni bilo rasprave o mogućnosti da saobraćaj, ipak, ne ide ispod Tvrđave. - Plan detaljne regulacije Tvrđave i okoline radi se po projektu sa prethodnom studijom izvodljivosti Saobraćajnog instituta CIP. On je mnogo detaljniji od postojećeg Generalnog urbanističkog projekta koji već predviđa novi tunel, a rađen je na osnovu procene stanja starih stubova, saobraćajne i geotehničke studije koju je radio Fakultet tehničkih nauka - objašnjava Jevđenić. Saobraćajni institut CIP iz Beograda, u skladu sa projektnim zadatkom ZIG-a, definisao je pet varijantnih rešenja i to u kombinaciji sa dve i četiri saobraćajne trake, a nadležni u Zavodu za izgradnju grada su kao najracionalniji i najrentabiliniji izabrali gradnju četiri saobraćajne trake i stavili ga na listu prioriteta. Jevđenić juče nije mogao da kaže kakav će biti konačan predlog gradskih urbanista, ali je dodao da će on biti završen do kraja godina, kad bi trebalo da ga preuzme Komisija za planove Skupštine grada. - Ima različitih rešenja, ali šta god da vam kažem ne bi bilo ispravno, jer treba sačekati konačnu verziju, koja će ići na javni uvid - ističe on. Da bi počeo sa realizacijom projekta, Zavod za izgradnju grada moraće da sačeka da Plan detaljne regulacije bude usvojen u Skupštini grada, a to bi moglo da se desi već u februaru 2008. godine. Međutim, radovi ni tada neće moći da počnu ukoliko Zavod za zaštitu spomenika kulture ne izda dozvolu, a kakva će stav zaštitari zauzeti još se ne zna, jer u ovoj ustanovi odbijaju da daju zvanične izjave o najavama radova na Tvrđavi. Nezvanično, stručnjaci u Zavodu se oštro protive bilo kakvom probijanju tunela ispod Tvrđave, već predlažu da se saobraćaj razvodi levo i desno od mosta. Protiv tunela je i dobar deo stručne javnosti, koja je već u prvim reakcijama na projekat ZIG-a, tražila javnu raspravu i prezentaciju celog projekta. Konkurs za most i gondolu na leto Projekat izgradnje mosta, probijanja tunela, te ugradnje lifta i gondole, koštaće oko 50 miliona evra. Za izradu idejnog projekta biće raspisan međunarodni konkurs na leto 2008. godine i planirana je dodela tri nagrade u ukupnoj vrednosti od 10 miliona dinara. Ceo posao trebalo bi da bude završen do 2010. godine. Blic El Camino SS December 12th, 2007, 04:16 AM Pozar u hotelu Putnik!!!! Uzas!! uuuuu, jbt! :ohno::ohno::ohno: ladno sam tek sad procitao na netu... ( samo da nije podmetnut ) sergio-m December 12th, 2007, 09:45 AM strasno djava razjebana buse tunele pod njom gori hotel putnik...sta jos covek da ne pozeli svom gradu...jel to bog digao ruke od novog sada? :ohno::ohno::ohno: sergio-m December 12th, 2007, 10:00 AM tekst iz dnevnika 12.12.2007 “Ne sećamo se ko je dopremio cigle u ovaj deo Ribnjaka i istovario ih na obali Dunava, ali nam se čini, što ne možemo sa sigurnošću tvrditi, da se sve dešavalo istovremeno sa rušenjem bedema na Tvrđavi” - priča je stanovnika Ribnjaka, koja ih okupira od dana kada je srušen zaštitni bedem na Petrovaradinskoj tvrđavi. Na pomenutim ciglama, koje se nalaze uz obalu Dunava na Ribnjaku, ne postoje nikakve oznake, koje bi upućivale na to da su deo nedavno srušenog bedema. Vlasnik Studija DAG Dragoslav Ulić, čiji se plac nalazi naspram sporne gomile cigala, demonatovao je, u izjavi za “Dnevnik”, navode nekih medija da cigle stoje na njegovom placu u Ribnjaku. - Cigle su istovarene na obali Dunava, preko puta mog studija i taj deo gde su ostavljene nije u mom vlasništvu i ne nalazi se na mom placu - objasnio je najpre novinarima “Dnevnika” Ulić. On kaže da nije ni obratio pažnju na to da je neko ostavio cigle preko puta njegovog placa, jer u ovom delu Ribnjaka JKP “Put” konstantno nešto radi. Ulić je dodao da se samo seća da su cigle ostavljene uz obalu Dunava pre otprilike mesec i to u večernjim satima. - Radnici “Puta” su ovde gotovo svakodnevno, tako da sam pretpostavio da su oni i ostavili taj materijal, a pošto je takvih gomilica materijala gotovo duž čitave ove ulice nije me ni interesovalo ko, šta, kada i gde ostavlja građevinski materijal - rekao je vlasnik Studija DAG. Pomoćnik direktora JKP “Put” Damjan Jakovljević potvrdio je za “Dnevnik” da njihovo preduzeće asfaltira Donji put na Ribnjaku, ali da “nikakve cigle njihovi radnici nisu dovozili, niti da je to, razume se, materijal koji oni upotrebljavaju”. Konačno, priča o tome gde su završili delovi bedema sa Tvrđave je samo još jedna u nizu, a ona koja joj je prethodila jeste da su “cigle porušenog bedema u stvari prevezene na beogradski Kalemegdan, gde se obnavlja Nebojšina kula, pa se upravo one koriste za njegovu obnovu.” Nijednu od gore pomenutih priča, za sada, nije moguće potvrditi. Podsećamo, zaštitni bedem ispred ateljea na gornjem platou Petrovaradinske tvrđave srušen je tokom noći između 15. i 16. novembra, posle 18 sati. Građani koji su se narednog dana, posle 16 sati zatekli na gornjem platou mogli su da vide rovokopač koji je uklanjao delove bedema, dok su cigle zatim utovarane u kamion. Radne mašine i kamioni bili su bez vidnih oznaka preduzećća, a radnici koje smo tada zatekli u poslu nisu želeli da govore. Odmah nakon nemilog događaja Zavod za izgradnju grada podneo je krivičnu prijavu protiv NN lica. Nekoliko dana kasnije, novosadska policija uhapsila je Stjepana R. (54) iz Bukovca zbog sumnje da je rovokopačem porušio 200 metara bedema na Petrovardinskoj tvrđavi. Uhapšeni nije želeo da otkrije po čijem nalogu je porušio bedem." sergio-m December 12th, 2007, 10:12 AM eto ko ima vlast moze da radi sta hoce! tekst iz dnevnika 12.12.2007 "Dilema da li je put koji vodi do parcele na kojoj visoki funkcioner Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić sa suprugom na Stražilovu gradi turističko-rekreativni kompleks javni ili ne i uzurpira li ovaj bračni par javna dobra tako što je postavio kapiju na put, kako je javljeno redakciji našeg lista, biće razrešena u narednih desetak dana, saznajemo od građevinskog inspektora u karlovačkoj opštini Đorđa Uroševića. - Ne mogu još da kažem o kakvom je putu reč – ističe inspektor Urošević i dodaje da postoje indicije da je to put na privatnoj parceli. - Gotovo sam 99 odsto ubeđen da su netačna nagađanja da je to javni put, ali ipak bez provere ne mogu tako nešto da tvrdim. Nadzor je u toku. Investitor ima svu potrebnu dokumentaciju i u narednom periodu će biti utvrđeno da li je ono što je do sada izgrađeno u skladu sa projektom, kao i sve ostalo. Dok Urošević ne može sa sigurnošću da kaže o kakvom putu se radi, vlasnik jedne od vikendica u okolini, koji je želeo da ostane anoniman, tvrdi da se put delom nalazi na parceli koja pripada jednom Karlovčaninu i pretpostavlja da ga Mirčić u dogovoru sa tim čovekom koristi. - Kamioni i ostala teška mehanizacija prilikom radova na njegovom placu, prolazili su poljskim putem i upropastili ga - kaže naš sagovornik. – Komšije su ogorčene zbog upropašćenog puta, jer ne mogu do svojih imanja. Kada je Mirčiću rečeno da bi trebalo put da naspe tucanikom, kao što smo to mi učinili pre no što je on počeo da radi, i ranijih godina, odgovorio je da ga to ne zanima. S obzirom na to da je put kojim se dolazi do njegove parcele i koji spaja glavni stražilovački sa ovim poljskim putem popločao behatonom, ljudi su počeli tuda da prolaze. Međutim, pre dvadesetak dana postavljena je kapija. Mirčićeva gradnja na Stražilovu poslednjih meseci u žiži je interesovanja javnosti. Kako kažu u karlovačkoj opštini, do sada je sve urađeno po propisima. Novinari “Dnevnika” su pokušali da razgovaraju sa Mirčićem u vezi sa ovom temom, međutim on je, kao i svaki put, odbio da razgovara sa “Dnevnikom” navodeći da smo jako zanimljivi.":bash::bash::bash: Radukin December 12th, 2007, 12:34 PM TROJE STRADALIH U POŽARU 10:54 - U požaru koji je noćas oko 23 sata izbio u hotelu "Putnik", poginule su tri osobe, a sedam je povređeno. Kako je za Radio 021 izjavio načelnik vatrogasne službe Stojan Suknović stradali su gosti hotela. "U prizemlju i podrumu hotela bilo je skoro 20 ljudi koji su se evakuisali sami. U bolnice je prebačeno sedmoro povređenih. Troje naših radnika zatražilo je pomoć koja im je ukazana na licu mesta, a bila im je potrebna zbog nedostatka vazduha i tečnosti", kaže načelnik vatrogasne službe. Na Institutu za plućne bolesti Vojvodine leči se šest povređenih u požaru i svi su u dobrom zdravstvenom stanju. Direktor Instituta, Aleksandar Milovančev, kaže da su svi pacijenti zadržani u bolnici na posmatranju. U pitanju su tri gosta hotela, jedna starija osoba koja živi u komšiluku i dva spasioca. Milovančev kaže da su svi povređeni dovezeni između ponoći i dva ujutro sa inhalacionim povredama disajnih organa zbog udisanja dima i otrovnih materija. On kaže da će, najverovatnije, svi za nekoliko dana biti otpušteni iz bolnice. Još nije potvrđeno šta je uzrok požara, a prema nezvaničnim saznanjima došlo je do varničenja aparata u kockarnici. Suknović kaže da je požar prijavljen u 23:17, a da je vatrogasnim vozilima trebalo manje od tri minuta da stignu na lice mesta: "Iz vatrogasne jedinice prvo su upućena dva vozila i sedam ljudi. Kada su pristigli ispred hotela i videli obim požara, koji se proširio do četvrtog sprata, zatražili su pomoć. Intervenciji su se priključile jedinice iz Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Vrbasa, Bečeja i Rume." Većinu stanara Tanurdžićeve palate noćas su probudile vatrogasne sirene. Naš sugrađanin Miodrag Keković, koji sa porodicom stanuje na četvrtom spratu, izašao je na ulicu čim je video plamen u hotelu "Putnik". Prema njegovim rečima, policija i vatrogasci su nakon više od sat vremena evakuisali stanare koji nisu mogli sami da izađu. Nakon dva sata, u celoj zgradi je nestalo struje. Miodrag Keković kaže da je na parkingu ispred "Putnika" bilo oštećenih vozila. On kaže da je goreo samo deo Tanurdžićeve palate u kome je hotel i da nema oštećenih stanova u toj zgradi. (021) Radukin December 12th, 2007, 12:43 PM Kao sto u mom potpisu pise,bitange su se nakotile u NS.Teski dani za ovaj grad. Naime jedna od kockarnica Balkan Bet na uglu Jevrejske i Vase Pelagica (bivsi restoran Picadili) izgorela je proslog utorka uvece.A ovog utorka uvece izgoreo je hotel Putnik sa sve kockarnicom Balkan Bet u visokom prizemlju hotela Putnik. Za razmisljanje...... El Camino SS December 12th, 2007, 01:02 PM neko ne voli da se kladi...:lol::lol::lol: u gradjevinskom biznisu u ns lezi nezamisliv kesh...boom gradnje koji ovaj grad dozivljava poslednjih godina ni iz daleka nije gotov, tek slede ogromni projekti... sve to sa sobom povlaci mafiju a cilj opravdava sredstva... problem je samo sto neduzni ljudi stradaju.... ipak, ne bi se slozio sa tobom da novi sad dozivljava teske dane. mislim da su tezi dani za grad bili tokom 90tih ( posebno 99 te ) nego danas. ovo danas bi pre okarakterisao kao porodjajne muke novog sada kao metropole a ne propadanje. dosta ljudi bi htelo da zivi u ns, onakvom kakav je bio 80tih, kada je to bio mali, slatki, miran ali dosadni grad, mada je to meni najslicnije autizmu. verovatno su isti ljudi pizdeli 60tih kada su probijali bulevare i pravili z stanicu, stvari na koje su danas ponosni... progres je tezak ali je istovremeno dobra stvar a novi sad je jedan od retkih gradova u regionu kod kog je progres ocigledan i svakodnevan, sto je privilegija samo posebnih mesta. ne treba zaboraviti da je novi sad lako mogla da zadesi sudbina tolikih mesta u srbiji ( kg, ks, kv, ni, ) koji gradovi koji tavore bez neke ozbiljnije perspektive a umesto toga, ns cveta ( mozda ne bas po svacijem ukusu, ali tako je )...! E sad, slozio bi se za bitange, nema dileme ali jbg... Radukin December 12th, 2007, 01:17 PM Sve sto kazes stoji! Malo sam popizdeo zbog ovog pozara! El Camino SS December 12th, 2007, 01:22 PM kapiram... ali seti kako je londonu krenulo posle pozara 1666 godine, pazi, goreo je 5 dana! :) sergio-m December 12th, 2007, 01:24 PM cveta korov! na zalost ko se sve naselio u ns u poslednjih 20 godina...no comment:ohno: p.s. draza mi je bila moja apaticna dosadna provincija nego ova sada ruralna urbanizacija!!!:bash::bash::bash: neko ne voli da se kladi...:lol::lol::lol: u gradjevinskom biznisu u ns lezi nezamisliv kesh...boom gradnje koji ovaj grad dozivljava poslednjih godina ni iz daleka nije gotov, tek slede ogromni projekti... sve to sa sobom povlaci mafiju a cilj opravdava sredstva... problem je samo sto neduzni ljudi stradaju.... ipak, ne bi se slozio sa tobom da novi sad dozivljava teske dane. mislim da su tezi dani za grad bili tokom 90tih ( posebno 99 te ) nego danas. ovo danas bi pre okarakterisao kao porodjajne muke novog sada kao metropole a ne propadanje. dosta ljudi bi htelo da zivi u ns, onakvom kakav je bio 80tih, kada je to bio mali, slatki, miran ali dosadni grad, mada je to meni najslicnije autizmu. verovatno su isti ljudi pizdeli 60tih kada su probijali bulevare i pravili z stanicu, stvari na koje su danas ponosni... progres je tezak ali je istovremeno dobra stvar a novi sad je jedan od retkih gradova u regionu kod kog je progres ocigledan i svakodnevan, sto je privilegija samo posebnih mesta. ne treba zaboraviti da je novi sad lako mogla da zadesi sudbina tolikih mesta u srbiji ( kg, ks, kv, ni, ) koji gradovi koji tavore bez neke ozbiljnije perspektive a umesto toga, ns cveta ( mozda ne bas po svacijem ukusu, ali tako je )...! E sad, slozio bi se za bitange, nema dileme ali jbg... El Camino SS December 12th, 2007, 01:30 PM p.s. draza mi je bila moja apaticna dosadna provincija nego ova sada ruralna urbanizacija!!!:bash::bash::bash: kad mi tako neko nesto kaze, a to se cesto moze cuti, ja im samo preporucim da se lepo presele u sentu, kikindu, kanjizu, sombor, becej.... i da vidis kako niko nece da se mrdne... :lol: ivicasu December 12th, 2007, 01:46 PM @Raduka, da li je velika šteta na hotelu, možeš li uslikati ako budeš prolazio? Nego čitam komentare na blicu, da li je istina da grad raspolaže samo sa dva vozila za gašenje požara, ili to samo nezadovoljni građani lupaju? Radukin December 12th, 2007, 01:53 PM Prolazicu danas pa cu uslikati! Jos se nista ne zna,uvidjaj je jos uvek u toku! A sto se tice voznog parka i opreme vatrogasaca,ne baratam podacima ali znam da je stanje vise nego ocajno.U celoj Srbiji su oni marginalizovani pa kad se nesto ovako desi....... Bilo je sinoc vatrogasnih kamiona iz pola Srema i Backe Boda Tajson December 12th, 2007, 02:20 PM Kao sto u mom potpisu pise,bitange su se nakotile u NS.Teski dani za ovaj grad. Naime jedna od kockarnica Balkan Bet na uglu Jevrejske i Vase Pelagica (bivsi restoran Picadili) izgorela je proslog utorka uvece.A ovog utorka uvece izgoreo je hotel Putnik sa sve kockarnicom Balkan Bet u visokom prizemlju hotela Putnik. Za razmisljanje...... Kad sam jutros cuo prvo sto mi je palo na pamet su instalacije i kazino :ohno: Stormwatch153 December 12th, 2007, 02:45 PM A sto se tice voznog parka i opreme vatrogasaca,ne baratam podacima ali znam da je stanje vise nego ocajno.U celoj Srbiji su oni marginalizovani pa kad se nesto ovako desi....... Bilo je sinoc vatrogasnih kamiona iz pola Srema i Backe Jao samo da ne uzmu jedini dobar kamion iz Subotice pa ostave u Novom Sadu. :ohno::ohno:, isto kao sto su reanimobili namenjeni celoj Vojvodini zavrsili svi do jednog u vasem gradu. :ohno::ohno::ohno: ivicasu December 12th, 2007, 02:53 PM ^^ Pa drugo je to što je bilo namenjeno, ovo što je već naše i što smo sami kupili ne mogu samo tek tako uzeti, a nadam se da nemaju ni nameru. Ali pored tog novog imamo još 4-5 krševa.... A sada ću i ja malo da politiziram (ne bih to bio ja), pa zar 24.000.000 za doček NG? Pa mogli su barem jedno novo vozilo da kupe (a za 1/3 skratiti budžet za NG)...sorry, ali morao sam da prokomentarišem :ohno: Stormwatch153 December 12th, 2007, 03:28 PM ^^ Pa drugo je to što je bilo namenjeno, ovo što je već naše i što smo sami kupili ne mogu samo tek tako uzeti, a nadam se da nemaju ni nameru. Ali pored tog novog imamo još 4-5 krševa.... A sada ću i ja malo da politiziram (ne bih to bio ja), pa zar 24.000.000 za doček NG? Pa mogli su barem jedno novo vozilo da kupe (a za 1/3 skratiti budžet za NG)...sorry, ali morao sam da prokomentarišem :ohno: Pa to se i ja pitam jer mi izgleda smesno, vec je pocelo jaukanje kako je "Bog digao ruke od NS" a ostali gradovi u Vojvodini nemaju leba da jedu. Pripadnik December 12th, 2007, 03:50 PM ...Nego čitam komentare na blicu, da li je istina da grad raspolaže samo sa dva vozila za gašenje požara, ili to samo nezadovoljni građani lupaju? Verovatno se misli samo na ona vozila koja mogu u takvoj situaciji da pomognu u gašenju. Više o vatrogascima u NS na sledećoj adresi http://www.vatrogasci-novisad.org.yu/brigada.html Mislim da je ovde u suštini najveći problem u tome što se ne zna ko finansira vatrogasce (mislim uopšte na celu srbiju, ne znam kako je u BG), odnosno stvari će se popraviti kada lokalna samouprava bude finansirala i procenjivala kako i kada kome treba nova oprema. To će se desiti kada se donese zakon o lokalnoj samoupravi i naravno počne da se primenjuje kako treba. http://www.vatrogasci-novisad.org.yu/intervencije/picture/pozari/hotel_putnik/1.jpg Više slika na istoj adresi u galeriji... strašno! ivicasu December 12th, 2007, 04:08 PM ^^ Strašno, baš je uništen...ali mi je najviše žao žrtava :( Stormwatch153 December 12th, 2007, 04:21 PM Meni je u ovom slucaju samo zao zrtava, 3 dragocena zivota su izgubljena bas bezveze . urbaNS December 12th, 2007, 07:14 PM Zao mi je ljudi koji su poginuli ali opet sreca je sto hotel nije bio puniji u vreme nesrece, sto ni jedna sportska ekipa ili ekskurzija nije odsela tamo. Ako posle ovoga vatrogasci ne dobiju bolju opremu onda nam je zemlja stvarno dno dna. @ Stormwatch153 Zar te i ovakve teme inspirisu da iskazes mrznju prema Novom Sadu ? sergio-m December 12th, 2007, 07:18 PM ^^ ma taj rivalitet u odnosu subotica ns postoji odavno kao i ns bg i sl... El Camino SS December 12th, 2007, 07:29 PM odnos ns - su je isto kao odnos bg - ni.... jedan velik i jedan manji grad, kome je ovaj veliki visa instanca a ovaj manji pizdi ali slusa i duboko se frustrira... :lol: elem, slike sa dizajnzona foruma, odlicne fotke sinocneg pozara... http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/001.jpg http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/002.jpg http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/003.jpg http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/004.jpg http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/005.jpg http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/006.jpg http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/008.jpg http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/010.jpg http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/011.jpg http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/012.jpg http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/013.jpg http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/014.jpg http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/017.jpg http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/019.jpg Radukin December 12th, 2007, 07:31 PM Ja nikad nisam cuo za rivalstvo izmedju NS i SU i stvarno me je frapiralo da tu ima mrznje.Niko ovde ne kuka i ne jada se,konstatujemo probleme,greske i ostalo zajedno,a uostalom otkud vam pravo da nas toliko napadate,nikad ni jednu losu nisam rekao za SU niti cu,jer volim taj grad. A sto se tice budzeta to je sve stvar politike i ne znaci da su ljudi iz NS grebatori i alavstine :ohno: urbaNS December 12th, 2007, 07:32 PM ^^ Ok, razumem ja neki zdravi "rivalitet" sta god to bilo ali toliko se primati na te price cak i gde im nije mesto je na nivou ljudi koji salju poruke na SOS kanalu na temu "ko je bolji zvezda ili partizan". Radukin December 12th, 2007, 07:37 PM http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1010012.jpg http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1010011.jpg http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1010009.jpg http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1010008.jpg http://i138.photobucket.com/albums/q274/radukin/P1010006.jpg lindenthaler December 12th, 2007, 09:00 PM tragedija, medjutim moram da ponovim ovu fotku: http://i9.photobucket.com/albums/a57/Abdee2/Pozar%20u%20Putniku/017.jpg koja simbolika jbt. Singidunum December 12th, 2007, 09:08 PM Jel se taj SPS pretplatio da drzi izborni plakat zauvek i to u centru grada? Radukin December 12th, 2007, 09:13 PM U toj zgradi im je sediste stranke!Nasledili ga od saveza komunista Kot Behemot December 12th, 2007, 09:20 PM Kad sam jutros cuo prvo sto mi je palo na pamet su instalacije i kazino :ohno: A vidis, ja sam se prvo pitao da li je taj hotel privatizovan ili ne (mislim da jos uvek nije a ovo ce mu lepo spustiti cenu)... tek posle mi je palo na pamet da je tamo i kazino/kladionica... I jedna i druga prica povlace sa sobom da je pozar podmetnula neka mafija, ali moguce je da je izbio zbog neispravnih instalacija ili u krajnjem slucaju zbog eksplozije butan boce (procitao sam da se cula eksplozija pre nego sto su dva sprata buknula)... I nekako mi je bizarno da planu dva sprata u roku od 3-5 minuta... Predvidjam da mi obicni smrtnici necemo nista saznati kao i u slucaju zidica sa tvrdjave... A da spekulisemo mozemo koliko hocemo... necemo time nista resiti... bar ne mi... Zao mi je ljudi... (setite se da je jos troje stradalo u pozaru pre nedelju dana na djavi) Kot Behemot December 12th, 2007, 09:27 PM ^^ Pa drugo je to što je bilo namenjeno, ovo što je već naše i što smo sami kupili ne mogu samo tek tako uzeti, a nadam se da nemaju ni nameru. Ali pored tog novog imamo još 4-5 krševa.... A sada ću i ja malo da politiziram (ne bih to bio ja), pa zar 24.000.000 za doček NG? Pa mogli su barem jedno novo vozilo da kupe (a za 1/3 skratiti budžet za NG)...sorry, ali morao sam da prokomentarišem :ohno: Nisam ranije primetio ovaj animozitet prema NS-u... Elem, deco, kad bi ova zemlja bila kako treba, ne bi niko nikog prozivao. I svi srecni i svi zadovoljni... To sto su za NG odlucili da potrose tolike pare, to je jos uvek nas veliki problem... Ako mislis da smo mi srecni sto su te pare BACENE na kic i sund proslavu, varas se... Ja bih se najradije menjao sa vama Suboticanima, i poklonio vam ovu gradsku garnituru, pa bih vas onda pitao zasto su pare potrosene ( a potrosili su jos nekoliko desetina hiljada evra na Bregovicev koncert za "elitu")... Jeste, mi smo ih izglasali, i mi smo krivi... Sta sad... Samo da se nadamo da necemo opet ostati u foteljama posle nedeljnog rucka onda kad treba da resavamo sudbinu svog grada za naredne 4 godine... Ako se ne pozabavimo politikom, ona ce se pozabaviti nama... na zalost... I gradjevinarstvo jeste u tesnoj vezi sa politikom... Kot Behemot December 12th, 2007, 09:40 PM ^^ Video sam projekat na jednoj izložbi u muzeju tokom, ja mislim noći muzeja, ako se ne varam, i mislim da projekat i nije loš. Po mom mišljenju, amaterskom, ok je priča u startu ali mislim da treba prvo struka da da mišljenje pa da onda komentarišemo. Nažalost na netu nema nikakvih informacija o tome, tražio sam u nekoliko navrata još pčetkom godine ali ništa. Struka... Ne znam na koga mislis... Na DANS? Zavod za urbanizam? Poslovni prostor? ZIG? Neke vazne pojedince? NS arhitekte? Ekonomiste? Saobracajne inzenjere? Pa ovde ima nas dosta koji jesmo iz struke (ili cemo biti vrlo uskoro) i mislim da sa pravom mozemo, a da nam je u isto vreme duznost da imamo stav po svakom pitanju koje se tice gradnje nase sredine. Primer nije dobar za ono sto hocu da kazem, posto mi se cini da ideja Manual-ovog muzeja ima veliki potencijal, i generalno imam pozitivno misljenje o istoj... Problem je sto u ovom gradu ne postoji nezavisna strucna kritika. DANS je donekle nezavisan, ali i kod njih se primeti nepotizam kad se u kritici na primer radi o njihovim clanovima... Citali smo onu pricicu sto je postovao Sergio (Donka Stancic)... Onda opet, nema ko da kritikuje Donku... dok je ona bila na celu zavoda za zastitu spomenika uradjena je "neovizantijska" ograda na Almaskom groblju... Otkud ideja da se na groblju na kom je kapela barokna i na kom su i spomenici mahom barokni pravi takva ograda? I zasto be u Novom Sadu "neovizantijsko" bilo sta? I zasto u XXI veku "neovizantijsko" bilo sta? Ja sam se na ovaj forum i uclanio upravo zato sto sam video njegov potencijal nezavisnog misljenja i zdrave diskusije (uglavnom :) )... To je naravno kompliment! I ovde treba da bude sto vise ljudi, sto vise ljudi iz struke, sto vise studenata gradjevine i arhitekture, saobracaja... koga god... dok se prica, dobro je... kad ponestane interesovanja, na*ebali smo!!! SKELETOR_BG December 12th, 2007, 09:56 PM ovaj pozar je garantovano podmetnut,kao sto je neko rekao ovo ce mu oboriti cenu jer je pred prodajom, a gledao sam pre neki dan da se i stari vlasnici zgrade okupljaju i protestvuju jer im navodno drzava nije vratila vlasnistvo nad sad vec izgorenom zgradom....mnogo desavanja oko tog hotela u kratkom vremenskom periodu,sve je to za razmisljanje,ali zgrada ce da se obnovi,a tri zivota su se ugasila. Radukin December 12th, 2007, 10:00 PM Sad sam gledao na tv-u.Vec uveliko stizu inf. da je pozar podmetnut Kot Behemot December 12th, 2007, 10:08 PM Sad sam gledao na tv-u.Vec uveliko stizu inf. da je pozar podmetnut Sto ce reci da nismo paranoicni nego prepoznajemo to sto nam se dogadja... Tuznoooo... Jako tuzno... sergio-m December 12th, 2007, 11:22 PM malo podsecanja!ova takita mi smrdi na onu milosevicevu kada je slucajno izbio pozar na radnickom gde su bile 2 radio stanice i par nezavisnih medija tada...i tada je bilo zrtava... http://img155.imageshack.us/img155/6906/arruspozarsmallxf8.jpg (http://imageshack.us) p.s. na vrhu se vidi istopljeni logo radija 021 ivicasu December 12th, 2007, 11:33 PM Ja nikad nisam cuo za rivalstvo izmedju NS i SU i stvarno me je frapiralo da tu ima mrznje.Niko ovde ne kuka i ne jada se,konstatujemo probleme,greske i ostalo zajedno,a uostalom otkud vam pravo da nas toliko napadate,nikad ni jednu losu nisam rekao za SU niti cu,jer volim taj grad. A sto se tice budzeta to je sve stvar politike i ne znaci da su ljudi iz NS grebatori i alavstine :ohno: Nemoj da se opterećuješ glupostima. Nema tu nikakve mržnje, pogotovo ne prema samim novosađanima, ili forumašima, ili prema tebi kao osobi. Svi ste vi meni OK, a ako neko pokušava da vas ubedi da mi nekoga mrzimo, onda se gadno vara, a nadam se da to ne uzimate za ozbiljno. Rivalstvo postoji, ali isključivo zbog politike, nema veze ni sa ljudima, ni sa samim gradom. Pokušaču da budem kratak i jasan: Rivalstvo seže verovatno još od 1918. kada je SU bila jedan od tri vodeća grada u kraljevini (pored ZG i BG) ali se sve to menjalo novom politikom i tako su se svi značajniji centri iz SU selili na jug. Drastične su promene i za vreme komunizma kada se zagovarala ideja da se pogranični gradovi ne smeju razvijati zbog prekograničnih neprijatelja. NS je postao centar, bio je sve razvijeniji, sve se više ulagalo u njega, ljudi vukli i useljavali u njega, a subotičani su bili sve nezadovoljniji. '90-tih je još gora scena, SU oduzimaju status grada i sva prava koja smo imali, dalje već znate kako je išlo. Danas je stanje malo poboljšano, ali još uvek ima krute centralizacije u pokrajini. Da rezimiram, subotičani (ali i ostali vojvođani, mada mi najviše) su revoltirani isključivo politikom, a ne ljudima, jer su decenijama unazad sva sredstva bila usmereravana u NS. Jedino nisam dovoljan filozof da propljuvim šta novosađani imaju protiv subotičana i zašto ih konstantno potcenjuju (ne na forumu nego u stvarnosti). Da li zato što se stalno bune, ili su i oni sa nečim nezadovoljni, mada ne vidim sa čime jer je standard i kvalitet života viši u NS-u i uvek će biti... Prema tome, moliću sve forumaše da jednom zauvek shvate da smo mi nezadovoljni isključivo centralizovanom pokrajinskom (delom i republičkom) politikom koja jedino ide u korist NS-u, ali da to nema veze sa samim novosađanima, niti sa samim gradom!!! Meni je grad izuzetno drag, ali ću uvek kukati dok ima nepravde. Nisam ranije primetio ovaj animozitet prema NS-u... Elem, deco, kad bi ova zemlja bila kako treba, ne bi niko nikog prozivao. I svi srecni i svi zadovoljni... To sto su za NG odlucili da potrose tolike pare, to je jos uvek nas veliki problem... Ako mislis da smo mi srecni sto su te pare BACENE na kic i sund proslavu, varas se... Ja bih se najradije menjao sa vama Suboticanima, i poklonio vam ovu gradsku garnituru, pa bih vas onda pitao zasto su pare potrosene ( a potrosili su jos nekoliko desetina hiljada evra na Bregovicev koncert za "elitu")... Jeste, mi smo ih izglasali, i mi smo krivi... Sta sad... Samo da se nadamo da necemo opet ostati u foteljama posle nedeljnog rucka onda kad treba da resavamo sudbinu svog grada za naredne 4 godine... Ako se ne pozabavimo politikom, ona ce se pozabaviti nama... na zalost... I gradjevinarstvo jeste u tesnoj vezi sa politikom... Verovao ili ne, ovo je jadan od retkih (ako ne i jedini) iskrenih odgovora koje sam dobio na forumu. Kada sam god nešto pitao, svi su odmah to tumačili da ja vršim atak na njihovu ličnost, da provociram i ne znam šta sve...zašto bih to ja radio...a mislim da konstruktivnu raspravu možemo voditi o svemu i svačemu, i lepom i ružnom...za to i služe forumi zar ne? sergio-m December 12th, 2007, 11:41 PM evo ivice mi se nismo kacili ni svadjali ako hoces aj daj neku temu pa da zapocnemo! sto da se volimo kad mozemo da se ne volimo!:nuts: ma salim se volim ja sve vas deco nek ste vi meni samo zivi i zdravi bice bolje...:cheers: Radukin December 12th, 2007, 11:45 PM To sam i ocekivao Ivice.Naravno da sam i ja to mislio ali me je prenerazio stav Stormwatch-a. ivicasu December 12th, 2007, 11:46 PM evo ivice mi se nismo kacili ni svadjali ako hoces aj daj neku temu pa da zapocnemo! sto da se volimo kad mozemo da se ne volimo!:nuts: ma salim se volim ja sve vas deco nek ste vi meni samo zivi i zdravi bice bolje...:cheers: Pa jesmo se svađali (ne ti lično), na su threadu pre jedno pola godine. To su nam svi zapamtili pa nam s vremena nabijaju na nos. Ja lično želim da stavim tačku na to. :cheers: NEWWORLD December 13th, 2007, 02:03 AM stvarno ovo za hotel putnik to je katastrofa Pripadnik December 13th, 2007, 11:30 AM Završen tender.. Beogradski Elitas postavlja info -stubove po Novom Sadu Putokazi za najvažnije gradske tačke Na 47 mesta na ulazima u grad, najznačajnijim gradskim saobraćajnicama, raskrsnicama i značajnim objektima u toku je postavljanje stubova sa informativnom signalizacijom. Zavod za izgradnju grada saopštio je da je posao postavljanja ovih stubova u vrednosti osam miliona dinara poveren firmi DOO Elitas iz Beograda. Rok za završetak radova je 90 dana, a početak radova biće preciziran prilikom potpisivanja ugovora sa izvođačem radova. Stubovima putokazima biće obeležene najznačajnije institucije i objekti u gradu kao što su - Gradska kuća, Matica srpska, Saborna crkva, Uspenska crkva, Sinagoga, Rimokatolička crkva, SNP, Trifkovićev trg, Autobuska i Železnička stanica, Sajam, Tvrđava, Klinički centar, Gradska plaža-Štrand, Dunavski park, Turistički info-centar, pristan, Muzej grada, Univerzitet ... ZIG je pre dve godine počeo projekat postavljanja informacionih tabli, odnosno elemenata vizuelne komunikacije u cilju savremenog predstavljanja prostora, sadržaja i institucija u Novom Sadu, kao i da građanima i posetiocima omogući lakše snalaženje u gradu. U prvoj fazi projekta postavljene su tzv. table dobrodošlice na ulazima u Novi Sad, i table koje upućuju na važne objekte i označavaju važne ul sergio-m December 14th, 2007, 09:30 AM dnevnik 14.12.2007 "Nećemo dozvoliti da mafija bude jača od države - rekao je direktor hotela “Putnik” Đuro Milinković povodom pitanja “Dnevnika” kakva je sudbina 90 zaposlenih koji su i pre požara bili u nezavidnom materijalnom položaju. Početkom decembra primili su akontaciju za april, a prosek zarade kreće se oko 16.000 dinara. - Čim se završi istraga i DDOR proceni vrednost štete, popisaćemo inventar koji je uništen i krenućemo u obnovu hotela. Tražićemo pomoć od Grada i komunalnih preduzeća i pronaći dobru građevinsku firmu koja je u mogućnosti da brzo obnovi hotel - izjavio je Milinković, dodajući da je odmah posle požara održan sastanak s radnicima i da oni koji su radili u hotelu sada ne dolaze na posao. U sklopu hotela rade dva restorana u Dunavskoj ulici , “Dunavska oaza” i “Sečuan”, a restoran “Lipa” je u zakupu. Milinković kaže da neće čekati privatizaciju, već pre tog postupka početi da obnavlja hotel. Agencija za privatizaciju odredila je da aukcija bude u februaru ili martu naredne godine, ali nije utvrdila tačan datum. Posle požara, iz Agencije su poručili da će s poslovodstvom videti kada će se sprovesti vlasnička transformacija, te da će potencijalnom kupcu skrenuti pažnju da je hotel nacionalizovan. Predsednik sindikalne organizacije u “Putniku” Božidar Biga kazao je da je rano govoriti o sudbini zaposlenih jer nije još završena istraga. - Ne možemo da uđemo u hotel i vidimo koliko je uništen. Imali smo sastanak s radnicima, ali niko nije rekao kuda ćemo dalje. Za sada radimo koliko možemo u “Dunavskoj oazi “ i “Sečuanu” - kazao je Biga, naglašavajući da ga zovu sindikalci iz drugih hotela i izražavaju žaljenje zbog tragedije. " ovo sto je crveno je vrlo bitno! kao sto mnogi spekulisu pozar je podmetnut! zasto pa zbog sto jeftinije prodaje tj privatizacije! moze li mi neko objasniti kako moze biti prodat hotel koji je nacionalizovan kao i cela zgrada kada potomci i stari vlasnici jos zive u istoj zgradi??!! zar nije logicno vratiti im sve pa nek onda oni ili prodaju ili rade sta hoce sa svojom zgradom i hotelom! ovako je sad prica postala jos komplikovanija! doduse tanurdzicima pripada stari deo hotela dok je novi deo dogradjen kasnije i na to verovatno ne bi imali pravo....ali koliko znam zakon o vracanju nacionalizovane imovine jos nije na snazi?:bash::ohno: Kot Behemot December 14th, 2007, 04:09 PM Koliko sam upucen, Tanurdzici poseduju 70% akcija... E, sad, sta to uopste znaci, pojma nemam. Molim nekoga ako zna neka mi objasni... sergio-m December 15th, 2007, 11:03 AM dnevnik 15.12.2007. "Spomen-ploče u Novom Sadu uskoro će morati da imaju čuvare, jer ih neverovatnom brzinom kradu, te završavaju na privatnim otpadima. Uoči radova da se se četiri do sada ukradene bronzane ploče sa Spomenika žrtvama racije ponovo izliju i vrate, ovaj je spomenik prekjuče osvanuo bez još jedne, pete, ploče. Policija je konstatovala krađu i kao i u prethodnim slučajevima, radi sve da pronađe počinioca. Od velikog broja nestalih spomen-ploča pronađena je samo spomen-ploča pesniku Žarku Vasiljeviću na jednom privatnom otpadu zajedničkim angažovanjem Matice srpske i Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Po evidenciji ovog Zavoda, od juna 2006. godine do maja 2007. nestale su spomen ploča sa kuće Mileve Marić u Kisačkoj ulici, zdanju koje je kulturno dobro. U ovom periodu nestala je i ploča sa spomenika Žrtvama racije na Keju žrtava racije, koji je znamenito mesto kategorisano kao kulturno dobro od velikog značaja. Tada je nestala i spomen-ploča Žarku Vasiljeviću, kao i ona na Platoneumu u Ulici Nikole Pašića 6, zgradi koja je kulturno dobro od velikog značaja. Nestala je i spomen-ploča Sonji Marinković sa zgrade Radničkog doma na početku Ulice Sonje Marinković. U maju je sa spomeničkog kompleksa posvećenog stradanju sela Ledinci 1943. godine nestalo 12 ploča od bronze sa ispisanim imenima Ledinčana koji su stradali u Drugom svetskom ratu." :ohno::ohno::ohno: sergio-m December 15th, 2007, 11:06 AM Ima li novih informacija o požaru? dnevnik 15.12.2007 "Agencija za privatizaciju objavila je juče javni poziv za aukciju hotela “Putnik” za 14. februar naredne godine i odmah i poništila oglas zbog požara koji se desio u noći između utorka i srede, kada je troje osoba poginulo, a sedam povređeno. Iz Agencije kažu da neće žuriti s vlasničkom transformacijom hotela, te da će morati da se uradi nova procena vrednosti objekta. Istraga još nije završena i zaposleni iz hotela ne mogu da uđu da bi videli koliko je požar uništio objekat. Čim se završi istraga, DDOR treba da uradi procenu štete. U jučerašnjem javnom pozivu zainteresovanim kupcima navedeno je da je procenjena vrednost 69 odsto kapitala preduzeća koliko se prodaje 9.946.290 evra, a da kupac hotela treba da uloži minimum 4.553 miliona dinara. U sastavu hotela “Putnik” nalaze se tri restorana: “Dunavska oaza”, “Sečuan” i “Lipa” koja se izdaje u zakup. U oglasu za prodaju navedeno je da je najznačajnija oprema hotela aparat za prečišćavanje vode, električni deo trafostanice, putničko vozilo i lift. Kao i u 2005. godini, i lane je “Putnik” poslovao s gubitkom od oko 116.000 evra. Posle požara većina od 90 radnika ostala je bez posla. Zaposleni u hotelu sada ne dolaze na posao. Pre dve sedmice primili su prvi deo plate za april, a prosek zarade je oko 16.000 dinara. U Gradskom veću Saveza samostalnih sindikata Novog Sada kažu da nemaju Fond solidarnosti iz kojeg bi moglo da se pomogne zaposlenima u ovakvim i drugim situacijama. Predsednik Gradskog veća Drago Đokić rekao je da je bilo pokušaja da se Fond osnuje, ali da to zalaganje iz sindikalne centrale nije prihvatilo članstvo. Vratiti imovinu porodici Tanurdžić Udruženje građana za povratak nacionalizovane nepokretne imovine na teritoriji Vojvodine izražava žaljenje zbog stradalih u požaru koji je izbio u hotelu “Putnik”. Pozivamo nadležne da izvrše sveobuhvatnu istragu u vezi sa ovim nemilim događajem, jer smatramo da se ne sme dozvoliti da iz ovakvih tragedija bilo ko izvlači korist. Naime, nedavno smo saznali da je izvršena procena vrednosti hotela ’Putnik’, što znači da bi uskoro trebalo da usledi njegova prodaja. Smatramo potpuno neprimerenim da se hotel prodaje nakon ovakvog događaja, jer će biti najmanje zainteresovanih, a i postignuta cena će biti najmanja. Takođe ističemo da se ovde radi o nacionalizovanoj imovini porodice Tanurdžić. Kako je donošenje Zakona o restituciji već u proceduri, prodaju hotela smatramo nemoralnom i neprimerenom, jer imovina treba da se vrati” - kaže se, između ostalog, u saopštenju Udruženja građana za povraćaj nacionalizovane nepokretne imovine na teritoriji Vojvodine. D. Kn. Manje para za dobrovoljne vatrogasce Upravni odbor Fonda za protivpožarnu zaštitu Grada Novog Sada doneo je Finansijski plan i program poslovanja za narednu godinu, po kom su planirani prihodi od četiri miliona i 869 hiljada dinara, što je manje u odnosu na 2007. godinu. Do sada, praksa je bila da je najveći deo ovog novca usmeravan za pomoć dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Novom Sadu, Futogu, Begeču, Ledincima, Sremskoj Kamenici, Petrovaradinu, Kaću i još nekim porigradskim naseljima. U strukturi planiranih prihoda Fonda, najveći deo (96,69 odsto) čini novac koji će stići iz gradskog budžeta, dok će se ostatak para obezbediti iz vlastitih prihoda. S druge strane, profesionalna vatrogasna brigada koja deluje na teritoriji grada, a pripada MUP - u Srbije, raspolaže dotrajalim vozilima i opremom, a sudbina njene opremljenosti rešavaće se i dalje na republičkom nivou. Prema informacijama iz brigade, većina vozila novosadskih vatrogasaca je starija od 20 godina, a sa postojećim uređajima maksimalan domet pri gašenju požara im je do 40 metara u visinu. Najnovija su vatrogasna odela kupljena pre ravno tri godine, ali s obzirom na to da vatrogasci u vojvođanskoj prestonici imaju oko 1.000 intervencija godišnje, i ova odela bi trebalo da se zamenjuju novim svake druge godine. D. Kn. Previše „spontanih” nesreća Ekološki pokret Grada Novog Sada izrazio je otvorenu sumnju u “sponatno” izbijanje požara u hotelu “Putnik”. Iz ove organizacije podsećaju na slučaj kada je u Limanskom parku “slučajno” izgorela baraka u kojoj je izgoreo radnik “Mostogradnje”, a nakon toga je proširena parcela za izgradnju poslastičarnice koju je piroman želeo da izgradi još 1992, kada je prvi put sprečena njena izgradnja. Po mišljenju ekologa, i nedavni događaji na Petrovaradinskoj tvrđavi su takođe kriminalne radnje koje se događaju pred očima javnosti. Takođe, Ekološki pokret poziva gradsku upravu da “ulaže u opremanje vatrogasne brigade, umesto u opremanje stranačkih prostorija”. :ohno::ohno::ohno: euroTRASH December 15th, 2007, 04:59 PM ako tako izgori ostatak novog sada, mozda bi subotica postala glavni grad pokrajine. ali zbog kampanje koja se vodi u novom sadu i beogradu protiv subotice, glavni grad necece postati subotica, vec neki drugi grad. jbg. opet ce nas zajebati. El Camino SS December 15th, 2007, 05:14 PM zju... ti si izgleda jedan bas bolestan motherfucker,a? Stormwatch153 December 15th, 2007, 05:24 PM ako tako izgori ostatak novog sada, mozda bi subotica postala glavni grad pokrajine. ali zbog kampanje koja se vodi u novom sadu i beogradu protiv subotice, glavni grad necece postati subotica, vec neki drugi grad. jbg. opet ce nas zajebati. :gossip: El Camino SS December 15th, 2007, 05:29 PM a ni ti, slihtaro, nisi daleko... Radukin December 15th, 2007, 05:37 PM ako tako izgori ostatak novog sada, mozda bi subotica postala glavni grad pokrajine. ali zbog kampanje koja se vodi u novom sadu i beogradu protiv subotice, glavni grad necece postati subotica, vec neki drugi grad. jbg. opet ce nas zajebati. Ajde bezi sa ovog thread-a bolesniku Stormwatch153 December 15th, 2007, 05:48 PM a ni ti, slihtaro, nisi daleko... Ajde. urbaNS December 15th, 2007, 05:49 PM Da li admini koji su zaduzeni za banove chitaju ove stranice? sergio-m December 15th, 2007, 06:17 PM zaista ne razumem toliku mrznju nekolicine suboticana prema novom sadu!? to je bas patoloski! :ohno: El Camino SS December 15th, 2007, 06:35 PM jeste patoloski ali je razumljivo... subotica je nekad bila nesto ( dok je novi sad bio par kuca ispod tvrdjave ) a danas je bulja...svi su im krivi a po najvise ns... isto tako nislije pizde na bgradjane jer misle da ih ovi namerno drze na dnu... niko ne gleda koliko je sam kriv sto se njegov grad nasao tamo gde jeste... ipak, subotica je lep grad ( bar centar i palic ) kao i sombor ali ja subotici nikad nisam nasao svrhu osim odlicne lokacije za odvodjenje svalerki na vikend ( em pobegnes iz grada, em imas palic za cooliranje, em je tu na 100 km ) :) :) sergio-m December 15th, 2007, 06:39 PM aj ne pali ih bezveze i ovako samo cekaju da neko nesto lose napise i odma eto rata sever jug!! ne treba tako... jeste patoloski ali je razumljivo... subotica je nekad bila nesto ( dok je novi sad bio par kuca ispod tvrdjave ) a danas je bulja...svi su im krivi a po najvise ns... isto tako nislije pizde na bgradjane jer misle da ih ovi namerno drze na dnu... niko ne gleda koliko je sam kriv sto se njegov grad nasao tamo gde jeste... ipak, subotica je lep grad ( bar centar i palic ) kao i sombor ali ja subotici nikad nisam nasao svrhu osim odlicne lokacije za odvodjenje svalerki na vikend ( em pobegnes iz grada, em imas palic za cooliranje, em je tu na 100 km ) :) :) El Camino SS December 15th, 2007, 06:47 PM dobro, necu... ;) :) urbaNS December 15th, 2007, 06:58 PM ^^ ti bas umes da gurnes prst u oko :nuts: Stormwatch153 December 15th, 2007, 07:04 PM ipak, subotica je lep grad ( bar centar i palic ) kao i sombor ali ja subotici nikad nisam nasao svrhu osim odlicne lokacije za odvodjenje svalerki na vikend ( em pobegnes iz grada, em imas palic za cooliranje, em je tu na 100 km ) :) :) Hvala na lepom misljenju o Subotici, btw u jednom se slazemo...mnogi ljudi odlaze u NS da tamo rade i naprave karijeru, ja sam ziveo 2 godine i vratio se u Suboticu takvu kakva je, nije mi se svidjao NS jer je to grad prenapumpan HYPE-om, a u stvari je dosadna urbana dzungla koja na pocetku mnogo obecava ali kada udjes u Sistem vidis da je sve to sarena laza, da rezimiram - isto kao sto ti ne vidis svrhu Subotice osim u svalerisanju ja ne vidim apsolutno nikakvu svrhu NS-a jer se posao kojim se ja bavim verovao ti ili ne u Subotici obavlja mnogo ozbiljnije i profesionalnije nego tamo kod vas a i sanse za pomak u karijeri su ravne nuli jer mafija drzi sve poslove. Thanx but no, thanx! El Camino SS December 15th, 2007, 07:06 PM @ urbaNS1 aha...neki kazu da je to losa osobina... najvise volim da cackam stvari o kojima se ne prica i da razbijam iluzije raznih tripadzija... :) ( necu vise da to praktikujem na jadnim suboticanima ako su tako uvredljivi kao sto kazete ) :) ivicasu December 15th, 2007, 08:04 PM ^^ Samo neka mi novosađani ne govore o uvredljivost :ohno: A što se mene tiče, ja se tu ni na šta nisam uvredio ;) sergio-m December 15th, 2007, 08:12 PM e tako! nemojte sad ko deca: moj auto je brzi od tvog ,a moj betmen ce ubiti tvog supermena, moj tata ima pistolj, moj je veci od tvog i sl...bas ste deca !!! :horse: Radukin December 15th, 2007, 08:41 PM Ova prica je smesna i totalni offtopic.Nije ovo forum za pljuvanje gradova i ove price su totalno besmislene sergio-m December 16th, 2007, 10:05 AM Istraga o uzroku požara u "Putniku" 15. decembar 2007. | 19:27 | Izvor: Tanjug Novi Sad -- Policija saopštila da ne isključuje niti jedan od mogućih načina izazivanja požara u novosadskom hotelu, pa ni - podmetanje. Policija je do sada prikupila svedočenja očevidaca i učesnika intervencije i preispitivanjem materijalnih tragova na licu mesta i drugim metodama, utvrdila da je centar požara mesto koje se nalazi u delu prostora koje je vlasnik hotela izdao u zakup drugim korisnicima. U sledećoj fazi istraga će se zasnivati na veštačenju uzoraka i analizi dobijenih rezultata o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena, navedeno je u saopštenju. Prema nezvanični informacijama, požar je istovremeno izbio u podrumu hotela i na dva mesta na drugom spratu zbog čega se sumnja da je namerno izazvan u okviru sukoba zakupaca kazina i kladionica u gradu. sergio-m December 16th, 2007, 10:12 AM slicne stvari su se u ns vec mnooogo puta desavale "slucajno"! dnevnik 16.12.2007 "Spoljni zid kuće u Temerinskoj ulici 53, koji je činio ajnofrt, obrušio se juče pre podne oko 9 časova, jer na gradilištu pored nisu dovoljno dobro poduprli ovaj zid. Srećom, u obrušavanju zida niko nije povređen, a uviđaj je juče obavila i građevinska inspekcija, koja je za sutra zakazala pretres sa vlasnicima kuće Stevanom i Fenkom Lalošević i direktorom firme investitora radova DOO “Gra-Mont” Đurom Zečevićem. Prema rečima Laloševića, u zapisniku koji ja sačinila inspekcija, stoji da investitor za izvedeenj radove ne poseduje dozvole a ni prijavu za takozvane “radove za pripremne radove”, već da je podeno zahtev za izgradnju i pripremne radove. Zečević je za “Dnevnik” potvrdio je pretres zakazan za ponedeljak u građevinskoj inspekciji i da će snositi troškove popravke srušenog zida. On nije hteo vipe da komentaripe ceo slučaj, dodavši da je ostavljeno dovoljno zemlje kao poptopra zidu, a da je do nezgode došlo jer je “zid već star”. Deo obrušenog zida preprečio je ajnofrt kapiju pa su tako stanari kuće u dom mogli da uđu samo kroz prozor." Đ. B. ko zeli da vidi "obruseni zid" koji treba popraviti ovde je link!!!! http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=33791 Pripadnik December 16th, 2007, 04:34 PM Građanski list. Slike su stare, u međuvremenu je popločan dobar deo parka od strane ul.narodnog fronta, a deo kod mosta na bul.Oslobođenja je nasut i spreman za popločavanje. Jako je važno da ovaj deo prema bulevaru bude reprezentativan koliko god je moguće... Limanski park kao kamenolom Novinar: M. M. I. T., Fotoreporter: M. Ćirković http://www.gradjanski.co.yu/cms/mestoZaUploadFajlove/park2_289.jpg http://www.gradjanski.co.yu/cms/mestoZaUploadFajlove/park_289.jpg Radovi u Limanskom parku na popločavanju pešačkih staza obuhvatili su i deo na ćošku ulice Narodnog fronta i Bulevara oslobođenja. Taj deo parka budući je glavni ili centralni ulaz. Zbog toga će on vizuelno na više načina biti istaknut i sam po sebi činiće jednu zasebnu urbanu i pejzažnu celinu. – S obzirom na to da se ulaz nalazi na samom uglu parka a preko puta NIS-ove zgrade, staza će biti šira od šest metara i obuhvataće i deo s Bulevara. Trotoar se u dubini parka vraća na projektovanih šest metara i ukrštaće se sa već skoro popločanom stazom koja se pruža od ugla Šekspirove ulice i ulice Narodnog fronta. Sam ulaz biće na sredini oplemenjen cvetnim gredicama, tačnije ružičnjakom. Na ulazu s jedne strane planirane su i dve umetničke skulpture – rekla je Vanja Jovanović, jedna od projektantkinja iz Gradskog zelenila. Kada će biti radovi privedeni kraju Jovanovićeva nam nije mogla reći jer ne zna šta investitor Zavod za izgradnju grada još planira da izvede u prvoj fazi radova, a s obzirom na to da je projekat urbanizacije parka završen i novac za deo uređenja obezbeđen. posmatrac December 16th, 2007, 04:48 PM e nasao sam mauel [img=http://img337.imageshack.us/img337/616/44882550ik2.th.jpg] (http://img337.imageshack.us/my.php?image=44882550ik2.jpg) posmatrac December 16th, 2007, 04:49 PM http://img337.imageshack.us/my.php?image=44882550ik2.jpg posmatrac December 16th, 2007, 04:50 PM evo i ostalih posmatrac December 16th, 2007, 04:52 PM http://img510.imageshack.us/img510/5493/70584148mh0.th.jpg (http://img510.imageshack.us/my.php?image=70584148mh0.jpg) posmatrac December 16th, 2007, 04:55 PM i jos ove 2 http://img518.imageshack.us/img518/2781/76236246pe8.th.jpg (http://img518.imageshack.us/my.php?image=76236246pe8.jpg) http://img136.imageshack.us/img136/3011/97354999ej6.th.jpg (http://img136.imageshack.us/my.php?image=97354999ej6.jpg) http://img136.imageshack.us/img136/9457/80343036mz1.th.jpg (http://img136.imageshack.us/my.php?image=80343036mz1.jpg) Pripadnik December 16th, 2007, 05:19 PM E svaka ti čast! :cheers: Aj nađi projekat stadiona (iz nekih privatnih a pouzdanih izvora saznao sam da se početak radova na stadionu očekuje u narednoj godini do juna meseca). El Camino SS December 16th, 2007, 05:22 PM ovo za manual mi se mnogo svidja!!! pogotovo sto je 500 m od moje zgrade... jel neko zna tacno, kad, sta i kako i sta je sa pocetkom radova na Delta Cityu ( i da li ce ih i biti ) kao i sta je sa najavljenim hotelom od 11 spratova kod spensa??? Pripadnik December 16th, 2007, 05:32 PM ^^ Što se delte tiče, borba je u toku već neko vreme. Čini se da će preovladati stav da se gradi delta onako kako je planirano uz manje izmene a da će atletska hala dobiti drugu lokaciju (sudeći prema poslednjim izjavama predsednika novoosnovanog preduzeća EP2009 Novi Sad- Zorić). Po meni manual ok priča... urbaNS December 16th, 2007, 05:42 PM Manuelova ideja je interesntna i svidja mi se, samo da se uradi sa ukusom siguran sam da bi ta "cetvrt" predstavljala novu turisticku atrakciju u gradu i da bi dala veliki doprinos u razbijanju monocentricnosti Novog Sada. Pitam se samo ko ce to i kako da finansira? El Camino SS December 16th, 2007, 05:48 PM takav razvoj dogadjaja mozda ima i najvise smisla... Delti je i mesto u buissnes delu grada ( a to bulevar oslobodjenja i jeste ), gde bi se velika zgrada uklapala u arhitekturu ( nis, elektrovojvodina, agrovojvodina, merkator... ) ali ipak, velikim trzim centrima je pre mesto van grada... ( kao rodic, metro ili merkur ). Ipak, atletska dvorana, ako vec ne bi bila u sirem centru, gde bi mogla da se izgradi? Novo naselje, detelinara....? Ili mozda, Misheluk? Dosta prostora za dvoranu i parking, odlicna veza sa gradom... koliko je to izvodljivo? El Camino SS December 16th, 2007, 05:51 PM Manuelova ideja je interesntna i svidja mi se, samo da se uradi sa ukusom siguran sam da bi ta "cetvrt" predstavljala novu turisticku atrakciju u gradu i da bi dala veliki doprinos u razbijanju monocentricnosti Novog Sada. Pitam se samo ko ce to i kako da finansira? Sinisa je dobar sa svim gradskim strukturama ( proslim, sadasnjim i buducim )... tako da ce bez problema obezbediti podrsku za svaki projekat. Na srecu, za razliku od nekih drugih "neimara" on ima viziju interesantnog projekta a i poseduje zemljiste za njega. Ne brinem se za finansiranje, ne samo da je Manual dovoljno bogat, nego su mu i prijatelji... ;) Pripadnik December 16th, 2007, 06:17 PM Manuelova ideja je interesntna i svidja mi se, samo da se uradi sa ukusom siguran sam da bi ta "cetvrt" predstavljala novu turisticku atrakciju u gradu i da bi dala veliki doprinos u razbijanju monocentricnosti Novog Sada. Pitam se samo ko ce to i kako da finansira? Upravo to su i meni najvažnije stvari ovog predloga. ... Ipak, atletska dvorana, ako vec ne bi bila u sirem centru, gde bi mogla da se izgradi? Novo naselje, detelinara....? Ili mozda, Misheluk? Dosta prostora za dvoranu i parking, odlicna veza sa gradom... koliko je to izvodljivo? Mislim da se trenutno razmišlja najviše o (a mislim da je to davno bila i ideja) đačkom igralištu u studentskom gradu. Realno, to nije ni loša ideja. Sinisa je dobar sa svim gradskim strukturama ( proslim, sadasnjim i buducim )... tako da ce bez problema obezbediti podrsku za svaki projekat. Na srecu, za razliku od nekih drugih "neimara" on ima viziju interesantnog projekta a i poseduje zemljiste za njega. Ne brinem se za finansiranje, ne samo da je Manual dovoljno bogat, nego su mu i prijatelji... ;) Dovoljno su jaki da mogu da podignu odgovarajući kredit za ovaj projekat. Pitanje je samo koliko će gradska vlast imati sluha (i ova i bilo koja), a ne vidim neke ozbiljne političare sa vizijom i pogledom na period duži od 3-4 godine. Kot Behemot December 16th, 2007, 09:49 PM Pripadniče, svaka čast sto si ovo iskopao. E, sad, mora neko da bude i negativac :tongue2: Vi ste izneli nekoliko dobrih strana Manualovog projekta, sa kojiima se ja slažem. Ja ću da kažem šta se meni ne sviđa... Prvo, sve mi to liči na Diznilend, zemlju jeftine zabave. Bazilika u obliku gotske katedrale kao radionica, pa sredjevekovni grad sa rovom... :weird: Ja sam imao takve ideje kad sam se igrao sa lego kockama... Drugo. Gabariti su dobri, ali zamislite sada srednjevekovnu baziliku od blokova ili betona, i taj gradić sa demit fasadama. Kamen i imitacije kamena su skupe i prosto ne verujem da bi radili sa time. Opeka koja može kod nas da se nabavi je tipska. Nema nijansi, pa ne može ni tako da se uradi vizuelno kvalitetno... Treće, mislim da je i samoj lokaciji neprimereno tako nešto. Sa jedne strane Limani sa komunističkom arhitekturom, sa druge Telep sa kućicama... Mora malo da se misli i o tome... Urbisov predlog je retrogradan, zaostao, dosadan. Mislim da Manualova ideja ima potencijala ako se malo obuzdaju te Dinzni fantazije. Grad bi trebao maksimalno da podrži ideju i da kontroliše arhitektonsko rešenje. Možemo dobiti puno toga, a možemo i samo jedno ruglo koje će nas podsećati na to da nismo mislili. El Camino SS December 17th, 2007, 12:39 PM u kombinaciji sa ovim manualovim projektom, sta bi sa onim depoom u kineskoj cetvrti? koliko se secam, to je nesto otvoreno ali nisam shvatio namenu niti vezu sa planiranim muzejem moderne umetnosti na istoj lokaciji... sto se tice manuelove telepske akcije, to definitivno moze da bude unikatna i extremno zanimljiva lokacija ako se dobro izvede, samo, jel iko pomislio da od toga mozda nece da bude nista jer je manualu zao da proda tako dobar komad zemlje da bi se na njemu napravilo par novih i bezlicnih zgrada a realno ne zna sta ce sa tim pa pokusava da mu smisli neku namenu... :lol: Pripadnik December 17th, 2007, 02:52 PM Pripadniče, svaka čast sto si ovo iskopao. E, sad, mora neko da bude i negativac :tongue2: Vi ste izneli nekoliko dobrih strana Manualovog projekta, sa kojiima se ja slažem. Ja ću da kažem šta se meni ne sviđa... Urbisov predlog je retrogradan, zaostao, dosadan. Mislim da Manualova ideja ima potencijala ako se malo obuzdaju te Dinzni fantazije. Grad bi trebao maksimalno da podrži ideju i da kontroliše arhitektonsko rešenje. Možemo dobiti puno toga, a možemo i samo jedno ruglo koje će nas podsećati na to da nismo mislili. E nisam ja pronašao slike, postavio ih je posmatrač, na moje oduševljenje :cheers: . Što se tiče ovih drugih stvari koje si izneo, u suštini se slažem sa tobom , jer i meni je frka (opravdano) da se sve to ne pretvori u diznilend. I ne samo zbog bazilike nego i zbog ostalih zgrada na placu, koje treba usaglasiti, ali teško je na to uticati bez neke ozbiljne i velike javne rasprave, a to je teško izvodljivo kod nas. Plašim se da još uvek nema ljudi sa vizijom koji će prepoznati vrednosti i izgurati dobre stvari (mislim na političare). Nadam se da će od ovoga biti nešto. Drugo. Gabariti su dobri, ali zamislite sada srednjevekovnu baziliku od blokova ili betona, i taj gradić sa demit fasadama. Kamen i imitacije kamena su skupe i prosto ne verujem da bi radili sa time. Opeka koja može kod nas da se nabavi je tipska. Nema nijansi, pa ne može ni tako da se uradi vizuelno kvalitetno... Verujem da ako bi se opredelili za ovako ozbiljan projekat, opeku ne bi bilo problem nabaviti. Pogotovo, poznajući rad Siniše Žarina (vlasnika Manual-a) kvalitet ne dovodim u pitanje :) Treće, mislim da je i samoj lokaciji neprimereno tako nešto. Sa jedne strane Limani sa komunističkom arhitekturom, sa druge Telep sa kućicama... Mora malo da se misli i o tome... Možda je trenutno neprimereno ali kada budu probijeni bulevari sa jedne i druge strane sigurno će se promeniti kompletan izgled tog dela telepa. Pripadnik December 17th, 2007, 03:12 PM u kombinaciji sa ovim manualovim projektom, sta bi sa onim depoom u kineskoj cetvrti? koliko se secam, to je nesto otvoreno ali nisam shvatio namenu niti vezu sa planiranim muzejem moderne umetnosti na istoj lokaciji... Evo intervju sa vlasnikom manuala!!! http://www.gradjanski.co.yu/navigacija.php?vest=13583 I ovde ima neki tekst http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=print&sid=31477 Evo još jedna predizborna, pardon nova vest...:cheers:. Krajnje je vreme da se ovaj prostor zaista uredi. Inače ovaj objekat je napravljen kao privremeni objekat i nikako se ne uklapa u postojeći ambijent. Odbačen je predlog opozicije da se ne usvaja plan detaljne regulacije ulice Modene. Opozicija smatra da je o tome potrebna šira javna rasprava, ali odbornici vladajuće većine smatraju da to treba da bude usvojeno, tako da je izvesno da ćemo dobiti plan ovog dela grada koji podrazumeva izgradnju fontane na uglu ulice Modene i Trga slobode, četvorospratnicu na mestu gde su sada kafići, kao i fontanu ili spomenik Mihajlu Pupinu na uglu ulice Modene i Bulevara Mihajla Pupina. Radio021 nnd December 17th, 2007, 03:36 PM Samo da vas obavestim da su konačno pogodili i NS. http://img180.imageshack.us/img180/3139/nsgegr1.th.jpg (http://img180.imageshack.us/my.php?image=nsgegr1.jpg) El Camino SS December 17th, 2007, 03:39 PM @ pripadnik odlicno, hvala! :) transportni muzej vojvodine, transportni muzej vojvodine : smajli koji drzi palceve: :) Pripadnik December 17th, 2007, 05:09 PM ^^ Nema na čemu. Google earth, konačno:cheers: Kot Behemot December 17th, 2007, 05:30 PM E nisam ja pronašao slike, postavio ih je posmatrač, na moje oduševljenje :cheers: Hehhh... izvinjavam se. Lapsus... Svaka čast Posmatrač! Što se tiče ove zgrade preko puta Tanurdžićeve palate, bio je negde na netu render. Tržni centar sa plazma ekranima, ne naročito interesantan... Lokacija je super, nadam se da će biti napravljeno nešto kvalitetno! A fontane, mogli bi i konkurs i studentski konkurs da raspišu... pa i da se izvede nešto sa tog konkursa. Nije to puno para... Radukin December 17th, 2007, 05:44 PM Samo da vas obavestim da su konačno pogodili i NS. http://img180.imageshack.us/img180/3139/nsgegr1.th.jpg (http://img180.imageshack.us/my.php?image=nsgegr1.jpg) E konacno :banana: sergio-m December 17th, 2007, 06:45 PM projekat ulica modene od trga slobode do bul. mihajla pupina je takodje jako izlizana prica prvi projekt koji je trebalo tu da se radi, video sam jos davne 1988 kada su tu tacnije na uglu bulevara i modene da prave spomenik titu sa pratecim objektima!! bilo je tu svega ali najvise nebuloznih radova...hvala bogu nije nikada uradjeno jer su dosle devedesete...onda su i u devedesetim godinama raspisali konkurs dobili mnostvo resenja izlozili u galeriji matice srpske i tu je bio prici kraj...i evo treci put sada ista lokacija ali u drugom vremenu..i taman pred izbore....:ohno: http://img519.imageshack.us/img519/1451/unbenannt1iv3.jpg (http://imageshack.us) http://img519.imageshack.us/img519/1451/unbenannt1iv3.6ee7a00b5d.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=519&i=unbenannt1iv3.jpg) p.s.druga nagrada jer prva nije dodeljena! :) CrazySerb December 18th, 2007, 01:11 AM Budžet veći za 9,7 procenata, komunalije skuplje za 6 odsto A. Vukovac |||| - 17.12.2007. - 22:18 Budžet Novog Sada za 2008. godinu iznosiće 14,241 milijardi dinara, uz deficit od 349 miliona dinara... Ako odbornici Skupštine grada danas usvoje Odluku o rebalansu budžeta za 2007, gradski budžet za sledeću godinu biće 9,7 odsto veći od ovogodišnjeg i iznosiće oko 14,241 milijardi dinara. Inače, budžet je planiran s deficitom od oko 349 miliona dinara PARE - Na današnjem zasedanju gradskog parlamenta biće raspravljano o velikom broju značajnih projekata, kao i o usvajanju programa poslovanja i investicionih aktivnosti gradskih javnih i javno-komunalnih preduzeća. Skoro sva javna preduzeća najavljuju povećanje cena usluga, kao i ličnih dohodaka za šest odsto, za koliko je Vlada Republike Srbije projektovala rast cena i zarada za narednu godinu. Neke od najinteresantnijih tačaka o kojima će raspravljati odbornici biće i Predlog odluke o Programu izgradnje vrelovoda za 2008, Program održavanja putne privrede i predlozi o podizanju dva spomenika u Novom Sadu - Mihajlu Pupinu i Lazi Kostiću. Jedan od kapitalnih projekata koji su u najavi je izgradnja centralnog kanalizacionog prečistača za Kać i Budisavu, za koji će, u četvrtak biti potpisan ugovor s najopovoljnijim ponuđačem s tendera, a to je francusko-mađarska firma „Veolija Organika". Prema predlogu koji je usvojio skupštinski Savet za budžet i finansije, 25,39 odsto od budžeta biće izdvojeno za ekonomske poslove, 21,8 za poslove stanovanja i zajednice, a za obrazovanje 18,14 odsto. Najmanje para ovog puta će se izdvojiti za red i bezbednost. Usvojen je i predlog da se od planiranih sredstava za tekuće subvencije komunalnim preduzećima - Gradskom zelenilu, Čistoći, Vodovodu i kanalizaciji i Lisju - nameni 840,2 miliona dinara. Danas će biti rasprave i o planu rada Spensa i zahtevu da se izgradnja bazena dotira sa 70 miliona dinara iz gradskog budžeta. Trebalo bi i da bude donesena odluka o tome da li će nove ulice u Paragovu, Novom Selu III, Adicama i Klisi dobiti nazive Planinarska, Zeleni venac, Slavonska i Stanislava Majoroša. Takođe, najavljeno je i formiranje nove odborničke grupe. Kako piše Građanski list, reč je o odborničkoj grupi Narodne stranke sastavljenoj od troje bivših odbornika DSS - Radeta Marinkova, Branislava Vujina i Biljane Strajnić. mojaBL December 18th, 2007, 01:31 AM zar do sad nisu bili NS i NI na GE? cudno Pripadnik December 18th, 2007, 01:27 PM Ja ne znam da li je to to ali ovo sam našao na http://www.24sata.co.yu/novisad.php?id=17721 piše na objektu modena centar!?!? http://www.24sata.co.yu/_customfiles/Image/2007/decembar/18/NS/vesti.jpg Boda Tajson December 18th, 2007, 01:40 PM Ovo jako dobro zvuci. Da li to znaci da bi se rusila i ona nakaza od zgrade na uglu Modene i Trga slobode? Ili nam ostaje da ruzi centar doveka... Radukin December 18th, 2007, 05:58 PM Jeste to je to,ali to je projekat veoma star.Od pre par godina Radukin December 18th, 2007, 06:03 PM Imao sam na hardu ceo opis projekta sa kompletnim rendering-ovima i za drugi objekat na taxi stajalistu koji bi bio celina sa ovim al formatirao sam disk pa ih nema.Bedak podvodni December 18th, 2007, 07:26 PM nadam se i ja da se sve rushi sa te strane... mislim, bilo bi logicno... zgrada na renderingu je odvratna, za tu lokaciju bi MORAO da bude raspisan arhitektonsko-urbanisticki konkurs, mozda cak i pozivni medjunarodni, uz obavezu buduceg investitora (ukoliko grad ne bude investitor) da izabrano resenje izvede u potpunosti dosledno Pripadnik December 18th, 2007, 07:48 PM ^^ Da, slažem se, to je izuzetno značajna lokacija i ne bi se smelo dozvoliti da se upropasti. Naravno poznajući naše gradske oce ako i dođe do realizacije, sigurno će to biti prodaja placa, pa će onda investitor odlučivati uz saglasnost političara. P.S. podvodni daj neke podatke o onoj završenoj zgradi na trifkovićevom trgu (bolje slike, itd...) Boda Tajson December 18th, 2007, 08:56 PM Sta je sa ovom lokacijom u centru? Stracara koja je tu bila je davno srusena i od tada nista... http://img69.imageshack.us/img69/6351/nscw7.jpg urbaNS December 18th, 2007, 10:12 PM ^^ Najavljivali su da ce uskoro zatvoriti taj parking prostor zbog gradnje nove zgrade, a koliko ce to "uskoro" da traje videcemo :) Pripadnik December 18th, 2007, 10:15 PM A čekaj da li i taj prostor pripada Erste bank? Nešto se sećam da su pričali kad je otvaran parking da je banka dala dozvolu da se prostor koristi!?!? Radukin December 18th, 2007, 10:25 PM Jeste,pripada Erste banci.I nesto se skoro pricalo da ce poceti tu da grade sergio-m December 19th, 2007, 10:22 AM dnevnik 19.12.2007. "Zakupci tezgi na Futoškoj pijaci očajni su i ogorčeni na Javno komunalno preduzeće “Tržnica” koja je u zimu, pred praznike kada je najveći promet, počela da rekonstruiše ovu pijacu, zbog čega su trgovci u skoro stoprocentnom gubitku, a zakup kako kažu, i dalje “papreno” plaćaju. - Ovo je najskuplja pijaca, ne u Evropi, nego u svetu. Zakup plaćamo skoro 300 evra mesečno. Ovde je na snazi sistem - ja vladam, uzmi ili ostavi. “Tržnica” se prema nama odnosi kao prema najvećoj stoki, bez ikakvog poštovanja i kolegijalnog odnosa prema zakupcima. Svi su ovde ogorčeni, samo neki hoće da pričaju o tome, a neki ne - ispičao je gotovo u jednom dahu zakupac koji se predstavio kao Coli, a čija se tezga, od kako je počela rekonstrukcija, nalazi na ulici. Dragica Goranović, jedna je od malobrojnih prodavaca na Futoškoj pijaci (prethodnih meseci, takođe, radi na ulici) koja smatra da na apsolutni pad prometa nije uticala rekonstrukcija pijace. - Mislim da to nema veze sa tim što smo na ulici i ne patim za tim da uđem, potpuno mi je svejedno, ali jeste činjenica da prometa gotovo da i nema ovih dana - kaže Dragica. Jelena Backović sa obližnje tezge, takođe, napominje da je promet drastično opao. Osim toga, ona ne očekuje da će se pre Nove godine preseliti unutar pijace. - Rekli su da će završiti sav posao do 1. decembra, sada obećavaju da će se to desiti 26. decembra, ali mislim da ćemo se na stara mesta vratiti tek posle Nove godine - rekla je Jelena. Da nisu očajni samo prodavci čije su tezge iseljene na ulicu, uverili su nas Biba i Bole, zakupci tezgi koje su ostale unutar pijace. - Od kako su počeli radovi i od kako su sve kapije pozatvarali, osim ulaza iz Jevrejske ulice, apsolutno nikakvog posla nema. Pisali smo i žalbu, ali niko iz “Tržnice” nam nije odgovorio. Razmišljali smo da odemo odavde, ako nastave tako da rade i odnose se prema nama, naročito zbog toga što su najavili poskupljenje na 40.000 dinara mesečno za zakup - rekla je Biba, napominjući da je to nemoguće platiti, te da jedva i sada imaju interesa da rade. NJen kolega Bole kaže da u Tržnom centru “Erker” zakup kvadrata mesečno košta 18 evra, dok taj isti kvadrat na Futoškoj pijaci “Tržnica” naplaćuje 135 evra. On kaže da će se većina sigurno iseliti i zakupiti prostor u nekom tržnom centru, pogotovo imajući u vidu da “Tržnica” najavljuje da će na proleće opet da postavlja behaton. To će značiti, smatra zakupac Bole, da mi ponovo nećemo raditi od aprila do avgusta. - Mislim da je neko kupio ovaj prostor, pa pošto ne mogu sve da nas “otpuste”, moraju na ovakav način da nas bukvalno sve oteraju. Prave ovde skladište, ovaj objekat sada liči na bunker, izlozi su mali i mnogo je gore nego ranije - rekao je naš sagovornik." sergio-m December 19th, 2007, 10:23 AM dnevnik 19.12.2007. "Iako je prošle nedelje predsednik Skupštine grada Zoran Vučević najavio da će Grad “inicirati konkretne akcije za poboljšanje uslova rada novosadskih vatrogasaca”, prekjučerašnje neprihvatanje amandmana Demokratske stranke u Skupštini grada, po kojem bi se iz gradske kase izdvojilo 40 miliona dinara za kupovinu opreme novosadskim vatrogascima, demanotovalo je izrečene tvrdnje. Opravdanje za neprihvatanje amandmana, doduše, obrazloženo je prekoračenjem roka predviđenog za njegovu dostavu gradskim službama, zbog čega su odbornici DS-a negodovali, tvrdeći da je reč o kašnjenju od svega tri sata, ali to nije promenilo epilog da je vladajuća koalicija odbila da prihvati predlog, to jest kupi opremu i ustupi je vatrogasnoj brigadi. Šef odborničke grupe Mihailo Brkić naveo je da se sa dostavljanjem amandmana kasnilo zato što je precizno i detaljno opisan te je amndman mogao odmah da se integriše u odluku o budžetu. Ocenjujući argumente zbog kojih nisu prihvatili amandman, Brkić kaže da bi ih razumeo da sadašnja vlast vodi računa o ovim pitanjima. On je dodao da je ista ta Skupština već prekrišla zakone, a da su se sada glatko pozvali na akta i to ona koja su propisana poslvnikom o radu gradskog parlamenta. Šta fali vatrogascima? Sam odgovor na pitanje šta sve fali novosadskim vatrogascima, gotovo da je zastrašujući poput požara. Nedavno je “Dnevnik” objavio kako su vatrogasci u požaru u Hotelu “Putnik” koristili mobilne telefone da bi komunicirali između sebe, jer je oprema za komunikaciju, koja bi trebalo da je unutar šlema, zastarela!? Vatrogasnoj brigadi nedostaje i termalna kamera, koja u dimu otkriva ljudsko telo, a o “ozbiljnijoj” opremi da i ne govorimo: potrebna su bar dva navalna vozila i platforma. Koliko je rizično biti vatrogasac u Novom Sadu možda najbolje govori podatak da se čak dobijaju ozlede od zastarele opreme. - Za sve predloge koji dolaze od opozicije vlast nema sluha i sve što opozicija predloži njima je neprihvatljivo - podvuko je Brkić, dodajući da je tehnički-pravno gledano bilo prostora da se amandman uvrsti u predlog o budžetu, upravo zato što je precizan. S druge strane, objašnjavajući svoje viđenje amandmana, gradonačelnica Maja Gojković ga je na Skupštini grada okarakterisala kao “dobar i kvalitetan”, ali je ustvrila da se to može uraditi naknadno izdvajanjem novca iz budžetske rezerve. Ona je kazala i da će Grad pomoći vatrogascima tek kada se na nivou države ova oblast reguliše Zakonom, aludirajući na to da je vatrogasna služba pod ingerencijom Ministarstva unutrašnjih poslova, a ne grada, koji nema obaveze da pomaže ovoj službi. U amandmanu je navedeno da bi se 40 miliona dinara izdvojilo iz suficita budžeta, te je opisano i sa kojih pozicija bi novac došao. Brkić navodi da bi grad i dalje bio vlasnik opreme, a da bi je ustupio vatrogasnoj službi. U amandmanu se zaključuje da zaštita vrednosti kao što su životi i imovina građana, nameće potrebu da grad obezbedi novac za primereniju opremu protivpožarne zaštite." sergio-m December 19th, 2007, 10:25 AM dnevnik 19.12.2007. "Komisija DDOR-a juče je počela da procenjuje vrednost štete hotela “Putnik” koji je između utorka i srede prošle sedmice izgoreo u požaru. Prema prvim informacijama, Komisija neće moći samostalno da uradi procenu već će DDOR angažovati institucije i stručnjake koji, kako saznajemo, treba da naprave elaborat o tome šta je i kojoj meri uništio požar. Direktor hotela “Putnik” Đuro Milinković kaže da je hotel osiguran na osnovu knjigovodstvene vrednosti preduzeća, ali nije želeo da kaže iznos. Poznato je da je deo hotela izgrađen 1939. godine, a da je povodom Svetskog prvenstva u stonom tenisu u Novom Sadu 1981. godine dograđen drugi deo, i taj deo predstavlja 40 odsto ukupne površine hotela od 5.670 kvadrata. Lane je hotel poslovao s gubitkom, imao je prihode od oko 54,7 miliona dinara, a rashode od oko 72, 9 miliona dinara. Prilikom jučerašnjeg obilaska hotela Komisija DDOR-a mogla je da vidi da recepcija hotela, kuhinja i apretitiv bar nisu stradali u požaru. Ostali su sačuvani razvodni ormani i kućište lifta. Restoran u prizmelju ostao je takođe neoštećen, popucala su samo stakla s ulice, ali su inventar, stolice i stolovi ostali netaknuti. Stepenište koje vodi na spratove uništeno je do četvrte etaže. U tom delu uništena je lamperija i podovi, a čađ se nataložila u prostoru oko lifta. Vatra je načela i vrata na sobama, ali je nameštaj sačuvan, jedino što je počađavio. Na četvrtom i petom stratu vrata su razlupali vatrogasci, tragajući za gostima hotela." Pripadnik December 19th, 2007, 10:58 AM Ajde da ispratimo i šta se dešava sa bedemom na tvrđavi. Ne znam, ako ništa nije autentično onda treba staviti zaštitnu ogradu (gvozdenu) da ne remeti vizuelno ni pogled sa ni pogled na tvrđavu i rešiti problem, jer ove dnevnopolitičke zavrzlame nikom ne idu u prilog... http://www.gradjanski.co.yu/cms/mestoZaUploadFajlove/bedem_292.jpg Zidaće se bedem kakav je i bio! Novinar: M. M. Idei-Trifunović, Fotoreporter: Skupštinska odluka da se nedavno vandalski srušeni zaštitni bedem na Petrovaradinskoj tvrđavi vrati u prvobitno stanje koje je bilo pre devastacije spomenika kulture glatko je izglasalo 58 odbornika na poslednjoj sednici novosadskog parlamenta, a predlog je potekao od koalicije Zajedno za Vojvodinu i G17 plus. Prema toj odluci, skupština je obavezala "Poslovni prostor", Zavod za izgradnju grada i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture da preduzmu sve mere kako bi se ova odluka i sprovela u delo. Nadležni u ZIG-u su povodom ove odluke skupštine rekli da su oni u nekoliko navrata davali informacije medijima u vezi sa srušenim bedemom i da nemaju komentara na skupštinsku odluku, ali su spremni za radove čim budu dobili projekat ograde od Zavoda za zaštitu spomenika kulture. – Budući projekat može obuhvatiti rešenje ograde kakvo je bilo. Nije sporno, čak se zalažemo da se vrati stari izgled bedema, ali sve zavisi od zavoda i projektnog rešenja koje oni budu predložili – saznajemo u službi za informisanje u ZIG-u. Direktor zavoda Đorđe Srbulović kaže za GL da čekaju zvanično skupštinsko tumačenje odluke i da će postupiti po njoj. – Ako je odluka da se vrati zidani bedem, u tom slučaju nije potrebno izraditi nov projekat, nego se radi prema pređašnjim uslovima zaštite. Projekat verovatno postoji od 1954. godine, kad je Narodnooslobodilački odbor doneo odluku da se zida bedem od opeke. Zavod je spreman da istraži tu odluku, pronađe projekat i sprovede odluku osnivača. Srbulović je demantovao izjave nezvanično date "Građanskom listu" da je zavod dao saglasnost da se poruši bedem i da o tome postoji dokument u kome je belilom izbrisana ta odluka zavoda. – To je glupost, nikad zavod nije dao odobrenje i nismo doneli odluku da se ruši zid, jer zavod ne duži ništa na Tvrđavi, pa samim tim isključena je mogućnost raspolaganja imovinom Tvrđave. Osim toga, kome da damo dozvolu? – pita Srbulović, negirajući nezvanične navode o umešanosti zavoda u vandalski čin rušenja bedema. Povodom usvajanja odluke da se zid vrati u prvobitno stanje direktor Muzeja grada Milan Paroški rekao je da je odluka skupštine veoma sporna jer nije konsultovan Muzej grada, koji poseduje originale iz 1918. godine koji govore u prilog činjenici da je zid naknadno sazidan. Liga socijaldemokrata naturila je skupštini da usvoji odluku koja nije zasnovana na republičkom Zakonu o spomenicima kulture niti je u skladu s originalnim projektom Petrovaradinske tvrđave, koji je urađen po Vobanovom sistemu tvrđava, a naručilac je bio Leopold I, rekao je Paroški. – Bedem nije element iz Vobanove arhitekture, on je sazidan 1954. godine od opeka četiri srušena objekta na gornjem platou Tvrđave. Bedem je primer vandalskog čina arhitekture tipične za primorske rive, poput one u Bolu na Braču. Ligaši osuđuju rušenje bedema, a to je njihova kampanja i skupština bi trebalo da preispita svoju odluku, s obzirom na istorijsku fotografiju iz 1918. godine, vlasništvo Muzeja grada, na kojoj kralj Aleksandar stoji na ivici neograđene terase. Zavod je utoliko napravio grešku što nije javnosti obelodanio konzervatorski zahvat vraćanja autentičnog izgleda Tvrđave, nego je kao Pilat oprao ruke. Moja malenkost je napustila radno mesto PR zavoda, a ja bih insistirao na tome da se oglase o namerama i rušenju zida, jer svaki konzervatorski dokument mora biti zasnovan na autentičnosti – obrazložio je Paroški. Inače, kako GL saznaje, projekat instalacionog tunela i revitalizacije Petrovaradinske tvrđave koji je urađen 2003. godine u ZIG-u, a odobrili ga tadašnji predsednik Skupštine grada Borislav Novaković i predsednik IO Branislav Pomoriški, predviđao je da se na donjoj terasi gornje Tvrđave poruši ograda, ista ona koja je porušena noću polovinom novembra, i zbog toga je u zatvoru Stjepan R. iz Bukovca, a nalogodavac još uvek nije poznat organima pravosuđa i policije. U međuvremenu je pronađena opeka i zidine, poznat je kamiondžija koji je iskipovao bedem u Dunav u Ribnjaku, ali ostala je misterija koja vređa građane Novog Sada. Opeka na analizi – Tragom novinskih članaka Zavod za zaštitu spomenika kulture formirao je ekipu koja je obišla mesto u Ribnjaku gde je navodno u Dunav istovarena opeka srušenog bedema. Uzeli smo uzorke nađene opeke i maltera i poslali ih na analizu stručnjacima. Oni će utvrditi da li je taj materijal autentičan – objasnio je Srbulović. Pripadnik December 19th, 2007, 11:44 PM Kako su rekli, deo ulice pušten je u sabraćaj ali je asflatiran samo jedan zaštitni sloj zbog mraza :ohno: Nedovršen kolovoz sa svežim ožiljcima http://www.dnevnik.co.yu/modules/htmlarea/upload39/admin_354.gif Deo Ulice braće Ribnikar, od Bulevara oslobođenja do Ulice Danila Kiša, pušten je juče u saobraćaj, četiri dana kasnije nego što je to najavljivao direktor Zavoda za izgradnju grada Igor Mirović. Bez pompe i ijednog predstavnika ZIG-a koji se tu našao poslom, ulica je nova vozila dočekala bez habajućeg sloja asfalta, sa ispupčenim šahtovima i već vidljivim oštećenjima osnovnog sloja kolovoza.Iz ZIG-a juče nismo uspeli da dobijemo odgovore o tome zašto je ulica puštena u saobraćaj iako nije dovršena i kako će eksploatacija i vremesnki uslovi uticati na ovako ogoljen kolovoz. Ipak, iz ovog preduzeća upućeno je saopštenje u kojem se navodi da su radovi, koje je izvelo preduzeće „Vojvodinaput - Bačkaput“ iz Novog Sada, vredni nešto više od 61 milion dinara. Urađeno je 250 metara kolovoza širine šest metara, sa četiri saobraćajne i dve kolovozne trake, koje su razdvojene rezdelnom trakom širine 1,5 metar. Izgrađena su i parking mesta za podužno i koso parkiranje kao i pešačke staze različitih širina. Meridijan banka dobila je režijski put, širine pet i dužine 55 metara, kao i pripadajući parking za devet vozila. Javno osvetljenje se sada pruža duž 250 metara i postavljeno je 12 stubova javne rasvete. Izvođač radova bilo je preduzeće „Tesla“ iz Petrovaradina, a vrednost investicije iznosi nešto više od tri miliona dinara. Izgrađena je i nova vodovodna mreža od polietilenskih cevi, dugačka 250 metara, kao i 90 metara kanalizacione mreže, prilikom čega su rekonstruisani i kućni priključci. Za radove je bilo zaduženo „Sidro“ iz Novog Sada, vrednost investicije je 7.721.517,05 dinara. Nastavak rekonstrukcije drugog dela ove ulice najavljen je za mart naredne godine. Dnevnik Pripadnik December 20th, 2007, 12:06 AM Zahvaljujući forumašu pyromaniac-u našao sam nešto prilično interesantno na netu. Lokacija, ugao bul.Oslobođenja i Braće Ribnikar, odmah pored nove zgrade meridian banke. Postoje dva predloga i to je sve od informacija u vezi ovoga. Varijanta 1 http://www.constructicon.net/images/a/21_eyemaxx/eyemaxx_102_b.jpg http://www.constructicon.net/images/a/21_eyemaxx/eyemaxx_103_b.jpg http://www.constructicon.net/images/a/21_eyemaxx/eyemaxx_104_b.jpg Varijanta 2 http://www.constructicon.net/images/a/21_eyemaxx/eyemaxx_201_b.jpg http://www.constructicon.net/images/a/21_eyemaxx/eyemaxx_202_b.jpg http://www.constructicon.net/images/a/21_eyemaxx/eyemaxx_203_b.jpg sergio-m December 20th, 2007, 09:41 AM ^^wow verzija dva mi se mnoooogo vise dopada!!! to znaci da ode i ona jedina preostala kuca sa te strane.... http://img45.imageshack.us/img45/9432/dscn2434iq6.jpg (http://imageshack.us) sergio-m December 20th, 2007, 10:32 AM dnevnik 20.12.2007. Bedem na Petrovaradinskoj tvrđavi biće isti onakav kakav je bio pre nelegalnog rušenja jedne noći sredinom novembra. Ova odluka Skupštine grada, a na predlog Koalicije Zajedno za Vojvodinu i G17 plus, definitivno je prekinula priče i spekulacije o tome da će biti postavljena neka nova gvozdena ograda, poput one kod Sata. Takođe, ovom odlukom je sada stopirana i priča o tome šta je autentično ograđenjivanje platoa Gornje tvrđave i koji je to momenat u istoriji koji bi se smatrao autentičnim. Da se sprovede ova odluka Skupštine zaduženi su Zavod za izgradnju grada, “Poslovni prostor” i Zavod za zaštitu spomenika kulture. Dosadašnja istraga je samo utvrdila počinioca rušenja spomenika kulture, ne i nalogodavca, a ni cigle koje su činile bedem nisu pronađene. Jedini trag ka ciglama su one istovarene na obalu Dunava u Ribnjaku. Kako bi utvrdio da li su dopremljene sa Tvrđave, Zavod za zaštitu spomenika kulture je formirao ekipu koja je obišla Ribnjak, uzela uzorke opeke i maltera i poslala ih stručnjacima na analizu. U Zavodu kažu i da će svakako poštovati odluku Skupštine, te će kada dobiju pismeni nalog i pristupiti planiranju vraćanja bedema, onakvog kakav je bio pre rušenja. Za tako nešto, moguće da neće biti potreban novi projekat, jer verovatno postoji onaj iz 1954. godine kada je Narodnooslobodilački odbor doneo odluku da zida bedem. Tako će Zavod pokušati da pronađe tu odluku, te projekat kako bi po njemu bila izgrađena nova-stara ograda od opeke. “Poslovni prostor”, kao jedna od zaduženih ustanova za sprovođenje odluke Skupštine, neće imati velike ingerencije kada je reč o vraćanju bedema, rekao je za “Dnevnik” direktor Zoran Đaković. - Bio sam na sednici kada je doneta odluka i upoznat sam sa svime, međutim, mi smo po prirodi posla, a po zaduženju Direkcije za imovinu, dužni da brinemo o prostoru Tvrđave, ali smo već usvojili program za sledeću godinu, te se u njemu ne nalazi stavka za obnovu bedema. Bedem će svakako biti vraćen u prvobitno stanje, čim projekat donese Zavod za zaštitu spomenika kulture, a ona ustanova koja dobije zaduženje od Grada predvideće programom novac za to i o tome će najverovatnije brinuti ZIG- objasnio je Đaković. Kada Zavod bude uradio projekat ili pronašao stari, kako kažu u Zavodi za izgradnju grada, oni će opredeliti novac za to i pokrenuti ustaljenu proceduru. ZIG će izabrati najpovoljnijeg izvođača, i u zavisnosti od toga da li će biti korišćena stara ili nova opeka, razmišljaće i o materijalu. sergio-m December 20th, 2007, 10:33 AM dnevnik 20.12.2007 Enorman rast cena nekretnina u Novom sadu nastavlja se iz dana u dan, tako da trenutno u gradu ne postoji stan čiji je kvadrat, sem u retkim slučajevima u predugovaranju, jeftiniji od 1.000 evra. Po ovoj ceni mogu se, uz dosta sreće, pazariti stanovi na Satelitu, Staroj Detelinari, Telepu i Adicama. Sa druge strane, u centru grada, u Radničkoj ulici i na još nekoliko atraktivnijih lokacija, kvadrat košta između 1.600 i 2.000 evra. Ovakva skupoća može se bar delimično izbeći kupovinom stranova u predugovaranju, kada se na useljenje čeka i po godinu dana: u ovakvoj varijanti, na Telepu kvadrat košta od 850 do 1200 evra, na Novoj Detelinari od do 1050, a na Grbavici od 1200 do 1400 evra. - Cene konstantno rastu, sva je prilika da će nekretnine u gradu i dalje poskupljivati, a dokle - to niko ne zna - rekla je Stana Olah, menadžerka “Office” nekretnina, agencuije koja posluje u okviru “NS Group” . Došlo se do tačke kada je u gradu sve manje lokacija , pogotovo atraktivnijih, na kojima mogu da se zidaju zgrade, pa je dosta investitora otišlo u Beograd. To je dovelo do smanjene ponude, dok je tražnja stanova izuzetno velika, što prouzrokuje rast cena - objasnila je Olah. „Paprena” garsonjera Prema informacijama iz agencija za nekretnine, za desetak dana na tržištu će se pojaviti garsonjera na Grbavici, za koju vlasnik planira da zatraži 1890 evra po kvadratu. Ova nekretnina ima 24 kvadrata, što znači da će koštati 45.360 evra. Upućeniji tvrde da će vrlo brzo naći kupca. Cene stanova najviše “naduvavaju” krediti. NJih nije bilo više od decenije, pa je to za osiromašene građane često jedini način da dođu do krova nad glavom. Iako konačna brojka na kraju pokaže da, ako se na primer, na 25 godina, uz minimalno učešće, kupi dvosoban stan, sa zaračunatim kamatama praktično otplati još jedan tek nešto manje kvadrature, mnogi nisu u situaciji da biraju, jer podstanarstvo se najmanje isplati. Takođe, i ljudi iz provincije koji žele da im se deca školuju u vojvođanskoj prestonici, kupuju nekretnine, jer znaju da, po okončanju studija potomaka, stanove mogu da prodaju po većoj ceni nego što su ih kupili. Sve ovo je nebu pod oblake diglo cenu kvadrata u Novom Sadu, koja se po svoj prilici u skorije vreme neće zaustavljati, jer i pored visokih iznosa za svaki stan koji se prodaje u redu čeka od tri do pet potencijalnih kupaca. sergio-m December 20th, 2007, 10:35 AM dnevnik 20.12.2007. Deo Ulice braće Ribnikar, od Bulevara oslobođenja do Ulice Danila Kiša, pušten je juče u saobraćaj, četiri dana kasnije nego što je to najavljivao direktor Zavoda za izgradnju grada Igor Mirović. Bez pompe i ijednog predstavnika ZIG-a koji se tu našao poslom, ulica je nova vozila dočekala bez habajućeg sloja asfalta, sa ispupčenim šahtovima i već vidljivim oštećenjima osnovnog sloja kolovoza.Iz ZIG-a juče nismo uspeli da dobijemo odgovore o tome zašto je ulica puštena u saobraćaj iako nije dovršena i kako će eksploatacija i vremesnki uslovi uticati na ovako ogoljen kolovoz. Ipak, iz ovog preduzeća upućeno je saopštenje u kojem se navodi da su radovi, koje je izvelo preduzeće „Vojvodinaput - Bačkaput“ iz Novog Sada, vredni nešto više od 61 milion dinara. Urađeno je 250 metara kolovoza širine šest metara, sa četiri saobraćajne i dve kolovozne trake, koje su razdvojene rezdelnom trakom širine 1,5 metar. Izgrađena su i parking mesta za podužno i koso parkiranje kao i pešačke staze različitih širina. Meridijan banka dobila je režijski put, širine pet i dužine 55 metara, kao i pripadajući parking za devet vozila. Javno osvetljenje se sada pruža duž 250 metara i postavljeno je 12 stubova javne rasvete. Izvođač radova bilo je preduzeće „Tesla“ iz Petrovaradina, a vrednost investicije iznosi nešto više od tri miliona dinara. Izgrađena je i nova vodovodna mreža od polietilenskih cevi, dugačka 250 metara, kao i 90 metara kanalizacione mreže, prilikom čega su rekonstruisani i kućni priključci. Za radove je bilo zaduženo „Sidro“ iz Novog Sada, vrednost investicije je 7.721.517,05 dinara. Nastavak rekonstrukcije drugog dela ove ulice najavljen je za mart naredne godine. ivicasu December 20th, 2007, 02:33 PM Što se tiče zgrade na Bulevaru Oslobođenja....sviđa mi se predlog 2, ali mi nije jasno zašto taj blok nije izgrađen lepo pod pravim uglom, već svaka zgrada vodi svoju politku, skvaka je isturena, iskošena i ne znam šta još :ohno: To je moglo daleko bolje... urbaNS December 20th, 2007, 03:04 PM meni se vise svidja sto su zaseceni uglovi, dobija se veci pesacki prostor na najfrekventnijim delovima a i nije mi lose sto su neki delovi malo izbaceni, dobra su mi oba resenja. El Camino SS December 20th, 2007, 03:13 PM ideja za bulevar oslobodjenja je odlicna, uklapa se u postojecu arhitekturu a zbog ugla zbrade deluje interesantno... sto se tice teretne stanice, vec sam pisao o noj... rusenje bi oslobodilo mnogo prostora u srcu grada ali bi i izbrisalo jednu od, priznacete, istorijski bitnih lokacija... sredjivanje u muzej je najbolje resenje... |